Page 1

HET MAGAZINE VAN EEN GENERATIE DIE AMSTERDAM NIEUWE ENERGIE GEEFT

DECEMBER 2012

n°4

111 staat paraat MEER Energie in dit nummer:

WPW draagt Majesteit warm hart toe P°12 Meer A&L? Peter Bol wil wel P°6

sterke verhalen in de shredder ° dansen voor goed doel ° apps voor BIA ° EN MEER


° INHOUD

P°5 E-FACTOR De redactie legt collega’s langs de meetlat, op zoek naar hun E-factor. Hoe duurzaam is de boom die Cedric van Kempen dit jaar opzet?

KORT MAAR KRACHTIG Wat gebeurt er als jij 111 belt?

P°4 ° COLOFON Redactie Lotte Dijkstra, Miek Gorter, Joanna Greve, Frans Hempen, Marjolein Lutjes Tekstbijdragen Rebecca Beemster, Judith Boerma, Ton Dubbeld, Wieteke Weenink Eindredactie Frans Hempen, de zoele haven

P°6 ENERGIE VAN AEB Kwartiermaker Peter Bol ziet de toekomst voor Administratie & Logistiek zonnig in. Is de succesformule van Afval ook toepasbaar op Grondstoffen en Energie?

Vormgeving Joanna Greve, de zoele haven Fotografie Lex de Lang, Drukwerk Primaveraquint Concept en productie de zoele haven, Amsterdam OP DE COVER Rene Faber en Bert Cramer, beiden allround medewerker BIA Generatie E is een KWARTAALuitgave van het Afval Energie Bedrijf en wordt verspreid onder medewerkers van AEB. Vragen of opmerkingen over Generatie E? Suggesties voor N°5? Stuur deze naar redactie@ afvalenergiebedrijf.nl. Wil je iets uit deze uitgave gebruiken, kopiëren of openbaar maken, neem dan contact op met de redactie van Generatie E. Jaar°1, N°4, december 2012 gedrukt op generatie e-papier.

BRON VAN BELEID Overleeft Westpoort Warmte de crisis in de bouwsector? Alles begint met een slimme strategie. Volgens Erik Koldenhof kunnen de oude stad en Nederland meer profiteren van restwarmte.

P°12

gemaakt van 100% post-consumer waste, milieugecerti­ ficeerd conform ISO 14001 en EMAS, Blaue-Engelkeurmerk

2

N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e


° VAN DE REDACTIE

P°20 BRON VAN INNOVATIE Chiel Landman en Paul Giezeman stoken het vuurtje op voor afvalwater. Hoe we vervuild water als bron van energie én business gebruiken.

Het is winter! Het seizoen van donkere avonden, volle zakdoeken en stevige stamppot. Van file door gladheid, glibberen op de fiets en na de wekker zo lang mogelijk in bed blijven liggen. Best een beetje afzien en op bepaalde punten niet zo feestelijk. Toch is dit juist ook de maand van warmte, samenzijn en feest. De laatste Generatie E van dit jaar is een nummer vol warmte. We spreken Erik Koldenhof over de ontwikkelingen met Westpoort Warmte. Ook kijken we nog eens goed naar de manier waarop wij met elkaar samenwerken en omgaan met klanten. Peter Bol speelt daar met de relatief nieuwe afdeling Administratie & Logistiek een belangrijke rol in. Ook het duointerview gaat over manieren waarop we vriendelijk en professioneel contact maken met de vele partners en bezoekers die op ons terrein te gast zijn. Normaal gesproken zijn we eropuit om een blad te maken dat je trots mee naar huis neemt en aan je achterban laat zien. Maar dat is in sommige gevallen met deze editie geen goed idee. Voor de rubiek ‘Op stap met’ gaven we de camera namelijk mee aan een persoon die in deze tijd van het jaar altijd een feestje bouwt voor de kinderen van AEB. Pas dus op als je kleine ‘gelovigen’ in huis hebt. Dit is alweer de laatste editie van dit jaar. We hopen dat jullie na vier nummers gewend én gehecht zijn geraakt aan Generatie E. Blijf komen met goede ideeën, opbouwende kritiek en natuurlijk vooral met enthousiaste opmerkingen. Meld het ons via redactie@afvalenergiebedrijf.nl of als je ons tegen het lijf loopt. Dan doen wij ons best om er volgend jaar weer wat moois van te maken en in elk nummer nieuwe energie te stoppen. We wensen je een warme afsluiting van het jaar. De redactie

ENERGIE VAN DE KLANT Leo en Greet van Dorrestein zijn opgegroeid in het afval. Het familiebedrijf uit Den Dolder investeert geduldig in de eigen toekomst.

P°10 VERDER IN N°4 WIM BUN laat gehandicapten genieten P°9 KORT Gaat AEB grof huishoudelijk afval zelf sorteren? P°17 DUO Cor Bon en Fred Silven weten elkaar offline en online goed te vinden P°18 GENERATIES AEB P°24 GENERATIE e  °  DECEMBER 2012  ° N°4

3


° E-FACTOR

De redactie legt de E-factor van je collega’s bloot. Hoe duurzaam komt magazijnmedewerker Cedric van Kempen de feestdagen door?

Slurpende fourwheeldrive of koekblik op krachtstroom? Ik rijd in een superzuinige auto. Mijn KIA Picanto legt op een litertje benzine maar liefst 24,4 kilometer af. Plofkalkoen met kerst of biologisch hertenbiefstukje? Met kerst hebben we een vijf- of zesgangendiner, voornamelijk exotisch eten. Boodschappen doe ik op de markt, de biologische landmarkt of gewoon bij de supermarkt. Zappend op de bank of vijf keer per week naar de sportschool? Ik heb vroeger op topniveau gezwommen. Tegenwoordig doe ik af en toe aan fitness (cardio en gewichten). Daarnaast ben ik een matig roker. Energiezuinige LED-lampjes in de boom of dag en nacht kerstverlichting in, op en rond het huis? Ik maak geen gebruik van LED-kerstverlichting. Dat licht is te fel en lelijk voor in de kerstboom. Dus heb ik gewone lampjes in de boom.

De E-factor van

Cedric van Kempen

7/

12

4

Hoog boven de wolken naar de zon of op winterbanden en sneeuwkettingen naar een wintersportoord? De zon! We gaan graag naar Spanje (Gran Canaria, Tenerife) en Suriname. Komend jaar gaan we op familiebezoek naar de Antillen. Al deze bestemmingen zijn te ver weg om met de auto te doen, dus we gaan altijd met het vliegtuig. Gaat de boom na de kerst op de brandstapel of heb je een kunstboom die elk jaar weer opgeklapt wordt? Ik heb een echte nepper, een mooie grote boom met zilveren versiering. Heel duurzaam toch? Ben je iemand van pieken en dalen of ga je gelijkmatig gedoseerd de dag door? Ik ga inderdaad heel gelijkmatig gedoseerd de dag door.

N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e


° KORT

Een incident! En dan? Deze maand hangen er overal in het bedrijf posters om je eraan te herinneren welk intern (en tevens extern) noodnummer je belt wanneer er een incident plaatsvindt. Wat je wellicht niet weet, is welke procedures in gang worden gezet bij incidenten en na het bellen van dit nummer. Er zijn legio scenario’s denkbaar. In dit artikel zoomen we in op twee voorbeelden en de acties die daarbij worden opgestart. Brand! We kijken naar het scenario dat zich ontvouwt bij een al dan niet automatische brandmelding. De brandmelding komt binnen op het brandmeldpaneel op de meetwacht. Dan gaat allereerst een collega van de meetwacht naar de locatie van de melding. Deze stelt vast of het een echt of loos alarm betreft. Bij loos alarm wordt de melding naar de brandweer ongedaan gemaakt. Is er wel iets aan de hand, dan beslist de teamleider of plaatsvervangend teamleider – op dat moment automatisch BHVploegleider – welke collega’s nodig zijn. De BHV-ploegleider zal de melder vragen om, indien mogelijk, aan de lijn te blijven tot een BHV’er ter plaatse is. De BHVploegleider bepaalt op basis van de informatie welke inzet gewenst is. Afhankelijk van de situatie en locatie van de

GENERATIE e  °  DECEMBER 2012  ° N°4

brand – zijn er slachtoffers, zijn er gevaarlijke stoffen – wordt de inzet bepaald. Omdat het vaak belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen, is er een Snelle Inzetbare Eenheid (SIE) in het leven geroepen. Collega’s van diverse afdelingen kunnen per sms door de meetwacht met één druk op de knop worden gealarmeerd. Het SIE-team verzamelt zich in de BHV-ruimte (naast de hobbywerkplaats) om gezamenlijk met Productie het incident te bestrijden. Gaat het om een beginnend incident waarbij de eigen veiligheid van de collega’s niet in gevaar kan komen, kan dan zelf met blussen begonnen worden om een grotere brand te voorkomen. Kapitein blijft Alle collega’s van de meetwacht zijn opgeleid

tot BHV’er. Per team is er daarnaast een aantal medewerkers opgeleid tot EHBO’er, ademluchtdrager en BHV-ploegleider. Elk productieteam bestaat uit zo’n elf personen. Bij een incident is het belangrijk dat de installatie stabiel blijft. Net zoals het in de scheepvaart gebruikelijk is dat bij nood een kapitein als laatste zijn schip verlaat, zo zorgen de collega’s van de meetwacht dat de installatie veilig blijft draaien. Ook bij een incident aan de installatie, zorgen de meetwachtcollega’s voor een veilige afstook. Rode telefoon Er zijn ook scenario’s waarbij een incident niet de installatie, maar een medewerker betreft. Stel, een van je collega’s wordt dusdanig onwel dat je besluit om 111 te bellen. Dit nummer is

verbonden met een rode telefoon die naast het brandmeldpaneel in de meetwacht hangt. Zodra die gaat, neemt een van de productiecollega’s de hoorn op. Hij stelt je allerlei vragen om de situatie goed in kaart te brengen. In het geval ‘collega onwel, ziet er niet goed uit’ zal hij onmiddellijk een BHV-ploegleider samen met ten minste één EHBO’er naar het slachtoffer sturen. Vervolgens besluiten zij welke maatregelen er verder nodig zijn en schakelen ze indien nodig externe hulpdiensten in. Voor alle duidelijkheid: bij een incident staat je eigen veiligheid en die van je collega’s voorop. Het is niet de bedoeling dat je risico’s neemt ten aanzien van je eigen veiligheid of die van anderen. Onze BHV’ers zijn opgeleid en in staat om te beslissen of er bijvoorbeeld zelf gehandeld kan worden of niet. Laat dat soort beslissingen daarom altijd aan hen over.

5


° ENERGIE VAN DE KLANT

Generatie Dorrestein zet knop om Hoe beteuterd zou die Britse drugs­crimineel kijken als hij wist dat zijn gloednieuwe BMW in stukjes schroot is geëindigd op een bedrijventerrein in Den Dolder? Dan had hij zich misschien wel twee keer bedacht voordat hij het gas vol intrapte op de A2. Voor Dorrestein Overslag en Recycling is zo’n wagen shredden een klus als alle anderen. Generatie E gaat op bezoek bij het Utrechts bedrijf dat ongeveer een derde van zijn volume bij AEB aflevert.

D

orrestein is een echt familiebedrijf. Alle acht zoons en drie dochters uit het goed katholieke gezin hebben wel in de een of andere hoedanigheid in het bedrijf gewerkt. Leo van Dorrestein staat nu aan het roer en zus Greet helpt hem met de dagelijkse gang van zaken. Inmiddels is ook Leo’s dochter Patricia achter de computer te vinden op het bedrijfskantoor. Als relatief kleine speler bedient Dorrestein vooral regionale bedrijven en instellingen. Een letterlijk vette klant is Remia, bekend van mayonaise, ketchup en andere sauzen. Als een partij wordt afgekeurd, pletten ze bij Dorrestein de potten plat. Met de restjes hoogcalorische saus leveren die een lekkere brandstof op voor de AEC. Een andere goede klant is Justitie waarvoor het bedrijf materialen van illegale hennep-

10

kwekerijen en partijen namaakkleding veilig vernietigt. Dit gebeurt altijd direct na aankomst, onder toezicht van de politie. Krijgt Greet van Dorrestein nooit de neiging om even te kijken of er nog een leuk vervalst Armanipakje tussen zit. Ze lacht: ‘Nee hoor! Het is je werk. Je zet gewoon een knop om en de shredder aan.’ Betrouwbaarheid is een sleutelwoord als je het lang wilt uithouden in dit vak, weten ze maar al te goed in Den Dolder. Kans in crisistijd Ongeveer dertig procent van het huishoudelijk en bedrijfsafval dat bij Dorrestein op het terrein terechtkomt, gaat door naar AEB. Waarom kiest Dorrestein voor Amsterdam? ‘We hebben een goede relatie,’ merkt Leo nuchter op. ‘Die gaat terug tot de tijd

dat overheidsbedrijf Domeinen Roerende Zaken een probleem had met illegaal zwaar vuurwerk. Toen heb ik hen aangeraden om naar Amsterdam te gaan.’ Greet noemt een rijtje actuele voordelen op: ‘Amsterdam is goed bereikbaar, AEB is op zaterdag geopend en er zijn nauwelijks wachttijden. En het acceptatiebeleid is goed.’ Ze is blij met de komst van kwartiermaker binnendienst Esther Hunsche. ‘Die heb je altijd meteen aan de lijn.’ Leo is er erg over te spreken dat salesmanager Chiel Landman terug is. Met hem is het snel schakelen over chemisch afval. De economische crisis is ook voelbaar bij dit familiebedrijf. Allereerst is het personeelsbestand met ongeveer een kwart gekrompen. Maar de zwakke economie biedt ook kansen, zij het soms met een wrang randje. Zo neemt N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e


Vlak na de Tweede Wereldoorlog startte Arie van Dorrestein een transport- en aannemingsbedrijf in Zeist. De nabijheid van de militaire luchthaven Soesterberg zorgde voor veel werk. Mede door de komst van de afzetcontainer kwam de focus te liggen op afval. In 1972 plaatste Dorrestein als eerste in Nederland een glasbak voor recycling, achter de V&D in Zeist. Anno 2012 heeft Dorrestein vijftien fulltime medewerkers, getraind op het gebied van brandveiligheid en BHV, gescreend op antecedenten in verband met de opdrachten van Justitie.

Leo en greet van Dorrestein

het aantal inboedels uit uithuiszettingen schrikbarend toe. Greet kijkt zorgelijk. ‘Een corporatie levert de inboedel in verzegelde opslagcontainers af. Die moeten we drie maanden bewaren. Soms bellen mensen ons dat ze hun paspoort hebben laten liggen. Ze willen bij hun spullen, maar dat kunnen we echt niet toelaten.’ Er zit wat in Hoe gaat directeur Leo zorgen dat Dorrestein overleeft te midden van het geweld van de groten en de krimpende markt? Daarbij komt zijn persoonlijke motto goed van pas: ‘Er zit altijd wat in vullis. Is het geen papier dan is het wel metaal, is het geen metaal dan is het wel glas.’ Dorrestein blijft investeren. Generatie E heeft een primeurtje: in 2013 opent Dorrestein in Soesterberg een nieuwe opslag inclusief weegloge. ‘We zijn financieel gezond,’ verklapt Greet. ‘We hebben geleerd om op de centen te letten.’ Volgens Leo doet AEB er goed aan om kleinere spelers te koesteren. Die boodschap heeft hij ook afgegeven op onze relatiedag. GENERATIE e  °  DECEMBER 2012  ° N°4

‘Als AEB zich te afhankelijk maakt van de grote spelers, bepalen die straks de prijs.’ Tussen neus en lippen door pleit hij voor lagere tarieven, zo is de Zeister ondernemer ook nog wel weer. Vuurwerk Kan AEB, behalve de tarieven verlagen, nog iets doen om Dorrestein een ple-

‘AEB doet er goed aan kleinere spelers te koesteren.’ zier te doen? Leo glimlacht. Hij heeft een langgekoesterde wens om een vuurwerkverwerker in bedrijf te zien. Dit machientje heeft hij al sinds de jaren tachtig op de tekentafel liggen. Uit tests is gebleken dat de machine zelfs mortieren en lawinepijlen veilig onschadelijk kan maken. Het is een

onderwatershredder en de bouw zou 700.000 kosten. Ieder ander zou misschien concluderen dat het er niet in zit, na al die jaren. Dat Leo er toch over begint, is een blijk van zijn onverzettelijkheid. ‘Sommige dingen hebben tijd nodig,’ zegt hij met de glimlach van iemand die het allemaal wel eens gezien heeft. Als we nog een rondje over het terrein lopen, laat Leo ons een shredder zien waarmee Dorrestein een proef doet om materialen nog kleiner te vermalen. Dat is bijvoorbeeld nodig voor printplaten en computeronderdelen die uit oogpunt van veiligheid voorgoed onbruikbaar moeten worden gemaakt. Die worden zo klein vermalen dat het volstrekt onmogelijk is om ooit ingevoerde codes nog weer uit te lezen. Want er mag dan altijd wat in vullis zitten, soms is het de bedoeling dat het er nooit meer uitkomt. °

11


12

N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e


Amsterdam heeft het grootste en snelst groeiende stadswarmtenetwerk van Nederland. Westpoort Warmte levert hierin een groot aandeel. WPW is eind 1999 begonnen als joint venture van Nuon en AEB. Beide partners leveren personeel en kennis. In 2011 genoot bijna 70% van de Amsterdamse stadswarmtegebruikers van volledig klimaatneutrale warmte. Generatie E interviewt Erik Koldenhof, directeur WPW.

GENERATIE e  °  DECEMBER 2012  ° N°4

13


° BRON VAN BELEID

Verwarm het hart Wat is jouw opdracht bij WPW? Op dit moment ben ik vooral bezig om een strategie te ontwikkelen voor hoe wij de wereld zien in 2025 en 2040. Die twee ijkmomenten vallen samen met de energiestrategie van Amsterdam. De uitbreiding van stadswarmte moet een flink deel van de CO2 -reductie voor zijn rekening nemen. Mijn opdracht is een strategie formuleren hoe we de stad maximaal kunnen aansluiten op stadswarmte en hoe we dat organisatorisch regelen. Wat is qua kosten en ruimtelijk haalbaar? Doen we dat met Nuon Warmte of zelfstandig? Daar ben ik mee bezig. Alles is gericht op groei. We moeten een groeiambitie formuleren omdat de gemeente en Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, zich dan daaraan kunnen committeren. Dan kunnen wij de boer op richting de corporaties. Tegelijkertijd wordt risicobeoordeling door de crisis steeds belangrijker. De gemeente is 50% eigenaar en Van Poelgeest,

14

Erik Koldenhof mag dan sinds november vorig jaar directeur Westpoort Warmte (WPW) zijn, maar onze voormalige directeur Commerciële Zaken is nog steeds in dienst bij AEB. Sterker nog, de dag na dit interview reisde hij naar China om onze innovatieve HRC-techniek te promoten. Eerst spraken we hem uitgebreid over de groeiambitie van WPW en de kans dat het Paleis op de Dam ooit een aansluiting op stadswarmte krijgt. wethouder Duurzaamheid, Bouwen en Wonen, wil dus weten waar investeringsplannen op zijn gebaseerd. Het is erg lastig om inzicht te krijgen en geven in berekeningen die over de verre toekomst gaan. Samen met Nuon Warmte werken wij hier nu intensief aan.

Heeft stadswarmte een reële toekomst? Jazeker. Er liggen plannen klaar, de besluiten zijn genomen. We willen groeien naar 60.000 aansluitingen. De ambitie voor 2040 is er nog eens 100.000 aan toe te voegen. We zijn

N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e


aan het doorrekenen hoe we die slag kunnen winnen. In feite moet je pand voor pand en straat voor straat bekijken of stadswarmte een reële optie is. In hoogbouw in Noord is dat een heel ander verhaal dan de Rivierenbuurt, om van de Pijp nog maar te zwijgen. Daar zijn de straten domweg te smal voor de pijpleidingen. Gelukkig zijn er partijen als Ymere die heel posi-

ERIK KOLDENHOF, directeur wpw

tief tegenover stadswarmte staan. Met hen hebben we net afgesproken om vijfduizend woningen in NieuwWest en Noord aan te sluiten. We zijn ook in gesprek met de Federatie van Woningcorporaties om te kijken of we ze allemaal kunnen motiveren. Ons proefgebied is Noord, want daar hebben bijna alle federatieleden gebouwen in bezit.

Kun je wel verder in een tijd dat de bouw stil ligt? De oorspronkelijke plannen waren inderdaad alleen gericht op nieuwbouw. Door de crisis wordt er nauwelijks nog nieuwbouw gepleegd. Overigens zijn de isolatietechnieken inmiddels sterk verbeterd. Het is maar de vraag of nieuwbouwwoningen in de toekomst op grote schaal aangesloten zullen worden. Met proeven om energie uit riool- en drinkwater te halen kunnen sommige wijken helemaal zelfvoorzienend worden. Het is mogelijk, maar voorlopig nog erg duur. En er zitten haken en ogen aan van bedrijfszekerheid en beheer. Stadswarmte heeft veel voordelen omdat het een bewezen én duurzame techniek is. Als je tenminste zoveel mogelijk aansluitingen maakt. Ik denk dat er altijd wel stadswarmte nodig zal zijn. Op IJburg wordt al helemaal geen gas meer aangelegd, alleen nog stadswarmte. En morgen tekenen we een contract voor 2200 woningen in de Houthavens, ook daar komt geen gas. Wat doet stadswarmte in een woning? Zelf heb ik ooit kort in een huis met stadswarmte gewoond. Je hebt geen gas, dus je moet elektrisch koken. In Nieuw West hebben we nog pannensets voor inductieplaten uitgedeeld, maar het wordt natuurlijk steeds normaler. Een voordeel is dat je meteen heet water hebt. Tapwater is altijd op een constante temperatuur, boven zestig graden, om legionellabesmetting te voorkomen. Voor de verwarming is er een apart circuit op zo’n veertig graden. Is het eigenlijk ook goedkoper voor de consument? De prijzen zijn gekoppeld aan de gasprijs in Nederland, volgens het NietMeer-Dan-Anders-beginsel. Het mag wel goedkoper zijn, maar nooit duurder. De investeringen in de infrastructuur moeten echter wel worden terugverdiend. In de jaren vijftig heeft de landelijke overheid de kosten van de aanleg van gasverwarming deels op zich genomen. Dat is met stadswarm-

GENERATIE e  °  DECEMBER 2012  ° N°4

15

>


>

te niet zo waardoor de investeringen geheel door de consument moeten worden opgebracht. Nederland heeft tot nu toe niet heel diep nagedacht over zijn energievoorziening. We laten ons in slaap sussen door de gasbel en de oliemaatschappijen die zeggen dat ze alles regelen. Nu is het zo dat we heel veel stroom en verwarming - energie dus - erg inefficiënt opwekken met goedkoop aardgas. Ruim een derde wordt niet efficiënt gebruikt en regelrecht de lucht in geblazen. Het lijkt mij toch een beetje zonde om de buitenlucht te verwarmen. Met de al aanwezige restwarmte in Nederland kunnen we via stadswarmte zo ongeveer heel ons land verwarmen! Is dit voor Amsterdam een van de vele wegen die naar Rome leiden om de klimaatambities van de stad te realiseren? Het is één van de leidende wegen. Stadswarmte wordt op stedelijk niveau omarmd. De gemeente heeft de garantie afgegeven dat die warmte de komende dertig jaar ook door AEB wordt geleverd. De vraag is ondertussen wel hoelang we nog afval blijven verbranden. Hoelang is dat nog rendabel en acceptabel? Met ons hoge rendement loopt AEB denk ik nog niet zo snel gevaar. Ondertussen denken we

16

bij AEB al na over nieuwe vormen van energieopwekking. De nieuwe groengasinstallatie is daar een goed voorbeeld van. Waarom zou het eigenlijk niet meer acceptabel zijn om afval te verbranden? In Europa gaat de discussie richting 100% recyclebaar. Verbranding kan op een gegeven moment dusdanig belast worden dat landen gedwongen worden om hun economie cradle-to-cradle te maken. Maar goed, binnen Europa lopen wij met het gebruik van restwarmte voor stadsverwarming helemaal voorop, met Zweden, Denemarken en Duitsland. De vraag zal eerder zijn of AEB de binnenlandse concurrentieslag overleeft. WPW heeft dit jaar als best practice een prijs gewonnen. Wat heb je met die 5000 euro gedaan? Nog niets. Ik zie wel wat in een project hoe je bestaande bouw kunt laten aansluiten op stadswarmte. Want daar zit de groei. Het ultieme doel is dat het Paleis op de Dam wordt aangesloten op stadswarmte, al is dat nu nog onbetaalbaar. Als je het hart hebt aangesloten, zal de omgeving ook aangesloten zijn. In Kopenhagen hebben ze het al voor elkaar. Daar zijn ze dertig jaar verder. Al moet ik zeggen dat de stede-

lijke infrastructuur daar een stuk jonger is. Denemarken heeft bij de eerste oliecrisis in de jaren zeventig besloten om een landelijk warmtenetwerk aan te leggen waar dat kon. Gaat het je wel snel genoeg? Je ziet elk kwartaal de groeicijfers. Tegelijkertijd heb je met zoveel partijen te maken die allemaal een eigen mening hebben. Daarom bedenken we nu eerst wat we eigenlijk willen voordat we op de organisatie van WPW focussen. De vraag is waar de stad baat bij heeft. °

NAAM ERIK KOLDENHOF BIJ WPW SINDS NOVEMBER 2011 WOONPLAATS AMSTERDAM LEEFTIJD 48 JAAR OPLEIDING POLITICOLOGIE, UNIVERSITEIT LEIDEN STATUS ONGEHUWD KRIJGT ENERGIE VAN CURSUS ITALIAANS, THEATERBEZOEK, TENNIS, BESTUURLIJKE FUNCTIES bij THEATERGEZELSCHAP DE NIEUW AMSTERDAM EN SOCIALE WERKVOORZIENING ZONE 3

N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e


° ENERGIE VAN WIM BUN

Dansend door het leven De dinsdagavond is heilig voor teamleider BIA Wim Bun. Stipt half vier vertrekt hij van AEB naar Spijkenisse om dansles te geven aan verstandelijk gehandicapten. Ooit heeft hij zelf bij het showdansen zijn vrouw Bep ontmoet. Toen zij Wim meenam naar De Nieuwe Brug, zag hij allemaal blije gezichten en was verkocht.

GENERATIE e  °  DECEMBER 2012  ° N°4

‘Elke

dinsdagavond van zeven tot tien doe ik samen met tweeëntwintig andere vrijwilligers de dansles. Onze groep telt ruim tachtig deelnemers. Het zijn kwetsbare mensen die gebaat zijn bij regelmaat. Ze raken snel van slag, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een epileptische aanval. Niet gaan is dus geen optie. Ik noem ze kinderen omdat hun verstandelijk vermogen dat van een twaalfjarige is, maar sommigen zijn in de vijftig. In de instelling is het regime strak, hier kunnen ze even lekker zichzelf zijn. Natuurlijk hebben wij hier ook regels, maar als ze de polonaise willen doen, kan dat gewoon. Dansles geven aan gehandicapten is fysiek best zwaar. Hun benen

willen niet alles wat het hoofd wil. Ook het evenwicht bewaren is vaak lastig. Als er veel gedraaid wordt, zoals bij de Engelse wals, doen we de draai in twee keer. Voor een snelle dans als de jive hebben we een tussenstapje bedacht. Dan klopt de dans nog wel, maar blijf je gemakkelijker op de been. Mijn vaste danspartner is een vrouw bij wie de voeten naar binnen staan. Daardoor kan ze niet goed lopen, maar met mij kan ze dansen. Er zitten goede dansers tussen. Vaak hebben ze moeite met de maat houden. Als je naast ze danst, gaat het prima. Drie vrijwilligers houden in de gaten of het allemaal goed gaat. Vaak hebben de dansers het zelf door als een van hen minder goed in zijn vel

zit. Dan komen ze naar je toe om te vertellen dat je Pietje in de gaten moet houden. Elk jaar organiseren we een afdansavond met juryleden die scores bijhouden en een diploma na afloop. Ook kerst vieren we. Dan komt iedereen in zijn mooiste pak of jurk. Bijna mijn hele gezin is betrokken. Bep heeft op dinsdag bar- en keukendienst. Onze jongste zoon Martin doet mee met lesgeven en begeleiden. Hij heeft hier leren dansen. Ook hij heeft zijn vrouw hier leren kennen. Zij werkt in de gehandicaptenzorg en kwam een keertje kijken. Als je eenmaal bij De Nieuwe Brug zit, blijf je.’ ° Stichting De Nieuwe Brug organiseert activiteiten voor ruim tweehonderd gehandicapten.

9


° KORT ° AEB verandert

In dienst ° Rudi Kruiswijk, adviseur bij de afdeling Inzameling & Hergebruik per 1 oktober 2012 ° Joaquin Moreno Gómez, accountmanager bij de afdeling Marketing, Sales & Communicatie per 1 oktober 2012 ° Paul Noordman, monteur bij de afdeling Technische Dienst per 1 oktober 2012 ° Marscha Hoogendonk, teamleider Ondersteuning bij de afdeling Technische Dienst per 15 oktober 2012 ° René Meerman, manager bij de afdeling Technische Dienst per 1 november 2012 ° Martina Léons, directiesecretaris bij de afdeling Directie per 1 december 2012 Uit dienst ° Madya Skraoui, medewerker M&O bij de afdeling Mens & Organisatie per 1 augustus 2012 ° Edwin Kok, werktuigkundige bij de afdeling Productie per 1 september 2012 ° Piet van Egmond, assistent werktuigkundige bij de afdeling Productie per 1 oktober 2012 ° Léon Brooshooft, werkvoorbereider bij de afdeling Technische dienst per 8 oktober 2012 ° Jeroen Wies, projectmedewerker bij het Strategisch Centrum per 1 november 2012 ° Koos van der Spiegel, medewerker SOI bij de afdeling SOI per 5 november 2012 22

Geboren ° Amina, dochter van Khadija Benamallam en Hassan Boumergoud (medewerker Afvalpunten bij de afdeling I&H) op 5 oktober 2012 ° Kyra-Jinx en Xerxes, dochter en zoon van Samantha Olfers en Jimmy Imanuel (operationeel inkoper bij de afdeling Magazijn & Inkoop) op 16 oktober 2012

AEB gedenkt Ons bereikte het droevige bericht dat collega André de Groot is overleden. André bekleedde sinds begin dit jaar met veel enthousiasme de functie van projectmedewerker bij de afdeling Productie. Daarvoor was hij tien jaar coördinator bij de afdeling Weging, Acceptatie en Bunkerbeheer (nu BIA). Dit voorjaar kreeg André het bericht dat hij ongeneeslijk ziek was. Op 4 oktober overleed hij aan de gevolgen van zijn ziekte. In hem hebben wij een zeer betrokken en enthousiaste collega verloren. Wij spreken ons medeleven uit naar zijn familie, vrienden en naaste collega’s.

AMSTERDAMMERS VINDEN AFVALPUNTEN TOP In oktober van dit jaar is een klanttevredenheidsonderzoek (KTO) gehouden onder de particuliere bezoekers van de Afvalpunten in Amsterdam. Onderzocht is hoe Amsterdammers hun bezoek aan het Afvalpunt ervaren en wat de reden is voor het bezoek. Daarnaast is gevraagd of mensen weten wat er met het ingeleverde afval gebeurt. Ook is de naamsbekendheid van de Afvalpunten onderzocht, zowel de naam Afvalpunt als de naam van de locatie. Mooi cijfer Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 97% van de bezoekers in het algemeen tevreden of zeer tevreden is over de dienstverlening. De bezoekers van Afvalpunt Papaverweg zijn het positiefst. Het best beoordeeld is het gemak waarmee de bezoeker van zijn grofvuil af komt, gevolgd door de vriendelijkheid van de medewerkers aan de poort en de wachttijd. Het minst positief is men over de bewegwijzering naar het Afvalpunt, de deskundigheid en de openingstijden. Daarnaast blijkt dat de naam van het Afvalpunt en de locatie niet algemeen bekend zijn. Ruim een derde van de ondervraagden geeft aan niet te weten wat er met het afval gebeurt. De meerderheid geeft aan dit wel belangrijk te vinden. Eigenbelang en milieu zijn redenen om grofvuil in te leveren. Ruim de helft breng grofvuil altijd naar een Afvalpunt.

HOP HOP, HÉÉÉ SINTERKLAASJE! Op zaterdag 24 november heeft Sinterklaas met zijn Pieten tachtig kinderen van medewerkers verrast met een bezoek aan AEB. Bij binnenkomst kregen de kinderen een handvol pepernoten en mochten ze met de Pieten op de foto. Het hoog bezoek uit Spanje had volop hulp van kinderen die zich als Piet of Sinterklaas hadden verkleed. De Sinterklaashits knalden door het bedrijfsrestaurant, waar de kinderen en de Pieten flink dansten. Rond half twaalf werd Sinterklaas warm onthaald. Sommige kinderen zongen een liedje voor de Sint en gingen bij hem op schoot. Ook collega’s Rebecca Beemster en Bernd-Jan Soecker moesten een liedje zingen voor de Sint. Na nog één keer de grote hit Zwarte Pieten Style van Party Piet Pablo was het tijd voor cadeautjes. Misselijk van de pepernoten, rode wangen van de spanning en warmte, maar met een mooi cadeau gingen de kinderen om één uur weer naar huis. Het was weer bijzonder geslaagd! Met grote dank aan de mensen die hierbij geholpen hebben! Alle foto’s vind je op de S-schijf onder tijdelijk/Sinterklaas.

Ben je benieuwd naar het hele rapport? Vraag het op bij Arie-Wim Boer, hoofd Afvalpunten. N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e


° ENERGIE VAN DE WEEK

Op stap met Klaas Wiepjes Coördinator Transportplanning op de afdeling Inzameling en Hergebruik

In deze rubriek laat een collega zien waar hij of zij energie van krijgt in de loop van de week. Met de fotocamera in aanslag gunt deze collega ons een inkijkje in diens leven, privé en op het werk.

N°1 Aan

de wandel met mijn vrouw Margriet, zoon Stephan en schoondochter Fleur in de buurt van Castricum. 1

2

N°2 Voorbereidingen voor het Sinterklaasfeest. Dit is het team met alle Pieten. En natuurlijk de enige echte Klaas. N°3 Op mijn werkplek bij I&H samen met mijn collega’s Brian en Onno. N°4 Als

3

4

ambassadeur voor het fietsen ga ik elke dag op de pedalen naar AEB. Hier sta ik ’s ochtends vroeg om 5 voor 5 voor de pont te wachten.

N°5 De laatste voorbereidingen voor Sinterklaas. Altijd even kijken of de mijter me nog past. N°6 Het jubileumconcert van Danny de Munck in de Heineken Music Hall. Dit keer met Margriet, dochter Chantal en schoonzoon Floris.

5

6

N°7 Na een blessure ben ik weer begonnen met hardlooptraining.

In actie tijdens de Sinterklaasviering van 24 november bij AEB.

7

GENERATIE e  °  DECEMBER 2012  ° N°4

Foto’s: Klaap Wiepjes

N°8

8

23


° AEB GENERATIES AMSTERDAM 1910

Foto: Emile Luider / Hollandse Hoogte

Een lantaarnaansteker zorgt in de sneeuw voor straatverlichting aan de Nassaukade. Amsterdam nu

Foto: Stadsarchief

Amsterdam wordt kleurrijk verlicht. Deze kerstsfeer ontstaat gedeeltelijk door duurzame energie van AEB.

24

N°4  °  DECEMBER 2012  ° GENERATIE e

aeb_E4_DEF site