Page 1

ce 30 nt i

BROJ DANA

5.000

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC NIKIĆ www.dnevne.me redakcija@dnovine.me

žena u Crnoj Gori, sa preko 15 godina radnog staža, trenutno ima troje ili četvoro djece

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. BROJ 758/ GODINA III

PRAVOSNAŽNO ● 10

SUMNJA PRIMAMLJIVE PONUDE IZ TURSKE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA PARAVAN ZA PROSTITUCIJU ILI TRGOVINU LJUDIMA

Lažni skauti vrbuju modele iz Crne Gore INICIJATIVA ● 9

Za majke sa troje i više djece plata od 480 eura

RK LOVĆEN ● 27

Ostala prazna obećanja

Vulević za 420 dana pritvora dobio 10.000 €

INCIDENT NA PIJACI ● 10

Zakupca tezge udario čekićem

Policija je sinoć tragala za Enverom Šabotićem koji se sumnjiči da je Saidu Pepeljaku nanio tešku povredu glave

DIVNA VUJISIĆ

RANKO KRIVOKAPIĆ ● 5

DPS se zbog loših rezultata vraća starim podjelama

TEŠKA SAMOĆA U BARACI OD KARTONA KOLAŠIN, 15

O Divni i o još tridesetak starih ljudi na području kolašinske opštine koji nemaju nikog, do decembra 2011. godine brinulo je šest geronto domaćica. Taj projekat, koji je finansiran novcem Zavoda za zapošljavanje i lokalne uprave, više ne postoji. Nadležni ne znaju hoće li taj program uopšte i biti nastavljen.

U SUSRET SOČIJU ● 26

Upoznajte sadaddas asd bob tim Jamajke

KULTUR BOJAN BOJANIĆ ● 19

Autogeni trening snima novi album


2

AKTUELNO

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

EDITORIJAL

NBOCG

Svaki četvrti građanin osigurava nekretnine VUK PEROVIĆ urednik

DOBITAK I GUBITAK

Prodaj kada je skupo, kupuj kada je jeftino. Izuzetno jednostavno zvuči, ali ga nimalo nije lako sprovesti u djelo. Mi znamo da prodajemo, rijetko kupujemo. Ali i kada prodajemo, ovo jeftino i skupo nekako postane relativna kategorija. Sada na primjer prodajemo, kada je kriza ušla u sedmu godinu. Kada, ako ne sad!? Zainteresovani imaju šta i da proberu, na tezgi ima od svega po malo - od ostrva Mamula do Montenegroerlajnza. Tu je i par rivijera - Budvanska i Ulcinjska, nešto fabrika, Institut “Simo Milošević” i tako to. Ima tu stari znanaca, sa ranijih tendera. Tada im se nije dalo. Možda im bude berićetna ova 2014. Malo se toga promijenilo u ovih godinu dana da bi sada bilo novih, ili da se ne nadamo previše, boljih kupaca, nego ranije. A ponuda je stvarno zanimljiva. Uvijek je kod nas zabavno kada prodajemo prirodna i kulturna bogatstva. Onda kada je jeftino. Kako god okreneš, takozvani zamajac (nekada omiljena socijalistička riječ) naše ekonomije ili prije aparat za vještačko disanje, već godinama je prodaja ili davanje u zakup, jednostavnije rečeno izdavanje. Crna Gora kao agencija za nekretnine. Dobar kupac i dobar stanar, šta više za poželjeti. Uvijek smo spremni da se dogovorimo o komunalijama i svim ostalim dažbinama. Fleksibilni smo. Široko otvorenih ruku. Sve to lijepo izgleda i zvuči i sasvim je legitimno. Pogotovu kada čujete riječ valorizacija koja se najčešće koristi kada su u igri prirodna bogatstva. Neće niko da valorizuje Fabriku elektroda u Plužinama, ali zato hoće Mamulu, Ostrvo cvijeće ili Valdanos. Uz takve lokacije samo može i da ide riječ valorizacija, kada su već godina, eto tako, nevalorizovane. Kako li nam se tek to dogodilo? Samo je pitanje šta su nama dosadašnje privatizacije i valorizacije donijele i šta smo dobili od svega toga. Ili to više nije ni pitanje. Lista raspoloživih je pri kraju. Sada su “Plantaže” prva rezerva, da neko ne pomisli da su ostale u zapećku, zaboravljene. E, šta ćemo kada stignemo do kraja liste? Ili kada nam samo ostanu FEP i slični aduti. Kako ćemo se onda valorizovati ako ovo ne upali? “Tko izgubi dobitak, taj dobija gubitak”, sasvim je jednostavna računica ekonomskog analitičara Grunfa iz Grupe TNT.

Meteo 06:50 17:04

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More umjereno talasasto do talasasto. Vjetar tokom prijepodneva umjeren do pojačan, južnih smjerova. Temperatura vode na otvorenom moru oko 14 stepeni.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Povremeno kiša, a u višim planinskim predjelima susnježica i snijeg. Krajem dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Danas

5 8 9 9 8 4 1 0 2 3

9 10 12 11 11 5 5 2 6 7

SJUTRA

min oC max oC

3 4 6 5 4 1 -3 -5 -3 -2

Nekretnine osigurava tek 23 odsto vlasnika

paleti usluga osiguranja imovine, što u velikoj mjeri govori o stepenu poznavanja tj. nepoznavanja proizvoda osiguranja. Istraživanje potvrđuje da je veoma veliki broj građana finansijski sposoban, ali i zainteresovan za osiguranje nepokretnosti, te da je osjetno veće potencijalno trži-

Aerodrom Logan u Bostonu

Amerika da ukine vize zemljama EU

OTKAZANI LETOVI

Sniježna oluja pogodila SAD Sjeveroistok SAD ponovo je zahvatila sniježna oluja koja je izazvala brojne probleme u saobraćaju i otkazivanje više hiljada letova, a vlasti su upozorile i da su suočene sa nedostatkom soli za puteve. Vanredno stanje opet je proglašeno u državi Nju Džersi i Njujork, u kojoj je zatvoren jedan važan auto-put. “Nedostatak soli veoma komplikuje situaciju”, rekao je guverner Njujorka Endrju Kuomo.

šte od onog koje trnutno postoji. Realnost ovakvog stanja dodatno potvrđuje posebno karakterističan odgovor da se 58 odsto ispitanika nikada nije sretalo sa nekom vrstom ponude osiguravača i da 44 odsto nije upoznato sa aktuelnim ponudama osiguranja imovine. I.B.

U Nju Džersiju so za posipanje puteva takođe je na izmaku. Od kraja januara u toj državi je upotrijebljeno 277.000 tona soli, 18.000 tona više nego prethodne zime. Vlasti Konektikata pozvale su sve službenike javnih službi čije usluge nisu neophodne da ne izlaze iz kuća, a brojne škole su zatvorene. Više od 2.400 letova je otkazano početkom dana, a aerodromi na kojima je najveća blokada su oni u Njujorku, Čikagu i Bostonu.

Evropska komisija (EK) zatražila je juče od SAD da za šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunije, Bugarske, Kipra i Hrvatske, upozorivši da bi EU mogla uvesti vize za američke diplomate ukoliko se taj problem ne riješi, objavio je EurActiv. “Ukoliko se za šest mjeseci taj problem ne riješi, EU bi mogao uvesti vize za američke diplomate”, upozorila je Komisija. Građani većine zemalja EU putuju u niz stranih zemalja bez vize, ali državljanima nekih novih članica Unije još su potrebne vize za ulazak u SAD, Kanadu i Australiju, podsjeća EurActiv. Komisija je slično upozorenje uputila Vašingtonu i 2008. kada je 12 zemalja EU bilo podvrgnuto viznom režimu za putovanje u SAD. U međuvremenu je vizni režim ukinut za osam zemalja, Češku, Estoniju, Grčku, Litvu, Latviju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, a na listi su ostale Poljska, Rumunija, Bugarska, Kipar i Hrvatska koja je članica EU postala 1. jula 2013. godine.

SREDSTVA OBEZBIJEDILA TURSKA

Sjutra

min oC max oC

Istraživanje pod nazivom “Imovinska osiguranja - stanje i perspektive”, koje je sproveo Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG), pokazalo je da svaki četvrti crnogorski građanin osigurava nekretnine. “Rezultati istraživanja pokazuju da čak 60 odsto ispitanika ima nekretninu u svom vlasništvu, a da 28 odsto od njih ima više od jedne nekretnine. Nekretnine osigurava tek 23 odsto vlasnika, a samo 29 odsto od ukupnog broja vlasnika više od jedne nekretnine i osigurava više od jedne nekretnine, a što sve ukazuje na veličinu potencijalnog tržišta osiguranja”, kazao je izvršni direktor NBOCG Boris Šaban. Prema njegovim riječima, ovo istraživanje je obavljeno na pažljivo definisanom uzorku od 1.500 ispitanika u osam opština i to: Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Pljevlja, Kolašin, Budva, Bar i Herceg Novi. Uočen je veliki broj rizika koji bi ispitanici željeli da osiguraju, njih čak 42 odsto, a ne nalaze se u osnovnoj

13 14 15 16 15 10 9 5 9 10

Suvo sa dužim sunčanim intervalima.

Privrednici iz Danilovgrada posjećuju biznismene Burse Ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nyjazi Tanilir jučeje posjetio opštinu Danilovgrad i tom prilikom se susreo sa predsjednikom opštine Branislavom Đuranovićem, kao i sa uspješnim privrednicima te opštine. Danilovgrad je jedna od najpovoljnijih crnogorskih opština za pokretanje biznisa, a trenutno u ovoj opštini posluje 585 firmi. Procenat nezaposlenosti u opštini Danilovgrad je is-

pod državnog prosjeka, koji iznosi 15 posto. To je i bio razlog da ambasador Tanilir zajedno sa atašeom za ekonomiju Sultan Iskender i direktorom Turkish aerlines za Crnu Goru Oguzom Turkeli posjeti Danilovgrad. Ambasada Turske je za 18 biznismena sa područja ove opštine obezbijedila posjetu Bursi, gdje će imati priliku da se upoznaju sa biznismenima Turske i tako razmije-

ne iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva. Na sastanku je predstavljena ekonomska slika Turske, sa svim bitnim podacima koji se tiču ekonomije te zemlje. Prvi čovjek opštine Danilovgrad Đuranović zahvalio je ambasadoru Taniliru na posjeti i pomoći koju Turska daje za Crnu Goru. Ambasador Tanilir je najavio još investicija u Crnoj Gori i iskazao zadovoljstvo postignutim odnosima Turske i Crne Gore.


AKTUELNO 3

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. SUSRETI

Milo Đukanović sa Bajdenom na proljeće Crnogorski premijer Milo Đukanović neće se sastati sa pot­ predsjednikom Sjedinjenih Ame­ ričkih Država Džozefom Bajdenom tokom Molitvenog doručka, potvrđeno je Dnevnim novinama u Vladi Crne Gore. “Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija usklađuje termine sastanka sa Kabinetom Džozefa Bajdena, ali je sasvim iz­ vjesno da će do susreta doći u ne­ koliko narednih mjeseci”, rečeno je našim novinama. Sastanak će se odražati na Đu­

kanovićev zahtjev, a prema na­ šim saznanjima, osnovna tema razgovora biće prijem Crne Go­ re u NATO. Đukanović nije otišao u Vašing­ ton na Nacionalni molitveni do­ ručak, koji se održava od 4. do 7. februara, iako je dobio poziv. Nje­ ga su pozvali kopredsjedavajući Nacionalnog molitvenog doruč­ ka, senator Luis Gomert i sena­ torka Dženis Han, ali im se zahva­ lio na pozivu kojem, zbog brojnih obaveza, nije u mogućnosti da se odazove. Ml. P.

Miličković ispred suda

OSNOVNI SUD

Verbalni okršaj Miličkovića i advokata A2A

R

očište po tužbi akcionara EPCG Vasilija Miličkovića i Slobodana Bojanića protiv italijanske kompanije A2A, ostalo je u sjenci verbalnog okršaja. Povod za okršaj između Miličkovića i pravnog zastupnika A2A Miloša Komnenića bile su oštre optužbe koje su se čule u sudnici, ali i hodniku Osnovnog suda.

Na ročištu je Miličković dosta­ vio sudiji izvod iz registra Privred­ ne komore Milano, prema kojoj je italijanska firma A2A registrovana 2008. godine, samo godinu prije ne­ go što je postala vlasnik dijela akci­ ja u Elektroprivredi. Miličković tvr­ di da je nakon što je dao papir sudiji, advokat Komnenić počeo da govo­ ri da “laže”. Sudija je zaustavio da­ lju raspravu, ali se ona nastavila u hodniku. Naime, nakon završetka došlo je do verbalnog obračuna ka­

da je Miličković rekao advokatu “da ga čudi kako tako mlad čovjek može da brani lopove i kriminalce”. Na te riječi je reagovao Komnenić koji je kazao da je riječ “laž” upotrijebio u svrhu odbrane. U hodniku je Milič­ ković, koji je bio u društvu prijatelja dodirnuo po licu Komnenića. Ad­ vokat je tada pošao po sudsko obe­ zbjeđenje, a iako tenzična, situaci­ ja je prilično lako riješena. On je dodao da je po obezbjeđenje pošao jer drugi sprat zgrade Osnov­

nog suda nije pokriven kamerama. Nakon toga i Komnenić i Miličko­ vić su podnijeli prekršajne prijave Upravi policije. Ovaj verbalni okr­ šaj dobio je epilog pred Sudom za prekršaje. Miličković je tužio A2A jer svake godine zaključuje ugovor o “prav­ nim i finansijskim uslugama” vri­ jedan 4,5 miliona eura. On smatra da su tako oštećeni svi akcionari, ali i građani i država Cr­ na Gora. Miličković tvrdi da je za za­ ključivanje takvog ugovora suprot­ no Zakonom o javnim nabavkama, jer je EPCG firma u većinskom vla­ sništvu države, zbog čega bi morala da objavljuje javni poziv. Iz A2A su više puta odbacili optužbe ponav­ ljajući da je sve urađeno u skladu sa zakonom. E.R.

MOlITVENI DORUčAK

Obama dočekuje 3.500 zvanica

IZMJENE ZAKONA

Do državljanstva Crne Gore nakon tri godine braka Državljanstvo Crne Gore prije­ mom dobiće lice koje je u braku sa crnogorskim državljaninom naj­ manje tri godine i toliko vremena zakonito i neprekidno boravi u dr­ žavi. To je predviđeno izmjenama Zakona o crnogorskom državljan­ stvu, koji je predložio poslanik So­ cijalističke narodne partije Neven Gošović. Novim zakonom zakonit i nepre­ kidan boravak u Crnoj Gori sma­ njuje se sa pet na tri godine, pa se izjednačuje potreban period traja­ nja braka i zakonitog boravka. Novina je da crnogorsko držav­ ljanstvo može steći lice čiji roditelj ima to državljanstvo i koje zakoni­ to i neprekidno boravi u Crnoj Gori najmanje pet godina, prije podno­ šenja zahtjeva. “Posebnim članom se dodatno preciziraju uslovi za prijem u cr­

nogorsko državljanstvo djece ko­ je nemaju državljanstvo druge države ili imaju otpust iz držav­ ljanstva druge države”, kaže se u obrazloženju. Izmjenama Zakona predviđena je mogućnost podnošenja zahtje­ va za prijem u crnogorsko držav­ ljanstvo u roku od dvije godine od stupanja na snagu ovog zakona za lice koje je crnogorsko državljan­ stvo steklo prema ranije važećim propisima. “A nije upisano u evidenciju dr­ žavljana Crne Gore vođenju po tim propisima, niti je podnijelo zahtjev za utvrđivanje crnogorskog držav­ ljanstva”, navodi se u zakonu. Predviđene su olakšice za prijem u državljanstvo Crne Gore državlja­ nima republika bivše SFRJ koji su imali prebivalište u Crnoj Gori pri­ je 3. juna 2006. godine.

Sa prošlogodišnjeg molitvenog doručka U okviru boravka na 62. Naci­ onalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, ministar održivog ra­ zvoja i turizma Branimir Gvozdenović održao je juče niz sasta­ naka, između ostalih sa senato­ rom iz Misurija Rojom Blantom i sa kongresmenom Kevinom Bredijem. “Održani sastanci bili su prili­ ka za razmjenu informacija i za predstavljanje društveno­eko­ nomskih prilika u Crnoj Gori i aktivnosti na ostvarivanju stra­ teških spoljnopolitičkih priori­ teta Crne Gore“, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Tokom dana, crnogorska de­ legacija će se na radnom ruč­ ku, u okviru susreta predstavni­ ka iz jugoistočne Evrope, sasta­ ti sa kongresmenom Majkl Mičodom, a sjutra sa Džonatanom Murom, predstavnikom Stejt departmenta.

Centralna aktivnost Molitve­ nog doručka održaće se danas, kada će se učesnicima obratiti predsjednik Sjedinjenih Ame­ ričkih Država Barak Obama. Cr­ nogorska detegacija će na ovo­ godišnjem 62. Nacionalnom mo­ litvenom doručku biti jedna od najbrojnijih, imajući u vidu da je deset ljudi iz poiitičkog i druš­ tvenog života Crne Gоге dobilo poziv da prisustvuje ovom doga­ đaju. Nacionalni molitveni do­ ručak je godišnji događaj na ko­ ji učesnike poziva 12 senatora i 10 kongresmena SAD, tokom ko­ ga se predsjednik SAD i članovi Kongresa susrijeću sa liderima iz više od 130 država svijeta. Održa­ va se u Vašingtonu svake godine prvog četvrtka u februaru. Prisu­ stvuje mu približno 3.500 gostiju, ukljućujući i međunarodne zva­ nice iz više od 130 zemalja. Odr­ žava se u Internacionalnoj sali hotela “Hilton”. J.Đ.

Foto: Ralph Alswang

Đukanović tražio susret sa Bajdenom


4

POLITIKA

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

NAMJERE

DF bi da anektira SNP Približavanjem lokalnih izbora zahuktava se i oštra borba za birače, s tim što je političku scenu u posljednje vrijeme obilježio još jedan konflikt Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, koje bi kao opozicione stranke, po definiciji, trebalo da napadaju DPS. Nije nepoznanica da su odnosi između dvije opozicione stranke loši još od stvaranja Fronta, tj. od kada su u taj savez preletjeli visoki funkcioneri SNP-a, Predrag Bulatović i Milan Knežević. No, u posljednje dvije sedmice odnosi su dodatno pogoršani nakon političkog napada poslanika DF-a Koče Pavlovića koji je kazao da saradnja sa liderom SNP-a Srđanom Milićem nije moguća, optuživši vrh te stranke za političku trgovinu sa DPS-om. DF je od samog stvaranja pokušao da “anektira” SNP, što bi mu osim biračkog tijela donijelo i najbolju partijsku infrastrukturu poslije DPS-a. Politički analitičar i izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je DN da Front jedino može da raste, programski gledano, na račun SNP-a. “Sasvim je logično da na ovim izborima, ukoliko se potvrde najave o odvojenom nastupu DF-a i

Napadaju isto biračko tijelo: Lideri DF-a i SNP-a

Krivokapić

KRIVOKAPIĆ SNP-a, ove dvije partije napadaju isto biračko tijelo. Stoga je i očekivano da će se borba odvijati na dva nivoa. Prvi, između vlasti i opozicije, a drugi unutar opozicije. Naredni mjeseci će pokazati da li će DF uspjeti da poveća prelaz pristalica SNP-a na svoju stranu, koji je počeo prelaskom dijela rukovodstva SNPa u DF. Jedini prostor DF je da raste, programski gledano, na račun SNPa”, rekao je Vujović. Sa druge strane, pravni savjetnik

NOVA

Podrška za NATO i dalje u padu Kampanja za ulazak Crne Gore u NATO odavno je doživjela krah i sada se sa raznih strana i svim sredstvima pokušava prikriti ta činjenica, ocijenio je portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović. “Zato se diže galama i iznova se želi nametnuti ova tema, iako građani Crne Gore imaju mnogo važnijih problema koje treba rješavati, od teške ekonomske situacije do kriminala u vrhu režima, koji je blokirao čitavu državu”, rekao je Vučurović. Prema njegovim riječima, su-

deći prema posljednjim tonovima, i prvi ljudi NATO su razočarani kampanjom koju, kako je rekao, dominantno vodi Vlada i njen premijer. “To se moglo vidjeti i iz posljednjih izjava i ponašanja predsjednika Demokratske partije socijalista, koji samo što ne zaplače kad priča o ovoj temi. Zbog toga on i njegovi funkcioneri onako očajnički najavljuju kako će DPS pokrenuti sve svoje kapacitete za potrebe podizanja podrške učlanjenju u NATO”, smatra on.

CGO-a Boris Marić smatra da je legitimno da jedna politička struktura dovodi u pitanje stavove ili djelovanje druge, ali da će sukob DF-a i SNP-a donijeti više štete nego koristi cijeloj opoziciji. “Oni bi morali da razmisle o nekoj drugačijoj taktici na opozicionom nivou i da se više bave međusobnom koordinacijom nego sukobom. Mislim da bi im to donijelo više političke koristi i benefita”, poručio je Marić. V.K.

Nema mnogo neispunjenih mjera Šefica Radne grupe za poglavlje 23 Branka Lakočević ocijenila je da kašnjenja nijesu dobra, ali da Crna Gora nema veliki broja mjera iz Akcionog plana koje nije realizovala. Izvještaj o ispunjenosti obaveza iz AP koji je usvojila Vlada, a čiju je analizu uradio Centar za demokratsku tranziciju, pokazuje da 11 lokalnih samouprava u decembru prošle godine još nije usvojilo akcione planove za borbu protiv korupcije. One je ocijenila da ima dio mjera koje nijesu realizovane, ali da nije u pitanju veliki broj.

Zavrijedili ste puno povjerenje Evrope

Dogovorena saradnja “Spremni za Evropu”

Crna Gora je preuzela štafetu širenja Evropske unije EU od Hrvatske i konkretnim zalaganjem i dosadašnjim reformskim uspjesima ubijedila Uniju da uporno i posvećeno radi na ispunjavanju ostalih zadataka, kazao je potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin. On je, pred usvajanje izvještaja izaslanika Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarlsa Tanoka o napretku Crne Gore u evropskim inte-

Memorandum o saradnji o realizaciji projekta “Spremni za Evropu” potpisan je juče između Radio-Televizije Crne Gore (RTCG), Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva prosvjete Crne Gore, Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO). Projekat čiji je ključni segment medijski format kviz “Hello Europe”, podržan je od Delegacije Evropske unije EU u Crnoj Gori. Memorandum je u ime Ministarstva vanjskih i evropskih integracija potpisao generalni sekretar Predrag Stamatović koji je u svom izlaganju istakao značaj ovog projekta o EU i njenim standardima, o kome će razgovarati mladi ljudi od Ulcinja do Žabljaka i od Herceg Novog do Plava.

JElKO KAcIN

gracijama, saopštio da Izvještaj realno odslikava napredak zemlje ka članstvu i predstavlja snažnu poruku ohrabrenja da se reformski proces nastavi, pa i produbi u nekim oblastima. “C r n a G o ra je preuzela štafetu širenja od Hrvatske i konkretnim zalaganjem i dosadašnjim reformskim uspjesima ubijedila EU, da uporno i posvećeno radi drugi dio tog istog procesa - na približavanju EU. Bez približavanja širenje nije moguće”, naveo je Kacin.

DPS ponovo pokreće temu o podjelama Predsjednik Skupštine i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić izjavio je da “smo svjedoci da se politički subjekti u Crnoj Gori, kada ne ostvaruju rezultate u oblastima važnim za život građana, vazda vraćaju pitanjima koja dijele građane”. On je u intervjuu za časopis “Fokus” istakao da se takva praksa i dalje nastavlja. “Pritisnuti brojnim nagomilanim problemima, čini mi se da je dio DPS ponovo pokušao ili pokušava ići na kartu tema za koje smo vjerovali da su daleko za nama. Te teme neće otvoriti nova radna mjesta, neće smanjiti vanjski dug države niti pokrenuti novu proizvodnju. To su teme koje smo riješili i zatvorili pisanjem modernog građanskog Ustava Crne Gore. Svako vraćanje na takva pitanja i podjele vidim kao nedostatak realnih politika i vizije”, kazao je Krivokapić. On ističe da političke subjekte u Crnoj Gori ne treba dijeliti na lošije i bolje. “Podijelio bih na one kojima su

na prioritetnom mjestu vladavina prava i ekonomsko snaženje države, odnosno implementacija evrospkih standarda u punom smislu, zarad boljeg života građana”, ističe lider SDP. Krivokapić misli da je o koalicijama najbolje pričati nakon izbora. “SDP nikada neće biti dio nekog političkog saveza ukoliko bi to značilo odricanje od njenih političkih principa i programa. Potreban je zaokret u ekonomskom smislu. SDP na to ukazuje već duže vrijeme. Potrebni su nam investitori koji će poštovati zakone i sistem Crne Gore. Moramo prestati da finansiramo projekte koji znače odliv novca iz našeg sistema. Nijedna vlada nema pravo da rasipa novac građana. Progresija državnog duga se mora zaustaviti, a novac iz zaduženja mora biti usmjeravan ka kapitalnim projektima. Želimo sistem koji će sam produkovati svoju održivost i opstanak. Samo na taj način Crna Gora će biti nezavisna i u ekonomskom smislu”, kaže Krivokapić.

POdgORIcA

Liberalna partija zadovoljna koalicijom Odbor Glavnog grada Liberalne partije je postupajući po preporukama Predsjedništva partije počeo unutarpartijske konsultacije u svim svojim podružnicama na nivou glavnog grada o načinu izlaska na predstojeće lokalne izbore u Podgorici, a kako se navodi u saopštenju LP, prihvatljiv im je građanski model koalicije sa zadržavanjem specifičnosti članica. Kako se navodi, počeli su razgovori i sa koalicionim partnerom sa kojim je u prethodne četiri godine vršena vlast u glavnom gradu. “Imajući u vidu postignute rezultate, konstatovano je da je koaliciona saradnja ostvarena na zadovoljavajućem nivou i u skladu sa programskim ciljevima proklamovanim na početku mandata”, navodi se u saopštenju. Tako se navodi da je liberalima prihvatljiv građanski model koalicije u kojoj će svaka članica zadržati svoju specifičnost, a ujedno će udruženim snagama svih koalicionih partnera raditi na rješavanju

najvažnijih pitanja vezanih za dobrobit građana Podgorice i države Crne Gore. “Vjerujemo da je neophodno da na sebi svojstven i prepoznatljiv liberalno-demokratski način donosimo vizionarske i hrabre odluke kojima će se nastaviti reforme i socijalni dijalog uvažavajući sve koalicione strane. Podgoričkim liberalima je Podgorica uvijek bila i ostala važnija od svih ličnih i partijskih interesa, zato smo i usredsrijeđeni na sprovođenje započetih projekata, jer ovaj grad ne zaslužuje eksperimentalne probe, već ozbiljne provjerene ljude koji u ovim teškim vremenima mogu da urade nešto dobro za njega”, poručuju iz Liberalne partije. Iz te partije zaključuju da je njihov osnovni cilj da učine sve kako bi Podgorica imala sigurnu i pouzdanu vlast koja, kako navode, neće gubiti iz vida primarni princip političkog angažovanja, proaktivno djelovanje i vođenje grada prema mjeri i želji stanovnika.


POLITIKA 5

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

DPS zove SDP u vlast ULCINJ

Nemanja Lacman

N

akon što je u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju DPS bez SDP-a formirao vlast, to se neće desiti u Ulcinju, saznaju Dnevne novine iz više izvora. Prema informacijama DN, novu vlast u najjužnijem crnogorskom gradu činiće DPS, Koalicija “Zajedno za budućnost Ulcinja”, DUA i SDP.

Česta netrpeljivost i neslaganje u vladajućoj koaliciji neće biti izraženo u najjužnijem crnogorskom gradu, jer će DPS-SDP kao dvije građanske stranke zajedno sa još dvije albanske partije formirati vlast. Politički analitičar Mustafa Canka Dnevnim novinama je kazao da je najrealnije očekivati da pomenute partije zajednički obavljaju vlast u Ulcinju. “Gotovo da je izvjesno da će novu vlast u Ulcinju činiti DPS, koalicija koju predvodi Fatmir Đeka, DUA i SDP. U drugim opštinama i na državnom nivou nije ista situacija kao u Ulcinju, pa otuda i SDP u koaliciji. Širi se koalicija radi stabilnosti, a SDP ima veoma dobar kadar”, rekao je Canka. Prema riječima Canke, na crnogorskoj sceni imamo pokušaj jeftine političke trgovine. “Male su šanse da albanske partije formiraju vlast u Ulcinju. To se desilo od 2002. do 2006. i nije baš bilo uspješno. Odvajanje Đeke iz DUA i formiranje nove partije ostavilo je određene posljedice, ali će one biti definitivno prevaziđene na višem

nivou kao što je zajedničko formiranje vlasti”, objasnio je Canka. Međutim, iz Socijaldemokratske partije ističu da bi najbolje za Ulcinj bilo kada bi dvije građanske i dvije albanske partije formirale vlast. “Razgovori su u toku, ali mislim da bi opcija u kojoj bi zajednički vlast vršile dvije građanske i dvije albanske partije bila pun pogodak”, istako je za DN predsjednik Opštinskog odbora SPD u Ulcinju Selim Resulbegović. Nosilac liste DPS-a u Ulcinju Ljoro Nrekić vjeruju da ću u drugoj rundi pregovara Ulcinj konačno dobiti novu vlast. “Čekamo sastanak albanskih partija i konačan odgovor. Mislim da neće doći do formiranja vlasti od strane albanskih partija. Nije dobro što pojedini zbog stolice traže da budu predsjednici opština i ističu neki patriotizam”, zaključio je Nrekić. Lokalna vlast u Ulcinju mora biti formirana najkasnije do 26. februara. Prije izbora vlast u najjužnijem crnogorskom gradu vrišili su FORCA, SDP i Demokratska partija Fatmira Đeke, dok je DPS bila u opoziciji.

Vlast u Ulcinju su do sada vršili Forca-DP-SDP

pORUKA

Nikolić: Podrška iz Srbije Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić juče je u Beogradu, u razgovoru sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, rekao da srpske partije u Crnoj Gori treba same da odlučuju o politici koju vode, a da će za to dobiti podršku koju traže. Nikolić je naglasio da ne želi da se miješa u njihovu odluku sa kim će ulaziti u koalicije i na koji način će najbolje zastupati interese srpskog

naroda, saopštila je Pres služba predsjednika Srbije, a prenose agencije. Predsjednik Srbije je izrazio nadu da će srpske stranke pobjedom na izborima i preuzimanjem odgovornosti omogućiti bolji život i ostvarivanje svih prava Srba u Crnoj Gori. “Podršku koju tražite dobićete, bilo da se radi o institucionalnoj ili o definisanju strateških ciljeva oko kojih Srbi treba da se okupe”, naglasio

je Nikolić. Mandić je zahvalio Nikoliću na podršci i rekao da će njegova stranka pripremiti platformu koja će definisati najvažnije ciljeve Srba u Crnoj Gori, o kojoj bi trebalo postići najširi mogući konsenzus političkih predstavnika Srba. “Istovremeno će biti veoma važna podrška Srbije na ostvarivanju tih ciljeva”, istakao je Mandić. J.Đ.

NARODNA STRANKA

Spremni da sa DPS prave koaliciju Narodna stranka (NS) spremna je da razgovara sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o eventualnom zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Crnoj Gori, saopštio je lider narodnjaka Predrag Popović. On je rekao da je DPS jasno nagovijestio promjenu njihovog odnosa prema onim problemima koji tangiraju srpski narod u Crnoj Gori, i koji su predominantno bili uslovljeni, kako je naveo, ucjenjivačkim kapacitetom Socijaldemokratske partije (SDP), što se najbolje vidjelo na primjeru Podgorice. “Od kada je SDP izbačena iz vlasti u Podgorici, prije svega zaslugom NS, promijenjena je politička atmosfera u Glavnom gradu, promijenjen je odnos države prema srpskom pitanju, prvenstve-

no prema crkvi i njenim imovinskom pravnim problemima. Spremni smo da razgovaramo sa DPS i u Podgorici i na svim nivoima”, rekao je Popović agenciji MINA. On smatra da to jasno govori da kada ima dobre volje, može se stvoriti klima da se prestane sa svojevrsnim hladnim ratom Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori. “Sasvim je jasno da se to u ovom trenutku može podstići razgovorima sa DPSom, cijeneći njihovu političku snagu, ali i ništa manje želju da se ti problemi počnu rješavati”, rekao je Popović, naglasivši da to isključuje bilo kakvu komunikaciju NS sa SDP-om. On je ocijenio da je ulazak predstavnika Srba u vlast, jedini način da se počnu rješavati pitanja u vezi sa pravom i položajem srpskog naroda u Crnoj Gori.

Poziv Srbima na ujedinjenje Direktorka Vladine kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković pozvala je juče pripadnike srpske zajednice u Crnoj Gori da budu jedinstveni. Drašković je pozvala Srbe da se uključe u društveni i politički život Crne Gore. “Samo jedinstvenim nastupom Srbi u Crnoj Gori mogu da rješavaju dva glavna problema, a to su da budu konstitutivni narod i da se ustavno definiše upotreba srpskog jezika”, rekla je Drašković tokom posjete Herceg Novom, saopšteno je iz Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu. Tokom trodnevnog boravka u Crnoj Gori, Drašković se sastala sa predstavnicima srpskih partija u Skupštini Crne Gore, predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, zamjenikom predsjednika Socijalističke narodne partije Vasilijem Laloševićem i predsjednikom Narodne stranke Predragom Popovićem, kao i sa predstavnicima srpskih organizacija u Podgorici, Baru i Herceg Novom.


6 EKONOMIJA

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. JADRANSKO BRODOGRADILIŠTE

PRIVATIZACIJA

Jedini prihod u drugoj polovini godine koji se u budžet slio po osnovu privatizacije je od prodaje Kontejnerskih terminala i generalnih tereta. Kako se navodi u izvještaju o realizaciji plana privatizacija od 1. jula do 31. januara, ukupan prihod od privatizacija u drugoj polovini prošle godine iznosio je 8.072.960 eura, od čega su 1.260 eura prihodi od berzanske prodaje akcija drušva “Trgokoop”, dok ostatak čine prihodi od privatizacije Kontejnerskih terminala. Ugovor o kupoprodaji 62,09 odsto kapitala u kompaniji Kontejnerski terminali i generalni tereti (KTGT) potpisan je sredinom novembra sa turskim Global portsom, a oni su nedavno i zvanično preuzeli upravljanje tim barskim preduzećem. Vlada je prodala oko 42,72 miliona akcija Kontejnerskih po cijeni od 18,89 centi za dionicu ili ukupno oko 8,07 miliona eura turskom Global ports holdingu. Prema odredbama ugovora, kupac će u roku od tri godine realizovati investiciona ulaganja u restrukturira-

Luka Bar

Foto: Anto Baković

Jedini prihod stigao od kupovine Kontejnerskih

nje kompanije u okviru CAPEX programa, u ukupnom iznosu od 13,5 miliona eura. Takođe, Global ports je preuzeo obavezu da u periodu od pet godina nakon faze restrukturiranja realizuje dodatni investicioni program vrijedan 7,6 miliona eura i socijalni program na način kako je to predviđeno Kolektivnim ugovorom i da za njegovu realizaciju i realizaciju programa podrške zaposlenima obezbijedi iznos od 6,5 miliona. I.C.

SKUPŠTINA

Na dnevnom redu prodaja više preduzeća Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije danas bi trebalo da razmatra zaključke o prodaji beranskog Rudnika mrkog uglja, Vektra Boke, Marine Bar, Gornjeg Ibra i Šumarskog preduzeća Rožaje. Ovo skupštinsko tijelo je sredinom prošle godine raspravljalo o problemima beranskog Rudnika mrkog uglja i problemu radnika koji su u tom periodu štrajkovali u jami Petnjik, tražeći isplatu sedam zarada i povezivanje radnog staža za 18 mjeseci. Komisija je prošle godine više puta raspravljala o prodaji Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka, koje je kupila Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića. O procesu prodaje barske marine, članovi Komisije su ra-

spravljali sredinom septembra, kada su predstavnici uprave kompanije tvrdili da je za eventualne propuste i probleme u privatizaciji odgovorna država. Oni su tada pozvali nadležne da utvrde da li je ranije bilo krađa u barskom preduzeću. Komisija je o postupku prodaje Gornjeg Ibra i Šumarskog preduzeća Rožaje raspravljala krajem oktobra, kada su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja obećali da će predložiti da se ta preduzeća uvrste u plan privatizacije za ovu godinu i da se kroz strategiju razvoja šumarstva i drvoprerade pronađe odgovarajući strateški partner. U Gornji Ibar je stečaj uveden prije deset godina, nakon što nije uspjela privatizacija. I.C.

INVESTICIJE

Turcima predstavljene crnogorske mogućnosti Crnogorska delegacija, koju je predvodio ministar finansija Radoje Žugić, predstavila je u Turskoj mogućnosti ulaganja u Crnu Goru u oblasti finansijskog tržišta, bankarskom sektoru, saobraćaju, turizmu i energetici. U crnogorskoj delegaciji bili su, pored Žugića, predstavnici ministarstava finansija i pomorstva i saobraćaja Miodrag Radonjić i Angelina Živković, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović i direktor Montenegroberze Gojko Maksimović. “Predstavljene su pogodnosti ulaganja u Crnu Goru pola-

zeći od postojećeg stanja i perspektiva crnogorske ekonomije”, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Iz Ministarstva su naveli da su zajednička očekivanja da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i obogatiti novim sadržajima. Predstavnici crnogorske delegacije su tokom boravka u Istanbulu posjetili Istanbulsku berzu, koja je odnedavno suvlasnik Montenegroberze. Nakon sastanka sa turskim investitorima, Žugić je razgovarao sa predsjednikom Istanbulske berze Ibrahimom Turhanom. I.C.

Za sada dvije firme zainteresovane Za Jadransko brodogradilište u Bijeloj za sada su interesovanje pokazale dvije kompanije, saznaju Dnevne novine. Član Savjeta za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta Branko Vujović potvrdio je da su kompanije izrazile interesovanje, ali da rok još traje, te da se nada da će ih biti još. “Do sada su interesovanje pokazale dvije kompanije. Međutim, nije uputno da sada govorimo o kojim firmama je riječ, jer još teče rok za prijeve. Želimo da eventualno ostalim zainteresovanim omogućimo da se prijave do 17. februara i da svi imaju jednak tretman”, kazao je Vujović. Savjet za privatizaciju raspisao je 21. januara treći tender za prodaju 61,57 odsto kapitala Jadranskog brodogradilišta “Bijela”. Rok za podnošenje dokumentacije kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih uslova je 17. februar do 12 sati, a ponude se mogu dostaviti do 15. aprila u 12 sati. Od ponuđača se posebno očekuje da ispuni minimalne uslove tendera koji, između ostalog, predviđa investicije od minimum 15 miliona eura u osnovna sredstva, u cilju začetka i razvoja djelatnosti remonta jahti i megajahti, za period od tri godine.

Jadransko brodogradilište Bijela

Ta investicija bi kao minimum trebalo da obuhvati postrojenja vezana za popravku i remont jahti koja uključuju liftove, halu za farbanje i novi plutajući dok ili renoviranje postojećeg. Budući investitori bi, u skladu sa uslovima tendera, trebalo da dostave poslovni i razvojni plan remonta jahti i megajahti za period od tri godine i izjave o bezuslovnom prihvatanju obaveze za ispunjenje ekološ-

kih standarda EU i pozitivnih propisa Crne Gore u periodu od najviše godinu i po od potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Ponuđač je obavezan da dostavi bezuslovne garancije za prvi poziv u vrijednosti od 350.000 eura ili dokaz o uplati depozita na taj iznos. Za Jadransko brodogradilište do sada je dva puta bezuspješno raspisivan tender, prvi u oktobru 2007, a drugi u novembru 2008. godine. I.B.

22,9 hiljada radnih dozvola prošle godine je izdao Zavod za zapošljavanje dok je za ovu godinu kvota za izdavanje radnih dozvola 19,5 hiljada

ANALITIČARI

Veća stopa inflacije nije problematična Prosječna stopa inflacije u Crnoj Gori, koja je prošle godine registrovana na nivou od 1,8 odsto, što je čini višom od evropskog projeka za 0,3 procenta, ipak nije problematična za ekonomiju, smatraju ekonomski analitičari. Oni za Dnevne novine objašnjavaju da je u posljednje vrijeme zabilježen i postupan pad cijena, ali i da Mastriht kao kriterijum ustanovljen za zemlje Evropske unije nije primoravajući te da nije nužno da ga Crna Gora slijedi. “Nije nužno, ako mislimo da će nas neko zbog toga vratiti sa puta kojim idemo. No, treba ipak pokušati dovesti inflaciju na nivo Mastrihtskog dogovora. Kako? Supstitucijom uvoza, investicijama u energetske objekte i infrastrukturu. Odakle novac? Od direktnih stranih investicija i poljoprivredne proizvodnje. Ako nije dovoljno, može se ići i na kreditno zaduženje, ali pod uslovom da se novac troši na proizvodne kapacitete i podsticaje poljoprivredi”, ističe ekonomski analitičar

Predrag Drecun. Sa druge strane, analitičar Vasilije Kostić smatra da u ovom trenutku domaćoj ekonomiji inflacija nije problem. “Naprotiv, imamo postupno smanjivanje cijena vjerovatno jednim dijelom pod uticajem eksternih dešavanja i ukupne recesije, a jednim dijelom i kao posljedicu unutrašnjih mjera fiskalne konsolidacije koje su uticale na smanjeno trošenje. Inače, kada su mastrihtski kriterijumi u pitanju, smatram da ih ne treba uzimati kao sveto pismo i univerzalni obrazac jer svaka ekonomija ima svoje specifičnosti i shodno tome drugačije reakcije na ono što se dešava sa nerijetko suprotstavljenim ishodima”, pojašnjava Kostić. Prosječna stopa inflacije, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prošloj godini je u Crnoj Gori iznosila 1,8 odsto, dok je u EU bila 1,5 odsto, a u eurozoni 1,4 odsto. I.B.

Niko neće imovinu “Dakića” Sudsko ročište za prodaju nekretnina “Radoja Dakića” propalo je jer nije bilo zainteresovanih, što dodatno kompromituje čitav postupak, saopštio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Milan Vukčević. “Nerazumijevanje vlasti trpi 1.800 porodica, a ono što se dešava bivšim radnicima ‘Radoja Dakića’ pogađa tri generacije - naše roditelje, nas i našu djecu”, kazao je Vukčević agenciji Mina-biznis. Bivši radnici “Radoja Dakića” od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura. Glavnica duga porasla je na oko 48 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.


EKONOMIJA

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

7

UGOVORI

Počinju pregovori za Preradu i Valjaonicu Linija za preradu aluminijuma mogla bi da počne na jesen: Prerada

Ivana Cimbaljević

P

regovori za zaključivanje ugovora o prodaji fabrika za preradu aluminijuma i Valjaonice sa kompanijama Politropus Alternative i nikšičkom Unipromom trebalo bi da počnu do kraja sedmice, saznaju Dnevne novine. Oni su na oglasu za prodaju imovine Prerade i Valjaonice bili jedini ponuđači.

Nijedna žalba nije stigla u zakonski predviđenom roku na odluke o prihvatanju ponuda za prodaju dijela Kombinata aluminijuma, tako da su se stekli uslovi za početak pregovora za zaključivanje ugovora. Prema informacijama Dnevnih novina, pregovori za zaključivanje ugovora o prodaji fabrike za preradu aluminijuma - Prerade sa kompanijom Politropus Alternative, kao i sa nikšičkom kompanijom Uniprom za kupovinu Fabrike valjaonice trebalo bi da počnu do kraja sedmice. “S obzirom da u roku koji je bio predviđen za prigovore nije stigla nijedna žalba, možemo nastaviti pregovore za zaključivanje ugovora za prodaju”, kazao je Dnevnim novinama stečajni upravnik Zoran Janković. Kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, ponudila je milion i po eura za Fabriku valjaonice sa livnicom trake. Ova kompanije ranije je dostavila i ponudu za ku-

1,9

miliona eura ponudila je kompanija Politropus Alternative za Fabriku za preradu aluminijuma povinu imovine Kombinata aluminijuma Podgorica, koji je poništen, a zainteresovani ponude, na novom oglasu, mogu dostavljati do 17. februara. Pejović je nedavno dostavio ponudu i za kupovinu Kovačnice. Politropus Alternative ponudio je 1,9 miliona eura za Fabriku za preradu aluminijuma. Politropus Alternative je crnogorska kompanija sa međunarodnim kapitalom. Njen osni-

Šteta od 10 miliona Vrh monetarne vlasti u Crnoj Gori zajedno sa nadležnim državnim institucijama ni nakon osam godina od sticanja državne nezavisnosti nema volje ni želje za uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Srbijom, ocijenila je juče Građanska alijansa (GA). To, kako smatraju u ovoj nevladinoj oragnizaciji, za posljedicu ima da njeni građani i privreda godišnje preko 10 miliona eura provizije plaćaju stranim (uglavnom zapadnoevropskim) bankama. I.C.

SNP na Kapitol hilu vač i vlasnik je Ukrajinac Roman Denkovič. Preduzeće se bavi proizvodnjom industrijskih gasova. Denkovič je nedavno saopštio Dnevnim novinama da bi linija za preradu aluminijuma mogla biti pokrenuta već na jesen. Iz ove kompanije takođe su poručili da će u najkraćem mogućem roku obnoviti i Institut za proučavanje aluminijuma, gdje će sprovoditi istraživanja u oblasti novih materijala i energije. Politropus Alterna-

tive takođe planira da iz bazena crvenog mulja izrađuje građevinski materijal. Stečajna uprava Prerade raspisala je početkom decembra tender za prodaju imovine po cijeni od 15,25 miliona eura. Kompanija Politropus Alternative će otvoriti mogućnost za preko tri stotine radnih mjesta u periodu od četiri godine. Kako su kazali, jedan od glavnih kriterijuma pri odabiru biće kompetentnost i radno iskustvo.

Crna Gora bi trebalo da ostvari veću privrednu saradnju sa SAD, posebno u dijelu efikasnijeg promovisanja mogućnosti za ulaganja, ocijenili su predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) tokom boravka u Vašingtonu. Predsjednik SNPa, Srđan Milić i predsjedavajući skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović, u odvojenim susretima su, između ostalih, razgovarali i sa kongresmenom Michaelom Michaudom, kopredsjedavajućim novouspostavljenog crnogorskog kokusa na Capitol Hillu.


8 DRUŠTVO

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

Za osNoVcE sa ošTEćENIM VIdoM

Prva čitanka u audio formatu Prvi crnogorski udžbenik - čitanka za 4. razred osnovne škole, autorki Nataše Borović i Sonje Ašanin – snimljen u Dejzi formatu, predstavljen je javnosti, a namijenjen je prvenstveno djeci sa oštećenim vidom. Dejzi format sadrži audio i vizuelne poruke, što ga čini korisnom alatkom za učenje za svu djecu i nastavnike. Njegovo uvođenje u obrazovni sistem Crne Gore čini škole inkluzivnijim, dostupnijim i stimulativnijim za djecu sa smetnjama u razvoju. Poznati crnogorski glumci Dubravka Drakić i Miloš Pejović, kao i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti učestvovali su kao volonteri u snimanju audio dijela udžbenika. Anđela Dragović, djevojka sa oštećenim vidom, koja je završila osnovnu školu, žali što njena generacija nije imala čitanku u audio formatu. “Bez obzira na to, meni je dra-

go što će nekome taj vid učenja pomoći, jer gdje god da su, moći će to preko interneta, da slušaju, da nauče, biće im mnogo lakše. Da sam ja sada u 4. razredu, sigurno da bi mi to mnogo značilo”, objasnila je Dragović. Direktor Resursnog centra Podgorica Zoran Bošković rekao je da čitanka nije namijenjena samo djeci iz tog centra, već svima u obrazovno-inkluzivnom sistemu. Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović objasnila je da razvoj inkluzivnog obrazovanja zahtijeva velike promjene, kakva je i prva čitanka u Dejzi formatu. “U posljednje četiri godine 1.000 djece sa smetnjama u razvoju je više u redovnim školama, dok se ukupan broj djece u resursnim centrima prepolovio”, rekla je Vučurović. Tokom godine, kako je najavljeno, biće pripremljeno još pet udžbenika za osnovnu školu, namijenjenih djeci sa oštećenim vidom.

ZogoVIć

Inspektori još nijesu dolazili na UCG Inspektori rada još nijesu kontrolisali Univerzitet Crne Gore (UCG) i crnogorske fakultete u pogledu primjene Zakona o radu, uprkos tome što su iz Sindikata UCG zatražili 27. januara njihovu hitnu reakciju. Predsjednik Sindikata Vukašin Zogović potvrdio je Dnevnim novinama da inspektori još nijesu dolazili na UCG, te da će se tim povodom oglasiti naredne sedmice. Nakon što je univerzitetski odbor Sindikata UCG hitno tražio od Inspekcije rada da obavi kontrolu na Univerzitetu, iz Uprave za inspekcijske poslove najavili su da će inspektori u što kraćem roku izvršiti kontrolu. Sindikat UCG od inspektora zahtijeva da preduzmu zakonom propisane procedure po pitanju transformacije ugovora o radu sa određenog na neodređeno vrijeme za sve zaposlene koji su stekli to

pravo na UCG. Iz Sindikata UCG saopšteno je ranije DN da je odluka o tome donijeta na sjednici nakon višesatne rasprave o primjeni Zakona o radu na zaposlene na UCG koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme. DN nedavno su objavile da Sindikat i uprava Univerziteta nemaju zajednički stav o primjeni Zakona o radu. Uprava Univerziteta smatra da na saradnike u nastavi, vanredne profesore i docente (akademsko osoblje) treba da se primjenjuje Zakon o visokom obrazovanju, te da shodno tome bi ugovori o radu i dalje trebalo da im budu na određeno vrijeme bez obzira što su na UCG angažovani više od dvije godine. Stav Sindikata je da se i na njih odnosi Zakon o radu, te da oni koji rade duže od dvije godine treba da dobiju ugovore za stalan posao. M.M.K.

Crnogorski propisi bolji

Numanović Članovi Komiteta za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi ocijenili su juče da je Crna Gora poboljšala zakonodavni okvir i institucionalne mehanizme na polju antidiskriminacije i zaštite ljudskih prava. Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović prestavio je u Ženevi drugi i treći Izveštaj o sprovođenju Konvencije o zabrani svih oblika rasne diskriminacije u Crnoj Gori, koji je izrađen u skladu sa opštim smjernicama Ujedinjenih nacija. “Ministar Numanović se u uvodnom izlaganju osvrnuo na napore koje Crna Gora preduzima u cilju antidiskriminacije i poštovanja ljudskih prava”, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. M.M.K.

Skrining spašava živote U Crnoj Gori od malignoma godišnje oboli i do 2.000 ljudi, a umire i do 1.000 oboljelih. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv malignih bolesti, Savjet mladih DPS Bar je organizovao edukativnu radionicu. “Doktori medicine Željka Rogač i Rade Šćekić su nakon upoznavanja prisutnih sa pojmom, ozbiljnošću i porastom malignih bolesti u svijetu i kod nas ukazali na faktore rizika koji mogu doprinijeti njihovom javljanju. Posebnu pažnju skrenuli su na mogućnosti prevencije i važnost skrininga”, saopšteno je iz Savjet mladih DPS Bar. Mladi ljekari su istakli da je, s obzirom da je rak potencijalno smrtno oboljenje, cilj skrininga spašavanje života stanovništva. Bo.P.

cENTaR Za IsToČNoEVRoPsKE sTUdIjE

Konkurs za 25 stipendija za dvogodišnje master programe Centar za istočnoevropske studije Univerziteta u Varšavi objavio je konkurs za 25 stipendija za dvogodišnje master programe u oblasti istočnoevropskih studija. Program traje od 1. oktobra 2014. do 30. juna 2016. godine, a za stipendije mogu konkurisati kandidati iz zemalja istočne Evrope, Balkana, Kavkaza i centralne Azije, dok kandidati iz Rusije moraju sami da plate troškove za učešće u ovom programu. Prednost će imati kandidati koji podnesu dokumenta o visokim akademskim dostignućima. “Stipendija pokriva školarinu predviđenu za strance koji studiraju na Univerzitetu u Varšavi (pri-

bližno 3.000 eura godišnje), stipendiju predviđenu za strane diplomirane kandidate koji su diplomirali na stranim institucijama visokog obrazovanja (1.350 poljskih zlota mjesečno), kurs poljskog jezika (tokom jednog ili dva semestra studija), nastavu na jednom od jezika regiona (tokom četiri semestra studija), kao i plaćen put za istraživački rad u Poljskoj (na prvoj godini studija)”, navodi se u tekstu konkursa. Zainteresovani kandidati treba da imaju završene master studije ili ekvivalent od pet godina studija, da posjeduju iskustvo u istraživačkom radu ili da posjeduju organizaciono i praktično iskustvo u oblastima koje su od interesa za

istočnoevropske studije, da su mlađi od 30 godina, te da dobro poznaju pitanja u vezi sa istočnom Evropom, centralnom Evropom, Rusijom, centralnom Azijom i Kavkazom, posebno iz 19. i 20. vijeka. Takođe, kandidati moraju imaju prolaznu ocjenu na pismenom ispitu iz opšteg znanja, kao i na kvalifikacionom intervjuu, a moraju i znati poljski, engleski i ruski jezik na nivou koji garantuje da student može da razumije predavanja i stručnu literaturu. “Kompletna dokumentacija treba da bude podnijeta elektronskim putem na e-mail adresu: stypendia.studium@uw.edu. pl, najkasnije do 15. marta 2014. godine”, navodi se u konkursu. Bo.P.

UCG pokrenuo inicijativu za nabavku programa koji će pretraživati baze podataka na internetu i utvrđivati vjerodostojnost radova

UNIVERZITET

Sistemu ª kopi pejstº staju na kraj Preuzimanju tuđih ideja, odnosno sistemu “kopi - pejst”, koji crnogorski studenti često koriste prilikom izrade seminarskih i diplomskih radova, Univerzitet Crne Gore (UCG) staće na put. Naime, UCG je pokrenuo inicijativu za nabavku programa koji će pretraživati baze podataka na internetu i utvrđivati vjerodostojnost određenog rada. “Univerzitet trenutno priprema priručnik iz oblasti informacijske pismenosti, koji će sadržati uputstva za pravilno citiranje i korišćenje izvora u samostalnom naučnom radu (koji podrazumijeva autorstvo). Prema ranijim odlukama Senata, predstoji dopuna dokumenata koji treba da regulišu oblast zaštite od plagijata, kako bi se što preciznije definisalo šta se pod plagijatom podrazumijeva i propisao postupak provjere i sankcionisanja kršenja načela akademske etike”, kazali su Dnevnim novi-

nama iz UCG. Nakon pripreme svih neophodnih dokumenata, kako su kazali, softver za provjeru radova će biti aktiviran. Nabavka i aktiviranje takvog softvera samo su, kako kažu, dio aktivnosti koje će uslijediti nakon adekvatnog regulisanja ovog pitanja. “Univerzitet Crne Gore je predložio da se pitanje prevencije plagijarizma riješi na nivou čitavog sistema visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Ukoliko to ne bude slučaj, UCG će sam sprovoditi neophodne mjere iz ove oblasti, jer mu je cilj pružanje što kvalitetnijeg obrazovanja”, objašnjavaju iz UCG. Od sprečavanja plagijarizma studenti će, kako dodaju, imati samo koristi, jer će se na taj način podići nivo njihove kreativnosti i samostalnog naučnog rada, a dobiće i kvalitetnije obrazovanje, što treba i da bude njihov vodeći cilj. Bo.P.

MINIsTaRsTVo ZdRaVlja

NVO zovu u pomoć Ministarstvo zdravlja uputilo je javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata za člana nacionalnog tima za izradu globalnog izvještaja o statusu prevencije nasilja. Zdravstveni resor ovaj dokument će izraditi u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO). “Zadatak nacionalnog tima je da u saradnji sa nacionalnim koordi-

natorom za prikupljanje podataka za izradu globalnog izvještaja o statusu prevencije nasilja, u skladu sa jedinstvenom metodologijom, izradi projekte za sve zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije koje učestvuju u izradi izvještaja”, navodi se u javnom pozivu Ministarstva. NVO bi prijave trebalo da dostave Ministarstvu do 11. februara. M.M.K.

Program traje od 1. oktobra 2014. do 30. juna 2016. godine


DRUŠTVO 9

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

Za majke troje ili više djece plata od 480 eura inicijativa

Bojana Pejović

U

nija slobodnih sindikata (USS) do kraja marta obratiće se svim poslaničkim klubovima u Skupštini, od kojih će tražiti da podrže njihovu inicijativu za izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojom bi se majkama sa troje i četvoro djece dala naknada u vrijednosti proječne zarade, koja trenutno iznosi oko 480 eura. Oni traže i izmjene penzionog sistema u smislu da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 godina za muškarce, odnosno 60 za žene i najmanje 15 godina penzionog staža.

Predlažu da se ženama sa više od 15 godina staža koje imaju četvoro i više djece dodijele naknade

5

USS predlaže da se ženama sa više od 15 godina staža koje imaju četvoro i više djece, kao i onima sa 25 godina staža i troje djece, ukoliko to žele, dodijeli doživotna mjesečna naknada. Radna grupa koja je razmatrala tu inicijativu, a u kojoj su bili predstavnici svih političkih partija, članovi NVO i državnih institucija, imala je zadatak da preispita finansijsku održivost predloga. “Prikupili smo dosta podataka koje sada obrađujemo i proračunavamo. Prema onome što nam je Monstat dostavio, u Crnoj Gori imamo 5.000 majki sa troje i četvoro djece, koje bi mogle da ostvare pravo na naknadu u skladu sa godinama staža, ali vjerovatno polovina to ne bi odabrala. Vjerovatno neće sve žene pristati na to jer im je plata možda veća od 480 eura, dok bi, sa druge strane, to koristilo ženama koje rade u uslužnim djelatnostima i trgovini, te medicini da ne nose gajbe sa 65 godina, čekajući penziju u

hiljada žena u Crnoj Gori trenutno ima troje ili četvoro djece, koje bi mogle da ostvare pravo na naknadu u skladu sa godinama staža koju mogu poći tek sa 67”, kazala je Lidija Pejović, članica Sekretarijata USS. Ona smatra da novca u budžetu sigurno ima za naknade majkama, jer se neracionalno troši po mnogim stavkama, a i velika su dugovanja za porez koja se godinama ne naplaćuju. “Mi smatramo da ova stavka ne bi opteretila budžet. Neka naša računica je da bi državu to maksimalno moglo da košta milion eura mjesečno, odnosno 12 miliona godišnje, što je malo više od onoga što je opredijeljeno za go-

rivo za državne organe ili za mobilne telefone”, kazala je Pejović. Ona je istakla da će inicijativu za davanje doživotne naknade majkama poslati do sredine februara Ministarstvu finansija, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) te poslaničkim klubovima. Oni koji odlučuju o tome, kako je kazala Pejović, treba da budu svjesni da je to izvodljivo i realno, te da povlači niz pozitivnih reakcija počev od povećanja nataliteta.

U penziju sa 65 i 60 godina USSCG traži i izmjene penzionog sistema. Njihov predlog je da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 godina za muškarace, odnosno 60 za žene i najmanje 15 godina penzionog staža. Insistitiraju da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih uzastopnih godina za osiguranika. Takođe, najniža penzija ne može biti niža od minimalne zara-

de, a traže da puna starosna penzija ne može biti niža od 70 odsto prosječne zarade zaposlenog u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava. “Tokom rada radne grupe zaključeno je da, kada govorimo o penzionoj reformi, Crna Gora je treća zemlja Evrope po starosnoj granici za odlazak u penziju”, zaključuje članica Sekretarijata USS Lidija Pejović.

za sezonske poslove

savez sindikata poručio

Prijave firmi do ponedjeljka

Neće kočiti napredak, a boriće se za sve radnike

Pilot projekat pripreme nezaposlenih za rad na sezonskim poslovima, na koji se poslodavci mogu prijavljivati do ponedjeljka, trebalo bi da osposobi domaću radnu snagu i uskladi ponudu i tražnju na tržištu rada, saopštili su predstavnici Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG). Direktorica ZZZCG Vukica Jelić kazala je da se poslodavci još do ponedjeljka mogu prijaviti na javni poziv, nakon čega će im se ponuditi domaća radna snaga koju će u svojim objektima osposobljavati za sopstvene potrebe, u periodu od mjesec do tri ili četiri, nakon čega će imati obavezu da najmanje tri mjeseca u sezoni zaposle tog radnika. “Cilj nam je da se dobiju kvalifikovana stručna znanja koja su potrebna poslodavcima da bi se na najbolji mogući način obavljali poslovi”, kazala je Jelić na prezentaciji pilot projekta koji je Privredna komora (PKCG) organizovala u saradnji sa Zavodom. Poslodavci su imali primjedbe na kratak rok za prijavu, ali su iz Zavoda objasnili da je javni poziv objavljen u decembru i da je već jednom produžavan s obzirom na to da se nije prijavio veliki broj poslodavaca. Iz Zavoda su kazali da su spre-

Vukica Jelić

mni da se sa poslodavcima dogovore i o mogućem produženju roka, ukoliko budu zainteresovani. Jelić je saopštila da poslodavci imaju dosta benefita ukoliko se uključe u program, jer imaju mogućnost da sami odaberu kandidate koje obučavaju i na taj način skraćuju proceduru posredovanja, dok ZZZCG finansira obuku. Kandidati koji prođu obuku ne dobijaju nikakav sertifikat kao neku potvrdu, odnosno jednu vrstu diplome da su stekli određena znanja. ZZZCG je prošle godine izdao 22.950 radnih dozvola, dok je za ovu godinu kvota za izdavanje radnih dozvola 19.500. Bo.P.

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) svojim potezima i preduzetim akcijama neće kočiti ekonomski napredak zemlje, ali isto tako neće dozvoliti dalje umanjenje prava zaposlenih, koji su ionako u nezavidnom socijalno-materijalnom položaju, poručili su iz radničke asocijacije. Iz SSCG su nakon sjednice Glavnog odbora (GO) saopštili da su za odbranu radničkih prava spremni da se bore svim sredstvima sindikalne borbe. “GO je na sjednici osudio izbjegavanje primjene odredbi Zakona o radu, o čemu svjedoče izvještaji sa terena, kao i sve veća podrška Savezu u nastojanjima da se ova odredba mora primjenjivati. Niko nije iznad zakona, a najmanje oni koji su zaduženi da ga sprovode”, kazali su u SSCG. Najava socijalnih partnera da će doći do izmjena Zakona o radu naišla je na burnu osudu Glavnog odbora, koji je zauzeo stav da izrada ovog propisa ne može proći bez učešća sindikata. “Članovi GO su odlučni u stavu da se ovaj radnički ustav ne može donositi u bilo čijim kabinetima, a da se izuzmu oni na koje se on najviše odnosi. Kao neprihvatljivi pritisci na rad sindikata, osuđene su mje-

Iz SSCG najavili da će se za radnička prava boriti svim sredstvima sindikalne borbe

re koje je sproveo ministar unutrašnjih poslova Raška Konjevića po pitanju privremene suspenzije generalnog sekretara SSCG i predsjednika Sindikata Uprave policije Marka Nikčevića sa radnog mjesta. Takav akt doživljen je kao vršenje pritiska i pokušaj disciplinovanja ne samo Sindikata UP, već i SSCG”, naglasili su u radničkoj asocijaciji. U saopštenju SSCG ističe se da je GO takav postupak prema general-

nom sekretaru ocijenio kao pokušaj demonstracije sile i gušenja slobodne sindikalne misli, na šta, kako tvrde, neće pristati. Glavni odbor SSCG odlučio je da se za člana Upravnog odbora Fonda rada imenuje Dragan Mijanović, predsjednik Sindikata metalaca. Za sekretara Saveza imenovan je Branko Gardašević, koordinator regije za Nikšić, Šavnik, Žabljak i Plužine. M.M.K.


10 HRONIKA Foto: Mirko Savović

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

Tezge ispred kojih je povrijeđen Pepeljak

inCiDenT u ª ginTAŠuº

Čekićem udario vlasnika tezge Četrdesetogodišnji Podgoričanin Sait Pepeljak, vlasnik tezge u tržnom centru “Gintaš”, napadnut je juče na radnom mjestu. Njega je, prema sumnjama podgoričke policije, čekićem u glavu udario sugrađanin Enver Šabotić (39), za kojim se traga. Incident se dogodio juče usred dana, oko 13.30 časova naočigled brojnih kupaca i radnika na tezgama. Kako su očevici ispričali, napadač je prošao pored tezge na kojoj Pepeljak prodaje alat. Iznenada, Šabotić se iz nepoznatih razloga okrenuo prema Pepeljaku, uzeo sa njegove tezge čekić i udario ga u glavu. “Odjednom je nastala vriska kod tezge. Ja sam pritrčala da vidim šta se dešava. Kolega je bio na podu, držao se za glavu, čini mi se da je bilo i krvi na njegovom licu. Rekli su mi da ga je neko, najvjerovatnije narko-

man, iz čista mira udario. Nakon udarca je bio nemoćan da se brani”, kazala je radnica sa tezge pored oštećenog. Pepeljakove kolege krenule su da uhvate napadača, ali nijesu uspjeli jer je veoma brzo pobjegao iz tržnog centra. Nakon toga pozvali su policiju, a Šabotić je prevezen u Urgentni centar gdje mu je od udarca čekićem konstatovana lakša tjelesna povreda. Poslije ukazane ljekarske pomoći otpušten je na kućno liječenje. Podgorički policajci izvršili su uviđaj i na osnovu izjava svjedoka kao osumnjičenog identifikovali su Šabotića. On je policiji poznat od ranije, a hapšen je u januaru prošle godine zbog sumnje da je provalio u prostorije Ambasade Albanije u Podgorici u kojima je potom lomio inventar i ukrao crnogorsku i albansku zastavu. M.V.P.

vuK vuLević

Za 14 mjeseci pritvora odšteta od 10.000 eura Beranac Vuk Vulević, koji se dovodio u vezu sa brojnim krivičnim djelima, od šverca dokumenata do ubistava, odlučio je da od države skupo naplati svako hapšenje, za koje se na kraju postupka ispostavilo da je bilo neosnovano. Od tri spora u kojim je Vulević tužio Crnu Goru, zbog dana koje je bez razloga proveo u pritvoru, pravosnažna presuda donijeta je samo u jednom slučaju - za ubistvo Faiza Kadrića u Švajcarskoj. Tom tužbom, on je zbog neosnovanog hapšenja i vremena provedenog u pritvoru od 30. maja 2008. do 7. avgusta 2009. godine, tražio 57.000 eura. Osnovni sud je donio presudu kojom je djelimično usvojio tužbeni zahtjev na iznos od 28.599,40 eura, ali je Viši sud svojom presudom preinačio odluku Osnovnog suda, pa su Vuleviću dodijelili iznos od 15.000 eura. Međutim, ni ta suma nije bila konačna, jer je Vrhovni sud je, odlučujući po reviziji, ovaj iznos umanjio za 5.000 eura. Tako je Vulević od traženih 57.000 eura dobio svega 10.000 za 14 mjeseci provedenih u pritvoru zbog sumnje da je sa Zlatkom Ajkovićem u Cirihu 1999. godine ubio Kadrića. Za ovo djelo Vulević je oslobođen, a Ajković je osuđen na 14 godina zatvora. Osim zbog neosnovanog hapšenja zbog ovog slučaja, ovaj Beranac, nekada jedan od naših najtraženijih, podnio je još dvije tužbe protiv države zbog dana provedenih u pritvoru. Tako mu je, navodno, dosuđeno još 126.000 eura zbog hapšenja u slučajevima šverca narkotika i ubistva Slavoljuba Šćekića, u kojima je pravosnažno oslobođen. Ove presude još nijesu pravosnažne. Od brojnih optužbi, Vulević je robijao samo šest mjeseci i to zbog falsifikovanja dokumenata, a hapšen je više puta. Uhapšen u Beogradu 21. maja 2005. godine u restoranu “Njujork” zbog sumnje da je bio jedan od atentatora na Duška Jovanovića, direktora i glavnog urednika lista “Dan”. Zajedno s njim, policija je tada pri-

Privođenje Vulevića (arhivski snimak)

Mjesec iza brave od 600 do 2.000 eura Novčane naknade zbog neosnovanog hapšenja zavise od vremena koje je tada osumnjičeni provede u pritvoru i od toga da li je i koliko puta ranije osuđivan. Tako, za mjesec dana daje se iznos od 1.800 do 2.000 eura za one koji ranije nijesu osuđivani. Onim koji su jednom proglašeni krivim daje se naknada od 1.800 eura. Osobama koje su više puta osuđivane, u zavisnosti od krivičnog djela za koje su proglašeni krivim, kao naknada za nevela i Ljuba Bigovića iz Bara i Milana Čilu Šćekića iz Berana. Iako je policija tvrdila da ima dokaze o umiješanosti Vulevića i njegovog prijatelja Armina Muše Osmanagića u ovaj zločin, sve je palo u vodu i oni su se na ovom suđenju pojavljivali samo kao svjedoci. Vulević je bio optužen i za šverc 200 kilograma kokaina iz Venecuele u Crnu Goru i Srbiju, 2005. godine. Prema optužnici, on, Vuksan Cemović, Momčilo Pecić i

osnovano hapšenje daje se iznos od 600 do 1.500, eura mjesečno. Za slučajeve kada je nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja ili je optužba odbijena usljed odustanka državnog tužioca od daljeg krivičnog gonjenja, a optuženi nije osuđivan, opredijeljen je iznos od 1.700 eura. Tokom 2013. godine zbog neosnovanog hapšenja isplaćeno je ukupno 52.670 eura. Veselin Pavličić su u 50 tona asfaltne pokrivke sakrili i 202 kilograma kokaina. U Italiji je zaplijenjeno 190 kilograma droge, a ostatak je dopremljen u Novi Sad, gdje ga je pronašla srpska policija. Međutim, u junu 2008. sud u Podgorici je oslobodio Vulevića i Pavličića jer nije dokazano da su na bilo koji način učestvovali u transportu kokaina, dok su Cemović u Pecić osuđeni na po četiri godine zatvora zbog šverca droge. M.V.P.

Suđenje grguroviću

Pretukao Hutera i prije 12 godina Saslušanjem svjedoka Filipa D. Popivode u Višem sudu u Podgorici juče je nastavljeno suđenje Cetinjaninu Mihailu Grguroviću za ubistvo sugrađanina Olivera Hutera u avgustu 2012. godine. Svjedok, koji je bio dugogodišnji prijatelj stradalog Hutera, ispričao je juče pred sudom da je neslaganje njegovog stradalog prijatelja sa Grgurovićem počelo desetak godina prije ubistva, kada je Grgurović, navodno ničim izazvan, u cetinjskoj teretani nasrnuo pesnicama na Hutera. “Sjećam se da je prije desetak godina između Grgurovića i Hutera u teretani na Cetinju došlo do svađe. Optuženi je bez povoda napao Olivera dok smo trenirali. Ja sam radio trbušnjake, a Oliver mi je držao noge, kada je optuženi prišao sa moje desne strane i udario ga pesnicom u predjelu čela i nosa. Ustao sam da to prekinem, ali se uključio

Marko Mašanović govoreći mi da ne treba da se miješam. Potom su izašli iz teretane i ja sam otišao za njima. Grgurović je nastavio da ga udara pesnicama, a optuženi je čitavo vrijeme pitao zašto to čini”, ispričao je svjedok. Batinanje Hutera, kako je u nastavku ispričao, nakratko je prestalo, ali je već sljedećeg trenutka optuženi pozvao Hutera da se iza teretane, pobiju “jedan na jedan”, što ovaj nije odbio. “Oliver se nije branio, već je i dalje pitao zašto to radi, a ovaj mu je kazao da ga provocira”, pojasnio je svjedok dodajući da optuženi na Huterovo pitanje – na koji način ga provocira, nikada nije odgovorio. “Ni dan-danas ne znam zašto je Grgurović napao Hutera”, zaključio je svjedok. Kasnije je kako je ispričao, čuo da je Huter vratio batine Grguroviću, kao i da je dva dana kasnije pucano na kuću Hutera. S.K.


HRONIKA 11

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

OPREZ

Lažni skauti vrbuju modele iz Crne Gore V

ijest o vrbovanju atraktivnih crnogorskih djevojaka juče se u samo nekoliko časova munjevito širila društvenim mrežama. Po ličnom iskustvu pojednih Crnogorki, navodno, nekoliko Turaka, pod velom modnih skauta, nudi modeling po idealnim uslovima. Djevojke su, ipak, sklone sumnji da je riječ o lažnim ponudama sa lošim namjerama, te čak i pokušaju posredovanja u prostituciji ili trgovini ljudima. S druge strane, policiji, prema nezvaničnim saznanjima DN, nije predata nijedna prijava koja se odnosi na takav slučaj.

Prema pisanju portala Kolektiv. me, više crnogorskih djevojaka koje su im bile sagovornice, imale su direktan kontakt sa navodnim lažnim modnim skautima. Po riječima tih djevojaka, dvije muške osobe kojima u podacima sa Fejbuka stoji da potiču iz Turske, kontaktirale su ih preko te društvene mreže u namjeri da budu njihovi domaćini na modnim revijama, koje će se održavati u Istanbulu od 10. februara do 10. marta. Sagovornice DN, mlade manekenke iz Podgorice, koje nijesu željele da javnosti otkriju svoj identitet, navele su da se njima lično nije dogodila konkretna situacija. Ipak, nijesu bile iznenađene navodima o vrbovanju djevojaka iz njihove branše.

Čekamo prijave Adis Balota, pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije kazao je da nije upoznat sa slučajem vrbovanja Crnogorki putem Fejsbuka. “Do sada nijesmo dobili zahtjev nadležnog državnog organa da se uključimo u rješavanje konkretnog problema. U sličnim situacijama, po dobijanju zvanične prijave, CIRT tim kontaktira partnerske organizacije, koje su članice FIRST udruženja na svjetskom nivou, ili direktno društvene mreže. Sve dobijene informacije CIRT prosljeđuje nadležnom državnom organu na dalje postupanje”, pojasnio je Balota proceduru postupanja u sličnim slučajevima. U nastavku je naveo da je “krađa identiteta” stara koliko i društvene mreže na kojima se taj pojam javlja, te da se takve i slične sumnje mogu prijavili nadležnima u redovnoj proceduri.

Dobili smo nekoliko mejlova upravo iz Turske, u kojima se navode prilično povoljni uslovi rada za naše manekenke. Možda su oni realni za neku visoku modu u određenim zemljama, ali za Tursku, rekla bih da su te cijene bile previsoke. Ipak, ne mogu reći da je riječ o prevari, naveli su iz Models INC-a

Neke od njih odbile su da odgovore na ovakav poziv, dok su druge, sa dozom sumnjičavosti, odlučile da postave nekoliko pitanja u vezi sa ponudom, koja je svakim odgovorom postajala sve primamljivija. Naime, pošto je razgovor započet, Turci obećavaju velike svote novca i uspješnu karijeru, navodeći da je to jedinstvena prilika za crnogorske ljepotice. Iz modne agencije Models INC. koja ima sjedište u Beogoradu, a u čijem su članstvu mahom djevojke iz naše zemlje, kazali su DN da su čuli za slične slučajeve, ali da djevojke koje za njih rade nijesu dobijale takve pozive. Naveli su, ipak, da su u minulom periodu dobijali poslovne ponude iz Turske koje bi se mogle protumačiti kao sumnjive. “Dobili smo nekoliko mejlova upravo iz Turske, u kojima se

Barska policija rasvijetlila je pljačke kladionica “Lob” i “Šansa” u Sutomoru koje su obijene tokom januara ove godine. Osumnjičeni Đorđe Božović (22) iz Podgorice i Dušan Radović, koji je u bjekstvu, terete se krivično djelo “teška krađa”. Mladići se terete da su, između ostalog, ukrali i devet “plazma” televizora. Božoviću je uz krivičnu prijavu određen pritvor, a za Radovićem policija intenzivno traga. Dio ukradenih uređaja je pronađen i vraćen vlasnicima. A.Lj.

Obio auto i ukrao torbicu

“Imam razloga da vjerujem u takve priče”, navela je jedna od njih, tvrdeći da već neko vrijeme u svom okruženju nailazi na slične primjere. Kako se prepričava među djevojkama sa crnogorske modne scene, pozivi prividno galantnih Turaka uglavnom su slične sadržine. Prema riječima nekih koje su iskusile primamljive, ali i sumnjive pozive, njihova taktika počinje slanjem nenapadne, ali dovoljno intrigantne poruke na Fejsbuku sa pitanjem da li žele angažman na modnoj reviji.

Adis Balota

Jedan lopov uhapšen, drugog traže

Podgorička policija juče je privela D. R. (34) iz Podgorice zbog sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa. Prema sumnjama policije, D. R. je 30. decembra prošle godine u Ulici Bracana Bracanovića u Podgorici obio automobil “mercedes”, nikšićkih registarskih oznaka, koji je u vlasništvu V. K. Iz automobila D. R. je ukrao torbicu sa ličnim dokumentima i predmetima vlasnika “mercedesa”. O slučaju je obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, nakon čega su inspektori identifikovali i uhapsili D.R. K.P.

navode prilično povoljni uslovi rada za naše manekenke. Možda su oni realni za neku visoku modu u određenim zemljama, ali za Tursku, rekla bih da su te cijene bile previsoke. Ipak, ne mogu reći da je riječ o prevari, jer su pozivi stizali sa mejlova agencija koje su, barem na prvi pogled, formalno uređene, sa svim neophodnim podacima. U svakom slučaju, mi imamo svoje kontakte za saradnju, a naše djevojke ne rade u toj zemlji, tako da za konkretnu ponudu nije bilo interesovanja”, naveli su iz Models INC-a. Dodali su da su nakon mejlova sa ponudama na koje nijesu odgovarali dobijali i poruke na Fejsbuku, u kojima bi stajao podsjetnik da su poslali mejl i da očekuju odgovor. “Na takve pozive nijesmo odgovarali”, kazala je sagovornica iz srbijanske agencije. Sa druge strane, iz crnogorske Uprave policije pozvali su sve koji imaju konkretne informacije o vrbovanju djevojaka, da to i prijave. S.K.

Evidentan propust stranih bankara Prebacivanje većih novčanih suma uhapšenima u policijskoj akciji “Fokus”, prema ocjeni vještaka Prirodno-matematičkog fakulteta, uspjelo je zahvaljujući propustima službenika inostranih banaka. Ipak, vještaci nijesu željeli da se izjasne da li je u pitanju možda čak dogovor sa nekim “spolja”. Vještak Predrag Stanišić objasnio je da postoji mogućnost da službenik banke izmijeni sadržinu svift poruke, koja sadrži podatke o transkaciji, prije nego ona bude arhivirana i proslijeđena određenoj banci. “Ovdje se radi o teškim propustima inostranih banaka i sve vrijeme se čudimo tome”, dodao je Stanišić. Vještaci su ocijenili i da službenici inostranih banaka, iz kojih su uplaćivane velike svote optuženima, nijesu provjeravali identitet pošiljaoca mejla sa kojeg je transakcija inicirana. Što se tiče treće grupe transakcija, Stanišić i njegov kolega, Srđan Kadić, u nalazu su naveli da postoji samo informacija da su one izvršene, ali ne i dokaz kako su nastale. Stanišić i Kadić su objasnili da je ove transakcije, kao i one koje su inicirane putem mejla, moguće izvršiti i zahvaljujući saradnji sa nekim iz banke. Za računarsku prevare u predmetu “Fokus” optuženi su Nikola i Nebojša Marković, Miloš Čujović, Vidoje Stanišić, Bojan Pejović, Saša Klikovac, Dragan Kovačević, Boris Petrićević, Radonja Vulević i Slađana Medenica. M.V.P.


12 CRNA GORA

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

pEtICIJA

Mirni protest na Škveru za spas Mamule HERCEG NOVI - Potpisivanje elektronske peticije na sajtu Vlade Crne Gore koju je pokrenuo organizator Fejsbuk grupe “Nek’ se čuje krik za spas Mamule” počelo je juče. Za samo dva dana od osnivanja u grupu se učlanilo preko 9.000 ljudi, od kojih mnogi nude pomoć, uključujući i pravne savjete. Podsjećamo, grupa i potpisivanje peticije rezultat su protesta građana Herceg Novog, ali i posjetilaca grada povodom Vladine odluke da se ostr-

vo Lastavica sa tvrđavom Mamula da u dugoročni zakup stranim investitorima. Pored peticije, za sutra u 18 sati zakazan je i mirni protest građana na hercegnovskom Škveru. Protestni skup će se održati pod parolom da tvrđava Mamula treba da bude opšte dobro građana Crne Gore, i ostane sačuvana kao graditeljsko i istorijsko nasljeđe. Pretvaranje u destinaciju elitnog turizma bi narušilo postojeći koncept spomenika kulture i sjećanje na naše pretke, zatočenike zloglasnog logo-

ra. Organizator planira da napravi zid od fotografija sa tvrđave, te poziva učesnike da prisustvuju u što većem broju i sa sobom ponesu fotografije Mamule. Iz Ministarstva održivog razvoja turizma reagovali su na inicijativu fejsbuk grupe Nek se čuje krik za spas Mamule tvrdnjom da se “Izvorna arhitektura tvrđave Mamula mora sačuvati, a Prirodni ambijent ostrva, tlo, vegetacija i more zadržati i unaprijediti. S.M.

GLAVNI GRAD

Eko Bazar 7. i 8. februara u Podgorici “Crnogorski Eco Bazar” održaće se u petak i subotu 7. i 8. februara u tržnom centru Bazar, u Podgorici, saopšteno je iz Društva Tržnice i pijace glavnog grada. Kako je najavljeno, događaj će se održati od 10 do 16 časova, a tema bazara će biti “Ljekovito bilje i narodna medicina”. “Društvo Tržnice i pijace planira

da u narednom periodu organizuje više promotivnih manifestacija na pijacama u tržnim centrima Mall of Montenegro i Bazar. Cilj je promocija pijace kao mjesta gdje se prodaje domaća hrana i zdravi proizvod”, piše u saopštenju. Dodaje se da se pomenuti događaj organizuje u saradnji sa firmom “Agrovita”. Bo.P.

pOSJEtA

Unapređenje odnosa Srbije i Crne Gore HERCEG NOVI - Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić juče se sastao sa Slavkom Drašković, direktorom Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Mandić i Drašković su razgovarali o aktuelnim pitanjima vezanim za funkcionisanje Srba u Herceg Novom. Bilo je riječi i o angažovanju opštine Herceg Novi i predstavnika Srba na realizaciji projekata iz oblasti kulture, sporta i obrazova-

nja. Saglasni su da su uvažavanje potreba i rješavanje izazova sa kojima se sreće sprski narod u Crnoj Gori jedan od ključeva za unapređenje ukupnih odnosa Srbije i Crne Gore. Ocijenjeno je da je otvaranje Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom doprinijelo razvijanju veza Srba iz Boke Kotorske sa Srbijom i da je dosadašnji rad Generalnog konzulata uticao na kvalitet prisutnosti srpske kulture i očuvanje identiteta srpskog naroda. S.M.

EDUKACIJA

Počinju seminari TIVAT - U tivatskoj muzičkoj školi, a u sklopu seminarskih aktivnosti koje se odvijaju u drugom polugođu, u toku je seminar klavira, koji vodi profesor Jurij Kot, redovni profesor klavira na Konzervatorijumu Čajkovski u Kijevu i vanredni profesor u Kragujevcu. U radu seminara učestvuju 24 polaznika iz Kotora, Budve, Herceg Novog, Podgorice, Nikšića i Tivta, kao i učenici iz Trebinja iz Republike Srpske, kazala je direktorka škole Pina Bubanja.

Seminar će trajati do subote 8. februara kada će se održati koncert polaznika sa profesorom, koji je najavljen za 18 sati u koncertnoj dvorani škole. Krajem ovog mjeseca najavljeno je održavanje seminara saksofona, koji će voditi profesor Bojan Vukelić iz Beograda, nakon toga seminar trombona, sa profesorom Aleksandrom Benčićem, takođe iz Beograda. Iz škole navode da su u toku pregovori i za seminar gitare, koji bi se ove godine trebao održati u tivatskoj muzičkoj školi. Z.K.


CRNA GORA 13

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. NIJE SAMO ULICA

Jupovića sokak bez meraka Beća Čoković

U

okviru programa javnih radova koji su započeti jesenas, u toku su finalni radovi u ulici zvanoj Jupovića sokak, koja slovi za jednu od najstarijih u gradu. Završeni su radovi na postavljanju kaldrme, odnosno granitnih ploča, a izvođač radova je protekle sedmice postavio metalnu ogradu uz betonske stepenice koje, prema najavi, treba da se popločaju adekvatnom podlogom.

BIJELO POLJE - Posao finansira Republička direkcija za javne radove, a među građanima preovladava oprečno mišljenje u vezi sa kvalitetom. Bjelopoljac Dragan S. Šćepanović kaže da nije zadovoljan načinom kako se posao realizuje. “Ovo što se radi liči na igru djeteta sa kockicama. Ne vidim da se nešto kvalitetno radi, iako po mom mišljenju postoji želja lokalne uprave da ova ulica postane reprezent grada. Mislim da je u čitav projekat njene rekonstrukcije trebalo uključiti stručnjake koji dobro poznaju materijal koji se ugrađuje. Ovako, sumnjam da će sve ispasti kako treba”, kaže Šćepanović. On se prisjetio svoga djetinjstva kada se prije četiri i po decenije sa drugovima spuštao na “sličugama” zaleđenom ulicom. “Tada je ulica bila popločana kamenim oblutkom a u podnožju, u blizini Centra za kulturu, postojalo je nekoliko stepenica. Uživali smo u tim zimskim čarolijama koje su pojavom urbanizma, koji je uništio sve tradicionalne vrijednosti, potpuno iščezle. Kasnije je ulica presvučena asfaltom i smatram da je ta podloga trebala da ostane, jer sigurno je bila kvalitetnija od ovoga što se radi”, kaže Šćepanović. Slično mišljenje dijeli i advokat Radivoje Šuković, čija je kancelarija u ulici Jupovića sokak. “Iako još nijesu završeni radovi, evidentno je da se manifestuje puno ne-

dostataka. Prošle sedmice, kada je padao snijeg, imao sam problem da se pješke spustim do kancelarije jer je granitna podloga bila uglancana od leda i podsjećala na staklo. Pridržavao sam se za metalnu ogradu koja je navarena uz grubo urađene i strme stepenice po kojima zbog skučenog prostora moraju naizmjenično da se propuštaju pješaci”, kaže Šuković, dodajući da je rekonstrukciji ove ulice trebalo ozbiljnije pristupiti. I mještanin susjedne Ulice Šukrije Međedović, penzioner Abid Rizvanović, ukazuje na nedostatke koji prate radove u Jupovića sokaku. “Iako ulica nije završena, evidentne su uvale u kaldrmi i granitne pločice koje treba čvrsto da stoje na podlozi se pomjeraju. Plašim se da će prilikom velikih padavina doći do ispiranja materijala koji povezuje kaldrmu te će granitne kocke same početi da ispadaju iz ležišta”, upozorava Rizvanović. Građevinski operativac, inžinjer Milan Raičević, uoči početka radova u ulici Jupovića sokak, objasnio je za Dnevne novine da je izvođenje radova kada su niske temperature moguće, ali pod određenim uslovima. “Moguće je asfaltirati ukoliko podloga nije zamrznuta jer kada se odmrzne nije dobra za asfalt. Betoniranje je takođe moguće, a kao primjer u Rusiji se takvi radovi izvode na minus 15 i još nižim temperaturama. Ali

betoniranje u uslovima niskih temperatura mogu da izvode samo one firme koje su izuzetno opremljene za takve radne uslove i raspolažu savremenom tehnologijom te u materijal dodaju razne aditive koji omogućavaju da ne dolazi do zamrzavanja u uslovima niskih temperatura. Ukoliko se to ne primjenjuje, izvođenje radova pri niskim temperaturama veliki je rizik i stvara pretpostavke da posao neće biti kvalitetno urađen”, rekao je Raičević.

Rekonstrukcija tri ulice košta 270.000 eura Direktorica lokalne direkcije za izgradnju i investicije Božica Zeković potvrdila je da radove u Ulici Jupovića sokak finansira Republička direkcija za javne radove. “Ne mogu tačno precizirati koliko

košta rekonstrukcija ove ulice sa rasvjetom, ali za posao rekonstrukcije te i susjednih ulica Šukrije Međedovića i Radomira Medojevića sa pripadajućom rasvjetom opredijeljeno je ukupno 267.278 eura.”

PORTO MONTENEGRO

Od časa skvoša do čajanke MANIFESTACIJA

Bokeška fešta u subotu u Bijeloj HERCEG NOVI - Manifestacija “Velika bokeška fešta”, u okviru koje se organizuje sajam masline i vina, a koja će okupiti oko 40 izlagača maslinovih proizvoda, zdrave hrane i vina, biće održana u subotu u Bijeloj. Ova fešta kroz cjelodnevne umjetničke programe i povezane programske cjeline ima za cilj obogaćivanje turističke ponude Herceg Novog, Boke i Crne Gore. Bokešku feštu organizuje mjesna zajednica Bijela u saradnji sa JUK Herceg fest, Opštinom i Turističkom organizacijom grada, u okviru Praznika mimoze Porto Novi. Predsjednik mjesne zajednice Bijela Nikola Svilanović kazao je da se “Velika bokeš-

ka fešta” organizuje šest godina i da je dio tradicionalnog Praznika mimoze. Ove godine tradicionalna maslina će biti zasađena u čast Petra Šerovića, znamenitog Bijeljanina, koji je ostavio značajan pečat u razvoju mjesta. U programu fešte učestvovaće djeca iz Osnovne škole Orjenski bataljon, djeca iz Doma “Mladost”, Mjesna muzika, Egzodusi i mažoretke. Sajam masline i vina trajaće tri dana, a učestvovaće izlagači iz Ulcinja, Danilovgrada, Podgorice, Cetinja, Nikšića i Mostara. Dvodnevna manifestacija biće završena koncertom Milomira Miljanića, koji će se održati u nedjelju veče u Domu kulture u Bijeloj.S.M.

Iz kompanije Adriatik marinas za goste i rezidente naselja i marine Porto Montenegro tokom ovog mjeseca najavljuju brojne aktivnosti i događaje, od vikenda na crnogorskim planinama, tematskih večeri, do jedriličarske regate i sportskih turnira. Za članove posade i goste naselja predstojeći vikend rezervisan je za sniježne avanture u Kolašinu i na Bjelasici. Nakon noćenja u skijaškim kolibama, subota je dan za otkrivanje šumskih staza pokrivenih dubokim snijegom, zajedno sa profesionalnim timom agencije “M+”, saopštili su iz kompanije.

“Čas skvoša za dame” najavljen je za 11. februar. Čas će održati profesionalni trener u Sportskom klubu Porto Montenegra, sa početkom u 18 časova, a već 22. februara organizovaće se i skvoš turnir, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na e-mail adresu Sportskog kluba u Porto Montenegru. Bogat februarski kalendar pripremio je i Jahting klub Porto Montenegra. Montenegro regata je zakazana za 15. februar. Za ljubitelje jedrenja svake subote se organizuju sesije jedrenja na BLU26 jedrlicama, koje će se ovog februara organizovati samo po suvom

vremenu. Posebno se ističe PMYC BLU26 ostrvska regata, na kojoj će se mjeriti vrijeme jedrenja kroz regatno polje od ulaska u marinu, oko ostrva Gospa od Milosti, kroz prolaz između ostrva Cvijeća i ostrva Sv. Marko, sve do povratka u marinu Porto Montenegro. Prva autentična “Engleska popodnevna čajanka” održaće se u subotu, 22. februara, sa početkom u 15 sati. Posljednji vikend februara, 21. i 22. februara, biće posvećen zimskim sportovima u Kolašinu, odnosno Bjelasici, sa motornim sankama i uz brojne druge aktivnosti na snijegu. Z.K.


14 CRNA GORA UPOZORENJE VATROGASACA

REKONSTRUKCIJA

Uskoro završetak radova u Njegoševoj ulici HERCEG NOVI - Radovi na rekonstrukciji glavne gradske saobraćajnice, Njegoševe ulice, od zgrade Novljanke do Opštine, privode se kraju. Prema riječima direktora za izgradnju i razvoj grada Slobodana Popovića, juče je dopremljena mašina za grebanje asfalta kojom će narednih dana biti završena i posljednja faza radova, nakon kojih će uslijediti asfaltiranje, a sve bi, ukoliko to vremenske prilike dozvole, moglo biti završeno do kraja naredne sedmice. Tokom radova radnici su nailazili na brojne probleme sa elektro, vodovodnim i PTT instalacijama, koje su sada propisno položene, a ujedno i sanirane. Paralelno se radi i javna rasvjeta i trotoari, s tim što se oštećeni ivičnjaci zamjenjuju novim. Ulica će biti asfal-

tirana sa dva sloja asfalta. Broj parking mjesta, prema riječima Popovića, u dijelu Njegoševe ulice od Topljanke do Opštine, neće biti znatno smanjen. Naime, kako je pojasnio, prekriven je kanal sa sjeverne strane zida kod fontanice na Toploj, čime je put proširen, a samim tim i prostor za parkiranje. Naknadno će Parking servis organizovati obilježavanje parking mjesta, ali kolski saobraćaj svakako neće biti ugrožen, kao ni bezbijednost pješaka. Asfaltiranje će trajati pet-šest dana i ukoliko vremenske prilike budu povoljne, radovi na rekonstrukciji dijela Njegoševe ulice trebalo bi da budu završeni do kraja naredne sedmice. Investiciona vrijednost radova je oko 400.000 eura, a sredstva će biti obezbijeđenja iz opštinskog budžeta. S.M.

PREDLOG

Poziv za uređenje opštine HERCEG NOVI - Iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju uputili su poziv fizičkim i pravnim licima za učešće u pripremi programa uređenja prostora opštine Herceg Novi. Program sadrži procjenu potrebe izrade nove, odnosno izmjene i dopune postojeće planske dokumentacije i mjere od značaja za

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

njihovu izradu i donošenje. Programom se utvrđuje dinamika uređenja prostora, izvori finansiranja, rokovi uređenja, operativne mjere za sprovođenje planskog dokumenta, a naročito mjere za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kao i druge mjere za sprovođenje politike uređenja prostora. S.M.

Čistite dimnjake i pažljivo sa dodatnim priključcima BIJELO POLJE - Pripadnici Službe zaštite u Bijelom Polju prošle godine imali su 343 intervencije, od čega na lokalizovanju 38 požara u stambenim i poslovnim objektima i na dimnjacima, 27 puta su gasili šumske požare, dok su u 47 navrata pružali tehničku podršku prilikom saobraćajnih udesa, crpljenja vode iz podrumskih i drugih prostorija prilikom plavljenja. Spašavanje ugroženih lica dogodilo se u četiri slučaja, a gasili su i zapaljeno sijeno šest puta. Načelnik Službe Zoran Puletić u razgovoru za Dnevne novine posebno se osvrnuo na podatak da su tokom ljetnjih mjeseci 143 cistijerne dopremile vodu u opštinska područja zahvaćena sušom. “Voda je, po nalogu predsjednika opštine Aleksandra Žurića, besplatno dopremana u područja gdje je suša zaprijetila stočarima i poljoprivrednim kulturama. Inače, upola manje vode je distribuirano nego prethodne godine iz razloga što su neka naselja u međuvremenu riješila problem vodosnabdijevanja”, kazao je Puletić. On je ukazao i na alarmantan podatak da je u posljednjih mjesec dana izbilo šest požara u zatvorenom prostoru, odnosno porodičnim i stambenim objektima. “Pričinjena je velika materijalna šteta i uništeno ono što su pojedina domaćinstva mukotrpno stvarala. Uoči sezone grija-

nja apelovali smo na građane da se prekontrolišu grijna tijela, da se povede računa o korišćenju dodatnih priključaka za struju i to prvenstveno produžnih kabala za priključivanje električnih uređaja, da se raščiste tavanske i podrumske prostorije i oslobode od zapaljivih materija kako ne bi

dolazilo do neželjenih situacija, a skrenuta je pažnja i da se čiste dimnjaci. Upozoravali smo građane na to da vode računa o parkiranju svojih vozila jer nepropisno parkiranje može onemogućiti vatrogasce da brzo intervenišu na mjestima gdje je potrebno”, kazao je Puletić. B.Č.


CRNA GORA 15

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. ZAŠTITA STARIH I NEMOĆNIH

Usamljena i zaboravljena Zorica Bulatović

U

kolašinskom prigradskom naselju Pažanj, u jednoj trošnoj baraci sa prozorima na kojima su, umjesto stakla, ćebad i karton, živi osamdesetdevetogodišnja Divna Vujisić. Sama je od kada joj je muž umro, a djece nema. U jedva desetak kvadrata smješteno je, kako kaže, sve što ima. No, u tom prostoru najuočljivija je nebriga o toj starici, koja jedva može da pređe nekoliko metara do šporeta kako bi naložila vatru.

KOLAŠIN - Teško priča i to uglavnom o nekim davnim vremenima, kada, kako kaže, nije bila zaboravljena kao sada. O tome svjedoče priznanja na oronulim zidovima od iverice. Na “čeku” koji nam pokazuje je iznos od 86 eura “materijalne naknade za borce”. Kaže da joj je to dosta za hranu. “Imam ja da jedem i pijem. Imam i struju. Usamljena sam. Od vlage mi se pokvarili televizor i radio. Ne mogu više ni da čitam”, polako i teško razumljivo, između uzdaha, uspijeva da izgovori baka Divna. O njoj i o još tridesetak starih ljudi na području kolašinske opštine koji nemaju nikog do decembra 2011. godine brinulo je šest geronto domaćica. Taj projekat, koji je finansiran novcem Zavoda za zapošljavanje i lokalne uprave, više ne postoji. Nadležni ne znaju hoće li taj program biti nastavljen. Neke od žena koje su radile na realizaciji projekta i bez zarade nastavile su tokom protekle dvije godine da posjećuju ljude o kojima su brinule i ranije. “Neprijatno mi je da veličam ono što radim. Vidjeli ste uslove u kojima živi ta žena. Još mnogo je takvih i mislim da projekat treba nastaviti. No, za sada niko ne zna da nam kaže da li će tako biti. U svakom slučaju, svi ljudi o kojima smo brinuli ne mogu sami i bez te vrste pomoći”, kazala je jedna od geronto domaćica koje su

brinule o starim i nemoćnim ljudima u Kolašinu. Kako je kazao sekretar kolašinskog Crvenog krsta Milan Marković, volonteri ove organizacije bar dva puta u toku dvije nedjelje obilaze stare sugrađane, kojih je sve veći broj. “Do starih i nemoćnih u samom gradu uvijek neko ima da ode, obiđe ih, porazgovara sa njima, unese drva i koliko smo u mogućnosti da donesemo nešto voća i sokova. Ipak, najteže je onima koji su na selu ili u prigrad-

skim naseljima. I nama su na jedan način vezane ruke, jer gledamo da sa onoliko koliko imamo goriva obiđemo sve. Bilo bi odlično da zaživi ponovo projekat gerento domaćica, jer smo raspoloženi da na svaku gerento domaćicu kao pomoć damo dva ili više volontera”, kazao je Marković. Prema riječima predsjednika opštine Darka Brajuškovića, postoje naznake za ponovno aktiviranje ovog projekta, ali kad će to konačno biti, još nema pravih informacija. “Samo dio tog projekta finansirala je Opština i, koliko znam, ta pauza u radu nije samo slučaj sa Kolašinom, nego je na području cijele države. Jasno mi je da su ti ljudi u vrlo teškoj situaciji, ali taj projekat ne zavisi samo od nas već i od Zavoda za zapošljavanje. Ono što konkretno mogu reći je da će Opština Kolašin učestvovati u jednom dijelu finansiranja”, kazao je Brajušković.

Đorđije Bogića Ivanović 5. februara 2014. u 75. godini. Sahrana će se obaviti 6. februara u 15 časova u selu Sjenica – Kuči. Kuća žalosti Zlatica – Kunj bb.

Božo Gavrilov Radović penzioner, 4. februara 2014. u 82. godini. Sahrana će se obaviti 6. februara u 14 časova na Čepurcima.

Perko Dragišin Simićević 4. februara 2014. Sahrana će se obaviti 6. februara na porodičnom groblju na Aluzi u 13 časova.

Petar Vučete Madžgalj 4. februara 2014. u 77. godini. Sahrana će se obaviti 6. februara u 14 sati na groblju u Pisanoj Jeli.

Budimirka Buda Vukotina Koprivica rođena Knežević, 4. februara 2014. u 61. godini. Sahrana će se obaviti 6. februara u selu Renovac – Banjani u 15 časova.

čili su pse i nama je stigao pismeni nalog da reagujemo, nakon čega su radnici u skladu sa svojim poslom izašli na ulice i pokupili pse”, naveo je Muratović, dadajući da nije u pitanju nikakva sinhronizovana akcija, kako se tvrdilo, već dokaz da te službe dobro funkcionišu. Glavna inspektorka Komunalne policije Nikšića Bojana Janjušević tvrdi da Komunalna policija ne zna ko je naredio trovanje pasa ni da li su psi uopšte otrovani. “Naši inspektori su primijetili tri uginula psa u Njegoševoj ulici i pozvali komunalce da ih uklone, tako da je to sve što mi znamo o tom slučaju”, kaže Janjušević. Ipak, nikšićki ekolozi smatraju da lokalna uprava preko svojih organa mora biti upoznata sa svim što se dešava na javnim prostorima, pa i sa masovnim trovanjem pasa, te da je dužna da podnese odgovarajuće prijave Upravi policiji, Područnoj jedinici Nikšić i Osnovnom dr-

žavnom tužilaštvu u Nikšiću. “U suprotnom, smatraćemo da ne postoji ni volja ni briga da se riješi dugogodišnji problem koji je upravo poprimio ozbiljne razmjere zbog nesposobnosti lokalne uprave. Kada smo prije nekoliko godina reagovali na slična dešavanja, čelni ljudi su obećavali da će i ovom problemu, koji je veoma kompleksan, jer između ostalog ima i ekosistemski značaj, što nažalost kao da nije poznato većini koja se bavi ovom oblašću, biti posvećena potrebna pažnja. To, naravno, kao i mnogo toga drugog nije ispunjeno”, poručio je juče izvršni direktor Ozona Aleksandar Perović. Iz Društva za zaštitu životinja Nikšić juče su kazali da je prema njihovoj statistici otrovano 20 napuštenih pasa, navodeći da je kod mosta u Gvozdenicama pronađeno nekoliko uginulih pasa koji su imali naznake trovanja i prepoznatljivu pjenu na ustima. J.L.

rođena Vujičić, 4. februara 2014. Sahrana je obavljena 5. februara u 14 časova u Buronjima – Lješanska nahija.

Milka Slavkova Knežević rođena Marković, 4. februara 2014. u 91. godini. Sahrana je obavljena 5. februara u 15 časova na mjesnom groblju u Dragovoj Luci.

Jana J. Bulajić 4. februara 2014. u 58. godini. Sahrana je obavljena 5. februara u 15 časova u Vilusima.

Uroš Lazara Obrenović 4. februara 2014. u 86. godini. Sahrana je obavljena 5. februara u 14 časova na groblju na Blatini.

Petar Mićka Jovović 4. februara 2014. Sahrana je obavljena 5. februara na gradskom groblju iza Manastira – Nikšić.

Darinka M. Šukić

Marija Milja pok. Jovana Radulović rođena Grego, 4. februara 2014. Sahrana će se obaviti 6. februara u Perastu.

Vidoje Ljubov Obradović

4. februara 2014. Sahrana će se obaviti 6. februara u 14 časova na seoskom groblju u Tušini.

Trovanje pasa i dalje enigma

Saveta Iva Radusinović

u 86. godini. Sahrana je obavljena 5. februara 2014. u 12.30 časova na groblju Ptič –Lijeva Rijeka.

Novak Radov Cerović

BEZ ODGOVORA

NIKŠIĆ - Masovno trovanje pasa lutalica u centru Nikšića i juče je bila aktuelna tema, pa je tim povodom reagovao i Ekološki pokret Ozon, koji je pozvao lokalnu upravu kao odgovornu za rješavanje problema u lokalnoj zajednici da preduzme neophodne mjere kako bi se obezbijedili uslovi da se sa napuštenim životinjama koje žive na ulicama i javnim prostorima postupa na civilizovan način i u skladu sa savremenim standardima. Direktor Javnog komunalnog preduzeća Miodrag Muratović juče je kazao da su komunalci pokupili tijela ubijenih pasa nakon što su za to dobili pismeni nalog. “Javno komunalno preduzeće djeluje kada dobije nalog od lokalnih organa, dakle samo po nalogu i ništa samovoljno. Kada se prospe kamion šljunka, mi ne možemo djelovati ukoliko nam ne stigne nalog da djelujemo. Službenici Komunalne policije koji su bili na terenu ou-

PREMINULI

3. februara 2014. u 55. godini. Sahrana je obavljena 5. februara u 14 časova na gradskom groblju na Žabljaku.

Ljubomir Ljubo Krstov Vukanić profesor u penziji, 4. februara 2014. u 91. godini. Sahrana će se obaviti 6. februara u 14 časova na groblju u Gračanici – Gornje Grudine.

Žarko Mihaila Maja Pejović 3. februara 2014. u 56. godini. Sahrana će se obaviti 6. februara u 12 časova u selu Kozica.

Milorad Dragi Mile Tamburić 3. februara 2014. u 67. godini. Sahrana će se obaviti 6. februara u 13 časova na Novom gradskom groblju u Budvi.

e-mail: sotiroski@t-com.me

Obavijest o smrti možete poslati svakim danom do 21 čas. Pogrebne usluge Sotiroski Bijelo Polje. Više informacija na tel. 069 023 690 i 050 431 050 46 godina Vama na usluzi

Obavijesti o smrti besplatno možete predati u prostorijama Dnevnih novina, PC „Nikić“, Kralja Nikole bb – 7. sprat u Podgorici i u svim pogrebnim preduzećima.


16 SVIJET

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

DAGESTAN

Likvidiran organizator napada u Volgogradu NEREDI u BIH

Kijev se preselio u Tuzlu SARAJEVO - U Tuzli su juče protestovali radnici pogođeni lošim privatizacijama firmi, nezaposlena omladina, članovi boračkih udruženja, a tokom nereda koji su izbili povrijeđeno je više od dvadeset ljudi. Povrijeđenih je bilo i među demonstrantima, ali i među policijom. “U neredima su povrijeđene 23 osobe, od kojih je bilo 17 policajaca i šest građana”, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić i dodao da je oštećeno 11 službenih

vozila i uhapšeno 27 osoba protiv kojih će biti preduzete odgovarajuće mjere, javila je Fena. Protesti su u početku bili mirni, ali su u jednom trenutku eskalirali, kada su demonstranti pokušali upad u vladu, a zatim je zasuli kamenicama što je dovelo do intervencije policije. Učesnici protesta su tražili sastanak sa predsjednikom kantonalne Vlade Seadom Čauševićem koji je najprije odbio, a zatim prihvatio dijalog, ali nije postignu-

HApŠENJA NA KOSOVu

Određen pritvor sinu Ibrahima Rugove PRIŠTINA - Na Kosovu je juče ujutro uhapšen Uka Rugova, aktuelni zastupnik u Skupštini Kosova i sin bivšeg kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove. Bajram Tmava, advokat Uke Rugove, potvrdio je u izjavi za Anadoliju da je pretresena kuća porodice Rugova u prištinskom naselju Velanija. Tmava ja kazao da je jedan od tužilaca EULEX-a izdao nalog za privremeno zadržavanje Uke Rugove. Portparolka EULEX-a Irina Gudeljević je potvrdila da je rano juče počela akcija hapšenja i pretresa “grupe navodno osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, prevare i korupciju”, objavila je Anadolija. Pripadnici EULEX-a su u utorak uveče na sjeveru Kosova uhapsili i Dragoljuba Delibašića, za kojim je izdat nalog za hapšenje zajedno sa prošle sedmice uhapšenim političarem Oliverom Ivanovićem. Delibašić se sumnjiči za zločin počinjen 3. februara 2000. godine, kada je ubijeno 10 Albanaca u sjevernom dijelu Mitrovice. On je u to vrijeme bio komandir u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u policijskoj stanici na sjeveru. Osumnjičeni je, postupajući u svojstvu komandira policije u Mitrovici 1999. i 2000. godi-

ne, optužen za podsticanje na izvršenje krivičnog djela teškog ubistva, oduzimanje života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je izvršeno u saučesništvu s Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom “Čuvara mosta”, navodi se u saopštenju EULEX-a. “Čuvari mosta” je naziv za grupu ljudi koji su 1999. godine, tokom povlačenja srpske vojske i policije, konstantno dežurali na dva mosta na Ibru, koji razdvajaju sjeverni od južnog dijela Kosovske Mitrovice.

Uka Rugova

ta saglasnost o broju članova delegacije koja je htjela na razgovor u Vladu. Neredi su na kraju stavljeni pod kontrolu i uspostavljen je saobraćaj koji je bio prekinut, potvrdio je Agenciji Fena Izudin Šarić. Tokom dana, demonstranti, okupljeni oko Fejsbuk grupe “50.000 ljudi na ulice za bolje sutra”, istakli su da su ogorčeni radom kantonalne vlade, koja je, kako kažu, u četvorogodišnjem mandatu uspjela da obori neslavan rekord od 100.000 nezaposlenih osoba.

Tadić i zvanično na čelu novog bloka

Čovjek je identifikovan kao Mirzajev, vođa terorističke grupe “Kadarskaja”. Barak Obama naložio svojim službama da sarađuju sa ruskom vladom po pitanju bezbjednosti u Sočiju MOSKVA - Dagestanska policija objavila je da je ubila čovjeka osumnjičenog za organizovanje dva teroristička napada bombaša samoubica u Volgogradu krajem prošle godine. Radi se o vođi terorističke grupe “Kadarskaja”, koji je identifikovan kao Mirzajev, prenijela je agencija Itar-Tas. Prema preliminarnim informacijama, Mirzajev je vjerovatno poslao bombaše samoubice u Volgograd krajem decembra 2013. Specijalna operacija je obavljena u gradu Izberbaš, gdje

je policija jutros blokirala zgradu u kojoj su se nalazili teroristi. Tokom pregovora s policijom jedan od saradnika Mirzajeva se predao, dok su ostali, uključujući i Mirzajeva, otvorili vatru da bi potom stradali u pucnjavi. U dva teroristička napada, izvedena krajem decembra u Volgogradu u razmaku manjem od 24 sata, ubijeno je 33 ljudi - u eksploziji na železničkoj stanici 29. decembra 18, a u eksploziji u trolejbusu 30. decembra 15 osoba. U ova dva napada bilo je i više desetina povrijeđenih.

Skoplje

IZMJENE ZAKONA O pEDOfIlIJI

BEOGRAD - U Novom Sadu juče je dogovoreno stvaranje novog bloka koji će na izborima predvoditi Boris Tadić. Koaliciju će činiti Tadićeva Nova demokratska stranka, LSV Nenada Čanka, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, saopštio je zamjenik predsjednika LSV Bojan Kostreš, koji je rekao da će pregovori sa još nekim strankama biti nastavljeni. Beogradske Novosti su objavile da će bloku pristupiti i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Zeleni. Prema njegovim riječima, Bošnjački blok koji predvodi SDA Sandžaka, obaviće dodatne konsultacije o svom učešću u građanskom bloku. Na sastanak je bila pozvana i Liberalnodemokratska partija, ali je Kostreš na početku rekao da su ga iz LDP-a obavijestili da neće prisustvovati sastanku. Lider LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da je taj sastanak za njegovu stranku došao u pogrešno vrijeme.

Makedonci uvode hemijsku kastraciju SKOPLJE - Makedonsko Sobranje propisalo je doživotnu kaznu za pedofile koji ponove zločin i hemijsku kastraciju. Zastupnici vladajuće većine izglasali su promjene kaznenog zakona po kojem su postrožene kazne za recidiviste, one koji i nakon prve osude ponove zločin nad djetetom. Pedofilima povratnicima novi zakonske odredbe predviđaju izricanje doživotne kazna, uz dodatnu mjeru hemijske kastracije, koja podrazumijeva tretman medikamentima kojima se smanjuje seksualni nagon. Kastracija nije predviđena za one koji prvi put budu osuđeni za takav zločin, osim ako sami na to ne pristanu. Kako je izvijestila Al Džazira, prvi put osuđeni pedofil može da pri-

stane na hemijsku kastraciju i u tom slučaju mu boravak u zatvoru može biti skraćen. To bi značilo da ako neko bude osuđen na 40 godina i pristane na kastraciju, može izaći nakon 20 godina i potom svakih šest mjeseci biti podvrgavan tretmanu hemijske kastracije. Gardijan je prenio da vodeće makedonsko udruženje za zaštitu prava djeteta smatra da je ovaj zakon premekan prema pedofilima. U Makedoniji je dosad registrirovano 139 pedofila, koji su u prosjeku osuđeni na šest godina zatvora. Hemijsku kastraciju uvele su Poljska i Rusija, dok je u Njemačkoj ona dobrovoljna. Primjenjuje se još u Južnoj Koreji i nekim američkim saveznim državama.


SVIJET 17

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

svJEtsKi POLitiČaR BROJ JEDan

Pripadnici ruskih specijalnih snaga u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana

Putin bez premca MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin proglašen je svjetskim političarem broj jedan 2013, pokazala je anketa sprovedena u informativnim medijima u svijetu. U sklopu ankete “Vorld rejting 2013” anketirano je 175 novinara novinskih agencija i drugih medija u svijetu, a ruski predsjednik je dobio 133 od ukupno 175 glasova, prenijela je ruska agencija Itar-Tas.

Posljednji “neobični” sastanak Vladimira Putina desio se u utorak u prirodnom rezervatu u Sočiju. Ruski predsjednik družio se sa mladunčetom persijskog leoparda po imenu Grom. Prema navodima ruskih medija, Grom je pokazao izuzetnu naklonost prema svom novom drugu, ali mu se nije svidjela njegova pratnja, pa je jednog reportera ogrebao po ruci, a drugog ujeo za koljeno.

Saradnja Amerikanaca i Rusa u obezbjeđivanju ZOI u Sočiju U široku akciju obezbjeđivanja ZOI u Sočiju, koje počinju u petak, uključiće se i američke službe, poručeno je iz Bijele kuće. U saopštenju se navodi da je predsjednik SAD Barak Obama tokom sastanka sa najvišim zvaničnicima za nacionalnu bezbjednost, koji je održan u utorak veče, naložio svom timu da blisko sarađuje sa ru-

skom vladom i da “pažljivo prati i djeluje čim dođe u posjed bilo kakve nove informacije koja bi mogla da utiče na bezbjednost tokom OI”, prenijela je agencija AFP. Sastanku u Bijeloj kući su, pored Obame, između ostalih prisustvovali i potpredsjednik Džo Bajden, državni sekretar Džon Keri i savjetnica za

nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs. Bezbjednost tokom Olimpijskih igara u Sočiju, koje se održavaju od 7. do 23. februara, predstavlja značajan razlog za zabrinutost zvaničnog Vašingtona, nakon teroristička napada u Volgogradu na jugu Rusije, kao i pretnji islamskih militanata.

avganistan

Novim zakonom skoro pa legalizovano zlostavljanje žena LONDON - Novi avganistanski zakon omogućiće muškarcima da fizički napadaju svoje žene, djecu i sestre, bez straha od sudskog kažnjavanja, poništavajući tako godine sporog napretka u borbi protiv nasilja u ovoj zemlji. Mala promjena avganistanskog kaznenog zakona imaće ogromne posljedice u zemlji u kojoj su “ubistva iz časti” i prisilni brakovi svakodnevica, ocijenio je londonski Gardijan. Zakonom se i rodbini optužene osobe zabranjuje da svjedoči protiv nje. Većina slučajeva nasilja nad ženama u Avganistanu događa se u krugu porodice, tako da će zakon koji je parlament već usvojio, a čeka još samo potpis predsjednika Hamida Karzaija, zasigurno utišati žrtve, kao i većinu potencijalnih svjedoka njihove patnje. Prema novom zakonu, tužioci nikada ne bi mogli da dođu na sud kao Sahar Gul, maloljetna nevjesta koju muževa porodica okovala lancima u podrumu, izgladnjivala, zapalila i pretukla kad je odbila da radi kao prostitutka za njih. Žene poput 31-godišnje Sitare, čiji je nos i usne odrezao njen suprug krajem prošle godine, nikada ne bi mogle da ustanu protiv svojih napadača da je ovaj zakon prije donešen, podsjetio je britanski list.

Žene šetaju djecu u glavnom gradu Avganistana Kabulu “Ubistva iz časti” koja izvršavaju očevi i braća koji ne odobravaju žensko ponašanje biće gotovo nemoguće kazniti. Prisilni brak i prodaja ili trgovanje kćerkom iz osvete ili da se podmiri dug će takođe biti uglavnom izvan kontrole zakona u zemlji u kojoj je kažnjavanje zlostavljanja i do sada bila rijetkost. Iz organizacije Hjuman Rajts Voč (HRV) su kazali da će ovaj zakon “pustiti zlostavljače žena i djevojaka s lanca”. Promjena se događa u dijelu kaznenog zakona pod naslovom “Zabrana ispitivanja pojedinca kao svjedoka”. Drugi na koje se odnosi

zabrana su djeca, doktori i advokati optuženog. Zemlje koje su potrošile milijarde dolara ne bi li se poboljšalo avganistansko pravosuđe i unaprijedila ljudska prava danas su uglavnom usmjerene na bezbjednost i povlačenje iz avganistanske politike. Heder Bar iz HRV kazala je kako su protivnici ženskih prava ohrabreni posljednjih godinu dana, čim su vidjeli priliku da unazade njihova prava. Naglasila je kako je još od maja prošle godine bilo poznato da bi ovaj zakon mogao da bude donešen, ali se o tome nije govorilo javno.

Na vrhu liste se takođe nalaze papa Franjo i njemačka kancelarka Angela Merkel, navela je ruska agencija. Inače, Putin se pred kraj prošle godine našao na prvom mjestu “Forbsove” liste najuticajnijih ljudi u svijetu, prestigavši američkog predsjednika Baraka Obamu. Takođe, londonski Tajms je ruskog predsjednika proglasio za međunarodnu ličnost 2013. godine.

sMiRivanJE tEnZiJa

Koreje dogovorile susrete razdvojenih SEUL - Južna Koreja je saopštila kako se Sjeverna Koreja saglasila da se krajem februara održe susreti ratom (1950-1953) razdvojenih porodica, prvi poslije više od tri godine. Ministarstvo za ujedinjenje porodica Južne Koreje saopštilo je da je sporazum o tim susretima postignut na granici između dvije Koreje, tokom razgovora delegacija Crvenog krsta dvije zemlje. Planirano je da se razdvojeni članovi porodica sretnu između 20. i 25. februara, u vrijeme početka godišnje južnokorejsko-američke vojne vježbe, za koju Sjeverna Koreja kaže da je proba za invaziju na nju. Južna Koreja i SAD, s druge strane, tvrde da je vježba odbrambene prirode, prenio je AP. Susreti porodica trebali su da se održe u septembru prošle godine, ali je u posljednjem trenutku Sje-

verna Koreja odustala od njih, optužujući južnog susjeda da se priprema za ratne vježbe i druge neprijateljske akte. Program susreta razdvojenih porodica jedan je od nekoliko prekograničnih projekata saradnje, koji su proteklih godina prekinuti zbog tenzija između dva susjeda na Korejskom poluostrvu. Te susrete prate intenzivne emocije, budući da većina prijavljenih ima više od 70 godina i žele da vide davno izgubljene članove porodice prije nego što umru. Pjongjang je u posljednje vrijeme ublažio svoju tipičnu retoriku protiv Seula i učinio niz pomirljivih gestova, što predstavlja napredak u komunikaciji dva zavađena susjeda u odnosu na prošlu godinu, kada su tenzije na poluostrvu došle do tačke usijanja zbog sjevernokorejskih prijetnji nuklearnim ratom.

Rastanak: Južnokoreanac plače, dok mu njegov rođak iz Sjeverne Koreje maše kroz prozor autobusa, tokom jednog od prethodnih susreta


18 KULTURA FILM

ª Surogatº na Cetinju Predavanje u čast jugoslovenskom oskarovcu, reditelju, scenaristi, majstoru animiranog i igranog filma Dušanu Vukotiću biće održano sjutra u 18 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. U okviru programa biće prikazana dva animirana filma – “Surogat”, za koji je dobio Oskara 1962. i “Krava na Mjesecu” (1959). O Dušanu Vukotiću govoriće direktorka Umjetničkog muzeja Narodnog muzeja Crne Gore Ljiljana Zeković, reditelj i producent Gojko Kastratović, reditelj i glavni urednik Crnogorske kinoteke Andro Martinović i direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović. Organizator događaja je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom. Dušan Vukotić je 1962. dobio najveću svjetsku filmsku nagradu Oskar za film “Surogat”. To je prvi Oskar za animirani film koji je Američka filmska akademija dodijelila jednom autoru izvan Sjedinjenih Američkih Država. Rođen je u Bileći, srednju školu je završio u Titogradu. U Zagrebu je studirao arhitekturu. Bio je redovni profesor na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu. Jedan je od osnivača u svijetu poznate “Zagrebačke škole” animiranog filma. Realizovao je kao kompletan autor (scenarista, glavni cr-

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

Dokumentarac o Lauševiću Dokumentarni film “Lauš” scenaristkinje i rediteljke Branke BeševićGajić, koji govori o vremenu i društvenim okolnostima u kojima se dogodila tragedija u životu Žarka Lauševića, jedne od glumačkih zvijezda bivše Jugoslavije 80-ih, imaće premijeru 22. februara u Sava centru u Beogradu, nakon čega ulazi u bioskope. Film “Lauš” govori i o vremenu uvođenja višestranačja, pojavi nacionalizma, predstavi “Sveti Sava” u tom periodu, razlozima iz kojih je Laušević nosio pištolj sa sobom, kao i o njegovom životu prije i poslije tragedije 1993, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici u samoodbrani usmrtio dvije i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

tač, glavni animator i režiser) 35 animiranih filmova u tehnici klasične animacije i kombinovanoj tehnici animiranog i snimanog filma. Realizovao je i tri dugometražna igrana filma: “Sedmi kontinent, “Akcija stadioni” i “Gosti iz galaksije”. Međunarodnom nagradom za životno djelo “za izuzetan doprinos umjetnosti animacije” nagradila ga je Međunarodna asocijacija crtanog filma 1987. godine. Bio je redovni član Američke filmske akademije. Umro je u Zagrebu 1998. godine.

“Američki bogovi” kao serija Poznati roman pisca Nila Gejmena “Američki bogovi” uskoro bi mogao da bude pretočen u seriju, pišu britanski mediji. Prava na “Američke bogove”, jedan od najboljih romana fantastike, kupila je kompanija “FremantleMedia” sa namjerom da snimi TV dramu čiji će izvršni producent biti Gejmen. Gejmen je, međutim, na svom blogu naveo da detalji dogovora još nijesu utanačeni. “Gdje ćete je gledati, ko će igrati, ko će pisati scenario a ko će režirati, ništa od toga još nije dogovoreno”, naveo je on.

KONKURS

Traže se scenariji za muzičke dokumentarce Festival dokumentarnog rok filma (DORF) iz Vinkovaca pozvao je sve autore i scenariste da prijave svoj scenario za kratkometražne ili dugometražne dokumentarne muzičke filmove do 21. februara. Konkurs festival raspisuje u saradanji sa Klasik televizojom, a prva nagrada iznosi 10.000 kuna, što je oko 1.300 eura. Uz novačni iznos ide i plaketa. Kako navode organizatori, cilj konkursa je pomaganje produkcije dokumentarnih muzičkih filmova. Nagrada se dodjeljuje na osnovu završne verzije scenarija-sinopsisa za film, kao i operativnog plana razvoja projekta pristiglog na konkurs. Scenario ne smije da bude duži od 10 stranica. Scenario u digitalnom obliku trebalo bi poslati na info@filmfestivaldorf.com sa naznakom “Za natječaj

KlasikTV” i ispunjenom prijavnicom na adresu Klasik TV, Palmotićeva 80/II, 10000 Zagreb, Hrvatska. Klasik TV će nagradu isplatiti u dva djela - polovina iznosa dodjeljuje se na festivalu, a druga polovina po završetku grube montaže filma, a prije postprodukcije i po potpisu koproducentskog ugovora. Proglašenje pobjednika biće na zatvaranju festivala DORF 8. marta ove godine u Vinkovcima. O Klasik TV nagradi odlučuje tročlani žiri čija će imena biti objavljena naknadno. Po završetku produkcije nagrađenog filma Klasik TV zadržava pravo na prikazivanje filma na svom programu bez naknade. DORF je festival dugometražnog dokumentarnog filma koji se od 2007. održava u Vinkovcima. V.P.


KULTURA 19

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

MuzIka

Savršenstvo je jednostavno

Presudna je volja: Autogeni trening na koncertu

Vuk Perović

A

utogeni trening je ušao u studio, ovoga puta svoj, gdje snimaju novi album, prvi poslije izuzetno uspješnog “Na pučini živog pijeska”. Broj albuma, izuzetni živi nastupi i priznanja u regionu, izdvajaju ih na crnogorskoj muzičkoj sceni. Na pitanje šta je sve potrebno da se poklopi da bi bend u Crnoj Gori krenuo u avanturu snimanja albuma, bubnjar Bojan Bojanić ima jednostavan odgovor: “Samo volja”.

Bend Autogeni trening za sve njihove poštovaoce u zemlji i u regionu, ima lijepe vijesti. Spremaju novi album i to ovoga puta u svom studiju. “Iskrena volja nas je tjerala da dosadašnje albume snimamo u Srbiji, jer u tom periodu nije postojao studio u Crnoj Gori, koji bi nama bio adekvatan. Bilo je veoma teško iznijeti sve to u finansijskom i svakom drugom smislu, ali nas ništa nije moglo sputati da dođemo do cilja. Danas imamo svoj studio i možemo potpuno ležerno da radimo na novom albumu i drugim projektima”, kaže Dnevnim novinama Bojan Bojanić, bubnjar Autogenog treninga. Trojka u sastavu bubanj, bas i gitara, pažnju regiona na sebe je skrenula albumom “Previše” sada već davne 2008. Za taj album dobili su i prestižnu nagradu

na manifestaciji Indexi u Sarajevu 2009. godine za najbolji debitantski album na prostoru bivše Jugoslavije. O mogućim promjenama u zvuku i izrazu na novom izdanju, Bojanić kaže: “Od starta je naš stilski izraz dosta fleksibilan. Dozvoljava uplive raznih žanrova, a da nam sa druge strane ne utiče na prepoznatljivost. Ono čemu težimo sve više je jednostavnost. Kad se postigne da je nešto jednostavno, a dobro, mislim da je savršeno. Kao primjer možemo navesti Pink Floyd, Nirvanu, Pearl Jam”. Autogeni trening će tako ostati inspirisan i mračnim temama iz svakodnevice, a stvarnost im svakako ide u korist. “Nažalost, osuđeni smo na tmurne teme. Ponekad napišemo i neku pozitivnu pjesmu, ali nas naša realnost uporno vraća na taj stari kolosi-

Izložba

Svjetlost mora Izložba akvarela i linoreza sarajevske umjetnice Renate Papište otvorena je u hercegnovskoj galeriji “Sju Rajder”. Slikarka Danijela Marković naglasila je da Renata Papišta posmatraču otkriva ljepotu mora “obrađujući taj motiv kroz dvije različite tehnike i tako pokazuje da se jedan motiv može sagledati kroz dva prozora”. Prema njenim riječima, stvaralački čin mlade sarajevske umjetnice je “tok neprestanog osluškivanja života mora”. “More je za nju stvarnije kada joj dotiče dušu igra svjetlosti na njemu i u njemu. Svjetlost mora i svjetlost duše kao da su za umjetnicu isto. Ona svoj komad mora odvaja potrebom duše da utone u slobodu izražaja, da se odmori, zaluta u njegove dubine i

daljine. Da objasni sebe kroz taj nedokučivi magični svijet neobjašnjivih formi, zašto je sve tako kako jeste ili nije? Zato Renata svoje kopno koje čini njeno tijelo mijenja za more, gdje nalazi sigurniju i vječniju putanju”, istakla je Marković. “More me opusti i inspiriše pa mu se u Sarajevu uporno i istrajno vraćam i svoje impresije prenosim na papir. ”, rekla je Papišta nakon otvaranja. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, izlagala na brojnim samostalnim izložbama, učestvovala na bijenalima i trijenalima, na festivalima i kolonijama. Prvi put samostalno izlaže u Crnoj Gori. Izložba akvarela i linoreza “Hvali kopno, drž’ se mora” biće otvorena do 17. februara. S. Milović

jek. Dobro bi bilo da nam jednog dana ponestane inspiracije za tmurne teme, to bi značilo da stvari idu nabolje, ali nažalost nikako da nam se pojavi ta neka iskra optimizma. Narod je kulturno i obrazovno osakaćen i nije sposoban da nešto promijeni, jer većina misli da je sve u redu. O današnjem sistemu vrijednosti i moralnim kodeksima suvišno je i pričati”, kaže Bojanić. Osim njega, Autogeni trening čine pjevač i gitarista Dino Kapetanović i basista Veljko Vučurović. Oni su još jedan od rijetkih bendova iz Crne Gore o kom se govori i u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji... Imaju odlične kontakte i dobru saradnju sa kolegama, ali Bojanić kaže da teško neko može da utiče na njih. “Teško da može neko tu da utiče. Svakog saslušamo, ali rijetko koga poslušamo, jedino ako se poklopi sa našim doživljajem stvari. Mislim da je nepravedno da se neko miješa u izraz nekog drugog, jer se time gubi lični pečat. S druge strane, mnogi ljudi nam daju veoma bitnu tehničku podršku, kada je snimanje i produciranje u pitanju. Istakao bih Nikolu Vranjkovića i Marka Jovanovića, dva producenta svjetskog ranga, koji su naši veliki prijatelji”.

● FOTO PRIČA

BLANšeT u MušKoM DRušTVu NJuJoRK Glumica Kejt Blanšet na premijeri filma “The Monuments Men”, akcionoj drami, reditelja i glumca Džordža Klunija. Film će biti prikazan u zvaničnoj selekciji Berlinskog filmskog festivala koji počinje večeras. Osim Blanšet i Klunija, u filmu igraju i Met Dejmon, Bil Marej i francuski glumac Žan Dižarden. Kejt Blanšet je nomivana za ovogodišnjeg Oskara za ulogu u filmu Vudija Alena “Blue Jasmin”.

Crna Gora ima ozbiljne bendove Autogeni trening je jedan od dugovječnijih bendova i muzička scena u Crnoj Gori danas izgleda drugačije nego kada su počeli. “Dosta toga se promjenilo nabolje. Danas imamo veoma ozbiljne bendove, koji već imaju dosta materijala snimljenog u audio i video formi. Istakao bih Gomilu Nesklada, Zoon Politikon, Punkreas, Off Duty, Nagual, Demodemolls... Treba pomenuti da imamo i veoma bitne festivale, koji su za ne tako davno vrijeme bili misaona imenica. To su Lake Fest, Bedem Fest, Sea Rock Fest. Sve to stvara dobar podstrek mladim bendovima da krenu u ozbiljan rad, ali da se vratim na početak: primarna je volja”, kaže Bojanić.

Džaković u KIC-u

Pijanista Amir Džaković prirediće sjutra koncert u okviru ciklusa “Mladi crnogorski pijansti” u Velikoj sali KICa “Budo Tomović”. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan. Program koncerta će obuhvatiti djela poznatih kompozitora: Đerđa Ligetija, Frederika Zevskog i Sergeja Prokofjeva. Džaković je rođen je u Skadru (1985), gdje je završio Nacionalnu umjetničku školu “Prenke Jakova” i Srednju muzičku školu. U tom periodu redovno je pohađao časove kod Anite Tartari, pijanistkinje i pedagoga na Muzičkoj akademiji u Tirani. Od 2003. do 2007. studirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju i diplomirao u klasi redovnog profesora Vladimira Bočkarjova. U periodu od 2008. do 2009. redovno je pohađao časove kod beogradskog pijaniste Aleksandra Serdara.

Fatalna netrpeljivost u CNP-u Predstava “Prosidba i medvjed u jednom činu” A. P. Čehova, u režiji Danijele Radovanović, biće izvedena večeras u 20 sati, na Sceni studio Crnogorskog narodnog pozorišta. U predstavi igraju: Dragica Tomas, Dejan Ivanić, Nada Vukčević, Gorana Marković, Dušan Kovačević i Stevan Radusinović. Likovni saradnik na sceni i kostimu je Milena Jovićević. “U Prosidbi, jednako kao i u Medvjedu, sukobljene strane, muškarac i žena, ogrezli su u predrasudama, zaslijepljeni računicom ličnog interesa, ali se, najednom, kao kakvim čudom, fatalna netrpeljivost između njih preobraća u fatalnu privlačnost. Komičan je taj preokret u njihovom beslovesnom karakteru”, kazala je o predstavi rediteljka.


20 DRUGI MEDIJI

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

REUTERS

MMF prognozira 20% šansu za opadanje cijena DEFENSE ONE

Vladine lozinke lagane za hakovanje

Postoji velika jedan-naspram-pet šansa da će cijene u eurozoni početi da opadaju, rekao je u utorak glavni ekonomista Međunarodnog Monetarnog Fonda (MMF). „Naš model daje 10 do 20 odsto vjerovatnoće da će inflacija krenuti u negativu u eurozoni, rekao je Olivie Blanšar novinarima u toku konferencijskog poziva, dodajući

da MMF i dalje vidi pozitivan rast cijena u svojim polaznim prognozama. Blanšar je pozvao Evopsku Centralnu Banku da uradi sve što je u njenoj moći da „usidri“ očekivane cijene i pojača potražnju u bloku euro valute, gdje se južne zemlje poput Portugala i Grčke i dalje suočavaju sa slabom potražnjom.

ASSOCIATED PRESS

Makedonija usvojila kastraciju za pedofile Skoplje – Makedonski parlament usvojio je zakon koji nalaže hemijsku kastraciju povratnika osuđenih za seksualno zlostavljanje djece – ali vodeća grupa za zaštitu djece u ovoj zemlji kaže da je zakon i dalje preblag. Grupa za zaštitu djece, Megjasi, koja je vodila kampanju da ovaj postupak bude nametnut u slučajevima protiv pedfila, u srijedu je rekla da kazna za pedofiliju treba da bude obavezna i za prvi prestup. Poslanici u u ponedjeljak glasali za veće i oštrije kazne osuđenih pedofila, povećavajući maksimalnu kaznu na doživotnu robiju i propisujući hemijsku kastraciju za drugi prestup, s time da će ovaj postupak biti sproveden pri puštanju iz zatvora, nakon odslužene kazne. Zakonodavstvo takođe nudi smanjenje zatvorske kazne za nove prestupnike koji se dobrovoljno prijave za kastraciju. Direktor grupe Megjasi, Dragi Zmijanac, rekao je da će sprovođenje kastracije nakon prvog prestupa spriječiti pedofile da ponovo izvrše ovaj grozni zločin kada se nađu na slobodi.

Neki od najosjetljivijih podataka američke savezne vlade zaštićeni su lozinkama koje ne bi prošle smotru ni najosnovnijeg civilnog email naloga, navodi se u novom izvještaju Kongresa. Lozinke kao što su „password“, „qwerty“ i imena korisnika čine Unutrašnju Bezbjednost ranjivom, kaže se u izvještaju koji je u utorak objavio Republikanski štab Senatovog komiteta za unutrašnju bezbjednost i vladine poslove. A ovaj fijasko sa lozinkama, dodaje se u izvještaju, samo je vrh ledenog brijega – dosta drugih agencija takođe je izgubilo osjetljive podatke. Nuklearna Regulatorna Komisija, na primjer, ostavila je podatke o bezbjednosti jednog nuklearnog postrojenja na zajedničkom disku bez zaštite. U drugom slučaju, hakeri su pokrali informacije o državnim branama – uključujući njihove slabosti i katastrofalne posljedice u slučaju napada – iz jedne baze podataka vojnih inžinjera. Sve je to bilo previše za senatora Toma Koburna iz Oklahome, glavnog republikanca u panelu koji je radio ovaj izvještaj. „Slabosti u sajber-prostoru naše savezne vlade stavili su u opasnost električnu mrežu, naša finansijska tržišta, naše sisteme za hitno reagovanje, kao i lične podatke naših građana“, rekao je. Do sada, bezbjedonosni propusti bili su više komični nego katastrofalni (u jednom slučaju, hakeri su iskoristili sistem emitovanja za hitne slučajeve kako bi gledaoce upozorili na oslobođene zombije). Ali izvještaj upozorava da Amerikanci u budućnosti možda neće imati toliko sreće – a problem izgleda široko rasprostranjen. Pored svega navedenog, hakeri su prodrli u, preuzeli kontrolu nad, nanijeli štetu i/ili ukrali osjet-

ljive lične i zvanične informacije iz kompjuterskih sistema slijedećih institucija: odjeljenja za unutrašnju bezbjednost , ministarstava pravde , odbrane , unutrašnjih poslova, rada, sektora za energetiku, trgovinu; iz NASA; Agencije za zaštitu životne sredine, Kancelarije za upravljanje personalom; Federalnih rezervi, Komisije za trgovanje robnim vaučerima, Uprave za hranu i ljekove, Kancelarije za zaštitu autorskih prava i Nacionalne meteorološke službe . „A ovo su samo napadi čiji su podaci poznati javnosti“, dodaje se u izvještaju. U Nuklearnoj Regulatornoj Komisiji (NRC) – odgovornoj za čuvanje nacionalnih nuklearnih postrojenja – povjerenje u IT je toliko loše da su zaposleni počeli da kupuju privatne kompjutere i postavljaju zasebne mreže, što stvara potpuno novu seriju razloga za zabrinutost u vezi bezbjednosti. Situacija nije mnogo bolja ni u odjeljenju za unutrašnju bezbjednost. „Da uzmemo samo jedan primjer, slabosti pronađene u kancelariji glavnoh službenika za informisanje za ICE uključivao je 10 lozinmki zapisanih na listu papira, 15 FOUO (eng. For Official Use Only Samo Za Službenu Upotrebu) dokumenata, tri ključa, šest nezaključanih laptopova – i čak dvije kreditne kartice ostavljenih na stolu“, navodi se u izvještaju. Portparol za NRC, Eliot Brener, rekao je da su mnoga pitanja bezbjednosti te agencije već riješena. Sve 44 preporuke za poboljšanje bezbjednosti koje je komitet naveo u izvještaju ili su sprovedene ili čekaju finalnu implementaciju, rekao je on. „NRC shvata informacionu bezbjednost veoma ozbiljno i neprestano radi na poboljšanju“, dodao je Brener.


REPORTAŽE 21

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. Za filmofile

Hoteli kao zvijezde filmova

P

oseban ugođaj za ljubitelje filma moglo bi da bude odsijedanje u nekom od hotela koji su poslužili kao scenografija za neke klasike i moderne filmove. Možda ćete se osjećati kao Keri Bredšo ako u enterijeru hotela “Giraffe” prepoznate scenografiju za film “Seks i grad”.

Gosti ovih hotela mogu da hodaju hodnicima i apartmanima stopama brojnih poznatih zvijezda. U “Park Hajat” hotelu u Tokiju Sofija Kopola snimala je film “Izgubljeni u prevodu” sa Bilom Marejom i Skarlet Johanson, par koji se zbližava upravo u baru i apartmanu hotela sa pet zvjezdica. Za potrebe filma “Koko prije Šanel” u kojem glavnu ulogu tumači Odri Tatu, adaptiran je apartman u “Grand Hotel Cabourg”. Savršeno je “odigrao” rolu luksuznog dizajnerkinog

utočišta. Hoteli u Las Vegasu su svi raskošniji jedan od drugog, ali jedan je poseban upravo zbog svoje filmske role. Ekstravagancija hotela “Bellagio” privukla je reditelje nekoliko holivudskih blokbastera. “Mamurluk u Las Vegasu” i “Ocean’s Eleven” savršeno su se uklapali uz fontane ovog hotela. Stan vječne ljubavi Keri Bredšo, gospodina Zverke, savršeno je odgirao apartman hotela “Giraffe” na Park Aveniji u Njujorku, za prvi film “Seks i grad”. Legendarni film Brajana de Palme “Scarface” snimljen je jed-

Džulija Roberts i Ričard Gir snimali su film “Zgodna žena” u “Beverly Wilshire” hotelu

Ljubljana je pravo mjesto za tiho uživanje

Ekstravagancija hotela “Bellagio” privukla je reditelja blokbastera “Mamurluk u Las Vegasu” nim dijelom i u prelijepom “Fontainebleau Miami Beach” na Floridi. Jedna od njegovih 1.500 soba poslužila je i za scenografiju filma “Bodygard” sa Vitni Hjuston i Kevinom Kostnerom. Dok se u filmu “Kazino Rojal” Danijel Krejg prijavljuje na recepciji crnogorskog hotela Splendid, zapravo je u “Grandhotel Pupp” u Češkoj. Jedan od najpoznatijih filmskih parova, Džulija Roberts i Ričard Gir u filmu “Zgodna žena” zavoljeli su se u “Beverly Wilshire” hotelu, tačnije u njegovom penthausu sa predivnim pogledom. Lik Beson odabrao je pariski hotel sa četiri zvjezdica “Regina” za lokaciju svog kultnog filma “Nikita” 1990. godine i može se reći da je “povukao nogu” za naredne projekte. Tako je na istom mjestu uslijedilo snimanje Bornovog identiteta, francuskog filma “Les Femmes de l’ombre” i filma “Cheri” sa Mišel Fajfer. (mondo.rs)

Stan vječne ljubavi Keri Bredšo, gospodina Zverke, savršeno je odgirao apartman hotela “Giraffe” na Park Aveniji u Njujorku

RaZglednica

Tajanstvene šetnje Ljubljanom

Grad koji obećava zanimljiv i opuštajući provod Znam, sada ćete mi reći - „Bila si u Ljubljani za novogodišnje praznike“. Da si bila u Parizu, još i nekako. Bolje da si izabrala neko egzotično putovanje, neki marketinški Dubai ili Bali. A gdje sam ja to bila? Šta ima o tome da pišeš? A sad, idemo u Ljubljanu! Stereotip iz balkanske perspektive o tome kako je sve sjevernije i zapadnije (a tu je i Slovenija) hladnije i formalnije nije utemeljen. Ljudi izgledaju veselo. Ljubljana je kosmopolitski grad ugodno smješten blizu slovenskih planina. Ona ne izaziva ono turističko ushićenje kao pred svjetskim čudima, nije to osjećaj zadivljenosti kao pred egipatskim piramidama ili rimskim Koloseumom. Ono što privlači u Ljubljani nijesu velike mjere, već dostupne dimenzije, detalji, raznovrsnost, živost. I ovdje ima arhitektonskih pokušaja da se dimenzijama ili ukrasima ostavi monumentalni utisak. Ljubljana je mjesto u kojem se ugodno živi, pa je ugodno

i posjetiti je. To je mali, ali veoma lijep i prijatan grad. Grad mladih i urbanih ljudi koji uprkos svojoj veličini nudi dosta različitih sadržaja. Zbog svog geografskog položaja veoma je pogodna i kao mjesto za odmor i predah na putu iz Srbije ka nekoj od zemalja Evrope i obrnuto. Jedna od prvih stvari koju primijetite kada dođete jeste atmosfera koja se može opisati kao istovremeno i mirna (jer je to mali grad od oko 276.000 stanovnika) i urbana (jer ipak je u pitanju prijestonica jedne od najprosperitetnijih evropskih zemalja). Upoznavanje je najbolje početi od centralne gradske tačke - Prešernovog trga. Treba reći da je za arhitektonski sklad Ljubljane u velikoj mjeri zaslužan čuveni slovenački arhitekta Jože Plečnik. Kada fotografišete trg, nekoliko stotina metara dalje očekuje vas Tromostovlje i rijeka Ljubljanica sa brojnim mostovima, duž koje su načičkani restorani i kafići.

Odmah tu nalazi se i Stari grad, koji vas svojim izgledom, kaldrmisanim ulicama i atmosferom vraća u neka stara vremena. Ipak, radnje koje se tu nalaze više su nego moderne i veoma atraktivne. Za dvadesetak minuta šetnje od centra grada stići ćete na uzvišenje na kom se nalazi vidikovac sa kog se pruža pogled na cio grad, ali i srednjovekovni zamak za koji kažu da je izgrađen u 9. veku. Dobra vijest je da ukoliko vas mrzi da šetate do njega, možete stići i kolima ili žičarom. Kako su razdaljine u Sloveniji male, Ljubljana predstavlja savršenu bazu za upoznavanje sa svim ljepotama ove zemlje. Samo u toku jednog dana možete posjetiti Slovenačku obalu i planinske vrhove ili pak uživati u atmosferi nekog od slovenačkih gradova. U svakom slučaju, kakvi god da su vam afiniteti, Ljubljana obećava zanimljiv i opuštajući provod. (Danas.rs)


22 ZABAVA

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

MARKO VUKOTIĆ

Marko Vukotić, popularni makenen i fitnes trener, dobio je ponudu da zaigra u seriji “Savršen dan” ali, kako kaže za Dnevne novine, još ništa nije precizirao. “Dobio sam ponudu, ali čekam da se okupe ljudi koji su zaduženi za produkciju, kako bi se dogovorili o detaljima. Trebalo bi da uskoro saznam više stvari, jer je za sada sve u fazi priče, a ja strpljivo čekam realizaciju”, sa osmijehom priča Vukotić. Marko naglašava da mu ne bi bilo prijatno da snima golišave scene, iako je u muzičkim spotovima pokazivao svoje tijelo. “Vjerovatno bi mi bilo neprijatno, ali zavisi kakve će scene biti. Ipak, kada je gluma u pitanju, čovjek treba da je opušten i predan poslu, a mislim da serija po scenariju nema nekog pretjeranog erotskog sadržaja. Šta god da mi se ponudi, ja ću to sa zadovoljstvom da odradim”, odlučan je Marko. Naš sagovornik je kazao da će, ukoliko dobije ulogu, to za njega biti veliki izazov.

“Bio bih srećan da se okušam i kao glumac i sigurno ću to prihvatiti, ali ću se svakako konsultovati sa ljudima koji imaju više isku-

stva u tome. Eto, saznaću imam li taj talenat za glumu”, šaljivo priča Cetinjanin. Marko je odnedavno stanovnik Beograda. “Počeo sam sa mojim treninzima i pripremama za takmičenje, a radim i kao lični trener u jednoj teretani u Beogradu. Vraćam se mom uobičajenom ritmu, poslu, treningu”, istakao je on. Što se tiče honorara iz “Farme”, on još nije isplaćen, ali maneken nije želio o tome da priča. “Nećemo o tome da pričamo sada. Za neko vrijeme ću reći sve šta je i kako je. Korektni su prema meni i to je dovoljno da kažem”, priča Marko. Ljubavni život za sada je pod znakom pitanja. Marko kaže da je sa djevojkom Slađanom još vjeren, ali da je veza zapala u ozbiljnu krizu. “Veza nam je na daljinu, malo smo u krizi. I dalje smo zajedno. Daljina je uradila svoje. Ona je u Švedskoj, ja u Beogradu, pa će vrijeme pokazati šta će biti od toga”, zaključio je Marko. Fi. Jovović

FOTO: Svet

Bilo bi mi neprijatno da snimam erotske scene

PROBLEMI

Saša Kovačević operisao krajnike Zbog učestalih problema sa disajnim organima i alergijama, popularni pjevač Saša Kovačević bio je podvrgnut operaciji sinusa i trećeg krajnika. Operativni zahvat izveden je u petak u Bolnici “Dragiša Mišović”, poslije čega je pjevač do nedjelje zadržan na bolničkom liječenju.

Saša se sada odmara u krugu porodice i čuva glas kako bi bio spreman za nastupe, od kojih je prvi zakazan već za 14. februar u bečkom klubu “Insomnija”. Saša Kovačević je prije desetak dana objavio video-spot za pjesmu “Mogli smo sve”, koji je na Jutjubu do sada pregledan oko 450.000 puta.

ª X FAKTORº

Kristina osula paljbu po drugim članovima žirija Ispale iz takmičenja grupa “4U”

SUPERBOL

Pepersi na plejbek Bend Red Hot Chili Peppers već duže vrijeme najavljivao je spektakularni nastup na otvaranju Superbola. Ipak, na kraju su pred publikom nastupili na plejbek. Iako je sve djelovalo kao nevjerovatna žurka, u jednom trenutku vidjelo

se da gitara nije priključena. Cio euforičan nastup zapravo je bio gluma, odnosno odrađen je na plejbek. Član benda Fli je na Tviteru napisao da se obrati pažnja na nastup, kao i da njegova bas gitara nije bila priključena.

BIVŠI VJERENIK TVRDI

Maja ugovarala seks sa političarima Pjevačica Maja Nikolić mogla bi se uskoro naći u veoma ozbiljnom problemu. Naime, njen bivši vjerenik Alen Savić zaprijetio je pjevačici da će objaviti snimke na kojima se čuje kako ona ugovara seks sa pojedinim političarima u zamjenu za novac. Motiv za objavljivanje snimaka Savić je pronašao u, kako tvrdi, lažnim informacijama koje pjevačica iznosi o njemu u javnosti. “Sve razgovore sam snimao. Na snimcima se tačno čuje s kim Maja priča i kako ugovara mjesto i vrijeme sastanka. To će biti dokaz čime se ona zapravo bavi, jer u razgovoru ugovara i cijenu po kojoj će tom političaru pružiti seksualne usluge”, izjavio je Savić za jedan srbi-

janski list. Savić je dodao kako mu je pjevačica tražila da joj kupi stan kako bi prestala da priča o njemu, te da je on glumio da je u vezi sa njom samo da bi joj pomogao da vrati starateljstvo nad sinom. Iako je Savić odlučan u namjeri da objavi snimke, pjevačica je medijima kazala kako oni zapravo ne postoje. “Ako se bavim prostitucijom, zašto mi nijedan političar nije pomogao da za četiri godine vratim sina? Nosićemo snimak kod vještaka da kažu da li je to glas Maje Nikolić”, ispričala je pjevačica, dodajući da je njena fotografija sa obnaženim grudima, koju je Savić proslijedio medijima, snimljena samo za potrebe njenog vjerenika. E.Z.

Ove sedmice “X faktor” napustile su djevojke iz sastava 4U, čiji je mentor bila Kristina Kovač. Ne pretjerano iznenađene djevojke u duelu su se borile sa mlađanim Harisom Ćatom, a izbačene su zahvaljujući glasovima publike, jer su članovi žirija bili neodlučni u svojoj odluci. Inače, veče koje je trebalo da obiluje plesom, odnosno brzim numerama, po mišljenju publike bilo je sve osim to, jer su kandidati izvodili mahom laganije pjesme, a zanimljivo je da članovi žirija takav muzički izbor nijesu osudili, jer su se po onome što smo vidjeli opet bavili ličnim ratovima. Tako je Kristina nezaustavljivo nanovo prozivala Željka Joksi-

movića, njegove pjesme te saradnju sa Leontinom Vukomanović. “Zna Leontina šta radi kada ti daje pjesme”, kazala je zlurado Kovač, na šta je Željko ostao nijem. No tu nije bio kraj, Kristina je u emisiji “X star” otkrila da je iza scene zaplakala sa djevojkama koje su napustile takmičenje. “Dobro, možda nijesam plakala ‘eminasto’ ali suza je svakako bilo”, bockala je Kristina i svoju koleginicu iz žirija Eminu Jahović, koja je prvi put javnosti pokazala suze upravo u ovom takmičenju. Kristininim ispadima nije bilo kraja, pa je zatim navela kako joj nije jasno zašto je publika izbacila njenu žensku grupu, kada je ja-

sno da Srbija nema nijedan sastav tog tipa, zaboravljajući na Frajle, E-play, Ministarke. Iznenađenje večeri, evrovizijsku pobjednicu Lorin, publika u studiju je prihvatila dosta mlako. Iz produkcije su saopštili da je Švedska pop zvijezda Lorin izrazila želju da upozna Lukijana Ivanovića, koji se žiriju i javnosti na audiciji predstavio baš njenom pesmom “My Heart is Refusing Me”. “Lukijan me je oduševio, vidjela sam njegovo izvođenje moje pjesme odavno i veoma bih voljela da ga upoznam! Da li možete da mi to omogućite? Pjeva iz srca i to se osjeća! Vjerujem da može da postane velika zvijezda!”, rekla je ona. Z.Š.


ZABAVA 23

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. INTERVJU: GLUMAC BRANKO ILIĆ

Volim da igram negativce Danilo Brajković, foto: Privatna arhiva

M

eđu novim likovima koje gledamo u trećoj sezoni serije “Budva na pjenu od mora” je i glumac Branko Ilić, u ulozi okrutnog negativca i inspektora Nikite. Ilića, koji je završio Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi Bora Stjepanovića, pamtimo i kao voditelja brojnih dječjih i drugih programa. Danas je fokusiran na ulogu asistenta na predmetu Gluma, a osim o aktuelnoj seriji, Ilić za DN govori o zapažanjima vezanim za situaciju na sceni crnogorskog glumišta.

Lik koji tumačite u seriji “Budva na pjenu od mora” debituje u trećoj sezoni i odmah dobija važnu ulogu. Da li ste se obradovali angažmanu? Debitant je neko ko se u određenom mediju pojavljuje prvi put, a meni ovo nije prvo pojavljivanje na televiziji. Radujem se svakom angažmanu a posebno volim snimanje bilo koje vrste. Vrlo me je obradovala profesionalnost koja je bila prisutna na setu tokom snimanja. Nikita je pravi negativac, ali ste uspjeli da ga učinite zanimljivim publici. Kako Vam je to pošlo za rukom? Upravo je ta negativnost lika publici zanimljiva. Ova linija priče je i ubačena da bi se pojačala napetost serijala. Ima moj lik i dobrih strana, doduše malo. Što bi rekao moj kolega Dušan Kovačević, Nikita je kontroverzna ličnost. Trenutno u seriji gledamo kako spletkarite sa kriminalcima. Planirate li da još više zagorčate život Bačićima i Radmilovićima? U nastavku će biti svašta, dosta neočekivanih obrta, što dokazuje kvalitet scenarija i serije u cjelini. Što se mog lika tiče, biće vrlo napeto. Negativci u serijama, po pravilu, imaju težak zadatak da njihov lik “zaživi” jer je pažnja publike usmjerena na heroje. Koje kriterijume postavljate prilikom razmatranja da li da(ne)prihvatite ulogu? Ja volim negativce. Uzbudljivi su, a pozitivci su uglavnom dosadni. Ne odbijam skoro ništa, a ovo bih prihvatio i da nijesam znao ništa o to-

Inspiraciju pronalazim u dobrim tekstovima, u kojima prepoznam istine, za koje mislim da je važno podijeliti ih sa drugima.

me, jer sam i ranije sarađivao i sa Milanom i Mimom Karadžić i to uvijek dobro. Zašto smo čekali toliko dugo na jednu seriju koja će konačno potrajati više od desetak epizoda? Snimiti bilo šta u današnje vrijeme je podvig i potrebna je velika producentska i kreativna hrabrost da se neko odluči da uđe u tako nešto. Zato se u Crnoj Gori rijetko snima. I naravno, potrebno je napraviti nešto što je zanimljivo širem auditorijumu nego što je naš, a taj adut ova serija ima. Serija je iznjedrila i pružila šansu nekim novim imenima crnogorskog glumišta. Imamo li adute za budućnost? Mnogi glumci su dobili šansu u ovoj seriji i to je od velike važnosti prvenstveno za njih, a zatim za našu školu. Lijepo je vidjeti da studenti sa kojima si do juče radio sada igraju, i to dobro, tako velike i važne uloge. Ima i kadra i potencijala u Crnoj Gori, biće ovakvih projekata sve više.

Pregovore sa glumcima o daljem angažmanu Mima Karadžić je Dnevnim novinama najavio za mart. Hoće li Nikita dočekati nova snimanja? Nadam se da nastavljam sa ekipom kad god to bilo ukoliko pisac smisli dovoljno dobar razlog da moj lik i dalje bude prisutan u priči. Osim serije, na šta ste još fokusirani? Radim sa studentima kao asistent na predmetu Gluma, igram u Gradskom pozorištu i planiram svašta nešto. U svom kurikulumu možete se pohvaliti činjenicom da ste zabilježili preko 100 igranja predstave “Čorba od kanarinaca”. Gdje pronalazite inspiraciju? “Čorbu” smo igrali, čini mi se, 107

Emina hvali Joksimovića

Estrada nam je dostupnija i važnija od kulture Kako ocjenjujete posjećenost pozorišnim predstavama? Je li teško izvući ljude iz fotelja i može li se živjeti od glume? Ja živim od glume, što znači da može. Može sve kad hoćeš. Maputa do sada. Inspiraciju pronalazim u dobrim tekstovima, u kojima prepoznam istine za koje mislim da je važno podijeliti ih sa drugima. Pamtimo Vas i kao voditelja nekih dječjih emisija i drugih pro-

da, jeste teško, i sa publikom nije lako, ali je ima. Kultura kod nas i nije baš važna, nažalost. Važnija nam je estrada i dostupnija je, jeftinija od kulture. To nije opravdanje, to je prosto trenutna okolnost i može se prevazići. grama. Da li biste ponovo prihvatili slične formate, možda neki rijaliti? Kod mene sve ima veze sa glumom. Radio sam sa zadovoljstvom i dječje i rijaliti programe i opet bih.

Džodi Gejson pokazala je na novoj fotografiji zbog čega je san mnogih muškaraca na svijetu. Njene obline zaista ostavljaju bez daha.

CINPLEXX NAGRADNA IGRA

Dijelimo dvije karte Na repertoaru podgoričkog Cineplexxa od danas se nalaze tri nova filma: “American Hustle” (Američka prevara), “Devil’s Due” (Rođeni u mraku) i “Lego Movie” (Lego film). Radnja filma “Američka prevara” smještena je u vrijeme koje je potresao jedan od najvećih skandala u američkoj naciji. Ovaj film je definicija žanra drama-triler, baziran na sirovim emocijama i ulozima na život i smrt. “Rođeni u mraku” je horor o bračnom paru Zeku i Samanti, čiji planovi se komplikuju onog trenutka kada se na putovanju izgube i Samanta ostane neočekivano trudna.

Uznemirujući događaji počinju da ukazuju da beba koju Samanta nosi predstavlja oličenje čistog zla. “Lego film”, koji je zapravo animirana komedija, prati Emeta, običnu i potpuno prosječnu “Lego” figuricu, koja uvijek poštuje pravila. Zabunom, Emeta prepoznaju kao izvanrednu osobu i kao ključ za spas cijelog svijeta. To je i potka u priči. Našem najbržem čitaocu koji danas pozove u 12 časova na broj redakcije Zabave: 077/300-112, dodjeljujemo dvije karte za jednu od tri navedene projekcije, u terminu po sopstvenom izboru. Fi.J.

Željko Joksimović uskoro će održati koncert u Istanbulu, a kako je priznao, ovom nastupu je“kumovala” Emina Jahović. “Imam po prvi put organizacionu tremu, ali ne pred publikom. Ipak je to drugačija publika i sa te strane osjećam nelagodu. Ipak, Emina će mi pomoći oko svega”, priznaje Željko. Sa druge strane, Emina je pohvalila kolegu. “On je veoma dobar čovjek i mnogo dobar muzičar”, rekla je Emina za Željka i dodala: “Mnogo ljudi sluša njegovu muziku i još od prvog puta kada je nastupio na Evroviziji, ima puno fanova i apsolutno može da napravi koncert u Turskoj”, zaključila je Emina.

HOT!


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

24 SLOBODNO VRIJEME

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. Daily Sudoku puzzle No. 2656 SUDOKU 2014-01-20

Medium level

Teža

3 6

9

1

4

9

4 5

1

6

2 2

6

4

5

8

3

1

7

Play sudoku online at:

4

2

1

3

9

www.sudokukingdom.com

5

2

6 1

Daily Sudoku puzzle No. 2655

8

2014-01-19

Medium level

Lakša

9 7

4

6

3

6

9

9

4

4 5

1

5

3 Page 1/2

7

2

Play sudoku online at:

Play sudoku online at:

6

8

1

7

5

www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com 1

4

7 3

1

NASA

SAD se vraćaju na Mjesec

4

7

2

Puzzle solution:

4

9

Puzzle solution:

Sudoku Sudoku puzzle No. 2654 2014-01-18 Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 2653 2014-01-17 9

1

4

6

8

3

5

2

7

8

5

3

9

1

6

7

4

2

5

8

3

7

2

4

1

9

6

2

7

4

3

5

8

6

1

9

2

6

7

1

5

9

8

4

3

6

1

9

4

7

2

3

8

5

1

9

6

8

3

5

2

7

4

4

2

7

1

8

5

9

6

3

7

5

2

4

9

1

6

3

8

3

8

5

6

2

9

1

7

4

4

3

8

2

6

7

9

5

1

9

6

1

7

4

3

5

2

8

3

4

9

5

1

8

7

6

2

7

3

6

2

9

4

8

5

1

8

2

5

3

7

6

4

1

9

5

9

2

8

6

1

4

3

7

6

7

1

9

4

2

3

8

5

1

4

8

5

3

7

2

9

6

Amerika se sprema da spusti robota na površinu Mjeseca po prvi put u četiri decenije. NASA traži privatne partnere koji bi učestvovali u ovom poduhvatu koji za cilj ima slanje potpuno nove generacije rovera na površinu

Mjeseca. Američka svemirska agencija uspostavila je program pod imenom “Katalist” kako bi istražila komercijalne prilike koje nudi Mjesec i vjeruje da će uskoro postojati tržište za komercijalne letove.

“Dok NASA smišlja ambiciozne planove za ljude da istražuju asteroide i Mars, američka industrija će stvoriti priliku da NASA u budućnosti počne da koristi njene nove tehnologije na Mjesecu”, izjavio je Greg Vilijams iz Nase.

VICEVI

Page 1/2

Sjedeli Mujo i Haso u parku, pričali i pili rakiju. Pričaju oni kako alkohol škodi i odjednom kaže Mujo: - E, Haso, ba, ‘vako ćemo. Ako ne pogodiš u kojoj ruci mi je rakija nikad više nećemo piti, a ako pogodiš, nastavljamo! Je l’ važi? - Važi, Mujo. Stavi Mujo ruke iza leđa i kaže: - Pogađaj! Haso se misli, pa kaže: - Desna! A Mujo mu na to odgovori: - Daj, Haso, bolan, koncentriši se malo!

*** Riješio šef policije da provjeri da li su mu panduri glupi. Kaže prvom: - Idi kod mene kući i vidi da li sam tamo. Kaže drugom: - Evo ti pet kinti i kupi mi neka dobra kola. Tako panduri odu i sretnu se usput. Kaže prvi: - Šef mi rekao da idem da vidim da li je kod kuće, a mogao je da zove telefonom! Kaže drugi: - Moj je još gori: poslao me da mu kupim kola, a nije mi rekao ni boju ni marku.


SLOBODNO VRIJEME 25

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

NEZVANIČNO

I što će farmerima subvencije kad krave slobodno pasu u Podgorici?

Zbog svih nas krava, neka je dugovječna zabjelska trava

Niđe nema ‘vake trave ko na Zabjelo.

Word Search Puzzle #M122JUOSMOSMJERKA

HOROSKOP

E

S

E

N

A

P

S

Y

H

O

I

S

T

S

Y

E

P

O

D

D

N

Y

C

R

E

S

T

S

R

M

P

R

E

V

E

N

T

S

O

O

R

T

E

I

H

S

Q

N

L

S

E

I

R

C

N

U

I

T

O

H

U

N

G

E

K

D

N

W

H

B

C

N

Y

I

A

P

G

R

S

F

D

A

L

S

A

A

M

P

T

E

P

E

A

G

L

A

V

R

L

I

M

P

E

D

K

L

R

V

Z

D

M

E

D

F

U

I

L

O

L

I

E

E

E

O

N

D

E

E

D

N

Y

S

N

D

R

C

N

S

O

N

W

D

T

G

E

D

U

C

A

T

E

D

L

A

A

I

G

S

E

K

A

F

H

U

S

U

A

L

J

U

A

R

I

V

A

L

W

I

N

C

H

B

M

G

L

O

O

M

Y

T

R

E

N

C

H

N

ADEQUATELY Adequately BLANDER Blander BLAZER Blazer CRESTS CRIES Crests DEFIANT Cries DOPEY Defiant DUMMY EDUCATED Dopey Dummy

● FOTO Educated

ENGRAVES Falls FACED FAKES Gases FALLS Geese GASES Glens GEESE Gloom GLENS GLOOM Grind GRIND Guide

PRIČA

GUIDE HALON HALVED HOISTS JAWED LACIER LIMPED MADDEN MISTED

MONTHLY Limped

MUGGY Madden NOSED MistedPANES PREVENTS Monthly RIVAL Muggy ROOST NosedSHIPPING PanesSKETCH

STUBS Stubs SUPPLE Supple TIMES TRENCH Times USUAL Trench VANITY Usual WINCH YOKES Vanity

Halon

Prevents

Winch

Halved

Rival

Yokes

Hoists POPAJEVO Jawed MAGIČNOLacier SELO

Engraves

Roost

Faced

Shipping

Fakes

STRIKE Strike

Sketch

MALTA Kada su “Volt Dizni” i “Paramaunt” odlučili da naprave igrani film o popularnom Popaju, produkcioni tim © Puzzle Baron February 4, 2014 - Go to www.Printable-Puzzles.com for Hints and Solutions! izabrao Copyright je mali zaliv na sjeverozapadu Malte za lokaciju snimanja. Tu je smješteno izmišljeno selo Svithejven koje je izgrađeno 1979. godine. Na njegovoj gradnji je sedam mjeseci danonoćno radilo 165 radnika, sa zadatkom da ga naprave što vjerodostojnijeg viziji koju je u stripu opisao njegov tvorac Elzi Segar.

OVAN Novi događaji unose laganu pometnju u Vaše okruženje. Većina saradnika reaguje na prepoznatljiv način. Umjesto da se intelektualno nadmudrujete sa raznim nesitomišljenicima, bolje je da povučete konkretan potez.

BIK

Na osnovu trenutne situacije u kojoj se nalazite donosite neku razumnu odluku. Potrebne su Vam pouzdane informacije, kako biste jasno definisali dugoročnije ciljeve u poslovnoj saradnji.

BLIZANCI Stalo Vam je da pronađete efikasno rešenje, tako da se ne obazirete previše na različite komentare. Važno je da ostvarite pozitivne rezultate, ali ne i po cijenu prekida u poslovnoj saradnji.

RAK Ne dopada Vam se nečija uloga i ponašanje, ali nemate ni mogućnost da mijenjate poslovna pravila ili da utičete na izbor saradnika. Za sada ćutke prelazite preko nekih neprijatnih događaja.

LAV Djelujete energično i nestrpljivo, ali pojačana inicijativa sa Vaše strane ne donosi pozitivne rezultate i nečiju naklonost. Ukoliko se uporno protivite nečijoj volji, primjećujete da to donosi i određene posledice.

DJEVICA Ukoliko Vas neko opominje da promijenite svoje zahtjeve u poslovno-finansijskoj saradnji, prihvatite određeni kompromis. Izbjegavajte varijantu ekstremnog ponašanja ili pretjeranu razmetljivost pred svojim saradnicima.

VAGA Djelujete duhovito i iskreno, tako da osvajate simpatije na različitim stranama. Stalo Vam je da ostavite dobar utisak na svoje saradnike. Uz briljantnu inteligenciju pokažite svojoj okolini da posjedujete i neke druge osobine.

ŠKORPIJA

Pogađa Vas nečije nekorektno ponašanje ili nepravda u poslovnoj saradnji. Međutim, važno je da se na kraju stvari završavaju na dobar način. Dovoljno ste umiješni da prevaziđete neke iznenadne komplikacije.

STRIJELAC Neko pokušava da Vas navede na svoje poslovno rešenje, ali Vi ste dovoljno snalažljivi i vješto izbjegavate susret ili razgovor sa određenim saradnicima. Na kraju, pokazaće se da Vaša poslovna taktika donosi bolji uspjeh.

JARAC Dobro ste raspoloženi i vjerujete da uvijek postoji neki zaobilazan način, na koji možete da ostvarite ono što drugi ne mogu. Samopouzdanje koje osjećate djeluje pozitivno i na Vašu okolinu.

VODOLIJA Raspolažete sa ubjedljivim argumentima, ali nekome od saradnika kao da nije stalo da istina ispliva na vidjelo. Stoga, nemojte očekivati veliku podršku u svojoj okolini. Važno je da pravilno završite posao koji ste započeli.

RIBE Neko Vam nudi dobru poslovnu priliku, ali istovremeno od Vas očekuje određenu protivuslugu ili strogu diskreciju. Razmislite o novoj poslovnoj nagodbi, nema potrebe da podcjenjujete nečiju informisanost.


26 SPORT

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

JOŠ DAN

Egzotični bob DA LI ponovo vozi STE U susret Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju - Specijal “Zimske čarolije” ZNALI Ostrvo sunca, rege muzike i supersoničnih sprintera, od 1988. godine poznato i kao domovina najegzotičnije priče Zimskih olimpijskih igara, čuvenog boba sa Jamajke. Legenda kaže da su dvojica Amerikanaca poslovno boravili na Jamajci. Vidjeli su lokalnu zabavu “puškart”, nešto što liči na suvozemni bob. Potpomognuti čuvenim rumom, došli su na ideju da od lokalnog bob tima naprave ozbiljnu atrakciju. Formirana je posada, trener Hauard Siler stigao je iz Amerike i počele su pripreme za Zimske olimpijske igre u Kalgariju 1988. godine. Legendarni četvorosjed nije postigao neki rezultat u Kanadi, momci sa Jamajke nijesu uspjeli da završe sve četiri trke, a poslije pada pješke su stigli do cilja gdje ih je publika dočekala aplauzima. Slično je bilo i četiri godine kasnije u Libertvilu, ali su zato već na Igrama u Lilehameru 1994. godine blistali. Osvojili su 14. mjesto ostavivši iza sebe posade iz Amerike, Italije, Rusije, Francuske... Njihova priča završila je i na

Da najduži niz pobjeda u Premijer ligi drži Arsenal. Tobdžije su 2002. godine upisale 14 trijumfa zaredom

TIKET DANA ISTRA DINAMO Z. TIP 2

KVOTA 1.55

PANETOLIKOS ARIS TIP X

KVOTA 3.60

UTREHT CVOLE TIP 1

KVOTA 2.20

RIO AVE AKADEMIKA TIP 1

KVOTA 2.10

SIVASPOR BURSASPOR TIP X

KVOTA 3.40

KIDERMINSTER KEMBRIDŽ TIP 1 KVOTA 2.60

velikom platnu, pa je 1993. snimljen čuveni film “Cool runnings” (Ledena staza), a pošto ih odavno nije bilo na Igrama, riješili su da se ove godine u Sočiju ponovo aktiviraju. Priča je sasvim jednostavna, predsjednik bob saveza Jamajke Dadli “Tai” Stouks i njegov prijatelj Vinston Vats (obojica članovi originalne postave) odlučili su da je vrijeme za veliki povratak. Našli su jednog člana, Marvina Diksona, ali ne i drugog zainteresovanog, pa će Vats sa 46 godina biti najstariji vozač boba u Sočiju. “Čovječe, treba da me vidite! Godine su samo brojka. Nikad ne biste povjerovali da mi je 46 godina. Velik sam, tamnoput i zgodan. Ovo je ‘Ledena staza’, druga generacija”, urlao je nedavno čuveni Vats. Ne ide sve glatko ni ovog puta za bob sa Jamajke, juče im u Soči nije stigla oprema, pa nijesu trenirali, ali to ne ubija njihov duh - spremni su ponovo da zadive planetu. Naravno, ne rezultatom. K.B.

Bob, skeleton i sankanje


SPORT 27

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

Vujanović na otvaranju OI u Sočiju

Stranci u svom gradu Prođe 5. februar, sve je ostalo samo na obećanjima za RK Lovćen

SPORTSKI EKRAN Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovaće podizanju zastave Crne Gore u olimpijskom selu i ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, saopšteno je iz njegovog kabineta. Crnogorska zastava biće podignuta danas, dok će u petak biti svečenao otvorene Zimske olimpijske igre. Crnu Goru će na Olimpijadi predstavljati alpski skijaši Ivana Bulatović i Tarik Hadžić. M.P.

100.000 ljudi obezbjeđuje igre Podatak da Olimpijske igre u Sočiju objezbjeđuje čak 100.000 ljudi je za rubriku vjerovali ili ne. Prema navodima kompanije “Statfor global inteligence” pola osoblja za obezbeđenje su federalci. Sigurnost je najveća briga Sočija koji se nalazi u neposrednoj blizini nemirne regije Sjevernog Kavkaza. Islamistički militanti prijete da će narušiti sigurnost igara. Sa oko stotinu hiljada članova sigurnosnog osoblja, Soči će imati gotovo četiri puta više uposlenika od ljetnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Zbog dalekosežnih mjera bezbjednosti, mnogi se žale da Soči izgleda kao „tvrđava“. Interesantno Volgograd je u poslednja tri mjeseca 2013.godine bombardovan tri puta. Napadi na ovaj istorijski grad u srcu Rusije su znak da su kavkaski islamistički militanti u stanju napasti i područja izvan nemirnih južnih rubova Rusije. Bombardovanja su podstakla zabrinutost u vezi sa sigurnošću Olimpijskih igara u Sočiju. M.P.

Najveći broj medalja do sada

Na igrama u Sočiju će biti podijeljeno čak 1.300 medalja, što je prema navodima službene stranice Olimpijskih igara u Sočiju 2014. najveći broj do sada. Medalje koje su izrađene od plemenitih ruskih legura nijesu samo najbrojnije već i najinovativnije i najraznolikije, kako kažu na službenoj stranici igara. „To nisu samo medalje već prava umjetnička djela“, tvrde na stranici. Mnogi sigurno ne znaju da je čak 18 sati potrebno da se proizvede jedna od olimpijskih medalja koje će biti dodijeljene u Sočiju. Na samom otvaranju igara će nastupiti čak 3.000 izvođača i to na tri podijuma. M.P.

Prođe i taj 5. februar, rukometaši Lovćena još nemaju Upravni odbor, sponzora nema ni na vidiku, predsjednika ni u najavi, a kamoli direktora i sportskog sekretara. Na sastanku sa igračima i stručnim štabom prije dvadeset dana gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je obećao da će igrači ubrzo primiti platu (to je ispoštovao), ali i da će klub do 5. februara stati na noge, dobiti sponzore, novi UO, predsjednika. Međutim, na tu temu niko sa igračima juče u crnogorskom hramu rukometa nije razgovarao - bio je dan kao i svaki drugi, Zoran Abramović je sa svojim momcima odradio trening u hladnoj dvorani, sa loptama od prije nekoliko godina, koje su čak i promijenile oblik. “Zaista je situacija veoma loša u klubu. Tačno je da smo primili platu, kao što je i obećano, ali imamo velikih problema. Od 22 igrača na treningu sam imao svega 11, a već sjutra putujemo za Brest na meč protiv Meškova. Nikolić nije trenirao već nedjelju dana zbog prehlade, kapiten Marković nije odradio nijedan trening nakon Evropskog prvenstva zbog povrede, nekoliko mlađih igrača će putovati na Mediteranske igre sa kadetskom selekcijom, pitanje je da li će moći da nastupi i Arčuk koji još nije uspio da završi vizu za Bjelorusiju. I pored svega toga, još nije definisana situacija u klubu, jer nemamo kome da se obratimo za svakodnevne potrebe. Nema predsjednika, direktora, sekretara, zaista je teško ovako funkcionisati”, kazao je za Dnevnim novinama strateg Lovćena Zoran Abramović. Ono što još više boli ove momke jeste da oni jedini od svih sportskih kolektiva na Cetinju igraju na evropskoj sveni (SEHA ligu),

RSCG sa 20 lopti pomogao Cetinjane Rukometaši Lovćena, vjerovali ili ne, nemaju ni pravih lopti za trening. Vremešne lopte su se od ljepila i treninga deformisale, bukvalno da se sa njima ne može raditi, zato je trener Zoran Abramović (iako to nije njegov posao) zamolio čelne ljude u RSCG da im izađu u susret i poklone nekoliko lopti kako bi imali elementarne uslove za rad. Nedugo zatim na adresu Lovćena je stigao odgovor da će Savez pokloniti 20 lopti našem najtrofejnijem rukometnom klubu.

jedini su i šampioni države, imaju veliki broj reprezentativnih igrača u svim selekcijama, a klub se nalazi u nikad lošijoj situaciji. Na drugoj strani fudbalski klub Lovćen dovodi pojačanja (12 sa strane), isplate su redovne, a čak su “crveni” i otputovali na pripreme u Turskoj. Takođe i košarkaški klub funkcioniše kao sat, primanja ne kasne, dok ljudi u klubu na profesionalan način ispunjavaju svoje obaveze. Postavlja se pitanje zašto bi klub koji po renomeu i tradiciji bez dileme zaslužuje najviše u našoj prijestonici bio nekome trn u oku. Ovi momci nijesu zaslužili takav tretman, a pritom su oni “najveći krivci” (upućeni će znati) za ovakav odnos prema njima. S obzirom da ne umiju da se bore za svoja prava, ništa im ne ostaje nego da se ne daju i da čekaju neki novi termin kada će im biti nešto obećano. M.P.

13:00 17:00 18:00 18:00 18:30 19:00 19:00 19:00 20:00 20:30 20:30 20:45 21:00 21:30 22:00 01:30

Omička - Eksazibaši, odbojka Istra - Dinamo Z, fudbal Bursaspor - Sivaspor, fudbal Mali fudbal Crvena zvezda - Borac, košarka Budućnost - Celje, košarka (ž) Real Madrid - Gran Kanarija, košarka Vakifbank - Kan, odbojka Rio Ave - Akademika, fudbal Piaćenca - Zenit, odbojka Mali fudbal Ajaks - Groningen, fudbal Radnički - OKK Beograd, košarka Unikaha - Saragosa, košarka Braga - Aves, fudbal Montreal - Vankuver, hokej

SK1 Arenasport3 SK3 Eurosport2 Arenasport1 RTCG2 Arenasport2 SK2 SK3 SK1 Eurosport SK3 Arenasport1 Arenasport2 SK2 Arenasport1

NE PROPUSTITE Futsal, polufinalni mečevi (Eurosport 18, 20.30 sati) Evropsko prvenstvo futsala u Belgiji ulazi u samu završnicu! Na redu je polufinale - prvo od 18 sati igraće Portugal i Italija, a zatim (20.30) se sastaju Rusija i Španija.

VATERPOLO

Perović odabrao ajkule za Novaki

Selektor Crne Gore Ranko Perović objavio spisak reprezentativaca za meč 4. kola Svjetske lige protiv Slovačke, 11. februara u gostima Put ka Dubaiju i završnom turniru Svjetske lige nastavlja se preko gradića u srcu Slovačke po imenu Novaki, gdje će crnogorski vaterpolisti u četvrtom kolu gostovati najslabijoj selekciji naše grupe. Meč na predivnom bazenu “Narodnog vaterpolo centra” igra se 11. februara od 17.30 sati, a juče je naš selektor Ranko Perović objavio spisak igrača na koje računa za ovu akciju. Aleksandar Ivović

ovog puta biće pošteđen, a u reprezentaciju se, nakon meča pauze, vraćaju Mlađan Janović, Vjekoslav Pasković, Miloš Šćepanović, Dragan Drašković, Luka Sekulić i Uroš Čučković. POZVANI IGRAČI: Dejan Lazović, Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković, Antonio Petrović, Darko Brguljan, Luka Sekulić, Mlađan Janović, Dragan Drašković, Uroš Čučković, Saša Mišić, Filip Klikovac,

ODBOJKA

Moćni Belgorod razbio Trnetino U duelu rivala koji pretenduju da napadnu sami tron u Ligi šampiona odbojkaši Belgoroda deklasirali su sinoć italijanskog giganta - Trentino sa 3:0. Tim koji se u drugoj fazi takmičenja u Budvi namučio sa našim predstavni-

kom - Budvanskom rivijerom je bez većih problema izašao na kraj sa izabranicima Roberta Serniotija (25:20, 25:20, 25:18). U drugom meču Jastržebski je sa terena počistio Rešoviju 3:0 (25:22, 25:22, 25:23). M.P.

Napad na Slovačku: Antonio Petrović i Darko Brguljan


28 SPORT

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

za prvi trofej u sezoni

Groznica Kupa drma Evropu Sem Crne Gore za prestižni pehar borbe će se voditi u Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Italiji, Španiji... Miloš Antić

U

Crnoj Gori (Nikšiću) odlučivaće se o prvom trofeju u sezoni, slično će biti u Srbiji, gdje je ulog Žućkova ljevica, pa Sloveniji, španski Kup Kralja je jedan od najprivlačnijih i najneizvjesnijih za praćenje, dilema će biti riješena i u Grčkoj, Italiji, Turskoj, pa dalekoj Poljskoj i Ukrajini - prvi vikend februara u košarkaškom svijetu godinama unazad rezervisan je za završnicu nacionalnih kupova.

Obično je tzv. najmasovnije takmičenje idealna pozivnica za male timove da ugrabe vječnu slavu. U Crnoj Gori se ta priča pokazala kao apsolutno validna prethodne sezone kada je Sutjeska šokirala basket dominatora Budućnost Voli, ovog februara teško da ćemo biti svjedoci sličnog scenarija. Plavi su apsolutni favoriti, protivnici nemaju kvalitet da pariraju, uvijek ipak postoji ono famozno ali... Ipak je jedan meč u pi-

tanju, ko zna šta sve može da krene naopako za već viđenog pobjednika. “Opekli smo se prošle sezone, znamo da je Kup specifično takmičenje, ali nadamo se da ćemo vratiti pehar u Njegošev park”, rekao je prije dva dana na konferenciji za medije Igor Jovović, trener Budućnosti Volija. I kod komšija postoji ultra favorit - Crvena zvezda Dejana Radonjića stoprocentni je favorit za odbranu Žućkove ljevice, iz prostog ra-

bojan bakić u slovačkoj

Režirali jednu od najvećih košarkaških senzacija: Igrači, rukovodstvo i navijači Sutjeske nakon osvajanje Kupa u februaru 2013. godine zloga što je Partizan osakaćen povredama, što Radnički nije jak kao prošle sezone, što Mega vizura nema snage da odigra tri meča za tri dana na visokom nivou... Na Pirinejima svi priželjkuju el klasiko u finalu između Barselone i Reala. I dok je za kraljevski klub finale realnost, gledajući partije koje pružaju ove sezone (34 meča, samo poraz od CSKA), Katalonce sa našim Markom Todorovićem u rosteru u projektovanom polufinalu očekuje pakao protiv Valensije koju predvodi Bojan Dubljević. Grčka će poslije “sto godina” svjedočiti finalu bez jednog od giganata - žrijeb je još u polufinalu spojio omražene Olimpijakos i Panatinaikos, zeleni su bili bolji i sada ih čeka zicer (ali pažnja, jer ovo je Kup), protiv solunskih ratnika - Arisa. “Svi nas već vide kao osvajače Ku-

mŽrkl (10.kolo)

Utakmica za uživanje Košarkašice Budućnosti Volkana večeras (19h) dočekuju Celje u meču bez pretjeranog rezultatskog značaja Plasman u četvrtfinale je izboren razbijanjem sarajevskog Plej-ofa u prethodnom kolu, sada je vrijeme za uživaje - košarkašice Budunosti Volkana večeras dočekuju jednu od najboljih ekipa regiona - prvoplasirano slovenačko Celje. Idealna prilika da publika u Morači vidi dobru košarkašku predstavu, ali i da pozdravi veliki uspjeh popularnih vučica. “Apsoulutni su favoriti, imaju izvanredan roster. U prvom mduelu imali smo šansu da ih dobijemo, ali je sreća bila na njihovoj strani”, rekao je strateg “plavih” Miloš Kovač.

Vujičić: Ogroman uspjeh U “plavom” klubu su više nego zadovoljni rezultatima tima ove sezone. “Plasmanom u četvrtfinale, kolo prije kraja takmičenja, napravili smo veliki uspjeh, više nego što smo i očekivali. Postignuti uspjesi neće nas zadovoljiti, pokušaćemo da i u četvrtfinalnim utakmicama damo sve od sebe. U tom cilju angažovali smo Bojanu Vulić i pokušaćemo da pojačamo igru pod košem i budemo ravnopravan takmac”, rekao je direktor Zoran Vujičić.

Celje krasi ogromno iskustvo igračica sa strane, prije svih plejmejkera Britni Džejms. “Dolaskom Španjolke sa slovenačkim pasošem Helen Boade rasterećenija je odlična Britni Džejms i može mnogo više da koristi svoje mogućnosti. Ukoliko je zaustavimo, možemo se nadati dobrom rezultatu.”

● Ne plašimo se Nikoga Duel sa Celjem će biti prilika da Kovač šansu ukaže igračicama koje u proteklim mečevima nijesu imale veliku minutažu, a jasno je da Budućnosti ne znači puno da li će biti treća ili četvrta i hoće li igrati protiv Partizana, Medve-

ščaka ili Triglava. “Idemo na četvrtfinalni megdan u kojem će rival imati prednost domaćeg terena u eventualnoj majstorici. Pokazali smo do sada da kvalitetno igramo u gostima, ne plašimo se bilo ko da nam bude protivnik. Možemo da se suprostavimo svima na pravi način i da probamo da napravimo još jedan iskorak”, rekao je Kovač.

Nedavno je raskinuo ugovor sa Metalcem, ali na novi angažman nije dugo čekao - Bojan Bakić novi je člna Intera iz Bratislave. Crnogorski reprezentativac sa liderom na tabeli slovačkog šampinata dogovorio je saradnju do kraja sezone. Bakić je karijeru počeo u dresu Budućnosti, igrao je za Hemofarm, Ventsplis, Rigu i Metalac, za koji je ove sezone postizao prosječno 19 poena na 17 odigranih mečeva. U Interu ga čeka još jedan Crnogorac - bek Goran Bulatović, nekada košarkaš Primorja, Gorštaka, Teoda i Studentskog centra. M.A.

pa, ali Aris je kvalitetan tim, pokazuje to i u šampionatu. Moramo biti maksimalno ozbiljni, jer bi bilo izuzetno loše da kada smo već izbacili Olimpijakos ostanemo bez trofeja”, poruka je trenera zelenih iz Atine Agririsa Pedulakisa. Fajnal-ejt u Italiji donijeće vjerovatno finale između Sijene i Milana, mada su Kantu, Brindisi i Roma spremni da zagorčaju život favoritima. Takođe, biće izuzetno zanimljivo vidjeti šta će se dešavati u Turskoj, gdje je sinioć krenula Kup ludnica - Fenerbahče našeg Blagote Sekulića jednu ruku je stavio na pehar, ali evroligaši Efes i Galatasaraj vjeruju da mogu da spriječe Željka Obradovića da podigne prvi trofej sa žuto-plavima.... Groznica Kupa drma Stari kontinet, vikend je rezervisan za košarku. Ko će ugrabiti slavu?

nba

Kevin Lav pokvario povratak Neša

● idemo Na pobjedu Kapiten tima Ivana Mugoša obećava igru na pobjedu u večerašnjem duelu. “Bezobzira na ime protivnika, a znamo da je Celje jedan od jačih, idemo na trjumf”, istakla je Mugoša. M.P.

Legenda Stiv Neš se nakon tri mjeseca pauze zbog povrede leđa vratio na teren, za 25 minuta postigao sedam poena uz devet asistencija, ali to nije donijelo sreću Lejkesima - u Target centru u Minesoti sve je zavisilo od jednog čovjeka - Kevina Lava. Najbolji igrač vukova postigao je 31 poen, imao 17 skokova i uz podršku Kevina Martina (32 poena) na pravi način nadoknadio odsustvo povrijeđenog Nikole Pekovića. “On ima nevjerovatnu čvrstinu. Zato ga dobro plaćamo. Zato je Ol star starter”, nije štedio pohvale na račun Kevina Lava, njegov imenjak Martin. U timu Majka D’Antonija u nedostatku duže povrijeđenog Kobija Brajanta i Paua Gasola (problemi sa preponom) naj-

bolji su bili Nik Jang sa 24 i Meni Heris sa 19 poena. Pol Džordž je ubacio 18 poena, ali je slava protiv Atlante pripala Dejvidu Vestu - iskusni centar Pejsersa dabl-dabl učinkom (22 poena, 10 skokova) potrudio se da odbije sve opasne napada jastrebova u posljednjoj četvrtini. Zahuktali Finiks je i pored još jedne blistave partije najbolje igrača Zapadne konferencije za januar Gorana Dragića (24 poena, 7 asistencija), zaustavljen kada se najmanje nadao - bodove je iz Arizone odnio ove sezone očajni Čikago. Karlos Buzer je bio predvodnik bikova sa 19 poena i 12 skokova. Semafor: Atlanta - Indijana 85:89, Minesota - Lejkersi 109:99, Finiks - Čikago 92:101, Golden Stejt - Šarlot 75:91. M.A.


SPORT 29

ČETVRTAK, 6. 2. 2014. SJEĆANJE

OĹžiljak na srcu velikana Prije 56 godina desio se najtuĹžniji dan u istoriji ManÄ?ester junajteda kada su u avionskoj nesreći u Minhenu stradala osmorica igraÄ?a ovog kluba

8

POVRATAK NJEMCA

Zdravo, ja sam Mario ...

igraÄ?a ManÄ?ester junajteda poginulo je u minhenskoj tragediji - DĹžef Bent, RodĹžer Bajrn, Edi Kolmen, Dankan Edvards, Mark DĹžons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Liam Vilan Snijeg je zasipao bajkoviti Minhen 6. februara 1958, ali bajke se te godine nijesu pisale. Vraćajući se sa revanĹĄ utakmice Ä?etvrtfinala Kupa ĹĄampiona (protiv Crvene zvezde) iz Beograda, sa plasmanom meÄ‘u Ä?etiri najbolja tima starog kontinenta u dĹžepu, osam fudbalera ManÄ?ester junajteda nije doÄ?ekalo da ikada viĹĄe vidi svoj grad, da osjete huk svog “Old Trafordaâ€?. Zlatna generacija velikana sa sjeverozapada Engleske, Ä?uvena kao “Bezbije bebeâ€?, na putu ka ManÄ?esteru sletjela je u Minhen kako bi se avion dopunio gorivom. Let iz Bavarske trebalo je da bude otkazan zbog loĹĄeg vremena i snijega koji je okovao minhensku pistu. Dva pokuĹĄaja bila su neuspjeĹĄna, a treći koban. Avion zbog snijega nije mogao da dostigne Ĺželjenu brzinu, ubrzo je zakaÄ?io ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun goriva. TaÄ?no u 15.04 sati vrijeme se zaustavilo - poginula su 23 od 44 putnika, od Ä?ega osam fudbalera ManÄ?estera - Met Bezbi je preĹživio i vodio Junajted joĹĄ 13 godina nakon nesreće, a 1968. “đavoleâ€? doveo do prve krune ĹĄampiona Evrope.

Pomalo zaboravljeni Mario Gomez vratio se treninzima u Fiorentini, nakon gotovo pet mjeseci pauze zbog povrede lijevog koljena. “Zdravo, zovem se Mario i ja sam napadaÄ?â€?, prenijeli su italijanski mediji izjavu 28-godiĹĄnjeg centarfora, koji je u Firencu stigao proĹĄlog ljeta iz minhenskog Bajerna za 20 milio-

POREÄ?ENJE Olupina aviona na minhenskom aerodromu u kojem je osam igraÄ?a ManÄ?ester junajteda izgubilo Ĺživot

PoÄ?ast za Bezbijeve bebe na Old Trafordu

Tarabt je marokanski Mario Baloteli Novo pojaÄ?anje Milana Adel Tarabt najavio je nedvosmisleno da će od sada u svlaÄ?ionici “rossoneraâ€? biti veoma zanimljivo ... “Nemam problematiÄ?an karakter, moĹžda je nekome teĹĄko da prihvati iskrene i otvorene ljude. Uvijek sam prijatelj sa saigraÄ?ima i kada je Milan poĹželio da me dovede, pomislio sam: ‘Imaju italijanskog Balotelija, sada će dobiti i marokanskog’. Jedva Ä?ekam da ga bolje upoznam i da posta-

nemo prijateljiâ€?, rekao je Tarabt italijanskim medijima. TakoÄ‘e, nekadaĹĄnji igraÄ? Kvins Park RendĹžersa i Fulama je posebnom zadovoljan zbog jedne Ä?injenice ... “PoÄ?astvovan sam ĹĄto sam doĹĄao ovjde. Milan je veliki klub. Izuzetno poĹĄtujem trenera Klarensa Sedorfa i verujem da ću moći dosta toga da nuÄ?im od njegaâ€?, rekao je 24-godiĹĄnji ofanzivac. A.P.

DEJVID BEKAM

Beks vlasnik Majamija Sada je i zvaniÄ?no - Dejvid Bekam je postao vlasnik Fudbalskog kluba Majami, iz Sjedinjenih AmeriÄ?kih DrĹžava i spreman je da uloĹži odmah 18,25 miliona eura kao investiciju. “Ovo je liÄ?na odluka, jer sam Ĺželio da osnujem svoj tim. Znam da je ovaj grad strastven i da će biti otvoren i prema fudbalu. Ovde je prije desetak godina postojao fudbalski klub, ali nije uspeo. A, ja Ĺželim da uspijem!â€?, naglaĹĄava Beks, krenuvĹĄi sa obećanjima. “Ovaj klub će zavoljeti milioni ljudi. Napravićemo i stadion, a prije svega toga ćemo puno i naporno raditi kako bi stvori-

â—? Ĺ EKULARAC: DA SAM POGO DIO ZA 4:3

Mnogo se nakon tragedije govorilo o tome da je ona mogla biti izbjegnuta, da je osoblje aviona bilo upozoreno na opasnosti loĹĄeg vremena... Jedan Ä?ovjek, legenda Crvene zvezde Dragoslav Ĺ ekularac govorio je nakon toga da tragedije moĹžda ne bi ni bilo da je on bio mirniji u zavrĹĄnici pomenutog meÄ?a izmeÄ‘u BeograÄ‘ana i ManÄ?estera. Vodio je Junajted u tadaĹĄnjoj jugoslovenskoj prijestonici sa 3:0, ali je Zvezda izjednaÄ?ila. U posljednjih pola sata nije bilo golova, pa je zavrĹĄilo 3:3, a “đavoliâ€? su zbog 2:1 u prvoj utakmici proĹĄli dalje. “Da sam pogodio stopostotnu priliku, igrala bi se majstorica, vjerojatno tri dana kasnije u Italiji, a oni se ne bi vraćali kući tako ranoâ€?, priÄ?ao je nakon tragedije Ĺ ekularac.

na eura. NjemaÄ?ki reprezentativac je ove sezone odliÄ?no poÄ?eo u ljubiÄ?astom dresu, postigavĹĄi nekoliko golova, ali su nakon toga usljedili problemi. MeÄ‘utim, sada će centarfor iz Redlingera biti veliko pojaÄ?anje za tim Vinćenca Montela u borbi za treće mjesto i plasman u Ligu ĹĄampiona. A.P.

â—?

li veliki klubâ€?, zakljuÄ?uje nekada slavni engleski fudbaler. A.P.

PROTIV HOMOFBIJE â—? PILOT NIJE KRIV Neko je morao biti okrivljen za nesreću, a Njemci su utvrdili kako je pilot DĹžejms Tejn pogrijeĹĄio jer nije odledio krila svog aviona, ĹĄto je prema njihovom nalazu, rezultiralo tragedijom. Dugo je Tejn, sve do 1975. kada je preminuo, nosio veliku nesreću na svojim leÄ‘ima iako su igraÄ?i ManÄ?estera uvijek tvrdili da kapetan Tejn nije krivac minhenske tragedije. “Kapetan Tejn nije kriv, ispao je Ĺžrtveno jagnje, jer je neko morao odgovarati za nesrećuâ€?, godinama

nakon toga tvrdio je Hari Greg, danas 81-godiĹĄnjak, tada golman Junajteda. Greg je bio jedan od onih koji su preĹživjeli nesreću, ali i jedan od heroja. On je nakon ĹĄto je saÄ?uvao svoju glavu, uletio u zapaljeni avion i noseći povrijeÄ‘ene u rukama spasio joĹĄ nekoliko putnika. OĹžiljak ostaje na srcu engelskog velikana, ali ManÄ?ester junajted je i tada i mnogo puta nakon toga znao da se izdigne i uvijek bude simbol najljepĹĄe sportske igre. K.B.

PremijerligaĹĄi bude svijest “Fudbal protiv homofobijeâ€? glasi slogan najvećih klubova Premijer lige, koji su odluÄ?ili da se bore protiv diskriminacije gej populacije, nadajući se da će probuditi svijest kod ljudi, koji se teĹĄko mire sa razlikama. ManÄ?ester junajted, Arsenal, ÄŒelsi, Liverpul, ManÄ?ester siti, Aston Vila, Everton i drugi klubovi podrĹžali su akciju, a oÄ?ekuje se i joĹĄ ĹĄiri broj niĹželigaĹĄa koji će dati svoj doprinos.

Fudbaleri Vest Hema su prije meÄ?a protiv Svonsija, proteklog vikenda, izaĹĄli na teren sa majicama na kojima je pisala poruka kampanje. “Svi iskreno i srÄ?ano podraĹžavamo ovu kampanju. Nadamo se da ćemo prenijeti poruku da u fudbalu ili bilo kom sportu nema mjesta diskriminaciji bilo kakve vrsteâ€?, izjavio je kapiten “Ä?ekićaraâ€? Kevin Nolan. A.P.


30 SPORT

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

KUP KRALJA (POLUFINALE)

Jedan je kralj Madrida! Finale nadomak ruke: Real u prljavom derbiju madrilenja razbio Atletiko 3:0 i režirao osvetu “kolčonerosima” za prvenstveni poraz u septembru - Anćeloti nanio težak poraz Simeoneu Aleksandar Popović

N

evjerovatna nervoza, konstantna koškanja, verbalni konflikti i provokacije obilježili su prvu madridsku bitku u polufinalu Kupa Kralja. A, Real Madrid se u takvim uslovima mnogo bolje snašao, pa je naoružan sjajnom igrom, ali i devijacijama, uspio da torpeduje gradskog rivala - 3:0 i praktično obezbijedi učešće u finalu, iako je ostao (ne)formalni revanš na “Visente Kalderonu” 11. februara.

“Uradili smo ono što smo se i dogovorili. Vršili smo pritisak, bili skocentrisani i to je urodilo plodom. Jako sam srećan i zbog svoje igre, što se najbolje vidjelo po aplauzu navijača prilikom mog izlaska. Takođe, napominjem da još ništa nije gotovo. Predstoji nam revanš na njihovom terenu i želimo da postignemo makar gol, kako bismo zaključili sjajan posao započet ovdje. I Hese je odigrao jednu sjajnu utakmicu i vidjećete - biće veliki igrač”, ističe igrač utakmice Anhel Di Marija nakon furiozne pobjede Reala nad Atletikom. Ponos i veliko srce nekada su veći od ičega, a to je najbolje demonstrirao Real. Svjesni da ih je Atletiko pobijedio u njihovom dvorištu ove sezone i da kao lider Primere dolazi na veliki megdan - očigledno je pokrenula vojsku Karla Anćelotija. I pored prljave igre, konflikata u režiji Pepea, Serhija Ramosa sa jedne, odnosno Dijega Košte i Dijega Godina sa druge strane, odlična igra “merengesa” krunisa-

Da li ste znali?

4

gola postigao je 20-godišnji Hese ove sezone za Real Madrid. Takođe, četiri gola je postigao i defanzivac Pepe.

Da Iker Kasiljas punih 15 godina ne zna za poraz od Atletiko Madrida, kada je od starta stajao na golu Real Madrida. Čak 25 utakmica legendarni golman nije iskusio ukus poraza od “kolčonerosa”. na je velikim trijumfom od 3:0! Doduše, kod dva pogotka “kraljevskog kluba” učestvovala je i devijacija, u čemu su im pomogli Emiliano Insua (prilikom vodećeg gola Pepea u 17. minutu) i Žoao Miranda, koji je nesrećno prevario Tiboa Kurtou poslije udarca Anhela Di Marije za konačan rezultat u 73. minutu A, drugi pogodak je bilo malo remek djelo, iako je Kurtoa kumovao svojom nespretnošću. Igrač Argentinski majstor Di Marija je čarobno

otvorio odbranu Atletika, proigrao fenomenalnog Hesea, koji je progurao loptu ispod belgijskog čuvara mreže, čime je, u tom trenutku, povisio na 2:0 i šokirao sastav Dijega Simeonea. Takođe, kada smo kod popularnog “Ćola” - njemu je Anćeloti vratio sa kamatom za sep-

Ronaldu tri meča suspenzije Zvijezda Real Madrida Kristijano Ronaldo kažnjen je sa tri meča suspenzije u Primeri, zbog udaranja Karlosa Gurpegija, tokom utakmice protiv Atletik Bilbaoa. Portu-

galac je kažnjen jednim susretom zbog direktnog crvenog kartona, dok je ostale dvije dobio zahvaljujući gestikulaciji prema sudiji Migelu Ajzu, kojem je poručio da nema

2

Pogodak Hesea, poslije majstorskog dodavanja Di Marije je totalno demoralisao Atletiko.

obraza. CR7 će tako propustiti susrete sa Viljareala i Elčea na “Santijago Bernabeu” stadionu, odnosno gostovanje u komšiluku - ekipi Hetafea.

tembarski poraz (1:0), pa je sada u međusobnom okršaju između dva stručnjaka 1:1. A, koliko je zapravo Real dobro odigrao i na neki način zaslužio sreću kod prvog i trećeg pogodka najbolje svjedoči činjenica da je Kristijano Ronaldo na svoj 29 rođendan odigrao jako blijedo, a opet je njegov tim uspio da slavi - i to na kakav način. Sa druge strane, gosti su imali dvije situacije - udarac glavom Arde Turana je u prvom poluvremenu zaustavio Iker Kasiljas, dok je u drugom Godin šutirao glavom, nakon kornera, Kasiljas je bio već savladan, ali je Luka Modrić spasio sa gol linije, nakon čega su “crveno-bijeli” kažnjeni, za konačnih 3:0!

poraza sada ima Atletiko Madrid u dosadašnjem dijelu sezone. “Kolčonerosi” su 19. oktobra izgubili jedini meč u Primeri i to od Espanjola (1:0), a sada su, gotovo četiri mjeseca kasnije položili oružje i to u dvorištu najljućeg rivala.


SPORT 31

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

Fudblaeri Lovćena na trening kampu Gazijantepa

Altobeli: Vučinić je idealan za Inter

priVUKLA gA ViZijA KLUBA

Zbog Sitija sam odbio Real Madrid Stevan Jovetić u intervjuu za BelN sport rekao da je radije izabrao Mančester siti nego Real Madrid Povrede, problemi i razne turbulencije koje su dočekale Stevana Jovetića kada je obukao dres Mančester sitija natjerale su mnoge zaljubljenike u fudbal da razmišljaju pogrešno o našem reprezentativcu. Mnogi su pričali da je Joveta pogriješio, da je transfer od 22 miliona funti bio kiks “građana”, međutim 24-godišnji ofanzivac je siguran da je napravio pravi potez. Jer je pored Sitija, imao otvorena vrata velikog Real Madrida... “Interesovanje tokom ljetnjeg prelaznog roka je za mene pokazivao i Real Madrid, ipak sam došao u Mančester siti. Odlučio sam tako jer ovaj klub ima odličan projekat sa mnogo igrača. Postojala je šansa da dođem i godinu ranije, ali sam tada imao dobru sezonu u Fiorentini”, poručio je Jovetić za BelN sport, jednu od najvećih

globalnih sportskih mreža. Teški trenuci su sada prošlost, a Stevan je to dokazao i na terenu. U meču protiv Totenhema je postigao svoj prvi gol u Premier ligi, dok je u porazu od Čelsija, ulaskom u 57. minutu, uspio da razdrma “građane” i dobije jednu od najboljih ocjena u svom timu po odluci brojnih engleskih medija. Mada, Jovetić je tek počeo da igra i kako on, tako i cijela naša javnost vjeruje da će dokazati nesporni kvalitet i tako začepiti usta nejvernim Tomama. “Prethodnih četiri-pet mjeseci su bili teški za mene jer nisam igrao. Ali, nikad nijesam sumnjao u sebe, ni u najtežim trenucima. Znao sam da imam kvalitet da igram u ovom timu i na meni je da to i dokažem”, optimistična je poruka Jovetića. U.R.

Transfer rok je gotov, ali situacija kroz koju je prolazio naš kapiten Mirko Vučinić se još ne smiruje. Povodom svega šta se izdešavalo, oglasio se i nekadašnji legendarni italijanski napadač Alesandro Altobeli. “Bilo je dosta uzbuđenja u prelaznom roku, ali svakako stvar koja ga je obilježila jeste ta neupsješna razmjena Vučinić - Fredi Guarin koja je bila neizvjesna do zadnjeg momenta. Nema sumnje da je Interu potreban napadač kao Vučinić. On je baš dobar fudbaler, ima sjajnu tehniku i svojim kvalitetima bi idealno popunio rupe koje trenunto ima Inter. Smatram da bi Mirko bio idealno pojačanje, ali ne znam zbog čega je sve to propalo “, poručio je Altobeli, čovjek koji je potpisao 25 pogodaka u dresu Italije. Kao što je poznato, Vučina je bio na pragu razmjene - trebalo je da ide u Inter, a za uzvrat vezista Guarin u Juventus. Međutim, čelnici nijesu našli zajednički jezik, tako da je 30-godišnji ofanzivac svim ostalim ponudama rekao ne i ostao u taboru “stare dame”. Italijanski mediji su upravo zbog ovog slučaja pozvali Altobelija koji je napravio sličnu stvar, čovjek koji danas radi kao sportski komentator u Kataru je iz Intera 1988. godine pojačao redove kluba iz Torina. U.R.

preoKreT

pripreme

Lovćen ª osjetioº čari Gazijantepa Iz Crne Gore, preko Istanbula i pravac u Gazijantep! Svakako da će Lovćen u lijepom turskom gradu imati odlične uslove za trening, kao i veoma kvalitetne sparing partnere protiv kojih će brusiti formu za nastavak crnogorsokog šampionata. Prvi utisci su fenomenalni... “Imamo odlične uslove za trening, na raspolaganju su nam četiri terena sa prirodnom podlogom, pri čemu možemo sami da odlučimo da li ćemo obavljati dnevne ili večernje treninge. Uslovi u trening kampu su izvanredni, kao i smještaj. Svakog dana, izuzev kada su na programu

utakmice, imaćemo po dva treninga”, rekao je za zvanični sajt kluba trener Mojaš Radonjić. Cetinje je tokom 2013. godine uspješno utemeljilo partnerstvo sa gradom Gazijantepom koji je pozvao u goste fudbalere Lovćena na dvonedeljni rad. Fudbaleri će imati i niz drugih aktivnosti, među kojima prijem kod gradonačelnika Gazijantepa dr Asima Gizelbeja, te putovanje do rijeke Eufrat. Gradonačelnik Gizelbej, uskoro će, na poziv gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića, boraviti u našoj prijestonici. U.R.

ogorčenje

Marković: Cetinjani ª stranciº u Lovćenu

Hapoel otkupio ugovor Još bolja solucija - dojučerašnji napadač Zete Petar Orlandić potpisao ugovor sa Hapoelom iz Tel Aviva na dvije i po godine

Juče je bila pozajmica, a danas ugovor - najubojitiji napadač našeg šampionata u prvom dijelu sezone Petar Orlandić ipak će potisati ugovor sa Hapoloem iz Tel Aviva što je svakako mnogo bolja solucija od one koja se pominjala prije dva dana. Naime, sada već eks napadač Zete se dao na “vjernost” crvenima u naredne dvije i po godine što je gledajući “na prvu loptu” odlična stvar za 23-godišnjeg ofanzivca zbog finansijske situacije. Kada je stigao u Izrael, tamošnji mediji su prenijeli vijest da je Orlandić pozajmljen iz Zete sa pravom otkupa ugovora, ali preokret se desio za nepuna 24 časa i to svakako u korist odličnog napadača. Po svemu sudeći Zeta će dobro zaraditi na Orlandiću kojem je ugovor isticao u maju, ali cifra koju će Golubovčani inkasirati od transfera još uvijek nije poznata. A, Orlandić dokazuje je već u svom prvom nastupu dokazao čelnicima Hapoela da nijesu pogriješili... “Zadovoljan sam uslovima, sve je kako treba. Već sam imao prijateljsku

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Kralja Nikole bb - PC Nikić, Podgorica

Sjajne igre ga odvele u Hapoel: Petar Orlandić utakmicu sa mladim timom Izraela, ušao sam na 0:0, dao dva gola i na kraju smo pobijedili 3:1. Dobro je počelo”, optimistično je poručio Orlandić. Zeta je ostala bez najboljeg igrača i napadača u svom timu, momka koji je sa 11 golova držao “vukove” i svakako da će čelnici Golubovčana tražiti novo rješenje u samom vrhu ofanzive, ili će se opredijeliti

za mlađe snage. Crna Gora će kako za sada stvari stoje imati tri predstavnika u Izraelu, čast našeg fudbala u Haifi sjajno brani golgeter Žarko Korać koji nastupa za tamošnji Hapoel, dok je nedavno i sada već bivši napadač Mornara Luka Rotković dogovorio saradnju sa Makabi Petah Tikvom do kraja sezone. U.R.

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni urednik: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Zamjenik i politika: Mili PRELEVIĆ (mili.prelevic@dnovine.me) Zamjenica i hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me)

Dijete fudbalskog kluba Lovćen i lijevi bek Mirko Marković više nije član “crvenih”. Njemu se, samo dva dana prije odlaska na pripreme u turski Gazijantep, zahvalio trener Mojaš Radonjić, poručivši mu da ne računa na njega. “Samo želim da “zahvalim” gospodinu Radonjiću i upravi kluba na “podršci” i na tome što se politika kluba “bazira” na nama Cetinjanima. Pripremao sam se sa ekipom svakog dana od jutra do mraka, čak sam i igrao po 45 minuta, a onda mi je rečeno da sam prekobrojan. S obzirom da trenutno igra u klubu 12 igrača sa strane, vjerujem da bismo mi, cetinjska djeca,

trebali da promijenimo lične karte, jer bi onda vjerovatno bili “bolji igrači” za ljude u Lovćenu”, u sarkastičnom tonu naglašava za DN 25-godišnji Marković, koji je, i pored vidnog razočaranja, ekspresno pronašao novi klub, prešavši na plavu stranu grada. “Nastavak sezone ću provesti u FK Cetinju, gdje sam igrao i 2009. godine. Želim da pomognem mladom i perspektivnom timu na putu do baraža za ulazak u prvu ligu”, zaključuje Marković, koji je od šeste godine prošao sve mlađe kategorije u Lovćenu, zaključno sa, sad već završenom avanturom u prvom timu. A.P.

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me), Društvo: Bojana BRAJOVIĆ (bojana.brajovic@dnovine.me) Crna Gora: Željko VUKMIROVIĆ (zeljko.vukmirovic@dnovine.me) Kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me), Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@ dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (nikola.mijušković@dnovine.me) Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Vedran ILIĆ(redakcija@dnovine.me)


Da se ne zaborave ª Bezbijeve bebeº Ne blijedi sjećaNje

Na današnji dan 1958. godine u avionskoj nesreći u Minhenu život je izgubilo osam fudbalera Mančester junajteda, članova zlatne generacije “crvenih đavola” poznatih kao “Bezbijeve bebe”

● 29

RaT PRiPaO KRaljeVsKOM KlUbU

Real patosirao Atletiko u prljavom derbiju Madriljeno u znaku bijele boje, ali i koškanja, nervoze, provokacija, pljuvanja, tuče na terenu - izabranici Karla Anćelotija nakon velike pobjede (3:0) praktično obezbijedili finale i od revanša napravili formalnost

● 30


ČETVRTAK, 6. 2. 2014. broj 758 GoDINA III

33 žENA MODNI DOGAĐAJ

Počinje Njujorška nedjelja mode Danas počinje “New York Fashion Week fall 2014” i trajaće do 13. februara. Na ovoj nedjelji mode dizajneri će prikazati jesenje kolekcije a posjetioci i svi obožavaoci mode moći će da vide šta su nam to pripremili kreatori poput Ralfa Lorena, Done Karan,

Majkla Korsa, Viktorije Bekam, Monik Lilije, Maksa Azrija i ostalih. Tokom današnjeg dana jesenje kolekcije prikazaće Tadaši Šoji, brendovi “BCBGMAXAZRIA”, “Desigual”, ali i mnogobrojni mladi dizajneri.

PREDLOG FRIZERA

Romantična i ležerna pletenica

DIZAJNERI KOJI SU PROMIJENILI MODU

Začetnica mnogih modnih trendova

Priredila: Ma.I.

Z

a dizajnerku Elzu Skjapareli se može reći da je dama koja je prva počela da ruši tabue, pa je tako smjerno i mirno tadašnje društvo prosto šokirala kreacijama i načinom kojim je iskazivala svoj umjetnički stav. Njene kreacije često su bile inspirisane nadrealističkim djelima slikara Salvadora Dalija i Alberta Gijakometija, a o njenoj netrpeljivosti prema Koko Šanel, koja joj je bila najveća rivalka, i danas se govori.

Dizajnerka Elza Skjapareli bila je jedna od najistaknutijih ličnosti u svijetu mode između dva svjetska rata. Pored Koko Šanel obilježila je jednu eru, a u modnoj istoriji zapamćena je kao žena koja je uvijek pratila svoj osjećaj, bila je individualista i rušila je tabue u vremenu kada je sve bilo gotovo sterilno. Rođena je 10. septembra 1890. godine u Rimu u aristokratskoj porodici, a modom je počela da se bavi tako što je prvenstveno krenula u kreiranje odjeće za sebe. Od 1927. godine pridružila se uspješnim rimskim dizajnerima sa početka XX vijeka i već tada se vidjelo da je Elza sve samo ne obična i jednolična. Za razliku od drugih dizajnera ovog vremena, koji su težili antičkim uzorima ljepote, ona je modne komade transformisala dajući im totalno drugačiji oblik i izgled. Futuristički pristup sa primjesama nadrealizma U Skaparelijevim modelima jasno se vide dadaizam i nadrealizam. Iako je u početku način na koji je kreirala bio šokantan, veoma brzo dame su bile oduševljene nje-

nim kreacijama, koje su se izdvajale iz svega ostalog što se tada nosilo. Čuveni Salvador Dali je dizajnirao materijale za Elzu, koji su bili naravno ekspresionalistički. Rajsferšlus je njena ideja Najzaslužnija je za širenje patent zatvarača koje je koristila kao funkcionalni i modni detalj. Omasovljeno korišćenje rajsferšlusa u ovom periodu nagovještavalo je čovjekovu potrebu za funkcionalnim životnim pomagalima. Takođe, rajsferšlus upućuje na sve brži način življenja gdje je veoma poželjno brzo zakopčavanje i otkopčavanje odjeće. Elza je zaslužna i za novi koncept prodaje odjeće – u buticima. Brendirala je i famozni miris “Shocking” Pored mode, ni parfemi joj nijesu nepoznanica. Njen famozni miris “Shocking” u svom kasnijem reizdanju u prodaji je dostizao cijenu od 1.000 dolara. Ovaj parfem prepoznatljiv je po bočici u obliku ženskog tijela koje je kasnije koristio i Gotije. Bavila se i

proizvodnjom nakita, a njena najpoznatija ogrlica “Rhoid” iz 1938. je kao plastični providni obruč po kome su postavljene metalne skulpturice raznobojnih insekata. Insekti su joj takođe bili motivi za dugmad na odjeći i bila je među prvima koja je koristila dugmad u obliku broševa. Poznata po neobičnom kroju i printu Čuvena “jastog haljina” jedna je od njenih najpoznatijih kreacija. Bijela večernja haljina sa motivom jastoga naslikanog od Dalija viđena je u mnogim modnim magazinima, a isti slučaj je i sa “haljinom suza”, večernjom haljinom koja ima veo dugačak do butina i motive koji daju iluziju rascijepanog životinjskog mesa. “Haljina kostur” je skroz crna, napravljena je od krepa i ima rebra, kičmu i bedrene kosti urađene metodom Tapunto prošivanja. Njene kreacije pratili su i krajnje neobičan nakit i šeširi od kojih su oni u obliku jastoga ili izvrnute cipele bili najistaknutiji. Uticala na mnoge kreatore Uprkos inovativnosti, njene kreacije su se mogle lako kopirati i modna kuća je zbog toga izgubila prihode. Elza se nije prilagodila promjenama u modi poslije Drugog svjetskog rata i 1954. godine prestala je da radi. Iako danas nije svjetski poznata kao njena rivalka Koko Šanel, 1934. časopis Tajms ju je svrstao na vrh liste proizvođača visoke mode, dok je Koko bila druga. Elza je umrla 1973. godine, a njene kreacije i dalje imaju uticaj na rad mnogih današnjih modnih dizajnera među kojima su Mijuča Prada, Džon Galijano, Filip Trejsi, Žan Pol Gotije, Kristijan Dior i Karl Lagerfeld.

Romantična pletenica pomalo opuštenog i raščupanog izgleda predlog je brojnih frizera i kreatora koji su upravo ovaj vid uljepšavanja kose predstavili sa proljećnjim kolekcijama. Jednostavno ju je napraviti a ona sa strane koju vam danas predstavljamo miks je boemskog i ležernog

stila koji je veoma romantičan. Počnite da pletete kosu prebačenu na jednu stranu postepeno dodajući pramenove sa suprotne strane, dok ne dođete do vrhova. Nakon što završite pletenje, jednostavno razbarušite kosu kako biste postigli učinak na koji su ciljali i dizajneri.

KARTIJE

Parfem za ª panterkeº

“La Panthère” (Panterka) novi je ženski miris kuće “Kartije” koji izlazi u martu. Najnovije izdanje inspirisano je nasljeđem kuće - panterom kao simbolom brenda i parfemom “Panthère” iz 1986. Novi parfem predstavlja simbol slobode 2014. i namijenjen je ženi koja je graciozna, buntovna i nezavisna. U vrhu kompozicije nalazi se voćna mješavina koja sadrži nijanse rabarbare, jagode, sušenog

voća, jabuke i kajsije. Srce je sve od gardenije koja je odabrana da bi se izbjegao pretjerani orijentalni karakter kompozicije. Ketone mošus i hrastova mahovine daju kompoziciji nepobitni chypre karakter. Na jednostavnoj luksuznoj bočici zlatnih nijansi nazire se lice panterke, koje daje cijelom dizajnu poseban potpis i karakter. Lice kampanje je manekenka Erin Voson, poznata po “mačkastim” crtama lica i boho stilu.


34 ŽENA

ĆETVRTAK, 6. 2. 2014.

Tri želje za pravu ljubav

U ljubavi je potrebno imati samo tri želje, jer je tako statistički lakše doći do partnera, tvrdi Taj Taširo, profesor Univerziteta u Merilendu. Kao i Aladin, treba izdvojiti tri najvažnija atributa koje idealna osoba mora da ima. Na primjer da bude lijepa, inteligentna i zabavna, ali ne može se tražiti i da bude bogata, jer postoji velika vjerovatnoća da takvu osobu nećemo nikada naći. Američki stručnjak smatra da je naš pristup idealnoj osobi pogrešan i apeluje na samce da se u potrazi za voljenom osobom usredsrede na ono najvažnije. U svojoj knjizi “Nauka o vječnoj sreći” (The Science of Happily Ever After) on objašnjava da “tradicionalni pristup vodi ka tome da umjesto vrapca u ruci, poželimo goluba na grani”, prenosi “Njujork post”. “Hoćemo sve, a ostajemo bez ičega”, kaže Taširo, ističući da je neophodno promijeniti način na koji sebi tražimo partnera. Osnovno, po njemu, je da se ne “razbacujemo sa željama”. Dovoljno je izdvojiti tri želje, tj. karakteristike koje bismo voljeli da nađemo kod drugog. Upitan kojim kvalitetima treba dati prednost, Taširo kaže da to svakako nijesu ni ljepota ni bogatstvo, jer oni nijesu garancija za sreću u ljubavi. Bolje je, smatra on, poželjeti “simpatičnu”, “dobru” osobu sa “smislom za humor”. (B92)

naUčite - nije tešKO

Naučite da kažete ª žao mi jeº i ª izviniº

P

reuzeti svoj dio krivice nije samo nužno za vezu, nego je važno i za vas. Uvijek je bolje da pretjerate s izvinjenjem nego da se nadate da će problem nestati sam od sebe. Ovo su pet situacija kada treba da kažete da vam je žao.

Učinili ste nešto pogrešno pred svima Primjer: Na večeri sa prijateljima i porodicom popili ste previše i izrekli neprimjerene komentare. Zašto treba da se izvinite: Kad se u društvu ponašate loše, dugujete to onima koje je vaše ponašanje povrijedilo. Vaš partner je uvijek onaj koji se izvinjava Primjer: Sa partnerom se često svađate zbog novca, ali obič-

nije trebalo, poslužili ste se lažima da to zataškate. Laž će uskoro zasjeniti sam prestup i dovesti u pitanje povjerenje u vašem odnosu. Nijeste održali riječ Primjer: Obećali ste da ćete odvesti djecu u bioskop, ali ste na kraju otkazali, bez nekog posebnog razloga. Zašto treba da se izvinite: Naravno, uvijek nešto može iskrsnuti, ali generalno, društveni kontakti s drugima baziraju se na iskrenosti i da se držimo onoga što obećamo te da drugi mogu računati na nas. Kada prekršite obećanje, narušavate odnose. To je velika stvar iako se vama ponekad ne čini tako.

istraživanje

stUDija DOKaZaLa

Seks pospješuje nervne aktivnosti Studija sprovedena na pacovima pokazala je da nakon seksualne aktivnosti organizam proizvodi više neurona u mozgu. Naučnici smatraju da seks iste efekte ima i na moždane aktivnosti kod ljudi. Istraživači sa Univerziteta u Merilendu otkrili su da seksualna aktivnost pospješuje rad mozga, tako što proizvodi nove neurone u hipokampusu, dijelu mozga koji je zadužen za dugoročnu memoriju. Zato, uradite “nešto” da bi vam mozak bolje radio! Nažalost, nakon prestanka seksualne aktivnosti, novostvoreni neuroni se brzo “gube”.

no je on taj koji popusti kako bi se riješio problem. Zašto treba da se izvinite: Ravnoteža je važna za vezu, a to je očigledni znak neravnoteže. Ako rijetko nudite izvinjenje, implicirate da ste vi uvijek u pravu bez obzira na sve. To je možda dobro za vaš ego, ali je loše za vezu. Nekoga ste osramotili ili ismijali Primjer: Pred svima ste ukazali na grešku prijatelja ili kole-

ge, a onda još nekoliko puta sve prisutne podsjetili na to. Zašto treba da se izvinite: Kad nekoga osramotite, to narušava njegovo samopouzdanje. Čak i ako nije namjerno, znaćete da ste prešli granicu prihvatljivog ako se osramoćeni postidi, povuče se ili postane tih. Tada imate obavezu da popravite štetu. Male laži Primjer: Rekli ste suprugu da ste platili ratu za kredit, a zapravo to još nijeste učinili (odugovlačenje, lijenost ili nedostatak novca, nije važno). Zašto treba da se izvinite: Laž, za razliku od ostalih prestupa, ima dodatni sloj negativnosti. Osim što ste napravili nešto što

“Nove moždane ćelije možete stvoriti fizičkom ili seksualnom aktivnošću, ali ako hoćete da one prežive u mozgu, moraćete da radite i mentalne vežbe”, objašnjava psiholog Trejsi Šors. Dok vas seks čini pametnijima, to sa druge strane ne mora obavezno da znači i da ćete imati više seksa ako ste pametniji. Ranija studija pokazala je i da seks umanjuje posljedice koje svakodnevna izloženost stresu ostavlja na mozak. Dakle, uživajte u seksu – bićete pametniji i osjećaćete se mnogo bolje. (Mondo)

Romantični filmovi kao lijek Gledanje romantičnih filmova podjednako efikasno smanjuje procenat razvoda među mladim parovima koliko i stručne, bračne terapije, rezultat je najnovijeg američkog istraživanja. Studija Ronalda Rodža, profesora psihologije na Ročester Univerzitetu u Njujorku i Tomasa Bredberija, direktora Instituta za odnose na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), pokazala je da gledanje i diskutovanje o ljubavnim filmovima s partnerom može da snizi stopu razvoda sa 24 na 11 odsto u toku prve tri godine braka. Ova jednostavna vježba, koja je ujedno i zabavna, omogućava parovima da prevaziđu probleme u braku, ističe se u studiji dvojice naučnika kojom je bilo obuhvaćeno 174 bračnih parova. Gledanje parova u filmovima, poput “Ljubavna priča”,

“Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Djevojka koju sam voleo” ili “Vrijeme nežnosti”, može da pomogne supružnicima da koriguju svoje

ponašanje i učvrste vezu, navode istraživači čiji je rad objavlje u časopisu Journal of Consulting and Clinical Psychology. (Mondo)


ŽENA 35

ĆETVRTAK, 6. 2. 2014. ALTERNATIVNI NAČIN ISHRANE

Savjeti za buduće vegane

N

JE

ZA DO K

1. Vaši prijatelji i rodbina će imati mnoštvo pitanja Ljudi su veoma osjetljivi kada je ishrana u pitanju, posebno kada u pitanje dovodite nešto u šta cio svoj život vjeruju. Najbolji način da spriječite bilo kakav konflikt jeste da naglasite da to činite zbog sebe i ličnih razloga i da vam to prija.

2. Trebaće vam suplementi vitamina B12 Ovaj vitamin prirodno dobijamo isključivo iz životinjskih namirnica tako da ćete morati da svoju ishranu obogatite suplementima vitamina B12. Ovaj vitamin održava nervne i krvne ćelije zdravima, a njegov manjak može dovesti do umora, zatvora, gubitka apetita, nervnih problema i depresije. Kako biste saznali koliko ovog vitamina morate da uzimate najbolje bi bilo da se konsultujete sa doktorom. 3. Trebaće vam vjerovatno i suplementi gvožđa Gvožđe dobijamo iz životinjskih namirnica i ono se lako apsorbuje. S druge strane, veganska ishrana sadrži gvožđe koje se teže apsorbuje tako da ćete morati da unosite više gvožđa. Dobri izvori gvožđa su suncokretove sjemenke, suvo grožđe i tamno, lisnato povrće. Namirnice bogate vitaminom C mogu pomoći apsorpciji gvožđa (crvene paprike, citrusi i brokoli). 4. Moraćete da pronađete nove izvore proteina Svaki obrok bi morao da sadrži i proteine. Oni pomažu rast ćelija i njihovo popravljanje. Najbolji izvori proteina su prirodna soja, sočivo, mahunarke i kvinoja. (Lepota i zdravlje)

OSVJEŽAVA

TO RA

P I TA

Veganstvo je prešlo veliki put od svojih skromnih početaka i sada je to izbor brojnih poznatih osoba koje su odlučile da iz svoje ishrane izbace sve namirnice životinjskog porijekla. Međutim, prije nego što i vi odlučite da se odreknete svih životinjskih proizvoda u svojoj ishrani, pročitajte četiri savjeta koji će vam biti od koristi…

Poštovani, Prošle godine mi je ustanovljena hijatus hernija veličine šljive. Tada sam dobila nexium 40 mg i gastroperidon koje sam pila mjesec i po dana. Poslije toga sam ih pila s vremena na vrijeme, kada imam bolove ili jaku kisjelinu. S obzirom na to da sam sada u drugom stanju (sa trećim djetetom, neplanirano) zanima me da li hernija predstavlja neki problem i da li je pametno da rodim treće dete, tj. da li to može da mi pogorša stanje? Ako je vaš odgovor DA, zanima me kakav porođaj preporučujete i kako da se vladam u trudnoći, sem praktikovanja određenog načina ishrane koji sam dobila? Da li postoje neki ljekovi koji mogu da se piju u trudnoći u slučaju da imam kisjelinu ili bolove u želucu? Pozdrav! Poštovani, Može vam praviti tegobe, tj. ona može da se uveća. Kako plod raste rašće i pritisak u abdomenu, a to nije razlog za prekid trudnoće. Carski rez je prihvatljiviji način od spontanog porođaja što se same kile tiče, mada i normalan porođaj nije kontraindikovan. (Lepota i zdravlje)

NAPOMENA: Pitanja za rubriku Pitajte doktora moćete postavljati putem e-maila filip.jovanovic@dnovine.me ili telefonom 077/ 300- 112 svakog radnog dana od 12 do 14 časova.

Mandarina i za njegu i za ljepotu

DEFINICIJA

Šta je to napad panike? Napad panike je iznenadna pojava straha koji uzrokuje nastanak ozbiljnih fizioloških reakcija, iako ne postoji stvarna opasnost ili stvaran uzrok takvih reakcija. Napad panike može biti jako zastrašujući. Kada se javi, možete misliti da gubite kontrolu, imate srčani udar ili da umirete. Veliki broj ljudi se jednom ili dva puta tokom života suoči s napadom panike. Problem u pravilu nestane čim osoba ni-

je izložena stresnoj situaciji koja je uzrokovala napad. No, ako patite od čestog i iznenadnog javljanja napada panike, možda patite od stanja koji se naziva poremećaj napadaja panike. Nekada se smatrao kao problem uzrokovan stresom, a danas se smatra stvarnim medicinskim stanjem. Napadi panike mogu značajno narušiti kvalitet života, ali terapija može biti jako djelotvorna.

PREPORUČUJEMO

Maska sa aspirinom za kožu bez bubuljica Da li ste znale da aspirin možete koristiti i u njezi svoje kože? Aspirin sadrži sastojak sličan salicilnoj kisjelini, koji pomaže u pilingu kože. Masku sa aspirinom je jednostavna napraviti, potrebna vam je voda i jogurt ili med uz aspirin, a odlična je za nježnu, očišćenu kožu bez akni. Koristite je kao pastu za blagi piling ili je nanesite na lice i ostavite 5 minuta da djeluje. U oba slučaja dobićete kožu koja je mekša, nježnija i blistavija. Recept za masku sa aspirinom za nježnu i kožu bez akni

Sastojci: 1. Četiri ili pet običnih aspirin tableta 2. Kašika ili dvije mlake vode 3. Med ili jogurt (opcionalno) Uputstvo: Pomiješajte aspirin sa tek toliko vode da dobijete pastu. Ukoliko želite gušću masku dodajte mrvicu meda. Ukoliko želite umirujuću masku dodajte malo jogurta. Nanesite masku u tankom sloju na lice i ostavite da se osuši. Očistite laganim pokretima.

DANSKA

Mandarina je voće blagog svježeg, mekog, toplog mirisa. Stvara dobro raspoloženje i osvježava. Ublažava nervozu i napetost. Mandarina sadrži najviše narandžastog pigmenta beta-kriptoksantina koji djeluje na kožu poput vitamina A. Na kožu djeluje obnavljajuće,jača elastičnost kože, otvara začepljene pore, zaustavlja stvaranje melanina, tamnog pigmenta odgovornog za stvaranje pjega na koži, pa se u kozmetici koristi u kompoziciji posvjetljivanja pjega. Takođe povoljno djeluje kod otečenih zglobova. Ljekoviti sastojak ove biljke je prije svega vitamin C koji učestvuje u sintezi kolagena i tako pojačava tonus kože. S obzirom da je jak antioksidans štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala spriječavajući prijevremeno starenje kože. Mirisna nota mandarine u SPA programu djeluje antistresno, umirujuće u svakom prostoru, u kući, kolima. Mandarina kao i svi citrusi podiže raspoloženje, opušta, podstiče radost, vedrinu i optimizam. Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primje-

njuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i koriste se za oštećenu kožu. Eterično ulje mandarine se dobiva hladnim presovanjem narandžaste kore zrelog ploda. Mandarine možete staviti u kupku do 5 kapi jer opušta i smiruje, a blaga je. Također, poput lavande, može se nakapati kraj jastuka za mirniji i bolji san. Jednu kap eteričnog ulja mandarine možete staviti i na vrat, kako bi udisali taj „veseli“ miris citrusa. U Francuskoj, gdje se eterična ulja tradicionalno uzimaju i oralno, jedna do dvije kapi eteričnog ulja mandarine se uzima naveče, pred spavanje, za čvršći i mirniji san. Važno je napomenuti da eterično ulje mandarine nije fototoksično i slobodno se može nanositi na kožu prije izlaganja suncu. Eterično ulje crvene mandarine je odličan dodatak mješavinama za sprečavanja strija za vrijeme trudnoće. Manje je poznato i da se koristi za njegu masne kože jer reguliše lučenje sebuma. Revitalizuje i kožu s proširenim i začepljenim porama. (male ženske teme)

Infekcije uzrokuju poremećaje raspoloženja Infekcije i autoimune bolesti mogu povećati rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, kao što je depresija, otkrivaju naučnici iz Danske. U istraživanju, u kojem je učestvovalo više od 3 miliona osoba, one koje su bile hospitalizovane zbog infekcija, su imale za čak 62% povećan rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, u odnosu na osobe koje su bile hospitalizovane zbog drugih razloga. Autoimune bolesti su bolesti tokom kojih imunološki sistem napada zdrave ćelije i tkiva. Rizik od nastanka poremećaja raspoloženja se dodatno povećavao svaki idući put kada su učesnici bili hospitalizovani. Naučnici, vjeruju da, ako se rezultati ovog istraživanja uzmu u obzir pri statističkoj analizi uzročnika poremećaja raspoloženja, bi se pokazalo da in-

fekcije uzrokuju čak 12% poremećaja raspoloženja. Prethodna istraživanja su pokazala da sama hospitalizacija povećava rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, pa naučnici planiraju da nastave istraživanje kako bi bili u potpunosti sigurni u tačnost rezultata. (centar zdravlja)


36 ŽENA

ĆETVRTAK, 6. 2. 2014. OBRATITE PAŽNJU

RECEPTI Predjelo

Glavno jelo

Domaći kolač

SASTOJCI:

1/2 kg crnog ili crvenog pasulja 3 kašike kima u prahu 2 glavice luka kašika morske soli veća glavica bi jelog luka 1/2 kašičice bibe ra 3 kašike parada jz pirea 1/2 kašičice kaje nskog bibera 1 l vode

Meksički pasulj Nalijte pasulj vodom i kad prokuva, tu prvu vodu ocijedite. Isjecite luk i sjedinite sve sastojke. Nalijte vodom i pustite da prokuva. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka na laganoj vatri dok pasulj ne omekša. Voda treba da se ukuva i da pasulj bude potpuno gust. Pazite da ne zagori, povremeno promiješajte. Prohladite i izmiksujte u blenderu da dobijete pire.

Desert

Punjene paprike SASTOJCI:

200 g pirinča 4 dl bujona 2,5 dl paradajz -soka 2 manja parada jza 80 g crnih mas lina bez koštice 1 kg žutih papr ika parče sira (125 g) origano

Stavite pirinač u 2,5 dl bujona i dodajte paradajz-sok. Kuvajte 20 minuta na blagoj vatri. Paradajz isjecite na četvrtine, odstranite sjemenke i isjeckajte ga na kockice. Sitno isjeckajte i masline. Paprike isjecite na polovine po dužini, pa im odstranite sjemenke. Jednu papriku isjeckajte i pomiješajte s maslinama i paradajzom, pa dodajte skuvanom pirinču koji je u potpunosti upio tečnost u kojoj se kuvao. To je masa kojom ćete puniti paprike i poređati ih u podmazan pleh. Isjeckajte ili izdrobite sir i stavite ga preko uzdužno punjenih paprika. Nalijte ostatak bujona u pleh i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta, dok se sir ne istopi. Pospite origanom.

Izbjegnite greške kod pripreme supe

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Pouljite pleh za pečenje. Pomiješajte bjelance i vanilu dok smjesa ne postane pjenasta, ali ne i previše čvrsta. Prosijte brašno, dodajte mu so i šećer i pomiješajte sa bjelancetom. Kafenom kašičicom smjesu nanesite na pleh, vodeći računa da ima dosta prostora između smjese. Rukama blago protresite pleh kako bi se smjesa razlila u kružne oblike. Pecite 5 minuta. Kolačiće odmah špatulom preručite na drvenu površinu i okrenite naopako. Kolačiće zatim prebacite u korpice za mafine ili kartonsku kutiju za jaja kako bi zadržali oblik.

SASTOJCI:

1 bjelance 50 grama šećera 30 g brašna kap esencije va nile malo soli

Vjerovatno vam se desilo da supa ne ispadne baš kao što ste očekivali, a nijeste svjesni u čemu je problem. Moguće je da ste napravili neku od najčešćih grešaka koje stoje na putu da vaša supa pokupi sve pohvale ukućana i gostiju. Koristili ste kupovni bujon Priznaćete da su domaći proizvodi često ukusniji, a vjerovatno i zdraviji. Zašto se onda ne biste potrudili i napravili domaći bujon. Dodajete tjestenine ili pirinač prerano Ukoliko ne želite da vam se pirinač ili tjestenine raspadnu tokom kuvanja, dodajte ih neposredno pred kraj kuvanja supe. Pirinču je potrebno 20 minuta da se skuva, a tjesteninama 10. Supa vri umesto da struji Ukoliko u receptu piše da supa treba blago da struji ne dozvolite da tečnost vri. Dok supa struji svi sastojci će postepeno ispuštati svoju aromu. Nijeste stavili dovoljno bujona Uživanje u supi podrazumijeva

tople, sočne zalogaje kašikom. Ne dozvolite da se supa previše kuva i dragocjena tečnost ispari. Zato je bolje da stavite i više bujona nego što je potrebno. Dodajete sve sastojke odjednom Namirnice se ne kuvaju na isti način i potrebno im je različito vrijeme da bi se skuvale. Mahunarke, sočivo i tvrdo povrće zahtijeva duže kuvanje, pa ih stavite u supu na početku kuvanja. Mekane sastojke dodajte pred kraj pripreme. Solite prije vremena Ako dodate so na početku kuvanja može se desiti da presolite supu. Sačekajte da se supa skuva skoro do kraja, probajte je i začinite po ukusu. Ne kuvate s ljubavlju Priprema supe zahtijeva mnogo ljubavi i truda. Ukoliko žurite i pripremate bez mnogo volje, može se odraziti i na ukus. Budite strpljivi, pustite da se supa kuva polako i imajte na umu da će svaki zalogaj ukusnog jela ugrijati, zasititi i usrećiti vaše ukućane i goste. (Stvar ukusa)

SPECIJALITET

Punjeni kotleti sa sirom

NAPRAVITE SAMI

Puter od susama Susam se spominje u vavilonskim spisima starim više od četiri hiljade godina, a pretpostavlja se da se gaji više od pet hiljada godina. Ovo sjeme sadrži više ulja od većine sjemena, a susamovo ulje je teško kvarljivo, ukoliko se priprema i skladišti na pravilan način. Susam sadrži dosta mangana i bakar, ali je i odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, vitamina B1, cinka i vlakana. Puter od susama možete napraviti od sirovog ili prepečenog, u zavi-

snosti od ukusa. Ukoliko želite jači ukus, susam možete peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumeni. U toku pečenja promiješajte sjemenke kako bi se ravnomjerno ispekle. Susam meljite u blenderu nekoliko minuta. Mljevenom susamu možete dodati i malo susamovog ili kokosovog ulja kako biste dobili glatku, kremastu masu. Puter od susama možete koristiti za prirpemu preliva za salatu, poslužiti kao prilog uz jelo ili koristiti pri pripremi kolača. (Stvar ukusa)

Ovčji sir i badem ovom jelu daju poseban ukus koji će vas odvesti pravo u Grčku. Sastojci: 4 svinjska kotleta so, biber 200 g ovčjeg sira 1 veza peršuna 2 kašike sjeckanih badema čili u prahu (za one koji vole ljuto) 2 kašike maslinovog ulja 1 glavica luka 2 čena bijelog luka začin od suvog povrća Priprema: Kotlete proprati, posušiti kuhinjskom krpom i svaki zarezati tako da se dobije neka vrsta “džepa” za punjenje. Meso i spolja i iznutra posoliti i pobiberiti. Isjeckati sir na kockice. Peršun oprati, posušiti i isjeckati. Izmiješati peršun, sir, bademe, malo soli i bibera. Dodati čili u prahu po ukusu (za one koji ne vole ljuto može i bez njega). Mješavinu staviti u džepove i zatvoriti čačkalicama. Zagrijati maslinovo ulje i pržiti kotlete sa svake strane oko 6–7 minuta. Izvaditi meso i držati ga na toplom mjestu. Isjeckati crni i bijeli luk, pa propržiti na masnoći

od prženja mesa. Naliti malo vode. Posoliti, pobiberiti i dodati začin od suvog povrća. Servirati meso i sos, a kao prilog loptice od pirinča i svježu salatu.

SUPERSAVJET: Kotlete možete i kratko da propržite na jakoj vatri (oko 2 minuta), a onda stavite u vatrostalnu posudu i pečete u rerni dok ne porumene.


37

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

MALI OGLASI

KUĆE/STANOVI P Nikšić - prodajem dobar trosoban stan 100m2+2 podruma, preko puta bolnice. Ugrađena PVC, klimatizovan, sunčan, na 1. spratu. 55.000 eura. Tel.067/272015

INekretnine ”Vektra”- Rimski Trg 44 Tel:fax: 382 20 235-651/235-631; Mob:069-024-904; 069-611-332

PRODAJA 26m2/6- St.Aer.; 24m2/6-Pobrežje; 30m2/6- Sity kvart 48m2/4- Ljubović; 43m2/2- St.Aer; 40m2/2-Blok VI; 67m2/4- Centar; 71m2/4- St.Aer; 71m2/1-Ljubović; 86m2/4- Blok VI; 98m2/1- Ljubović; 84m2/2-Blok V 140m2/6- Trg Vektre; 115m2/6-St.Varoš; 198m2/5P.Morače ( »Kroling«); Kuća 260m2, plac 260m2- Masline; Kuća 200m2, plac 520m2- St.Aer; Plac:1300m2-Dahna; 504m2-Masline;862m2-Dajbabe;

Provjerite zašto smo IN

E-mail:inekretnine@t-com.me; www.inekretnine.me; www.bokaprojekt.me

Prodajem kuću u Podgorici - Zabjelo, 100m2 na placu od 400m2. Kompenzacija za tri jednosobna stana ili fiksno 90.000 eura. Papiri 1/1. Tel.069/893-727

Izdajem manji jednosoban stan, bez balkona, 6. sprat, pogodan za studente, 28m2, iza Maše, 250 eura. Tel.067/666-966

Prodajem kuću, 84m2, na placu od 1.000m2 sa vinogradom i voćnjakom u naselju Murtovina. Tel.069/883-220

Izdajem namještenu garsonjeru ženskoj osobi, sve zasebno, klimatizovana, Masline. Tel.067/675-909, 020/612-291

Sutomore - Zagrađe, kuća u izgradnji 120m2 prizemlje i sprat, useljive 3 sobe i kupatilo. Cijena povoljna! Tel.069/069-148 Prodajem - mijenjam za stan poluzavršenu kuću 6km od grada na placu 3.000m2. Mjesto Drezga kod Rogama. Kuća je na 2 nivoa, 9 soba, 4 kupatila, američki stil. Tel.067/744430 I Izdajem dvosoban stan na Starom aerodromu preko puta škole "Pavle Rovinski" ili mijenjam za Preko Morače. Tel.069/370-629 Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992 Izdajem jednosoban namješten stan u Ulici kralja Nikole. Tel.069/607-537 Izdajem namješten stan u centru Podgorice. Cijena 350 eura. Tel.067/244-616

IZDAVANJE Poslovni p. 105m2 (su+pr)-P.Morače; 60m2(su+pr)-P.Morače Nam. stan: 48m2/4- kod Hrama; 73m2/1Momišići Nam.stan: 72m2/3-Momišići; 130m2/1-P.Morače Nenamj.stan: 60m2/3- P.Morače; 68m2/2- Zabjelo Nenamj.stan: 93m2/2- St.Aer; 100m2/1-Gorica C Nam. kuća: 250m2, plac 4.000m2-Tološi Nenamj. kuća 400m2, plac 10.100m2- Donja Gorica

Izdajem luksuzno namještenu garsonjeru, 32m2, Ulica mainski put, iznad autobuske stanice, Budva. Tel.069/566-716 Izdajem jednosoban nenamješten stan. Ulica 4. jula, Podgorica. Tel.067/567-624, 067/381-071 Izdajem namještenu garsonjeru u blizini "Bazara", Blok 5. Tel.067/055-888 SOBE Izdajem dvije sobe, špajz i kupatilo u Ulici Buta Lekića 4, Podgorica. Tel.067/493-200 Izdajem sobu studentima iza Studentskog doma, Podgorica. Tel.067/269-777 POSLOVNI PROSTOR Budva: Izdajem poslovni prostor 30m2 pogodan za više namjena. Plaćanje mjesečno. Tel.069/765-663

PLACEVI Prodaje se (može kompenzacija za stan) 13.000m2 zemlje, selo Orašje i 1.600m2, selo Grlić-Danilovgrad. Tel.069/073-331 Prodajem plac na Veruši, 400m2, ili mijenjam za automobil. Cijena 6.500 eura. Tel.067/390-767 Prodajem 2.000m2 zemlje, Donji Crnci, nedaleko od željezničke stanice u Spužu. Voda, struja, put. Tel.069/204-051 Prodajem plac u Zagoriču, 100 m od magistrale, 1.679m2, sa ucrtanim objektom od 1.016m2. Može zamjena za stanove ili dogovor sa investitorom. Tel.067-249-299 Prodajem plac u Donjim Crncima, 800m2, kilometar i po od željezničke stanice u Spužu. Put, voda, struja, m2/4 eura. Tel.067/390-767 VOZILA/AUTO DJELOVI Prodajem seata ibizu 1.9 TDI povoljno. 2001. godište. Tel.067/724-824 Prodajem ladu 112, 2003. godište, benzinac, prešla 100.000km, ili mijenjam za dizela uz moju doplatu. Tel. 069/370-629

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

Povoljno prodajem

IZDAJE SE

poslovni prostor 66 m2 Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609 -089

FORD MONDEO

Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, urađen veliki servis, nove gume... Odličan. Tel.067/265-605

Kupujem fiću u bilo kakvom stanju. Tel.067/833-411

Prodajem opel vektru, 97. godište, 1.6 16V, karavan, registrovan godinu. 1.300 eura. Tel.067/652-972 Prodajem reno clio 1.9D, 99. godište, četvoro vrata, registrovan godinu. Cijena 2.100 fi kslno. Tel.067/530-303 Prodajem BMW 118D, kraj 2006. Prešao 161.000 kilometara. Cijena 9.000 eura. Moguća kompenzacija. Tel.067/758-708 BMW X3, 2.0D, 2005. godište, 75.000km, odlično stanje, kao nov, manual. Tel.068/465-363

1.8 TDI 1997. godište CHIA oprema

067 24 99 11

..

USLUGE

. .

RAČUNOVODSTVO REGISTRACIJA PREDUZEĆA USTUPANJE ZAPOSLENIH SUDSKI PREVODIOCI

IAS, IFRS Certified

Ivana Đurašević +382 68 222 188 www.ekonomik.me

Top Service - First choice - Best price guarantee

Registracija preduzeća, likvidacije i knjigovodstvene usluge najjeinije, najprofesionalnije i najbrže. Tel.067/591-950, 020/511-925, 067/210-340

OBAVJEŠTENJE

Poštovani korisnici oglasnog prostora, obavještavamo vas da ste prilikom predaje oglasa dužni da na uvid pokažete ličnu kartu. Dnevne novine


38

ČETVRTAK, 6. 2. 2014.

MALI OGLASI

XL AUDIT DOO -

RAČUNOVODSTVO REVIZIJA CONSULTING REGISTRACIJA PREDUZEĆA

Hidroizolacija betonskih ploča, krovova, terasa, kupatila, bazena itd. Porodična tradicija i provjereni kvalitet su garancija posla. Tel.067/809-806 GRAĐEVINSKI MATERIJAL

067-225-003 | 069-319-737 M.MILJANOVA 13, PODGORICA (WWW.XLAUDIT.ORG)

REGISTRUJTE VAŠE VOZILO

PO NAJJEFTINIJOJ CIJENI (PUTNIČKO I TERETNO)

KERAMIKA ZA SVE UKUSE ul. Marka Radovića br.14, Podgorica 81000 Tel. + 382 20 221 560 ; + 382 68 000 374

E-mail: cercamp.me@gmail.com www.cercamp.me

Penzionerima na rate (3, 6 ili 12 mjeseci)

NASTAVA

Tel. 068 326 549

Dajem časove italijanskog jezika za osnovce i srednjoškolce, Podgorica. Tel.067/668-905

Bato Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 Prodajem majstorske violine. Tel.069/617-231

POSAO Tražimo djevojku ili mlađu ženu, toplu i nježnu osobu, za čuvanje i igru sa šestogodišnjom djevojčicom (okvirno tri sata dnevno). Zvati poslije 10 časova. Tel.067/398-891 Potreban serviser za mobilne telefone. Tel.067/912-0490

GRAĐEVINSKE USLUGE

LIČNO

Malim bagerima kopanje kanala, temelja, septičkih jama, ravnanje placeva-čišćenje, proboj puteva, miniranje, rezanje-bušenje betona, pikamer, vibro žaba, prevoz. Tel.069/297-222

Želim da upoznam stariju damu do 70 godina radi druženja, samo ozbiljne. Tel.068/487-538

Mali oglasi POPUST ZA MJESEČNI PAKET 22+8 GRATIS

Mali oglasi POPUST ZA MJESEČNI PAKET 22+8 GRATIS

za pravna lica 77 € Dimenzije 50x45mm

Klime - obične, inverter, multi, kasete, parapetne, kanalne... Prodaja, ugradnja, servis, dezinfekcija . Najpovoljniji! Tel.067/501-209, 068/501-209. www.klimescepanovic.com

Ako imate probleme u ljubavi, braku, neslogu, želite znati budućnost, treba vam talisman, c.magija vas uništava. Pozovite na 068/563-851

Servis: klima, frižidera, zamrzivača, veš-sudo mašina, šporeta, bojlera. Tel.069/073-264, 067/409-729

Moleraj-gletovanje-tapeti (krečenje ΄jupolom΄, povoljno). Tel.069/459-110

Klime fujitsu, midea, vivax, aux, obične, inverteri, multi. Prodaja, montaža, servis, dopuna freona, dezinfekcija. Garancija do 5 godina. Povoljno. Tel.069/020-997, 067/911-2598

Kupujem dinare, lire, perpere, medalje, ordenje, sablje, bajonete, ćemere, umjetničke slike, knjige, razglednice, poštanske marke, gramofonske ploče, srebrne predmete, od porculana i kristala. Tel.069/019698, 067/455-713

Vodoinstalateri, iskusni majstori, obavljaju sve vrste adaptacija kupatila, sitnih popravki, otčepljavanja, polaganja novih cijevi za kanalizaciju. Brzo, kvalitetno, povoljno. Tel.067/644-494

Tepih servis "Orkan". Mašinsko pranje, obostrano ribanje, ispiranje u bazenu. Dobijete čist i suv tepih za dva-tri dana. Tel.069/304-264

Klime - obične, inverteri, multi. Fujitsu, midea, vivax. Prodaja, montaža, čišćenje, dezinfekcija, popravke. Garancija do 5 godina. Tel.069/020-023, 067/342-392

RAZNO

Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Povoljno i brzo. Tel.069/020-102

Otčepljenje kanalizacije električnom sajlom wc šolja, sudopera, šahti, umivaonika i ostalog. Dolazim odmah po pozivu. Povoljno!!! Vukčević. Tel.069/655-444, 067/589-073, 068/654-474

APARATI/OPREMA

20. GODINA SA VAMA

069 020 010

za fizička lica 55 € Dimenzije 50x45mm

Mali oglasi POPUST ZA MJESEČNI PAKET

22+ 8 GRATIS

za pravna lica 154 € za fizička lica 110 €

Dimenzije 102x45mm

Mali oglasi do 20 riječi 1 dan 1 € Za svakih 5 plaćenih dana 2 dana gratis DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


39

četvrtak, 6. 2. 2014.

MALI OGLASI VAŽNI TELEfONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ................................................................ 122 Vatrogasna ......................................................... 123 Hitna pomoć ....................................................... 124 Tačno vrijeme ..................................................... 125 Telegrami ........................................................... 126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ........................................... 1180 Informacije ....................................................... 1181 Crnogorski telekom .........................................1500 Telenor..............................................................1188 M:tel ..................................................................1600 Elektrodistribucija .....................................633-979 Vodovod ...................................................... 440-388 Stambeno ...................................................623-493 Komunalno ................................................. 231-191 JP “Čistoća” ................................................ 625-349 Kanalizacije ................................................620-598 Pogrebno ....................................................662-480 Meteo ..................................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ......................................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ...................................... .............................................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija..................... 080-081-333 Montenegro Call centar ..................................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori ............................ 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga .......................116 666 Sigurna ženska kuća .......................... 069-013-321 Povjerljivi telefon ..............................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije ............................................... 611-534 Narcotics Anonymous ...........................067495250 NVO 4 LIFE.................. 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ........................................ 020-290-414 Samohrane majke ..............................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka...................................................... 618-395 Inspekcija zaštite prostora ........................281-055 Inspekcija rada ........................................... 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ............................265-438 Komunalna policija ............................ 080-081-222 Metrološka inspekcija ............................... 601-360, ...............................................................fax 634-651 Sanitarna ....................................................608-015 Tržišna ........................................................230-921 Turistička ....................................................647-562 Veterinarska ...............................................234-106 BOLNICE Klinički centar ............................................ 412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ......................................................648-823 Konik ........................................................... 607-120 Tuzi ..............................................................603-940 Stari aerodrom ...........................................481-940 Dječja ..........................................................603-941 Golubovci .................................................... 603-310 Radio-stanica .............................................230-410 Blok 5 ..........................................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .......................................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški......................................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF ............................ 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” .........................................020-641-651 Montvet.......................................................662-578 APOTEKE Ribnica ........................................................ 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog ........................... 241-441 ICN Crna Gora .............................................245-019 Sahat kula ................................................... 620-273 Biofarm .......................................................244-634 HOTELI Ambiente ....................................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .....................................406-500 Bojatours .................................................... 621-240 City ..............................................................441-500 Crna Gora ...................................634-271, 443-443 Evropa ........................................ 621-889, 623-444 Eminent ......................................................664-646 Keto............................................................. 611-221 Kosta’s ........................................656-588, 656-702 Lovćen ........................................................ 669-201 Pejović ........................................................ 810-165 Premier .......................................................409-900 Podgorica ...................................................402-500 TAKSI Alo taksi .........................................................19-700 SMS ........................................................069019700 Boom taksi.....................................................19-703 Bel taxi .......................................................... 19-800 City taksi ........................................................19-711 besplatan broj ....................................... 080081711 De lux taksi ....................................................19-706 Exclusive taksi ...............................................19-721 Hit taksi..........................................................19-725 Red line taksi .................................................19-714 SMS ........................................................068019714 Royal taksi .....................................................19-702 Oranž 19”.......................................................19-709 PG taksi ..........................................................19-704 Queen taksi....................................................19-750

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

VozoVi/trAins Zimski red vožnje važi do 07. juna 2014. godine. POLASCI IZ PODGORICE ZA: Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Subotica: 20.05 (brzi), Novi Sad: 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.25 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 18.20 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.15 (lokal), 6.27 (brzi), 8.20 (lokal), 10.10 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 16.50 (lokal), 18.00 (lokal), 19.29 (brzi), 21.10 (lokal), Nikšić: 07.00 (lokal), 8.05 (lokal), 11.20 (lokal), 14.00 (lokal), 16.10 (lokal),19.35 (lokal), 20.30 (lokal). POLASCI IZ BARA ZA: Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Subotica: 19.00 (brzi), Novi Sad: 19.00 (brzi), Podgorica: 5.25 (lokal), 6.35 (lokal), 09.00 (brzi), 10.20 (lokal), 11.35 (lokal), 14.05 (lokal), 14.50 (lokal), 16.40 (lokal), 18.30 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje:

Autobusi/bus

Andrijevica: 08:25, 09:00, 13:27, 15:30, 17:13. Aranđelovac: 21:35. Banjaluka: 20:25, 20:30 (subota i nedjelja), 21:20 (petak i ponedjeljak). Bar: 03:00, 05:00, 07:00, 07:34, 07:35, 07:50, 09:15, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:40, 19:50, 21:00. Beč: 00:30 subotom. Beograd: 00:40, 08:30, 09:45, 11:00 (svaki drugi dan), 19:00, 20:00, 20:45, 22:30, 23:00. Berane: 08:25, 09:00, 10:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13m 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 22:27, 23:00. Bijeljina: 20:25. Bijelo Polje: 00:30, 00:40, 06:58, 12:30, 13:09, 14:15, 19:00, 21:35. Bremen: 00:30 subotom. Budva: 00:30, 04:00, 05:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 22:25. Cetinje: 00:30, 05:00, 05:30, 05:45, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:25, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:45, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45,20:20, 22:25. Danilovgrad: 05:45, 06:14, 06:20, 06:29, 06:35, 06:54, 07:00, 07:00, 07:10, 07:15, 07:25, 07:30, 07:30, 07:30, 07:40, 07:45, 07:55, 08:00, 08:00, 08:16, 08:20, 08:25, 08:25, 08:29, 08:30, 08:59, 09:00, 09:00, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:30, 09:35, 09:50, 09:55, 10:00, 10:00, 10:16, 10:29, 10:29, 10:30, 10:45, 10:57, 11:00, 11:00, 11:20, 11:30, 11:30, 11:30, 11:37, 11:55, 12:00, 12:00, 12:05, 12:08, 12:16, 12:23, 12:29, 12:30, 12:50, 12:54, 13:,00, 13:00, 13:15, 13:30, 13:30, 13:30, 13:34, 13:35, 13:49, 13:50, 13:55, 13:55, 14:00, 14:00, 14:16, 14:20, 14:29, 14:30, 14:45, 14:53, 15:00, 15:00, 15:00, 15:07, 15:13, 15:15, 15:30, 15:30, 15:30, 15:45, 15:55, 15:57, 16:00, 16:00, 16:16, 16:29, 16:29, 16,30, 16:45, 16:50, 16:57, 17:00, 17:00, 17:00, 17:25, 17:30, 17:30, 17:45, 17:55, 18:00, 18:00, 18:16, 18:19, 18:29, 18:30, 18:57, 19:00, 19:00, 19:,10, 19:25, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 19:55, 20:00, 20:00, 20:16, 20:29, 20:30, 20:40, 20:55, 20:55, 20:57, 21:00, 21:00, 21:30, 21:55, 21:55, 22:00, 22:00, 22:10, 22:27,

5.25 (lokal), 09.00 (brzi), 14.50 (lokal), 19.00 (brzi), Nikšić: 18.30(lokal). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA: Beograd: 12.27 (brzi), 22.35 (brzi), Subotica: 22.35 (brzi), Novi Sad: 22.35 (brzi), Podgorica: 4.15 (brzi), 06.30 (lokal), 9.02 (lokal), 17.21 (brzi), 18.35 (lokal), Bar: 4.15 (brzi), 9.02 (lokal), 17.21 (brzi), 18.35 (lokal). POLASCI IZ NIKŠIĆA ZA: Podgorica: 06.25 (lokal), 08.40 (lokal), 09.50 (lokal), 12.40 (lokal),15.35 (lokal), 18.05 (lokal), 21.00 (lokal), Bar: 08.40 (lokal), 15.35 (lokal). INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-211-912; BIJELO POLJE: 050-478-560:

22:32, 23:40. Dizeldorf: 00:30 subotom. Dortmund: 00:30 subotom. Dubrovnik: 06:00. Frankfurt: 00:30 subotom. Gacko: 08:30, 10:50, 16:45. Glava Zete: 07:10, 15:07. Gusinje: 08:25, 13:27, 17:13. Herceg Novi: 00:30, 04:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19:45, 20:20. Kolašin: 00:40, 06:58, 07:00, 07:30, 08:25, 09:00, 10:00, 11:30, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:39, 14:50, 15:30, 15:45, 17:13, 18:00, 19:55, 20:05, 20:25, 21:35, 22:27. Kotor: 00:30, 06:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 14:23, 15:25, 15:45, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25, 00:30. Kragujevac: 08:30, 09:45, 11:00, 21:35, 22:27, 23:00. Kraljevo: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 22:27, 23:00. Kruševac: 16:30. Leskovac: 16:30. Luksemburg: 05:30 subotom. Nevesinje: 08:30, 10:50, 16:45. Nikšić: 05:45, 07:02, 06:35, 07:25, 07:40, 07:45, 08:05, 08:25, 08:30, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:35, 10:50, 10:29, 10:45, 10:50, 11:20, 11:37, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:55, 14:30, 14:45, 15:13, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16:45, 16:50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 19:10, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:40, 20:55, 20:55, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40. Niš: 10:00, 16:30, 20:15. Novi Pazar: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 23:00. Novi Sad: 20:45, 22:30, 23:00. Peć: 07:45, 21:30. Petrovac: 06:00, 07:00, 11:45. Plav: 08:25, 13:27, 15:30, 17:13. Pljevlja: 05:45, 07:00, 07:30, 10:00, 11:30, 12:00, 14:38, 14:39, 14:50, 15:57. Plužine: 07:40, 09:30, 13:3 , 23:40. Priština: 21:30. Prizren: 07:45. Sarajevo: 07:40, 09:30, 13:35, 23:40. Skoplje: 20:05 osim ponedjeljkom. Subotica: 20:45, 22:30. Šavnik: 05:45, 13:55, 12:00, 14:38, 15:57. Tivat: 00:30, 05:00, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:50, 08:15, 08:30, 10:29, 11:55, 12:55, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45. Trebinje: 10:50, 16:45. Ulcinj: 03:00, 07:34, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:50,21:00. Žabljak: 05:45, 13:55, 14:38, 15:57.

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVioni/AirplAnes Informacije sadržane u redu letjenja predstavljaju letoveplaniranenadan25.10.2013. godine.Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacijeobrateslužbizarezervacijenatel:9804,poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica-Beograd: svim danima 07:30 i 18:00. Beograd-Podgorica: svim danima 08:50 i 19:20. Tivat-Beograd: svim danima 08:15,petkom i nedjeljom 14:00. Beograd-Tivat: svim danima 15:20, petkom i nedjeljom 09:35. PodgoricaBeč: ponedjeljak, srijeda i subota 08:05, ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak i nedjelja 15:00. Beč-Podgorica: ponedjeljak, srijeda i subota 10:50, ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak i nedjelja 12:50. Podgorica-Ljubljana: petak i nedjelja 15:50, ponedjeljak, srijeda i četvrtak 15:45. Ljubljana-Podgorica: petak i nedjelja 17:30, ponedjeljak, srijeda i četvrtak 14:00. Podgorica-Frankfurt: srijeda, petak i nedjelja 11:35. Frankfurt-Podgorica: srijeda, petak i nedjelja 14:40. PodgoricaCirih: srijeda, petak i nedjelja 10:30. CirihPodgorica: srijeda, petak i nedjelja 13:30. Podgorica-Rim: utorak 10:50, petak 10:45, nedjelja 17:00, ponedjeljak, četvrtak i subota 12:20. Rim-Podgorica: utorak 15:00, petak 14:00, nedjelja 19:00, ponedjeljak, četvrtak i subota 10:00. Podgorica-Moskva: četvrtkom i nedjeljom 10:10. MoskvaPodgorica: četvrtkom i nedjeljom 17:10. Tivat-Moskva: utorkom i subotom 08:50. Moskva-Tivat: utorkom i subotom 15:50. Podgorica-Pariz: utorkom i subotom 10:20. Pariz-Podgorica: utorkom i subotom 14:00. Podgorica-Bari-Podgorica i Podgorica-Napulj-Podgorica (svakog drugog petka i nedjelje naizmjenično, u popodnevnim časovima). Podgorica - Ljubljana : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 14:25, petkom i nedjeljom u 17:30. Letovi sa konekcijom preko Ljubljane: Podgorica – Amsterdam: srijeda u 16:10 i nedjelja u 15:50. Amsterdam - Podgorica : ponedjeljak i petak u 10:15. Podgorica - Beč: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Beč – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:55, petkom i nedjeljom u 9.55. Podgorica – Brisel: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Brisel – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:20, nedjeljom u 10:10. Podgorica – Cirih: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Cirih – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i nedjelja u 10:00. Podgorica – Frankfurt: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Frankfurt – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 12:35, srijeda, četvrtak i nedjelja u 9:10. Podgorica – Minhen: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Minhen – Podgorica: ponedjeljak,

Podgorica-Beograd: ponedjeljak, utorak, četvrtak 08:50, 15:40,20:50, ostalim danima 15:40, 20:50. BeogradPodgorica: ponedjeljak, utorak, četvrtak 07:20, 14:10, 18:50, ostalim danima 14:10, 18:50. Tivat-Beograd: svim danima 09:40 ,15:40. Beograd-Tivat: svim danima 08:00, 14:10. Beograd-Frankfurt-Beograd: svim danima polazak u 12:00, povratak 14:50. Beograd-AmsterdamBeograd: svim danima polazak 08:20, povratk 11:50. Beograd-Dizeldorf-Beograd: svim danima polazak 08:05, povratak,11:05. Beograd-Beč-Beograd: svim danima polazak 07:55, povratk 10:45. Beograd-Moskva-Beograd: svim danima polazak 13:50, povratak 19:35. BeogradSarajevo-Beograd: svim danima polazak 14:10, povratak 06:30. Beograd-Skoplje-Beograd: svim danima polazak 21:40, 14:00, povratak 06:00, 15:30. Beograd-AtinaBeograd: svim danima tri leta dnevno. Beograd-LondonBeograd: svim danima polazak 10:35, povratak 13:40. Beograd-Cirih-Beograd: svim danima polazak 07:20, 18:40, povratak 09:55, 21:20. Beograd-Rim-Beograd: svim danima polazak 07:45, 17:50, povratak 10:20, 20:40. Beograd-Pariz-Beograd: svim danima polazak 07:25, 17:25, povratak 10:55, 21:05. Beograd-Brisel-Beograd: ponedjeljak, srijeda 07:20, petak 15:00, povratak 10:25 i 18:10. Beograd-Kopenhagen-Beograd: četiri puta sedmično sa tri leta dnevno. Beograd-Berlin-Beograd: pet puta nedjeljno sa tri leta dnevno. Beograd-ŠtutgartBeograd: tri puta nedjeljno sa dva leta dnevno. BeogradSolun-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-VaršavaBeograd: tri puta sedmično. Beograd-Milano-Beograd: pet puta sedmično. Beograd-Stokholm-Beograd: pet puta nedjeljno. Beograd-Geteborg-Beograd: subotom polazak 13:25, povratak 16:45. Beograd-Sabina Gocken-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Tel Aviv-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Prag-Beograd: od 01. decembra. Beograd-Abu Dabi-Beograd: pet puta sedmično. Beograd-Banja Luka-Beograd: od 10. decembra. Beograd-Bukurešt-Beograd: od 10. decembra.

Sve informacije i rezervacije putnici mogu dobiti u poslovnici –Vuka Karadžića telefoni 020/664-740, 664750/664-730,callcentar020/290-240,fax665-330.Radno vrijeme poslovnice 09:00 do 17:00. Mail adresa podgoricato@jat.com Rado vrijeme poslovnice na aerodromu2sataprijeleta.Telefoni 020/653051/653-050.Cargo sluzba JAT airwaysa od 07:00-14:00. Tel. 020-653-051 Moskva – Tivat: utorak, četvrtak, subota 13.10 Tivat – Moskva: utorak, četvrtak, subota 15.30 Kontakt telefoni Predstavnistva kompanije S7 airlines u Crnoj Gori su:+382/67/23-07-78; +382/67/67-65-66 srijeda i četvrtak u 8:55, petkom i nedjeljom u 8:55 i 13:45. Podgorica - Istanbul : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Istanbul – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 12:25, petkom i nedjeljom u 12:25. Podgorica – Pariz: nedjeljom u 15:50. Pariz – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 11:10. Podgorica – Kopenhagen: nedjeljom u 15:50. Kopenhagen - Podgorica : četvrtak i petak u 9:50. GeneralnizastupnikzaCrnuGoru,SrbijuiBosnuiHercegovinu OKIAIRINTERNATIONAL.Informacijeirezervacijenatelefone: 020/201-201,241-154,mob.067/241-154

Podgorica – Rim (FCO): ponedjeljak12.00,utorak10.30, četvrtakisubota11.50,petak 08.30,nedjelja17.00. Rim (FCO) – Podgorica: ponedjeljak,četvrtakisubota09.40,utorak12.40, petak10.30,nedjelja19.00. Informacije:OKIAIRMONTENEGRO,generalnizastupnik zaCrnuGoru,Podgorica,020/201201,201202


TV PROGRAM Film

06:20 07:20 08:05 08:55 09:00 09:45 10:45 13:00 14:15 15:30 15:35 15:45 16:15 17:00 17:45 18:30 18:55 19:00 19:25 21:15 23:30 23:45 00:15

Crtana serija:Musti Paklena kuhinja Serija:Okrug Oranž/r Dječija emisija-Mozgalica Tačno 9 Serija:Odbačena/r Film:F.I.S.T./r Tačno 1 Serija:Domaćice sa Bosfora/r Crtana serija:Musti Crtana serija:Hapeti Exploziv Paklena kuhinja/r Serija:Odbačena Serija:Okrug Oranž Exkluziv Dječija emisija-Mozgalica Vijesti Prve Serija:Domaćice sa Bosfora Film:300 Exkluziv/r Exploziv/r Serija:Domaćice sa Bosfora/r

PRVA Serija:Okrug Oranž 17.45

06.30 09.35 10.00 11.05 12.00 12.25 13.00 13.05 14.10 15.30 16.10 16.55 18.05 18.50 19.30 19.55 20.05 21.00 22.00 22.30 23.00 23.40 00.00

Dobro jutro Crna Goro Muzika Dnevnik Naučno – obrazovni program Vijesti Serija: Plesna akademija Vijesti Serija: Mjesto zločina/r Naučno – obrazovni program/r Dnevnik 1 Serija: Monk Radni dan Serija: Sulejman Veličanstveni/r Serija: Office/r Dnevnik 2 Sport Serija: Sulejman Veličanstveni U centar Dnevnik 3 Serija: Office Argument Serija: Mjesto zločina Vijesti

RTCG 1 Argument 23.00

06:50 07:00 11:00 11:50 12:00 14:00 14:45 15:00 15:50 16:00 16:30 18:00 18:30 19:30 20:00 21:00 22:00 23:45 00:00 02:00

City kid’s Dobro jutro Ami g show/r City Bračni sudija/r Serija: Sila/r City Serija: Simar City Serija: Nakuša Film: Orkestar jedne mladosti Info Monte Serija: Oluja Serija: Mala nevjesta Serija: Sila Paparazzo lov Sve za ljubav City Film: Dolanov kadilak Film: Skitnice na plaži

PINK Paparazzo lov 21.00

07:30 10:00 10:30 11:30 12:00 13:20 14:00 14:35 14:40 15:40 16:30 16:50 17:00 17:45 18:30 19:10 19:55 20:35 20:50 22:00 22:15 22:25 00:30 00:40

Boje jutra Vijesti u 10 Serija:Prija/r Extra lifestyle Vijesti u 12 Serija: Mezimica Vijesti Extra lifestyle Serija: Larin izbor Serija: Ruža vjetrova Vijesti u pola 5 Extra lifestyle Serija: Prija Lud, zbunjen, normalan Vijesti u pola 7 Serija: Zora dubrovačka Serija: Mezimica Extra lifestyle Načisto sa Petrom Komnenićem Vijesti Sport Serija: Operativci Extra lifestyle Film:Banana Dzo/r

VIJESTI Serija: Zora dubrovačka 19.10

Sport

Informativa

07:00 Crtani film 08:30 Top Shop 09:00 5 do 5/r 10:00 Neki to vole zorom 11:00 Kuhinjica 11:30 Divlja ljepota 12:00 Film 14:00 Specijalna emisija: Isječci iz crnogorske istorije/r 15:00 Top Shop 15:30 Kuhinjica 16:00 Radio u boji 16:30 Divlja ljepota 16:55 5 do 5 18:00 Forum 18:15 Film 20:00 Forum 20:15 Znakovi pored puta 21:15 Film 23:00 Forum 23:15 5 do 5/r 00:15 Znakovi pored puta/r

ATLAS Radio u boji 16.00

TV PREPORUKA DOLANOV KADILAK Pink 00.00

09.00 10.00 11.30 12.00 12.05 12.50 15.00 17.00 18.00 19.00 20.45 21.30

Profesor Robinson i njegova žena Elizabet pokušavaju da dobiju dijete. Dok su jahali kroz pustinju, Elizabet je vidjela kako trgovac ljudima, Džimi Dolan, ubija dva kojota i jednog ilegalnog imigranta i odlučuje da čitav incident prijavi policiji. Uloge: Kristijan Slejter, Emanuela Vožije, Ves Bentli, Greg Brik, Ejdan Divajn.

22.25 23.10

Strani dok. program Serija: Zakon i red Dječiji program Vijesti Strani dok.program: Kina trijumf/r Film: Slutnja Strani dok. program Strani dok. program: Kina trijumf Serija: Ncis-LA/r Košarka-ZKMRL: Budućnost-Celje Serija: Ncis-LA Serija: Na obalama Mediterana Serija: Zakon i red Radni dan/r

RTCG 2 Košarka: Budućnost-Celje 19.00

07:00 10:15 10:30 10:45 11:00 12:15 15:15 15:45 16:00 16:45 17:00 17:15 18:15 18:45 19:00 21:30 22:00

Uz jutarnju kafu – uživo Zabava Ekstremno Smijeh kao Lijek Crtani film Texas Holdem Poker Smiješna Top Lista Na Domaćem Terenu - premijerno Zabavni Magazin - uživo Žestoko Zabava Ekstremno Konzilijum - premijerno Svijet Sporta – premijerno Texas Holdem Poker Goleada/r Mini Fudbal – premijerno

777 Konzilijum - premijerno 18.15

08:30 09:00 10:45 11:15 11:45 12:30 13:00 14:00 14:30 15:30 17:30 19:10 20:15 20:55 22:10 22:10 23:30 00:00

Aljazeera Lijek iz prirode Zdravo jutro Hrana i vino Farma, prvi dio Nokaut Interfejs Aljazeera Lijek iz prirode Astro num caffe Hrana i vino Mbc dnevnik Plodovi zemlje Farma Interfejs Oglasi Aljazeera Astro num caffe

MBC Plodovi zemlje 20.15

u Srba 15:02 Verski kalendar 15:02 Eko karavan 16:02 Opšteobrazovni program 17:02 Epizode 17:02 Pregled Viner štediš superlige 17:02 Odbojka - Prvenstvo Srbije 20:02 Metropolis 20:02 Mesto za nas 21:02 Epizode 21:02 Ja i ti 23:02 Bunt HRT 1 11:02 Abeceda zdravlja 12:02 Znaj da te volim 12:02 Sport 12:02 Dnevnik 13:02 Reporteri 14:02 Dokumentarni film 14:02 Društvena mreža 14:02 Vrijeme 14:02 Vijesti uz hrvatski znakovni jezik 14:02 Vijesti iz kulture 14:02 Abeceda zdravlja 15:02 Društvena mreža 16:02 Heartland 117:02 Hrvatska uživo 17:02 Vijesti 18:02 Turistička klasa 18:02 Naši i vaši 19:02 Sport 19:02 Dnevnik 20:02 Vrijeme 20:02 Večer na 8. katu 20:02 Labirint 21:02 Borgen - sjedište moći 22:02 Dnevnik 23:02 Sport HRT 2 10:25 Dr. Oz 11:05 Uredite svoj životni prostor 11:30 Ideje za uređenje doma 12:00 Hotel dvorac Orth 12:45 Nordij-

Svježi u dan Crtani filmovi Putopisi /r. Anegdota iz života Životinjske lakrdije Crtani film-Mumijevi Tragom prirode Dzet set /r. Auto Shop /r. Dzet set Životinjske lakrdije/r. Anegdota iz života Crtani film /r. PG Raport Info Zelena patrola Jeta e Kosove em.4 / Produkcija “BIRN” Kosovo 00:00 Ponoćni Info

MONTENA Zelena patrola 21.35

DANAS U GRADU

KABLOVSKE TELEVIZIJE RTS 1 08:02 Jutarnji program 09:02 Vesti RTS 09:02 Otpisani 10:02 Sasvim prirodno 10:02 Moja lepa Srbija 11:02 Zavičaj: Zimske priče 11:02 Crkve brvnare u Srbiji 11:02 Vesti RTS 12:02 Dnevnik RTS 12:02 Sport plus 12:02 Mesto zločina: Njujork 13:02 Evronet 13:02 Srbi u Holivudu 14:02 Zlatna ploča: Miroslav Ilić 15:02 Ovo je Srbija 15:02 Vojna akademija 16:02 TV Zabavnik 17:02 Dnevnik RT Vojvodina 17:02 Šta radite, bre 17:02 Beogradska hronika 18:02 Oko magazin 19:02 Dnevnik RTS 19:02 Slagalica 20:02 Vojna akademija 21:02 Da, Možda, Ne 22:02 Vesti RTS 22:02 Ako mi se dogodi RTS 2 10:02 Srpske sportske legende 11:02 Opšteobrazovni program 11:02 U svetu 12:02 Beokult 12:02 Dušan Toroman i So RTS 13:02 Trezor 14:02 Priče o Frojdu 14:02 Čudna neka škola: Gimnazija u Orahovcu 14:02 Zebra, znak, semafor 14:02 Priče o rečima 15:02 Političke ideje

07:02 09:15 10:15 11:30 11:40 12:00 12:40 13:20 14:20 16:50 18:20 19:15 19:30 20:00 21:00 21:35 22:00

ska kuhinja Tareqa Taylora 13:10 Obično čudo 14:35 Glazba, glazba... 14:45 Degrassi: Novi naraštaj 15:10 Whistler 15:55 Kuhajmo zajedno 16:00 Regionalni dnevnik 16:30 Školski sat 17:00 Zagreb 19:00 Dr. Oz 19:40 TV vrtić 19:50 Laboratorij na kraju svemira 20:05 Soči 2014.: Uvodna emisija 21:10 Plaćenici HBO 10:02 Čista prošlost 11:02 Holivud na snimanju 12:02 Pazi, lopta! 13:02 Prozor u srce 15:02 Ledeno doba 4: Pomeranje kontinenata 17:02 Do ludila 18:02 Bela žaba 20:02 Gospodari ulice 2 21:02 U potrazi za Šugar Menom FOX LIFE 11:15 Ali Mekbil 12:05 Ukrasi moj dom 12:30 Ukrasi moj dom 12:55 Kako izgledam? 13:45 Projekat “Modna pista” 14:35 Džejmi Oliver: Revolucija u ishrani 15:30 Seks i grad 16:00 Seks i grad 16:30 Kugar Taun 16:55 Kugar Taun 17:20 Emili Ovens 18:10 Očajne domaćice 19:05 Gimnazijske traume 20:00 Ljubavnice

20:55 Pozovite babicu 21:50 Privatna praksa 22:45 Seks i grad FOX CRIME 11:10 Pisac i detektiv 12:00 Ubrzana istraga 12:55 Nesavršeni zločin 13:50 Mornarički istražitelji: Los Anđeles 14:40 Tihi Svedok 15:35 Bostonski advokati 16:25 Red i zakon 17:10 Mornarički istražitelji 18:00 Transporter 18:55 Nesavršeni zločin 20:00 Ubrzana istraga 20:55 Mornarički istražitelji: Los Anđeles 21:50 Detektiv na Floridi ARENA SPORT 11:02 Lyon - Troyes 13:02 Barcelona Real Sociedad 15:02 Fudbal - Borussia Dortmund TV 16:02 Real Madrid - Atletico Madrid 18:02 FIBA World Basketball: Magazin 18:02 Crvena zvezda - Borac, četvrtfinale 20:02 TOP 16 Manchester United 21:02 Radnički KG - OKK Beograd, četvrtfinale 19:45 Svet fudbala 20:30 Piacenza - Zenit Kazan 22:15 Na današnji dan 22:30 NBA Action 23:00 Max Bet Vesti

BIOSKOP CINEPLEXX

Džastin i hrabri vitezovi 3D sinh. 16:15; Džek Rajan: Regrut iz sjenke 19:30; 22:40; Justin Bieber’s Believe Digital cinema 15:00; Montevideo, vidimo se! Digital cinema 22:15; 18:30; 21:30; 15:30; 17:00; 20:00; Povratak u ring Digital 18:00; 20:30; Spasavanje G. Benksa Digital cinema 16:45; Tajni život Voltera Mitija 19:45; Vuk sa Vol Strita Digital cinema 22:00; Zaleđeno kraljevstvo 3D sinh. 15:15; 17:15; Lego 3D 15:15; 17:30 ; 19:30;


Izdanje 06. februar 2014.  

Izdanje 06. februar 2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you