Page 1

Verhuizen of verbouwen?

Gemeentenieuws in deze krant

Albert Heijn van der Poel Wielwijk - Admiraalsplein

Blekersdijk 38A • Dordrecht • 078 - 648 93 19 info@twincreations.nl • twincreations.nl

Dordrecht Centrum, Johan de Wittstraat 160, (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders, Van Eesterenplein 254, (078) 630 97 25

www.hypotheker.nl

vanaf pagina 3.

VRIJDAG 2 DECEMBER T/M ZONDAG 4 DECEMBER

ZIE DE ADVERTENTIE OP PAGINA 22

Bij inlevering van deze bon t/m 11 dec. 2016

2 appelbeignets + 5 oliebollen € 6,00 iedere dag geopend Van Eesterenplein WC Bieshof 078-6161918 Gratis Parkeren

ELKE ZONDAG GEOPEND VAN 12:00 - 18:00 UUR

www.dordtschegebakkraam.nl

Dordt Centraal weekend vrijdag 2 december 2016

verschijnt wekelijks huis-aan-huis in Dordrecht

oplage 60.000 • nr. 498

Deze week bij Dordt Centraal

FRACTIE DORDRECHT

december 2016 #11

Thuis in Sterrenburg

Een magazine voor Sterrenburg.

(Foto: Thymen Stolk)

Markant bedrijf Herenmodezaak Piet Lap

MET HART VOOR DORDRECHT

Actueel (Deel) Kilweg gesloten voor auto’s

Uit de oude doos

Meer mensen moeten kunnen genieten van wonen aan het water.

De Sportboulevard In de jaren zestig en zeventig werden achtereenvolgens Sterrenburg I, II en III gebouwd. In I ging het nog vooral om hoogbouw. Daarna werden, op voormalig Dubbeldams grondgebied, de woonwijken met vaak opvallende inrichting en bebouwing gebouwd. Met veel ruimte voor groen. In Sterrenburg wonen bijna 22.000 mensen. Thuis in Sterrenburg verschijnt vier keer per jaar. Speciaal voor alle Sterrenburgers. Met over verhalen over de wijk en de inwoners.

Het magazine ‘Thuis in Sterrenburg' Dordt Centraal verschijnt in Sterrenburg Heeft u een leuk idee voor Thuis in Sterrenburg? Tip dan de redactie via redactie@dordtcentraal.nl.

nl

Dit is een uitgave van:

- VERSPREIDING - RECLAME KRANTEN - DRUKWERK

in (omgeving) Sterrenburg Verschijnt huis-aan-huis exemplaren en is in een oplage van 10.000 afhaalpunten. te verkrijgen bij een aantal

NS: ‘vermijd de spits’ DORDRECHT Vanaf komend weekend vinden er ingrijpende werkzaamheden plaats aan de perrons van de NS-stations Rotterdam Zuid en Blaak en het spoor in de Willemsspoortunnel. Dit heeft de nodige invloed op de dienstregeling. Onder meer met matrixborden op het station kondigt NS de werkzaamheden aan en geeft het vervoersbedrijf het advies om in de betreffende periode zoveel mogelijk de spits te mijden. Lees meer op pagina 11.

Liever 54 woningen op de Landtong op Stadswerven, dan een paar grote kavels.

Dan Karaty omringd door vrouwen in Dordtse bioscoop DORDRECHT

DORDRECHT De verwachting is dat de Merwedebrug op de A27 volgende week weer opengaat voor verkeer zwaarder dan 3,5 ton. Maar een exacte datum is nog niet te noemen. Afgelopen maandagavond meldde minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer dat de brug volgende week weer open zou gaan. Rijkswaterstaat kan nog geen exacte datum aangeven,

maar gaat er inderdaad ook vanuit dat ergens volgende week het zware (vracht)verkeer weer gebruik kan maken van dit stuk van de A27. De werkzaamheden aan de brug zijn dan nog niet helemaal klaar, maar dit werk zal in de nachten gebeuren. Daarvoor wordt de brug ’s nachts dan weer afgesloten. De verwachting is dat als de brug weer open is, ook het vrachtverkeer op de N3 zal afnemen.

ook z va n 1ondag 2:00 t o t 1 7geopen :00 uu d r

extra kerstkoopavonden!!

Borsato in het WanƟjpark DORDRECHT BOD Events, organisator van onder meer WanƟjpop en de Dancetour, komt op vrijdag 9 juni met een nieuw evenement: Live at WanƟj. Hoofdact in het WanƟjpark is niemand minder dan Marco Borsato. “We vinden het erg leuk om de grootste arƟest van Nederland naar Dordrecht te halen”, zegt Magchiel Koekkoek van het Dordtse organisaƟebureau. De kaartverkoop start zaterdag 10 december. Er zijn 8.500 kaarten beschikbaar. Lees meer op pagina 23.

Een goed afscheid helpt je verder

078 711 0201 of

06 19 47 28 15

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Inkoop Verkoop Veiling Verpanden Beleggen

Johan de Wittstraat 166 Dordrecht di. t/m za. 9.30-17.00 uur

www.goudwisselkantoor.nl

Noodklok over verdeling bijstandsgeld DORDRECHT Het Drechtstedenbestuur heeŌ een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd over de kosten van de bijstandsuitkeringen. De gemeenten krijgen minder geld van het Rijk om deze bijstand te verlenen. Dit terwijl het aantal uitkeringen sƟjgt. Naar verwachƟng moeten de Drechtsteden volgend jaar 4,2 miljoen euro extra toeleggen.

elke

De regering gaat er vanuit dat het aantal mensen met een bijstandsuitkering in 2017 daalt. Het Centraal Plan Bureau verwacht juist een stijging, onder meer doordat mensen met een gedeeltelijke arbeidshandicap geen aanspraak meer kunnen maken op een ander soort uitkering. Ook zijn er meer asielzoekers met een verblijfsvergunning die recht hebben op bijstand.

zondag geopend

Lees meer op pagina 2.

VERKOOP GESTART

iedere avond geopend tot 21:00 uur Van Neurenburgpad 2 • Dordrecht - 078 614 44 43 www.vtcjeans.nl

VTC vuurwerk is online kijk snel op vtcvuurwerk.nl

IEDERE LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND:

KOOPZONDAG!

ALLE WINKELS GEOPEND!

Ons team maakt het mogelijk www.uitvaartdordrecht.nl

do en

KERSTBOMEN

Van 6 t/m 9 december

TuinWereld Dordrecht • Provincialeweg 4a • Tel.: (078) 621 91 61

mail ons info@pvdadordrecht.nl

Voor het melden van overlijden belt u

Volle bak woensdagavond bij Kinepolis. Maar liefst duizend vrouwen bezochten de Ladies Night. In vijf van de zes filmzalen werd op verschillende starttijden Soof 2 vertoond. Speciale gast van de avond was choreograaf, danser, acteur en jurylid Dan Karaty. Hij speelt een rol in Soof 2 en hield een inleiding en beantwoordde vragen uit het publiek. Kinepolis-manager Peter de Baaij: “De Ladies Night is zeer succesvol. We maken er altijd iets speciaals van.” Zo was er ditmaal een band, verschillende stands en een photo booth. Het bezoek kreeg Kinepolis aangeboden. “Op de Ladies Night van Hartenstrijd, in Kinepolis Breda, kwam acteur Oscar Aerts op bezoek.” (Foto: Thymen Stolk)

Merwedebrug volgende week weer open

www.pvdadordrecht.nl

uitvaartverzorging

Direct hulp: 0800 – 099 55 15 dag en nacht gratis bereikbaar


2

Dordt Centraal vrijdag 2 december 2016

Met gemengde gevoelens van verdriet, trots en dankbaarheid geven wij kennis dat op een door hem zelf, uit overtuiging gekozen wijze, is overleden mijn man, vader, schoonvader en opa

Berend Wolters

Wethouders en burgemeester op audiëntie bij de Sint

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 14 mei 1928

24 november 2016

Ina Wolters Priester Edward en Conny Xen Brenda

Contactadres: Toermalijnring 1020 3316 LC, Dordrecht Geheel in overeenstemming met zijn wens heeft de crematie van Berend in besloten kring plaats gevonden.

Heel verdrietig zijn wij door het overlijden van mijn ontzettend lieve, dappere en optimistische moeder, oma, onze oude oma en tante

Beppie Ottevanger - van Dongen in de leeftijd van 82 jaar. De gevolgen van een ongeval op 23 november jl. is haar noodlottig geworden.

Feline Ottevanger Jessica en Walter Achterkleinkinderen

Correspondentie-adres Vrieseweg 101 3311 NV Dordrecht

DORDRECHT Het complete College van Burgemeester en Wethouders ging dinsdagochtend op bezoek bij de Sint in zijn tijdelijke woning aan de Spuiboulevard 4. Het is even wennen in zijn nieuwe huis, zei de Sint, maar een voordeel is wel dat hij nu nog beter bereikbaar is met de trein en bus. Het Sinterklaashuis is nog tot en met zaterdag open. De afgelopen twee weken kwamen er al Zie de foto’s op meer dan 10.000 mensen op bezoek. Info: www.sinterklaashuis.nl. (Foto: Thymen Stolk) www.dordtcentraal.nl

Noodklok over verdeling bijstandsgeld Vervolg van voorpagina.

De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Het is ons onmogelijk om ieder persoonlijk te bedanken voor het overweldigende aantal blijken van medeleven die wij mochten ontvangen na het overlijden van mijn lieve man en maatje, onze lieve vader en opa

Arie Machiel Vissers (Harry) Bij deze betuigen wij aan allen onze welgemeende en hartelijke dank.

In de regio Drechtsteden zijn er daarnaast grote zorgen over het verdwijnen van banen in de scheepsbouw, offshore en staalindustrie. De Drechtsteden zijn niet de enige regio die alarm slaat: ook de grote steden voorzien grote tekorten. Nieuwe verdeling De tekorten ontstaan door een nieuw verdeelmodel. Bovendien zijn er onverklaarbare verschillen in het budget per gemeente. “Met het idee van het nieuwe verdeelmodel zijn we het eens, maar in de uitwerking gaat net mis", zegt wethouder Peter Heijkoop namens het

Drechtstedenbestuur. “In het algemeen komen centrumgemeenten er heel slecht van af. Zo krijgt Dordrecht ruim 3,1 miljoen euro minder in 2017. Het ministerie verwijst naar beleidskeuzes van gemeenten. Maar in de Drechtsteden, die al bijna 10 jaar gezamenlijk beleid hebben voor de Sociale Dienst, zien we nu toch onverklaarbare verschillen bij de verdeling van het budget. Zwijndrecht gaat er ruim 8 procent op achteruit, Alblasserdam ruim 8 procent vooruit. Dat kan niet kloppen.” Om die reden willen de Drechtsteden graag hun kennis en ervaring delen met het ministerie, om zo te komen tot een betere verfijning van het verdeelmodel.

Geen treinen Arriva DORDRECHT ProRail werkt van vrijdagavond 2 tot maandagochtend 5 december aan het spoor tussen Dordrecht en Geldermalsen. Hierdoor is vrijwel geen treinverkeer mogelijk. Arriva zet vervangend busvervoer in. Hiervoor hebben reizigers wel een geldig vervoersbewijs nodig en moeten reizigers zijn ingecheckt bij het betreffende station. De bussen vertrekken vanaf de voorpleinen van de stations. Het is niet mogelijk om de fiets mee te nemen in de bus. Afhankelijk van de bestemming duurt de busreis 10 minuten tot een half uur langer dan de treinreis. Aansluitingen kunnen dan ook niet gegarandeerd worden. Kijk voor de dienstregeling op www.arriva.nl/dienstregeling.

Anneke Vissers – Moret Kinderen en kleinkinderen

Kerstbomenverkoop van start

Dordrecht, december 2016

Enige en algemene kennisgeving Heden is overleden

Heintje Kuijf – Wegman -HeinieIn de leeftijd van 95 jaar Weduwe van Adrianus Cornelis Kuijf De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden Dordrecht, 26 november 2016 Correspondentieadres: Branco 158 3315 WT Dordrecht

Kinderen Kleinkinderen Achterkleinkinderen

Advertenties die donderdag voor 10.00 uur zijn gereserveerd en aangeleverd worden in de uitgave van vrijdag nog geplaatst.

DORDRECHT Terwijl Sinterklaas nog in het land is, gingen veel mensen er deze week al op uit om een kerstboom te kopen. Bij Tuinwereld aan de Provincialeweg gingen er deze week al tientallen de deur uit. (Foto: Thymen Stolk)


1

Gemeentenieuws 2 december 2016

Brugwachtershuisjes zoeken kunstenaars

‘s Avonds extra afvaarten met Waterbus

Ideeën

De Stichting Brugwachtershuisjes is samen met de gemeente een nieuw project gestart om vijf brugwachtershuisjes op te sieren met lichtkunst, woordkunst en/of beeldende kunst. Geïnteresseerde Dordtse kunstenaars kunnen tot 12 december 2016 een voorstel inleveren.

Hebt u een idee? Lever een artist impression, cv en projectplan (inclusief begroting) van maximaal drie A4-tjes uiterlijk 12 december 2016 in. Een selectiecommissie bestaande uit de gemeente Dordrecht (bruggenbeheer), een Dordtse kunstkenner en Stichting Brugwachtershuisjes beoordeelt de inzendingen op artistieke kwaliteit, veiligheidsaspecten en uitvoerbaarheid.

De voorstellen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen: de indieners moeten uit Dordrecht komen. De kunst moet van buitenaf zichtbaar zijn: er gaan geen bezoekers in en uit de huisjes. Bij noodbediening moet de brugwachter eenvoudig zicht kunnen maken om de brug veilig te bedienen. En de kunst mag geen onveilige situaties opleveren voor het weg- en scheepvaartverkeer.

Passagiers van de Waterbus kunnen op donderdag, vrijdag én zaterdag tot 1.00 uur ’s nachts gebruikmaken van extra afvaarten op lijn 21 en lijn 22. Tijdens een proefperiode van 1 december tot en met 30 juni 2017 gaat de Waterbus 's avonds extra varen. Reizigers kunnen in de eerste week op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 december tussen 18.00 uur en 1.00 uur zelfs gratis meevaren.

Inschrijven Wilt u inschrijven of wenst u meer informatie? Neem dan contact op met Sanne van der Schoor, via e-mailadres: sanne@brugwachtershuisjes.nl of telefoonnummer: 06-42 71 99 84.

De extra afvaarten gelden op lijn 21 tussen Zwijndrecht Veerplein en Dordrecht Hooikade en op lijn 22 tussen Papendrecht Veerdam en Dordrecht Merwekade. Aanleiding voor deze proef

is een verzoek van een inwoner van de gemeente Papendrecht. Het idee kon op brede steun rekenen. Het bedrijf

voert de proef uit in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, de Drechtsteden en Dordrecht Marketing.

Zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen Hebt u een laag inkomen en woont u in de Drechtsteden? Dan kan de collectieve zorgverzekering van de Sociale Dienst Drechtsteden interessant voor u zijn. U sluit hiermee een complete verzekering af die veel zorgkosten ruim vergoedt. De sociale dienst betaalt mee aan deze verzekering en u krijgt ook nog korting van de verzekeraar. U kunt gebruikmaken van de Zorgverzekering Drechtsteden als het inkomen van uw huishouden niet meer is dan 1998,36 euro bruto per maand.

Foto: Jarko De Witte van Leeuwen

Hoorzittingen Openbare hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Dordrecht. Dinsdag 13 december 2016, vergaderkamer Noord, Servicecentrum Drechtsteden, Noordendijk 248/250 Dordrecht 18.15 uur Behandeling van de bezwaarschriften gericht tegen het besluit van het college van 2 september 2016, waarbij aan de gemeente Dordrecht omgevingsvergunning is verleend voor de ‘Noorderdiepzone

De Sociale Dienst Drechtsteden heeft voor 2017 afspraken gemaakt

met de zorgverzekeraars VGZ en CZ. U kunt kiezen uit zes verschillende pakketten: kies het pakket dat het beste bij u past. Alle pakketten bestaan uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De sociale dienst betaalt 17 of 33 euro per maand mee, afhankelijk van het pakket dat u kiest.

en uw partner minder is dan 1998,36 euro bruto per maand. Het bruto maandinkomen van andere huisgenoten en inwonende kinderen telt niet mee. Als u alleen woont, telt alleen uw eigen inkomen mee. Uw bruto maandinkomen staat vermeld op uw loonstrook of uitkering specificatie.

Meer informaƟe en afsluiten Laag inkomen De Zorgverzekering Drechtsteden is voor iedereen in de Drechtsteden met een inkomen dat niet hoger is dan honderddertig procent van het wettelijk minimumloon. Dit komt erop neer dat het bruto inkomen van uzelf

Op www.sddrechtsteden.nl/zd vindt u meer informatie over de zorgverzekering. Op www.gezondverzekerd.nl vindt u informatie over de verschillende pakketten van CZ en VGZ. U kunt hier ook direct de verzekering afsluiten. Dit kan tot 1 januari 2017.

Besluiten aanleg van civieltechnische objecten’ als onderdeel van het project Nieuwe Dordtse Biesbosch. Hoorzitting bijwonen Wilt u als toehoorder de hoorzitting bijwonen, neem dan vooraf contact op met de secretaris van de bezwaarschriftencommissie, mevrouw E.A. van Dommelen, bereikbaar bij het Juridisch Kenniscentrum Drechtsteden te Dordrecht via telefoonnummer: (078) 770 20 40.

Vergaderingen Parkschap NaƟonaal Park De Biesbosch Op vrijdag 16 december 2016 is er een openbare vergadering van het Algemeen Bestuur Parkschap Nationaal Park De Biesbosch. De vergadering vindt plaats in het Stadskantoor Dordrecht, adres: Spuiboulevard 300. De vergadering begint om 13.30 uur en duurt tot 14.00 uur. Wilt u de vergadering bijwonen of wenst u spreektijd, meld dit dan via e-mail naar: jt.kalle@dordrecht.nl onder vermelding van het onderwerp. De agenda en stukken vindt u vanaf uiterlijk 9 december 2016 op de website www.np-debiesbosch.nl, onder: organisatie/Parkschap NP De Biesbosch/openbare stukken.

Bestuursdwang Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht heeft op 29 november 2016 besloten om bestuursdwang uit te voeren, zijnde: - Het verwijderen van een witte aanhangwagen zonder kenteken in de Schipbeekstraat ter hoogte van de huisnummers 104 tot en met 198 in Dordrecht. De aanhangwagen wordt drie dagen na deze bekendmaking verwijderd vanwege het handelen in strijd met artikel 5:6 van de Algemene Plaatselijke Verordening Dordrecht (APV). De rechthebbende op de aanhangwagen kan zich tot en met 16 december 2016 via telefoonnummer 14078 melden bij Team Handhaving. Na overlegging van de eigendomspapieren en betaling van de kosten van het proces-verbaal van de overtreding alsmede de kosten voor het wegslepen en stalling kan de rechthebbende de aanhanger terugkrijgen.

Aanwijzingen Het college van burgemeester en

wethouders van de gemeente Dordrecht heeft op 15 november 2016 besloten om de medewerkers werkzaam als handhaver/buitengewoon opsporingsambtenaar in domein I – Openbare Ruimte bij de gemeente Dordrecht aan te wijzen als medewerker parkeerbelastingen, bedoeld in artikel 231, tweede lid, onderdeel d, van de Gemeentewet. Het besluit is vanaf 16 november 2016 van kracht. Inzage De stukken liggen tijdens de openingstijden ter inzage van 16 november 2016 tot en met 28 december 2016 in de centrale hal van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300 te Dordrecht. Voor meer informatie over dit besluit kunt u contact opnemen met mevrouw A. de Ruiter, telefoon 14078. Bezwaar Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening ervan schriftelijk bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. U dient uw bezwaarschrift te richten aan: het college van burge-

meester en wethouders van Dordrecht, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht. Op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. Verder moet het ten minste bevatten: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van uw bezwaar. Wilt u ook het telefoonnummer vermelden waarop u overdag te bereiken bent? Het indienen van een bezwaarschrift houdt de werking van het besluit niet tegen. In spoedeisende gevallen kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket. rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor de behandeling van het een verzoek om voorlopige voorziening brengt de Rechtbank een bedrag (griffierecht) in rekening.


2

Gemeentenieuws 2 december 2016

Procedures Inspraakmogelijkheid op het voorstel voor de zesde wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Dordrecht Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht heeft op 29 november 2016 de inspraak voor de zesde wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Dordrecht vastgesteld. Er is een zesde wijziging voor de Algemene plaatselijke verordening Dordrecht voorbereid. Het college heeft besloten om ingezetenen en belanghebbenden de mogelijkheid te bieden om hun zienswijze op de voorgestelde wijzigingen te bieden en heeft hiervoor de volgende inspraakprocedure vastgesteld.

Inspraakprocedure voor de verordening tot wijziging van Algemene plaatselijke verordening Dordrecht, zesde wijziging Onderwerp Inspraak op de concept tekst van de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (APV) Dordrecht, zesde wijziging.

Doel Ingezetenen en belanghebbenden in de gelegenheid stellen hun zienswijze kenbaar te maken op de concept tekst van de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (APV) Dordrecht, zesde wijziging. Subject van de inspraak Op grond van artikel 3 van de Algemene Inspraakverordening 1999 wordt inspraak verleend aan ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen. Hoe zal inspraak plaatsvinden Eenieder kan gedurende de periode van vrijdag 2 december 2016 tot en met vrijdag 20 januari 2017 zijn zienswijze schriftelijk indienen. Het adres: het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht, Stads Bestuurs Centrum, Afdeling Concern, Postbus 8,

STREKKING INHOUD/REDEN VOOR WIJZIGING

3300 AA Dordrecht.

WIJZIGINGSARTIKEL

Waar kunt u de tekst van de zesde wijziging van de APV vinden? Het voorstel ligt gedurende de zojuist vermelde periode ter inzage in de hal van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300 te Dordrecht. U kunt het voorstel tot wijziging van de APV, zesde wijziging ook downloaden via www.dordrecht.nl, in de rubriek “Nieuws”.

1 A (verwijdering van artikel 1:3 Indiening aanvraag)

Het blijkt juridisch niet mogelijk te zijn om een aanvraag buiten behandeling te stellen, als deze te laat is ingediend. De Awb biedt hiervoor namelijk een sluitend systeem, waarop geen aanvulling mogelijk is.

2 B (wijziging artikel 1:8 Weigeringsgronden)

Te laat ingediende aanvragen zijn lastig zorgvuldig te behandelen. Immers er is weinig tijd voor beoordeling. Buiten behandeling stellen mag niet meer. Daarom wordt nu hiervoor in de plaats een weigeringsgrond ingesteld.

3 C (wijziging artikel 2:28 Exploitatievergunning inrichting)

Terrassen van inrichtingen, die zijn vrijgesteld van het hebben van een exploitatievergunning, moeten – als zij een terras hebben - voor hun terras toch een exploitatievergunning hebben.

4 D (wijziging artikel 2:28 D Weigeringsgronden)

Nu de gemeente zelf op grond een VOG (verklaring omtrent gedrag) kan opvragen, hoeft een aanvraag voor een exploitatievergunning niet meer te worden geweigerd, omdat de aanvrager geen VOG bij zijn aanvraag heeft gevoegd. Een weigeringsgrond voor het niet toevoegen ervan bij de aanvraag is dan ook niet meer nodig.

5 E (wijziging artikel 2:28 G Vrijstelling inrichtingen)

Deze wijziging betreft een correctie op artikel 2:28 G lid 1. De referteperiode, die relevant is om te bepalen of wel of geen vrijstelling kan worden verleend, is aangepast. De reden hiervoor is dat de voorgestelde aanpassing ervoor zorgt dat de referteperiode steeds de 3 jaar voorafgaande aan de aanvraag tot vrijstelling is.

6 F (wijziging titel van de afdeling 10 van hoofdstuk 2)

De Kansspelenverordening wordt ingetrokken en de inhoud ervan wordt (aangepast) opgenomen in de APV.

7 G (invoeging van artikel 2:39 A tot en met 2:39 G: strekking Kansspelenverordening ingevoegd de APV)

De strekking van de Kansspelenverordening wordt ingetrokken en de strekking ervan ingevoegd in de APV, omdat het openbare orde karakter van het onderwerp zich leent om in de APV opgenomen te worden. Zie voor details de toelichting op de individuele artikelen

8 H (invoeging artikel 2:40 A Maximum aantal kansspelautomaten)

Idem als onder F.

9 I (wijziging artikel 2:57 Loslopende of aangelijnde honden)

(Ook) geen aanlijnplicht meer voor sociale hulphonden (/in opleiding)

10 J (wijziging artikel 2:58 Verontreiniging door honden)

(Ook) geen opruimplicht meer voor sociale hulphonden (/in opleiding)

11 K (wijziging artikel 2:72 Ter beschikking stellen van consumtenvuurwerk tijdens de verkoopdagen)

De vergunningplicht voor het ter verkoop beschikbaar stellen van consumentenvuurwerk wordt afgeschaft. Voorgesteld wordt deze vergunningplicht om te zetten in een verbodsbepaling.

12 L (wijziging artikel 2:77 Cameratoezicht op openbare plaatsen)

Cameratoezicht nu ook mogelijk met andere dan vaste camera's: flexibel cameratoezicht wordt straks ook mogelijk.

13 M (wijziging artikel 5:23 Organiseren van een snuffelmarkt)

De raad geeft met deze voorgestelde wijziging het college de bevoegdheid nadere regels te stellen omtrent het organiseren van snuffelmarkten.

Eindverslag Ter afronding van de inspraak maakt het college een eindverslag op. Het eindverslag bevat: a. een overzicht van de gevolgde procedure; b. een korte, zakelijke weergave van de zienswijzen, die tijdens het inspraakproces schriftelijk naar voren zijn gebracht; c. een reactie op de zienswijzen waarbij met redenen omkleed wordt aangegeven op welke punten al dan niet tot aanpassing van het beleidsvoornemen zou kunnen worden overgegaan. Het college brengt het eindverslag gelijktijdig met het ter vaststelling aanbieden van de APV ter kennis van de raad. Ieder die een zienswijze heeft ingediend, zal het verslag worden toegestuurd.

Wat houdt de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (APV) Dordrecht, zesde wijziging in? Er wordt een aantal wijzigingen voorgesteld. Voor een compact overzicht en de reden voor een wijziging wordt verwezen naar de bijgevoegd WAS-WORDT lijst. Voor het lees-comfort is ook een zeer platte tekst van de vigerende APV bijgevoegd, waarin de voorgestelde wijzigingen duidelijk zichtbaar zijn verwerkt. Hieronder wordt volstaan door de strekking van (en de reden voor) de wijzigingsartikelen op hoofdlijnen weer te geven.

Algemene Plaatselijke Verordeningen Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening Dordrecht (APV) heeft de burgemeester de volgende vergunningen verleend:

Evenementen, optochten, standplaatsen, ontheĸngen en dergelijke Er zijn vergunningen, verklaringen van geen bezwaar of ontheffingen verleend voor: - een vergunning voor het evenement lampionnentocht georganiseerd door Gezamenlijke kerken Dordrecht Centrum op 24 december 2016 vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur (datum besluit 28 november 2016, zaaknummer 1719611); - een ontheffing voor het uitvoeren van werkzaamheden aan het perron van station Dordrecht Zuid door VolkerRail Nederland bv op

18 december 2016 vanaf 23.00 uur tot en met 19 december 7.00 uur (datum besluit 28 november 2016, zaaknummer 1737625); - een vergunning voor het verkopen van consumentenvuurwerk voor Tuincentrum Pap op 29, 30 en 31 december 2016 (datum besluit 28 november 2016, zaaknummer 1734075); - een vergunning voor het evenement bazaar/fancy fair georganiseerd door Stichting Ideale Eén Ayasofya Moskee, aan de Merwedestraat 46-48 op vrijdag 2 december 2016 van 14.00 tot 20.00 uur, zaterdag 3 december 2016 van 10.00 uur tot 20.00 uur en zondag 4 december van 10.00 uur tot 20.00 uur - een vergunning voor de verkoop van consumentenvuurwerk aan het

Admiraalsplein 5 op 29, 30 en 31 december 2016; - een ontheffing sluitingstijden voor de Bonfire/Stichting Vuur en Vlam op 22 december 2016 vanaf 00.00 uur tot 1.30 uur (datum besluit 28 november, zaaknummer 1736274).

van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van uw bezwaar. Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. Indien daarvoor naar uw mening aanleiding

Bezwaar Als u het niet eens bent met bovenstaande besluit(en), kunt u binnen zes weken na dagtekening ervan schriftelijk bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. U dient uw bezwaarschrift te richten aan: het college van burgemeester en wethouders óf de burgemeester, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht. Op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. Verder moet het ten minste bevatten: uw naam en adres, de datum, de omschrijving

Inspraak ParƟcipaƟe- en Inspraakverordening Dordrecht Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht heeft de Participatie- en Inspraakverordening Dordrecht op 22 november 2016 vrijgegeven voor inspraak.

Inzage De stukken liggen tijdens de openingstijden ter inzage van 5 december

bestaat, kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

2016 tot en met 20 januari 2017 in de centrale hal van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300 te Dordrecht. Voor meer informatie over de Participatie- en Inspraakverordening Dordrecht kunt u contact opnemen met Jan Willem Schuurman, via telefoonnummer: (078) 770 50 27 of e-mailadres: jw.schuurman@dordrecht.nl.


3

Gemeentenieuws 2 december 2016

Omgevingsrecht

Verkeer Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot het: - opheffen van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op de Planetenlaan ter hoogte van huisnummer 106; - aanwijzen van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op de H.F. Tollensstraat ter hoogte van huisnummer 6.

Bezwaar De volledige tekst van de besluiten staat op www.officielebekendmakingen. nl/staatscourant. Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening ervan schriftelijk bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. U dient uw bezwaar-

schrift te richten aan: het college van burgemeester en wethouders, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht. Op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. Verder moet het ten minste bevatten: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van uw bezwaar. Wilt u ook het telefoonnummer vermelden waarop u overdag te bereiken bent? Het indienen van een bezwaarschrift houdt de werking van het besluit niet tegen. In spoedeisende gevallen kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.

rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor de behandeling van

een verzoek om voorlopige voorziening brengt de Rechtbank een bedrag aan griffierecht in rekening.

Z-16-311478 Kennisgeving verlengen beslistermijn Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Reguliere procedure

Milieu Bekendmakingen Wet milieubeheer Op 24 augustus 2016 is een melding ontvangen in het kader van het "Activiteitenbesluit milieubeheer". Het gaat over het oprichten van een supermarkt gelegen aan de Prof. Waterinklaan 45 te Dordrecht. Deze melding is afgehandeld onder zaaknummer Z-16-309363.

Indien daaraan behoefte bestaat, kunnen - onder verwijzing naar het zaaknummer - inlichtingen worden ingewonnen bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, telefoonnummer: (078) 770 85 85. De directeur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid vestigt er de aandacht op dat deze bekendmaking uitsluitend een informatief karakter heeft.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht maakt bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht heeft besloten voor de aanvraag van BP Europa SE - BP Nederland de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal zes weken. De aanvraag is ingediend met de omschrijving "het verplaatsen van het LPG vulpunt en de opstelplaats" met de activiteiten Milieu, een milieuneutrale verandering en Planologisch afwijken. Locatie: Provincialeweg 11 Nieuwe uiterste beslisdatum: 25 januari 2017

Omgevingsvergunningen Kennisgeving beschikking

Datum besluit: 22 november 2016

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Activiteit: Kap Voor: het vellen of doen vellen van een houtopstand (berk) Locatie: Nieuwe Haven 43 Datum besluit: 22 november 2016

Reguliere voorbereidingsprocedure

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: Activiteit: Aanleg (Uitvoeren werk of werkzaamheid), Bouw, Handelen in strijd met regels RO Voor: het aanbrengen van een duiker Locatie: Zeedijk (nabij kruising met Oude Veerweg en Schenkeldijk) Datum besluit: 25 november 2016 Activiteit: Bouw Voor: het realiseren van 23 wooneenheden (wijziging op de reeds verleende vergunning) Locatie: Nijhofflaan 57 Datum besluit: 24 november 2016 Activiteit: Bouw Voor: het aanbrengen van een fundering en funderingspalen Locatie: Werf van Schouten (kavel Z4) Datum besluit: 25 november 2016 Activiteit: Bouw Voor: het aanleggen van een rookkanaal Locatie: Willem de Zwijgerlaan 33 Datum besluit: 25 november 2016 Activiteit: Bouw, Monument Voor: het intern veranderen/ verbouwen van het pand Locatie: Suikerstraat 1 Datum besluit: 22 november 2016 Activiteit: Kap Voor: het vellen of doen vellen van vier houtopstanden (drie maal populier (Populus)) en een meidoorn (Crataegus)) Locatie: Jacob van Heemskerckstraat 19

Inzage De beschikking met bijbehorende stukken is op afspraak tijdens kantooruren in te zien bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Johan de Wittstraat 140, 3311 KJ Dordrecht. Via telefoonnummer (078) 770 85 85 kunt u een afspraak maken.

aanvragen om een omgevingsvergunning te verlengen met een beslistermijn van zes weken:

Voor: het vervangen van kozijnen Locatie: Voorstraat 168 Datum ontvangst: 23 november 2016

Activiteit: Bouw, Monument, Sloop Voor: het aanpassen van de woning Locatie: Grotekerksbuurt 26 Datum besluit: 22 november 2016

Activiteit: Handelen in strijd met regels RO Voor: handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening Locatie: Rudolf A. Jasstraat 10 Datum ontvangst: 24 november 2016

Ingetrokken aanvragen Burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ingetrokken:

Bezwaar Tegen bovenstaande besluiten kan een belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na verzending aan de aanvrager een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht. Een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht, tenzij bij of krachtens wettelijk voorschrift anders is bepaald. Een verzoek om schorsing van het bestreden besluit kunt u indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, sector bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.

Activiteit: Bouw Voor: het verbouwen van de woning en het plaatsen van een fietsenstalling Locatie: Reeweg Oost 84 Datum ontvangst: 14 november 2016

Geweigerde omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning hebben geweigerd:

Activiteit: Bouw Voor: het plaatsen van drie zonneschermen Locatie: Ploegstraat 49 Datum ontvangst: 23 november 2016

Activiteit: Bouw, Handelen in strijd met regels RO Voor: het realiseren van een tweelaagse uitbreiding Locatie: Haaswijkweg West 18 Datum besluit: 23 november 2016 Verlengen beslistermijn aanvraag om een omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht maken bekend dat zij besloten hebben de volgende

Tegen de hiervoor genoemde aanvragen kan op dit moment geen bezwaar of beroep worden ingediend. Dat kan pas nadat het college over deze aanvragen heeft beslist. Die beslissing wordt eveneens bekendgemaakt in het Gemeentenieuws in Dordt Centraal. Ingediende aanvragen liggen niet ter inzage.

Ingediende aanvragen om een omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen: Activiteit: Bouw Voor: het bouwen van een bedrijfsruimte met kantoor Locatie: Merwedestraat Datum ontvangst: 23 november 2016

Activiteit: Reclame Voor: het aanbrengen van een reclamevoorziening Locatie: Voorstraat 356 Datum ontvangst: 22 november 2016

Vergunningen en Meldingen, 2 december 2016

Welstandscommissie Elk bouwplan waarvoor een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig is, moet worden getoetst aan ‘redelijke eisen van welstand’. Het gaat om het uiterlijk van het bouwplan op zichzelf en in relatie tot zijn omgeving. De toetsende instanties zijn de Grote en de Kleine Welstandscommissie. De Grote (voltallige) Commissie toetst de grotere plannen en plannen die een sterke invloed hebben op het stadsbeeld aan de criteria in de Welstandsnota. Kleine bouwplannen (zoals aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, kozijnen- en gevelwijzigingen, dakkapellen of erfafscheidingen) worden in eerste instantie getoetst door een ambtenaar van Stadsontwikkeling aan de zogenoemde ‘sneltoetscriteria’. Als het plan daaraan niet voldoet, wordt het alsnog beoordeeld door de Kleine Welstandscommissie. Welstandsvergaderingen

De commissievergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de oneven weken op maandag. De agenda’s van de Grote en de Kleine Commissie zijn te vinden op www.dordrecht.nl/welstandscommissie. Daar zijn ook de Welstandsnota en de daarin opgenomen sneltoetscriteria te vinden.

Activiteit: Bouw Voor: het aanpassen van de fietsbrug

LocaƟe: Rijksstraatweg Datum ontvangst: 24 november 2016 Activiteit: Bouw Voor: het verbouwen van het pand tot een woning Locatie: Spuiboulevard 392 Datum ontvangst: 22 november 2016 Activiteit: Bouw, Monument, Sloop

Colofon Redactie Afdeling Communicatie • Postbus 8, 3300 AA Dordrecht, e-mail: gemeentenieuws@dordrecht.nl Eindredactie: Jarko De Witte van Leeuwen


6

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

proef het bij g

milkshake 0,3 ltr

van 2,00

A

     Van Eesterenplein 134 • Winkelcentrum Bieshof - Dordrecht • Tel. 078-616 83 65

december

_

1,50

(max. 2 per bon)

december

1 bon per persoon - alleen geldig in december 2016

frites met kroket of frikadel

van 3,35

De vertrouwde kwaliteit op het vertrouwde adres.

Al meer dan 40 jaar uw kerstboom specialist van Dubbeldam. Met kluit en zonder kluit

2,50

B

VANAF 9.95

(max. 2 per bon)

december

1 bon per persoon - alleen geldig in december 2016

broodje warm vlees

van 4,95

3,75

C

(max. 2 per bon)

december

1 bon per persoon - alleen geldig in december 2016

kipfiletburgermenu

van 6,90

D

5,50

december

gezinsbox met 2 snacks* ++ knijpfles knijpfles fritessaus fritessaus * (kroket, frikadel, kaassoufflé of bamihap)

E

s ortie 2-3 p

van 9,65

7,25

1 bon per persoon - alleen geldig in december 2016

R aanbonr dom vervolgaden. nog 15 ens min -20 zachuttjeen braden s

B mid ak op vuur dinelhoog 10 min circa u rosé ten

Mosterd-bacon worst

Tandoori happer Spies van gemarineerde varkenshaasmedaillons en gerookt mager spek

100 gram

(max. 2 per bon)

1 bon per persoon - alleen geldig in december 2016

Voordeelpakker

Speciaal voor u gemaakt

Iedere 4e

1.99

GRATIS k 49

Uw Slager koopje

Uw Slager koopje

Onze aanbeveling

Uit eigen keuken

Runder gehakt

Achterham + Gegr. Rosbief

Bij 1 liter huisgemaakte erwtensoep

Pepper chick Kipfilet gevuld met pepersaus

1000 gram

samen 200 gram

100 gram

100 gram

7,50

4,90

Alles voor het heerlijke avondje:

Katenspek gratis

1,65

Uw Slager Henk Versteeg

Gourmet - Fondue - Salades Aanbiedingen geldig van ma. 05-12 t/m za. 10-12

Damplein 9, Dordrecht Tel. 078 - 6160213 henk@slagerijversteeg.nl www.versteeg.uw-slager.nl


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

Matrixbord waarschuwt voor volle treinen

Vergaderingen van de gemeenteraad Wilt u weten wat er op de agenda staat bij de vergaderingen van de gemeenteraad, zelf een onderwerp agenderen of wilt u meepraten in de adviescommissie van de raad, kijk dan op www.dordrecht.nl/raad voor actuele informatie. Heeft u vragen over de gemeenteraad, dan kunt u contact opnemen met de raadsgriffie: (078) 770 85 50 of raadsgriffie@dordrecht.nl. De raad op twitter: @raaddordt, #raad078.

Stem uit de fracties Deze week in de ‘Stem uit de fracties’ bijdragen van de fracties PvdA en van GroenLinks.

Cor van Verk (PvdA) Vervolg van voorpagina.

DORDRECHT Op het Centraal StaƟon in Dordrecht worden reizigers gewaarschuwd voor aankomende werkzaamheden. Op zich niets nieuws, maar dit keer worden grote matrixborden ingezet om iedereen te aƩenderen. Het gaat om omvangrijke werkzaamheden en wijzigingen in de dienstregeling in de periode van 3 december tot en met 22 januari. Er wordt zelfs het advies gegeven om het reizen in de spits te mijden. NS adviseert dan ook aan de reizigers die in deze periode met de trein reizen om de NS reisplanner te raadplegen. Reizigers ondervinden hinder van de vervanging van het spoor in de Willemsspoortunnel en werkzaamheden aan het perron op station Blaak en Rotterdam Zuid. Ook zijn er begin volgend jaar werkzaamheden aan het spoor op het traject Den Haag Centraal - Rotterdam Centraal - Dordrecht - Breda. Dit betekent dat treinen op andere tijden vertrekken, er extra overstapmomenten kunnen zijn en er bussen worden ingezet.

Ingewikkeld De grote matrixborden hebben extra attentiewaarde. “We willen echt zo veel mogelijk mensen bereiken”, stelt Inge Rijgersberg namens NS. “Daarom hebben we de afgelopen weken ook flyers en een soort visitekaartjes uitgedeeld om reizigers op de hoogte te stellen. Ook via media proberen we mensen te informeren.” Dit soort maatregelen wordt ingezet als het om grote en omvangrijke werkzaamheden gaat. “We zitten ook nog eens net voor de nieuwe dienstregeling ingaat. Dan hebben we op de reguliere borden op het station te weinig ruimte om te informeren.” NS en ProRail werken samen om de communicatie over deze werkzaamheden zo goed mogelijk te laten verlopen en zoveel mogelijk mensen te bereiken. “Het is een groot en heel ingewikkeld project. We proberen om alles zo veel mogelijk open te houden en toch treinen te laten rijden”, zegt Rijgersberg. “Daarom verwijzen we ook actief door naar onze NS reisplanner. Daar kan tot 10 dagen voor de reis al gepland worden, maar we adviseren ook altijd nog op de dag zelf te checken. Bovendien hebben we een aparte website opgesteld. Waar alle veranderingen op staan.” Wie naar de homepage gaat van NS kan doorklikken naar deze website.

Zachte hand voor granietbestand Steeds duidelijk wordt het dat alle maatregelen van de afgelopen jaren niet hebben geleid tot een afname van het aantal mensen dat langdurig werkloos is. In de Drechtsteden past de Sociale Dienst maatregelen soms toe op een hardvochtige wijze: vijf minuten te laat op een afspraak, kom over drie weken maar terug. Dat gedurende die tijd de uitkering nog niet tot stand komt, is vooral je eigen schuld. Hardvochtigheid lijkt wel eens de boventoon te voeren. Steeds meer blijkt dat dit geen oplossing is, maar eerder onderdeel is van het probleem. Het kan ook anders. Mensen van de Sociale Dienst kunnen mensen in een eigen leergebied ontmoeten zodat ze dichtbij huis hun verhaal kunnen doen. Een benadering met een MENSELIJKE maat waarin niet de focus ligt op omissies, maar op hoe het gaat met de persoon in kwestie. Geen eisen stellen die leiden tot frustratie zoals een sollicitatieplicht op kansloze banen. Een benadering die mensen stimuleert om actief te worden. Werk ligt er genoeg: vrijwilligerswerk, mantelzorg maar ook een op te richten werkbrigade zou uitkomst kunnen bieden. Maatschappelijk nuttig werk tegen het wettelijk minimumloon kan mensen de mogelijkheid bieden op loonwaardig werk. Vrijwilligerswerk en mantelzorg kunnen uitzicht bieden op betaald werk. Samsom stelt nu voor om mensen in de bijstand meer ruimte te geven te werken met behoud van uitkering. Allemaal maatregelen om mensen te stimuleren actief te worden, omdat steeds meer blijkt dat actieve mensen ook een gezonder leven leiden, iets wat iedereen graag wil.

Joke Edenburg (GroenLinks)

GroenLinks wil diep en opgelucht kunnen ademhalen

Bestuur RTV Dordrecht stapt op

Bij een Groene en Gezonde Stad hoort een goede luchtkwaliteit.

DORDRECHT Het bestuur van RTV Dordrecht legt binnenkort de funcƟe neer. De bestuursleden geven aan zeer teleurgesteld te zijn in het gemeentebestuur nadat besloten is om de omroep de komende twee jaar te korten met in totaal 100.000 euro.

Met vele bewoners van Dordrecht vindt GroenLinks dat het beter moet met de luchtkwaliteit. Dat bleek in de commissievergadering van 23 nov jl., waar insprekers hun zorgen uitten over de luchtkwaliteit in hun woonwijk en Milieudefensie pleitte om vooral uit te gaan van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Deze korting is volgens het bestuur onaanvaardbaar:. Voorzitter René Portielje. “Onder deze omstandigheden lijkt het ons niet mogelijk dat de omroep kan blijven functioneren op het niveau dat de gemeente van ons verwacht en door ons zelf nog aanvaardbaar wordt geacht. Het huidige bestuurwil én kan deze verantwoordelijkheid niet langer dragen.” Het huidige bestuur blijft de taken voorlopig waarnemen, tot er een nieuw bestuur is gevormd. Dat moet wel uiterlijk 1 maart geregeld zijn. Eind september 2017 verloopt de huidige zendlicentie van RTV

Bij deze krant ontvangt u de volgende folders: Plus folder gedeelte Dordrecht Thuis in Sterrenburg postcode 3318, 3328 Dekkers boekhandel postcode 3311, 3313, 3315, 3318, 3319, 3328, 3329, gedeelte 3312, gedeelte 3317 Chantal postcode 3312

Wij verzorgen het gehele traject: Ontwerpen • Drukken • Verspreiden Postcodeverspreiding mogelijk

Info via: 078 - 6140149 of dordtcentraalverspreiding.nl Afhaalpunten Dordt Centraal: • Albert Schweitzer Ziekenhuis • Essenhof

Dordrecht en voor 25 maart moet de licentie voor een nieuwe periode van vijf jaar worden aangevraagd. Het huidige bestuur wil dit niet doen en laat dat dan ook over aan de opvolgers die hiervoor dus een maand de tijd hebben. Frisse blik De huidige bestuurders zeggen dat zij de uitgezette koers en nieuwe toekomstvisie van de in mei aangetreden directeur wel ondersteunen. Zij hebben er vertrouwen in dat directeur en medewerkers zich ook onder de nieuwe omstandigheden zullen inzetten om van RTV Dordrecht een ondernemend en publieksgericht bedrijf te maken. Maar het bestuur vindt het wel wenselijk om plaats te maken voor een nieuw bestuur, dat met ‘frisse blik en niet belast door het verleden de organisatie krachtig kan ondersteunen om de ambities waar te maken’.

Politie zoekt eigenaar sieraden DORDRECHT De politie is op zoek naar een aantal sieraden dat op 14 en 15 november werd verkocht aan een juwelier in Dordrecht. Het vermoeden bestaat dat deze sieraden van diefstal afkomstig zijn. De politie heeft uitgebreid in haar systemen gezocht, maar weet tot nu toe niet waar deze vandaan komen. De juwelier had helaas al een deel van de gouden sieraden omgesmolten voordat hij de politie inseinde. Kijk voor de foto’s op www.politie.nl (>Mijn buurt>Gezocht). Tips zijn welkom op tel. 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Uit rapportages blijkt dat het goed gaat met de luchtkwaliteit in De Drechtsteden. We voldoen precies aan de gestelde normen in 2014, wat Europese normen zijn. GroenLinks vindt dat Dordrecht en De Drechtsteden moeten streven naar de normen van de WHO die veel hoger liggen. De wethouder en staatssecretaris Dijksma delen deze mening. Er moet op meerdere punten gemeten worden naar de werkelijke vervuiling: dus meer metingen. Er moet intensiever ingezet worden met Rijkswaterstaat voor snelheidsverlaging van 80 km op de A16/A15. Er moeten meer groene schermen langs de wegen om fijnstof en roet af te vangen. De milieuzone in de binnenstad moet weer extra aandacht krijgen. De gemeente moet het goede voorbeeld geven door haar wagenpark sneller van schonere voertuigen te voorzien. Er moet voorlichting komen over de overlast van houtrook. GroenLinks wil dan ook een uitvoeringsplan waarin zowel de luchtkwaliteit, de mobiliteit en de aanpak van groen samengaan. Een uitvoeringsplan met duidelijke actiepunten en afspraken, zodat wij binnen een aantal jaren met zijn allen weer diep en opgelucht kunnen ademhalen. Wilt u met ons hierover van gedachten wisselen? info@groenlinksdordrecht.nl

T 078 614 27 53 lj.kuhlemeier-booij@betervoordordt.nl

T 078 639 61 25 cda@dordrecht.nl

T 06 51 52 53 10 info@d66dordrecht.nl

info@pvdadordrecht.nl www.pvdadordrecht.nl

T 078 645 21 69 dordrecht@sp.nl

078

GEMEENTEBELANGEN T 06 349 23 693 fractiesecretaris.cu.sgp@gmail.com

T 078 618 14 74 info@vvddordrecht.nl

T 078 618 41 64 secretariaat@vsp-dordrecht.nl

COLOFON Heeft u vragen? Neem dan contact op met de Raadsgriffie via (078) 770 8550 of via raadsgriffie@dordrecht.nl

T 078 6396130 info@groenlinksdordrecht.nl

T 06-348 86 788 Gemeentebelangen078@gmail.com

fractie

Meijer

alfred@halmpec.nl


Budgetplan... altijd een eerlijke prijs!

€8.950,-

€3.950,-

nu voor

nu voor

(zonder afgebeelde accessoires)

(zonder afgebeelde accessoires)

Strak en elegant…

Modern en zonder poespas…

Deze greeploze designopstelling, in de kleuren Magma matlak en wit matlak, is een trendsetter voor 2017. Deze opstelling herbergt een zee aan kastruimte, is voorzien van composieten werkblad met strakke RVS vlak inbouwspoelbak en zeer luxe Siemens inbouw apparatuur.

De ruime afmetingen van deze zeer prettig geprijsde hoekkeuken zorgen voor veel opbergruimte, zo zijn er o.a. 2 ladenkasten die zelf- en zachtsluitend zijn. Deze keuken wordt compleet geleverd met werkblad, roestvrijstalen spoelbak, mengkraan en inbouw apparatuur.

€6.750,nu voor

(zonder afgebeelde accessoires)

De nieuwste trends…

Deze keuken levert bijzondere reacties op, deze eigenwijze opstelling is een combinatie van zwart glas en gelakt oud eiken houtfineer, werkbladen in graniet en een koperen onderbouw spoelbak. Deze opstelling herbergt de nieuwste snufjes en is volledig voorzien van de nieuwste apparatuur van NEFF. Kom langs en laat u inspireren…

Smeg fornuis setaanbieding GRATIS

inclusief • Roestvrijstalen 90 cm breed gasfornuis • Roestvrijstalen achterwand • Roestvrijstalen afzuigkap • Gratis teppan yaki grillplaat

Van €3.378,- nu voor

€1.699,00 Tevens leverbaar in het antraciet

Helemaal bij de tijd…

Deze moderne, deels greeploze keukenopstelling, in de kleuren hoogglans Klei en hoogglans IJswit is een lust voor het oog. De keuken is volledig voorzien van softclose ladesystemen, luxe Whirlpool inbouw apparatuur en multiplex werkblad met strakke RVS vlakke inbouw spoelbak.

ADG5520 ART6500/A+ inbouw koel-/ vriescombinatie voorzien van 275 liter inhoud en energielabel A+

Van €969,nu voor

Van €990,nu voor

€399,00

€549,00

Vakkundig bij u thuis gemonteerd voor €499,00**

Vakkundig bij u thuis gemonteerd voor €649,00**

INBOUWOVENS AL VANAF 249.-

Grote partijen inbouwapparatuur in of uit doos van Siemens, Bosch en Gaggenau met volledige garantie

AKZ6220IX inbouwoven voorzien van 65 liter netto inhoud en turbo hetelucht

OX6411F luxe inbouwoven voorzien van dubbele heteluchtventilator en 17 automatische programma’s

Van €1.125,- nu voor

Vakkundig bij u thuis gemonteerd voor €499,00**

Vakkundig bij u thuis gemonteerd voor €599,00**

€499,00

Van €1.049,- nu voor

€379,00 Vakkundig bij u thuis gemonteerd voor €479,00**

OP=OP inbouw combimagnetron voorzien van turbo hetelucht en crispfunctie.

Van €799,- nu voor

€399,00

volledig integreerbare vaatwasser voorzien van energielabel A++, ruimtebesparende besteklade en powerclean technologie voor een extra schone vaat

SCS61800S1 luxe inbouw koel diepvriescombinatie voorzien van energielabel A++ en 277 liter netto inhoud

Bosch inbouwgaskookplaat voorzien van 4 gaspitten, vonkontsteking en thermokoppebeveiliging

Van €1089,- nu voor

OP=OP Van €399,- nu voor

Vakkundig bij u thuis gemonteerd voor €599,00**

Vakkundig bij u thuis gemonteerd voor €249,00**

€499,00

€149,00

Wat kunt u van Budgetplan verwachten? • Topkwaliteit voor een eerlijke prijs. • Ruime keuze, meer dan 50 keukenopstellingen. • Professioneel ontwerp van onze vakmensen geheel naar uw wensen. • Inmeten van uw keuken door een specialist. • Vakkundige montage

Wij ruimen diverse toonzaal keukenopstellingen tegen zeer scherpe prijzen, Kom langs en profiteer !

Kijk voor meer aanbiedingen op www. budgetplan.nl

Tinstraat 10 - 2984 AN Ridderkerk - (Industrieterrein Donkersloot zuid) Tel: 0180-442322 • na openingstijden zijn wij bereikbaar op 0800-4030200 (zie tijden op onze website) Geopend maandag t/m donderdag van 10.00 - 17.30 uur. Vrijdag van 10.00 - 21.00 uur (koopavond). Zaterdag van 10.00 - 17.00 uur


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

ACTUEEL • www.dordtcentraal.nl

“Het Vrieseplein is eindelijk klaar en het ziet er prachtig uit”, vindt Teun Benschop, die deze foto opstuurde.

9

Een goed begin van de dag voor Loes van der List die deze foto maakte.

DEZE WEEK

I›—›Ù› 󛛻 Ù›Ä¦ã DÊٗã C›Äãكƒ½ «›ã Ä®›çóÝ ®¹ ç ç®ã —› Ýãكƒã. OÖ —›þ› փ¦®Äƒ —› ½›ç»Ý㛠›Ä ÃÊÊ®Ý㛠Į›çóã¹›Ý ®Ä ››½—. H››¥ã ç þ›½¥ ®›ãÝ ¦›¥Êãʦك¥››Ù—, ÝãççÙ «›ã ăƒÙ —› ٛ—ƒ‘ã®› ò®ƒ ٛ—ƒ‘ã®›Μ—Êٗ㑛Äãكƒ½.Ľ.

Stuur ook uw foto in!

Hannah Hout (op hoorn), Soroesh Kadir en Nick Beljaars (op piano) zijn zaterdag de grote winnaars geworden van het ToBe Solisten Concours in het Energiehuis. Op de foto Isaura Laffeber. Zij werd derde in de categorie tot 12 jaar. (Foto: Danny van der Weck)

“Deze wezel was een beetje aan het plagen. Toch kregen we hem of haar op de foto”, schrijft Monique van der Kris. Zij maakte de foto in de Dordtse Biesbosch.

Bij de Bieshof stond zaterdag een jongetje naar de Pietenband te kijken. “De verlegenheid straalde eraf”, zo zag Ans Lemans.

Bezoek voor de beste indruk zaterdag 3 december tussen 11.00 – 13.00 uur de nog beschikbare appartementen. Locatie: Rotonde Stevensweg / Oudendijk te Dubbeldam (Dordrecht)

Gun uzelf het mooiste cadeau voor de feestdagen. Laatste appartementen beschikbaar! Verschillende woningtypes

V.a. € 379.500,- v.o.n. Incl. parkeerplaats + berging in de garage.

Oplevering: medio maart 2017!

Een park als tuin, hoe luxe is dat!

Kijk voor de beschikbare appartementen op www.parkstevenshof.nl

078 613 4311

078 635 1753

nieuwbouw@waltmann.com

info@ozp-makelaars.nl

DORDRECHT Steenplaza heeŌ veerƟen vesƟgingen in Nederland. Sinds 2016 is er ook een vesƟging aan de Rechte Zandweg in Dordrecht, achter de Primera-winkel. Deze Steenplaza Dordrecht wordt geleid door de jonge Dordtse ondernemer Edwin Slagter: ‘Ik kreeg de kans om een eigen bedrijf te beginnen in Dubbeldam, de wijk waar ik ben geboren en getogen. Toen de mogelijkheid zich voordeed om voor mezelf te beginnen aan de Rechte Zandweg, toch wel een van de meest prominente locaƟes in Dubbeldam, twijfelde ik geen moment. Bijna Ɵen jaar heb ik gewerkt bij de Staartploeg, ook al zo’n vertrouwd adres. Na 45 jaar hield de Staartploeg op te bestaan, maar alles wat ik daar heb geleerd neem ik mee in mijn eigen bedrijf: service, advies en vakkennis.’

Nieuw in Dordt!

Breed assorƟment kerstbomen Voor iedere portemonnee een boom van klein tot groot Van 1 m 30 tot 2 m 25

Voor 5 euro bezorgen wij uw boom bij u thuis 3 zakken openhaard hout voor 9,95 U kunt ook online bestellen via de website

Rechte Zandweg 10A • Achterzijde Primera Richard de Visser 3319 GR Dordrecht • T: 06-20793068 • www.steenplaza-dordrecht.nl


10

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

VERKOOP KERSTBOMEN START 3 DECEMBER T A R T G E S

DEENSE * NORDMANN € 9,95 SPARREN gd *

bezor IS thuis

GRAT

op: aarden w r o o v or de .nl * kijk vo tckerstbomen www.v

(175-225 cm) Premium A-kwaliteit

Elke

ZONDA

G

geope

L VTCsVonUlinUe •RDitWjaarEnoRgKgr.N oter !!!

nd

Is reed tikelen Meer dan 250 soorten ar

Nieuw dit jaar bij het VTC: ZENA vuurwerk, de sensatie in vuurwerkland !! Harder !! Better !! Faster

eden bij Exclusief voor de drechtst het VTC verkrijgbaar

KIJK VOOR DE DECEMBER OPENINGSTIJDEN OP

WWW.VTCJEANS.NL

n,folders, enz op:

Kijk voor de assortimente

www.vtcvuurwerk.nl

VELE MERKEN ONDER 1 DAK:

VELE MERKEN ONDER 1 DAK PME LEGEND | ANGELS | WRANGLER | CARS PME LEGEND | ANGELS | WRANGLER | CARS | PETROL | DRAGSTER | TIMEZONE | NOIZE PETROL | NOIZE | PARAMI | GEISHA | NO-EXCESS | PARAMI | ENZ. ENZ. ENJOY | NED | ENZ ENZ

PARKEER GELEGENHEID

GRATIS PARKEERGELEGENHEID ELKE KOOPZONDAG12:00 12:OO - 17:00 ELKE ZONDAG ZONDAG KOOPZONDAG - 17:00 UURUUR

MAANDAG, ENKOOPAVOND KOOPAVONDGESLOTEN GESLOTEN MAANDAG, DINSDAG DINSDAG EN

VAN NEURENBURGPAD 2 | 3311 DN DORDRECHT | 078 – 614 44 43 | WWW.VTCJEANS.NL


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

ACTUEEL • www.dordtcentraal.nl

11

Verstevigde eilanddijken pas medio 2017 open DORDRECHT De dijkversterking aan de west- en oostkant van het Eiland van Dordrecht nadert zijn voltooiing. Als het werk klaar is, is er liefst 1.700.000 kubieke meter grond, zand en klei op de dijken aangebracht. Ze zijn dan vooral in de breedte gegroeid en beschermen de eilandbewoners de komende vijŌig jaar tegen het water, stelt het waterschap. De afronding van de klus stond eigenlijk nog voor dit jaar gepland, maar dat wordt nu naar verwachƟng halverwege 2017. De vertraging wordt veroorzaakt door het stukje dijk boven de Kiltunnel. De aannemerscombinatie Van Oord - GMB is al in 2014 gestart met de versterking van de Wieldrechtse Zeedijk, Zeedijk, Wantijdijk en Buitendijk. Het project is bijna afgerond op wat afrondende werkzaamheden na. En dus het stukje Wieldrechtse Zeedijk dat over de Kiltunnel loopt. Aanvankelijk zou dit gewoon worden meegenomen door de aannemer, maar in overleg met de gemeente krijgt dit stukje dijk een aparte behandeling. “Met het oog op de toekomstige ont-

wikkeling van bedrijventerrein Dordtse Kil 4 moet hier een speciale constructie voor bedacht worden”, zegt Jeroen van Alphen, omgevingsmanager bij Hollandse Delta. “Een wegconstructie die het gewicht van zwaar vrachtverkeer verspreidt. De kans is heel klein, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat de tunnel straks instort. Omdat de gemeente hiervoor meer expertise in huis heeft, nemen zij dit stukje van het project van ons over. De uitvoering daarvan gebeurt naar verwachting in april of mei. We hadden er natuurlijk voor kunnen kiezen de dijken tussendoor open te gooien voor verkeer, nieuwe omleidingen in te stellen en vervolgens de dijk weer tijdelijk af te sluiten. Dat vonden we uiteindelijk geen goed idee. Besloten is om de dijken langer dicht te houden tot het hele project klaar is.” Buitendijks Įetsen De verstevigde dijkroute wordt nu medio 2017 in zijn geheel geopend. Bij het project is niet alleen gekeken naar de veiligheid van de dijken, maar ook naar de ‘ruimtelijke kwaliteit’. Zo is het straks mogelijk om een rondje eiland de fietsen aan de buitenkant van de dijken.

Feyenoord-topscorer op verjaardag EBOH DORDRECHT Voetbalvereniging EBOH vierde vrijdag zijn 95e verjaardag. Op het programma stond onder meer de Gerrit de Keizer Memorial op het hoofdveld van de club. Diverse prominente spelers en begeleiders uit de Ɵjd dat De Keizer trainer was bij EBOH waren aanwezig bij deze wedstrijd. Speciaal voor het jubileum vormde een replica van het legendarische bruggetje over de sloot de ingang aan de Schenkeldijk. Over het bruggetje kwam onder andere voetballegende Cor van der Gijp (tweede van rechts). De inmiddels 85-jarige Dordtenaar staat nog steeds in de boeken als topscorer aller Ɵjden van Feyenoord met 171 goals in 233 wedstrijden. (Foto: Thymen Stolk)

Nomineer voor Stoopprijs DORDRECHT De Theodor Stoopprijs, in het leven geroepen door de Dordtse afdeling van de PvdA, gaat dit jaar naar de persoon of het initiatief dat zich inzet om vooral armoede te bestrijden. De partij roept mensen op om

Aardappelen van eigen land Groenten & Fruit

10 Liter Latex

25 KILO BINTJES

VERSE EIEREN

VOOR

10 VOOR

WE HEBBEN OOK Frieslanders PER KILO Eigenheimers Bildstar

€ 0,

Agria Bintjes

PER KILO

€ 1,

30

VERSCHILLENDE SOORTEN APPELS EN PEREN

60

€ 0,50

SEIZOENSGEBONDEN GROENTEN SINAASAPPELS, MANDARIJNEN EN GRAPEFRUIT

OPENINGSTIJDEN: MA. T/M DO. 13.30 TOT 17.00 UUR VR. 08.00 TOT 17.00 UUR ZAT. 08.00 TOT 16.00 UUR

publiek stemmen en zo de winnaar kiezen. De nieuwjaarsreceptie start om 15.00 uur in Grandcafé Dordts Genoegen en is voor iedereen te bezoeken. Nomineren kan via secretarispvdadordrecht@gmail.com of bel naar Remco van der Sluis, via tel. 06-52054017.

OP=OP!

HENK VALK

€ 7,-

een lokaal initiatief te nomineren voor de prijs die op 15 januari wordt uitgereikt. Nomineren kan tot en met 24 december. De genomineerden worden uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie van de partij op 15 januari. Daar zal na een korte toelichting het

Burgemeester Jaslaan 39 (naast van der Merwe en t.o. de Tango)

spacklatex

€ 82,-

Superdek muurverf

€ 43,25

projectlatex

€ 35,95


12

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

Kunst KERSTBOMEN R

Zeer grote collectie van diverse maten en soorten

OP=OP

ZOLANG DE VOORRAAD STREKT, TOTALE LEEGVERKOOP

De aanbiedingen in deze advertentie gelden zolang de voorraad strekt, en afgehaald in het tuincentrum. Prijzwijzigingen en eventuele zetfouten voorbehouden.

Lindelaan 2a Dordrecht openingstijden: Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag:

KERSTARTIKELEN

LANTAARN werkt op BATTERIJEN excl. batterijen

19,95

SFEER & INTERIEUR

keuze uit 3 kleuren voor 4 Diner kaarsen excl. kaarsen

19,99

alle combinatie mogelijk

7,

3 voor

99

Volop verkrijgbaar

99

Echte

Abies Nordmann diverse maten

KERSTBOMEN No. 26 van 29,99 voor

17,

50

Bestel Online

7,99

9,

SIERKUSSENS 40 X 40 CM TAFEL KRANS METAAL

09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 17:00

Vanaf

14,

99

VUURWERK

vuurwerkpap.nl

PAP.nl

Bestel t/m 28 december HQSURÀWHHUYDQKHWPRRLVWH GRATIS VUURWERK No. 11

+

No. 23 van 20,00 voor

10,

00

No. 31 van 99,95 voor

69,

95

+

1+1

gratis

7,50

0,99 van 1,99 voor

No. 01

No. 19 van 19,99 voor

12,95


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

ACTUEEL • www.dordtcentraal.nl

13

De leukste adresjes en feestjes verzameld op Do in Dordt DORDRECHT Dominique van Dijk werd verliefd op een Dordtenaar én op Dordrecht. Een jaar of zes geleden verruilde ze Den Haag voor de oudste stad van Holland. Uren en uren slenterde ze door de straten en steegjes in de binnenstad van haar nieuwe woonplaats. Op zoek naar leuke winkeltjes, koĸebars en restaurants. Sinds twee jaar verzamelt ze die op haar ‘cityblog’ Do in Dordt, aangevuld met een agenda met leuke feestjes en concerten. De site is inmiddels zo populair dat ondernemers haar zelf benaderen om in aanmerking te komen voor een ‘Tip van Do-sƟcker’ op de etalageruit. Hoe ze bepaalt of dat Do-stempel op een winkeltje of restaurant past, is vooral een kwestie van gevoel. “Kijk, ik ben geen Iens, waar je culinaire recensies leest”, legt ze uit. “Ik ben erg visueel ingesteld en ga in eerste instantie vooral af op de sfeer. Ik kom dan bijna automatisch uit bij de kleinere zaakjes, en dus niet bij de ketens. De kwaliteit staat in eerste instantie dus niet voorop, maar vaak zit het daarmee dan ook goed. Als ik zelf ergens graag naar toe ga, is het iets voor mijn website.” En voor de Do in Dordt citymap, waarop al die leuke plekjes in Dordrecht om te eten, shoppen en slapen overzichtelijk staan aangegeven. Ze heeft net een nieuwe versie afgerond, want er komen steeds nieuwe adresjes bij. “Ik kan nog steeds door de stad lopen en positief verrast worden door iets wat ik nog niet kende.” ‘Hulp-bloggers’ Ergernis vormde voor Dominique ook een belangrijke drijfveer om met Do in Dordt te beginnen. “Er wordt zoveel leuks georganiseerd in Dordrecht. Dat wordt vaak onderschat. En veel is ook nog eens gratis toegankelijk. Er zijn wel sites die een overzicht geven, maar daar staat dan heel veel informatie op. En zo kwam ik er tot mijn ergernis regelmatig een dag te laat achter dat ik weer iets heel leuks had gemist.” Op haar site zet ze de evenementen, lifestylemarkten, concerten en workshops van haar keuze op een rijtje. Het kost veel tijd om de site boeiend en ‘in beweging’ te houden. Zeker omdat ze daarnaast als product-

Dominique van Dijk op één van haar favoriete stukjes winkelstraat: de Voorstraat-West. (Foto: Thymen Stolk)

BIJ RIA V.D. POL OP HET DAMPLEIN IN DUBBELDAM DINSDAGMORGEN OP HET DAMPLEIN, GROTE TASSEN MEENEMEN! GRATIS PARKEREN!

BIETEN BOSPEEN GROTE GROENE KOOL BREDASE SPRUITEN ELSTAR PITLOZE DRUIVEN DOYENNÉ DU COMICE

per kilo per bos per stuk per pond 3 kilo 2 dozen 2 kilo

0.98 0.98 0.98 0.98 2.98 1.98 2.98

NOG EENMAAL!

GOUDREIGNETTEN

5 kilo

11 KILO

3.50 5.00

25 stuks

3.50

GIESER WILDEMAN

5 kilo

3.50

UIT DE AARDAPPELHOEK FRIESLANDERS

5 kilo

MANOC CLEMENTINE

(VOL SAP)

NOG EENMAAL!

10 kilo

BILDSTAR

5 kilo

10 kilo

EIGENHEIMERS

5 kilo

10 kilo

3,50

5,00

3,50

6,50

4,00

7,50

Wij kwamen in het bezit van een partij Bang & Olufsen apparatuur (sl) via een gestopte collega winkelier, die wij voor leuke prijzen incl. garantie kunnen aanbieden! NIET DE ENIGE....... MAAR WEL DE BESTE!!

Blekersdijk 12 Dordrecht 078 - 6140017

”TOT KIJK... OP DE BLEKERSDIJK!!!”

ontwikkelaar werkt voor de bekende Rotterdamse lingerieontwerpster Marlies Dekkers en vijf maanden geleden ook nog voor het eerst moeder is geworden. Gelukkig heeft ze een clubje enthousiaste ‘hulp-bloggers’ om zich heen verzameld dat meeschrijft over leuke feestjes, concerten, winkeltjes, evenementen en horeca.

‘Dordrecht heeft zoveel moois in huis’ Dorpsgevoel Er is de afgelopen jaren al veel ten goede veranderd in het winkel- en horeca-aanbod van Dordrecht, vindt Dominique. “Het beeld van Dordrecht is bij veel mensen verbeterd en het toerisme is toegenomen. Om een voorbeeld te geven van die positieve ontwikkeling: ik besloot onlangs op een zaterdagavond spontaan om uit eten te gaan. De eerste drie restaurants die ik binnenstapte, zaten helemaal vol. Mijn man had een week later precies dezelfde ervaring. Maar nog steeds zijn er voor veel mensen genoeg onontdekte pareltjes in de stad. Zoals de Voorstraat-West, op dit moment één van de leukste stukjes winkelstraat van Nederland, als je het mij vraagt. En ik ontdek zelf ook nog steeds leuke nieuwe adresjes.” Voorlopig genoeg om over te schrijven dus voor Dominique en haar mede-bloggers. En daarnaast heeft ze nog wat andere plannen in de koker. Voor als ze wat meer tijd heeft. “Ik zou het leuk vinden om tours door de stad te gaan aanbieden. Of een pop-up-shop openen met producten uit verschillende leuke winkeltjes. Dordrecht heeft zoveel moois in huis. In de binnenstad ervaar je een soort dorpsgevoel, maar vind je tegelijkertijd alle stadse dingen. En dat maakt het zo’n leuke stad.”


SPECTACULAIRE OPENINGSACTIE

Deze week is de spectaculaire her-opening van Keukenwarenhuis.nl in Dordrecht. Er is de laatste weken keihard gewerkt en het resultaat mag er zijn! De gehele nieuwe collectie van 2017 is nu reeds te zien in de Grootste Keukenshowroom in de regio!

SPECTACULAIRE OPENINGS AChaTlf geIEldS; • • • • • • •

ontzorgde keukens voor etprijzen; apparatuur tegen intern orraad; 1000 luxe keukens uit vo 17; alle nieuwe modellen 20 00,- euro; 35 outlet keukens tot 50 mogelijk; zes maanden reserveren , kijken én ontspannen oriënteren tste en vergelijken in de groo gio. keukenshowroom in de re

In deze nieuwe collectie vindt u nu de allernieuwste trends, zoals industriële keukens, moderne landelijke keukens, de nieuwste generatie greeploze keukens, moderne keukens, seniorenkeukens, outletkeukens en nog veel meer !! Het familiebedrijf Keukenwarenhuis.nl specialiseert zich in betaalbare ontzorgde A-merk keukens welke voor Half Geld geleverd worden, mèt de apparatuur en accessoires tegen internetprijzen. Alles wordt voor u geregeld, inclusief montage en aansluiten, kant en klaar!

Einsteinstraat 29 – 3316 GG Dordrecht Tel. 088 01 01 201

G r o o ts te k e u k e n s h o w


Keukenwarenhuis.nl kan bovendien nog 150 luxe keukens uit voorraad vóór de Kerst leveren, compleet met apparatuur. De keukens kunnen in vrijwel iedere gewenste opstelling voor u ontworpen worden. Bovendien zijn er ruim 30 Outlet Keukens aan het assortiment toegevoegd welke ook uit voorraad leverbaar zijn. Ontspannen een dagje uit en zelf oriënteren is ook bij Keukenwarenhuis.nl in Dordrecht nog mogelijk! Alle keukens zijn compleet geprijsd, zodat u zelf vrijblijvend kunt beslissen of u met een adviseur aan tafel wilt gaan.

Vraag ook naar de snelle beslisserskorting! Kom dus snel langs bij de Keukenwarenhuis. nl aan de Einsteinstraat in Dordrecht en pro¿WHHU YDQ GH 6SHFWDFXODLUH 2SHQLQJVDFWLHV en de ruime openingstijden. Wij zorgen tevens voor een feestelijke en ontspannen sfeer met een hapje en een drankje!!

w r o o m in d e r e g io !

ACTIETIJDEN vrijdag 2 december 10 - 22 uur zaterdag 3 december 9 - 18 uur ZONDAGS GESLOTEN maandag 5 december 10 - 18 uur dinsdag 6 december 10 - 18 uur woensdag 7 december 10 - 18 uur donderdag 8 december 10 - 22 uur vrijdag 9 december 10 - 22 uur zaterdag 10 december 9 - 18 uur

Zaterdag 3 december 11 - 16 uur

AEG STOOMOVEN DEMONSTRATIE!


Meest

Geldig in week 49 (dinsdag 6 december t/m zaterdag 10 december 2016)

VERANTWOORDE

Doesburg COMPLEET VERNIEUWD! Feestelijke opening dinsdag 6 december om 17.00 uur

PLUS Luxe hele vlaaien

BRON: GfK CONSUMENTENONDERZOEK

9.99

Alle smaken, bijv. PLUS Kersenvlaai met slagroom, geschikt voor 10-12 personen Per stuk

4.

99

Unox Stevige soep

PLUS Handappels Elstar

Alle blikken à 800 ml, liter 1.25 Per blik

kilo 0.66 Zak 1,5 kilo

1.99

1.56-1.85

1.

1.

00

Hertog Jan Pils liter 1.32 Krat 24 flesjes à 30 cl

00

50% KORTING

Ariel Wasmiddel Tabs of pods 13-16 stuks, vloeibaar 975-1170 ml of poeder 1125Â gram, combineren mogelijk 2 stuks**

OP=OP Bijv. Ariel Wasmiddel color & style, 2 flacons à 1170 ml 13.58

6.79

15.49

1 + 1 GRATIS

9.

49

De aanbiedingen zijn ook geldig bij PLUS Boerman, PLUS ’t Lam Bieshof en PLUS ’t Lam Dubbeldam in Dordrecht. plus.nl

Openingstijden: ma-wo 8.00-20.00 // do-vr 8.00-21.00 // za 8.00-20.00 // zo 12.00-18.00 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Max. 5 aanbiedingen per klant. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

PLUS Doesburg

Gratis parkeren

Gratis WiFi

Doesburg/Vogelplein 18 // Dordrecht // T: 078 6313316


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

ACTUEEL • www.dordtcentraal.nl

17

WolkenTV start eigen filmclub

Gratis taxatie voor curiosa DORDRECHT Vragen over kunst, gouden en zilveren voorwerpen, AziaƟsch aardewerk of curiosa in het algemeen kunnen op woensdag 7 december gesteld worden Ɵjdens een graƟs taxaƟedag voor kunst en curiosa in de Munt.

DORDRECHT WolkenTV start een Įlmclub voor jonge reporters. De club is bedoeld voor Ɵen kinderen van 7 tot en met 13 jaar die het leuk vinden om te Įlmen, presenteren, interviewen of te monteren. Een eerste kennismakingsmiddag is op woensdagmiddag 7 december.

Vaak geërfd, gekregen van familie, vrienden of zelf met zorg verzameld. Het ligt er al jaren maar wat is het eigenlijk waard? Om die vraag te beantwoorden, organiseert de MPO in Dordrecht in samenwerking met De Munt een gratis taxatiemiddag op woensdag 7 december. Wie deze dag zijn of haar verzameling of losse stukken gratis en deskundig wil laten beoordelen, kan zonder afspraak tussen 11.00 en 16.00 uur terecht in De Munt, Munt 5 in Dordrecht. Voor meer inlichtingen neem contact op met MPO, via tel. 030-6063944. Een gratis MPO-taxatie kan voorkomen dat een zeldzaam stuk verloren gaat of ongezien in de vergetelheid raakt.

Binnenwandelen kan die woensdagmiddag om 14.00, 15.00 en 16.00 uur aan Voorstraat 142. Hier zit de filmstudio op de eerste etage. Er wordt een reportage vertoond en verteld hoe deze tot stand kwam. Er zijn begeleiders van WolkenTV aanwezig en er mag zelf gefilmd en gemonteerd worden. Ook wordt verteld wat de kosten zijn. Vooraf aanmelden is gewenst en dit kan via info@wolkentv.nl.

Ambassadeurs van een Schone Wijk

Kerstboom met een boodschap DORDRECHT In Inloophuis Helianthus staat vanaf dinsdag 6 december een bijzondere kerstboom. Tijdens de openingstijden van het Inloophuis kunnen gasten een mooie, lieve of bijzondere (kerst)boodschap voor een ander in deze boom komen hangen. Dit mag geschreven zijn op papier maar het kan wellicht ook op een andere, originele wijze. Bijvoorbeeld op een kerstbal of een zelfgemaakte ster. In het inloophuis zelf liggen ook speciale kaartjes, die hiervoor zijn te gebruiken. De boodschappen kunnen tot en met dinsdag 20 december in de boom worden gehangen. Op 20 december, vanaf 10.30 uur, is er een kerstinloop koffieochtend in het Inloophuis, een gezellig samenzijn met koffie/thee en uiteraard iets lekkers. Tijdens deze ochtend zal de Helianthus zanggroep optreden en een aantal mooie kerstliedjes ten gehore brengen. Tevens een mooie en laatste gelegenheid om de ‘boodschap voor een ander’ te komen brengen en alle lieve, bijzondere boodschappen die in de boom hangen te lezen.

DORDRECHT Elf medewerkers van leerwerkbedrijf Wijk voor Wijk mogen zich vanaf deze week ‘Ambassadeur van een Schone Wijk’ noemen. Zij zijn hiervoor opgeleid bij Duurzaamheidscentrum Weizigt en ontvingen onlangs hun cerƟĮcaat.

voorbeeld over wat je met je grofvuil kunt doen of hoe je zelf actief kunt helpen met opruimen. Ook kunnen we aan kinderen op straat uitleggen waarom je brood beter in de afvalbak kunt gooien dan op straat voor de vogels.” Saskia den Ouden, adviseur Duurzaamheidseducatie, vult aan: “Vanuit Weizigt vinden we de ambassadeurs erg belangrijk. Zij hebben een voorlichtende rol richting de bewoners. Zo dicht bij de Dordtenaren kunnen wij vanuit ons centrum zelf niet komen. De samenwerking met Wijk voor Wijk is voor ons daarom ontzettend waardevol.”

Een kersverse ambassadeur vertelt: “Als Ambassadeurs van een Schone Wijk laten wij zien dat we een schone straat belangrijk vinden. Wij ruimen zelf bijna dagelijks zwerfafval op dus we weten waar we het over hebben. Wij kunnen bewoners ook informatie geven over hoe zij zelf de boel kunnen schoonhouden. Bij-

Vanaf deze week zijn de gecer-

tificeerde ambassadeurs op straat te vinden in Crabbehof. Wie zijn straat of buurt ook wil schoonhouden, kan zich aanmelden als Dordtse Doorpakker en een gratis afvalgrijper halen bij Duurzaamheidscentrum Weizigt of Wijk voor Wijk aan de Troelstraweg 180.

De filmclub start op 4 januari écht. Alle eerste en tweede woensdagmiddagen van de maanden januari tot en met juni komt de club bij elkaar in de studio aan de Voorstraat 142. Twaalf woensdagmiddagen in totaal. Op de website www.wolkentv.nl staan de exacte data. De gemaakte reportages komen op YouTube te staan. De beste reportages worden ook op groot doek voor publiek getoond tijdens een jaarlijks filmevenement.

RECLAMEPRODUCTEN Rolbanners, vlaggen, kleding, frames, es, spandoeken etc. Wij leveren alles tegen uiterst scherpe tarieven.

GRATIS ONTWERP

Dordt Centraal.nl

sŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƟĞ

KRANTEN - DRUKWERK - VERSPREIDING - RECLAME

078 - 6140 149

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Goudwisselk antoor is eigendom van familie De R uiter en heeft ruim 2 5 jaar expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting, een horloge of een doosje met oude Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen: Locatie Dordrecht Johan de Wittstraat 166 3311 KJ Dordrecht T 078-6135115 dordrecht@goudwisselkantoor.nl

Inkoop

Verkoop

GoudZilverMuntenSieraden (goud en zilver) Oude bankbiljetten

Veiling

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

www.goudwisselkantoor.nl


18

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

Oergezellig trefpunt aan het Scheffersplein: * borrel * lunch * diner

Voorstraat 256 3311 ET Dordrecht 078 8438001 www.dordtsgenoegen.nl

Chinees afhaalrestaurant

Maandmenu (2/3 personen)

KERSTMIS IS LEKKER UIT ETEN

• Sate Ajam (2 stokjes) • Mini Loempia (6 stuks) • Kroepoek • Babi Pangang • Tjap Tjoy kip • Kip Kerrie.

Restaurant Grand Café Dordts Genoegen staat voor u klaar met Kerst.

KERSTLUNCH

OPEN:

3 gangen Kerstlunch. Nu € 25,00 Op 25 en 26 december.

dinsdag t/m zondag

KERSTDINER

€ 15,-

van 17.00 - 22.00 uur

5 gangen diner inclusief drank voor maar € 55,00 per persoon aanvang 16.30 uur tot 19.00 uur. Op 24, 25 en 26 december.

Vriesestraat 39 Dordrecht Tel: 078-6146050 078-6145009

7 gangen diner inclusief drank voor maar € 65,00 per persoon Aanvang 19.30 uur. Op 25 en 26 december.

Bel en reserveer of bezoek de website

www.dordtsgenoegen.nl voor de menu’s.

Nasi of bami 1 eur extra.

1e en 2e Kerstdag geopend! Rivierenplein 16 (wijk De Staart) – Dordrecht - 078-6162597

Online reserveren mogelijk.

Facebook.com/lekkerbijkarinsingapura

Reserveer tijdig en voorkom teleurstelling. Tot ziens bij Dordts Genoegen.

Gezellig uit in Dordrecht Dok opent in Dordrecht

Pre Christmas bij Copenhagen

DORDRECHT - Dok Zwijndrecht krijgt er een broetje

organiseert op zaterdag 10 december de Torres pre-christmas borrel. Aanvang is 21.30 uur. De crew schenkt diverse Torres wijnen. Muziek wordt verzorgd door DJ Rough & Maximoes. Place to be: StaƟonsweg 4.

DORDRECHT -Resto Bar Copenhagen

bij in Dordrecht. Medio maart opent eigenaar Peter de Leeuw Dok Bar & Bites aan de Spuiboulevard 98. Het wordt een moderne bar met herkenbare wijn, GinTonic en cocktail kaart. Op de menukaart zullen voornamelijk kleine gerechtjes staan.

CHINEES SPECIALITEITEN RESTAURANT

Alle hoofdgerechten

€ 13.95 Geopend maandag t/m zondag van 10.00 tot 21.00 uur

AFHAALMENU VOOR 2 PERSONEN Kroepoek Mini loempia’s Babi pangang Tjap Tjoy Kip Kerrie Sate Bami, nasi of witte rijst

70

13.

“WINKELCENTRUM CRABBEHOF” VAN OLDEBARNEVELTPLEIN 1A • 3317 EP DORDRECHT • TEL.: 078-61 73 113

Maarten Harpertsz Trompweg 235 Dordrecht T 078 652 6522 T +31 (0)6-23481358 info@deplint.nl www.deplint.nl

Proeverij Ammos DORDRECHT – Grieks restaurant Ammos organiseert op vrijdag 2 december een culinaire wijnproeverij. Angelos Latridis van het wijnhuis Alpha Estate begeleid de proeverij. Ammos zorgt voor de bijpassende smaakvolle hapjes. Na de proeverij staat een 5-gangen diner op het menu inclusief 5 wijnen. Prijs voor dit alles is € 50,= pp. Aanvang 17.30 uur. Adres: Groenmarkt 82.

Uw huiskamer voor NederVlaamsche gerechten uit grootmoeders tijd

Woensdag t/m zondag van 17.00 tot 22:00 uur Groenmarkt 8 - Dordrecht Tel. 078 - 614 05 00 www.knollen-citroenen.nl

Di t/m Zo: 17.00 - 22.00 uur

Openingstijden keuken: wo 12.00 tot 19.30 do 12.00 tot 20.30 vrij 12.00 tot 19.30

za 12.00 tot 20.30 zo 13.00 tot 20.30

Welcome - Wilkommen - Bienvenue Voor jong en oud is Poffertjeshuis PIM een gezellig, lekker en goedkoop adres. U kunt er lekker genieten van overheerlijke pannenkoeken, poffertjes, àensjes en andere gerechten. sfeer is er altijd zowel binnen als buiten op ons terras

www.pimspofenpan.nl Nieuwstraat 19/21 078-6312709 www.grandcafehetgerecht.nl


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

ACTUEEL • www.dordtcentraal.nl

19

Column Zorgbelang

Robots nemen de zorg over

Waarover belde u? Met vragen over de zorg kunt u terecht bij het Adviespunt Zorgbelang Zuid-Holland. Onze cliëntondersteuners geven u informatie en advies over cliëntenrechten en klachtenprocedures. Iedere maand staat hier een geanonimiseerd voorbeeld van een vraag of klacht.

DORDRECHT Een robot die de paƟënt welkom heet in het ziekenhuis, of zelfs taken kan overnemen van de dokter of verpleegkundige. Een computerspelletje om sneller en beter te revalideren na een operaƟe. Een bril die de echte wereld combineert met een virtuele wereld, waardoor de chirurg door een tumor heen kan ‘wandelen’ om deze goed te bekijken vóór de operaƟe. Het bestaat allemaal al en het zal zeker zijn intrede gaan doen in de gezondheidszorg, maar wanneer en hoe? En moeten we er blij mee zijn? Het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert rond dit thema op donderdag 15 december een InnovaƟedag. Die bestaat uit een markt en een symposium. Beide zijn toegankelijk voor zorgprofessionals, paƟënten en alle andere belangstellenden. Van 11.00 tot 16.00 uur is de centrale hal van locatie Dordwijk gevuld met snufjes en nieuwigheden op het gebied van (zorg)technologieën van vandaag, morgen én overmorgen. Niet alleen om naar te kijken of om over te horen, maar ook om zelf te proberen en te ervaren. Bezoekers worden welkom geheten door een robot, kunnen kennismaken met de Microsoft Hololens, leren wat ‘serious gaming’ kan betekenen voor revalidatie kunnen een ‘virtual-reality’-ervaring opdoen. ’s Avonds vanaf 19.45 uur is er in het auditorium een symposium met de titel ‘Robots nemen de zorg over’. Ook hier zijn bezoekers welkom, ongeacht hun achtergrond of kennisniveau. Aanmelden is wel noodzakelijk (via www.asz.nl/ innovatie). Diverse sprekers (dokters, verpleegkundigen, bedrijven en patiënten) laten zien wat er met de huidige (zorg)technologieën al mogelijk is, maar ze gaan ook niet voorbij aan de vraag wat dit betekent voor medewerkers, voor patiënten en voor de relatie tussen die twee.

Gemeente vraagt om medisch dossier Mevrouw J. deed vanwege haar reumaƟsche aandoeningen een beroep op de gemeente voor huishoudelijke hulp. De gemeente vroeg om een kopie van haar medisch dossier. Mevrouw heeŌ hierom verzocht bij haar huisarts. De dokter wilde weten waarom ze hiervan een kopie wil ontvangen. Toen ze uitlegde waarom, begon hij moeilijk te doen. Haar vraag: ‘Mag de huisarts een kopie van het dossier weigeren?’

Schrijfmarathon Amnesty International DORDRECHT Op de InternaƟonale Dag van de Rechten van de Mens, zaterdag 10 december, organiseren vrijwilligers van Amnesty InternaƟonal Dordrecht weer de jaarlijkse Schrijfmarathon. Vorig jaar werden vanuit Nederland maar liefst 70.000 handgeschreven brieven verstuurd. Vanuit Dordrecht ruim 400. Tussen 16.00 en 22.00 uur is iedereen van harte welkom bij DOOR aan de Voorstraat 142-144 tijdens de Avondmarkt die daar wordt georganiseerd. Dit jaar wordt geschreven voor tien mensen, waaronder Edward Snowden uit de VS en fotograaf Mahmoud

Ka

do

tip

:C

ur

su

sl

ee

rz elf

ma

ss

er en

!

HOOFDPIJN/ NEKKLACHTEN MASSAGE

verminder je klachten in 30 minuten

www.relaxed.nu

tijd voor elkaar

Abu Zeid (‘Shawkan’) uit Egypte. Shawkan werd opgepakt op 14 augustus 2013 toen hij fotografeerde hoe een demonstratie hardhandig werd neergeslagen door veiligheidstroepen. Meer informatie via www.amnesty.nl/schrijfmarathon of de Facebookpagina. Aandachtscentrum Ook bij het Diakonaal Aandachtscentrum is er ruimte om brieven te schrijven. Dit kan vanaf 10.00 uur. Wethouder Rik van der Linden geeft hiervoor het startschot door als eerste de brieven te ondertekenen. Iedereen is tot 14.30 uur welkom aan de Singel 273-275.

Zorgbelang antwoordt Als paƟënt heb je recht op een kopie van je dossier. Dit recht is vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo). Daarom zal een huisarts, wat de reden van uw verzoek ook is, dit niet kunnen weigeren. Een heel ander punt is dat het onwenselijk is dat gemeenten, verzekeraars en andere instanƟes mensen vragen een kopie van hun medische dossier te overhandigen, terwijl dit helemaal niet nodig is. Er komt op deze manier allerlei medische informaƟe bij organisaƟes, die totaal overbodig is voor de aĬandeling van de aanvraag van betrokken persoon. Dit kan een gevaar zijn voor de privacy van deze persoon. Daarom is het advies om met de instanƟe te overleggen welke medische informaƟe voor hen nodig is. Daarna kun je gericht toestemming om geven die speciĮeke informaƟe op te vragen bij de huisarts. HeeŌ u een vraag voor het Adviespunt, dan kunt u op werkdagen bellen naar (088) 929 40 19. E-mail: adviespunt@ zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.


20

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

Japanse Teppan Yaki Grill Restaurant

Speciaal deze kerstdagen

sfeervollcee ambian

3 UUR LANG

DINEREN ALL YOU CAN EAT

incl. 1 welkomstdrankje en Sashima Moriawasa (rauwe zalm en tonijn)

34,50 PER PERSOON Kinderen van 4 t/m 11 19,50 (EXCL. DRANKEN)

(van 0 t/m 3 jaar GRATIS)

1e zitting van 16.00 tot 19.00 uur 2de zitting van 19.30 tot einde Graag van te voren reserveren!!

Sushi Zhu

A16

Afslag Zwijndrecht

Sushi Zhu

Drechttunnel

Pieter Zeemanstraat 47 • 3331 ER Zwijndrecht Tel. 078-6128777 Dagelijks geopend vanaf 16:00 uur Wij hebben ook een rookruimte

Rotterdam -->

Wij hebben een speelparadijs voor de kinderen, tijdens de Kerstdagen met toezicht.

HIER IS STADSWERVEN THE LIGHTHOUSE.

The Lighthouse

WOONOPPERVLAKTE 103 TOT 114 M2 KOOPSOMMEN V.A. € 365.000,- V.O.N. Stadswerven Dordrecht. Water, ruimte, historie en nieuwe (woon)mogelijkheden. Op de hoek van de Wantijkade en de toekomstige (jacht)haven vlakbij de Maasstraat is een luxe en kleinschalig appartementengebouw ontwikkeld. Er komen in totaal acht appartementen waarvan er nog twee beschikbaar zijn.

• Kleinschalig gebouw met vier woonlagen • Direct aan het water van de haven of het Wantij • Optionele indeling mogelijk • Inclusief keuken en apparatuur • Maximaal uitzicht en lichttoetreding door verdiepingshoge glazen pui • Balkon met voldoende ruimte • Parkeren in parkeergarage op de begane grond

WWW.STADSWERVEN.NL

VERKOOP EN INFORMATIE: OZP MAKELAARS TEL. 078 - 635 17 53 BAAS MAKELAARDIJ TEL. 078 - 613 12 22


21

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016 Ook uw activiteit hier? Mail uiterlijk woensdagochtend naar redactie@dordtcentraal.nl.

Vrijdag 2 december 08.00-17.00 uur, 09.00-21.00 uur, 10.00-12.00 uur, 10.00-12.00 uur, 13.15-17.00 uur, 15.00-15.30 uur, 20.00-23.00 uur, 20.15 uur, 20.30 uur, 22.00 uur, 23.00 uur,

Weekendagenda

Kunstenares Canwood present tijdens Kunstrondje Dordt

Statenplein: Weekmarkt Binnenstad: extra Sintkoopavond Spuiboulevard 4: Sinterklaashuis Bibliotheek AanZet: Computerspreekuur Spuiboulevard 4: Sinterklaashuis NaƟonaal Onderwijsmuseum: Praatje bij een object uit de collecƟe Sterrenwacht Mercurius: Thema-avond over kometen Schouwburg Kunstmin: Scapino Ballet RoƩerdam – Pablo (try-out) Schouwburg Kunstmin: Aron Elstak – Met de moed der wanhoop Jazzpodium DJS: Grainne Duīy Bibelot: De Buurtsuper

Zaterdag 3 december 08.00-17.00 uur, Statenplein: Weekmarkt 12.00-17.00 uur, Spuiboulevard 4: Sinterklaashuis 12.30 uur, RuƩe&Zn: Workshop gin maken 13.00-13.45 uur, NaƟonaal Onderwijsmuseum: Familierondleiding 13.00 uur, Biesboschcentrum Dordrecht: Winterexcursie 14.00, 16.00 en 19.00 uur, De Oude School: Jeugdvoorstelling Sint bij de poliƟe 15.30 uur, Daantje Food & Drinks: John Lennon Tribute 16.30 uur, Schouwburg Kunstmin: Classic Young Masters 20.00 uur, D.C. & V.B. gebouw: Dansen in de Keet met duo Enjoy 20.15 uur, Schouwburg Kunstmin: Jörgen Raymann - Zo kan het ook 20.30 uur, Schouwburg Kunstmin: Leonie Meijer - Naked 21.00 uur, Jazzpodium DJS: Sin Pausa 22.00 uur, Bibelot: Into the Dark Lands 22.30 uur, Merz: Club Merz Neon EdiƟon Zondag 4 december 12.00-17.00 uur, Binnenstad: Kunstrondje Dordt 12.00-17.00 uur, Binnenstad: Koopzondag 12.00-17.00 uur, Woonboulevard Dordrecht: Koopzondag 12.00-17.00 uur, Stadhuis: Open Dag 12.30 uur, Post: Bigband Swing Express 13.00 uur, NaƟonaal Onderwijsmuseum: Familierondleiding 13.00 en 15.00 uur, De Oude School: Jeugdvoorstelling Sint bij de poliƟe 13.30 uur, Biesboschcentrum Dordrecht: Winters Rondje Hollandse Biesbosch 14.30 uur, Dordrechts Museum: CollecƟetour 15.00 uur, Jazzpodium DJS: Yuri Honing Quartet 16.00 uur, De Tijd: Live muziek van Parelvet (Ron Smith) 17.00 uur, The Mood: Golly Gosh Darn 20.00 uur, Bibelot: BonĮre en More

Tentoonstellingen t/m 11 december Janna Spil Kunst en Vorm t/m 14 december Refaja Voormalig Refaja ziekenhuis t/m 18 december Birgit Jensen en Hannes Norberg Pictura t/m 15 december Take pART Dordrechts Museum t/m 18 december Birgit Jensen en Hannes Norberg Pictura

t/m 30 december 50 Tinten Water Biesboschcentrum Dordrecht

exposiƟe ‘Cariben’ Galerie Hofsteeg t/m 31 januari Bohdan Bladowski KunstGalerij Europa Art

t/m 31 december Biesboschschilders Natuurmuseum TwinƟghoeven

t/m 28 april Het oudste goud ter wereld Dordrechts Museum

t/m 8 januari RetrospecƟef – Gerard Verdijk Dordrechts Museum

t/m 30 april Feesten voor de vrijheid Hof van Holland

t/m 28 januari Stadsgezichten en abstracte kunst Outsider Art Galerie Via Lumina t/m 30 januari World Art Games

Schilderij van Trudie Canwood

DORDRECHT Trudie Canwood is zondag 4 december aanwezig bij Kunstrondje Dordt. Belangstellenden kunnen met haar en haar kleurrijke werk kennismaken in Galerie Hofsteeg aan de Steegoversloot 41. Momenteel exposeert Trudie een heel klein deel van haar schilderijen in deze galerie maar speciaal voor het Kunstrondje zal zij veel extra werk meenemen naar Dordrecht.

het verleden heeft zij exposities gehad op Curaçao, Bonaire, Aruba, Nevis, New York, Denemarken, Londen, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag etcetera. En nu dus ook in de oudste stad van Holland, Dordrecht. Haar werk is in verschillende boeken en kunstagenda’s opgenomen en wordt tevens gebruikt voor ansichtkaarten, bekers, placemats, verpakkingen enzovoorts. In Galerie Hofsteeg maakt het werk van Trudie Canwood deel uit van de World Art Games NL expositie: Cariben.

t/m 7 mei Wout van Heusden Dordrechts Museum t/m medio juni Strijd!-HeldhaŌig verleden op schoolplaten NaƟonaal Onderwijsmuseum

Film Kijk voor het totale Įlmoverzicht, Ɵjden en kaartverkoop op www.themoviesdordrecht.nl of www.kinepolis.nl. I, Daniel Blake: Een 59-jarige meubelmaker uit Newcastle heeŌ na hartproblemen voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij moet zich melden bij de uitkeringsorganisaƟe. Daar maakt hij kennis met de alleenstaande moeder KaƟe en met haar twee kinderen. Zij is net in de buurt komen wonen, om te ontsnappen uit het tehuis voor daklozen in Londen. Beiden komen terecht in de trage en versƟkkende molens van de overheidsbureaucraƟe. De avontuurlijke en dappere Vaiana heeŌ één grote missie: de oceaan overzeilen en de eeuwenoude tradiƟes van haar voorouders herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana halfgod, Maui.. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters en ontdekt Vaiana haar idenƟteit.

Huiskamertheater bij Stichting Toendra DORDRECHT Drie voor de gelegenheid geschreven eenakters die worden uitgevoerd in drie verschillende huiskamers, dat is de opzet van het project Huiskamerstukken. Het is de achtste keer dat de Dordtse theatermakers van SƟchƟng Toendra dit organiseren. Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december worden de bezoekers vanaf 20.00 uur meegevoerd langs huiskamers om in deze bijzondere omgeving te genieten van Terre des Hommes, Lang zal hij leven! en Toen straks nu was.

Cuba, Cuba, Cuba DORDRECHT Schrijver en avonturier René Kerkhoven geeŌ zondag 11 december een lezing over Cuba. Daarbij wordt een maalƟjd in Cubaanse sfeer gepresenteerd, gekookt door een Cubaanse kok. Waar de lezing is, wordt duidelijk na aanmelding. Aanmelden kan via m.kerkhoven4@ chello.nl.

Trudie Canwood-Kruger (Arnhem, 1961) is professioneel kunstenaar. Na een opleiding textiele vormgeving begon zij in 2003, na een verblijf van een maand bij familie op Curaçao, te schilderen. Veel van haar werk, in heldere stralende kleuren, heeft een onmiskenbare Caribische sfeer. Vrijwel vanaf het begin komt haar schilderscarrière in een stroomversnelling en in 2009 kan zij haar baan opzeggen om zich helemaal met haar kunst bezig te gaan houden. Canwood exposeert regelmatig. In

De afgelopen jaren kwam Kerkhoven regelmatig op het eiland. Zijn belevenissen legde hij vast in een boek met alledaagse indrukken van het leven op Cuba, korte verhalen en interviews: De Hanenfluisteraar. Cuba staat daarbij centraal als een inspirerend land, worstelend met de ogenschijnlijk eindeloze gevolgen van internationale tegenstellingen. Als een vrolijke vrijbuiter beweegt de schrijver zich door Havana en over het Cubaanse platteland. Een

Afwisseling is gegarandeerd bij dit project van Stichting Toendra. In dit geval gaat het over een herenclub waar de bakens worden verzet met noodlottige gevolgen, twee elkaar kruisende monologen over leven en het leven, en een one-woman voorstelling over een gezellige surpriseparty met een rauw randje. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, contant te betalen op de avond zelf. Bij de prijs is een drankje vooraf en een drankje na afloop inbegrepen. Omdat er per avond maximaal drie groepjes van tien personen de voorstellingen kunnen bijwonen is reserveren verplicht. Dat kan via de e-mail: info@toendra. org . Wie zich opgeeft voor dit verrassende theaterproject krijgt te zijner tijd te horen waar men zich een half uur voor aanvang dient te verzamelen.

van zijn kinderboeken, Deining in Dordrecht, werd afgelopen voorjaar in een oplage van 3000 stuks op het eiland uitgebracht, in het Spaans onder de titel Clamor en Dordrecht. De lezing begint om 16.30 uur en duurt tot 18.00 uur. Daarna wordt de maaltijd geserveerd en kan er gegeten worden tot ongeveer 21.30 uur. Kosten hiervoor zijn 35 euro. Dit is inclusief lezing, drankjes, maaltijd en koffie met Cubaanse koffielikeur.

Voor loop en sloopauto's u belt wij komen ook ‘s avonds met RDW vrijwaringbewijs, direct, de hoogste prijs

0627381986


22

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

Albert Heijn van der Poel Wielwijk - Admiraalsplein

DEZE ACTIES ZIJN GELDIG T/M MAANDAG 5 DECEMBER AH PERSSINAASAPPELS

PAK 1 LITER

AH GLÜHWEIN FLES 0.75 LITER OP=OP

VAN € 2.70

VAN € 2.70

VAN € 2.79

2 VOOR

VOOR

VOOR

2X CHOCOMEL

2.

00

AH MAGER RUNDERGEHAKT 500 GRAM

OP=OP

1.

00

AH SLAGROOM SINTERKLAASSCHNITTE

OP=OP

VAN € 3.75

VAN € 4.49

VOOR

VOOR

2.

00

3.50

NET 2 KILO

OP=OP

1.50

GRATIS TELEGRAAF BIJ 1 AMANDELLETTER (3.99) AMANDEL (1,99) OF 20 EURO AAN BOODSCHAPPEN

SINTERKLAAS KOMT ZATERDAG NAAR ALBERT HEIJN IN WIELWIJK

VAN 14:30-16:00 ELKE ZONDAG GEOPEND VAN 12:00 - 18:00 UUR AH WIELWIJK - ADMIRAALSPLEIN 162 - 3317 BC DORDRECHT - 078 6186930 - GRATIS PARKEREN


23

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

Stadsgezichten en abstracte kunst DORDRECHT In Outsider Art Galerie Via Lumina is een nieuwe tentoonstelling van regionale kunstenaars te zien. Er is gekozen voor de bijzondere werken van Jan Hoorweg en Pleun van der Kloot.

Borsato voor het eerst in Dordrecht Vervolg van voorpagina.

Jan Hoorweg uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft een voorliefde ontwikkeld voor stadsgezichten. Veel van zijn schilderijen zijn herkenbare plekken in Dordrecht. Zijn inspiratie haalt hij uit oude prenten en foto’s die hij tot leven brengt met zijn penseel. Heel anders is de abstracte stijl van Pleun van der Kloot uit Sliedrecht. Kenmerkend zijn de patronen die in al zijn schilderijen terugkomen. Juist door het contrast tussen deze kunstenaars komen hun schilderijen nog beter tot uiting in de galerie. Via Lumina geeft kunstenaars die net even anders zijn de mogelijkheid om hun werk exposeren. Onder de exposanten zitten bijvoorbeeld mensen met autisme of mensen met een psychiatrische achtergrond. De galerie is iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand open tussen 13.00 en 17.00 uur.

DORDRECHT Bij BOD Events werd al langer met de gedachte gespeeld om een dergelijke grote naam naar Dordrecht te halen, vertelt Koekkoek. “We moesten er alleen nog een goede formule voor bedenken. Het was duidelijk dat het een betaald concert moest worden. Bij een graĆ&#x;s fesĆ&#x;val ben je aÄŹankelijk van het weer. Bij slecht weer loop je het risico dat je het niet terugverdient. Een voordeel van dit concept is ook dat alle infrastructuur al in het park ligt voor WanĆ&#x;jpop, dat op 10 juni plaatsvindt.â€?

Het moest dus een grote naam worden als headliner voor de eerste editie van het nieuwe festival. En dan zijn de juiste contacten handig. “Door andere de festivals die we organiseren, zoals Breda Live, hebben we al veel contact met artiestenmanagers. We hebben het voorgelegd aan de manager van Marco Borsato en die reageerde enthousiast. Geweldig toch? De artiest met de meeste fans van Nederland in het prachtige Wantijpark. En het is ook nog eens de allereerste keer dat hij in Dordrecht optreedt.�

Winterconcert in Trinitatiskapel DORDRECHT O Magnum Mysterium is het stralende middelpunt van het winterconcert dat Toonkunstkoor Dordrecht op zaterdag 10 december geeĹŒ in de TrinitaĆ&#x;skapel. Dit lied werd al in de middeleeuwen gezongen Ć&#x;jdens het ochtendgebed van kerstochtend en kent inmiddels vele, ook hedendaagse varianten. Op het programma staan magische versies van de componisten Vittoria, Handl, Lauridsen en Gjeilo. Ze worden afgewisseld met bekende en minder bekende traditionele kerstliederen, in eerst de

Engelse, dan de Franse en tot slot de Nederlandse taal. Het publiek kan en mag er enkele meezingen. Dirigent is Yvonne Peters en de begeleiding is van Olga Malkina (vleugel/trommel) en Godelinde Doolaard (cello). Aanvang van het concert is 16.00 uur. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen, in de voorverkoop kosten kaartjes 11 euro, aan de zaal 12,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij koorleden, Dordrecht Klassiek (Voorstraat 435), Peters & Den Hartog Muziek (AzobĂŠ 134) of via tel. 06-12465904 of info@ toonkunstkoordordrecht.nl. De Trinitiskapel is te vinden aan de Vriesestraat 22.

Blijvertje Live at Wantij begint om 16.30 uur en duurt tot 23.00 uur. Het laatste anderhalf uur is het podium voor Borsato. Naast de populaire zanger zullen in ieder geval nog twee andere artiesten hun opwachting maken. Deze worden op woensdag 7 december bekend gemaakt. “We zijn bijna rond met de contractenâ€?, zegt Koekkoek die al de nodige zeer positieve reacties heeft gekregen op het ‘Borsato-nieuws’. “Dat is ďŹ jn, want onze insteek is dat dit festival een blijvertje wordt, met ieder jaar een andere superact.â€? Kaarten De kaartverkoop voor Live at Wantij start op zaterdag 10 december om 09.00 uur. Kaarten kosten 29,50 euro, exclusief servicekosten en zijn verkrijgbaar via www.liveatwantij.nl. Op vrijdag 9 december wordt een beperkt aantal Early Bird-kaarten verkocht voor 25 euro (ex. fee). Hiervoor kan tot donderdag 8 december ingeschreven worden op de website. De minimumleeftijd voor bedraagt 18 jaar.

TUINWERELD DORDRECHT zoekt een

Handige klusser m/v

voor lichte bouwwerkzaamheden Periode januari en februari 2017 (in bezit van eigen gereedschap is een prĂŠ) Interesse? Bel Leonard Batenburg: 06-53 15 50 30 of mail L.batenburg@tuinwereld.nl

Overkampweg VWO

Informatieavond ouders

TuinWereld – Provincialeweg 4a - Dordrecht

van leerlingen in groep 8 met vwo perspectief Donderdag 8 december van 19.00 uur tot 20.30 uur Overkampweg 125

TINEKE VAN DER JAGT

Begrafenis- en Crematieverzorging Een waarborg voor verzekerde zorg en persoonlijke aandacht

T 078 078 -- 644 644 07 0777 77

24/7

M 06 06 -- 224 224217 21787 87

GeĂŻnteresseerde ouders kunnen zich via een mail aanmelden bij: j.verbraak@dalton-dordrecht.nl

EJOGP!WBOEFSKBHUVJUWBBSUOMrwww.vanderjagtuitvaart.nl Tineke van der Jagt Uitvaartverzorging is een dienstverlenende onderneming met een regionaal karakter. Steeds meer mensen willen af van de gangbare uitvaarttradities en op een persoonlijke manier afscheid nemen van hun dierbaren.

Familie kamer

Aula

Condoleance

Tineke van der Jagt probeert de familie, als dat wordt gewenst, zoveel mogelijk bij het afscheid van een dierbare te betrekken. Betrokkenheid en het regelen van de uitvaart overeenkomstig de wensen van de overledene en nabestaanden, spelen een belangrijke rol bij het verwerken van het verdriet. Tineke van der Jagt laat niets aan het toeval over, begeleidt deskundig en biedt persoonlijke aandacht omdat de laatste zorg de beste moet zijn. Een waarborg voor verzekerde zorg en persoonlijke aandacht.

UITVAARTCENTRUM “VAN DER JAGT� STRAALT SFEER UIT

atheneum gymnasium tweetalig atheneum tweetalig gymnasium


24

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

Sintnicolaascentrum.nl

OP DE MAN/VROUW We leven in een tijd dat we in allerlei reclame- marketing- en verkiezingscampagnes alles op de man/ vrouw spelen. Dat is blijkbaar heel gewoon. Trump deed het, Rutte doet het en Wilders deed het al. Als we uit eten gaan, schrijven we direct een recensie op internet wat goed en niet goed was. Even met de eigenaar of bediening achteraf praten is blijkbaar niet gewenst. Maar anoniem op internet lekker klagen en je gal spuwen wel. Maar ook in “gewone” reclameboodschappen maken we elkaar zwart. Ik heb daar toch wel wat bedenkingen bij. Als we dat in onze branche nu ook zouden doen, of in die van u? Als ik me dan in een column negatief uitlaat over de Rabobank, ING of wie dan ook, of uw werkgever op de hak neem, dan is dat toch wel op zijn minst bijzonder. Een beetje fatsoen in de reclame en marketingwereld mag best. Ik snap dat het om veel geld gaat, wat niet van vandaag de dag is, maar fatsoensnormen lijken steeds meer te vervagen. Natuurlijk, het is leuk en hilarisch als iemand voor gek gezet wordt door een ander. Geen leuker vermaak dan leedvermaak. Maar projecteer het eens op jezelf. Als jij nu degene zou zijn die voor gek gezet wordt, belachelijk gemaakt wordt of negatief in het daglicht wordt geplaatst. Vindt je het dan nog leuk? Ik denk dat we ons lang niet altijd voldoende realiseren wat de impact is van wat we doen, schrijven of zeggen. Vooral op social media kramen we van alles”uit, al dan niet onder een “nickname”. Dit is al jaren aan de gang en niet meer te stoppen, maar of het allemaal

t e i P n e t n Si ? s i u aan h 2-3-4-en 5 december (ook de accordeon Piet komt mee!)

zo goed is…….ik betwijfel het. Kijk, voor het verspreiden van nieuws en informatie zijn de social media een uitstekend medium. Oude media, zoals radio, TV en kranten hebben daar moeite mee. Het nieuws wat zij brengen is al “oud” omdat internet altijd sneller is. Technologische ontwikkelingen gaan sneller dan de mens kan bijhouden. En niet zelden zijn en er zulke grote financiële belangen dat er vertraging optreedt. Het is nog maar een goede 40 jaar geleden dat de computer zijn intrede deed in het bedrijfsleven en kijk wat er in die tijd is gebeurd. Wat te denken van de (mobiele) telefoon. Datgene waar hij voor uitgevonden werd doen we er nauwelijks nog mee. Bellen. Wie belt er nu nog met een telefoon? Zakelijk ligt dat natuurlijk wat anders. Maar ook daar gaat het vaker sneller om een mail te sturen dan te bellen. De eeuwige keuzemenu’s leveren een hoge irritatiefactor op bij ons allemaal. Communicatie moet snel en effectief. Geen lange teksten, maar oneliners. Dat is de maatschappij van vandaag de dag. Snel en (v)luchtig maar misschien dat juist daardoor termen als extreem en radicaal een voet aan de grond kunnen krijgen.

Wacht niet te lang met boeken.

Reserveer de laatste plekjes via 06 53 39 69 90

Annelies Bol, directrice

Dordrecht Centrum, Johan de Wittstraat 160, (078) 631 01 99 Dordrecht Stadspolders, Van Eesterenplein 254, (078) 630 97 25 www.hypotheker.nl

All you can eat

Stationsplein 36 3311 JV Dordrecht 078-20 490 68 www.restaurantasahi.nl

Nu geopend!

Dagelijks open vanaf 12.00 uur.

Op 1e en 2e Kerstdag serveren wij een kerstmenu voor slechts

€ 29,50 pp

Reserveren gewenst


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

CULTUUR • www.dordtcentraal.nl

Rockabilly met een beetje punk

Roots reggae met Uwe Banton

DORDRECHT Golly Gosh Darn staat zondag 4 december in The Mood. Dit Dordtse viertal speelt, zoals ze zelf zeggen, punk-a-rockabilly with a bite. Het is swingende muziek waar op prima op gedanst kan worden. Blikvangster van de band is zangeres Ing Wassink. Zij wordt bijgestaan door drie musici uit de rockabillywereld. De toegang tot het optreden is gratis. The Mood is te vinden aan de Grote Markt.

DORDRECHT Duitse arƟest Uwe Banton raakte al in de jaren ‘80 gefascineerd door arƟesten als Bob Marley, Peter Tosh, Jacon Miller en Burning Spear. In 2003 bracht hij zijn solodebuut JAH Roots uit. Op vrijdag 2 december staat hij in Bibelot.

Dansen in de Keet DORDRECHT De muziek bij Dansen in de Keet wordt aanstaande zaterdag, 3 december, verzorgd door het duo Enjoy uit België. Zij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van dansavonden. Het duo bestaat uit André Verbeeck (keyboard en zang) en Karina De Gendt (zang). Wie graag een dansje wil wagen is welkom. De avond begint om 20.00 uur en entree is voor leden 7 euro en niet leden 10 euro. Tijdens de avond worden deelnemers voorzien van gratis hapjes. Dansen in de Keet wordt gehouden in D.C. & V.B. Gebouw aan de Brandts Buysstraat 3. Meer informatie is te vinden op www.dansenindekeet.nl.

Zijn soloplaat had direct een grote impact op roots reggae-liefhebbers over de hele wereld. Na de release van tweede plaat Rightful Place was Uwe Banton niet meer weg te denken uit de reggae wereld. Er is geen festival in Europa waarop hij niet heeft gespeeld, maar het wordt zijn eerste optreden met band in Nederland ooit. Na het laatste wapenfeit Mental War toert Uwe Banton de hele wereld over, gevolgd door een gezelschap van top reggaemuzikanten. Verwacht deze avond een authentieke performance met een betekenisvolle boodschap. Uwe Banton wordt begeleid door de The Toughcutt Band. De zaal gaat open om 20.30 uur en het concert begint om 21.00 uur. Tickets kosten 15 euro. Uwe Banton. (Foto: Max Strasser)

Dordtse Phil op concours in eigen huis DORDRECHT Na drie maanden intensieve voorbereiding zal het Grootorkest van het Dordrechts Philharmonisch Orkest op zaterdagavond 3 december haar plaats in de eerste divisie verdedigen Ɵjdens een concours-concert in het eigen BeneVia muziekcentrum. De Dordtse Phil doet mee aan een proef, waarbij het Grootorkest niet afreist naar één van de concoursfestivals in Nederland, maar waarbij de jury naar het orkest toe komt. Dat geeft het concours een ex-

tra dimensie: het orkest laat niet alleen de jury horen wat ze kan, maar trakteert ook het publiek op een concert. Vijf jaar Het orkest gaat eens per vijf jaar op concours en komt uit in de eerste divisie: de hoogste afdeling van de symfonische blaasorkesten. Vijf jaar geleden behaalde het orkest een eerste prijs en prolongeerde daarmee ruimschoots haar plaats in deze divisie. Dirigent Jan Gerrit Adema: “We hebben gekozen voor muziekstukken met een hogere moeilijkheids-

graad dan vijf jaar geleden. Het niveau van het orkest is sinds die tijd gestegen, dus dat kon ook.” Hij gaat het concours dan ook vol vertrouwen tegemoet. “Maar het is altijd spannend. Het blijft tenslotte mensenwerk.” Het concours-concert begint om 20.15 uur in het BeneVia Muziekcentrum aan Spirea 7. Toegang is 10 euro. Om zeker te zijn van een plaats is het verstandig om kaarten te bestellen via gasten@dpho.nl. Zie voor meer informatie de website van het Dordrechts Philharmonisch Orkest: www.dpho.nl.

25

Vikingen bij Onderwijsmuseum in vakantie DORDRECHT In het Onderwijsmuseum worden Ɵjdens de kerstvakanƟe, 26 december tot en met 6 januari, weer veel extra acƟviteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen Vikingschepen leren bouwen, runen schrijven en koken als een Noorman. De acƟviteiten zijn graƟs toegankelijk, op vertoon van een entreebewijs. Tijdens de kerstvakantie nemen Noormannen het Onderwijsmuseum helemaal over. Kinderen kunnen deelnemen aan een workshop Runenschrift. Tijdens deze workshop leren ze bijvoorbeeld hun eigen naam te schrijven in het schrift van de Vikingen, maar ze kunnen ook een echt Drakarschip leren bouwen. Of een fraai Vikingschild dat ze daarna goed kunnen gebruiken tijdens de workshop Zwaardvechten. Tijdens de workshop Koken als en echte Noorman gaan kinderen aan de slag om een lekkere maaltijd voor te bereiden. Voorleesmiddagen Voor de allerkleinsten wordt er in de kerstvakantie iedere woensdag- en donderdagmiddag om 13.00 uur voorgelezen. En ook hier komen de Noormannen en –vrouwen terug. Op www. onderwijsmuseum.nl staat het volledige activiteitenoverzicht met data en tijden. De activiteiten zijn gratis in combinatie met een entreebewijs. Het Onderwijsmuseum is tijdens de vakantieperiode alle dagen geopend, met uitzondering van zondag 25 december (eerste kerstdag) en zondag 1 januari (Nieuwjaarsdag).

31 DECEMBER SLUIT ONS MAGAZIJN DEFINITIEF

MAGAZIJN

LEEGVERKOOP

op slechts 500 m van de Trendhopper winkel

TEGEN ELK AANNEMELIJK BOD ONS MAGAZIJN IS ALLEEN GEOPEND OP

DO, VR en ZA van

13.00-17.00u

LAATSTE

KANS!

Trendhopper Sliedrecht | Lelystraat 59 | 3364 AH Sliedrecht


26

Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

NIEUW! STIHL COMPACT ACCUSYSTEEM!

KANTENMAAIER FSA 56

BLADBLAZER BGA 56

HEGGENSCHAAR HSA 56

KETTINGZAAG MSA 120 C-BQ

LITHIUM-ION-ACCU EN LADER

€ 249*

€ 249*

€ 249*

€ 299*

PRIJZEN INCL. ACCU EN LADER

* Voor België is RECUPEL in de prijs inbegrepen.

Lagendijk 178 NAAM VAN DE WINKEL 2988 AD Ridderkerk STRAAT • PLAATS TELEFOON • WEBSITE

ERKEND VAKHANDELAAR

Telefoon 0180 - 42 13 99 Telefax 0180 - 42 34 53 info@gavdwaal.nl

gavdwaal.nl VCA* GECERTIFICEERD

VOOR DE PROFESSIONELE TUINIER

KWALITEIT • ADVIES • SERVICE

Een goed afscheid helpt je verder

Yarden & Mirjam is een onderneming die de uitvaart verzorgt, gewoon, zoals het behoort te zijn: met een open hart voor wie u bent! VOOR HET MELDEN VAN EEN OVERLIJDEN BELT U

078 711 0201 06 19 47 28 15 (24 uur per dag)

Wij zijn er voor iedereen, ook voor particulieren en elders verzekerden.

Mirjam Hamoen

Toermalijnring 1020 • 3316 LC Dordrecht mirjam.hamoen@yarden.nl

Dordt Centraal RD Metals Planckstraat 63 3316 GS Dordrecht Telefoon: 078-6458928

WĎ zĎn met spoed op zoek naar bezorgers voor Sterrenburg:

Omgeving: Prattenburg, Toutenburg, Luchtenburg, Cannenburg

Neem voor een goede verdienste snel contact op met telefoonnummer:

078 6140149


Dordt Centraal Vrijdag 2 december 2016

SPORT • www.dordtcentraal.nl

27

DVO-turnster behaalt goud DORDRECHT Turnster Jonna de Zeeuw van gymnasƟekvereniging DVO heeŌ zaterdag een gouden medaille mee naar huis genomen. Ze behaalde een eerste plaats bij de senioren Ɵjdens de districtkampioenschappen tweede divisie. Daarmee starƩe het nieuwe seizoen voor de turnster meteen goed. Aan de hand van deze districtkampioenschappen kunnen de turnsters zich uiteindelijk na meerdere kwalificaties plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap tweede divisie. In de ochtend werd de verplichte oefenstof afgewerkt met een achtste plaats voor de jongste pupil Luna Olde Olthof. Haar clubgenootjes Jada Buntsma en Madelief Klooster wisten de zevende en twaalfde plaats te bemachtigen in de categorie pupillen II. Daarnaast was er een achtste plaats voor jeugdturnster Marit Boon die dit jaar promoveerde naar een hogere divisie. In de vrije oefenstof eindigde juniore Vera Anröchte op een zevende plaats, en de senioren Wendy Rekkers en Fu-Cui Meijer turnden zich in de avond naar een vijftiende en eenentwintigste plaats.

Mannen van RCD najaarskampioen DORDRECHT RCD JO11-2 speelde zaterdag de topper tegen Oranje-Wit JO11-4. De twee sterkste ploegen in de competitie. RCD, met een voorsprong van 5 punten, had aan één punt genoeg maar ging de rust in met een 1-3 achterstand. In de tweede helft kwam al snel de gelijkmaker en de 4-3 voorsprong. Kansen op de 5-3 waren zeker aanwezig maar om de spanning er in te houden viel de 4-4 aan de andere kant. Uiteindelijk kwam de ontlading; gelijkspel was voldoende voor de kampioenstitel.

Meiden Dubbeldam JO9-7 kampioen DORDRECHT De meiden van Dubbeldam JO9-7 zijn zaterdag kampioen geworden. Het team won de kampioenswedstrijd van de meiden van VVR JO9-4 met 5-1. Het winnende team bestaat uit Ella, Noor, Tara, Naomi, Yenthe, Rianne, Sophie, Sjakira, Noa, Sanne, Finne en de trainers Kim van Veluwen en Peter Kandel.

Lintje voor vrijwilliger Sans Atout DORDRECHT Uit handen van Burgemeester Brok heeŌ mevrouw P.A. van Leest-van de Noort een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze is lid geworden in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Van Leest-van de Noort is sinds 1975 als vrijwilliger actief bij bridgeclub Sans Atout. Zij verzorgt de arbitrage en

de catering tijdens de bridgedrives van de club. Ook was zij initiator en organisator van de wekelijkse bridgemiddagen voor de dames van tennisverenigingen DASH 35 en CC in Dordrecht. Ze kreeg de onderscheiding donderdagavond na afloop van de ledenvergadering van de bridgeclub Sans Atout in ontmoetingscentrum Het Theehuis aan de Atmosfeerstraat.

ZATERDAG 3 DECEMBER BEKERWEDSTRIJD

HEREN 1 - PSV 1 AANVANG 20.30 UUR

www.mncdordrecht.nl

22 Moderne

bedrijfsunits in Dordrecht Vanaf:

€ 90.000,- excl. btw Van 68 m2 tot 536 m2

Nu in de verkoop! Diverse units in combinatie met kantoorruimte. Gelegen aan de Zirkoon op bedrijventerrein Dordtse Kil III. Informeer naar de vele mogelijkheden.

Interesse? Neem contact op met de makelaar.

078 - 614 10 30

0180 - 43 43 43

bedrijfshuisvesting@waltmann.com

info@vanvliet.net

Op de hoogte blijven? Schrijf u in op:

www.bedrijfsunitsdordrecht.nl


Onze brillen zijn voordeliger dan de gratis brillen van onze concurrenten G A R A NT

E

I

Specsavers

Pearle

E

I

Unifocaal

LAAGS PRIJSTE G A R A NT

Kijk en vergelijk. De concurrent adverteert vaak met “gratis brillen”, maar onderaan de streep betaalt u het dubbele tot drievoudige. Bij Helder profiteert u van vaste lage prijzen, ongeacht uw sterkte en inclusief alle opties zonder bijkomende kosten. U kunt kiezen uit monturen van 0 euro tot 100 euro, waaronder topmerken als Ray-Ban, Emporio Armani en Michael Kors. Daarnaast kunt u rekenen op vaste prijzen voor de hoogste kwaliteit glazen van gerenommeerde Duitse fabrikanten. Zo helder als glas!

Hans Anders

Helder

€29 / €229

€29 / €289

€29 / €139

€0 / €100

€0

€0

€0

€ 100

Super ontspiegeling

€ 60

€ 69

€ 120

€0

Kraswerende laag

€ 15

€0

€0

€0

Dunne glazen 1.60 / 1.67

€24 / €94

€30 / €100

€50 / €100

€0

Hydrofobe coating

niet leverbaar

€30 / €0

€ 30

€0

Totaalprijs voor een complete bril

€128 tot €398*

€158 tot €458*

€229 tot €389*

€100 tot €200

Multifocaal

Specsavers

Montuur vanaf tot maximaal Basisprijs glazen

Pearle

Hans Anders

Helder

€29 / €229

€29 / €289

€29 / €139

€0 / €100

€ 69

€ 80

€ 50

€ 200

€ 180

€ 280

€ 330

€0

Super ontspiegeling

€ 60

€ 69

€0

€0

Kraswerende laag

€ 15

€0

€0

€0

Dunne glazen 1.60 / 1.67

€24 / €94

€0 / €100

€50 / €100

€0

Hydrofobe coating

niet leverbaar

€0

€ 30

€0

€377 tot €647*

€458 tot €818*

€489 tot €649*

€200 tot €300

Montuur vanaf tot maximaal Basisprijs glazen Individuele FreeForm glazen

Totaalprijs voor een complete bril

*Bron: brilprijzen.nl heldereprijzen.specsavers.nl pearle.nl Aan de vermelde prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

TIJDELIJKE ACTIE DIE ZEKER BIJ U IN DE SMAAK VALT Koopt u samen met uw partner of kennis in december 2016 een bril, dan trakteren wij u op een gratis 3-gangenmenu voor 2 personen bij Restaurant “Het gerecht”.

www.helder.vision

Voorstraat 264 Dordrecht

Weekendeditie week48 2016