Page 1

västerut 2 1/2009

nummer /2009 nummer

www.vasterut.se

www.vasterut.se

edsele ramsele näsåker resele junsele backe rossön hoting norråker strömsund (camilla wolgers ) gäddede hammerdal bispgården hammarstrand


innehåll nr: 2-2009 edsele - ramsele- näsåker - resele - junsele - backe - rossön - hoting - norråker - strömsund - gäddede - hammerdal - bispgården - hammarstrand

• Camilla Wolgers • Artikelserie om Vindkraft • Ing-Britt Hedin Resele • Thai Paviljongen Fem minuter med Gudrun Schyman • Planta Jemtlandica • Ragunda Turism • Arkeologisk utgrävning i Näsåker • Bispgårdens Handelsträdgård • Evenemangskalender för området

Produktion: deSign lena & lena

Annonser: 172 x 244 mm 12 000 kr 1. Helsida: 2. Halvsida liggande: 172 x 119 mm 7 500 kr 2. Halvsida stående: 83 x 244 mm 4 000 kr 3. Kvartssida: 83 x 119 mm 4 000 kr 4. Åttondel: 83 x 59 mm 2 000 kr 5. Sextondel 83 x 28 mm 1 000 kr 6. Inlaga, 4 sidor mitten 27 000 kr

Ansvarig utgivare: Lena Dalgren Text: Lena Dalgren Foto: Daniel Sörlin Idé och form: Lena Strandqvist Annonssäljare: Göran Sandman Medarbetare: Christer Borg, Åsa Tova Berg, Kent Wassdahl, & Mia Brundin.

Priser exkl. moms.

VID BOKNING AV 5 NUMMER 30 % rabatt 3 NUMMER 20 %.

Tryck: Sollefteå Tryckeri AB. Design lena & lena Storgatan 54 880 40 Ramsele Tel: 0623-71071 • Tel/Fax: 0623-744 710 E-post: info@designlenalena.se Lena Dalgren: 070-170 35 77 Lena Strandqvist: 070-22 33 711 Göran Sandman: 070-190 14 50

Prenumeration av 4 nummer/200 kronor kan beställas på följande vis: • insättning av 200:- på bg: 5773-8833 • fyll i formuläret på hemsidan www.vasterut.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera i insänt material. Magasinet trycks i 15 000 ex och distribueras till hushåll som ODR utskick, i västraområdet. Näsåker, Junsele, Ramsele, Edsele, Ragunda & Strömsunds Kommun. Magasinet finns även för avhämtning på våra utlämningsställen, som du hittar på www.vasterut.se.

Omfång: 48 sidor + omslag • Omslag Multidesign Original White, 200 gr • Inlaga Multifine 100gr • Upplaga: 15 000 ex

sid 2

innehåll

västerut nummer 2/2009


Vi måste börja med oss själva När jag skriver det här har vi precis fått kylan tillbaka efter de allra första sommardagarna för i år. Jag slutar aldrig förundras över hur snabbt det blir sommar här. Vi ligger så långt efter, med snö fortfarande på backen nästan ända in i maj, och så plötsligt bara exploderar allt. En dag går man ut i shorts och sandaler och täckjackan hänger fortfarande kvar i hallen. Dessutom är skillnaderna stor bara på några mils avstånd. Jag är ute och åker en hel del i området för att göra intervjuer till Västerut. Nu när området är större än tidigare så blir skillnaderna i naturen den här tiden ännu tydligare. Att starta från Ramsele på morgonen och åka mot Sollefteå ger en känsla av att åka mot sommaren, medan att svänga vänster och ta en tur in mot Jämtlandsfjällen ger en känsla av att åka tillbaka en vecka eller två. Det är ett spännande område vi bor i! Inte nog med att jag får se spännande saker i naturen under mina resor, jag får träffa en massa trevliga människor också. Några av dem skriver jag om här, så att ni också ska få ta del av deras berättelser. Men det finns såklart många som jag aldrig träffar eller ens hörs talas om. Vi trodde efter några nummer av Västerut, för si sådär tre år sen, att det skulle börja vara uttömt på uppslag till reportage. Det kan vi skratta åt i dag, då listan över saker att skriva om bara växer och växer. Att turista på hemmaplan är trenden i år om man ska lyssna på diverse experter. Jag tycker att ni ska haka på den trenden.

re... sa lä ra e fl d e m u n t, ru e st ä V

Åk runt som jag gör och besök de olika turistmål vi har i området. Jag vet hur det är för de flesta av oss. Vi har sett Kaknästornet men Tai Paviljongen är fortfarande obesökt. För det kan vi ju göra när vi vill… Jag tror och hoppas att ni kommer att få en fantastisk semester genom att åka runt i närområdet och besöka våra turistmål eller några av alla de evenemang som arrangeras under sommaren. Kanske kan det också bidra till att vi blir lite mer stolta över vår bygd och pratar lite varmare om den. Det är ju så lätt att bli hemmablind. Och gör vi det så kanske vi tillsammans kan locka hit några besökare till, som i sin tur lockar några fler… ja ni fattar. Västerut lever och utvecklas av möten med er läsare och de många fantastiska människor som verkar i bygden. Det är när vi träffar er som nya idéer uppstår och ibland blir till reportage i nästa nummer. Och vi vill träffa fler! Dessutom tycker jag att det känns lite orättvist att Lena får sitta hemma och kämpa med att få ihop allt till den tidning ni håller i handen just nu, medan jag får åka runt och roa mig. Därför ska Västerut ge sig ut på en liten turné. Ni kommer att träffa oss på några ställen nu i sommar och sen fortsätter vi med några fler till hösten. Håll utkik efter rubriken ”Västerut på Turné” någonstans i detta nummer.

Om vi inte ses så önskar jag er en riktigt trevlig sommar! Och haka på trenden - semestra på hemmaplan!

Wells & Schyman Premiären av Västerut i det utökade området började inte så bra. Efter felaktiga uppgifter från posten så blev Hammarstrandsområdet helt utan tidning. Det hela löste sig efter att de flesta tidningar på de olika utlämningsställena tagits åter. Efter några dagars fördröjning fick även hushållen i Bispgården & Hammarstrand en Västerut i sin brevlåda.

västerut nummer 2/ 4/2009 2008

ledare: lena dalgren

sid 3


Vattudalens Kulturbåtar ska tura med båten Tärnan i sommar – berätta mer om detta!

Fakta

www.vattudalenskulturbatar.se

M/S Tärnan af Karstad (idag går den under namnet Tärnan) är registrerad för 25 passagerare. Här erbjuds underhållning, god mat och dryck ombord – allt enligt önskemål. Ett perfekt sätt att fira födelsedag, jubileum, bröllop eller annat som är värt att firas! M/S Tärnan byggdes vid Karlstads Mekaniska Verkstad 1896 och hade då namnet Ägir och var från början ångslup. Numera har fartyget en Albin 6 dieselmotor. Tärnan är 16,85 meter lång och 4,32 meter bred och har ett djupgående på 1,40.

sid 4

Vi arrangerar turer för slutna sällskap och tar upp till 25 passagerare. Vi serverar mat och dryck enligt önskemål och har fullständiga rättigheter. Under sommaren, närmare bestämt den 10-15 juli kommer vi att ordna reguljära turer med Tärnan för allmänheten, berättar Margareta på intresseföreningen Vattudalens Kulturbåtar.

Hur många turer kommer att gå och under vilken period? Varje dag under perioden 10-15/7 samt under hela augusti på lördagar och söndgar kommer vi att ha två turer för allmänheten varje dag, klockan 13.00 och klockan 15.00. Vi kör under en timma.

Vad händer ombord på Tärnan – bjuds det på underhållning till exempel? Ibland bjuds det på underhållning, vid speciella tillfällen. Då annonseras detta lokalt och på hemsidan. Ifjol hade vi till exempel en bluesafton. Under de reguljära turerna i juli kommer vi att ha guidning istället.

Vad är sommar för dig? Sommar för mig är, förutom sommarmånaderna, vatten, vågskvlap, skriande måsar och glada människor. Och alla dessa glada människor träffar vi på båten!

text: mia brundin foto: daniel sörlin

västerut nummer 2/2009


v채sterut nummer 2/2009

annonser

sid 5


Thailändska Paviljongen

www.thaipaviljongen.se • tel: 0696-68 20 90 • 0696-321 06

förr och nu

Året är 1897 och mellersta norrland väntar storbesök. Invånarna i Härnösand, Nyland, Sollefteå, Bispgården och Sundsvall är finklädda och förväntansfulla. Kung Chulalongkorn från Siam (numera Thailand) och hela hans följe har inbjudits att göra en resa som senare skulle komma att prägla Ångermanland, Jämtland och Medelpad på ett sätt som ingen skulle ha kunnat förutspå då. Det sägs att Kung Chulalongkorn fick välja mellan två alternativ: det ena var att resa på Göta kanal och vidare mot Göteborg och det andra var att göra resan i mellersta norrland. Han valde det sista, troligen på grund av intresset för de svenska sågverken. Ytterligare en anledning kunde vara att den norrländska naturen lockade. Måndag den 19 juli, då sommaren står i full blom, anlände Kung Chulalongkorn och hela följet till Bispgården. Långt senare, närmare bestämt år 1992, så besökte en thailändsk dansgrupp Utanede och fick höra talas om den väg som uppkallats efter kungen från Siam. De besökte platsen och blev fascinerade. Ett år senare bildades Föreningen Chulalongkorns minne och Thailändska Paviljongen färdigställdes 1999.

FAKTA Kung Chulalongkorn föddes den 19 juli 1853 i Siam, nuvarande Thailand. Han var den femte kungen i sin släkt. Premiär- finans- ochutrikes ministrarna i förra regeringen har samtliga besökt paviljongen. Thailändska kungens syster (hon gick bort för 1,5 år sedan) har besökt paviljongen som representant för kungahuset. Paviljongen kan besökas året om och guidade turer finns hela sommaren. Vintertid kan guidning bokas. Ring för information och bokning: 0696-68 20 90. Källor: www.ragunda.se www.thaipaviljongen.se Ulf Edström, VD för Svensk-Thailändska Handelskammaren och Ruth AB samt rådgivare i finans- och affärsutvecklings frågor.

arbetstillfällen och det har lett till att lönsamheten för många i kommunen, och också Sverige, har stärkts. Hur många arbetstillfällen har minnespaviljongen skapat? – Det finns ingen statistik på detta men naturligtvis så har det gett mycket, och ger fortfarande mycket. Det behövs alltid människor som arbetar med paviljongen: utsmyckning, gräsklippning, plantering av blommor, städning, guidning och så vidare. Att Ragunda kommun fick pris för årets turismkommun 1998 hänger i hög grad samman med minnespaviljongen.

Hur många besöker paviljongen varje år? – Rekordåret besökte totalt 70 000 människor den Thailändska paviljongen. Paviljongen hade 40 000 betalande besökare men sammanlagt hade alltså 70 000 stått utanför eller besökt turistinformationen. År 2008 besökte 16 000 minnespaviljongen, men betydligt fler besökte området, utan att lösa in sig. Döda Fallet hade 70 000 besökare ifjol och lika många har troligtvis varit förbi nere i paviljongen. I år spår man en ökning av besöksantalet och målsättningen är att få fler att övernatta i kommunen.

Vad har Thailändska Paviljongen betytt för Ragunda Hur ska man locka fler besökare och vilka planer finns för framtiden? kommun och vad betyder den idag? – Byggandet av minnespaviljongen i Ragunda uppstod genom mötet mellan två kulturer. Den har gett stor uppmärksamhet och många kringeffekter. Bland annat har Ragunda kommun, Jämtland och Sverige fått stimulans att stärka kulturella och ekonomiska förbindelser mellan Thailand och Sverige, berättar GunMarie Persson på Ragundadalen Turism. Hon tillägger att paviljongen har gjort att företag involverats liksom föreningar och andra organisationer. Detta har skapat, och skapar fortfarande,

sid 6

– Det gäller att utveckla området, utbrister GunMarie. Vi har som målsättning att det ska finnas fler aktiviteter för barn Nu finns det en lekarena men det är ett område vi ska titta närmare på och utveckla. Vidare diskuteras det också om möjligheten att bygga en spaanläggning i området. – Det finns mycket att arbeta med, både lokalt och regionalt! Projektet Öppna porten till en annan värld riktar sig till företag som vill anordna kick-off eller personalfest vid

text: mia brundin foto: daniel sörlin

västerut nummer2/2009


paviljongen. Där får man sitta vid dukat bord och äta thailändsk mat kombinerat med synintryck, exempelvis dans, för att sedan övernatta någonstans i Ragunda kommun så att man nästa dag kan besöka någon annan sevärdhet.

arför rekommenderar du ett besök? – Därför att det är en upplevelse utöver det vanliga att se en Thailändsk Paviljong omgiven av vår svenska björkskog. Många tycker också att det är fantastiskt att se den på vintern, så det kan jag också rekommendera. Jag tycker att alla ska se till att få en guidad tur eller lyssna på historien i hörlurar för det är verkligen en fantastisk berättelse!

Vilket är ditt bästa minne som rör den Thailändska Paviljongen? – Det finns många. Den 19 juli, minnesdagen för Kung Chulalongkorn, är en speciell dag. Första gången jag deltog vid den ceremonin är ett stark minne för mig. Det var en väldigt högtidlig stämning. Kung Chulalongkorn levde och verkade för så längesedan men eftersom han gjorde så mycket för sitt folk så lever han kvar i minnet än idag. Det första en besökare från Thailand gör är att knäböja vid statyn inne i paviljongen. Det är inte alls som i Sverige, med Hey Baberiba som skämtar med kungahuset, påpekar GunMarie.

Får minnespaviljongen fortfarande publicitet? – Ja, det skrivs fortfarande massor och det finns många artiklar om Thailändska Paviljongen på olika hemsidor. Det är nog i stort sett ingen skillnad vad gäller publiciteten nu och för tio år sedan. Det är en thailändares stora dröm att en gång i livet få åka till Utanede och besöka denna vackra minnespaviljong, säger hon avslutningsvis.

västerut nummer 2/2009

Lasse Holm

om minnespaviljongen...

Lasse Holm besöker tillsammans med Diggiloogänget den Thailändska Paviljongen för ett uppträdande i Bispgården den 18 Juli. Eftersom Lasse har varit där två gånger tidigare ville jag höra med honom om hans tankar kring minnespaviljongen. Diggiloo återvänder för tredje gången till Bispgården och Thailändska Paviljongen - hur kommer det sig? Thailändska paviljongen är en unik spelplats i Sverige på grund av den vackra och spännande miljön. Vi artister kan blicka ut över publikhavet och i bakgrunden se templet upplyst i sommarnatten och får en dubbel upplevelse. Har du några speciella minnen från första gången du uppträdde i Bispgården? Jag minns att jag blev jag invald i det Jämtska Hammondsällskapet tillsammans med flera prominenta personer. Stort!!!

text: mia brundin

sid 7


Välkommen in och lyft på grytlocken på min hemsida!

www.alvaroiklapp.com

telefon: 0622 10060 0738 161675 CATERING MATHANVERK GALLERI VERNISSAGE 27 JUNI SOMMAR CAFÉ

dsbindarn.se www.gardsgar 645-101 99. 0 , 6 6 4 6 1 6 -3 070

MUSIK AFTON 1 JULI MED SOFIA KARLSSON FÖRBOKNING AV EN MENY.... I KONSTNÄRLIG MILJÖ VÄLKOMNA !!!

Karin och Alvaro

LOPPIS I NÄSÅKER LÖRD-SÖN 11-15

God getost och underbar mese

under juli & urkultsveckan alla dagar 11-15 Välkommen 0622-103 11 • 070-18 19 360

Gårdsbutik norr om Ramsele vid Fjällsjöälven

Meåfors Getgård Tel 0623 - 320 19

http://torparfrun.blogspot.com Macken i Junsele AB

Nöjda k

Telefon: 0621-10154

Vi är återförsäljare till Hansen Racing.

mån-fre lör sön

Kom in och köp

hamburgare !

Välkommen in till oss! sid 8

Kontakta oss för byggjobb

07.00-21.00 08.00-21.00 09.00-21.00

under –

vår rekla

m!

• Skickliga murare och snickare • Egen plattsättning • Byggmaterialförsäljning Vi samarbetar med duktiga elektriker, rörmokare och målare/mattläggare.

Storgatan 26, Hoting Tel: 0671-107 43 | Fax: 0671-108 00 Mobil: 070-653 06 81

annonser

västerut nummer2/2009


The Natural Step

Att Näsåker i Sollefteå kommun är en internationell by vet nog de flesta vid det här laget och sedan något år tillbaka har vi David Cook från Lincoln, England boende här. Han kom till Sverige för fyra år sedan och tycker att Näsåker är en bra plats, självklart dels för att han har sin fru Helen Blästa här, men också för att han tycker om platser som har en historia. Han fascineras av att vårt område känns så orört och att det finns så mycket att upptäcka här. När han är hemma på parets gemensamma gård mitt i Näsåker arbetar han tillsammans med Helen med trädgårdsarbete och allt som hör ett hus till. Han försöker vara med så mycket som möjligt och njuter av tiden i Näsåker. Men allt som oftast är han ute och far internationellt för organisationen Det Naturliga Steget. När det är som mest hektiskt är han borta två veckor av fyra… Så vad gör han på dessa resor? – Jag försöker övertyga andra människor att bli hållbara, framförallt inom företag och organisationer. Vi analyserar hur de fungerar idag och ger konkreta råd på åtgärder som leder till ett mer hållbart företagande, säger David. Jag har arbetat i elva år med The Natural Step som det heter internationellt, till en början mest med att utveckla det i England men nu sedan några år arbetar jag internationellt, fortsätter David. Det var forskaren och läkaren Karl-Henrik Robért som för ett antal år sedan slogs av en tanke att det skulle vara bra med en samsyn runt frågor som ”vad är förutsättningen för liv”. Om det var möjligt skulle man kanske kunna få konsensus mellan regeringar, miljöorganisationer och andra om vad som är viktigt och hållbart för vår planet. Karl-Henrik arbetade fram ett ramverk i vilket man beskrev de villkor som anses grundläggande för liv. Han skickade detta utkast till ekologer, kemister, fysiker och medicine läkare. Efter ett otal ändringar och utkast kunde man till slut enas om vad som behövs för att upprätthålla liv på vår planet. Det hela utmynnade i ett dokument och kassettband som skickades ut till samtliga skolor och hushåll i Sverige, detta med stöd av HMK Carl XVI Gustaf. I och med det var Det Naturliga Steget fött. – Vi tar fram verktyg som idag används av miljontals aktiva över hela världen, säger David. Det internationella kontoret ligger i Sverige, men vi arbetar nu på att utöka kontoren i Asien, Afrika och Latinamerika. Det viktiga är att göra någonting, inte bara prata, vi kallar det ”prototyping”, att lära genom att göra. Just nu är vi i en utvecklingsfas där vi skalar upp vår verksamhet, vi sprider detta över större

västerut nummer 2/2009

delar av världen. Trots det vill vi vara en platt organisation och vi försöker få igång web-baserat lärande och delande av kunskaper. David menar att det är mycket viktigt att ha folk som är intresserade på plats där de ska finnas och att varje land och världsdel har sina egna problem, det finns inte en enkel lösning för alla. De arbetar strategiskt och utbildar människor att använda de verktyg de har. Jag undrar om de samarbetar med andra organisationer, det finns ju Klimatnätverk inom Naturskyddsföreningen och Transition Towns är en annan rörelse som har sitt ursprung i England och USA och som nu börjat dyka upp som gräsrotsrörelse även i Sverige. David svarar att de har ett visst samarbete med bland annat Lunds Universitet, Blekinge Tekniska Högskola och även med Naturskyddsföreningen. Och samarbetet är viktigt, för det kan bli förvirrande för folk om det finns massor av olika organisationer som arbetar med liknande frågor. David ska ha en föreläsning under Urkultsfestivalen i sommar och jag frågar vad den ska ha fokus på. – Det kommer givetvis, skrattar David, att handla om hållbar utveckling och jag tycker det är intressant att diskutera med människor vad detta kan innebära på en personlig nivå. Som avslutningsfråga vill jag veta vad David tycker är bra att tänka på, vad som är viktigast för den enskilde som vill ta detta på allvar med hållbar utveckling. – Tänk mer djupt runt begreppet hållbar utveckling och arbeta tillsammans med andra åt samma håll, säger David.

text & foto: christer borg

sid 9

david.cook@thenaturalstep.org • www.thenaturalstep.org/sv/sweden

David Cook


Dags att förnya ditt kök! – Vi gör hela jobbet

Nyttja

ROTAVDRAGET!

Ett klokt drag

TRÄBITEN Kompletta kök - Luckor - Specialsnicker

0620-219 20 • www.trabiten.com Österforse • Långsele • 070 314 53 20 • info@trabiten.com

BESÖK BARNEN DJURPARS K

AD LISER SPECIA RDISKA PÅ NO R DJU

Besök djurparken två dagar, betala för en! Fri entré påföljande dag Nordisk fauna med bl.a björn, varg och rävungar • Norrlands största nöjespark med karuseller

B O E N D E:

0950-163 63 • www.lyckseledjurpark.com

sid 10

annons

Ansia Camping 0950-100 83 Hotell Lapplan d 0950-370 00 Park Hotell 09 50-661 80 Kattisavan Camp ing 0950-180 60

västerut nummer 2/2009


– När vi flyttade till Krångede från Östersund, ville jag odla något som var nyttigt, berättar Galina. Hon hade under några år arbetat på JILU och där kommit i kontakt med en forskning gjord av Jegrelius Forskningscenter, om toxiska ämnen.

erfrågan. Som exempel på produkter kan nämnas havtornsnektar och juice, marmelad och olja. Det finns också ett koncentrat i form av pulver av torkade bär, där halten av de nyttiga omegasyrorna är cirka tio gånger högre än i råa bär.

Galina som är biolog har alltid varit intresserad av vad vi stoppar i oss, och hittade i forskningsrapporten skrämmande uppgifter om alla gifter vi utsätter kroppen för. Eftersom hon kommer från Lettland, där havtornsodling är betydligt vanligare än här, visste hon att dessa bär kan hjälpa till att skydda kroppen från toxiska ämnen.

I dag köper de in två till tre ton bär om år, och målet är att skörda åtta till tio ton per år på de egna plantorna. Det är svårt att skörda havtorn på ett effektivt sätt och nya metoder håller på att provas ut. Galina och Rolf kommer att använda sig av den metod där man klipper av grenarna med bär, fryser in dem och sedan skakar av bären. För att trygga återväxten måste man då lämna grenar på plantorna, vilket är orsaken att de bara kommer att skörda cirka hälften av de tjugo ton som plantorna kan ge. Planer finns på att erbjuda självplockning, men erfarenheten säger att det är lättar att sälja en färdigförädlad produkt än bär.

Halten av vitamin C är den största av alla ätbara bär och frukter, och innehåller dessutom de nyttiga omegasyrorna 3, 6, 9 och 7. Det är speciellt Omega 7 som är till nytta. Den är nämligen oumbärlig för slemhinnor och hud. Slemhinnor har samma funktion inne i våra kroppar som huden har utanpå. De finns där för att skydda de inre organen, och utgöra en barriär mot skadlig påverkan utifrån. Två hektar mark i södersluttning har använts för planteringen av 2000 plantor. Rolf och Galina provar sig fortfarande fram för att hitta en bra sort för klimatet och förhållandena i Krångede, och just nu finns åtta olika sorter i planetringen, men fyra av dom bara i enstaka exemplar. De beräknar att skörda för första gången i sommar då plantorna är två år, och har under våren lagt tre och en halv kilometer bevattningsslang. För att komma igång med produktionen av förädlade produkter har de hittills köpt in bär från Lettland. Så det finns redan idag ett stort utbud av havtornsprodukter från Planta Jemtladica. Mycket säljs genom företagets webshop, men de deltar också i en hel del marknader under året. För tillverkningen av produkterna, har de hyrt kök och lagerlokal på Krångede gamla skola. Eftersom det inte tillsätts några konserveringsmedel i produkterna, måste lagertiden hållas kort och de tillverkar de olika produkterna efter eft-

västerut nummer 2/2009

– Jag blev förvånad när jag flyttade hit, berättar Galina, att ni odlar så lite i era trädgårdar. I Lettland är det själklart att man använder sin mark till att odla, grönsaker, frukt och bär. Hon märker dock av en ökad trend för odlat och lokalproducerat och det känns extra kul att kunna erbjuda en produkt som fortfarande är lite ovanlig i våra trakter. Planta Jemtlandica har ett tillfälligt kravcertifikat i väntan på att bli den första havtornsodlingen i Sverige som är KRAV-godkänd. Omega 7 är en livsnödvändig fettsyra, som är kroppsegen. Det vill säga våra kroppar producerar den själv. Men den produktionen blir mindre ju äldre vi blir och kan också minska på grund av sjukdom. Detta kan visa sig som torra, sköra och ömtåliga slemhinnor och torr hud. Det i sin tur leder till muntorrhet, torra och kliande ögon, problem med urinvägar och för kvinnor även underlivsproblem. Matsmältningssystemet skyddas också av slemhinnor och man har sett att havtornsolja kan vara förebyggande mot magsår.

reportage & foto: lena dalgren

sid 11

www.plantajemtlandica.se • 0696 200 23 • 070 20 20 764

Planta Jemtladica


Camilla Wolgers – Jag vill känna mig för i varje projekt. Inte satsa för fullt på en idé, utan ta det lite eftersom för att se vad det egentligen är jag vill göra. Camilla Wolgers berättar om sitt liv och sina tankar på ett inspirerande sätt.

www.beppe.se • 070-3 33 10 28

Vi sitter i en del av Beppemuseet på Öhn utanför Strömsund. – Jag tyckte först att det kändes konstigt att driva ett museum efter pappa, men när mamma ville flytta tillbaka till Stockholm, och jag behövde någonstans att bo efter min skilsmässa, tog jag över gården och museet. Museet är idag hennes huvudsakliga sysselsättning, och så många människor kommer till Öhn och museet varje sommar ger uppmärksamhet även till de övriga verksamheterna. Camilla berättar hur hon tillbringade alla sina somrar från tre års ålder på Öhn, och att det var som att leva i Bullerbyn. När så mamma Kerstin bestämde sig för att sälja gården efter Beppes död, var Camilla den i familjen som inte ville överge norrland och bygden. Samtidigt visste hon inte om hon ville bli norrlänning på heltid, så hon bestämde sig för att ge det en chans. Det blev en jakt-, fiskeoch viltvårdsutbildning i Lycksele under tre år med siktet inställt på att bli viltmästare.

Beppemuseet Museet ligger på Öhn i Strömsunds kommun i norra Jämtland, strax utanför Strömsunds samhälle (vägvisare från OK-macken). I museet kan besökaren följa Beppe från barndomen i Stockholm och på Dalarö, via skolåret i USA till debuten som författare och visdiktare. En avdelning i museet berättar Beppes TV-historia och i revy- och musikrummet beskrivs bland annat samarbetet med Monica Zetterlund. I ”författarlyan” ligger tyngdpunkten på Beppes barnböcker och memoarer. På vinden finns Jämtlandsrummet, med målarateljén. I det angränsande Dunderklumpens hus visas filmen ”Dunderklumpen” på storbild. Där finns också ett Godnattstunden-rum, med originaldockor från TV-programmen.

Öppet

Juni (från midsommar) - augusti, dagligen 11 - 16 (övrig tid efter överenskommelse)

Under åren i Lycksele träffade hon sin blivande man som hade en gård. Här blev Camilla bekant med djuren och hur man sköter och driver en bondgård

sid 12

text: lena dalgren foto: daniel sörlin västerut nummer 2/2009


. – Jag kunde inte förstå att grisen måste stå i en trång kätte hela tiden, utan talade mig varm för att vi skulle släppa lös honom, vilket vi till slut också gjorde. Det här var i slutet av åttiotalet och många höjde på ögonbrynen och visste med bestämdhet att fläsket skulle bli sämre om grisarna fick springa lösa på det sättet. Men experimentet blev starten på företaget Turbogrisen som framgångsrikt födde upp utegrisar och har varit med om att starta en ny trend när det gäller grisuppfödning. 1992 flyttade vi till Öhn efter ett tips från en bybo som ringde och berättade att vår gamla gård, Bränngården, var till salu. – Vi hade 35 Linderödssuggor som mest och det kom busslaster med folk för att titta på grisarna när de sprang runt i hagarna, berättar Camilla. Utegrisar är verkligen underhållande att titta på, fortsätter hon. De använde grisarna i växtföljden. Och där grisarna hade gått kunde man sen bereda och plöja marken för att sedan odla korn. Turbogrisarna har hjälpt till att markbereda halva Öhn och hålla landskapet öppet får jag veta. När man sen skulle slakta grisarna fick de transporteras i lastbil till slakteriet, något som inte kändes bra när de fått gå fritt ute i hela sitt liv. På gården fanns en mejeribyggnad som de tidigare ägarna hade byggt. Nu tog planerna på ett eget slakteri form, och efter ombyggnad kunde man själva slakta sina grisar. De utförde även legoslakt åt andra gårdars djur, både gris och får, något som Camillas f.d. man

västerut nummer 2/2009

reportage

sid 13


mat av lokala råvaror. Sedan starten för sex år sedan har hon utvecklat och förändrat verksamheten hela tiden. Museet har fått många nya upplevelser och inriktningen är en annan än den var från början. Bland annat har hon valt att förändra utställningen för varje år, så att det alltid skall finnas något nytt även för de som gjort besök tidigare. – Jag håller stenhårt på att allt som serveras ska vara lokalproducerat och ekologiskt odlat, säger Camilla bestämt. Och hon har märkt en ökning bland de gäster som ”bara” kommer för att äta eller fika på gården med vidunderlig utsikt över fjällen. På gården ligger också den scen man byggde får något år sedan och där artister som Povel Ramel, Monica Dominique och Monica Nielsen uppträtt. Barnteater, viskvällar, poesiaftnar och våra lokala storheter som Kingen och Måd Demår är andra evenemang som hållits på gården. I fjol kulminerade det hela med två jubileumsveckor, med späckat program, då museet fyllde tio år. – Och i år har jag inget program alls, säger Camilla, i år ska jag ha ett mellanår och fundera lite på hur det här ska utvecklas vidare. Jag har några idéer som ska få utvecklas i lugn och ro berättar hon vidare och jag förstår att det är lite så det fungerar här. Inga stora snabba beslut utan hon provar sig fram och känner sig för och jobbar sen vidare med det som känns bra.

Jompa fortfarande gör. För att marknadsföra sig och sitt kött reste de runt på olika marknader och evenemang och serverade helstekt gris med potatissallad i tunnbröd. En kanske inte så smart affärsidé eftersom det tar åtta timmar att grilla en gris på kolbädd, skrattar Camilla. Men det var väldigt uppskattat och vi fick många jobb på grund av det, fortsätter hon. Till slut jobbade man med uppfödning och försäljning av smågrisar och kött, catering och så småningom även föreläsningar. – Många var intresserade av vår uppfödning och affärsidén och jag fick berätta både när vi hade studiebesök och på olika möten och seminarier runt om i landet. När sen nästa skede i livet kom, med flytt till mammas gård och museet, tog hon med sig idéerna om den lokalproducerade maten. – Mamma hade kommit tillbaka till Öhn efter några år i Stockholm, berättar Camilla. Hon startade Beppemuseet och drev det på sitt sätt i fem år. Sen blev det alltså så att jag tog över gården och museet och hon flyttade tillbaka till Stockholm igen. Det blev en rätt rejäl förändring i museet och en satsning på kaffe med hembakat bröd och

sid 14

En del som hon vill utveckla vidare är uppfödningen av djur och förädling. En inte nog så spännande utmaning med tanke på att detta är en av Öhns få gårdar som saknar ladugård. Man får hitta lösningar som passar, resonerar hon. Det senaste tillskottet på gården är två fjällkor som går och betar i backen nedanför gården. Drömmen är ett sommarmejeri för tillverkning av smör och ost. Sitt intresse för lokalproducerade och ekologiska matvaror samt det stora kontaktnät hon byggt upp har lett till ett jobb som projektledare för Hushållningssällskapet rådgivning nord. Projektet ska leda till ökad efterfrågan på ekokött med hjälp av försäljning på nätet. – Man måste hitta sitt sätt att leva när man bor här. Vi måste själva skapa våra jobb i många fall om vi vill kunna bo i bygden. Jag har jobbat inom en rad olika yrken, men hittat att det här passar mig och min familj. Jag jobbar i stort sett varje dag året runt och sommartid är jag väldigt låst vid gården. Men det ger ändå den frihet som jag vill ha och mår bra av, avslutar Camilla, och håller en av sonens nyckläckta kycklingar i handen.

reportage

västerut nummer2/2009


Carport/garage & lekstugor www.bim.nu www.bim.nu

Prisexempel 15.900:inkl. moms Storlekar och priser som passar de flesta. BIM trä & maskin • 0696-31180 info@bim.nu

Vi blästrar

det mesta! tex veteranbilar, hotrods, timmervagnar, lastbilschassin mm

Ring oss!

Junsele Blästring och Lack 070-552 80 68 • Junsele

GRATTIS ALLA SKOGSÄGARE !

Vi lanserar nya 70-listan - Högst på marknaden Ger dig ett extra plus

Robert Moström 070-410 00 23 Sollefteå - Norra Ådalen

Martin Timander 070-221 53 53 Sollefteå - Norra Ådalen

Leif Engström 070-666 45 06 Sollefteå - Strömsund

västerut nummer 2/2009

annonser

sid 15


Bo rätt

- i hyresrätt hos Solatum Hus&Hem AB Sollefteå 2 RK, Storgatan 25 B, 64 kvm 4.849 kr Långsele 3 RK, Vikengatan 1, 81 kvm 5.214 kr Ramsele 2 RK, Hagavägen 36 B, 49 kvm 2.802 kr 3 RK, Storgatan 10 A, 75 kvm 4.759 kr

Flera lägenheter - och hur områden ser ut - kan du se på vår hemsida www.solatum.se

www.tyckomhyresratten.se

www.solatum.se

Telefon 0620-68 28 50

Exklusiva takpaneler

& allmogelist i flera bredder brädfodringar • råplan • tryckimpregnerat m.m

Strömsunds Hälsokost Bredgårdsgatan 1• 833 35 Strömsund • 0670-611420

Toressons Plåtslageri Genvägen 2 833 33 Strömsund 070-688 39 32

Med focus på hela människan!

Utför alla förekommande arbeten inom yrket ! Vår specialité är falsade plåttak

Öppettider:

Måndag-Fredag 9.30-17.30 Lördag 10.00-13.00

sid 16

annonser

Certifierad skorstensreparatör Skorstensentreprenörernas Riksorganisation Sveriges Skorstenshantverkares Förening

västerut nummer2/2009


”I kung Chulalongkorns fotspår” “Tillbakablick...Kung Chulalongkorns resa i Sverige” av Sommai Pongrugthai & Karin Lindströ Boken beskriver den cirka 27 mil långa resa från Härnösand uppför Ångermanälven, landvägen Sollefteå-Bispgården och färden nerströms Indalsälven som Kung Chula-longkorn gjorde i juli 1897. Här får vi följa resan med allt vad det innebär – berättelser om kungen och hans intryck, vilken mat som åts och hur allt såg ut vid den här tidpunkten. Sören Nilsson skriver om reseintryck på ett målande sätt som gör läsaren intresserad och nyfiken. Brev citeras, tidningsartiklar om händelsen beskrivs och allt varvas med foton. Det här är en bra inledning av boken. Något som verkligen fångar upp läsaren. Jan Stattin skriver om hur det kom sig att kungen av Siam valde att besöka Ångermanland, Medelpad och Jämtland. Det här är något jag inte hade hört talas om förr, vilket gör det extra spännande att läsa. Mariann Hedman har skrivit ”Kungen av Siam kommer till Sollefteå och Hotell Appelberg”. Här får vi detaljrika beskrivningar av hur det såg ut i Sollefteå 1897 och vi får också veta en del om Hotell Appelberg och Kung Chulalongkorns vistelse i Sollefteå. Ingvar Nilsson skriver om ”Indalsälven och Kung Chulalongkorns resa” på ett engagerande sätt. Han ger bland annat en presentation av ångbåtarna som trafikerade leden. Här finns bilder och fakta. ”Vagn no 1861” av Ove Lindgren ger beskrivningar av det tåg som kung Oscar lånade ut för att kung Chulalongkorn skulle göra sin resa till Bispgården. I texten finns beskrivningar om kungens resa till Bispgården. Den som är nyfiken på den Thailändska Paviljongen och på Kung Chulalongkorn rekommenderas verkligen att läsa detta! Boken är skriven både på svenska och på thailändska.

Den här boken gavs ut till 100-årsdagen av Kung Chulalongkorns besök i Bispgården och Utanede den 19 juli år 1897. Inledningen av boken beskriver kungen av Siam. Där kan man bland annat läsa att han besteg tronen 1868, då han blott var 15 år gammal. Vidare berättas det att de flesta av de departement och ministerier som finns idag är hans verk som exempelvis inrikesdepartementet och myndigheter för väg och vatten. Det här är intressant att läsa och flera, för mig, nya detaljer kommer fram. Man får följa resan som till sist gjorde att kungen hamnade i Bispgården. Det som sedan ledde till att minnespaviljongen byggdes. Boken är skriven på svenska och thailändska och flertalet foton kompletterar de välskrivna texterna. Det finns brev som Kung Chulalongkorn skrev till sin Drottning citerade i denna bok. Ett av dessa lyder bland annat: ”Mottagandet var överväldigande. Kung Oscar är mycket vänlig. Första dagen kysste vi varandra 6-7 gånger, vid alla möjliga tillfällen, först ombord på båten och i hamnen sedan när vi kom till slottet. Så här är det varje dag, det börjar bli en vana. När vi kom blev vi filmade, det var intressant. När vi besökte utställningarna så måste vi gå i armkrok, som om jag var en lady, lika som man gör på Java”. Det här beskriver de kulturkrockar som han utsattes för. Det är ett gediget arbete som ligger bakom denna bok och det känns i varje stavelse. Som jag skriver ovan så är detta mycket målande beskrivet och läsaren får veta flera nya detaljer om kungen av Siam och om den resa han gjorde. Det gör det till en spännande bok. En cirka 100 sidor lång tilbakablick som garanterat är värd att läsas!

Välkommen till Omjödagen Lördag 18/7 13-17 femkamp 21-01 dans till WISPERS

www.karvsjon.se 070-190 14 50 västerut nummer 2/2009

bokrecension

Grov regnbåge nyplanterad i Karvsjön

För boende och båtuthyrning tel 070 265 17 70

sid 17


• WOODLINE Jaktkläder • ARXUS kängor& stövlar • Gallring med beståndsgående skördare • Röjning o huggning

Vi fortsätter att investera i våra industrier i Norrland

NYHET! Nu säljer vi TASTY hundmat

TASTY 15 kg

Standard 230:Energi 250:-

Vid köp av fler än 10 säckar=fri hemkörning (inom Junsele, Näsåker & Ramseleområdet)

B.O’s Skogsservice Moflo • Näsåker • Tel 0622-300 15 • 070-343 24 14 Michael Kallin Tel 0623-714 72 Mobil 070-242 69 89

Dan Larsson Tel 0621-77 54 50 Mobil 070-215 13 33

Själanders Åkeri AB Vxl: 0622-107 00 André Själander 070-564 62 66

Hör av er till oss när det gäller: Vägunderhåll • Sopcontainrar • Virkestransporter

Vi tillönskar alla en skön sommar! Jan Jonsson Tel 0620-257 39 Mobil 070-340 70 73

Mats Arvidsson Tel 0696-68 10 61 Mobil 070-372 41 62

Vi tror på skogsbruk i Norrland.

Trevlig sommar

Utan konkurrenskraftiga industrier sjunker värdet på skogen. Vill Du diskutera gallring, slutavverkning, PLUSplan eller något annat? Kontakta Din virkesköpare på SCA.

Strömsundsvägen 880 40 Ramsele Tel: 0623-104 50, 0623-710 63

PLUS-tjänsterna täcker hela skogsägarens behov, från plantering till slutavverkning: PLUS Plan

PLUS Gallring

Storgatan 137, 881 41 Övergård, Sollefteå Tel 0620-173 80, 070-370 90 91 • www.timmerkorarna.se

PLUS Avverkning PLUS Skogsvård

Tillönskar alla en trevlig sommar!

SCA SKOG AB Ångermanlands skogsförvaltning 873 80 BOLLSTABRUK www.skog.sca.com ETT SCA FOREST PRODUCTS FÖRETAG

sid 18

annonser

västerut nummer 2/2009


Kreativa Ragunda I Ragunda kommun har man valt att jobba med turism på ett mer långsiktigt sätt. Några eldsjälar, däribland Per Bergvall och GunMarie Persson, bestämde sig för att ta vara på den positiva andan som sprungit fram ur olika projekt, bland annat ”Allt för byn”. Bolaget Ragunda Turism ska vara en övergripande turistorganisation inom Ragunda kommun. I första hand kommer man att investera kraft i att bygga upp ett starkt nätverk av företag, föreningar och privatpersoner. För det första arbetet har man fått beviljat stöd av Turism 2020. Ett projekt som Jämtland-Härjedalen turism driver. I den första delen av projektet ingick även att få till stånd en året-runtöppen turistbyrå i Hammarstrand. Dessutom finns en turistinformation i Stugun som är öppen sommartid och även en vid den Thailändska Paviljongen. – Det är svårt att motivera entreprenörer att lägga pengar och tid på något som de inte vet om det ger något tillbaka, säger GunMarie, VD för den ekonomiska föreningen Ragunda Turism. – Vi måste först visa att det här är något som gynnar alla och där varje medlem får något tillbaka. Bland annat kommer vi att satsa på gemensam marknadsföring. Bolaget är ett samarbetsbolag mellan företag, föreningar och Ragunda kommun. Jag träffar GunMarie vid den Thailändska paviljongen där hon hyrts in för att jobba några dagar innan säsongen drar igång på allvar och personalen finns på plats. Att ta på sig sådana uppdrag ger ett välbehövligt tillskott till kassan för Ragunda Turism. Idag finns turistbyrån i före detta Företagens Hus i centrala Hammarstrand. Och där finns också kontoret för projektet Kreativa Ragundadalen. Projektledaren Gun Fahlander berättar om projektet. – För att vi ska få en levande kommun med inflyttning behöver vi ett starkt näringsliv, förklarar hon. Därför ska vi jobba med att ge näringslivet de förutsättningarna. Att kultur är viktigt i sammanhanget har man tagit fasta på, och därför satsas det på att skapa arenor för kulturarrangemang.

västerut nummer 2/2009

– Vi är inte arragörer, betonar Gun, utan vi skapar förutsättningar för genomförandet. Vi satsar till exempel på att förbättra vridscenen vid Döda Fallet. Ett teatersällskap, med bland andra Sven Wollter, har nämligen planer på att sätta upp En Midsommarnattsdröm där. Ett annat arrangemang som man är med och stöttar är ”Allt för byns” turné på Inlandsbanan. Man vill på olika sätt visa på på landsbygdsutveckling och föreställningen ”Allt för byn” är ett exempel på det som man gärna visar upp. Samverkan är också ett område man satsar på. Att skapa mötesplatser leder till samarbete. Därför inbjuder man bland annat till träffar med näringslivets aktörer. Visionen för projektet är att Ragundadalen ska vara en attraktiv livsmiljö baserat på ett kreativt näringsliv och en levande kultur. Förutom Gun arbetar Robert Falck och Carina Landin i projektet. – Det ska vara attraktivt att bo här, avslutar Gun. Då kan vi också tro på en utveckling för näringslivet. Del två av projektet är ännu inte beviljat men är lämnat för vidare behandling. Inriktningen och visionen för fortsättningen är att göra Ragundadalen till ett attraktivt turistmål, baserat på en kreativ turistnäring och en levande kultur. www.ragunda.se/turism GunMarie Persson 070-525 11 77 gunmarie@ragundadalenturism.se Gun Fahlander 070-214 20 85 gun.fahlander@ragunda.se

text: lena dalgren foto: daniel sörlin

sid 19


lefteå l o S i a k Festvec familjen! för hela

18-25 ju

li

Lördag Söndag Måndag Tisdag Onsdag

UNGDOMENS DAG! BROLOPPET sportdag för hela familjen! SRAKANDE FAMILJEDAG i Stadsparken! TREVLIGA TISDAG Drag Race-Gympa-Musik BJUDER PÅ KRAFT! Hundkraft • Hästkraft • Muskelskraft • Skaparkraft

Torsdag UTMANINGEN Trollskoj Fredag Shopping OCH LAXFESTIVAL med bl.a. IDOL-Agnes Lördag En Hel-QL dag och ÅTERVÄNDARKVÄLL

www.nipyran.se

������������������������������������������������������ Hotings Lastbilscentral är ett medlemsägt företag med �������������������������������������������������������� kontor på Storgatan 30 i Hoting och med verksamhet både ���������������������������������������� inom Jämtlands- och Västernorrlands län. ��������������������������������������������������������������������������������� Vänd er till oss vid behov av entreprenadarbeten, transporter och maskinarbeten. ������������������������������������������������������ Vi säljer också förädlat grus, berg- och jordmaterial. ��������������������������������������������������������������������� Besök oss gärna på kontoret eller ring på nedanstående telefonnummer.

��������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������

sid 20

annonser

västerut nummer 2/2009


Träffa Norrskog i sommar på:

en riktig bra affär

GÅRDSMASKINEN Här möter du våra inspektorer och förtroendevalda i sommar. Frostviksträffen Hotingtravet Äspnäs, sommarskogsdag Traktorracet Zorbcenter i Döviken Ragunda 5 september- Norrnäs, sommarskogsdag Juli4 juli25 juli11-12 juliGårdsmaskinen är en driftsäker fyrhjuling utrustad med precis det du behöver för gården. Finns även som vägregistrerad modell*.

OTROLIGT PRISVÄRT 74.900 KR

• • • • •

arctic cat 366 4 x4 aUtO kraftf Ull 2,5 vinsch rejält pl Ogblad stabil kärra med lastnät låda för verktyg & m OtOrsåg

Välkommen

www.arcticcat.se

Välkommen till Brännholms Borgvattnet Hasse, butik/hem: 0695-500 72 • 070-250 56 80

Per Nyberg Stugun-Kälarne 0696-40739 Ingela Öhman Tåsjö/Fjällsjö 0670-107 43 Lars Nord Hammerdal 0644-106 63 Roger Bergström Strömsund 0670-61 18 43 Kontakta Norrskog!

Eric-Dan Nilsson Ramsele 0623-102 91 Nils-Anders Forssén Junsele 0621-100 14 Harald Josephsson Ragunda 0696-102 35

* Vägregistrerad Gårdsmaskin 79.900 kr. Priser inkl. moms.

HOTING TURISTBYRÅ / CAMPING Campingen öppen året runt.

Görans Schakt AB

Stugor i naturskönt område.

Lastnings- och grävarbeten • Transporter Lev av sand & grus • Utför krossningsarbeten Även skogsavverkning och gallringsuppdrag

Motorbana 4-hjuling för barn 6 – 12 år Öppen mellan kl 12–16 Badplats med hopptorn Put & Takefiske Forntidsmuseum

Hos oss hittar ni det mesta...

Ängsvägen 19, 880 30 Näsåker

Tel 0622-101 77 • 073-182 19 45

Parfym till honom & henne... Kosmetika “ Deborah” “Rimmel”...

Ramsele

Leksaker till både stora & små...

Torsdagar 10-18

Färg till huset både inne & ute... Nya Ramsele Färghandel mån-fre 9-18 lör 9-14 0623-100 44 Varmt Välkommen in!

västerut nummer 2/2009

annonser

Storgatan 2 • 880 40 Ramsele 073-82 175 75 • 0620-175 75 sid 21


Ramsele gamla kyrka

Ramsele gamla kyrka

Kyrkan är en s.k. skalmurskyrka från 1200-talet. Från medeltiden kommer träporten och ljuskronan i järn samt de förnäma väggmålningarna.

sid 22

foto: daniel sörlin

västerut nummer2/2009


Arkeologidagar i Nä såker

Näsåkers skola var en av de första skolorna i Sverige som

att under fyra dagar göra en utgrävning tillsammans med

fick ingå i Riksantikvarieämbetets projekt ”Adoptera ett

eleverna i årskurserna fyra och fem.

framtidsminne” år 2000. Skolan arbetar efter en lokal arbetsplan med inriktning mot historia och hembygdens forntid. Något som kan kännas naturligt med tanke på Hällristningarna vid Nämforsen och andra fornlämningar som hittats i och kring Näsåker. Man arbetar efter tankegången – för att förstå sin framtid måste man veta sin historia. Tack vare projektet har skolan haft ett nära samarbete med museet på Murberget i Härnösand. Eleverna har besökt eller fått besöka av arkeologerna från museet. Vid ett besök på skolan för sex år sedan fick Maria Nordlund och Margareta Bergvall från museet höra talas om en plats där en förälder på skolan hittat något som såg ut som en fornlämning. De åkte till platsen och kunde snart konstatera att här fanns mycket att undersöka. Man gjorde en första inventering, men någon större utgrävning blev det inte då. Men nu har förutsättningarna ändrats. – Vi sökte pengar ur Björkåbruks fornminnesfond för forntidsminnen på landsbygden, berättar Birgitta Lind, och vi fick 35 000 kr. Det gjorde det möjligt för fyra arkeologer från museet att komma upp till Näsåker för

Förutom Maria och Margareta fanns Ola George och Maria Lindeberg på plats för att leda arbetet på Snickerstensmon som platsen heter. Och det har varit en lyckad utgrävning berättar de. Området som är cirka 160 meter långt och mellan 15 till 40 meter brett har en jämn spridning på lämningar, så fynden har varit många och alla har hittat något. Man har bland annat hittat skärbränd sten, brända benbitar och skrapor av kvarts. Det mest intressanta fyndet gjordes för sex år sedan då en elev hittade en sänkesten. Något som tyder på att det har funnits vatten vid boplatsen. Idag finns inget som tyder på att det legat en sjö här, utan den spännande teorin som man hoppas på stämmer, är att den här boplatsen är så gammal som 9000 år, då havet nådde hit upp. Av den kulturpåverkan man kan se på platsen vet man att det stått hyddor här. Den bedömning man gör nu är att det varit en boplats för en utökad familjegrupp, det vill säga 10-15 personer. Man ska nu skicka benbitarna för analys och tidsbestämning. Om cirka ett halvår får eleverna på Näsåkers skola veta om boplatsen de varit med om att gräva ut är den äldsta, hittills funna, i Västernorrland.

västerut nummer 2/2009 2007 text: lena dalgrenannonser foto: margareta bergwall

sid 23


Vi hjälper dig med det mesta till Hemträdgården! Hos oss hittar du de härdigaste fruktträden. Stort sortiment av perenna växter, bärbuskar, träd, prydnadsbuskar och sommarplant från egen odling. Trädgården är öppen från april t o m juli. Du hittar oss i centrala Bispgården. Välkommen!

Bispgårdens Trädgård Tel: 0696-308 38, Mobil: 073-064 22 22.

ort tom öppnar igen Edsele 10 juli (stängt 18/6) 10 augusti Ramsele 10 juli 10 august Junsele 3 juli 17 augusti Näsåker öppet alla vardagar 9-15 Resele 19 juni 3 augusti

tel: 0623-204 47 0623-104 70 0623-68 40 11 0622-68 30 00 0620-504 20

Turlista på hemsidan

sid 24

annonser

västerut nummer 2/2009


dessa dagar kommer vi till;

10 juli Hammarstrands marknad 11 juli Torgdagarna Ramsele 12 juli Dundermarknaden i Strömsund

Vi syns!

annonsering

nästa nummer ute 28 august

Göran Sandman Annonssäljare 070-190 14 50 • annons@vasterut.se

BORRNING ENERGI & vattenbrunnar

Västerut på turné!

Den lilla byrån med den stora omsorgen Birgitta Häggkvist 0621-101 93, 073-831 57 21 birgitta@lillabyran.se www.lillabyran.se

Ramsele 12-16 Augusti-2009 www.rafnastamman.se

västerut nummer 2/2009

annonser

sid 25


JUNI-JULI 24-27 juni Nostalgia dagar Det blir femkamp i byarna i veteranbil, Hjul Kul på Zorbcenter, Nostalgi Café, Krantz Midnight Sun och Nostalgia Hillclimb med efterföljande cruising! Info: Club Nostalgia Hammarstrand 0696-501 51. 26-28 juni Musik vid Tåsjö stränder www.tasjoforsamling.se. 0671-200 13.

-AUGUSTI

Bosse Danielsson

Berätta kort om vad som händer i år på Dundermarknaden! Vi kör igång torsdag den 9 juli med ett uppträdande på stora scenen av Idolvinnaren

8 juli Talet vid Pelle Molins sten, Näsåker Högtidstalare i år blir folksångerskan Ulrika Boden från Helgum. 8-19-22 juli Allsång i Ankarede kl 19.00 Ankarede fixarna 0672-210 12. 9 juli Öppet hus i Junsele byar Junselevalle kl.14.00-17.00. Sommarträff på Vallencia.

Kevin. Jannez spelar på dansbanan. Nytt för i

28 juni Stora Gäddjakten kl.10-14, fisketävling i Höglunda Info: 070-512 90 68, 070-662 25 19.

år är att det blir två scenuppträdanden, Sven-

28 juni Berättarkväll kl. 19 på Hembygdsgården i Pålgård, Hammarstrand Info: Ragunda Hembygdsförening 0696-10957, 070-325 46 54.

Shake, Zlips och många fler på skön musik

Ett urval av sommarens evenemang

2 juli Musikafton kl. 18-20 med Bosse, Berit och Per Svenningsson på Olgas Café Höglunda Stugun. Info: 070-628 02 22.

Ingvars klockan 20 och sedan är det dags för Neverstore klockan 22. I övrigt bjuder HEAT, under marknadsdagarna. Knallar, stort disco och god mat är annat som marknaden bjuder. Varför ska man besöka marknaden? Därför att det är den största händelsen i norra jämtland i nöjesväg i sommar! Han uppmanar alla att besöka marknaden och också hemsidan för att se vad som bjuds. http://www.

3-5 juli Strömsnäs, Stugun firar 250 år

dundermarknad.se

Dag 1 Auktion och därefter dans på föreningshuset med pub och servering

När börjar sommaren enligt dig?

Dag 2 Byakamp med efterföljande pubkväll med Svenne Rubins. Söndagen avslutas med en historisk vandring gen om byn, friluftsgudstjänst, musikcafé Strömsnäs byförening, Stugun 069531063 www.ragunda.se/turism. 4 juli Öppet hus i Junsele byar Mo bystuga kl.12.00-16.00. Sommarcafé. 4 juli Minneskonsert Hillsands kapell kl.14 Fotoutställning över Fridsbergs barn- och ålderdomshem. Gunnar Larshow 0670-360 00. 4-5 juli Fjällsjömarknan Backe Nordman, Highlights, torghandel, tivoli med mera www.fjallsjomarknan.se 4-10 juli Musik- och Konstveckan i Junsele Info: www.musikveckan.se 4-8-11 juli Hotingtravet 0671-105 84 www.hotingtravet.com 6-12 juli Ramsele-Edseleveckan www.ramsele.com

När skolan slutar i början av juni. Vad händer under Rafna-

Märit Färnlöf

stämman i år – vad står på programmet! Onsdag den 12 augusti med kams och tillbehör, allsång, skrubbspel och glada skratt! Torsdag bjuder på Rakfiskfest, Föranmälan. Officiell invigning Fredagen den 14 augusti kl. 15.00 i kyrkan. Därefter Allspel nere på dansbanan hela natten. Då bjuds det dessutom på god mat och lotteriförsälj-

9 juli Forsdraget i Bispgården Fest och marknadsdag i aktivitetsparken. Underhållning, utställare, tävlingar mm. kl. 11-16 Fors företagarföreningen 0696-302 55 www.bispgarden.nu 9 juli-12 juli Dundermarknaden Vid Hembygdsgården, Strömsund Knallar, tivoli, artister och dans. www.dundermarknan.se, 0670-61 14 75. 11 juli Classic & Veteranfordonsdagen. Vid Auktionslogen i Ramsele På kvällen ”Bysvepet” cruising och underhållning. 11 juli Öppet hus i Junsele byar Edens skola kl.14.00-18.00 Tunnbrödbak, servering Skolmuseet öppet. 11-12 juli Racedagar med jordbrukstraktorer, gräsklippartraktorer och snöskotrar. Maskinvisning och underhållning. Zorbcenter Döviken Hammarstrand 070-589 55 07 11-15 juli Vildhussdagarna Hammarstrand, se särskild annons. 12 juli Spelmansträff vid Rossöns Hembygdsgård Eva Sjölander 0670-163 55.

ning. Lördagens meny innehåller buskspel, kortege, god mat och lotteriförsäljning. Under lördag äger den officiella finalen rum med allspel och utdelning av rafnastipendiet. Därefter fortsätter spelandet långt fram på småtimmarna! Söndag hålls musikgudstjänst med deltagande spelmän i kyrkan kl 11. Varför ska man besöka Rafnastämman?

14-15 juli Junsele marknad Marknad i Junsele med knallar från hela Sverige. 16 juli Döviken Sweden Offroadtour, offroadentusiaster från hela Europa kommer på besök till Zorbcenter Döviken Hammarstrand. Info: 070-589 55 07.

För att få uppleva en stor folkfest med enorm glädje och få träffa positiva människor! Vilken låt med sommartema tycker du allra bäst om? ”Idas sommarvisa”. Den är

17 juli Motionsdans till Orritons kl.19-22.30 Hembygdsgården, Strömsund Entré inkl. fika 100 kr.

så somrig och Astrid Lindgrensk.

sid 26

evenemang reportage

västerut nummer 2/ 3/2009 2007


ITSUGUA-ILUJ-INUJ 18 juli Diggiloo vid Thailändska paviljongen Turistbyrån Hammarstrand. www.ragunda.se 18 juli Öppet hus i Junsele byar Gårelehöjden kl.14.00-18.00 Högda Dagen – försäljning samt prova på att baka tunnbröd. Servering, lotteri, kolbullar, tipspromenad, fiskdamm för barnen, underhållning. Skyltat från riks 90 - N.A Nilssons gård. 18-26 juli Sinnenas väg Öppet hus hos olika hantverkare i Hammerdalstrakten www.sinnenasvag.se Leif Jonsson 073-073 08 82. 19 juli Kung Chulalongkorns minnesdag. Minnet av Kung Chulalongkorns besök i Utanede firas med bl.a musik, marknad och thailändska kulturaktiviteter Ruth AB, Ulf Edström 063-575060. 22 juli Öppet hus i Junsele byar Gulsele kl.19.00 BygårdenSommarkonsert med Titti Sjöblom och Erling Eliasson som sjunger och berättar från Kaj Gullmars repertoar. Kaffeservering. Biljetter kan förköpas hos G.Edins affär, Junsele. 24-26 juli Hemvändardagar i Norråker Rockabillykväll 25 juli till Memory Four kl. 21-01. Inträde 120 kr Öltält 21-01. Gärna tidsenlig klädsel. Klas-Göran Sundkvist 0671-301 15. 25 juli Sommarcafé kl 12-16. Skalbäckstugan, Kärrnäset. Servering av kesfil, lotterier, underhållning, café, tipsrunda. Fotoutställning från Heimlöutatrakten. Alf Redelöf 0670-530 30 25 juli Döda Fallets dag med marknad och grillafton Marknad med knallar, aktiviteter för barn, gratis glass till alla barn med

målsman samt pub och grillafton Döda fallets servering, Bispgården 0696-330 86 www.ragunda.se/ turism

Margaretha Dahl

26 juli Öppet hus i Junsele byar Bysjö by kl. 13.00-18.00 Sommarcafé, Gudstjänst kl.14.00 Musikunderhållning, konstutställning av Johan Eriksson. Skyltat ner till stranden vid Bysjön

David Roos

Vem vill du lyssna till som sommarpratare? Någon med glad, positiv och snäll röst.

Varför ska man komma till Ragundafestivalen? Därför att alla glada människor söker sig till glada evenemang. Detta är ett väldigt glatt och positivt evenemang! Vart reser du helst i sommar? Upp till Jämtland så klart förutom att jag också åker till Öland.

30 juli – 1 augusti Urkult Näsåker Musik- och kulturfestival med inriktning på folk- och världsmusik. Info: www.urkult.se 0620-10096

Jim Salomonsson

Berätta kort om bygdetravet! Bygdetravet har arrangerats 11 gånger på vår lilla travbana! Travet brukar locka 600-700 besökare. I år går det av stapeln den 17 juli med första start 18.00.

12-16 augusti Rafnastämman Spelmansstämma på Hembygdsgården i Ramsele Info: www.rafnastamman.se 8 augusti Silsjönäs 1:1 kl 13-01 Silsjönäs Festdag för hela familjen. Information: 070-550 47 07 15 augusti ATV samt gräsklipparrace på Zorbcenter Döviken Hammarstrand Info: 070-589 55 07

Varför ska man göra ett besök på Ammerå travbana? Därför att det är väldigt trevligt att vara där. Vi har välfyllda startfält och travbanan ligger mitt emellan Sollefteå, Östersund och Sundsvall så det gör att det blir nära till allt. Det är ett enklare trav så man behöver inte vara proffs för att åka hit. Rekommenderar alla ett besök oavsett om man är hästägare, tränare, kusk eller bara vill se på. Vad är sommar för dig? Väldigt massa arbete för att hinna med alla arrangemang som jag är en del av! Men det är också att besöka travbanor, att träffa vänner och liknande.

15 augusti Konsert Gåxsjö Stenbrott kl. 18.00 Medverkar gör succétrion från Mamma Mia, Gunilla Backman, Sussie Eriksson och Charlott Strandberg. Svenska Lyxorkestern står för musiken. Servering. 0644-400 33

Berätta kort om Zorbcenter och varför man ska göra ett besök hos er! För att få en upplevelse som inte går att få någon annanstans i Sverige! Zorbcenter erbjuder zorbing, offroadkörning med jeepar, fyrhjulskörning på skogsbanor och safariturer för att nämna några saker. Vi erbjuder också teambuilding till företag, god mat samt en fantastisk miljö. I sommar ordnar ni massor av bus, bland annat gräsklipparrace – berätta om detta i korthet! Den 11-12 juli anordnas ett race med gräsklippartraktorer, jordbrukstraktorer och skotrar. Vi har varit med och lanserat just detta med gräsklippartrraktorer och är först på marknaden vad gäller detta, trots att vi ”bor i bushen”.

28-30 augusti Bilträff, Hoting Bilutställning, crusing med mera Mosquitos 070-638 27 92

Carl Göran Söder

Vem ska komma och lyssna till musiken vid Tåsjö stränder? Ung som gammal - alla är välkomna! Helgen har blivit som en hemvändarhelg för utflyttade Tåsjöbor!

Berätta om Ragundafestivalen och Läsarsångstoppen! Det är ett traditionellt evenemang som arrangeras för 8:e året i rad. Aktiviteter som fokuserar kring den kristna sången. Vi har allsång och läsarsångstoppen som är den enda i Sverige i sitt slag. Dessutom blir det kringaktiviteter mellan fredag den 24/7 och södag den 26/7.

31 juli Spelmansträff vid Ol Persgårdeni Jansjö, mellan Backe och Rossön kl 16.00 Ta med instrument, släkt och vänner till en trivsam kväll med glada spelmän. Kaffeservering med hembakat tunnbröd med mera Tina Persson 070-397 21 23

västerut nummer 2/2009

Berätta kort om Musik vid Tåsjö stränder! Musik vid Tåsjö stränder arrangeras för 8:e året i rad. Vi bjuder på en helg fylld med sång och musik som sedan avslutas med Festgudstjänst.

evenemang

Favoritglassen i sommar? Jag har inte sommarens utbud än faktiskt men en magnum är aldrig fel!

sid 27


Bispgårdens Trädgård

Päron i Norrland?

sid 28

foto: daniel sörlin

västerut nummer 2/2009


Päronträd i Norrlands inland är inte någon vanlig syn. Men tack vare de nya sorter som kommer från Baltländerna, Finland och Ryssland så är det möjligt att odla päron även i våra trädgårdar. Stefan och Karin på Bispgårdens Trädgård har specialiserat sig på fruktträd lämpliga för vårt klimat. Det finns ett femtiotal olika fruktträd att välja bland, men också cirka 200 olika perenner och sommarplant. De odlar alla ettåriga plantor själva och cirka 10 % av perennerna. – Jag har försökt hitta lite ovanligare sorters perenner som jag driver upp själv, berättar Stefan. Han köpte trädgården i Bispgården för 23 år sedan. Den hade då stått stilla i flera år, och det blev till att börja arbeta upp den från noll. De första åren hade Stefan andra ströjobb på vinterhalvåret, men numera har han åretruntsysselsättning i företaget. Under vintern sker alla reparationer och nybyggnader av växthus, och i februari är det dags för sådd av sommarplantorna. Att anpassa växterna efter vårt klimat är något som Stefan är noga med. Det känns inte riktigt okej mot kunderna att sälja växter för zon 4, tycker han. Detsamma gäller sommarplanten som är långsamt uppdrivna och härdade för den norrländska sommaren. Något som man märkt i år är en ökad efterfrågan på bärbuskar och andra ätbara växter. Stefan tror att det kan bero på att fler stannar hemma på semestern i år och har bättre med tid att sköta den typen av växter. Trenden med att själv odla och förädla kan också spela in. I trädgården finns ytterligare en ovanlig växt för våra breddgrader. Ett valnötsträd. Det har överlevt i flera år nu och nu väntar man på de första blommorna. För den som vill prova på att odla något lite extra så finns plantor av valnöt att köpa på Bispgårdens Trädgård.

www.bispgarden.nu 0696-308 38 västerut nummer 2/2009

text: lena dalgren

sid 29


Vi är alla lika olika. Ett seminarium om jämlikhet och glesbygdsutveckling. Under två dagar i slutet av maj genomfördes ett genusoch glesbygdsutvecklingsseminarium i Hoting. Ett samverkansprojekt mellan Bygdens Framtid, Kraftcentrum 2, Vuxenskolan och Coompanion Jämtlands län. Syftet med dagen var att visa att vi kan göra märkbar skillnad genom att ta tillvara våra olikheter. Katarina Lindgren från Coompanion agerade moderator under de två inspirerande dagarna. Seminariet inleddes med Abbe Elhachim från ALMI företagspartner som talade om möjligheterna att få hjälp och stöd för att starta företag och verksamheter och Susanne Hansson och Björn Bloom som informerade om Strömsunds kommuns satsning på nystartskontoret.

text: kent wassdahl • 070-574 76 47

Anders Fabricius som är flyktingsamordnare i kommunen talade om vikten att se olikheterna bland oss som bor här och de nyinflyttades styrkor och möjligheter. Att fokusera enbart på skillnaderna i samhället gör att man stärker fördomar och försvårar gemensamma satsningar. Om man däremot ser olikheterna och närmar sig varandra även i vardagen ser man snart att det finns möjligheter att skapa mycket bra saker tillsammans. Gunnel i Bye framförde några låtar som med värme påvisade hur livet på landet kan se ut och därefter hälsades dagens huvudtalare, Gudrun Schyman, välkommen. Hon tog tag i åhörarna med sin entusiasm och sitt medryckande sätt. Både skolungdomar och äldre och trollbands av hennes samtal om jämlikhetstänkande. Hon visualiserade både med block och penna och genom att få publiken att göra övningar hur vi är olika och på vilka sätt man kan komma förbi orättvisor med relativt enkla medel. I frågestunden som följde ställdes självklart frågor om hennes engagemang som feminist och politiker men även som kandidat till EU-parlamentet. Frågorna besvarades med öppenhet och hjärtlighet och hon förklarade att hon inte på något vis tänkte sätta sig i grupper som bara har kvinnofrågor på agendan, utan välja grupper där man mer tydligt kan synliggöra att jämlikhet inte bara handlar om män och kvinnor, utan om skillnader inom könen som exempel politiska åskådningar, sexualitet, vardagssysslor och intressen av annat slag. Där finns mycket att göra avslutade hon bestämt och rev ner varma applåder när hon menar att det kommer att höras att hon finns med i EUparlamentet om hon blir inröstad. Karin Örnfjäll avslutade dagen med att informera om möjligheterna att söka medel ur Leader 3-sam som omfatta

sid 30

r Ragunda och Strömsunds kommuner. Det finns möjligheter hos de flesta, det gäller bara att finna vägen till hur man skall genomföra det. Onsdagen inleddes med besök från Aktus i Ramsele som är ett socialt arbetskooperativ som funnits och fungerat i ett antal år. Till en början var det ett samverkansprojekt mellan kooperativet och Röda korset. Idag fortsätter samarbetet men det är två skilda verksamheter. Att få ett socialt arbetskooperativ att fungera innebär ett engagemang och en vilja att samverka med både myndigheter och personer som vill vara delaktiga i verksamheten. Man har hittat formerna för arbetet genom att ta lärdom av varandra och att sätta tydliga mål och idag drivs och fungerar verksamheten som det företag det faktiskt är. Stor vikt läggs vid att låta varje individ utvecklas och finna sin plats i verksamheten. Jens Nilsson och Håkan Larsson är båda två politiker som informerade om vad de har för syn på EU och hur de vill synliggöra skogslänens betydelse inom den jätteapparat som kallas EU. Jens som representerar Socialdemokraterna talade sig varm om skogslänens situation och att det är viktigt att även den norra delen och gärna inlandet representeras i EU. Håkan från Centerpartiet talade om att återföra skörden från glesbygden till ursprunget och hur man på olika sätt kan stimulera handel mellan regionerna inom EU. Tomas Håkki Eriksson, Ljungaverk och hans kamrat Billy, Åre avslutade seminariet. Två unga killar som på olika sätt entusiastiskt förtydligar möjligheter att vara stolt över att bo där man bor. Både Tomas och Billy kommer från glesbygden och har satt fotspår både hemmavid och i utlandet. På olika sätt har dessa killar skapat möjligheter utifrån den situation de faktiskt har. De är båda entreprenörer inom olika verksamheter, till exempel klädmärket Håkki. Genom att visa och berätta om sina erfarenheter på ett hjärtligt, personligt och humoristiskt sätt fick de igång publiken. Dagarna visade på olika sätt att se både på jämlikhet och utveckling i glesbygd. Arrangörerna hade i tanke att ge en annan infallsvinkel både på den situation som råder likväl som att visa på olika möjligheter att skapa saker med några av de former som finns. Av besökarnas synpunkter framgick att visst hade man lyckats med sitt uppsåt. Att arrangörerna och föreläsarna samtliga tryckte på det faktum att vi är alla lika olika gjorde intryck på de flesta.

text: reportage kent wassdahl

västerut nummer 4/ 2/2009 2008


Ko hemslliad in egetbe an! vag.se

Bygdens råvara till bygdens industri! Sågtimmer till högsta dagspris!

Edsele Såg AB EDSELE SÅG AB • Ramneå 118 • 880 41 Edsele Tel: 0623-203 70 • www.edselesag.se

västerut nummer 4/ 2/2009 2008

reportage annonser

sid 31


Vi är nya återförsäljare för Försäljning, service och garantiåtagande. Ove Sahlberg kommer att sköta försäljning & verkstad.

PADDA UTHYRES! I Trädgårdstältet finns

allt från trädgårdsredskap & utekrukor till gödsel & ogräsmedel

sid 32 32

text: annonser kent wassdahl

västerut nummer 2/ 4/2009 2008


PitStop Rossön. Under skärtorsdagen förvandlade Rossöns Samhällsoch Företagarförening parkeringen utmed väg 346 – vid Bodumsparken – till PitStop Rossön. Syftet var i första hand att göra reklam för bygden. Målgruppen i detta första arrangemang utgjordes av de fjällresenärer som passerar Rossön på väg till Borgafjäll. Så, hur fick då man trafikanter att göra ett extra stopp? Ett par kilometer söder om själva depån, fanns den första aptitretaren för att något speciellt var i görningen i byn. Bland annat möttes trafikanterna av en stor skylt med ordet ”Grat(t)is!” och en illustration av en varmkorv. Vid infarten till depån vinkades det med målflaggor och bil efter bil rullade in i ”depån”. Erbjuder man något som är gratis samtidigt som man bjuder på sig själv, har man kommit ett stort steg på väg för att locka folk att stanna upp en stund. Att det var lite kylslaget utomhus, vägdes upp av den värme mänskliga möten förmedlar. Så mycket glädje och så mycket positivt som man fick höra under dessa sex timmar! Att få uppta människors tid, bjuda på kaffe och varmkorv (det gick åt många liter kaffe och cirka 240 korvar) och samtidigt få göra reklam för bygden – det var värt mycket! Lokala föreningar och företagare fanns på plats för att berätta och göra reklam för sina varor och verksamheter. Och man fick otroligt positiv respons från de trafikanter som stannade till. En sak som marknadsfördes hårt för inför nästa vinter, var möjligheten att parkera bilen och/eller släpvagnen i Rossön och köra skoter upp till Borgafjäll. Självklart ska man kunna köpa ett paket med olika upplevelser under vägen. Det stora målet med ”Projekt PitStop”, var att förvandla Rossön till något mer än ”bara” ett depåstopp Text från www.rosson.eu något redigerad av Lena Dalgren

västerut nummer2/ nummer 4/2009 2008

foto:reportage caroline gejbo

sid 33


.se

solleftea-tryckeri

Vi är också apoteksombud!

Kent

✆ VAR RÄDD OM DINA ÖGON!

www.

Peter

Foto: Michael Engman

Barbro Upptäck eventuella synförändringar som kan få konsekvenser i framtiden. Boka tid idag för en ögonhälsoundersökning! Tidbokning 0670-131 00

795:-

Storgatan 14 Strömsund

Lars

Öppet för frukost, lunch & middag!

Åsa

a

Välkomn till

0620-156 30 www.solleftea-tryckeri.se

sid 34

text & foto: annonser kent wassdahl

västerut nummer 4/ 2/2009 2008


k

Behovet

krönika Karin Örnfjall • karin@3sam.eu

av säkra

mötesplatser Snart stundar semestertider och planerna växer fram allt eftersom veckorna går. Innan känns sommaren och semestern nästan oändligt lång och verkar kunna rymma massor av upplevelser, människor och möten. Men hur blir det då?

Vi oroar oss naturligtvis för den försämrade servicen och varuförsörjningen men talar mera sällan om det som angår oss alla, allra djupast därinne, nämligen hur vi nu ska kunna träffa folk så där naturligt.

Vid första fikarasten när vi återgår till jobbet, summerar vi gärna sommarens fröjder för varandra. Hann vi med alla ”villen och måsten”: Föräldrar, barn, barnbarn, i sommarstugan, husvagnen, på fjällturen eller charterveckan? Och hur blev det med alla mera perifera bekanta, med hemvändarträffar, bygdespel, musikaftnar, festivaler och marknader?

En samordnad servicefunktion där man kan få många olika behov tillgodosedda är bra just därför att samordningen gör den mera säker som träffpunkt. Finns det då en bänk, en spelhörna där man kan sitta, ett tidskriftsställ eller en fikavrå är det ännu bättre. Något som gör att man kan dröja sig kvar ett tag utan att känna sig fånig. Kanske bara vila benen en stund till dess det kommer någon man vill prata med.

Egentligen skulle vi alla kunna vara hemma på semestern och uteslutande ägna oss åt att fara runt i närområdet som kulturkonsument och besöka mötesplatserna som blommar upp varje sommar. Det är ju där vi träffar alla perifera bekanta som vi annars inte kommer oss för att ta kontakt med. Vi är ju lite blyga av oss och finns inte de där naturliga träffpunkterna så blir det liksom inte av… Därför är behovet av tydliga och säkra mötesplatser stort. Säkra i den meningen att det är där man säkert träffar folk, alltså inte säkert ur något slags terroristperspektiv om nu någon trodde det.

Viktigt är också att skapa nya mötesplatser med fler funktioner än service och varuförsörjning. Mötesplatser där vi förutom att träffa gamla vänner och göra nya bekantskaper, får nya idéer av nya kunskaper, av oväntade möten och oväntade kombinationer. Möten som kan ge nya allianser, affärsidéer och samarbeten. Helst skulle dessa mötesplatser fungera, inte bara under juli månad, utan även under resten av året.

Kulturveckan i Vilhelmina, Åsele Marknad, Dundermarknaden liksom Storsjöyran och Fäviken Gamefair är exempel på säkra mötesplatser, liksom alla hemvändardagar och auktioner. Innan festivalerna pratar ungdomarna om banden som man inte skall missa. Efteråt rör sig diskussionen nästan uteslutande kring alla man mött. Gamla klasskompisar, ex-pojkvänner mm. Medelålders drar iväg till Fäviken Gamefair. – Det verkar vara ett skapligt program där i år, sägs det innan. Efteråt pratas det mest om ”Lisa, Stefan och Örjan som man inte sett på hundra år”. Jättekul var det. Trickskytten? Nja, han hann vi aldrig se. Artister och program verkar ha uppgiften att signalera till oss att mötesplatsen är ”säker” för den egna gruppen, vi kan alltså vara säkra på att folk som Lisa, Stefan och Örjan kommer dit. Landsbygden dräneras nu på de naturliga mötesplatserna, lanthandeln har stängt och nu är det bensinmackarnas tur.

västerut nummer2/ nummer 4/2009 2008

Själv är jag förstås glad att min sommarstugeby Nästansjö, utanför Vilhelmina, fortfarande har lanthandeln med fikahörnan kvar. Men i fjol kom jag faktiskt på något nytt. Nämligen… går man till älgskyttebanan en kväll i mitten av augusti så är det kö, och i den kön finns det folk att prata med. En klok person sa att lyckan är störst, just innan…. Just innan önskningen blir verklighet. Lyckan handlar då mest om att känna hopp och förväntningar, ungefär som med julklapparna som är mest spännande när dom ligger under granen. Just nu kan vi känna hopp och förväntning inför sommaren, ledigheten och alla nya människor vi kommer att träffa, på sommarens alla säkra mötesplatser.

krönika:annons karin örnfjäll

sid 35


Akvarell, arkeologi, orakel och Urkult…

Spännande sommar i Näsåker! www.namforsen.com www.nasaker.com

RockArt, det fina besökscentrat vid Nämforsen, satsar vidare inför den stundande turistsäsongen. Beläget i den tidigare ”Vattenfallsvillan” erbjuder man en högklassig gallerilokal med många möjligheter till intressanta ljussättningar av utställda verk. Utanför huset finner man en rent sagolik utsikt över Ångermanälven. Och platsen är egentligen vald med största omsorg – en gång i tiden var detta just det ställe där konstnären Edvard Bechteler (1890-1980) med hustrun Ruth valde att slå ner sina bopålar och uppföra sin bostad, ”Villa Edelweiss”. Idag är RockArt Nämforsen ett ”Hällbildscentrum i Norr” där man bland annat visar spår från ett 40-tal hällbildsplatser i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. En inspirerande (icke musei-dammig!) utställning, ett bildspel – presentation av Projektet Hedenhösland och dessutom möjlighet att fika i den vackert belägna cafeterian. Helt klart en plats värd att hejda sina steg vid – inte bara för ett par minuter… I år kommer konstnären Maria Tjärnström, född och uppvuxen i nedre Ådalen, att ställa ut akvarellmålningar och fotokonst under perioden 12 juni till 16 augusti. Maria är en kreativ tjej med djupt engagemang för både målning och äldre tider. – Jag brukar säga att jag hör till jägare och samlarfolket, konstaterar hon. – Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att vistas i naturen, och sedan jag var stor nog att

sid 36

text: åsa tova berg

västerut nummer 2/2009


Deltagare i 2008 års kurs. I förgrunden kursledarna BerntOve och Maria - och i bakgrunden några av den dagens målningar.

greppa en penna har jag tecknat och målat. Mitt huvud är ment. Årets tema är ”Völvan, oraklet, nåjden och shamaalltid fullt av bilder… nen - historisk verklighet i skilda kulturer” och liksom tidigare år samarbetar föreningen Tealogernas Näsåkersgrupp En del av dessa kommer vi alltså att få se i sommar. med riksorganisationen. Maria bor i Kungsgården tillsammans med sin make och ett par hundar av rasen korthårig vorsteh. De sistnämnda Sommaren vid RockArt med omnejd ser alltså spännande är givetvis duktiga jakthundar, men inte minst goda famil- ut – oavsett hur aktiv man själv har lust att vara. Kanske jemedlemmar. Ibland har man även valpar under kennel- nöjer man sig med ett museibesök – eller så hänger man prefixet Kungshällan. Till yrket är hon kulturvetare med med på en kurs som laddar batterierna inför hela långa vintonvikten på arkeologi.. arbetar idag som fältinventerare tern? Det mesta verkar vara möjligt, tack vare många entuåt jordbruksverket och är helhjärtat engagerad i arkeologi siaster som på olika sätt delar med sig av sina kunskaper. på fritiden. Och i början av augusti tänds åter lägereldarna kring Nämforsen. Då är det nämligen dags för årets allra största Under perioden 2-5 juli kommer Maria att, tillsammans händelse i Näsåker – nämligen den femtonde upplagan med arkeologen BerntOve Viklund, hålla en sommarkurs av Urkultfestivalen. Lite längre fram i höst anordnas dessdär deltagarna ges möjlighet att upptäcka lämningar från utom ett arkeologiseminarium ”Rödockrarummet” under äldre tider och sedan omsätta sina intryck i eget konstnär- sakkunnig ledning och i samarbete med RockArt med stöd ligt skapande. från Paul Lundins minnesfond. Och allt detta är högst konKursens rubrik är ”Akvarell & arkeologi i Rödockrarummet” kreta resultat av bygdens kreativitet och människors vilja och kommer säkerligen att ge deltagarna både inspiration, att än idag se möjligheter istället för hinder… nya lärdomar och härliga naturupplevelser. Och även om man kommer att kunna njuta av nutidens bekvämligheter i form av god mat och bekväm inkvartering kan deltagarna säkerligen se fram emot en intressant tidsresa. En fyradagars utflykt till en tid då man levde så mycket närmare naturen än vad vi gör idag. Vid Kvinnominne går årets ”Gudinnevecka” av stapeln 2125 juni. Där erbjuder man ett digert program med såväl föreläsningar som möjlighet att delta i olika praktiska mo-

västerut nummer 2/2009

reportage

sid 37


Vindkraft faktaruta christer borg • 070-684 74 31• christer@borgwondergear.se

Totalt för de sju parkerna Yta: 135 km2. Installerad effekt: 1150 MW. Energi GWh: 2,8 TWh. Antal Vindkraftverk: 300 – 455 beroende på enskild storlek. Navhöjd: ca 100 – 115 m Rotordiameter: 90 – 100 m Inst. effekt: 2,0 – 3,0 MW/kraftverk Avst. mellan verk: 4 – 8 rotordiametrar. ”Markbehov”: 7 – 10 MW/km2 Vikt - Nacelle 80-120 ton. • Rotorblad 10 – 15 ton/blad • Torn 280 – 350 ton • Fundament 800 – 1000 ton

medVind sid 38

i Västra

I det här numret ska vi försöka bena ut på vilket sätt den stora vindkraftsatsningen kan gynna vårt område när det gäller infrastruktur och arbetstillfällen. Som en bakgrund till detta bör vi först lite snabbt reda ut storleksordningen på denna satsning. Statkraft SCA Vind AB (SSVAB hädanefter i texten) planerar alltså sju parker med totalt mellan 300 och 455 vindkraftverk. Som ni ser i faktarutan är detta rejält stora byggnader med en navhöjd (mitten av rotorn) på 100-115 meter och en totalhöjd på dryga 150-170 meter eftersom rotordiametern är uppemot 100 meter. Totalvikten med fundament inkluderat ligger på över 1000 ton. När nu nära 500 sådana verk ska byggas förstår man att behovet av fungerande vägar är mycket stort. Förutom upprustning av det befintliga vägnätet kommer 30 mil ny väg att byggas inom områdena. Förutom vägar ska också nya elnät ordnas, framförallt nedgrävt i mark. Transformatorstationer, service- och personalbyggnader ska också uppföras. Hela investeringen ligger på mellan 16 och 20 miljarder varav ungefär en knapp halv till 4 miljarder kommer att hamna lokalt i vår region i form av arbeten, pengar och annat, allt beroende på hur aktiva kommuner och näringsliv är. Men för att kunna bygga dessa både stora och många kraftverk behövs vägar och bra sådana. Förbättringar som görs för vindkraftsprojektet kommer givetvis att vara till nytta för alla andra. Dels för boende som får en bättre standard, men det kommer också att ge möjligheter för andra vindkraftsprojekt och för ett bra underhåll av de befintliga. Skogsnäringen kommer också att gynnas av en bättre vägstandard, tillgängligheten till skogsråvaran förbättras helt enkelt. Och vägnätet behöver verkligen åtgärdas i vår region, idag har vi i Västernorrland 20 % av vägnätet i belastningsklass BK2 och BK3 vilket ska jämföras med hela landets snitt på 6 %. I klartext betyder det att tunga transporter inte kan genomföras på stora delar av vårt vägnät i dagsläget. Detta är ett problem som hanteras via ett samarbetsprojekt, ”Utredning för ökad tillgänglighet till Vindkraftsanläggningar i Jämtland/Västernorrland”. Målgruppen för projektet är företag som har behov av säkra vägar för sina transporter. Ägare av projektet är Vägverket och de sam-

text: christer borg

västerut nummer 2/2009


arbetar först och främst med SSVAB som satsar pengar i projektet, kommuner och länsstyrelser. Bland andra deltar Ulla Ullstein och Jans Staaf från Sollefteå kommun och Rolf Ivansen från Ragunda kommun som också sitter med i projektets styrgrupp. Man ser kopplingar till bland annat ”Miljödriven tillväxt”, som är en åtgärd inom dokumentet Reviderat Tillväxtprogram för Västernorrland. I Jämtlands läns Regionala utvecklingsstrategi ser man kopplingar mellan det statliga vägnätet och bättre förutsättningar för arbetspendling, turism och näringslivets transporter. Tre problemområden hanteras i projektet: Vägar som behöver bärighetsförstärkas, Punktvisa insatser på det allmänna vägnätet, och Trafikstyrning av dispenstransporter. Finansieringen av åtgärderna är i dagsläget ett problem, där Vägverket och även Näringsdepartementets hållning är att endast bärighetsåtgärder som ger bestående värden och som är prioriterade i någon av de regionala eller nationella planerna för infrastruktur ska bekostas av statliga medel, annars anses exploatören vara den som ska finansiera åtgärderna, till exempel punktvisa åtgärder och förhöjd. Från våra kommuners sida och även de inblandade länsstyrelserna anser man att upprustningen till övervägande del ska göras med statlig finansiering, eftersom vårt nationella klimatmål med 50 % förnybar energi år 2020 annars kan hotas. Dessutom, om Vägverkets syn får genomslag, kan detta innebära att framtida satsningar inom vindkraft och även andra näringar återigen fokuseras mot kusten där vägnätet generellt har en bättre standard. Alltså är denna aktuella fråga om vägarna av avgörande betydelse för vår regions framtid. Men vindkraften innebär också andra positiva effekter på vårt område. Ett stort antal nya arbetstillfällen kommer att skapas och givetvis är det många av dessa som kräver specialistkompetens av hitresta människor. Men SSVAB räknar ändå med att ungefär en tredjedel av behovet kommer att kunna täckas av boende i regionen. Under den totala byggtiden innebär det mellan 600 och 1 150 årssysselsatta. Eftersom byggtiden är beräknad till mellan fem och åtta år, kan man säga att det innebär mellan 75 och 200 lokalt boende sysselsatta varje år, beroende på hur lång tid hela projektet tar. SSVAB säger sig också ha ambitionen att så långt

västerut nummer 2/2009

det är möjligt anlita lokala leverantörer och entreprenörer. Under driftstiden kommer behovet att ligga på runt 60-70 personer om man räknar med säsongsarbetande. Vilka yrken är det då som kommer att efterfrågas? Under byggtiden kommer det att vara behov av människor med kunskap och kompetens inom grävning, schaktning, ledningsdragning, gjutning, montering och övriga byggnadsarbeten. Men också de som arbetar inom service som boende, handel och livsmedel kommer att få ett större underlag under byggtiden. Ett ökat underlag för service och boende skapar givetvis bättre förutsättningar för att andra näringar som exempelvis besöksnäringen kan gynnas. Det här har uppmärksammats och i Strömsunds kommun, där Nordisk Vindkraft AB nu bygger en vindkraftspark kombinerar man nu besöksnäring och vindkraft. Under sommaren 2009 ordnar man med guidade turer till anläggningarna. Besökarna kommer att ges möjlighet att se olika faser av projektet. Dels närmast helt färdiga vindkraftverk, dels sådana som är i början av uppförandet. Bussturerna är ett samarbetsprojekt mellan Nordisk Vindkraft AB, Strömsunds kommuns Turistbyrå och Vindkraftcentrum Strömsund. Bussar kommer att ordnas och man satsar på att visa arbetet under fredagarna, då det ofta är lite lugnare på platserna. Den tredje partnern i projektet, Vindkraftcentrum Strömsund, är en av fyra nationella noder som Energimyndigheten utsett i landet, detta för att Sverige ska komma ikapp på vindkraftsområdet internationellt sett. I Strömsund kommer man att fokusera på arbetskraftförsörjning och drift- och underhållsfrågor för den nationella vindkraftssatsningen. Att vindkraften blåst in i vårt område innebär alltså mycket positiva förändringar om vi bara kan lösa problemen runt vägarna och vem som ska betala upprustningen. De positiva förändringarna bygger också på att vi som bor och lever här deltar i projektet på olika vis. Vi måste alla och envar se möjligheterna och också ta dem när de nu dyker upp. Vi fortsätter vår vindkraftsserie med en ny artikel i nästa nummer, då ska vi titta på Sollefteå kommuns strategiska utvecklingsarbete MedVind Västra – en bra bit av Sollefteå kommun och deras arbete för att få med de boende och andra aktörer i en hållbar utveckling. Häng med då igen!

foto: purestockx.com

artikelserie - vindkraft

del 2

sid 39


En av Europas förnämsta samlingar av veteranbilar och motorcyklar. Fordon 1906 till 1975. Vi önskar er varmt välkomna till en upplevelse och tillbakablick på bilens utveckling. Jörgen & Niclas Ericsson. Öppettider 13/6-30/8 2009 Vardagar 10.00-18.00 Lördagar & Söndagar 11.00-17.00 Tel: 0671-105 62 För bolkning övriga tider ring 0671-71 30 00

2till2

ältet r i ölt ubadu r (t n öm ana rdstr ade b

)

No tak tält) Micke s dans på i eget y ones e Mick bb (DISCO Uncut St h lu c k o p o c P In g m.m nde) wood rillnin Back e uppträda rg • G o b p r p a o (kort g • H lnin

tsmå

Ansik

LOGEN Brattbäcken

Danskvällar sommaren 2009

2-2

NÄSÅKER 4 JULI

Tåsjö kyrka 26/6 – 28/6

”MUSIK VID TÅSJÖ STRÄNDER”

Konserter i dagarna tre med bl.a. Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson, Sommarspelmanslaget, Klockspelskonserter, Jazz vid Tåsjö stränder, Orgel, ”Kyrkbröllop” Elevernas Helgmålsbön, Festgudstjänst kyrkokören medv, mm. mm. Fri entré. Handikappvänligt. Servering. Fri entré. Handikappvänligt. Servering

6/6 21.00-01.00 HARMONY Pub 19/6 21.00-02.00 GEPE Pub 15/8 21.00-01.00 JIHÅ:S Pub

Hantverk från bygden

h

Sommaröppet varje dag 11-16 från 15 juni

www.tasjoforsamling.se ring exp. 0671-20013

sid 40

reportage

västerut nummer 2/2009


Sagolikt

Välkommen

bad & boende

Uppvärmd utomhusbassäng, barnbassäng, lekpark mini-golfbana, beachvolleyplan och promenadstigar. Vår vedeldade bastu kan hyras för större och mindre sällskap, ett relaxrum finns i anslutning.

Annica Palmgren • Ramsele Tel: 0623-105 65 e-post: turistgarden@ramsele.com

Ett stort tack till boende och företagare i,

Hälsningar från Sollefteå

Risöbadet

Ramsele-, Edsele-, Junsele- och Näsåkerområdet som tog chansen att delta i steg 1 av projektet MedVind Västra en bra bit av Sollefteå kommun.

Öppet alla dagar 10-20 (kassan stänger 19.00)

t o m 16 augusti Vi har bad, bastu, massage, lekplats m m. Vi är granne med campingen, bangolf, tennis och har gångavstånd till centrum.

Vi återkommer till Er efter semesterperioden då steg 2 drar igång. Då vet vi vad som kommer att hända med den stora vindkraftssatsningen i området. Med den och de pågående dammsäkerhetsarbetena som draghjälp skall vi tillsammans göra vårt bästa för att långsiktigt förbättra förutsättningarna för en långsiktig positiv utveckling i vår kommun.

Trevlig sommar! Ledningsgruppen och projektledarna för Projekt MedVind Västra en bra bit av Sollefteå kommun

Telefon 0620-68 25 43

västerut nummer 2/2009

Sollefteå kommun

annonser

sid 41


NU SÄNKER VI PRISET STADSNÄTSANSANSLUTNING från 5 000 kr! Sollefteå stadsnät har beviljats bidrag från EU:s strukturfonder för bredbandsutbyggnad i Sollefteå kommun för år 2009-2011. Därmed rmed kan vi åter sänka priset på stadsnätsanslutning för dig som villaägare. Nytt pris är 7 500 kr för aktiv och 5 000 kr för vilande anslutning. (priserna rna gäller vid gruppanslutning)

För beställning och mer information, kontakta oss: Tel: 0620-68 28 30 E-post: stadsnat@solleftea.se stad Web: www. ww.sollefteastadsnat.se

sid 42

annonser annons

västerut västerut nummer nummer 2/ 1/2009


En politiker och livsentusiast med starka feministiska åsikter så kan man kort sammanfatta bilden av denna kvinna. Hennes namn förknippas med många olika tidningsrubriker av alla de slag. Hennes insatser på den politiska arenan och hennes liv har i många år varit nyhetsstoff. Vad många inte vet är att hon startade sin politiska bana efter att först ha arbetat inom socialtjänsten i många år och därmed blivit en socialt medveten individ med åsikter.

Vad får dig att fortsätta oförtrutet att locka med dig anhängare av alla de slag? Gudrun ler i samma stund som hon lyfter koppen med kaffet och säger att det är svårare för henne att inte engagera sig. Jag följer upp med en fundering om hur hon får tid att skilja på privatpersonen Gudrun och entreprenören, politikern, feministen Gudrun. – Det finns egentligen ingen skillnad på vem som är vad då det är så här jag lever mitt liv. Hennes

västerut nummer 2/2009

engagemang är något som finns där hela tiden. Det finns alltid en stund för mig själv ändå menar hon och ler. Varför finns det en kvinnorörelse och inte en mansrörelse frågar jag och hon svarar att det finns redan ett verkande system som är patriarkaliskt, och därför finns inte samma behov av en mansrörelse. Men Feministiskt Initiativ har en stor andel män bland sina medlemmar. Män som engagerart sig i jämställdhetsfrågor. Det är genom att agera jämlikt som man skapar grunden för just jämlikhet, menar hon. Gudrun är en av kandidaterna till EU parlamentvalet. Så sista frågan blir hur vi kommer att märka att Gudrun finns där i parlamentet? – Jag kommer att fortsätta med de frågor som drivit mig de senaste 30 åren, svara hon, så jag antar vi kommer att höra och se Gudrun även i fortsättningen om hon hamnar i Bryssel. Gudrun utmärkte sig redan som ung som en person som värnar dem som ligger i underläge eller har en svagare position i samhället. Hon deltog som förebild för att hjälpa till med upplysning om födslar och föräldrarollen. Även sina motståndare har hon fått med sig i sina många gånger storslagna projekt. Att ställa korta enkla frågor till Gudrun är inte det lättaste. Hennes svar är många gånger rejält genomtänkta, förmodligen självklara i många fall, och dessutom ger hon svar på ännu ej ställda frågor. Däremot kunde jag konstatera att det är en person som när hon gör något är närvarande till hundra procent. Den som möter Gudrun upptäcker att koncentrationen är här och nu. Detta visar sig tydligt när hon kommer in i ett rum eller säger något. Hon är där och hon sätter avtryck och positiva intryck hos de flesta. Det är en kvinna, en person, som är närvarande och till fullo gör sig tydlig och hon ger sig inte förrän hennes budskap gått fram. Hon säger med ett leende när hon lämnar bordet att hon haft en trevlig dag i Hoting. Sen är hon på språng i nästa ärende, raskt iväg med telefonen beredd.

reportage

sid 43

text: kent wassdahl • foto: www.schyman.se & kent wassdahl 070-574 76

Jag träffar Gudrun på Folkets Hus i Hoting där hon deltar som föreläsare. Vad som inte syns i media normalt är den privatperson som finns bakom alla rubriker och mediedrag. Vårt möte sker som hastigast innan hon skall ge sig av mot Östersund och en intervju med radion. Jag får fem minuter av hennes dyrbara tid.

www.schyman.se • www.schyman.se/bloggen

47

Fem minuter med

Gudrun Schyman


Din villa Din bil Ditt företag Din båt Din häst Din familj Sveriges nöjdaste kunder

ROSSÖ POTATIS

För tre år sedan kom Dina Försäkringar för första gången med i Svenskt Kvalitetsindex mätningar, även om våra rötter går tillbaka till 1768. Och för tredje året i rad har vi fått kvitto på att vi har Sveriges nöjdaste kunder. Ett stort tack för förtroendet! Hos oss försäkrar du allt från hus och hem till bil och företag. Vi heter Dina Försäkringar eftersom vi ägs av våra kunder. Välkommen du också!

Vi säljer lokalodlad potatis:

MANDEL • KING EDVARD • När det g HERTA • ASTERIX • MFL

Tel: 073-055 28 08

0624-100 01 www.dina.se/vastra

Erik 070Henrik 07

Hoting Omlindning och försäljning av elmotorer Rep. av dränkbara pumpar Rep. av generatorer och startmotorer Försäljning av bilelektriska tillbehör Tel/fax: 0622-301 45

Taxidrivers Tel: 0671-102 90

Norråkers handel

Skog & Trädgård Öppet vardagar 8-17, lördagar 10-14.

ligger på vägen västerut. Just innan asfalten tar slut.

Forumvägen 10 880 37 Junsele Tel: 0621-100 55 Fax: 0621-109 96

En riktig lanthandel.

Med yxor, blöjor, hembakat bröd, bra chark, myggmedel och Norrlands inlands bästa sortering av franska ostar.

Välkommen in!

Öppettider: må-fre 10-18 lö 10-14 • Tel: 0671-300 02

sid 44

• Buskröj • Uttag av • Restaur • Nybrytn

• trädgårdsmaskiner • snöskotrar • motor- och röjsågar • båtar & båtmotorer • mopeder • lekfordon • skogskläder och tillbehör Stort järn- och färgsortiment samt fisketillbehör

annonser

västerut nummer 2/2009


s i t o n Nordantjäls

– Vi ska inte konkurrera ut varandra på en sån här liten ort, resonerar han. Rådomsbuss har bara bussar och då är det bättre att de får de skjutsarna och så kan vi leva vidare båda två.

BUSS & TAXI Under de 30 år som Helge Karlsson ägde Nordantjäls taxi ökade han från en till två bilar. Under de 30 år som hans barnbarn Jerry Häggblom ägt företaget har han ökat från två till tolv fordon och tio anställda. Nu är kanske inte jämförelsen helt rättvis, men lite spännande ändå och säger en hel del om Jerry. – Jag brukar se vad som fattas, säger han. Sen försöker jag få andra att starta verksamheter, men det brukar sluta med att jag gör det själv, skrattar han och nämner som exempel den bärgare som han köpte in för ett halvår sedan.

– Jag har alltid tänkt lokalt, berättar Jerry. Det är behoven som finns här som jag vill kunna tillgodose. Visst har han kört buss på långresor runt om i Europa, men det är inte det som varit målet eller den huvudsakliga sysslan. Att ha företag innebär oftast att men lever med sitt jobb. Så är också fallet för Jerry och frun Anna-Karin som båda jobbar och kör i företaget. Det blir ett sätta att leva, med ständig beredskap vid telefonen, och utan ett bra team av anställda skulle det inte fungera är de båda överens om.

Köpmannaföreningen

STRÖMSUND – Nu ska vi synas! Så säger Annika Nyholm på Strömsunds Optik, ordförande för Strömsunds köpmannaförening. Hon är inne på sitt andra år som ordförande och jobbar aktivt för att marknadsföra Strömsund som handelsplats. – Jag visste att detta var en vit fläck på kartan när det gällde bärgning. Den närmsta bilen fanns sju mil bort, så det fanns utrymme för en i området. Något som visade sig vara rätt tänkt. Bilen går för fullt idag, och en till är redan införskaffad. Den ska ha sin bas i Sollefteå, där några av de anställda redan finns idag.

– Vi har ett brett utbud och nischade butiker, vilket är ovanligt för ett litet samhälle, berättar hon. Att ha ett levande centrum med stort utbud av butiker är oerhört viktigt för ett samhälles attraktivitet. Vi måste kunna locka till oss folk som vill bo här, och då räcker det inte med vacker natur, fortsätter hon, en by utan butiker är död.

Det har skett stora förändringar under de år som Jerry kört taxi i Ramsele med omnejd. Han berättar att privatskjutsarna nästan försvunnit helt. Anledningen tror han är att fler har körkort och bil nu. Vi funderar ett tag på om priset kan ha en orsak, men kommer fram till att med dagens penningvärde är det förmodligen billigare att åka taxi idag är för 30 år sen. I stället är det sjuk- och skolskjutsar som dominerar.

Köpmannaföreningen gör nu en aktiv satsning på att marknadsföra sig som handelsplats, och räknar med att dra kunder till varandra. De satsar på gemensamma annonser, broschyrer och aktiviteter. Det gemensamma presentkortet har funnits under många år är uppskattat och utnyttjas flitigt. Innehavaren av presentkortet kan välja att använda det på vilken av medlemsbutikerna som helst. De stora gemensamma aktiviteterna Köpmannamarknaden, Oktobernatta och Julmarknaden är också något som sätter fokus på handeln i Strömsund.

En annan stor skillnad är föräldrarnas engegemang i barnens frtidssysslor. Det är betydligt vanligare nu att föräldrarna skjutsar sina barn till olika matcher runt om i området. Tidigare var man hänvisade till att hyra buss, funderar Jerry. Nu när det minskat och det finns andra aktörer i området, har han valt att sälja sin buss.

västerut nummer 2/2009

– Just nu är vi 40 medlemmar med siktet inställt på 50, berättar Annika. Och många av medlemmarna är kvinnor. Det har alltid varit en stor andel kvinnor bland Strömsunds företag, speciellt inom detaljhandeln.

notiser

sid 45


KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

NIKLAS

JESSICA

LASSE

STRÖMSTEDT ANDERSSON HOLM THOMAS

SARA

MAGNUS

E-TYPE JOHANSSON ARJA

MOJJE PETERSSON LÖFGREN OLA SAIJONMAA BROLLE

SOMMARENS STORA FAMILJESHOW MED HUMOR, ROCK, SCHLAGER OCH POP! RESTAURANGER, LATTJO LAJBAN-PARTAJ MED MOJJE OCH SALVEQUICKS BARNLAND. SHOWOMRÅDET ÖPPNAR 17.30.

18/7 THAILÄNDSKA PAVILJONGEN, BISPGÅRDEN BOKA DINA BILJETTER PÅ WWW.DIGGILOO.COM, TICNET 077-170 70 70 / WWW.TICNET.SE ÖP-SHOP 063-16 16 00, RAGUNDADALEN TURISM 0696-68 20 90, ENTRÉ SUNDSVALL 060-15 54 00. BÖRJA UPPLADDNINGEN PÅ WWW.DIGGILOO.COM!

Aftonbladet ingår i biljettpriset. Den erhålles på arenorna mot uppvisande av biljett (värde 10 kr).

sid 46

ragundadalen

västerut nummer 2/2009


2- 5 juli STRÖMSNÄS FIRAR 250 – års jubileum Byakamp, Svenne Rubins, pubkväll mm 5 Juli Invigning av Vildhussdagarna på Hembygdsgården i Munsåker/Pålgård • Gudstjänst, kams och underhållning. 5-12 juli Utställning i Rodelbanan 7 Juli Fallets Dag i Krångede Underhållning, artister och öltält vid Krångede Museum.

VILDHUSSDAGARNA 5-19 juli

Vi känner stolthet över genomförandet av Vildhussveckan och detta visar om något vad Ragundadalens entusiastiska och kunniga invånare tillsammans kan åstadkomma. Ta chansen och dela gemenskapen – Välkommen till två fartfyllda veckor i Ragundadalen.

7 Juli Berättarkväll om Pilgrimsleden med Malin Robertsson på Hembygsgården i Munsåker/Pålgård 8 juli Uppträdande av Thailändska Grupper vid Thailändska Paviljongen 8 juli Det stora kakkalaset i Böle/Hoo Kaffe, krus, underhållning och lotterier. 8 juli Musik i Sommarkväll i Ragunda gamla kyrka

11 juli Skoterdragrace på Zorbcenter Skoterdragrace och race med Gräsklippartraktorer, underhållning och öltält. 10 - 12 Juli Höglundadagarna Metartävling på lördagen. Kamsservering söndag. 12 Juli Parallellslalom för Jordsbrukstraktorer på Zorbcenter 12 Juli Konfirmandjubileum Hembygdsgården i pålgård. 14 Juli Berättarkväll på Hembygdsgården i Pålgård 15 Juli Musik i sommarkväll i Ragunda gamla kyrka 17 Juli Tidsresor för barn och tunnbrödsbakning på Hembygdsgården i Munsåker/Pålgård 17 Juli Bygdetrav på Ammerå Travbana Första start 18.00, efter riksväg 87 mot Östersund.

9 Juli Ankracet i ammer Ankrace, kolbullar och underhållning. 250 ankor säljs på plats!

18 Juli Diggiloo vid Thailändska Paviljongen Show med delar av den svenska artisteliten

10 Juli Hammarstrands Marknad Fest och Marknadsdag i Hammarstrand

19 Juli Kung Chulalongkorns minnesdag Musik, marknad och thailändska kulturaktiviteter

10 Juli Hammarstrands Cross och enduro club Crosscykeldag, minicross samt visning av cross och fyrhjulingar vid busstorget.

19 Juli Berättarkväll på Hembygdsgården i Pålgård 19 Juli Med smak av Thailand på Hembygdsgården i Pålgård

För mera inf: 0696-68 20 90 www.ragunda.se/turism

Tidsbeställning Mån-Tors 09.00 -15.00

Med.dipl. fotvårdsterapeut

TEL: 070-323 31 98

Strandvägen 5 • 840 70 HAMMARSTRAND

sik u m , café r a m ar, l l ä Som v k ättar r e b arn. b & r ö f sor tidsre Välkommen till Hembygdsgården i Pålgård!

västerut nummer 2/2009

ragundadalen

sid 47


Om man verkligen önskar och längtar tillräckligt starkt,

då kan drömmarna gå i uppfyllelse…

www.resele.nu • Ingbritt Hedin • 070-323271

Magasin Västerut har ett rejält område att bevaka. ”Glesbygd” – jovisst. Men så fort man hejdar stegen i någon by tycks det hända hur mycket som helst just där. I detta nummer gör vi nedslag i Resele, en bygd med drygt 600 invånare utspridda inom ett stort område ganska precis mitt emellan Näsåker och Sollefteå. Här är gudomligt vackert med en levande jordbruksbygd mitt i det dramatiska niplandskapet. Visst kan man falla för exotiska resmål eller charmen i pittoreska städer i fjärran land – men den natur som omger oss under våra första levnadsår sätter sina högst påtagliga spår i själen för resten av livet. Man kanske söker sig ut i världen – måhända finner man även en ny hembygd, men många av oss kan nog ändå instämma i Ronny Erikssons devis ”Det är hit man kommer när man kommer hem.” En som tillbringade sin tidiga barndom i Resele är Ingbritt Hedin. När föräldrarna tidigt gick skilda vägar var det mormor och morfar som stod för tryggheten. – Det går ju inte att klandra den tidens människor för hur de handlade. Mamma var uppväxt i fattiga förhållanden och ville gärna få det lite bättre än hon själv haft det. Det gällde ju oss barn också. Jag kom när mamma var 25. Hon var otroligt vacker och gifte sedermera om sig. Även sedan Ingbritt vid sju års ålder flyttat hem till sin mamma hölls den viktiga kontakten med ”morfars” i Resele vid liv. Det var tuffa levnadsvillkor och efter ett par år blev man tvungna att sälja det egenhändigt byggda torpet. Då lovade Ingbritt att köpa tillbaka torpet när hon blivit stor. Men morfar skakade på sitt grånande huvud och sa: – Stinta, du kommer aldrig att ha så myche pärning. – Men om man verkligen önskar och längtar tillräckligt starkt, då kan drömmarna gå i uppfyllelse, säger Ingbritt med övertygelse. Under semestern 1993 åkte jag som

sid 48

vanligt förbi torpet – och då var det till salu. Resten är historia. I augusti rullade flyttlasset hemåt Resele, efter många år i bland annat Falun och Skåne. Till en början var tanken att huset bara skulle vara sommarbostad men efter ett par år bodde Ingbritt permanent där. Snabbt hittade hon avsättning för sin energi - utöver en deltidstjänst som kanslist på centerpartiet är hon engagerad i det livaktiga Byalaget. Inte minst projektet Resele Byateater har varit Ingbritts skötebarn sedan starten 1999. Då handlade det om att göra någonting speciellt inför millenieskiftet. Med tiden har byateatern för de medverkande inneburit möjligheten att genomföra större, men ändå överskådliga, projekt i samarbete med ett gäng likasinnade entusiaster. Allt som allt har det blivit sju revyer där ensemblen såväl har skrivit, regisserat, spelat som marknadsfört hela produktionen. Lägg därtill att lika många folklustspel har spelats på ”Fjället” i Resele så förstår man att teatergänget i år tar en välbehövlig paus och laddar för fullt inför att fira tioårsjubileum i januari nästa år! Föreställningarna ges på Fjällträffen, som är gruppens alldeles egen teaterscen belägen på Resele Hembygdsgård. Teaterlokalen är under tak, och för den som är intresserad av ett trevligt utflyktsmål har Resele Hembygdsgård även en del annat att erbjuda. Under somrarna håller Ådals-Lidens och Resele församlingar sammanlysta gudstjänster i det fria. En annan populär ”publikdragare” är den ”loppis” som sedan många år hålls öppen två dagar i veckan i de gamla ladugårdsutrymmena och på gården. En möjlighet att fika i trädgården, titta in i de äldre byggnaderna, göra fynd eller kanske lämna in egna ”bra-att-ha-grejer” till försäljning. Teatern, loppisen och hembygdsgården är bara ett par av alla de ”ben” verksamheten vilar på. En annan uppgift är att samla intresserade i en släkt- och hembygdsforskargrupp, ett viktigt och givande ”nöje” som hittills bland annat resulterat i en liten bok med titeln ”Glimtar ur Fjällets

text: åsa tova berg

västerut nummer 2/2009


historia.” Men här – likväl som på andra håll – finns möjligheter att gräva snudd på hur långt som helst. Och många är hängivet engagerade i forskningsarbetet. – Det här är otroligt spännande, menar Ingbritt, som fascineras av förfädernas livsvillkor. Ingbritt är föreningens webmaster och sköter uppdateringar om vad som är på gång. Dessutom har hon en personlig hemsida där hon delar med sig av bland annat de fakta hon fått fram när hon forskat på sina egna, och de fyra barnens, anor. Otroligt intressant läsning även för oss som är ”o-släkt” med familjen. Somliga har reagerat på att Ingbritt är ”alltför självutlämnande” på sin hemsida. Vissa saker kanske man inte ”ska” tala öppet om? Såsom exempelvis de val människor genom tiderna tvingats göra för att överleva. Att ha ”lefvat ett godt Kristeligt lif” är inte ett eftermäle som med självklarhet hamnar i prästboksanteckningarna efter alla arbetare och torpare. – De flesta har gått igenom kriser här i livet, konstaterar Ingbritt, som själv hunnit med tre äktenskap. På min hemsida är jag fullkomligt ärlig. Det finns ingenting att dölja. Vi måste se framåt, och det här med släktforskning är någonting oerhört intressant. Kanske till och med extra viktigt i dagens samhälle? Nånstans måste man ju ha en stadig grund. Hur våra förfäder levde är svårt att fullt ut förstå. Visst kan vi stanna mitt i skogen och släcka bilens strålkastare, reflektera en stund över tider då ”en mil” faktiskt var en högst påtaglig sträcka i ben, rygg och övrig kropp. Där troll och skrömt hörde vardagen till, konten var tungt lastad och det enda ljuset var vad stjärnorna hade att ge. Att med egna sinnen få uppleva är en väg till insikt. Därför har Resele Hembygdsförening byggt en fin timmerstuga och anlagt en naturstig bara någon mil från byn. Tanken är

västerut nummer 2/2009

att även nästa generation ska få en anknytning till skogen, och en natt i ”Björnstugan” kan bli ett minne för livet. Man övernattar i medhavda sängkläder på sovloftet, lagar maten i öppen spis, på grillplats utomhus eller gasolkök. Vatten hämtar man i en ”kallkälla” och ”toa” är ett gammeldags hederligt utedass. – Idag försöker vi låtsas om att döden inte finns, menar Ingbritt. Vi talar inte om den och oftast håller man undan barnen från begravningar – kanske för att skydda dem, men det blir ändå så fel. Själv har hon hunnit fundera en del över ämnet, inte minst under en sjukdomsperiod i cancer 1991. Att tro på en annan dimension underlättar, och efter att själv ha upplevt en oerhört ljus bild där hennes egen mamma gav henne vägledning ”från andra sidan” känner hon sig fullt trygg. – Vad man oroar sig för är ju att barnen ska få det besvärligt och man inte kan göra nåt. Men jag tror det blir bra, att man kan slappna av. Vara hur det vill med den saken, en vacker dag får vi alla svar - och än så länge finns det många projekt kvar att genomföra. För Ingbritt Hedins del handlar det närmast om en aktiv sommar i den älskade hemtrakten – och en höst då Resele Byateaters Jubileumsföreställning ska förberedas för premiären efter nyår. Det var allt en innerlig tur att hon som tioåring verkligen bestämde sig att köpa tillbaka morfars torp. Och att tänka som Ingbritt gjorde, det skänker hopp. ”Om man verkligen önskar och längtar tillräckligt starkt, då kan drömmarna gå i uppfyllelse!”

reportage

sid 49


Välkommen till

Simonssons Handelsbod Startplattan 134577 AB Granngården Salong Eken Nans Workshop Bomiljö Sportringen Helens Kläder Bokhandeln Karamellen JOJO Cafe Saga Strömsunds Hälsokost Ö-bua Strömsunds Blomsterhandel Hallvikens Radio Ågevalls Guld & Ur Yvonnes Hemtextil Vintervisa Fjällveterinären Dollarstore Lösvirkeshus

Strömsund

Handelsplats

Vi har ett stort utbud av allt och lite till Skocentralen SB Prevent Strömsunds Cigarraffär Hotell Nordica TV-profilen Strömsunds Optik Bilbolaget Vattudalens Rör Marin och Motortjänst Elektra Folkes Bil Konsum OK/Q8 Östersundstidningar Jordemor Lek & Papper Turbogrisen Gärdin & Persson Swedbank Team Sportia Lilla Butiken

Köp presentkort hos Köpmanna föreningen oh lös in den i någon av våra butiker

Försäljningsställe: Helens Kläder Vattudalstorget 8 Tel: 0670-61 42 48

www.stromsund.se sid 50

annons

västerut nummer 2/2009


Hällbildscentrum och Turistbyrån i Näsåker

Ramsele Edsele veckan 3/7-12/7 www.ramsele.com

Information - Bildspel - Utställning - Cafeteria Fri entré

Öppet 12/6-16/8 kl. 11-17

(ej midsommar)

Fredag 3/7 Edseledagen Guidning på Gideåbergsmyrarna. • Uppvisning på enhjuling av Niklas Jonsson, möjlighet att prova på • Kolbullar • flott-turer • Hembygdsgården; servering & underhållning • Kyrkan; Bodén Eriksson Olsson • Bygdegården; Aktiviteter, Matservering, öltält & musik. Lördag 4/7 Lungsjödagen femkamp, kakfest, chokladhjul, textiltryck för barn, timmer-race, lotterier och kolbullar. Knatteloppet 0-12 år och 12-15 år (Anmälan på plats) Söndag 5/7 Skogsnäs Konst, Hantverk, Upplevelser och fika Musikuppträdande med Måd Demår Måndag 6/7 SVAR Ramsele Ramsele Gospelkör med ackompanjemang uppträder Tisdag 7/7 Släktforskningens dag i SVAR–huset, prova på forskning • Dans på Faxen • Edsele Hembygdsgård • Lyssna till Tjärnmyrbergar´n Onsdag 8/7 Växterna dag, Hembygdsgården Tunnbrödsbak, försäljning av växter och lotter Sommarkväll i Gamla Kyrkan Torsdag 9/7 Barnens dag En heldag med massor av prova på aktiviteter och överraskningar Fredag 10/7 Torgdag Nostalgidans på Strömudden (Se kommande annonsering) Lördag 11/7 Torgdag Classic & Veteranfordonsdag ”Bysvepet” – crusing och underhållning på kvällen Söndag 12/7 Friluftsgudstjänst på Ramsele Hembygdsgård Musikuppträdande på Lövåsen med Titti Sjöblom och Ehrling Johansson Extra info! Rafnastämman 14-16/8 Höstmarknad 5/9 Lastbilsträff 26/9

västerut nummer 2/2009

annonser

sid 51


www.vasterut.se

Västerut Nr 2 2009  
Västerut Nr 2 2009  

magasinvasterut

Advertisement