Page 1

64

DANAS

strane

50¢ UTORAK, 17. 6. 2014. BROJ 869/ GODINA III IzdavaÄ?: Media Nea d.o.o. Prvi broj izaĹĄao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC NIKIĆ, www.dnevne.me,redakcija@dnovine.me

OBDUKCIJA TREBA DA POKAĹ˝E KAKO JE PREMINULA DJEVOJÄŒICA â—? 13

Policija istraĹžuje smrt bebe od Ä?etiri mjeseca

SPECIJALNI

DODATAK:

MODA Na 12 strana Dnevne novine vam poklanjaju veliki broj modnih predloga za muĹĄkarce i Ĺžene i informacije o najsavremenijim svjetskim trendovima...

NAGRADNA IGRA

100.000

EURA

Vladan Joković

VRIJEDNI AUTOMOBILI

â—? 11 POGREĹ NA TRANSAKCIJA

CARINA NEĆE DA VRATI DUG PRVOJ BANCI

FUDBAL â—? 6263

NAGRADNA IGRA

Njemci se poigrali sa Portugalom RUKOMET â—? 58

Lavovi ne uÄ?e na greĹĄkama

â—? 19 KVOTE ZA DOKTORE

SISTEMOM DANAS â—? 16 LIMITIRAJU OÄŒEKUJU IZDAVANJE NAS OBILNE LJEKOVA PADAVINE


2 AKTUELNO

UTORAK, 17. 6. 2014.

●NEZVANIČNO Kako mi je dosadno, nemaš pojma.

Ja mislim da Vujicu ne boli glava niti je Dušku dosadno.

E, i mene boli glava, puče mi.

Ja mislim da treba da ih demantujemo. Da napišemo, demantujemo da Lazovića boli glava i da je Markoviću dosadno.

HERCEG NOVI

Maškare u Kolašinu

SNP isključio četiri odbornika iz stranke

Nema slave na brzaka

●7

PET KANDIDATA

Karnevali su neotuđivo obilježje primorskih gradove. Iako gotovo po pravilu samo gradovi na moru baštine karnevalsku tradiciju, jedan se gradić na sjeveru države još 60-tih godina proteklog vijeka drznuo da se upusti u karnevalske fešte. Za karneval je najviše bila zainteresovana upravo kolašinska studentska omladina koja je bila na studijama u Beogradu.

Danas ističe konkurs za izbor VDT ● 13

Kultna bosanskohercegovačka rok grupa Teška industrija objavila je duetsku numeru “Žena za utjehu” sa Slavonia bendom. Frontmen benda Ivica Propadalo DN otkriva da je novi album dobrano u pripremi, te da će nakon 40 godina Industrija privući novu publiku.

Meteo

● 42

Odbrana Lazareta teškim oružjem

Crna Gora

Žestoki okršaj između narkodilera i policije dogodio se juče pred zoru u albanskom selu Lazaret, poznatom po gotovo neometanoj proizvodnji marihuane. Kako su izvijestili regionalni, ali i svjetski medijii, članovi bande upotrijebili su granate, minobacače i mitraljeze protiv stotina policajaca koji su pokušali da uđu u selo tokom akcije suzbijanja proizvodnje narkotika.

● 25

05:04 20:23

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva JADRAN: Herceg Novi More malo do umjereno talasasto. Nikšić Vjetar umjeren do jak Kolašin južnih i istočnih smjerova. Žabljak Pljevlja Temperatura vode na otvoBijelo Polje renom moru oko 22 stepena.

DANAS

Oblačno i nestabilno sa kišom i grmljavinom. U centralnim i južnim oblastima povremeno jača kiša i obilnije padavine.

Danas

Sjutra rušenje Trim bara

● 47

Važno je da su srušili, nije važno što ne grade

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

19 20 22 21 20 13 10 8 12 14

21 21 23 22 21 14 12 10 14 15

24 25 25 24 24 19 18 14 17 20

28 29 28 29 28 23 20 16 22 23

SJUTRA

Na jugu promjenljivo a na sjeveru pretežno oblačno, povremeno sa kišom, ponegdje pljuskovi sa grmljavinom.

● 17

Nakon što su prije dvije i po godine porušeni privremeni objekti u Ulici serdara Šćepana da bi se, po planu koju je uradila Agencija za planiranje opštine Nikšić, izgradila saobraćajnica i zelene površine, na toj lokaciju osim građevinskog otpada nema ništa. Pored toga što je pitanju još jedna u nizu nezavršenih lokacija u samom centru grada, vlasnici porušenih objekata pitaju se zašto objekti nijesu uklonjeni neposredno pred početak radova.

● 21


AKTUELNO 3

UTORAK, 17. 6. 2014.

PREDSJEDNIŠTVO ODLUČILO

Zeleno svijetlo za Plav i Rožaje P redsjedništvo Socijaldemokratske Partije usvojilo je na jučerašnjoj sjednici Platformu kao osnov za razgovore o zajedničkoj platformi u okviru koalicije “Evropko lice Podgorice”.

Platforma koja će biti osnov za razgovore sa Pozitivnom će, kako se navodi u saopštenju SDP, biti zasnovana na izbornom programu koalicije za uspostavljanje profesionalne i stručne administracije, kao i na obećanjima datim građanima u izbornoj kampanji. Kako se dodaje u saopštenju koje potpisuje portparol Mirko Stanić, Predsjedništvo je konstatovalo da je ključni kriterijum za formiranje lokalnih vlasti prihvatanje temelj-

LOKALNA VLAST

nih programskih opredjeljenja SDP-a, posebno u oblasti vladavine prava kao primarnog zahtjeva u evroatlantskim integracijama. “Predsjedništvo je dalo uslovnu saglasnost opštinskim odborima Plava i Rožaja za formiranje koalicija radi ostvarivanja programske politike partije. Predsjedništvo je usvojilo Platforme o osnovama za razgovore o formiranju vlasti u opštinama Bijelo Polje, Bar i Pljevlja”, navodi se u saopštenju SDP-a. V.K.

DN SAZNAJU

Socijaldemokrate odredile Razgovori sa PCG pregovaračke timove u naredna dva dana

Predsjedništvo SDP je juče donijelo odluku o određivanju pregovaračkih timova za razgovore o formiranju lokalnih vlasti kojima će koordinirati vrh partije. SDP je ranije formirao pregovarački tim u Podgorici na čijem čelu će se nalaziti potpredsjednik stranke Vujica Lazović, a kojeg još sačinjavaju Raško Konjević, Damir Šehović i Đorđe Suhih. Socijaldemokrate su takođe formirale

i pregovarački tim za razgovore o formiranju vlasti u Baru i to na čelu sa predsjednikom OO Mićom Orlandićem i članovima Sulejmanom Šabovićem, Damirom Rašketićem i Osmanom Subašićem. Na čelu pregovaračkog tima Opštinskog odbora SDP za buduće koalicione pregovore u Pljevljima je Kenan Hrapović, a članovi su Belma Hadžiosmanović, Munir Redžović i Sabahudin Delić.

Pregovori oko usaglašavanja zajedničke Platforme između Socijademokratske partije i Pozitivne Crne Gore, prema nezvaničnim saznanjima u vrhu koalicije “Evropsko lice Podgorice”, trebalo bi da se održe u naredna dva dana. Predsjedništvo SDP-a je na jučerašnjoj sjednici usvojilo Platformu koja će biti osnov za razgovore o zajedničkoj platformi u okviru koalicije “Evropsko lice Podgorice”, a koja je zasnovana na izbornom programu kolicije za uspostavljanje profesionalne i stručne administracije i obećanja građanima u izbornoj kampanji.

EDITORIJAL

JASMINA MUMINOVIĆ urednica

ŠIFROVANE PORUKE Već od prvog izlaganja odbrane kontroverznog Pljevljaka Darka Šarića, koji se tereti da je vođa jedne od najvećih balkanskih narko bandi, mnogoljudnu laičku javnost zbunio je svojim šarlatanskim nastupom. Da li je famozni Darko Šarić zaista takav ili je to, pak, dobro pripremljen scenario za ono što dalje slijedi, bilo je pitanje svih pitanja. Njegove nedovršene rečenice, protkane šifrovanim izrazima, sa ironičnim podsmijehom, ali i sa pokojim umetnutim benignim komentarom, zabavljale i ujedno zbunjivale javnost. Istovremeno, čelnici pređašnje srpske vlasti i kompletna policijska vrhuška, nijesu imali miran san. Opravdano, kako se ispostavilo, dok se čekalo na koga će prvo da udari, Šarićevo klupko optužbi počelo je da se odmotava. Prva žrtva je Rodoljub Milović, rođeni Nikšićanin, u policijskim krugovima poznat kao jedan od najvećih operativaca kriminalističke policije i to na regionalnom nivou. “General Papaja”, kako ga je prozvao Šarić, dobio je epitet tvorca montirane afere protiv njega, a ujedno kako to obično biva u klanovskim podjelama, plaćenik one druge suparničke mafije, takozvanog “zemunskog klana”. U crnogorskim bezbjednosnim krugovima “General Papaja” poznat je kao operativac, uvijek spreman za saradnju sa crnogorskom policijom, tokom koje se samo u minulom periodu izrodilo nekoliko riješenih likvidacija upravo ovih zavađenih klanova. Ko je naredna žrtva Šarićević šifrovanih poruka, sada su samo naznake.


4 POLITIKA

UTORAK, 17. 6. 2014.

NAGRADNA IGRA VRIJEDNA

100.000 €

DOBITNIK BIRA AUTOMOBIL ODLUKA VLADE O PRIMJENI ZAKONA

MANS: Hroničan nedostatak političke volje MANS je juče saopštio da stav Vlade da sada nema novca za primjenu Zakona o biračkom spisku i izboru odbornika i poslanika, još jednom pokazuje hroničan nedostatak političke volje da Crna Gora funkcioniše kao pravna država. Iz Vlade je ranije saopšteno da primjena Zakona o biračkom spisku i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika ne treba da bude prioritet u trošenju novca iz tekuće budžetske rezerve. “Nakon suspenzije goto-

vo kompletnog Zakona o finansiranju političkih partija kojim je trebalo da se spriječe brojne zloupotrebe javnih fondova u političke svrhe, sinhronizovanog djelovanja nadležnih izbornih komisija na obesmišljavanju kontrole izbornog procesa, Vlada pokušava da uskraćivanjem sredstava za primjenu zakona zataška konkretne slučajeve izborne korupcije”, saopšteno je iz MANS-a. Prema njihovim riječima, u situaciji kada se godišnje iz državnog budžeta stotine miliona eura prosipaju na sani-

ranje posljedica loših privatizacionih odluka, Vlada tvrdi da nedostaje oko 1,4 miliona eura kako bi se kvalitetno ispratila primjena zakona koja je od ključne važnosti za izgradnju povjerenja u izborni proces. U MANS-u smatraju da su brojni razlozi koji ukazuju na nespornu potrebu da primjena tih zakona bude pod budnom kontrolom, kako kada je u pitanju ažurnost biračkog spiska tako i kada su u pitanju konkretne izborne procedure koje uređuje Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Jednostavno do nagrade Počela je nagradna igra vrijedna 100.000 eura u kojoj dobitnik bira automobil po svom ukusu. Potrebno je da kupujete Dnevne novine deset dana uzastopno, izrežete deset kupona sa naslovne strane i pošaljete na adresu - Dnevne Novine Kralja Nikole bb 81000 Podgorica, sa naznakom “Za nagradnu igru” ili donesete direktno u našu redakciju. Kupone možete nastaviti da sakupljate i dalje i tako povećavate vašu šansu da dobijete automobile. Ukoliko budete izvučeni, vi birate jedan od automobila sa slike, birate boju i opremu do iznosa od 16.600 eura.


POLITIKA 5

UTORAK, 17. 6. 2014.

NOVA O ALIJANSI:

Dopunski sporazum je tiho učlanjenje

O

dbor za međunarodne odnose i iseljenike podržao je prijedlog zakona o potvrđivanju Dodatnog dopunskog sporazuma između država ugovornica NATO-a i ostalih država učesnica Partnerstva za mir o statusu njihovih snaga.

Dodatni dopunski sporazum predviđa mogućnost osnivanja vojnih štabova i organizovanja vojnih vježbi članica NATO i Partnerstva za mir na teritoriji Crne Gore. Načelnik generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić objasnio je da Dopunski sporazum predstavlja završni korak u zaokruživanju tog dijela legislative,

reguliše status vojnih jedinica za vrijeme boravka u drugim državama, odnosno prava i obaveze vlada. Sa druge strane, poslanik Nove Milutin Đukanović u Dopunskom sporazumu vidi tiho, ali suštinsko učlanjenje u NATO. “Ako ćemo da imamo štabove i vojne vježbe, mi-

Sakupi 10 kupona i osvoji jedan od 11 automobila

slim da je korektno prema građanima da Vlada zatraži mandat od građana i raspiše referendum i ako dobije zeleno svijetlo, vi nastavite, a ne ovako, dovodite građane pred svršen čin. Nije demokratski ni korektno da se to uvodi na mala vrata”, naveo je on, prenosi agencija Mina. Vojni analitičar Zoran Bukvić je poručio da ovim prijedlogom zakona vlast demonstrira želju da državu uvede u NATO savez kršeći, kako je rekao, Ustav i zakone države i nepoštujući volju većine građana Crne Gore, zarad ličnih interesa.V.K.

Mazda 3

Kia Ceed

Nissan Juke

ODBOR ZAKLJUČIO

Oprezno sa Prevlakom

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike pozvao je juče Vladu da stvara uslove kojim će se podsticati projekti intenziviranja ekonomskog razvoja i u području Prevlake, bez prejudiciranja konačnog razgraničenja između dvije države. Predsjednik tog odbora iz redova DPS Miodrag Vuković, iznio je zaključke kontrolnog saslušanja ministra vanjskih poslova Igora Lukšića u Odboru, a povodom

postupanja Vlade Hrvatske prilikom davanja koncesija za istraživanja nafte i gasa u rejonu Prevlake. Vuković je kazao da je Vlada Crne Gore, poslije te inicijative Hrvatske, odgovarajućim diplomatskim sredstvom - notom, upozorila Vladu Hrvatske, kao i druge zainteresovane i relevantne međunarodne subjekte, da je to put jednostranog napuštanja privremenog rješenja pitanja na Prevlaci.

Nissan Note

Hyundai ix35

Hyundai i30

On je kazao da je jedan od zaključaka sjednice i to da Odbor pozdravlja nastojanje Crne Gore da se dosljedno nastavi primjenjivati Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu između dvije države kako bi se očuvali dobrosusjedski odnosi i saradnja na rješavanju pitanja Prevlake Međutim, poslanik DF Koča Pavlović, napustio je sjednicu Odbora prije glasanja, objasnivši da je Vuković došao na sjednicu sa gotovim zaključcima, na kojima su, kako je naveo, trebalo da rade i oni koji su inicirali kontrolno saslušanje. Pavlović je kazao da je i sama činjenica da je saslušanje zatvoreno za javnost svojevrsna potvrda da je nešto tajno u tom postupku.

Ford Focus

Renault Megane

Kia Sportage

Renault Captur

Renault Clio

Sa jedne od prethodnih sjednica odbora


6 POLITIKA

UTORAK, 17. 6. 2014.

STAV

REAGOVANJE

Pozitivnu Crnu Goru niko ne čeka

Pozitivna Crne Gora oglasila se juče saopštenjem u kojem je demantovala, kako se navodi, pisanje i medijske kontrukcije Dnevnih novina u tekstu koji je objavljen juče pod nazivom “SDP neće čekati na Pozitivnu”. Iz Pozitivne su poručili da je neistina da bilo ko čeka tu partiju u vezi sa pregovorima za formiranje lokalne vlasti u Podgorici. “Demantujemo pisanje i medijsku konstrukciju Dnevnih novina o tome da ‘SDP neće čekati na Pozitivnu’. Neistina je da bilo ko čeka Pozitivnu Crnu Goru u vezi sa pregovorima za formiranje lokalne vlasti u Podgorici. Javnosti radi, ono što je dogovoreno na nivou koalicije ‘Evropsko lice Pod-

gorice’ jeste da se tokom ove sedmice finalizuje zajednička platforma za razgovore sa drugim političkim subjektima. Sve drugo navedeno u tekstu je plod spekulacija koje nemaju uporište u istini”, navedeno je u saopštenju Pozitivne. Podsjećamo, DN su objavile da će jučerašnjom sjednicom Predsjedništva SDP početi rasplet u vezi sa formiranjem vlasti u opštinama gdje su održani lokalni izbori. Sagovornik Dnevnih novina iz vrha SDP kazao je da će ta partija razgovarati sa svima, ali prvo sa DPS, te da će socijaldemokrate pokušati da usaglase stavove sa Pozitivnom, ali ih, kako je rekao, sagovornik Dnevnih novina iz vrha SDP “ta partija ne može čekati”.

KRIVOKAPIĆ

Vladavina prava će biti najveći izazov ji u sklopu projekta “Otkrijmo Crnu Goru” borave u našoj državi, naveo da će to biti odraz zrelosti društva. “Sazrijevanjem društva u cjelini snažiće i vladavina prava u Crnoj Gori. To vam danas potvrđuje Skupština Crne Gore, koja je sve snažnija institucija crnogorske demokratije”, poručio je Kri-

ANTILOGIKA Nije lako dokučiti koga i šta tačno demantuje Pozitivna u tekstu “SDP neće čekati na Pozitivnu”. Da li demantuje izvor DN iz vrha njihovog koalicionog partnera u Glavnom gradu koji je ovo kazao. Da li to znači da koalicioni partner u Glavnom gradu - SDP pravi medijske konstrukcije. Izvor iz vrha SDP je, da podsjetimo, rekao da će oni razgovarati sa DPS-om, te da će pokušati da sa Pozitivnom usaglase stavove, ali da ukoliko se to ne dogodi, oni će nastaviti svojim putem. Kada se u saopštenju Pozitivne kaže da niko ne čeka tu partiju nejasno je da li to znači da će ubuduće Pozitivna i SDP ići svako svojim putem.

Krivokapić na jučerašnjem sastanku sa grupom novinara

Predsjednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić poručio je juče da je vladavina prava najvažniji izazov Crne Gore na njenom sveukupnom putu ka članstvu u EU i NATO. On je, tokom sastanka sa grupom novinara iz država članica Evropske unije, ko-

VASILJ KARADŽIĆ

vokapić. On je na novinarsko pitanje odgovorio da će ulazakom Crne Gore u EU, evropska zajednica biti bogatija za primjer suživota različitosti, dodavši da je Crna Gora živući primjer kako je moguće imati harmoniju života različitih vjera i nacija, posebno u ovom dijelu Evrope.

MARKOVIĆ U ZAGREBU

Svaki ratni zločin da dobije sudski epilog Izuzetni međudržavni odnosi Crne Gore i Hrvatske dodatno su osnaženi uspješnom pravosudnom saradnjom, koja će biti označena skorim potpisivanjem Memoranduma o saradnji Ministarstava pravde dvije države, ocijenili su potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Duško Marković i ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić na sastanku održanom juče u Zagrebu.

Marković i Miljenić pohvalili su saradnju pravosudnih institucija Crne Gore i Republike Hrvatske, osvrnuvši se na značaj saradnje dvije tužilačke organizacije dvije države u oblasti procesuiranja ratnih zločina, između ostalog i u predmetu Morinj. U tom smislu, ministri su poslali zajedničku poruku da svaki ratni zločin, bez obzira na čijoj se teritoriji dogodio, mora dobiti zadovoljavajući sudski epilog.

Marković sa ministrom Miljenićem


POLITIKA 7

UTORAK, 17. 6. 2014.

oo u herceg novom

SNP isključio četiri odbornika Sanja Milović

B

ivši odbornici SNP-a Zorica Gavrilović, Bogdan Kočetanović, Vladimir Mračević i dr Predrag Anđelić više nijesu članovi SNP-a, odlučeno je na sastanku OO SNP-a, saznaju Dnevne novine.

Kako saznajemo inicijatori protjerivanja odbornika na preksinoćnjem sastanku bili su “zamrznuti” odbornici SNP-a Špiro Živković, Božo Ukropina i Ljiljana Bojanić. Naime, to su odbornici koji su na posljednjem zasijedanju lokalnog parlamenta istupili iz SNP-a, dok se, kako su tada naveli, ne riješe unutarpartijski problemi. Međutim, izgleda da su se predomislili. Protjerani odbornik Zorica Gavrilović za DN je kazala da još nije dobi-

la zvanični dokument da više nije član partije. “Još zvanično nisam dobila dokument - sramnu, neelegitimu i prije svega ishitrenu odluku Opštinskog odbora SNP-a, ali sam informisana”, tvrdi Gavrilović. Ona je poručila da nije nimalo iznenađena “jer je izbacivanje najavljeno na klubu odbornika SNP-a uoči trećeg nastavka 17. redovne sjednice Skupštine opštine”. “Protjerani smo i to od duboko zamrznutih odbornika

Boža Ukropine, Ljiljane Bojanić i Špira Živkovića. Njihov povratak tj. odmrzavanja uslovili su isključenjem iz partije odbornika koji nijesu dali saglasnost na kandidaturu za predsjednika opštine Obradu Gojkoviću. Ovo je presedan u političkoj praksi opštine, odnosno našeg rada. Kad dobijem zvanično napismenu odluku, ja ću je prokomentarisati i na drugi način”, zaključila je Gavrilović. Izbačeni odbornik SNP-a Bogdan Kočetanović za DN je takođe potvrdio da nije još dobio zvanični dokument da je izbačen iz partije, ali je istakao da će se oglasiti čim dobije konačnu odluku Opštinskog odbora SNP-a. DN saznaju i da će konačan sud o razrješenju dati predsjednik SNP-a Srđan Milić.

mićunović i zvanično ambasador

Očuvati bliske odnose sa Srbijom

Bivši ministar kulture, a sada novi ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović predao je juče akreditivna pisma predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, uz ocjenu da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da su bilateralni odnosi u kontinuiranom usponu. Mićunović se založio za dalji razvoj saradnje, posebno u oblasti ekonomije i kulture, i dodao da postoji jednaka posvećenost i u angažovanju ka članstvu u EU, što je, kako je istakao, od velikog značaja za cio region. Izrazivši saučešće povodom nedavnih poplava u Srbiji, on je rekao da je Crna

Gora učinila sve da tim povodom iskaže ne samo svoju solidarnost, već sveukupan odnos prema prijateljskoj Srbiji. Nikolić je ukazao na značaj dobrih političkih odnosa Srbije i Crne Gore i izrazio očekivanje da će i ubuduće saradnja zemalja biti na visokom nivou i produbljena u svim oblastima. “Naše dvije zemlje uživaju najviši stepen bliskosti, razumijevanja i međusobne saradnje u regionu.”, rekao je Nikolić. Svestranijoj saradnji će, prema njegovim riječima, doprinijeti i obostrani interes za međusobnu podršku u procesu učlanjenja u EU.

Bogdan Kočetanović, jedan od isključenih odbornika SNP-a

Nadežda Kotlica predsjednica Konstitutivna sjednica Skupštine Opštine Šavnik održana je juče. Odbornici su za predsjednicu SO Šavnik izabrali Nadeždu Kotlicu iz DPS-a. Nova predsjednica šavničke skupštine Nadežda Kotlica diplomirani je ekonomista i profesionalno je angažovana na različitim poslovima u Opštini Šavnik od 1986. godine. Do sada je obavljala poslove referenta za plan i analizu, načelnice odjeljenja za poljoprivredu, sekretara Sekreterijata za privredu i društvene djelatnosti, rukovodioca Službe za socijalni rad i potpredsjednice Opštine Šavnik.

17

odbornika ima “Koalicije za evropski Šavnik - Milo Đukanović”

zahtjev

Uvrstiti Crnogorce u kosovski Ustav Udruženje Crnogoraca Kosova apelovalo je na buduću Vladu i poslanike u kosovskoj Skupštini da do kraja godine uvrste Crnogorce u Ustav, čime bi se, kako su ocijenili, ispravila istorijska nepravda počinjena crnogorskom narodu. Predsjednik Udruženja Slobodan Vujičić kazao je da je prošlo šest godina od usvajanja Ustava Republike Kosova i šest godina od kada je Udruženje uputilo primjedbu na Ustav zbog izostavljanja crnogorske zajednice iz tog akta. Udruženje je, kako je

naveo, na isti dan uputilo i zvanične zahtjeve da se Crnogorci Kosova uvrste u Ustav i time po svemu izjednače sa svim ostalima manjinskim zajednicama. “Nažalost, i danas, šest godina nakon usvajanja Ustava Republike Kosova, koji se smatra jednim od najmodernijih i najnaprednijih ustava, akt koji štiti i promoviše visoke demokratske vrijednosti, Crnogorci Kosova nijesu riješili svoj ustavno-pravni položaj i adekvatnu zastupljenost u Skupštini Kosova , saopštio je Vujičić, prenosi agencija Mina. Slobodan Vujičić


8 EKONOMIJA

UTORAK, 17. 6. 2014.

Zakonom o energetici propisano je da regulator utvrđuje minimum kvaliteta snabdijevanja električnom energijom.

RAE tvrdi da EPCG ne uspostavlja sistem za prikupljanje podataka o kvalitetu snabdijevanja strujom

RAE

Elektroprivreda ne poštuje Zakon

R

egulatorna agencija za energetiku optužila je juče Elektroprivredu da ne postupa u skladu sa Zakonom o energetici, te da sprečava kupce da u slučaju neadekvatnih isporuka u budućnosti dobijaju odgovarajuću naknadu.

Iz RAE tvrde da i pored pored stalne komunikacije i upozorenja po tom pitanju, EPCG ne uspostavlja sistem za prikupljanje podataka o kvalitetu snabdijevanja

i dostavljanje tih podataka regulatoru. “EPCG time onemogućava stvaranje uslova za poboljšanje kvaliteta snabdijevanja električnom energijom

Gorivo

kupaca u Crnoj Gori”, navodi RAE u upozorenju EPCG zbog nepoštovanja odredbi Zakona o energetici i licence za distribuciju električne energije Zakonom o energetici, kako ističu iz RAE propisano je da regulator utvrđuje minimum kvaliteta snabdijevanja električnom energijom. Propisano je zakonom da je do utvrđivanja stan-

Iz EPCG se nijesu oglašavali povodom optužbi RAE

darda kvaliteta snabdijevanja električnom energijom operator distributivnog sistema dužan da uspostavi sistem za prikupljanje podataka o kvalitetu snabdijevanja i dostavljanje tih podataka RAE”, objasnili su iz RAE. Iz Regulatorne agencije za energetiku su podsjetili da su u decembru prošle go-

dine EPCG dostavili obrasce za prikupljanje podataka o kvalitetu snabdijevanja električnom energijom i upoznali njene predstavnike sa obavezom da ih primjenjuje i dostavlja na traženje regulatora od 1. januara ove godine. Predstavnici EPCG juče se nijesu oglašavali povodom optužbi RAE. Bo.M.

Preduzetništvo

Bez promjene cijena

Crna Gora

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori ostaće iste i naredne dvije sedmice, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Bezolovni eurosuper 98 i 95 i dalje će koštati 1,4 eura, odnosno 1,37 eura. Eurodizel će i narednih 15 dana koštati 1,27 eura, a eurodizel za komercijalne svrhe 1,05 eura. Lož ulje za grijanje ostaće na 95 centi, a lož ulje za veleprodaju 1,23 eura. Bo.M.

Đukanović otvara konferenciju Predsjednik Vlade Milo Đukanović govoriće danas na otvaranju četvrte međunarodne konferencije “Preduzetništvo i inovacije kao preduslov ekonomskog razvoja”, koja će biti održana na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Učesnicima će se, kako je saopšteno, putem video-linka obratiti i profesor Oliver Vilijamson sa kalifornijskog Univerziteta Berkli, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2009. godine.

Na konferenciji će govoriti i dekan Ekonomskog fakulteta Milivoje Radović i predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković. “Tokom radnog dijela konferencije, više od 50 autora, uvaženih naučnika iz regiona i Evrope prezentiraće svoja istraživanja iz oblasti preduzetništva, inovacija, menadžmenta, institucija i razvojnih politika u postkriznom periodu”, saopšteno je iz Vlade. Bo.M.


EKONOMIJA 9

UTORAK, 17. 6. 2014.

Poplave nijesu ugrozile tržište POLJOPRIVREDNI PROIZVODI

Poplave su uništile ogromna poljoprivredna zemljišta u Srbiji i BiH

Bojana Minić

P

Voli: Problema nema, cijene dobavljača su nepromjenjene

oplave koje su pogodile Srbiju i BiH nijesu ugrozile snabdjevenost našeg tržišta poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Iz Ministarstva poljoprivrede za DN su kazali da, ukoliko dođe do problema, robu možemo uvesti sa drugih tržišta.

Poljoprivredni sektor u Srbiji i BiH posebno je stradao nakon poplava koje su zahvatile ove zemlje, pa je najveći dio obradive zemlje u poplavljenim oblastima uništen. Pogođeni su i putevi i pruge, kao i infrastruktura za prenos vode i struje, što će, prema procjenama stručnjaka, predstavljati veliki problem za slobodan promet robe i kretanje ljudi, ali i uticati na poslovanje širom regiona.

Kada je u pitanju razmjena poljoprivrednih proizvoda, Srbija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore, a samo prošle godine promet robe između dvije zemlje iznosio je 639,4 miliona eura. Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja DN su kazali da se još ne može napraviti paralela sa mogućim uticajem nepogoda na snabdjevenost našeg tržišta poljoprivredno-prehrambe-

nim proizvodima. “Crnogorsko tržište je uglavnom liberalizovano, posebno kada je riječ o proizvodima koji se ne proizvode u Crnoj Gori, što znači da postoje alternativna tržišta sa kojih možemo uvesti potrebne proizvode”, naveli su u Ministarstvu. Ukoliko dođe do poremećaja u snabdijevanju sa srbijanskog tržišta, naši trgovci će, kako tvrde u Ministarstvu, moći da se pre-

Da nije bilo problema u snabdijevanju tržišta proizvodima koji se uvoze iz regiona potvrdili su nam i u kompaniji “Voli”. “Što se tiče kompanije ‘Voli’, snabdijevanje iz zeorijentišu na druga tržišta, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini koje je Crna Gora potpisala sa drugim zemljama. Najzastupljeniji proizvodi u uvozu iz Srbije su gazirana bezalkoholna pića, žive životinje, mlijeko, mliječni proizvodi, proizvo-

malja regiona pogođenih poplavama je proteklo bez problema. Problemi sa uvozom robe ne postoje, niti su dobavljači mijenjali cijene proizvoda”, zaključili su iz “Volija”. di mlinske idustrije, prije svih pšenično brašno, stočna hrana, jestivo ulje i žitarice. Kao značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore izdvaja se i BiH, sa čijeg tržišta najviše uvozimo mlijeko i proizvode od mlijeka, živinska i ptičja jaja i prirodni med.


10 EKONOMIJA

UTORAK, 17. 6. 2014.

Ministri i drugi predstavnici država koje pripadaju slivu Save razmatrali mogućnosti zajedničkog djelovanja kako bi se spriječile opasnosti od poplava.

IVANOVIĆ

Zajednička borba protiv poplava Države regiona treba zajedničkim naporima da pronađu kvalitetno rješenje za odbranu od vodenih bujica i poplava, zaključak je sastanka Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, koji je održan juče u Beogradu. Ministri i drugi visoki predstavnici država koje pripadaju ovom slivu

JORDANSKI FOND

Al Qamar hoće da ulaže u Crnu Goru Predstavnici jordanskog fonda “Al Qamar” zainteresovani su za ulaganje u Crnu Goru, saopšteno je nakon sastanka ministra finansija Radoja Žugića i predsjednika tog fonda Depaka Jašia. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, “Al Qamar” je iskazao interesovanje za investiranje u prijestonici Cetinje, koje bi se odnosilo na otvaranje informacionog centra sa konfe-

rencijskom salom i hotelom. “Osim za ulaganje u prijestonicu Cetinje, predsjednik Jaši izrazio je zainteresovanist za investiranje u sjeverni dio Crne Gore, i to u oblastima turizma i transporta”, saopšteno je iz ministarstva. Žugić je izrazio očekivanje da će planirane investicije uskoro biti i započete, čemu će Ministarstvo finansija pružiti apsolutnu podršku. Ma.R.

Al Qamar zainteresovan za otvaranje informacionog centra na Cetinju

(Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore) razmatrali su mogućnosti zajedničkog djelovanja kako bi se spriječile opasnosti od poplava i smanjile štetne posljedice. Zvaničnici su dogovorili da se na nivou država članica intenziviraju aktivnosti na ratifikaciji i primjeni ranije dogovorenih dokumenata u okviru Savske komisije, posebno da se omogući što skorije stupanje na sna-

gu Protokola o zaštiti od polava u slivu rijeke Save, potpisanog 1. juna 2010. godine. “Za nas je to prilika da učestvujemo u izradi i implementaciji planova u skladu sa direktivama EU, kao i planova prilagođavanja klimatskim promjenama i razvoju sistema za razmjenu informacija. Vjerujem da smo svi dorasli tom izazovu”, rekao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović. Ma.R.

ZZZCG

Porastao broj zaposlenih

Brajović tokom jučerašnjeg sastanka U Crnoj Gori je ove sedmice 32.080 nezaposlenih, 0,8 odsto manje nego prošle, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju ZZZ, pala sa 13,93 odsto na 13,82 odsto. Bo.M.

2

eura iznosiće minimalna elektronska dopuna računa za korisnike Telekom mreže, od 16. jula

MONTECARGO

Umjesto proslave šalju pare Srbiji Rukovodstvo društva “Montecargo” donijelo je odluku da sredstva koja su bila namijenjena za proslavu obilježavanja Dana Društva uplati kao pomoć Željeznicama Srbije za sanaciju od poplava. Direktor Željeznice Srbije Dragoljub Simonović prisustvovao je obilježavanju društva “Montecargo”, a tom prilikom susreo se i sa ministrom saobraćaja i pomorstva Ivanom Brajovićem. “Na sastanku je razgovarano o saradnji Železnica Srbije s crnogorskim privrednim drustvima iz oblasti željezničkog saobraćaja,

a u prvom redu unapređenje saradnje sa društvom Montecargo i Lukom Bar”, navodi se u saopštenju. Bilo je riječi i o organizaciji putničkog prevoza u ljetnjoj turističkoj sezoni, najavama Železnica Srbije o uvođenju dodatnih vagona u saobraćaj, pa samim tim i o udobnijoj vožnji na pravcu Bar-Beograd. Ministar Brajović pozdravio je predlog privrednih društava da se zajednički predstavljaju na tržištu, imajuću u vidu uvezanost ovih sistema, kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju. Ma.R.


ekonomija 11

UTORAK, 17. 6. 2014.

PRVA BANKA

Uplatili novac greškom, Uprava carina nije htjela da ga vrati Bojana Minić

S

lužbenik Prve banke greškom je uplatio novac Upravi carina na ime poslovnog odnosa. Nakon što iz Uprave carina nijesu željeli da vrate uplaćeni novac, uslijedila je tužba Prve banke.

Prvo pripremno ročište u sporu koji je pred Privrednim sudom pokrenula Prva banka protiv Uprave carina, sudija Dragica Vujanović je odložila za 17. septembar. Prva banka, postupak pred Privrednim sudom je pokrenula zbog uplate njihovog službenika koji je kako tvrde greškom na ime poslovnog odnosa na račun Uprave carina uplatio novac. Kada je uočena greška, zatražen je povraćaj novca ali Uprava carina nije željela da vrati uplaćeni iznos zbog čega je uslijedika tužba Prve banke.

Na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu u Podgorici rukovodilac službe pravnih poslova i zastupnik Prve banke Petrašin Kasalica i zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Milanka Rakočević predložili su sporazumno poravnanje, shodno Zakonu o parničnom postupku, što je sud prihvatio. Međutim, koliko novca je službenik Prve nake uplatio Upravi carine ostala je nepoznanica jer advokati nijesu željeli to da kažu, kao ni sudija koja je zadužena za ovaj postupak.

Uvezivanjem do baze podataka Poreska uprava (PU) i Komisija za sprečavanje sukoba interesa radiće na međusobnom informatičkom uvezivanju kako bi se stvorili uslovi da prijavljeni prihodi i imovina javnih funkcionera, u elektronskoj formi, budu dostupni objema institucijama. “To će omogućiti izradu automatske baze podataka, čija je realizacija u skladu sa obavezama naloženim Akcionim planom za poglavlje 23”, navodi se u zajedničkom saopštenju dvije institucije, koje prenosi agencija Mina biznis.

Službenik Prve banke, navodno greškom poslao novac Upravi carina

SVJETSKA BANKA

Podrška razvoju penzionog sistema

Pored Gvozdenovića biće saslušan i bivši ministar finansija Milorad Katnić

Penzioni sistem Crne Gore interesantan je za Svjetsku banku (SB) koja je spremna da u toj oblasti pruži pomoć kako bi se sistem unaprijedio, saopštio je predstavnik te institucije Timothy Johnston tokom razgovora sa ministarom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem. Glavne teme sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva, odnosile su se na

Na sljedećem ročištu sud će saslušati i Gvozdenovića Ročište po tužbi koju je firma United Entertainment Partners Montenegro pokrenula protiv kompanije Kotor palace, zbog neisplaćenih faktura u vrijednosti od oko 75.000 eura, odloženo je za 10. septembar. Na jučerašnjem ročištu u svojstvu svjedoka saslušan je bivši punomoćnik firme United Entertainment Partners Montenegro Vladi-

mir Milošević, koji je kazao da je imao kontakte sa čelnicima opštine Kotor i nadležnih ministarstava. “Nadležno ministarstvo nije ispoštovalo ugovor o prodaji Jugooceanije, u smislu odobrenja izgradnje 18.000 kvadratnih metara investicionog projekta od 34 miliona i 200.000 eura. Dali smo nalog firmi iz Herceg Novog da pripremi

fakture upućene Kotor Palace-u, a mislim da sam prvu fakturu ja potpisao”, rekao je Milošević. Na sljedećem ročištu u svojstvu svjedoka biće saslušani ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, službenica u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Budislava Kuč i bivši ministar finansija Milorad Katnić. Bo.M.

reformu penzionog sistema, tržište rada, neformalno zapošljavanje, socijalni karton, kao i rješavanje statusa romske populacije u Crnoj Gori. Sagovornici su zaključili da ima prostora za saradnju u oblasti tržišta rada i penzionog sistema i da dosadašnja pozitivna iskustva mogu biti dobra preporuka za njeno dalje unapređenje i razvoj. Bošković


12 HRONIKA

UTORAK, 17. 6. 2014.

Privođenje osumnjičenog

NAKON TUČE U SITI KVARTU

Uhapšen zbog pokušaja ubistva Za razliku od prethodnih godina, koje su počinjale poskupljenjima, ova ipak nije donijela “cjenovne” udare. Nije bilo poskupljenja struje, ukinute su takse od jednog eura na sim kartice i brojila, a vijest kojoj se vozači u Podgorička policija identifikovala je i uhapsila Stefana Pejovića (24), rođenog

48 sati uhapšeni će provesti u pritvoru

u Maputu – Mozambik, nastanjenog u Podgorici, zbog sumnje da je na štetu Vukosava Gluščevića (26) iz Bijelog Polja počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju. Kako je saopšteno iz Uprave policije, osnovano se sumnja da je uhapšeni preksinoć, 15. juna 2014. godine, oko 20.45, u Studentskoj ulici u Podgorici, poslije kraće prepirke tokom fizičkog obračuna Gluščeviću zadao više udaraca rukama i nogama u predjelu glave i tijela, usljed čega je oštećeni pao na asfalt i zadobio teške povrede glave. Tuča između dvije grupe mladića dogodila se ispred lokala “Ron de kuba” u Studentskoj ulici u Siti kvartu. U vrijeme okršaja korišćen je i pi-

STOJKOVIĆ

USKORO SUĐENJE

Radili po nalogu kolega

Saslušanjem šefa kriminalistike u budvanskoj policiji Siniše Stojkovića juče je nastavljeno suđenje po tužbi MANS-a. Stojković, je kazao da su sve što su radili vezano za snimak svadbe Safeta Kalića činili po zahtjevu svojih kolega iz bjelopoljske policije i tužilaštva. MANS traži 35.000 eura, na ime štete zbog nezakonitog prisluškivanja.N.P.

štolj, ali nekoliko metaka, koliko se sumnja da je ispaljeno, srećom, nikoga nije okrznulo. Prema nezvaničnim saznanjima DN, do prepirke između dvije grupe mladića došlo je u lokalu gdje je, kako se sumnja, u znak prijetnje prvi put vađen pištolj. Mladići koji su sjedjeli za susjednim stolovima ubrzo su odlučili da svoj nesporazum razriješe izvan lokala. Nakon incidenta Gluščević je transportovan u Klinički centar, gdje mu je pružena ljekarska pomoć. Dežurni ljekar se izjasnio da je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede, odnosno povrede glave opasne po život, te je stoga ovo lice hospitalizovano na Odjeljenju intenzivne njege Kliničkog centra. N.P.

Optužnica zbog stradanja braće Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mašana Čogurića (26) zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela Ćulafića (24) iz Berana koje se dogodilo u lokalu “Moskva”, u podgoričkom naselju Stari aerodrom u februaru ove godine. Optužnica se trenutno nalazi na provjeri u vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici. Danijel Ćulafić, kojem je Čogurić pucao u glavu, na mjestu je ostao mrtav dok je njegov stariji brat, teško ranjen, uspio je da izađe

ispred kafića, gdje se pao na trotoar. Inspektori koji su na mjesto zločina stigli nekoliko minuta nakon pucnjave, zatekli su Davorina kako leži u lokvi krvi, sa prostrelnim ranama u predjelu grudi. Na putu prema Urgentnom bloku, Davorin je počeo gubiti svijest i u bolnicu je primljen u besvjesnom stanju, pa su napori ljekara da spasu njegov život bili su uzaludni. Zbog teških povreda podlegao je nakon dvadesetak minuta. N.P.


hronika 13

UTORAK, 17. 6. 2014.

završen izbor

Za VDT-a konkurisalo pet osoba Nataša Pajović

P

rijavljivanje na javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca završen je juče, a prema informacijama kojima raspolažu Dnevne novine, na adresu Tužilačkog savjeta pristiglo je pet prijava.

Na konkurs su se ranije javili sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković, bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Latković, advokat i nekadašnji tužilac Dragoljub Strugar i advokatica iz Ulcinja Vesna Gačević-Rogova. Peti kandidat je najvjerovatnije aktuelni vršilac dužnosti VDT Veselin Vučković koji za DN nije htio da potvrdi niti demantuje tu informaciju. “Nije umjesno da ja sad saopštava da li sam se kandidavoa ili ne. Znaće se za koji dan. Ostalo je samo još da sačekamo rok od 48 sati, koliko je potrebno za prijave dostavljene putem pošte. Tako da bi Tužilački savjet do četvrtka mogao da ima konačan spisak svih kandidata”, kazao je Vučković. Od kandidature definitivno je odustao advokat Goran Rodić, koji je to po-

tvrdio za DN. Nakon pristizanja svih prijava, Tužilački savjet će po službenoj dužnosti od ranijih poslodavaca pribaviti mišljenje o stručnim i radnim kvalitetima za sve kandidate. Svi zainteresovani za tu funkciju VDT potom prolaze testiranje, nakon čega Tužilački savjet, na zatvorenoj sjednici, utvrđuje predlog za imenovanje VDT, te o tome obavještava ministra pravde Duška Markovića. Predlog za imenovanje zatim se upućuje Skupštini koja dvotrećinskom u prvom, odnosno tropetinskom većinom u drugom krugu glasanja treba da izabere Vrhovnog državnog tužioca. Vd. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu traje već punih godinu dana, odnosno od 30. aprila prošle godine. Tužilački savjet prvi konkurs za izbor VDT

Veselin Vučković raspisao je 7. maja prošle godine, a na taj poziv su se, pored bivše tužiteljke Ranke Čarapić, prijavili i advokati Zoran Vučković i Zoran Piperović. Tada je za kandidata VDT izabrana Čarapić, međutim sa tim izborom se nijesu složili poslanici Skupštine Crne Gore, koji su trebali da potvrde tu kandidaturu. Drugi konkurs za izbor VDT, i to po odredbama novog Zakona o Državnom tužilaštvu, koji je u međuvremenu usvojen, raspisan je 22.

oktobra. Na taj konkurs prijavilo se četvoro kandidata i to advokat Goran Rodić, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković i tužiteljke Vesna Jovićević i Stojanka Radović. Međutim, kandidati koji su ušli u uži izbor Branko Vučković i Goran Rodić nijesu dobili potrebnu dvotrećinsku, odnosno tropetinsku podršku poslanika.Nakon što je za Rodića glasano i u trećem krugu, Akcija za ljudska pra-

va (HRA) je podnijela inicijativu Ustavnom sudu, navodeći da je to nedopustivo jer takvu mogućnost propusuje skupštinski Poslovnik, koji ne može biti iznad Ustava i zakona. Rok za prijavu kandidata na kunkurs trajao je 15 dana od objavljivanja javnog poziva. Mandat vrhovnog državnog tužioca je pet godina, pr­vo gla­sa­nje za VDTa, po no­vim ustav­nim pro­ mje­n a­m a, odr­ž a­n o je 27. de­cem­bra pro­šle go­di­ne. N.P.

SARADNJA SA EUROPOLOM

Zeleno svijetlo za sporazum istraga

Preminula beba Ženska beba stara četiri mjeseca iznenada je preminula juče oko 13.45 časova u mjestu Ribarevine kod Bijelog Polja. Roditelji bebe pozvali su hitnu službu čim su uvidjeli da ne daje znakove života. Ljekari su na licu mjesta otpočeli reanimaciju i be-

ba je prebačena u Urgentni blok bjelopoljske Opšte bolnice, ali napori ljekara da je otrgnu od smrti nijesu uspijeli. O slučaju su obaviješteni policija i Više tužilaštvo koje je naredilo obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti bebe. B.Č.

U Višem sudu u Podgorici za danas je zakazan nastavak suđenja uhapšenima u regionalnoj policijskoj akciji „Grom“. Optužnicom zamjenika specijalnog tužioca Veljka Rutovića, zbog šverca marihune sudi se šestočlanoj grupi otkrivenoj u policijskoj akciji u kojoj su učestvovali istražni organi Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. S.K.

Savjet ministara Evropske unije za pravdu i unutrašnje poslove juče je u Luksemburgu,odobrio Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Crne Gore i EUROPOL-a i ovlastio EUROPOL da potpiše taj sporazum. “Odobrenje Savjeta ministara predstavlja finalni korak u proceduri Evropske unije, kojim je stvorena mogućnost za organizaciju ceremonije potpisivanja sporazuma između strana ugovornica”, saopšteno je iz MUP-a.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je Crna Gora sprovela sve neophodne procedure tako da više nema prepreka za potpisivanje Sporazuma. “Današnja odluka predstavlja potvrdu daljeg napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija, a stvorene su i dodatne mogućnosti za jaču borbu protiv različitih vidova kriminala i ostvarivanje mjerljivih rezultata kroz realizaciju mjera iz AP 24”, navodi se u jučerašnjem saopštenju MUP-a.


14 HRONIKA ŠARIĆ:

General papaja je Rodoljub Milović Kadić na odmoru

Foto: Kurir

UTORAK, 17. 6. 2014.

NAKON PROTESTA U ZIKSU

Nataša Pajović

Službenik spuškog zatvora Miško Kadić protiv čijeg je svakodnevnog ponašanja prije dva dana protestovalo pedesetak zatvorenika, od juče se nalazi na godišnjem odmoru, potvrđeno je za DN iz ZIKS-a. Njegov odmor, međutim, nema veze sa nedavnim protestom, već je, po saznanju DN, riječ o korišćenju dijela prošlogodišnjeg odmora koji mu je, na njegov zahtjev, odobren prošle sedmice. Zatvorenici su se u nedjelju veče krevetima zabarikadirali u zatvorske sobe, izražavajući nezadovoljstvo radom Kadića, koji ih navodno u alkoholisanom stanju, gotovo sva-

kodnevno tuče i prijeti im preseljenjem u samicu. Podršku zatvorenicima dalo je i nekoliko desetina prijatelja i članova njihovih porodica, a svi su imali isti cilj - smjenu Kadića ili čvrsto obećanje direkotra ZIKS-a da će ponašanje ovog službenika biti korigovano. Nezadovoljsvo je utihnulo samo nekoliko sati kasnije kada se protestantima obratio direktor ZIKS-a Miljan Perović. Poručio im je tada da će se njihove optužbe provjeriti disciplinska komisija, ali i da neće tolerisati pritiske na politiku krivičnih sankcija koju sprovodi ustanova na čijem je čelu. S.K.

U dvorištu kuće Podgoričanina Ivana Buškovića, osumnjičenog za napad na novinarku Oliveru Lakić, juče je osvanula tempirana eksplozivna naprava. Policijske ekipe srećom, bezbjedno su deaktivirale bombu, pa su spriječene bilo kakve neželjene posljedice. Ovo nije prvi put da nepoznati počinioci podmetaju bombu u dvorištu kuće u naselju Zabjelo u kojoj Bušković stanuje sa roditeljima. S.K.

N

arkobos Darko Šarić, optužen za šverc kokaina i pranje novca, otkrio je u nastavku procesa u Specijalnom sudu u Beogradu da je “general Papaja” u stvari načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Rodoljub Milović Roćko.

Narkobos Darko Šarić, optužen za šverc kokaina i pranje novca, otkrio je u nastavku procesa u Specijalnom sudu u Beogradu da je “general Papaja” u stvari načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Rodoljub Milović Roćko. “Napravli su od mene teroristu. Uopšte više nije važno krivično djelo za koje sam optužnen, već koga sam htio da ubijem i s kim sam se viđao. Papajin najbolji drug je čovjek koji je stvorio “zemunski klan” i parama od otmica kupio mašine, a oni su od mene htjeli da naprave nekog novog vođu tog klana. Ne želim da ja i moji prijatelji odgovaramo za 7.420.000 eura koje je on uzeo, ako je dao meni te pare neka dođe i kaže”, pričao je Šarić veoma nepovezano. On je u nastavku suđenja u Specijalnom sudu izjavio da Tužilaštvo za organizovani kriminal pokušava medijski da spinuje optužbe protiv njega, a da je Milović “montirao cio proces”. “Nisam se nadao da će ta k u k av i -

ca, papaja, tako brzo sam da se pojavi. To su ljudi koji već 10 godina vladaju preko službenih bilješki. On je htio da od mene napravi osobu kao da sam ja neki novi vođa “zemunskog klana”, na vrhu piramide. Tri mjeseca sam ovdje, a on još nije došao da me ispita, da vidi kako sam ja to htio da ubijem bivšeg presjednika Borisa Tadića, kako sam ugrozio

Rodoljub Milović

državnu bezbjednost i sve ono što se o meni pisalo”, rekao je Šarić. Šarić, koji se predao 18. marta poslije četiri i po godine skrivanja, još nije zvanično iznio svoju odbranu, ali je u više navrata negirao krivicu za krijumčarenje kokaina i tvrdio da mu je cio postupak i medijsku hajku montirao izvesni policijski “general Papaja”. Milović je porijeklom iz Nikšića i ključni čovjek u srpskoj policiji. On je ujedno bio glavni za saradnju sa policijom iz Crne Gore i na operativnim i zvaničnom nivou u rješavanju najtežih kriminalnih djela. Poslije ranijih spekulacija ko je “general Papaja”, Milović je za jedan srpski medij kazao da nema šta da krije. “Neka tužilaštvo sve istraži,


hronika 15

UTORAK, 17. 6. 2014.

Zavala

Zakazane završne riječi

Nalaz međunarodne revizorske kuće KPMG predali ambasadama

Suđenje optuženima u aferi “Zavala” juče je nastavljeno predlaganjem novih dokaza od strane odrane, a davanje završnih riječi je odloženo za 19. jun. Sudija Valentina Pavličić odbila je predloge advokata Bojane Franović da se u dopuni dokaznog postupka provede zahtjev “Zavala invest” kojim se to preduzeće obraća Opštini Budva povodom formiranja komisije za procjenu radova na objektu Osmoza pri čemu je Franović taj isti zahtjev predala sudu u

nemam šta da krijem. Neka daju dokaze ako imaju. Istina je samo jedna. Papaja... To je kopija suđenja takozvanom zemunskom klanu za ubistvo predsjednika Vlade doktora Zorana Đinđića i optužbe na račun poštenih policajaca. Neko je obećao, a ne može da ispoštuje! Neko je uzeo pare... dao garancije. Ako sam ja famozni “general Papaja”, nije me stid. Ponosio bih se. Ne ja, nego svi pošteni policijski službenici, oni koji su

razbili “Zemunce”, a i “Šarićevce” su razbili. Naravno, istupiće zube sada Banane, Lubenice i ostali heroji laži, borci neistine. Tužilaštvo Srbije, sud i ova policija radili su i rade pošteno svoj posao”, navodi se u pisanoj Milovićevoj izjavi, koju Kurir prenosi u cjelosti. On se prije dvije godine dovodio u vezu sa aferom prisluškivanja mobilnog telefona tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. N.P.

Dokumentacija o sastanku sa Fricom Šarićeva odbrana predložila je sudu da od BIA pribavi dokument o sastanku 18. aprila 2010. godone na Zlatiboru između vrha srpske policije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Dragana Dudića Frica. Bezbjednosno-informativne agencije pribavile su dokument o sastanku 18. aprila 2010. godine na Jelovoj Gori na Zlatiboru između vrha srpske policije,

vrha Tužilaštva za organizovani kriminal i Dragana Dudića Frica, koji je tog ljeta ubijen u Crnoj Gori. “Iz tog dokumenta vidjećete ko se s kim sastajao i kome se šta nudi. Mi želimo da se prestane sa medijskim spinovanjem. Kada nabavite taj dokument više neće biti potrebe da se priča o generalima, papajama i slično”, rekao je Šarićev branilac Radosalv Baćević.

fotokopiji. Sud je odbio i zahtjeve da se u svojstvu svjedoka sasluša Natalija Panina koja je u ime Zavala investa potpisala zahtjev za imenovanje komisije. U zapisnik sa suđenja uvrštene su sve primjedbe date na ranije zapisnike koje je juče precizirao optuženi Dragan Marović i Dragan Žinić. Marović je podsjetio i na prva dva “krucijalna” pitanja koja je postavio vještaku ekonomsko-finansijske struke Borki Boričić na koja nije dobio odgovor. Ju-

če su optuženi u ovoj aferi ambasadorima Njemačke, SAD-a, Britanije i šefu Delegacije Evropske unije predali analizu izvještaja koju je uradila međunarodna revizorska kuća KPMG. U pomenutoj analizi se, kao i prethodnim, ističe da “procjena komisije nije proizvela nikakvu štetu Opštini Budva, a da je nalaz i mišljenje vještaka urađen suprotno Međunarodnim računovodstvenim standardima i Međunarodnim standardima vrednovanja”. N.P.

Optuženi u predmetu “Zavala” zatražili pomoć od međunarodne zajednice

ugrožena bezbjednost

Ukraden kabl sa željeznice Odjeljenje granične bezbjednosti Bielo Polje je u saradnji sa Upravom carina oduzeli su od državljanina Republike Srbije M.H. (31) veću količinu komercijalne robe ukupne vrijednosti oko 70.000 eura, koja nije prethodno prijavljena nadležnom carinskom organu.M.H je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Radnici na kolašinskoj željezničkoj stanici u nedjelju su policiji prijavili krađu telekomunikacionog kabla na lokaciji između željezničke stanice u Trebaljevu i Kolašinu. Vrijednost kabla je 17 hiljada eura, a šteta je neprocjenjiva budući da je njegovim nestankom ugrožen saobraćaj na toj relaciji. Prema nezvaničnim saznanjima, zaposleni na ovoj pružnoj dionici izašli su na teren misleći da je došlo do kvara, ali su ubrzo shvatili da je riječ o krađi, pa su o tome obavijestili nadležne institucije. Direktor sektora za elek-

tro-tehničke poslove Ratko Stijepović kazao je za DN da se radi o kablu dužine 200 metara čijim je nestankom pričinjena velika šteta. “Naši ljudi su na terenu, ali loše vrijeme utiče na rad jer se radi o kablovima koji su osjetljivi na kišovito vrijeme... Radi se o kablu koji se ne može iskoristiti ni za šta osim za otkup sekundarne sirovine jer se u njemu nalazi dosta bakra. Prekinut je dovod telekomunikacione mreže između Kolašina, Trebaljeva i Mojkovca, što direktno utiče na ugroženost željezničkog saobračaja”, kazao je Stijepović. Z.B.


16 društvo

UTORAK, 17. 6. 2014.

najava meteorologa za danas

Očekuju nas obilne padavine

Temperatura vazduha je ispod klimatske normale za ovo doba godine, čak za osam stepeni. Narednih dana očekuje se postepeni porast, već od srijede, kada će još uvijek biti stepen dva ispod normale.

Danas u Crnoj Gori možemo očekivati oblačno vrijeme sa obilnim padavinama i nešto nižom temperaturom, koja je ispod prosjeka za ovo doba godine, kazao je za Dnevne novine meteorolog Branko Micev. “Za danas se predviđaju veoma nestabilne vremenske prilike sa kišom i grmljavinom. Najviše kiše će padati u centralnim i primorskim oblastima”, kazao je Micev. Prema njegovim riječima, postoji i mogućnost lokalne pojave grada, ali koji bi bio isključivo lokalnog karaktera. U srijedu i četvrtak očekuje nas promjenljivo oblačno vrijeme sa kišom koja će biti slabijeg in-

tenziteta i kratkotrajnom grmljavinom. “Od petka se u centralnim i primorskim oblastima očekuje stabilizacija vremena i osjetno toplije i sunčano vrijeme. U najtoplijim krajevima temperatura će dostizati do 33 stepena. Dakle, vikend će biti sunčan i topao. Jedino se na sjeveru, u planinama, u petak očekuje kratkotrajna kiša ljetnjeg karaktera. Od subote se i tamo očekuje stabilizacija vremena”, saopštio nam je Micev. Dakle, u utorak jako nestabilno, srijeda i četvrtak kiša i pljuskovi povremeno, a od petka se očekuje stabilizacija vremena i povećanje temperature. A.Đ.

Počinje isplata socijalnih davanja Ministarstvo rada i socijalnog staranja je obezbijedilo sredstva za isplatu socijalnih naknada za maj 2014. godine u iznosu od 4.864.893,78 eura, a njihova isplata počinje danas. Za korisnike materijalnog obezbjeđenja boraca izdvojeno je 266.318,42 eura, za korisnike lične i porodične invalidnine 364.221,26 eura, te za pogrebne troškove boračko-invalidske zaštite 7.507,22 eura.


društvo 17

UTORAK, 17. 6. 2014.

glavni grad

Ruše Trim bar sjutra

Ne damo Trim stazu Otiđite u popularnu ‘’Šumicu’’, potpišite peticiju i dajte podršku da Trim bar Podgorica i naš dobri domaćin Joko dobije maksimalnu moguću podršku, jer ćemo samo našom brojnom podrškom skrenuti pažnju javnosti da se radi o jednom bezumnom i prepotentnom činu rušenja lijepog kafea u srcu tološkog parka, piše na Fejsbuk grupi “Ne damo Trim stazu”, koju je podržalo oko 70 Podgoričana.

Podgoričani za dan i po sakupili više od 500 potpisa protiv uklanjanja objekta U srijedu će, prema najavama Komunalne policije biti srušen Trim bar u Tološkoj šumi. Sa druge strane, Podgoričani su za dan i po sakupili više od 500 potpisa kako bi odgodili planirano uklanjanje lokala. Peticija, očigledno neće uroditi plodom, imajući u vidu činjenicu da se Glavni grad još jednom oglasio po tom osnovu, navodeći da je u okviru projekta “Revitalizacija park šume Tološi” neophodno uklanjanje postojećeg privremenog ugostiteljskog objekta “Trim bar” u vlasništvu Joka Čelebića. U saopštenju se navodi da Čelebić još od aprila ove

godine nelegalno radi i ubira prihode. Dodaje se i da je isteklo odobrenje za postavljanje kioska i ljetnje bašte kojih se, tvrde, nije pridržavao i dok su bila validna. “Čelebić ne samo da već dva mjeseca izbjegava obavezu da ukloni kiosk kafebara i baštu, za koje mu zbog planiranih i već početih radova na obogaćivanju ponude u Tološkoj šumi, nijesu produžena odobrenja nego je, što sa žaljenjem konstatujemo, u cilju sticanja većeg profita nelegalno zauzeo i gotovo duplo veću površinu zemljišta u odnosu na onu koja mu je ranije bila odobrena”,

stoji u saopštenju Glavnog grada. Kako se navodi u saopštenju, Čelebić obmanjuje javnost navodeći da ima sve dozvole za lokal i da je radio u skladu sa zakonom. U Glavnom gradu su pozvali Čelebića da se prija-

Više maloljetnih nasilnika

besplatno školovanje

Policijska akademija upisuje 25 polaznika Policijska akademija u Danilovgradu objavila je juče javni oglas za upis 25 polaznika za policijsko obrazovanje. Kandidati treba da imaju završenu srednju školu, crnogorsko državljanstvo, da nijesu stariji od 28 godina, da nijesu kažnjavani i da se protiv njih ne vodi postupak za krivična djela koja se gone po složbenoj dužnosti. Kandidati, kako se navodi u oglasu, moraju biti do-

stojni za obavljanje poslova u policiji u skladu sa Zakonom. Posebni uslovi su položen ispit za vozača B kategorije, osnovno znanje engleskog jezika i informatike i vještina plivanja. Konkurs je otvoren do 15. jula, a prijave za upis sa potrebnom dokumentacijom predaju se u svim područnim jedinicama, ispostavama i ekspoziturama Uprave policije. Školovanje na Policijskoj akademiji je besplatno. Bo.P.

U Crnoj Gori su tokom prošle godine podnijete 224 prijave protiv maloljetnih osoba koje su bili počinioci krivičnih djela. Podaci Monstata pokazuju da je to za 8,2 odsto više nego 2012. Učešće osoba ženskog pola je četiri odsto. Broj optuženih maloljetnih osoba veći je za 9,5 odsto nego prethodne godine, a broj osuđenih osoba je veći za 10,2 odsto. Kod optuženih maloljetnih lica učešće osoba ženskog pola je 2,2 odsto, dok je to učešće kod osuđenih maloljetnika 2,3 odsto. Bo.P.

25 25 beba rođeno je u protekla 72 sata u Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i to 15 dječaka i 10 djevojčica

vi na javni oglas koji će biti raspisan za korišćenje novog savremenog ugostiteljskog objekta koji će se izgraditi u okviru projekta revitalizacije Tološke šume. DN juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Čelebićem. Bo.P.

program za studente

Putujte u Evropu Nevladina organizacija Green Home četvrti put realizuje projekat “Putujemo u Evropu” uz podršku Fondacije “Robert Bosh”, kroz organizaciju “Balkan Trust for Democracy”. Osim u Crnoj Gori, projekat se realizuje i u Albaniji, Bosni Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji, a cilj je da se omogući studentima sa visokim prosjekom iz zemalja regiona da na kraju studija provedu ljeto putujući Evropom. “Na taj način studenti će

se upoznati sa zemljama Evropske unije, njihovim stanovnicima, načinom života, kulturno-istorijskim znamenitostima i običajima, ali i prezentovati Crnu Goru i njene prirodne i kulturne vrijednosti”, saopšteno je iz NVO Green Home. Konkurs će biti otvoren 23. juna i trajaće do 27. juna. Dodatne informacije o detaljima konkursa će blagovremeno biti objavljene na sajtu www.greenhome. co.me. Bo.P.


18 društvo

UTORAK, 17. 6. 2014.

Romima normalno da tuku žene

Istraživanje UNICEF-a

Prut kao vaspitna metoda

U Crnoj Gori čak 69 roditelja koristi neki od nasilnih načina vaspitavanja djece, pokazalo je istraživanje UNICEF-a. Da je riječ o regionalnom problemu, pokazuje i statistika. Naime, isti procenat roditelja koji batinama vaspitavaju djecu je i u Makedoniji, u Srbiji je za dva odsto manji broj roditelja koji tuku djecu, dok u BiH on iznosi 55 procenata. Šef Predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks rekao je da podaci pokazu-

ju kako treba zajedno raditi na smanjenju praga tolerance prema nasilnom discipinovanju mališana. Perks je kazao da podaci pokazuju zabrinutost jer nasilni način disciplinovanja dovodi do toga da djeca imaju loš stav o sebi, podrivaju samopoštovanje i samopouzdanje djeteta i narušavaju povjerenje u roditelja. “Djeci treba dati pozitivan obrazac ponašanja, pa ćemo na osnovu ovih razultata više raditi sa NVO koje se

Uspjeh djece u školi zavisi od socijalnih i emotivnih vještina bave zaštitom prava djeteta ali i sa predstavnicima Vlade”, rekao je Perks. Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, na predstavljanju rezultata Istraživanja o stanju prava žena i djece u Crnoj Gori u 2013. godini, iznio je mišljenje da

158

polumaturanata dostavilo je dokumenta prvog dana prijavljivanja Ekonomskoj školi, a podgoričkoj Gimnaziji 137

u Bečićima

Počinje StartUp dvodnevna škola U susret Spark.me powered by T (koja će se održati 19. i 20. juna u hotelu Mediteran u Bečićima), kompanija Domen, agent registracije crnogorske .me oznake, organizuje besplatnu StartUp školu 17. i 18. juna na istom mjestu. Škola je namijenjena startupovima koji se nalaze u početnoj fazi, prije prve investicije,

nezavisno od faze razvoja proizvoda. Sponzor Startup škole je hub:raum CEE. Teme koje će 25 izabranih prijavljenih polaznika obrađivati tokom dvodnevne škole uključuju: Od ideje do biznisa, Razvoj i značaj tima, Osvajanje tržišta, Životni ciklus startupa i Modeli finansiranja startupa. Bo.P.

Za juče najavljeni sastanak predstavnika taksi prevoznika i Poreske uprave nije održan. To je za DN potvrdio vlasnik BOOM taksija Ratko Pajović. Na sastanku je trebalo da bude riječi o ugradnji fiskalnih kasa u taksi vozila, zbog čega su taksisti najavili proteste. A.Đ.

Kada je u pitanju romska populacija, istraživanje je pokazalo da se potpuno normalnim smatra batinjanje žena. Naime, na pitanje da li partner ima pravo da tuče svoje ženu čak 53 odsto muškaraca je odgovorilo potvrdno. Međutim, posebno zabrinjava procenat žena koje su potvrdno odgovorile na isto pitanje, a koji je 41 odsto.

nije pristalica tradicionalnih metoda vaspitanja. Istraživanje je sproveo MONSTAT uz podršku UNICEF-a po međunarodnoj metodologiji, a rađeno je na oko 4.700 domaćinstava, od čega je 615 u romskim naseljima. Bo.P.

ZAKON U SKUPŠTINI

Čekanja na šalterima polako idu u prošlost U Skupštini je u proceduri zakon o elektronskoj upravi, koji će građanima Crne Gore omogućiti da se registruju na portal javne uprave i na taj način obavljaju sve svoje administrativne poslove. To u praksi znači da neće morati da čekaju na šalterima. Svoje predmete građani će moći da prate preko portala. Sa druge strane, državni organi plaćaće visoke kazne ukoliko ne budu pošto-

vali zakon. Predviđena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura ako se odbije elektronski zahtjev građana ili se ne odgovori na njega, ali i u drugim slučajevima nepoštovanja zakona. Njime je predviđena i razmjena podataka između državnih organa u elektronskoj formi, ali će to biti moguće tek nakon dvije godine. Bo.P.


DRUŠTVO 19

UTORAK, 17. 6. 2014.

UVODE KVOTU DOKTORIMA

Sistemom limitiraju izdavanje ljekova Andrija Đukanović

D

o kraja juna biće uspostavljen informatički sistem za kontrolu izdavanja recepata kojim će se utvrditi tačan broj recepata koje jedan ljekar dnevno može prepisati. Čim pređe “određeni limit” dolaziće do blokade sistema.

Informatički sistem za kontrolu izdavanja recepata onemogućiće svakog ljekara da prekomjerno propisuje recepte. “Svako ko bude prekoračio dozvoljeni broj biće prvo upozoren putem sistema, a onda i blokiran da ne može izdavati recepte”, kazao je DN direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić. Druga blokada dešavaće se u apoteci gdje će takođe biti propisane dnevno dozvoljene količine izdavanja ljekova. Ipak, u slučajevima gdje to bude potrebno tolerisaće se određena odstupanja. “Biće dozvoljeno da se umjesto dvije kutije prepiše četiri ili pet, ali nikako se neće tolerisati da to bude 86 ili 135 kutija mjesečno kao što se dosad dešavalo”, rekao je Kavarić. On smatra da povećan broj recepata nije samo odgovornost izabranih ljekara, već i njihovih kolega u bolnicama. Izabrani ljekari u mnogim slučajevima propisuju recepte poštujući ono što su tražile njihove kolege iz bolnica.

Razlog povećanog prepisivanja recepata, po njemu, jeste i to što zdravstveni sistem ulaže napor na prevenciji masovnih nezaraznih bolesti kao što su gojaznost i dijabetes. Ova oboljenja uzrokuju sve veću potrošnju ljekova u svrhu prevencije i liječenja. Kavarić smatra da su zloupotrebe, njihovo otkrivanje i procesuiranje posao istražnih organa zaduženih za to počev od policije i tužilaštva. “Prilikom kontrola nailazili smo na određeni broj falsifikovanih recepata koji su nekim čudom realizovani u apotekama. Da li se tu radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, to je već stvar koju treba da rade nadležne institucije. Mi smo tu samo da ukažemo na te pojave”, kaže on. Kada se govori o propisivanju recepata mora se voditi računa i o tome da su ljekari

preopterećeni i da ponekad imaju ogroman broj pacijenata koje primaju. Dešava se da umjesto 20-30 pacijenata koliko bi bilo optimalno, dnevno prime i do 80 pacijenata. Usljed toga, oni izdaju i više recepata. Dakle, ne radi se o zloupotrebi nego o opravdanom ponašanju doktora. Inače, svaki građanin Crne Gore mjesečno za ljekove, u privatnom i u državnom sistemu, potroši 87 eura. To je pokazala analiza potrošnje ljekova koji se

distribuiraju Javnim zdravstvenim ustanovama i apotekama preko veledrogerije Montefarma, a koju su radili Fond za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja i Apotekarska ustanova Montefarm.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić

STAV

ANDRIJA ĐUKANOVIĆ

SVAKOME PREMA POTREBI Prekomjerno i neracionalno trošenje ljekova ne odražava se samo na ekonomiju već i na zdravlje ljudi. To je mnogo važnija dimenzija ovog problema. Neko zahvaljujući propustima ljekara, moguće i korupciji i ko zna čemu sve još, ostaje bez onoga što mu je neophodno. Ovdje do izražaja dolazi i naš mentalitet. Potreba da se stvore zalihe, da se sopstvena potreba zadovolji na račun drugog. Nemoguće je drugačije objasniti slučajeve da pojedinci realizuju po trista recepata godišnje. S druge strane, masovna potrošnja ljekova može ukazivati i na sve lošije zdravstveno stanje građana. Priču treba gledati i iz tog ugla. Porast nekih oboljenja je evidentan što opet znači da se nije dovoljno radilo i ulagalo u prevenciju. Bez obzira šta je uzrok prekomjerne upotrebe ljekova, najveća odgovornost je na državi i njenim institucijama. Svi ovi problemi ne bi se dešavali da je sistem bio efikasan i funkcionalan. Na kraju možda i ne treba trošiti vrijeme na traženje krivaca i na ispravljanje učinjenih nepravdi. To je obično veoma dug proces. Dobro je da se problem priznaje i da se planira njegovo suzbijanje. Softverski sistem kojim će se blokirati prekomjerno izdavanje ljekova je dobro rješenje koje ograničava zloupotrebe. Svako će dobijati lijek prema potrebi i to je jedino ispravno.

DEBELO CRIJEVO

Kod 12 pacijenata pronađen kancer Zahvaljujući skrining programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, u Crnoj Gori prošle godine je utvrđeno 12 slučajeva kancera, a kod 174 pacijenta dijagnostifikovani su polipi, koji direktno vode u nastanak te maligne bolesti, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović. On je juče na pres-konferenciji, prezentujući rezultate skrining

programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva, podsjetio da se taj program realizuje u 15 opština, za populaciju od 60 do 64 godine. Cilj programa je, kako je kazao, smanjenje morbiditeta i mortaliteta od raka debelog crijeva za 15 odsto u periodu od pet godina od početka implementacije programa. “Cilj je detekcija CRC u ranoj fazi, što povećava mo-

gućnost izlječenja za 85 odsto i da pored ovoga imamo odziv ciljne populacije najmanje 60 odsto. Naša grupa obuhvata 21.720 učesnika skrininga, a do sada se pozivu izabranog ljekara odazvalo 13.344, dakle stopa odziva na poziv je 68,91 odsto”, naveo je ministar. Radunović je dodao da je program značajan i za otkrivanje i otklanjanje polipa, jer

oni neposredno vode ka karcinomu debelog crijeva. “Rano otkrivanje raka debelog crijeva testiranjem na tragove krvi u stolici koji se ne mogu vidjeti golim okom kod zdrave populacije pod prosječnim rizikom u cijelom svijetu se pokazalo kao prikladna metoda ranog otkrivanja raka debelog crijeva”, kazao je ministar zdravlja. A.Đ.


20 CRNA GORA Herceg novi

Proslava u Đenovićima

Ljetna slava Crkve Svetog Spiridona u Đenovićima, Svi Sveti, koja je i slava mjesnog Kola srpskih sestara, proslavljena je nakon liturgije i litije prigodnim programom organizovanim u Domu kulture. Osim službom i tradicionalnom litijom i kulturnoumjetničkim programom u kome su učestvovali KUD Sloga, mjesna muzika Đenovići, članovi horova Sveti Vasilije Ostroški i Roždestvo, mještani Đenovića su potvrdili da znaju da sačuvaju prave vrijednosti svog kraja. I to ih svrstava u duhovno bogate zajednice, ocijenio je paroh Radomir Tomović, posebno istakavši da je pri Crkvi Sv. Spiridona odnedavno formirana zajednica pravoslavne omladine. Crkva Sv. Spiridona u Đenovićima sagrađena je 1867. godine. U njoj se čuva vrijedna zbirka ikona i dveri, radovi Petra i Georgija Rafailovića. S.M.

tivat

Akcija dobrovoljnog davalaštva Četvrtom u nizu akcija u sklopu projekta društvene odgovornosti Zajedno za zajednicu, zaposleni u kompaniji Adriatic Marinas – Porto Montenegro, danas će dobrovoljno dati krv od 10 sati u Jahting klubu Porto Montenegro. “Akcija se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Tivta, povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnog davlaštva krvi, 14. juna, s ciljem da podigne pažnju javnosti o potrebama koje mogu spasiti nečiji život”, naveli su iz kompanije Adriatic marinas. Z.K.

UTORAK, 17. 6. 2014.

andrijevica

kolašin

Spomen-ploča osnivačima FK Galatasaraj

Kolona vozila za vrijeme jučerašnjeg protesta

Protest zbog nepravedne raspodjele koncesija Nezadovoljstvo kolašinskih esploatatora šuma nastalo je zbog toga što koncesije za eksploataciju šuma dobijaju vlasnici firmi iz Bijelog Polja, Mojkovca i Berana, dok se to Kolašincima rijetko dodjeljuje. A i ako se to konačno dogodi, radi se o količinama koje nijesu dovoljne za rad. Vesko Vujisić, jedan od onih koji su došli na protest, tvrdi da je sa kolegama izašao kako bi se borio za prava radnika iz Kolašina i za dobijanje koncesija. “Zbog takvog načina dodjele koncesija nijesmo u mogućnosti da zaposlimo svoje radnike”, kazao je Vujisić. Zoran Rajković traži zaštitu državnih i lokalnih institucija za svoje radnike koji su zaposleni u Kolašinu, naglašavajući da oni koji na području kolašinske opštine dobijaju koncesije i nijesu iz ovog grada uopšte i ne

zapošljavaju Kolašince. “Najviše novca od nas koji plaćamo državi ide Opštini Kolašin, a mi od nje nemamo ništa. Tražimo da radimo jer imamo i čime da radimo, od mašina do radne snage. Šume ima dovoljno za sve, ali eto za nas nema ništa”, kazao je Rajković. Miodrag Obrenović kaže da svoj novac ostavlja u Kolašinu jer tu regustruje firmu i plaća porez, a zauzvrat ne može da dobije koncesije od ljudi koji dolaze sa strane. “’Pelangić trejd’ je jedan od koncesionara iz Bijelog Polja. I to zadnjih osam godina, deset hiljada kubnih metara sijeku. Radonjić dobija šest hiljada kubnih metara u ovoj godini i jedna firma iz Berana Janković, deset hiljada kubnih metara. Malo im je tih osam godina nego su i ove opet konkurisali, tako da mi ne možemo do-

ći na red. Svi oni sijeku bukvu, a nijednog trupca nijesu stavili na tu brentu i to je klasična trgovina. Mi nemamo pilane, da bismo odmah počeli, moramo uzeti neku šumu, da bismo napravili neki kapital kako bismo otvorili pilane, ovako ih uzimamo u zakup”, kazao je Obrenović, vlasnik firme “Lancer”. BOX: Koncesije ne smetaju turizmu Aktuelnu problematiku u vezi sa dodjelom koncesija na području Mušovića Rijeke u blizini Ski centra, o čemu su pisale DN, Obrenović je komentarisao kao nešto što je najnormalnije stanje jer su i oni konkurisali za dobijanje koncesija. “Nema mjesta ovoj priči što je aktuelna u medijima, jer su na tom dijelu loša stabla i to treba sjeći kako bi se šuma obnovila, a turizmu ni najmanje ne smeta”, kazao je Obrenović.

Predstavnici turskog Fudbalskog kluba “Galatasaraj” iz Istambula i ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir obišli su juče opštinu Andrijevica i selo Zabrđe, rodno selo dvojice od dvanaest osnivača tog kluba - braće Milije i Pavla Bakića. Braći Bakićima otkrivena je i spomen-ploča na kojoj piše na turskom i crnogorskom jeziku: “U znak ličnog sjećanja na crnogorske učenike Gimnazije “Galatasaraj”, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog Fudbalskog kluba “Galatasaraj” Mila i Pavla Bakića s neizmjernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj”. Spomen-ploču je otkrila potpredsjednica ovog fudbalskog kluba Džandan Erčetin, koja je kazala da su braća Bakić kao učenici Liceja, zajedno sa jedanaest drugova, 1. oktobra 1905. godine osnovali FK “Galatasaraj”. Time su postavili temelje ovom sportu u Turskoj i ostavili značajan trag u istoriji turskog fudbala. Ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir kazao je da je povod svečanosti u Andrijevici jedna lijepa priča koju narod Crne Gore i Turske pamti. U ime domaćina goste iz Turske pozdravio je dr Nikola Bakić. Na svečanosti su govorili prof. dr Radovan Bakić i istoričar Šerbo Rastoder ističući da i ovaj događaj daje puni doprinos unapređivanju odnosa između Crne Gore i Turske. Gosti iz Turske posjetili su juče i područno odjeljenje andrijevičke Osnovne škole “Bajo Jojić” u selu Zabrđe, koju su pohađali Milo i Pavle Bakić. M.T.


CRNA GORA 21

UTORAK, 17. 6. 2014.

NIKŠIĆ JOŠ JEDAN APSURD

TIVAT

Stalne inspekcijske kontrole

Ostaci rušenja u Ulici serdara Šćepana

Važno je da su srušili, nije važno što ne grade Jovana Lasica

N

akon što su prije dvije i po godine porušeni privremeni objekti u Ulici serdara Šćepana da bi se, po planu koju je uradila Agencija za planiranje opštine Nikšić, izgradila saobraćajnica i zelene površine, na toj lokaciju osim građevinskog otpada - nema ništa.

NIKŠIĆ - Pored toga što je pitanju još jedna u nizu nezavršenih lokacija u samom centru grada, vlasnici porušenih objekata pitaju se zašto objekti nijesu uklonjeni neposredno pred početak radova, a ne prije dvije i po godine. Jedan od vlasnika osam porušenih objekata Ilija Nenezić kaže da nije protiv izgradnje saobraćajnice i napretka svog grada, ali ističe da ne zna

zbog čega su objekti tada porušeni ako radovi na saobraćajnici nijesu još počeli. Nenezić objašnjava da je time njegova porodica ostala bez izvora prihoda, a opština Nikšić je uskraćena za značajnu stavku u punjenju budžeta. “Period od dvije i po godine nije mali. Za ovo vrijeme koje je prošlo od rušenja do danas mogli smo raditi, plaćati porez i slično, a ne ovako.Tu se

sada nalazi samo otpad, radovi nijesu ni počinjali, mi smo ostali bez posla, tako da mi nije jasno zbog čega to nijesu uklonili prije nego što su počeli izgradnju”, priča Nenezić. On danas taksiranjem pokušava prehraniti svoju porodicu - dva studenta, ženu i sebe. “Sve su porušili, a da nas niko nije pitao šta i kako ćemo dalje ili od čega ćemo da živimo. Takođe, u tom periodu je vršeno i selektivno rušenje, tako da su neki objekti i dalje tu i nesmetano rade”, ogorčen je Nenezić. On smatra da je budžet opštine Nikšić u toj ulici oštećen za oko 150.000 eura za vrijeme dok je na vlasti bila garnitura na čelu sa Nebojšom Radojičićem.

HERCEG NOVI

“Ne kažem da oni nijesu imali pravo da ruše, to je bio privremeni objekat, ali se pitam zašto tolika žurba, zar mi nijesmo mogli raditi i plaćati dažbine u opštinski budžet. Plus, tu je i tridesetak radnika koji su izgubili svoja radna mjesta. Ono što je na kraju ostalo je ruglo u centru grada koje stoji toliko vremena i ko zna kada će se nešto učiniti po tom pitanju”, zaključuje Nenezić. Iz lokalne uprave nedavno su objasnili da su uklonjeni objekti bili privremeni i stoga su morali biti porušeni, te da je zbog finansijskih poteškoća odložena izgradnja saobraćajnice i stambene zgrade, a radovi na toj lokaciji planiraju se u skorijem periodu.

Inspektori opštinske Komunalne policije angažovani su ovih dana na kontroli i uklanjanju terasa, koje su postavljene mimo rješenja opštinskog organa, kazala je načelnica Komunalne policije, Jadranka Joksimoć istakavši da je u toku zajednička akcija sa Upravom za inspekcijske poslove, provjera taksista i taksi prevoza putnika na aerodromu, a aktuelne su i stalne kontrole taksista u gradu, a rezultat je poštovanje pravila i parkiranja taksi vozila. Iz Komunalne su naveli da je izdat i nalog svim vlasnicima živih ograda da izvrše orezivanje tamo gdje prelaze na javne površine, trotoare i saobraćajnice i ugrožavaju odvijanje saobraćaja ili kretanje pješaka. Z.K.

BIJELO POLJE

Osvjetljeni Nedakusi Nakon što je nedavno u bjelopoljskom prigradskom naselju Nedakusi riješen problem vodosnabdijevanja, ovih dana riješeno je i pitanje javne rasvjete. Predsjednik mjesne zajednice Željko Raičević kazao je da je u jednom dijelu naselja postojeća rasvjeta rekonstruisana, dok je u drugom dijelu do Dolca urađena nova. B.Č.

BAR

Priznanje za ronioce iz Bijele Ispraćaj iz “Kekeca” Regionalni centar za obuku ronilaca u Bijeloj od tri stručne organizacije dobio je potvrdu o uspješno obavljenom poslu u Porto Montenegru, podvodno razminiranje, redovne obuke ronilaca i usavršavanje dio su planova za ovo ljeto. Profesionalizam i najsavremenije metode koje su usvojene omogućavaju Regionalnom centru konstantno angažovanje upravo na poslovima zbog kojih je prije dvanaest godina centar i oformljen.

Potvrda o uspješnosti obavljenog posla ovih dana je i u vidu zvaničnog dokumenta stigla iz firme “Adriatic Marinas” Porto Montenegro. Zvaničnim sertifikatom potvrđeno je da provjerom ove lokacije nije pronađeno više nijedno eksplozivno sredstvo, a izviđanje su obavile čak tri stručne organizacije: specijalizovano privredno društvo Harpa Sea - iz Slovenije, ronioci Mornarice Vojske Crne Gore i Mornarica vojske Sjedinjenih Američkih Država sa specijalno obučenim delfinima. S.M.

BAR - OŠ “Kekec” iz Sutomora ispratila je još jednu generaciju polumaturanata. Za đaka generacije proglašena je Teodora

Čavić, kojoj je direktorica škole Mirjana Nikić uručila diplomu “Luča”, novčani poklon i lektiru za I razred srednje škole.A.LJ.


22 CRNA GORA

UTORAK, 17. 6. 2014.

budva

Zahvalnica srpskog ambasadora Bingulca BUDVA - Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac uručio je juče Zahvalnicu države Srbije suvlasniku hotelske gurpe Montenegro stars Žarku Raduloviću za humanitarnu pomoć koju su ta kompanija i članice Crnogorskog turističkog udruženja, uputili poplavljenim područjima u Srbiji. Ambasador Bingulac je naglasio da je pomoć značajna, posebno Crne Gore koja je, kako je kazao, pomogla iznad svih svojih ekonomskih potencijala, koja je pomogla iz srca i iz duše, što se ne može izmjeriti. “Ljudi iz Crne Gore su uputili pomoć odmah na početku krize, kada je bilo najteže i ponavljam zaista da sam impresioniran. Ova situacija je pokazala da nesreća ne poznaje granice, ali takođe i da

HERCEG NOVI

Skupština TO HN

Turistička organizacija Herceg Novi održaće sjutra skupštinu na kojoj bi trebalo da se usvoji izvještaj o radu kako bi se deblokirala ova organizacija i ne bi dovodilo u pitanje održavanje brojnih kulturnih manifestacija koje se tradicionalno godinama organizuju u Herceg Novom. Po riječima v.d. predsjednika opštine Milana Vajagića već u julu bi trebalo organizovati Trg od knjige, potom slijede Dani muzike, Guitar art summer fest, Filmski festival i brojne po obimu manje, ali takođe značajne kulturne manifestacije. On je izrazio nadu da će prevladati zdrav razum i interes grada koji je pred sezonom. Prema Vajagićevim riječima opštinska preduzeća uspješno obavljaju sve poslove u okviru svojih nadležnosti i intenzivno rade na pripremi sezone. S.M.

granice ne poznaje ljudska solidarnost, humanost i požrtvovanje”, kazao je Bingulac. Suvlasnik kompanije MSHG Žarko Radulović kazao je nakon uručenja zahvalnice da bi želio i volio da smo u u svakoj situaciji ovakvi kakvi smo bili sada. “Zahvaljujem ambasadoru Bingulcu i svima koji su našli za shodno da nam uruče zahvalnice. Mada, mi smo to radili iz drugog motiva, ne zbog zahvalnica, ali u svakom slučaju hvala. Mislim da toga dana kada smo odreagovali, prvo gospodin Franca i Montrenegrostars, pa onda i cijeli CTU u narednim danima, da smo nekako bili miliji sami sebi i u svojim očima vredniji. Želio bih da svi u Crnoj Gori po tom principu i dalje živimo, u drugim situacijama, kada drugima tre-

ba pomoći i kada teba pokazati da smo mi to što jesmo. Mi jesmo dobar narod, svi na ovim prostorima smo do juče zajedno živjeli i ja ne mogu da razdavajam, iako smo sada u drugim državama, ali za mene je to jedan narod, jedan mentalni sklop”, naveo je Radulović. Na kraju, on je istakao i da ovo nije kraj pomoći. “Trebalo bi svi mi da razmišljamo, na koji način I kako bi mogli još dodatno da pomognemo. Ja sam predložio ambasadoru Bingulcu u periodu kada hoteli nijesu puni da dovedu djecu iz tih ugroženih područja, možda kao škola u prirodi, na sedam do deset dana. Bićemo srećni ako budemo mogli da ih prihvatimo u naše hotele da budu naši gosti”, poručio je Radulović.N.L.

tivat

Sve zbog loše hidroizolacije Vlasnik kafića “Fontana” Karlo Paškalj rekao je, povodom propuštanja vode iz fontane na Trgu magnolija u prostor zelene pijace, da “voda u zelenu pijacu toči bez obzira da li fontana radi ili ne”, istakavši da pumpa nije radila od novembra prošle do marta ove godine i da je u tom periodu opet voda curila u pijacu “što mogu potvrditi svi koji do-

lje rade, kao i radnik zadužen za pijacu”. “Znam da je stanje na pijaci loše, ali ako se ustanovi da je vlasnik Fontane kriv za to što se dešava, snosiću svu odgovornost”, istakao je Paškalj, objašnjavajući da nije problem ni da se ona zatvori, samo da nema neprijatnog mirisa, jer kada fontana ne radi, posebno ljeti, širi se veoma

neprijatan miris. Paškalj je istakao da pet godina održava fontanu, čisti, popravlja i nabavlja pumpe. “Pumpa koja trenutno radi je 17. do sada koja je zamijenjena”, naveo je vlasnik kafića “Fontana”, ističući da je po njemu jedini problem nedostatak hidroizolacije. On je istakao da se u više

navrata obraćao prethodnom predsjedniku opštine, nadležnim opštinskim službama i preduzećima Vodovod i Komunalno. Paškalj je kazao da su mu u Vodovodu rekli da oni nisu preuzeli nikakvu dokumentaciju za fontanu, “tako da što se njih tiče kao i da ne postoji”. Isti odgovor, kako je kazao, dobio je i u Komunalnom. Z.K.

nikšić

Vuk napao čovjeka na gradskoj periferiji NIKŠIĆ - Juče ujutro oko osam časova na periferiji Nikšića Željko Đuranović imao je neobičan susret sa vukom. “Vraćao sam se sa imanja sa sinom, to je predio oko Tovića. Sa nama su bili naši lovački psi. Kada smo se spuštali blizu kuća put Dragove Luke, psi su se uznemirili, zaurlali, počeli da trče. Malo niže vidio sam vuka koji je napao moje pse, pojurio sam da

im pomognem, ali tada je vuk napao mene i ugrizao me za mišić desne noge”, kazao je za CdM Željko Đuranović. Željko je uzeo jasenovo drvo koje mu se našlo u blizini i udario vuka po glavi. “Udario sam ga jako po glavi, pao je, onda sam ga udario još nekoliko puta. Nagrdio mi je pse. Pošao sam do bolnice i primio zaštitu, a za mjesec dana moram da ponovim”, ispri-

čao je on. Vuka je donio u Veterinarsku stanicu Nikšić. Nakon toga tijelo vuka poslato je dalje za Podgoricu kako bi se utvrdilo da li je bio bijesan. Đuranović kaže da će ti nalazi biti gotovi za nekoliko dana. Mještani Dragove Luke kažu da nije rijedak slučaj da se vukovi spuste u naselje i da je u posljednje vrijeme to učestalo. (CdM)


CRNA GORA 23

UTORAK, 17. 6. 2014.

Valorizacija

Restauracija Forte Mare

pljevlja - folklor

Volođa superioran na smotri u Turskoj C Dejan Kandić

rna Gora postala je ovih dana bogatija za nekoliko prestižnih evropskih priznanja u oblasti folklora zahvaljujući pljevaljskom kulturno-umjetničkom društvu “Volođa” koje je na međunarodnom festivalu u Turskoj, u izuzetno jakoj konkurenciji, osvojilo dvije prve i jednu drugu nagradu.

KUD “Volođa” je na Internacionalnoj smotri folklora u Izmiru između 25 učesnika iz evropskih zemalja osvojio prvo mjesto za opšti utisak u ukupnom plasmanu, drugu nagradu za nošnju, a solistkinja KUD “Volođa”, dvadesetdvogodišnja Nataša Zečević izabrana je za mis Festivala. “Utisci su fenomenalni. Hvala svima koji su nam pomogli da budemo tamo, prije svega opštini Pljevlja i Rudniku uglja, Srednjoj stručnoj školi, Turističkoj organizaciji Pljevlja, zemljoradničkoj zadruzi Doganje i gospodinu Lazaru Cvijoviću. Mislim da smo im vratili na

najbolji način. Vratili smo se sa nagradama, sa četiri pehara”, rekao je koreograf Hajrudin Cigo Tabaković. Božo Knežević kazao je da na Festivalu nije bilo lako nositi breme odgovornosti i predstavljati svoj grad i svoju državu. “Trudili smo se da damo sve od sebe, da se pokažemo što bolje, da maksimalno damo sebe toj igri, da pokažemo kako “Volođa” radi već 70 godina. I isplatilo se. Biti prvi u ukupnom plasmanu na međunarodnom festivalu nije mala stvar, rekao je Knežević, dodajući da je i koreograf Cigo Tabaković dobio povelju grada

70

HERCEG NOVI - Radovi na restauraciji tvrđave Forte Mare počeli su prije nekoliko dana. Cilj je da ovaj drevni objekat postane polazna tačka za obilazak novskih tvrđava. Za desetak dana koliko će trajati radovi sa zidina tvrđave biće otklonjeni tragovi višegodišnjeg nemara brojnih zakupaca. Posao restauracije je osjetljiv i obiman jer je Forte Mare, godinama bila izdata zakupcu koji je dodatno devastirao, a nadležni u opštini, opet godinama, na to žmurili. Prema riječima višeg kon-

zervatora Gorana Skrobanovića restauracija Forte Mare sprovodi se kao dio projekta kojim bi Novske fortifikacije konačno bile turistički valorizovane na pravi način. Opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti inicirao je projekat. Tvrđava Forte Mare izgrađena je od 14. do 17.vijeka, a konačne obrise dali su joj Austrougari 1833. godine. Prva faza restauracije koštaće oko 2.600 eura, a u njoj će učestvovati i članovi Planinarskog kluba “Subra” iz Herceg Novog. S.M.

tivat

Zlatna flota u Portu

godina postoji KUD Volođa

Ajvalika. Volođa je na Festivalu nastupio sa dvije koreografije. Prvu festivalsku večer izveli su Crmničko oro - splet igara iz Crne Gore, a druge noći Vranjansku svitu. KUD “Volođa” i njegovi članovi nakon dvadesetpetočasovnog putovanja autobusom, stigli su juče u Pljevlja, a uspjeh su uz pjesmu i igru, kako im dolikuje, proslavili u centru grada, kod zgrade opštine zajedno sa sugrađanima koji su ih dočekali.

Superjahta “Golden Odyssey” uplovila je u tivatsku marinu Porto Montenegro, koja će joj ubuduće biti matična luka. Vezana je na mulu 1 nautičkog centra, a njoj će se uskoro pridružiti i preostala dva broda koja sa “Golden Odyssey” čine Zlatnu flotu (Golden Fleet). Superjahta duga 80 metara, vrijedna oko 100 miliona eura, najveća je i

najskuplja od tri članice Zlatne flote. Flotu čine još “Golden Shadow”, dug 67 metara, koji nosi hidroavion “Golden Eye”, i najmanja jahta “Golden Osprey”, duga “samo” 30 metara. Osim Abramovičeve “Lune”, dužine 115 metara, a vrijednosti 140 miliona eura, u luci Porto Montenegra je i “Mayan Queen IV” meksičkog multimilijardera Antonia Baileresa. Z.K.

tivat

Izložba fotografija “Pejzaži Boke okom građana” “Jedinstvenost, posebnost, netaknuta priroda, divno čisto more, mističnost, nematerijalna ljepota, guvna, barke, duh prošlosti, harmonija kamena i mora, tradiocinalna arhitektura kada je očuvana i nova kada se poštuju tradicionalni principi”, samo

su neki od prepoznatih vrijednosti izvučenih iz obrazloženja koja su pratila fotografije izložbe “Pejzaži Boke okom građana”, koja je otvorena proteklog vikenda u galerijskom prostoru ljetnjikovca “Buća”. Izložbu, koja je realizovana u

sklopu projekta Baština - pokretač razvoja, čine motivi pejzaža koji građanima znače, ali i oni koji im se ne dopadaju. Projekat se sprovodi u okviru programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Crne Gore. Nosilac posla sa crnogorske strane

je Opština Tivat, a njeni partneri Kulturno-zavičajno udruženje (KZU) “Napredak” Gornja Lastva i NVO Ekspedicio Kotor. Izložbi je prethodila radionica o participaciji, koja je završni događaj u okviru participativnog procesa, a izložba “Pejzaži Bo-

ke očima građana”, predstavlja vezu između ove projektne linije i manifestacije “Dani pejzaža”, koja počinje dvodnevnom radionicom o tehnici gradnje suhomeđe, koja će se održati od sutra do 19. juna u Gornjoj Lastvi. Z.K.


24 SVIJET

UTORAK, 17. 6. 2014.

NAORUŽAVANJE TERORISTA

Iračani ginu od hrvatskog oružja Z

AGREB, BAGDAD - Borci Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u osvajanju iračkih gradova upotrebljavaju i hrvatsko naoružanje koje je tokom 2012. i 2013. godine, posredstvom SAD, iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u Siriju, objavio je juče zagrebački Jutarnji list.

Internetom kruže brojne fotografije pripadnika ISIL-a koji poziraju sa bacačem granata RBG-6 i granatama iz raketnog bacača M79 Osa, proizvedenim u Hrvatskoj, kojima napadaju ciljeve u Iraku. Na Tviter nalogu Alanbar_news, koji koristi ova organizacija, takođe su postavljene fotografije njenih pripadnika s oružjem iz hrvatskih vojnih skladišta. Riječ je o oružju o čijem su se transferu Slobodnoj sirijskoj vojsci, navodi list, dogovarali američki Stejt Department i CIA. Oružje je platila Saudijska Arabija, a u Siriju je stizalo preko Hrvatske, Turske i Jordana, navodi Jutarnji list. Prema objavljenim podacima, sa zagrebačkog aerodroma Pleso je tokom 2012. i 2013. godine poletjelo 75 transportnih civilnih aviona sa oko 3.000 tone naoružanja, a tim transportima prevoženo je i oružje iz drugih evropskih država, sve u organizaciji SAD. Iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju su, između ostalog, otišli raketni bacači M79 i RPG-22, ručni bacači granata RBG-6 i bestrzajni topovi M60. Američki plan je bio da se naoružaju sirijske jedinice koje su sarađivale sa Stejt departmentom, a bore se protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Već nekoliko mjeseci poslije otkrića tih pošiljki, iz Sirije su počele da stižu informacije da je oružje stiglo u ruke militantnih islamističkih organizacija. Militantna grupa Ahrar al-Šam, jedna od najpoznatijih i najsnažnijih radikalnih islamističkih organizacija među sirijskim pobunjenicima, objavila je video u kojem njeni pripadnici koriste oružje iz hrvatskih vojnih skladišta. To je potvrdio i njihov portparol, koji je rekao da dije-

le oružje sa Slobodnom sirijskom vojskom. Oružje koje je preko Zagreba stiglo u Siriju dospjelo je i u ruke Brigade mučenika Jarmuka. Činjenica da bi oružje moglo završiti u rukama pripadnika militantnih pokreta tada je užasavala najviše zapadne političare, a taj strah se, očigledno, pokazao opravdanim, piše Jutarnji list. U ovom trenutku nepoznata količina oružja koje je bilo namijenjeno Slobodnoj sirijskoj vojsci u rukama je pripadnika ISIL-a. I ta izrazito militanta organizacija učestvovala je u borbama u Siriji, gdje su njeni pripadnici bili akteri najokrutnijih zločina protiv civila. Potom su svoje borce premjestili u Irak, gdje se bore protiv iračkih šiita i praktično su zauzeli gotovo cijeli severni Irak i stigli nadomak nadomak Bagdada. Potpunu okupaciju sjevernog Iraka džihadisti iz ISIL-a juče su potvrdili osvajanjem Tal Afara, grada sa oko 200.000 stanovnika, u kojem pretežno žive šiitski i sunitski etnički Turkmeni, oko 420 kilometara sjeverozapadno od Bagdada. Grad je zauzet juče izjutra, izjavio je gradonačelnik Tal Afara Abdulah Abdul, dodavši da su Abdulah Abdul lokalne snage bezbjednosti bile primorane da napuste grad, dok je dio stanovništva pobjegao u susjedne zone koje pod kontrolom drže kurdske snage. Koliko je sukob u Iraku opasan ne samo po taj region već i svijet u globalu govori podatak da je juče u Madridu otkrivena mreža džihadista koja regrutuje pojedince za odlazak na ratišta u Iraku i Siriji. U akciji španske policije uhapšeno je osam osoba, među kojima i šef te mreže, bivši zatvorenik Gvatanama.

75

transportnih civilnih aviona sa oko 3.000 tone naoružanja je tokom 2012. i 2013. poletjelo sa zagrebačkog aerodroma Pleso ka Siriji, a dobar dio tog oružja završio je u rukama ISIL-a

Borci ISIL-a u gradu Mosulu na sjeveru Iraka


SVIJET 25

UTORAK, 17. 6. 2014.

NARKO KRALJEVSTVO U ALBANIJI

Minobacačima branjen Lazaret

Kilogram kanabis sative zeljaste biljke iz porodice kanabis, kupljen na veliko u Lazaretu, košta prosječno oko 350 eura po kilogramu, mada se uz “dopunsku taksu” narkošvercerima prodaju po 500 eura za kilogram na licu mjesta. Velike organizovane grupe, koje raspolažu čamcima, kamionima, pa i avionima, švercuju drogu, najčešće morskim putem, do Grčke i Italije. Tamo marihuana dostiže cijenu od oko 800 eura za kilogram da bi se, u prosjeku, u zapadnim zemljama na malo prodavala pet eura za gram - što je 5.000 eura za kilogram.

TIRANA - Žestoki okršaj između narkodilera i policije dogodio se juče pred zoru u albanskom selu Lazaret, poznatom po gotovo neometanoj proizvodnji marihuane. Kako su izvijestili regionalni, ali i svjetski medijii, članovi bande upotrijebili su granate, minobacače i mitraljeze protiv stotina policajaca koji su pokušali da uđu u selo tokom akcije suzbijanja proizvodnje narkotika. Kako je saopštila alban-

ska policija, tokom napada niko nije povrijeđen. U saopštenju se navodi da je 500 naoružanih policijaca, uključujući i specijalne jedinice, tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak opkolilo selo pošto je odbijen prvi pokušaj upada u selo tokom vikenda, kada je jedan seljanin povrijeđen, prenijela je agencija AP. Albanska policija je saopštila da će nastaviti obračun sa proizvođačima narkotika i “oslobo-

diti Lazaret od kriminalaca’’. Selo Lazaret, koje mnogi nazivaju “Kolumbija u malom”, ima godišnju proizvodnju od oko 900 tona kanabisa i godišnji “izvoz” narkotika u tržišnoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je polovina BDP Albanije, navodi američka agencija. Nalazi se u regionu Đirokastro na jugu Albanije i njegovim žiteljima je uzgajanje marihuane osnovna privredna djelatnost.

PETRO POROŠENKO:

Do kraja sedmice plan o prekidu vatre

TERORIZAM U KENIJI

Pobijeno 48 civila

NAJROBI - Najmanje 48 ljudi je ubijeno u napadu islamističkih ekstremista na hotele i policijsku stanicu u kenijskom mjestu Mpeketoni na obali Indijskog okeana, javio je juče Bi-Bi-Si. Izvještač britanske TV mreže Jusuf Dajo iz Najrobija javio je da je napad počeo u nedjelju u 20.30 po lokalnom vremenu, dok su mještani

gledali fudbalsku utakmicu Svjetskog prvenstva na televiziji, prenio je Tanjug. Svjedoci u Mpeketoniju, gradu na 20 kilometara od ostrva Lamu - poznatog kenijskog turističkog ljetovališta, naveli su da je pucnjava trajala nekoliko sati i da je zapaljeno nekoliko zgrada. U ranijim izvještajima je javljeno da su napadači upotrijebili automatsko

oružje u napadu na policijsku stanicu u malom primorskom gradu, zapalili dva hotela i ostavili za sobom brojne čaure po ulicama. Bi-Bi-Si navodi da je još nejasno ko su bili napadači, ali je portparol kenijske vojske, major Emanuel Čirčir, rekao da su napadači vjerovatno pripadnici somalijske terorističke organizacije El Šabab.

POSJETA

Lavrov stigao u Beograd BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je juče u Beograd gdje će boraviti u dvodnevnoj posjeti. Dobrodošlicu mu je na aerodromu “Nikola Tesla” poželio prvi potpredsjednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, nakon čega su se uputi-

li na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje je su dvojica diplomata položili vijence na Spomenik sovjetskim vojnicima. Lavrov je juče imao neformalne razgovore i radnu večeru sa domaćinom Ivicom Dačićem, a zvanični razgovori su zakazani za danas.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je juče da će ponuditi plan da se na istoku Ukrajine uvede privremeni prekid vatre. “Nadam se da će se to dogoditi ove sedmice”, rekao je Porošenko na sastanku Ukrajinskog savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, prenijela je agencija Itar-tass. Kako je javio Rojters, Porošenko je bezbjednosnim zvaničnicima prenio da je vladinim snagama dao zadatak da tokom ove nedjelje ponovo uspostave kontrolu nad ukrajinskom granicom sa Rusijom. On je dodao da bi, kada ukrajinske snage uspiju da ponovo uspostave kontrolu nad granicom, trebalo razmotriti uvođenje privremenog prekida vatre, kao i napore neophodne za postizanje mirovnog plana, dodala je britanska agencija.

U međuvremenu naoružani proruski separatisti zauzeli su juče zgradu Centralne banke u Donjecku na istoku Ukrajine. “U toku je sastanak na kojem treba da se Centralna banka i Ministarstvo finansija stave pod kontrolu Narodne republike Donjeck”, rekao je agenciji Frans pres jedan od pobunjenika Oleksandar Matiučin, koji je dodao da novac od poreza ne treba da završi u Kijevu, već da ostane u Donjecku. On je kazao da lokalne bezbjednosne snage ne samo nisu spriječile već su i doprinjele zauzimanju Centralne banke u Donjecku, gdje je inače uporište antikijevskih pobunjenika. Opštinske vlasti tražile su od stanovnika Donjecka, gdje živi milion ljudi, da izbjegavaju kvart u kojem se nalazi Centralna banka.


26 SVIJET

UTORAK, 17. 6. 2014.

PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Šešelj se vraća kući?

B

EOGRAD - Pretresno vijeće Haškog tribunala juče je saopštilo da je stranama na suđenju Vojislavu Šešelju uputilo nalog da se izjasne o mogućnosti da optuženi bude privremeno pušten na slobodu.

Odluka je donijeta u petak, 13. juna, a rok izjašnjavanje je sedam dana. Razlog odluke je i zdravstveno stanje optuženog, ali i to što u ovom trenutku nije moguće “odrediti tačan datum izricanja presude” pošto je novi sudija Madaje Nijang zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa cijelim predmetom. Haški tribunal odbacio je prethodno 6. juna zahtjev Vojislava Šešelja da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka, poslije izuzeća sudije Frederika Harhofa na zahtjev samog optuženog. Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jed-

noj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječ-

nosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Vojislav Šešelj će, povodom odluke Haškog tribinala, zauzeti stav da mu se, umjesto puštanja na privremenu slobodu, hitno ukine pritvor, izjavio je Zoran Krasić iz Srpske radikalne stranke. Krasić, koji je i šef tima za odbranu Šešelja, kazao je međutim za “Blic” da je “odluka pretresnog vijeća već donijeta i ne zavisi od odgovora Šešelja i tužioca. “Mi Šešelja očekujemo za desetak dana u Beogradu”, ka zao je on. Rok za izjašn j ava n j e o predlogu pretresnog vijeća je s e d a m dana o d kada ga Šešelj primi.

Neće milost, već slobodu Stručnjaci koji prate ovaj slučaj smatraju da Vojislav Šešelj neće prihvatiti ponudu haških sudija da bude privremeno pušten na slobodu jer bi time omogućio izlaz iz bezizlazne situacije. “Haški tribunal nije uspio da ovlada slučajem protiv Vojislava Šešelja, a predlogom da se Šešelj pusti na privremenu slobodu sudija Žan-Klod Antoneti pokušava da se izvuče iz ove situacije”, rekla je Nataša Kandić, koordinatorka procesa REKOM. Ona sumnja da će Šešelj prihvatiti ponudu jer je uvijek do sada odbijao sve beneficije i interesuje ga samo oslobađajuća presuda. Slično misli i advokat Branislav Tapušković koji ne vjeruje da će Šešelj tražiti bilo kakvu milost od Tribunala, već će se truditi da im oteža situaciju.


UTORAK 17.6.2014. BROJ 869

Profesionalna šminkerka S n e ž a n a G r b a p re d l a ž e čitateljkama DN kakvu šminku da koriste tokom dana i noći

Moda

SEKA MARTINOVIĆ

Kič kao modna greška PRAVILA OBLAČENJA

Trendovi za muškarca Naporni treninzi tokom zimskih dana doprinijeli su perfektno izvajanim bicepsima, tricepsima, trbušnjacima... Ipak, da biste u potpunosti privukli pažnju dama i ostavili jak utisak neophodno je da ih zadivite prepoznatljivim modnim stilom. Modni stručnjaci širom svijeta saglasni su da postoje određena pravila kojih se muškarci moraju pridržavati. Jedno od njih tiče se kombinacije bo-

ja. Klasičan pristup glasi – boje se uparuju. Plavo sa plavim, zeleno sa žutim, sivo sa džinsom. Da, ako želite da se utopite i svojim odijevanjem poručite – nisam tu, nemojte me gledati, nebitan sam. Za odvažnog i modno hrabrog muškarca kombinovanje boja pravi je fetiš. Učite od prirode. Nema boljeg modnog gurua. I ne plašite se toga da budete primijećeni. Odjeća govori više od riječi. Naučite njen jezik.

Beživotna i suva kosa ne izgleda ni lijepo ni mlado. Nudimo vam provjerena rješenja za adekvatnu njegu i oblikovanje kose


28 MODA

UTORAK, 17. 6. 2014.

Pravila

Ukoliko niste modni guru, nudimo vam pomoć usvojite nekoliko pravila ljetnjeg odijevanja

MUŠKOG oblačenja

Naporni treninzi tokom zimskih dana doprinijeli su perfektno izvajanim bicepsima, tricepsima, trbušnjacima... Ipak, da biste u potpunosti privukli pažnju dama i ostavili jak utisak neophodno je da ih zadivite prepoznatljivim modnim stilom.

1. HRABRO KOMBINUJTE BOJE Iako mnogi muškarci često idu na sigurnu kombinaciju boja, po sistemu - ne želim da se izdvajam, maštovito povezivanje kontrasta može itekako biti modni pogodak. Učite od prirode - iskoristite raznolikost boja i ne plašite se toga da budete upečatljivi.

2. KROJ JE BAZA Pomenuli smo muskulaturu tijela ali izvajani mišići ne vrijede ukoliko se odlučite za pogrešan kroj. Preširoke majice, preuske farmerice, zatim jakne koje loše padaju jer su vam ramena ispod pazuha, samo su neke od grešaka koje muškarci najčešće čine kada je riječ o oblačenju. Ukoliko ste mršavi onda široki krojevi i nisu prava stvar za vas. Sako je prosto rješenje za odjevni stil tokom romantične večere, izlaska u provod, posjete pozorištu...

3. EKONOMIČAN ŠOPING Ne z av i s n o o d s t at u snog položaja, uvijek birajte majice koje možete uklopite sa nekoliko različitih odjevnih predmeta. Recimo, dukserica može biti namijenjena za šetnju, teretanu, odlazak na posao, kafu sa prija-

teljima... Budite modni strateg.

4. NAĐITE MJESTO ZA SAKO Sportski ili pak poluelegantni sako moraju naći mjesto u vašem garderoberu. Sako je prosto rešenje za odjevni stil tokom romantične večere, izlaska u provod, posjete pozorištu... U njega vrijedi uložiti novac.

5. ODIJELO PO MJERI Još jedno zlatno pravilo dobrog stila jeste i odijelo. Nebitno da li volite da ga nosite ili ne, morate imati bar jedno odijelo šiveno po mjeri. Na taj način, ističe se vaša građa. Savjet - kupite jedno odijelo i nekoliko košulja različite boje, kako biste proširili mogućnost kombinovanja.

6. TANJA NOGA UŽE FARMERICE Zvuči logično ali muškarci često zaboravljaju ovo pravilo. Muškarcima sa tanjim nogama najbolje stoje uže farmerke, takozvani “cigaret” model koji se sužava ka stopalima. Oni koji imaju jače noge, biraju ravan kroj – gore uži, dolje, ipak, malo širi, kako bi se izbjegla disproporcija i izgled farmerica koje su pred pucanjem.

7. CIPELE Muškarac se po cipelama poznaje. To ne znači da


MODA 29

UTORAK, 17. 6. 2014.

Ulažite u naočare Optičari savjetuju ulaganje u dobre naočare i kvalitetna stakla sa UV zaštitom, jer one ne služe samo za ukras i skrivanje pogleda, već nas štite od štetnih sunčevih zraka i ostalih spoljnih uticaja. Optimalnu zaštitu očima pružaju stakla koja blokiraju najmanje 99% štetnih UV zraka, a nekvalitetne naočare uopšte ne pružaju tu zaštitu.

Mladi ne kupuju košulje

morate imati stotinu pari, ali makar se potrudite da u cipelarniku pronađete nekoliko pari koje se lako kombinuju.

8. ”V” IZREZ I TANKO TKANJE ZA MASIVNE Dukserice od debelog pamuka, ili duplo tkani, bogati džemperi nisu najsrećnije rješenje za masivne muškarce. Birajte tanju odjeću koja će lijepo padati niz vaš torzo, kako biste istovremeno ublažili masivnost svog tijela, ali i istakli moć mišića. V izrez još jedan je trik koji će vam pomoći u tome.

9. SPORTSKI IZGLED I VAN TERETANE Najvažnije pravilo mode jeste da se u onome što nosite osjećate udobno. Sport-

ski autfit zato je kombinacija koje se ne treba lako odreći. Udobne patike, lagana trenerka, dukserica ili majica u kombinaciji sa toplim prslukom odličan je izbor za neobavezne prilike u kojima ćete se osjećati spremno da osvojite čitav svijet. Vjetar u krila može se osjetiti i dok poput pera koračate po zemlji. Samo je važno biti svoj. Ako je sportski izgled vaš izbor, samo naprijed.

10. MAJICE SU VAM PREUSKE? Kako ste vrijedno radili na jačanju mišića ruku može se desiti da vam rukavi vaših starih majica postanu preuski. U tom slučaju izaberite karirane slim košulje čije rukave u svakom trenutku možete podviti i izbjeći pucanje po šavu. Priredio: Danilo Brajković

Prema studiji kompanije za istraživanje potrošačkog tržišta “NDP group”, mladi muškarci ne kupuju košulje koliko su to činili ranije. Zapravo, dok je prodaja odijela i sportskih kaputa porasla je za 2% prošle godine, prodaja košulja je opala za 3%. Muškarci i kada krenu da kupe košulju, radije kupe majicu sa nitnama, mikro-geometrijskim šarama i raznim printovima.

Kožne torbe su u trendu Generalno pravilo je da kožna torba traje najduže, ali ona zahtijeva najveću njegu. Bukvalno, kožnu torbu očevi mogu pokloniti sinovima, ukoliko su je dobro održavali. Nemojte bacati torbu ako ste je negdje ogrebali ili isprljali. Svakodnevnim nošenjem to će se neizbježno dogoditi, naročito na braon kožnim torbama.

IZBJEGAVAJTE IH

Modne greške Ulazimo u finiš priprema za ljetnji stajling, a da biste izbjegli odjevne promašaje pročitajte koje kombinacije modni stručnjaci zabranjuju ● ČARAPE + CIPELE

diskoteku u običnim gumenim japankama.

Ljeto je period kada stopala treba pustiti da “dišu”. Pri kupovini obuće treba voditi računa o udobnosti. Ljetnja obuća isključivo treba da bude od prirodnih materijala. U slučaju da se odlučite za lagane “mokasine”, “brodarice” ili “špagerice”, na čarape zaboravite. Te dvije stvari jednostavno ne idu jedna uz drugu.

● BERMUDE SA DŽEPOVIMA

● PAPUČE

Bez obzira na to da li je ljeto vrelo ili sasvim blago, jaki mirisi parfema ili dezodoransa su nedopustivi za ovo godišnje doba. Takve teške i jake parfeme i mirise ostavite za kasnu jesen i zimu, a modni stručnjaci za ljetnje dane preporučuju lagane i svježe mirise.

Pomenuli smo otvorenu i udobnu odjeću, što papuče zaista jesu, međutim, izlazak u restorane ili slična mjesta jednostavno ne dozvoljava nošenje plažne obuće. Isto kao što nije u redu da djevojka dođe na večeru u restoran ili izađe u

Činjenica da su udobne i funkcionalne jer u velike džepove može svašta da se ubaci, nije dovoljan razlog da i dalje ovakve bermude nosite, osim ukoliko ne idete na pecanje ili u lov.

● JAKI MIRISI


30 MODA

UTORAK, 17. 6. 2014.

Modni

SAVJET POZNATIH

Novi miris Ove godine kuća Armani izbacuje parfem “Armani Si Eau de Parfum Intense” pojačanu verziju Armani Si mirisa iz 2013.godine. Nova varijanta namijenjena je jakim i strastvenim ženama koje su hrabre i koje se ne boje rizika. Takva žena je zamišljena kao izrazito harizmatična, samouvjerena, nezavisna i sofisticirana

PREDLOZI MODERNO

Ukoliko imate jače butine birajte suknje koje su u gornjem dijelu štampane tamnijim bojama a u donjem dijelu svijetlijim. To će uravnotežiti izgled

Nosite šarene suknje ovog ljeta Modni trend koji vas neće ostaviti ravnodušnim vezan je za suknje bogate printom Na revijama čuvenih modnih kuća vidjeli smo suknje sa raznim printovima koje djeluju moćno, atraktivno i nadasve moderno. Printovi za ovu sezonu su različiti pa samim tim prilagođeni i različitim profilima kupaca. Ovo je svakako veliko lakšanje damama koje žele nabaviti sebi komad koji će sa zadovoljstvom nositi u raznim prilikama. Eksplozija dezena na suknjama predviđenim

za ljeto uključuju cvjetne, geometrijske, karo, animal, ali i printove u art fazonu. Modne kuće koje su primat dali ovakvim motivima su Cristhian Dior, Michael Kors, Oscar de la Renta , Moschino, Peter Pilotto, Derek Lam i mnogi drugi. Kada su u pitanju dužine sve je nosivo od pencil varijanti pa do maksi modela, ali i onih atraktivnih kratkih. Upravo u mnogim radnjam kod nas

11

je prosječan broj suknji koje većina dama ima u svom ormaru


MODA 31

SA MODNIH BLOGOVA

UTORAK, 17. 6. 2014.

Svi ljubitelji mode, biće oduševljeni novim Mulberry torbama, njihovom “Bayswater” linijom. Mjere novog modela su 24x49x18cm, a prostrana glavna pregrada takođe je malo veća od one iz klasičnog modela. “Bayswater Bucke Tote” torba u prodaji je u Engleskoj po cijeni od 1.400 eura, a može se kupiti i putem interneta na Mulberry internet sajtu.

možete naći raznovrsne modele od kojih su pomenute kratke suknje posute šljokicama najprivlačnije mlađim djevojkama. Izbor je zaista veliki a na vama je da izabereze dezen i kroj suknje koju ćete iskoristiti tokom mnogih prilika koje vam se budu ukazale ovog ljeta. Pomiješajte nespojive boje, nosite print na print i pustite da suknja dominira vašim stajlingom kao glavni odjevni komad. Ma.I.

Luksuzni brend “Salvatore Ferragamo” ima kolekciju satove koji reinterpretiraju legendarnu kopču koja je potpis brenda, a ukupnom elegancijom, povećavaju funkcionalnosti i privlačnost. Satovi najnovije tehnologije sa detaljima od čistog zlata dolaze u bež, narandžastoj, braon, fuksija i crnoj koži.

Dizenerka Dajan Von Furstenberg koja je izmislila haljinu na preklop odlučila je da uradi svoju verziju poznatih “hi tech” naočara i to u saradnji sa online shopom NetA-Porter. Naočare s potpisom DVF će se naći u prodaji već za dvije nedjelje, na sajtu Net-A-Porter.

Manekenka Kendal Džener krenula je stopama starije sestre starlete Kim Kardašian pojavivši se u haljini koja je otkrila da nema donji veš. Kendal (18) šokirala je javnost haljinom dizajnera Fausta Puglisija na dodjeli Muzičkih video nagrada u Kanadi


UTORAK, 17. 6. 2014.

RAZGOVOR

Želja za atraktivnim vodi u kič

Moda

UTORAK, 17. 6. 2014. broj 869 GODINA III

32 MODA

Marija Ivanović

Dizajnerka Slobodanka Seka Martinović nakon završenih matura i polumatura sumira utiske i govori o prohtjevima maturanata, ali i roditelja

Način na koji se odijevaju mlade djevojke u našoj zemlji jasan je pokazatelj da su se kulturološke prilike promijenile, a otkrivanje i isticanje fizičkih atributa u prvi plan najbolji je pokazatelj da današnje generacije imaju pogrešne idole. Prema riječima modne dizajnerke Slobodanke Seke Martinović, na primjeru polumatura i matura, na najbolj način se moglo vidjeti koliko se promijenio odnos mladih prema izboru garderobe. Ispred decentnosti i elegancije agresivno su išle provokativne kreacije koje nikako nijesu prikladne djevojčicama od 14 ili 18 godina. Ovaj sindrom, prema njenim riječima, podsjeća na “bugarski”, kog smo se do prije nekoliko godina kolektivno snebivali, a koji podrazumijeva vulgarnu i preatraktivu odjeću. Martinović na ovu pojavu gleda iz sociološkog ugla, ističući da su osim društva za ovu pojavu odgovorni i loši idoli. “Pretjerano i nepotrebno. To je već za sociološku studiju. Silna želja za atraktivnim izgledom odvela je mnoge u kič i neukus. Djevojkama i djevojčicama dodala je godine, uzela na mladosti”, zapaža Seka. “Mislim da je problem u lošim uzorima. A, svjedoci smo da ih ima previ-

še. Ukus i modni stav, kao dio kulture življenja, njeguje se i gradi, a ono što se mladima nudi kao imperativni modni obrazac najčešće je vulgarni estradni imidž.” Kreatorka se osvrnula i na kreacije koje su viđene na polumaturama i maturama. “Ta famozna toaleta zvana maturska haljina umjesto da predstavlja radost postala je problem koji je prerastao u fenomen i zaslužuje ozbiljnu analizu sa više aspekata. Višedecenijsko zapažanje definisala bih u jednoj rečenici: Sve češće to je haljina frustracija, (ne)zadovoljstva. Umjesto da bude obrnuto. Zašto?”, pita se ona. “Zato što je cijela priča oko te čudesne haljine precijenjena, zato što frustrira one koji nemaju, jer se posljedni dinar iz porodičnog budžeta daje da bi se bilo na visini očekivanja.” Ono što je dizajnerki skrenulo pažnju su previše otvorene haljine, isticanje atributa, što na nekome od 14 godina izgleda

Golo, golo, golo. Po svaku cijenu i na svakom mjestu. Grudi, leđa, noge. Previše šminke, starmale frizure, haljine koje su statusni simboli


MODA 33

UTORAK, 17. 6. 2014.

neukusno. “Golo, golo, golo. Po svaku cijenu i na svakom mjestu. Grudi, leđa, noge. Previše šminke, starmale frizure, haljine koje su statusni simboli, utrkivanje ko će skupljim automobilom doći na maturski bal, katastrofalno iskakanje iz svojih godina”, zapaža Seka. “Biti atraktivan, biti zapažen ne znači izgledati kao ‘Grandova’ zvijezda, a ono što većina maturanata jednostavno ne shvata je da maturantski bal podrazumijeva i prisustvo profesora.”

Ona ne voli da pravi kompromise i nikad ne ide ispod svog kriterijuma. “Moram napomenuti da su češći problem roditelji nego djeca. Nijesam bila u prilici da ja odbijem neku haljinu. Prosto, ono što Poznata stilistkinja i dizajnerka otkriva da je morasu saslušale majka i kćerla, kada se susretala sa neobičnim zahtjevima djevojaka nije im se ka tokom odabira maturske haljine, u nekim slučajevima dopalo i otiši da obavi ozbiljan razgovor. le su na dru“Moj pristup je razgovor, prije svega. Informativni, edukago mjesto”, zaključuje tivni, kako god, smatram ga veoma važnim jer na taj način ona. podižete i nivo odijevne kulture samog klijenta. Matursko

Djeca kao trofeji moćnih roditelja

250 eura je prosječna cijena maturskih haljina naručenih kod dizajnera. Otprilike toliko su izdvajali roditelji za svoje mezimice

veče pretvorilo se u svojevrsno takmičenje roditeljskih uspjeha i statusa, demonstraciju novca i moći, s jedne, i porodičnih frustracija, s druge strane strane. Podsjetiću, mnoge porodice će mjesecima otplaćivati matursko zadovoljstvo svoje djece kako se ne bi razlikovala od drugih. Mislim da ovo treba da zabrine i opomene”, stav je dizajnerke.

Slobodanka Seka Martinović naša poznata i cijenjena kreatorka prisutna je više od 30 godina na crnogorskoj modnoj sceni

Sandale sa visokom štiklom bile su izuzetno popularne ove godine na maturskim, ali i polumaturskim večerima


34 MODA

UTORAK, 17. 6. 2014.

Njega OBRATITE PAŽNJU

KORISNO

Starajte se o kosi Vašu kosu ugrožavaju godine, stres, klimatske promjene, neadekvatna njega, često farbanje i loša ishrana. Beživotna i suva kosa ne izgleda ni lijepo ni mlado. Nudimo vam provjerena rješenja za adekvatnu njegu i oblikovanje kose.

● SLOBODNO PERITE

KOSU SVAKOGA DANA

Kad bi vam neko rekao kako ne bi trebalo da se umivate svakog dana da ne biste ispostili lice, sigurno biste tu osobu zauvjek otpisali kao savjetodavca. A opet, većina žena iskreno vjeruje da taj savjet važi kada je riječ o kosi. Naravno, nisu u pravu. Zato slobodno perite kosu svakog dana, imajući na umu da dugoj kosi ne prija gužvanje pri pranju, a da kosi u principu ne prijaju vreli termini - feniranje, vrele papilotne, aparati za peglanje i slična pomagala.

● MOKRA KOSA

JE OSJETLJIVA

Ne trljajte mokru kosu peškirom, već upijte vlagu blagim pritiskanjem frotira. Vlažnu kosu nemojte da češljate četkom, već češljem sa širokim zupcima.

Savjetujemo vam da kosu raščešljate prije pranja.

● ODABERITE ŠAMPON Šampon ima važnu ulogu u njegovanju kose. Loš izbor može da nagrize i isuši nježnu i tanku kožu tjemena. Za suvu kosu idealni su šamponi sa ekstraktom sjemena čička, a kod masne kose pomoći će šampon od alge i breze. Ako imate perut, koristite šampon s ekstraktima kamilice i smreke. Za normalnu kosu i zdravo tjeme upotrebljavajte šampon od ruzmarina, koji pospješuje rad krvotoka.

● DOBRO ISPERITE KOSU Kosu dobro isperite od svih preparata. Ispirajte je sve dok vam kosa ne škripi pod prstima. Najbolje je da posljednji mlaz vode kod ispiranja bude hladan. Tako se uklanja postojeća perut i redukuje nastajanje nove. Ispiranje je veoma važno jer proizvodi za oblikovanje kosu opterećuju i brže maste vlas, što utiče na volumen kose.

Faktori koji utiču na zdravlje kože Kako bi vam koža izgledala zdravo, elastično i sjajno, potrebno je svakodnevno voditi brigu o njoj. Pijete li dovoljno vode? Voda je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju zdrava koža. Niti jedan tretman neće imati koristi ako kožu izlažete dehidraciji. Koži je potrebna voda kako bi bolje funkcionirala. Doktori i nutricionisti savjetuju da je svaki dan neophodno šest do osam čaša vode.

Na kakvim ste dijetama? Nutritivne vrijednosti hrane takođe imaju važnu ulogu. Određena hrana nikako ne ide u prilog zdravom izgledu kože. Neki čokoladu smatraju velikim krivcem za problematičnu kožu, ali ne slažu se svi stručnjaci s tom tvrdnjom. Bilo kako bilo, slijedite upute nutricionista kada ste na dijetama, ali svježe voće, vlakna i zeleno lisnato povrće vam ne mogu odmoći. Piling, koliko često? Mnogi stručnjaci savjetuju piling za zdraviji izgled kože. Uložite novac u kvalitetna sredstva za uklanjanje mrtvih ćelija kože i rezultat neće izostati. Pilinzi se pre-

poručuju jednom do dvaput nedeljno, i na taj način koža će normalno disati. No, oprezno prilikom pilinga lica jer je koža na licu puno osjetljivija i tanja nego na ostatku tijela. Nikako se ne preporučuju ista sredstva za lice i ostatak tijela. Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu Najbolja preventiva starenja kože na licu je izbjegavanje pretjeranom izlaganju suncu. Osim krema sa zaštitnim faktorom, lice od sunca možete zaštititi šeširom. Važno je i da na lice ne nanosite kreme koje su predviđene za tijelo. Licu je potreban visoki zaštitni faktor koji po mogućnosti sadrži i vitamin C. A što je s dnevnim ritualima? Ako želite da vam koža izgleda zdravo, elastično i sjajno, u vašu svakodnevicu morate uvesti i neke rutine za nje-


UTORAK, 17. 6. 2014.

100 Vlasi kose izgubite svaki dan. Ispadanje kose je prirodan proces obnavljanja i oko toga se ne trebate zabrinjavati, osim ako primijetite da se na četki nakon češljanja odjednom nalazi mnogo veća količina vlasi nego što je uobičajeno, poručuju naučnici.

gu. U ponudi ima velik izbor sredstava za čišćenje kože, krema za dnevnu i noćnu njegu. Izaberite neke prema vašem tipu kože. Bez obzira na to koliko ste uveče umorni, šminku je potrebno odstraniti prije spavanja, kao i nanijeti kremu za hidratizaciju. Vježbate li? Bez obzira na to pridržavate li se zdravih dijeta, trebali bi i vježbati. Ne samo da vježbanje pomaže da ostanete fit, nego i kožu održava elastičnom. Ništa bez odmora Zajednički problem većine ljudi je stres, što rezultira pretjeranim radom lojne žlijezde. Time je koža na licu masnija, ali ostali dijelovi tijela ostaju suvi i dehidrirani. I zato je odmor prijeko potreban. Pravilan odmor uključuje od šest do osam sati neometanog spavanja svaki dan što će, između ostalog, uticati i na obnavljanje kože.

MODA 35


36 MODA

UTORAK, 17. 6. 2014.

SAVJETI

Naočare su u modi

Kako istaći oči na pravi način ako nosite naočare kao modni dodatak ili zato što bez njih ne vidite?Zbog naočara oči ponekad ostaju u drugom planu, ali to nije razlog da ih ne našminkate i ne naglasite. Žene s naočarima zapravo imaju veliku sreću, jer im pristaju nijanse neutralnih boja, ali i one malo tamnije, koje će istaknuti oči koje se skrivaju iza naočara. Odaberite snažne boje ruževa za usne Jedna od prednosti naočara je što vizualno povećavaju svaki dojam šminke za usne. Odaberite boju ruža koja vama odgovara. Naravno, sve to uskladite sa sjenkom za

oči i bojom svoje puti. Maskara S maskarom nikada nemojte pretjerati, ali stavite je obavezno i istaknite svoje oči. Isto tako, ajlajner će vizualno povećati vaše oči. Deblji okviri Ako nosite naočare koje imaju deblje okvire istaknite oči time, što ćete isto tako povući deblju crtu olovkom za oči ili ajlajnerom. Neka se oboje istakne na pravi način.

Isto vrijedi i za tanke okvire na naočarama – tanje i svjetlije linije doći će do izražaja na vašim očima. Koristite rumenilo Dodajte malo boje na lice. Tako ćete unijeti topli ljetni sjaj na svoje obraze. Obrve Definišite ih pomoću olovke. Obrve uvijek držite njegovanim i urednim, jer one posebno dolaze do izražaja ako nosite naočare.

street art

Moć crvenog ruža

Karmin je bitan dio svakodnevne rutine šminkanja gotovo svih žena. Ipak, mnoge dame se ne usuđuju da koriste crveni karmin.

Postoje trikovi kojima možete ovladati i samopouzdano nositi savršenu crvenu nijansu za vaš ten. NANESITE TAMNIJI PUDER Ako ste se odlučili za hrabru nijansu crvene, morate imati i odgovarajuću podlogu na svom licu. Za one sa svetlijim tenom, dobra ideja je nanijeti puder koji ima maslinasti podton. BIRAJTE BOJU U SKLADU SA DOGAĐAJEM Svi vole crvene i poželjne usne, ali takav izgled nije prikladan u svakoj situaciji. Istaknite usne crvenom nijansom ako idete na neku zabavu ili u noćni izlazak, jer ćete tada biti prava zavodnica i bićete u centru

pažnje. KORISTITE OLOVKU ZA USTA Ako nanesete crveni karmin bez olovke, rizikujete da vam se on razmaže oko usana. Da biste bili sigurni da će vam karmin tokom dana stajati na mestu, oivičite usne olovkom u odgovarajućem tonu. Kad to uradite, lagano nanesite unutar ivica karmin u omiljenoj crvenoj nijansi. NE KORISTITE PRETAMAN KARMIN AKO IMATE TANKE USNE Ako imate tanje usne, izbjegavajte jako taman crveni karmin, jer tamni karmini dodatno vizuelno umanjuju usne. NE NOSITE PREVIŠE

NAKITA OKO LICA Crvene usne na neki način funkcionišu kao ogrlica ili minđuše. Zato, ako nanosite crveni karmin, trebalo bi da tretirate svoje usne kao nakit. Manje je više, zato umjesto upadljive ogrlice namažite crveni karmin u boji rubina koji će privući svu pažnju na sebe. UKOMBINUJTE GA SA HRABROM ODJEVNOM KOMBINACIJOM Kada nanosite karmin, važno je i da isplanirate šta ćete uz njega obući. Vaša odjevna kombinacija bi trebalo da odredi koju ćete nijansu izabrati. Mala crna haljina bi odlično išla uz karmin u nijansi ušećerene jabuke.

SLIJEDITE UPUtSTVA

Odaberite pravi tečni puder Postoje brojni savjeti kako se bira tečni puder, ali čini se da veliki broj žena i dalje griješi. Probaćemo da vam malo olakšamo izbor u budućnosti. Najvažnije je da izaberete podlogu koja odgovara vašem tipu kože i nijansi tena. To znači da obavezno pročitate da li je puder na bazi vode i bez svjetlucavih čestica (za kombinovanu i masnu kožu) ili na bazi ulja i hidratantan (za suvu kožu). Takođe, treba odrediti da li je ton vaše kože topao ili hladan, pa prema tome birate puder koji ima

roze (hladan) ili zlatan (topao) ton. Ako nijeste sigurni koja vam nijansa odgovara, nanesite malo podloge na zglob šake sa unutrašnje strane i viličnu kost. Ako se boja stopi sa vašom kožom, to je prava nijansa za vas. Naše godine su takođe ono što utiče na izbor pudera, pa tako danas postoje i one sa lifting efektom i boljom pokrivenošću, ali i za mladu kožu, lagane i sa manjim stepenom pokrivanja. Takođe, podlogu treba birati i u odnosu na godišnje doba, “težu” zimi, a “lakšu” ljeti.


MODA 37

UTORAK, 17. 6. 2014.

sastojci karmina

Vosak i crveni sulfid

riječ PROFESIONALCA

Našminkajte se besprijekorno Bilo da je u pitanju svečana šminka ili dnevna varijanta koja će biti prikladna za važan poslovni sastanak, izgledaćete besprijekorno uz savjete jedne od najboljih profesionalnih šminkera Snežane Grbe Postoje velike razlike kada su u pitanju dnevna i večernja šminka. Žene misle da je osnovna razlika u tome što se kod večernjeg izgleda doda više mejkap, ali glavnu ulogu donosi svijetlo, a zatim šminka.

● Dnevna šminka Na prethodno očišćeno lice nanesite kremu za njegu kože, a nakon nje bazu. Po njenoj preporuci, za kombinovanu i masnu kožu koristite Benefit Pore Profesional, dok za normalnu i suvu nanesite Lancome ili Mac bazu. Poslije nanošenja baze slijedi tečni puder koji možete zamijeniti korektorom ili toniranom kremom u odgovarajućoj nijansi vašeg tena. Podlogu završite sa nekim kompaktnim puderom (kamenim ili u puderom u prahu) tako što ćete ga blago čet-

kom nanijeti preko cijelog lica. Očešljajte obrve i pravilno ih definišite pomoću kreona Mac Brown i sjenke za obrve. Profesionalnom četkicom na oči od kapka do obrva nanesite sjenku boje kože, a pri krajevima oka sjenku za dvije nijanse tamniju ili po želji neki kolorit (ljubičastu, zelenu, plavu) ali jako diskretno. Uz ivicu gornjih trepavica stavite tamniju sjenku da bi se dobila mekana linija, a potom nanesite maskaru u jednom sloju. Kada šminkate usne olovka je obavezna, a nakon nje karmin ili sjaj koji hidrira i pruža vlažni efekat sa prirodnim sjajem, a možete koristiti i neki “nude” ruž. Boje ruževa i sjajeva ne smiju biti jake, ali ako se pak odlučite za neki jači ruž kada je u pitanju dnevna šminka vodite računa da se ne razmazuje i da odjeća bude klasičnija.

● Večernja šminka Podloga za lice za večernju šminku identična je dnevnoj varijanti (krema, baza, tečni puder, kompaktni puder). Transformacija dnevne šminke ka večernjoj sastoji se najviše u iscrtavanju oka, odnosno intenzivnijem nanošenju bronzera i obaveznom hajlajteru na jagodicama. Jedna od tehnika koja se preporučuje za veče je svjež prirodan ten sa vlažnim efektom, na jagodicama sjaj, na kapcima ajlajner. Oko sjenčite tamnijim prirodnim tonovima, na sredinu kapka nanesite svijetlu sjenku ili neki pigment koji daje blistavost oku i otvara oko. Uvijek nanesite prvo bronzer, pa nakon njega na vrh jagodica rumenilo u nekoj nijansi i spojite ih sa hajlaterom za vlažan izgled. Na oči zalijepite vještačke trepavice Mac ili Dior. Adriana Žolja-Bošković

Ruž za usne postao je popularan u 16. vijeku zahvaljujući engleskoj kraljici Elizabeti I koja je sa svojim dvorkinjama bojala usne mješavinom voska i crvenog živinog sulfida. Prvi ruž na izvlačenje pojavio se na tržištu 1915. godine. Britanski parlament je 1770. godine donio zakon prema kojem se ženama koje nose ruž za usne može suditi zbog vještičarenja

3

i čarobnih moći. Najveći umjetnik makeupa, Max Factor 1930. godine izumio je sjaj za usne. Popularnost ruža za usne rasla je tokom Drugog svjetskog rata najviše zahvaljujući filmskoj industriji. Ruž se tada podrazumijevao za svaku ženu. 1950. godine američki hemičar Hazel Bishop izumio je prvi trajni ruž za usne koji se pri ljubljenju ne razmazuje.

kilograma ruža žena pojede ližući svoje usne tokom života

TRIKOVI VIKTORIJINIH ANĐELA

Uvijte trepavice kreditnom karticom

Džordan Dan, model poznatog svjetskog brenda Viktorija Sikret odaje vam tajnu neodoljivog pogleda. “Veće trepavice možete “lažirati” pomoću kreditne kartice i maskare”, poručuje Victorijina anđelica Džordan Dan koja je ovaj bjuti trik naučila na jednoj od prvih revija Ane Sui. Dovoljno

je kreditnu karticu ili savitljivi karton staviti na gornji kapak uz liniju trepavica i nanijeti maskaru, a zatim pritisnuti uz karticu. Taj potez uvlači trepavice pa će izgledati veće nego što zaista jesu. Uvijanje vizualno povećava pogled i otvara oči i bez teških vještačkih trepavica.


BIKINI MODA

Slavni kupaći kostimi

T

rendovi nam svake godine donose nove modele kupaćih kostima, ali postoje i oni koji su odoljeli vremenu i zahvaljujući prekrasnim glumicama koje su ih nosile na velikom platnu ili u televizijskim serijama, ušli u istoriju.

Deborah Kerr, Odavde do vječnosti (1953) To je bio kupaći kostim! Seksi, sa širokim pojasom, ali koji je dosta toga skrivao. Mnogi su tad zavidjeli Burtu Lankasteru koji je dijelio kadrove s lijepom glumicom. Elizabeth Taylor, Iznenada, prošlog ljeta (1959) Tačno je da se radilo o melodrami, ali zbog prizora Elizabete u moru u tankom bijelom kostimu, vrijedilo je pogledati film. Liz, kostim, more. Ukratko – savršenstvo. Ursula Andress, Dr. No (1962) Bijeli bikini Ursule Andres proglašen je najpamtljivijim bikinijem svih vremena, a najpoznatija filmska scena nekadašnjeg seks-simbola svakako je ona u kojoj u tom čuvenom bikiniju izranja iz mora u prvom filmu o Džejms Bondu. Pam Grier, Coffy (1973) Oblinama bogato obdarena glumica Pam, u ovom filmu igrala je medicinsku sestru, ali najupečatljiviji odjevni predmet je gornji dio njenog pletenog kupaćeg kostima. Bo Derek, 10 (1979) Bo Derek bi, vrlo vjerovatno, mogla biti najbolja stvar koja se mogla dogoditi popularizaciji jednodijelnog kupaćeg kostima. Seks-simbol 80-ih, pu-

bliku je zaludjela raskošnim dekolteom i plavom kosom upletenom u sitne pletenice. Carrie Fisher, Povratak Džedaja (1983) Njen kostim bio je izrađen od metala i lanaca, ali je svejedno bio seksi. Glumica je upravo zahvaljujući njemu postala seks-simbol. Replike te kultne odjeće nazvane kostim robinje i danas se prodaju na internetu. P a m el a A n d e rs o n , Baywatch (1995) Koliko danas uopšte znači činjenica da Pamela Anderson nije bila u originalnoj postavi serije? Srećom, neko je vidio u crvenom kostimu, jer ko bi danas mogao zamisliti popularnu seriju iz 90-ih bez nje? Niko! Halle Berry, Umri drugi dan (2002) Prvo je bila Ursula Andres, a onda je, 40 godina kasnije u jednom drugom filmu o agentu 007, predivna Hali u narandžastom bikiniju izronila je ispred Bonda u filmu “Umri drugi dan”. Jessica Alba, Opasno plavetnilo (2005) Niko se ne sjeća filma, ali se promotivna fotografija Džesike Albe iz “Opasnog plavetnila” dugo pamti. Bikini je još jednom učinio čuda na popularizovanju kinematografije.

Bikini je još jednom učinio čuda na popularizovanju kinematografije


PREMIJERA

Brehtov izazov za publiku i glumce Jelena Boljević

kultura

utorak, 17. 6. 2014. broj 733 GODINA III

Beogradski “Kovači” na Sceni 213

P redstava “Kovači” Narodnog pozorišta iz Beograda biće izvedena sjutra uveče od 20 sati na Sceni 213, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Predstava je rađena po tekstu Miloša Nikolića, a režirao je Stefan Sablić. U predstavi igraju Branko Vidaković, Milenko Pavlov, Zorica Mirković i Dragan Nikolić. Dramaturg je Zoran Raičević, scenograf Dejan Pantelić, a kostimograf Katarina Grčić. Riječ je o komičnom retrospektivnom rasplitanju “ljubavnog trougla” čiji je uzročnik (Drugi svjetski) rat. Glavni junaci su tri kovača - Srbin Aca, Njemac Peter i Rus Ivan. Četvrt vijeka po završetku rata njihov sastanak rezultira otkrićem da djeca koju su odgajili i smatrali svojom nijesu njihova već potomci kolege-kovača: biološki otac Acinog sina je Ivan, Peterovog Aca, a Ivanovog Peter.

Glavonićev film najbolji u Briselu Film Ognjena Glavonića “Živan pravi pank festival” proglašen je za najbolje ostvarenje i nagrađen glavnom nagradom u selekciji muzičkih dokumentaraca prikazanih na Filmskom festivalu u Briselu od 6. do 14. juna. Glavonićev dugometražni niskobudžetni film premijerno je prikazan prošle godine na festivalu Sinema siti, a međunarodnu premijeru imao u martu 2014. na festivalu “Cinema du Reel” u Parizu. Film “Živan pravi pank festival” biće prikazan u petak 20. juna na festivalu “Open City Doc Fest” u Londonu u Engleskoj.

Opera za tri groša”, po tekstu Bertolda Brehta, u režiji Tomija Janežiča izvedena je sinoć premijerno na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. U razgovoru za DN glumci otkrivaju kako je bilo raditi na zahtjevnom komadu koji traje više od četiri sata.

Sopranistkinja Olivera Tičević kazala je Dnevnim novinama uoči premijere “Opere za tri groša” da je presretna što učestvuje u ovom projektu. “Zastupljeni su razni muzički žanrovi, ima elemenata kabarea, operskog pjevanja, razne zadatke i zahtjeve je pred nas stavio reditelj. Kada je riječ o saradnji sa rediteljem Tomijem Janežičem, vjerujte da mi nedostaju riječi kojima bih to mogla opisati. Nisam do sada iskusila ni doživjela ništo slično”, otkrila je Tičević. Ona je “pjevačka dvojnica” glumici Juliji Milačić koja u komadu tumači lik Lusi. “Lusi je žena kakvu srijećemo svakog dana. Jako je zaljubljena i spremna sve da uradi za ljubav svog muškarca. Bilo mi je, moram priznati, teško da nađem u sebi tu ženu koja je spremna da lažira svoju trudnoću i da otruje svoju suparnicu”, dodala je mlada operska pjevačica. O saradnji sa glumcima ima samo riječi hvale, a reditelj Janežič je bio taj koji je budno pratio svaki segment rada “slažući tako kompletan mozaik sa bespekornim osjećajem za svaku njegovu kockicu”. I mlada glumica Karmen Bardak, koja je uključena u ovaj projekat od prve audicije izrazila je veliko zadovoljstvo zbog svega što se tokom dugotrajnog rada na ovoj predstavi postiglo. “Stigli smo dovde s jednim velikim radom i trudom, a mislim da nas je Tomi Janežić doveo do toga kao neki sportski tim. Već duže vrijeme navijam za sve nas da ispričamo ovu priču i da dopremo do ljudi, a mislim da smo u tome uspjeli. Do toga smo stigli, prije svega, dubokim raz-

mišljanjem i razumijevanjem onoga što pričamo i što želimo da prenesemo ljudima”. Lik koji tumači bio je za mladu glumicu veoma inspirativan. “U liku žene koju igram pomiješana su sva moguća osjećanja koja žena može da ima. Ona je uz to veoma borbena, sama protiv svih i bori se za ljubav čak i kada shvati da je taj kojeg voli možda i ne zaslužuje”, kazala je Bardak. Miloš Pejović koji u komadu tumači likove prosjaka i londonskog šerifa kaže da je zahvaljujući ovom iskustvu do kraja shvatio kakav je poziv kojim se bavi. “Takvu vrstu analize i način rada do sada nisam doživio. U početku nismo znali ni šta ko igra, mijenjali smo uloge i trudili se da što bolje razumijemo sadržaj, sve što je Breht želio da saopšti. I da na kraju sve to nadogradimo i u najboljoj mogućoj mjeri iznesemo i uhvati-

mo ono što se danas veže sa tim komadom”, kazao je Pejović. Mladi glumac vjeruje da će i publika to prepoznati i doživjeti. Uloge tumače Srđan Grahovac, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Geno Lahner, Karmen Bardak, Miloš Pejović, Julija Milačić, Katarina Krek, Olivera Tičević i Nataša Božović. Na sceni je i ansambl koji čine Tatjana Krkeljić (flauta, pikolo), Meša Kerović (trombon), Tijana Kovačević (harmonika), Bruno Domiter (udaraljke), Sava Rajković (truba), Stefan Pavićević (alt saksofon, klarinet), Marko Mozetič (bendžo, gitara, ukulele) i Klamen Kotar (sopran saksofon, tenor saksofon, klarinet), a dirigent je Žarko Prinčič. Scenografiju i dizajn svjetla “Opere za tri groša” uradio je reditelj Janežič, dramaturgiju i koreografiju potipisuje Katja Legin, a kostime Marina Sremac. Asistenti reditelja i dramaturga bili su Mirjana Medojević i Mirko Radonjić, asistent na scenografiji Saša Anđelić, audio materijal obradio je Tomaž Grom, video materijala Senad Šahmanović. Idejno rješenje i urednički dizajn kataloga uradila je Katarina Popović.

Čvrsta veza sa današnjim vremenom: “Opera za tri groša”


40 kultura

UTORAK, 17. 6. 2014.

SJAJNE ADAPTACIJE

Filmovi koji su zasjenili knjige Prestižni filmski portal Indiewire donosi listu filmova koji se, po mišljenju njihovih kritičara Olivera Mekmahonija i Bena Traversa, mogu mjeriti s originalnim literarnim djelima po kojima su nastali. Listu predvodi “Adaptacija” Spajka Džonsa prema priči romana Suzan Orlean iz 1998. Slijedi “Iskupljenje” Džoa Rajta prema romanu romanu Iana Mekjuana iz 2001. Kritičari su na listu uvrstili i “Planinu Broukbek” Anga Lija prema kratkoj pri-

či Eni Pru. Kako su naveli sjajna gluma i vizuelna raskoš Lijeve režije i u ovom slučaju nadmašili su literarni predložak. Isti je slučaj i sa filmom “Fantastični gospodin Foks” , reditelja Vesa Andersona, koji je upotrijebio tehniku klasične animacije i na veliko platno sa uspjehom prenio bestseler čuvenog pisca za decu Ronalda Dala. Još jedno ostavrenje Anga Lija “Ledena oluja” prema istoimenom romanu Rika Mudija iz 1994. godine našlo se na listi kritičara.

izložba

FOTO-ARHIV

Maršal pod lupom svjetskih umjetnika

“Pejzaži duše” tivat

Autorsko i umjetničko međunarodno istraživanje foto-arhiva kabineta predsjednika SFRJ otvoreno je izložbom u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu. Posjetioci sve do 17. avgusta mogu pogledati više od 50 radova koji razmatraju funkciju jednog od najznačajnijih foto-arhiva 20. vijeka. Umjetnici su težište našli u 950 fotografija s Prve konferencije vanblokovskih zemalja, a zahvaljujući digitalizaciji cjelokupne arhive, u kojoj je oko 300.000 snimaka koju je uradio kustoski tim muzeja. Arhiva je nastala radom četvorice fotografa zaposlenih u Brozovom ka-

Slikar Saša Brnović predstaviće se izložbom “Pejzaži duše” večeras u galeriji Ljetnjikovca “Buća” u Tivtu od 21 sat. Njegovu 29. samostalnu izložbu čini dvadesetak djela rađenih u tehnici ulje na platnu. Dio ove postavke Brnovića već je viđen na nedavnoj izložbi u Parizu.

CNP

Kraj bogate sezone Proteklu sezonu Crnogorskog narodnog pozorišta obilježila su dva jubileja, pet premijerno izvedenih predstava i čak 183 programa koje je vidjelo 42.750 gledalaca, saopšteno je iz nacionalnog teatra. Pozorišna sezona završena je gostovanjem slavnog Glob teatra iz Londona, sa predstavom “Hamlet” . Podsjećamo, početak su oblježila dva značajna jubileja.Premijerom i praizvedbom predstave “Everyman Đilas”, u režiji Radmile Vojvodić, 1. novembra, na Dan Crnogorskog narodnog po-

zorišta, obilježeno je 60 godina CNP-a. Drugi jubilej 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša obilježen je sa dvije premijere, koje su nakon festivalskih izvedbi na 5. Kotor Artu, započele svoj repertoarski život: “Njegoš i ja”, autorski projekat Paola Mađelija, i “San na Božić” u režiji Lidije Dedović. Premijerno su izvedene predstave: “Koza ili ko je Silvija” Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića, i “Allegretto Albania” Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja.

183 programa su organizovana tokom upravo okončane pozorišne sezone u Crnogorskom narodnom pozorištu

binetu. Izdvojene su fotografije sa osam Titovih putovanja koja su bila značajna za Jugoslaviju. Zvanična posjeta Sovjetskom Savezu 1956. godine podrazumijevala je i obilazak tipičnog sovjetskog kolhoza 1977. Tita u Kini vode u obilazak robne kuće u Pekingu. Titov dolazak u zemlje članice nesvrstanih podrazumijevao je da čitav grad postane pozornica. Posebnu grupu izloženog foto-arhiva čine oni snimci koji su nastajali u slobodnim trenucima prilikom pomenutih putovanja. Pred posjetiocima su i video-eseji, fotografije, kolaži, foto-tapeti, filmovi, tekstovi...


KULTURA 41

UTORAK, 17. 6. 2014.

PROJEKCIJA

Priča o Jeli koja je postala kraljica

S

pecijalna projekcija dokumentarnog filma “Priča o Jeli koja je postala kraljica” italijanskog reditelja Franka B. Tavijanija biće priređena sjutra, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, sa početkom u 20 sati.

Film “Storia di Jela divenuta Regina” nastao je u saradnji Tavijanijeve producentske kuće Tierrepi i Ministarstva kulture Crne Gore i donosi priču o princezi Jeleni Petrović Njegoš, mladoj i plemenitoj Crnogorki koja je postala kraljica Italije. Šezdesetominutno ostvarenje bazirano je na istorijskim činjenicama, arhivskim materijalima, ličnim iskustvima, savremenom promišljanju o Jeleni, uz osvrt na tadašnju Crnu Goru i dinastiju Petrović Njegoš. Film “Priča o Jeli koja je postala kraljica” je italijansko Ministarstvo kulture proglasilo projektom od kulturnog značaja te zemlje, a reditelj Tavijani za ovo umjetničko djelo odlikovan je medaljom predsjednika Republike Italije Đorđa Napolitana, koju će mu na svečanosti prije projek-

cije u Zetskom domu uručiti ambasador Vićenco del Monako. “Priča o Jeli koja je postala kraljica” je istorija jednog života, ali i jedna vrsta bajke. Mlada djevojka koja pripada kraljevskoj porodici ali i maloj Crnoj Gori, odlazi iz svoje zemlje i postaje kraljica jedne važne kraljevine. Sa sobom je donijela crnogorsku tradiciju i sve one vrijednosti koje se poštuju u Crnoj Gori: ponos, upornost i spremnost na velika i humana djela”, kazao je ranije Tavijani. Dokumentarac je realizovan u saradnji sa Ambasadom Italije u Podgorici, Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, Prijestonicom Cetinje, uz finansijsku podršku Elektroprivrede Crne Gore, Hipotekarne banke i kompanije Terna Crna Gora. J.B.

USPJEŠNA EVROPSKA TURNEJA

Ovacije za Orkestar bez granica

“No Borders Orchestra” (Orkestar bez granica), ansambl koji okuplja najbolje profesionalne muzičare iz svih bivših jugoslovenskih republika, završio je prvi dio velike evropske turneje. Orkestar je u kamernom sastavu sa svojim umjetničkim direktorom i dirigentom Premilom Petrovićem ostvario ogroman uspjeh izvodeći novu produkciju opere “Magbet”, u režiji Breta Bejlija. Produkciju potpisuje „Third World Bun Fight“ iz Kejptauna. Nastupi orkestra na vodećim evropskim festivalima ispraćeni su dugotrajnim ovacijama publike i izvanrednim kritikama.

Italijanski reditelj Franko Tavijani

“Nobelovci” u Kotoru

Predstava “Nobelovci”, koju je po tekstu Obrada Nenezića režirao Goran Bulajić, biće izvedena večeras u 20 sati u Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru. Predstava rađena u koprodukciji JU Nikšićko pozorište i JU Zahumlje biće izvedena u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. “Nobelovci” je predstava sa futurističkim tekstom, duhovita drama koja oslikava kako mentalitet i mediokriteti mogu da uguše genijalca u našem društvu. Igraju Jovan Krivokapić, Ana Vučković, Gordana Mićunović, Petar Novaković i Emir Ćatović.

Irena Lagator izlaže radove u Milanu Crnogorska umjetnica Irena Lagator-Pejović predstavljaće Crnu Goru na kolektivnoj izložbi fotografije i video-arta, pod nazivom “More je moja zemlja. Umjetn i c i mediterana”, koja će od danas do 24. avgusta biti otvorena u Muzeju “La Triennale” u Milanu.

Umjetnica će izložiti rad “Okupiranje/Oslobađanje prostora i vremena”. Riječ je o izložbi koja je u junu prošle godine predstavljena u “MAXXI” muzeju u Rimu, a ovogodišnja postavka u Milanu samo je još jedno od nekoliko planiranih muzejskih putovanja. Za postavku, čiji su kustosi Franćesko Bonami i Emanuela Mazonis, odabrani su radovi 22 umjetnika iz 22 zemlje Mediterana.


42 REPORTAŽE KARNEVAL IZ 60IH

DUBROVNIK

Bar da se smrzneš

U Dubrovniku je svečano otvoren Ice bar - Onofrio, prvi takve vrste u Hrvatskoj. U novootvorenom baru posebnu pažnju su privukle skulpture svih važnijih znamenitosti grada Dubrovnika koje je izradio dubrovački skulptor Ivo Jašić. Ulaz u Ice bar naplaćivaće se 15 eura po osobi. Menadžer Ice bara Damir Jakopec komentarisao

UTORAK, 17. 6. 2014.

je otvaranje ovog noviteta. “Za Ice bar smo se odlučili jer je to nešto posebno, nešto što ne možete vidjeti bilo gdje. Dubrovnik smo izabrali jer turista tu uvijek ima, i trenutno je najposjećeniji grad u Hrvatskoj. Restoran će vjerovatno raditi cijele godine, zavisno od toga što će pokazati sezona.” Na istoj adresi uz Onofrio Ice bar Dubrovnik, vrata je otvorio i korejski restoran. Autohtona jela iz Koreje pripremat će vlasnici, koji su usput i kuvari u svom restoranu, a s Ice barom su u poslovnoj saradnji, javlja portal Dubrovački.hr. Dubrovnik je sam po sebi atrakcija, a odjeven u ledeno ruho i s ljutim korejskim specijalitetima - sad je još zanimljiviji. Dakle, prvo na kupanje, pa na teriyaki, i onda u ledenicu to se zove party!

MAŠKARE

kojima se Kolašin radovao

Zorica Bulatović

K

arnevali su neotuđivo obilježje primorskih gradova. Iako gotovo po pravilu samo primorski gradovi baštine karnevalsku tradiciju, jedan se gradić na sjeveru države još 60-ih godina proteklog vijeka drznuo da se upusti u karnevalske fešte.

Ideja o karnevalu u Kolašinu potekla je od koga drugo do od studenata. Tih 60-ih godina veliki broj kolašinske omladine bio je na studijama na Beogradskom univerzitetu. I sam student Pravnog fakulteta u Beogradu Kolašinac Zoran Rakočević i danas se rado prisjeća tog čudesnog kolašinskog karnevala. “Moj dobar drug Božo Bulatović je tih godina na Beogradskom univerzitetu predvodio elitnu grupu studenata. On nije bio političar već neko ko se svim srcem za-

lagao za sport i kulturu ma gdje se nalazio. Božo je tada organizovao prvi karneval u Beogradu. Krenuo je zajedno sa studentima sa Novog Beograda, defilujući čitavih pet kilometara kroz centar Beograda”, prisjeća se Rakočević. Kako je objasnio, ta manifestacija je zaživjela u Beogradu, i dugo je nakon toga trajala. U isto vrijeme, u Kolašinu se malo što dešavalo. Zato je Božo odlučio da oprobani recept prenese na svoj grad. Iako mnogi nijesu vjero-

ŽELJA PREDSJEDNIKA

Putin preporučuje ljetovanje na Krimu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je želju da ovog ljeta ruski funkcioneri masovno ljetuju na Krimu. Prema pisanju njemačkog magazina Fokus, direktor ruske turističke službe poslao je, tim povodom, preporuku javnim ustanovama i preduzećima. Naime, ruske vlasti pokušavaju da spriječe kolaps turizma na bivšem ukrajinskom poluostrvu, pa Putin ohrabuje zaposlene u javnom sektoru

da u što većem broju rezervišu odmor na obalama Crnog mora. Do nedavno, od osam miliona turista, koji su svake godine ljetovali na Krimu, 75 odsto su bili Ukrajinci. Od pripajanja Krima Rusiji, prošlog marta, turisti iz Ukrajine izbjegavaju ovu destinaciju. Fokus navodi da su Moskovska oblast, Republika Čečenija i državna preduzeća Gasprom i Rosneft već izdvojili sredstva za slanje zaposlenih u ljetovališta na Krimu.

Čitav grad je bio na ulici da bi vidio karnevalsku povorku

Na karnevalu je bilo i puno gradske radničke omladine vali u ideju organizovanja karnevala u Kolašinu, on je počeo razgovore sa kolašinskim KUD-om “Mijat Mašković”. Prvo što ga je zabrinjavalo je bilo pita-


REPORTAŽE 43

UTORAK, 17. 6. 2014.

nje kostima. No, za Boža nije bilo prepreka. Laknulo mu je kada je saznao da KUD ima bogat fond kostima koje su dobili na poklon od jednog pozorišta iz Beograda. Kostimi su u Kolašin stigli preko nekog Kolašinca koji je u tom pozorištu bio sekretar. Pozorišne su kostime uspjeli da prilagode novim potrebama i pripreme za maskenbal su brzo završene. Za karneval je, prema Rakočevićevim riječima, najviše bila zainteresovana upravo kolašinska studentska omladina koja je bila na studijama u Beogradu. Mnogi od njih već su imali iskustvo učešća na

pomenutom beogradskom karnevalu, pa su svoj entuzijazam brzo prenijeli na druge. Odluka je pala da se karneval organizuje u avgustu kada je grad bio pun turista, a i studenti su tada došli kući na odmore. “Bilo je takođe i puno gradske radničke omladine, pa su napravili scenario prema kojem su kostimirani krenuli ispred Doma kulture, praćeni muzikom taburaša tamburaškog orkestra KUDa “Mijat Mašković”, koji je postojao još prije Drugog svjetskog rata”, ispričao nam je Rakočević. N a ko n d e f i l e a gradom glavna je ceremonija bila planirana u hotelu “Bjelasica”. Rako čević se sjeća kako se u hotelu tražila stolica više te večeri. Fešte su trajale do kasno u noć, a mnogi u Kolašinu tu zabavu još dobro pamte. Tako se omladina na velika vrata uključila u kul-

Foto: Arhiva centra za kulturu Kolašin

Maškare su šetale Kolašinom još šezdesetih godina

60. su godine kada je u Kolašinu održan karneval kojega se Kolašinci i danas sjećaju sa zadovoljstvom

turni život grada. Nakon toga su svake godine pripremali neko iznenađenje kako za sugrađane tako i za goste grada na Tari. Za vrijeme trajanja karnevala u Kolašinu u hotelu “Bjelasica” boravio je i poznati glumac Rade Marković, sa suprugom Oliverom. Kao veliki prijatelj Bo-

Kostimi iz jednog beogradskog pozorišta su u Kolašin stigli preko nekog Kolašinca koji je u tom pozorištu bio sekretar

Za karneval je najviše bila zainteresovana upravo kolašinska studentska omladina koja je bila na studijama u Beogradu. Mnogi od njih već su imali iskustvo učešća na beogradskom karnevalu, pa su svoj entuzijazam brzo prenijeli na druge. Odluka je pala da se karneval organizuje u avgustu kada je grad bio pun turista, a i studenti su tada došli kući na odmore ža Bulatovića, igrao je Ćopićevog junaka Nikoletinu Bursaća. To je karnevalu dalo još dublju dimenziju. Iako je u gradu postojala pogodna klima d a ka r n e val opstane, B ožovim odlaskom iz Kolašina u Bajinu Baštu karneval je otišao u zaborav. Božo je nakon završenih studija dobio posao u tamošnjem kombinatu i postao direktor. Na taj se način ideja čiji je on bio nosilac urušila i danas samo postoje sjećanja na upornost i slogu koja je vladala Kolašinom. Nažalost, karneval je ugašen. I idejni tvorac karnevala u Kolašinu, kako nam je kazao Rakočević, nažalost, umro je relativno mlad.


Na osnovu članova 336, 337, 341, 342, 344 i 345 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima INVESTICIONO-RAZVOJNI FOND CRNE GORE AD Podgorica, kao hipotekarni povjerilac, objavljuje:

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI Nepokretnosti koje su predmet prodaje upisane su: U list nepokretnosti br. 197 KO POTOCI I, označene kao: katastarska parcela br. 587/2, način korišćenja porodična stambena zgrada, zgrada br. 1, potes Bara, površine 72 m2, upisana u “A” list lista nepokretnosti i na katastarskoj parceli br. 587/2, zgrada br. 1, način korišćenja porodična stambena zgrada, površine 72 m2, sa PD1 – stambeni prostor, površine 58 m2, prizemlje, sobnost: dvije sobe i PD2 – stambeni prostor u izgradnji, površine 58 m2, prvi sprat, sobnost: četiri sobe, sve upisano u “V” list lista nepokretnosti br. 197 KO Potoci I, svojina Ćirović Jagoša. Početna prodajna cijena nepokretnosti iznosi 19.878,32 eura. Ukupan iznos preostalog duga kreditnog dužnika po osnovu Ugovora, sa uračunatim troškovima postupka i kamatama, na dan 17.06.2014 godine, iznosi 19.878,32 €, koji iznos se uvećava za pripadajuće kamate od 18.06.2014 godine do konačnog namirenja potraživanja.Vansudska prodaja predmetnih nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 05.07.2014 godine, u prostorijama hotela „Pljevlja“, u Pljevljima, sa početkom u 13:00 časova. Prijave se dostavljaju INVESTICIONO-RAZVOJNOM FONDU CRNE GORE AD Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, najkasnije do 03.07.2014 godine do 15:00 časova. U list nepokretnosti br. 3788 KO Golubovci, označene kao: katastarska parcela br. 12739, način korišćenja livada 3 klase, površine 8811 m2; katastarska parcela br. 12739, način korišćenja porodična stambena zgrada, zgrada br. 1, površine 132 m2; katastarska parcela br. 12739, način korišćenja pomoćna zgrada, zgrada br. 2, površine 45 m2; katastarska parcela br. 12739, način korišćenja pomoćna zgrada, zgrada br. 3, površine 75 m2; katastarska parcela br. 12739, način korišćenja pomoćna zgrada, zgrada br. 4, površine 32 m2; katastarska parcela br. 12739, način korišćenja dvorište, površine 500 m2, sve potes Golubovci – Trešnjica, upisano u „A“ list lista nepokretnosti; na katastarskoj parceli br. 12739, zgrada br. 1, porodična stambena zgrada, površine 132 m2, sa PD1-stambeni prostor, površine 132 m2, prizemlje, trosoban stan i PD2- stambeni prostor, površine 132 m2, prvi sprat, trosoban stan; na katastarskoj parceli br. 12739, zgrada br. 2, pomoćna zgrada, površine 45 m2; na katastarskoj parceli br. 12739, zgrada br. 3, pomoćna zgrada, površine 75 m2; na katastarskoj parceli br. 12739, zgrada br. 4, pomoćna zgrada, površine 32 m2, sve potes Golubovci – Trešnjica, upisano u „V“ list lista nepokretnosti, svojina „ANKER & CO“ D.O.O. Podgorica. Ukupna početna prodajna cijena nepokretnosti iznosi 59.876,62 €. Ukupan iznos preostalog duga kreditnog dužnika po osnovu Ugovora, sa uračunatim troškovima postupka i pripadajućom kamatom, na dan 17.06.2014 godine, iznosi 59.876,62 €, koji iznos se uvećava za pripadajuće kamate od 18.06.2014 godine do konačnog namirenja potraživanja. Vansudska prodaja predmetnih nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 07.07.2014 godine, u prostorijama Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore ad Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, sa početkom u 15:00 časova. Prijave se dostavljaju Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore ad Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, najkasnije do 04.07.2014 godine, do 15:00 časova. U list nepokretnosti broj 19 KO BARE, označene kao: katastarska parcela br. 2513, način korišćenja porodična stambena zgrada, zgrada br. 1, potes Mala, površine 88 m2, katastarska parcela br. 2514, način korišćenja pomoćna zgrada, zgrada br. 1, potes Mala, površine 35 m2, katastarska parcela br. 2516, livada 4 klase, potes Mala, površine 7651 m2, katastarska parcela br. 2517, voćnjak 3 klase, potes Mala, površine 4014 m2, katastarska parcela br. 2778, šume 5 klase, površine 12542 m2,sve upisano u „A“ list lista nepokretnosti; na katastarskoj parceli br. 2513, zgrada br. 1, porodična stambena zgrada, površine 88 m2, na katastarskoj parceli br. 2514, zgrada br. 1, pomoćna zgrada, površine 35 m2, sve upisano u „V“ list lista nepokretnosti, svojina Bojić Miomira. Ukupna početna prodajna cijena katastarskih parcela br. 2513 i 2514, sa objektima br. 1 i 2 na istim, iznosi 11.624,99 €, početna prodajna cijena katastarske parcele br. 2516 iznosi 2.243,96 €, početna prodajna cijena katastarske parcele br. 2517 iznosi 2.273,46 €, a početna prodajna cijena katastarske parcele br. 2778 iznosi 2.441,69 €. Ukupan iznos preostalog duga kreditnog dužnika po osnovu Ugovora, sa uračunatim kamatama i troškovima postupka, na dan 17.06.2014 godine, iznosi 18.584,10 €, koji iznos se uvećava za pripadajuće kamate od 18.06.2014 godine do konačnog namirenja potraživanja. Vansudska prodaja predmetnih nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 05.07.2014 godine, u prostorijama hotela „Bjanka“, u Kolašinu, sa početkom u 18:00 časova. Prijave se dostavljaju INVESTICIONO-RAZVOJNOM FONDU CRNE GORE AD Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, najkasnije do 03.07.2014 godine do 15:00 časova. U posjedovni list br. 348 KO Gornja Bukovica, označene kao: katastarska parcela - blok 90, broj 18, redni broj 1, livada 6 klase, površine 400 m2, potes Bara; katastarska parcela - blok 92, broj 2, redni broj 1, livada 7 klase, površine 5700 m2, potes Bara; katastarska parcela - blok 92, broj 2, redni broj 2, pašnjak 3 klase, površine 10 000 m2;katastarska parcela - blok 92, broj 10, redni broj 1, pašnjak 3 klase, površine 1900 m2, potes Pobrdalj; katastarska parcela - blok 92, broj 10, redni broj 2, livada 6 klase, površine 600 m2; katastarska parcela blok 93, broj 2, podbroj 2, redni broj 1, pašnjak 3 klase, površine 16400 m2 , potes Polje Crijepci (napomena: na istoj se nalaze objekti koji nisu predmet prodaje); katastarska parcela - blok 104, broj 7, redni broj 1, pašnjak 4 klase, površine 8900 m2, potes Polje Crijepci;katastarska parcela - blok 104, broj 7, redni broj 2, livada 7 klase, površine 8300 m2; katastarska parcela - blok 104, broj 7, redni broj 3, šuma 3 klase, površine 3900 m2; katastarska parcela - blok 104, broj 7, redni broj 4, livada 7 klase, površine 10000 m2; katastarska parcela - blok 104, broj 9, redni broj 1, šuma 3 klase, površine 10500 m2, potes Crljača, posjednika Vuković Save. Početna prodajna cijena blok 90, kat. parcele 18/0/1 iznosi 1.148,83 €, blok 92, kat. parcele 2/0/1 iznosi 1.557,52€, blok 92, kat. parcele 2/0/2 iznosi 2.915,20 €, blok 92, kat. parcele 10/0/1 iznosi 1.165,74 €, blok 92, kat. parcele 10/0/2 iznosi 1.166,93 €, blok 93 kat. parcele 2/2/1 iznosi 4.300,00 €, blok 104 kat. parcele 7/0/1 iznosi 2.350,00 €, blok 104 kat. parcele 7/0/2 iznosi 2.350,00 €, blok 104 kat. parcele 7/0/3 iznosi 1.242,76 €, blok 104 kat. parcele 7/0/4 iznosi 2.807,57 €, blok 104 kat. parcele 9/0/1 iznosi 2.904,25 €.Ukupan iznos preostalog duga kreditnog dužnika po osnovu Ugovora, sa uračunatim troškovima postupka i kamatama, na dan 17.06.2014 godine, iznosi 23.908,80 €, koji iznos se uvećava za pripadajuće kamate od 18.06.2014 godine do konačnog namirenja potraživanja.Vansudska prodaja predmetnih nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 05.07.2014 godine, u prostorijama gostione „Lovac“, u Šavniku, sa početkom u 11:30 časova. Prijave se dostavljaju INVESTICIONO-RAZVOJNOM FONDU CRNE GORE AD Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, najkasnije do 03.07.2014 godine do 15:00 časova. List nepokretnosti broj 131 KO PAVINO POLJE, označene kao: katastarska parcela br. 898, potes Mahala, voćnjak 3 klase, površine 7678 m2, katastarska parcela br. 899, potes Mahala, livada 4 klase, površine 8277 m2, katastarska parcela br. 902, potes Mahala, voćnjak 3 klase, površine 2099 m2, svojina Leković Slobodana; List nepokretnosti br. 410 KO Lekovina, označene kao: katastarska parcela br. 1789, potes Bijeli potok, šume 4 klase, površine 2769 m2, katastarska parcela br. 1790, potes Bijeli potok, neplodna zemljišta, površine 592 m2,katastarska parcela br. 1791, potes Bijeli potok, livada 4 klase, površine 3671 m2, katastarska parcela br. 1792, potes Bijeli potok, šume 4 klase, površine 1595 m2, svojina Leković Milene. Početna prodajna cijena katastarske parcele br. 898 iznosi 5.278,00 €, početna prodajna cijena katastarske parcele br. 899 iznosi 3.920,98 €, početna prodajna cijena katastarske parcele br. 902 iznosi 2.179,16 €, a početna prodajna cijena katastarske parcele br. 1789 iznosi 2.745,21 €, početna prodajna cijena katastarske parcele br. 1790 iznosi 1.734,68 €, početna prodajna cijena katastarske parcele br. 1791 iznosi 3.084,36 €, početna prodajna cijena katastarske parcele br. 1792 iznosi 2.130,71 €. Ukupan iznos preostalog duga kreditnog dužnika po osnovu Ugovora, sa uračunatim troškovima postupka i pripadajućim kamatama, na dan 17.06.2014 godine, iznosi 21.073,10 €, koji iznos se uvećava za pripadajuće kamate od 18.06.2014 godine do konačnog namirenja troškova. Vansudska prodaja predmetnih nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 05.07.2014 godine, u prostorijama kancelarije INVESTICIONO-RAZVOJNOG FONDA CRNE GORE A.D., u Bijelom Polju, ul. Slobode broj 1, I sprat, sa početkom u 15:30 časova. Prijave se dostavljaju INVESTICIONO-RAZVOJNOM FONDU CRNE GORE AD Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, najkasnije do 03.07.2014 godine do 15:00 časova. List nepokretnosti br. 89 KO DONJE LUGE, označene kao: katastarska parcela br. 736, nepodna zemljišta, potes Lisijev polje, površine 934 m2, katastarska parcela br. 736, poslovne zgrade u privredi, zgrada br. 1, potes Lisijevo polje, površine 284 m2, sve upisano u „A“ list lista nepokretnosti, svojina Andjić Radomira; na katastarskoj parceli br. 736, zgrada br. 1, poslovna zgrada u privredi, prizemna zgrada, površine 284 m2, upisana u „V“ list lista nepokretnosti, svojina Andjić Radomira. Ukupna početna prodajna cijena predmetnih nepokretnosti iznosi 58.647,46 €. Ukupan iznos preostalog duga kreditnog dužnika po osnovu Ugovora, sa uračunatim troškovima postupka i pripadajućim kamatama, na dan 17.06.2014 godine, iznosi 58.647,46 €, koji iznos se uvećava za pripadajuće kamate od 18.06.2014 godine do konačnog namirenja potraživanja. Vansudska prodaja predmetnih nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 05.07.2014 godine, u prostorijama Luka“s hotela, u Beranama, ul. Milorada Jovančevića bb, sa početkom u 16:15 časova. Prijave se dostavljaju INVESTICIONO-RAZVOJNOM FONDU CRNE GORE AD Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, najkasnije do 03.07.2014 godine, do 15:00 časova. List nepokretnosti br. 2450 KO CETINJE I, označena kao: na katastarskoj parceli br. 2676/1, u zgradi br. 5, stambeni prostor, PD2, prizemlje, površine 56 m2, dvosoban stan, ulaz IA, svojina Vujović Borke. Početna prodajna cijena nepokretnosti iznosi 19.531,21 eura. Ukupan iznos preostalog duga kreditnog dužnika po osnovu Ugovora, sa uračunatim troškovima postupka i kamatama, na dan 17.06.2014 godine, iznosi 19.531,21 €, koji iznos se uvećava za pripadajuće kamate od 18.06.2014 godine do konačnog namirenja potraživanja. Vansudska prodaja predmetne nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 03.07.2014 godine, u prostorijama ugostiteljskog objekta „Obeliks“, u Cetinju, sa početkom u 13:45 časova. Prijave se dostavljaju INVESTICIONO-RAZVOJNOM FONDU CRNE GORE AD Podgorica, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 126/1, Podgorica, najkasnije do 01.07.2014 godine do 15:00 časova. Pravo učestvovanja na javnom nadmetanju imaju sva strana i domaća pravna i fizička lica, u skladu sa pozitivnim propisima i međunarodnim sporazumima, koja uplate depozit za učešće za javno nadmetanje u iznosu od 10% od početne cijene. Depozit se uplaćuje na žiro-račun INVESTICIONO – RAZVOJNOG FONDA CRNE GORE AD Podgorica, br. 510-3305-19, otvoren kod Crnogorske komercijalne banke ad Podgorica, prije početka postupka prodaje, sa svrhom uplate “depozit za učešće u javnom nadmetanju“. Prijave moraju biti dostavljene u zatvorenoj koverti, sa naznakom „za javno nadmetanje – ne otvaraj“. Učesnici javnog nadmetanja su, uz prijavu, dužni dostaviti, pored dokaza o uplati depozita i sledeće lične podatke: za fizička lica: ime i prezime, adresu stanovanja, matični broj, broj lične karte, ovjerenu fotokopiju lične karte; za pravna lica: naziv i sjedište, izvod iz CRPS-a, prijavu ovjerenu potpisom i pečatom ovlašćenog lica i ovlašćenje za zastupanje. Lica čije su prijave neblagovremene i neuredne neće učestvovati u javnom nadmetanju.Smatraće se da su ispunjeni uslovi za javnu prodaju ako se u naznačeno vrijeme prijavi jedan učesnik koji ponudi iznos početne cijene. Učesnik javnog nadmetanja ne može ponuditi cijenu koja je već ponudjena od drugog učesnika. Učesnik koji ponudi najveću cijenu proglašava se kupcem, a njegova ponuda smatra se prihvaćenom za kupovinu predmetne nepokretnosti. Kupac je dužan da sa ovlašćenim licem zaključi Ugovor o kupoprodaji, u roku od 30 dana od dana zaključenja javnog nadmetanja. Ukoliko kupac ne zaključi Ugovor o kupoprodaji, u navedenom roku, ili, ne isplati kupoprodajnu cijenu u istom roku, gubi pravo na povraćaj depozita, a ovlašćeno lice ima pravo da zaključi Ugovor o kupoprodaji sa drugim ponudjačem – učesnikom javnog nadmetanja, koji je ponudio kupoprodajnu cijenu koja je, po visini, odmah iza najveće ponudjene cijene. Depozit izabranog ponudjača se zadržava i uračunava u kupoprodajnu cijenu. Kupac snosi troškove sačinjavanja notarskog zapisa, takse za upis prava svojine i troškove poreza na promet nepokretnosti. Kupac je dužan osloboditi prostor od lica i stvari. Detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti kontaktiranjem ovlašćenih lica koje sprovode prodaju – predsjednika Komisije za vansudske prodaje nepokretnosti Čvorović Maje, advokata iz Podgorice, putem telefona 069 984 705, ili Minić Petra, advokata iz Podgorice, putem telefona 069 459 359.


Hot Spot

PONEDJELJAK, 16. 6. 2014.

45

NEKAD I SAD

Kako je letjenje izgledalo 50-ih Danas u avionima želimo mogućnost šopinga, lične ekrane i wi-fi. 50-ih je to bilo magično iskustvo, odmor na putu do odmora. Putnici su oblačili svoju najbolju garderobu da u njoj putuju avionom, i skupljali se za grupne fotografije prije ukrcavanja. Zbog letjenja su se ljudi osjećali kao filmske zvijezde, a bilo je potrebno i zarađivati kao oni, da bi mogli priuštiti sebi kartu. Ali nije sve bilo tako ružičasto. Evo nekih zanimljivosti iz perioda kada je komercijalni let počeo da cvjeta: Turbulencija vam je mogla slomiti vrat Rani komercijalni avioni pokretali su klipovi, a ne mlazni motori. Zato su bili glasni, žestoko su vibrirali, poskakivali su kao ludi zbog turbulencije i često su prizemljivani zbog vremenskih uslova. Avionske kabine pod pritiskom bile su novitet a non-stop letovi nepostojeći. Imali ste lude količine prostora za noge Obična sjedišta su imala do 15 cm više prostora za noge nego danas, dok su sjedišta u ekonomskoj klasi izgledala kao današnja biznis klasa. Prva klasa je, podrazumijeva se, bila prostrana koliko moderna hotelska sobica. Vaša stjuardesa je nosila steznik i imala limit težine Letjenje je bilo pretjerano, luksuzno iskustvo, a dugonoge, pričljive “hostese” dio te

predstave. Stjuardese su morale da nose štikle sve vrijeme, a mogle su da se prezuju u nižu obuću tek poslije uzlijetanja. Kosa je morala da bude dovoljno kratka da ne dodiruje ogrlicu koju stjuardesa nosi. Pripučnik je nalagao da stjuardesa ne smije biti udata, da mora imati manje od 56 kila i da “održava visoke moralne standard” u toku radnog odnosa. Karta je stajala do 5 odsto vaše plate 50-ih godina, let iz Čikaga u Feniks koštao je 138 dolara (povratna karta) - to je zapravo 1.168 dolara, kada iznos prilagodimo današnjim cijenama. Karta u jednom pravcu do Rima koštala je više od 3.000 dolara, po današnjim

cijenama. Jastog se računao u avionsku hranu Kako su komercijalna avionska putovanja otvorila novo tržište, avio-kompanije su se utrkivale da gostima ponude najmodernije obroke. Jedan retro oglas navodi “puni obrok” koji nudi u toku svog leta: supa, meso, salata, povrće i desert. Pravo staklo i goveđe pečenje bili su tipične znamenitosti. Pušenje je bilo potpuno prihvatljivo Tokom 1950-ih godina, pušenje (cigareta, cigara i lula) bio je potpuno prihvatljivo u toku leta, ali čudno, ne i u terminalu (plašili su se da bi cigarete mogle zapaliti isparenja goriva). “Konfuzija i ozlo-

jeđenost” udarile su svom žestinom kada je zakon zabranio pušenje na kratkim domaći letovima, i to deceniju kasnije, u 1988. Tek nakon 2000., zakon je zabranio pušenje za sve letove za i iz SAD. Dobijali ste razglednicu pri ukrcavanju Letjenje je bilo toliko rijetko, da su putnici osjećali potrebu da dokumentuju svaki trenutak na razglednicama koje sui male slike aviona ili obroka u toku leta, kako bi pokazali svojim manje srećnim ukućanima i prijateljima kakvo je bilo ovo novo iskustvo. “Bio je običaj u to vrijeme da u toku svoga leta pišete ljudima koje poznateje, a koji ne lete, d aim opišete

svoj let”, objasnio je istoričar Gijom de Sion. Pili ste (mnogo) besplatno Alkohol je bio još jedan popularan oblik zabave u letu: putnicima je služeno onoliko besplatnog alkohola koliko mogu da popiju, pa nije bilo neuobičajeno da sa leta izađete potpuno patosirani. Naravno, besplatno pijenje drastično se smanjilo kako je putovanje avionom postalo manje luksuzna a više komercijalna industrija. Ali, u tim ranim zlatnim danima, ljudi su sebi sipali jednu čašu viskija za drugom. Niste pokazivali lična dokumenta Čak i na kraju 1970., putnici su ulazili u avione bez ličnih dokumenata bilo koje vrste - brzi pogled radnika iz obezbjeđenja bio je sasvim dovoljan. Dolazak na aerodrom 30 minuta prije leta bio je potpuno u redu, a i oni koji vas prate, mogli su doći do kapije gdje se ukrcavate, da se lijepo pozdrave sa vama preko stepenica. Skeniranje putnika neće postati obavezno do 1973. Preuzimanje prtljaga bilo je mnogo gore U ranim 50-im, morali ste čekati šalterskog radnika da organizuje svačiji prtljag pored svoga stola. Jedan po jedan, putnici su pokazivali prstima u svoje kofere, plaćali mu napojnicu i prikupljali svoje torbe. Hvala bogu na prvim pokretnim trakama!


46 SHOWBIZ

UTORAK, 17. 6. 2014.

NOVI SPOT

Seksi izdanje Lane Jurčević Lana je objavila pjesmu “Duša hrvatska” prije nego što su fudbaleri Hrvatske otišli u Brazil, a u novom spotu je odlučila da izokrene stil i da igra na seksepil. Na atraktivnoj zagrebačkoj lokaciji, u raskošnoj vili s bazenom, zgodna Lana snimila je spot za pjesmu “Majica”, koja ima sve predispozicije da postane pravi, vrući, ljetni hit. Zanosna pjevačica na jedan se dan pretvorila u ambicioznu bogatašicu koja zavodi zgodnog čistača svog bazena. ‘’Jednu noć samo mi je došla

U spotu se pojavljuje i naš maneken Marko Vukotić

melodija, u stvari prva dva ta stiha. Po samom tekstu i tipu aranžmana, totalno netipična pjesma za mene i super je, baš mi je bio izazov”, rekla je Lana. Na Instagramu je objavila jednu fotku iz bazena na kojoj je u fokusu ravni seksi trbuh, dok novom fotkom pere majicu na ruke i pritom izgleda apsolutno neodoljivo u bodiju boje kože. U muzičkom studiju radi na novim pjesmama koje ce se naći na njenom petom studijskom albumu. A.Ž.B.

“ŠKOLJKA”

HUMANITARNi koncert

Knez i kolege za pomoć ugroženima

Nova pjesma Merlina

Veliki humanitarni događaj “Sunce poslije kiše”, koji je za cilj imao prikupljanje sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, održan je u subotu 14. juna uz podršku grada Novog Sada. Na tri gradska trga okupilo se više hiljada posjetilaca koje su zabavljali Sergej Ćetković, Jelena Tomašević, Gaoran Sultanović, Nenad Knežević Knez, Niggor, Dragan Marinković Maca, bend Apsolutno romantično i drugi popularni izvođači. Organizator i pokrovitelj manifestacije bila je kom-

SARAJEVO

Bosanskohercegovački pjevač Dino Merlin publici je poklonio pjesmu “Školjka” kojom predstavlja novi album “Hotel Nacional”. Album će se u prodaji pojaviti krajem juna, nakon šest godina pauze. Muziku za numeru “Školjka” komponovao je Merlin, na tekst Džemaludina Latića. Spot je snimljen u septembru 2013. godine u Sarajevu i Mostaru. M.Rog.

NJUJORK

Peticija da Bijonse očešlja kćerku Njujorčani su pokrenuli peticiju na internetu, pozivajući pjevačicu Beyonce i njenog supruga Jay Z-ja da konačno očešljaju svoju kćerku Blue Ivy. “Svjesni smo koliko je važno njegovati svoju kosu. Zato smatramo da je krajnje uznemiravajuće vidjeti dijete kako pati zbog nebrige. Roditelji male Blue Ivy, Jay Z i Beyonce uopšte ne mare za frizuru svoje kćerke čija je kosa vječito ne-

počešljana i zamršena. Pomozimo djevojčici da sredi svoju kosu”, piše u apelu objavljenom na siteu change.org. Peticiju je dosad potpisalo 250 ljudi od kojih su neki ostavili i svoj komentar. Tako je jedan od potpisnika napisao da “okrunost prema djeci mora odmah prestati”, dok drugi navodi da “nijedno dijete čija mama troši hiljade dolara mjesečno na frizuru ne bi smjelo da izgleda kao ovca”.

24 dana ostalo je do početka 20. revijalnih Sunčanih skala, koje će se održati na Kanli-kuli od 2. do 3. jula

Knez

panija “13. jul - Plantaže”, koja je pored ostalog uplatila i direktnu donaciju od 30.000 eura, a u akciju su se uključili i Novosađani slanjem sms poruka na broj 1003. Ukupna pomoć dodatno je uvećana za oko 5.000 eura koliko je prikupljeno na dobrotvornoj večeri i aukciji deset arhivskih vina koje su donirale “Plantaže”. Najvišu cijenu dostigla je boca vina “Vranac Lesendro” stara 34 godine koja je plaćena 900 eura. Aukciju je vodila Đurđa Katić, potpredsjednica Udruženja somelijera Srbije. Fi.J.


SHOWBIZ 47

UTORAK, 17. 6. 2014.

INTERVJU: TEŠKA INDUSTRIJA

Nema slave na brzaka Danilo Brajković

R

ok grupa Teška industrija objavila je duetsku numeru “Žena za utjehu” sa Slavonia bendom. Frontmen Ivica Propadalo DN otkriva da je novi album u pripremi, te da će nakon 40 godina Industrija privući novu publiku.

Da li vam je prijao izlet u tamburaške vode tokom dueta “Žena za utjehu” sa Slavonia bendom? Volim romantičan zvuk tambure iako sam roker u duši. Pobornik sam spajanja različitosti i nespojivog. Ovo je za bend bio izazov koji smo prihvatili, jer ako ne rizikujete - ne profitirate. Mislim da smo uspjeli u tome. Osvježenje bilo koje vrste nas čini jačim i zanimljivijim. Na momente kad slušate tu pjesmu vam gitara možda ide i na živce, ali u tome je i draž. U kojoj fazi je rad na novom albumu? Autorski album je već dobrano u pripremi. Naš gitarista i kompozitor Vedad Hadžiavdić je debelo u tome. Željeli bismo imati album kojim bismo iznenadili ne samo našu publiku, nego i one koji nam baš i nijesu naklonjeni. Zvuk

će biti pitomiji i sa manje elektronike. Obilježavate 40 godina postojanja, da li ste se prilagodili novom dobu? Ponosimo se zavidnim jubilejom. Imamo svoj specifičan zvuk, ali naravno prilagođen vremenu u kojem živimo. Djeca nas jako vole, što je važno, njih je teško varati. Prepoznaju našu iskrenost. Kako se stara muzička garda bori protiv internet muzike? Nema slave na brzaka, kratkog je to daha. Možeš kako hoćeš, ali ne dokle hoćeš. Internet je dobar, ali morate obići svako i najmanje selo da uspijete. Svirke uživo su nenadoknadive. Ponosimo se komplimentom da uživo bolje zvučimo nego na snimcima. Prošle godine ste na “Sunčanim skalama” osvojili prvo mjesto. Da li

Aktuelni sastav Teške industrije

vas možemo uskoro očekivati u Crnoj Gori? Ta nagrada nam je jako dobrodošla, jer se radilo o našoj pjesmi. Mnogi skeptici su mislili da je naš maksimum obrada tuđih pjesama iako smo ponosni na taj album sa obradama “Bili smo raja”. Da je to uspješan album govori i činjenica da su nam

PRAVI VUK

Leonardo zvao 50 žena na žurku

Južnoafrička ljepotica i kraljica u svijetu modelinga, Kendis Svonpul, još jednom je otkrila sve svoje ženske čari pozirajući u plažnom kompletu kompanije “Victoria’s Secret”. Fatalna plavuša zaista nema konkurenciju.

Glumac Leonardo Dikaprio odabrao je 50 žena koje je poveo sa sobom na žurku u Brazil, gdje su se točile litre šampanjca. Neke od djevojaka su smještene u luksuzne hotele, a avion i odmarališe platio je upravo holivudski zavodnik. Ostatak djevojaka takođe je uživao u nekim od najskupljih hotela, ali na drugom dijelu Buziosa, poznatog ljetovališta Brazila. “Leo je na žurci imao litre i litre šampanjca, nije štedio ni dolara na ludoj žurki”, rekao je izvor za Miror.

se na prošlogodišnjoj proslavi u rasprodanoj dvorani Vatroslava Lisinskog priključili Arsen Dedić, Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Zoran Predin i mnogi drugi koji su bili i ostali naša raja. Kada bi jugoslovenska raja bila na okupu, da li bismo bili muzički uzor ostatku svijeta? Ne-

Lea nam je donijela miraz Bendovi koji su nas prethodnih decenija oduševljavali sve češće prestaju da rade i praktično se rastaju zbog raznoraznih problema. U čemu je tajna opstanka Teške industrije? Imali smo veliku pauzu. Hadžiavdić i ja iz stare garde smo se uželjeli svirke. Vratila se stara ljubav. Pjevačica Lea Mijatović svojom energijom i mladošću je donijela veliki miraz. Desila se i hemija među nama, pa je uspjeh očekivan. Lično nijesam pobornik nostalgije, nego gledam samo naprijed. Tako je i Teška industrija ponovo krenula, ne osvrćući se na uspješnu prošlost. Hrabro smo krenuli u nesigurnu budućnost. I eto nas tu....

vrijeme nas je nedavno ujedinilo... Tragedija nas je okrenula da priskočimo jedni drugima i podsjetila nas na dane zajedničkog života. Pokazali smo da možemo zajedno u muci, onda još lakše možemo u dobru i pjesmi. Za početak, neka region podrži u fudbalu BiH i Hrvatsku, a ne Brazil i Meksiko


48 ENIGMATIKA

UTORAK, 17. 6. 2014.

VICEVI -”Pa, ako može jedna pjesma za Muharema!!” *** Došao pacijent kod doktora i pita doktora: - Jel imate nešto protiv kašlja doktore? A doktor mu na to odgovara: - Ne, nemam ništa protiv. Slobodno kašljite. *** Sjedi Ivica u razredu na kojem se uči gramatika. Kaže učiteljica: -”Može li mi neko dati primjer istog glagola u prezentu i futuru prvom?” Javi se neka djevojčica i kaže: -”Trčim i trčat ću.” Učiteljica je pohvali i pita za drugi primjer. Javi se dječak i kaže: -”Spavam i spavat ću.” Učiteljica pohvali i pita ima li još neko neki primjer. Javi se Ivica i kaže: -”Jedem supu i pile ću.”

Javlja se Mujo u eter Radio Sarajeva i kaže: -”Da vam kažem, hodam ja Čaršijom, kad odjednom ugledam na podu novčanik.” Spiker: -”Jesil’ ga podignuo?” Mujo: -”Da.” Spiker: -”Jesil’ ga otvorio?” Mujo: -”Da.” Spiker: -”Pa sta si vidio?” Mujo kaže: -”1000 maraka, 500 eura i lična karta. Spiker: -”Pa sta piše na ličnoj?” Mujo: -”Muharem.” Spiker: -”I sta sad?” Mujo:

Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Play sudoku online at:

Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

www.sudokukingdom.com

LAKŠA Daily Sudoku puzzle No. 2787

3 4

2014-05-31

3

6 8

8

9

3

6

9

8

8

5 7

9

1 6

Daily Sudoku puzzle No. 2788

1

8

4

8

2014-06-01

Medium level

Sudoku puzzle No. 2787 2014-05-31 7

4

1

9

7

3

6

2

8

5

2

7

5

1

4

8

9

6

3

5

3

8

4

2

7

6

9

1

1

9

6

3

8

5

7

2

4

7

4

2

9

6

1

3

5

8

6

8 2

1Puzzle 2 7 solution: 4 5 3 7 8 5 3 1 4

9

9

1

7

6

1

2

8

5

9

4

3

5

3

8

4

1

9

6

2

7

2

9

4

7

6

3

1

8

5

9

4

3

8

5

1

2

7

6

6

2

7

3

9

4

8

5

1

1

8

5

6

2

7

4

3

9

4

1

9

5

7

2

3

6

8

3

7

6

1

4

8

5

9

2

8

5

2

9

3

6

7

1

4

8

5

1 2

4

6

2

9 6

1

7

3

5

1

4 9 7 5

2

3 8

6

3 5 4 6 1 9 8 7 2 Sudoku puzzle No. 2788 2014-06-01

5

9 6

Play sudoku online at:

8 6 3 5 9 2 4 1 www.sudokukingdom.com 1 7

7 5

Medium level

5

9

TEŽA

Puzzle solution: RJEŠENJE IZ PRETHODNOG BROJA

2 1

3 8

4

2 7

4


ENIGMATIKA 49

UTORAK, 17. 6. 2014.

Word Search Puzzle #B424CE

S

L

E

T

O

M

T

N

A

N

N

E

P

M

L

R

S

Y

O

H

A

G

G

L

E

D

O

D

A

O

N

T

J

P

U

N

N

H

G

I

H

T

T

H

O

S

E

I

P

S

I

I

H

P

S

I

E

B

C

A

L

I

T

E

R

A

L

S

K

M

L

A

I

T

A

L

A

P

D

E

N

W

O

D

D

W

I

D

O

W

E

T

I

F

T

U

O

A

K

E

Y

B

O

A

R

D

S

N

W

S

B

Y

R

C

R

R

C

S

R

E

I

M

E

R

P

L

R

R

S

E

X

E

R

C

I

S

E

D

A

L

U

E

T

G

H

S

L

I

G

H

T

E

L

O

L

E

S

X

I

T

I

D

A

L

S

Z

S

O

E

P

U

I

X

W

I

E

Y

S

S

A

L

C

D

L

L

I

W

S

T

W

C

H

I

D

E

D

ABHOR ADMIT Abhor BOOKSHOP Admit CHIDED Bookshop CLASSY Chided COOLLY CREEP Classy DAZED Coolly DECIDE Creep DOSES EXERCISE Dazed

GUILTIER HAGGLED Haggled ICONS Icons KEYBOARD Keyboard LADES Lades LITERALS LUSTS Literals MANIA Lusts MOTELS Mania OLDEN OUTFIT Motels

Decide

Olden

Doses

Outfit

Exercise

Owned

Guiltier

Palatial

OWNED PALATIAL Peace PEACE Pennant PENNANT Premiers PREMIERS Ruled RULED SEEMS Seems SLATE Slate SLIGHT Slight SPIES SWILL Spies

TASTY THIGH Topped TIDAL Tweets TOPPED Twigs TWEETS Widow TWIGS WIDOW Wiser WISER Withered WITHERED Worse WORSE YOWLING Yowling

Swill

Tasty KARIKATURA Thigh Tidal

HOROSKOP OVAN Djelujete neskromno u svojim poslovnim nastupima i ne dozvoljavate da se neko suprotstavlja Vašim zahtjevima. Zbog Vašeg autoritativnog ponašanja uslijediće različiti komentari i riječi kritike. Osjećaj ljutnje brzo prolazi.

BIK Vaš način razmišljanja u ovom trenutku predstavlja »pun pogodak«. Poslovni stil koji zagovarate pozitivno utiče na Vašu popularnost u društvu saradnika. Potrebno je da se izjasnite o zajedničkim ciljevima. Učinite nešto, kao gest izvinjenja.

BLIZANCI Vaš entuzijazam nailazi na izvjesno negodovanje u društvu saradnika, prati Vas nerazumijevanje sa jednom »uticajnom« osobom. Nema potrebe da rizikujete oko poslovno-finansijskih pregovora ili u situacijama, kada postoji neki vid zabrane.

RAK Važno je da prihvatite sve nužne okolnosti u poslovno-finansijskoj saradnji, kao i da ispoštujete osnovni protokol u odnosu prema saradnicima. Ponekad djelujete previše sitničavo, nema potrebe da komplikujete zajednički dogovor.

LAV Copyright © Puzzle Baron June 15, 2014 - Go to www.Printable-Puzzles.com for Hints and Solutions!

Obratite pažnju na nečiju primjedbu, nema razloga da se ponašate kao preveliki optimista u poslovnim susretima. Umjerenost u svakom pogledu predstavlja najbolje rešenje, zatražite na vrijeme nečiji savjet ili stručno mišljenje.

DJEVICA Uporno zagovarate svoje profesionalne ciljeve i imate određene zahtjeve od kojih ne želite lako da odstupite. Sve se svodi na sposobnost uspješnog djelovanja na različitim nivoima. Nema potrebe da iskušavate osobu sa kojom ste u ljubavnoj vezi.

VAGA Stalo Vam je da ostavite veliki utisak na svoju okolinu ili na jednu uticajnu osobu. Potrudite se da sačuvate pravu mjeru vrijednosti i dobre kriterijume u poslovnim pregovorima. Budite dovoljno promišljeni i uzdržani.

ŠKORPIJA Prate Vas dobre okolnosti i faktor sreće, očekuje Vas zapaženi uspjeh na različitim stranama. Važno je da se pravilno organizujete, postoje rezultati koji istovremeno potvrđuju Vaše intelektualne i praktične sposobnosti.

STRIJELAC Pomisao da se nalazite ispred drugih, odslikava Vašu potrebu za dominacijom ili potrebu da zavedete nova pravila poslovanja. Neprijatnost koja Vas očekuje predstavlja logičan sled događaja i reakciju na Vaše ponašanje.

JARAC Postoje iznenadni događaji na poslovnoj sceni koji Vas ometaju da u potpunosti ostvarite svoje namjere. Potrebno je da pronađete neko zaobilazno rešenje. Položaj Mjeseca trenutno utiče na Vaše sentimentalno raspoloženje.

VODOLIJA Uporno pokušavate da skrenete pažnju svoje okoline u pravcu koji najviše ispunjava Vaše potrebe. Ispoštujte nečiju ulogu u poslovnoj saradnji, jer korisne informacije mogu da Vam obezbijede određene olakšice koje Vam nedostaju.

RIBE Nema razloga da strogo forsirate svoje poslovno-finansijske planove, jer nova orijentacija u razmišljanju i djelovanju donosi bolju satisfakciju. Zatražite nečije stručno mišljenje ili praktičan savjet. Nepotrebno iskušavate patnerovo strpljenje.


50

KUĆE/STANOVI

P

Prodajem kuću 85m2 na 400m2, novogradnja, ekstra opremljena, papiri 1/1. Fiksno: 55.000€. Tel.069/156-039 Prodajem kuću u Podgorici, Zagorič, 3x120m2, na placu 500m2, malterisana iznutra, sprovedene instalacije (struja, voda, centralno grijanje). Tel.067/322-529 Prodajem kuću u Podgorici - Zabjelo, 100m2 na placu od 400m2. Kompenzacija za tri jednosobna stana ili fiksno 90.000 eura. Papiri 1/1. Tel.069/893-727

MALI OGLASI

UTORAK 17. 6. 2014.

Sutomore - Zagrađe, kuća u izgradnji 120m2 prizemlje i sprat, useljive 3 sobe i kupatilo. Cijena povoljna! Tel.069/069148

Povoljno izdajem namještenu garsonjeru u kući - Masline, Ulica Zetskog odreda, na duži period ozbiljnoj zaposlenoj osobi. Tel.067/472-680

Izdajem namještenu garsonjeru ženskoj osobi, sve zasebno, klimatizovana, Masline. Tel.067/675909, 020/612-291

Izdajem namješten stan u Zagoriču, 180 eura. Tel.069/877-396

Prodajem - mijenjam za stan poluzavršenu kuću 6km od grada na placu 3.000m2. Mjesto Drezga kod Rogama. Kuća je na 2 nivoa, 9 soba, 4 kupatila, američki stil. Tel.067/744-430

Izdajem namješten jednosoban stan u kući Dalmatinska ulica, Podgorica. Tel.069/151-594

Izdajem od 1. juna petokrevetni luks apartman kod autobuske stanice u Budvi. Dnevno 60 eura. Tel.069/566-716

Izdajem sobu studentima iza Studentskog doma, Podgorica. Tel.067/269777

Izdajem luks namješten jednosoban i trosoban dupleks stan, na duže, na šetalištu uz plažu Savina. Herceg Novi. Tel.069/489-679

Izdajem dvosoban prazan stan na Starom aerodromu i dvosoban prazan stan na Pobrežju. Tel.069/370-729

Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992

Izdajem jednosoban namješten stan Preko Morače iznad lokala "Langolo". Ulica 13. jul. Cijena 290 eura. Tel.069/093-302

I Izdajem jednosoban nenamješten stan u zgradi u Zagoriču, novogradnja, komforan, interfon, klima, parking. Tel.067/439-702 Izdajem jednosoban namješten stan u zgradi do Pejtona. Tel.068/759-302 Izdajem namještenu garsonjeru u centru Podgorice. Tel.069/551-717

Izdajem jednosoban namješten stan u Ulici kralja Nikole. Tel.069/607-537 Izdajem namješten stan u centru Podgorice. Cijena 350 eura. Tel.067/244-616

Izdajem namještenu garsonjeru, klimatizovana, Sedme omladinske 4, Podgorica, kod Vezirovog mosta. Cijena 180 eura. Tel.068/010-021, 069/586-924

Prodajem kuću, 84m2, na placu od 1.000m2 sa vinogradom i voćnjakom u naselju Murtovina. Tel.069/883-220 DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

SOBE

POSLOVNI PROSTOR

Izdaje se višenamjenski poslovni prostor, 90m2, Gornja Gorica, uz nikšićku magistralu. Prostor ima 2 telefonske linije, klimatizovan, odavno razrađen. Tel.068/72-95-95, 069/955-334


UTORAK 17. 6. 2014.

MALI OGLASI

Izdajem poslovno magacinski prostor blizu "Volija" u Tološima. Tel.067/860-937 PLACEVI

Prodajem plac na 10 kilometara od Podgorice prema Nikšiću između dvije rijeke (poluostrvo). Prilaz 5 metara širine. Tel.068/682-151

    

PRODAJEM GOLF V 1.9 TDI

metalik plava boja četvoro vrata registrovan godinu ksenon točkovi od golfa GTI Cijena 6.300 € Moguća kompenzacija

Tel.069/193-366

Prodajem plac 500m2 u Tološima! Ekstra lokacija! Tel.067/848-312 VOZILA/AUTO DJELOVI

Kombi opel movano L2H2 furgon, 2008. god, 2500ccm - 74kW TD, 126.000 km. Klima, servo, ABS, centralno, el. podizači. Tel.069/085-000

IAS, IFRS Certified

Ivana Đurašević +382 68 222 188 www.ekonomik.me

Top Service - First choice - Best price guarantee

Prodajem plac u Spužu, ekstra lokacija. Tel.069/033-958

Prodajem plac na Veruši, 400m2, ili mijenjam za automobil. Cijena 6.500 eura. Tel.067/390-767

. .

RAČUNOVODSTVO REGISTRACIJA PREDUZEĆA USTUPANJE ZAPOSLENIH SUDSKI PREVODIOCI

Cetinje - Donji Kraj, podajem 3.000m2 placa. Sva infrastuktura. Tel.068/682-151

Prodaje se (može kompenzacija za stan) 13.000m2 zemlje, selo Orašje i 1.600m2, selo Grlić-Danilovgrad. Tel.069/073-331

..

51

Kupujem fiću u bilo kakvom stanju. Tel.067/833-411 Prodajem opel vektru, 97. godište, 1.6 16V, karavan, registrovan godinu. 1.300 eura. Tel.067/652-972 Prodajem jamahu R1, 2013, godište, led dioda, plavo siva. Potpuno nova. 3.500 kilometara. Može kompenzacija za kola. Tel.068/329-299 USLUGE

Jedanput mjesečno dolaze poznati kožni ljekari u Bar da pregledaju pacijente. Cijena 35 €. Tel.067/725-742

Registracija preduzeća, likvidacije i knjigovodstvene usluge najjeinije, najprofesionalnije i najbrže. Tel.067/591-950, 020/511925, 067/210-340 Vodoinstalateri, iskusni majstori, obavljaju sve vrste adaptacija kupatila, sitnih popravki, otčepljavanja, polaganja novih cijevi za kanalizaciju. Brzo, kvalitetno, povoljno. Tel.067/644-494 Otčepljenje kanalizacije električnom sajlom wc šolja, sudopera, šahti, umivaonika i ostalog. Dolazim odmah po pozivu. Povoljno!!! Vukčević. Tel.069/655-444, 067/589073, 068/654-474 Elektičar: popravka veš mašina, šporeta, bojlera, usisivača, postavljanje i popravka elektroinstalacija, rasvjete, tabli sa osiguračima. Tel.069/541-103

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


52

MALI OGLASI APARATI/OPREMA

Klime - obične, inverteri, multi. Fujitsu, midea, vivax. Prodaja, montaža, čišćenje, dezinfekcija, popravke. Garancija do 5 godina. Tel.069/020-023, 067/342-392

GRAĐEVINSKE USLUGE

NASTAVA

Malim i velikim bagerima kopanje kanala, temelja, septičkih jama, ravnanje placeva-čišćenje, proboj puteva, miniranje, rezanje-bušenje betona, pikamer, vibro žaba, prevoz. Tel.069/297-222 Hidroizolacija betonskih ploča, krovova, terasa, kupatila, bazena itd. Porodična tradicija i provjereni kvalitet su garancija posla. www.hidroizolacija.me. Tel.067/809-806 POSAO

Prodajem razrađenu prodavnicu zdrave hrane u Podgorici. Nastavak rada. Razlog prodaje odlazak u inostranstvo, 6.000 eura. Facebook: Bioshop Zdrava Navika. Tel.069/882-894

Klime fujitsu, midea, vivax, aux, obične, inverteri, multi. Prodaja, montaža, servis, dopuna freona, dezinfekcija. Garancija do 5 godina. Povoljno. Tel.069/020-997, 067/911-2598 POLJOPRIVREDA

Prodajem balirano sijeno, Kosić. Tel.067/559-750 RAZNO

Dajem časove maternjeg jezika osnovcima. Tel.067/913-3370 KUĆNI LJUBIMCI

Prodajem štenad cane corso šampionskog porijekla. Vakcinisani i očišćeni od parazita. Tel.068/504-888 MUZIČKI INSTRUMENTI

Prodajem majstorske violine. Tel.069/617-231

Kupujem dinare, lire, perpere, medalje, ordenje, sablje, bajonete, ćemere, umjetničke slike, knjige, razglednice, poštanske marke, gramofonske ploče, srebrne predmete, od porculana i kristala. Tel.069/019-698, 067/455-713

Povoljno svijetleće reklame, ugolini aparat za toplu čokoladu i grenadine. Tel.067/748-584 Bato Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 Izrada amajlija - trajnih zaštita. Pomoć u poslu, ljubavi. Tel.068/497-370 Lijek ΄stretan΄ - porodična tradicija liječi: Sve vrste kožnih oboljenja: psorijazu, mojasil, hemoroide, trombozu, bradavice. Unutrašnja oboljenja: bronhitis, ešerihiju koli, bešiku, prostatu, trigliceride. Savić Vasiljka, Lazine, Danilovgrad. + 3 8 2 6 7/ 7 4 6 - 2 9 8 , +38268/474-188

Rey ban naočari najnovijih 5 modela za ljeto 2014.g. Promotivne cijene samo 39.99 i 49.99€ (100% UV zaštita). Tel. 067/414-625

UTORAK 17. 6. 2014.

PREMINULI Vojislav Vojo Dragov Šanović u 57. godini. Sahrana će se obaviti 17. juna 2014. u 13 časova u Berislavcima.

Ružica Kosa Miladina Čolović rođena Božović, 15. juna 2014. u 77. godini. Sahrana će se obaviti 17. juna na groblju u Šipačnu, u 15 časova.

Aleksandar Saša B. Nešković u 53. godini. Sahrana je obavljena 16. juna 2014. u selu Mahala.

Milan Riki Urošev Raičković 15. juna 2014. u 55. godini. Sahrana je obavljena 16. juna u 15 časova u selu Gradac – Lješanska nahija.

Anđe Rozgaja rođena Petović, u 88. godini. Sahrana je obavljena 16. juna u Vraćanovićima – Sveta Vara.

Neđeljko Brankov Uskoković 15. juna 2014. u 74. godini. Sahrana je obavljena 16. juna u Danilovgradu.

Ljiljana Lila Jerina rođena Radulović, 13. juna 2014. Sahrana je obavljena 14. juna na Čepurcima.

Obavijesti o smrti besplatno možete predati u prostorijama Dnevnih novina, PC „Nikić“, Kralja Nikole bb – 7. sprat u Podgorici i u svim pogrebnim preduzećima. DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


UTORAK 17. 6. 2014.

53

MALI OGLASI VOZOVI/TRAINS

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ....................................... 122 Vatrogasna ................................ 123 Hitna pomoć.............................. 124 Tačno vrijeme ........................... 125 Telegrami .................................. 126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .................... 112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ............................ 1180 Informacije .............................. 1181 Crnogorski telekom................1500 Telenor .................................... 1188 M:tel .........................................1600 Elektrodistribucija ............633-979 Vodovod............................. 440-388 Stambeno ..........................623-493 Komunalno ........................ 231-191 JP “Čistoća” ...................... 625-349 Kanalizacije .......................620-598 Pogrebno ...........................662-480 Meteo.........................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača ....................................020/244-170 Šlep služba ................ 069-019-611 Žalbe na postupke policije ................... 067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija .................................... 080-081-333 Montenegro Call centar ........1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori ................................... 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga............ .............................................116 666 Sigurna ženska kuća. 069-013-321 Povjerljivi telefon .....080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije ...................... 611-534 Narcotics Anonymous 067495250 NVO 4 LIFE ................067-337-798, .................................... 068-818-181 CAZAS AIDS ............... 020-290-414 Samohrane majke ....069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka ............................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ............................................ 281-055 Inspekcija rada.................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ...265-438 Komunalna policija... 080-081-222 Metrološka inspekcija ..... 601-360, ......................................fax 634-651 Sanitarna ........................... 608-015 Tržišna ............................... 230-921 Turistička ...........................647-562 Veterinarska ..................... 234-106 BOLNICE Klinički centar ................... 412-412

Podgorica - Ljubljana : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 14:25, petkom i nedjeljom u 17:30. Letovi sa konekcijom preko Ljubljane: Podgorica – Amsterdam: srijeda u 16:10 i nedjelja u 15:50. Amsterdam - Podgorica : ponedjeljak i petak u 10:15. Podgorica - Beč: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Beč – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:55, petkom i nedjeljom u 9.55. Podgorica – Brisel: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Brisel – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:20, nedjeljom u 10:10. Podgorica – Cirih: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Cirih – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i nedjelja u 10:00. Podgorica – Frankfurt: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Frankfurt

Podgorica – Rim (FCO): ponedjeljak12.00, utorak10.30,četvrtakisubota11.50,petak 08.30,nedjelja17.00. Rim (FCO) – Podgorica: ponedjeljak,četvrtaki subota09.40,utorak12.40,petak10.30, nedjelja19.00. Informacije: OKI AIR MONTENEGRO, generalni zastupnik za Crnu Goru, Podgorica, 020/201201, 201202

DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ............................648-823 Konik .................................. 607-120 Tuzi .....................................603-940 Stari aerodrom ................. 481-940 Dječja ................................. 603-941 Golubovci........................... 603-310 Radio-stanica .................... 230-410 Blok 5 .................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .............664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški ............................248-888 PZU “Life” klinika za IVF ..................... 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ................020-641-651 Montvet .............................662-578 APOTEKE Ribnica ............................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .. 241-441 ICN Crna Gora ................... 245-019 Sahat kula.......................... 620-273 Biofarm .............................244-634 HOTELI Ambiente ...........................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro ...........406-500 Bojatours........................... 621-240 City ..................................... 441-500 Crna Gora ......... 634-271, 443-443 Evropa .............. 621-889, 623-444 Eminent .............................664-646 Keto ....................................611-221 Kosta’s .............. 656-588, 656-702 Lovćen ............................... 669-201 Pejović ............................... 810-165 Premier .............................409-900 Podgorica ..........................402-500 TAKSI Alo taksi ................................19-700 SMS ...............................069019700 Boom taksi ...........................19-703 Bel taxi ................................. 19-800 City taksi ............................... 19-711 besplatan broj .............. 080081711 De lux taksi ...........................19-706 Exclusive taksi......................19-721 Hit taksi ................................19-725 Red line taksi........................19-714 SMS ...............................068019714 Royal taksi ............................19-702 Oranž 19” .............................19-709 PG taksi.................................19-704 Queen taksi ..........................19-750

– Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 12:35, srijeda, četvrtak i nedjelja u 9:10. Podgorica – Minhen: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Minhen – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 8:55, petkom i nedjeljom u 8:55 i 13:45. Podgorica - Istanbul : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Istanbul – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 12:25, petkom i nedjeljom u 12:25. Podgorica – Pariz: nedjeljom u 15:50. Pariz – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 11:10. Podgorica – Kopenhagen: nedjeljom u 15:50. Kopenhagen - Podgorica : četvrtak i petak u 9:50. GeneralnizastupnikzaCrnuGoru,SrbijuiBosnuiHercegovinuOKIAIRINTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201,241-154,mob.067/241-154

Moskva – Tivat: utorak, četvrtak, subota 13.10 Tivat – Moskva: utorak, četvrtak, subota 15.30 Kontakt telefoni Predstavnistva kompanije S7 airlines u Crnoj Gori su:+382/67/23-07-78; +382/67/6765-66

Zimski red vožnje važi do 07. juna 2014. godine. POLASCI IZ PODGORICE ZA: Beograd: 18.01 (brzi), Subotica: 20.05 (brzi), Novi Sad: 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.25 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 18.20 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.15 (lokal), 6.27 (brzi), 8.20 (lokal), 10.10 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 16.50 (lokal), 18.00 (lokal), 19.29 (brzi), 21.10 (lokal), Nikšić: 07.00 (lokal), 8.05 (lokal), 11.20 (lokal), 14.00 (lokal), 16.10 (lokal),19.35 (lokal), 20.30 (lokal). POLASCI IZ BARA ZA: Beograd:

17.00 (brzi), Subotica: 19.00 (brzi), Novi Sad: 19.00 (brzi), Podgorica: 5.25 (lokal), 6.35 (lokal), 09.00 (brzi), 10.20 (lokal), 11.35 (lokal), 14.05 (lokal), 14.50 (lokal), 16.40 (lokal), 18.30 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.25 (lokal), 09.00 (brzi), 14.50 (lokal), 19.00 (brzi), Nikšić: 18.30(lokal). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA: Beograd: 12.27 (brzi), 22.35 (brzi), Subotica: 22.35 (brzi), Novi Sad: 22.35 (brzi), Podgorica: 4.15 (brzi), 06.30 (lokal), 9.02 (lokal), 17.21 (brzi), 18.35 (lokal), Bar: 4.15 (brzi), 9.02 (lokal),

17.21 (brzi), 18.35 (lokal). POLASCI IZ NIKŠIĆA ZA: Podgorica: 06.25 (lokal), 08.40 (lokal), 09.50 (lokal), 12.40 (lokal),15.35 (lokal), 18.05 (lokal), 21.00 (lokal), Bar: 08.40 (lokal), 15.35 (lokal).

09:50, 09:55, 10:00, 10:00, 10:16, 10:29, 10:29, 10:30, 10:45, 10:57, 11:00, 11:00, 11:20, 11:30, 11:30, 11:30, 11:37, 11:55, 12:00, 12:00, 12:05, 12:08, 12:16, 12:23, 12:29, 12:30, 12:50, 12:54, 13:,00, 13:00, 13:15, 13:30, 13:30, 13:30, 13:34, 13:35, 13:49, 13:50, 13:55, 13:55, 14:00, 14:00, 14:16, 14:20, 14:29, 14:30, 14:45, 14:53, 15:00, 15:00, 15:00, 15:07, 15:13, 15:15, 15:30, 15:30, 15:30, 15:45, 15:55, 15:57, 16:00, 16:00, 16:16, 16:29, 16:29, 16,30, 16:45, 16:50, 16:57, 17:00, 17:00, 17:00, 17:25, 17:30, 17:30, 17:45, 17:55, 18:00, 18:00, 18:16, 18:19, 18:29, 18:30, 18:57, 19:00, 19:00, 19:,10, 19:25, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 19:55, 20:00, 20:00, 20:16, 20:29, 20:30, 20:40, 20:55, 20:55, 20:57, 21:00, 21:00, 21:30, 21:55, 21:55, 22:00, 22:00, 22:10, 22:27, 22:32, 23:40. Dizeldorf: 00:30 subotom. Dortmund: 00:30 subotom. Dubrovnik: 06:00. Frankfurt: 00:30 subotom. Gacko: 08:30, 10:50, 16:45. Glava Zete: 07:10, 15:07. Gusinje: 08:25, 13:27, 17:13. Herceg Novi: 00:30, 04:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19:45, 20:20. Kolašin: 00:40, 06:58, 07:00, 07:30, 08:25, 09:00, 10:00, 11:30, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:39, 14:50, 15:30, 15:45, 17:13, 18:00, 19:55, 20:05, 20:25, 21:35, 22:27. Kotor: 00:30, 06:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15,

10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 14:23, 15:25, 15:45, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25, 00:30. Kragujevac: 08:30, 09:45, 11:00, 21:35, 22:27, 23:00. Kraljevo: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 22:27, 23:00. Kruševac: 16:30. Leskovac: 16:30. Luksemburg: 05:30 subotom. Nevesinje: 08:30, 10:50, 16:45. Nikšić: 05:45, 07:02, 06:35, 07:25, 07:40, 07:45, 08:05, 08:25, 08:30, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:35, 10:50, 10:29, 10:45, 10:50, 11:20, 11:37, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:55, 14:30, 14:45, 15:13, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16:45, 16:50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 19:10, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:40, 20:55, 20:55, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40. Niš: 10:00, 16:30, 20:15. Novi Pazar: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 23:00. Novi Sad: 20:45, 22:30, 23:00. Peć: 07:45, 21:30. Petrovac: 06:00, 07:00, 11:45. Plav: 08:25, 13:27, 15:30, 17:13. Pljevlja: 05:45, 07:00, 07:30, 10:00, 11:30, 12:00, 14:38, 14:39, 14:50, 15:57. Plužine: 07:40, 09:30, 13:3 , 23:40. Priština: 21:30. Prizren: 07:45. Sarajevo: 07:40, 09:30, 13:35, 23:40. Skoplje: 20:05 osim ponedjeljkom. Subotica: 20:45, 22:30. Šavnik: 05:45, 13:55, 12:00, 14:38, 15:57. Tivat: 00:30, 05:00, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:50, 08:15, 08:30, 10:29, 11:55, 12:55, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45. Trebinje: 10:50, 16:45. Ulcinj: 03:00, 07:34, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:50,21:00. Žabljak: 05:45, 13:55, 14:38, 15:57.

INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-211-912; BIJELO POLJE: 050-478-560:

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:25, 09:00, 13:27, 15:30, 17:13. Aranđelovac: 21:35. Banjaluka: 20:25, 20:30 (subota i nedjelja), 21:20 (petak i ponedjeljak). Bar: 03:00, 05:00, 07:00, 07:34, 07:35, 07:50, 09:15, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:40, 19:50, 21:00. Beč: 00:30 subotom. Beograd: 00:40, 08:30, 09:45, 11:00 (svaki drugi dan), 19:00, 20:00, 20:45, 22:30, 23:00. Berane: 08:25, 09:00, 10:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13m 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 22:27, 23:00. Bijeljina: 20:25. Bijelo Polje: 00:30, 00:40, 06:58, 12:30, 13:09, 14:15, 19:00, 21:35. Bremen: 00:30 subotom. Budva: 00:30, 04:00, 05:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 22:25. Cetinje: 00:30, 05:00, 05:30, 05:45, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:25, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:45, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45,20:20, 22:25. Danilovgrad: 05:45, 06:14, 06:20, 06:29, 06:35, 06:54, 07:00, 07:00, 07:10, 07:15, 07:25, 07:30, 07:30, 07:30, 07:40, 07:45, 07:55, 08:00, 08:00, 08:16, 08:20, 08:25, 08:25, 08:29, 08:30, 08:59, 09:00, 09:00, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:30, 09:35,

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Red letjenja važi od 1.4.2014. Kompanija zadržava pravo da izmijeni red letjenja bez prethodne najave. Kompanija preporučuje putnicima da se za sve informacije obrate službi rezervacija na 19804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice Montenegro Airlinesa: 020 66 44 11, 020 66 44 33, 033 451 735, 032 304 860, + 381 11 26 21 122 Podgorica-Beograd: svim danima 07:30 i 18:00. Beograd-Podgorica: svim danima: 08:50 i 19:20. TivatBeograd: svim danima 08:15 i 17:10. Beograd-Tivat: svim danima 09:35 i 18:30. Podgorica-Beč: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota 08:05, svim danima 15:00. BečPodgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota 10:30, svim danima 12:50. Podgorica-Ljubljana: petak i nedjelja 15:50, ponedjeljak, utorak 06:00, srijeda, četvrtak 16:10. Ljubljana-Podgorica: petak i nedjelja 17:30, ponedjeljak, nedjelja 23:05, srijeda i četvrtak 14:25. PodgoricaFrankfurt: srijeda, petak i nedjelja 11:40. FrankfurtPodgorica: srijeda, petak i nedjelja14:50. PodgoricaCirih: ponedjeljak, petak i nedjelja 10:25, srijeda10:35. Cirih-Podgorica: ponedjeljak, petak i nedjelja13:25, srijeda13:35. Podgorica-Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedjelja 17:20, ponedjeljak, četvrtak i subota 12:10. RimPodgorica: utorak 12:40, petak 10:30, nedjelja 19:20, ponedjeljak, četvrtak i subota 09:55. Podgorica-Moskva: ponedjeljak i četvrtak 10:15. Moskva-Podgorica: srijeda i nedjelja 16:10. Tivat-Moskva: utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja 10:15. Moskva-Tivat: ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak i subota 15:50. Podgorica-Pariz: utorak i četvrtak 10:20, srijeda 12:25, petak 12:15, subota i nedjelja 08:55. Pariz-Podgorica: utorak i četvrtak 14:00, srijeda 15:45, petak 15:40, subota i nedjelja 19:00. Tivat-Pariz: subota i nedjelja 15:40. Pariz-Tivat: subota i nedjelja 12:25. Tivat-London: srijeda i nedjelja 10:10. LondonTivat: srijeda 12:50, nedjelja 13:10. Podgorica-Dizeldorf: subotom (od 19. aprila) 10:10. Dizeldorf-Podgorica: subotom (od 19. aprila) 13:20. Podgorica-Kopenhagen: subotom (od 17. maja) 12:20. Kopenhagen-Podgorica: subotom (od 17. maja) 15:50. Podgorica-Bari-Podgorica i Podgorica-Napulj-Podgorica svakog drugog petka i nedjelje naizmjenično, u popodnevnim časovima.

Podgorica-Beograd: ponedjeljak, utorak, četvrtak 08:50, 15:40,20:50, ostalim danima 15:40, 20:50. BeogradPodgorica: ponedjeljak, utorak, četvrtak 07:20, 14:10, 18:50, ostalim danima 14:10, 18:50. Tivat-Beograd: svim danima 09:40 ,15:40. Beograd-Tivat: svim danima 08:00, 14:10. Beograd-Frankfurt-Beograd: svim danima polazak u 12:00, povratak 14:50. Beograd-Amsterdam-Beograd: svim danima polazak 08:20, povratk 11:50. Beograd-Dizeldorf-Beograd: svim danima polazak 08:05, povratak,11:05. BeogradBeč-Beograd: svim danima polazak 07:55, povratk 10:45. Beograd-Moskva-Beograd: svim danima polazak 13:50, povratak 19:35. Beograd-Sarajevo-Beograd: svim danima polazak 14:10, povratak 06:30. Beograd-Skoplje-Beograd: svim danima polazak 21:40, 14:00, povratak 06:00, 15:30. Beograd-Atina-Beograd: svim danima tri leta dnevno. Beograd-London-Beograd: svim danima polazak 10:35, povratak 13:40. Beograd-Cirih-Beograd: svim danima polazak 07:20, 18:40, povratak 09:55, 21:20. Beograd-RimBeograd: svim danima polazak 07:45, 17:50, povratak 10:20, 20:40. Beograd-Pariz-Beograd: svim danima polazak 07:25, 17:25, povratak 10:55, 21:05. Beograd-Brisel-Beograd: ponedjeljak, srijeda 07:20, petak 15:00, povratak 10:25 i 18:10. Beograd-Kopenhagen-Beograd: četiri puta sedmično sa tri leta dnevno. Beograd-Berlin-Beograd: pet puta nedjeljno sa tri leta dnevno. Beograd-Štutgart-Beograd: tri puta nedjeljno sa dva leta dnevno. Beograd-Solun-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Varšava-Beograd: tri puta sedmično. Beograd-Milano-Beograd: pet puta sedmično. BeogradStokholm-Beograd: pet puta nedjeljno. Beograd-GeteborgBeograd: subotom polazak 13:25, povratak 16:45. BeogradSabina Gocken-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Tel Aviv-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Prag-Beograd: od 01. decembra. Beograd-Abu Dabi-Beograd: pet puta sedmično. Beograd-Banja Luka-Beograd: od 10. decembra. Beograd-Bukurešt-Beograd: od 10. decembra.

Sve informacije i rezervacije putnici mogu dobiti u poslovnici –Vuka Karadžića telefoni 020/664-740, 664750/664-730, call centar 020/290-240 , fax 665-330. Radno vrijeme poslovnice 09:00 do 17:00. Mail adresa podgoricato@jat.com Rado vrijeme poslovnice na aerodromu 2 sata prije leta. Telefoni 020/653 051/653-050. Cargo sluzba JAT airwaysa od 07:00-14:00. Tel. 020-653-051

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


Film

Sport

54•TVPROGRAM 06:15 Kviz- Zlatni krug/r 08:45 Crtana serija- Vozićgrad 08:55 Mozgalica/r 09:00 Tačno 9 09:45 Serija: Odbačena/r 10:45 Music Show- Ples sa zvijezdama – Finale/r 13:00 Tačno 1 14:15 Mozgalica 14:20 Crtana serija: Hapeti 14:30 Serija: Bez traga/r 15:15 Exploziv 15:45 Crtana serija- Vozićgrad 16:00 Serija: Neukrotivo srce 17:05 Serija: Odbačena 18:00 Exkluziv 18:25 Kviz- Zlatni krug 18:55 Mozgalica 19:00 Vijesti Prve 19:30 Serija: Domaćice sa Bosfora 20:15 Serija: Gorki život 21:00 Film: Dosije Pelikan 23:35 Noćni žurnal 00:00 Serija: Bez traga

PRVA Exkluziv 18.00

08.45 Serija: Hispan 10.00 Serija: Djevojački institut 11.00 Strani dok. program/r 12.00 Vijesti 14.00 Montenegro all in one/r 14.30 Mostovi 15.00 Serija: Monk/r 16.00 Serija: Sestra Tereza 17.50 FIFA SP 2014: Belgija-Alžir 20.15 Serija: Monk 21.00 Serija: Offis 22.00 Serija: Zakon i red 00.00 VOA-glas Amerike

RTCG 2 VOA-glas Amerike 00.00

06.30 Dobro jutro Crna Goro 10.00 Dnevnik 11:00 Vijesti 10.15 Strani dok. program 12.00 Vijesti 12.05 Crtana serija: Viking Viki 12.45 Muzika 13:00 Vijesti 13.05 Strani dok. program: Moj otac je rok zvijezda 13.30 Muzika 14.00 Vijesti 15.30 Dnevnik 1 16.00 Fifa Sp 2014/r 18:00 Vijesti 18.05 Serija: Hispan 19.30 Dnevnik 2 19.55 Sport 20.05 Studio fudbal: „ Brazil, Brazil“ 20.50 Fifa Sp 2014: Brazil - Meksiko 23.15 Dnevnik 3 23.50 Fifa Sp 2014: Rusija – J. Koreja

06:30 06:45 06:52 07:00 09:46 11:00 14:03 15:03 15:23 15:43 16:50 18:00 18:20 18:27 18:50 20:03 21:03 22:03 23:30 23:45 00:00 01:00

RTCG 1 Dnevnik 2, 19:30

07:00 Uz jutarnju kafu - uživo 09:30 Smijeh kao lijek 10:20 Naš recept 11:45 Žestoko 12:47 Dogodilo se 16:00 Zabavni magazin 17:15 Bulevar poznatih 18:00 Sportski intermezzo 18:13 Trijaža - premijerno 18:45 Svijet sporta - premijerno 19:15 Ekstremno 19:30 Loto - uživo 22:55 Intermezzo 23:00 Žestoko 00:00 U susret svjetskom prvenstvu

777 Trijaža - premijerno 18:13

City M Flajer City kids M Dobro jutro Jovana i Srđan City kids M Zvijezde Granda Serija: Sila/r Serija: Nakuša Serija: Nakuša City M Pare ili život Info monte Flajer Serija: Mala nevjesta Serija: Mala nevjesta Serija: Sila DNK Ami g show City M Flajer Film: Intenzivni udarac u glavu Film: Mojih pet posljednjih djevojaka

PINK Info monte 18.00

08:20 09:30 10:00 11:20 12:05 12:40 14:30 15:25 16:00 17:30 18:00 19:00 19:30 20:30 21:30 22:00 23:30

MBC muzika Na točkovima Aljazeera Hrana i vino Kućica u cvijeću Farma Aljazeera Muzički program Kućica u cvijeću Hrana i vino Aljazeera Mbc Dnevnik Loto 7 od 33 Kućica u cvijeću Motorsport magazin Aljazeera Aljazeera

MBC Loto 7 od 33, 19:30

Informativa

UTORAK, 17. 6. 2014.

07:00 Boje jutra 10:00 Vijesti u 10 10:15 Lud, zbunjen, normalan/r 11:00 Serija: Avenija Brazil/r 12:00 Vijesti u 12 12:45 Serija: Mezimica 13:15 Za volanom 15:00 Serija: Larin izbor 15:40 Serija: Ruža vjetrova 16:15 Surfuj pametno 16:30 Vijesti u pola 5 17:05 Serija: Avenija Brazil 17:45 Lud, zbunjen, normalan 18:30 Vijesti u pola 7 19:10 Serija: Zora dubrovačka 19:55 Serija: Agatino pravo 21:10 Serija: Krv nije voda 22:00 Vijesti 22:25 Serija: Ubistvo 23:35 Serija: Krv nije voda/r

08:00 Film 09:30 Top Shop 10:00 5 do 5 Summer Edition/r 11:00 Kuhinjica 11:30 Radio u boji 14:00 Film 15:30 Top Shop 16:00 Radio u boji 16:30 Kuhinjica 16:55 5 do 5 Summer Edition 18:00 Forum 18:30 Film 20:15 Forum 20:30 Film 22:30 Forum 23:00 5 do 5 Summer Edition/r 00:00 Radio u boji/r 00:30 Film 02:30 5 do 5 Summer Edition/r 03:30 Radio u boji/r 04:00 Film

VIJESTI Serija: Mezimica 12:45

07:02 10:15 11:40 12:00 15:02 16:40 18:03 19:15 19:30 20:00 21:00 21:40 22:00 23:00 00:00

Svježi u dan Pet Show /r. Životinjske lakrdije Crtani film - Mumijevi Dok.program Kapital- Aktuelnosti iz Ekonomije u regionu /r. Dok. program /r. Anegdota iz života Crtani film PG Raport Info Muzički program Zoon Politikon Koncert Ponoćni Info

MONTENA Crtani film 19:30

ATLAS Radio u boji 16.00

08:00 10:00 10:30 11:00 12:00 12:05 13:00 15:00 17:00 17:10 18:00 19:00 20:00 21:00 22:00 22:35

Jutarnji program Glas Amerike Hrana i vino Serija: Oblaci putuju u Italiju Vijesti Dok. program Emisija: Sve osim/r Film Vijesti Serija: Oblaci putuju u Italiju Motorsport magazine ”Polis” Emisija: Mediterraneo Serija: Klopka ”Polis” Glas Amerike

TV BUDVA Serija: Klopka 21:00


TVprogram•55

UTORAK, 17. 6. 2014.

danas u gradu

TV PREPORUKA

CINEPLEXX PODGORICA

AGATINO PRAVO Vijesti 19.55

Grdana - Zla vila 13:15; 15:20; 17:15; 17:45; 19:15; 21:00; Ko preživi, pričaće 20:00; Krive su zvijezde 17:30; 20:15; Kuća velikog mađioničara (sinhr.) 15:10; Na rubu vremena 18:15; Tvrd orah 13:45; 14:45; 15:45; 16:30; Kako da dresirate svoga zmaja 2 13:00; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00; 19:00.

Agata je uspješna advokatica u tridesetim godinama, koja radi za osiguravajuću kuću zajedno sa čovjekom sa kojim planira da osnuje porodicu. Međutim, uslijed neočekivanog spleta događaja ona gubi svoj uspješan posao, naizgled šaramantnog vjerenika i otmjen stan. Nakon što se njen „svijet srušio“, Agata prihvata ponudu svoje prijateljice Dorote i priključuje se njenoj advokatskoj kancelariji. Odlučna, tvrdoglava i veoma šarmantna, Agata je uporna da ponovo izgradi svoju karijeru.

KIC BUDO TOMOVIĆ

Intimni pucanj u glavu 20:00

MOJIH PET POSLJEDNJIH DJEVOJAKA Pink 01.00 Tokom posljednje dvije godine Dankan Anderson je sve pokušao. Probao je oblikovati sebe u savršenog dečka, pretvarajući se da se ne zamara bivšim dečkima svojih djevojaka. Davao je modne savjete, podnosio neopreznu vožnju i stvorio tajni jezik. Čak je smogao hrabrosti preuzeti krajnji rizik i reći dvije sudbonosne riječi. No, Dankan bi na kraju, uvijek završio sam. I kada je već jako blizu odluke da digne ruke od ljubavi on odluči otkriti što je sve pošlo u krivom smjeru te krene preispitati svojih pet zadnjih veza.

kablovske televizije RTS 1

08:15 Jutarnji program 09:00 Vesti RTS 09:05 Košarkaši 09:45 Gastronomad 10:00 Vesti RTS 10:05 Kvadratura kruga 10:30 Putopis 10:55 Vesti RTS 11:00 U spomen Velikom ratu 11:37 Istorija nauke 12:00 Dnevnik RTS 12:15 Sport plus 12:30 Kulturni dnevnik 12:45 Evronet 12:50

RTS 1, Tv Zabavnik 16:50 SP Brazil: Gana - SAD 15:00 Ovo je Srbija 15:50 Indijskim okeanom sa Sajmonom Rivom 17:00 Dnevnik RT Vojvodina 17:20 Šta radite, bre 17:45 Beogradska hronika 18:25 Oko magazin 19:00 Slagalica 19:30 Dnevnik RTS 20:05 Fudbal - SP Brazil 20:50 SP Brazil: Brazil - Meksiko 21:45 Fudbal - SP Brazil 22:00 SP Brazil: Brazil - Meksiko 22:50 Fudbal - SP Brazil 23:00 Dnevnik RTS

23:20 Kulturni dnevnik 23:35 Fudbal - SP Brazil 23:50 SP Brazil: Rusija - Republika Koreja 00:45 Fudbal - SP Brazil 01:00 SP Brazil: Rusija - Republika Koreja 01:50 Fudbal - SP Brazil 02:04 SP Brazil: Brazil – Meksiko RTS 2 10:00 Sve boje života 10:30 65 godina Big bend RTS 11:00 Trag 11:30 Građanin 11:55 SO RTS i Ksenija Janković 12:30 Tehnologije 13:00 Trezor 13:55 Kaligrafija 14:22 Iz života poznatih matematičara 14:55 Gozba 15:15 Vreme je za bebe 15:50 Životna sredina i zdravlje 16:25 Vreme praznih stranica 17:15 Fudbal - SP Brazil 17:50 SP Brazil: Belgija - Alžir 18:45 Fudbal - SP Brazil 19:00 SP Brazil: Belgija - Alžir 20:00 TV Mreža 20:30 Drugi vek 21:00 Devojke iz fabrike bombi 21:50 Hamlet ulazi u posao 23:20 Hor Branko - Tragovi duhovnosti 23:45 Trezor 00:45 SP Brazil: Belgija – Alžir HRT 1 12:00 Dnevnik 12:15 Sport 12:22 TV kalendar 12:35 Znaj da te volim 13:20 Drugi format 14:10 Jezik za svakoga 14:20 Vijesti iz kulture 14:30 Vijesti uz hrvatski znakovni je-

zik 14:45 Domaći dokumentarni film 16:00 Puna kuća Raftera 17:00 Vijesti 18:20 Pravilo 72 18:50 Stipe u gostima 19:30 Dnevnik 19:58 Sport 20:05 Potjera 21:00 Pogledi: Neki dobri ljudi 22:00 Nikolaj i Julie 22:50 Dnevnik 23:10 Sport 23:16 Vijesti iz kulture 23:55 Miro Gavran: Ljubavi Georgea Washingtona HRT 2 09:45 H2O: Uz malo vode! 10:10 Merlin 11:00 Mućke 11:30 Napravljeno po mjeri 11:45 Mala pariška kuhinja Rachel Khoo 12:20 Tajanstveni otok 13:55 Brazil-ekspres 14:25 Nogomet - SP Brazil 16:10 Kuhajmo zajedno 16:15 Regionalni dnevnik 16:52 Slučaj Brazil 2014.g, sponzorirani program 16:55 Sažetak 17:49 SP Brazil: Belgija - Alžir 20:00 Brazuca 20:49 SP Brazil: Bra-

HRT 1,Stipe u gostima 18:50

zil - Meksiko 23:02 Brazuca 23:47 Slučaj Brazil 2014.g, sponzorirani program 23:50 SP Brazil: Rusija – Koreja HBO 09:15 Silicijumska dolina 09:45 Avanture Haka Fina 11:30 Pijev život 13:35 Neko pitanje za Bena? 15:15 Šimpanza 16:30 Sarin ključ 18:10 Pun pogodak 20:05 Robot i Frenk 21:35 Midlton 23:15 Igre podzemlja 01:00 Porota je sazvana 02:35 Pussy riot: Pank molitva FOX LIFE 11:20 Uvod u anatomiju 12:15 Sudije za stil 12:40 Sudije za stil 13:05 Venčanje u inostranstvu 13:55 Budi muško 14:45 Porodično blago Džina Simonsa 15:10 Porodično blago Džina Simonsa 15:35 Supruga za medalju 16:00 Supruga za medalju 16:25 Ponovo u igri 16:50 Ponovo u igri 17:15 Džordan 19:05 Ali Mekbil 20:00 Šapat duhova 20:55 Šapat duhova 21:50 Opake služavke 22:45 Supruga za medalju FOX CRIME 12:30 Na dužnosti 13:35 Detektiv na Floridi 14:45 Monk 15:35 Ubistvo sa pogledom 16:45 Naplata 17:40 Marinci 18:35 Pariski forenziča-

FOX LIFE, Supruga za medalju 16.00 ri 19:40 Pariski forenzičari 20:45 Na dužnosti 21:50 Detektiv na Floridi 22:55 Naplata 23:55 Zločinački umovi ARENA SPORT 13:00 Los Angeles - NY Rangers, finale, 6. utakmica 15:00 Bijeljina: Dinamo - Borac 16:30 Bijeljina: Crvena zvezda - Željezničar 18:00 Manchester City - Sunderland, finale 20:00 Odbojka - Svetska liga 21:00 Crvena zvezda - Partizan, 2. utakmica finala 23:00 Moskva: Finale (m) 00:00 World Poker Tour 11 SPORT KLUB 08:30 Catalunya: Moto GP, trka 10:00 Fudbal - Španska druga liga 12:00 Eastbourne: 1. dan 18:30 CSKA - Nizhny, finale 20:15 Top Tennis! 20:45 Auto magazin 21:00 Premier League Legends: Michael Owen 21:30 ATP i WTA Hertogenbosch 23:00 Max Bet Vesti


SPORT

utorak, 17. 6. 2014. broj 869 GODINA III

NBA LIGA

Super starci, super šampioni Pravda je spora, ali uvijek dostižna - San Antonio je pobijedio Majami (104:87), osvojio petu titulu šampiona NBA lige u svojoj istoriji i sa ukupnih 4:1 se osvetio velikom rivalu za prošlogodišnji poraz u finalu. Jednostavno, gotovo cijela planeta, osim Floride, bila je naklonjena “starcima”, koji su pokazali da u sportu nijesu važne godine, s obzirom da je klasa vječna. “Osjećaj je zaista nevjerovatan. Vjerujem da se tako osjećaju i trener Greg Popovič, Tim Dankan i Toni Parker. Prošle sezone smo imali sve, stigli na korak od titule, ali nam je iskliznula iz ruku. Dobro se sjećam koliko nam je bilo teško, ali smo i pored toga smogli snage da se dignemo i na maestralan način postanemo šampioni”, u dahu naglašava fenomenalni Manu Đinobili, koji je meč završio sa 19 poena.

Dankan: Ovaj trijumf liječi sve rane Kada kažete San Antonio - pomislite na njegovu alfu i omegu Tima Dankana. Go-

17,8 poena je prosječno postizao u finalnoj seriji dragulj San Antonija i MVP finala Kavaji Lenard. Takođe, 22-godišnje krilo Sparsa je imalo 6,4 skoka po meču, uz šut iz igre od 61,2%

rostasni gospodin pod obručem je ubacio 14 poena, uz osam skokova, što je bilo dovoljno da osvoji peti prsten sa Sparsima, zajedno sa mentorom Popovičem. “Ovaj trijumf liječi sve rane iz prošle sezone. Sada, kada smo se vratili na vrh - možemo da pričamo o prošlogodišnjem porazu kao nečemu što je u redu”, kroz osmijeh konstatuje Dankan, pohvalivši posebno Kavajia Lenarda, drugog najmlađeg MVP-a finala i momka koji je u finalu zabilježio 22 poena i 10 skokova. “Ponosan sam što sam u timu sa Lenardom. Nevjerovatna je budućnost koju ovaj momak posjeduje. Trener Popovič i stručni štab su prepoznali

potencijal u njemu, a on to višestruko vraća tokom svakog novog dana, jer radi naporno kakom bi bio sve bolji i bolji”, jasan je jedan od najboljih krilnih centara svih vremena.

Džejms: Nisam ponosan na našu igru Prva zvijezda Majamija Lebron Džejms, čijih 31 poen i 10 skokova nisu bili dovoljni, pleše između razočaranja i realnosti nakon izgubljene bitke sa rivalom iz Teksasa. “Želio sam da insipirišem saigrače, ali nisam uradio dovoljno. Mislim da bismo 50 odsto uspješnosti u četiri finala uvijek prihvatili. Naravno, želimo da pobijedimo u svakom, ali takva je priroda ove igre. Nisam ponosan na našu igru tokom finalne serije”, iskren je “kralj”, dok strateg Erik Spolestra džentlmenski odaje priznanje novopečenim vladarima. “Igrali su izuzetnu košarku u finalnoj seriji, posebno u posljednje tri utakmice, i zaslužili su prsten, jer su bili bolji. Igrali su sjajno, a mi na to nismo mogli da odgovorimo”. A.Popović

4.

DA LI STE ZNALI?

najtrofejniji klub u NBA ligi je San Antonio sa pet osvojenih titula. Na vrhu je Boston (17 titula), slijede Lejkersi (16), Čikago (6), pomenuti Sparsi (5), Filadelfija, Detroit, Golden Stejt i Majami (3), Njujork, Hjuston, Vašington (2), dok po jednu imaju Sakramento, Atlanta, Milvoki, Portland, Sijetl i Dalas.


Vaterpolo (SL, 1. kolo)

Brazil progutan na startu turnira

Bez greške na startu Superfinala Svjetske lige: Brazil - Crna Gora 5:15 DUBAI - Bazen SK “Hamdan”. Gledalaca: 100. Sudije: Flejhiv (Australija), Aleksandresku (Rumunija). Igrač više: Crna Gora 9 (4), Brazil 8 (4), Peterci: Crna Gora 2 (1). Rez. po četvrtinama: 0:6, 1:3, 2:3, 2:3. BRAZIL: Antoneli, Krivelja 1, G. Gomeš 1, Kutinjo, M. Franko, B. Gomeš, Delgado 1, Silva, Roča 1, R. Franko, Gimaraeš 1, Korea, Bezera. CRNA GORA: Radić, Dr. Brguljan 2, Pasković 2, Pe-

trović 1, Da. Brguljan, Drašković, M. Janović 2, Čučković, Sarić 2, Murišić 5, Klikovac, Jokić 1, Šćepanović. Možda Brazil i vaterpolo legenda Ratko Rudić spremaju dobar tim za Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru, ali još uvijek su “miljama” daleko od klase Crne Gore! U “svemirskom” bazenu sportskog kompleksa “Hamdan” u Dubaiju, u prvom kolu Superfinala Svjetske lige, “ajkule” su

“razmontirale” Brazil - 15:5. Od starta, kada su momci Ranka Perovića već nakon prvih osam minuta poveli 6:0, bilo je jasno da će ovo biti duel “mačke i miša”. U našem timu briljirao je centar Primorca Nikola Murišić sa pet golova, dok su mrežu Brazilaca “rešetali” i Draško Brguljan, Mlađan Janović, Vjekoslav Pasković, Jovan Sarić (po dva), Antonio Petrović i Predrag Jokić (jedan).

Super predstava mladog centra Crne Gore: Nikola Murišić je sa pet golova torpedovao Brazil Već danas naše momke čeka drugi meč grupe i ovog puta superderbi protiv Srbije od 15.10 časova po našem vremenu.

SEMAFOR (Grupa A): Crna Gora - Brazil 15:5, Srbija - Kina 21:9. Grupa B: Mađarska - Australija 11:5, SAD - Kanada 12:9. K.B.

okupile su juniorke

Željko Vukićević: Vjerujem u ovu ekipu krenuli juniori

Cilj je opstanak u elitnoj diviziji Muška juniorska reprezentacija počela je pripreme za Evropsko prvenstvo, koje će od 24. jula do 3. avgusta biti održano u Konji (Turska). Selektor Dragan Radović odredio je 19 igrača koji će se pripremati za osnovni cilj - opstanak u A diviziji. “Odmah na startu suočavamo se sa problemima - Novosel je povrijeđen, Lučić je definitivno otpao sa spiska, a Zoran Nikolić neće biti sa nama od početka. To nam remeti planove, ali vjerujem da možemo da opravdamo prošlogodišnji rezultat i prvo mjesto koje smo osvojili u B diviziji. Neće biti lako, jer smo u veoma jakoj grupi, a tri posljednjeplasirane selekcije od 16 koliko će nastupiti na šampionatu, ispadaju u B diviziju. Prvi cilj je opstanak, a sve preko toga bi bio veliki uspjeh – zaključio je Radović, čija će ekipa biti u grupi sa Španijom, Rusijom i Srbijom. Kapiten Petar Popović si-

guran je da ova generacija ima snage da ispuni zacrtane ciljeve. “Imamo dosta igrača koji su nastupima u Prvoj i Drugoj ligi stekli iskustvo, vjerujem da ćemo uz pravi pristup i kvalitetan rad ostati u A diviziji”, poručio je Popović. Na spisku selektora Radovića su Miloš Anđelić, Aleksandar Dožić, Vasilije Baćović, Mihailo Radunović, Aleksandar Novosel (Budućnost), Petar Popović, Vasilije Knežević (Lovćen Basket), Miloš Krivokapić (Teodo), Igor Čvorović, Aleksa Ilić, Miloš Vujović (Sutjeska), Emir Hadžibegović, Nemanja Knežević (Centar), Miloš Jelovac (Pljevlja), Zoran Nikolić (Huventud, Španija), Nikola Lučić (Bilbao, Španija), Todor Radonjić (Italija), Marko Grković (Orion) i Feđa Đurišić (SAD). U stručnom štabu su i Vlado Radović i Mirko Proroković.

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore okupila se juče u Podgorici i počela pripreme za Evropsko prvenstvo B divizije, koje će od 17. do 27. jula biti održano u Rumuniji. Selektor Željko Vukićević pozvao je 19 igračica i vjeruje da one mogu da se plasiraju u četvrtfinale. “Imamo dobro popunjenu ekipu na svim pozicijama, veliki broj igračica sa zavidnom minutažom u klubovima, a iskustvo koje imam jer sam dosta selekcija vodio na evropskim šampionatima daje mi za pravo da prvi put

očekujem i bolji plasman. Vjerujem da možemo da budemo među osam, a sve preko toga bilo bi zaista fenomenalno”, kazao je Vukićević. “Crvene’’ su u grupi sa domaćinom Rumunijom, Ukrajinom i Mađarskom, a dvije prvoplasirane selekcije izboriće plasman u drugu fazu. “Imamo dobru ekipu, grupa nije laka, nastojaćemo da pružimo maksimum u svakoj utakmici, a vjerujem da će rad tokom priprema dati rezultat”, riječi su predvodnika generacije plejmejkera

Božice Mujović. Na spisku selektora Vukićevića pored kapitena Mujovića su Sofija Živaljević, Marija Subotić, Majda Kolić, Amra Bajrović, Bojana Kovačević, Kristina Madžgalj, Mirjana Popović, Anica Gačević, Milena Bajić, Slađana Raković, Svetlana Radonjić, Ksenija Ivanović, Dragana Radović, Vanja Mudreša, Milica Manojlović i Marija Leković. U stručnom štabu su treneri Danilo Rakočević i Vladan Turčinović, kao i fizioterapeut Milica Mitrović.


ije

58 SPORT

UTORAK, 17. 6. 2014.

SPORTSKI EKRAN 16:30h Crvena Zvezda U14 - Ĺ˝eljezniÄ?ar U14, fudbal

12:00h

WTA Istburn, tenis

11:00h WTA HertogenboĹĄ, tenis 12:30h ATP HertogenboĹĄ, tenis 14:30h WTA HertogenboĹĄ, tenis 16:30h ATP HertogenboĹĄ, tenis

20:30h Emporio Armani Montepaski, koĹĄarka

20:50h Brazil - Meksiko, fudbal 23:50h Rusija – J. Koreja, fudbal

18:00h Belgija - AlĹžir, fudbal

12.00h ATP Istborn, tenis 14:40h ATP Istborn, tenis 17:40h ATP Istborn, tenis 19:05h Spidvej Ĺ vedska

18:00h atletika

Miting Ostrava,

TIKET DANA RUSIJA JUŽNA KOREJA TIP 1 KVOTA 2.00 BELGIJA ALŽIR TIP 11 KVOTA 2.10 BRAZIL MEKSIKO TIP GG KVOTA 1.70 NIEMINEN ŽIRALDO TIP 1 KVOTA 2.00 EMPORIO ARMANI MON TEPASKI TIP 1 8 KVOTA 1.90 MELCER FALJA TIP 1 KVOTA 1.60

“REZULTAT RADA�

Tako je to kad se rukometaĹĄi pitaju, a RSCG klima glavom Ko su krivci za neuspjeh u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru - priÄ?a o naĹĄem mentalitetu koji uniĹĄtava temelje neÄ?ega ĹĄto je stvarano godinama Mjesecima Ä?ekani baraĹž meÄ?evi protiv Bjelorusije neslavno su se zavrĹĄili za naĹĄe rukometaĹĄe. Ako smo nakon Portugala u baraĹžu, Rusije na Evropskom prvenstvu, zatim opjevanih pobjeda nad Ĺ vedskom, NjemaÄ?kom, ÄŒeĹĄkom uzdizali “do nebaâ€? ponosne i prkosne “lavoveâ€?, sada je logiÄ?no da se malo (viĹĄe) spustimo na zemlju i upitamo se svi zajedno - kako, zbog Ä?ega i ĹĄta dalje? Eliminacija Crne Gore od Bjelorusa samo je sportski rezultat, koji nam ovog puta nije bio naklonjen i sve to ne moĹže da naruĹĄi sliku o momcima koji su nas mnogo puta vinuli u zvijezde. MeÄ‘utim, neke druge odluke, scenarija već uveliko suĹĄe rukometno crnogorsko more, u kojem, naĹžalost, riba ribi grize rep i tako u nedogled.

â—? NA GREĹ KAMA NE UÄŒIMO

Tog 17. januara smo u posljednjem kolu grupne faze, na Evropskom prven-

stvu u Kopenhagenu, izgubili kljuÄ?nu utakmicu od Bjelorusije (29:23). A ĹĄest mjeseci kasnije je crvena vojska ponovo pala pred istim protivnikom, na gotovo preslikan naÄ?in (30:24), izgubivĹĄi opet sa ĹĄest razlike. U Danskoj je selektor bio Zoran Kastratović, desni bek Marko Simović je osam puta tresao mreĹžu nekadaĹĄnje Ä?lanice Sovjetskog saveza, ali smo morali da se vratimo kući, gdje su uslijedile promjene, Ä?ini se samo kozmetiÄ?ke. Jer, doĹĄao je traĹženi Ljubomir Obradović, a proveo se jednako kao i njegov prethodnik, s tim ĹĄto nije pozvao Simovića za baraĹž, pa ni Marka Lasicu (tri gola postigao u januaru) već debitanta DuĹĄana Tomića koji ima 34 godine, a i za revanĹĄ je imao Zorana Roganovića. Ali ponovo je Sergej Rutenka praktiÄ?no vodio monolog, a uz njega su Baris Pukoski, njegov brat Denis, Ivan Bruka i drugovi izgledali kao maĹĄine, ukljuÄ?ujući i golmana Vitalija ÄŒarapenku, koji je za

nas postao ono ĹĄto je Tijeri Omejer za Hrvate - noćna mora. I dok smo se u Skandinaviji drĹžali do 45. minuta, ovog puta je u Minsku potop bio zagarantovan od samog starta. Dakle, na greĹĄkama nismo nauÄ?ili, već smo ponovo, na isti naÄ?in, potpisali kapitulaciju.

â—? BOLJE DA SE RAZ

MIĹ LJALO O RUTEN KI, NEGO DA SU KLA NOVI SMJENJIVALI SELEKTORA

Kada izgubite - ljudi odmah zaboravljaju ĹĄto ste sve uradili prije toga i to je u najmanju ruku nepravedno. Ali nepravedno je i riziÄ?no kada otjerate Ä?ovjeka (Zorana Kastratovića) sa kojim smo na klupi otiĹĄli na dva velika prvenstva, uz tvrdnje da “on ne posjeduje pobjedniÄ?ki mentalitetâ€?, a sa njim smo bacili na koljena rukometne titane! Osjetila je to i crnogorska publika, koja je na neki naÄ?in “bojkotovalaâ€? meÄ? u Podgorici, ĹĄto zbog ulaznice od tri

eura, ĹĄto zbog neinteresovanja, ali ima tu i joĹĄ neÄ?ega. Jer, niĹĄta na ovom svijetu nije sluÄ?ajno, pa ni to. Naravno, u cijeloj Ä?orbi svoju ulogu ima nesumnjivo i Rukometni savez, koji se povinovao Ĺželjama odreÄ‘enih igraÄ?a, klanova, a evo i rezultata. Jer bolje, da se razmiĹĄljalo o zaustavljanju Rutenke i drugova, da se priÄ?alo o meÄ?evima godine, nego o smjeni selektora. Ali to nije sve. Kada vidite da brod redom napuĹĄtaju Goran Stojanović, Ĺ˝arko Marković, u nekoliko navrata Zoran Roganović, Fahrudin Melić, Vladimir Osmajić i ostali, a kada znate da će rasipanja i opraĹĄtanja biti i nakon ovoga - onda neĹĄto definitivno ne funkcioniĹĄe, a reklo bi se da je to aspekt ljudske ruĹĄilaÄ?ke prirode. Iskreno, ne vjerujemo da će se u utrobi puno toga promijeniti, ali se nadamo da će kritike i greĹĄke uspjeti da otrijezne one koji su doveli do ovoga. Aleksandar Popović


SPORT 59

UTORAK, 17. 6. 2014.

Iguain na korak od Barse

VELIKI TRANSFER

Cmiljanić ostvario san

Boris Cmiljanić potpisao četvorogodišnji ugovor sa slavnim PSV-om - zadužio dres sa brojem devet koji je nosio čuveni Ronaldo Prije deset godina (1994) u Ajndhoven je sletio supertalentovani Brazilac Ronaldo Luiz Nazario de Lima, tada je zadužio broj devet, ostalo je istorija. Sada, 2014. godine, prostorije slavnog PSV-a posjetio je veliki talenat Crne Gore Boris Cmiljanić - i zadužio isti broj. Dijete Budućnosti je juče sa 18 godina potpisalo četvorogodišnji (tri plus jedan) ugovor sa “filipsovcima”. I naravno da je presrećan...

●Igraću u klubu u kojem je igrao moj idol “Utisci su sjajni. Ne mogu biti zadovoljniji, jer živim svoj san. Igraću u klubu u kome je igrao Ronaldo, moj uzor od malih nogu, a ima-

ću tu ogromnu čast da nosim njegov broj”, rekao nam je Cmiljanić poslije potpisa ugovora gdje su još bili menadžer Igor Gluščević i sportski direktor PSVa Marsel Brands. Omladinski reprezentativac Crne Gore (prošao sve mlađe selekcije, kuca na vrata mlade selekcije) je tokom prethodne dvije godine odigrao 28 utakmica za prvi tim Budućnosti, a na pripremama “filipsovaca” koje startuju 26. jula će se odlučiti da li će igrati za Jong PSV ili za A tim PSV-a. “Poslije nekoliko dana ću znati gdje ću igrati”, rekao nam je Cmiljo koji se u Ajndhovenu pridružio Aleksandru Boljeviću koji je nedavno potpisao trogodišnji ugovor sa Holanđanima, ali i mladog reprezentativca če-

Boris Cmiljanić u društvu menadžera Igora Gluščevića i sportskog direktora PSV-a Marsela Brandsa

ka odluka da li će igrati u Jong PSV-u ili prvom timu...

●Velika očekivanja Velikan holandskog fudbala koji je u istoriji prigrabio 21 titulu, devet kupova, devet superkupova, po jednu Ligu šampiona, Ligu Evrope i Intenacionalnu titulu prvaka svijeta zna da 18-godišnji ofanzivac ima ogroman potencijal. “Očekivanja su velika. Činjenica da nijesu produžili

ugovor sa najboljim igračem i strijelcem na poziciji špica u prošloj sezoni govori da su mi otvorili mjesto. Ali, znaću na čemu sam kada počnu pripreme”, rekao nam je Boris Cmiljanić, koji je na kraju poentirao... “Veliku zahvalnost dugujem prvenstveno porodici koja je vjerovala u mene i naravno Igoru Gluščeviću koji mi je mnogo pomogao”, tako smo završili razgovor sa novim fudbalerom tima iz Ajndhovena. B.T.

STARTOVAO ŠAMPION

Tomić: Ništa ne obećavam Iskusni Mile Tomić prvo predstavljen kao novi šef Sutjeske, a onda sa momcima odradio prvi trening Poslije nikšićkog sina koji je fudbalsku euforiju vratio u grad piva i čelika - iskustvo - Mile Tomić je inaugurisan u novog trenera dvostrukog (uzastopnog) šampiona Crne Gore! I odmah je rekao da ništa ne obećava, ali će se truditi da doprinese crnogorskom fudbalu uopšte... “Siguran sam da ćemo raditi profesionalno i odgovorno, a vjerujem da će to donijeti dobar rezultat”, rekao je novi trener Sutjeske, a bivši strateg Železnika, Smedereva, omladinske reprezentacije Srbije i Crne Gore... “Poslije 29 godina iskustva imam moralnu obavezu da doprinesem koliko mogu crnogorskom fudbalu. Vrijeme će pokazati jesam li uspješan ili ne. Igrači, stručni štab i uprava zaslužuju sve pohvale za ostvarene rezultate, a mene pored toga privlači bogata

istorija Sutjeske. Uvijek je u Nikšiću bilo talentovanih momaka, a sa pojedinima sam i radio”, rekao je bivši pomoćnik u A selekciji Srbije i Crne Gore koji je imao dodirnih tačaka sa Vukašinom Poleksićem, Mirkom Vučinićem, Draže-

nom Međedovićem... Tomić pamti neke fudbalere iz Nikšića, sa nekima je igrao, trenirao ih je... “Poznat mi je mentalitet. Uzete su dvije titule, ali se rezultati moraju potvrđivati kako bi Sutjeska postala brend u

pravom smislu te riječi”, jasan je Tomić. Na konferenciji su se pored novog šefa stručnog štaba pojavili predsjednik Upravnog odbora Đorđije Goranović (zahvalio sponzorima, najbližim saradnicima, novinarima, bivšem treneru), potpredsjednik opštine Nikšić Milorad Jovanović (rekao da je Sutjeska ponos grada), direktor kluba Jovan Gardašević (zahvalio igračima, najavio razgovore oko produžetka saradnje), a poslije istupa pred medije uslijedio je - prvi trening Mileta Tomića kraj Bistrice... Na terenu je imao sve igrače, radiće u Nikšiću do 5. jula, a onda će sa ekipom krenuti na Taru gdje će se spremati za Evropu - žrijebanje je 23. juna, a utakmica 2. kola kvalifikacija za LŠ se igra 14. ili 15. jula, dok je revanš sedam dana kasnije... B.T.

Igrao je u Real Madridu šest godina (od 2007. do 2013.), prešao je u Napoli za 40 miliona eura, a sada je spreman da se vrati u Španiju - Gonzalo Iguain se nalazi na korak od prelaska u Barselonu! Tu informaciju je objavila španska “Marca”, a kada taj list nešto objavi na naslovnici, onda je to - gotova stvar. Ukoliko sjajni Argentinac pređe u Kataloniju na Pirinejskom poluostrvu će biti proglašen - Judom... “Prija interesovanje Barse. Svaki fudbaler sanja o Barseloni”, rekao je Iguain. B.T.

FederBet: Čelik je namještao Evropska organizacija FederBet, koja se bavi istraživanjem namještanja utakmica, sastavila je spisak od 110 utakmica koje su sigurno namještene, te 460 koje su pod sumnjom. I jedan meč je privukao pažnju - FederBet tvrdi da je Čelik namjestio utakmicu sa Honvedom u kvalifikacijama za Ligu Evrope: prvu utakmicu “metalurzi” su u Nikšiću izgubili sa 4:1, dok su u Mađarskoj savladani sa 9:0. Međutim, na toj listi koja je sastavljena nema nijedan meč iz Telekom 1. CFL, pa ta evropska federacija konstatuje da se u Crnoj Gori ne namješta. B.T.

Braća Kuman su sveci Čuveni Ronald Kuman je poslije odlaska iz Fejnorda našao klub - holandski trener je juče potpisao trogodišnji ugovor sa Sautemptonom koji je tako riješio pitanje trenera nakon odlaska Maurisija Poketina u Totenhem. Ronald neće biti jedini Kuman u taboru “svetaca” njegov brat Ervin će mu biti pomoćnik... B.T.


60 SPORT

UTORAK, 17. 6. 2014.

BRAZIL MEKSIKO FORTALEZA - Stadion “Kastelao”. Kapacitet: 60.348. Sudija: Kunejt Čakir (Turska). Pomoćnici: B. Duran, T. Ongun (svi iz Turske). 21.00 (RTCG 1). BRAZIL (4-2-3-1): Cezar - Dani Alveš, David Luiz, Tijago Sliva (K), Marselo - Paulinjo, Luiz Gustavo - Ernaneš (Ramireš), Oskar, Nejmar - Fred. Selektor: L. F. Skolari.

MEKSIKO (5-1-3-1): Agilar, Rodrigez, Markez (K), Moreno, Lajun - Vazkez - Erera, Dos Santos, Gvardado - Peralta. Selektor: M. Erera.

Grupa A (2. kolo)

Konačno samba ili novi meksički ples Kosta Bošković

P

rvo kolo ispričalo je priču o nedorečenom Brazilu i super Meksiku. Sada je vrijeme za bitku Južne i Srednje Amerike, za meč - simbol svjetskih prvenstava, za (napokon) sambu na Mundijalu ili nastavak meksičkog plesa - večeras od 21 sat u Fortalezi.

Brazil 2014

I “selesao” i “sombrerosi” u međusobni duel ulaze nakon pobjeda u prvom kolu Brazil nakon što je uz slabu igru i pomoć sudije stigao do pobjede nad Hrvatskom (2:1), a Meksiko poslije dominantne igre protiv Kameruna (1:0). Naravno, sve to večeras se zaboravlja pobjednik meča na “Kaste-

lao” stadionu 99 odsto biće već poslije šest dana Mundijala u nokaut fazi.

● Tijago Silva srećan zbog Fortaleze

U našem specijalu pred početak Svjetskog prvenstva mogli ste pročitati kako Brazilci posebno vole da

igraju u Fortalezi, a to je juče potvrdio i kapiten petostrukih šampiona svijeta Tijago Silva. “Stvarno uživamo ovdje, ovo je grad sreće, veselih ljudi, a podrška reprezentaciji uvijek je fantastična”, istakao je Silva. “Kada je u pitanju utakmica sa Mekskikom jasno je da nas čeka težak protivnik, koji je bio odličan u prvom kolu. Ipak, mi smo domaćini, mi smo Brazil i kao i uvijek idemo na pobjedu”. Selektor Brazila Luiz Felipe Skolari za ovaj meč najvjerovatnije neće moći da računa na Hulka koji se povrijedio na treningu.

12. jun - 13. jul

● Markez: Zaustaviti Nejmara

Meksiko je bio sjajan protiv Kameruna, da nije bilo sudijskih grešaka ostvario bi i ubjedljiviju pobjedu. Sada može mirno da čeka veliki derbi, veliki meč latinoameričkog fudbala... “Nije teško zaključiti da će glavna opasnost po nas biti Nejmar”, smatra živa legenda meksičkog fudbala Rafael Markez. “Moramo ga pokriti, sa dva igrača ako treba, biti brzi i smanjiti prostor na terenu. Ne smijemo mu dati da igra. Biće teško, znamo kakav tim ima Brazil”. Fortaleza je spremna nema sumnje da nas čeka još jedna nezaboravna fudbalska predstava iz vrelog Brazila.

9

Udarna igla sombrerosa: Oribe Peralta sa saigračima na treningu Meksika

golova postigao je napadač Meksika Oribe Peralta na posljednjih sedam mečeva za “sombrerose”


SPORT 61

UTORAK, 17. 6. 2014.

38 posljednjih mečeva Brazil nije poražen u svojoj domovini - od 2002. i poraza od Paragvaja u prijateljskom meču

Brazilci se zabavljaju na treningu, čekamo da počnu i na terenu: Nejmar i Fred

GRUPA H (1. KOLO)

Sastanak đavola i lisica

Cijela planeta ih vidi kao moguću bombu Svjetskog prvenstva, a Belgijanci će imati prvu priliku da zasijaju protiv veoma neugodnog Alžira, na otvaranju grupe H. Fantastičan tim “crvenih đavola”, kojim rukovodi Mark Vilmots, kreće u toliko čekanu avanturu, koju žele da započnu trijumfalno. “Spremni smo za prvi zadatak. Znamo sve o Alžiru, jer smo ga pomno analizirali. To je veoma dobra reprezentacija, ali je naš cilj jasan - pobjeda. Imamo kvalitetne igrače,

atmosferu na zavidnom nivou i nema razloga da ne budemo raspoloženi

BELGIJA - ALŽIR BELO HORIZONTE Stadion: Mineirao. Kapacitet: 58.259. Sudija: Marko Rodrigez (Meksiko). Pomoćnici: Marvin Torentera (Meksiko) i Markos Kintero (Meksiko).

18.00 BELGIJA (4-3-3): Kurtoa - Aldervild, Kompani (k), Van Bujten, Vertongen - Dembel, Vitsel, Felaini Miraljas, Azar, Lukaku. Selektor: Mark Vilmots

ALŽIR (4-3-3): M’Boli - Mostefa, Bugera (k), Kadamuro, Mezba - Taider, Međani, Bentaleb - Ferguli, Sudani, Slimani. Selektor: Vahid Halihodžić

za premijeru, u kojoj nam trebaju tri boda kako bismo samouvjereno krenuli dalje”, jasan je selektor Mark Vilmots. A na drugoj strani “pustinjske lisice” plešu kako svira iskusni strateg Vahid Halihodžič. Sastav iz Sjeverne Afrike je pun nezgodnih igrača, koji igraju po evropskim klubovima i sigurno neće biti lak plijen. “O dradili smo g otovo savršene pripreme za Mundijal. Sve je proteklo kako treba, moji igrači su maksimalno pripremljeni i koncentrisani za izazov koji slijedi. Mi živimo san u Brazilu, jer smo samim učešćem napravili nevjerovatan rezultat. Međutim, uvjeravam vas da se nećemo zaustaviti i sigurni smo da možemo šokirati Belgiju”, pompezno najavljuje Halihodžić. Dvije reprezentacije su do sada odigrale dva prijateljska duela - 14. maja 2005. je u Briselu bilo 0:0, dok je 12. februara 2003. godine evropska ekipa slavila 3:1. A.P.

GRUPA H (1. KOLO)

Kapelo u ulozi osvetnika DA LI STE ZNALI? Brazil i Meksiko večeras će se sresti na istom stadionu (Kastelao u Fortalezi) na kojem su prošle godine odigrali meč Kupa Konfederacija (2:0 za Brazil).

Kada ponoć otkuca u Kujabi će se sastati Rusija i Južna Koreja. “Zbornaja” je veliki favorit protiv tradiconalno borbenog tima sa Dalekog istoka, a poseban motiv imaće i njen selektor Fabio Kapelo, koji će imati priliku da osveti svoju Italiju, s obzirom na to da su “azzurri” bolno (sudijskom nepravdom) eliminisani od “đavola” 2002. godine na Mundijalu. “Moramo da dokažemo sebi i svima ostalima da nijesmo stigli u Brazil kako bismo odigrali samo tri utakmice. Moji igrači su disciplinovani, razumiju moju filozofiju i vjerujem da će naše iskustvo biti presudno u večerašnjem duelu. Ipak, protiv Južne Koreje se ne treba nikada opuštati, jer znaju da budu veoma opasni”, jasan je Kapelo, dok na drugoj Koreanci imaju jasnu ideju - proći grupnu fazu baš kao što je to bio

slučaj u Južnoj Africi prije četiri godine, kada ih je u osmini finala eliminisao Urugvaj. “Sigurno da je Rusija favorit. Rusi su fizički i tehnički daleko bolji od nas, ali nas karakteriše tradicionalna borbenost i zajedništvo, pa se nadamo da ćemo moći ugroziti našeg renomiranog rivala, kojeg vodi jedan

od najvećih trenera u istoriji fudbala”, naglašava najveća zvijezda ekipe i član Arsenala Park Ču-Jong, koji će svakako predstavljati opasnost po gol Igora Akinfeeva. Rivali su odigrali prijateljski meč 19. novembra 2013. godine i Rusi su slavili 2:1, golovima Fjodora Smolova i Dmitrija Tarasova. A.P.

RUSIJA - JUŽNA KOREJA KUJABA - Stadion: Pantanal. Kapacitet: 39.859. Sudija: Nestor Pitana (Argentina). Pomoćnici: Ernan Maidana (Argentina) i Huan Pablo Belati (Argentina).

00.00 RUSIJA (4-4-2): Akinfeev - Eščenko, Berezucki, Ignjaševič, Šenikov Samedov, Denisov (k), Fajzulin, Žirkov - Džagoev, Kokorin (Keržakov). Selektor: Fabio Kapelo

JUŽNA KOREJA (4-2-3-1): Sung-Riong - Čang-Su (k), Te-Vi, Suk-Jung, Jung-Gvon - Sung-Jong, Kuk-Jong Ja-Čeol, Čung-Jong, Ču-Jong - Son. Selektor: Hong Mjung-bo


62 SPORT Eto ne igra protiv Hrvatske

Hrvatska slavi, dok Kamerun žali - Samuel Eto neće igrati sjutra protiv “kockastih” zbog povrede koljena. “Nadam se da će mi bogovi podariti čudo i da ću biti sposoban da branim boje svoje lijepe, divne zemlje”, rekao je Eto koji se se još nada da će zaigrati uprkos tome što su ljekari rekli da ne može... “Ako to ne bude slučaj, trudiću se da budem pravi kapiten i da budem mentor mlađim igračima kako bi došli do pobjede”, dodao je Eto, koji je svjestan da će teško istrčati na teren. B.T.

Sako: Sramota! Utakmica Francuska - Honduras (3:0) počela je bez himni - organizatori su ih zaboravili, sve je to izgledalo komično i konfuzno, a posebno ljut je bio defanzivac “trikolora” Mamadu Sako... “Da smo igrali sa Brazilom siguran sam da bi domaćini pronašli način kako da riješe problem i pustili bi himnu. Pjevanje Marseljeze čini me ponosnim i žao mi je što mi to nije bilo omogućeno. Ali čuo sam naše navijače u publici kako pjevaju i to je bilo divno”, rekao je štoper Liverpula. B.T.

Gol za oca

Reprezentativac Švajcarske Haris Seferović je u posljednjem minutu odlučio meč protiv Ekvadora (2:1) - gol je posvetio ocu... “Veliko hvala mom ocu. Bio mu je rođendan i gol posvećujem njemu. Do pogotka nijesam imao mnogo kontakta sa loptom, ali moraš da budeš spreman kada šansa dođe”, rekao je Seferović. B.T.

UTORAK, 17. 6. 2014.

GRUPA G 1. KOLO

Moćni Miler, moćni panceri Uroš Radulović

M

oć, snaga, Tomas Miler i na veliku žalost povrede to je obilježilo meč u Salvadoru. Njemačka je pregazila Portugal (4:0), popularni “panceri” su izgledali kao kaznena ekspedicija, dok je Kristijano Ronaldo zajedno sa kolegama bespomoćno gledao “punjenje” golmana Ruija Patrisija.

Arena Fonte Nova je već jednom bila svjedok derbija kada je Holandija razmontirala Španiju, a slično je viđeno i juče. Već u 12. minutu izabranici Joakima Leva su uspjeli da načnu protivnika - poslije duela Pereire i Gecea, sudija Milorad Mažić je pokazao na bijelu tačku. Tomas Miler je bio hladnokrvni egzekutor. Povreda Uga Almeide je bila samo još jedan znak da se Portugal neće lijepo provesti - dokazao im je to Humels koji je glavom zakucao loptu u mrežu poslije centaršuta Krosa - 2:0. “Dobro smo ušli u meč, imali smo nekoliko polušansi i odjednom je bilo 2:0 za nas. To je odlična prednost kada se igra po ovakvoj vrućini. Sve nakon toga bilo je lakše”, istakao je Miler nakon meča.

●PEPE UNIŠTIO NADE PORTUGALA I onda je na scenu stupio Pepe - snažni štoper koji je prepoznatljiv po raznim ekscesima napravio je još jednu glupst. Defanzivac Real Madrida je na-

kon jednog duela udario Milera glavom tačno pred očima Mažića koji se nije razmišljao ni jednog sekunda - poslao je Pepea na tuširanje.

●BENTO: CIRKUS OD SUĐENJA Tu je bilo sve gotovo, znao se pobjednik, samo je bilo pitanje koliko će Njemačka postići golova. “Nije bilo onako kako smo zamislili. Viđeno je pogrešno isključenje u kojem smo oštećeni. Takođe i jedanaesterac - ne znam šta se dešava, ali ovo je cirkus od suđenja. Ipak, idemo dalje - moramo i možemo da pobijedimo SAD i Ganu”, poručio je nakon meča nervozni selektor Portugala Paulo Bento. A uspjela je još dva - Miler je u posljednjem minutu prvog dijela iskoristio grešku odbrane i stigao do drugog gola. Predstavu u Salvadoru su donekle zamračile povrede - prvo je nastradao Humels i morao je vani, a onda je probleme imao i bek Portugala Konetrao. Nemilosrdni ofanzivac

8

golova postigao je Tomas Miler na svjetskim prvenstvima - pet 2010. u Južnoj Africi i već tri na startu brazilskog Mundijala Bajern Minhena Tomas Miler tako je odletio na lidersku poziciju liste strijelaca, makar za sada, a “het-trik” je kompletirao tako što se na fenomenalan način snašao u srcu peterca Portugala. Njemačka je u svojoj 100. utakmici na Svjetskim prvenstvima pokazala snagu, bez obzira na to što nema povrijeđenog Marka Rojsa, momci Joakima Leva ovim rezultatom već unose strah u kosti ostalim rivalima. Sa druge strane, Portugal uzdrman crvenim kartonom nije uspio mnogo toga da napravi - Ronaldo se nije previše vidio, individualno je pokušavao Nani, ali Portugalci nijesu bili pravi.


SPORT 63

UTORAK, 17. 6. 2014.

100

Van Persi: Imamo još mnogo posla

ODJECI BITKE U RIJU

Pjanić: Krivo nam je, Mesi: Super zmajevi

utakmica odigrala je Njemačka na svjetskim prvenstvima - najviše od svih selekcija u istoriji

Holandija je razmontirala Španiju, Robin van Persi zajedno sa Arjenom Robenom oduševio planetu, ali kapiten “oranja” spušta loptu na zemlju. “Bili smo impresivni, ali pred nama je dug put do osvajanja titule. Brazil je moje četvrto prvenstvo i znam kako neke stvari funkcionišu”, rekao je Van Persi, koji je dodao... “Moramo biti realni zbog naših navijača, ali prvenstveno zbog nas samih. Mislim da smo odradili veliki posao, ali ne treba da trčimo pred rudu”, riječi su majstora Mančester junajteda, koji sljedeću utakmicu sa svojom Holandijom igra protiv Australije 18. juna u Porto Alegreu. B.T.

Originalna poruka navijača Portugala upućena najboljem igraču te selekcije

Miler stigao Felera Tri gola protiv Portugala Tomasu Mileru su značili jedno - stigao je do osmog pogotka na Svjetskim prvenstvima u dresu Njemačke, a sa tom brojkom se izjednačio sa legendarnim Rudijem Felerom! Sada su sjajni ofanzivac Bajern Minhena i nekada ubitačni centarfor Bajer Leverkuzena poravnati na sedmom mjestu vječne liste što se tiče strijelaca na

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Kralja Nikole bb - PC Nikić, Podgorica

Mundijalu... Samo jedan pogodak dijeli Milera od Uvea Zelera i Karla Hajnca Rumenigea, dok je dva gola daleko od Helmuta Rana koji se nalazi na četvrtoj poziciji. Najbolji strijelci “elfa” u istoriji Mundijala su Gerd Miler i Miroslav Klose sa 14 golova, dok je treći na listi Jirgen Klinsman sa 11 postignutih golova.

Ibra: Ameri osvajaju Mundijal Mundijal u Brazilu je u jeku, a veliki majstor koga ne gledamo na šampionatu odmara u Sjedinjenim Američkim Državama - Zlatan Ibrahimović šetka Amerikom gdje ga je sreo jedan novinar. Pitao ga je: Zašto nema Lendona Donovana na prvenstvu? “To je njegov problem”, u svom stilu je poručio Ibrakadabra. Kratka konverzacija se nastavila pitanjem: Ko osvaja Mundijal? “Amerika”, odgovorio je Ibra. Novinar ga je za kraj pitao: Šališ li se? “Naravno da se šalim”, poentirao je Zlatan prije nego što se zaputio da uživa sa prijateljima. B.T.

Direktor i glavni urednik: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Zamjenik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Zamjenik i politika: Mili PRELEVIĆ (mili.prelevic@dnovine.me) Zamjenica i hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) redakcija@dnovine.me

Samo jednom na meču Lionel Mesi je uspio da pobjegne “svojoj sjenci”, sjajnom Muhamedu Bešiću

Nedorečena Argentina, hrabra, dobra, ali i naivna Bosna i Hercegovina - zaključak je prvog meča odigranog na kultnoj Marakani na ovom Mundijalu. Na kraju, “gaučosi” su zahvaljujući autogolu Seada Kolašinca i trenutku magije Lionela Mesija odnijeli pobjedu (2:1), dok su “zmajevi” (za njih strijelac bio Vedad Ibišević) “kupili” publiku širom planete. “Malo nam je krivo, teško nam pada, ali igrali smo protiv favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva”, rekao je fantazista BiH Miralem Pjanić. “Nije bilo lako, borili smo se i sigurno da ima stvari koje smo mogli bolje da odradimo. Međutim, za prvu utakmicu mislim da nijesmo loše startovali”. S druge strane nije blistao ni najbolji fudbaler planete (ponajviše zahvaljući sjajnom Muhamedu Bešiću), ali jedan njegov bljesak bio je dovoljan da se “sruši” Bosna i Hercegovina. Nakon svega Lionel Mesi je rekao... “Bosna i Hercegovina je

2

gola postigao je Lionel Mesi na svjetskim prvenstvima - 2006. protiv Srbije i Crne Gore i prije dvije noći protiv BiH odlična reprezentacija, a mi imamo još mnogo mjesta za napredak. Najvažnije je da smo Mundijal otvorili pobjedom, iako smo bili previše povučeni u uvodnih 45 minuta”, smatra čarobnjak iz Rozarija. Argentina je na pol-poziciji za nokaut fazu, Bosna i Hercegovina će hrabru igru iz Rio de Žaneira morati da pretvori u rezultat u preostala dva meča protiv Nigerije i Irana. Sinoć je bilo jasno da Safet Sušić ima tim za to! K.B.

Društvo: Bojana BRAJOVIĆ (drustvo@dnovine.me) Crna Gora: Željko VUKMIROVIĆ (crnagora@dnovine.me) Kultura: Vuk PEROVIĆ (kultura@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (reportaze@dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (svijet@dnovine.me) Zabava: Filip JOVOVIĆ (zabava@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (sport@dnovine.me) Foto: Vedran ILIĆ (foto@dnovine.me)


Sjajne vijesti

Srce šampiona koje ne priznaje izgubljene bitke Životna pobjeda velikog Šumija - Mihael Šumaher se probudio iz kome i napustio bolnicu u Grenoblu Kosta Bošković

B

ilo je teško, bila je to najteža životna trka, ali veliki šampion ni ovog puta nije razočarao one koji ga vole. Dobio je najvažniju bitku! Mihael Šumaher se probudio iz kome i juče je napustio bolnicu u Grenoblu.

Pola godine nakon stravičnog pada na skijanju kada je, u pomenutom francuskom zimovalištu, povrijedio glavu, poslije “bezbroj” pesimističkih izjava u vezi sa njegovim zdravljem, legenda Formule 1 još jednom je odbila da bude poražena! Sjajne vijesti sa jugoistoka Francuske juče je naprije plasirao njemački Bild, a onda i svi svjetski mediji...

● D uga faza oporavka

Bile su to vijesti koje su zasjenile i Mundijal u Brazilu i utakmicu njegove Njemačke protiv Portugala, vijesti koje su obradovale sve prave zaljubljenike u sport. Međutim, jasno je da su pred Šumijem još uvijek teški dani do povratka u nekadašnje stanje. Potvrdila je to juče i portparolka sedmostrukog šampiona Formule 1 Zabine Kem. “Mihael Šumaher je napustio bolnicu i preselio se u ustanovu (u švajcarskoj Lozani, na tridesetak kilometara od svoje kuće) gdje će nastaviti drugu, dugu

91 pobjedu ostvario je Mihael Šumaher u šampionatu Formule 1, najviše od svih u istoriji

fazu oporavka”, istakla je Kem, ne želeći da otkrije u kakvom je Šumi trenutno stanju. “U budućnosti očekujemo razumijevanje kako bi se njegova rehabilitacija odvijala daleko od očiju javnosti”.

● K omunicirao sa

suprugom i djecom

Prema informacijama italijanskog Tutosporta Miheal Šumaher je posljednjih dana sve češće bio svjestan, otvaranjem očnih kapaka reagovao je

Šumi je budan: Naslovnica njemačkog Bilda nakon sjajne vijesti

Reakcije na vijest o Šumiju FERNANDO ALONSO, vozač Fererija: Odličan početak vikenda sa vijestima o Mihaelu. Veoma sam srećan i nadam se da će sve dalje teći kako treba. NIKI LAUDA, legenda Formule 1: Ekstremno sam srećan. Uvijek sam vjerovao da ću čuti ovakve vijesti. LUKAS PODOLSKI, njemački fudbalski reprezentativac: Kakve sjajne vijesti. Budi mi dobar, Šumi. RIO FERDINAND, engleski fudbaler: Šumaher se probudio iz kome, baš na vrijeme za prvu utakmicu njegove Njemačke na Svjetskom prvenstvu. FERARI, na svojoj Tviter stranici: Predivne vijesti koje bude nadu. pitanja, dok je juče čak i komunicirao sa suprugom i svojom djecom. U svakom slučaju, bez obzira na to što su veoma često stizale sumnje u stručnost ljekarskog osoblja u Grenoblu, čini se da u toj bolnici odradili strašan dio posla i tako pomogli da Šumi izbori veliku pobjedu. “Šumaherova porodica zahvaljuje svima, naročito ljekarima, medicinskim sestrama i terapeutima u bolnici u Grenoblu, kao i svima koji su pomogli prethodnih mjeseci i uradili odličan posao”, navodi se u saopštenju porodice Šumaher. Veliki šampion ni ovog puta nije “razočarao” svoje navijače - pored svog imena upisao je još jednu veliku pobjedu!

Kupon 2

Izrežite kupon, sakupite 10 u nizu i pošaljite na adresu ul. Kralja Nikole bb, PC Nikić, sa naznakom za “Dnevne novine”, nagradna igra, ili dostavite lično radnim danima od 9-17h.

IME I PREZIME : ............................................ ADRESA : ........................................................... TELEFON : ........................................................

Izdanje 17. jun 2014.  

Izdanje 17. jun 2014.