De Scheveninger - week 50 - 2017

Page 1

week 50

dinsdag 12 december 2017

Foto: Landy Elliott

Uniek concert op 23 december in Saturnus

Charly Lownoise DJ en Zenmaster uit Scheveningen

KAATJE AAN DE REIN

KERSTMARKT is geopend!

FRED. HENDRIKLAAN 63

www.kaatje.com

Met Nelisse bent u zo

VERKOCHT

uw woning kwijt. Omdat wij uw woning als de onze beschouwen, doen wij extra ons best voor u. Wij gaan voor een optimale presentatie van uw huis, de kortste verkooptijd en de maximale verkoopprijs. Dus wilt u uw woning verkopen? Met Nelisse bent u zo verkocht!

10 jaar Taleninstituut NIEUWE N GROEPE N STARTE 8 I 201 OPEN DAG JANUAR ltijd

TaalTaal Taal

a privéles jk mogeli

070 322 60 91

di 12 dec. 18-21u.

taaltaal.nl


is ondernemend

2 UITZICHT OP DE HAVEN!

weekaanbiedingen

Paling met toast

8.00

Bestel nu uw heerlijke vlees-, vis- of mixsalades en diverse huisgemaakte amuses voor de feestdagen!

Zalm met toast

6.50

Scholfilet menu

G !!

20% EXTRA KASSAKORTIN

12.50

Lekkerbek menu

10.50

WWW.HAVENPALEIS.NL DR LELYKADE 1C SCHEVENINGEN ELKE DAG GEOPEND 10.00-22.00 U

Slagerij

IES BOEKTJE

NEPTUNUSSTRAAT 73 - T 070 355 1610 - SCHEVENINGEN

OPENINGSTIJDEN KERST & OUD EN NIEUW ZONDAG 24 DECEMBER KERSTDAGEN

8.00 TOT 15.00 UUR

WOENSDAG 27 DECEMBER NIEUWJAARSDAG

GESLOTEN GESLOTEN GESLOTEN

DINSDAG 2 EN WOENSDAG 3 JANUARI GESLOTEN DONDERDAG 4 JANUARI

Winterbanden van Continental Nieuw! AllSeasonContact™

Alles vers!

Wissel uw zomerbanden weer naar winterbanden! In veel landen vanaf 1 oktober verplicht!

Geportioneerd Rib Eye Rib Eye Rollade

‘al meer dan 60 jaar specialist in banden’

Schokkerweg 64

ONDERHOUD - REPARATIE 2583-BJAPK Scheveningen Tel. 070-3557286

Schokkerweg 64 Scheveningen

070 - 355 72 86

WEER GEOPEND

Procureur Rollade Filet Rollade

Schokkerweg 64 2583 BJ Scheveningen Tel. 070-3557286

Spekrollade

kilo 15,95

kilo 16,95

kilo 6,95

kilo 8,95 kilo 6,95

HAAL JE KERSTBESTELLIJST OP IN DE WINKEL EN BESTEL TIJDIG!


is verlicht

3

Lichtjesparade tijdens tweede editie Scheveningen Light Walk Het was nog even spannend voor de deelnemers én de vele vrijwilligers van de Scheveningen Light Walk. De weersverwachting zag er van te voren niet al te rooskleurig uit, dus wat zou de tweede editie brengen? Gelukkig bleef het grotendeels droog en maakten de wandelaars er één groot feest van! Bijna 7500 lopers trokken door Scheveningen heen en zagen diverse prachtige licht- en muziekacts. Bij de tramremise aan de Harstenhoekweg stond een mooi verlichte historische tram met tramconducteurs in kostuums uit de jaren ‘50. Het winkelgebied Belgisch Park pakte flink uit met een mooie lichtshow voorafgaande aan het ontsteken van de kerstboom in de Gentsestraat. De Waterpartij was prachtig aangelicht en het hoogteverschil zorgde voor een mooi schouw-

spel met de honderden verlichte lopers die langs de route liepen. Bewoners van de Van Weede Van Dijkveldstraat hadden ook weer hun best gedaan en verraste de lopers met een geheel verlichte straat. Op de Frankenslag tussen de Statenlaan en de Van Boetzelaerlaan ‘liep’ een enorm verlichte vlinder op de maat van muziek. Bij de verlichte SCH-236 in de tweede binnenhaven waren vrijwilligers die koffie uitdeelden en belangstellenden informeerden over het project. De KNRM had reddingboot Kitty prachtig verlicht en voer door de beide havens heen en weer. In het oude dorp van Scheveningen waren bewoners van het pleintje aan de Werfstraat weer volop met lichtjes aan de slag gegaan en deelden ze warme chocolademelk en glühwein uit aan voorbijgangers, daarnaast kon men in de Ankerstraat marshmallows roosteren boven vuurkorven. De spectaculaire lichtshow

Royal Health Foam Matrassen en bedbodems

healthfoam.com | 070 - 338 7010 Soetensstraat 18, Scheveningen - zijstraat van de Stevinstraat

7 dagen per week open 45 dagen proefslapen medisch gekwalificeerd

geprojecteerd op het Kurhaus was niet alleen onder de lopers een hoogtepunt, ook kwamen er veel belangstellenden op eigen gelegenheid een kijkje nemen. In 2018 keert de Scheveningen Light Walk weer terug. De lichtjeswandeling wordt dan nog groter, lees hier meer over op pagina 8 en 9.

Nu een exclusieve aanbieding voor mensen uit Scheveningen

€200 korting per matras * niet geldig in combinatie met andere acties en alléén voor Scheveningers

Foto’s: Dick Teske en De Scheveninger

Stelling van de week Elke week legt De Scheveninger een stelling aan u voor die betrekking heeft op Scheveningen. Via de website www.de-scheveninger.nl kunt u uw mening kenbaar maken. De uitslag van de stelling zal elke week in dit blad vermeld worden.


is actueel

4

Witte deken bedekt Scheveningen

Onwel door koolmonoxide Badhuisweg Hulpdiensten moesten donderdag 7 december uitrukken naar een pand aan de Badhuisweg in verband met een te hoge concentratie koolmonoxide. Bewoners van het pand werden gealarmeerd door een CO-melder. Vijf bewoners van het pand, waaronder twee kleine kinderen, werden vervoerd naar het ziekenhuis. Een aannemer, die het pand de komende tijd gaat renoveren, had een kleine hoeveelheid ingeademd en hoefde niet te worden vervoerd. De boosdoener bleek een CV-ketel uit 1990. Deze was al jaren niet onderhouden. Gelukkig werden de bewoners op tijd gealarmeerd door de CO-melder.

Foto: Dick Teske

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

We zien het de laatste jaren eigenlijk steeds minder… Scheveningen onder een witte sneeuwdeken. Maar de afgelopen dagen konden de sneeuwliefhebbers hun hart ophalen! De sneeuw zorgde niet alleen voor mooie plaatjes, maar ook voor wat ongemakken. Zo draaiden de hulpdiensten en spoedeisende hulp overuren, reden trams en bussen met vertraging én werd het wintervuurwerk van zondagavond afgelast. De temperatuur loopt de komende dagen weer iets op, dus lang zal de sneeuwpret niet duren.

Autobranden in Noordelijk Scheveningen

Bunker uit Tweede Wereldoorlog aangetroffen Tijdens het bouwrijp maken van de Noordboulevard is een puntgave bunker gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in de bunker diverse spullen uit WO II gevonden, zoals een oude Duitse krant uit 1945, munitiehulzen en delen van een Duits uniform. Medio januari wordt de bunker verder onderzocht door Monumentenzorg en Stichting Atlantikwall.

De bunker wordt in januari/februari kort voor het publiek opengesteld, zoals dat ook gedaan is in een vergelijkbaar geval op de Moralesboulevard. Wethouder Boudewijn Revis: “Het is altijd interessant om nieuwe dingen uit het verleden te ontdekken. Daarom is het ook goed als we de geschiedenis van deze plek onder de aandacht brengen van het publiek.

Dat zou heel bijzonder zijn. Tijdens de aanleg van de Morales-boulevard in 2010, is ook een gangenstelsel en bunkercomplex gevonden. De toen georganiseerde Open Dag trok destijds ruim 1200 bezoekers uit heel het land.” Deze bunker was op basis van oude tekeningen onbekend. De vondst is bijzonder omdat het identiek is aan een exemplaar dat ten zuidwesten van de haven heeft gestaan. Foto: Politie Scheveningen

Kerstman verlicht jachthaven Scheveningen Zaterdag heeft de Kerstman in de Scheveningse jachthaven met een ferme druk op de knop de lichtjes van de bootjes ontstoken. De afgelopen weken is door vrijwilligers hard gewerkt om weer zoveel mogelijk scheepjes van lichtjes te voorzien. Het prachtige resultaat is tot in het nieuwe jaar ‘s avonds te aanschouwen in de tweede binnenhaven.

De politie is op zoek naar getuigen van twee autobranden in de nacht van zondag op maandag. Het vermoeden is dat er brandstichting in het spel is. Rond 01.15 uur was het eerst raak op de Badhuisweg. De brandweer kreeg de melding dat aldaar een auto in brand stond. De hulpdiensten waren snel ter plaatse om de brand te blussen, maar konden niet voorkomen dat het voertuig aanzienlijke schade opliep. Zo’n 45 minuten later was het weer raak. Dit maal op de Doorniksestraat. Ook hier moest de brandweer uitrukken voor een voertuigbrand. Omdat het vermoeden bestaat dat in beide gevallen brandstichting de oorzaak van de branden is hoopt de politie dat er getuigen zijn die iets gezien of gehoord hebben.

Foto: Dick Teske

Heeft u iets gezien of gehoord omtrent deze autobranden die de politie meer duidelijkheid kan geven over de oorzaak of heeft u anderszins informatie welke van belang kan zijn voor de politie? Neem dan contact op via 0900-8844.


is actueel

5

Haringvisserij centraal in nieuwe tentoonstelling Muzee Zaterdag 9 december werd in Muzee Scheveningen de nieuwe tentoonstelling ‘Haring en Scheveningen: de beste maatjes!’ geopend.

Projecten als de SCH 236, de generatietuin van Het Volle Leven, de Cultuurdag in de Keizerstraat en de Scheveningse Luikjes zijn voorbeelden van projecten in uitvoering die mede gefinancierd zijn door de Stichting Initiatief op Scheveningen (SIOS).

De tentoonstelling beschrijft de geschiedenis van de (Scheveningse) haring door de eeuwen heen en waar kan dat beter worden gedaan dan in Muzee, het museum waar de visserij altijd een onderdeel is geweest van de vaste presentatie. Daarbij zijn er vele objecten te zien die alles met de haringvisserij te maken hebben, zoals scheepsmodellen, tonnen, netten, vlaggen en monsterboekjes.

Een stichting die drie jaar lang, elk half jaar, 150.000 euro in kas heeft om aan burgerinitiatieven toe te wijzen, die zich richten op de lokale economische ontwikkeling in de kuststrook. Dat geld heeft ze in beheer gekregen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Kansen voor West van de Gemeente Den Haag.

De tentoonstelling werd geopend door Willem Ment den Heijer, deze ras-Scheveninger is een maritiem diversionist en heeft een brede ervaring als visserij-journalist. Uiteraard mocht de haring bij deze opening niet ontbreken.

Foto: Dick Teske

Verdachte situatie rondom voertuig Neptunusstraat Politie en brandweer moesten maandagochtend uitrukken naar een mogelijk verdachte situatie met betrekking tot een busje dat geparkeerd stond in de Neptunusstraat. De bestuurder van het busje merkte op dat er waarschijnlijk iets niet helemaal in de haak was met zijn voertuig en alarmeerde de hulpdiensten. De brandweer kamde het voertuig zorgvuldig uit en er werd overlegd met de adviseur gevaarlijke stoffen.

Foto: De Scheveninger

Eis: 120 uur werkstraf voor verduistering geld Pier

Het leek zo’n goed plan: om de Pier te redden werd er een website ingericht en aandacht gezocht in de media en de politiek. Aan de website was een tussenrekening gekoppeld waarop men ongeveer een maand lang geld kon storten. Doel was om binnen die periode minimaal 250.000 euro op te halen. Werd dat doel niet gehaald, dan zouden de donateurs hun inleg terugkrijgen.

De stichting zelf keurt de projecten aan de hand van de gekozen criteria, zoals ‘bijdrage aan leefbaarheid’, ‘bijdrage aan werkgelegenheid’, aan ‘leren en werken’, aan ‘verbinding tussen jong en oud’ en ‘tussen burger en bedrijf’, en aan ‘duurzaamheid’. Als de projecten aan de criteria voldoen, mogen ze mee doen aan de tweemaal per jaar te houden stemming onder alle bewoners uit de kuststrook. De mensen uit de kuststrook (postcodes 2581, 2583, 2584, 2586 en 2587) geven zelf aan, aan welke projecten ze de grootste prioriteit geven. Twee rondes zijn nu geweest en 5 januari 2018 is de sluitingsdatum voor de derde ronde. Tot die dag kunnen voorstellen, die voldoen aan de SIOS-criteria, worden ingediend.

Na een uitgebreide inspectie is het voertuig vrijgegeven.

“Lever een prestatie, doe een pierdonatie!” Met die wervende tekst ging in oktober 2013 een reddingsactie voor de Scheveningse Pier van start. Op initiatief van Zeehengelclub de Pierewaaiers die zelf 20.000 euro inlegde. Helaas ging volgens het OM de rekeningbeheerder er met het geld vandoor. Afgelopen week hoorde de 55-jarige man uit Amersfoort 120 uur werkstraf tegen zich eisen en een voorwaardelijke celstraf van één maand. Ook moet hij van het OM het geld terugbetalen.

Lever uw Scheveningse initiatieven in!

Alleen stelde de beheerder van de tussenrekening – een ‘zakenman’ uit Amersfoort – dat steeds uit. Hij had zich uit eigen beweging aangemeld bij de reddingsactie om de tussenrekening te beheren, investeerders te benaderen, zelf te investeren en uiteindelijk te helpen bij het opknappen van de pier met zijn aannemersbedrijf. Op 6 november 2013 maakte de verdachte het gehele saldo van de tussenrekening over naar zijn eigen rekening. Pogingen van de Pierewaaiers om het geld terug te krijgen, zijn tot op de dag van vandaag op niets uitgelopen, ook omdat de verdachte geruime tijd onvindbaar is geweest. Bewijstechnisch een duidelijke zaak, vindt het OM. De officier van justitie stelt dan ook dat de man het vertrouwen van de donateurs ernstig heeft geschonden door zich zo’n groot geld bedrag toe te eigenen en vervolgens niet meer aanspreekbaar te zijn. Zij eiste wegens verduistering 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Ook moet de man van het OM 20.000 euro terugbetalen aan de Pierewaaiers.

De Pierenwaaiers zelf gaven het goede voorbeeld door 20.000 euro in te leggen. Andere donateurs legden nog eens ruim 3.000 euro in. Niet genoeg dus. Na twee weken zagen de Pierewaaiers al dat het niet liep en wilden zij het geld naar iedereen laten terugstorten. De uitspraak is over twee weken.

Vijf generaties bijeen Een bijzondere ontmoeting afgelopen vrijdag in De Thuishaven aan de Neptunusstraat. Daar ontmoette de 92-jarige Minneka namelijk haar achter-, achterkleinkind Nolan. Met de komst van de kleine Nolan telt de familie nu vijf generaties en dat is natuurlijk een mooi fotomoment! Op de foto staan Minneka (92 jaar) met in haar armen Nolan (11 dagen), daarnaast Francis (30 jaar) en staand Jan (74 jaar) en Corine (54 jaar).

Wilt u meer weten over hoe een projectvoorstel in te dienen, dan kunt u daar enerzijds over lezen op de SIOS website www.initatiefopscheveningen.nl of anderzijds kunt u SIOS mailen via info@initiatiefopscheveningen.nl om een afspraak te maken.

Binnenkort te koop! kalender met foto’s van Dick Teske

2018 hou onze website in de gaten!

Schollenpop verhuist naar laatste weekend van augustus Na 21 jaar zal Schollenpop niet meer plaatsvinden in het eerste weekend van augustus. Het Scheveningse pop evenement op het Zuiderstrand zal in 2018 in het laatste weekend van augustus gehouden worden, zo maakte de organisatie donderdag bekend op Twitter. Zet het alvast in de agenda! De nieuwe datum is ZATERDAG 25 AUGUSTUS 2018.


AANDACHT VOOR SENIOREN

18

In navolging van Haagse Luikjes 2016, wordt in december 2017 met Scheveningse Luikjes drie weken lang extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder senioren op Scheveningen. Zelfs in dit Haagse stadsdeel, waar van oudsher sterke sociale controle is, voelen senioren zich toch vaak eenzaam. Scheveningse Luikjes mobiliseert, van 1 t/m 21 december ondernemers, instellingen en burgers om samen tijd en aandacht te schenken aan eenzaamheid onder deze senioren.

Royal Christmas Fair

11

04

Oma Toos

21

07

Rederij Groen

Paagman

Scheveningse Luikjes kan eenzaamheid niet oplossen, maar wil jaarlijks, steeds op een andere locatie in de stad, letterlijk tijd en aandacht schenken aan eenzaamheid onder senioren.

03

LUIKJES Ondernemers, instellingen en particulieren, doen mee, om samen, tijd en aandacht te schenken aan eenzaamheid onder senioren. In de eerste drie weken van december wordt iedere dag een luikje geopend. Dit is een verhaal, initiatief of activiteit van diverse partijen. De kalender, die op wisselende locaties op Scheveningen staat, dient als ‘anker’ en geeft iedere dag een “cadeautje”.

De Dagvisser

De Parels van Scheveningen

PicNic

14

De Scheveningse Luikjes kunnen eenzaamheid onder senioren niet oplossen, maar schenken, op ludieke wijze, letterlijk tijd en aandacht, aan eenzaamheid onder senioren.

HWW Zorg

01

Rabobank

17

10

WK Zeilen 2018

13

15

Bibliotheek

Team Intro

20

05

Sensoor

19

09

Rotary Scheveningen

SCH 236

Zuiderstrandtheater

06

Virtual Reality

12 Pathé

08

02

Cool Event

Amrath Kurhaus

16

ADO in de Maatschappij

Scheveningse Parel van de week Scheveningen is een aantal parels rijk die zich buitengewoon inzetten voor Scheveningse senioren. Eén van deze parels is afgelopen week uitgeroepen tot ‘Haagse Held van het jaar’ in de categorie ‘Buurt & Omgeving’ vanwege haar bijzondere inzet voor LOGO ‘SCHEVENINGSE LUIKJES’ de stad.

le�ertype Rubik, met pay-off

Els is namelijk een ware alleskunner. In de wijkwinkel van Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen (BNS) zet zij zich op alle mogelijke manieren in. Zo is zij een vaste kracht van de kookploeg, maar ze draait haar hand ook niet om voor het doen van boodschappen of het dekken van de tafels voor het wekelijkse 3-gangen diner voor de ouderen in de wijk. Bovendien verzorgt Els met liefde en vol overgave de hapjes en drankjes tijdens de andere activiteiten. Als het om verzorgen gaat, is Els niet te stoppen. Dat dit breed gewaardeerd wordt blijkt niet alleen uit haar nominatie, maar uiteraard ook door het winnen van de titel ‘Haagse Held van het jaar’. Ruim 2500 Hagenaars brachten hun stem uit op hun favoriete vrijwilliger. Els ontving naast de eretitel ook een bijzonder beeld, ontworpen door Zinderin Kunst, een kunstwerkplaats in Den Haag voor mensen met een verstandelijke beperking. Wethouder Karsten Klein liet middels een videoboodschap zijn waardering voor Els en de andere ‘Haagse Helden’ blijken. “Met de Haagse Helden verkiezing willen we laten zien hoe belangrijk vrijwilligers voor de stad zijn. Vrijwilligerswerk is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Met de verkiezing en het gala willen we deze doorgaans anonieme helden in het zonnetje zetten.”

Deze pagina’s worden mogelijk gemaakt door:


zet zich in voor senioren

7

LUIKJE

12

dinsdag 12 december 2017 - Pathé Op 12 december is er een speciale editie van de 50Plus Bios op Scheveningen. Deze speciale voorstelling met een voordelige ticketprijs biedt voor senioren de beste films in een rustige en gezellige entourage. Speciaal voor Scheveningse Luikjes is er een verrassing vooraf aan de voorstelling. Uiteraard is er ook dit keer weer gratis koffie of thee met iets lekkers. U komt toch ook? Een prettige voorstelling! MEER INFORMATIE: Pathé www.pathe.nl/bioscoop/scheveningen

LUIKJE

wo 13 december 2017 - Bibliotheek De bibliotheek van Scheveningen biedt veel meer dan alleen maar boeken. Zij organiseren heel veel activiteiten voor senioren waaronder computercursussen, lezingen, workshops etc. Deze onlangs verbouwde bibliotheek heeft nu ook een eigen huiskamer op Scheveningen.

Hier wordt speciaal op 13 december een feestelijke Scheveningse Luikjes koffieochtend georganiseerd waar 200 jaar Badplaats Scheveningen wordt besproken. U komt toch ook?

LUIKJE

do 14 december 2017 - HWW Zorg

Op 14 december is verpleeghuis de Eshoeve het luikje in de adventskalender. De Eshoeve organiseert op deze dag een speciaal kerstconcert voor inwoners, familieleden en omwonenden. Juist deze laatste groep is op deze dag zeer welkom om gezamenlijk tijd en aandacht aan elkaar te bieden. Na het kerstconcert wordt aan alle bezoekers een Hollands buffet gratis aangeboden door HWW zorg.

13 14

De Eshoeve gelegen in het Belgisch Park biedt een woongenootschap waarbij voor mensen die aan dementie lijden op een zeer waardige manier kunnen leven. Alles is erop gericht om het bewoners zo min mogelijk te beperken en zoveel mogelijk in zijn of haar kracht te laten staan.

LUIKJE

15

vrijdag 15 december 2017 - Team Intro Team Intro (de partij die vele verkeersregelaars levert in Den Haag) helpt gedurende het hele jaar heel veel senioren met oversteken en helpt hen de weg te vinden. Vanuit social -return gedachte wil Team Intro in december nog iets extra’s doen voor senioren. Zij organiseren op 15 december een speciale lunch in de haven van Scheveningen. Zij geven hiermee aandacht en tijd in de vorm van een hele gezellige en knusse lunch. Hiervoor worden senioren uit Scheveningen uitgenodigd en zij krijgen een hele speciale middag met vele verrassingen. En dit keer worden de senioren niet geholpen met oversteken, maar lekker bediend door de verkeersregelaars. VOOR MEER INFORMATIE OVER TEAM INTRO:

LUIKJE

16

www.teamintro.nl

za 16 december 2017 - ADO in de Maatschappij Bij ADO Den Haag beoefenen senioren (60+) de sport “Walking Football” onder de naam ‘OldStars’. De activiteit begint iedere week met gezellig koffiedrinken en het bespreken van voetbal- en ander sportief nieuws. Daarna volgt het sportieve deel met ‘walking football’, kracht- en lenigheidsoefeningen.

Hierbij krijgen de deelnemers professionele begeleiding die specifiek gericht is op senioren. Gezelligheid en samen bewegen staan voorop. Dit initiatief is een zeer groot succes en daarom wil ADO Den Haag in de Maatschappij dit project op SVV Scheveningen verder uitbreiden. Op 16 december speelt ADO in de Maatschappij vooraf aan de wedstrijd van SVV Scheveningen een wedstrijd om meer aandacht en spelers te werven.

LUIKJE

17

zondag 17 december 2017 - Zuiderstrandtheater Het Zuiderstrandtheater is het enige podium direct aan de Nederlandse kust. Op deze unieke locatie gaat een groep senioren welke nog niet eerder dit theater hebben bezocht op speciale missie. De senioren uit diverse gedeelten van Scheveningen gaan een speciale avond tegemoet waarbij zij op vele manieren worden verrast en letterlijk en figuurlijk aandacht krijgen. De kaarten worden aangeboden door het Residentie Orkest samen met het Zuiderstrandtheater. Daarnaast krijgt iedereen een heerlijk iets lekkers bij de koffie, en een bittergarnituur bij de borrel, om zo een echt middagje uit aan te bieden. Kortom een deze senioren maken het mee aan zee!

ma 18 december 2017 - Royal Christmas Fair

LUIKJE

18

In het historisch centrum van Den Haag vindt van 15 tot en met 24 december 2017 Neerlands mooiste kerstmarkt plaats. Aan het Lange Voorhout wordt de vierde editie van de Royal Christmas Fair nog feestelijker, sfeervoller en kleurrijker dan de voorgaande jaren. De Royal Christmas Fair heeft op maandag 18 december een speciale senioren tour waarbij senioren uit Scheveningen de kerstmarkt in Den Haag bezoeken.

Zij krijgen een warm onthaal door de kerstman en worden getrakteerd op een gezellig samenzijn met warme choco. Scheveningse Luikjes wil gedurende de maand december veel verbindingen leggen tussen de deelnemende partijen. Royal Christmas Fair wordt hiermee gekoppeld aan Welzijn Scheveningen voor de inzet van wijkbussen, vrijwilligers en senioren.


is feestelijk

8

Viering ‘200 jaar Badplaats’ maakt van 2018 een geweldig feest aan zee Afgelopen donderdag werd een deel van de programmering van het themajaar ‘Feest aan Zee – 200 jaar Badplaats’ bekend gemaakt in het Kurhaus. Voorafgaand aan de presentatie werd voor de pers alvast een tipje van de sluier opgelicht door kwartiermeester Henk Scholten en Muzee-directeur Paul de Kievit in een historische tram, die vanaf het centrum naar Scheveningen reed.

“Dit themajaar is meer dan vuurwerk en champagne. We verbinden cultuur, natuur, sport en duurzaamheid en willen de inwoners en bezoekers van de stad er meer van bewust maken dat Den Haag dé stad aan zee is. Een propositie die in Noord-Europa uniek is. Vergelijk Den Haag met Barcelona of Marseille. De verbinding tussen stad en strand willen we nog verder doorvoeren. Dat gebeurt deels in de programmering maar vooral ook in duurzame infrastructuur voor de toekomst”, licht Henk Scholten toe. Eén van de speerpunten van het themajaar is om Scheveningen ook buiten het hoogseizoen aantrekkelijker te maken voor toeristen. De organisatie van Feest aan Zee ontving in totaal 150 voorstellen uit de stad om aan te haken op dit themajaar. Aan de hand van vooraf bepaalde criteria is per voorstel bekeken of het past binnen de programmering en het een deel van de totale projectsubsidie kon krijgen. Belangrijk criterium was daarbij ook of het evenement een vast onderdeel kan worden van de evenementenkalender. Opvallend is dat de activiteiten die tijdens de presentie in het Kurhaus genoemd werden hoofdzakelijk bestaande evenementen waren die voor 2018 met het sausje ‘200 jaar Badplaats’ zijn overgoten. Zo stond de finish van de Volvo Ocean Race al op de kalender, het internationale vuurwerkfestival en de Live at the Beachconcerten idem dito. Bij sommige evenementen wordt leuk ingesprongen op het themajaar. Zo krijgt de Nieuwjaarsduik een historisch tintje door een aantal deelnemers in historische badkleding in zee te laten duiken en de City-Pier-Cityloop krijgt een speciale avondloop op de vrijdag voorafgaand aan de CPC.

Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen gevuld met zeewater. Hierdoor ontstond de eerste badplaats van Nederland. Sinds 1818 groeide het vissersdorp uit tot een levendige badplaats voor een breed publiek. En nu Den Haag zich graag wil profileren als ‘stad aan zee’ is de viering van 200 jaar badplaats dan ook de uitgelezen kans om flink uit te pakken. Het themajaar Feest aan Zee start en eindigt op het strand. Met op 1 januari 2018 de Unox Nieuwsjaarsduik en op 31 december 2018 met de Vreugdevuren. Daar tussenin zijn tal van grote en kleine evenementen en activiteiten die aansluiten op de viering van ‘200 jaar Badplaats’.

1806 Jacob Pronk eerste plannen badplaats

1806 Jacob Pronk eerste plannen badplaats

1818 opening eerste badhuis

1818 opening eerste badhuis

1828 Opening Grand Hotel des Bains (stedelijk badhuis)

Veel activiteiten vinden ook in de binnenstad plaats om die ‘stad aan zee’ te benadrukken. Zo vindt op het Lange Voorhout het wereldkampioenschap Zandsculpturen plaats en bijna alle musea hebben een tentoonstelling in 2018 met een link naar strand, zee of Scheveningen. Ook op Scheveningen zelf is er uiteraard veel te doen in 2018 én daarvan komen ook een heleboel activiteiten uit de koker van de Scheveningers zelf.

200 acts voor 200 jaar

Speciaal voor Feest aan Zee presenteert Popagenda Scheveningen in het Hemelvaartweekend, donderdag 10 tot en met zondag 13 mei, 200 acts voor 200 jaar Scheveningen Bad! Een uniek, live muziekfestival, waarbij 200 bands en singer-songwriters in vele stijlen een show geven in het hart van Scheveningen op vijf ‘Feest aan Zee podia’.

1828 Opening Grand Hotel des Bains (stedelijk badhuis)

1846 Badkleding verplicht

1864 Paardentram rijdt van Den Haag naar Scheveningen

1875 Opening vuurtoren

1846 Badkleding verplicht

1885 Opening Kurhaus

1892 Eerste grote sportevenem


ment ment

De gigantische line-up zal bestaan uit grote namen in de popmuziek, internationale acts, opkomende acts, artiesten uit Scheveningen en Den Haag en talenten uit de regio. Om 200 acts een lang weekend te laten knallen, kun je hoppen van podium naar podium. Is één band klaar, dan staat de volgende alweer gereed om aangekondigd te worden. Het programma zal zodanig in elkaar schuiven, dat je geen seconde van dit superfestival wilt missen!

Historisch

De historie van de badplaats loopt als een rode draad door het themajaar ‘Feest aan Zee’ en komt op twee momenten spetterend tot uiting. De Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen (SSVG) die elke 25 jaar ‘de landing’ organiseert zal op 12 mei 2018, in samenwerking met het Historisch Festival Scheveningen, een historische evenement op het Scheveningse strand organiseren. De presentatie van de nagebouwde zeilwagen van Simon Stevin zal hierbij centraal staan. Daarnaast krijgt de rit van Arie Pronk, die – volgens de overlevering – tijdens de landing te paard vanaf het strand binnen zeven minuten naar de Kneuterdijk reed, een vervolg door middel van een fietstocht. Op 18 augustus 2018 zal het Historisch Festival Scheveningen zijn derde editie beleven in het oude dorp van Scheveningen. Om aan te sluiten bij de viering van ‘200 jaar Badplaats’ gaat de organisatie een stuk historisch strand realiseren op de boulevard. Zo dichtbij kwam de badplaats nog nooit bij het oude vissersdorp! Daarnaast zijn er een aantal nieuwe taferelen die draaien om belangrijke figuren uit de geschiedenis van Scheveningen. “We hopen er op 18-08-18 weer een heerlijk ouderwets Schevenings feestje van te maken”, aldus de organisatie.

Light Walk

De tweede editie van de Scheveningen Light Walk is nog maar net achter de rug, maar organisator Truus van Amstel kijkt al reikhalzend uit naar de editie van 2018. De bedoeling is dat de Light Walk niet één dag zal zijn, maar een heel weekend gaat beslaan. “Op vrijdag een speciale kinderwalk, op zaterdag de light walk én op zondag een hele spectaculaire lichtshow op, en boven, het strand en de boulevard”, aldus een enthousiaste Truus.

Muzee

Uiteraard kan het Muzee Scheveningen niet ontbreken in het Scheveningse themajaar. Medio mei zal er een speciale tentoonstelling te zien zijn in het museum getiteld: ‘In touw voor de toerist’. In deze zomertentoonstelling ligt het accent op ‘de gewone man’, die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Deze Scheveningers oefenden beroepen uit die karakteristiek waren voor de badplaats en tegenwoordig in veel gevallen totaal zijn verdwenen. Strandberoepen als badman, badvrouw, ezeltjesdrijver en ijsjesverkoper passeren de revue. Wie waren deze mensen? En hoe hebben zij de opmars van de badplaats de afgelopen 200 jaar beleefd? In touw voor de toerist biedt een inkijkje in een onderbelichte doelgroep die de badplaats Scheveningen zo groot heeft gemaakt.

Harde Handen

De vissersopera ‘Harde Handen’ gebaseerd op Heijermans’ ‘Op Hoop van Zegen’ krijgt in 2018 een vervolg. In de community operavoorstelling staat de geschiedenis van het Kurhaus, het icoon van de badplaats centraal. Deze volksopera wordt op dit moment speciaal geschreven door Sjaak Bral ter ere van het 200-jarig bestaan van de badplaats. In vier kenmerkende episodes uit het bestaan van het Kurhaus komt Scheveningen tot leven met medewerking van de tenor Marcel Reijans, de bekende Hagenaar Paul van Vliet, Theaterkoor Dario Fo, het Residentie Orkest en een groot koor. Het publiek wordt meegenomen in de kleurrijke geschiedenis en waagt een blik op de toekomst van de geliefde badplaats. Het programma van het themajaar ‘Feest aan Zee’ is terug te vinden op de website: https://denhaag.com/nl/feestaanzee/programma. Het programma is nog niet compleet en zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe actviteiten.

1901 Opening eerste Pier

1947 Eerste Vlaggetjesdag

1961 Opening nieuwe Pier

1964 Concert Rolling Stones in het Kurhaus

1984 Surf gekte in Scheveningen tijdens wedstrijd

2013 Heropening nieuwe Boulevard

2018 200 jaar Badplaats


FAHRENHEITSTRAAT 570 THOMSONLPLEIN 26C FAHRENHEITSTRAAT 625

FAHRENHEITSTRAAT 656 THOMSONLAAN 76A

Fahrenheitstraat 570 | T 070 – 406 9874 | E denhaag@deleukstetaartenshop.nl

Hongaars restaurant in Den Haag Reserveer voor 4 personen en ontvang gratis een fles wijn voor thuis! Contact: 06 18135908

ma gesloten di 17:00–21:00 wo 17:00–21:00 do 17:00–21:00 vr 17:00–21:00 za 17:00–21:00 zo gesloten

Wij wensen u fijne Kerstdagen toe en een gezellige jaarwisseling Zondag 24 december extra geopend van 9.00-16.00 uur. WWW.KAASSPECIAALZAAK.NL

THOMSONLAAN 45A

THOMSONPLEIN 15 FAHRENHEITSTRAAT 709A

Winkelgebied De Fahrenheit biedt, naast de bekende landelijke winkelketens, een keur aan winkels op het gebied van mode, sieraden, boeken, parfum, speelgoed, elektronica, woninginrichting, stoffen, brillen, cadeaus en nog veel meer. En wat dacht u van de prachtige verswinkels die ons winkelgebied rijk is? Voldoende ingrediënten om thuis een heerlijke maaltijd te serveren.

FAHRENHEITSTRAAT 482

Winkelgebied De Fahrenheit wenst u mooie Feestdagen!

PMS marine blauw: 280 C olijfgroen:5497 C Brons: 875 C

Wees op tijd met uw Kerstbestelling! De Kerstfolder is op te halen in de winkel!

Alles voor je feestelijke taarten, cupcakes, koekjes en desserts!

7 dagen per week geopend


is ook in de Fahrenheitstraat 11

Een goed begin van het nieuwe jaar! Op vertoon van deze advertentie

10% KORTING OP ALLE GORDIJNEN geldig t/m 13-01-2018

THOMSONLAAN 116

THOMSONLAAN 45A

Wil jij een nieuw fris kapsel in het nieuwe jaar?!

THOMSONLAAN 40

THOMSONPLEIN 25

Thomsonlaan 45A • 2565HX Den Haag • 070 3609523

Tegen inlevering van deze advertentie krijg je in de maand januari 10% KORTING

op wassen/knippen/föhnen!

Kom jij bij ons langs aan de Thomsonlaan 116? Of bel voor een afspraak: 070-7449500 Alvast hele fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2018!

PRAKTIJK VOOR FYSIOEN MANUELE THERAPIE

“Thomsonplein” Thomsonplein 25 2565 KV Den Haag 070-3604786

Met de contactlenzen of brillenglazen van DUOOPTIEK is het kerstdiner nooit meer een verrassing!

Fijne feestdagen!

THOMSONLAAN 128

THOMSONLAAN 93

info@fysio-thomsonplein.nl

www.duooptiek.nl

30% KORTING

bij inlevering van deze advertentie

Nieuw aan de Thomsonlaan!

THOMSONLAAN 114

Of misschien kiest u wel voor een nieuwe look of een behandeling in één van onze (kap)salons. Tijd voor een korte pauze? Neem plaats op een (verwarmd) terras of zoek de warmte op in één van de knusse horecagelegenheden. Kortom: Het is leuk (kerst)shoppen in De Fahrenheit!

Aanbieding: JACKS

Met meer dan 14 jaar ervaring in huid verzorging!

Ter kennismaking een complete gezichtsbehandeling van € 59,50 voor € 49,50 U kunt ook terecht voor Pedicure, Manicure, Massages, O.P.I. gelcolor, hars behandelingen, Microdermabrasie

FAHRENHEITSTRAAT 709

Bel voor een afspraak Silvie Akkermans 06 28275645

Albert Heijn Fahrenheitstraat heeft extra ruime openingstijden tijdens de feestdagen: Zondag Maandag Dinsdag Zondag Maandag

24 december 1e Kerstdag 2e Kerstdag Oudjaarsdag Nieuwsjaarsdag

08:00 - 19:00 gesloten 10:00 - 18:00 08:00 - 18:00 gesloten

Wij bezitten een overdekte parkeergarage, waar u gratis kunt parkeren.


Foto: Landy Elliott

“Vijf keer per week duik ik in alle vroegte de zee in. Het geeft mij energie en kracht. Dat betekent Scheveningen voor mij.”


is ondernemend 13 Charly Lownoise: DJ en Zenmaster uit Scheveningen

Tekst: Alexander Serban

Unieke show op zaterdag 23 december in Poppodium Saturnus Met Mental Theo veroverde Charly Lownoise de wereld met hun Happy Hardcore geluid. Hij kende vele hoogtepunten, liep tegen de lamp, maar hervond zich in retraite. Wie in de jaren ‘90 is opgegroeid kent de classics zeker: Wonderful Days, Stars, Live at London, Your Smile, Hardcore Feelings, om er een paar te noemen. Beleef die tijd weer mee in Scheveningen-Dorp op zaterdagavond 23 december in Poppodium Saturnus, Keizerstraat 58, en ga uit je plaat! Popagenda Scheveningen Presenteert…. Ramon ‘DJ Charly Lownoise’ Roelofs. De Rollerskate en Sandokan Ramon Roelofs, dicht bij de Haagse Markt geboren, is een Scheveninger vanaf zijn veertiende. Met zijn moeder, stiefvader en broer Marcus verhuisde hij naar de hoek Zeesluisweg-Westduinweg. “Zeven jaar later kreeg ik een paar deuren verderop bij Sandokan mijn eerste DJ-job”, begint Ramon met enige weemoed in zijn stem. “Op Scheveningen kon je mij altijd vinden waar er muziek was. In de Rollerskatebaan, Sandokan en op zondagmiddag bij de discotheken Manhattan en Palladium. Meer zat er niet in, want als klein pikkie werd ik steevast geweigerd in de grote clubs, zoals de Belle Amie, Pam Pam. Ook in de Marathon, waar ik later zelf draaide haha!” Aantrekkingskracht van Scheveningen Ramon vertoefde ook graag op de boulevard, De Pier en het strand om lekker uit te waaien. De natuurelementen nemen in zijn leven een belangrijke plaats in. “Scheveningen is van oudsher een kuuroord, met de zee als grote aantrekkingskracht en de duinen als natuurgebied eromheen. Ik adem elke dag bewust die gezonde zeelucht in. En zo’n vijf keer per week duik ik in alle vroegte met vrienden die zee in. Dan sta ik daadwerkelijk in verbinding met de elementen van de natuur. Het geeft mij energie en kracht. Dat is Scheveningen voor mij.” Over de toekomst van het dorp is Ramon positief, hoewel gevaren op de loer liggen. Het helmgras dat overal geplaatst wordt geeft het dorp de authentieke allure die Noordwijk en Katwijk ook hebben, maar hij vreest de nakende hoogbouw omdat Scheveningen een hele gewilde plek is. “Een goede balans tussen de authenticiteit van het dorp, die aparte surfcultuur en de economische motieven van de gemeente is heel belangrijk voor de toekomst. Maar Scheveningen bestaat al zo lang, dat gaat goedkomen.” Muziek De liefde voor muziek kreeg Ramon rechtstreeks geïnjecteerd via zijn biologische vader. Als drummer van een Haagse rockband zette senior een koptelefoon op de oren van zijn zoon, met louter muziek van legendarische bands als The Rolling Stones en The Kinks. Muziek werd zijn leven. “Op mijn zevende kocht ik al mijn eerste single. Een omslagpunt volgde zes jaar later. De broer van mijn maat Alexander Spuij had een Drive-Inn show. Ik stond met open mond te kijken hoe hij achter die draaitafels met lichtorgels eromheen de zaal plat kreeg. Op een gegeven moment riep hij mij naar de DJ-booth. Mocht ik een plaatje opzetten. Toen wist ik: dit is voor altijd mijn plek. Vanaf die dag heb ik continu andere DJ’s bestudeerd, urenlang geluisterd naar Ferry Maat en Ben Liebrand op de radio en kocht ik platen bij Rhythm Import. Ik kwam op het spoor van knippen en plakken, schafte een bandrecorder aan en spaarde voor pitch-control draaitafels. Heerlijk, die geur van het rubber van de SL-1200MK2’s!” Charly Lownoise & Mental Theo Hoewel de liefde voor muziek altijd is gebleven, laste Ramon met het ingaan van zijn diensttijd een muzikale pauze in. Hij schopte het zelfs tot de wereld die Marine heet, maar daar sloeg de verveling na tweeënhalf jaar toe. Een baan bij het lasbedrijf van zijn stiefvader combineerde Ramon vervolgens met draaien in de Sandokan op vrijdag en zaterdag. Tijdens de autoritten voor zijn volgende werkgever, neuriede Ramon als postbezorger melodieën in een dictafoon, die hij thuis uitwerkte. “Ik draaide inmiddels bij Tahiti op de boulevard en De Marathon, toen ik een DJ-klus op Mallorca kreeg aangeboden”, vertelt Ramon verder. “Ik ging mijn droom achterna. Een sleutelmoment in mijn leven. Als ik die stap niet had genomen, was ik nooit de man tegengekomen met wie ik later ongelooflijke successen zou boeken: Theo Nabuurs.” Ramon ontmoette Theo tijdens de Mallorca-reünie in Nederland. Een tweede sleutelmoment. “De chemie was direct aanwezig”, maakt Ramon vurig duidelijk. “Wat een energie en creativiteit had deze man! Dat had direct een positieve impact op mij. Theo gaf structuur en ik kon mijn muzikale droom verwezenlijken. Wij vulden elkaar perfect aan, zowel zakelijk als muzikaal. Op een van mijn labels, Master Maximum Records, startten wij onze Charly Lownoise & Mental Theo producties.” Succes Een periode van flow volgde, waarin Ramon zijn creatieve én fysieke grenzen leerde kennen. Hij werkte samen met een visionair die ongelooflijk krachtig en vastberaden is. “Theo zei: ‘Ramon, over minder dan 2 jaar ontmoeten wij elkaar elke vrijdag op Schiphol en vliegen wij de hele wereld over om onze Happy Hardcore te verspreiden’. En het gebeurde.

De Thunderdome CD’s gingen met honderdduizenden over de toonbank. Wij draaiden in Amerika, Duitsland, Zwitserland en vele andere landen. Meer nog dan in Nederland, waar wij in het begin werden geweerd. Enkelingen, zoals Coen Bom en Rob Velders van Rave the City, zagen ons wel zitten. Hen ben ik dankbaar. Maar op een gegeven moment konden ze niet meer om ons heen, want wij hadden onze eigen stijl. Pas later realiseerde ik mij hoeveel impact wij hadden. Onze populariteit was ongekend en wij domineerden TMF en MTV. Een oude maat vertelde dat zijn vriendin vroeger posters van mij boven haar bed had hangen!” Zen meditatie Dat succes ook een keerzijde heeft, ondervond Ramon in 1996. Tijdens een show in Asta aan het Spui ging hij tegen de vlakte en werd met de ambulance afgevoerd. Oorzaak: oververmoeid, zowel fysiek als geestelijk. Rustig aan was het advies van de dokter, maar Ramon was al jaren vooruit geboekt. “Door bokstraining via mijn broer Marcus heb ik mijn energielevel een boost gegeven. Dat werkte. Twee jaar later kwam ik in aanraking met het Zen Boeddhisme. Dat was het begin van een nieuw pad in mijn leven.” In 1999 scheidden de wegen van Mental Theo en Charly Lownoise. Als vrienden. Nabuurs maakte faam bij TMF en Ramon wilde weer terug naar de basis van de muziek. Het voelde prima. Even daarvoor moest hij echter een klap verwerken door de dood van zijn stiefvader. “Ik was kapot. De man leerde mij veel over het leven. Nu snapte ik niks meer van het leven. In het Zen Boeddhisme vond ik antwoorden. Eerst in de boeken, later in mijzelf door onder andere meditatiecursussen te gaan volgen. In retraite tijdens een stilteweek in een abdij hervond ik mijzelf. Nu begreep ik: die stilte betekende een directe ervaring met het leven zelf. Dit gaf mij de zienswijze om muziek en meditatie te combineren.” Zen verrijkte Ramons leven. Hij volgde cursussen en retraites. Maar wel in combinatie met de muziek. Ramon ontwikkelde nieuwe stijlen, waarmee hij van 2000 tot 2004 als een raket ging. Na een bizarre werkdag, inclusief reizen door verschillende tijdzones, ondervond hij echter weer een terugslag. “Maar dit keer signaleerde ik het bijtijds. Mijn Zen-coach adviseerde mij een sabbatical te nemen en mijn levensverhaal te schrijven. Dat nam ik direct ter harte. Ik vertrok naar Ibiza. Een helende tijd. Hierna vond ik de balans tussen werken als DJ en mijn eigen rust kennen door in de natuur energie te tanken. Qua optreden begon ik rustig met 10 shows in het jaar. Dat aantal voerde ik op, waarna ik in 2014 de man met de hamer herkende. Die valkuil ontweek ik door stabiliteit in de agenda aan te brengen met maximaal 35 shows in het jaar. Op meditatiegebied ontwikkelde ik mij tot Zenmaster, waarmee ik sinds 2015 zelfstandig (www.aandacht-is-leven. nu, red.) door het leven ga om mensen te helpen hun innerlijke rust te vinden. Op dit moment zoek ik naar de juiste plek waar men bijeenkomt in de natuur om retraites te ondergaan en te geven. Dat wil ik faciliteren. Het kan zelfs betekenen dat ik Scheveningen daarvoor moet verlaten.” Unieke DJ-show Poppodium Saturnus Ramon begeleidt momenteel een talentvolle DJ in zijn producerproces. Met Freestyle DJ Ricardo Moreno en Andor van Reeven heeft hij onlangs een super vette track geproduceerd en zijn ‘Pony-remix’ van De Kraaien was het hoogtepunt op Parkpop. Samenwerkingen bevallen Ramon goed, want binnenkort volgt ook de release van een remix met niemand minder dan Hardwell! Maar op zaterdag 23 december draait hij Scheveningen-Dorp ondersteboven. Andor van Reeven en Scheveninger Ryan Fieret (de talentvolle DJ Syzz) warmen Poppodium Saturnus op tot tropische waarden, waarna Charly Lownoise de zaal in vuur en vlam zet. “De mensen dragen mij. Zo werkt het. Als de show start gaat het los. Meezingen en dansen. Ik vind het echt super om op Scheveningen te draaien!” Check www.popagendascheveningen.nl of de facebookpagina van Popagenda Scheveningen voor alle (ticket)info.


is ondernemend 14

Kerst 2017 Dinner Wok buffet Japans voorgerecht

DRIE GANGEN MENU

VIER GANGEN MENU

Magnum van Noorse gerookte zalm en gamba met spicy rice crispie, limoencrème, zoetzure komkommer parels

Salade van Noordzeekrab met een avocadocrème, groene asperge, pomodori tomaat en een gelei van granny Smith

Op de huid gebakken kabeljauw rugfilet met een puree van aardappel en hazelnoten, geblancheerde bosui, spruitjes en een jus van morilles Warme chocolade mouleaux met carrotcake en gezouten caramelroomijs € 29,50 p.p.

Reserveer nu 070–3500593

Langzaam gegaarde sukade met gebakken langoustine staartje, puree van topi nambour, langoustinesaus In roomboter gebakken hele Noordzeetong met een aardappelgnochi, puree van gele wortels, canneloni van winterwortel en Hollandse garnaal of Sous-vide gegaarde borst van de fazantenhen, aardappelpuree, zuurkool en een jus van calvados Flan van mandarijnen, witte chocolade espuma, chocoladeparel, granola met walnoot en roomijs van oreo € 42,50 p.p.

TeppanYaki Specialiteiten

Salade en fruit buffet Bestaande uit diverse soorten fruit en salade

Japanese Sushi & Sashimi buffet

Maguro, Ebi, Sake, Tamagoen Tako (sushi met diverse Japanse vullingen zoals krabfilet, tonijn, eieren en komkommer een veelheid aan gerechten en een groot verscheidenheid aan smaken...

Onbeperkt wokbuffet, Warm buffet, Koud buffet en TeppanYaki

Ons wokbuffet met grote keuze aan vis, zeedelicatesse, vlees, garnalen, inktvis, gevogelte en groenten. Hiervan kunt u zo vaak als u wilt een samenstelling maken. Waarna een van onze chef-koks deze gaat bereiden volgens een van de vele gerechten waaruit u kunt kiezen.

Wok-a-soep-formule Seafoodsoep Dessert buffet en ijsbar Diverse desserts en ijssoorten

Volwassenen € 34,95 per couvert Kinderen t/m 11 jaar € 24,95 per couvert Zitting 1 - 16:00 tot 19:00 uur Zitting 2 - 20:00 tot 23:00 uur

Dr. Lelykade 26

Scheveningen

www.dedagvisser.nl

Gevestigd te Scheveningen en gespecialiseerd in de Offshore industrie, waarvoor wij wereldwijd diensten verrichten met onze guard, support en escort-schepen. Wij zijn op zoek naar een ervaren

HSE Manager

Werkzaamheden: * Op de hoogte zijn van wettelijke, maritieme en industriële regelgeving m.b.t. veiligheid, gezondheid en milieu en adviseren omtrent verbeteringen * Onderhoud van het Safety Management System en zorgen dat procedures op de schepen worden geïmplementeerd en nageleefd * Uitvoeren van audits op de schepen en verbetertraject monitoren. * Het trainen, instrueren en motiveren van de bemanning op gebied van veiligheid * Zorgdragen voor het aanleveren en monitoren van de HSE rapportage * Onderhouden van contacten met klanten * Het pro actief volgen van ontwikkelingen en deze omzetten in verbeteringen * Nieuw personeel trainen omtrent Safety Management Systeem * Het management informeren met betrekking tot veiligheidsvraagstukken * Registratie en follow up aangaande rapporten * Deelnemen c.q. leiding geven aan wekelijkse veiligheidsbijeenkomst en * Op termijn ook inzetbaar zijn als DPA en/of CSO Vereisten: * Enige jaren relevante werkervaring * Denk- en werkniveau MBO+/HBO * Administratieve ervaring en kennis van tekstverwerking * Plannen en snel kunnen “schakelen” * Hoge mate van zorgvuldigheid * Uitvoerende kwaliteiten * Goede sociale vaardigheden * Goede spreekvaardigheid in het Engels * Woonachtig in de regio Den Haag Daarnaast ben je commercieel ingesteld, in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken, heb je geen 9 tot 5 mentaliteit en zijn accuratesse, flexibiliteit en stressbestendigheid belangrijke karaktereigenschappen. Wij bieden een: Afwisselende functie in een dynamische werkomgeving, opleidingsmogelijkheden en uitstekende arbeidsvoorwaarden met o.a. een 13e maand en een pensioenregeling. Uw sollicitatie kunt u sturen naar: Rederij Groen B.V. t.a.v. Dhr. H. Groen, Dr. Lelykade 156, 2583 CN Den Haag of e-mailen naar: henk@rederijgroen.nl

Kapelweg 35 Scheveningen www.westbroekpark.nl

Reserveren is verplicht, via: 070-3546072

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR SCHEVENINGSE BEZORGERS

[

VOOR DE BEZORGING VAN EEN BLAD OP DINSDAG

bezorgen@reclamehaaglanden.nl 070 3 913 913

]


SIMONIS LUXE ASSORTIMENT Bestel via onze webshop of in een van onze vestigingen in de stad of haven!

Kijk op: www.simonisvis.nl


Amuse

Amuse

Fruits De Mer Bateau

Gepelde gamba’s,

Graved Lachs met

Een houten boot boordevol heerlijkheden van

whiskysaus, lente-ui

mierikswortelsaus.

Met kree , oesters, gamba’s, Hollandse garna

& zalmeitjes.

€ 3,-

soorten schelpdieren, zeekraal, krabpoten & r

€ 3,-

€ 75,- (2 personen)

Amuse

Amuse

Gerookte Visschotel

Handgepelde

Alaska Kingcrab

Gerookte Hollandse palingfilet, Schotse zalmfi

Hollandse garnalen

met zalmeitjes

makreelfilet, forelfilet, Noorse garnalen, Grav

met cocktailsaus .

& cocktailsaus.

IJslandse heilbotfilet & Alaska kingcrab.

€ 3,-

€ 5,-

€ 85,- (6 tot 8 personen)

Amuse

Amuse

Luxe Visschotel

Huisgerookte

Tonijn Tataki,

Gerookte Hollandse palingfilet, Schotse zalmfi

palingfilet, tomaat

sesamsaus, wakamé

gekookte garnalen met staart, Italiaanse ansjo

& mierikswortelsaus.

& zeekraal.

Alaska kingcrab, Gravad Lachs, Stellendamse

€ 3,-

€ 3,-

gestoomde zalm. € 125,- (8 tot 10 pers.)

Tonijntartaar

Tuna Tataki

Simonis Vissalade

Lichtgemarineerde

Sashimi met

gerookte Hollandse palingfilet, Schotse zalmfi

tonijn met wakamé.

sesam & peper.

haringbrado, forelfilet, heilbotfilet, pepermak

Per 125 gr. € 7,50

Per 100 gr. € 6,50

en Noorse garnalen. € 12,50 (p.p.)

Avocado garnalen

Pastei bakje

Gourmet schotel

Handgepelde Hollandse

Met garnalen en zalm

Op basis van huzaren- of zalmsalade met;

Luxe visschotel voor echte lekkerbekken best

uit Schotse zalm, tonijnfilet, garnalen (black ti

zeeduivelfilet, coquilles, gamba’s (black tiger)

garnalen & cocktailsaus. € 4,25 p.s.

€ 4,50 p.s.

& zeewolffilet. € 17,50 (p.p.)

Coquille

Amuse

1 persoons Vissalade

Gevulde coquilles

Set met 8

Op basis van zalmsalade met;

met ragôut en

luxe vishapjes

gerookte Hollandse palingfilet, Schotse zalmfi

oude kaas.

haringbrado, forelfilet, heilbotfilet, pepermak

€ 6,50 2 voor € 13,-

€ 22,50

en Noorse garnalen. € 12,50

Oesters

Oesters

Tappasschotel

Fines de Claires

Gillardeau nr. 4, de beste Franse oester.

Luxe schotel met 8 soorten hapjes voor bij de

12 stuks vanaf € 17,50

€ 34,50 (6 pers.)

12 stuks € 28,50

Oesters Zeeuwse pla e 12 stuks No. 3 € 24,50 12 stuks No. 6 € 29,50

Kreeft Thermidor

Luxe visschotel Met 500 gram gerookte palingfilet

Kreeft gevuld met ragout voor in de oven.

en 500 gram gerookte Schotse zalmfilet.

€ 13,50

€ 65,00


VISPAKKET 1

n de zee.

Gerookte, gesneden Schotse zalmzijde van 500 gram.

alen, zes

€ 21,-

rivierkree

VISPAKKET 2

filet,

vad Lachs,

Gerookte, gesneden Schotse zalmzijde of wilde Canadese zalmzijde van 1000 gram. Ook in Gravad Lachs. € 34,50

VISPAKKET 3

filet, forelfilet,

Gerookte, gesneden Schotse zalmzijde van 500 gram

ovisspiezen,

met een fles Chardonnay.

garnalen &

€ 38,50

Simonis Broadsheet2:Opmaak 1 15-11-12 13:32 Pagina 1

VISPAKKET 4 Gerookte Schotse zalmzijde van 500 gram

filet,

& Hollandse palingfilet van 250 gram.

kreel

€ 47,50

VISPAKKET 5

SIMONIS SUSHI

Per stuk € 1,85

Keuze uit meer dan 50 verschillende soorten sushi & sashimi! Kijk voor een totaaloverzicht van onze schotels, sushi rolls en specials op onze vernieuwde webshop.

taande

Gerookte, gesneden Schotse zalmzijde van 1000 gram

iger),

met een fles Veuve Cliquot Champagne.

)

€ 89,50

VISPAKKET 6 Gerookte zalm (500 gr.)

filet,

& gerookte palingfilet (500 gr.)

kreel

250 gram Hollandse garnalen

Sushi Set 10 stuks €18,50

Sushi Set 20 stuks €

Sushi Set 30 stuks €55,-

Sushi Set 40 stuks €

€ 75,-

Gevulde kreeft borrel.

Met Hollandse garnalen

€ 13,50

Kaviaar & zalmeitjes Ook zalmeitjes, Tobiko zalmforeleitjes,

Nigiri Tonijn € 1,85

Nigiri Zalm € 1,85

Roll Californiaroll crab € 1,85

Roll Spicy

Simonis roll Kree € 17,50

Dragonroll Spicy tuna € 15,-

Tonijn tataki 100 gram € 5,95

Sashimi 100

Masago leverbaar. Vraag naar onze prijslijst. Vanaf 30 gram €35,-

U kunt ook onze sushi’s online bestellen:

www.simonisvis.nl


Simonis Broadsheet2:Opmaak 1 15-11-12 13:32 Pagina 1

SIMONIS SUSHI

Per stuk € 1,85

Keuze uit meer dan 50 verschillende soorten sushi & sashimi! Kijk voor een totaaloverzicht van onze schotels, sushi rolls en specials op onze vernieuwde webshop.

Sushi Set 10 stuks €18,50

Sushi Set 20 stuks €37,-

Sushi Set 30 stuks €55,-

Sushi Set 40 stuks €70,-

Nigiri Tonijn € 1,85

Nigiri Zalm € 1,85

Roll Californiaroll crab € 1,85

Roll Spicy tuna € 1,85

Simonis aan de haven Visafslagweg 20 2583 DM | Scheveningen

Simonis roll Kree € 17,50

Dragonroll Spicy tuna € 15,-

Tonijn tataki 100 gram € 5,95

Sashimi 100 gram € 5,95

U kunt ook onze sushi’s online bestellen:

T. 070 - 350 00 42

www.simonisvis.nl

Simonis in de stad Gedempte gracht 405h 2512 AH | Den Haag T. 070 - 360 53 54 U kunt ook online bestellen:

www.simonisvis.nl 7 dagen per week geopend!


is ondernemend 19

BERG & DAL

van 17.00 - 21.30 uur

3-gangen keuzemenu BER 50 M E DEC RI € UA JAN ARI U R B FE

18,

ren: Reserve 13 33 070-325

3 500 m2 expositieruimte 3000 kunstwerken van 250 kunstenaars

Vo

Voorgerechten

• Pastinaaksoep met gefrituurde schorseneren (vega) • Kaasfondue in een broodje • Gegratineerde mosselen met kruidenboter • Gravad Lax gemarineerde zalm met roomkaas en dille-olie • Knolselderijsalade met Noorse garnalen en whiskyroom • Kroketjes van wild met bietenmayonaise • Carpaccio van ossenhaas met gemarineerde champignons en oude geitenkaas

Hoofdgerechten

• Gebakken oesterzwammen met roodlof, oude geitenkaas en zoete aardappelpuree • Groenten Tajine met meiknol, courgette, aardappel en koolrabi • Schelvis met beurre blanc, knolselderij en aardappelgratin • Gebakken inktvis met een winterse salade van aardappel en linzen • Zwijnenstoof met een zuurkoolstamppotje en mosterdsaus • Gekonfijte eendenbout met chorizo-olie, wintergroenten en roseval aardappel • Schnitzel met stroganoffsaus en frites • Bacon/cheeseburger van 100% rund met balsamico-uitjes, salade en frites • Kipsaté schotel met frisse salade en frites

The Outlet Gallery is een galerie voor iedereen die een uniek kunstwerk zoekt tegen een aantrekkelijke prijs. De collectie is afkomstig van Smelik & Stokking Galleries en bestaat uit ruim 3000 kunstwerken van 250 kunstenaars. De collectie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe werken. De gehele collectie is terug te vinden op www.theoutletgallery.nl Hoe werkt het? In The Outlet Gallery kunt U een bod uitbrengen op het kunstwerk van uw keuze. Bieden online kan ook. Ga naar www.theoutletgallery.nl en klik op het kunstwerk van Uw keuze. Er verschijnt een formulier met het objectnummer, de naam van de kunstenaar, de titel van het werk en de adviesverkoopprijs. Vermeld op dit formulier uw bod en contactgegevens. Hoe gaat het verder? Een realistisch bod (tussen de 30 en 60% van de adviesverkoopprijs) wordt besproken met de kunstenaar. Na dit overleg nemen wij contact met u op. Heeft u nog vragen? Bel 070-3640768 Smelik & Stokking Galleries Of 0622 957050 Jan van Munster

Dessert

• Sticky toffee cake • Brownie taart met sinaasappel mascarpone • Wentelteefje met stoofpeertjes en vanilleijs • Crème brûlée van zoute karamel • Cheesecake met pistachestroop en crumble • Hangop met speculaas en kaneel likeur • Kaasplankje 3 soorten kaas

DE JA FE

• Pa • Ka • Ge • Gra • Kn • Kro • Car

Ho

• Ge aa • Gro • Sc • Ge • Zw • Ge aa • Sc • Ba • Kip

De

• Sti • Bro • We • Crè • Ch • Ha • Ka

van 12.00 – 16.00 uur

L

KERST 5-gangen keuzemenu € 27, 26 december aanvang 11.30-14.00 uur

KE 26

Lunch

50

Bosjes van Pex

Daal en Bergselaan 11 2565 AB Den Haag www.bistrobergendal.nl

Openingstijden Bistro:

7 dagen van 17.00 - 21.30 uur

Brasserie:

7 dagen van 9.00 - 23.00 uur

KERKETUINEN Kobaltstraat 27, 2544 ET Den Haag 070 364 07 68 / 0622 95 70 50 www.theoutletgallery.nl Geopend op zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op telefonische afspraak.

Bo

Da 25 w


winkelt op de Fred

20

Geachte klant, Ook aankomende feestdagen willen wij, u het zo gemakkelijk mogelijk maken met de voorbereiding van een heerlijk feestmaal. Speciaal voor de kerstdagen en oud en nieuw hebben wij twee soorten huisgemaakte salades en diverse desserts samengesteld. Alle producten zijn uitsluitend bereid met grondstoffen van de hoogste kwaliteit. Hieronder volgt een korte uitleg van alle producten. In onze winkel kunt u zich ook vrijblijvend laten adviseren over onze diverse kerstdesserts. Kerst specialiteiten - Luxe kerststaaf - Luxe kerstkrans - Weihnachtsstollen

klein groot

€ 6,60 € 11,50 € 7,50 € 12,95

Tulbandspecialiteiten Naturel, Amandel, Red Velvet met amarenenstukjes - Roomboter tulband klein € 7,75 - Roomboter tulband middel € 10,95 - Roomboter tulband groot € 16,95 Kerst Petit fours (3 soorten) per stuk

2,20

Profiterol dessert - 8 pers. € 27,50 Onze beroemde eyecatcher op tafel Opgestapelde roomsoesjes, onder een laagje witte ganache White Velvet taart - 6 pers. € 19,95 Zeer luchtige champagne bavaroise met frisse bosvruchten, ingepakt in witte chocolade Chocolate Dream - 6 pers. € 19,95 Een zachte mousse van de fijnste chocolade, Frambozen en een fraaie chocolade decoratie Frambozen taart - 8 à 10 pers. €·19,95 Overheerlijke Frambozen bavaroise, Afgemaakt met Italiaans geflambeerd schuim

Crumble de Cassis Mousse - 6 pers. € 19,95 Op een bedje van compote en een mousse van cassis Red Velvet taart - 6 pers. € 19,95 ‘Een lust voor het oog ‘ Frisse aardbeienmousse met een cremeux van tropical Kerstrood afgespoten Kerstmuts taart - 6 pers. € 18,95 Gevuld met een luchtige Zwitserse room vulling met mandarijnenstukjes. Deze mag eigenlijk niet ontbreken bij het kerstdiner Dyonaise schuimtaart - 8 à 10 pers. € 16,95 De slagroom schuimtaart met vers gebrande noga mag eigenlijk niet ontbreken met kerst. Voor het taaie effect wordt deze luchtige taart bevroren aangeboden. Na één uurtje uit de vriezer kunt u heerlijk genieten van deze taart Kerstchipolatataart (in diverse maten mogelijk) Gevuld met een heerlijk luchtige chipolatavulling bedekt met marsepein en mooi versierd met diverse kerstdecoraties Kerstslagroomtaart (in diverse maten mogelijk) Gevuld met een luchtige slagroomvulling, vruchtjes en jam bedekt met marsepein en mooi versierd met diverse kerstdecoraties

Frederik Hendriklaan 106

Uw bestellingen voor de kerst kunt u t/m 21 december plaatsen. U kunt ook per telefoon of e-mail bestellen: 070-3550764 of info@plasman.nl Let goed op dat u een nummertje heeft gekregen. Vlees Kerstsalade Exclusieve salade royale opgemaakt met huzarensalade, rosbief, komkommer gevuld met filet american, rookvlees rolletjes gevuld met ei, ham-asperge, cervelaat gevuld met augurk en gevulde tomaten dit alles afgewerkt op een mooi bedje van sla met garnituur vanaf 2 pers. € 19,45 p.p. Vis Kerstsalade Exclusieve salade royale opgemaakt met huzarensalade, gerookte zalm, paling, garnalen, zalm, en gevulde tomaten dit alles afgewerkt op een mooi bedje van sla met garnituur vanaf 2 pers. € 19,95 p.p. Onze huisgemaakte kerstsalades gaan v.a. 2 pers. De salades voor kerst zijn te bestellen t/m 21 dec. Mochten er nog vragen of suggesties zijn dan kunt u deze rustig bij ons kwijt.

Banketbakkerij Plasman wenst u een smakelijke Kerst!

Zo. 24 dec. zijn wij geopend tot 9.00 t/m 13.00 uur om uw bestelling op te komen halen. Dinsdag 2 januari zijn wij GESLOTEN!

Koningin Julianaplein 122 Winkelcentrum New Babylon 2595 AA 's-Gravenhage Kom op donderdag 21 december naar Brabants Lederwarenhuis Tel.: 070 - 383 57 46 aan de Frederik Hendriklaan 237.

Personaliseer je Secrid

Koop een Secrid wallet en laat hem diezelfde dag personaliseren.

ww.lederwaren.nl KvK nr.: 27089224 Geheel kosteloos. o@lederwaren.nl nr.: NL-004014297B01 Kijk dat is nog eens een leuk kerstBTW cadeau!! ww.facebook.com/BrabantsLederwarenhuis

Frederik Hendriklaan 235-237 Den Haag Telefoon 070 - 355 50 14 info@lederwaren.nl www.lederwaren.nl


winkelt op de Fred

21

Blue ‘61 Passito

Pecorino Moliterno con Tartufo

Uit liefde gemaakt en uniek van smaak!

Naast het prachtige Italië in de Middellandse Zee ligt het mooie eiland Sardinië. De surrogaat thuishaven van de Pecorino Moliterno Tartufo. Gemaakt van rauwe schapenmelk en de truffels die op het eiland gevonden worden. Deze “gouden” kaas is een van de mooiste delicatessen uit Italië. Oorspronkelijk komt deze kaas uit het stadje Moliterno, waar het ook naar vernoemd is.

Het is een liefdes verhaal wat vroeg in 1900 begint bij de kaasmakerij van vader Ernesto Carpenedo. Hij woonde in het prachtige Treviso gebied net boven Venetie. De Italiaanse kaasmakers uit Treviso stonden bekend om de handeling “ubriaco”wat vrij vertaald “dronken maken van kaas” betekend. biefstuk-Angus burgers-varkenshaas-kipfiletProductie p.p 7,00 vinkjes jes-sla s-spies kaas wordt gemaakt in houten olievaten. Hier liggen ze tussen de 9 en 15 Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze han- worstjeDe weken om de substantie goed te laten rusten. Na deze periode komt de kaas deling verworpen omdat de Duitsers alle handel biefstuk-Angus burgers-varkenshaas-kipfiletuit de ton en heeft de smeuïge structuur. Dan wordt de kaas ingespoten met opeisten. enige wat de boeren 100 konden doen agout kalfsr akteHet Huis gema worstjes-spiesjes-slavinkjes p.p 7,00 een klein beetje zachte truffel aan meerdere kanten. Daarna gaat het terug in was hun geliefde blauwe kaas verstoppen. Het was 1,00 en de zoon van Ernesto, Antonio heeft het gram1976 het olievat en blijft het minimaal 5 maanden liggen. Deze manier van rijping Huis gemaakte kalfsragout 100 is zeer klassiek onder de Italiaanse kazen. Op deze manier kan de Pecorino 1,95 aardig de vingers na 20 jaar ervaring d perinstuk gevul i bakjegram Pastekaasmaken 1,00 Moliterno Tartufo zijn geheel eigen smaak ontwikkelen. Na de 5 maanden van opgedaan te hebben bij zijn vader. Hij besloot de Pastei bakje gevuld per stuk 1,95 rijping worden de kazen een paar dagen in een klimaat gestuurde ruimte gelegd handeling weer opgebra te pakken. den Samen met den to gesne Vitello Tonna Voor vergeten om “te wennen” aan de temperatuur. Normaal gesproken zou je denken dat de zijn vrouw creëerde hijgram een prachtige lijn VoorJosephine Vitello Tonnato gesneden gebraden 150 eau icand kalfsfrvan geïnjecteerde truffel zich mooi gelijkmatig over de Pecorino verspreid. Maar handgemaakte natuurlijke blauwe kazen. kalfsfricandeau 150 gram niets is minder waar. De Pecorino Moliterno Tartufo heeft diepe aderen in het 2,95 2,95 midden waar de truffel zich voornamelijk nestelt. Ook al wordt de meeste van Speciaal voor hun 50ste trouwdag maakte Antonio deze kazen naar het buitenland geëxporteerd, ook in Italië is en blijft het een zijn laatste blauwschimmelkaas gerijpt in de zoe3,50 gram 100 gram 3,50 Carpaccio 100 Carpaccio van de mooiste producten. te dessertwijn Passito en met cranberry’s de twee 2,60 dingen waar Josephine zo van hield. Hij noemde gram 2,60 100gram er 100 npep Haze Hazenpeper en patés en patés t saladessalades timenassortiment assorRuim Ruim Smaak deze kaas “Blue ‘61 Passito” verwijzend naar het waaronder ooktés wildpatés ook wildpa nder De smaak van de Pecorino Moliterno Tartufo is intens. In het begin is er een jaar waaro waarin Antonio en Josephine trouwden. Te-Hele kalkoen gevuld; met met ld; van schapenkaas, gevusmaak enfrisse kalko mooie en dan... TRUFFEL! De heerlijke smaak genwoordig runt het stel samen met hun zonenHele Lakipgehakt, tutti frutti, rode wijn, pistache en cashewnoten, noten, cashew en pistache overvloeit de smaakpapillen en geeft werkelijk een geweldige, bijna exotische, wijn, rode frutti, tutti Casearia Carpende. kt, kipgeha cranberry compote en rozijnen smaakexplosie. Alleen de ogen dicht en je hebt het gevoel dat je het echte Itacompote en rozijnen cranber 6-8 ry personen 54,50 lië proeft. In combinatie met een mooie zachte Barrolo is de Pecorino Moliterno Huis gemaakte kalfsragout 100 54,50 6-8 personen Varkens rollade 500 gram 9,95 Tartufo een hele mooie verwenner na een lekker diner. gram 1,00 Hele parelhoen gevuld; Lomo rollade 500 gram 11,00 Nu bijmet kipgehakt, pistachenoten, krenten, basterdsuiker, 500 gram 9,95 e Varkens rollad Pastei bakje gevuld per stuk 1,95 Momenteel bij Runder rollade 500 gram 11,50 parelhoen gevuld; 1500 Hele Alexanderhoeve: honing, cranberrycompote, cognac en amandel 11,00 gram 500 Lomo rolladeKalfs Alexanderhoeve: rollade 500 gram 11,50100 gram voor kipgehakt, pistachenoten, krenten, basterdsuiker, metgram 24,50 Voor Vitello Tonnato gesneden gebraden per 100 gram voor 500 gram 11,50 Runder rollade 1500 kalfsfricandeau honing, cranberrycompote, cognac en amandel Heerlijke biefstuk 100 gram 2,40 150 gram 500 gram 11,50 Kalfs rollad € eCote de boeuf Kipfiletrollade gevuld; met € 100 gram 2,70 Black 24,50 gram 2,95

Vooraf

Vooraf

d/gevogelte Wil Wild/gevogelte

Vooraf

Vleesgerechten

Vleesgerechten

4.99

100 gram 2,40 Heerlijke biefstuk Black Cote de boeuf 100 gram 2,70

Specialiteit

4.99

kipgehakt, kaas, pistachenoten, krenten, basterdsuiker,

gevuld; letrollade Kipfi 500 gram 7,95

cranberrycompote, honing, cognac en amandel

Hendriklaan 99 T 070 354 perFrederik met Carpaccio 100 gram 3,50

kipgehakt, kaas, pistachenoten, krenten, basterdsuiker, cognac en amande Kalkoenrollade gevuld; met l per rycompote, honing, cranber kipgehakt, kaas, pistachenoten, 7,95 krenten, basterdsuiker, gram 500

95 38

500 gram

Kalkoenr

7,95

per

met

Offers&Offers hapjespan

cranberry com

6-8 perso

Lomo rollade 500 gram 11,00 7,95 balletjes, kipspiesjes, honeypops en kippenpootjes. 500 gram

per stuk € 1,95

gram € 9,95 RunderVarkensrollade rollade 500 gram500 11,50 Lomorollade 500 gram € 11,00 Kalfs rollade 500 gram 11,50 Runderrollade

100 gram € 3,50

Ruim assortiment salades en patés waaronder ook wildpatés

Vleesschotels Onze gourmet/fondue en steengrill schotels worden rijkelijk opgemaakt: biefstuk, angus burgers, varkenshaas, kipfilet, worstjes, spiesjes, slavinkjes p.p. € 7,00

500 gram € 11,50

Heerlijke biefstuk 100 gram500 2,40 Kalfsrollade gram € 11,50 Cote deHeerlijke boeuf 100biefstuk gram 2,70 100 gram Black€ 2,40

Gesneden gebraden Kalfsfricandeau 150 gram € 2,95 Carpaccio

Vleesgerechten

Vleesgerechten per 500 gram 9,95 Goed gevulde pan bestaande uit: indische Varkens rollade 8-10 personen € 35,-

Pastei bakje gevuld Voor Vitello Tonnato

kipgehakt, tut

cranberrycompote, honing, cognac en amandel

Huisgemaakte Kalfsragout 100 gram € 1,00

Wild/Gevogelte Hazenpeper

100 gram € 2,60

Hele kalkoen gevuld; met kipgehakt, tutti frutti, rode wijn, pistache en cashewnoten, cranberrycompote en rozijnen 6-8 personen € 54,50

Hele parelhoen gevuld; met kipgehakt,

Cote de Boeuf Black Angus Ribeye Iberico Rack Iberico Haas

100 gram 100 gram 100 gram 100 gram

Specialiteit

€ € € €

Specialiteit Mini Beenham (evt. met honing/mosterd saus) Virginia ham (bereid met whisky) per kilo € 19,50

Kipfiletrollade gevuld; met kipgehakt, kaas, pistachenoten, krenten, basterdsuiker, cranberrycompote, honing, cognac en amandel per 500 gram € 7,95

Wij helpen u graag met adviseren bij uw keuze.

pistachenoten, krenten, basterdsuiker, cranberrycompote, honing, cognac en amandel per 500 gram € 7,95

2,70 4,90 2,80 3,10

Hele pa

met kipgehak

honing, cranb

gram 24

Kipfiletr

kipgehakt, ka

cranberrycom

500 gram

Kalkoen

kipgehakt, ka

pistachenoten, krenten, basterdsuiker, honing, cranberrycompote, cognac en amandel 1500 gram € 24,50

Kalkoenrollade gevuld; met kipgehakt, kaas,

W

Hele ka

kipgehakt, kaas, pistachenoten, krenten, basterdsuiker,

Vooraf

worst

Hazenp

Ruim assortiment salades en patés waaronder ook wildpatés

Slagerij Offers een smakelijke Kerst! iteit & Offers wenst u ld; Special ollade gevu cranberrycompote, honing, cognac en amandel

biefstuk

Frederik Hendriklaan 116 Telefoon: 070 355 61 79 E-mail: info@offersenoffers.nl

cranberrycom

500 gram


is sportief

22

Duindorp SV bouwt aan de toekomst terdag ziet stralen en genieten, is dat het mooiste wat je ervoor terug kunt krijgen.”

Vandaag, dinsdag 12 december, zal bij Duindorp SV een bijzondere Algemene Ledenvergadering plaatsvinden naar aanleiding van het vertrek van enkele bestuursleden bij de voetbalclub. Belangrijk agendapunt is het informeren van de leden waarom de bestuursleden zijn vertrokken en wat de club gaat ondernemen om een nieuw bestuur te formeren.

De jeugdteams van Duindorp SV gaan er door sponsors ook steeds beter bij lopen. De laatste sponsor die zich meldde is van het team JO9 die door het bedrijf S&P Elektra is voorzien van mooie trainingspakken. Frank de Snoo is druk bezig om bedrijven aan de club te binden. Dit doet hij door het laten sponsoren van kleding, reclameborden en andere middelen die zorgen dat het bedrijf zich kan promoten.

Duindorp SV is het seizoen begonnen met drie seniorenteams op de zaterdag, een damesteam op de zondag en drie herenteams op de zondag. De jeugdafdeling is groeiende met twee meidenteams, vier jongensteams en een groep Ukkies. Volgens Danny Voskuil is de club wel op de goede weg, maar zal er in de komende periode flinke stappen gezet moeten worden om het ledenaantal omhoog te schroeven. Daar zijn ze op dit moment bij de jeugd al flink mee bezig. Michel Simonis, Marco Harteveld en Rinus Taal zijn de steunpilaren van de jeugd en zijn bezig om mensen enthousiast te maken om mee te helpen de club te ontwikkelen. Het opzetten van een jeugdbestuur is in de laatste fase en zal binnenkort gepresenteerd worden.

Meer leden zorgt er ook voor dat er meer druk komt op de kleine organisatie die er nu staat, dus is men ook op zoek naar handen die het werk weer lichter maken. “Iedere maand een aantal nieuwe leden en vrijwilligers zou mooi zijn”, stelt Dan-

ny, die ziet dat het enthousiasme van de vrijwilligers op dit moment zeer hoog is. “De inzet en tijd van de steunpilaren is op dit moment aanzienlijk en het werpt zijn vruchten af. Het is veel werk, maar als je de kinderen op de woensdag en de za-

Ook met de gemeente en de KNVB zijn de contacten kort en goed. “Dat scheelt een heleboel. Financieel en sportief staat de club er goed voor”, geeft Danny aan. “Toch zal de organisatie beter en uitgebreid moeten worden, zodat men jaren vooruit kan. Duindorp SV is een leuke familieclub en mag zeker niet verdwijnen. Daarin moet de club centraal staan met mensen die iets willen bereiken met de club en niet voor zichzelf bezig zijn. Ik denk dat dat de belangrijkste taak is voor iedereen die Duindorp SV mee wilt helpen en een warm hard toe dragen”, sluit Danny af.

EK Mountainbike Beachrace 2017 verreden In Scheveningen is zondag het Cad & Company EK Mountainbike Beachrace verreden. Deelnemers legden tweemaal een ronde af tussen Scheveningen en Katwijk. De weersvoorspelling was bar en boos, met sneeuw en veel wind. Uiteindelijk viel het bijzonder mee, hoewel sommige deelnemers een wedstrijdje bikkelen wel zagen zitten. De beloofde sneeuw kwam wel, maar pas nadat de toppers al gefinisht waren. Een aantal recreanten fietsten nog wel in de sneeuw. Bij de Elite Heren zaten al vlot in de wedstrijd alle favorieten bijeen in de kopgroep. Het strand was hard en het weer zoals gezegd goed. De groep bleef dan ook lang bijeen. Toch wist regerend Europees Kampioen Jasper Ockeloen bij de tweede passage Katwijk knap een gat te forceren maar moest zijn achtervolging staken en initiatief om Jasper in te halen. Ockeloen bij de afdaling van het duin. Richard Jan- werd weer door de groep opgeslokt. De wist dat dit zijn kans was, bleef alles gesen probeerde hem nog terug te halen, groep twijfelde, niemand nam echt het ven en won afgetekend solo.

Bij de Elite dames was Rozanna Slik lang alleen voorop. Maar de achtervolgende dames wisten haar in het zicht van de finish nog in te halen. Riejanne Markus won, Claudia Koster werd tweede. Voor Rozanna Slik restte het brons als schrale troostprijs. Voor de Masters 40+ was er ook een officiële Europese Titel te verdienen. Ook hier ontstond al vlot een kopgroep. Erik Dekker wist uit deze groep te ontsnappen na het keerpunt bij Katwijk in de tweede ronde. De achtervolgers wisten hem echter weer te achterhalen. Toch, in het zicht van de finish wist Dekker weer de groep te verrassen en reed weer weg. Nu bleef hij weg en won. In 2018 zal het Europees Kampioenschap Mountainbike Beachrace ook weer op Scheveningen worden gehouden, de datum is 9 december 2018.

Surfin’ Santas bij Hart Beach

Kerkvliet snelste loper van de Meeuwen Makrelen Loop Zaterdag was het weer knallen op het strand voor de honderden deelnemers aan de Meeuwen Makrelen Loop. Dit keer vond de start en finish plaats bij het Zuiderstrandtheater en werd het parcours van tien Engelse mijl, oftewel 16,1 kilometer, zoals vanouds over het strand afgelegd. Uiteindelijk was Martin Kerkvliet (midden) de snelste loper en kon hij als eerste genieten van een kop warme snert en de gerookte makreel. De 23ste Meeuwen Makrelen Loop vindt plaats op 15 december 2018 én, zet het alvast in de agenda, de inschrijving start op zondag 11 november 2018 om 12.00 uur! Foto: Dick Teske

Op zaterdag 16 december organiseren Hart Beach & Quiksilver voor de eerste keer in Nederland het internationaal bekende Surfin’ Santas Event. Een surf event waarbij meer dan 100 topsurfers verkleed als Santa Claus tegelijk gaan surfen. De hele line-up zal gevuld zijn met met surfende Santa's! Hart Beach zorgt voor een DJ, gluhwein en fotografen en cameraman. Voor de deelnemers stellen we ook onze surfboards, SUP's en XL SUP's ter beschikking! Deelname aan het Hart Beach Quiksilver Surfin’ Santas Event is gratis, maar daarbij moet je wel kunnen surfen en is het dragen van een Santa Claus outfit verplicht. De eerste 100 aanmeldingen krijgen van Hart Beach een compleet kerstmannen inclusief baard en gluhwein. Maar natuurlijk is iedereen in Santa Claus outfit welkom tijdens het event en de After surf party on the Beach. Wacht niet te lang met inschrijven: het belooft een drukke dag te worden waarbij niet alleen surfers mee doen maar ook veel locals en media komen kijken. En... er valt ook nog iets te winnen: www.hartbeach.nl/surfinsantas


is sportief

23

Duindorp SV verliest van Ariston ‘80

Kalinko Ds1 pakt vijf punten in Utrecht De dames van Kalinko 1 speelden vrijdag tegen VC Majella in Utrecht. Kalinko begon gelijk scherp aan de wedstrijd en er werd van begin af aan voor elke bal gevochten. Met een goede pass, moeilijke service en een paar heerlijke knallen wist Kalinko de eerste set met 16-25 binnen te halen. De tweede set begon iets slordiger, maar Kalinko wist snel weer terug in hun eigen spelletje te komen. Met wat lekkere omloopballetjes wist Kalinko ook deze set te winnen. Weliswaar iets minder dik, maar toch met 20-25. De derde set begon met een servicereeks die leidde tot een 1-7 voor Kalinko. En met de servicereeks erna liep Kalinko zelfs uit tot 2-12. Deze scherpte hield Kalinko de hele set vast. Met een stabiele pass, goede service en harde aanvallen, werd deze set met 9-25 binnen gesleept.

Duindorp SV had het zaterdag lastig tegen de open studenten voetbalvereniging uit Delft, Ariston ‘80. Hoewel Duindorp regelmatig in het doelgebied van de tegenstander te vinden was lukte het maar niet om de bal achter de doelman te schieten.

In de tweede helft maakte Ariston ‘80 wel een doelpunt, 0-1. Dit werd tevens de eindstand, Duindorp bleef met lege handen achter. Tussenstand: 0-0; Eindstand 0-1. Aanstaande zaterdag wacht Duindorp SV de uitwedstrijd tegen KMD uit Wateringen.

SVC’08 doet goede zaken na enerverende tweede helft De tweestrijd tussen SVC’08 en Valken’68 levert van oudsher spektakel op. Zo ook afgelopen zaterdag op het Oostersportpark.

Na de thee kwam SVC’08 sterk terug met een veranderde tactiek. De thuisploeg maakte er niet alleen een gelijk opgaande strijd van, maar ging ook goed om met de geboden kansen uit spelhervattingen. Na een handsbal van Valken ‘68 mocht SVC’08 haar tweede penalty nemen. Opnieuw ging Jerry Plat achter de bal staan en ook nu schoot hij de bal onhoudbaar in.

In de eerste helft was Valken’68 veruit de beste ploeg en liep SVC’08 op de tenen. De bezoekers konden hun overmacht alleen niet omzetten in goals. Slechts één keer wisten zij het net te vinden en wel in de dertiende minuut. SVC’08 kwam op gelijke hoogte nadat Jerry Plat een penal- Niet lang daarna was het Mike de Niet ty binnenschoot. die met nog een kleine tien minuten op

de klok de 3-1 feilloos binnenschoot. Valken’68 lag op haar rug, want ondanks dat het nog wel aanviel was het geloof op een beter resultaat weg en SVC’08, gesterkt door een prima tweede helft, gaf de kostbare voorsprong natuurlijk niet meer uit handen. Tussenstand: 1-1; eindstand: 3-1. Voor SVC’08 scoorden: Jerry Plat (twee maal), Mike de Niet. Aanstaande zaterdag speelt SVC’08 uit tegen Die Haghe, aanvang 14.30 uur.

Scheveningen verrast Quick Boys in eigen huis Scheveningen startte afgelopen zaterdag in Katwijk lekker fel. Na nog geen half uur spelen opende Barry Rog de score voor Scheveningen. Nog voor de thee kon Quick Boys langszij komen en de rust ging in met een 1-1 tussenstand.

ningen zich onder de druk uit te spelen. Tim Peters zette de 1-2 op het scorebord en niet lang daarna plaatse Mehmed Aldogan de bal in de verre hoek waardoor Scheveningen op een 1-3 voorsprong kwam. Helemaal pijnlijk werd het voor Quick Boys toen enkele minuten later Mitchel de Vlugt de 1-4 voor zijn rekening In de tweede helft kwam ook Quick Boys nam. goed in de wedstrijd. Toch wist Scheve-

Tussenstand 1-1; eindstand 1-4. Voor Scheveningen scoorden Barry Rog, Tim Peters, Mehmed Aldogan en Mitchel de Vlugt. Zaterdag 16 december speelt Scheveningen zijn laatste thuiswedstrijd van 2017 tegen de jonge beloften van FC Twente. Aanvang 14.30 uur.

Sportief bezig zijn tijdens de kerstvakantie Lindobeach en Gympie Kids organiseren diverse keren per jaar leuke sportieve kampen voor de jeugd. Het kamp staat altijd in het teken van sporten, gezonde voeding en leerzame spelletjes. Drie dagen twee keer per dag een beach- en zaalsport. Onder andere Beachrugby clinics, apenkooien, freerunnen, Beach korfbal of tennis. En daartussen gezellig met de groep samen spelen en leuke dingen doen. Altijd één dag met avondeten.

X- Mas Kids Kamp is op 3, 4 en 5 januari 2018. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen deelnemen aan het kamp. Voor iedere leeftijdscategorie is er een leuk programma per dag. Woensdag en donderdag is het van 09.00 tot 16.00 uur. Vrijdag is het van 09.00 tot 17.30 uur, inclusief avondeten. Aanmelden kan via: http://lindobeach.nl/arrangementen-kids-kampen. Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen via telefoon: 070-3558838 of mail naar info@lindobeach.nl.

Drie sets winst betekend dat Kalinko de wedstrijd sowieso al had gewonnen. Dit weerhield de dames er echter niet van om keihard te knokken voor een extra punt. Door een wat minder stabiele pass had Kalinko het wat moeilijker om het heft in eigen handen te nemen. Door mooie setups en mooie knallen haalden de dames na een best spannende set weer de winst binnen. Dit keer met 22-25. De 4-0 winst betekent vijf punten in de pocket en handhaving van de eerste plek op de ranglijst. Op 16 december speelt Kalinko dames 1 thuis in Sporthal Houtrust haar volgende wedstrijd om 14.30 uur.

Flyers: opmaken, drukken & verspreiden info@de-scheveninger.nl


is ondernemend 24

ZATERDAG 16 DECEMBER VAN 10.00 TOT 17.00 UUR

Gratis entree!

Oliebollen

Programma:

10.30 uur 11.00 uur 11.15 uur 11.30 uur 12.00, 13.30 en 14.30 uur 12.30 en 14.00 uur 12.45 uur 14.00 uur 15.00 uur

WERELDWINKEL

© Herman Pieck

Optreden Charles Dickens Orkest Opening door de voorzitter van Muzee Chris Schaapman Optreden Schevenings Vissersvrouwenkoor Optreden Charles Dickens Orkest Scheveningse poppenkast Kerstverhaal in Schevenings dialect Optreden blokfluitensemble De Medeklinkers Optreden kinderkoor De Zeesterren Optreden Kees Kingsize en de Big Cats

glühwein

muzee S Neptunusstraat 92

Scheveningen

070 350 08 30

www.muzeescheveningen.nl

Kerstland wordt voor Muzee Scheveningen georganiseerd door de Vereniging Vrienden Muzee Scheveningen. De opbrengst komt ten goede aan het museum.


is ondernemend 25

10 20 15 OPRUIMING

%

DIVERSE E-BIKE FIETSEN

MET HOGE KORTINGEN.....

KOM KIJKEN! PROFILE-QUIST.NL

BADHUISSTRAAT 105-125 2584HE SCHEVENINGEN INFO@PROFILE-QUIST.NL TELEFOON: 070 355 55 62

Openingstijden winkel / werkplaats MA DI WO DO

09.00 - 18.00 uur VR 09.00 - 18.00 uur 09.00 - 18.00 uur Za 09.00 - 17.00 uur Gesloten ZO Gesloten 09.00 - 18.00 19.00 - 21.00 uur

Méér service Méér keuze Méér vakkennis Méér zekerheid


is ondernemend

26

MET CARWASH SCHEVENINGEN DE WINTER DOOR! De wasstraat met het BESTE WASRESULTAAT Uniek door de HANDMATIGE voor- en nabehandeling en de LAKVRIENDELIJKHEID Kijk hoe wij werken op

WWW.CARWASHSCHEVENINGEN.NL Let op! GRATIS STOFZUIGEN bij aankoop van een wasbeurt!

Zwolsestraat 424, 2587 VK Scheveningen 070-7560364 www.carwashscheveningen.nl

START VERKOOP JANUARI 2018

Bovag Winterwasweken 15 december 2017 van start!

Tegen inlevering van deze bon ontvangt u

6 euro korting op ons Polish Pakket geldig t/m 31 januari 2018

DE 12 PAUWEN. DE PLEK WAAR GELUKSVOGELS NEERSTRIJKEN

DE 12 PAUWEN Trots wonen te Den Haag

Uniek aanbod in de Vogelwijk van Den Haag, tussen de Sijzenlaan en de Sportlaan!! 12 nieuwbouw villa’s; vrijstaand/ half-vrijstaand en geschakeld met garage op eigen grond. Perfect geïsoleerd en voorzien van een moderne WKO installatie. Gebruikersoppervlakte vanaf 197 m2

Koopsommen vanaf € 895.000,- v.o.n.

SCHRIJF U IN ALS BELANGSTELLENDE OP WWW.DE12PAUWEN.NL

FRISIA MAKELAARS 070 342 01 01


Ondernemend Scheveningen Met Carwash Scheveningen de winter door Het is weer winter en dat betekent dus sneeuw, ijzel en dus pekel. Auto’s worden hier erg vies van zowel onder als op de auto. Dat de pekel schadelijk is voor de carrosserie is bekend, dit moet dan ook zo snel mogelijk worden verwijderd. De Lakvriendelijke autowastip van Carwash Scheveningen is: Laat uw auto reinigen bij een Carwash met uitgebreide handmatige voorreiniging, zodat al het hardnekkige vuil zoals zand, vogelpoep en pekel door middel van hogedrukreiniging verwijderd wordt, alvorens u de wasstraat inrijdt. Dat Carwash Scheveningen bekend staat om deze uitgebreide service is een feit. Op de pagina hiernaast staat onze advertentie met daarin een kortingsbon t.w.v. 6 euro om deze behandeling tegen een zeer redelijke prijs te kunnen ervaren. Daarnaast doet Carwash Scheveningen weer mee met de BOVAG Winterwasweken, in deze weken maakt de klant kans op een auto ter waarde van 10.000 euro en diverse andere luxe prijzen, deze actie gaat 15 december 2017 van start. Als klap op de vuurpijl geeft Carwash Scheveningen in de week voor kerst een flesje wijn weg om mee te kunnen proosten tijdens de feestdagen. Carwash Scheveningen wenst iedereen prettige feestdagen en een gezond en glansrijk 2018.

Jumbo en Oma Toos in actie voor ouderen

Decembermaand bij restaurant Oma Toos Ho Ho Ho! Kom met kerst gezellig dineren bij restaurant Oma Toos, aan de Dr. Lelykade 3R. Het Hollandse familie restaurant in de haven van Scheveningen is beide kerstdagen geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Er wordt geen speciaal kerstmenu geserveerd, maar de heerlijke vertrouwde Hollandse gerechten zoals altijd. Denk aan dagelijks vers bereide stamppotten, verrukkelijke vlees- en visgerechten volgens grootmoeders recept en overheerlijke Hollandse smultoetjes. Uiteraard kan je ook voor pannenkoeken of poffertjes bij Oma Toos terecht.

Vanuit de kerst gedachte: ‘Samen vieren we kerst’ zullen een aantal medewerkers van supermarkt Jumbo aan de Van Bergenstraat op Eerste Kerstdag een kerstdiner organiseren voor alleenstaande ouderen. Samen met het Hollandse restaurant Oma Toos gaan zij zorgen voor een heerlijk kerstdiner in het gezellige restaurant in de haven van Scheveningen. En zullen zij deze senioren in het zonnetje zetten.

eten en gezelligheid, maar is helaas niet voor iedereen. Supermarkt Jumbo Van Bergenstraat en restaurant Oma Toos vinden het belangrijk om tijd en aandacht te schenken aan een ander en vooral aan ouderen. Met deze actie proberen ze senioren in het zonnetje te zetten en hen een mooiere kerst te bezorgen. Want niemand wil alleen zijn met kerst!

Oma Toos viert graag samen kerst en staat stil bij anderen bij wie een fijne kerst niet vanzelfsprekend is. Zo organiseert het restaurant in samenwerking met Jumbo supermarkt een heerlijk kerstdiner voor alleenstaande ouderen op Eerste Kerstdag. Bovendien kan je tot Tweede Kerstdag jouw kerstwens voor een ander in de kerstboom in het restaurant hangen. En wie weet gaat deze wens wel in vervulling.

december verkrijgbaar bij haar gebakskraam op het Radio Holland plein en bij supermarkt Jumbo Van Bergenstraat te Scheveningen. Restaurant Oma Toos is elke dag geopend van 10.00 tot 22.00 uur, de keuken is open tot 21.00 uur. Op Nieuwjaarsdag zijn ze ook geopend. Het restaurant is rolstoelvriendelijk en voor de kinderen is er een leuke kinderhoek. Iets te vieren met uw familie, vrienden of collega’s? Bij Oma Toos kunt u terecht voor gezellige (kerst- en nieuwjaars)borrels, feesten & partijen, (kinder)verjaardagen, vergaderingen, etc.

Reserveer je tafel via e-mail: Een aantal bejaardentehuizen in Scheveningen zijn gecontacteerd en inmiddels Oma Toos verkoopt ook dit jaar weer info@oma-toos.nl of bel 070-4449428. Een fijne kerst is lang niet voor iedereen zijn alle plekjes aan de kersttafel bezet. de lekkerste oliebollen! Deze lekkernijvanzelfsprekend. In Nederland zijn ontzet- Voor meer informatie e-mail: en van Oma Toos zijn de gehele maand tend veel ouderen alleen met kerst. Kerst info@oma-toos.nl. gaat voor velen over samen zijn, samen

Joke Buis - ‘Kerst bij Joke Tour’: Met ‘Kerst bij Joke’ doet de zangeres wat ze voor veel oude liederen deed; smaakvol en aantrekkelijk bewerken tot nieuwe, Nederlandstalige muziek. Joke luistert en zingt zelf al jaren lang oude, Engelse kerstliedjes: “Ik dacht: ‘dit zijn prachtige melodieën. Wat jammer dat de tekst niet in onze moedertaal is. Er zou dan zoveel meer mee kunnen gebeuren.” Samen met Matthijn Buwalda en Harold ten Cate werden liederen als ‘O Little Town of Bethlehem’ en ‘Go, tell it on the mountain’ voorzien van een Nederlandse vertaling en met de band kreeg de muziek een nieuwe frisse uitvoering: laagdrempelig en sympathiek met respect voor het oude en gevoel voor sfeer. Ook liederen die we al in het Nederlands kennen, zoals ‘Nu zijt wellekome’ en ‘Op U mijn Heiland blijf ik hopen’ zijn door Joke en haar team bewerkt. De concerten die Joke Buis & band geven in december staan in het teken van al die ingrediënten die deze kerstmuziek speciaal maken: het samen beleven en zingen, genietend van bekende kerstliederen en het zingenderwijs ontdekken van nieuwe. Zoals bij vorige concerten omlijst Joke de liederen met mooie verhalen. Joke: “We willen deze concerten samen met de mensen beleven. Samen zingen, en ons samen verwonderen over het kerstfeest. We kijken er naar uit!“ Op 15 december geeft Joke een kerstconcert in de Bethelkerk, Jurriaan Kokstraat 175. Kijk voor meer tourdata op www.jokebuis.nl De CD ‘Kerst bij Joke’ is te bestellen via www.jokebuis.nl. Kaarten voor de kersttour zijn te bestellen via www.truetickets.nl/jokebuis, www.jokebuis.nl, www.facebook.com/jokebuis


is betrokken Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van

Roger Reubzaet Wij leerden Roger kennen toen hij werd aangesteld als Havenmeester op Scheveningen. De herinnering aan de prettige samenwerking en zijn bruisende persoonlijkheid zal in onze gedachten blijven. Ook na zijn vertrek als havenmeester was hij bereid ons met raad en daad bij te staan en daar zijn wij hem zeer dankbaar voor. Het team van De Scheveninger

28

Scheveningertjes GEZOCHT Zangers: Het koor “Voices Unlimited” zoekt aanvulling van bassen & tenoren. Zie www voicesunlimited.nl ----------------------------GEZOCHT Wereldwinkel Scheveningen zoekt vrijwilligers als verkoper in de winkel Stevinstraat. Info 06-12659228. ----------------------------DIVERSEN Nette gezellige heer, niet rokend, zkt contact met gezellige vrouw 60-70jr. Br.onder nummer 102017 aan bureau van dit blad.

‘GEER DE KAPPER’ knipt woensdag aan huis. Di., do., vr en zat. in Het Huis Nebo, Floris Arntzeniusplein 65, 2597 SP Den Haag bij kapsalon Francis. 06-55551900

is ook elke week verkrijgbaar bij:

download onze app!

Abonnement Woont u buiten het stadsdeel Scheveningen, maar wilt u wel graag De Scheveninger ontvangen in de brievenbus? Vraag dan een abonnement aan. De Scheveninger wordt dan elke dinsdag per post naar u verstuurd. Het is ook mogelijk om een abonnement op De Scheveninger cadeau te geven. Een leuk cadeau-idee voor Scheveningers die niet meer op Scheveningen wonen. Kijk op onze site voor meer informatie! WWW.DE-SCHEVENINGER.NL/ ABONNEMENT

Postzegel- en muntenverzamelingen te koop gevraagd van de gehele wereld; telefoon 070-3388427 of 06-51118436; e-mail: toorndick@gmail.com

atropos.nl 070 - 306 60 30 Van Boetzelaerlaan 292

Voor meer nieuws: check onze website

WWW.DE-SCHEVENINGER.NL

Scheveningertjes - GRATIS -

(voor Particulieren)

Oma Toos Rederij Groen Havenpaleis Koffiehuis Lenie Roeleveld Vis Nederlands Visbureau Het Uiterjoon Kees Roeleveld Kniertje Kruidenier Piet Benzinepomp de Haan Paagman Den Heijer Visspecialist Couvéehuis Bosch en Duin Huize Royaal Duinrust Eshoeve Richard Gelauff Wijkwinkel Albert Heijn Pathé Scheveningen Ies Boektje Koffietent Frits Muzee Scheveningen De Blinkerd Vishandel De Lange Stadsdeelkantoor Scheveningen Bibliotheek Scheveningen Hoogvliet Zarautz Het Kalhuis Albert Heijn Hofje van Noman Meneer Chocola Boekhandel Scheveningen Jumbo Vishandel Spaans Malle Mok Patatzaak Gouden Zon ’t Trefpunt Willem & Toet Vera’s Dierenshop

Dr. Lelykade 3r Dr. Lelykade 156 Dr. Lelykade 1c Zeesluisweg Visafslagweg 30 Visafslagweg 1 Vissershavenstraat 277 Zeesluisweg 1 Zeesluisweg 16 Sloepstraat 53 Duinweg 16 Fred. Hendriklaan 217 Fahrenheitstraat 10 Frankenslag 139 Scheveningseweg 76 Rusthoekstraat 40 Duinweg 35 Doorniksestraat 150 Stevinstraat 196 Gentsestraat 22a Amsterdamsestraat Badhuisweg Neptunusstraat 73 Neptunusstraat 10 Neptunusstraat 90-92 Seinpoststraat 150 Marcelisstraat 37b Scheveningseweg 303 Scheveningseweg 333 Badhuisstraat 35 Prins Willemstraat 36 Badhuisstraat 177 Keizerstraat 342 Keizerstraat 131 Keizerstraat 124 Keizerstraat 50 Van Bergenstraat 7 Westduinweg 126 Westduinweg 40 Nieboerweg 73 Tesselsestraat 71 Tesselseplein 25 Tesselseplein 31

rubrieksadvertentie Gratis adverteren alleen voor particulieren! Particulieren en niet-commerciële instellingen kunnen GRATIS een advertentie plaatsen. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen.

Let op: INLEVEREN: Kantine SVV Scheveningen Gelauff groente en fruit Stevinstraat 196

TE KOOP

TE HUUR

GEFELICITEERD

PERSONEEL

GEBOREN

VERLOREN

ANDERS

- vermeld altijd uw telefoonnummer en prijs. Geen T.E.A.B. - uitsluitend 1 advertentie per persoon, adres of telefoonnummer per week - gevraagd bedrag tot 100 euro - invullen: in blokletters, vakje open voor spatie - telefonisch doorgeven niet mogelijk - inleveren voor vrijdag 12.00 uur, voor plaatsing dinsdag

Naam: ...................................................................................................

Hofje van Noman Keizerstraat 131 OF MAIL 100 lettertekens met uw gegevens naar info@de-scheveninger.nl

Adres: ....................................................................................................

Bereik: 26.000 brievenbussen

Tel. nr.: ................................................................................................... E-mail ....................................................................................................

Zakelijke advertentie plaatsen? Mail ons! advertenties@de-scheveninger.nl


H et

29

ONDERHOUDSBEDRIJF

ofje van Nom a

L. DEN HEIJER

n

H

is ondernemend

Leen den Heijer

od

Lun - Ban ke t - O n t b i j t -

c

h

B

ro

groente- & fruit speciaalzaak

waar kwaliteit heel gewoon is

DONDERDAG T/M ZATERDAG 16/12:

‘t Is weer feest in‘t ‘Ofje vrijdag & zaterdag

Kerstproefstol

met amandelspijs en amarenakersen

voor

Richard Gelauff

4,50

Keizerstraat 31 • Scheveningen • T 070 406 5550 Keuken geopend: 8.00-17.00 uur

Voor al uw bouwwerkzaamheden binnen en buiten Loodgieterswerk, Badkamers compleet, Glaswerk, Zonwering en Rolluiken

06-45521439 info.onderhoudldh@gmail.com

Sinaasappels vol sap

20 stuks voor

Rode Grapefruits

10 stuks voor

Doyenne du Comice Peren

1 kilo voor

MAALTIJD VAN DE WEEK:

Zuurkool Stamppot met spekjes

500 gram

3,50 3,95 1,95

4,95

Verder volop Hollandse: Bramen, Frambozen, Aalbessen, Aardbeien Ook volop Hollandse: Kasbonen, Andijvie, Bloemkool, Witlof, Bospeen, Prei, Bosui, enz. KNALLER VAN DE WEEK:

Zoete Clementines vol sap

WWW.VISWINKELDELANGE.NL

Bouillabaisse De Dis Gebakken Schar Marcelisstraat 37b

liter € 5 voor €

7,50 5,00

Scheveningen T 070 4049707

VUURWERK

Van Plink Garantiemakelaars mag u meer verwachten

SC HE VE NI NG EN SC HE VE NI NG EN

www.plink.nl ZONDAG - 19.00 UUR

ZONDAGNOVEMBER - 19.00 UUR 26 WINTERVUURWERK 26HET STRAND NOVEMBER OP VOOR HET KURHAUS

Plink Garantiemakelaars Frederik Hendriklaan 59 2582 BT Den Haag T 070 - 355 11 00 F 070 - 355 28 02

WINTERVUURWERK

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS ZONDAG - 19.00 UUR

ZONDAGDECEMBER - 19.00 UUR 03 WINTER WINTERVUURWERK 03HET STRAND DECEMBER OP VOOR HET KURHAUS

VUURWERK WINTERVUURWERK

OP HET STRAND ZONDAG - 19.00VOOR UURHET KURHAUS

ZONDAGDECEMBER - 19.00 UUR 10 WINTERVUURWERK 10HET STRAND DECEMBER OP VOOR HET KURHAUS

WINTERVUURWERK

SC HE VE NIN GE N

EXTRA WEEKEND AANBIEDINGEN DO-VR-ZAT: Hollandse Zoete Aardbeien p.doos + 500 gram 1,95 Bosbessen 2 doosjes voor 3,95 Hollandse Andijvie 500 gram 1,45 Hollandse Spruitjes 500 gram 0,95 Verse Vatzuurkool 500 gram 0,95

Stevinstraat 196 • Scheveningen • T 070 355 66 62

Prijzen zijn excl. montage vraag naar de voorwaarden in de showroom

Haringstraat 36-38 • Scheveningen 070 352 15 98 • info@groeneveldkeukens.nl

Showroom Haringstraat open: vr & zat 10-16 uur

WWW.GROENEVELDKEUKENS.NL

Scheveningse Tailor, maakt alles voor u op maat Kunt u uw ideale kleding ( broek, jas, jurk, mantel, etc.) niet vinden? Daar zijn we voor! Voor alle op maat gemaakte kleren kunt u bij ons terecht. Wij hebben ook een snelle stomerijservice voor bijvoorbeeld skipakken, kostuums, pantalons etc. Uw gordijnen verzorgen wij ook tot in de puntjes. Haal en brengservice bij minimale besteding van € 15,-.

OP HET STRAND ZONDAG - 19.00VOOR UURHET KURHAUS

17 DECEMBER WINTERVUURWERK 26 17HET NOVEMBER DECEMBER OP STRAND VOOR HET KURHAUS WINTERVUURWERK ZONDAG ZONDAG -- 19.00 19.00 UUR UUR

WINTERVUURWERK OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

ZONDAG - 19.00 UUR

03 DECEMBER WINTERVUURWERK

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS EN ALLE ONDERNEMERS OP SCHEVENINGEN

ZONDAG - 19.00 UUR E N A L L E O N D E R N E M E R S O P S C H E V E N I N G E N

10 DECEMBER

Prijzen zijn exclusief montage Vraag naar de voorwaarden in de showroom

WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG ER NT WI BIJ HET KOPEN NTER WI OF VERKOPEN VAN UW WONING

3,95

Verder vers gesneden en gewassen: Peen, Andijvie, Boerenkool, Uien, Spitskool, Prei, Snijbonen, Roerbakmixen, Stoofmixen en Wokgroenten enz.

december actie

Gewoon (h)eerlijke vis

zonder pit 20 stuks voor

Reparatie & Vermaak Kleding, Gordijnen en Vitrages Stomerij, Maatwerk

Badhuisstraat 49 • Scheveningen • 06-24346103


Agenda WO 13 DEC Star Wars morning Star Wars: The Force Awakens én de nieuwe bioscoopfilm Star Wars: The Last Jedi achter elkaar tijdens de Star Wars Morning. Inderdaad, woensdagochtend 13 december, voor de echte fans die niet kunnen wachten en The Last Jedi als eerste willen zien! Vanaf 07.00 uur in Pathé Scheveningen. Luikjes in bieb

Bibliotheek Scheveningen verzorgt voor Scheveningse Luikjes een gezellige koffie-ochtend met lezing op woensdag 13 december. Jeanne Caminada verzorgt een prachtige presentatie met beelden, uitleg en muzikale omlijsting over 200 jaar badplaats Scheveningen: zoals het was en zoals het nu is. Vanaf 10.30 uur is er inloop met muziek, om 11.00 uur start de presentatie en die duurt tot 12.30 uur. De toegang is gratis. Wel graag even reserveren via e-mail: LOGOscheveningen@biblio‘SCHEVENINGSE LUIKJES’ le�ertype Rubik, met pay-off theekdenhaag.nl of telefoon: 0703538620. DO 14 DEC Kerstmarkt Bosch en Duin Op donderdag 14 december van 10.30 uur tot 16.00 uur bent u van harte welkom voor een bezoek aan de gezellige kerstmarkt in Bosch en Duin, aan de Scheveningseweg 76. Er is van alles te koop. Handgemaakte bonbons van ChoX Chocolaterie, kleding, sieraden en mooie kerstaccessoires. Onder het genot van heerlijke warme chocolademelk met slagroom en een smakelijke oliebol kunt u al shoppend helemaal in kerstsfeer komen. Kerstlunch Het Trefpunt Bij wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71, kan je op donderdag 14 december deelnemen aan de kerstlunch van 12.00 tot 15.00 uur. De kosten bedragen 5 euro per persoon, kaartverkoop aan de balie van Het Trefpunt. Geen reserveringen! VR 15 DEC Ladies Night Mallemok Op 15 december aanstaande, vanaf 19.00 uur, zijn alle dames uit stadsdeel Scheveningen van harte welkom voor een hapje en een drankje in wijk- en dienstencentrum de Mallemok, aan de Westduinweg. Tijdens deze Ladies Night kunt u zich gratis opgeven voor: stylen, visagie, knippen, voetmassage en nagels lakken. Er zijn verschillende kraampjes met kleding, parfum, sieraden en nog veel meer tegen leuke (budget-)prijzen. Tevens is er een gigantische loterij met schitterende prijzen! De dresscode is feestelijk en na afloop ontvang je een goodiebag. De entreeprijs bedraagt 1 euro (gratis entree voor klanten van Schappelijk). Inschrijven voor een behandeling is verplicht. Voor meer informatie, telefoon: 070-3380690.

Live Muziek

ZA 16 DEC

WO 13 DEC

Broodje hamburger bij Het Trefpunt Bij wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71, kan je op zaterdag 16 december, tussen 10.00 en 14.00 uur een lekker broodje hamburger halen. De kosten bedragen 1,50 euro per broodje. Kerstmarkt Noorderkerk Ook dit jaar heeft de Noorderkerk weer een kerstmarkt, ga gezellig langs voor een praatje, kop koffie of erwtensoep. Misschien bent u opzoek naar wat kerstversiering. U bent welkom van 10.00 tot 15.00 uur in de Noorderkerk, Schuytstraat 9-11. Wijnfestival Verplaatst naar aankomend weekend hét festival waar liefhebbers hun ogen uit kunnen kijken en kunnen genieten van het brede assortiment aan fantastische wijnen. De 14 druifsoorten uit 7 verschillende landen zorgen ervoor dat De Pier op 16 & 17 december omgetoverd wordt tot een waar Wijn-Walhalla. Zaterdag 16 december van 12.00 tot 20.00 uur en zondag 17 december van 12.00 tot 18.00 uur. Kennismaken met paleografie Heeft u zich ooit afgevraagd of u zelf een oud handschrift van honderden jaren geleden kunt lezen? Is zoiets te leren? Nu heeft u een mooie kans om dit uit te proberen. Tijdens twee gratis proeflessen krijgt u een indruk van wat u kunt verwachten tijdens een cursus paleografie voor beginners. De eerste les is op zaterdag 16 december van 13.00 tot 15.00 uur in Bibliotheek Scheveningen, aan de Scheveningseweg 233. De tweede les is op 6 januari 2018. Deelname is gratis, wel graag even reserveren bij de bibliotheek. Als u zich opgeeft is het de bedoeling dat u beide ochtenden komt. Katvanger op de Pier Katvanger speelt op zaterdag 16 december vanaf 13.30 uur op de Scheveningse Pier. Lekkere rauwe blues met vleugjes van Tom Waits, Ry Cooder, Dr. John en Dan Hicks en vooral heel veel spelplezier! Met Jim Wake (zang en gitaar), Ruud Fransen (bas), en Jan Vereçki (gitaar). International Music Night Kom en ervaar een geweldig optreden van Rock of Bosnia and Herzegovina & (support act) The Lash vanaf 20.30 uur bij YMCA Scheveningen, Keizerstraat 58.

Volkskerstzang De zesde massale Volkskerstzang vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 december in de Oude kerk aan de Keizerstraat. Dit jaar is er weer een mooi programma. Zo wordt medewerking verleend door Gert van der Vijver, beter bekend van televisie als de Zandkunstenaar. Het 130 leden tellende projectkoor ‘Scheveningen’ onder leiding van dirigent Michael Spaans verleent eveneens mede-

De Maatschappij Keizerstraat 67 Gutter Creek + Talent Support act Maatschappijpop Aanvang: 20.30 uur Restaurant Tasca Ankerstraat 2 Arie Spaans, Singer-songwriter Aanvang: 19.30 uur DO 14 DEC Aloha Surf Strand Noord 2B Niek Oosterlee, Aloha’s Acoustic Music Sessions & Food Aanvang: 18.30 uur werking aan deze avond. De band ‘Chaverim’ begeleid de samenzang afgewisseld met Danny Spaans aan het hoofdorgel en Thomas Heikoop op trompet. De verbindende teksten worden gesproken door Ds. H.G. de Graaff over het thema ‘Aanstekelijke Liefde!’ Gijsbert Kok, stadsbeiaardier van Den Haag verzorgt bij aankomst bij de kerk weer de prachtige internationale kerstliederen, gespeeld op het carillon van de Oude kerk. Aanvang 20.00 uur (kerk open vanaf 19.00 uur). De toegang is gratis, wel is er een collecte. ZO 17 DEC Kerstconcert Oeral Kozakkenkoor Het Oeral Kozakkenkoor, dat onder leiding staat van Gregor Bak, geeft zondag 17 december aanstaande een traditioneel kerstconcert in Russische sfeer in de H. Antonius Abt, aan de Scheveningseweg 235. Het gerenommeerde mannenkoor brengt u in kerststemming door het zingen van Russische en Oekraïense kerstliederen, afgewisseld met gezangen uit de Russisch-orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het Oude Rusland. Aanvang: 14.30 uur. Kaarten à 18,50 euro via www. oeralkozakkenkoor.nl. MA 18 DEC Kerststukje maken en brunch Maandag 18 december is er in het Kalhuis, aan de Badhuisstraat 177, een kerstbrunch en kerststukjes maken. Komt u ook? Van 10.00 tot 11.30 uur kunt u een kerststukje maken. Vanaf 12.00 uur bent u welkom voor de kerstbrunch. De kosten bedragen 5 euro per persoon. DI 19 DEC Kerstdiner Morgenstond Vindt u het gezellig om samen met andere mensen Kerst te vieren? Vindt u het leuk om mensen uit uw eigen buurt te ontmoeten? De Evangelische Gemeente Morgenstond in Scheveningen nodigt u van harte uit om aan te schuiven voor een 3-gangen Kerstdiner! Op dinsdag 19 december bent u welkom om 18.30 uur. De maaltijd start met een Kerstverhaal en gebed. Adres: Westduinweg 151 (hoek Boisotstraat). Aanmelden is niet noodzakelijk, meer informatie bij de heer H. Vliem, telefoon: 070-3500976. --------------------------------------------------------Kijk voor het uitgebreide agenda bericht op WWW.DE-SCHEVENINGER.NL

VR 15 DEC John’s Inn Gentsestraat 38 The Eastern Aces Indorock @John’s Inn Aanvang: 19.00 uur ZAT 16 DEC Lunchkamer Den Engel Willem de Zwijgerlaan 50 Bas Paardekoper & Friends Blues in Den Engel Aanvang: 16.30 uur Saturnus Concertzaal Keizerstraat 58 The Lash & Balkan Beats International Music Night: Ierse Folk en Balkan-pop/rock Aanvang: 20.30 uur De Pier Katvanger, Blues op De Pier Aanvang: 14.00 uur Rootz at the Harbour op zaterdag Dr. Lelykade 33 DJ Rutger van Kampen Live in the Harbour: Tunes Aanvang: 22.30 uur Brouwcafé De Hofnar Dr. Lelykade 28 Stackhouse Duo Acoustic Live @Hofnar Aanvang: 20.30 uur Restaurant Tasca Ankerstraat 2 Laurence Fish American Songbook - Piano Aanvang: 19.30 uur Max Guitar Dr. Lelykade 12 Vitor Bacalhau, Guitar Masterclass Aanvang: 15.00 uur ZO 17 DEC De Pier Arie Spaans, Jazz Dayz Aanvang: 13.00 uur Rootz at the Harbour op zondag Dr. Lelykade 33 Mirte & Bryan ‘Perfect Sunday’ Easy listening Aanvang: 16.00 uur ELKE VR, ZA, ZO Steam Scheveningen Strandweg 55 boulevard Huisband Harbour Lights Aanvang: 19.00 uur ELKE ZA Brasserie Palace Promenade Live Jazz & Pop Aanvang: 16.30 uur


is informatief 31

Kerstland in Muzee Scheveningen Donateurs van het museum kunnen tijdens Kerstland gratis het eerder dit jaar verschenen boekje in de Historische Reeks van Muzee Scheveningen afhalen: ‘Een wonder-werck, door menschen handen. De aanleg van de Scheveningseweg’ door Kees Stal.

De traditionele kerstmarkt van Muzee Scheveningen valt dit jaar op zaterdag 16 december. Het is de 30ste editie van dit bijzondere kerstevenement, dat vorig jaar ruim 1.650 bezoekers trok. De deuren van Muzee Scheveningen gaan ’s ochtends al om 10.00 uur open. Op het voorplein van Muzee verzorgt het Charles Dickens Orkest uit Voorburg om 10.30 en 11.30 uur twee optredens. Rond 11.00 uur zal Muzeevoorzitter Chris Schaapman in de Scheveningenzaal de officiële opening verrichten. Direct daarna staat daar een optreden gepland van het Schevenings Vissersvrouwenkoor met dirigent Frans van Riessen. Verder staan op het programma een optreden van het blokfluitensemble De Medeklinkers onder leiding van Astrid Oudewaal (12.45 uur) en van het kindertheaterkoor De Zeesterren onder leiding van Monique Harteveld (14.00 uur). De Scheveningse Dag wordt muzikaal afgesloten door Kees Kingsize en de Big Cats.

Tijdens Kerstland is de nieuwe expositie ‘Haring en Scheveningen: de beste maa tjes!’ te zien, over de haringvisserij op Scheveningen door de eeuwen heen. De 14.00 uur) in het klaslokaal achterin het toegang tot Kerstland is gratis. museum op z’n Schevenings een kerstverhaal zal vertellen, dat speciaal voor Oproep deze gelegenheid door hem is geschre- Wie heeft er vroeger in de badplaats ven. Om 12.00, 13.30 en 14.30 uur zijn er gewerkt en wil daarover vertellen? Dit drie voorstellingen van de Scheveningse vraagt de Scheveningse auteur Danny poppenkast, die worden verzorgd door Verbaan die, in samenwerking met Riet en Lydia Buis. In de museumzalen Muzee, over dit onderwerp een boek en -gangen zijn tal van artikelen te koop schrijft. In het museum komt volgend zoals kerststukjes, handwerk en boeken. jaar ook een tentoonstelling over de In een grote partytent op de binnenplaats beroepen in de badplaats. van het museum staan kramen met tal van lekkernijen, zoals gebakken en ge- Geïnteresseerden kunnen tijdens rookte vis, oliebollen, poffertjes, erwten- Kerstland hun verhaal doen bij een Wie het Schevenings dialect wil horen in soep en glühwein. Ook de Scheveningse speciale kraam. Mailen naar Danny kerstsfeer kan gaan luisteren naar Leen Wereldwinkel is met een kraam verte- Verbaan kan ook: van der Plas, die twee keer (om 12.30 en genwoordigd. info@dannyverbaan.nl.

Er moeten honderd transparante kerstballen gevuld worden. Voor de inhoud wordt er uitgezien naar creatieve bijdragen van zowel jongeren als ouderen. In deze kerstballen kunnen mensen een kerstboodschap stoppen. Het kan bijvoorbeeld een kerstwens zijn, een boodschap voor iemand die je mist, een gebed, een tekening, een bedankje of een mooi gedicht. Creatieve bijdragen kunnen ook gemaild worden naar kw@prinsesjulianakerk.nl.

Ook wordt u in de gelegenheid gesteld om op dinsdag 19 december langs te komen in wijkgebouw Ons Centrum. Het wijkgebouw is dan geopend van 9.00 tot 14.30 uur. Iedereen is welkom voor een bakje koffie of thee en heeft dan ook de gelegenheid om een creatieve bijdrage te maken voor een kerstbal. De kerstballen worden later in die week in de PJKerstboom gehangen. Op eerste kerstdag zullen tijdens de speciale kerstdienst om 10.00 uur een aantal kerstballen geopend worden. Uiteraard is ook iedereen uitgenodigd voor deze kerkdienst.

“Goeie-murrege Im, alles goed...?” (Wel mens, wà’-klink tat gezelleg) “Alles goed, buurman.” “Mè’-je man ôk alles goed?” “Jae, ‘oor, met-tie van mên is ôk alles goed.” “Dà’-motte me zô ‘ouwe, Im” en de buurman dee z’n deurtje weer dicht.

Adverteren Patrick den Heijer telefoon: 06 33 72 66 33 advertenties@de-scheveninger.nl Vormgeving Miranda Rog advertenties@de-scheveninger.nl Verspreiding Huis-aan-huis op dinsdag 26.000 brievenbussen in geheel stadsdeel Scheveningen waaronder Scheveningen, Geuzenkwartier Statenkwartier, Duindorp, Zorgvliet, Duinoord, Van Stolkpark Westbroekpark/Duttendel Oostduinen Bezorgklachten via info@de-scheveninger.nl www.de-scheveninger.nl

Drukkerij Rodi Rotatiedruk Diemen De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden mededelingen, advertorials en advertenties.

Scheveningen

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Hoog- en laagwaterstanden en -tijdstip December 2017 datum 1 vr

uu:mm

HW LW cm NAP

0:35 9:05 12:59 21:04

126

1:25 10:05 13:48 22:05

136

3 zo VM 16:47

2:08 10:46 14:31 22:56

141

4 ma

2:56 11:10 15:15 23:24

142

2 za

Zô mar ‘n preitje en ‘n pleitje

Goeie-murrege

Redactie Jill van Calsteren redactie@de-scheveninger.nl

Uitgever Den Heijer Uitgeverij Scheveningen

100 kerstballen in de PJKerstboom Dit jaar staat er in de Prinses Julianakerk een mooie grote PJKerstboom. Deze boom wil de organisatie versieren met speciale kerstballen en daar hebben ze creatieve hulp bij nodig!

.nl

Algemeen telefoon: 06 40 60 98 98 info@de-scheveninger.nl

109

123

133

141

-55 -67 -56

-55

In dat ‘Goeie-murrege Im’ zat ‘n klank van ‘n belletje, dat nae bleef klingele. De-’êle dag deur kwamme d’r ammaar goeie gedachtes bij me naer bôve. Kom, doch ik bij me-êge, laen-ik-is naer buurvrouw Guurtje gaen kikke, die was onderlest iet zô goed 6 -56 en toen-ik wat laeter bij d’r in d’r kaemertje zat, zee ze teuge me: “Im, daer ‘è-je goed an’edaen om effe 0:05 langs te komme”. Om wo‘ekomme” en 4:27 d’r ‘n beetje op te montere, zee-ik: “Buurvrouw ik ben iet effe langs ‘ekomme, ik ben binne werendeg, 129 ze mos t’r om lache. “Och Im”, zee ze, “laene me mar lache, dà’s goed voor ‘n mens.” “Benietan?”, zee-ik. Zit je goed12:34 in die stoel?”, vroog-64 ze. 16:47 144 “Best ‘oor, buurvrouw, ik zit lekker.” Laeter, in ‘ûs, mos ik naedenke ‘oe ‘t toch ken dat ‘n goeie-murrege-wens op ‘n ochend zô’n ‘êle dag ken blêve deurklinke. “‘t Is 0:54 -56 goed om goeie gedachtes te ‘ebbe”, zee me-opoe vrooger, “as je dan ‘s-aeves in je bed lêt7‘è-je gien last van aekeleg’edes...!” do 5:15 119 Jae, opoe wulde ôk dà’-je voor ‘t slaepe gaen, ‘n gebedje opzee, mar of ik tat non elleke aevend dee, dà’-weet ik iet mêr zô goed. 13:30 -70 Met-tie van mên ‘a’-ik-’t- t’r over dat zô’n dag zô’n draai ken krêge ten goede allien al deur dà’-‘goeie-murrege’. 17:32 141 ‘IJ zee: “Je ‘oort ‘t en zêt-‘t (1) vaek teuge mekander en iet ammaar dring-‘t tot je deur ‘oe belangrik ‘t toch ken weze as mense mekander, recht ût ‘t ‘art, al ‘t goeds toewense. 8 1:55 -56 Deur de jaere ‘één zegge we al: kwaed wordt van kwaed tot erreger...en goed blêft goed.”

9 za

2:45 7:10

110

-74 Immetje 135 101

9:15 17:16 uu:mm 21:34

1 vr12 di

6:40 5:54 12:34 10:26 18:56 * 18:16 22:49

datum

2 13 za wo

-55

HW LWen datum Hooglaag cm NAP

85

-72 HW LW 110NAP cm

67 82 108

-48 -52 -55 -71

21 do

datum 11 22 ma vr

-54 -45

12 di23 za

-58 -46

13 24 wo zo 8:25 LK

1:05 7:16 7:50 11:24 13:45 19:26* 19:44 23:59

80

3 14 zo do

2:06 8:15 9:40 12:25 14:36 20:15 22:15

94

4 15 ma vr

2:45 0:56 10:45 9:10 15:16 13:19 23:15 21:15

108 113 -50 -61 99 102 -66 -62

14 25 do ma

5 di16 za

3:26 1:46 11:46 10:01 15:45 14:06 23:50 22:26

120 116 -49 108 -62 109 -66 -57

15 vr26 di EK 10

6 17 wo zo 9:03 VM

3:58 2:25 12:05 10:25 16:19 14:45 22:56

131 117 -45 116 -62 116 -52

16 27 za wo

7 18 do ma NM 7:30

0:25 3:10 4:36 11:10 12:30 15:19 16:52 23:14

-58

3:42 137 11:56 -59 15:59 zô êge. 144 Ik morrek, toen-ik zô vorder liep, dat-tat op’ewekte groete van de buurman me goed dee. ‘t Klonk zô vertrouwd,

6:08 14:21 Nadruk verboden 18:20

ma

-61 -56

uu:mm

11 4:44 September 2017 Waterstanden dec2017 -51

-65

5 di

vr

datum

Sc

8 vr19 di

0:55 3:46 5:05 11:46

85 77

110

93 89

118 138 122 121 117 142

-69 -55

-66 -61

-65

-65 -43

17 28 zo do

-50

-67

-69

18 29 ma vr


is ondernemend 32

Klantwaardering

TE KOOP

Zwolsestraat 328 Belgisch Park

Ankerstraat 2c

€ 224.000,- k.k.

VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD

TE KOOP

Groningsestraat 257

Scheveningen-Bad

€ 279.000,- k.k.

Belgisch Park

Vuurtorenweg 5

€ 389.500,- k.k.

Oud-Scheveningen

€ 369.000,- k.k.

---------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------

woonopp 100m2

woonopp 80m2

woonopp 116m2

woonopp 110m2

3

2

TE HUUR

4

3

TE KOOP

Zeekant 103w Belgisch Park

€ 1250,- p.m.

woonopp 65m2

3

1

VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD

€ 149.000,- k.k

---------------------------------------------------------

4

woonopp 70m2

4

2

2

€ 225.500,- k.k.

€ 289.000,- k.k.

Bloemenbuurt

€ 274.500,- k.k.

---------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------

woonopp 77m2

woonopp 85m2

3

2

4

3

TE KOOP

Westduinweg 102c

Valkenboskwartier

3

Irisstraat 152

Scheveningen-Bad

TE KOOP

Valkenboskade 209

Scheveningen-Bad

woonopp 59m2

€ 159.000,- k.k.

---------------------------------------------------------

6

NIEUW

Maaswijkstraat 70

Oud-Scheveningen

TE KOOP

Wassenaarsestraat 126A

2

VERKOCHT

Roerstraat 20

---------------------------------------------------------

4

Gedempte Sloot 122A

Geuzenkwartier

€ 324.500,- k.k.

Kortebos

€ 139.000,- k.k.

---------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------

woonopp 90m2

woonopp 145m2

woonopp 50m2

4

3

5

3

2

1

Bekijk ons aanbod op www.dekkermakelaars.nl

BESCHIKBAAR

9,4

Kantoor Scheveningen

Stevinstraat 82 a • Scheveningen

Kantoor Den Haag

Fahrenheitstraat 672 • Den Haag

070 - 354 67 11 AANKOOP - VERKOOP - VERHUUR - TAXATIES - HYPOTHEKEN