Issuu on Google+

Ad

am

Ro

w w ki Lo osla ns z a Jo h n R a d

Bu

cz

ek

K N I H T E


CONTENTS

01|Current lighting conditions 02|Current solar radiation conditions 03|Current thermal comfort conditions 04|Current shadow conditions 05|Design iteration I 06|Design iteration II 07|Design iteration III 08|Final design - winter lighting conditions 09|Final design - summer lighting conditions 10|Final design - thermal comfort conditions 11|Final design - lighting analysis 12|Final design - radiation analysis 13|Final design - thermal comfort analysis 14|Final design - shading analysis 15|Final design - louvre system Renders


Lux

summer 1200+ 1080

960

840

720

600

480

360

240

120

0

winter

Studio F 2.27

Dandenong Road

01

RETHINK | Current lighting conditions Analysis of current lighting conditions indicates insufficient illumination on the south end of the studio space to perform drafting related tasks. This is contrasted by the overly-intense and undesirable illumination levels towards the glazed facades. As a result of this, blinds are often needed to control illumination levels in the space, as well as excessive artificial lighting. Therefore, the proposed design will seek to improve overall sustainability of the space in terms of illumination by reducing the need for artificial lighting and by utilising the available natural light to more evenly and desirably illuminate the studio.


Total Diffuse Radiation

kW/h 300+ 280 270 240 210 180 150 120 90

30

0

Total Direct Radiation

Total Radiation

02

RETHINK | Current solar radiation conditions Annual solar radiation analysis shows that there is an excessive amount of solar radiation entering the studio space, predominantly during the summer. This direct contact with the spaces concrete floor slab results in a substantial amount of heat gain. Therefore in order to better regulate internal temperatures, a method for reducing solar radiation during summer months and maximising it during the winter months should be implemented. The proposed aim is to average 150 kW per daylight hours each year.


Summer Solstice

Winter Solstice

C 30+

28

26

24

22

20

18

16

14

12

10

20

10

0

Mean Radiant Temperature

Winter Solstice 21st June 2010

Percent dissatisfied 100+

90

80

70

60

50

40

30

Discomfort levels

03

RETHINK | Current thermal comfort conditions Considering that the comfort levels for the 30 occupants undertaking sedentary activity lies between 18 - 26 degrees Celsius, the space comes very close to achieving a desirable level of satisfaction. Therefore the proposed modifications to the studio space will seek to further reduce temperature fluctuations of +/- 2 degrees Celsius in order to fall in the occupants thermal comfort zone and reduce percent dissatisfaction to a maximum of 20% at either the winter or summer solstice.


Summer Solstice

Winter Solstice

04

RETHINK | Current shadow conditions The butterfly diagrams above cover the hourly intervals between 9:00am to 5:00pm at their given times.


01

Light shelf

03

summer

Air flow window

Direct winter Diffuse

Studio F 2.27 direct sunlight

02

Louvres and Blinds

04 FOOTPATH

05

RETHINK | Design iteration I

Internal/ In between shading


Louvre system working in the summer

Louvre system working in the winter

Light reflected onto ceiling to reduce need for artificial lighting

Sealed to retain warm air

Rolls down for extension Louvre system falls horizontally to allow low winter sun through

Hot Air ventilated to be released Matching width to double glazed windows

Sun light restricted minimally

Reduced intensity near windows

06

RETHINK | Design iteration II

Closed louvre system

Opened louvre system


Angle to ground: 7 5 . 7 ° Summer Solstice

N

summer Grated solar panel

Lowered ceiling installed with harvested storm water pipes to cool the heat risen from the room

Using gravity to feed water through to toilets for flushing use

10°

20°

30° 40° 50° 60°

Operable louvre to release heat

70° 8 01°2

Reflecting mirror

Aerogel insulation regulates internal temperatures

Eliminated harsh direct sunlight Cooled floor slab using water pipe system

Angle to ground: 2 8 . 7 ° N

Operable louvre allows natural ventilation

Heated storm water regulates temperature

10°

Cantilevering Solar panel prevents rain from entering room

20°

Winter solstice

30° 40° 50° 60°

winter

Low ceilings provide good reflective surface for diffused light

70° 80°

Sunlight reaching deeply into space

Low sun reflected off convex mirror is calibrated to reach deep into studio spaces Heated floor slab carries storm water to lower level

07

RETHINK | Design iteration III


08

RETHINK | Final design - winter lighting conditions During winter months the louvres are angled to distribute reflected sunlight onto the now flat, white ceiling in order to allow light to diffuse and penetrate deeper into the studio space. At the same time, the louvres are angled in such a way as to reflect light onto the ceiling without creating glare and discomfort for the occupants. Since light is allowed into the space during cooler months, this also gives concrete slabs the opportunity to absorb radiation to heat up the space and increase thermal comfort, reducing the need for the solar heating systems.


Water Piping Cooling System in Summer

Water Heating System in Winter

10

RETHINK | Final design - thermal comfort systems Rain water collected on the roof of building F, stored in tanks and when needed it is cooled and channelled through pipes in the ceiling via gravity to cool the space during warmer months. Once water has passed through the piping system it continues to the lavatories where it can be reused for flushing toilets. During colder winter months, the same process takes place, however rain water is solar heated rather than cooled, this in turn is used to comfortably warm the space. The rotating solar panels additionally allow fresh air to circulate the studio space which is especially important during summer months as the space is noted as being “stuffy�. This also can be kept closed during winter to retain heat.


Harvested energy used to power diffuse LED lights

09

RETHINK | Final design - summer lighting conditions Individually angled louvres diffuse the harsh summer sun during summer months to create a more evenly distributed and comfortable level of illumination in the space. Since there is a decrease in lighting levels as a result of the louvres, artificial LED lighting is used to illuminate the space, powered by the solar energy harvested from the solar panels. Since there is minimal direct radiation during summer months, the space will remain much cooler without the use of the solar powered cooling systems.


Lux 1200+ 1080

11

960

840

720

600

480

360

240

120

0

RETHINK | Final design - lighting analysis As the lighting analysis indicates, the studio space now has a very balanced lighting that falls within the desired intensity range for drafting and architecture related activities. The design therefore proves successful in terms of the intended quality of illumination.


Total Diffuse Radiation

kW/h

Total Direct Radiation

300+ 280 270 240 210 180 150 120 90

30

0

Total Radiation

12

RETHINK | Final design - Radiation analysis Annual radiation analysis reveals that the louvres minimise direct radiation whilst simultaneously increasing diffuse radiation throughout the space. As a result, heat is more evenly distributed and the areas surrounding windows are much more inhabitable than before the louvre system was in place. Once again the design is successful in terms of achieving the desirable level of radiation of 150 to 180kW per hour.


Summer Solstice

Winter Solstice

o

Mean Radiant Temperature

30+

28

26

24

22

C

20

18

16

14

12

10

20

10

0

% Dissatisfaction 100+

90

80

70

60

50

40

30

Discomfort levels

13

RETHINK | Final design - thermal comfort analysis Thermal analysis proves the design to be highly successful as the mean radiant temperature and therefore the percentage dissatisfaction falls withing the desired range of figures. These analysis took into account that 30 occupants are undergoing sedentary activities in a mixed mode ventilation enviroment to account for the water cooling systems, as well as the natural ventilation of the space.


Summer Solstice

Winter Solstice

14

RETHINK | Final design - shading analysis As the shadow butterfly diagrams indicate, direct sunlight entering the studios is minimised during summer and increased during the winter, reaching the deep into the space.


Opened

15

Closed, Opened, Opened

Opened, Closed, Opened

RETHINK | Final design - louvre system Since the horizontal blinds on the internal window face were removed, an alternate means of blocking light entirely from the individual studio spaces had to be considered. The solution was to use a fabric louvre system that could twist and control illumination levels in any or all the studio spaces. It is powered by the energy derived from the installed solar panels. The louvre material consists of a smooth, flexible fabric that is highly reflective on the top surface to bounce direct winter sunlight into the space and glossy white underneath to diffuse the summer sunlight before it enters the space.


Rethink