Docendon ja CrimeTimen syksy 2023

Page 1

Syksy
2023
9 50 7 SISÄLLYS 42 Operaatio Napakettu ............................... 2 Saalistetut ...................................................4 Lontoon säännöt 6 Hautakivet sydämessä ............................. 7 Verenpunainen meri ................................. 8 Sikojen lahti 9 Syyskuun surmanloukku ........................ 10 Pomminvihreät renkaat 11 Lähiörotat ................................................. 12 Espanjan punainen kulta ....................... 13 Pimeä kaiku 14 Viimeinen metsäveli ............................... 15 Tyttö joka sai kaulapannan 16 Ulvilan murha ........................................... 17 Raipe .......................................................... 18 Matti Nykänen – Pilviin kahlittu poika 20 Charlie Watts ...........................................22 Lynyrd Skynyrd 23 Yhdet vielä, Irwin ................................... 24 Lapinlahden Linnut ................................ 26 Olli Ahvenlahti, piano 28 Kesä Espalla 29 Frendit, rakkaudet ja riippuvuudet ........ 30 Faija – Kirja isyydestä 32 Suomalaisen seiväshypyn tarinat ..........33 Palaudu viidessä viikossa ....................... 34 Hidasta vanhenemista 35 Hurmaava hyötypuutarha ...................... 36 Istunnalla on väliä 37 Suo siellä .................................................... 38 Venäjän sota.............................................. 40 Pohjois-Korea ei koskaan pyydä anteeksi.......................................... 42 Persoonallisuus ja valta .......................... 43 Minä, aseet ja maailma 44 Käänne ........................................................ 45 Fyrkman ..................................................... 46 Kenttäkomisariona Pengerkadulla ........ 47 Huijarien Suomi ........................................ 48 Tuppeen sahattu Nuorisosäätiö 49 Talouden ilmestyskirja ............................ 50 Toteuta ideasi 52 Ajattele isosti 53 18 40 38 2 KANNEN KUVA: JACK DEMPSEY/STT LEHTIKUVA

Kirja tuo arkeen juhlaa

Kirjakattauksemme on koottu yhdessä tuttujen ja uusien kirjailijoiden, suomentajien, kustannustoimittajien, kielenhuoltajien, graafikoiden, taittajien sekä äänikirjan lukijoiden ja tuottajien kanssa. Julkaisemme kirjoja kattavasti eri elämänalueilta, joten uskon, että viihdyt ja ehkä myös opit uutta niitä lukien.

Syksyn jännäreissä matkaamme Lappiin ja Islantiin, mutta myös Helsingin olympialaisiin ja vuoteen 1952. Tietokirjoissa puhuttavat muun muassa Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan, Suomen luonnon tila, ihmiskaupan uhrin selviytymistarina ja useat elämäkerrat.

Elämäkerroissamme esiin nousee ajatus siitä, että urallaan menestynyt ihminen ei osaakaan käsitellä saavuttamaansa ja elämä poikkeaa raiteiltaan. Tällaisia piirteitä on viihde-elämäkertojen taitajan Tuomas Marjamäen uutuudessa Yhdet vielä, Irwin, mutta myös Kai Ekholmin Matti Nykäsestä kertovassa kirjassa Pilviin kahlittu poika, Frendit-sarjasta tunnetun Matthew Perryn muistelmissa Frendit, rakkaudet ja riippuvuudet ja Ali Alikosken Kesä Espalla -kirjassa. Miksi menestys ei tuokaan onnea?

Polku menestykseen voi olla ohdakkeinen, mutta sille meitä johdattelee terminaattori, joka on palannut. Kirjassaan Ajattele isosti Arnold Schwarzenegger opastaa meitä kaikkia haastamaan itseämme ja olemaan hyödyksi – itsellemme ja muille. ”Ole se, joka tekee tästä maailmasta paremman, sillä juuri sitä maailmamme nyt tarvitsee.”

Kirjoista saamme tukea ajattelumme kehittämiseen ja keskusteluun, mutta ne antavat meille myös arkeen luksusta, hetken aikaa rauhoittua kiireen keskellä ja keskittyä tarinaan.

Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 1
Harri Simola Kustantaja

Taistelu pohjoisesta on alkanut

Ukrainan sodan heikentämä Venäjä haluaa varmistaa itselleen pohjoisen herruuden. Suomen on jälleen vastattava kovaan kovemmalla.

Suomen armeijan erikoisjääkäreillä on menossa talviselviytymisharjoitus Pohjois-Lapissa lähellä Norjan ja Venäjän rajaa. Tilanne muuttuu räjähdysalttiiksi, kun ylikersantti Joni Koivu havaitsee taistelijaparinsa kanssa epäilyttävää tiedustelutoimintaa Suomen maaperällä. Joni huomaa olevansa jälleen keskellä Venäjän aloittamaa sotilaallista selkkausta. Suomi ja Norja päättävät vastata aggressioon nopealla yhteisoperaatiolla.

Maailmanpoliittisen tilanteen muuttuessa Kiina näkee mahdollisuutensa vahvistaa globaalia asemaansa. Maa suorittaa salaisia testauksia pohjoisnavalla uudella arktiseen toimintaan suunnitellulla sukellusveneellään.

Riina Koivu työskentelee Supossa arktisen alueen geopoliittisena asiantuntijana. Hän lähtee työmatkalle Huippuvuorille perehtyäkseen Venäjän ja Kiinan tutkimuskeskuksiin. Mutta miksi Venäjän kaivoksen ja tutkimuskeskuksen läheisyydessä vaikuttaa pyörivän Wagner-palkkasotilaita? Mitä Venäjä valmistelee?

Operaatio Napakettu on menestyneen trillerisarjan kolmas, itsenäinen osa. Aiemmat osat ovat Operaatio Punainen kettu ja Operaatio Aavikkokettu. Trillerit kertovat suurvaltojen valtakamppailuista, joihin Suomikin vedetään mukaan. Sotilasoperaatioiden keskelle joutuvat tavalliset reserviläiset, tunnetut poliitikot ja ammattisotilaat.

Operaatio Napakettu

400 sivua | 84.2

Ilmestyy 8/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 205 mm

ISBN 9789523825727

*9789523825727*

ISBN äänikirja 9789523826021

ISBN e-kirja 9789523826038

Sivu 2 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Helena Immonen (s. 1986) on turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reserviupseeri.

KUVA: MIKKO RASILA Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 3

Nyt näyttää pahasti siltä, että Anneli Kannosta on päälle 70-vuotiaana kypsymässä kaiken muun ohessa myös Agatha Christien veroinen rikosrouva.

– Aamulehti

Vainoamista, pelottelua ja huumekauppaa. Palauttaako salaperäinen meedio tunturiin rauhan?

Hiihtokeskuksen iloinen tunnelma häiriintyy, kun joku alkaa vainota keskuksen siivoojaa ja tämän tytärtä. Voiko turisteja viihdyttämään palkattu meedio auttaa kyvyillään pulaan joutuneita? Anneli Kannon tunnelmallinen Näkijä-dekkarisarja jatkuu.

Lapin hiihtokeskuksessa on käynnissä kiivain sesonki. Vainotuksi joutunut Marina ei ymmärrä, miksi joku piinaa, sillä hänellä ei ole rahaa eikä vaikutusvaltaa. Onko menneisyys saamassa otteen Marinasta, vaikka hän luuli jättäneensä kaiken taakseen?

Samaan aikaan joku alkaa levittää paikkakunnalla huumeita. Asioita tutkiessaan meedio huomaa, että monet keskuksen työntekijät ovatkin jotain muuta kuin miltä näyttävät. Kuka haluaa pahaa pienelle paikkakunnalle ja sen ihmisille?

Ehtiikö meedio kykyineen selvittää tilanteen ennen kuin pahin tapahtuu?

Saalistetut on Näkijä-dekkarisarjan toinen osa. Sarjan pääosassa on värikäs ja omalaatuinen meedio, joka kyvyillään ja ihmistuntemuksellaan pystyy löytämään pahantekijät.

ANNELI KANTO

Saalistetut

256 sivua | 84.2

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826168

*9789523826168*

ISBN äänikirja 9789523826182

ISBN e-kirja 9789523826175

” Sivu 4 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Anneli Kanto on lukijoiden rakastama, useita kertoja palkittu kirjailija. Hänet tunnetaan näytelmäkirjailijana ja prosaistina, joka ammentaa aiheensa historiasta.

Kannon romaani Rottien pyhimys sai vuonna 2022 Kiitos kirjasta -palkinnon, joka on kirja-alan ammattilaisten vuosittain jakama tunnustus vaikuttavimmasta suomen tai ruotsin kielellä julkaistusta romaanista.

KUVA: KATRIN HAVIA Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 5

Lontoon säännöt vahvistaa, että Mick Herron on hauskin englanninkielisen vakoilukirjallisuuden ja mahdollisesti kaiken rikoskirjallisuuden kirjoittajista. – The Times

Mustaa huumoria ja valtapelejä pursuavassa vakoilutrillerissä Britanniaa ravistelee terrori-iskujen sarja. Se saa virkaheitot agentit ryhtymään tositoimiin, mistä ei tälläkään kertaa seuraa mitään hyvää.

Britannian kotimaan tiedustelupalvelun uusi johtaja Claude Whelan joutuu oitis hyppäämään altaan syvään päähän, kun hänen tehtäväkseen tulee suojella vaikeuksiin joutunutta pääministeriä. Päänvaivaa aiheuttavat vallanhimoinen populistipoliitikko sekä Whelanin oma apulaisjohtaja, joka kyttää pomonsa jokaista virhettä. Samaan aikaan maata ravistelee terrori-iskujen sarja, jossa ei vaikuta olevan mitään logiikkaa. Kaikille osallisille kirkkaimpana loistaa kuitenkin Lontoon sääntö numero 1: suojaa oma perseesi.

Jackson Lamb johtaa urallaan tyrineiden agenttien toimistoa, luupäitä. Lambin suojatit kamppailevat henkilökohtaisten ongelmiensa kanssa: kuolleet työtoverit, erilaiset riippuvuudet ja kalvava epäilys, että uusi kollega on psykopaatti. Mutta yhdessä he löytävät jälleen suurimman vahvuutensa – tekemään pahasta tilanteesta paljon, paljon pahemman. Lontoon säännöt on Jackson Lamb -sarjan viides osa.

Mick Herron on brittidekkaristien CWA

Gold Daggerilla ja vakoilukirjallisuuden Ian Fleming Steel Daggerilla palkittu bestseller-kirjailija. Häntä pidetään John Le Carrén ja Len Deightonin manttelinperijänä, jonka kirjoista ei puutu hirtehistä huumoria. Kirjojen pohjalta on tehty myös tv-sarja Slow Horses.

Lontoon säännöt

Jackson Lamb 5

400 sivua | 84.2

Ilmestyy 6/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825116

Alkuperäisteos: London Rules

Suom. Ilkka Rekiaro

*9789523825116*

ISBN äänikirja 9789523825130

ISBN e-kirja 9789523825123

MICK HERRON
Sivu 6 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVA: MIKAEL BUCK

Jälleen erinomainen rikosromaani. – New York Journal of Books

Kun menneisyys alkaa kummitella, totuus paljastuu. Ja se uhkaa haudata John Rebusin.

John Rebus on eläkepäivillään syytettyjen penkillä: leivättömän pöydän ääressä rikoksesta, joka voi viedä hänet telkien taakse loppuelämäksi. Kerta ei ole ensimmäinen, kun legendaarinen etsivä on ottanut lain omiin käsiinsä, mutta se saattaa olla viimeinen.

Mutta mikä sai kunnon miehen ylittämään rajan? Rikoskomisario Siobhan Clarke voi hyvinkin saada sen selville. Clarke saa tutkittavakseen Edinburghin räjähdysaltteimman tapauksen, kun vuosikymmeniä kestäneiden väärinkäytösten ytimessä ollut pahamaineinen poliisi on kadonnut. Poliisin löytyminen on uhka paitsi Clarken esimiehille myös hänen mentorilleen John Rebusille. Eikä Rebus ehkä jaksa kallistaa korvaansa Clarken huolille, koska menneisyyden velkojen takaisinmaksu tekee hänestä sekä rikollispomojen että omien virkaveljiensä maalitaulun. On tilinteon aika – ja John Rebusille se saattaa tarkoittaa lopullista valomerkkiä…

Hautakivet sydämessä on lukijoiden ja kriitikoiden arvostaman Rebus-sarjan 24. dekkari.

Sir Ian Rankin (s. 1960) on Britannian arvostetuimpia ja myydyimpiä dekkarikirjailijoita. John Rebus -sarjaa on käännetty reilusti yli 20 kielelle. Lukuisia dekkaripalkintoja kerännyt Rankin on mm. kolmen skottiyliopiston ja kahden englantilaisen yliopiston kunniatohtori.

Hänet aateloitiin kirjallisista ansioistaan vuonna 2022.

Hautakivet sydämessä

350 sivua | 84.2

Ilmestyy 8/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825666

Alkuperäisteos: A heart full of headstones

Suom. Ilkka Rekiaro

ISBN äänikirja 9789523825994

ISBN e-kirja 9789523825987

*9789523825666* KUVA: RCW LITERARY AGENCY Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 7

Kylmäävää, käänteitä täynnä olevaa ja sietämättömän jännittävää luettavaa islantilaisdekkarien ystäville

Kidnapattu nainen. Kansainvälinen salaliitto. Tapahtumapaikkana sumuinen Islanti.

Islantilaisen liikemiehen vaimo on kidnapattu. Hän pyytää apua Áróralta, joka on palannut maahan etsimään aiemmin kadonnutta siskoaan. Kun sumu laskeutuu kylmään ja sateiseen Islannin syksyyn, tutkinnasta tulee yhä vaarallisempaa.

Kun liikemies Flosi palaa kotiinsa päivälliselle, hän huomaa, että sinne on murtauduttu ja hänen vaimonsa Gudrun kadonnut. Kirje keittiön pöydällä vahvistaa, että vaimo on kidnapattu. Jos Flosi ei suostu maksamaan valtavia lunnaita tai kertoo poliisille, Gudrun tapetaan.

Flosi ottaa yhteyttä kätketyn omaisuuden etsintään erikoistuneeseen Áróraan, joka yrittää poliisiystävänsä Danielin kanssa päästä tapauksen ytimeen ilman, että kukaan tietää. Samalla he jatkavat Áróran kadonneen sisaren kohtalon selvittämistä.

Verenpunainen meri on toinen osa islantilaisessa dekkarisarjassa, jossa seurataan voimakastahtoisen ja värikkään Áróran tutkimuksia kadonneiden löytämiseksi. Sarja kuvaa tunnelmallisesti Islannin luontoa ja paikallisia tapoja sekä Áróran oman elämän erikoisia käänteitä. Ensimmäinen osa Jääkylmä aurinko julkaistiin suomeksi keväällä 2023.

Lilja Sigurdardóttir (s. 1972) on islantilainen dekkaristi ja näytelmäkirjailija, joka on palkittu kahdesti vuoden parhaasta dekkarista Islannissa. Hänen kirjojensa käännösoikeuksia on myyty yli 15 maahan.

LILJA SIGURDARDÓTTIR

Verenpunainen meri

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826281

Alkuperäisteos: Blóðrauður sjór Suom. Marjakaisa Matthiasson

*9789523826281*

ISBN äänikirja 9789523826304

ISBN e-kirja 9789523826298

KUVA: GUNNLÖÐ Sivu 8 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Hauska! Hävytön!

Huimapäinen!

Hävyttömän viihdyttävä dekkari, jossa meno yltyy huimiin mittoihin.

Julia Noussair, entinen rikosylikonstaapeli, ja Marko Pippurinen, moraaliltaan häilyvä automekaanikko, ovat yhtä kuin etsivätoimisto Haka. Heillä on pettämätön kyky vainuta vaikeuksia ja joutua aina sinne, missä tapahtuu.

Grynderinä tunnettu liikemies Witka on keplotellut Vaaralahden suojelualueen omistukseensa. Nyt joku haluaa pistää hänet maksamaan rikoksistaan ympäristöä kohtaan. Niinpä hän palkkaa henkivartijoikseen Noussairin ja Pippurisen. Se saattaa jäädä Witkan viimeiseksi virheeksi. Noussair ja Pippurinen saavat vastaansa niin siveysvyönsä vangiksi joutuvan psykopaatin kuin ryhmän sissitaktiikoita käyttäviä ekoterroristeja, kantrimusiikkia harrastavasta palkkamurhaajasta puhumattakaan.

Helpolta tienestiltä vaikuttava keikka leviää silmänräpäyksessä ruhtinaalliseksi sotkuksi ympäristörikoksia, kidnappauksia, vieraan vallan asekätköjä, eksoottisia lintuja, perheriitoja ja kylmäverisiä murhia ripauksella eläimellistä intohimoa.

Sikojen lahti

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 9/2023

Tuomas Lius (s. 1976) asuu Pohjois-Karjalan korpikylillä. Hän on useita patentteja saanut keksijä, kryptozoologi, Michelin-kokki, arabianhevosten kasvattaja, mestarillinen rakastaja ja Chicagon yliopiston käyttäytymistieteiden laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan maailman paras isä. Hän on myös supisuomalainen kirjailija, joka elää mielikuvitusmaailmassa ja sepittää juttuja työkseen. *9789523826250*

Sidottu, sivukoko 135 × 205 mm

ISBN 9789523826250

ISBN äänikirja 9789523826274

ISBN e-kirja 9789523826267

KUVA: MIIKA JUVONEN
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 9

Joskus pahin vihollinen voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan

Yksityisetsivät Kalevi Arosuo ja Juho Tulikoski selvittävät kadonneen nuoren tapausta.

Survivalisti Antero Kuurakallio pestaa yksityisetsivät etsimään poikaansa Eeroa. Isä ja poika ovat riitaantuneet syystä, jota Antero ei etsiville kerro. Perhedraamaan juuret ylettyvät yllättävän syvälle ja riita osoittautuu vaaralliseksi välienselvittelyksi.

Syyskuun surmanloukku on JP Koskisen Murhan vuosi -sarjan yhdeksäs osa, joka vie Tulikosken kuukausi kuukaudelta kohti Arosuon suvun salaisuutta. Kun Kalevi Arosuon kiinnostus etsiväntyöhön näyttää lopahtavan, on Juho suurten päätösten edessä.

Kirjailija Juha-Pekka Koskinen on julkaissut useita romaaneja, dekkareita, novellikokoelmia sekä lasten- ja nuortenkirjoja.

Syyskuun surmanloukku

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 205 mm

ISBN 9789523826199

*9789523826199*

ISBN äänikirja 9789523826212

ISBN e-kirja 9789523826205

KUVA: VEIKKO SOMERPURO Sivu 10 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Pommiuhka varjostaa kesäolympialaisten avajaisia Helsingissä 1952

Kylmä sota uhkaa roihahtaa maailmanpaloksi, kun Helsinki kuhisee olympiakesänä kansainvälisiä vakoojia. Räjähdysvaara leijuu kisojen avajaisten yllä.

Onko pommiuhkauksen takana Karjalan Vapautusarmeija vai johtavatko jäljet sylttytehtaalle? Olympiakomissaari Erik von Frenckell ei luota Valtiollisen poliisiin vaan pestaa yksityisetsivä Väinö Mujusen tehtävään. Armonaikaa on kolme päivää, kun yksikätinen yksityisetsivä tarttuu toimeen.

Keneen lopulta voi luottaa tässä painajaismaisessa tilanteessa – vai voiko keneenkään? Räjähtääkö Stadion vai ehtiikö Väinö Mujunen pelastaa Helsingin olympialaiset maailman silmien alla?

Pomminvihreät renkaat on kahdeksas historiallinen rikosromaani Tapani Baggen kehutussa ja suositussa värisarjassa.

Tapani Bagge (s. 1962) on Suomen tuotteliaimpia kirjailijoita. Hän on julkaissut toistasataa kirjaa. Parhaiten hänet tunnetaan palkituista dekkareistaan ja lastenkirjoistaan.

Pomminvihreät renkaat

256 sivua | 84.2

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 205 mm

ISBN 9789523826229

*9789523826229*

ISBN äänikirja 9789523826243

ISBN e-kirja 9789523826236

KUVA: VEIKKO
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 11
SOMERPURO

Mitä oikein olinkaan juuri kokenut?! Ainakin jotain erilaista, eikä lainkaan negatiivisessa mielessä. – Kirsin kirjanurkka

Filosofinen etsivätoimisto rynnistää Kalliosta lähiöön.

Psykedeelejä pelkäämätön Filosofinen etsivätoimisto palaa parrasvaloihin, kun kalliolaisen Pub Sirdien uudet avajaiset päättyvät katastrofiin.

Etsivätoimiston perustanut Kimi Kataja on pakotettu kohtaamaan lähiömenneisyytensä, jota hän on ollut paossa viimeiset viisitoista vuotta. Yhdessä filosofiystävänsä Benny Serlinin kanssa hän ajautuu Kalliosta aina Tapulikaupunkiin Helsingin laidalle. Kimin nuoruuden ystävä on kadonnut, ja syyttävät sormet osoittavat venäläistä mafiaa.

Asian selvittämistä vaikeuttavat kotimaisen oluen valmistuskielto, lähiörapin vaarallisin kollektiivi, Kallion keskiluokkaistuminen sekä tietysti maailman harvinaisin psykedeelinen huume. Tälläkään kerralla ei selvitä ilman ruumiita ja Maukka Perusjätkää.

Uskollisesti Katajan rinnalla kulkeva filosofi Benny Serlin tuputtaa tällä kertaa uutta teoriaansa ajan luonteesta ja muistoista.

Lähiörotat

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 8/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 205 mm

ISBN 9789523825239

*9789523825239*

ISBN äänikirja 9789523825253

ISBN e-kirja 9789523825277

Janne Toivoniemi on kalliolainen kirjailija ja filosofi. Lähiörotat on Filosofinen etsivätoimisto -sarjan toinen osa. Se on itsenäinen jatko-osa Sateenkaarimurhille (2021). KUVA: PETRI MAST Sivu 12 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

”Casa Dementeria on mallikas esikoisromaani absurdeine käänteineen. Mustan huumorin sävyttämä teos saa hymähtelemään hilpeillä sanailuillaan ja juonellisilla oivalluksillaan.

Synteettistä sahramia, huijareita ja dementikkoja.

Kun taistellaan maailman kalliimmasta mausteesta, kaikki keinot ovat sallittuja. Kiviluodon veijariromaani mässäilee kuitenkin lähinnä naurulla, ei väkivallalla.

Suomalainen huijaripariskunta ryhtyy valmistamaan ja myymään sahramia kyseenalaisin keinoin. Meritie vie Algarvesta Länsi-Saharan aavikolle, ja matka jatkuu Almerian kasvihuoneisiin. Asiakkaiden lisäksi väärennetystä mausteesta kiinnostuvat isommat kelmit sekä virkavalta ja Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin.

Espanjan punainen kulta tarjoilee omituisia persoonallisuuksia ja absurdin tummaa huumoria Algarven auringon ja sen varjojen harmailla alueilla. Paha saa palkkansa tai ainakin paljon sahramia.

Espanjan punainen kulta

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 8/2023

Mikko J. Kiviluoto asuu Salossa, mutta tutkii ja kummastelee koko tunnettua maailmankaikkeutta ja ihmiskuntaa. Joskus jopa ihaillen. Kiviluodon kehuttu esikoisteos Casa Dementeria julkaistiin vuonna 2021. Espanjan punainen kulta on sen itsenäinen jatko-osa.

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825888

*9789523825888*

ISBN äänikirja 9789523826007

ISBN e-kirja 9789523826014

– Miia Hartikainen, Karjalainen
KUVA:
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 13
JAN SUNDMAN

Kuvaus Suomesta, jossa ihmisen ainoa mittari on hänen viihdearvonsa

Synkkä satiiri täydelliseltä näyttävästä elämästä ja vapaan tahdon menettämisestä yhteiskunnassa, jossa ainoa keino pärjätä on elää kuin tosi-tv:ssä.

Tekoäly, Kaiku, tarkkailee ihmisiä ja palkitsee jokaisen heidän viihdearvonsa perusteella. Vain ne pärjäävät, jotka ovat valmiita paljastamaan kaiken. Seksi, masturbaatio, salaisimmat ajatukset – kaikki on toistuvaa tosielämän show’ta, jossa sosiaalisista virheistä rangaistaan välittömästi.

Mielihyvä on taattu niille, jotka ovat valmiita näyttämään jatkuvasti täydellisiltä tuotteilta ja ovat hyväksyneet kaikki mahdolliset käyttöehdot. Jopa sen, että luopuivat vapaasta tahdostaan. Kukaan ei halua päätyä kertakäyttöiseksi vitsiksi, saati pudota sosiaaliseksi hylkiöksi.

Jaana Kivi (s. 1985) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, tietokirjailija ja journalisti. Taiteessa häntä kiinnostavat sisäisten ja ulkoisten maailmojen väliset ristiriidat sekä vaihtoehtoisten todellisuuksien luominen. Journalistina hän tutkii elokuva- ja tv-alan työkulttuuria sekä reality-viihdettä. Pimeä kaiku on hänen esikoisromaaninsa.

Pimeä kaiku

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826120

ISBN äänikirja 9789523826328

ISBN e-kirja 9789523826311

*9789523826120*
Sivu 14 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVA: PETRI MAST

Nuoren loikkarin

jännittävä pakomatka Kekkosen Suomessa

Mukaansatempaava esikoisromaani viimeisistä maan alla asuvista metsäveljistä Neuvosto-Virossa ja teinipojan uskomattomasta paosta Suomeen, jossa vastaanotto on yhtä viileä kuin sota kylmä.

Romaani sijoittuu vuoden 1979 Neuvosto-Viroon ja suomettuneeseen Suomeen. Metsäveljet Juhan ja Jaak ovat jääneet piileskelemään miehittäjää maan alle. Juhanin teinipoika Andrein varomattomuus johtaa traagisiin tapahtumiin, jotka pakottavat tämän pakenemaan Helsinkiin kalastajakaverinsa kanssa. Kekkosen Suomessa laittomasti rajan ylittäneet neuvostokansalaiset nähdään kuitenkin ulkopoliittisena ongelmajätteenä.

Viimeinen metsäveli tekee näkyväksi Suomen skitsofrenian kylmässä sodassa. Kuunteleeko Urho Kekkonen Neuvostoliiton vaatimuksia loikkareiden palauttamisesta vai lännen inhimillistä pakolaispolitiikkaa? Entä miten virolaiskalastaja otetaan vastaan Ruotsissa?

Misku Välimäki (s. 1978) on Virossa asunut esikoiskirjailija, joka yhdistää rohkeasti väkevän draaman ja paikoin koomisen henkilökuvauksen.

Viimeinen metsäveli

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826137

*9789523826137*

ISBN äänikirja 9789523826366

ISBN e-kirja 9789523826359

KUVA: PETRI MAST Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 15

Kuinka voi selvitä koko nuoruuden tuhonneesta pahuudesta?

Järkyttävä tosikertomus suomalaisesta tytöstä, joka joutui ihmiskaupan uhriksi. Hyväksikäytön rakkaudeksi naamioinut keski-ikäinen mies alisti alaikäistä Minttua vuosien ajan. Miten on mahdollista, että kaikki turvaverkot pettivät Mintun?

Mintun kohtalo järkytti suomalaisia rikoksen paljastuttua vuonna 2016. Puhutteleva dokumenttiromaani kertoo koko tarinan otsikoiden takana. Se vastaa siihen, miksi kokematon 14-vuotias ajautui viisikymppisen yliopistolehtorin hyväksikäyttämäksi ja alistamaksi seksiorjaksi.

Minttu sai mieheltä 15-vuotislahjaksi koiran kaulapannan ja joutui myymään seksiä sadoille miehille eri puolilla Suomea. Läheiset, koulu, terveydenhoito ja lastensuojelu eivät nähneet eivätkä puuttuneet.

Vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä Minttu onnistui irrottautumaan häntä pahoin traumatisoineesta elämänvaiheesta, mutta siitä huolimatta Mintun elämässä jatkuivat monenlaiset vaikeat ongelmat. Hyväksikäyttäjä tuomittiin lopulta 11 vuodeksi vankeuteen. Mies pääsi avovankilaan ennen kuin Minttu psykoterapiaan.

Minttu on ensimmäinen suomalainen ihmiskaupan uhri, joka kertoo avoimesti tarinansa.

Tyttö joka sai kaulapannan

Katariina Lehtikanto on Iltalehden toimittaja, joka on pitkän uransa aikana erikoistunut henkilöjuttuihin ja koskettaviin selviytymistarinoihin.

250 sivua | 84.2

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825741

*9789523825741*

ISBN äänikirja 9789523826342

ISBN e-kirja 9789523826335

KUVA: PETRI MAST
Sivu 16 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan Ulvilassa 1.12.2006. Syylliseksi epäilty puoliso Anneli Auer vapautettiin oikeudessa. Jääkö yksi rikoshistoriamme kuohuttavimmista tapauksista ratkaisematta?

Jutun päätutkijana toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta käy sekä poliisin tutkimusaineiston että oikeudenkäyntipöytäkirjojen perusteella henkirikoksen uudelleen seikkaperäisesti läpi.

Rikostutkija Kuusiranta ja rikoskirjailija JP Koskinen rekonstruoivat murhayön tapahtumat ennennäkemättömän tarkasti. Tekijät kertovat mitä poliisi sai selville ja millaiseen lopputulokseen oikeuslaitos johtopäätöksissään päätyi. Lukija voi vetää omat johtopäätöksensä murhayön tapahtumista.

Pauli Kuusiranta toimi Ulvilan jutun tutkinnanjohtajana Juha Joutsenlahden jälkeen, kun tapauksen selvittely oli monien vaiheiden jälkeen vuonna 2008 ajautunut umpikujaan.

JP KOSKINEN

Hämeenlinnalainen kirjailija JP Koskinen on jo aiemmin oma-aloitteisesti selvittänyt Ulvilan surmaa ja kuvannut rikosta mm. Murhan vuosi -romaanisarjassaan.

Ulvilan murha

Kadonneen tekijän jäljillä

250 sivua | 35.7

Ilmestyy 6/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825598

*9789523825598*

ISBN äänikirja 9789523825604

ISBN e-kirja 9789523825857

Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 17
KUVA: VEIKKO SOMERPURO

Legendaarinen kiekkoleijona kertoo

ainutlaatuisesta urastaan ja elämästään kaukaloiden ulkopuolella

Kun Raipe hyppäsi kaukaloon, peli muuttui. Siitä tuli Raipen peli, jossa hän määräsi rytmin. Jo juniorina hän sai jopa kanadalaisyleisön taputtamaan seisaallaan aina, kun koski kiekkoon, ja takoi nuorten MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin Wayne Gretzky.

Kirja kuvaa, miten Raimo Helminen nousi ainutlaatuisen kiekkouransa aikana pelaajien kunnioittamaksi ja fanien rakastamaksi lajilegendaksi. Hän oli avainroolissa, kun Leijonat voittivat ensimmäiset arvokisamitalinsa ja maailmanmestaruutensa.

Helminen on pelannut enemmän maaotteluja kuin kukaan toinen miesjääkiekkoilija. Raipe pelasi 44-vuotiaaksi, mutta ura oli loppua jo paljon aiemmin dramaattisessa autokolarissa Teemu Selänteen kanssa.

Kirjassa ovat vuorollaan äänessä Raipen lisäksi tämän perheenjäsenet, pelikaverit, valmentajat ja ystävät. Raipe avaa myös elämänsä vähemmän tunnettuja puolia, kuten hevos- ja viiniharrastuksiaan.

Kangasalla asuva Tapani Salo on kymmenissä arvokisoissa karaistunut pitkän linjan urheilutoimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut jääkiekosta kuudella vuosikymmenellä. Salo on seurannut Raipen uraa B-junioreista lähtien.

Raipe

Koikkarin kaukalosta

leijonaikoniksi

400 sivua, kuvaliite | 99.1

Ilmestyy 9/2023

Nyt Raipen rooli on vaihtunut pelaajasta valmentajaksi ja Tampereen Koikkarin pihajää huippumoderniin areenaan. *9789523825543*

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523825543

ISBN äänikirja 9789523825932

ISBN e-kirja 9789523825949

KUVA HARRI HINKKA
Sivu 18 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVA HARRI HINKKA Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 19

”Hyppäsi kuin jumala ja ryyppäsi kuin paholainen eikä koskaan kasvanut aikuisten maailmaan

Matti Nykäsestä on kirjoitettu paljon, mutta vasta tämä teos piirtää tarkan kuvan ihmisestä ja ilmiöstä nimeltä Matti. Kun hän kuoli, kansakunta laski karvalakkinsa, kerääntyi tienvierille, isät ja pojat pitivät toisiaan kädestä. Kansakuntaan jäi Matti Nykäsen kokoinen arpi.

Nykänen oli lumottu prinssi, joka pysäytti ajan ja painovoiman. Hän nousi työläiskodista kovalla harjoittelulla kaikkien aikojen mäkikotkaksi.

Sitten käänteinen tarina antisankariksi. Media jauhoi hänet palasiksi, ja nuo palaset etsivät yhä toisiaan. Matin elämässä kärsimys kirkastaa, kansa palvoo, naiset hylkäävät, mies sortuu ojaan, mutta ei orjaksi. Joku aina pelastaa, raha liikkuu ja kaikki syyttävät toisiaan.

Ekholm kuvaa millaisia tunteita Nykäsen tarina meissä yhä herättää sekä tarjoaa uuden tavan ymmärtää Mattia ja meitä kansakuntana.

Matti Nykänen – Pilviin kahlittu poika

300 sivua | 99.1

Ilmestyy 10/2023

Kai Ekholm on arvostetuimpia tietokirjailijoitamme. Hän kirjoittanut kiitetyn Jörn Donner -elämäkerran (Docendo 2020) ja kolmekymmentä muuta tietokirjaa. Ekholm on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, vuoden tiedekirjapalkinnon ja Suomen PENin sananvapauspalkinnon. *9789523825710*

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523825710

ISBN äänikirja 9789523826526

ISBN e-kirja 9789523826519

KUVA: VEIKKO SOMERPURO Sivu 20 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

”Pikku Matti vispaa kinttujaan pöydän alla. Aikuisten maailma on outo. Hän liikkuu sähäkästi ulos ja hyppää kohta tikkailta hankeen. Yhä korkeammalta, nyt räystään kohdalta. Sitten äiti nuhtelee ja hakee sisälle syömään.”

”Tuuli on jännittänyt lihaksensa ja valmistautuu puhaltamaan sumuun pitkiä vokaaleja. Hyppytornissa nuorukainen odottaa sumuun aukkoa. Nykänen varmistaa siteensä. Hän tiivistää hyppynaamarinsa. Sitten hän

näkee valmentajan lipun nousevan. On aika. Tuhansissa harjoituksissa tarkkuutettu koneisto. Asento. Liuku. Täydellinen ponnistus. Nokalle. Täsmällisesti halkeavan koivuhalon ääni.”

”Kevät. Ikkunat ovat talven jäljiltä pesemättä. Talolla on kaihi. Timotein pyyhkäisy kämmenellä. Alkoholisti ei sitä tajua. Edessä on päivätyö. Kumpikin juo kuin kyntöhevonen. Kesä koostuu pienistä sekavista pätkistä, elämäksi sitä ei kannata kutsua.”

KUVA: HANNU RUUSKANEN / STT LEHTIKUVA
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 21

Legendaarisen rumpalin virallinen elämäkerta ”

Maailman tunnetuimman ja arvostetuimman rumpalin elämäkerta avaa, millainen peruskallio Charlie Watts oli Mick Jaggerin ja Keith Richardsin isännöimässä rocksirkuksessa.

Elettiin vuotta 1962, kun vasta perustettuun Rolling Stonesiin etsittiin rumpalia. Tehtävään löydettiin Lontoon klubeilta tunnettu jazzmuusikko Charlie Watts.

Charlie löi tahtia läpi svengaavan 60-luvun, kun Stones saavutti supertähteyden, sekä irstailun täyttämän 70-luvun, jota kuvaa ikoninen albumi Exile on Main Street. 1980-luvulla Charlie paini omien demoniensa kanssa, lopulta voitokkaasti. Hän vakiinnutti maineensa huomaavaisena ja sivistyneenä vastakohtana rellestäville bändikavereilleen.

Charlie oli Rolling Stonesin peruskivi lähes 60 vuoden ajan – läpi kaikkien riitojen, menetysten ja muutosten. Hän oli vastakohta rokkitähden arkkityypille: hyvin yksityinen mies, joka arvosti perhettään yli kaiken.

Charlie Wattsin elämäkerta perustuu hänen perheensä, ystäviensä ja entisten bänditovereiden – mukaan lukien Mick Jaggerin ja Keith Richardsin – tuoreisiin haastatteluihin. Se on merkittävä kertomus miehestä ja rumpalista, joka teki juuri sen, mikä hänen piti. Tämä auktorisoitu elämäkerta on varustettu Mick Jaggerin ja Keith Richardsin esipuheilla.

Paul Sexton on englantilainen musiikkitoimittaja ja -kirjailija, joka sanoo ryhtyneensä kirjoittamaan musiikista välttääkseen oikeita töitä 70-luvun lopulla.

Charlie Watts

Rolling Stonesin sydän

350 sivua | 78.99

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523825840

Alkuperäisteos: Charlie's Good

Tonight

Suom. Antti Immonen

*9789523825840*

ISBN äänikirja 9789523826540

ISBN e-kirja 9789523826533

KUVA: MARK GOODIER Sivu 22 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Southern rockin kulmakiven tarina kolmen kitaran voimalla

Lynyrd Skynyrd on southern rockin kovin, jäljitellyin ja fanitetuin bändi, joka on myynyt yli 30 miljoonaa levyä. Esikoisalbumin 50-vuotisjuhlan kunniaksi ilmestyy ensimmäinen suomenkielinen kirja etelän vapaista linnuista.

Seitsemän kertaa Suomessakin esiintyneen bändin ura on ollut kaikkea muuta kuin tasaista myötätuulta. Tylyt pakit yhdeksältä levy-yhtiöltä, läpimurto ja sitten kolme bändin jäsentä surmannut lento-onnettomuus lokakuussa 1977. Kymmenen vuoden tauon jälkeen bändi nousi tuhkasta ja sittemmin kolmen kitaran voimin juurevan rockin kestotähdeksi.

Tätä kirjaa varten on haastateltu kymmeniä ihmisiä, bändin lähipiiriä ja faneja bändin synnyinsijoilla ja Suomessa. Uskomaton tarina on kyllästetty lukemattomilla yksityiskohdilla ja knoppitiedolla, jotka tarjoavat uutta ihmeteltävää piintyneimmällekin southern rock -fanille.

Millaisen perinnön Lynyrd Skynyrd jättää? Kadehdittavan albumikatalogin lisäksi ainakin lukemattomia Sweet Home Alabamaa ja Free Birdiä veivaavia coverbändejä mutta myös musiikinlajin, jota ilman Lynyrd Skynyrd olisi paljon vähemmän suosittu.

Janne Rönkkö (s. 1967) on toimittaja ja parantumaton Lynyrd Skynyrd -fani, joka omistaa kaikki bändin levyt, on nähnyt sen 12 kertaa keikalla ja viimeksi kiertänyt bändin kotikonnut syvässä etelässä tämän kirjan vuoksi.

Lynyrd Skynyrd

Etelän vapaat linnut

250 sivua, kuvaliite | 78.99

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825895

*9789523825895*

ISBN äänikirja 9789523826380

ISBN e-kirja 9789523826373

KUVA: KIMMO RAUATMAA Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 23

Pala palalta se otti sieluni.

Irwinismin piti olla vain leikkiä, myytävää imagoa tanssien järjestäjille.

Mutta se myytiinkin salaa minulle. Hätkähdän, kun kotiin tulee virallinen kuori, jonka päällä lukee

Antti Hammarberg. Nimi on minulle pelottavan vieras.

Rooli, joka lopulta vei koko miehen.

Irwin Goodman oli koko Suomen tuntema renttulaulaja, jonka hitit ja persoona muistetaan edelleen. Todellinen ihminen Irwinin takana on sen sijaan jäänyt hämärän peittoon. Läpi elämän kestäneet ongelmat ja yhteiskuntavastaisuus kumpusivat rikkonaisesta lapsuudenperheestä, viinasta sekä kovapäisyydestä.

Antti Hammarbergin leski Riitta Hammarberg valottaa kirjassa, miten tapasi miehensä, millainen tämä oli kotona ja miten keikkaelämän ongelmat varjostivat perheen elämää. Samoin kansantaiteilijasta kertovat monet muut sukulaiset, ystävät ja työtoverit. Riitta antoi käyttöön uskomattoman laajan arkiston, joka sisältää muun muassa Antin vanhempien, Antin omia ja Vexi Salmen kirjeitä sekä Ryysyrannan baarikaapin täyttökuitin. Runsaasti kuvitetussa kirjassa on paljon ennen julkaisemattomia kuvia lapsuudesta viimeisiin hetkiin asti.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) on kirjailija ja toimittaja, joka tietokirjoissaan on erikoistunut suomalaisen viihteen historiaan. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa Vesa-Matti Loirin, Spede Pasasen, Simo Salmisen ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä kirjat Kummelista ja Uuno Turhapurosta. *9789523825680*

Yhdet vielä, Irwin

Antti Hammarberg 1943–1991

500 sivua, kuvaliite | 78.99

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523825680

ISBN äänikirja 9789523826410

ISBN e-kirja 9789523826403

KUVA: PETRI MAST KUVA: KAVI Sivu 24 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVA: VEIKKO LINTINEN KUVA: RIITTA HAMMARBERGIN ALBUMI Docendon kirjaluettelo –
2023 | Sivu 25
syksy

Kiroillaan, ryypätään ja ollaan munasillaan

Hyppää mukaan poskettomalle vuoristorataajelulle riemukkaiden kiertuetoilailujen, katkerien erotilitysten sekä sketsien ja kappaleiden hersyvien syntytarinoiden keskelle.

Kirja kertoo suoraan ja arkailemattomasti suomalaisen rockmusiikin ja sketsiviihteen saralla täysin ainutlaatuisen ryhmän koko uskomattoman tarinan. Teatteria ja musiikkia yhdistävän yhtyeen hulvaton konsepti on säilynyt uniikkina näihin päiviin asti. Hulluttelun taustalla väijyi kuitenkin aina vakava aate: Lapinlahden Linnut hyökkäsivät sortajia vastaan ja olivat poikkeuksetta pienen ihmisen puolella.

Lapparit syntyi kadulle 40 vuotta sitten. Helsingin Ylioppilasteatterin nuoret miesnäyttelijät keksivät raahata kadulle läjän eriskummallisia soittimia ja valloittivat anarkistisilla performansseillaan kansan sydämen. Pian ryhmää vietiin viinanhuuruisessa höykytyksessä studioon, televisioon ja tuhansille esiintymislavoille.

Euforista huumaa seurasi kuitenkin vääjäämätön alkuperäismiehistön tuho. Räiskyvät persoonat ottivat rajusti yhteen, ja miehet päätyivät keskenään verisiin turpakäräjiin. Päätään nostivat kateus, ahneus ja katkeruus. Alkoi erojen kimara. Lintujen 40-vuotinen taival on pitänyt sisällään myös murhetta, sillä ryhmä on menettänyt parvestaan jo kaksi perustajajäsentä, Timo Erängön ja Heikki Salomaan.

Lapinlahden Linnut – Miksei asioista puhuta on uraauurtava teos, jossa pääsevät ääneen kaikki yhtyeessä vaikuttaneet jäsenet sekä lukuisat taustavaikuttajat.

Timo Rossi (s. 1986) on työskennellyt ohjaajana ja käsikirjoittajana tv-sarjoissa Satuhäät, Unelmahäät ja Muuttopäiväkirjat.

Hän teki pro gradu -tutkielmansa Mies ja maskuliinisuus Lapinlahden Lintujen rocklyriikassa Tampereen yliopistossa vuonna 2012. Lapinlahden Linnut -kirja on hänen esikoisteoksensa.

Lapinlahden Linnut

Miksei asioista puhuta

400 sivua, kuvaliite | 78.99

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523825697

*9789523825697*

ISBN äänikirja 9789523826465

ISBN e-kirja 9789523826458

Sivu 26 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVA: PETRI MULARI
KUVAT: LAPINLAHDEN LINTUJEN ALBUMI KUVA: SEPPO SARKKINEN / YLE
2023 | Sivu 27
Docendon kirjaluettelo
syksy

Monipuolinen ura musiikin ja viihteen parissa 1960-luvulta tähän päivään

Olli Ahvenlahti on pianisti, kapellimestari, säveltäjä ja sovittaja. Hän oli myös VesaMatti Loirin pitkäaikainen työpari sekä lavalla että televisiossa.

Helsingin Kalliossa ja Herttoniemessä kasvaneen pojan elämänura alkoi muotoutua seitsemänvuotiaana, kun vanhemmat istuttivat hänet pianon ääreen. Tie vei jo nuorena soittamaan pääkaupungin jazzklubeille ja Love Recordsin klassikkolevyille.

1970-luvun puolivälin sooloalbumit tekivät Ahvenlahdesta palkitun jazzmuusikon, mutta hän halusi toimia musiikin kentällä laaja-alaisemmin. Hänestä tuli Vesa-Matti Loirin työpari viideksitoista vuodeksi, ja työt johtivat myös miesten läheiseen ystävystymiseen. Pitkä ura television musiikkiohjelmissa huipentui puolestaan virkaan Yleisradion kapellimestarina 1990-luvulla.

Ahvenlahti on esiintynyt jazzfestivaaleilla, säestänyt JeanPierre Kuselaa smokkiin pukeutuneena Puppe-pianistina, johtanut orkestereita euroviisuissa ja tehnyt televisioon Suomen suosituimpia musiikkiohjelmia.

Kirja vie lukijansa New Yorkin jazzklubeille, keikka-autoon Vesa-Matti Loirin kanssa, esiintymismatkoille rautaesiripun taakse, Spede Pasasen tv-ohjelmien kulisseihin, euroviisufinaaleihin, menneen ajan Helsinkiin ja moniin muihin paikkoihin. Hän on tavannut kaikki alan keskeisimmät tekijät, ja monet tarinat kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa julkisesti.

Olli Ahvenlahti, piano

Mikko Mattlar on kotimaisen musiikin historiaan erikoistunut toimittaja. Olli Ahvenlahti, piano on hänen viides tietokirjansa ja ensimmäinen elämäkertansa. *9789523825734*

300 sivua, kuvaliite | 78.99

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523825734

ISBN äänikirja 9789523826489

ISBN e-kirja 9789523826472

KUVA: PETRI MAST Sivu 28 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Aurinko paistaa, hiekka pölisee ja kaikki osaavat laulujen sanat ulkoa

Ali Alikosken ja Asko Kallosen kipparoiman katubändin kiihkeässä musiikissa tiivistyi kasarin kesä sekä vapauden tunne.

Katusoittajina aloittanut kokoonpano Keba sijoittui kaikkien aikojen kovimmassa rockin SM-kisassa vuonna 1984 kolmanneksi, teki nopeasti esikoisalbuminsa, kunnes suomenkielisen rockin klassikkojen harvalukuiseen kaanoniin lukeutuva Koko ajan go-go räjäytti pankin vuonna 1987. Bändi kiersi lähes maanisesti festareita, klubeja ja lavoja, mutta jo seuraavana vuonna polttoaine loppui ja bändi hajosi.

Alikosken kerronnassa on samaa pelkistettyä visuaalisuutta kuin hänen kirjoittamissaan lauluissa. Muistelmissa 80-luvun hurmos herää henkiin. Keban musiikki oli antiteesi alakuloisille jollotuksille, se oli täynnä soittamisen iloa, fyysistä energiaa ja häpeämätöntä romantiikkaa. Yhä akustista katusoittoa keikoillakin hyödyntäneen bändin suhde yleisön kanssa oli intiimi ja intohimoinen.

Ali Alikoski (s. 1959) on helsinkiläinen muusikko, lauluntekijä ja Keban keulakuva vuosina 1983–88. Sooloartistina Alikoski on tehnyt yhdeksän albumia, joista viimeisin Kukkakimppua ja piikkilankaa ilmestyi syksyllä 2022. Hän on tehnyt musiikkia myös muille artisteille, kuten Vesa-Matti Loirille, Samuli Edelmannille, Sakari Kuosmaselle, Pave Maijaselle ja Sami Saarelle. Alin biiseistä menestynein on Aikakone-yhtyeen superhitti ”Alla vaahterapuun” vuodelta 1995.

Kesä Espalla

250 sivua, kuvaliite | 78.99

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826427

*9789523826427*

ISBN äänikirja 9789523826441

ISBN e-kirja 9789523826434

Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 29
KUVA: PIA PARKKONEN

Nimeni on Matthew, vaikka sinä saatat tuntea minut toisella nimellä. Ja minun pitäisi olla kuollut.

Frendit-sarjasta tuttu näyttelijä vie lukijat supersuositun komediasarjan kulissien taakse ja muistelee koskettavasti kamppailuaan päihderiippuvuuden kanssa.

Avioerolapsi Matthew matkusti viisivuotiaana vuoroin Montrealin ja Los Angelesin väliä tavatakseen vanhempiaan, 14-vuotiaana hän oli menestynyt tennistähti Kanadassa ja 24-vuotiaana Matthew nappasi himoitun pääosaroolin Frendit-televisiosarjassa. Tähteys tuntui tuovan hänelle kaiken mitä toivoa saattoi, mutta Matthew kertoo sisällään olleesta tyhjyydestä, joka ei täyttynyt edes suurimpien unelmien toteutuessa.

Lämpimästi ja huumorilla kirjoitettu muistelmateos kertoo menetetyistä rakkauksista, synkimmistä päivistä ja uskollisimmista ystävistä.

Matthew Perry (s. 1969) on kanadalais-amerikkalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan Chandler Bingin roolista komediasarjassa Frendit.

Frendit, rakkaudet ja riippuvuudet

250 sivua, kuvaliite | 99.1

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826144

Alkuperäisteos: Friends, Lovers and the Big Terrible Thing Suom. Päivi Rekiaro

*9789523826144*

ISBN äänikirja 9789523826502

ISBN e-kirja 9789523826496

Sivu 30 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

”Frendit, rakkaudet ja riippuvuudet on raju, kaunistelematon muistelmateos, jonka kirjoittaminen vaatii rohkeutta. Matthew Perryllä sitä on. (--) Hän vie meidät läpi "helvettinsä", mutta ei jää vellomaan sinne. Tämä kirja on täynnä toivoa tulevaisuudesta.”

– Marta Kauffman, Frendit-sarjan luoja

”Sydäntäsärkevän kaunis muistelmateos.”

– People

”Rehellinen, synkän hauska… Perry kuvaa vuosikymmeniä kestänyttä kamppailuaan alkoholin ja huumeiden kanssa. Hän kirjoittaa kiitollisena ja hehkuvasti… fanit löytävät kirjan sivuilta koskettavia kultahippuja.”

– New York Times

”On tuskaista kuulla, millaista Perryn elämä sarjan kulisseissa on ollut. Tiedot hänen yksityiselämästään vaikuttavat väistämättä tapaani katsoa sarjaa.”

– Piritta Räsänen, Helsingin Sanomat

KUVA: NIGEL PARRY
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 31

Nykypäivän isyyden monet muodot

Kirjailija, teologian maisteri Teemu Potapoff on haastatellut erilaisia isiä monenlaisissa elämäntilanteissa kirjaan, joka piirtää uudenlaisen kuvan suomalaisesta isyydestä.

Mitä isyys, isänä oleminen tarkoittaa eri isille? Isän rooli on laajentunut, mistä osaksi on kiittäminen ajan henkeä mutta myös niitä miehiä, jotka haluavat olla tärkeä osa lastensa elämää.

Teoksessa isät pohtivat, millaisia roolimalleja he haluavat olla ja miten isyys on muokannut heitä ihmisinä. Millaisen perinnön, henkisen ja fyysisen, isät haluavat jättää lapsilleen ja koko maailmaan? Millaisia unelmia ja pelkoja liittyy isänä olemiseen?

Odotukset ja vaatimukset isälle voivat olla hyvin erilaisia tämän päivän perheyhteisössä ja yhteiskunnassa. Kirjassa ääneen pääsevät muun muassa uraisä, suurperheen isä sekä yksinhuoltajana perhettä pyörittävä isä. Julkisuus, ura tai vähemmistöön kuuluminen tuovat isyyteen omat haasteensa, eikä isäksi tuleminenkaan ole aina itsestäänselvyys.

Teemu Potapoff on teologian maisteri, joka työskentelee toimittajana, kolumnistina ja juontajana. Potapoffin kynästä ovat syntyneet kirjat Yön sankarit, Selviytyjät, Yön kuningas ja Luodinkestävä –Heidi Foxellin tarina.

Faija – Kirja isyydestä

250 sivua | 38.1

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826083

*9789523826083*

ISBN äänikirja 9789523826786

ISBN e-kirja 9789523826779

KUVA: JULIUS KONTTINEN
Sivu 32 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Kuka hullu sellaista lajia uskaltaa harrastaa!

Wilma Murto nosti seiväshypyn jälleen Suomen seuratuimpien lajien joukkoon.

Vuosina 1948–1978 Suomi sai seiväshypystä enemmän arvokisamitaleja kuin keihäänheitosta tai mistään muustakaan yleisurheilulajista. Menestyksen lisäksi lajin historia on täynnä värikkäitä persoonia ja kiinnostavia tarinoita.

Seiväshyppääjät itse sanovat, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: seiväshyppääjiä ja niitä, jotka haluaisivat olla seiväshyppääjiä. Tässä kirjassa ääneen pääsevät ensin mainitut. Kirjassa käydään läpi tarinoita, jotka jäivät mitalikahveilla tai epäonnistumisten hetkellä kertomatta. Urheilijoiden arki on usein karua, mutta vuosien jälkeen tapahtumille voi jo hymyillä. Vaikka harjoittelu on kovaa, niin seiväshyppääjät jos ketkä osaavat myös rentoutumisen taidon.

Teijo Piilonen (s. 1963) on pitkän linjan urheilutoimittaja, joka yrittää vanhoilla päivillään opetella hyppäämään lasikuituseipäällä.

Suomalaisen seiväshypyn tarinat

300 sivua, kuvaliite | 79.11

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523826557

ISBN äänikirja 9789523826571

ISBN e-kirja 9789523826564

Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 33
*9789523826557* KUVA: PETRI MAST

Kirja joka muuttaa elämäsi. Palaudu, uudistu ja tartu toimeen!

Miten muuttua uupuneesta virkeäksi?

Kehonhallinnan asiantuntija Marja

Putkiston viiden viikon ohjelma opettaa palautumaan arjen kuormituksesta. Harjoitteiden avulla keskittyminen tarkentuu, aivosumu hälvenee, uni paranee ja voima palaa jäseniin.

Jos stressitasosi ovat jatkuvasti korkealla etkä osaa palautua, uuvut ja terveytesi alkaa heiketä. Viiden viikon yksityiskohtainen, asteittain etenevä ohjelma sisältää omaan arkeesi parhaiten soveltuvat harjoitteet. Niiden lisäksi saat käyttöösi havainnointikaavion, jonka avulla voit itsenäisesti mitata ja säädellä vireystasoasi.

Kirjan ohjeilla vaikutat unesi laatuun ja saat suunnan läpi elämän kestävään, kehon ja mielen hoitoon.

Marja Putkisto on kehonhallinnan asiantuntija, ohjaaja, kouluttaja ja kirjailija. Hän on kehittänyt monipuolisen Method Putkisto -menetelmän sekä on kansainvälisesti toimivan Method Putkisto Instituutin perustaja ja johtaja.

Palaudu viidessä viikossa

Ohjelma päivittäiseen

jaksamiseen

180 sivua, nelivärinen | 59.3

Ilmestyy 8/2023

Sidottu, sivukoko 170 × 240 mm

ISBN 9789523825581

Sivu 34 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
*9789523825581*

50 voi olla uusi 30, jos niin päätät!

Lisää terveitä elinvuosia ja laadukasta elämää.

Ikävuotesi eivät määritä biologista ikääsi, vaan siihen voit vaikuttaa toiminnallasi ja elämäntavoillasi. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä ryhtiliikettä tai kuntoremonttia, ja pienikin terveysteko kannattaa aina.

Jan Sundell on tavannut lääkärintyössään ikäisekseen poikkeuksellisen terveitä, mutta toisaalta myös ennenaikaisesti vanhentuneita ihmisiä. Hän on tutkinut, mitkä tekijät ilmiöön vaikuttavat.

Sundell kertoo, miksi vanhenemme sekä käsittelee niitä mekanismeja ja keinoja, joilla jokainen voi itse hidastaa ikääntymisprosessia. Pystyt vaikuttamaan elinikääsi elintapojesi avulla jopa 70–90 prosenttia. Saat tärkeitä, käytännön neuvoja niin liikuntaan, ravintoon, painonhallintaan ja hormonitoimintaan kuin unen sekä mielen hyvinvoinnin hallintaan.

Hidasta vanhenemista

Kuinka käännät kehosi kelloa

taaksepäin

250 sivua, kuvaliite | 59.3

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523825574

Jan Sundell on sisätautiylilääkäri, dosentti, tietokirjailija ja SM-tason kehonrakentaja, joka tunnetaan nimellä Dr Body. Hän on hoitanut jo neljännesvuosisadan kymmeniätuhansia potilaitaan hyvin kokonaisvaltaisesti. Hän on myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa 20 000 seuraajalleen.

ISBN e-kirja 9789523826922

Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 35
*9789523825574* KUVA: VESA-MATTI VÄÄRÄ

Tervetuloa inspiroitumaan yksinkertaisemmasta arjesta!

Hyvän mielen kirjassa omavaraistellaan, tehdään makumatkoja hyötypuutarhaan ja kotoillaan 150-vuotiaassa talossa arjen pienistä askareista nauttien.

Jovelan askeettisten mukavuuksien talossa eletään omavaraistellen ja monipuolisen hyötypuutarhan sadoista nauttien. Uuteen suosioon nousseiden perinnehyötykasvien, kuten sikurin lisäksi puutarhassa kasvaa monelaisia erikoisiakin kasveja ns. karkkiyrteistä tuliseen wasabiin. Kirja tarjoaa vinkkejä ja ideoita oman hyötypuutarhan perustamiseen ja sen sadosta nauttimiseen sekä inspiraatioita omatoimisemmasta ja omavaraisemmasta elämästä haaveileville nykyajan ihmisille.

Kaupungista maalle miehensä kanssa muuttanut Jovelan Johanna on tuottaja, omavarainen.fi

-sivuston ylläpitäjä sekä varautumiskouluttaja, jonka ensimmäinen kirja, Vanhassa talossa – kohti omavaraisempaa elämää, julkaistiin 2022.

ANNABELLE ANTAS

Hurmaava hyötypuutarha

Vinkkejä omavaraisempaan arkeen

192 sivua, nelivärinen | 67.3

Ilmestyy 8/2023

Sidottu, sivukoko 195 × 260 mm

ISBN 9789523825970

*9789523825970*

KUVAT:
Sivu 36 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
ANNABELLE ANTAS

Jokaisella ratsastajalla on vahva halu ratsastaa paremmin ja saavuttaa maaginen flow, yhteys hevoseen.

Istunta ja erityisesti ratsastajan lantion asento vaikuttavat hevosen liikkeeseen.

Ratsastuksen ammattilainen Sanna Siekkinen kertoo selkein ohjein ja kuvin kuinka voit itse kehittyä ratsastajana ja parantaa istuntaasi.

Kirja vastaa muun muassa kysymyksiin, miten lantion asentoa voi parantaa, miten löytää itselle sopiva asento satulassa ja miten reagoida hevosen liikkeeseen parhaalla mahdollisella tavalla.

”Parhaimmillaan ratsastus on ratsastajan ja hevosen välistä tanssia. Mitä sulavammat liikkeet, sen sulavampi tanssi. Ja mitä sulavampi tanssi, sen miellyttävämpi ratsastuskokemus niin ratsastajalle kuin hevoselle.”

Sanna Siekkinen on ratsastuksenopettaja, Method Putkisto -diplomiohjaaja, istunta-hifistelijä ja talliyrittäjä. Hän on työskennellytratsastajan istunnan ja kehonhallinnan parissa jo vuodesta 2000.

Istunnalla on väliä Ratsastajan kehon- ja liikkeenhallinnan opas

220 sivua, nelivärinen | 79.15

Ilmestyy 9/2023

Tina Finn on vapaa toimittaja, tiedottaja ja valokuvaaja. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt mm. kirjat Sankarikoirat – tarinoita poliisikoirien arjesta (2017), Hevosen asialla Kari Vepsä (2021) ja Tohtori Mustajärvi, otaksun – Pate Mustajärven sanoituksia (2022). *9789523826151*

Sidottu, sivukoko 170 × 240 mm

ISBN 9789523826151

KUVA: VILJA VUOLLE KUVA: JOHANNA VAURIO-TERÄVÄINEN Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 37

Mukaansatempaava tarinallinen valokuvateos suomalaisilta soilta

Suo siellä vie lukijan niin pohjoisen tulvivalle aapasuolle, etelän keidassuolle kuin pohjois-karjalaiselle ennallistamisalueelle suo-ojia tukkimaan.

Suomaiden villi kauneus hurmaa ja viekoittelee yhä uusia kulkijoita huomaansa. Suurten soiden yksinäisyydessä on tilaa etsiä itseään ja koetella voimiaan. Mitä kaikkea kätkey tyy rämeiden, korpien, nevojen ja lettojen suopursuntuok suiseen ja suomuralta lemahtavaan juurevaan olemukseen?

Millaisena soiden huikea kauneus näyttäytyy ilmasta katsot tuna ja miten suot ovat muuttuneet nujerrettavista vitsauk sista suojelu- ja retkikohteiksi. Teos kertoo luonnontilaisista soista, jotka ovat kappale kotomaamme kaikkein villeintä ja alkuperäisintä luontoa.

Mika Honkalinna on vapaa luonnonvalokuvaaja ja kirjailija. Suo siellä on hänen kymmenes teoksensa. Vuonna 2015 ilmestynyt Korppiretki valittiin Vuoden luontokirjaksi.

Suo siellä

200 sivua, nelivärinen | 56.8

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 245 × 210 mm

ISBN 9789523826793

*9789523826793*

38
KUVA: TIMO PAKARINEN Sivu
| Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVAT: MIKA HONKALINNA Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 39

Kirja tulee järkyttämään monia ihmisiä ja ihan syystä. Se kertoo selkeästi, miten ja miksi tavalliset venäläiset tukevat imperialistista sotaa Ukrainassa.

– Keir Giles, johtava Venäjä-asiantuntija

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan ja sen julmuudet ovat kauhistuttaneet maailmaa. Miksi enemmistö venäläisistä kannattaa sotaa? He tuntuvat näkevän täysin erilaisen sodan, jossa he ovat rohkeita altavastaajia ja hyväsydämisiä sankareita. Venäjäanalyytikko Jade McGlynn paljastaa kirjassa venäläisen enemmistön asenteet ja tuen hyökkäykselle.

Tavallisia Venäjän ja Ukrainan kansalaisia, virkamiehiä sekä ulkopolitiikan eliittiä haastattelemalla McGlynn tutkii venäläisen maailmankuvan valheita ja puolitotuuksia.

Kirja auttaa lukijaa oivaltamaan venäläisyyden syvintä olemusta. Se kertoo monista venäläisistä, jotka uskovat täysin Kremlin sepitelmiin ja pitävät sotaa Putinin sankaritekona. Heidän silmissään tämä on Venäjän sota – Ukrainaa vastaan, länttä vastaan, pahaa vastaan – eikä paluuta voi olla. Suunnitelmallinen, omaan kansaan kohdistunut informaatiovaikuttaminen on tehnyt tehtävänsä.

Jade McGlynn FT on Venäjän mediaan ja ulkopolitiikkaan perehtynyt asiantuntija, joka toimii mm. tutkijana King’s Collegessa Lontoossa. Hän on kysytty kommentaattori kansainvälisissä medioissa, kuten CNN, BBC, The Times, The Telegraph ja Foreign Policy.

Venäjän sota

250 sivua | 32.5

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826588

Alkuperäisteos: Russia´s War

Suom. Kyösti Karvonen

*9789523826588*

ISBN äänikirja 9789523826601

ISBN e-kirja 9789523826595

Sivu 40 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVA: STT-LEHTIKUVA Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 41

”Pohjoiskorealaisen sotilaan tositarina on jännittävä kuin vakoojatrilleri

Vuonna 1996 Etelä-Korean rannikolla ajoi karille vakoilemassa ollut pohjoiskorealainen sukellusvene. Miehistö yritti tuhota veneen, mutta räjähdys epäonnistui ja miehistön oli noustava maihin.

Alkoi jahti, johon osallistui 40 000 Etelä-Korean sotilasta. Vain yksi sukellusveneen miehistön jäsen, perämies Lee, jäi henkiin. Kirja kertoo hänen uskomattoman tarinansa.

Kun hollantilainen journalisti Jeroen Visser kuuli sukellusveneen ja perämiehen tapauksesta, hän päätti selvittää Leen kohtaloa tarkemmin. Selvisi, että Lee ei joutunutkaan vankilaan vaan hän loikkasi Etelä-Korean armeijan palvelukseen. Pohjois-Korea kohtelee loikkareita ankarasti, joten vielä vuosien jälkeenkin Lee olisi vaarassa, jos hänen olinpaikkansa paljastuisi. Pohjois-Korean tehokas vakoojatehdas tuottaa taitavia vakoojia, joille Leen eliminoiminen ei olisi ongelma eikä mikään.

Journalisti Jeroen

Visser asui EteläKoreassa viiden vuoden ajan (2016–2020) hollantilaisen sanomalehden kirjeenvaihtajana. Hän huomasi kuitenkin kirjoittavansa artikkeleita enemmän Pohjoiskuin Etelä-Koreasta.

Visser pani merkille, että molemmilla puolilla rajaa puhutaan kauniisti Koreoiden yhdistymisestä, mutta vuosina 1950–53 käyty Korean sota tuntuu yhä jatkuvan.

Pohjois-Korea ei

koskaan pyydä anteeksi

280 sivua | 32.18

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825567

Alkuperäisteos: Noord-Korea

zegt nooit sorry

Teos heijastelee myös Etelä- ja Pohjois-Korean välisiä suhteita, kulttuurieroja ja epäluuloja. *9789523825567*

Suom. Katja Kärkkäinen

ISBN äänikirja 9789523825956

ISBN e-kirja 9789523825963

KUVA: WILLEMIEKE KARS
Sivu 42 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Yksikin johtaja voi muuttaa historian kulkua – hyvässä ja pahassa

Arvostettu englantilainen historioitsija pohtii, miten johtajan poikkeuksellinen luonne yhdistyneenä tietynlaiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen on tuottanut tuhoisia itsevaltiaita – ja toisaalta demokratiaa rakentaneita johtajia.

Teos rakentaa muotokuvaa johtajista, jotka ovat muovanneet maanosamme historiaa. Mikä näissä vahvoissa johtajissa ja heidän aikakaudessaan mahdollisti heidän toimintansa? Ja mihin tuo aikakausi päättyi?

Kershaw kertoo johtajien työskentelytavasta ja suhteesta heitä tukeviin hallitseviin rakenteisiin. Hän tuo esiin myös virheitä, joihin johtajat sortuivat valtansa loppuaikoina. Tavallisimpana niistä on ylimielisyys, joka ilmenee erityisesti liian kauan vallassa olleissa diktaattoreissa.

Teoksessa tarkastelun alle joutuvat Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Tito, Franco, Churchill, de Gaulle, Adenauer, Gorbatšov, Thatcher ja Kohl.

Palkittu historioitsija Sir Ian Kershaw (s. 1943) tunnetaan

erityisesti Natsi-Saksan asiantuntijana ja Hitler-tutkijana. Hän on toiminut nykyhistorian professorina ja BBC:n historiallisten tv-dokumenttien neuvonantajana. Kershaw on British Academyn ja Royal Historical Societyn jäsen.

IAN KERSHAW

Persoonallisuus ja valta

Modernin Euroopan rakentajat ja tuhoajat

500 sivua | 91.8

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826717

Alkuperäisteos: Personality and Power: Builders and Destroyers of Modern Europe Suom. Jaana Iso-Markku

*9789523826717*

ISBN äänikirja 9789523826731

ISBN e-kirja 9789523826724

KUVA: MARK KOHN/HOLLANDSE
HOOGTE
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 43

Kokeneen diplomaatin Pasi Patokallion muistelmat ottavat terävästi kantaa ulkoministeriön toimintaan, kärkipoliitikkoihin sekä Suomen ja maailman tapahtumiin Kekkosen ajasta aina Ukrainan sotaan asti. Asevalvontaan urallaan paneutunut diplomaatti antaa lukijalle myös rautaisannoksen ajankohtaista ydinasetietoutta.

Minä, aseet ja maailma on lähihistoriaa avaava lukuelämys kaikille, joita kiinnostavat kokeneen diplomaatin arviot Suomen roolista kansainvälisessä politiikassa.

Teoksessa seurataan ainutlaatuisen läheltä asevalvonnan maailmaa ja sitä, kuinka Suomen etuja sekä turvallisuutta edistettiin neuvotteluissa ympäri maailmaa. Asialistalla ovat niin ydinsulku, kemialliset aseet, ydinaseettomat vyöhykkeet, ympäristösodankäynti kuin strateginen vientivalvonta ja surullisen kuuluisa Itämeren kaasuputki.

Patokallio todisti paikan päällä Neuvostoliiton ydinaseiden hävittämistä Kapustin Yarissa ja kuunteli Fidel Castron sotaista puhetta aseidenriisuntakonferenssissa Havannassa. Hän taittoi peistä YK-puheiden sisällöstä ulkoministeri Paavo Väyrysen kanssa.

Tarja Halosen kanssa Patokallio otti tiukasti yhteen asevientiluvista ja kohutuista jalkaväkimiinoista. Heillä oli myös erimielisyyksiä, kun Patokallio kampanjoi Suomea YK:n turvallisuusneuvostoon ulkoministeri Alexander Stubbin erityisedustajana.

Suurlähettiläs Pasi Patokallio (s. 1949) edusti

Elävästi kirjoitetut, vähemmän diplomaattiset muistelmat

Minä, aseet ja maailma

500 sivua | 99.1

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523826809

*9789523826809*

ISBN äänikirja 9789523826946

ISBN e-kirja 9789523826939

Suomea monissa kansainvälisissä asevalvontaneuvotteluissa. Hän palveli yli neljäkymmentävuotisella urallaan Suomen edustustoissa Washingtonissa, Tokiossa, Genevessä ja New Yorkissa, ja toimi Suomen suurlähettiläänä Israelissa, Kanadassa ja Australiassa. ” Sivu 44 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

”Vaalithan eivät vaikuttaneet mitenkään Suomen ulkopolitiikkaan eikä suomalaisneuvostoliittolaisiin suhteisiin. – Suurlähettiläs Vladimir Sobolev

maaliskuussa 1983

Mauno Koivisto 100 vuotta -merkkivuoden avainteos maamme ulkopolitiikan ja poliittisen kulttuurin ymmärtämiseen sekä siihen, kuinka Koivisto johti Suomea 1982–1992.

Juho Ovaskan tuoreeseen väitöskirjaan perustuva teos kertoo, miten Suomi tasapainoili käytännössä idän ja lännen välillä Mauno Koiviston presidenttikaudella. Se paljastaa vaikuttavat tekijät käänteeseen, jossa ulkopolitiikkamme suunta vaihtui Kremlin ja KGB:n syleilystä väljemmille vesille.

Neuvostoliitto yritti kiihkeästi sitoa vuoden 1982 presidentinvaalikamppailussa Mauno Koiviston liikkumatilaa edeltäjänsä Urho Kekkosen linjan nimissä. Koiviston presidenttikauden alkuvuosina ulkopolitiikkamme johtamista määritti ennen kaikkea suhde Neuvostoliittoon. Koiviston kaudella käytiin torjuntataistelua Kremlin poliittista, taloudellista ja diplomaattista painostusta vastaan.

Juho Ovaska on väitellyt valtiotieteiden tohtoriksi Turun yliopistosta. Hän on tutkinut Suomen ulkopolitiikkaa ja kansainvälistä asemaa erityisesti Mauno Koiviston presidenttikaudella sekä kirjoittanut menestysteoksen Mauno Koiviston idänkortti (Otava 2017).

Käänne Suomen irtiotto Kremlistä Eurooppaan

500 sivua | 32.52

Ilmestyy 9/2023

Suomen kansainvälinen asema muuttui oleellisesti vasta, kun tasapainottelu päättyi Neuvostoliiton romahdukseen ja lopulta päätökseemme hakea EU-jäsenyyttä 1992. Nopea sopeutuminen muuttuneeseen kansainväliseen järjestykseen osoitti Suomen paikan osana länttä. *9789523826113*

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523826113

ISBN äänikirja 9789523826953

ISBN e-kirja 9789523826663

KUVA: PETRI MAST
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 45

KUVA:

Peter Fryckman on nähnyt kalterit Kapkaupungissa ja Sörkassa, hänet on pahoinpidelty sairaalakuntoon vankilassa ja puhallettu tyhjiin pankkien herrakerroksissa. Tämä on hänen kaunistelematon tarinansa.

Fryckman vie mausteiselle matkalle lähivuosikymmenten taloushistoriaan. Etelä-Afrikan viinitilallaan seitsemänkymppisenä hän muistelee Mauno Koivistoa, Harri Holkeria, Esko Ahoa, Jaakko Lassilaa, Mika Tiivolaa, Rolf Kullbergia Pentti Kouria, Björn Wahlroosia, Jukka Härmälää ja monia muita kasinopelin ja talouslaman historiaan jääviä.

Tarinoita riittää. Rahaton miljonääri on metsästänyt villisikoja Zavidovossa, tehnyt kauppaa Moskovassa, kalastanut Ukrainan presidentin kanssa, sekaantunut Irakin asekauppoihin ja juhlinut kuubattarien kanssa Karibian yössä. Konkursseissa ja osakekaupoissa kadotettujen miljoonien lisäksi menetettyjä ovat sukulaiset, ystävät ja toverit. On koettu ja koeteltu, mutta hymy ei silti hyydy.

Seppo Konttinen (s. 1950) on toimittaja ja kirjailija. Hän työskenteli Ylen taloustoimittajana vuosina 1974–2010. Nykyisin Konttinen asuu Inarissa ja harrastaa kirjallisuutta, kalastusta, luontoa ja politiikkaa.

SEPPO KONTTINEN

Fyrkman

Peter Fryckmanin värikäs elämä

250 sivua | 99.1

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826670

*9789523826670*

ISBN äänikirja 9789523826694

ISBN e-kirja 9789523826687

miljoonia mutta haaskasi taivaan
Kasinopelien tunnetuin kasvo tienasi
tuuliin vielä enemmän
SEPPO KONTTINEN
Sivu 46 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Värikkäät poliisimuistelmat, joissa suomalainen arki ja yhteiskunta näyttävät monet puolensa

Kuvaus kahden vuosikymmenen aikaisesta muutoksesta yhteiskunnassa, järjestyspoliisin työstä, koulutuksesta sekä yksityiselämästä.

Lukija pääsee seuraamaan 70–90-lukujen rivipoliisin arkea, mellakkapoliisin perustamista sekä ensimmäisiä tehtäviä Karhu-ryhmässä. Lämsä muistelee parhaimpia sattumuksia muun muassa valtiovierailuilta, Etykin seurantakokouksesta sekä yleisurheilun EM-kisoista.

Lämsä palaa komisariona takaisin legendaariselle Pikku Roballe ja kuljettaa lukijansa värikkäälle Kallion poliisiasemalle Pengerkadulle. Muistelmien ensimmäinen osa Passipoliisina Tehtaankadulla – Pussihousut I julkaistiin keväällä 2023.

Jussi-Pekka Lämsä on eläkkeellä oleva ylikomisario, joka ehti työskennellä poliisina neljänkymmenen vuoden ajan. Hän on kirjoittanut juttuja aiemmin mm. poliisin ammattilehtiin.

JUSSI-PEKKA LÄMSÄ

Kenttäkomisariona

Pengerkadulla

Pussihousut II

300 sivua | 99.1

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826748

*9789523826748*

ISBN äänikirja 9789523826762

ISBN e-kirja 9789523826755

KUVA:
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 47
PETRI MAST

Se hetki oli nöyryyttävä. Hänet oli irtisanottu, ja syynä oli, että hän oli huomannut yrityksessä törkeitä väärinkäytöksiä.

Koruttomia kertomuksia suomalaisista yrityshuijauksista.

Kurkistus puhtoisen maineen taakse paljastaa, että väärinkäytöksiä tapahtuu suomalaisissa yrityksissä enemmän kuin kenties haluamme myöntää. Huijarien Suomi on rohkeiden suomalaisten korutonta kertomaa siitä, mitä työpaikoilla tapahtuu.

Väärinkäytöksen huomannut kokee tunteita, jotka vaihtelevat epäuskosta pettymykseen ja jopa pelkoon. Hän saattaa jäädä sisäisen kamppailunsa kanssa täysin yksin. Pinnan alla muhii ilmiö, josta moni on nähnyt välähdyksiä, mutta joka harvoin tulee julki tai johtaa seuraamuksiin.

Organisaatioissa tapahtuvat väärinkäytökset vaikuttavat paitsi yrityksen kilpailukykyyn myös koko yhteiskuntaan. Annukka Jokipiin ja Nadia Paavolan teos on kuvaus suomalaisesta työelämästä, jossa tilaisuus voi tehdä varkaan. Kirja auttaa myös ymmärtämään, miksi yksilö syyllistyy väärinkäytökseen ja mitkä seikat ovat varoitusmerkkejä epärehellisestä toiminnasta.

Annukka Jokipii (s. 1975) toimii Vaasan yliopiston laskentatoimen professorina, ja hänen erityisalueenaan on sisäinen valvonta ja tarkastus.

ANNUKKA JOKIPII, NADIA PAAVOLA

Huijarien Suomi

250 sivua | 99.1

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826618

Nadia Paavola (s. 1975) on pitkän linjan toimittaja, joka työskentelee tällä hetkellä freelancerina.

ISBN äänikirja 9789523826632

ISBN e-kirja 9789523826625

KUVA: PAULA KASKIMAA KUVA: MIKKO LEHTIMÄKI
*9789523826618*
Sivu 48 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Kepulia peliä yhteisillä rahoilla

Kertomus siitä, kuinka keskustapuolueen nuorisojärjestön ”kristillis-siveelliseltä pohjalta ja rikollisuuden torjumiseksi” perustama säätiö päätyi itse tuomiolle.

60-luvun rakennemuutos synnytti tarpeen rakentaa nuorille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja mutta se johti poliittisiin skandaaleihin, korruptioon, rikoshyötyyn ja vankeustuomioihin.

Säätiötä ovat johtaneet muun muassa ministereiksi nousseet Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen sekä etsintäkuulutettuna maailmalla piileksinyt Perttu Nousiainen.

Suhteet suurten rakennusliikkeiden kanssa loivat verkoston, jossa toimintaa edistettiin erilaisin ”lautakasoin”, alennuksin ja laskuttomin remontein. Säätiön johto hyödynsi varoja oman vaalimenestyksensä rahoittamiseen sekä yksityisen omaisuutensa kartuttamiseen.

Loistonsa päivistä Nuorisosäätiö on kutistunut puoleen, yleishyödyllinen status on mennyt, halpakorkoiset valtion lainat on irtisanottu ja asuminen edullisissa säätiön asunnoissa on enää muisto vain.

Tuppeen sahattu Nuorisosäätiö on ensimmäinen kokonaisvaltainen esitys viime vuosien rikosuutisten vakioaiheista: kepulaisesta rahasta, ahneudesta ja omanvoitonpyynnistä. Jäljellä on vielä pesänsiivous rikoksista ja niiden aiheuttamista miljoonatappioista.

Ari Korvola (s. 1953) tunnetaan ärhäkkänä ja uudenlaisia kerrontakeinoja käyttävänä ajankohtaistoimittajana ja tutkivana journalistina.

Tuppeen sahattu Nuorisosäätiö

250 sivua | 32.1

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826106

*9789523826106*

ISBN äänikirja 9789523826656

ISBN e-kirja 9789523826649

KUVA: ARI KORVOLA
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 49

Onko Suomen suuntana talouden ulkomuseo?

”Painava puheenvuoro talouden suunnanmuutoksen välttämättömyydestä. Tulevaisuutemme näyttää Pohjolan surkeimmalta ja talouspolitiikkamme on epäonnistunut, mutta suunta voidaan vielä muuttaa. Luovutko mieluummin hyvinvointivaltiosta vai kääritäänkö hihat?

Inflaatioshokki ja korona tulivat ja menivät – olemme silti pulassa. Meitä uhkaavat ongelmat, joita päättäjämme eivät näytä pystyvän ratkaisemaan. Kirjassa kerrotaan mitä nämä uhkat ovat, miksi politiikka epäonnistuu ja miten kaikesta voidaan vielä selvitä.

Mitkä ovat velkaantumisen ja nollakasvun syyt, entä mihin väestön vanheneminen vaikuttaa? Ja onko maahanmuutosta oikeasti hyötyä?

Kirja kertoo, kuinka nopeampi talouskasvu mahdollistaa vihreän siirtymän ja miksi poliitikoiden flirtti modernin rahateorian kanssa on pelottavaa. Lukijalle selviää myös, miksi verotusta ei kannata kiristää ja mikä on maailman toiseksi vanhin ammatti.

Yleistajuinen teos on tarkoitettu kaikille Suomen talouskysymyksistä kiinnostuneille.

AKI KANGASHARJU

Talouden ilmestyskirja

Velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja

250 sivua | 36.1

Ilmestyy 9/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523826045

*9789523826045*

ISBN äänikirja 9789523826069

ISBN e-kirja 9789523826052

Sivu 50 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023
KUVA: VEIKKO SOMERPURO
Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 51
Aki Kangasharju on taloustieteen tohtori ja dosentti. Ennen Etlan toimitusjohtajuutta hän toimi Nordean pääekonomistina.

Liian moni idea jää toteuttamatta. On aika muuttaa tilanne.

Kirjan avulla kohtaat sekä päänsisäiset esteet että suunnittelet, miten ideastasi tehdään totta ja työtä.

Jäikö yritys perustamatta tai kirja kirjoittamatta? Miksi emme toteuta ideoita, joita meillä on? Siihen on kaksi syytä. Ensiksi päänsisäiset esteet. Toteuta ideasi auttaa meitä elämään omien välttelyajatustemme kanssa ja siitä huolimatta toimimaan kohti meille tärkeitä tavoitteita.

Toiset ongelmat ovat puolestaan käytännön asioita: ajan, rahan sekä suunnitelman puutetta. Toteuta ideasi antaa testatut ja tutkitut työvälineet näiden haasteiden taklaamiseen.

Kirja jakautuu kolmeen osaan. Aluksi selvitämme hyvän idean anatomian. Sitten suunnittelemme toteutuksen ja lopuksi esittelemme ideamme – ja teemme siitä työtä.

Ilkka Hynninen (s. 1979, YTM) on työskennellyt ideoiden parissa yli 20 vuotta. Tuottajana hän on tehnyt ideoista tuotteita, aina Poliiseista Koskiseen ja Pirjosta Huutokauppakeisariin. Yrittäjänä hän auttaa eri alojen ammattilaisia viemään ideat käytäntöön.

Toteuta ideasi

200 sivua | 69

Ilmestyy 8/2023

Sidottu, sivukoko 135 × 215 mm

ISBN 9789523825833

*9789523825833*

ISBN äänikirja 9789523825871

ISBN e-kirja 9789523825864

52
Sivu
| Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

Älä koskaan ajattele pienesti!

Lopeta ajelehtiminen ja ole hyödyksi!

Arnold Schwarzeneggerin opeilla menestyt.

Arnold Schwarzenegger ei esittelyjä kaipaa. Nyt hän kertoo avoimesti ja huumorilla, miten jokainen voi hyödyntää potentiaaliaan tullakseen sellaiseksi, mistä haaveilee. Hänen neuvonsa toimivat kaikille ja kaikkialla.

Schwarzenegger osoittaa, että hyödyllisenä olemisen tavoitteena ei ole tehdä enemmän asioita tai haalia enemmän tavaraa, vaan saada elämään merkitystä ja sen myötä tyytyväisyyttä. Hän kehottaa lukijaa olemaan osa ratkaisua, eikä osa ongelmaa. Silloin voimme kasvaa ihmisinä ja tulla paremmaksi versioksi itsestämme.

”Ole se, joka tekee tästä maailmasta paremman, sillä juuri sitä maailmamme nyt tarvitsee.”

Arnold Schwarzenegger on yksi maailman tunnetuimpia ja seuratuimpia henkilöitä.

ARNOLD SCHWARZENEGGER

Ajattele isosti

7 oppia menestymiseen

250 sivua | 69.11

Ilmestyy 10/2023

Sidottu, sivukoko 151 × 225 mm

ISBN 9789523826816

Alkuperäisteos: Be Useful! 7 Simple Rules

Suom. Pia Korpisaari

*9789523826816*

ISBN äänikirja 9789523826830

ISBN e-kirja 9789523826847

Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 53
KUVA:
AFP / LEHTIKUVA, PATRICK T. FALLON

KESÄN JA SYKSYN 2023 POKKARIT

HELENA IMMONEN Operaatio Aavikkokettu

Salamurha. Kyberisku. Salainen tehtävä Afganistanissa. Operaatio Aavikkokettu on alkanut.

Operaatio Punainen kettu saa jatkoa! Kansainvälisen tason trilleri on itsenäinen jatko-osa suuren suosion saaneelle esikoisteokselle.

ISBN 9789523826908

Ilmestyy 8/2023

Kirjastoluokka T84.2

Nidottu, sivukoko 110 × 178 mm

414 sivua, hintaryhmä E

*9789523826908*

KARI HÄKÄMIES

Linnan hämähäkki

Uusi poliittinen trillerisarja vallankäytön ytimestä.

Linnan hämähäkissä kansainvälinen vakoilu yhdistyy suomalaisen sisäpolitiikan raadollisuuteen. Maailmaan, jossa toisistaan ottavat mittaa poliitikkojen pohjaton kunnianhimo, petollisuus, seksi ja hyväuskoisten hyväksikäyttö.

ISBN 9789523826885

Ilmestyy 6/2023

Kirjastoluokka T84.2

Nidottu, sivukoko 110 × 178 mm

315 sivua, hintaryhmä E

*9789523826885*

Sivu 54 | Docendon kirjaluettelo – syksy 2023

KESÄN JA SYKSYN 2023 POKKARIT

TAPANI BAGGE, JARI EKLUND Prosenttimies – Bikerin tarina

Moottoripyöräjengin rivimiehen armottomat muistelmat.

Loppukesästä 2007 Jari Eklund oli pahassa paikassa. Prätkäjengiuralla eteneminen vaati tekoa, josta voisi seurata elinkautinen vankeusrangaistus – tai kuolema. Oliko hän valmis siihen?

ISBN 9789523826892

Ilmestyy 7/2023

Kirjastoluokka T99.1

Nidottu, sivukoko 110 × 178 mm

333 sivua, hintaryhmä E

*9789523826892*

HANNA HERTELL, HEIDI HOLMAVUO Rikoksia ja rakkautta

Millaista on elää tunnetun rikollispomon puolisona?

Rikoksia ja rakkautta on true crime -elämäkerta, jossa ex-aviomies ja lapsen isä on antanut kasvot liivijengille, johtanut rikollisjärjestöä ja tuomittu lukuisista talous-, huumausaine-, petos- ja väkivaltarikoksista.

ISBN 9789523826915

Ilmestyy 9/2023

Kirjastoluokka T99.1

Nidottu, sivukoko 110 × 178 mm

256 sivua, hintaryhmä E

*9789523826915*

Docendon kirjaluettelo – syksy 2023 | Sivu 55

Kustantaja

Harri Simola puhelin 040 843 0148 harri.simola@docendo.fi

Myynti ja markkinointi

Mika Tiilikka, myyntipäällikkö puhelin 040 843 0154 mika.tiilikka@docendo.fi

Asiakaspalvelu

Auli Nykänen puhelin 044 727 0250 auli.nykanen@docendo.fi

Mediasuhteet

Veera Tossavainen, viestintäpäällikkö puhelin 040 728 0924 veera.tossavainen@docendo.fi

Annika Back, markkinointisuunnittelija puhelin 040 412 6123 annika.back@wsoy.fi

Mediasuhteet

Timo Taussi, Brand Manager puhelin 041 511 0302 timo.taussi@wsoy.fi

Otamme vastaan mielenkiintoisia käsikirjoituksia ja pitkälle mietittyjä kirjaehdotuksia. www.docendo.fi

Docendo on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä.

Docendo @DocendonKirjat docendon_kirjat

Kustantaja

Juha Janhonen

puhelin 040 843 0139 juha.janhonen@docendo.fi

Elämäkerrat, historia, yhteiskunta, urheilu, harrastukset, tekniikka ja tilauskirjat

Kustantaja

Juha Virkki

puhelin 040 508 3866

juha.virkki@docendo.fi

Fiktio, tiede, yhteiskunta, kulttuuri, luonto, ruoka ja juoma, Blue Moon -käännösdekkarit

Kustantaja

Jouni Tervo

puhelin 050 461 8646

jouni.tervo@docendo.fi

Dekkarit, rikostietokirjat

Kustannuspäällikkö

Heli Bergius

puhelin 050 371 6561 heli.bergius@docendo.fi

Fiktio, terveys ja hyvinvointi, elämäntaito, lemmikit, koti ja vapaa-aika

Kustannustoimittaja

Johannes Silvennoinen

puhelin 040 706 9746 johannes.silvennoinen@docendo.fi

Fiktio, taide, musiikki, elokuva, historia ja urheilu

YHTEYSTIEDOT

Docendo

Piippukatu 7 A 7 40100 Jyväskylä

asiakaspalvelu 044 727 0250 sähköposti info@docendo.fi www.docendo.fi

Tuottaja

Tuomas Marjamäki

puhelin 040 557 7086

tuomas.marjamaki@docendo.fi

Elämäkerrat, henkilökuvat, populaarikulttuuri

Jälleenmyyjien tilaukset

Kirjavälitys Oy

puhelin 010 345 1520 asiakaspalvelu@kirjavalitys.fi

Luettelon tiedot ovat ennakkotietoja, kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Arvostelukappale-, lisätieto- ja haastattelupyynnöt: tiedotus@docendo.fi. Kansikuvat, julkistusaikataulu ja tiedotteet: www.docendo.fi

OPERAATIO NAPAKETTU ALKAA 21. ELOKUUTA

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.