Issuu on Google+

Dewayne Webb

DESiGN PORTFOLiO


2


it is not possible to live in this age if you don’t have a sense of many contradictory forces. - Rem Koolhaas


contents 7 Personal Statement 8 Resume 10 Antigua Public Library (2012) 26 Interstitial Station (2012) 40 Housing (2012) 50 Cultral Centre for Youth and Sport (2013)

4


5


6


Architecture no longer exists. Contemporary architectural discourse has become overrun with topics concerning the role of the architect, architects and their egos and questions regarding architectures social responsibility in a day and age where everything has become a commodity. Architecture is meant to be a reflection of or a reply to contemporary society, but due to the rapid developments in modern society, architecture has no choice but to comment on past activities. Hence architecture really no longer exists. What now exists are a bunch of grumbling, complaining professionals frustrated so frustrated with the epoch that they refuse to embrace the times and culture and bash out against anyone who dares to address the modern day society with architecture. Throughout my years at school and my readings on architecture, I have come to appreciate the efforts of any architect who tries to combine the forces of our generation with architecture. I believe that there is a strong force to be found between the combination of architecture and modern day commodity. My goal within the field of architecture is to investigate architecture’s social role, architecture’s role as a social commentator and to also investigate how architecture can keep up with the rapid changes in technology and construction. Architects have lost the ability to dream, and this is something I’m very passionate about. Who is to say that floating cities aren’t possible? The current ecological conditions might very well force us to investigate such questions. These are what I believe are the important questions we should ask ourselves as designers; Designers in an age where the life span of the average product lessens year by year. How do we take something considered “timeless” like architecture and have it satisfy a society with fleeting tastes? These are the topics that I want to investigate. I believe I have the desire and the passion to critically approach the field of architecture. Architecture for me is more than just the design of space, more than forms and face-value. I strongly believe in architectural rhetoric and architecture’s social role. Architecture no longer exists, architecture is not a autonomous entity; it is instead, a part of society, it is society.

7


DEWAYNE WEBB Gayle Mount, Gordon Town P.O, St. Andrew, Jamaica Email: dewaynewebb@gmail.com Cell: 1-876-533-9752 Home: 1-876-970-2872

education 2009 - Present University of Technology Jamaica Bachelors in Architectural Studies|GPA: 3.02 2007 - 2009 Campion College Sixth Form|Associate Degree in General Studies 2002 - 2007 Campion College High School

campus activities 2012 - Present The Second Degree (Student Newsletter) Editor in Chief 0012 - Present Caribbean Architecture Students Association Public Relations Officer

2011 - Present Utech Rugby League Knights Wing 2011 - 2012 Expressions (Arts Club) President 2011 - 2012 CSA Student Representative Body Director of Entertainment and Culture

8


AWARDS/HONORS 2012 Faculty Awards Contribution to Student Development 2009 Campion College Magis Awards Excellence in the Visual Arts

2002 - 2007 Burger King Primary School Scholarship 2002 The Victoria Building Society Grade 6 Achievment Test Scholarship

EXPERiENCE May - Present JAE Magazine Graphic Designer, Fashion Coordinator May - Sep 2011 Student Services|Utech|Jamaica Graphic Designer Jan - Jun 2009 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern Jun - Aug 2006 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern

SKiLLS

Jun - July 2005 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern AutoCAD Adobe Photoshop Adobe Indesign SketchUP Adobe Illustrator

Adobe Dreamweaver

Rhinoceros

Microsoft Office

Vray for SketchUP

Revit Adobe After Effects Sketching Painting Model Making Adobe Flash 9


1

10

antigua public library [apl] The notion of public space in a climate and culture that celebrates the congregation of people, is the basis for the design for the APL. The form was generated from the collision of physical forces and nostalgic forces on and around the site. In particular, from significant buildings surrounding the site. This resulted in a form that retreated from the forces and instead carried an equivalent mass in an opposite direction. The visual edges pulled the form while the paths that had existed on the site divided the building into parts and determined the central point of circulation: an agglomeration of all paths. The layout was determined by the nature of Caribbean of open spaces; which, served to dispel the notions of a library as a cramped, formal space. The ground floor of the space APL is dedicated to the public, in keeping with the Caribbean notion, of commercial below and living above, the living library!! As such, areas which face the streets are entirely public with a plaza that is reminiscent of the adjacent building with its street furniture. The floors above are dedicated to the life of the library and its public functions. Through the above means, APL aims to create an environment caters to the public while at the same time promoting the development of a reading culture.


ST. JOHN’S HARBOUR

14

ST. JOHN’S CATHEDRAL

ST. JOHN’S HARBOUR

ST. JOHN’S HARBOUR


The physical abstraction of the forces on the site choose to move away from the larger buildings distribute its mass towards the smaller buildings.

Edges highlighted the major lines of sight and also pointed to the major views from the site.

The existing foot path on the site was demarcated and the two towers represent a tribute to the presence of the catherdral in the distance.

15


1

2

3

4 16


intersecting foot paths on the site created the main circulatory device

The majority of the mass was raised towards the street away from more dominant buildings

The ground level excavated for pedestrian access to create a seamless transitition from the public realm

Extrusions were made towards the major views

The corner was emphasized through creating a smooth curved

The north and west faces then recieved shading devices

the public cafe was given a sense of lightness by the above glass floors

The building transititioned from public activities on the ground floor to more private activities on the second floor

The main form of circulation throughout the building was the cylindrical tower


SiTE PLAN

REDCLIFFE S

TEMPLE STREET

TREET

18


GROUND FLOOR

4 2

5

1

3 6 9 7

8 10

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Cafe Dining Display Areas Entrance Lobby Cafe Service Area Bookshop Seminar Room/ AV Display Room Delivery Drop-off/Processing Area Mechanical Room Receptionist and Personal Belonging Storage/ Book Returns Processing Area Cataloguing Staff Print Work Area

11

12

19


De-Congesting The Library

First Floor Plan

Second Floor Plan

20

Throughout the library there are a variety of spaces which are designed to give a feeling of openess and lightness. Terms generally not associated with the concept of a library. The second floor features a balcony next to the reading area which overlooks the collection stacks; this is demonstrated in section a-a.The main circulatory space is a atrium which not only opens to the sky but allows patrons to view downwards towards the lobby. Another design feature to enhance the feeling of lightness and openess was to utilise glass panel flooring within areas that were single height spaces. This flooring is used on the second and first flow also as a means of reducing the visual weight of the cafe space along the ground level.


Shading From The Sun The northen facade of the Antigua Public Library is a curtain wall system cladded in with a steel mesh in order to reduce solar heat gain to the interior space. The western facade is also a curtain wall but there’s a significant difference in the degree of sun shading implemented. The western facade instead has large vertical fins to block out hot evening sunlight.


22


section a-a

23


24


Fashion Illustration.

25


2

26

interstitial station The developments is to provide four (4) visiting fellowship students with a place to both live and work while pursuing their graduate studies. The nature of the site, enclosed on all sides; determined an inward looking organisation of the program within the site. The residences are pushed towards the centre of the site; away from thr nearby University of Technology, Jamaica campus and the adjacent preschool. This proposal aimed to provide comfortable spaces, while acknowledging the nature of the students. Being a fellowship student, the housing options provided would have to be as minimal as possible in order to avoid the sponsoring agency from incurring additional costs. The program required four (4) living areas, an administration area, a public space, and a private communal area. The proposal was limited to the use of eight (8) forty foot (40’) shipping containers.


28


LOOKiNG iNWARDS The surrounding context anfd the nature of the existing site forced the private activities of the program i.e. the living space away from the adjacent properties and towards the centre of site. The semipublic activities of the site (the internet cafe) was determinded, according to the nature of the program and its users to be predominantly private; therefore, it was located towards the northern end of the site, still maintaining its connection with the housing units while still reserving some public usage. This was accomplished using height differences in a sectional view of the proposal. The housing units were the highest; semipublic, the second highest and the publi activities on the lowest level.

Hope Gardens Educational Facilities Pre-School Papine High School University of Technolgy, Jamaica 30


The existing site was filled with trees and sloped away from an existing entry to the site which was to remain as the entry

1

The surroundings of the site forced the more private activities of the programme to be placed towards the centre of the site. The neighbouring school to the north was relatively quiet hence the private activities were closer to the north of the site.

3

2

Hierarchy was created by varying the heights of various platforms. As an activity required more privacy it was raised on a higher platform.

31


1

2

The container.

3

4

Shading the south and west. 32

The shading device.

Scoop to collect light and air.


the composition The units on the site were layed out according to the path of the sun. The units were layed out in such a way to minimise direct light and maximise cross ventilation.

summer solstice 290ยบ

The units were rotated in such a way that the small surface area possible would reciece direct sunlight and also so that the units would be able to provide shade to the adjacent northen units.

winter solstice 237ยบ

final proposal

initial proposal

33


34


iNTEGRATiNG THE CONTEXT The context played an important role as a design element in the composition of the nieghbourhood. The canal that ran parallel to the site was seen as a favourable architectural element. The canal became a visual element employed within the composition. The pedestrian path was placed adjacent to the canal in order to take advantage of the sound of running water and also the aestheti appeal of the brick walls of the canal. Through acknowledging the canal, the slope of the land provided an opportunity to store water run off as well as provide an aesthitic feature as a pond.


HOUSING UNIT FLOOR pLAN

SOUTH ELEVATION

NORTH ELEVATION

36


The roof was designed to admit ventilation as well as provide an exit for rising hot air. The shape was concieved as a scoop which would scoop the prevailing winds downward into the habitable space. The scoop also took advantage of the southern position of the sun, where it is for the majority of the sunlight hours. rising hot air

insulation

incoming cool air

Direct sunlight along the structure’s facade was reduced through the use of sun shading walls attached to the container’s structure. These shading walls were then perforated in order to still allow views out and some sunlight in while at the same time lessening the intensity of direct light entering the space. 37


Fashion Illustration. 38


39


3

40

housing This project aims to create a housing solution in a volatile area which addresses the need for privacy whilst still maintaining a feeling of openess. This openess that it seeks is reflective of Caribbean culture and its need for outdoor spaces and interaction with its weather. The need for open space inside of the home was a driving factor in the organisaton of the spaces. The program was thus organised according to the main double height space.The project is also a solution to the housing of a multi-generational family or nuclear family with a specific focus is on barrier free access. The covered entrance and the highlighting of the main circulation path through the use of different materials are just some of the aspects covered by this solution.


CONTEXT The site given was a hypothetical site located in the Tel-Aviv area of Downtown Kingston, Jamaica. The site is a lot apart of a large subdivision with a three metre (3m) setback from the road with the option of building to the property line. The prevailing winds came from the south-east whilst the majority of direct sunlight was from the south.

site Organisation The nature of the site and its surrounding context, forced the proposal away from the street and inwards towards the centre of the site. Due to the zero - lot option, it was decided to force the proposal towards the western end of the site in order to create a solar wall along the western facade and take advantage of the cooler morning sun from the east. This move also permitted maximum ventilation due to a large surface area facing the direction of the prevailing winds.

Responding to the sun In order to address the southern facade of the building and its response to the issue of direct sunlight, large overhangs were employed. These verandahs created by these overhangs then became buffers between the private and the public domain. Verandahs also pay homage to traditional Jamaican vernacular vocabulary in as a modern interpretation.

44


PROGRAM DISTRIBUTION PRiVATE TO PUBLiC

GROUND FLOOR

grandparent’s bedroom

GROUND FLOOR

CIRCULATION

FiNDiNG THE SiMPLEST ROUTE

children’s bedroom

Private Semi-Private Public Circulation Green Space

GROUND FLOOR

GREEN SPACES

Spaces

URBAN GREENERY

verandah

GROUND FLOOR

storage/shop

45


PROGRAM DISTRIBUTION PRiVATE TO PUBLiC

FIRST FLOOR

FiRST FLOOR

CIRCULATION

FiNDiNG THE SiMPLEST ROUTE study/library

Private Semi-Private Public open to below

FiRST FLOOR

GREEN SPACES URBAN GREENERY

46

FiRST FLOOR

master room

bed-

Circulation Green Space Spaces


cross-section through study

living room from kitchen

cross-section through master bedroom

47


The Tree.

48


The Trunk.

49


5

50

CULTURAL CENTRE for YOUTH and SPORT The diversity apparent in Guyanese culture and the writings of Wilson Harris are the architectural generators of the architectural object. Wilson’s writings fall under the genre of quantum fiction, which is loosely based on quantum physics. The main underlying principle of quantum fiction is that in order to understand and study subatomic particles, it has to be accepted that the particles can exist in two states at the same time. Harris uses this notion of duality to create stories in which there are multiple events which seem to be disconnected. Harris uses one element to connect the varying themes in his writings. His writing style alludes to the notion of multiplicity as stated by Deleuze. Multiplicity is intimately linked with Guyanese culture by virtue of its diversity whether ethnic or natural environments; from the lush jungles to savannahs to the dense city of Georgetown.


54


55


1

56

2

3


4

5

6

57


The structural system consists of a diagrid structure and standard load bearing walls. The main structure is the diagrid structure with secondary structures being the circulation spaces as concret walls.

The red spaces highlight circulation throughout the structure. The circulation was to be a simple and straightforward as possible.

The entire facade system of the building is composed of a steel mesh skin thats allows both natural ventilation and natural light to enter the structure. The building skin is placed between the structural trusses.

The roof of the building is sloped in order to create a pressure difference between the greater magnitude of air passing above the roof versus the smaller pressure below the roof. Thus the low pressure area created below the roof sucks the air from within the structure to the outside.

Corrugated steel sheets form the roof the building.The space between the sheet and the other side of the roof is insulated with insulative foam. The corrugated steel is also coated with solar voltaic sheets that serve to collect solar energy. 58


1

2 3

4

5 6

grounD FLOOR 1. Pool Room 2. Battery Supply 3. Water Storage 4. Staff Lounge 5. Storage Room 6. Utilities Room

60


1

2

3 4

5

6

7

fIrst FLOOR 1. Mashramani Hall 2. Exhibition Hall 3. Meeting Room 4. Park Manager 5. Ministry Office 6. Support Staff 7. Medical Supervisor

61


1

2

4

3 5 6

8

7

second FLOOR 1. Dance Studio 2. Martial Arts Studio 3. Mentorship 4. Lounge 5. Arts and Crafts 6. Industrial Arts 7. Lobby Below 8. Court Below

62


1 5

2 3 6

4

7

thIrd FLOOR 1. Media Lounge 2. Small Library 3. Wi-fi Cafe 4. Lobby Below 5. Court Below 6. Therapy Space 7. Weights Room

63


64


timber purlin

brisw soliel

steel circular section

glass balustrade

green roofing steel hollow section suspended ceiling

perforated steel skin

cast in place decking steel truss

suspended ceiling

65


CROSS SECTION

66


67


WEST ELEVATION

68


SOUTH ELEVATION

69


70


THE END 71


72


Architectural Design Portfolio