Page 1

DERRECK TRAVIS

ARCHITECTURE PORTFOLIO

2012


DERRECK TRAVIS 2014 MASTER OF ARCHITECTURE CANDIDATE / UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA www.derrecktravis.com derrecktravis@live.com


CONTENTS

6 8 12 16 22

RESUME 872 RICHARDS

SAND FRANCISCO

THE INTERVENTION

VIADUCT VILLAGE


RESUME

6


EDUCATION

SELECTED WORK EXPERIENCE

MASTER OF ARCHITECTURE / university of british Columbia, canada / 2010-2014 MASTER OF ARCHITECTURE / university of Manchester, U.K. / 2012-2013 BACHELOR OF ARTS / ANTHROPOLOGY / university of british columbia / 2007 ASSOCIATE OF ARTS / BUSINESS ADMINISTRATION / kwantlen polytechnic / 2002 DESIGNER / MSA ARCHITCETS + AFJD STUDIO / 2012 -part of a design team that produced outdoor public seating in downtown Vancouver. Roles included the production of design drawings, scaled prototypes, study models, and installation. CNC TECHNICIAN / UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA / 2011-2012 -managed files and operations of a milling machine at u.b.c.’s architecture school. The position also required skill in the craftsmanship of wood models. SITE DOCUMENTATION / BJARKE INGLES GROUP / 2011 -collected site photographs and documented information for a proposed development in Vancouver B.C. Canada. LEAD INSTRUCTOR / DIGITAL MEDIA ACADEMY / 2011 -taught adobe creative suite during a month long summer camp. ACCOUNT MANAGER / VERRUS MOBILE TECHNOLOGIES / 2008-2010 -communicated with parking operators and customers concerning the use of the verrus parking system as well as managed, upgraded, and initiated accounts. TEAM LEADER / VALLEY TRUSS / 2006.2007 -worked two summers while in university building trusses and developing my skill in management and construction. the skills include coordinating other workers, prioritizing projects, and the proper use of tools and measuring devices.

SKILLS

AWARDS

RHINO 3D / vray, grasshopper SKETCHUP / pro 8 ADOBE CREATIVE SUITE / photoshop, illustrator, indesign, premier, flash AUTOCAD / architecture VECTORWORKS / architecture MICROSOFT OFFICE / excel, word, powerpoint Chernoff Thompson Science Scholarship in Architecture / 2012


872 RICHARDS JANUARY 2012 DENSITY STUDIO - INSTRUCTOR JOE DAHMEN this project is an exploration into the potential opportunities existing in high density urban living that are not addressed in the current model of building practices. The underground grid, based on parking structure, is traditionally extruded vertically and becomes a determinant of the form and direction of the living spaces. This methodology does not always reflect optimal conditions for every programmatic element in a building. This project proposes a design and construction methodology that reflects the requirements of the different programmatic elemets.

accessible roof

residential shifted to face e/w views around surrounding towers shared / daycare shifted for south views office pulled back for public space and light thermal baths / parking light wells on ground plane uses waste heat from the sewers

8


Living in density allows for the possibility of energy extraction from the sanitary sewer system. Pools require a lot of energy and the system uses the heat extraction from the sewer to heat and dehumidify the thermal baths. hot humid air contacts the chilled slabs releasing water before the chilled water is returned to the sewer to accumulate heat.

1

3

4

2

5

B F

G

C

H

CHILLED SLABS FORCE WARM AIR TO CONDENSE

D I

J E

COLD WATER TO SLABS COLD WATER RETURN AIR RETURN

SANITARY SEWER HEAT EXTRACTION

10

K

-10m thermal bath level


1

3

4

2

5

6

A

B

1

F

2

A

B

G

C

C H

D I

D

J E

E K

0m ground level

+40m residential level


SAND FRANCISCO SEPTEMBER 2011 PLEASURE STUDIO - INSTRUCTOR. MATTHEW SOULES WHAT COULD A 21ST CENTURY HEDONISM BE IN THE CONTEXT OF THE FORMER SUTRO BATHS AT THE WESTERN EDGE OF SAN FRANCISCO CONSIDERING THE PLEASURE BASED PROGRAM THAT HISTORICALLY HAPPENS AT THE COSTAL EDGE OF LARGE CITIES, SUCH AS CONEY ISLAND OF NEW YORK THIS PROJECT LOOKED TO THE HISTORICAL CONDITION OF SAN FRANCISCO AS A LANDSCAPE OF CONSTANTLY SHIFTING SAND DUNES AND ATTEMPTED TO CREATE AN ARTIFICIAL COASTAL SAND DUNE SYSTEM THAT RESPONDED TO THE SEASONAL CONDITIONS OF THE SITE WITH ITS HIGH WINDS THROUGH THE SUMMER AND HIGH INTENSITY WINTER RAINFALL. THE RESULTANT OF MY INVESTIGATION WAS THE DEVELOPMENT OF A SYSTEM THAT ACCUMULATES SAND IN STRATEGIC LOCATIONS FROM FEBRUARY TO NOVEMBER AND HEAVY RAIN WASHES IT AWAY FROM NOVEMBER TO FEBRUARY. THE SAND ACCUMULATIONS CAN BE USED TO DIFFERENTIATE SPACES WITHIN THE LARGE OPEN PLAZA CREATING PRIVATE SPACES FOR FUNCTIONS AND EXPLORATION.

12

A single object when in contact with moving sand. sand accumulates in front and on the sides but leaves the space directly behind the object clear

Create connections between objects and direct sand to controlled locations leaving habitable sand fee plazas between

heavy rainfall will stream down the hill above and funneled over the structure and transport the buildups of sand through channels on the ground and out of the plaza

the plaza with be free of sand and the process will start again.


14


THE INTERVENTION OCTOBER 2012 CONTINUITY IN ARCHITECTURE - INSTRUCTORS. SALLY STONE, JOHN LEE, LAURA SANDERSON this intervention was situated in an existing building in the small village of Cartmel, England. The recient process of gentrification in villages of the UK has resulted in a rise in property values and the loss of long term residents and, as a result, much of the detail of the villages history has been lost. My question is, how can materiality, and aesthetics be used to reconstitute memory. not in a way that reconstructs the past, but in a way the gives the viewer the opportunity to construct a new memory for the village. not of one of “wholeness”, but one that infers to the history of construction, reconstruction, cannibalism, repair, additions, and alterations.

16

THE INTERVENTION CONSTIS OF A HABITABLE CENTRAL FORM WITH RADIATING ELEMENTS THAT PERMIATE THROUGH THE BUILDING AND INTO THE VILLAGE ALLOWING FOR DIFFERENT FORMS OF INTERACTION.


18


FIRST FLOOR +5M

GROUND FLOOR +2M

BASEMENT -2M


20


VIADUCT VILLAGE JUNE 2012 COMPETITION ENTRY WITH BRETT LILJEFORS LOCATED ON AN EXISTING VIADUCT IN THE HEART OF DOWNTOWN VANCOVUER, THIS SCHEME ATTEMPTS TO REINTERPRET THE MEANING OF AUTOMOBILE INFRASTRUCTURE IN THE URBAN CONTEXT. THE GEORGIA VIADUCTS WERE AN INVESTMENT FOR THE CITY OF VANCOVER AND THE ADAPTIVE REUSE OF THE EXISTING INFRASTRUCTURE WOULD PRESERVE THE INITIAL INVESTMENT, MINIMIZE THE COSTS REQUIRED IN ITS DEMOLITION, PRESERVE THE CAPABILITY OF REVERTING THE INFRASTRUCTURE BACK IF THE NEED ARISES IN THE FUTURE, AND CREATE A VERY UNIQUE AND VIBRANT COMMUNITY IN AN UNDERUTILIZED PORTION OF THE CITY.

22

existing viaduct.

section removal.

isolate existing connections with the city, and position housing,

create connections between units and proposed future developments.


FOR MORE INFORMATION ON THE PREVIOUS PROJECTS AS WELL AS MANY OTHERS PLEASE VISIT MY WEB PORTFOLIO AT

WWW.DERRECKTRAVIS.COM


DECEMBER 2012  

December 2012 Architecture Portfolio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you