Rapport HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival 2023

Page 1

International Documentary Film Festival

6 – 12 March 2023 Oslo

2023
RAPPORT

FESTIVALADMINISTRASJON

Ketil Magnussen, festivalsjef

Rebecka Hildebrand Gyllerup, administrativ leder

Kari Nøst Hegseth, programsjef

Guro Sollie Hansebakken, innholdsprodusent

Helene Aalborg, redaktør

Sophia Aronsen, festivalkoordinator

Oriane Jolly, frivilligkoordinator

PROGRAMRÅD

Anne Håskoll Haugen, Ingerid Salvesen

STYRE

Christian Ruge, Tonje Hessen Schei, Andreas Galtung

DESIGNERE

Kristin Bø og Maria Astrup

2

RAPPORT 2023

Overblikk 4 Årets festival i tall 6 Bærekraftsmål 7 Sagt om festivalen i 2023 10 Årets festivalpublikum 14 Presseklipp 18 Festivalåpning 20 Prisutdeling 24 Konkurranseprogrammene 26 HUMAN Film 46 HUMAN Live 58 Bransjeprogram 72 Teater + kunst 78 Gjester 84 Samarbeidspartnere 86 HUMAN Året rundt 55

HUMAN INTERNASJONALE DOKUMENTARFILMFESTIVAL – EN VIKTIG MØTEPLASS

Human internasjonale dokumentarfilmfestival gjennomførte sin 15. utgave i mars 2023, og er Oslos største og eldste dokumentarfilmfestival. Målt i publikumstall er vi landets største

rendyrkede dokumentarfilmfestival. Festivalen opplevde et gledelig løft i publikumstall fra 2022, og publikum er på vei tilbake til kinosalene etter pandemien.

I løpet av syv dager fylte vi Vega Scene og Vika kino med 46 blodferske dokumentarfilmer, teaterforestilling, kunstutstilling, samtaler, mesterklasser og debatter. Vi hadde besøk av 20 regissører både fra Norge og fra blant annet Ukraina, Argentina, Afghanistan, Syria, Iran og Palestina.

Vi hadde ti nye norske dokumentarfilmer i vårt norske konkurranseprogram, og fikk vist hvor vital og nyskapende den norske dokumentarfilmbransjen er, og understreket hvor viktig festivalen er som arena og lanseringsplattform for nye norske dokumentarfilmer. Vi beholdt vårt fokus på menneskerettigheter ved vårt konkurranseprogram for dokumentarer med menneskerettighetstematikk.

Vårt omfattende nettverk av nærmere hundre sivilsamfunnsorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner og kulturorganisasjoner og selskaper gjør festivalen unik, og i år samarbeidet vi om filmvisninger, debatter, teater, mesterklasser

4

og samtaler. Nettverket gir oss en solid fagkompetanse, og muligheter til å nå ut til mangfoldige publikumsgrupper vi ellers vanskelig ville nådd.

En av festivalens styrker er å sette gode rammer rundt filmvisningene og gi publikum en ekstra opplevelse ved å være på kino. Kinobransjens egne undersøkelser viser at publikum ønsker «merverdi» ved å se film på kino etter pandemien. Dette har HUMAN alltid fokusert på, men i årets utgave prioriterte vi i enda større grad introduksjoner til filmene av fageksperter, Q&As med regissørene, samtaler i kinosal om filmenes tematikk, og stemningsskapende rammer rundt visningene i form av bevertning, dekorasjoner og musikk.

I en tid der polariseringen øker og framtidstroen daler er det ekstremt viktig at vi har møteplasser der vi kan oppleve noe om vår egen samtid, sammen. Bare ved å ha felles arenaer der vi møtes og kan snakke sammen kan vi føle at vi er et samfunn og at vi hører sammen, og begynne å se veier framover.

5 RAPPORT 2023

ÅRETS FESTIVAL I TALL 46

97 gjester

publikummere

96 samarbeidspartnere og bidragsytere

55 frivillige

99 arrangementer

6
filmer
4607

BÆREKRAFT

2023-utgaven av HUMAN fortsatte fokuset på utvalgte bærekraftsmål, gjennom filmprogrammet, teaterforestillinger, samtaler og mesterklasser. Årets program inneholdt tematikk som omhandlet en rekke ulike

bærekraftsmål, og især de følgende:

BÆREKRAFTSMÅL 5 LIKESTILLING MELLOM KJØNNENE

Åpningsfilmen for årets festival, And Still I Sing, tar for seg kvinners mangel på rettigheter i Afghanistan etter Talibans tilbakekomst.

My Name Is Happy, vinneren av vårt konkurranseprogram for beste menneskerettighetsfilm, omhandler femici-epidemien i Tyrkia, og Ikke en sånn fyr viser de ulike sidene av festvoldtekt. Denne filmen ble også etterfulgt av et panel med tittelen En vond og vanskelig samtale om voldtekt.

BÆREKRAFTSMÅL 13 STOPPE KLIMAENDRINGENE

Klima er alltid et viktig tema på HUMAN, og i år fokuserte vi på kampen mot klimaendringene gjennom filmen Sivil ulydighet, med påfølgende samtale om Hva er framtiden for sivil ulydighet i klimakampen? Vi hadde også paneldebatten Et kunstfelt mot oljeleting, og viste filmen The Oil Machine om konfliktene rundt den britiske oljebransjen.

BÆREKRAFTSMÅL 16

FRED, RETTFERDIGHET OG VELFUNGERENDE

INSTITUSJONER

Kampen for fred og rettferdighet var en rød tråd i årets festivalprogram. Sivilbefolkningen i Ukrainas motstand mot den russiske invasjonen ble tematisert i filmene When Spring Came to Bucha og You Know

It’s Going to be About War, og samtalen Hvordan vil rettsoppgjøret i Ukraina se ut? Den pågående revolusjonen i Iran og kampen for grunnleggende sivile rettigheter ble behandlet

i filmene Hitch – an Iranian Story, I Am Trying to Remember

og How Dare You Have Such A Rubbish Wish, og samtalen The Battle for Iran’s Soul.

7 RAPPORT 2023

SAGT OM FESTIVALEN 2023

– HUMAN is a window from Oslo, Norway where you can see the world from, and it’s a place that brings the world to you.

AHMED TOBASI

Kunstnerisk leder for The Freedom Theatre

I stedet for å lansere vår dokumentarfilm Forglemmegei rett på Aftenposten.no, ønsket vi å ha premiere på HUMAN (...) samt å gi et kvalitetsstempel til filmen ved at den ble assosiert med festivalen. Utfallet av vår deltagelse på HUMAN har også vist seg å være helt essensielt både for å knytte nye bransjekontakter og gi god drahjelp for videre salg av filmen i inn- og utland.

ANTON LIGAARDEN

Regissør Forglemmegei, vinner av HUMAN-prisen

– Som jurymedlem i den internasjonale konkurransen ble jeg meget imponert over kvaliteten av de ti dokumentarfilmene som var med i konkurransen.

ERLING BORGEN

Dokumentarfilmskaper

– The Human Film Festival was the ideal place to premiere The Trial in Oslo, where we found an engaged audience willing to talk and debate about the issues of Human Rights and Democracy that we have just seen in the film. The framework of the Festival was perfect to awaken and encourage debates.

ULISES DE LA ORDEN

Regissør El Juicio (The Trial)

10

– Som filmmager er det altid en stor glæde at føle at den festival man besøger virkelig har gjort noget for at få ens film til at møde et publikum. Det var i høj grad tilfældet på HUMAN hvor min film Dreaming Arizona fik sin norske premiere.

JON BANG CARLSEN

Regissør Dreaming

Arizona og mesterklasseholder

– Jeg har fulgt HUMAN fra dens spede begynnelse og fram til den flotte omfattende og anerkjente festivalen den er i dag. HUMAN har rett og slett blitt et sentralt møtested for både filmskapere og samfunnsengasjerte og filmelskende publikummere.

HILDE MERETE HAUG

Regissør Mammaen i meg

– På HUMAN møtte jeg et engasjert og fulltallig publikum under visningene av dokumentarfilmen Ikke en sånn fyr. Både filmvisningen og påfølgende debatt og samtale var en viktig arena for å forankre prosjektet i Oslo og bidra i debatten om hvordan vi som samfunn skal forebygge voldtekt i Norge. Gjennom festivaluka møtte jeg andre regissører og fikk med meg flere sterke dokumentarfilmer jeg vil ta med meg videre.

SIGNE ROSENLUND-HAUGILD

Regissør Ikke en sånn fyr

– What differs from other festivals is the proximity of the festival’s theme and organizers to the invitees, participants and audience. It was a unique and intense experience.

RANIA ELIAS

Independent Management Consultant for the Arts, Cultural development & Artistic events practices. Former Director of Yabous Cultural Centre (1998 - 2022)

11 RAPPORT 2023
13 RAPPORT 2023

PUBLIKUMSUNDERSØKELSEN

ÅRETS FESTIVALPUBLIKUM

HVA ER DIN ALDER?

JOBBER DU I

FILMBRANSJEN?

HVOR BOR DU?

14
2023

HVOR OFTE HAR DU VÆRT PUBLIKUM PÅ HUMAN IDFF?

HVA LIKTE DU BEST MED ÅRETS FESTIVAL?

– Flott program, god spredning fra aktuelle spørsmål og konflikter over hele verden.

– Presentasjon av tema og filmer av fagfolk utenfor filmbransjen gav fordypning utover og inn i filmens tema.

– Variasjonen av temaer. Den internasjonale stemningen. Engasjementet rundt amfunnsaktuelle tema.

– Fantastisk program, flott stemning på Vega!

– Digger at man får sett dokumentarer som er mindre kjent og samfunnsspørsmålene som tas opp.

15 RAPPORT 2023

HUMAN-festivalens pris for beste norsk �lm.

Regissør Anton Ligaarden er tildelt HUMAN-prisen for beste norske dokumentar for sin skildring av overgrep mot gutter og psykisk helse i «Forglemmegei». Av Redaksjonen 12. mars 2023

Foto fra «Forglemmegei».

I dag avsluttes filmfestivalen HUMAN i Oslo. HUMAN har to konkurranseprogrammer, hvor eksterne juryer kårer beste norske dokumentarfilm og beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk.

HUMAN-prisen for beste norske dokumentarfilm 2023 går til Forglemmegei av regissør Anton Ligaarden. Hederlig omtale går til Ola – en helt vanlig uvanlig fyr, regissert av Ragnhild Nøst Bergem. Human Rights Human Wrongs-prisen for beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk går til My name is happy av regissørene Nick Read og Ayse Toprak. Hederlig omtale går til Two f juryen rett i hjertet.

Den kulturelle intifadaen

JENIN-TEATRET / Nylig ble mange palestinere drept i Jenin. Hva inne motstand mot den israelske okkupasjonen i dagens desperate situasjon? For �e Freedom

�eatre i Jenin er svaret stadig en kulturell intifada En forestilling v festivalen i Oslo

, og som spissformulerer hvor viktig lmskaper og medvirkende er i dokumentarproduksjon. Vinnerfilmen er svært bevisst sin virkemiddelbruk. Filmskaperen behersker den moderne , og bruker på originalt vis noen ksjon og «true crime» for å knytte lmen til de grader til stede i lm kan være. Fortroligheten i møtene mellom lmskaper og hovedperson, gir også rom for forløsende galgenhumor Formsikkerheten er særlig imponerende, siden det er snakk om en debutlangfilm. lmens egen tilblivelseshistorie, setter

Filmsamtalen: Om aktivisme og dokumentar�lm.

«Å skape er motstand, motstand er å skape», slik avsluttet Stéphan

sint! (Indignez-vous!). Pam�letten til denne verdenskjente fransk-jødis

diploma utgivels

etter bo Palestin Den

Afghanske kvinner synger fortsatt

S K R E V E T A V M A R I U S V O N D E R F E H R 9 M A R S 2 0
ku m INNHOLD ABONNEMENT ANNONSERE OM OSS Søk
vinteren står aktivisme og
ulydighet
Vilkår Ti do kapp pris PRESSEKLIPP 2023 34 Kultur I dokumentaren «And Still I Sing» viser Fazila kvinners kamp for å få synge i tida før Taliban makta. Kort tid etter ble musikk ulovlig i Afghanistan.
sivil
sentralt i en rekke filmer. Ola Waagen, Marte Blindheim og Thomas Østbye drøfter her utfordringene de har stått overfor i
mai mars 8. LINA TEIR 15. UNDER STJERNONE
22. BRITT-SYNNØVE JOHANSEN 29. TOM ROGER AADLAND

Afghanske kvinner

HUMANS norske konkurranseprogram er klar t.

HUMAN-festivalen kan by på premiere på en rekke nye norske dokumentafilmer – fra Zaradasht Ahmeds skildring av et landmine-offer til Ragnhild Nøst Bergems feelgood-portrett av et menneske med lettere funksjonshemninger

Av Redaksjonen 24. januar 2023

g gidd ikkje sjå lm der folk ikkje manipuler –  Filmskaparens skugge fell alltid tungt på den verkelegheita han brukar til å fortelje historia si, seier Jon Bang Carlsen, ein av dei mest innovative dokumentaristane i verda i dag. Han er aktuell med Arizona» og samtalen «Dokumentarfilmens troverdighet – Må det være ekte for å være sant?», på Human Internasjonale Dokumentar lmfestival.

v Kenneth Sjøvold 10. mars 2023

Det norske konkurranseprogrammet på HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival består av ti nye, norske dokumentarfilmer. Disse konkurrerer om HUMAN-prisen 2023 og en premie på 50 000 NOK. Filmene er valgt ut av en forhåndsjury som år har bestått av Karianne Berge, Hazhir Ibrahimi og Marin Håskjold

Juryen kan fortelle om mange diskusjoner innad:

BEGJÆRSOBJEKT: Regissør

ANMELDELSE Human filmfestival gir i dag et krasjkurs i feministisk filmteori.

PÅ NORGESBESØK: Regissør Fazila Amiri på åpningen av Human internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo på mandag. FOTO:TOM HENNING BRATLIE

https://rushprint.no/2023/01/humans-norske-konkurranseprogram-er-klart/

PÅ NORGESBESØK: Regissør Fazila Amiri på åpningen av Human internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo på mandag. FOTO:TOM HENNING BRATLIE

«Ulike filmer har engasjert oss på ulike måter, og har ført til mange gode og interessante diskusjoner i juryen. Vi er derimot enige om at vi setter stor pris på nettopp dette, at all film ikke skal være for alle og at filmskaperne tør å være tro mot sin stemme og sitt prosjekt. At vi ikke trenger å være enige om hva som er rett og galt innen dokumentarfilm, hva som er viktig eller riktig. Det er friksjon som gjør dokumentarfilm så spennende, lmsjanger og formidler. De ti filmene vi har landet på lmer som har berørt oss og åpnet øynene våre. De har satt seg fast og blitt vanskelig å glemme. Vi er dypt imponert over Priv

n SV vil få med seg Ap og Sp på nye forhandlinger med Sametinget om samisk språkopplæring. Lykkes ikke det, vil partiet gå til andre for å få flertall, skriver VG. I februar brøt Sametinget og regjeringen konsultasjonene om ny opplæringslov. ©NTB

Hva ser vi når vi ser kvinner på lerretet? På 1970tallet introduserte Laura Mulvey begrepet male gaze som det mannlige objektiverende blikket som begjærer kvinnen. Den britiske professoren er den mest innflytelsesrike pioneren feministisk filmteori og fastslo at filmens formspråk er dypt ideologisk forankret i maktforholdet mellom menn og kvinner. På lerretet er kvinnen objektet som subjektet, det vil si mannen, skal se på 50 års feministisk filmforskning kulminerer i filmskaper og teoretiker Nina Menkes’ filmforedrag «Brainwashed: Sex-CameraPower», som blir vist på Human dokumentarfilmfestival Oslo dag.

positive endringer i representasjon av kvinner både foran og bak kameraet. Likevel ser vi at både mannlige og kvinnelige filmskapere ennå viderefører filmtekniske konvensjoner som forsterker kjønnsdiskriminering. For eksempel er lyssetting avgjørende for hvordan vi oppfatter kvinner på film. Menn blir ofte lyssatt slik at de framstår tredimensjonale med lys fra flere vinkler og skygger i ansiktet, så deres indre liv kommer fram. Kvinnen er derimot lyssatt med studiolys, som gjør bildet todimensjonalt og flatt. Menkes bruker Sofia Coppolas «Lost in Translation» (2003) som eksempel. Når de to hovedkarakterene introduseres, ser vi Bill Murrays urolige ansikt «3D-lys», mens Scarlett Johansson blir presentert med én lyskilde, hodet hennes er helt uten-

Alex Garlands «Ex Machina» (2014) og Paul Thomas Andersons «Phantom Thread» (2017). Mens menn blir betraktet når de aktivitet, slik som for eksempel i volleyballscenen fra begge «Top Gun»-filmene. Det finnes også mange eksempler på intime scener fra filmklassikerne hvor mot villige kvinner blir fysisk tvunget til under kastelse av menn, samtidig som formale virkemidler er med på å danne en roman tisk framstilling av scenen. For eksempel det et plutselig skift musikken og lyset Deckard (Harrison Ford) kysser den svært motvillige Rachel (Sean Young) i Ridley Scotts «Blade Runner» (1982). Menkes minner om at vi blir formet av scener som disse, og peker på at filmindustrien i flere tiår har tillatt grov seksuell trakassering.

«Brainwashed …» er på mange måter en framstilling av teori som knapt gjør forsøk på å være noe annet enn polemisk. Noen av eksemplene kan oppleves som ut av kontekst, noe som gjør det vanskelig å vite om karakterene har en annen utvik ling senere filmen, eller om motivene filmskaperne kanskje samsvarer med kritik ken til Menkes. Filmskaperen bruker også selv slike manipulerende virkemidler hun kritiserer, som slow motion dramatisk musikk og plutselige lysskifter for å under streke budskapet sitt. Menkes’ målet er vel ikke å avvise filmmediet, men å belyse dets potensial. «Brainwashed …» gir et underholdende og øyeåpnende gjensyn med gamle og klassikere, og dokumentaren er en effek tiv påminnelse for filmskapere så vel for publikum om å være bevisste på hvilke maktforhold som er kodet inn i det vi ser.

Man

«Visual Pleasure and Narrative Cinema» i 1973. De siste årene har vi vært vitne til

Messe på kvinnedagen

«Skjult ra S i S me» on S . 8. mar S kl. 17.00

demonstrerer med eksempler fra filmer som Stanley Kubricks «Eyes Wide Shut» (1999),

Abirami Logendran kultur@klassekampen.no

Even if we can t see the light in the tunnel we still ha to resist and ght for a better world

Interviewed by Steve

Debatten går i dokumentarfilmmiljøet om dagen, om korleis publikum og lmskaparar skal forhalde seg til rekonstruksjon og kunstnariske grep. På laurdag vil Human Internasjonale Dokumentarfilmfestival ta debatten til eit nytt nivå. I samarbeid med Mirage har dei invitert Jon Bang Carlsen til samtale på Vega scene i Oslo. Han er ein internasjonalt anerkjend regissør, med nesten 40 filmar under beltet. Han lagar både dokumentar og fiksjon, men er kanskje mest kjend for å ha skapt sin eigen sjanger, iscenesett dokumentarisme. Tidlegare på dagen kan ein sjå den siste filmen hans, Dreaming Arizona, som er eit eksempel på nettopp denne sjangertypen.

henrettelser. Om de fikk det til, ville det være det ultimate symbolet på afghanske kvinners seier.

Starten på tankerekka

Maria Maimunatu Krogtoft Liholt, preken Sarai Mathisen, Ellen Aasland Reinertsen og Valborg Orset Stene, liturger Sang av Traces Gospel Choir, sangere fra Oslo Domkor, Vivianne Sydnes, dirigent Kåre Nordstoga, orgel Suppe i krypten kl. 16.00 med appell av kvinne fra Iran om deres kamp for liv og frihet www.oslodomkirke.no

HUMAN id� Oslo: Festival Director Ketil Magnussen discusses the 2023 festival programme, the role of the festival director, the controversy around Two Kids a D and balanced presentations in the face of war in Europe.

Flyktet landet Men håpet forsvant fort.

Mens Amiri ønsket å ende filmen på dette håpefulle øyeblikket, ble sikkerhetssituasjonen stadig verre under de amerikanske fredsforhandlingene med Taliban. Da den militære tilbaketrekningen ble et faktum, ble usikkerheten stor.

The largest documentary �lm festival in Oslo is HUMAN id� Oslo, showcasin latest Norwegian non-�ction works and international documentaries alongs variety of events such as debates, talks, seminars, workshops, art exhibitions theatre plays The festival o�ers two competition programmes – Nordic International – as well as a diverse �lm programme focused on human right social issues

FILMVISNING OG SAMTALE

Brainwashed: sex-camera-power

Bang Carlsen blei uteksaminert frå den danske filmskulen i 1976 og ville allereie den gong ta eit oppgjer med den konvensjonelle måten å lage dokumentar på.

– Vi var redde for hva som ville skje med den skjøre framgangen vi hadde sett for kvinner, sier Amiri.

«Debatten går i dokumentarfilmmiljøet om dagen, om korleis publikum og filmskaparar skal forhalde seg til rekonstruksjon og kunstnariske grep. På laurdag vil Human Internasjonale Dokumentarfilmfestival ta debatten til eit nytt nivå. I samarbeid med Mirage har dei invitert Jon Bang Carlsen til samtale på Vega scene i Oslo.»

Taliban kom til makta igjen, men Amiris filmteam fortsatte å filme i Afghanistan. Selv var hun hjemme i Canada og assisterete så godt hun kunne.

– Planen var aldri å forlate landet, men på hvert sitt vis klarte Aryana, Zahra og Sadiqa å komme seg ut.

With HUMAN id� Oslo scheduled to run from March 6th to 12th, we ha opportunity to speak with its Festival Director, Ketil Magnussen In our convers we explore the role of the festival director in such an event and provide insigh what the festival has to o�er Additionally, we address the controversy surrou the European Premiere of Israel’s Two Kids a Day, and consider how a Euro documentary festival can approach human rights issues in the context of war o continent while maintaining a fair and balanced perspective

– Det einaste vi fekk vite om den dokumentariske sjanger, det var at du fekk eit kamera og så skulle du springe ut og filme verkelegheita. Du skulle springe etter verkelegheita.

Oppgjeret til Bang Carlsen starta med hans første om ei gammal kvinne som bur åleine med sonen sin på ein gard i V

Synger fra eksil

I Talibans Afghanistan får ikke kvinner lenger utøve yr-

19 RAPPORT 2023
24.01.2023, 15:13 HUMANS
norske konkurranseprogram er klart. Rushprint
RUSHPRINT RUSHPRIN INNHOLD ABONNEMEN OM OSS Søk
ANS norske konkurranseprogr am er klart. «Kampen om vik» passerer «Krigsseileren» i kinosalg.
U S H E S
Sean Penns Ukraina-�lm til
Onsdag 8. mars 2023 Klassekampen
Hjernevask
Nina Menkes ser på Rita Hayworth slik hun ble lyssatt i Orson Welles’ «The Lady from Shanghai» (1947). FILM «Brainwashed: Sex-CameraPower» (USA, 2022) Regi og manus: Nina Menkes Dokumentar, 1 t. 47 min., Human dokumentarfestival kveld og 12. mars 8. MARS Den internasjonale kvinnedagen
«Human filmfestival gir i dag et krasjkurs i feministisk filmteori.»
KLASSEKAMPEN
Fazila Amiri afghanske Taliban kom til Afghanistan.
«I en årrekke har HUMAN jobbet flittig med å renvaske dokumentarsjangeren for de typiske merkelappene. Som alltid består festivalprogrammet av titler som ikke er i nærheten av å bli skildret som kjedelige, tørre og uinspirerte.»
RADIO NOVA Klassekampen
synger fortsatt
Onsdag 8. mars 2023 Kultur 35 mannlig artist, står uberørt. «De tåler ikke at ordet ‘helt’ brukes om en kvinne», sier Sayeed i
Eller når produsentene
«Afghan Star» ber Sayeed sit-
Klassekampen
filmen.
i
Fazila Amiri
1988). n«And Still I Sing»
n Afghansk-kanadisk regissør (f.
«kan telle kjente kvinnelige sangere gjennom historien på én hånd.
ONSDAG 8. MARS PÅ VEGA 6 -12 March 2023
humanfilm.no
store lerretet Samtale med Vibeke Heide Helene Aalborg Iram Haq og Ingerid Salvesen
Sexisme på det
RUSHPRINT

MANDAG 6. MARS

FESTIVALÅPNING

Åpningen av HUMAN 2023 satte fokus på Afghanistan og situasjonen for afghanske kvinner og foregikk i samarbeid med Afghanistankomitéen. Vi dekorerte Vega Scene med afghanske tepper, drakter og portretter, og under åpningsmottakelsen på Vega Scene serverte vi publikum afghansk te og snacks, i tillegg til et glass bobler til de som ønsket det. Byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal holdt åpningstale og sto for den offisielle åpningen av festivalen.

Åpningsfilm var afghanske And Still I Sing, som ble vist i Vegas tre kinosaler med regissør Fazila Amiri til stede. Samina Vabo Ansari fra Afghanistankomitéen holdt innledning om situasjonen i Afghanistan og afghanistans kvinner. I Sal 1 var det Q&A med Amiri etter filmen, med Afghanistankomiteen som vertskap. I Sal 2 og 3 innledet Amiri filmen for publikum.

Film: And Still I Sing

Zahra og Sadiqa drømmer om å bli popstjerner

i Afghanistan, men alt står på spill når Taliban gjenerobrer makta.

CANADA, 2022 / 90 MIN / DARI, ENGELSK

REGI: FAZILA AMIRI

LØRDAG 11. MARS

PRISUTDELING

Prisutdelingen fant sted i Salongen på Vega Scene lørdag 11. mars kl. 18:00. Den var åpen for alle, med lett bevertning.

FILMPROGRAM

26

Årets filmprogram bestod av totalt 46 filmer, fordelt på tre seksjoner: Norsk konkurranseprogram, internasjonalt konkurranseprogram for menneskerettighetsdokumentarer og Just Human, et bredt program med de beste nye dokumentarene i alle sjangre fra hele verden.

NORSK KONKURRANSEPROGRAM

INTERNASJONALT KONKURRANSEPROGRAM

JUST HUMAN

Årets program inneholdt flere nye programkategorier: Vi viste kortdokumentarer for første gang, og hadde både Babykino (nybakte foreldre tar med spedbarna på kino), og matinévisning.

27 RAPPORT 2023

NORSK

KONKURRANSEPROGRAM

I det norske konkurranseprogrammet konkurrerte ti nye, norske dokumentarer om HUMAN-prisen 2023 og 50 000 kroner.

Juryen besto av Gunhild Westhagen Magnor, Guri Kulås og Bård Ydén.

Vinneren av HUMAN-prisen 2023 ble Forglemmegei av regissør Anton Ligaarden. Hederlig

omtale gikk til Ola – en helt vanlig uvanlig fyr av Ragnhild Nøst Bergem.

Filmene i norsk konkurranseprogram var:

Bong Thom (The Brother), regissert av Zaradasht Ahmed

Burial, regissert av Emilija Škarnulytė

Eg har ord, regissert av Runar Gudnason

Forglemmegei, regissert av Anton Ligaarden

Formørkelsen, regissert av Nataša Urban

Ikke en sånn fyr, regissert av Signe Rosenlund-Hauglid

Krigere, regissert av Jon Haukeland

Mammaen i meg, regissert av Hilde Merete Haug

Ola – en helt vanlig uvanlig fyr, regissert av Ragnhild Nøst Bergem

Rahčan – Ellas opprør, regissert av Anne Marte Blindheim

29 RAPPORT 2023
HUMAN-PRISEN
30

Bong Thom (The Brother)

NORGE, SVERIGE, NEDERLAND / 2023

84 MIN / KHMER / REGI: ZARADASHT AHMED

PROD: TEN THOUSAND IMAGES AS / 12 ÅR

Er det mulig å overvinne krigens ettervirkninger? Denne familien lever med konsekvensene av en krig som tok slutt for flere tiår siden.

Burial

LITAUEN, NORGE / 2022 / 60 MIN / LITAUISK

REGI: EMILIJA SKARNULYTE

PROD: JUST A MOMENT / MER FILM / 12 ÅR

En utforskning av paradokset mellom menneskets teknologiske fremskritt og vårt stadig mer kompliserte forhold til naturen.

31 RAPPORT 2023
VEGA 2 VEGA 3 VEGA 3 9. MARS KL 21.30 10. MARS KL 19.30 12. MARS KL 19.00 11. MARS KL 18.15
HUMAN-PRISEN
VEGA 1

Eg har ord

NORGE / 2023 / 90 MIN / NORSK

REGI: RUNAR GUDNASON

PROD: ALDELES AS / FOR ALLE

Rim er mer enn bare like lyder. En dokumentar av og med Runar Gudnason fra Side Brok.

Premierevisning 8. mars!

Forglemmegei

NORGE / 2023 / 100 MIN / NORSK

REGI: ANTON LIGAARDEN

PROD: PARAGON / 12 ÅR

Den unge bonden Per Arvid har levd med en tung hemmelighet hele livet. Nå er det nok.

Premierevisning 7. mars!

32
VEGA 1 VIKA 3 VIKA 3 7. MARS KL 20.30 8. MARS KL 20.00 10. MARS KL 17.30 9. MARS KL 21.00 VEGA 1

Formørkelsen

NORGE / 2023 / 109 MIN / NORSK

REGI: NATAŠA URBAN

PROD: MEDIEOPERATØRENE / 9 ÅR

Et essayistisk oppgjør med Serbias nære fortid.

Etter visningen 12. mars stilte regissør Nataša Urban til samtale om identitet, hukommelse og forsoning i Serbia.

Ikke en sånn fyr

NORGE / 2022 / 40 MIN / NORSK

REGI: SIGNE ROSENLUND-HAUGLID

PROD: STRAY DOGS PRODUCTIONS / 15 ÅR

En dokumentarfilm om identitetskrise, fornektelse og ansvar – basert på samtaler med tre unge menn som er dømt for festrelaterte voldtekter.

Etter visningen 9. mars var det samtale med blant andre regissør Signe Rosenlund-Hauglid.

Oslo-premiere 9. mars!

33 RAPPORT 2023
VEGA 2 VIKA 2 VEGA 1 9. MARS KL 17.00 10. MARS KL 17.00 10.
20.00 12. MARS
15.30 VIKA 2 HUMAN-PRISEN
MARS KL
KL
34 VEGA 2 VEGA 3 VEGA 3 9.
10.
19.30 12.
11.
18.15 VEGA 1 VIKA 3 VIKA 3 9.
MARS KL 21.30
MARS KL
MARS KL 19.00
MARS KL
35 RAPPORT 2023 VEGA 2 VEGA 3 VEGA 3 9. MARS KL 21.30 10. MARS KL 19.30 12. MARS KL 19.00 11. MARS KL 18.15 VEGA 1 VEGA 3 VIKA 3 VIKA 3 8. MARS KL 18.00 9. 9. HUMAN-PRISEN
37 RAPPORT 2023 HUMAN-PRISEN

INTERNASJONALT KONKURRANSEPROGRAM

Det internasjonale konkurranseprogrammet bestod av ti dokumentarer med fokus på menneskerettighetsspørsmål. Vinneren mottok Human Rights Human Wrongs-prisen og 30 000 kr gitt av Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomiteen. Med denne prisen ønsker vi å fremheve filmskapernes

innsats for å gjøre menneskerettighetsspørsmål bedre kjent for et internasjonalt publikum.

Juryen besto av Ina Tin, Nefise Özkal Lorentzen og Erling Borgen.

Vinneren av Human Rights Human Wrongs-prisen ble My Name is Happy av Nick Read og

Ayse Toprak. Hederlig omtale gikk til Two Kids A Day av David Wachsmann.

Filmene i internasjonal konkurranse var:

5 Seasons of Revolution, regissert av Lina

And Still I Sing, regissert av Fazila Amiri

Aurora’s Sunrise, regissert av Inna Sahakyan

Bobi Wine: The People’s President, regissert av Christopher Sharp & Moses Bwayo

Lotus Sports Club, regissert av Tommaso Colognese & Vanna Hem

My Name is Happy, regissert av Nick Read og Ayse Toprak

Ruthless Times – Songs of Care, regissert av Susanna Helke

Two Kids A Day, regissert av David Wachsmann

When Spring Came to Bucha, regissert av Marcus Lenz & Mila Teshaieva

While We Watched, regissert av Vinay Shukla

39 RAPPORT 2023
HRHW-PRISEN
40

5 Seasons of Revolution

TYSKLAND, SYRIA, NORGE, NEDERLAND, QATAR / 2023 / 95 MIN / ARABISK, ENGELSK

REGI: LINA / 12 ÅR

En håpefull journalistspire begynner å dokumentere livet i Syria. Flere år seinere får hun smuglet med seg videomaterialet ut av landet, etter så vidt å ha overlevd arresten i Aleppo.

ÅPNINGSFILM MED REGISSØRBESØK

And Still I Sing

CANADA / 2022 / 90 MIN / ENGELSK

REGI: FAZILA AMIRI / 15 ÅR

Zahra og Sadiqa drømmer om å bli popstjerner i Afghanistan, og får støtte fra en superstjerne på veien. Men alt står på spill når Taliban gjenerobrer makta.

41 RAPPORT 2023
VEGA 1 VEGA 3
6. MARS KL 18.00
7.
20.45
VEGA
6. MARS KL 18.45 VEGA 2+3 HRHW-PRISEN
VEGA 2
9. MARS KL 19.00
MARS KL
12.
MARS KL 18.30
2

Aurora’s

Sunrise

TYSKLAND, LITAUEN, ARMENIA / 2022 / 96 MIN ARMENSK, ENGELSK, TYRKISK, KURDISK, TYSK REGI: INNA SAHAKYAN / 15 ÅR

Den sanne historien om 14-åringen som unnslapp det armenske folkemordet og la ut på en reise som tok henne helt til Hollywoods stjernehimmel.

Bobi Wine: The People’s President

UGANDA, STORBRITANNIA, USA / 2022 / 90 MIN ENGELSK / REGI: CHRISTOPHER SHARP & MOSES BWAYO / 12 ÅR

I presidentvalget i Uganda i 2021 tar artisten, aktivisten og opposisjonslederen Bobi Wine opp den risikable kampen mot det 35-årige regimet til President Museveni.

42
1
VIKA 2 VEGA
VEGA 1
9. MARS KL 20.30 8. MARS KL 20.30 11. MARS KL 21.00 12. MARS KL 20.45 VIKA 2

Lotus Sports Club

NEDERLAND, KAMBODSJA / 2022 / 72 MIN KHMER / REGI: TOMMASO COLOGNESE & VANNA HEM / 12 ÅR

En inspirerende oppvekstskildring om Leak, en ung transmann som spiller fotball på U21-laget for kvinner, og Pa Vann, farsfiguren til den unge transmannen Leak og andre LHBTQ+-spillere på laget.

My Name Is Happy

STORBRITANNIA / 2022 / 82 MIN / TYRKISK REGI: NICK READ, AYSE TOPRAK / 12 ÅR

«Mutlu» betyr «glad» på tyrkisk. Det er også navnet til en ung kurdisk kvinne med popstjerne-drømmer, som ble utsatt for drapsforsøk av en avvist frier. Nå har hun over 1.5 millioner følgere på TikTok. Dette er hennes historie.

43 RAPPORT 2023
VEGA
8.
VEGA 1
3 VEGA 3
MARS KL 18.00
9. MARS KL 18.30 11. MARS KL 18.45
HRHW-PRISEN
12. MARS KL 14.00 VIKA 2

Ruthless Times – Songs Of Care

FINLAND / 2022 / 92 MIN / FINSK, ENGELSK

REGI: SUSANNA HELKE / 12 ÅR

Dokumentarmusikal hvor sykepleiere bokstavelig talt synger ut sin frustrasjon over privatiseringen av finsk eldreomsorg. Samtale om privatisering av helsevesenet.

Mesterklasse med Susanna Helke, se bransjearrangement.

Two Kids A Day

ISRAEL / 2022 / 70 MIN / HEBRAISK, ARABISK

REGI: DAVID WACHSMANN / 15 ÅR

Kontroversiell israelsk dokumentar om arrestasjoner av palestinske barn i okkuperte områder. Hver dag blir to palestinske barn arrestert av israelske okkupasjonsstyrker – i gjennomsnitt.

44
VEGA 1 VIKA 3 VIKA 3 7.
20.30
MARS KL
10.
8. MARS KL 20.00 MARS KL 17.30
1 VIKA 2 VEGA 1 VEGA 1
9. MARS KL 21.00
VEGA
7. MARS KL 17.45 + MESTERKLASSE 10. MARS KL 17.00 + SAMTALE

When Spring Came

To Bucha

UKRAINA, TYSKLAND / 2022 / 66 MIN / RUSSISK, UKRAINSK / REGI: MARCUS LENZ & MILA TESHAIEVA / 15 ÅR

Våren 2022 blomstret tulipanene i Ukraina mens folket gravde vekk ruiner og senket kister i jorda.

Etter visningen 10. mars var det samtale om Ukraina og rettsoppgjør.

While We Watched

STORBRITANNIA / 2022 / 94 MIN / HINDI, ENGELSK / REGI: VINAY SHUKLA / 12 ÅR Den frie pressen og ytringsfriheten under press i Modis India.

Etter visningen 12. mars var det samtale om statusen for journalistikk i India.

45 RAPPORT 2023
VEGA 2 VIKA 2 VEGA 1 9. MARS KL 17.00 10. MARS
17.00 10. MARS KL 20.00 12.
15.30 VIKA 2 VIKA 2 VEGA 3 11.
VEGA 3 HRHW-PRISEN
KL
MARS KL
MARS KL 15.30 + SAMTALE

JUST HUMAN

De beste nye dokumentarene fra hele verden – i alle sjangre.

46

A House Made of Splinters

DANMARK, UKRAINA, SVERIGE / 2022 / 87 MIN / RUSSISK, UKRAINSK / REGI: SIMON LERENG WILMONT / 12 ÅR

Den årelange konflikten med Russland har satt sine spor i Øst-Ukraina, og drevet familier, barn og voksne ut i sosial armod, alkoholisme og fattigdom.

Samtale etter visningen om hvordan krig påvirker barn.

Arna’s Children

NEDERLAND / 2004 / 85 MIN

REGI: JULIANO MER-KHAMIS & DANNIEL DANNIEL

Dokumentarfilmen Arna’s Children forteller om Arna Mer-Khamis og hennes arbeid med barn og unge i Jenin flyktningleir. Samtale etter visningen med Ahmed Tobasi og Line Khateeb.

Brainwashed: Sex-Camera-Power

USA / 2022 / 107 MIN / ENGELSK / REGI: NINA MENKES / 12 ÅR

Kræsjkurs i feministisk filmanalyse. «Det mannlige blikket» på film har blitt heftig diskutert siden Laura Mulvey lanserte begrepet i 1975.

Det ble ikke mindre aktuelt etter #MeToo-kampanjens gjennombrudd i

2017. På tide å gjøre opp status? Etter visningen 8. mars blir det samtale med

filmfeminist Helene Aalborg.

47 RAPPORT 2023
VEGA
TEATERSALEN VEGA 1
VEGA 2 8. MARS KL 17.45 7. MARS KL 18.00 9. MARS KL 19.00 12. MARS KL 18.30
VEGA 2 JUST HUMAN
12. MARS KL 16.30 VIKA 3

Crows Are White

USA / 2022 / 100 MIN / ENGELSK, JAPANSK

REGI: AHSEN NADEEM / FOR ALLE

Nadeem lyver til sine muslimske foreldre og gifter seg med den ikke-muslimske kvinnen han elsker. Han spør om råd hos Tendai-munkene i et buddhistkloster på Hiei-fjellet i Japan, men blir avvist. Så møter han den forvirrede munken Ryushin, som elsker heavy metal, kremkaker og sjokolade.

De siste dødsdømte

– likhet for loven

NORGE / 2023 / 50 MIN / NORSK / REGI: JIM HANSEN / 15 ÅR

Hva skjedde egentlig da Stortinget gjeninnførte dødsstraff i kjølvannet av 2. verdenskrig? Ny NRK-serie ser nærmere på noen enkeltskjebner. Vi viser episode 4, «Likhet for loven».

Panelsamtale før filmen.

Dreaming Arizona

DANMARK, NORGE, ESTLAND / 2022 / 76 MIN / ENGELSK

REGI: JON BANG CARLSEN / 12 ÅR

Iscenesatt dokumentar fra Jon Bang Carlsen, hvor fem

tenåringer fra en småby i Arizona spille sine egne liv – i fortid, nåtid og fremtid.

Velkommen til mesterklasse med regissør Jon Bang Carlsen!

48
VEGA – SALONGEN 12. MARS KL 18.30 7. MARS KL 20.45 10. MARS KL 20.30 VEGA 2 MESTERKLASSE 11. MARS KL 13.30 7. MARS KL 16.45 VEGA 2 7. MARS KL 17.00
3
VEGA VIKA 3 VEGA 3

El Juicio (The Trial)

ARGENTINA / 2022 / 175 MIN / SPANSK

REGI: ULISES DE LA ORDEN / 15 ÅR

Film med arkivmateriale fra rettssaken mot militærjuntaen i Argentina, 1985. Samtale før visningen.

Fire of Love

USA, CANADA / 2022 / 98 MIN / FRANSK, ENGELSK / REGI: SARA DOSA / 12 ÅR

En historie om lava, døden og kjærligheten, fortalt av Miranda July.

Basert på videoopptak fra de ikoniske vulkanologene Katia og Maurice Krafft.

9. mars.

The Grab

USA / 2022 / 102 MIN / ENGELSK, RUSSISK, UKRAINSK, LALA

REGI: GABRIELA COWPERTHWAITE / 12 ÅR

En gravejournalist avslører de urovekkende begrunnelsene bak forsøk på å kontrollere verdens mest livsviktige ressurs. Er mat og vann fremtidens viktigste våpen i krig?

Før visningen 10. mars var det samtale om Norges posisjon i kappløpet om mat og vann.

49 RAPPORT 2023
9. MARS KL 13.00 12. MARS KL 20.45 VEGA – SALONGEN VIKA 3 11. MARS KL 21.00 VEGA 2 10. MARS KL 17.00 VEGA 2 11. MARS KL 15.00 Babykino-visning
JUST HUMAN
11. MARS KL 14.00 VEGA 1 VEGA 3

Hidden Letters

KINA, USA, NORGE / 2022 / 89 MIN / MANDARIN

REGI: VIOLET DU FENG & QING ZHAO / FOR ALLE

To kinesiske kvinner fra millenniumsgenerasjonen må redde en hemmelig, eldgammel skatt: Et hemmelig skriftspråk brukt av tidligere generasjoner kinesiske kvinner uten annen måte å uttrykke seg på.

Hitch – an Iranian Story

FRANKRIKE / 2019 / 71 MIN / FRANSK, PERSISK / REGI: CHOWRA MAKAREMI / 12 ÅR

Iran, 1988. Tusenvis av politiske fanger som har sittet fengslet siden revolusjonen i 1979, blir henrettet. De siste revolusjonære blir tilintetgjort i stillhet. Blant dem var Fatemeh Zarei. Hennes datter har laget denne filmen. Samtale etter visningen med bl.a. regissør Chowra Makaremi.

How Dare You Have

Such A Rubbish Wish

IRAN, CANADA, STORBRITANNIA / 2022 / 78 MIN

PERSISK / REGI: MANIA AKBARI / 12 ÅR

Bli med filmskaper og skuespiller Mania Akbari på en unik og personlig reise – inn i en fortrengt verden av kvinner i pre-revolusjonær iransk film.

50
8. MARS KL 20.30 10. MARS KL 20.30 VIKA 3 10. MARS KL 13.00 VEGA 3 VEGA 3 VEGA 2 7. MARS KL 18.15 + SAMTALE 8. MARS KL 20.30 VEGA 3

How To Save A Dead Friend

SVERIGE, NORGE, FRANKRIKE, TYSKLAND / 2022 / 103 MIN

RUSSISK / REGI: MARUSYA SYROECHKOVSKAYA & KIRILL

MOREV 15 ÅR

Hva er det som gjør at så mange unge russere mister livet sitt til overdoser og selvmord? I vårt mest autoritære naboland holder følelsen av håpløshet på å ta over en hel generasjon unge voksne.

The Journey of the Others

CHILE / 2019 / 74 MIN / REGI: JAIME VILLARREAL / 12 ÅR

På The Freedom Theatre i flyktningleiren i Jenin vokser det fram et kulturelt opprør; den neste palestinske intifadaen. En gruppe skuespillere risikerer livet for å virkeliggjøre drømmen om å spille i New York. Samtale etter filmen.

Matter Out of Place

ØSTERRIKE / 2022 / 100 MIN / TYSK, ENGELSK, ALBANSK, NEPALI, ØSTERRIKSK-TYSK / REGI: NIKOLAUS GEYRHALTER / 12 ÅR

Avfall på stranda, avfall på fjellet. På havets bunn og dypt nedi jorda. En film om søppel, som har spredt seg over hele verden og til planetens mest bortgjemte avkroker.

51 RAPPORT 2023
VEGA TEATERSALEN 7. MARS KL 18.15 + SAMTALE 11. MARS KL 18.45
VIKA 3 12. MARS KL 20.30 VEGA 1 11. MARS KL 16.30 JUST HUMAN
12. MARS KL 14.00 VEGA 2 VEGA – SALONGEN

My Imaginary Country

CHILE, FRANKRIKE / 2022 / 92 MIN / SPANSK

REGI: PATRICIO GUZMÁN / 12 ÅR

18. oktober 2019 eksploderte raseriet i Chile. Her forteller den 80 år gamle dokumentaristen Guzmán om møte med unge chilenere som vil leve ikke bare overleve.

No Simple Way Home

KENYA, SØR-AFRIKA / 2022 / 83 MIN / ENGELSK, ARABISK, DINKA / REGI: AKUOL DE MABIOR / 12 ÅR

Fra den unge staten Sør-Sudan kommer en personlig dokumentarskildring om frigjøringen av landet og tette familiebånd, og det å ha vokst opp i eksil.

The Oil Machine

STORBRITANNIA / 2022 / 82 MIN / ENGELSK

REGI: EMMA DAVIE / 12 ÅR

Vår økonomiske, historiske og emosjonelle avhengighet av nordsjøolje blir stadig mer komplisert mens vi holder stø kurs mot klimakatastrofe. Er nordsjøoljens tid over?

Introduksjon ved Helge Ryggvik 10. mars.

54
VIKA 2 8. MARS KL 18.00 VEGA 2 7. MARS KL 21.30 VEGA 3 11. MARS KL 20.45 8. MARS KL 20.30 VIKA 3 10. MARS KL 20.30 8. MARS KL 18.00 VEGA 2 VIKA 3

Sivil ulydighet

NORGE / 2022 / 37 MIN / NORSK / REGI: THOMAS A. ØSTBYE / 12 ÅR

En film om kampen for å stanse norske CO2-utslipp. Filmskaper Thomas Østbye fulgte aktivistene så tett at han selv ble arrestert. Hva får vanlige mennesker til å engasjere seg i klimakampen og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet? Samtale etter visningen.

Sjarkene som bare forsvant

NORGE / 2022 / 38 MIN / NORSK / REGI: PAUL RENÉ ROESTAD / FOR ALLE

I 1976 laget Paul René Roestad en film om det yrende fiskeværet Gjesvær, preget av fremtidsoptimisme og energi. Noen tiår senere trues stedet av fraflyttingsspøkelset. Samtale etter filmen om bosetting og sikkerhetspolitikk i Finnmark.

Zo Reken

CANADA / 2021 / 86 MIN / FRANSK / REGI: EMANUEL LICHA / 12 ÅR

«Zo reken» er kallenavnet på en Toyota Land Cruiser i Haiti – bilen som blir brukt av alle vestlige bistandsorganisasjoner. Nå opplever

Haiti igjen store uroligheter, og en zo reken har blitt gjort om til en mobil arena for møter og diskusjoner mellom haitiere. Zo Reken er en «road movie» og en maskin som får folk til å prate.

Etter visningen 9. mars var det samtale om bistand og makt.

55 RAPPORT 2023
VEGA 2 VEGA 3 11.
VEGA 3 9. MARS KL 17.30 JUST HUMAN
10. MARS KL 16.45 VEGA – SALONGEN
MARS KL 21.30 9. MARS
KL 20.30

Kortfilmprogram

15 ÅR. TOTALT 91 MIN

Les mer på humanfilm.no

I Am Trying To Remember

IRAN, TSJEKKIA / 2021 / 16 MIN / FARSI

REGI: PEGAH AHANGARANI

A History of the World According to Getty Images

NORGE, STORBRITANNIA / 2022 / 19 MIN / ENGELSK / REGI: RICHARD MISEK

Irani Bag

IRAN, STORBRITANNIA, SINGAPORE / 2020 / 8 MIN / ENGELSK / REGI: MARYAM TAFAKORY

You Know It’s Going To Be About War

NORGE, UKRAINA / 2023 / 35 MIN / RUSSISK, UKRAINSK / REGI: OLHA TSYBULSKA

Jobs For All

SVERIGE / 2021 / 13 MIN / SVENSK, ENGELSK, SPANSK / REGI: ALEX DANIELSON & MAXIMILIEN VAN AERTYCK

56
MARS KL 16.30 VEGA – SALONGEN
12.

HUMAN LIVE

Alt som ikke er film: debatter, teater, workshops.

58

Årets liveprogram bestod av 29 debatter, samtaler og workshops, inkludert to mesterklasser, seks samarbeidsarrangementer med Motforestillinger og Jenin Freedom Theatre, en samtale med utviklingsministeren, to klimadebatter og en kunstutstilling.

I tillegg til disse var det en rekke Q&As i direkte tilknytning til filmvisninger.

Vi hadde besøk av 20 regissører både fra Norge og fra blant annet Ukraina, Argentina, Afghanistan, Syria, Iran og Palestina.

59 RAPPORT 2023
HUMAN LIVE

TV-EPISODE OG SAMTALE

De siste dødsdømte

– Likhet for loven

FILM: EPISODE FRA SERIEN DE SISTE DØDSDØMTE .

EPISODE 4: «LIKHET FOR LOVEN»

LENGDE: FILM 50 MIN, SAMTALE 20 MIN+ SPRÅK: NORSK

Hva skjedde egentlig da Stortinget gjeninnførte dødsstraff i kjølvannet av 2. verdenskrig? Panel: Gerald Folkvord (Politisk rådgiver for Amnesty International Norge), Jim Hansen (regissør De siste dødsdømte), Sofie Høgestøl (Jurist, forsker innen rettsvitenskap, UiO, vararepresentant på Stortinget for Venstre), Stig Arild Pettersen (Moderator)

FILM OG SAMTALE

Safeguarding the Children of Ukraine

FILM: A HOUSE MADE OF SPLINTERS |LENGDE: FILM 87 MIN, SAMTALE 45 MIN SPRÅK: ENGELSK

Samtale om hvordan krig påvirker barn, og hva som kreves for å arbeide med barn med alvorlige krigstraumer. I PANELET: Nora Sveaass (moderator), Helen Christie (Child Psychologist), Ruslana Burova

(Head of MART, Ukrainian Human Rights NGO)

TIRSDAG 7 MARS KL. 18.00

60
3
VIKA
VEGA 2 TIRSDAG 7 MARS KL. 17.00

PANELSAMTALE

Et kunstfelt mot oljeleting

– er klimakollaps noe fagforbund kan ignorere?

LENGDE: 90 MIN / SPRÅK: NORSK

Filmbyrået Jack inviterte til samtale om kunstnerorganisasjoners ansvar i klimakampen.

Moderator: Andreas Ytterstad, (OsloMet & Broen), Ida Madsen Følling (Norske

Billedkunstnere), Simon Stranger (Forfatter), Thomas Østbye (Norske Filmregissører).

61 RAPPORT 2023
VEGA, SALONGEN TIRSDAG 7 MARS KL. 18.00

The Battle For Iran’s Soul – Remembering As Resistance

FILM: HITCH – AN IRANIAN STORY / SAMTALE: FILM 71 MIN, SAMTALE 40 MIN / SPRÅK: ENGELSK

Do we really understand the uprising in Iran? Panel: Dr Pardis Shafafi, an Oslo based anthropologist and research fellow with the CNRS offsite project, Chowra Makaremi, director of Hitch – An Iranian Story, researcher at Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Paris, Zeina Bali, Director at Masahat, Open Spaces for Arab Culture in Exile.

FILM OG SAMTALE

Mammaen i meg – samtale etter film

FILM: MAMMAEN I MEG / LENGDE: FILM 83 MIN, SAMTALE 30 MIN / SPRÅK: NORSK

Samtale mellom Hilde Merete Haug, regissør av Mammaen i meg, og Anne Håskoll-Haugen om den krevende reisen dokumentaren viste seg å bli, og om hvor viktig det er å bryte stillheten rundt dette tabuog skambelagte temaet.

62
TIRSDAG 7. MARS KL 19.00 VEGA 2 VEGA 3 TIRSDAG 7. MARS KL 18.15 FILM OG
SAMTALE

Brainwashed – sexisme på det store lerretet

FILM: BRAINWASHED – SEX-CAMERA-POWER

LENGDE: FILM 107 MIN, SAMTALE 40 MIN / SPRÅK: NORSK

Dokumentaren Brainwashed dissekerer det moderne filmspråket og viser hvordan kvinner systematisk blir framstilt på film og hva det kan føre til for et samfunns kvinnesyn. Vi inviterer til samtale om kvinner på lerretet, både i Norge og Hollywood, og kampen for å endre dette. For det har blitt bedre – eller?

Samtale med Ingerid Salvesen (moderator) og filmfeminist Helene Aalborg.

Ikke en sånn fyr?

Viktig og vanskelig samtale om voldtekt

FILM: IKKE EN SÅNN FYR / LENGDE: FILM 40 MIN, SAMTALE 45 MIN / SPRÅK: NORSK

Panel: Ingerid Salvesen (moderator), Signe RosenlundHauglid, journalist og regissør av Ikke en sånn fyr, Anja Emilie Kruse, kriminolog ved

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS),

Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder ved DIXI ressurssenter.

63 RAPPORT 2023
VEGA 2 ONSDAG 8. MARS KL 17.45 FILM OG SAMTALE VEGA 2 TORSDAG 9. MARS KL 17.00 FILM OG SAMTALE
HUMAN LIVE

FILM OG SAMTALE

Et ærlig oppgjør om bistand og makt

FILM: ZO REKEN / LENGDE: FILM 86 MIN, SAMTALE 60 MIN. / SPRÅK: NORSK

Har bistandsarbeidere for mye makt? Hvordan er det egentlig å reise ut på oppdrag og skulle være «den hvite helten»?

Panel: Innleder: Terje Tvedt (Historiker og Professor, UiB, Lindis Hurum (generalsekretær Leger uten grenser), Sissel Aarak (Generalsekretær i SOS barnebyer), Anne Håskoll-Haugen (moderator)

FILM OG SAMTALE

Bosetting

og

sikkerhetspolitikk i Finnmark

FILM: SJARKENE SOM BARE FORSVANT

LENGDE: FILM 38 MIN, SAMTALE 45 MIN / SPRÅK: NORSK

Har den nasjonale politikken de siste tiårene bidratt til å uthule Finnmarks befolkningsgrunnlag?

Panel: Morten Strøksnes, (Forfatter, journalist og idéhistoriker),

Ingrid Vik (Spesialrådgiver i Utsyn

– Forum for utenriks og sikkerhet), Stig Arild Pettersen (moderator).

64 TORSDAG 9. MARS KL 17.30 VEGA 3
TORSDAG 9. MARS KL 20.30 VEGA 3

MOTFORESTILLINGER FILM OG SAMTALE

Arna’s Children

FILM: ARNA’S CHILDREN / SAMTALE 45 MIN

REGI: JULIANO MER-KHAMIS & DANNIEL DANNIEL

Dokumentarfilm om menneskerettighetsaktivisten

Arna Mer-Khamis og hennes arbeid med barn og unge

i Jenin flyktningleir. Etterfulgt av samtale med: Ahmed

Tobasi, kunstnerisk leder for The Freedom Theatre, og

Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen Norge.

Støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd VEGA – TEATERSALEN

TORSDAG 9. MARS KL 19.00

FILM OG SAMTALE

Hva er framtiden for sivil ulydighet i klimakampen?

FILM: SIVIL ULYDIGHET / LENGDE: FILM 37 MIN, SAMTALE 60 MIN / SPRÅK: NORSK OG ENGELSK

Har klimabevegelsen noe å lære fra demokratibevegelser

i andre deler av verden? Panel: Ingerid Salvesen (moderator), Jamila Raqib (leder av The Albert Einstein Instution).

Jonas Kittelsen (Leder av Extinction Rebellion Ung), Yngve Heiret (stipendiat

i Samfunnsgeografi UiO og

redaksjonsmedlem i Gnist.

FREDAG 10. MARS KL 16.45

65 RAPPORT 2023
– SALONGEN
VEGA
HUMAN LIVE

SAMTALE OG FILM

Vil framtidens kriger handle om mat og vann?

FILM: THE GRAB / SAMTALE 20 MIN, FILM 102 MIN

Hvordan stiller Norge seg i det internasjonale kappløpet om mat og vann?

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i samtale med Anne Håskoll-Haugen før filmen.

MOTFORESTILLINGER FOREDRAG MED RANIA ELIAS

Jerusalem – den glemte okkupasjonen

SPRÅK: ENGELSK

Frihetskamp og okkupasjon: Jerusalem sett fra en palestinsk kulturprodusents perspektiv. Helt siden 1990-tallet har Rania Elias arbeidet med å bygge en levende arena for palestinsk kunst og kultur i Jerusalem.

Støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd

66
FREDAG 10. MARS KL 17.00 VEGA 2 FREDAG 10. MARS KL 17.30 VEGA – TEATERSALEN

Hensynsløse tider: privatisering i helsevesenet

FILM: RUTHLESS TIMES

LENGDE: 60 MIN (KUN SAMTALE) / SPRÅK: NORSK

HUMAN og Fagforbundet inviterte til debatt om privatisering i helsevesenet.

SAMTALE FØR FILMVISNING

Argentina i 1985 – hvordan dømme et diktatur?

FILM: EL JUICIO (THE TRIAL) / LENGDE: SAMTALE 30 MIN, FILM: 3 TIMER / PAUSE MELLOM SAMTALE OG FILM / SPRÅK: NORSK

Hvorfor var denne rettssaken så unik og hva kan den fortelle oss i dag?

Panel: Nora Sveaass (Professor Emerita i psykologi), Anne Margrethe Sønneland (Førstelektor, ph.d., VID)

Gratis servering!

LØRDAG 11. MARS KL 14.00

67 RAPPORT 2023
research & script Markku Heikkinen & Susanna Helke cinrematography Sari Aaltonen F.S.C sound design Juuso Oksala film editing Markus Leppälä Inka Lahti Samu Kuukka production Timo Korhonen ROAD MOVIES Oy 2022 festival distribution RAINA FILMS What cannot be talked about, has to be sung RUTHLESS TIMES Songs of Care DIRECTOR SUSANNA HELKE MUSIC ANNA-MARI KÄHÄRÄ DEBATT ETTER
FREDAG 10. MARS KL. 17.00 (SAMTALE 19.15) VEGA
FILMVISNING
HUMAN LIVE
VEGA 2 + SALONGEN

FILM OG SAMTALE

Ukraina og rettsoppgjør

FILM: WHEN SPRING CAME TO BUCHA

LENGDE: FILM 66 MIN, SAMTALE 40 MIN / SPRÅK: NORSK

Hvordan vil et rettsoppgjør etter krigen i Ukraina kunne foregå?

Petter Eide (Moderator), Cecilie Hellestveit (Jurist og folkerettsekspert ved Folkerettsinstituttet), Gunnar Ekeløve-Slydal (Assisterende generalsekretær ved Den norske Helsingforskomité)

VIKA 3
FREDAG 10. MARS KL 18.00
69 RAPPORT 2023 HUMAN LIVE

Palestine – Art as Resistance & Resistance Against Art

SPRÅK: ENGELSK

Med hvilke midler skal du forsvare deg, når en av verdens mektigste militærstyrkene sparker inn døra di, banker opp og arresterer barnet ditt, eller dreper familien din? Samtale med Ahmed Tobasi, kunstnerisk leder for The Freedom Theatre in Jenin og Rania Elias, medgrunnlegger og direktør for Yabous Cultural Centre i Jerusalem.

MOTFORESTILLINGER FILM MED Q&A

The Journey of the Others

FILM THE JOURNEY OF THE OTHERS (2019), REGI: JAMIE VILLAREAL

På The Freedom Theatre i flyktningleiren i Jenin vokser det fram et kulturelt opprør; den neste palestinske intifadaen. En gruppe skuespillere risikerer livet for å virkeliggjøre drømmen om å spille i New York. Etter visning var det åpent for spørsmål fra salen til Ahmed Tobasi, kunstnerisk leder for The Freedom Theatre, som også er med i filmen.

Støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd

70
SØNDAG 12. MARS KL 13.00 VEGA – TEATERSALEN
MOTFORESTILLINGER SAMTALE
VEGA – TEATERSALEN
SØNDAG 12. MARS KL 15.00

India: A Dark Age of Journalism

FILM: WHILE WE WATCHED / LENGDE: FILM 94 MIN, SAMTALE 40 MIN/ SPRÅK: ENGELSK

On the state of journalism, human rights and freedoms in the age of rising Hindu nationalism in India. Panel: Harmeet Kaur (Moderator), Elisabeth Eide (Professor Dept. of Journalism and Media Studies, OsloMet, Anwesha Dutta (Senior Researcher, CMI).

FILM OG SAMTALE

Identity, Memory, and Reconciliation in Serbia

FILM: FORMØRKELSEN / LENGDE: 40 MIN /SPRÅK: ENGELSK

Talk after the film screening. Panel: Nataša Urban (Director, The Eclipse / Formørkelsen) Inger Skjelsbæk, (Professor and Director of Centre for Gender Research at the University of Oslo and Research Professor at PRIO), Nadia Delic-Klevstad, Forgotten Children of War Association.

71 RAPPORT 2023
VEGA 3 SØNDAG 12. MARS KL 16.00 FILM OG SAMTALE VEGA 1 SØNDAG 12. MARS KL 15.30
HUMAN LIVE

BRANSJEPROGRAM

Human er et viktig møtested for norsk dokumentarfilmbransje, og det er viktig for oss å legge opp til arrangementer som tilrettelegger for at bransjen kan møtes og diskutere under festivalen.

72
73 RAPPORT 2023 BRANSJEPROGRAM

RUTHLESS TIMES

Songs of Care

MESTERKLASSE MED SUSANNA HELKE

Hvordan lage en dokumentarmusikal

LENGDE: 75 MIN / SPRÅK: ENGELSK

Visning av Ruthless Times – Songs of Care i Vega 1 etter mesterklassen, krever egen billett.

Susanna Helke har laget en dokumentarmusikal om krisen i den finske eldreomsorgen. Det som ikke kan vises, må synges! I denne mesterklassen forteller

Susanna Helke hvilke valg hun har tatt i prosessen med å lage en dokumentar med musikalinnslag.

TIRSDAG 7. MARS KL 16.00

VEGA – SALONGEN

75 RAPPORT 2023
research script Markku Heikkinen & Susanna Helke cinrematography Sari Aaltonen F.S.C sound design Juuso Oksala film editing Markus Leppälä Inka Lahti Samu Kuukka production Timo Korhonen ROAD MOVIES Oy 2022 festival distribution RAINA FILMS What cannot be talked about, has to be sung
BRANSJEPROGRAM
DIRECTOR SUSANNA HELKE MUSIC ANNA-MARI KÄHÄRÄ

Regissørene i det norske konkurranseprogrammet

LENGDE: 75 MIN / SPRÅK: NORSK OG ENGELSK

Bli med når regissørene bak filmene i årets norske konkurranseprogram forteller om arbeidet, utfordringene, suksessene og hemmelighetene bak ti av årets beste norske dokumentarfilmer.

MESTERKLASSE MED JON BANG CARLSEN

Dokumentarfilmens troverdighet

– må det være ekte for å være sant?

SPRÅK: DANSK / LENGDE: 90 MIN

Debatten om dokumentarfilmens grenser er evig aktuell.

Vi inviterer den Jon Bang Carlsen for å fortelle fra sitt eget arbeid, om hvordan han tenker om iscenesettelse i dokumentarfilm og hvilke praktiske, kunstneriske og etiske utfordringer han møter med sin framgangsmåte.

Bang Carlsens film Dreaming

Arizona vises før mesterklassen.

LØRDAG 11. MARS KL 15.30

76
VEGA – NEDRE FOAJÉ FREDAG 10. MARS KL 17.00
REGISSØRMØTE
VEGA – SALONGEN

ÅPENT FOR ALLE

Utdeling av Humanprisen og HRHW-prisen

77 RAPPORT 2023
LØRDAG 11. MARS KL 18.00 VEGA – SALONGEN
BRANSJEPROGRAM

TEATER+KUNST

78

Teater og kunst bidrar til å skape refleksjon omkring hvordan

virkelighet formidles i et annet formspråk enn dokumentarfilm.

Dette gir en nærhet til tematikken som engasjerer publikum.

Å blande ulike kunstuttrykk gir nye impulser, og bidrar til at festivalen henvender seg til et mangfoldig publikum.

I år samarbeidet vi med MOTforestillinger som stod for teaterforestillingene og workshops, og med Kunstplass som stod for årets festivalustilling.

79 RAPPORT 2023
HUMAN KUNST + TEATER

MOTFORESTILLINGER WORKSHOP

Workshop med The Freedom Theatre

Workshop med Ahmed Tobasi fra The Freedom Theatre i Jenin, om skuespillerkunst som motstandsverktøy.

MOTFORESTILLINGER TEATER / ISCENESATT LESNING

Revolusjonens løfte

Teaterstykket er en naken beretning om situasjonen i Palestina/Israel sett fra palestinske aktivister, kunstnere og

kulturarbeideres ståsted. Samtidig eksponeres makthaveres frykt for å miste kontrollen over narrativet. Støttet av Fritt Ord, FFUK og Norsk Kulturråd

80 LØRDAG 11.
/
12.
18.00
MARS
SØNDAG
MARS KL
VEGA
RAPPORT 2023 HUMAN TEATER
ONSDAG 8. MARS KL 10.00 VEGA
82
83 RAPPORT 2023 HUMAN KUNST A
CELLARCUBE 7. MARS KL 17.00
4. MARS (VERNISSAGE KL 15.00) ÅPENT ONS – SØN KL 12.00-16.00

FESTIVALGJESTER

Ahmed Tobasi

Andreas Ytterstad

Anja Emilie Kruse

Anne Beate Tvinnereim

Anne Margrethe Sønneland

Anne Marte Blindheim

Anton Ligaarden

Anwesha Dutta

Aslak Heika Hætta Bjørn

Berat Jusufi

Betina Pasquali de Fonseca

Bjørn Gunnar Saltnes

Bård Ydén

Cecilia Salinas

Cecilie Hellestveit

Chowra Makaremi

Cicilie Asboll

Eirin Gjørv

Eirin O. Høgetveit

Elisabeth Eide

Elisabeth Langdal

Erling Borgen

Fazila Amiri

Gerald Folkvord

Gunhild Westhagen Magnor

Gunnar Ekeløve-Slydal

Guri Kulås

Harald Stanghelle

Harmeet Kaur

Hassan Nawaz

Helen Christie

Helene Ramnæs

Helge Ryggvik

Hilde Merete Haug

Ibrahim Mursal

Ida Madsen Følling

Ina Tin

Inger Skjelsbæk.

Ingrid Fadnes

Ingrid Vik

Ingvild Hunsrød

Iram Haq

Jim Hansen

Johanne Sandvik

Jon Bang Carlsen

Jon Haukeland

Jonas Brenna

Jonas Kittelsen

Julia Dahr

Larissa Avelar

Lina

Line Khateeb

Mariana Zabala

Mariken Halle

Marit Hernæs

Marte Wulff

Maya Singh

Mette Cheng Munthe-Kaas

Mia Bjerkestrand

Morten Strøksnes

Nadia Delic-Klevstad

Nataša Urban

Nefise Özkal Lorentzen

Nora Sveaass

Ola Henningsen

Olha Tsybulska

Omar Samy Gamal

Pardis Shafafi

Paul René Roestad

Per Arvid Håkonsen

Per Robstad

Petter Wille

Racha Helen Larsen

Ragnhild Nøst Bergem

Ragnhild Sørheim

Rania Elias

Rannveig Kvifte Andresen

Rina Mariann Hansen

Runar Gudnason

Ruslana Burova

Samina Vabo Ansari

Signe Pahle

Signe Rosenlund-Hauglid

Simon Stranger

Sissel Aarak

Sofie Høgestøl

Stig Arild Pettersen

Susanna Helke

Terje Tvedt

Thomas Østbye

Ulises de la Orden

Umar Ashraf

Vibeke Heide

Yngve Heiret

Yunyun Zhou

Zaradasht Ahmed

Zeina Bali

84

SAMARBEIDSPARTNERE

Det som gjør HUMAN unik som festival er vårt omfattende nettverk av samarbeidsorganisasjoner. Nærmere hundre sivilsamfunnsorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner og fagorganisasjoner, kulturorganisasjoner og selskaper er i nettverket, og herfra får festivalen uvurderlige innspill til tematikk og filmer til programmet, faglige vurderinger av filmer og utforming av debatter, høyt kompetente paneldeltakere og moderatorer, bistand i utgifter til leie av lokaler og deltakere, og ikke minst bistår de festivalen i å nå ut til interessegrupper vi ikke ville nådd uten nettverket.

Noen eksempler på samarbeid under årets festival var:

• Under årets festival samarbeidet vi med Afghanistankomitéen om både en flott afghansk ramme rundt åpningsarrangementet i form av servering av afghansk te og snacks, afghanske dekorasjoner og musikk, innledning til åpningsfilmen og moderering av Q&A med filmens regissør.

• Vi samarbeidet med Finsk-norsk kultursenter om den finske filmen Ruthless Times –Songs of Care, hvor regissør Susanna Helke holdt mesterklasse og Q&A til visningen.

• I samarbeid med Filmbyrået Jack organiserte vi debatt om kunstfeltets holdning til klimakampen.

• Vi samarbeidet med Fagforbundet om debatt om privatisering i helsevesenet, og med Argentinas amabassade og LO om samtale om rettsoppgjøret i Argentina i 1985.

• I samarbeid med Masahat – For Arab Culture in Exile hadde vi visninger av filmer og samtaler om den syriske borgerkrigen og om revolusjonen i Iran.

• Samarbeid med Amnesty International og NRK om premiere på De siste dødsdømte og samtale om dødsstraff.

86
87 RAPPORT 2023 SAMARBEIDSPARTNERE
88
89 RAPPORT 2023 MODERN TIMES REVIEW TH E EU ROP EAN DOCU MEN T ARY MA G AZINE sammen for de forfulgte SAMARBEIDSPARTNERE

HUMAN ÅRET RUNDT

I samarbeid med Oslo Dokumentarkino viser HUMAN dokumentarer på Vega Scene i vårt helårsprogram. På programmet for 2023 står blant annet We Are Many, i anledning 20-årsmarkeringen for invasjonen av Irak, Baghdad on Fire med besøk av regissør Karrar AlAzzawi, Den siste filmen om Wam & Wennerød, og The battle for Chile i anledning 50-årsjubilelum for revolusjonen i Chile.

Oslo Dokumentarkino

Stiftet i 2003 for å skape et bedre tilbud av aktuell dokumentarfilm

til publikum i Oslo. I 2008 startet Oslo Dokumentarkino festivalen Human Rights Human Wrongs sammen med Menneskerettighetshuset i Oslo.

I 2017 ble festivalen skilt ut som et eget selskap og endret navn til Human Internasjonale Dokumentarfilmfestival. Festivalen skapte et større og bredere tilbud av dokumentarfilm og innstiftet to filmpriser.

Oslo Dokumentarkino er fremdeles en sentral samarbeidspartner for festivalen og bidrar både med ressurser og kunnskap, til programmering, planlegging og gjennomføring av Human-festivalen.

91 RAPPORT 2023
ÅRET RUNDT
WWW.HUMANFILM.NO
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.