Page 1

N O . 4 · 6 . Å R G A N G · 3 3 . U D G AV E

BUSINESS CLASS NORDJYLLANDS ERHVERVSMAGASIN

SOMMER 2012

USA ”UANET HAR

MARKEDSPOTENTIALE

DEN AMERIKANSKE DRØM - POUL JEPPESEN, CEO, SKF USA

AALBORGENSER I SPIDSEN FOR INDUSTRIGIGANT FUCK FINANSKRISEN

GLEM ALT OM WORK-LIFE BALANCE

GADGETS

COOL CAR RACE ER BLEVET ET STATEMENT: DET ER OKAY AT TJENE MANGE PENGE

DU KAN SAGTENS FÅ ET GODT LIV UDEN AT FÅ DET HELE TIL AT GÅ OP. LÆS ANKERSENS KLUMME

TEMASIDER OM iPADS, APPS OG TILBEHØR

LÆS ALT ONLINE – OG FÅ DAGLIGE OPDATERINGER PÅ WWW.BUSINESS-CLASS.DK BUSINESS CLASS ER NORDJYLLANDS STØRSTE OG STÆRKESTE ERHVERVSMAGASIN – POSTOMDELT TIL 12.500 VIRKSOMHEDER MED 200.000 ANSATTE


Synlighed sælger - Gør dine budskaber mere synlige Gadeskilt m. logoplade Passer til 50x70cm plakat Hvid, sort eller sølv inkl. logo på topplade

kun 1.295,00 kr.

Plakater til gadeskilte vand og rivefast papir, inkl. laminat

2 stk. kun 295,00 kr.

Flyers A5

500 stk. kun 495,00 kr.

Plakater A3

100 stk. kun 395,00 kr.

fuldfarve tryk på én side, 150g silk papir

fuldfarve tryk på én side, 150g silk papir

OBS - Dag til dag levering ved ordre med trykklar fil inden kl. 13 Det med småt – Alle tilbud er eks. moms og levering, samt ved modtagelse af trykklare materialer. Tilbuddene er gældende til 31. august, eller så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl.


Alu-Line Standard Passer til 50x70cm plakat m. snap-ramme

kun 750,00 kr. Roll-up system Inkl. taske og banner 85x200cm.

kun 795,00 kr. Ny HU ad SK! re ss e Netgiraf ApS · Blytækkervej 7 · 9000 Aalborg Tlf: 70 206 202 · info@netgiraf.dk · www.netgiraf.dk


G O E Y MED N ITS H E L M GA  N I T R A M F A N N A M BRYG

En kort Danmarkspremiere 24.04.>15.06.2013 Køb billet nu på aalborgteater.dk Jørgen elsker Jacob, som bliver forelsket i Caroline, som er sammen med Tom, som er bror til Jørgen. Men hvem elsker Jacob egentlig? Jørgen eller Caroline? Og finder han nogensinde ud af at følge sit hjerte? Hvem får hinanden i enden? I Hella Joofs og Klaus Bondams komedie jagter alle det samme: Den store kærlighed, der trodser alt. Aalborg Teater er først i Danmark med denne komedie, der nu serveres som musical – både med kendte hits som “Vent på mig” og nyskreven musik af Martin Brygmann.


en lang Af Hella Joof og Klaus Bondam Sangere og skuespillere: Carsten Svendsen Mads Rømer Brolin-Tani Laura Kold Nikolaj Bjørn-Andersen Amalie Dollerup Merete Mærkedahl Lise Baastrup Jakob Højlev Jørgensen Marianne Høgsbro Henrik Weel Mikkel Kaastrup-Mathew Allan Helge Jensen m.fl. samt et særlig udvalgt 7-mands orkester og med 6 nye numre af Martin Brygmann

JERNBANEGADE 11 9000 AALBORG BILLETSALG 9631 6020 AALBORGTEATER.DK facebook.com/aalborgteater


Leder

VELKOMMEN TIL

MAGNUS KJØLLER OG FREMTIDEN

NY EJERSTRUKTUR BAG MEDIAX GIVER NYE KRÆFTER OG MULIGHEDER FOR AT SKABE FREMTIDENS MEDIESUCCES For få uger siden blev det meddelt, at Magnus Kjøller samt partnere har valgt at købe rettighederne til at udgive magasinerne BUSINESS CLASS, APPETIZE og ZEKVENS samt en række nye medier.
 Forretningen drives videre som et 50% ejet datterselskab til Magnus Kjøller Holding ApS, og virksomheden vil blive kapitaliseret betydeligt. Hertil kommer medejerskabet fra andre partnere.

 Magnus Kjøller udtaler: ”Vi har analyseret strategien og forretningsplanen for de koncepter, som er udviklet. Dels de velkendte seriemagasiner APPETIZE, BUSINESS CLASS og ZEKVENS, men i særdeleshed de nye onlinekoncepter med fokus på præcisionsmedier. De passer alle fint ind i vores koncerns strategi om skalerbarhed og internationalisering. Samtidig er der mulighed for synergi med en række af vores øvrige selskaber.
Vi glæder os til at bidrage til fortsat udvikling af medierne samt at tilføje ekstra dimensioner, hvor vi har vores spidskompetence”. Niels Balling udtaler: 
”Som adm. direktør for MediaX er jeg endda meget tilfreds med det nye ejerskab med Magnus Kjøller samt partnere. Vi har i den seneste tid arbejdet benhårdt på at finde de rigtige partnere til virksomhedens produkter og strategiske koncept for fremtiden. Det er hermed lykkedes. Det skaber ekstra tryghed for vores fantastisk dygtige ansatte og sikkerhed for vores annoncører og leverandører, at vores produkter har de nødvendige ressourcer og power til fremtidens markeder. Udviklingen netop nu sker med lynets hast. Derfor vil produkter baseret på traditionel medietænkning forsvinde dag for dag. Nu er vi klædt godt på til at imødekomme morgendagens krav." På redaktionen for Business Class og virksomhedens andre medier glæder vi os til den ballast og de nye muligheder, som partnerskabet med en af landets mest innovative koncerner giver. Vi vil stadig fokusere på at skabe interessant indhold af høj kvalitet, både online og på print. Men vi vil samtidig udvide vores univers og brede vores virke til nye områder. I løbet af kort tid vil vi begynde udrulningen af en række nye magasiner og portaler, der vil redefinere hvordan vi opfatter samarbejdet og dialogen mellem udgiver, annoncører og læsere. Hvor fælles passion bliver til gavn og glæde for alle parter. Fremtiden er kun lige begyndt. Med venlig hilsen Kim Konnerup Redaktør


Business class ANSVARlig UDGIVER: Anders Bruun adm. direktør: Niels Balling REDAKTØR: kim konnerup REDAKTION: Louise ege andersen, Maria Jakobsen, Signe Horsholt & kim konnerup REDAKTIONssekretær: Hanne Hagn-meincke FOTOGRAFER: Søren Skjødt & kim konnerup ART DIRECTION & TEKNIK: SØREN SKJØDT, BETINE HVIDBERG BRIx & Thorbjørn eriksen web DIRECTION: Anders mark Vognsen SALG: Jørn jeppesen, Jan Hjorth & Kristina Holmgren

36

ADMINISTRATION & TEKNIK: høgni berg, pernille bruun, Jacob Deleuran & HENRIK KOCH Oplag: 15.000 eksemplarer – hvoraf 12.500 distribueres via Post Danmark REKLAMATION: SE WWW.Business-class.DK

Indhold

BUSINESS CLASS: N0. 4  ·  6. ÅRGANG  ·  33. UDGAVE kontakt REDAKTIONen: RED@MediaX.DK FORSIDE: Poul Jeppesen Foto: arkiv ANNONCESALG: 70 20 77 77

12

poul Jeppesen I 80'erne spillede han for AaB. I dag er han kommet helt til tops i USA som chef i industrikoncernen SKF, hvor han står i spidsen for 400 ansatte på hovedkontoret i Lansdale, og i alt 6.000 medarbejdere fordelt på 43 lokationer, fabrikker og udviklingscentre i Nordamerika. Siden november 2010 har SKF USA Inc. været hans ansvar som CEO og president.

21

tema: gadgets

(side 21, 38, 48 & 60)

Der findes sikkert en app der kan gøre det, men ellers giver Business Class dig et hurtigt overblik over øjeblikkets smarteste gadgets, tilbehør, apps og smartphones. Og så er det tid til at gøre klar til sommerferien. Vi har kigget på e-bogslæsere og ikke mindst ferieegnede kameraer.

24 BUSINESS CLASS tager forbehold for trykfejl, ændringer af tidspunkter og aflysning af begivenheder, der er beskrevet i bladet. BUSINESS CLASS tager ligeledes forbehold for fejl og rettigheder til tekster fra eksterne skribenter og tekster indsendt uopfordret til redaktionen. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. Betegnelsen BUSINESS CLASS Image refererer til eksterne billeder fra presse, frivillige bidragsydere med mere. Der tages forbehold for ophavsret, som ikke måtte være oplyst.

Fuck finanskrisen Det skulle bare have været et lille hyggeløb, hvor især nordjyske erhvervsledere kunne komme ud og lufte deres store dyre biler på en tur fra Aalborg til København med et pitstop i Hamborg undervejs. Men undervejs blev Cool Car Race 3000 også et statement om, at man godt må vise sin succes, selv om der efter sigende er finanskrise.

MediaX Kong Hans Gade 17  |  9000 Aalborg  |  Tlf: 70 20 77 77  |  www.MediaX.dk


40 21

24 50

40 Sack it Kristoffer Glerup og Steffen Hørstrup kan ikke forstå, at andre producenter ikke har taget sækkestolen seriøst. I følge dem er 99 procent af sækkestolene på markedet ikke lavet til at skulle holde særlig længe. Derfor har de lavet en sækkestol, der skal holde, i et lækkert og dyrt materiale. Ambitionerne fejler intet hos Sackit. Danmark er kun første skridt i opbygningen af et decideret superbrand.

50

Jens Nygaard I 2001 mistede Jens Nygaard Johansen overblikket over sit liv og sit arbejde. I en alder af 39 år sadlede han helt om og blev selvstændig. I dag er han chef i sit eget vagtselskab El-Protec med 20 ansatte og god succes. Vagtfirmaet står også for sikkerheden til store koncerter og events. Undervejs tog han lige en international sikkerhedsuddannelse som FBI-godkendt livvagt.

58

hotel creativity Ny bog fra brandstrategen Henrik Hyldgaard skal lære virksomheder, hvordan de overlever i nutidens og fremtidens ’transparente, turbulente brugerdominerede overflodssamfund’. Selv ikke verdens dygtigste virksomheder udi innovation kan føle sig sikre. Apple revolutionerede hele musikindustrien med iTunes. For nylig kom Spotify, som igen ændrer vilkårene. Selv verdens dygtigste virksomheds forretningsmodel er udsat for, at der overnight kommer noget nyt.

62

glem balancen Kæmper du også stadig med at få balancen mellem arbejde og privatliv til at gå op i den perfekte symfoni? Glem det, skriver forfatter og coach Rasmus Ankersen i denne klumme om et af den moderne leders helt store dilemmaer. Hvor længe kan vi i øvrigt tillade os at klynke over balance, når vi pustes i nakken af folk fra Kina og Indien, der tænker mere på resultater end balance?

12


Business Class  sommer 2012

rundt i

regionen AAU i international Top 100 På den spritnye liste fra Times Higher Education over verdens bedste unge universiteter, er Aalborg Universitet rykket ind i top 100 med en ranking som nummer 67. Times listen definerer ”unge universiteter”, som universiteter der har en alder på under 50 år. Den nye liste cementerer Rimes World University Rankings over verdens absolut bedste universiteter uanset alder, som offentliggøres hvert efterår. Her var Aalborg Universitet i efteråret 2011 nummer 362.

Thisted først med koncentreret solenergi Som det første sted i Danmark opfører Aalborg CSP i samarbejde med Thisted Varmeforsyning et CSP- solanlæg til fjernvarmeproduktion i Thisted. Allerede i 1984 var Thisted Varmeforsyning den første fjernvarmeproducent i Danmark til, at udnytte varmen fra undergrunden i form af et geotermianlæg. Nu går de igen forrest. Deres vision er, at producere fjernvarme på en miljørigtig måde, der samtidig leverer lave priser til forbrugerne.

Flere penge til renovering giver nye arbejdspladser Nordjylland kan se frem til nye arbejdspladser efter regeringen har forhøjet landsbyggefondens midler for 2012-2016 med over 4 milliarder kroner. Socialdemokraternes kommunalordfører glæder sig over renoveringsrammen. Han udtaler, at det vil betyde flere jobs da mange boliger skal renoveres. Samtidig skal den offentlige sektor renoveres for 2,4 milliarder kroner.

10


rundt i regionen

Nordjyder ikke længere i kø efter nummerplader Bestil nummerpladen online og afhent i synshallen. Efter den 6. juni kan bilister i Nordjylland hente deres nummerplader mange flere steder end før. SKAT stopper udleveringen af nummerplader, der nu overgår til nordjyske synshaller og udvalgte bilforhandlere. Det betyder, at man markant hurtigere kan hente sine nummerplader, i stedet for at køre hele vejen til SKATs kontorer kan man hente pladerne i flere større byer rundt om i Nordjylland.

Slut med spritten i Aalborg Produktionen af finsprit stopper på Spritfabrikken i Aalborg og dermed mister 11 ud af de 29 ansatte deres arbejde. Årsagen til fyringerne er udsigten til et stort fald i salget af finsprit, der bruges i produktionen af spiritusprodukter. Der vil dog stadig blive produceret Gammel Dansk og snaps i Aalborg, men finspritten der skal bruges i forbindelse med denne produktion vil blive fremstillet udenbys.

Dezide udvider aftale med TDC Den nordjyske IT-virksomhed Dezide udvider aftale med TDC om intelligent kundeservice løsning til to afdelinger mere. Dezide Advisor er en vidensbaseløsning baseret på kunstig intelligens, der sørger for at guide brugerne frem til den rigtige hjælp på den mest effektive og brugervenlige måde. Efter en succesfuld implementering af Dezides teknologi til optimering af kundeservice i privatkunde afdelingen har TDC nu valgt, at udvide projektet til også at dække erhvervs – og wholesaleområderne.

Flybilletter dyrere efter krak Den umiddelbare konsekvens for nordjyske flypendlere ovenpå Cimbrer Sterlings krak er, at gennemsnitsprisen mellem Aalborg og København har fået et hak op. Der er ikke tale om en generel prisforhøjelse, men stigningen skyldes, at de billigste billetter sælges hurtigere pga. færre afgange. Det forventes at jævne sig lidt ud, når Norweigian og SAS i løbet af de næste måneder øger kapaciteten med samlet tre ekstra afgange.

Store penge i bedre udnyttelse af fisk En stribe nordjyske virksomheder og Nordsøen Forskerpark har indledt et stort forsøg med at udnytte alt, hvad der overhovedet kan udnyttes på fisk og skaldyr. I dag skæres mellem 40 og 50 % fra og ender som affald eller som dyrefoder. Men det kan gøres meget bedre viser erfaringer fra Island og Norge. Det nordjyske forsøg med 17 nordjyske virksomheder strækker sig over de næste par år, og har et budget på over 17 millioner kr.

11


Business Class  sommer 2012

12


Portræt  · poul jeppesen

Om SKF: SKF USA Inc. har sit hovedkvarter i byen Lansdale i staten Pennsylvania og servicerer hele Nordamerika (USA, Canada og Mexico). SKF Group er repræsenteret i mere end 130 lande. Selskabet har over 100 produktions- og salgsenheder som supporteres af cirka 15.000 autoriserede SKF forhandlere. SKF har endvidere en omfattende markedsplads til e-handel og et effektivt, globalt distributionsnet.

president of skf USA 13


Business Class  sommer 2012

Der står en aalborgenser i spidsen for den svenske industrigigant SKF i Nord­amerika. Siden november 2010 har SKF USA Inc. været Poul Jeppesens ansvar som CEO og president, hvor han står i spidsen for 400 ansatte på hovedkontoret i Lansdale, og i alt 6.000 medarbejdere fordelt på 43 lokationer, fabrikker og udviklingscentre i Nordamerika. tekst kim konnerup  · foto arkiv & Privat  ·  layout Betine hvidberg brix

I starten af firserne driblede Poul Jeppesen rundt i den bedste fodboldrække i Danmark, og var en overgang fast mand på AaBs divisionshold. En knæskade satte en stopper for karrieren, men den dag i dag savner han at kunne følge med i dansk fodbold. Det viser de desværre ikke så meget af i Lansdale, Pennsylvania, hvor han er CEO og president for den svenske industrigigant SKFs nordamerikanske division, der omfatter USA, Canada og Mexico. - Jeg har lige fået en TV-kanal, hvor jeg kan følge den engelske og den spanske liga. Så må jeg nøjes med det, men jeg savner den danske fodbold, siger Poul Jeppesen i telefonen fra Florida, hvor han er på ferie med sin familie. Firmaets mand Poul Jeppesen står i spidsen for 400 ansatte på hovedkontoret i Lansdale, og i alt 6.000 medarbejdere fordelt på 43 lokationer, fabrikker og udviklingscentre i Nordamerika. Siden november 2010 har SKF USA Inc. været hans ansvar som CEO, og siden er divisionen jobbet blevet udvidet med Canada og Mexico. Man kan vel sige at han lever ”the American dream” Han er på alle måder et typisk eksempel på ’firmaets mand´, der 14

har arbejdet sig hele vejen op fra bunden. Stort set hele hans karriere har drejet sig om SKF, og hans vej til toppen i USA er gået gennem en række stillinger og udfordringer i den globale industrikoncern med base i Sverige. Navnet SKF kommer af Svensk Kugleleje Fabrik, og koncernen er i dag en af verdens førende leverandør af produkter og løsninger inden for lejer og tilbehør, tætninger, mekatronik, smøresystemer og service. - Jeg blev uddannet som maskintekniker på Aalborg Tekniske Skole og tog siden en merkonomudannelse i finans og marketing på Silkeborg Handelsskole. I 1980 blev jeg ansat som salgsingeniør hos Jysk Maskinteknik i Aalborg. Det var en del af Sanistål-gruppen, der var autoriseret forhandler af SKFs produkter. To år efter i 1982 blev jeg ansat som salgsingeniør i SKF Danmark, og siden har jeg været i koncernen. Kontrakt på tre år blev til mange år Poul Jeppesen blev produktchef i SKF Danmark i 1986. I 1991 skrev han under på en 3-årig kontrakt som produktchef i USA, med ansvar for at starte nye produkter op. Sammen med sin kone Ann, som han havde mødt i Silke- »


MENU (fra kl. 17.30-22.00) Mortens Kros hjemmerøgede laks i skiver med dildsennepssauce, salat og hjemmebagt biodynamisk brød .......... 98,-

Østers Limfjordsøsters, 4 stk. med vinaigre og citron samt hjemmebagt biodynamisk brød ...................................112,-

Dampede limfjordsmuslinger i egen sky med hvidvin, fløde og friske krydderurter ............................. 98,-

Klassisk dansk hvid kalvefrikasse med letspængt kalvekød og sommerurter, i hvid sauce med persille og nye kartofler ..............................................138,-

Plateau Fruits de Mer Hummer- og skaldyrsfad med frisk hummer, jomfruhummer bagt med basilikum, friske østers på is, grillet kammusling, dampede blåmuslinger, serveret med citron, rørt creme fraiche, hjemmerørt mayonnaise og rødløgs-vinaigre, toast og sprøde salater Minimum 2 kuverter – pr. kuvert ...... 348,-

Oste Franske oste fra Phillippe Olivier Fromagerie i Bologne Sur Mer, 5 slags med hjemmebagt brød, rugkiks og radiser ....................................112,Mille Feuille med vanilje creme, flødeskum og friske jordbær samt jordbærpure ........ 89,-

Friskkogt fersk 1/2 hummer sprøde salater, hjemmerørt mayonnaise, små bagte tomater og ristet toast ............................................248,-

Outdoor restaurant/bar - Mølle Plads

Mortens Bar er åben onsdag-lørdag fra kl. 15.00


Business Class  sommer 2012

Vi er også verdensførende indenfor miljø og udvikler nye produkter der nedsætter virksomhedernes energiforbrug

borg, og deres to små døtre flyttede Poul Jeppesen til USA. Men de tre år blev snart til flere. - Det ene job tog det andet. General Manager, udviklingsansvarlig i en global unit, og salg og produktion. Samtidig viste det sig hurtigt, at vi nyder at bo herovre, og da først vores piger var blevet en del af det amerikanske skolesystem, så endte det med at vi blev her. Det er Poul Jeppesens store fordel, at han er ansat i en virksomhed med svensk hovedsæde. Det betyder, at han ofte er i Göteborg. - Så kan jeg bruge en weekend til at besøge familie og venner. Jeg ser mine forældre fem-seks gange om året. På den måde er Aalborg og Danmark ikke så langt væk. Derudover har det også givet mulighed for at få venner og familie på besøg herovre hos os. Respekten for management Da Poul Jeppesen i sin tid kom fra lille Danmark til USA, var forholdet mellem ledelse og ansatte noget af det første, der slog ham. - Jeg føler det har ændret sig siden jeg kom, men dengang undrede jeg mig mest over, hvor meget medarbejderne så op til chefen. Der var meget mere forskel på ledelsen og 16

medarbejderne. Jeg kan huske, lige da jeg var blevet præsenteret, at jeg kom ned i kantinen, hvor de rejste sig for mig. Den respekt og ærbødighed var jeg slet ikke vant til fra Danmark. Det har ændret sig, men i USA er der stadig stor respekt for management og den øverste ledelse. En af de danske dyder, Poul Jeppesen har taget med sig til USA, er opfattelsen af, hvor vigtig god service er. - Det har hjulpet mig. I Danmark er markedet så lille, at man er tvunget til at give god service. Herovre har vi verdens største marked lige uden for vores dør. Hvis man kan hæve serviceniveauet bare en anelse, er gevinsten enorm. Made in USA SKF har de senere år vundet markedsandele i USA ved at markedsføre sig på produkter og løsninger, der er produceret i USA. - Det er lykkedes os, at starte en ny produktion op i USA, hvor vi tidligere importerede. Amerikanske virksomheder vil i dag gå langt for at købe amerikansk frem for importerede varer. Made in USA er blevet et kvalitetsstempel igen. Men meget af loyaliteten drives også af, at det holder arbejdspladserne i USA. Arbejdsløsheden er oppe på 8,1 procent, og det er meget højt i her i landet.


Portræt  · poul jeppesen

Poul Jeppesen CEO og president for SKF USA Inc. født i 1953 opvokset i Aalborg Gift med Ann BØRN to døtre, Stephanie på 24 og Cecilia på 26 år begge amerikansk gift

Han ved også godt, at det ikke er hele sandheden om amerikansk økonomi og national loyalitet. Supermarkedskæden Wallmart vokser og vokser, og de importerer stort set alt fra Kina. - Når folk har færre penge mellem hænderne, så betyder prisen meget. Men USA er også et ’smidvæk-samfund’. Man køber nyt, for det kan ikke betale sig at reparere. Samtidig er det nemt, for alle bruger creditcard, selvom der løber dyre renter på. Det er ofte nemmere at betale med kort end med kontanter. Man føler sig faktisk lidt til besvær, hvis man vil betale kontant. Finanskrisen er mediedrevet I USA bruger man også meget tid og energi på at tale om den internationale finanskrise, både privat og i erhvervslivet. Som europæer i Amerika har Poul Jeppesen måske et mere nuanceret syn på krisen end både amerikanere og europæere. - Jeg synes man peger fingre ad hinanden. USAs gæld er enorm, men man bruger mere tid på at tale om Grækenland, Spanien og Portugal. Aktiemarkedet går ned, fordi amerikanerne er bekymret for Grækenland. Men den amerikanske industri går faktisk ikke så dårligt. Hvis vi sam-

menligner, så har vi en vækst på 2,3-2,7 af BNP, hvor den er negativ i Sydeuropa. Han oplever, at meget af krisen er mediedrevet. Økonomien er et dagligt samtaleemne, og markedet reagerer følelsesbetonet. - Det er et kæmpe problem, at folk føler sig magtesløse. De kan kun se en fremtid med mindre forbrug og mere opsparing. Vi skal ikke glemme at hussalget er gået helt i stå, og det er ejendomsmarkedet sammen med bilindustrien, der driver det meste af den amerikanske økonomi. Energi og miljø sætter nye standarder Heldigvis for USA er der kommet godt gang i bilindustrien igen. Det går godt for ’de tre store’ – General Motors, Chrysler og Ford – og det mærker man bestemt også hos SKF, der er storleverandør til bilindustrien. - Vi leverer naturligvis til den traditionelle industri, men vi er også verdensførende indenfor miljø og udvikler nye produkter der nedsætter virksomhedernes energiforbrug. Alt hvad vi gør, er i lyset af nye standarder inden for energi og miljø. Der bliver i disse år fokuseret meget på vedvarende energi i USA, og SKF arbejder blandt andet tæt sammen » 17


Business Class  sommer 2012

ForDen største forskel på Danmark og USA er, at du har uanede muligheder i USA. Hvis vi gerne vil have et nyt hus eller bil, så kan vi tage et ekstra job og virkelig arbejde hårdt, uden at nogen siger, man ikke må det ene og det andet

med Vestas, men også med leverandører af solenergi og vandenergi. - Der sker noget, men der er også en politisk agenda der hænger sammen med, at vi er i en valgperiode. Staten giver tilskud eller skatterabat til vindmøller, men vi ved ikke hvad den bliver i 2013, så vindfarmejere aner lige nu ikke, hvor meget de kan investere. Samtidig falder rasler olie- og naturgaspriserne ned i USA, så den almindelige amerikaner er ikke sikker på om det i det hele taget kan betale sig at blive uafhængig af fossile brændstoffer. En gallon benzin (ca. 3,8 liter) koster 3,75 dollar. Det er cirka det halve af den pris danskerne betaler. - Men trenden i den amerikanske bilindustri er nu alligevel, at bilerne bliver mindre og har et lavere benzinforbrug, siger Poul Jeppesen. USA er uanede muligheder Både som privatmand og forretningsmand er han trods alt begejstret for sit andet hjemland USA. Selv om både han og hustruen er danske statsborgere, overvejer de at søge om amerikansk statsborgerskab. - Den største forskel på Danmark og USA er, at du har uanede muligheder i USA. Hvis vi gerne vil have et nyt hus eller bil, så kan vi tage et ekstra job og virkelig arbejde hårdt, uden at nogen siger, man ikke må det ene og det andet. For virksomheder er USA også stadig mulighedernes land. - USA er heldig at have et kæmpe hjemmemarked. Det er stadig verdens største. Med samme sprog og samme valuta. Hvis du kan få en ide rigtigt markedsført, er det et uanet markedspotentiale, og internettet har ikke gjort det mindre. SKF har 6-7000 forhandlere som har virksomhedens logo og sælger SKF-produkter. Ved en ny lancering er man hurtigt oppe i en volumen, hvor det er rentabelt at producere. - Der er selvfølgelig også en bagside. Hvis vi laver en fejl, har vi også 6-7000 reklamationer. Men med et godt produkt kan det gå hurtigt. Vi er mere innovative, end hvad vi var vant til for 20 år siden. Hvis vi bare kan få den rigtige ide, så sætter vi den hurtigt i spil.  18


Portræt  · poul jeppesen

Mærk

Magien luk musikken ind Musik bevæger dig. Når du slipper kroppen løs til dunkende rytmer foran scenen på sommerens festivaler. Eller når du svinger dig i en stille vals fra ”der var engang” – sammen med én, du godt kan lide. Men musikken bevæger dig endnu mere, når du læner dig tilbage, lukker øjnene og blotter dine sanser – til en klassisk koncert. Her kan du høre, hvordan følelser lyder. Intet kan som musik male billeder på et indre lærred. Intet kan som musik fortælle historier så levende. Om storhed og fald. Om krig og kærlighed. Om naturens kræfter og menneskers stræben efter lykke. Musikken vasker hverdagens støv væk fra sjælen og skaber magiske øjeblikke. Kombinationen af de store komponister, de mangfoldige instrumenter og et passioneret orkester, der brænder for det, de laver, kan ikke undgå at påvirke dig. Det eneste, der kræves er, at du giver dig hen – og lukker musikken ind.

Chefdirigent rumon gamba

aalborgsymfoni.dk / facebook.dk/aalborgsymfoni 19


Tema: gadgets

Gadgets iPad /iPhone

tekst Maria Jakobsen  · foto presse  ·  layout Thorbjørn wonder

iHealth gør det sjovere at tjekke dit blodtryk Blodtryksmåleren fungerer på traditionel vis, men ved at bruge dock funktionen kan du også lade din iPhone eller iPad samle dine data via applikationen. Dette giver dig mulighed for at læse mere om betydningen af dine resultater. Rigtig mange danskere har forhøjet blodtryk uden at vide det og med iHealth behøver det ikke være kedeligt at tjekke sit blodtryk. iHealth forhandles bl.a. hos www.gadgets.dk

Lav din mad trådløst Har du en grill og en iPad eller iPhone så er iGrill garanteret lige noget for dig. iGrill er et trådløst stegetermometer, som forandrer din madlavning for altid. Termometeret stikker du nemlig i kødet, helt som du plejer, men derefter holder du styr på, hvordan det går med kødet med en app til din iPhone eller iPad. Du går bare på appstore og henter iGrill appen, som er gratis, og 20 sekunder senere er du i gang med at måle. Så let er det. I din app kan du se den aktuelle temperatur, se hvor lang tid der resterer, indstille en alarm, gemme din madlavningshistorik, få grilltips og opskrifter. Med iGrill har du tid til at underholde dine gæster i fred og ro, samtidig med at din mad bliver perfekt.

B&O tager lyden fra iPad til en ny dimension B&O Play har netop lanceret BeoPlay A3, der er en iPad-dock, som ifølge B&O skruer helt op for lydkvaliteten på iPad. BeoPlay A3 har et kileformet design, hvilket gør, at docken kan positioneres både lodret og vandret og skråt. Dette giver mulighed for at udnytte iPad’ens bærbare funktioner fuldt ud. Bang & Olufsen lancerer med A3 en teknologi kaldet Adaptive Stereo Orientation, som registrerer, hvilken vej musiksystemet vender og vælger dermed, hvilke af de fire indbyggede højtalere i BeoPlay A3 der skal aktiveres for at sikre den mest optimale lydkvalitet. BeoPlay A3 vejer kun 1,5 kg og er dermed beregnet til afspilning af musik overalt. Batteriet kan give dig en endeløs strøm af musik i fem timer pr. opladning. BeoPlay A3 findes i sort og fås i Bang & Olufsen butikker, samt hos udvalgte forhandlere eller i B&O PLAYs onlinebutik. 21


Business Class  sommer 2012

Gadgets iPad /iPhone

tekst Maria Jakobsen  · foto presse  ·  layout Thorbjørn wonder

iFlashdrive løser din pladsmangel Er du en blandt mange der oplever pladsmangel på din iPhone/iPad er iFlashdrive det perfekte tilbehør til dig. Produktet kan som det første af sin slags bruges som et usb stick til at udvide hukommelsen på dit iDevice. iFlashdrive er smart, da det giver dig mulighed for at udveksle PDF filer uden at være afhængig af netværksforbindelser. Derudover giver iFlash dig mulighed for at afspille mp3 filer udenom iTunes. iFlash er med sin lille størrelse nem at have med overalt og kan løse dit tilbagevendende problem med pladsmangel på din iPad eller iPhone. iFlash forhandles bl.a. af www.Mobilityshop.dk

Brug din iPhone eller iPad som kreditkortterminal Med iZettle får du mulighed for at læse kreditkort, og på den måde kan du bruge din iPhone eller iPad som kreditkortterminal. iZettle består af en app og et stykke hardware. Hardwaren er en chipkortlæser, som man sætter i sin iPhone eller iPads dock-connector. Appen forvandler hardwaren til en mobil kreditkortterminal, som man kender det andre steder fra. Med iZettle slipper man herudover for et månedligt gebyr. Så længe man har en iPhone eller iPad samt en Facebook konto og en bankkonto, så kan man med iZettle modtage betalinger via Visa, Diners og Mastercard.

Withings WiFi Badevægt Din vægt har en betydning for dig, og langt de fleste mennesker går regelmæssigt på en vægt. Nu behøver du ikke længere være bange for, om vægten nu også viser det helt rigtige tal eller tvivle på effekten af din træning. Med Withings nye badevægt kan du følge med i alt. Den måler din vægt, dit BMI og din fedtmasse og overfører informationen til en server. Du kan derefter via computeren eller din iPhone studere din vægtkurve og se effekten af din hårde træning. Withings WiFi badevægt holder ganske simpelt styr på alt. Når du stiller dig op på den, mærker den selv, hvem fra hjemmet der stiller sig på vægten. Derudover viser den også anbefalede sundhedsniveauer baseret på din alder, køn og højde. Så med Withings WiFi Badevægt bliver du klar til sommeren. 22


Juleshow 2012

Jokes og trylleri med Rune Klan

Årets julefrokost 2012 med show af Rune Klan, den store julebuffet, god stemning, musik og dans.

Se mere på comwellrebildbakker.dk

Kontakt os på tel. Rebildvej 36

·

9520 Skørping

545,-

Kr. pr. person

inkl. stor julebuffet, show og dans.

9839 1222 ·

tel (+45) 9839 1222

·

comwell.dk

945,-

Kr. pr. person

inkl. overnatning stor julebuffet, show og dans


Business Class  Sommer 2012

Fuck Finanskrisen 24


Portræt  ·  Fuck finanskrisen

Det skulle bare have været et lille hyggeløb, hvor især nordjyske erhvervs­ ledere kunne komme ud og lufte deres store dyre biler på en tur fra Aal­ borg til København med et pitstop i Hamborg undervejs. Samtidig kunne de skabe lidt opmærksomhed omkring velgørenhed. Men undervejs blev Cool Car Race 3000 også et statement om, at det går godt og man sagtens kan få succes, selv om der efter sigende er finanskrise. tekst kim konnerup  · foto & layout Søren Skjødt

25


AUTENTISK ITALIENSK Italien ligger i den absolutte elite, når det handler om design – og de eksklusive køkkener fra G&D Cucine er ingen undtagelse. Med fabrikken omgivet af vinmarker lidt uden for Venedig, har det gamle familieforetagende sine rødder i den stolte håndværkstradition. Stilen er elegant og udfordrende og er til dig, der ønsker det ekstraordinære. Drømmer du om et køkken, der imponerer og skaber beundring og respekt? Kom og oplev det nyeste design fra G&D Cucine. Det er absolut italiensk design, når det er allerbedst!

Thorkild Christensen Indretningsarkitekt

Gugvej 91 | 9210 Aalborg SØ | Tlf. 98113999 | info@sensoform.dk | www.sensoform.dk Sensoform.indd 1

23/05/12 13:08:47

UTZON CENTERS JØRN UTZON BOGBUTIK

UDSTILLINGER UDSTILLINGERSOMMEREN 2012

Vi er eneforhandler i Nordjylland af hele LEGO Architecture serien.

Every story tells a picture EVERY STORY TELLS A PICTURE - Cubo og kunsten - en udstilling om mødet mellem arkitek19. april - 24. juni

Sydney Opera House kr. 349.

tur og kunst

20.in april – 24. juni City between 29. juni - 2. september

RUM TIL VIDENSBYEN - visionære i Aalborg Arkitektur &ungdomsboliger Design Afgangsudstilling marts - 24. 29.13. juni - 31. julijuni

‘Utzon & Utzon Center Aalborg’. Fås på dansk og engelsk i Utzon Center. Kr. 248.

Jørn Utzons skitser og modeller Aalborg havnefront 4. august 2. september 3. Januar – 30. december Universitarium Årskort til Utzon Center kr. 150 30. juni - 30. september

Utzon Center Slotspladsen info@utzoncenter.dk UTZON CENTER4 INFO@UTZONCENTER.DK 9000 Aalborg 4 www.utzoncenter.dk SLOTSPLADSEN WWW.UTZONCENTER.DK Tlf. AALBORG 7690 5000TLF. 7690 5000 www.utzoncafeogrestaurant.dk 9000 WW.UTZONCAFEOGRESTAURANT.DK


Portræt  ·  Fuck finanskrisen

Søren Grønborg er ved at bakke sin Porsche 911 Cabriolet på plads til vores foto-shoot i et af Aalborgs P-huse. Fra etagen under os lyder et brøl, da Mads Peter Veiby fyrer op under sin Maserati Granturismo, bare for lige at melde sin ankomst med noget større format end et enkelt dyt i hornet. To af de biler og kørere, der i foråret medvirkede i det nordjyske rigmandsløb Cool Car Race 3000. Også kaldet ’the danish mini gumball’ med henvisning til det efterhånden legendariske europæiske rigmandsrally. 14 exceptionelle biler på tur fra Aalborg til København med et smut over Hamborg til lidt luksusforkælelse undervejs. Porsche, Maserati, Lamborghini, Ferrari, BMW, Audi, Bentley og Mercedes. Grønborg og Veiby havde blandt andet følgeskab af Eigild Christensen, Jacob Risgaard, Mike Nielsen, Oliver Bjerrehus, Magnus Kjøller og flere andre, der hver havde sluppet små 12.000 kroner for at køre med i løbet med sin bil. Overskuddet fra Cool Car Race 3000 går ligesom efterårets Cool Car-event til velgørenhed. Børn i Nød, Sonjas Børnehjælp, kræftramte børn og børn af misbrugere. Bilerne er en drengedrøm Vi har sat to af de såkaldte ’rigmænd-racere’ stævne, for at høre om al medievirakken, deres lille løb fik sat i gang.

Begge er iværksættere, men med hvert deres udgangspunkt. Den ene er håndværker og født ind i en tradition med selvstændig virksomhed. Den anden er IT-komet fra en udpræget arbejderfamilie, der synes han burde satse på et godt job som lønmodtager. Begge med en gammel drengedrøm om hurtige biler. - For os handler det både om kærlighed til bilerne og samtidig om at støtte et godt formål. Det var de to drivkræfter, fortæller Søren Grønborg, der ejer og driver Grønborg Gulve. - Jeg har altid elsket biler og drømt om at få en fed bil – lige fra drengeværelset med plakaterne. Og så lige pludselig er det virkelighed. Så står du ved de flotteste, lækreste biler, der findes. Så for mig er det lige så meget at komme ud og køre med andre og se nogle fede biler – Ferrari, Lamborghini, Maserati, Porsche – det er drengedrømmen. Men en journalist fra Jyllands-Posten fik hjulpet med også at sætte en anden dagsorden. Et par ligefremme kommentarer på JP-TV med bred nordjysk lune og accent fra blandt andet Søren Grønborg, Mads Peter Veiby og Jacob Riisgaard fik mediernes interesse til at eksplodere. - Journalisten fra Jyllandsposten spurgte ind til, hvad biler betyder for mig, og hvorfor jeg deltager i et løb som Cool Car Race. Nogle af de udtalelser, jeg kom med, er sådan noget som, vi skal leve livet, for vi er her kun en gang. » 27


Business Class  sommer 2012

Mads Peter Veiby Alder: 36 år Virksomhed: spilnu.dk Bil: Maserati Granturismo

Vi behøver ikke gemme os bag noget, og vi kan lige så godt være stolte af det, vi har opnået. Vil have lov at vise sin succes Søren Grønborg er ikke sådan at ryste ud af kurs. Han står ganske solidt fast, og selvom radioprogrammet Monte Carlo på P3 gjorde grin med hans udtalelser, så påvirker det ham ikke. - Jeg er ligeglad. Jeg vil ikke holdes tilbage af jantelov. Man skal selvfølgelig ikke genere andre, men jeg vil have lov til at vise, at jeg har haft succes. Det synes jeg er okay. Hvis man har en fed bil og kører et løb, hvor man samler ind til velgørende formål, det er da fint i sig selv. Han trækker lidt på skuldrene, for overvejende har der kun været positive oplevelser og tilbagemeldinger ovenpå turen, der også bød på en tur i studiet hos DRs Aftenshowet. - Selvfølgelig er der nogen, der peger fingre og synes det er for plat. Men det har været en fin tur, og det frigiver også noget at få lov til at være drengerøv og give den gas. Har man opnået det, at kunne købe en fed bil eller noget andet at være stolt af, så skal man også ud og bruge det. Finanskrisen hænger mig ud af halsen Fra starten var løbet altså ikke tænkt som et budskab om ”Fuck finanskrisen”, men det er det blevet til. Ved at køre 28

løbet, er deltagerne med til at vise, hvad man kan opnå, hvis man bliver selvstændig og får succes. - Så bliver løbet også et signal, hvor vi spreder lidt optimisme i den meget grå hverdag med alle de negativt ladede ord. Vi har været i krise siden 2008, og for mig personligt hænger det mig ud af halsen. Han oplever, at de fleste spørgsmål han bliver ramt med i sin arbejdsdag er af typen: Hvordan påvirker krisen din forretning? Alle med en forventning om, at det går dårligt, at han ikke tjener penge og at firmaet har nedgang. - Det er næsten svært – ja endda lidt flovt – at skulle sige til folk, at vi klarer os faktisk ganske godt. Vi har rekord år efter år, vi er gazeller i Børsen, vi udvider med nye store kunder og landsdækkende kontrakter hele tiden. Vi har svært ved at se pessimistisk på det. Det er et sundt signal at sende Søren ryster lidt på hovedet og smiler sit skæve og jordbundne smil - Det har virket, som om det ikke har været okay at sige højt. Som om man har skulle bukke hovedet og være flov over, at man har en god forretning og tjener gode penge. Det er da forkert. Der er noget forkert i, at man ikke kan have lov til at vise, at man har en god forretning og klarer sig godt.


Portræt  ·  Fuck finanskrisen

Søren Grønborg Alder: 41 år Virksomhed: Grønborg Gulvservice A/S Bil: Porsche 911 Cabriolet

- Normalt er det da et sundt signal at sende. Både over for vores leverandører og kunder. At vi også er her til næste år og næste år igen. Hvis man kan sende det signal ud, at det går godt, så kan det kun gøre din kerneforretning stærkere og væsentligt bedre. At sende et signal om at det går dårligt, det giver da ikke kredit mange steder. Søren Grønborg peger også på, at mange af løbets deltager også er fødselshjælpere for andre selvstændige og iværksættere. De skyder penge i virksomheder eller rådgiver andre, og det er en naturlig del af deres forretning. - Der ligger også det i løbet, at vi viser vej for andre. Vi synes det er på tide, at flere starter op. At flere ser mulighederne og tager springet. Jeg ved godt, at det er svært i tiden at starte op, for hvem tror på noget som helst i krisetider? - Hvis vi så kan fortælle, at der ikke er krise overalt. At vi stadigvæk har en meget lav arbejdsløshed i forhold til resten af Europa, og at vi generelt klarer os godt i Danmark. Vi må gøre det vi er gode til, så kan man rigtig fint klare sig. Man skal arbejde hårdt for at vinde Søren er 41 år og har været selvstændig i tyve år. At det blev gulve var tilfældigt. Han er uddannet elektriker og kom hos et udlejningsfirma, der lejede gulvmaskiner ud. De mente der var et marked, og hvis han lejede maskiner af dem, ville de henvise kunder til ham.

- Jeg tog fat i nogle boligforeninger, og så har jeg arbejdet det lige så stille op. Jeg startede faktisk op på iværksætterydelse – det var 3½ år hvor man kunne få lidt penge. Men jeg kunne også have gjort det i dag. Jeg har to brødre og en far, der også er selvstændige, så det ligger helt klart i blodet. Jeg har aldrig været tvivl. I dag er virksomheden landsdækkende med store kunder som Novo Nordisk, Bestseller, Billund Lufthavn og Aarhus Kommune i porteføljen. - Man skal arbejde hårdt for at klare sig i disse tider. Man skal gøre noget, og man skal være driftig. Men dem, der evner at give den en skalle og gøre noget , de vinder også. De vinder især fordi, når krisen vender – og det gør den på et tidspunkt – så bliver det dem der overlevede. - I disse tider er det de sunde forretninger, der skal vise vejen. Vi skal vise, hvilke dyder der skal til for at drive forretning. Det er at stå op om morgenen, gøre et stykke arbejde, leve sig ind i sin forretning med entusiasme og glimt i øjet. Det gør at man er troværdig. Og så skal man levere et godt stykke arbejde til tiden … hver gang. Formår man det, så bliver det rigtig godt, når krisen er ovre. Kiggede på Strandvejens fede biler Mads Peter Veiby har vendt bilkort siden han var fire år gammel. Som ung bankelev i Hellerup sad han og kiggede » 29


Business Class  sommer 2012

30

på Strandvejen uden ad vinduet på den ene fede bil efter den anden, der kørte forbi. BMW Cabriolet, Ferrari, Porsche og så videre. - Så begyndte jeg konsekvent at spørge kunderne med de fede biler, hvad de lavede – bare af nysgerrighed – og jeg fandt hurtigt ud af, at der tegnede sig et mønster: De havde alle sammen egen virksomhed, fortæller Mads Peter Veiby, da vi har lukket døren til Maseratien og læner os tilbage i de bløde lædersæder. - Det kan godt lyde banalt, men når jeg er ude og holde mange foredrag om iværksætteri, er der mange drenge, der ser det at blive selvstændig som en mulighed for at realisere deres drengedrøm – for eksempel at få råd til en lækker bil.

Mads Peter Veiby smiler stille for sig selv og kigger ud af forruden på Maseratien. - Da jeg var 29 kunne jeg huske mit mål og nu var den ved at være der, så jeg gik i gang med at lede efter en Ferrari. Men en tysker sagde, jeg skulle købe en Porsche i stedet for, for de kunne holde til at køre både sommer og vinter, og så gik de aldrig i stykker. Så Mads korrigerede sit mål, og købte i stedet en åben Porsche inden han blev 30. - Og jeg kan bare huske følelsen. Jeg havde hjertebanken på vej hjem fra Tysland da jeg kørte op ad motorvejen. Det var virkelig en fed fornemmelse, at have nået det mål, jeg satte mig da jeg var 18.

Målet var at købe en Ferrari inden 30 Han var selv til et kursus tilbage i 90-erne med Claus Møller – ham der opfandt Time Manager. Han sagde blandt andet, at man skulle sætte sig et meget konkret mål - Det måtte ikke bare være at blive rig, for alle danskere er jo rige. Vi har tag over hovedet, varme og rent vand i hanerne, så efter indiske standarder er alle danskere jo rige. Det skal være konkret. Så mit konkrete mål blev, at jeg ville have en Ferrari inden jeg blev 30.

Jeg skammer mig ikke over mine penge Mads Peter Veiby ser løbet som en god mulighed for at kombinere ræs og samle ind til velgørenhed. Både "rigmandsløbet" og det store velgørenhedsarrangement på Flyvestationen i september. - Det er et rigtigt godt arrangement, de har stablet på benene. Jeg kører med i det her, fordi jeg ikke skammer mig over at have tjent mange penge. Jeg synes det er forkert, når mange synes, vi ikke skal snakke om penge. Det synes jeg vi skal. »


Bang & Olufsen Aalborg City Syd Bang & Olufsen Aalborg City Syd Nibevej 22 A, 9200 Aalborg SV Nibevej A, 9200 Aalborg SV Tlf. 98 18 22 18 78 Tlf. 98 18 18 78 tyh@beostores.com

tyh@beostores.com

BeoPlay V1: Vejl. pris fra 17.999,-

BeoPlay V1: Vejl. pris fra 17.999,-


Business Class  Sommer 2012

32


Portræt  ·  Fuck finanskrisen

Da vi startede M1 sagde folk, at vi var skøre. Hvis vi havde for mange penge, kunne vi da bare overføre nogle til deres kontonummer

Han oplevede under turen, at alle er nysgerrige efter at høre, hvad han har tjent sine penge på. Typisk de tre spørgsmål: Hvad hedder du, hvad kører du i, hvad laver du? - Det er meget befriende. Ofte spørger man alle mulige omkring mig, hvordan jeg har råd til sådan en bil. Hvorfor kommer man ikke bare hen og spørger mig? Jeg har jo ikke skadet nogen, tværtimod har jeg skabt en masse jobs og sat gang i en masse ting. Stop klynkeriet Turen skulle blandt andet promovere eventen til september, men Mads Peter Veiby er slet ikke utilfreds med, at det også blev et budskab om, at det stadig er muligt at få succes. - Vi skal vise danskerne, at vi må stoppe klynkeriet. Vi kan sagtens selv, vi kan sagtens få succes selv om der er finanskrise, man kan stadig skabe en virksomhed og få mulighed for at tjene mange penge. Det synes jeg faktisk er et fedt statement at sætte. Han siger, at han ikke selv har følt janteloven i Aalborg, selv om der kom en del presseomtale under turen. - Jeg kan da også se, at mange har en holdning til det, men det er fair nok, det går mig ikke på. Jeg synes det er morsomt, og jeg er også blevet gjort grin med masser af gange. Man skal være glad, når nogen gider gøre grin af dig, for så har du gjort en eller anden form for indtryk. At

jeg kan være med til at bidrage til radiounderholdning en onsdag eftermiddag, det er bare episk. - Jeg har valgt at gøre det her, og jeg håber det får andre ud af busken. Vi er her kun én gang, og hvis det er det man drømmer om, hvorfor skulle man så ikke gøre det. Aalborg koncentration af Ferrarier Ifølge Mads Peter Veiby, er Aalborg det sted i landet, der har den største koncentration af Ferrarier pr. indbygger. Umiddelbart en overraskende påstand, men måske ikke så ulogisk alligevel. - Vi har universitetet, og vi har mange IT-virksomheder. Det er en ung branche, der startede op sidst i 90’erne, og det er en stående joke, at jeg er internettets ’grand old man’ her i byen, for alle andre er yngre. Men vi har bare gode forudsætninger for at starte IT-virksomheder op i Aalborg og Nordjylland. Det begynder at give sit udslag nu. Han startede sin første virksomhed i 2000 som 24-årig. Lotto24 var en rimelig succes, men det var med etableringen af mobilselskabet M1 han for alvor tjente sine penge. Det blev til sidst solgt for et trecifret millionbeløb til TDC. Nogle af pengene er blevet brugt på at etablere onlinecasinoet spilnu.dk. - Vi lukrerer meget på, at der kommer IT-ingeniører fra alle mulige steder og slår sig ned i Aalborg. Folk der flytter » 33


Dronning Ingrid HALLERNE SPORT &

Academy

GOLFOPHOLD

KURSUS- OG KONFERENCE

DAGSMØDE 6.00 Fra kl. 08.00-1 lgende indeholder fø

dstykke. n ru / m e ff a k s • Formiddag uffet. • Middags-b gskaffe. • Eftermidda d AV-udstyr. e m le a k lo e d • Mø n fra Pris pr. perso

TRÆNINGSOPHOLD

75.3 . r k In den neuen Gebäuden bei den Dr. Ingrid Hallen bieten wir Ihnen jetzt folgendes an: - 30 Doppelzimmer mit Bad / WC - Die Zimmer sind rund. 23 m2 und hat TV - und Internetverbindung

In 20 Zimmern können, bis zu 4 Personen, übernachten Stationsvej 29 MED EGET TV OG Möglichkeit der Unterbringung und Ausbildung DK - 9640 Farsø Telf. 25 16 05 Touristen, 00 INTERNETFORBINDELSE Übernachtung Optionen richtet sich an Verbände, Handelsunternehmen und aber auch alle andere sind herzlich eingeladen unsere Fazilitäten zusportsacademy@sport.dk besuchen

Kontakt: Jarrit Hansen - 25 16 05Mere 00 info på

www.farsoehallerne.dk


Portræt  ·  Fuck finanskrisen

hertil i 19-års-alderen, de får venner og netværk efter fem år, og så er det meget belejligt at søge et job heroppe til at komme i gang med. Og vi er klar til at aftage dem. - Politikerne har fået universitetet op at stå, og nu er det vores opgave at aftage de studerende når de er færdige og sørge for, at de har noget at give sig til. Jeg ved ikke om Aalborg er bedre, for jeg har ikke prøvet andre steder. Men jeg er fuldt tilfreds med hvor jeg er. Men en anden nordjysk ’institution’ betyder næsten lige så meget, mener Mads Peter Veiby. Nemlig lufthavnen. - Vores succes har også noget at gøre med den luftbro vi har til København. Hvis jeg skal til møde i Aarhus, så orker jeg det næsten ikke. Så skal man køre derned og ligge i kø hele vejen ind gennem byen. Så er det tusind gange nemmere lige at smutte i lufthavnen, tage flyveren og så metroen ind til København. Og københavnerne siger det samme. Det værste der kan ske for dem, er at blive kaldt til møde i Aarhus eller Odense. Drømmen kom ikke hjemmefra Mads starter Maseratien, der blev købt for en meget lille del af de penge, han tjente på salget af M1. Han ved godt, det er en dyr hobby og sandsynligvis verdens dårligste investering. Men den repræsenterer opfyldelsen af hans drøm om et liv som iværksætter og selvstændig virksomhedsejer. En drøm han bestemt ikke fik ind med modermælken.

- Jeg kommer ud af en rigtig arbejderfamilie. Det der med at starte egen virksomhed var lidt: Nej nej. Det var som om, det var en helt anden race, der gjorde sådan noget, det var slet ikke forbeholdt ’vores slags’. Men så fik jeg en svigerfar, der var selvstændig. Og det var faktisk hans skyld, at jeg turde tage springet. Hans mor syntes, han skulle blive i banken, for det var et godt job der ikke hang på træerne. - Men min svigerfar sagde, jeg bare skulle gøre det, for det job var altså heller ikke bedre, end at jeg bare kunne få det igen. Han troede jeg ville fortryde, hvis jeg ikke gjorde det. Hvis man ikke tør skyde, kommer bolden aldrig i mål - Det er også et råd jeg vil give videre, når jeg er ude at holde foredrag: Man skal passe på, hvem man lytter til. Da vi startede M1 sagde folk, at vi var skøre. Hvis vi havde for mange penge, kunne vi da bare overføre nogle til deres kontonummer. Men ved du hvad, hvis man stiller sig foran bolden og siger til sig selv, at man ikke kan skyde den i mål, så har de fuldstændig ret, at det kan man ikke. - Jeg kan nogle ting – måske ikke specielt godt – men jeg tør bare gøre noget ved dem. Hvis ikke jeg prøver at placere et bare nogenlunde hårdt skud inden for rammen, så går den jo slet ikke ind.  35


Business Class  sommer 2012

'BEOIST' I EGET HUS Bang & Olufsens butik i Aalborg City Syd ejes og drives af en ægte entusiast. tekst & foto Kim Konnerup  ·  layout Søren Skjødt

Man kan roligt kalde Tommy Hansen for ’beoist’. Siden ’96 har han haft B&O pumpende gennem alle kroppens årer. Det var året han startede hos en Bang & Olufsen-butik i Fredericia. I sin lange Bang & Olufsen-karriere har han også været butiksbestyrer i USA og intern salgs- og produkttræner hos B&O. - Det er den særlige sans for håndværk og kvalitet, der er i produkterne fra Bang & Olufsen. Det er den samme følelse, som man finder ved bestemte bilmærker eller armbåndsure. Der hvor man får en oplevelse af noget særligt, siger Tommy Hansen i et forsøg på at indkredse sin fornemmelse for B&O. Siden sidste år har han været leder og medindehaver af Bang & Olufsen i Aalborg City Syd. De andre medejere, Søren Horneman og Henrik Laursen, ejer også Bang &

36

Olufsen i Randers, og der er et tæt samarbejde mellem de to butikker. Godt placeret på Nibevej Butikken ligger godt placeret lige ud til Nibevej i et højloftet butikslokale, hvor de smukke lyd- og billedmøbler rigtig kan komme til sin ret. Og man kan roligt bruge betegnelsen møbler om B&Os produkter. - Med Bang & Olufsen har man altid en følelse af tryghed. Samtidig gør vi nu noget nyt og spændende, hvor vi også satser på den yngre, trådløse generation. Det er et andet designudtryk, der er mere råt og udfordrende. Det er til en generation af forbrugere, der har et helt andet forbrugsmønster. Deres lydanlæg er en iPad, og deres fjernsyn er et lydanlæg.


advertorial  ·  Bang & Olufsen Aalborg City Syd

Bang & Olufsen Aalborg City Syd er en rendyrket Bang & Olufsen forretning, hvor du til enhver tid kan opleve alle Bang & Olufsens produkter samlet på ét sted. Kig ind og bliv inspireret af magien, koncepterne og betjeningskomforten, samt den smukke formgivning, der har gjort Bang & Olufsen eftertragtet over hele verden. En oplevelse ud over der sædvanlige. Overraskende enkelt og smukt.

Tidligere på året kom Beolit 12 - en bærbar og trådløs musikafspiller, der fungerer med Apples Airplay-teknologi, og den nye Beoplay A3 er en ny type dock, der forsyner iPad’en med fantastisk B&O-lyd. TV til en ny generation Tommy Hansen viser Bang & Olufsens helt nye fladskærmsTV – Beoplay V1 – der er det seneste skud på stammen af den nye række af B&O-produkter, der skal supplere den traditionelle linie. - V1-fjernsynet kombinerer nye og gamle dyder. Først og fremmest den gode lyd, som B&O er velkendt for at levere. Men fjernsynet kan også streame både lyd og billeder trådløst fra NAS-netværk, iPhone og iPad. Og så er det selvopdaterende via internettet, forklarer Tommy. 80 % af B&Os kunder har også et eller flere Apple-produkter, så der er god mening i samarbejdet med Apple om produkter med Apple-teknologi, der arbejder sammen med iPad og iPhone. Gem de sorte boxe væk B&Os store styrke har altid været systemtanken. At hjemmet skal møbleres med lyd og billede, og teknikken skal være usynlig. Tendensen i dag er, at gemme de mange ’sorte boxe’ væk i et teknikrum. Satellitmodtagere, netværkshard-

Bang & Olufsen Aalborg City Syd Nibevej 22 A 9200 Aalborg Sv tlf. 98 18 18 78

diske, PlayStation, digitalboxe og hvad vi ellers kobler til vores fjernsyn og anlæg. - Alle husets fjernsyn og lydanlæg kan kobles til boxene. Det hele kan styres med én Beolink-fjernbetjening. Selv lys og gardiner, hvis det skal være. Og der er ingen synlige ledninger. Det er vi nogle af de eneste, der kan lave så gennemført, siger Tommy Hansen. Intelligente løsninger Butikken i City Syd har blandt andet et tæt samarbejde med det banebrydende arkitektfirma M2 Plus, hvor arkitekt Mogens Starcke designer spændende, moderne villaer, der er som skabt til B&O. Der er tale om totalløsninger, som i øvrigt ikke kun er forbeholdt købere af huse fra M2 Plus. - Jo tidligere vi er med i processen, når folk skal have bygget nyt eller renoveret deres hus, jo bedre kan vi lave den helt rigtige løsning, der integrerer lyd og billede på en intelligent måde, siger Tommy Hansen. Butikken på Nibevej er indrettet, så man kan se og opleve Bang & Olufsens mange muligheder og store funktionalitet i virkeligheden. - Vil man have den fulde ’B&O Experience’ er vores butik i Aalborg City Syd det helt rigtige sted at komme på besøg, siger Tommy Hansen.  37


Business Class  sommer 2012

Gadgets Kamera

tekst louise ege andersen  · foto presse  ·  layout Betine hvidberg Brix

Kamera til ferien Sommeren nærmer sig, og dertil hører som re­ gel ferie og minder, som skal foreviges. Kamera­ et ryger i kufferten, men har du brug for et nyt? BUSINESS CLASS kommer her med vores bud på de bedste rejsekameraer. Der er alt lige fra vand­ tætte kameraer til perfekt zoom. SONY Cyber-shot DSC-HX9V Set til 2030 kr. Dette kamera er slankt og lommevenligt og generelt i et toplækkert design. Det har kvalitetsobjektiv, der spænder over 24-384 mm og har panorama- og 3-d-funktion. Til dem, som er vilde med gadgets skal det siges, at SONY DSC-HX9V har indbygget gps og Full HDvideo. Batteriet holdet ekstremt godt og objektivet tegner skarpt og kontrastrigt over hele området, og der er hverken fortegning eller vignettering. Anmeldelserne er positive, især overfor zoomen, men flashen værdsættes ikke af anmelderne. Optisk zoom 16, Megapixel 16,2, vægt med batteri 215 g.

Canon IXUS 125HS Set til 1669 kr. Et enestående kamera i et slankt, stilfuldt design, som tager flotte billeder, selv i svagt lys. Kameraet har Face ID, som registrerer op til 12 ansigter, Full HD-film og 24mm ultra-vidvinkel til de flotte panoramalandskaber. HS Systemet udmærker sig i svag belysning, uden brug af flash eller stativ. Avanceret DIGIC 5-processor og en CMOS-sensor med 16,1 megapixel og høj følsomhed giver enestående billedkvalitet. Canon IXUS 125HS har derudover Intelligent IS, som automatisk justerer den optiske billedstabilisering til motivet. Optisk zoom 5, Megapixel 16,1, vægt med batteri 135 g.

38

Fuji FinePix HS30 Set til 3439 kr. Kamera med fantastisk zoom. Dette kamera er perfekt til safariferien, hvor du gerne vil huske farven på tigerens øjne, for det kan dette kamera nemlig med sit fantastiske zoom. Det har derudover elektronisk horisont og Face ID. Det er ekstremt godt til prisen, Fuji viser virkelig sit værd og har tilføjet en CMOS sensor, for at gøre kvaliteten endnu bedre. Optisk zoom 30, megapixel 16, vægt med batteri 687 g.


Tema: gadgets

Gadgets E-bog

tekst Maria Jakobsen  · foto presse  ·  layout Betine Hvidberg Brix

E-bogslæser! Find rundt i App-junglen. Med iPad og andre tablets er der kommet gang i brugen af de digitale magasiner og bøger. Har du også overvejet at skrotte den gamle bogreol til fordel for et lille nymo­ dens apparat, som du kan have med på farten? Det kan være lidt af en jungle at hitte rundt i kvaliteten af både de betalte og gratis Apps, der findes på markedet.

Nook er App’en til iPhones. Denne App har gennemgået store forbedringer fra Barnes & Noble's oprindelige udgave kaldet Reader. Nook giver e-bogs-læseren en udemærket App, som også giver dig mulighed for at vælge mellem diverse fonte, skriftstørrelser, marginer og mellemrum. Du kan ligesom med iBook highlight’e og indsætte bogmærker og desuden kan du tilføje dine egne noter.

iBook er Apples bud på en App, der kan downloades gratis fra App Store. Så hvis du har en iPhone, iPad eller iPod med iBooks installeret, er du samtidig indehaver af en e-læser. Du skal bare købe dig en e-bog i ePubformat, gemme den i iTunes, og så kan du læse fra din enhed. iBook er en sofistikeret App med en god typografi, og du kan nemt bladre igennem hylder af bøger og med et enkelt tryk sætte bogmærker og markere yndlingspassager.

Kindle App giver dig adgang til adskillige hundredetusinde titler via Kindle store – disse er dog på engelsk og danske titler er der ingen af. Hvis du kan læse engelsk er der et virkelig stort udvalg i alt fra de største romaner til bøger om fotografering. Med danske øjne er priserne også tiltalende, og man kommer langt for væsentligt mindre end i Danmark. Kindle husker, hvor du er nået til i en bog, selvom du lukker ned det ene sted og åbner op igen et andet sted. Hvis du er vild med bestsellere, er Amazon Kindle App en af de bedste – og så er den gratis! Her kan du også vælge mellem forskellige størrelser og fonte.

39


Business Class  Sommer 2012

AT BYGGE ET

SUPERBRAND Ambitionerne fejler intet hos Sackit. På rekordtid har de skabt sig et navn inden for sækkestole af højeste kvalitet. Og Danmark er kun første skridt. tekst kim konnerup  · foto kim konnerup & Presse  ·  layout Betine hvidberg brix

40


virksomhedsPortræt  ·  sackit

41


Business Class  sommer 2012

Vi bruger de sociale medier aktivt og laver også en masse sjov. Konkurrencer og aktiviteter. Det vi gør anderledes end mange andre

Ideelt set, er det er vel det, alle iværksættere gør: Spotter et hul i markedet og sætter alt ind på at udfylde det. Det er i hvert fald det, Kristoffer Glerup og Steffen Hørstrup er i gang med. - Jeg kan ikke forstå, at de andre producenter ikke har taget sækkestolen seriøst. En sækkestol er så fedt et møbel, hvis du laver den i en kvalitet der holder. 99 procent af sækkestolene på markedet er lavet til, at du har den i kort tid. De er ikke lavet til at skulle holde særlig længe. Vi har lavet en stol, der skal holde, i et lækkert og dyrt materiale, fortæller Kristoffer Glerup, der har stået for udviklingen af Sackit. Hans udgangspunkt var, at sækkestolsverdenen var lidt grå og kedelig. Samtidig er langt de fleste sækkestole på markedet af en elendig kvalitet. Enkelte mærker er tæt på, men mangler lige at gå det sidste stykke. - Det er et seriøst møbel, i stedet for noget du har i tre uger og så får hunden den at ligge i. Vi syntes, at der manglede noget inden for sækkestole. En sækkestol skal holde til at blive brugt Man mærker tydeligt iværksætterens ild brænde i Kristoffer. Det er halvandet år siden, de startede med at købe prøver hjem. Det var ikke nemt, for det viste sig snart, at det nærmest var umuligt at finde materialerne, der levede op til den kvalitet, de ønskede. - Stofferne skal kunne holde, alle materialerne skal kunne holde. Det er nemt nok at sy en pose af et eller andet og 42

fylde nogle kugler i, men det hele skal altså passe sammen, og kvaliteten skal være i orden. Vi var lige ved at give op, men fandt endelig en leverandør, der kunne levere materialet. Da vi sendte det til den fabrik, der skulle sy det, hang det hele lige pludselig sammen, og vi kunne se nogle muligheder med vores produkt. Sækkestole bliver hårdt brugt. De skal kunne holde til det. Det nytter ikke, at de går op i syningen, så du har kugler ud i hele stuen. Kuglerne må heller ikke synke sammen efter et stykke tid, så sækkestolene bliver flade. Derudover er det meget vigtigt, at de skal kunne tørres af, så de ikke bliver grimme at se på. - Hvis du tager en almindelig sækkestol lavet i stof, så bliver den hurtigt grim at se på. Hvis du sidder og spiser en hotdog eller ungerne sidder med en kop kakao. Vores sækkestole kan tørres af med en våd klud, så er de så gode som ny igen. Et superbrand med vægt på detaljen Intet er overladt til tilfældighederne. Alt er med eget logo og designet efter deres anvisninger. Alt er testet i laboratoriet, så de er sikre på en høj brugskvalitet. - Der sidder for eksempel en krog, der er testet til at kunne holde op til 320 kg. Der er kørt Martindale-test, der tester slidstyrke. Et rigtigt godt møbelstof klarer 3545.000 påvirkninger, men ved vores stoppede de testen efter 100.000, og der var intet slid at se. I det hele taget er der lagt stor vægt på detaljen. Kuglerne er af den højeste kvalitet, og som den eneste sækkestol på »


Enestående. 2.160 gange. Ét tv. Tolv farver. 2.160 varianter. Det nye Loewe Connect ID.

Vejledende pris fra kr. 14.999,eller fra kr.

416,- pr. mdr.*

* Ved 36 mdr.s finansiering. Debitorrente 0,0 %. ÅOP 0,0 %. Samlede omk. inkl. opr. gebyr kr. 0. Samlet tilbagebetalingsbeløb kr. 14.999. Energiklasse A / B

Oplev Connect ID hos din lokale Loewe forhandler:

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K


Business Class  sommer 2012

markedet helt giftfri. Outdoor-serien er ekstra kraftig med ekstra syninger og kraftige nitter. Den brede rem holder sækkestolen i position og fungerer samtidig som armlæn. Og den nye Fashion-kollektion er designet i spændende mønstre af den hotte franske modedesigner og streetartist Julien Soone, der står bag populære streetwearbrands som FAT313 og Bullrot. - Vores plan er at bygge et superbrand. Man kan undre sig over, at der ikke er andre, der har gjort det før. Vi er ikke i tvivl om,at det bliver stort. Alle de folk, der har købt stolen, er så tilfredse. Der er så mange producenter der laver dårlig kvalitet. Hvis man kan stå inde for kvaliteten, så tror jeg på at der er et marked, siger Kristoffer. Iværksætterens barriere Det er Steffen Hørstrups opgave at få Sackit rundt og ligge i landets butikker. - Det vil sige de butikker, vi ønsker at ligge i. Vi er meget interesserede i at komme til at ligge i designbutikker, møbelbutikker og møbelhuse med et sortiment, der præsenterer sig på samme niveau som vores kvalitet. 100 % kvalitetsbutikker, forklarer Steffen. På kun fire måneder har de fået opbygget et forhandlernet på 30 butikker, samt en distributør i Norge. - Det sværeste er at komme ind på markedet. Det er et meget lukket marked, og det er svært at komme som den lille iværksætter og få folk råbt op. Forhandlerne er mættet af folk der vil sælge ting. Der er en barriere, der skal overvindes, når jeg kommer ud til butikkerne. De tror forståeligt nok, at det ”bare” er en ny sækkestol. Jeg har sækkestolen med ude, og fortæller om strategien og måden vi arbejder 44

på. Og det giver pote, at vi har taget designet seriøst. Når de først har set og rørt stolen, så tager de den ind. Både Steffen og Kristoffer medgiver, at det har været hårdt at løbe firmaet i gang, men det er ikke noget de beklager. Sådan er det, når man starter nyt. - Det gælder om at komme ud og fortælle om det. Der er lagt en del arbejdstimer i det. Vi har ikke hvilet på laurbærrene. Det er sjovt at være med til at lave noget, og man kan se det bliver kendt. At starte noget op og se hvor det bærer hen, siger Steffen. Bruger Facebook aktivt Steffen er uddannet inden for beklædning og tekstil i sportsbranchen og har også været sikkerhedsvagt i Aalborg Lufthavn. Kristoffer har mere eller mindre altid været selvstændig og startet koncepter, som han senere har solgt videre, blandt andet Krudtkongen og SunTech. Han har også været ansat hos Weber i flere år, og ved blandt andet derfra, hvad der kræves for at være et superbrand. - Det er fedt, når folk synes det er en fed kvalitet. Det er dejligt, når folk skriver på vores Facebook-væg. Vi har masser af aktivitet på Facebook, på fire måneder er vi gået fra 0 til 2400 medlemmer. Det er en kæmpetilfredsstillelse når noget lykkes. Netop den sociale markedsføring er en af hjørnestenene i Sackits strategi. - Vi bruger de sociale medier aktivt og laver også en masse sjov. Konkurrencer og aktiviteter. Det vi gør anderledes end mange andre, er at bede vores medlemmer om tilbagemeldinger. Vi har spurgt om, hvilke farver de synes om. Vi har spurgt, hvilke sækkestole de synes er lækre. Vi ved faktisk, »


peugeot.dk

peugeot.dk peugeot.dk peugeot.dk

Langt på literen. Langt sjovere Langt på på literen. literen. Langt Langt sjovere sjovere Langt

Langt på literen. Langt sjovere

Velkommen i den nye Peugeot 208. STOP. Læn dig tilbage i de skålformede sæder. STOP. Mærk det lille rat og køredynamikken, der intuitivt følger dine mindste bevægelser. STOP. Den innovative motorteknologi sørger for, at du kani den kørenye op til 29,4 km/l op tilLæn 1.470 på eni de fuldskålformede tank. STOP.sæder. Siger motoren, hverdet eneste gang Velkommen Peugeot 208.og STOP. digkm tilbage STOP. Mærk lille rat og du holder stille. Men vedfølger den STOP. mindste berøring af speederen kører dinsæder. Peugeot 208 e-HDidet igen. Velkommen i denSTOP. nye 208. dig tilbage i de skålformede STOP. Mærk lilleSTART. rat og køredynamikken, der Peugeot intuitivt dine Læn mindste bevægelser. STOP. Den innovative motorteknologi sørger køredynamikken, følgerogdine mindste bevægelser. Den innovative motorteknologi sørger for, at du kan køreder op intuitivt til 29,4 km/l op til 1.470 km på en fuldSTOP. tank. STOP. Siger motoren, hver eneste gang for, at du kan køre op til 29,4 km/l og op til 1.470 km på en fuld tank. STOP. Siger motoren, hver eneste gang du holder stille. STOP. Men ved208. den STOP. mindste berøring af speederen kører dinsæder. Peugeot 208Mærk e-HDidet igen. START. Velkommen i den nye Peugeot Læn dig tilbage i de skålformede STOP. lille rat og Kom til premiere Men 12.-13. maj kl. 11-16 du holder stille. STOP. vedfølger den mindste berøring af speederen kører dininnovative Peugeot 208 e-HDi igen. START. køredynamikken, der intuitivt dine mindste bevægelser. STOP. Den motorteknologi sørger

for, at du kan køre op til 29,4 km/l og op til 1.470 km på en fuld tank. STOP. Siger motoren, hver eneste gang Kom til premiere 12.-13. maj kl. 11-16 du holder stille. STOP. Men ved den mindste berøring af speederen kører din Peugeot 208 e-HDi igen. START. –

Kom til premiere 12.-13. maj kl. 11-16 Energiklasse:

Prisen er ekskl. lev.omk. på 3.680 kr. og evt. metallak. Bilen er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug ved blandet kørsel (EU-norm) er fra 17,2 til 29,4 km/l. CO2-emissionen er fra 87 til 135 g/km. 208 fås også som Van fra kr. 79.990 + moms. – Kom til premiere 12.-13. maj kl. 11-16 Energiklasse: Prisen er ekskl. lev.omk. på– 3.680 kr. og evt. metallak. Bilen er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug ved blandet kørsel Energiklasse: (EU-norm) er fralev.omk. 17,2 til 29,4 km/l. kr. CO2og -emissionen er fra 87 tiler135 208 fås også som Van fra kr. 79.990 moms.kørsel Prisen er ekskl. på 3.680 evt. metallak. Bilen vistg/km. med ekstraudstyr. Brændstofforbrug ved + blandet (EU-norm) er fra 17,2 til 29,4 km/l. CO2-emissionen er fra 87 til 135 g/km. 208 fås også som Van fra kr. 79.990 + moms. – Energiklasse: Prisen er ekskl. lev.omk. på 3.680 kr. og evt. metallak. Bilen er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug ved blandet kørsel (EU-norm) er fra 17,2 til 29,4 km/l. CO2-emissionen er fra 87 til 135 g/km. 208 fås også som Van fra kr. 79.990 + moms.

NY PEUGEOT 208

NY PEUGEOT 208 NY PEUGEOT 208 NY PEUGEOT 208 PEUGEOT AAlbOrG

Erik Maibom A/S Over Kæret • 9100 Aalborg Telefon 96 31 64 00 •AAlbOrG www.peugeot.dk/aalborg PEUGEOT

Erik Maibom A/S AAlbOrG PEUGEOT

Over Kæret •A/S 9100 Aalborg Erik Maibom Telefon 96 31 64 00 • www.peugeot.dk/aalborg Over Kæret • 9100 Aalborg Telefon 96 31 64 00 •AAlbOrG www.peugeot.dk/aalborg PEUGEOT

Erik Maibom A/S

FRA 126.990 KR.

FRA 126.990 KR. FRA 126.990 KR. FRA 126.990 KR.


RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDE dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RES DENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.d RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDE dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RES DENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.d RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDENZ.dk RESIDE RESIDENZ.DK er Nordjyllands nye passionsportal der beskæftiger sig med alle aspekter af bolig og indretning.

Vi holder dig løbende orienteret via reportager, designfeatures, produktomtaler, fotomontager og artikler om interiør.

Udgangspunktet er Nordjyllands mange butikker der bugner med lækre varer.

Du finder os naturligvis også på Facebook, hvor du har mulighed for at vinde lækre præmier i vores konkurrencer. Gå ind og ”like” Residenz på Facebook og følg med alle vore aktiviteter.

RESIDENZ.dk


virksomhedsPortræt  ·  sackit

inden vi får produceret, hvilke stole der har flest likes. Det er fedt, når man virkelig kan bruge sine facebook-venner til at få svar, det er et kæmpestort forbrugerpanel. Sackit på festival Et andet tiltag er store loungeområder på landets festivaler, både på koncertområdet og backstage. 40 sækkestole var med på Spotfestival i Århus, og der er lavet aftaler med Nibe Festival, Skanderborg Festival og Grøn Koncert. - Vi vil gerne have sækkestolene udenfor og bruges. Du kan tage dem med på terrassen, i haven og på stranden. Når solen skinner udenfor, så spiller det med en sækkestol. Der findes ikke noget bedre end et outdoor loungemiljø. Nu om dage vil folk have alt muligt udenfor. Generelt bliver udendørsmøbler federe og federe. Udekøkkener, bar og stuer med sofaer. Så det var vigtigt for os at udvikle en stol, der passer til den livsstil og kan holde til at være ude. Innovative kontormiljøer Et helt andet og lige så interessant marked, er virksomheder og institutioner. Sackit har et par office-forhandlere, der leverer til skoler og kontorer, og de sælger rigtig mange sækkestole lige nu. - Mange virksomheder bruger sækkestolene til kreative loungemiljøer. Det er meget oppe i tiden at indrette et innovativt kontormiljø. Vi leverer også sækkestole med logoer, f. eks. har vi lige leveret til mange af landets biblioteker. Flere firmaer har kontaktet os for at få lavet sækkestole, både i eget design og med logo. Vi har lavet for 4-5 firmaer og har flere rigtig store opgaver på vej ind. Det er spændende. Internationale ambitioner I det hele taget er Sackit kommet et godt stykke vej, siden de for alvor startede op midt i november sidste år. De har boet til leje hos en anden virksomhed i Aalborg City Syd, men er lige rykket i eget lejemål med stort showroom, hvor alle serierne og produkterne kan komme til deres ret. Men ambitionerne rækker længere end til Danmark. - Vi tror det bliver større i udlandet end herhjemme, for Danmark er et lille land. Får vi fat i de rigtige mennesker i Tyskland, så er der 85 millioner mennesker. Vi er i forhandlinger med distributører i Tyskland, men eftersom vi er nye, er det også svært at vide, hvem der er den rigtige for os. Kristoffer og Steffen er som alle andre iværksættere på ukendt grund, men nyder helt tydeligt udfordringerne ved at lære spillereglerne for eksport. - Det er svært for et par grønskollinger som os. Hvordan finder man de rigtige samarbejdspartnere? Det er noget af det, vi er ved at lære. Vi havde en svensker, der var helt vild for at få forhandlingen, men ham var vi nødt til at stoppe, for det blev simpelthen for langhåret. Selv om vi er glade for at få et land, skal det også være den helt rigtige, som brænder for det på samme måde som os. Det er lykkedes for os i Norge.  47


Business Class  sommer 2012

Gadgets Smartphones

tekst signe horsholt  · foto presse  ·  layout Thorbjørn wonder

Samsung Galaxy S 3 Den nye Galaxy S 3 fra Samsung er proppet med overdådige hardwarespecifikationer og helt nye funktioner. I forhold til forgængeren er skærmen blevet endnu større: en Super AMOLED HD skærm på hele 4,8 tommer og en opløsning på 1280 x 720 pixels, hvilket giver en pixeltæthed på 306 ppi. På kamerasiden er det et 8MP kamera på bagsiden og 1,9 MP foran. Galaxy S 3 kan opfange øjenbevægelser, udskyde timeout til skærm-lås, hvis du læser et dokument eller ser en video. Telefonen trækker på en række nye delingsfunktioner som S-Beam, hvor store mængder data kan overføres lynhurtigt via NFC, S-Cloud – Samsungs nye cloudtjeneste – med hele  50GB gratis lagringsplads i tre år, og en særlig Family Cloud hvor man kan have fælles billeder og film tilgængelig for flere brugere.

Nokia Lumia 900 Nokia Lumia 900 virker super som et effektivt, bærbart kontor, der nemt håndterer multitasking, så du kan se en præsentation, mens du deltager i et telefonmøde eller lytte til musik, mens du skriver en e-mail. Under coveret, og det brudstærke Gorilla Glass, findes en processor på 1,4 GHz fra Qualcomm. Amoled-skærmen er på 4,3 tommer og har Nokias ClearBlack teknologi, der giver helt klare billeder både ude og inde. Nokia Lumia 900 har et super kamera, og med en 8MPix Carl Zeiss linse skyder kameraet skarpe billeder og video i HD-format selv under dårlige lysforhold. Derudover er Nokia Lumia 900 blevet opgraderet med et frontkamera til videokald. Nokia har desuden udstyret Lumia 900 med en 1,4 Ghz processor, 16 GB hukommelse, 512 MB RAM og en virkelig hurtig 3G-antenne. Nokia Lumia 900 vejer 158 gram og har en 4,3 tommer skærm med AMOLED ClearBlack Display, der giver bedre synlighed i omgivelser hvor der er kraftigt lys. Den smarte og lækre windows 7.5 brugergrænseflade klæder også den noget større skærm 4,3 tommer Amoled-skærm, som Nokia Lumia 900 er udstyret med. 48


Tema: gadgets

HTC One X HTC One X er HTC’s nye flagskib, som kommer på markedet dette forår. Den er lavet af et enkelt stykke af materialet polycarbonat, som både føles og ser rigtig lækkert ud. Med denne telefons kamerateknologi er det muligt at tage billeder, alt imens du filmer HD-video. Desuden kan HTC One X tage billeder kontinuerligt, som man kender det fra et DLSR spejlrefleks kamera – i alt 5 billeder i sekundet! HTC One X vejer kun 130 gram, har en kæmpe 720p HD multi touch skærm på hele 4,7 tommer og en micro-USB 2.0 port, som både kan bruges til USB og HDMI. HTC har fået presset en hurtig processor ned i HTC One X, som skaber en super internetoplevelse. Den indbyggede browser understøtter både HTML5 og Flash. Desuden har browseren en ”læs senere” funktion, som gemmer en kopi af hjemmesiden, som kan læse den senere – også uden Internet.

Sony Xperia P Sony Xperia P er et designpletskud fra Sony – en smartphone med lækkert minimalistisk design, meget høj finish og en kvalitetsskærm ud over det sædvanlige. Den minimalistiske telefon i det elegante aluminiumdesign oser langt væk af finesse, kvalitet og robusthed. Sony Xperia P har otte megapixel-kamera og video i HD, så billederne er knivskarpe, og du kan hurtigt komme til at se dem på både tv, tablet og computerskærm. Hvis telefonen sluttes til et fjernsyn HDMI-indgang kan fjernsynets fjernbetjening bruges til at vælge mellem visning af video, fotos eller Youtube-klip. Sony Xperia P er den første smartphone med WhiteMagic display. Mobilens LCD-skærm med WhiteMagic display gør, at skærmens indhold er lysere og derved også kan ses helt klart i stærkt sollys. WhiteMagic betyder, at der er tilføjet en hvid subpixel til de klassiske tre subpixels (røde, grønne og blå), som en enkelt pixel normalt består af.

49


Business Class  sommer 2012

50


Portræt  ·  jens nygaard

JENS TOG SELV VAGTEN I 2001 mistede Jens Nygaard Johansen overblikket over sit liv og sit arbejde. I en alder af 39 år sadlede han helt om og blev selvstændig. I dag er han chef i sit eget vagtselskab. Og undervejs tog han lige en in­ ternational sikkerhedsuddannelse som FBI-godkendt livvagt. tekst kim konnerup  · foto kim konnerup & Presse  ·  layout Betine hvidberg brix

51


Business Class  Sommer 2012

- Jeg sad i flyet og spekulerede over hvilket land, vi fløj over nu. Og jeg vidste det ikke, for jeg kunne ikke huske, hvilket land jeg var fløjet fra, kun at jeg var på vej til København. I Kastrup var der ventetid, inden jeg skulle videre til Aalborg. Og der bestemte jeg mig for, at jeg ikke ville bruge størstedelen af mit liv på at sidde i fly og lufthavne. Det var i 2001. Jens Nygaard Johansen var ansat som Areal Sales Manager i den amerikanske virksomhed Erico, med ansvar for at sælge beskyttelse af elektriske faciliteter i hele Europa. - Da jeg kom hjem, tænkte jeg tanken igennem over weekenden og gik så i banken mandag og fortalte, at jeg ville sige mit job op og blive selvstændig. De blev først lidt blege, for jeg havde en gård i Gistrup og ville også få fem ugers karantæne i fagforeningen, men de støttede mig og gav mig et halvt år til at vise, hvad jeg gerne ville. Havde ikke råd til toiletpapir I 2002 startede Jens firmaet El-Protec , for han havde arbejdet med lynbeskyttelse af IT-, tele- og datanetværk, og fik også et samarbejde op at stå med en leverandør i Tyskland. Samtidig færdiggjorde han sin akademiske uddannelse i international marketingsøkonom med en hovedopgave, som han lavede på sit eget firma. - Jeg fandt relativt hurtigt ud af, at det var alt for lidt kun at satse på én hest. I 2003 søgte Dansikring en selvstændig partner til at varetage alarmsalg, -installation og -service i Nordjylland. Vi fik en snak og 1. november 2003 startede vi et samarbejde. På daværende tidspunkt havde Jens solgt sin gård. Det var for stressende og for dyrt, både at have gård og eget nystartet firma. Det med en lejlighed var der ikke penge til i starten, så han fik lov at bo hos sin søster. 52

- Det første år som selvstændig var jeg fattig. Alle pengene gik til de omkostninger der nu er ved at drive virksomhed, ja jeg var faktisk så fattig, at jeg om dagen måtte bruge offentlig toiletter, for jeg havde ikke råd til toiletpapir. Jeg tømte askebægrene på restauranterne, tog hjem på kontoret og tømte skodderne for tobak, som jeg rullede cigaretter af. Så det var helt fra scratch jeg startede. Helt fra scratch. Vagt om natten, installatør om dagen Men langsomt fik Jens bygget en virksomhed op, han kunne leve af. Samarbejdet med Dansikring var samtidig hans første møde en helt ny branche. En spændende branche med sikkerhed, alarmer og udrykning. - Jeg tog en vagtuddannelse i 2004 og blev ansat som vagt ved Dansikring. Det var i første omgang for at få nogle flere penge i kassen. Jeg kørte vagt om natten fra 22 til 07, tog hjem og sov lidt, og så kørte jeg på med alarminstallation og -service om dagen. Weekenden gik med administration eller messer. Rent helbredsmæssigt var det ikke sundt for Jens. Han krop gav ham en række advarsler, som han i første omgang valgte at overhøre. - Men til sidst blev jeg nødt til at tage dem alvorligt, så jeg stoppede med vagterne for at slippe for det natteroderi, og fokuserede så hundrede procent på tyverialarmerne. Men han slap ikke securitydelen helt, selvom det i første omgang mest var på fritidsbasis, blandt andet som Security Manager på Nibe-festivalen. FBI-godkendt livvagtuddannelse - I 2008 syntes jeg det kunne være spændende at tage en livvagt-uddannelse. Vi har jo haft en række forskellige terrorhandlinger rundt om i verden. På et eller andet tids- »


Det kræver energi at komme ud af mørket Akiki er glad for at gå i skole og flittig. Han ved, at uddannelse er vigtig, hvis han skal have en ordent­ lig fremtid – så han klør på med krum hals. Laver sit hjemmearbejde, når han har en ledig stund – i skæret af den hjemmeflikkede petroleumslampe. Det er ikke nemt at se noget. Og den osende lampe er både sundheds­ og brandfarlig. Men den er eneste udvej i et land, hvor 80% af befolkningen ikke har adgang til el. Det kan du ændre på – og tænde lys i mørket. Når du skifter til Lys i Afrika­strøm fra Energi Nord, støtter du lokalbefolkningen i Uganda med solcel­ lelamper. Energi Nord er et af Danmarks billigste energiselskaber, og Lys i Afrika­strøm har sammen med ForeningsEl været et af de billigste elprodukter flere år i træk. Hjælp familier i Uganda til en bedre hverdag. Skift til Lys i Afrika­strøm fra Energi Nord, så giver vi 2 øre pr. kWh, du bruger, til solcellelamper uden det bliver dyrere for dig.

Se mere på www.lysiafrika.dk

Energi Nord

I

Over Bækken 6

I

9000 Aalborg

I

Tlf. 7015 1670

I

energinord@energinord.dk


Business Class  sommer 2012

punkt vil det også ramme Danmark. Hvis det sker, vil den betydningsfulde og almindelige danskere ikke have mulighed for at trække på en livvagt, for vi har kun PETs livvagter som har fokus på kongehuset og regeringen. Så hvis jeg nu havde uddannelsen kunne jeg tilbyde den service. Han tog en international uddannelse gennem IBA, som er en verdensomspændende uddannelse. Man tager den i England og USA, og det er den eneste livvagtuddannelse, der er godkendt af FBI. Samtidig havde han hørt rundt omkring, at mange kunder ikke var helt tilfredse med kvaliteten af vagtselskaberne. - Jeg tænkte at jeg ville lave mit eget vagtselskab. Kvalitet frem for kvantitet måtte være vejen frem. Så jeg søgte en autorisation, som jeg fik marts 2009. Jeg havde ingen kunder, og jeg havde kun mig selv som ansat. Men jeg fik designet en uniform og fik den godkendt hos rigspolitiet, så var der da en vagt og en livvagt i firmaet. Ishockey blev starten - I august bliver jeg kontaktet af AaB Ishockey, der spørger om jeg kan påtage mig opgaven med at stille kontrollører til kampene i Gigantium. Samtidig var der et stort arrangement med Cirque du Soleil, hvor de også gerne ville have vagter. Jens lavede et tilbud, og AaB Ishockey sagde ja. Så fik han travlt. - Jeg skulle pludselig have hyret folk ind. Jeg tog fat i uddannede folk, jeg kendte fra branchen. De skulle have uniformer, de skulle have ID-kort fra rigspolitiet, og jeg skulle have lavet et lønsystem. Alt muligt. Der var knald på i de fjorten dage. Men det lykkedes mig at få nogle gode folk i folden, der kunne løfte opgaven. Jens besluttede sig samtidig at få en brancheorganisation i ryggen og meldte sig ind i SikkerhedsBranchen. Der fik han øjnene op for fordelene ved at blive ISO9001-certificeret. - Det tager normalt ½-1 år at lave den, men med hårdt arbejde lykkes det mig at blive det på tre måneder, både på vagt og livvagt. Det må være ny rekord. 54

77 % færre slagsmål i Hjallerup I 2010 eskalerer virksomheden. Vi fortsætter med ishockey, og både AaB og Gigantium er glade for os, og vi får lov at løfte de andre opgaver de har. Gigantium valgte at bruge os ved offentlig skøjtning, og Handelsskolerne i Aalborg kom også ind. Så kom Hjallerup Marked, der gerne ville prøve noget nyt. El-Protec havde opgaven for første gang sidste år. Virksomheden differentierer sig blandt andet på en mobil kontrolcentral, alarm tryk til barerne og kameraovervågning på markedspladsen. Da Hjallerup Marked var slut, havde de 17 registrerede slagsmål over fire dage, en reduktion på 77 %. - Fordi vores vagter talte med alle gæsterne, også ham den muskuløse med tatoveringer op over begge tindinger. Det medførte at der var en helt igennem positiv stemning, så når der var optræk til noget, kom gæsterne faktisk selv og gjorde os opmærksom på det. De slagsmål der var, var faktisk mest uden for området, hvor vi ikke kunne se det. Visitering og narkohunde til skolefester De nordjyske handelsskoler har gennem et par år haft Jens og hans vagter til at stå for sikkerheden til skolefester. Det handler både om at holde ro, men først og fremmest om at sørge for at alle gæster får en god fest og kommer sikkert derfra. - Vi spurgte handelsskolerne, om vi måtte få lov at visitere eleverne til festerne. For at forebygge flere sager som den tragiske Louise-sag på Hasseris Gymnasium. Der var lidt modvillig tvivl, om det nu var i orden med metaldetektorer. Men vi prøvede og det blev overvejende positivt modtaget. Vi sikrer os at ingen har knive, peberspray eller alkohol med ind. Det kunne også ses på omsætningen i baren. Men selv om vagterne visiterede eleverne, så kunne de se at der stadig var narko. - Vi fandt ud af, at de placerede det på skolen nogle dage i forvejen. Det eneste, der kunne hjælpe var en narkohund. Så jeg har lavet et samarbejde med et vagtselskab i Midtjylland, som har en narkohund. Da hunden havde debut på en handelsskole i Aalborg,


Portræt  ·  jens nygaard

markerede den på 12 elever. De to havde stoffet på sig, de ti andre havde indtaget det i løbet af ugen. De to, der havde det på sig blev bortvist og meldt til politiet. - Det gav et signal til eleverne om, at de skal lade være at tage det med, og de skal lade være med at handle med det. Generelt kan jeg se, når vi er ude til fester, hvor frygteligt narko er. Du bliver tosset i hovedet, og det giver varige skader. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at forhindre unge mennesker i at tage stoffer. Vagter skal gøre et godt indtryk Vagtselskabets store styrke er fest og event. El-Protec har samarbejde med de store arrangører som Live Nation, AaB, Gigantium og Aalborg Kongres- og kulturcenter. Jens og hans folk har stået for sikkerheden til blandt andet Melodi Grand Prix, EM i damehåndbold, U21 Fodbold, Nordic Fight Night, Guns n’Roses, Kiss, Hansi Hinterseer og mange flere. - Vi har noget grej de andre ikke har. Vi har overvågning, vi har mobil vagtcentral, vi har tyve super dygtige vagter der kan påtage sig mange forskellige opgaver. Nøgleordet er ikke store, muskuløse kraftkarle. Man skal ikke være bange som vagt, men heller ikke dum, som Jens siger. Som i alle livets forhold handler det meget om at behandle andre mennesker, som man selv ønsker at blive behandlet. Også som vagt. - Jeg stiller meget store krav til mine folk. Der er mange øjne rettet mod os. Der er ikke plads til at stå med hænderne i lommen og tygge tyggegummi. Snørebåndene skal være bundet, skjorten skal være nystrøget, man er nybarberet og har ingen synlige tatoveringer. Og så skal man smile til sine gæster og være imødekommende. Noget af det, der kan tænde unge mennesker af i dag, det er når der står en vagt, meget autoritær i en uniform med armene over kors. Det er vigtigt at have den åbenhed og imødekommenhed, især når vi arbejder med fester. Det er berusede mennesker, og der er desværre nogen der tager stoffer. Ingen forsikring dækker frivillige vagter Men der er også mindre byfester, gadefester og firmafester

blandt kunderne, hvor vagterne sørger for at der bliver taget godt mod gæsterne og at de kommer sikkert hjem. - Vi står der jo ikke kun for at holde god ro og orden, men træder også til og yder førstehjælp, hvis nogen for eksempel kommer til skade eller får det dårligt. Mange foreninger tænker ikke på det ansvar de har, når de laver store fester. Og der er ingen forsikring, der dækker de ’frivillige’ dørmænd, der ofte er aflønnet med sorte penge. I sidste ende er det ikke dyrere at bruge et ordentligt vagtselskab, men det er meget tryggere, både for gæster og arrangører. Fokus på at udvide firmavagterne Lige nu er fokus på at udbygge selskabets vagtordninger for virksomheder. Lukkevagt, tilsynsvagt, butikskontrol og så videre. Som en af de første i branchen tilbyder El-Protec 8 dages gratis prøvetid, og efter et år er der kun en kort opsigelsesvarsel på aftalen. - Jeg oplever jo, at nogle firmaer har op til 3 års opsigelse på deres aftaler med vagtselskabet. 3 år! Sådan skal det ikke være. Hvis behovet eller økonomien ændrer sig, så skal det ikke være så besværligt at komme ud af aftalen. Vi giver også kvalitetsgaranti: Har vi ikke udført vores arbejde som aftalt, så giver vi pengene tilbage for den pågældende vagt. Børn og dyr kan ikke forsvare sig selv Jens har aldrig fået børn. Som han siger, har han aldrig haft det store behov for at reproducere sig selv. - Men jeg elsker børn og unge mennesker. Jeg oplever rigtig meget når vi er ude. at en del af de unge mennesker mangler omsorg. De søger ofte en voksne der vil bruge 5 minutter på at snakke med dem og respektere dem for den, de nu engang er, ja deres forældre burde mande sig op og tager et ansvar for deres børn. At Jens selv tager et ansvar, viser han også gennem sin virksomhed. - Vi støtter børns og dyrs velfærd. Det er to grupper, der ikke kan forsvare sig selv. Derfor giver vi hvert år 10% af virksomhedens overskud til velgørenhed, der støtter børns og dyrs velfærd, siger Jens. »» 55


CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CU dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CU dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CU dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CUIZINE.dk CU CUIZINE.DK er Nordjyllands nye passionsportal, der beskæftiger sig med alle aspekter af den gastronomiske verden.

Vi giver dig alle nyheder fra Aalborg/Nordjyllands restauranter, cafeer og specialbutikker.

Vi serverer de allerbedste gastronomiske oplevelser, sætter fokus på vine, det nyeste køkkenudstyr, portrætterer lokale kokke, og inviterer dig indenfor på nogle af de bedste spisesteder i Nordjylland.

Du finder os naturligvis også på Facebook, hvor du har mulighed for at vinde lækre præmier i vores konkurrencer.

Gå ind og ”like” Cuizine på Facebook og følg med i alle vores aktiviteter.

CUIZINE.dk


Portræt  ·  jens nygaard

VIRKELIGHEDENS BODYGUARD DER ER IKKE MEGEN ROMANTIK ELLER DRAMATIK. LIVVAGTENS ARBEJDE ER 95% FORBEREDELSE - Jeg bliver lidt harm, når jeg ser kolleger i branchen tilbyde livvagter, for har de ikke uddannelsen, dur de simpelthen ikke. Det er ikke et spørgsmål om at være stor, bred og barsk. 95% af jobbet handler om forberedelse og planlægning. Når Jens bliver hyret som livvagt, er det ofte for en udenlandsk VIP – for eksempel musikere eller skuespillere – der har deres egne sikkerhedsfolk. - Men de hyrer som regel en lokalkendt livvagt, når de rejser i udlandet. Jeg går som regel i gang med arbejdet ti dage før, de ankommer. Jeg skal planlægge ruter fra lufthavnen til hotellet, som regel tre i alt – plan A, B og C. Jeg skal tjekke hotellet og de steder og restauranter, VIP’en skal besøge under opholdet. Hvem ejer det, hvem vil være på arbejde de pågældende dage, hvad er deres baggrund? Jeg skal sikre mig flugtveje og overveje mulige risici på stederne. Det er omfattende. Både inden VIP’en ankommer og når vedkommende er rejst, er det Jens’ ansvar at tjekke hotelværelset. - Inden tjekker jeg det for bomber og især for aflytnings- og overvågningsudstyr. Jeg har elektronisk udstyr til at sweepe rummet. Så plomberer jeg det indtil VIP’en ankommer. Bagefter renser jeg rummet for affald og alle personlige effekter. Alle noter, breve og andet der kan afsløre VIPen kommer i en sort affaldssæk. Også f. eks. pilleglas og hygiejnebind. Den sæk afleverer jeg til VIPens egen livvagt i lufthavnen. Under opholdet, er det Jens’ opgave at være så usynlig som mulig, men stadigvæk være klar til at hjælpe VIPen med det mindste problem. - Under uddannelsen lærer vi at skyde, men vi må ikke bære våben i Danmark. Vi lærer at køre bil på en kontrolleret måde, så vi kan komme væk fra forfølgere, men uden at køre galt. Vi lærer hvordan man hurtigst og sikrest får en VIP ud og ind af en bil. Vi lærer at være på forkant 24/7 og tænke på alt hvad der kan gå galt. Murphys lov er altid gældende for en livvagt.

Udover den fulde pakke som VIP-livvagt, kan man også hyre private vagter hos El-Protec - Det bruges blandt andet til retssager, hvor en anklaget eller et vidne ønsker beskyttelse fra pressen, eller hvis man er utryg ved at skulle møde sin modstander i retten. Men også i skilsmissesager, hvor den anden part har været ubehagelig – og det gælder faktisk både mænd og kvinder. Brugen af private vagter er generelt i stigning i samfundet - Der er nogle konfirmander, der har privat vagt til blå mandag. Med åbne grænser og østeuropæiske kriminelle, så tror jeg at behovet for tryghed vil være større i fremtiden. Vi kan bare se mod USA. Vi ser typisk, at tendenserne derfra når til Danmark inden for 10-15 år. 

57


Business Class  sommer 2012

Brand surfing Med sin bog ”Hotel Creativity” vil Henrik Hyldgaard lære virksomheder, hvordan de overlever i nutidens og fremtidens ’transparente, turbulente brugerdominerede overflodssamfund’. Kreativitet er det bræt virksomhederne skal surfe på, når tidsån­ dens bølger slår ind over deres forretningsmodel. tekst Kim Konnerup  ·  foto  presse ·  layout Betine Hvidberg Brix

”Forbrugerne i dag er ekstremt selvoptagede. De er optaget af selviscenesættelse, som i dag flytter sig med tidsånden. Man er blevet mere professionel som forbruger, og man har alle alternativer til rådighed. Det er ikke bare, hvad man kan finde i gågaden. Alt hvad man kan google sig frem til, er et alternativ af brands og produkter i forhold til selviscenesættelsen.” Henrik Hyldgaard taler sig hurtigt varm. Mere end 20 år som brandstrateg, konceptudvikler og kreativ sparringspartner for erhvervslivet er grundlaget for hans erfaringer. For nogle år siden begyndte han at bemærke en ny virkelighed i arbejdet med brands. Samfundet havde ændret sig. Det blev anledningen til en grundig analyse og research, der nu har ført til udgivelsen af bogen ”Hotel Creativity”. ”Bogen handler om, hvorfor virksomheder skal have tilført væsentligt mere kreativitet til deres kultur, til deres daglige virke og til deres tilgang til at drive forretning i det hele taget, hvis de skal klare sig på nutidens og fremtidens markeder. Man kan ikke stoppe bølgerne, men man kan lære at surfe på dem,” fortæller Henrik Hyldgaard. Transparens og turbulens Hyldgaard mener, at mange virksomheder ikke har indset, at det er ’new game – new rules’. Forskellen på at drive virksomhed for fem år siden og drive virksomhed lige nu, er ’det transparente, turbulente, brugerdominerede overflodssamfund’. ”Du kan ikke forvente, at dagen i morgen er som dagen i går. Du kan ikke forvente, at det du lever af i dag, kan du 58

også leve af i morgen. For internettets transparens har skabt turbulens, så der hele tiden kommer nyt. Tilgængeligheden af alle informationer og ressourcer er blevet større.” Transparensen gælder både for forbrugerne og virksomhederne, understreger Hyldgaard. Den selvoptagede forbruger scanner konstant og meget professionelt internettet for at finde nye, interessante alternativer. Men transparensen har også gjort det nemmere end nogensinde at starte nye virksomheder, brands og produkter. Og intet eksisterende brand kan føle sig sikker. ”Selv ikke verdens dygtigste virksomhed udi innovation, Apple. De skabte iTunes, der har revolutioneret hele musikindustrien med en ny måde at købe musik. For nylig kom så den nye tjeneste Spotify, som igen ændrer vilkårene. Selv verdens dygtigste virksomheds forretningsmodel er udsat for, at der overnight kommer noget nyt. Det er det, der har forandret sig.” Virksomheder skal genopfinde sig selv hele tiden Det er virksomhedernes grundlæggende forretningsmodeller, der er under angreb. Tidligere tog man for givet, at når man havde startet en virksomhed op og fået etableret en succesfuld forretningsmodel, så var virksomhedens cyklus ret langvarig. ”Men det er bare sådan, at den grundlæggende forretningsmodel ikke er en engangsøvelse. Det er man nødt til at forholde sig offensivt til konstant. Der er et nyt begreb på højeste strategiske niveau i virksomhederne – nemlig ’Business Model Innovation’ – at genopfinde, forny og for-


ny bog  ·  hotel creativity

holde sig til virksomhedens forretningsmodel. Løbende, radikalt og markant.” De, der i dag laver en ny virksomhed, er ikke belastet af en tidligere forretningsmodel. De kigger på tidsånden - hvad der er af tendenser og hvad der betyder noget for forbrugerne i dag – og så starter de en ny virksomhed. ”Det er blevet nemmere at lave startups, der er helt sprød på tidsånden. Så sidder der en anden virksomhed, der startede op i tidsånden for 10-15 år siden. Hvis de ikke har forstået, at de er nødt til at genopfinde sig selv og forholde sig offensivt til deres forretningsmodel, så kommer der noget, der er mere sprødt og mere interessant, som forbrugerne hellere vil have.” Forbrugeren er illoyal Tidsånden flytter sig lynhurtigt, og de selvoptagede forbrugere flytter med. Når man er så fokuseret på selviscenesættelsen, så bliver man sig selv nærmest, forklarer Hyldgaard. ”Man køber ikke bare det brand, man er vant til mere. Man er totalt illoyal. Man kan selvfølgelig stadig se forbrugere, der køber det samme brand igen og igen. Men det er kun, fordi forbrugeren stadig ser det brand som det bedste produkt til sin selviscenesættelse.” Det at tidsånden flytter sig så hurtigt – kombineret med forbrugernes illoyalitet og deres evne til at afsøge mulighederne – skaber heftig turbulens, hvor der hele tiden opstår nye interessante alternativer. ”Hvis virksomhederne siger: Næ vi gør som vi altid har gjort, skomager bliv ved din læst, best practice er det vi

dyrker, business as usual, vi skal endelig ikke ændre noget som helst. Så udsætter man sin virksomhed for ekstrem høj risiko. Og det er der, forretningskreativitet kommer ind i billedet.” Fordi virksomhedernes grundlæggende forretningsmodel, deres brands og deres produkter kan blive uinteressante på meget kortere tid end før, så har de ifølge Henrik Hyldgaard brug for at finde på nyt og genopfinde det, de skal leve af. Kreativitet og bundlinie skal slutte fred ”Vi har brug for at skabe nyt. Derfor er kreativitet i det at drive virksomhed blevet en ekstrem afgørende kompetence. Men virksomheder har skabt en kultur, hvor det i allerhøjeste grad handler om at rationalisere og effektivisere, for at klemme så meget profit ud af den forretningsmodel, man én gang har skabt. Men tonen har fået en anden lyd. Vi er nødt til at forholde os til vores grundlæggende forretningsmodel, og det kræver kreativitet at arbejde offensivt med det. I fremtiden skal man skabe den profitorienterede kreative virksomhed. ” Med kreative virksomheder mener Henrik Hyldgaard ikke reklamebureauer eller arkitektfirmaer. ”Det er alle virksomheder, der skal formå og forstå, at kreativitet er et af de vigtigste midler til at skabe profit. Bogen er ikke skrevet til romantiske, blødsødne kvoteorienterede kreative. Det er en bundlinie-fokuseret bog. Det er tid for, at virksomhedernes bundlinie og kreativitet slutter fred og forstår, at de i den grad har brug for hinanden,” siger Henrik Hyldgaard.  59


Business Class  sommer 2012

Gadgets App's

tekst Maria Jakobsen  · foto presse  ·  layout betine hvidberg brix

Business apps til smartphones Den personlige computer er ikke længere kun en stationær eller bærbar computer. I stedet er smartphones og tablet-pc'er godt i gang med at gøre deres indtog i både vores private og professionelle liv. Her giver vi dig et forslag til en række apps der kan hjælpe forretningsmanden på farten.

Dropbox Her kan du nemt lagre dine filer og trække dem op til din iPad, din iPhone eller andre apparater når du skal arbejde med dem. Dropboxen hjælper dig til nemt og problemfrit at håndtere dine filer. Gratis app

60

WebEx Denne app er udformet specielt til iPad og kan minde lidt om Skype. Men i modsætning til Skype er WebEx uformet specielt til forretningsmøder mellem grupper. Den person, der snakker får det dominerende billede på skærmen, men du kan ved hjælp af app’en se alle mødedeltagerne.

CardMunch Med CardMunch har du muligheden for at tage et billede med din iPhone eller iPad af et visitkort og derefter uploade det, og kortets indhold vil herefter være transskriberet til CardMunch. Derefter har du mulighed for at lægge det ind i telefonens kontakter, e-maile til personen eller connecte via LinkedIn.

Gratis app

Gratis app


Tema: gadgets

KeyNote KeyNote er Apples udgave af MSOffice Power Point. Her er masser af smarte funktioner, inklusiv 12 forskellige templates til at starte med. KeyNote er flot at se på og meget funktionelt. 59 kr.

Skyscanner Skyscanner kan du bruge til at få et overblik over priserne. Alle flyrejsende er selvfølgelig interesserede i at finde de laveste billetpriser og med skyscanner får du mulighed for det. Derudover giver denne app dig mulighed for at zoome ind på enkelte lufthavne, og se fremvisning af priser til forskellige destinationer. Gratis app

Flight Track Pro Den perfekte app til folk der ofte er på farten i verdens lufthavne. App’en kan bl.a. integrere med din kalender, og det er muligt for dig at se flyenes positioner. Derudover er der vejrudsigt, og du får mulighed for at se de forskellige lufthavnes oversigt over ankomster og afgange. 59 kr.

iFax Pro Selvom faxmaskiner ikke er så brugte mere, kan man nogle gange komme i en situation, hvor man har behov for at sende en fax. Med denne app får du muligheden for at tage et billede af et dokument og dermed faxe det direkte fra din iPhone eller iPad. Gratis app, men den koster at bruge

61


Business Class  sommer 2012

Glem balancen, men få et godt liv alligevel Kæmper du også stadig med at få balancen mellem arbejde og privatliv til at gå op i den perfekte symfoni? Glem det, skriver forfatter og coach Rasmus Ankersen i denne klumme om et af den moderne leders helt store dilemmaer. tekst RAsmus Ankersen  ·  illustration  Thorbjørn wonder ·  layout Betine Hvidberg Brix

For nogle år siden læste jeg i New York Times en artikelserie om stress og moderne menneskers vanskeligheder ved at få arbejde og familieliv til at gå op i en højere enhed. Artiklerne blev konsekvent omtalt på avisens forside, og en af forside­ historierne havde overskriften: ”Kæmper du stadig med at få det hele til at gå op? Glem det. Men læs, hvordan du får et godt liv alligevel”. Historiens overskrift spidder det dilemma, som moderne mennesker i den vestlige verden i dag kæmper for at løsne op. Vi skal prioritere mellem prioriteter. Skabe den perfekte harmoni mellem et arbejde, hvor vi bruger vores talenter, bliver udfordret, og som vi vokser af – og samtidig opretholde et evigt vibrerende parforhold, et bredt netværk og have et par ønskebørn. Tilsammen en sum af krav, der kan tage pusten fra de fleste. Det store spørgsmål er, om vi reelt har med en ny folkesygdom at gøre? Er vi ved at præstere os selv ihjel? Eller er det bare tomme modeord fra managementindustrien? Og hvor længe kan vi i øvrigt tillade os at klynke over balance, når vi pustes i nakken af folk fra Kina og Indien, der tænker mere på resultater end balance? Det startede med kvinderne Begrebet ”work-life-balance” blev, for første gang brugt sidst i 70’erne af ”Working Mothers Association of England”. Snakken om at få arbejde og privatliv til at spille sammen opstod i slipstrømmen på kvindernes indtog på arbejdsmarkedet. Pludselig opstod en stor gruppe mennesker, som skulle få to uforenelige og modsatrettede forplig62

telser til at gå op i en højere enhed: De skule både være gode forældre og gode ansatte. I dag er problemstillingen dog ikke længere forbeholdt kvinderne. Nu slipper ingen direktør og ingen virksomhed af sted med at ignorere den. Desværre bliver snakken om balance mellem arbejde og privatliv bare alt for ofte set udelukkende fra medarbejderens synsvinkel. Det mener jeg, er en al for entydig måde at anskue problemstillingen på, så lad mig prøve at springe i virksomhedens og lederens sko for en stund.
 Det er ikke sikkert, at du som medarbejder vil bryde dig om at høre det, men din virksomheds og din leders absolutte førsteprioritet er konkurrencedygtighed. Selvfølgelig vil han eller hun gerne have, at du er tilfreds, men kun hvis det hjælper virksomheden med at vinde. Det er klart, at langt de færreste ledere er interesseret i, at folk slæber deres familiemæssige eller sociale problemer med hen på kontoret, hvor de kan sive ind i atmosfæren og hæmme produktiviteten. Ledere er først og fremmest interesserede i at vinde – det er det, de bliver betalt for. Og derfor vil de helst have hele din hjerne, din krop, din energi og dit engagement. De har en stor kamp, der skal vindes, og det er vigtigt at spillerne møder op og bliver på banen – især hvis det andet hold, som det i stigende grad vil være tilfældet i fremtiden, trækker på spillere fra lande som Indien og Kina, hvor den rette balance mellem privatliv og arbejde ikke ligefrem er en kulturel prioritet. Dine ledere og din virksomhed er formentligt fuldstændig klar over, at de fleste konkurrenter på den globale mar-


klumme  ·  rasmus ankersn

kedsplads ikke opfordrer deres ansatte til at være mindre produktive, så de også kan få et tilfredsstillende familieliv. Grundlæggende kan man sikkert få alle de fleksordninger, man har brug for, men kun hvis man er dygtig nok. Du arbejder hjemme om fredagen, hvis du har bevist, at du kan skabe stjerneresultater fra mandag til torsdag. Diskussionen om balance mellem arbejde og privatliv handler nemlig ikke kun om værdier. Den handler også om resultater. Flekstid er ikke en menneskeret. Som en chef, der ønskede at være anonym, forklarede under tilblivelsen af denne klumme: ”Ikke overraskende hører klynkerne typisk til blandt dem, der leverer en arbejdsindsats under middel. Man hører næsten aldrig folk fra de øverste 20% klage over, at de har svært ved at få arbejde og privatliv til at hænge sammen.” Balance er ikke lidt af det hele Vi skal hele tiden huske på én ting. Blot det faktum, at vi diskuterer balancen mellem arbejde og privatliv er et luksusproblem forbeholdt dem, der har muligheden for at vælge mellem tid og penge. Ingen skal være i tvivl om, at den etniske købmand, der netop har åbnet sin første butik på Nørrebro, hverken bekymrer sig om, hvorvidt han har tid til at nå en tur i fitnesscentret eller lukke biksen kl. 16 hver dag, fordi han skal hente børn i dagsinstitution. Eller at meget få af de 500.000 nyuddannede kinesere, der hvert år afslutter ingeniørstudiet, synes det er problematisk at knokle til langt ud på aftenen.
 I sammenligning med mennesker, der konkurrerer under de omstændigheder, kan vores evige diskussion om balance sagtens komme til at lyde som decideret klynk og selvmedlidenhed. Jeg tror på, at vi skal væk fra den opfattelse, at balance handler om, at der skal være lidt af det hele, og at tiden helst skal fordeles lige ud på alle livsområder. Balance er ikke nødvendigvis at kunne gå i biografen hver onsdag, dyrke yoga tre gange om ugen og lave aftensmad til familien i weekenden. Balance er for mig at se en følelsesmæssig tilstand, som kommer af at være afklaret med de valg – og i høj grad de fravalg – du træffer. I det lys er de mest balancerede mennesker ikke dem, som gør lidt af det hele, men de$ som hviler i de valg, de har truffet. Som LEGO’s koncerndirektør, Jørgen Vig Knudstorp, forklarede i min bog ”Leder DNA”: » Jeg har i gennemsnit 2-3 rejsedage om ugen, og derfor ser jeg hverken min familie eller mine venner så meget, som jeg gerne ville. Men jeg tror, at det er meget vigtigt at forstå, at balance ikke betyder, at der skal være lige meget til hver side. For mig skal der ikke være lige så meget familietid, som der skal være LEGO-tid. Der skal være meget mere LEGO-tid. Men jeg er i balance med det alligevel, for jeg har det godt med min kone og mine børn. I virkeligheden lever jeg en ekstremt ensidig tilværelse, fordi jeg stort set kun bruger tid med min egen familie og min LEGO familie. Der er meget lidt tid ved siden af. Og det har jeg det fint med. Den eneste pris jeg er lidt bekymret for i den sammenhæng, er, at jeg bliver lidt for ensporet.«  63


+ PRÆMIEBORD: 1 MILLION Med forbehold for ændringer

Tilmeld dig nu på www.business-class.dk

NÅR DET FOR ALVOR SKAL VÆRE SJOVT AT SPILLE GOLF... Reserver fredag den 21. september 2012 allerede nu · Der bliver fantastisk vejr og fabelagtig stemning EUROPAS STØRSTE PRÆMIEBORD

TILMELD DIG NU

APPETIZE OPEN afholdes for 6. gang. Tilsammen har vi haft præmier for mere end (10) millioner kroner – heriblandt sommerhuse, biler, diamanter, ure, kontanter, luksusgrill, gavekort til de bedste forretninger etc.

Vi har reserveret den 21. september 2012 hos Aalborg Golf Klub. Du kan deltage på flere måder. BETALING: Firmahold, sponsor eller personlig deltagelse ELLER: Deltag i konkurrencen på www.business-class.dk


viden

SaaS og PaaS

- virksomhedernes nye software-løsninger! SaaS (Software-as-a-Service) og PaaS (Platform-as-a-Service) er to relativt nye begreber indenfor IT-branchen, som dækker over det, at have hostet sin inhouse software og arbejdsplatforme i "Skyen", også kaldet Cloud-computing. SaaS og PaaS er for alvor ved at vinde indpas i de danske virksomheder. Baggrunden for valget af løsningerne, ligger især i den effektivisering, man som organisation vil opleve, i forbindelse med implementeringen af disse løsninger, særligt af to grunde. 1) Man behøver ikke længere have in-house servere til at håndtere sin software og platforme på, og på den måde kan man spare nogle kroner på servicering, samt på drift- og vedligeholdelseskontoen. 2) Man giver medarbejderne nogle helt andre fleksibilitetsmuligheder, i det at de kan tilgå virksomhedens systemer fra hele verden, og på mange forskellige platforme. I dag sidder mange medarbejderne ikke længere på kontoret fra 8-16 foran deres PC. De er ude i "marken". Derfor er det især en kæmpe fordel, for denne gruppe af medarbejdere, at de kan holde deres data opdateret, via deres smartphone, tablet-pc og andre forskellige devices der bliver brugt i dagens virksomheder. Ovenstående 2 punkter har været medvirkende til, at rigtigt mange virksomheder i dag har deres ERP, CRM og mange andre interne løsninger liggende i skyen. Jo større betydning det får for medarbejderne at have fleksibilitet, desto flere ting lægger man ud i skyen, så man har størst mulighed for at tilgå sine data, hvor end man befinder sig, og uanset tidspunkt. PaaS-løsninger som private allerede i dag gør brug af Spotify, som for nyligt er kommet til Danmark, er et godt eksempel på, hvordan man kan bruge en platform som er hostet i skyen. Spotify er en tjeneste som er gratis at bruge, og gør det muligt at høre musik direkte via internettet, fra sin PC. Man skal dermed ikke downloade indholdet, men blot streame det. På samme måde findes der andre tjenester, som fx Netflix - der dog ikke er kommet til Danmark endnu - som på samme måde som Spotify, har hostet dataen i skyen. Med Netflix kan man streame TV-serier og film via internettet. Det kræver selvsagt en hurtig internetforbindelse, når man henter det indhold man gør brug af, på nettet. I en meget nær fremtid, vil vi ligeledes se tjenester som Netflix komme til Danmark. Til den tid betyder det, at man, i stedet for at se det som der bliver vist på TV-kanalerne, pludseligt selv får mulighed for at se det, man gerne vil - når man vil. Allerede nu, har tjenester som TV2's Sputnik, Viaplay samt NUTV vundet indpas hos mange danskere, som vil se TV On-Demand - og altså ikke blot vil nøjes med, at kanaludbyderne skal bestemme, hvad vi skal se når vi tænder for vores TV.

Med venlig hilsen

Bent fog greve, fiber2you Bent Fog Greve er adm. direktør for Fiber2You. Bent er uddannet stærkstrømsingeniør fra Ingeniørskolen i Århus og har været med til at introducere fibernettet i Danmark, som ansat ved de førende selskaber der udrullede dette. For 3 år siden startede Bent Fog Greve Fiber2You.com sammen med Jeppe Curth.

65


Business Class  sommer 2012

Innovation

– kreativitet og leg i voksenhøjde

At være innovativ er et must for ledelsen i udvikling af virksomheden, ikke kun i forhold til at skabe en øget omsætning og få en øget markedsandel, men også for at skabe et spændende arbejdsmiljø, hvor det kreative er i højsæde og hilses velkommen. At arbejde innovativt kræver et arbejdsmiljø, hvor der er plads til kreativitet, leg og mod til at turde tænke anderledes og komme med nye ideer. I en periode med tilpasning og nedskæring er mange af de kreative processer blandt medarbejdere blevet afløst af usikkerhed, om at vælge de sikre strategier, hvor det at gøre sig umage med at gøre ’det rigtige’ ofte er, hvad ledelsen mener er det rigtige. Der er således stor forskel på at arbejde i en periode, hvor der er tilpasning og overlevelse på dagsorden, og på at arbejde med innovative processer, som kræver en helt anden atmosfære. Når der induceres usikkerhed hos medarbejderne for egen og virksomhedens fremtid skabes nogle helt andre processer, end når der er rum for kreativitet og leg – og i særdeleshed mod til at gå helt andre og ikke sikre veje. At vende processen fra en periode med tilpasning til at åbne for medarbejdernes innovative kræfter kræver en særlig indsats fra ledelsen. Det er ikke nok at sige, at tiden nu er en anden; nej, der skal en mere aktiv og modig indsats fra ledelsens side til, for at medarbejderne følger efter. I arbejdet med at udvikle de innovative processer, er det værdifuldt, at inddrage helt andre tilgange til forståelse af kreativiteten og legens betydning. Det centrale er, at hver enkelt medarbejder og leder oplever sig værdifuld og oplever, at de skæve ideer er velkomne og ikke mindst, at der er øje for den måde, hvorpå vi kommunikerer med hinanden om at skabe ideer og innovative processer. Det er helt centralt for den innovative og kreative proces, at kommunikationen er anerkendende, nysgerrig og understøtter udvikling og ikke, at tonen bliver ’det har vi prøvet’ eller ’hvad skal det nu til for?’. Det skal jo netop til, for at vi fremadrettet sikrer vores virksomheder plads og vækst her i Nordjylland.

Med venlig hilsen

susanne broeng, broeng consult Susanne Broeng, Proceskonsulent og ejerleder, Broeng Consult, se www.broeng.dk og Partner i ASNET, netværk for professionelle bestyrelsesmedlemmer, se www.asnet.dk susanne@broeng.dk. Tlf. 5120 4185

66


Døgnpleje! -komplet anti-age program

CRÈME MÉTAMORPHIQUE Anti-Age Vitamin A Creme Natcreme

CRÈME PARADOXE Anti-Age Chilean Procyanidin Creme Dagcreme

Videnskabeligt dokumenteret foryngelseskur. - virker i hele hudens tykkelse. Reducerer tydeligt rynker og selv kraftige solskader.

Procyanidin & Resveratrol-bioteknologi. Genstarter din hud hver morgen. Genopbygger hudens integritet. Trodser aldring og solskader. Bevarer huden naturligt robust.

50 ml. krukke kr. 380,-

50 ml. krukke kr. 439,-

Dansk Hudpleje I Verdensklasse

www.beaute-pacifique.com


new deSignS by Scan og se mere om kollektionen

Ottawa kollektionen: Udtræksbord fra 9.995,- Spisestol fra 2.595,- Skænk fra 10.999,- Rumdeler 9.190,-

Forårskollektion af Designer Karim Rashid

Forny dit hjem! book vores indretningsservice

Karim Rashid – en af vores generations mest talentfulde og anerkendte designere – har skabt en spisestuekollektion og tilhørende accessories i samarbejde med BoConcept. Med Ottawa kollektionen kombinerer Karim og BoConcept sensuel minimalisme og funktionelt design, hvilket skaber et unikt og moderne look, som passer perfekt til den urbane og internationale livsstil. Har du brug for nye møbler og hjælp til indretning af dit hjem? Book en af vores professionelle indretningskonsulenter, som kan rådgive dig om alt fra køb af et enkelt møbel, der skal matche den eksisterende indretning, til møblering af et helt rum. Se mere på www.boconcept.dk eller kig ind i vores butik.

BoConcept Aalborg · Hobrovej 440 · Tel. 9810 1588 · Åbningstider: Mandag til fredag 10-18 · Lørdag 10-15 · 1. søndag i måneden 10-15.

Business Class nr. 4 (2012)  

Poul Jeppesen, Fuck finanskrisen, Mads Peter Veiby, Søren Grønborg, Jens Nygaard, Rasmus Ankersen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you