De Nieuwspeper NoordOost nr.7

Page 1

9 MRT. - 22 MRT. 2016 2e JAARGANG NR. 7

EDITIE

NOORD OOST

Burgerparticipatie op z’n Schiedams

In deze krant: In deze krant:

Deuren openen zich tijdens de Week van Zorg en Welzijn

PAGINA 5

DeStadskrant Stadskrant De Inclusief de gebiedspagina’s Feijenoord, Charlois en Inclusief de gebiedspagina’s Prins Alexander, IJsselmonde. Inclusief de gebiedspagina’s Charlois en Hillegersberg-Schiebroek en Feijenoord, Kralingen-Crooswijk IJsselmonde.

PAGINA 11

PITTIG & INSPIREREND NIEUWS OVER ROTTERDAM

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP DENIEUWSPEPER.NL

LIKE ONS OP FACEBOOK

Maak kennis met vertellers, verzamelaars en verbinders die de Rotterdamse vertelkunst nieuw leven inblazen. (Foto: Liza Dikkerboom)

mooi&more uw leolux

selectstore

SeleCT DeAler iN De regio

Lees meer over de Assistent op pagina 45

Escudostraat 7 - Barendrecht 010 420 41 45 - w w w. m o o i e n m o r e . n l

Special in deze Nieuwspeper

VAN 12.00 UUR TOT 17.00 UUR


VACATURE

BAKKER

Datlinq is dé partner van foodprofessionals in data gedreven marktbewerking. Wij zijn een jonge onderneming die locatiedata over hippe koffiebars, hotels, restaurants, supermarkten, cafés en vele andere locaties verzamelt, verrijkt en ontsluit. Big data in food locaties.

FUNCTIE-EISEN • Prettige telefoonstem • Goede beheersing van de Nederlandse taal

Data Outlet, onze belangrijkste dienst, wordt inmiddels door meer dan 50 merkfabrikanten ingezet ten behoeve van effectievere marktbewerking. Tot onze klantenkring behoren o.a. Nestlé, Farm Frites, Coca Cola, Unilever en Red Bull. Wij zijn per direct op zoek naar CALL AGENTS om onze database up to date te houden en op verzoek van onze klanten informatie te verzamelen. Je werkt vanuit huis op basis van een 0-uren oproepcontract tegen een tarief van €10,00 bruto per uur (all-in).

• Opleidingsniveau MBO • Beschikbaarheid minimaal 12 uur per week • Ervaring in de horeca is een pré

AANBIEDINGEN

• Vaste telefoonaansluiting thuis is een vereiste

GEÏNTERESSEERD Stuur dan je sollicitatiebrief met CV gericht aan Will van der Veen naar onderstaand mailadres: vanderveen@datlinq.com

2 Jagersbruin

4,00

Koffiebroodje 1 Appelcake

1,00

1

Voor meer informatie over Datlinq, zie onze website: www.datlinq.com

Voor de regio Rotterdam Zuid zoeken wij een depothouder

3,95

Geldig t/m 12 maart 2016

DHL Parcel (e-commerce) bezorgt landelijk vanuit 136 depots pakjes bij voornamelijk particulieren in Nederland. Vanuit het depot in Rotterdam Zuid, postcode gebied 3071 tot en met 3079, zullen ca. 25 bestellers werkzaam zijn. DHL Parcel (e-commerce) is onderdeel van Deutsche Post World Net. Welke ondernemer beschikt over tijd en opslagruimte? Als depot dient u van maandag tot en met zaterdag geopend te zijn. Het werk bestaat onder andere uit het sorteren van de goederen en het inplannen en aansturen van de bestellers van DHL Parcel (e-commerce). Verder verricht u administratieve handelingen die hieruit voortvloeien. Het feitelijke werk kunt u eventueel ook door anderen laten verrichten, de organisatie ervan verzorgt u zelf. U bent de ondernemer met hetzelfde streven naar kwaliteit en service als DHL Parcel (e-commerce) en u beschikt over: • een representatieve depotlocatie in Rotterdam Zuid of directe omgeving; • minimaal 200 m² sorteer- en opslagruimte; • een kleine kantoorfaciliteit met telefoon en computeraansluiting; • voldoende laad-, los- en parkeerruimte (voor tenminste 10 auto’s); • bereikbaar voor vrachtwagen met oplegger; • minimaal een nevenactiviteit; • startdatum per 1 september 2016. Meldt u zich dan schriftelijk aan bij DHL Parcel (e-commerce), Postbus 40229, 3504 AA Utrecht, t.a.v. dhr. R. Baars. Of stuur een e-mail naar Richard.Baars@dhl.com. Voor nadere informatie: telefoonnummer 030 247 79 91.

Rotterdam | Burgemeester Baumannlaan 181, Goudsesingel 39a, Zwart Janstraat 61 Berkel en Rodenrijs | Centrumpassage 1

Standaard achteruitrijcamera? Maak premium jouw norm met de Hyundai i20 Comfort. Inclusief navigatie met achteruitrijcamera t.w.v. €1.500,+ Stuurwielbediening audio + Cruise control + Automatische airconditioning + Radio incl. MP3/USB/AUX + Navigatiesysteem

De Hyundai i20 Comfort voor €17.995,Met alles-in-1 abonnement voor €349,- p.m.

+ Achteruitrijcamera

Je betaalt alleen nog de benzine

Al meer dan 25 jaar uw Hyundai-dealers voor de Regio Groot Rotterdam Noord LEO VAN DER WEL BERGSCHENHOEK Bergweg Zuid 92a, tel. 010 - 418 9513 ROTTERDAM-OMMOORD Vlambloem 85, tel. 010 - 286 3099 Ontdek meer op vanderwel.hyundai.nl

GARAGE VAN DALEN B.V. SCHIEDAM Fokkerstraat 481, tel. 010 - 462 2531 VLAARDINGEN Buys-Ballotlaan 4, tel. 010 - 434 8700 Ontdek meer op vandalen.hyundai.nl

Gecombineerd brandstofverbruik: 3,6 - 5,0 (l/100 km) / 27,7 - 20 (km/l); CO2 - emissie: 84 - 115 (g/km). Uitstoot is afhankelijk van gebruik. Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.

ACTIE GELDIG MET DATUM KOOPOVEREENKOMST VAN 1-1-2016 TOT EN MET 31-3-2016 MET EEN UITERSTE KENTEKENREGISTRATIEDATUM VAN 30-06-2016. GENOEMDE VANAFPRIJS VAN HET MODEL IS INCL. BTW&BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, METALLIC LAK, LEGES EN RECYCLINGBIJDRAGE. WEERGEGEVEN MAANDBEDRAG IS EEN VANAFPRIJS, BEREKEND OP BASIS VAN EEN LOOPTIJD VAN 60 MAANDEN, 10.000 KM PER JAAR. MAANDPRIJS IS INCL. 21% BTW EN INCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, VERVANGEND VERVOER BIJ PECH OF SCHADE, LEGES EN RECYCLINGBIJDRAGE, EXCL. METALLIC LAK EN VOLGENS OPGAAF VAN HYUNDAI-ALLES-IN-1. PRIJSWIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN. MAANDPRIJS GEBASEERD OP 4 SCHADEVRIJE JAREN. BIJ MINDER DAN 4 SCHADEVRIJE JAREN VOLGT EEN MAANDELIJKSE OPSLAG OP HET MAANDTERMIJN. ZIE VOOR KOSTEN EN VOORWAARDEN WWW.HYUNDAI.NL. AFGEBEELD MODEL KAN AFWIJKEN VAN STANDAARD UITVOERING. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN.


INHOUD

NIEUWS

PITTIG & INSPIREREND NIEUWS OVER ROTTERDAM

NIEUWS

ZORGSPECIAL

Burgerparticipatie op z’n Schiedams De G1000 streek neer in de jeneverstad.

Ronduit heel erg gelukkig in Laag Zestienhoven “Ik heb nog wat uienhachee. Wil je ook wat?”

Deuren openen zich tijdens de Week van Zorg en Welzijn Bezoek breiende opa’s & oma’s en maak kennis met innovatieve zorgconcepten.

PAGINA 5

PAGINA 8

PAGINA 11

Colofon De Nieuwspeper verschijnt huis aan huis in Rotterdam en wordt selectief verspreid in aangrenzende regio’s in een oplage van 425.000 exemplaren. Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl Vormgeving The Crazy Ones Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl Tonia van Nieuwenhuijzen 06 - 4905 4783 Denise Dubbelman 06 - 2308 1566

CULTUUR

NATUUR

WONEN

Vertellers, verzamelaars en ­verbinders Maak kennis met de Rotterdamse ­verhalenindustrie.

“Wij hebben de natuur nodig” Jasper Doest legt het leven verbluffend met zijn camera vast.

Duurzame bouwideeën shoppen op de Heijplaat De WoonWijzerWinkel brengt vraag en aanbod samen.

PAGINA 19

PAGINA 23

PAGINA 43

Carin Broere 06 - 5758 0037 Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/denieuwspeper twitter @denieuwspeper Geen krant ontvangen? Meld het op de website denieuwspeper.nl (links onderaan). Geen internet? Belt u dan naar: 06 - 5758 0037.

ETEN & DRINKEN

CULTUUR

WOONBEURS SPECIAL

Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassings­ voorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing.

Het leven is goed in de Damstraat De fijne wijnen van een puik ­Schiedammer wijnbarretje.

Het roerige leven van een rock-’n-rolljunkie Chez Brood bekeken en beoordeeld.

Woonbeurs Wonen in Rotterdam Hét huizenevent van Rotterdam zet duurzaam wonen op de agenda.

De Nieuwspeper is een uitgave van Holland Media Combinatie/ Telegraaf Media Groep.

PAGINA 44

PAGINA 48

PAGINA 52

3


VANDIJK advocaten is gespecialiseerd in ambtenarenrecht, arbeidsrecht, bestuursrecht, burenrecht, geschillen met overheden, huurrecht, ondernemingsrecht, personen- en familierecht, vervoersrecht en incasso’s.

GRATIS SPREEKUUR Elke dinsdag voor het MKB. Op afspraak. In de middag van 17:30-20:00 uur. Elke dinsdag voor PARTICULIEREN van 17:30-19:00 uur. Het spreekuur is bedoeld als een eerste oriënterend gesprek van 10 minuten. U doet er verstandig aan uw komst vooraf te melden.

Jacques Dutilhweg 471c, 3065 GL ROTTERDAM Tel.: 010-2121220, Fax.: 010-2120500 E-mail: mail@vandijkadvocaten.nl website: www.vandijkadvocaten.nl

Advertorial

“Revolutionaire doorbraak voor gewrichten”

Amerikaanse medische wetenschap heeft een doorbraak gerealiseerd voor de gewrichten. Na jarenlang onderzoek heeft men een middel ontwikkeld dat de opvolger is van glucosamine en chondroitine. Het product heet Athrine®.

JUBILEUM PAPAYA

Kraakbeen is één van de primaire bindweefsels van het lichaam voor flexibiliteit en ondersteuning van de gewrichten. Type II collageen is het belangrijkste structurele eiwit in het kraakbeen; het is verantwoordelijk voor de sterkte en hardheid. Recente studies aan de Harvard Medical School hebben aangetoond dat kleine doses van ongedenatureerd type II collageen sneller actief zijn dan de nu veel gebruikte supplementen. De werkzame stof van Athrine® is het gepatenteerde UC-ll®, wat geheel bestaat uit ongedenatureerd Type ll collageen. Het unieke van Athrine® is dat het ingrijpt in het immuunsysteem. Het gaat dus veel verder dan glucosamine en chondroitine, dat de oorzaak niet wegneemt, maar compenseert. DAT IS DWEILEN MET DE KRAAN OPEN…!! MET ATHRINE® DRAAI JE DE KRAAN WEER DICHT. In tegenstelling tot glucosamine en chondroitine wordt Athrine® niet snel

afgebroken, waardoor de optimale dagdosering in slechts 1 klein smelttabletje past dat zonder water ingenomen kan worden en ongekend snel actief is! Dit wordt gecombineerd met vitamine D3. Dit is nodig ter versterking van de botten en is goed voor de spieren. Het speelt een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Door het ouder worden ontstaat er een verhoogde behoefte aan vitamine D. De gezondheidsraad beveelt senioren aan extra vitamine D te gebruiken ter versterking van de botten. Hierbij is voor de minimale dagelijkse inname van vitamine D uit alle bronnen 20 microgram aanbevolen. Athrine® bevat 25 microgram. Onderzoeken tonen aan dat Athrine® ruim twee maal zo effectief is als een glucosamine en chondroitine preparaat van een bovengemiddelde kwaliteit! Geen grote tabletten meer. Niet meer 3x daags. De dagdosering is slechts een klein smelttabletje! Athrine® is verkrijgbaar bij: G&W Gezondheidswinkel Libra Bergse Dorpstraat 72 3054 GE Rotterdam G&W Gezondheidswinkel Libra Hoogstraat 15 3111 HB Schiedam

- Lekker, Gezond en zonder Smaakversterkers -

JUBILEUM

OOSTERHOF

*De gerechten kunnen afwijken van de afbeelding en is slechts een serveersuggestie.

SPECIAAL VOOR U SAMENGESTELD UITGEBREIDE RIJSTTAFEL VOOR TWEE PERSONEN

SINDS 1997 HET ADRES VOOR TAKE AWAY CATERING BEZORGEN

VAN € 22,60 VOOR

ACTIEPERIODE T/M 30 APRIL 2016

€ 1 7,

50

DEZE ACTIE GELDT ALLEEN VOOR DE AFHAAL. ÉÉN COUPON PER KLANT

Papaya Groenendaal

Papaya Oosterhof

Groenendaal 37-39 3011 SL Rotterdam 010-2330063

Kreeftstraat 8 3067 JV Rotterdam 010-2280155

www.papaya.nl

|

info@papaya.nl

|

www.bezorgpapaya.nl


NIEUWS

9 MAART 2016

RCN050900

NIEUW

ROTTERDAMS

KANNIE WAAR ZIJN?!

LEKKER BELANGRIJK…

NIET LULLEN MAAR POETSEN

HELEMAAL DE BOM

PEIL

125-jarig Sparta ontvangt een Koninklijke Erepenning En nu maar hopen dat de penning niet de enige prijs is dit jaar.

Burgerparticipatie

OP Z’N SCHIEDAMS

Stripmuseum opent dit najaar zijn deuren Eindelijk een welverdiend monument voor Rotterdammer Agent 327!

Stadsarchief stelt wederopbouwfoto’s Ary Groenveld online beschikbaar Dat wordt een lekker potje nostalgisch zwijmelen.

Onlangs vond de eerste Schiedammer burgertop G1000 plaats. Schiedam is inmiddels de 11e gemeente die de G1000 van de grond kreeg. De organisatoren spraken van een succes. De Schiedammer G1000 is niet de eerste burgertop van de Rijnmond. Een vergelijkbare burgerraad vond een paar jaar geleden plaats in Rotterdam Zuid, de Duizend-op-Zuid. Echter, deze top was een overheids­initiatief waarmee het beleid van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid getoetst werd. De Schiedammer G1000 was wél een echt burgerinitiatief. De naam G1000 staat voor Groep van 1.000 mensen en is van oorsprong een Belgisch idee. De G1000 biedt burgers een mogelijkheid duidelijk te maken wat zij echt belangrijk vinden. 1.000 Schiedammers ontvingen na loting uit de gemeentelijke basisadministratie een uitnodiging. Deze aanpak zou een dwarsdoorsnede van de ­bevolking moeten opleveren.

2007: gemeente gaat met dwang verkrotting Zuid tegen 2016: Tweede Kamer bemoeit zich met aanpak verkrotting Zuid. Het tempo zit er goed in!

Vooral wit 450 burgers togen ondanks het prachtige voorjaarsweer en de voorjaarsvakantie op de vrije zaterdag naar de Margriethal. De opkomst van bijna 50% mag best een succes ­heten. In de Margriethal was het publiek vooral wit en viel er ook geen enkel hoofddoekje te bespeuren. Een ongelukkige loting of een kwestie van desinteresse? Bernard Boode, de secretaris van de Schiedammer G1000, betreurde deze ongemengde opkomst: “Een ernstig zorgpunt.” Om een massale bijeenkomst als de G1000 goed te laten verlopen, werden eerst de belangrijkste thema’s benoemd, zoals het stadsimago, de leefbaarheid, de communicatie, de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid. Daarna volgde de uitwerking in concrete presentaties en voorstellen. Zonder uitzondering was de stemming aan de 35 discussietafels positief en opbouwend. Tijdens een G1000 wordt een top 10 met de belangrijkste voorstellen vastgesteld. Die zag er in Schiedam zo uit:

Onrechtmatige staatssteun voor surfparadijs Rif010, want niet lokaal genoeg Maar hoe weet men dat? Het paradijs heeft zijn woelige wateren nog niet eens geopend!

• Dromen van een uitnodigende entree naar een historische stad. • Schiedam, een stad waar je geweest moet zijn. • Een beter Schiedam begint bij jezelf. • Van een winkelstad naar een cultuurstad. • Praatjes vullen wél gaatjes. • Het gaat Schiedam voor de wind. • Een trotse Schiedammer. • Wijkondersteuningsteam verbindt: “Hallo buur, doe je ook mee?” • Leefbaarheid versterken. • Creëer jouw thuis in Schiedam.

Wethouder Pex Langenberg: “De fiets is in Rotterdam de nieuwe heilige koe” Prima, als het maar niet uitdraait op de nieuwe melkkoe. Terugkeer goedkope parkeerplek voor snelle boodschap in de stad Te interpreteren als: hoge parkeertarieven doen de binnenstad wel degelijk de das om.

Schiedammers zien dus veel kansen voor hun mooie binnenstad. “Gaaf om te zien dat veel Schiedammers hun dromen voor de stad delen en daar ook hun schouders onder willen zetten”, aldus Bernard Boode. Local hero Harr Wiegman, kunstenaar, cartoonist en striptekenaar, destijds voor onder meer het AD, vatte de potentie van het historisch centrum krachtig samen: “Het Quartier Latin van de Rijnmond.” Voor het zover is, zal er nog aardig wat water door de Schie stromen. Maar wie weet, wellicht kan Harrs beeldende slogan tot een scherpe profilering van de binnenstad leiden. Een levendig, aantrekkelijk Schiedams centrum zal zonder twijfel een verrijking voor de regio Rotterdam zijn. Kleinschaliger niveau Terug naar de G1000. Het zou best eens een jaarlijks terugkerend evenement kunnen worden. Want van de aanvankelijk begrote 70.000 euro werd nog niet de helft uitgegeven. De bijdragen in geld en in natura waren afkomstig van de gemeente en de vele sponsors. Ambtenaren en raadsleden lieten zich ook in de Margriethal zien (afwezig waren de burgervader (vakantie) en de wethouders). Volgens Katinka de Rover van GroenLinks was de G1000 het beste en leukste evenement dat sinds tijden in Schiedam heeft plaatsgevonden: “Dit moet vaker gebeuren en liefst ook op een wat kleinschaliger niveau.” Ze erkende dat de politici met een ‘dubbele agenda’ door de hal liepen: “Je wordt al gauw gezien als iemand van de gemeente en dat beeld is best negatief. Ik ga niet de discussie aan. Ik ben hier om te luisteren en informatie op te halen.” Een lovenswaardige instelling van De Rover. Hopelijk houdt de Schiedammer politiek gepaste afstand. Want voor je het weet, maakt zo’n G1000 deel uit van het gebruikelijke politieke spel en heeft de burger weer het nakijken. De Schiedammers hoeven het niet zover te laten komen, door duidelijk te blijven maken dat er werkelijk behoefte is aan een andere lokale democratie. De Rovers oproep om initiatieven op kleinschaliger niveau is ook iets wat experts die zich met burger­ participatie bezighouden, naar voren brengen. Zij zien kansen voor referenda die aan burgerjury’s worden voorgelegd, buurtrechten en burgerbestemmingsplannen. Schiedam kan in ieder geval trots zijn: de G1000 was een hoopvol begin voor meer burgerparticipatie. (Mark van Dijk & Jaap van Rijn) Meer informatie: www.g1000.nl

5


Durf te beslissen!

OPEN DAG ALBEDA COLLEGE

Welke

G N I D I E L P O BIJ JOU

17 MAART 2016

WWW.ALBEDA.NL

PA S T

Infodag

Dinsdag 22 maart van 15.00 tot 20.00 uur

HMCOLLEGE.NL

OPEN DAGEN HMC Amsterdam, Arlandaweg 173-175 | HMC Rotterdam, Erasmuspad 10

ZATERDAG 19 MAART 10.00-14.00 UUR

DONDERDAG 19 MEI* 14.00-20.00 UUR * infodag


ONDERNEMEN

9 MAART 2016

RCN070900

CROWDFUNDING OP ZOEK NAAR MEER RENDEMENT VAN UW GELD OF WILT U INTERESSANTE INITIATIEVEN ONDERSTEUNEN? DE NIEUWSPEPER SELECTEERT GELDZOEKERS EN GELDMAKERS EN SPREEKT MET ONDERNEMERS DIE DANKZIJ CROWDFUNDING IN HET ZADEL ZIJN GEHOLPEN.

Cultuur strijdt tegen de eenheidsworst

Tea Village draait lekker “Nighty Night is een van de meest populaire smaken. Veel mensen drinken de thee voor ze gaan slapen”, aldus Lisa Emanuelson van Tea Village op de Zwaanshals. Eind oktober opende ze na een korte en succesvolle crowdfundcampagne de theebar en -winkel. Er werd ruim 13.000 euro opgehaald. “Iedereen die binnenkomt, is enthousiast en helemaal als ze horen hoe de winkel tot stand is gekomen. Een aantal investeerders is vaste klant geworden en komt regelmatig langs om thee te kopen.” Lisa bedenkt de meeste melanges zelf: “Kruidenthee met een bepaalde heilzame werking stel ik zelf samen. Klanten kunnen ook zelf thee samenstellen.” Lisa’s Nighty Night-melange bestaat uit valeriaanwortel, sint-janskruid, citroenmelisse, venkel, kamille, lavendel en korenbloem. Ook zijn Kleine Bom en de Rotterdammert echte favorieten, de laatste thee doet het goed als cadeau.

Wordt V&D wederom een kooppaleis? Of toch maar een cultuurpaleis, midden in het hart van het centrum? (Foto: Wilco Schippers, www.friszbee.nl) MATTHIJS GOES

Tea Village, Zwaanshals 337A, www.teavillage.nl

Zadelhoesje als sleutelhanger in trek bij investeerders Luis Quintero is een expat die in Rotterdam in aanraking kwam met fietsen: “Ik denk dat het een mooi iets is. Maar er zitten ook nadelen aan, zoals natte zadels!” Daarom paste hij het bestaande zadelhoesje aan. Luis ontwierp zadelhoesjes die je bewaart in een klein zakje dat als sleutelhanger kan fungeren. “Zodoende kan een hoesje worden hergebruikt. Op die manier reduceren we het aantal weggooihoesjes en plastic tasjes”, aldus

de bedenker. De hoes maakt Quintero van materiaal dat ook bescherming biedt bij zadels met een versleten buitenlaag. Quintero klopte met zijn idee eerst aan bij twee distributeurs van fietsonderdelen. “Ze vonden het een goed idee, maar ze verkochten al hoesjes van grote fabrikanten. Ik besloot crowdfunding in te zetten, een perfecte manier om publiek warm te krijgen voor nieuwe ideeën en vastgeroeste distributiekanalen te omzeilen!” Quintero had maar 2.000 euro nodig en dit bedrag had hij ruim voor het einde van de campagne binnen. Quintero: “De hoesjes worden al geproduceerd! Via www.kikkerproducts.nl zijn ze te bestellen voor 9 euro per stuk.”

Bakfiets voor de Pauluskerk

Crowdfunding Allegaartje succes Al jarenlang rijden Janneke Hyo Sun en Valentijn Vogel met een caravan door het land om de vrij onbekende ­Koreaanse keuken bekendheid te geven. De caravan wordt ook regelmatig geparkeerd in de Fenix Food Factory. Het duo wist ruim voor de deadline via crowd­funding 22.000 euro binnen te halen voor Allegaartje, hun restaurant en winkel. Het koppel vond een pand op de Zwaanshals. De opbrengst besteden ze aan de inrichting van de zaak. Nog tot en met 16 maart kan via www.doorgaan.nl worden geïnvesteerd in Allegaartje. Meer informatie: www.allegaartje-catering.nl

Niet alleen ondernemers maken gebruik van crowdfunding. De Pauluskerk zoekt ook naar publiek geld. Via www.voorjebuurt.nl is de kerk op zoek naar 1.950 euro om een klere(n)bakfiets te realiseren. Met deze bakfiets kunnen de medewerkers kleding en voedsel ophalen die de bezoekers nodig hebben. Een donatie van 10 euro ­levert een tegoedbon op om een band te laten plakken bij de fietsenstalling van de Pauluskerk. Andere bedragen leveren een fles Pauluswijn of een rondleiding op. Donateurs die 250 euro betalen, zien hun naam of logo terug op de bakfiets. De campagne loopt tot 31 maart.

Het winkellandschap verandert in rap tempo. Winkelketens vallen om en worden niet vervangen. Klanten zouden massaal overstappen op het webwinkelen. Of dat werkelijk zo is, valt te betwijfelen. Verschillende stadscentra zijn in de weekends en de vakanties overvol. Het lijkt erop dat winkels niet bieden wat mensen ­zoeken: belevenissen. Stadscentra zijn – met dank aan lokale politici die alleen luisteren naar het geld van projectontwikkelaars – omgeturnd in een eenheidsworst. En die eenheidsworst smaakt naar minder. Wat gaan we eraan doen? Rapporten schrijven. Wat staat daarin? De oplossing ‘Bouw iets nieuws’. Dat is bouwen voor leegstand. Waarom niet eens een keer creatiever met de huidige leegstand omgaan? Een voorbeeldje hoe het kan. Want het kan echt. Museum Boijmans Van Beuningen wil een nieuw depot bouwen. Want het huidige depot is ver weg en ontoegankelijk voor het publiek. De familiestichting van de familie Van der Vorm (van investeerder HAL) heeft daarvoor een ­miljoenenbedrag klaargezet in de stichting De Verre Bergen. Daar wordt de bouw van een nieuw depot van betaald. Het geld komt vrij als de gemeente eenzelfde bedrag bijpast. De volgende voorwaarde is apart: het bedrag komt alleen ter beschikking als het nieuwe depot midden in het Museumpark wordt gezet. Dat daarmee de ruimtelijke functie van een park om zeep geholpen wordt, boeit blijkbaar niet. Op vrijdag 19 februari schreef de Volkskrant dat de depots van de Nederlandse musea bijkans ontploffen van de hoeveelheid niet-geëxposeerde kunst. Het idee om een toegankelijk depot te bouwen bij Boijmans is goed te verdedigen. De vraag is alleen of er geen eenvoudigere en originelere oplossing is. Die is er. Deze oplossing is ook voor andere steden interessant. In 62 gemeenten staan na het faillissement van V&D grote warenhuizen leeg. De vestigingen van V&D hebben allemaal overeenkomstige ­ eigenschappen. Ze liggen centraal, zijn goed bereikbaar, hebben een eigen restaurant plus een bedrijf dat de horeca kan exploiteren, en – niet onbelangrijk – ze zijn goed beveiligd. Als de musea hun depots in de winkels van V&D uitstallen, heeft Nederland er in één klap 62 nieuwe, tijdelijke musea bij. De nadruk ligt op tijdelijk, want die toevoeging geeft een gevoel van urgentie. We moeten snel naar dat nieuwe museum in Nederland toe, want voor je het weet, is het weer weg en is de kunst weer in het depot verdwenen, aldus de Volkskrant. Niets weerhoudt musea ervan om de meest succesvolle jaren open te houden. Nederland zet zich met deze oplossing met een reuzenknal op de kaart als het innovatieve culturele centrum van Europa. Niet alleen halen we de kunst uit de depots, we trekken ook extra mensen naar de stad. Van de extra stadsbewoners en –bezoekers profiteren de overgebleven winkels en de startende kleine ondernemers. Zij zullen geen eenheidsworst bieden. Waarom wachten?

7


NIEUWS RCN080900

Ronduit heel erg gelukkig in

LAAG ZESTIEN

Wat begon als een sociaal project, toont nu als een vakantie­dorpje onder de rook van Rotterdam The Hague Airport. Laag Zestienhoven, zo heet het dorpje officieel. De wijk, opgetrokken in 1941 na het bombardement van de stad, heette destijds Landzicht en bestond uit vijf straatjes met in totaal 200 noodhuisjes. De wijk ­daarachter van nog eens 120 woningen werd in 1965 afgebouwd en heet in de volksmond ‘Indianendorp’, vanwege het imago van de bewoners die erin trokken. TEKST: LUCETTE MASCINI BEELD: JAAP VAN RIJN

R

uim een derde van hen kwam uit Brabants Dorp, een complex van ­ noodhuisjes bij Zuidplein, dat in de jaren 60 gesloopt werd voor de ­metro. “Er zou een hek omheen komen”, zegt Nico Legerstee (69), geboren en getogen in Landzicht. De reden: angst voor ongeregeldheden door de komst van de bewoners van B ­ rabants Dorp. “Maar dat hek is er nooit gekomen. Dat was helemaal niet nodig.” Legerstee: “De bewoners van Brabants Dorp hadden de naam nogal beschermend te zijn naar hun eigen wijk. Dat dorp kwam je niet zomaar in. Als je er als buitenstaander in wilde, was het van: ‘Wat doe jij hier?’” Dat joeg sommige mensen schrik aan, zo weet hij. Dat is ook de visie van historicus Jacques Börger van Museum Rotterdam. Hij organiseerde in de jaren 90 een expositie in het Schielandshuis over Laag Zestienhoven en ging met de bewoners in gesprek. “Ze hebben al van meet af aan een sterke sociale cultuur”, zegt Börger. “Zo van: wij moeten het samen met elkaar zien te rooien. En dat is nog steeds te merken.” 80.000 dakloze Rotterdammers Na de bommenregen van mei 1940 hadden meer dan 80.000 Rotterdammers hun huis verloren. Wie niet terecht kon bij vrienden

8

of familie kon eventueel in een nooddorp als Zestienhoven of Brabants Dorp worden geplaatst. “Daar waren hele gewone families bij die weinig problemen hadden, maar wel alles kwijt waren geraakt door de oorlog”, zegt historicus Anne Jongstra van het Stadsarchief Rotterdam. “Maar er ­ waren ook gezinnen bij die maatschappelijk werkers en hulpverleners bestempelden ­ als asociaal. Wat ze daar nu precies onder verstonden, was niet zo duidelijk. Het wisselde ook met de jaren.” Het zou gaan om ernstige armoede, alcoholisme en verwaarlozing van kinderen, maar ook zou de wens van sociaaldemocratische politici om gezinnen opnieuw op te voeden een rol spelen. De bedoeling was dat ze zouden doorstromen naar ‘gewone’ huurwoningen, zo staat in een verslag van de gemeente van 1994, getiteld Inventarisatie op het leven in de buurten Landzicht en Laag Zestienhoven. Maar dat deden de bewoners niet. En dat was niet omdat er iets mis was met hun gedrag, zo blijkt uit het verslag. De huren waren laag, de woningen relatief comfortabel en de ligging was aantrekkelijk, te midden van het groen aan de rand van de stad. De bewoners zaten daar, kort gezegd, goed. Beter zou het ergens anders niet worden.

Gloednieuwe huizen In Landzicht zelf moet je niet aankomen met het verhaal dat hun wijk is opgericht voor asociale gezinnen, zo bleek afgelopen week. Toen belde een van de bewoners de redactie van De Nieuwspeper op. De huis­ kamer zat zo te horen vol, want op de achter­ grond klonk gejoel. “Hoezo zouden wij asociaal zijn?”, was een vraag. En ook: “Wie zegt dat dan? En waarom? Kennen ze ons dan?” Aanleiding was een artikel over de aan te leggen containerwijk voor overlastgevende bewoners op het bedrijventerrein aan de Soesterbergstraat in Overschie, een kleine 10 minuten fietsen van Landzicht. Bewoners uit Schiebroek hadden betoogd dat er te veel geluidsoverlast van vliegtuigen was om er te kunnen wonen. Het feit dat de bewoners van Landzicht pal naast het vliegveld zitten en daar geen last van hebben – velen wonen daar immers al tientallen jaren en willen er niet weg – zou daar volgens hen niets aan afdoen. Die zouden daar wonen omdat ze nergens anders konden wonen. Omdat het om asocialen zou gaan. “Dat is precies tegen het zere been”, zegt Erik Van der Vegt (47), die in Landzicht woont. “Elke dag gaat mijn wekkertje om halfzeven. Ik werk de hele week bij de Roteb. Wil jij weten wat ik zie als ik door de stad rij met de wagen?

Ik zie in Schiebroek en Hillegersberg mensen die de bladeren uit hun tuin de straat op vegen, vlak nadat wij hem schoongespoten hebben. Dat noem ik asociaal.” “Ja”, valt zijn schoonzus Fiet Stougie (57) hem bij. “Als je ziet hoe de ramen van sommige huizen in die wijk eraan toe zijn. Zo vies! De gordijnen die er als zakken voor hangen. Iedereen moet het zelf weten, maar ik vind dat het er niet uitziet.” “Dat huis was gewoon veel te klein” Het hele verhaal dat hun dorp is opgezet als sociale voorziening voor gezinnen die niet in de maatschappij mee konden komen, klopt niet, volgens Fiet. “Wij kwamen hier in 1965, vanuit Crooswijk. Daar hadden we maar één verdieping waar we met zes kinderen en mijn vader en moeder woonden. Mijn oma woonde daaronder. Dat huis was gewoon veel te klein.” Dus voor hen was het huis in Indianendorp een enorme verbetering. Het was gloednieuw en het had twee verdiepingen. Fiet was 5 jaar toen ze er gingen wonen, dat waren gelukkige tijden. “Er was een kookclub en in de zomer waren er altijd leuke activiteiten in het buurthuis.” Maar zes jaar later sloeg het noodlot toe. Haar vader, stukadoor van beroep, kreeg kanker. Haar moeder moest elke dag met hem naar de


9 MAART 2016 RCN090900

HOVEN

Wijken als Landzicht kenmerken zich door een sterke sociale structuur. Mensen zorgen goed voor elkaar. Zo helpen ze elkaar met reparaties aan de auto of door het delen van een maaltijd.

Erik Van der Vegt: “Het leven is goed in Landzicht!”

Daniel den Hoedkliniek, Fiet moest van school om voor haar broertjes en zusjes te zorgen. Daardoor heeft ze later nooit een baan kunnen krijgen. Ze is op haar 18e getrouwd en nog steeds gelukkig met haar man Koos. Fiet is op een korte onderbreking na altijd in het dorpje blijven wonen. Na een jaar Zuid kwam er een huisje vrij in Landzicht. “Ik ben elke week naar de Woningstichting gegaan om te vragen of er wat vrij was”, zegt ze. “Dat Tiny en Lau, twee bewoners van Indianendorp, enkele jaren geleden op SBS6 heel Nederland lieten zien hoe ze vloekend en tierend hun kerstboom optuigden, deed het imago van Laag Zestienhoven natuurlijk ook geen goed”, zegt gemeenteraadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam. Mosch is geboren en getogen in Overschie, de wijk waarin Laag Zestienhoven ligt, en kent een aantal van de bewoners. “Als je zo gaat vloeken op televisie, denken mensen al snel dat je een aso bent.” Opgeruimde tuintjes “Dat moet Dries Mosch nodig zeggen”, zegt Fiet. “Hij is rijk geworden van een rijschool op Saba, waar hij voor drie rooien mensen hun rijbewijs liet halen. Denk jij dat ze daarna konden rijden?”

“Klopt”, zegt Mosch. “Ik had een rijschool in Nederland en eentje op Saba. Daar ging het een stuk sneller. Maar ik ben nog nooit op mijn vingers getikt door de Nederlandse Staat. De meeste mensen die naar Saba kwamen, konden al autorijden.” “Ja”, reageert Fiet, “en dat is wel sociaal zeker!” “Dat gevloek van Lau tijdens het optuigen van de kerstboom is trouwens allemaal toneelspel”, zegt Hennie van Wel (64), de overbuurvrouw van Fiet en ook opgegroeid in Indianendorp. Ze werkte 45 jaar lang in de zorg voor dementerende ouderen bij Humanitas. “Hij doet het erom. Dat is niet asociaal. Lau kan bijvoorbeeld heel goed koken. Dat heb ik gemerkt toen ik een keer op zijn verjaardag was. En het is er schoon! Je kunt er van de vloer eten.” Het is asociaal als iemand zijn huis en zijn tuin niet opruimt, vinden Hennie en Fiet. “Moet je hier in de zomer komen”, zegt Fiet. “Dan spuiten we met de hogedrukreiniger de tegels schoon en zit iedereen weer buiten.” “Ik zet mijn tent op”, zegt Hennie. “We letten op elkaar”, zegt Fiet. “Als ik een kaars zie branden terwijl ze al naar bed zijn, bel ik op. Dan zeg ik: ‘Er brandt nog een kaarsje voor je raam.’” Van fietsen en scooters in de voortuin houden ze niet. “Ik rij mijn fiets altijd naar de

achtertuin”, zegt Hennie. “Ik vind het geen gezicht, een fiets in de voortuin.” Een mogelijke oorzaak van het beeld dat de bewoners ‘anders’ zouden zijn – dit woord gebruikten hulpverleners later in plaats van ‘asociaal’ – is dat de wijken een sterke sociale structuur hebben. Ze komen voor elkaar op en werken samen. Voor elkaar koken “We hebben hier een eigen gaarkeuken”, zegt Fiet. “Als mijn buurman zegt: ‘Wat zal ik eten?’, zeg ik: ‘Ik heb nog wat uienhachee. Wil je dat?’ Zo gaan we hier met elkaar om.” Maar dat wil niet zeggen dat nieuwe bewoners niet welkom zijn. “We hadden hier laatst een man uit Berkel en Rodenrijs, die had het prima naar zijn zin. Maar hij had een bod gedaan op een huis in Berkel dat zo laag was, dat hij dacht dat ze het nooit zouden accepteren. Maar dat deden ze toen wel.” Rotterdammers van allochtone afkomst wonen er nauwelijks. Alleen iemand met wortels in Suriname en iemand uit Indonesië. “Maar dat maakt ons niks uit. Er komen hier wel Turkse en Marokkaanse mensen kijken. Maar die vinden de huizen te klein en de huren te hoog.” In mei viert Laag Zestienhoven zijn 75-jarig bestaan. Op de Facebookpagina zijn foto’s te

zien van kinderen die op het paard van de groenteboer rijden, kinderen in een opblaasbare kano, opgeschoten knullen die met hun bromfiets paraderen. De zon lijkt er altijd te schijnen en de tuintjes staan er net als nu keurig verzorgd bij. Bankje voor de deur. Moeders met kroost aan de wandel. De reacties van de buurtbewoners op de website zeggen meer dan de verhalen van de hulpverleners van de gemeente in het officiële verslag van 1994, verhalen die het wijkje tot op de dag van vandaag gestigmatiseerd hebben. “Ik heb er een gelukkige jeugd gehad, al had het dorp toen niet zo’n goede naam”, schrijft een vroegere bewoner. “Dat stigma van asocialen”, zegt historicus Jongstra, “daar moeten ze mee oppassen. Het is eigenlijk nooit duidelijk geworden wat het inhield en het gold lang niet voor iedereen die er woonde. Je komt er maar moeilijk vanaf.”

9


Hulp met een glimlach, alles in de buurt

Wonen bij SOR is ook wonen zonder zorgen. Een huismeester die klaar staat voor een kleine reparatie, onderhoud dat wordt verzorgd en medewerkers die u met raad en daad kunnen bijstaan. Alles in de buurt, ook openbaar vervoer, winkels en voorzieningen. Gezellig boodschappen doen of shoppen met uw dochter! Het gemak vindt u ook in uw woning. Ruim van opzet, gelijkvloers, drempelloos en van alle gemakken voorzien. Dat is fijn wonen, voor nu en voor later. Kortom, zowel binnen als buiten staat gemak voorop!

Voor meer informatie: bezoek de SOR woonwinkel, Botersloot 175 in Rotterdam of bel (010) 444 55 55

www.sor.nl


ZORGSPECIAL

9 MAART 2016

RCN110900

V.l.n.r.: Jip Pulles, Niek van Hengel, Hans Valenti Clari-­Lezer, Joke Emans en Paula de Haas, allen van Granny’s Finest

Loop binnen bij

DE WEEK VAN ZORG EN WELZIJN TEKST: CINDY MIRANDE BEELD: LIZA DIKKERBOOM

Duizenden zorg- en welzijnsorganisaties in het hele land openen van 14 tot en met 19 maart hun deuren voor publiek. Ook de zorg in de regio Rotterdam gunt bezoekers een kijkje in de zorgkeuken. Zorgprofessionals laten aan scholieren en andere geïnteresseerden zien hoe het is om in de zorg te werken. Tijdens de week wordt er van alles georganiseerd: van bodycheck tot beautybehandeling, van games tot pannenkoek­acties. Waar je ook heen gaat,

je krijgt overal een warm welkom. Kijk voor meer informatie over de open dagen, de deelnemende instellingen, de locaties en het activiteiten­ programma op www.derotterdamsezorg.nl. De Nieuwspeper gaat op pad, op zoek naar verhalen van mensen die zorg genieten. Maak kennis met de fanatieke breiers van Granny’s Finest en outsider-kunstenaars Wouter Valentijn en Grietje Killian.

11


Wilt u van uw pijn af? REGIO - Het leven van veel mensen wordt

een scheve bekkenstand. Door het bekken

negatief beïnvloed door rug, nek- en schouder-

recht te zetten, kunnen de klachten afnemen

klachten. In het najaar van 2014 zijn Hélène

of zelfs geheel verdwijnen. De KPR therapie

Fokker en Marlon Borkulo op het Noorder-

zorgt voor een ontspanning van de spieren

eiland de praktijk Fosteo gestart. Fosteo

rondom het bekken. Door die ontspanning

maakt gebruik van de Krullaards Perfect Reset

komt het bekken weer in de ideale positie

(KPR) therapie, osteopathie en fysiotherapie.

te staan ten opzichte van de wervelkolom.

“De resultaten met KPR zijn zeer positief. Ook

Met osteopathie kijken we naar het gehele

voor patiënten met bijvoorbeeld migraine, blaas­

lichaam en onderzoeken we waar de oorzaak

problemen en rusteloze benen. Diverse blije

van de pijn ligt. Daarna herstellen we met

patiënten hebben hun verhaal op onze website

handgrepen de samenwerking tussen de

gezet. Van een aantal is zelfs een videotesti­

weefsels. Veel mensen merken direct het

monial gemaakt.”

verschil na de osteopathie of KPR behandeling.

DE SPECIALIST OP HET GEBIED VAN FACELIFT EN HALSLIFT ZONDER OPERATIE

Voor velen is dit echt het laatste redmiddel. Zij Veel klachten worden veroorzaakt door een

kunnen in het reguliere circuit niet meer worden

beknelling van zenuwen en bloedvaten vanwege

geholpen en leven vaak op pijnstillers. Open dag! Op zaterdag 19 maart hebben wij een “Open Dag”. Wij vertellen wat osteopathie en KPR inhouden. Meldt u aan voor deze open dag om te kijken of wij u kunnen helpen. Wij geven tijdens deze dag een gratis KPR demonstratie en een intake voor osteopathie weg.

WAAROM KIEZEN VOOR ULTHERAPY?

Burgemeester Hoffmanplein 30a 3071 XL Rotterdam www.fosteo.nl • afspraak@fosteo.nl 010-73 71 869 • 06-15 901 333

STIELTJESSTRAAT 78 | 3071 JX ROTTERDAM | T.: 010 226 09 83 INFO@MEDICAESTETICA.NL | WWW.MEDICAESTETICA.NL

Zeer voordelig proeven! Probeer nu eenmalig 5 maaltijden voor slechts €3,99 per maaltijd!

• Ruime keuze in maaltijden, voor- en nagerechten

• Ook dieetmaaltijden

• Gratis klantenservice • Geen verplichtingen • Geen bezorgkosten

45727 apetito Ligg.adv Probeeractie A4 proefpakket 01-03-2016.indd 1

5 HEERLIJKE MAALTIJDEN

PROEFPAKKET (art. nr 93928) met spinazie • Slavink in jus

Nu € 19,95

ee en aardappelpur saté asi goreng met kip

Uw actiecode: 05 - 0316 0022

•N

el • Macaronischot jus met • Runderlapje inrdappelpuree en aa bloemkool

e:

kippannetj • Grootmoeders groenten en kippenpoot met pelen ap gebakken aard

arm! Ook natriunm aar de Informeerkhed en. ij mogel

VRAGEN OF BESTELLEN?

0800 - 023 29 75 WIJ HELPEN U GRAAG VERDER! (OP WERKDAGEN VAN 8:00 - 18:00 UUR)

Eenmalige deelname per adres.

www.apetito.nl • info@apetito.nl

29-02-16 14:46


ZORGSPECIAL

9 MAART 2016

RCN130900

GEZOCHT:

OMA’S EN OPA’S MET BREIAMBITIES

Jip Pulles en Niek van Hengel van Granny’s Finest zijn hun tijd ver vooruit: met hun modemerk breien ze al vijf jaar lang generaties aan elkaar. En laten daar steeds minder steekjes bij vallen.

W

at begon met een sjaal met een verhaal in het bejaardentehuis van de opa van Niek, eindigde in een ingenieus netwerk van breiende oma’s en opa’s die jaarlijks zo’n 12.000 bollen wol verwerken en 16.000 kopjes koffie gebruiken. Het resultaat: hippe designaccessoires ontworpen door jonge creatieven, op ambachtelijke wijze uitgevoerd door oma’s en opa’s met breiambities. Sokkenpatroonboekje In de showroom en werkplaats op de begane grond van de Delftse Poort werken de

ondernemers, jonge creatieven en fanatieke breiers. Gastvrouw Joke Emans voorziet iedereen eerst van koffie met cake en is daarna bereid toelichting te geven: “Iedereen is hier onwijs gemotiveerd. Ze nemen het werk mee naar huis en breien daar gestaag door.” Ze wijst naar Oma Joke: “Zij is een echte breitopper, probeert graag nieuwe dingen uit en is van de kwaliteitsbewaking. Joke is de breicoach van het stel. Iedereen staat hier voor elkaar klaar.” Oma Joke prijkt prominent op een grote poster van Granny’s Finest. De trots straalt ervan af. Oma Paula (89), de oudste van de club,

GEVOLGEN MILJOENENNOTA VOOR ZORG & WELZIJN

wordt bijna bedolven onder een enorme sjaal waar ze mee bezig is en geniet zichtbaar van het gezelschap. Opa Hans zorgt voor de nodige kwinkslagen: “Begin hier niet over mutsen. Laatst had iemand het hier over een grijze muts, dat wil je toch niet weten!” Opa Hans weet niet meer hoeveel ‘roddelblaadjes’ allemaal zijn langs geweest. “Ik ben zo bekend als de bonte hond. Als je mijn verhaal wilt weten, kijk je maar op Facebook.” Opa Hans is een fanatieke breier, hij breit ook zijn truien zelf: “Ik wilde ook sokken leren breien, maar kon geen patronen vinden. Toen de breiclub nog op de Karel Doormanstraat zat, ben ik een keertje binnengelopen. Ik kreeg meteen een sokkenpatroonboekje uit 1961 van een van de dames. Ik ben aangeschoven en gebleven. Ik heb sindsdien geen breiclub meer overgeslagen. Ik ben nu een ouwe sok die sokken breit. Zo

heb ik laatst nog de kerstsokkenwedstrijd van Sissy-Boy gewonnen. Ja, deze geiten­ breier weet ook van wanten.” Steuntje in de rug nodig De wekelijkse handwerkclubjes van Granny’s Finest zijn inmiddels over het hele land verspreid. “Zo halen we steeds meer ouderen uit hun sociale isolement”, weet Jip Pulles. “Bijna een derde van de ouderen voelt zich eenzaam, daar wilden wij wat aan doen. We geven ze niet alleen gezelschap en iets te doen, maar organiseren ook allerlei extra activiteiten, zoals het recente Granny’s Finest X-mas Festival hier in de Delftse Poort. Ook kun je bij aankoop van een van onze producten onze oma’s bedanken via een speciale ansichtkaart. Er komen steeds meer bedankkaartjes voor ze binnen van over de hele wereld.

ZORG • Extra geld om de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren. • De zorgpremie gaat met circa 7 euro per maand omhoog. • Het wettelijk verplichte eigen risico wordt niet verhoogd. Door de hogere zorgkosten vindt er wel een automatische indexatie plaats. Het eigen risico komt hierdoor uit op 385 euro. • De maximale zorgtoeslag, de tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, stijgt met 6 euro per maand. • Er wordt 20 tot 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor pgb-gedupeerden. • Uitbreiding van het basispakket met nieuwe behandelingen en medicijnen. Een nieuw geneesmiddelenbeleid richt zich op kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. • De beschikbaarheid en betaalbaarheid van nieuwe en dure medicijnen zijn een prioriteit in 2016. • Verbetering van de risicoverevening om kosten beter te compenseren voor chronisch zieken en andere verzekerden die veel zorg gebruiken. • Minder regeldruk en terugdringen van de bureaucratie in de zorg. • Dementie is een groot maatschappelijk vraagstuk. Daarom investeert het kabinet in het Deltaplan Dementie. Dit plan voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar deze hersen­ aandoening. Bron: www.zorgatlas.nl

13


Raadselachtige ziekte eist nog steeds slachtoffers:

Doodziek van Q-koorts

Annemieke de Groot maakt zich zorgen over Q-koortspatiënten die nog niet zijn ontdekt. “Dat is levensgevaarlijk.”

“De epidemie mag dan voorbij zijn, de gevolgen van de Q-koorts helaas nog lang niet. Nog dagelijks hebben mensen in heel Nederland te maken met de ernstige gevolgen van deze besmetting. Vaak zonder dat zij het zelf weten. Vaak zelfs zonder dat hun arts het opmerkt. Daarom gaan er nog steeds mensen dood aan Q-koorts.”

Grootste uitbraak ter wereld De Groot: “Tussen 2007 en 2012 is Nederland getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Naar schatting van bloedbank Sanquin zijn er tussen de 50.000 en 100.000 Nederlanders besmet geraakt. Het overgrote deel daarvan is gewoon

beter geworden. Maar een aanzienlijke groep Nederlanders heeft QVS of chronische Q-koorts ontwikkeld.”

“Zet bij bloedonderzoek vaker een bij Q-koorts” Dodelijke ziekte “Naar schatting zo’n 750 Nederlanders hebben chronische Q-koorts, waarvan er zo’n 250 nog niet zijn ontdekt. Deze mensen dragen de levende Q-koortsbacterie bij zich. Die veroorzaakt levensgevaarlijke ontstekingen aan vaten en hartkleppen. Onbehandeld is dat een dodelijke ziekte. Deze mensen leven op een tijdbom. Dat die ook afgaat, illustre-

ren recente sterfgevallen. Mensen met langdurige ontstekingen aan hartkleppen of vaten, doen er goed aan hun arts op de mogelijkheid van Q-koorts te wijzen.”

“Stel gerust uw vraag of vertel uw verhaal aan Q-support” artsen. Zij kunnen met hun vragen of voor advies en ondersteuning bij Q-support terecht.”

Vraag bloedonderzoek “Waar ik me grote zorgen over maak, is dat veel mensen niet weten wat de oorzaak van hun klachten is. Ik hoop dan ook oprecht dat mensen die zich herkennen in de klachten bij hun (huis)arts aandringen op een bloedtest naar Q-koorts of voor een advies contact opnemen met Q-support.”

Veel eenzaamheid “Nog eens zo’n 1800 Nederlanders kampen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Naast chronische vermoeidheid, hebben zij last van spier- en gewrichtsklachten en geheugen en concentratiestoornissen. Met alle gevolgen voor hun werk en sociale functioneren van dien. Onder beide groepen patiënten zie ik veel verdriet en eenzaamheid. Mensen raken hun baan kwijt, moeten met

Bekken Instabiliteit - PPOD Syndroom PPOD staat voor Pelvic Pain and Organ Dysfunction–chronischebekkenpijn en orgaandisfunctie. Bekkeninstabiliteit komt bij beide seksen in alle leeftijdscategorieën voor. Chronische bekkenpijn is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het PPOD syndroom wordt vaak niet herkend vanwege de grote variatie in symptomen:  Lage rugpijn en pijn aan het heiligbeen

Voor meer informatie, advies en ondersteuning:

DE BEENKLINIEK VAN NEDERLAND helpt u met uw beenklachten w Be or e Ar V dt nK m ac bin lin & uM n iek Be e en en dic ko Kl al rt in ie k

Deze verontrustende mededeling komt van Annemieke de Groot, directeur van de Stichting Q-support. Deze stichting adviseert en begeleidt mensen die langdurig klachten van Q-koorts ondervinden. Bovendien stimuleert Q-support onderzoek naar deze raadselachtige ziekte.

hun bedrijf stoppen, worden niet gehoord door instanties, niet begrepen door hun omgeving en door

 Heuppijn uitstralend naar de knie  Diepe kramp in de onderrug bij langzaam lopen en lang staan  Onverklaarbare buikpijn  Pijn in de lies – bij mannen ook pijn aan de testikels  Darmklachten – regelmatig constipatie en/of diarree, extreme winderigheid  Blaasklachten – frequent urineren, incontinentie, probleem met het legen van de blaas  Pijn tussen de schouders  Nekpijn – regelmatig in combinatie met hoofdpijn Een scheefstand van het bekken kan direct invloed hebben op een wervel (subluxatie) en de zenuwen die vanuit de wervelkolom naar de organen en de spieren lopen. Een belemmering van een zenuwimpuls kan resulteren in disfunctie van organen en spieren. Door de stand van een wervel te corrigeren wordt het lichaam weer terug in balans gebracht. Als voormalig PPOD patiënt heb ik mij jarenlang beziggehouden met het bestuderen van structurele veranderingen en welke invloed deze hebben op spier-, zenuw- en orgaanfuncties. Vanwege mijn persoonlijke ervaringen heb ik een unieke behandelmethode ontwikkeld en ben ik daardoor gespecialiseerd in bekkeninstabiliteit en PPOD syndroom. Wilt u weten hoe Chiropractor Wright u kan helpen? Neem voor een gratis Myovision scan en consult contact op met

Vacuümtherapie in combinatie met fysiotherapie vermindert beenklachten doorgaans binnen 3 tot 6 weken*. Beenklachten hebben vaak dezelfde oorzaak: een slechte doorbloeding van uw benen. De voor de ruimtevaart ontwikkelde vacuümtherapie laat opvallende resultaten zien. Het verbetert de verstoorde bloedcirculatie, waardoor klachten kunnen verminderen. Daarnaast worden afvalstoffen beter afgevoerd. Al na 6 behandelingen kan er verbetering optreden*. ‘Ik heb al een tiental jaren last van rusteloze benen, dag en nacht. Ik sliep nachten achter elkaar niet en raakte uitgeput. Bij toeval ontdekte ik de BeenKliniek, mijn laatste hoop! Na twee behandelingen merkte ik al een duidelijke verbetering. Nu heb ik 9 behandelingen gehad en kan het soms bijna niet geloven: HET WERKT! Nu slaap ik goed en heb overdag veel minder last. Ik heb meer rust, concentratie en energie.’ BeenKliniek helpt u bij de volgende klachten: • Etalagebenen • Krampen en pijnen • RSI / KANS • Rusteloze benen • Vermoeide benen • Tennis- en golfarm * Eigen database VacuMedical, Utrecht, Nederland.

CHIROPRACTIE WRIGHT

Dorpsstraat 277 - 2391CE Hazerswoude-Dorp • 0172 - 820210

CHIROPRACTIE HOLYSTAETE

Churchillsingel 484-486 3137XBVlaardingen Vlaardingen••010 010--4749754 4749754 Churchillsingel 488 - -3137XB

www.Balance4Health.nl

Schinkelse Baan 1, 2908 LE Capelle aan den IJssel 088 - 8228 633 - www.beenkliniek.nl


ZORGSPECIAL

9 MAART 2016

RCN150900

“We zijn nu zo’n vijf jaar bezig en de vraag naar onze producten neemt gestaag toe. Dat betekent dat we nog veel meer oma’s en opa’s nodig hebben om aan die vraag te voldoen. Als sociale onderneming is het lastig om de boel echt winstgevend te maken. Vooral het materiaal en de logistiek zijn grote kostenposten. De producten zijn allemaal verspreid over het land en moeten eerst worden verzameld, alvorens we ze weer verder kunnen distribueren. Het is makkelijker om een container uit China te laten komen. Maar dat past niet bij onze visie. Daarom zijn we ook afhankelijk van fondsen en subsidies. Ook wij hebben af en toe een steuntje in de rug nodig.” Jonge creatieven Granny’s Finest steunt niet alleen de oma’s, ook jonge creatieven krijgen een kans om zichzelf te profileren. De ontwerpers krijgen provisie op de producten die ze ontwerpen. Daarnaast bouwen ze naamsbekendheid en hun portfolio op. Dat geldt ook voor modellen, fotografen, visagisten en stylisten. Naast een vast kernteam werken ze met veel stagiairs en freelancers. Joline van den Oever is zo’n freelancer bij Granny’s Finest. Zij deed de opleiding ­Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning Academie. Samen met grafisch ontwerper

Koen houdt ze zich bezig met de visuele communicatie en bewaakt ze de huisstijl. “Op dit moment ben ik bezig met het maken van moodboards voor de collectie van 2017. Daarnaast doe ik de productie en styling van de fotoshoots en maak ik het magazine waarin het hele concept samenkomt. We hebben alleen een herfst- en wintercollectie, daarom moeten we ver vooruit plannen.” Er zijn meer kunstacademiestudenten die de weg naar de opa’s en oma’s van Granny’s Finest weten te vinden. Opa Hans stond laatst nog model voor een studente die afstudeerde met een nieuw gebreid product. Op je 71e brei- en sokkenexpert, model en copywriter, het kan verkeren. “Je moet natuurlijk wel achter de geraniums vandaan komen”, aldus Opa Hans. “Er mogen wat mij betreft best wel wat meer mannen aan de breinaald.” Dus opa’s en oma’s van Rotterdam en omstreken, haak ook aan bij deze club. En hoe het nu zit met dat verhaal met die sjaal? Kijk op www.grannysfinest.com en www.facebook.com/grannysfinest.

Joline van den Oever bewaakt mede de huisstijl van Granny’s Finest.

Breier Hans: “Ik ben zo bekend als de bonte hond.”

Samen & Anders: NIEUW BUURTGERICHT WOON-WERKCOMPLEX De overheid streeft een participatiemaatschappij na. Wat betekent zo’n vaag begrip voor de dagelijkse werkelijkheid van mensen? Samen wonen en samen leven, als het aan Pameijer, Laurens en de Afrikaanderwijk Coöperatie ligt. De drie organisaties ontwikkelen een nieuw zorgconcept aan de Veldstraat in Rotterdam Zuid. Met Samen & Anders anticiperen de betrokken zorgpartijen Laurens, Pameijer en de Afrikaanderwijk Coöperatie op de nieuwe participatiemaatschappij. Ouderen, volwassenen en jongeren met en zonder beperking leven straks met elkaar samen. Elke bewoner huurt een eigen studio met badkamer en kitchenette. De huurprijs ligt rond de 350 euro per maand, inclusief elektra, verwarming en servicekosten. De studio’s zijn bestemd voor mensen met een belastbaar jaarinkomen tot 34.911 euro. Elke huurder levert een actieve bijdrage van ongeveer 10 uur per maand

aan het woon-werkcomplex. Op de begane grond komen bedrijfsruimtes voor kleine ondernemers. De bedoeling is dat ook zij een actieve bijdrage leveren aan het woon­ genot en de woonomgeving. De projectgroep richt zich op mensen met een kleinere portemonnee die graag iets voor een ander doen en in een omgeving willen wonen waar mensen op elkaar letten. Meer informatie: lenneke.spanjaard@laurens.nl, 010 - 407 07 04

Breier Joke: “Iedereen is hier onwijs gemotiveerd.”

VERANDERINGEN IN DE ZORG Met ingang van 2015 wordt de zorg anders georganiseerd. We gaan van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij. Iedereen die dat kan, zal verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Hiermee hoopt de overheid de zorg betaalbaar te houden. Ouderen moeten langer thuis wonen, zieken en bejaarden zullen meer beroep op mantelzorg moeten doen, zodat er minder professionele zorg aan te pas hoeft te komen. De wijzigingen • De huidige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is ingetrokken. • De Wet langdurige zorg (Wlz) is in werking getreden. Kwetsbare ouderen en mensen met een beperking krijgen blijvend 24 uur per dag zorg in de nabijheid en/of permanent toezicht. • Gemeenten bieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) ondersteuning als ambulante begeleiding en dagbesteding. Mensen met een psychische stoornis en/of ernstige beperking kunnen genieten van beschermd wonen. • Verpleging, behandeling en verzorging aan huis vallen onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). • Gemeenten leveren jeugdhulp op grond van de Jeugdwet. • Voor mensen die AWBZ-zorg ontvingen en een indicatie hebben die doorloopt in 2015, is een overgangsregeling getroffen.

15


Feiten en fabels over knie- en heupproblemen informatiebijeenkomsten bij het Havenziekenhuis op 16 en 24 maart

Aanmelden voor één van de bijeenkomsten?

Wanneer bewegen minder soepel gaat of als u pijn heeft bij het bewegen, dan kan

het zijn dat uw huisarts u doorstuurt naar

U kunt zich aanmelden door te mailen naar

een orthopedisch chirurg. Hij onderzoekt

of bellen met het Patiëntenservicebureau

u vervolgens om na te gaan of een

van het Havenziekenhuis (tel. 010-404 33 68

behandeling nodig is. Orthopedisch

of informatie@havenziekenhuis.nl).

chirurgen Van Leeuwen, Van Hove en

De toegang is gratis.

Doyer van het Havenziekenhuis houden

Gratis parkeer- en metroservice

zich bezig met aandoeningen van het

steun- en bewegingsapparaat (botten,

Het Havenziekenhuis is zowel via openbaar

gewrichten, spieren en pezen).

vervoer als met de auto goed te bereiken. De afstand vanaf metrohalte Oostplein is

Oscar van Leeuwen: “Patiënten kunnen vaak

300 meter en u kunt (betaald) parkeren bij

binnen een week op de poli terecht en vier tot

Tropicana, op het Haringvliet, op ’s Lands

zes weken daarna geopereerd worden, als het nodig is. In de aanloop naar de operatie volgt

Orthopedisch chirurg Oscar van Leeuwen

Werf of op de Oosterkade. Deze parkeerplaatsen zijn allemaal binnen 200 meter

uitvoerige informatie. Daar nemen we echt

Informatiebijeenkomsten op 16 en 24 maart

In de presentatie van Miranda de Jongh,

van het ziekenhuis. Elektrische haventaxi

de tijd voor. Via gesprekken, een zorgmap en

Het Havenziekenhuis organiseert speciale

verpleegkundige op de verpleegafdeling

De Sleeptros haalt en brengt u gratis van

een gezamenlijke voorlichtingsmiddag met

informatiebijeenkomsten over knie- en

Orthopedie, komt de voorbereiding op de

en naar de parkeerterreinen en de metro.

medepatiënten wordt duidelijk wat er rondom

heupproblemen op woensdag 16 maart en

operatie en de opname in het ziekenhuis

U kunt de gratis taxi ter plaatse bellen

de behandeling plaatsvindt. We werken met

donderdag 24 maart van 19.30 tot 21.00

aan de orde. Wat kunnen patiënten ver-

via: 010-404 38 88

een deskundig en toegewijd team volgens het

uur. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor

wachten en wat kunnen zij zelf doen?

‘Fast Track’-systeem. De patiënt komt daarbij

mensen met slijtage van de knie of heup,

Tot slot een ervaringsverhaal van patiënt

op de dag van de operatie al uit bed en mag

partners en familieleden. U krijgt uitleg welke

Monica Voogt die in 2015 een nieuwe knie

meestal na twee dagen naar huis. Patiënten

behandelingen en oplossingen er mogelijk

kreeg. Tijdens de bijeenkomsten is er ruime

blijven meestal twee dagen in het ziekenhuis,

zijn voor verschillende klachten in de heup

gelegenheid tot het stellen van vragen en

de revalidatie neemt gemiddeld drie tot zes

en de knie. De orthopedisch chirurgen

napraten met elkaar.

maanden in beslag. Uit onderzoek blijkt dat

informeren u over de feiten rondom knie-

• Locatie: Brasserie Aan de Maas vijfde

zo’n 90% van de mensen één jaar na de

en heupproblemen en leggen uit waarom

etage (ontvangst) en de BE Ruyszaal,

operatie tevreden is.”

sommige verhalen fabels zijn.

vierde etage (presentaties).

Informatie

• Datum: woensdag 16 maart of donderdag 24 maart • Tijd: 19.30 - 21.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.

OPEN DAG VAN TOP TOT TEEN

FRANCISCUS VLIETLAND ZATERDAG 19 MAART

10.00 tot 15.00 uur Vlietlandplein 2 Schiedam

www.franciscus.nl/opendag


ZORGSPECIAL

9 MAART 2016

RCN170900

DE ROLSTOELBOOGIEWOOGIE

van Grietje Killian en Wouter Valentijn

BUITENGEWOON KUNSTEN HANDWERK Wouter (r): “Wij houden het simpel en benaderen alles zo veel mogelijk met humor. Zo rock-­’n-rollen we door het leven.”

Outsider-kunstenaars Wouter Valentijn en Grietje Killian ontmoetten elkaar anderhalf jaar geleden bij Galerie Atelier Herenplaats. Ze hadden meteen een klik. Grietje: “Voor een aanmelding voor een kunstwedstrijd in Amsterdam werkten we samen, ik vroeg hem zijn (wiel)sporen achter te laten op mijn tekeningen. Dat is niet alleen bij die tekeningen gebleven. Sindsdien zijn we de beste maatjes.” TEKST: CINDY MIRANDE

GALERIE HERENPLAATS: PODIUM VOOR OUTSIDER ART

BEELD: JAAP VAN RIJN

W

outer kreeg door een auto-ongeluk een her­ senbloeding, waardoor hij mindervalide raakte. Hij spreekt traag, maar heeft in zijn hoofd nog alles op een rijtje. Grietje kreeg op haar 25e haar eerste psychose en werd hiervoor opgenomen. Bij allebei is ‘er een stukje af’, maar samen vormen ze een ‘bionisch team’. Grietje: “Waar Wouter fysiek een rolstoel nodig heeft, heb ik een rolstoel in mijn hoofd. Ik ben vaag duidelijk en hij is gewoon duidelijk met weinig woorden.” Wouter: “Met Grietje kom ik veel meer buiten de deur. Afgelopen zomer bezochten we in Spanje het huis van Picasso. Maar ook samen op de bank televisiekijken in plaats van in mijn eentje in mijn rolstoel maakt ‘gewoon’ bijzonder.” Buitengewoon bijzonder Wouter woont op de Kop van Zuid in een appartement van zorgorganisatie Middin. Samen met 18 andere jongvolwassenen krijgt hij 24-uurszorg op afstand. Wat ze merken van de veranderingen in de zorg? Wouter merkt op dat de laatste drie jaar de begeleiders steeds minder tijd lijken te krijgen. De woonhuisbegeleiders van Middin staan duidelijk onder druk door de bezuinigingen.

“Ondanks dat doet iedereen heel erg zijn best en houden de hulpverleners en bewoners de moed erin. De begeleiders hebben echt een roeping voor hun vak, dat blijkt iedere dag weer”, zeggen Wouter en Grietje. Ook Grietje ziet een verschil: “Bij mijn eerste opname 20 jaar geleden was er meer ruimte voor ontspanning en persoonlijk contact tussen patiënten en verpleegkundigen op de afdelingen. Bij mijn laatste opname was dat heel anders. Je merkt dat de zorg in de loop der tijd formeler is geworden. Er is meer afstand tussen patiënt en zorgverlener. Het gebrek aan ruimte merk ik ook bij de wekelijkse gesprekken met mijn hulpverleners bij GGZ Delfland. Spreekkamers om rustig te kunnen praten worden schaarser. Hulpverleners staan onder grotere druk, maar zetten alle zeilen bij voor de cliënten.” Huren omhooggeschoten Galerie Herenplaats is voor hen een zegen, hoewel ook daar de druk van de bezuinigingen gevoeld wordt. Grietje: “Daar kunnen we echt onszelf zijn. Iedereen is even betrokken, het is een fijne groep. Misschien komt dat ook door de kunst, die brengt mensen samen. Na 25 jaar aan de Schiedamse Vest moesten we afgelopen winter verhuizen. De locatie werd te duur. Met de

“Wees niet bang voor anders of voor elkaar, maar maak contact.” toenemende populariteit van de Witte de Withstraat om de hoek zijn de huren omhooggeschoten. We zitten nu in een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg, de Schietbaanstraat. Voor Wouter een stuk lastiger te bereiken, de tramhalte daar is niet geschikt voor mensen die reizen met een rolstoel. Toch vreemd, want bij die halte staat ook de ouderenzorginstelling Antonius Binnenweg. Nu moet Wouter vanaf de Beurs naar de Schietbaanstraat rijden, best een eindje voor hem. Dat is niet zo ideaal voor het besturen van zijn elektrische rolstoel in verband met zijn fijne motoriek in combinatie met bijvoorbeeld winterkou.” Wouter besluit: “De mensen denken meer over ons en elkaar dan we kunnen verzinnen. Wij houden het simpel en benaderen alles zo veel mogelijk met humor. Zo rock-’n-rollen we door het leven.” Meer informatie: Galerie Atelier Herenplaats, Schietbaanstraat 1-15, doordeweeks geopend tussen 13.00 en 17.00 uur, www.herenplaats.nl

Herenplaats is in Rotterdam het enige podium voor Outsider Art. Hier wordt het werk getoond van meestal autodidactische kunstenaars die buiten de reguliere kunstwereld vallen omdat ze bijvoorbeeld verstandelijk of lichamelijk beperkt zijn. Het werk van de outsiders kenmerkt zich door een grote mate van originaliteit en eigenheid. Via de webshop van Pameijer is een aantal van deze werken te koop. Meer informatie: webshop.pameijer.nl/atelierherenplaats

PAMEIJERS ROTTERDAMSE HANDWERK

Naast de kunstwerken van Galerie Herenplaats verkoopt zorginstelling Pameijer ook onvervalst Rotterdams handwerk gemaakt door haar cliënten: unieke of in kleine oplage geproduceerde producten. Van brood tot bonbons, van kastjes tot krukjes, van knuffels tot kunst, van vazen tot vaatdoeken. Meer informatie: webshop.pameijer.nl/rotterdamshandwerk

OVER PAMEIJER

Pameijer heeft als missie mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek zich thuis te laten voelen in de samenleving. De organisatie ondersteunt mensen bij wonen, werken, vrije tijd en sociale contacten.

17CULTUUR

9 MAART 2016

RCN190900

De Rotterdamse verhalenindustrie

VERTELLERS, VERZAMELAARS EN VERBINDERS Rotterdammers grossieren in verhalen. Verhalen over het ontstaan en de groei van de stad, verhalen over ervaringen, verhalen van oude en nieuwe stadsbewoners. De vertelkunst wordt in de Maasstad ook nieuw leven ingeblazen: via een fruitautomaat of digitale app. TEKST: CINDY MIRANDE BEELD: LIZA DIKKERBOOM

Toen ik terugkwam van die reis besefte ik hoe moeilijk het is om zo ontheemd te zijn. Ik herken dat gevoel bij de vluchtelingen die ik af en toe taalles geef.

S

inds de oudheid vertellen mensen elkaar verhalen. Hiermee werden de overlevingskansen voor de volgende generatie gewaarborgd. Zo kun je melden dat bergen vuur kunnen spugen. Alleen gaat zo’n droge mededeling niet lang mee. Daarom werden van belangrijke informatie tot de verbeelding sprekende verhalen gemaakt met een snufje magie, wat drama of de geschiedenis van een tragische liefde. Zulke verhalen spreken tot de verbeelding en maken dat mensen ze willen doorvertellen. Mythes en legenden inspireren mensen tot op de dag van vandaag, omdat ze universele waarden en waarheden doorgeven. “O ja, die Poolse barbier!” Verhalenhuis Belvédère maakt ontmoetingen en het uitwisselen van verhalen mogelijk in de vorm van foto- en luistertentoonstel-

lingen, (stads)ontdekkingstochten, inspiratieprogramma’s, publicaties, evenementen én eet- en ontmoetprogramma’s zoals de Volkskeuken. Dankzij het Verhalenhuis vond Anneke Buijse de weg terug naar haar overgrootvader Reinhold Meier. “Mijn overgrootvader woonde en werkte vroeger op de Kaap. Hij had hier een kapperszaak. Ik ben een boek over hem aan het schrijven en kreeg veel informatie dankzij gesprekken met oude bewoners die zich hem nog herinnerden: ‘O ja, die Poolse barbier!’, riepen ze dan. Hij is in de jaren 20 vanwege de oorlog gevlucht uit Polen en helemaal naar Rotterdam komen lopen. Door het communisme kon hij niet meer terugkeren. Het hoogtepunt van mijn zoektocht was een bezoek aan Lódź, zijn geboorteplaats. Door zijn verhaal aan de mensen daar te vertellen heb ik hem voor mijn gevoel weer terug

19


CULTUUR RCN200900

Een keer

EEN KAAPIE DOEN MET PETRA ARDAI

Verhalen vormen ons denken en handelen. Ze geven betekenis aan historische gebeurtenissen en onze toekomst. Door verhalen te vertellen over wat je denkt, wat er staat te gebeuren of gebeurd is, proberen mensen grip op hun leven te krijgen. De verhalen geven een gekleurde weergave van wat je meemaakt. Belevenissen in gedramatiseerde vorm maken van je leven een film. Daarom bedacht kunstenares Petra Ardai de app Private Rotterdam, Katendrecht. Via filmen audiofragmenten, foto’s en interviews met b ­ ewoners van oud en nieuw Katen­ drecht worden verhalen als een real-time documentaire verweven met de openbare ruimte. In Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht, dat meewerkte aan de app, vertelt Petra Ardai over haar drijfveren en fascinatie voor verhalen. “Als dochter van een actrice ben ik opgegroeid met in verhalen te denken. Verhalen bevinden zich op het snijvlak tussen fictie en werkelijkheid. Ze zijn een ‘afdruk’ van het

­ unnen brengen naar zijn geboortegrond. k Toen ik terugkwam van die reis besefte ik hoe moeilijk het is om zo ontheemd te zijn. Ik herken dat gevoel bij de vluchtelingen die ik af en toe taalles geef.” Ukeleles “Van origine was mijn overgrootvader muzikant en bouwde de mooiste gitaren en ukeleles. Van hem heb ik dat muzikale, ik zing en speel ook op de ukelele. Hij schijnt met Bill Buijsman te hebben gespeeld, voordat deze de later beroemde Kilima Hawaiians oprichtte. Hij beweerde een van hun grootste hits te hebben geschreven en dat hij daar nooit erkenning voor heeft gekregen. Om een beeld te krijgen van die tijd ben ik natuurlijk gaan kijken naar de voorstelling Hula Blues van John Buijsman over diezelfde Kilima Hawaiians. In de hoop meer informatie over mijn overgrootvader te vinden

20

heb ik John nog flink bestookt met vragen. Bill had zijn neef namelijk veel spullen nagelaten, waar John zijn voorstelling op heeft gebaseerd. Maar John heeft niks over hem kunnen vinden. Ook in de tentoonstelling hierover in het Verhalenhuis was geen spoor van hem te ontdekken. “Bij de voorstelling kon je een heruitgave kopen van het boek Onder wuivende palmen van Kees Bakker, waarin Bill Buijsman zijn memoires deelt. Tot mijn verbazing kwam ik daarin een passage tegen waarin wel de naam van mijn grootvader genoemd werd. Hij bleek samen met Bill en een Ambonese gitarist in het International Hawaiian Trio te hebben gezeten, nog voordat de Kilima’s werden opgericht. Het verhaal dat hij die hit heeft geschreven, werd ineens een stuk aannemelijker. Wellicht hebben ze het nummer in die tijd samen gespeeld en is Bill het later met de Kilima’s gaan uitvoeren. Echt zeker

weten doe je het nooit. Er zitten vele kanten aan een verhaal, daar kom je wel achter tijdens zo’n zoektocht. Je steekt er in ieder geval veel van op, en ook over Katendrecht.” Hoeren, opium en jazz “Katendrecht stond ooit bekend om de hoeren, opium en jazz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Katendrecht vanwege zijn scabreuze karakter een heuse vrijstaat. Het louche karakter van de Kaap bood ook kansen: de Duitsers meden het schiereiland. De bewoners hadden een uitgekiend waarschuwingssysteem. Wanneer de Duitsers het toch aandurfden om razzia’s te houden, konden mensen snel wegkomen. In het Verhalenhuis zat de destijds bekende jazzclub Negro Palace Belvédère. Dankzij het waarschuwingssysteem konden donkere muzikanten tijdens de oorlog nog lang jazz blijven spelen.”

l­ even zelf. Zo heb ik mijn moeder menigmaal zien ‘sterven’ op het toneel. Je kunt mijn verwarring als 7-jarig meisje begrijpen toen ze echt stierf. Die vreemde vermenging van fictie en werkelijkheid zie je weerspiegeld in mijn werk. Met mijn documentairetheater probeer ik het ‘nu’ te vangen, ik verzamel korrels van mensenlevens. Het enige wat van een mens overblijft, is zijn verhaal. Met mijn kunst probeer ik een verbinding te maken tussen verleden, heden en toekomst. In de openbare ruimte kun je elkaar ontmoeten en zet ik de beleving van persoonlijke verhalen in een ander perspectief.” De app is te downloaden via http://pocketguideapp.com/ en/privaterotterdam?l=nl.

Het Verhalenhuis herbergt een schat aan verhalen over het oude Katendrecht. Dit is niet onopgemerkt gebleven, zo bewijst de Drs. H.H. Horsting-aanmoedigingsprijs, die begin dit jaar aan het Verhalenhuis werd toegekend. De prijs onderscheidt Rotterdammers die op cultureel, historisch en/of maatschappelijk gebied waardevolle bijdragen leveren. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikte de prijs uit met de woorden: “Wie de moeite neemt om nieuwsgierig te zijn en te luisteren, kan zichzelf herkennen in de verhalen van andere mensen.” Meer informatie: www.verhalenhuisbelvedere.nl


9 MAART 2016 RCN210900

Verhalenmachine:

GOKKEN MET VERHALEN

Eind januari vond de presentatie plaats van het boekje You win some, you lose some in WORM Rotterdam. Dit boekje is een bloemlezing van verhalen afkomstig uit de zelfkant. Die mensen zijn met het schoonvegen van Rotterdam in de jaren 90 uit zicht geraakt. Wat niet wil zeggen dat ze er niet meer zijn. Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot van de Stichting Shoot’n-Share verzamelden met een reizende verhalenmachine twee jaar lang verhalen over de maakbaarheid van geluk. Zij vroegen mensen uit de Rotterdamse marge hun verhaal te delen. De hamvraag: ‘Is geluk maakbaar?’ Deelnemers werd gevraagd

maps of happiness te maken of via gevonden voorwerpen herinneringen op te halen. Met deze verhalen werd de verhalen­ machine gevuld. De verhalenmachine is een speciaal ontworpen fruitautomaat (gokkast), waaruit met een ruk aan de hendel in willekeurige volgorde korte verhalen rollen. Soms ontroerend, soms schokkend, zoals het leven zelf. Het leven is een gok: you win some, you lose some. De verhalen zijn te beluisteren in de Pauluskerk Rotterdam. Meer informatie: www.rotterdamsgeluk.nl

Voor wie niet genoeg kan krijgen van

ROTTERDAMSE VERHALEN

Stichting Rotterdam Vertelt presenteert Rotterdamse oral history en verhalenprojecten. Meer informatie: www.rotterdamvertelt.nl

Poëtische poetsen bakken in Café de Schouw

Verhalenfontein en de Strijd om de Grijze Kanarie

Iedere eerste woensdag van de maand is Café de Schouw het podium voor Rotterdamse woordkunstenaars. Tijdens de Poetsclub brengen zij hun nieuwste gedicht ten gehore.

Op vrijdag 11 maart organiseert de Verhalenfontein de finale van de Strijd om de Grijze Kanarie. Verhalen­ vertellers strijden om de gunst van het publiek en een vakjury met meeslepende korte verhalen van maximaal 10 minuten. Voor 50+ en/of grijs of jonger met evenveel ­levenswijsheid.

Meer informatie: facebook.com/CafeDeSchouw

Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9, aanvang 20.00 uur, entree € 10

Nico van de Heijplaat vertelt over het ontstaan en de groei van ­Rotterdam en trekt de conclusie: Rotterdammers zijn bouwers die steeds weer iets groots beginnen.

Meer informatie: www.verhalenfontein.nl

Meer informatie: www.verhalenboot.nl

21


TOTALE LEEGVERKOOP

t h c e r d Baren

ivm dreigende sluiting filiaal Barendrecht

Wij anticiperen hiermee op de situatie in onze branche, reorganiseren en gaan ons filiaal in Barendrecht sluiten. Daarom houden wij de komende maanden een totale leegverkoop van ons filiaal in Barendrecht, Aalborg 15. Profiteer van deze situatie en sla je slag nu het kan! Op is echt op!

NU MET

40%-70% KORTING vraag naar de actievoorwaarden

rting! o k % 0 4 % el alles 10 s s J I /d a e ll Filiaal Cape

Alleen in filiaal Barendrecht: Showroomkeukens nu met 40% korting!

7 dagen per week open! OPENINGSTIJDEN BARENDRECHT: ma. t/m vrijdag van 10.00 - 20.00 uur, zat. van 10.00 - 19.00 uur, zon. van 12.00 - 18.00 uur

BARENDRECHT

Barendrecht Aalborg 15, Rijksweg A29, afslag 20

WWW.ZUIDERSTER.NL

CAPELLE A/D IJSSEL Hoofdweg 18, Rijksweg A20, afslag 16


NATUUR

9 MAART 2016

RCN230900

“De natuur heeft ons helemaal niet nodig.

WIJ HEBBEN DE NATUUR NODIG.”

(Foto: Jaap van Rijn)

TEKST: JAAP VAN RIJN BEELD: JASPER DOEST

V

De locatie: Uitzicht: Wat en wie:

Vlaardingen, Grand café Nautique, Delta Hotel Visuele verwennerij voor liefhebbers van petrochemische installaties en alles wat maar op het water kan blijven drijven De natuurlijke habitat voor fotograaf Jasper Doest, auteur van verdieping verschaffende beeldreportages, die hij onder meer in tijdschriften als National Geographic publiceert

laardingen heeft zo zijn kwaliteiten. Maar wat je er nauwelijks aantreft: overweldigende wildernis.

Jammer dat daar verder geen vervolg aan is gegeven, want er is veel moois te ontdekken onder de rook van Rotterdam.

delijk gemaakt dat ik voor dat soort vragen maar naar de universiteit moest gaan en zo besloot ik biologie te gaan studeren.

Is dat de reden dat Jasper Doest de wereld over trekt, op zoek naar de natuur die ‘zijn’ Vlaardingen ontbeert? Laat je niet misleiden door dit uitzicht. Ik ben hier wel degelijk met de natuur opgegroeid. Want natuur is overal. Mijn ouders namen mij vaak mee naar buiten. We verzonnen dan onze eigen avonturen. Op die manier was ik al jong gefascineerd door de natuur. En je zou het misschien niet verwachten, maar Vlaardingen heeft meer natuur dan veel mensen denken. Ik zie geregeld vossen bij ons in de buurt en er rennen ook regelmatig hazen door onze straat. Het is de perceptie. Vlaardingen was niet voor niets de groenste gemeente van Europa.

Wanneer koos je voor de natuurfotografie? Vrij laat. Ik kon maar moeilijk kiezen na de middelbare school. Ik belandde uiteindelijk in het laboratoriumonderwijs. Ik liep onder meer stage bij het Unilever Research Laboratorium, hier in Vlaardingen. Dat beviel goed. Ik kreeg een contract aangeboden, maar ik voelde dat ik nog niet klaar was om het bedrijfsleven in te gaan. Van de stagevergoeding bij Unilever kocht ik destijds mijn eerste spiegelreflexcamera. Ik was gelijk verknocht aan het fotograferen. Ik vervolgde mijn studie in het hoger laboratoriumonderwijs in Rotterdam. Daar werd me uitgelegd dat je bepaalde procedures moet volgen. Ik wilde echter weten waarom. Er werd me dui-

Het lijkt alsof je een omtrekkende beweging maakt. Want studies laborant en biologie leiden doorgaans niet tot een carrière als professioneel fotograaf. Maar van het een kan wel het ander komen. Zoals vrijwel iedere student had ik een bijbaantje nodig en ik ging bij Mediamarkt in Rotterdam werken. Het was destijds de eerste Mediamarkt in Nederland en er werd meteen een serieuze fotoafdeling neergezet. Ik heb urenlang naar al dat moois in de vitrines staan staren. Vrijwel alle merken hadden we in huis, Leica-camera’s, professionele apparatuur van Canon en Nikon. Het was alsof ik in een snoepwinkel was beland. Ik vond wel dat als je camera’s verkoopt, je

er ook verstand van moet hebben. Dus verdiepte ik me verder in de fotografie. Dat ik steeds meer natuur ging fotograferen, lag voor de hand. Natuur is overal en vrij toegankelijk. Je hoeft geen modellen te regelen, geen toestemming te vragen. En door mijn studie hoopte ik meer te weten te komen over wat ik fotografeerde. Op een zeker moment kreeg ik de kans om een zomerstage te doen op Spitsbergen en deed daar onderzoek naar klimaatverandering. Ik heb drie maanden op het eiland doorgebracht en veel foto’s gemaakt tijdens het prachtige licht van de midzomernachten. Eenmaal thuis zag ik dat vooral mijn foto’s van de poolvossen te goed waren om op de plank te laten liggen. Ik heb ze ingezonden naar een fotowedstrijd van het tijdschrift Grasduinen, in de ‘professional category’, terwijl ik dat niet was. Ik wilde kijken hoever ik zou kunnen komen.

23


RCN240900

Tot mijn grote verrassing werd ik tot overall­ winnaar uitgeroepen. Opeens was daar ­‘Jasper Doest, professioneel fotograaf’ en die pet heb ik nooit meer afgezet. En dan maak je de stap die al zo lang in de lucht hing: je koos voor de camera. Nee, niet direct. Het fotograferen tijdens de studie biologie ging vooral om het maken van mooie beelden. De fotoserie was een registratie van wat ik waarnam, voorzien van wat intimiteit: oogcontact met de poolvossen die al spelend op je afrennen. Een journalistieke invalshoek was afwezig, terwijl Spitsbergen daar met het oog op de klimaatverandering wel mogelijkheden toe bood. Bij het eerste bezoek was het droog en zonnig, een weertype dat daar in de zomer altijd heerst. Toen ik twee jaar later weer op Spitsbergen kwam, viel het me op hoe de gletsjers waren veranderd. Ook was de hoeveelheid regen toegenomen. In die periode besloot ik voor de fotografie te kiezen. Je doet veel onderzoek om iets over klimaatverandering te kunnen bewijzen. Tegelijkertijd komen andere partijen die commerciële belangen hebben met andere resultaten. Heb je tijd geïnvesteerd in iets waarvan je denkt dat het de waarheid is, kom je uiteindelijk op nul uit. Daar had ik geen zin meer in. Met foto’s heb je direct bewijsmateriaal in handen en kun je op een directere manier het publiek benaderen. Gaat het beter of slechter met de natuur? De natuur heeft ons helemaal niet nodig. Wij hebben de natuur nodig. Veel mensen beseffen dit niet. Het gaat nu volgens velen slecht met de natuur. Je kunt stellen dat deze constatering terecht is. De huidige staat van de natuur zegt iets over onze toekomst. Want die staat niet los van de natuur. Onze toekomst is in het geding, niet die van de aarde. Want de natuur herstelt zich wel. Met de camera wil ik verhalen vertellen over de interactie tussen mens en natuur. Die verhalen kunnen bijdragen aan het terugvinden van het evenwicht. Mijn studie heeft er wel voor gezorgd dat ik makkelijker dwarsverbanden kan herkennen en conclusies trekken. Als je mijn beeldverhaal ziet, kun je tussen de regels een verhaal over mensen lezen. Zo werkte ik vijf jaar lang aan

24

een verhaal over ooievaars die op vuilnisbelten leven. Een ooievaar is in vele culturen al eeuwenlang een symbool van nieuw leven. Ik zoek bewust naar dat soort symboliek. Want dan kun je veel mensen met het verhaal bereiken. Eigenlijk maak ik steeds meer natuurverhalen met een antropologische insteek. Ik gebruik de natuur om iets over de mensheid te vertellen. Mens, natuur… ik geloof niet zo in die hokjesgeest, dat heb ik altijd al gehad. Wij maken deel uit van de natuur, hoewel we dat soms uit alle macht proberen tegen te werken. Ik heb dan ook de naam ‘natuurfotograaf’ geschrapt; ik ben fotograaf. Als ik uitleg wat ik precies doe, dan maak ik vaak wel onderscheid tussen mens en natuur. Dat komt omdat ik niet begrepen word als ik spreek over ‘wij’. Veel mensen zien zich niet op gelijke voet staan met een vlinder of een spreeuw. Dat hoeft ook niet, maar ik wil laten zien dat heel veel zaken beter zijn te verklaren als je jezelf wel spiegelt aan de natuur. Wat maakt jou tot een geschikte fotograaf van dieren? Dat ik me altijd als gast opstel. Een dier moet wel weten dat ik er ben. Anders zal hij verrast zijn en vluchten of aanvallen. Maar ik ben niet dominant, wil niet dat hun gedrag door mijn aanwezigheid verandert. Ik ben te gast. Ik pas mijn eigen lichaamstaal aan, zodat ik dicht bij de dieren kan komen. Ik kan aanvoelen of een dier me gaat accepteren. Ik ben heel erg bezig met het observeren van de lichaamstaal. Vanuit die intimiteit maak ik foto’s. Kijken doe je immers met je hart. Je laat met je foto’s ook zien wat er loos is. Hoe invloedrijk is een fotograaf uit Vlaardingen? Ik ben momenteel bezig met een verhaal over de invloed van cultuur op de Japanse makaak, waarbij ik soms gruwelijke taferelen de revue zie passeren. Uiteraard heb ik daar een mening over. Maar ik ga niet met het vingertje omhoog naar een andere cultuur wijzen. Dat is te makkelijk en werkt alleen maar averechts. Een verandering van binnen naar buiten bewerkstelligen en daaraan bijdragen met een beeldreportage is volgens mij zinvoller. Mijn ooievaarserie ver-

scheen onlangs in Smithsonian Magazine en een recent verhaal over sneeuwmakaken verschijnt dit jaar nog in de Amerikaanse ­National Geographic met 6 miljoen abonnees en hun sociale media. Zo kun je als eenling een aardige stem hebben. Maar jij bepaalt hoe de dieren in beeld komen. Het is een evenwichtsbalk. Je kunt door het kiezen van je beeldtaal (de stijl die de fotograaf gebruikt om het verhaal te vertellen; red.) een naargeestig of een lieflijk beeld maken. Daar ben ik me ten volle van bewust. Je hebt als fotograaf veel invloed op hoe iets geïnterpreteerd wordt door het publiek. Je zult mij nooit horen zeggen dat een foto de weerspiegeling is van de waarheid. Ja, het is mogelijk bepaalde feiten vast te leggen. Maar de manier waarop je dat doet, kan nog steeds heel bepalend zijn voor de context waarin het gezien wordt. Dat is ook het leuke van fotografie. Ik creëer mijn eigen waarheid, niet met geknutsel in Photoshop, zoals vaak wordt gevraagd – dat accepteert National Geographic niet, je levert daar je ruwe materiaal in –, maar gewoon met m’n camera. Fotografie is een prachtig middel om mee te communiceren en tegelijkertijd jezelf te kunnen uiten. Als je oorlogsfotograaf zou zijn, wat leg je dan vast? Ik ben meer geïnteresseerd in waarom mensen dit doen dan in de actie in de frontlinie. Dus zou ik achter de linies fotograferen. Of ik zou een enkele persoon volgen. Zo werk ik in de natuur ook. Ik maak liever een foto waar je lang naar kunt kijken, waar de toeschouwer zijn eigen verhaal bij kan denken. Het gaat mij meer om de schoonheid van het hele plaatje dan om de actie. Ik balanceer op het grensvlak van een fotojournalist en een kunstenaar. Het gaat mij niet alleen om het vastleggen van een moment. Het gaat me ook om de manier waarop ik dat moment weet te vangen. Daar moet ook een bepaalde schoonheid uit spreken. De beelden moeten bij elkaar een verhaal vertellen. Het is fotojournalistiek met een randje. Meer informatie: www. jasperdoest.com


9 MAART 2016 RCN250900

DE SPREEUWEN

van Rotterdam

Elk najaar overnachten dansende wolken spreeuwen die naar het zuiden trekken een paar dagen in Rotterdam. De vogels foerageren in de nabijheid van Rotterdam en zoeken bij invallende duisternis de warmte-uitstralende stad op. Jasper Doest volgde de vogels vier dagen lang en ­ervoer zo de overweldigende wilde natuur in de stad. “Het is mooi om te zien hoe mensen in de stad door zo’n verschijnsel geraakt kunnen worden. Het is een waar visueel spektakel. Ik heb ze vanaf het dak van een hotel gefotografeerd.”

“Ik zag een vrouwtjessperwer langs de boomtop scheren waarin de spreeuwen zaten. De roofvogel landde een meter of 30 verder op een afgesloten parkeerplaats. Ik moest onder het hek door kruipen om de foto te kunnen maken, want ik had geen telelens bij me. Ik vind dit een bijzondere foto, die laat zien dat de wilde natuur zich midden in de stad bevindt.”

“Op Rotterdam Centraal zitten zowel opportunistische spreeuwen die op doorreis zijn als Rotterdamse spreeuwen, die beide makkelijk aan eten willen komen.”

“Er werd gesproken over overlast. Maar overlast is natuurlijk een relatief begrip. Wat door de een als last ervaren wordt, is voor de ander lust. ‘Overlust’ of overlast… het is maar hoe je het bekijkt. Veel mensen waren juist gefascineerd en voerden de spreeuwen. Ze aten zelfs uit de hand. Hilarisch waren de schoonmakers met megafoons waar roofvogelgeluiden uit kwamen. Het hielp niets. De spreeuwen vlogen op en gingen ergens anders zitten. De laser die de spreeuwen moest verjagen, is weg en de spreeuwen zitten er nog steeds. Never try to outcompete an animal.”

25RCN270900

9 maart 2016 week 10

Stadskrant

In deze Stadskrant onder andere n

Aanpak winkelleegstand

n

App voor veilige buurt

n

Veel te zien op 20 maart

n

Nieuws uit de gebieden

College heeft Woonvisie 2030 vastgesteld

Meer variatie in woningaanbod Rotterdam moet meer huizen krijgen voor mensen die wat beter verdienen. En de kwaliteit van veel van de bestaande woningen moet worden verbeterd. Dat is te lezen in de Woonvisie 2013 die het college van burgemeester en wethouders vorige week heeft gepresenteerd.

Door onder meer sloop, samenvoeging en ingrijpend renoveren komen er meer verschillende soorten woningen in wijken waar nu vooral goedkope huizen zijn. Een meer gedifferentieerd woningaanbod wordt dat genoemd. Ook steeds meer gezinnen met kinderen kiezen ervoor

om in en rondom het stadscentrum te wonen. In de woonvisie is dan ook veel aandacht voor het realiseren van een kindvriendelijke woonomgeving. In totaal zal de Rotterdamse woningvoorraad tot 2030 stijgen met ongeveer 16.000 huizen. Senioren in Rotterdam blijven langer thuis wonen – dat is een gevolg van de nieuwe zorgwetgeving, maar vaak ook een bewuste keuze. Er is daardoor minder behoefte aan traditionele verzorgingshuizen en meer aan ‘zorggeschikte’ zelfstandige woningen.

Nesselande, een van de weinige Rotterdamse wijken waar veel midden- en hogere inkomensgroepen wonen.

Ook in de nieuwe woonvisie staat kwaliteit voorop. Overal in de stad moet de kwaliteit van bestaande woningen op orde gebracht worden en behouden blijven. Kwaliteit betekent ook dat de huizen en de woonomgeving goed

aansluiten bij wat Rotterdammers willen. Ongestoord wonen, zonder overlast, in een prettige omgeving moet voor iedereen mogelijk zijn. Verantwoordelijkheid van bewoners en goed verhuurderschap zijn daarbij heel belangrijk. De

Rebels restaurant

Gemeente Rotterdam

De nieuwe woonvisie was nodig omdat de vraag naar wonen in Rotterdam erg veranderd is. Steeds meer mensen vinden Rotterdam een aantrekkelijk woonstad. Het woningaanbod sluit niet meer helemaal aan op de veranderde vraag. Rotterdam telt nu bijvoorbeeld 168.000 huizen in het goedkope segment, voor de 125.000 huishoudens die erop aangewezen zijn. Het opleidings-, en inkomensniveau stijgt waardoor ook de vraag naar duurdere huizen toeneemt.

gemeente wil zicht houden op de beschikbaarheid van woningen. Het passend toewijzen van huizen aan bijvoorbeeld mensen met een beperking of statushouders wordt scherp in de gaten gehouden. Op 23 maart wordt de visie

Week van zorg en welzijn Rotterdamse zorg- en welzijnsorganisaties houden van 14 tot en met 19 maart open huis. Dat doen ze tijdens de Week van Zorg en Welzijn. Rotterdammers kunnen dan een kijkje achter de schermen nemen. En antwoord krijgen op hun vragen. Rondkijken bij een zorg- of welzijnsinstelling levert onverwachte bijzondere dingen op. Zo kunt u bijvoorbeeld uw rollator APK laten keuren bij Humanitas Akropolis (Achillesstraat 290) op 17 maart tijdens de gezondheidsinformatiemarkt. Ook op de vele locaties van Pameijer is in deze week veel te zien en te doen. Bijvoorbeeld op 16 maart bij ‘Juffrouw Janssen’ (Blekerstraat 8). Creatieve jongeren met een verstandelijke beperking hebben daar een leer/werkplek. Zij maken mooie dingen en leren allerlei

vaardigheden die bij het werkende leven horen. Dagcentrum ASVZ/Wielewaal (Aarnoudstraat 59) houdt van 14-19 maart open huis. Kom kijken bij de dagactiviteiten, de buurtsuper en het eetcafé. Of ga op bezoek in een Huis van de Wijk www.rotterdam.nl/huizenvandewijk Er zijn er 48 in Rotterdam en er is het hele jaar veel te doen voor en door bewoners. Het complete programma van de Week van Zorg en Welzijn staat op www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

Levien Willemse

Charme Zuid op tv

Rotterdams nieuwste culinaire aanwinst ‘Rebelz aan de Rotte’ (Bergse Rechter Rottekade 1) heeft naast een kunstzinnig interieur en een verleidelijke kaart ook een bijzondere missie. Ze bieden ex-gedetineerde vrouwen een kans op een mooie toekomst door ze op te leiden tot kok of gastvrouw. En dat past perfect bij de definitie van een rebel: iemand die het de moeite waard vindt om te vechten voor een beter bestaan. Kijk voor meer informatie op www.rebelzaanderotte.nl.

Een (werk)week lang RotterdamZuid op nationale televisie. Oud-profvoetballer Brian Pinas laat de wijk Feijenoord zien. Bouwkundige Riek Bakker toont trots haar pronkstuk, de Erasmusbrug. En Simon Stokvis, het personage uit ‘Toen was geluk nog heel gewoon’ bezingt zijn Rotterdam. In het

EO-programma gaat het om persoonlijke ontmoetingen met bekende én minder bekende Rotterdammers, en de rol die het geloof speelt in hun leven. Ondertussen komt RotterdamZuid in al zijn charme voorbij. De serie over Rotterdam-Zuid is van 14 tot en met 18 maart elke dag te zien om 18.10 uur op NPO2

besproken in de raadscommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte. Daarna volgt behandeling in de gemeenteraad. Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/woonvisie

Stop en Shop uitgebreid Het aantal winkelstraten waar automobilisten goedkoper kunnen parkeren is per 1 maart uitgebreid. ‘Stop en Shop’ is nu van toepassing in vijftig straten (of delen daarvan) in vijf gebieden (Feijenoord, Noord, Delfshaven, KralingenCrooswijk, Hillegersberg). Speciale borden maken duidelijk dat je hier snel en goedkoop kunt parkeren. Bezoekers van Stop en Shopstraten betalen het eerste half uur maar € 0,10 voor parkeren in plaats van het reguliere parkeertarief van € 0,50 per 18 minuten. Dit maakt het parkeertarief dit eerste half uur € 0,69 goedkoper. De gemeente is eind 2009 begonnen met Stop en Shop. Het initiatief wordt door veel lokale ondernemers gedragen. Het komt – ook volgens de gemeente – de bereikbaarheid en de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden ten goede. Voor meer info: www.rotterdam.nl/ parkeren en tel. 14 010


RCN280900

Stadskrant

9 maart 2016 week 10

Subsidie ouderensport

De Gemeente geeft antwoord

Wordt Rotterdam echt een fietsstad?

David Rozing

Op www.fietsfan010.nl vindt u meer informatie over de verbeteringen voor fietsers. Hier kunt u ook suggesties indienen voor verbeteringen op fietsgebied.

Afgelopen jaren zie je ook veel bakfietsen op Rotterdamse fietspaden.

De gemeente Rotterdam krijgt via het centrale telefoonnummer 14 010 en via haar website veel vragen van bewoners. Deze gaan over tal van onderwerpen. In deze rubriek geeft de gemeente antwoord op twee opvallende vragen. Waar kan ik al aan merken dat de gemeente fietsen voorrang geeft? ‘De gemeente wil van Rotterdam een fietsstad maken. Rotterdammers die de fiets pakken, krijgen meer ruimte, comfort en snelheid. Hiervoor heeft het college een plan opgesteld met dertig actiepunten. De eerste stappen om van Rotterdam een fietsstad te maken zijn al gezet. Zo zijn op tien plekken de verkeerslichten fietsvriendelijker

ingesteld. Fietsers kunnen hierdoor sneller doorrijden. Daarnaast loopt er een proef met een regensensor. Wanneer het regent, krijgen fietsers op dit kruispunt vaker groen. Om het fietsen aangenamer te maken, is de gemeente begonnen met het meten hoe comfortabel de fietspaden zijn. En de nieuwe verdiepte stalling bij station Blaak biedt een gemakkelijke en veilige stalling voor 950 fietsen.’

Blijft gescheiden afval echt gescheiden? ‘Door uw afval op de juiste manier te scheiden en in te leveren, helpt u grondstoffen en energie te besparen. Uw afval bestaat namelijk maar voor een klein deel uit echt afval. Papier, glas, textiel, maar ook plastic en groente-, fruit- en tuinafval (gft) zijn dit niet. Er kunnen namelijk weer nieuwe grondstoffen van gemaakt worden.’ ‘Papier bijvoorbeeld kan liefst zeven keer worden hergebruikt, textiel vijf keer en glas oneindig. Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt en textiel kan onder andere worden hergebruikt als isolatiemateriaal of als ondertapijt voor vloerbedekking. Plastic wordt tot snippers vermalen, schoongemaakt en omgesmolten tot korrels. Dit is de grondstof voor nieuwe producten als speelgoed en fleecetruien. En gft wordt gebruikt om compost of biogas van te maken.’ Meer informatie over afval scheiden in Rotterdam vindt u op www.rotterdam.nl/afval.

De gemeentelijke ombudsman

Een van de initiatieven die vorig jaar een financiële tegemoetkoming ontving was een beweeg- en welzijnsmarkt in Lombardijen. Oudere bezoekers van deze wijk kregen daar informatie over het sportaanbod in de wijk. De aanwezige organisaties stimuleerden hen om structureel deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Een ander gesubsidieerd initiatief: in Hoek van Holland biedt Humanitas – in samenwerking met een honk- en softbalvereniging – de

Sinds 1 januari 2016 houdt de ombudsman ook een avondspreekuur: om de week op donderdag van 18.30 tot 20.30 uur. Kijkt u op de website www.ombudsmanrotterdam. nl voor de data van het avondspreekuur. U kunt voor de data ook bellen naar (010) 411 1600 (op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur). U kunt dit nummer ook bellen als u meer informatie wilt voordat u uw klacht indient. De medewerkers van de ombudsman staan u graag te woord!

In de Afrikaanderwijk gaan vrijwilligers langs bij ondernemers op de Paul Krugerstraat en Pretorialaan om ramen te zemen en bezems te overhandigen. De schoonmaakactie moet de ondernemers ervan bewust maken dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de straat. In Overschie vindt ’s middags de opruimactie ‘Schone Schie’ plaats. Vanaf de ‘groene brug’ bij de Taludweg tot aan de A20, wordt de oever van de rivier schoongemaakt.

Anne Mieke Zwaneveld, ombudsman van de gemeente Rotterdam.

Contact met de gemeente Website U kunt steeds meer gemeentelijke zaken digitaal regelen via: www.rotterdam.nl/mijnloket en voor ondernemers: www.rotterdam.nl/ondernemen. Meldingen en klachten www.rotterdam.nl/publieksreactie en app buitenbeter (www.buitenbeter.nl). Officiele bekendmakingen Officiële bekendmakingen van de gemeente vindt u op www.rotterdam.nl/rotterdambericht. Ook handig: aanmelden op de e-mailservice van www.overheid.nl en de app Rotterdam-Omgevingsalert.

Facebook en twitter www.facebook.com/gem.Rotterdam en www.twitter.com/rotterdam.

Bellen 14010. Op werkdagen van 08.00 - 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 - 17.00 uur.

VraagWijzer Voor vragen over zorg, gezondheid, geldproblemen, juridische problemen, brieven en formulieren, activiteiten in de wijk en mantelzorg kunt u terecht bij VraagWijzer.

Stadswinkels Voor een aantal gemeentelijke producten is het noodzakelijk dat u langskomt bij de gemeente. Kijk op www.rotterdam.nl/stadswinkels voor de openingstijden en het maken van een afspraak.

Kijk voor informatie op www.rotterdam.nl/zorgdichtbij. Hulp nodig? Vul dan het contactformulier in of bel naar 14010. U kunt ook binnenlopen bij een VraagWijzer bij u in de buurt, zie www.rotterdam.nl/vraagwijzer.

activiteit Bean Bag Baseball aan. Sportsupport begeleidt hen bij de opstart. Heeft uw club, organisatie of vereniging een goed idee om de oudere Rotterdammers meer te laten bewegen? Denk bijvoorbeeld aan een activiteit, een evenement of het ontwikkelen van een werkwijze. Laat het de gemeente weten. Wat moet je doen en wat zijn de voorwaarden? Kijk op www.rotterdam.nl/ subsidiessportrecreatie

Help een handje mee

U kunt uw klachten schriftelijk of mondeling op het spreekuur indienen. De ombudsman houdt wekelijks spreekuur op dinsdag van 9.00 tot 11.30 uur en op woensdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Arnoud Verhey

De ombudsman vindt het belangrijk dat de gemeente eerst zelf de kans krijgt om uw klacht naar tevredenheid op te lossen. Komt u er niet uit met de gemeente? Dient u dan uw klacht in bij de ombudsman. Dat kan op verschillende manieren.

De gemeente wil graag dat er meer ouderen in beweging komen. Op de foto: sportende senioren in IJsselmonde, enkele jaren geleden.

Op 19 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, gaan weer veel Rotterdammers de straat op om hun buurt schoon te houden. Ook u kunt een bijdrage aan een schonere stad leveren door een nieuwe activiteit te organiseren of door aan een bestaande actie deel te nemen.

Wanneer kunt u bij ons terecht? De gemeentelijke ombudsman behandelt klachten over de gemeente. Uw klacht kan bijvoorbeeld gaan over de manier waarop u te woord bent gestaan door een medewerker van de gemeente. Of over het feit dat u niet terechtkunt bij de gemeente voor een afspraak voor het aanvragen van uw paspoort of dat u verschillende keren heeft gebeld naar de gemeente, maar dat de gemeente maar niet terugbelt.

Arnoud Verhey

Bewegen is goed voor je. Vooral bij ouderen kan sporten en bewegen helpen om langer zelfstandig te zijn, eenzaamheid tegen te gaan en fit te blijven. Daarom geeft de gemeente Rotterdam subsidies aan sportinitiatieven voor ouderen.

Gebieden Via www.rotterdam.nl/gebiedscommissies en 14010 komt u in contact met de gebiedsorganisatie en/of gebiedscommissie. Op de gebiedspagina in deze Stadskrant vindt u informatie over andere contactmogelijkheden.

Hiervoor krijgen de deelnemers een prikker, handschoenen en een vuilniszak van de gemeente. Wilt u meehelpen met het opruimen, dan kunt u zich aanmelden via www. schoneschie.nl. Meer acties vindt u op www.nederlandschoon.nl. De acties van zaterdag 19 maart moeten eraan bijdragen dat meer Rotterdammers hun vuil voortaan in de containers gooien en grofvuil naar het milieupark brengen. De gemeente roept bewoners op om melding te maken van veel troep op straat. Dat kan via www.rotterdam. nl/schoon en via tel. 14 010 (lokaal tarief).

Colofon

De Stadskrant is een uitgave van de gemeente Rotterdam en verschijnt tweewekelijks. 40e jaargang.

125 WRD

Redactie Stadskrant: Gemeente Rotterdam Telefoon: (010) 267 64 33 stadskrant@rotterdam.nl Bezorgklachten: www.geenkrantgehad.nl tel. 088 – 824 82 40 Stadskrant Gemeente Rotterdam Wilhelminakade 179, postbus 1130, 3000 BC Rotterdam www.rotterdam.nl/stadskrant Via deze website kunt u zich ook (gratis) abonneren op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief van de Stadskrant.


RCN290900

Stadskrant

9 maart 2016 week 10

Rubriek Straatpraat

Cadeau voor baby’s

Wat te doen met leegstand? Doordat de afgelopen maanden een aantal bedrijven failliet is gegaan, staat in Rotterdam een groter aantal winkelpanden leeg. Wat merken we hiervan? En wat kan en moet de gemeente aan de leegstand doen? De Stadskrant vroeg het aan drie voorbijgangers op straat. En aan de verantwoordelijk wethouder.

De gemeente plant elk jaar tachtig babybomen voor kinderen die geboren worden in Rotterdam. U kunt zo’n boom adopteren. Voor 25 euro wordt er een bordje met de naam en geboortedatum van uw kind bij de boom geplaatst. Het jaar van geboorte bepaalt of ouders een babyboom kunnen adopteren; in 2016 geldt dat alleen voor baby’s die in 2016 zijn geboren. Deelnemers kunnen zich pas aanmelden als de baby er is. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Het is niet gewenst dat ouders zelf een eigen bordje of object bij de babyboom plaatsen.

Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/babyboom; tel. (010) 489 42 53

Yvonne Becque: ‘Het is een stuk onaantrekkelijker om in het centrum te winkelen met al die lege panden. En dat niet alleen. Je hebt ook minder keuze doordat er minder winkels zijn. Ik weet niet wat er in de panden moet terugkomen, zolang het maar niet van die outlets zijn. Die doen niets voor een straat. Zelf vind ik die seizoenpop-ups wel aardig, zoals de pepernootzaken rond Sinterklaas, dus misschien is dat een tijdelijke invulling. Je ziet dat in heel Nederland winkels leeg staan. Daarom denk ik denk dat het lastig zal zijn voor de gemeente om met een oplossing te komen.’

Gemeente Rotterdam

Corry Bos: ‘Met al die lege panden is het minder gezellig in de stad. Als ik naar het centrum kom, maak ik altijd een rondje. Ik denk niet dat ik minder vaak zal komen, maar wel dat ik er korter blijf. Ik denk dat het moeilijk is voor de gemeente om een oplossing te vinden voor het probleem. Je ziet overal dat er winkelpanden leeg komen te staan. Ook in het buitenland. Of pop-ups de oplossing zijn weet ik niet. Ik kan me herinneren dat er vroeger een supermarkt onder V&D zat. Dat trok wel mensen aan.’

Arnoud Verhey

Arnoud Verhey

Arnoud Verhey

In de gemeente Rotterdam is geen ruimte voor een speciaal

Jurriën de Graaf: ‘Zelf heb ik er niet veel last van dat er minder winkels zijn en dat er meer leeg staat. Ik shop weinig, want daar heb ik geen tijd voor. Maar ik zie het natuurlijk wel. Dat er zoveel winkels failliet gegaan zijn, is waarschijnlijk voor een groot gedeelte te wijten aan hun bedrijfsvoering. Maar als de gemeente wil dat er nieuwe winkels in de Hoogstraat komen, dan denk ik dat ze meer promotie moeten maken voor dit stukje stad. Het lijkt er nu op dat het centrum ophoudt bij de Koopgoot.’

‘Babybos’ waar een aantal jaren achtereen tachtig bomen geplant kunnen worden. Daarom bekijkt de gemeente jaarlijks welke locaties zich het beste lenen voor de aanplant van de adoptiebomen. Elk jaar komen er in Rotterdam zo’n achtduizend baby’s ter wereld.

Deze Rotterdamse ouders hebben een boom geadopteerd voor hun dochter Madelief.

Marc Nolte

App voor veilige buurt Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid & economie) ‘Warenhuizen als V&D hebben jaren lang een grote aantrekkingskracht gehad op consumenten. De binnenstad drijft echter niet op de V&D alleen. In de afgelopen jaren is Rotterdam erin geslaagd enkele nieuwe trekkers aan zich te binden, waarvan de Decathlon (opent binnenkort op

de Coolsingel, red.) een voorbeeld is. Retaillandschap ziet er totaal anders uit met komst van internetshoppen. Er is minder behoefte aan m2 winkeloppervlak. Daarom focussen we als stadsbestuur op de plekken waar detailhandel zorgt voor aantrekkelijke gebieden voor consumenten en waar ook in de toekomst voldoende kansen lijken te zijn.’

De veiligebuurt-app is een nieuw hulpmiddel voor het veilig houden van je buurt. Met de gratis app kom je automatisch in contact met buurtgenoten. Zo kunnen Rotterdammers elkaar makkelijk informeren over onveilige situaties. ‘Wie iets verdachts ziet, bijvoorbeeld een persoon die langdurig bij auto’s of bij een huis rondhangt, kan dat met buurtgenoten delen. Soms is ook de wijkagent lid van de groep’,

Dobberend bos Rijnhaven

Bij de voorbereidingen van het bos in de Rijnhaven, stuitte men op onverwachte hindernissen. Sommige bomen bleken zeeziek te worden omdat door de beweging de haarwortels afscheurden. Het water in de Rijnhaven was te brak (een mix van zoet en zout water) en de weerspiegeling van de zon in het

De app heeft een aantal voordelen boven bijvoorbeeld een whatsapp-groepje. ‘Je telefoonnummer is niet zichtbaar en er kunnen meer mensen lid worden van de groep’, vertelt Verschueren. ‘Op basis van je postcode kom je automatisch in je eigen straat- en buurtgroep terecht. De app geeft ook tips, zoals wanneer je 112 moet bellen of wat te doen als je een inbreker ziet.’

water kon de onderkant van het blad verbranden. Maar, al deze problemen zijn opgelost. De bomen worden onder hun drijvende basis voorzien van een groot drinkwaterreservoir. De Hollandse iep kwam als minst zeezieke boom, met lichtbestendig blad uit de test. Elke boom van het dobberend bos is geplant in een oude zeeboei uit de Noordzee. De bomen komen uit het bomendepot van de gemeente. Daar worden bomen opgeslagen die elders in de stad weg moesten. Vanaf 16 maart is Rotterdam dus weer een stukje groener. www.dobberendbos.nl

Olivier Scheffer

Een bos is niet het eerste dat je verwacht in de Rijnhaven. Toch gaat het gebeuren. De eerste drijvende boompjes zijn al zichtbaar. Op woensdag 16 maart, rond vijf uur, wordt het Dobberend Bos feestelijk onthuld.

vertelt Yves Verschueren, samen met Tim van Belkom initiatiefnemer van de app. Zelf komen ze niet uit Rotterdam, toch is de app hier ontwikkeld en – in Prins Alexander – getest. ‘De wethouder was enthousiast en we konden subsidie krijgen van CityLab010’, verklaart Verschueren.

Impressie van de drijvende bomen die op de Rijnhaven komen te drijven.

Nu al is de app voor iedereen te downloaden. Eind april komt een verbeterde versie beschikbaar. App downloaden? Kijk op www.veiligebuurt.nl of in de Appstore.


RCN300900

Stadskrant

9 maart 2016 week 10

Stempas komt eraan

20 maart: groot wederopbouwfeest

Stad die elke dag opnieuw begint

Nederlanders kunnen over precies vier weken (op 6 april) naar de stembus voor het referendum over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. De stempassen voor dit referendum vallen op of rond 15 maart bij de Rotterdammers op de mat.

Met de culturele manifestatie ‘Rotterdam viert de stad’ staat de stad stil bij 75 jaar wederopbouw. Op zondag 20 maart vindt de feestelijke aftrap van het buitenprogramma plaats. Stadskrant dook in de programmering en zocht uit wat er zo al te ‘vieren’ is.

Rotterdam Image Bank

Om de buitenprogrammering feestelijk te openen, banen 8000 mega dominostenen zich na het startschot een drie kilometer lange weg door de stad. Maar liefst 300 vrijwilligers houden de van gips gemaakte stenen overeind tot om 16.30 uur het startschot klinkt. Daarna verbinden de omvallende dominostenen cafés, kerken, winkels, sportscholen, galeries, metrostations, huizen en mensen met elkaar. Het spektakel, Dominoes genaamd, eindigt op het Schouwburgplein. Daar kun je de omvallende stenen ook live volgen via een groot scherm en het typisch Rotterdamse commentaar van Jack Kerklaan.

Het Schouwburgplein is het kloppend hart van het buitenprogramma van Rotterdam viert de stad. Nieuwe Instituut interactieve babyhoofden geprojecteerd. De zes ‘Head Lights’, ontworpen door Pro Arts Design, Studio RAP en studenten van de RDM Makerspace, vertellen het verhaal van de wederopbouw. Van de bouwers van vlak na de Tweede Wereldoorlog tot de bouwers van nu. Lichtroutes verbinden de gebouwen.

Om de markante wederopbouwgebouwen in de stad meer ‘smoel’ te geven, worden er op de gevels van het Groot Handelsgebouw, de Doelen, het Timmerhuis, Maritiem Museum, de Bijenkorf en Het

Een levensgrote baby, die symbool staat voor de ontwikkeling van Rotterdam voor de komende 75 jaar en voor een stad die elke dag opnieuw begint. Na optredens van Lady Shaynah en Shirma Rouse, klinkt het Rotterdamlied ‘Dit is de stad’ uit 75 kinderkelen. Natuurlijk worden ze bijgestaan door de twee zangeressen. En misschien zing jij zelf ook wel mee. Kijk voor meer informatie en overige activiteiten op www.rotterdamviertdestad.nl

mee om de stad te verbinden. De Erasmusburg viert z’n twintigste verjaardag en krijgt een feestjas aan van fluor-oranje seinvlaggen, die in morsecode een boodschap weergeven. Vooral als het donker is, geeft dat ‘de zwaan’ een extra dimensie. Het idee en ontwerp komt van Studio Vollaerszwart. Het klapstuk van de kick-off van het buitenprogramma is de onthulling van de Nieuwe Rotterdammer.

Naast de wederopbouwgebouwen doet er nog een Rotterdams icoon

Rotterdam Onderweg Rotterdam is voortdurend in beweging. Werkzaamheden en evenementen maken de stad aantrekkelijker en beter bereikbaar. Hieronder vindt u de belangrijkste activiteiten van de komende periode, onze website biedt uitgebreidere informatie.

2

Gemeente Rotterdam

6

M

ijk

Hillegersberg- la olen Schiebroek an

Ringd

Rotterdam The Hague Airport

G.K. van

de

ka

7

3

A1

weg

sd

Ou

de

5

kels Beu dijk

3

nO .z.

3. Maastunnelafsluitingen (Centrum) Tot 4 april is de Maastunnel voor werkzaamheden aan het plafond afgesloten van noord naar zuid.

Groe n Hille e dijk

ave

arkweg

eg

sw

ui

Kr

Zuiderp

Wa alh

aan ‘De Hef ’ lopen naar verwachting tot en met eind oktober 2016. Voor meer info: www.rotterdam.nl/ grootonderhoudhef

-

de aar

Olde g

Slinge

Va a

nw

eg

eg iaw

ro

A15

wadw-stadskrant 09 maart 2016

dion

weg

mp

Charlois e en

Sta

Gratis compost ophalen

Sinds twee jaar wordt gft in Rotterdam weer apart ingezameld. Hiervan wordt onder andere compost gemaakt. In 2015 werd ruim 2,5 miljoen kilo gft in Rotterdam opgehaald, goed voor 1 miljoen kilo compost. Op 19 maart kunt u per huishouden een zak van dertig liter compost ophalen. Compost kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld uw (moes)tuin of balkonplanten. Gebruik altijd ongeveer de helft tuinaarde (potgrond) en de helft compost.

Oly

n

weg

G

A4

Feijenoord

Plein

Noordplein Pannekoekstraat Molenlaan Straatweg Reyerdijk Spinozaweg Rotonde Olympiaweg

Van Brienenoordbrug

n

ave aash

M

ave

A4

La an Zu op id

Maastunnel

e Maas

's-Gravenweg

2

Erasmusbrug

Nieuw

k

Willemsbrug

Delfshaven tWes k ij zeed

4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

dij

KralingenCrooswijk

Rotterdam Centrum

Hier wordt ook gewerkt:

A16

Kra li Zoo ngse m

Be we rgg

4

enPrins laan

oom Bosz

hie Sc g we

Kralingse Plas

Noord

Pernis

Prins Alexander

f ree

Bo

A20

Capelle a/d IJssel

Hoofd

A20

Overschie

Schiedam

Pres. g veltwe Roose

Te br rwe egs g e

Molenvliet

en

Hogendorpweg

Stadsbeheer, Basisinformatie, 2016 2014

Do

Als u informatie wilt over stempassen, stemmen in een andere gemeente of volmachten dan kunt u terecht op www.rotterdam.nl/verkiezingen. U kunt ook bellen met 14 010.

Zaterdag 19 maart is het Rotterdamse compostdag. Rotterdammers kunnen dan gratis compost ophalen, gemaakt van ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft).

Zevenhuizer plas

3 km.

alh Wa

2. Nassaukade (Feijenoord) Tot en met eind maart vindt op de Nassaukade onderhoud plaats aan zuidzijde van ‘De Hef ’. In deze periode is er in beide richtingen een rijbaanversmalling op de Nassaukade. Fietsers en voetgangers worden langs het werk geleid. Voor het autoverkeer is in elke richting één rijbaan beschikbaar. De totale werkzaamheden

c

1

lkTja laan

1. Verkeerslichten op tien kruispunten fietsvriendelijker afgesteld Op tien kruispunten in Rotterdam zijn de verkeerslichten fietsvriendelijker afgesteld. Op de fiets hoeft u daardoor minder lang te wachten. De gemeente Rotterdam verwacht nog minstens 35 andere kruispunten voor u als fietser te kunnen verbeteren. Weet u ook een verkeerslicht dat beter kan worden afgesteld voor fietsers, dan kunt u dat doorgeven via www.fietsfan010.nl

0

In de genoemde overeenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking en vooral over handel. Op het stembiljet komt de volgende vraag te staan: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? U kunt ook blanco stemmen.

Spinozaweg

IJsselmonde

10

Groeninx

8

A16

v. Zoelen laan

-

Ridderkerk

9

Op werkdagen van 22.00 uur tot 06.00 uur en elk weekend van vrijdagavond 22.00 uur tot maandagochtend 06.00 uur. Richting zuid rijdt u met de auto om via

de Erasmusbrug; te voet en met de fiets kunt u de tunnel blijven gebruiken. Autoverkeer richting Erasmus MC blijft mogelijk.

Rotterdam Onderweg ziet u wekelijks op TV Rijnmond, op maandagen om

U kunt de zak tussen 09.00 en 17.00 uur ophalen bij de milieuparken in Charlois, Delfshaven, Hillegersberg-Schiebroek, IJsselmonde, Hoek van Holland, Prins Alexander en Rozenburg (tot 15.00 uur), en verder in Feijenoord (Laagjes 22) en Hoogvliet (Steenhouwerstraat ter hoogte van nr. 41). Let op: op = op. De adressen van de milieuparken zijn te vinden op www.rotterdam.nl/ milieuparken.

17.50 uur. Daarna wordt het programma regelmatig herhaald. Alle afleveringen en extra informatie vindt u via internet: www.twitter.com/stadsbeheer010

www.rotterdam.nl/onderweg

Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/compostdag en www.rotterdam.nl/gft


RCN310900

LET OP: Gebied aanpassen

Stadskrant

Prins Alexander

9 maart 2016 week 10

Welkom bij de vergadering

Via de gebiedscommissie kunt u als actieve buurtbewoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie invloed uitoefenen op het wel en wee in uw wijk. Lees hier wat er in uw wijk gebeurt en wat de gebiedscommissie doet. De commissieleden zijn gekozen door de Rotterdammers en vertegenwoordigen de inwoners van het gebied. Ze ondersteunen initiatieven die Prins Alexander leuker en beter maken.

Donderdag 17 maart bent u welkom bij de vergadering van de gebiedscommissie Prins Alexander. De vergadering begint om 20.00 uur en vindt plaats in Het Palet aan de Duikerstraat 29 (Het Lage Land). De agenda en vergaderstukken staan op www.rotterdam.nl/ prinsalexander. Daar staat ook hoe u kunt inspreken over onderwerpen die niet op de agenda staan.

Huis van de Wijk Prinsenhof

‘Iedereen is welkom’

Schatten uit de oude doos

Roel Dijkstra

Heeft u nog foto’s, filmpjes, dia’s of video’s van uw eerste concert in Nighttown, uw zus als dansmarieke of andere beelden van het Rotterdamse culturele leven tussen 1940 en 2000? En wilt u deze delen met uw stadsgenoten? Kom dan 19 maart naar Het Palet in Het Lage Land.

Onlangs genoten bewoners van een heerlijk viergangendiner in hun Huis van de Wijk.

Rotterdam heeft diverse Huizen van de Wijk, Prinsenhof is er een van. Of u nu hulp nodig heeft bij het invullen van lastige formulieren, een kop koffie wilt drinken in de ontmoetingsruimte, meedoen met bingo of genieten van een betaalbare maaltijd, u bent van harte welkom. Sandra de Vries, vrijwilliger van Prinsenhof: ‘Na een drukke verhuisperiode zijn we sinds 3 maart weer open. Door de inzet van onze vrijwilligers en andere betrokkenen ziet alles er pico bello uit. Een pareltje vind ik de ontmoetingsruimte. De deuren staan open voor iedereen, bijvoorbeeld voor mantelzorgondersteuning, voor vrijwilligerswerk, om elkaar te ontmoeten of om zelf iets te organiseren. Jongeren kunnen hier hun talenten ontdekken. Voor kinderen zijn er nog geen activiteiten en wie een idee heeft is welkom. Maak een afspraak, dan praten

Deze oproep komt vanuit het project De Rotterdamse Zolder Vondsten (RoZoVo). Experts van het Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam bekijken alle beelden en plaatsen deze in de geschiedenis. U kunt uw materiaal inleveren op 19 maart in Het Palet (Duikerstraat 29). Uw foto’s en dia’s (maximaal A4 formaat) worden ter plekke gescand. Bestaat uw materiaal uit video of film? Neem dan van te voren contact op via info@cultuurconcreet.nl. Het programma begint om 14.30 uur en is zeer gevarieerd. Kom, deel en kijk! Na 19 maart wordt een selectie van de beelden en verhalen getoond op beeldschermen in Rotterdam en via www.rottop.nl. De hele maand april is tevens een selectie te zien in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. De Rotterdamse Zoldervondsten is onderdeel van Rotterdam Viert de Stad! In 2016 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw met een culturele manifestatie. RoZoVo is daar onderdeel van. Meer informatie: www.rotterdamviertdestad.nl en www.cultuurscouts.com/rozovo.

we er verder over. Wij zorgen voor de koffie.’ Het Huis van de Wijk is een initiatief van de stichting ontmoetingscentrum Prinsenhof, Woonstad en Pameijer, in samenwerking met Buurtwerk en Dock. Contactgegevens: Huis van de Wijk Prinsenhof, Bramantenplein 2, (010) 286 72 18. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. Op www.ontmoetingscentrumprinsenhof.nl vindt u het volledige activiteitenoverzicht van het Huis van de Wijk.

Lekkerder in je vel zitten Dansmariekes, in vroeger tijden een vertrouwd straatbeeld.

Waterpeil Eendragtspolder

Pim Koedam

‘De open dag is bedoeld om mensen enthousiast te maken voor sporten en bewegen’, zegt Patrick van den Abeelen, voorzitter sportpunt WION. ‘Sporten is niet alleen gezond, je ontmoet ook andere mensen en je zit lekkerder in je vel. Alle sporten kunnen worden uitgeprobeerd op onze open dag. Daarnaast bieden we 50-plussers uit de wijk een fittest aan. Speciaal voor kinderen is er een springkussen. De kleintjes van 3 tot 6 jaar kunnen meedoen met de Kangoeroe Klup van de korfbalvereniging. Wie 19 maart niet kan, kan de week erna nog een proef les volgen bij een van onze verenigingen’. Kijk voor het volledige programma van de open dag en sportweek op sportpunt.wion. nl. Het evenement wordt georganiseerd door alle verenigingen van het sportpunt. De gebiedscommissie heeft budget beschikbaar gesteld.

Iedereen is welkom op de open dag van sportpunt WION.

Vele handen maken licht werk Steekt u graag de handen uit de mouwen en wilt u andere mensen leren kennen? Doe dan vrijdag 11 of zaterdag 12 maart een dag(deel) mee met NLdoet. Diverse vrijwilligersorganisaties uit Prins Alexander hebben een klus aangemeld en kunnen uw hulp goed gebruiken. Laurens De Hofstee vervangt 11 maart de kunstplanten in het restaurant door echte planten. Buurt- en Speeltuinvereniging Kralingseveer maakt 12 maart de speeltuin klaar

Henk Bast

Badminton, bridge, bowls, klaverjassen, kombifit, (gehandicapten)korfbal, tennis en diverse seniorensporten. U kunt ze allemaal uitproberen op zaterdag 19 maart tussen 09.00 en 16.00 uur tijdens de open dag van sportpunt WION. Voor elke leeftijd is er wat te doen op het complex aan de Max Planckplaats 300 in Ommoord.

voor het nieuwe seizoen. Stichting Welzijn Doven in Prinsenland kan hulp gebruiken bij het schilderen van het gebouw (binnen). De kades bij de vaarvijver bij de Cole Porterstraat in Zevenkamp worden hersteld en gereinigd. Ga voor alle klussen in Prins Alexander naar www.nldoet.nl. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De organisatie is in handen van het Oranje Fonds, samen met duizenden organisaties in het land.

In augustus vindt het wereldkampioenschap (WK) Roeien plaats op de Willem-Alexander Baan in de Eendragtspolder. Om te voldoen aan de wedstrijdeisen van de internationale roeibond, wordt het waterpeil in de roeibaan geleidelijk verhoogd. Dit gebeurt in overleg met Natuur- en Vogelwacht Rotta. De eilanden in het plasgebied waarin de roeibaan ligt, staan nu onder water. De fiets- en wandelpaden en de graspaden langs de dijk blijven toegankelijk voor recreanten. Na het WK wordt het waterpeil weer verlaagd. Meer informatie: www.rotterdam.nl/eendragtspolder. Kaarten voor het WK roeien zijn te koop via www.rotterdam2016.com.

Meer informatie www.rotterdam.nl/prinsalexander 14 010 gebiedscommissies@rotterdam.nl twitter.com/prinsalexander facebook.com/gebiedscommissieprinsalexander


RCN320900

Stadskrant

Hillegersberg-Schiebroek

9 maart 2016 week 10

Honderdste verjaardag

Via de gebiedscommissie kunt u als actieve buurtbewoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie invloed uitoefenen op het wel en wee in uw wijk. Lees hier wat er in uw wijk gebeurt en wat de gebiedscommissie doet. De commissieleden zijn gekozen door de Rotterdammers en vertegenwoordigen de inwoners van het gebied. Ze ondersteunen initiatieven die Hillegersberg-Schiebroek leuker en beter maken.

Mevrouw Jeronimus vierde op 16 februari haar verjaardag voor de honderdste keer. Dat deed zij samen met kinderen, kleinkinderen én achterkleinkinderen. Er was zelfs een kleinzoon uit Australië overgekomen om dit feest samen met zijn grootmoeder te vieren. Mevrouw vond alle belangstelling een beetje overweldigend maar had het, zoals op de foto te zien, wel goed naar haar zin.

Welzijn van jong tot oud

Arjen Jan Stada

gemeente Rotterdam

Maatwerk van Dock

Nicole Lemette: ‘Wie wil als vrijwilliger op bezoek bij 75-plussers?’

De gemeente Rotterdam heeft ‘de welzijnsopdracht’ voor Hillegersberg-Schiebroek gegund aan Dock. Nicole Lemette is manager bij Dock en vertelt wat zij belangrijk vindt voor het welzijnswerk in Schiebroek. Wat haar betreft moet het in elk geval maatwerk zijn. die dacht dat ze niets kon en de deur niet uitkwam, heeft het inmiddels erg naar haar zin bij ons. Gewoon door stapje voor stapje te gaan doen wat ze leuk vindt en daarmee te oefenen. Binnenkort gaat ze meedoen in de kookgroep. Dat is het maatwerk dat ik bedoel. En mag ik nog een oproepje doen? We gaan in april beginnen met de 75-plus huisbezoeken in Hillegersberg-Schiebroek. Daar zoeken we veel vrijwilligers voor.’ Aanmelden via www.dock.nl/vrijwilligers-aanmelden.

Wijkactieplannen besproken

Arjen Jan Stada

In de extra vergadering van 1 maart heeft de gebiedscommissie uitgebreid gesproken over wijkactieplannen voor Hillegersberg en Schiebroek. Een wijkactieplan beschrijft per wijk vijf belangrijke onderwerpen die de gemeente dit jaar gaat aanpakken.

De verkeerssituatie op de Ringdijk is een belangrijk knelpunt.

Drrroomland, de tuin van de stichting Tuin Tsjaikofskilaan, ligt een beetje verstopt in het groen. Niettemin is het een heerlijke plek waar veel bewoners uit de buurt plezier aan beleven. Er zijn moestuintjes maar ook een groot deel algemene tuin met kippen, bijen en een prachtige vijver. Op het terrein staat een klein tuinhuis dat zo nu en dan verhuurd wordt. En sinds kort heeft dat gebouwtje een nieuwe keuken, mede dankzij het bewonersinitiatief. Initiatiefnemer Gino Groenewegen vertelt waarom dat keukentje hard nodig was. ‘Het gebouwtje is klein, maar wordt veel gebruikt. Het keukentje dat er in zat, was heel krakkemikkig. Met de bijdrage van het bewonersinitiatief konden we in de kerstvakantie de nieuwe keuken installeren. Zeker, we zijn er erg blij mee. In het weekend kunnen de tuiniers en bezoekers er nu makkelijk gebruik van maken. Regelmatig krijgen we bezoek van onze buren van het centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam (RRR), samen met leerlingen van de Heijbergschool. Ook dan wordt de keuken gebruikt, bijvoorbeeld om pannenkoeken te bakken. Het tuinhuis met een groot, deels overdekt, terras wordt verhuurd voor een feestje, etentje, borrel, bijeenkomst of vergadering. En binnenkort gaan we in het NLdoet-weekend de binnenboel schilderen. Daarna mag van ons het nieuwe seizoen beginnen.’ Meer info: www.drrroomland.nl.

In het wijkactieplan voor Hillegersberg zijn veiligheid en buitenruimte belangrijke prioriteiten. Objectief is de veiligheid verbeterd, maar het gevoel van veiligheid is verminderd. Om dat verschil te verkleinen worden bewoners actief bij acties betrokken. Voor Schiebroek is de aanpak van schuldenproblematiek een belangrijke prioriteit. De parkeerproblemen rondom het Plaswijckpark en verkeersonveiligheid op de Ringdijk vragen om maatregelen. Ook de parkeeroverlast in het Kleiwegkwartier en het verkeer rondom de Emmaschool krijgen extra aandacht. Oudere gebiedsbewoners (75-plus) krijgen bezoek van een vrijwilliger. De gemeente wil daarmee de zorgvragen inventariseren en eenzaamheid bij ouderen voorkomen of verminderen. De commissieleden kunnen voor de volgende vergadering op 15 maart nog wijzigingsvoorstellen doen. De wijkactieplannen staan dan opnieuw op de agenda ter besluitvorming.

Arjen Jan Stada

In de nieuwe welzijnsopdracht werkt Dock voor alle bewoners, van jong tot oud. Nicole Lemette stelt dat samenwerking met andere organisaties en met bewoners cruciaal is voor succes. ‘Het maakt mij niet zoveel uit wie volgens de regels wat zou moeten doen, als het maar gebeurt. En als het effect voor de bewoners uiteindelijk maar positief is. Participatie betekent voor mij dat bewoners elkaar verder helpen. Niet opgelegd, maar door te doen wat ze graag doen. Met inzet van hun eigen talent, hoe groot of klein dat ook is. Iemand

Droomkeuken Drrroomland

Gino Groenewegen in de nieuwe keuken van het tuinhuis.

Hip & Duurzaam

Op de Peppelweg, tegenover Albert Heijn, zit Hip & Duurzaam. Een leuke winkel, met onder andere tweedehands meubilair. Maar wist u dat er ook allerlei activiteiten worden georganiseerd? De Digi-Kanjers hebben wekelijks een spreekuur om u te helpen bij digitale stress, zoals het regelen van online bankieren of andere zaken. Op maandagmiddag is er hulp bij het opzetten van een ordelijke boekhouding. En binnenkort start de gratis sollicitatietraining. Kijk op www. facebook.com/HipDuurzaam voor nieuws en informatie over alle activiteiten.

Welkom bij de vergadering

De eerstvolgende vergadering van de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek is op dinsdag 15 maart. U bent van harte welkom. De vergadering begint om 20.00 uur. De vergaderlocatie is Centrum Djoj, Antony Duyklaan 9, zaal 10. Parkeren is lastig bij deze locatie dus kom vooral met de fiets of het openbaar vervoer. Aanmelden als inspreker kan tot vijf minuten voor aanvang. De vergaderstukken en de contactgegevens van alle gebiedscommissieleden vindt u op www.rotterdam.nl/his.

Meer informatie www.rotterdam.nl/HiS 14 010 gebiedscommissies@rotterdam.nl twitter.com/HIS_rdam facebook.com/HiSRdam


RCN330900

Kralingen-Crooswijk

Stadskrant

9 maart 2016 week 10

Plannen Voorschoterlaan

Via de gebiedscommissie kunt u als actieve buurtbewoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie invloed uitoefenen op het wel en wee in uw wijk. Lees hier wat er in uw wijk gebeurt en wat de gebiedscommissie doet. De commissieleden zijn gekozen door de Rotterdammers en vertegenwoordigen de inwoners van het gebied. Ze ondersteunen initiatieven die Kralingen-Crooswijk leuker en beter maken.

Begin dit jaar heeft de werkgroep Voorschoterlaan, bestaande uit bewoners, aan voorbijgangers en buurtgenoten ideeën gevraagd voor verbetering van de omgeving rond metrostation Voorschoterlaan. De respons was enorm en de ontvangen suggesties zijn in drie plannen uitgewerkt. Deze worden binnenkort aan de gebiedscommissie aangeboden.

Kinderen ontwerpen zelf speelterrein

Natuur als speelobject

Arnoud Verhey

Joost Schrijnen is een van de leden van de werkgroep. ‘Bij elkaar hebben we 100 reacties met totaal 250 ideeën ontvangen. Begin februari hebben we tijdens een bijeenkomst alle reacties besproken. Hierbij waren ook partijen die het aangaat aanwezig, waaronder de gemeente en de eigenaar van de snackkiosk. De ontvangen ideeën zijn vervolgens samengevat en uitgewerkt tot drie plannen. De plannen omvatten onder andere een verbeterde oplossing voor het stallen van fietsen en een betere inrichting van de buitenruimte. Ze zijn half februari tijdens een openbare bijeenkomst besproken en de reacties worden in de plannen verwerkt. Binnenkort bieden we de drie uitgewerkte plannen aan de gebiedscommissie aan, die ze op 17 maart bespreekt. De gebiedscommissie gaf al eerder aan dat ze ons initiatief ondersteunt. En uit de gesprekken bleek ook dat de gemeente en de RET verbeteringen willen in het gebied. Daarom hebben we als werkgroep goede hoop dat men met onze plannen aan de slag gaat.’

Nu al zijn de achtergebleven bomen een geliefde speelplaats voor kinderen uit de buurt.

‘De kinderen uit de buurt speelden liever hier op het terrein dan op het vlakbij gelegen speelterrein. Regelmatig zagen we ze slepen met takken en zo. We zijn met ze gaan praten over de wensen voor de inrichting van het speelterrein, hoe het er volgens hen moet gaan uitzien. Dat hebben ze voor ons getekend. Zo wilden ze onder andere een wilgentenen hut en klautergelegenheden. Hun ontwerp is uitgewerkt en dat heb ik als bewonersinitiatief bij de gebiedscommissie ingediend. Met de toegekende subsidie huren we professionals in voor

werkzaamheden die specialistisch of gevaarlijk zijn. Alle andere dingen voeren we zelf uit, samen met de kinderen. Die hebben bijvoorbeeld al toegezegd te helpen met het maken van paden van houtsnippers. Meer hulp is natuurlijk altijd welkom. Iedereen die wil helpen kan een mail sturen naar boele@buurtlab.nl. De werkzaamheden starten begin april en als alles volgens plan verloopt, zijn we half april klaar. Dan kunnen de kinderen spelen op het terrein dat ze zelf hebben ontworpen.’

Tafeltennis voor ouderen Tafeltennisvereniging 21-up start in Kralingen-Crooswijk met tafeltennis voor ouderen. Trainer Ben de Hoop: ‘Tafeltennis is een ideale sport om coördinatie, reactievermogen, snelheid en uithoudingsvermogen te trainen. Goed voor iedereen boven de 40 die wil sporten, maar voetballen en tennissen te vermoeiend of gevaarlijk vindt.’

De heer Van Tienhoven 100

Probeer een sport

Vicevoorzitter Paulette Verbist feliciteerde hem op 24 februari.

Arnoud Verhey

Van jong tot oud, iedereen kan tafeltennissen.

René Castelijn

‘Ik wilde graag iets met senioren gaan doen. Bij clubs in andere steden is tafeltennis voor ouderen succesvol en daarom ben ik met dit project begonnen. De sport is laagdrempelig en voor iedereen geschikt. En naast de sportieve kant zit er ook een sociaal aspect aan. Mensen maken voor en na de trainingen een praatje met elkaar.’ De trainingen zijn op woensdagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur in de Van Alkemadehof 52. De eerste twee lessen zijn gratis. Ook voor de batjes wordt gezorgd. Heeft u interesse in de twee gratis proef lessen, stuur dan een e-mail naar Ben de Hoop: bendehoop@hetnet.nl.

Om de jongeren van Kralingen-Crooswijk kennis te laten maken met een aantal sporten, houdt de gemeente op 11 maart een evenement op het Schuttersveld. Kinderen van 11 tot en met 16 jaar kunnen wat minder bekende sporten als basketbal en honkbal uitproberen. Het evenement duurt van 17.00 tot 21.00 uur en er is ruimte voor ongeveer 100 kinderen. Om deel te kunnen nemen is aanmelden verplicht. Dit kan individueel of als team op aanmelden11maart@gmail.com.

Arnoud Verhey

Buurtlab heeft een moestuinproject op een stukje braakliggende grond in de Marnixdwarsstraat. Edward Boele van Buurtlab: ‘We merkten dat kinderen speelden met de dingen die ze op het terrein vonden en zijn met ze gaan praten. Met als resultaat een bewonersinitiatief voor een speelterrein met natuurlijke elementen.’

Vooral de overal geparkeerde fietsen zijn een doorn in het oog.

Boomfeest Lusthofstraat Op woensdag 16 maart doet Rotterdam mee aan de Nationale Boomfeestdag. Kinderen van basisscholen planten dan bijna tweehonderd bomen in heel Rotterdam. In Kralingen-Crooswijk plant de gemeente dertien nieuwe esdoorns. Hierbij krijgen ze hulp van kinderen van de Kralingsche School. Bomen hebben diverse functies in een stedelijke omgeving. Behalve dat ze voor zuurstof zorgen, zijn ze ook bepalend voor de manier waarop bewoners hun omgeving ervaren. Daarnaast hebben bomen een gunstig effect op het stadsklimaat, bijvoorbeeld omdat ze zorgen voor schaduw en regenwater vasthouden. De esdoorns, dezelfde soort boom als al aan de andere kant van de Lusthofstraat is geplant, komen in plaats van de kastanjes die hier stonden. Deze zijn gerooid en de laatste overblijfselen zijn verwijderd. Ook is de grond gereed gemaakt voor het planten van de nieuwe bomen. Les over natuur Bij het planten wordt de gemeente geholpen door leerlingen van groep 6 van de Kralingsche School. De Stichting Landelijk Boomfeestdag organiseert de dag ieder jaar omdat de meeste stadskinderen weinig weten van de natuur. Daarom krijgen de kinderen van groep 6, voorafgaand aan de feestelijkheden, les over bomen in de stad en de natuur. Deze wordt gegeven door Natuur- en Milieueducatie van de gemeente.

Meer informatie www.rotterdam.nl/kralingencrooswijk 14 010 gebiedscommissies@rotterdam.nl twitter.com/kc_rdam postbus 70012, 3000 KP Rotterdam


ALTIJD EN OVERAL HET LAATSTE NIEUWS UIT ROTTERDAM!

In de krant... ... op de website...

... en via de app! HANDIGE APP ZORGT VOOR OPTIMALE VERTERING VAN DE NIEUWSPEPER De Nieuwspeper is een nieuwe online titel met nieuwswebsite en krant voor groot-Rotterdam. De speciale Nieuwspeper App is kosteloos te downloaden in de App Store en de Google Play Store. De gebruiker geeft zelf aan of hij pushberichten wenst te ontvangen. Als er bijvoorbeeld vergunningen voor je woonbuurt zijn aangevraagd, huizen te koop zijn gezet of er meldingen zijn van 112. Zo weet je als eerste wat er in je eigen buurt gebeurt, wanneer er iets gebouwd gaat worden of wanneer dat mooie hoekhuis in die rustige wijk te koop komt.CULTUUR RCN360900

“ROTTERDAM

VERDIENT DAT!”

December 2014 was voor de liefhebbers van popmuziek een memorabele maand. Cultureel ondernemer Aziz Yagoub maakte bekend dat hij in het pand van de failliete Hollywood Music Hall een poppodium zou gaan beginnen. Oktober 2015 opende Annabel haar deuren. Zonder subsidie. Dat mag een prestatie van formaat heten. Tussen de verbouwingsactiviteiten door opende Aziz ook Het Transportbedrijf (nu: Transport), Ballroom en ging vol gas het festival­seizoen in. Maak kennis met een van de meest gedreven ondernemers van Rotterdam. TEKST: JEROEN VEENSTRA

BEELD: JAAP VAN RIJN

“Vorig jaar ging ik iets te ver. Ik stond met de boormachine in mijn handen tot diep in de nacht mee te klussen. Dat is goed om een keer meegemaakt te hebben. De maand december voelde als een week. Ik heb de afgelopen weken dan ook nagedacht over waar ik mijn energie aan wil besteden en wat er allemaal moet gebeuren. Dit jaar wil ik er voornamelijk voor zorgen dat wat we allemaal doen, vooral goed doen. Het is nog pril allemaal. “We zijn in fases opengegaan, omdat we stapsgewijs moesten groeien vanwege de beperkte financiële middelen. Gelukkig hadden we met de architecten van ZUS [bekend van de Luchtsingel; red.] een klik. Zij waren net zo flexibel. We konden niet zomaar een aannemer inhuren die alles in één keer verbouwde. We waren dan ook blij dat we in Jasper Sluimer van BIK bouw een flexibele aannemer vonden die dat aanvoelde.” 2 november 2015 presenteerde Annabel het eerste concert. De legendarische rappers van DuvelDuvel stonden op het podium, want volbloed Rotterdammer Aziz wilde dat een Rotterdamse act de zaal zou openen. Aziz groeide zelf op Zuid op. “Toen mijn vader een jaar geleden 70 werd, heb ik hem meegenomen naar de Tempelberg in Jeruzalem. Dat was voor hem een droom die ik kon realiseren. Ik heb daar goed met hem kunnen praten. Hij vertelde over zijn aankomst in Nederland, in Gorkum. De mensen in de straat ontvingen hem met de dorpsfanfare. Want hij kwam het zware, vieze werk opknappen!

36

“Later werd hij met andere Marokkanen, Turken en Surinamers op Zuid gepleurd. Als een soort sociaal experiment. We waren met z’n achten. Rotterdam Zuid was genadeloos, het was eten of gegeten worden. Mijn vader is blij dat het, ondanks dat we van Zuid komen, goed met ons is gegaan. We hebben niets meegekregen. Als je iets wilt, dan moet je er zelf voor zorgen. De echte Rotterdamse mentaliteit, dus! “Ik ben niet zo van de regels. Ik zat op een christelijke basisschool. Elke maandagochtend moesten we stipt op tijd bidden. Maar als we na school bij Station Maashaven op de dienstregeling keken, klopte nooit wat van de tijden. Ik heb meer met dat ongestructureerde dan met het strenge. We maken hier nog steeds veel lol. Ik wilde dan ook een meisjesnaam voor de tent, om dat speelse te benadrukken. Ken je het nummer Annabel van Hans de Booij? Een van de eerste zinnen is: ‘We kwamen aan bij een leeg perron.’ Toen ik dat hoorde, was het duidelijk!” Perron was de eerste eigen club van Aziz Yagoub. Na jarenlang feesten te hebben georganiseerd op verschillende plekken, opende hij in april 2011 op een steenworp afstand van het huidige Annabel de ‘bunker’, zoals hij Perron liefkozend noemt. De sfeer en de stevige muzikale koers van Perron vind je nog terug bij Het Transportbedrijf (nu: Transport), dat Aziz in de voormalige kelder van Hollywood opende. “Bij Perron was binnen alles zwart geverfd. Maar een zaal moet wat meer uitstraling hebben. Dus hebben we veel aandacht voor

de sfeer van Annabel gehad. Rotterdam verdient dat! Tot nu toe gaat het goed. Maar over twee jaar kunnen we pas echt zeggen of Annabel een succes is. In ieder geval hebben we samen met BAR, het HipHopHuis en Biergarten hier, in het Schieblock, vanuit het niets een plek gerealiseerd met een uniek karakter.” De ondernemingen van Aziz draaien op eigen kracht, ze ontvangen geen subsidie. Aziz heeft op zijn zachtst gezegd een antipathie tegen subsidie. Op het affiche van Annabel stonden Dixon, Gyptian, Sunnery James & Ryan Marciano en The Game. Op de planning staan De Jeugd van Tegenwoordig, Betty Wright, Buraka Som Sistema, Nelly, Bonobo, Cari Lekebusch en Rico & Sticks. Knap dat hij dit voor elkaar bokst zonder overheidsgeld. “In het verleden is vaak genoeg gebleken dat de gesubsidieerde zalen niet werken. Het is geprobeerd, maar het is niet meer van deze tijd. Wij hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. We kunnen brutaal zijn. Er komen grote namen aan. Misschien eigenlijk wel te groot voor Annabel, maar we benaderen zulke artiesten gewoon. Elke zondagochtend is er ook een dienst van het moderne kerkgenootschap Jong en Vrij. Zo multi-inzetbaar zijn we!” De festivals zijn weer in aantocht. Aziz organiseert onder de naam Révolt festivals als Expedition, Nachtduik, het Vrije Volk Festival en het Kralingse Bos Festival op Koningsdag. “Festivals blijf ik doen. De sfeer is ongeëve­ naard. Helaas hadden we twee tegenvallers


9 MAART 2016 RCN370900

BIOGRAFIE AZIZ YAGOUB Aziz Yagoub (35), geboren in Bloemhof, studeerde Media Management op het Ichtus (later Hogeschool Inholland) en Journalistiek en Maatschappij op de Erasmus Universiteit. Via een baantje als glazenwasser bij de legendarische MTC-avonden van Ted Langenbach in de Cruise Terminal komt hij in aanraking met de uitgaansscene. Met wat vrienden als Marc Zee gaat Aziz rond de millenniumwisseling zelf feestjes organiseren. De karaokeavonden op zondag in Club Vibes waren legendarisch. Vervolgens gaat Aziz aan de slag als interim-adviseur in de horeca. Zo komt hij weer in aanraking met feesten en ziet het vaak genoeg fout gaan. Hij besluit om zelf weer feesten te organiseren, op originele locaties als het NAi, in gesloten bordelen, in de Arminiuskerk, in bioscopen, in boer-

derijen en op campings, en in de Maassilo en Watt. Aziz opent in 2011 Perron. Hij doet de programmering en zijn oude vriend Marc Zee is verantwoordelijk voor de facilitaire aspecten. Vanaf eind 2011 is hij met onder andere ID&T betrokken bij Toffler, de voormalige voetgangerstunnel onder het Weena. Hij stapt eruit als er onenigheid ontstaat over zijn ambities om festivals te organiseren. In 2013 volgt het eerste zomerfestival: Expedition in het Bergse Bos. Ook steekt Aziz op verzoek van de eigenaar energie in Café de Schouw, het op dat moment enige verliesgevende café op de Witte de Withstraat. Deze ‘romance’ duurt maar twee maanden, want er ontstond veel commotie onder de klantenkring van kunstenaars en jour-

nalisten, bang dat de boel op de schop zou gaan. Wat overigens nooit het plan is geweest, wel werd naar verjonging gestreefd. De kroeg wordt overgedaan aan barvrouw Tineke Speksnijder. Een jaar later opent Aziz met cocktailbar Ballroom een eigen etablissement op de Witte de With. Ook komen er in 2014 twee nieuwe festivals bij: Het Vrije Volk en het Kralingse Bos Festival. Eind 2014 wordt bekend dat Aziz Hollywood Music Hall gaat ombouwen tot poppodium. In april 2015 sluiten na vier jaar de deuren van Perron. Tegelijkertijd gaan het café en het terras van Annabel alvast open en wordt begin mei Het Transportbedrijf (nu: Transport) in de kelder van Hollywood geopend. Annabel is vanaf oktober vol in bedrijf.

“Wij hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. We kunnen brutaal zijn. Er komen grote namen aan.”

Het is ook goed toeven in het café/restaurant van Annabel.

afgelopen jaar. Expedition moest van het Bergse Bos worden verplaatst naar Ahoy vanwege vergunningsproblemen. Maar iedereen die er was, ging ervoor. Lost & Sound, dat we samen organiseerden met Modular, moesten we vanwege een storm verplaatsen naar Annabel. Dat hakt er financieel dan wel even in. Maar goed, vergeleken met zo’n grote operatie als Annabel valt zo’n festival helemaal mee! Met dank aan onze mensen. Zonder hun inzet is het snel einde oefening.

Ik ben in de horeca begonnen en heb naast leuke ook genoeg negatieve ervaringen opgedaan. Ik probeer een benaderbare chef te zijn. Maar het lukt me niet meer om iedereen te begroeten met een boks of een brasa [een omhelzing; red.]! Soms hoor ik dat ze me ontwijken omdat ik streng kijk. Maar dan ben ik gefocust. Mijn hoofd zit dan gewoon comfortabel!”

HET KRALINGSE BOS FESTIVAL 2016 De eerste namen van het Kralingse Bos Festival zijn bekend. Onder meer Jazzy Jeff, Ben Klock, Marcel Dettmann, Coolio, De Likt, Sunnery James & Ryan Marciano en Leroy Styles treden woensdag 27 april aan de Kralingse Plas op.

37


3 0% KORTIN G

OP ALLE SOORTEN DEKBEDDEN STOMEN Actie is geldig t/m 23 maart.

Met SPOED te koop gevraagd: Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Mitsubishi, (met schade of defect geen bezwaar). Ook bestelwagens en andere merken met/zonder APK in bezit van RDW vrijwaring.

AERT VAN NESSTRAAT 35 010 2810 409 SAMUEL ESMEIJERPLEIN 40 010 2518 396

U belt, wij komen langs! 010-2762532 of 06-25160439 (ook ’s avonds)

TOTALE LEEGVERKOOP VAN ONZE PERZISCHE TAPIJTEN! ca. 2500 vloerkleden voorradig! • Modern • Hoogpolig • Vintage • Berber • Design

KARPETTENWINKEL XL Lylantse Baan 3 Woonboulevard Capelle XL

DE NIEUWSPEPER ZOEKT BEZORGERS bezorging@denieuwspeper.nl vermeld je naam, adres en telefoonnummer

P O O K R E V T I U S G N I VERBOUW tot

80% KORTING

7 DGN. OPEN | GRATIS PARKEREN

Bij Mondzorg Kanaalweg dagen wij iedereen uit voor een gezonde mond op lange termijn, zelfs op de zaterdag! Vanaf heden is de praktijk 6 dagen geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 18:00u. Ook bieden wij orthodontie (beugelbehandelingen) op maandagavond tot 20:00u

TIhSe GERleA ktrisc tel

nbors tande er u zich e n n ls a w eldt a aanm patiënt!* e w nze nieu aar o …

Kanaalweg 25 Capelle a/d IJssel en ag n aard *vrao vo rw T. 010 8208191 E. info@mondzorgkanaalweg.nl W. www.mondzorgkanaalweg.nl

Zoek je een huis in Rotterdam? WONENIN ROTTERDAM .NL


Wilde natuur, in de stad. Spreeuwen wedijveren met de Euromast om de aandacht. Beide bieden visueel spektakel. (Zie ook het interview met fotograaf Jasper Doest) (Foto: Jasper Doest.)


MEDIA RCN400900

Op jacht naar

INCIDENTEN

Rémon Duivestein: “Het is langzaam maar zeker een uitstervend beroep aan het worden.”

“Doorrijden, move!”, roept Rémon Duivestein gehaast, terwijl hij zijn busje op de Blaak behendig langs een aantal auto’s manoeuvreert. Bijrijder Joey Bremer navigeert hem richting de Oostzeedijk, medepassagier Erik Pronk kijkt mee. Op de pieper is te zien dat er een ambulance is opgeroepen voor een ongeluk met letsel. Eenmaal aangekomen, zien ze een meisje op het fietspad liggen. Ze wordt door ambulancebroeders in een isolatiedeken geholpen. “Vast een dronken studente, niet interessant genoeg”, zegt Joey. De mannen van MediaTV rijden snel door, op zoek naar een nieuwe melding. TEKST: JORG VAN RIJKOM

BEELD: TARIK AOURAGH

E

en druilerige vrijdagnacht in het ­centrum van Rotterdam. Buiten een aantal verdwaalde fietsers en een enkele passant is het stil op straat. ­Alleen in de kroegen en cafés rond de Witte de Withstraat en de Kruiskade valt enig rumoer te bespeuren. Het busje van Rémon Duivestein passeert de uitgaansstraten, on­ dertussen worden elke politieauto en elk zwaailicht direct door Joey Bremer opgemerkt. Het uitgaansleven is aan hen deze vanavond niet besteed. Gewapend met piepers, foto- en videocamera’s, laptops en porto­foons rijden ze voor MediaTV de hele nacht door Rotterdam, op zoek naar incidenten. De pieper gaat af. Een ambulance is opgeroepen bij het Droogleever Fortuynplein. Rémon en Joey gaan rechtop zitten. “Mogelijk een aanrijding, dít kan wel wat zijn”, zegt Joey, terwijl de bus richting de kruising snelt. Race tegen de klok Zowel Joey als Rémon is een wandelende incidentenencyclopedie. Noem een straat in Rotterdam en ze weten er een schietpartij of ongeluk bij te vertellen. Door de jaren heen hebben ze tal van ongelukken, brandjes, rellen en schiet- en steekpartijen gefilmd en gefotografeerd. MediaTV, ooit begonnen als hobbyproject waarbij op de

40

scooter achter ambulancesirenes aan werd gereden, groeide uit tot een mediakanaal met 11 redacteuren. MediaTV verkoopt foto’s en video’s aan onder meer het AD, De Telegraaf en RTV Rijnmond. Het beeldmateriaal zien te slijten is een race tegen de klok. Want hoe eerder een foto in de ‘ether’ is, hoe groter de kans dat de media ervoor willen betalen. Joey, een van de vaste medewerkers, is zeven dagen per week, 24 uur per dag alert: “Of het nu ’s nachts of overdag is, als de pieper gaat, dan laat ik alles vallen waar ik mee bezig ben en ga erop af.” Kleuters Niet alleen snelheid is relevant om het mooiste of beste plaatje te krijgen, er zijn ook veel kapers op de kust. Vooral sinds de intrede van de smartphone: iedereen kan tegen­woordig in een handomdraai een video of foto op social media slingeren. Joey geeft aan daar financieel veel last van te hebben: “Die foto’s kunnen de media gratis overnemen. Daarnaast gaat het niet meer om de kwaliteit maar om snelheid.” Ook jonge ramptoeristen, die Joey ‘kleuters’ noemt, zijn een doorn in het oog: “Jongens van een jaar of 14 of 15 worden door mamma naar een ongeluk gebracht om alles op de foto te zetten. Die gasten lappen alle ongeschreven regels aan hun laars. Het woord

ethiek kennen ze niet. Ze plaatsen alles: van zelfmoord tot lijken en herkenbare gezichten van slachtoffers. Daar zijn de politie of de nabestaanden niet blij mee. Toch pakken media deze foto’s vaak op als die gasten er als eersten bij zijn.” Deze thrillseekers hebben volgens Joey weinig respect voor de privacy van de slachtoffers. Ook oudere fotografen maken zich hier schuldig aan. Ze stappen bijvoorbeeld over een politielint of maken foto’s van doden, alleen om het meest spectaculaire beeld te krijgen. Joey: “Deze foto’s worden nog te vaak opgepakt als zij er eerder bij zijn. Omdat we in de regio de grootste zijn qua incidentenfotografie, zijn deze praktijken slecht voor onze reputatie. De politie moet soms strengere regels hanteren voor fotografen en laat vaak niet iedereen meer toe bij een incident.” Joey vindt dat er met respect moet worden omgegaan met de slachtoffers en nabestaanden. “Wij hebben een goed contact met de politie en maken altijd gebruik van onze perskaart. Een foto van een lijk onder een doek is voor mij niet interessant. Het gaat om het incident en de gevolgen voor de omgeving, het totale plaatje. Niet om de personen die hierbij betrokken zijn. Zo worden zelfmoorden en incidenten in de huiselijke sfeer vermeden. Deze zouden een te grote impact hebben op


9 MAART 2016 RCN410900

de familie en nabestaanden. Een zelfmoord fotograferen we alleen als deze grote gevolgen heeft, denk aan meerdere slachtoffers of een grote verkeersopstopping. Maar dan leggen we nog steeds niet de focus op de zelfmoord.” Boos Aangekomen op het Droogleever Fortuynplein staat een zwarte Alfa Romeo dwars op de middenberm, de motorkap is aan gruzelementen. Iets verderop is een blauwe Fiat te vinden, aan de bestuurderskant zit een forse deuk. Een agent zoekt met een zaklantaarn naar sporen. In een politiebusje wordt een van de bestuurders ondervraagd. Joey stapt uit, geeft de agent een hand en begint foto’s te maken van de autowrakken. Hij stopt even. Een van de bestuurders zou wat tegen hem hebben gezegd. “Even wachten, het is niet de eerste keer dat er iemand boos wordt.” Dat kan ontaarden in geweld, zo weet Joey maar al te goed. Zo kreeg hij vorig jaar, toen hij foto’s maakte van AS Roma-supporters in Rotterdam, een flinke tik op zijn achterhoofd van een voetbalhooligan. “Ik heb wel vaker een klap gehad”, zegt hij zijn schouders ophalend. “Dat hoort erbij. Als iemand net een heftig ongeluk of incident heeft meegemaakt, kunnen de emoties hoog oplopen. Maar meestal zijn het niet de slachtoffers, maar omstanders die ruzie zoeken. Die denken dat we mensen lastigvallen als we ons werk doen.” Volgens Joey onterecht. Want slachtoffers van een ongeluk bellen regelmatig op: “Dan vragen ze om een foto of video of bedanken ze ons. Ons materiaal kan helpen bij de verzekering of als verwerking van iets heftigs.” Ook vanavond zijn de reacties positief. De bestuurder van de Alfa vraagt of Joey niet wat meer foto’s wil maken en er een paar kan opsturen. Onvoorspelbaar Opnieuw gaat de pieper af. Een ongeluk op de Erasmusbrug. Rémon stuurt zijn bus over de brug. Als ze bij de plek zijn aangekomen,

wordt het slachtoffer in de ambulance gehesen. Een gevallen fietser, een dame. Haar jurk kwam in de spaken vast te zitten. Het voorval blijkt niet de moeite te zijn voor Joey en Rémon: “Daar krijg je geen geld voor.” Alleen de foto’s van het ongeluk op het Droogleever Fortuynplein leveren geld op. “Maar dat is hooguit 10 tot 20 euro”, zo vermoedt Erik Pronk. “Het blijft onvoorspelbaar. Soms heb je op een dag drie schietpartijen achter elkaar en soms gebeurt er een week niks.” Toch geniet hij van dit werk, het geeft een kick: “Je krijgt een inkijkje in een wereld die voor velen verborgen blijft: we mogen over linten heen stappen, komen op plekken waar anderen niet welkom zijn.” Het mooiste blijft voor hem de onverwachte scoop. “We kregen onlangs een melding van een auto die over de kop was gevlogen bij de Van Brienenoordbrug. Op zich niet bijzonder. Totdat ik zag wie er uit de auto kwam. Een man met enorme vloermatten boven zijn ogen. Bleek het Ruud Lubbers te zijn. Dan heb je wel wat in handen.” Uitstervend beroep De hoogtijdagen van de incidentenfotografie zijn volgens Joey en Rémon voorbij. “Het is langzaam maar zeker een uitstervend beroep aan het worden”, meent Rémon te weten. Niet alleen de smartphones en de snelheid van de media dragen daaraan bij. Er is ook een andere, onverwachte grote concurrent. “Als de politie vroeger een lading wapens of drugs vond, dan werd dat vaak uitgebreid op het bureau aan de pers getoond. Tegenwoordig worden we niet eens geïnformeerd. Ze verspreiden het nieuws liever via social media. Onlangs werd er bij een inval in een pand een lading kalasjnikovs gevonden. Dan maakt de politie zelf een foto en plaatst deze op Twitter. Die wordt dan door alle media gratis opgepakt.” Joey noemt het een soort broodroof of censuur: “De politie mag het wel, maar wij niet. Zij spelen nu voor media. Je kan je afvragen hoe effectief dat is.”

Joet Bremer: “Of het nu ’s nachts of overdag is, als de pieper gaat, dan laat ik alles vallen waar ik mee bezig ben en ga erop af.”

Erik Pronk: “Soms heb je op een dag drie schietpartijen achter elkaar en soms gebeurt er een week niks.”

ONZE MERKEN: LEOLUX • TOPFORM • INTERSTAR • BERT PLANTAGIE • SPECTRAL

mooi&more uw leolux

SeleCT DeAler iN De regio

2595,-

Mayon

een vertrouwd uiterlijk, een verrassend actief comfort en verfijnde details

699,-

2295,-

599,-

Samen met u maken we een mooi ontwerp

WANDKASTEN In vele uitvoering leverbaar!

Grippa fauteuil

Bora Bora

2-zitsbank met lage rug in diverse kleuren Wapiti leer

selectstore

Escudostraat 7 - Barendrecht Woonboulevard Barendrecht - 010 420 41 45 - www.mooienmore.nl

HARTELIJK WELKOM!

g r at i s parkeren

41


Acties zijn geldig van woensdag 9 t/m dinsdag 15 maart 2016

55+ K ORTIN

G

Stoffeerwerk

Wij stofferen ieder soort  meubilair  en zijn onder andere gespecialiseerd in ARTIFORT,  LEOLUX, GELDERLAND ROLF BENZ, PANDER en  OISTERWIJK meubelen

Hoogvliet, altijd de laagste prijs! Met meer dan 80 scherpe PrijsKrakers per week!

Leerbewerking

wij zijn gespecialiseerd in het repareren en herstofferen van CHESTERFIELD meubelen.

6 Standaardpunten van Miedema •  Geen transport en  voorrijkosten •  Levering onder CBW  voorwaarden / Garantie •  Voor al uw bies, mat- en  vlechtwerkzaamheden •  Grote collectie stof en leer •  Uitsluitend beste kwaliteit  materiaal •  Geen aanbetaling

Wicky

3 pakken met 10 pakjes van 0.2 liter van: 5.07

1 + 2 T GR A IS 56

Per liter 0.

voor: 3.38

Miedema en Zn. Veldweg 22 Bussum Tel. 035-6912905 Miedema en Zn. Goejanverwelledijk 48a Gouda Tel. 0182-599220 Miedema en Zn. Kleiweg 135 Rotterdam Tel. 010-2188876 Miedema en Zn. Dam 22 Schiedam Tel. 010-2734727 Miedema en Zn. Kamp 60 Amersfoort Tel. 033-4723577

t per kra

De sfeervolle Zondagochtendconcerten in de Rotterdamse Doelen zijn al ruim dertig jaar een begrip. Fantastische concerten met bekende artiesten en dit voor een zeer vriendelijke prijs.

Deze concerten kosten slechts € 13,60 en in een (keuze)passe-partout nog minder!

Grote Zaal – de Doelen te Rotterdam – aanvang 11.00 uur

Heineken krat

Krat met 24 flesjes van 0.3 liter Per krat 14.49

79 9. Per liter 1.36

WeekendKraker! Alleen geldig op vrijdag 11 t/m zondag 13 maart 2016

Nog in dit voorjaar: Zondag 13 maart

Wibi Soerjadi

Zondag 20 maart

Van Smartlap tot Opera (met Het Groot Niet Te Vermijden, sopraan Waldin Roes en groot koor)

k p e r st u

Het nieuwe najaarsprogramma 2016: Zondag 6 nov

Groot Shanty Festival

Zondag 13 nov

60 jaar Harbour Jazzband

Zondag 20 nov

Van Brel tot Shaffy met Thérèse Steinmetz, Philippe Elan en Nico van der Linden

Zondag 11 dec

Jan Vayne en harpiste/zangeres Iris Kroes

Zondag 18 dec

White Christmas at de Doelen

Bestellen: via internet of telefonisch U kunt telefonisch (zonder keuzemenu’s en wachttijden) reserveren via telefoonnummer 010 4225244. Wij helpen u graag. Voor online bestellen en meer informatie:

www.zondagochtendconcerten.nl

Boterkoek, kersen-, appelkruimel- of kokostaart

49 1. Per kilo 4.26

Ø 16 cm, 350 gram Let op: niet alle Hoogvliet winkels zijn op zondag geopend! Kijk voor onze actuele openingstijden op www.hoogvliet.com/openingstijden. Ook online te bestellen in de Hoogvliet websuper. Max. 4 keer de aanbieding per klant.


WONEN

9 MAART 2016

RCN430900

De WoonWijzerWinkel:

SHOWROOM

VOL DUURZAME OPLOSSINGEN

Wie interesse heeft in duurzaam verbouwen en bouwen, doet er goed aan om de 2.500 m² WoonWijzerWinkel op de Heijplaat te bezoeken. Hier vind je oplossingen om de woning te verduurzamen: van warmtepomp en vloerverwarming tot isolatie. Je kunt onafhankelijk advies krijgen en vrijblijvende offertes opvragen. Met de WoonWijzerWinkel biedt initiatiefnemer ­Maurice van der Meer een verhelderend overzicht van duur­ zame mogelijkheden voor woningeigenaren.

Maurice van der Meer: “De consument krijgt in de WoonWijzerWinkel een goed beeld van de mogelijkheden voor duurzaam bouwen of verbouwen.” (Van der Meer toont op de foto isolatiemateriaal gemaakt van oude spijkerbroeken.)

TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN Maurice van der Meer: “Overheden stimuleren de bewustwording over duurzaam bouwen en verbouwen met subsidies en voorlichting. Da’s nuttig. Maar de realiteit is dat er onvoldoende gebruik van wordt gemaakt. In de WoonWijzerWinkel brengen we vraag en aanbod zichtbaar samen. Want voor de acceptatie van duurzame oplossingen moet je dichter bij de mensen zien te komen. Wij tonen producten die toepasbaar zijn bij duurzaam bouwen en verbouwen. We zijn er om de klant van onafhankelijk advies te voorzien en vanuit zijn of haar belang te hel-

pen bij de juiste keuze. De getoonde bouwmaterialen en producten helpen bij het maken van die keuze.” Regionaal Energieloket “De WoonWijzerWinkel doet behalve als showroom ook dienst als regionaal Energieloket voor woningeigenaren uit de stadsregio’s Rijnmond en Haaglanden, in totaal 24 gemeenten en ruim 500.000 particuliere woningen. De dienstverlening is onafhankelijk en veelal gratis. Wij garanderen keuzevrijheid en bieden maatwerkadvies, denk

aan maatregelen om de woning zuiniger en comfortabeler te maken. We zijn op de hoogte van alle beschikbare investeringsregelingen, belastingvoordelen en aftrekmogelijkheden, zodat het rendement duidelijk gemaakt kan worden. Een van onze adviseurs komt voor een klein bedrag bij de woningeigenaar langs. De eigenaar krijgt na de opname een rapportage met investerings- en besparingsindicaties voor verbetermaatregelen. Dit verbeterplan is inclusief een rapportage die de eigenaar kan gebruiken als bewijsvoering bij het definitief maken van het energielabel en voor diverse bouwkundige inspecties, zoals endoscopisch onder­ zoek in de spouw. Kortom, wij faciliteren, dragen kennis aan en vragen bij vakmensen offertes op.” Collectiviteitvoordeel “De winkel informeert de consument over uiteenlopende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld isolatie, bodemophoging en zonne-energie. De consument krijgt heldere informatie over mogelijke oplossingen, over de te behalen besparingen en uiteraard ook over de kosten. Daarnaast geven we voorlichting over het nemen van de juiste maatregelen, zowel aan consumenten en VvE’s als aan de vakman. We nemen ook echte projecten aan. Zo zijn we benaderd door de voorzitter van de bewonersvereniging van de Bazelbuurt in Rotterdam, een jaren 70-wijk. De woningen

zijn allemaal van hetzelfde type en de bewoners werden dan ook geconfronteerd met dezelfde problemen. In samenwerking met de gemeente Rotterdam en de bewonersvereniging is een collectieve aanpak opgesteld voor het energiezuiniger en comfortabeler maken van de woningen. Wij kunnen de opschaling organiseren. De bewoners kunnen profiteren van een collectiviteitvoordeel bij de inkoop van materialen. Alleen het beste aanbod per energiemaatregel is opgenomen in het aanbod. Kwaliteit en rendement per maatregel zijn steeds het uitgangspunt. Een voorbeeld is de product- en opbrengstgarantie van maar liefst 30 jaar op de zonnepanelen. “Wij geven bij een project als dit ook informatie over de subsidiemogelijkheden en een gunstige financiering. Van drie referentiewoningen stelden wij een rapportage op en hebben de te nemen maatregelen benoemd. Het gaat om maatwerkadvies.” De WoonWijzerWinkel werkt zonder winstoogmerk en is een initiatief van ICDuBo en de gemeenten van de Alliantie Duurzaam Rijnmond (stadsregio Rotterdam). Meer informatie: www.woonwijzerwinkel.nl

43


ETEN & DRINKEN RCN440900

Cocktailsmaakmakers Likeuren zijn de uitgesproken smaakmakers van cocktails. Vanwege de sterke smaak kan een likeur de cocktail dan ook maken of breken. Ook de kwaliteit van een likeur is doorslaggevend. Likeuren gemaakt van natuurlijke ingrediënten hebben mijn voorkeur. Er zijn een paar likeuren die de ruggengraat vormen van menig klassieke cocktail. In een van de volgende afleveringen van deze column laat ik de mogelijkheden zien.

Arno van Eijmeren, bartender van Dr. aan de Veerlaan & uitbater van Barrelproof in de Hoogstraat, is spiritualiëncolumnist van De Nieuwspeper. Hij wil een bijdrage leveren aan de ontluikende cocktailcultuur in Rotterdam.

Mandarine Napoléon is een likeur die al heel lang meegaat. Volgens de overleveringen was de Mandarine het lijfdrankje van Napoleon Bonaparte. Vandaar die naam. Ik kwam voor het eerst in aanraking met deze Belgische likeur achter de bar in Londen. Beter laat dan nooit. In de likeur verwerkt de stoker naast mandarijn, kruiden en specerijen ook cognac. Naar de Sour, een regelrechte cocktailklassieker, wordt nog steeds veel gevraagd: Mandarine met eiwit en citroensap. Ook Chartreuse, de eerste likeur op aarde en bedacht door monniken, zover we kunnen nagaan, doet het nog steeds goed. Wat dacht je van een Last Word: gin, marasquin, citroen en Chartreuse? Echt top.

Over marasquin gesproken. Zie je ergens een fles Luxardo staan, direct kopen. Deze niet te zoete Italiaanse kersenlikeur moet ­Nederland nog veroveren. Je kunt er geweldige cocktails mee maken. Nog een gouwe ouwe: de zoete variant Cherry Brandy XO van De Kuyper. Die heeft een klassieke smaak dankzij de 10 jaar oude cognac en verschillende soorten kersen. De brandy valt op door een volle smaak. Zo drinken, niet mixen, je proeft een bonbonnetje in het glas. De Kuyper stookt ook King’s Ginger, een smaakbom van verse gember. Drinken ze in Engeland na de vossenjacht. Helemaal te gek is de Pekoe, spreek uit: ‘pekkoe’. Alleen al de vorm van de fles staat garant voor een feestgevoel. Deze in Schiedam gestookte theelikeur werd bedacht door theesommelier Robert Schinkel en de distilleerderij Herman Jansen. De mannen maken drie typen Pekoe: een van jonge zwarte theeblaadjes, een van earl grey en een van groene jasmijnblaadjes. Je kunt de likeuren puur met ijs drinken of mixen met ijs, cola, tonic of bruiswater.

HET LEVEN IS (WEER)

GOED IN SCHIEDAM

O

oit (niet vluchten, dit stukje is bijna 100% nostalgievrij) was Schiedam een plek waar Rotterdammers culinair konden schuilen. De stad bood (en biedt) een klein maar charmant historisch centrum, ook iets wat Rotterdammers thuis moesten (en moeten) ontberen. Dus de populariteit om een avondje uit door te brengen aan de oevers van de Schie was verklaarbaar. Luisterrijke zaken als Bistrot & Auberge Hosman Frères waren zeker in het weekend afgeladen. Na klassiek bistro-eten en een stuk taart van Jean – nostalgischer wordt het niet – verleidde de eeuwig van een strik voorziene patron Hosman gasten om het diner met een glas calvados af te sluiten. Dit type gezelligheidshoreca op niveau verdween, de kaalslag sloeg toe. Terwijl het in Rotterdam qua eten & drinken helemaal losging (en losgaat), bleef Schiedam verweesd achter. Maar zie, Schiedam richt zich weer een beetje op. Gin en kekke likeurtjes bleken een reddingsboei van de Schiedammer stokers. Ook in het oude centrum kan de lekkerbek inmiddels aan zijn trekken komen in zaken als Hamachi, echt verse sushi en sashimi, Prego,

gebakken dorade met risotto, venkel en bagna cauda, Brasserie Stadhuis, rode mul met inktvis, gele curry en paksoi, en Café Sjiek, droog gerijpte entrecote met warme grove vinaigrette. Nieuwkomer Lucas Drinkwinkel is in een jaar tijd uitgegroeid tot stamkroeg van plaatselijke beslissingsmakers en hun paladijnen. Wat nog ontbrak was een wijnbar. Die leemte vulden locals Linda Winters en Herbert Herruer op met Wijning, in de knusse Damstraat. De zaak werd onlangs vergroot en van een eigentijdse betonnen toog voorzien. Het duo toont lef: ze schenken naast mooie wijnen uit onder meer Italië en Frankrijk ook een aantal Duitse wijnen per glas. Doorgaans is zo’n keuze je reinste zelfmoord. Maar opvallend veel klanten bestellen met plezier ‘Duits spul’. Herbert Herruer, wijnfreak en docent bij Zadkine Horeca, weet waar je Teutoonse topwijn voor een scherpe prijs haalt. Zoals de witte wijnen van de vier gezusters Weegmüller uit de Pfalz. Er zijn maar weinig wijnboeren in de naburige Franse Elzas die in de buurt komen van de kwaliteit die de weissburgunders (pinot blanc) en grauburgunders (pinot gris) van de Weegmüllers bieden. Bestel een bordje puike serranoham die op de Berkel snij­machine (ooit Made in Rotterdam West) wordt gesneden en concludeer: het leven kan ook in Schiedam goed zijn. (Jaap van Rijn) Wijning, Damstraat 40, Schiedam Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 16.00 - 21.00 uur, vrijdag en zaterdag 16.00 - 22.00 uur, 1e zondag van de maand 15.00 - 20.00 uur Meer informatie: www.wijning.nl De Weegmüller wijnen zijn bij Wijning per fles te koop voor normale winkelprijzen.

44

(Foto’s: Jaap van Rijn)


9 MAART 2016 RCN450900

Pure RETROPOWER

Op de werkbank staat de Assistent. U zou deze keukenmachine qua design retro kunnen noemen. Want retro betekent: nieuw gemaakte voorwerpen, geïnspireerd op verschillende stijlperiodes. De machine, ooit verkocht als Electrolux Assistent, stamt uit 1940. Deze machine lijkt op de huidige Assistent. Dus retro is de juiste benaming. TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN & JESSE KIKKERT De Assistent is naast retro in ieder geval een van de beste keukenmachines die een fervente thuiskoker en thuisbakker kan kopen. Electrolux verdween als merk en werd vervangen door Ankarsrum, dat ook de

naam is van het verstilde, 1.337 inwoners tellende dorp in het zuidoosten van Zweden waar de Assistent wordt geproduceerd. De 800 watt sterke machine doet het werk zonder tandwieloverbrengingen, wat veel

s­ lijtage scheelt. Door de directe aandrijving vindt bovendien weinig krachtverlies plaats, ook bij lage snelheden, ideaal bij onder meer het maken van brooddeeg.

Deze productie kwam tot stand in samenwerking met Kookpunt. Meer informatie over keukenmachines vindt u op: www.kookpunt.nl.

Voor de koekjes maakt u een deeg van 150 g koude boter, 100 g fijne kristalof basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 200 g bloem en 1 ei. Doe de ingrediënten in de mengkom, zet de machine aan en wacht tot een samenhangend deeg ontstaat. Haal het deeg uit de machine. Haal de kom van de machine en leg de Assistent op de zijkant. Zet het accessoire op de machine, schuif de koekjesmal voor de opening en kies de vorm. Duw het deeg in de aanvoer en vang de deegreep op. Snijd de reep in koekjes.

1. De machine ziet er overzichtelijk en eenvoudig uit. In één oogopslag begrijpt de thuiskok hoe de Assistent zijn werk doet. Het zwaartepunt zit voor optimale stabiliteit onderin. De machine schudt dan ook nauwelijks tijdens het werken en gaat niet aan de wandel. Aan de zijkant is een zwart kapje zichtbaar. De reden: u gebruikt de Assistent in twee posities, namelijk staand, zoals op de foto, en op de zijkant, ‘liggend’. Verwijder het kapje en een as wordt zichtbaar. Op de as kan een blenderbeker geplaatst worden. De Assistent biedt veel accessoires, ook voor de machine in liggende positie, zoals een accessoire dat afhankelijk van het mondstuk een vleesmolen of koekjes­ maker wordt. Voor deze aflevering gaan we koekjes bakken.

2.

3.

De machine kneedt met haken deeg voor brood en cake en met gardes een beslag of biscuitdeeg. Koekjesdeeg vraagt om een andere aanpak. Want u hoeft geen lucht in het deeg te brengen. Een kneedroller fikst de klus. Deze roller gebruikt u ook bij het maken van deeg waar geen gist of rijsmiddel in zit. Een spatel veegt de rand schoon en brengt het deeg weer naar het midden. Bijzonder aan de Assistent is dat de kom draait in plaats van de kneedroller.

4. U kunt de deegbal ook uitrollen tot een lap van 5 mm dik. Maak met uitsteekvormpjes koekjes. Van het overgebleven deeg kunt u een deegreep maken. Bak de koekjes 15-20 minuten in de oven op 175 °C.

45


Divano&Divani gaat stoppen!

S G N I F F E H P O P O O K R E V T I U

E L A T O T

KOPEN=DIRECT MEENEMEN!

nkele e p o o Uitverk verlengd! en maand

ALLES HALVE PRIJS *

BANK STELLEN WAN DK A STEN DRESSO IR S STOELEN TA F E L S T V- M EU B E L S V LO ER K L E D E N S L A A P K A M ER S FAU T EU I L S SCH I L DERI JEN OPEN HA ARDEN V E R L I CH T I N G & A CCE S S O I R E S

ELKE ZONDAG OPEN

W O N E N M E T I N T E R N AT I O N A L E A L L U R E *Vraag naar de actievoorwaarden.

Verlichting & accessoires 30% korting.

CAPELLE AAN DEN IJSSEL Schinkelse Baan 3

Capelle aan den IJssel

telefoon 010-4500122

info@divano-divani.nl

www.divano-divani.nl

OPENINGSTIJDEN: maandag gesloten, dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur, zaterdag van 10.00 - 17.00 uur, zondag van 12.00 - 17.00 uur.

TOTALE LEEGVERKOOP

ALLES MOET LEEG!!

NU NOG HOGERE KORTINGEN!

van 139,-

voor

119,-

van 1099,-

van 1499,-

van 3199,-

van 199,-

529,-

799,-

1999,-

169,-

voor

voor

3 ZITS BANK ORANGE

Rib stof kleur taupe 2.5 zits / longchair

van 4095,-

voor

voor

559,-

2495,EETTAFEL CORFU

Stoer driftwood hout in 3 kleuren Diverse afmetingen (prijsvb. 180x90)

SERTA BOXSPRINGSET MIAMI 180x200 Compleet incl

Amerikaans matras Splendid comfort

voor

HOEKBANK SENECA

BANKSTEL LINARI

Trendy stof kleur petrol

van 645,-

voor

Italiaans design en zitcomfort Leder grijs

van 1790,-

NU

voor

165,-

1295,BOXSPRING GOTEBORG

Elektrisch verstelbaar 180x200 Incl. splittopper

MAASAMBACHT 3-7 MAASDIJK | WWW.NIPIUS.NL

EETSTOEL FERRO

Leverbaar in lichtbruin / donkerbruin / antraciet

NIEUWE COLLECTIE LAMPEN!

o.a. Industriële hanglamp mat nikkel

EEN GREEP UIT DE OUTLET-COLLECTIE STAAT OOK OP ONZE WEBSITE WWW.NIPIUS.NL


MEDIAMIX

9 MAART 2016

RCN470900

DE NIEUWSPEPER SPEURT NAAR LEUKE EN INTERESSANTE INFORMATIE OVER ROTTERDAM EN ZIJN BEWONERS. Deze twee weken op TV Rijnmond en Radio Rijnmond Start nieuwe 13-delige serie: Roets in Rotterdam Door Jop Pannekoek in 2001 geportretteerde Rotterdammers kijken aan de hand van fragmenten en uitspraken van toen terug. Wat is er van hen en hun Rotterdam geworden? En wat brengt de toekomst? Vanaf zaterdag 12 maart, wekelijks rond 17.35 uur op TV Rijnmond

7 Minuten Elke maandag, dinsdag en woensdag een serie van drie korte programma’s over één actueel thema uit de wereld van nieuws, sport, cultuur of amusement. Wekelijks rond 17.20 uur (direct na het nieuws) en op zaterdag de compilatie van 7 Minuten op TV Rijnmond Dwars door Rijnmond Dwars door Rijnmond is het gezelligste muziekprogramma van Nederland met af en toe een brutaal randje. Geniet van de lekkere muziek, win mooie prijzen én houd jezelf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio. Chantal Quak praat je helemaal bij.

Rijnmond NU Hét nieuws- en discussieprogramma van Radio Rijnmond, met aandacht voor het nieuws om de hoek, maar ook voor binnen- en buitenlandse kwesties. De presentatie is in handen van Ruud de Boer. Discussieer dagelijks mee en bel 010 - 436 44 36.

Elke werkdag van 10 tot 13.00 uur op Radio Rijnmond, 93.4 FM

Elke werkdag van 16 tot 19.00 uur op Radio Rijnmond, 93.4 FM

Surfen Visuele straattaal 11 Rotterdamse fotografen presenteren stemmige zwart-witfoto’s van het straatleven. Het fotografencollectief is een initiatief van Fotografieschool André Nijenhuis.

Rotterdam voor studenten Met deze blog informeert Stichting Studentensteden (aankomende) studenten over hun (toekomstige) studententijd in Rotterdam. www.rotterdamstudentenstad.nl/blogs

www.rotterdamstreets.nl

Deze twee weken bij OPEN Rotterdam Ziggo kanaal 36, KPN / Telfort / XS4ALL kanaal 636 Livestream en terugkijken: www.openrotterdam.nl Ziel van de Wederopbouw Ziel van de Wederopbouw gaat over de rol van de handel en industrie bij de wederopbouw van Rotterdam. Betrokken Rotterdammers vertellen hun verhaal over hoe zij hebben bijgedragen de stad te maken tot wat deze nu is. Het programma is een samenwerking met Historisch Genootschap Roterodamum en Rotterdam Viert de Stad. Zaterdag 12 maart om 18.45 uur (ieder uur herhaald)

Talkshow Rotterdam Viert de Stad! Collegetour met Saskia Stuiveling Presentator Ernest van der Kwast en het publiek gaan in debatcentrum Arminius het gesprek aan met Saskia Stuiveling. Deze Rotterdamse powervrouw was tot 2015 president van de Algemene Rekenkamer en daarvoor onder meer staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Lezers kunnen de opnames op donderdagavond 10 maart bijwonen. Zondag 13 maart – deel 1 om 18.00 uur (ieder uur herhaald) Zondag 20 maart – deel 2 om 18.00 uur (ieder uur herhaald) Gezond smullen met Hubert Tv-kok Hubert Trinidad gaat met gasten boodschappen doen en bereidt met hen gezonde gerechten. Dit keer maakt hij samen met Audrey en Rodwin Balootje een vegetarische schotel met gevulde aubergines en een frisse witlofsalade. Dinsdag 15 maart om 18.35 uur (ieder uur herhaald)

(Foto: Ilya de Milde)

“NA EEN STUG BEGIN WERKEN ZE ALTIJD PRIMA MEE”

“We moeten uitkijken dat Rotterdam niet te veel wordt aangeharkt.”

Saskia Kagchèl heeft als Film Commissioner veel tv- en filmproducties in Rotterdam begeleid. Wat houdt haar werk precies in? De aanleiding voor het in het leven roepen van deze functie was de film Who Am I?, geregisseerd en geacteerd door Jackie Chan. Dat was in de jaren 90. Een deel van die film werd opgenomen in Rotterdam. Voor de opnamen moest een gedeelte van de stad worden stilgelegd. Ineens moest daar van alles voor geregeld worden. Om dat proces te kunnen stroomlijnen, stelde het toenmalige Rotterdamse Film Fonds een Film Commissioner aan, destijds Jacques van Heijningen. Ik heb hem in 2009 opgevolgd. Ook al heeft het stadsbestuur het fonds later opgeheven, het wilde nog wel investeren in de stad als filmdecor. Het servicedeel van het fonds bleef daarom bestaan. Nu werk ik samen met Rotterdam Festivals. Mijn taak is om kosteloos en zonder onnodige bureaucratie service te verlenen aan zowel nationale als internationale mediaproducties. Dat doe ik door informatie te verstrekken aan filmprofessionals over locaties, studio’s en plaatselijke dienstverleners.

Daarnaast bemiddel ik bij het leggen van contacten en aanvragen van financiële steun. Ik fungeer als intermediair tussen producenten en gemeentelijke diensten. We hebben een versneld toestemmingstraject voor het verkrijgen van vergunningen. Zo’n 90% van de aanvragen kan binnen drie tot zeven dagen worden afgehandeld. De echt grote producties duren wat langer.

daar enorm goed aan mee. Ook de bewoners trouwens. Al doen ze onverschillig, stiekem zijn ze toch wel erg trots op hun stad. Dat krijg ik ook terug van de filmploegen. Na een stug begin werken ze altijd prima mee.

425 draaidagen Er komen sinds twee jaar steeds meer producties naar Rotterdam, mede dankzij de Film Production Incentive, een financieringsmaatregel om interTrots nationale producties naar NeWe zijn vooral populair bij de derland te halen. Afgelopen jaar automerken, zo is hier laatst de hebben we al 425 draaidagen Lexus-commercial gedraaid. Ik gehad. Rotterdam heeft hierin aas nog op Porsche. Onze sky­ echt een voortrekkersfunctie line en bruggen zijn erg geschikt vervuld. Nu heeft elke grote voor autocommercials. Ik kreeg een enorme kick van de tv-­ stad een Film Commissioner. Maar wij waren de eerste. Daar uitzending Nederland-Spanje. staat Rotterdam bekend om, we Tijdens dat reclameblok zag je durven wel wat uit te proberen. drie commercials voorbijkomen Ik bewonder de manier waarop die in Rotterdam waren opgenomensen hier dingen voor elkaar men. Ook ben ik trots op films boksen. Ze zijn niet te beroerd en televisieseries waarin Rotom te knokken voor wat ze wilterdam gepromoot wordt, denk len, en dat onbevreesde maakt aan De Marathon en Toen was dat ik mijn werk ook zo goed geluk heel gewoon, en nu Flikkan doen. ken Rotterdam. De politie werkt

(Foto: Liza Dikkerboom) Op dit moment zijn de populaire plekken het Scheepvaartkwartier, het gebied achter de Delftse Poort en de Hofbogen, en natuurlijk ook het havengebied, de Kop van Zuid en de Erasmusbrug. We moeten wel oppassen dat Rotterdam niet te veel aangeharkt wordt. Niet iedere herontwikkeling is even succesvol. Kijk naar de Fenixloodsen

op Katendrecht, juist dat ruige maakt dat gebied aantrekkelijk. Als we daar een te hoog yuppengehalte krijgen, gaat dat ten koste van het typisch Rotterdamse karakter. Die rafelrandjes horen echt bij Rotterdam, die moeten we zien te behouden. Dat is goed voor de filmers en voor de stad. (Cindy Mirande)

47


CULTUUR RCN480900

De teloorgang van een rock-’n-rolljunkie Een sober podium, een verhoging voor de band van Jan Rot en een aantal panelen. Meer niet. Aftikken, 4, 3, 2, 1, en Chez Brood opent, de song Rock & Roll Junkie rolt de zaal in. Dan valt een doodskist op het podium, voorzien van roze en rode bloemen. Brood zit op zijn kist en aanschouwt zijn leven. Het leven van een junk, dat groots, dan weer klein en soms vertederend is. TEKST: GER VAN VEEN Wat: Gezien: Agenda:

Musical Chez Brood Theater aan de Schie, 19 februari, Schiedam Oude Luxor in Rotterdam, 7, 8 en 9 april

Chez Brood gaat vooral over vriendschap, liefde en teloorgang. In korte, aaneensluitende scènes laat regisseur Victor Löw een mens zien die niet meer kan en ook niet meer wil. Löw leunt op het puike script van Bart Chabot, als hartsvriend de ultieme Broodkenner. Chabot wilde geen echte musical. Want daar heeft de Haagse performer een broertje dood aan. Dus balanceert Chez Brood tussen een rockperformance, toneel en een musical. Spa blauw Stefan Rokebrand lijkt niet alleen op Herman Brood, hij is het. Die typische stem. Dat loopje. In het begin van de voorstelling nog zo macho en aan het einde zo teer. Rokebrand zet een geweldige rol neer. Hij is de held die willens en wetens naar zijn dood toe leeft. Natuurlijk zijn er songs te horen als Saturday Night en Never Be Clever. De band van Rot speelt ze met verve en Rokebrand is een prima zanger. Maar de songs staan slechts

symbool voor de dingen die voorbijgaan, ze vormen het requiem voor Brood. Vooral de gesproken teksten gedijen. Prachtige scènes met Bart Chabot en Jules Deelder. Owen Schumacher tekent voor de rol van Chabot. Hij zet geen karikatuur neer, maar een overtuigende vriend voor het leven. Al lijkt hij soms het lulletje. Chabot schreef de tekst, dus het zal wel kloppen. De dichter drinkt niet en houdt zich verre van drugs. Als ze op tournee gaan, zegt Chabot: “Die koelkast lijkt wel een apotheek en een slijterij. Met maar één fles Spa blauw en die is voor mij.” Later wordt het teder tussen de vrienden. Brood: “Hoe oud is die zoon van jou?” Chabot: “Elf.” Brood: “Nooit naar gevraagd, Bart. Het is eenrichtingsverkeer, hè?” Deelder Jules Deelder, gespeeld door acteur Tibor Lukács (bekend van Flikken en Divorce), heeft de lach aan zijn kont hangen. Maar dan is er dat verstilde moment, als hij samen met

Voor de jonge lezers: dit is de echte Herman Brood. (Foto: Anton Corbijn) Brood bespreekt wat de beste naald is om je shot te krijgen. “Juleke heeft van die dunne lange naalden. Die zijn eng. Ik moet korte hebben, want ik heb dik bloed.” De mooiste scènes zijn wellicht die met moeder Brood. Rosa Reuten verhaalt met Zwols accent over haar jongetje. In een oudevrouwenjurk en voorzien van knot laat zij weten hoeveel ze van dat knulletje houdt. Hij ligt in haar schoot en zij vertelt. Aandoenlijk. Anne Lamsvelt speelt Xandra Brood. Ze trekken elkaar aan en stoten elkaar af. Maar ze heeft Herman vooral lief. Lamsvelt is teder en kwaad. Ze wil Herman redden, tegen beter weten in. Ze vloekt, scheldt en tiert, spoelt de drank door de wc. Het helpt niet, Brood is al op weg naar de uitgang. Maar ze houden van elkaar ondanks dat hij in Huize Ria de hoeren opzoekt en in Scheveningen een trio beleeft. Reuten en Lamsvelt spelen sterke vrouwen, ze maken ook indruk als achtergrondzangeressen, voorzien van petti­­ coats. Geweldige actrices.

Zomaar ergens in de voorstelling geeft Jan Rot een instrumentale versie van Window Of My Eyes ten beste, een nummer van Cuby & The Blizzards, waar Brood ook in speelde. Rokebrand zingt When I Get Home. De uitvoeringen zijn geweldige hommages aan een beroemde junk. Taxi Als het einde nadert, toont Brood heel teer. Hij is compleet uitgewoond. Hij schuifelt, voetje voor voetje, over het podium. Het is voorbij. Hij wil van een hotel springen. Chabot: “Je kunt maar beter van het Hilton springen. Dicht bij huis. Het Okura is veel te ver weg. Als je je bedenkt, kun je gewoon teruglopen. Als je het Okura kiest, moet je een taxi terug naar huis nemen.” Het is de taxi geworden, maar dan heel ­ergens anders naartoe.

DE TERUGKEER VAN

EEN ROTTERDAMSE BELOFTE

10 jaar geleden presenteerde El Pino and the Volunteers het debuutalbum Molten City in een kolkend Rotown. Mede dankzij de mix van alternatieve country en indierock werd de groep als muzikale belofte gezien. David Pino kwam tijdens een uitwisseling in Canada in aanraking met alternatieve country. Terug in Rotterdam vond hij muzikanten die deze muziekstijl wilden spelen. In de jaren die verstreken, verhuisde David naar de hoofdstad. Zijn grafisch ontwerpbureau Studio Pino is gehuisvest in de Oude Kerk op de Wallen. Andere leden van het eerste uur wonen niet meer in Nederland. Gitarist Tjirk Deurloo ­ontwerpt en resideert in

48

Vancouver. Bassist Mark van der Waarde – Ap voor vrienden – ging de liefde achterna en leeft tegenwoordig in Tennessee, USA. David: “We zijn op papier weinig Rotterdams meer! Maar Ap, Tjirk en ik hebben het nog vaak over de tijd dat we met zijn drieën in de Dunantstraat woonden en daar het eerste album schreven. Als we over die momenten praten, voelen we ons weer een beetje Rotterdammer. En op 10 maart waarschijnlijk nog meer.” Op die datum komt de band weer naar de Nieuwe Binnenweg om zijn derde, ­titelloze album te presenteren. De mannen kijken

er erg naar uit. Hoewel ze elders wonen, proberen ze de ontwikkelingen in de Maasstad wel bij te houden. David: “Van Annabel heb ik zeker gehoord, ik ben heel nieuwsgierig. Qua Rotterdamse bands houd ik Half Way Station, Feaver en uiteraard Goslink in de gaten. En toevallig heb ik pas geleden nog veel naar Mark Lotterman geluisterd.” De nog steeds in Rotterdam wonende Harm Goslink Kuiper maakte ooit furore met zijn kunst. Hij voelde zich niet op zijn gemak in het wereldje en stortte zich op

muziek. Met zijn cd’s trok hij de aandacht van El Pino and the Volunteers en hij werd in 2005 ingelijfd als multi-instrumentalist. Later stapte hij uit de band en bracht in 2010 zijn debuutplaat Stil Leven uit. In 2013 schreef hij in opdracht van Boijmans Van Beuningen 13 kinderliedjes bij kunstwerken uit de vaste collectie. Harm is nog steeds goed bevriend met El Pino and the Volunteers en verzorgt het voorprogramma tijdens de toer. (Jeroen Veenstra)


UITAGENDA

9 MAART 2016

RCN490900

VAN SMARTLAP TOT OPERA,

gezelliger kan het niet worden Het Groot Niet Te Vermijden trekt ook in 2016 door het land, ditmaal met de Shave, Rattle and Roll Show. Deze show doet in mei het Oude Luxor Theater aan. Maar daar blijft het niet bij. Speciaal voor de Rotterdamse fans giet het orkest het populaire concert Van Smartlap tot Opera in een nieuw jasje. Samen met de Rotterdamse sopraan en ­violiste Waldin Roes en arrangeur en pianist Bert Nicodem organiseren de heren van Het Groot Niet Te Vermijden voor de reeks Zondagochtendconcerten een meezing­ evenement in De Doelen. Waldin Roes schitterde in 2015 tijdens de Vioolmonologen, uitgevoerd op de Wereldhavendagen, Bert Nicodem is bekend van zijn werk voor onder meer Mini & Maxi en Gerard Cox. De muzikanten gaan de toeschouwers bewijzen dat opera-aria’s en smartlappen dichter bij elkaar liggen dan de meeste

mensen denken. Dit jaar krijgt Het Groot Niet Te Vermijden ondersteuning van het koor De Paerelsanghers. Meezingen wordt tijdens het concert op prijs gesteld. De meezingkrant helpt de concertganger als het geheugen hem of haar in de steek laat. Ook is aan de voorpret gedacht. Bij binnenkomst worden de concertgangers vocaal verwelkomd door het smartlappenkoor De Krijsende Krengen, om in de juiste stemming te komen voor een onvergetelijke ochtend vol bekende meezingers en doldwaze acts. Het Groot Niet Te Vermijden, Van Smartlap tot Opera, De Doelen, zondag 20 maart Meer informatie: www.zondagochtendconcerten.nl

MAAK KANS OP GRATIS TICKETS

VOOR WIBI SOERJADI

Kaartjes winnen? Like de Facebookpagina van De Nieuwspeper en deel het bericht.

HET GROTE GROOT NIET TE VERMIJDEN-BOEK Over Het Groot Niet Te Vermijden werd verleden jaar een boek uitgegeven. Met reden. Want het orkest, dat de weg van bruiloften en partijen tot aan Carré aflegde, bestaat inmiddels 30 jaar en trekt jaarlijks zo’n 120.000 bezoekers. (Oud-)leden, technici, impresariaat en regisseurs vertellen hun verhaal. Het boek leest als een roadmovie en biedt veel anekdotes. 30 jaar Het Groot Niet Te Vermijden, Arie Vuyk, Trichis Publishing, Rotterdam, ISBN 978-94-9207-720-2.

ROTTERDAMSE BOERENMARKT

ook op Heemraadsplein

www.facebook.com/ denieuwspeper

(Foto: Frank Doorhof)

HET VUURWERK VAN WIBI SOERJADI,

op zondagmorgen Het succesverhaal van pianist Wibi Soerjadi begon op 15-jarige leeftijd, toen hij de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in Den Haag won. Vijf jaar later studeerde hij met een 10 af aan het Sweelinck Conservatorium. Soerjadi werd een veelgevraagd pia­nist en verzorgde uitvoeringen met top­ orkesten als het London Philharmonic. Veel van zijn cd’s en dvd’s haalden de gouden en platina status. In 1992 speelde Soerjadi op Koninginnedag voor de toenmalige koningin Beatrix en prins Claus de door hem zelf gecomponeerde Koninginnedagparafrase. Vanaf 1993 geeft hij ieder jaar een kerstrecital in het Concertgebouw te Amsterdam. In 1996 trad Soerjadi op in de beroemde grote zaal van Carnegie Hall in New York. In 2005 speelde hij zijn eigen Grande Fantaisie de Concert sur des thèmes de La Belle et la Bête in Disneyland Parijs en in 2007 gaf Soer­jadi een recital als cultureel geschenk van ons koningshuis tijdens een staatsbezoek aan

Slowakije. Zijn 30-jarige jubileum vierde Soerjadi in 2011. Hij speelde ter gelegenheid hiervan het liefdesverhaal Amor & Psyche, wederom in Carnegie Hall in New York. Recensent Bas van Bommel van NRC schreef over een van zijn concerten: “Een ander hoogtepunt was Après une lecture de Dante van Franz Liszt. (...) Een volmaaktere interpretatie van dit diabolische werk laat zich nauwelijks voorstellen.” Volgens de recensies verliet het publiek de zaal in een staat van euforie. Wie het muzikale vuurwerk van Wibi Soerjadi met eigen ogen wil aanschouwen, mist zijn Zondagochtendconcert in De Doelen niet. Wibi Soerjadi, De Doelen, zondag 13 maart Meer informatie: www.zondagochtendconcerten.nl

Zeven jaar geleden vroegen vier buren uit Delfshaven zich af waarom je in de stad geen producten kon kopen van boeren die rondom Rotterdam lekker bezig zijn. De buren besloten zelf zo’n markt te organiseren. De deelgemeente wilde er geen nieuwe markt bij hebben, dus noemden ze hun initiatief een festival. In 2009 vond de eerste succesvolle editie van Rotterdamse Oogst plaats op het Heemraadsplein. De wens voor een regelmatige markt bleef. Na meerdere edities in het Museumpark staat de Oogst

Markt nu alweer twee jaar op het Noordplein, elke eerste zaterdag van de maand. Sinds vorige maand is er ook weer een boerenmarkt op de plek waar het allemaal begon: het Heemraadsplein. De buurtmarkt geeft ruimte aan experimenten en startende stadse van-alles-en-nog-wat-makers. Boerenmarkt Heemraadsplein, zaterdag 19 maart (elke derde zaterdag van de maand), 10.00 – 17.00 uur

CLUB SKATENDRECHT

gaat weer stuiterend los De Katendrechtse mensen van Kopi Soesoe gaan weer op de vierkante meter op oude ska dansen. Bijzonder: levende muzikanten improviseren mee. Waarom? Omdat ze er met z’n allen vrolijk van worden. Deze editie: Fender Rhoder in actie met sax, gitaar, zang en rare vintage instrumenten. Gaat allen mee ska-stuiteren. Kopi Soesoe, vrijdag 11 maart, aanvang 22.00 uur Meer informatie: www.kopisoesoe.com

(Foto: Nick Helderman)

49


UITAGENDA RCN500900

ROEL OP Z’N

AFRIKAANS Roel van Velzen trapte onlangs af met zijn nieuwe theatertour Call It Luck. Samen met drie prachtige Keniaanse zangeressen van The Hibby GB’s en zijn band VanVelzen trakteert Roel het publiek in het Isala op deze bijzondere voorstelling. Bij zijn bezoek aan Afrika werd VanVelzen uitgedaagd om zijn eigen muziek te spelen met lokale muzikanten en ontmoette hij de zangeressen. “Hun aanstekelijke energie, hun samenzang en de manier waarop ze bewegen, werkt verslavend. Ik wilde niets liever dan bij ze in de buurt blijven”, aldus Roel. In de show Call It Luck combineert Roel het VanVelzen-repertoire met Keniaanse souplesse. Van kleine, ontroerende liedjes tot grote strijdliederen met veel vocaal vuurwerk. Verwacht een swingende theatershow. Het is Roels enige concert in deze regio.

(Foto: Maarten Corbijn)

Isala Theater, Capelle a/d IJssel, donderdag 17 maart Meer informatie: www.isalatheater.nl

HEF’S

BIRTHDAY BASH

Julliard Frans werd geboren in Rotterdam, doorliep de basisschool in de Amsterdamse Bijlmer en leerde als tiener in Hoogvliet het ruige leven door en door kennen. Daar ontpopte Julliard Frans zich tot Hef. Inmiddels is de rapper met zijn pure, nonchalant gebrachte teksten een voorbeeld voor de stadsjeugd. Maar ook volwassen collega-rappers kunnen zijn raps waarderen. Op 18 maart is Hef jarig. Dat feestje wil hij met zijn publiek vieren in Annabel. Als gasten kun je broers Crooks en Adje, Cypro, Turk, Djoevenile en Superior verwachten. Ga ’m feliciteren, die koning! Annabel, vrijdag 18 maart, aanvang 23.59 uur, toegang € 10 Meer informatie: www.annabel.nu

(Foto: Ilja Meefout)

“OH VADER EN MOEDER,

ALS U MIJ ZOO EENS ZAG”

Verleden jaar verscheen het boek Ma van Hugo Borst, dat handelt over de dementie van zijn moeder. Het boek is een succes, maar dat is voor Hugo Borst geen reden om op zijn lauweren te rusten. Volgende maand brengt hij dan ook een nieuw boek uit. Borst vond op een veiling een getypt oorlogsdagboek en een doos vol tekeningen en aquarellen van Bob Verheijden (1924-1945), destijds een student aan de Academie voor Beeldende Kunsten (thans de Willem de Kooning Academie). Tijdens de razzia van Rotterdam op 10 november 1944 wordt Bob door de Duitsers meegevoerd en keerde niet meer naar huis. In “Oh vader en moeder, als u mij zoo eens zag” reconstrueert Borst het leven van Bob. De Rotterdamse chroniqueur zal in het kader van de Boekenweek in Bibliotheek IJsselmonde over dit boek en over zijn andere boeken uitweiden.

VOODRISH

BIJ HOMEGROWN Popunie Live presenteert Voodrish tijdens Homegrown in BIRD. Voodrish werd opgericht in 2011 door Bernardo D’Addario uit Portugal en Romain Bly uit Frankrijk, die elkaar ontmoetten in Rotterdam. Het inmiddels tot zeven bandleden uitgegroeide Voodrish combineert muziekstijlen uit de hele wereld en vertolkt deze met instrumenten als de French horn, de viola, de trompet, de viool, de saxofoon, keyboards en met elektronische effecten. Deze aanpak levert de unieke Voodrish-sound op. Ga dat niet missen.

Op Homegrown krijgen nieuwe talenten de kans zich te presenteren op het BIRD-podium. Zowel Popunie, Music Matters en Roots & Routes als De Nieuwe Lichting presenteren op de afzonderlijke avonden talentvolle artiesten. BIRD, dinsdag 22 maart, aanvang 22.00 uur, toegang gratis

DE TUBA ALS CONTRABAS Zin in levendige, speelse jazz van de Nederlands-Noorse formatie Braskiri? Bezoek dan het immer sfeervolle Van Cappellenhuis en geniet van vier rasmuzikanten die technische brille paren aan emotionele warmte. Want Braskiri staat voor avontuurlijke, lyrische, frisse en groovy jazz, met een rauwe energie. De tuba zet Braskiri op een ongebruikelijke manier in, want als vervanger van de contrabas, maar nét niet helemaal. De tuba en de drums fungeren als een ritmesectie, maar bieden mogelijkheden voor duetjes in verschillende combinaties.

50

De aanpak verschaft de band een origineel geluid. Behoefte aan een voorproefje? Beluister de cd Killing The Mozzarella en oordeel zelf over deze afwijzers van het gebruik van zeer jonge kaas. Van Cappellenhuis, Capelle a/d IJssel, zaterdag 19 maart, aanvang 20.15 uur, toegang € 10 (tot 16 jaar: € 5) Meer informatie: www.vancappellenhuis.nl

(Foto: Lenny Oosterwijk)

Bibliotheek IJsselmonde, woensdag 16 maart, aanvang 20.00 uur, toegang € 7,50 Meer informatie: www.bibliotheek­ rotterdam.nl

LIVELINE

BENEFIET

Liefhebbers weten het al jaren: Baroeg biedt onderdak aan liefhebbers van zeer stevige muziek. Maar de metalheads en hardrockers hebben het hart ook op de juiste plek zitten. Ze organiseren regelmatig onder de noemer Liveline benefietconcerten voor het goede doel. Tijdens het nieuwste Liveline-evenement wordt geld ingezameld voor het Familiehuis. Dit huis biedt onderdak aan familie van kankerpatiënten die worden behandeld in het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch

Centrum aan de Groene Hilledijk. Verschillende lokale coverbands treden op, zoals Motörblok, dat nummers van Motörhead neerzet. Sudden Impact speelt nummers van U2, Catch-a-Coon eert Lynyrd Skynyrd, Riddlebox vertolkt nummers van The Kooks, Red Hot Chili Peppers, maar ook van Doe Maar. Baroeg, zaterdag 19 maart, aanvang 18.00 uur, toegang € 10


9 MAART 2016 RCN510900

HET GEHEIM VAN NOORD Kito Events, bekend van het Pijnackerplein Bluegrass Festival, organiseert een nieuw evenement: Het Geheim van Noord. Tussen de dikke muren van de voormalige gevangenis Noordsingel treden onder meer Romano & Friends en het nieuwe Rotterdamse jodeltrio The Mourning Glories op. Nachtsmid (een galerie op het Pijnackerplein) biedt kunst en kinderen kunnen met Hans Kieviet kleipoppetjes maken. Bureau Fris maakt van kleine boefjes een Picasso. Hyperlokale ondernemers als Jeroen Bakt, Speck, Lof der Zoetheid, Mevrouw Zoetekauw, Brouwerij Noordt en Whiskybase zorgen voor smakelijk bajesvoedsel. Uiteraard zijn er ook rondleidingen, de voormalig gevangenis­directeur

VOOR MEER TIPS VOLG ONS OP Uitagenda Rotterdam

is een van de gidsen. Per keer zijn er 500 kaarten beschikbaar. Kaarten zijn in de voorverkoop € 10. Meer informatie: Het Geheim van Noord, www.facebook.com/Het-Geheim-vanNoord-394253124072734

CRYING BOYS CAFE IN V11 Onlangs is het interieur van het rode lichtschip V11 in de Wijnhaven aangepakt. Het onderschip doet nu denken aan een groene onderzeeboot. Aldaar presenteert het Rotterdamse Crying Boys Cafe (CBC) de EP Cafe. Zanger Jasper Hupkens croont melancholische liedjes met invloeden uit gospel, doowop, (gevangenis)blues en soul, maar staat ook zijn man met indiepop. Het Rotterdamse nicheplatenmaatschappijtje Final 500 brengt de EP uit. Het label werkt met abonnementen en elke plaat komt uit in een oplage van 500 exemplaren. De leden krijgen

elk kwartaal een vinylplaat met 5 à 6 nummers thuis gestuurd. Cafe is een exclusief tussendoortje voor CBC, op weg naar het debuutalbum The Keys Not The People. Het voorprogramma is in handen van Winterdagen, een project van Half Way Station-toetsenist Mink Steekelenburg, en dj QoQonut zal de avond muzikaal omlijsten. V11, donderdag 17 maart, aanvang 21.00 uur, toegang € 5

HOPSCENE WACHT EEN DANSJE TIJDENS

DE HARBOUR HOP (Foto: Jim Gregory)

“De lindy hop is de ongekroonde koning van de swingdansen”, zo legt Heidi van der Wijk van Harbour Hop uit. “Geboren in het New York van de jaren 20, evolueerde lindy hop uit de charleston en de hot jazz naar de swing in de jaren 30 en 40. Deze partnerdans kenmerkt zich door muzikaliteit, connectie en improvisatie. De dynamische vrolijkheid die de dans losmaakt, trekt jong en oud naar de dansvloer.” Op vrijdag 27 maart is de Welcome Party in De Machinist, zaterdagavond volgt de Biggest Swing Party in Rotterdam Ever met Doctor Bernard and his Swing Orchestra en een cursus swingdansen voor beginners. Het festival wordt zondagmiddag afgesloten met een Farewell Party in Het Boegbeeld aan de Schiehaven. Heidi van der Wijk verwacht een internationaal in stijl gekleed gezelschap: “Lindy hop en gerelateerde swingdansen kom je overal ter wereld tegen: van Korea tot Argentinië en zelfs in Mozambique. Reizende dansers ontmoeten elkaar op allerlei festivals. We verwachten bezoekers uit België, Zweden, Griekenland, Engeland, Spanje en Duitsland. Elke grote stad in Europa heeft wel een hopscene.” Rotterdam kent sinds 2011 een samenkomst van liefhebbers. Destijds begonnen een paar enthousiaste Rotterdammers Roffaswing. Voor danslessen kunnen liefhebbers inmiddels ­terecht in dansstudio Swing in Rhythm aan de Gerdesiaweg. De aandacht voor de oude dansstijl past in de vintagetrend, die ook in Rotterdam waarneembaar is. Dat is een goede ontwikkeling volgens Heidi van der Wijk: “De jazz en de dans uit het swingtijdperk zijn geweldig. Maar de maatschappelijke wantoestanden uit die tijd hoeven we niet over te doen. Gezien het huidige politieke klimaat zou je wensen dat dat besef wat groter was. Ondertussen hebben we wel veel plezier bij deze ‘ouderwetsche’ manier van uitgaan. Denk ook aan de Tweed Ride of de Nacht van de Kaap. Lindy hop lift dus zeker mee op de belangstelling voor alles van vroeger. Maar de dans is nog lang niet zo populair als tango, hiphop of salsa.” Meer informatie: www.harbourhop.nl

(Foto: www.rockinpictures.com)

LAAT DE HANDJES WAPPEREN,

ZET DIE DOMINOSTENEN OP HUN PLEK!

8.000 grote dominostenen, die gaan neer, op 20 maart aanstaande. Dit spektakel is onderdeel van Festival De Keuze. Tenminste, als er genoeg handjes zijn om de steentjes op hun plek te zetten. De organisatie zoekt nog vrijwilligers. Ook het Museum of Water roept de hulp in van Rotterdammers. Dat zit zo. De Londense kunstenares Amy Sharrocks verzamelt water van mensen in flesjes en potjes, met de bijbehorende verhalen. Met de collectie wil Sharrocks stilstaan bij de kostbare vloeistof. Ze heeft in haar collectie al 129.000 jaar oud water uit Antarctica, maar ook het badwater van een pasgeboren baby! Voor Festival De Keuze maakt ze in samenwerking met Anouk Driessen, Sanneke van Hassel, Simone van Hulst en Marèl Jap Sam een Rotterdamcollectie. Dus wordt u allen opgeroepen voor u belangrijk water te doneren op de Afrikaandermarkt. Het water wordt geëxposeerd in het Gemaal op Zuid. Later dit jaar. Museum of Water, Afrikaandermarkt, woensdag 16 en zaterdag 19 maart, 8.30 – 16.30 uur

NaTURaLLy 7 De stemkunstenaars bootsen tal van muziekinstrumenten na en klinken samen als een fantastische band. De groep heeft voor miljoenen mensen opgetreden en stond in onder andere het voorprogramma van Michael Bublé. Oude Luxor Theater wo 9 mrt | 20:00 u

a WOMaN’S WORTh In deze hilarische Rotterdamse komedie ontdek je een wereld waarin de vrouw het voor het zeggen heeft en de man haar niks kan maken. Met verhalen over cultuurverschillen, discriminatie, empowerment en het doorbreken van taboes. Theater Zuidplein vr 11 mrt | 20:00 u

MEET ThE COMPOSER Gastheer Mike Bodde gaat vanachter de piano een diepgravend en humoristisch gesprek aan met een componist. Laat je meevoeren door de dromen en gedachten die hebben geleid tot de muziek die hij of zij maakt. Deze editie met Chiel Meijering. Kantine Walhalla vr 11 mrt | 20:30 u

WOORDEN VAN PAPIER VAN EEN TAALGEVOELIGE DYSLECTICUS De Rotterdamse Chantal van Heeswijk is van origine ontwerper en kunstenaar. Haar schrijfsels – gecombineerde illustraties en uitspraken – kom je onder meer tegen op T-shirts en in boeken en kalenders. Haar gevoel voor taal is opmerkelijk, want ze is erg dyslectisch. Ze noemt zichzelf dan ook: een taalgevoelige dyslecticus. Tegenwoordig stapt ze het podium op met de theatervoorstelling Woorden van Papier. Ze vult haar schrijfsels op de bühne aan met illustraties op papier, in klei en in klank. Tussendoor gaat ze, behept met een voor haar kenmerkende droge humor, in gesprek met het publiek. Volgens Chantal ontstaat zo een theatrale stand-upvoorstelling. Celliste Nina Hitz begeleidt de show muzikaal. Studio De Bakkerij, vrijdag 18 en zaterdag 19 maart, aanvang 20.00 uur, toegang € 10 Meer informatie: www.studiodebakkerij.nl

LUCaS haMMING De voormalig deelnemer van ‘De Beste Singer-songwriter’ gaat momenteel als een speer: hij is verkozen tot huisband van De Wereld Draait Door en zijn nieuwe album HAM is landelijk met jubelende reacties ontvangen. Rotown za 12 mrt | 21:15 u

WILLEM RUIS, dE ShOW VaN ZIjN LEVEN Een achtbaanrit door het leven van een van de grootste sterren die ons land ooit rijk is geweest. Een muzikaal spektakel over zijn opkomst en onvermijdelijke ondergang. Een portret, een ode, maar vooral een meeslepend verhaal over ambitie, liefde en gemis. Oude Luxor Theater za 12 & zo 13 mrt | 20:00 & 15:00 u

(Foto: Dimitri Kruithof)

51


WOONBEURS SPECIAL RCN520900

Woonbeurs Rotterdam 2016:

ALLES OVER WONEN IN ROTTERDAM Alles over wonen in Rotterdam. Je vindt het op de Woonbeurs Rotterdam. Het evenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 en zondag 13 maart. De locatie is hetzelfde als in de afgelopen jaren: het WTC, in het hart van de stad. In deze NieuwsPeper-­ special lees je er meer over. Naast nieuwbouwwoningen in Rotterdam (en regio) vind je op de beurs ook bestaand woningaanbod. Het gaat in beide gevallen om koop- en huurwoningen. Verder is er aandacht voor zelfbouw, met het meest ­actuele aanbod van kavels en klushuizen. Ook financieel advies Ook financiële partijen ontbreken niet. De Woonbeurs Rotterdam is dan ook dé plek waar je niet alleen een woning vindt, maar waar je ook met hypotheekadviseurs je ­financiële mogelijkheden kunt verkennen. Ontdek Rotterdam In welke wijk je het liefst zou willen wonen, en waarom juist die wijk zo aantrekkelijk is, ontdek je in de stand van de gemeente. Meteen bij de entree vind je in die stand informatie over gezinsvriendelijke wijken en bijzondere plekken rondom het stadscentrum. Ook krijg je daar informatie en

advies over het zelf bouwen of verbouwen van je huis. Van 12:00 tot 17:00 uur De Woonbeurs Rotterdam duurt op beide dagen van 12:00 tot 17:00 uur. Het WTC is te vinden aan het Beursplein 37 in Rotterdam. De toegang is gratis. Meer informatie? In deze special, en vooral op www.woneninrotterdam.nl/woonbeurs, staat veel meer informatie over het evenement, met name over het woningaanbod dat op de beurs gepresenteerd wordt. Meer informatie: www.woneninrotterdam.nl/woonbeurs

KOM NAAR DE WOONBEURS EN WIN EEN BADKAMER, KEUKEN­MACHINE OF WOONCHEQUE Kom je ook naar de Woonbeurs Rotterdam, op zaterdag 12 en zondag 13 maart in het WTC? Dan maak je kans op een schitterende badkamerinrichting (ter waarde van 2.500 euro), een fraaie en zeer praktische KitchenAid keukenmachine (ter waarde van 750 euro) of een wooncheque. De badkamer wordt beschikbaar gesteld door Sani-Dump en de keukenmachine door Asto Keukens. Alexandrium Woonmall stelt 5 wooncheques beschikbaar. Vul bij de entree van de Woonbeurs Rotterdam je naam, adres en e-mail adres in, en het lot bepaalt of je in de prijzen valt. De winnaars ontvangen na de Woonbeurs persoonlijk bericht.

52


Heerlijk Wonen tussen stad en strand Een geweldige plek om te wonen en te recreëren. Dat is Nissewaard, tussen Rotterdam en het strand van Rockanje. Je hebt er de dynamiek van de stad, met moderne architectuur, een fraai theater en een gezellig centrum met meer dan 250 winkels, talrijke horecazaken en vele evenementen. En je vindt er rust en ruimte, in de prachtige natuurgebieden, uitgestrekte polders en eeuwenoude dorpskernen. En dat terwijl er veel voorzieningen zijn en de huizenprijzen aantrekkelijk. Informatie over Nissewaard en de nieuwbouwprojecten in deze gemeente is verkrijgbaar op de Woonbeurs Rotterdam, stand Nissewaard.

Koude voeten? Vochtplekken op de muur? Slimme oplossingen in pop-up store ‘Energiebesparing 010’. Bezoek ons vandaag nog in de pop-up store! Openingstijden: Ma t/m do 12:00 – 18:00 Vr

12:00 – 21:00

Za & zo

12:00 – 17:00

Van Oldebarneveltplaats (naast de Donner, schuin tegenover Beurs/WTC) www.rotterdam.nl/energiebesparing

Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet, Simonshaven, Hekelingen, Oudenhoorn, Simonshaven, Spijkenisse en Zuidland.

www.nissewaard.nl

VOOR ELK WAT WERELDS. WONEN ZOALS JIJ WILT. WOONBEURS ROTTERDAM

ZA. 12 MRT ZO. 13 MRT

WTC ROTTERDAM BEURSPLEIN TOEGANG GRATIS

Bezoek de stand van de gemeente Rotterdam met info over Zelfbouw: bouwen en verbouwen, woningonderhoud, VVE-010, wonen met je gezin in Rotterdam

NIEUW: RIJWONINGEN VOOR ZELFBOUWERS IN PARK ZESTIENHOVEN


ECHTE HUIZEN, RUIME KAVELS

Tweede Weverskade Stijlvol landelijk wonen, geheel naar uw wens Verschillende onder architectuur ontworpen, tweeonder-een-kap- en vrijstaande huizen beschikbaar vanaf € 418.000,- respectievelijk € 566.000,- v.o.n. Losse kavels voor zelfbouw beschikbaar vanaf € 247.500,-

EIND MAART IN VERKOOP!

Echt, ontspannen, Hollands, mooi wonen Wilgenrijk: Rust in bruisende regio

Kenmerken woongebied

Een nieuw stukje Nederland, in de bruisende en actieve regio te midden van Rotterdam en Den Haag. Tegelijk biedt het rust en ontspanning: zee, strand en natuurgebied Midden-Delfland liggen om de hoek. Net als de pittoreske stadskernen van onder andere Maasland, Maassluis en Delft.

• Landelijk, groen en waterrijk • Knusse eilanden, statige lanen en meanderende lintwegen • Vrijstaande, twee-onder-een-kap-, korte rijhuizen en kleinschalige appartementengebouwen • Hoogwaardige visie op architectuur en buitenruimte • Grotere kavels dan elders in de regio voor een gelijke prijs • Zeer kindvriendelijk en veilig, natuurspelen in eigen gebied • Recreatieve parkwal ter afscherming omgevingsgeluid • Bijzondere voorzieningen voor hoog comfort en ontspanning • Duurzame en waardevaste ontwikkeling

Thuiskomen en genieten begint niet pas bij de voordeur, maar zodra je het woongebied binnenkomt Lanen, straten en pleintjes gaan aangenaam op in de boomrijke, groene omgeving. Kinderen banjeren in een natuurlijke omgeving en spelen bij en op het water. Wie hier woont, kiest voor een kalme, ontspannen manier van leven in een geriefelijke omgeving. Zo wonen geeft rust, daar word je gelukkig van.

Eiland Ontspannen wonen te midden van water De kleine schaal en opzet van het Eiland zorgen voor een warme, rustieke en bijna dorpse buurt, bestaande uit twee-onder-een-kap-, hoek- en tussenhuizen, vrijstaande huizen en tevens een kleinschalig appartementengebouw.

Nieuwsgierig? Kom langs in de Woonwinkel aan de Weverskade 110, te Maassluis of kijk op wilgenrijk.nl.

Weverskade 110, Maassluis l 088 1228866 l info@wilgenrijk.nl l wilgenrijk.nl

START VERKOOP FASE 1 19 MAART

EZIG OP OOK AANW M TTERDA URS RO E B N O WO

EENGEZINSWONINGEN

ca. 110 m2 vanaf ca. € 189.500 v.o.n.

Verkoop & informatie:

EENGEZINSWONINGEN

ca. 120 - 125 m2 vanaf ca. € 214.500 v.o.n.

Rotterdam

Spijkenisse

T 010 424 88 88 E rotterdam@ooms.com

T: 018 169 23 33 E spijkenisse@ooms.com

2^1 KAPWONINGEN ca. 150 m2 vanaf ca. € 292.500 v.o.n.

Ontwikkeling & realisatie:

KADEWONINGEN

ca. 165 m2 vanaf ca. € 289.500 v.o.n.

170 NIEUWBOUWHUIZEN MET NUL-OP-DE-METER GARANTIE HETVERBORGENGEHEIM.NL


WOONBEURS SPECIAL

9 MAART 2016

RCN550900

HEIJPLAAT: DE RUST VAN EEN DORP, DE REURING VAN DE STAD

170 nul-op-de-meter woningen in nieuwbouwproject Het Verborgen Geheim Een rustig en groen tuindorp, met arbeidershuisjes, statige villa’s en idyllische kerktorens, omringd door zeecontainers, havenkranen en de Maas. Dat is Heijplaat. Is het havendorp op zichzelf al een parel, straks krijgt Heijplaat nog meer glans. Dat is te danken aan nieuwbouwproject Het Verborgen Geheim met 170 nul-op-de-meter huizen. Nina Brugman en Benny Smidtman willen daar zeker een huis kopen.

N

ina (39) en Benny (33) wonen met hun zoon Luuk (2) en kat Sid nu al op Heijplaat, in een hoekwoning uit 1914. “Toen we hier vier jaar geleden kwamen wonen, was het een flinke verbouwklus”, vertelt Benny. “Er was niet eens een wc, enkel een gat in de grond.” Ondanks alle ingrepen bleef het huis het comfort missen dat Benny en Nina zochten. Daarom besloten ze zich te oriënteren op een ander huis. “Aan het begin stond alles nog open”, zegt Nina. “We wilden meer ruimte, een tuin en betonnen vloeren, maar waar dat huis zou moeten staan, hadden we nog niet bepaald. Ook niet dat het nieuwbouw moest worden.” Gaandeweg kwamen ze erachter dat ze toch graag op Heijplaat wilden blijven, onder meer omdat ook Nina’s moeder en Benny’s vader er wonen. Toen ook nog bekend werd dat er plannen waren voor nieuwbouw in het dorp, besloten ze die plannen af te wachten. Extra pluspunt: nul-op-de-meter Het Verborgen Geheim, zoals het nieuwbouwproject heet, krijgt 170 nul-op-de-meter woningen, te realiseren tussen nu en (ongeveer) 2023. Nul-op-de-meter betekent dat de energiemeter aan het eind van het jaar op

Nina met zoon Luuk: “We wisten vrij snel dat het zeer energiezuinige woningen zouden worden.”

Impressie Het Verborgen Geheim. dezelfde stand staat als aan het begin van het jaar. “We wisten vrij snel dat het zeer energiezuinige woningen zouden worden”, aldus Nina. “Dat was voor ons zeker een pluspunt.” Samenspraak en betrokkenheid Om bewoners en belangstellenden bij de plannen te betrekken, organiseerde projectontwikkelaar Van Omme & De Groot drie bijeenkomsten. “Ik vind het bijzonder dat de bewoners konden meepraten”, zegt Nina. “De eerste twee bijeenkomsten waren alleen voor bewoners, maar de derde was ook toe-

gankelijk voor belangstellenden van elders. Het was toen echt druk.” Het stel was bij alle drie de bijeenkomsten aanwezig en bezoekt regelmatig de website en de Facebook-pagina van het project. “Als je een vraag hebt, krijg je direct antwoord. Ze zitten er bovenop en dat is heel prettig om te weten.” Zaterdag 19 maart: fase 1 in verkoop Het Verborgen Geheim komt aan de Heysehaven en krijgt kadewoningen, rijwoningen en tweekappers, waarvan de architectuur aansluit bij de huidige bebouwing in het dorp. De eerste fase met 29 huizen gaat zaterdag 19 maart in verkoop. Nina en Benny laten deze fase nog even aan zich voorbij gaan. Zij willen in fase II of III een huis kopen. “We hebben geen haast”, aldus Nina. “We staan op de lijst

en kunnen ons in de tussentijd verheugen op de bouw.” Dorpse rust, stedelijke reuring Voor iedereen die eraan denkt een huis te kopen in Het Verborgen Geheim, heeft Nina één tip: ‘Doen!’ “Dit is zo’n uniek plekje. Je hebt hier de rust van een dorp en de reuring van de stad binnen handbereik. En de ontwikkeling van Heijplaat is nog maar net begonnen.” Meer informatie op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: Ooms/Van Omme & De Groot. www.hetverborgengeheim.nl Facebook.com/hetverborgengeheim

Veel ruimte voor je geld

IN LEVENDIGE AFRIKAANDERWIJK

Fase 2 Bloemfontein binnenkort in verkoop, met herenhuizen, stadswoningen en gezinswoningen Een complete woning met eigen tuin en ­parkeerplaats, midden in de levendige Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Dat is wat fase 2 van nieuwbouwproject Bloem­fontein je biedt. Je kunt kiezen tussen h ­ eren­huizen met een tuin, herenhuizen met een terras, stadswoningen en eengezins­ woningen. De verkoop start in april (2016).

B

loemfontein bestaat uit drie fases met in totaal 66 nieuwbouwhuizen. De eerste fase is inmiddels uitverkocht, de tweede fase gaat dus in april in verkoop. De woningen in fase 2 lijken op die in fase 1: de uitstraling is klassiek, de kleuren van de gevels variëren en je hebt met woonoppervlaktes van circa 124 tot 135 vierkante meter volop ruimte. De prijzen beginnen bij ongeveer 215.000 euro (v.o.n.). Nieuw in deze fase: de herenhuizen met ruim terras en overdekte parkeerplaats. Gezelligste wijk van Zuid De Afrikaanderwijk is aan het transformeren. Veel is al veranderd in de gezelligste wijk van Zuid. Er is gesloopt, gebouwd en gerenoveerd. Nieuwe ondernemers hebben zich in de wijk gevestigd met winkels, ­restaurants en cafeetjes. Ook vind je er

nieuwe scholen, een zwembad en allerlei kinderopvang- en zorgvoorzieningen. Afrikaandermarkt en andere hotspots Een van de trekkers is nog altijd de Afrikaandermarkt, waar je veel exotische etenswaren en ingrediënten kunt kopen. Op loop- en fietsafstand liggen culturele en culinaire hotspots zoals Katendrecht en de Wilhelmina­ pier, en ook het centrum van Rotterdam is nooit ver weg, zeker niet als je met de tram of metro gaat. Meer informatie op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: Dura Vermeer. www.woneninbloemfontein.nl 010-3007117 (voor meer informatie)

HET LAATSTE WOONNIEUWS HET EERST

Impressie Bloemfontein, fase 2.

Wil je op de hoogte blijven van het woonnieuws uit Rotterdam? Kijk dan op www.wonenin­ rotterdam.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief. Of volg ­woneninrotterdam.nl via facebook/woneninrotterdam.nl.

55


WOONBEURS SPECIAL RCN560900

In Rotterdam kun je wonen

ZOALS JIJ DAT WILT

Zelfbouw, advies over woningverbetering en informatie over gezinsvriendelijke wijken Met je hoofd in de wolken, je voeten op het gras of je blik op het water. Zelf ontworpen, gebouwd of verbouwd, óf helemaal nieuw, waarbij je alleen een paar opties hebt hoeven aanvinken. In een karakteristieke stadswoning, een degelijk rijtjeshuis, een oud schoolgebouw, een tweekapper of villa, of in een appartement. Ja, zelfs op het water. In Rotterdam kun je wonen zoals jij dat wilt. En de gemeente helpt je op weg, met zelfbouwaanbod, informatie en advies. Ook op de Woonbeurs Rotterdam.

POP-UP STORE VOOR ADVIES OVER ENERGIE­ BESPARING Een nieuwe, tijdelijke advies­ winkel over duurzaam wonen. Die staat deze weken aan de Van Oldenbarneveltplaats in Rotterdam, naast de zij-ingang van boekhandel Donner, tegenover de Bijenkorf. Je krijgt in deze winkel gratis advies over kleine en grote aanpassingen die je huis energiezuiniger maken. Dat levert geld, meer comfort en een beter milieu op. Behalve allerlei adviezen over energiebesparende maatregelen geeft de pop-up store ook tips over energieopwekking, zoals het gezamenlijk met je buren aanschaffen en installeren van zonnepanelen. De popup store (‘Energiebesparing 010’ genaamd) is tot 1 april elke dag geopend: van maandag tot en met donderdag van 12:00 tot 18:00 uur, op vrijdag van 12:00 tot 21:00 uur en op zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. www.rotterdam.nl/ energiebesparing

Klussers in hun droompaleis.

Advies over verbouwing en onderhoud Zelf bouwen trekt misschien de meeste aandacht, maar wat veel vaker voorkomt, is dat mensen met hun huidige huis aan de slag gaan. Soms uit noodzaak, omdat er onderhoud nodig is. Vaak ook omdat ze hun huis willen verbeteren. Met een uitbouw bijvoorbeeld, een dakkapel of een nieuwe badkamer. Of door een naastof bovengelegen woning met hun eigen woning samen te voegen. Over dit soort ingrepen geeft de EigenHuisCoach van de gemeente deskundig advies, helemaal gratis. Niet alleen over de bouwkundige kant van de zaak, ook over wat er op het gebied van wet- en regelgeving allemaal kan en mag. En wil je je huis verduurzamen door het bijvoorbeeld beter te isoleren, dan kan de EigenHuisCoach je ook daarover adviseren. Op www.houjehuisheel.nu vind je meer informatie. En op de beurs, in de stand van de

gemeente, kun je met de EigenHuisCoach in gesprek. Ondersteuning voor VVE’s Woon je in een appartementencomplex of in een buurtje waar een Vereniging van Eigenaren over het onderhoud gaat? Laat je dan adviseren door VVE-010, een onafhankelijke stichting voor informatie en advies. Behalve over het noodzakelijke onderhoud adviseert VVE-010 ook over het verduurzamen van het complex, en over mogelijke subsidieregelingen. Waar geen VVE is, of waar een VVE niet goed functioneert, kan VVE-010 ook helpen. Hoe het precies werkt, vertellen medewerkers van VVE-010 op de Woonbeurs Rotterdam, in de stand van de gemeente. Gezinsvriendelijke wijken Zelfbouw, adviezen voor verbouwingen en onderhoud en het adviseren en begeleiden van VVE’s. Allemaal bedoeld om de mogelijkheden op het gebied van wonen in Rotterdam te verruimen. Ook op een andere manier werkt de stad aan dat doel: door, samen met andere partijen, de wijken rondom het centrum gezinsvriendelijker te maken. Met meer gezinswoningen met een tuin, meer goede scholen, meer speelruimte en meer groen. Ook over deze wijken krijg je in de stand van de gemeente op de Woonbeurs Rotterdam meer informatie. Informatie over zelfbouw, woning­ verbetering, onderhoud, VVE’s en gezinsvriendelijke wijken vind je op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: gemeente Rotterdam.

Asto Keukens: eigentijdse smaak, traditionele waarden Vriendelijke medewerkers, goede service, niet opdringerig, vakmanschap. Zomaar een paar reacties van klanten op de site van Asto Keukens, een Rotterdams familiebedrijf dat zowel aan nieuwbouw­ projecten als aan particulieren keukens en badkamers levert en ze ook installeert. Asto Keukens werd ruim 40 jaar geleden opgericht door Ben Waalboer. Inmiddels staan zijn zoons Benno en Martijn aan het roer van het bedrijf. Zij combineren hun eigentijdse smaak met de traditionele waarden waarmee hun vader het bedrijf groot maakte. En won Waalboer senior ooit de Rotterdamse Ondernemersprijs, onder de huidige leiding kreeg het bedrijf vorig jaar de prestigieuze onderscheiding ‘Beste Keukenzaak van ­Nederland’. Topmerken, ook badkamers Asto heeft altijd gekozen voor gerenommeerde keuken-topmerken, waaronder Leicht, Eggersmann en Mereno. Twee jaar geleden

56

M

isschien wel het meest tot de verbeelding sprekend zijn de vele zelfbouwmogelijkheden die de stad je biedt. Van klushuizen, waarbij je van een oud maar karakteristiek pand eigenhandig je droomhuis maakt, tot nieuwbouw op vrije kavels, zonder al te veel welstandseisen. Populair, maar schaars, zijn de klusscholen, waarbij je met andere zelfbouwers woningen in oude schoolgebouwen realiseert. En sinds kort kun je ook met een groep een vrije kavel bebouwen. CPO heet dat, collectief particulier opdrachtgeverschap. In Park 16Hoven zijn diverse kavels hiervoor aangewezen. Met andere kavelkopers bouw je daar je eigen (rijtjes)huis, met tuin aan het water. Op www.pakjeruimte.nl vind je het actuele zelfbouwaanbod. En op de Woonbeurs Rotterdam vertelt de zelfbouwmakelaar je er alles over.

Een badkamer in de showroom van Asto. verbreedde het bedrijf zijn activiteiten met een badkamerdivisie. Asto is gevestigd aan de Driemanssteeweg 170 in Rotterdam. Kom vrijblijvend langs of maak een afspraak. Je kunt je ook gratis online laten adviseren, via een handige tool op www.asto.nl. www.asto.nl

HET LAATSTE WOONNIEUWS HET EERST Wil je op de hoogte blijven van het woonnieuws uit Rotterdam? Kijk dan op www.wonenin­ rotterdam.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief. Of volg ­woneninrotterdam.nl via facebook/woneninrotterdam.nl.


Brielle Buiten Vrij wonen dicht bij stad en strand

art a m 3 12 & 1 eurs b Woon erdam Rott tis) C T W gra ng (toega

Bouw uw droomhuis op de zelfbouwkavels in het schitterende Brielle Een kantoor of atelier aan huis. Een woning als een boerderij, met stalruimte voor uw paarden. Een bed & breakfast in de stijl die u zelf uitkiest. Of een loftachtige bungalow met alle functies

Meer weten? Kijk op briellebuiten.nl

in één grote ruimte, en een zwembad in de tuin. Op de zelfbouwkavels die de gemeente Brielle verkoopt, krijgt u alle vrijheid om uw woondroom waar te maken.

Die vrijheid gaat ver. Voor de kavels gelden weinig regels, en de regels die er zijn, zijn zo eenduidig mogelijk. De gemeente adviseert u hierin graag.

Kavels Kloosterweg vanaf € 297.500,- v.o.n. incl. BTW Wilt u meer weten over de zelfbouwkavels in Brielle? Kijk dan op www.briellebuiten.nl. U kunt ook bellen met de gemeente (0181-471311 of 471149) of met Van Ravens Makelaardij (0181-487120).

Wonen & koken op z’n Rotterdamst

Asto is al ruim 40 jaar een begrip in Rotterdam. Breng een bezoek aan onze showroom. Ga naar asto.nl voor meer inspiratie. Driemanssteeweg 170 | Rotterdam | T 010 - 44 30 210 | info@asto.nl | asto.nl


VAN 12.00 UUR TOT 17.00 UUR

HEFKWARTIER

Denk mee

• ROT T E RDAM •

WERELDS

WONEN

HOE HEFTIG WILT U ’T HEBBEN?

Bezoek ons op de Woonbeurs Rotterdam op zaterdag 12 en zondag 13 maart in het WTC. Stand: AM

UW EIGEN APPARTEMENT AAN DE MAAS WWW.HEFKWARTIER.NL

Ontdek de mondiale collecties van onze 55 woonwinkels in

Woonmall Alexandrium. De nieuwe trends op het gebied van wonen, zitten, slapen, koken, verlichting, vloeren, wanden en

accessoires. Woonmall Alexandrium is op 2e Paasdag geopend

van 12.00 tot 17.00 uur.

woonmallalexandrium.nl | Rotterdam A20 afslag 16 | makkelijk parkeren

Binnenkort gaat Fase II van het nieuwbouwproject Hefkwartier van start. Een unieke kans om aan de Maas te wonen, midden in Rotterdam. En nog mooier: u krijgt volop de kans om uw eigen appartement mee vorm te geven. Hoe groot is uw ideale woonkamer? Hoeveel slaapkamers ziet u voor u? Of misschien juist wel een loft? Ga naar www.hefkwartier.nl voor meer info en denk mee!

3 kamer appartement vanaf € 245.000 V.O.N. inclusief 1 parkeerplaats Verkoopinformatie:

010 - 300 71 17 . WWW.TW3.NL

Hefkwartier is een samenwerking van AM en Dura Vermeer

START VERKOOP FASE 2

Informatie en verkoop

26 stadswoningen met ruime tuin of terras en eigen parkeerplaats vanaf € 215.000,- v.o.n. Middenin de bruisende Afrikaanderwijk ligt Bloemfontein. In drie fasen worden er 66 woningen gebouwd. In fase 2 heeft u keus uit vier typen: gezinswoning, stadswoning, herenhuis met tuin of herenhuis met terras. In alle gevallen krijgt u veel ruimte voor uw geld. Minimaal kunt u beschikken over drie slaapkamers.

Bij de herenhuizen is de woning zelfs uit te breiden met een extra woonlaag voor bijvoorbeeld 3 extra (slaap)kamers. Ook een eigen tuin en een gereserveerde parkeerplaats zijn inclusief. Uw woning wordt energiezuinig gebouwd. Het centrum van Rotterdam is binnen handbereik en goed bereikbaar met openbaar vervoer.

INFORMATIE BEL. 010-3007117 WONENINBLOEMFONTEIN.NL

Volg ons op: wonen in bloemfontein


WOONBEURS SPECIAL

9 MAART 2016

RCN590900

Vestingstad Brielle geeft ruimte aan zelfbouw Schitterend gelegen bouwkavels, in de groene achtertuin van wereldstad Rotterdam De sfeer en voorzieningen van een stad, de rust en de ruimte van een dorp. U vindt het in de vestingstad Brielle, in de groene achtertuin van Rotterdam, op het eiland Voorne-Putten. Onder de naam Brielle Buiten vindt u in Brielle riante kavels, met alle ruimte en vrijheid om het huis van uw dromen te bouwen. De prijzen beginnen bij 297.500 euro. Dicht bij de historische vesting, of aan de rand van de stad, met een weids uitzicht over het polderland. Op verschillende locaties verkoopt Brielle Buiten met succes riante zelfbouwkavels. Elke locatie heeft zo zijn eigen karakter. Aan de Kloosterweg woont u in een mystieke sfeer tegenover de Bedevaartskerk, aan de rand van een gezellige woonwijk met voorzieningen binnen handbereik. Houdt u van nog meer ruimte met vrij uitzicht over de polder van Brielle? Dan is misschien een kavel aan de Hoonaardweg de juiste keuze. Brielle: verrassend veelzijdig In Brielle kunt u stedelijk genieten en tege­ lijkertijd gemoedelijk leven. In het historische centrum vindt u talrijke sfeervolle

restaurants en terrassen, en gezellige winkelstraatjes met exclusieve modezaken en winkels met ambachtelijke specialiteiten. “We merken dat kopers die van buiten Brielle komen, ook onder de indruk zijn van de vele evenementen die in onze stad plaats­ vinden”, zegt Alice Lodder, die de kopers van de k ­ avels begeleidt in hun aankoopproces. “En met het recreatiegebied Brielse Meer om de hoek en onze gezellige haven is er ook op het gebied van natuur en watersport genoeg te beleven.” Zo veel mogelijk vrijheid De gemeente maakt het u als koper zo gemakkelijk mogelijk. Daarom is het aantal regels beperkt. “We bieden de mogelijkheid om zelfs in de eerste schetsplanfase al te

Stap voor stap oriënteren met het Rabobank Hypotheekdossier Rabobank Rotterdam helpt je op weg met je financiële vragen Heb je geen inzicht in wat er op hypotheekgebied allemaal mogelijk is? Of ben je zenuwachtig voor een moeilijk gesprek met een deskundige die je laat duizelen met cijfertjes? Het Rabobank Hypotheekdossier maakt daaraan een einde. Dit dossier geeft je een nauwkeurig en realistisch beeld van jouw mogelijkheden in de zoektocht naar een (andere) woning.

Met het Rabobank Hypotheekdossier, een unieke online tool, kun je je in alle rust voorbereiden en vooraf oriënteren op een hypotheek. Thuis op de bank kun je via persoonlijke gegevens als inkomen, een bestaande hypotheek, eigen geld, overwaarde en (rest) schulden diverse hypotheekscenario’s doorrekenen. Een gedegen voorbereiding op je afspraak met de bankadviseur kost je met dit systeem ongeveer een halfuur. En als je je Hypotheekdossier deelt met je adviseur, kan hij verder gaan waar jij gebleven bent. Belangrijke beslissingen Eenmaal bij de bank nemen jullie samen de uitkomsten door. Zo werk je echt samen met de bank aan belangrijke beslissingen. Bovendien levert het Hypotheekdossier ook nog eens financieel voordeel op. Je bespaart immers op je advieskosten.

Brielle Buiten: genieten in de groene achtertuin van Rotterdam. overleggen met de welstandcommissie”, zegt Marion Brandsma van de gemeente. “Kopers zijn hier blij mee en besparen veel kosten voor extra tekenwerk door hun bouwer of architect.” Waar voor je geld “Eigenlijk krijg je in Brielle veel waar voor je geld. We bieden bijvoorbeeld kavels van meer dan 2.500 vierkante meter aan voor

minder dan 300.000 euro. Bouwrijp en vrij op naam”, aldus Stefan Proper, eveneens werkzaam bij de gemeente Brielle. Informatie over Brielle Buiten vindt u op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: Brielle Buiten. www.briellebuiten.nl facebook.com/briellebuiten

Wilgenrijk:

echt, ontspannen, Hollands en mooi wonen

Een Hollands landschap, in Wilgenrijk.

Nieuwbouwkopers bekijken hun huis-in-aabouw. Tal van financiële vragen Adviseurs van Rabobank Rotterdam geven je op de Woonbeurs Rotterdam graag uitleg over de voordelen van het Rabobank Hypotheekdossier en over de verschillende hypotheken die de bank biedt. Maar je kunt ook met hen in gesprek over andere financiële vragen rondom wonen. Zoals waar je aan moet denken als je een huis koopt, wat je mogelijkheden zijn als je bij de verkoop van je huidige woning een restschuld overhoudt, en welke hypotheekvoordelen aan nieuwbouw verbonden zijn. Maar ook wat in jouw situatie verstandiger is: kopen of huren. Informatie over het Rabobank Hypotheekdossier (en andere financiële informatie) krijg je op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: Rabobank Rotterdam. www.rabobank.nl

Een nieuw stukje Nederland, groen, landelijk en rijk aan water, tussen Rotterdam en Den Haag, dicht bij de natuur van Midden-­Delfland. Dat is het nieuwe woongebied Wilgenrijk, net buiten Maassluis. Wilgenrijk staat voor de schoonheid van Holland in zijn meest pure vorm. Met een rust die zeldzaam is in de Randstad.

schalig appartementengebouw. Uitgangspunt voor de ontwerpen zijn de principes van de Maassluise School. Deze filosofie schetst de kaders voor de huizen, de gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten. Hierdoor is geen huis hetzelfde, terwijl alle woningen toch duidelijk familie zijn. De Maassluise School is ontstaan uit een zoektocht van 35 (landschaps)architecten en stedenbouwers naar de betekenis van echt, ontspannen, Hollands en mooi wonen. In een omgeving vol kwaliteit en stijl, een omgeving waarin alles klopt.

Wat eeuwenlang een weids en agrarisch gebied was, verandert nu in een aantrekkelijk woongebied, geïnspireerd op de kwaliteit en beleving van de huidige lintbebouwing aan de Weverskade in Maassluis. Wilgenrijk meandert en voegt zich naar de natuurlijke omgeving. Het project vormt een harmonieuze eenheid met een duidelijke, Hollandse signatuur.

Geliefde woonbuurt Vanuit deze filosofie ontstaat een geliefde woonbuurt waar iedereen wil wonen. Een buurt waar kinderen lekker banjeren in een natuurlijk omgeving, en spelen bij en op het water. Wie hier woont, kiest voor een kalme, ontspannen manier van leven in een geriefelijke omgeving. Thuiskomen begint hier niet bij de voordeur, maar al veel eerder: zodra je de buurt binnenkomt. Zo wonen geeft rust, en daar worden mensen gelukkig van.

Een omgeving waarin alles klopt Wilgenrijk biedt woningen in allerlei soorten en maten. Je vindt er vrijstaande huizen, tweekappers, rijwoningen en een klein­

Informatie over Wilgenrijk vind je op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: Wilgenrijk. www.wilgenrijk.nl

Enkele bijzondere kenmerken Wilgenrijk

HET LAATSTE WOONNIEUWS HET EERST

• Landelijk, groen en rijk aan water • Knusse eilanden, statige lanen en meanderende lintwegen • Grotere kavels dan elders in de regio, voor een vergelijkbare prijs • Rustpunt in een bruisende, stedelijke regio

Wil je op de hoogte blijven van het woonnieuws uit Rotterdam? Kijk dan op www.wonenin­ rotterdam.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief. Of volg ­woneninrotterdam.nl via facebook/woneninrotterdam.nl.

59


3D badkamer ontwerp

Professioneel

gedegen en eerlijk advies op maat 28 Megastores in de Benelux

kom naar de woonbeurs en maak kans op een badkamer t.w.v . 2.500,-

KoM LANgS VooR ALLE NIEUwStE tRENDS EN NoVItEItEN oP hEt gEBIED VAN SANItAIR EN tEgELS!

SANIDUMP

SANIDUMP

Stadionweg 45a (Vlakbij de Kuip)

Schieweg 73-75

Rotterdam

Delft

(100 meter vanaf de Makro)

KIJK VOOR ALLE

SANIDUMP

Spijkenisse

Lucebertstraat 32

SANIDUMP

Sliedrecht

LOO D

S5

Leeghwaterstraat 63

SANIDUMP

Capelle a/d IJSEL CYPRESBAAN 1

Naast

28VESTIGINGEN EN OPENINGSTIJDEN OP WWW.SANIDUMP.NL


WOONBEURS SPECIAL

9 MAART 2016

RCN610900

Little C: een nieuwe hotspot aan de Coolhaven, nabij hartje Rotterdam Circa 300 appartementen en lofts in bruisende buurt. Prognose start verkoop: najaar 2016

ONTHULLING MAQUETTE LITTLE C OP WOONBEURS Impressies zeggen veel, en beschrijvingen ook. Maar een maquette laat nog veel meer zien. De maquette van Little C wordt op de eerste beursdag, zaterdag 12 maart, onthuld bij de stand van ERA Contour. Dit gebeurt om 12:30 uur.

Nieuwbouwappartementen en lofts, sfeervolle daktuinen en ontmoetingspleinen, ruimte voor bijvoorbeeld kleine horeca, winkels, kantoren en een kinderdagverblijf, en een fraai stadspark dat grenst aan het water. Welkom in een nieuw stukje Rotterdam: Little C, dé nieuwe woon- en werkplek van hartje Rotterdam, op de kop van de Coolhaven. Little C is een project van ERA Contour en J.P. van Eesteren en wordt tussen nu en 2020 gerealiseerd. Het nieuwe stuk Rotterdam ligt direct aan de Coolhaven, naast de Hogeschool Rotterdam en tegenover het Erasmus MC. De plannen passen naadloos in de visie op dit zogeheten Hobokengebied, waarbij kennis en wetenschap gecombineerd worden met kunst, cultuur, wonen, werken, ontspannen en een fraaie buitenruimte. Little C: een beetje New York De architectuur krijgt een authentieke en industriële uitstraling, die doet denken aan The Village en het Pearl District in wereldsteden als New York en Portland. Aan de rand van de levendige buurt komt een fraai stadspark, dat grenst aan de Coolhaven. Ook de nabijheid van de binnenstad en andere Rotterdamse hotspots, zoals het Museumpark en de Witte de Withstraat, maakt van Little C een aantrekkelijke plek.

Belangstellenden denken mee Flink wat mensen hebben meegedacht over de plannen. Meer dan 160 belangstellenden deden in oktober en november mee aan co-creatiesessies. De ideeën die tijdens die workshops naar voren kwamen, worden meegenomen in de verdere uitwerking. Dat geldt ook voor de inbreng van zeker 120 mensen via een online enquête. Prognose start verkoop: najaar 2016 Zo’n 100 nieuwbouw appartementen en lofts in Little Coolhaven zijn bedoeld voor de verkoop. De rest, zo’n 200 appartementen, is bedoeld voor de verhuur (vrije sector). De verkoop van de eerste woningen start naar verwachting in het najaar van 2016. Als alles volgens plan verloopt, gaat de bouw in het eerste kwartaal van 2017 van start.

Licht, lucht en ruimte, in Little C (referentiefoto). Informatie over Little C is verkrijgbaar op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: ERA Contour. www.coolhaven.nl

WWW.LITTLECOOLHAVEN.NL Adv LittleC 265x190 mrt2016.indd 1

61 03/03/16 15:38


WOONBEURS SPECIAL RCN620900

Wonen zoals je wilt, in Riederwerf aan de Nieuwe Maas

6 eengezinswoningen beschikbaar, nieuwe fase in verkoop op woonbeurs Wonen zoals jij dat wilt? Dan ben je in Riederwerf, een bijzondere nieuwbouw­ontwikkeling pal aan de ­Nieuwe Maas in Ridderkerk, aan het juiste adres. Hier bepaal je voor een groot deel zelf hoe je woning eruit komt te zien. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Naast circa 130 rijwoningen en twee-onder-een-kap­woningen ontwikkelt AM hier 50 appartementen, ­verdeeld over twee kleinschalige appartementen­gebouwen. In fase 1 is nog 1 woning te koop (type Spits), met een oppervlakte van 122 vierkante meter. Het gaat om een huis met drie slaapkamers en een koopsom van 249.500 euro (v.o.n.). De woning is al opgeleverd. Je kunt er dus meteen in. Fase 2: nog 6 woningen beschikbaar In de tweede fase, die in aanbouw is, zijn nog 6 woningen beschikbaar (type Klipper). De woonoppervlaktes variëren van 128 tot 137 vierkante meter en de prijzen beginnen bij 230.400 euro (v.o.n.). Kijk op de projectsite www.woneninriederwerf.nl voor de actuele stand van zaken. Fase 3 op woonbeurs in verkoop De derde fase, met de woningtypen Klipper en Aak (zie impressie), gaat op de Woonbeurs

Dorps en landelijk wonen aan de rand van de stad. Dat kan in het Pascalkwartier, een bijna ongerept stukje Rotterdam in de wijk IJsselmonde. In de tweede fase van dit nieuwbouwproject ontwikkelt AM 49 rijwoningen en tweekappers.

liefst 6 meter en een oppervlakte van 163 vierkante meter. Deze woningen hebben vier slaapkamers en eveneens een vrij indeelbare zolder.

Nieuwbouwproject Pascalkwartier grenst aan de Pascalweg, een authentiek stukje IJsselmonde met villa’s en straatjes met vriendelijke landhuizen. De woningen in fase 2 zijn standaard voorzien van een keuken met luxe apparatuur en een badkamer met tegels van hoge kwaliteit. Op alle verdiepingen beschik je over vloerverwaming. Daarnaast heb je allerlei mogelijkheden om er helemaal je eigen huis van te maken, onder meer via een uitbouw, een veranda en een dakkapel, of via een andere indeling.

Informatie over Riederwerf is beschikbaar op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: AM. www.woneninriederwerf.nl

Flinke tuin, parkeren op eigen grond Alle woningen beschikken over een flinke tuin. Koop je een hoekwoning of tweekapper, dan kun je

Impressie fase 3 Riederwerf. Rotterdam in verkoop. Deze huizen bevinden zich in het middengebied van Riederwerf. De woningen van het type Klipper zijn 5,4 meter breed en hebben een oppervlakte van 128 vierkante meter. Je beschikt in deze huizen over drie slaapkamers en een vrij indeelbare zolder. De huizen van het type Aak zijn een flinke slag groter, met een breedte van maar

Pascalkwartier: ruimte om te leven in een gemoedelijke buurt

op eigen terrein je auto parkeren. Je kunt de garage van woningtype D ook gebruiken voor het uitbreiding van je woonkamer. Vanaf circa 239.000 euro De prijzen van de woningen in fase 2 beginnen bij ongeveer 239.000 euro. Het gaat daarbij om de rijwoningen. Een tweekapper koop je vanaf circa 335.000 euro. Deze prijzen zijn vrij op naam. Informatie over fase 2 van nieuwbouwproject Pascal­ kwartier is verkrijgbaar op de Woonbeurs Rotterdam. Stand: AM. www.pascalkwartier.nl

KOM OP ZATERDAG 19 MAART A.S. TUSSEN 11.00 EN 13.00 UUR NAAR DE OPEN DAG OP DE BOUWLOCATIE.

WONEN AAN DE MAAS - RIDDERKERK

Een bijzonder concept:

OPEN DAG

Wij ontvangen u graag in de ‘kijkwoning’, Ringdijk 496-J te Ridderkerk om u te informeren waarom u juist nu moet kopen!

Kies uw eigen stijl!

Wonen zoals u dat wilt? Daarvoor bent u in Riederwerf aan het juiste adres. Hier bepaalt u helemaal zelf hoe uw woning eruit komt te zien. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Van de kleur van de gevel tot aan het aantal slaapkamers. • 510 cm, 540 cm of 600 cm brede woning • Start Pré sale fase 3 op Woonbeurs Rotterdam op 12 en 13 maart! • Woningtypes van L tot XXL – van 122 m2 tot 163 m2 woonoppervlak • Van 4 kamers tot 7 kamers • Nieuwbouwwoning nog geheel naar eigen smaak in te delen en af te werken! • Woning compleet met keuken (incl. inbouwapparatuur) en sanitair (instap klaar!)

Eengezinswoningen van L tot

aanbod vanaf € 230.400,- v.o.n.

62


Aan tafel met lokale experts

voor antwoord op je woonvragen.

Woonbeurs Rotterdam, 12 & 13 maart 2016 Rondom een verbouwing of verhuizing heb je een heleboel woonvragen. Om die te beantwoorden zijn onze lokale experts aanwezig. Zij delen graag hun kennis met jou. Zo zorgen we dat je zelfverzekerd keuzes kunt maken.

Kom vrijblijvend langs, World Trade Center 12.00 uur - 17.00 uur Samen de stad sterker maken www.rabobank.nl/rotterdam


FINAL

T R A A M 3 1 T/M

WINTERSALE

BIJ DAKA SUPERSTORE (ABR. V. STOLKWEG 64) Kijk voor beschikbaarheid van producten in onze filialen op

DAKA.NL

OP=OP

LEEGVERKOOP G N I T R O K % TOT 50 20 2500 WINTERJACKS TOTALE COLLECTIE

NU MINIMAAL

LAATS TE KAN S!

750 SKI’S & 250 SNOWBOARDS OP=OP

500 SKI-/SNOWBOARDHELMEN NU MINIMAAL ANS! LAATSTE K TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON:

Slijpen & Waxen ONDERHOUD VAN UW MATERIAAL PRO 1 SKI • reiningen van het belag • slijpen van de staalkanten • warme wax • polijsten van het belag

RIAAL EN MATE INLEVER AG 13 MAART D T/M ZON SUPERSTORE A K A D BIJ RETOUR 23 MAART K IJ L R E IT U PRO 2 VAN 29,99 NU 24,99

Van 19,99 NU

14.

99

PRO 1 SNOWBOARD Van 29,99 99 NU

24.

DAKA KOOPJESHAL vrijdag 11 maart

70% 30% KORTING

COLLECTIE '15/'16

Daka Superstore Abr. v. Stolkweg 64 KOOPZONDAG 13 maart 2016

(12-17u)

DAKA.NL

TOT

Abraham v. Stolkweg 82 t.o. Daka Superstore Rotterdam

geopend van 12-17 u

L

AA NU MINIM

*

zondag 13 maart

geopend van 11-17 u

WINTERJASSEN

Druk- en zetfouten voorbehouden. Deze advertentie is geldig t/m 13 maart 2016 en zolang de voorraad strekt. OP=OP. (#16022)

(t.o. Diergaarde Blijdorp)

zaterdag 12 maart

geopend van 12-17 u

20% KORTING

*

2e-hands ski’s & skischoenen v.a.

29.

99

NU ZEER SCHERP GEPRIJSD!