Page 1

D r u k k e r i j

Jonkheer

Nostalgie • Vakmanschap Restauratie Water, Gas, Sanitair en C.V. installaties

creations

Voor al uw drukwerk Volg ons op twitter @twincreations 078 - 6489319 • twincreations.nl

Voorstraat-West 348 • 3311 CW Dordrecht 078 6132475 • info@drukkerijjonkheer.nl www.drukkerijjonkheer.nl

op arbeid 6% BTW regeling!

Tel. Dordrecht 078 - 8446700 Mobiel 06 - 20960087 info@esveldinstallatie.nl

www.esveldinstallatie.nl

Dordt Centraal weekend vrijdag 7 juni 2013

verschijnt wekelijks huis-aan-huis in Dordrecht

oplage 60.000 • nr. 345

Steekpartij Torenstraat bij Opsporing Verzocht

zie onze advertentie op pagina 10

BELISOL DRECHTSTEDEN KELVINRING 56 E+F, 2952 BG ALBLASSERDAM TEL. 078-691.49.91 WWW.BELISOL.NL DRECHTSTEDEN@BELISOL.COM

MAKELAARS FINANCIEEL ADVISEURS

Zie onze advertenties op pagina 12 & 13

Vissersdijk Beneden 25 Telefoon 078 - 635 17 53

www.ozp-makelaars.nl DORDRECHT Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft donderdag gefilmd in de omgeving van de Torenstraat. Daar werd vrijdagavond 3 mei de 32-jarige Dordtenaar Emiel van der Schaft neergestoken. Uit de reconstructie die gemaakt is blijkt dat de politie rekening houdt met meerdere scenario’s en mogelijk ook meerdere daders. In de uitzending van dinsdag 11 juni zijn de beelden te zien. Na uitgebreid sporenonderzoek, buurtonderzoek en het napluizen van camerabeelden weet de politie nog te weinig om de dader(s) op te kunnen sporen. Ook is onduidelijk wat de toedracht van het steekincident is. Daarom wordt nu de hulp van het grote publiek ingeroepen. Duidelijk is wel dat het slachtoffer al op het Zwarte Koor gewond is geraakt. Hij wist de Torenstraat te bereiken, waar hij in elkaar zakte en werd gevonden door iemand die langsfietste. Het slachtoffer overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Bij onderzoek in de rioolputten van de Torenstraat werden op 23 mei twee messen gevonden. Het wordt nog steeds onderzocht of deze messen gebruikt zijn bij de steekpartij. De uitzending begint dinsdagavond om 21.30 uur op Nederland 1. (Foto: Thymen Stolk)

Openluchtzwembad in de havens DORDRECHT Het havengebied wordt zondag 22 juni een groot openluchtzwembad. Driehonderd open waterzwemmers komen naar de stad om de wedstrijd van de KNZB te zwemmen. Ook recreanten krijgen de kans om de havens in te duiken. Start en finish zijn bij het Dok van Straatman aan de Kuipershaven. Van daar gaat er een tocht variërend van 250 meter tot 3 kilometer. De wedstrijdzwemmers (3 kilometer) passeren ook de Oude Maas, de Voorstraathaven, de Wijnhaven en Groothoofd, vandaar de naam 4 Havens Swim. Leden van de KNZB starten om 10.30 uur en er zijn zestien wedstrijdonderdelen. Recreanten Vanaf 13.30 uur starten er zwemwedstrijden voor recreanten over 250, 500 of 1000 meter. Inschrijven kan op de

wedstrijddag zelf tot 12.00 uur bij de organisatie op de Aardappelmarkt. Let wel: minimaal zwemdiploma A en B is vereist. Kinderen tot 9 jaar moeten begeleid wordt door een volwassene. Inschrijfgeld is 4 euro. Veiligheid De veiligheid van de deelnemers heeft grote aandacht bij de organisatie (de stichting Open Water Wedstrijd Dordrecht in samenwerking met de Zwijndrechtse zwemvereniging ZZ & PC de Devel en Dordrecht Marketing). De wedstrijd en de prestatietochten worden begeleid door de Dordtse reddingsbrigade. Verder is het een vereiste dat de waterkwaliteit voldoet aan de normen voor zwemwater. Tot slot is ook de watertemperatuur van groot belang. Deze moet minimaal 16 graden Celsius zijn. Indien het water niet aan de gestelde eisen voldoet, dan gelast de organisatie het evenement af.

19e Eeuwse Schil beschermd stadsgezicht DORDRECHT De gemeente Dordrecht heeft er lang op moeten wachten, aldus wethouder Sleeking, maar ze heeft nu van het Rijk de bevestiging binnengekregen dat ook de 19e Eeuwse Schil de status van beschermd stadsgebied krijgt. In het gebied staan verschillende gemeentelijke- en rijksmonumenten. Panden die deze status niet hebben, worden nu ‘beschermd’ met het ‘instrument’ beschermd stadsgezicht. “Het slopen van panden was in Zie onze de 19e Eeuwse Schil erg gemakkelijk. advertentie elders Dat kan nu met deze status worden tegenhouden.” Het verbouwen en slopen in deze krant van panden in de wijk zal, als de handtekeningen eenmaal zijn gezet, aan (veel) meer voorwaarden moeten voldoen.

uw fiat-dealer in de regio!

D66 wil in gesprek met jongeren

Zekerheid?

Dordrecht Centrum, (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders, (078) 630 97 25

Zie onze advertentie op pagina 14

Verrassend veelzijdig voor een diner, vergadering, receptie of feest in het FC Dordrecht stadion. www.schaapskooidordt.nl De zorg van DenO gaat verder

Maandag 2 juli vanaf 19.45 uur; start Halmaheiraplein lees meer op www.d66dordrecht.nl

GEZONDHEIDSCENTRUM

Wij stellen ons in deze krant aan u voor.

(078) 6 483 483 www.uitvaartdordrecht.nl


2

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013 De politiehelikopter landt in het Baxpark. (Foto: Thymen Stolk)

Onderzoek naar inbraken in

Ambacht vanuit de lucht H.I. AMBACHT

De politie heeft woensdagochtend vanuit een helikopter foto’s gemaakt van woningen in Hendrik-Ido-Ambacht waar tussen november vorig jaar en april van dit jaar werd ingebroken. Het gaat om ongeveer dertig inbraken. Het is volgens een woordvoerder van de politie niet ongebruikelijk dat een zogenaamde ‘aerial profiler’ vanuit de lucht de actuele situatie bekijkt. Wellicht kunnen van bovenaf verbanden ontdekt worden tussen de woningen waar is ingebroken of vallen andere dingen op die kunnen leiden naar de verdachten.

Veel rook bij woningbrand Vijverplantsoen

Strooikosten fors hoger dan begroot DORDRECHT De gemeente is afgelopen jaar 378.000 euro kwijt geweest aan het bestrijden van gladheid. Dit is veel meer dan begroot, maar minder dan het de afgelopen jaren gekost heeft. Dit laat wethouder Reynvaan (Wonen, Leefbaarheid en Sport) weten aan de fractievoorzitters in de Dordtse

gemeenteraad. De afgelopen winter was zacht en er viel meer winterse neerslag dan normaal. Het aantal strooirondes was dan ook groter dan gemiddeld. Of dit structureel of tijdelijk is kan de wethouder niet zeggen. Zij laat weten dat de kosten voor gladheidsbestrijding in 2012 waren geraamd op 299.000 euro. In 2011 is

er 461.000 euro uitgegeven, een jaar daarvoor 691.000 euro. Vanaf 2013 begroot de wethouder de kosten 335.000 euro per jaar. Toch verwacht ze in 2013 al een overschrijding van dit budget. De hoogte is echter nog niet te voorspellen omdat het in november en december nog nodig kan zijn om maatregelen te nemen.

Papendrechter ernstig gewond bij aanrijding op wielerparcours DORDRECHT In een seniorencomplex aan het Vijverplantsoen in Dordrecht heeft vanmorgen korte tijd brand gewoed. Daarbij kwam veel rook vrij. De bewoner en een hond konden ongedeerd naar buiten komen. Ook bewoners van naast gelegen panden moesten hun huis uit. De brand is ontstaan in de badkamer. Na een vonk vatten enkele wasmanden vlam gevat en dit veroorzaakte veel rook. De gesloten

tuin van het complex stond snel vol rook en geadviseerd werd dan ook om ramen en deuren gesloten te houden. De dochter van de bewoonster haalde de hond uit het huis, de brandweer kon de vogels in veiligheid brengen. De woning is geventileerd. De schade aan de woning wordt snel hersteld, zodat de bewoonster dezelfde dag weer in haar woning kon. Oorzaak van de brand is vermoedelijk kortsluiting. (Foto: Thymen Stolk)

Jaarcongres VNG naar Drechtsteden DORDRECHT Het jaarlijkse congres van de Vereniging Nederlandse Gemeente wordt volgend jaar op 17 en 18 juni in de Drechtsteden gehouden. Bestuurders van de ruim vierhonderd gemeenten in Nederland komen dan naar onze regio om hun gemeente te promoten.. De Drechtsteden willen een kwalitatief hoogwaardig, maar sober programma samenstellen. Naast het centrale congres met onder meer de algemene ledenvergadering en een grote vakbeurs, wordt aan bezoekers een breed programma geboden met excursiemogelijkheden, workshops en andere deelsessies. De komst van het tweedaagse VNG congres naar de Drechtsteden wordt gezien als een impuls voor de lokale economie Ondernemers in de regio moeten kunnen profiteren van de komst van de bestuurders.

DORDRECHT Bij een incident op het terrein van wielerclub De Mol aan de Vogelaarsweg in Dordrecht is dinsdagmiddag iets na vijf uur een 65-jarige Papendrechter ernstig gewond geraakt. Hij fietste op het wielerparcours en kwam op een kruising in botsing met een 28-jarige Utrechter op een skateboard. Er kwamen drie ambulances en een traumahelikopter ter plaatse. De Papendrechter werd met een spoedtransport naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Hij ligt in coma, meldt de politie. De Utrechter werd naar het ziekenhuis in Dordrecht gebracht. Hij heeft een gebroken sleutelbeen. (Foto: Thymen Stolk)

Gevonden en vermiste huisdieren

DORDRECHT Stichting Amivedi registreert gevonden en vermiste huisdieren. Hierbij volgt een actueel overzicht van Dordrecht. Meer informatie via Meldpunt Dordrecht, tel. 088-0064634, dordrecht@amivedi.com of amivedi.nl. Vermist zijn: 02 jun - parkiet, Agapornis (wit met klein beetje lichtblauw). Yoshi. Willem Marisstraat. 01 jun - kater (zwart met wit). Langharige Maine Coon X. Pluizige bef en staart. Gecastreerd. Tommie, 1 jaar, Camphuijzenstraat.

27 mei - kater (cypers grijs). Een kleine kater van bijna een jaar. Gechipt en gecastreerd. Flipke, Floresstraat. 26 mei - kater (zwart). Grote kater (5 kilo). Wit befje. Gecastreerd. Caligula, 3 jaar, Walenburg. Gevonden zijn: 01 jun - kater (zwart met wit). Gecastreerd. 1 jaar, Viottakade. Is helaas overleden. 31 mei - hond, reu (zwart met wit). Kruising Bulldog. Gechipt, maar telefoonnummer is niet meer in gebruik. Bruine halsband. Kappeijne van Coppelloweg. 31 mei - poes (cypers wit met grijs). Joke Smit erf. 31 mei- valparkiet (geel met grijs). Professor Waterinklaan.

30 mei - kater (cypers grijs met wit). Niet gecastreerd. Beverwijcksplein. Is helaas overleden. 29 mei - kitten, (schildpad met rood, bruin en zwart). Bij het bekje een roze vlekje. Klein poesje en niet gesteriliseerd. Weizigtpark. 28 mei - parkiet (groen met blauw en geel). Geel kopje en waarschijnlijk een vrouwtje. Ze mist een oog of heeft een dicht oogje, dit is lastig te zien. Dubbeldamseweg. 27 mei - duif (grijs met blauw). Postduif, een gouden ring en een zwarte ring. Pijnenburg. 26 mei - poes (zwart). Viottakade ter hoogte van Brouwersdijk. Is helaas overleden. 25 mei - konijn (zwart). Gouverneurstraat.

Kat in het nauw Shadow is een kleine schurk van 2 jaar. Shadow vindt dat hij de boel in goede banen moet leiden. Als er nieuwe katten bijkomen, brengt hij ze wel even de regels bij. Niet iedereen kan zich echter vinden in de regels van Shadow. Alles is namelijk van hem. Het aanrecht, de brokjes, de lekkerste slaapplaatsjes enzovoorts. Bij mensen verdwijnt Shadows haantjesgedrag en wordt hij een watje. Aandacht en gezelligheid, daar is hij gek op. Shadow is gewoon een jongen die zijn energie kwijt moet. Lekker door de tuin patrouilleren en de vreemde katers uit de tuin jagen. Na al dat harde werken weer naar huis voor een lekker bordje eten en daarna languit bij de familie op de (venster)bank. Voor inlichtingen over Shadow of andere katten kunt u zich wenden tot de Stichting Herplaatsing Zwerfkatten Dordrecht, tel. 06-29472632 na 20.00 uur. Kijkt u ook eens op de website: zwerfkattendordrecht.nl.


Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Op de hoogte van het regionale nieuws

dordtcentraal.nl

Hoe is het in Het Hof?

Actueel

3

(Foto’s: Thymen Stolk)

DORDRECHT Het was weer een bijzonder moment tijdens de grootscheepse restauratie, renovatie en herinrichting van het Hof die sinds december gaande is. Dinsdag werd het trappenhuis in het complex getakeld. In eerste instantie waren voor deze klus twee dagen ingepland, maar het verliep zo soepel dat de vier trapdelen in één dag in het Hof werden gehesen. Het paste precies. “Meten is weten”, zegt opzichter Cees Pap, ingehuurd door de gemeente om toezicht te houden op alle werkzaamheden. Een project dat hij zeker tot een hoogtepunt van zijn carrière rekent. Het Hofcomplex wordt verbouwd tot een interactief historisch museum, en ook de studiezaal van het gemeentearchief wordt er gevestigd. Zeker tien jaar geleden werd er door de gemeente al nagedacht over de herinrichting van het zogenaamde Hofkwartier. Plannen werden gepresenteerd, aangepast en vernieuwd. Panden, zoals een aantal aan de Steegoversloot, in het complex ingelijfd. Aan aannemer Schakel & Schrale de schone taak de eeuwenoude gebouwen te renoveren, vernieuwen en op een aantal locaties te verbinden. In december is gestart met het slopen, onlangs werd dat traject afgesloten. De activiteiten liggen, ondanks een lange barre winter en de vele regenval van de afgelopen tijd, op schema en met het

Bij deze krant ontvangt u de volgende folders:

Plus

gedeelte Dordrecht

Molenaar

postcode 3318 + 3328 + 3329 + gedeelte 3312

BbqSmid.nl

postcode 3329 + gedeelte 3315 Wij verzorgen het gehele traject: Ontwerpen • Drukken • Verspreiden Postcodeverspreiding mogelijk

Info via: 078 - 6140149 of dordtcentraalverspreiding.nl

mooie weer van dit moment kunnen er weer vele meters worden gemaakt. Behouden Het Hofcomplex is momenteel onherkenbaar. Het staat in de steigers, de ramen zijn afgedekt en op het plein staan een bouwkeet, hijskraan en bouwmaterialen. Op woensdag zijn er twintig vakmensen aan het werk. De één timmert aan het nieuwe dak, de ander herstelt eeuwenoude houten balken volgens speciale restauratiemethodes. Voor alle werkzaamheden geldt: wat oud is blijft zitten, tenzij het te slecht is om te repareren. “We behouden zo veel mogelijk wat er is. Alleen wat superslecht is, gaat weg.” En zo komt het dat staal door eeuwenoude balken loopt, nieuw hout met oud hout tot één geheel wordt gelijmd en stukken houtwerk die elders in het Hof werden weggehaald weer in een andere hoek van het complex worden hergebruikt. Arbeidsintensief Cees Pap is dagelijks op de bouwplaats te vinden. Hij controleert of de aannemer de werkzaamheden volgens de bestekken (tekeningen) uitvoert en bewaakt de kwaliteit. Aan wat lawaai is hij wel gewend, maar toen onlangs de gevel van het complex onder handen werd genomen, had hij het niet breed. Alle voegen zijn er uit gehaald en stenen met scheuren werden vervangen.

Ik ben trots op het Hof. Ik denk dat alle Dordtenaren dat zijn Dat waren er heel wat. Het gedeelte van het Hof waarin de Statenzaal is gevestigd werd eind jaren zeventig/ begin jaren tachtig nog gerestaureerd. Het behoeft weinig arbeid. Voor de andere delen van het complex gaat dat niet op. De (restauratie)werkzaamheden zijn zeer arbeidsintensief, veel onderdelen in zo’n slechte staat dat vernieuwing onontkoombaar is. Zo

heeft het middenstuk van het complex een compleet nieuw dak gekregen. En overal worden de vloeren verzwaard omdat er straks zware vitrines op komen te staan. Uitdaging De werkzaamheden verlopen volgens de (ruim opgezette) planning. Maar af en toe duiken dingen op die

niet waren voorzien of blijkt de staat slechter dan gehoopt. “Dat kan ook niet anders met zo’n oud complex”, aldus Pap. De herstelwerkzaamheden vergen soms ook de nodige creativiteit én kennis. Want hoe verzwaar je de eerste etagevloer, waaronder een negentiende-eeuws stucwerk plafond op riet met ornamenten is bevestigd, dat uiteraard behouden moet blijven? Ook voor opzichter Pap een hele uitdaging, maar dat maakt zijn werk er niet minder leuk op. “Ik ben een geboren Dordtenaar en daardoor voel ik me extra betrokken bij dit prachtige project. Ik ben trots op het Hof. Ik denk dat alle Dordtenaren dat zijn.”

Bijzondere vondst Bij de restauratie van het complex worden bijzondere vondsten gedaan. Soms komt er als een voorzetwand wordt weggehaald plots een oude deur tevoorschijn. Cees Pap heeft ook verschillende oude nieuwsbladen in zijn handen gehad. Mooiste vondst is toch wel de zestiende-eeuwse waterkelder. Bij het graven voor de nieuwe liftput werd gestuit op tegelwerk. Een moment om te bellen met Bureau Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente Dordrecht, een afdeling waar opzichter Pap continue contact mee heeft. ‘De gemeentelijke archeoloog herkende in het halfronde gewelf, op zo’n drie meter diepte, de bovenkant van een waterkelder. Daarin ving men vroeger schoon drinkwater op. De waterkelder zal grotendeels afgedekt en behouden blijven, maar zit straks wel onzichtbaar verborgen onder de liftput’, aldus het erfgoedcentrum. Er wordt straks ‘gewoon’ een lading beton opgestort. Meer weten? Zie erfgoedcentrumdiep.nl.

Voor loop en sloopauto's u belt wij komen ook ‘s avonds met RDW vrijwaringbewijs, direct, de hoogste prijs

0627381986

Dordt Centraal Verschijnt wekelijks op woensdag huis aan huis in Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Heerjansdam en H.I. Ambacht in een oplage van 100.000 exemplaren.

Verschijnt ieder weekend huis-aan-huis in Dordrecht en is tevens af te halen op diverse afhaalpunten in Papendrecht en Zwijndrecht. Totaal oplage 60.000.

Kantoor: Jade 228, 3316 LJ Dordrecht, Postbus 1030, 3300 BA Dordrecht, tel. algemeen: 078-6140149 Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Acquisitie: Marco Haan 06-24243399, Edwin van Rijswijk 06-30671359, Michel van Wijland 06-15217220 e-mail: advertentie@dordtcentraal.nl Redactie: Hesper Romijn, Kees-Jan Visser, Loes Verkuijlen, Nettie Dekker tel. 078-6133223, e-mail: redactie@dordtcentraal.nl Foto’s: Thymen Stolk (tenzij anders vermeld). Nabestellen: tel. 06-45230441, www.thymenstolk.nl Lay-out & Zetwerk: Twin Creations, Dordrecht, www.twincreations.nl Bezorgklachten: www.dordtcentraal.nl, verspreiding@dordtcentraal.nl Directie: Piet van Westen, tel. 078-6140149

Dag kind Hett scheithuisplein. h ith i l i D De nieuwste i t ttoeristische i ti h attractt tie van de binnenstad van Dordrecht. Op de hekken van het plein, in de dakgoten, op de dukdalven in de Voorstraathaven, op de schoorstenen rondom het Stadhuisplein en de Lombardbrug zitten drie reigers te wachten. Zij worden gevoerd met verse vis. Niet vanuit de haven, nee, rechtstreeks door het open raam. Reigers vinden dat fijn. Hoeven ze geen moeite te doen. De toeristen zijn er blij mee. Ze blijven staan. Er worden veel foto’s gemaakt. Ik maak me zorgen wanneer ik daar het hoekje om ga. Trek mijn hoofd altijd een beetje tussen mijn schouders. Shit, shitterdeshit, ik voel het. Ik word door een reiger helemaal ondergescheten. Gruwend voel ik met mijn hand aan de achterkant. Geen stront? Hoe kan dat nou? Ik kijk op de grond. Overal om me heen liggen stukken vis. Ik ben geraakt door een vol salvo aan stukken gesneden vis. Ik draai me om. Kijk naar het raam, waar tussen de gordijnen de vrouw staat die mij onder de stinkende vis bedolven heeft en begin te schelden. Allemaal woorden die

Bert van de Water doet hier wekelijks verslag van het Dordtse leven aan zijn kleinkind.

commentaar gegeven over de vogelpoep niet netjes zijn, maar die ik Shit, shitterdeshit, in de stad. De gemeente doet niks aan in mijn schrik zonder moeite de poep, want de vogels zijn niet van de uit mijn geheugen opdiep. ik voel het. Ik word gemeente. Gelukkig komt er elke dag een Schelden is een teken van door een reiger krant, want na een paar dagen lees ik dat taalarmoede, maar ik ken helemaal ondergescheten het pand op de hoek van Voorstraat en meer woorden dan ik verLombardstraat een nieuwe huurder heeft wacht had. Thuis aangekomen gevonden. Corinne Vermeij gaat met haar trek ik buiten mijn regenjas speciaalzaak, waar ze bonbons en chocolade veruit. Loop rechtstreeks naar de wasmachine en laat koopt, hier naar toe verhuizen vanuit de Vriesestraat. die een lang programma draaien. Ik ruik nog steeds Ze wil ook graag beginnen met een mooi terras. Een vis. Stommeling, ook mijn nieuwe zomersjaaltje zit onder die meurende rotzooi. Buiten in de tuin gooien plaatsje buiten om te genieten, waar chocolade een beleving is. Mooi plein daar bij het Stadhuis. Elke dag en wachten tot de wasmachine leeg is. Ik ruik nog mooie bruiden. Binnenkort een mooi nieuw museum, steeds vis. Rottige visstank. Het blijft in mijn neus het Nationaal Medisch Museum. Een nieuwe mooie hangen. Nou snap ik het. De vis is ook op mijn kop begrafeniswinkel naast die mooie feestwinkel. Hier terecht gekomen en nu stinkt mijn haar naar een op de Voorstraat lopen geeft je een spannend gevoel emmer rottende schubben. Ik hoop dat de stank er onder in je buik, maar daar buiten op een terras zitnu af is, maar soms hoor ik iemand haar neus ophaten lijkt mij onmogelijk. Reigerstront in je koffie of vis len en dan sta ik weer met shampoo te boenen. tussen je bonbonnetjes zijn wel een mooi verhaal, Een paar dagen later begin ik de dag zoals gebruimaar dat wil je zelf niet meemaken. kelijk met de krant. De gemeente Dordrecht heeft


4

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Verhage bedankt Hoogeweij Hoveniers voor het onderhoud van het terras.

sundae klein

1

van 1,65

1,25 (max. 2 per bon)

cheeseburger + GRATIS milkshake

2juni

1 bon per persoon - alleen geldig in juni 2013

van 4,80

3,00 (max. 2 per bon)juni

1 bon per persoon - alleen geldig in juni 2013

kip masala box Surinaamse Surinaamse kip-kerrie, kip-kerrie, frites frites en en atjar atjar

3

van 6,50

5,00 (max. 2 per bon)juni

1 bon per persoon - alleen geldig in juni 2013

tropische burgermenu

4

van 6,75

5,00 (max. 2 per bon)juni

1 bon per persoon - alleen geldig in juni 2013

gezinsbox met 2 snacks* ++ GRATIS GRATIS knijpfles knijpfles fritessaus fritessaus * (kroket, frikadel, kaassoufflé of bamihap)

5

van 8,35

6,00

1 bon per persoon - alleen geldig in juni 2013

Van Eesterenplein 134 • Winkelcentrum Bieshof - Dordrecht • Tel. 078-616 83 65juni

proef het bij

info@hoogeweij-hoveniers.nl www.hoogeweij-hoveniers.nl Zuidendijk 379 3317NS Dordrecht Telefoon (078) 6170080 - Telefax (078) 6513332

Ons bedrijf Hoogeweij hoveniers is een zeer service - gericht bedrijf, gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van tuinen. Onze jarenlange ervaring, vakmanschap en creativiteit zetten wij graag in om voor u de ideale tuin te maken! De aanleg en het onderhoud van uw tuin wordt verzorgd met de inzet van ons gehele team.

De aanleg Vanaf het grondwerk, het maken van paden, terrassen, muurtjes, niveauverschillen, pergola`s tot en stap voor stap aangelegd. Gebruiksklaar opgeleverd of – wanneer u ook zelf een gedeelte van het werk wilt doen – zover klaar als afgesproken.

Veranderen of herinrichten van de tuin, met het handhaven van de oude, nog in goede staat verkerende elementen, behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Het ontwerp Wij laten onze ontwerpen maken door een creatieve, ervaren en vakbekwame tekenaar. Die met zijn kennis uw ideeën en wensen op papier zet, deze aanvult met zijn eigen creativiteit.

Het onderhoud Regelmatig en vakbekwaam onderhoud is van levensbelang voor een tuin met de beplanting, wordt de tuin. Het houdt de tuin in een constante conditie, waardoor de kwaliteit van de aanleg gewaarborgd blijft. Natuurlijk bent u ook hiervoor bij ons aan het juiste adres. De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, en de regelmaat daarvan, kunt u zelf bepalen.


Op de hoogte van het regionale nieuws

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Kleuters lopen Ochtenddriedaagse

Actueel

dordtcentraal.nl

5

Mijnheer Reimers geeft les in gastvrijheid

DORDRECHT De week van de Avondvierdaagse levert elk jaar op de Prinses Julianaschool in Nieuw Krispijn dezelfde vraag van de kleuters op: Waarom mogen wij niet? De leerkrachten kwamen dit jaar met een goed antwoord op die vraag. Ze organiseerden een alternatieve avondvierdaagse: de Ochtenddriedaagse. Met de hulp van vele enthousiaste ouders liepen alle kinderen van groep 1 tot en met 3 drie ochtenden in een lange zingende stoet 1 kilometer door de wijk. Donderdagochtend werden ze op school opgewacht met een heus stapdiploma. De Ochtenddriedaagse was een succes en staat dus volgend jaar opnieuw op het programma.

DORDRECHT

Starten met lassen

Woonzorgcentrum Dubbelmonde aan de Koningstraat gaat voor vijf sterren, de hoogst haalbare waardering op de schaal van Gastvrijheidzorg met Sterren. Er is nog flink wat werk aan de winkel, want nu komt de onafhankelijke waardering uit tussen de twee en drie sterren. Gastvrijheidsexpert Willem Reinders, beter bekend als mijnheer Reimers of Reimpie in de tv-programma’s van Herman den Blijker, was woensdagavond bij Dubbelmonde om tips te geven over gastvrijheid in de zorg. De 66-jarige Dordtenaar, wegens een nare val kwam hij op krukken langs, hamerde onder meer op beleefdheidsvormen. “Dubbelmonde heeft zich een doel gesteld, de intentie is er”, zei hij in restaurant de Koningshoff. “En als je iets echt wilt, kun je dat ook bereiken. (Foto: Thymen Stolk)

Aanmelden: www.davinci.nl onder de knop cursus en training

Kunst van de straat bij Pictura

Pop Up Market twee zondagen niet in Vriesestraat

DORDRECHT Bij het statige Teekengenootschap Pictura aan de Voorstraat Noord is de komende maand kunst van de straat te zien. Vanavond opent daar de expositie Chuncks in Gravy. Er is street art te zien van de jonge veelbelovende kunstenaars Telmo Miel, Ready2Rumble, Lijne en Bier & Brood. Daarnaast hangen er ook dertig versleten skateboards die zijn omgetoverd tot kunstwerk. Het resultaat van een door skatewinkel Fier uitgeschreven ontwerpwedstrijd voor Dordtse jongeren. Tijdens de opening wordt vanavond vanaf 19.00 uur de winnaar bekend gemaakt. Op 21 juni vormt de tentoonstelling het decor voor een Lagerhuisdebat tussen jongeren en Dordtse politici over kunst en cultuur in Dordrecht. Op de foto Zev van Sluysdam van Fier. (Foto: Thymen Stolk)

DORDRECHT De ondernemers in de Vriesestraat wilden dit jaar voor het eerst een Pop Up Market op elke laatste zondag van de maand organiseren. Helaas bleek bij de vergunningaanvraag dat er wel een paar obstakels zijn. De Vriesestraat is twee keer in gebruik voor andere doelen en dus moet de Pop Up Market dan uitwijken naar een ander deel van de stad. Daarom is op zondag 30 juni en zondag 25 augustus het Beverwijcksplein aangewezen. Op de andere twee zondagen (28 juli en 29 september) is de markt wel in de Vriesestraat. “Deze oplossing geniet absoluut niet onze

voorkeur”, stelt voorzitter van de winkeliersvereniging Arien van Pelt. “Voor het publiek kan dit verwarrend zijn. Tegelijkertijd zijn we blij met de flexibiliteit van de organisator en de winkeliers, zodat we het publiek de Pop Up Market in ieder geval namens de Vriesestraat kunnen aanbieden.” Voor de keren dat de markt op het Beverwijcksplein is wordt nog bekeken hoe er een verbinding kan worden gelegd met de Vriesestraat. “Eigenlijk is het Beverwijcksplein te ver weg van de Vriesestraat,” stelt Francis de Mik van Lades Smaakvol. “We zijn dringend op zoek naar Dordtse gastheren en -vrouwen die het leuk vinden deze dagen het publiek óók kennis te laten maken met de knusse Vriesestraat en hen daarheen te leiden.”

Lees meer op pagina 9.

PROFITEER NU VAN

Uw Slager weet wat u lekker vindt!

15% BTW KORTING!

SPECIAAL VOOR U GEMAAKT

SPECIAAL VOOR U GEKOOKT

VLUGKLAAR

Pappa Rellena

Brusselse Witlofschotel

Bourgondische braadworst

Boterhamworst

Pofaardappel met gekruid gehakt

per portie 400 gram

ELKE 4e GRATIS

samen 200 gram

100 gram

4.99

1.65

EXTRA VOORDELIG

+ kiprollade

2.90

EXTRA VOORDELIG

* Wij laten u genieten van smaakvolle kwaliteit. Voor iedereen, op elk moment van de dag. * Geniet bij Uw Slager van kwaliteit, smaak, keuze en persoonlijk advies. * Profiteer bovendien elke week van de beste acties.

V E R ST

EE NK Versteeg, Henk G HE Uw Slager Damplein 9 - Dordrecht Tel. 078 - 6160213 henk@slagerijversteeg.nl www.versteeg.uw-slager.nl De aanbiedingen zijn geldig van ma. 17-06 t/m za. 22-06

HE

NK V

E R STE

Schnitsels 100 gram

0.99

Uw houten vloer weer als nieuw, uw natuursteen vloer weer als nieuw of uw trap gerenoveerd met hout of laminaat? Dit kan nu extra voordelig door de tijdelijke verlaging van het BTW tarief op arbeid * * vraag naar de voorwaarden

EG

Bamendaweg 46 3319 GS Dordrecht (achter Tuinwereld wijk Dubbeldam)

Tel. 078 6227214 www.vloerspecialist.nl / www.½oortec.nl Like ons op Facebook( Floortec Schilten) of volg ons op Twitter (@½oortecschilte) en maak kans op een waardebon van €250,-


6

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

100 jaar

Foto gerealiseerd door Erik van Diest - www.erikvandiest.nl

springlevend

Gymnastiek vereniging D.V.O. honderd jaar

Ook na honderd jaar lonkt de toekomst voor voetbalvereniging Dubbeldam

Gymnastiek vereniging D.V.O. bestond afgelopen zaterdag 1 juni precies honderd jaar. Tijd voor de club om terug te kijken hoe het allemaal begon en vooruit te kijken naar de kansen die nog in het verschiet liggen. “We zijn van een clubje met vijf leden in honderd jaar uitgegroeid naar de grootste gymvereniging van Dordrecht en omstreken met bijna twaalfhonderd leden,” aldus de trotse leidingvoorzitter Gerda Kok.

Voetbalvereniging Dubbeldam bestaat op 7 juni 2013 honderd jaar, maar ondanks haar zeer respectabele leeftijd bruist zij nog van energie. Met bijna 900 leden is Dubbeldam een grote voetbalclub, maar vooral een echte familievereniging, waar voetbal en plezier hand in hand gaan.

Honderd jaar geleden begonnen vijf mannen een gymnastiekvereniging in een schuur aan de Vissersdijk. “Ze hadden helemaal geen toestellen en deden voornamelijk aan acrobatiek. Omdat de vereniging steeds groter werd, moest ze een aantal keer verhuizen. Sinds 1965 hebben we een eigen gebouw aan de Esdoornlaan in Dubbeldam met alle faciliteiten die we ons maar kunnen wensen,” vertelt de 66-jarige Gerda die al zestig jaar lid is van de vereniging. “Ook hebben we nu een heel divers sportaanbod en hebben we lessen voor jong en oud.” Naast gymnastiek geeft D.V.O. namelijk ook lessen in bijvoorbeeld freerunning, ballet, breakdance en trampoline springen. D.V.O. is vooral erg trots op haar selectiegroepen die de club nationaal vertegenwoordigen. “De selecties van de ritmische gymnastiek en het damesturnen komen jaarlijks uit op de Nederlandse Kampioenschappen, waar ze het ook nog eens erg goed doen. We hebben al verschillende Nederlandse Kampioenen afgeleverd. Een groep van de ritmische gymnastiek hoopt zelfs in 2015 mee te doen aan de Europese Kampioenschappen,” vertelt Gerda. Naast het standaard sportaanbod, organiseert D.V.O. veel nevenactiviteiten, zoals familiedagen, turngala’s en kinderdisco’s. Op 9 november staat er ook een grote jubileumshow op het programma. “Het thema van deze show is 100% D.V.O. Tijdens deze show zullen dan ook alle disciplines hun kunsten laten zien. Tevens komt er op 6 juli nog een familie speldag en barbecue. Hiermee willen we laten zien hoe veelzijdig we zijn en hoe bloeiend onze vereniging is,” aldus Gerda. D.V.O. ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “We zijn door vrienden opgericht en besturen de club nog steeds als vrienden. Dat is onze kracht en zo kunnen we nog jaren verder.”

www.dvo-dordrecht.nl

Op dit moment zijn er negen seniorenelftallen die zowel op zaterdag als op zondag voetballen en 43 jeugdelftallen in alle leeftijdsgroepen, inclusief een meidenelftal bij de jongste voetballers. Elk jaar blijft Dubbeldam groeien en weten vooral veel jonge voetballers de weg naar deze vereniging te vinden. Volgens het clublied houden echte Dubbeldammers van voetbal en gehuld in zwart-wit gestreepte shirts betreden ze wekelijks de velden om gedreven, maar vooral sportief, met hun sport bezig te zijn. In de eerste honderd jaar van haar bestaan heeft Dubbeldam op ongeveer acht locaties gevoetbald, onder meer aan de rand van het Dubbelsteynpark, de Rechte Zandweg en haar huidige locatie aan de Schenkeldijk. Zoals bij veel sportverenigingen het geval is, moest ook Dubbeldam regelmatig verhuizen vanwege geplande nieuwbouw. Hoewel de huidige velden aan de rand van de wijk Dubbeldam liggen, wonen veel van haar leden in deze wijk, waar ook de oorsprong van de vereniging ligt. Gelukkig komen ook veel leden uit andere delen van Dordrecht, waarbij de wijken Sterrenburg en de Stadspolders goed vertegenwoordigd zijn. Dit jaar kijkt Dubbeldam natuurlijk terug naar het verleden, maar veel belangrijker is haar toekomst. Om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor haar leden moet Dubbeldam blijven groeien en zij hoopt dan ook binnen een paar jaar te kunnen verhuizen naar een nieuwe, grotere kantine met meer kleedkamers inclusief een volwaardige sporthal. Als de gemeente Dordrecht toestemming geeft, kan Dubbeldam zich nog meer te richten op vrouwen- en meisjesvoetbal en kan zij haar leden de mogelijkheid bieden om op haar eigen locatie te zaalvoetballen. Zo is Dubbeldam ook na honderd jaar helemaal klaar voor de toekomst en hopen we dat onze achterkleinkinderen over honderd jaar nog net zo trots op deze vereniging zijn als wij vandaag.

www.vvdubbeldam.nl


Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Op de hoogte van het regionale nieuws

Actueel

dordtcentraal.nl

7

Drukbezochte open dag manege DORDRECHT De Dordtsche Manege zette zondag haar deuren én stallen open voor het publiek. Het werd een dag boordenvol demonstraties en entertainment. De manege werd bezocht door honderden bezoekers, de paarden bewonderd door vele liefhebbers. De rijlessen waren al spoedig vol geboekt. Wethouder Sleeking kwam langs om straatnaambordjes, met de namen van vroegere manegehouders, te onthullen. Een deel van de opbrengst van de dag was voor het goede doel: Brooke Hospital for Animals, een organisatie die het leven van werkpaarden en -ezels in landen als Egypte en India verbetert. (Foto: Thymen Stolk)

Scoutinggroep

Leger des Heils 90 jaar DORDRECHT DORD Scout Scoutinggroep Tesra Dordrecht heeft wat te vieren, een wel zijn negentigste verjaardag. Daarmee is Thomas Estill Schoch de Ravallet de oudTh ste scoutinggroep van het Leger des Heils in s Nederland. Tesra nodigt daarom alle Dordtse Nede kinderen en jongeren van 7 tot en met 18 jaar kind uit om o op zaterdag 15 juni deze bijzondere verjaardag mee te vieren. Geïnteresseerden kunnen jaar deze dez dag kennismaken met wat scouting zoal te bieden heeft: knopen leggen, bouwwerken b maken, knutselen, pannenkoeken bakken en ma kussenvechten. Aan het eind van de dag vindt kus er een reünie plaats met barbecue en kampvuur vu voor oud-leden. Kennismaken met Scoutinggroep Tesra Ke kan ka op zaterdag 15 juni, tussen 10.00 en 12.00 uur op de Statenplaats. 12

Bowlen voor Babyhuis DORDRECHT Bowling De Merwehal houdt woensdag 12 juni een sponsoractie voor het Babyhuis. Kinderen kunnen voor 5 euro meedoen aan dit evenement. Toegangsbewijzen zijn te koop bij de bowlingbaan en de diverse contactpersonen. Het toegangsbewijs is ook gelijk een sponsorformulier. Kinderen kunnen in hun omgeving zoeken naar sponsors (ouders, opa’s en oma’s, buren, enzovoorts) die ieder voor een vast bedrag sponsoren. Elk kind mag tien beurten bowlen. Ook met andere activiteiten wordt deze dag geld ingezameld. Zo kunnen de kinderen voor 1 euro op de 25 meter lange indoor springkussen/stormbaan en zijn er allerlei lekkernijen te koop. Voor de ouders is er een markt met hapjes en drankjes en muziek. Meer informatie is te vinden op facebook.com/HetBabyhuis en op bowlingcentrum.nl/dordrecht/babyhuis.

Starten met lassen Auto Cad 2013 of VCA Aanmelden: www.davinci.nl onder de knop cursus en training

Johan de Wittstraat 166 3311 KJ Dordrecht T 078-6135115 dordrecht@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Emmen Alkmaar Zwolle Zaandam Haarlem

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie. Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst!

Apeldoorn

Amsterdam

Katwijk

Goudwisselkantoor nten g in goud, zilver en mu • ruim 25 jaar ervarin atie tax de ven blij • een deskundige en vrij k indien gewenst per ban • contante betaling of r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg bel het in ies • adv d s door heel Nederlan atie • meer dan 50 loc

Utrecht

Den Haag

Amersfoort

Alphen a/d Rijn Delft Oud Beijerland

Rotterdam Nijmegen

Dordrecht Den Bosch

Klaaswaal Tilburg Breda Goes

Eindhoven

Heerlen

www.goudwisselkantoor.nl

Groningen

facebook.com/ goudwisselkantoor

Enschede


Hypotheken zijn al ingewikkeld genoeg, daarom zijn wij duidelijk en transparant. Dit is een van de Jazekerheden van De Hypotheker.

Haal de ZOMER aan je VOETEN

Meer informatie op hypotheker.nl/jazekerheden

Dordrecht Centrum Johan de Wittstraat 160 (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders Van Eesterenplein 254 (078) 630 97 25 Papendrecht Weteringsingel 4 (078) 642 30 00 SCHOENEN

Ook voor jou zoeken we de optimale hypotheek. Onafhankelijk en transparant. En alles is goed geregeld.

Vanaf maat 22 t/m 46

TASSEN

LEDERWAREN

Dubbelsteynlaan W 81 - Tel. 078 - 6215423 's maandags gesloten

Op zoek naar een sportieve

uitdagende bijbaan? met mogelijk perspectief naar een full time baan

Logistiek medewerker Ben je ouder dan 16 jaar en jonger dan 70 jaar (maar wel jong van geest) en vindt je het niet erg om in de weekenden te werken? Lees dan verder. Racetimer Europe zoekt mensen die willen werken in logistieke ondersteuning bij hardloop evenementen door het hele land. (Dat houdt in: sjouwen van materiaal, registreren van deelnemers, allerhande kleine klusjes) Ben je langer dan 1.75 meter, een beetje sterk en op zaterdag en/of zondag beschikbaar kan zijn dan moet je zeker eens een mail sturen naar info@racetimer.eu Ronald de Jong.

Timer Wanneer je sportief aangelegd bent, van het werken met een computer houdt, verstand hebt van Excel en in het bezit van een rijbewijs dan is het (neven) beroep van timer wel wat voor je. Hierbij ben je verantwoordelijk voor de tijdregistratie van tal van sportevenementen. Natuurlijk krijg je eerst een interne opleiding. Naast de genoemde kennis moet je ook de volgende kwaliteiten bezitten: stressbestendig, flexibel, klantvriendelijk, sportief om maar wat zaken te noemen. Verder is het werk altijd in het weekend en dan dien je dus wel beschikbaar te zijn. De werkzaamheden zijn in heel Nederland en België. Het vervoer van en naar het evenement gaat met bedrijfsvervoer. Dit is een prima baan om vanuit nevenberoep of uitkeringssituatie een vak te leren en dan bij gebleken geschiktheid dit full time aan te pakken. Ben je tussen de 21 jaar en 70 jaar( en bij een hogere leeftijd ook nog jong van geest) en voldoe je aan deze kenmerken en heb je zin in een nieuwe uitdaging mail dan naar info@racetimer.eu of /en kijk eens op onze website www.racetimer.eu of facebook: racetimereurope1.

Voor beide functies geldt: Wanneer je moet werken wordt ruim van te voren bekend gemaakt. De hoeveelheid keer dat je wilt en kunt werken kun je dus zelf aangeven. Je kunt ook aangeven of je zowel de zondag of de zaterdag kan of het gehele weekend.

In je mail graag vermelden: je gegevens (naam, adres, woonplaats, telefoon, geb.datum), huidig werk, werkervaring, opleiding, technische vaardigheden, sport beoefening, beschikbaarheid welke dagen. Reageren op het vak van timer zonder aantoonbare ervaring, kennis en of kunde heeft geen enkele zin en deze worden dan ook niet in behandeling genomen.


Cultureel nieuws leest u op:

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Cultuur

dordtcentraal.nl

9

Wantijpop een echt Dordts feestje DORDRECHT Bij de organisatie van Wantijpop wordt zoveel mogelijk de samenwerking gezocht met lokale ondernemers. Verschillende horecazaken haken in met afterparty’s, de catering is geheel Dordts en skate store Fier levert dit jaar een leuke aanvulling op ‘het tweede veld’; bij het Popcentrale-podium is, naast de muziek van lokale bands, van alles te beleven. Fier werd door de festivalorganisatie gevraagd een op de skatecultuur gericht programma te organiseren op het veld bij het regiopodium. “Wij organiseren al veel dingen, zoals feestjes en skatewedstrijden, en we hebben veel binding met jongeren”, zegt Arjan van Biemen, die de winkel aan de Vriesestraat vorig jaar samen met Zev van Sluysdam opende. “Dankzij een sponsor kunnen we een mini-ramp neerzetten op het veld. Er wordt een wedstrijd op gehouden, ons professionele skateteam geeft demo’s en bezoekers kunnen er een poging op wagen. Er draaien dj’s en een MC host de dag. Verder staan er grote witte blokken, waarop ‘de Rembrandts van de graffitti’ live hun kunst maken.” Het gaat hier om de kunstenaars wiens werk vanaf dit weekend ook is te zien bij Teekengenootschap Pictura aan de Voorstraat (zie kader).

gefeest worden met uiteenlopende (live-)muziek. ‘Overburen’ Bibelot en Popcentrale tekenen in het Energiehuis voor Wantijfestival Afterparty SW!TCH met een knallende mix van stijlen en tijden verdeeld over twee zalen. Via dampende rock ‘n’ roll naar blazende bassen. Met veelbelovende acts, aanstormend talent en gevestigde artiesten. De zalen zijn vanaf 22.00 uur open en de entree bedraagt 5,55 euro. Wie meer zin heeft in funkende hiphop en opbeurende huiskamersoul kan terecht in het Dolhuis voor Doo Wop - Motown Editie. Kaartjes zijn alleen te koop aan de deur en kosten 5 euro. Ook in Merz wordt nog tot diep in de nacht verder gefeest en gedanst op de beats van de huis-dj’s. In Café de Vrijheid kan in een ongedwongen sfeer worden nagenoten met live-muziek. Rustig napraten met een biertje (keuze uit 153 soorten!) kan in Café De Tijd en Stadscafé Rijke & Zn. Meer over de afterparty’s op wantijpop.nl. Lokale smaken Internationaal, maar tegelijkertijd

Op het veld bij het Popcentrale-podium is dit jaar van alles te beleven.

puur Dordts is de catering dit jaar op Wantijpop. Onder het motto ‘lokaal smaakt het best’ bakt Fles & Mes burgers, serveert Toko Y-von weer Indische specialiteiten en kunnen de bezoekers bij Mevlana terecht voor Turkse speci-

aliteiten, zoals de Etli Pides. Verder zijn voor een klein prijsje (2,50 euro) ook weer picknicktasjes te koop in het park. De goedgevulde tasjes worden opnieuw met veel plezier ingepakt door de cliënten van Spoorzicht.

Programma Popcentrale-podium: In de Power Stage van het Energiehuis won metalband Eve’s Fall afgelopen zaterdag de finale van de Band Boost 2013. Daarmee verdiende de band onder meer een plaatsje op het regiopodium van Wantijpop op. De in 2011 opgerichte band speelt ‘poppy metal’: zwaar, maar melodieus en toegankelijk.

Afterparty’s Als het festival in het park is afgelopen (23.00 uur) kan op verschillende plekken in de stad nog een tijdje door-

12.30-13.00 uur: 14.00-14.30 uur: 15.30-16.00 uur: 17.00-17.30 uur: 18.30-19.00 uur: 20.00-20.30 uur:

Omnivore (blues, rock, funk en metal) Eve’s Fall (metal) Evi de Schurk (hiphop) Death of the Legend (rock) Onheil (metal) Charley Cruz & The Lost Souls (pop, blues, americana) 21.30-22.00 uur: Dreadless (reggae)

Street art bij Pictura De expositie Chuncks in Gravy is van vrijdag 7 juni tot en met 7 juli te zien in Pictura, woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De jonge veelbelovende street art kunstenaars uit de regio Telmo Miel, Ready2Rumble, Lijne en Bier & Brood tonen hun werk. De opening is op vrijdag 7 juni vanaf 19.00 uur. Dan is ook de prijsuitreiking van de door Fier uitgeschreven skateboard design contest. Dordtse jongeren en bekende (jonge) Dordtse kunstenaars zijn gevraagd om een kunstwerk te maken van hun oude versleten skateboard. Op vrijdag 21 juni vanaf 19.30 uur gaan Dordtse jongeren in debat met wethouders en leden van de verschillenden Dordtse politieke partijen over kunst en cultuur in Dordrecht.

ONZE “ALL YOU CAN EAT” KAART IS UITGEBREID MET DIVERSE NIEUWE GERECHTEN (o.a. wokgerechten) EN DESSERTS (o.a. ijs)

Aktie 1

Aktie 2

RESTAURANT AKTIE

AFHAALAKTIE

SPECIAAL VOOR

VOOR JUNI EN JULI

VADERDAG 1e CONSUMPTIE

GRATIS (uitgezonderd sterke dranken)

OPENINGSTIJDEN & PRIJZEN Maandag - Donderdag

16:00 - 21:30 uur

Vrijdag - Zondag & Feestdagen

12:00 - 22:00 uur

Kinderen (4 t/m 11 jaar) * Prijzen uitgezonderd Kerstdagen *

De Chinees-Indische rijsttafel voor 4 - 6 personen van € 61.-

voor € 51.-

€ 17.50 € 19.50 € 11.50

Aktie 3 BIJ AFHAALBESTELLINGEN VANAF € 20.ONTVANGT U

EEN GRATIS PORTIE KROEPOEK

Chinees ees IIndisch nd disch h stau ura ant Restaurant

POM LAI

ADELAARSTRAAT 1-3 • 3312 TA DORDRECHT • 078 - 6131161


Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

10


Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Cultureel nieuws leest u op:

Cultuur

dordtcentraal.nl

11

Busreis naar architectuur Nijmegen en Kleef DORDRECHT Voor de jaarlijkse dag van de Architectuur op 22 juni heeft Stichting De Stad een excursie georganiseerd naar Nijmegen en Kleef. In deze Duitse stad wordt het uit 1846 daterende Kurhaus bezocht, dat in 1996 werd verbouwd tot Museum Kurhaus Kleve naar een architectonisch ontwerp van Dordtenaar Walter Nikkels. De kosten voor deelname zijn 35 euro, inclusief busreis en entree museum.

wijze tegemoet aan de presentatie van moderne en hedendaagse kunst. Een volgende uitbreiding onder leiding van Nikkels werd in 2012 gerealiseerd. Op 22 juni zal de ontwerper ter plaatse een toelichting geven op zijn werk.

Walter Nikkels, typograaf en inwoner van Dordrecht, benaderde de historische architectuur van het uit 1846 daterende Kurhaus met respect en schiep achter de bestaande monumentale façade rustige vertrekken en royale zalen. Uitgangspunt voor het ontwerp was de strenge, door duidelijke zichtassen gekenmerkte, barokke tuin tegenover het museum. De ruimtelijke helderheid die hij daarmee bereikte komt op bijzondere

Onderweg Op weg naar Kleef worden twee spraakmakende projecten bezocht in Nijmegen. Te beginnen met het Dobbelmanterrein: een herontwikkeld gebied van voormalig wasmiddelenfabriek Dobbelman, naar ontwerp van architectenbureau Marlies Rohmer. Het met de Gouden Piramide bekroonde project wordt gekenmerkt door drie industrieel ogende woongebouwen rondom een semi-openbaar binnenterrein waaraan de bewoners zelf een invulling kunnen geven. Herkenbaar zijn nog de Biotexfabriek en de fabrieksschoorsteen. De overige woningbouw op het terrein is ontworpen door Dok architecten. Herman Zeinstra ontwierp de laagbouwwoningen. De recent opgeleverde Castellatoren is ontworpen door Ludo Grooteman van

Creatief met wol bij KNOT

hetzelfde bureau. Na een wandeling langs het Kronenburgerpark wordt het recent tot stand gekomen project De Hessenberg in de binnenstad van Nijmegen bekeken. Dit stedenbouwkundig plan is te beschrijven als een fijnkorrelig patroon van compacte woonblokken, straten, stegen, hoven en pleinen dat direct gerelateerd is aan het historische stratenpatroon. Het in het plangebied aanwezige hoogteverschil van zo’n vier meter is gedramatiseerd en vormgegeven in drie afzonderlijke maaivelden. In de bebouwing op de drie maaivelden zijn twee parkeergarages ingepast. Er kunnen 57 architectuurminnaars mee. Voor de lunch, zelf meenemen of ter plaatse besteld, is ruim tijd gereserveerd op de Grote Markt in Nijmegen. Tijdens de wandelingen door Nijmegen worden ongeveer 4 kilometer te voet afgelegd. Aanmelden moet via destad1@planet.nl. De bus vertrekt vanaf Dordrecht Centraal om 09.00 uur, hier arriveert de bus ook weer om 18.00 uur.

Engelse koormuziek

Ruben Hoeke Band in DJS DORDRECHT De Ruben Hoeke Band doet vanavond (vrijdag) in het kader van de Loaded Tour DJS aan. Zijn derde album, Loaded Tour, is in maart verschenen en heeft lovende recensies gekregen. Een repertoire vol soul, vette rock, pop en zompige boogie en stampende r&b trekt Ruben Hoeke Band ten strijde.

DORDRECHT

DORDRECHT De doe-middag met wol is de aftrap van atelier KNOT waar met de hand gesponnen en plantaardig geverfde producten van schapenwol worden verkocht. Daarnaast worden er cursussen gegeven. Belangstellenden zijn zaterdag 8 juni van 12.00 tot 16.00 uur welkom op de Eikenhof aan de Dubbeldamseweg 362. Het thema: Doen met wol! Atelier KNOT is het adres voor handgemaakte geschenken, spin-, verf- en breicursussen en custom-made merino artikelen. Ook hand gesponnen garens behoren tot de mogelijkheden.

Autowasstraat

Vrouwenkoor la Confiance zingt zaterdag 8 juni in de Trinitatiskapel een selectie van Engelse koormuziek. Op uiteenlopende wijze zijn psalmteksten, gedichten en bespiegelingen op muziek gezet. Dit loopt van zeer meditatief tot zeer uitbundig. Het koor wordt deze middag begeleid door Ton Kos, zowel op de piano als op het orgel. Hij speelt ook enkele pianowerken die bij het programma passen. Het concert begint om 15.00 uur en kaartjes kosten 9 euro, te reserveren bij de leden of bij m.tonino@hccnet.nl

Gitarist en componist Ruben Hoeke is een gevestigde naam in de Nederlandse blues-, pop- en rockwereld. De gitarist

deelde sinds zijn eerste optreden in 1992 het podium met vele nationale en internationale topmuzikanten en speelde op meerdere buitenlandse festivals. Door de jaren heen speelde Ruben in bands zoals Skelter, Kenneth Harder, Roberto Jacketti & the Scooters en The Scene. Sinds 2004 trekt Ruben zijn eigen plan met de Ruben Hoeke Band. DJS gaat om 21.30 uur open en het optreden begint om 22.30 uur. Toegang is 10 euro. Voor leden en jongeren tot 25 jaar 5 euro.

Starten met Auto Cad 2013 Aanmelden: www.davinci.nl onder de knop cursus en training

De Walvis

” N E P O “N U

! T A A R T S G E O L P G N I G I T S VE WASSEN H Ploegstraat

DORDRECHT Dagelijks geopend van 08:00 - 20:00 uur Zondags geopend van 10:00 - 18:00 uur Weeskinderendijk 13

DORDRECHT Dagelijks geopend van 08:00 - 18:00 uur Zondags geopend van 10:00 - 18:00 uur

andma tige voorwa s voor het bes te resulta at

Meld u nu aan onze w op eb en ontv site ang mooie korting en!

WWW.WASSTRAATDEWALVIS.NL

Na iede re wasbeu rt GRATIS gebruik van sto fzuiger s en matten wasser

Volg ons op facebook WasstraatdeWalvis

NU

7,

50

Geldig tegen inlevering van de bon t/m 30 juni 2013 in Dordrecht, zowel bij de Ploegstraat als bij de Weeskinderendijk Volg ons op twitter @wasstraatwalvis


1.0 0

NVM Rotterdam en omstreken

r

18 .

W

uu r

i

00

uu

OPEN HUIZEN ZOMERAVOND

nsdag 12 ju e o n -2 78-6

78-6

78-6

78-6 78-6

MAKELAARS FINANCIEEL ADVISEURS

DEELNEMERS OPEN HUIS: 12 JUNI 2013 van 18.00 – 21.00 uur! Octant 57

Anna van Burenstraat 32

Vanafprijs € 139.000 kk Zuidendijk 393

Wielingenstraat 2

Vanafprijs € 100.000 kk Boris Pasternak-erf 199

R VE Vraagprijs € 375.000 kk

Langedaal 15

K

H OC

Vijverlaan 81

Vanafprijs € 150.000 kk Van Doesburg-erf 66

Burgemeester Beelaertspark 225

Vraagprijs € 189.078 kk Dintelstraat 7

Vraagprijs € 495.000 kk Doornenburg 84

T

Vraagprijs € 189.078 kk

Luchtenburg 23

Vraagprijs € 598.000 kk

Voorstraat 87

Vraagprijs € 349.078 kk

Haaswijkweg Oost 65

Vraagprijs € 214.078 kk

Brittenburg 130

Vraagprijs € 139.500 kk

Driehoek 3

Vraagprijs € 219.078 kk

Voorstraat 23

Vraagprijs € 119.078 kk

Oranjelaan 16

Vraagprijs € 199.078 kk

Boogjes 56

Vraagprijs € 595.078 kk

Bilderdijkstraat 35

eventueel te huur voor €990,per maand

Vraagprijs € 325.000 kk

Meelbeshof 28 Papendrecht

Vraagprijs € 214.000 kk

Palingstraat 2 / Wijnstraat 1

Vraagprijs € 345.078 kk

Plein 1940-1945 nr. 52

Vraagprijs € 225.000 kk

Werkenmondestraat 14

Vanafprijs € 369.000 kk

Romanovhof 36

Vraagprijs € 645.078 kk

Vraagprijs € 315.000 kk

Poolsterhof 42

Vraagprijs € 149.078 kk

Groen van Prinstererweg 125

Vraagprijs € 175.000 kk

Admiraalsplein 84

Vanafprijs € 99.950 kk

MEER WETEN?

Openingstijden Ma-vr 09.00 - 17.30 uur Zaterdag op afspraak en zelfs ‘s avonds op afspraak

Vraagprijs € 188.078 kk

Elzenlaan 102

Vanafprijs € 124.078 kk

Vissersdijk Beneden 25 Telefoon 078 - 635 17 53

Vraagprijs € 189.078 kk

Zwaluwenburg 115

Slangenburg 139

Vanafprijs € 335.078kk

Vraagprijs € 149.078 kk

Vanafprijs € 174.078 kk

Bekijk het complete aanbod op

www.ozp-makelaars.nl


Cultureel nieuws leest u op:

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Inloopconcert Praise Him DORDRECHT In de Andreaskerk geeft het christelijk koor Praise Him een gratis inloopconcert op donderdag 20 juni. Drie solisten, Noortje van Middelkoop (panfluit), Jan Lenselink (vleugel) en André van Vliet (orgel), zijn dan te horen onder leiding van dirigent Jan Quintus Zwart. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur, er wordt een collecte gehouden. Wie na dit concert graag met het koor wil meezingen kan zich bij het koor aanmelden. Er wordt wekelijks gerepeteerd op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de kerk aan de Jacob van Heemskerckstraat 19.

Fietsend de natuur in DORDRECHT Stichting Rond Uit Dordrecht organiseert van 11 tot en met 15 juni een fietsvierdaagse. Vier dagen lang door binnensteden, polders en natuurgebieden. De routes zijn 25, 50 en 80 kilometer per dag en gaan richting Breda, Gouda, Oud-Beijerland en Gorinchem. Vertrekpunt is de Business Club van FC Dordrecht.

Leeuwen en schrijver over fietsen in Amsterdam Pete Jordan. Tijdens het evenement mogen de deelnemers gratis met de Waterbus mee. Verder krijgen ze bij verschillende musea korting en zijn het Natuurcentrum Twintighoeven en Nationaal Landschapskundig museum extra open. De deelnemer die de mooiste foto maakt heeft kans op een waardebon van 100 euro van Bike Totaal Isendoorn of een overnachting in Stayoke.

Samen met de Bibliotheek A tot Z worden op dinsdag en woensdag speciale avonden gehouden. Op dinsdag wordt de fietsfilm Pee-Wee’s Big Adventure vertoond. Woensdagavond wordt een avond verzorgd door stadsdichter Marieke van

Meer informatie is te vinden op de website ronduitdordrecht.nl. Daar kan men zich ook inschrijven. Dit bedraagt vooraf 15 euro en op de 11 juni 18 euro, losse dagen kosten 8 euro.

Muurplantjes in beeld DORDRECHT Het IVN leidt wandelaars zondagmiddag 9 juni rond langs oude stadsen kademuurtjes op zoek naar plantjes. Door de ligging van Dordrecht aan het water en de vele havens zijn er veel soorten plantjes te vinden. Bijvoorbeeld Muurleeuwebek, Klein Glaskruid en Gele Helmbloem, korstmossen, mossen en varens. Een aantal is beschermd en staat op de rode lijst. Gidsen vertellen meer over de muren, welke wel en niet geschikt zijn voor begroeiing en wat er aan de vestiging van de muurplanten vooraf gaat. De wandeling is gratis en start om 13.30 uur bij het standbeeld van Arij Scheffer op het Schefferslpein. Duur is ongeveer 2 uur.

Cultuur

dordtcentraal.nl

Borrelconcert met Bach in Kunstkerk DORDRECHT Het Drechtsteden Bachkoor geeft zaterdag 8 juni een borrelconcert in de Kunstkerk. Het projectkoor brengt muziek van Bach en tijdgenoten als Schütz, Sweelinck en Buxtehude. Het concert is de afsluiting van het vierde project van het Bachkoor. Aanvang 16.00 uur en de toegang is gratis. Het Drechtsteden Bachkoor is opgericht op initiatief van het Bach Festival Dordrecht. Nico van der Meel heeft de muzikale leiding en jaarlijks worden drie tot vier kortlopende projecten georganiseerd. Het koor richt zich op

scholing van amateurzangers en (semi) professionele zangers. De projecten van het koor staan geheel in het teken van (zang)educatie en verdieping. Achtergronden bij muziek In het concert komen vormen aan bod waarin psalmteksten zijn verklankt door componisten uit de zeventiende-eeuw. De luisteraar van het borrelconcert krijgt ook het nodige van de achtergronden mee door middel van tekst en uitleg bij de stukken, verzorgd door Nico van der Meel. De muzikale begeleiding (basso continuo) is in handen van Hans Houtman (orgel) en Lotte Beukman (cello). De Kunstkerk is gevestigd aan de Museumstraat.

Dansende juweeltjes DORDRECHT In de film Dansende juwelen (duur 25 minuten) staan de vlinders van Nederland centraal. Er wordt verteld hoe zij bij mooi weer van bloem tot bloem ‘dansen’ door het landschap. De Kleine Vos, de Atlanta en de Dagpauwoog komen voorbij, maar ook de minder bekende soorten als de Koninginnepage en het Heideblauwtje. Op 8 juni wordt de film vertoond in biologisch Centrum Jong Dordrecht aan de Noorderelsweg 2a. Aanvang 13.30 uur. De toegang is gratis, maar reserveren tijdens kantooruren op tel. 6213921, is in verband met beperkte zaalcapaciteit noodzakelijk.

Starten met VCA Aanmelden: www.davinci.nl onder de knop cursus en training

Het complete aanbod vindt u op www.ozp-makelaars.nl Vissersdijk Beneden 25, 3319 GW Dordrecht 078 6351753, info@ozp-makelaars.nl

WOENSDAG 12 JUNI VAN 15.00 - 17.30 UUR VRIJE INLOOP OP VISSERSDIJK BENEDEN 25

MAAK EEN GOEDE START MET DE NVM OPEN HUIZEN ZOMERAVOND EN LOOP EERST BINNEN BIJ OZP Op 12 juni 2013 van 18.00 tot 21.00 uur is de 2e NVM Open Huizen Zomeravond Dordrecht en omstreken. U kunt vrijblijvend een kijkje nemen in de deelnemende woningen waar u door de eigenaar wordt rondgeleid. Voorafgaand organiseren wij bij ons op kantoor een vrije inloop, zodat u meer informatie kan krijgen over de deelnemende woningen. Bovendien geven wij een GRATIS Quick Scan over uw financiële situatie en mogelijkheden. Zo bent u snel een stap dichter bij uw droomhuis.

OPEN

OPEN

OPEN

13

OPEN OPEN MAKELAARS FINANCIEEL ADVISEURS


14

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Vele Prijzen

Prijzentrekken Prijzentrekken

ieder dag dag om ieder om18:00 18:00uuruur

Nu ook in Zonnepanelen

Gratis Bezorgen Vanaf 15 Euro

.$ Nieuw 36$ : /2 1

T rk Aile Hekimleri art Doktor Hatice Tokyay -Soy ve doktor Muhammed Tokyay

Tijdelijk Afhaal Actie

10 Haziran 2013 g reve ba l yor. Kayitlarimiz baslamistir.

SPARE RIBS Menu’s Voor 11.90,Toulonselaan 14 Tel.:078-613 76 24

Huisartsenpraktijk Soy & Tokyay Nassauweg 6 3314 JR Dordrecht Tel 078- 750 35 15 www.gcdeprinsemarij.nl


15

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Gezondheidscentrum De Prinsemarij Samen werken aan goede zorg voor ouderen in de wijk Gezondheidscentrum De Prinsemarij aan de Nassauweg in Nieuw Krispijn

De Wielborgh Thuiszorg

MHG Zorgwinkel

De Wielborgh Thuiszorg opent in De Prinsemarij een nieuw hoofdkantoor. Mensen kunnen hier thuiszorg aanvragen en de twee thuiszorgteams hebben er hun uitvalsbasis.

De MHG Zorgwinkel, voorheen Breva, verkoopt en verhuurt in het gezondheidscentrum kleine hulpmiddelen, die het zelfstandig wonen voor ouderen makkelijker maken. Ook zijn er revalidatiemiddelen en loophulpmiddelen verkrijgbaar.

gaat eind juni open. Zes zorgverleners werken er samen onder een dak. De huisartsen dr. Soy en dr. Tokyay, apotheek De Vijzel, De Wielborgh Thuiszorg, MHG Zorgwinkel, Fysiotherapie Kayk & Latour van Praktijk Aan De Dijk en Het Spectrum.

Meer informatie over Gezondheidscentrum De Prinsemarij en voor inschrijving: www.gcdeprinsemarij.nl

De Wielborgh biedt al zes jaar thuiszorg voor klanten vanaf 18 jaar in Dordrecht en Papendrecht vanuit het de locatie Sterrenwiel. ,,Om onze thuiszorg meer bekendheid te geven, verhuizen we naar een kantoor in de wijk. Daarnaast zochten we naar samenwerking met andere zorg- en dienstverleners om in een vroeg stadium signalen te kunnen afgeven en de juiste zorg sneller te kunnen bieden. In De Prinsemarij viel dat prima samen,’’ vertelt Paul Roodnat, teammanager thuiszorg. Door de samenwerking met alle partners in het gezondheidscentrum kunnen mensen direct worden doorverwezen en worden geholpen. ,,Samen kunnen we de zorg in de wijk goed inzetten en op een hoger niveau brengen, zodat mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en zelf de regie over hun leven behouden. En men hoeft niet meer te reizen langs alle verschillende zorgverleners.’’ De Wielborgh Thuiszorg gaat wijkgericht werken in kleine teams om de klant nog beter van dienst te zijn. ,,Dat gaan we doen vanuit De Prinsemarij en we werken aan locaties in meerdere wijken. Dat is ons ideaal. Wij bieden huishoudelijke zorg, verzorging, verpleging, alarmering en terminale zorgverlening. Dat doen we vanuit onze vijf kernwaarden: gericht op zelfstandigheid, persoonlijk en lokaal, verantwoordelijk en betrouwbaar, bekwaam, kwalitatief en veilig. Onze ouderenadviseur kan samen met de mensen kijken wat nu en in de toekomst nodig is om lang mogelijk thuis te blijven wonen.’’

De winkel is een dependance van de grote vestiging aan de Kamerlingh Onnesweg, de specialist in de regio op het gebied van zorg- en revalidatiehulpmiddelen. ,,In De Prinsemarij zitten wij nog dichter bij onze klanten,’’ vertelt adviseur Hans de Leeuw. ,,En het mooie is dat we met een aantal partners rond ouderenzorg in een centrum werken. Dat is uniek. Samen kunnen we drempels wegnemen en het voor ouderen mogelijk maken zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Door de samenwerking kunnen we sneller en effectiever handelen. Als de fysiotherapeut bijvoorbeeld een brace aanbeveelt bij een patiÍnt, kan hij die hier bij ons direct halen.’’ In deze zorgwinkel is een groot assortiment aan kleinere zorgen comforthulpmiddelen te vinden, toegespitst op de behoefte in huis. Denk aan sok-aantrekkers, grijpers, aangepast bestek, potopeners en antislipmateriaal. Maar ook beugels, douchezitjes, toiletverhogers en andere artikelen, die het gebruik van sanitair vergemakkelijken. Voor scootmobiels, loophulpmiddelen - rollators, krukken en stokken - kunnen klanten er eveneens terecht. Verpleegbedden, sta-op fauteuils en andere grote producten zijn in de hoofdvestiging verkrijgbaar. Fenna van der Sluis: ,,Mensen kunnen de artikelen kopen, maar ook huren. Een aantal hulpmiddelen wordt vergoed door de zorgverzekeraar.’’ Alle Dordtenaren zijn welkom in de zorgwinkel in De Prinsemarij. De MHG Zorgwinkel in De Prinsemarij is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 10.00 en 14.00 uur. De hoofdvestiging is geopend van 8:30 tot 17:00 uur www.mhg-zorgwinkel.nl

GEZONDHEIDSCENTRUM

Nassauweg 6 - 3314 JR Dordrecht

    

Agenda Bieshof Zaterdag 15 juni Vaderdag

Vrijdag 13 september Klaverjastoernooi

Zaterdag 22 juni Smaak theater

Donderdag 31 oktober Halloween

Zaterdag 7 september Kinderrommelmarkt

Zaterdag 23 november Intocht Sinterklaas

Zaterdag 14 september Poldermarkt

www www.bieshof.nl ww


16

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Uw veelzijdige vakman voor al uw klussen: Badkamers - Renovatie - Onderhoud

LENTEPRIJS!

Keukens - Vloeren - Timmerwerk

Rob Vermij

GRASMAAIERS VANAF

Joop den Uylstraat 11 3317 NW Dordrecht Tel. 078 - 785 00 90, Mobiel 06 - 12 70 74 58 r.vermij@klussenier.nl, www.klussenier.nl

€ 179

Voor de professionele tuinier

OVERTUIG UZELF EN KOM ONZE MACHINES TESTEN OVERTUIG UZELF EN KOM ONZE MACHINESLagendijk TESTEN 178

NAAM VAN DE WINKEL Onze techniek

2988 AD Ridderkerk Telefoon 0180 - 42 13 99 Telefax 0180 - 42 34 53 info@gavdwaal.nl

WIJNEGEMSESTEENWEG • ‘S GRAVENWEZEL wint21terrein ERKEND VAKHANDELAAR

gavdwaal.nl VCA* GECERTIFICEERD

KWALITEIT • ADVIES • SERVICE

Borent Dordrecht zoekt een;

BALIEMEDEWERKER / CHAUFFEUR B(E) Interesse?

www.borent.nl onder vacatures

Alle acties zijn geldig tot 15 juni 2013.

Belisol is actief sinds 1977 en is dankzij het vertrouwen van duizenden klanten uitgegroeid tot één van de marktleiders in kozijnen en deuren met meer dan 65 vestigingen, verspreid over Nederland, België en Frankrijk. De kozijnen en deuren van Belisol worden vervaardigd uit exclusieve profielen die zich niet alléén door hun esthetische kwaliteit onderscheiden. Naast hoog-waardige producten biedt Belisol ook een uitstekende dienstverlening aan zijn klanten waarbij advies en vakmanschap centraal staan.

Wegens sterke toename van onze commerciële actviteiten zijn wij op korte termijn op zoek naar

Service-monteurs kozijnen

m/v

Wil je graag werken bij een dynamisch bedrijf? Houd je van uitdagingen? En ben je in het bezit van een rijbewijs BE? De dagelijkse verantwoording ligt bij het plaatsen en monteren van nieuwe kozijnen en deuren, waarbij de uitdaging ligt in het nauwkeurig en efficiënt werken en het denken in oplossingen.

Heb je ervaring in het plaatsen en monteren van kozijnen en ben je op korte termijn beschikbaar? Gevraagd wordt: • Ervaring in het plaatsen en monteren van kozijnen • Goede communicatieve en sociale vaardigheden; • Accuratesse; • Een initiatiefrijke en resultaatgerichte instelling; • Geen 9 tot 5 mentaliteit; • Een teamplayer.

Geboden wordt: • Uitdagende, zelfstandige functie binnen een enthousiast team in een groeiende organisatie; • Ruimte voor eigen initiatief; • Een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden. Informatie en sollicitatie: Bent u toe aan een nieuwe afwisselende functie? Stuur dan uw sollicitatiebrief en CV binnen 10 dagen aan drechtsteden@belisol.com

HET

AARDAPPELPAKHUIS VOLOP BARNEVELDSE EIEREN EN NIEUWE OOGST UIEN!

Woonboulevard Dordrecht Wil jij werken in een gezellige lunchroom?

NIEUWE OOGST

GEVRAAGD:

5 KILO €6,75

FLEXIBELE PARTTIME MEDEWERKSTER

DORÉ

NIEUWE OOGST

MALTA

5 KILO €5,95

voor 2 à 3 dagen per week Ervaring in lunchroom en rijbewijs noodzakelijk (ZONDER ERVARING HOEFT U NIET TE REAGEREN)

Reacties graag via de mail

info@sainttropez-dordrecht.nl

AMALIA VAN SOLMSTRAAT 35 3314 LD DORDRECHT

078 - 6132084

Kelvingring 56E/F te Alblasserdam

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Frans Klaver Voor al uw Tuinwerkzaamheden

TUINMAN/STRATENMAKER nodig voor al uw tuinwerkzaamheden & bestratingen

Kranten - Verspreiding - Drukwerk - Reclame Volg Dordt Centraal op Twitter en blijf op de hoogte van de nieuwste berichten op dordtcentraal.nl

• Schoonmaken • Snoeien • Gazon • Beplantingen • Aanplanten van uw tuin • Winterklaarmaken • Ophogen • Grondverbeteren • Afvoeren vuil • Nieuwe bestrating • Ophogen bestrating • Plaatsen van schuttingen • Tuinhuisjes Van klein klusje tot complete aanleg. GRATIS prijsopgave aan huis. Alles bespreekbaar. Garantie op ons werk en materiaal.

078 - 744 01 74


Lees het actuele sportnieuws op::

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

dordtcentraal.nl

Sport Sport

17

Oranje Wit huldigde zaterdag zijn vele kampioenen.

Kampioenenparade bij Oranje Wit

DORDRECHT

Na de feestelijkheden rond het kampioenschap van het eerste elftal was het zaterdag de beurt aan alle andere kampioenen die Oranje Wit dit seizoen voortbracht. Alle teams die kampioen zijn geworden of de beker hebben behaald werden feestelijk onthaald door ouders en mede-leden. De elf kampioenen paradeerden trots door een erehaag van enthousiaste supporters. Ook de sterren van de Oranje Wit Champions League voor mini’s liepen mee. Zij gaven met hun tenues van Europese topclubs een international tintje aan de parade. Door de aanwezigheid van muziek, vuurwerk en confettikanonnen was het ook dit jaar een vrolijk spektakel. Na afloop werden alle vrijwilligers bedankt met een hapje en een drankje. De kampioenen: E3, E4, E6, E11, E13, E14, Meiden D1, C6, B8, B3 en A3.

Hoofdklasser Wieldrecht D1

vierde op NK DORDRECHT

SSW D1 de beste DORDRECHT De mannen van SSW D1 waren dit seizoen de besten van allemaal en pakten de titel.

Na het behalen van het kampioenschap in de eerste klasse en een promotie naar de hoofdklasse kon Wieldrecht D1 afgelopen weekend nogmaals een feestje vieren. Op het NK voor D-pupillen die uitkomen in de hoofdklasse werd een verdienstelijke vierde plaats behaald.

Bowl Baby Bowl In het najaar opent het Babyhuis zijn deuren. Een veilig en warm thuis aan baby’s voor wie liefde en aandacht niet vanzelfsprekend zijn. Het Babyhuis geeft hiermee ouders, die geen andere uitweg zien dan de zorg voor hun baby over te dragen, de ruimte om te proberen hun leven weer in evenwicht te brengen. De pijlers in het huis zijn gericht op herstel van de band tussen biologische ouders en hun kind. Het verzorgen van deze baby’s kost veel geld. Geld dat Het babyhuis niet krijgt van de overheid. Daarom hebben wij voor het babyhuis een leuke, sportieve activiteit georganiseerd met als doel geld op te halen. Op woensdagmiddag 12 juni wordt er een sponsor bowling actie georganiseerd bij Bowling & Partycentrum de Merwehal aan de Baanhoekweg 1 in Dordrecht. Voor €5,- kunnen kinderen mee doen aan dit evenement. Voor dat bedrag kopen zij een toegangsbewijs. Toegangsbewijzen zijn te koop bij de bowlingbaan en de diverse contactpersonen en natuurlijk op de dag zelf. Het doel is echter om zoveel mogelijk geld op te halen. Het toegangsbewijs is daarom ook

gelijk een sponsorformulier. Kinderen kunnen in hun omgeving zoeken naar sponsors (ouders, opa’s en oma’s, buren enz.) die ieder voor een vast bedrag sponsoren. Wanneer je op de middag zelf komt kost het bowlen € 5,00. Maar zorg je dan van te voren voor sponsoren? Iedere euro is er 1 natuurlijk. Op deze gezellige middag mag elk kind 10 beurten bowlen. Je kan kiezen tussen verschillende tijden, 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur. Let op, heb jij je van te voren niet aangemeld en er is geen plek op jouw favoriete tijd? Dan kan je vast wel een uurtje later. Ook zijn er naast het bowlen allerlei andere activiteiten. Zo kunnen de kinderen voor €1,- op de 25 meter lange indoor springkussen/stormbaan, zijn er spelletjes en zijn er allerlei lekkernijen te koop. Ook aan de ouders is deze middag gedacht. Zo is er een markt, kunt u zich te goed doen aan een hapje en een drankje en is er leuke muziek. Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van Het Babyhuis www.facebook.com/ HetBabyhuis en op onze website www.bowlingcentrum.nl/dordrecht/babyhuis. Voor meer informatie over het babyhuis www.het-babyhuis.nl

Zien we je 12 juni?? Bowlingcentrum de Merwehal • Baanhoekweg 1 • 3313 LA Dordrecht • Tel: 078 – 61 64 777 • www.bowlingcentrum.nl


18

Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

SLIPPERS

40-50% KORTING

ZOMERKLEDING Quick

50-80% KORTING

(TE) HOGE RENTE In vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland is de hypotheekrente in Nederland nog altijd hoog. Hoewel alle banken in Nederland zullen roepen dat we in een tijdperk leven van extreem lage hypotheekrente, 4% voor een jaar of 10 vast is gebruikelijk, is dat in Duitsland substantieel lager. Hoe kan dat? Gerrit Zalm, oud VVD-coryfee en exminister van financiën, en de man van de Zalmsnip, ( inmiddels zijn dat zalmsnippers geworden ) gaf bij Barend en Van Dorp uitleg. In Duitsland verstrekt men geen volledige hypotheek. Daar kun je ongeveer 80% van de koopprijs van de woning financieren, de rest zul je zelf moeten meenemen. Voor banken is er dus weinig risico. Banken verkopen hun hypotheekportefeuille aan grotere banken of investeerders. Het is logisch dat als de hypotheekportefeuille substantieel beter is dan in Nederland, de Duitse banken er een betere prijs voor krijgen en ook makkelijker geld kunnen lenen tegen een lagere rente. Zo simpel is het eigenlijk, aldus Zalm, op dit moment de grote man bij de ABN-AMRO. Volgens hem wordt het landelijke hypotheekprobleem te veel benadrukt en overdreven. Zoals bekend hebben steeds meer mensen te kampen met huizen die een lagere waarde hebben dan de hypotheek. Zalm zag dit probleem niet zo, want, zo stelde hij, “als je niet verhuist, is het probleem er niet”. Ja, dat is wel lekker makkelijk mijnheer Zalm, maar dat is nu juist de kern van het probleem in de

SPORT OUTLET VISSTRAAT 106 DORDRECHT

huizenmarkt. Mensen willen wel verhuizen, maar kunnen het niet vanwege deze problematiek. Ze blijven met een restschuld zitten die ze niet zomaar kunnen aflossen, en meefinancieren in een nieuwe hypotheek is (nog?) niet mogelijk. Banken zijn zelf (mede) debet aan dit probleem door consequent hoge hypotheken te verstrekken met grote aflossingsvrije delen erin. Braaf zegt Zalm dat de ABN-AMRO mensen actief benadert om hun hypotheek aan te passen als dat nodig is. Ja, dat is praten voor eigen parochie. Geen enkele bank wil zijn klanten kwijt raken aan een concurrent, zeker niet in deze tijd. Het besef dat hypotheken een ander tijdperk zijn ingegaan en dat er misschien nog wel meer maatregelen moeten volgen op lange(re) termijn dringt nog niet overal door. Wat dat betreft doen Duitse banken dat veel beter. Daar is de situatie heel wat gezonder dan hier. Het zou banken in Nederland sieren als ze eens met een concreet plan komen, eventueel samen met de regering om de hypotheekproblematiek op te lossen.

Dordrecht Centrum, Johan de Wittstraat 160, (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders, Van Eesterenplein 254, (078) 630 97 25

Open van di t/m vrij 10.00 tot 17.00 • Ma van 12.00 tot 17.00 • Za van 10.00 tot 17.00 • Donderdagavond tot 21.00

www.hypotheker.nl

www.indumij.nl

volg ons ook op facebook.indumij.nl + twitter.indumij.nl

RENAULT TWINGO PARISIENNE AANWINST VOOR HET STRAATBEELD NÚ SCHERPE RIJKLAARPRIJZEN BIJ AUTO INDUMIJ

DE TWINGO PARISIENNE NU RIJKLAAR VOOR € 9.495,€ 2.860,- KLANTVOORDEEL! AIRCONDITIONING RADIO USB/BLUETOOTH ELEKTRISCHE RAMEN RENAULT TWINGO VANAF € 8.990,EXCLUSIEF KOSTEN RIJKLAAR MAKEN À € 800 ,-

BARENDRECHT DORDRECHT HARDINXVELD OUD-BEIJERLAND RIDDERKERK

0% actiefinanciering 7,9% standaardtarief

Totaal kredietbedrag € 2.500 € 5.000 € 2.500 € 5.000

Looptijd in maanden 24 24 24 24

Vaste debet rentevoet 0% 0% 7,9% 7,9%

Jaarlijks kostenpercentage 0% 0% 7,9% 7,9%

Totaal te betalen bedrag € 2.500 € 5.000 € 2.711 € 5.422

TUINDERSWEG 34 MIJ LWEG 65 WIEDHAAK 1 ISAAC NEWTONSTRAAT 7 HAVENKADE 3 Maandtermijn € 104 € 208 € 113 € 226

Annelies Bol, directrice

TEL. (0180) 65 62 50 TEL. (078) 617 00 00 TEL. (0184) 62 05 70 TEL. (0186) 62 26 55 TEL. (0180) 43 14 95

De in deze advertentie gecommuniceerde prijzen betreffen consumentenprijzen vanaf 1 januari 2013. Afbeeldingen die in deze advertentie zijn gebruikt kunnen afwijken van de daadwerkelijk geleverde auto en/of specificaties in Nederland en/of fiscale categorie waarin het model valt. Alle prijzen personenauto’s en diensten zijn inclusief BTW. Vraag altijd uw dealer naar de exacte details voor uw persoonlijke situatie. Kijk voor de exacte actievoorwaarden op renault.nl. Het aflopend krediet wordt verstrekt door Renault Financial Services, handelsnaam van RCI Financial Services B.V. te Schiphol-Rijk (KvK nummer 30055070, AFM vergunningsnummer 12009781). Alleen geldig op nieuwe Renault personenauto-orders van particulieren van 01/05/2013 tot en met 31/08/2013. Jaarlijks kostenpercentage 0% tot 24 maanden op de Twingo. Maximaal te financieren bedrag € 5.000. Jaarlijks kostenpercentage na actie periode bedraagt 7,9%. Elke kredietaanvraag wordt getoetst bij het Bureau Krediet Registratie te Tiel. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Renault behoudt zich het recht voor de actie op elk moment te wijzigen of te beëindigen. Min./max. verbruik: 4,5 l/100 km. Resp. 22,2 km /l. CO2 104 g/km.


Dordt Centraal vrijdag 7 juni 2013

Lees het actuele sportnieuws op::

Sport Sport

dordtcentraal.nl

19

Supporters FC Dordrecht Iedere uitvaart uniek. Yarden

organiseren straatvoetbaltoernooi DORDRECHT Supporter zijn is leuk, zelf voetballen is nog leuker. Dat vond een aantal supporters van FC Dordrecht. Samen met hun club en de supportersvereniging organiseren ze daarom een straatvoetbaltoernooi, op zondag 7 juli op het parkeerterrein bij het stadion aan de Krommedijk. Teams van minimaal vier en maximaal acht spelers van alle leeftijden kunnen zich inschrijven.

Yarden & Verkaik Uitvaartzorg Dordrecht

Wij zijn er voor iedereen! Ook voor particulieren en elders verzekerden. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Voor het melden van een overlijden

078 711 0201 06 19 47 28 15

Yarden & Verkaik Uitvaartzorg Dordrecht Toermalijnring 1020 3316 LC Dordrecht www.yarden.nl

“Het idee kwam van een aantal Dordt-supporters deelnamen aan een voetbaltoernooi in Mechelen,” vertelt Manuel Den Hertog, initiatiefnemer van het toernooi. “Ze waren zo enthousiast dat ze ook zoiets in Dordrecht wilden organiseren.” Omdat er in de zomermaanden geen grasvelden in de buurt van FC Dordrecht beschikbaar waren, koos

Manuel voor een straatvoetbaltoernooi. “De parkeerplaats bij het stadion is groot genoeg en met het supportershome op het terrein, een ideale locatie. Roy Waalboer van Dordt Sport reageerde enthousiast op het plan en ging meteen de benodigde spullen regelen. En de supporters van FC Dordrecht waren er ook voor te porren. Binnen twee dagen had ik al vier teams en een aantal vrijwilligers.” Manuel hoopt dat het toernooi een jaarlijkse traditie gaat worden. “FC Dordrecht is een club waar je naast het voetbal ook voor de gezelligheid komt. Dat willen we met dit toernooi laten zien. “ Het toernooi begint om 10.00 uur voor de deelnemers tot en met 14 jaar. Vanaf 13.00 uur komen de oudere straatvoetballers in actie. Teams kunnen zich voor 10 euro inschrijven via secretariaat@fcdordrecht.nl.

Johannis Schot naar PKC PAPENDRECHT Johannis Schot komt vanaf het seizoen 2013-2014 de gelederen van PKC versterken. De korfballer komt van het Dordtse Deetos en gaat in Papendrecht op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Zijldiep 40 - 3313 VG Dordrecht - Tel. 06 53 69 65 04 verbeekbestratingen@live.nl - www.verbeekstraatwerk.nl

Clubkampioenschappen worstelen DORDRECHT De worstelaars van Hercules treden zondag 9 juni aan voor de clubkampioenschappen. Het evenement vindt plaats in het MOK-gebouw aan het Halmaheiraplein en begint om 13.30 uur. Zowel de jeugd als de senioren komen aan bod en er wordt zowel in de Grieks-Romeinse stijl als de vrije stijl geworsteld. Worstelen behoort tot de klassieke vecht- en verdedigingssporten en in het verleden heeft Hercules in deze sport vele successen geboekt. Ook in het heden is Hercules nog altijd actief en de clubkampioenschappen zijn voor de atleten een mooie gelegenheid om hun vaardigheden te tonen. Het evenement is gratis toegankelijk en is daardoor tevens een mooie gelegenheid om met deze sport in aanraking te komen.

Ruimte bij BC Selecta DORDRECHT

LET OP! zaterdag 8 juni LAATSTE DAG

Onderwaterhockey

op Europees topniveau DORDRECHT

De Dordtse onderwatersportclub OSCD, Argonauta en de Nederlandse Onderwatersport Bond organiseren op 15 en 16 juni het Dutch Open Underwaterhockeytournament in de Sportboulevard. Er komen diverse topteams uit Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Hongarije, Estland en Italië naar Dordrecht. Publiek is beide dagen gratis welkom. Hoewel de sport op de bodem van het zwembad wordt gespeeld, kunnen toeschouwers de wedstrijden goed volgen. Naast zicht vanaf de tribune worden de wedstrijden via onderwatercamera’s op het grote scorebord vertoond. Meer info: oscd.nl.

Badmintonclub Selecta heeft vanaf augustus weer ruimte voor nieuwe leden. Er wordt gestart met een nieuwe groep senioren (18 jaar en ouder). Onder leiding van een trainer wordt het spelletje van begin af aan geleerd. Dit is op vrijdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. Jongens en meiden (12-18 jaar) die willen trainen en na een half jaar jeugdcompetitie willen spelen zijn welkom om te trainen op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Wedstrijden zijn op vrijdagavond. Ook wie al eens competitie heeft gespeeld kan zich bij de club melden. Hiervoor wordt getraind op dinsdagavond om 20.00 uur. Wie interesse heeft kan in juni gratis meetrainen op de dinsdagavonden en vrijdagavonden tussen 20.00 en 21.00 uur. Er wordt getraind in de hal van Oranje Wit aan de Nieuwe Noordpolderweg. Informatie over de club is te vinden op bcselecta.nl.


ZOMER ACTIE

LOPEND BUFFET vrijdag, zaterdag, zondag onbeperkt eten en drinken* 00

voor €20,

p.p.

kinderen tot 12 jaar €12,00

p.p.

* frisdrank, bier en wijnen. Graag vooraf reserveren! Actie geldig t/m 31 augustus 2013 Op andere dagen ook mogelijk, minimaal 10 personen.

Tegen inlevering van deze bon

EEN COUPE IJS ROYAAL

voor slechts 1,50 extra p.p. (bij lopend buffet) Actie geldig t/m 31 augustus 2013

AFHAAL ZOMER ACTIE geldig t/m 31 augustus 2013

Tomaten- of Kippensoep Pisang Goreng (gebakken banaan) Pangsit Goreng (8 stuks) Vietnamese Loempia’s (2 stuks) Koe Loe Yoek / Kai* (kipfilet of varkenshaas) Ajam Pangang* Teppan Yoek / Kai* (kipfilet of varkenshaas) Peking eend* Runderhaas* (saus keuze) * met nasi, bami of witte rijst

3,10 € 3,20 € 3,70 € 3,50 € 10,60 € 11,10 € 14,50 € 15,50 € 14,10 €

€ € € € € € € € €

2,00 2,00 2,20 2,00 9,00 9,20 11,50 12,50 11,90

Afhalen 1 PORTIE MINI LOEMPIA'S EN 1 PORTIE KROEPOEK GRATIS (bij een bestelling van minimaal €15,00)

actie geldig t/m 31 augustus 2013

Tegen inlevering van deze bon krijgt u bij het afhalen

Van Eesterenplein 20 (Winkelcentrum Bieshof ) Stadspolders

Tel. 078-6212101 • www.brokaathof.nl

Weekendeditie wk 23 2013  
Weekendeditie wk 23 2013  
Advertisement