juni 2018 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 393 JUNI 2018

PRIJS: 2,70 €

JAARGANG 34

Hoogstraatse kenners bespreken het WK ’18

Waar is de slechtvalk gebleven?

Oud rusthuis moet blijven

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

Minderhout - Toekomst voor ’t Markenhof

Met De Lijn naar Breda in anderhalf uur

Sanne Snels en de pers

Met inwonende hulp thuis oud worden

Klassiek in Den Rooy


In een opwelling van milieubewustzijn hadden ‘wij’ (lees mijn teerbeminde en ikzelf - interpreteer verder in de tekst ook als zodanig) onze kandidatuur gesteld voor deelname aan de actie CurieuzeNeuzen. Ten overvloede: een project van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard. En gesteund door Vito, KU Leuven en Kariboo.

Deze CurieuzeNeuzenactie is bedoeld als een grootschalig onderzoek om in Vlaanderen 20.000 meetpunten te installeren aan evenveel woningen om de aanwezige luchtkwaliteit op een bredere schaal in kaart te brengen. 50.000 inschrijvingen mocht men noteren voor die 20.000 meetpunten.

Op basis van die getallen gingen we er allang van uit dat we er toch niet bij zouden zijn en verder dus geen aandacht meer besteed aan onze inschrijving. Tot er op een dag een brief in de bus viel met de mededeling dat we ‘geselecteerd’ waren om bij ons zo’n meetpunt te installeren. En hoewel je steevast van jezelf denkt niet ijdel te zijn, toch streelt zo ’n selectie je ego. 30.000 anderen waren immers niet geselecteerd, hoe zal dat uw belangrijkheidsgevoel niet voeden? Ja toch.

CurieuzeNeuzen

Hoewel dergelijke selectie uiteraard niks vandoen heeft met uw persoontje of de hoedanigheid van uw optrek, maar alles met uw geografische ligging en het daaruit volgend al of niet interessant meetgebied. Maar goed, gun ons een kortstondig pleziertje...

Enkele dagen na die selectiebrief werd de ‘meetapparatuur’ bezorgd. Zijnde een in V-vorm te plooien bord, 2 glazen meetbuisjes en de plaatsingsinstructies. Met het voorschrift dit instrumentarium straatgericht te plaatsen aan de buitenwerkse zijde van een raam op de eerste verdieping. Logisch uiteraard, de te meten bezoedelde lucht hangt niet tegen de begane grond maar hogerop, hadden we besloten na enig denkwerk.

Maar onze woning heeft geen eerste verdieping. Wel een gelijkvloerse hoge raam die, zo dachten wij, toch de norm zou halen indien we het gerief helemaal aan de bovenkant zouden aanbrengen. Alleen, daar komt ladderwerk bij kijken dat door mijn teerbeminde als te gevaarlijk werd ingeschaald voor iemand op leeftijd. Een van de kinderen werd dus gesommeerd. Iemand dus die meer dan een man op leeftijd, voldoende souplesse in huis heeft om betreffende oefening met vrucht te voltooien. Ik ga er liever niet verder op

in hoe dergelijke appreciatie binnenkomt bij de man in kwestie (ik zelf dus).

Wie aan de weg timmert, heeft bekijks. Binnen de kortste keren had zich dan ook een puikje beste stuurmannen/vrouwen aan de wal, zeg maar op het voetpad, verzameld. Met de vraag wat we daar aan het doen waren, en wat dat te betekenen had die CurieuzeNeuzen? Hetgeen te denken geeft. Want, als je deze onwetende vraag extrapoleert naar de grotere getallen, dan moet je vaststellen dat een overgrote meerderheid echt niet bezig is met de problematiek van de luchtvervuiling. En dat geeft ten zéérste te denken. Zeg het als ‘t niet waar is. (nad)

Er zijn er nogal wat, curieuze neuzen op het Hoogstraatse grondgebied. Precieze gegevens over wie en waar, vind je niet. Zo blijft de privacy van de betrokkenen beschermd. Op de kaart met meetpunten kun je wel aflezen dat er hier 48 plaatsen weerhouden zijn, waarvan een twintigtal in Hoogstraten zelf. Minderhout telt er 12, Meer 2, Meerle 4, Meersel-Dreef 2 en Wortel 7. Maar het belangrijkste is wat er nadien met alle gegevens zal gebeuren. Krijgen onze longen (en die van onze kinderen) binnen afzienbare tijd toch minder vervuilde lucht in te ademen?(red)

EEN STADJE MET MEER SMAKEN…

Dinsdag 22 mei werd op de rotonde aan de kruising van de Loenhoutseweg en de Hinneboomstraat een beeld geplaatst dat verwijst naar de aardbeiteelt in de regio. Een speciale dag voor Hoogstraten dat zich nog meer wil profileren als een “stadje met (aardbei)smaak” - al hopen wij toch dat er hier ruimte blijft voor heel wat meer smaken. Een speciale dag ook voor aardbeiteler Luc Bogaerts, de initiatiefnemer die het project drie jaar lang coördineerde. Op deze foto geeft hij instructies bij de plaatsing ervan. Meer hierover op blz. 28. (fh)

2

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


WK VOETBAL

Hoogstraatse voetballers over het WK 2018 in Rusland

België moet minstens kwartfinale halen

Het waren bijzonder aangename gesprekken met de voetballers van de verschillende Hoogstraatse provinciale ploegen. Het worden later beslist allemaal goede trainers, want ze hadden nu al allemaal een eigen mening. De vier ploegen werd gevraagd om samen een antwoord te formuleren op onze vragen. De ene speler was dan al zekerder van zijn stuk dan de andere. Zo probeerden zij mekaar te overtuigen van hun gelijk. Bij de mannen van Minderhout bijvoorbeeld had Wouter, de jongste van de vier, telkens onmiddellijk zijn antwoord klaar. De anderen dachten langer na om hem dan al dan niet gelijk te geven. Maar een glazen bol bleek niemand te hebben meegebracht. Zeker als een week na ons interview blijkt dat Radja Nainggolan niet eens geselecteerd werd… DHM: Voor we het WK aansnijden, zijn jullie eigenlijk tevreden met de eigen prestaties in het voorbije seizoen?

Minderhout VV eindigde 12de met 31 punten in 2de provinciale B. Niemand kan echt tevreden zijn over ons seizoen. We speelden heel het jaar tegen de degradatie. Tot de laatste wedstrijd moesten we knokken. We kwamen heel goed weg op de laatste speeldag. We verloren onze eigen wedstrijd en drie ploegen eindigden met evenveel punten. Linda Olen zakt omdat ze minder gewonnen wedstrijden hadden. Minderhout redde zich omdat het een beter doelpuntensaldo had dan Beekhoek, dat een eindronde moet spelen. We behaalden slechts 31 punten terwijl we vorig jaar 41 punten hadden. We hebben veel tegenslag gekend en er is in de club ook heel veel gebeurd waarover we beter niet uitweiden. Daar wordt niemand beter van.

KFC Meer: Roel Hofmans, Rik Aerts, Koen Koyen

KFC Meerle werd 9de met 43 punten in 3de provinciale A.

WMVV: Wim Adams, Kurt Hendrickx, Martijn Hendrickx, Wouter Meeusen

Ja. Wij zijn heel tevreden, zeker na onze slechte start. We begonnen met 2 op 15. Daarna vielen onze doelmannen uit. Tom Voeten, broer van Bjorn, nam plaats in het doel en pakte zelfs drie van de vier penalty’s die tegen ons werden gefloten, waaronder die tegen Meer. Hij kreeg wel veel te veel media-aandacht (gelach). Na nieuwjaar hebben we thuis niet meer verloren. We hadden nochtans veel gekwetsten. Op een bepaald moment reden we met vier spelers samen naar de kine. Uiteindelijk behaalden we een prachtig resultaat. We werden de tweede beste thuisploeg en behaalden 43 punten en dat ook dank zij onze trainer Piet Van Bavel. We spelen beter omdat hij op een speciale, vriendschappelijke manier met ons omgaat. Piet staat tussen en niet boven de groep. Hij is een sterke motivator en zijn aanpak is simpel en duidelijk.

Ondanks dit alles is de groepssfeer binnen de ploeg heel goed gebleven. Dat is ook de sterkte van Minderhout. Dat heel veel spelers gewoon bij de club blijven, bewijst deze stelling. We spelen volgend jaar voor het vijfde opeenvolgende seizoen in tweede provinciale en dat is top voor Minderhout. MVV moet volgend jaar beter doen en moet nog lang in 2de kunnen blijven.

KFC Meer werd 5de met 45 punten in 3de provinciale A. We speelden een wisselvallig seizoen. Toch vinden we dat we met deze ploeg een goed resultaat hebben neergezet. We speelden met dezelfde kern als vorig jaar en behaalden zes punten meer. De trainer had graag de eindronde gehaald. Dat is niet gelukt. We wilden ook absoluut voor KFC Meerle eindigen. Dat is ons wel gelukt.

KFC Meerle: Stef De Jongh, Roy Michielsen, Niels Vermeiren, Bjorn Voeten DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

3


WK VOETBAL

In Meerle is een tiental jaren geleden een goeie generatie met Bjorn, Niels en Roy gelijktijdig doorgegroeid naar het eerste elftal. Ook Bart Leemans hoorde daarbij. Nu opnieuw zijn er enkele gasten uit de eigen jeugdopleiding die deze stap hebben kunnen maken. Knap van Meerle! Volgend seizoen moeten we het nog beter doen. Eerst zorgen voor het behoud en dan zien we wel. De groep blijft grotendeels bij mekaar. Eén speler verlaat de club en er komen er twee bij. Dat moet dus lukken.

KVNA Wortel eindigde 7de met 45 punten in 4de provinciale E. Onze ambities lagen hoger. We ambieerden top vijf. Met de zevende plaats mogen we niet tevreden zijn. We behaalden ook niet de gehoopte 50 punten. Vooral de start van het seizoen was te zwak. Na de winterstop hebben we sterker gepresteerd. Wanneer de groep bij mekaar blijft en er komen twee versterkingen bij, dan moet het volgend jaar mogelijk zijn om de eindronde te behalen.

WK-momenten

DHM: Welke WK-momenten zijn jullie het meest bijgebleven?

Minderhout VV: 2006 - De kopstoot van Zidane tegen Materazzi.

2010 - De vuvuzela’s. Met de spelers van MVV zijn we in Breda gaan kijken en supporteren voor Nederland. De finale, waar Robben een grote kans miste en Iniesta wel scoorde.

2014 - Holland won van Spanje met 5 - 1 met de snoekduikgoal van Van Persie. Argentinië schakelde België uit met een doelpunt van Iguain. En in de halve finale versloeg Duitsland Brazilië met 7 - 1.

KFC Meer : 1994 - Het is eigenaardig maar de beste herinneringen over een WK hebben we van 1994 in de Verenigde Staten. We waren toen net geen 10 jaar oud. Er was de wedstrijd tegen Nederland,

Minderhout VV

dat favoriet was. Zij stuitten op een uitstekende Michel Preud'homme, die zotte saves deed en na het WK werd uitgeroepen tot wereldkeeper van het jaar. België won met 1-0 na een goal van Philippe Albert. Rik De Saedeleer riep: ”Daar is ‘m, daar is ‘m”.

Wij herinneren ons de speciale vorm van de doelen. Maradona werd betrapt op het gebruik van cocaïne. Voor de camera kwam hij juichen met hele grote ogen. De saaie finale tussen Italië en Brazilië eindigde op 0 - 0. Brazilië werd wereldkampioen door de gemiste strafschop van Roberto Baggio. Escobar werd in Colombia doodgeschoten enkele dagen nadat hij een eigen doelpunt had gemaakt. Saeed Owairan van Saoedi-Arabië scoorde tegen België een van de allermooiste doelpunten ooit na een lange dribbel. 2002 - Waar België werd uitgeschakeld door Brazilië, omdat Prendergast een doelpunt van Wilmots afkeurde voor een vermeende duwfout. 2006 - Nederland ging door tot in de finale.

Spanje won met een doelpunt van Iniesta. 2014 - We gingen samen kijken in de oude Rijkswacht in Hoogstraten. De poules waren niet sprankelend, maar België deed het goed tot in de achtste finale. Tegen Argentinië werd met teveel angst gespeeld. Die nederlaag was een anticlimax.

KFC Meerle: We hebben mooie herinneringen aan het WKdorp in Hoogstraten. We zijn ook een keer met velen naar Leuven geweest. Bij die gelegenheden leeft België en dan ben je er fier op om Belg te zijn. Voetbal kan heel wat teweeg brengen. Die momenten zijn er te weinig.

In 2002 waren we 10, 11 jaar oud en gingen we in een Belgische outfit naar school. We waren Strupar of Mpenza met een plakker op onze neus. Het doelpunt van Wilmots werd onterecht afgekeurd. Daardoor werd Ronaldo, den dikke, beste speler van het WK.

In 2010 gingen we kijken in Breda, dat was een

Wouter Meeusen

Wim Adams

Kurt Hendrickx

Martijn Hendrickx

• • • •

• • • •

• 30 jaar • Woont in Minderhout • Studies: Bachelor logistiek management en marketing • Werkt bij DHL in de haven van Antwerpen • Voetbalcarrière: Altijd bij MVV, 330 wedstrijden in eerste elftal.

• 28 jaar • Single • Zoon van Jos, de voorzitter van MVV • Woont in Minderhout • Studies: Bachelor Accountancy en fiscaliteit in Karel de Grote Hogeschool • Werkt bij PROFISK • Voetbalcarrière: Altijd bij MVV.

22 jaar Samen met Amber Van Gils Woont in Hoogstraten Studies: Regentaat L.O. in Thomas More in Turnhout • Werkt in het Klein Seminarie • Voetbalcarrière: HVV tot 2014 en daarna MVV. Volgend jaar bij Loenhout SK.

4

KVNA Wortel: Raf Tilburgs, Stef Bolckmans, Ruud Luyten, Michiel Swaenen

29 jaar Samen met Inge Vorsselmans Woont in Minderhout Studies: Master in de Industriële Wetenschappen in HIK Geel • Werkt bij GEA Pharma Systems • Voetbalcarrière: Altijd bij MVV, meer dan 250 wedstrijden in eerste elftal.

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


WK VOETBAL

KFC Meer

Koen Koyen

Rik Aerts

Roel Hofmans

• • • • • •

• • • • •

• • • • •

33 jaar Samen met An Sprangers Vader van twee dochters Woont in Minderhout Studies: Regentaat L.O. Werkt bij Coöperatie Hoogstraten als laadmeester • Voetbalcarrière: vanaf 6 jaar bij Meer. Hij is bang voor het jaar teveel en stopt met voetballen.

speciale ervaring. Bij de finale waren we op Chirokamp. Met een truitje van Spanje aan kijken naar de wedstrijd Nederland - Spanje. Robben miste een grote mogelijkheid om te scoren. Iniesta scoorde wel en we vierden samen dat Nederland was verslagen.

2014 begon met een goed WK-lied. We vinden dat belangrijk voor de sfeer. Er was de memorabele wedstrijd van Duitsland tegen Brazilië: 7 1. Voor België kwam plots Origi heel goed invallen. We kenden hem niet. Er was de uitschakeling tegen Argentinië en de finale waar Götze het winnende doelpunt scoorde voor Duitsland.

KFC Meerle

34 jaar Single Woont in Hoogstraten Studies: kleuterleider Werkt in Kalmthout in het Buitengewoon Lager Onderwijs, Wilgenduin • Voetbalcarrière: Tot 27ste bij KFC Meer, daarna 2 jaar Brasschaat, 3 jaar Loenhout, en sinds vorig jaar opnieuw bij Meer. • Trainer van de juniors van Meer, die dit jaar kampioen speelden.

KVNA Wortel: In 2002 was er de kopbal van Wilmots in de wedstrijd tegen Brazilië, dat later wereldkampioen zou worden. Hij zou een duwfout hebben gemaakt, maar deed niks verkeerd. We zouden in Japan en Zuid-Korea doorgestoten zijn naar de kwartfinales.

De DVD van 2006 hebben we dikwijls bekeken met het Italië van Alessandro Del Piero en Frankrijk met de kopstoot van Zinedine Zidane. Argentinië maakte een doelpunt na een combinatie van 46 passen.

Van 2010 in Zuid-Afrika herinneren we ons de vuvuzela ’s en Nederland in de finale.

32 jaar Single Woont in Meer Studies: Leerkracht Lagere School Werkt als taalcoach bij VDAB als instructeur Nederlands. Geeft les aan anderstaligen voor bedrijven. • Voetbalcarrière: Tot 12de bij Wortel, daarna 8 jaar Zwarte leeuw, 4 jaar Meer, 4 jaar Vosselaar, 1 jaar Loenhout, 1 jaar Merksplas en nu 2 jaar KFC Meer.

En natuurlijk was er in 2014 de Duivelsgekte!

België wereldkampioen?

DHM: Gaat België wereldkampioen worden? Zo nee, wie dan wel?

Niemand denkt dat België wereldkampioen kan worden. Wanneer je de namen van Brazilië bekijkt, dan zie je meer kwaliteit dan bij ons. Duitsland heeft het voordeel dat ze een verdediging kunnen samenstellen die het ganse jaar samenspeelt. Duitsland, Brazilië, Spanje en ook Frankrijk zijn ploegen die meer ervaring hebben met het spelen van grote tornooien. Wanneer ieder-

Bjorn Voeten

Niels Vemeiren

Stef de Jongh

Roy Michielsen

• • • •

• • • • • •

• • • •

• • • • •

25 jaar Samen met Lisse De Meuter Woont in Meerle Studies: Financiën en verzekeringen • Werkt bij Verkooijen-Veem NV • Voetbalcarrière: Altijd bij KFC Meerle. 10 jaar eerste elftal.

26 jaar Samen met Evelien Martens Woont in Meerle Studies: Timmerman Werkt bij Danny Meyvis Voetbalcarrière: Altijd bij KFC Meerle. 10 jaar eerste elftal.

25 jaar Samen met Els Van Ham Woont in Loenhout Studies: Bouwkundig tekenen in VITO, Bachelor Bouw in HIK te Geel • Werkt bij Bouwonderneming Jos Dejongh als projectleider • Voetbalcarrière: Loenhout en de laatste 2 jaren bij Meerle.

25 jaar Samen met Maaike Van Dijck Woont in Minderhout Studies: Bouw VITO + 7de jaar Werkt bij Roy Jespers bezettingswerken • Voetbalcarrière: Altijd bij KFC Meerle. 9 jaar eerste elftal. • Voetbalcarrière: Altijd bij KFC Meerle.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

5


WK VOETBAL

een fit is, hebben we wel een goede verdediging, maar indien enkele van onze beste verdedigers ontbreken, komen we tekort op defensief gebied. We missen ook de topmentaliteit om kampioen te worden.

Veel zal afhangen van de factor geluk en kwetsuren. Voor België is kwartfinale goed. Wanneer we niet bij de laatste acht geraken, hebben we het slecht gedaan. De halve finale zou mooi zijn en als we daar geraken, dan kan alles.

KFC Meerle: Tegen Engeland spelen we 4 - 5 - 1. Wij kiezen in de spits voor Batshuayi. Hij kan beter meevoetballen. Witsel en Carrasco blijven thuis. Wanneer je kiest om in China te gaan voetballen, in een minderwaardige competitie, kies je automatisch ook niet meer voor de nationale ploeg.

DHM: Hoe schat je de tegenstrevers in van de Rode Duivels? Op deze vraag kregen we van alle ploegen gelijkaardige antwoorden.

We hadden een goede loting. Panama is een potige maar zwakke ploeg. Tunesië, met Harbaoui, mag niet worden onderschat. Elke ploeg denkt dat Engeland en België doorgaan. Engeland is een sterke ploeg, een leuke en geduchte tegenstander met vele bekende voetballers. Tegen hen wordt beslist wie eerste en tweede wordt in de poule.

Engeland

Courtois Meunier

Alderweireld

Nainggolan

De Bruyne

Mertens

Minderhout VV: Tegen Engeland spelen we 4 - 3 - 3 om Kane en Sterling op te vangen.

Vertonghen

Dembélé

Hazard

Batshuayi

DHM: Stel eens een ploeg op tegen Engeland. Begin met het systeem. Wij gaan ervan uit dat alle spelers topfit zijn.

Voor de wedstrijd tegen Engeland in de poule kregen doelman Courtois, verdedigers Meunier, Alderweireld, Kompany en Vertonghen en aanvallers Mertens en Hazard in elke ploeg een plaats.

Kompany

KVNA Wortel: Tegen Engeland spelen we 4 - 5 - 1.

Courtois Courtois Meunier

Alderweireld

Nainggolan

Kompany

De Bruyne

Mertens

Meunier Vertonghen

Hazard

KFC Meer: We spelen met drie achterin . Overigens zouden wij Nainggolan wel meenemen, maar niet in de basisopstelling plaatsen.

Courtois

Meunier

Witsel

Mertens

Kompany

Dembélé

Dembélé

Lukaku

Alderweireld

Alderweireld

Vertonghen

De Bruyne

Lukaku

Limbombe

Hazard

Mertens

Kompany

De Bruyne

Nainggolan Lukaku

Vertonghen

Hazard

Wie speelt er?

DHM: Welke spelers zou je altijd opstellen? Courtois, Lukaku, Hazard, De Bruyne, … Elke ploeg zou Courtois, Meunier, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, De Bruyne en Hazard altijd opstellen. Lukaku heeft bij sommige ploegen concurrentie van Batshuayi en ook Mertens komt dikwijls voor als certitude. Maar wie er dan samen met De Bruyne op het middenveld zal spelen, dat zal wellicht afhangen van de vorm van de spelers en de tegenstrever, want die andere spelers worden niet vernoemd.

DHM: Zou je met Dries Mertens in de spits durven spelen zoals bij Napoli? Veronderstel dat Lukaku gekwetst is?

MVV: Wij kiezen voor Batshuayi of Lukaku in de spits, te bekijken van match tot match. Voor het geval dat beiden niet beschikbaar zouden zijn, kan er voor Mertens gekozen worden, maar dan moet er vooraf op getraind worden.

KFC Meer: Ja. Lukaku is altijd de nummer 1. Tweede keus is Batshuayi. Mertens is derde keus. KFC Meerle: Neen. Batshuayi is onze nummer 1. Lukaku is een alterna-

6

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


WK VOETBAL

KVNA Wortel

Raf Tilburgs

Michiel Swaenen

Stef Bolckmans

Ruud Luyten

• 31 jaar • Samen met Katrijn Stoffels • Woont in Rijkevorsel, maar woonde een paar jaar in Meer • Studies: VITO en Hogeschool Artesis Antwerpen als bouwkundig ingenieur • Voetbalcarrière: Tot 21ste bij Zwarte leeuw en daarna 9 jaar voor VNA Wortel.

• • • • •

• 28 jaar • Samen met Claudia Van Damme • Zoon van Jan • Woont in Minderhout, volgend jaar in Hoogstraten • Studies: Seminarie en VITO en studeerde bouwkundig ingenieur aan Artesis hogeschool in Antwerpen. • Werkt bij Martens Constructies als werfleider • Voetbalcarrière: Hoogstraten en Wortel. Nu drie jaar als titularis in het eerste elftal.

• 25 jaar • Gehuwd met Lia Field (USA) • Werkte een jaar in Amerika en aldus... • Zoon van Frank (voetbaltrainer) • Woont op de Vrijheid in Hoogstraten • Studeerde Multimedia en communicatiewetenschappen in de Karel de Grote-hogeschool te Antwerpen • Werkt bij Fabrique in Rotterdam • Voetbalcarrière: Weelde, 5 jaar Turnhout, 1 jaar Sint-Jozef en nu 4 seizoenen bij Wortel.

22 jaar Single Zoon van Michel Swaenen Woont in Wortel Studies: VITO en Orthopedagogie Thomas More, • Studeert nog maar werkt ook als opvoeder bij volwassenen met een verstandelijke handicap bij Fondatie Terninck. • Voetbalcarrière: Tot 8 jaar bij VNA, daarna HVV en sinds twee jaar opnieuw bij VNA. • Droomt van Afrika. Michiel ging samen met Jef Michielsen naar Zuid-Afrika om vrijwilligerswerk te doen. Wanneer hij afgestudeerd is wil hij er opnieuw naartoe.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

7


WK VOETBAL

tief en derde keus is Origi. Mertens speelt bij ons op de flank.

KVNA Wortel: Lukaku is altijd de nummer 1. Tweede keus is Batshuayi. Mertens wordt derde keus voor Benteke, Origi en Mirallas.

Martinez

DHM: Hebben we overigens een goeie bondscoach? Hoewel twee ploegen positief en twee ploegen negatief antwoorden op deze vraag is er behoorlijke eensgezindheid bij het formuleren van het antwoord. Bondscoach Martinez heeft goeie kwaliteiten. Hij is professioneel bezig en de voorbereiding voor de wedstrijden is zeer goed. Hij wil dominant, aanvallend voetbal brengen door met drie achterin te spelen. Het meest kritieke punt is ontstaan bij de situatie rond Nainggolan. Wortel is absolute fan van de speler van AS Roma, maar ook de andere ploegen vinden dat Martinez geen goede beurt heeft gemaakt door hem een tijd niet op te roepen voor de nationale ploeg. Bij de perspraatjes rond het onderwerp draaide hij rond de pot.

Martinez heeft uiteindelijk nog niks echt bewezen. Heeft hij wel de nodige ervaring om van BelgiÍ een wereldkampioen te maken? In Carrasco, Witsel en Ciman moet hij alleszins geen tijd meer steken. Dat zijn derderangs spelers geworden. Bij de minpunten staan ook zijn bijsturingen en beslissingen tijdens de wedstrijden. Verder noemt men het spijtig dat hij geen Nederlands en Frans spreekt. Bijna ieder land heeft een coach met de nationaliteit van het land zelf. Eigenlijk moet een bondscoach Belgisch zijn. Preud’homme of Gerets zouden prima keuzes zijn.

DE WERELD VAN

8

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Naar Rusland

DHM: Gaat er iemand van jullie zelf naar Rusland? MVV: Neen. Bij de vorige campagne hebben we slechte ervaringen gehad met het puntensysteem. We waren niet gaan kijken naar de Red Flames en kregen geen tickets. Het hoeft niet meer. Hier in Hoogstraten in het WK-dorp gaan kijken is zalig. Heel het dorp komt samen. Ook thuis met een aantal vrienden kijken is plezant.

KFC Meer: Neen. Rusland spreekt ons niet echt aan. Het is duur en mogelijk komen er heel wat rellen.

KFC Meerle: Neen. Rusland is geen aantrekkelijk land. Naar Qatar gaan we zeker ook niet. Hier met zijn allen samen kijken is plezant genoeg.

KVNA Wortel: Neen. De meningen over Rusland zijn erg verdeeld. Het is een prachtig land met mooie steden en veel cultuur, een ander vindt het een apenland.

DHM: Wat willen jullie tenslotte nog kwijt? MVV: Nainggolan moet mee!

KFC Meer: Wij willen vooral mooi voetbal zien. De Belgische ploeg moet uitgaan van haar eigen kwaliteiten. Ze moeten durven aanvallen. De Bruyne en Hazard moeten een toptornooi spelen. Geluk is absoluut nodig om door te gaan. Wanneer die factoren aanwezig zijn, kan alles.

KFC Meerle: Wij kijken er naar uit.

KVNA Wortel: Wij zien enkel het balletje rollen, maar er komen zoveel dingen bij kijken. Geld!


WK VOETBAL

Sanne Snels begeleidt de pers tijdens het WK in Rusland

“Kwartfinale en dan naar huis…?”

WORTEL - Sanne Snels, de dochter van de beenhouwer en voorzitter van KVNA Wortel, speelde ooit voetbal bij de damesploeg van Wortel en van Zwarte Leeuw, toen de ploeg in Wortel stopte. Momenteel is ze op een heel ander vlak actief bezig met voetbal: haar werk behelst het organiseren en begeleiden van de persverplaatsingen voor belangrijke voetbalwedstrijden, zoals nu ook weer voor het WK in Rusland.

Sanne Snels • Studeerde toerisme in VTI Spijker • Daarna een opleiding Toerisme management en tenslotte Event en projectmanaging in Antwerpen. • Na een korte interim in VTI Spijker werkt ze sinds oktober 2014 bij BCD Meeting en Events in Berchem.

Sanne werkt bij BCD Meeting en Events, aanvankelijk een Nederlands bedrijf dat internationaal gegaan is. Het bedrijf verzorgt individuele boekingen en events, reizen en zoveel meer voor groepen en firma’s. In België alleen telt het bedrijf een 200-tal werknemers, waarvan er 30 ingezet worden in de afdeling voor sportgroepen. Sanne is binnen die groep verantwoordelijk voor de pers. Dat heeft dan te maken met boekingen van vluchten, verblijven en alles wat te maken heeft met de organisatie en de begeleiding van pers die de sporters volgt.

Sanne: “Wij hebben sinds januari 2016 een contract met de voetbalbond, BCD haalde het contract binnen omdat er in Brazilië zoveel misgelopen was. Met een team van 4 medewerkers zijn we verantwoordelijk voor het verblijf van buitenlandse ploegen in België en de Belgische ploegen die in het buitenland gaan spelen. Dat is dus niet alleen de Rode Duivels maar ook de jeugd, de dames enz. Twee van mijn collega’s doen louter de ticketting, één werkt voor het team en de sponsors en ik ben verantwoordelijk voor de pers. Mijn eerste ervaring was het EK 2016 in Frankrijk.” Sanne moet ervoor zorgen dat de persmensen zich kunnen concentreren op hun werk. Ze is verantwoordelijk voor al wat daar bij komt kijken: zijn de hotels in orde, zijn er bussen naar de stadions, kan de pers zich verplaatsen van stad A naar stad B, enz.

Glazen bol

DHM: Verblijf je dan voor minstens vier weken zelf in Rusland? Sanne: Nee, ik word soms afgelost. Het wordt op en af reizen, alles samen zal ik er zo’n 2,5 tot 3 weken zijn. Vier weken Rusland wens je niemand toe… De pers vertrekt met de spelers op 13 juni met het speciale vliegtuig van Brussels Airlines. De terugreis is niet in groep omdat iedereen dan zijn eigen gang gaat. Dan is het dus individueel boeken. Spelers en pers die toch terug komen, komen niet meer in groep. Dan willen de spelers liever zo vlug mogelijk naar huis, zonder pers.

DHM: Kijk eens in je glazen bol: wat heeft dit WK voor de Duivels in petto? Sanne: Zoals ik daarnet al zei, kwartfinale en dan naar huis denk ik. Al kan er natuurlijk altijd een mirakel gebeuren, zeker als je het parkoers bekijkt dat ze moeten afleggen. Tegen Panama zullen ze misschien nog wel eens swingen, alhoewel pas op, het is hun eerste deelname en dan weet je nooit. Tegen Tunesië zal men wellicht merken dat het niet zo makkelijk gaat als men hier en daar laat uitschijnen. En tegen Engeland denk ik dat ze verliezen. Bewust of onbewust voor de tweede plaats gaan.

Als ze tweede eindigen, blijven ze in Moskou. Als ze als groepswinnaar eindigen moeten ze verre verplaatsingen maken en dat speelt mee. Meer zelfs, de huidige generatie is weliswaar zeer goed, maar ze zijn ook veel luxe gewoon. Neem van mij aan dat voor die mannen een verblijf in Rusland onbewust een invloed kan hebben op hun prestatie. Het hotel mag in orde zijn, maar eerder oubollig. Zo van ‘we hebben het wel gezien’… De locatie waar ze trainen, is armzalig. Niet om aan te zien. Ik vrees dat zulke zaken een invloed hebben… Maar van mij mogen ze, ondanks alles, de finale winnen, hoor! (fh)

DHM: Dus moet jij ook nu mee naar het WK? Sanne: Ja, we vertrekken op 13 juni met een 60-tal persmensen, zowel van de schrijvende pers als radio en televisie. Maar we zijn er al van juli vorig jaar mee bezig. We gingen al driemaal ter plaatse en gaan voor 13 juni nog tweemaal om de laatste zaken te regelen. In Rusland zijn er gewoon te weinig hotels. We waren bij de loting en van zodra we de speelsteden kenden, waren wij al aan het boeken.

DHM: En hoe lang hebben jullie geboekt? Tot de finale? Sanne: Nee, voorlopig niet. We hebben een pakket gemaakt voor de drie wedstrijden van de groepsfasen. Die zijn immers zeker. Voor het verdere verloop tot en met de kwartfinale, hebben we opties genomen met soepele annulatiemogelijkheden. We laten ons daarbij leiden door de pers en door wat de voetbalbond zelf zegt. In de kwartfinale komen de Rode Duivels wellicht uit tegen Duitsland of Brazilië en dan is de kans toch wel reëel dat we dan mogen inpakken. Op zo’n moment mag je niet als supporterende Belg denken. Wij willen natuurlijk zelf ook dat ze verder geraken, maar we moeten daar professioneel en nuchter in blijven.

Sanne vertrekt op 13 juni als begeleider van de pers. Voordien was ze al vijf keer in Rusland om alles tot in de puntjes voor te bereiden. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

9


VANUIT HET STADHUIS Erfgoedwaarde van het beeldbepalende gebouw is te belangrijk

Geen vergunning voor afbraak oud rusthuis

Het oude rusthuis van Hoogstraten mag niet gesloopt worden. Stedenbouw volgt hiermee het ongunstig advies en het bezwaarschrift van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Deze beslissing komt niet voor iedereen als een verrassing, maar valt het stadsbestuur en het OCMW wel bitter zwaar. Maar misschien hadden zij toch beter kunnen en moeten weten. In ons septembernummer van vorig jaar deden wij de plannen voor het nieuw ’t Gastenhuys uitvoerig uit de doeken. Het OCMW-bestuur had op 24 juli 2017 bijna unaniem de beslissing genomen om het oude rusthuis af te breken en de firma Van Roey aan te duiden voor een volledige nieuwbouw. Deze bouwfirma kreeg echter ook de taak om zelf een bouwvergunning aan te vragen. En gezien heel wat bezwaren tegen een afbraak die er in de vele jaren vooraf weerklonken, was het toch wel aan te voelen dat er heel wat onzekerheid heerste over het welslagen van het project.

“Of ze ook het fiat zal krijgen van Erfgoed valt nog af te wachten, vermits het gebouw staat ingeschreven als beeldbepalend voor Hoogstraten en de gemeente een zorgplicht heeft voor onroerend erfgoed. En voor zover geweten zijn er geen officiële gesprekken hierover gevoerd met Erfgoed”. Deze bedenking in De Hoogstraatse Maand in het nummer 384 van september 2017 is voor het stadsbestuur een pijnlijke realiteit geworden.

Ook binnen de politiek waren de meningen verdeeld. OCMW-voorzitter Jos Matthé kon zijn ontgoocheling moeilijk verbergen in een artikel in Het Laatste Nieuws. “Negentig procent van de raad was het eens met de beslissing die we genomen hebben, maar nu wordt het idee van de overige tien procent gevolgd. Is dat dan democratisch?”

Democratisch?

Dat de voorzitter het moeilijk heeft met deze beslissing kunnen wij best begrijpen. Er is al heel veel energie geïnvesteerd in dit project en het oude rusthuis staat intussen al verscheidene jaren leeg. Maar waar hij deze reactie haalt als zou de democratie hierdoor aangetast zijn, is ons een raadsel. Het staat eenieder in een bestuur, of je nu bij de meerderheid dan wel bij de oppositie hoort, vrij voor of tegen te stemmen, en zelfs ook bezwaar in te dienen wanneer hij vindt dat de procedures niet gevolgd zijn. In de bewuste OCMW-raad stemden 10 van de 11 leden voor de afbraak en het project Van Roey. Enkel het raadslid van Anders stemde tegen omdat er te

“Er kwamen reacties van ongeloof, maar ook van opluchting.”

Reacties

Dat dit onderwerp leeft in Hoogstraten was al snel duidelijk. Toen het bericht verscheen op de facebook-pagina van ons blad ontlokte dit al snel een hele resem aan reacties, zowel van ongeloof als van opluchting. Dat sommigen hierbij het noorden en de elementairste beleefdheidsnormen uit het oog verloren, is jammer genoeg een kwalijk fenomeen van de sociale media. Over smaken en kleuren valt niet te discussiëren, probeerden de Romeinen ons aan het verstand te brengen, maar toch gingen de opmerkingen en meningsverschillen flink over en weer. Wat voor de enen een hoopje waardeloze oude stenen is, betekent voor de ander een belangrijk waardevol stuk erfgoed.

10

Het H-gebouw op een oude prentkaart

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

weinig rekening zou gehouden zijn met de cultuurhistorische waarde van het gebouw en de adviezen van Erfgoed in het verleden nooit ernstig zouden genomen zijn. Een redenering die ook Erfgoed Hoogstraten verkondigt en die aan de basis ligt van hun bezwaar bij de hogere overheid.

OCMW-raadslid Jef Roos stelde bij de toewijzing aan Van Roey op 24 juli 2017 of deze gang van zaken wel in overeenstemming was met de gunningsleidraad en hij citeerde uit het bestek dat door de OCMW-raad in 2016 was goedgekeurd. “Het is aan de kandidaten om te onderzoeken of de beste optie is om het bestaande gebouw (gedeeltelijk) te renoveren of te opteren voor sloop en een volledige nieuwbouw. Als bijlage bij het bestek wordt ook een advies van onroerend goed toegevoegd. Dit advies is echter niet bindend. De kandidaten zullen zelf op voorhand gesprekken voeren met de stedenbouwkundige diensten en de dienst erfgoed om de vergunbaarheid van hun project af te toetsen”. Hij voegde er toen aan toe: “Naar mijn mening hadden de voorkeursbieders die gesprekken met de dienst Onroerend Erfgoed en Stedenbouw al


VANUIT HET STADHUIS

Het gasthuis staat nu al enkele jaren te verkommeren maar mag niet zomaar verdwijnen. moeten voeren en de resultaten daarvan in hun biedingen moeten opnemen. Daar is echter nergens een spoor van terug te vinden. Het is dus best mogelijk dat wij hier in het ijle zitten te praten. Want wanneer erfgoed zijn voet dwars zet, kan heel het spel opnieuw beginnen. Dan blijft er van de huidige biedingen niets heel.” Het lijken vandaag wel profetische woorden.

’t Gastenhuys

Alles laat voorzien dat het OCMW in beroep zal gaan tegen deze beslissing. Maar intussen verdwijnt het nieuwe ’t Gastenhuys in het vriesvak. En met het plan ook de huisvesting van een aantal diensten die in het nieuwe gebouw hun intrek zouden nemen. Denken we maar aan de nierdialyse, Kind & Gezin, Centrum Geestelijke Gezondheidszorg, Thuiszorgwinkel, Jongeren Advies Centrum, Opvoedingswinkel, evenals de 35 assistentiewoningen op de bovenverdieping en de ondergrondse parkeergarage.

“Intussen verdwijnt het nieuwe ’t Gastenhuys in de diepvries.” Voor ieder die het dossier een beetje gevolgd heeft, was het eigenlijk al heel lang duidelijk dat het huidige en vorige bestuur bewust kozen voor een volledige nieuwbouw. Van de drie geselecteerde kandidaten voor de bouw of verbouwing van het nieuwe zorgcentrum was er één kandi-

daat die opteerde om een gedeelte van het oude gebouw te renoveren. Het ‘Best and Final Offer’ ging uiteindelijk naar de firma Van Roey uit Rijkevorsel die ook al het Woon-Zorgcentrum en het zwembad bouwde.

De voornaamste reden om te kiezen voor een volledige nieuwbouw zat vooral in het prijskaartje. Volgens de indieners en ook het bestuur, zou een renovatie te veel geld kosten vermits o.a. in het bestaande gebouw zeker een extra verdieping zou moeten ingepast worden, wat dan weer problemen zou geven met de inplanting van de bestaande ramen. Ook stabiliteit, isolatie, ondergrondse parkeerruimten, enz. werden in de argumentatie mee opgenomen. Erfgoed zou zich kunnen verzoenen met een gedeeltelijke nieuwbouw in het centrale gedeelte van het H-gebouw, maar hechtte vooral veel waarde aan de beide vleugels van het gebouw.

Vel en beer

Heeft het stadsbestuur het vel van de beer niet verkocht vooraleer hij geschoten was, vragen critici zich af. Hoewel er nog geen enkele vergunning van Stedenbouw was afgeleverd, kondigde het stadsbestuur met luide trom aan dat de afbraakwerken wellicht einde 2017 zouden kunnen starten, waardoor de oplevering in juni 2019 reeds zou kunnen plaatsvinden. Hoewel de discussie over afbraak en (ver)nieuwbouw al jaren aan de gang is, heeft het bestuur het volgens de bezwaren nagelaten om terdege rekening te houden met de visie van Erfgoed. Hierdoor zijn er momenteel al heel veel kosten gemaakt, vooral dan door de bouwmaatschappij, en is er tevens heel wat tijd verloren gegaan.

Francis Huybrechts van Erfgoed Hoogstraten voelt zich gesterkt in zijn bezwaar en verspreidde de volgende mededeling: “ Vzw Erfgoed Hoogstraten neemt met tevredenheid kennis van de beslissing van de Vlaamse Overheid om de bouwaanvraag in verband met de geplande nieuwbouw op de site van het oude Gasthuis in Hoogstraten-centrum te weigeren. Het stadsbestuur, het OCMW en de aannemer maakten de ondoordachte keuze om de verschillende studies, bezwaarschriften en adviezen te negeren en te gaan voor de sloop van dit historische en beeldbepalende pand. Ze krijgen nu het deksel op de neus. Reeds enkele jaren geleden heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed immers officieel aan het stadsbestuur laten weten dat slopen uitgesloten is. Het is dus onbegrijpelijk dat het bouwteam van bij aanvang de erfgoedwaarde van dit pand naast zich heeft neergelegd en daardoor veel tijd verloren liet gaan. De Vlaamse Overheid volgt nu ons goed onderbouwde bezwaarschrift tegen de sloopaanvraag en geeft Erfgoed Hoogstraten over de hele lijn gelijk.”

Het verdict

De algemene conclusie van Stedenbouw Antwerpen luidt als volgt : “De gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar treedt de ongunstige adviezen van het Agentschap voor Onroerend Erfgoed en het Stedelijk Museum Hoogstraten bij, evenals de ongunstige evaluatie in het verslag van de gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar en de ingediende bezwaren.

“Zij krijgen nu het deksel op hun neus.” (Francis Huybrechts) De aanvraag houdt de sloop in van het bestaande gods- en gasthuis en doet hiermee afbreuk aan de cultuurhistorische waarde van het gebouw en de omgeving. De aanvraag is niet verenigbaar met de goede plaatselijke ordening. Er moet verder nagedacht worden over een goed doordacht project waarbij uitgegaan wordt van renovatie en herbestemming met behoud van de beeldbepalende erfgoedwaarden. Het standpunt van het college van burgemeester en schepenen wordt om deze redenen niet gevolgd.

De aanvraag voor de afbraak van het bestaande gods- en gasthuis en de nieuwbouw van assistentiewoningen met een multifunctioneel gelijkvloers is onaanvaardbaar en komt niet voor vergunning in aanmerking. Bijgevolg wordt het volgende beslist: De gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar weigert de stedenbouwkundige vergunning.” DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

11


Keuze voor nieuwbouw

VANUIT HET STADHUIS

In de motivatie voor nieuwbouw wees de bouwaanvrager vooral op de bouwtechnische moeilijkheden voor een herbestemming van het H-gebouw en de hoge kosten daarvan. “ De bouwhistorische studie toont aan dat de erfgoedwaarde van het te slopen gods- en gasthuis eerder beperkt is. Het bestaande gebouw werd in verschillende fasen gebouwd, vaak verbouwd en de middenvleugel is beduidend recenter en minder architecturaal uitgewerkt. Bouwtechnisch brengt de herbestemming ook dusdanig veel problemen met zich mee en is het prijskaartje immoreel hoog.

Met het nieuwbouwconcept wordt tegemoet gekomen aan de beperkingen die met een renovatie/vernieuwbouw niet mogelijk zouden zijn: Door de aanleg van het centrale plein wordt het gebouw perfect doorwaadbaar. Het achterliggende OCMW-gebied wordt perfect verbonden met de Heilig Bloedlaan / Vrijheid. Het gebouw kan verder ingeplant worden van de linkerburen om plaats te maken voor een grote binnentuin. Op deze manier worden de lichten en zichten van de buren beschermd en hebben zij geen zwaar volume meer in hun tuin. Het gebouw kan eenvoudig voldoen aan de eisen van EPB en toe-

gankelijkheid (zonder veel hellingen toe te passen). Het gevraagde programma kan gerealiseerd worden in een beperkte totale gebouwhoogte. Het gebouw kan structureel en functioneel perfect ingericht worden zonder onpraktische en verloren ruimtes. Voor het bestaande te slopen gods- en gasthuis is een bouwhistorische studie / erfgoedtoets uitgevoerd door bouwhistoricus Anneleen Cassiman (periode juli 2017).”

“Het prijskaartjes van herbestemming is immoreel hoog.” (bouwaanvrager) Deze aanvraag werd door het OCMW Hoogstraten ingediend bij Stedenbouw op 29 september 2017 en op 5 december 2017 ontvankelijk en volledig bevonden. Toch zou het nog duren tot 4 mei 2018 vooraleer er een beslissing over al dan niet goedkeuring van deze aanvraag zou genomen worden door Stedenbouw Antwerpen.

Voortekenen

Om een bouwvergunning te verkrijgen moest Hoogstraten een aantal adviezen inwinnen bij allerlei instanties (Agentschap Wegen en Verkeer, De Watering, Brandweer, College Hoogstraten, enz. ) waarbij uiteindelijk deze van Monumenten en Landschappen, het huidige Agentschap Onroerend Erfgoed, van doorslaggevend belang zou zijn. Zij leverde een negatief advies af. En zij verwijst hierbij ook uitdrukkelijk naar vroegere adviezen en het standpunt dat zij in het verleden heeft ingenomen. Wij lezen letterlijk: “Het goed in kwestie beantwoordt nog steeds aan de beschrijving waarmee het in de inventaris is opgenomen. Ons standpunt dat het gebouw niet kan gesloopt worden, zoals wij dat altijd aangehouden hebben en in vele adviezen stelden en ook door allerlei studies gestaafd werd, blijft daarom behouden.” De dienst kan de conclusies uit de studie over de erfgoedwaarden van het gebouw door kunsthistorica Cassiman niet onderschrijven en merkt ook op dat destijds de nieuwe gebouwen die achter het voormalig gods- en gasthuis werden opgetrokken, specifiek op deze plek werden gepositioneerd zodat de oude gebouwen konden bewaard blijven.

Een simulatie van het gebouw waarvoor bouwfirma Van Roey namens het OCMW-bestuur geen vergunning kreeg van Stedenbouw.

12

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


VANUIT HET STADHUIS Het Agentschap besluit: “Gelet op de bovenstaande argumenten zijn wij van oordeel dat dit goed voldoende erfgoedwaarde bezit om te denken in termen van behoud en renovatie. Door de afbraak zou een deel van het bouwkundig erfgoed van de stad Hoogstraten op die hoogst zichtbare plek - bij het binnenkomen van de stad - onherroepelijk verloren gaan. Men zou op die plek een complex van hedendaagse gebouwen krijgen, dat in niets nog een voorafschaduwing is van de uitzonderlijke schoonheid van de Vrijheid met haar vele monumentale gebouwen. We geven een negatief advies bij deze aanvraag.”

College

Ook het College van Burgemeester en Schepenen werd om advies gevraagd. Dit advies was gunstig. De conclusie hierin luidt : “Uit hoger opgesomde elementen kunnen we concluderen dat de keuze door het OCMW en CBS voor een nieuwbouwproject een duidelijk verantwoorde keuze is. Met het nieuwbouwconcept kan tegemoetgekomen worden aan het programma van eisen zonder beperkingen. Het renoveren van het bestaande gebouw zou leiden tot het niet volledig kunnen inpassen van de huidige noden die aan een WZC worden gesteld. Bovendien zorgt het nieuwbouwproject voor een nieuw gebouw, er wordt een openbaar plein gecreëerd en een verbinding gemaakt met de bestaande (nieuwe) WZC blokken. Er wordt nieuwbouw gerealiseerd in de eigen baksteenarchitectuur waarbij elementen die in het historisch pand aan bod zijn gekomen mee worden verwerkt. Kortom, om het met de woorden van AIDarchitecten te zeggen: “We zetten in op beleving voor alle mensen, voor zij die erin wonen en werken en voor zij die in de stad vertoeven.” De aanvraag wordt gunstig geëvalueerd.”

Stadsdiensten

Er werden ook adviezen gevraagd aan een aantal interne diensten van de stad Hoogstraten. Het advies van het Stedelijk Museum Hoogstraten is ongunstig. Zij vindt een sloop van het historisch Gods- en Gasthuis niet verantwoord omwille van een “beeldbepalend historisch gebouw in de historische kern van Hoogstraten, opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, dat zich nog in uitstekende fysische staat bevindt en geschikt is voor herbestemming naar

“Dit is een beeldbepalend historisch gebouw in de historische kern van Hoogstraten.” (Stedelijk Museum Hoogstraten)

OCMW raadslid Jef Roos waarschuwde al in juli 2017 “wanneer erfgoed zijn voet dwars zet, kan heel het spel opnieuw beginnen. Dan blijft er van de huidige biedingen niets heel.”

Francis Huybrechts diende namens Erfgoed Hoogstraten een bezwaar in tegen de sloop van het oude rusthuis.

assistentiewoningen en multifunctioneel gebruik. Zij wijst er bovendien ook op dat de stad Hoogstraten bij andere bouwaanvragen van gebouwen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed voor de zone Heilig Bloedlaan / Vrijheid steeds oplegde dat minstens de zichtbare gevels bewaard blijven.”

Ook het advies van de gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar is ongunstig. Hij volgt hiermee het ongunstig advies van het Stedelijk museum Hoogstraten. Volgens hem moet er gestreefd worden “om het huidige gebouw te herbestemmen door verbouwing, naar assistentiewoningen en multifunctioneel gebruik, met respect voor de beeldbepalende erfgoedwaarden van het gebouw.” Daarenboven is de aanvraag niet conform de verordenende voorschriften van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (G.S.V.). Artikel 25 van de G.S.V. legt bindend op dat voor meergezinswoningen, waaronder assistentiewoningen vallen, minimaal 1,5 parkeerplaatsen moeten voorzien worden per woongelegenheid. De aanvraag voorziet 35 assistentiewoningen. Hiervoor dienen minimaal 53 parkeerplaatsen voorzien te worden. In de ondergrondse parking zijn slechts 42 autostaanplaatsen voorzien. De aanvraag maakt er gewag van dat de overige parkeerplaatsen kunnen gebruikt worden op de rest van het domein. Echter werd nergens in het dossier aangeduid waar deze gesitueerd zijn.”

Bezwaren

Uit het openbaar onderzoek tussen 30 december 2017 en 29 januari 2018 volgden twee bezwaarschriften, één van Erfgoed Hoogstraten en één van de oppositiepartij Anders. Samengevat worden hierin volgende argumenten aangehaald: het gebouw heeft wel degelijk een historische waarde, ook de delen uit de jaren ’30, het gebouw is zichtbepalend voor Hoogstraten en door

OCMW-voorzitter Jos Matthé is bijzonder ontgoocheld en kondigde al aan in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van Stedenbouw.

de sloop zou het beeldbepalend karakter definitief verloren gaan. Daarnaast heet het openbaar bestuur een zorgplicht voor erfgoed en vreest men dat met de sloop van dit gebouw een precedent zou geschapen worden voor de toekomst. De motivering voor de afbraak is onvoldoende, bevat een aantal onjuistheden en levert geen bewijs dat een volledige sloop de enige realistische en haalbare optie zou zijn. Er is twijfel of de piste van een duurzame herbestemming voldoende is onderzocht. Er zijn immers eerdere studies die aangetoond hebben dat herbestemming wel degelijk mogelijk is zonder het beeldbepalend gebouw hierbij volledig verloren te laten gaan.

Wat nu?

Met dit ongunstig advies worden de plannen voor een multifunctioneel zorgcentrum en nieuwe assistentiewoningen wellicht jaren achteruitgezet. Volgens OCMW-voorzitter Jos Matthé, die ons vroeger verzekerde dat men vooraf zeker niet voor afbraak gekozen heeft, staan er intussen heel wat kandidaten voor de assistentiewoningen op de wachtlijst. In een krant kondigde hij aan dat het bestuur tegen deze weigering in beroep zal gaan. Of dit enig resultaat zal opleveren, is zeer de vraag omdat er van Stedenbouw al jaren verzet is tegen deze afbraak. Dat ze deze mening nu plots zouden wijzigen, lijkt ons weinig waarschijnlijk.

Een andere optie zou misschien kunnen zijn wat een lezer op Facebook plaatste: “Dit is hét moment om talentvolle architecten de opdracht te geven om een ontwerp te maken, waarin delen van het bestaande gebouw behouden blijven in combinatie met eigentijdse elementen. Wat in andere steden kan, moet in Hoogstraten ook kunnen.” Wij wachten benieuwd het vervolg af. (jh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

13


Suzanne Hense

LOTUS

BODY & SOUL Energetische Healing Massage DoTerra Etherische Oliën LOTUS BODY&SOUL Beukendreef 21B 2323 Wortel +32470015845 of lotusbodyensoul@gmail.com Ik werk op afspraak

Het lichaam is de tempel van de ziel met een eigen intelligentie en een vermogen om zichzelf te regenereren.

Wat is Chakra-massage? De Chakra massage is een helende zachte energetische rugbehandeling gericht op de 7 hoofdchakra's. Ik werk met specifieke etherische oliën voor de chakra's. Daarna worden op elke chakra en rond het lichaam edelstenen gelegd. Edelstenen werken ontladend en helend. Via mijn handen wordt helende energie geleid. De energie zoekt zijn eigen weg en gaat daarheen waar het lichaam het nodig heeft. Na de massage voel je je opgeladen en verlost van ballast. Wat is er bijzonder aan Kristallen healing? Kristallen Edelstenen zijn wondertjes van de natuur! De kristallen liggen rond jou en ik verbind ze met een verbindingssteen zodat jij in een krans van licht ligt. Binnen dit energetische veld ga ik de chakra's met een Biotensor uitbalanceren daarna leg ik nog meer kristallen edelstenen op en rond jou. Samen met de essentiële oliën en eventuele chakra stemvorken en klankschalen geeft dit enorm helende energie. Een massage kan toch ook ontspannend zijn? Regelmatig een massage is heel goed voor je. Het is een uiterst doeltreffend middel om zowel je psychische als je lichamelijke gezondheid te bevorderen. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden losgemaakt. Gedurende de behandeling neemt de spanning af en je voelt je weer heerlijk ontspannen. Zwangerschap massage Een zwangerschapsmassage maakt de spieren soepeler en je ademhaling wordt dieper en het hoofd komt helemaal tot rust. Je slaapt beter met minder rugpijn, minder stress en je voelt je fitter. Je mag je vanaf week 16 à 18 laten masseren. Hoofdpijn massage Stress is oorzaak nummer één van hoofdpijn. Wat je kunt doen is wat tijd per dag inplannen waar je even niks hoeft te doen. Lukt dat niet dan kan een hoofdmassage uitkomst brengen. 50+ Intensive Vrouwen komen tussen de leeftijd van 48 àa 50 jaar in de menopauze. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door opvliegers, onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen, slaapproblemen, nachtelijk zweten, gewichtstoename,… helemaal geen pretje. Deze intensive kuur heeft een duur van 10 uren verspreid over 8 weken. Is er nog een algemene raad die je kan geven? Ja. Heel belangrijk: ik vervang nooit een doktersconsult maar het kan wel een mooie aanvulling zijn. En mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of verhoogde bloeddruk vragen het best eerst advies aan hun arts. En verder, ik werk alleen op afspraak.


DIT IS ONZE STRAAT

STRAAT IN DE MAAND

BLAUWEN DRAAIBOOM

Ver achterin, voorbij de Hinnenboomstraat, ligt op de grens van Hoogstraten en Minderhout een haast verdoken straat: de Blauwen Draaiboom. Weinigen die nog weten waar de naam vandaan komt. Het Ecoduct en de snelweg zijn niet ver weg en de windmolens lijken een nieuwe grens te trekken. Oude boerderijen worden afgebroken en de oorspronkelijke bewoners zijn bijna allen vertrokken, sommigen richting rusthuis Hoogstraten. Maar de weinige bewoners van vandaag halen er hun hart op.

Blauwe poort

Halfweg de baan kruis ik één van de vroegere bewoners. Paul Verhoeven woont intussen in Loenhout maar passeert nog eens met de fiets langs zijn vroegere heimat. Twaalf jaar geleden verkocht hij zijn boerderij, halfweg de straat. Op die plaats verrees een statige burgerswoning. We zetten de fietsen aan de kant en polsen naar de herkomst van de naam. “Die naam bestaat al zeker 100 jaar”, verzekert Paul, “maar dat moet je maar eens op het gemeentehuis navragen. En als je meer wil weten over de straat en de geschiedenis moet je zeker eens bij mijn neef gaan buurten in het rusthuis in Hoogstraten. Hij is al 90 jaar maar weet nog heel veel en kan hier goed over vertellen.” We houden het noodgedwongen kort, want de straat is niet breed en de tractors razen je op een voetlengte voorbij.

Bij het museum en het archief van de gemeente informeerden we naar de oorsprong van de naam. Nergens op plannen of kaarten kon de naam Blauwen Draaiboom teruggevonden worden. Ook niet in de uitgave 1950 van Hoogstratens Oudheidkundige Kring. Bij de fusie in de jaren’70 werd de straatnaam officieel ingevoerd omdat deze naam al jarenlang door de bewoners werd gebruikt.

De Blauwen Draaiboom was zoals de meeste landbouwwegen vroeger een onverharde weg die begon aan de Hinnenboomstraat en eigenlijk doodliep aan de Munt, het gebuurte in Loenhout. Een blauwe poort zou deze weg hier afgesloten hebben, maar niemand van de oudere Verhoevens kan zich herinneren hoe die poort er uitgezien heeft. Was het een echte poort of een barreel ? De straat dankt er alvast zijn naam aan. Van de oorspronkelijke bossen hier schiet niets meer over. Het is allemaal landbouwgrond geworden waarvan blijkbaar nog een groot deel eigendom is van de kerkfabriek van het Begijnhof.

Waar de Vlamingstraat de grens vormt tussen Hoogstraten en Loenhout, zo is den Blauwen Draaiboom de grens tussen Minderhout en Hoogstraten. De Vlamingstraat gaat even verder over de snelweg en het spoor. Vlak hiernaast bevindt zich het ecoduct, de brug voor het wild en andere dieren om op een veilige manier aan de andere kant van de snelweg te geraken. ”Veel wild is hier niet te zien”, zal Gust Verhoeven ons even later vertellen. ”Alleen met de opening ervan had men hier wat hertjes losgelaten en iedereen dacht dat het wilde reeën waren.” Hij lijkt er nog deugd van te hebben.

Er is nieuw leven in de Blauwen Draaiboom.

Landbouw

Een breed mestspoor leidt ons op een zonnige avond in mei van de Vlamingstraat, officieel Vlamingweg, de Blauwen Draaiboom in. Het is duidelijk alle hens aan dek voor de plaatselijke landbouwers. Gras oprapen en inkuilen, mest rijden en inkulteren, veel tijd valt er niet te verliezen. Het leven draait hier op volle toeren, de boeren hebben het druk. Maar ook op de nabijgelegen autosnelweg raast het verkeer ononderbroken richting huis of werk. Een hedendaags perpetuum mobile dat de plaatselijke windmolens aan zich voorbij laten gaan. Geen ruis van de gigantische wieken en geen flikkerende zonen schaduwstroken. Zij lijken een rustpauze te hebben genomen. De wind heeft zich neergelegd en laat de eerste zomerzon nog even nagenieten van zijn dominante aanwezigheid.

Stilte is evenwel een ijdel woord in dit landbouwgebied op dit moment van het jaar. Het is een voortdurend aan- en afgerij van zware tractoren met mestvaten en landbouwmachines. Een eenzame weidevogel probeert met de moed

Hoe dominant de windmolens langs de E19 ook voor de Blauwen Draaiboom zijn, met een windmolen heeft de naam niets te maken. Op deze plek stond vroeger een blauwe poort als grens tussen Loenhout, Minderhout en Hoogstraten. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

15


STRAAT IN DE MAAND

der wanhoop het geraas te overstemmen, maar weinigen hebben er een oor naar. Geen enkele auto doorkruist de landelijke wegen. De Blauwen Draaiboom is de snelweg voor de landbouw. Een dikke kilometer lang is de straat, vanaf de Hinnenboomstraat naar de Vlamingstraat. Slechts enkele huizen kleuren de menselijke aanwezigheid. Lang geleden was deze streek de uitsluitende habitat van de familie Verhoeven. Vier broers die er elk een landbouwbedrijf uitbaatten.

We fietsen verder richting Hinnenboomstraat en passeren het landbouwbedrijf van Gust en Tom Verhoeven aan de rechterkant, een nieuwe woning aan de linkerkant en aan het einde van de weg nog een oude gevelboerderij en een nieuwbouw op de hoek. Deze laatste heeft evenwel al huisnummer 36 van de Hinnenboomstraat. Drie witte herdershonden staren je van ver aan van achter een hoge omheining en vlak bij het huis zit een mooie nest te genieten van de late lentezon. Hier is de Beautiful White Angelkennel van Nathalie Vial gevestigd. Enkele meters verder zijn we de Blauwen Draaiboom al gepasseerd en staan we terug in de Hinnenboomstraat. We hebben twaalfhonderd meter geswitcht op Hoogstraats en Minderhouts grondgebied, maar sinds de fusie van 1976 is het officieel allemaal Hoogstraten. Tijd om Paul Verhoeven op te zoeken en een bezoekje te brengen aan enkele inwoners van deze bijna verdoken straat.

Gust en Tom Verhoeven

Bij de familie Verhoeven op huisnummer 1 verlaat Tom juist de varkensstallen en kijkt verrast op. 17 jaar geleden studeerde hij af in de bouwafdeling van Vito. Maar hij koos er voor om in het landbouwbedrijf van zijn vader Gust te stappen. De bouwkennis heeft hij intussen met glans kunnen bewijzen door een grote woning te bouwen schuin tegenover het ouderlijk huis. “Bijna alles zelf gedaan samen met mijn vader, maar

De familie Verhoeven runt een gemengd veeteeltbedrijf op Blauwen Draaiboom nr.1 Met de geboorte van de kleine Sien, dochter van Tom Verhoeven en Greet Aernouts , is er al een zesde generatie Verhoeven in de straat. Vlnr Gust Verhoeven, Anita Joosen, Tom Verhoeven, Greet Aernous en de kleine Sien. In de achtergrond de nieuwbouw waar Gust en Anita hun intrek zullen nemen. daarom heeft het ook allemaal zo lang geduurd. We zijn er al drie jaar aan bezig. Als alles af is gaan mijn vader en moeder daar wonen en blijf ik hier op nummer 1.” Het zijn de laatste Verhoevens die nog in de Blauwen Draaiboom wonen. “Ik ben geboren in Beerse maar hier in de straat opgegroeid”, vertelt Gust. “Mijn vader Sus was uitgeweken naar Beerse, maar was afkomstig van de Blauwen Draaiboom. Het ouderlijke huis stond op de hoek waar nu de hondenkennel is. Later is zijn broer Paul daar blijven wonen tot het huis verkocht werd. Daarnaast woonde tante Mit. Mijn vader is uit Beerse teruggekomen naar de Hinnenboomstraat. De grond waar nu ons bedrijf gevestigd is, was vroeger eigendom van mijn grootvader. Het was een stuk akker met links en rechts allemaal bos.”

Zicht vanuit de Vlamingstraat met in de verte de toren van Hoogstraten, vooraan rechts de picknick plaats van de stad en links de nieuwe woning van de familie Verhoeven.

16

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Afgebroken

De Blauwen Draaiboom en een stuk van de aangrenzende Hinnenboomstraat was als het ware Verhoeven-land. Maar de meeste boerderijen zijn intussen verkocht en afgebroken. “Nonkel Paul heeft zijn boerderij , halfweg de straat, verkocht aan Jan Van Der Linden die er een nieuw huis gebouwd heeft. Het huis van de andere Paul vooraan is ook verkocht en afgebroken en voor het huis van Mit loopt er een aanvraag voor een bouwvergunning, officieel voor een paardenfokkerij. Er lopen hier binnenkort meer paarden rond dan wij vroeger koeien hadden.”

Van aan de voordeur kijken we inderdaad recht op het bedrijf van Karin Donckers, er grazen heel wat paarden in de verschillende weiden. “Het is ooit wel anders geweest”, herinnert Gust zich. “Toen ik jonge gast was, was dat hier een kiezelbaan die verderop overging in een karspoor vol diepe putten. Je kon daar maar amper door naar de Vlamingstraat. Ideaal voor ons om met de brommer door te crossen. De elektriciteit kwam toen zelfs nog niet tot hier. Toen we hier met het bedrijf begonnen in 1978 was er links en rechts van het huis nog allemaal bos. Later heeft de gemeente het karspoor gevuld met steenpuin en nog later geasfalteerd. In de beginjaren kwam er misschien één keer per dag een auto door de straat. Nu moet je al goed uitkijken of ze rijden over je tenen. Er komen tegenwoordig ook veel fietsers voorbij.”

Het bedrijf van Verhoeven bestaat uit een varkensmesterij en een gesloten bedrijf voor de kweek en afmesten van dikbillen. Met de geboorte van een dochtertje bij Tom 6 maanden geleden, is nu al de zesde generatie Verhoeven in de Blauwen Draaiboom een feit. Voor de aanleg van de E19, de spoorlijn en recent de bouw van windmolens heeft de familie geen grond moeten inleveren. De snelweg en de trein, hoe-


STRAAT IN DE MAAND

wel in vogelvlucht vlakbij, zijn geen bron van ergernis of slapeloze nachten. “Enkel als het regent horen we de auto’s , maar we zijn dat gewoon. Die windmolens, dat is iets anders. Die mag je direct komen halen en ik hoop dat er geen meer bijkomen hier. Die slagschaduw is wel heel ambetant.”

Nathalie en Jan

Bij het inrijden van de Blauwen Draaiboom bevindt zich op de rechterkant een nieuwe woning met het huisnummer 36. Dit nummer verwijst echter naar de Hinnenboomstraat. Hier wonen sinds een goed jaar Nathalie Vial en Jan Schrijver. Beiden zijn van Nederlandse afkomst maar woonden tot voor kort in Balen. Via een vriendin konden ze deze woning kopen en dat vonden zij fantastisch. Nathalie heeft immers van haar hobby een deeltijdse job gemaakt.

Toen zij in 2000 voor het eerst kennismaakte met een Zwitserse witte herdershond was zij direct verkocht. Het bleef niet bij die ene hond, intussen heeft ze al 9 volwassen honden van het zelfde ras en liggen er 8 jonge puppy’s binnen in huis in een grote mand. Verscheidene van de intussen gekweekte honden worden gebruikt als blindengeleidehond. Daarnaast zijn er ook nog verscheidene andere honden op logement, uiteraard allemaal witte Zwitserse herders. Zowel Nathalie en Jan vinden deze plek aan de Blauwen Draaiboom geweldig. Er is een grote afgesloten wei, er is ruimte zat voor wandelingen met de honden, de snelweg is vlakbij maar ook het dorp is niet ver weg. Graag maakt Nathalie nog even reclame voor haar website (www.beautifulwhiteangel.be) waar je alle informatie kan vinden over haar passie voor haar lievelingsdieren. Op 16 september organiseert ze een opendeurdag in Beautiful White Angel.

Jan en Chris

Ook Jan Van Der Linden en Chris Floren hebben hier in de straat hun draai gevonden. Zij wonen op nr 4, aan de rechterkant en dus in Minderhout. Elf jaar geleden verlieten zij de Kathelijnestraat in Hoogstraten en bouwden hier een

Nathalie Vial en twee van haar lievelingshonden uit de Beautiful White Angel kennel. Op de achtergrond de vroegere boerderij van Mit Verhoeven waarvan de nieuwe plannen voor een opfokbedrijf van paarden op een ongunstige advies van Landbouw botsten. nieuwe woning. De oude schuur werd gerenoveerd. Het waren de ruimte en rust die hen aantrokken aan de Blauwen Draaiboom. Vanuit de living hadden zij tot voor kort een zicht op de kerk van Meer, op die van Minderhout en op de toren van Hoogstraten. Door de bouw van nieuwe stallingen in de Hinnenboomstraat is het zicht op de kerk van Minderhout weggevallen, maar zeker in deze tijd van het jaar is de omgeving één groene vlakte.

Paardenopfok

Tussen hen en de kennel op de hoek staat nog de oude woning van Mit Verhoeven, die intussen in het Woon-zorgcentrum in Hoogstraten verblijft. Voor deze woning uit 1952, verkocht in 2016, werd er in december 20017 bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd op naam van The Sherpa. Deze bvba met adres op Blauwen Draaiboom 2 heeft als activiteiten o.a. “verlenen van advies en praktische hulp aan de bedrijven i.v.m. public relations en communicatie”, maar eveneens ”fokken van paarden en paardachtigen”.

Wij informeerden bij de eigenares mevrouw Anke Bergers over de planning van de werkzaamheden en kregen een verontwaardigde dame aan de lijn. De gemeente leverde geen stedenbouwkundige vergunning af na negatief advies van de Dienst Landbouw van de Vlaamse Overheid. Hoewel alle regels en wetten zouden zijn nageleefd (dixit Anke Bergers) werd het bedrijfsgebouw niet vergund. Het opfokken of opleren van paarden behoort volgens haar nochtans tot de zuivere landbouw. Momenteel gaat het om drie paarden. Indien er een vergunning wordt afgeleverd moet de woning verder achteruit. De rooilijn is vastgelegd op 14 meter uit het midden van de straat.

Maar zover lijkt het voorlopig dus niet te komen. De verontwaardigde eigenares noemt dit broodroof en een daad van onbehoorlijk bestuur. Zij overweegt klacht in te dienen tegen de gemeente bij de ombudsman van de Vlaamse Overheid. Indien er geen oplossing kan gevonden worden en er geen bouwvergunning wordt afgeleverd, denken de eigenaars er aan om het geheel van 2.5 ha. terug te verkopen. Met deze zaak wordt de Blauwen Draaiboom toch nog even extra op de kaart gezet. (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

17


ERFGOED

Renovatie van de St.-Katharinatoren

Wat geluidstrillingen zeggen over steen…

HOOGSTRATEN - In ons meinummer kon u lezen hoe de beiaard flink onder handen genomen wordt in de werkhuizen van de Koninklijke Eysbouts. Vandaag keren we terug naar de toren zelf, voor een tussentijdse stand van zaken van de restauratiewerken. Daar blijkt onder meer ultrasoon onderzoek aan te pas te komen.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw vormden losse brokken witte steen een werkelijk gevaar zodat de stad zich verplicht zag het Lummense bureau Triconsult onder leiding van Hoogstratenaar Kris Brosens een materiaaltechnisch vooronderzoek te laten uitvoeren. Dat moest de oorzaken van de schade aan het gevelwerk achterhalen en hersteloplossingen aanreiken. Deze studie leidde tot de opmaak van een restauratiedossier voor de dringende instandhoudingswerken die in 2012 werden uitgevoerd: o.a. de hoektorens van de ommegang inpakken met een fijn gaas, het ophangen van de fameuze omgekeerde paraplu onderaan de toren om vallende brokstukken op te vangen.

Goed en slecht gevelwerk

Algemeen bleek uit het onderzoek dat de gebruikte gevelsteen niet vorstgevoelig is en er dus weinig schade is aan de bakstenen zelf. Er is enkel sprake van kleine oneffenheden met ondiepe scheurtjes die geen verwering in de diepte tot gevolg hebben. De kwaliteit van het voegwerk is een andere kwestie. Zelfs vanop de grond is met het blote oog te zien dat vanaf een bepaalde hoogte, en vooral langs de regenkant, de voegen van bepaalde geveloppervlakken

sterk, zo niet volledig geërodeerd zijn. Met vochtinsijpeling in de gevelstenen en daaruit voortvloeiende vorstschade tot gevolg.

Uit ultrasone metingen ter plaatse en op boorkernen bleek dat de witte stenen in de torengevels niet allemaal dezelfde eigenschappen hebben. Nochtans zijn ze allemaal van dezelfde steensoort namelijk Vaurion Roche Claire, in principe een degelijke steen en een ondersoort van de meer bekende Massangis uit de streek van het Franse Avalon. De in Hoogstraten verwerkte stenen komen weliswaar uit dezelfde streek, maar mogelijk uit verschillende steenbanken die 20 km uit elkaar kunnen liggen en kwaliteitsverschillen kunnen vertonen. Zelfs subtiele verschillen in de steeneigenschappen verklaren waarom de ene steen wél en de andere niet vorstbestendig is, een niet onbelangrijke eigenschap in ons Belgisch klimaat.

Werk in uitvoering

Mede op basis van deze resultaten werden de lastvoorwaarden voor een totale gevelrestauratie opgemaakt. Zo werd voorzien in de vervanging van een vermoedelijke hoeveelheid van 5.000 m2 voegwerk. Vermoedelijk omdat men vanop de stelling met de neus op de realiteit een beter

Kernboringen werden in 2009 uitgevoerd om de eigenschappen van de witte steen te onderzoeken. (Foto Triconsult).

zicht heeft op de werkelijke toestand, en men met een grotere precisie de te hervoegen vlakken kan aanduiden.

Oorspronkelijk speelde men met de gedachte om de hele toren te hervoegen, maar daar is men op een bepaald ogenblik om economische redenen van terug gekomen. Onder het motto: wat nog goed is, gaan we niet vervangen. Maar ondertussen is men andermaal op zijn stappen teruggekeerd: de volledige toren zal hervoegd worden naar het beeld van de oorspronkelijke ‘gele’ kalkvoeg. Het uithalen van de voegen is momenteel in volle gang, zowat 50% van de toren is al uitgevoerd.

Uiteraard wil men over 50 jaar niet opnieuw geconfronteerd worden met de noodzakelijke vervanging van zowat een kwart van de witte steen. Om die reden is men ondertussen gestart met een uitgebreid onderzoek naar de bouwfysische toestand van het witstenen gevelwerk.

Lesje geleerd

Die witte steen is bij de heropbouw gehaald uit verschillende groeflagen met een onderling kwaliteitsverschil. Men kan er daardoor van uitgaan dat goede en minder goede stenen zich in verschillende gordels van de toren bevinden. Door alle onderzoeken en door huidige oriëntatiemetingen over heel de toren kon men deze gordels omschrijven zodat een selectie kon worden gemaakt van de zones die in mindere of meerdere mate verder dienen onderzocht.

Het huidig ultasoon onderzoek in situ met zender en ontvanger. (Foto Monument/Goedleven).

18

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Bij het voortgezet onderzoek gaat men in eerste instantie voort op een visuele waarneming. Zichtbaar afbrokkelende of afschilferende stenen komen sowieso voor vervanging in aanmer-


ERFGOED

king. Een meer diepgaand ‘ultrasoon’ onderzoek geeft een beter inzicht over mogelijk dieper gelegen gebreken. Zo krijgt men een kijk op de vorstgevoeligheid van de stenen en over de mogelijk te verwachten schade in de toekomst.

Bij ultrasoon onderzoek wordt een zender gebruikt, die hoogfrequente geluidstrillingen (0.5 tot 25 MHz) uitzendt. Die weerkaatsen en worden door een ontvanger opgevangen die op een bepaalde afstand van de zender staat opgesteld. Scheuren, holten en materiaalverschillen geven andere trillingen en vertonen een andere doorloopsnelheid van de geluidsgolven dan deze die door het goede massieve materiaal worden gestuurd. Een oscilloscoop brengt de geluidsgolven in beeld waaruit de duurzaamheid van de steen kan worden afgeleid. We hebben allemaal bij onszelf al eens een ‘echo’ laten maken van een of ander orgaan. Eigenlijk gebeurt hierbij zowat hetzelfde, met dit verschil dat zender en ontvanger in hetzelfde handtoestel zijn verwerkt. Een matige visuele beoordeling gekoppeld aan een ultrasone doorloopsnelheid die kleiner is dan 3750 à 3800 meter/seconde is maatgevend voor het al of niet vervangen van een steen. 1/4de van de witte stenen zal worden onderzocht wat neerkomt op ca. 10.000 metingen. Stapsgewijs verwerft men zo het inzicht in welke specifieke stenen en zones de meest risicovolle zijn. Maar omwille van de reeds vastgestelde algemene verspreiding van de gebrekkige stenen, wordt intussen bekeken of het nodig is om gewoonweg alle stenen te onderzoeken.

De duurzaamheid van de aan te wenden nieuwe witte stenen (Massangis Roche Jaune) valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de steenkapper. Enkel steekproefsgewijze testen zullen worden uitgevoerd.

Het gevelsteenmetselwerk

Zoals hierboven al gezegd, is er weinig schade aan de bakstenen zelf. Alleen in enkele meer vocht-belaste zones is er grotere schade veroorzaakt door het samenspel van ingesijpeld regenwater en vorst.

Waar de schade aan het gevelsteenmetselwerk niet zo’n probleem blijkt te zijn, dan is de vervanging het wel. In het gevelwerk van de toren zijn naast de gewone rechthoekige gevelstenen ook een paar tientallen types speciale ‘vormstenen’ verwerkt die uiteraard niet in de reguliere bouwhandel voorhanden zijn. De zoektocht van de aannemer heeft uiteindelijk geleid tot de firma Wienerbergher die een speciale steenbakkerij in Maaseik beheert waar nog op authentieke wijze in een ringoven stenen volgens de juiste vorm en maat kunnen gebakken worden.

Bij ultrasoon onderzoek wordt een zender gebruikt, die hoogfrequente geluidstrillingen (0.5 tot 25 MHz) uitzendt. De jaren, het uithalen van de voegen en nog een aantal andere vormen van bevuiling hebben ervoor gezorgd dat de torengevels toe zijn om een grondige schoonmaak. Globaal zal ‘stoomcleanen’ worden toegepast zonder toevoeging van reinigingsproducten. Door het water te verhitten treedt een ‘zweeteffect’ op in de steen waardoor deze gereinigd wordt. Bij hardnekkige vervuiling zal lokaal worden gezandstraald. In combinatie met de fragiele baksteen is het echter niet wenselijk om deze methode over de hele toren toe te passen. Maar lokaal zal dit op delen witte steen wel nodig zijn om bijvoorbeeld roetafzetting te verwijderen. De schoonmaakoperatie zal eind mei een aanvang nemen. Met bijzondere dank aan Dries Peeters, assistent werfleider Monument/Goedleven. (nad)

&

Ruim aanbod nieuw en occasie Verhuur personenen bedrijfswagens Carrosserie Totaalgarage bvba - Sint-Lenaartseweg 32 - 2320 Hoogstraten 03 314 33 33 - www.totaalgarage.be - info@totaalgarage.be www.facebook.com/totaalgarage

Centrale verwarming Vloerverwarming Sanitaire installaties Gasinstallaties Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten 0495 24 24 11 wm.installatiebedrijf@telenet.be wm-installatiebedrijf.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

19NATUUR

Waar is de slechtvalk gebleven?

HOOGSTRATEN - De voorbije jaren mocht Hoogstraten zich verheugen in de aanwezigheid van een koppel slechtvalken in de toren van de kerk. Nu deze helemaal is ingepakt, is de vraag waar de slechtvalken gebleven zijn. Door de werkzaamheden aan de kerk is de nestbak afgesloten. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het koppel er niet meer is of zelfs voorgoed verdwenen zou zijn.

We vroegen tekst en uitleg aan Geert Brosens van Natuurpunt Markvallei. “Als ik op de Vrijheid kom, is het de laatste weken wel de meest gestelde vraag waar de valken zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat dit me heel veel deugd doet, het verbaast me toch wel dat zoveel Hoogstratenaars meeleven met het slechtvalkenpaar en het blijkbaar in de armen sluit.”

Nestbak

Eind 2014 plaatsten vrijwilligers van Natuurpunt een nestbak in de Sint Katharinatoren. Al geruime tijd werd toen een koppel slechtvalken rond de toren gesignaleerd. Sinds 2015 mochten we elk jaar nieuwe kuikens verwelkomen in Hoogstraten.

Maar de kerktoren moest gerestaureerd worden en dat bleef niet zonder gevolgen voor onze slechtvalken. Geert: “We beslisten met onze werkgroep om de nestkast op 17 februari 2017 af te sluiten met een rolluik zodat het koppel geen eieren zou kunnen leggen in de nestbak. Meestal gebeurt dat eind maart, begin april zodat de eventuele eieren niet meer uitgebroed zouden kunnen worden door de werken aan de toren. Voor ons als vrijwilligers was het bang afwachten wat het koppel zou doen. De eerste twee maanden bleef eigenlijk alles gewoon zijn gangetje gaan en bleef het koppel trouw aan de toren. Ik heb ze zelf nog kunnen waarnemen tot op het moment dat het kruis ingesloten werd door de stelling eind april.”

De slechtvalk nestelt sinds 2015 in de toren, noodgedwongen moet hij nu een pauze inlassen. “Vanaf dat moment laten de slechtvalken zich niet meer vaak zien. Maar dat wil niet zeggen dat ze weg zijn! Vroeger hadden ze op de toren hun favoriete plekjes waar ze zaten te rusten, heel dikwijls boven op het kruis. Nu zijn er met de stelling zoveel plaatsen waar hij kan gaan zitten, misschien vind je hen gewoon niet terug tussen al het metaal rond de toren of ze mijden de toren gewoon vanwege de stellingen. We zien nog wel regelmatig slechtvalken vliegen in de omgeving.”

Toekomst

Geert vermoedt dat veel Hoogstratenaars denken dat de vogels weg zijn omdat ze hen niet meer horen krijsen. “Ondertussen kent iedere Hoogstratenaar die wel eens buiten komt het gekrijs van de slechtvalk. En daar zit het hem juist. Het gekrijs dient als communicatie tussen de ouder die op het nest zit en de ouder die voedsel aanbrengt, wat ze afwisselend doen, en eventueel rechtsreeks met de jongen. Omdat er dit jaar geen kuikens zijn, is deze communicatie niet nodig en zijn ze dus eerder aan de stille kant. Daarom lijken de slechtvalken dus minder aanwezig in het Hoogstraatse luchtruim.”

Wat de toekomst zal brengen, weten ook de mensen van Natuurpunt niet precies. “We weten dat de nestbak wellicht ook nog zal gesloten zijn voor het volgende broedseizoen. Uiteraard maken we hem zo snel mogelijk weer open! Hoe gaat het Hoogstraats koppel hiermee om? We hebben er het raden naar. Wij geloven wel dat er zich snel een broedpaar zal aanbieden vanaf het moment dat de nestbak terug geopend zal worden. Gaat dat hetzelfde koppel zijn? Dat is lang niet zeker, maar we merken dat er in de ruime omgeving een toename van het aantal slechtvalken is. Een ‘vrije’ nestplaats zal snel ingenomen worden, zodat de kans groot is dat we in 2020 opnieuw jonge slechtvalken - met hun gekrijs - mogen verwelkomen in Hoogstraten.” (ao) Foto genomen vanuit de nestbak met vooraan het rolluik dat het nest nu afsluit voor de slechtvalken. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

21


Member of Premier: www.premierinternational.org

Ac s

AC|S ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN NV

MEER DAN

40 JAAR IN VERTROUWEN

Desmedtstraat 23 I 2322 Minderhout, België I www.acsac.eu

T +32 3 315 88 65

F +32 3 315 08 67

Advies, meting en coaching: Sport-, gezonde voeding, te hoog gewicht Dieet om medische redenen Gezonde leefstijl Erkende diëtisten: Ingrid Bogaerts-van Veltom, Britt van Spaandonk Locaties: Minderhout, Meer, St.-Lenaarts Info@dieetvoorlichting.be - 0486 66 73 90 Plan online: www.dieetvoorlichting.be

Steun de Wereldwinkel door eerlijke producten te kopen Bestel on-line

shop.oxfamwereldwinkels.be/hoogstraten Per mail: hoogstraten@oww.be – per telefoon: 0497 51 94 59

WWW.GEUDENS.BE

VERKOOP NIEUWE EN 2E HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT FORD ERKENDE HERSTELLER - TAKELDIENST 24/24u CARROSSERIE ALLE MERKEN

Garage F. Geudens bvba Meerseweg 8 in HOOGSTRATEN * Tel. 03 315 71 76

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie

B.T.W.-advies / aangiften / formaliteiten

Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten

Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijziging van vennootschappen

Advies sociale wetgeving

Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be Ondernemingsnr. 0438.340.229

Tel. 03 235 03 23 Fax. 03 235 03 24 gsm. 0478 32 76 35


Muzikaal spektakel

Klassieke topmuzikanten in Den Rooy

CULTUUR

MEERLE - Op zaterdag 30 juni is het prachtige domein Den Rooy het decor voor een veelbelovend muzikaal spektakel. Voor de eerste keer wordt er het evenement ‘Klassiek in den Rooy’ georganiseerd. Artistiek leider Robert Groslot brengt gerenommeerde musici naar Meerle voor een tweeledig programma: een wandeling in de natuur met drie mini-concerten in de namiddag en ‘s avonds een muzikaal sprookje en een pianorecital.

Over dit prestigieuze project hadden we een gesprek met organisator Jan De Ridder van Den Rooy en de artistieke leider Robert Groslot.

Klassiek in ’t Groen

Robert Groslot: Het concept bestaat al enkele jaren in Brasschaat onder de naam Klassiek in ‘t Groen, zij het op een andere schaal. Daar zijn het twee concerten met groot orkest aan het kasteel in het park van Brasschaat. Het is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. Er worden vijfduizend luisteraars verwacht.

Jan De Ridder: Zo een grootschalig evenement is hier nu nog niet mogelijk. Samen met Robert en sopraan Elise Caluwaerts hebben we de specifieke mogelijkheden van ons domein bekeken.

Tijdens een wandeling in het bos is het idee ontstaan om kleine intieme optredens in openlucht, in het bos te organiseren.

Robert Groslot: Op drie met zorg gekozen plaatsen in het bos zullen musici van hoog niveau een soloconcert spelen. Het gaat om Raphaella Smits (gitaar), Roel Dieltiens (Cello) en Elise Caluwaerts (zang) samen met Aurélie Viegas (harp). Met de geselecteerde musici hebben we de locaties bekeken en ze waren bijzonder enthousiast. De mooie omgeving werkt inspirerend. De musici kiezen zelf wat ze spelen: klassiek maar toegankelijk voor iedereen, akoestisch, intiem, aangepast aan de setting. Het is niet alledaags om een musicus in het bos te zetten, maar de gekozen locaties hebben iets magisch. Het gaat zeker werken!

’s Avonds is er aan het landhuis een opvoering van ‘De Markies van Carabas’, een eigen compositie op het gekende sprookje, vertaald naar de twintigste eeuw. Ik zal zes solisten van The Groslot Gala Orchestra dirigeren. Verteller is Gène Bervoets. Na de pauze is er een pianorecital door Eliane Rodriguez. Zij was laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd en stond op vele grote podia overal ter wereld. Zij is bij het grote publiek bekend geworden door het veelbekeken Tv-programma ‘Thomas speelt het hard’ vorig jaar.

Deze uitvoeringen hebben plaats op het mooi uitgelicht bordes van het landhuis. Voor Eliane Rodrigues wordt een grote concertpiano van Steinway D aangevoerd. Wanneer zij speelt, zal de schemering intreden. Dat wordt een prachtig zicht.

Den Rooy is een gedroomd decor voor deze klassieke muziek door topmuzikanten. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

23


CULTUUR

stond Sint-Petersburg op het programma. Naast de muziekwinkel hield ik me bezig met internationale evenementen en had nogal wat contacten in Rusland. Mijnheer Groslot bekommerde zich om muziek en de jonge muzikanten en riep mijn hulp in voor de organisatie van reis naar en verblijf in Sint-Petersburg.

Met het jeugdorkest hebben we samen verscheidene tournees gedaan: naar Zuid-Afrika, Canada, Italië… In 2002 is Robert gestopt als intendant. Er is nog wel een opvolger geweest, maar het jeugdorkest is een stille dood gestorven. Gebrek aan subsidies en andere klemtonen van de beleidsmakers.

Robert Groslot: Het was nochtans een mooi initiatief, dat jeugdorkest. Getalenteerde muzikanten uit de muziekopleidingen konden er ervaring opdoen op grote podia, internationaal. Ik was verantwoordelijk voor de selectie van de muzikanten, de keuze van de uitvoeringen, het dirigeren. Er werd één keer per week gerepeteerd, in de zomer was er een stage van drie weken. En dan enkele concerten in eigen land en één concert in het buitenland. Dit was voor velen een onbetaalbare ervaring!

Jan De Ridder: Veel van de muzikanten vonden zo hun weg naar de grote

Domein Den Rooy

Jan De Ridder: “Er zit zoveel meer in dit prachtige domein…”

Vrienden door de muziek

DHM: Hoe kennen jullie mekaar? Jan De Ridder: Door de muziek uiteraard (knipoogt). Ik had vroeger in ons beider thuisstad Mechelen een muziekwinkel en kreeg er op een bepaald moment Robert Groslot over de vloer. Ik kende hem als ‘mijnheer Groslot’, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd en van zijn orkest ‘Il Novecento’. Hij was toen ook artistiek leider van het Jeugdorkest van Vlaanderen, een initiatief van toenmalig cultuurminister Luc Martens. Zijn opdracht omvatte één maal per jaar een internationaal concert. Voor het eerste werkjaar

PRAKTISCH Tickets voor de muzikale wandeling kosten 25 euro, inclusief picknickbox. Kinderen tot 8 jaar mogen gratis mee. Studenten betalen 5 euro. Voor het avondconcert betaal je 30 euro. Kinderen tot 8 jaar mogen gratis mee. Studenten betalen 7,5 euro. Een combiticket voor middag- en avondprogramma kost 45 euro, studenten betalen 10 euro. Een vip-arrangement voor het avondprogramma met diner en parking kost 125 euro. Bestellen via teleticketservice.com of via mail aan sales@denrooy.com. Parkeergelegenheid op het gemeenteplein van Meerle. De fietsenparking is op het domein zelf.

24

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Jan De Ridder:“In 2000 stopte ik met de winkel in Mechelen om me alleen met het evenementenbureau The Boosting Group bezig te houden. Daar kwam enkele jaren geleden het beheer van Den Rooy bij. Ik ben één van de drie vennoten die het domein van Mercator hebben overgenomen. Aanvankelijk zou ik tijdelijk het beheer gaan doen, ondertussen doe ik dat permanent. Mijn bureau in Mechelen heb ik gesloten en heb hier mijn intrek genomen. De verplaatsingen namen te veel tijd in beslag. Ik doe nu alles van hieruit. De doelstelling van de huidige eigenaars met Den Rooy is ook heel anders dan van Mercator/ Baloise. Voor hen was het hoofdzakelijk een belegging in vastgoed, als waarborg voor verzekeringsgelden. De rentabiliteit van de uitbating kwam op de tweede plaats. Het was tevens een uitgangbord van de verzekeringsmaatschappij naar grote klanten. Ze hebben wel een portefeuille aan grote klanten nagelaten: DEME, BASF, Electrolux, Van Roey, de Vlerickschool… Ze gaven hier seminaries en opleidingen. En dat doen ze nog altijd.”

Deuren openzetten “Maar alleen daarmee kunnen wij het niet halen. Er zit veel meer in dit prachtige domein, we moeten de deuren alleen openzetten. Voor de mensen uit de ruime omgeving was dit ontoegankelijk gebied. Tot voor kort hing hier een bordje ‘verboden toegang’ aan de grote oprijlaan. Daar haal je geen klanten mee binnen. Ondertussen heeft Natuurpunt Markvallei een groot deel van het bosdomein gekocht en opengesteld voor het publiek. Wij gooien het nu over een andere boeg. Feesten, evenementen, hotel, … Het is allemaal mogelijk. De deelnemers aan de culinaire fietstocht van de Kempen krijgen hier hun hoofdgerecht geserveerd. We verwachten deze zomer dus zo’n duizend fietsers. Alles kan, met respect voor de aard van het domein. We werken met een beperkt vast maar loyaal team en met veel variabele werkkrachten, meestal dezelfde. We kunnen gelukkig goed op tijd plannen, zodat iedereen weet waaraan en waaraf. Het werkt goed. Van seminariecentrum met hotelfaciliteiten, zijn we nu een hotel met vergaderfaciliteiten, dat is een andere insteek. En ‘Klassiek in Den Rooy’ is een nieuw initiatief dat uitstekend in de doelstellingen van Den Rooy past!”


CULTUUR

orkesten in België en Europa. Voor de organisatie van de buitenlandse reizen werd ik niet betaald, maar ik heb er wel een groot internationaal netwerk mee kunnen opbouwen!

Gevarieerd

DHM: Hoe ziet het programma er uit? Jan De Ridder: Dat is alleszins erg gevarieerd. Voor het namiddagprogramma werken we samen met Natuurpunt Markvallei. We mikken op minimum drie groepen van 75 wandelaars om 12 uur, 13.30 uur en 15 uur. Zij krijgen uitleg over de natuur van gidsen van Natuurpunt die het bos kennen. Op drie locaties staat er een podium waar de muzikant een intiem concert van 20 minuten zal spelen. Het laatste concert is aan de vijver. Daarna komen de wandelaars naar de tuin achter het landhuis, waar hen een goed gevulde picknickbox wacht.

“Het is niet alledaags om een musicus in het bos te zetten…” Voor ’s avonds vanaf 19 uur zijn er twee formules. Een ticket voor het concert, of een VIP-arrangement voor concert inclusief uitgebreid diner. Ontvangst met champagne, het hoofdgerecht wordt geserveerd tussen het sprookje en het pianorecital. Daarna is er een uitgebreid dessertbuffet. De andere luisteraars kunnen tijdens de pauze en na het concert een drankje en een hapje nemen in de grote feesttent, waar o.m. de streekbieren van de Dochter van de Koorenaar worden geschonken. Er worden voorzieningen getroffen voor slecht weer, maar de organisatoren hopen dat het een mooie zonnige dag wordt. Dan wordt het zeker een onvergetelijk schouwspel. (jaf)

Win tickets voor Klassiek in Den Rooy Speciaal voor onze lezers schenken de organisatoren van het evenement 6 tickets voor het namiddagprogramma en 6 tickets voor het avondprogramma (max 1 ticket per deelnemer). Stuur uiterlijk tegen 15 juni een mail naar redactie@demaand.be - een briefkaart mag ook nog altijd naar ons redactie-adres: De Hoogstraatse Maand, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten. Een onschuldige hand pikt de winnaars er uit. Ze worden door ons verwittigd. Geef aan of je een ticket wil voor de namiddag of voor de avond.

In Brasschaat is “Klassiek in ’t Groen” al aan zijn vijfde editie toe.

Robert Groslot Robert Groslot (Mechelen, 1951) is een Belgische pianist, dirigent, componist, graficus en cineast. Hij studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. In 1974 won hij de Alessandro Casagrande pianowedstrijd (Terni, Italië) en in 1978 werd hij laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Enkele jaren na de Elisabethwedstrijd richt Groslot zich ook op dirigeren. Vanaf 1986 dirigeert hij het Nieuw-Vlaams Symfonieorkest. In 1991 richt hij het symfonisch orkest Il Novecento op. Vanaf 1991 treedt hij hiermee op tijdens de Night of the Proms in diverse Europese landen. “De meeste mensen kennen me natuurlijk van Night of the Proms, als dirigent van het orkest Il Novecento,” zegt hij hierover. “Het is natuurlijk een etiket, maar ik klaag daar niet over. Night of the Proms heeft me veel gebracht, al is het maar een klein deel van wat ik deed en wie ik ben. In hart en nieren ben en blijf ik een klassiek musicus. Ik heb overal ter wereld pianorecitals gegeven en als dirigent gewerkt. Vanaf mijn jonge jaren ben ik ook beginnen componeren, en dat is steeds belangrijker geworden. Piano heb ik stilaan afgebouwd. Ik heb zoveel gespeeld, dat kan alleen door elke dag uren te studeren. Sedert 10 jaar componeer ik elke dag en dat vraagt veel concentratie en tijd, dat sluit professioneel piano spelen uit. Officieel ben ik nu met pensioen, maar ik componeer nog elke dag. Momenteel werk ik aan een opera. Dat is een lang werk en vraagt een maanden durende concentratie. Mijn composities worden regelmatig opgevoerd, onlangs ging een stuk van mij in première in Palermo, volgende maand in Berlijn. Mijn composities worden ook uitgebracht op CD. Naxos brengt mijn symfonisch werk, X-Art mijn kamermuziek. Aan evenementen zoals Klassiek in Den Rooy werk ik graag mee. Het zijn welgekomen afwisselingen met het componeren.”

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

25


OPENBAAR VERVOER

Openbaar vervoer over de grens heen

Breda ligt op anderhalf uur

HOOGSTRATEN - Over de stiptheid en het aanbod van het openbaar vervoer in Vlaanderen is al heel wat te doen geweest de laatste maanden. Dat zal nog niet snel verbeteren, want deze instelling moet besparen van de Vlaamse overheid. Jaren is er geklaagd over het gebrekkig openbaar vervoer van en naar Hoogstraten, maar vooral ook binnen de eigen gemeentegrenzen waar wel een uurverbinding met Antwerpen was gegarandeerd en een reguliere verbinding tussen Turnhout en Meerle, maar Meersel-Dreef bleef amper bereikbaar. Sinds december vorig jaar is er verbetering. Dat wilden we wel eens testen. Met de bus naar Breda! Even was er de belbus, maar die kende nooit veel succes wegens te ingewikkeld en te lang vooraf reserveren. Afgeschaft dus vanaf 1 september 2017. Maar zo liet de basismobiliteit in de Noorderkempen nog meer te wensen over. Het stadsbestuur vroeg De Lijn om tweemaal per dag Meerle te bedienen, zeg maar voor de daguitstapjes van en naar Hoogstraten; van enige verbinding met verder, tussen 10 uur ’s morgens en 15 uur ’s namiddags, was amper sprake. En zie, sinds vorig jaar rijdt De Lijn op de 600lijn, jaren geleden tot in Meer verlengd, nu naar Meerle en zelfs tot in Meersel-Dreef. De financiële ondersteuning die de stad voor haar inwoners voorzag met een tussenkomst in de dagkaarten, blijkt wel weer afgeschaft te zijn. Daar is in elk geval geen spoor meer van te vinden op de website van De Lijn.

Naar Breda met de bus

De verbinding met Breda - ons geliefd markten winkeladres - die nu dus tot stand was gekomen, werd alom geroemd. We wilden dan wel eens weten of deze verbinding te doen is, of er veel gebruik van gemaakt wordt, hoe lang je onderweg bent en wat dit dan wel mag kosten. Gewapend met een niet-gesubsidieerde 10-rittenkaart trokken we klokslag negen uur de voordeur achter ons dicht. Halte Begijnhof was ons vertrekpunt.

Vooraf hadden we ons wel degelijk geïnformeerd op de website van De Lijn. Het duurt wel even voor een mens zicht krijgt op de mogelijke vervoersbewijzen en de dienstregelingen. Als je een dienstregeling wil zien, tik je vertrekplaats en bestemming in en krijg je de eerstvolgende lijn te zien die de rit zal doen aansluitend op het

tijdstip dat je de vraag stelt. In het geval van Hoogstraten naar Meersel-Dreef start je rit dus in Antwerpen (Roosevelt), vervolgens dien je ver te scrollen om de haltes op het einde van deze lijn hier in het noorden te zien. Dan heb je nog wel de tijd om je naar de halte te begeven. Vertrekplaats Hoogstraten en eindbestemming Breda intikken geeft geen resultaat. De grens waarschijnlijk. Bij vertrek om 9 uur leert de website dat je om 9.22 uur hier in het centrum vertrekt en om 9.48 u aankomt op de Nieuw Dreef.

“Vertrek Hoogstraten en eindbestemming Breda intikken geeft geen resultaat op de website.”

Moderne digitalen

Op de Nieuwe Dreef vertrekt de bus naar Breda op 31 minuten na het uur, waarna een lommerrijke rit door de bossen volgt. De bus naar Antwerpen is dan al lang terug weg want de aansluiting vergt een wachttijd van meer dan een half uur.

26

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De bus van 9.22 uur pikt me om 9.24 uur op. Ik vraag de chauffeur of de Antwerpse tramlijnkaart (die ik nog heb) geldig is en hoe deze te valideren (aantal zones). Blijkt dat je met één validatie of met een dagticket gedurende 60 minuten mag reizen, tot aan de eindhalte - ook al zijn de 60 minuten tegen dan verstreken. Dus ook overstappen binnen het uur zonder dat je kaart opnieuw wordt gesaldeerd met 1,60 euro. Maar let wel, voor de moderne digitalen die reizen met een M-ticket is een uur een uur. Zit je bijvoorbeeld na 60 minuten op de lijn naar Antwerpen nog in Schoten, dan moet je wel degelijk een nieuw M-ticket op de bus aanvragen via je mobieltje. Tenminste als je verbinding hebt met het netwerk. Dan een controleur aan de hand hebben, we zouden het niet willen meemaken… Met een papieren ticket reis je in alle gemoedsrust gewoon door tot aan de Roosevelt.

In Hoogstraten zitten we met vijf op de bus, in Meer nog met 2 en vanaf Meerle zitten we alleen. Om 9.50 u beland ik als enige passagier in


OPENBAAR VERVOER

de Nieuwe Dreef, zijnde Meersel-Dreef station. Het lijkt alsof iedereen er nog wakker moet worden, er is amper beweging op straat. Om 10.31 uur verwachten de we bus van Arriva, de firma die het openbaar vervoer in Noord-Brabant verzorgt onder de noemer BRAVO, ‘Brabant vervoert ons’. Misschien een ideetje om De Lijn zo ook op te splitsen per provincie of regionale vervoerseenheid? Of hebben we dit al ergens gelebasismobiliteit vervangen door zen, streekmobiliteit?

Tussenstop Meersel-Dreef

Volgens het uithangbord kan je elk uur van Meersel-Dreef naar Breda. Maar cash geld helpt je niet om verder te reizen. Het busboekje ‘Centraal Station Breda’ op de website van Arriva informeert me dat enkel op werkdagen een verbinding wordt verzorgd. Bovendien kan er niet met baar geld betaald worden. Bijna waren we vertrokken op vrijdag 27 april maar een wakkere Drevenier, op de hoogte van mijn plannen, berichtte me dat het Koningsdag was en er dus geen bussen rijden. Op Nederlandse feestdagen, zaterdagen en zondagen rij je niet van op de Dreef naar Breda. Dus wel op de andere dagen, zeg maar werkdagen, om het uur vanaf 7.31 uur tot 20.31 uur.

“Weten jullie wat een 'Bredammer' is?” Stipt op tijd arriveert de Nederlandse chauffeur met de bus van lijn 6. Hij raadt een daluren dagkaart van 6,22 euro aan; kan je mee terugkeren en zelfs de hele dag elke bus nemen in de regio. Betalen lukt niet onmiddellijk, het Nederlands netwerk reikt niet tot in Meersel-Dreef; pas enkele halten verder in Galder kunnen we toch pinnen op de bus. En werkt de wifi, gratis voor elke reiziger, als dat geen service is.

Met drie naar Breda

Er zijn welgeteld 3 reizigers die onderweg opstappen voor Breda. Om 10.50 uur herkennen we iets als het centrum van Breda en besluiten we af te stappen, de omgeving goed in ons opnemend zodat we straks hier terug kunnen vertrekken. Overigens wordt er per minuut aangegeven wanneer welke volgende bus naar waar op komst is. We kunnen direct de Ginnekenstraat induiken voor een winkelrondje of de straten rond de grote markt afschuimen. Vrijdag marktdag maar die we hebben we niet gevonden want Breda wordt wakker met beiaardmuziek (zonder verkeerslawaai) en met een kater van de Jazz-driedaagse en dus zoveel mogelijk koffie op het menu op de grote terrassen.

Deze kaart is nog niet aangepast. Van lijn 600 of 602 naar Meersel-Dreef is nog geen sprake. Niet verwonderlijk, de kaart dateert van september 2015. Maar ook het busboekje van Breda aangaande lijn 6 naar Meersel-Dreef heeft het enkel over 430 van De Lijn die enkel op gezette tijdstippen rijdt. Die informatie kan veel beter Een mens steekt wel wat op. Weten jullie wat een ‘Bredammer’ is? Geen inwoner van, neen. Wel de verkeerspaaltjes met drie kruisjes die elders ‘Amsterdammertjes’ heten. Ze staan er, dus geen verse aankopen want geen markt; die handige koelbox voor vis en kaas (“wat Sjakie snijdt, is kwaliteit”) komt dus ook niet van pas. Maar Sjaak zelf, die al lang geen kaas meer verkoopt, lopen we ineens wel op het lijf; het moet toch lukken om één bekende in die massa te herkennen. Sjaak prijst onomwonden het openbaar vervoer aan. Sinds ie op pensioen is, reist ie met de trein naar België, vooral Antwerpen is geliefd!

En terug naar huis

Bijna stipt brengt Arriva ons terug naar Meersel-Dreef, waar we tijd hebben voor een frisse pint bij den Bud. Daar even nagevraagd wanneer de bus naar Hoogstraten vertrekt, prompt krijgen we een aantal bladzijden van De Stuw onder onze neus geduwd met uurroosters. Er staat ook een pleidooi in om het openbaar vervoer te koesteren zodat kinderen en kleinkinderen van alle Dreveniers in de toekomst verder kunnen genieten van deze verbinding. Klokslag verschijnt een niet-gelede bus naar Antwerpen en tikt de chauffeur nogmaals 1,60 euro op onze lijnkaart. Terug via Meerle en Meer naar Hoogstraten. Hoe zat het nu met die geroemde busverbinding? We zijn anderhalf uur onderweg tussen

Hoogstraten en Breda. We betaalden 9,44 euro voor heen- en terugreis. Qua stiptheid op die pseudo-brugverlofdag van vrijdag 11 mei was er niets aan te merken. Blijft de vraag of dit altijd zo is als de bussen oponthoud kennen tussen Antwerpen en Meersel-Dreef. Misschien is mogelijk oponthoud onderweg wel de reden voor de wachttijd van een half uur.

“Er zijn welgeteld 3 reizigers die onderweg opstappen voor Breda.” Opmerkelijk overigens in beide landen is dat sommige wegen op het traject amper geschikt zijn om er met een grote (gelede) lijnbus overheen te dokkeren, laat staan het ommetje voor de halte aan een zo goed als verlaten Klokkenberg. Een kleiner voertuig zou beslist beter passen.

Een volgende keer maken we de verbinding via station Noorderkempen. Met de trein naar Breda. Wordt vervolgd… (ep)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

27


KUNST

Idee van tuinder Luc Bogaerts

Een stalen aardbei van drie ton

HOOGSTRATEN - De fietsers en de honderden auto’s en vrachtwagens die elke dag langs de N144 rijden, worden sinds 22 mei verwelkomd door een vijf meter hoge aardbei. Dat beeld kreeg immers een plaats op de rotonde op de kruising van de Loenhoutseweg en de Hinneboomstraat. Luc Bogaerts, een tuinder uit Loenhout, passeert er al zo lang dagelijks en zag er de gedroomde plaats voor zulk welkom aan al wie het centrum van de aardbeiteelt binnenkomt. Drie jaar geleden legde Luc Bogaerts het idee voor aan leden van de Provinciale Vakgroep

Aardbeien Antwerpen, een afdeling van de Boerenbond. Deze vereniging beloofde meteen z’n

medewerking. De eerste gesprekken over het wat en hoe van zo’n beeld, voerde Luc met een ontwerper van de bloemencorso in Loenhout. Maar uiteindelijk kwam hij via het stadbestuur in contact met Jos Cools, als vormgever werkzaam voor de stad. Samen bespraken ze het concept, Jos Cools maakte een schaalmodel in papier en de firma Bogaerts uit Brecht, die het beeld later ook zou maken, deed hetzelfde in metaal.

Uiteindelijk werd het een beeld van vijf meter hoog en drie meter breed in cortenstaal, een legering die na enkele maanden rood-roestig kleurt en geen onderhoud vraagt. Het beeld toont de duidelijk herkenbare contouren van een aardbei, gelukkig zonder dat het een kitscherige imitatie van een aardbei probeert te zijn.

Drie ton staal op 8m³ beton

“De aardbei” wordt met een grote kraan op de juiste plaats gebracht.

Het beeld, dat meer dan drie ton weegt, werd gemaakt door Luyckx Machinebouw uit Brecht, die eerder al het kunstwerk ‘’Poort naar de Noorderkempen’ op de parking van het station in Brecht maakte. Geert Bogaert, die er werkt, maakte de werktekeningen in zijn vrije tijd en twee werknemers van de firma klaarden de klus in zes dagen.

Voor het architecturaal technisch gedeelte deed men een beroep op Architectenbureau Blockx, Peeters en Van Looveren. Zij berekenden de stabiliteit en schreven een fundering voor van 4 op 4 meter en 50 cm dik, goed dus voor 8 m³ meter beton.

Een Stedenbouwkundige vergunning was niet nodig, wel moest het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn goedkeuring geven. De fundamenten werden aangebracht door Metaal Martens uit Hoogstraten, die het beeld ook op de sokkel plaatste. Rekening houdend met de berm rond het beeld, heeft het geheel een hoogte van 6 meter.

Deze mensen hebben een rol gespeeld bij de realisatie van “De aardbei’: we herkennen o.m. verschillende medewerkers van Metaal Martens, veilingdirecteur Gaston Opdekamp, tuinder Luc Bogaerts en architect Jef Blockx. Ontwerper Jos Cools ontbreekt.

28

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Om het financieel plaatje rond te krijgen kon men terecht bij het stadsbestuur, dat tweejaarlijks een budget in de begroting schrijft voor kunst in de publieke ruimte, en bij Coöperatie Hoogstraten. Op 8 juni wordt het kunstwerk officieel ingehuldigd. (fh)


ZORGSECTOR

Welkom bij Contactkoor Resonanz

Zingen om zichzelf te vinden

HOOGSTRATEN - In ‘Resonanz’ zingen mensen met dementie samen met familieleden, vrienden en buren liedjes uit hun jonge jaren onder begeleiding van vrijwilligers en deskundige, enthousiaste muzikanten. Dit Contactkoor zingt één zaterdag per maand van 10 tot 11 uur in een leslokaal van Lokaal Dienstencentrum Stede Akkers. Nadien is er een kopje thee of koffie voor wie dat wil. De mensen met dementie ervaren op zo’n moment “Ik ben nog iemand!” Maar de deelname aan dit koor blijkt voor iedereen een meer dan zinvolle ontmoeting. In het voorjaar van 2013 zond de BBC een bijzonder programma uit. Mensen met dementie dansten en zongen liederen uit hun jeugd, samen met familie en vrienden. Door samen hetzelfde te doen was er toch opnieuw echt contact. Dat is wat wij moeten doen, dachten Christ’l Baert en haar dochter Julie de Kort toen zij dit programma zagen... Na een aantal vergaderingen kregen zij het fiat. In september was alles geregeld en ging het Contactkoor in Hoogstraten van start.

“Samen zingen is een fijne activiteit. Het biedt bovendien aan de mensen met dementie een mogelijkheid om nog iets te herkennen, om nog iets zelfstandig te doen, zichzelf daardoor weer even te vinden. Voor familie en vrienden is het bijzonder om dan een stem te horen en zo de persoon van vroeger te ontmoeten. Bij het bezoek ontdekken ook de kleinkinderen soms dat opa of oma dingen kan die zij niet kennen. Het is vaak nog een van de weinige fijne activiteiten die men samen kan doen.

Het is daarbij niet belangrijk of iemand mooi kan zingen. Soms komen mensen enkel genieten van de muziek, soms slapen ze, maar soms gebeuren er wonderen, mensen die niet meer kunnen praten en wel alle liedjes meezingen,

mensen die woorden vinden om aan te geven dat het zo schoon was, kinderen die hun vader of moeder aankijken bij het samen zingen en zien dat even de wazige blik helder wordt en zulk moment van wederzijdse herkenning is ontroerend.”

Vrijwilligers

In Resonanz zingen mensen met dementie dus samen met familieleden, vrienden en buren liedjes uit hun jonge jaren. Enthousiaste muzikanten begeleiden hen. De werking van het koor is maar mogelijk dankzij een groep vrijwilligers. Zij brengen bewoners van het woonzorgcentrum die graag deelnemen, van hun kamer naar het zanglokaal als er geen familielid of vriend aanwezig kan zijn. Nadien zien ze er op toe dat ze weer naar hun kamer of elders kunnen. De vrijwilligers-begeleiders, brengen het lokaal in orde, zingen mee en zorgen achteraf voor de koffie of thee. Ook de professionele muzikanten - met accordeon of piano - en dirigenten geven graag en met veel enthousiasme een deel van hun tijd voor dit initiatief.

Het is opmerkelijk hoe vlug men al deze mensen heeft gevonden en met welke inzet zij Resonanz

Dansen, zingen, … en zichzelf terugvinden. steunen. Resonantie is het meetrillen, het opnieuw klinken, weerklank vinden, heen en weer klinken, een sterke emotionele mee-beleving. De laatste s van het woord is veranderd in een z, een fantasietje van Flor Verschueren dat de naam speciaal maakt, juist zoals een lied een krachtig verbindend element is.

Welkom

Even belangrijk als die vrijwilligerswerking is de goede samenwerking met de gemeentelijke dienst ouderen, het lokaal dienstencentrum, het woonzorgcentrum, de dagopvang van Stede Akkers en de Ouderenraad met duivel-doet-al Gérard Van Den Bosch.

Het Contactkoor Resonanz is er niet alleen voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Men wil ook graag de mensen met dementie en hun familie uit de omgeving bereiken. Iedereen die geconfronteerd wordt met dementie in zijn of haar familie is welkom, net zoals alle kinderen en kleinkinderen, vrienden en buren. Deelname is volledig gratis. Er is overigens geen verplichting om altijd te komen of altijd met dezelfde begeleider.

Mensen met dementie, begeleiders, muzikanten en vrijwilligers vormen samen het Contactkoor Resonanz.

De repetities van contactkoor Resonanz dit jaar: 26 mei, 23 juni, 22 september, 27 oktober, 24 november en 22 december. (js) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

29


ZORGSECTOR

Hulp in je eigen huis, 7 dagen op 7, 24 op 24 uur

Zuster in Huis een nieuwkomer in de zorgsector

Thuis ouder worden, zelfs als de nood aan zorg heel erg groot wordt. Veel mensen willen zo lang mogelijk dicht bij de mensen blijven die hen dierbaar zijn - ook al kunnen die de zorgondersteuning niet meer zelf aan. Er is weliswaar een waaier aan zorgverstrekking beschikbaar, van thuisverpleging, poetsdienst, familiehulp, nacht- en crisisopvang en nog meer. Maar die initiatieven blijven beperkt in tijd. Daar wil ‘Zuster in Huis’ wat aan doen met inwonende hulp, 7 dagen op 7 en 24 op 24 uur. Vicky Vanherle doet het verhaal.

DHM: Alles begon omdat je moeder zwaar hulpbehoevend werd? Vicky: Ja, mijn vader en ik beloofden mama dat ze tot het einde thuis zou kunnen blijven, ook al had ze 22 jaar de ziekte van Parkinson waarvan de laatste 7 jaren zeer moeilijk waren. We wilden niet dat moeder naar een zorgcentrum zou gaan. Het is toch schrijnend dat een koppel dat 50, 60 of meer jaren samen is uit elkaar gehaald wordt, omdat ze niet samen naar een woonzorgcentrum mogen.

We zochten dus naar een 24-uur ondersteuning via thuishulporganisaties. Hoewel er een groot aanbod is, kregen we dat niet rond. Vader en ik hebben de zorg dan maar zelf opgenomen tot we via ons ziekenfonds nachthulp konden krijgen. Eerst twee, daarna drie en tenslotte vijf nachten. Maar daar kwam een einde aan omwille van de palliatieve toestand van mama.

DHM: Dus terug zonder hulp? Vicky: Ja, en om zelf op adem te kunnen komen, verbleef moeder drie maanden in een zorginstelling. Maar dat bleek niet goed voor haar, dus bleven we verder zoeken. Thuiszorg was wel een mogelijkheid via t-interim tewerkstelling. Die zorgverleners leveren zeer goed werk, maar is heel duur omdat men werkt met dagtarieven, nachttarieven, feestdagen enz. Moeder kreeg, zeker op het laatst, een hoge tussenkomst van het Vlaams budget voor personen met een handicap (PVB). We bleven zoeken en kwamen terecht bij ‘Zuster in Huis’. Deze Nederlandse organisatie werkt met inwonende zorgassistentes.

In België

Vicky Vanherle

30

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: En dan ben jij er in België mee gestart? Vicky: Nog niet direct. In alle omringende landen wordt er gewerkt volgens de Europese richtlijnen.

Bij ons niet, hier werkt men volgens de Belgische arbeidswetgeving. Anderhalf jaar heb ik met de overheid overlegd en gediscussieerd. Op een bepaald moment kwam er een goedkeuring, maar die werd al even vlug weer ingetrokken. In februari 2016 kregen we de mededeling dat we de kosten vanaf september 2016 niet mochten inbrengen bij het budget voor personen met een handicap. Daarop ben ik met verschillende instanties gaan onderhandelen, met advocaten en met Securex (een vooraanstaande internationale speler op het gebied van sociale administratie/nvdr) Dit alles heeft negen maanden geduurd.

“Onze verzorgers komen uit een cultuur waar zorgdragen voor ouderen nog de gewoonste zaak van de wereld is.” Op een bepaald moment was het zo ver dat men de kosten voor 75 % mocht inbrengen in het budget, maar ik wou 100 %. Dan ben ik eind oktober naar minister Van Deurzen gestapt. Maar omdat het in België niet bestaat, is er ook geen ruimte voor voorzien in het basisbesluit. Je moet het systeem - inwonende hulp - doen passen in een wetgeving die zo’n hulp niet voorziet. Uiteindelijk zijn we erin gelukt en vanaf eind februari 2017 kan je de kosten voor 100% inbrengen in het budget dat men krijgt.

DHM: Staat alles nu dan op punt? Vicky: Ja en nee. Wel voor wie steun krijgt van het Vlaams budget voor mensen met een handicap. Dat wil zeggen voor andersvaliden jonger dan 65 die zorgbehoevend zijn en voor ouderen die een budget krijgen. Het werkt met een puntensysteem met wel 12 tot 13 categorieën, afhankelijk van de mate waarin men hulpbehoevend is. ‘Gewone’ ouderen zonder echte zorgnoden vallen er nog buiten.


ZORGSECTOR

Kost

DHM: Is het budget voldoende groot om die hulp te betalen? Vicky: Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de hulp, maar je hoeft echt niet in de hoogste categorie te zitten om met het budget rond te komen. Wie in een lagere zorgcategorie zit, heeft voldoende hulp met de ‘normale’ zorgverstrekking die er vroeger ook al was, zoals familiehulp en andere. Die hebben geen 24 uur zorg nodig. Wie echt in de hoogste categorie zit, kan zelfs twee zorgassistentes hebben. Niemand kan 24 op 24 wakker blijven en werken…

DHM: Hoe hoog ligt zo’n budget? Vicky: Een PVB budget begint bij 9.000 euro en kan tot 85.000 euro per jaar oplopen. Je mag het niet verwarren met de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden met een maximum van zo’n 600 euro per maand of met het zorgbudget dat afhankelijk van de gemeente rond de 130 euro per maand bedraagt.

Assistenten

DHM: Wie zijn die inwonende persoonlijke assistenten? Wie kan en wil zo’n opdracht op zich nemen en hoe reageren mensen die plots iemand 24 uur per dag in huis krijgt? Vicky: Het is natuurlijk wennen voor die mensen. Je moet het niet rooskleuriger voorstellen dan het is, je krijgt van de ene dag op de andere een voor jou vreemde persoon in huis. Maar na enkele dagen is een hulpbehoevende daar meestal mee vertrouwd. Door de hulp die ze krijgen, is men meestal al vlug blij met die persoon in huis en ontstaat er goede verstandhouding. De assistenten of assistentes die nu voor ons werken, komen uit het oosten en zuiden van Europa. De meesten spreken Nederlands. Een assistent die de taal nog niet 100% onder de knie heeft, leert vlug heel veel bij. De zorgvrager is dan vaak een hulp om de taal bij te brengen.

DHM: Waarom assistenten uit het Oost- en Zuid-Europese landen? Vicky: Kan jij mensen van bij ons aanbrengen die dat werk willen doen? Vlaanderen heeft een net van zeer goede hulpverleners, maar die mensen doen hun werk en gaan naar huis. Onze verzorgers komen vaak uit een cultuur waar zorgdragen voor ouderen nog de gewoonste zaak van de wereld is. Wij hier zijn dat wat verleerd. Er zijn uitzonderingen, maar van het moment dat onze ouders zorg nodig hebben, brengen we ze weg. Zuster in Huis heeft drie mensen in dienst die de assistenten rekruteert. Die hanteren strenge selectienormen, met o.m. psychologische testen. De assistenten werken in opdracht van de zorgvrager, zoals dat bij veel zelfstandige hulpverleners is. Ze hebben een ondernemingsnummer, maar hebben geen btw-nummer en betalen geen RSZ. Alle administratie wordt door MG Care gedaan. Samen met Nederland hebben we nu negen administratieve medewerkers en daar komen nu twee stagiairs bij.

MG Care

DHM: Hoeveel inwonende assistenten zijn er al actief? Vicky: We hebben bewust gewacht tot men de kosten 100% kon inbrengen. Op dit moment zijn er een 20-tal actief, worden er een tiental opgestart en alles samen heb ik nu 176 aanvragen. Daar zijn ook aanvragen uit het Hoogstraatse bij.

DHM: Ik zie twee logo’s: ‘Zuster in Huis’ en ‘MG Care’… Vicky: Dat klopt, Zuster in Huis is het product, de merknaam zeg maar, die in Nederland al lang bestaat. MG Care is nieuw. Het is het administratieve deel van Zuster in Huis België. Die naam heb ik gekozen als nagedachtenis aan mama, die Mortier Gerda heette. Vorig jaar is Zuster in Huis en MG Care in België gestart. Mama is helaas in november 2016 plots overleden, in de periode dat we met de opstart bezig waren. Zij heeft het niet meer mogen meemaken en het logo met haar initialen niet meer gezien… (fh)

12:25 Alles groeit maar niks tot in de eeuwigheid buiten de economie dan zo hebben we ooit berekend.

DICH TERL IJKE VRIJ HEID

Sta even stil bij het woord afzetmarkt. Of verdienmodel. Jij mag kiezen. Het is gelukkig jouw leven. Ik schrijf levensliederen vol kritische noten en stoot mn kop aan de balken nabij een grenzeloos plafond. Sta even stil bij het woord beroepsmisvorming. Of ontslagpremie. Jij mag kiezen. Het is dan ook jouw leven. De bomen draaien aan de knoppen maar besloten eeuwen geleden al om een blad voor de mond te nemen voor hun eigen bestwil. Sta even stil bij het woord treurwilg. Of pijnboompit. Jij mag kiezen. Het is tenslotte jouw leven. Versnippering is een gave mits je het overzicht behoudt. Sta even stil bij het woord scheurkalender. Of massahysterie. Of keuzestress. Of bodemdrift. Jij mag kiezen. Het is jouw leven voor zover ik denk te weten dus ik ben. 12:49

Elke maand geven we een dichter met Hoogstraatse roots de ruimte om zijn eigen kijk op stad en streek onder woorden te brengen. SIMON (MON GEVEER) DEN HAERYNCK timmert eigenzinnig aan de weg als dichter, schrijver en stemacteur. Hij geniet vooral bekendheid als slam poet en performer. Momenteel woont hij in Nederland. Je kan hem contacteren via eigenwolkeerst.com.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

31


CULTUUR

Meer dan alleen een kunstgalerie in hartje Meerle

MAF wil galerie, cultuur- en ontmoetingscentrum zijn

MEERLE - Op zondag 3 juni opent Kunstgalerie MAF in de Kerkstraat 6 in hartje Meerle de deuren. Op de gevel lezen we dat het een ‘Kunstgalerie & cultuur- en ontmoetingscentrum’ is. Maar eigenlijk wil het vooral een lokaal zijn waar kunstenaars kansen krijgen en cultuurverenigingen terecht kunnen. Alvast geen kunstgalerie zoals er al zoveel zijn, daarvoor is vzw MAF te vernieuwend. MAF staat voor vzw Math Artist Foundation en ontstond bijna twee jaar geleden in Antwerpen als een pop-up kunstgalerie in een leegstaand winkelpand in de Keistraat. “In een stad met meer dan 800 leegstaande winkelpanden was er keuze te over,” kijken de initiatiefnemers daar nu op terug, “op die manier maakten we het pand aantrekkelijker voor de eigenaar en gaven we kansen aan kunstenaars. En het werkt, al enkele panden waar we een pop-up startten en die daardoor een facelift kregen, zijn door die manier van werken intussen verkocht.”

Leden-kunstenaars

John Heyninck, kunstenaar en horecaman, mag zich vader van het initiatief noemen en ging in zee met Alain Oosterlinck, die werkzaam is in de grafische sector, met manusje van alles Peter Wijnen en Geoffrey Oversteyns, al langer actief in de kunstsector.

MAF werkt niet zoals de modale galerieën. Die stellen vaak dure tentoonstellingsruimtes ter beschikking of binden de kunstenaars exclusief aan hun galerie. Dan zijn het bijna makelaars van kunst en kunstenaars met alle voor- maar vooral nadelen van zo’n systeem.

Een tentoonstellingsruimte met een originele, vernieuwende werkwijze, vlak naast de Posthoorn. MAF is een vzw waarvan kunstenaars lid kunnen worden. Ze betalen 15 euro per maand om de kosten van de vzw te dekken en mogen als lid van de vereniging minstens eenmaal per jaar hun werk tentoonstellen. Op die manier heeft de kunstenaar geen kosten en is hij niet gebonden aan deze of gene galerie. Noem het een los/vast verband waarin leden-kunstenaars komen en kunnen gaan als ze dat wensen.

Het vernieuwende idee kende een enorm succes. Uit alle deuren en kieren doken kunstenaars op die zonder zware investering met hun werk naar buiten konden komen. “We moesten zelfs gaan selecteren, want een jaar telt tenslotte maar 52 weken. We beperken het aantal leden tot dertig, zodat iedereen aan bod kan komen in een van onze locaties.”

Naar Meerle

Op het moment van ons gesprek was er nog veel werk aan de winkel. V.l.n.r.: Peter Wijnen, Alain Oosterlinck en John Heyninck.

32

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

MAF komt eerder toevallig naar Meerle. John is een goede kennis van brouwer Piet Cassimon van Kalmhout, eigenaar van het pand en van de Posthoorn. Hij wou een einde maken aan de leegstand en stelde het pand, waar ooit nog een restaurant was, ter beschikking. In Meerle is er dus geen sprake van een pop-up toestand, maar heeft MAF voortaan een vaste stek.

“Het is niet de bedoeling dat wij de leden-kunstenaars van het Antwerpse systematisch naar hier brengen”, zegt Alain, “ook kunstenaars uit de regio kunnen lid worden. Graag zelfs. Ze krijgen ze de kans om hier en in het Antwerpse tentoon te stellen.”

MAF wil ook samenwerken met plaatselijke verenigingen. Net voor ons gesprek ontvingen ze een afgevaardigde van Halte Merlet. MAF wil niet liever dan met hen samen te werken.

Tijdens de openingstoonstelling worden er schilderijen van Claudio Cangialosi en sculpturen van Olaf Hendriks getoond. De galerie zal geopend zijn op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en na afspraak. Kunstenaars die hun werk meer dagen willen tonen, kunnen daar dagen aan toevoegen, maar dan zijn ze zelf verantwoordelijk.

Informatie bij John Heyninck 047650 01 73 of mathartist@gmail.com.

Praktisch: MAF galerie, Kerkstraat 6 te Meerle, geopend vanaf 3 juni op vrijdag, zaterdag en zondag telkens van 14 tot 18 uur. (fh)


HOBBY

’k Ben niet bang voor de boze wolf!

Annelies Seeuws en Nenya, haar Saarlooswolfhond

Hij kan hier elk moment opduiken. En schapen doodbijten. We leerden er alles over bij Roodkapje, en bij de zeven geitjes! Het is ons ingeprent: de wolf is het kwaad. Om nog maar te zwijgen van Troika Hier, Troika Daar van drs. P. Wie over de hele zaak-wolf alvast een realistischer beeld heeft, is Annelies Seeuws uit Minderhout. Zij ziet in de terugkomst van de wolf een hoopvol teken voor het evenwicht in de natuur. En ze ging zelfs verder: als huisdier koos ze voor een Saarlooswolfhond, een kruising tussen een oud-Duitse herder en een heuse wolf.

Annelies: “Ik heb altijd een zwak gehad voor dieren en specifiek voor honden. Op een bepaald moment volgde ik een cursus gedragstherapeut voor honden. Daar was ook een echtpaar dat een 3-tal honden bij had die spontaan mijn sympathie kregen. Het bleken Saarlooswolfhonden te zijn. Op dat moment was voor ons de tijd nog niet rijp om een hond te nemen, we woonden namelijk in een huurappartement. Maar toen we een paar jaar later naar hier verhuisden, namen we de beslissing. We bereidden ons goed voor door met de Saarlooswolfhond-club wandelingen mee te doen, bijvoorbeeld. En toen hebben we ons bij een erkende kweker op de ‘puppylijst’ gezet. Er werden 5 puppy’s geboren en dan is het spannend afwachten. Al snel kregen we bericht dat er eentje voor ons bij was. Wij super-gelukkig. Meer nog: ons ‘favorietje’, die met het gele halsbandje herinner ik mij, werd ons nog toegewezen ook!”

Een Saarloos-rashond kost al snel ruim 1.000 euro. Wat niet overdreven is als je weet dat een bonafide kweker zich aan heel wat regels houdt. In tegenstelling tot de zogenaamde ‘broodfokkers’ zorgen zij er rigoureus voor dat de kweeklijnen niet te dicht bij elkaar lopen. Een eerlijke fokker houdt zich doorgaans aan één enkel ras, hooguit twee. Ze houden zich aan regels van hygiëne en dierenwelzijn. Maar ze zorgen er ook voor dat hun pups voldoende ‘gesocialiseerd’ worden, dikwijls zelfs in huiselijke kring.

Schichtig

Dat in een Saarlooswolfhond nog vele trekken zitten van de natuur-wolf is duidelijk te merken. Bij ons bezoek verdwijnt Nenya meteen schichtig in het huiskamer-‘struikgewas’, zoals haar wilde zuster ook zou doen. Een wolf is namelijk niet het agressieve dier dat zelf zal aanvallen, het ontloopt liever de confrontatie met de mens.

Annelies: “Ik ben ook lid van de Belgische Saarlooswolfhonden-vereniging. Daarmee gaan we zo een of twee keer per maand wandelen op de mooiste plaatsen in België. Dat is leuk, omdat we dan met andere hondenbezitters kunnen praten over de typische vragen bij ons hondenras. Maar kenmerkend is dat, wanneer we dan wandelen, Nenya altijd gelukkiger en speelser is omdat er andere honden mee gaan. Meer dan welk ander ras is de Saarloos een roedeldier. Dus, op het moment dat de kans zich voordoet, gaan we een tweede hond nemen.

Nenya heeft ook puppy-klas gedaan, om haar het basisgedrag zoals zitten, liggen, enzovoort aan te leren. Maar een echt succes was het niet omdat

Bij ons bezoek verdween Nenya meteen schichtig in het huiskamer-'struikgewas', zoals haar wilde zuster ook zou doen.

haar ‘zusje’ ook in die groep zat en ze, daar is het roedelgedrag weer, liever met haar speelde dan te luisteren naar onze bevelen. Het was een slechte leerling in de buurt van haar zus. Thuis gingen de oefeningen altijd perfect.”

“Woef!”

Waar een border collie of een Mechelse herder er op gefocust is om zijn baasje te plezieren, zal een Saarloos al snel zijn ‘will to please’ opgeven. Een paar keer een balletje gooien en terugbrengen, oké. Maar verder haal je het maar zelf terug!

Ook als afschrikker-bewaker stelt een Saarloos niet veel voor. Zij zal hooguit eens een slappe ‘woef!’ laten horen maar daar houdt het op. Annelies: “Maar ze heeft wel alles gezien. Christophe, mijn vriend, moet bijvoorbeeld soms voor enkele weken naar het buitenland maar tegen de tijd dat die terugkomt, reageert ze op elke lage, zwarte auto die langsrijdt. Want in dergelijk taxi-voertuig wordt hij naar huis gebracht. Zijn thuiskomst zal haar dus nooit ontgaan, zij is de eerste die het ziet!

Als Nenya ‘geplaatst’ moeten worden, tijdens het verlof of zo, zal ze zich snel aanpassen aan haar nieuwe tijdelijke thuis. Als ontegenzeglijk roedeldier, zal ze snel haar onderdanige plaats innemen.”

Zo blijkt maar dat je met een halve wolf in zekere zin een zuivere hondhond krijgt. En dat is iets waard in tijden waar de honden en vooral kleine hondjes tot verziekt toe gekweekt worden om toch maar te voldoen aan wat de mens vindt hoe een hond er moet uitzien. (lvr)

Meer over de Saarlooswolfhond vind je op www.saarlooswolfhond.be of op www.howlingbymoonlight.be of www.ofwolfswhisper.be. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

33


De Honda Smart Drive TM snelheid traploos regelen via simpele duimdruk

Love 2 heal

ngen 1. Va werpen er en 2. Uit lchen snipp 3. Mu deren ver 4. Bla

Paul van Huffel Helend medium

Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be Bij ons drie troeven onder één dak ! KWALITEIT - SERVICE - PRIJS

Alle herstellingen van alle merken motorzagen

TUINMACHINES STOFFELS Minderhoutdorp 4 - 2322 Hoogstraten tel.03 314 41 15 - Fax. 03 314 14 20 www.tuinmachinesstoffels.be - info@tuinmachinesstoffels.be

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren

BADKAMERRENOVATIE van Advies tot Zalig genieten

Installatiebedrijf

VAN DEN BERG VERWARMING

SANITAIR

: ADRES W U E I N

183 g e w e s ten M eer a r t s g oo 2322 H

W

EW EG

BR ED AS E

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

EG

MEERLE MEER M EE RS

OUT MINDERH ATEN HOOGSTR

Tel. 03 315 75 31 info@vdberg.be

www.vdberg.be VENTILATIE

ZONNE-ENERGIE


De familie Hourik uit Syrië “ Ahmad doet het heel goed.” De leerkrachten uit VITO zijn erg tevreden over de inzet en de resultaten van de jonge Ahmad uit Syrië. Op zijn jonge leeftijd (14) is hij ook het centrale aanspreekpunt van de familie Hourik, die vorig jaar vanuit Libanon naar België kwam om hier een veilige en nieuwe toekomst op te bouwen. De eerste maanden in Hoogstraten waren erg moeilijk voor iedereen maar nu lijkt de weg gevonden, hoewel de taal voor de ouders nog een moeilijke opdracht is.

Vader Chawkat Hourik (41) komt uit Afrin, een Koerdische stad in Syrië, dichtbij de grens met Turkije. Moeder Hamida (31) werd geboren in Aleppo. Na hun huwelijk woonden zij in Aleppo waar Chawkat de kost verdiende als taxichauffeur. Hier werden de drie kinderen geboren: Ahmad (14), Zholukh (11) en Mohamed (6).

Toen ISIS in 2012 haar opmars maakte naar Aleppo vertrok de familie naar Afrin waar zij 2 jaar zouden verblijven. Door de toevloed aan vluchtelingen was het voor vader onmogelijk om nieuw werk te vinden. Uiteindelijk koos hij er voor om naar Libanon te trekken. Later zou de familie ook

’’

Weg uit de hel van Aleppo

naar daar overkomen. Hier zullen zij 2 jaar verblijven.

Ondertussen schreven zij zich in bij Unicef om te emigreren naar een Europees land, vooral om de kinderen een betere toekomst te kunnen geven. Na een jaar kwam er positief antwoord en werd hen België oegewezen. In Libanon bereidden enkele Belgen hen, samen met heel wat andere families, voor op het leven in hun nieuwe land. En dan was daar hun ticket om via Turkije naar België te vertrekken.

Aanvankelijk verbleven zij 45 dagen in het Open Centrum van Kapellen alvorens hen een gemeente werd toegewezen. Het zou Hoogstraten worden en het OCMW zorgde voor een huis in de Gustaaf Segerstraat. De eerste vijf maanden waren voor iedereen heel moeilijk. Alleen en zonder de taal te kennen was het contact heel moeilijk. Ahmad ging vanaf september naar de OKAN-klas in Turnhout, zijn broer en zus naar de kleuter- en lagere school in Hoogstraten. Met de taal kwam gaandeweg het vertrouwen.

Vader en moeder schreven zich ook in voor

De eerste maanden waren ontzettend moeilijk voor ons

een cursus Nederlands, maar dat liep niet van een leien dakje. Vader brak ongelukkig genoeg zijn voet en moest geopereerd worden. Moeder volgt vanaf dit jaar de Open School. Want het besef groeit dat zonder de taal er geen werk te vinden zal zijn. Ahmad heeft intussen het eerste jaar in VITO in de beroepsafdeling achter de rug, maar hoopt volgend jaar het eerste jaar in Technisch Onderwijs te kunnen overdoen. Zijn droom is de opleiding Electromechanica te volgen. Zijn zus ziet een toekomst als leerkracht en de jongste droomt van een job als piloot.

Intussen zijn de contacten met de familie in Syrië erg miniem door de slechte verbinding ter plaatse. En de recente dood van Chawkat’s moeder maakt het gemis alleen maar groter. Veiligheid en studiekansen zijn een geschenk uit de hemel, de integratie nog een verder werkpunt.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

35


DEZE MAAND

Na 42 jaar aan de Voort in Meerle nu naar Minderhout

Installatiebedrijf Van den Berg klaar voor de toekomst…

MEERLE / MINDERHOUT - Spannende tijden voor het Installatiebedrijf van den Berg. Na 42 jaar verlaat het zijn vertrouwde stek aan de Voort in Meerle en trekt het naar een splinternieuw en groot pand in Minderhout. Einde van een tijdperk dat door Kees van den Berg in 1976 gestart werd, begin van een nieuw voor de zonen Jan en Bert.

‘Het is voor ons de gedroomde plek’, zeggen zaakvoerders Jan en Bert van den Berg. “Het geeft ons ook rechtszekerheid voor de toekomst, want gelegen in ambachtsgebied. We zijn al jarenlang op zoek en de nieuwe ambachts- en industrieterreinen boden ons geen goede oplossing. Voor ons bedrijf is zichtbaarheid een belangrijke troef. Dus graag langs de baan gelegen, niet ergens achterin. Met voldoende ruimte voor parking en voor het laden en lossen van goederen. En vooral, niet te ver van de roots in Meerle, centraal in de gemeente Hoogstraten en ook midden in onze klantenkring.”

Bedrijfsfilosofie

Al vanaf het ontstaan mikt het bedrijf op klanten in eigen omgeving . “De filosofie van vader Van den Berg was de klant niet te ver gaan zoeken, maar hem heel goed verzorgen. Dan komt hij terug als hij service nodig heeft, wil uitbreiden of vernieuwen. Die filosofie is er in geslepen en die volgen wij ook. En ze werkt ook. We doen veel renovaties bij klanten die soms vele jaren terug met ons gewerkt hebben. We komen ook veel bij kinderen van onze klanten wanneer die zelf aan bouwen of renovatie toe zijn. Renovatie

is trouwens een echte groeipool, een waar we sterk aanwezig zijn.”

De sterkte van het bedrijf ligt in een uitgebreid, kwalitatief aanbod en een goede service. “Eerder dan steeds verder weg te moeten gaan werken, met alle nadelen vandien, zoals de vele files, passen wij ons assortiment van technieken en diensten aan de behoefte van de klant aan. Naast sanitair in een brede prijsklasse omvat dat het hele gamma dat gevat wordt door het begrip HVAC (heating-ventilation-airconditioning): warmtepompen, ventilatiesystemen, zonnepanelen en zonneboilers. Die laatsten zijn trouwens aan een herleving toe, na een dip toen de subsidies wegvielen. De panelen zijn veel goedkoper geworden. Nieuw in ons aanbod zijn gashaarden. Die sterke troeven kunnen wij alleen maar uitspelen dank zij de inzet van een ploeg van trouwe en bekwame medewerkers.”

Ruimte

Zowel de werkplaatsen en opslagruimte als de toonzaal worden groter: “We verwachten veel van de nieuwe toonzaal, kunnen er alles mooier presenteren. We kunnen er ook onze nieuwe

technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen e.d. voorstellen, zonder dat ze storend werken voor bv. de badkamers.”

Alles wat getoond wordt, is wat je noemt ‘state of the art’. “Een bewuste keuze. We kunnen onze klanten natuurlijk naar onze leveranciers of recente realisaties sturen, maar het werkt toch makkelijker als je zoveel mogelijk in je eigen zaak toont en uitlegt. Mensen zijn sneller overtuigd als ze meteen zien wat je bedoelt. Je mag niet vergeten dat ons vak hightech geworden is. Kijk naar de elektronica die verwerkt is in alle technische installaties. Het ‘internet of things’ wordt binnenshuis heel belangrijk, tot in de badkamer toe. Muziek en beeld, verlichting en verwarming, alles geconnecteerd en klaar om met je smartphone te bedienen. Vanop afstand zorgen dat de temperatuur geregeld wordt naargelang de omstandigheden; je bad op de gewenste temperatuur klaar tegen het tijdstip dat je thuiskomt.”

“We hebben alle technieken in onze nieuwe gebouwen zelf uitgedokterd en ook uitgevoerd. Het heeft ons heel wat bijkomend werk gekost, waardoor de bouwwerken langer duurden. Maar het was een fijne ervaring en bracht ons heel wat bij dat we ook voor onze klanten kunnen toepassen. Want ook die is steeds beter geïnformeerd en wil graag de juiste uitleg.”

Feest

‘Het is voor ons de gedroomde plek’, zeggen zaakvoerders Jan en Bert van den Berg.

36

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Jan en Bert zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. “Het wordt een fijne plek om te werken daar in Minderhout. Ca. 740 m2 toonzaal en burelen, 900 m2 magazijnen en werkplaats. Alles professioneel ingericht, wat het ook voor ons en onze medewerkers prettiger maakt om te werken. Overigens zijn wij trouwens nog steeds op zoek naar enkele nieuwe medewerkers: monteurs en servicetechniekers. Interesse? Neem snel contact met ons!” Wanneer dit blad in je bus valt, volgt de feestelijke opening. Vanaf 5 juni is de nieuwe showroom aan de Meerseweg 183 in Minderhout geopend. Dan beginnen Jan en Bert aan de volgende 42 jaar! (jaf)


Papiercontainers eindelijk geleverd

DEZE MAAND

HOOGSTRATEN - Gedaan met rondslingerend papier en niet te tillen dozen. In mei kregen de gezinnen straat voor straat gratis een gele papiercontainer. De ophaling blijft eveneens gratis. Zo’n papiercontainer heeft ongetwijfeld voordelen: het deksel laat toe om papier en karton voortaan buiten te stockeren, er zal heel wat minder papier rondvliegen als het op de dag van de ophaling waait of regent. Een container op wieltjes is ook stukken gemakkelijker buiten te zetten, om van het comfort voor de ophalers nog maar te zwijgen. Zij heffen nu tot 10 ton papier en karton tijdens 1 ophaalronde.

Een normale container heeft een volume van 240 liter en is dus tweemaal groter dan een gftcontainer. Wie onvoldoende bergplaats heeft voor een eigen container, kan er een delen met de buren. Voor bewoners van appartementen, studio’s en rijhuizen zijn er containers van 40 liter beschikbaar. Het papier ‘gewoon’ buitenzetten zoals vroeger kan niet meer. Dan moet je er zelf mee naar het containerpark. (fh)

Het straat per straat en huis aan huis bezorgen van de container was ongetwijfeld een flinke logistieke operatie.

Probus bezoekt de Kolonie van Weldadigheid

MERKSPLAS - Dinsdag 8 mei kwamen bijna driehonderd leden van Probus naar MerksplasKolonie. Probus Kempen-Hoogstraten organiseerde daar een regionale ontmoetingsdag voor de clubleden uit de provincie Antwerpen. Voor sommige leden was het, raar maar waar, een ontdekking van de Kempen en voor velen een eerste kennismaking met de Kolonie.

Probus staat voor Association of retired PROfessional and BUSiness people. Het werd in 1965 in Groot-Brittannië opgericht als multidisciplinaire vereniging van personen die drager zijn van een academische graad en/of een leidinggevende functie in het actieve beroepsleven hebben uitgeoefend en die nu hun maatschappelijke functies grotendeels achter zich hebben gelaten. Wereldwijd telt Probus 5000 clubs en zijn er meer dan 425.000 leden. In België zijn er op dit ogenblik 109 clubs met samen meer dan 3800 leden.

Probus Kempen-Hoogstraten, opgericht in 2004, heeft vandaag 58 leden. Het is vooral een vriendenclub die elke maand een activiteit plant, meestal een stadsbezoek, bedrijfsbezoek of een culturele uitstap (musea, tentoonstellingen, …) in de Benelux en Noord-Frankrijk.

Gastclub

Op deze regionale ontmoetingsdag werden de talrijke vrienden uit de ruime regio met koffie en gebak verwelkomd in het bezoekerscentrum van Merksplas-Kolonie. Daarna konden zij kiezen voor een wandeling met gids in de omgeving of kennismaken met de geschiedenis van

In verschillende groepen gingen de deelnemers met een gids op verkenning in de omgeving van de grote boerderij.

de Koloniën van Weldadigheid in het bezoekerscentrum ofwel een bezoek brengen aan het gevangenismuseum. In de Landloperskapel was er een toespraak door Philippe De Backer, directeur van de Vereniging Kempens Landschap. Hij sprak over het werk van het Kempens Landschap en vertelde ook over de recente geschiedenis van de kolonie, de huidige plannen en de toekomstvisie. Na een goed gevuld programma konden de liefhebbers in brasserie De Veldkeuken nog nakaarten over deze dag en over de toekomst van de Kolonie.

Probus Kempen-Hoogstraten heeft als gastclub zijn best gedaan om alle deelnemers een fijne dag te bezorgen. Volgend jaar is het de beurt aan een andere club om een regionale of nationale ontmoetingsdag te organiseren. (js)

Het eerste blad waaraan je denkt!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

37


DEZE MAAND

Europa waakt over onze privacy

HOOGSTRATEN - Donderdag 29 april liep zaal De Welgezinde vol met vooral bestuursleden van verenigingen. Vorming Plus Kempen gaf er een toelichting bij de nieuwe privacy regelgeving die sinds 25 mei van kracht is.

Aanleiding was het feit dat Facebook en andere firma’s onze privé gegevens verkochten aan bedrijven die ons op die manier gerichte publiciteit en andere zaken opdrongen, waar we helemaal niet om vroegen.

Een moeilijke materie, al verandert er voor de huis-tuin-en-keuken verenigingen niet zoveel. De leden moeten weten aan wie men hun info doorgeeft. Een vereniging die aangesloten is bij een koepelvereniging moet dat melden, net zoals ze die info mogelijk doorgeven aan verzekering enz. Verder moet een vereniging die bijvoorbeeld een nieuwsbrief of, op regelmatige basis, mails verstuurt, de ontvanger de kans geven om zich uit

te schrijven. Omdat de meeste verenigingen aangesloten zijn bij een koepelvereniging, is het

aangewezen dat die koepel haar leden de voor hen juiste informatie verstrekt. (fh)

Open deur in brandweerkazerne

HOOGSTRATEN - Op 8 en 10 juni organiseert de Hoogstraatse brandweer twee evenementen waarbij de deuren van de kazerne open gaan. Op vrijdag 8 juni organiseren de brandweermannen voor de tweede keer een algemene quiz. Twee dagen later zijn we met zijn allen welkom op hun opendeurdag. We kunnen er de wagens van de brandweer bekijken, waaronder de twee nieuwe exemplaren die pastoor Bart Rombouts onlangs inzegende. Men kan er iets drinken op het terras, er zijn blusspelen en voor de kinderen is er een springkasteel. (fh)

Eind april zegende pastoor Bart Rombouts twee nieuwe wagens in.

Repair Café

HOOGSTRATEN - Iets herstellen kennen we niet meer, dat moeten we toegeven. Weggooien dan maar, we kopen wel een nieuw exemplaar. Nochtans kan het mankement vaak toch nog verholpen worden met kleine ingrepen. Daarvoor is sinds enkele jaren het Repair Café actief in Hoogstraten. Een keer elke drie maanden trachten de vrijwilligers, samen met de eigenaars, niet werkende zaken een tweede leven te geven. In 63% van de gevallen lukt dit, 17 % kan gered worden door een vervangstuk aan te kopen, slechts 20% is reddeloos verloren. De medewerkers van het Repair Café werken er gratis aan mee. Een gift wordt wel aanvaard. (fh)

Praktisch: Repair Café op zaterdag 16 juni van 8.45 tot 11.30 uur in LDC Stede Akkers. Info: Karel de Swart tel. 0475 / 71 85 63

38

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Praktisch: Algemene quiz op vrijdag 8 juni om 20 uur en zondag open deur in de brandweerkazerne, Sint-Lenaartseweg 38.

1.174 keer bedankt

HOOGSTRATEN - 1.774 keer bedankt, want in (groot) Hoogstraten werden zoveel stickers van het Rode Kruis verkocht. Onder een stralende zon hebben 19 vrijwilligers hun beste beentje voorgezet om uw steun te vragen voor hun lokale activiteiten. Het Rode Kruis wil dan ook eenieder bedanken voor de steun, net zoals men de vrijwilligers wil bedanken die steeds klaar staan om er mee voor te zorgen dat Hoogstraten een plezierige, veilige en leefbare gemeente blijft.

De 5 euro die u doneerde met de aankoop van een sticker maakt voor het Rode Kruis een wereld van verschil. Op dit moment spaart men voor de aanschaf van een nieuwe ziekenwagen. Dankzij de steun kan men ook blijven zorgen voor bloedafnames, de bedeling van speciale boeken in het rusthuis, het uitlenen van elektrische bedden, rolstoelen en krukken, preventieve hulpposten op grote en kleine evenementen, het geven van EHBOcursussen en huiswerkbegeleiding bij kinderen met een leerachterstand. Want al deze activiteiten ontplooit het Rode Kruis elke dag opnieuw. (fh)


Boekenverkoop

HOOGSTRATEN - De meest recente romans of nieuwe jeugdboeken vind je uiteraard in de BiB. Maar oudere, afgevoerde boeken verdienen zeker een nieuwe thuis. Zulke boeken en multimedia kosten 1 euro per stuk, de tijdschriftpakketten 2 euro. De laatste zaterdag krijg je nog 50 % korting. Het loont ook de moeite om eens een

DEZE MAAND

kijkje te nemen in de hoofdbib en de uitleenposten. (fh)

Praktisch: Boekenverkoop van zaterdag 16 tot en met zaterdag 23 juni in de hoofdbibliotheek en de uitleenposten - tijdens de koffiekrant- en openingsuren.

“Ne Grave” drinken op 500 jaar graafschap

HOOGSTRATEN - Naar aanleiding van 500 jaar graafschap wil VVV Hoogstraten verenigingen en andere geïnteresseerden stimuleren om activiteiten te organiseren die deze historische gebeurtenis onder de aandacht brengen. Om Hoogstraten als stadje met smaak in de kijker te zetten, wordt er nu alvast een bier gelanceerd. Het bier zal “Ne Grave” heten. De etiketten zijn in druk zodat de flesjes weldra gebotteld kunnen worden.

Na een lanceringsevenement wordt “Ne Grave” aangeboden bij Toerisme Hoogstraten, enkele plaatselijke horecazaken en op speciale evenementen. De bierkenners zijn alvast verheugd met het gekozen biertje en zullen ongetwijfeld de uitspraak “geeft mij is Ne Grave” doen weerklinken in de Lage Landen.

Grafelijke titel

Het verlenen van de grafelijke titel in 1518 is van grote betekenis geweest voor Hoogstraten. Na 1518 werden immers het stadhuis, de kerk en het kasteel grondig verbouwd en brak er een periode uit van economische groei. Hoogstraten werd letterlijk op de kaart gezet. Graaf Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg maakten van een klein plaatsje in West-Europa een oord van letteren, religie en kunst. Zij onderhielden sterke banden met het Habsburgs Hof in Mechelen en Brussel en waren daar vriend aan huis.

Archeologiedagen in museum

HOOGSTRATEN - Op 1 en 2 juni staat in het Stedelijk Museum Hoogstraten archeologie centraal tijdens de Archeologiedagen. Je kan er ontdekken hoe men tijdens de prehistorie leefde en welke archeologische vondsten er op het begijnhof gedaan zijn. De jonge bezoekers kunnen de tentoonstelling beleven aan de hand van een doe-boekje. Ze kunnen zich ook verkleden als jager-verzamelaar of eerste landbouwer, wat meteen goed is voor een leuke gezinsfoto. Bovendien kunnen ze zelf aan de slag als archeoloog en een archeologendiploma behalen. (fh)

Praktisch: Archeologiedagen op 1 en 2 juni in het Stedelijk museum. Info: 03/340.19.80

Ge(s)maakt in Merksplas

Er vonden al een aantal activiteiten plaats en er staan er nog enkele op stapel. Zo werd er een kaartspel gelanceerd met de historische figuren uit de tijd als heren en dames van het spel. Daarnaast zal er op 23 juni een gegidste wandeling plaatsvinden in het kasteel van Hoogstraten. Intussen is het beperkt aantal plaatsen al ingenomen.

Op de website www.graafschaphoogstraten.be zijn alle georganiseerde activiteiten terug te vinden. Indien u zelf nog een initiatief wil nemen, dan zal dit beslist graag mee opgenomen worden. (fh)

MERKSPLAS / WORTEL / BAARLE-HERTOG/NASSAU - Onder de titel ‘ge(s)maakt in Merksplas’ organiseert toerisme Merksplas in samenwerking met toerisme Land van Mark & Merkske op 17 juni een Koloniehappening. De grote boerderij van Merksplas-kolonie wordt het decor van een familie-evenement. Deelnemers kunnen een eigen picknick en dito dekentje meebrengen. Je kan er je picknickmand aanvullen met streekproducten die je vindt op de markt en drank die je voor een democratische prijs aan de toog koopt. Verder is er voor elk wat wils: ambachten, huifkartochten, ponyrijden, muziek, een mime-act, een springkasteel en de herder met zijn schapen. (fh)

Praktisch: Ge(s)maakt in Merksplas met de eerste Koloniehappening in en rond de grote hoeve van Merksplas-Kolonie op zondag 17 juni van 13.30 tot 18 uur. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

39


DEZE MAAND

Elentrik trok de straat op…

In Wortel werden de woningen van Kerkveld gefotografeerd. De resultaten worden besproken met Carolien Ruts en enkele deskundigen.

HOOGSTRATEN - Sinds eind april verscheen ‘Fabriek Elentrik’ in het straatbeeld. In elk kerkdorp bezocht deze mobilhome tot vandaag al minstens één straat of buurt. Want er is nog heel wat werk aan de winkel. Een groot deel van onze woningen voldoet immers niet aan de isolatienormen van vandaag.

Van de bijna 9.000 woningen in Hoogstraten zijn er 7.882 gebouwd vòòr de energieprestatieregeling van 2006. Maar 298 woningen zijn gebouwd volgens de energienormen van de jongste vijf jaar. Zo’n 60% van de woningen heeft weinig of geen dakisolatie, 70% heeft geen

muurisolatie en in 75 % van de huizen is er geen dubbel of hoogrendementsglas.

Warmtecamera

Fabriek Elentrik is een gerenoveerde mobilhome, ingericht als een pop-up-energiecafé, die straten en pleinen aandoet en mensen advies geeft over hoe ze hun huis eventueel beter kunnen isoleren. Daarmee kan je aardig wat besparen en help je mee om tegen 2020 de CO² uitstoot met 20 % te verminderen. Want dat is het engagement dat de burgemeesters van de

Vredesconcert voor Syrische kinderen

LOENHOUT - Het parochiaal zangkoor Cantate Domino van Loenhout besluit op 22 juni haar jubileumjaar voor het 50-jarig bestaan met een geëngageerd vredesconcert ten voordele van de kinderen van Syrië.

Als speciale gast hierbij komt bisschop Mgr. Johan Bonny, in een vorig leven, toen hij werkzaam was in Rome, verantwoordelijk voor de contacten met de christelijke minderheden in het Midden-Oosten. Over zijn bijna clandestien bezoek aan het oorlogsgebied in Syrië dit voorjaar brengt de monseigneur een kort referaat tijdens het concert.

Verder mag Cantate Domino een beroep doen op de medewerking van de Koninklijke Harmonie De Heidegalm en Fanfare Sint-Lucia. Een koperensemble uit beide muziekverenigingen begeleidt enkele liederen van het koor. Luc Dockx, organist van Hoogstraten, bespeelt het orgel en besluit de samenzang met het hoopvolle ”Alle mensen worden broeders”. Tussendoor zingt het jubilerende koor enkele vierstemmige vredesliederen.

Bijzondere aandacht verdient de stille vredestocht die voorafgaat aan het concert.

Praktisch: Kerk Loenhout - Vredesconcert door Cantate Domino op vrijdag 22 juni. Fanfare Sint-Lucia, Koninklijke Harmonie De Heidegalm, Cantate Domino, Luc Dockx, Johan Bonny, leerlingen van gemeen-

40

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Kempen aangingen.

Eerder organiseerde men al wel infomomenten, maar telkens bleek dat de belangstelling eerder klein was. Nu trekt men dus zelf de straat op. Van de woningen in die straat wordt, als de inwoners er toestemming voor geven, een foto gemaakt met een warmtecamera. Op zo’n foto kleuren de zwak geïsoleerde delen rood, de delen zonder warmteverlies geel, met uiteraard een aantal schakeringen daartussen. Naast de ambtenaren van de stad, zijn er ook deskundigen aanwezig die raad geven of oplossingen voorstellen. (fh)

teschool ’t Blokje. Optocht om 19 uur. Concert om 20 uur. Inkom €12. Info en kaarten: cantatedominoloenhout@gmail.com (lvr)


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE: Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be Minderhout: Frans Horsten tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

Inkompoort van Hoogstraten

De Warande herrijst in 24 appartementen

HOOGSTRATEN - Nog maar enkele maanden geleden deden we hier het verhaal van het door brand getroffen historisch pand van het VITO dat in handen is gekomen van ICN dat er zijn hoofdkwartier en dat van CW Vastgoed zou vestigen, of daar is weeral nieuws van deze wel actieve promotor. Recent diende deze een bouwaanvraag in voor afbraak van de panden langs de Lodewijk de Konincklaan rechtover de Loenhoutseweg. Een stukje Hoogstraatse nostalgie wordt er wel bewaard in de naam van het gloednieuwe wooncomplex, dat immers ‘de Warande’ zal heten.

In de zomer van 2017 raakte bekend dat De Warande, één van de oudste cafés in het centrum, voorgoed tot het collectief geheugen van de Hoogstratenaar zou gaan behoren. Projectontwikkelaar Vastgoed CW werd eigenaar en startte onderhandelingen met de eigenaars van de aanpalende woningen en de vroegere bakkerszaak met het oog op een toekomstige projectzone.

Rotonde?

Intussen heeft Vastgoed CW de bouwaanvraag ingediend voor een toonaangevend project dat twee handelsruimtes en vierentwintig appartementen behelst. Het wooncomplex mikt met zowel grote als kleinere flats en drie penthouses op een gevarieerd koperspubliek. Een ruimtelijke inplanting die het gebouw ten opzichte van de vorige pandenrij enkele meters achteruit plaatst, vergroot de zichtbaarheid op het kruispunt van de Heilig Bloedstraat met de Lodewijk

de Konincklaan en Heilig Bloedlaan. Zo biedt dit ook deels een oplossing voor de hinderlijke verkeerssituatie.

Op de vrijgekomen (openbare) ruimte voorziet het stadsbestuur de aanleg van een voortuintje waarmee opnieuw een groene en esthetische meerwaarde wordt gecreëerd voor het Hoogstraatse straatbeeld. Toch blijft de vraag of hier niet beter een rondpunt zou voorzien worden. Dat is evenwel niet de opdracht van een bouwpromotor, wel van de overheid. In ieder geval blijft het kruispunt gevaarlijk voor de zwakke weggebruiker zodat een aanpassing van het laatste stukje Loenhoutseweg dringend nodig is.

En als hier een rotonde zou kunnen helpen - laat deskundigen aantonen of dit al dan niet een veilige oplossing zou zijn - is het nu de moment om een eventuele integratie met het groen van het nieuwe complex te verwezenlijken. (ep)

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te redigeren en in te korten.

ADMINISTRATIE / ABONNEMENTEN: Emilia Horsten Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be

ADVERTENTIES: advertenties@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: Frans Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

De Warande vormt eerlang een nieuwe inkompoort voor Hoogstraten vanuit de richting Rijkevorsel. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

41


HOOGSTRATEN

Leerkracht voor radioscholen in Guatemala

Sponsortocht Klein Seminarie brengt 8435 euro op

HOOGSTRATEN - De eerste graad van het Klein Seminarie stapte tijdens de sponsortocht 8435,22 euro bij elkaar om Sa'taq'a te steunen. Deze organisatie van Fons Huet en Marta Macz Pacay werd in 2004 opgericht, maar Fons helpt mensen in Guatemala al sinds 1980. Ze zorgen voor opleiding en ondersteuning van gezondheidswerkers in kleine dorpjes en helpen de vele wezen en weduwen na de jarenlange conflicten in het land. Het bedrag volstaat om een voltijdse leerkracht te kunnen aanstellen voor de radioscholen. Een full time leerkracht kost ongeveer 6.000 euro, halftijds 4.000 euro - of bekwame plaatselijke leraars lager onderwijs deeltijds aan te trekken.

Sa’taq’a heeft zich vooral toegelegd op financiële ondersteuning van het werk van Marta. Eerder betrof het onder meer de aankoop van watervaten en EHBO-kits, de ondersteuning van verscheidene waterprojecten en coördinatoren gezondheidswerkers, het uitkeren van studiebeurzen aan kansarme jongeren. De laatste jaren spitste men zich toe op de bouw van een centrum voor de vrouwenorganisatie waar bijscholingen, vergaderingen en artisanale bezigheden kunnen plaatsgrijpen.

Radioschool

Het officiële onderwijs verkeert er in een erbarmelijke toestand. De traditionele machtshebbers hebben geen interesse in volksopvoeding. Het zwaargewicht van de economie ligt nog steeds in de grote landbouwplantages van koffie, suikerriet, bananen, palmolie waar men weinig geschoold personeel nodig heeft. Door jarenlange publieke druk is het lager onderwijs uitgebreid tot in bijna alle dorpen en gehuchten, maar met slecht betaalde en weinig gemotiveerde leerkrachten. Voor het middelbaar onderwijs gebeurde nog minder.

Stappen voor een goed doel: het blijft een goedwerkende formule. Vandaar het aanbod van de radioscholen. Elke leerling krijgt bij inschrijving een degelijk handen oefenboek, luistert ’s avonds op de radio naar de verschillende lessen, maakt huiswerk en komt eenmaal per week samen met andere studenten voor een bijscholing en supervisie door een leraar.

In 2017 kon ADICI door gebrek aan fondsen slechts een halftijds leerkracht in dienst nemen. Leerlingen hebben vaak nog gebrekkig lager onderwijs gehad en beheersen onvoldoende de lesstaal Spaans. Mede door de druk van thuis waar ze de helpende handen kunnen gebruiken op de akker, haken ze vaak af. In 2017 waren er 45 studenten van een tiental dorpjes.

Zinvol

Positief is de nadruk op de alternatieve scholing. Het is niet de bedoeling dat jongeren alleen maar studeren om om naar de steden te trekken.

Speelbabbel verkleint stap naar kleuterschool HOOGSTRATEN - De Speelbabbel is een ontmoetingsplaats voor kinderen tussen 0 en 3 jaar samen met hun mama, papa, grootouder of oppas. Enkele begeleiders met een hart voor jonge kinderen staan klaar om u te ontvangen en wegwijs te maken. Dit is een organisatie van het Huis van het Kind

De Speelbabbel wil (groot)ouders helpen bij (het stimuleren van) de ontwikkeling van hun kind. De kindjes kunnen er wennen aan een andere omgeving en leren samenspelen met andere kinderen. Het maakt de stap naar de kleuterschool minder groot. Kinderen ontdekken er ook nieuw

42

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Daarom wordt er naast de 'normale vakken' ook vorming gegeven en technisch bekwaming in weven, vervaardiging van tassen, ecologische landbouw en veeteelt, vervaardiging van schoonheidsproducten en ook de bakkerij. Ze leren brood, koeken en taarten maken van zelf gekweekte producten als yuca, banaan, pompoen, cacao en chocolade, en andere tropische teelten. Daarnaast worden de jongeren uitgenodigd om zich te vormen en oog te hebben voor gezonde voeding, voedselzekerheid gebaseerd op eigen teelten, ecologische landbouw, selectie en uitwisseling van zaadgoed, solidaire economie, verdediging van het eigen indiaans territorium en ondernemingszin. Hierdoor zijn er stilaan minder jongeren die het binnenland ontvluchten en huwen de meisjes op latere leeftijd (traditioneel was dat 15 jaar). Ze zijn vaker actief zijn in het gemeenschapsleven o.a. als secretaris van de dorpsraad, enz. Je kan Sa’taq’a volgen op Facebook: https://www.facebook.com/sataqaguatemala. (red)

speelgoed in een veilige omgeving. Ouder of oppas kan er zo even tussenuit met de kleine spruit. Er is ruimte voor een gezellige babbel terwijl de kleintjes spelen, en om tips en ervaringen uit te wisselen. Bij vragen over opvoeding of gezinsondersteuning zullen de medewerkers advies geven of doorverwijzen. De kindjes krijgen tussendoor een gezond stukje fruit en een beker water. Voor de ouders of begeleiders is er een kop koffie, thee of water. (fh)

Praktisch: De Speelbabbel op woensdag 13, 20 en 27 juni van 9 tot 11.30 uur in de lokalen van Stekelbees in de Karel Boomstraat 44.


Facelift voor de kapel van de Bouwhoef

HOOGSTRATEN

HOOGSTRATEN - Begin mei viel een boom op het dak van de Heilig Hartkapel of de Kapel van de Bouwhoef. Dat was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De kapel was verdwenen in het groen, de omgeving en de kapel zelf werden door vrachtwagenchauffeurs gebruikt om hun behoeften te doen. Om aan die toestand een einde te maken, kwam er een parkeerverbod in de vroegere bocht bij De Ster. Buurman Ludo Geens en zijn vrouw Marleen Geysen namen op dat moment contact op met De Ster om de kapel in ere te herstellen. Door de stormperikelen kwamen de plannen nu in een stroomversnelling. Het verwilderde groen werd verwijderd, de kapel en het interieur worden grondig gerenoveerd.

150 eigenaars

De kapel werd in 1880 gebouwd naar een ontwerp van E. Pelgrims in opdracht van de eigenares. Zij was een telg van de koekjesfamilie De Beuckelaer en had de hoeve gekocht van de Hertog van Salm-Salm die hier, met Napoleon in aantocht, al zijn eigendommen verkocht en naar Duitsland trok. Louis Geens, een van de voorvaderen van Ludo, huurde de boerderij

Een schot in de roos

vanaf 1920 en zou de hoeve en 50ha grond kopen. Uiteindelijk werden de gronden eigendom van De Ster, maar bleef de kapel van de familie Geens. Door vererving is ze nu in onverdeeldheid van meer dan 150 nazaten van stamvader Geens. Jaak Geens zaliger was beschermheer van de

HOOGSTRATEN - De beslissing om de evenementen bij de opening van het toeristisch bijeen te brengen in het begijnhof, was een schot in de roos. Men bracht er alle standhouders van de ‘proevertjesmarkt’ en de vrijwilligers van de ‘mondiale markt’ samen onder het dak van de fruitbloesems in de boomgaard op het nieuwe erf. Alles bij elkaar en weg van de toren, waar het bij minder weer zo koud en winderig kan zijn. Er kwam een massa volk en het weer deed de rest, of is het omgekeerd? (fh)

Mouterijquiz

HOOGSTRATEN - Voor de veertiende keer organiseert het ‘Buurtcomité de Mouterij Leeft’ op vrijdag 6 juli haar jaarlijkse quiz. Het is een algemene kennisquiz bedoeld voor jong en oud. Een ploeg mag maximum uit 6 personen bestaan. Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro. Inschrijven

kapel en gaf ‘den Horsten’ in de jaren ’80 opdracht om de kapel te restaureren. Nu wil Ludo het initiatief nemen en, ook al wil De Ster helpen, de binding van het bedrijf is nu minder groot dan weleer. Hoe men het precies zal aanpakken is nog niet zeker, maar gelukkig wordt er ernstig werk van gemaakt. (fh)

Properder Hoogstraten

HOOGSTRATEN - Guy Rigouts en Paul Fockaert poseren bij een berg plastic zakken gevuld met zwerfvuil. De berg afval is maar een gedeelte van wat vrijwilligers, individueel of als vereniging in groep, verzamelden langs onze wegen tijdens de lenteschoonmaak van 14 tot 21 april. De actie, opgezet door VVV Hoogstraten, krijgt een blijvend karakter. Ook het stadbestuur wil ten strijde trekken tegen zwerfvuil en de vervuilers. Op dit moment vraagt men prijs voor het aankopen van verplaatsbare camera’s, waarmee men locaties in het oog kan houden waarvan men weet dat ze ‘zwerfvuilgevoelig’ zijn. (fh)

kan voor 5 juli bij het ‘Buurtcomité De Mouterijstraat Leeft’, tel. 0471 66 15 91 of langs buurtweg@hoogstraten.be. (fh) Praktisch: 14de Mouterijquiz op vrijdag 6 juli om 20 uur in LDC Stede Akkers. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

43


HOOGSTRATEN

Zonnig schoolfestival

HOOGSTRATEN - Op 22 april had het schoolfeest in de gemeenteschool plaats. Wij kregen een enthousiast verslag dat we u niet willen onthouden…

“Al weken hingen er affiches aan de ramen van onze school. Nieuwsgierig ontdekten we dat er op 22 april een heus ‘schoolfestival’ zou plaatsvinden. En wie wil daar niet bij zijn…? Toen de grote dag was aangebroken zag je al van ver dat er wat gaande was, want kleurige linten in de bomen brachten iedereen meteen in festivalstemming. Bij het binnenkomen werden alle bezoekers één voor één gescreend door de security van het zelfde leerjaar onder het motto: ‘wij denken aan uw veiligheid’. Eenmaal goed bevonden kregen alle kinderen een festivalbandje om hun pols en kon het feest beginnen. Binnen werden we meteen opgenomen in de festivalsfeer. Toffe muziek, een ligweide (met lounge zetels en zitzakken), een podium en heel wat leuke kraampjes.

Op wielen

Dankzij de foodtrucks konden wij onze hongertjes stillen. Aan de mocktailbar konden we zelf aan de slag met alcoholvrije drankjes te bereiden en aan de barista werd een verwenkoffie voor je klaargezet. Voor de kleinsten waren er het tradionele ‘eendjes vissen’ en ‘touwtje trek’, maar deze keer stonden de kraampjes ook op wielen, zoals het hoort op een festival.

Geschiedenis in HOKjes?

HOOGSTRATEN - Vroeger stond er in de leeszaal van de bibliotheek een uitgebreide collectie boeken van de Hoogstraatse Oudheidkundige Kring. Dit boeiende leesvoer kon enkel ter plaatse geraadpleegd worden. Door de overstap naar ZIZO, het nieuwe plaatsingssysteem voor de informatieve boeken, komen deze boeken in de gewone collectie terecht. Je herkent ze aan het pictogram met een zandloper en de rubriek ‘Onze gemeente - Hoogstraten’. Op het etiket zie je ook onmiddellijk het aankoopjaar staan, dus het is nu veel eenvoudiger om het juiste jaarboek te vinden.

Ideaal moment dus om in de bib te snuisteren en je in het verleden van Hoogstraten te verdiepen. Alle geschiedenisboeken herken je voortaan aan het appelblauwzeegroene pictogram, dat de indeling in geschiedenis - oude culturen - westerse geschiedenis - 20ste-21ste eeuw weergeeft. Deze rubrieken zijn verder opgesplitst volgens periode en/of thema. Alles is dus voorhanden voor een geslaagde reis door de tijd. (fh)

44

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Maar dat was nog lang niet alles. Op het podium kregen de kinderen de kans hun talenten te tonen aan het publiek. Wie zich graag liet gaan zonder al te veel publiek kon zich uitleven in de ‘dansklas’. Naast het schminken kon er ook gekozen worden voor een ‘tattoo’ van de Gemeenteschool. Pijnloos werd deze in 1,2,3 gezet op je bovenarm of onderarm, je enkel of je rug…

Voor wie een herinnering wilde aan het schoolfestival werd er een fotobooth voorzien.” Niet alleen de zon maakte blijkbaar indruk tijdens dit schoolfestival. “Dat de kinderen en leerkrachten ’s anderendaags nog met hun festivalbandjes en tattoos op school verschenen, maakt duidelijk: het was een schoolfeest waar iedereen met veel plezier aan terugdenkt.” (red.)

Al strijkend naar de zoo

HOOGSTRATEN - De jongste strijkertjes (viool en cello) van de Academie voor Muziek en Woord nemen je mee op een muzikale reis naar de zoo. Kom op zaterdagvoormiddag 2 juni in de bib zeker luisteren naar hun muziekstukjes, afgewisseld met verhalen over kangoeroes, olifanten, zeehonden,… De moeite waard.

Praktisch: “Muzikale reis naar de zoo” op zaterdag 2 juni om 10 uur in de hoofdbibliotheek. (red.)

HOGA bvba

Motorhomes

www.vanomobil.be

verhuur en verkoop onderhoud alle merken Sint-Lenaartseweg 30

2320 Hoogstraten

hoogstraten@vanomobil.be Tel. 03 420 07 80


Klein Seminarie tweede in Knack Quiz

HOOGSTRATEN - Al enkele jaren nemen enkele klassen uit de derde graad van het Klein Seminarie deel aan de Knack Quiz “De slimste school”, een quiz voor scholen uit heel Vlaanderen. Deze editie telde 1500 deelnemers uit 102 scholen. Ook dit jaar nam het Seminarie deel, met goed gevolg overigens. Leerlingen Axel Govaerts en Sille Lauwerens brengen verslag uit over hun prestatie. “Na de voorronde mochten we naar de finale. Via een preselectie werden de vijf deelnemers gekozen die onder leiding van leraars Marc Adriaensen en Bart van de Velde de school zouden vertegenwoordigen op 2 mei: Tim Rombouts, Sille Lauwerens, Brent Verheyen, Marijn Kenis en Axel Govaerts. Op de dag van de quiz viel Marijn jammer genoeg weg uit het team wegens ziekte.

Vol spanning en enthousiasme trokken de anderen naar de finale, om het op te nemen tegen 26 andere scholen. Die finale bestond uit negen rondes. In de eerste ronde moesten de deelnemers snel antwoorden opzoeken in magazines van de voorbije maand. De andere rondes bestonden uit kennisvragen.

Met hun tweede plaats leverde het team een topprestatie af voor onze school. De leerrijke en interessante quiz werd afgesloten met een toespraak van Jago Kosolosky, de hoofdredacteur van newsroom Knack.be, en de film “Kings” die gaat over de onrust in Los Angeles in 1992. Een leerrijke, interessante en geslaagde dag voor ons quizteam dus!” (red.)

HOOGSTRATEN

Foto-excursie

HOOGSTRATEN - Op zondag 17 juni organiseert Natuurpunt Markvallei een foto-excursie. Deelnemers verzamelen om 8 uur aan Ossenweg 1 in Merksplas. Doel van de tocht is Merksplas-Kolonie. De foto-uitstappen zijn bedoeld om de deelnemers de kans te bieden van mekaar te leren. De leden van de fotowerkgroep zoeken in het natuurgebied naar mooie foto-objecten en proberen deze op een zo goed mogelijke manier in beeld te brengen.

Uiteraard breng je best je fototoestel mee. Deelnemen is in ieder geval gratis. Info: fotowerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be (ao)

De sjaal maakt de supporter

HOOGSTRATEN - Een echte voetbalsupporter herken je aan zijn sjaal in clubkleuren. Vroeger werd die zelf gebreid om de kou op een winterse voetbalavond te trotseren. Nu worden nieuwe voetbalsjaals gemaakt per seizoen, ja soms zelfs voor één wedstrijd. Jens Imants uit Wortel is een verwoed verzamelaar van sjaals uit alle mogelijke landen en van de meest uiteenlopende (inter)nationale clubs. Zijn collectie gaat al tot ver boven de 2000 sjaals. In de aanloop naar het WK voetbal in Rusland, toont Jens een reeks sjaals van landenteams. Een gedroomde manier om helemaal in de voetbalstemming te komen?

Het team dat de tweede plaats behaalde in de Knackwedstrijd. (foto copyright Leyla Hesna)

Praktisch: Tentoonstelling supporterssjaals van 5 juni tot 2 juli in LDC Stede Akkers Hoogstraten. (fh)

Puik werk die ‘Hoogstraatse Kleine Revue’

HOOGSTRATEN - Zaal CeCilia is gemaakt voor een Revue of andersom. Het vernieuwde bestuur van het prachtige zaaltje kon met geen beter eerste programma uitpakken. Een op een oude leest geschoeide revue met alle ingrediënten in die er in moeten zitten zoals een verteller, zangers, dichters, een heuse quiz, muziek, striptease, salondans en veel humor. ’t Is nu al reikhalzend wachten op de tweede editie! (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

45


HOOGSTRATEN

Hele klasgroep Klein Seminarie neemt deel aan Stratenloop

”Lopen om de klasband te versterken”

HOOGSTRATEN - Dinsdagmiddag, de schoolbel van het Klein Seminarie luidt de pauze in. Maar voor 1A2, de klas van meneer Koen Van Doninck, is het een bijzondere middag. Vandaag staat immers weer een klassikale training op het programma. De klas nam de uitdaging aan om met z’n allen vijf kilometer te lopen op de Stratenloop in Hoogstraten.

De leerlingen zijn alleszins enthousiast. Ze trekken samen met hun klasleraar naar de Finse piste, die ligt niet ver van de school. Ze zijn ook trots, want vandaag hebben ze voor het eerst allemaal hun speciaal gemaakte t-shirt aan. # TEAM VDOKO staat er in grote letters op. Waar dat voor staat? “VDOKO is de afkorting die de schooladministratie gebruikt voor de naam van meneer Van Doninck. We vonden het wel cool om zo’n t-shirt te hebben,” verduidelijkt de Hoogstraatse Anna Janssens. “Het is trouwens meneer Van Doninck die met het idee op de proppen kwam om met de hele klas aan de Stratenloop deel te nemen.”

Kriebelen

Koen Van Doninck zelf staat trots, op enige afstand, te lachen. Het enthousiasme van zijn leerlingen doet duidelijk deugd. “Lopen is altijd mijn hobby geweest. Ik heb wel enkele marathons achter mijn naam staan, maar door een blessure ben ik lange tijd inactief geweest wat het lopen betreft. Maar het bleef kriebelen om de loopschoenen terug aan te trekken. Zelf ben ik nu rustig aan terug aan het opbouwen. Een marathon zit er zeker niet in, maar samen met mijn klas wil ik wel gaan voor de vijf kilometer.”

De klas blijkt toch wel sportief. Amini Emran uit Meersel-Dreef: “Eigenlijk beoefent iedereen in onze klas wel een sport. In de klassencompetitie waren we twee keer tweede. Maar er is niemand in de klas die aan atletiek doet, dus een langere afstand lopen is voor iedereen wel een uitdaging.”

“Maar we kunnen het wel aan, daar zijn we heel zeker van. Samen lukt het ons wel.”, lacht dorpsgenote Mirte Van Dun. En om de daad bij het woord te voegen start de training op de Finse piste. Het is best warm, maar aan een gezapig tempo leggen de leerlingen twee kilometer af. Toch wordt er nadien gepuft en geblazen.

Toffe groep

Koen Van Doninck: “We moeten natuurlijk regelmatig oefenen en we hebben afgesproken dat als het echt niet lukt er ook gewandeld mag worden. Het gaat er om samen die prestatie te leveren. Ik heb een toffe groep leerlingen en je merkt gewoon dat ze er plezier aan beleven om dit samen te doen, ze leven er echt naar toe.”

Robert Rosu uit Meer weet dat de klasband in ieder geval sterker wordt. “Het is een uitdaging voor onze hele klas en door samen te oefenen

Koen Van Doninck geeft de loopmicrobe door aan zijn leerlingen. worden we een hechte groep. Er zitten wel wat competitiebeestjes in onze klas, maar het belangrijkste wordt dat we het allemaal halen.”

“We hebben al een strategie uitgedokterd in verband met het water!”, vertrouwt Katrien Ershov ons toe. “Maar dat mag ik niet verklappen!”, lacht de Minderhoutse.

Op dinsdag wordt er tijdens de middagpauze flink getraind op de Finse piste achter de school.

46

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Aan de loopcapaciteiten van hun klasleraar twijfelen de leerlingen niet, maar sommigen zijn er vast van overtuigd dat ze nog voor hem zullen finishen. Misschien Dina Willems wel? Want na de training had zij nog voldoende adem over om te roepen dat zij de sportiefste was van de hele klas! In ieder geval zorgde die opmerking voor algemeen gelach, de sfeer zit er duidelijk goed in. En jullie weten nu wie die jonge lopers zijn, het #TEAM VDOKO… Wij supporteren in ieder geval voluit! (ao)


Piuskoor geeft midzomerconcert in de begijnhofkerk

HOOGSTRATEN

”Een opera begint lang voor het gordijn opengaat…” “Een opera begint lang voor het gordijn opengaat en eindigt lang nadat het is neergedaald. Het begint allemaal in mijn verbeelding… Het blijft een deel van mijn leven, ook lang nadat ik het operahuis verlaten heb.” Zo vat de legendarische sopraan Maria Callas haar passie voor opera samen. En het Hoogstraatse Piuskoor volgt haar daarin met het middagconcert Pius at the Opera op zondag 17 juni, in haar eigen ‘operahuis’, de begijnhofkerk. De keuze voor de begijnhofkerk is niet geheel toevallig. Het Piuskoor heeft een bijzondere historische band met deze kerk. Het in 1940 pas opgerichte koor had er tijdens de woelige oorlogsjaren - toen de Sint-Katharinakerk in puin lag - haar vaste stek. De begijnhofkerk staat ook bekend om haar unieke prachtige akoestiek. Dat ondervond het publiek vorig jaar al op het fel gesmaakte aperitiefconcert met The American Youth Harp Ensemble.

De mooiste aria’s

Uit de wervelende operawereld worden beroemde aria’s geciteerd van Händel, Mozart, Bellini, Puccini, Tsjaikovski, Weber, Bizet en Verdi. Voor de solo’s werd niemand minder dan sopraan Nathalie Denyft uitgenodigd. Nathalie Denyft studeerde aan het Lemmensinstituut en aan het Conservatorium te Maastricht. In 2006 behaalde ze met grote onderscheiding het mas-

terdiploma solozang. Nathalie was als soliste ook te horen in onder andere de requiems van W.A. Mozart, G. Fauré en J. Rutter.

De voorstelling is samengesteld uit een combinatie van koor met piano, en sopraansolo’s met piano en koor. Wie een staalkaart van verfijnde, en ook bekende opera-uittreksels wil horen moet er op 17 juni bij zijn.

Praktisch: Pius at the Opera Op zondag 17 juni 2017 om 15 uur in de begijnhofkerk. Piuskoor samen met Nathalie Denyft, sopraan Olivier Thienpont, Piano - Kaat Vissenberg, dirigent. Deuren geopend om 14.30 uur. Toegangsprijzen: kassa 15 euro, vvk 12 euro, kinderen tot 16 jaar gratis. Kaarten te verkrijgen bij Toerisme Hoogstraten, Tel. 03 340 19 56, of via overschrijving op rekening van het Piuskoor BE04 4146 0613 3131 met duidelijke vermelding van naam en adres. De kaarten zullen dan klaarliggen aan de ingang. www.piuskoor.be. (lvr)

© Xavier Rombouts DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

47


MEER

Gezinsbond organiseert danslessen voor kinderen

MEER - De Gezinsbond organiseert danslessen voor kinderen vanaf drie jaar. De lessen starten zaterdag 15 september en lopen tot begin mei 2019. Er zijn geen lessen tijdens de schoolvakanties. Het aantal plaatsen per groep is beperkt en daarom is snel inschrijven aangeraden. De professionele dansjuffen Joyce en Jenna zorgen voor een prima sfeer en dito opleiding. Het seizoen wordt afgesloten met een leuke dansshow. De lessen vinden ’s zaterdags plaats in de gymzaal van basisschool De Meerpaal. De gezinsbond kan dit aanbieden aan de democratische prijs van € 40 voor leden en € 50 voor nietleden (drie- en vierjarigen, 30 min. les), € 70 voor leden en € 80 voor niet-leden (vijfjarigen, één uur les). Inschrijven bij Marly Rennen - Prinse, Beekakker 9 - 0470 97 01 62; Kim De Bie, Terbeeksestraat 10a - 0472 06 61 04; of gezinsbond.meer@gmail.com. (jav)

De dansshow vond dit jaar plaats op 5 mei. Het werd een groot succes. De dansers hebben er een prachtige show van gemaakt. Iedereen kijkt alweer uit naar het volgende dansseizoen dat van start gaat op 15 september.

Autowassen door chiromeisjes

MEER - Zaterdag 30 juni 2018 vindt de jaarlijkse autowas van de Chiromeisjes van Meer plaats. Leden verzamelen om 8.30 uur aan het lokaal aan de Meerseweg zodat ze samen met de leiding de eerste auto's vanaf 9 uur in een sopje kunnen zetten. Iedere Merenaar kan voor een vrije gift haar of zijn auto laten wassen, spic & span-resultaat gegarandeerd. De Chiromeisjes willen op deze manier hun kampkas stijven. (jav)

Bozzi en de Beukers in de Mussenakker

Meerfeest met de KWB

MEER - De KWB organiseert opnieuw het openluchtfestival Meerfeest. Dat vindt plaats op zaterdag 30 juni, op de speelplaats van Basisschool De Meerpaal. Nieuw dit jaar is dat ook de ouderraad van De Meerpaal bijspringt in de organisatie. Samen werkten de verenigingen dit programma uit: 15 - 16.30 uur inschrijven voor kinderzoektocht Cluedo 18 uur prijsuitreiking kinderzoektocht 18.30 - 19.30 uur volksdansen (voor kinderen) met ShilShoel 19.30 - 20.15 uur duo Krikke & Frakke 21 - 22 uur De Puinhoop 23 - 1 uur coverband Six on Fire Jong muziektalent dat zich geroepen voelt om een podium te betreden is van harte welkom. Neem contact op met iemand van de KWB. (jav)

MEER - 45 jaar Mussenakker mag uiteraard niet passeren zonder een gepast optreden. Voor die gelegenheid werd een band van eigen bodem tevoorschijn getoverd. Bozzi en de Beukers zorgden voor een meer dan gezellig optreden, dat hopelijk niet hun laatste was…

De tweekoppige rockband Blue Hippo mocht de spits afbijten. Misschien ken je hen nog van hun geweldige optreden op Akkerpop Contest vorig jaar? Ook nu zette het duo een stevige set met eigen nummers neer. Bozzi en de Beukers brachten daarna een unieke show van smerig harde covers, klaar voor de Mussenakker geschiedenisboeken. Want naar het schijnt, was dit hun laatste optreden. Met deze ambiance zal dat echter moeilijk zijn, want de vraag naar ''nog een keertje'' zal zeker nog eens opduiken. (ma)

48

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Bozzi en de Beukers in topvorm zijn onweerstaanbaar.


MEER

IJzerslag goed voor gevulde containers MEER - De Chiro hield haar jaarlijkse oudijzerslag. Met de radiowagen lieten de ophalers van zich horen en daardoor konden heel wat mensen hun oud ijzer aan de straat zetten, klaar om opgehaald te worden door de Chiro-jongens. Op de foto de ophalers van dienst: boven Henk de Bruyn en Jeroen Sprangers, onder Daan van Bergen, Ron de Bruyn en Bart Vriends. Daarnaast konden de mensen hun oud ijzer ook naar de containers bij de Chirolokalen brengen. Een mooi systeem, want het oud ijzer ligt thuis niet meer in de weg en de Chiro zorgt ervoor dat het gerecycleerd wordt. (ma)

Donckstraat is nu fietsstraat

MEER - In de Donckstraat is het nu duidelijk: de fietsers krijgen voorrang. Dat is beslist in het belang van de schoolkinderen. Onlangs werden de borden geplaatst die de Donckstraat voortaan tot een fietsstraat omvormen. Opdat elke auto-

Meermarkt van start met goed weer

mobilist zou weten hoe hij zich te gedragen heeft in zo’n straat, werd huis aan huis een foldertje bezorgd. Op de foto zien we het betreffende bord. Nu maar hopen dat het de schoolgaande fietsers effectief ten goede komt,

wat enkel kan wanneer de soms haastige chauffeur zich netjes aan de snelheid houdt en voorrang geeft aan de fietsers. (ma)

MEER - De Donckstraat bevalt wel als nieuwe plaats voor de Meerse markt. Met enige spanning was het afwachten naar het alternatief voor de markt die voordien aan het klooster plaatsvond. Nu verbouwingen daar de ruimte enkele jaren voor zich zullen opeisen is de markt noodgedwongen de nodige ruimte gaan zoeken in de Donckstraat. Het goede weer was alvast present, hopelijk wordt de volgende Meermarkt de eerste zondag van juni weer net zo’n succes. (ma)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

49


Deskundig Advies

• • • • • •

Vakmanschap

Eigen Atelier

Persoonlijk

Interieur- en kleuradvies. Gordijnen uit eigen atelier. Binnenzonwering en shu ers Vloerbekleding en PVC-vloeren. Boxsprings en matrassen. Vakkundig opmeten en plaatsen.

KAPELSTRAAT 6 - BAARLE-HERTOG - T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE

VANBAVELROMMENS BANK EN VERZEKERINGEN

VERZEKERINGEN KREDIETEN

ONAFHANKELIJK VERZEKERINGSMAKELAAR

WOONKREDIET - AUTOFINANCIERING - DIVERSE DOELEN

DAGELIJKS BANKIEREN

AXA BANK

SPAREN EN BELEGGEN FIETSVERZEKERING GEZIN - ZELFSTANDIGE - KMO Meerdorp 21 - 2321 Meer tel 03 315 72 54 info@vanbavelrommens.be

de bank

WWW.VANBAVELROMMENS.BE WWW.FIETSVERZEKERD.BE Erkenning fsma 11590 AcB Ondernemingsnr 0428.550.849

anders bekeken


MEERLE

Bezwaar tegen Ruimtelijk Uitvoeringsplan Gemeenteplein Meerle

Inwoners willen parochiezaal vrijwaren

MEERLE - Voor de uitvoering van ‘Meerle, Ons dorp’ is een wijziging van het GRUP (Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) nodig. Dat gaat verder dan aanvankelijk was ingeschat. Met de bouw van een polyvalente zaal door de gemeente achter de oude jongensschool, zou de parochiezaal mogelijk aan gebruik inboeten en misschien op termijn overbodig worden en wijken voor woningen. Een aantal inwoners stelden hiertegen een bezwaar op en legden dit voor aan de verenigingen. Hoewel niet iedere vereniging dit aan zijn eigen leden had voorgelegd, kreeg het toch bijna 300 handtekeningen mee. Daarnaast dienen ook het bestuur van de dorpsraad en het comité voor de parochiezaal een bezwaar in. Zij voelen zich gepasseerd in deze zaak terwijl die toch tot hun kerntaken zou moeten worden gerekend. Dit lijken toch sterke signalen die het stadsbestuur niet zonder gevolg kan laten. In het kader van de uitvoering van de plannen van ‘Meerle, ons Dorp’ die op 13 februari werden voorgesteld, was de volgende stap de wijziging van het GRUP (Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Gemeenteplein Meerle. Een aantal percelen dienen immers een bestemmingswijziging te krijgen om de plannen te realiseren. O.m. de percelen van de huidige pastorie, de bibliotheek en het oude schoolgebouw met de IKO dienden van ‘zone voor openbaar nut’ gewijzigd te worden naar ‘woongebied’.

Parochiezaal woongebied

Maar tot veler verbazing werden in het besluit ook de percelen van het Raadhuis en de Parochiezaal van bestemming gewijzigd. Ook zij krijgen de bestemming ‘woongebied’. In het ontwerpplan dat aan de Gecoro (Gemeentelijk Commissie Ruimtelijke Ordening) ter advisering werd voorgelegd, was daar nochtans geen sprake van. Het was de commissie zelf die deze bestemmingswijziging adviseerde.

Op de druk bijgewoonde infovergadering over het PPS Project op 13 februari werd over deze wijziging met geen woord gerept, hoewel het advies van de Gecoro al van 5 december 2017 dateerde. In de gemeenteraad van 26 februari 2018 werd de wijziging goedgekeurd, met tegenstem van oppositiepartij Anders. Vervolgens ging het openbaar onderzoek van start ging.

Het was naar aanleiding daarvan dat een aantal mensen en verenigingen de draagwijdte van deze bestemmingswijziging beseften. Geen problemen met de site van het Raadhuis, dit is en blijft eigendom van de gemeente en krijgt een ruime invulling voor gemeenschapsvoorzieningen. Niet zo met de parochiezaal. Met de bouw van een polyvalente zaal door de gemeente achter de oude jongensschool, zou die mogelijk aan gebruik inboeten en misschien op termijn overbodig worden.

Met deze wijziging zijn de initiatiefnemers het niet eens en daarom hebben ze een bezwaar op-

gesteld dat ze aan de verenigingen hebben voorgelegd.

Betoog

De kern van hun betoog is het volgende: “Deze wijziging is er blijkbaar gekomen na advies van de GECORO. Het stadsbestuur heeft dit gevolgd om met het oog op de toekomst geen belemmeringen te creëren. De zaal is echter geen eigendom van de stad, maar wel van de vzw Parochiale Werken Hoogstraten, dat deel uitmaakt van Dekenaat Noorderkempen. Als het Dekenaat of het bisdom (dat de dekenaten overkoepelt) vroeg of laat in geldnood komt, dan is de verkoop van parochiezaal Ons Thuis niet ondenkbaar. Een goedkeuring van het RUP biedt die mogelijkheid. Niets belet dan een projectontwikkelaar de zaal af te breken en er wooneenheden te zetten. Parochiezaal Ons Thuis is vijftig jaar geleden gemoderniseerd met de opbrengst van de Aardbeifeesten, georganiseerd door de inwoners van Meerle. Met het geld van de jaarlijkse Pierendag is de zaal de laatste jaren nog meer vernieuwd (o.a. toiletten en verwarming). Het zou jammer

zijn als de Meerlenaren hun vertrouwde parochiezaal, die ze mee betaald hebben, vroeg of laat verliezen. Daarom moet de zone van de parochiezaal blauw ingekleurd blijven. Het is de enige mogelijkheid om te beletten dat het gebouw zou verdwijnen ten koste van woningen. Hopelijk wordt er met ons bezwaar rekening gehouden.”

Niet negeren

Hoewel niet iedere vereniging dit bezwaar aan zijn eigen leden had voorgelegd, kreeg het toch bijna 300 handtekeningen mee. 300 Mensen die bezorgd zijn over het voortbestaan van hun parochiezaal: negeren kan je dat toch niet! Daarnaast hebben ook de het bestuur van de dorpsraad en het comité voor de parochiezaal een bezwaar ingediend. Zij voelen zich vooral gepasseerd in een zaak die toch tot hun kerntaak behoort. Op geen enkel moment werden zij door het gemeentebestuur in kennis gesteld van de aan gang zijnde evolutie en ze zijn dan ook bezorgd over de toekomst van de parochiezaal. Benieuwd wat het gemeentebestuur met deze bezwaren gaat aanvangen! (jaf) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

51


MEERLE

70 kaarsjes voor KWB Meerle

MEERLE - KWB Meerle viert dit jaar zijn 70ste verjaardag en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Alle Meerlenaars worden uitgenodigd om het samen met hen te komen vieren. Dat gebeurt met een gezellige avond op zaterdag 23 juni in het KLJ-lokaal, voor de liefhebbers is er een fietstocht, genieten kan uiteraard ook op het terras buiten en in het café binnen.

De KWB heeft zijn oorsprong in de jaren dertig van vorige eeuw. Als antwoord op de vraag naar een aangepast kader van de Katholieke Actie voor volwassen mannen werden toen de eerste werkliedenbonden opgericht door oud-Kajotters. In de Tweede Wereldoorlog werden ACV en ACW feitelijk verboden en dienden de werkliedenbonden als een soort 'vluchtorganisatie' voor de werking en de talrijke vrijgestelden en militanten van de christelijke arbeidersbeweging. Tijdens een bijeenkomst van de leiders van het ACW op 9 januari 1941 werd beslist om in alle verbonden katholieke werkliedenbonden op te richten. Op de Nationale Middenraad van het ACW op 15 april 1945 werd de Katholieke WerkliedenBond (KWB) officieel erkend als een zelfstandige vormingsorganisatie binnen het ACW, verantwoordelijk voor de socio-culturele

actie onder de volwassen arbeiders. Overal te lande werden lokale afdelingen opgericht.

Aan de keukentafel

Zo ging het ook in 1948 Meerle, “aan de keukentafel” , zoals dat toen ging. Toenmalig doel was vooral het lot van de werklieden te verbeteren, door hen te verenigen en hen te vormen. Omdat mede door KWB het lot van de werkende mens in ons land er heel wat rooskleuriger uitziet dan 70 jaar terug, is KWB mee geëvolueerd. Zonder de werklieden en de zwakkeren elders in de wereld te vergeten, is het vooral een vereniging die staat voor sociale contacten. Zoveel mogelijk werknemers verenigen en hen mogelijkheden tot ontmoeting aanbieden. Ze doen dat door een hele waaier van nuttige én aangename activiteiten te organiseren. Leden krijgen de kans om hun talenten te ontwikkelen, om zich te ontplooien en te vormen. En omdat solidariteit voor hen geen loos begrip is, doet KWB dat graag samen met andere spelers op het lokale vlak. Samen dingen organiseren, zoals het St.-Niklaasfeest en meedoen aan activiteiten in het dorp, zoals de Pierendag.

Gezellig

Om de 70ste verjaardag te vieren nodigt KWB Meerle iedereen op zaterdag 23 juni in het KLJlokaal uit op een gezellige avond. Voor de liefhebbers is er een mooie uitgestippelde fietstocht van naar keuze 25 km of 40 km (met drankstop onderweg). Vertrek tussen 18.30 en 19.30 uur aan het KLJ-lokaal. Deelname is gratis.

Vanaf 19.30 uur begint een zomerse terras- en/of café-avond. Bij goed weer is er een sfeervol terras voorzien op het plein voor het lokaal, anders een gezellig café binnen. Breng voor alle veiligheid een warme trui of vest mee. Het terras of café is open vanaf 19.30 tot ca. 1 uur. Dranken zijn verkrijgbaar aan schappelijke prijzen, en er staan enkele speciale streekbieren op de kaart. De hapjes zijn gratis. Iedereen van harte welkom!

Praktisch: Fietstocht en terras nav 70 jaar KWB op zaterdag 23 juni vanaf 18.30 uur in het KLJ lokaal. (jaf)

Het huidige KWB-bestuur. Staand: Stan Verschueren, Jos van den Ackerveken, Edmond Jacobs, Edwin Schapendonk, Petrus Geenen, Ronny van den Ackerveken, Dennis Snoeys, René Van Best, Filip Declercq, Marcel Van Oorschot. Zittend: Jos Stoffels, Ronny Pijpers, Jos Van Bavel, Francois Christiaensen, Ad Jacobs, Marc Donckers, Fons Pauwels.

52

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEERLE

Zwaluwen in de nacht

MEERLE - Eén van de merkwaardigste vogels in onze regio is wellicht de nachtzwaluw. Hij houdt zich nu al jaren op in De Elsakker in Meerle. Natuurpunt Markvallei organiseert er op vrijdag 15 juni een zoektocht naar. De nachtzwaluw is immers terug, hoewel deze karakteristieke vogel in Vlaanderen zeldzaam geworden is.

zijn habitat, was er sinds het midden van de 19de eeuw al een sterke afname in het aantal broedparen. Zijn verborgen en mysterieuze levenswijze maakt het moeilijk om het gedrag van de Nachtzwaluw te bestuderen. De vogel is actief in de schemering en vliegt vooral in het donker geruisloos. De zang, een trillend geluid of de zachte scherpe roep tijdens de vlucht is de gemakkelijkste manier om de nachtzwaluw te ontdekken.

De Caprimulgus europaeus is een grondbroeder van bosranden in een gevarieerd heidelandschap. Omwille van de degradatie en versnippering van

Ga dus mee op expeditie met boswachter Bart Hoeymans als gids. Om 21 uur verzamelen de deelnemers aan de ingang van het domein Elsakker, ter hoogte van Chaamseweg 55a in Meerle. Info: voorzitter@natuurpuntmarkvallei.be. Praktisch: Natuurwandeling op vrijdag 15 juni, vertrek om 21 uuraan de ingang van De Elsakker, Chaamseweg 55a. (ao)

Koopdag paardengetuig

Een kennismaking met een spookachtige vogel. (Foto Jankees Schwiebbe)

MEERLE - Op zondag 24 juni vanaf 10 uur is er op Oosteneind 9 een koopdag van oude werktuigen en materialen die met paarden te maken hebben. Iedereen mag gratis deelnemen, maar men moet zich vooraf aanmelden op het nummer 03 315 81 01. Als animatie is er een behendigheidswedstrijd boomslepen. Ook hiervoor moeten deelnemers zich telefonisch aanmelden. (fh)

GOUD IN MEERLE

Bart Kustermans en May Verhoeven MEERLE - Op zaterdag 21 april, een stralende lentedag, was het feest op de Voort. Op 19 april 1968, ook al zo’n stralende lentedag, stapten Bart en May immers in het bootje en 50 jaar later moest dat gevierd worden.

May (Maria) Verhoeven werd in 1947 geboren in Meersel-Dreef als derde kind - het eerste meisje - in een gezin dat uiteindelijk 14 kinderen zou tellen. Ze liep er school, ging naar het Spijker en werd tenslotte sociaal assistente in SintAntonius. Tot aan haar huwelijk werkte ze in Pulderbos. Bart (Lambertus) is van Meerle, waar hij in 1944 het levenslicht zag. Van jongs af was hij in de ban van de mechaniek en hij werd dan ook automecanicien. Iets wat hij tot aan zijn pensioen zou blijven doen.

trokken ze in het huis op de Voort, dat Bart een jaartje eerder gekocht had en waar ze nu nog altijd samen wonen. Ze kregen er drie kinderen: Johan, Peter en Annemie. Ondertussen zijn er ook drie kleinkinderen: Izar, Jirte en Ardin. Allen kennen ze de weg naar de Voort heel goed en weten ze zich daar altijd welkom.

De gouden bruiloft werd met veel volk gevierd.

De broers en zussen Verhoeven hadden een rode loper gebreid van 13 meter lang. Ieder een stukje. En een kleurige sjaal voor de oude berk in de voortuin. Toen de boog gezet werd en de tuin versierd, was er wel vijftig man in de tuin. Met de buren en de families Kustermans en Verhoeven werd een groot en mooi feest gevierd, dat Bart en May zich nog lang zullen herinneren! (jaf)

Late shift

Bart werkte samen met May’s broer Jan en kwam zo nogal eens aan huis bij Verhoeven. Toen zijn moeder een keer in het ziekenhuis lag, waar May de late shift deed, kwam Bart haar alle avonden opzoeken. ‘Wat een lieve zoon,’ zei de vrouw die op dezelfde kamer lag, ‘dat hij je alle dagen komt bezoeken’. ‘Die komt niet voor mij,’ antwoordde zijn moeder, ‘die komt voor May’. In 1965 kregen ze vaste verkering, zoals dat genoemd wordt. In 1968 beloofden ze mekaar eeuwige trouw en DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

53


MEERLE

Kunst in de natuur

Een kunstwerk op zich. De atelier-woning van Lionel was tijdelijk bar en ontmoetingsruimte. MEERLE - Op zaterdag 5 mei stelden 28 kunstenaars samen een 70-tal werken tentoon tijdens de Artwalk By Night op het domein van Lionel Van den Boogaerde in Meerle. De kunst-

werken waren als vergroeid met de natuur langs een uitgestippelde wandeling in het bos. De kunstwerken waren feeëriek belicht en kwamen dus vooral na zonsondergang het best tot hun

Smikkeltocht met 5-gangenmenu

MEERLE - De Smikkeltocht is een leuke tweejaarlijkse traditie bij het begin van de grote vakantie. Op zondag 1 juli neemt Landelijke Gilde Meerle - Meersel-Dreef je mee door een prachtig stukje Meerle. Onderweg krijg je de heerlijkste gerechten voorgeschoteld. De voettocht (ca. 11 km) loopt grotendeels op anders niet toegankelijke wegen en private eigendom. Zo leren zelfs mensen uit eigen streek, Meerle van een andere kant kennen. De fietstocht (ca. 33 km) brengt je langs de mooiste plekjes van Meerle en omstreken. Starten kan je tussen 10 en 13 uur aan de feesttent in de Hazenweg te Meerle. Bij het vertrek kan je al genieten van een aperitiefje met groenteknabbeltje. Vervolgens bezoek je het melkveebedrijf van Marc Boeren, waar je soep met brood kan eten. De hoofdschotel, videe met kip, staat klaar in het aardbeibedrijf van Cindy Van Dun, van koffie met gebak kan je genieten bij Jaak Huybechts. De laatste gang brengt je terug bij de beginplaats aan de Hazenweg. Daar kan je roomijs met aardbeien smikkelen. Bij de begin- en eindplaats aan de Hazenweg is animatie voorzien van 14.30 tot 17 uur zoals oude tractors, trekpaarden, kinderanimatie en een optreden van "Krikke en Frakke" in de tent. Volwassenen betalen 18 euro, kinderen tussen 4 en 12 jaar 10 euro, kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee. Uw inschrijving is pas definitief na

Samana viert Paasfeest

MEERLE - Naar goede gewoonte vierde Samana ook dit jaar het paasfeest met de ziekenzalving. Op 8 april kon onze voorzitster 72 personen welkom heten in de Parochiezaal. Daar werd samen de Eucharistie gevierd, een veertigtal mensen ontving de ziekenzalving. Na de viering genoot iedereen van een lekkere feestmaal. Voor de vrolijke noot zorgden Jos en Frank. Zij brachten met hun humoristische sketches de mensen goed aan het lachen. Tijdens de pauze was er koffie, thee en chocolade eitjes en werden er lotjes verkocht voor de tombola. Toos gaf wat uitleg over de komende Mariaviering, Eugeen bedankte alle mensen voor het kopen van de loten van de CM-tombola. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Toos bracht ook nog een mooi gedichtje over Pasen. De mooie namiddag werd afgesloten met de tombola waarin de fijne prijzen uitgereikt werden. Samana dankt allen die mee zorgden voor een goed verloop, zeker ook Ria en Martha die elke keer in de keuken komen helpen. (GVB/red)

54

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

“Dark Woman” een werk van Steef van Loenhout recht. In onze volgende uitgave hebben we een gesprek met Paul Sarens, curator van het evenement. (fh)

Paarden en kinderen: altijd een dankbare combinatie

overschrijving van het verschuldigde bedrag. Inschrijven kan tot 27 juni 2018 via overschrijving op rekeningnummer BE 74 7450 4547 7107 met vermelding: “naam: aantal volwassenen, aantal kinderen 4-12, aantal kinderen -4”. Meer info op www.lgmeerle.be - e-mail: info@lgmeerle.be Praktisch: Smikkeltocht te voet 11 km of per fiets 33 km op zondag 1 juli met vertrek tussen 10 en 13 uur aan de feestttent in de Hazenweg. Vooraf inschrijven. (jaf)


MEERLE

Eerste communicanten

MEERLE - Ook in Meerle heeft met Ons-Heer-Hemelvaart de plechtige viering van de eerste communie plaats. Daar hoort een feestelijke foto bij. Op de onderste rij van links naar rechts: Renske, Liam, Sien, Sofie, Linde, Aleksander en Cas. Bovenste rij van links naar rechts: Ella, Gitte, Julie, Annemijn, Roos, Victor en Brian.

Zomers ‘Trioconcert’

MEERLE - Wat is er mooier dan fanfaremuziek op een zomerse middag midden in een dorp? Op zondag 10 juni kan je het van 11 tot 14 uur meemaken op het dorpsplein van ons eigenste Meerle. Vanaf 11 uur concerteren er immers drie muziekverenigingen uit Meerle en uit de regio: de Brassband uit Ulicoten, de Harmonie St.Remi uit Baarle-Nassau en de Fanfare St.- Cecilia uit Meerle. Bij goed weer spelen ze buiten op het plein voor het historische Raadhuis. Bij regen vluchten ze

naar de parochiezaal. Wandel er even langs, neem een pauze tijdens je fietstochtje of ga gewoon luisteren, het is geheel gratis. Er zijn drankjes en broodjes verkrijgbaar. Iedereen is vriendelijk uitgenodigd.

Praktisch: Trioconcert door brassband Ulicoten, harmonie St-Remi en fanfare St-Cecilia van 11 tot 14 uur op het dorpsplein (bij slecht weer in de parochiezaal). (ep/jaf)

Schoolfeest in De Klimtoren

MEERLE - De voorbereidingen van het schoolfeest zijn volop bezig. Zondag 3 juni is iedereen van harte welkom in de Klimtoren. Om 10 uur start de feestelijke dag in de parochiekerk met een mooie viering. Vanaf 11 uur is iedereen welkom op de brunch die wordt georganiseerd door de oudervereniging. Vanaf 13.30u. geven de

leerlingen het beste van zichzelf tijdens enkele optredens. Daarna zijn cafetaria en kinderdorp geopend tot 17 uur. Een goedgevuld programma dat garant staat voor een fijne dag!

Praktisch: Schoolfeest op zondag 3 juni van 11 tot 17 u. in de Klimtoren. (red.)

In het seizoen, verse vollegrond-asperges ook geschild!

Fam. Adams, Dorpsstraat 7, Ulicoten (tussen Baarle-Hertog en Meerle)

0031-13 51 99 361 alle dagen geopend

Bingo met de fanfare

MEERLE - Volgens aloude traditie houdt de fanfare Sint-Cecilia op de avond van Sinksen bingo-avond in parochiezaal Ons Thuis. Om 19.30 uur begint de bingomachine te draaien. Wie graag een gokje waagt, is hartelijk uitgenodigd. Er zijn zomerse prijzen te winnen. En wie die dag jarig is, speelt gratis. Praktisch: Bingo-avond van fanfare St Cecilia op zondag 20 mei om 19.30 uur in de parochiezaal. (red.)

Uit eten in Hoogstraten

MEERLE - Om praktische redenen worden in het dorpsrestaurant van Meerle nooit frietjes geserveerd. We nemen daarom een keer de bus naar het dienstencentrum in Hoogstraten om er friet met stoofvlees te gaan eten. Voor wie geen eigen busabonnement of meerbeurtenkaart heeft, kan voor het ticket gezorgd worden. Bijeenkomst in het Chirolokaal van Meerle om 10.30 uur, waarna men samen naar de bushalte gaat. Om 13.45 uur is men terug in Meerle. Kostprijs is 8,90 euro inclusief een busticket, of 7,30 euro zonder. Vooraf inschrijven tot en met 6 juni om 16 uur. (red.)

Praktisch: Uit eten in Stede Akkers Hoogstraten op woensdag 13 juni. Samenkomst om 10.30 uur in het LCD in het Chirolokaal. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

55


KEN G E N T I D ID P L E 3D-CA O nd KS a v o D W O Re n I t S O L ogstra

EN

o Te H

Duur van de opleiding is steeds 10 weken Start basistraining solidworks : september 2018 Start vervolgtraining solidworks : september 2018 Deze opleiding is zowel toegankelijk voor professionelen als particulieren. Training @ 3DCadworks.be

Gauchos Breda - Grote Markt 33 - 4811 XP Breda - T. 076-5224505 E. info@gauchosbreda.nl - I. www.gauchosgrill.nl - Facebook: Gauchos Breda

www.fonsmartensplankenvloeren.be

EIKEN PLANKENVLOER sterk in

VAN HEMELEN

BVBA

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR

eiken

FONS MARTENS NV

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers

Groot Eyssel 39a - Meerle baan Meerle - Meer Tel: 03 315 84 32 Fax: 03 315 03 99

Toonzaal - MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ...08.00 -12.00 / 13.00 - 17.00 uur DONDERDAG EN ZONDAG/ GESLOTEN

ZATERDAG ......09.00 -12.00 / 13.00 - 16.00 uur

VAN HEMELEN

BVBA

NIEUWBOUW & RENOVATIE ELEKTRICITEIT

CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN

WIJ Z IJN Industrieweg 4 2330 Merksplas

ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

VERHU IS D !

Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be


MEERSEL-DREEF

Belevingscentrum in het klooster

MEERSEL-DREEF - Op 17 april werden gelovigen, Dreveniers en geïnteresseerden uitgenodigd in de paterskerk voor de voorstelling van het belevingscentrum dat zal worden ingericht in een deel van het klooster van de Paters Kapucijnen. Jammer genoeg daagden de afgevaardigden van Exponanza (Gent) niet op. Dat is de ideeën- en vormgevingsstudio die zorgt voor het volledige traject van concept tot realisatie. Dus kreeg de nieuwe gardiaan Kenny Brack (45) de eer om de toelichting te verzorgen. Van een entree in ons dorp gesproken! Hij mocht alvast vooruitblikken naar de opening van een belevingscentrum in oktober 2018.

Het authentieke kader van het klooster mag niet verloren gaan. Maar daar hangt een kostenplaatje aan. Iets museum-achtigs dus om voor inkomsten te zorgen? Neen, in Sint Truiden is er al zoiets. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Waar Elegast en de ziekenboeg van de paters waren gevestigd, is nu de leefruimte voor de geloofsgemeenschap van de paters, waar het aangenaam wonen is. Het hele gelijkvloers kwam leeg: de oude refter, keuken, eetplaats, recreatie, ziekenboeg en pandgang. Welke invulling moet hieraan gegeven worden? Dan volgt eerst de vraag naar wat er nog niet is: een plaats waar mensen een eigen roeping kunnen vinden. Gericht op mensen die zoekend in het leven staan, die een zingeving zoeken voor wat mensen bezig houdt.

Thema’s

De nieuwe ruimten worden in vijf thema’s ingericht, elke ruimte krijgt een thema waar mensen mee worstelen, maar op een niet-moraliserende wijze. De inrichting wordt modern, waarbij de ervaring en beleving centraal staan. De bezoeker doet er indrukken op, die hij vervolgens mee naar huis neemt. Met de bedoeling dat mensen telkens terugkomen voor verdere exploratie. Het kan gaan om individuen, schoolgroepen, pastorale eenheden - eenieder die op zoek is vanuit de gedachte dat “er iets is”…

Ook de volledige eerste verdieping staat momenteel leeg. Hiervan wordt gebruik gemaakt om jong en oud de kans te geven om mee te het religieuze leven van de Kapucijners te ervaren. Er is voor maximaal 20 personen plaats beschikbaar. Pater Kenny Brack is met zijn 45 jaar de jongste Pater Kapucijn, hij hoopt op verjonging. In Antwerpen zijn er al Kapucijners uit Congo, India, Pakistan en Polen. Hij hoopt dat Meersel-Dreef een plaats wordt voor een internationale gemeenschap, waardoor het religieuze leven wordt versterkt en verzekerd voor de toekomst. Ondertussen is in ’s Hertogenbosch (Nederland) het klooster verkocht, de samenwerking met de overige Kapucijners kan alleen maar groeien.

De nieuwe gardiaan, Kenny Brack, is met zijn 45 jaar de jongste Pater

Speeltuin

De speeltuin en de horeca van De Zevenster blijven bestaan. Dat kan alleen maar uitnodigend zijn, onder meer voor schoolgroepen. Beiden zitten dus mee in het verhaal. De nieuwe invulling van het klooster lijkt dus geen nadelen, alleen maar voordelen te bieden, ook voor activiteiten van plaatselijke verenigingen. Het kapittel beslist over de uitwerking, de bezorgdheid van het bestuur gaat echt wel naar iedereen uit. Het belevingscentrum gaat in oktober 2018 open en nieuwsgierig als we zijn, wij kijken er alvast belangstellend naar uit. Het klooster en de grot, met zijn hebben en houden, blijven bestaan. Dat maakt Meersel-Dreef tot een buitenbeentje en dat moeten we koesteren. Om het met de woorden van de nieuwe gardiaan te zetten: “Als ge hier woont, kunt ge niet anders dan gelukkig zijn.” We geloven hem graag! (JJ)

Voorwaardelijk gunstig

MEERSEL-DREEF - In de volksmond spreekt men nog altijd over de Brouwershoeve, ook al was de laatste levensadem een pizzeria. Ondertussen staat het afgebrande gebouw in het dorpscentrum er bijna twee jaar maar te staan en verder te verkommeren. Bekijks genoeg alsof het een toeristische attractie is en iedereen heeft er wel een mening over. Feit is wel dat het voetpad ook al die tijd geblokkeerd wordt met puin van het vernielde gebouw. Tot 25 mei hing er een ‘Bekendmaking beslissing omgevingsvergunning’ aan de middelste der lindebomen uit. Voor alle duidelijkheid: gunstig slaat op het rooien van drie sparren en drie coniferen; maar ongunstig voor het slopen van het bakhuis want het gebouw is in goede staat en in ongewijzigde staat sinds de opname in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Wel is er een voorwaardelijk gunstig verdict voor het slopen van het woonhuis (horecagebouw) met het oog op de wederopbouw van het afgebrande gebouw. Voorwaardelijk gunstig: daar kan je alle kanten mee uit. Ondertussen een kankerplek in het centrum van ons dorp, hoe lang nog ? (JJ)

Het versperde voetpad voor de afgebrande Brouwershoeve blijft een doorn in het oog. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

57


MEERSEL-DREEF

Leiloop: werk in uitvoering MEERSEL-DREEF - Opvallend is dat het waterpeil van de Mark in de Markweg zo laag staat. Als je dan verder stroomopwaarts gaat, bemerk je de werkzaamheden aan de Leiloop vanaf de Dreef richting de Mark. De waterloop werd verruimd, palen werden geheid, betuining met plastic aangebracht en afgewerkt met steenbrokken. Hopelijk zal de afwatering van het water vanaf industrieterrein Hazeldonk hierdoor verbeteren. De Leiloop is volgens de ecologische typologie van Geopunt Vlaanderen een verontreinigde waterloop, met een meetplaats oppervlaktewaterkwaliteit aan de brug nabij Dreef 44. (JJ)

Stemmige kaarsjesprocessie

MEERSEL-DREEF - De kaarsjesprocessie in het Mariapark mocht dit jaar op zaterdag 28 april weer plaats vinden onder gunstige weersomstandigheden, en dat is mooi meegenomen. Deze bedevaart staat in het teken van de opening van de meimaand en wordt georganiseerd door KVLV, Landelijke Gilde en KLJ. Dit jaar had de eucharistieviering als thema ‘Maria als vluchteling’. Deze bedevaart kende met zijn 35ste editie toch een soort jubileumuitgave. Het leverde een mooie optocht van fanfare, vaandels en brandende kaarsen op. (JJ)

Zondagse rommelmarkt

MEERSEL-DREEF - De rommelmarkt in Meersel-Dreef is populair bij de Hollanders én de Belgen. In de maanden juni, juli en augustus is er elke zondag een rommelmarkt van 9 tot 14 uur. Zolang is er ook eenrichtingsverkeer van België naar Nederland. Deze rommelmarkt wordt ingericht door en ten bate van de fanfare 'Voor Eer en Deugd' uit Meersel-Dreef en Galder/Strijbeek. Wie weet tik je iets speciaals voor een klein prijsje op de kop. En wil je een keer zelf jouw zolder opruimen en spullen verkopen? Vanaf 8.30 uur kun je iedere zondag voor een bedrag van € 12 (dit is inclusief parking) voor een oppervlakte van circa 10 m² inschrijven bij marktleider Jaak Snijders in café Jansen & Jansen te Meersel-Dreef. Je kunt hem ook bellen voor een reservering op telefoonnummer: 0032-33157659 of 0032497040818. (JJ)

Verstappen-On-Tour

MEERSEL-DREEF - Sinds kort is er zaterdags van 10 tot 15 uur weer een beenhouwerij op Meersel-Dreef. Dan staat ‘Verstappen-on-tour’ als rijdende slagerij uit Sint-Lenaarts op de parking van het Paterswiel. Een mooi initiatief waar de Dreveniers en ook inwoners uit Galder uitgebreid gebruik van maken, want een lekker stukje vlees willen we allemaal toch op ons bord (sorry vegetariërs en veganisten). Nu nog een groente- en fruitkraam, dat zou het compleet maken voor iedereen. (JJ)

58

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Dauwtrappen naar Meer

MEERSEL-DREEF

MEERSEL-DREEF - Om de twee jaar staat het dauwtrappen op het programma van fanfare Voor Eer en Deugd. Voor dag en dauw gaan ze muzikaal en te voet op weg naar iets of iemand. Af en toe klinkt er dan wel eens klacht over het vroege geluid, maar dauwtrappen heeft toch iets speciaals. Dit jaar vertrok de fanfare op Hemelvaartsdag 10 mei om 6 uur ’s ochtends bij de Paters, om vervolgens via de Watermolenweg en het daaropvolgende zandpad naar Meer te gaan, met een tussenstop voor een koffie, koek en een koffiedrankje bij de fam. Adams in de Eindsestraat, en verder via Elsterdijk en Frankenberg. In Meerdorp werd oud-burgemeester Arnold Van Aperen muzikaal in de bloemetjes gezet als Vriend van de Fanfare, die letterlijk van toeten noch blazen wist, want het waren zijn kleinkinderen die dit mee hadden opgezet. Een uitgebreid ontbijt bij ‘Jan en Je’ deed de honger stillen om uiteindelijk bij ’t Fortuin een laatste schuimkraagje weg te blazen. (JJ)

Verbroederen bij het kubben

MEERSEL-DREEF - Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken. Volgens Wikepedia is het een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Het woord "Kubb" betekent "houten blok" in het Gotlands dialect van het Zweeds. De spelregels variëren per land en regio, maar het doel van het spel is altijd om de koning omver te gooien voordat de tegenpartij dat doet. Het spel kan binnen dertig seconden gespeeld zijn, maar kan ook uren duren. Na verloop van tijd mogen er blokken bij beide kanten weg wor-

den gehaald voor het spelverloop. Hier zijn geen officiële tijdsrichtlijnen voor. Ook kan het worden gespeeld op diverse ondergronden, zoals zand, beton of gras en zelfs op sneeuw.

In Meersel-Dreef geraakte een groep gepensioneerden in de ban van het kubben en elke dinsdag vanaf 13.30 uur bij goed weer spelen zij in de De Zevenster een partijtje tegen elkaar. Een leuk initiatief dat mensen naar buiten lokt en de onderlinge sociale contacten vergroot. Zo ook op de dag van de arbeid 1 mei. Toen speelden Meersel-Dreef en Meer met telkens twee ploe-

gen van 6 spelers tegen elkaar, en zoals gezegd soms gaat het snel en soms gaat het traag. De wedstrijd die ik van nabij volgde, eindigde in mineur voor Meer want zij gooiden de koning vroegtijdig om, en dat betekende meteen het einde van dit spel. Wie uiteindelijk de dagwinnaar werd, is mij niet bekend. Maar eigenlijk gaat het daar ook niet echt om, uiteindelijk zijn er alleen maar winnaars. Meer info voor Meersel-Dreef bij Thérèse Coppens, Meersel 32, tel. 03 315 03 62. (JJ)

Meersel-Dreef en Meer verbroederen bij het kubben. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

59


MINDERHOUT

Een gezonde toekomst voor ’t Markenhof?

MINDERHOUT - Het stadsbestuur wil werk maken van een globaal plan voor de Minderhoutse dorpskern. Hopelijk betrekt men daarin alle belanghebbenden in een gedragen inspraaktraject. Een van hen is vzw ’t Markenhof. Een groep vrijwilligers hield deze vzw boven het doopvont om de broodnodige investeringen voor de renovatie van de parochiezaal rond te kunnen krijgen. Nieuwbouwplannen werden noodgedwongen opgeborgen. Een grondige renovatie kost zo’n 340.000 euro. Nadat eerder de grote en kleine zaal en het terras werden aangepakt, gaat vanaf 10 juni het sanitair blok tegen de vlakte. Daarmee is het einde van de werken nog lang niet in zicht. Hoe past dit initiatief in een globaal plan voor de dorpskern? Is de stad ook bereid om een steuntje in de rug te bieden? De Minderhoutse parochiezaal werd in 1965 gefinancierd en gebouwd door de parochianen. Kapellekenskermis kwam destijds tot stand om de financiering rond te krijgen, met de medewerking van alle gehuchten. Meer dan een halve eeuw later was de zaal danig versleten. Ondertussen is de werking van bisdom en parochie evenwel ook sterk gewijzigd, zodat de middelen om een zaal aan te passen aan de moderne noden niet zomaar voor het rapen zijn. Luc Leys gaf ons tekst en uitleg over hoe vzw ’t Markenhof dit hoopt te realiseren.

Rendabel

De parochiezaal was een onderdeel van de vzw Dekanaat Noorderkempen regio Hoogstraten (bisdom). De school gebruikte de kleine zaal om de kinderen hun boterhammen te laten opeten. Zo ontstond de benaming ‘koffieschool’. Alle

verenigingen konden tegen een gunstig tarief hun activiteiten door laten gaan in de Parochiezaal. Dat liet hen toe om hun kas te spijzen. Particulieren konden er terecht voor trouwpartijen, feesten en ook uitvaarten. Op deze manier werd de Parochiezaal rendabel.

Verenigingen wilden na verloop van tijd een eigen gebouw, soms met steun van de stad. Zo kwam er o.m. een KSA- en KLJ-lokaal, ook een voetbalkantine voor MVV. Voor activiteiten van de vereniging en hun leden maakten ze minder vaak gebruik van de parochiezaal die daardoor moeilijker rendabel te houden was.

Met minder inkomsten en stijgende onkosten werd het moeilijk om de nodige renovatiewerken te doen. De zaal geraakte in slechtere staat, zodat de particuliere feesten nog meer weg bleven. Een jaarlijkse toelage van de stad bedroeg welgeteld 5.000 Euro. Die was broodnodig om

te overleven. Zonder deze toelage was de zaal wellicht al jaren geleden gesloten geweest.

Nieuwbouw

Door de uitbreiding van het inwonersaantal van Minderhout, barst niet alleen de parochiezaal uit zijn voegen, dat is ook het geval voor de school. Al meerdere jaren onderzoekt men samen met school en verenigingen of de gebouwen aangepast kunnen worden aan het inwonersaantal en de noden. Zo was er recent een gesprek met IOK over de toekomst van de Minderhoutse dorpskern. De gesprekken worden door de stad verder gevoerd met betrokken partners.

“Na zeven jaar onderhandelen liet de kerkfabriek weten dat plan B niet kon doorgaan.” Tien jaar geleden leek het einde van de parochiezaal overigens nabij. Overleg maakte toen duidelijk dat er toch nood bleef aan grote zalen in het dorp. Een werkgroep bracht de zaalwerking, noden van de verenigingen en de mogelijkheden in kaart. Rond 2010 startten gesprekken met de kerkfabriek om een andere locatie te zoeken voor de bouw van een nieuwe parochiezaal. Daar waren meerdere redenen voor: het plaatsgebrek bij Basisschool Scharrel; het verouderde gebouw was aan een grondige renovatie toe; nieuwbouw is eenvoudiger te realiseren, geeft minder last voor gebruikers en laat toe om eigentijdse materialen te gebruiken en de lokalen af te stemmen op de noden van de verschillende gebruikers.

Het zaalcomité bestaat uit vrijwilligers die hun inzet en vakkennis voor de parochiezaal ter beschikking stellen. Vooraan: Christianne de Bie, voorzitter Piet de Bie, Lia Verlinden en Jos Vermeiren. Achteraan zie je Michel Stoffels, Dirk de Bie, Luc Hertogs, Dirk Brosens en Koen Pauwels.

60

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Er was een ‘plan A’ voor een nieuwbouw aan de achterkant van de pastorij. Dit bleek echter niet te kunnen: dit perceel is immers beschermd; het is ook moeilijk om gelden van de parochie (Bisdom) te gebruiken voor investeringen op een perceel van de gemeente.


Rode Duivels op het grote scherm Om de renovatiewerken van de parochiezaal te kunnen betalen, is heel wat geld nodig. Een leuke manier om een duit in het zakje te doen, is om in ’t Markenhof in gezelschap naar de prestaties van onze Rode Duivels te kijken. Op maandag 18 juni om 17 uur ben je welkom in het café van ’t Markenhof om de wedstrijd op tv te bekijken tegen Panama. Vijf dagen later, op zaterdag 23

Toch renoveren

Vandaar het ‘plan B’: een nieuwe zaal op grond van de kerkfabriek achter Selexion Lauryssen Electronics (aan de noodkerk). Plannen werden getekend en een financieel plan opgesteld. De gesprekken met de Kerkfabriek verliepen evenwel moeizaam. Na zeven jaar onderhandelen liet de kerkfabriek weten dat plan B niet kon doorgaan. Bijgevolg restte enkel nog de optie om de huidige parochiezaal te renoveren. Daarbij werd er nog altijd gedacht aan een mogelijke samenwerking met de school.

“Er is al flink gewerkt de laatste jaren.” Vier jaar geleden werden de eerste renovatieplannen gesmeed. In eerste instantie werd er gekeken naar een grondige aanpak van de grote en de kleine zaal. Met een eigentijdse inrichting, sfeerverlichting, TV, projectiemogelijkheden… kon men hopelijk terug particuliere feesten aantrekken. Dringend is ook de renovatie van de sanitaire ruimtes.

Vzw ’t Markenhof heeft steeds geijverd om zo mogelijk het plaatsgebrek van de school mee te helpen oplossen. Zo was er een denkpiste om het kleine gebouw af te breken en er een gebouw

Helpende handen

Helpende handen gevraagd bij de afbraak van de oude toiletten. Zondag 10 juni om 9 uur gaat men hiermee van start. Maandag 11 en dinsdag 12 juni worden de vloer en de muren uitgebroken. Het gedeelte van de vestiaire wordt ook volledig vernieuwd. Alle hulp is welkom. Je kan je aanmelden bij Luc Herthogs via mail: tmarkenhof@telenet.be

juni om 14 uur kan de wedstrijd tegen Tunesië gevolgd worden op een groot scherm in de kleine zaal. Donderdag 28 juni om 20 uur is in het café het grote duel te zien tegen Engeland. Afhankelijk van de resultaten van de duivels en de beschikbaarheid van de zaal, zal er beslist worden of de resterende matchen kunnen bekeken worden in ’t Markenhof. Tijdens de laatste met 2 verdiepingen te voorzien waarbij de school de bovenste verdieping kon gebruiken. Maar ook dit bleek niet haalbaar nadat de school zelf afzag van deze mogelijkheid. Uiteindelijk zal de parochiezaal met de ruimtes zoals ze nu zijn, dus behouden blijven. Extra lokalen of een verdieping komen er niet.

Ondertussen

Er is al flink gewerkt de laatste jaren. De grote polyvalente zaal kreeg in 2015 een volledige renovatie: de elektriciteit is er vernieuwd, er kwam isolatie, een mooie lambrisering, ledverlichting, brandwerende gordijnen die het geluid niet weerkaatsen. Voortaan zijn er ook beamer, geluidsinstallatie en tv-toestel.

In 2016 volgde de kleine feestzaal. De inrichting werd afgestemd op die van de grote zaal, er kwam een nieuwe taptoog, nieuwe verlichting, een betere inrichting van keuken en kasten.

Het terras was dringend aan vernieuwing toe. Er kwam een mooi verhoogd terras. Ook het vergaderlokaal werd opgefrist, dimbare ledverlichting en projectiebord bieden heel wat meer mogelijkheden.

Plannen

Het werk is nog lang niet af. Vanaf 10 juni wordt gestart met de afbraak van het volledige sanitaire blok (zie ook het kadertje). De sanitaire ruimte wordt volledig vernieuwd. De komende jaren moet het lekkende dak van het kleine gebouw hersteld en geïsoleerd worden. Ook de grote zaal moet nog voorzien worden van een nieuw geïsoleerd dak.

Na controle van brandweer Taxandria moet in de kleine zaal een nieuwe nooddeur komen. Alle deuren en ramen in houtwerk met enkel glas zullen worden vervangen door dubbele beglazing. Binnen afzienbare tijd is er nood aan nieuwe verwarming in de grote zaal. Deze draait nu nog op een meer dan 60 jaar oude stookketel met mazout. Dan komt er hopelijk plaats vrij om het taplokaal in de grote zaal te vergroten en een keuken voor de grote zaal te installeren. Deze

MINDERHOUT groepswedstrijd zal dit wel duidelijk worden, verdere communicatie volgt ook op facebook. Misschien ook nu al vooruitwijzen naar de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober. Ook dan zal de zaal geopend zijn voor een kopje koffie of thee met gebak, terwijl je alvast de verkiezingsuitslagen becommentarieert. Draag de parochiezaal een warm hart toe en zorg dat je erbij bent! (red) laatste werken werden nog niet begroot.

Op langere termijn stijgt hopelijk de rendabiliteit van de zaal. Dan is het de bedoeling om overal nieuwe vloeren te voorzien. Om de buitenverlichting aan de Witherenweg te verbeteren en veiliger te maken, komen er gesprekken met het stadsbestuur.

Kostenplaatje

Om alle renovatieplannen te verwezenlijken, is het huidige werkkapitaal niet toereikend. De werkzaamheden kosten op termijn ongeveer € 340.000. Tot nu toe is Parochiezaal Minderhout leningvrij. Extra kapitaal is nu nodig voor de verbouwingswerken en energiekosten. Men hoopt o.m. op financiële hulp in de vorm van een lening bij de stad Hoogstraten. Kan de kapitaalsaanvraag bij de stad kaderen in het ondertekend burgemeestersconvenant?

Als onderdeel van het decanaat kan men de andere parochies niet mee laten instaan voor het kostenplaatje. Om een lening te kunnen aangaan werd een eigen vzw ’t Markenhof opgericht. De naam van de parochiezaal werd ook gewijzigd. Er kwam een raad van bestuur. Via een notariële akte verleent het bisdom een erfpacht aan de vzw. Als vergoeding betaalt die een jaarlijkse “cijns” aan de parochie.

“Op langere termijn stijgt hopelijk de rendabiliteit van de zaal.” Het dagelijks gebruik en onderhoud van ’t Markenhof is in handen van de tien oprichters van de vzw. Deze vrijwilligers zijn enorm gemotiveerd om de renovatie de komende jaren tot een mooi resultaat te laten leiden. Zij hopen alvast dat de verenigingen en inwoners de zalen van ’t Markenhof frequent gebruiken. Er zijn immers voldoende inkomsten nodig om de kapitaalsaflossingen te dragen. (red) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

61


MINDERHOUT

Kan da? Een open boom bij jokken…?!

MINDERHOUT - Fervente jokliefhebbers zoeken een antwoord op twee vragen die sinds donderdag 3 mei hun nachtrust dreigen te verstoren. Bestaat een open boom bij jokken? En zo ja, hoeveel punten is die dan waard?

discussie tot gevolg. Alleen dacht er niemand aan hoeveel punten Jef nu verdiend had. Toen ieder thuis was hebben de vrouwen ongetwijfeld nog vernomen wat er gebeurd was, sommige mannen hebben er naar verluidt van gedroomd.

Wanneer de buitentemperatuur het toelaat wordt er na Pasen met de grote kruisboog geschoten. Zo ook in Minderhout op de guld. Daar zijn de vaste oefenstonden op donderdag van 19.30 uur tot 21.30 uur en op zondagvoormiddag van 10.30 uur tot 13 uur.

Alle betrokkenen willen graag terug gerust slapen… Vandaar de vragen aan de kaartliefhebbers onder de lezers:

De aanleiding

Telkens is er een pijlentrekker en schrijver voorzien om de punten van de schutters te noteren. Op donderdagavond na het schieten noteren de kaarters zelf de punten. Eerst een kruisjas en dan om te ontspannen één of tweemaal jokken.

Da kan ni, of toch?

Wanneer men goei kaarten krijgt, komt men soms in een luxe probleem terecht zoals op don-

Werken in de beemd

Vandaar dus

derdag drie mei. Herman Michiels was ploegmaat van Jef Hendrickx. Jan Schrijvers was tegenstander samen met een vierde maat.

Herman was het eerst aan de beurt en zette in één keer alles in. Hij speelde ‘boom’ met een harten dame ‘bloot’. Jan Schrijvers gaf commentaar maar kon niet boven. Ook de laatste speler zweeg wijselijk. Jef Hendrickx zette zijne maat af met ‘open boom’. Jef had alleen troef tien niet, dus hij won zijn ‘boom’.

Toen was het hek van de dam. Het ging er van ‘da kan ni’ tot ‘ik kan er toch niet aan’. Een hele

-Bestaat een ‘open boom’ bij jokken? Hoe wordt die dan gevormd?

-Zo ja, welke waarde in punten heeft een ‘open boom’?

Reacties zijn welgekomen op: eframo795@gmail.com. Of je mag het ook komen ‘uitleggen’ op de guld in Minderhout. Elke donderdagavond omstreeks 21.30 uur zijn de kaarters aanwezig terwijl de schutters aan de toog alle wereldproblemen in één wip oplossen. (red.)

MINDERHOUT- Om volop van een natuurgebied te blijven genieten, moeten de mouwen soms flink opgestroopt worden. Natuurpunt Markvallei organiseert zo op zaterdag 16 juni beheerswerken in de Halsche Beemden. Jaarlijks wordt de lage beemd gemaaid en het maaisel afgevoerd. Ook dit jaar helpen gedetineerden van de gevangenis van Hoogstraten daar aan mee. Deze activiteit is enkel voor volwassenen. Helpers verzamelen op het kerkplein in Minderhout (Gemeentestraat) om 8.45 uur. Eén van de begeleiders wacht hen daar op om samen naar de Halsche Beemden te rijden. Info: beheer@natuurpuntmarkvallei.be (ao)

Praktisch: Beheerswerken in de Halsche Beemden op zaterdag 16 juni. Verzamelen op het kerkplein om 8.45 uur.

Op bezoek bij de imker

Wie komt helpen, krijgt de kans om nog eens te voelen, te ruiken en te genieten in de natuur!

MINDERHOUT - Natuurpunt Markvallei organiseert op zondag 3 juni een bijenwandeling. Op deze wandeling gaat de vereniging dieper in op het leven van bijen. Zowel de solitaire bijen, de honingbij en wespen en hommels zullen de revue passeren. Hoe doen de bijen het in onze sterk veranderende omgeving? Wat zijn de bedreigingen? Tijdens deze wandeling lichten we een tipje van de sluier op en gaan we ook effectief op bezoek bij een imker. Deze wandeling is gratis en start om 9 uur op de parking van Invitare (Minderhout). Info: natuurgidsenwerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be (ao)

Praktisch: Bijenwandeling op zondag 3 juni om 9 uur. Verzamelen aan Inivitare, Bredaseweg 32 in Minderhout.

62

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Natuurpunt Markvallei wandelt en brengt een bezoek aan een imker in de buurt.


Trappen tegen kanker

MINDERHOUT - Kristof Bouvé was een van de vele sportievelingen die hun steentje bijdroegen tot het welslagen van de Kom Op Tegen Kanker actie. Uit het verslag dat hij voor zijn sympathisanten en sponsors maakte, nemen wij enkele uittreksels over.

MINDERHOUT

mijn moeder, en Nonkel Louis aan de kant te supporteren. Dit jaar fietste ik natuurlijk ook voor haar. Haar button zat samen met die van Oma (mama van Ruth) vooraan gespeld op het nummerbordje vooraan op de fiets.” Op het einde van de dagrit ging het per trein van Mechelen naar Antwerpen, waarna het met de fiets terug naar huis moest…

Mechelen

Leopoldsburg

“Het begon dit jaar voor mij op vrijdag 11 mei. Samen met mijn vrouw Ruth en mijn kinderen Wout en Jasper vertrokken we met de auto in de voormiddag naar Leopoldsburg. Eerst samen langs het tentje om je te registreren om daarna de fiets helemaal in orde te brengen. Alle voorbereidingen getroffen om uiteindelijk klaar te gaan staan om de renners te verwelkomen in de langste erehaag van de 1000 km editie van dit jaar (1993 mensen). Mijn makker Tom reed de namiddagrit met mij mee. Hij had nog voor een heel leuk cadeau gezorgd: gepersonaliseerde kousen met het logo van de sponsor erop.” Tijdens de rit werd er heel wat gelachen. “Maar ook serieuze gesprekken. In Lichtaart werd het gesprek op Juul gebracht, zijn kameraad van wie hij helaas op 21-jarige leeftijd afscheid heeft van moeten nemen en die telkens in gedachte meefietst met zijn 1000 km. Wat een mooi moment toen hij de mama en zus van Juul zag staan aan de kant van de weg en nadien bij de namiddagstop in Tielen langs te komen. Net voor de namiddagstop stonden ook Tante Ria, de zus van

“Zondag 13 mei. Een beetje spanning toch wel. Hopelijk valt het weer wat mee, maar daar ging bomma wel voor zorgen, had bompa nog gezegd. En ja hoor, geen druppel regen gehad. Voor de eerste keer zonder Tom in het peloton, maar aan een babbel geen gebrek. Iedere deelnemer heeft zijn verhaal. Weeral vrienden bijgemaakt die we de volgende edities zeker gaan terugzien in het paarse peloton. Wat een verhalen soms. Het kippenvel heeft meerdere keren op mijn armen rechtgestaan.” “Aan de middagstop in Harelbeke mocht ik mijn familie niet missen in de erehaag. Veel tijd om bij hen te zijn, is er nadien niet. Snel de fiets terug ophalen. In de namiddag werd er echt hard gereden. Veel wind in de rug en de teller ging bij momenten niet onder de 35 km/uur. Bij het optrekken na een bocht zat je precies in een echte wedstrijd en ging de teller gemakkelijk over de 40 km/uur. Gelukkig ging alles heel vlot. Leuke beklimmingen in Wallonië, geweldig toch die kracht van het peloton dat elkaar steunt op de moeilijker momenten. Om als apotheose in het eerste peloton weer aan te komen in Mechelen.” Kristof kijkt met trots terug op een “meer dan geslaagde editie. Ik weet weeral waarvoor ik ga trainen in winter en voorjaar. Voor mij staat de teller dit jaar op 375 km en ik wil hier graag volgend jaar 500 km van maken. Dat wordt weer een nieuwe uitdaging.” En uiteraard is hij dankbaar aan al wie een storting voor het goede doel heeft gedaan. (red)

Naar een veiliger schoolomgeving

MINDERHOUT - Op 14 mei plaatste het stadsbestuur testopstellingen bij Scharrel. Bij het begin en het einde van de school wordt de Schoolstraat gedurende een half uur autovrij gemaakt, waardoor er uiteraard meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers. Het gaat om een in tijd beperkte proefopstelling. Na ongeveer een maand volgt er een evaluatie en krijgt de testopstelling, mogelijk met aanpassingen, een definitief karakter. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, kunnen dus niet meer in de Schoolstraat en moeten parkeren volgens de regels en mogelijkheden in de straat. (fh)

LEZERS SCHRIJVEN

MINDERHOUT - Kort na het verschijnen van Infozine, het gemeentelijk blad, werden we gecontacteerd door een inwoonster uit De Beemden in Minderhout. Zij is het behoorlijk oneens met de rooskleurige wijze waarop de verkeersveiligheid wordt voorgesteld.

Beste, Ik wil het speciaal hebben over de situatie in en richting Minderhout. In centrum Hoogstraten zal het allemaal wel goed geregeld zijn met een verkeerslicht en zebrapaden en de politie die het verkeer regelt. Het is een plaats waar veel leerlingen samen komen. Prachtig, het zal wel in orde zijn…

Maar dan kom je in Minderhout. Een zebrapad aan de bibliotheek in Minderhout. Dan rij je richting Meer met een zebrapad aan de Hemelstraat dat haast niet meer zichtbaar is. Er stond ooit een bord dat aangaf dat er een zebrapad is, maar nadat het lang in de berm lag, heeft men het dan maar meegenomen. Auto’s razen er voorbij, van twee kanten. Ik ben bijna 80 en niet meer zo vlug. Maar het gaat niet om mij, maar om de kinderen…

Iets verder kom je aan Maes en verder richting Meer aan de Minderhoutse straat. Onvoorstelbaar, daar komt de jeugd uitgereden. Het is er een onhoudbare situatie. Ik heb er twee jaar gleden met de burgemeester over gesproken. Die was zo lief voor mij. Ze heeft me in haar cabinet ontvangen. Tot daar alles prima… maar er verandert niets. Men steekt zich weg achter het feit dat het een gewestweg is. Daar moet je jezelf nu juist niét bij neerleggen. Blijven aandringen en onderhandelen, al is het elke week opnieuw. “Als het lang druppelt op een steen, gaat het water er doorheen”, weet je wel. Ik tracht die punten te vermijden, maar als het echt niet anders kan… “Dan ben je aan de goden overgeleverd,” zo gevaarlijk is het. Er is de kringwinkel, de fruitwinkel, allemaal goed voor bijkomende fietsers. Ongelooflijk hoe gevaarlijk de situatie er blijft, dat zegt men daar ook.

Tot zo ver dan maar... Maar dan heeft men onlangs het Van Aertselaerplein heringericht. Ik mag hopen dat de gemeente daar wel inspraak had. Waarom legt men het fietspad daar niet achter het wachthuisje voor de bus? Veiliger kan toch niet, het kost hooguit twee parkeerplaatsen, maar… koning auto, weet je wel! Ter hoogte van de bushalte is het bijzonder smal en is er ontzettend veel verkeer. Fietsers rijden daar pal naast een verhoogd vlak om gemakkelijk in de bus te stappen. Ik durf er niet aan denken dat iemand daar die stoeprand raakt… die valt pal tussen de auto’s.

Ik wil gewoon zeggen: gemeentebestuurders doe meer aan de veiligheid, het is jullie plicht.

A.E. (naam en adres door de redactie gekend DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

63


WORTEL

Kwaliteitswerk van fotogroep ‘t Slot

WORTEL - Volgens stichtend lid Marcel De Bruyn was de tentoonstelling 2018 de meest kwaliteitsvolle in het 41-jarig bestaan van de fotogroep ‘t Slot. Opgericht in 1977 bestaat de fotoclub van het jeugdhuis nu al 41 jaar. Sindsdien komen de 23 leden van de fotogroep tweewekelijks samen om hun foto’s toe te lichten en de resultaten te bespreken. De tentoonstelling in het pinsterweekend is een vaste waarde geworden, daarnaast kan de club een lange lijst van gasttentoonstellingen in België en Nederland voorleggen. (fh)

Een onvergetelijke uitstap

WORTEL - Ze waren met maar liefst 34, de leden van Samana Wortel die op 16 mei een uitstap maakten naar Alblasserwaard in Nederland. De deelnemers waren mindermobiel en daarom koos men voor een liftbus.

Eén van de leden van fotogroep geeft uitleg bij haar foto’s, het resultaat van een jaar intens werk.

Een deskundige gids stapte in Wortel mee in de bus. Hij sprak op een boeiende manier over de wetenswaardigheden die men passeerde, zoals Kinderdijk met zijn molens. En uiteindelijk Alblasserwaard, een streek die volledig onder de zeespiegel ligt, en waar men al eeuwen met de elementen water en wind de boel droog kan houden. (fh)

Gunter Lamoot in ’t Slot

De 34 deelnemers aan de uitstap genieten van een heerlijk maal in zaal De Ruif te Wagenberg. (foto Serge Goris)

WORTEL - Op vrijdag 1 juni is stand-up comedian Gunter Lamoot te gast in jeugdhuis ’t Slot. Lamoot kent u beslist van de Comedy Cup, Slimste Mens of Superstaar. Het optreden begint om 20 uur. Meer details op de facebook pagina van ‘t Slot. (red)

Praktisch: Comedy met Gunter Lamoot op vrijdag 1 juni in ’t Slot.

Nog even geduld

WORTEL - Deze standhouder stond zondagnamiddag 20 mei al klaar voor de duizenden bezoekers, kopers en kijklustigen, die één dag later op Pinkstermaandag naar de rommelmarkt in de kolonie kwamen. Om niks te missen, was De Maand er bij van 3.30 uur ’s nachts tot maandagavond. Een gesprek met de organisatoren, de standhouders en de kopers in een uitvoerig verslag dat u van ons nog te goed heeft... (fh)

64

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Vakantie wandelen fietszoektocht

WORTEL - Voor de achtste maal organiseert vzw ’t SLOT tijdens de zomermaanden een vakantie-fiets- en wandelzoektocht. Deze zoektochten kunnen gereden of gewandeld worden van zondag 24 juni tot en met zondag 2 september 2018. De lengte van de fietszoektocht bedraagt ongeveer 23 km. De wandelzoektocht beslaat ongeveer 7,5 km en die is ook geschikt voor buggy’s en rolstoelen.

WORTEL

Prachtige buitententoonstelling Klapekster

WORTEL - Tot 30 juni zijn aan bezoekerscentrum De Klapekster de mooiste foto’s van de Natuurpunt-fotowedstrijd te bewonderen. Voor de editie van 2017 stuurden meer dan 1300 fotografen 4450 beelden in. De organisatie selecteerde de mooiste foto’s. Met hun beelden laten de fotografen de schoonheid en kwetsbaarheid van natuur en landschap zien. Oude kapelletjes, weidse panorama’s of vrijende slakken - de beelden brengen de pracht van de natuur dichtbij. De bedoeling blijft om mensen nog meer

van de natuur te doen houden. Heel de maanden mei en juni kan je de tentoonstelling komen bezichtigen in het bezoekerscentrum De Klapekster. De fotowerkgroep van Natuurpunt Markvallei maakte speciaal hiervoor een buitententoonstelling. Een aantal van de fotografen viel trouwens ook zelf in de prijzen. Een fascinerende expositie dus, die u zeker niet mag missen. Info: fotowerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be. (ao)

Het vertrek van beide zoektochten is voorzien aan eetcafé De Guld, Poeleinde 2A in Wortel. Er zijn leuke, eenvoudige zoekvragen en een reeks van zaken die men moet opsporen aan de hand van foto’s. Tijdens deze grensoverschrijdende zoektocht maken de deelnemers kennis met de prachtige omgeving van Wortel-Kolonie en met de mooiste plekjes van Rijkevorsel, Castelré en Hoogstraten.

Deelname aan een van de zoektochten kost 5 euro. Je kan inschrijven in eetcafé De Guld, dat begin- en eindpunt is. Reiswijzers en antwoordformulieren vind je ook in taverne Bolks Heike in Rijkevorsel, café In Holland in Castelré of op de dienst voor toerisme in Hoogstraten.

De originele antwoordformulieren moeten uiterlijk op zondag 2 september 2018 om 18 uur binnen zijn. Ze moeten onder gesloten omslag gedeponeerd worden in de speciale urne in eetcafé De Guld, of afgegeven worden op de drie andere hogervermelde plaatsen.

De prijsuitreiking vindt plaats in de lokalen van ‘t Slot, Worteldorp 28 in Wortel, op zondag 9 september om 16 uur. Prijzen moeten ter plaatse afgehaald worden door de deelnemer zelf of door een vervanger. Een prijs die niet afgehaald wordt, gaat automatisch naar de volgende in de rangschikking.

De juiste oplossingen worden aan de deelnemers per e-mail verzonden vanaf 4 september en zijn te raadplegen op de website. De uitslagen worden per e-mail verzonden vanaf 11 september en zijn eveneens te raadplegen op de website en in de verschillende startplaatsen. (fh)

Praktisch: Wandel- en fietszoektocht georganiseerd door ’t Slot van zondag 24 juni tot en met zondag 2 september. Deelnemen kost 5 euro. Reiswijzers en antwoordformulieren in café-eethuis De Guld.

Jos Martens zorgt er voor dat alle foto's netjes horizontaal en "waterpas" opgehangen worden. (Foto: Wim Verschraegen)

Garageverkoop van KWB Wortel

WORTEL - Op zondag 10 juni organiseert KWB de tweejaarlijkse garageverkoop. Tussen 10 en 17 uur kan u terecht in ‘garages’ van een groot aantal inwoners van het dorp. Er is een infostand met de lijst van de deelnemers aan het Vagebondplein aan de kerk. In 2016 noteerde

men een 70-tal deelnemers en nu wil men nog beter doen. De moeite dus voor al wie interesse heeft in tweedehandsspullen. (fh) Praktisch: Garageverkoop op zondag 10 juni van 10 tot 17 uur. Infostand op het Vagebondplein.

Mooi programma lijdt onder het mooie weer

WORTEL - Vzw VHROEM organiseerde voor de tweede keer een optreden op de zolder van de gerestaureerde oude pastorij van Wortel. Er was te weinig volk, maar wie er bij was, heeft er ongetwijfeld van genoten. Het was dan ook een buitenkans om drie kwaliteitsvolle groepen aan het werk te zien voor weinig geld. Het werd een komen en gaan van luisteraars. Over het geheel genomen was de opkomst te gering, wellicht omdatmet er teJan veelenteMaarten doen was: Paris Texas Michielsen o.m. de opendeurdag in alle scholen en de tentoonstelling van amateurkunstenaars. Een volgende keer een iets betere datum kiezen en toch maar weer doorgaan met dit mooie initiatief! (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

65


VAN HUFFEL VERZEKERINGEN nv Reeds meer dan 50 jaar tot uw dienst voor al uw verzekeringen. Vrijheid 74

2320 Hoogstraten

tel. 03 314 46 10

vanhuffel@dvv.be

IMMO VAN HUFFEL bvba

20 Ervaring telt! Huis verkopen? Bel ons! Vrijheid 72

2320 Hoogstraten

info@vanhuffelvastgoed.com

tel. 03 314 16 99


SPORT

NATIONAAL VOETBAL

Fenomenale eindspurt van HVV Eddy Peeters is de held van HVV. Hij behaalde als trainer 18 punten op 21 en zorgde ervoor dat Hoogstraten volgend seizoen opnieuw kan aantreden in de Tweede Amateurklasse.

Na de laatste thuiswedstrijd verkeerde de roodwitte aanhang van Hoogstraten VV in grote euforie. Tempo Overijse werd met 4 - 1 cijfers verslagen door een gedreven thuisploeg. Door deze verdiende overwinning had HVV wiskundige zekerheid over een verlengd verblijf in de Tweede Amateurklasse. Eerder werden de buren van Sint Lenaarts en Zwarte Leeuw Rijkevorsel verslagen. Een maand eerder had niemand verwacht dat er in de laatste wedstrijd tegen Cappellen niet meer voor het behoud hoefde gespeeld te worden. Maar ook die wedstrijd werd winnend afgesloten, zodat HVV eindigde op de 12de plaats met 36 punten. Sint Lenaarts en ook Zwarte Leeuw, dat zijn barragewedstrijd niet kon winnen, zakken naar de Derde Amateurklasse.

Analyse

Supportersclub De Rooikens hebben vele jaren het event van de Gouden Schoen verzorgd. Guy Mombaers en het HVV- Feestcomité willen die mooie traditie van trofee-uitreiking graag verder zetten.

Jan Michoel, voorzitter van de beheerraad, maakte een korte analyse van het bewogen voorbije seizoen dat eindigde met het behoud in de Tweede Amateurklasse. Hoop, teleurstelling en frustratie wisselden elkaar af, terwijl de angst voor een degradatie bleef sluimeren. Trainer Gino Swaegers deed zijn uiterste best om een

succesrijke ploeg te smeden, maar de resultaten bleven uit. Zijn vervanger, Bart Wilmssen, koos voor een krachtiger aanpak met heel veel druk op de spelers, maar teleurstellende resultaten leidden tot een snelle exit. De kentering kwam er toen clubman Eddy Peeters als T1 werd aangesteld. Hij wist de rangen te sluiten en met een groeiend vertrouwen volgden de goede prestaties elkaar op: 15 op 18 punten werden binnengehaald. (Nadien werd ook nog de laatste wedstrijd gewonnen, red.) Een verlengd verblijf in de Tweede Amateurklasse werd zo een feit.

Spelersnieuws

Voorzitter Michoel bracht ook hulde aan de spelers die volgend seizoen elders hun geluk gaan beproeven: Roy en Glenn Van der Linden, Steven Van de Vreede, Bart Cornelissen en Cedric Brosens.

Een bijzondere afscheidsgroet kreeg HVV- kapitein Juri Meyvis, die stopt na een rijke voetbalcarrière bij HVV. Enkele minuten voor affluiten had hij nog een applausvervanging gekregen, alsook een staande ovatie van zijn trouwe supporters. Ook de spelers brachten hulde aan Juri. Teamgenoot en vriend Bob Swaegers bedankte hem voor de vele jaren van trouwe dienst in rood en wit.

De Gouden Schoen 2017 - 2018 was voor Tim Hofstede. In vorige edities was het veel duide-

HVV zet jeugdwerking op de kaart

Zes HVV-teams hadden zich ingeschreven voor de beker van het Nieuwsblad. Vijf daarvan speelden de provinciale finales in het Kuipke te Westerlo. Vier teams kunnen zich winnaar noemen van de beker van de provincie Antwerpen en stoten door naar de interprovinciale finales. Het was druk in het Kuipke te Westerlo op 1 mei. De finales van de Beker Het Nieuwsblad van de provincie Antwerpen stonden op het programma. HVV had zes teams ingeschreven van U8 tem U13. Enkel de ploeg U13 slaagde er niet in om de finale te halen. Van 9 tot 12 uur stond er in elke finale een team van HVV op de grasmat.

Van deze finales konden zich 4 teams kronen tot winnaar van de provincie Antwerpen in de reeks van Provinciale en Inter Provinciale teams. Jammer genoeg verloor de U11 met 0-1 van Turnhout, dat wel een beresterke prestatie van hun keeper nodig had.

De winnaars mochten op 13 mei naar de interprovinciale finales in Sint-Niklaas. En daar plaatste de U9 zich zelfs voor de nationale finale op 21 mei op de Freethiel. HVV is terecht bijzonder fier op zijn jeugdwerking.

lijker wie hierop aanspraak mocht maken. Dit seizoen stak niemand er echt bovenuit. Uiteindelijk trok middenveldspeler Tim Hofstede aan het langste eind.

Alvast ook wat transfernieuws. Ruben Smet (27 jaar) is volgend seizoen één van de doelmannen bij de Rooikens. De ex-doelman van onder andere Rupel-Boom, Beerschot-Wilrijk en FC Den Bosch tekende een overeenkomst voor 1 seizoen bij HVV. Werner Heylen wordt de nieuwe keepertrainer. Hij vervangt Kim Vrints. Heylen was eerder actief bij Londerzeel en Cappellen. Cédric Brosens vertrekt naar Berchem.

Wedstrijden

Zwarte Leeuw - Hoogstraten VV 0-1 Hoogstraten was baas in de eerste helft en creëerde heel wat kansen. De mooiste kans was echter voor de thuisploeg. Van Belle was iedereen voorbij maar treuzelde te lang om de bal binnen te schieten. In de tweede helft bleef HVV voor gevaar zorgen vooral door de snelheid van de spitsen. Da Silva schoot op de lat maar scoorde even later toch met een afgeweken schot. Op het einde kwam Fockaert nog heel dicht bij een tweede treffer.

Hoogstraten VV - Tempo Overijse 4 - 1 Het werd een heel open wedstrijd waarin beide ploegen vol voor de winst gingen. De bezoekers kwamen na tien minuten op voorsprong. Hoogstraten, dat zijn weerbaarheid had terug gevonden, kreeg heel wat kansen. Van Huffel niet, wel Da Silva scoorde de gelijkmaker. Nog voor de rust kon Van de Vreede HVV op voorsprong brengen. In de tweede periode kon de zege veilig worden gesteld met doelpunten van Van Huffel en Da Silva.

Cappellen - Hoogstraten VV 1-2 In deze wedstrijd stond er voor beide ploegen niets meer op het spel. De thuisploeg kwam al snel op voorsprong via een doelpunt van Mathyssen (ex-Hoogstraten). Van Huffel maakte gelijk en op het einde was het Lauryssen die zorgde voor de drie punten.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

67


SPORT

PROVINCIAAL VOETBAL

Minderhout VV gered

Een ongelooflijk competitieslot in de staart van tweede provinciale B. Minderhout verloor zelf bij de derde uit de stand en eindigde als een van drie ploegen op de derde laatste plaats. Linda Olen, dat zijn laatste wedstrijd gelijkspeelde, zakt rechtstreeks omdat ze slechts zeven gewonnen wedstrijden hadden. Beekhoek uit Geel verloor ook zijn wedstrijd en had evenveel punten

en evenveel gewonnen wedstrijden als MVV. Het doelpuntensaldo besliste dat Beekhoek en niet Minderhout een eindronde moest spelen. Na een moeilijk en turbulent seizoen waarin mooie overwinningen werden afgewisseld met teleurstellende nederlagen, was MVV er dus op de valreep in geslaagd zich te redden in 2de provinciale.

KFC Meer sluit seizoen af met nederlaag KFC Meer haalde zwaar uit tegen Maria-TerHeyde. Het werd 7 - 0 met 4 doelpunten van Janssens. Ook tegen Turk Sport werd gewonnen met 4 - 1. In de laatste wedstrijd werd verloren van Loenhout.

Koen Koyen gevierd

Gouden schoen voor Wouter Meeusen

Op zaterdag 5 mei werden op de slothappening de meest verdienstelijke speler en belofte in de bloemetjes gezet. De gouden schoen was voor het tweede jaar op rij voor Wouter Meeusen. Hij is een vaste pion in het eerste elftal en speelt net voor de verdediging. Vandaar is hij een belangrijke schakel in het geheel. De top 3 werd vervolledigd door kapitein Wim Adams en topschutter Wesley Peeraer. Ook ‘den Bram’ als meest beloftevolle speler ging naar de 22-jarige Wouter Meeusen. Bijzonder jammer dan ook dat Wouter de club verlaat en zijn geluk gaat beproeven bij Loenhout.

Een galamatch ging aan de uitreiking vooraf. De trainers van de jeugdploegen speelden een wedstrijd tegen de kampioensploeg van 10 jaar geleden. Kurt Hendrickx en Koen Koyen, momenteel speler in het eerste elftal, waren er toen al bij. Andere vedetten waren o.m. Marc Godrie, Jan De Roover, Dries Schrauwen, Koen Van Erck. Niet de uitslag was belangrijk, de bespreking tijdens de party nadien des te meer.

Tenslotte vermelden we graag dat Tom Adams gevierd werd voor 250 wedstrijden in het eerste elftal.

Zondag 22 april nam kapitein Koen Koyen in stijl afscheid van zijn publiek door tweemaal te scoren en zo de zege tegen Turk Sport veilig te stellen. Na zestien jaar in het eerste elftal wil Koen nu wat meer tijd besteden aan zijn gezin. Met het grootste respect wensen wij hem veel geluk bij zijn voetbalpensioen en hopen hem nog vaak terug te mogen ontmoeten bij zijn thuisclub. Op 2 juni volgt er nog een huldiging, evenals de U-21 die de kampioenstitel behaalden.

Sterke terugronde voor KFC Meerle

Meerle speelde een sterke terugronde. Het sloot de competitie af met een overwinning tegen Ekeren, een nederlaag tegen Donk en een gelijkspel tegen Merksem. Het kan terugblikken op een goed seizoen.

De sterke ploeg van de Reserven B speelde kampioen, het team bestaat voornamelijk uit oud-gedienden van de eerste ploeg en Reserven A. Bij de jeugd werden geen titels behaald. Uit noodzaak moeten steeds spelertjes boven hun leeftijdscategorie spelen. Toch past dit perfect binnen de overtuiging dat dit op termijn de beste manier is om spelers te vormen die later kunnen doorstromen naar het eerste elftal.

68

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

KVNA Wortel zoekt jeugdtrainers Slechts een puntje in de laatste drie competitiewedstrijden van KVNA Wortel. Flandria, de tweede in de rangschikking en Netezonen, de kampioen in de reeks haalden telkens de drie punten binnen. Tegen Lichtaart werd het een scoreloos gelijkspel. De club zoekt overigens jeugdtrainers. Als jeugdtrainer (M/V) kan je je eigen voetbaltijd misschien wel opnieuw beleven en vooral een nieuwe generatie enthousiaste voetballertjes heel veel plezier bezorgen: passen, bal controleren, één-tweetje… Het enige wat kinderen moeten, is plezier maken. Wie daartoe wil bijdragen, neemt contact op met kurt.de.bie@telenet.be.

Laatste competitiewedstrijden Minderhout VV - KFC Zoersel

1-5

KSK Weelde - Minderhout VV

1-4

Minderhout VV - Zwaluwen Olmen 1 - 2 KFC Meer - Maria-Ter-Heyde

7-0

KFC Meer - Turk Sport

3-1

SK Loenhout - KFC Meer

4-0

FC Ekeren - KFC Meerle

0-2

SK Donk - KFC Meerle

2-0

KFC Meerle - FC Merksem

0-0

KFC Flandria - KVNA Wortel

2-1

KVNA Wortel - MLK Lichtaart

0-0

FC Netezonen - KVNA Wortel

3-2

Het eerste blad waaraan je denkt!

schoonheidsinstituut

Meerledorp 36 bus 5 - 2328 Meerle - Tel. 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be

deejays & discobars DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

69


SPORT

VOLLEYBAL

Dubbel voor Dames 1

Dames 1 pakte de titel in eerste gewest na een 3-2 thuiszege tegen Dames 2. En zo promoveert deze ploeg volgend seizoen opnieuw naar derde provinciale. “We kenden een goede start van het seizoen en hebben die lijn eigenlijk gewoon kunnen doortrekken tot op het einde”, zegt trainer Bert Van Ginkel. “Aan Volley Noorderkempen hebben we vrij lang een te duchten concurrent gehad. Tot we begin maart met 3-0 van hen wonnen en zo een kloofje konden slaan. Onze ploeg telt drie ervaren speelsters aangevuld met jeugdspeelsters, maar die hebben zich snel aangepast aan de anderen. Voor het seizoen was het de bedoeling om de kwaliteit wat omhoog te stuwen om terug op provinciaal niveau aan de slag te gaan. Missie geslaagd dus. Met deze jonge talenten erbij moet het mogelijk zijn om in derde provinciale een rustig seizoen te kunnen spelen. We mikken op de middenmoot, zodat de jongeren verder kunnen groeien.” Op 28 april speelden de Dames van Gelvoc de finale van de Beker van Turnhout tegen Noorderkempen E, die ook spelen in het 1ste gewest. Ze wonnen met 3 - 1. Bert: “Het was een beetje een eindeseizoenwedstrijd die we te slap begonnen. We verloren de eerste set, maar konden ons herpakken. De dubbel, kampioen en bekerwinnaar is een feit!”

Gelvoc Dames 1 kampioen en bekerwinnaar

Evelien en Amber werden de meisjes U15 B oververdiend kampioen. De sterren op de volleybalvloer zijn: Annoa, Anthe, Bente, Ella, Elise, Emelie, Emma, Fien, Floortje en Isa. Een dikke, dikke, dikke proficiat is beslist op z’n plaats!

Heren 1 eindigt als 6de

De twee laatste wedstrijden werden verloren. Na zeven opeenvolgende overwinningen was dit niet dramatisch. Er kon enkel nog voor de eer worden gespeeld. De prijzen waren verdeeld.

Door enkele afwezigen wegens kwetsuren en door omstandigheden kon de ploeg in de laatste

duels niet op zijn sterkst aantreden. Werner De Bie zal nog een oplossing moeten vinden om de afscheidnemende aanvaller Bart Goetschalckx te vervangen voor volgend seizoen.

Uitslagen Amigos Zoersel E - Heren 1 Molvoc Mol A - Heren 1 Dames 1 - Kasterlee B Dames 1 - Dames 2 Wovo C - Dames 1 Dames 2 - Amigos E Kasterlee B - Dames 2

3-0 3-1 3-0 3-0 3-2 0-3 3-0

Afscheidnemend voorzitter

Dames 2 blijft in 1ste gewest

De tweede damesploeg van Gelvoc eindigde als voorlaatste in de rangschikking. Normaal zouden twee ploegen zakken, maar omdat er een ploeg forfait had gegeven in het begin van het seizoen is het enkel de laatste in de rangschikking die naar het 2de gewest wordt verwezen.

Meisjes U15 B kampioen

Onder de deskundige begeleiding van Mirte,

70

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Voorzitter Johan Vermeeren zocht al langer iemand om zijn taak over te nemen. Die werd gevonden in de persoon van Joeri Fransen. Hij zal nauw samenwerken met ondervoorzitter Marc

Van Opstal om de vele taken, die Johan zovele jaren competent heeft uitgevoerd, verder te zetten. Tijdens het feest van Gelvoc werd Johan uitvoerig dankgezegd.


TAFELTENNIS

Eindejaarsoverzicht TTK Minderhout

Net geen promotie voor de A-ploeg

SPORT

MINDERHOUT - Het was wachten tot 20 april vooraleer de pingpongers uit Minderhout de sportieve bladzijde 2017/2018 mochten omdraaien naar het nieuwe seizoen 2018/2019. De aanloop daarvoor vult iedereen naar wens in - platte rust, extra trainingsuren, hoogtestages in binnen- en buitenland… De TTK Minderhout mocht vorig jaar voor het eerst de trofee van sportclub van het jaar in ontvangst nemen tijdens de sportlaureatenviering. Daarmee was de ambitie lang niet getemperd. Zo had de A-ploeg zich tot doel gesteld te promoveren naar eerste provinciale. De kampioenstitel zou wellicht te hoog gegrepen zijn met grote clubs als Gierle die terug hogerop wilden. Een tweede stek die toegang gaf tot de eindrondes, werd dus de inzet van een tweestrijd met Schoten B. Het ontbrak de Minderhoutenaren echter net dat greintje geluk op de belangrijke momenten, en zo belandde de A-ploeg op het derde schavotje in tweede provinciale. Promotie zat er niet in, met Lense Swaenen had de club wel de beste speler uit de reeks in zijn rangen.

Degradatieperikelen waren er voor de B-ploeg in derde provinciale. Onorthodoxe opstellingen, offdays en louter toevalligheden resulteerden in een voorlaatste plaats in het klassement, wat rechtstreekse degradatie inhield. Teleurstelling alom bij een ploeg die zeker een plaats in derde verdiende. Lessen trekken, koppen omhoog en volgend jaar terug opnieuw derde provinciale induiken luidt nu de opdracht.

Jeugdspelers

De C- D- en E-ploeg nestelden zich allen stevig in de middenmoot. Zowel de C- als D-ploeg ver-

overde een achtste plaats in respectievelijk vierde en vijfde provinciale. De E-ploeg viel net naast het podium en moest zich tevreden stellen met een vierde plaats in zesde provinciale. Opvallend is dat verschillende jeugdspelers volop hun kans kregen en ook geregeld de drijvende krachten van het team werden. Dat is toch een pluim die trainers, bestuur en club op de hoed mogen spelden. De keerzijde van de medaille was dat de jeugdreeksen het met een aantal toppers minder moesten stellen en dus weinig konden forceren in de competitie. Een leerschool noemen ze dat dan.

Conclusie: voor TTK Minderhout was het een jaar van ‘net niet’. Een tussenseizoen dus, of zo je wil, een voorbereidingsprogramma voor het nieuwe seizoen. Met een aanwas van extra leden, een gloednieuwe facebookpagina en een flinke portie ambitie zijn ze nog lang niet uitgestreden. De doelstelling is immers om met maar liefst vier ploegen kampioen te spelen! ` Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van de club? Contacteer dan : Jan.Embrechts@emdoka.be of stuur een mailtje naar de facebookpagina. (red)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN Zeg maar hoe je zitten wil

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49

www.kempimeubel.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

71


JUNI 1968

72

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Hoogstraatsefilippine In het diagram geldt dat gelijke cijfers gelijke letters zijn (y en ij gelden als één en dezelfde letter) De letters in de grijze balk vormen van boven naar beneden de oplossing. Cryptische tip: alleen op deze plaats in dit blad kun je de juiste antwoorden vinden. 7

1 – Deze Jansen schildert voor u 2 – Aan de Meerseweg nr. 8 verkoopt deze naam reeds decennialang Ford-automobielen 3 – Totaalgarage aan de St.- Lenaartseweg vertegenwoordigt hoofdzakelijk dit merk 4 – Brasserie - resto De ... Coppe 5 – Verhuur en verkoop van motorhomes, 6 – Uitvaartcentrum aan de Loenhoutseweg 7 – Sfeervol wonen begint in Baarle bij ... (3,3,5) 8 – Boekhoudbureau 9 – Deze Pauwels voor sanitair en alle soorten verwarming 10 – Exclusieve binnenschrijnwerkerij - Merksplas 11 – Verzekeringsmakelaar samen met Janssens & Partners 12 – Deze Michel levert prima ‘Music Services’ 13 – Zij printen voor ‘Promotion and Pleasure’

1 7

4

5

9

7

1

5

7

6

10

10

2

4

7

10

6

3

7

1

5

5

9 5

8

7

4

3

8

4

8

8 10

3

3

8

3

5

7

7

8

7

3

10

4

8

3

WIN EEN HOOGSTRAATSE CADEAUBON T.W.V.

PRIETPRAAT

3

10

9

Annemie Desmedt aan de Kleiryt te Merksplas, vond ons woord en meldde het langs haar: azertyklavier Proficiat! Deze maand is het echt heen en weer bladeren in je favoriete huisblad. Niet simpel maar je komt er wel uit! Want je kan ook zo’n prachtige cadeaubon winnen!

2

6

3

€30

Stuur het 13-letterwoord van bovenstaande filippine naar redactie@demaand.be of stuur een brief(kaart) naar De Hoogstraatse Maand, Begijnhof 26 te 2320 Hoogstraten. Een briefje gewoon in de bus mag ook. Maar wel graag voor 12 juni (lvr)

Hoow, hoow, ik heb zorgen “[B]engeltjes door Alfred Ost”, de prachtige tentoonstelling in het Stedelijk Museum, maakt in haar titel gebruik van een typografische truc die ik gemakshalve 'bifurcatie' zal noemen, omdat er geen taalkundige naam voor bestaat. Tweesprong eigenlijk. Dat wil zeggen dat door het gebruik van de haakjes er twee zinnen ontstaan die een verschillende inhoud hebben, en soms zelfs een tegengestelde richting uitgaan: engeltjes – bengeltjes. “Kom werken met (m)elk van ons”. Deze las ik op de achterzijde van een Milcobel-melkophaalwagen hier ter stede. Weer die tweesprong: “Kom werken met melk van ons” en “Kom werken met elk van ons”. Dus een oproep om melk te leveren én een oproep om samen te werken als in een soort coöperatie. Wat twee haakjes vermogen! Bent u mee? Oké, dan deze, die we zien op menige plaat in de omgeving van het rusthuis. “Sociaal Huis Hoogstraten zorg(t) voor u”.

Dus “Sociaal Huis Hoogstraten zorgt voor u” en “Sociaal Huis Hoogstraten zorg voor u”. Euh?! Waar zit de dubbele richting? De eerste zegt :”het Sociaal Huis zorgt voor u” en de tweede “het Sociaal Huis [levert] zorg voor u. Dat zijn inhoudelijk twee krek dezelfde zinnen, dus de bifurcatie-haakjes zijn totaal overbodig. Tenzij de tweede betekenis 'zorg', kopzorg, zou betekenen. Dat mag dan in realiteit misschien wel zo zijn, maar dat kan de copywriter in al zijn creativiteit niet bedoeld hebben. Een mooie zou wel zijn als de tweede betekenis 'zorg', zetel, zou zijn, hier in het dialect uitgesproken als 'zuirreg'. “Vava zit heelder dagen in zijne zorg”. Dan kwamen we taalkundig weer in de buurt van een beeldspraak die de zorgzaamheid en de geborgenheid van het Sociaal Huis kan weergeven. Maar zo ver heeft de copywriter het zéker niet gezocht. Dus weg met die haakjes. (lvr) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

73


AGENDA

TENTOONSTELLING

Nog tot zondag 24 juni TEKENINGEN [B]ENGELTJES DOOR ALFRED OST in het Stedelijk museum, Begijnhof 9 in Hoogstraten. Geopend van woensdag t.e.m. zondag van 14 tot 17 uur.

Nog tot zaterdag 30 juni FOTOTENTOONSTELLING aan BC De Klapekster, Wortel-Kolonie. Van 5 juni tot 2 juli SUPPORTERSSJAALS in LDC Stede Akkers, Hoogstraten.

HOOGSTRATEN

Vijdag 1 en zaterdag 2 juni ARCHEOLOGIEDAGEN in het Stedelijk museum. Zaterdag 2 juni VERHALEN EN MUZIEK “Muzikale reis naar de zoo” in de bibliotheek, Lindendreef om 10 uur. Zondag 3 juni H. BLOEDFEESTEN met processie om 11.15 uur. Zondag 3 juni EINDEJAARSTENTOONSTELLING met leerlingenwerk in IKO, Dr. Versmissenstraat van 10 tot 18 uur.

Vrijdag 8 juni ALGEMENE QUIZ in de brandweerkazerne, St Lenaartseweg 38 om 20 uur.

Zondag 10 juni OPEN DEUR in de brandweerkazerne van 10 tot 18 uur. Woensdag 13-20-27 juni SPEELBABBEL in de lokalen van Stekelbees, Karel Boomstraat 44 van 9 tot 11.30 uur.

Zaterdag 16 juni REPAIRCAFÉ in het LDC Stede Akkers van 8.45 tot 11.30 uur.

Zaterdag 16 tot 23 juni BOEKENVERKOOP in de bibliotheek, Lindendreef tijdens de koffiekrant- en openingsuren.

Zondag 17 juni FOTO-EXCURSIE van Natuurpunt in Merksplas-Kolonie, verzamelen om 8 uur Ossenweg 1, Merksplas.

Zondag 17 juni MIDZOMERCONCERT met operamuziek door het Piuskoor in de begijnhofkerk om 15 uur.

Donderdag 21 juni SCHRIJFACTIE van Amnesty International in Oud Hoogstraeten om 20 uur.

MEER

Zondag 3 juni MEERMARKT in de Donckstraat van 9 tot 12 uur.

Woensdag 13 juni BLOEDGEVEN in de lagere school van 18 tot 20.30 uur. 74

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Zondag 17 juni EINDEJAARSTENTOONSTELLING met leerlingenwerk in IKO, Terbeeksestraat 6 van 14 tot 18 uur. Woensdag 20 juni EINDEJAARSTENTOONSTELLING met leerlingenwerk in IKO, Terbeeksestraat 6 van 14 tot 17 uur. Zaterdag 30 juni AUTOWASSEN door de meisjeschiro aan de chirolokalen, Meerseweg vanaf 9 uur. Zaterdag 30 juni MEERFEEST van KWB met kinderzoektocht, volksdans en optredens in De Meerpaal, Terbeeksestraat 6 van 15 tot 23.30 uur.

MEERLE

Zondag 10 juni TRIOCONCERT van fanfare Voor Eer en Deugd, brassband Ulicoten en harmonie St-Remi van 11 tot 14 uur.

Zondag 17 juni EINDEJAARSTENTOONSTELLING met leerlingenwerk in IKO, Gemeenteplein 1 van 14 tot 18 uur. Maandag 18 juni BLOEDGEVEN in de parochiezaal, Gemeenteplein 2 van 17.30 tot 19.45 uur.

Woensdag 20 juni EINDEJAARSTENTOONSTELLING met leerlingenwerk in IKO, Gemeenteplein 1 van 12 tot 15 uur. Zaterdag 30 juni KLASSIEK IN DEN ROOY, muzikale wandelingen om 1213.30-15 uur, muzikale vertelling om 19 uur, pianomuziek om 21 uur in Den Rooy, Ulicotenseweg 54.

MEERSEL-DREEF

AGENDA

Zondag 3 juni VIERING 50 jaar kapelanij met eucharistie om 10.30 uur, aansluitend barbecue. Zondagen 3-10-17-24 juni ROMMELMARKT in de Dreef van 9 tot 14 uur.

Zondagen 3-10-17-24 juni OPEN DEUR in de molen en tuin van de Meerselmolen (alle zondagen tot oktober) van 10 tot 17 uur.

MINDERHOUT

Zondag 3 juni BIJENWANDELING van Natuurpunt met start op de parking van Invitare, Bredaseweg 32 om 9 uur. Zaterdag 9 juni KAPELLEKENSLOOP van 13 tot 18 uur.

Zaterdag 16 juni BEHEERSWERKEN in de Halsche Beemden door Natuurpunt, verzamelen op het kerkplein om 8.45 uur.

WORTEL

Vrijdag 1 juni Stand-UP COMEDY met Gunter Lamoot in jeugdhuis ’t Slot, Worteldorp 28 om 20 uur.

Zondag 10 juni GARAGEVERKOOP van 10 tot 18 uur. Infostand op het Vagebondsplein.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2018 -

75


112

NOODNUMMER

Ongeval / Brand / Ziekenwagen Administatie Brandweer 03 314 32 11

POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

H UIS ARTS EN vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

TANDARTSEN zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

THU I SV E R P LE G IN G

AP OTHEK ERS

INH OUD JUNI

WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44.

voor wachttijden overdag van 9 tot 22 uur

Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Hoogstraatse voetballers over het WK ‘18 . . 3 Sanne Snels begeleidt de pers tijdens WK . . 9 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 De Blauwen Draaiboom . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Renovatie van de Sint-Katharinatoren . . . . 18 Waar is de slechtvalk gebleven? . . . . . . . . . . 21 Klassiek in Den Rooy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Breda ligt op anderhalf uur . . . . . . . . . . . . . . 26 ‘De aardbei’, kunst op de rotonde . . . . . . . . 28 Resonanz, zingen met dementie . . . . . . . . . 29 Zuster in Huis, 7 op 7 dagen 24 uur zorg . . 30 Dichterlijke vrijheid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 MAF, meer dan een kunstgalerie . . . . . . . . . 32 De Saarlooswolfhond van Annelies . . . . . . . 33 Welkom in Hoogstraten . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . . . . 41 DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . . . . 57 DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . . . . . 60 DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64 SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67 Een halve eeuw geleden . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 Filippine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74

WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13.

Zelfstandige verpleegkundigen Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Boonen Liesbet Christiaensen Nathalie De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Haest Vera Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Tomby Hella Van Bouwel Ilse Van Doninck Maria Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen Vervoort Mia

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0478 50 09 75 0494 86 93 84 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0497 94 46 23 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 42 08 13 0497 92 20 00 0498 29 49 17 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0478 42 49 34 0478 42 49 34

Zelfstandige vroedvrouwen Christiaensen Nathalie Martens Sandra

76

0494 86 93 84 0473 25 91 92

- JUNI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

090 39 90 00 (0.50 euro per minuut)

www.demaand.be _ REDACTIE _ 0495 25 25 05 redactie@demaand.be _ DORPSNIEUWS _ hoogstraten@demaand.be meer@demaand.be meerle@demaand.be meersel-dreef@demaand.be minderhout@demaand.be wortel@demaand.be _ SPORTNIEUWS _ sport@demaand.be _ ABONNEMENTEN _ abonnementen@demaand.be _ ADVERTENTIES _ advertenties@demaand.be

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op

Donderdag 28 juni 2018 Alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 12 JUNI redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten