Groenkrant Tessenderlo najaar 2019

Page 1

Hier in Tesssenderlo

Puur Limburg: doe je mee? Coworking: ook in Tessenderlo? Bijen: nodig voor biodiversiteit

Een lekker en uitgebreid ontbijt, met eerlijke, lokale en biologische producten.

KOM JE MET ONS MEE ONTBIJTEN OP 1 DECEMBER ? Kom samen met vrienden en familie genieten van ons rijkelijk buffet met eerlijke, biologische en lokale producten. Ook vegetariĂŤrs en veganisten zijn we niet vergeten. Tussen de pistolets en de koffie door kan je ook kennismaken met Puur Limburg. Onze provincie heeft een rijk aanbod aan fantastische lokale producten. Het is jammer dat de

relatie tussen boer en consument zo anoniem is geworden. Groen Tessenderlo zet die mensen, die met hart en ziel hun werk doen, bovenaan en start in Tessenderlo een verdeelpunt (zie ook p. 2). Voor de doeners hebben we een demonstratie DIY bijenwasdoeken. Dat is een afvalvrij alternatief voor aluminiumfolie en plastiek zakjes. Je kan ze gebruiken om een halve paprika of boterhammen in te

bewaren of om een kom mee af te dekken. Terwijl de mama's en de papa's genieten van een 'allez-nogeen-laatste' croissantje, kunnen de kinderen zich ecofantastisch uitleven met onze knutselactiviteit.

ZIN GEKREGEN? Vul de kaart in op p.4, maak een foto en mail ze naar groentessenderlo@gmail.com.

PRAKTISCH Zondag 1 december van 09.00 uur tot 11.30 uur Dienstencentrum 'Den Heuvel' Solveld 32, aan het Sociaal Huis. Volwassenen: 15 euro Kinderen -12 jaar: 7,5 euro Kinderen -3 jaar: Gratis

TOT DAN!


HIER

Puur Limburg: lokaal, sociaal en lekker FAN VAN KORTE KETEN? VANAF 11 DECEMBER IS ER EEN VERDEELPUNT IN TESSENDERLO

Zin in elke week verse en duurzame landbouwproducten? Meer info vind je op www.puurlimburg.be. Wil je meedoen? Vanaf 11 december kan je producten afhalen op het lokale depot in Tessenderlo Centrum. Bel 0472 508 727 voor meer info.

Puur Limburg is een coöperatie van meer dan 30 Limburgse boeren en producenten. Zij gaan voor eerlijke en duurzame producten en laten met trots zien wie het product maakt. Door samen te werken, versterken ze elkaar en bieden ze een heerlijk assortiment aan van eigen bodem. Puur Limburg gelooft in eerlijke en duurzame producten van boeren en producenten uit de buurt. Voor hun producten is geen mijlenver transport nodig. Voor alle logistieke diensten werken ze samen met Maatwerkbedrijf 'De Wroeter' uit Kortessem. De Wroeter biedt medewerkers die moeilijk mee kunnen op de reguliere arbeidsmarkt een veilige omgeving voor nuttig werk en persoonlijke ontwikkeling.

Ze kiezen voor een coöperatieve vorm van samenwerken, in de vorm van een cvba. Alle deelnemende boeren en producenten zijn mede-eigenaar en krijgen medezeggenschap over de koers en de keuzes die Puur Limburg maakt. Als je kiest voor Puur Limburg: • kies je voor kwaliteit van eigen bodem. • kies je voor verse, seizoensgebonden producten of ambachtelijk bereide streekproducten. • beperk je de vervoerskilometers en het verpakkingsafval • betaal je een juiste prijs aan de producent. • versterk je de lokale economie en biodiversiteit.


HIER

IN ’T KORT

WORKING & CO PAUL VANDECRUYS

Groen Tessenderlo paul.vandecruys@groentessenderlo.be

De grootste vijand van de klimaatbeweging is onverschilligheid en berusting. Een voorbeeld: je weet ’s ochtends dat je minstens twee uur in een vervuilende en ‘adembenemende’ file staat. Uiteraard vinden we bumperen niet plezierig, maar het went. We calculeren het in en leren ermee leven. Toch zijn er oplossingen, bijvoorbeeld thuiswerk. De voordelen zijn gekend, maar er zijn ook nadelen. Eenzaamheid, amper scheiding tussen werk en privé, vaak afleiding, en vooroordelen van de collega’s op het werk. Dat houdt soms werknemers tegen. Misschien is het zogenaamde ‘coworking’ een oplossing. Coworking bestaat al sinds eind jaren 90 maar is pas na 2010 populair geworden in België. Coworkers delen een werklocatie. Het zijn werknemers van verschillende bedrijven die samen vanuit één werkomgeving hun job uitvoeren. Coworking wordt ingezet om isolement en afleiding bij het thuiswerken tegen

te gaan. Coworkers profiteren van het netwerk van de collega's. Als lid van de coworking-community of flexcommunity word je vaak uitgenodigd voor sociale en informele bijeenkomsten. Collega coworkers kunnen je feedback geven vanuit hun expertise. Coworking leidt tot betere resultaten dan thuiswerken. Stel je voor: niet meer filegewijs naar het werk maar naar een rustige flexplek in je buurt, voorzien van alle werkfaciliteiten, leuke collega’s en een gezonde omgeving. Net zoals de overheid decentraliseert naar de gemeenten, zouden bedrijven hetzelfde kunnen doen met coworking. Dat leidt tot minder files, gelukkige werknemers, efficiëntere arbeid en vooral een beter klimaat.

DE BIJ & BIODIVERSITEIT De warme zomer ligt alweer achter ons. De aanhoudende tropische temperaturen verraadden dat er iets aan de hand is met ons klimaat. Met als gevolg dat de meeste bloemen al vroeg waren uitgebloeid en dat betekent dat er geen nectar meer te halen is voor de insecten. De bijen verzamelen naast nectar ook stuifmeel op bloemen. Dat vervoeren ze in korfjes aan hun achterpoten. Aan de kleur van het stuifmeel kan je de bloem traceren die ze bezochten. Stuifmeel of pollen is superfood voor de bijen aangezien dat het meest complete eten is. Het bevat tal van eiwitten, mineralen en spoorelementen. Door de larven

daarmee te voeden, wordt het bijenvolk voorzien van sterke bijen. In de zomer leven bijen maar een aantal weken aangezien ze snel verouderen door het af en aan vliegen, in tegenstelling tot de winterbijen die van het najaar tot aan de lente leven. We kunnen de bijen, vlinders en hommels daarbij een handje helpen, door in onze tuin bloemen aan te planten die tot laat in de zomer bloeien. Bv asters, dahlia's, struikklimop, zonnekruid, sneeuwbes ... Zo bieden we ze een rijk buffet aan én kunnen wij tot laat in de zomer van al het gezoem genieten in onze tuin. Wij roepen de gemeente op om het bijencharter te ondertekenen.

ANJA BOONS

Groen Tessenderlo anja.boons@telenet.be

Groen raadslid Dirk Camps zetelt nu een jaar in de gemeenteraad. Hij lanceerde een aantal constructieve voorstellen ... OVERDEKTE FIETSPARKINGS Er zijn meer fietsers dan ooit, maar in Tessenderlo worden ze helaas stiefmoederlijk behandeld. Wij dringen aan op overdekte en comfortabele fietsparkings, maar onze bestuurders achten de tijd nog niet rijp. VERGROENING EN 'AVONTUURLIJKING' SPEELPLAATSEN Groen, letterlijk te nemen, maakt gelukkig maar is ook gezond, zeker voor kinderen. Groen vroeg daarom dat de gemeente de scholen ondersteunt om hun speelplaatsen groener te maken. Een vergroening van de speelplaatsen zal een positief effect hebben op het welbevinden van de kinderen. Ook zullen dergelijke speelplaatsen avontuurlijker zijn en de kinderen aanzetten tot creatiever spelen. Een duidelijke win-win, maar zo zag ons bestuur het niet. OPRICHTING VAN EEN FIETSBIB Een fiets hebben is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om hen met de fiets te laten verplaatsen. Een fietsbib biedt tweedehandse kinderfietsen aan die je tegen een prijsje kunt gebruiken. Je kan dan één jaar lang een kinderfiets gebruiken, die je bovendien kan inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model als je kind weer gegroeid is. Ook hiervan weten we niet of de meerderheid ervoor gaat.


HIER

1

2

3

4

1 Als iedereen zijn tuin natuurvriendelijk inricht, dan kunnen we heel wat CO2* uit de lucht halen. Tuineigenaars helpen zo mee om de biodiversiteit te verbeteren en tegelijk de klimaatopwarming te stoppen. Natuurpunt organiseert jaarlijks een plantenverkoop. Vele gemeenten ondersteunen de actie door haar inwoners kortingen te geven of een aantal gratis planten te laten kiezen. Wij willen dat onze gemeente mee op de kar springt!

2 Op zondag 1 december organiseren we een ontbijt. Om mee te komen smullen, vul je deze kaart in, je maakt er een foto of scan van en mailt ze naar groentesssenderlo@gmail.com. Je kan ook een kopie of het orgineel in de Groen-brievenbus, Geelsebaan 13, steken of ze bezorgen aan een van de Groen bestuursleden.

3 Vlak voor de verkiezingen werd er volop werk gemaakt van de herinrichting van speeltuin 'Het Kraanhof. De verkiezingen passeerden, de winter kwam, de zomer kwam en nog steeds gebeurde er niets aan de speeltuin ... Waarschijnlijk wordt gewacht op een masterplan? Groen vond dat de kapotte speeltuigen toch konden hersteld worden ĂŠn dat de herinrichting van de speeltuin al had kunnen aangepakt worden.

4 De inwoners van de processieweg voeren protest met zwarte vlaggen omwille van de beslissing om er een ringweg zonder fietspad van te maken. Het bestuur voelde dat er iets moest gedaan worden aan de veiligheid van de fietser. Daarom werden er fietssugesstiestroken aangelegd. De snelheid van de auto's blijft een probleem, maar het voelt al veiliger aan met de fiets. Groen vraagt volwaardige en veilige fietspaden.


WE WANT YOU! JE LOOPT AL EEN TIJDJE ROND MET

'GROENE GEDACHTEN'?

HET GROENE TEAM IN TESSENDERLO IS JONG MAAR AMBITIEUS. WE ZIJN OP ZOEK NAAR DOENERS EN DENKERS DIE WILLEN MEEWERKEN AAN EEN GROENER TESSENDERLO. NEEM CONTACT OP MET GROENTESSENDERLO@GMAIL.COM OF BEL DIRK CAMPS (0472 508 727) EN VERTEL HEM WAT JE ZOU WILLEN BIJDRAGEN AAN ONZE WERKING. TOT SNEL?

Groen Tessenderlo Dirk Camps Geelsebaan 13 3980 Tessenderlo 0472 508 727 groentessenderlo@gmail.com www.groentessenderlo.be www.facebook.com/groentessenderlo @groentessenderlo Verantwoordelijke uitgever: Meyrem Almaci, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel Deze krant is informatief drukwerk en valt dus niet onder de regels van reclamedrukwerk. Hier wordt waterloos gedrukt bij Eco Print Center. Zo vermijden we een energieverslindende droogoven, sparen we liters water uit en werken de drukkers in een gezonde werkomgeving. Niets in deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van de uitgever.

Doeners uit Tessenderlo lopen op kop in een eerlijke, gezonde en menselijke samenleving. Geef ze een duwtje in de rug. Doe mee met politiek waar je blij van wordt.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.