Human idff rapport 2022

Page 1

RAPPORT 2022

RAPPORT 2022

International Documentary Film Festival 28 February – 6 March 2022 Oslo

1


FESTIVALADMINISTRASJON Ketil Magnussen, festivalsjef Rebecka Hildebrand Gyllerup, administrativ leder Even Sebastian Skallerud, programsjef Kari Nøst Hegseth, redaktør Guro Sollie Hansebakken, innholdsprodusent Ida Verlo Ifwarsson, festivalkoordinator Torje Hausvik Olsen, frivilligkoordinator Kjersti Kanestrøm Lie, produsent Jovita Steinbergaite, praktikant PROGRAMRÅD Anne Håskoll Haugen, Ingerid Salvesen, Stig Arild Pettersen, Sarah Kazmi STYRE Christian Ruge, Tonje Hessen Schei, Andreas Galtung DESIGNERE Maria Astrup og Kristin Bø

2


RAPPORT 2022 Overblikk Årets festival i tall En bærekraftig festival Sagt om festivalen i 2022 Årets festivalpublikum Presseklipp Skolevisninger Festivalåpning Prisutdeling Konkurranseprogrammet HUMAN Film HUMAN Live HUMAN Året rundt Gjester og samarbeidspartnere

4 6 7 10 12 14 16 18 24 25 28 42 55 56


HUMAN INTERNASJONALE DOKUMENTARFILMFESTIVAL – VIKTIGERE ENN NOENSINNE! HUMAN IDFF er Oslos største dokumentarfilmfestival, og årets var den 14. festivalen i rekken. Etter en heldigital festival i 2021 kunne vi i år omsider invitere tilbake til kinosalene uten restriksjoner, som den første festivalen i byen. 35 filmer, to teaterforestillinger, samtaler, workshops og debatter, en kunstutstilling og en quiz ventet publikum i uka 28. februar til 6. mars på Vega Scene, Vika kino og Kunstplass. I tillegg hadde vi et digitalt tilbud for deler av filmprogrammet. Det var en festival vi aldri tok for gitt at vi skulle få gjennomføre fysisk i kinosalene, og vi er svært takknemlige for at vi til slutt fikk laget en normal festival fylt med folk, filmer og debatt, tross både

4

pandemi og helt spesielle og dramatiske dager. Festivalen åpnet kun fire dager etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Årets program omfattet alt fra virkelig tøffe historier til personlige feelgoodfilmer, som den plutselig svært aktuelle Trenches om skyttergravskrig i ØstUkraina, ekteskapsdrama i Iran og kampen om historien i sørstatenes USA; og fra letingen etter den sårbare snøleoparden blant Himalayas tinder til søken etter mikroøyeblikk av kjærlighet på Tinder.


Det norske konkurranseprogrammet viser igjen viste at norsk dokumentarfilm står sterkt med bredde i tematikk og form, med personlige fortellinger fra barnehagen til storpolitikken, og med filmer som reflekterer både samtiden og historien. Det internasjonale konkurranseprogrammet for beste menneskerettighetsfilm tok oss med rundt kloden, men satt også søkelyset på utfordringer i Norden og Europa, det være seg urfolksrettigheter, retten til å protestere, eller til å søke trygghet fra krig. Også i år bød HUMAN på et omfattende og spennende live-program utenfor kinosalen. Med to teaterstykker, kunstutstilling og mangfoldige samtaler, introduksjoner og Q&As kunne vi igjen møtes, diskutere, og forhåpentligvis bli både engasjert og klokere. Blant høydepunktene var samtalen med Julie Wilhelmsen og Tor Bukkvoll om krigen i Ukraina, økonom og nobelprisvinner Joseph Stiglitz’ refleksjoner om paradigmeskifter i vår tid, eller teaterstykket Folkefiende om de personlige dilemmaene i å engasjere seg i klimakampen.

RAPPORT 2022

Vi tror på dokumentarens unike kraft i å formidle og engasjere, og i slike dramatiske tider opplever vi det som viktigere enn noensinne å være en arena som samler publikum og filmskapere, og stimulerer til debatt og handling.

5


ÅRETS FESTIVAL I TALL

35 97 78 gjester

filmer

4350 publikummere*

samarbeidspartnere og bidragsytere

110

* Under og etter pandemien har kulturlivet slitt med å trekke publikum til arrangementer. Det merket også vi, som den første festivalen uten covid-restriksjoner på publikum i Oslo. Besøkstallet for 2022 var omtrent halvert i forhold til forrige fysiske festival i 2020.

arrangementer

6


FOKUS PÅ BÆREKRAFTSMÅLENE

BÆREKRAFTSMÅL 5 LIKESTILLING MELLOM KJØNNENE

BÆREKRAFTSMÅL 12 ANSVARLIG FORBRUK OG PRODUKSJON

BÆREKRAFTSMÅL 13 STOPPE KLIMAENDRINGENE

Filmen Children of the Mist handler om unge jenter blant Hmong-folket i Vietnam, som er utsatt for barne- og tvangsekteskap (delmål 5.3). As I Want handler om kampen mot kjønnsdiskriminering, trakassering og seksuell vold i Egypt gjennom det siste tiåret (delmål 5.2), mens Fly So Far følger aktivistene i El Salvador som tar opp kampen mot mot et system som fengsler kvinner for spontanabort (delmål 5.6). Sistnevnte film ble ledsaget av innledninger av fagpersoner fra Senter for utvikling og miljø og Human Rights Watch.

Åpningsfilmen Ascension løfter fram Kina og kinesiske arbeideres reise inn i et globalt overflodssamfunn gjennom en myriade av inntrykk fra kinesisk arbeidsliv. Eirik Havnes sitt dikt Paradigmeskifte og filmen Who We Were ga kraftfulle argumenter for behovet for paradigmeskifte innen økonomifaget, og utfordrer rådende forestillinger om vekst og forbruk. Teaterstykket En Folkefiende utfordret til samtaler om forbrukets psykologi i møte med klimakrise, mens debatten om Åpenhetsloven blant annet tok opp ansvarlighet i forbindelse med offentlige anskaffelser.

Aktivisme var et særskilt fokus på årets festival, med film, podkastkino og livearrangementer om strategiene som tas i bruk verden rundt i kampen mot klimaendringer og biomangfoldskrise. Filmen Rebellion, workshopen Hvordan ta makta tilbake i dagens samfunn, og samtaler om globale miljøforkjempere og om sivil ulydighet bidro til å belyse sivilsamfunnets rolle i å motarbeide klimaendringer.

RAPPORT 2022

2022-utgaven av HUMAN fortsatte fokuset på utvalgte bærekraftsmål, gjennom filmprogrammet, teaterforestillinger, samtaler, podkastkino og en interaktiv workshop. Årets program inneholdt tematikk som omhandlet en rekke ulike bærekraftsmål, og især de følgende:

7


GJENBRUKS-MERCH På årets festival ønsket vi å fokusere på gjenbruk av vårt lager med tidligere års festival–t-skjorter og bærenett, som et alternativ til å trykke opp nye. I samarbeid med våre designere laget vi derfor merker med årets profil som vi trykket over de tidligere t-skjortene, som årets frivillige brukte.

8

Vi lånte også en tekstilpresse hvor vi trykket merker med årets profil på tidligere års festival-bærenett, og samlet i tillegg inn andre bærenett som vi trykket vår profil over. Vi hadde et tilbud hvor alle kunne komme til årets frivilligstand på Vega med et gammelt bærenett, og få trykket årets Human-profil over. Til neste år planlegger vi å trykke opp nye årsnøytrale t-skjorter og bærenett, slik at de kan benyttes i flere år.


9

RAPPORT 2022


SAGT OM FESTIVALEN 2022

Å ankomme HUMAN filmfestival fra en utkant langt nord var som å komme til en sydlandsk energi. Masse folk, boblende fellesskap og glede. Jeg ble møtt av så mye vennlighet, entusiasme og profesjonalitet. Arrangørene i HUMAN gjorde mye for å skape et faglig og godt fellesskap for oss som deltok på festivalen. Og filmprogrammet var spennende. For meg var det spesielt fint å møte så mange andre norske filmskapere og få en forståelse av hvordan de jobbet. Takk til HUMAN og gjengen bak festivalen. Strålende folk hele veien. EVA CH. NILSEN Regissør av Smile og vinke

Å delta på HUMAN var et høydepunkt i Spires kampanjeperiode. Festivalen er en viktig arena for å belyse og diskutere tema rundt menneskerettigheter, både når de respekteres og når de brytes. Det kan være vanskelige samtaler å ha, men nettopp derfor er det nødvendig at vi gjør det, og at årlige festival slik som HUMAN hvor man bruker forskjellige medier til å formidle budskapet finnes. SPIRE

10


My favorite human rights festival in the world. Why? Dedicated audiences, who really care about the issues, and are not just there to see a film. After our screenings at HUMAN, we met Burmese activists, former asylum seekers, NGO experts and academics working on Myanmar. They came up to us after the screenings saying: how can I help? Wanting to help the general cause, but also wanting to help the specific filmmakers in the film. This is what makes HUMAN special. We have been to HUMAN I think 5 times now if I remember correctly, and it feels like visiting family now. Coming home. We are grateful for having a family like this in the human rights filmmaking world. PETR LOM Prisbelønt filmskaper, co-produsent for Myanmar Diaries

BÅRD VEGAR SOLHJELL Direktør, NORAD

HUMAN er en svært viktig arena for dokumentarfilm og kan være et springbrett for norske dokumentarfilmer både nasjonalt og internasjonalt. GUNNHILD WESTHAGEN MAGNOR Regissør av Store små mennesker, vinner av HUMAN-prisen 2022

RAPPORT 2022

En del av det å ta vare på og utvikle det frie ord, og det åpne samfunn, er å støtte og sørge for at kritikk, debatt og samtaler i fellesskap er tilgjengelig, spres og er levende. Det gjør Human.

11


PUBLIKUMSUNDERSØKELSEN 2022

ÅRETS FESTIVALPUBLIKUM HVOR BOR DU?

HVA ER DIN ALDER? – Som vanlig er kombinasjonen av film og samtale svært bra.

12


HVOR MANGE GANGER HAR DU VÆRT PUBLIKUM PÅ HUMAN IDFF?

– Hvordan mer ukjente filmer og debatter blir fremhevet til oss «vestlige folk».

– Godt program, gode samtaler, god stemning.

RAPPORT 2022

– Liker stemningen, kvaliteten, treffe kjente, og at så mange av filmene følges av ulike arrangementer. Veldig, veldig bra!

13


dmange dyre er

var Oslos e i fjor. Den var dt selskap.

Nytt tilbud: Fikk kritikk. Satser nå på nye boligtyper.

Våre nye elbåter gir en ekte drømmefølelse

PRESSEKLIPP 2022 Boliggigant tilbyr deleierskapsmodell til kjøpere uten mye egenkapital. Oslo • side 6–7

Festival: Klart for dokumentarfilm i Oslo

Det beste av norsk og internasjonal dokumentarfilm venter på å gjøre Oslo-folk litt klokere.

Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen Oslo • side 22-23

Oslo • side 15–17

a

Torsdag 24. februar

2022

Grunnlagt 1860 av Christian Schibsted

Svensk 12-åring ble Human erold enat. barnes tilta Moren festival med etlt.

aktivt til at

medvirket klartMoren budskap. ble barnesoldat i IS, sønnen heter. 30

TORSDAG 3. MARS 2022

KULTUR lse i den unike AFTENPOSTEN En avgjøre mener svenske myndig

rettssaken er ventet i mars.

«Ascension» av Jessica Kingdon rapporterer fra Kinas arbeiderklasse, her fra en sexdukkefabrikk. Foto: Human

Nyheter • side 16–18

Sjelden har dokumentarfilmen stått så sterkt som i dag, ikke minst her i Norge. (...) DAGSAVISEN

Putins kompiser på 14 vestlig svarteliste

r blant

Storaksjon Anbefalt Human-film mot å legge ned fødetilbud i Oslo

Dokumentarfilm fra hele verden står i fokus på festivalen Human i Oslo. Her er fire anbefalinger.

ningen i tida etterpå. Men blant co-produsentene finner vi det norske selskapet Ten Thousand Images, som blant annet har fått støtte fra Fritt Ord. Dette sammensatte dokumentet – som består av ti enkeltstående filmer – skildrer råskapen i overgrepene og lammelsen av et helt samfunn, men

Norges mest kjente klinikk

■ MODE STEINKJER

Absurd klasseportrett

5

DOKUMENTAR «Ascension» Regi: Jessica Kindon USA/Kina, 2021

«Ascension» tar i tur orden for seg den produserende arbeiderklassen i Kina som lager alt fra

konsumersamfunnets mørkesider. Det hele fortalt med sterke farger, empati og mye iakttakende humor.

Voksesmerter

Fokus på overgrep

DOKUMENTAR


20

ONSDAG 2. MARS 2022

KULTUR

– Tematikken er ikke utdatert 15

Torsdag 24. februar 2022

Oslo Helgen

Dokumentarfilmregissør Kenneth Elvebakk. Foto: Ihne Pedersen

Regissør Kenneth Elvebakk har laget en dokumentarfilm om åpne skeive ungdommer og mener at det fortsatt er behov for slike filmer i dag.

Guide

Kunstprogrammet på Kistefos er klart Kistefos utvider sesongen og åpner dørene en måned tidligere enn før. Årets sesong varer fra 30. april til 16. oktober og vil by på to nye verk i skulpturparken, samt nye kunstutstillinger i de to galleriene The Twist og Nybruket Galleri. I anledningen skulptur nummer 50 i skulpturparken avdukes et stort verk av den franske kunstneren Pierre Huyghe. Second Law blir det største og mest ambisiøse verket på Kistefos til dags dato. «Huyghes område ligger på en øy som til stadighet oversvømmes med vann, i nærheten av det fungerende kraftverket. På denne måten knytter også verket seg til KistefosŽ industriarv», heter det i pressemeldingen. Som årets andre skulptur avdukes et nytt og steds-spesifikt verk av den norske kunstneren Tone Vigeland. Skulpturen er laget i stål og vil inngå i den permanente skulptursamlingen på Kistefos. På utstillingsfronten er Kistefos fra 30. april klar med soloutstilling av kunstneren Paulina Olowska. Utstillingen omfatter malerier, keramikk, installasjon og film, både tidligere og nyere verker, inkludert nøkkelverk fra Christen Sveaas Kunstsamling og Christen Sveaas Kunststiftelse. Kistefos ligger på Jevnaker, én time nordvest for Oslo. (NTB)

Ansvar hos skolen Elvebakk ville følge åpne skeive ungdommer gjennom årene på ungdomsskolen og se hvordan samfunnet rundt dem, elever, lærere, søsken eller foreldre reagerte og snakket med dem om det å være skeiv. Det hele begynte med at han spredde informasjon om prosjektet sitt gjennom ulike nettverk for skeive ungdom. I løpet av et års tid hadde han snakket med omtrent 70 ungdommer, prøvefilmet ti av dem, og endt opp de fire som er å se i filmen. Hele Ingrid Åbergsjord prosessen har tatt fire-fem år. – Vi har også filmet noen som ikke endte opp med å bli med i

filmen, fordi vi vurderte det som at de har det så dårlig psykisk at de ikke burde være med. Så vi byttet ut en del ungdom underveis, man vet jo ikke når man begynner å filme så unge personer hva som kan skje med dem. Men nå har jeg jo fire ungdom som alle er godt rusta til å møte offentligheten, som står i det og er modige og tøffe. Det har vært utrolig fint å lansere filmen sammen med dem, sier Elvebakk.

Byttet ledelse

I filmen møter vi Runa (15), Viktor (16), Dina (16) og Joachim (16). Viktor og Dina følges gjennom tre år på ungdomsskolen, mens Joakim følges de siste to, fordi han kom inn i prosjektet litt senere enn de andre. Runa følges fra det siste året på barneskolen og inn i overgangen til ungdomsskolen. – Jeg opplevde at Runa var så utrolig fin i måten hun snakket om det å være skeiv på, så fornuftig og klok. Derfor er hun med, selv om hun er to år yngre enn de andre, sier Elvebakk. I en scene i filmen ser vi foreldrene til Runa lese opp samtalen de har hatt med skoleledelsen på e-post. Foreldrene blir opprørte under høytlesingen, fordi de opplever at skolen ikke tar Runa sin situasjon på alvor. Elvebakk synes det er trist at skoleledelsen ikke forstår hvilket ansvar de har for å skape et trygt miljø for alle, inkludert de skeive. Nå, etter at filmen er ferdig, har Grünerløkka skole, som Runa var elev hos, byttet ledelse og rektor. – Den nye rektoren var blant de første som fikk se filmen. Hun ble veldig lei seg over det Runa hadde opplevd og sendte blomster til henne med en unnskyldning på vegne av skolen. Jeg synes det er fint at de bytta ledelse, og håper at de nå vil skape et godt miljø for alle, sier Elvebakk. De skolene han har besøkt som har hatt mange åpne skeive elever, tror han har en ledelse

Runa (til høyre) er en av ungdommene vi følger i dokumentarfilmen «Hei verden». Her er hun sammen med som er bevisst på det å jobbe konkret for å skape et fritt og trygt miljø for alle.

Ikke utdatert tematikk Flere ganger har Elvebakk møtt voksne som sier at det virker greit å være skeiv i Norge i dag. Er det da behov for å lage en film om dette nå? – Nei, det er ikke helt greit, svarer jeg da. For når de er så unge, så trenger de å være trygge nok til å komme ut. Jeg reiser rundt i Norge med filmen, akkurat nå i Viken for å vise den til tiendeklassinger. Jeg trodde kanskje de var for gamle, men det er de ikke. Tematikken er heller ikke utdatert. Det er helt klart et behov for å vise den, sier han.

Han synes det er spennende å reise rundt med filmen, fordi han møter alt fra elever som er engasjerte og snakker om seksualitet og inkludering av skeive, til elever som viser motstand til tematikken og ikke ønsker å se filmen, eller synes det er rart at det finnes skeive mennesker. Han har også møtt elever som sier høyt i klassen at de skeive havner i helvete. – Det erHuman spennende å høre fra Foto: dem som har motstand til tematikken, fordi jeg prøver å forstå hvorfor de har det og hvor det kommer fra. Det fører også til en viktig debatt.

Oscar-nominert kapitalisme-kritikk

H

uman dokumentarfilmfestival åpner med «Ascension», en lavmælt og underfundig film som inviterer oss til å tenke over vårt eget varekonsum og bruk- og kast-kulturen i samfunnet. Den er nominert til Oscar i kategorien «beste dokumentar» sammen med blant andre den dansk-norske animasjonsfilmen «Flukt» og konsertfilmen «Summer of Soul». Spilt inn i Kina. Regissøren Jessica Kingdon vokste opp i USA med amerikansk far og kinesisk mor. Mens hun gikk på filmskole i hjemlandet, lærte broren seg mandarin og flyttet til Kina for en periode. Slik ble Kingdom inspirert til å utforske morens hjemland. Opprinnelig planla hun en kortfilm-trilogi om produksjon, forbruk og avfall, men fordi det var vanskelig å få finansiering, valgte hun til slutt å

lage én langfilm. Filmen er spilt inn på 51 ulike steder i Kina. Tittelen «Ascension» er inspirert av et dikt som oldefaren hennes skrev. Substantivet «ascension» som direkte oversatt betyr «oppstigning», sikter her til å stige i gradene og få en høyere rang eller sosial status. Stilistisk film. Den bildedrevne filmen kan tidvis oppleves som monoton. Det er få replikker i den og ingen fortellerstemme. Men den har stilistisk særpreg og er visuelt sterk. Regissøren har sagt at hun ønsker å lage eksperimentelle filmer i grenselandet mellom videokunst og dokumentar. Vi er flue på veggen i arbeidshverdagen til en rekke kinesiske arbeidere. I starten er vi innom blant annet en tekstilfabrikk. Filmen er laget med respekt for arbeiderne, men skildrer det rutinepregede arbeidet som virker dørgende kjedelig.

Åpne samtaler Elvebakk tror de fire ungdommene syntes det var spennende

«Ascension» får litt mer glimt i øyet når regissøren etter hvert beveger seg til å skildre serviceyrker. Vi er innom en fabrikk der det lages sexdukker som modelleres nøyaktig etter kundens ønsker, en butlerskole og et fornøyelig smilekurs. Regissøren skaper en meditativ stemning som gir publikum rom til å tenke selv, og gir et innblikk i det moderne Kina som skjuler seg under glansbildet de presenterer utad.

g4

Les også på neste side →

LE MONDE DIPLOMATIQUE NORGE

30 24

TIRSDAG 1. MARS 2022

KULTUR

Hygge-TV i Russland? Umulig, ifølge ny film

Foto: Nils Petter Lotherington

Dokumentarfestivalen Human i Oslo tematiserer tidens store emner – korona, klima og kjønn – alt mens festivalen gir en unik sjanse for dialog og menneskemøter.

Dokumentarfilm Ascension Regi: Jessica Kingdon Vises 28. februar kl. 18.00 og 18.30 på Vega, samt 5. mars kl. 21.00 på Vika

kjæresten sin.

å bli filmet da prosjektet først begynte. Men etter hvert som de fortsatte, skjer det ting i livene deres. – Når jeg ber om tilgang til å filme ting som er vanskelig også, så er jo det noe annet enn å filme konfirmasjoner og skoleavslutninger. Det har vært litt tøft for dem, sier han. Men sammen har de hatt mange gode samtaler. I de samtalene har også Elvebakk delt av sine erfaringer. Selv er han født i en tid der homoseksualitet var straffbart. – Da jeg gikk på barneskolen ble homoseksualitet som sykdom fjernet. Jeg hadde en helt annen bakgrunn som skeiv enn ungdommene jeg har møtt. Min ungdomstid på 70- og

LE MONDE diplomatique – MARS 2022

Utstilling

– Når man jobber med så unge personer, må man være sikker på at de tåler offentligheten. De må ha gode personer rundt seg og tåle å stå i det når filmen skal ut. Det sier regissør for dokumentarfilmen «Hei Verden», Kenneth Elvebakk, til Dagsavisen. Filmen er en del av programmet til dokumentarfilmfestivalen Human, som skyter fart på mandag. «Hei Verden» er en feiring av barn og unge som har mot til å være annerledes og være stolte av identiteten sin. I filmen følger vi fire skeive ungdom gjennom tre år – fra begynnelsen til slutten av ungdomsskolen. Ideen om å lage en film med en slik tematikk fikk Elvebakk da han reiste rundt på ulike skoler i Norge med den forrige filmen hans «Ballettguttene». Av ren nysgjerrighet spurte han lærerne på de ulike skolene om de hadde noen åpne skeive elever. Dette var i 2016, da den tredje sesongen av den populære ungdomsserien SKAM nettopp hadde kommet ut. I den sesongen følger vi Isak, som forelsker seg i Even. – Veldig få lærere fortalte om åpne skeive elever på ungdomsskolen. Det syntes jeg var veldig rart, og da slo det meg at jeg burde lage en film om de som tør å være åpne, sier Elvebakk.

Children of the Mist (Diem Ha Le).

Filmfestival. Dokumentarfestivalen Human i Oslo tematiserer tidens store emner – corona, klima og køn – alt imens festivalen giver en unik chance for dialog og menneskemøder. S M Filmkritiker.

RAPPORT 2022

■ THALE ENGELSEN

Endelig kan vi se film sammen igen – og tale om dem

M

Det er lægen Kavehs bekymring over at påpeger, er det jo blot magthavernes disennesket er ved at ryste en myndighedernes ageren under pandeverdensomspændende pandemi mien og vurdere om de mange tiltag og føle sig beskidt, som om selve hans skæg kurs , der er sat i verden for at fjerne det af sig. Efter to år med restriktio- restriktioner fandt et passende leje. Vi bærer virussen i sig, som han kan bære yderst alvorlige perspektiv. I virkelighener, mundbind, regler og afstand, bør møde andre menneskers oplevelse ind til de sårbare patienter. Det er det røde den er der tale om en klimakrise eller en i sygeplejersken pande efter og det er blandt de førvi befinderFilmregissør os i en aftryk kan vi efterhånden men komme ved oppafavpandemien, «F@ck This Job» er dokumentarfilmen om den russiske TV-kanalen Dozjd, som skulle være en hyggelig underholdningskanal, somhinanden fort ble slukt nyhetsbildetfordi i Russland. Vera Krisjevskaja følgerJulies kanalgründer Natasjaklimakatastrofe, Sindejeva. Human ste foto: mål hos aktivismegruppen Extinction igen. For mig og sikkert også andre vel- del af verden, hvor alting synes at være at have båret visir hele dagen. Filmen er Begge stillede vesterlændinge var corona-tiden lettere. Og endelig bør vi også have en på ingen måde et originalt værk. Vi har Rebellion (XR), at få politikere til at medier, sier Magnussen i legg kommer for journalistenes Men vi håper å få Tikhon reflekteret samtale om den særlige tid, set lignende sager både i amerikansk og erklære, at vi befinder os i en klimakrise. en mulighed at møde sig selv og sine De ville bare lage en hyggelig kulturkanal siske Human. Dzjadko direkte, elendige Filmen følger gruppen fra den spæde en samtale som både peger bagud og kinesisk kontekst, men dagbogsformen nærmest arbeidsforhold, på ny. Gå ind i der en boble, findepå videolenke på TV. Det viste seg å være svært vantrusler og sensur er en del av så han kan fortelle både om fungerer upåklageligt, og filmskaberne start i 2018 og stort set op til i dag. familielivets intimitet og nærvær, reflek«Agenter» bildet «F@ckfremad. This Job» tegner skelig i Putins Russland, viser filmen om Med andre ord ble det mer og hverdagen. har gjort et flot stykke arbejde med at Mestendels er der tale om en lidt konventere, leve en anelseblir mere simpeltav og Dozjd, roligt. og om situasjonen i – Journalistene stadig for åkommet ha værttiltilatstede Russland sammenklippe det store materiale. tionelt fortalt dokumentar, der primært Nu er tiden briste den boble, og Ukraina akkurat «de utenlandske agentene» – altså lokale mer tydelig at det ikke var arrestert Verden og mennesket demonstrasjoner. Kontorene nå, sier Et Ketil Magnussen. mulig for Dozjd å være en påmøde består af en masse talking heads, altså verden og medmennesket igen. journalistene – i «F@ck This Job». «optimistisk kulturkanal», slik er blitt raidet flere ganger. De står jo ikke stille blot interview-sekvenser med folk der sidder berigende sted presset. at starteRisikunneFra være på TO VEJE I AKTIVISMEN skyttergraven Natalija Sindejevas opprinne- føler helt klart

15


SKOLEVISNINGER I år samarbeidet vi med Den kulturelle skolesekken (DKS) om årets skolevisninger. I alt hadde vi 662 VGS-skoleelever med fra 18 forskjellige videregående skoler. Filmene på årets skolevisninger var Shabu og Shadow Game.

16


BEATE EKELØVE-SLYDAL

Shabu

Shadow Game

BELGIA, NEDERLAND / 2021 / 75 MIN / NEDERLANDSK REGI: SHAMIRA RAPHAËLA

NEDERLAND / 2021 / 90 MIN / PERSISK, PASHTO, ARABISK, KURDISK, ENGELSK REGI: EEFJE BLANKEVOORT, ELS VAN DRIEL

En sjarmbombe av en film om 14 år gamle Shabus sommer i utkanten av Rotterdam.

Filmen handler om barneflyktningers vei til Europa - et spill på liv og død.

AON RAZA NAQVI

Aon Raza Naqvi ledet samtalen etter filmen. Han er forfatter av boka «Third Culture Kids», poet, foredragsholder, humorist, rapper og journalist.

Ingerid Salvesen samtalte med Gerald Folkvord og Beate Ekeløve-Slydal om barneflyktningers rettigheter. Ingerid Salvesen er journalist og underviser i journalistikk ved OsloMet. Gerald Folkvord og Beate Ekeløve-Slydal er begge politiske rådgivere i Amnesty International Norge.

RAPPORT 2022

GERALD FOLKVORD

17


FESTIVALÅPNING

VEGA SCENE, MANDAG 28. MARS

Festivalen ble åpnet med tre fulle saler på Vega Scene til visning av oscar-nominerte Ascension. Med bobler i glasset ved ankomst fikk åpningsgjestene blant annet en inspirerende åpningstale fra Bård Vegar Solhjell, og poeten Eirik Havnes framførte sitt verk «Paradigmeskifte».

Film: Ascension Et storslagent og stilisert panorama over det moderne Kina, nominert til Oscar for beste dokumentar. KINA, USA / 2021 / 97 MIN / MANDARIN REGI: JESSICA KINGDON

18


19

RAPPORT 2022


20


21

RAPPORT 2022


LØRDAG 5. MARS

PRISUTDELING Prisutdelingen foregikk i Salongen på Vega Scene lørdag 5. mars klokken 18.00, og var åpen for alle.

22


NORSK KONKURRANSEPROGRAM I det norske konkurranseprogrammet konkurrerte ti nye, norske dokumentarer om HUMAN-prisen 2022 og 50 000 kroner. Juryen for det norske konkurranseprogrammet var Lars Erlend Tubaas Øymo, Dalia Al-Kury og Sunniva Sundby. Vinneren av HUMAN-prisen 2022 ble Store små mennesker av Gunhild Westhagen Magnor. Hederlig omtale gikk til Nattebarn av Petter Aaberg og Sverre Kvamme.

Store små mennesker Gunhild Westhagen Magnor Hei verden Kenneth Elvebakk Journalist i krig – Ofrenes stemme Morten Offerdal og Vegard Lund Bergheim Koronadagbøkene – Fortellinger fra helsevesenet Ragnhild Nøst Bergem Mind of Modernism Paul Tunge Nattebarn Petter Aaberg og Sverre Kvamme Smile og vinke Eva Charlotte Nilsen Trond Giske – Makta rår Håvard Bustnes Tystnaden i Sapmi Liselotte Wajstedt En djevel med harpun Mirko Stopar

RAPPORT 2022

Filmene i norsk konkurranseprogram var:

23


INTERNASJONALT KONKURRANSEPROGRAM Det internasjonale konkurranseprogrammet består av ti dokumentarer med fokus på menneskerettighetsspørsmål. Vinneren vil motta The Human Rights Human Wrongs Film Award og 30 000 kr gitt av Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomiteen. Med denne prisen ønsker vi å fremheve filmskapernes innsats for å gjøre menneskerettighetsspørsmål bedre kjent for et internasjonalt publikum. Juryen for det internasjonale konkurranseprogrammet var Jon Haukeland, Johanne Svendsen Rognlien og Palak Rao. Vinneren av The Human Rights Human Wrongs Film Award ble F@ck This Job av Vera Krichevskaya, som handler om den siste uavhengige TV-kanalen i Russland, Dozhd. Kanalen ble tatt av lufta i løpet av festivalen som et resultat av sin kritiske dekning av krigen i Ukraina. Hederlig omtale gikk til As I want. Filmene i internasjonalt konkurranseprogram var: Fly so far Celina Escher Courage Aliaksei Paluyan Faceless Jennifer Ngo Shadow Game Eefje Blankevoort og Els Van Driel As I Want Samaher Alqadi F@ck this Job Vera Krichevskaya Children of the Mist Diem Ha Le Eatnameamet – Our Silent Struggle Suvi West Myanmar Diaries Corinne Van Egeraat og Petr Lom The Monopoly of Violence David Dufresne

24


FOKUS FOR ÅRETS UTVALG AV MENNESKERETTIGHETSFILMER I INTERNASJONALT KONKURRANSEPROGRAM Årets menneskerettighetsprogram satte søkelyset på situasjoner der menneskerettighetene utfordres, både langt unna og i våre egne nærområder, fra brudekidnapping i Vietnam til dekolonialisering i Sápmi. Filmene i programmet fortalte sterke historier om statlige overgrep, men også om situasjoner der stater mislykkes i å oppfylle sine innbyggeres rettighetsfestede behov. En av filmene løftet også diskusjonen om grunnleggende sivile og politiske rettigheter opp på et filosofisk og prinsipielt plan. Programmet belyste en rekke ulike substansielle menneskerettigheter. As I Want, Fly so Far og Children of the Mist viser tre svært forskjellige situasjoner der kvinners rettigheter er under press, enten det gjelder seksuelle og reproduktive rettigheter, diskriminering eller retten til å selv velge livspartner.

Filmer som Faceless, Courage og Monopoly of Violence er fortellinger om sosiale bevegelser som møter statlige undertrykkingsapparat, i henholdsvis Hongkong, Hviterussland og Frankrike, med relevans for forsamlingsfriheten, politivold og tilfeldige arrestasjoner, og en lang rekke andre sivile og politiske rettigheter. Myanmar Diaries følger protestene mot kuppet i Myanmar, der hærens overgrep og brutalitet ifølge FN utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

RAPPORT 2022

Årets prisvinner F@ck this Job er en engasjerende fortelling om den gradvise strupingen av presse- og ytringsfriheten i Russland. Shadow Game følger enslige mindreårige flyktningers ferd gjennom Europa. Eatnameamet - Our Silent Struggle følger den pågående kampen for å sikre urfolks rettigheter i våre egne nærområder.

25


FILMPROGRAM

26


Årets filmprogram bestod av 35 filmer, fordelt på tre seksjoner: Norsk konkurranseprogram, internasjonalt konkurranseprogram for menneskerettighetsdokumentarer og Just Human, et bredt program med dokumentarer i alle sjangre fra hele verden. Syv av filmene tilgjengeliggjorde vi digitalt.

INTERNASJONALT KONKURRANSEPROGRAM JUST HUMAN

RAPPORT 2022

NORSK KONKURRANSEPROGRAM

27


As I Want E G Y P T, N O R G E , F R A N K R I K E , PA L E S T I N A , T YSKLAND / 2021 / 77 MIN / ARABISK R E G I : S A M A H E R A LQ A D I

Hva innebærer det å være kvinne i Midtøsten i dag?

4. MARS KL 19 / 5. MARS KL 21 VEGA SCENE

Ascension KINA, USA / 2021 / 97 MIN / MANDARIN REGI: JESSICA KINGDON

Et storslagent og stilisert panorama over det moderne Kina.

28. FEB KL 18/18.30/18.45 VEGA SCENE

5. MARS KL 21 VIKA KINO

Captains of Zaatari EGYPT / 2021 / 73 MIN / ARABISK REGI: ALI EL ARABI

Drømmen om å bli fotballstjerne kan gå i oppfyllelse- også for flyktninger.

3. MARS KL 18.45 VIKA KINO

28

6. MARS KL 16.45 VEGA SCENE


Children of the Mist V I E T N A M / 2021 / 92 M I N / VIETNAMESISK, HMONG REGI: DIEM HA LE

En annerledes oppvekstskildring hvor brudekidnapping overskygger barndommen. 2. MARS KL 20.45 / 6. MARS KL 18.30 VEGA SCENE

5. MARS KL 16.30

VIKA KINO

Courage T Y S K L A N D, B E L A R U S / 2 0 2 1/ 9 0 M I N / BELARUSISK, RUSSISK R E G I : A L I A K S E I PA LU YA N

3. MARS KL 18.15 VIKA KINO

5. MARS KL 17.45 + SAMTALE VEGA SCENE

Eatnameamet

– our Silent Struggle

FINLAND / 2021 / 74 MIN / SAMISK, FINSK REGI: SUVI WEST

Oppgjør med kolonialisme på finsk side av Sápmi. 1. MARS KL 18.30 + INTRO V/ AILI KESKITALO VEGA SCENE

3. MARS KL 17.00 VIKA KINO

RAPPORT 2022 FILMPROGRAM

Kunst, politikk og demokratikamp i Belarus på nært hold.

29


En djevel med harpun N O R G E / 2021 / 76 M I N / N O R S K R E G I : M I R KO S TO PA R PROD: FENRIS FILM

Filmen om Norges største og mest omstridte hvalskytter, Lars «Faen» Andersen. 1. MARS KL 20.30 / 6. MARS KL 16

VIKA KINO

F@ck This Job S TO R B R I TA N N I A , T Y S K L A N D / 2021 / 104 MIN / RUSSISK, ENGELSK, T YSK R E G I : V E R A K R I C H E V S K AYA

Det er ikke bare enkelt å starte en uavhengig TV-kanal i Putins Russland.

1. MARS KL 18 + SAMTALE VEGA SCENE

5. MARS KL 20.30

VIKA KINO

Faceless H O N G K O N G , U S A / 2 02 1 / 8 0 M I N / K A N TO N E S I S K , M A N D A R I N REGI: JENNIFER NGO

Et engasjerende portrett av demonstranter i Hongkong i møte med en uoverkommelig overmakt. 4. MARS KL 18.30 / 5. MARS KL 18.45 + INTRO BY JESSICA CHIU VEGA SCENE

30


Fly So Far EL S ALVA DOR, SVERIG E / 2021 / 89 MI N / S PA N S K REGI: CELINA ESCHER

Rystende drama om kvinner i El Salvador som fengsles for spontanaborter.

3. MARS KL 20.30 + INTRO V/ BENEDICTE BULL / 5. MARS KL 18 VIKA KINO

Hei Verden En feiring av barn og unge som har mot til å være annerledes og som er stolte av identiteten sin. 2. MARS KL 18.00 VEGA SCENE

4. MARS KL 18 VIKA KINO

Journalist i krig

– ofrenes stemme

NORGE, SYRIA, IRAK / 2021 / 53 MIN / NORSK REGI: MORTEN OFFERDAL OG VEGARD LU N D B E R G H E I M P R O D : PA N D O R A F I L M

Bli med norske krigsjournalister på jobb ved frontlinjen i Syria. 2. MARS KL 17.30 VIKA KINO

4. MARS KL 17 VEGA SCENE

RAPPORT 2022 FILMPROGRAM

N OR G E, S V E R I G E / 2021 / 88 MI N / N OR S K R E G I : K E N N E T H E LV E B A K K PROD: FUGLENE AS CO- PR OD: BAUTAFIL M AB, S V T O G T V 2

31


Julia & I DANMARK, SVERIGE / 2021 / 80 MIN / SVENSK, DANSK, ENGELSK REGI: NINA HOBERT PROD: NINA HOBERT UNIVERSE & FILM IN SKÅNE

Rått portrett av et ubrytelig vennskap, kunst, angst, rastløshet og søken etter hva det er å bli voksen. 3. MARS KL 21.30 VEGA SCENE

6. MARS KL 18 VIKA KINO

Kim Kanonarm og

rejsen mod verdensrekorden D A N M A R K / 2021 / 97 M I N / D A N S K REGI: MADS HEDEGAARD

En heltehistorie om vennskap, verdensrekorder og en dose 80-tallsnostalgi. 4. MARS KL 20.45 / 6. MARS KL 14.30 VEGA SCENE

Koronadagbøkene

– fortellinger fra helsevesenet N O R G E / 2021 / 107 M I N / N O R S K R E G I : R AG N H I L D N Ø S T B E R G E M P R O D : N O R S K FJ E R N S Y N / M O N D AY

Et unikt innblikk i livene til norsk helsepersonell under pandemien, filmet av dem selv. 2. MARS KL 19 VIKA KINO

32

5. MARS KL 20.30 VEGA SCENE


Makeup Artist IRAN / 2021 / 76 MIN / PERSISK R E G I : J A FA R N A J A F I

Scener fra et iransk ekteskap. Hva gjør du når alt du vil er å bli sminkør, men mannen din nekter deg å studere?

2. MARS KL 20.45 / 6. MARS KL 18.30 VEGA SCENE

3. MARS KL 21 VIKA KINO

Mind of Modernism N O R G E / 2021 / 72 M I N R E G I : PAU L T U N G E P R O D: T U N G E F I L M / F I R E O G E N H A LV

2. MARS KL 21.30 / 5. MARS KL 19 VIKA KINO

Myanmar Diaries MYANMAR, NEDERLAND, NORGE / 2022 / 70 MIN / BURMESISK R E G I : M YA N M A R F I L M CO L L E C T I V E P R O D : CO R I N N E VA N E G E R A AT, P E T R LO M , Z I N D O C U M E N TA I R E

Kunstnerisk motstand mot militærkuppet i Myanmar. 3. MARS KL 17 + TALK / 4. MARS KL 17.30 VEGA SCENE

RAPPORT 2022 FILMPROGRAM

Et visuelt meditativt arkiv over norsk modernistisk arkitektur.

33


Nattebarn NORGE / 2021 / 103 MIN / NORSK REGI:PET TER AABERG & SVERRE K VA M M E PROD: INDIE FILM

Autentisk og rå dokumentar om å velge å leve. 1. MARS KL 18.30 VIKA KINO

5. MARS KL 18.45 VEGA SCENE

Rebellion STORBRITANNIA / 2021 / 83 MIN / ENGELSK R E G I : M A I A K E N W O R T H Y, E L E N A S A N C H E Z B E L LOT

Fra innsiden av klimakampens mest polariserende bevegelse.

2. MARS KL 21 / 5. MARS KL 16 VEGA SCENE

Returning to Reims FRANKRIKE / 2021 / 85 MIN / FRANSK R E G I : J E A N - G A B R I E L P É R I OT

En tidsreise gjennom fransk arbeiderklasses historie gir et interessant bakteppe for dagens politiske landskap.

2. MARS KL 19.30 VIKA KINO

34

3. MARS KL 19.30 VEGA SCENE


Searchers U S A / 2 021 / 81 M I N / E N G E L S K R E G I : PAC H O V E L E Z

Livet, kjærligheten og nettdating i New York.

4. MARS KL 20 VIKA KINO

6. MARS KL 17 + SAMTALE VEGA SCENE

Shabu B E LG I A , N E D E R L A N D / 2 0 21 / 7 5 M I N / NEDERLANDSK REGI: SHAMIRA RAPHAËLA

1. MARS KL 21 / 6. MARS KL 15 VEGA SCENE

Shadow Game N E D E R L A N D / 2021 / 90 M I N / P E R S I S K , PA S H TO, A R A B I S K , K U R D I S K , E N G E L S K REGI: EEFJE BLANKEVOORT, ELS VAN DRIEL

Barneflyktningers vei til Europa – et spill på liv og død.

2. MARS KL 18.45 / 5. MARS KL 21 VEGA SCENE

RAPPORT 2022 FILMPROGRAM

Sjarmbombe om 14 år gamle Shabus heftige sommer.

35


SMILE og VINKE N O R G E / 2021 / 55 M I N / N O R S K R E G I : E VA C H A R LOT T E N I L S E N P R O D : R A M P E LYS

Et filmessay om et fjærelandskap i Vesterålen. Flovann og erindringer blandes sammen i fortellingen om livets sårbarhet og det som blir igjen når noe er borte. 1. MARS KL 17 / 6. MARS KL 14

VIKA KINO

Snøleoparden FRANKRIKE / 2021 / 92 MIN / FRANSK, T I B E TA N S K R E G I: MA R I E AM I GUE T, VI NC E NT M U N I E R

Slående vakker reise gjennom Tibet på leting etter fjellenes dronning.

5. MARS KL 15 + INTRO V/ ARNE NÆVRA / 6. MARS KL 20 VEGA SCENE

Sommerbarna N O R G E / 2021 / 60 M I N / N O R S K , T Y S K R E G I : L I N N H E L E N E LØ K E N PROD: BRY FILM

En glemt fortelling om ferier og forsoning i etterkrigstidens Europa.

4. MARS KL 19.30 VIKA KINO

36

6. MARS KL 13 VEGA SCENE


Store små mennesker NORGE, SVERIGE / 2022 / 70 MIN / NORSK R E G I : GUNHILD WESTHAGEN MAGNOR PROD: SANT & USANT, COPROD: GINESTRA FILM

Om de kanskje små, men uhyre viktige stegene barn tar i barnehagen for å bli store, empatiske mennesker. 4. MARS KL 20 VEGA SCENE

6. MARS KL 15.30 VIKA KINO

The Monopoly of Violence En sjokkerende og tankevekkende film om det franske politiets bruk av vold mot demonstranter. 1. MARS KL 20.30 / 5. MARS KL13 VEGA SCENE

The Neutral Ground U S A / 2 02 1 / 8 2 M I N / E N G E L S K R E G I : CJ HUNT

En dypt alvorlig men også humoristisk og tankevekkende film om oppgjøret med fortiden i sørstatenes USA. 2. MARS KL 17 / 4. MARS KL 17.30 VIKA KINO

RAPPORT 2022 FILMPROGRAM

F R A N K R I K E / 2 0 20 / 8 6 M I N / F R A N S K R E G I : DAVID DUFRESNE

37


38


39

RAPPORT 2022


The Silence of the Mole G UAT E M A L A / 2 0 2 1 / 91 M I N / S PA N S K R E G I : ANAÏS TARACENA

Historien om en ukjent helt i Guatemalas borgerkrig. 3. MARS KL 18.30 VEGA SCENE

5. MARS KL 15.30 + INTRO V/ MARIEL AGUILAR STØEN VIKA KINO

Trenches FRANKRIKE / 2021 / 85 MIN / UKRAINSK, RUSSISK R E G I : LOUP BUREAU

Hverdagsliv i skyttergravene i Ukraina.

1. MARS KL 21 + INTRO V/ ELITESOLDAT VIKA KINO

3. MARS KL 17.30 + SAMTALE VEGA SCENE

Trond Giske

– Makta rår

NORGE / 2021 / 101 MIN / NORSK R E G I : HÅVARD BUSTNES P R O D : UPNORTH FILM

En film om ukultur og hvordan makt gjør blind. 3. MARS KL 20.30 VEGA SCENE

40

4. MARS KL 21 VIKA KINO


Tystnaden i Sápmi NORGE, SVERIGE / 2021 / 71 MIN / NORSK, SVENSK R E G I : LISELOT TE WAJSTEDT P R O D : PA R A N O R D F I L M

Ikke flere løgner, ikke mer stillhet. Om overgrep og psykisk uhelse i Sápmi. 6. MARS KL 17.15 VIKA KINO

Who We Were TYSKLAND / 2 0 2 1 / 114 MIN / ENGELSK, TYSK R E G I : MARC BAUDER

Et filosofisk blikk på menneskets plass på kloden, fra verdensrommet til de dypeste hav.

1. MARS KL 20 VEGA SCENE

6. MARS KL 19.30 VIKA KINO

RAPPORT 2022 FILMPROGRAM

2. MARS KL 17 VEGA SCENE

41


HUMAN LIVE

42


RAPPORT 2022 HUMAN LIVE

Årets liveprogram bestod av 22 debatter, samtaler og workshops, inkludert en podkastinnspilling, teaterforestillinger og en kunstutstilling. To av debattene og en teaterforestilling ble dessverre kansellert grunnet covidsykdom blant deltagerne.

43


Festivalåpning Vi inviterte alle til åpning av HUMAN 2022! Årets åpningsfilm var Oscar-nominerte Ascension, et storslagent og stilisert panorama av det moderne Kina.

28. FEB KL 18

VEGA SCENE

F@ck This Job + Talk:

Talk after screening Dozhd Editor in Chief Tikhon Dziadko could not attend because of Russia’s invasion of Ukraine. Berit Lindeman and Inna Sangadzhiyeva updated the audience about the current situation for Dozhd.

1. MARS KL 18 VEGA SCENE

Podkastkino: Økosorg Kollektiv lytting til podkast om økosorg; det at stadig flere opplever å kjenne på sorg, fortvilelse og sinne i møte med en natur og et klima som endrer seg og blir ødelagt. Etter podkasten er det en samtale med klimapsykolog Ragnhild Nilsen om hvordan vi kan gå fra fortvilelse til handling. 1. MARS KL 17.30 VEGA SCENE

PROGRAM 2022 LIVE

P O D K A S T K I N O + S A M TA L E

13

44


Hvordan kan du, jeg og staten slå opp med big tech? PA N E L S A M TA L E

Aral Balkan, Small Technology Foundation Lena Lindgren, kommentator i Morgenbladet og forfatter Bjørn Stærk, programmerer og forfatter Janne Stang Dahl, konstituert direktør i Datatilsynet Ordstyrer var Stig Arild Pettersen Ingen vet mer om deg enn Google, Apple og Facebook. Hvorfor og hvordan skal man frigjøre seg? En «how to» og ekspertsamtale om å slå opp med big tech!

Joseph Stiglitz on paradigm shifts: What covid taught us about failing markets and the need for collective action

PROGRAM 2022 LIVE

LECTURE

14

Joseph E. Stiglitz is an American economist and professor at Columbia University, who was awarded the Nobel prize in economics in 2001, has served as the vice president and chief economist of the World Bank and chairman of the US president’s Council of Economic Advisors. His lecture was broadcasted live and exclusively from New York to the audience at HUMAN, followed by a Q&A. 2. MARS KL 19 VEGA SCENE

RAPPORT 2022 HUMAN LIVE

1. MARS KL 19 VEGA SCENE

45


SPORTSVASKING: FRA KINA TIL QUATAR John Peder Egenæs, generalsekretær Amnesty International Norge Trine Angelskår, leder av Norsk PENs Kinautvalg Jan Petter Saltvedt, sportskommentator NRK Sebastian Henriksen, Norges idrettsforbund Gry Haugsbakken, statssekretær i Kulturdepartementet (meldte avbud pga Covid) Ordstyrer var Anne Håskoll Haugen

46

Når blir en stats menneskerettighetsbrudd for alvorlige til at norske sportsutøvere kan og bør delta på arrangementer i området? Hvis argumentet mot boikott er at vi skal belyse menneskerettighetsbruddene vi ønsker å kritisere, hva er erfaringen fra OL i Kina så langt? Hvem har eventuelt ansvaret for å sette foten ned eller komme med kritikk; skal det være opp til idrettsorganisasjonene, hver enkelt idrettsutøver eller er det regjeringen som bør ta beslutningene?


Sportsvasking: Fra Kina til Qatar PA N E L S A M TA L E

John Peder Egenæs, Amnesty International Trine Angelskår, Norsk PENs Kinautvalg Jan Petter Saltvedt, NRK Gry Haugsbakken, Statssekretær, Kulturdepartementet Ordstyrer var Anne Håskoll Haugen, journalist Når blir menneskerettighetsbrudd for alvorlige til å delta? Hvordan bør Norge forholde seg til store sportsarrangementer i land som Kina og Qatar? Hvem har ansvaret for å sette foten ned eller komme med kritikk? 2. MARS KL 18 VEGA SCENE

Lars Fredrik Svendsen, professor og forfatter Peder Kjøs, psykolog og forfatter Anders Barstad, SSB Danel Hammer, har ledet arbeidet med rapporten Incels i Norge Ordstyrer var Anne Håskoll Haugen Norge fikk sin egen strategi for å forebygge ensomhet i 2019. Er vi mer ensomme enn før? Hva betyr det egentlig å være ensom? Hva gjør det med oss – og er det egentlig mulig å unnslippe ensomhet? 2. MARS KL 20 VEGA SCENE

AV LY S T

ID PGA C O V

PROGRAM 2022 LIVE

PA N E L S A M TA L E

RAPPORT 2022 HUMAN LIVE

Den store ensomhetsdebatten

15

47


Kan den nye åpenhetsloven bidra til å hindre menneskerettighetsbrudd? PA N E L S A M TA L E

Mads Harlem, advokat i Nordhus & Aarø Andreas Halse, gruppeleder AP, Oslo bystyre Larissa Avelar, Latin-Amerikagruppene Sara Ekblom, jurist i BDS Norge Øystein Grønning, leder i BDS Norge Den nye åpenhetsloven pålegger norske virksomheter å ha kontroll på at underleverandørene deres ikke bidrar til brudd på menneskerettighetene. Norske tog AS og Oslo kommune har kontrakter med selskaper som opererer på okkupert land i Palestina. Bør Oslo skrote de nye trikkene? 3. MARS KL 20 VEGA SCENE

Trenches + samtale: Spillet om Ukraina S A M TA L E I S A L E T T E R T R E N C H E S

PROGRAM 2022 LIVE

Julie Wilhelmsen, seniorforsker NUPI Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Moderator var Kristian Krogh Sørensen

16

48

Hva er egentlig situasjonen i Ukraina og hvor stor er risikoen for krig? Vi inviterte to av de best kvalifiserte norske ekspertene på Ukraina og spillet mellom Russland og NATO.

3. MARS KL 17.30 VEGA SCENE


Julie Wilhelmsen, seniorforsker NUPI Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Moderator var Kristian Krogh Sørensen Filmen viser hverdagslivet i skyttergravene i Øst-Ukraina. Langt fra det storpolitiske spillet gir Trenches et usminket glimt av soldattilværelsen i den fastlåste krigen i Øst-Ukraina. I lommene mellom angrep og motangrep utspiller hverdagslivet seg i skyttergravene, med tidsfordriv og graving av nye skyttergraver og

nye angrepsposisjoner. Til tross for dundrende eksplosjoner og overhengende livsfare er det i hverdagsligheten i den dirrende ukrainske sommervarmen at spenningen i Trenches er sterkest. At filmen er i svart-hvitt forsterker følelsen av å betrakte en europeisk virkelighet som skulle ha vært historie. Vi inviterte inn to av de best kvalifiserte norske ekspertene på Ukraina og Russland for å snakke om konsekvensene av Russlands krig mot Ukraina.

RAPPORT 2022

TRENCHES + SAMTALE: SPILLET OM UKRAINA

49


Myanmar Diaries + talk: Myanmar towards collapse or a people’s revolution TA L K A F T E R M YA N M A R D I A R I E S

Aye Chan Naing, Democratic Voice of Burma Marte Nilsen, Senior Researcher, PRIO Petr Lom, Producer Moderator: Ingeborg Moa What is the situation in the country today? Is there a united opposition, and will they be able to challenge the military and bring back some form of democracy? Is the country heading towards full collapse or is there hope that the people’s revolution might succeed? 3. MARS KL 17 VEGA SCENE

Rekriminalisering av skeive PA N E L S A M TA L E

Etter tiår med seire for homofiles rettigheter: Har bølgen snudd? Går Polen, Ungarn og flere andre land i retning av rekriminalisering av skeive?

3. MARS KL 18 VEGA SCENE

50

AV LY S T

ID PGA C O V

PROGRAM 2022 LIVE

Mina Wikshåland Skouen NHC Cathrine Thorleifsson (C-Rex) Senter for ekstremismeforskning, UiO Knut Andreas Grimstad, professor, UiO Ordstyrer var Marna Eide, leder Internasjonal avdeling, FRI

17


Human x Dokuprat: Regissørsamtale og LIVE podkast Human og Dokuprat inviterte til samtale med utvalgte regissører fra det norske konkurranseprogrammet og lansering av en helt ny podkast om norsk dokumentar: Dokuprat. Første halvdel av samtalen var en live podcast med Håvard Bustnes (Trond Giske – Makta rår) og Liselotte Wajstedt (Tystnaden i Sápmi), og ledes av Johanne Kristensen Sandvik, produsent og podkastvert i Differ Media. Andre halvdel av samtalen var med utvalgte norske regissører, og ledes av Kari Anne Moe, produsent i Fuglene. 4. MARS KL 17.30 VEGA SCENE

PROGRAM 2022 LIVE

En allmennquiz med internasjonalt tilsnitt, bredt nedslagsfelt og noen sære spørsmål. Quizmaster var Audun Herning, quizelsker og partisekretær i SV, som også spilte musikk med tung slagside mot Mellom-Amerika.

18

Vinnerlaget fikk seks billetter til filmer på årets festival.

4. MARS KL 20 VEGA SCENE

RAPPORT 2022 HUMAN LIVE

HUMAN Quiz

51


Rebellion + Workshop: Hvordan ta tilbake makta i en urettferdig verden? W O R K S H O P E T T E R V I S N I N G AV R E B E L L I O N

Sivil ulydighet er for mange siste utvei for å påvirke i en sak man brenner for, som for eksempel naturvern eller klimaendringer. Men hvilke andre verktøy kan vi bruke før det kommer til sivil ulydighet? I denne workshopen utforsket vi hvordan vi best kan utnytte de allerede eksisterende påvirkningsmulighetene i samfunnet.

5. MARS KL 16 VEGA SCENE

Kan sivil ulydighet redde oss fra klimakrisa? Gina Gylver, leder av Natur og Ungdom Jonas Kittelsen, Extinction Rebellion Ung Vjolla Emiri, Nordic Climate Justice Program Haakon Gjerløw, seniorforsker ved PRIO Ordstyrer var Ingerid Salvesen, Hvor langt er det riktig å gå når man kjemper for det viktigste man veit? Hva er egentlig sivil ulydighet, hva risikerer de som gjør det i klimakampen og hva kan de oppnå? Når er det en viktig del av demokratiet, og når går det for langt? 5. MARS KL 14 VEGA SCENE

PROGRAM 2022 LIVE

PA N E L S A M TA L E

19

52


Courage + talk: Hope for Europe’s last dictatorship? TA L K A F T E R S C R E E N I N G O F CO U R A G E

What is happening in Belarus? Is there still hope for democracy, and what is needed? Conversation with Aleksandra Haurusik, student and democracy activist from Belarus. The conversation was moderated by Arve Hansen from The Norwegian Helsinki Committee. 5. MARS KL 17.45 VEGA SCENE

Erfaringer fra fronten: Miljøforkjemperne som endrer verden

PROGRAM 2022 LIVE

Lasse Eriksen Bjørn, prosjektleder i Arktis- og miljøavdelingen, Samerådet Nora Sveaass, dr. psychol. og styreleder av Mental Health and Human Rights Info Moderator var Lina Alvarez, kommunikasjonsrådgiver i Det norske menneskerettighetsfond.

20

Menneskerettighetsforkjempere som kjemper for sine land- og miljørettigheter lever under konstant press. Hvordan kan miljøforkjempere i ulike deler av verden jobbe sammen for å forsvare miljøet?

5. MARS KL 16 VEGA SCENE

RAPPORT 2022 HUMAN LIVE

PA N E L S A M TA L E + V I D E O I N N L E G G

53


Prisutdeling Åpen for alle. Vinnerne av konkurranseprogrammene på HUMAN 2022 ble presentert. BESTE NORSKE FILM ble Store, små mennesker av Gunhild Westhagen Magnor HEDERLIG OMTALE gikk til Nattebarn av Petter Aaberg og Sverre Kvamme. BESTE INTERNASJONALE MENNESKERETTIGHETSFILM ble F@ck This Job av Vera Krischevskaja. HEDERLIG OMTALE gikk til As I Want av Samaher Alqadi. 5. MARS KL 18 VEGA SCENE

Searchers + samtale: Et sveip av kjærlighet S A M TA L E E T T E R V I S N I N G AV S E A R C H E R S

Nettdating: Har datingappene endret hvordan vi møter hverandre på? Har vi blitt mer kyniske, eller mer åpne? Hvilken verdihar mikro-øyeblikk av kjærlighet?

6. MARS KL 17 VEGA SCENE

PROGRAM 2022 LIVE

Ellen Sofie Lauritzen, forfatter av boken Snakkes til uka Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord Moderator var Anne Håskoll Haugen

21

54


HUMAN ÅRET RUNDT I samarbeid med Oslo Dokumentarkino viser HUMAN dokumentarer på Vega Scene i vårt helårsprogram. Her viser vi blant annet høydepunkter fra festivalprogrammet. I 2022 er Silence of the Tides (2020), Snøleoparden (2021), Returning to Reims (2021) på programmet her.

Oslo Dokumentarkino Stiftet i 2003 for å skape et bedre tilbud av aktuell dokumentarfilm til publikum i Oslo. I 2008 startet Oslo Dokumentarkino festivalen Human Rights Human Wrongs sammen med Menneskerettighetshuset i Oslo.

Oslo Dokumentarkino er fremdeles en sentral samarbeidspartner for festivalen og bidrar både med ressurser og kunnskap, til programmering, planlegging og gjennomføring av Human-festivalen.

RAPPORT 2022

I 2017 ble festivalen skilt ut som et eget selskap og endret navn til Human Internasjonale Dokumentarfilmfestival. Festivalen skapte et større og bredere tilbud av dokumentarfilm og innstiftet to filmpriser.

55


TEATER+KUNST

56


RAPPORT 2022 HUMAN KUNST

Teater og kunst bidrar til å skape refleksjon omkring hvordan virkelighet formidles i et annet formspråk enn dokumentarfilm. Dette gir en nærhet til tematikken som engasjerer publikum. Å blande ulike kunstuttrykk gir nye impulser, og bidrar til at festivalen henvender seg til et mangfoldig publikum.

57


58


Hidden Scars + samtale T E AT E R

Regi: Cliff Moustache Med: Wael Jaohar, Numa Norderhaug

AV LY S T

ID PGA C O V

Teaterstykke og samtale om de psykologiske reaksjonene og konsekvensene av seksuell vold i konflikt. Fri inngang, billett må hentes ut. Se humanfilm.no for forestillingsinfo

VEGA SCENE

PROGRAM 2022 TEATER & KUNST

T E AT E R

36

Med: Dramatiker og skuespiller Liv Heløe, Martin Mellem (perkusjon), Kai von der Lippe (piano), Petter Asbjørnsen (bass) og produsent Rebecca Røsand. For 140 år siden skrev Ibsen En folkefiende – om folkets dumskap og demokratiets svakhet. I FOLKEFIENDE gir vi mikrofonen til en representant for det utskjelte folket.

2. + 3. MARS KL 20 VEGA SCENE

RAPPORT 2022 HUMAN KUNST

Folkefiende

59


FARVANN T E AT E R

Med: Asta Busingye Lydersen, Monica Ifejilika og Numa Edema Regi: Mari Kjeldstadli FARVANN er en forestilling av og med Queendom og Numa Edema om rommet mellom - mellom svart og hvitt, norsk og afrikansk, og mellom det vi kommer fra og det vi er.

28+29 KL 12.00 5. MARS KL 18 + 20 MARS 6. MARS KL 18 VEGA SCENE

KUNST

This art exhibition reflects on strategies where language offers a tool for processes of unlearning, as well as how it can be re-appropriated into re-defying, and re-imagining alternative ways of organising and connecting communities. Reflections on Language is an exhibition curated by Itzel Esquivel as part of the collaboration between Kunstplass and HUMAN International Documentary Film Festival. 1. MARS (VERNISSAGE KL 18) TIL 20. MARS • ÅPENT KL 12-16/17 KUNSTPLASS

PROGRAM 2022 TEATER & KUNST

Reflections on Language

37

60


61

RAPPORT 2022


FESTIVALGJESTER Aili Keskitalo Aliaksandra Haurusik Andreas Halse Anne Håskoll Haugen Aral Balkan Arne Nævra Arve Hansen Asta Busingye Lydersen Audun Herning Aye Chan Naing Benedicte Bull Berit Lindeman Bjørn Inge Larsen Bjørn Stærk Bård Kjøge Rønning Bård Vegar Solhjell Corinne van Egeraat Dag Hareide Dalia al-Kury Dina Wikstrøm Egil Håskjold Larsen Eirik Havnes Ellen Sofie Lauritzen Emil Johansen Eva Charlotte Nilsen Gina Gylver Ginny Kathrine Alba Medina Gunhild Asting Gunhild Westhagen Magnor Helen Prestgård Hilde Koronadagbøkene Haakon Gjerløw Håvard Bustnes

62

Ingeborg Moa Ingerid Salvesen Inna Sangadzhieva Jan Petter Saltvedt Janne Stang Dahl Jeanette Warnick Danzer Jessica Chiu Johanne Kristensen Sandvik Johanne Svendsen Rognlien John Peder Egenæs Jon Cato Lorentzen Jon Haukeland Jonas Kittelsen Juliane Thorbjørnsen Julie Koronadagbøkene Julie Wilhelmsen Kai von der Lippe Kari Anne Moe Kenneth Elvebakk Klara Nilsson Grunning Knut Olav Åmås Kristian Krogh Sørensen Larissa Avelar Lars Erlend Tubaas Øymo Lasse Eriksen Bjørn Lina Alvarez Reyes Linn Helene Løken Liselotte Wajstedt Liv Heløe Mariel Aguilar Støen Mark Taylor Marte Nilsen Martin Mellem

Mette Cheng Munthe Kaas Miriam Nattebarn Mirko Stopar Monica Ifejilika Monica Nattebarn Muhammad Azka Fahriza Natallia Trenina Nora Sveaass Numa Edema Norderhaug Palak Rao Petr Lom Petter Asbjørnsen Prof. Joseph Stiglitz Ragnhild Nilsen Ragnhild Nøst Bergem Rebecca Røsand Runa Elvira Erlien Sara Ekblom Sebastian Henriksen Stig Arild Pettersen Sunniva Sundby Sverre Kvamme Tor Bukkvoll Trine Angelskår Vera Krichevskaya Vilde Gjerde Lied Vjolla Emiri Ximena Casas Øystein Grønning Åsmund Strand Johansen


TH E

E U ROPEAN

D O C U M E N TA R Y

MAGA Z I N E

sammen for de forfulgte

RAPPORT 2022

MODERN TIMES REVIEW

63


64


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.