Page 1

KULTUR- & LIVSSTILSMAGASIN

| GRATIS

MINBYAALBORG.DK

|

APRIL & MAJ

|

NO. 02

|

2 012

MØD EJEREN AF DE KONGEBLÅ

LISE/HJØRDIS

+ PETER BONNÉN | BITTERFISSEN | ANNI G. WALTHER | DORTE LAUSTEN & DOK#1 | SKIK FØLGE | MAGNUS KJØLLER VODSKOV BOLIGHUS | ALTER MEIERHOF | DET NORDISKE KØKKEN | MENNESKET | BLOG | KLUMMEN


napapijri.com

Bispensgade 15, Aalborg


NYT KONCEPT MED VINTAGE VARER. SKO, TASKER, ACCESSORIES ETC. I HØJ KLASSE. BRANDS SOM GUCCI, CHANEL OG LOUIS VUITTON. SECOND HAND VARER I LÆKKER KVALITET


VI ER BLEVET TAGET RIGTIG GODT IMOD SIDEN VI ÅBNEDE TIRSDAG D. 13/3 DET VIL VI GERNE FEJRE MED

OFFICIEL GRAND OPENING FREDAG D. 13/4 FRA KL. 15-18 VI BYDER PÅ LIDT LÆKKERT TIL GANEN

BRANDSTRUPSGADE 2 • 9000 AAlborg • Telefon 40 50 35 55


W E THE PEOPL E

Musician

My father is a traveling musician, the only time we met was when I was a baby. He left this guitar for me, since then it goes everywhere I go. For the full story go to NĂ˜RREGADE 4, AALBORG


appetize ANSVARLIG UDGIVER: anders bruun

Det ny nordiske køkken 114

ADM. DIR.: Niels Balling REDAKTØR: Kim Konnerup REDAKTionschef: HANNE HAGN-MEINCKE

FOTOGRAFER: Greta Tuckute, erling jørgensen, SØREN SKJØDT, Niels krogh, søren larsen & Frederikke Brostrup KORREKTUR: MEDIAX ART DIRECTION & LAYOUT: BETINE HVIDBERG BRIX, SØREN SKJØDT, mia sakæussen & catrine knøsgaard web DIRECTION: Anders Mark Vognsen SALG: Jan Hjorth, Kristina Holmgren, MAIKEN ROHBRANDT VECHT, SISSE TVARNØ & martin gorritzen ADMINISTRATION & TEKNIK: HANNE HAGN-MEINCKE, MIKKEL AHRENKIEL, høgni berg, anders roar nielsen, pernille bruun, HENRIK KOCH & jacob deleuran Oplag:
 + 15.000 magasiner

indhold

SKRIBENTER: Kim Konnerup, louise ege andersen, Irma Mujacic, dadi hallórsson, Sussi munk, Anders damm, Lene Høg & PIA MØLLER SØE

16

Som Hjørdis i TV-serien Rita er hun hovedpersonens modsætning. Men Lise Baastrup opdagede også kontrasterne i sig selv, da hun for få år siden var elev på Statens Teaterskole. I dag bruger hun alle tangenter på Aalborg Teater.

30

med sin skarpe pen at give alle os almindelige dødelige en ide om, hvad der rører sig indenfor modeuniverset, og det bliver i øvrigt gjort på den mest smil-til-verden-så-smiler-den-til-digagtige måde.

46

ANNONCESALG: 70 20 77 77 Salg@mediax.dk

APPETIZE tager forbehold for trykfejl, ændringer af tidspunkter og aflysning af begivenheder, der er beskrevet i bladet. APPETIZE tager ligeledes forbehold for fejl og rettigheder til tekster fra eksterne skribenter og tekster indsendt uopfordret til redaktionen. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. Betegnelsen APPETIZE Image refererer til eksterne billeder fra presse, frivillige bidragsydere med mere. Der tages forbehold for ophavsret, som ikke måtte være oplyst.

MediaX ApS Kong Hans Gade 17  |  9000 Aalborg  |  Tlf: 70 20 77 77  |  CVR: 3445 4930  |  www.appetize.dk

Skik følge eller land fly Tvekamp om danskheden. Om ædle kvinder, skønne møer, mænd og raske svende. Et stævne mellem en somalier og en portugiser over en brunch på Ib René Cairo, Reberbansgade, Aalborg.

58

Uden dikkedarer Det er i år ti år siden, at Per Færch Thomsen overtog Vodskov Bolighus. Vi har mødt manden, der er ligesom en Kjærholm sofa: Enkel, uprætentiøs og uden dikkedarer.

NÆSTE NUMMER UDKOMMER:
 11. maj 2012 REDAKTION: 
 RED@MediaX.DK ABONNEMENT:
 WWW.APPETIZE.DK
 ÅRSABONNEMENT: 300 KR.   FORSIDE: 

 Lise Baastrup FOTO: Greta Tuckute

En sky af god karma Mød Peter Bonnén, APPETIZEs modeguru, som har sat sig for,

DISTRIBUTION: 
 OMDELES VIA DE BEDSTE OG MEST INTERESSANTE FORRETNINGER I AALBORG KOMMUNE PÅ MERE END 525 DISTRIBUTIONSPUNKTER. ØNSKER DU AT BLIVE DISTRIBUTIØR, SÅ SKRIV TIL DIS@MEDIAX.DK REKLAMATION: 
 SE WWW.APPETIZE.DK APPETIZE AALBORG:
 N0.2/2012, 11. ÅRGANG, 48. UDGAVE, AALBORG, 83. UDGAVE, DANMARK ISSN-NUMMER 1901-1938

LISE OG KONTRASTERNE

69

BITTERFISSENS SIDSTE INTERVIEW I ni måneder har hun drevet gæk og leget kispus med småborgerlighedens frontkæmpere. Få dage inden afsløringen af Bitterfissens sande identitet lavede APPETIZE et længere interview med hende. Det skulle vise sig at blive hendes sidste under dækket af Bitterfissen Bethany

Peter Bonnén  30


Bolig  66

78

Magnus og millionerne Magnus Kjøller har på få år skabt en net-succes med 7,5 millioner brugere i 10 lande. Den slags kan man tjene millioner på. Mange millioner.

16 Lise Baastrup

86

Den gode købmand Med Anni G. Walther ved roret har kulturhuset Utzon Center fået fantastiske besøgstal og fuldt bookede lokaler frem til 2014. Mød kvinden, der forlod sin post i Aalborg Kommune i en alder af 70 år – ikke for at blive pensioneret, men for at starte på et helt nyt job.

94

 roldmandens lærling T udstiller på Utzon Center Dorte Lausten er elev af en helt unik læremester, guldsmeden Bent Exner. Hun viderefører arven i sine skulpturelle smykker, der vil meget mere end bare at behage. I april kan smykkerne opleves på Utzon Center, fordi Dorte Lausten sidste år vandt prisen for Bedste Håndværk på DOK#1 – Aalborgs marked for design og kunsthåndværk.

100 Det ekstreme menneskes velsignede velvære

86 Anni G. Walther

faste sider

Vi mennesker behandler og plejer os selv som aldrig før. Wellness- og fitnesscentre skyder op på snart sagt alle gadehjørner. Virksomheder tilbyder frugtordninger til deres medarbejdere og firmafysioterapeuter vandrer med deres transportable brikse arbejdspladserne imellem. Samtidig melder vi os på stresskurser

78  Magnus Kjøller

10 Leder

13 Appetizers, Kultur

28 Appetizers, Skøn

52

66 Appetizers, Bolig

med iPhone i den ene hånd og energidrik i den anden.

108 Forkælelsens kunst Fem-stjernet wellness og to-stjernet Michelin-restaurant kun tre

118 Mode med Peter Bonnén

timers kørsel fra Aalborg. Fjernt fra den jævne, grå hverdag - et

126

Clamour4 Glamour, en blog i udvalg

paradis af nydelse, oplevelse og velvære. En oase af forkælelse

130

Klummen

lige på den anden side af den dansk-tyske grænse.

114

Appetize anbefaler

Det ny nordiske køkken Danmark og især København stormer frem på den internationale gastronomiske scene, senest understreget ved NOMAs genvalg som verdens bedste restaurant og Rasmus Kofoeds kåring som verdens bedste kok. En stor del af æren kan tilskrives Det Ny Nordiske Køkken – et køkken du også kan opleve her i Nordjylland


LEDER

HOLD DA OP MED AT VÆRE SÅ SUR Vi ved det alle – det er nemmest at være sur og negativ.
Aviserne er det konstant. Negative nyheder sælger mest.
Helst med død, skadefryd eller slagsmål mellem flere.
Politikere, ægtefolk, direk­t ør og bestyrelsesformand etc. Men det smitter. Mange bliver syge af det. 
Det er som et råddet æg, vi giver det videre pr. automatik, helt uden at tænke over det.
Det koster kassen for samfundet.
Vi taler om mange, milliarder til sygehuse, sygedagpenge og syge ditto…

 Ja, det er en hård tid vi lever i.
 Bankerne er sure, og vil ikke låne os penge.
Lønnen falder, rabatten stiger.
 Virksomheder kan derfor ikke betale til tiden og lider døden.
 Vi forlanger alle sammen rabat – ikke med et smil – men som et krav – førend vi vil købe i butikken. Samtidig fjerner vi den enkelte forretnings evne til at overleve.
 Det er ikke godt – så bliver det bare trist og leverpostej det hele.
 Og så bliver det sgu for alvor surt – og aviserne kan skrive endnu flere negative historier.

 På APPETIZE er vores indstilling, at vi skal sprede glæde.
 Vi knokler også hårdt, men vi smiler og har det sjovt med hinanden.
 Også når det kræver blod, sved og tårer.Kan vi starte en ny trend, der fjerner roden til onde, eller som bare får os til at smile noget mere?
 Hvad kan vi gøre for at det sker – har du nogle gode råd, idéer eller personer, du mener er gode eksempler på smil?
Send os dit budskab på red@mediax.dk – og vi vil straks forsøge at omsætte det til handling. Dit indlæg vil blive værdsat.


TEAM APPETIZE

Vi forlanger alle sammen rabat – ikke med et smil – men som et krav – førend vi vil købe i butikken 10

minbyaalborg.dk


J654 / 1 Vejl. 4.20 0,-


ANNE LINNET TEATERKONCERT

JEG ER JO LIGE HER Kom og bliv forført af alle de store hits, 8 solister, 6 musikere og 30 korsangere. Anne Linnets musik forfører os på tværs af generationer. Hun har som ingen andre genopfundet sig selv i nye, overraskende universer. Vi iscenesætter hendes store sange og forfører dig på måder, du aldrig havde drømt om. Spiller 02.05.>15.06.2012 på Store Scene Køb billetter på aalborgteater.dk >>>

JERNBANEGADE 11 9000 AALBORG BILLETSALG 9631 6020 AALBORGTEATER.DK facebook.com/aalborgteater


kultur | appetizers

ørkenens sønner

varm

luft i

canal grande Så er den humoristiske loge igen klar til at skabe ubehagelig, behagelig god stemning, i hele kroppen. Det er langt under bæltestedet og det er de for øvrigt også. Showet udspiller sig på den italienske sengekant og er fyldt med sjofle antydninger og masser af grin. Læs mere om billetter m.m. på www.akkc.dk.

tekst louise ege andersen | foto presse | layout Betine hvidberg Brix

I wan't what they

got!

Efter snart tre år vender D.A.D. tilbage til Nordjylland, og giver et brag af en koncert, som er en del af deres turné inden det nye album, ”D.A.D.”, og det 11. i rækken. Albummet udkommer til november, hvor den står på rock ´n´ roll, som vi allerede har fået en smagsprøve af på singlen ”I Want What She´s Got”. Læs mere om billetter m.m. på www.akkc.dk.

foredrag:

Hvorfor gør

børn som de gør?

Huset i Hasserisgade åbner dørene for et foredrag om børn, hjerner og udvikling. Charlotte Voetmann, som er privat praktiserende sundhedsplejerske og neuropædago-

Krysters Kartel – Så hakker spætten

gisk konsulent holder foredraget.

Den populære satiregruppe fra DR2 stiller op med showet ”Så hak-

Så kom og få svare på bl.a., hvorfor vi er forskellige, hvordan det kan være, at børn

ker spætten”, hvor mere en 50 forskellige figurer laver ballade på de

gør som de gør og hvordan vi kan opdrage børn ens, når de er forskellige. Foredraget

skrå brædder. Så kom af sted og oplev den bedste fald-om-af-grin-

indeholder ligeledes sjove øvelser.

gruppe, LIVE!

Læs mere om billetter m.m. på www.huset.dk.

Læs mere om billetter m.m. på www.akkc.dk.

Find os på

MinByAalborg.dk & Facebook.com/MinByAalborg

13


kultur | appetizers

PATO + IRONACLASS (MC DÄLEK) + DANNI TOMA & DJ NOODLE

9000 ORD lyrikken fylder Aalborg igen Lyrikfestivalen 9000 ORD pryder Aalborgs gader mellem den 19. og 21. april, for anden gang, hvor der er lagt op til alt indenfor lyriske fortællinger. Der vil være poetry slam, impro-teater, caféoplæsninger og sågar lyrikstafet! Et lille udvalgt af hovednavnene er Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup, Frodegruppen 40 og mange, mange flere der får lov at ytre deres retoriske talenter rundt omkring i Aalborg. Hvis du stadig ikke har fået nok, så er der flere steder i byen, hvor de sponsorerer 5 kr. til hjemløse for hver solgt billet. Læs mere om billetter m.m. på www.9000Ord.dk.

Pato Siebenhaars soloplade ”Ca. lige her” udkom 27.feb. og der hører selvfølgelig en Danmarks-turné til. Singlen ”Gå for det” har allerede hittet, bl.a. som P3s uundgåelige. Pato siger, med

Michael Schøt

sine egene ord: ”Jeg siger noget fordi jeg mener noget!” og med

Schøt happens Den lalleglade komiker, Michael Schøt er klar med et fantastisk show. Han sætter fokus på det ultimative tabu i vores samfund i dag: Ligestilling! Derudover forholder han sig skeptisk til det faktum, at Danmark skal forestille at være det mest lykkelige folkefærd i verden. - Hvordan kan det passe, at vi er så sure på alle

denne kække attitude og snart 13 år på bagen indenfor musikbranchen, giver Pato den gas på Studenterhuset. Læs mere om billetter m.m. på www.studenterhuset.dk.

Rasmus Nøhr

og bange for alt? Det er Michael Schøts første one man show, som bare skal ses, hvis du kan lide, at andre end dig selv stiller sig skeptisk overfor Danmark.

Rasmus Nøhr, som er aktuel med sit seneste udsendte album giver koncert på Skråen, hvor du kan lytte til hans lækre stemme og blide toner. Du får mulighed for at synge med på "Sommer i Europa", "Det Glade Pizza-bud" og mange andre af Rasmus Nøhrs Grea-

young belivers

test Hits. Læs mere om billetter m.m. på www. skraaen.dk.

CHOIR OF

Albummet ‘Rhine Gold’ udgives i USA og England 20. marts, hvor der så venter en turné gennem USA, men inden da får vi glæde af det danske succesband på Studenterhuset. Anmelderne er enige, ligeså vel de danske, som de amerikanske: Det er et svimlende mesterværk. Så glæd dig til en koncert med masser af brænde under blusset! Læs mere om billetter m.m. på www.studenterhuset.dk.

14

minbyaalborg.dk

Find os på

MinByAalborg.dk & Facebook.com/MinByAalborg


aalborg symfoniorkester dirigent: christian baltzer

k c o R

AT THE

y n o h p m Sy

torsdag d. 19. april kl. 19.30 i aalborghallen kr. 190 / 145 - billetnet.dk // akkc.dk

mARk LInn, XEnIA LAch-nIELSEn

ESkILD Dohn, chRISToFFER BRoDERSEn


Lise og KONTRASTERNE

portræt I Lise Baastrup

tekst Kim Konnerup  |  foto greta tuckute  |  layout Søren Skjødt

16

minbyaalborg.dk


portræt I Lise Baastrup

APPETIZE 02 | 2012

17


40

oyster perpetual submariner date in yellow rolesor MM


portræt I Lise Baastrup

Som Hjørdis i TV-serien Rita er hun hovedpersonens modsætning. Men Lise Baastrup opdagede også kontrasterne i sig selv, da hun for få år siden var elev på Statens Teaterskole. I dag bruger hun alle tangenter på Aalborg Teater, hvor hendes store talent spænder fra det tunge, smertefulde drama i Begravelsen til det overstadigt, legende som Hr. Tudse i Jul i Pileskoven. Appetize besøgte en af landets fremadstormende unge skuespillere på Aalborg Teater.

Vi kender Lise Baastrup som den kiksede, kærlige folkeskolelærer

Hjørdis i små glimt

Hjørdis i TV2s nye populære hverdagskomedie ’Rita’. Nyuddannet

Her i sofaen på Aalborg Teater er det kun glimtvis, at Hjørdis skin-

og frisk fra seminariet, med sirlige fletninger og en brændende inte-

ner igennem hos Lise. De stramme fletninger er afløst af en bøl-

resse for nordisk mytologi. Hjørdis’ sociale færdighed kan vel bedst

gende løvemanke, øjnene er levende og kropssproget udstråler en

beskrives som mere eller mindre akavet og frygtsom, men alligevel

helt anden selvsikkerhed, end den lidt kluntede Hjørdis. Og alligevel

er hun glad og positiv.

ser man hende umærkeligt glide ind i rollen, når hun forklarer hvem

- Udefra vil mange nok synes, at Hjørdis er en naiv grønskolling.

Hjørdis er.

Men når man nu skal forsvare alle de roller man spiller – ligegyldig

- Og så er hun slet ikke så dum som folk tror. Selvfølgelig er hun

hvor gode, dårlige eller onde de måtte være – så vil jeg sige, at Hjør-

klog på de faglige ting, hun er blevet lærer, og hun er en rigtig dygtig

dis ikke er naiv, hun er idealist. De to er meget sidestillet, vil mange

lærer. Men der er mange ting, hun er umiddelbar begavet i, også

nok mene, siger Lise Baastrup tænksomt.

rent adfærdsmæssigt, som hun bare ikke selv ved. Nok fordi hun

APPETIZE 02 | 2012

»

19


portræt I Lise Baastrup

ikke går og tænker over tilværelsen. Hun er meget umiddelbar, og

- Hjørdis er Ritas modpol. De er yin og yang. Og jeg ved heller ikke

de ting hun ikke kender til, dem suger hun bare til sig.

hvor meget karikatur, hun er. Jeg tror mange kender en type, der er

Det er kun små nuancer i stemmeføringen og en næsten umær-

lidt som Hjørdis. Jeg har ikke selv mødt en decideret ’Hjørdis’, men

kelig ændring i ansigtsudtryk. Men pludselig er det Hjørdis, der taler

jeg kender da en masse mennesker der er, hvad jeg vil kalde ’spøjse’

gennem Lise. Det er meget interessant … og pudsigt … at opleve.

men søde. Originaler på den helt gode måde.

Selve karakteren har hun

Lise ser sig selv mere som Rita

selv været med til at udvikle. - Jeg var til en casting, hvor jeg bare fik lov til at komme med et bud, og jeg

end som Hjørdis. Mere hård,

Lise lader kæben falde og spærrer de kongeblå helt op. Det måbende og konstant forbavsede udtryk er præcist det, seerne kender og elsker hende for

havde en masse forskellige

finder alligevel dele af Hjørdis inde i sig selv. - Jeg er da også lidt spøjs engang i mellem. Men det er nær-

bud. Og så det bud, hvor jeg

mere – og ikke for at sige noget

var allermest ’blank side’ og åben – hvor jeg sad med de store blå

negativt om Hjørdis – at jeg finder nogle barnlige træk frem i mig

øjne og så uforstående ud over det hele – det var det, der fængede

selv, når jeg skal lave Hjørdis.

mest. Lise lader kæben falde og spærrer de kongeblå helt op. Det måbende og konstant forbavsede udtryk er præcist det, seerne kender og elsker hende for.

Og så vil hun faktisk gerne være mere som Hjørdis, når det handler om indstillingen til verden og andre mennesker. - Filosofien om at være idealistisk, den vil jeg rigtig gerne lægge mig op ad. Men jeg kan ikke helt udfylde den, for der bliver man

- Så kom jeg til anden casting med Mille, der spiller Rita. Og hun

også lidt realist engang i mellem. Men der hvor jeg er ligesom Hjør-

spillede sin Rita på den måde. Meget hård og direkte, kontant og

dis, er at man håber det bedste i alle mennesker … og for hele

kold. Det gjorde at jeg automatisk kom til at spille Hjørdis meget

verden.

mere glad og livlig. Mere gang i kroppen og endnu større dumme,

Igen sker forvandlingen fra Lise til Hjørdis lige for mine øjne, mens

åbne øjne. Så det er ligesom lavet på den måde, at vi fandt hinan-

hun med store, åbne øjne stirrer drømmende ud i universet. Kun et

den, hvordan vi skulle være i forhold til hinanden. At Hjørdis så blev

øjeblik, så falder illusionen fra hinanden og Lise vender tilbage til

så karikeret, det er noget instruktøren Lars Kaalund har bedt om.

virkeligheden.

At der godt må være en karikatur i det her ellers rimeligt realistiske

20

kontant og ligefrem. Men hun

- Det er så stort et håb, at man godt selv kan se det ikke kan lade

univers.

sig gøre, siger den nøgterne og jordbundne Lise.

Rita og Hjørdis er Yin og Yang

og tekst ramte hende lige på stedet.

Hun var på forhånd klar over, at Rita havde potentiale. Både emne

Lise og Mille spiller deres to roller som kontraster, der på besynder-

- Da jeg læste manuskriptet, syntes jeg det var sindsygt godt. Jeg

lig vis finder sammen og komplementerer hinanden. Skeptikeren og

tænkte, det må da få en eller anden form for succes. Jeg har aldrig

idealisten. Den hårde og den bløde. Udadvendt og indadvendt.

hørt om en serie, der handler om en folkeskole, så det blev jeg vildt

minbyaalborg.dk

»


portræt I Lise Baastrup

APPETIZE 02 | 2012

21


portræt I Lise Baastrup

Jeg gik meget og overvejede, om det var fordi jeg bare havde påtaget mig ’klassens klovn’, fordi der var for meget drama inden i mig. Så jeg arbejdede meget med at afbalancere de to sider af mig. Så jeg kan spille på alle tangenter, uden at den ene skjuler for den anden

glad for. Jeg kan godt lide, den handler om de ting. Sukkerpolitik,

Man er ikke gemt væk i Aalborg

ADHD-børn, stoffer. Der er så sideløbende historier om alt muligt

For en skuespiller er Aalborg langt fra at være et ’provinshul’, hvor

andet, men det er en serie om dagligdagen.

man bliver glemt af branchen og ikke kan gøre sig bemærket. Noget

Aalborg Teater er Danmarks bedste arbejdsplads

- Som skuespiller er man ikke ’gemt væk’ i Aalborg fra københav-

Lise Baastrups karriere er endda først lige ved at tage fart. Hun

nerne og københavneriet. De er så obs på Aalborg Teater. Hvis an-

er uddannet på Statens Teaterskole i Aarhus i 2010, hvor hun var i

meldere og chefer ikke kommer rendende hver dag, så er det kun

praktik på Aalborg Teater i 2008 med Lars Lilholt teaterkoncerten.

på grund af afstanden. Branchen er god til at komme herop, for de

Efter uddannelsen boede og arbejdede hun i København et år, hvor

ved godt det er spændende, det der bliver lavet på Aalborg Teater,

hun blandt andet lavede Rita. Siden august har hun været på Aal-

og de vil gerne komme og se det.

borg Teater.

Ifølge Lise er det især variationen i forestillinger, der gør Aalborg

- Jeg havnede her, fordi Morten Kirkskov havde set vores afgangsforestilling på fjerde år i 2010. Han ringede og spurgte, om jeg ikke ville overveje at komme herop i to år, når han startede som teaterchef. Og det ville jeg i hvert fald gerne. Begrundelsen er der ikke megen tvivl om, for den falder prompte så snart spørgsmålet er udtalt. - Fordi jeg synes, det er et fuldstændig fantastisk sted. Det er simpelthen Danmarks bedste arbejdsplads. Folk er så åbne og så søde. Der er ikke noget, der er et problem, kun ting der kan løses.

22

der er vigtigt for en skuespillers fortsatte karriere.

interessant, både for etablerede branchefolk, men især også for en nyuddannet skuespiller som hende selv. - Det er ikke et teater der har sat sig på en bestemt ting, som for eksempel teaterkoncerter elle de store, gamle klassikere. Det er virkelig sådan en god pærevælling af alt muligt. Ny dramatik, gammel dramatik … og de eksperimenterende ting, der bliver lavet på Transformator. At Aalborg Teater har Transformator er et kæmpeplus. Der han man en helt ny generation af teatergængere.

Og som skuespiller får man bare mange gode udfordringer. At lave

At spille ’Paprika Steens rolle’

fire forestilling, der er så forskellige på én sæson, det er også rigtig

Et scoop af de helt store for teatret denne sæson, var danmarks-

god skuespilstræning.

premieren på fortsættelsen af Thomas Vinterbergs verdensbe-

minbyaalborg.dk

»


r le a k o sl b a k ls se e k ik n u st e m s Aalborg HELAFTENSARRANGEMENT FEST TIL FAST PRIS • Velkomstdrink • 3 retters Italiensk festmenu • Italienske vine ad libitum under middagen • Kaffe ”Giovannis blanding” med toskanske mandelkager • Duge, servietter, blomst, bordkort, invitationer Pris pr. pers. alt. inkl. fra kr. 495,Dertil kan arrangeres avec, bar & natmad Kontakt os for et uforpligtende møde og fremvisning af lokaler.

SanGiovanni Sale Banchetti Vingårdsgade 25 - 9000 Aalborg - 98 11 37 55 - sangiovanni@sangiovanni.dk - www.sangiovanni.dk


portræt I Lise Baastrup

rømte dogmefilm ’Festen’. I det helt nyskrevne stykke ’Begravelsen’

bandet sagde, at jeg bare kunne lade som om, jeg var en anden. Så

følger vi familien med de store problemer i dagene efter faderens

blev det hele meget lettere, og jeg fandt ud af, at det var jeg faktisk

død. Lise Baastrup spillede den rolle, Paprika Steen havde gjort så

rigtig god til. At lade som om jeg var en anden.

kendt i filmen.

mellemniveau-fag. Hun troede egentlig hun skulle læse psykologi.

’Thomas Bo Larsens’ rolle. Men jeg synes ikke, vi er blevet nødt til

Det brev til universitetet lå faktisk klart i marts 2006, da hun fik

at kopiere den oprindelige besætning. Fordi rollerne er blevet besat

brev fra skuespillerskolen. Men inden da havde hun snust til tea-

så godt. Men selvfølgelig var vi også nødt til at kigge på ’Festen’

trets verden i semiprofessionelle musicals i Silkeborg og Herning.

og tage lidt fra den historie. Hvordan familien har det indbyrdes,

Og det var her, det gik op for hende, at der faktisk er folk der lever

sammenholdet de har eller ikke har, forholdene i mellem dem. Man

af at spille teater.

kan ikke lave en to’er, hvis man ikke har forholdene på plads mellem

- Jeg fandt ud af, at der var nogen der levede af det her. Det var

dem alle. Men meget hurtigt gik vi væk fra den tanke, at vi spillede

først der, det rigtigt gik op for mig. At nogen havde det som et job at

nogle andres roller. Vi gjorde det til vores eget.

stå på en scene. Det havde jeg måske altid godt vidst, men tanken

Stod med ryggen til og sang

havde aldrig strejfet mig, at jeg kunne søge optagelse på skuespillerskolen.

Der var ikke noget i Lises opvækst, der pegede på, at hun skulle

Hendes første forestilling som semiprof var i stykket Butadeo, en

ende på scenen. Hun er født og opvokset i Silkeborg, og som barn

forestilling om Asger Jorn med Dejan Cukic, Sofie Stougaard, Jess

og ung prøvede hun en masse forskellige ting af. Ballet, ridning,

Ingerslev og flere andre kendte og etablerede skuespillere.

håndbold, svømning. Sang og diverse musikinstrumenter.

24

I gymnasiet tog hun drama på andet niveau, bare for at tage et

- Vi snakkede meget om, at nu skulle vi ’Paprika Steens rolle’ og

- Jeg var en del af ensemblet, vi var vel femten, der sang og

- Jeg ved det ikke, for mange siger, de har set det komme. Men

havde mindre roller. Og det var der, en masse af de kendte skue-

jeg har bare ikke selv set det. Jeg spillede i et band dengang – som

spillere, sagde jeg skulle søge ind på skolen. Hold da op, tænk-

mange jo gør når de er teenagere – men jeg kunne ikke rigtig lide

te jeg. Men så prøvede jeg det, bare for at se hvad det var for

at stå på scenen. Så jeg stod og sang med ryggen til. Indtil en fra

noget.

minbyaalborg.dk


portræt I Lise Baastrup

Første år gik hun videre til anden prøve i Odense. Så havde hun fået

- Så fandt jeg pludselig ud af, at det faktisk kom meget nemmere

blod på tanden, og blev nødt til at prøve igen året efter i Aarhus.

til mig efterhånden, i stedet for at skulle præstere en masse sjov.

- Jeg tænkte det var lige godt vildt, men jeg kom ind. Så jeg rev brevet over til psykologi på Århus Universitet.

Fandt nye sider på teaterskolen På teaterskolen fandt hun for alvor ud af, at ikke alene er der flere sider af skuespillet som håndværk. Der er også flere sider af sig

Jeg gik meget og overvejede, om det var fordi jeg bare havde påtaget mig ’klassens klovn’, fordi der var for meget drama inden i mig. Så jeg arbejdede meget med at afbalancere de to sider af mig. Så jeg kan spille på alle tangenter, uden at den ene skjuler for den anden.

selv, man bliver opmærksom på og bevidst om.

Skuespil på alle tangenter

- Det er meget forenklet, men det man har gjort for meget, skal man

Og hun har virkelig fået brug for at spille på alle tangenter i denne

gøre mindre. Og omvendt. Man skal afstå fra at køre på alt det, man

sæson. Fra barsk humor i amerikansk familiedrama, en glad Hr. Tud-

er bedst til. For så at styrke alle ens svagheder. Det er sådan jeg

se i Pileskoven, den smertefulde forestilling ’Begravelsen’ og snart

meget har set skoletiden.

Anne Linnet Teaterkoncerten.

Hun opdagede undervejs, at der skete en ændring i hende selv og hendes tilgang til skuespil.

- Jeg var rigtig glad, da Morten fortalte mig, hvad jeg skulle spille. Nu skulle jeg ud og prøve det. Jeg tror det er vigtigt som skuespiller,

- Lige pludselig vender det. Svaghederne viser sig at være ens styr-

at man får lov til at være i et ensemble med faste og trygge ram-

ke, og måske har de altid været det. Og styrkerne har man måske kun

mer. Hvor man får lov til at være med gode kolleger i et år eller to,

troet var en styrke, fordi det var alt andet end en selv. Bliver det me-

og afprøve de ting man har lært på skolen.

get psykologisk? Men det vendte i hvert fald for mig på et tidspunkt. Da Lise kom ind på teaterskolen, havde hun troet, at hun kun kun-

Teaterkoncert med et spark i røven

ne være klassens klovn. Det var jo det, hun var. Gang i gaden og ud

Anne Linnet teaterkoncerten er noget helt andet, end resten af

over det hele. Så hun blev meget udfordret på de tætte punkter, på

sæsonens forestillinger. Det er den festlige kulmination og afslut-

dramaet, der hvor det gør ondt, der hvor det smerter.

ning på sæsonen.

APPETIZE 02 | 2012

»

25


Kampagne Æg™ i Fame stof Model 3316 Førpris kr. 34.223,-

Kr. 25.000,Gælder indtil 31. maj 2012

Danmarksgade 25, 9000 Aalborg · 9816 4144 · info@brdr-sorensen.com · www.brdr-sorensen.com


portræt I Lise Baastrup

Lise Baastrup Født: 20. marts 1984 Opvokset: Silkeborg Uddannet: Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2010

fakta

Ansat som fast skuespiller ved Aalborg Teater fra 2011-2013 Har bl.a. medvirket i: Kærlighedskarussellen – Aarhus Teater Før/Efter – Aarhus Teater Don Juan – Grønnegårdsteatret NÅ – Teater Nordkraft Familien – Aalborg Teater Jul i Pileskoven – Aalborg Teater Begravelsen – Aalborg Teater Anne Linnet Teaterkoncert – Aalborg Teater TV: En mindre rolle i et enkelt afsnit af ”Lykke” Fast rolle som Hjørdis i ”Rita”

første gang tænkte jeg: Det er for mærkeligt, det her. På en eller anden måde er det så 80’er, og alligevel er det meget nyt. Så hørte jeg den et par gange mere, og nu hænger den på mig. Jeg synes simpelthen den er så fed. - Men det overraskede mig meget, hvor mange sindsygt fantastiske numre, hun har lavet, som jeg aldrig har hørt før. Det er helt vildt. Numre jeg ikke kan forstå, at de ikke er blevet landeplager.

- Så er der fest, hvor den skal have et spark i røven. Det er 25 Anne Linnet-sange, som bliver omarrangeret og bearbejdet af vores ka-

Det håber jeg så de bliver nu. Det har de fortjent.

pelmester. Der er et seks-mands orkester, så der virkelig bliver rock

Faldet godt til i Aalborg

ud over det hele. Der er nogle små historier mellem os otte, der er

Lise er flyttet til Aalborg, og hun er faldet rigtig godt til i en by, hun

på scenen. Et lille hverdagsdrama, der bliver fortalt gennem san-

aldrig har haft anden tilknytning til før.

gene, på en gade hvor man møder mennesker der render rundt og lever deres liv. Hvor alle har brug for noget, længes efter noget.

- Det overrasker mig, hvor hyggelig en by det er. Bare alle de gamle huse, det slog mig hvor velbevaret det gamle er. Og så er det bare

- Vi har fået en type hver, som vi kan være i gadebilledet. Ikke en

skønt at bo i en by, hvor det hele ligger så kompakt samlet. En hel

specifik karakter. Jeg er en levende englestatue, en af de mimere

storby inden for en radius af en kilometer. Det er fantastisk og gør

man ser på Strøget, der kan stå stille i flere timer. Jeg er klædt ud

livet meget lettere.

som en irret statue med kæmpevinger … det skulle helst blive meget smukt.

Hun roser også aalborgenserne for at være gode til at gå i teateret.

Der er både de velkendte klassikere som ’Barndommens Gade’

- Det er også vigtigt, at de kommer i teatret, og de kan glæde sig

og ’Tusind stykker’, men også mere ukendte sider af Anne Linnets

til næste sæson. Der kommer noget hvor de siger ’okay, det bliver vi

store katalog af sange.

nødt til at se’. Det kommer der meget af, siger Lise hemmeligheds-

- Jeg skal blandt andet synge en sang, der hedder ’Intro’ fra Marquis de Sade-tiden. Det er en Anne Linnet-rap, og da jeg hørte den

fuldt, og lader så Hjørdis spærre de store kongeblå op i et meget sigende udtryk. 

APPETIZE 02 | 2012

27


skønhed | appetizers

Nyt

hos Kenza Sko

tekst Louise ege andersen | foto presse | layout catrine knøsgaard

Ringe med fødselssten fra Pandora Pandoras ny serie af ringe i sterlingsølv har

Nu kan du ikke kun forkæ-

hver sin ædelsten og symbolik for de 12 for-

le dine fødder med lækre

skellige måneder i kalenderåret. RIngene er

sko fra Kenza, men også

et flot supplement til Pandoras eksisterende

gøre looket færdigt med

udvalg af charms med fødselssten. Fødsels-

et par lækre strømper fra

sten har en unik historik og kan dateres helt

den Italienske producent

tilbage til oldtiden, hvor hver sten dels blev

Philippe Matignon.

tilegnet sin egen mytiske betydning, dels blev

Philippe Matignon er kendt

betraget som et symbol for kærlighed og lykke.

for den eksklusive kvalitet

RIngene kan bæres på forskellig vis alt efter

og de smukke og ekstra-

personlig stil – enkeltvis for et delikat og femi-

vagante mønstre.

nint look eller flere sat sammen i en ekspressiv

Kenza Sko, Østerå.

og smuk farveeksplosion. Stenen for april er i øvrigt bjergkrystal.

4

Tryllestave til krøller 4

Sund hele livet 4

Fra det vildeste afrolook til bløde, bouncy lokker. Den

Ny bog fra Lene Hansson om livsstilsændring med

svenske stjernefrisør Björn Axén har sammen med

både

skøn-

OBH Nordica udviklet to hårstylingsværktøjer, der

hedstips, mentaltræning/motivation og idéer til,

gør det nemt at få det eftertragtede krøl – uden slid

hvordan man får mere energi. Sund hele livet hen-

og udtørring.

vender sig til alle, som enten ønsker at tabe sig,

Björn Axén Slide Curler er et professionelt kvalitets-

leve sundere elle bare gøre noget godt for sig selv.

krøllejern, der hurtigt og enkelt laver krøller med eks-

Samtidig handler det ikke kun om at få den rigtige

tra volumen og uden ”folder”. Forvandler i én gliden-

kost og om at få motioneret en masse, hvis man

de bevægelse fint nordisk hår til fyldigt og feminint

vil leve sundt. Det handler også om at have det

diva-hår, der giver ansigtet karakter. Indsæt en lok

godt med sig selv på andre planer. I Sund hele livet

hår, drej 360° og træk!

guides læseren igennem alle aspekter af at have

Björn Axén Flexi Curler Styling Set har 12 stk. var-

det godt, såvel fysisk som mentalt.

mespoler til den ultimative kreative styling. Med de

madopskrifter,

træningsprogram,

fleksible varmespoler kan du skabe en bred vifte af krøller. Fra små, definerede krøller, spændstige proptrækkere til glamourøse Hollywoodkrøller.

4

Vogue Skyline

Ægte storbyboere forlader aldrig betonen. Og med Vogues skyline solbrille er byen altid med dig. Solbrillen er til dig, der dyrker det klassiske, sorte og rå look. Og en skyline på indersiden af stellet gør disse til et par statementsolbriller for rigtige byboere. Et par perfekte sorte solbriller er et key item i enhver garderobe, og Vogues version giver dit look et strejf af evig coolness også selvom du skulle forvilde dig ud på landet.

28

minbyaalborg.dk


- En innovativ frisørsalon der går hånd i hånd med stil og mode

Hos os er kunden altid i centrum, så du trygt kan lade dig drive væk fra den daglige trummerum og slappe af i vores hænder. Det er for os et must, at der sættes god tid af til den enkelte kunde. Vi er overbeviste om at det stimulerer den kreative udfoldelse og ender op i et frisørbesøg af høj kvalitet. Du er altid velkommen til, uforpligtigende, at kigge forbi og få idéer til fornyelse af din frisure samt hjælp til hårpleje, udtryk og styling.

HAIR COUTURE SALONENS INDEHAVER: Mellani R. Hansen, 4-årige uddannelse og 9 års erfaring FRISØRASSISTENT: Betinna Simonsen,

4-årige uddannelse og 2 1/2 års erfaring

ADRESSE: Nibevej 2, 9200 Aalborg

Fakta

Vi er et ungt team, der fokuserer på høj kvalitet, både fagligt og i den personlige betjening. Desuden stiler vi efter at give dig en eksklusiv og udsøgt salon oplevelse. Via grundig samtale tager vi i Hair Couture udgangspunkt i kundens egne behov og ønsker, hvor vi supplerer med tips og idéer til, hvad vi synes passer til kundens ansigtsform, livsstil, attitude og type. Vi tror på, at tæt sparring mellem kunden og den professionelle skaber det bedste slutresultat. Vores primære mål er udelukkende at skabe tilfredse og glade kunder.

TLF: 97 12 77 99 HJEMMESIDE: haircouture.dk FACEBOOK: facebook.com/HaircoutureAalborg


portræt I Peter Bonnén

30

minbyaalborg.dk


portræt I Peter Bonnén

karma

en sky af god

APPETIZE 02 | 2012

31


21. januar – 29. april 2012

Marc Quinn All of Nature Flows Through Us

“Griber den besøgende fra første færd” Marianne Gasbjerg, KUNSTEN.NU

★★★★★★

“Fremragende”

Leif Bøgh, Nordjyske Stiftstidende

“En verdenssensation, at udstillingen vises i Aalborg” Jens Peter Brask, GO’ Morgen Danmark

“Alvar Aaltos fantastiske museum danner den smukkeste ramme for Marc Quinns værker, som man kunne forestille sig.” Barbara Læssøe Stephensen, Smagsdommerne DR2

★★★★★ “En flot manifestation af Marc Quinns hovedværker.” Bente Scavenius, Børsen

“Imponerende effektfuldt udført” Thilde Nyborg, Politiken

Få en guided tur i udstillingen: Søndag 25/3, 8/4, 29/4. Alle dage kl. 14. ArtLab: Deltag i det spændende kunstlaboratorium for børn. Søndag 1/4, 15/4, 29/4, 27/5. Alle dage kl. 10 - 15. Entré Voksne 60 kr. Unge under 18 år gratis. Studerende 20 kr. Årskort 150 kr. Åbningstider Onsdag - søndag kl. 10 - 17, tirsdag kl. 10 - 21 (t.o.m. april), mandag lukket.

— Museum of Modern Art Aalborg


portræt I Peter Bonnén

Mød Peter Bonnén, APPETIZEs modeguru, som har sat sig for, med sin skarpe pen at give alle os almindelige dødelige en ide om, hvad der rører sig indenfor modeuniverset, og det bliver i øvrigt gjort på den mest smil-til-verden-så-smiler-dentil-dig-agtige måde. tekst louise ege andersen  |  foto greta tuckute  |  layout betine hvidberg brix

Peter Bonnén bor i Aalborg, sammen med sin mand, Bo og deres 2

også med til at udarbejde scenografien, og arbejder tæt med in-

katte. Han er uddannet skrædder og voksenunderviser, men jobbet

struktøren, og er på den måde med til at påvirke forestillingen, hvil-

som skrædder kom hurtigt til at fylde mest, da det altid har været

ket han selv kalder at ”lege Gud”.

Peters drøm at sy tøj.

Men hele dagen går ikke med at ”lege Gud”. Der bliver også tid til

- Jeg har syet siden jeg var 5-6 år gammel. Min mormor opdagede

andre ting, men en almindelig hverdag er, ifølge Peter svær at defi-

min passion og gav mig pudebetræk og stoppenåle. Så syede jeg

nere, da der ingen almindelige dage er i Peters kalender, dog følger

tøj og pyjamasser til mine bamser og klædte dukker ud som prin-

han en vis struktur:

sesser, fortæller Peter Bonnén.

- Jeg er delvist freelancer og kan derfor ikke have en almindelig

Og siden da har Peter fået en masse erfaring bl.a. indenfor tea-

hverdag. Men som regel starter jeg kl. 7.00 med at sy på mit værk-

terverdenen, hvor han har fået lov til at udleve sin drøm, om at sy

sted. Om formiddagen er jeg måske ude og lave kostumeprøvning,

haute couture, som betyder ”finere syning”. På teateret er Peter

styler til photoshoots eller holder møde med en scenograf i forbin-

APPETIZE 02 | 2012

»

33


portræt I Peter Bonnén

delse med opsætning af en forestilling. Til middag er jeg ofte til-

var mindre glad for, ved mig selv, fortæller Peter Bonnén, som aldrig

bage på mit værksted. Min arbejdsdag slutter gerne kl. 19.00. Det er

har været helt tilfreds med sit udseende. Men med make-up og den

ikke et rutinepræget arbejde, erklærer Peter Bonnén.

rigtige trøje kunne han skabe fokus på de ting som han er glad for,

Men en rutinepræget hverdag er heller ikke det Peter ønsker sig, og da jeg beder ham beskrive sig selv, lyder det heller ikke til, at hans person passer til det. - Jeg er rodet, glad, passioneret, rodet, madglad og fik jeg sagt rodet?, spørger Peter. Og måske har det været passionen, der har været drivkraften for, at Peter er nået dertil, hvor han er i dag.

Kliche på bøsser

- Vi fortæller en historie gennem det tøj vi tager på. Tager man bare det første og mest behagelige tøj fra toppen af bunken, sender man et meget klart signal om, hvem man er, forklarer Peter.

Skal grine mindst én gang om dagen! Peter elsker både citronfromage og katte, og som han selv siger, så kan katte passe sig selv. Peter har nemlig ikke et ønske om børn. - Jeg er en egoist. Der skal være plads til, at jeg kan rejse når jeg

- Jeg har altid været til mænd. Og i gymnasiet gik jeg ind i kampen

vil og invitere Bo i teater en aften, uden at vi skal finde babysitter.

for promovering af homoseksuelle. Det var svært for mine forældre

Lånebørn er nok. Vi snotforkæler dem og så kan de være glade hos

at forstå og de var bekymrede for mobning, fortæller Peter.

os og sure hos deres forældre, siger Peter smilende.

Dette resulterede i, at Peter igen blev sat på prøve overfor, om

Peters rolle som den glade legeonkel passer ham fint, og han

han skulle følge sin drøm. Hans forældre forsøgte nemlig at forhin-

er måske også mere en ven end en forælder, han beskriver i hvert

dre eventuel mobning, ved at forsøge at gøre Peter interesseret i

fald sig selv, som et legebarn. Han føler sig heller ikke ældre end

at blive både guldsmed og kunstmaler, for de var klar over, at det

midt 20´erne, hvilket også giver ham en nysgerrighed for at holde

kreative altså var der og ikke gik væk igen. Men det duede ikke, det

sig ung. Han har en angrebslyst på livet, som fylder i alt, hvad han

var tøj der var passionen, og det var den vej Peter skulle. I dag er

foretager sig.

Peters forældre glade og stolte over deres søns bedrifter. Peter har altid været glad for den han er, og har ikke ønsket at

34

og det er ifølge Peter det, vi alle burde praktisere.

At klæde sig

lavet noget om omkring hans person, men han fandt ud af, at han

Når Peter skal klæde sig selv eller andre på, går han efter et vist re-

rent udseendesmæssigt kunne udtrykke sin personlighed, og gøre

gelsæt, en form for intuitiv fornemmelse. Han ser på, hvilen historie

hans positive træk mere tydelige og gemme de negative både gen-

man ønsker at fortælle om sig selv. Og som mange andre stilguruer

nem make-up og senere hen tøj.

bruger han ikke farve- eller stiltester.

- Mit udtryk er vigtigt. Jeg fandt tidligt ud af, at jeg gennem tøj

- Det er jo forfærdeligt, hvis en person elsker marineblå, men en

og make-up kunne udtrykke mig, og ikke mindst dække de ting jeg

test siger, at farven ikke klæder hende. Der mener jeg, at udtrykket

minbyaalborg.dk

»


UDSTILLINGER AS ABOVE SO BELOW

- en udstilling om frihed, lighed og design 17. februar - 9. april

RUM TIL VIDENSBYEN

- visionære ungdomsboliger i Aalborg 13. marts - 24. juni

EVERY STORY TELLS A PICTURE - Cubo og Kunsten 20. april - 24. juni Foto: Jens Morten

AS ABOVE SO BELOW - en udstilling om frihed, lighed og design Et sandt univers skabt af ren proces og skaberglæde i et inspirerende makkerskab mellem designeren og Montanas grundlægger Peter Lassen og kunstneren Marco Evaristti. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem kunstneren og designeren, hvor kunstneren skulle samle resultatet og designeren levere kreativiteten. Undervejs blev rollerne byttet. Eller i virkeligheden blev de ophævet. Hverken den ene eller anden har sat begrænsninger, men har sendt nye ideer og opgaver af sted til den anden. Hvordan disse udfordringer er endt, kan samlet opleves i Utzon Center fra den 17. februar til og med 9. april 2012.

Utzon Center Slotspladsen 4 9000 Aalborg Tlf. 7690 5000 info@utzoncenter.dk www.utzoncenter.dk www.utzoncafeogrestaurant.dk

FREMTIDENS HAVNEFRONT 3. januar - 30. december

Et årskort til Utzon Center giver adgang til alle udstillinger i et år. Kr. 150,Specialrundvisning 1. søndag hver måned kl. 13 Åbningstider Tirsdag - søndag kl. 10-17


portræt I Peter Bonnén

Det gælder også om at støtte hinanden, når vi tager et valg, uanset hvilket valg. Vi er alt for bevidste om, hvad andre tænker og hvordan de reagerer på os, og det påvirker os

APPETIZE 02 | 2012

37


portræt I Peter Bonnén

38

minbyaalborg.dk


portræt I Peter Bonnén

er vigtigere, og det udtryk hun sender ved at have en farve på, som

og ikke mindste skal vi huske også at rose andre, for det er jo så rart

hun elsker, det siger langt mere. Det handler om, at man skal føle

selv at få komplimenter. Men hvor skal man starte? Hvad er rådene

sig lækker og sikker i det tøj man har på, forklarer Peter.

og ikke mindst reglerne?

Men forstår vi alle så at gøre dette? Svaret er som forventet, nej. - Der er ikke ret mange mennesker, som sender de signaler, som

Fra kedelige jeans til color blocking

de tror, at de gør, men det er blevet bedre, fortæller Peter og sen-

Hvis du ønsker at komme ud af de kedelige grå jeans og den samme

der en kærlig tanke til Aalborg Universitet, som han mener, har en

model t-shirt i forskellige, ligeså kedelige farver, så råder Peter dig til, at du skal spørge en be-

stor del af æren for Aalborgs udvik-

kendt til råds. En nær ven

ling de sidste 10 år, fra arbejdermentalitet til et internationalt højt-tilloftetsamfund. - Det internationale netværk har

Jeg er meget mere end et smilende ansigt, med en skarp pen!

eller en kæreste vil ofte ikke give ærlig kritik, så en god bekendt er at foretrække. - Man kan også benytte

givet Aalborg en bredere horisont. Gruppementaliteten er ikke så meget i fokus mere. Det er okay ikke

sig af damebladendes guider til ”sådan taber du 20 kg. med den

at være en del af gruppen, og vælge noget andet, men det valg lig-

rette bluse” eller ”den glade makeover”. Man kan ofte finde god in-

ger også i høj grad hos butikkerne; der skal have et bredere udvalg,

spiration til at komme i gang selv, fortæller Peter.

fastslår Peter.

Tryllerier og støtte Hvis det stod til Peter skulle vi alle være klædt i farver og glæde,

Man kan også spørge en stylist til råds og her kan du ende med, at det er Peter, som du får hjælp af. Og det lyder jo til at være drømmen; en mand med masser af erfaring, glæde og lyst til at hjælpe. Men hvem er Peters drøm at style?

men han erklærer ligeledes, at det skal være noget man føler sig

- Jeg kunne godt tænke mig at style Marian Geller fra Venstre.

tilpas i, hvilket ofte hænger sammen med vedkommendes egen

Hun har et lækkert ansigt, er dejlig rund, smiler altid og har en posi-

selvtillid. For man skal være klar til at være centrum, hvis der går

tiv udstråling, men hun virker tynget af sit tøj, mener Peter.

total color blocking i den. Derfor ville Peter gerne kunne trylle en

Alle, uanset størrelse, alder eller køn kan, ifølge Peter gøre noget

masse selvtillid ud til alle, så vi alle fik mod på at udtrykke os og få

ved sig selv, og udtrykke sig succesfuldt, gennem tøj. Man skal bare

en masse farver og glæde i tilværelsen.

tage stilling til sig selv, og være ærlig overfor sig selv.

- Det gælder også om at støtte hinanden, når vi tager et valg,

- Det er vigtigt at finde sin kropstype. Kig i spejlet, Kig ærligt på

uanset hvilket valg. Vi er alt for bevidste om, hvad andre tæn-

dig selv, og accepter det du ser! Har du nogle punkter, som du øn-

ker og hvordan de reagerer på os, og det påvirker os, fortæller

sker at ændre, så accepter dem og kom videre. Vælg at have fokus

Peter, som for nylig var høj af glæde i tre dage, fordi en kvinde

på det du er tilfreds med, forklarer Peter.

havde kontaktet ham på en bar, for at sige, at han havde en super stil. Så rådet herfra er, at vi skal være bedre til at udtrykke os selv, og stole på vores egne valg og de komplimenter vi får fra omverdenen,

Og når du – som mange, langt om længe – har fundet det, du ved fungerer for dig, skal du sørge for at lave lige linjer igennem tøjet. Men Peter fremhæver, at du ikke nødvendigvis skal ud og købe en helt ny garderobe.

APPETIZE 02 | 2012

»

39


portræt I Peter Bonnén

Alle kvinder burde have en go-to-kjole, som hun kan hoppe i med sikkerhed, hver gang hun er i tvivl

- Det kommer an på, hvad man vil, og hvor meget man er interesse-

ing, som Peter har skrevet en artikel om i sidste nummer af AP-

ret i at investere i det. H&M fungerer glimrende; det er udskifteligt

PETIZE. Det går ud på at sætte farverne sammen på en lidt mere

til få penge, fortæller Peter, og stiller en meget udførlig liste op til

vovet måde.

en luksus garderobe til an mand:

bliver det tegneserieagtigt. Din holdning skal være i orden, og man

20 forskellige skjorter og t-shirts i forskellige farver, et par pæne

skal være klar til at træde ud og blive set. Men en god følgeregel er,

sorte sko, et par casual sko og så kan man supplere med forskelligt

at man samler med sort f.eks. med en sort taske, bælte eller sko,

tilbehør.

forklarer Peter.

I forhold til kvinder er der i hvert fald én golden rule: Den lille sorte. - Alle kvinder burde have en go-to-kjole, som hun kan hoppe i med

Om at læse historier

sikkerhed, hver gang hun er i tvivl. Den skal være af en god kvalitet

Peters erfaring siger, at kvinder generelt tør mere. Kvinder har li-

og kunne tåle at blive brugt. Derfor er det også vigtigt, at kvinder

geledes flere muligheder, bl.a. i form af herretøj. Historien dikterer

bruger tid på at finde den helt rigtige kjole, som hun føler sig tilpas

ligeledes, at kvinder pynter sig, mens mænd skal være praktiske.

i, i enhver situation, fastslår Peter.

Men tøj er, ifølge Peter, meget mere end bare tøj. Man kan læse

Hvad så med stiletter?

historier ud fra det tøj vi har på og vi bliver ubevidst påvirket af vo-

- Jeg elsker dem, og de giver en god holdning og gang, men det

res eget tøj, både via andres reaktioner og hvordan vi selv føler os

er heller ikke alle, som har en stil, der passer til at gå i stiletter. Men hvis det bare er fordi man ikke kan gå i dem, så kom af sted, øv og gå og gå, fortæller Peter.

40

- Det er pisseflot og dramatisk, men man skal tro på det ellers

Et mørkt og et lyst jakkesæt, en lækker blazer, 2-3 par jeans, ca.

i tøjet. - Det bliver brugt i stor grad indenfor politik. Jeg kan altid se, på tøjet, om det er en venstre- eller højrefløjs mand, som toner frem

Og hvis man er af den type, som skal prøve det hele, uanset,

på skærmen, fortæller Peter, som mener at Aalborgs borgmester,

hvor vildt det er, kan man prøve at give sig i kast med color block-

Henning G. Jensen er en af dem, som han gerne vil style, da han

minbyaalborg.dk

»


HOLLES HOLDER PÅ TRADITIONERNE

Frokost med gode retter fra det solide danske køkken. Fra menukortet kan der nydes gode gamle kendinge, såsom æggekage, pariserbøf, bøf med spejleæg, sild i flere afskygninger, frikadeller og især frokoststykker a la smørrebrød - også ud af huset!

Algade 57 | 9000 Aalborg | Telefon 9813 8488 | Åben Man-Fre 11.00 - 19.00


portræt I Peter Bonnén

peter bonnén Født: 1. juli 1969 i Aarhus Bosiddende: Aalborg Civilstand: Gift med Bo Karriere:

fakta

Uddannet håndarbejdslærer i 1994 Uddanner skrædder i 1999 Arbejdet for det Kongelige Teater 2001-02 Freelance og selvstændig siden 2002 Modeskribent på APPETIZE siden 2011

mangler personlighed i sit udtryk. Derimod er Else Trillingsgaard en af dem, som Peter mener altid er pænt klædt på. - Hun er klædt på til enhver lejlighed, og det bliver aldrig for meget. Jeg håber, at Ernst Trillingsgaard er stolt af hende, for hun repræsenterer ham flot, mener Peter.

Fremtid som Gud For Peter byder fremtiden forhåbentligt på en masse mere arbejde med tøj, styling og ‚legen Gud‘ og så er det jo bare en bonus, at det er hans store hobby, netop at arbejde med tøj. Når Peter drømmer sig ind i fremtiden, er den ikke så anderledes end hans liv nu, men hvis hans liv – om muligt - skulle geares et niveau op, er drømmen at fortsætte med eget værksted med assistenter ansat, som kan hjælpe med alle de spændende opgaver der lander på bordet hver dag. En anden drøm er at dele hans erfaringer og budskaber med andre, i form af moderedaktør, på et magasin. Peter afviser heller ikke, at fremtiden kunne byde på en kombination af de to. - Jeg vil heller ikke afslå, at min store drøm en dag bliver f.eks. at være postbud. Og så er det det jeg skal være. Men det der er bedst ved fremtiden, det er, at jeg selv bestemmer, hvordan den ser ud, og så kan jeg ‚lege lidt Gud‘ igen, konstaterer Peter smilende. 

APPETIZE 02 | 2012

43


Advertorial I Kenza Sko

ITALIENSK OUTLET MIDT I AALBORG Lækre sko til lave priser. Helt specielt udvalgt til butikken hos fabrikker og producenter fra især Italien, men også Spanien og Østrig. Kvalitetssko, der af den ene eller anden årsag kan købes til en pris langt under normalen. Kenza Sko åbnede i Aalborg i 1992, og var allerede dengang langt forud for sin tid.

Fra starten var det blandt andet kollektionsprøver, der gjorde butik-

I dag er den lille, hyggelige butik i Aalborgs ældste købmandshus

ken populær. Det er de prøver, indkøberne bestiller ud fra. Der er

stadig en oase for kunder med kærlighed til sko. Og hos Kenza Sko

kun et par af hver model, og de er altid i str. 37 for damer og str.

kender de deres kunder særdeles godt.

42 for herrer. Til gengæld kan de købes billigt, når indkøberne har bestilt. Men der er også andre lækre sko til lave priser.

”Jeg stod langt nede i Italien med et par sko i hånden og tænkte: ’Det er lige hans stil’ til en bestemt kunde. Og ganske rigtigt, da vi

”I dag kalder man det outlet. Det kan være sidste sæsons va-

kom hjem, var det lige præcis det par, han købte. Jeg tror de fleste

rer, det kan være sko med småfejl, det kan være modeller der er

mennesker gerne vil købe, men de færreste vil sælges til. Frihed

overproduceret eller varer der ikke er afhentet hos producenten.

sælger også. Vi hjælper gerne kunderne, men vi presser dem aldrig.

Outletsko er i alle størrelser. Vi er en outlet inde midt i Aalborg,

Det er sådan nogle ’gamle dyder’, vi godt kan lide.”

selvom butikken ikke er så stor,” fortæller Ingrid Christensen, der i det daglige kører butikken i Aalborg.

Det nyeste hos Kenza Sko er tasker og strømper

Kenza Sko ejes og drives i dag af de to vennepar, Ingrid og Steen

”Ligesom ved sko er det muligt at finde flotte tasker til gode priser

Christensen plus Anja og David Søgaard. Anja står for butikken i Kø-

rundt om ved producenterne, så det er en naturlig udvikling. Strøm-

benhavn, Steen og David står især for importen af sko. Men sammen

perne fra italienske Philippe Matignon har vi altid selv købt på vores

tager de fire venner rundt i verden og køber ind på fabrikkerne.

rejser i Italien og også slæbt med hjem til venner og familie. Nu har

”Vi er fire gode venner med en fælles kærlighed til lækre sko. Men vi er også fire meget forskellige mennesker med hver vores spids-

vi så fået forhandlingen. Det er jo tit det, der mangler i et par flotte sko … lækre strømper.”

kompetencer. Det er sjovt at bruge hinandens forskelligheder, og det har gjort, at vi hele tiden rykker os.”

Bag enhver stor kvinde står en mand Bag to kvinder står der flere

APPETIZE 02 | 2012

45


debat | skik følge

46 58

minbyaalborg.dk


debat I skik følge

skik følge

eller land fly Tvekamp om danskheden. Om ædle kvinder, skønne møer, mænd og raske svende. Et stævne mellem en somalier og en portugiser over en brunch på Ib René Cairo, Reberbansgade, Aalborg. Holmgang om danernes beskaffenhed, fortolket og fortalt af APPETIZE’ udsendte skribent – en islænding. tekst Dadi Halldorsson  |  foto søren skjødt  |  layout betine hvidberg brix

Scenen er sat. Reberbansgade er – måske med undtagelse af Dan-

Som indflytter, tilflytter, nybygger, udlænding, kolonist, indvandrer

marksgade – den vejstrækning i Aalborg, der har størst storbypræg

og fremmed udfordres identiteten konstant og altid. Er man det

over sig. Om ikke andet, så i hvert fald denne forårsdag, hvor tre ind-

ene eller det andet? Somalier, portugiser, dansker, udlandsdansker,

flyttere skyder sig vej forbi slingrende biler, cykler og barnevogne

indlandsdansker? Ingen af delene?

for at krydse klinger på caféen, der har eksisteret cirka ligeså længe som indflytternes danske stempel i passet.

Vi deles om den samme andedam, men hører måske ikke alle lige godt til i den.

Cairo virker som en passende skueplads, hvor danerne - uden re-

Nuno Alexandre, dagens portugisiske rap-rap’er, har brygget sin

præsentant, der kan tale deres sag – bliver klædt af. Afvæbnet.

kaffe af kalkholdigt, dansk grundvand i 17 år, tænker som en dan-

Afbarberet. Frarøvet deres svømmefødder, -vinger og snorkler.

sker, agerer som en dansker og fungerer som en dansker. Rahma Ali

Rap rap og andedam Den ene ælling, der skal rap-rap’e om danerne denne lune forårs-

har tygget grovkornet, dansk rugbrød i over 20 år, tænker som en dansker, agerer som en dansker og fungerer som en dansker. Men på trods af det, føler de sig tit som fremmede fugle.

dag, er en frisk kvinde fra Somalia. Dér, hvor det afrikanske horn

- Jeg kan godt blive træt af det nogen gange. Det er jo så ty-

peger truende op mod asiaterne. Hvor søfolkene hejser det sort-

deligt, at jeg er udlænding. Nogen holder sig langt væk fra mig,

hvide kranieflag og leger slyngler med forbipasserende. Den anden

hvilket jeg efterhånden godt kan finde mig i. Det værste er faktisk

ælling kommer fra en anelse lavere andedam, nemlig den samme

at støde ind i de nysgerrige mennesker. Folk må gerne være nys-

som Vasco Da Gama svømmede fra i 1400 tallet og Christiano Ro-

gerrige og vise interesse for mig og min baggrund, jeg er bare ikke

naldo lærte sine kunstneriske svømmefærdigheder.

altid i humør til at forklare ting. Nogen gange vil jeg bare have lov

APPETIZE 02 | 2012

»

47


debat | skik følge

Nuno Alexandre Franco Costa

Rahma Mohamed Ali Født: 2. februar 1982

Født: 3. Juni 1976

Fødeby: Hargesa, Somalia

Nuværende bopæl: Aalborg Vestbyen Civilstand: Single/ingen børn Karriere: Freelance pressefotograf. Under uddannelse til Reklame & Portræt Fotograf i Viborg

Civilstand: I forhold med Henrik Davidsen, uddannet lærer og underviser autister Børn: Aya Margit Davidsen, 1,5 år

til at falde ind, høre hjemme i mit eget hjemland, fortæller Rahma

tog mig noget tid, men allerede efter tre måneder var jeg begyndt

Ali med et suk.

at kunne klare mig ret godt på sproget. Jeg bliver ofte mindet om

- Ja, jeg orker heller ikke altid at fortælle min historie, når jeg er

min første a-ha oplevelse, hvor jeg kom løbende hen til min mor og

ude sammen med folk. Kan jeg ikke bare få lov til at drikke min øl, til-

sagde ”mor, mor, ved du hvad der kommer efter hvorfor? Fordi”, for-

føjer Nuno Alexandre og der opstår en ’hørt-hørt’ og ’rap-rap’ blandt

tæller hun grinende.

de tilstedeværende.

APPETIZE’ udsendte tænker tilbage på den gamle lærerinde Elin

Mens højtalerne tager hul på I Botton På Glaset med svenske Bo

Jonsdottir, der tvang ham og hans 11-årige klassekammerater til at

Kaspers Orkester kommer tjeneren med tre propfyldte tallerkener.

synge med på Kim Larsens ’De smukke unge mennesker’ i danskun-

Den ene fuldstændig og aldeles barberet for andedammens ynd-

dervisningen. Gad vide om tysklærerne lader de 11-årige danske

lingsspise – svinekød.

skolebørn synge med på Hansi Hinterseer!

- Ja, jeg bryder mig ikke rigtig om svin. Og det har intet med min religion at gøre, udbryder Rahma Ali. Nuno Alexandre og APPETIZE’ udsendte trækker i ren refleks deres mobiltelefoner til sig. Er hun ude på noget?

På enkeltbillet til Aalborg

Rahma Ali løb senere ind i nogle besværlige teenageår med slagsmål og uheldige venskaber. Der faldt grus i integrationsmaskineriet for den rundtossede somaliske ælling, der på nogle få år måtte lægge vinger til jordklodens yderligheder – afrikansk borgerkrig og vestlig velstand.

Rahma Ali er bestemt ikke ude på noget. Hun er født og opvokset

Ingenmandsdam

i den nordvestlige del af Somalia. Som elleve år gammel tog hun

Netop den vestlige velstand var en indirekte årsag til Nuno Alexan-

sammen med sin mor på vandring gennem ørkenen efter bedre liv.

dres møde med Danmark. Et dansk pigebarn rejser intetanende til

Hun havde aldrig hørt om Danmark og indrømmer blankt, at hun ikke kendte til selveste H. C. Andersen før hun kom hertil. Nåh, jamen så har vi heller ikke hørt om pirateri før nu, tænker sidemændene og stiller deres mobiltelefoner forsigtigt tilbage.

48 60

Nuværende bopæl: Hasseris, Aalborg

fakta

fakta

Fødeby: Montemor, Portugal

Portugal, støder ind i sydhavscharmøren Alexandre og falder pladask. Det samme gør han. To ugers ferie til Danmark er nu blevet til 884 uger, and still counting. I hele 17 år har Nuno Alexandre kæmpet med i og å og æ og y. Og

Da mor og datter endelig nåede en lufthavn og blev stoppet af

den kamp lyder til at være vundet. Det accentprægede selskab på

vagterne, søgte de om asyl og blev sendt til Sandholmlejren på

Ib René Cairo har ikke det mindste besvær med at forstå hverken

Sjælland. Syv måneder senere fik de stukket et par enkeltbilletter

ham eller hinanden. Feriepigen fra dengang er rejst, og tilbage står

til Aalborg i hånden.

en portugisisk ælling med en rød-hvid tankegang.

- Vi kom til at bo sammen med en anden somalisk familie, hvilket

- Er jeg dansker? Tjah, jeg ved det ikke. Man mister på en eller an-

var meget fint. Jeg kom så på en skole, hvor vi lærte dansk. Det

den måde sit fodfæste. Jeg flyttede til Danmark som 18 årig, hvor

minbyaalborg.dk

»


GRATIS

rådgivning i

BabySam

Book en rådgiver på www.babysam.dk

FAGLIGT GRATIS UDDANNET PERSONALE rådgivning

BabySam

Stokke MyCarrier

Always close to you over 40 år med ergonomisk kundskab om hvordan

i

Book en rådgiver på www.babysam.dk

man

designer

multifunktionelle

produkter i barnets bedste interesse danNY ner et solidt grundlag for vorBUTIK! gennemtænkte

bæresele. Stokkes bæresele vokser i takt med barnet uden at gå på kompromis med komforten og ergonomien, hverken for babyen eller for den der bærer.

FAGLIGT UDDANNET PERSONALE

MyCarrier er tredelt og kan anvendes foran med barnet vendt ind imod dig, foran med barnet vendt udad, og til sidst på ryggen. Alt

NY BUTIK!

i et og samme produkt.

GRATIS

rådgivning i

BabySam

Book en rådgiver på www.babysam.dk

BabySam Aalborg City Syd

FAGLIGT

Hobrovej 440 Tlf.: 98 38 26 UDDANNET 44 e-mail: aalborgsv@babysam.dk 9200 Aalborg SV www.babysam.dk PERSONALE

021_svenstrup_uge24_225x298.indd 1

BabySam Aalborg City Syd

8/12/11 9:44 AM

Hobrovej 440

Tlf.: 98 38 26 44 e-mail: aalborgsv@ba

9200 SVwww.babysam.dk www.babysam.dk BabySam Aalborg City Syd, Hobrovej 440, 9200 Aalborg SV, Tlf.:98 38Aalborg 26 44,


debat I skik følge

man begynder at føle sig som voksen. Og jeg har jo mistet en del

Den sociale bustur

kontakt til mit hjemland. Hvem er for eksempel den portugisiske

Det var tilbage i 1994. Året hvor Curt Cobain ikke gad være her

finansminister, hvilken musik hitter? Jeg er i en slags ingenmands-

mere. Estonia kæntrer og Justin Bieber fødes.

land. Og jeg tror, at selv om jeg bor her i 50 år, bliver jeg aldrig en rendyrket dansker, fortæller han. Ingenmandsdam, tænker APPETIZE’ udsendte. Ville den mon være barberet for ænder eller mænd? Rap-rap’en bevæger sig langsomt over i en mere metateoretisk retning – hvad sker der, når vi dør? Bliver vores jordiske rester her for evigt? Er vi blot på et fysisk visit i det tilsandede land? Stilhed.

50 62

- Jeg blev alligevel forundret over mange ting i starten. Folk havde meget stor afstand til hinanden. Derhjemme er det varmt og folk er glade og hilser på hinanden på alle gadehjørner. Her er der koldt og folk forsøger bare at holde varmen. Det er generelt svært at komme ind til dem, fortæller Nuno Alexandre. Rahma Ali hopper i sædet. På et splitsekund kaprer hun opmærksomheden med en klap for øjet og et slidt træben. Hun er meget enig med portugiseren.

Afbrudt af en mørk tjener med en smule accent, der fjerner tallerk-

- Det gik op for mig for nogen år tilbage, da jeg tog som frivillig til

ner og bestik. Hvor kom han fra? Er han en af os eller dem? Hvem

Zambia. Her faldt jeg udseendemæssigt godt ind i mængden, hvor

er de? Nuno Alexandre trækker samtalen ned på et niveau, hvor vi

mine hvide medrejsende blev de fremmede. Det var så livsbekræf-

alle kan være med igen.

tende at se alle de fattige børn, der ingenting havde, løbe rundt og

- Da jeg kom til lufthavnen en kold og mørk december, syntes

være glade over livet og tilværelsen. Turen derned gjorde et eller

jeg det hele var meget spændende. Nyt land, ny kultur. Jeg kendte

andet ved mig og da jeg kom hjem igen havde jeg fået et indhold og

selvfølgelig H. C. Andersen, men vidste ellers ikke ret meget om

en mission i mit liv. Jeg ville uddanne mig og hjælpe andre. Da jeg

landet, klimaet eller danskernes væremåde, siger han.

så lige var vendt tilbage og skulle starte på studiet, kom jeg glad,

minbyaalborg.dk


debat I skik følge

Rahma Ali Hvilke sprog mestrer du? Somalisk, dansk og engelsk Hvilket sprog er sværest? Det er svært at svare på. Mit somaliske er ikke så godt, som det kunne være, fordi jeg ikke taler det nok i hverdagen, og fordi jeg ikke bliver udfordret sprogligt. Dansk fordi jeg ikke er født med en kartoffel i munden Antal år boet i Danmark? 20 år Statsborgerskab? Dansk Det kan jeg godt lide ved Danmark? Velfærd, frihed til at vælge og årstider Det synes jeg er mindre godt? Regnvejr og jantelov Bliver du resten af dit liv i Danmark? JEPS og får mig et sommerhus i Somalia Bedste danske musik? Tina Dickow og Sort sol Bedste danske komiker? Nul Yndlings danske mad: Sovs Værste danske mad: Grisekød Hvis jeg siger ’pirateri’, hvad siger du så? Fattigdom

Nuno Alexandre Hvilke sprog mestrer du? Portugisisk, dansk, engelsk Hvilke sprog er sværest (dansk eller portugisisk) og hvorfor? Den portugisiske grammatik er utrolig bred og kompliceret. Det danske sprog vil jeg mene er sværest i udtale. Antal år boet i Danmark? 17 Statsborgerskab? Portugisisk

smilende og lykkelig ind i morgenbussen på vej til min første dag på skolebænken. Den glæde blev sønderbombet af passagerer med armene over kors og en buschauffør, der knap nok gad sige godmorgen til mig. En måned senere opdagede jeg mig selv siddende i selvsamme morgenbus med korslagte arme. Jeg var blevet socialiseret igen, siger Rahma Ali og smiler. - Ja, man falder stille og roligt ind i omgivelserne. Når jeg er på ferie og skal hjem igen, så føles det lidt mærkeligt at sige ’hjem’ til Danmark. Men ’hjem’ til Portugal vil absolut også lyde meget mærkeligt, så man er lidt splittet, fastslår Nuno Alexandre. - Det er rigtig, og hvis du begynder at føle dig for godt tilpas og som en del af helheden, så kommer der helt sikkert én og husker dig på, at du er anderledes, tilføjer Rahma Ali. - Vi kommer nok alle sammen i himlen til sidst alligevel, pointerer Nuno Alexandre. Bemærkningen får de tre ællinger til at vifte lidt med vingerne. En katolik, en lutheraner og en muslim. Bliver det mon den samme himmel? De tager de sidste slurke af de halvkolde kaffekopper. Det er blevet tid til at rap’e af. Samværet afsluttes med et par sydeuropæiske kindkys, somaliske knuser og nordeuropæiske klappen på ryggen. Indflytterne haster hver især videre ud i det aalborgensiske dagligliv. Livet fortsætter. Om ikke andet, så med fuld rap’accent.

Det kan jeg godt lide ved Danmark: Åbenhed, frisind og frihed. Jeg synes at tankegangen generelt er helt fantastisk Det synes jeg er mindre godt: Nogle gange kan man støde på regler og forbud, som ikke altid gør godt for samfundet, eller fremmer udviklingen. Jeg behøver vist ikke nævne vejret!? Bliver du resten af dit liv i Danmark? Jeg er blevet bidt af Asien, og har rejste der fem gange. Jeg kunne godt tænke mig at prøve at bo der, om ikke andet, så i nogle få år for at prøve det af Bedste danske musik? Jeg lytter til næsten al danskproduceret musik og bliver tit overrasket over det høje internationale niveau og kaliber, vores unge musikere formår at realisere. Jeg lytter tit til de lokale Mercenary og Mnemic, men også Mikael Simpson, I got you on tape, Figurines, Rumour Said Fire og mange flere Bedste danske komiker? Jan Gintberg Yndlings danske mad: Ris a l‘amande ligger nr. 1. Men en dejlig sildemad med groft rugbrød, en kold pilsner og en snaps er også svær at slå Værste danske mad: Der er nogle retter som er ret fede. De må ligge øverst på listen over, hvad der kan give hjerteproblemer ret hurtig. Hvis jeg siger ”Mourinho”, hvad siger du så? Hidsigprop

APPETIZE 02 | 2012

63 51


appetize | anbefaler

Appetize

anbefaler

NYt PÅ DVD OG BLU RAY JANE EYRE En dristig, ny version af den tidløse klassiker, der sidste år dernes lommer.

THE Beast

Historien kender vi. Den har været filmatiseret 18 gange

Nicolas Bro er netop nu aktuel i en lille rolle i Spielbergs storfilm

før, og her er ikke engang medregnet tv-versionerne. I

War Horse, og Nikolaj Lie Kaas fejrede sidste år sin måske største

1800-tallet vokser den forældreløse og fattige Jane Eyre

succes i rollen som Dirch Passer. Men lidt upåagtet kom denne lil-

op, og efter en hård barndom og barsk sko-

le, spændstige sag af en psykologisk voldskærlighedsfilm skabt

letid får hun arbejde på Thornfield Hall - et

i tæt samarbejde med filminstruktøren Christoffer Boe, der tidli-

stort gods, som gemmer på dystre hemme-

gere har begejstret på internationale filmfestivaler med film som

ligheder. Jane Eyre forelsker sig i godsejeren

Deconstruction og Allegro.

fik de store ord og de mange stjerner listet op af filmanmel-

Edward Rochester, men hun må flygte, da hun afslører hans hemmeligheder. Jane får

Bruno og Maxine kan ikke give slip på hinanden - de elsker, hader,

tilbud om ægteskab fra anden side, men

foragter og forguder hinanden i et konstant spil af frastødelse

hun beslutter sig for at tage skæbnen i egen

og tiltrækning. Men noget er ved at ske - noget er helt galt. Bru-

hånd og vende tilbage til Thornfield for at

no opdager, at Maxine er ham utro, så han

konfrontere fortiden og Edward Rochester.

iværksætter en lille test, men hvad har han tænkt sig at gøre ved det, og hvor langt vil

Mia Wasikowska, Jamie Bell, Michael Fassbender, Judi

han gå for at holde på sit livs kærlighed?

Dench og Sally Hawkins er hovednavnene i instruktørens Cary Fukunagas nye udgave af klassikeren, hvor der er

Det er en film skabt af rå kraft, ud fra et

valgt en mere mørk og dyster tone af Charlotte Brontës

betændt og inderligt ønske om at forstå

store roman.

den umulige, forfærdelige og uforklarlige sygdom vi kalder kærlighed. Udover Nicolas og Nikolaj medvirker Marijana Jankovic som Maxine.

Ny b o g

LIVET - det skal leves Skuespilleren Finn Nielsen om sine sejre og nederlag 16. november 2009 blev skuespilleren Finn Nielsen ramt af en katastrofe. Hans samlever gennem 20 år, skuespilleren Ann Hjort, meddelte ham pludseligt, at hun ville skilles. Det var et kæmpe chok for Finn Nielsen, som måtte gennem en lang og sej kamp for at finde tilbage til glæden. Den kamp er lykkedes. Ikke mindst på grund af mødet med kvinden Vita Olsen, der i dag er Finn Nielsens nye livsledsager. Alt det og meget mere afslører han i bogen „Livet - det skal leves“, der er skrevet af journalisten Sarah-Cathrine Wandsø. I bogen, der bygger på en stribe samtaler og interviews, fortæller Finn Nielsen rørende og levende om sit privatliv. Vi hører om hans barndom, ægteskaber, børn og skilsmisser, men selvfølgelig er den også fyldt med sjove anekdoter om hans liv med de andre kendte. Finn Nielsen fylder 75 år den 21.april.

52

minbyaalborg.dk


APPETIZE I ANBEFALER

HØR HER:

BOSSEN ER VREd Bruce Springsteen: Wrecking Ball

“Where is the spirit. Where is the promise from sea to shining sea,” spørger Bossen i den første single ‘We take care of our own’ fra Bruce Springsteens nye album ‘Wrecking Ball’ der er på gaden i marts.

EN RAMME AF SKØNHED OG VÆRDIGHED Leonard Cohen: Old Ideas

En wrecking ball er den store jernkugle i kæde, som nedbrydningsmaskiner svinger mod huse, der rives ned. Og det ser ud til at Bruce Springsteen er klar til at rive et hul i et selvtilstrækkeligt amerikansk verdensbillede, der er lammet af finanskrise og mismod. Wrecking Ball-albummet er et ambitiøst værk, der fokuserer på det store billede. Et rock-album der kombinerer elementer fra Bruces

“Efterhånden som jeg blev ældre, forstod jeg at der fulgte instruk-

klassiske sound og hans erfaringer fra hans Seeger sessions med

ser med denne stemme. Og instrukserne var ... Aldrig at synge kla-

helt nye teksturer og stilarter.

gesange på en henkastet måde. Og hvis man vil udtrykke det store, uundgåelige nederlag, der venter os alle, skal det gøres inden for en

“Bruce er dykket dybt ned for at finde dette billede på det moderne

stram ramme af skønhed og værdighed.”

liv,” fortæller Springsteens mange-årige manager Jon Landau. “Teksterne fortæller en historie du ikke hører andre steder, og musikken

Leonard Cohens takketale, da han modtog den spanske litteratur-

er hans mest innovative i de seneste år. Albummet har sociale over-

pris Principe de Asturias i oktober, lagde samtidig grundtonen for

toner og en meget udtalt spirituel dimension. Det er noget af det

hans nye album ‘Old Ideas’ der netop er udkommet.

bedste, han har skrevet i sin karriere.”

Det er hans første studio-album i otte år, og måske karrierens dybe-

Første single-udspil levner ingen tvivl om, at Bruce Springsteen el-

ste og mest spirituelle udspil. Hvilket ikke siger så lidt om musike-

sker sit land, men er dybt bekymret for, hvad det har udviklet sig til.

ren, der efterhånden er legendarisk for sine velkendte brydekampe

Et land, der ikke lever op til sine egne idealer. “Whereever this flag’s

med de største eksistentielle spørgsmål - livet, døden, kærlighe-

flown, we take care of our own.”

den, troen. Jo, Bossen er vred, og det tegner godt, både for det nye album og Ti sange, hvor Cohen anvender sin indtrængende baryton på den

for Roskilde, hvor Springsteen er årets hovednavn.

allerbedste måde. Tæt, nærværende, enkel, nøgen og insisterende. Stærk og sårbar på samme tid, i spinkle og enkle musiske arrangementer. Han kræver, at man lytter. På samme måde som Bob Dylan her i sin karrieres blomstrende vinter. Eller Johnny Cash på de allersidste albums. “Hvem skal man give skylden for denne katastrofe? Det har jeg aldrig kunnet regne ud,” har Cohen sagt med henvisning til livet selv. Med dette album fortsætter hans søgen efter svaret.

» APPETIZE 02 | 2012

53


appetize | anbefaler

APPETIZE

TESTER

Bliv professionel med det rigtige udstyr APPETIZE har testet et spejlreflekskamera med et ikke helt almindeligt objektiv fra Canon, samt en kamerarem og en multioplader. Med dette udstyr er man godt gearet til at tage flotte billeder. Kameraet er til den engagerede fotograf, som gerne ville tage skridtet videre fra de billigste amatør-spejlreflekskameraer til high end luksus kram. Objektivet er det store spring op i den professionelle L-serie. Samtlige produkter forhandles i fotobutikken Click på Boulevarden, som ligeledes har udlånt følgende prudukter til APPETIZE testen.

Perfekt til action, sport og fart Canon EOS 7D er et brugervenligt spejlreflekskamera på 18 megapixel, der hører hjemme i de professionelles rækker – og så er det til at betale! Kameraet kan skyde med 8 billeder pr. sekund, har en hurtig autofokus på sine 19 autofokuspunkter og optager HD-video i superflot kvalitet – naturligvis op til 1080p.

Skarpe billeder i lav belysning Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM er et topprofessionelt zoom-objektiv, der er medlem af den berømte røde L-serie. Det resulterer i enestående optik og en robust konstruktion med vandtætte forseglinger, der holder til støv og det danske vejr. Objektivet har hurtig fokusering og er total lydløst. Objektivet har en ultra-vidvinkel, med en fantastisk ydeevne i hele zoomområdet, med en konstant blænde på f/2.8. Det er ideelt til fotografen, som elsker en lækker blænde og vil have muligheden for at fotografere i lav belysning.

Hav altid dit kamera klar ved hoften RS-5 R-Strap fra BlackRapid er en tro følgesvend til pressefotografen, som kræver lidt ekstra plads. Stroppen bæres diagonalt henover overkroppen fra skulder til hofte. Der er lynlåslommer og en smart lomme med lydløs, magnetlås, med plads til din smartphone. På den måde undgår du støj i særlige støj-følsomme situationer.

Canon-batteriernes opladerkonge Double Side Charger er en universal oplader til stort set alle Canon-batterier. Opladeren er ideel til Canon-entusiasten, som ejer alt lige fra spejlrefleks til kompaktkameraet.

54

minbyaalborg.dk


Vores speciallæger tilbyder personlig rådgivning, når du overvejer plastikkirurgi eller kosmetiske behandlinger som fx: • Brystforstørrelse • Brystrekonstruktion • Brystløft • Brystreduktion • Maveplastik • Lårplastik • Fedtsugning • Botox • Fillers • Ansigtsløft • Tunge øjenlåg Vi har ekspertisen og erfaringen fra et stort antal behandlinger – og yder den lægefaglige vejledning der giver de sikreste og flotteste løsninger.

Plastikkirurgi og kosmetiske behandlinger Personlig rådgivning i hele Danmark Ring og bestil tid på:

Tereshospitalet Fredericia Part of Teres Medical Group

Tere s H o spita let Fre d ericia · B ø dker vej 3 · 70 0 0 Fre d ericia T l f : 32 16 59 59 · w w w . t e r e s f r e d e r i c i a . d k · f r e d e r i c i a @ t e r e s . d k

G r y m er P rivat ho spita l · Tu e ag er 5 · 820 0 A a r hus N T l f : 8 6 1 0 8 0 11 · w w w . g r y m e r . d k · g r y m e r @ g r y m e r . d k

Parkens Privathospital · Øster Allé 42, 3 · 2100 København Ø T lf: 35 44 10 0 0 · w w w. p a r kensp riva t ho spita l .dk · info@p p ho.dk

Tere s H o spita let Kø b enh a v n · Pa r k A lle 156 · 26 05 B rø ndby Tlf: 70 80 85 50 · w w w.tereskbh.dk · kbh@ teres .dk

A r t ro s Priva t ho spita l · Jo hn F. Kenne dy s Pl ads 1R , 5. s a l · 9 0 0 0 A a lb o rg T lf: 96 31 55 55 · w w w.a r tros .dk · a r tros@a r tros .dk


Advertorial I Maagaard design

En leg med form og farve Louise Maagaard er uddannet keramisk designer fra designskolen i Kolding 2006, og har været selvstændig lige siden. I 2007 åbnede hun butik og værksted i Hadsund, og i 2010 åbnede hun sammen med kæresten Henrik Sandberg en butik i hjertet af Aalborg. ”Jeg var selv lidt skeptisk i starten og ville egentlig være godt til-

farveeksplosioner som modspil til de fine, hvide og sarte nuancer

freds bare vi tjente nok til huslejen. Men Aalborg er Henriks by, og

i krukkerne.

han havde set rigtigt, da han fandt lokalet i Brandstrupgade. Det er

”Nogen kunder spørger om det er to forskellige kunstnere. Men

gået rigtigt godt. Også fordi det er en god gade og et godt kvarter

jeg kan selv se den røde tråd gennem det legende udtryk. Maleri-

med mange andre gallerier og små specialbutikker. Det trækker det

erne er naivistiske, mange med udgangspunkt i en gammel børne-

rigtige publikum til,” siger Louise Maagaard.

tegning, byliv og gamle maskindele.”

Louise Maagaards keramik er sart, lyst og meget feminint i sit udtryk. Men også præget af en leg med form og muligheder, hvor hun åbenlyst udforsker materialets spændvidde og grænser. ”Hvor høj kan jeg lave en krukke uden at den vælter, for eksempel. Hvor langt kan jeg strække og stable det. Jeg kan godt lide det skæve, humoristiske udtryk, både når jeg arbejder med keramik og med malerier.” Malerierne er den anden side af Louises kunstneriske virke. Nærmest som keramikkens modsætning, med glade og livlige

Malerierne har været en del af Louises verden længe før keramikken, og heldigvis behøver hun ikke at vælge mellem de to udtryksformer. ”Når jeg kan veksle mellem keramik og maleri, går jeg ikke i stå. Og jeg kan bringe ideer fra keramikken ind i maleriet og omvendt. Når jeg står og maler, popper der tit ideer op til nyt keramik.” Louise Maagaard har deltaget i et væld af udstillinger hele landet over. Hun har bl.a. fået prisen for „Bedste Kunsthåndværk 2010“ på DOK#1 samt deltaget i 2 bogudgivelser. Ud over butikkerne i Aalborg og Hadsund har Louise også et galleri i Skagen hver sommer.

The Traveller, 80x100 cm, 4800 kr.

The Drive-In, 80x100 cm, 4500 kr.

„Tree Lights“ er det seneste skud på stammen i designs. Lysestagerne er inspireret af

træer.

Stagerne

er ca. 30 cm høje og findes i flere pastelfarver.

APPETIZE 02 | 2012

57


portrĂŚt I per thomsen

58

minbyaalborg.dk


portræt I Per thomsen

Uden dikkedarer Det er i år ti år siden, at Per Færch Thomsen overtog Vodskov Bolighus. Vi har mødt manden, der er ligesom en Kjærholm sofa: Enkel, uprætentiøs og uden dikkedarer. tekst Sussi munk  |  foto erling jørgensen  |  layout catrine knøsgaard

APPETIZE 02 | 2012

59


Portræt I per thomsen

Selvfølgelig bor han selv helt fantastisk. På toppen af Jyske Ås,

Landmandssøn fra Ørum

med udsigt til skov og sø udenfor og Hans J. Wegner og Fritz Hansen

Højt til himlen er der på den jyske ås. Og det var der også i Per Færch

indenfor. Det fornægter sig slet ikke, at her bor en møbel-elsker.

Thomsens barndomshjem på kvæggården, Vestergaard, i Ørum,

Teenagedatteren Anne Sophie, der har kæresten på besøg, fortæl-

hvor han voksede op med sine forældre og sin søster.

ler da også, at hun er blevet slæbt med på møbelmesser og -ud-

- Min far har aldrig presset mig til at blive landmand og overtage

stillinger, siden hun var ganske lille, og kæresten supplerer med,

gården. Han har altid sagt, at jeg skulle finde min passion. Han sag-

at HUN altså ikke er et hak bedre, men faktisk eksaminerer ham i,

de også, at livet som selvstændig kræver meget arbejdet, så det er

hvad de enkelte møbler i hjemmet hedder og hvem, der har tegnet

lysten, der skal drive værket, og det lever jeg efter i dag. Mine foræl-

dem. Kigger man hurtigt rundt i køkkenet, kan man lynhurtigt tælle

dre har arbejdet hårdt, selvom jeg også havde opfattelsen af, at de

sig frem til i hvert fald 6 forskellige, kendte klassiske, danske desig-

altid var hjemme og i nærheden, da jeg var barn. Efter folkeskolen

nere. Men APPETIZE‘ udsendte kender ikke helt præcist navnene på

fortsatte jeg på Brønderslev Gymnasium, derefter blev jeg garder

dem alle sammen.

husar pga. min interesse for heste. Da værnepligten var afsluttet

- Det er altså ikke vigtigt for mig bare at eje designermøbler, fordi

begyndte jeg på en uddannelse som eksport tekniker, fortæller Per.

de giver en eller anden bling bling effekt eller prestige. Det er møb-

Sjovt nok var det denne uddannelse, der førte ham i armene på de

lernes enkelhed og funktion, jeg sætter pris på, understreger Per

møbler, der siden skulle vise sig at blive hans livs passion. Han så

Færch Thomsen. Familien købte landejendommen for to år siden,

nemlig i avisen, at Haungaard Møbler søgte en elev til eksport, og

fordi en bolig på landet med god plads inde og ude gav mulighed

så kom han til samtale og endte med at afbryde sin uddannelse, for

for at få familie- og arbejdsliv til at hænge bedre sammen. Tidligere

i stedet at begynde der – selvom det faktisk handlede meget mere

boede familien i et traditionelt parcelhus i Hjallerup.

om møbler end om eksport. Et tilfældigt skæbnespil, der endte med

- Vi har lange arbejdsdage, og det har hjulpet meget på hverdagen, at vi nu har placeret en del af virksomhedens administration

et perfekt match mellem mand og møbler.

herhjemme. Bl.a. har min kone, Tina kontor her – hvor hun laver vo-

Indre glæde

res bogholderi. Samtidig har min yngste datter, Josefine, og jeg fået

- Når jeg tænker over det, er jeg blevet stærkt inspireret af min far-

fantastiske muligheder for at udleve vores fælles hobby, ridning,

mor og farfar, der boede lige i nærheden, og som jeg tit besøgte ef-

fortæller Per Færch Thomsen. De 378 kvadratmeter bolig er totalre-

ter skole. De interesserede sig for møbler og kunst og tog mig med

staureret og de 45 hektar bruges – udover ridning – også til jagt.

på udstillinger rundt omkring i Danmark. Min farfar var murermester,

- Vi havde jo forestillet os en funkisvilla, men pga. beliggenheden

og han lagde vægt på at ting var smukke, f.eks. byggede han og jeg

blev det altså huset her fra 1990 med fritlagte bjælker og de små-

et legehus, der skulle være flot og fint, husker Per. Undervejs i sit liv

sprossede vinduer i stedet for, og vi er meget glade for det.

har Per lært en masse om dansk møbeldesign.

Per Færch thomsen Fødselsdato den 9. maj 1971 I 2002 overtog han Vodskov Bolighus I 2005 købte han halvdelen af Ulf Bolighus sammen med Martin Lynge 1. juli 2011 åbnede Vodskov Bolighus butik i Skagen

60

minbyaalborg.dk

»


Forårs Kromenu

Laks – Kalveculotte – Kræmmerhuse

3 retter 298,-

Forårs Gourmetmenu

Økologisk ørred fra Thy – Jomfruhummer fra Læsø – And fra Graasten Frisk fisk fra Vesterhavet – Kalvemørbrad fra Himmerland Oste fra Boulogne – Rabarber dessert

3 retter 498,-

Bestil vores nye selskabsbrochure ”Mindeværdige selskaber” på info@mortenskro.dk

Winemakers Dinner Van Volxem (Tyskland) Onsdag 25. april

5 retter med vine 698,-

Åbent torsdag, fredag og lørdag i påsken

Tlf. 98 12 48 60 . www.mortenskro.dk . Tjek ind på facebook!


Hans egne favoritter

PORTRÆT I Per Portræt CHRISTIAN thomsen SKJØDT

- Min sorte Cirkelstol, som står på 1. sal. Jeg købte Cirkelstolene fra COP 15 mødet i 2009 i København, og solgte dem til kunder, der gerne ville have en stol med denne særlige historie. Jeg plejer at joke med, at min er den, Obama sad i. Fakta om stolen: Cirkelstolen er skabt af den danske møbeldesigner Hans J. Wegner i 1985, da han var 71 år. Ideen var at skabe en stol, der primært bestod af et gitter af flagline, spændt ud over et cirkelformet stativ. Efter mange hovedbrud og mislykkede forsøg lykkedes det, og den blev sat i produktion i 1986. I dag er Cirkelstolen en af Wegners absolutte klassikere. Den vejledende pris ligger mellem 35-43.000 kroner afhængig af træsort og overfladebehandling. I 2007 blev det muligt at købe stolen i ask med sort flagline, og i 2009 blev Cirkelstolen introduceret i en sort udgave.

- Det, der fascinerer mig ved dansk møbeldesign er, enkelheden og

i stjernetegnet Tyren, og at en tyr er kendetegnet ved at være

funktionaliteten – at et møbel bare stadig kan virke, selvom der

jordbunden og tiltrukket af livets gode ting.”

måske er gået 100 år. Jeg kan føle en stor indre glæde ved gennem-

- For mig er hverdagen vigtigst, og jeg er glad, hvis jeg har haft

tænkte og smukke ting, møbler, arkitektur og kunst. Det gælder

en god dag med stor adspredelse. Jeg synes, det var en fantastisk

f.eks. Arne Jacobsens stol: ”Ægget”. Det gælder enkelheden i Poul

oplevelse, da vi besøgte Uganda i 2011 for at besøge vores spon-

Kjærholms sofaer. Det gælder Hans J. Wegners mange lænestole.

sorbarn dernede. Selvom folk er frygteligt fattige, var de bare så

Men det er ikke så meget det enkelte møbel, mere helheden og har-

glade og taknemmelige over den hjælp, de fik. Det var en kæmpe-

monien i indretninger, jeg er interesseret i. Jeg går efter fuldendte

stor oplevelse.

løsninger, der holder på den lange bane og som brugeren føler sig hjemme i – frem for bare statussymboler.

Møbler og mennesker

Boligindretning handler om psykologi Ligeså let det er at få Per Færch Thomsen til at fortælle om de ting, møbler og værdier i livet, han holder af. Ligeså svært er det at få

- Min egen smag er meget bred, inden for f.eks. musik hører jeg alt

ham til at nævne de ting, han slet ikke bryder sig om. De fylder ty-

fra country til opera, siger Per og tilføjer, at det er fordi, han er vok-

deligvis ikke alverden for ham. Heldigvis kan hans datter supplere

set op på landet, hvor man ikke var for fine til at komme i forsam-

henne fra køkkenbordet:

lingshuset. - Jeg er ligeglad med om mine venner er pædagoger eller direk-

62

Stolen

- Han synes X-faktor er frygteligt. Hans liv har for meget indhold til, at han gider se det. Det siger han altid, griner hun.

tører. Med møbler er det design, der tæller. Med venner, er det det

- Ja, og techno-musik har jeg også svært ved at holde ud, og så

indre, siger Per. Han minder om en af de smukke Kjærholm sofaer,

når nogen ødelægger et ellers flot hus med forkert indretning eller

han har i sin butik. Den udstråler kvalitet, uden på nogen måde

forkert materialevalg. Det giver stor uro indeni, tilføjer Per. Han har

at være pralende. Selv siger han om sig selv, at ”han jo er født

selvsagt været på besøg i mange nordjyske hjem.

minbyaalborg.dk


PORTRÆT Portræt I CHRISTIAN I Per thomsen SKJØDT

Malerierne - Mine to Tintin billeder af danske billedkunstner Ole Ahlberg, som jeg købte i 2004. Min kone var meget skeptisk og sagde: ”Hvor vil du hænge dem henne?” Hun kunne slet ikke se det for sig. I dag er jeg meget glad for dem, og jeg har set tilsvarende i gallerier rundt omkring, og prisen på dem er endda steget i forhold til det beløb, jeg betalte. Fakta om kunstneren: Billedkunstneren Ole Ahlberg, der er født i 1949, har været aktiv som kunstner siden 1970‘erne. Gennem årene har han arbejdet med collager, grafik og maleri. I de seneste år er hans navn og kunst i høj grad kommet i kunstsamlernes og pressens søgelys pga. hans erotiske malerier og litografier med tegneseriefigurerne Tintin, Kaptajn Haddock, Dupont og Dupont.

- Folk undrer sig nogle gange over alt det, jeg spørger om, når jeg

var ansat i møbelforretningen i Hjallerup i et år, hvorefter han sagde

skal hjælpe med en indretning. Men det er vigtigt at kende folks

ja tak til nye udfordringer i Vodskov Bolighus.

hverdag og vaner for at lave den helt rigtige indretning til netop

- Jeg blev faktisk kontaktet af den daværende indehaver, Frode

dem. Derfor beder jeg også folk om at undlade at rydde op, før jeg

Svanekærs datter Birgitte, der var udset som den der skulle over-

kommer. Så kan jeg nemlig se, hvordan de RIGTIGT bor. Der er rigtigt

tage butikken. Vi aftalte, at jeg skulle begynde der, men det blev i

meget psykologi og menneskeforståelse i boligindretning.

sidste øjeblik forhindret af, at jeg kom igennem nåleøjet som assurandøraspirant i Tryg Baltica, fortæller Per Færch Thomsen.

Den forsvundne fuldmægtig I 1997 blev Per Færch Thomsen tilbudt en stilling i Hjallerup Møbel-

Overtog butikken i 2002

forretning.

Karrieren som assurandør så lovende ud. Per fik samlet sig en god

- Det passede jo rigtigt godt. Vi havde fået to børn, havde købt hus i Hjallerup og jeg kunne cykle på arbejde, forklarer Per. Han

lille kundekreds af mindre erhvervsdrivende, VVS-firmaer, butikker, tømrerfirmaer og den slags.

havde dog ikke forudset, at udfordringerne blev af en lidt anden ka-

- Jeg drønede derudad med dem og fyldte op med besøg hos

rakter i den lille by, og at han kom til at føle sig lidt ligesom i Hans

private om eftermiddagen. Men så skete der det, at afdelingen fik

Scherfig romanen ”Den forsvundne Fuldmægtig”, hvor fuldmægtig

ny direktør, der besluttede, at aspirater kun måtte opsøge private

Teodor Amsted desperat forsøger på at undslippe det dræbende,

kunder. Det ødelagde totalt den kundekreds, jeg havde bygget op,

faste og regelbundne liv, han har skabt sig.

og så måtte vores veje skilles, forklarer Per. Han fik kontakt med

- Det var rigtigt hyggeligt og godt alt sammen. Men jeg fik det helt dårligt over at møde nøjagtigt de samme mennesker på vej på ar-

Birgitte Svanekjær igen, der fortalte ham, at hun faktisk ledte efter én, der ville overtage butikken efter Frode sammen med hende.

bejde hver eneste dag. Det var rigtigt svært at komme derfra igen,

- Så jeg startede 1. maj 1999 med henblik på, at vi skulle overtage

for mine arbejdsgivere var de sødeste mennesker, forklarer Per, der

sammen. Men ret hurtigt sagde Birgitte op. I første omgang så jeg

APPETIZE 02 | 2012

»

63


Aalborg Friskole

- En lille overskuelig skole med engagerede lærere

Børn med selvværd og selvtillid

Børn der er glade for at lære

Er dit barn glad for at gå i skole?

Aalborg Friskole har: •

Stærkt fællesskab

Engagerede lærere og pædagoger

Tæt forældrekontakt

Forstået at faglighed og kreativitet hænger sammen

Folkeskolens afgangsprøve

Plads til forskellighed

Skolefritidsordning fra kl. 6.30 til 16.30 der er en integreret del af skolen

Lejrskole på alle klassetrin

Skolepenge reguleret efter indtægt

Lige ved stort naturområde (Golfparken)

Nu med 10. klasse - Læs mere på 10arn.dk

Aalborg Friskole • Sohngårdsholmsvej 47 • 9000 Aalborg • telefon 98147033 • www.aalborg-friskole.dk • http://picasaweb.google.com/aalborgfri


Portræt I per thomsen

Jubilæumsåret Kommer til at byde på nye – og indtil nu – hemmelige overraskelser fra Vodskov Bolighus. Året vil vise, hvad det handler om…

det som et problem men fandt så roen i at kunne blive herre i eget

selvom de er oppe i alderen. Jeg har indrettet mange boliger for se-

hus. Så ville jeg kun stå mål med mig selv, og jeg ville selv kunne

niorer rundt omkring i Nordjylland, bl.a. på den fantastiske havne-

drive forretningen frem. Desuden havde jeg også set en masse bøvl

front for seniorer, der er 75-80 år. De tænker ikke som gamle men-

og uvenskab omkring kompagniskaber i min farfars familie, hvor der

nesker. De vil have indretninger, der passer til byggeriet, og de er

var flere selvstændige. Så det endte med, at Frode fik sin ”alders-

med på moderne møbler osv.

rente”, som han sagde, i 2002, og jeg overtog butikken.

En bonderøv – men autentisk

- I de første år følte jeg mig nogle gange som en bonderøv, når jeg kom rundt til de andre butikker og så de flotte butiksbygninger med granit og glas og alt det andet, man byggede med i 2003-04.

I årene der fulgte arbejdede Per Færch Thomsen hårdt og nogle

Vores butik fremstod jo, som det den var – en bygning fra 60´erne.

gange med lange arbejdsuger på 80 timer. Men sliddet har betalt

Men alligevel holdt jeg fast i den mere grundlæggende passion

sig. Vodskov Bolighus har udviklet sig fra et lidt konservativt sted,

omkring møbler og god rådgivning, og det har heldigvis vist sig at

kendt for otium- og engelske stilmøbler, til et af Nordjyllands fore-

være vigtigere i længden med autenticitet. I hvert fald er vi her

trukne indretningseksperter og det sted, man tager hen, når man

stadig trods finanskrisen, mens flere kolleger er væk. Selvfølgelig

skal købe møbelklassikere til moderne hjem. Kundegruppen har

mærker vi finanskrisen, men vi har haft sorte tal på bundlinjen alle

stille og roligt udviklet sig til at være bredere og yngre.

årene og er blevet båret oppe af en kundegruppe, der er økono-

- Den sidste generation af ”gamle mennesker” i Danmark er døde. Folk i dag lever til de dør og får ikke nødvendigvis en kedelig smag,

misk privilegerede og derfor lever upåvirkede af krisen, slutter Per Færch Thomsen. 

APPETIZE 02 | 2012

65


tekst Kim konnerup | foto presse | layout mia sakæussen

No Shit... det er ren sandkasse

bolig | appetizers

Cool design

uden dikkedarer De nye Matahari salt- og peberkværne er designet af det prisvindende ChauhanStudio i London, der blandt andre også designer for Nokia. Designet er cool og stilrent og matcher ethvert køkken med sans for detaljen. Kværnene er udstyret med den patenterede danske CrushGrind, der anses for

Nu kan ungerne få rent sandkassesand med naturlige dufte, der får katte til

verdens bedste keramiske kværnemeka-

at vælge andre steder at skide. Når børnene leger i sandkassen, er det meget

nisme.

vigtigt, at sandet er rent og fri for ekskrementer fra især katte. Det er lige præcis denne hygiejniske løsning, som Dansand nu kan tilbyde

De keramiske valser er ekstremt holdbare og op til 15 gange hårdere end stål.

alle danske børnefamilier og børneinstitutioner. Nyheden hedder No Shit og

Derfor er der 25 års garanti på CrushGrind-keglen,

består af renset sand, som er helt fri for uønskede mikroorganismer og er til-

der nemt og effektivt kværner alle former for tør-

sat en speciel citrusolie. Denne olie er bundet til sandet og afgiver en naturlig

rede krydderier.

duft, som får langt de fleste katte til at gå i en stor bue udenom. Og ved at holde kattene væk begrænses faren for at overføre en række sygdomme og parasitter til børnene. Citrusolien er ifølge Dansand på ingen

Kværnene har samtidig en lækker, blød overflade med soft grip, der får dem til at ligge godt i hånden, når maden skal smages til.

måde farlig for mennesker og dyr. No Shit leveres i 20 kg sække, der har en vejledende udsalgspris på omkring 40 kroner.

Fræk håndstøvsuger Med et rapt design og frække farver udskiller OBH Nordicas nye håndstøvsuger sig fra de gængse, lidt kedelige modeller. Her får du endelig en håndstøvsuger, der ikke skal gemmes væk i bryggerset. Ved første øjekast er der ikke meget, der afslører, at den lille farverige sag fra OBH Nordica har at gøre med noget så kedeligt som rengøring. Med sine runde, bløde former og skønne farver minder den mere om en lille organisk skulptur, der kunne stå til udstilling i stuen. Men bag de delikate former gemmer sig faktisk et af hverdagens uundværlige rengøringsværktøjer. Håndstøvsugeren er opladelig og har en brugstid på ca. 16 min. Der følger udskiftelige genopladelige

Genbrugte

bildæk Tæppet Slick er fremstillet af 100 % genbrugte bildæk. Dækkene smel-

batterier, adapter og børstemundstykke med. Den

tes om, og under omsmeltningen frasorteres farlige stoffer, aluminiums

findes i pangfarverne pink og lime og i en rolig hvid.

tråde med mere, og tilbage er et rent genbrugsprodukt. Tæppet er produceret i Danmark af firmaet 7signs og skabes med kyndig hånd af designer Elise Emmeline. Tæppet serieproduceres ikke og vil derfor altid være helt unikt, da kunderne får den størrelse og form de ønsker, både runde og rektangulære.

66 48

minbyaalborg.dk


Engqvist Fliser Klinker Mosaik Natursten Køkken Bad Inventar

Engqvist Interiør Ågade 18 v/Grøntorvet 90 0 0 Aalborg T l f : + 4 5 2 0 7 2 3 5 0 5 w w w. e n g q v i s t . e u


Raleigh Sprite Alu Nishiki Touring Master PRO 7 RB

Alu-Max Hydro-forming stel med Shimano Nexus 7 gear og Shimano IM-35 rullebremse. Nishiki Alu styr. Nishiki 42T Aluminium kranksæt. Linus Disc hjulsæt med Schwalbe Delta Cruise 700x28C AntiPuncture dæk med refleks. Ramme str. Vægt 13,5 kg

Sprite Alu Nexus 7 med dynamonav, halogen forlygte, baglygte, alu bagagebærer, justerbar styrstamme, Bike Attitude Antipuncture dæk og godkendt lås.

Pris: 4.199,-

Pris 4.999,M/L/XL

Raleigh Classic De luxe Plus

Dame 47cm og Dame 52cm. Alu lakeret fælge i samme farve som cyklen. Gear: Nexus 3 og Shimano Nexus 7. Kædeskærm. Sadel & håndtag: Special designet Raleigh Læder sadel og læder håndtag. Lys: Special designet ”retro” LED forlygte og baglygte. Farve: Brown, Light Blue, Purple, Pink, Red.

Pris: 5.199,- (3 gear)

5.799,- (7 gear)

Raleigh Nottingham Herre

Stel: Hi-Ten. Størrelser: 53cm, 56cm. Fælge: 700C DB Alu. Gear: Shimano Nexus 7 og SA Duromatic 2 gear. Dæk: Bike Attitude 700x28C antipuncture med refleksside. Kædeskærm: Speciel designet alu. Farve: Brown, Green.

Pris: 4.699,-

(Shimano N7)

3.999,- (SA Duromatic 2 gear)

Riis Cykler

Thistedvej 77 . 9400 Nørresundby Tlf. 98 17 30 31 www.riis-cykler.dk


KONKURRENCE I BITTERFISSEN BETHANY

En bitterfisses

Bekendelser Bitterfissen Bethany er den Fernet Branca-drikkende blogger, der nådesløst udstiller hykleriet, småborgerligheden, blogtilstanden og kendiskulturen i Danmark.

Den fiktive figur, Bethany Hansen, er på rekordtid blevet et fæno­ men, og hendes bizarre og hæmningsløse meninger læses dagligt på bloggen bitterfissen-bethany.dk. Samtidig har kritikere stået i flere lag for at skælde hende ud. Mange af dem har selv følt den anonyme bloggers svirpende satire. I ni måneder har hun drevet gæk og leget kispus med småborgerlighedens frontkæmpere. For kort tid siden udgav hun bogen ”En bitterfisses bekendelser”, der kastede nyt brænde på bålet. Spekulationerne om hendes sande identitet har været mange. Søndag 18. marts valgte hun så at kaste masken. Kvinden bag Bethany er den 39-årige Jeanett Veronica Hindberg, kontoruddannet og enlig mor fra Farum. Få dage inden afsløringen lavede Appetize et længere interview med hende. Det skulle vise sig at blive hendes sidste under dækket af Bitterfissen Bethany.

Konkurrence

Vind “En bitterfisses bekendelser“

Vi har en lille bunke signerede eksemplarer af den nye bog, som Bitterfissen Bethany/Bethany Hansen/Jeanett Veronica Hindberg har udgivet. Gå ind på www.minbyaalborg.dk og deltag i konkurrencen APPETIZE 02 | 2012

69


MAILKORRESPONDANCE | bitterfissen BETHANY

bethany

er fandme misforstået

bitter

tekst kim konnerup  |  foto CATRINE KNØSGAARD & presse  |  layout mia sakæussen

70

minbyaalborg.dk


MAILKORRESPONDANCE I bitterfissen BETHANY

APPETIZE har sendt Bitterfissen Bethany en mail. Ideen er, at give ordet til et menneske der har noget at sige. Med egne ord. Gerne andre‌ Vi trykker den uredigerede, uvinklede samtale - som den udviklede sig undervejs. Her kan kunsten, kulturen, poeten og forfatteren tage ordet bogstaveligt. Skrifte, om man vil.

APPETIZE 02 | 2012

71


MAILKORRESPONDANCE

I

BITTEFISSEN BETHANY

»F ra: APPETIZE Sendt: 12. marts, 2012 14:43 Til: BitterFissen Bethany Emne: Mailinterview til Appetize Kære Bethany. Tak fordi du vil medvirke til dette mailinterview. Eller egentlig „en mailkorrespondance“. Det fungerer på den måde, at vi mailer frem og tilbage de næste par dage, og så trykker vi den uvinklede, uredigerede samtale, som den udviklede sig undervejs. Jeg spørger som jeg vil, du svarer som du vil. Er du frisk på den model? Med venlig hilsen Kim Konnerup Appetize

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 14:52 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Mailinterview til Appetize

»F ra: APPEIZE Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 15:10 Til: BitterFissen Bethany Emne: Hvem er du?

Hej Kim!

Godt så, Bare Bethany. Det svar er så fint nok til den intellektuelle

Den er jeg helt med på!

hipster-elite i det indre København. Men når jeg nævner dig i en

Bedste hilsner,

samtale med nordjyder, bliver de fleste bare blanke i øjnene. De har

Bethany

aldrig hørt om dig. Så forklar lige os i det nordlige Danmark hvad

» F ra:APPETIZE Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 15:00 Til: BitterFissen Bethany Emne: Hvem er du? Lad os bare starte med spørgsmålet som alle stiller ... fra Se&Hør

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 15:23 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Hvem er du?

til Pokernet: Hvem er BitterFissen Bethany? Jeg har jo hørt der er

Haha! Åh, jeg bliver ked af det, når du siger sådan noget. Bethany

udlovet en dusør for det rigtige svar.

er saftsusemig ikke for de intellektuelle og urimeligt underlige hips-

Venlig hilsen

tertosser! Bethany er for folket – pøblen om du vil. Os, der ikke er

Kim

bange for at indtage gåsebryst (flødekage) eller pille os selv i rum-

petten.

» F ra:BitterFissen Bethany Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 15:02 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Hvem er du?

72

‚konceptet‘ BitterFissen Bethany går ud på.

Men det er interessant, du spørger, hvad Bitterfissen går ud på. For det er der dælme mange meninger om. Og generelt er Bethany fandme misforstået bitter. Som man kan læse mere om i Bogen, startede jeg bloggen ‘Bit-

Jeg er bare Bethany. At folk ikke kan få det ind i deres grødhoveder,

terfissen Bethany’ en aften i juni 2011, hvor jeg var ekstra irriteret

begriber jeg ikke.

og hæmorideramt. Var generelt træt af både mig selv og samfund.

minbyaalborg.dk


MAILKORRESPONDANCE I BITTEFISEN BETHANY

Nåh, men jeg fik lukket lidt galde ud, og så glemte jeg faktisk alt

selv synes du på et eller andet tidspunkt er gået over stregen i dine

om bloggen. En uge senere opdagede jeg, at der var stor ståhej i

udgydelser. Er der noget du fortryder at have skrevet?

hele blogland, og det handlede om mig! Folk var både sure og be-

Hilsen

gejstrede. Og så kunne jeg sgu ikke lade den ligge dér. Hvorfor tage

Kim

den pæne maske på igen, når jeg kunne få afløb via bloggen? Mere er der sådan set ikke i det. Der er ingen dybere mening. Men det er sjovt at se folk prøve at gennemskue, hvad fanden det hele går ud på.

»F ra: APPETIZE Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 15:33 Til: BitterFissen Bethany Emne: Hvem er du??

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 16:12 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Er du gået over stregen? Er ikke spor forpustet, men jeg skal faktisk ned og købe Fernet. Jeg tænker lige og vender tilbage!

de fra Farum. Der har været mange gætterier om din sande identi-

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 18:59 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Er du gået over stregen?

tet. Hvorfor tror du, at det har været så vigtigt for mange at få sat

Nu har jeg tænkt. Svaret må være nej.

et rigtigt levende ansigt på Bethany?

Jeg har måske gået over stregen en gang eller to, men det er ikke

Ditte Okman, Jim Lyngvild, Michael Jeppesen. En gammel indebrændt mand fra det det indre København og en forvirret ung kvin-

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 15:38 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Hvem er du?

noget, jeg fortryder at ha’ gjort.

For at ha’ nogen at slå tilbage på. Bethany fortæller jo sandheder

»F ra: APPETIZE Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 8:57 Til: BitterFissen Bethany Emne: Tænker du på at du sårer mennesker?

om folk - vender spejlet mod dem selv. Når der ikke er noget rigtigt

Godmorgen Bare Bethany

menneske at angribe, bliver man tvunget til at læse det, der skri-

Vil det sige, at du heller aldrig tænker på, om du sårer de menne-

ves. Og det er tilsyneladende ikke sjovt.

sker, der får din skarpe pen at føle? At du kan være så stødende,

»F ra: APPETIZE Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 15:47 Til: BitterFissen Bethany Emne: Hvem er du?

nedsættende og forhånende, at dine ofre bliver oprigtigt kede af det?

ner, så er det tv-kendisser, så er det nyfeministiske bloggere. Hvor

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 12:27 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Tænker du på at du sårer mennesker?

stammer al den galde fra? Hvorfor er du så vred?

Jo, det tænker jeg over. Og derfor har jeg også fra start på min

Så det er altså ikke bare for sjov? Men du angriber jo i øst og vest, hvem er det du gerne vil holde et spejl op for. Så er det realitystjer-

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 16:03 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Hvem er du? Puha, det var fandme mange spørgsmål.

blog skrevet, at hvis man ikke ønsker sig omtalt på min blog, så kan man skrive til mig. Det er der kun en, der har gjort i tidens løb. Og jeg har naturligvis ikke skrevet om hende siden. Men folk VIL jo generelt gerne ha’ opmærksomheden. Medieliderlige som de er. Desuden skriver jeg kun på egen banehalvdel. Jeg blander mig

Bethany er i virkeligheden ikke vred men bare emotionelt ustabil.

ikke i debatter rundt omkring. På den måde er det nemt at undgå

Og jeg skriver om alt, jeg udsættes for i dagligdagen. Hellere skrive

mig.

mig ud af det end banke unger eller naboer, ikke sandt?

måde. Alle med undtagelse af Kongehuset kan principielt udsæt-

»F ra: APPETIZE Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 13:30 Til: BitterFissen Bethany Emne: Jorden brænder ... eller hvad?

tes for min skarpe pen. Kongehuset er Bethanys religion, så de går

Jo, men åbenbart har du ramt rimeligt hårdt på nogen. Under over-

naturligvis fri.

skriften „Jorden brænder under Bitterfissen“ skriver Politiken at

Og nu er det jo ikke kun et segment, der dummer sig. Ser Bethany noget, der er galt, uanset hvem det er, så risikerer vedkommende at stå for skud. Det er det, der gør, at Bethany er retfærdig på den

»F ra: APPETIZE Sendt: Mandag, 12. marts, 2012 16:09 Til: BitterFissen Bethany Emne: Er du gået over stregen?

bl.a. Pernille Rahbek overvejer en injuriesag mod dig. Hun kalder dig et ‚satirisk geni der indkapsler tidsånden på en formidabel måde‘ men siger at hun har en grænse når det bliver til chikane, mobning og injurier. Er hun ... og andre af dine kritikere ... bare ømskindede? Eller for-

Okay ... jeg vil jo nødig gøre dig alt for forpustet. Så jeg lader dig

står du deres harme og frustration? Og ikke mindst: Kan du føle var-

lige være i fred et par timer. Men du må gerne spekulere på, om du

men fra den brændende jord?

APPETIZE 02 | 2012

»

73


MAILKORRESPONDANCE | bitterfissen BETHANY

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 14:01 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Jorden brænder ... eller hvad?

min blog. For at det kan lykkes, er man nødt til at være anonym. Dog skal det siges, at den dag jeg afslører mig selv, har jeg ikke tænkt mig at undskylde et eneste komma. Jeg står ved alt, jeg har skrevet. . Man bør dog huske, at Bethany er en figur, og derfor er

Nogle er ømskindede, nogle er dobbeltmoralske. Det er ret sjæl-

Bethanys meninger ikke nødvendigvis mine.

dent, jeg skriver om folk, der ikke selv “har bedt om det”. Selvføl-

Alt dette forklarer jeg i øvrigt også i min bog.

gelig hænder det.

næppe hives for en dommer, for at kalde nogen for Speltkusse. Så

»F ra: APPETIZE Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 15:24 Til: BitterFissen Bethany Emne: Kom det bag på dig?

nej, jeg kan ikke føle den brændende jord, til gengæld brænder mit

Jeg fornemmer et eller andet sted - og du må rette mig hvis jeg

skræv konstant.

tager fejl - at hele dette mediecirkus, ballade og opmærksomhed

Mht. Rahbek så mener jeg ikke, jeg har skrevet noget injuriende. Hun nævner bla., at hendes firma ikke er gået konkurs, men jeg har altså et meget troværdigt link, der siger noget andet. Og man kan

Og så skal man jo ikke glemme dem, der selv startede med at revse Bethany. Paula Larrain, Angela Brink og Vibeke Manniche blandt andet. Dem havde jeg aldrig rørt, hvis de ikke havde overfaldet mig. Komplet uinteressante grødhoveder!

»F ra: APPETIZE Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 15:03 Til: BitterFissen Bethan Emne: Er det ikke for nemt at være anonym?

er kommet bag på dig? Havde du regnet med, at det ville blive så omfattende? Og hvorfor tror du, det er blevet så omfattende?

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 15:47 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Kom det bag på dig?? Det har du saftsusemig fuldstændig ret i! Den havde jeg ikke set komme. En brik i feminismedebatten blev jeg. Og der er ikke noget,

Men har de ikke ret, et eller andet sted. Er det ikke for nemt at gem-

der interesserer mig mindre. Så at blive kontaktet omkring den

me sig bag en anonym maske, og så ellers kalde andre folk hvad

slags af diverse aviser og tv var dælme sært! Jeg troede jo så, det

som helst? Uden at skulle stå til ansvar? Har de ret, når de kalder

ville dø ud igen. Det gjorde det bare aldrig. Og nu er jeg altså ‘kendis-

dig kujon?

blogger’ og forfatter. Dér kan man bare se!

Jeg har den tanke, at Bitterfissen Bethany slet ikke kunne eksi-

Så omfattende? Ja, det kan jeg vel blandt andet takke Anne So-

stere uden anonymiteten. Hvis du ikke var en fiktiv persona ... ville

phia Herpes for. Og så må Danmark åbenbart kede sig noget så ge-

det så overhovedet være interessant?

valdigt.

» F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Tirsdag, 13. marts, 2012 15:11 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Er det ikke for nemt at være anonym?

» F ra: APPETIZE Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 8:49 Til: BitterFissen Bethany Emne: Hvad driver dig? Vibeke Manniche skriver, at du er en hån mod demokratiet, og at

Du svarer jo lidt på dit eget spørgsmål.

forlaget bag din bog ikke har nogen moralske skrupler, kun en inte-

Bethany handler nemlig ikke om at være en anonym kujon, der ikke

resse for penge.

tør stå ved egne meninger. Bethany er en fiktiv identitet, og du har ganske ret i, at man ikke kan få sine meninger ud på samme måde, hvis man var en helt al-

74

mindelig person. “De andre står for skud”, stod der oprindeligt på

minbyaalborg.dk

Hvad er det der driver dig, Bethany? Er det penge? Er det opmærksomheden? Er det bare balladen? Hvorfor ER du Bitterfissen Bethany?

»


Kunne du tænke dig at prøve golf ? Aalborg Golf Klub tilbyder et 3 måneders prøvemedlemskab. Du får golfuddannelse og mulighed for at spille på Aalborg Golf Klubs flotte anlæg Pris kr. 2.000,-

Læs mere på vores hjemmeside www.aalborggolfklub.dk eller ring på telefon 98 34 14 76

Aalborg Golf Klub | Jægersprisvej 35 | 9000 Aalborg | Tlf. 98 34 14 76 | mail@aalborggolfklub.dk


MAILKORRESPONDANCE I BITTEFISEN BETHANY

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 10:32 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Hvad driver dig? Jeg synes, jeg har forklaret det meget godt i et tidligere svar. Men hvad der driver mig? Det er mest af alt skrivelyst. Jeg elsker at skrive og som tiden er gået, er jeg kommet til at holde rigtig meget af Bethany. Jeg kan næsten ikke forestille mig at skulle lægge hende i graven. Bethany er bestemt ikke kun ballade. Det finder man også hurtigt ud af, hvis man fx følger hende på Facebook. Nu kan jeg jo ikke svare på forlagets vegne, men for mig handler det mindst af alt om penge.

Fra: APPETIZE » 

Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 10:51 Til: BitterFissen Bethany Emne: Opgiver du at være Bethany?

Nu snakker du om at lægge hende i graven. Tidligere skrev du ‚den dag jeg afslører mig selv‘. Har du planer om at opgive Bethany? Er det snart eller bare den dag, det ikke er sjovt længere?

» F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 10:32 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Opgiver du at være Bethany? Jeg ved faktisk ikke om de to ting nødvendigvis hænger sammen. Det er nok mest op til mine læsere. Hvis jeg kunne fortsætte med at skrive som Bethany på trods

men den dag det sker, bliver det ikke med stort ståhej fra min side.

»F ra: APPETIZE Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 8:49 Til: BitterFissen Bethany Emne: Skål og tak

Skål på det ... og tak for snakken.

af en afsløring, så ville jeg sandsynligvis gøre det - indtil det ikke længere er sjovt. Jeg ved stadig ikke, hvornår jeg afslører kvinden bag Bethany,

» F ra: APPETIZE Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 11:01 Til: BitterFissen Bethany Emne: Hvad synes du der er galt med samfundet?

Med venlig hilsen Kim

vi måske kan slutte lidt hvor vi startede. Du begyndte med Bet-

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 10:32 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Skål og tak

hanys blog en aften du var træt af dig selv og samfundet. Fortæl

Tak selv, Kim

mig så, hvad der er så forkert ved samfundet. Scenen er din.

Hav en dejlig dag! Solen skinner og Fernetflasken er fyldt! 

»F ra: BitterFissen Bethany Sendt: Onsdag, 14. marts, 2012 12:17 Til: APPETIZE Emne: Vedr.: Hvad synes du der er galt med samfundet?

Fire dage senere

Øv. Jeg havde set frem til en større afsløringsfest. Men jeg tænker,

Blandt andet selvhøjtidelighed og tendensen til at pege fingre af

» F ra: APPETIZE Sendt: Søndag, 18. marts, 2012 20:21 Til: BitterFissen Bethany Emne: Jeanett? Hej Bethany ... eller Jeanett.

alle andre end sig selv. Sådan er vi jo generelt. Fattige som rige. Li-

Det er kun fire dage siden vi sluttede interviewet. I dag har du for­­­

beralistiske klynkekusser til bloggende førtidspensionister.

talt på din blog at du er Jeanett Veronica Hindberg fra Farum. Hvor-

Faktisk alt det, der også siges at være galt med Bethany.

Og så er der finanskrisen. Folk har så travlt med de andre. Burde man ikke tænke lidt over, hvad man selv kan gøre i stedet for?

for afslører du dig selv nu? Venlig hilsen Kim

en stjerne uden hjerne (Realityidiot).

» F ra: APPETIZE Sendt: Mandag, 19. marts, 2012 07:04 Til: BitterFissen Bethany Emne: Jeanett?

Der er SAFTSUSEMIG meget galt med samfundet, spørger du mig!

Bethany? Er du der?

Det vil jeg ta’ en dram på.

Kim 

Ja, jeg kunne jo blive ved, men det orker jeg ærlig talt ikke. Vi har stadig burhøns, Joachim B. Olsen er inde i politik, Medina er vores bedste bud på en sanger og det bliver mere og mere velset at være

APPETIZE 02 | 2012

77


Erhverv I Magnus Kjøller

Magnus og

millionerne Magnus Kjøller har på få år skabt en net-succes med 7,5 millioner brugere i 10 lande. Den slags kan man tjene millioner på. Mange millioner. Han er 27 år gammel og behøver ikke længere at tjekke, om der er penge på kontoen. Han er stræbsom, hårdtarbejdende, begavet, smart og nærmest smuk. Og kom til Aalborg som 14-årig på grund af en kæreste. tekst Sussie munk / Pia møller søe  |  foto Nils Krogh  |  layout Søren Skjødt

78

minbyaalborg.dk


Erhverv I Magnus Kjøller

APPETIZE 02 | 2012

79


Erhverv I Magnus Kjøller

Jeg synes, at folk tit lader sig begrænse for meget. Man skal heller ikke være så bange for at ting går galt

Magnus Kjøller var – og er – definitionen på en computernørd, og så

Magnus og forklarer konceptet, der får det til at stå lysende klart

er han glad for at feste, elsker champagne, sin Lamborghini og sin

den dag i dag: Udstyret med et kosteskaft med et søm i, gik den lille

succes. Han er lige returneret fra en ”smut-tur” til Dubai, hvor hans

dreng rundt mellem feriehytterne og fyldte den ene pose efter den

virksomhed CM Network, der står bag monstersuccesen Point­

anden med skrald og affald.

Shop, fremadrettet skal drive virksomhed. Magnus er født og opvokset på Bornholm. Det er her han sommer efter sommer fik skrabede knæ, mål, og en nogenlunde indtjening på de turister, der velvilligt købte jordbær fra hans interimistiske

den samme pose skrald flere gange.

bod. Det er også her, han brugte al sin tid i de vinterkolde og men-

Netdating

nesketomme måneder, på at arbejde med sin computer, og kontinu-

Som 14-årig forelsker Magnus sig i en pige han har mødt på et da-

erligt forbedre sin kunnen og viden på området. Det blev med tiden

tingsite. Han må ha’ hende, og den logistikmæssige udfordring i, at

en passion. Magnus Kjøller vidste, ret tidligt, at det var inden for det

pigen bor i Aalborg og Magnus på Bornholm, løser Magnus ved at

felt han skulle arbejde.

flytte. Til Aalborg. Her bor han hos noget familie, går på Aalborg

Magnus er lillebror i familien Kjøller, der ud over storebror og

Friskole, og nyder kærligheden – så længe den varer. Efter folke-

storesøster, består af hans far, der igennem årene har haft flere

skolen starter han på HTX, får job på et lokalt web-bureau og tager

forskellige virksomheder: Et feriecenter, en grillbar, en flæske-

sideløbende en datamatikeruddannelse.

sværsfabrik, en marmor-import, og hans mor der arbejder i en rengøringsvirksomhed.

80

- Jeg fik en tier pr. pose – det var sådan en slags no cure no pay. Men jeg kan huske at jobbet stoppede, fordi jeg snød og afleverede

- Kærligheden til pigen holdt ikke, men jeg befandt mig godt i Aalborg. Jeg synes den har den der gode fornemmelse af at være en storby, der

- Da min far havde feriecentret, arbejdede min bror der også. Han

samtidigt ikke er større, end at man føler sig tryg her, siger Magnus. Jeg

kørte rundt i en Trabant og tømte skraldespandene. Jeg var kun 5

befandt, og befinder mig, godt i Aalborg. Her er de ting man har brug

år, men jeg fik alligevel også et job som skraldeopsamler, husker

for, og byen har et tempo der betyder, at man kan slappe af her.

minbyaalborg.dk

»


CM Network er stiftet i 1997 af Magnus Kjøller. Han er direktør og ejer via et holdingselskab hele virksomheden. Holdingselskabet rummer blandt andet PointShop, PointBlog og PointTrade.

MØD OS PÅ WWW.FIBER2YOU.COM OG SE FREMTIDENS SAMFUND MED FIBERNET. Fiber2you leverer fremtidens Internet og TV i Aalborg!


Erhverv I Magnus Kjøller

Det går derudad Omsætning: I 2009: ca. 25 millioner kroner I 2010: ca. 35 millioner kroner I 2011: ca. 100 millioner kroner

Overskud: I 2010: Ca. 4 millioner kroner I 2011: Ca. 30 millioner kroner

Den 22/3 – blev en velbevaret hemmelighed afsløret Magnus har købt AaB Ishockey og dannet Aalborg Ishockey. Målet er at bevare ishockey i Aalborg samt lave en ny forretningsmodel, der kan skaffe flere tilskuere og sponsorer. Magnus udtaler i den forbindelse om den måde som klubben er drevet på:

82

minbyaalborg.dk

”At forsætte med at gøre, som man gør i dag - og så forvente et andet resultat, er ren galimatias. Derfor vil der ske nogle radikale ændringer i måden forretningen drives på.” udtaler Magnus Kjøller, og fortsætter: ”Jeg evaluerer klubbens ledelse på dens evne til at få hallen fyldt og skabt en stemning. Min holdning er, at hvis vi kan vi skabe en forrygende stemning, til hver eneste kamp, så forøger vi publikums indlevelse og sponsorernes tilfredshed. Det giver en stabil økonomi, som er en forudsætning for at skabe ro og mulighed for at udvikle de sportslige resultater.”


Erhverv I Magnus Kjøller

Magnus festede, designede websites, studerede og levede livet.

Magnus Kjøller. 1. februar kom PointTrade, der er seneste skud på

Den slags bliver man ikke millionær af, men det blev han siden.

stammen. Her kan brugerne handle med brugt tøj, møbler etc., og fordi der lynhurtigt vil strømme pointsamlende brugere fra Point­

Cola-causerier

Shop og PointBlog dertil, vil sitet med stor sandsynlighed overhale

- Da jeg havde siddet rigtigt lang tid og lavet hjemmesider, som andre firmaer tjente penge på, besluttede jeg mig for, at jeg

f.eks. Trendsales på rekordtid.

selv ville ha’ én. Det var i 2004-2005 hvor jeg lavede datingsitet

Magnus og millionerne

Hjertebanken.dk. Det var både en god forretning og en fin måde at

Resultatet er, at Magnus i dag er millionær. Han ejer en stor villa i

møder piger på, siger Magnus. Projektet blev en succes, og i løbet

Hasseris, flere – rigtigt – fede biler, inviterer sine ansatte, og dem

af kort tid havde han 80.000 brugere på sitet. Undervejs opdagede

er der mange af, på teambuilding i Las Vegas – og så samler han på champagne. Magnus liv indeholder

han, hvordan hele annoncemarkedet på

alle de elementer, der er nødvendige

nettet fungerede, og ideen til Point­Shop dukkede pludselig op til overfladen en ganske almindelig grå dag i 2006, hvor Magnus sad sammen med sine studiekammerater i et gruppelokale.

Min mor tror vist stadig, at jeg bare sidder og spiller computer

for at bære betegnelsen ’blærerøv med playboy-potentiale’ – det er han bare ikke. Men han er sjælden. Forestil dig lige, at skifte tilværelsen som studerende, flaskedreng i

- Jeg blev kontaktet af Viasat, som ville ha’ en banner–annonce på en af mine sider. Hver gang nogen

Netto, hårdtarbejdende jurist, sygeplejerske – eller måske arbejds-

klikkede på ”Ja, tak jeg vil gerne kontaktes”, ville jeg få 100 kroner.

løs, ud med et liv, hvor det efterhånden er ”so-so“ hvad der står på

Jeg spurgte mine studiekammerater, om de ville klikke på ”ja”. Det

kontoen, hvor offentlig transport er skiftet ud med en Lamborghini

gad de så ikke – men de gad lige pludselig godt, da jeg gav dem hver

og hvor du – potentielt – kan købe hvad, og hvem, du vil.

en cola fra automaten som belønning for klikket. Det var en winwin-win situation. Alle var glade. Kammeraterne fik cola, jeg tjente

Det lyder let

penge, og Viasat var også tilfredse, for det endte faktisk med, at

- Jeg lever godt. Jeg køber lækre ting og rejser en del, har en fed

en af mine kammerater tog imod deres tilbud. Jeg så pludselig en

bil og et godt hus, men jeg lever ikke ekstravagant. Jeg forholder

stor mulighed i at tage denne her web-baserede markedsføring og

mig ikke så meget til hvad der står på kontoen længere, nu handler

så lægge et lag glasur på den – selvfølgelig skulle belønningen ikke

det mere om de faglige udfordringer i at få projekter til at lykkedes,

være cola hver gang, men noget andet.

og jeg sætter en ære i, at arbejde målrettet og ambitiøst med de

Cola-historien blev begyndelsen på PointShop der i dag er en succesrig overskudsforretning med 30 medarbejdere, aktiviteter i 10 lande og 7,5 millioner brugere af pointsystemet.

projekter min virksomhed beskæftiger sig med, fortæller Magnus Kjøller. Det lyder knap så let. Det er fedt at være en succes. Især når man

- Jeg vil skabe et point-univers, og principielt er der ingen grænser

bliver rig af det, men ifølge Magnus handler det om andet og mere

for, hvad man kan give points for. Kun etiske. Jeg satte f.eks. en

end lækre biler og økonomisk frihed. Det handler om hårdt og dedi-

grænse ved valget, hvor nogen foreslog point for, hvem man stem-

keret arbejde, om at turde fucke lidt med Janteloven og tro på egne

te på. I ca. tre års tid har vi nu kørt med PointBlog, hvor man får point

evner. Det handler om, med sveden drivende klam og klæbrig ned af

for at blogge. Sitet har mere end tre millioner blogindlæg. Jo mere

ryggen og præstationsangsten dansende ondt på stemmebåndet,

trafik der er på siden, jo mere attraktiv er den for annoncører, siger

at træde ind i det bestyrelseslokale hvor alle – undtagen dig – har

APPETIZE 02 | 2012

»

83


Brunch inkl. valgfri kaffe og juice Hver dag 12-14

129,-

Pandekagehuset café og pandekagerestaurant

Mexicansk Pandekage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89,Som børnemenu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59,M / krydret oksefars, ost, salat, chips, salsa og guacamole.

Spansk Pandekage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79,Som børnemenu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49,Serranoskinke, chorizo, ruccola, soltørrede tomater, oliven, mozzarella og salat.

Lakse Pandekage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83,Som børnemenu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53,M / røget laks, ruccola, oliven, soltørre tomat, basilikumcreme, mozzarella og salat.

Vegetar Pandekage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72,Som børnemenu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42,Pandekage m/ salat, gulerødder, gnocci æbler, soltørret tomat, oliven og peberfrugt.

Orientalsk Reje Pandekage. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85,Som børnemenu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55,Store rejer i orientalsk karrysauce, serveres med mangochutney og salat.

Børne tallerken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48,Tallerken med små pandekager, reje- eller kyllingespyd, små deller, gulerødder, agurker, sukker og syltetøj. Ovenstående er et udpluk fra menukortet

Åbent hele året Bådehavnsvej 13 · 9000 Aalborg · Tlf. 98 13 22 25 Køkkenet åben: man-fre: kl. 12-20 · Køkkenet åben: lør-søn: kl. 11-20 www.pandekage-huset.dk

Pandekagehuset_200x141.indd 1

19/03/12 16:11:29

Tine Hundrup

inTeriØr & desiGn levering af køkken, bad & garderobe

Aps

|

Indretningsarkitekt Tine Hundrup | Magnoliavej 22 | 9000 Aalborg Telefon 98 101 323 | Fax 98 101 293 | Mobil 20 848 010 | info@tinehundrup.dk


Erhverv I Magnus Kjøller

styr på buzz-words, exit strategier, hvordan du forbedrer din ROI el-

Tager til Bali på drengerøvstur med vennerne, eller spiser god mad

ler arbejder målrettet på at rette op på din burn-rate?!?

i huset i Hasseris, måske bragt ud af hans ret gode bekendtskab;

Det handler om at gå til opgaven med medfødt utilstrækkelighed, en smule ydmyghed og så en arbejdsmoral der gør dig sjælden. - Jeg har arbejdet hårdt. Jeg har erklæret mig uvidende, når det

pizzamanden. Han nyder synet af den champagne-kælder der er ved at tage form under villaen og det faktum, at han har råd. Han lever det gode liv.

har været tilfældet, og så har jeg taget mig tid til at lære. Jeg har

Fordi han kan. Fordi han virkelig vil – og så fordi han tør. Han tør

ikke ageret verdensmand, og forsøgt at fremstille mig selv som en

tro på sig selv, på sine projekter, og på det sunde og givtige i, at

der vidste alt – tværtimod – jeg har været lydhør, og derfor ved jeg

udfordre testen om klædelig beskedenhed og undersolgte kompe-

meget nu, siger Magnus.

tencer.

Det handler om at være villig til at arbejde, lære, og få en fornemmelse af den branche du agerer i. - I rigtigt mange år er det mest af alt hårdt arbejde, og knap så sjovt, men når du har investeret arbejde, tro og tid i dit projekt, så kan det være at det lykkes. Det gjorde det for mig, og det betyder, at jeg nu har nogle friheder og en sjov og udfordrende hverdag, siger Magnus.

Dyre drømme

- Jeg er ihærdig, men jeg er også dygtig. Jeg lader mig ikke anfægte af ret meget, når jeg tror på et projekt. Jeg ved ikke om jeg tror , at alle havde kunnet gøre det jeg har gjort, men mange kunne, hvis de turde, siger Magnus. Magnus Kjøller har opnået mere end mange i hans fars generation. Han lever det liv du med garanti drømmer om. Dyre drømme. Privat er han single og må nærmest være en af Aalborgs mest eftertragtede ungkarle, med ny patriciervilla, masser af charme, en hel del selvtillid – og meget snart eget flycertifikat. Det skal

Når Magnus ikke arbejder på nye projekter, sidder i ansættelses-

bruges til at flyve hjem og hilse på i Allinge, hvor han har hele sin

samtaler med potentielle medarbejdere eller befinder sig på sit

familie.

kontor ved havnefronten, så drømmer han om den slags man har

- Min mor tror vist stadig, at jeg bare sidder og spiller computer.

for vane at drømme om i hans alder. Han forestiller sig, at han må-

Hun har lige fået sin første e-mailadresse, men min far forstår godt

ske snart skal have en familie. En kone og nogle børn. Han rejser.

forretningskonceptet, konstaterer han. 

APPETIZE 02 | 2012

85


PORTRÆT I Anni G. Walther

dEn gode

købmand Med Anni G. Walther ved roret har kulturhuset Utzon Center fået fantastiske besøgstal og fuldt bookede lokaler frem til 2014. Mød kvinden, der forlod sin post i Aalborg Kommune i en alder af 70 år – ikke for at blive pensioneret, men for at starte på et helt nyt job. tekst Irma Mujacic  |  foto erling jørgensen  |  layout Betine Hvidberg brix

86

minbyaalborg.dk


PORTRÆT I Anni G. Walther

APPETIZE 02 | 2012

87


AUTENTISK ITALIENSK Italien ligger i den absolutte elite, når det handler om design – og de eksklusive køkkener fra G&D Cucine er ingen undtagelse. Med fabrikken omgivet af vinmarker lidt uden for Venedig, har det gamle familieforetagende sine rødder i den stolte håndværkstradition. Stilen er elegant og udfordrende og er til dig, der ønsker det ekstraordinære. Drømmer du om et køkken, der imponerer og skaber beundring og respekt? Kom og oplev det nyeste design fra G&D Cucine. Det er absolut italiensk design, når det er allerbedst!

Thorkild Christensen Indretningsarkitekt

Gugvej 91 | 9210 Aalborg SØ | Tlf. 98113999 | info@sensoform.dk | www.sensoform.dk

Sådan får du XTRA plads til alt det, du godt vil gemme Du kan

e på

se mer

oxit.dk b . w w w

Så let er det 1 ■

Check ind

hverdage kl. 9-18, lørdag kl. 9-16 og 5 minutter efter er rummet dit.

2 ■

Flyt ind

og lås med din personlige lås. Af- og pålæsning foregår lunt og tørt inden døre.

3 ■

Kig ind

til dine ting – hent eller afhent - når du har lyst alle ugens dage fra kl. 6 til 22.

4 ■

Flyt ud

når du vil. Du bestemmer selv, hvor lang tid du vil have rummet.

Får du et akut pladsproblem så kig ind til BOXIT. Her får du en forsmag på vores ”roomservice”. Et rum, der passer til dine behov og en pris, der ikke er svær at passe ind i budgettet.

ra r. md. f Priser p 245,kun kr.

pr. md. Minirum 98,kun kr.

Hjørringvej / Virkelyst · Nørresundby · Tel. 98 19 43 00 · Mail: nr.sundby@boxit.dk Langagervej / Ølgodvej · Aalborg Ø · Tel. 98 19 42 00 · Mail: aalborg@boxit.dk


PORTRÆT I Anni G. Walther

Den dag jeg fik tilbuddet, gik jeg hjem og sagde til min mand ’nu skal du høre en tosset idé, de har fået

”Man er aldrig så klog, at man ikke kan lære mere. Og man er aldrig

ikke, vi kunne være det bekendt, siger Anni. Hun tog imod tilbuddet

for gammel til at uddanne sig.” Det er de ord, Anni G. Walther har ba-

– en beslutning hun i dag ikke fortryder et sekund.

seret sin lange karriere på. Først hos Aalborg Kommune og nu hos

- Det har været en stor udfordring. Man havde gjort alt for at få

Utzon Center – et hus, der skulle blive den anerkendte arkitekt Jørn

Utzon Center til at køre, men økonomien haltede. Det ville jeg gerne

Utzons endelige bedrift. Men også et hus, der i dag lever i Utzons

ændre på.

ånd, og præcis som han havde tænkt det. I stedet for et traditionelt museum er Utzon Center et moderne og levende kraftcenter, hvor

Et hus med liv

mennesker og kunst er i konstant samspil. En stor del af det skyl-

Det er sjældent, at en bygning af Utzon Centers kaliber er betalt

des den administrerende direktør Anni G. Walther, der siden 2009

helt, når den står færdig. Det har kostet omkring 90 millioner kro-

har ført centeret frem og direkte ind i aalborgensernes hjerter.

ner, som er kommet ind gennem generøse donationer fra blandt

Centeret fik ikke en nem start. Økonomien var ikke god, og man

andet Det Obelske Familiefond, som har givet 65 millioner kroner

havde ikke fået planlagt alle udstillinger. Annis første år blev derfor

til centeret samt fra EU fonde, Dronning Margrethes og Prins Hen-

mest brugt på, det hun så billedligt kalder ”brandslukning” – hun

riks fond og diverse andre. Men da centeret åbnede, var der ingen

skulle helt konkret sparke Utzon Center i gang med et nøje planlagt

penge til drift.

skema og sorte tal på bundlinjen. Egentlig var Anni på vej til pension

- Hvis man var et traditionelt museum, ville man normalt få et

i foråret 2009. Efter 53 år som ansat i Aalborg Kommune følte Anni,

beløb til drift fra kommunen og staten. Men som et privat hus stod

at det var blevet tid til at slappe af. Men da Aalborgs borgmester

Utzon Center alene om driftsomkostningerne. Det gav centeret en

luftede ideen om en direktørstilling i Utzon Center, kom Anni i tvivl.

hård start med skiftende ledelse i løbet af det første år, fortæller

- Når nu Aalborg havde fået foræret så flot et hus, kunne vi ikke

Anni, der har været glad for udfordringen. Hun brænder for kultur

bare lade det stå, uden at det havde opfyldt sit formål. Jeg syntes

og for sin hjemby Aalborg. Hun er stolt af den bedrift, byen har op-

APPETIZE 02 | 2012

»

89


PORTRÆT I Anni G. Walther

anni glerup walther

fakta

Født: 19. december 1940 Fødeby: Vejgaard, Aalborg Stilling: Adm. direktør for Utzon Center Civilstand: Gift Børn: Thomas og Lone

nået i skabelsen af den nye havnefront, som Utzon Center er en vigtig del af.

annis top fem i aalborg 1) Utzon Center 2) Aalborg Kongres & Kultur Center 3) Aalborg Teater

- Når vi laver noget så spændende som den nye havnefront, så kan det ikke nytte noget, at huset står tomt. Der skal være mennesker og liv. Der skal være indhold. Det var det Jørn Utzon ønskede, da han skabte huset, og det er det, jeg har forsøgt at sætte i spil. Jeg kan godt lide, at få nogle ting til at ske, siger Anni. Inden Anni fik tilbudt stillingen på Utzon Center, havde hun lovet sin mand, at de sammen skulle på pension. - Den dag jeg fik tilbuddet, gik jeg hjem og sagde til min mand ’nu

4) KUNSTEN

skal du høre en tosset idé, de har fået’. Jeg var sikker på, at han

5) Nordkraft

var enig med mig i, at jeg nu skulle være hjemme og nå alle de ting, jeg før ikke havde tid til. Men i stedet sagde han, at det job var lige mig. Og det havde han jo helt ret i. Det er fantastisk for sådan en gammel kone som mig at skulle sætte sig ind i en helt ny verden i stedet for at gå på pension. Hvilket jo var oplagt, fortæller Anni, der sammen med sin mand altid har haft en interesse for kunst og kul-

90

minbyaalborg.dk


PORTRÆT I Anni G. Walther

tur. De er ivrige museumsgængere og har efterhånden set mange

arbejde for Aalborg Kommune viser netop det – at hun kan noget.

teater- og musikstykker i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Gennem næsten 54 år har hun haft forskellige titler og arbejdsom-

- Det er skønt, at man gennem kunst kan få tilført så meget mening

råder, men aldrig siddet med den samme opgave i længere end tre

til sin hverdag. Men at jeg skulle komme til at beskæftige mig så

år. Senest var hun servicechef, hvor hun i den grad har været med

meget med arkitektur og design, som jeg gør i dag, har jeg aldrig

til at skabe det Aalborg, der er i dag, ved at få så store events som

forestillet mig. Men det har været kolossalt spændende, fortæller

The Tall Ships Races til byen.

Anni.

Det handler om penge… og netværk

I dag forsøger hun at give sin viden videre på de godt 50 foredrag, hun holder om året om god ledelse og kultur i Aalborg. Men erfaringen har hun også taget med sig i sit nye arbejde – en erfaring der

Det har dog ikke været den rene dans på roser at være ”gammel”

især har vist sig som en stor hjælp i form af de mange kontakter,

direktør for et center, der symboliserer udvikling og nyskabelse. Da

hun har erhvervet sig gennem årene.

Anni startede på sit nye job, følte hun, at hun pludselig skulle starte forfra.

- Jeg kan ikke beskrive vigtigheden af et godt netværk, når man konstant skal søge penge, sponsorer, fonde og partnere, der er vil-

- Jeg kunne mærke en tvivl hos de unge designere og arkitekter.

lige til at bidrage til centeret. Det ved de fleste, der arbejder inden

Jeg tror, de tænkte ’hvad skal den gamle kone her?’, og jeg følte,

for samme felt,” siger Anni og nævner sin gode ven Ernst Trillings-

at jeg igen skulle bevise mit værd. Man får jo ikke folks tillid, før

gaard, manden der gennem det sidste kvarte århundrede har stået

man har vist, at man kan noget, konstaterer hun. Annis dedikerede

i spidsen for Aalborg Kongres & Kultur Center.

APPETIZE 02 | 2012

»

91


PORTRÆT I Anni G. Walther

Når jeg taler med folk, der besøger os fra ind- og udland, synes de, at Aalborg hænger meget mere sammen i dag. Man kan gå imellem de forskellige kulturudbud, og det hele er centralt. Det giver synergi

- Jeg tror, at det som Ernst og jeg kan, det er at være gode køb-

bragte meget tid på havnen og Aalborg Skibsværft, hvor faderen

mænd. Vi vil have orden i butikken og styr på pengene. Tingene skal

arbejdede. Det er noget, der skulle komme til at afspejle sig i hans

køre, og der skal være kvalitet og god service – men vi er nødt til at

arbejde – et arbejde som genkendes verden over, og som i dag har

se på økonomien, hele tiden.

en særlig plads i Annis hjerte.

De to, Ernst og Anni, har ofte fået sig et grin ved tanken om, at folk måske kunne finde på at undgå dem. - Vi har sagt til hinanden, at vi ikke håber, at folk kunne finde på at

vi ikke alle går med armene over hovedet og råber ’juhuu’ over at en

gå på den anden side af gaden, fordi de ved, vi altid er på jagt efter

verdensborger som Jørn Utzon kommer fra vores by. Han har lige-

penge og sponsorer. Sjovt nok har jeg aldrig været den der prutter

som os andre fået energi og glæde af at færdes ved Limfjorden og

om prisen på en frakke eller et maleri til mig selv. Men har det drejet

i vores gader, siger Anni.

sig om at skaffe penge til The Tall Ships Races, events i Aalborg by og nu til Utzon Center, så er jeg godt nok vedholdende. For ellers er vi her ikke. Fondspenge er en ren og skær nødvendighed, og her spiller netværk en stor rolle, fortæller Anni G. Walther.

I Utzons ånd

At Jørn Utzon og Aalborg bindes endnu mere sammen både i udlandet og her i byen er noget, Anni håber meget på. - Jeg ønsker, at aalborgenserne føler ejerskab til centeret. Utzon skal komme til live igen, gennem denne bygning og gennem vores forskellige initiativer. Der er en stribe tiltag i 2012, der gerne skulle hjælpe dette ønske på vej. Blandt andet er der planer om live kon-

For Anni er det vigtigt, at alle i Aalborg er glade for Utzon Center.

certer og udstillinger både inde i centeret og ude på havnefronten.

Ikke kun designere, arkitekter og studerende, men også helt almin-

Men det der har vist sig at vække mest interesse hos folk er de

delige aalborgensere, der besøger centeret og er stolte af, at have

guidede rundvisninger, huset tilbyder.

så smukt et hus i deres by.

92

- Jeg brænder rigtig meget for centeret og for Utzons design. Det er det bedste, der er sket for Aalborg. Jeg forstår slet ikke, at

- Folk får fortalt historien om Jørn Utzon, hans liv og hans værker.

- Jørn Utzon er en af de mest berømte danske personer i udlan-

Når de går ud herfra, er det med en følelse af, at de kender personen

det, og det skal Aalborg være stolt af, mener Anni. Den hæderkro-

bag, og de husker historien. Jeg kan mærke på min egen krop, hvor

nede arkitekt voksede op i Aalborg i 1920’erne og 30’erne, og til-

optaget jeg er blevet af det, fortæller Anni, der med hjælp fra blandt

minbyaalborg.dk

»


PORTRÆT I Anni G. Walther

andet familien Utzon har lavet en personlig bog om arkitektens liv og det hus, han har bygget til Aalborg. Bogen Utzon & Utzon Center Aalborg har fået undertitlen Glæden består ikke i at eje – men i at skabe, inspireret af den arv, Jørn Utzon har efterladt. Hans passion for arkitektur har runget så kraftigt, at hans tre børn og børnebørn i dag selv beskæftiger sig med enten arkitektur eller kunst. Og det er en arv, som Anni håber, vil videreføres til Aalborgs børn og unge, der en dag måske selv vil drive Aalborg frem i verden. - Folk har fået øje på havnefronten og det her hus, så det skal ikke være stillestående, men hele tiden vække folks interesse. Det var Jørn Utzons kongstanke – at skabe et levende hus med levende udstillinger, hvor man også kan møde de arkitekter og designere, der er på arbejde. Man skal lade sig inspirere af dem og måske blive drivkraften bag deres egne værker.

Synergi og energi Jørn Utzon er selv en inspirationskilde til mange af nutidens arkitekter. I Australien har kunstnere fået troen på, at deres kunst kunne lykkes på grund af Utzons verdenskendte operahus i Sidney. Den tro skal vi også have i Aalborg, mener Anni G. Walther. Hun ser kun styrker ved Aalborg som en førende kulturby, og det skal man udnytte. - Når jeg taler med folk, der besøger os fra ind- og udland, synes de, at Aalborg hænger meget mere sammen i dag. Man kan gå imellem de forskellige kulturudbud, og det hele er centralt. Det giver synergi. Som passioneret kulturmenneske ved Anni, hvad hun taler om. Hun har altid haft kunst og kultur i sit liv, og selvom hun ikke selv er udøvende kunstner, så bruger hun flittigt af byens mange kulturudbud. Siden hun var 15 år, har hun set alle forestillinger på Aalborg Teaters Store Scene, hvor hun også har siddet i bestyrelsen i 21 år. Hun er stor fan af ballet og opera og har med sin mand en forkærlighed for kunst. Midt i alt dette finder hun også tid til at følge med i badminton, fodbold og håndbold, for i Annis øjne er sport også en form for kultur. Indimellem svinger hun golfkøllen på en af Nordjyllands golfbaner og tager en dukkert på Lerumbakken to morgener om ugen, inden hun sætter sig i direktørstolen. - Jeg kunne slet ikke tænke mig et liv, hvor man ikke udnytter de fantastiske kulturtilbud, vi er så heldige at have i Aalborg. De dage jeg har svømmet, set en teaterforestilling eller gået en tur i havnemiljøet, har jeg meget mere energi, siger Anni, der dog også er god til at slå benene op og slappe af derhjemme.

Man skal ikke være bange for holdninger Anni nyder at skrive, og har to bøger i ærmet, når hun en dag endeligt beslutter sig for at holde fri. Et af hendes bogprojekter har allerede en titel: Emma Gad og Anni Gider. Det er en bog om holdninger og meninger – for dem har Anni mange af. - Folk der kender mig ved, at jeg siger min mening. Jeg sætter stor pris på, at folk har holdninger, og så længe jeg har min fulde hjernekapacitet, har jeg i sinde at holde fast i mine. Det er noget mine børn efterhånden godt ved. Det betyder meget for Anni, at hun efterlader noget hos sine børn – ligesom Utzon gjorde det for sine børn, og Annis forældre gjorde det for hende. Hendes barndomshjem lærte hende om respekten for andre mennesker – ikke på grund af deres penge eller titel, men det de hver især indeholder. - Jeg ser på, hvad folk har af værdier indeni, og ikke hvad der står på deres visitkort. Det er noget, jeg inderligt håber, mine børn har fået med sig – respekten for andre mennesker, slutter Anni G. Walther. 

APPETIZE 02 | 2012

93


kultur | Dok#1

mød

mig

i mørket... Troldmande udstiller på Utzon Center Dorte Lausten er elev af en helt unik læremester, guldsmeden Bent Exner. Hun viderefører arven i sine skulpturelle smykker, der vil meget mere end bare at behage. I april kan smykkerne opleves på Utzon Center, fordi Dorte Lausten sidste år vandt prisen for Bedste Håndværk på DOK#1 – Aalborgs marked for design og kunsthåndværk. tekst Lene Høg  |  foto søren larsen & Frederikke Brostrup  |  layout catrine knøsgaard

94

minbyaalborg.dk


kultur | dok#1

ns lĂŚrling

APPETIZE 02 | 2012

95


Kultur | Dok#1 Hvem siger, at et kuk-ur skal være almuemalet og designet efter schweizisk forbillede? Her et moderne bud fra NUU & Friends from London, som modtog prisen for Bedste Design på DOK#1-markedet 2011.

DOK#1 2011 brugte Ilse Jacobsens røde gummistøvler til at vise, hvordan godt design kan løfte ethvert produkt til det ekstraordinære. DOK#1 satser også selv på det ekstraordinære og bliver fremover til en biennale.

Dorte Laustens arbejde er vidt og bredt anerkendt, og hun deltager i

guldsmede-faget – fra smykkeproduktion til altersølv. Da kronprins

mange udstillinger landet over. Hendes smykker ligger i spændings-

Frederik blev gift med Mary i 2004, forærede det sønderjyske folk

feltet mellem det rustikke og det raffinerede og vækker opsigt som

parret en rekonstruktion af det 800 år gamle Frøslev-skrin, for en

en moderne fortolkning af et gammelt håndværk. Da hun fik prisen

stor del udført af Dorte under kyndig instruktion af Bent Exner. Dor-

for Bedste håndværk på DOK#1 2011, hæftede dommerne sig bl.a.

te er bevidst om betydningen af sin læretid:

ved, at Dorte Lausten med sikker hånd viderefører guldsmede-traditionen, men gør det med sit helt eget udtryk.

Åndelig og faglig ballast

har været en så stor del af min tid sammen med Bent.

Vejen til at skabe de unikke smykker har været lang og krævende –

Skulpturelle smykker

og samtidig en lærerig rejse for Dorte Lausten. Den startede, da hun

Dorte Laustens smykker er i dén grad unika, og hun lefler ikke for

i 1991, 19 år gammel, kom i lære hos Bent Exner. Dorte fortæller om

tidsånden. Hun udtrykker det selv sådan:

starten på samarbejdet – hun blev hentet ved toget af Bent Exner,

- Mine smykker følger ikke trenden inden for smykkeformgivning.

og de kørte med 150 km i timen ad støvede grusveje til hans hjem

Jeg arbejder med mit helt personlige udtryk og univers uden for tid

og værksted i Tranekær:

og sted. Egentligt bryder jeg mig ikke om smykker, der larmer unø-

- Ved min tekop lå en skitse af et lille emaljekors. Korset har jeg

digt, ej heller den mere sødmefyldte stil. Jeg vil gerne lægge mig

gemt som et kærligt minde om starten på en helt uforglemmelig

i den tunge ende af smykkespekteret, for jeg synes at samtidens

rejse gennem de næste 14 år, hvor Kirkegaard, ”Den lille prins” og

smykkekunstnere arbejder for let på tråden, med alt for mange små

hæftet med talen ”Vi er en del af jorden ” skrevet af høvding Seattle

prikker og blomster.

blev blandet med den kristne tro, korsfæstelsen, døden, og ikke mindst den daglige opstandelse fra de døde.

96

- Mange håndværksmæssige principper har jeg taget til mig, for det er vigtigt for mig at bevare den håndværksmæssige arv, som

Dortes smykker antager ofte næsten karakter af at være skulpturer, og flere af dem er faktisk endda tænkt sådan. Hun refererer

Årene som lærling hos Bent Exner gav både Dorte en åndelig bal-

til Bent Exner, som sagde ”så længe ringen kan komme ind gen-

last og en solid faglig skoling. Hun blev trænet i alle aspekter af

nem døren, er den ikke for stor!” Dorte lægger vægt på, at smyk-

minbyaalborg.dk

»


Hadsundvej 345, 9260 Gistrup www.lanovia.dk Tlf. 22 31 13 85

Til et dejligt bryllup hører der sig en fantastisk brudekjole til. Den kan du finde hos La Novia Brudesalon, som fører primært spanske kjoler som har det fantastiske touch af kvalitet, elegance og eksklusive. Hos La Novia vil du opleve en meget personlig service, hvor der er sat god tid af til at finde din brudekjole.

Le Chef leverer mad til bryllupper af enhver størrelse. Der stræbes efter at give en stor oplevelse for ganen, såvel som øjet. Vi sammensætter menuen efter Jeres ønsker, så den er med til at fuldende Jeres perfekte dag! Scan koden nedenfor, og se eksempel på vores bryllupsmenu, eller besøg os på www.le-chef.dk


- Husk at tjekke vores Facebook-side, der finder du en masse konkurrencer...

Monica

Nicole

Anne

KlipLine & form Rabat kort 2011_55x85 09/05/11 Michelle Vivi 12.24 Si

FRISĂ˜R

Nicole er lige vendt hjem fra 2 mdr. i London - hun er nu uddannet make up artist

Tel: 98 16 42 29

Jette

Online Vesterbro 82 .booking: 9000 Aalborg

www.klipogform.dk

Book online pĂĽ www.klipogform.dk Vesterbro 82 Telefon 98 16 42 29


Kultur I Dok#1 Dorte Lausten skaber sine fantastiske smykker med afsæt i en vigtig læretid hos guldsmed Bent Exner og mange refleksioner over smykkers funktion og udtryk.

Om sine skulpturelle ringe siger Dorte Lausten: ”Mit mål med disse ringe er nået, når de lægger sig i gråzonen mellem skulptur og smykke, når beskueren ikke umiddelbart kan gennemskue, om det udstillede er en skulptur eller et smykke.”

ker ikke lever en hengemt tilværelse i skuffen, når de ikke er i brug.

i deres designs var natur, bæredygtighed og anvendelighed – tit tilsat

Hun siger:

en god portion humor. Humoren var også på spil i det design, som

- Det er vigtigt for mig, at smykker kommer frem i lyset, når de

designergruppen specifikt vandt prisen for: en moderne fortolkning

ikke bæres. De skal indtage rummet, hvor de er udstillet på lige fod

af et kuk-ur – firkantet, rødt og med visere af transparent plexiglas.

og med samme ret som anden kunst.

Designer-gruppen blev både stolt og overrasket over denne uven-

Bedste håndværk og Bedste design

tede gevinst ved at besøge Aalborg.

Dorte Lausten har deltaget på DOK#1 fire gange – i sig selv usæd-

DOK#1 fremover en biennale

vanligt, fordi markedet er censureret og derfor ikke medtager en

DOK#1-markedet i september var det fjerde af sin slags. Siden

fast skare af udstillere, men dem som censorgruppen udpeger. Da

2008 har markedet hvert år fundet sted i forbindelse med kulturu-

hun fik overrakt prisen for Bedste håndværk under markedet i sep-

gen Aalborg i Rødt. Men fremover bliver det anderledes – DOK#1s

tember sidste år, udbrød Dorte spontant:

bestyrelse har nemlig besluttet, at markedet fremover bliver en

- Det er fjerde gang, jeg er så heldig at deltage på DOK#1, og nu har jeg nået målet!

biennale. For DOK#1 vil ikke blot præsentere det ypperste inden for moderne kunsthåndværk og design – DOK#1 vil også vise ori-

Dorte Laustens smykker kan opleves på tæt hold på Utzon Center

ginale og tankevækkende udstillinger, der sætter spot på æstetik

i perioden 30. marts til 22. april. Prisen for Bedste design gik i 2011 til

og funktion. For at holde ambitionsniveauet satser DOK#1 på frem-

den engelske designergruppe NUU & Friends from London. De unge

over at afholde markedet på Toldbod Plads hvert andet år. Næste

britiske designere havde et helt telt til rådighed, hvor de viste møbler,

gang, DOK#1 fylder Toldbod Plads med farver og former, bliver så-

lamper, porcelæn og andet smukt og smart til hjemmet. Tendenserne

ledes i 2013. 

APPETIZE 02 | 2012

99


tema I mennesket

dET

men 100

minbyaalborg.dk


tema I mennesket

ekstreme

neske (= homo extremum) Mennesket er et dyr – og et ekstremt et af slagsen. I vores del af verden farer det fra sted til sted, fra forstand til forfatningen. Det har så travlt med at være til stede, at selv ikke de fysiske rammer holder det tilbage. For det klarer Skype. Hver tiende af os bukker under for stress. Hvad er vi på jagt efter – restitution måske? tekst Dadi Halldorsson  |  illustration & layout Søren Skjødt

APPETIZE 02 | 2012

101


PORTRÆT tema I mennesket I CHRISTIAN SKJØDT

DEn velsignede velvære Vi mennesker behandler og plejer os selv som aldrig før. Wellness- og fitnesscentre skyder op på snart sagt alle gadehjørner. Virksomheder tilbyder frugtordninger til deres medarbejdere og firmafysioterapeuter vandrer med deres transportable brikse arbejdspladserne imellem. Samtidig melder vi os på stresskurser med iPhone i den ene hånd og energidrik i den anden. tekst Dadi Halldorsson  |  foto arkiv  |  layout Søren Skjødt

Der var engang, hvor vi ikke havde hundrede tv- og radiokanaler at vælge mellem. Der var en gang, hvor vi ikke var at træffe, når vi tog hjemmefra. Skulle man selv træffe nogen, så havde man mønter i lommen til den nærmeste mønttelefonen. Det var nemlig også før betalingskortene. Tog man på arbejde, så var man altså ikke at træffe før man kom hjem igen. Ja ok, på arbejdstelefonen måske, men den brugte man som regel kun i nødstilfælde. For vedkommende var jo på arbejde. Adskillelsen mellem arbejde og fritid var skarpere dengang. Ja, der var engang. Er det mon en slidt frase, der kun benyttes af nostalgiske, svage væsener? For survival of the fittest er som bekendt ikke dem, der har de største muskler. Men dem, der formår at tilpasse sig sine omgivelser. Dem, der også er online, selvom de er oppe i årene. Der var også engang, hvor vi ikke jonglerede rundt mellem fire forskellige mailadresser, var tilgængelige 24/7 på vores smartphones og fulgte med i samtlige bekendtskaber gennem en blåfarvet portal af se-mig posteringer. Det er altså ikke mange år siden. Havde vi også stress dengang?

Det nymoderne stress Ifølge coach, stresskonsulent og leder på Center for Sundhed og Livsstil, Dorte Bøgsted Topp, har stress altid eksisteret, endda også i jægersamfundet for tusinder af år siden. Stress er således

102

minbyaalborg.dk


tema I mennesket

i bund og grund en sund reaktion, der forløser adrenalin. Og adre-

Søgen efter restitution?

nalin giver et ekstra skud energi, som var godt, når byttet skulle

Det virker umiddelbart som endnu en galskab, at tilføje flere aktivi-

nedlægges.

teter til den i forvejen travle hverdag. Ikke desto mindre presser vi

Men stress er ikke det samme som travlhed. Det er derfor vigtig at skelne mellem disse. - Stress er blevet et modeord, som vi bruger i flæng. Selv min datter på otte kan komme hen til mig og sige at hun er stresset, fortæller Dorte Bøgsted Topp.

besøg i fitness- og wellnesscentre ind imellem møder, trafikpropper og tv-aviser. Nogle endda før dagen rigtig er startet. Således åbner Fitness World allerede klokken seks om morgenen. Hvornår begyndte hanen egentlig at gale dengang, altså før vi kom online?

Der er flere forskellige symptomer, der kan gøre sig gældende,

Enhver virksomhed med respekt for sig selv og sine medarbej-

når det er stress – og ikke ren travlhed – der melder sin ankomst.

dere ser ud til at fylde kældre og kopirum op med løbebånd og moti-

Symptomerne er af fysisk, psykisk og adfærdsmæssig karakter.

onscykler. Andre stabler endda egne motionsløb op.

- De rent fysiske tegn er hjertebanken og hovedpine. Andre, der

Ifølge Einar B. Baldursson, lektor på Institut for Kommunikation på

måske lider af astma eller psoriasis, kan få hyppigere anfald, hvis

Aalborg Universitet og specialist i Arbejds- og Organisationspsyko-

de lider af stress. De psykiske tegn viser sig i hukommelsestab og

logi har det sin helt logiske forklaring.

manglende overblik, hvor man har svært ved at gøre noget færdigt

- På blot ti år er forekomsten af stress fordoblet til hele 10,6%.

og mister koncentrationen på grund af de mindste forstyrrelser.

Det har forøget brugen af antidepressiv medicin, så hver tiende

Mange oplever også søvnproblemer og er dermed kronisk trætte,

dansker vil om nogle få år være på antidepressiv medicin. Så i en

fortæller Dorte Bøgsted Topp.

stadig mere uoverskuelig verden, søger vi nogle konkrete og hånd-

Sagde hun træthed? Det var også en hård nat, var det ikke? Kan det skyldes det ekstra glas vin til middagen i går? Blev det måske til tre? - Rent adfærdsmæssigt begynder vi for eksempel at drikke mere kaffe eller indtage mere alkohol, fortsætter hun. Det blev vist kun to, blev det ikke?

terbare løsninger. Vi kaster os over det, som ikke volder os skader, såsom fitness og wellness, fortæller han. Der er tilsyneladende også marked for det, midt i den travle tid. Skansebadet i Nørresundby har for ganske kort tid siden udvidet wellnessafdelingen med en række faciliteter, både inde og ude. Heriblandt en udendørs bassin med opvarmet vand. Det samme har

APPETIZE 02 | 2012

»

103


tema Imennesket

Wellness og pleje kan hjælpe meget på stress, så længe man kan nyde det. Når du plejer dig selv, så værdsætter du dig selv

fakta · Op mod hver fjerde sygemelding i Danmark skyldes stress · Det svarer til 35.000 sygemeldte danskere hver dag · 10 - 12 % af danskerne viser symptomer på alvorlig stress hver dag · Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job · Hvert år dør 1400 danskere af stress · Stress koster det danske samfund 14 mia. kr. om året i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsnet · Ifølge WHO bliver stress en af de væsentligste kilder til sygdom i år 2020

Haraldslund svømmehal i vestbyen. Og for nylig åbnede en svøm-

En ihærdig vinterbader er adm. direktør i forsikringsmæglervirk-

mehal med wellnessafdeling dørene op i Gigantium.

somheden Bækmark & Kvist, Bent Anker Christiansen. Som admi-

- Det kan være meget godt med et besøg i wellnesscenteret ind imellem. Vi kalder det ’at forkæle os selv’. Det samme gjorde jæ-

ynder at hoppe ned i det iskolde vand for at sprede tankerne.

gerne i oldtiden, restituerede sig med et hvil efter jagten. Men det

- Jeg bruger det til at koble af. Og hvis jeg giver mig tid til det, kan

kan kun være et supplement, hvis man vil af med stress. Hvis man

jeg godt bruge det helt op til 3-4 gange om ugen. Det er en meget

går i et wellnesscenter, fordi omgivelserne kræver det, og altså ikke

stor overvindelse, at gå fra omklædningsrummet ud til Limfjorden

alene for sit eget vel og ve, så øger det bare på stressniveauet, si-

og hoppe ned i det kolde vand, fortæller han.

ger Dorte Bøgsted Topp. Og det bakkes op af Einar B. Baldursson. - Wellness og pleje kan hjælpe meget på stress, så længe man kan nyde det. Når du plejer dig selv, så værdsætter du dig selv. Og når du værdsætter dig selv, så er du tilfreds med indsatsen. Det er

104

nistrerende direktør har han hver dag mange bolde i luften. Og han

I dansk forstand har Limfjorden en forholdsvis lun vandtemperatur på nogle få plusgrader i vinterhalvåret. Det er imidlertid et stykke fra de 37 grader, som vi er blevet udstyret med fra oven.

således en personligt selvvalgt anstrengelse, som du gør alene for

- Det bedste er at mærke sitren i kroppen bagefter, mens man går

din egen skyld, i modsætning til så meget andet, vi foretager os i

hen til saunaen. Og her kan man sidde med udsigt til Limfjorden og

hverdagen på arbejde og lignende, siger han.

samle sine tanker, fortæller Bent Anker Christiansen.

Det kolde gys

Det hvide guld

En anden – og mere vovet – anstrengelse i søgen efter restitution

Fra det ene saltvand til det andet i jagten på restitution. Fra Limfjor-

er vinterbadning. En aktivitet, der får flere og flere medlemmer, og

den til et lidt mere eksotisk et af slagsen. Det Døde Hav har altid

som for nylig fik en central placering i Aalborg, da Havnebadet åb-

været et attraktivt rejsemål. Det meget mineralholdige vand og

nede nede ved Limfjorden.

ikke mindst det store saltindhold – 31,5% - gør havet, som faktisk

minbyaalborg.dk

»


tema I mennesket

er en sø, til et vidunder for velvære og pleje. Her flyder man rundt

ner, saunaer og andre behageligheder. Et af saltbassinerne er fyldt

som en korkprop. Hmm.. yderst børnevenligt.

op med ufortyndet restlage fra syderiet, hvor saltindholdet derfor

Men alt imens resten af verden, ikke mindst psoriasispatienter,

ligger lidt under Det Døde Havs – eller cirka 30%. Temperaturen er til

valfarter til Det Døde Hav og Den Blå Lagune i Island, er de i Nordjyl-

gengæld skruet op til en behagelig krops­temperatur, som er noget

lands baghave – Læsø – ved at skabe et lignende fænomen.

over Det Døde Havs på de cirka 20 grader.

I 2008 åbnede Læsø Kur i den nedlagte Vesterø Havnekirke. Den velsignede velvære.

Udover et par dampbade med blandt andet eukalyptus er der desuden et lokale, hvor der kan inhaleres saltstøv. Det har været

Øen har nemlig vist sig at have nogle ideelle forhold til udvinding

genstand for et videnskabeligt forskningsprojekt, foretaget af lun-

af salt. Vi kender det bedst som det snefnug-lignende Læsø salt.

gemedicinsk afdeling på Aalborg Sygehus, hvor 50 KOL-patienter,

Men sammen med selve saltet har restlagen fra saltsyderiet for-

altså patienter med rygerlunger, har inhaleret forstøvet salt i cirka

vandlet øen til et slags vilde vesten på et par årtier.

én time hver dag. Projekter har varet i fem måneder og de første

Udover flagskibet Læsø Kur er der blevet produceret flere for-

tilbagemeldinger er positive. Således har patienterne især oplevet

skellige hudplejeprodukter på øen ud af restlagen. Selv skinken hos

mindsket åndenød, og nogen endda større fysisk formåen, end de

den lokale slagter slipper ikke for mødet med Læsø salt.

havde før forsøget.

Mon bryghuset gør! I Læsø Kur, som altså også aftager restlage fra saltsyderiet, kan stressede og halvtravle gæster pleje sig selv i forskellige saltbassi-

Det hvide guld bliver så sandelig benyttet i mange sammenhæng på Læsø. Mon det er sat i verden for at restituerer danskerne. 

APPETIZE 02 | 2012

105


106

minbyaalborg.dk


Bryst OPERATION TIL EN VÆRDI AF OP TIL 50.000 KRONER

I september 1960 mødtes John F. Kennedy og Richard Nixon i en debat om formandsskabet. Debatten blev transmitteret i både radio og tv. En undersøgelse viste, at dem, som lyttede til debatten på radio mente, at Nixon havde vundet, imens dem, som overværede debatten på tv, konkluderede, at Kennedy var gået af med sejren.

Nixon havde inden programmet nægtet at få lagt makeup, da han

Hvad der er smukt afgør du. Bryster kan både være for store og for

mente, at det var for bøsser. Hans ansigt, der uden make-up ikke

små. Det handler om at have det godt med sig selv.

tog sig så godt ud som Kennedys, var afgørende for tv-seerne. Ver-

I anerkendelse af det, stiller APPETIZE, i samarbejde med Artros

balt var der tydeligvis ikke noget i vejen, siden radiolytterne opfat-

Privathospital, en kosmetisk operation til rådighed for en værdigt

tede ham som vinder af debatten. Vi bliver altså, om vi vil det eller

trængende. Hvem der ender med at få operationen baseres på et

ej, mødt med dømmende blikke og vurderet på vores udeende.

lægefagligt skøn og på RIGTIGT gode argumenter.

Det er noget biologisk i os, som vi ikke selv kan styre, og som vi træffer vores valg ud fra.

Vi gør det ikke som et smart pr-stunt

Ifølge flere undersøgelser, vil biologisk smukke mennesker tilvæ-

Vi gør det, fordi vi i vores søgen efter at indramme ”det gode liv”,

relsen igennem opleve, at de har mere medgang; de vil have større

har erkendt, at mentalt og fysisk velbefindende OGSÅ handler om

tendens til at blive lærens kæledække og dermed få bedre karak-

udseende. Og så gør vi det, fordi vi gerne vil skabe en debat om

terer, de vil have nemmere ved at finde en kæreste og de vil score

emnet.

de bedste jobs og dertil få mere i løn.

Så, hvad mener du? Send os en mail på red@mediaX.dk

Brystoperationen er en del af magasinets 2012 tema: Mennesket. Hvem der skal have mulighed for at få en operationen afgøres i december 2012.

APPETIZE 02 | 2012

107


portrĂŚt | alter meierhof

ForkĂŚlelsens

kunst

108

minbyaalborg.dk


portræt I alter meierhof

Fem-stjernet wellness og to-stjernet Michelin-restaurant kun tre timers kørsel fra Aalborg. Jeg har været en tur i drømmeland og tilbage igen. Et døgn, hvor alt kun drejede sig om mig, mig og mig. Fjernt fra den jævne, grå hverdag til et paradis af nydelse, oplevelse og velvære. En oase af forkælelse lige på den anden side af den dansk-tyske grænse. tekst kim konnerup  |  foto presse  |  layout mia sakæussen

APPETIZE 02 | 2012

109


portræt xxxxxx I xxxxxxxx | alter meierhof

Den røde løber er ude, da jeg ankommer til Alter Meierhof Vital Ho-

Guddommelig lavastensmassage

tel. I hotellets lobby ender den røde løber ved en smuk hjertefor-

En times tid senere har jeg glemt alt om arbejde, ømme muskler og

met rosenopsats, og skønt det er til ære for et ungt par, der holder

træge led. Dette er altså noget helt andet end den russiske kugle-

bryllupsreception på hotellet, er det en perfekt start på et døgn i

stødskæmperklon, der tampede mig under en fodboldturnering.

sansernes vold.

tager fat på min Carita Stone Energy Massage, en af Alter Meier-

en afslappet og uformel stemning i den hyggelige lobby, hvor høj-

hofs utallige eksotiske massageformer. Andre af massagerne har

ryggede lænestole putter sig om ryggen på de gæster, der lige skal

endog endnu mere eksotiske navne som Pantai Luar, Mukabhyan-

nyde en kop kaffe og dagens avis foran pejsen. Conciergen byder

galepa og Pizzichilli Kongeskyl.

hjertelig velkommen og forklarer imødekommende om planerne for

Efter en række faste, men blide tryk på en række kropspunkter,

opholdet, inden endnu en venlig ansat slæber af sted med bagagen

fedtes jeg ind i dejlig varm massageolie. Og så kommer det gud-

og viser vej til værelset.

dommelige. Et par 50° varme vulkansten placeres øverst på min ryg.

Værelset er en lille oase i sig selv. Et flot opsat fad med frisk frugt og en lille tallerken med chokoladekonfekt fra hotellets køkken

Varmen trænger langsomt dybt, dybt ind i ryggens muskulatur, og der undslipper vist nok et sagte suk fra mig.

byder velkommen. Opholdsstue og badeværelse er ikke adskilt af

Janine masserer nu min ryg med de varme sten i sirlige mønstre,

vægge, og fra spabadet kan man netop ane den storslåede udsigt

mens stenene langsomt køler af og giver varme til mine ømme ryg-

over Flensborg Fjord med den danske kyst på den anden side.

muskler. Til sidst lemper hun de glatte sten af i mine opadvendte

En magisk verden af velvære På badeværelset finder jeg badekåbe og -tøfler. Iført denne mun-

håndflader. Så fisker hun et par nye, varme sten frem og begynder et nyt mønster, denne gang startende i lænden. Og sådan bliver hun ved. Og ved og ved og ved.

dering sniger jeg mig ud på gangen og hen mod elevatoren. Der er

Jeg ønsker det aldrig holder op. Der er ikke andet i hele verden

nu ingen grund til at frygte andre gæsters mistænksomme blikke,

end følelsen af varme sten, der blidt glider over min ryg og løsner et

for de er med stor sandsynlighed klædt på samme måde, finder jeg

helt livs myoser og sammenfiltrede muskeltråde.

snart ud af. Elevatoren fører helt ned til kælderetagen, hvor hotellets magi-

Salige udtryk i det udendørs bassin

ske verden af velvære åbner sig. 1.400 kvadratmeter ’Hof-Therme’

Men selvfølgelig slutter det. Med et øv-udtryk forsøger jeg at rejse

med alt man kan drømme om af wellness. Saunaer, dampbade,

mig, men må tumlende vælte ned på briksen igen, da jeg opdager

massage, skønhedsbehandlinger, bassin der fører ud til et uden-

verden snurrer svimlende rundt for mine øjne. Med et lille grin for-

dørs ditto med 30 grader varmt vand året rundt. Flankeret af ligge-

sikrer Janine mig om, at det er helt normalt oven på sådan en be-

stole, rislende vand, beroligende musik og en lille hyggelig bar, der

handling, og beder mig slappe af et par minutter.

betjenes af en kombineret tjener og bademester.

Lidt senere pjasker jeg rundt i det opvarmede bassin og konkur-

Jeg skal møde min behandler i skønhedssalonens lille te-hjørne,

rerer med de andre gæster om at fremvise det mest salige ansigts-

hvor en stor samovar sprutter af kogende vand til en afslappende

udtryk. Her kan man også få alverdens velgørende bade, peelings

kop te, mens jeg venter spændt og anspændt. Spændt fordi jeg

og den helt store Hamam-ceremoni med blid sæbeskumsmassage.

ikke har fået professionel massage, siden jeg forvildede mig med

Den vil jeg altså prøve næste gang.

til en firmafodboldturnering for år tilbage. Anspændt fordi jeg har arbejdet som en hest i ugen op til denne tur.

110

Hernede er smukke, spinkle Fraülein Janine uendelig blid, da hun

Selvom hotellet er kåret til Tysklands tredjebedste, hersker der

minbyaalborg.dk

I dag nøjes vi med et par baner i bassinet, der via glasskydedøre i vandet fortsætter udendørs. Det 30° varme vand sender små skyer

»


Selskaber,

receptioner og fester Vi har stor erfaring i alle former for selskaber. Vi leverer fra 6 personer og op til 1000 eller flere. Det afgørende er Jeres ønsker, og det kombineret med vores erfaring sikrer én altid optimal oplevelse. Vi er også behjælpelige med valg af vin, opdækning m.m. Ligesom mange igennem årene også har gjort brug af vores ”Rejsende Cocktailbar”, hvor vi mixer, shaker og blender alle former for Cocktails.

Bryllup, fødselsdag, konfirmation, jubilæum, temafest, firmafest… Uanset hvilken fest I ønsker at afholde er maden en væsentlig del af oplevelsen. Derfor er det vigtigt, at I kan koncentrere Jer om at nyde dagen og ikke skal bruge tid og kræfter på at lave mad og servicere Jeres gæster. BørgeKok & Ko er Jeres sparrings- og samarbejdspartner, der sikrer, at den del af festen altid bliver en oplevelse for Jer og Jeres gæster. Vi sammensætter vores menuer ud fra Jeres ønsker og vores erfaring, således I trygt kan ”læne” Jer tilbage og nyde festen. Vi leverer maden alt efter Jeres ønsker. Enten færdiganrettet på fade og i skåle lige til at sætte på bordet. Eller klargjort til afhentning, så I bare selv skal anrette det sidste og sørge for den sidste finish. De fleste af vores kunder foretrækker dog at få en af vores dygtige kokke med ud til festen. Vi tilbereder det sidste af maden på stedet, hvor vi selvfølgelig præsenterer og fortæller om maden. Ring venligst for menu sammensætning og priser. Eller klik ind på vores hjemmeside og se et væld af forslag.

Mad ud af huset til din firmafest, fødselsdag, reception eller dit bryllup Frokostordninger til virksomheder med sunde og varierende ugemenuer Du kan også holde dit arrangement i restauranten i Aalborg Golf Klub

Børge Kok & Ko | Restauranten - Aalborg Golf Klub | Jægersprisvej 35 | 9000 Aalborg 20 35 45 99 | 22 91 21 45 | www.boergekokogko.dk | info@boergekokogko.dk


Stort udvalg af barne- og klapvogne fra Emmaljunga

Klapvogne FRA KR.

FORÅR

2.699,-

Barnevogne FRA KR.

NYHED

4.499,-

S

ER hos Ø nskeb ørn

Babyjogger Super kompakte letvægtsvogne med patenteret Quick-Fold system

City Elite KR.

3.999,-

City Mini KR.

2.499,-

Se de flotte 2012 modeller i butikken

4ME klapvogne

ØnskeBørns egen klapvognsserie Her får du gode kvalitetsklapvogne til fornuftige priser.

Berlin KR.

1.999,Malmø KR.

299,95

Copenhagen KR.

899,95

Bergen KR.

KLARUP Jørgensmindevej 20 | 9270 Klarup | tlf. 9831 8888 | www.onskeborn.dk Mandag-torsdag 10.00-17.30 | Fredag 10.00-18.00 | Lørdag 10.00-14.00

699,95

CITY SYD Stenbukken 5 | 9200 Aalborg SV | tlf. 98 19 30 80 | www.onskeborn.dk Mandag-torsdag 10.00-17.30 | Fredag 10.00-19.00 | Lørdag 10.00-15.00


portræt I alter meierhof

af damp ud i den kølige vinteraften, mens vi ser solens sidste strå-

Afslutningsvis en dessert af æbler, champagne og muscovado ser-

ler ramme den danske kyst på modsatte side af fjorden.

veret med hvid nougat-is. Jeg vågner stadig om natten med vel-

Der er lige tid til et hurtigt karbad på værelset, med et glas sekt fra minibaren på kanten af spabadet, inden det er tid til turens gastronomiske forkælelse.

Michelin-forkælelse 300 km fra Aalbrog

smagen i ganen!

Vinkortet er en kæmpebog på halvandet kilo Vinene på Meierei Dirk Luther er næsten et kapitel for sig. Selv om jeg valgte vin-menuen, der er specielt sammensat til maden, kunne

Alter Meierhof har to restauranter, Le Brasserie og Meierei Dirk

jeg ikke dy mig for et kig i vinkortet. Eller det vil nærmere sige vin-

Luther. Begge restauranter er under opsyn af køkkenchefen, den

bogen. Tjeneren placerer først et lille sidebord med hvid dug ved

tyske stjernekok Dirk Luther. I aften spiser vi på hotellets gourmet-

siden af min stol. Derefter kommer han ind og placerer en moppe-

restaurant, der bærer Dirk Luthers navn og to af de eftertragtede

dreng på halvandet kilo på bordet. 650 vine omfatter bogen … og

Michelin-stjerner.

dermed hotellets vinkælder.

To Michelinstjerner kun 300 km fra Aalborg? Hvorfor så tage turen til København, fristes man til at tænke. Og sjældent er jeg da blevet så godt beværtet. Skrev jeg ’sjældent’? Jeg mente ’aldrig’! De næste tre timer flyder guderetter, himmerigsmundfulde af velsmag og eksplosioner af gastronomisk nydelse i en lind og velko-

En stor del af vinene kan slet ikke fås i almindelig handel mere. Den er omfattende. Meget omfattende. Senere erkender den sympatiske sommelier da også, at det er i overkanten. Han arbejder hårdt på at reducere antallet betragteligt for at få ’et mere levende vinkort’, som han udtrykker det.

reograferet strøm fra de to-tre-fire tjenere, der dækker, serverer og

Men tilbage til menuen. De vine, sommelieren har udvalgt til ma-

tager af i velinstuderede, synkrone bevægelser, der ville få de store

den, præsenteres alle med en lille forklaring og historie, der uddyber

karakterskilte frem hos enhver vild-med-dans-dommer.

oplevelsen. Eftersom vi er i Tyskland, er det overvejende nationale

Vi har valgt en seks-retters gourmetmenu med tilhørende vin-

valg, der præger menuen. Og heldigvis for det, for de elegante ty-

menu. Heri er ikke medregnet en strøm af starters, compliments,

ske vine klæder og komplimenterer hver især de ledsagende retter,

appetizers og petit fours, der også lige skal kæle for smagsløgene.

i en sart, skrøbelig og fuldstændig perfekt balance.

Smukt og ekstremt blæret

Euforisk og mæt

De enkelte tallerkener er stramt og næsten minimalistisk anret-

Jeg er mæt. Mere end mæt. Jeg er fyldt til bristepunktet, da jeg

tet. Detaljerne er enkle, smukke og næsten så diskrete, at det i sig

afviser at afslutte måltidet med en kop kaffe. Men mit madhjerte

selv råber mod himlen. Tre bittesmå tern af rødbede med et enkelt

smelter, da tjeneren med et såret blik fortæller, at hun lige havde

kaviar-æg på toppen opstillet i en snorlige række. Et sirligt mønster

lidt mere, vi altså bare skulle smage.

af knappenåls-store dråber af en rød glace. Bare for at vise, at der

Og godt for det, for de hjemmelavede dessertchokolader er en

i køkkenet er overskud til at gøre det og gøre det fuldt ud. Det er

oplevelse værd i sig selv. Et stort fad med en lang række varianter

skarpt, det er smukt og det er ekstremt blæret.

linet op side ved side præsenteres og beskrives malende for os. Det

Retterne er en velkomponeret symfoni af Langusterhale med

er fristende at vælge alle, men vi udpeger tre-fire stykker hver, der

Troldkrabbe-tatar, Sanktpetersfisk med Bouchot-muslinger, Pig-

efterfølgende bringes til os på en lille tallerken. Gud i himlen, at det

hvarfilet med Forårsløgs-puré, Citrongræs-sorbet med Ingerfær-

kan lade sig gøre at fylde så meget euforisk mundhulebalsam i et

skum (en dejlig rensende mellem-dessert efter fiskeretterne) og

enkelt stykke chokolade.

den møreste rådyr-filet, der endnu er smeltet på min tunge. De små oaser af saucer og tilbehør, der ledsager retterne, fuld-

Farvel til paradiset ... og på gensyn

ender harmonien og pirrer med overraskende effekter det samlede

Da jeg næste eftermiddag forlader Alter Meierhof, er det med stort

smagsindtryk. Hver enkelt mundfuld er en ny nydelse.

besvær. Det er temmelig svært at holde bilen på vejen, når man samtidig skal kaste længselsfulde blikke bagud. Jeg vil ikke hjem herfra. Den overdådige Gourmet-Morgenmads-Buffet ligger stadig behageligt i maven, og kinderne kan stadig mærke varmen fra formiddagens ansigtsbehandling … i øvrigt mit livs første og bestemt ikke sidste. En lille times ultimativ forkælelse, der blev afsluttet med et forskrækket grynt over at være faldet i søvn, mens min behandler blidt masserede mit ansigt. Jeg får næsten lyst til at knibe en tåre frem under mine nytilrettede øjenbryn og lade den trille ned over min babybløde ansigtshud, så godt har det været at lade sig forkæle, forføre og betjene i dette lille, nordtyske paradis. 

APPETIZE 02 | 2012

113


sæson | det nordiske køkken

Det Ny Nordiske

Køkken

- ikke kun for

københavnere Danmark og især København stormer frem på den internationale gastronomiske scene, senest understreget ved NOMAs genvalg som verdens bedste restaurant og Rasmus Kofoeds kåring som verdens bedste kok. En stor del af æren kan tilskrives Det Ny Nordiske Køkken – et køkken du også kan opleve her i Nordjylland. tekst Anders damm  |  foto Presse  |  layout catrine knøsgaard

114

minbyaalborg.dk


sæson | det nordiske køkken

Det Ny Nordiske Køkken udtrykker den renhed, friskhed, enkelhed

Ny-nordisk stjernestøv over Nordjylland

og etik, som vi gerne vil forbinde med vores region. Sådan lyder

Sidst vejret var lige så gråt og kedeligt som nu, besøgte medstif-

første bud i det manifest som bl.a. Claus Meyer og Rene Redzepi

ter af NOMA og nordiske stjernekok Mads Refslund Mortens Kro.

var med til at formulere tilbage i 2004. Siden er det gået stærkt

Vi var med på en aften i kreativitetens og det ny nordiske køkkens

og med NOMA (NOrdisk MAd) som det altoverskyggende flagskib

tegn, hvor der også blev mulighed for at stille manden bag et par

er det nordiske køkken sat eftertrykkeligt på det gastronomiske

spørgsmål.

verdenskort.

Blandt serveringerne var bl.a. en variation over årets forret 2009

På NOMA står der ikke olivenolie, foie gras, eller sorte oliven på

- små øko laks, rå og syltede karl johan, trompethatte, valnødder

menuen, men derimod hestemuslinger, dybhavskrabber og jomfru-

og små champignon. Ikke umiddelbart den mest maskuline forret

hummere fra Færøerne. Skyr, helleflyndere, vilde laks, torsk og tang

og Mads Refslund indrømmer da også, at hans køkken kan opfattes

fra Island og lam, moskusokse, bær og vand fra Grønland.

som feminint.

NOMA har naturligvis taget manifestet til ekstremerne når man

- Der er ofte tale om sarte og nænsomme smage. Det er et saf-

skal spise borddekorationen, selv slå sit æg ud ved bordet eller bli-

tigt og læskende køkken om du vil. Det er svært at lave et masku-

ver præsenteret for en levende reje, som skal spises – ja levende.

lint køkken af spæde grøntsager som små jordbær eller ærter og

Men du behøver faktisk slet ikke Kongens København for at opleve

små kålsorter og sådan noget som blomkål er jo også ret femi-

det ny nordiske køkken.

nint.

APPETIZE 02 | 2012

115


sæson | det nordiske køkken

Har du lyst til at prøve kræfter med det nordiske køkken? Har du fået mod på at prøve det nordiske (og nordjyske) køkken er her tre klare anbefalinger i Nordjylland:

1. Mortens Kro, Aalborg Aalborgs gastronomiske flagskib kræver formentligt ingen introduktion. Kroen blev tildelt 3 stjerner i den seneste udgave af den danske spiseguide, hvilket endnu en gang understreger det stabile høje niveau Morten Nielsen og personale holder på Kroen. Stemningen er international og man føler sig i højere grad hensat til Paris eller New York end 9000 Aalborg. Køkkenet kan vel bedst beskrives som Ny Nordjysk tilsat det bedste fra resten af Europa. 2. Villa Vest, Lønstrup Michael ”Miv” Pedersen fik i 2011 en 2. plads i konkurrencen om at blive årets kok – noget der som regel er garant for høj kvalitet og således også på Villa Vest. Maden bærer et tydeligt nordisk (og nordjysk) præg og serveringerne er smukke og som regel smækfyldt med vilde urter og blomster, som restaurantchef Kim MøllerKjær og Michael Pedersen selv er ude og plukke. 3. Bryghuset Vendia, Hjørring Vendia er kombineret bryghus, brasserie og ikke mindst gourmetrestaurant. Køkkenchef Kristian Riise blev i 2009 nomineret til

De efterfølgende retter afslørede at det ny nordiske køkken også

årets kokkeprofil og Vendia blev i 2010 kåret til årets brasserie i

sagtens kan være maskulint i sit udtryk, hvor især Hanekam, nyre

Danmark. Klassiske tilberedningsmetoder, og innovativ gastrono-

og grydestegt hane, sprødt skind, salatrødder og sky lavet på ind-

misk tankegang går hånd i hånd med de bedste råvarer, fra lokal-

maden fra hanen efterlod et solidt og maskulint indtryk hos under-

området og resten af Europa, som Vendia selv beskriver det.

tegnede. Det samme gjorde desserten med det særprægede navn Nedfaldne frugter. - Tanken er, at vi befinder os i efteråret, hvor frugterne er faldet af træerne og ligger i det våde græs og rådner – danske pærer og æbler. Til at repræsentere det våde græs, har vi lavet en granité på hvedegræs og en saft på tørrede blommer giver det sidste. Og har man først duftet og smagt retten, giver det hele faktisk rigtig god mening. Som madinteresseret måtte jeg naturligvis også lige benytte lejligheden til at spørge ind til stjernekokkens favoritråvarer. - Det er meget sæsonafhængigt, kål, kastanjer, kartofler, asparges, jordbær... Ja og naturligvis jomfruhummer! Maskulint eller feminint? Så længe råvarerne behandles som denne aften – på Mortens – af Mads, siger jeg blot: Mere af den slags tak!    

116

minbyaalborg.dk


Skal du holde fest? Lad Restaurant Papegøjehaven tage ansvaret og vær

SIKKER PÅ SUCCES! Uanset om festen holdes hos dig eller hos os, har vi har fokus på at kræse om dine gæster med lækre menuer og professionel service. Her går sikkerhed og kvalitet hånd i hånd - uden at det går ud over festlighederne!

MAD I VORES LOKALER Vi har smukke lokaler i alle størrelser

MAD UD AF HUSET

Vi tilbyder diner transportable af højeste kvalitet

Lad os tage ansvaret for dit næste arrangement Så kan du føle dig tryg - og dine gæster kan begynde at glæde sig. Ring allerede i dag og hør om dine muligheder - enten ude eller hjemme! Tlf.: 9812 5499 Mere på: papegøjehaven.dk

• • • • -

Frokostselskab i restauranten eller eget lokale Fest i eget lokale med musik og dans Reception Spisning med efterfølgende keglespil Vi hjælper gerne med gode idéer til jeres selskab

• • • • -

Frokost Festmiddag Reception Totalarrangement Vi hjælper gerne med service og kokke- og tjenerassistance

Med venlig hilsen Familien Mouritzen - restauratører i Aalborg by siden 1919


tema I mode

hjæææælp!

- Mit klædeskab ligner en statsbegravelse

Peter Bonnén er ud­

Jeg indrømmer det!! Jeg har VIRKELIG meget sort tøj – på den måde ligner jeg de fleste aalborgensere… Det er nemt at sætte sammen på kryds og tværs, og så signalerer det bare en eller anden form for ’klasse’. Og så er der jo også den der med, at sort slanker………. og det gør det også – hvis man bruger det rigtig! Men det taler vi om en anden gang!

dannet kjole­skræd­ der fra Alexandra-Skolen

Sort tøj er skønt at have i sin basisgarderobe. Du kan altid finde en hurtig og rime-

i

lig sikker løsning på en akut tøjkrise – og sort er smadder godt til at fremhæve

Frederikshavn i 1999 og har si-

en eller anden fiks lille smykketing – eller den nye pangfarvede top, som du liiiige

den lavet ko-

stod og manglede…. Jeg gør det selv – vælger den sikre sorte baggrund til den lidt vilde skjorte. Eller de

stumer til Det

fede nye sko eller det der fantastiske vintage slips jeg fandt på en rejse.

Kongelige Teater, Det ny Teater, Skrædderopgaver for det norske hof

Men helt ærligt – det ER ved at være lidt kedeligt og forudsigeligt, ikke? Prøv at kigge lidt rundt næste gang du står til en konference, sidder til en middag eller er i byen. 95% af dem omkring dig – er mere eller mindre klædt i sort. Vi går ud for at have en fest og

og så har han

more os – og i den anledning klæder vi os på, som om vi er på vej til en bisættelse. HVAD

vundet sølv ved

SKER DER?????

DM i skrædderi.

Lad mig foreslå et tankeeksperiment……

I efteråret 2009

Hvad med at prøve – bare lige prøve – at sætte dit tøj sammen på den helt modsatte

blev han tilknyt-

måde!! Altså: Tag tøj på, som har masser af farver, masser af spræl – og slut det så af

tet

med at ’samle’ indtrykket med sorte detaljer. Sorte sko. Sort bælte. Sorte smykker. På

Ramasjangs

redaktionen

som

værternes

faste

den måde får du sat en ’billedramme’ omkring alle de glade farver. OG – du vil være supertrendy.

stylist og det gav

Colour-blocking kaldes det. At sætte stærke farver op mod hinanden og på den måde

næring til drømmene

få dem til at lyse endnu mere. Du kan også vælge at lade detaljerne være nude-farve-

om en tilværelse som selvstændig personlig

de. Det giver en helt underspillet, raffineret effekt sammen med stærke kontrastfarver.

stylist. I dag driver han

Skal vi ikke prøve at gøre den kommende sommer virkelig farverig og glad? Lad os

konsulent- og stylist

mødes i midtbyen og på havnefronten og få en lækker drink i sommernatten iført

virksomhed i Aalborg og blandt kunderne

de gladeste farver vi har.. Lad os tage til fest – og gemme det sorte til begravelsen…

er både erhvervsfolk, private

og

teatre.

Peter Bonnén er moderedaktør APPETIZE.

118

Med kærlig hilsen

i

minbyaalborg.dk

Peter


tema I mode

fordi farver i hverdagen bare gør det hele lidt sjovere

En enkel t-shirt bliver pludselig Blødt, feminint og

raffineret med de

rigtig flot grafisk.

fine, vandrette

T-shirten her er nem

læg.

at bruge til både

Afslappet, men

hverdag og fest.

superlækkert.

Part Two

InWear

En fin kontrast til den nudefarvede t-shirt. Den lyse lilla gør sættet mindre dramatisk, men ikke mindre smukt. Rund eventuelt af med en enkel sort ballerina-sko. InWear Så er der sommerstemning!! De gule jeans vil lyse op i enhver situation og bringe sommersmilene frem. Tommy Hilfiger

casual APPETIZE 02 | 2012

»

119


tema I mode

Smukt, enkelt bælte. Placér det lige i taljen, så dine former bliver fremhævet. Tommy Hilfiger Her

er

colour-

blocking-arbejdet allerede gjort for dig. Selv om farverne er

afdæmpede,

giver de alligevel en stærk, grafisk effekt. InWear

ladylike klassisk behøver bestemt ikke at være kedeligt!!

Klassiske sorte pumps fuldender sættet. Selvom tilbehøret er en-

Til de kølige aftener.

kelt bliver sættet på in-

En

gen måde kedeligt!

spireret strikjakke -

InWear

med frække detaljer

lille

af skind. Part Two

120

minbyaalborg.dk

Chanel-in-

»


Sneakers fra italienske ASH

GrafikNord

GGravensgade ravensgade 5, 5 9000 9000 Aalborg Aalborg – Tlf. Tlf 98 98 11 11 03 03 90 90 – www.stroyer-aalborg.dk www stroyer aalborg dk Strandvejen 84A, Lønstrup, 9800 Hjørring – Tlf. 98 25 03 90 – www.stroyer-lonstrup.dk


tema I mode

Den bløde kjole får en lille, diskret kant med den rå lædersnøre i taljen. Læg også mærke til den lækre fleteffekt på bærestykket. Part Two

En lækker taske er vel noget af det bedste tilbehør

en

kvinde

kan eje. Den klassiske quilt gør denne taske meget bredt anvendelig. Part Two

Shopping/ Brunch det koster jo ikke noget at være lidt modig

Trenchcoat‘en er en sikker klassiker, som altid sætter prikke over i‘et Her i en blød rosa med flotte detaljer på fronten. Tommy Hilfiger

»

122

minbyaalborg.dk


Efter vinter kommer

NYE

efter udsalg kommer

KOLLEKTIONER Forårsfornemmelserne bobler, syder og titter frem af vinterens mørke – det er tid til inspiration og fornyelse! Bliv forårsinspireret af de nye kollektioner fra Nör, McVerdi, Henriette Steffensen, Blus’Bar, Ralston, Black Label og Design House Stockholm.

TROLDHEKSEN

Rantzausgade 1B · 9000 Aalborg Tlf.: 25 77 44 91 · 98 82 11 33 · www.troldheks.dk

Mærkerne er valgt ud fra kvalitet og design, så din personlige stil er tilpasset årstiden.

TROLDHEKSEN

FORÅR…

Nyopstartet statsautoriseret fodterapeut & Cidesco kosmetolog Fotograf: Henrik Sandberg

Fodterapeut: Carina F er statsautoriseret fodterapeut og tilbyder behandlinger til alle fodproblemer samt ren og skær vedligeholdelse af dine fødder

Kosmetolog: Carina F er statsautoriseret Cidesco kosmetolog og tilbyder ansigtsbehandlinger baseret på resultater med den medicinsk baseret hudplejeserie Exuviance Har du hudproblemer som acne, rosacea, atopisk eksem, fedtet eller tør hud ? Send en sms til 25 14 99 76 med besked om hvilket tidsrum du gerne vil ringes op og Carina F vil ringe dig op så vi kan booke en tid til dig. Carina F v/ Carina Falberg Brandstrupsgade 1 9000 Aalborg Tlf: 98 18 08 01 www.CarinaF.dk

Trænger du til en generel hudfornyelse? Prøv en Exuviance ansigtsbehandling til 499 kr. og få et gratis startkit med 6 forskellige produkter til en værdi af 199 kr.

Gælder i april/maj måned Ansigtsbehandling 499 kr. (værdi 698 kr.)


tema I mode

Tommy Hilfiger‘s forslag til colourblocking for herrer. Selv om stylingen til modeshows ofte er lidt overdrevet, så synes jeg, at denne stil er fantastisk flot!!

så er det frem med farverne, mine herrer!!

til ham

Afslappet cool! Sådan et par røde jeans kan bruges hele dagen du tager bare en anden overdel på om aftenen, og så fortsætter festen!! Tommy Hilfiger

Start dagen med stil!! De grønne striber og detaljer med denim gør denne polo til en sikker vinder! Tommy Hilfiger

Blødt, afslappet, sexet! Hvis du er mand nok, kan du sagtens bruge lyserødt!! Den

bløde

farve

vil

fremhæve din sommerbrune hud, og snittet vil fremhæve dine brede skuldre. Tommy Hilfiger

124

minbyaalborg.dk


Nailstation lakker 135,-

Nailstation lakker 135,-

Skønne er ikke ikke til til at at Skønne florlette florlette toppe toppe er undvære Style dem dem undvære denne denne sæson. sæson. Style med et par par rå rå jeans. jeans. med en en stilet stilet og og et Silke Gat Rimon Rimon Silke top top fra fra franske franske Gat 599,599,-

mig&cramer   

II mig & cramerhar harvivialtid altid haft mig&cramer haft enen svaghed for svaghed for cool cool T-shirts. T-shirts. Vi Vi kan kan ikke ikkefåfå nok af af dem. nok dem. De De kan kan styles stylespå påalle allemåder. måder. Dress dem dem op Dress op med med en en højtaljet højtaljetnederdel nederdel og rå rå høje høje ankel og ankel boots bootseller ellertag tagdem dempå på til jeans jeans og til og ballerinaer. ballerinaer. T-shirt T-shirt fra fra The The Hip Tee, Tee, vores vores sommer Hip sommer favorit favorit 599,599,-

Vi er vilde med de utroligt smukke smykker fra Line&Jo. Fuldend sommerens look med en af deres fantastiske øreringe.Miss Vi er vilde Edelin 499,-

med de utroligt smukke smykker fra Line&Jo. Fuldend sommerens look med en af deres fantastiske øreringe. Miss Edelin 499,-

Forårets must Forårets must er er en en skøn skønjakke jakkefra fra Muubaa. Brug Muubaa. Brug den den ude udeog oginde indeog og style til rå T-shirts eller små style til rå T-shirts eller små sommer toppe. sommer toppe. Muubaa Muubaajakke jakke 3199,3199,-

Nørregade 5

I

Aalborg

I

www.migogcramer.dk

I

32208056


Camille står bag modebloggen Clamour for Glamour, der har eksisteret i snart tre år. Hun er udnævnt til at være en af Danmarks 10 mest indflydelsesrige modebloggere, og er altså en af dem der kan være med til at præge trends og tendenser i gadebilledet. Med base i Aalborg blogger hun om individuel stil, lækre køb, ønsker, trends og tendenser i modebilledet – krydret med en hel del personlighed. Camille blogger som en del af kollektivet LOOKLAB, og følges af flere tusinde modeinteresserede hver eneBLOG:

ste dag. Følg Camille, og få mere inspiration, på clamour4glamour.looklab.dk

Blog er en sammentrækning af web og log.

Clamour for Glamour

Log er en art dagbog, og en weblog, blog, er et

personligt website, der

som regel opdateres af en afsender, bloggeren.

clamour4glamour.com

– en blog i udvalg...

Somewhere Over the Rainbow…

En masse yndlings i samme outfit. Det er taget en lækker solskinsdag, så ved ikke hvorfor jeg er så seriøs. Synes egentlig selv det er lidt øv når vi bloggere glemmer at smile, bare et pixi smil på ét af billederne. Måske det kan hjælpe på humøret, at min kæreste tørt (og lettere ironisk, forhåbentlig ahem) konstaterede, da han så billedet ovenover, at: “nogle gange er der en krukke med guld for enden af regnbuen, andre gange… så ja…er der, ahem, noget andet…”. Hæ hæ, mange tak ;) Nå, men det er søndag. Nyd det nu inden hverdagen for alvor banker på igen.

Rick Owens jacket, H&M Trend blazer, Minimum jeans, Zara boots, AA scarf.

LOOKLAB: 126

På Looklab.dk finder du nogle af Danmarks allerbedste mode- og livsstilsblogs. LOOKLAB er en slags blogkollektiv, der opdateres døgnet rundt, 365 dage om året, med alt fra brudstykker af livet, de bedste mode- og skønhedstips, til dugfriske reportager om trends, streetstyle og modeevents.


blogging I clamour4glamour

Make your own merch… Jeg vil lige vise jer et lille projekt, der passer fint til sådan en søndag. Jeg har været ved at lave mit eget band-merch :D Jeg forstår ikke hvorfor bands ikke laver noget så simpelt, som at trykke merch med deres egen skrift? Super personligt og ærligt. I stedet for vil de hellere smække store prints (af ofte tvivlsom grafisk opfindsomhed og kvalitet) på deres T-shirts? Jeg vil da hellere gå med noget, som musikeren selv har lavet. Derfor tog jeg et billede af det Peter Doherty skrev til mig, da han lavede min tatovering i sin tid. Kørte det igennem Photoshop (skruede egentlig bare op for kontrasten og skar det ud med “magic wand” værktøjet. Har man et besværligere motiv kan det være nødvendigt at skære ud manuelt). Trak det over i et ny dokument (så stort som motivet tillader, for at bevare en høj kvalitet til print). Så gemte jeg det som psd. fil, og så har man faktisk et print klar til tryk. Bestilte i denne omgang bare gennem Vistaprint. En T-shirt koster ca. en 50′er der. Det er ikke verdens sejeste T-shirts rent look-mæssigt, og der er ikke ret meget at vælge imellem, men var nødt til at teste printets kvalitet først. Og det var heldigvis super godt!! Så nu har jeg også min tatovering foran ;) Dog kom hans autograf med på printet -den har jeg jo ikke på ryggen ;) Det er altså en af mine sejeste og mest personlige T-shirts! Og det bedste er, at jeg kan lave alle dem jeg vil, så jeg behøver ikke være øm over den :D Tippet er hermed givet videre -det kunne jo også være noget man selv skriver, det tror jeg vil være mit næste projekt. Synes T-shirts med håndskrift er super flot. Bestilte lige et par ekstra ting, nu jeg alligevel var i gang… Hav en god søndag, vi blogges senere :)

New Belt + Leo Mit nye vintage bælte brugt i taljen til et enkelt outfit med Camille-detaljer :) Billeder fra en skøn gåtur i solen med min familie -det er altså så skønt når der engang imellem kommer nogle dage, hvor solen skinner lunt, og man kan komme udenfor og nyde det.

Vintage fur, COS knit + hat, H&M skirt, Zara boots, vintage belt.

APPETIZE 02 | 2012

127


mode | Camilles ønskeliste

Ønskelisten Denne gang har jeg været på jagt efter lækre –og budgetvenlige- ønsker.

1

4

Støvle fra Debbie hos Carla F til 1099,-

✿ 2

✿ 3

1: Når det er forår kan jeg godt lide at udskifte min taske med et net, det er så dejligt let til det mere luftige tøj. Dette fra Monki er super sejt, og meget iøjnefaldende.

2: Apropos øreringe, så forhandler ”Det Gyldne Dådyr” disse i plexiglas. De er lavet af en lokal designer, ÉTT, og man får ret meget for pengene. Priserne ligger på ca. 99-149,-

3: Jeg elsker Weekday’s ”Zeitgeist” koncept. Hver uge trykker de en ny t-shirt direkte i butikken, med et aktuelt tema. Ofte er det noget politisk, men altid et godt formål og ofte med glimt i øjet. De fås kun i begrænset oplag, men butikken i Aalborg er meget søde til at genoptrykke, hvis man skulle have misset sit favoritprint. De koster 150,- og fås både i herre- og damemodeller.

128

minbyaalborg.dk


mode | Camilles ønskeliste

✿ ✿ 5

8

✿ 6

✿ 9

✿ 7

4: Ok, mit eneste ønske der måske ikke er suuuuper budgetvenligt, men jeg kunne simpelthen ikke stå får de seje strikkede dukker fra danske LuckyBoySunday. De ville være perfekte på både min søns og datters værelser (og måske også i sofaen en gang imellem). De koster 599,- hos Kaleidoskop, og så er de lavet af det blødeste baby alpaka uld.

5: Nu hvor solen er begyndt at komme frem, betyder det et goddag til lange øreringe igen! De irriterer mig for meget om vinteren, hvor jeg både har hue og halstørklæde på, så derfor nyder jeg at finde dem frem igen. Disse fra H&M til 79,- er meget Art Deco-agtige, og så er jeg vild med ”dip-dye” effekten på kæderne.

6 + 7: Jeg er gået helt i selvsving over, hvor mange fantastiske ting H&M Trend-afdelingen i Algade har pt. Jeg er så lykkelig over, at Trend-kollektionen overhovedet forhandles her i Aalborg, for den findes ellers kun i Århus og i København –og enkelte ting online. Disse 4 bluser ville alle gøre sig særdeles godt i min garderobe, enkle og forårsfine til mellem 199,- og 299,-

8: Neon er en af de store tendenser igen dette forår, og kombineret med pasteller kan det næsten ikke blive mere on-trend. Gina Tricot bugner af begge dele lige pt. Og når man nu er sådan en som mig, der elsker de mere neutrale farver, så er det jo skønt at kunne købe små neon-accessories på budget! F.eks. en clutch til 79,- Halskæden faldt jeg over samme sted, så meget mig, til 99,-

9: Gestuz har lavet et af forårets fineste prints, og meget aktuelt har Samsøe & Samsøe i Friis netop fået det hjem!

APPETIZE 02 | 2012

129


Klummen

Slap dog af

menneske Vi er hele tiden i kapløb med tiden. Vi skal nå så meget, og helst på så kort tid som muligt. Tænk hvis vi gik glip af noget. Vi er online, konstant. Og vi ved, hvad vores venner på den anden side af kloden skal have til aftensmad, eller hvad de fik til morgenmad. Tak til Facebook. Eller nej tak til Facebook!

Vi har så travlt, at selv vores børn skal blive voksne, hurtigt. Vores børnehavebørn skal nå at stave til deres navne, inden de når at plaske tværs over vandpytten i vores indkørsel. Åh nej, forresten. Det er der faktisk ikke tid til. Ind i bilen unger, ellers kommer vi for sent. Forleden havde jeg den udsøgte fornøjelse at sidde uforstyrret i nogle få minutter og glo på uret, der hænger så majestætisk på væggen i mit hjem. Ungerne ovenpå. Konen i kælderen. Kun uret og mig. Dette ur har kun to visere, time- og minutviser, så de bevæger sig langsomt. Og wow, som jeg egentlig syntes de

Fantastisk, tænkte jeg. Så går den alligevel ikke hurtigere. Jeg kan nå at køre efter gulerødderne, hjælpe sønnike med læsningen og sende et par mails inden vi spiser. Og så var jeg der igen. I fuld gang med at optimere og økonomisere på mine handlinger i forhold til tiden. Vi forsøger at økonomisere vores tid så meget, at selv støvsugning foregår i koordinater, så vi ikke ender med at støvsuge den samme overflade to gange. Det er dyrebar tid, der kunne være brugt på noget andet. På at slappe lidt af måske. Sammen med uret. Nåh. Ikke mere herfra. Jeg må videre. Forårshilsener, Dadi

130

minbyaalborg.dk

foto SVENN HJARTARSON

gik langsomt.


3. Maj 2012

KVINDELØB

Døgnpleje!

- i samarbejde med Mariager Fjord OK

se mere på www.mariagerfjordok.dk

-komplet anti-age program

CRÈME MÉTAMORPHIQUE Anti-Age Vitamin A Creme Natcreme

CRÈME PARADOXE Anti-Age Chilean Procyanidin Creme Dagcreme

Videnskabeligt dokumenteret foryngelseskur. - virker i hele hudens tykkelse. Reducerer tydeligt rynker og selv kraftige solskader.

Procyanidin & Resveratrol-bioteknologi. Genstarter din hud hver morgen. Genopbygger hudens integritet. Trodser aldring og solskader. Bevarer huden naturligt robust.

50 ml. krukke kr. 380,-

50 ml. krukke kr. 439,-

Dansk Hudpleje I Verdensklasse

www.beaute-pacifique.com


APRIL MÅNEDS AKTIVITETER I

AALBORG STORCENTER Onsdag 4. april TALENT CASTING kl. 10 - 16 Lørdag 7. april CASH BOX trylle- og ballonshow kl. 11 og kl. 13 MULESKINNERS kl. 12 - 14 10. til 14. april AMERICAN WEEK 14. april FAMILIEN FRA BRYGGEN kl. 11 - 14 19. april CASTING ELITE MODELS kl. 15 - 18 23. april til 1. maj DANIDA OPLEVELSESCIRKLER 1. maj MYGIND OG MINISTEREN kl. 15

Se mere på www.astc.dk

APPETIZE nr. 2 (2012)  

Mød blandt andre Lise Baastrup, Peter Bonnen, Magnus Kjøller, Anni G. Walther, Vodskov Bolighus, DOK#1

Advertisement