Børsen – domicil indretning hos Meldgaard A/S

Page 1

Meldgaard er en familieejet virksomhed, og det har designeren Birgit Tarp (t.v.) forsøgt at inddrage i indretningen af receptionen. Her kan gæster dvæle ved firmaets historie på væggen og se på fisk. Meldgaard sælger nemlig også dyrefoder. De tre søskende Henrik (t.v), Line og Lasse er anden generation i den sønderjyske virksomhed.


Her hersker den hjemlige hygge


Designeren Birgit Tarp står bag indretningen af Meldgaards reception samt tre mødelokaler i Aabenraa. De tre mødelokaler er indrettet efter temaerne transport, miljø og social ansvarlighed, mens receptionen er indrettet for at vise, at Meldgaard er en familieejet virksomhed.

Det er ikke helt ligegyldigt hvilke møbler, lamper og malerier, virksomheder indretter sig med, hvis de ønsker, der skal være en klar sammenhæng mellem virksomhedens fortælling og brand. Renovationsfirmaet Meldgaard har fået hjælp af en designer til at omsætte virksomhedens dna til indretning Af Laura Sulbæk Møller I Foto: Steven Achiam

N

år de første skridt er taget ind ad hoveddøren på Askelund 10 i Aabenraa, falder blikket straks på en stor sort sofa, en lænestol og et lille bord med kobberfarvede lysestager. På gulvet ligger der et gråt gulvtæppe, og væggen er tapetseret med gamle fotografier af lastbiler, der går 40 år tilbage i tiden. I det øverste hjørne er et billede af familien ­Meldgaard rammet ind. Der er ikke tale om et besøg i familiens dagligstue, men derimod på hovedkontoret i deres virksomhed, Meldgaard, der tømmer skraldespande i 19 af landets kommuner og håndterer hele region Syddanmarks erhvervsaffald.

40

He Virksomhedens reception er blevet indrettet med et nyt loungeområde, der sammen med tre nye mødelokaler har fået en overhaling af indretningsdesigner Birgit Tarp i forbindelse med en gennemgribende renovering af virksomhedens ene kontorbygning. Den nye indretning skal være med til at fortælle Meldgaards historie og styrke virksomhedens brand både internt og eksternt. “Vi er lidt anderledes, og det skal være sjovt og hyggeligt at komme og besøge os. Vi markedsfører os generelt på rigtig mange måder med, hvordan vi er som virksomhed, så hvorfor skulle vi ikke også gøre det i huset, når folk besøger os, så det hele hænger sammen,” siger Line Meldgaard, der er direktør og ejer af Meldgaard sammen med brødrene Henrik og Lasse Meldgaard. Egentlig var indretningen af Meldgaards reception ikke en del af designeren Birgit Tarps oprindelige opgave. Men efter sit første besøg fik hun hurtigt overtalt de tre ejere til, at hele indgangen til virksomheden også havde brug for et løft for at skabe sammenhæng mellem bygningens lokaler og det, Meldgaard står for som virksomhed.

Rundt om Meldgaard Søskendeflokken Henrik, Lasse og Line er anden generation i virksomheden, der blev etableret i 1970 af faderen Peder Meldgaard under navnet Aabenraa Budcentral.

■ Siden

da har virksomheden vokset sig stor inden for transportområdet med en vognmandsforretning og et flyttefirma og ikke mindst inden for miljøområdet med en stor afdeling inden for dagrenovation, erhvervsaffald og genbrug.

M. Go de sm Kastel er skju skjule

• Sær • Lyse • Smu • Mul •5m • God

■ Har

siden 1999 også solgt dyrefoder og andre artikler til kæledyr til detailbutikker og -kæder.

Ko

■ Beskæftiger i alt 650 medarbejdere, hvoraf 150 arbejder på det nyindrettede hovedkontor.

Kon yde diss

lmol


Der står planter i benzindunke i chaufførernes møderum, og grafikken med bl.a. en renovationsvogn på glasvæggen både afgrænser rummet og viser, hvad Meldgaard laver.

“Deres velkomst var meget lys og kold. Så det handlede om at lave en lounge, der var meget som en stue, så den passer til deres historie og virker mere familiær, når det er en familieejet virksomhed,” siger Birgit Tarp, der har sit eget designbureau, Design Circus, i København. Ifølge Per H. Hansen, der er ekspert i storytelling, identitet og branding ved CBS, er Meldgaard i Aabenraa ikke et enestående tilfælde. “Flere og flere virksomheder tænker i de baner, at der skal være sammenhæng mellem virksomhedens fortælling og brand og den måde, virksomheden er indrettet på. Ligesom der i højere grad er ved at komme en opmærksomhed omkring, hvilke betydninger de ting, man indretter sig med, bærer,” siger Per H. Hansen.

Styrker fortællingen Han mener, at det godt kan betale sig for virksomheder at investere i indretningen af deres bygninger, da det er med til at styrke den samlede fortælling om virksomheden og signalere, hvad deres brand står for. “Det er ikke nok bare at have dyre møbler. Det skal også være bestemte møbler, fordi de signalerer nogle bestemte værdier. Så man skal som virksomhed tænke over, hvad er det for nogle kulturelle betydninger, man vil signalere. Det har stor betydning, at der ikke er en uoverensstemmelse mellem de vær-

42


Meldgaard har en grøn profil. Derfor er møbelmaterialerne i mødelokalet genanvendelige. Bord og stumtjener er lavet af træ. Stolene er Tivolistolen, som også er genanvendelig.

43


De tre søskende Lasse, Line og Henrik driver forretningen Meldgaard i dag. Virksomheden spænder vidt fra dagrenovation over flyttefirma til salg af dyrefoder.

dier, virksomheden gerne vil kommunikere gennem sit brand, og den måde, man indretter sig på,” siger Per H. Hansen. Det er en af grundene til, at Meldgaard tog fat i en professionel, da idéerne til mødelokalerne skulle omsættes til design og indretning. Målet med virksomhedens tre nye mødelokaler er netop at afspejle virksomhedens dna. Birgit Tarp fik temaerne transport, miljø og social ansvarlighed at tage udgangspunkt i, da hun tog fat på indretningsopgaven i Aabenraa.

Der er frit udsyn til dyr og natur fra Meldgaards kontorbygning.

44

“Det er godt at arbejde sammen med en, som kan få helheden med. Til at starte med troede vi, at vi kunne gøre det selv. Men vi blev hurtigt enige om at gøre det helhjertet, og derfor skulle vi have en, der er dygtig til det. Designere ved fuldstændig, hvordan det færdige resultat skal se ud, og det kan vi andre slet ikke forestille os,” siger Line Meldgaard, der har ansvaret for personale og marketing i Meldgaard. Derfor var der heller ikke lagt nogen økonomisk ramme ned over indretningsprojektet. Det kan virke atypisk for en virksomhed, der til daglig tjener

penge på at håndtere affald og transportere sten og grus, at investere i dyre møbler, lamper og potteplanter. Men ifølge direktøren handler det om at få den sociale side af virksomheden med i kommunikationen med omverdenen.

Plads til de bløde værdier “Jeg forestiller mig ikke, at vi får flere ordrer, fordi vi har holdt møde med vores kunder i lokalerne, men vi er en mandevirksomhed, og derfor er det vores opgave også at få de bløde værdier med. Selv om det er en mandevirksomhed, skal folk have lyst til at søge arbejde hos os, fordi vi har et godt arbejdsmiljø,” slår Line Meldgaard fast. Designeren Birgit Tarp håber også, at indretningen er med til at skabe værdi på de indre linjer hos Meldgaard. “Det kan gøre en forskel for den enkelte medarbejder, fordi man opholder sig så mange timer om dagen på arbejdspladsen. I forhold til at tiltrække nye medarbejdere udstråler virksomheden overskud ved at have investeret det ekstra i indretning, i forhold til hvad det koster at lave en totalrenovering af et firma,” siger Birgit Tarp, der har arbejdet med blandt andet indretning af firmadomiciler de seneste ti år.

Til

Fle

Går I chan Havn har s

I kan belig

Lejem area

W: s