Årsberetning 2023

Page 1

DanskHåndbold Årsberetning 2023

Indhold

Formandens beretning

Orko

Talentudvalget

Børneudvalget

Uddannelsesudvalget

Dommerudvalget

Appelinstansen

Disciplinærinstansen for øvrige rækker

Disciplinærinstansen for Liga og 1. division

Turneringsudvalget

Elitedommerudvalget

Arrangementsudvalget

Ungeudvalget

Oversigt

Årsberetning 2023

DanskHåndbold

Idrættens Hus

Brøndby Stadion 13 2605 Brøndby

danskhaandbold@danskhaandbold.dk danskhaandbold.dk

CVR-nummer: 48 91 90 14 Maj 2024

DanskHåndbold
Årsrapport 2023 2
ℓ Årsberetning 2023 ℓ
bestyrelse og udvalg Årsrapport 2023 3 8 9 10 11 12 13 14 15 17 18 19 20 21 25

Formandens beretning

2023 – et år med flere milepæle for håndbolden og DanskHåndbold

‘Per aspera ad astra’ fungerer næsten som DanskHåndbolds ‘bon mot’ for det forgangne år. Man skal overvinde mange udfordringer og vanskeligheder, før man kan række ud efter stjernerne – det er min hjemmestrikkede oversættelse af stoikeren Senecas berømte ord. Flere milepæle blev sat i forbundets regi i løbet af 2023, og alle er værd at dvæle lidt ved.

Første milepæl kom tidligt i hus, da herrelandsholdet indledte året med en enestående præstation ved VM 2023 i Sverige og Polen. Som de første nogensinde i håndboldhistorien hentede de den tredje guldmedalje i træk. De indledende kampe og mellemrundekampene vil ud over det meriterende danske spil også blive husket for den folkefest som op mod 10.000 danske fans skabte til samtlige kampe, da de valfartede over Øresund til Malmø Arena. For en stund var Malmø dansk, klædt i rødt og hvidt. Den store opbakning vidner om et helt særligt bånd mellem holdet og den danske befolkning. Selv ikke en

strabadserende rejseplan Malmø-Stockholm-Gdansk-Stockholm kunne slå vores Håndboldherrer ud af kurs i kvart- og semifinalen. Finalen blev i sig selv lidt af en stjernestund for det danske hold, der endnu en gang stod over for de fysisk stærke franskmænd. Guldet kom i hus efter en dramaturgi, der var en ‘blockbusterfilm’ værdig. Efter at have døjet med en skade og lidt svingende præstationer undervejs i turneringen, indtog Rasmus Lauge helterollen med hele 10 scoringer, hvilket blev omsat til en dansk sejr på 5 mål (34-29). Et fyldt fodboldstadion Tele2 Arena i Stockholm med Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik som begejstret tilskuer bevidnede, at Mathias Gidsel endte som VM-turneringens topscorer med 60 mål. Guld, direkte OL-kvalifikation og vanvittige seertal på de landsdækkende kanaler fuldendte åbningen af håndboldåret 2023.

Foråret kom, roen indfandt sig, og der blev tid til, at sportschefen og herrelandstræneren kunne diskutere fremtiden. Det resulterede i en langtidskontrakt med Nikolaj Jacobsen for at sikre kontinuitet, stabilitet og ikke mindst ro omkring de kommende års glidende generationsskifte på landsholdet.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 3

Endnu en milepæl blev grundigt sat ved årets udgang, da herrelandsholdet i en propfyldt Boxen i Herning vandt den største idrætspris af alle i Danmark –Årets Idrætsnavn 2023. Og ved samme lejlighed blev Lasse Svan efter en imponerende karriere indlemmet i Idrættens Hall of Fame.

Næste milepæl var politisk og blev sat, da en ekstraordinær generalforsamling fire dage inde i februar enstemmigt vedtog en ny politisk struktur med virkning fra 1/7-2023. Håndboldlandkortet består nu af 4 regioner – DanskHåndbold Nord, DanskHåndbold Midt, DanskHåndbold Syd og DanskHåndbold Øst. Med andre ord 4 nye regioner, ny udvalgsstruktur, ny sammensætning af repræsentantskab, bestyrelse og udvalg og ikke mindst meget større fokus på good governance. I erkendelse af, at forandringsprocesser kræver løbende opfølgning, er der nedsat en implementeringsstyregruppe med bred geografisk repræsentation, der over en to-årig periode har til opgave at forankre beslutningerne i tilpassede tempi, så forbundet både politisk og administrativt kan følge med.

Håndboldkvinderne og et VM på hjemmebane Kvindelandsholdet ville ikke stå tilbage for nogen eller noget i milepælenes år. For første gang nogensinde spillede holdet i Royal Arena i København foran et

rekordstort publikum, der var med til at hylde dem for deres sølvmedaljer ved EM 2022. Men kursen var allerede udstukket mod VM 2023 og endnu en medalje på hjemmebanen i Boxen i Herning ved årets udgang. Værterne Danmark, Norge og Sverige kulminerede deres gode samarbejde ved på den ene side alle tre at tage del i semifinalerne og på den anden side at sætte bæredygtighed på dagsordenen i mesterskabssammenhæng. På dansk grund er det værd at fremhæve et enestående godt samarbejde med værtsbyerne Herning og Frederikshavn. Især sidstnævnte formåede uden et dansk holds tilstedeværelse at gøre hver spilledag til en festdag. Spændende kulturelle sideaktiviteter i forhold til det ukrainske holds deltagelse, eksempelvis gennem inddragelse af nordjyske virksomheder i et jobmatcharrangement. Hertil også en kommunalpolitisk debat om foreningsliv med deltagelse af en række jyske borgmestre og idrætsfaglige personer.

Herning og Boxen viste sig endnu en gang at være det ypperste afsæt for en håndboldfest. En optimeret fanzone og tusinder af begejstrede håndboldfans på lægterne var med til at løfte holdet frem mod den store drøm om medaljer. En neglebidende semifinale mod de forsvarende verdens- og europamestre fra Norge endte med en sidste sekunds scoring, der sikrede Norge forlænget spilletid

og verdens bedste Henny Reistad muligheden for at sikre norsk sejr og masser af tårer i den danske lejr, fordi følelsen af at finalen lå inden for rækkevidde var reel. I en dramatisk bronzekamp mod Sverige viste holdet virkelig karakter under stort pres i slutminutterne og holdt fast i den bronzemedalje, de havde fortjent. Tre medaljer og en fjerdeplads ved de sidste fire mesterskaber og en direkte OL-kvalifikation er et krystalklart signal om, at kvindelandsholdet igen tilhører den absolutte internationale top.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 4

Talentarbejdet og Rigtig, sjov håndbold går hånd i hånd Milepæle blev også sat gennem vores strategier. I løbet af foråret blev DanskHåndbolds nye talentstrategi og talentstruktur offentliggjort. Talentstrategien bygger videre på værdigrundlaget i ‘Rigtig, sjov håndbold’ og tager grundlæggende udgangspunkt i at favne det hele menneske. Visionen er: “at udvikle hele håndboldspillere i verdensklasse”. Missionen tager ligeledes et holistisk udgangspunkt: “I fællesskab at sikre verdens bedste talentudvikling, der udvikler hele spillere, der kan vinde medaljer med vores A-landshold.” Filosofien bag den ambitiøse strategi kan udtrykkes i følgende tilgange: talentudvikling er et kompetenceudviklingsforløb, det handler om udvikling frem for selektion, vi har fokus på forskellighed, udgangspunktet er god motivation og trivsel, talentudviklingen er vidensbaseret, der tages afsæt i den til enhver tid herskende ungdomskultur og endelig samles det hele i vores tagline: #sammenforholdet, der er udgangspunkt for fællesskabets styrke.

DanskHåndbolds beachstrategi så også dagens lys. Arbejdet blev afsluttet i maj og er mundet ud i et 21 sider langt strategipapir med konkrete tiltag, som der også er afsat finansiering til at kunne gennemføre i løbet af strategiens løbetid til og med 2026. Helt centralt er breddeindsatsen, så endnu flere håndboldspil-

lere får øjnene op for, at sommerpausen fra hallerne langt fra behøver være nogen ørkenvandring, hvis man får sand mellem tæerne. På den øverste hylde er der også udsigt til en styrkelse af beachhåndbold, hvor Danmark siden 2009 kontinuerligt har været repræsenteret ved EM og VM og sikret mange medaljer til samlingen. Samtidig undersøges muligheden for at et af sportens store internationale klubevents kunne afvikles i dansk sand.

Medlemskurven må siges at være blevet knækket 107.666, så mange danskere spillede sidste år håndbold i en af DanskHåndbolds foreninger. Det er en flot fremgang på 4.138 medlemmer, svarende til en stigning på fire procent. Ikke siden 2014 har der været så mange registrerede håndboldspillere i Danmark. Det viser opgørelsen fra Danmarks Idrætsforbund og DGI af medlemstallene for 2023, hvor alle DanskHåndbolds fire regioners medlemstal er gået frem. Et kæmpe skulderklap til de mange ildsjæle i vores foreninger. En af disse blev kåret til ‘Håndboldens Hverdagshelt 2023’ – hun hedder Lea Halsø og kommer fra Rødovre HK. Det er femte gang DanskHåndbold og Autopartner uddeler prisen til en ildsjæl i vores sport. Og endnu en gang vidner et rekordstort antal indstillinger om håndboldforeningernes DNA – de frivillige ildsjæle – som alle gør en stor

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 5

forskel for især børn og unge på deres rejse videre i livet. 10.000 kroner til Lea og 10.000 kroner til Rødovre HK – et meget velfortjent tillykke til Lea og Rødovre HK!

En visuel milepæl blev sat, da Dansk Håndbold Forbund blev til DanskHåndbold med nyt logo og visuel identitet midtvejs på året. Forandringen i dansk håndbold sker efter en længere proces med godkendelsen af en helt ny struktur, hvor elleve lokale kredse og forbund er blevet til fire regioner – og her er ønsket, at det nye navn, logo og visuelle identitet kan skabe større sammenhængskraft i det nye DanskHåndbold. Regionerne hedder nu tilsvarende DanskHåndbold Nord, Midt, Vest og Øst. Det nye logo repræsenterer de to grundsten i håndbold, nemlig hånd og bold – og det er vores fælles signatur, som rummer fællesskabet og kærligheden til håndboldspillet. Udover navn, logo og visuel identitet er den nye tagline ‘Sammen for holdet’ nu også en integreret del af den nye fortælling om DanskHåndbold. Den nye tagline udspringer af DanskHåndbolds værdier og pryder ligeledes landsholdstrøjen, hvor der er i trykket på siden af trøjen, også befinder sig alle navne på vores foreninger i hele landet.

Tak er jo kun et fattigt ord, men ikke desto mindre skal der lyde en stor og velment tak til Divisionsforeningen Håndbold, Liga- og 1.divisionsklubberne, samt

Håndboldspillerforeningen for et godt og konstruktivt samarbejde, der har været med til at manifestere vores bedste klubber på den europæiske scene og gjort vores ligaer til nogle af verdens bedste. Gennem arbejdet med ‘Next level’ har vi sammen indledt en proces, der forventes at optimere det professionelle niveau for vores eliteklubber og ikke mindst fremtidssikre vores ligaer blandt de bedste i verden. Der er selvfølgelig knaster i en sådan forandringsproces, når bredde-, forenings- og elitekultur tolker på potentielle forandringer af de indbyrdes snitflader. Forventningen er stadig, at ‘Next level’ bliver en realitet inden for en overskuelig fremtid. Endvidere er det en fornøjelse at bevidne, hvor stort et ansvar for den internationale og globale udvikling af vores sport nævnte interessenter tager gennem positioner i diverse europæiske og internationale håndboldfora. Der hersker ganske enkelt en stor respekt for og tillid til dansk håndbold verden over. Det er vigtigt, at vi fastholder dette fokus, så det særlige DNA, der kendetegner den danske måde at arbejde med vores sport og de værdier, der ligger indlejret heri, nyder udbredelse over grænser.

Per Bertelsen, formand for IHFs COC (turneringskommission)

Morten Stig Christensen, medlem af EHF’s Nations Committee Men, Nations Board samt medlem af EHF Professional Handball Board. Desuden er Morten medlem af

IHFs Expert Group

Jan Kampman, EHF’s CC/herrersiden (turneringskommission)

Jan Larsen repræsenteret i herrernes EHF Forum Club Handball, Men Thomas Hylle, repræsenteret i EHF Forum Club Handball, Women

Henrik La Cour, repræsenteret i EHF’s Executive Committee, hvor han er vicepræsident med ansvar for økonomi

Bjarne Munk Jensen, repræsenteret i IHFs Playing Rules and Referees Commission (dommerkomiteen).

Herudover er Jørn Møller Nielsen lektor i EHF på dommersiden samt medlem af New Rules Working Group i IHF.

En sund økonomi i et sundt forbund er et godt og solidt fundament for fremtiden, hvis forandrings- og udviklingsmilepæle

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 6

skal sættes og fastholdes i DanskHåndbold. Og 2023 er på den front ingen undtagelse. Forbundet har en omsætning på over 120 millioner kroner, og omkring halvdelen kommer fra kommercielle aktiviteter. En solid egenkapital, der sikrer forbundets drift mod udsving på det kommercielle og det finansielle område. Årets regnskab udviser et større overskud. Overskuddet skyldes hovedsageligt afkast på værdipapirer i 2023, men også “det almindelige håndboldregnskab” med alle forbundets øvrige aktiviteter/ drift, fremviser overskud. Årsagerne og afvigelsesforklaringer til regnskabet kan aflæses i “den økonomiansvarliges kommentarer til årsregnskabet” i årsrapporten.

#Sammenomansvaret

En sidste, men helt afgørende fremtidsrettet milepæl, er vores arbejde med ESG og bæredygtighed, som der for alvor blev taget hul på i 2023 med ansættelsen af en bæredygtighedskonsulent, fokus på bæredygtighed under VM 2023 i Danmark, Norge og Sverige og endelig udviklingen af en ansvarlighedsstrategi. ESG står for Environment, Social og Governance, og dækker over hhv. miljø og klima, sociale forhold samt virksomhedsadfærd. Der er ingen tvivl om, at ESG-strategi/regnskab vil blive en vigtig markør i idrætsforbundenes arbejde i fremtiden. DanskHåndbolds arbejde med ansvarlighed er samlet under sloga-

net “sammen om ansvaret” og ved at sætte ansvarlighed på dagsordenen og arbejde med FN’s Verdensmål 17 ønsker forbundet at bruge sin position og stemme til at skabe ansvarlige rammer for håndbold. Målet er, at arbejdet med ansvarlighed også skal ud at leve i de mange lokale håndboldforeninger. Også landsholdene medvirkede til større opmærksomhed omkring ansvar og bæredygtighed, da både kvinderne og mændene introducerede en blå spilletrøje for offentligheden. Kampene i det officielle tredje spilletøj er en del af DanskHåndbolds arbejde med FN’s verdensmål 17 “Partnerskaber for handling”. Formålet er at sætte fokus på det ressourceforbrug, der er forbundet med kravet om det tredje sæt spilletøj. Som en del af initiativet henvendte DanskHåndbold sig i november 2023 til Det Internationale Håndboldforbund (IHF) og Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) med en forespørgsel om at se på behovet for det tredje sæt spilletøj og forslag om fremover at gøre det frivilligt for holdene om de vil medbringe det. Siden da har EHF svaret på henvendelsen, og dialogen er påbegyndt.

Hånd”bolden” er kulturbærende Milepælenes år har været det gennemgående tema for det forgangne år. Og det blev helt bogstaveligt på overjordisk manér manifesteret, da den danske ESA-astronaut og første dansker i

rummet, Andreas Mogensen, valgte at tage en håndbold med på sin anden og længste rummission som et symbol på de danske værdier, der ligger forankret i foreningslivet.

Det bobler ikke af liv i rummet, men det gør det til gengæld i DanskHåndbold. Politisk og administrativt, centralt og decentralt, elite og bredde, lille purk og gammel skurk.

Den vigtigste milepæl i 2023 er måske, når alt kommer til alt, den massive medlemsfremgang, vi har oplevet. Primært hos de yngste, men bemærkelsesværdigt nok også hos de unge. Det kommer ikke bare af sig selv, og derfor skal der lyde en kæmpe tak til alle dem, der har båret de gode oplevelser frem, som er selve grundlaget for, at håndbolden er i fremgang og fremdrift.

Det skal vi give os selv lov til at være stolte af og glæde os over. Vi skal huske, at det forpligter os til som forbund fortsat at angive retning og tage ansvar i dansk idræt. Vi har så meget spændende på hjerte. Så mange tilpassede aktiviteter for alle. Så mange gode oplevelser, der venter på at blive udlevet i håndboldens trygge fællesskaber.

Vi kan rigtig meget – SAMMEN – i dansk håndbold og i DanskHåndbold!

Jeg ønsker alle en god sommer fyldt med sol, varme og gode oplevelser.

Begejstring – Udvikling – FællesskabTroværdighed

Morten Stig Christensen Formand, DanskHåndbold

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 7

ORKO

I den netop afsluttede årsperiode har vores udvalg med stor dedikation og engagement arbejdet på flere prestigefyldte internationale håndboldbegivenheder. Det væsentligste projekt var uden tvivl VM for kvinder i 2023, som vi med succes afholdte i partnerskab med Norge og Sverige. Mesterskabet blev rost for sin velorganiserede gennemførelse og modtog anerkendelse fra International Handball Federation (IHF) for sit høje niveau af gæstfrihed og arrangementets kvalitet.

Udover dette har forberedelserne til VM for herrer i 2025 og EM for herrer i 2026 også været en kerneopgave. Disse forberedelser er afgørende for ikke blot at sikre succesfulde events, men også for at understøtte økonomisk vækst gennem midler genereret til breddeaktiviteter i dansk håndbold.

En integreret del af vores strategi har været at skabe en festlig atmosfære for de fremmødte tilskuere og en mindeværdig oplevelse for fjernsynsseerne. Denne tilgang har direkte bidraget til projektet ‘Rigtig, sjov håndbold’, som fremmer sporten på græsrodsniveau.

Vi arbejder kontinuerligt på at bringe nye mesterskaber til Danmark, hvilket er en både tidskrævende og spændende opgave, der driver vores motivation. Vi skylder en stor tak til byerne Frederikshavn og Herning og deres indbyggere, Sport Event Danmark, DanskHåndbolds eget arrangementsudvalget, medlemmerne af ORKO og naturligvis holdet under ledelse af Anita Kristiansen for deres uundværlige indsats.

En særlig anerkendelse går til de utallige frivillige, hvis urokkelige samarbejde og professionalisme sikrer, at alt forløber smidigt under mesterskaberne. Fremadrettet er vores ambitioner for det kommende år at gennemføre VM for herrer i samarbejde med Norge og Kroatien og sikre en problemfri planlægning af EM for herrer i 2026.

Endelig er det vores mål for 2024 at få tildelt yderligere internationale mesterskaber, som kan afholdes på dansk jord, hvilket vil styrke Danmarks position som en førende nation inden for international håndbold‘

Jan Kampmand, Formand ORKO

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 8

Talentudvalget

I det forgangne år har Talentudvalget realiseret betydelige præstationer, der har styrket grundlaget for fremtidig succes indenfor dansk håndbold. Vores implementeringen af en ny talentstruktur, er et af de initiativer vi med stolthed kan kigge tilbage på. Denne struktur har ændret vores tilgang markant ved at fokusere på sen selektering, mindskelse af frafald blandt ungdom, og en dybere forståelse for spillernes egen udvikling, som de kan bringe tilbage til deres klubber. Dette tiltag har sikret, at flere unge bliver i deres lokale klubber indtil U-13 og U-15 niveauer, hvilket understøtter vores mål om ‘Rigtig, sjov håndbold’ ved at fastholde engagement og glæde ved spillet.

Denne nye talentstruktur, som nu er centralstyret, har været kernen i vores arbejde og har bidraget betydeligt til at styrke udviklingsmiljøerne omkring de unge spillere. Et særligt projekt, der har haft stor indflydelse, er ‘Kompetenceløft i Nærmiljøerne’, som har forbedret de lokale forhold og styrket båndene mellem klubber og deres unge talenter.

En særlig tak går til Søren, Ditte og Sofie fra administrationen, hvis uundværlige indsats har været central i effektiviseringen af disse nye strukturer og projekter.

I det kommende år har vi ambitiøse mål. Vi planlægger at videreudvikle den allerede implementerede talentstrategi baseret på en grundig evaluering, sikre talentstrukturens fortsatte integration i vores danske håndboldmiljøer, og udvide kompetenceløftene i nærmiljøerne. Derudover fokuserer vi på at forbedre opsætningen af lokale talentudvalg og skabe større sammenhæng mellem det politiske og administrative setup indenfor talentområdet. Endelig vil vi adressere de udfordringer, der er identificeret i aldersgruppen U-15 til U-19, for at styrke vores nationale talentbase yderligere.

Carsten Grønnemann, Formand talentudvalget

9
2023
Årsrapport 2023
DanskHåndbold
ℓ Årsberetning

Børneudvalget

I løbet af det forgangne år har Børneudvalget hos DanskHåndbold opnået fine resultater, som har bidraget betydeligt til vores mission om at fremme ‘Rigtig, sjov håndbold’. Vores væsentligste præstation har været implementeringen af Nye Spilformers og afholdelsen af opstartsmøder for børnetrænere i aldersgruppen U9-U13. Disse møder, som primært blev afviklet online, med fokus på at formidle vigtig information om de nye spilformer og deres rolle i at gøre håndbold sjovere og mere tilgængelig for børn.

Desuden har udvalget deltaget i slutevalueringen af Nye Spilformer, hvor vi bidrog med værdifuld feedback for at sikre, at projektets målsætninger om sjov og inkluderende sport blev opfyldt. Vi har også omformuleret og forbedret koncepterne for Totalhåndbold og Kortbane, således at de nu bedre afspejler målene for ‘Rigtig, sjov håndbold’. Disse reviderede materialer er gjort mere tilgængelige og brugervenlige for trænere, politikere og foreningsledere.

En af de mest betydningsfulde nye initiativer har været etableringen af Team Børn, et tværgående team bestående

af børneansvarlige fra regionale administrationer samt DanskHåndbolds egen administration. Dette team har skabt en platform for videnudveksling, samarbejde og støtte på tværs af regionerne, hvilket har styrket den nationale indsats for børnehåndbold betydeligt.

Børneudvalget, som er en nydannelse under den nylige strukturelle omorganisering, har haft et udfordrende år med etablering og tilpasning til nye roller og forventninger. Dette har inkluderet en rejse fra at være et mere praksisorienteret udvalg til et, der nu også opererer på et politisk plan.

I det kommende år har vi sat os for at styrke vores fysiske tilstedeværelse ved børnearrangementer i regionerne, opdatere vores Trille Trolle materialer, og udarbejde en samlet skolestrategi. Derudover er en vigtig del af vores arbejde at udvikle en ny delstrategi for børnehåndbold i Danmark, der reflekterer både de nyeste pædagogiske principper og behovene i de forskellige regioner.

Endelig skylder vi en stor tak til DanskHåndbolds Turneringsudvalg for deres

invitation til at samarbejde om spiludvikling, til udvalgsmedlemmerne for deres utrættelige indsats, og ikke mindst til Katrine Thoe fra administrationen, hvis engagement og dedikation har gjort det lettere at navigere i de nye strukturer og

sikret, at børnehåndbolden fortsat er en vital del af håndbolden.

Heidi Zacho Daugaard, Formand Børneudvalget

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 10

Uddannelsesudvalget

I løbet af 2023 har Uddannelsesudvalget ved DanskHåndbold taget betydelige skridt i implementeringen af den nye Uddannelsesstrategi 2023-2026, som blev sat i gang i oktober 2023. Dette initiativ er afgørende for at gøre uddannelse mere tilgængelig for trænere landet over og samtidig højne kvaliteten af vores uddannelser. Strategien har til formål at placere uddannelse højt på dagsordenen i foreningerne og sikre, at trænerne er bedre rustet til at navigere i et civilsamfund under forandring.

Strategien omfatter 13 konkrete tiltag, der bl.a. fokuserer på valid dokumentation og dataindsamling samt styrkelse af både BTU og TRU uddannelserne. Et nyt trænerudvikler korps er oprettet for at erstatte den traditionelle instruktørrolle og sikre en bedre og mere tidssvarende uddannelse. Vi har arbejdet tæt sammen med de decentrale uddannelsesadministrationer i de fire regioner for at sikre ensartethed og samtidighed i implementeringen af strategien. Samarbejdet har ført til, at “afstanden” mellem uddannelseskontoret og regionerne er blevet betydeligt reduceret, hvilket har styrket vores fælles indsats og skabt værdi på tværs af organisationen.

Vores fokus på ‘Rigtig, sjov håndbold’ er indarbejdet i alle udviklingsdialoger, specielt inden for trænerudviklerinitiativet, hvor implementeringen af positive træneradfærd spiller en central rolle.

Et markant initiativ har været etableringen af et effektivt samarbejde mellem regionernes administrative medarbejdere og uddannelseskontoret, hvilket har gjort det muligt at ensrette og markedsføre uddannelse på landsplan. Selvom vores primære markedsføringsværktøj, markedsplatformen, ikke har fungeret som forventet, har vi tilpasset os og fundet alternative kommunikationsveje.

En særlig tak går til Kristine, Jacob, og Ulrik fra uddannelseskontoret for deres uundværlige koordinering og til alle medarbejdere, der arbejder med uddannelse i hele landet. Deres indsats har været afgørende for vores fremskridt. I det kommende år vil fokus være på at samle og analysere data for at spore udviklingen i vores træneruddannelser og sikre, at disse møder regionale og nationale behov. Vi vil også intensivere vores markedsføringsindsats og forberede trænere på nye krav fra det europæiske håndboldforbund, herunder

implementering af PRO Licensen, som vil stille skærpede krav til træneruddannelsesniveauet ved internationale kampe.

Dette år har været præget af både etablering og udfordringer, men vi ser frem til at fortsætte vores arbejde med at styrke og forbedre uddannelsesindsatsen over hele landet.

Per Tørslev Jensen, Formand Uddannelsesudvalget

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 11

Dommerudvalget

En ny sæson er ved at finde sin afslutning, og det er tid til at se tilbage og gøre status. Dette år har været præget af en ny struktur og en helt ny sammensætning af medlemmer i DanskHåndbolds dommerudvalg.

I efteråret 2023 trak tidligere formand Thomas Rich sig af familiære årsager. Jeg vil gerne udtrykke stor tak til Thomas for et fantastisk samarbejde og en fremragende indsats som formand for Dommerudvalget, hvor han især har bidraget til udviklingen af vores Dommer- og Udvikleruddannelse sammen med Lars Hagenau, hvilket har resulteret i uddannelser af meget høj kvalitet.

Det første år for det nye Dommerudvalg, bestående af de regionale formænd Peter Schumacher (Nord), Jørgen Svane (Midt) og Jesper Christensen (Syd), samt Lars Hagenau og Jeff Riegels, har primært fokuseret på regional forankring samt sparring og vidensdeling mellem de nye regioner. Tak til mine kolleger i de regionale dommerudvalg og DanskHåndbolds dommerudvalg for et godt samarbejde og en stor arbejdsindsats i forbindelse med den nye struktur.

Dommermangel er fortsat et stort problem, og vi kan ikke dække alle turneringskampe. Takket være en enorm indsats fra mange dommere og dommerpåsættere er det dog lykkedes at dække mange kampe igennem sæsonen. En særlig tak til alle dommere og dommerpåsættere for deres indsats.

Desværre mister vi fortsat mange dommere, især unge. De angiver ofte, at dårlige oplevelser med tilråb og andet fra spillets parter og tilskuere er årsagen. Dette er en tendens, vi må og skal vende, og i Dommerudvalget vil det være et fokusområde i den kommende sæson. Der er dog begyndt at tegne sig positive tendenser i visse dele af landet, hvor tilbagegangen i antallet af dommere ser ud til at være stoppet. Dette skyldes blandt andet en øget tilgang af nyuddannede dommere, som ønsker at fortsætte som turneringsdommere.

Vi opfordrer alle klubber til aktivt at fremme rekrutteringen af nye dommere. Dommeruddannelsen fortsætter med at fokusere på læring, motivation og engagement, og vi stræber efter at revolutio-

nere læringsprocessen gennem mulige nye platforme.

Automatisk dommerpåsætning er fortsat under tilpasning for at forbedre systemet. I 2. divisions styregruppe, som også hører under dommerudvalget, sker der ændringer i ledelsen, og jeg takker Lars Hansen og Morten Engbjerg for deres store indsats.

Endelig en stor tak til alle kolleger i andre udvalg og medarbejdere i DanskHåndbolds administration, og ikke mindst til DanskHåndbolds bestyrelse for deres fortsatte samarbejde og tillid. Tak til alle for en god sæson, og jeg ser frem til endnu mere ‘Rigtig, sjov håndbold’ i den kommende sæson.

Claus Adelgaard, Formand, Dommerudvalget

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 12

Håndboldens Appelinstans

Appelinstansen har i sæsonen 2023/2024 sæsonen haft uændret besætning og bestået af Jacob Schjern Andersen, Michael Meyn, Katrine Fruelund og Karsten Madsen med sidstnævnte som formand.

Samtidig blev der udpeget en juridisk suppleant, advokat Jeppe Hudtloff Viinberg.

Det er været en meget stille sæson for Appelinstansen. Og dermed følges den tendens, der har været gældende de seneste år.

Tak for et altid godt samarbejde med DanskHåndbolds administration. Dette er sammen med en god dialog med de enkelte klubber, når der behandles en sag, med til at gøre arbejdsgangen smidig og effektiv.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at understrege at vi bestræber os på at afgøre sagerne, så hurtigt som det kan lade sig gøre, da afgørelserne i mange af sagerne har vidtrækkende konsekvenser. Omvendt er det helt afgørende for Appelinstansen, at alle aspekter er drøftet, og derfor anvender vi den tid,

der er nødvendig for at tilvejebringe information, foretage høring og herunder drøfte, hvorledes sagen bør afgøres.

Det er fortsat vigtigt for os at redegøre udførligt for de overvejelser, der danner grundlaget for den konkrete afgørelse, i hvert fald i det omfang det giver mening.

Afgørelser truffet af Håndboldens Appelinstans kan indbringes for DIF Idrættens Højeste Appelinstans. Som det fremgår af DanskHåndbolds hjemmeside under ”Principielle afgørelser”, finder dette sted i en række tilfælde.

Alle afgørelser truffet af Appelinstansen er straks efter, at disse er meddelt sagens parter, tilgængelige på DanskHåndbolds hjemmeside.

Som sædvanligt benytter jeg lejligheden til at takke mine medlemmer i Appelinstansen for det arbejde, der er udført i sæsonen. Der har været udvist stor fleksibilitet i forhold til planlægning af teamsmøder, så de indgivne klager kunne afgøres hurtigst muligt.

Karsten Madsen, Appelinstansen

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 13

Disciplinærinstansen for øvrige rækker

Instansen har det forløbne år kun haft en sag at behandle, og den blev behandlet på et teams møde. Så sæsonen har været stille, hvilket sikkert kan tilskrives kredsenes egne afgørelser.

Det har været en god og for det meste en let opgave at være formand, idet jeg har haft et yderst kompetent udvalg at samarbejde med. Vi nåede aldrig at mødes fysisk alle mand, men teknikken at mødes på teams har gjort at vi ”kunne kigge hinanden i øjnene”.

Jan Richter Henriksen, Diciplinærinstansen

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 14

Disciplinærinstansen for Liga og 1. division

Disciplinærinstansen består af tre faste medlemmer, heraf to jurister. Derudover er tilknyttet to suppleanter, hvoraf den ene er jurist.

Disciplinærinstansen har i sæsonen bestået af Sigurd Slot Jacobsen (formand), Claus Mundus-Pedersen samt Martin Lind (advokat) med Carsten Holm og Morten Sølund Olsen (advokat) som suppleanter. Der har ikke været trukket på suppleanterne i sæsonen.

Frank Smith, Chef for Turnering hos DanskHåndbold, har – i lighed med tidligere sæsoner – været tilknyttet Disciplinærinstansen som sekretær og har varetaget alle administrative opgaver relateret til sagerne.

Disciplinærinstansen lægger overordnet vægt på følgende i sin sagsbehandling:

• Gennemførelse af behørig høringsproces, indbefattende eventuel kontrahøring, til bedst mulig sagsoplysning.

• Inddragelse af video, når denne mulighed foreligger.

• Gennemførelse af grundig votering.

• Udarbejdelse af afgørelser med tyde-

lige og forståelige præmisser.

• Gennemførelse af hurtig sagsproces, således at en afgørelse så vidt muligt afsiges inden næste turneringsrunde.

• Sanktionsfastsættelse med udgangspunkt i hidtidig praksis i lignende sager.

Disciplinærinstansen har i sæsonen behandlet otte sager, alle i form af indberetningssager, som fordeler sig således:

• Tre indberetninger fra dommerne

• Tre indberetninger fra observatøren

• To indberetninger fra DanskHåndbolds administration

Der er således ikke i sæsonen behandlet sager, som Disciplinærinstansen har taget op af egen drift, hvilket ellers er en mulighed for Disciplinærinstansen. Det klare udgangspunkt er imidlertid, at sager kommer udefra, som det også er sket i samtlige otte sager, som har været til behandling.

Der har ikke været fysiske møder i Disciplinærinstansen i sæsonen. Ved mødebehov undervejs er disse gennemført som Teams-møder.

Antallet af sager i sæsonen har været ligeligt fordelt med fire sager i andet halvår af 2023 og fire sager i første halvår af 2024, og for samtlige sager gælder, at de er afgjort enstemmigt.

De tre dommerindberetninger har vedrørt henholdsvis en sag om tilsidesættelse af arrangørforpligtelser (tilskueradfærd) og to sager om en spillers tackling med albue/underarm i ansigtsregionen.

Sagen om tilskueradfærd blev takseret til en advarsel og de to sager om spilleradfærd blev takseret til to spilledages karantæne, hvilket er i overensstemmelse med gældende praksis for tackling med albue/underarm i ansigtsregionen.

De tre observatørindberetninger har omhandlet en sag om tilsidesættelse af arrangørforpligtelser (tilskueradfærd) og to sager om usportslig adfærd fra henholdsvis en træner og tre ledere (bestyrelsesmedlemmer) inden for håndboldsporten. Sagen om tilskueradfærd blev takseret til en advarsel, og de to sager om usportslig adfærd blev takseret til bøder til de respektive klubber, henholdsvis på kr. 2.000 og kr. 7.500. Derudover modtog træneren en irettesættelse.

De to indberetninger fra DanskHåndbolds administration har omhandlet en sag om tilsidesættelse af reklamereglerne (placering af bandereklamer) og en klubs udeblivelse fra kamp. Reklamesagen var en førstegangsforseelse og blev takseret til en advarsel.

Sagen om en klubs udeblivelse fra kamp tiltrak sig en del opmærksomhed. Det centrale i sagen var, om det var undskyldeligt for klubben at udeblive fra en kamp på selve kampdagen. Udgangspunktet er, at udeblivelse medfører tabt kamp uden angivelse af målscorere. Men Ligareglementet åbner mulighed for, at undskyldelig udeblivelse kan berettige til gennemførelse af kampen på et nyt tidspunkt. Undskyldelighed foreligger, hvis Ligareglementets force majeure-bestemmelse er opfyldt. Heri er ekstreme vejrforhold anført som et eksempel på force majeure.

Disciplinærinstansen fandt, at Ligareglementets force majeure-begreb vil kunne opfattes mere lempeligt end det grundlæggende juridiske force majeure-begreb. Dårlige vejrforhold, herunder variationer i vejret, er som udgangspunkt ikke force majeure. Men

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 15

vejret i det berørte område udviklede sig efter danske forhold – og baseret på flere parametre – til ekstreme vejrforhold, hvilket dog ikke er tilstrækkeligt til i sig selv at statuere ansvarsfritagende force majeure. Det afgørende er, om klubben med rimelighed kunne tage højde for vejrsituationen. Ved den vurdering lagde

Disciplinærinstansen vægt på, at vejrmeldingerne i dagene op til kampdagen lød på farligt vejr og snestorm primært uden for det berørte område, og at klubben fulgte og indrettede sig på vejrmeldingerne, herunder ved at planlægge en tidligere afgang på kampdagen mod Esbjerg. Men vejret udviklede sig samme morgen på en sådan måde i det berørte område, som klubben ikke med rimelighed kunne tage højde for. På det tidspunkt, hvor klubben rent faktisk kunne forudse og indrette sig på vejrsituationen, var der ikke med rimelighed reelle muligheder for at imødegå vejret og møde frem til kamp.

Disciplinærinstansen vurderede samlet, at det var undskyldeligt, at klubben meldte afbud og udeblev fra kampen, som derfor skulle gennemføres på et nyt tidspunkt. Afgørelsen blev ikke appelleret.

Afgørelsen sætter en retning for eventuelle senere sager, hvor Ligareglementets force majeure-begreb vil være et tema. Men det er vigtigt at understrege, at det – nøjagtig som i den pågældende

sag – vil bero på en konkret vurdering, om betingelserne for ansvarsfritagende force majeure er opfyldt.

Sagen påkaldte sig pressens bevågenhed, dog uden at der var ønske eller behov for at uddybe eller præcisere til selve afgørelsen. Det er i den forbindelse fortsat Disciplinærinstansens overordnede pressestrategi, at formanden kun udtaler sig om indholdet af afgørelser, hvor dette skønnes nødvendigt for belysningen over for pressen.

Det er i forlængelse heraf værd at nævne, at Disciplinærinstansen indimellem skal træde til med kort varsel. Det gælder særligt for afgørende kampe, hvor eventuelle indberetninger skal behandles samme aften, så en afgørelse kan foreligge den følgende formiddag.

Der har ikke i sæsonen været behov for hurtig udrykning. Men igen i år vil jeg gerne rette en stor tak til instansens faste medlemmer såvel som suppleanterne, for altid at være klar til sagsbehandling og til konstruktive og løsningsorienterede drøftelser af både de sportslige og juridiske dele af sagerne.

Der skal også lyde en stor tak til Frank Smith, der på vanlig vis med sikker hånd har varetaget alle de administrative opgaver, som har bidraget til Disciplinærinstansens virke.

Sigurd Slot Jacobsen

På vegne af Disciplinærinstansen for Håndboldliga og 1. division

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 16

Turneringsudvalget

Det har været et fremragende år for turneringshåndbolden, herunder især for de yngste spillere, som vi betragter som vores ‘guld’. Med en vedvarende medlemsfremgang for andet år i træk er det lykkedes at øge antallet af hold markant. Ved sæsonstart var der registreret en tilgang på over 200 hold, og yderligere hold tilkom omkring sæsonens ombrydning, hvilket vi er yderst tilfredse med.

Resultatet af denne holdtilgang er, at flere lokale hold nu kan mødes på passende niveauer med kortere afstande mellem kampstederne. De øverste regionale rækker, tidligere kendt som Jyllandsserien, Fynsserien, og Kvalifikationsrækken, er nu samlet under en fællesbetegnelse: Danmarksserien.

Arbejdet med at ensarte spilletider og pauselængder på tværs af landet har været en succes, og vi har også sikret en fremtidssikret opdatering af turneringsreglementet samt de generelle propositioner, herunder for pokalturneringen.

Det reviderede kortbaneprodukt har tilbudt en fleksibel tilgang til spilafviklingen, hvilket har været særligt nyttigt i lyset af den generelle dommermangel.

Mange foreninger har med stor succes uddannet lokale frivillige som vejledere, hvilket har forbedret spiloplevelsen markant. Derudover har etableringen af regionale rækker som U-10 og D-rækker skabt nye muligheder for lokal og regional tilpasning.

Et nyt Seniorudvalg er blevet etableret i løbet af vinteren. Selvom starten var langsom, er udvalget nu fuldt fungerende med repræsentanter fra regionerne og en national formand. Udvalgets arbejde vil i den kommende tid øge fokus på seniorbredderne.

Overgangen fra den gamle til den nye turneringsstruktur har krævet tilpasninger, men det nye organisatoriske setup forbedrer samspillet mellem det regionale og nationale niveau. Desværre har flere regionale formænd valgt at trække sig i løbet af sæsonen, men alle er blevet erstattet af nye kræfter.

Et særligt initiativ, der har haft en positiv indvirkning, er den nye DM U-17 og U-19 struktur, som blev vel modtaget i 2023 og er blevet finjusteret i 2024. Dette initiativ har skabt en mere jævn fordeling af stævner og oplevelser over hele

landet, hvilket er afgørende for de unges udvikling.

Tak til alle medlemmer af udvalget, turneringsadministrationen, regionscheferne, de regionale turneringsadministratorer og foreningerne for et godt samarbejde. Deres indsats er uvurderlig for succesen i vores arbejde.

For det kommende år vil Turneringsudvalgets arbejde fokusere på projektet “Det gode kamptilbud” og en ændret struktur for afviklingen af 2. og 3. division. Derudover arbejder vi på en tilpasning af pokalturneringen og en bedre afstemning af op- og nedrykningssystemet mellem divisionerne. Vi vil også fortsætte vores samarbejde med Dommerudvalget for at sikre en optimal indrangering af dommere til de forskellige rækker.

Dette år har været udfordrende, men også meget givende, og vi ser frem til yderligere at udvikle og forbedre turneringsstrukturen i det kommende år.

Palle Bækby, Formand Turneringsudvalget

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 17

Elitedommer udvalgets beretning for sæson 2023 - 24

Det har været en god sæson for elitedommerne uden de store protester og udfordringer. Jeg vil gerne fremhæve, at både dommere og observatører har udført et fremragende arbejde i den forgangne sæson. Niveauet har været konsekvent højt, også blandt flere af de yngre kræfter i elitegruppen, hvilket har gjort det muligt for os at sige farvel til nogle af de ældre dommere og sikre en kontinuerlig fødekæde. Det er vigtigt for udviklingen, at de dommere, der stopper, har lyst til at arbejde som observatører med de nye dommere, hvilket heldigvis er tilfældet for flertallet.

Observatørerne har også udført et rigtig godt job i denne sæson. De har dækket mange kampe og været med til at løse både små og store udfordringer både udenfor og under kampene. En særlig opgave har været den løbende videreudvikling af vores elitedommere efter hver kamp. I den forbindelse glæder vi os over de nye muligheder, som AI-kameraerne i hallerne har bragt. Disse kameraer tilbyder unikke videooptagelser fra kampene, hvilket forbedrer evalueringssamtalerne og fastholder et højt evalueringsniveau. En stor tak for dette nye tiltag, som jeg håber kan fortsætte

og måske også udvides til at omfatte videogennemsyn i alle kampe, ikke kun når der er tv-tilstedeværelse.

Internationalt er vi fortsat godt repræsenteret ved A-slutrunderne. Jesper og Mads deltog i kvindernes VM i december og herrenes EM i januar. Det er imponerende, at de kan afsætte så meget tid til vores sport som amatører. Dette understreger behovet for at få nye top-par i Danmark, og der arbejdes hårdt for, at det skal lykkes. Kalle Thygesen og Jacob Pagh skal på IHF-kursus til sommer, og vi håber, at de kan være blandt dem, der overtager efter Mads og Jesper.

Det er også værd at nævne, at en af vores bedste dommere, Nicklas Pedersen, har været nødt til at indstille sin internationale karriere, da det ikke længere var muligt for ham at balancere fritid, familie og job.

Desværre lykkedes det ikke at få igangsat et hel- eller delvist professionelt elitedommerkoncept til denne sæson, da klubberne ikke anså det for nødvendigt. Jeg tror desværre ikke, at det nuværende høje niveau kan opretholdes, medmindre dommerne får mere professio-

nelle forhold. Her tænker jeg ikke kun på økonomi, men også på en organisation, der dagligt kan støtte vores idrætsudøvere. Det er velkendt, at succes for en håndboldklub kræver en professionel organisation og gode forhold for spillerne. Jeg håber virkelig, at der snart blæser nye, milde vinde, der vil gøre det muligt for hel- eller fuldtidsprofessionelle håndbolddommere i Danmark.

Et skridt på vejen er vores elitedommertrænere, EDU, som er meget tilfredse med at kunne fortsætte med konceptet. Dette betyder, at vi har kunnet videreføre det gode samarbejde med Jørn Møller, Martin Gjeding og nu Jan Pytlick som nyt medlem i gruppen. Peter Bredsdorff-Larsen var tidligere med i gruppen, og jeg vil gerne udtrykke en stor tak til Peter for hans store indsats i opstarten af konceptet.

Elitedommertrænerne har virkelig gjort en forskel, både for dommerne, som er det primære, men også i deres hurtige reaktioner over for klubberne ved kritiske kendelser, der kræver hurtige svar. Der har også været løbende teammøder, hvor både dommere, trænere og observatører kunne deltage for at

blive klogere på regler og andre kritiske situationer i vores sport. Disse tiltag har virkelig skabt en bredere forståelse for reglerne og de vanskelige situationer i en håndboldkamp.

EDU vil gerne sige tak for en god sæson.

Bjarne Munk, Formand Elitedommerudvalget

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 18

Arrangementsudvalget

Arrangementsudvalget har haft et travlt år med at organisere en række vigtige håndboldkampe over hele Danmark. Værd at nævne er, Herre U18 Scandinavian Open med deltagelse af Danmark, Norge, Portugal og Sverige afholdt i juni i byerne Frederikshavn, Hjørring og Sæby. Kvindernes A-landshold spillede i oktober en EM-kvalifikationskamp mod Kosovo i Horsens og i november to kampe mod Brasilien i Hillerød og Næstved. Herre A-landsholdet deltog i Golden League i januar mod Egypten, Norge og Holland i København og Odense, og i februar mødte Kvindernes U18 Tyskland i Skærbæk.

I marts var der yderligere aktivitet med Kvindernes A-landshold, der spillede EM-kvalifikation i Ballerup og Herre A-landsholdet, som spillede mod Schweiz i Århus. April og maj bød på flere kampe med Kvindernes A-landshold mod Japan i Odense og Silkeborg samt Herre U18 mod Sverige i Helsingør.

Det mest betydningsfulde arrangement var dog uden tvivl kvindernes VM, der fandt sted med to puljer og mellemrunden i Frederikshavn samt to puljer, mellemrunde og finalespil i Herning.

Dette event blev afviklet uden større problemer, hvilket er en cadeau til den fremragende organisering og støtte fra frivillige og lokale samarbejdspartnere.

Et særligt initiativ, der har haft en positiv indvirkning, er forbedringen af vilkårene for vores frivillige, som blev identificeret i 2022. Som en del af denne indsats har vi indført en unik T-shirt, der gives som en gave til frivillige ved hver A-landskamp, hvilket de får til evigt eje.

En særlig tak til alle frivillige, der har bidraget til at alle de afholdte kampe, inklusiv U, A og VM landskampe, som alle blev gennemført med succes. Derudover fortjener samarbejdspartnerne i hele Danmark stor anerkendelse for deres støtte. Medlemmerne af udvalget, herunder Lars Dalsgaard, Torben Petersen, Ivan Marquartsen, Annette Vittrup og Mie Nordlund, fortjener ligeledes stor tak for deres utrættelige arbejde.

For det kommende år ser Arrangementsudvalget frem til VM for herrer i januar 2025 i Herning og flere landskampe på dansk grund. Målet er at fortsætte med at levere velorganiserede begivenheder, der fremmer håndboldsporten i Danmark.

Jens Jakob Nørtved Winther, Formand Arrangementsudvalget

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 19

Ungeudvalget

Det forgangne år har budt på mange udfordringer, men også markante præstationer indenfor Ungeudvalget i DanskHåndbold. Vi er stolte over, at vi har formået at fastholde næsten alle de oprindelige medlemmer gennem hele året, hvilket i sig selv er en betydelig bedrift. Vores udvalg består af dedikerede medlemmer med en stærk passion for at gøre en forskel for unge i DanskHåndbold, og deres evne til at bidrage konstruktivt og fagligt til debatterne har været imponerende.

Da vi overtog rollen som et stående udvalg, var der ingen klar to-do liste eller definerede projekter, som umiddelbart var vores ansvar. I erkendelse af, at der også regionalt var behov for handling, besluttede vi at justere vores fokus for at give udvalgets medlemmer bedre mulighed for at komme godt fra start. Det valg har, til trods for visse frustrationer, vist sig at være fordelagtigt, især i lyset af de initiativer, der nu udføres i de forskellige regioner.

Overordnet set har vi været tro mod DanskHåndbolds værdisæt om ”Rigtig, sjov håndbold”. Alle beslutninger og diskussioner har netop taget udgangspunkt i de visioner og tanker, hvilket har

sikret, at vores arbejde altid har fokuseret på, hvem vi gør det for, og hvordan vi kan skabe mere frirum for den enkelte. Den største konkrete opgave var vores anbefaling og politiske indstilling til bestyrelsen angående streamingmuligheder for U15/U17/U19, et initiativ skabt i samarbejde med SportWay.

Den nye struktur har flyttet os fra et fagudvalg til et stående udvalg med specifikke rettigheder og forpligtelser. Dette har nødvendiggjort en mere respektfuld tilgang til andre udvalgs kompetenceområder, hvilket har været en udfordring, især for de yngre, fremadstormende medlemmer. Vi håber, at organisationen vil overveje at styrke denne nye arbejdsform, eventuelt ved at afholde årlige møder, hvor alle udvalg kan samarbejde og dele viden.

Et særligt initiativ, vi gerne vil fremhæve, er færdiggørelsen af 00/01 rapporten, som er blevet et vigtigt værktøj i vores arbejde med Rigtig, sjov håndbold. Turneringsudvalgets arbejde med tværfagligt samarbejde om dispensationer og op/nedrykningsregler har også haft stor betydning for vores evne til at integrere forskellige kompetencer i organisationen.

En særlig tak går til alle i udvalget –Brian, Gitte, Anja og Dennis – for jeres engagement, modspil og støtte. Ligeledes tak til Vejsgaard og Kristian for jeres indsats og til vores bestyrelsesrepræsentant, Betina Lyng-Bjerre, for uvurderlig sparring og støtte i et udfordrende år. For det kommende år er vores mål at bevare og styrke vores team, særligt i lyset af det kommende projekt om ”konkurrencestruktur”. Vi afventer også præsentationen af den nye DIF-strategi, som vil påvirke vores fremtidige aktiviteter. Vi planlægger desuden at afholde en ungdomskonference i foråret 2025, hvilket vi ser frem til med stor forventning.

Tina Fensdal, Formand Ungeudvalget

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 20

Oversigt bestyrelse og udvalg

for perioden 10. juni 2023 – 15. juni 2024

Formand: Morten Stig Christensen (valgt i 2023) 1 år

Næstformand elite: Jan Kampman (valgt i 2023) 2 år

Næstformand bredde: Betina Lyng Bjerre (valgt i 2023) 1 år

Ansvarlig for implementering: Henrik G. Larson (valgt i 2023) 2 år

Udover ovenstående udpegedes i henhold til lovenes punkt 12 følgende som medlemmer af bestyrelsen:

Dansk Håndbold Nord: Peter Jensen

Dansk Håndbold Midt Per Skovgaard

Dansk Håndbold Syd Finn Hansen

Dansk Håndbold Øst Troels Hansen

Divisionsforeningen Håndbold: Thomas Christensen

Håndboldspillerforeningen: Torben Vinther

(Observatør) Torben Christensen)

De stående udvalg udpeget i henhold til lovenes punkt 15:

a) Talentudvalget: Formand Carsten Grønmann Larsen (valgt 2023) (1 år)

Michael Abildgaard (DHN)

Bjørn Sommer (DHM)

Karsten Bording (DHS)

Michael Svendsen (DHØ)

ℓ Årsrapport 2023 21
DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023

b) Dommerudvalget:

c) Uddannelsesudvalget:

d) Turneringsudvalget:

e) Arrangementsudvalget:

Formand Thomas Rich (stoppet 2.10) (valgt 2023)

Formand Claus Adelgaard (udpeget 311023)

Peter Schumacher (DHN)

Jørgen Svane (DHM)

Jesper Christensen (DHS)

Claus Adelgaard (udtrådt) (DHØ)

Lars Hagenau

Jeff Henri Riegels (090424)

Formand Per Tørslev Jensen (valgt 2023)

Flemming Østergaard (DHN)

Dennis Byskov Hansen (DHM)

Maria Thuesen (DHS)

Torben Schou Malmros (DHØ)

Ole Damgaard

Formand Palle Bækby (valgt 2023)

Niels Lindholm (stoppet 29.10)

Morten Eliasen (indtr. 27.11.) (DHN)

Gitte Højbjerg (DHM)

Mick Andersen (stoppet 27.11.) (DHS)

Torben Christensen (konst.) (DHS)

Stefan Nordlund (indtr. 27.11.) (DHØ)

(Jørgen Alnor)(stoppet 29.10) (DHØ)

Kenneth Sig Jensen (Breddes. (210124)

Formand Jens Jakob Nørtved Winther (valgt 2023) (1 år)

Annette Vittrup (udpeget af bestyrelsen)

Torben Petersen (udpeget af bestyrelsen)

Lars Dalsgaard (udpeget af bestyrelsen)

Ivan Marquartsen (udpeget af bestyrelsen)

Mie Nordlund (090324) (udpeget af bestyrelsen)

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 22

f) Ungeudvalget:

g) Børneudvalget

h) ORKO

Formand: Tina Fensdal (Valgt 2023)

Anja Thomadsen (DHN)

Peder Vejsgaard (DHM)

Brian Salomonsen (DHS)

Gitte Dahl (DHØ)

Dennis Jensen (udpeget) (DanskHåndbold)

Formand: Heidi Zacho (Valgt 2023) (1 år)

Vicky Hierrild (DHN)

Malene Eghøj (DHM)

Gitte Egholm (DHS)

Randi Alban (DHØ)

Formand: Jan Kampman (Valgt 2023) (1 år)

Morten Stig Christensen (født medlem)

Jens Jakob N. Winther (født medlem)

Kent Nicolajsen (udpeget af bestyrelsen)

Anker Nielsen (udpeget af bestyrelsen)

Poul Wrang (udpeget af bestyrelsen)

Regelfortolker

Udpeget i henhold til lovenes punkt 16:

Udvalget for Professionel Håndbold

Udpeget i henhold til lovenes punkt 17:

Jørn Møller Nielsen (udpeget af bestyrelsen)

Formand Morten Stig Christensen (født formand)

Jan Kampman (udpeget af bestyrelsen)

Henrik G. Larson 250822 (udpeget af bestyrelsen)

Kasper Jørgensen (født medlem)

Jan Larsen (foreningsrepræsentant)

Daniel Grønhøj (foreningsrepræsentant)

DanskHåndbold
ℓ Årsrapport 2023 23
ℓ Årsberetning 2023

Elitedommerudvalget

Udpeget i henhold til lovenes punkt 19:

Formand Bjarne Munk Jensen (udpeget af UFPH 2022)

Jørn Møller Nielsen (født medlem)

Jens Henriksen (udpeget af UFPH 2022)

Martin Gjeding (udpeget af UFPH 2022)

Håndboldens retssystem:

Disciplinærinstansen for liga og 1. division udpeget i henhold til lovenes punkt 20:

Formand

Sigurd Slot Jacobsen (udpeget af UFPH 2024)

Martin Lind (udpeget af UFPH 2024)

Claus Mundus-Pedersen (udpeget af UFPH 2023)

Suppleant

Suppleant

Carsten Holm (udpeget af UFPH 2023)

Morten Søndergaard Olsen (udpeget af UFPH 2023)

Disciplinærinstansen for øvrige rækker i henhold til lovenes punkt 21

Formand Jan Richter Henriksen (valgt 2023)

Benny Damgaard (udpeget af bestyrelsen)

Janne Lind Thomsen (udpeget af bestyrelsen)

Louise Gjessing Christensen (udpeget af bestyrelsen)

Anders Lou-Hendriksen (udpeget af bestyrelsen)

Håndboldens Appelinstans udpeget i henhold til lovenes punkt 22

Formand Karsten Madsen (udpeget af UFPH 2023)

Michael Meyn (udpeget af bestyrelsen 2022)

Jacob Schjern Andersen (udpeget af bestyrelsen 2022)

Lægmand Katrine Fruelund (udpeget af UFPH 2023)

Suppleant

Suppleant

Jeppe Hudtloff Viinberg (udpeget af bestyrelsen 2023)

Lægmand vakant (udpeget af UFPH 2021)

Håndboldens Voldgift i henhold til lovenes punkt 24

Formand Henrik Bitsch fra 04.03.17

Revisorer: EY (valgt 2023)

Opdateret 09.04.24 FS

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 24
Årsrapport 2023 Budget 2024 25 DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023

Ledelsens påtegning

Bestyrelsen har dags dato behandlet og vedtaget årsrapporten for 1. januar - 31. december 2023 for DanskHåndbold.

Årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010.

Det er vores opfattelse, at årsrapporten giver et retvisende billede af forbundets aktiver, passiver og finansielle stilling

pr. 31. december 2023 samt af resultatet af forbundets aktiviteter for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2023.

Det er ligeledes vores opfattelse, at der er etableret forretningsgange og interne kontroller, der understøtter, at de dispositioner, der er omfattet af årsrapporten, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt med indgåede aftaler og sædvanlig praksis.

Det er endvidere vores opfattelse, at ledelsesberetningen indeholder en retvisende redegørelse for de forhold, beretningen omhandler.

Årsrapporten indstilles til repræsentantskabets godkendelse

Brøndby den 22. maj 2024 .

Direktion:

Henrik M. Jacobsen

Direktør

Bestyrelsen:

Morten Stig Christensen Formand

Jan Kampman Næstformand

Betina Lyng Bjerre Næstformand

Henrik G. Larson Økonomiansvarlig

Troels Hansen

Peter Jensen

Per Skovgaard

Finn Peter Hansen

Torben Vinther

Thomas Egedal Christensen

26 DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023

Den uafhængige revisors erklæring

Til bestyrelsen i DanskHåndbold

Revisionspåtegning på årsregnskabet

Konklusion

Vi har revideret årsregnskabet for Dansk Håndbold Forbund for regnskabsåret 1. januar31. december 2023, der omfatter anvendt regnskabspraksis, resultatopgørelse, balance og noter. Årsregnskabet udarbejdes efter Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kap. 4 og 6.

Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af forbundets aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2023 samt af resultatet af forbundets aktiviteter for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2023 i overensstemmelse med Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kap. 4 og 6.

Grundlag for konklusion

Vi har udført vores revision i overensstemmelse med internationale standarder om revision og de yderligere krav, der er gældende i Danmark samt standarderne for offentlig revision, idet revisionen udføres på grundlag af bestemmelserne i Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kap. 4 og 6. Vores ansvar ifølge disse standarder og krav er nærmere beskrevet i revisionspåtegningens afsnit ”Revisors ansvar for revisionen af årsregnskabet”. Det er vores opfattelse, at det opnåede revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for vores konklusion.

Uafhængighed

Vi er uafhængige af forbundet i overensstemmelse med internationale etiske regler for revisorer (IESBA’s etiske regler) og de yderligere krav, der er gældende i Danmark, ligesom vi har opfyldt vores øvrige etiske forpligtelser i henhold til disse regler og krav.

Fremhævelse af forhold vedrørende revisionen

Forbundet har i overensstemmelse med Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kap. 4 og 6, som sammenligningstal medtaget de af bestyrelsen godkendte resultatbudgetter. Budgettallene har ikke været underlagt revision.

Ledelsens ansvar for årsregnskabet

Ledelsen har ansvaret for udarbejdelsen af et årsregnskab, der giver et retvisende billede i overensstemmelse med Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kap. 4 og 6. Ledelsen har endvidere ansvaret for den interne kontrol, som ledelsen anser for nødvendig for at udarbejde et årsregnskab uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl.

Ved udarbejdelsen af årsregnskabet er ledelsen ansvarlig for at vurdere forbundets evne til at fortsætte driften, at oplyse om forhold vedrørende fortsat drift, hvor dette er relevant, samt at udarbejde årsregnskabet på grundlag af regnskabsprincippet om fortsat drift, medmindre ledelsen enten har til hensigt at likvidere forbundet, indstille driften eller ikke har andet realistisk alternativ end at gøre dette.

Revisors ansvar for revisionen af årsregnskabet

Vores mål er at opnå høj grad af sikkerhed for, om årsregnskabet som helhed er uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, og at afgive en revisionspåtegning med en konklusion. Høj grad af sikkerhed er et højt niveau af sikkerhed, men er ikke en garanti for, at en revision, der udføres i overensstemmelse med internationale standarder om revision og de yderligere krav, der er gældende i Danmark, samt standarderne for offentlig revision, altid vil afdække væsentlig fejlinformation, når sådan findes. Fejlinformationer kan opstå som følge af besvigelser eller fejl og kan betragtes som væsentlige, hvis det med rimelighed kan forventes, at de enkeltvis eller samlet har indflydelse på de økonomiske beslutninger, som regnskabsbrugerne træffer på grundlag af årsregnskabet.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 27

Som led i en revision, der udføres i overensstemmelse med internationale standarder om revision og de yderligere krav, der er gældende i Danmark, samt standarderne for offentlig revision, foretager vi faglige vurderinger og opretholder professionel skepsis under revisionen. Herudover:

• Identificerer og vurderer vi risikoen for væsentlig fejlinformation i årsregnskabet, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udformer og udfører revisionshandlinger som reaktion på disse risici samt opnår revisionsbevis, der er tilstrækkeligt og egnet til at danne grundlag for vores konklusion. Risikoen for ikke at opdage væsentlig fejlinformation forårsaget af besvigelser er højere end ved væsentlig fejlinformation forårsaget af fejl, idet besvigelser kan omfatte sammensværgelser, dokumentfalsk, bevidste udeladelser, vildledning eller tilsidesættelse af intern kontrol.

• Opnår vi forståelse af den interne kontrol med relevans for revisionen for at kunne udforme revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne, men ikke for at kunne udtrykke en konklusion om effektiviteten af forbundets interne kontrol.

• Tager vi stilling til, om den regnskabspraksis, som er anvendt af ledelsen, er passende, samt om de regnskabsmæssige skøn og tilknyttede oplysninger, som ledelsen har udarbejdet, er rimelige.

• Konkluderer vi, om ledelsens udarbejdelse af årsregnskabet på grundlag af regnskabsprincippet om fortsat drift er passende, samt om der på grundlag af det opnåede revisionsbevis er væsentlig usikkerhed forbundet med begivenheder eller forhold, der kan skabe betydelig tvivl om forbundets evne til at fortsætte driften. Hvis vi konkluderer, at der er en væsentlig usikkerhed, skal vi i vores revisionspåtegning gøre opmærksom på oplysninger herom i årsregnskabet eller, hvis sådanne oplysninger ikke er tilstrækkelige, modificere vores konklusion. Vores konklusion er baseret på det revisionsbevis, der er opnået frem til datoen for vores revisionspåtegning. Fremtidige begivenheder eller forhold kan dog medføre, at forbundet ikke længere kan fortsætte driften.

• Tager vi stilling til den samlede præsentation, struktur og indhold af årsregnskabet, herunder noteoplysningerne, samt om årsregnskabet afspejler de underliggende transaktioner og begivenheder på en sådan måde, at der gives et retvisende billede heraf.

Vi kommunikerer med den øverste ledelse om bl.a. det planlagte omfang og den tidsmæssige placering af revisionen samt betydelige revisionsmæssige observationer, herunder eventuelle betydelige mangler i intern kontrol, som vi identificerer under revisionen.

Udtalelse om ledelsesberetningen

Ledelsen er ansvarlig for ledelsesberetningen.

Vores konklusion om årsregnskabet omfatter ikke ledelsesberetningen, og vi udtrykker ingen form for konklusion med sikkerhed om ledelsesberetningen.

I tilknytning til vores revision af årsregnskabet er det vores ansvar at læse ledelsesberetningen og i den forbindelse overveje, om ledelsesberetningen er væsentligt inkonsistent med årsregnskabet eller vores viden opnået ved revisionen eller på anden måde synes at indeholde væsentlig fejlinformation.

Vores ansvar er derudover at overveje, om ledelsesberetningen indeholder krævede oplysninger i henhold til Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kap. 4 og 6.

Baseret på det udførte arbejde er det vores opfattelse, at ledelsesberetningen er i overensstemmelse med årsregnskabet og er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kap. 4 og 6. Vi har ikke fundet væsentlig fejlinformation i ledelsesberetningen.

Erklæring i henhold til anden lovgivning og øvrig regulering

Udtalelse om juridisk-kritisk revision og forvaltningsrevision

Ledelsen er ansvarlig for, at de dispositioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt med indgåede aftaler og sædvanlig praksis. Ledelsen er også ansvarlig for, at der er taget skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen af de midler og driften af de virksomheder, der er omfattet af årsregnskabet. Ledelsen har i den forbindelse ansvar for at etablere systemer og processer, der understøtter sparsommelighed, produktivitet og effektivitet.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 28

I tilknytning til vores revision af årsregnskabet er det vores ansvar at gennemføre juridiskkritisk revision og forvaltningsrevision af udvalgte emner i overensstemmelse med standarderne for offentlig revision. I vores juridisk-kritiske revision efterprøver vi med høj grad af sikkerhed for de udvalgte emner, om de undersøgte dispositioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i bevillinger, love og andre forskrifter samt indgåede aftaler og sædvanlig praksis. I vores forvaltningsrevision vurderer vi med høj grad af sikkerhed, om de undersøgte systemer, processer eller dispositioner understøtter skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen af de midler og driften af de virksomheder, der er omfattet af regnskabet.

Hvis vi på grundlag af det udførte arbejde konkluderer, at der er anledning til væsentlige kritiske bemærkninger, skal vi rapportere herom i denne udtalelse.

Vi har ingen væsentlige kritiske bemærkninger at rapportere i den forbindelse.

København, den 22. maj 2024

EY Godkendt Revisionspartnerselskab CVR-nr. 30 70 02 28

Ulrik B. Vassing Rasmus F. Andersen statsaut. revisor statsaut. Revison mne32827 mne44147

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 29

Ledelsesberetning 2023

Generelt

2023 har været et år præget af signifikante forandringer for håndbold i Danmark, med vedtagelsen og implementeringen af en ny struktur i starten af året. Denne opgave har været omfattende, men vi har grebet den an med energi og fokus, og vi er i skrivende stund midt i forandringens vinde med implementering af nye arbejdsgange, roller og mandater. Vores ambition er at sikre en mere integreret og samarbejdende organisation. Det er vigtigt at påpege, at denne forandring ikke kun har været administrativ; den har tråde langt ind i organisationens hjerte til vores frivillige samt politisk valgte og sammen skal vi alle bidrage til at sikre en klar og effektiv fordeling af ansvar mellem det politiske bagland og den administrative drift. Derfor er det en glæde at fornemme, at alle har fokus på og arbejder for at tydeliggøre mandatfordelingen, så både strategiske beslutninger og daglig ledelse flyder gnidningsløst. Vi er #sammenforholdet i at styrke vores foreninger, gøre håndbold sjovere at spille, og gøre det nemmere at bidrage som frivillige.

Det kommercielle arbejde

På det kommercielle plan har vi navigeret gennem udfordringer med at identificere nye kunder, men vi afslutter året med gode økonomiske resultater. Vores landskamparrangementer har vist markant vækst, og vi har arbejdet ihærdigt på at højne kvaliteten af vores kommercielle initiativer, med målet om at fortsat være en attraktiv partner for erhvervslivet. Fremadrettet vil vi intensivere vores indsats for at tiltrække nye sponsorer og udvikle vores produktportefølje. På det forretningsmæssige har de seneste års resultater fra vores håndboldkvinder og -herrer har skabt en større efterspørgsel og bidraget til en økonomisk optur. Vores landshold nyder bred opbakning, hvilket ikke kun styrker vores position, men også bekræfter styrken i vores sponsorpartnerskaber.

Økonomi

Årets regnskab udviser et større overskud. Overskuddet skyldes hovedsageligt afkast på værdipapirer i 2023, men også ”det almindelige håndboldregnskab” med alle forbundets øvrige aktiviteter/drift, fremviser overskud. Årsagerne og afvigelsesforklaringer til

regnskabet kan aflæses i ”økonomiansvarligs kommentarer til årsregnskabet” i denne årsrapport. Jeg vil dog stadig slå fast, at DanskHåndbold har en sund og god økonomi.

Forbundet har en omsætning på over 120 millioner kroner, og omkring halvdelen kommer fra kommercielle aktiviteter. En solid egenkapital, der sikrer forbundets drift mod udsving på det kommercielle område samt det finansielle område, og som giver grobund for fremadrettede budgetter, med plads til investering i udvikling af forbundet og håndboldsporten.

Et nyt navn og ny identitet

I 2023 blev kursen sat mod at tiltrække et nyt publikum med fokus på yngre fans, for at sikre håndboldens fremtid. Med lanceringen af DanskHåndbold og hashtagget #sammenforholdet har vi styrket vores identitet. Danskerne har taget godt imod os i 2023, med fyldte haller og sejre, der har skabt liv på vores sociale medier. Vores samarbejde med sponsorer og medier sikrer stærke platforme og indhold, der engagerer og inspirerer vores følgere, understøttet af en dedikeret kommunikativ indsats for at fremhæve både elite og breddehåndbold. Derudover har vi fået et nyt website / univers, som skal understøtte vores nye struktur og skabe mere gennemsigtighed og en nemmere tilgang til alt det gode indhold, der beriger alle i dansk håndbold

Landsholdsafdelingen

Igen nåede vores A-landshold imponerende resultater. Kvinderne vandt VM-bronze og herrerne tog deres tredje VM-guld i træk, et historisk resultat. Disse præstationer sikrede massiv opbakning, både live og via TV og sociale medier, med millioner af fans der fulgte med. For at vedligeholde disse topresultater, er talentudvikling afgørende. Vi har implementeret en ny talentstruktur, der fokuserer på samarbejde mellem forbund og klubber, med et centralt system, der understøtter spillerudvikling gennem motivation og kompetenceudvikling fremfor selektion. Denne tilgang kræver en ny indsats fra vores trænere og en anerkendelse af klubbernes rolle i at udvikle talenter. Evaluering af vores pilotprojekter i 2024 vil guide fremtidige beslutninger om talentudviklingen.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 30

Eliteklubbernes internationale præstationer

Vores klubber har også haft succes på den internationale scene, med flere hold der klarer sig godt i både Champions League og European Handball League. Dette beviser den høje standard i dansk klubhåndbold og er et resultat af vores fokus på udvikling og konkurrence samt et stærkt samarbejde med Divisionsforeningen.

Projekter og udviklingsinitiativer I 2023 blev ”Rigtig, sjov håndbold” en del af vores DNA frem for blot et projekt, hvilket indikerer en vedvarende indsats for at forankre værdierne dybere i håndboldfællesskabet.

Beach Handball oplever fortsat vækst, og det har været et år for analyse og planlægning samt videreudviklingen. En treårig strategi er sat i værk for at støtte og udvide tilbuddet, med nye initiativer, som vi er startet på at implementere.

Vores uddannelsesstrategi sigter mod at sætte standarden for træning og udvikling indenfor dansk håndbold, baseret på ”Rigtig, sjov håndbold”-værdierne. Med fokus på at styrke trænerkompetencer og ungtrænere, arbejder vi på at blive mere nærværende og agile i vores samarbejde med klubber og trænere og derigennem sikre at langt flere uddanner sig.

Projektet ”Nye spilformer” afsluttede i 2023 med værdifulde indsigter, og er baseret på fire års tests og analyser. Dette arbejde vil fortsætte med at forme vores tilgang til spiludvikling.

Endelig har ”Innovation & analyse” styrket vores evne til at forstå og reagere på behovene i dansk håndbold på alle niveauer. Denne nye enhed fokuserer på at give klar indsigt og støtte til vores foreninger, sikre at vores strategier og initiativer er effektive og ikke mindst veldokumenterede.

Afslutning

2023 har været et år med flere betydelige fremskridt og forandringer for DanskHåndbold. Jeg ser med optimisme frem mod de kommende år, hvor vi vil fortsætte med at bygge på det solide fundament, vi har etableret.

Slutteligt kan jeg med stolthed præsentere, at vi igen i 2023 øgede vores medlemstal, hvor vi har en stigning på 4%, og derfor nu tæller 107.666 medlemmer i DanskHåndbold.

Tak for et fremragende år,

Henrik M. Jacobsen Administrerende direktør, DanskHåndbold

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 31

Indtægter

Finansieringsindtægter og kursgevinst/-tab - netto

Økonomiansvaliges

kommentarer til årsregnskabet

Årsregnskabet består af resultatopgørelse for 2023, balance pr. 31. december 2023 samt specifikationer til enkelte regnskabsposter.

Årsregnskabet for 2023 udviser et overskud på tkr. 7.798 mod et budgetteret overskud på tkr. 175, hvilket resulterer i en positiv afvigelse på tkr. 7.623. Helt overordnet kan vi dog sige, at det store overskud primært skyldes afkast på værdipapirer i 2023. Afvigelsen fremkommer på følgende hovedposter:

Spillerbonus kvinder og herrer ved slutrunder, netto

Til enkelte af afvigelserne skal bemærkes følgende

INDTÆGTER

Kommerciel afdeling - netto Afvigelsen skyldes primært, at vi ikke har kunne indfri budgettet på partneraftaler samt en uforudset omkostning på ærmerettigheder til IHF, som vi tidligere har haft rettighed til uden beregning.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 32
Beskrivelse Faktisk 2023 Budget 2023 Afvigelse
netto 27.826.883 29.012.000 -1.185.117
7.730.158 2.217.138 5.513.020 Udlodning "klausuerede midler til breddeamatøridræt" 8.169.258 7.897.000 272.258 Alle øvrige indtægter 39.223.445 38.488.459 734.986 Indtægter i alt 82.949.744 77.614.597 5.335.147
Kommerciel afdeling -
incl. projekter 11.651.908 11.944.000 292.092 Øvrige eliteudgifter 16.653.024 17.450.000 796.976 Udvikling af hjemmeside og app 237.742 1.000.000 762.258 WEB drift og udvikling 950.343 670.000 -280.343 Alle øvrige udgifter 39.702.029 40.160.522 458.493 Udgifter i alt 69.195.046 71.224.522 2.029.476
4.058.234 4.765.019 706.785 Ordinært
9.696.464 1.625.056 8.071.408 Øvrige poster i alt -1.898.165 -1.450.000 -448.165 Resultat 7.798.299 175.056 7.623.243
Udgifter Landsholdsaktiviteter
resultat

Finansieringsindtægter og kursgevinst/-tab - netto

Den store afvigelse skyldes flotte afkast på vores værdipapirer i SparKron samt et stigende renteniveau. Vores værdipapirer/fonde har klaret sig bedre end sammenlignede Morningstar kategorier. DanskHåndbold har investeret i Sparkroninvest i følgende fonde - moderat, vækst og offensiv.

Det skal også bemærkes at DanskHåndbold over den periode, hvori der har været investeret i værdipapirer/fonde har haft et større positivt afkast samlet set.

Udlodning ”klausulerede midler til breddeamatøridræt”

Afvigelsen skyldes at der er foretaget bevillinger efter budgettet var blevet udarbejdet. Derudover skyldes afvigelsen udgifter til projekter hvori projektperioden blev længere end forventet samt mindre udgifter hvori projektetperioden er blivet fremrykket. I note 1 fremgår alle bevillingerne og forbruget i 2023. Alle projekter i DanskHåndbold bliver indtægtsført og udgiftsført i takt med at de forbruges, dog først i det år hvori de ibrugtages.

UDGIFTER

Landsholdsaktiviteter incl. projekter

Afvigelsen skyldes en række mindre besparelser på mange samlinger/aktiviteter, men der har også været større udgifter ved deltagelsen til mesterskaber for både Kvinde A og Herre A samt flere ungdomshold. I note 2 er specificeret alle samlinger/aktiviteter, hvori de enkelte afvigelser fremgår.

Øvrige eliteudgifter

Afvigelsen skyldes at der har været besparelser på løn og følgeomkostninger, herunder kørsel og besigtigelser. Derudover har den nye talentstruktur betyder at der er én færre national talenttræning.

Udvikling af hjemmeside og app

Afvigelsen skyldes at flere end forventet af projektets udgifter allerede kom i 2022. Der var således et merforbrug i 2022 i forhold til budget, idet projektet i alt havde udgifter som budgetteret. Forbruget på 238 tkr. der er blevet udgiftsført i 2023 er tilsvarende blevet indtægtsført under udlodning ”klausulerede midler til breddeamatøridræt”

WEB drift og udvikling

Afvigelsen skyldes primært ekstra udgifter i forbindelse med udvikling af DanskHåndbold nye hjemmeside.

Spillerbonus kvinder og herrer ved slutrunder, netto

Afvigelsen skyldes at der var budgetteret med en 3. plads til kvinderne og herrerne, som er de økonomisk dyreste placeringer for DanskHåndbold. Efter et meget flot mesterskab vandt herrerne guld og dette betød en mindre netto udgift for DanskHåndbold.

Øvrige poster i alt

Afvigelsen skyldes primært størrer udgifter til ny struktur i DanskHåndbold end budgetteret samt ikke budgetterede udgifter til nye love for DanskHåndbold samt regelgennemgang.

ØVRIGE BEMÆRKNINGER

De klausulerede midler til breddeamatøridræt under DanskHåndbold er midler, som vil blive forbrugt over en årrække til gavn for breddehåndbolden efter de stillede krav i udlodningen fra DanskHåndbold Event.

Forbundets aktiver udgør 108,9 mio. kr. og gældsforpligtelserne 64,9 mio. kr. Forbundets egenkapital udgør ved årets slutning 44,0 mio. kr.

Resultatet anses i lyset af sammensætningen i afvigelserne for tilfredsstillende, og overskuddet foreslås overført til egenkapitalen.

Begivenheder indtruffet efter den 31. december 2023 I perioden efter regnskabsårets afslutning til aflæggelse af årsrapporten, er der ikke indtruffet forhold, som vurderes at have væsentlig indflydelse på vurdering af årsrapporten.

BUDGET 2024

Budgettet for 2024 udviser et underskud på tkr. 428.

Henrik G. Larson, Økonomiansvarlig

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 33

Årsregnskab 1. januar - 31. december

Anvendt regnskabspraksis

Årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, kapitel 4 og 6, om regnskab og revision for tilskudsmodtagere under Kulturministeriets ressort, som modtager af tilskud i henhold til lov om visse spil, lotterier og væddemål.

Årsrapporten for 2023 er aflagt efter samme regnskabspraksis som sidste år.

Der er foretaget enkelte reklassificeringer mellem regnskabsposter mv. i forhold til årsrapporten for 2022. Ændringerne har ikke påvirket resultatet for indeværende eller tidligere år.

Resultatopgørelsen

Generelt om indregning og måling I resultatopgørelsen indregnes indtægter i takt med, at de indtjenes, herunder indregnes værdireguleringer af finansielle aktiver og forpligtelser. I resultatopgørelsen indregnes ligeledes alle omkostninger.

Aktiver indregnes i balancen, når det er sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde forbundet, og aktivets værdi kan måles pålideligt.

Forpligtelser indregnes i balancen, når det er sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil fragå forbundet, og forpligtelsens værdi kan måles pålideligt.

Ved første indregning måles aktiver og forpligtelser til kostpris. Efterfølgende måles aktiver og forpligtelser som beskrevet for hver enkelt regnskabspost nedenfor.

Ved indregning og måling tages hensyn til forudsigelige tab og risici, der fremkommer inden årsregnskabet aflægges, og som be- eller afkræfter forhold, der eksisterede på balancedagen.

Tilskud DIF

Beløbet udgør såvel ordinært som ekstraordinært tilskud fra DIF.

Tilskud Team Danmark

Beløbet udgør forbundets modtagne støtte til eliteaktiviteter i regnskabsåret.

TV-honorar

Forbundet har indgået en aftale med TV2 Danmark, vedrørende udsendelse i radio, TV og på internettet m.v. fra håndboldkampe, som DanskHåndbold råder over eller kommer til at råde over i aftaleperioden 1. januar 2017 - 30. juni 2025. Samtidig er der for ovennævnte periode, indgået en aftale mellem forbundet og Divisionsforeningen Håndbold, om fordeling af honoraret. Honoraret er periodiseret.

Kommerciel afdeling og øvrige samarbejdspartnere

Beløbene hidrører fra beløb fra forbundets hovedsamarbejdspartnere for vore landshold samt beklædningssponsor. I beløbene er endvidere indeholdt indtægter fra Kommerciel afdelings koncept omfattende grundpakker, eksponering m.v. Beløbene er periodiseret. Omkostningerne ved sponsorater er modregnet i indtægterne. Indtægten fra mindre sponsorater er ligeledes indeholdt i beløbene.

Finansieringsindtægter

Beløbet indeholder nettorenteindtægter, udbytte samt realiserede og urealiserede kursgevinster og tab.

Periodisering

Væsentlige indtægter og udgifter periodiseres på balancedagen.

Projektomkostninger/tilskud

Projektomkostninger indtægts- og udgiftsføres i det regnskabsår, hvori de afholdes.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 34

Balancen

Værdipapirer

Værdipapirer værdiansættes til dagsværdi (børskurs) på balancedagen. Urealiserede kursgevinster/-tab føres over driften under posten finansieringsindtægter.

Tilgodehavender

Debitorer måles til amortiseret kostpris, som typisk svarer til pålydende værdi. Værdien reduceres med nedskrivning til imødegåelse af forventet tab.

Gældforpligtelser

Gæld måles til amortiseret kostpris, som typisk svarer til nominel værdi.

Momsregistrering

Forbundet er som forening som hovedregel momsfritaget. Forbundets sponsor- og salgsvirksomhed samt Eliteaktiviteter er momspligtig. Der er derfor forholdsvis momsfradrag for de administrative omkostninger.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 35

Resultatopgørelse for 2023

Udgifter

Projekt

Rigtig, sjov håndbold

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 36 Indtægter Note Regnskab 2022 Vedtaget Budget 2023 Regnskab 2023 Vedtaget Budget 2024 Tilskud DIF, ordinære og ekstraordinære 7.470.000 7.727.000 7.726.000 8.243.000 Tilskud DIF, projekter 341.754 250.000 254.181 500.000 Tilskud Team Danmark 12.025.000 12.000.000 12.200.000 12.855.000 Konsulent-og udd.tilskud - Kulturstyrelsen 0 60.000 73.681 70.000 Øvrige Samarbejdspartnere 277.420 205.000 340.553 205.000 Slutrunderettigheder - netto 1.380.519 0 0 0 Kommerciel afdeling - netto 26.274.699 29.012.000 27.826.883 27.745.500 Landskampsarrangementer - netto 2.941.070 2.400.000 2.519.052 3.770.000 Kontingenter 2.783.038 2.814.284 2.817.312 2.912.775 Transferafgifter, bøder mv. 1.889.124 1.710.000 1.704.208 1.740.000 Deltagelsesgebyr incl. LP 4.058.941 4.187.911 4.207.665 4.223.762 TV-honorarer, netto 6.771.765 6.771.765 6.771.765 6.771.765 Finansieringsindtægter og kursgevinst/tab - netto 0 2.217.138 7.730.158 3.477.275 Diverse salg, tilskud mv. 75.760 0 239.147 0 Tilskud fra IHF og EHF 1.853.857 362.500 369.880 1.615.460 Udlodning "klausulerede midler til breddeamatøridræt" 1 12.440.572 7.897.000 8.169.258 8.104.500 Indtægter i Alt 80.583.519 77.614.597 82.949.744 82.234.037
Landsholdsaktiviteter incl. projekter 2 12.103.520 11.944.000 11.651.908 15.303.500 Spilleraftaler 5.558.081 6.398.692 6.139.082 5.983.985 Øvrige eliteudgifter 3 17.281.631 17.450.000 16.653.024 18.070.000 Udviklingsvirksomhed 7.648.951 7.920.000 7.714.746 8.625.000 Projekt "Foreningsudvikling" 1.502.328 1.812.000 1.690.589 1.717.000 Projekt "revision af børnetræneruddannelsen" 6.466 0 69.497 0
"håndboldpas" 1.741.222 0 113.055 0
Håndboldvikaren 60.397 0 0 0
"Automatisk dommerpåsætning" 59.150 0 0 0
ulige
3.252 0 214.966 0
245.819 250.000 268.195 0 Udvikling
app 2.761.385 1.000.000 237.742 0
Pilotprojekt
Projekt
Evaluering nye spilformer
årgange
Projekt "Trænerkaravanen"
af hjemmeside og
428.788 200.000 0 0

Kommunikationsplan

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 37 Fremtidssikring af turneringsprodukt for unge 48.517 0 0 0 Samarbejde med efterskolerne 37.758 0 0 0 Pilotprojekt for studiebyer 276.510 0 0 0
for
børnehåndbold 404.524 0 0 0 Uddannelsesvirksomhed 683.949 300.000 316.264 267.900 Uddannelsesprojekt 2022-2026 0 0 128.855 1.436.000 Beach Handball - nationalt 358.377 450.000 371.074 410.000 Beach Handball - Elite 781.386 1.010.000 1.211.278 1.325.000 Beach Handballprojekt 2023-2026
Bredde 0 0 120.950 865.000 Håndboldskoler 33.769 6.723 -198.265 -6.962 Dommervirksomhed - Elite 631.942 575.000 517.338 605.000 Dommervirksomhed - Bredde 180.738 162.108 245.515 94.000 DM - U17 og U19 211.478 300.000 353.086 325.000 Administrationsomkostninger 4 13.954.526 15.016.000 14.893.842 17.221.000 Tab på debitorer 21.385 0 0 0 Hånd@ drift/udvikling og fælles IT support 2.030.465 2.215.000 2.230.652 2.485.000 WEB drift og udvikling 656.950 670.000 950.343 725.000 Politisk virksomhed - møder og rejser 5 3.218.662 3.385.000 3.163.175 3.465.000 Gaver, medaljer og emblemer 145.143 160.000 138.138 160.000 Finansieringsindtægter og kursgevinst/tab - netto 9.677.720 0 0 0 Udgifter i alt 82.754.791 71.224.523 69.195.046 79.076.423 Resultat - før spillerbonus ved slutrunder -2.171.272 6.390.075 13.754.697 3.157.615 Spillerbonus kvinder og herrer ved slutrunder, netto Resultat - Ordinært -3.504.688 1.625.056 9.696.463 419.326 Ny struktur i Dansk Håndbold -936.648 -1.000.000 -1.311.945 -357.500 Nye love og regelgennemgang 0 0 -262.499 0 Ny struktur miljøudvikling og talent 0 -350.000 -133.720 -340.000 Samarbejde med Div.Foreningen -108.304 -100.000 -140.000 -100.000 Forretningsorden stående udvalg -100.000 0 0 0 Uddannelsesprojekt 2022-2026 -250.844 0 0 0 Beach Handballprojekt 2023-2026 - Elite 0 0 0 -50.000
til Play The Game konference 0 0 -50.000 0 Resultat -4.900.484 175.056 7.798.299 -428.174
ændringer i
-
Tilskud
DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 38 Aktiver Note Balance 31-12-2023 Balance 31-12-2022 Værdipapirer kursværdi 83.090.760 75.421.713 Bankbeholdning 9.397.486 7.922.649 Diverse tilgodehavender: Internationale Forbund 718.833 1.634.636 Regioner 4.750.266 540.539 Mellemregning DIF 511.414 0 Andre tilgodehavender 8.877.850 5.937.519 Mellemregning DanskHåndbold Event 0 2.336.987 Tilgodehavender foreninger 247.356 Tilgodehavende moms 1.304.067 494.890 Aktiver i alt 108.898.032 94.288.933 Passiver Feriepengeforpligtelse 1.101.460 1.138.010 Diverse kreditorer: Periodeafgrænsningsposter 19.138.810 19.209.743 Øvrige kreditorer 9.714.528 4.359.395 Skyldig til foreninger 0 795.917 Mellemregning med DIF 0 53.588 Mellemregning DanskHåndbold Event 15.423.382 0 Dommeraftale 2.839.959 3.292.836 Klausulerede midler til breddeamatøridræt under DanskHåndbold 7.321.415 15.631.570 Forudmodtagne tilskud 9.330.995 13.578.690 Kortfristet gæld i alt 64.870.549 58.059.749 Kapitalkonto: Saldo 1/1 2023 36.229.184 Årets resultat 7.798.299 44.027.483 36.229.184 Passiver i alt 108.898.032 94.288.933 Eventualposter m.v. 6 Balance pr.
31. december 2023

Specifikationer til resultatopgørelsen 2023

Note 1

Udlodning ”klausulerede midler til breddeamatøridræt”

Tilskud

Note 2

Landsholdsaktiviteter inkl. Projekter

Kvinde A Kvinder

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 39
Regnskab 2022 Budget 2023 Regnskab 2023 Budget 2024
til udviklings-/ breddeaktiviteter 2.000.000 2.000.000 2.000.000 2.000.000 Andel af udgifter til foreningskonsulenter 1.750.000 1.750.000 1.750.000 1.750.000 Projekt "Foreningsudvikling" 1.502.328 1.812.000 1.690.589 1.717.000 Ny struktur i Dansk Håndbold 936.648 1.000.000 1.311.945 357.500
0 0 250.000 530.000 Udvikling af hjemmeside og app 2.761.385 1.000.000 237.741 0 Evaluering nye spilformer ulige årgange 3.252 0 214.966 0 Efteruddannelse af breddedommere og udviklere 54.190 0 175.193 0 Uddannelsesprojekt 2022-2026 250.000 0 128.855 825.000 Beach Handballprojekt 2023-2026 - Bredde 0 0 120.950 865.000 Projet "Håndboldpas" 1.741.222 0 105.675 0 Projekt "revision af børnetrænerudd." 6.466 0 69.497 0 Rekruttering til breddedommere 71.622 85.000 63.847 0 Uddannelse - nye materialer 67.361 50.000 50.000 60.000 Rigtig, sjov håndbold 428.788 200.000 0 0 Kommunikationsplan for ændringer i børnehåndbold 404.524 0 0 0 Pilotprojekt for studiebyer 276.511 0 0 0 Forretningsorden stående udvalg 100.000 0 0 0 Fremtidssikring af turneringsprodukt for unge 48.517 0 0 0 Samarbejde med efterskolerne 37.758 0 0 0 Udlodning ”klausulerede midler til breddeamatøridræt” i alt 12.440.572 7.897.000 8.169.258 8.104.500
Breddeudviklingskonsulent
Budget 2023 Regnskab 2023 Afvigelse
- marts GL ude 330.000 299.418 30.582 Kvinder - april LK DK 435.000 433.110 1.890 Kvinder - juni - test 65.000 4.912 60.088 Kvinder - oktober EM kval 405.000 375.536 29.464 Kvinder - november LK + forberedelse VM 358.000 275.820 82.180 Kvinder - VM 580.000 668.608 -88.608 Kvinde A i alt 2.173.000 2.057.404 115.596

Specifikationer til resultatopgørelsen 2023 - fortsat

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 40
Budget 2023 Regnskab 2023 Afvigelse W 19/20 W19/20 - marts træningslejr + LK 173.000 218.280 -45.280 W19/20 - april træninslejr 100.000 129.769 -29.769 W19/20 - maj træningslejr 100.000 88.706 11.294 W19/20 - juni test 18.000 5.115 12.885 W19/20 - juni SOC 190.000 193.834 -3.834 W19/20 - juli EM 550.000 547.593 2.407 W19/20 - oktober træningslejr + LK 112.000 96.397 15.603 W19/20 - november - La Santa Sport 290.000 293.453 -3.453 W 19/20 i alt 1.533.000 1.573.148 -40.148 W 17/18 W17/18 - marts træningslejr 105.000 104.274 726 W17/18 - april træningslejr + LK udland 175.000 157.241 17.759 W17/18 - juni træningslejr + LK indland 205.000 208.168 -3.168 W17/18 - juni test SDU 20.000 15.412 4.588 W17/18 - juli træningslejr + LK udland 160.000 106.020 53.980 W17/18 - august EM 525.000 528.107 -3.107
- oktober træningslejr 130.000 67.580 62.420 W17/18 - December træningslejr + LK ude 145.000 167.685 -22.685 W 17/18 i alt 1.465.000 1.354.486 110.514 Udviklingslandshold Kvinde Udviklingslandshold 195.000 225.247 -30.247 Samlet for kvinderne 5.366.000 5.210.285 155.715
Note 2 - fortsat
W17/18

Specifikationer til resultatopgørelsen 2023 - fortsat

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 41
Note 2 - fortsat Budget 2023 Regnskab 2023 Afvigelse HERRE A Herre - januar Norlys Cup og VM optakt 500.000 488.265 11.735 Herre - VM 2023 SWE/POL 775.000 977.176 -202.176 Herre - marts EURO Cup 338.000 282.511 55.489 Herre - april EURO Cup 375.000 452.377 -77.377 Herre - oktober GL ude 346.000 290.188 55.812 Herre A i alt 2.334.000 2.490.516 -156.516 M 20/21
- januar - træningslejr 170.000 133.308 36.692 M20/21 - marts træningslejr + LK ind/udland 190.000 151.542 38.458 M20/21 - april turnering udland 146.000 241.257 -95.257 M20/21 - juni SDU test 19.000 8.486 10.514 M20/21 - juni træningslejr + SOC 190.000 130.308 59.692 M20/21 - juli VM 555.000 667.970 -112.970 M20/21 - november træningslejr 170.000 83.534 86.466 M 20/21 i alt 1.440.000 1.416.405 23.595 M 18/19 M18/19 - januar træningslejr + LK udland 198.000 191.876 6.124 M18/19 - marts træningslejr 140.000 117.053 22.947 M18/19 - april træningslejr + LK indland 200.000 202.661 -2.661 M18/19 - juni SDU test 21.000 6.126 14.874 M18/19 - juni træningslejr 140.000 71.055 68.946
- EYOF (afbud) 125.000 0 125.000 M18/19 - juli SOC 170.000 102.072 67.928 M18/19 - august VM 520.000 613.621 -93.621 M18/19 - oktober træningslejr 165.000 143.879 21.121 M 18/19 i alt 1.679.000 1.448.342 230.658 Udviklingslandshold Herre Udviklingslandshold 195.000 209.104 -14.104 Samlet for Herrerne 5.648.000 5.564.367 83.633
M20/21
M18/19

Specifikationer til resultatopgørelsen 2023 - fortsat

Note 2 - fortsat

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 42
Budget 2023 Regnskab 2023 Afvigelse
Idrætsmedicin - fys 60.000 109.363 -49.363 Fysisk træner 10.000 0 10.000 Sportspsykologi 20.000 17.427 2.573 Halleje 30.000 30.000 0 SOC i DK 135.000 162.444 -27.444 Forskning m.v. 25.000 660 24.340 Præstationsprojekt (herunder KMD People Success) 250.000 157.363 92.637 4 Player samarbejde 400.000 400.000 0 Fællesudgifter i alt 930.000 877.257 52.743 Landsholdsaktiviteter inkl. projekter i alt 11.944.000 11.651.909 292.091
Fællesudgifter

Specifikationer til resultatopgørelsen 2023 - fortsat

Note 3

Øvrige

Note 4

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 43
Regnskab 2022 Budget 2023 Regnskab 2023 Afvigelse
incl. sportschef 6.787.768 7.250.000 6.794.765 455.235 Landstrænere, øvrige udg. (besigtigelser/km/tlf) 727.981 950.000 803.646 146.354 Elitekommune konsulent 433.749 450.000 402.207 47.793 Elitevejleder 82.260 0 1.350 -1.350 Talenttræning - piger incl. sommerlejr 1.130.296 1.190.000 1.035.295 154.705 Talenttræning - drenge incl. sommerlejr 1.074.072 1.190.000 978.349 211.651 Regionaltalenttræning 0 0 147.900 -147.900 Piger årgang 05 og fysisk træning 213.876 0 0 0 Spilleromkost/indkøb og kørsel af materiel mv. 1.112.131 1.080.000 1.122.967 -42.967 Forsikring af landsholdsspillerne 843.542 900.000 918.704 -18.704 Øvrige eliteudgifter i alt 12.405.674 13.010.000 12.205.184 804.816
eliteudgifter Trænerhonorarer
Administrationsomkostninger Lønninger m.v. 8.215.319 8.248.000 8.281.627 -33.627 AER mv. alle hele DanskHåndbold 406.978 412.000 396.598 15.402 Rejsegodtg., transport- og mødeudgifter m.v. 642.351 800.000 900.120 -100.120 Lokaleomkostninger 2.125.809 2.300.000 2.329.785 -29.785 Inventar og småanskaffelser mv. 122.150 125.000 190.415 -65.415 Forsikringer 300.599 310.000 276.198 33.802 Telefon, porto/fragt og gebyrer 97.549 150.000 124.562 25.438 Kontorhold, abonnementer, kopi og tryksager 258.646 301.000 245.637 55.363 Personaleomkostninger, rekruttering og uddannelse 566.625 600.000 678.690 -78.690 IT-omkostninger 650.856 670.000 793.370 -123.370 Analyser og corporate identity 35.603 255.000 239.736 15.264 Revisor, advokat og konsulent 363.160 450.000 345.323 104.677 Infomedia og SoMe management 146.573 195.000 156.095 38.905 Foto 210.582 200.000 128.661 71.339 Reg. af splitmomsprocent på administrationsomk. -188.274 0 -192.975 192.975 Administrationsomkostninger i alt 13.954.526 15.016.000 14.893.842 122.158

Specifikationer til resultatopgørelsen 2023 - fortsat

Note 5

Politisk virksomhed - møder og rejser

Honorar, delegationslederhonorar og tabt arbejdsfortjeneste til bestyrelsesmedlemmer udgør samlet 1.569 tkr. og er indeholdt i ovennævnte regnskabstal for bestyrelsen og fordeler sig som følger: Formand

Næstformand, Elite

Næstformand, Bredde

Økonomi og implementeringsansvarlig

Delegationslederhonorarer

Tabt arbejdsfortjeneste - øvrige

NOTE 6

Eventualposter

DanskHåndbold har leaset firmabiler og leasingforpligtelsen i uopsigelighedsperioden udgør pr. 31.12.23 tkr. 1.316, heraf udgør betalinger i 2024 tkr. 809.

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 44
Regnskab 2022 Budget 2023 Regnskab 2023 Afvigelse
Bestyrelsen 2.528.432 2.500.000 2.577.284 -77.284 Repræsentantskabet 179.586 150.000 132.863 17.137 Stående udvalg 368.745 510.000 317.734 192.266 Øvrige/Ad hoc udvalg 78.638 125.000 73.818 51.182 International mødevirksomhed og samarbejdspartnere 63.261 100.000 61.477 38.523 Politisk virk. - Møder og rejser i alt 3.218.662 3.385.000 3.163.175 221.825
1.301 tkr.
105 tkr.
90 tkr.
65 tkr.
8 tkr.
0 tkr.

Regnskab opstillet efter Kulturministeriets bekendtgørelse

Indtægter

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 45 Budget 2022 Vedtaget Budget 2023 Regnskab 2023 Vedtaget Budget 2024
Tilskud DIF, ordinære og ekstraordinære 7.470.000 7.727.000 7.726.000 8.243.000 Tilskud DIF, projekter 341.754 250.000 254.181 500.000 Tilskud Team Danmark 12.025.000 12.000.000 12.200.000 12.855.000 Tilskud Team Danmark, ekstraordinære og projekter 30.321 0 0 0 Konsulent-og udd.tilskud - Kulturstyrelsen 0 60.000 73.681 70.000 Øvrige Samarbejdspartnere 277.420 205.000 340.553 205.000 Slutrunderettigheder 1.380.519 0 0 0 Kommerciel afdeling 43.799.096 47.600.000 48.210.268 51.303.403 Landskampsarrangementer 7.468.664 5.243.700 5.879.361 11.395.000 Kontingenter 2.783.038 2.814.284 3.229.812 4.012.775 Transferafgifter, bøder, m.v. 1.889.124 1.710.000 1.704.208 1.740.000 Deltagelsesgebyr incl. LP 4.058.941 4.187.911 4.207.665 4.223.762 TV-honorarer 11.021.765 11.021.765 11.021.765 11.021.765 Finansiering og kursgevinster/tab, netto 0 2.217.138 7.730.158 3.477.275 Uddannelsesvirksomhed 1.672.543 2.081.600 1.806.284 1.700.700 Uddannelsesprojekt 2022-2026 0 0 0 642.000 Håndboldskoler 5.539.309 5.152.680 7.346.220 6.508.165 Diverse salg, beach startgebyr, dommer kont., tilskud mv. 273.309 165.492 280.147 146.000 Tilskud fra regioner - regional træning 0 0 147.900 1.200.000 Tilskud fra IHF og EHF 1.853.857 362.500 369.880 1.615.460 Udlodning fra "klausulerede midler til breddeamatøridræt under DanskHåndbold" 12.440.572 7.897.000 8.169.258 8.104.500 Refusioner Covid-19 - lønkompensation Erhvervsstyrelsen 0 0 0 0 Indtægter i alt 114.325.232 110.696.070 120.697.341 128.963.805

Regnskab opstillet efter Kulturministeriets bekendtgørelse - fortsat

Handballprojekt 2023-2026 - Bredde

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 46 Budget 2022 Vedtaget Budget 2023 Regnskab 2023 Vedtaget Budget 2024 Udgifter 12.103.520 11.944.000 11.651.908 15.303.500 Landsholdsaktiviteter incl. projekter 11.569.878 13.921.711 15.057.499 13.120.177 Spilleraftaler inkl. spillerbonus ved slutrunder 17.281.631 17.450.000 16.653.024 19.270.000 Øvrige eliteudgifter 4.250.000 4.250.000 4.250.000 4.250.000 Team Danmark, andel TV-penge 12.846.016 15.830.000 15.523.202 19.160.000 Kommerciel afdeling 4.527.594 2.843.700 3.360.309 7.625.000 Landskampsarrangementer 7.686.219 7.920.000 7.753.135 8.625.000 Udviklingsvirksomhed 1.502.328 1.812.000 1.690.589 1.717.000 Projekt "Foreningsudvikling" 6.466 0 69.497 0 Projekt "revision af børnetræneruddannelsen" 1.741.222 0 113.055 0 Projekt "håndboldpass" 60.397 0 0 0 Pilotprojekt Håndboldvikaren 59.150 0 0 0 Projekt "Automatisk dommerpåsætning" 3.252 0 214.966 0 Evaluering nye spilformer ulige årgange 245.819 250.000 268.195 0 Projekt "Trænerkaravanen" 2.761.385 1.000.000 237.742 0 Udvikling af hjemmeside og app 428.788 200.000 0 0 Rigtig, sjov håndbold 48.517 0 0 0 Fremtidssikring af turneringsprodukt for unge 37.758 0 0 0 Samarbejde med efterskolerne 276.510 0 0 0 Pilotprojekt for studiebyer 404.524 0 0 0 Kommunikationsplan for ændringer i børnehåndbold 2.356.492 2.381.600 2.122.548 1.968.600 Uddannelsesvirksomhed 250.844 0 128.855 2.078.000 Uddannelsesprojekt 2022-2026 482.329 575.000 484.195 535.000 Beach Handball - Nationalt 781.386 1.010.000 1.211.278 1.325.000 Beach Handball - Elite 0 0 120.950 865.000 Beach
5.573.078 5.159.403 7.147.955 6.501.202
Håndboldskoler

Regnskab opstillet efter Kulturministeriets bekendtgørelse - fortsat

DanskHåndbold ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport 2023 47 Budget 2022 Vedtaget Budget 2023 Regnskab 2023 Vedtaget Budget 2024 Dommervirksomhed - Elite og Bredde 849.008 777.600 800.241 720.000 DM - U17 og U19 211.478 300.000 353.086 325.000 Administrationsomkostninger 13.954.526 15.016.000 15.306.342 18.321.000 Tab på debitorer 21.385 0 0 0 Hånd@ drift/udvikling og fælles IT support 2.030.465 2.215.000 2.230.652 2.485.000 WEB drift og udvikling 656.950 670.000 950.342 725.000 Politisk virksomhed - møder og rejser 3.218.662 3.385.000 3.163.175 3.465.000 Gaver, medaljer og emblemer 145.143 160.000 138.138 160.000 Ny struktur i Dansk Håndbold 936.648 1.000.000 1.311.945 357.500 Ny struktur miljøudvikling og talent 30.321 350.000 133.720 340.000 Samarbejde med Div. Foreningen 108.304 100.000 140.000 100.000 Forretningsorden stående udvalg 100.000 0 0 0 Beach Handballprojekt 2023-2026 - Elite 0 0 0 50.000 Nye love og regelgennemgang 0 0 262.499 0 Tilskud til Play The Game konference 0 0 50.000 0 Finansiering og kursgevinster/tab, netto 9.677.720 0 0 0 Udgifter i alt 119.225.716 110.521.014 112.899.042 129.391.979 Resultat -4.900.484 175.056 7.798.299 -428.174
2023 48
DanskHåndbold
ℓ Årsberetning 2023 ℓ Årsrapport

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.