Page 1

LA CIUTAT DE TARRAGONA

1a quinzena de desembre de 2019 · Número 258 www.laciutat.cat info@laciutat.cat 977 11 28 17

Reserva per aquestes festes Plaça Corsini, 10 · Tarragona

del 24 de febrer al 9 de març de 2015 · Número 54 · www.laciutat.cat · 902 054 033

977 24 02 32· www.cocula.cat

L’Ajuntament de Tarragona estudia enderrocar les graderies de l’amfiteatre Tarragona tindrà un centre de recepció de visitants a la plaça del Pallol Pàg. 4 L’Ajuntament de Tarragona treballarà per reduir la segregació als centres escolars de la ciutat Pàg. 6 Els fets delictius es redueixen un 6% a Tarragona respecte l’any passat

L’amfiteatre romà de Tarragona, amb les bastides instal·lades fa un temps a la graderia remodelada. Foto: ACN.

Pàg. 3

Pàg. 11

L’Ajuntament invertirà 100.000 euros en millorar els camps de futbol municipals Pàg. 14


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

2 Tarragona

SOCIETAT

SOCIETAT

Els Pets tocaran al Teatre Tarragona el 26 de gener per tancar la gira del seu darrer disc

Més de 1.500 atletes participen amb èxit a la mitja marató més sostenible

Tancarà una gira de la qual han pogut gaudir més de 60.000 persones

Entre les dues proves hi havia 1.795 atletes inscrits, dels quals un total de 1.547 han arribat a la línia d’arribada

Imatge del grup tarragoní Els Pets. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Els Pets oferiran un concert al Teatre Tarragona el proper 26 de gener, en el marc del tancament de la gira de presentació del seu darrer disc, Som. El concert d’Els Pets al Cruïlla Tardor, que en principi havia de ser el tancament de gira, només és un punt i seguit que dona pas a un epíleg especial d’aquesta fantàstica gira, que comença amb dos concerts a Dublín i Londres els propers 6 i 7 de desembre, i acabarà amb tres

concerts el a Girona, Tarragona i Molins de Rei, els propers 25, 26 i 30 de gener respectivament, que ara sí, tancaran una gira de la qual han pogut gaudir més de 60.000 persones. Així doncs, aquests concerts seran l’última opció de veure i viure l’evolució constant d’Els Pets cap a un pop cada vegada més refinat, una evolució que els ha portat en aquesta gira a presentar un directe que reflecteix un treball acurat, lluminós, juganer, eclèctic i artesanal.

LA CIUTAT DE TARRAGONA

/laciutatdetarragona

@La_Ciutat

Amb la col·laboració de:

@LaCiutat_tarragona Consulta les edicions anteriors de La Ciutat de Tarragona escanejant aquest codi:

Publicació controlada per

EDITA:

MAQUETACIÓ:

IMPRIMEIX:

CASGUAMEDIA S.L.

CASGUAMEDIA S.L.

INDUGRAF OFFSET S.A.

T-1657-08

977 11 28 17

UNIMAIL

DIPÒSIT LEGAL:

TELÈFON:

DISTRIBUCIÓ:

Rambla Nova, 88 · 3r 1a · 43001 · Tarragona Telèfon: 977 11 28 17 e-mail: info@laciutat.cat · web: www.laciutat.cat

Imatge de la sortida de la Mitja Marató Ciutat de Tarragona + 10 K. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Un total de 1.547 atletes han acabat aquest diumenge, 24 de novembre, la 28a edició de la Mitja Marató + 10k Ciutat de Tarragona, marcada pel vent i per l’aposta de la sostenibilitat i la consolidació de la utilització de l’Anella Mediterrània com a epicentre de la cursa.

L’intens vent que aquest diumenge bufava al Camp de Tarragona ha estat un dels protagonistes de la jornada i dels preparatius de la cursa, ja que, a banda de condicionar les prestacions dels atletes, també ha obligat a no utilitzar per seguretat alguns elements característics, com els arcs inflables a la línia de sortida i de meta.

El primer atleta a completar el circuit dels 21 quilòmetres i 97 metres ha estat Xavi Garcia, amb un temps d’1 h 13 min 25 sg. En categoria femenina, la guanyadora ha estat Ma- A banda del vent, l’aposta yte Colmenarejo, amb 1 h per la sostenibilitat ha es30 min 43 sg. tat un dels trets característics d’aquesta edició. Dos Pel que fa a la cursa de dels avituallaments s’han 10 quilòmetres, el primer fet amb gots de paper carhome classificat ha estat tó, en lloc de les ampolles Ivan Docampo, amb una de plàstic habituals. Tenint marca de 31 min 28 sg. En en compte la proximitat categoria femenina s’ha dels vestidors respecte a imposat Núria Gil amb un la línia d’arribada, també s’ha prescindit per primetemps de 35 min 46 sg.

TARRA GONA es posa les piles

Entre les dues proves hi havia 1.795 atletes inscrits, dels quals 1.547 han arribat a la línia d’arribada.

ra vegada del ponxo de plàstic que es lliurava als corredors quan acabaven la cursa. Prop de 300 persones voluntàries han col·laborat un any més amb la cursa, en tasques logístiques com els punts d’avituallament habilitats durant el circuit. La consellera d’Esports, María José López, ha valorat positivament el desenvolupament de la cursa: “Gaudir durant gairebé 30 anys d’una cursa d’altíssim nivell com aquesta, amb atletes locals i molts d’altres vinguts de tots els punts de Catalunya i l’Estat, és una bona mostra de la capacitat organitzativa de la ciutat. Cal agrair la feina dels corredors i els voluntaris, així com tota la gent del món atlètic de la ciutat, que fomenten i fan possible la pràctica d’aquest esport dia a dia”.

El Palau d’Esports Catalunya s’ha utilitzat per segon any consecutiu com a espai de lliurament de dorsals i també ha acollit diferents estands amb informació i productes atractius per als atletes i aficionats. D’altra banda, el dimarts 10 de desembre s’acaba el termini d’admissió de les imatges participants en el 19è certamen fotogràfic de la Mitja Marató. La millor sèrie de tres fotografies rebrà un premi de 700 €, mentre que cadascun dels autors de les millors fotografies individuals rebrà 200 €. El lliurament de premis tindrà lloc el prop dimarts 17 de desembre en un acte a l’Ajuntament de Tarragona. Les bases completes del concurs es poden consultar a la pàgina web www.mitjatarragona.cat.

connecta amb el cotxe elèctric Més informació a:

www.aparcamentstgn.cat


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

Tarragona 3

SOCIETAT

L’Ajuntament de Tarragona estudia enderrocar les graderies de l’amfiteatre on s’asseu el públic pel seu mal estat El consistori monitoritza el monument amb georadars per saber si el pas de trens i vehicles n’afecten l’estructura ACN

L’Ajuntament de Tarragona estudia enderrocar la zona de les graderies de l’amfiteatre romà on s’asseu el públic a causa del deteriorament que pateixen. L’espai és una reconstrucció feta als anys 60 i 70 del segle passat que es troba en mal estat. L’enderroc es planteja després que un informe tècnic alertés el passat setembre que diferents dèficits estructurals del monument estaven posant en risc la seguretat dels visitants, motiu pel qual el consistori va decidir tancar-lo als visitants. Segons ha explicat a l’ACN el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, també s’està monitoritzant l’amfiteatre amb georadars per saber si les vibracions causades pel pas de trens i vehicles n’afecten l’estructura.

ció previstos i, en cas que s’acabés duent a terme, canviaria l’aspecte actual del monument. Pinedo ha afirmat que amb tota seguretat s’enderrocarà la part superior de la graderia reconstruïda, que des de feia temps ja tenia l’accés tancat al públic, arran de l’aparició d’unes esquerdes que van obligar a apuntalar-la. A banda, el consistori es planteja tirar a terra la resta de la zona refeta el segle passat, ja que com apunta l’informe tècnic alguns murs “són inestables”, “no ofereixen un nivell de seguretat suficient” i “podrien col·lapsar”. Després d’enderrocar aquesta graderia es consolidaria la graderia romana que actualment hi ha sota.

barana de l’entrada, sobre la qual s’hi recolzen els visitants, i que estava en mal estat. Tot i que el monument segueix clausurat, aquesta actuació permet veure’l de més a prop i interpretar-lo millor sense cap tanca al davant. La segona fase encara no s’ha iniciat. Pinedo ha indicat que confia que pugui començar aviat, si bé dependrà de la velocitat de diferents tràmits administratius que s’han de dur a terme. Els treballs consistiran en ancorar uns blocs de roca que segons alerta l’estudi “estan despresos de la seva base i que podrien lliscar pel pendent cap a l’arena”. Aquests blocs es troben a les graderies excavades a la roca pels romans i els tècnics consideren que l’actuació s’ha de fer amb “caràcter urgent”.

Una turista, d’esquenes, contemplant l’amfiteatre romà de Tarragona a través d’una tanca. Foto: ACN.

ment, Pinedo ha explicat que s’han iniciat uns estudis amb georadars per determinar si el pas de trens i de cotxes pels voltants de l’amfiteatre n’afecten l’estructura. “D’aquí a un parell o tres setmanes tindrem dades inicials”, ha concretat el conseller, que Obres a punt de ha avançat que des de començar Patrimoni tenen la voluntat Aquesta intervenció for- La primera fase dels treEstudi amb georadars de mantenir els aparells ma part de la tercera fase balls ja està enllestida i Pinedo ha exposat que as- Per tenir més informació per “monitoritzar” consdels treballs de restaura- ha consistit en reforçar la segurar aquests elements sobre l’estat real del monu- tantment l’edifici.

BUSQUI I COMPARI, SEGUR QUE VINDRÀ A VEURE’NS

és imprescindible per poder reobrir l’accés a l’arena als visitants. Tot i que el conseller de Patrimoni no ha concretat com està previst dur a terme l’actuació, l’informe recomana fixar els blocs “mitjançant barres d’acer inoxidable ancorades a la base rocosa” de les graderies.

Un dels llocs on s’han col·locat és a l’entorn de les escales del Miracle, que en un tram estan recolzades damunt d’una volta romana del monument. Precisament en aquest àmbit, entre el 2 i el 7 d’octubre, s’hi va fer una actuació d’urgència per garantir-ne la seguretat, ja que l’informe alertava de perill d’esfondrament. Pinedo ha afirmat que ara ja són “100% segures”.

*IVA no inclòs


1a quinzena de desembre de 2019

4 Tarragona

LA CIUTAT DE TARRAGONA

SOCIETAT

Tarragona tindrà un centre de recepció de visitants a la plaça del Pallol L’espai precedirà la creació d’una ruta per la Part Alta, el Circuit Tàrraco REDACCIÓ

La presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, Laura Castel, ha presentat recentment el projecte Porta Tàrraco, un centre de recepció de visitants a la plaça del Pallol, que comportarà actuacions a la Volta del Pallol, la Casa Sefus, la planta baixa de l’Antiga Audiència i la Torre dels Advocats. El nou espai dotarà al visitant d’un primer coneixement dels vestigis de l’antiga Tàrraco a la Tarragona actual per tal que obtingui una experiència més enriquidora i de més qualitat de la seva visita. Tot i que encara s’ha d’elaborar el projecte executiu museístic definiu, el projecte inicial inclou, entre d’altres, la ubicació de les oficines de Turisme de Tarragona i de l’Agència Catalana de Turisme, uns lavabos públics, la projecció d’audiovisuals i mappings amb un que

endinsaria el visitant en la història de Tàrraco com a capital de la Hispània Citerior, un altre que parlaria de l’urbanisme de la ciutat i un tercer que explicaria la maqueta de l’Antiga Audiènci, i l’obertura de les escales romanes de l’Antiga Audiència. Així mateix, es farà una actuació prèvia a càrrec de l’1 % cultural per consolidar la Volta del Pallol i la façana de Ca l’Agapito. L’objectiu final, segons ha explicat Laura Castel, és “recuperar per a la ciutat dos edificis que actualment estan tancats al públic (la Volta del Pallol i la Torre dels Advocats) i donar inici al que serà el Circuit Tàrraco: un recorregut per tots els espais de la Part Alta de la ciutat que li confereixi de sentit únic i mostri als nostres visitants que tots ells formen part d’aquest museu a l’aire lliure que és la Part Alta, barri que acull l’antic

Imatge de la plaça del Pallol. Foto: Manel Antolí (RV Edipress).

recinte de culte, la plaça del Fòrum i el circ”. “Porta Tàrraco —ha afegit la consellera— també vol donar resposta a una de les demandes més repetides pel sector turístic: disposar de serveis públics a la Part Alta i voltants”. El projecte acaba de rebre una subvenció de la Generalitat de 300.000 euros, que s’haurà d’executar

abans del 30 de setembre de 2021. El pressupost total de Porta Tàrraco és de 600.000, la meitat dels quals seran aportats per l’Ajuntament de Tarragona. Porta Tàrraco va ocupar la primera posició de les 59 propostes presentades a les subvencions als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme.

SOCIETAT

SOCIETAT

Actes nadalencs als mercats tarragonins

La Festa de Cap d’any de la Plaça Corsini penja d’un fil

El 22 de novembre s’han encès els llums de la campanya de Nadal als mercats Central i de Torreforta

La celebració perilla degut a la manca de pressupost i de recursos MARIA COMABELLA

Nadal presentant la campanya al Mercat Central. Foto: Mauri. REDACCIÓ

Amb motiu de les festes nadalenques, l’Empresa Municipal de Mercats, Espimsa, ha organitzat activitats de dinamització. El president d’Espimsa, Dídac Nadal, ha manifestat: “Sempre hem dit que volíem que als mercats passessin coses i així serà aquest Nadal, tant al Central com al de Torreforta. Tindrem cantades de nadales, actuacions musicals a la plaça Corsini, tastos de vins, molts sortejos, i fins i tot serem el punt d’entrega de dorsals de la cursa de Sant Silvestre, a més de col·laborar amb la Gran Recapte”.

L’inici de la campanya es va fer el divendres, 22 novembre, amb l’encesa de la il·luminació nadalenca al Mercat de Torreforta i el Mercat Central de Tarragona. La festa va començar a Torreforta. Els nens i nenes del Consell Municipal d’Infants van fer la lectura d’un manifest pels drets dels infants i, a continuació, van encendre els llums del mercat municipal. Després, es van desplaçar al Mercat Central, on també van legir un manifest i van encendre els llums del Meract i les de l’avet de la plaça de Corsini.

La consellera de Comerç, Maria José López, ha presentat la campanya de Nadal de Tarragona, que sota el nom “Arrodonim el Nadal” pretén apostar per la sostenibilitat i pel protagonisme dels infants. Aquest any tindrà una duració de 5 setmanes, començant el proper divendres 29 i finalitzant el 6 de gener. L’Ajuntament, junt amb les entitats de la Taula de Comerç, ha preparat diverses accions i activitats per animar el comerç local i la ciutat. L’objectiu principal és una dinamització constant de Tarragona, que animi la gent a passejar, comprar i gaudir del Nadal. La campanya començarà el divendres 29 de novembre amb la Festa de l’encesa de llums, que tindrà lloc a La Rambla Nova de 17h a 19, i que a més comptarà amb un berenar, activitats familiars, una actuació del grup Brodas Bros. El mateix dia també

s’iniciarà el Black Friday, ubicat a l’eix comercial del centre de Tarragona i acompanyat d’atraccions i d’un taller musical dirigit per l’Escola de Ball Basic. Sobre aquestes rebaixes, la representant de ViaT, Judit Sentís, ha assegurat que “perjudica molt al comerç perquè no permet al petit comerciant competir amb les grans superfícies, i no respecta els temps de descomptes de les botigues”. Tot i això, ha ma- Presentació de la Campanya Arrodonim el Nadal. Foto: Mauri. nifestat que els negocis tarragonins s’han vist obli- Tarragona, entre les 9 i les són Joan XXIII, Avingugats a unir-s’hi per no tenir 12h i sota l’organització da Catalunya i President tantes pèrdues. d’Espimsa. Companys. A partir del 6 de desembre es duran a terme accions de dinamització al carrer de caire infantil i familiar, tant al centre com als barris. El dilluns 13 començarà el Nadal Musical, amb més de 30 actuacions en viu al centre i als Barris de Llevant, Nord i Ponent. I el dimecres 18 es farà al Mercat la tradicional cantada de nadales dels 350 infants de les escoles de

Per revitalitzar el comerç, s’ha organitzat un concurs d’aparadors, amb un premi de 200€, i una gimcana dels aparadors de nadal, dirigida a infants de 4 a 14 anys organitzada per la ViaT. A més, Espimsa i l’AMT donaran als comerciants tiquets perquè els seus clients puguin aparcar durant dues hores i fer les compres amb tranquil·litat. Els pàrquins

Per últim, la pista de gel es tornarà a ubicar a les Gavarres i estarà gestionada per una empresa privada. Pel que fa a l’acte de Cap d’Any, l’Ajuntament ha anunciat que està tenint dificultats per organitzarlo, degut a la manca de pressupost i de recursos, i que hi ha possibilitat que s’acabi externalitzant per tal de no deixar la ciutadania sense la celebració.


LA CIUTAT DE TARRAGONA

1a quinzena de desembre de 2019

Tarragona 5


1a quinzena de desembre de 2019

6 Tarragona

LA CIUTAT DE TARRAGONA

SOCIETAT

SOCIETAT

L’alcalde Ricomà presideix el lliurament de reconeixements al gremi comarcal d’artesans forners de Tarragona

L’Ajuntament de Tarragona treballarà per reduir la segregació als centres escolars de la ciutat

L’acte ha tingut lloc a l’Espai Turisme

Un estudi de la Fundació Bofill presentat a l’IMET radiografia la distribució desigual de l’alumnat a les escoles i instituts

Acte de reconeixement als artesans forners. Foto: Mauri. REDACCIÓ

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit recentment l’entrega de diplomes de reconeixement als forners que s’han jubilat recentment i als restaurants que s’han adherit a la campanya “Gaudim del pa artesà”. A l’acte, que ha tingut lloc a l’Espai Turisme, també han assistit el presi-

dent del Gremi Comarcal d’Artesans Forners de Tarragona, Jordi Andreu, i la consellera de Comerç, María José López. Durant l’acte l’alcalde ha reconegut l’esperit d’adaptació d’un sector que aposta per la qualitat i es reinventa constantment, alhora que manté vives les seves arrels.

SOCIETAT

L’Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals premia el Concurs de Castells Reconeixement per la seva excel·lència en l’organització

Imatge de l’entrega del reconeixement. Foto: Cedida. REDACCIÓ

L’Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals ha premiat en l’edició d’enguany al Concurs de Castells de Tarragona en reconeixement per la seva excel·lència en l’organització de

l’esdeveniment. L’ACPRI va voler destacar amb el lliurament del seu premi nacional d’acció internacional al Concurs de Castells nascut al territori i que tanta projecció internacional ha aconseguit.

Imatge de la presentació de l’estudi ‘L’escolarització a Tarragona: diagnòstic i propostes d’equitat educativa’. Foto: Mauri. REDACCIÓ

Representants de la comunitat educativa de la ciutat han omplert 20 de novembre la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona per a la presentació de l’estudi L’escolarització a Tarragona: diagnòstic i propostes d’equitat educativa, encarregat per l’Ajuntament de Tarragona a Xavier Bonal. L’acte ha estat presidit per l’alcalde, Pau Ricomà, acompanyat pel conseller d’Educació, Manel Castaño, i el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Jean-Marc Segarra.

gatòria. Fruit d’aquestes dades, l’Ajuntament de Tarragona ha encarregat a la Fundació Bofill l’estudi que ara s’ha presentat.

En la seva presentació de l’estudi, l’alcalde Ricomà ha explicat: “La realitat social de cada centre docent, per diferents motius, moltes vegades no és representativa de la realitat social del barri, fent que la segregació escolar sigui molt superior a la segregació urbana”. I ha afegit: “Es fa necessari, doncs, dissenyar a escala local una estratègia compartida per combatre la segregació escolar. I el punt de partida per aconseguir-ho Segons els informes del és disposar d’una diagnosi Síndic de Greuges de com la que presentem”. Catalunya 2016, Tarragona és la tercera ciutat En la mateixa línia, el conamb més segregació es- seller d’Educació, Manel colar (distribució desigual Castaño, ha insistit que un dels alumnes a les esco- dels reptes del govern és les) a l’educació infantil i “capgirar la situació de la primària, i la cinquena a segregació escolar”. Per l’educació secundària obli- aconseguir-ho, algunes

info@invoga.es AV. Cardenal Vidal i Barraquer Nº18 Local 3 Tarragona - 977 425 055

de les línies de treball a desenvolupar en els propers mesos són: “Cercar una planificació escolar més equilibrada, buscar una possible adscripció diferent de primària a secundària, i revisar els mecanismes de detecció de l’alumnat amb necessitats educatives especials”. Totes les mesures, però, “s’han de prendre de forma consensuada en el conjunt de la comunitat educativa”. Algunes de les conclusions de l’estudi són: — La ciutat de Tarragona té en aquests moments un excés d’oferta de places escolars, especialment a les escoles concertades. — Les zones educatives presenten un fort desequilibri demogràfic i d’oferta escolar. — El 50 % de la matrícula viva és causat per la mobilitat des de fora del municipi, amb una desigualtat elevada entre zones.

— Existeixen importants desequilibris en l’escolarització de l’alumnat estranger i amb necessitats educatives especials entre xarxes. L’estudi està dividit en dues parts. A la primera, s’analitzen els desequilibris d’escolarització a la ciutat a partir, fonamentalment, de tres grans indicadors: el nombre d’alumnat estranger, el nombre d’alumnat amb necessitats educatives especials i, específicament, l’alumnat amb necessitats socioeconòmiques. La segona part està centrada en els fluxos de mobilitat educativa i com les famílies trien les escoles per als seus fills i filles. L’autor de l’estudi, Xavier Bonal, és doctor en Sociologia per la UAB i director del grup Globalisation, Education and Social Policies (GEPS) al mateix centre.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

Tarragona 7

SOCIETAT

El Ple de la Diputació de Tarragona aprova per unanimitat els pressupost per al 2020, el més alt de la història de la institució Els comptes de l’ens supracomarcal, que ascendeixen als 160.000.000 euros, suposen un increment del 2,4% respecte l’any 2019 REDACCIÓ

La Diputació de Tarragona comptarà l’any 2020 amb un pressupost de 160.000.000€. Els comptes s’incrementen un 2,4% respecte el 2019 i permetran encarar el Pla de Mandat 2020-2023 amb màxima disponibilitat de recursos. Es referma l’aposta i el compromís amb els municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, i s’impulsen actuacions específiques en àmbits com la sostenibilitat, les polítiques socials, la cultura i l’educació, aspectes que seran clau en el pla estratègic que està elaborant la institució a través d’un procés participatiu amb tots els ens locals de la demarcació. Durant la presentació del pressupost, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que “hem volgut incidir en aquells aspectes

Imatge de la presidenta i els vicepresidents de la Diputació de Tarragona durant el Plenari. Foto: Cedida.

que formen part dels nostres valors i línies estratègiques de govern: compromís amb els municipis, amb l’educació, amb la sostenibilitat i amb les polítiques socials, juntament amb la transparència i la participació, que apliquem en la confecció del Pla de Mandat”. Tal com s’ha posat de manifest, els comptes contemplen 4.900.000€ per amortitzar el deute pendent. Els ens locals

seran destinataris de 10.000.000€, la primera anualitat del Pla d’Acció Municipal (PAM), que es referma com a eina imprescindible per poder afrontar inversions i despeses de funcionament ordinari, bàsiques per al seu dia a dia. En l’àmbit dels ens locals destaquen les actuacions destinades a reduir l’impacte del canvi climàtic, com és el cas de la prevenció d’incendis forestals, amb una aportació de 375.000€ que

suposen un increment del 55% respecte el pressupost anterior. A més, s’incrementa en 100.000€ la subvenció destinada a fets de caràcter excepcional i per restablir els béns i serveis municipals afectats per fenòmens meteorològics per als municipis de la demarcació, que ascendeix a 2.000.000€. Així mateix, augmenta la dotació per a accions diverses de prevenció i de reutilització de recursos, com la poda, la sega o la

producció de biomassa. En aquest sentit i dins l’àmbit de l’emprenedoria i l’ocupació es destinaran també 100.000€ a la millora dels equips de protecció individual i les eines de treball per a realitzar les tasques de recuperació dels espais afectats pels darrers incendis.

En relació a les infraestructures viàries, es disposarà de gairebé 12.000.000€ per a la construcció, manteniment i millora de la xarxa viària de la demarcació, tenint com a referència el Pla Zonal, actualment en tramitació a causa de les modificacions fetes des de la Generalitat.

Destaquen també les ajudes per impulsar inversions en habitatges municipals (300.000€), l’impuls dels programes per a l’eficiència en l’ús de l’energia (400.000€) i el foment de la recollida selectiva de residus (300.000€). A més, l’aportació al COPATE pel control de mosquits i la mosca negra incrementa la dotació un 134%, arribant als 351.000€. Es manté també el compromís amb els municipis per fer front a les despeses derivades de les escoles bressol municipal, amb una dotació de 5.000.000€.

La cultura i l’educació incrementen un 5% la dotació destinada al funcionament dels centres d’educació especial, les escoles d’art i escoles de música i conservatoris que té la Diputació a Reus, Tarragona i Tortosa. Per primer cop s’engega una línia de subvencions, dotada amb 60.000€, destinada a organitzacions no governamentals que treballen per a la cooperació i el desenvolupament en col·laboració amb la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat.

DESPATXOS LLOGUER

LOCAL DE LLOGUER

Catalunya 28, accés directe des del carrer Pin i Soler, 35 m2, 2 sales, terra de gres, possibilitat d’ampliar la superfície amb 35 i 44 m2 mes,

Sant Agustí, enfront a la Plaça Verdaguer, 89 m2, varies dependencies, altura 3 m., façana 3 m., molt cèntric

220 + despeses 39 Certificació Energètica en Tramitació

1.200 € Certificació Energètica en Tramitació G

En tramitació

LOCAL DE LLOGUER

LOCAL DE LLOGUER

Pau Protectorat 21, cantonada a prop de l’Estació de tren, 207 m2, façana de 23 m., aparadors de 14 m., apte per terrassa a l’acera

Catalunya 31, 54 m2, façana 5,30 m., cantoner, alçada 4 m., sense columnes, al costat de la Universitat de Tarragona 500 € Certificació Energètica C

800 ToT Certificació Energètica en Tramitació

LOCAL DE VENDA

PIS DE VENDA

Gasòmetre, 136 m2, distribuïts en planta baixa de 73 m2 i planta altell de 56 m2, aire condicionat, llums al sostre i d’emergència, pintat, serveis contractats 115.000 € Certificació Energètica G

Cervantes, 130 m2, 4 hab, 2 banys, galeria, cuina amplia, vistes al carrer i darrera al Forum amb Terrassa de 30 m2, pintat 190 .000€ Certificació Energètica en Tramitació

XALET VENDA

850 € + 41 € despeses

Certificació Energètica en Tramitació

En tramitació

Part Alta o casc antic, 90 m2, 2 hab, Totalment reformat: armaris empotrats, llums encastats al sostre per tot el pis, cuina espaiosa amb nevera i rentadora, finestres d’alumini amb doble vidre, bany de disseny, 110.000 € Certificació Energètica en D

PIS DE VENDA

OFERTA En funció de les garanties que s’aportin es pot negociar uns mesos de carència, les contractacions del serveis, i els honoraris del API, etc.

Part Alta: 89 M2, 2 hab, armaris empotrats, bany de diseny, cuina equipada, finestres d’alumini amb doble vidre, TOTALMENT REFORMAT 115.000 € Certificació Energètica en D

LOCAL DE LLOGUER

PIS DE LLOGUER

LOCAL DE LLOGUER

Rovira i Virgili 20, baixos, 95 m2, distribuïts en 2 nivells a 1 metro de diferencia, alçada 3,5 m, façana de 6 m. reixa de ballesta i persiana metàl·lica

Rovira i Virgili 37, 81 m2, 3 hab, 2 ascensors, exterior, terrassa, bany nou, cuina reformada amb galeria, parquet, finestres d’alumini amb doble vidre, 600 €

Rovira i Virgili 24, 15 m2, persiana automàtica, molt cèntric, a prop de tres col·legits,

800 + 30 € de brossa

Certificació Energètica F

165.000 € Certificació Energètica en tramitació

PIS DE VENDA

www.finquessegarratgn.com

En tramitació

La Secuita, C/ Progrés, 259 m2 de parcel·la, xalet adossat per una façana, que falta acabar, amb una superfície de 163 m2, distribuïts en planta baixa amb garatge per 2 vehicles, menjador, cuina i aseo, i planta alta amb 4 hab, bany, y 2 amplies terrasses, terra de gres, reinstal·lació aire condicionat, barbacoa tipus rústic, porta de la valla automàtica, ubicat a 100 metres de la piscina municipal,

LOCAL DE LLOGUER Pare Iglesias 7, cantoner, 82 m2 distribuits en 30 m2 a nivell carrer, 26 m2 d’altell y 26 m2 de magatzem, mol a prop de la Catedral

En tramitació

Comte de Rius, 12 · Tarragona

Certificació Energètica en Tramitació IRPLL 5,79 €/m2

400 € Certificació Energètica E

En tramitació

Tel. 977 23 34 96 / 660 77 98 78


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

8 Tarragona

ENTREVISTA

Loli Beltran Mateu, escriptora: “Donem poca importància al perdó i demanant-lo fem màgia” i ens estimen. De vegades et sents malament per algun motiu i quan demanes perdó veus que no era per tant i que demanant disculpes se solucionen els problemes. Amb els anys m’he adonat que no vull perdre coses per evitar demanar disculpes, per això intento inculcar-li al meu fill la seva importància. Quines són aquestes paraules màgiques? Perdó, t’estimo i t’enyoro. A qui va dirigit el llibre? Va dirigit a tots els nens i nenes, sense importar l’edat. És més, tot i ser un Loli Beltran, escriptora . Foto: Laura Vargas-Machuca. llibre infantil el recomano pels adults, que és a qui més ens costa perdonar i Per què escriu? gica!” Escric per donar-li forma a “Una paraula màgica!” és demanar perdó. les històries que em ronden un conte infantil que parla pel cap. Tinc moltes idees del perdó. Una paraula, que Parli’ns dels protagonisi aventures per narrar que com bé diu el títol de l’obra, tes. tant de bo algun dia vegin és màgica. Crec que se li Els protagonistes són inla llum i les pugui compartir dóna molt poca importància ventats. No m’he inspirat en amb vosaltres. El meu marit i en té moltíssima, com to- cap conegut o familiar, tot sempre em diu que escric tes les paraules màgiques i que els noms que utilitzo, per emocionar i jo vull conti- que ens envolten i que uti- com Aina o Trufa, són els nuar fent-ho. litzem poc. La paraula per- de la meva fillola i el de la dó ens costa pronunciar-la, meva gosseta. Volia tractar Expliqui’ns de què parla sobretot als adults, i més el tema del perdó i que des al llibre “Una paraula mà- amb els que més estimem de les escoles s’inculqués

el valor de la paraula. La protagonista és una nena que es diu Ona i que passa una setmana horrible fins que descobreix el perdó. Fa temps que escriu però fins ara no s’havia decidit a publicar un llibre. Per què ara? Ha estat per una barreja d’elements. Vaig ser mare fa dos anys i vaig haver de baixar una miqueta el ritme. I abans de ser mare, quan no estava estudiant, treballava per pagar la carrera d’Educació Infantil. Dins del poc temps del qual disposes per tu quan ets mare, he trobat el moment ideal i he decidit endinsar-me’n en aquesta aventura. Una coneguda em va parlar dels concursos literaris i vaig presentar-me als Premis literaris Vila de Mont-roig, on vaig guanyar el premi de prosa Magdalena Guerrero amb el relat “Llum”. Això em va proporcionar una mica d’esperança. Ha perdonat alguna cosa últimament? Vaig enfadar-me amb la meva mare organitzant un

dinar familiar. El més greu és que l’enuig no era ni per una situació pròpia, sinó per persones externes i per un motiu ximple. Les dues som molt tossudes i vam estar un dia sencer distanciades. L’endemà vam mirar-nos i ja no sabíem ni per què estàvem enfadades. No ens vam demanar perdó, però amb la mirada ens ho vam dir tot.

Estic molt orgullosa d’haver inculcat al meu fill, des que tenia 1 any, la passió per la lectura. La societat en la qual vivim, on tenim poc temps i molta pressa, no dedica el temps necessari a què és realment important. D’altra banda també penso que nosaltres som un mirall i els més petits agafem els hàbits que veuen a casa. Els nens, des de ben petits, han d’estimar els llibres. Hi Què és el que mai perdo- ha tantes històries boniques naria? per explicar i donar a conèiQue li fessin mal al meu fill. xer... És superior a mi. Quins llibres infantils reSent un llibre infantil la comanaria? il·lustració té un paper im- “La carícia de la papallona”, portant. de Christian Voltz; “La casa Les il·lustracions les he fet dels petons”, de Claudia jo mateixa. Tenen un paper Bielinsky; i “L’erugueta gomolt important perquè van luda” d’Eric Carle. sempre de la mà del text. Hi ha contes que només amb Ha estat fàcil trobar editola il·lustració ja s’entenen. rial? Gens fàcil. He tingut molta És important el contacte sort perquè l’Eduard Boada, amb la lectura des de ben el meu editor, em va donar petits? la mà sense pensar-ho. EsNomés pel fet de desenvo- tic molt agraïda a l’editorial lupar la seva imaginació ja Ganzell per haver confiat val la pena. Quan un nen es en mi i donar-me aquesta posa davant un aparell elec- oportunitat. LAURA VARGAS-MACHUCA trònic la imaginació és zero.

CULTURA

Jose Luis Montesinos enceta la 19a edició del Festival REC MARIA COMABELLA

Aquesta setmana arriba a Tarragona el REC, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona. Celebrarà la seva 19a edició amb el l’emergència climàtica com a eix central i comptarà amb la presència del cineasta tarragoní Jose Luis Montesinos, encarregat d’encetar la programació. Montesinos

té una llarga experiència en curtmetratges, i el 2016 va guanyar un Premi Goya, un Gaudí i un Forqué per El corredor. Ara presentarà el seu primer llargmetratge, Cuerdas, que arribarà als cinemes al febrer.

car el talent local. Per això, ha distribuit el cartell en diverses seccions: Òpera prima, Seccions Vermut – que es farà els festius i caps de setmana i on es podrà prendre un vermut després de les pel·lícules-, Emergències – dedicat a films sobre El REC es defineix com un el canvi climàtic -, Primer festival d’òperes primes i test i MiniREC, destinat a inèdites, a banda de desta- un públic familiar. A més,

a Autors de Tarragona es passaran sis projectes fora de concurs de joves creadors del territori. Enguany la programació comptarà amb tres pel·lícules nominades als Premis Goya 2020: O que arde, La inocencia i Les misérables; i amb els nominats a millor direcció de

fotografia, Mauro Herce, i a manes prèvies s’han realitmillor actriu revel·lació, Car- zat una desena de mostres men Arrufat. a diferents projeccions, com Altafulla, La Ràpita, ManreParal·lelament a la projec- sa, Alcalá de Henares o Mació general, durant les set- drid.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

Tarragona 9

SOCIETAT

SOCIETAT

Ricomà defensa la tasca dels administratius de la sanitat pública a la Jornada d’Administratius Sanitaris

La Generalitat premia l’aposta de l’Ajuntament per la tecnologia amb el segell Soc Smart

Ha inaugurat la sessió la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergès

El conseller Jordi Fortuny ha recollit el distintiu en un acte a l’Smart City Expo World Congress de Barcelona

Imatge dels representants dels Ajuntaments guardonats. Foto: Cedida. REDACCIÓ

L’alcalde Ricomà durant la seva intervenció en la inauguració de la Jornada d’Administratius Sanitaris. Foto: Cedida. REDACCIÓ

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha participat a la inauguració al Palau de Congressos de la Jornada d’Administratius Sanitaris. Una sessió de treball que ha inaugurat la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergès, on s’han intercanviat experiències dels professionals administratius dels serveis de salut, i que té com a objectiu fer difusió dels projectes que s’estan

duent a terme i de les propostes de futur enfocades a la millora de l’atenció a la ciutadania. Sota el lema “Escurçant distàncies”, la jornada ha posat l’èmfasi en la progressiva integració del professional administratiu en el procés assistencial i a mostrar projectes que evidencien el paper cabdal que té en la prestació de serveis de salut de qualitat.

Pau Ricomà, ha volgut fer visible la tasca dels professionals administratius de la sanitat. “Estem en un sector altament feminitzat, i ara el que toca és reivindicar que els principals llocs de gestió estiguin ocupats per dones”, ha defensat.

Per la seva part, el gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha destacat l’alta participació en la jornada L’alcalde de Tarragona, —un miler d’inscrits—, i

també ha valorat la tasca dels professionals administratius perquè “la seva tasca és imprescindible. Són el pont entre el sistema sanitari i la ciutadania”. La consellera de Salut, Alba Vergès, també ha enfocat el seu discurs en la voluntat del Govern de la Generalitat de “no deixar a ningú enrere i, per això, és tan important la tasca d’aquests professionals, que són essencials en els processos assistencials”

L’Ajuntament de Tarragona ha estat guardonat amb un dels premis distintius Soc Smart, atorgats per la Generalitat de Catalunya als municipis catalans que fan de la innovació tecnològica una aposta estratègica per millorar la vida dels seus ciutadans. El conseller municipal de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, ha recollit el premi de mans del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puig-

neró, en un acte que ha tingut lloc aquest dijous 21 de novembre al matí a l’estand del Govern de Catalunya a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que ha tingut lloc recentment a la ciutat de Barcelona. El segell Soc Smart premia l’esforç i el compromís dels ajuntaments que apliquen solucions tecnològiques innovadores per esdevenir municipis intel·ligents. El distintiu té un període de validesa de tres anys, prorrogable per tres anys més.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

10 Tarragona

SOCIETAT

INDÚSTRIA

L’Ajuntament i l’Obra Social ‘La Caixa’ signen un conveni per garantir un àpat diari infantil

Dow Tarragona entrega els premis Sustainability & Solutionism Awards

L’aportació econòmica serà de 25.000 euros

Els premis s’emmarquen en un programa de col·laboració creat el 2014, entre l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la URV i Dow

Imatge posterior a la signatura del conveni. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Aquest 26 de novembre, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat de la consellera de Serveis Socials, Carla Aguilar-Cunill, i el director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Catalunya, Joaquim Macià, han signat un conveni amb la Fundació Bancària La Caixa per garantir el programa social d’àpats infantils a través del programa ‘Dinem a l’escola’.

L’obra Social aportarà 25.000 euros al programa que garanteix un àpat diari equilibrat als nens i nenes de famílies tarragonines en situació de pobresa. L’alcalde Ricomà ha agraït “el compromís L’Obra Social La Caixa amb la ciutat perquè la seva col·laboració és imprescindible per ajudar a pal·liar la situació de famílies en risc d’exclusió”.

TENS ALGUNA NOTÍCIA, QUEIXA O DENÚNCIA?

Tel. 630 979 590

Imatge de grup de tots els premiats i els responsables de l’ETSEQ i de Dow Tarragona. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Dow Tarragona va fer entrega dels Solutionism Award i dels Sustainability Awards, el passat dimarts 26 de novembre a les seves instal·lacions. Aquests premis s’emmarquen en un programa de col·laboració creat el 2014, entre l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Dow, que té per objectiu desenvolupar professionals més complets i afavorir la inserció laboral dels titulats. S’adreça als alumnes de l’últim curs de grau i els projectes presentats han d’estar enfocats a abordar un problema real o una millora necessària existent, per a la qual s’ha de buscar una solució innovadora, creativa i viable. Felip Vidiella, EMEA Packaging & Specialty Plastics TS & D, va obrir l’acte reforçant el vincle estratègic que Dow manté amb

1. El paciente entra en Clinic a las 9:00h. 2. El equipo de cirujanos coloca los implantes. 3. Se realizan las pruebas estéticas con la prótesis. 4. El paciente con la boca perfecta, 20:00h.

alumnes de primer curs del Màster d’Enginyeria Ambiental i Sostenibilitat Energètica de la URV. Aquest any el concurs va consistir en la realització d’un projecte en el qual es tractava de dissenyar una planta química per produir 50,000 t/any d’àcid fòrLa guanyadora del So- mic tenint en compte els lutionism Award va ser objectius de Sostenibilitat María Dolores Sánchez. 2025 de Dow. Aquest guardó, que s’atorga a estudiants que Jordi Díaz Lladó, Hamhan finalitzat el grau i que mam Ahmed Hammam van cursar el Màster en Alkezmazy, David Millan Enginyeria Química, reco- Sants, Francesc Domèneix l’excel·lència acadè- nech Montserrat, i Ajay mica, així com les compe- Manhas van ser els guantències dels concursants. yadors del Sustainability El premi consisteix en la Award. matrícula del primer curs del màster, així com la Un cop finalitzada possibilitat de fer pràcti- l’exposició dels guanyaques a Dow. María Do- dors, el director del Comlores farà les pràctiques plex Industrial de Dow al departament de Servei Tarragona i South Europe Tècnic i Desenvolupa- Hub Leader, va dedicar ment TS&D, sota la direc- unes paraules als particició d’Eduardo Álvarez. pants: “La meva més sincera felicitació a tots els El Sustainability Award, és premiats. Avui he vist un una competició entre els treball excel·lent i denota les universitats com els millors proveïdors de talent. Aquest és el cas de la Universitat Rovira i Virgili, amb la qual manté una llarga i fructífera relació que ha portat a considerar-la universitat estratègica per Dow EMEAI.

molt esforç darrere”. Ignasi va compartir els valors de Dow (respecte per les persones, integritat i protecció de la planeta) incidint en les habilitats softskills i animant els estudiants als quals donin resposta als grans reptes utilitzant la tecnologia d’una manera intel·ligent i sostenible. “A través de la química, enginyeria i altres ciències, trobarem la solució per resoldre els principals desafiaments”, va afegir. Així mateix, en l’acte van estar presents Montse Ferrando, directora de l’ETSEQ; John Style, vicerector d’internacionalització; Sandra Contreras, Coordinadora del MEAPS; Allan Mackie i Frank Erich professors de l’ETSEQ. Per part de Dow, van assistir Ignasi Cañagueral, Felip Vidiella, José Manuel Mur, Juan José Fonts, Meri Seró, Maria Domènech i Josep Boronat.

ALL ON IMPLANTES Y DIENTES FIJOS EN UN SOLO DÍA En Clinic somos especialistas en la realización de la técnica All on de implantes y dientes fijos en un solo día. Técnica que consiste en poner implantes y dientes fijos en el mismo día, consiguiendo rehabilitar la boca de nuestros pacientes y colocarles una prótesis fija. Esta técnica está indicada para pacientes con poco hueso en el maxilar y permite colocar sobre 4 ó 6 implantes la arcada dental completa de forma fija, sin

necesidad de realizar injertos de hueso. Se le coloca una prótesis estética confeccionada con materiales de alta calidad que, pasados los meses pertinentes, se cambiará por una prótesis definitiva. Cuando la ausencia de hueso en el maxilar superior es más acusada, los implantes zigomáticos son una buena alternativa a los injertos de hueso; puediendo así solucionar estos casos una prótesis fija inmediata. Avinguda Ramon d’Olzina Nº19 - 43480. Vila-seca. Síguenos en Facebook. Tel. 977 070 539


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

Tarragona 11

SOCIETAT

Els fets delictius es redueixen un 6% a Tarragona respecte l’any passat La Junta Local de Seguretat també ha analitzat una disminució de la sinistralitat del 10% a les vies urbanes REDACCIÓ

Els fets delictius a Tarragona s’han reduït un 6% respecte l’any passat. Aquest és un dels indicadors que s’ha analitzat a la reunió de la Junta Local de Seguretat que, presidida per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha tingut lloc aquest dijous a la comissaria de la Guàrdia Urbana de la ciutat. La trobada entre els representants dels diferents cossos policials que operen a la ciutat ha servit també per valorar la reducció de l’accidentalitat a les vies urbanes. En els últims dotze mesos es té constància que s’han produït 11.646 fets delictius a la ciutat, xifra que representa un 6,2% menys que els 12.417 ocorreguts durant els dotze mesos anteriors. En la mateixa línia destaca que ha augmentat el nombre de detencions (que ha

pujat un 8,4%, de 1.354 a aquesta tendència. 1.478), així com la resoluSeguretat viària ció de delictes (amb un increment del 3,9%, passant Pel que fa a l’accidentalitat, a la Junta Local de Sedel 25,9% al 29,8%). guretat s’ha destacat Pel que fa al detall dels una reducció del nombre delictes, el període de no- d’accidents en la via urvembre de 2018 a octubre bana d’un 10% de gener de 2019 s’ha saldat amb a octubre de 2019 respecdisminucions significatives te els primers deu mesos en els àmbits de robatoris de l’any passat (de 960 a amb força a l’interior de 873). S’ha remarcat espedomicilis, que han baixat cialment que no s’ha mort un 25,9% (de 679 a 503), i cap persona com a conen els robatoris amb força seqüència d’un accident a l’interior de vehicles, que de trànsit en via urbana, han baixat un 5,9% (de així com que hi ha hagut 1.985 a 1.867). una reducció del 24% del nombre de persones atroPer contra, s’ha destacat pellades. el contrapunt dels delictes de robatori amb violèn- Dins de les campanyes cia a la via pública, que institucionals de seguretat han pujat un 22% (de 177 viària, en coordinació amb a 217). Malgrat això, la el Servei Català de Trànsit: coordinació entre la Guàr- • S’han practicat 3.419 dia Urbana i els Mossos proves d’alcoholèmia i d’Esquadra ha permès la drogues als conductors, detenció de 72 persones amb un total de 349 deper aquests fets i es consi- núncies per aquest motiu dera que es podrà revertir (10% del total de proves

FINQUES CADIACH ASSESSORIA - GESTORIA - IMMOBILIARIA C/ EIVISSA 24, BAIXOS 4 - TARRAGONA

MÉS DE 50 ANYS AL SEU SERVEI

www.cadiach.com Ref. V110619,

Xalet adossat a Tarragona ciutat, 165m2, 200 m2 de jardí, 4 hab., 2 banys, garatge, bodega.

365.000€

Ref. V091019, Casa de 3 plantes, 350 m2 construïts, 650m2 de jardí, 4 hab., 3 banys, 1 aseo, piscina. 400.000€ Ref. V140319, pis de 88m2, 3 hab., 1 bany, terrassa gran, asc., pk opcional. 130.000€

VENDA

Ref. V061115, pis en perf.estat de 1 hab., 1 bany, balcó, 2 trasters, asc. 83.000€ 119.900€ Ref. V071115, pis en perfecte estat de 1 hab., 1 bany, balco, asc. 139.700€ Ref. VL051017. Local de 120m2 en bon estat, zona catedral. 149.000€ Ref. V220819, pis de 85m2 en perfecte estat, 3 hab., 1 bany, acs. 155.900€ Ref. V120919, pis en perf. estat, 3 h., 1 b, 2 balcons, asc., pk gran. Ref. V140319, pis de 88m2, 3 hab., 1 bany, terrassa gran, asc., pk opc. 130.000€ Ref. V301117, pis de 102m2 moblat, 3 hab, 2 banys, terrassa, pk opc. 179.000€ 164.000€ Ref. VL111218, Local de 135m2 totalment reformat. 140.000€ Ref. V210818, local de 129m2 diàfan d’origen. 235.000€ Ref. V160419, pis de 126m2,3 h., 2 b., terrassa, galeria, cuina, pk. Ref. V230419, xalet individual de 146m2 y 406m2 de jardí, 4h, 2 b. 235.000€ Ref. V220217, xalet adossat de 2 plantes en perf. estat, 80m2, 4h, 3 b. 229.000€ Ref. V170419, Xalet indiv. de 198m2 y 400m2 de jardí, 4 h.,3 b., pisc. 339.000€ Ref. V230819, pis de 120m2 en perf. estat, 4 h., 2 b., terrassa, asc., pk. 270.000€ Ref. V110619, Xalet adossat de 165m2, 200 m2 de jardí, 4 h., 2 b., garatge, bodega. 365.000€ Ref. V280319, pis de 170m2 mes 400m2 de terrassa, 4 hab., 2 banys, galeria. 389.900€ Ref. V091019, Casa de 3 plantes, 350 m2, 650m2 de jardí, 4 h., 3 b., 1 aseo, pisc. 400.000€ Ref. V091019, Xalet de 350 m2 de casa i 650m2 de jardí, 4 h. 2 b, garatge piscina. 450.000€

LLOGUER Ref. AL260618, local a peu de carrer, cantoner, baixos + altell. 500€ Ref. AL271119, local a peu de carrer 78m2, centre de TGN, amb sortida de fum. 600€ 3200€ Ref. AL261118, local diàfan de 300m2 distribuït en 2 plantes.

PARQUINGS LLOGUER / VENDA Ref. V071115, pis en perfecte estat de 1 hab., 1 bany, balcó, asc. 119.900€

Pk SATA, plaça d’aparcament per cotxe gran. 80€ Pl. Josep Roig i Raventós, pl. d’aparcament per cotxe gran i traster. 80€ 14.000€ Ref. VP250619, plaça d’aparcament per cotxe mitja. 15.000€ Ref. VP240619, plaça d’aparcament per cotxe gran. 24.000€ Ref. VP260619, plaça d’aparcament per cotxe gran. 28.000€ Ref. VP130319, plaça d’aparcament doble. - TOTS EL CERTIFICATS EN TRAMITACIÓ -

977 21 77 06

Imatge de la Junta Local de Seguretat de Tarragona. Foto: Mauri.

realitzades). • S’han realitzat controls de velocitat amb radar a més de 60.000 vehicles, essent denunciades per conduir amb excés de velocitat a les vies urbanes un total de 3.128 persones (5% del total de vehicles controlats). Col·laboració i Coordinació Policial S’han realitzat més de 100 dispositius conjunts amb els diferents cossos policials adreçats al control de les activitats en deter-

minats establiments (bars, locutoris) on s’exercien activitats il·lícites, o en determinats espais públics i accessos als barris de Ponent i Llevant i zones d’oci de la ciutat.Entre d’altres, els següents: • Operatius conjunts durant tot l’estiu a la zona de Llevant (dimarts i dijous) per prevenir robatoris en habitatges. • Operatius conjunts al Bosc de la Marquesa, per evitar acampades il•legals i protegir el medi natural. • Operatiu conjunt a la Part

Alta de la ciutat davant l’increment de delictes contra el patrimoni i petit tràfic d’estupefaents. • Operatiu de seguretat per evitar furts i robatoris als turistes dels creuers que han visitat la ciutat. • Operatius conjunts durant les nits en les festes de la ciutat, per garantir la seguretat ciutadana. • Operatius conjunts en diferents establiments de la ciutat (barris de Ponent, Port Esportiu) per controlar determinades activitats il·legals.


1a quinzena de desembre de 2019

12 Tarragona

LA CIUTAT DE TARRAGONA

SOCIETAT

SOCIETAT

El MAMT de la Diputació de Tarragona s’omple de creacions d’alumnes d’infantil i primària

Un quart de segle lluitant per la reinserció de les persones amb VIH

Els treballs han estat elaborats en el marc del programa pedagògic ‘Treballem amb l’Art’

La Casa d’Acollida de Creu Roja Tarragona celebra 25 anys d’ajuda als malalts de sida més vulnerables ACN

La mostra es podrà visitar fins al 12 de gener de 2020. Foto: Cedida. REDACCIÓ

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ha inaugurat recentment l’exposició ‘Ets un artista... i exposes al MAMT. Calendari 2020’, on s’inclouen els treballs guanyadors del programa pedagògic ‘Treballem amb l’Art’, vinculat al MAMT Pedagògic i amb la participació d’alumnat d’educació infantil i primària d’arreu de la demarcació. Els tres centres guanyadors d’aquesta edició han estat l’Escola Prat de la Riba de Reus (1r premi), l’Escola Vedruna Sagrat Cor (2n premi) i l’Escola de Pràctiques (3r

premi). Les seves obres formaran part del calendari 2020 juntament amb els treballs de les altres escoles seleccionades. Tots els infants que han participat a les activitats d’enguany s’han aplegat a l’acte d’inauguració de l’exposició i a la presentació del calendari 2020. També s’hi han lliurat els premis als treballs seleccionats. El jurat l’han integrat la directora del MAMT, Marisa Suárez; la secretària del servei pedagògic del museu, Núria Serra, i dues artistes i docents de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, Eugènia Arnavat i Núria Rion.

La Casa d’Acollida de Creu Roja Tarragona celebra aquesta setmana 25 anys. Es tracta d’un servei per a persones amb VIH que es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat. A la Casa d’Acollida hi poden viure el temps que sigui necessari fins que aconsegueixin una estabilitat personal que els permeti reinserir-se en la societat i, si és possible, trobar una feina que els doni autonomia. En aquest quart de segle hi han passat 209 persones. Els avenços en la investigació de la malaltia han estat claus perquè l’assistència que s’hi dona hagi evolucionat. Al principi era un acompanyament en els últims moments de la vida dels malalts, mentre que ara és una eina d’atenció integral per normalitzar la seva situació. La Casa d’Acollida té capacitat per unes vuit persones, és l’únic recurs d’aquestes característiques que hi ha a la demarcació i és l’únic que Creu Roja té a Catalunya. “L’objectiu de l’estada és aconseguir la reinserció a nivell social, familiar i laboral. Durant aquest temps es fa un treball individual on els objectius els marca cada persona, i nosaltres fem un acompanyament”, explica la responsable del departament de VIH de Creu Roja Tarragona, Araceli Otón.

Imatge del menjador de la Casa d’Acollida de Creu Roja Tarragona, amb treballadors i usuaris. Foto: Cedida.

tor de vulnerabilitat, però no l’únic. “Pot haver-hi qüestions de salut mental, altres patologies, exclusió social, falta d’habitatge, falta de documentació... són factors que s’han de cobrir perquè afecten a nivell emocional i cal donar-los suport”, detalla. La prioritat quan entren és que reiniciïn el tractament contra la malaltia i fer un seguiment mèdic. En ocasions, la situació vital dels malalts no els ho ha permès per falta de recursos.

Millora progressiva Una de les persones que s’està a la Casa d’Acollida és la Maria, que hi viu des de fa un mes. De fet, aquesta és la tercera vegada que hi resideix i té clar que ara s’hi estarà el temps que calgui. “Estic molt bé. M’he pogut recuperar físicament i psicològicament. Busco estabilitat a nivell personal, Otón comenta que per als emocional i social”, relata. usuaris el VIH és un fac- En el seu cas valora molt

el suport emocional que rep i poder treballar amb una psicòloga per afrontar els problemes. Ara ja es troba en la fase de buscar feina i reconeix que li agradaria treballar en un servei d’atenció al client. En una situació similar es troba el Ferran. Porta cinc mesos a la Casa d’Acollida i el temps d’estada dependrà del que tardi en aconseguir una feina. “Si trobo alguna cosa i puc estalviar una mica, després buscaré la independència”, assenyala. Per a ell la malaltia no és un impediment per tirar endavant. Li van diagnosticar el VIH fa 25 anys i assegura que tant ell com la seva família ho tenen “més que assumit”. El Ferran és una de les persones que poden parlar amb més perspectiva de què és ser seropositiu i valora que els avenços mèdics li han permès guanyar qualitat de vida.

“Al principi m’havia de prendre divuit pastilles al dia. Ara en canvi només una i no tinc efectes secundaris”, expressa amb satisfacció. Fins i tot es mostra esperançat amb les investigacions i està esperant que aviat li puguin aplicar una vacuna que durarà sis mesos i que substituirà el tractament diari. La cap del departament ho corrobora i destaca que el VIH avui ja és una malaltia crònica gràcies a la medicació. “Una persona en tractament pot portar una vida totalment normalitzada i es pot relacionar de manera normal. El virus no es transmet per abraçar, ni per fer-se un petó, ni per compartir coberts”, recorda. Tot i això, reconeix que “encara hi ha estigmatització social” al voltant dels pacients i considera que cal avançar per facilitar-ne la reinserció laboral.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

Tarragona 13

SOCIETAT

SOCIETAT

L’alcalde Ricomà destaca “la gran tasca que fa l’IPHES per la socialització del coneixement”

La històrica Cooperativa Obrera rep la Medalla de la Ciutat

L’institut de recerca en paleoecologia humana ha rebut el Premi Tàrraco a la defensa del Patrimoni Mundial UNESCO l’IPHES, “que és de recerca en l’evolució humana. El nostre treball es fa a Tarragona per al món”. El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, va glossar la trajectòria de l’IPHES, de qui va dir que “fa de Tarragona un punt de referència mundial en la investigació científica”. Entrega del Premi Tàrraco a la defensa del Patrimoni Mundial UNESCO a l’IPHES. Foto: Cedida. REDACCIÓ

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha lliurat el Premi Tàrraco a la defensa del Patrimoni Mundial UNESCO a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). El guardó és un reconeixement a les accions en favor del patrimoni històric i la seva preservació. Ricomà va destacar “la gran feina que fa l’IPHES per la socialització del coneixement. Som hereus d’una

història que comença molt lluny i Tarragona té l’enorme privilegi de ser Patrimoni Mundial pel seu llegat romà, però també per les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani, i també té un patrimoni ric per la gastronomia i els castells”. El director de l’IPHES, Robert Sala, va posar l’èmfasi en la satisfacció de rebre el reconeixement que s’atorga a un institut,

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, lliura la Medalla de la Ciutat a la Cooperativa Obrera Tarraconense

classes a diferents cursos i màsters a la URV i amb col·laboració amb altres institucions científiques.

En l’informe tècnic de justificació de l’atorgament de la distinció, es conclou: “L’Institut Català de Paleocologia i Evolució Humana i Evolució Social fa de la ciutat de Tarragona un punt de referència mundial Pinzellades històriques en la investigació científiNascut al 2004 a iniciativa ca del patrimoni arqueolòdel govern de la Generali- gic, tant de la nostra ciutat tat, la URV i l’Ajuntament com del seu entorn”. de Tarragona, l’IPHES està format per un equip En el mateix informe tamd’investigadors transdis- bé es destaca l’aportació ciplinar que combina di- al coneixement del Patriferents ciències socials, moni Mundial de Tarrabiociències i altres disci- gona, amb la important plines, amb l’objectiu de descoberta l’any 1994 de generar coneixement so- les pintures rupestres dels bre l’evolució humana i Abrics de l’Apotecari, per social i socialitzar-ho. A la part de l’Eudald Carboseva tasca científica s’ha nell, cap de l’antic equip d’afegir la seva tasca edu- científic del Laboratori cativa amb un important d’Arqueologia de la URV, equip de tècnics de recer- germen del que temps ca que alhora imparteixen desprès seria l’IPHES.

Entrega de la Medalla de la Ciutat a la Cooperativa Obrera. Foto: Cedida. REDACCIÓ

La històrica Cooperativa Obrera Tarraconense ha rebut la Medalla de la Ciutat. L’acte d’entrega el va obrir la consellera de Participació, Carla AguilarCunill, glosant la història de l’entitat i remarcant que “la Cooperativa Obrera és un referent a la nostra ciutat. Aquesta medalla és el reconeixement a la llarga història i trajectòria d’una entitat promotora de moltes activitats culturals a la ciutat”. Per la seva part, el president del Consell Rector de la Cooperativa Obrera Tarraconense, Dioniso de

la Varga, va rebre emocionat el guardó de mans de l’alcalde, fent un reconeixement a tots els socis “que amb el seu esforç i sentiment cooperatiu han fet que tot això fos possible”. L’alcalde Ricomà va tancar l’acte destacant que la Medalla de la Ciutat “és el millor reconeixement que es pot rebre de la ciutat i es dóna a una entitat que ha treballat des de la perseverança i ha mantingut al llarg del temps la seva activitat cultural i cívica. La Cooperativa Obrera Tarraconense és un ateneu obert a la ciutadania”.


1a quinzena de desembre de 2019

14 Tarragona

LA CIUTAT DE TARRAGONA

SOCIETAT

ESPORTS

Tarragona tindrà blocs de formigó més “elegants”

L’Ajuntament de Tarragona invertirà 100.000 euros en millorar els camps de futbol municipals

El consistori està treballant la contractació entre dues empreses possibles

La reparació del mur perimetral del terreny de joc de la Floresta és una de les actuacions més destacades REDACCIÓ

La Conselleria d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona executarà un paquet de millores als camps de futbol municipal valorat en més de 100.000 euros. La majoria de treballs s’executaran abans de finals d’any.

Blocs de formigó ubicats a la Rambla Nova. Foto: LVM. LAURA VARGAS-MACHUCA

L’Ajuntament de Tarragona vol canviar els blocs de formigó ubicats arreu de la ciutat per uns requadres més elegants que facin la mateixa funció. Així ho ha esmentat el regidor d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, el qual ha dit que “la nostra obsessió és substituir els blocs actuals al més aviat possible perquè

l’impacte estètic no sigui tan fort”. Arran dels atemptats de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils l’antic govern socialista va blindar la Rambla Nova contra possibles atacs amb 150 bancs i blocs de pedra. El govern actual no entén per què s’ha trigat tant a canviar-los i està treballant en la contractació entre dues empreses.

Les millores arribaran als vuit camps de futbol municipals: Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Icomar, la Floresta, Torreforta, Campclar, Bonavista i la Granja. La intervenció més costosa serà la reparació de part del mur perimetral del camp de la Floresta, valorada en 40.000 euros i de la qual en poques setmanes ha de començar el procés de licitació. Altres murs que es repararan en part seran els dels camps de Bonavista i Sant Pere i Sant Pau, on també

Camp municipal de La Floresta. Foto: Cedida.

s’arranjarà l’accés princi- ció de les banquetes als pal a la instal·lació. vuit camps. El cost total dels treballs està valorat També es renovaran les en 105.083,21 euros. canonades de distribució general de l’aigua al camp La consellera d’Esports de la Granja, així com es de l’Ajuntament de Tarramillorarà el cablejat elèc- gona, María José López, tric del camp de Sant Sal- ha posat en valor aquest vador, entre d’altres. paquet de millores “ja que permetran una milloAltres millores seran ra global dels camps de l’adaptació a la normativa futbol municipals, unes els marcadors i la renova- instal·lacions setmanal-

ment usades per centenars de joves esportistes”. I ha afegit: “D’altra banda, esperem que en poques setmanes comenci el procés de licitació tant de la substitució de la coberta de Sant Pere i Sant Pau com de la climatització de la piscina Sylvia Fontana, dues altres instal·lacions esportives municipals que podran millorar les seves prestacions”.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

Tarragona 15

CONSTANTÍ

CONSTANTÍ

Descens del 14% dels fets delictius a Constantí respecte de l’any passat

A la venda les entrades per al Sopar i Revetlla de Cap d’Any a Constantí La festa se celebrarà al Pavelló Poliesportiu

L’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, ha valorat de manera molt satisfactòria la fluïdesa i la coordinació entre la Policia Local i el cos de Mossos d’Esquadra ticipat representants de l’Ajuntament, i membres dels diferents cossos de seguretat: el Cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Mossos d’Esquadra del Tarragonès, el Cap de la Policia Local de Constantí, els comandaments de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia.

Imatge de la Junta Local de Seguretat a Constantí. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Aquest dilluns 25 de novembre s’ha fet a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Constantí una reunió de la Junta Local de Seguretat. Analitzar la situació del municipi en matèria de seguretat i planificar les accions que es duran

a terme en els propers mesos ha estat el principal punt de la reunió, que ha estat presidida per l’alcalde Oscar Sánchez, i que ha comptat també amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat, Òscar Peris. A la reunió també hi han par-

de seguretat local i fixa els criteris de coordinació, col·laboració i cooperació dels diversos cossos policials que actuen al municipi. L’última reunió de la Junta local de Seguretat de Constantí s’havia celebrat al gener del passat 2016.

Després d’aquesta reunió, l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, ha valorat de manera molt satisfactòria la fluïdesa i la coordinació entre la Policia Local i el cos de Mossos d’Esquadra en la seva tasca diària, i a la vegada, ha traslladat una petició de la ciutadania en el sentit de continuar treballant per millorar i garantir una major sensació de seguretat, amb una major presència i visualització dels dos cosLa Junta Local de Segure- sos policials als carrers tat estableix les polítiques del municipi. Durant aquesta sessió s’han presentat les dades relatives a les infraccions penals i altres actuacions policials en matèria de seguretat ciutadana del darrer any les quals han estat valorades de manera molt positiva en comparació amb altres anys, i és que s’ha constatat un descens del 14 % dels fets delictius respecte de l’any passat

REDACCIÓ

L’Ajuntament de Constantí ja ha posat a la venda les entrades per participar del Sopar i Revetlla de Cap d’Any a la Revetlla del Pavelló Poliesportiu. El dimarts 31 de desembre a les 20 h hi haurà l’obertura de portes i del servei de photocall. Ja a les 21 h se servirà el cava de benvinguda i l’aperitiu i, seguidament, el Sopar. A partir de les

00.30 h. i fins ben entrada la matinada Gran Revetlla i Ball amb l’Orquestra La Pasarela. A més, a les 3.00 h. hi haurà coca amb xocolata per a tothom. Venda d’entrades: A l’OAC de l’Ajuntament. Per al Sopar (fins el 27/12. Preu: 60 €uros Sopar d’Adults, i 20 €uros el Sopar Infantil. Entrades per al Ball :5 €uros (Venda d’entrades per al Ball: a l’OAC de l’Ajuntament i el mateix dia a Taquilla).

CONSTANTÍ

Constantí referma el seu compromís en la lluita contra la violència envers les dones

Lectura del Manifest davant de la Casa de la Vila. Foto: Cedida.

Aquest 25 de novembre s’ha celebrat el Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones. L’Ajuntament de Constantí ha organitzat activitats, com la Lectu-

ra del Manifest. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Oscar Sánchez, i de diversos representants del consistori municipal i dels cossos policials.

Com és habitual, la Lectura del Manifest ha anat a càrrec de les associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí. Abans, l’alcalde Oscar Sánchez ha volgut refermar una vegada més el compromís del municipi en la lluita contra la violència de gènere.

Durant la lectura del Manifest, s’ha subratllat que “d’uns anys ençà, les violències masclistes, i especialment les violències sexuals, s’han situat al centre de els notícies, les xarxes socials i, fins i tot, de les festes majors dels nostres pobles i ciutats”, i que totes aquestes violències han “sigut exposades públicament per les seves

supervivents” per denunciar un sistema patriarcal que les oprimeix i les silencia. D’aquesta manera, s’ha volgut fer èmfasi al fet que les dones han trencat el silenci, han dit prou i no faran ni un pas enrere. Durant el manifest, s’ha fet també una crida a seguir treballant conjuntament, posar en valor la

lluita que realitzen els moviments feministes i s’ha destacat que és molt important ressaltar que el consentiment és essencial, perquè només sí és sí. També s’ha reivindicat la necessitat que totes les administracions i agents socials s’uneixin per treballar conjuntament contra aquesta violència envers les dones.


1a quinzena de desembre de 2019

16 Vila-seca

LA CIUTAT DE VILA-SECA

CULTURA

‘The Van’ guanya el premi a millor curtmetratge de ficció del Festival de Curtmetratges de Vila-seca ‘Cocodrilo’ s’emporta el guardó estatal de millor curtmetratge de ficció i ‘La Noria’ el d’animació

Fotografia de família dels guanyadors de la quarta edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI). Foto: ACN. REDACCIÓ

La quarta edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI) ha arribat aquest primer cap de setmana de desembre al seu punt i final amb la gala de lliurament de premis a l’Auditori Josep Carreras. L’actriu Itziar Castro va ser l’encarregada de conduir la gala amb molt d’humor.

El film “The Van”, d’Erenik Beqiri, va rebre el premi Internacional de millor curtmetratge de ficció. L’alcalde de Vilaseca, Pere Segura, va ser l’encarregat de donar el premi a aquesta producció albanesa.

Jorge Yudice. La regidora d’Innovació i Turisme, Cristina Cid, va fer entrega de l’estatueta.

La resta de curts guanyadors van ser: - Premi Internacional Millor Curtmetratge d’Animació per La Noria, de Carlos El Premi Estatal al Millor Baena Curtmetratge de Ficció - Premi D.O Catalonia per ha estat per Cocodrilo, de Vaca, de Marta Bayarri

- Premi del Jurat Jove al Millor Curtmetratge per La Noria, de Carlos Baena - Premi del Públic per La Tierra llamando a Ana, Fernando Bonelli - Primer premi In situ per Conexiones - Segon premi In situ per Haterfilms, de Gerard Colom - Premi d’Honor a la trajectòria a Pedro Solís

CULTURA

POLÍTICA

Vila-seca acull el 17è concert benèfic de la Fundació Josep Carreras

Manifest amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

S’ha celebrat a l’Auditori de Vila-seca a benefici de la lluita contra la leucèmia

Fotografia de grup de tots els artistes. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Xavier Sabata, un dels contratenors de més prestigi de l’escena europea actual, la soprano Judith van Wanroij i l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, dirigida per Dani Espasa, van protagonitzar el passat divendres 22 de novembre, a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca, la dissetena Gala a benefici de la Fundació Josep Carreras Contra la Leucèmia.

Una meravella de concert amb Händel com a protagonista i amb uns protagonistes a l’escenari que van traslladar als espectadors a una nit màgica. Molt grans en la seva actuació. La gala benèfica en favor de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia rep la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i és una mostra més del tarannà solidari de tot el municipi de Vila-seca.

El Ple ha fet un reconeixement als Gladiators Vila-seca. Foto: Cedida.

pressupost de despeses del Patronat Municipal de Turisme; la fixació dels preus públics dels actes organitzats pel Patronat Municipal de Turisme durant la propera Feta Major d’Hivern i la modificació de l’ordenança fiscal número 21, que regula les taxes per ensenyaments especials a establiments docents municipals, conEl ple també ha aprovat cretament a l’escola de la tercera modificació de música i al conservatori crèdit extraordinari en el professional. REDACCIÓ

El plenari de l’Ajuntament de Vila-seca celebrat aquest divendres 29 de novembre a les 19 hores ha donat lectura i ha aprovat per unanimitat el manifest amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones 2019.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE SALOU

Salou 17

SOCIETAT

SOCIETAT

Salou reconeix els mèrits i esforços a les 37 entitats i 300 esportistes del municipi

Salou se suma al Dia Mundial de la SIDA S’han repartit llacets vermells i s’ha penjat un llaç vermell al balcó de l’Ajuntament per conscienciar la ciutadania

També dóna la benvinguda als clubs que enguany s’incorporen al teixit esportiu de la ciutat

Imatge de grup d’autoritats, esportistes i representants de les entitats esportives de Salou. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Salou va celebrar la seva 8a edició de la Nit de l’Esport, un esdeveniment en el qual es va reconèixer la trajectòria i mèrits de les 37 entitats vinculades a l’esport dins el municipi, a través del lliurament d’un trofeu a cada un dels presidents de les associacions esportives de la vila. En aquest sentit l’Ajuntament va voler dedicar un sincer homenatge al món de l’esport salouenc, a les entitats, clubs, equips i esportistes del municipi. També es va reconèixer,

amb una menció especial, al treballador municipal i coordinador durant molys anys de l’àrea d’Esports, Alexandre Boquet. En el decurs de l’acte es va felicitar totes les entitats que van aconseguir algun éxit esportiu o una trajectòria brillant durant la temporada passada; i es va lliurar un trofeu individual a tots els membres d’aquests equips. L’alcalde Pere Granados, va dedicar un reconeixement a tots aquells

i aquelles que fan possible l’esport a Salou: entitats, clubs, i centres d’ensenyament; als seus equips, directius, tècnics i esportistes; així com a les families que donen el suport necessari. També va donar la benvinguda als nous clubs que enguany s’incorporen al teixit esportiu de la ciutat: Associació de Defensa Personal Femenina Salou OP Sistem, Club Triatló Salou, EIC Esport Club i Salou Triatló Costa Daurada. El batlle es va adreçar a tots/es els esportistes

presents a la gala i va dir que “des de l’Ajuntament, sempre estarem al vostre costat, posant a disposició recursos, serveis i equipaments suficients i adequats”, posant, com a exemple, “la recent renovació de les instal·lacions i dotació d’un nou Camp de Futbol a l’Estadi Municipal; la propera obra de millora de la gespa i del bar; l’adequació per jugar a softball i la ubicació d’una zona d’entrenament; així com el cobriment de la pista esportiva de l’escola Santa Maria del Mar”. Per la seva banda, el regidor de Foment de l’Esport, Daniel López, va felicitar tots/es els esportistes pels èxits assolits, i va assenyalar que “ara, a cada gala, és més habitual tenir campions mundials i europeus a nivell d’entitats locals o d’esportistes salouencs que estan assolint fites extraordinàries”.

SOCIETAT

Llaç vermell a l’interior de l’Ajuntament de Salou. Foto: Cedida. REDACCIÓ

L’Ajuntament de Salou s’ha sumat al Dia Mundial de la SIDA, que es commemora l’1 de desembre. Així, ha penjat un llaç vermell al balcó del Consistori i ha distribuït llacets d’aquest color a les dependències municipals. Segons ha explicat la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, “des de l’Ajuntament de Salou, ens sumem a aquest dia per fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH, fent partícip a la ciutadania

de Salou del compromís per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/ SIDA”. “El dret de viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH, ve acompanyat del deure de treballar per aconseguirho”, per tant, “aprofitem aquesta commemoració per reflexionar i afegirnos a un esforç conjunt que ens doni respostes positives per a totes les persones, amb el gest simbòlic de repartir llaços vermells des de les diferents dependències municipals”, ha assenyalat la regidora.

Salou se solidaritza amb la lluita contra el càncer REDACCIÓ

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, i de diversos regidors i regidores de la Corporació, ha visitat avui la 18a Fira de Nadal Benèfica, realitzada per recaptar fons destinats a la lluita contra el càncer. Un esdeveniment que ha tingut lloc al passadís del Teatre Auditori de Salou (TAS), Centre Cívic i exteriors, i que ha estat organitzat per Freesia Group, amb la col·laboració de l’Ajuntament.

de diverses entitats que dediquen la seva activitat a lluitar contra aquesta malaltia, com Ana Vilallonga (AECC Tarragona); Miren Eskarne (Delegació de la AECC de Salou) i Vicente Vílchez (Associació Oncològica Dr. Amadeu Pelegrí), entre altres. Cal recordar que ja fa 8 anys que aquest acte se celebra a les instal·lacions municipals. Els 8 anys de l’inici es van escollir altres enclavaments a Salou.

Avui, durant tot el matí i fins a mitja tarda, més d’una cinquantena de El batlle també ha coin- parades de regals, molts cidit amb representants d’ells fets amb materials

la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC); i el Centro NacioEn el decurs de la jorna- nal de Investigaciones da, el públic que ha visitat Oncológicas (CNIO). la fira ha pogut prendre part en un gran sorteig de L’organització d’aquesta premis tómbola i també fira de Freesia Group, enha pogut visitar el Pare titat presidida per Elaine Mcparland, ha comptat Noel a la seva gruta. amb la col·laboració de Així mateix, a l’entrada voluntaris i amb les apordel TAS s’ha servit menjar tacions dels comerços locasolà i begudes calen- cals i provincials. tes. Els nens i les nenes han Les entrades es venien a pogut entrar gratuïtament. un euro i se’n destinarà Es calcula que la recaptala recaptació a les asso- ció podrà estar al voltant ciacions espanyoles com dels 7.000 €. reciclats i artesanalment, decoracions nadalenques, postals i joguines han participat en aquesta trobada de caire solidari.

TENS ALGUNA NOTÍCIA, QUEIXA O DENÚNCIA?

Tel. 630 979 590


1a quinzena de desembre de 2019

18 Salou

LA CIUTAT DE SALOU

SOCIETAT

SOCIETAT

Salou assoleix el distintiu “Sóc Smart” de la Generalitat

Salou impulsa el nou Servei d’Atenció Integral per a les persones LGTBI

El distintiu acredita Salou com a municipi que fa una aposta estratègica per la innovació tecnològica com a eina per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans

El servei serà de titularitat municipal i formarà part de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral de Catalunya, coordinats amb la Direcció d’Igualtat, que depèn de la Generalitat de Catalunya

Imatge de l’acte de recollida del distintiu Sóc Smart. Foto: Cedida. REDACCIÓ

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, va recollir l’acreditació “Sóc Smart” de mans del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. L’acte va tenir lloc a Barcelona, en el marc de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC 19). El municipi de Salou ha rebut aquesta distinció perquè “s’ha potenciat com una destinació turística Smart a través de diverses iniciatives en matèria de noves tecnologies i digitalització, i ha apostat per la signatura biomètrica i ha fomentat l’emprenedoria tecnològica”. Pere Granados ha manifestat que “nosaltres estem treballant el tema de les TIC i les noves tecnologies per convertir Salou en una ciutat smart i en una destinació turística intel·ligent, amb diferents plans d’acció i programes”. Ha afegit que “ja hem anat aplicant

les noves tecnologies a la nostra gestió per a la millora dels serveis”. Granados ha indicat que “l’objectiu és que el visitant tingui un major grau de satisfacció de la seva experiència viscuda a Salou, i que també el ciutadà percebi un increment notable de la seva qualitat de vida, ja que estem desenvolupant una aposta estratègica per la innovación tecnològica com a eina per assolir els objectius”. Per la seva banda, el regidor Jesús Barragán ha posat en valor “el camí que estem traçant per fer que el nostre municipi esdevingui referent en modernitat, en eficiència i en sostenibilitat turística”. Una ciutat intel·ligent o smart city és aquella que utilitza les dades, la informació i les TIC estratègicament i operativa per proporcionar a la ciutadania uns serveis millors i gestionar i optimitzar les infraestructures actuals i planificar sota criteris d’eficiència i sostenibilitat les de nou disseny, entre altres accions.

Imatge de l’acte de presentació del SAI LGTBI de Salou. Foto: Cedida.

tat presents altres regidors municipals del Consistori salouenc; la directora de Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona, Marta Cassany; la responsable de l’Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació de persones LGTBI, Lluïsa Jiménez; el sergent de Mossos d’Esquadra de Salou, Edgar Piñol; el representant del Col·lectiu H2O Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals del Camp de Tarragona, Sebas González; el president d’Euforia Familias Trans Aliadas en Cataluña, David Tello; la treballadora social de l’Equip d’Assessorament A l’acte també hi han es- i Orientació PsicopedagòREDACCIÓ

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza; i la directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, va donar a conèixer el nou Servei d’Atenció Integral (SAI) per a les persones del col·lectiu LGTBI (Lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals), coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes trans, el 20 de novembre.

gic (EAP) del Tarragonès, Neus Trillas; el sotsinspector de la Policia Local de Salou, Manuel Hortal; i la Mosso d’Esquadra del Grup d’Atenció a la Víctima de Vila-seca – Salou, Nélida Àlvarez. El SAI LGTBI és una prestació d’un servei per sensibilitzar i informar persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere, i prevenir LGTBIfòbia. Aquest recurs es posa en funcionament per donar resposta a situacions de discriminació, i, també, a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania, en relació a la

diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGTBI. Aquest servei, la titularitat del qual és de l’Ajuntament de Salou, formarà part de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral de Catalunya; coordinats amb la Direcció d’Igualtat, que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. La tasca de les administracions públiques és el reconeixement, acompanyament, formació i sensibilització a la ciutadania, amb un compromís ferm amb els valors de respecte, tolerància i igualtat.


LA CIUTAT DE SALOU

1a quinzena de desembre de 2019

Salou 19


1a quinzena de desembre de 2019

20 Baix Gaià TORREDEMBARRA

Surt a licitació l’ampliació del cementiri municipal de Torredembarra Es construirà una nova illa amb un total de 192 nínxols i 132 columbaris

LA CIUTAT DEL BAIX GAIÀ

RODA DE BERÀ

Roda de Berà premia els millors textos literaris Dissabte, 30 de novembre, va tenir lloc el lliurament de premis del Concurs Roca Plana REDACCIÓE

Imatge del cementiri de Torredembarra. Foto: Cedida. REDACCIÓ

La Junta de Govern Local del 14 de novembre va aprovar treure a licitació les obres d’ampliació del cementiri municipal amb un pressupost de 343.953,03 € (IVA inclòs) que es concretarà amb la construcció d’una nova illa amb un total de 192 nínxols i 132 columbaris.

nada, ni la configuració dels porxos perimetrals. El termini previst d’execució de les obres és de quatre mesos.

El regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, ha explicat que l’ampliació del cementiri municipal és urgent ja que no existeixen en aquests moments ni nínxols ni coAquesta ampliació es lumbaris suficients per a durà a terme dins dels lí- donar un correcte servei a mits actuals del recinte, la ciutadania. en l’espai lliure interior de l’agrupació central, sense El termini de presentació afectar els vuit xiprers de d’ofertes finalitzarà el prograns dimensions que es per 11 de desembre a les troben a la zona enjardi- 14 h.

El passat dissabte 30 de novembre, el Casino Municipal va acollir l’acte de lliurament de premis de la 7a edició del Concurs Literari Roca Plana, organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Berà a través de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca i amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal. La 7a edició del concurs tenia com a tema ‘Els astres’ i va comptar amb la participació de 64 persones entre les quatre categories contemplades: infantil, cadet, juvenil i adults.

va decidir per unanimitat els treballs guanyadors de cada categoria. En la categoria Infantil, adreçada a nens i nenes de 9 a 11 anys, va resultar guanyador el treball ‘l’Arc de Berà i l’asteroide’ de Víctor Rentero; en segon lloc, ‘Viatge a l’espai’ d’Isona Brustenga; i en tercer lloc ‘L’esperança mai es rendeix’ de Bruno Garcia.

En la categoria Cadet, per a participants de 12 a 14 anys, l’escrit ‘Bon-Astre’ de Berta Sanabre va resultar primer classificat, seguit per ‘El llum i la foscor. El sol i la lluna’ de Clara Antón; i, en tercer lloc, El Jurat, format per Teresa ‘Noma’ d’Aitana Franco. Ferré, regidora de Cultura; Cristina Serrano, res- En la categoria Juvenil va ponsable de la Biblioteca; quedar en primer lloc ‘NoLaura Baldrich, represen- saltres’ d’Inés Majuelos; tant de l’escola Salvador en segon lloc, ‘Calliope’ de Espriu; Maria Soria, repre- Cloe Quintana, i el treball sentant de l’escola El Cu- que va resultar tercer clascurull; Núria Rimbau, de sificat va ser ‘Mil estels i tu’ l’Ins Roda de Berà, i Pilar de Fu Txan Martínez. Franquet, docent jubilada,

Imatge de grup de tots els premiats. Foto: Cedida.

I finalment, en la categoria Adults, va resultar guanyadora l’obra ‘Marcians’, escrita per Ionela Valentina; en segon lloc ‘Una a una van caient’ d’Esmeralda Bonan, i en tercer lloc ‘Una mirada als estels’ de Raül Garcia. Els guanyadors de cada categoria es van endur un llibre electrònic, gentilesa de la Ferreteria Ieppa; els segons classificats, unes tauletes tàctils, dues cedides per Big Mat Ciuró, una per la Granja Gaià, i l’altra per l’Ajuntament de

Roda de Berà; i els tercers classificats, van guanyar un lot de llibres, cedit per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament rodenc. L’acte, presentat per Sònia Camí, va comptar amb la col·laboració del FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català qui va cedir la projecció ‘Breu història del Big Bang’ de Manmade Productions, i va ser amenitzat amb la interpretació teatral de La Porta de Fusta i el seu espectacle ‘Els misteris que amaga el cel’.

PARLEM AMB...

Restaurant Alcapone, la cuina dels cinc sentits A més, donem molta importància al tracte amb el client. El nostre servei és realment bo. Crear un projecte i veure’l créixer és molt gratificant. Veure com els clients et fan costat, entenen el teu treball i agraeixen el teu esforç és una de les coses més boniques d’aquesta feina.

El xef de l’Alcapone, Andrea Della Rocca. Foto: Cedida.

Alcapone Restaurant és el negoci més antic del Port de Torredembarra. Situat davant el mar, va obrir les seves portes fa 23 anys, i va canviar la seva gerència a principis del 2018. S’hi pot trobar cuina mediterrània amb tocs de cultures gastronòmiques diferents, amb productes de qualitat i plats únics. Quin tipus de cuina feu? Fem cuina de fusió, amb una base italiana i mediterrània, però parlem de fusió perquè intentem crear plats amb tocs de cultures gastronòmiques diferents. Com per exemple, incorporem tocs de cuina japonesa o utilitzem barbacoes típiques en la cuina d’allà. Tenim plats que són una autènti-

ca obra d’art, la passió per la cuina fa que aboquis als teus plats tot el cor, bogeria i amor… Què és el més especial d’Alcapone? Destaquem per tres punts: la localització, el producte i el servei. Estem situats al Port de Torredembarra i som el local més antic d’aquesta zona. És un lloc espectacular, amb unes vistes meravelloses que es poden gaudir tot l’any gràcies a la nostra terrassa condicionada. L’únic secret és posar-hi molta passió, experimentar, la recerca dels millors productes, cuinar amb productes frescos i de qualitat, i utilitzar les tècniques correctes de cocció per crear plats particulars i únics, tenint sempre cura dels detalls.

temporada, en tenim una de sis mesos per a l’estiu i una altra per a l’hivern. A part, si ens ha arribat algun producte fresc o diferent, acostumem a recomanar-lo als comensals, fora de la carta habitual.

tisfets i tenim plats que són més icònics i que destaquen sobre la resta, com el tàrtar de tonyina amb gelat de rosa, la pasta farcida de ricotta i llimona servida amb gelat de poma al forn i vainilla, les pizzes amb trufa blanca o negra, o la recent incorporació A partir de l’any vinent inclourem de carn de wayu, que arriba dial nostre restaurant, a part de la rectament del Japó. El vostre lema és “La cucina carta, un menú gourmet que esdei 5 sensi”. Com adapteu la tarà disponible de dilluns a diven- No puc escollir un sol plat perquè cuina als cinc sentits? dres, on servirem 7 o 8 plats que estimo tot el que cuino. S’ha de Als nostres plats tenim en comp- faran descobrir els 5 sentits. venir i provar! te els cinc sabors: dolç, salat, agre, àcid i l’umami, un sentit que A principis d’any també incorpo- Quin és el secret de la cuina prové del japonès i significa “sa- rarem l’apericena, àpats temàtics italiana? borós, agradable”. El relacionem i cates de diferents productes La cuina italiana és una cuina amb la llegenda del fil vermell, amb els que treballem. fàcil d’entendre i preparar, és que connecta dues persones a una cuina senzilla, que trebatravés d’un fil invisible que no es Adapteu els plats a persones lla amb productes frescos i que pot trencar. Creiem que aques- amb intoleràncies? dóna molta importància al sata història també es pot adaptar No podem dir que la nostra cui- bors intensos i les olors. Acosa la cuina, i que l’acte de seure na sigui 100% inclusiva, per tumem a portar la productes de a taula i gaudir del menjar i els l’estructura del restaurant, però qualitat procedents d’Itàlia, com seus cinc sabors també pot unir és cert que pràcticament podem la burrata o els tomàquets. Els les persones. adaptar tota la carta a persones ingredients essencials d’una cuiamb intoleràncies. Tenim produc- na italiana són la pasta, l’all, el De cara al gener estem preparant tes sense gluten d’alta qualitat tomàquet i l’alfàbrega. àpats sensorials on volem con- per adaptar els nostres plats, nectar el plaer de menjar amb el com la pasta, la pizza, el pa o Quins són els productes que sentir del cos, on el client estigui la cervesa. També disposem de més utilitzeu a la cuina? totalment atent a cada una de les molts aliments sense lactosa. Cuinar amb bons productes és reaccions del cos i dels sentits. el 50% pel resultat d’un bon plat. Quin és el vostre plat estrella? Per això donem molta importànCom organitzeu la carta? No tenim un plat estrella en con- cia a utilitzar productes de temEstructurem la carta segons la cret. No obstant, estem molt sa- porada i buscar la qualitat.

Els nostres productes són molt variats i de procedències diverses per aconseguir això. Fem servir oli d’oliva d’Espanya, ous de tobiko (un peix volador), mozzarella de búfala italiana, tomàquets de Nàpols, pastes italianes, bacallà i peix de la zona. També utilitzem ventresca de tonyina o salmó, sashimi o farines procedents d’Itàlia per fer una pizza de qualitat. És fàcil trobar productes estrangers als nostres mercats? Gràcies a la globalització i a l’obertura del mercat ens és molt més fàcil, tot i que el preu incrementa. Donem molta importància als aliments frescos, als productors que ens proporcionen la matèria i a la procedència dels aliments. S’ha de dedicar un temps a buscar el millor producte. Com funciona el restaurant? El nostre horari canvia segons la temporada de l’any. Ara obrim tots els dies de la setmana, excepte els dilluns per la nit i els dimarts. La resta de jornades, fem un servei de 13h a 16h i de 20h a 23:30h, aproximadament, depenent de si és cap de setmana i dels comensals. MARIA COMABELLA


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DEL BAIX GAIÀ

ALTAFULLA

L’Ajuntament d’Altafulla encarrega un estudi per a la diagnosi de la gestió sostenible de la platja El treball de camp anirà a càrrec de Xisco Roig, Doctor en Geografia i Geologia, especialitzat en geomorfologia litoral a la Universitat d’Utrecht

CREIXELL

Baix Gaià 21

Celebració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones La lectura ha anat a càrrec de la regidora de Dona i Igualtat, Chelo Picón

curses, trekkings o activitats de Quads, BTT o hípica, i actualment desenvolupa les seves tasques en l’erosió de Grans Rutes de trekking i BTT.

Imatge de la platja d’Altafulla. Foto: Cedida. REDACCIÓ

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla ha encarregat un estudi per a la diagnosi de la gestió sostenible de la platja d’Altafulla a la consultoria ambiental Qu4tre, que lidera Xisco Roig, Doctor en Geografia i Geologia, especialitzat en geomorfologia litoral a la Universitat d’Utrecht,

als Països Baixos. Com ha explicat la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, “a finals de novembre es començarà el treball de camp amb l’objectiu de tenir unes primeres impressions a mitjans o finals de desembre amb la finalitat de redactar una diagnosi que suposarà un seguit

d’accions a emprendre per tal de preservar la sorra”. La consultoria ambiental Qu4tre ha realitzat classificacions de platges i dunes basades en variables directes de gestió i ús, a Catalunya, Balears, Cuba, República Dominicana i Colòmbia. Ha treballat en impactes associats a activitats de muntanya com

Xisco Roig ha elaborat estudis com a consultor ambiental liberal en planificació, ordenació de recursos naturals, gestió litoral i turisme sostenible per a diferents administracions públiques. Ha estat el director del servei de gestió litoral de Menorca, de la Reserva de Biosfera, i ha realitzat programes i plans de gestió litoral de platges i dunes en Parcs Naturals de Balears, Catalunya i d’Amèrica Central, així com la redacció de criteris de gestió per a ajuntaments del litoral. A més, ha publicat articles en revistes nacionals i internacionals sobre processos geomorfològics i de gestió litoral, basada en criteris geoambientals i socials.

TORREDEMBARRA

Fins octubre, el SIAD ha atès 58 dones per violència de gènere i la Policia Local ha gestionat 23 denúncies Torredembarra commemora el Dia per a l’eliminació de la violència envers les dones REDACCIÓ

Del mes de gener al mes d’octubre de 2019, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Torredembarra (SIAD) ha atès un total de 415 persones, de les quals 58 són casos detectats per violència masclista, el que representa un 14 % de les usuàries. Per edats, la major part són dones entre els 31 i 50 anys i per nacionalitats, són espanyoles (un total de 36). Altres dades sobre la violència de gènere a Torredembarra provenen de la Policia Local. Entre gener i octubre d’enguany s’han produït 23 denúncies, 5 de les quals s’han iniciat d’ofici, i s’han instruït 4 atestats per trencament de l’ordre d’allunyament. Aquestes dades s’han donat a conèixer amb motiu de la celebració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La regidora d’Acció Social, Marga Rovira; la coordi-

Imatge de la presentació de les dades del SIAD de Torredembarra. Foto: Cedida.

nadora del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Montse Salazar, i la sergent de la Policia Local de Torredembarra, Maite Tovar, han presentat el balanç del darrer any del SIAD i de les actuacions policials relacionades amb la violència de gènere. El SIAD és un servei municipal d’informació, assessorament i assistència psicològica i jurídica adreçada a qualsevol persona, prioritàriament a dones, infants i gent gran. El seu principal

objectiu és la detecció precoç de les persones que puguin estar patint algun tipus de maltractaments, així com donar suport en problemàtiques de separacions i divorcis, assetjament laboral, etc. Durant la presentació d’aquestes dades, la regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que per erradicar la violència envers les dones cal educar en la igualtat, que homes i dones facin junts el canvi per eliminar la mentalitat patriarcal i

l’aplicació d’unes polítiques més dures contra la violència de gènere. A més, ha avançat que des de la Regidoria ja es treballa en la redacció del Pla d’Igualtat de Torredembarra. Per la seva part, la coordinadora del SIAD, Montse Salazar, també ha comentat que ja està molt avançat el protocol contra l’assetjament sexual en l’àmbit de l’oci nocturn per aplicar a Torredembarra. Salazar també ha afegit que cal canviar el sistema judicial per no afegir més dolor a la víctima.

Lectura del Manifesta davant la casa de la Vila. Foto: Cedida. REDACCIÓ

Aquest 25 de novembre ha tingut lloc davant de la Casa de la Vila la lectura del Manifest institucional del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La lectura l’ha fet la regidora de Dona i Igualtat, Chelo Picón. A l’acte hi han assistit els diferents regidors de la Corporació Municipal, representants del col-lectiu creixellenc Papallones Liles que també han dit unes paraules reivindicatives i veins i veïnes de la nostra Vila. El manifest

d’enguany posa de relleu les violències sexuals. La lectura del Manifest ha estat un acte breu que ha tancat les diferents activitats que hi han hagut a Creixell amb motiu del 25N. És un acte de sensibilització per seguir treballant conjuntament i coordinada amb la implicació de la ciutadania, els agents socials i les administracions en l’erradicació de totes les violències masclistes, la reparació de les supervivents i les que han estat assassinades.


1a quinzena de desembre de 2019

22 Baix Gaià

LA CIUTAT DEL BAIX GAIÀ

ALTAFULLA

Altafulla programa un ampli ventall d’activitats per les festes de Nadal El programa començarà divendres 6 de desembre amb l’organització de la Fira de Nadal que se celebrarà a la plaça de l’Església REDACCIÓ

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, ha programat un ampli ventall d’activitats per les festes de Nadal i Reis d’aquest 2019. El programa donarà el tret de sortida el pròxim divendres 6 de desembre amb l’organització d’una nova edició de la Fira de Nadal, que s’emplaçarà a la plaça de l’Església i s’allargarà fins el dia 8. L’horari d’obertura de la mostra, tant divendres com dissabte, serà de 18:00 a 21:00; i el diumenge, d’11:00 a 14:00h. La fira comptarà, com és habitual, amb diferents parades amb motiu nadalencs i diverses activitats. L’Ateneu Cultural de Dones té previst organitzar una animació de ball en línia amb música i cançons nadalenques, i com a novetat, estrenarà

Tradicional cantada de nadales a Altafulla. Foto: Cedida.

el taller “Per Nadal, reciclar també s’hi val” en el qual s’ensenyarà a elaborar una bossa pels regals nadalencs. Per la seva banda, la Coral Nous Rebrots protagonitzarà la tradicional cantada de nadales, i el Grup d’Arpes de l’Associació d’Arpistes d’Altafulla serà l’encarregat d’amenitzar la fira amb un concert especial de Nadal. La Fira

de Nadal també comptarà amb una exposició de diorames al Fòrum de la plaça de l’Església.

divendres 13 de setembre, o l’encesa de llums i inauguració del pessebre de l’Ajuntament, també el divendres 13, entre moltes Més enllà de la fira, el pro- altres. grama de festes de Nadal comptarà amb un con- Les activitats del prograjunt d’activitats diferents ma de festes de Nadal i diverses com la sortida acabarà el diumenge 5 de “Anem a buscar el Tió”, gener amb la Cavalcada del diumenge 8; la can- de Reis que, com és habitada de nadales per part tual, començarà des de la dels alumnes de l’Escola plaça dels Vents per acaMunicipal de Música, el bar a la plaça del Pou.

RODA DE BERÀ

El Gran Recapte d’Aliments aconsegueix 8.790 quilos a Roda de Berà Tot els aliments recaptats a Roda de Berà es queden al municipi, el qual exerceix de distribuïdor en cas d’excedents REDACCIÓ

Els passats 22 i 23 de novembre, als supermercats rodencs va tenir lloc El Gran Recapte d’Aliments. La fita solidària va ser possible gràcies als 66 voluntaris i voluntàries i gràcies a les nombroses persones que van col·laborar apor-

tant aliments i productes bució d’Aliments de Roda d’higiene. de Berà, a més d’altres que poden necessitar el La xifra assolida és similar servei en casos puntuals a la de l’any passat, el que d’emergència. indica que el mal temps no va ser un impediment per Tot el recaptat a Roda de solidaritzar-se i ajudar a la Berà es queda al municipi, vuitantena de famílies que el qual exerceix de distrifan ús del Punt de Distri- buïdor en cas d’excedents.

De tots els quilos recaptats, 470 provenen de l’Institut de Roda de Berà, on alumnes i mestres també s’hi han implicat un any més. Des de l’Àrea d’Acció Social, la regidora Teresa Ferré vol agrair a totes les persones voluntàries i a tothom que ha col·laborat.

L’Institut de Roda de Berà ha recaptat 470 quilos. Foto: Cedida.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE TARRAGONA

Gastronomia i Serveis 23 MENU GASTRÒNOMIC DIARI BANQUETS i CELEBRACIONS PARC INFANTIL

T’ESPEREM PER LA NIT DE NADAL FI D’ANY NADAL CAP D’ANY SANT ESTEVE REIS

CONSULTA ELS MENÚS A LA NOSTRA WEB O AL 977 232 033

OBERT DE 8:30H A 23H TOTS EL DIES

FES LA TEVA

DINARS I SOPARS

D’EMPRESES I GRUPS PER AQUESTES FESTES A partir de

25€

A partir de:

reserva

977 232 032

COMENCEM LA TEMPORADA DE

calçots

RESERVES AMB 24 HORES D'ANTELACIÓ Via Augusta, 157 · 43007 Tarragona

www.restaurantsolric.com

Classificats VENDA PISOS - TARRAGONA, prop Corte Inglés. Pis nou, 114 m2, menjador ampli, 4 dormitoris, 2 banys. Tot exterior, terrassa, galeria. Jardí comunitari. Pàrquing inclòs. 240.000 €. Tel. 657504994. - Ref. V071115, pis en perfecte estat de 1 hab., 1 bany, balco, asc. 119.900€. FINQUES CADIACH 977.217.706 - Mallorca, plaça d’ aparcament doble. 28.000€. FINQUES CADIACH 977.217.706 - Ref. V160419, pis de 126m2 de 3 hab., 2 banys, terrassa, galeria, cuina, pk. 235.000€ FINQUES CADIACH 977.217.706 - C/ Méndez Núñez. Cèntric despatx de 75 m², ara mateix llogat amb una rendibilitat bruta de 4,86%, 5 sales i 1 lavabo, terra de parquet, aire condicionat, ascensor, exterior. PREU: 90.000 €. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - Av. Ramón i Cajal. Pis totalment reformat de 70 m², 3 habitacions (1 doble i 2 individuals), 1 bany complet amb plat de dutxa, cuina independent, terra de parquet, portes noves, terrassa tancada amb alumini, aigua comunitària, ascensor, exterior, assolellat. PREU: 135.000 €. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - Urb. Pins Manous I, El Catllar. Xalet de 212 m² útils, 3 habitacions (2 dobles amb sortida a terrassa), 1 bany complet, ampli saló-menjador amb xemeneia i amb sortida a jardí, cuina independent. Jardí de 2500 m² amb arbres fruiters (cirerers, oliveres, presseguers) piscina, zona de barbacoa, construcció annexa amb un estudi, porxo i amb garatge. Necessita reforma. PREU: 185.000 €. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - Catalunya 28, 95 m2, 4 hab, calefacció amb radiadors, galeria, reformat: cuina i bany nous, portes, finestres d’alumini amb

doble vidre, porta blindada, vistes al carrer, 129.000. Certificació Energètica en Tramitació. Finques Segarra 977 233496 - Pere Martell 16, 77 m2, 4 hab, TOTALMENT REFORMAT, finestres d’alumini amb camara, aire cond. a 1 hab y al menjador, sol de tarda,AMB MOBLES, banyera amb hidromassatge, porta blindada, pintat, serveis contractats, 160.000 €. Cert. Energètica D. Finques Segarra 977 233496 Roma 22, 88 m2, 2 hab, armaris empotrats, gran Terrassa de 44 m2, exterior, sol tot el dia, Parking. 250.000 €. Certificació Energètica amb D. Finques Segarra 977 233496

LLOGUER PISOS - Ref. AL260618, local a peu de carrer, cantoner, baixos + altell. 500€. FINQUES CADIACH 977.217.706 - Ref. AL261118, local diàfan de 300m2 distribuït en 2 plantes. 3200€. FINQUES CADIACH 977.217.706 - C/ Cardenal Cervantes. Pis semi-reformat, 60 m², moblat, 3 habitacions, 1 armari traster, 1 bany complet, cuina independent equipada amb electrodomèstics, traster en el terrat, exterior, assolellat, 1a planta sense ascensor. PREU: 550 €/mes. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - Av. Països Catalans. Pis semi-nou de 45 m², 1 dormitori, 1 bany complet, cuina americana equipada amb electrodomèstics. Saló-menjador amb sortida a terrassa, calefacció, exterior, assolellat, ascensor, plaça d’aparcament i traster. Zona comunitària amb piscina i zona infantil. PREU: 600 €/ mes. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - C/ Castellarnau. Pis semi-nou de 65 m², sense mobles, 3 dormitoris, 1 bany, cuina office equipada, sortida a galeria, ampli saló-menjador amb sortida a terrassa, ca-

lefacció a gas, aire condicionat amb bomba de calor per conductes, terrassa privada en el terrat amb caseta de fusta, exterior, assolellat, ascensor. PREU: 600 €/mes. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - Catalunya 31, 54 m2, cantoner y sense columnes, façana de 5,30 m., alçada uns 4 m. 625 € ToT. F. Segarra 977 233496

LLOGUER LOCALS - C/ Mossèn Salvador Ritort i Faus. Local comercial diàfan de 90 m², 1 lavabo, exterior, persiana metàl·lica. PREU: 400 €/mes. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. C/ Mossèn Salvador Ritort i Faus. Local totalment reformat amb 150 m², 5 sales, amb lavabo i accés adaptat a minusvàlids, parquet, aire condicionat amb bomba de calor. Ideal per a oficines, fisioterapeutes, metges, advocats. PREU: 850 €/mes. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - C/ Lleida. Local comercial diàfan en edifici de nova construcció, 93 m², acabat d’obra, sortida de fums. Molt cèntric. PREU: 900 €/ mes. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. - Pau Protectorat 21, 207 m2, cantoner, aparador de 14 m, façana de 23 m, alçada uns 3 m, possib. per espai de terrassa a l’acera, 800 ToT. Certificació Energètica amb Tramitació. Finques Segarra 977 233496 - Baron 4 Torres 16, 75 m2, façana de 3,5 m, 1 aseo, 2 despatxos tancats i 2 oberts, fals sostre amb llums integrades, persiana metalica, porta d’alumini, 450 ToT. Cert. Energètica en Tramitació. Finques Segarra 977 233496 -Catalunya 31, 54 m2, cantoner y sense columnes, façana de 5,30 m., alçada uns 4 m. 625 € ToT. Certificació Energètica amb Tramitació

DESPATXOS - OFICINES - Catalunya 28, 34 m2, 2 sales, terra de gres, accés directe des del carrer Pin i Soler, possib. d?ampliar amb més superficie, 220 + despeses 39. Certificació Energètica amb Tramitació. F. Segarra 977 233496 - Girona 11, a 50 metres de la Rambla i de la Plaça Verdejar, 79 m2, 3 sales, ascensor 365 €.Certificació Energètica amb Tramitació. Finques Segarra 977 233496 - Girona 11, Entresol, 94 m2, 3 sales, vistes al carrer, ascensor, 400 + 32 aigua i brossa. Cert. Energètica en Tramitació. F. Segarra 977 233496 - Comte de Rius 3, 75 m2, zona peatonal, 5 sales, totalment reformat y preparat per començar, 400 ToT. Certificació Energètica en Tramitació. Finques Segarra 977 233496 - Ixart 6, 100 m2, 4 sales, vistes al carrer i darrera molta llum natural, bany i water, 550 ToT. Cert. Energètica en Tram. Finques Segarra 977 233496

VARIS - Disposem d’una amplia oferta en places d’aparcament en lloguer en varies zones de Tarragona. PREU: des de 40 €/mes. IMMOBILIARIA HABITAT. 977 21 63 40. MAESTRO TOURENA Soluciona todos tus problemas: AMOROSOS, ENFERMEDADES, TRABAJO, IMPOTENCIA SEXUAL. ¡¡ RESULTADOS 2 DÍAS!! 610.324.179

Comprem joguines antigues (Masters del Universo, Star Wars, Marvel, Batman, Tortugues Ninja), còmics, videojocs i consoles retro. Ens desplacem. retropremium@gmail.com

Es compren cotxes de totes les marques. Menys de 10 anys i 100.000 km. No importa el seu estat. Pagament al comptat. Tel. 626 786 373

PASSO CINTES de VIDEO a DVD i/o MEMORIA USB a 10€ la CINTA. VHS, VHS-C, Video8, Hi8, miniDV, Betamax, pel.licules de Super8 i cassettes de música. Salva les teves cintes abans que sigui massa tard. Pots provar primer amb una cinta. També passo fotografies i diapositives a digital. Recupera i recorda els teus anys passats. Recollida i lliurament a domicili. Tel. 626010186 Jóvenes y maduras atractivas, deliciosas, salvajes, cargadas de sensualidad, erotismo, dulzura y pasión. Muy privado. Segur y Torredembarra. 653103491

MENÚ DIARI

MENÚ D’AUTOR

de dilluns a divendres

de dilluns a diumenge migdia i nit

MENÚ DE GRUPS, CELEBRACIONS I EMPRESES

Plaça Corsini, 10 · Tarragona 977 24 02 32· www.cocula.cat

TREBALL OFERTA DE FEINA. Cal masover per a finca a Tarragona. Interessa matrimoni sense fills per a vigilància i cura de finca en municipi d’aquesta província, a 9 km de Valls, 10 de Reus i 25 de Tarragona, amb l’obligació indispensable que visquin de forma ininterrompuda en aquesta. Per efectuar aquest treball, i mentre estigui en vigència el contracte, disposarà dels següents elements: 1) Pis adjunt amb els serveis d’aigua, gas i energia elèctrica gratuïts. 2) Possibilitat de conrear una parcel·la de terra per obtenir els necessaris productes agrícoles, així com la cria de gallines i conills. Tot això, amb la rotunda obligació que sigui únicament i exclusiva per a l’ús propi del marit contractant i de la seva dona. No s’admetran sol·licituds sense referències. Per a més informació sobre el contingut d’aquest anunci trucar al telèfon 682 73 11 41. Horari info. de 11h a 13h i de 16h a 18h.

CARPINTERO EBANISTA Tel. 693 775 316

PORT TORREDEMBARRA | 977 64 33 37 WWW.ALCAPONERESTAURANT.COM


Xavier Puig, regidor d’Espais Públics, Urbanisme i Mobilitat a Tarragona: “Som un govern jove, il·lusionat i amb molta empenta”

Xavier Puig, regidor d’Espais Públics, Urbanisme i Mobilitat a Tarragona. Foto: LVM.

Quin balanç fa d’aquests mesos de govern? Faig un balanç molt positiu i alhora soc conscient que ens queda molt per créixer i millorar, penso que és modest i humil dir-ho. Quan dic que és molt positiu em refereixo al fet que hem donat un canvi d’imatge molt important a aquesta ciutat, tant pel que fa als gestos, com en l’actitud vers la ciutadania i les entitats. Nosaltres hem parlat de valors paisatgístics, hem preguntat per què es feia el pregó de Santa Tecla de portes endins, quan ha de ser del màxim prestigi per la ciutat i de portes enfora mirant a la ciutadania. També ens hem posicionat en qüestions que són d’injustícia contra la humanitat com les vulneracions de drets humans, clamant sense complexos les llibertats polítiques i combatent la discriminació de gènere, la lluita per la igualtat, el tractament de les persones refugiades, i tantes altres causes. Per tant el balanç, en el seu aspecte més positiu, és que som un govern jove que ve molt il·lusionat i amb molta empenta per fer coses ambicioses a través del pressupost que aprovarem aviat. El balanç autocrític és que, efectivament, som un

govern nou, de 9 persones, i per tant estem aprenent, tot i que tenim molta capacitat d’aprenentatge, i això és el que és important. Una de les demandes de la ciutadania és tenir una Tarragona més adaptada a les persones amb mobilitat reduïda. Des del govern tenim un Pla d’accessibilitat i tirarem endavant el seu compliment, invertint més d’una partida del pressupost en millores d’accessibilitat a la ciutat. Seran unes millores que afectaran el transport públic, la via pública i els edificis municipals, com els Centres Cívics. La nostra línia és que cada any fem els deures millorant l’accessibilitat d’aquests espais i durem a terme accions com rebaixar els accessos als passos de vianants. Darrerament ha esmentat que el tan esperat carril bici entre els Campus universitaris i la plaça Imperial Tàrraco veurà la llum el 2020. Aquesta és una de les apostes fortes que farem de legislatura, que no és altra que plantejar els criteris de mo-

bilitat de Tarragona. El principi filosòfic és que la ciutat ha de ser primer per les persones, després pels vehicles de mobilitat personal i el transport públic, i finalment per motos i cotxes elèctrics i d’altres. Aquest principi ara el tenim completament invertit perquè tenim la ciutat dissenyada i dibuixada perquè els cotxes s’hi sentin còmodes. El que hem de fer és crear espais per les persones i dins d’aquest canvi de mentalitat és primordial desincentivar l’ús del cotxe a favor de l’ús dels vehicles de mobilitat personal, bicis i patins elèctrics. Una part essencial és dotar d’infraestructura perquè les bicicletes puguin circular amb seguretat, i en aquest marc de canvi el carril bici és el protagonista principal. L’any vinent farem una aposta molt important fent una part del carril educatiu, la següent fase es realitzarà l’any 2021. La primera fase anirà des del Campus Sescelades, fins arribar a la plaça Imperial Tàrraco, on el carril farà tot el tomb. La segona fase del carril educacional anirà des de la plaça Imperial Tàrraco fins a agafar el fil de Ponent. Es tracta de fer un carril bici que uneixi 18 centres educatius i l’estació de busos, una aposta molt interessant que no només és de mobilitat sostenible i una manera segura, barata, eficient i saludable de viatjar, sinó una cohesió de centre i barris. D’altra banda aprofitarem per fer accessibles els passos de vianants que ens trobem al nostre pas. Aquests mesos s’han reunit amb les diferents entitats veïnals de la ciutat i els barris. Quines conclusions han tret d’aquestes trobades? La primera conclusió que traiem és que molta gent es pensa que el seu barri és el que està pitjor. És cert que hi ha moltes carències acumulades al llarg dels últims anys, i que hi ha hagut

un estat d’abandonament i deixadesa. Ens hem reunit amb moltes associacions de veïns i federacions i la conclusió és que hi ha carències molt fortes que hem d’atendre. El nostre repte és poder intervenir en els punts principals de totes aquestes demandes que fan els veïns, tot i que haurem d’actuar de manera escalonada. Això es tradueix en fer actuacions de microurbanisme i de millora de l’espai públic a tota la geografia de la ciutat de Tarragona. Recuperar l’enrajolat de la Rambla és un altre de les peticions dels habitants de Tarragona. Serà una realitat? Per nosaltres una de les qüestions de legislatura és arreglar la Rambla Nova, que està en molt estat. Arreglar-la implica uniformitzar el paviment. Sobre si ha de ser enrajolat o no ho haurem de veure perquè el paviment té avantatges i no ha de ser tot del mateix color o de la mateixa textura. La gent amb el paviment no rellisca, en canvi les rajoles són problemàtiques, unes es trenquen, altres s’omplen d’aigua, i són cares i difícils de mantenir. Tenen alguna alternativa estèticament més bonica pels blocs de formigó ubicats per evitar atemptats? La tenim i estem treballant en elles. L’anterior govern els va posar per raó dels atemptats i nosaltres entenem que han d’haver-hi elements que ens protegeixin d’aquests fets, però no hem entès mai perquè s’ha trigat tant a canviar-los. La nostra obsessió és substituir-los el més aviat millor i ara mateix tenim la contractació entre dues empreses. La idea és canviar-los per uns requadres més elegants que facin la mateixa funció i que no tinguin l’impacte estètic que tenen els d’ara.

LAURA VARGAS-MACHUCA

Reserva

PER AQUESTES FESTES MENÚ D’AUTOR

MENÚ DIARI

de dilluns a diumenge migdia i nit

de dilluns a divendres

Plaça Corsini, 10 · Tarragona 977 24 02 32· www.cocula.cat

solricaltataverna.com

Plaça de la Font, 31 Tarragona PARKING GRATUÏT 2H CLIENTS

RESERVES 977 24 02 32

Profile for La Ciutat de Tarragona

LA CIUTAT DE TARRAGONA 258  

Sortida 258 de La Ciutat de Tarragona

LA CIUTAT DE TARRAGONA 258  

Sortida 258 de La Ciutat de Tarragona

Advertisement