Page 1

D r u k k e r i j

Jonkheer

Zekerheid?

TAXICENTRALE DORDRECHT

creations

078 - 6131234 • 078 - 6135800

Voor al uw drukwerk Volg ons op twitter @twincreations 078 - 6489319 • twincreations.nl

Dordrecht Centrum, (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders, (078) 630 97 25

Voorstraat-West 348 • 3311 CW Dordrecht 078 6132475 • info@drukkerijjonkheer.nl www.drukkerijjonkheer.nl

Zie onze advertentie op pagina 9

Dag- en nachtservice 65+ 10% korting Ziekenvervoer • Groepsvervoer

VANAF HEDEN PINNEN IN TAXI MOGELIJK

www.danaslankenfit.nl

Dordt Centraal weekend vrijdag 8 maart 2013

verschijnt wekelijks huis-aan-huis in Dordrecht

oplage 60.000 • nr. 333

Kunstzinnige vrouwen

Zie onze advertentie elders in deze krant

Iedere uitvaart uniek. Yarden Yarden & Verkaik Uitvaartzorg Dordrecht

Zie onze advertentie op pagina 4

078 711 0201 06 19 47 28 15

WOZ TE HOOG?

Maak werk van uw bezwaar en kijk op pagina 5 10 DORDRECHT Kunstenaressen Gerreke van Veen, Donie Dubbeldam, Gerda Vroon en Ria van Roomen (v.l.n.r.) in een ‘plastic soup’-intallatie op het terrein van de stadsboerderij. De vijf kunstenaressen exposeren ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in en rond Duurzaamheidscentrum Weizigt. Zij werkten ieder het thema duurzaamheid op eigen wijze uit. (Foto: Thymen Stolk)

Gemeente wil einde aan ‘brieventerreur’

Lekdijk 240 • 2957 CK Nieuw-Lekkerland www.rozendaaldakkapellen.nl

Verrassend veelzijdig voor een diner, vergadering, receptie of feest in het FC Dordrecht stadion. www.schaapskooidordt.nl De ideale locatie aan het water, met gratis parkeerplaats! Ook voor catering hét juiste adres!

Chez Maandmenu

Prijs p.p.

€ 26,--

Italiaanse tomatensoep • Varkenshaasspiesje met Stroganofsaus • Appelstrudel met vanillesaus

In het weekend brunch/diner/feesten e.d. voor besloten gezelschappen mogelijk! Bel ons voor meer info! Wieldrechtseweg 52 | 3316 BG Dordrecht Tel. 078 - 618 22 32 | www.chezheerenjansen.nl

DORDRECHT De gemeente Dordrecht is klaar met de administratieve rompslomp die Mustafa Karasahin veroorzaakt. De eigenaar van rond de veertig panden in de stad schrijft vele honderden brieven per jaar, in de afgelopen maanden alleen al 523. Puur om de gemeente te zieken, geeft hij ook zelf toe. De gemeente vroeg de rechter donderdag om hem op te leggen dit te beperken tot maximaal tien brieven per maand. Karasahin had een T-shirt met een boodschap uit de kast getrokken voor de rechtzaak. ‘Eenieder is gelijk voor de wet’, stond er met grote letters op de rug van de 47-jarige Dordtenaar. Volgens de gemeente maakt hij echter misbruik van zijn rechten. En dat kost een hoop geld: rond de 400.000 euro per jaar. De gemeente is namelijk verplicht alle handhavingsverzoeken, bezwaarschriften en WOB-verzoeken van Karasahin op tijd te behandelen. Als dit niet gebeurt, dreigt telkens een dwangsom van 1260 euro. Dwangsommen De onenigheid is de afgelopen jaren ontstaan toen de gemeente haar beleid

voor kamerverhuur aanscherpte. Omdat Karasahin zich niet aan die regels hield, werden er diverse dwangsommen opgelegd. Om die ook te innen, is de gemeente er toe over gegaan om panden van deze verhuurder openbaar te veilen. Die ging daarna over tot zijn ‘brieventerreur’. Karasahin vindt dat de gemeente ‘zichzelf profileert als een dictatoriale patriarch die mijn grondwettelijke rechten af probeert te nemen of in te perken’. De rechtbank doet uitspraak op 21 maart.

Bij deze krant ontvangt u de volgende folders:

Plus folder

gedeelte Dordrecht

Opnieuw & Co postcode 3318, 3328

Reelander postcode 3312

Reelander werving wijkkrant Karasahin voor de rechter. (Foto: Thijs Blom)

Tijdelijke natuur in de stad DORDRECHT Door de economische crisis en de stagnatie in de bouw van onder meer woningen en kantoren liggen er in Dordrecht op diverse plaatsen terreinen braak. De gemeente trekt op verzoek van de gemeenteraad 20.000 euro uit om op die plekken tijdelijke natuur te creëren, eventueel in combinatie met speelplekken of stadslandbouw. Het college wil eerst aankijken hoe vier proefprojecten op dit gebied uitpakken en aan de hand daarvan kaders opstellen voor tijdelijke natuur. Een eerste terrein dat zich hiervoor leent is de strook tussen Patersweg en Laan der Verenigde Naties, waar flats worden gesloopt. Het college wil met tijdelijke natuur de kwaliteit van de leefomgeving vergroten. Soms gaat het om terreinen die vooral voor een wijk van belang zijn, soms zijn het terreinen bij de entrees van de stad. Bij de ontwikkeling wordt samenwerking gezocht met belanghebbenden en worden initiatieven van bewoners gestimuleerd. De afgelopen jaren zijn enkele terreinen ingezaaid met bloemzaad. Soms komt er ook spontaan natuur op. Maar dat is ook weer niet de bedoeling, want dan bestaat het risico dat er zich beschermde plant- en diersoorten vestigen, die vervolgens de ontwikkeling van het gebied weer kunnen vertragen.

postcode 3312

Wijkbrief Nieuw Krispijn gedeelte 3314

Galerij

gedeelte 3317 Wij verzorgen het gehele traject: Ontwerpen • Drukken • Verspreiden Postcodeverspreiding mogelijk

Info via: 078 - 6140149 of dordtcentraalverspreiding.nl De zorg van DenO gaat verder

(078) 6 483 483 www.uitvaartdordrecht.nl


2

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013 Verdrietig om het verlies, maar ook met grote dankbaarheid voor alles wat zij voor ons is geweest, geven wij u kennis dat, na een lang leven, toch nog onverwacht maar rustig is ingeslapen onze lieve moeder, schoonmoeder, grootmoeder en overgrootmoeder

Grote zoekactie naar drenkeling

Margaretha Vermeij – van Geldorp 20 augustus 1918

5 maart 2013

weduwe van Adrianus Vermeij Anneke en Hans Mattheu en Henny Jacco en Lia Ad en Astrid Marleen en John Klein- en achterkleinkinderen Woon- en Zorgcentrum Thureborgh Mauritsweg 157, kamer 8 3314 JG Dordrecht Correspondentieadres: Van Ravesteyn-erf 600, 3315 DZ Dordrecht Maandag 11 maart is er van 14.00 tot 14.30 uur gelegenheid tot condoleren en om afscheid van haar te nemen in Het Uitvaartcentrum van Dordrecht en Omstreken, Nassauweg 190 te Dordrecht. Aansluitend willen wij haar om 14.45 uur, samen met u, gedenken in de Wilhelminazaal van genoemd uitvaartcentrum, waarna de crematie zal plaatsvinden.

PAPENDRECHT De brandweerkorpsen van Papendrecht, Dordrecht en Rotterdam Rijnmond kwamen donderdagmiddag in actie voor een grote zoekactie naar een mogelijke drenkeling in de Beneden Merwede. Getuigen hadden iemand van de brug zien springen. Ook een politiehelikopter en Rijkswaterstaat zochten mee. Na ruim een uur werd de zoekactie gestaakt. (Foto: Thymen Stolk)

Wil

Gevonden en vermiste huisdieren

geeft naamgenoot zijn eerste fles

DORDRECHT Stichting Amivedi registreert gevonden en vermiste huisdieren. Hierbij volgt een actueel overzicht van Dordrecht. Meer informatie via Meldpunt Dordrecht, tel. 0880064634, dordrecht@amivedi.com of amivedi.nl.

Na afloop ontmoeten wij elkaar in de Orangerie van Het Uitvaartcentrum.

Vermist zijn: 01 mrt - Teckel, reu (bruin met zwart). Weggeglipt in het Wielwijkpark, voor het laatst gezien bij het ASz aan de A16. Bruin leren tuigje met een penning. Gechipt en gecastreerd. Mano, 1 jaar, Wielwijkpark. 24 feb - Kater (wit met grijs cypers). Draagt geen bandje, is erg mager door zijn schildklierziekte en heeft dringend behoefte aan medicijnen. Hij heeft altijd betraande ogen. Gecastreerd en gechipt. Koeike, 13 jaar, Prattenburg.

IN MEMORIAM 9-3-2004

9-3-2013 Veilig in Jezus armen

mijn lieve zoon

Herman Ponte altijd in mijn hart Ma zijn vrouw kinderen en kleinkinderen

DANKBETUIGING Voor de vele blijken van medeleven tijdens de ziekte en deelneming na het overlijden van mijn vader en onze zoon

Tom den Hartog betuigen wij onze oprechte dank. Uw aanwezigheid bij de uitvaart, bloemen, kaartjes en persoonlijke brieven waren voor ons een hele troost. Moge hij in dankbare herinnering bij u en ons verder leven. Tony Fam. den Hartog

DORDRECHT Hij werd donderdagochtend iets voor 09.00 uur geboren. De naam van het stierkalfje is Wil, de naam van verzorger Wil, omdat deze volgend jaar met pensioen gaat. Wil gaf kleine Wil zijn eerste fles. (Foto: Thymen Stolk)

Gevonden zijn: 28 feb - Kater (grijs met wit). Ongecastreerd. Adriaan van Ostadestraat. 27 feb – Kater (zwart met wit). Ongeveer 8 maanden.

Kat in het nauw Boss is een zwarte kater van ongeveer 4 jaar oud. Hij is in zeer slechte conditie in het bos gevonden. Gelukkig is Boss bij ons weer helemaal bijgekomen. De bange oogjes die hij in het begin had, hebben plaatsgemaakt voor een dankbare blik. Het is een rustige, lieve jongen die prima met de andere katten overweg kan en zich niet laat opjutten. Als hij een klap op zijn koppie krijgt van een opstandige soortgenoot, draait hij zich om en gaat gewoon ergens anders liggen. Geen gedoe voor Boss. Hij heeft genoeg avonturen beleefd en is op zoek naar mensen die hem lekker willen verwennen zodat hij zijn ellendige verleden helemaal kan vergeten. Voor inlichtingen over Boss of andere katten kunt u zich wenden tot de Stichting Herplaatsing Zwerfkatten Dordrecht, tel. 06-29472632 na 20.00 uur. Of kijk op zwerfkattendordrecht.nl.

Koude start van nieuwe week De nawinter duurde lang, maar de afgelopen dagen was het eindelijk de beurt aan lenteachtige temperaturen in het land, tot wel 19 graden op de Veluwe en rond Eindhoven. Ook in Dordt en omgeving werd tot 16 graden opgetekend. Op vrijdag en vooral de periode daarna zal er meer bewolking zijn en vooral in het weekend kan het alweer tot neerslag (waarschijnlijk ook sneeuw op zondag) komen door de werking van een opkomende oceaandepressie in combinatie met de opkomst van ijskoude vrieslucht uit het noordoosten. Er ligt namelijk een indrukwekkende portie Arctische kou op de loer in het weekend.

De voorbije dagen was het steeds stuivertje wisselen (bij de weermodellen) tussen zeer koude, bijna compleet winterse oplossingen en scenario’s met betrekkelijk normale temperaturen voor begin maart. Het ‘probleem’ dat het de diverse weercentra lastig maakt, is dat zeer omvangrijke koudereservoir dat al meer dan een week boven Noord-Europa ligt en steeds zuidwaarts wil uitstromen. De vraag is telkens hoe ver zuidwaarts deze ijskoude lucht gaat uitstromen de komende dagen. Komt de vorstgrens tot bij Noord-Groningen, of geraakt de allerkoudste lucht wellicht tot over geheel Nederland begin volgende week, hetgeen momenteel de meest realistische optie is. In dat geval zal sprake zijn van een

heuse koudegolf met temperaturen die overdag nauwelijks meer boven nul komen tijdens het eerste deel van de week. Op zaterdag is het trouwens al gevoelig kouder en kan de temperatuur overdag zelfs nog dalen. De gehele komende week blijft het zeer koud voor de tijd van het jaar. Naast wolkenvelden zien we de zon ook regelmatig en later is er opnieuw een sneeuwkans. Als we de kalenderklimatologie erbij betrekken zien we dat het in het verleden rond half maart vaak een duidelijk koudere fase optrad. Als voorbeeld is 1979 aan te geven toen het in een deel van Nederland nog tot een heuse sneeuwjacht kwam op 15 maart.

vrijdag

6

10

zaterdag

2

3-4

zondag

-1

1

O4

ONO 5

NO 4ͳ5

20%

15%

20%

45%

90%

65%

weerman Marc Putto


Op de hoogte van het regionale nieuws

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Actueel

dordtcentraal.nl

3

‘Wie kan werken hoort niet in een uitkering’ DORDRECHT PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma deed maandag De Prinsemarij in Dordrecht aan tijdens haar tour langs gemeentes om te discussiëren over de Participatiewet. Het kabinet bereidt deze wet voor om mensen met een handicap aan het werk te helpen. Haar boodschap: wie kan werken, hoort niet afhankelijk te zijn van een uitkering.

Waar moet het werk voor deze doelgroep groep vandaan komen terwijl erwijl de werkloosheid toeneemt? neemt? gevers die in jaar de tijd om het te regelen.” Werkgevers en een boete 2015 niet aan de regels voldoen krijgen Dat geld gaat van 5000 euro per persoon per jaar. Dat n mensen voor een deel naar begeleiding van naar werk.

Klijnsma is bezig met een wetsvoorstel voor de Participatiewet. Ze wil het voorstel nog voor de zomer in de Tweede Kamer behandelen. In de wet omschrijft het kabinet de maatregelen die ertoe moeten leiden dat mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking een betaalde baan krijgen. Q-woord Jacqueline van de Berg van de PvdA afdeling Dordrecht was ook aanwezig op de avond. “Klijnsma vertelde dat als ze vertegenwoordigers van de werkgevers ziet, deze zeggen ‘Niet meer het Q-woord noemen, hoor’, maar het is mogelijk dat het quotum er toch komt. Dat betekent dat bedrijven met 25 of meer werknemers in 2015 5 procent werknemers met een beperking in dienst moeten hebben. De werkgevers hebben dus nog 5

Begeleiding mensen De Participatiewet geldt alleen voor mensen tot het minimumloon. De eerste tijd wordt taald. het loon grotendeels uit subsidie betaald. n af, Dit percentage neemt over de jaren waarna de werkgever na vijf jaar het volaar ledige salaris betaalt. “Begeleiding naar en bij het werk is cruciaal”, zegt Van de n. Berg. “Om de hobbels weg te nemen. Zo’n arbeidsverband mag niet misluk-ken.” De wet geldt niet voor mensen die nu al in een regeling zitten. Veel vragen Het wetsvoorstel riep bij de deelnemers van de avond nog veel vragen op. Is het realistisch dat zo veel mensen met een beperking kunnen werken?

Nieuwe tips in zaak Maat DORDRECHT Het programma Het Zesde Zintuig over de dood van Edward Maat heeft de gouden tip niet opgeleverd. In het programma noemden de paragnosten enkele namen. Volgens een woordvoerder van de politie “is er onderzoek naar de namen die genoemd zijn in de uitzending gedaan”, maar “dat er in het volledige onderzoek helemaal geen betrokkenheid van wie dan ook blijkt.” Inmiddels heeft de politie twee nieuwe tips ontvangen, maandag kwam er een telefonische tip binnen en woensdag een tip per e-mail. Deze heeft de recherche nu in onderzoek. Omdat er geen nieuwe informatie was voor verder onderzoek, nam de familie contact op met het programma. RTL4 kwam in februari twee dagen naar Dordrecht voor de opnames. De ouders en nicht van Edward Maat werkten mee aan de uitzending. “Het was heel zwaar, maar Voor loop en sloopauto's het heeft wel wat rust gegeven”, vertelt de laatste. Na de uitzending kreeg ze u belt wij komen meer dan duizend reacties. Bruikbare ook ‘s avonds met RDW tips zaten er niet bij. “Het niet-weten, vrijwaringbewijs, dat vreet echt aan je. Daar kunnen we direct, de hoogste prijs niet mee leven.” RTL laat weten dat de aflevering heel goed bekeken is. “We 0627381986 hadden meer dan een miljoen kijkers: met uitgesteld kijken om precies te zijn 1.129.000.”

Dordt Centraal Verschijnt wekelijks op woensdag huis aan huis in Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Heerjansdam en H.I. Ambacht in een oplage van 100.000 exemplaren.

Verschijnt ieder weekend huis-aan-huis in Dordrecht en is tevens af te halen op diverse afhaalpunten in Papendrecht en Zwijndrecht. Totaal oplage 60.000.

Kantoor: Jade 228, 3316 LJ Dordrecht, Postbus 1030, 3300 BA Dordrecht, tel. algemeen: 078-6140149 Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Acquisitie: Marco Haan 06-24243399, Edwin van Rijswijk 06-30671359, Michel van Wijland 06-15217220 e-mail: advertentie@dordtcentraal.nl Redactie: Hesper Romijn, Kees-Jan Visser, Loes Verkuijlen, Nettie Dekker tel. 078-6133223, e-mail: redactie@dordtcentraal.nl Foto’s: Thymen Stolk (tenzij anders vermeld). Nabestellen: tel. 06-46732700, www.thymenstolk.nl Lay-out & Zetwerk: Twin Creations, Dordrecht, www.twincreations.nl Bezorgklachten: www.dordtcentraal.nl, verspreiding@dordtcentraal.nl Directie: Piet van Westen, tel. 078-6140149

Staatssecretaris Jette Klijnsma in gesprek met deelnemers van de informatieavond in de Prinsemarij. (Foto: Thymen Stolk)

In de nacht van 3 op 4 september 2011 kwam er een eind aan het leven van de 37-jarige Edward Maat uit Zwijndrecht. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden in de Oude Maas aan de Hooikade.

En betalen de werkgevers straks liever de boete dan dat ze zo veel lasten op zich nemen? Waar moet het werk voor deze doelgroep vandaan komen terwijl de werkloosheid toeneemt? De

staatssecretaris is ervan overtuigd dat de arbeidsmarkt weer zal aantrekken doordat er werk terugkomt uit lagelonenlanden. Ook de vergrijzing zal nieuwe werkplekken opleveren.

Tankstation tegen de vlakte ZWIJNDRECHT De sloop van het voormalige tankstation van ESSO onderaan de Zwijndrechtse Brug is in volle gang. Het staat sinds november leeg. De gemeente Zwijndrecht wil een groene invulling geven aan het terrein. (Foto: Thymen Stolk)

DE KONING

ZONWERING ROLLUIKEN HORREN ROLGORDIJNEN DUBBEL GLAS KUNSTSTOF KOZIJNEN WWW.VENSTERCENTER.NL

AMBACHTSTRAAT 2 DORDRECHT 078-6161292

Dag kind

“Ik vertrouw die gasten voor geen meter.” meter” Jan kijkt naar het schuim onder in zijn leeggedronken bierglas. Zonder bestelling komt dat schuim echt niet hoger te staan. “Echt, die gasten zijn voor geen meter te vertrouwen.” De kastelein zet maar ongevraagd een nieuw glas bier bij Jan. Die bestelling komt wel, afgerekend wordt dat pilsje toch. “Jij kent die gasten niet. Ik ook niet. Daar zijn wij veel te stom voor. Slim van die gasten. Eerst moeten we een huissie kopen in de zestiger jaren. Beetje sparen, beetje centjes, kleine hypotheek met jaarlijkse aflossing. Je schuld terugbetalen. Zo hoort het. Dan in de zeventiger jaren kan je kiezen tussen heel veel hypotheken. Dat terugbetalen kan wel een beetje minder. Ik heb toen maar een stacaravan van mijn hogere hypotheek gekocht. In de tachtiger jaren werd mijn huissie nog meer waard. Voor vijfduizend gekocht en dan staan ze twintig jaar later in de rij om het voor honderdvijftigduizend te mogen kopen. Dat klopt niet. Ik ben niet dertig keer zoveel gaan verdienen. De banken vragen of ze mij meer geld mogen lenen. Ze hoeven het niet terug. Dat

Wist U dat........ op 1 januari 2013 de Fraudewet is ingegaan om bijstandsfraude zwaarder te bestraffen? • Beter Voor Dordt vindt fraude met bijstandsuitkeringen diefstal van de samenleving. • De fractie maakt zich daarom sterk voor een maximale aanpak van bijstandsfraude.

Bezoek onze website en Facebook-pagina betervoordordt.nl • facebook.com/betervoordordt

Bert van de Water doet hier wekelijks verslag van het Dordtse leven aan zijn kleinkind.

g vanzelf allemaal goed komen. De gasten die dat gaat weer bedacht door die gasten die ik niet vertrouw. Dat bedacht hebben, die vertrouw ik dus nooit meer. Voor weet jij niet meer, maar vanaf de zestiger jaren krijgt mij maakt het niet zoveel uit. De kinderen hebben er wel ieder grietje van veertien jaar en ouder de pil, als ze last van. Verhuizen, scheiden, verkopen, dat wil. Da’s veiliger en leuker en gemakhet is allemaal onbetaalbaar geworden.” De banken vragen kelijker. Vanaf dat moment komen er wel De kastelein kent het verhaal, maar minder kindjes. Minder scholen. Minder of ze mij meer geld werkers. Minder centjes voor de AOW van schenkt nog maar eens in, ook voor mogen lenen. Ze zichzelf. Een goed verhaal is het waard de oudjes. De laatste dagen lees ik nieuws om opnieuw te horen. Jan is weer halhoeven het niet terug in de krant. Van die pil kan je doodgaan. verwege zijn glas bier. “Weet je nog dat Echt nieuws is dat niet. Dat gebeurde altijd iedereen een jaar of twintig geleden wel eens een keer. Maar nu gaan steeds ging stoppen met werken, zo rond zijn zevenenvijftigste meer vrouwen het geloven. Die willen gaan stoppen verjaardag. Leraren, bouwvakkers, brandweerlui en met de pil. En die gaan ook stoppen met de pil. Nou ben verpleegsters. Iedereen in de Vut. Ze maken zo plaats ik stom, maar niet zo stom. Jij en ik weten wat er gaat voor de jonge mensen zonder werk. Nu moet alles en gebeuren. Geen pil, meer kindjes, meer werkers, meer iedereen door blijven buffelen tot aan haar zevenenzes- spaarders. Die gasten die ik niet vertrouw, die verzinnen tigste verjaardag, want er zijn niet genoeg werkers die zoiets. Die hebben eerst geld verdient met de pil en toen verdienen. En daarna krijgen ze wel minder pensioen met de banken en nu moeten wij met hun gaan afrenatuurlijk, want bij mijn en jouw pensioenfonds beginkenen. Die vier pilsjes van vandaag? Zet die maar bij de nen de centen ook op te raken. Maar de oplossing is rest. Morgen kom ik betalen. Of vertrouw je mij niet?”


4

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Iedere uitvaart uniek. Yarden Yarden & Verkaik Uitvaartzorg Dordrecht

Warmte Wij zijn er voor iedereen!

Passie

Ook voor particulieren en elders verzekerden.

Luisteren

24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Binding Ruimte creĂŤren Respect Rust Zekerheid Toewijding Vertrouwen

Thema 2013:

078 711 0201 / 06 19 47 28 15 Yarden & Verkaik Uitvaartzorg Dordrecht

Toermalijnring 1020 3316 LC Dordrecht

mirjam.verkaik@yarden.nl www.yarden.nl


Het actuele nieuws leest u op:

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Actueel

dordtcentraal.nl

5

Ruim 1580 inschrijvers voor zonnepanelen DORDRECHT De actie loopt nog maar drie weken, maar de respons is groot: al 1583 inwoners hebben zich ingeschreven op samenzonneenergie.nl. Inschrijven voor de collectieve aankoop van zonnepanelen kan nog een maand.

Uitzoekwerk

Het initiatief is een van de activiteiten die de provincie Zuid-Holland en de Drechtsteden ondernemen om milieuvriendelijke energieopwekking te stimuleren. Hoe meer mensen zich inschrijven voor de groepsaankoop, des te goedkoper de zonnepanelen worden. Hierdoor wordt de terugverdientijd van de investering korter.

Veiling Alle inwoners van de Drechtsteden kunnen zich nog tot en met 1 april gratis en vrijblijvend inschrijven. Op 2 april vindt de veiling plaats, waar de geselecteerde leveranciers hun beste bod uitbrengen. De leverancier met de scherpste prijs wint de veiling en mag alle deelnemers een vrijblijvend persoonlijk aanbod

doen. Dit aanbod wordt vanaf 15 april verstuurd naar alle deelnemers, waarna ze tot en met 19 mei de tijd hebben om te beslissen of ze op het aanbod ingaan. Na acceptatie van het aanbod wordt de levering en installatie van de zonnepanelen volledig verzorgd, inclusief alle bijkomende werkzaamheden.

De gemeenten nemen met de mogelijkheid om collectief zonnepanelen in te kopen de consument veel uitzoekwerk uit handen. Ze werken hiervoor samen met iChoosr, een bedrijf dat namens consumenten met leveranciers onderhandelt over producten en voorwaarden.

Kwaliteit Alle meedingende leveranciers van zonnepanelen moeten voldoen aan kwaliteitseisen aan financiële stabiliteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen en productkwaliteit. Verder moeten zij aantonen dat hun producten zijn voorzien van bepaalde keurmerken en samenwerken met erkende installateurs. Met de leveranciers worden

Nooit meer grasmaaien dankzij

avond in het gemeentehuis van HendikIdo-Ambacht. De komende week zijn de volgende avond gepland: Zwijndrecht, 13 maart, Hotel Ara, Veerweg 10 (dus niet in Kade 100, zoals eerder aangekondigd); Dordrecht, 14 maart, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Van Baerleplantsoen 30 en Papendrecht, 18 maart, Theater De Willem, Van der Palmstraat 4. De bijeenkomsten duren van 19.30 tot 21.00 uur.

ook afspraken gemaakt over garanties, zodat kopers zeker weten dat ze ook na de installatie van het zonnepanelensysteem service kunnen verwachten. Voordelen Het investeren in zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker en is sterk in opkomst. Zonne-energie is milieuvriendelijk en de prijzen van zonnepanelen dalen. Met zonnepanelen wordt een woning energiezuiniger. Behalve een besparing op de energierekening, leveren de panelen ook een beter energielabel op. Dit kan een gunstige invloed hebben op de waarde van een woning.

Meer informatie over de groepsaankoop is te vinden op samenzonneenergie.nl. Dordtenaren die willen weten of de ligging van hun huis geschikt is voor zonnepanelen, kunnen dit checken op zonatlas.nl.

Informatieavonden Deze week was er een voorlichtings-

Speelgoed- en kinderkledingbeurs DORDRECHT Voor het 28e jaar wordt op donderdag 14 maart een tweedehands speelgoed- en kinderkledingbeurs gehouden bij de Protestantse Wijkgemeente Dubbeldam aan de Dubbelsteijnlaan-West 70. De Wijnstok is voor deze gelegenheid geopend van 09.00 tot 19.00 uur. Ook dit jaar is er weer een enorm aanbod, waaronder volop boeken, speelgoed voor binnen en buiten, kinderkleding en kinderfietsen. Van de opbrengst gaat 30 procent naar verschillende goede doelen. Voor vragen: speelgoedbeursdewijnstok@live.nl, tel. 6172730 of 6168339.

tuinverhaal DORDRECHT

Hanneke Vogel uit Ridderkerk hoeft nu echt nooit meer gras te maaien. Zij kreeg woensdag een Gardena robotmaaier overhandigd bij Groenrijk Dordrecht. Ze won hem met een toepasselijk verhaal voor de Gardena-prijsvraag Vertel uw Tuinverhaal. “Deze mevrouw heeft een groot grasveld bij haar huis”, vertelt Iris Oomens, medewerkster van het Dordtse tuincentrum (links op de foto). “Haar verhaal ging er in het kort over dat ze geitjes aanschafte om van het grasmaaien af te zijn. De geitjes deden alleen niet echt waarvoor ze aangeschaft waren. Grappig dat ze uitgerekend met dit verhaal een maaier heeft gewonnen die helemaal uit zichzelf het gras kort houdt.” (Foto: Thymen Stolk)

LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP

Bij Ria v.d. Pol op het Damplein in Dubbeldam

1,50 / per kilo

Elstar

Witlof

2,50 / 3 kilo

98 cent / per kilo Uit de aardappelhoek

Puike bildstar * GRATIS PARKEREN *

Uit de fruithoek

Malse andijvie

4,98 / 10 kilo

Perssinasappels Vol sap 25 voor 3,50

LAMINAAT TRAPRENOVATIE

Uw Slager weet wat u lekker vindt! SPECIAAL VOOR U GEMAAKT

SPECIAAL VOOR U GEKOOKT

Bella Bovina

Italiaanse Woktopper

Italiaanse Smulslof

Gebraden gehakt + cervelaat

per portie 400 gram

per stuk

samen 200 gram

Runderschnitzel gevuld met salami en tartaar

100 gram

2.30

4.95

VLUGKLAAR

AANBIEDING Laminaat trap overzet systeem

EXTRA VOORDELIG

12 treden Treden + stootbord Nu geplaatst en wel door onze eigen vakmensen

2.49

2.78

€ 1495,-

EXTRA VOORDELING

* Wij laten u genieten van smaakvolle kwaliteit. Voor iedereen, op elk moment van de dag. * Geniet bij Uw Slager van kwaliteit, smaak, keuze en persoonlijk advies. * Profiteer bovendien elke week van de beste acties.

V E R ST

EE NK Versteeg, Henk G HE Uw Slager Damplein 9 - Dordrecht Tel. 078 - 6160213 henk@slagerijversteeg.nl www.versteeg.uw-slager.nl De aanbiedingen zijn geldig van ma. 11-03 t/m za. 16-03

HE

NK V

E R STE

kilo

Ribkarbonade

7.

98

geldig t/m 31 maart 2013

PROFITEER NU VAN DE 6% BTWREGELING OP VERBOUWINGEN. Toepasbaar op schuren parket, polijsten natuursteen en traprenovatie.

EG

Bamendaweg 46 3319 GS Dordrecht (achter Tuinwereld wijk Dubbeldam)

Tel. 078 6227214

www.vloerspecialist.nl / www.floortec.nl

vraag naar de voorwaarden


SKISETS TIENTALLEN SKISETS

Sla je slag! Kortingen 40% tot

60%

SNOWBOARDS TIENTALLEN SNOWBOARDS

SKISCHOENEN HONDERDEN SKISCHOENEN

Waanzinnig! Kortingen 50% tot

70%

BOOTS

Alles moet weg! Kortingen 35% tot

60%

WINTERSPORT JACKS HONDERDEN STUKS

Kortingen 30% tot

KINDER WINTERSPORTKLEDING HONDERDEN STUKS

Alles ‘12 en ‘13 Kortingen 35% tot

60%

70%

Kortingen 35% tot

60%

www.eurofun.nl check onze webshop

Alblasserdam

Vinkenwaard 2952 BD Alblasserdam

Ohmweg 33-35 (078) 693 03 47

Ook in: Rotterdam Oud Verlaat Oostvoorne Scheveningen Brouwersdam


Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Het actuele nieuws leest u op:

Was getekend Jan

Actueel

dordtcentraal.nl

Hensema

7

Bestellen

‘De Boele is weer onder stoom. Een oudgeworden jongensdroom.’ Beroemde dichtregels van Jan Eijkelboom op de zijkant van een auto. Honderdtwintig jaar geleden is de Pieter Boele gebouwd in Slikkerveer. Niet om in Dordrecht stil te liggen, maar om zwaar sleepwerk te doen op de Boven-Rijn bij Duisburg. Tientallen jaren waren de sleepboten heer en meester op alle rivieren en kustwateren. Dordrecht is thuishaven geweest van honderden sleepboten. Meer dan driehonderd in 1930. Mobiel erfgoed dat nog steeds niet op de juiste waarde geschat wordt in Dordrecht. De Pieter Boele is een van deze varende monumenten die we nog dagelijks in Dordrecht kunnen bewonderen. Grondig gerestaureerd, wordt de Pieter Boele op dit moment onderhouden door een groep van vijfentwintig vrijwilligers. Als een gesoigneerde oude man is de Pieter Boele nog steeds in staat om zijn stem te laten klinken boven de ruizige stadsgeluiden.

Gesigneerde reproducties of tekeningen van Jan Hensema geplaatst in Dordt Centraal zijn te bestellen bij Illustraties ’89, tel. 6131270.

(Tekst: Bert van de Water)

Johan de Wittstraat 166 3311 KJ Dordrecht T 078-6135115 dordrecht@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud! De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor.

Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de

Groningen

Emmen

goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor

Alkmaar Zwolle

is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we

Haarlem

waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs. Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

Katwijk

Goudwisselkantoor nten g in goud, zilver en mu • ruim 25 jaar ervarin atie tax de ven blij • een deskundige en vrij k indien gewenst per ban of g alin bet te tan con • r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg • advies in het bel d en door heel Nederlan • meer dan 25 kantor

Amersfoort Apeldoorn

Den Haag Utrecht Rotterdam Oud-Beijerland

Nijmegen

Dordrecht Klaaswaal Den Bosch

Goes

Breda Eindhoven

Heerlen

Enschede


8

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Bij Lidl willen we altijd de beste zijn. De beste service, de beste producten, de beste winkel en de beste prijs natuurlijk. Daar werken we, als ĂŠĂŠn van Europa’s grootste discounters, elke dag keihard aan. Met succes. Want inmiddels staat de teller in Nederland al boven de 360 ďŹ lialen en groeien we nog steeds.

Neem het voortouw. Als (Assistent-)Filiaalmanager Daar gebeurt het, de winkel. DÊ plek waar jij verschillende ballen in de lucht houdt en zelf ook de handen uit de mouwen steekt. Zo is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de winkel er perfect uitziet. Zorg je dat alles aan de kassa’s vlot verloopt, er voldoende wisselgeld is en de kas opgemaakt wordt. En zie je er op toe dat de bevoorrading zo verloopt dat alle schappen op tijd aangevuld kunnen worden. Wat er zo uitdagend aan je baan is? Dat is het feit dat je door zelf het goede voorbeeld te geven je team inspireert. En dat je elke dag het resultaat van jullie teamwork in prima cijfers en tevreden gezichten terugziet!

Collega’s die Æ6  66  6 66  6 6l

Kijk voor de volledige omschrijving op www.werkenbijlidl.nl of solliciteer direct via werken@lidl.nl. We kijken uit naar jouw sollicitatie!

Altijd de beste willen zijn

Janssen Zonwering op alles

30%

korting

BUITENZONWERING BINNENZONWERING

30%

ROLLUIKEN SCREENS

30%

MARKIEZEN HORREN TERRASOVERKAPPINGEN

op alles

30%

korting

SUPER “ACTIE� DAG

013 2 T R A A M 3 2 G A D R E T A ALLÉÉN OP Z VAN 09.00 - 17.00 UUR

Rijksstraatweg 24 • 3316 EH Dordrecht Tel.: 078 - 613 54 64 • www.janssenzonwering.nl


Cultureel nieuws leest u op:

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Cultuur

dordtcentraal.nl

9

Kunstmin laadt het Energiehuis op

DORDRECHT Het Energiehuis is nog volop in ontwikkeling. Schouwburg Kunstmin start komende week met het opladen van het nieuwe cultuurhuis. Samen met het publiek en de gezelschappen worden de charmes van het gebouw ontdekt.

De Comedynight met Soundos en Murth Mossel op donderdag 14 maart om 20.00 uur is een van de speciale avonden waarmee Kunstmin het Energiehuis oplaadt. Soundos El Ahmadi was een van de finalisten van AVRO’s Wie is de mol 2011. Daarnaast presenteerde zij de televisieprogramma’s Z@pplive en Backstage op zoek naar Zorro. Zij heeft deelgenomen aan de televisieprogramma’s Meiden van Haram en De Ombudsman. Hieruit blijkt wel dat Soundos van discussie houdt en niet bang is om haar mening te uiten. Ze heeft een aparte en humorvolle kijk op de wereld. Dat laat ze in optima forma in haar theatervoorstelling Soudos Aangenaam zien. Daarnaast is ze wekelijks te bewonde-

Marc Leijendekker.

ren als lid van de Comedytrain. Murth Mossel behoort al jarenlang hij tot de vaste kern van Comedytrain en van de rapgroep Flinke Namen. Zijn derde programma, Gunstige ligging ten opzichte van de wereld, bestaat uit levendige, sfeervolle en grappige verhalen. Aan tafel Op zaterdag 16 maart om 19.00 uur is het gloednieuwe podium voor Het Zuidelijk Toneel/Stichting Nieuwe Helden met de voorstelling Dinner with Dad. Aan tafel met verhalen, muziek en wijn. De geur van het eten komt je tegemoet. Hier wordt gekookt. Voor jou. Wees welkom bij een chef-kok die de maaltijd bereidt en zijn zoon die de groenten snijdt, in de pan roert en alvast jouw tafel dekt. Een voorstelling in het hier en nu over vaderschap vroeger en vandaag, waarbij verhalen, getuigenissen, muziek en wijn door elkaar vloeien. Na de voorstelling serveren de acteurs hun maaltijd. Een uitgelezen mogelijkheid om gezamenlijk na te praten. Want iedereen heeft een eigen vader, en een eigen verhaal.

Elmo viert zondag 17 maart zijn verjaardag in het Energiehuis. (Foto: Carolien Sikken)

Elmo is jarig! Op zondag 17 maart om 13.00 en 15.30 uur viert Elmo van Sesamstraat zijn verjaardag met bezoekers vanaf 3 jaar. Bert, Ernie en Tommie bereiden de verjaardag van Elmo voor. Samen

werken ze aan een mooi feest voor hun vriend. Maar hoe is het met Elmo zelf? Elmo is, net als ieder kind, een beetje zenuwachtig voor de grote dag. De nacht voor zijn verjaardag kan hij dan ook niet goed slapen.

Correspondent duidt Italiaanse verkiezingen DORDRECHT Op uitnodiging van Dante Alighieri, de vereniging van liefhebbers van ItaliĂŤ, duidt voormalig correspondent Marc Leijendekker de recent gehouden Italiaanse verkiezingen tijdens een lezing in Dordrecht. Deze vindt op maandag 11 maart plaats in de aula van de Vrije School aan de Dubbelmondestraat. ItaliĂŤ ging op 24 en 25 februari naar de stembus voor een nieuw parlement. Leijendekker zal tijdens de lezing ingaan op de actuele politieke ontwikkelingen in ItaliĂŤ. Wat staat het land

UUR - GEZOND BEWEGEN

AFSLANKEN - EEN STRAKKER FIG

nu te wachten? Hoe zijn Berlusconi, Bersani, Grillo en Monti uit de verkiezingen gekomen? Wat betekent dit voor de eurozone? Marc Leijendekker is auteur van Het land van de krul, een boek over politiek en samenleving in ItaliĂŤ, waarvan vorig najaar een volledig herziene versie is verschenen. Daarnaast is hij redacteur van NRC Handelsblad. Hij was van 1988 tot 2001 correspondent in ItaliĂŤ en volgt nu de ontwikkelingen in dat land vanaf de buitenlandredactie. De lezing begint om 20.00 uur. Belangstellende nietleden betalen 2,50 euro entree.

Komt dat wel goed? Met Het mooiste van Sesamstraat, dat vorig seizoen in de Nederlandse theaters te zien was, schreef Sjoerd Kuyper de eerste oorspronkelijke Nederlandse theatervoorstelling over Sesamstraat. Elmo is jarig! is de tweede familievoorstelling met de figuren uit het wereldberoemde televisieprogramma. Kaarten Kaarten zijn verkrijgbaar via kunstmin.nl en aan de kassa van de schouwburg op woensdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, tel. 6397979. De kassa van het Energiehuis is vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling geopend. Bij Dinner with Dad is een driegangendiner na afloop bij de prijs inbegrepen.

R - GEZOND BEWEGEN

AFSLANKEN - EEN STRAKKER FIGUU

Aanmelden Aanmelden TFM-afslankkuur TFM-afslankkuur vóór 2013 vóór30 15maart februari 2012

Startenuiterlijk uiterlijk Starten 15april maart 2012 30 2013

-10 kg

in 5 weken -ETONS0ROTEĂ•NEVOEDINGSPROGRAMMAX 3x PERDAGEENPROTEĂ•NEPRODUCTENGEWOON DEWARMEMAALTIJDMEEDOEN +EUZEUITZOETEOFHARTIGE PRODUCTEN UWSMAAKIS ER ALTIJDbIJ!

met kans op een metamorfose t.w.v. e 250,BELNU078 620 9347

Handig mee te nemen en u stelt zelf uw weekpakket samen.

Bel en vrijblijvend gesprek 078slanker 620 9347 ofskivakantie! 06 1013 3268 Belvoor vooreen eengratis afspraak en ga 2 kledingmaten met 4ELOFs%MAILINFO DANASLANKENlTNL Rotterdamseweg 74 - Zwijndrecht - info@danaslankenďŹ t.nl

www.danaslankenďŹ t.nl


10

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Welkom...

Lezingen

Afscheid nemen is een ingrijpende gebeurtenis in ieders leven. Om op een minder emotioneel moment kennis te maken met DenO Het Uitvaartcentrum bent u van harte welkom op onze open dag.

Open dag zaterdag 9 maart van 10.00 tot 16.00 uur

Tijdens de open dag kunnen bezoekers enkele lezingen bijwonen: 11.30 uur Adriaan de Ruiter, Barendse Haase Notarissen over Erfrecht 12.30 uur Adriaan de Ruiter, Barendse Haase Notarissen over Erfrecht 13.30 uur Mandy Verkerk, Verkerk Coaching over Rouwverwerking 14.30 uur Ad de Jong, DenO uitvaarverzorging over Uitvaartverzorging 15.15 uur Mandy Verkerk, Verkerk Coaching over Rouwverwerking

Dan kunt u DenO Het Uitvaartcentrum aan de Nassauweg 190 in Dordrecht bezichtigen. Stap een rouwkamer in, bekijk een rouwauto van binnen, bewonder de drukkerij en verwonder u over de steenhouwerij. U krijgt informatie en persoonlijke uitleg. Ook de kinderen kunnen spelenderwijs met ons kennismaken. Wij verwelkomen u graag morgen in DenO Het Uitvaartcentrum.

@`\UV\Z_UVcV_kf]]V_ kZTYUVkVURXgVc^R\V_ G``cYV_kZ[_UZgVcdV RTeZgZeVZeV_g``ckZV_

De zorg van D&O gaat verder

www.uitvaartdordrecht.nl

WOZ aanslag te hoog? Schakel OZP makelaars in en wij maken werk van uw bezwaar

Bezwaar maken tegen uw WOZ aanslag is nog nooit zo eenvoudig geweest, zonder kosten en in vertrouwde handen via 2=30DNHODDUVGpPDNHODDUVYDQ'RUGUHFKW8SURÀWHHUWGRRUGHODJHUH:2=ZDDUGHHQKHWEHODVWLQJYRRUGHHO+HWNDQXDO snel honderden euro’s VFKHOHQ&KHFNYLDRQ]HZHEVLWHQXDOXZPRJHOLMNHYRRUGHHO

Hoe werkt het?

6WXXUHHQHPDLODDQLQIR#R]SPDNHODDUVQOPHWXZQDDPHQDGUHV JHJHYHQV8NULMJWGDQHHQIRUPXOLHUWRHJHVWXXUGZDDUPHHXRQV PDFKWLJWRPQDPHQVXEH]ZDDUWHPDNHQWHJHQGHYDVWJHVWHOGH :2=ZDDUGH V 

BINNEN HET ONTV6AWNEGKEN NA DE BESCHIKKIN EN VAN U BEZWAAR MG MOET AKEN!

1DRQWYDQJVWYDQKHWIRUPXOLHUVDPHQPHWGHEHVFKLNNLQJHQKHW taxatieverslag van de gemeente, dat u op kunt vragen met uw DigiD, EHSDOHQZLMGHKDDOEDDUKHLGYDQXZGRVVLHU

Geen werk en gĂŠĂŠn kosten voor u !

+HWEH]ZDDUVFKULIWZRUGWGRRURQVQDDUGHJHPHHQWHJHVWXXUG +LHUKHHIWX]HOIJHHQZHUNDDQ8ZRUGW]RZHOGRRURQVDOVGRRUGH gemeente op de hoogte gehouden van de voortgang van uw dossier. 'HJHPHHQWHKHHIWKHWJHKHOHNDOHQGHUMDDUGHWLMGRPXLWVSUDDNWH GRHQ8NULMJWDOWLMGEHULFKWRYHUGHXLWNRPVWYDQKHWEH]ZDDU Als u ons inschakelt komt u in aanmerking voor een kostenvergoeding. ,VKHWEH]ZDDUVFKULIWJHJURQGGDQYHUJRHGWGHJHPHHQWHRQ]HNRVWHQ =LM]LMQGLWELMZHWYHUSOLFKW,VKHWEH]ZDDUVFKULIWRQJHJURQGGDQLVGLW ONS RISICO en KOST HET U DUS NIETS.

Neem contact met ons op en wij doen de rest

t 078-6351753 e info@ozp-makelaars.nl i www.ozp-makelaars.nl


Cultureel nieuws leest u op:

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

‘Sciencefiction’ in het Stadskantoor.

Cultuur

dordtcentraal.nl

Volop verrassingen bij Urban Explorers 2013 DORDRECHT Het Urban Explorers festival laat de historische binnenstad van Dordrecht van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei veranderen in een labyrint vol avontuurlijke concerten, expedities en performances.

Bouke Ylstra

krijgt ereplaats in Stadskantoor DORDRECHT In het Stadskantoor wordt woensdag 13 maart een keramisch wandreliëf van kunstenaar Bouke Ylstra onthuld. De in 2009 overleden kunstenaar uit Dordrecht zou dit jaar 80 zijn geworden. Op deze dag begint ook een tentoonstelling met niet eerder getoond werk van de kunstenaar is de galerie aan de Sint Jorisweg. Het zwart-witte wandreliëf van ruim 3 bij 1 meter heeft een sciencefictionachtig thema en past binnen de grafische stijl van Bouke Ylstra. Het reliëf is een van de vele keramische tableaus die de kunstenaar eind

jaren zestig ontwierp. Het werk dat hij in die tijd maakte geeft de tijdsgeest goed weer: een gestileerd en optimistisch wereldbeeld. Bovendien valt de uitgesproken grafische lijnvoering op en de bijna cartooneske stijl. In de onlangs opgerichte Galerie Bouke Ylstra wordt om 15.00 uur een expositie geopend met werk van Ylstra dat nog niet eerder te zien was. De galerie is te vinden aan de Sint Jorisweg 9. Het wandreliëf is aan Dordrecht geschonken door Aardewerkfabriek Royal Delft/Koninklijke Porceleyne Fles. Door bemiddeling van het Dordrechts Museum krijgt het een ereplaats op de begane grond van het Stadskantoor.

Groepsuitjes op nieuwe site

Eén van de muzikale headliners is de Amerikaan Sun Kil Moon, alias singer-songwriter Mark Kozelek. Nadat zijn vorige project Red House Painters kwam hij opnieuw boven water met Sun Kil Moon. Met niet meer dan zijn akoestische gitaar, unieke stemgeluid en kwetsbare liedjes raakt hij zijn luisteraars tot diep in hun ziel. In het voorprogramma staat de IJslandse zangeres en multi-instrumentalist Ólöf Arnalds, bekend van de bands Múm en Mugison. Met eigenwijze songstructuren, hemelse klanken en elfenzang creëert Arnalds een sprookjesachtige muzikale droomwereld. En dat op een zeer bijzondere locatie: de Grote Kerk. Ook bevestigd zijn het Japanse elektronicaproject Atak Dance Hall en het Italiaanse ‘avant heavy rocktrio’ Fuzz Orchestra. Deze laatste act is te zien in een decor speciaal ontworpen door kunstenaarscollectief De Weerstand. Expedities en performances Stedelijke expedities, waarbij beeldend kunstenaars en performers hun publiek meenemen op een citytour door de stad, vormen

DORDRECHT De VVV Zuid-Holland Zuid heeft een nieuwe website gelanceerd met een overzicht van de groepsarrangementen die het in de regio te bieden heeft. Spelprogramma’s door verschillende steden, museumbezoek, een complete dagtocht of een stadswandeling; het is allemaal te vinden op opstapinzuid-holland. Op de website zijn complete dagtochten te vinden, waarmee in één dag kennisgemaakt wordt met de historische steden Dordrecht, Gorinchem, Leerdam, Schoonhoven of een ander gebied in de regio. Verder is er een overzicht te vinden van de stadswandelingen met VVV-gids, het culturele aanbod van de regio, actieve groepsuitjes en workshops. Er is ook een overzicht te vinden van de restaurants waarmee de VVV samenwerkt.

Het voorjaar komt er aan!!

Maar wij hebben de voorjaarscollectie al binnen!!

ook in 2013 de rode draad van het festival. Choreograaf Jasper van Luijk (Dansateliers), kunstenaarsinitiatief Noordkaap en filmmaker Bea de Visser hebben al toegezegd een stadsexpeditie te ontwikkelen. Aan de Nieuwe Haven vinden gedurende het weekend performances van vernieuwende en grensverleggende artiesten plaats en in het Dordrechts Museum is een verrassende, explorerende tentoonstelling te zien. Festivalhart Festivalhart en hoofdlocatie is museum Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 29-30. Hier kan het publiek terecht voor tickets en informatie. Editie 2013 is een initiatief van stichting Urban Explorers, Huis Van Gijn en het Dordrechts Museum in samenwerking met Dansateliers Rotterdam. Kaartverkoop Kaarten kunnen online gekocht worden via urbanexplorersfestival.nl of bij VelvetMusic Dordrecht, Vriesestraat 110. Meer nieuwe namen worden binnenkort bekendgemaakt, op de website, in de nieuwsbrief en via Facebook en Twitter. Een passe-partout kost 35 euro, dagkaarten zijn 15 en 20 euro in de voorverkoop en 20 en 25 aan de deur.

Een bijzonder concert op een bijzondere locatie: De Amerikaanse singer-songwriter Mark Kozelek (Sun Kil Moon) speelt zijn kleine liedjes in de Grote Kerk.

BOB AUTOWAS

DORDRECHT 2e wasbeurt

GRATIS Kom terug binnen 14 dagen en ontvang je wasbeurt gratis!*

*Op vertoon van de kassabon uit de actieperiode 6-3-2013 t/m 13-3-2013

ACTIEWEEK 1 JARIG BESTAAN SCHOENEN

TASSEN

LEDERWAREN

Dubbelsteynlaan W 81 - Tel. 078 - 6215423 's maandags gesloten

11

krijg je binnen 14 dagen dezelfde wasbeurt gratis.

Merwedestraat 82-84 | 3313CS Dordrecht | www.bobautowas.nl Gelegen in De Staart tussen de Jumbo supermarkt en McDonald’s


12

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

ALLE SCHOENEN

2 HALEN

1 BETALEN

In tijden waarin veel onzeker is, geven wij je graag maximale zekerheid.

ALLEEN TOPMERKEN IN ONZE WINKEL!

Dit is een van de Jazekerheden van De Hypotheker.

LAATSTE WINTERARTIKELEN

Meer informatie op hypotheker.nl/jazekerheden

70% KORTING SPORT OUTLET Visstraat 106 Dordrecht

Dordrecht Centrum Johan de Wittstraat 160 (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders Van Eesterenplein 254 (078) 630 97 25 Papendrecht Weteringsingel 4 (078) 642 30 00 Ook voor jou zoeken we de optimale hypotheek. Onafhankelijk en transparant. En alles is goed geregeld.

Open van di t/m vrij 10.00 tot 17.00 • Ma van 12.00 tot 17.00 • Za van 10.00 tot 17.00 • Donderdagavond tot 21.00 www.indumij.nl

JAMMER DAT JE EENMAAL DE

WIJ ZIJN VERHUISD!

BINNEN BUITENKANT NIET MEER ZIET

PROFITEER NÚ VAN EXTRA-VERHUISVOORDEEL BIJ AUTO INDUMIJ DORDRECHT

VANAF 14% BIJTELLING** & GÉÉN WEGENBELASTING CLIO COLLECTION VOORZIEN VAN:

Volg ons ook op facebook.indumij.nl + twitter.indumij.nl

WIJ ZIJN VERHUISD! ONTDEK DE NIEUWE VESTIGING TIJDENS OPEN-HUIS-WEEKEND OP 8, 9 EN 10 MAART

LICHTMETALEN WIELEN NAVIGATIESYSTEEM RENAULT HANDSFREE CARD, VOOR OPENEN, SLUITEN EN STARTEN

EXTRA-VERHUISVOORDEEL BIJ AANKOOP VAN EEN NIEUWE AUTO*:

CLIO COLLECTION VANAF € 16.990,EXCLUSIEF KOSTEN RIJKLAAR MAKEN à € 920,-

GRATIS WAXOYL T.W.V. € 199,OF ACCESSOIRECHEQUE T.W.V. € 250,-

MIJLWEG 65, DORDRECHT, TEL. (078) 617 00 00 *Acties zijn alleen geldig bij Auto Indumij Dordrecht van 18 februari tot 11 maart 2103, bij aankoop van een nieuwe Renault. **14% bijtelling is alleen van toepassing op nieuw te bestellen modellen Clio’s benzine en diesel, op voorraadmodellen is 20% bijtelling van toepassing. De in deze advertentie gecommuniceerde prijzen betreffen consumentenprijzen vanaf januari 2013. Afbeeldingen die in deze advertentie zijn gebruikt kunnen afwijken van de daadwerkelijk geleverde auto en/of specifi caties in Nederland en/of fi scale categorie waarin het model valt. Alle prijzen personenauto’s en diensten zijn inclusief BTW. Vraag altijd uw dealer naar de exacte details voor uw persoonlijke situatie. Kijk voor de exacte actievoorwaarden op renault.nl. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Renault behoudt zich het recht voor de actie op elk moment te wijzigen of te beëindigen. Voor meer informatie informeer bij u Renault-dealer. Min./Max. verbruik: 3,2 – 4,3 l/100km. Resp. 33,1 – 23,3 km/l. CO2: 83 - 95 g/km.


3 gangen keuze menu Keuze uit 5 voorgerechten, 5 hoofdgerechten en 5 nagerechten.

4 gangen maandmenu

22,50 p.p.

Openingstijden keuken: wo 12.00 tot 19.30 do 12.00 tot 20.30 vrij 12.00 tot 19.30

Dagelijks geopend vanaf 10:00 tot 24:00 uur VOORSTRAAT 202 3311 ES DORDRECHT TEL. 078 843 6940

Welcome - Wilkommen - Bienvenue Voor jong en oud is Poffertjeshuis PIM een gezellig, lekker en goedkoop adres. U kunt er lekker genieten van overheerlijke pannenkoeken, poffertjes, àensjes en andere gerechten. sfeer is er altijd zowel binnen als buiten op ons terras

www.pimspofenpan.nl Nieuwstraat 19/21 078-6312709

WWW.GRANDCAFEHETGERECHT.NL

l

Singel 183 Dordrecht

www.feestlokaalhetbolleke.nl

gans nde 07 e h 8 c

de

2 55 13

In de maand mei is het weer mogelijk om een 4-gangen diner te reserveren voor 59,50 per persoon. Het speciale hiervan is dat iedere gang in een ander restaurant genoten wordt. De volgorde wordt door de organisatie bepaald. U maakt op deze manier kennis met verschillende restaurants op een verrassende manier. U wordt ontvangen in het 1e restaurant met een aperitief en een heerlijk voorgerecht. Daarna loopt u door het historische centrum van Dordrecht naar het 2e restaurant waar u kunt gaan genieten van het tussengerecht. In het 3e restaurant geniet u van het hoofdgerecht (*keuze vis/vlees). De avond zal geheel in culinaire stijl worden afgesloten met een dessert en een heerlijk kopje koffie in het 4e restaurant. Deze culinaire belevenis wordt u exclusief aangeboden voor de prijs van € 59,50 inclusief 1 drankje per gang. Deelnemende restaurants zijn Restaurant Zest, Restaurant Blanc, Restaurant Art & Dining en Restaurant Knollen en Citroenen. Meer info via www.ontdekculinairnederland.nl

078 - 6579027

63

Ontdek Culinair Dordrecht

Vriesestraat 39 Dordrecht Tel: 078-6146050 / 078-6145009

Voor meer informatie:

Nieuwstraat 5 - Dordrecht Tel.: 078 - 645 19 62 info@restaurantzest.nl

bestaat! 32 jaar Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 12.00 - 14.00 uur en van 17.00 uur - 22.00 uur Zaterdag van 12.00 - 22.00 uur Zondag van 17.00 - 22.00 uur

a el @d

In cafe Merz aan de Korte Kalkhaven is zondag 10 maart een optreden van zangeres Rita de Kimpe. Deze jazz zangeres brengt een vertrouwd, swingend repertoire van bekende en minder bekende, bijzondere jazzstandaards, onder begeleiding van uitstekende muzikanten. De aanvang is 16.00 uur. Vrijdag 8 maart vanaf 23.00 is een optreden van DJ John Love en zaterdag 9 maart vanaf 23.00 uur staat DJ Ricco achter de draaitafels.

OPEN: dinsdag t/m zondag van 17.00 - 22.00 uur

U verzint de gelegenheid Wij maken het feest!

WWW.RESTAURANTZEST.NL

o inf

Muziek in Merz

a

Wij verzorgen ook de catering voor molen Kyck over den Dyck Informeer naar de mogelijkheden

-

Live muziek bij Dordts Genoegen De wekelijkse livemuziek bij Dordts Genoegen aan het Scheffersplein komt zondag 24 februari van de Halve Haantjes. Joris en Daan, samen één Haan, zijn ras-muzikanten en brengen hun repertoire met humor en bezieling. Sfeervolle achtergrondmuziek, opzwepende dansmuziek en vrolijke meezingers. De Halve Haantjes zijn een muzikale belevenis om van te genieten. De Zondag Muziekdag bij het grand-cafe op de Voorstraat is elke zondag van 14.30 uur tot 17.30 uur.

za 12.00 tot 20.30 zo 13.00 tot 20.30

Verjaardag, Bedrijfsborrel Besloten diner, Receptie Bruiloft, ?

€ 25,- pp

BISTRO

Dordts Genoegen Voorstraat 256 - 3311 ET Dordrecht 078 8438001 www.dordtsgenoegen.nl

Restaurant - traiteur - catering

l

Nu uitsluitend beschikbaar voor iedere denkbare gelegenheid!

nd eg an s. n

Oergezellig trefpunt aan het Scheffersplein: * borrel * lunch * diner Ruimte voor feesten, vergaderen en privédiner

t Bolleke feestlokaal

ch en

de gan el s.nl - wWw.d

Uit eten in de regio Kom & beleef het! Dordrecht

Geniet nu van een culinaire reis door onze keuken... 3-gangen Verrassingsmenu

€ 26,50

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 16.00 0 - 24.00 00 uu uur ur Keuken open tot 22.30 uur 0 uu ur

Lange Breestraat 3 - 3311 VK Dordrecht Tel: 078 - 635 24 86 of 06 - 41 50 56 77 www.diwanrestaurant.nl

he c a

Aparte ruimte beschikbaar voor jong en oud voor recepties en partijen max 35-40 personen

Piccola Italia Voorstraat 259 3312 EP Dordrecht Tel. 078 - 614 49 50 info@piccola-italia.nl

Nu bij ons verkrijgbaar

Een oude Dordtse specialiteit SCHARRELPAARDENVLEES Gegrilde paardenbiefstuk Zoervleis met gebakken champignons, (Limburgse groene mayonaise paardenstoofschotel) en frites met frites en appelmoes

€ 13,50

€ 12,50

Boomstraat 27 • 078 - 631 54 58 www.eetcafe-kantjeboord.nl

Toko Singapura a Indonesische en Oosterse specialiteiten Afhaalrestaurant en catering

Maandmenu maart voor 2 personen Daging - Ayam Kerrie Babi Pangang met pikante saus Gado Gado Sambal Goreng Boontjes 4 stokjes kipsate Nasi Goreng Bami Goreng Krupuk

Kent u onze spaar- en waardebonnenaktie al??

Van €37,50

Voor slechts €27,50 OPENINGSTIJDEN: Wo. t/m za. 11.30 – 19.30 uur • Zo. 15:30 - 19:30 uur Rivierenplein 16 (wijk De Staart) • Dordrecht • Tel. 078-61.62.597

www.toko-singapura.nl


14

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Schoonheidsspecialiste en pedicure bij u thuis!

LICHT IN DE DUISTERNIS Op het moment van schrijven van deze column luidt de weersvoorspelling dat de temperaturen omhoog gaan en er een vleugje lente aankomt. Op het moment dat u dit leest weet u of die voorspelling is uitgekomen. Dat duurt gelukkig niet zo lang. Langer duurt het voordat we weer eens positief nieuws uit Den Haag krijgen. Ja, er gloort licht aan de horizon. In 2014 groeit onze economie met 1%, tenminste dat zegt het CPB. De export groeit en dat is positief. Maar en passant meldt het CPB ook dat het begrotingstekort op 3,4% uitkomt. En dat is teveel, dus……..u weet het al, nieuwe bezuinigingsrondes. Alles went zullen we maar zeggen, maar als ik dan ook lees dat er 500 miljoen geïnvesteerd wordt in de uitbreiding van asfalt, o.a. bij de Velsertunnel, dan vraag ik me toch af of dat nu zo’n prioriteit heeft. Minister Dijsselbloem roept heel snel dat de schuld van de huidige crisis in de bouw-en woningmarkt gezocht moet worden bij 20 jaar slecht beleid door vorige kabinetten, maar dat lijkt toch vooral het schoonvegen van zijn eigen straatje om zodoende zijn eigen handelen te rechtvaardigen. Want hij roept om het hardst dat de woningmarkt uit het slop getrokken moet worden maar dat aan de andere kant de branche eerst maar eens moet uitzieken. Dat is wel wat eenvoudig gedacht lijkt me zo. Tot overmaat van ramp komt Gerrit Zalm ( oud VVDcoryfee en minister van Financiën ) nu namens ABN-AMRO met de mededeling dat deze bank

Voor zeer scherpe tarieven!!

min of meer de kraan dicht draait als het gaat om het verstrekken van hypotheken en zich meer gaat toeleggen op kredietverstrekking binnen het MKB. Het is wel duidelijk wat Zalm wil, maar voor de woningbranche desastreus. De concurrentie neemt alsmaar af, en de koper krijgt het alsmaar moeilijker. Vervolgens roept nog ouder VVD-coryfee Hans Wiegel dat er opnieuw geformeerd moet worden, want VVD en PvdA hebben in de 1e Kamer geen meerderheid, en dan sla ik de krant maar weer even dicht. Zowel een glimlach als een gevoel van melancholie en nostalgie gaan even hand in hand. Hebben we hier nu te maken met deskundigen die hun best om Nederland weer uit de crisis te halen, of zijn het allemaal een stelletje kneuzen die het gewoon niet weten en maar wat aanmodderen. Ik weet het niet meer, u wel? We wachten maar weer af, wat er nu weer uit de hoge hoed van Rutte II komt. Ik houd me maar vast aan die 1% economische groei volgend jaar. Dan blijf ik in ieder geval positief denken.

Even tijd en verwennerij voor uzelf, u hoeft de deur niet uit want de schoonheidsbehandeling of pedicure word bij u thuis gegeven. Alle benodigde producten worden meegenomen, ook de behandelstoel.

 Een gezichtsbehandeling is mogelijk vanaf € 27,50  Een pedicure behandeling is mogelijk vanaf € 22,50 Kijk voor meerdere behandelingen of informatie op de website, u kunt ook altijd mailen of telefonisch contact opnemen. In de maanden maart en april

ACTIE!

10% KORTING

op een behandeling naar keuze.

De voorrijkkosten voor Dordrecht bedragen € 5.Beauty aan huis • 06-14521528 info@beautyaanhuis.com • www.beautyaanhuis.com

Bandjeverstandje.nl Banden - Velgen - Winter Is uw band lek (gestoken)? Trilt uw stuur? Heeft u een reserve band / wiel nodig?

Annelies Bol, directrice

Kleine zelfstandige en particulier, koopt zijn banden hier!

Bel Paul Bestebreurtje op 0180-619411 Koedood 2 2993 AL Barendrecht autobanden@live.nl

Dordrecht Centrum, Johan de Wittstraat 160, (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders, Van Eesterenplein 254, (078) 630 97 25

ELKE ZATERDAG OPRUIMING

www.hypotheker.nl

Hoekbank Denz Ruime collectie Relaxfauteuils

Royale hoekbank met keuze uit meer dan 40 verschillende elementen en opties om de ideale bank samen te stellen.

Maak kennis met onze nieuwe, exclusieve collectie relaxfauteuils en ervaar wat optimaal zitcomfort betekent.

2-H-2 opstelling in stof vanaf €

1.890.- In leer vanaf € 2.820.-

Ledikant Tosca Prachtig comfort ledikant. Het ledikant is gemaakt van massief hout in combinatie met veredelde plaatmaterialen.

Bankstel Roma Boxspring Finn

Stijlvolle bank, voorzien van in zitdiepte verstelbare kussens met interieurvering. Leverbaar in stof en leer als fauteuil, 2-zitsbank, 2½-zitsbank en 3-zitsbank.

• Elektrisch verstelbaar • 160 x 200 of 180 x 200 • Compleet met hoofdbord en splittopper

Meubel Provincialeweg 8a (richting Kop van ‘t Land) › Dordrecht › Tel. 078 - 616 50 91 › www.skippymeubel.nl

Nu voor € 1.995.-

ALLE MEUBELS WORDEN BIJ ONS GRATIS BEZORGD EN GEPLAATST


Cultureel nieuws leest u op:

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Cultuur

dordtcentraal.nl

15

Qeaux Qeaux Joans in het Dolhuis DORDRECHT In 2011 stond Qeaux Qeaux Joans met haar band in het voorprogramma van Seasick Steve, nadat ze in 2009 spontaan bij hem op het podium was gesprongen toen hij in Paradiso optrad. Seasick Steve was zo onder de indruk van de zangeres dat hij in 2011 zijn geboekte voorprogramma cancelde om haar mee te nemen en voor te stellen aan het publiek tijdens zijn Nederlandse tour. Op uitnodiging van Bobby Kinghe en het Dolhuis treedt ze vrijdag 8 maart op in Dordrecht. Qeaux Qeaux

Joans bracht eind vorig jaar het album No Man’s Land uit met alternatieve rhythm & blues. De plaat werd met lovende recensies ontvangen. OOR omschreef de plaat als ´een prachtige ode aan een gebroken hart´. Door haar intieme liveshows weet Qeaux Qeaux Joans het publiek keer op keer te raken. Het concert in het Dolhuis begint om 21.00 uur, de zaal is vanaf 20.00 uur open. Kaarten kosten in de voorverkoop (Velvet Dordrecht of dolhuis.com) 5 euro en aan de deur 7,50.

Pictura terug naar oorsprong DORDRECHT Met de drie tentoonstellingen die zaterdag 9 maart van start gaan gaat Pictura deze maand terug naar haar oorsprong: de tekenkunst. Tot 7 april worden er tekeningen van de Nederlandse Kring van Tekenaars, schilderijen met Japanse motieven en patronen van Marijke Bonte en illustraties van jong talent Lieke van der Vorst geëxposeerd. Jacob de Groot, oud-directeur van het Dordrechts Museum, verzorgt om 17.00 uur de opening aan de Voorstraat 190-192. De liedjes van Qeaux Qeaux Joans komen direct binnen. (Foto: Rahi Rezvani)

De oprichters van Pictura meenden in 1774

dat de tekening de basis vormde van alle beeldende kunst en daarom als ambacht moest worden onderhouden. De negentien leden van de Nederlandse Kring van Tekenaars passen daarom uitstekend in de traditie. In de grote zalen van Pictura tonen zij hun tekenkunst. De Kring bestaat sinds 1947, met Henk Broer en Oey Tjeng Sit als drijvende krachten. De Kring had en heeft nog steeds tot doel de autonome tekenkunst onder de aandacht te brengen, oftewel tekenkunst die nadrukkelijk niet bedoeld is als ontwerp, schets of studie. Japan Picturalid Marijke Bonte haalt het Japonisme naar Dordrecht. Ze exposeert haar recente werk

in de Derde Zaal. Decennialang werkte zij met krijt en houtskool aan stillevens op papier, vaak geïnspireerd op voorbeelden uit de 16e en 17e eeuw. Totdat ze in 2006 Japan doorreisde en in de ban raakte van de cultuur. Sindsdien schildert ze Japanse motieven en patronen uit prentenboeken vol geisha’s en rijk gedecoreerde kimono’s. Pictura biedt jong talent een podium in de foyer. Lieke van der Vorst maakt onder meer linosneden. Ze volgt de opleiding Illustratie aan kunstacademie St. Joost in Breda. Voor haar illustraties laat ze zich onder andere inspireren door kleine dingen uit de natuur, die ze graag mee naar huis neemt. Daarnaast is de keuken, eten, de eetkamer en samen tafelen een terugkerend thema in haar werk.

Eerste BAM Art Fair met lokale kunst DORDRECHT De nieuwe stichting De GravinDubbeldam organiseert op zaterdag 9 maart voor het eerst een kunstmarkt. Deze BAM Art Fair wordt gehouden in wijkcentrum voor senioren De GravinDubbeldam aan de Vijverlaan 1004 en is geheel overdekt. De fair is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Het kunstaanbod van lokale amateurkunstenaars op deze markt is zeer divers. Schilderijen in acryl- of olieverf zijn te bewonderen, maar ook aquarellen, keramiek, speksteen, glaskunst en sieraden. En dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod. De eerste fair wordt geopend door Peter van der Have, commercieel directeur van hoofdsponsor en naamgever BAM Woningbouw Rotterdam. Het bedrijf

was betrokken bij de herontwikkeling van de Gravenhorst en werd gevraagd om de art fair te sponsoren. Wens van de wijk Stichting De Gravin-Dubbeldam is opgericht naar aanleiding van het verdwijnen van gemeentelijke subsidies voor wijkcentra en wijkcentra voor ouderen. Het bestuur van Stichting De Gravenhorst, een wooncentrum voor

senioren waarin het wijkcentrum is gevestigd, besloot een stichting op te richten om de activiteiten voor senioren te kunnen laten doorgaan. Naast bestaande activiteiten wil De Gravin ook een moderner en gevarieerder aanbod brengen. Bestuursvoorzitter Jaap van Asch: “Het in stand houden van een wijkcentrum voor senioren, zij het in een moderne uitvoering, is een wens van een deel van de bewoners

van de wijk Dubbeldam. Wil je activering van ouderen en het bevorderen van de sociale netwerken een kans geven, dan biedt het wijkcentrum De Gravin-Dubbeldam een mogelijkheid om deze in de wijk vorm te geven. Een evenement zoals deze fair sluit hier volledig bij aan. Wij zijn als bestuur dan ook heel trots dat we dit, als start van het nieuwe seizoen, mogen organiseren.”

Uitvaartcentrum “Van der Jagt”straalt warmte uit Uitvaartcentrum “Van der Jagt”is gelegen aan de Jan Valsterweg te Dordrecht. Dit intieme uitvaartcentrum telt 4 familiekamers waar nabestaanden hun overledene 24 uur per dag kunnen bezoeken. Zij krijgen zelf de sleutels in hun beheer en kunnen elk gewenst moment komen.

Met een oppervlakte van 300 vierkante meter en veertig eigen parkeerplaatsen zijn er ruime mogelijkheden voor het opbaren, het houden van condoleances en uitvaartplechtigheden. De sfeervolle aula is ruim en intiem en voorzien van de benodigde technische installaties. De familiekamers kenmerken zich door een warme en huiselijke sfeer. Het is geen probleem als mensen in goed overleg de kamer een persoonlijke ‘touch’ willen geven met bijvoorbeeld foto’s of eigendommen die veel betekend hebben voor de overledene. Er is voldoende ruimte om rustig te zitten en met meerdere mensen tegelijk aanwezig te zijn. KofÀe en thee zijn altijd beschikbaar Uitvaartcentrum “Van der Jagt” is gemakkelijk te bereiken en ligt in een prettige en toegankelijke omgeving. De drempel om bij ons naar binnen te komen is heel laag.

Veel andere rouwcentra zijn gevestigd op begraafplaatsen. Dat betekent dat mensen eerst de begraafplaats moeten oplopen om bij een rouwcentrum te kunnen komen. Dat vinden mensen vaak vervelend, vooral kinderen hebben daar moeite mee. Technisch is het gebouw helemaal upto-date. Het gehele pand is voorzien van airco en de kist van de overledene staat op een vaste koelplaat, die een glasplaat overbodig maakt. De koeling is, doordat de unit op het dak is geplaatst, volledig geruisloos. Geen begrafenis of crematie is hetzelfde. Daarom is het van groot belang dat mensen kiezen voor een uitvaartverzorger waar ze een klik mee hebben. Je bent vrij in die keuze, hoewel sommige verzekeringen een andere indruk wekken.

Tineke van der Jagt Uitvaartverzorging is een dienstverlenende onderneming met een regionaal karakter. Steeds meer mensen willen af van de gangbare uitvaarttradities en op een persoonlijke manier afscheid nemen van hun dierbaren.

Indien andere uitvaartondernemers geen mogelijk hebben tot opbaren in een familiekamer, geeft uitvaartcentrum “Van der Jagt” daar de ruimte voor.

Tineke van der Jagt laat niets aan het toeval over, begeleidt deskundig en biedt persoonlijke aandacht omdat de laatste zorg de beste moet zijn. Een waarborg voor verzekerde zorg en persoonlijke aandacht.

Tineke van der Jagt probeert de familie, als dat wordt gewenst, zoveel mogelijk bij het afscheid van een dierbare te betrekken. Betrokkenheid en het regelen van de uitvaart overeenkomstig de wensen van de overledene en nabestaanden, spelen een belangrijke rol bij het verwerken van het verdriet.

Dag en nacht bereikbaar.

Ridderspoorhof 27 - 3355 BG Papendrecht • Jan Valsterweg 100 3315 LG Dordrecht • Tel. 078 - 644 0777 • b.g.g. 06 - 22421787 E-mail tineke@vanderjagtuitvaart.nl • Zie ook onze website: www.vanderjagtuitvaart.nl


16

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

TAXICENTRALE DORDRECHT 078 - 6131234 • 078 - 6135800 Dag- en nachtservice • 65+ 10% korting • Ziekenvervoer • Groepsvervoer VANAF HEDEN PINNEN IN TAXI MOGELIJK

ENTER THE CREATIVE WORLD

INFO-AVOND Wil jij het maken in een wereld die draait om media, design en nieuwe technologie? Stap dan eens binnen in de ‘creative world’ van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het GLR heeft het grootste aanbod aan opleidingen (mbo en vmbo) en cursussen voor de creatieve industrie in Nederland. Maak kennis met ons op de informatieavond op dinsdag 12 maart 2013. Van 19.00 tot 21.30 uur staan de deuren van onze drie locaties open voor publiek. Kijk voor de adressen en alle informatie op www.glr.nl. Vormgevers, webdesigners, animatie- en gamedesigners, mediamanagers, redactioneel medewerkers, drukkers, dtp-ers, signmakers, mediatechnologen, web developers, lichten geluidstechnici, sounddesigners, video-editors, fotografen en cameramensen: op het VMBO

MBO

CURSUSSEN

Grafisch Lyceum Rotterdam kom je ze allemaal tegen.


Sport

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

17

Sparta viert

110e

verjaardag DORDRECHT Gymnastiekvereniging Sparta vierde zondag zijn 110e verjaardag met een drukbezochte jubileumreceptie en reünie. Bijna tweehonderd leden en oud-leden kwamen naar de gymzaal aan de Eddingtonweg. Onder hen wethouder Rinette Reynvaan, vertegenwoordigers van de Sportraad en de andere Dordtse gymnastiekverenigingen. Tijdens een hapje en een drankje werd er bijgekletst en konden er oude films, plakboeken en foto’s bekeken worden. Ook vond er nog een aantal huldigingen plaats, wegens grote verdiensten voor de vereniging. De Sparta-roos ging naar Marion van Eijk, José Holster, Bianca Speelmeijer, Deborah Swart, Agnes Veldman, Marieke Verwoert en Sonja van der Zee. Tot lid van verdienste werden Karla Coenradi, Judith van Gent, Bianca Huizer, Wendy Kalkman, Noortje de Ligt en Elise Swart benoemd. De Zilveren Erespeld werd uitgereikt aan Nico Bravenboer, Jacqueline Groebbé en Joke van Zanten. Sparta-voorzitster Marjan Holster werd benoemd tot erelid.

Vijfhonderd topkarateka’s op Dutch Open in Dordrecht DORDRECHT Op de Sportboulevard vindt op zaterdag 9 en zondag 10 maart de Karate1 Lotto Dutch Open plaats. Deze Dutch Open, opgewaardeerd naar Karate1 Premier League, is een mondiale competitie waar de absolute wereldtop samenkomt. Meer dan vijfhonderd topkarateka’s uit circa vijftig verschillende landen komen ervoor naar Dordrecht. Het feit dat het toernooi in Nederland wordt gehouden, is volgens David Roovers, voorzitter Karate-do Bond Nederland, een belangrijke indicatie voor de populariteit van karate in Nederland. Ook over de locatie in Dordrecht is hij zeer te spreken: “De ruimte in de Sportboulevard is zeer geschikt voor grote toernooien. Het is een prachtige, grote ruimte, niet alleen ideaal voor de karateka’s, maar ook voor het publiek. Doordat zij vlakbij de wedstrijdmatten zitten, kunnen zij optimaal genieten van de prestaties van onze sporters.”

Wereldtop “Dordrecht staat in een mooi rijtje met steden als Jakarta, Parijs en Istanbul, waar de Premier League ook wordt gehouden”, aldus Wim Muilwijk die vanuit zijn lokale sportschool nauw betrokken is bij de organisatie van het evenement. “Voor het publiek is dit de kans om het beste karate van de wereld te zien”, verzekert hij. “Toplanden als Egypte, Frankrijk, Iran, Japan en Algerije zijn present met hun beste sporters. Aan dit toernooi doen ook enkele Dordtenaren

(Moreno Sheppard en Geoffrey Berens) mee. Voor hen is het extra leuk om deze ‘thuiswedstrijd’ te spelen op mondiaal niveau.” Toegangskaarten zijn zaterdag en zondag vanaf 08.00 uur verkrijgbaar aan de kassa van de Sportboulevard. Meer info kbn.nl en facebook.com/ dordtsport/events. De wedstrijden zijn ook live te volgen via de vernieuwde Dordtse sportportal: dordtsport.nl.

G-Hockey bij DMHC DORDRECHT De Dordtse hockeyclub DMHC start vanaf 16 maart met G-Hockey. Dit is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar, niet rolstoelafhankelijk, bij wie de verstandelijke beperking van dien aard is dat meedoen met leeftijdgenoten in het reguliere hockey problematisch is. Het doel is om spelenderwijs de basisvaardigheden van het hockey aan te leren en in een later stadium wedstrijden en toernooien te spelen. Hierbij staan spelplezier en geloof in eigen kunnen voorop. Iedere zaterdagochtend zal van 09.00 tot 09.45 uur bij de club aan de Schenkeldijk onder leiding van een ervaren trainer getraind worden, waarbij er rekening gehouden zal worden met de mogelijkheden van elke individuele hockeyer. Geïnteresseerden kunnen vanaf 16 maart bij een training komen kijken. Meer info op dmhc.nl.

Steuntje in de rug DORDRECHT De D3 van Oranje Wit kreeg voorafgaand aan het duel tegen stadsgenoot Wieldrecht D2 een steuntje in de rug van softwarebedrijf UNIT4. In het sponsorpakket zaten onder meer een bal, trainingshesjes, een waterzak, een tas en een paraplu. De derby eindigde in 3-3.

OMC ontvangt concurrent voor promotie DORDRECHT In het amateurvoetbal ontvangt OMC zondagmiddag DIOZ, een directe concurrent voor promotie naar de vierde klasse. OMC staat tweede in 5C, DIOZ vierde. De top drie promoveert rechtstreeks. Het afgelopen weekend leed OMC een nederlaag bij SVC, een andere rivaal. Om stevig op koers te blijven voor de top drie, kan het elftal van Jan Witman een zege goed gebruiken. Op zaterdag trekt in Zwijndrecht de derby tussen VVGZ en Oranje Wit de aandacht. VVGZ leidt de dans in 1C en Oranje Wit moet winnen om de formatie van Johan van der Werff serieus te bedreigen. De afgelopen edities vielen echter steevast in het voordeel van VVGZ uit. Een divisie lager krijgt DFC koploper Rijsoord op bezoek. ‘De Kraaien’ lijken onaantastbaar, maar op eigen veld boekte de oudste club van Dordrecht de afgelopen tijden prima resultaten. Evenals

DFC strijdt Wieldrecht, zaterdag op bezoek bij SC Everstein, tegen een afzink uit 2F. In de derde klasse C ontvangt EBOH de verrassend goed presterende promovendus VVAC. Het in de versukkeling geraakte SC Amstelwijck neemt het op eigen veld op tegen lijstaanvoerder GJS. Het programma: Zaterdag 1C: VVGZ - Oranje Wit 2F: DFC - Rijsoord SC Everstein - Wieldrecht 3C: EBOH - VVAC SC Amstelwijck - GJS 4C: ODS - Nordea 4D: GSC - HSSC’61 Vuren - Dubbeldam Zondag 3B: Baardwijk - RCD 4C: Noordhoek - Dubbeldam Schijf - SC Emma SSW - RSV 5D: OMC - DIOZ


18

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

AD AUTOBEDRIJF

DRECHTSTEDEN

Kleurrijk

Adve Ad veert r enntitie ies es

denAAddvveerrtteennttiieess

Grote beurt v.a. € 179,00

Kleine beurt v.a. € 39,95

inclusief afvullen

Uw auto in- en verkopenW vri?jw?aring!

slechts € 19,95

buitenreclame

AUTOBEDRIJF

Daltonstraat 7 3316 GD Dordrecht t. 078 6176361 e. info@drechtstedenautos.nl w. www.drechtstedenautos.nl

Na iede re wasbeu rt GRATIS gebruik van sto fzuiger s en matten wasser

drukwerk flyyeerrss

tenreclame tenreclame

fold fo ldeerrs

Bro Bro ochu ch chu hu h ure rres e ess

diggiita di digitaal taaall printen prriinntteenn

bui-

De Walvis

e i t k A

Actie a lleen geldig met de bon van de websit e

Weeskinderendijk 13

DORDRECHT Dagelijks geopend van 08:00 - 18:00 uur Zondags geopend van 10:00 - 18:00 uur

Downlo ad nu de korting sbon op onze websit e

6.

en betaal slechts

00

voor het RainX programma

Normaal € 14.50

Actie loopt t/m 31 maart 2013

Volg ons op facebook WasstraatdeWalvis

twincreations.nl

Blekersdijk 38A | Dordrecht | 078-6489319

wasprogramma Meld u aan op nu o websit nze ev nog me oor e korting r en!

diggiitaaal di dig al pri rinntteenn

stiicckkeers sti st rs websites weekbladen AAddve verttennties ttiieess

e t i s b we

Handm atige voorwa s voor het bes te resulta at

drukwerk flflyyyeerrss fofolder ldder ers

stiiccke st kerss websites weekbla-

huisstijlen logo’s mmagaggaazazizziines nneeess

creations

AD Autobedrijf Drechtsteden

OPDORDRECHT.NL WWW.AUTOINKO

Autowasstraat

diiggiittaaaall priinntteenn ddigi

COMPLETE AIRCO CHECK

ld en RD Direct contant ge 2012 1992 tot en met Vanaf bouwjaar

Distributieriem Prijsopgave voorvervangen? distributieriem? Bel voor de scherpste prijs! Bel voor de scherpste prijs!

buitenreclame

reclame in

VOLLEDIGE AIRCO BEURT slechts € 79,95

Benzine slechts € 24,95 Diesel slechts € 39,95

Brrro Bro B och hu ure re res ess

posters prpromomototioionneelele arttikikeleleleenn

ACTIEPRIJZEN

Toe aan de APK?

Bro B Br ro r cch hures hur hu re re ess

huisstijlen logo’s mag maag agazi aga azines az neess posters pr proom mot otiioonele otio nellee artik ne rtik rt ikelleenn

Volg ons op twitter @wasstraatwalvis

WWW.WASSTRAATDEWALVIS.NL

Volg Dordt Centraal op Twitter en blijf op de hoogte van de nieuwste berichten op dordtcentraal.nl

Wij zijn op zoek naar

een enthousiaste medewerkster Liefst met verkoopervaring (± 25 uur per week)

VEREIST: • Lichamelijk gezond • Je weet van aanpakken • Stressbestendig • Vroeg beginnen geen bezwaar • Collegiaal • Flexibel Schriftelijke sollicitaties richten aan: Groente & Fruitspeciaalzaak van Ommen van Eesterenplein 91 - 3315 KT DORDRECHT Winkelcentrum Bieshof (Stadspolders, Dordrecht)

Frans Klaver Voor al uw Tuinwerkzaamheden

TUINMAN/STRATENMAKER nodig voor al uw tuinwerkzaamheden & bestratingen • Schoonmaken • Snoeien • Gazon • Beplantingen • Aanplanten van uw tuin • Winterklaarmaken • Ophogen • Grondverbeteren • Afvoeren vuil • Nieuwe bestrating • Ophogen bestrating • Plaatsen van schuttingen • Tuinhuisjes Van klein klusje tot complete aanleg. GRATIS prijsopgave aan huis. Alles bespreekbaar. Garantie op ons werk en materiaal.

078 - 744 01 74


Lees het actuele sportnieuws op::

Dordt Centraal vrijdag 8 maart 2013

Sport

dordtcentraal.nl

19

Waterpolo-interland in Sportboulevard

DORDRECHT Het Nederlands dameswaterpoloteam speelt op zaterdag 16 maart zijn laatste wedstrijd in de World League in de Sportboulevard Dordrecht. Het gaat om een interland tegen Rusland, die om 18.00 uur begint. Bij winst plaatst het nationaal damesteam zich voor de grote finale van de FINA World League, van 1 tot 6 juni in Peking. De interland in het Dordtse sportcomplex wordt georganiseerd door de KNZB, MNC Dordrecht en Dordt Sport. Via hun websites zijn kaartjes voor de wedstrijd te koop (7,50 en 5 euro).

De Gilde Fietsclub gaat er weer op uit DORDRECHT De Gilde Fietsclub, onderdeel van Gilde Dordrecht, start in maart haar jaarlijkse fietsseizoen. Dat loopt door tot en met oktober. Onder het motto van bewegen is goed voor lijf en geest organiseert de club om de veertien dagen een fietstocht van 20 of 40 kilometer voor 50-plussers. Deze fietstochten zijn geschikt voor iedereen met een traditionele of elektrische fiets. Elke eerste donderdag van de maand wordt er 20 kilometer weggetrapt op het eiland van Dordrecht.

Het tempo is zodanig dat de deelnemers kunnen genieten van de mooie route en een praatje kunnen maken met de andere fietsers. Verzamelpunt is het Halmaheiraplein, om 13.30 uur. Elke derde donderdag van de maand stippelt de Fietsgids een tocht van 40 kilometer uit. Een tocht vol verrassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de waterbus en de vele pontjes in de omgeving. Ook hier geldt dat iedereen kan deelnemen, omdat het tempo niet te hoog ligt en er meermalen een pauze ingelast wordt. Verzamelpunt is bij de Waterbus-Dordrecht, Merwekade, om 09.30 uur.

Contributie De fietstochten worden door vrijwilligers begeleid. Deze fietsgidsen zetten de tochten uit, inspecteren de route en maken afspraken voor de koffiestops en eventueel voor bezoek aan bezienswaardigheden. Wie een keer wil proeffietsen betaalt 2,50 euro. Een jaarabonnement kost 12 euro. Ook nieuwe fietsgidsen zijn van harte welkom. Meer informatie op gildedordrecht.nl (onder Fietsafdeling) en Tijdens de langere fietstochten van het Gilde wordt ook volop gebruik gemaakt bij de coördinator, tel. 6313742. van de waterbus en pontjes.

Het nationaal dameswaterpoloteam, hier tijdens een training in de Sportboulevard in de zomer van 2011, speelt volgende week een belangrijke interland in hetzelfde bad. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Acht podiumplaatsen voor Budokai Dordrecht DORDRECHT Terwijl de helft van Budokai Dordrecht drecht nog op vakantie was, zijn de coachess Jan Vleesenbeek en Ger van Zanten afgelopen weekend toch met negen jeugdeugdvechtertjes naar de Open Belgische che (Shin)kyokushin karatekampioenschapnschappen gegaan. Acht van hen behaalden alden een ereplaats op het podium. Vier er keer was een eerste plaats; voor Noah h van de Broek, Zoé Sol, Trijntje Bouman en Angel Gerritsen. Ecem Yuksel, Winston n van de Graaf en Ruby Goedhart werden n tweede, terwijl Shannon van de Graaf ookk nog een derde plaats wist te bemachtigen. n.

Roparun steunt Albert Schweitzer DORDRECHT Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht ontvangt 33.000 euro van Stichting Roparun. Met dit bedrag worden twee hoofdhuidkoelers aangeschaft. Een hoofdhuidkoeler wordt gebruikt voor, tijdens en na de chemokuur om de kans op haaruitval te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 9000 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 51 miljoen euro opgebracht. De Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Op zaterdag 18 mei 2013 start in Parijs en Hamburg de 22e editie van de Roparun. Op 20 mei finishen de teams op de Coolsingel.

Passend • Vertrouwd • Dichtbij

Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een handicap

FOTOTOESTEL WINNEN?

Kom naar de Open Dag van Syndion! Zaterdag 16 maart is de landelijke Open Dag van n Zorg en Welzijn. Onze woonlocatie Minnaertweg in ag Dordrecht doet ook mee! De bewoners heten u graag ten welkom. Er is een markt waar handgemaakte producten ps en van Syndion-locaties verkocht worden, leuke workshops iets lekkers bij de koffie.

Maak een leuke foto en win!

Ieder mens hoort erbij

Neem uw camera mee, maak een leuke foto en stuur deze naar fotowedstrijdsyndion@gmail.com. De leukste Open Dag-foto wint een digitale camera! Adres: Minnaertweg 1 - 45, Dordrecht. Open van 13.00 - 16.00 uur Er zijn nog meer activiteiten tijdens de Open Dag van Zorg en Welzijn. Kijk op www.syndion.nl


Weekendeditie wk 10 2013  
Advertisement