Page 1

��� Het officiële magazine van district Merksem - dec/jan/feb 2020

Uitnodiging

voor onze eindejaarsreceptie

MXM

Achter de schermen van het nieuwe magazine


INHOUD

Smullen op de eindejaarsreceptie > p.4

Bewaar de afvalkalender voor 2020 > p.6

Woordkunst van eigen bodem > p.14

4 UITNODIGING Gezelligheid troef op de eindejaarsreceptie

6 KORT Nieuwtjes uit het district

9 UITGELICHT Uitbreiding cameranetwerk 2

Vervallen pracht en praal > p.16

10 DOSSIER Een nieuw magazine voor elke Merksemnaar

14 4X Poëzie in Merksem

16 BINNENKIJKEN Het Runcvoorthof voor de renovatie

18 BIJZONDER DUO Marianne en Monica van Open School

19 KORT Weetjes over Merksem van januari tot maart

20 KALENDER De leukste Uit-tips


WELKOM

Woord vooraf Ziehier de allereerste MXM. Dit nieuwe driemaandelijkse magazine valt bij elke Merksemnaar in de bus. MXM is meer dan een klassiek infoblad. In dit eigentijdse magazine gaan we op zoek naar authentieke en boeiende verhalen uit het district en krijgen Merksemnaren het woord. We schenken veel aandacht aan foto’s en hopen je zo te prikkelen om het blad echt te ontdekken. Via een uitgebreide kalender geven we tal van tips om in Merksem op stap te gaan.

Communicatiemedewerker Griet vertelt over het nieuwe magazine > p.10

We zijn ook benieuwd hoe jij Merksem beleeft en nodigen je uit om jouw avonturen in Merksem op sociale media te delen met #mijnmerksem. Wie weet krijgt jouw foto dan wel een ereplaats in ons volgend magazine. Onze eindejaarsreceptie op 15 december is bijvoorbeeld de ideale gelegenheid om sfeervolle winterfoto’s te maken. We hopen dat je er komt klinken, samen met ons, en wensen je alvast een fijne eindejaars­periode en een gezond en gelukkig 2020. In maart valt er een nieuwe editie van MXM in jouw brievenbus. Schrijver Guy Didelez, laureaat van de Grote Stroboer 2019, neemt deze rubriek dan van mij over om met zijn pen de nakende lente te bezingen.

Lichtjesstoet naar het warmste winterfestival > p.23

27 GLUREN BIJ DE BUREN

Veel leesplezier! Namens het districts­ college

Een greep uit het aanbod

29 NUTTIGE NUMMERS 30 #MIJNMERKSEM Merksemse avonturen in beeld

© Walter Saenen

Contactinformatie

Luc Bungeneers Districtsburgemeester

3


BEELD

Uitnodiging eindejaarsreceptie 4


BEELD

Samen frietjes smullen. Met een jenevertje proosten op het nieuwe jaar. Je verwarmen aan een warme chocomelk. Oude bekenden ontmoeten aan de vuurkorven. Nieuwe Merksemnaren leren kennen. De Merksemse eindejaarsreceptie is elk jaar gezelligheid troef. Ook dit jaar zijn jullie van harte uitgenodigd. De zestiende editie van de eindejaarsreceptie vindt plaats op zondag 15 december van 11 tot 14 uur, op de parking van ‘De Cluyse’ in de Kerkhofblommenstraat. Het district trakteert elke Merksemnaar op twee drankjes, frieten, pannenkoeken of soep. De opbrengst van de bijkomende consumpties gaat naar het goede doel. Dit jaar is dat vrijetijdsloket Blinken, dat zich inzet voor betaalbare en toegankelijke vrijetijdsbesteding voor iedereen. Tot dan! zo 15/12 van 11 tot 14 uur Kerkhofblommenstraat gratis gratis | 2 consumpties voor elke Merksemnaar. Je hoeft deze uitnodiging daarvoor niet mee te brengen.

© Tom Cornille

5


KORT

Holly nam verkleed deel aan de

Halloween Survival Run “Vroeger woonde ik in Amerika. Daar zie je met Halloween de gekste kostuums en decoratie. Hier in België zijn wij zowat de enigen die ons huis versieren.”

telex MXM Merksem feestelijk verlicht Van 9 december tot 6 ­januari brandt er sfeervolle kerstver­ lichting in ­verschillende straten. Ook de gevel van het districtshuis is feestelijk uitgelicht.

Bewaar

Nieuwe reglementen Vanaf 1 januari zijn er nieuwe regels voor wie subsidies wil aanvragen. Zo is er een nieuw reglement voor straatactiviteiten en projecten voor cultuur, sport, jeugd en senioren. Er is ook een nieuw infrastructuurreglement. Alle info op www.merksem.be bij ‘subsidies’.

Onlangs viel het Minder Afval Magazine in je brievenbus. Naast tips en goede voorbeelden vind je er ook de ophaal­kalender voor 2020 in. Scheur hem uit en hang hem op een handige plaats.

Afvalsticker 2020 Gebruik je een container voor je restafval, pmd of bedrijfsafval? Bestel dan tijdig je afvalsticker voor 2020. Vanaf februari 2020 is je sticker van 2019 niet meer geldig. Aanvragen doe je online via ­www.antwerpen. be/eloket.

Doe mee met FC Minder Afval 100 dagen lang alles in het werk stellen om minder afval te produceren. Lijkt jou dat een interessante uitdaging? Doe dan vanaf 27 januari mee met FC Minder Afval en sluit je aan bij een groep enthousiastelingen. Je ontvangt tips en doet mee met de wekelijkse opdrachten. Schrijf je nog snel in op www.fcminderafval.be.

6

de ophaalkalender 2020


KORT

Werken in Merksem Het district investeert voortdurend in een aangename woonen leefomgeving en vernieuwt daarom straten en pleinen. Hier krijg je een overzicht van de werken van de voorbije maanden. De meeste werken zijn helemaal klaar. Bij andere worden de laatste ‘steentjes’ gelegd.

Geveltuintjes

en bijenhotel via wijkbudget Dankzij het wijkbudget Nieuwdreef hebben de bewoners van de Kluizeveldenstraat en Sleutelbloemstraat geveltuintjes aangelegd. Op het Kluizeveldenplein plaatsten ze tijdens een workshop een bijenhotel. De buurtbewoners leerden ook wat ze zelf kunnen doen om hun tuin of terras bijvriendelijk te maken. Heb je zelf een idee om je wijk samen met de buurtbewoners aangenamer te maken? Dien dan vanaf januari 2020 je project voor een wijkbudget in. www.merksem.be, bij ‘participatie’

In de Toekomstlaan en de Straalstraat is de riolering vernieuwd. De Straalstraat kreeg ook een nieuw wegdek en een breed dubbelrichtingsfietspad. De Beukenhofstraat werd volledig vernieuwd. Snelheidsremmers en nieuwe bomen maken er een aangename woonstraat van. Loop eens langs het spiksplinternieuwe speel- en sportterrein Wijngaardberg. Herken je het nog? Binnen enkele maanden, tijdens de lente, zullen ook het kunstgrasveld en de speelzone voor kinderen klaar zijn. Ontdek ook het nieuwe pad ter hoogte van Nieuwdreef 138. Het leidt je via een speeltuin naar de Laarsebaan. www.merksem.be bij ‘openbare werken’

7


KORT

Meerjarenplan

Merksem

Je kan het meerjarenplan 2020-2025 van het ­district online raadplegen. Het bestaat uit een strategisch en een financieel luik: de doelstellingen die het district de komende jaren wil realiseren en het kostenplaatje dat daaraan gekoppeld is. www.merksem.be onder ‘bestuur’

Nieuwe tentoonstellingszaal

Heemkring

De Koninklijke Kring voor Heemkunde Merksem heeft een nieuwe tentoonstellingszaal. Het loont dus de moeite om eens een bezoek te brengen aan het Hofke van Roosendael, waar in de binnentuin het nieuwe gebouw staat. Je bent er welkom om je te laten onderdompelen in de rijke geschiedenis van Merksem. Je krijgt er onder andere een indruk van hoe de Merksemnaren vroeger leefden en hoe de architectuur in het district doorheen de tijd veranderde. elke maandag van 14 tot 18 uur (behalve de eerste maandag van de maand) elke woensdag van 14 tot 17 uur Hofke van Roosendael, Terlindenhofstraat 265 gegidst bezoek na afspraak liasomers.kkvhm@gmail.com

8


UITGELICHT

overlast en criminaliteit

bestrijden én voorkomen

Camera’s helpen overlast en criminaliteit te bestrijden én te voorkomen

Sinds kort hangen er 9 camera’s in Merksem. Ze dragen bij aan een veiliger district en minder overlast. Luc De Kock, cameramanager bij Lokale Politie Antwerpen, licht het project toe. “In Antwerpen hangen er op verschillende plaatsen al camera’s. Onlangs hebben we het netwerk uitgebreid met 9 camera’s in Merksem. Dankzij camerabeelden kunnen we criminaliteit en overlast beter opvolgen. Bij een oproep voor dringende politiehulp kunnen overtreders ‘live’ worden gevolgd, zodat de politie op straat snel en gericht kan ingrijpen. Camerabeelden kunnen ook als bewijslast worden ingezet om overtreders te bestraffen. Cameratoezicht in woonwijken werkt bovendien preventief. Het helpt

criminaliteit en overlast te voorkomen.” “Er zijn verschillende redenen om op een bepaalde locatie een camera te hangen. We kijken onder meer naar de criminaliteitscijfers, de aanwezigheid van bepaalde diensten, winkels of doorgangswegen en vragen vanuit de wijkwerking of de dienst stadstoezicht. De camera’s draaien 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Daar hoort ook een permanente ‘digitale patrouille’ bij. Constant monitoren agenten de beelden.”

Privacy “Uiteraard respecteren we je privacy. De camera’s worden enkel op openbare, ­publiek toegankelijke plaatsen gericht en mogen niet zomaar in privévertrekken kijken. Bovendien mag enkel een aantal bevoegde personen de beelden bekijken volgens een vastgelegde procedure. Als burger heb je er geen rechtstreekse toegang toe.” Op deze plaatsen hangen camera’s in Merksem: Borrewaterstraat(2), Bredabaan (3), Burgemeester Jozef Nolfplein, Van Heybeeckstraat (2), Victor Roosensplein. Na de heraanleg van het Duvelsplein komt hier ook een exemplaar.

9


DOSSIER

Dossier

MXM: nieuw en vol nieuws Je hebt het gloednieuwe magazine van district Merksem in handen. Het bevat heel wat informatie over wat er waar te doen is in Merksem. En je leert in dit magazine ook nieuwe mensen kennen. Bijvoorbeeld Griet GabriĂŤls, communicatiemedewerkster en verantwoordelijke voor het samenstellen van MXM. Waarom starten jullie met een nieuw magazine? “Tot nu toe gebruikten we veel verschillende folders en flyers om te communiceren met onze inwoners. Door dat drukwerk te bundelen tot 1 magazine hopen we nog meer mensen te bereiken. Ook de beslis10

sing om het stadsmagazine A-blad stop te zetten, speelde mee om te starten met een eigen magazine. In het A-blad konden wij als district elke maand heel wat handige info meegeven, maar dat valt weg, net als onze zomerbrochure en halfjaarlijkse senioren-


DOSSIER nieuwsbrief trouwens. We kiezen nu voor 1 magazine dat 4 keer per jaar bij elke Merksemnaar in de brievenbus valt. Het spreekt voor zich dat we naast het magazine ook digitaal communiceren via onze website en social media.” Wat staat er in het nieuwe magazine? “Het is een mix van praktische berichten, informatie over activiteiten en evenementen en leuke verhalen. We werken met een aantal vaste rubrieken zoals ‘Binnenkijken’ in interessante gebouwen of de wijze raad van een Merksemnaar. De infoberichten zijn zowel lokale berichten uit Merksem, als berichten uit heel Antwerpen die ook voor Merksemnaren belangrijk zijn, zoals een nieuwe dienstverlening van het stadsloket.”

info over sneeuwbestrijding bijvoorbeeld relevant, terwijl onze lezers in de zomer meer gebaat zijn met informatie over het laten weghalen van een wespennest.” In elke editie van MXM is er ook één langer dossier? “Dat klopt. Daarin gaan we dieper in op een bepaald thema. Het eerste dossier ben je nu aan het lezen. (lacht) Bij elk dossier geven we ook het woord aan enkele Merksemnaren. In dit dossier zijn dat Ann, ‘Luske’ en Sheryl. De laatste twee dames schitteren ook op onze cover.” Wie is jullie doelgroep? “Sowieso iedereen die in Merksem woont. Maar ook wie hier werkt, naar school

gaat of per toeval passeert, moet een aangenaam gevoel hebben als ze het magazine in handen krijgen. We kiezen bewust voor rubrieken waarin verschillende thema’s aan bod kunnen komen, en bundelen bijvoorbeeld niet alle informatie voor jeugd samen, om dan elders in het magazine alleen senioren aan te spreken.” Zo’n nieuw magazine maak je niet van vandaag op morgen. “Nee, er komt heel wat bij kijken. Sinds de beslissing van ons districtsbestuur om met een eigen uitgave te starten, is er heel wat denkwerk verricht. Eerst gingen we met een aantal Merksemnaren in gesprek om te achterhalen welke informatie en soort berich-

“De kalender is een belangrijk onderdeel. We hopen dat het straks een automatische reflex wordt om in MXM te checken wat er allemaal in Merksem te beleven valt.” “Achteraan vind je ook nuttige telefoonnummers en websites. Die wijzigen we lichtjes per seizoen. In de wintereditie is praktische fotoshoot aan de dokken voor de cover van MXM

11


DOSSIER ten zij graag zouden lezen. Met die input gingen we tijdens een brainstorm met collega’s aan de slag om een concept en rubrieken te bedenken. We zochten ook uit wat het beste formaat zou zijn. Het formaat dat we uiteindelijk kozen, geeft ons voldoende ruimte om iets te vertellen en ligt toch gemakkelijk in de hand. Het grootste werk is natuurlijk om alle inhoudelijke informatie te verzamelen. Gelukkig kan ik voor het uitschrijven deels een beroep doen op een freelance-redacteur en ook de vormgeving gebeurt buitenshuis. Voor mij is het naast schrijven vooral veel overleggen en iedereen goed briefen om tot het gewenste resultaat te komen.”

Hoe blijf ik nog op de hoogte van

nieuws uit Merksem? “Via onze website en zeker ook via Facebook. Het is een ideaal kanaal om ‘kort op de bal te spelen’ en nieuws te brengen dat zich onverwacht aandient. Op de pagina van het district posten we bijna dagelijks een bericht en we promoten er ook onze evenementen en activiteiten. En dat werkt, want de voorbije twee jaar is ons aantal volgers verdubbeld. Er zijn trouwens verschillende organisaties van het district met een eigen ­Facebook-pagina zoals de jeugddienst, bibliotheek

Park, het cultuurcentrum en ontmoetingscentrum Merksemdok. Sinds kort zijn we ook actief op Instagram. Kortom, we ­ zetten in op digitale communicatie om onze inwoners te informeren, maar kiezen met MXM ook voor 1 gebundelde publicatie waarvan we hopen dat elke Merksemnaar het op de keukentafel laat liggen en er geregeld in bladert.”

www.merksem.be Facebook districtmerksem Instagram @district_merksem

Werk mee aan MXM Geef tips Dit magazine kan niet zonder jouw feedback en ideeën. Alle suggesties zijn welkom. Ken je bijvoorbeeld bijzondere mensen die je eens in de kijker wil zetten? Of heb je mooie oude foto’s uit Merksem? Laat het ons dan weten.

Deel je foto’s De rubriek #mijnmerksem toont de tofste foto’s over het reilen en zeilen in Merksem. Deel vanaf nu je grote of kleine bijzondere momenten met #mijnmerksem of mail ze ons en maak kans op een plaats in het volgende nummer.

Zet je activiteiten in de Uit-databank Wil je reclame maken voor een evenement of activiteit van jouw vereniging? Maak dan een aankondiging via de website UIT in Vlaanderen. Vanuit die website stellen wij onze eigen kalender samen.

Feedback communicatie.merksem@antwerpen.be, 03 338 73 19 Foto’s delen #mijnmerksem communicatie.merksem@antwerpen.be Aankondiging activiteiten www.uitdatabank.be 12


DOSSIER

Zij testen het eerste nummer van mxm uit

Sheryl Newsome runt 2 Merksemse kinderdagverblijven

Lucienne Clabots vrijwilligster in Merksemdok

Positieve berichtgeving “Vandaag komt er zoveel miserie in het nieuws, dat het fijn is om eens positieve berichten te lezen. Daar staat dit magazine vol van. Dankzij dit boekje weten we beter wat er te doen is in Merksem. Tof dat we kunnen meewerken door foto’s in te sturen van leuke momenten in Merksem.”

Oude foto’s spreken me aan “Ik vind de indeling van het magazine geslaagd. Luchtig en overzichtelijk met veel praktische info. Ik kom niet uit Merksem, maar woon er intussen 24 jaar. In 1952 zat ik hier op school en ik weet nog hoe we toen met de tram over de Bredabaan reden. Die oude foto’s in het magazine doen me aan die tijd terugdenken.”

“De rubriek ‘Binnenkijken’ spreekt me erg aan. Er zijn heel wat gebouwen in Merksem waarvan ik me afvraag hoe ze er vanbinnen uitzien. Hopelijk komen mijn favorieten aan bod! Ook ons kinderdagverblijf op de Maantjessteenweg vind ik bijzonder. Het district mag altijd een kijkje komen nemen welke gezellige drukte er heerst!”

“Als vrijwilligster in Merksemdok, waar iedereen me kent als Luske, kook ik mee soep en naai en brei ik sjaals voor mensen die het nodig hebben. Zo ontmoette ik al heel wat nieuwe mensen. Ik vind het leuk dat ik dankzij het magazine nog meer mensen en plekjes uit mijn omgeving leer kennen.”

Ann Wodinski adjunct-bibliothecaris, artistieke duizendpoot en mama Leuke verhalen, handige kalender “Wat mij het meeste aanspreekt? De verhalen van de mensen die van Merksem Merksem maken. Het is fijn om je district en zijn inwoners op die manier beter te leren kennen.” “De foto’s maken het visueel aantrekkelijk en geven je goesting om te gaan lezen wat erbij staat. Bovendien is het blad zo ook toegankelijk voor wie het Nederlands minder goed beheerst.” “De kalender biedt een handig overzicht van wat er te beleven valt in Merksem. Fijn om ook enkele activiteiten te ontdekken van organisaties of verenigingen die ik nog niet kende! En dankzij het Vlieg-label zie ik in één oogopslag welke uitjes ik met mijn dochtertje kan doen.” 13


4x

Poëzie in Merksem Verwarm je hart tijdens het putteke van de winter met een stevige portie poëzie. Wandel de poëzieroute in het Gemeentepark, ontdek jong creatief geweld en vind tijdens de Poëzieweek van 30 januari tot 5 februari jouw poëziestijl in de bibliotheek.

Poëzieroute in het Gemeentepark De poëzieroute in het Gemeentepark begint een jaarlijkse traditie te worden. Merksemse dichters en fotografen tonen elk jaar wat ze in hun mars hebben. Dit jaar daagde het district hen uit om rond het thema ‘spelen’ te werken. Dat is natuurlijk een vette knipoog naar de Olympische Spelen die 100 jaar geleden in Antwerpen plaatsvonden. Maar ‘spelen’ doet ook denken aan spelende kinderen of muziek spelen. Of aan zinspelen, kansspelen en toneelspelen. Kom het poëtische resultaat vanaf 27 januari ontdekken in het Gemeentepark. Of haal een brochure in het districtshuis, het cultuurcentrum of de bibliotheek. van 27 januari tot 18 februari Gemeentepark Roosendael gratis

14


Als stroboer geboren... Kom je nog eens op het Sint-Franciscusplein? Zoek dan naar de dichtregel die er sinds de heraanleg van het plein in 2012-2013 een subtiele plaats heeft gekregen: ‘Als Merksemse stroboer geboren, heb ik mijn aard nooit verloren.’ Het is een uitspraak van Jozef Masure, die de laatste burgemeester van de gemeente Merksem was, voor de fusie met de stad in 1983.

Poëzieweek in de bibliotheek Wist je dat bibliotheek Park een grote collectie poëzie heeft? Tijdens de Poëzieweek staan die boeken extra in the picture. Flaneer tussen de rekken en geniet van mooie, ontroerende, vreemde of grappige gedichten. Hou de Facebook-pagina en Instagram van Bib Park in de gaten voor nog meer poëtische verrassingen. van 30 januari tot 5 januari Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28 A

Vers Geweld Poëzie is er in veel maten en vormen, en ook slam poetry en comedy horen daarbij. Dat wordt duidelijk als je de woordkunstenaars van Vers Geweld bezig ziet. Dankzij dit project van het Merksemse Jongerencentrum Bouckenborgh krijgen jonge creatievelingen de kans om onder professionele begeleiding een voorstelling uit te werken. Nu zijn ze klaar om met het resultaat door Antwerpen te touren. Rataplan (try-out) 4/12, Arenberg (première) 7/12, Bib Permeke 14/12 en Cinema Rix 19/12 www.facebook.com/gevaarlijkcreatief 15


BINNENKIJKEN

16


BINNENKIJKEN

Binnenkijken Momenteel moet je veel moeite doen om je hier een prins of prinses te voelen, maar daar komt snel verandering in. Want het Kasteel Runcvoorthof, uit de 16de eeuw, krijgt na jarenlange leegstand een grondige renovatie. Er komen onder andere 7 huurwoningen en een handelszaak. Het klooster naast het kasteel komt in handen van een erfpachter. Als alles vlot verloopt, zijn de werken klaar in het voorjaar van 2021. Na de renovatie van het Runcvoorthof wordt ook de omgeving rondom het kasteel heraangelegd. Droom jij ervan kasteelheer of -dame te worden? Hou dan de website van AG Vespa in de gaten voor het laatste nieuws over het project. www.agvespa.be Š Geert Van Hertum

17


BIJZONDER DUO

Bijzonder duo Marianne en Monica Marianne: “Ik gaf aanvankelijk NederMonica: “Ik volg al sinds 2012 regelmatig lands aan anderstaligen bij Open School cursussen bij Open School Antwerpen. 3 Antwerpen. Sinds enkele jaren geef ik ook jaar geleden kreeg ik voor het eerst les van persoonsgerichte cursussen zoals ‘Omgaan Marianne. Dat voelde al snel vertrouwd met stress’ en ‘Zeker van jezelf’. De cursisaan. In de lessen van Marianne voel ik me ten delen er persoonlijke ervarinop mijn gemak en durf ik pergen en samen zoeken we een pas- Ook ik leer bij soonlijke ervaringen te delen. Ik send antwoord op hun vragen. Die apprecieer enorm haar oprechte als lesgever.” interesse in de verhalen van haar uitwisseling is heel bijzonder en zorgt ervoor dat je snel een goede cursisten. Bovendien plaatst ze band opbouwt met elkaar. Met ­Monica had zich als lesgever niet boven de groep, maar ik meteen een klik. Ze stelt vragen die ertoe staat ze open voor onze suggesties en indoen en die mij aan het denken zetten. Zo breng. Ik krijg in haar lessen concrete handzijn de cursussen ook verrijkend voor mijn vatten aangereikt, en daar kan ik in mijn eigen leven.” leven mee aan de slag.” Iets bijleren of je kennis opfrissen? Bij Open School Antwerpen leer je stap voor stap, in je eigen tempo. www.basiseducatie.be/antwerpen

18


Wijze raad van …

Phile en Rita, al meer dan 50 jaar getrouwd “Het geheim voor een gouden huwelijk? Heel dikwijls samen op stap zijn. We speelden jarenlang in dezelfde korfbalploeg en ook nu nog gaan we drie keer per week samen fitnessen. Samen uit, samen thuis. Zo hebben we nooit ruzie over wie er te lang in de cafetaria bleef plakken.” Valentijn | vier de liefde op 14 februari

Quizvraag Waar in Merksem kan je ongegeneerd naar dit blinkend houten kontje staren?

© Heemkring Merksem

RUBRIEK

Merksem

doorheen de tijd Winter 1918. Carolus - Charles Joossens maakt met zijn familie een winterse wandeling in de tuin van de parkvilla. Op het ijs wagen ze zich (nog) niet, in tegenstelling tot de eenden. De parkvilla en het omliggende domein zijn op dat moment nog geen openbaar park zoals nu, maar het privébezit van Carolus Joossens. Wanneer die een jaar later sterft, als weduwnaar en zonder kinderen, erft zijn meid Maria Berckmans het eigendom. Vanaf 1925 wordt het terrein deels een openbaar park, deels een begraafplaats. > Meer weten over de parkvilla en andere schatten van Merksem? Volg de wandeling ‘Op stap met Schippers en Sterren’ in de Antwerp Museum App.

in de Sint-Bartholomeuskerk op het Burgemeester Jozef Nolfplein

19


KALENDER

Kalender Merksem Activiteiten in Merksem van januari tot maart. Kijk op www.merksem.be voor de meest recente info over activiteiten van het district.

Leeslekker voorleesuurtje De voorlezers van bibliotheek Park nemen kinderen van 4 tot en met 8 jaar mee naar de wonderlijke fantasiewereld van prentenboeken. Ook ouders en grootouders zijn welkom om samen met hun kleintjes te komen luisteren. woe 4/12, woe 5/2, woe 4/3 om 14.30 uur en zat 7/12 om 11 uur y Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28A www.bibpark.be gratis, inschrijven niet nodig ƒ

ƒ ƒ

za 7/12 van 17 tot 19 uur

Vuurfeest Een koude decemberdag, de winter is in aantocht. Maar niet getreurd, cultuurcentrum Merksem steekt de lichtjes aan en verwarmt de harten. Vanaf 17 uur is er soep, muziek en natuurlijk veel vuur. y

ƒ

ƒ

Burgemeester Jozef Nolfplein www.ccmerksem.be/ vuurfeest gratis

20

Meerdere data

© Koen Bauters

Meerdere data

kunstINgang #14 en #15 Fred Bervoets en Sine Van Menxel Ontdek werken van kunstenaars Fred Bervoets en Sine Van Menxel in de gang van cultuurcentrum Merksem. Je bent er elke dag tijdens de openingsuren welkom. Fred Bervoets, tot 20/12 Sine Van Menxel, van 21/1 tot 27/3 y Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 www.ccmerksem.be gratis ƒ ƒ

ƒ ƒ

zo 8/12 vanaf 13.30 uur

Wereldlichtjesdag met Mira Op Wereldlichtjesdag herdenken we overleden kinderen. In Merksem slaan enkele partners de handen in elkaar voor een dag vol vertellingen, workshops en creatieve ateliers op maat van het hele gezin. In de namiddag brengt Mira voor de volwassenen de voorstelling ‘Verre van weg’. Voor kinderen is er ondertussen een aangepast programma. Om 19 uur kan je meelopen in de lichtjesstoet in het Runcvoortpark. Tussendoor word je getrakteerd op hapjes en soep. y

ƒ ƒ

Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 www.ccmerksem.be/mira gratis, tickets voor het concert: 12 euro (vvk), 14 euro (k), 2 euro (kt)

vvk = voorverkoopprijs, k = prijs aan de kassa, kt = kansentarief


KALENDER vr 13/12 om 20 uur

wo 18/12 om 14 uur

Kerstconcert | Rockin’ Around The Christmas Tree Barbara Dex & Sandrine zijn twee straffe madammen met fenomenale stemmen. Zet ze samen op het podium en je krijgt een gouden combinatie. Tijdens dit kerstconcert brengen ze traditionele en hedendaagse kerstklassiekers, gospelen a-capellaliederen en soulnummers.

Concert | Kinderkoor van Sint-Ludgardisschool Merksem De leerlingen van de Sint-Ludgardisschool staan te popelen om voor jullie te zingen. Kom luisteren en zorg mee voor een volle zaal!

y

ƒ ƒ

y

ƒ

Dienstencentrum De Zeelbaan, ­Elfnovemberstraat 33 gratis

Sint-Jozefkerk, Merksemheidelaan 67 www.infocultuur.be/tickets 25 euro (vvk) Meerdere data

za 14/12 om 17 uur

Winterfeest Merksemdok Ontmoetingscentrum Merksemdok nodigt je uit voor een gezellig driegangendiner. De avond wordt opgeluisterd door The Moonlovers en Mireille Vaessen, die een ode brengen aan de zangeressen van de Lage Landen. Ze brengen de muziek van Ann Christy, Connie Vanden Bosch, Marva en vele anderen weer tot leven. y

ƒ

ƒ

Ontmoetingscentrum Merksemdok, Emiel Lemineurstraat 72 www.ccmerksem.be/ winterfeest 8 euro (vvk), 2 euro (kt)

zo 15/12 van 11 tot 14 uur

Eindejaarsreceptie district Merksem Lekker samen frietjes smullen. Met een jenevertje proosten op het nakende nieuwe jaar. Je verwarmen aan warme chocomelk. Elkaar ontmoeten aan de vuurkorven. Het is gezelligheid troef op de Merksemse eindejaarsreceptie! Het district trakteert elke Merksemnaar op twee consumpties. y ƒ

Kerkhofblommestraat gratis

Kerstfeest met dj Katia of dj Danny Van Tichelen Geniet van een viergangenmenu aan een schappelijke prijs. Zwier je benen nadien los op de liedjes van de dj. vr 20/12 van 12 tot 17 uur info menu en inschrijven voor 13/12 via 03 431 62 80 y Dienstencentrum De Zeelbaan, Elfnovemberstraat 33 ƒ ƒ

do 26/12 van 12 tot 17 uur info menu en inschrijven voor 19/12 via 03 431 40 40 y Dienstencentrum ’t Dokske, Minister Schollaertstraat 24 ƒ ƒ

ƒ

15 euro voor het menu, kom gratis dansen vanaf 14 uur

21


KALENDER vr 27/12 van 14 tot 16 uur

Zoete zonde Kom mee appelbeignets smullen. Reserveer jouw portie voor 20 december en krijg gratis koffie of thee.

y

ƒ

Dienstencentrum ’t Dokske, Minister Schollaertstraat 24 3 euro

ma 30/12

Kinderworkshop ‘Over honden’ Wat heeft een hond nodig? Hoe zie je hoe een hond zich voelt? Hoe reageer je het best? En ben jij klaar om voor een hond te zorgen? Kinderen tussen 6 en 12 jaar ontdekken het in deze educatieve workshop over honden van AAP vzw. Vooraf inschrijven is niet nodig, maar stuur gerust een mail naar bib.park@antwerpen.be als je zeker wil zijn van een plaatsje. 10.30 tot 12 uur voor kinderen van 6 tot 8 jaar, 13 tot 14.30 uur voor kinderen van 9 tot 12 jaar y Bibliotheek Park, Van ­Heybeeckstraat 28A gratis, met ‘s middags soep voor alle deelnemers ƒ

ƒ

22


KALENDER

za 28/12 om 18 uur

Wandel mee naar de opening van Wintervuur Dit jaar komt het stadsfestival Wintervuur naar de grens met Merksem. Stap op 28 december mee in een feestelijke stoet naar de opening van het festival en geniet van een gratis openingsspektakel. Wintervuur, het bekende winterzusje van de Zomer van Antwerpen, strijkt dit jaar neer aan de voet van de fietsersbrug, aan de kant van het Lobroekdok. Je kan er een week lang genieten van de beste nationale en internationale theater- en muziekvoorstellingen, kinderanimatie en kunstinstallaties. Op 28 december start het festival feestelijk met een stoet vanuit drie districten. Wandel vanaf het districtshuis van Merksem mee naar het festivalterrein voor een gratis openingsspektakel. Diezelfde avond is er ook een gratis optreden van de Antwerp All Star Band. Je wandelt niet alleen. Koninklijke Harmonie Bart zorgt voor een muzikale noot en er worden lichtfakkels voorzien. Wie vooraf inschrijft, krijgt gratis chocomelk of glühwein aangeboden. Kortom, het is een ideale gelegenheid om er samen met familie, vrienden, buren of clubleden een gezellige winteravond van te maken.

y ƒ ƒ

ƒ ƒ

Burgemeester Jozef Nolfplein aankomst op Wintervuur omstreeks 19 uur schrijf voor 20/12 in via cultuurantenne.merksem@antwerpen.be of 03 338 72 06 www.wintervuur.be gratis

23


KALENDER vanaf 9/1

woe 15/1 om 20 uur

Tango in Merksemdok Ontdek tango met lesgever Sergio Molini. Hij danste voor de wereldberoemde choreograaf Maurice Béjart, tourde met het orkest van de Argentijnse legende Juan José Mosalini en geeft tangoles op maar liefst 3 continenten. Start met een gratis proefles op 9 januari!

Lezing: Dyslexie? Wacht niet af, kies voor actie! Wanneer je merkt dat je kind moeite heeft met lezen of spellen op woordniveau, kan het zijn dat het dyslexie heeft. In deze lezing van het Neuro Visueel Centrum leer je hoe je kinderen met dyslexie kan begeleiden en ondersteunen.

ƒ

y

ƒ

ƒ

ƒ

elke donderdag vanaf 9/1 Ontmoetingscentrum Merksemdok, Emiel Lemineurstraat 72 beginners: 20 tot 21 uur 85 euro voor 10 lessen gevorderden: 21 tot 22.15 uur 95 euro voor 10 lessen inschrijven via sergiomolini@hotmail.com of 0479 43 84 07

y

ƒ

ƒ

Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28 Reserveren via info @neurovisueelcentrum.be of 0471 69 30 79 gratis

Meerdere data

Nieuwjaarsmenu in de dienstencentra Samen feestelijk tafelen en nadien dansen op de muziek van dj Danny Van Tichelen. Vier mee nieuwjaar in de dienstencentra. ma 20/1 van 12 tot 17 uur inschrijven voor 13/1 via 03 431 62 80 y Dienstencentrum De Zeelbaan, Elfnovemberstraat 33 ƒ ƒ

do 30/1 van 12 tot 17 uur inschrijven voor 2/1 via 03 431 40 40 y Dienstencentrum ’t Dokske, Minister Schollaertstraat 24 ƒ ƒ

ƒ

24

16 euro

van 27/1 tot 18/2

Poëziewandeling in het Gemeentepark Wandel en bekijk ondertussen de mooiste foto’s en gedichten die voor de ‘Week van de Poëzie’ werden ingezonden. Ze staan op grote panelen in het Gemeentepark Roosendael. Of haal de gratis brochure op aan het stadsloket, in bibliotheek Park of cultuurcentrum Merksem. y ƒ ƒ

Gemeentepark Roosendael www.merksem.be gratis, de brochure is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt


KALENDER

Meerdere data

Nieuwjaarsreceptie in de dienstencentra Klink mee, geniet van een hapje en een drankje en dans het nieuwe jaar in. ma 6/1 van 14 tot 17 uur inschrijven voor 2/1 via 03 431 40 40 y Dienstencentrum ’t Dokske, Minister Schollaertstraat 24 ƒ ƒ

do 9/1 van 14 tot 17 uur inschrijven voor 2/1 via 03 431 62 80 y Dienstencentrum De Zeelbaan, Elfnovemberstraat 33 ƒ ƒ

wo 29/1 om 14 uur

Kinokidsfestival Kinokidsfestival is het jaarlijkse filmfeest voor jonge filmmakers. 20 kinderen maakten tijdens de herfstvakantie bij jeugddienst Merksem een sciencefictionfilm. Die film wordt tijdens het festival in première getoond op groot scherm. Aansluitend is er de animatiefilm ‘Missing Link’. Na de film is er nog een echt filmfeest met een receptie en leuke activiteiten. y

ƒ ƒ

Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 www.ccmerksem.be 3 euro (vvk), 5 euro (k), 2 euro (kt)

ƒ

gratis voor inwoners van Merksem, 3 euro voor anderen

woe 5/2 om 20.15 uur

Lezing Ongehoord! | Eva Daeleman Eva Daeleman was een succesvolle radio- en tv-presentatrice, maar ze belandde in een burn-out. Het werd een omslagpunt om de zaken - haar leven - anders aan te pakken. Dat ging niet vanzelf, maar veel blauwe plekken, huilbuien en littekens later staat er een andere Eva. Haar derde boek ‘Omdat het kan’ is een praktische gids voor het leven. Een meeslepende getuigenis over willen en niet moeten, over grenzen opzoeken en grenzen respecteren. In de gelijk­namige lezing deelt Eva haar inzichten over veerkracht, bewuster leven, kwetsbaarheid en hoe je elke dag wat levenswijzer kan worden. y

ƒ ƒ

Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28 www.bibpark.be 10 euro (vvk), 12 euro (k), 2 euro (kt)

25


KALENDER do 13/2 om 14 uur

woe 19/2 om 20.15 uur

za 22/2 om 20.15 uur

Bart Herman | theatershow ‘Tussen ons gezegd en gezongen’ Bart Herman laat zonder schroom en vol vertrouwen in zijn ziel kijken. Hij doet dat met wat hij het beste kan en het liefste doet: zingen en vertellen. Oude en nieuwe liedjes van eigen hand, nu eens om mee te zingen, dan weer om in te verdrinken.

Lezing Lettertypes | Fikry El Azzouzi Sinds Drarrie in de nacht en Alleen zij is Fikry El Azzouzi een bekende naam in de literatuurwereld. El Azzouzi schrijft over zijn leefwereld, ‘zijn België’ waar hij wel en niet deel van uitmaakt. In zijn nieuwste roman De beloning brengt hij het verhaal van ‘de man met het hoedje’, die we allemaal kennen van de aanslagen op de luchthaven van Brussel op 22 maart 2016. El Azzouzi gebruikte hem als inspiratie voor zijn personage en laat op hilarische wijze zien hoe een doodgewone Belg van Marokkaanse origine uiteindelijk ook een man met een hoedje kan worden. Verwacht je aan een absurde satire op het martelaarschap.

Tania speelt T.A.N.I.A. Actrice Tania Van der Sanden is bijzonder openhartig en genereus in haar eerste onewomanshow. Ze laat een waaier van personages op je los: Guillaume van de toneelschool, moeder Liliane van Deurne, nonkel Warre en tante Lida, … en zichzelf. Maar jezelf, ben je dat alleen maar? Of kun je dat ook spelen? Naarmate Tania Van der Sanden in de voorstelling dichter bij zichzelf komt, wordt ook de traan onder de lach voelbaar.

ƒ ƒ ƒ

Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 www.ccmerksem.be 03 641 62 10 14 euro (vvk), 2 euro (kt)

vr 14/2 om 20.15 uur

MartHa!tentatief & SLAK klAnk bAnd Wat is de soundtrack van onze stad? Heeft Merksem een andere ondertoon dan Deurne? Kan stilte oorverdovend zijn? Hoe klinkt de geur van vers brood op zondagmorgen? Drie maanden lang trekt geluidskunstenaar Adriaan Severins te voet door de stad. Gewapend met een microfoon maakt hij een liveradioprogramma waarmee hij je onderdompelt in een klankba(n)d van ’t stad. ƒ

ƒ ƒ

Ontmoetingscentrum Merksemdok, Emile Lemineurstraat 72 www.ccmerksem.be 12 euro (vvk), 14 euro (k), 2 euro (kt)

26

y

ƒ ƒ

Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28 www.bibpark.be 10 euro (vvk), 12 euro (k), 2 euro (kt)

Jouw activiteit of evenement in MXM, editie maart-april-mei 2020? Geef ze voor 20 januari in op www.uitdatabank.be.

y

ƒ

ƒ

Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 www.ccmerksem.be 03 641 62 10 14 euro (vvk), 2 euro (kt) © Kaat Pype

y


GLUREN BIJ DE BUREN Ook in de andere districten van Antwerpen valt er deze winter wat te beleven. Een greep uit het aanbod. Deurne

Deurne Wintert Deze gratis winterhappening brengt met een programma vol vuur, muziek, straattheater en vertellingen warmte en gezelligheid naar het Arenaplein. za 7/12 van 16 tot 22 uur y Arenaplein, 2100 Deurne www.ccdeurne.be gratis ƒ

ƒ ƒ

Hoboken

Klassiek in het Gravenhof Een keer per maand staat het Gravenhof in het teken van klassieke muziek. In december versmelten saxofoon en harp met het Duo Eolienne ‘Kleppen en Snaren’. Het nieuwe jaar start met een licht klassiek concert van Christa Biesemans. In februari is er de muzikale voorstelling ‘Franzerl’ voor kinderen vanaf 9 jaar over het leven van Schubert. zo 8/12, 19/1 en 9/2 om 11.30 uur y Gravenhof, Louisalei 7, Hoboken www.gravenhof.org 8 euro (vvk), 10 euro (k), 2 euro (kt) ƒ

ƒ ƒ

Berendrecht - Zandvliet - Lillo

Antwerpen

Spring-O-Droom Sporthal De Polder verandert in de kerstvakantie voor één dag in een groot speel- en springparadijs. De Spring-O-Droom is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Voor de kleinsten is er een peutertuin om in te klimmen en te springen, een discoregenboog, een piratenboot en speelblokken. De groten leven zich uit in de lasershootarena, op de mega adventure-baan, elektrische carts, basejump op de vuurtoren… Opgelet: vooraf inschrijven is aangeraden.

Winters Geluk Linkeroever wordt een winters wonderland met veel zeepbellen, feeërieke steltenlopers en een lichtjesdoolhof. Kinderen kunnen schudbollen maken, ringwerpen rond sneeuwpoppen en sneeuwballen hengelen. Jong en oud zingt mee met Allez, Chantez! en ‘s avonds kan iedereen zich warm dansen tijdens optredens van BlitZ, Jo Vally, 2 Fabiola en dj Dimitri Vantomme.

za 4/1 van 9.30 tot 11 uur, 11.30 tot 13 uur en 14 tot 15.30 uur y Sporthal De Polder, Zandweg 2, Berendrecht www.vrijetijdscentrum­ deschelde.be kinderen: 3 euro | volwassen begeleider: gratis | kinderen –12 jaar: begeleiding verplicht door + 16-jarige tijdens het volledige tijdsblok ƒ

vr 10/1 van 15.30 tot 23.30 uur y Frederik Van Eedenplein, Linkeroever www.districtantwerpen.be/ wintersgeluk gratis ƒ

ƒ

ƒ

ƒ

ƒ

27


Ook in de andere districten van Ekeren valt er deze winter Antwerpen wat te beleven. Een greep uit Winterdorp het aanbod. Welkom in het winterdorp in het Veltwijckpark. Verwarm je koude tenen in een megavoetbad of pik een kriebelend concert van de Jeukband mee. Kinderen beleven dolle pret op de nostalgische zweefmolen en in de tenten geniet je van muziek, theater of circus. Guy Swinnen en de partyband Level Six sluiten de dag af met een swingend feest. ƒ

y ƒ ƒ

GLUREN BIJ DE BUREN

© Frederik Beyens

RUBRIEK GLUREN BIJ DE BUREN

Wilrijk

Schaatspret op de Bist Bind de schaatsen aan en glij rond op de Bist. De schaatsbaan van ‘Wilrijk Wintert’ opent de deuren op vrijdag 13 december en is elke dag vanaf de middag open tot en met 5 januari. Ideaal dus voor een gezellige familie-uitstap. ƒ

y ƒ ƒ

za 14/12 van 12 tot 23 uur Veltwijckpark, Ekeren www.ekeren.be gratis

Colofon MXM is het gratis magazine van het district Merksem. Het valt om de drie maanden bij elke Merksemnaar in de bus. Vragen, suggesties, klachten of complimenten over MXM? Mail naar communicatie.merksem@antwerpen.be

28

Verantwoordelijke uitgever Katia Nauwelaerts, Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Merksem De uitgever sluit iedere aansprakelijkheid voor schade als gevolg van druk- of zetfouten uit. Redactie Communicatiedienst district Merksem, Stijn By Me

vrij 13/12 tot zo 5/1 Bist, Wilrijk www.wilrijk.be 6 euro per schaatsbeurt (huur schaatsen inbegrepen)

Fotografie Walter Saenen, Tom Cornille en district Merksem Wettelijk depotnummer D/2019/0306/107 Bezoek onze website www.merksem.be volg ons op Facebook districtmerksem en Instagram @district_merksem!


NUTTIGE NUMMERS

Nuttige nummers Stedelijk contactcenter

Niet-dringende oproepen

03 22 11 333

Blauwe lijn (politie) | 0800 123 12 Lokale politie Merksem | 03 338 74 74 Rode Kruis Vlaanderen | 105 Antigifcentrum | 070 245 245 Tele-onthaal | 106

Stadsloket Op afspraak via het e-loket of het stedelijk contactcenter (03 22 11 333). Ma gesloten | di en woe 8-17 uur | don 12-20 uur | vrij 8-14 uur | zat tweewekelijks 8-13 uur

Districtswerking 03 338 73 11 | district.merksem@antwerpen.be Wijkoverleg wijkoverleg.merksem@antwerpen.be Evenementen evenementen.merksem@antwerpen.be

Wachtdiensten www.mediwacht.be Dokters | 0900 10 512 Apothekers | 0900 10 500 Tandartsen | 02 426 10 26

Zorgbedrijf Antwerpen

Cultuur cultuurantenne.merksem@antwerpen.be

voor alle vragen over thuisdiensten, dienstencentra, serviceflats, woonzorgcentra, … voor senioren 03 431 31 31

(Buurt)sport sportantenne.merksem@antwerpen.be

Sluikstort melden

Jeugd jeugddienst.merksem@antwerpen.be Senioren senioren.merksem@antwerpen.be Communicatie communicatie.merksem@antwerpen.be Verenigingsleven en buurtinitiatieven buurtinitiatieven.merksem@antwerpen.be

Dringende oproepen Brandweer en ambulance | 112 Politie | 101 Europees noodnummer | 112

antwerpen.be/sluikstort 0800 935 11 (gratis, elke werkdag van 9 tot 17 uur)

Winterse nuttige info Het sneeuw- en ijsvrij maken van uw stoep is verplicht door de wet. Bent u 75 jaar of ouder of hebt u een handicap, en hebt u geen familie, vrienden of buren die kunnen helpen? Vul dan het e-formulier ‘vrijmaken voetpad van sneeuw en ijzel’ in op www.antwerpen.be of bel naar het stedelijk contactcenter op 03 22 11 33. Raadpleeg het sneeuwen ijzelplan met o.a. het strooiplan voor wegen en fietspaden

29


FOTO’S

@thenijiyama

@liesl_stadler

#mijnmerksem

Vitalski is een graag geziene gast in Bib Park. Ontmoet hem ook tijdens de Poëzieweek in de bib! 30

Al eens gedacht om fairtrade­ wijnen te schenken bij je feestdiner?

@stefanlambrechts93

De G-karateka’s van Niji Yama vormen één grote familie tijdens de wekelijkse trainingen in het Fort van Merksem.

@oxfamwereldwinkel_merksem

@sandravanwatermeulen.be @bibpark

Liefde is… samen met je verloofde meedoen aan de re-enactment tijdens de Vredesfeesten.

Stefan genoot van voetbal bij de City Pirates onder een prachtig gekleurde zonsondergang.


@koekenfabriek

Zo griezelig was de Halloween Survival Run!

@alpha.vision_13

Deze Merksemse kat steelt de show op Instagram. Volg zijn avonturen via @caesarsenn.

@grietgabriels

@caesarsenn

FOTO’S

@fairybakingmom

Op de Dag van de Jeugdbeweging kroop de mascotte van de Koeken­ fabriek in zijn Chiro-uniform.

Al draagt deze aap geen gouden ring, het is toch een lekker ding. Nieuw werk op The Cool Wall in de Barnkrachtstraat.

@cyriel_party_company

@oxfamwereldwinkel_merksem

De nachtelijke schoonheid van de Brug van den Azijn.

Blauw en geel… Een ideaal kaartje voor Merksemse verjaardagswensen!

Moeder en zoon klaar om samen de hindernissen van de ­H­alloween Survival Run te ­overwinnen. Deel je foto’s met #mijnmerksem Wij zijn benieuwd naar de avonturen die jij in Merksem beleeft. De tofste foto’s die op Instagram worden gepost met #mijnmerksem of die in onze mailbox belanden krijgen een plaatsje in de volgende editie van MXM.

31


RUBRIEK

Laatste woord Districtsmedewerksters Vera en Marie-Paule “De gezelligste periode van het jaar staat voor de deur. Op de Bredabaan is het dankzij de kerstverlichting extra leuk winkelen. En met twee rijkelijk versierde bomen zorgen wij ervoor dat ook het districtshuis in kerstsfeer baadt.�

32

www.merksem.be

Profile for district.merksem

MXM - december/januari/februari 2020  

Dit is de eerste editie van het magazine MXM van het district Merksem.

MXM - december/januari/februari 2020  

Dit is de eerste editie van het magazine MXM van het district Merksem.

Advertisement