november 2017 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 386

NOVEMBER 2017

PRIJS: 2,70 €

JAARGANG 33

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

SAM VLOEMANS

EN BORDERBRASS - de cirkel is rond -

© Wouter Schenk

Op de koffie bij

Thibault Christiaensen in De Slimste Mens


De Grand Canyon in de wachtkamer Omstaanders gingen met een boogje heen om wie in de winkel of op straat tegen zichzelf stond te babbelen. Er moest wel iets schelen, niet per se ernstig of levensbedreigend maar normaal was het geenszins. En wie op een bruiloft, een communiefeest, een vergadering niet mee de tafelconversatie spekte en z’n volle aandacht aan de dis- en werkgenoten gaf, werd ook al gauw wat scheef bekeken.

Tegenwoordig is het omgekeerde het geval. Tussen de winkelrekken, aan de kassa, op de straathoek… altijd staat er wel iemand luid te snateren dat het een lieve lust is. Mijne smartphone, weet je wel. Dat anderen geen zaken hebben met jouw getater, komt zelfs niet op bij de beller. Bellen en gebeld worden is een zijnsvorm. Je ademt pas wanneer je gsmt, hoe meer hoe beter, hoe langer hoe liever. Dat je iemand laat wachten in de rij achter jou omdat je eerst nog snelsnel een gesprekje moet afronden, ligt toch niet aan jou. Die kunnen zelf ook nog efkes bellen, toch?

Mijne smartphone? Dat is de zuurstofslang die je in leven houdt in de privéruimte van het leven. Het is de navelstreng die je verbindt met de medemens. Het is je meest intieme kleding-

stuk. Je bent pas gekleed wanneer je de smartphone paraat hebt. Die vergeten is erger dan in je blote uk over de avondmarkt flaneren. Het is de vergroeiing aan je rechterhand, een eeltlaag die zich onafpelbaar op je huid heeft ontwikkeld. Mijne smartphone is mijn leven.

Ik was er de voorbije dagen van dichtbij getuige van. Op een bruiloftsfeest zaten de nonkels, tantes en oma’s aan de ene tafel. De tafel daarnaast was bevolkt met de nichten en neven met hun aanhang. Overal werd gekletst en gelachen, daar niet van. Maar op mijn tafel (ik was er nonkelgewijs) bevonden zich alleen bestek, glazen en een stukje tafeldecoratie. Op de aangrenzende tafel blonk er haast naast ieder bord een smartphone. Tussen de gangen door, zelfs tijdens het verorberen van voorgerecht of hoofdschotel, plakte menig toestel aan de vingers. Terwijl er gekletst of gegeten werd, werden mails gecheckt, tweets verstuurd, fotootjes of filmpjes gemaakt, naar voetbaluitslagen gesurft, kortom er werd digitaal in- en uitgeademd.

De generatiekloof werd al even duidelijk toen ik een paar dagen later in de wachtkamer bij de dokter zat (neen, had niks met de bruiloft vandoen). Het was er behoorlijk druk, ik schatte

twee zeventigers, vier zestigers, een veertiger en nog drie prille dertigers. In de onherroepelijke stilte van een wachtkamer zaten de oudere generaties rustig voor zich uit te kijken, eentje bladerde in een van de beduimelde boekjes op het ronde tafeltje tegen het raam. Het jongere volk sweepte, tikte en scrolde heel de tijd op z’n smartphone. De rest van het gezelschap kreeg nauwelijks een blik. Komt er nog een jonge moeder met kleuter binnengestesseld, zet zich netjes aan de kant, diept haar smartphone uit haar zak en laat de rest van de tijd haar kleuter sweepen, tikken en scrollen. Kwestie van de jonge brok in leven te houden. De kloof is een Grand Canyon. Maar dan zonder toeristen die natuurschoon op foto’s of filmpjes vastleggen.

Mijne smartphone is mijn leven. En zonder dat iemand het zelfs maar in de mot heeft, liggen de digistress en de burnouts al op de loer. Binnen tien jaar zitten ze hier terug in de wachtkamer omdat ze zich zo intens moe en opgebrand voelen na een decennium rusteloosheid, ongeduld en overkill. Want door een digitale navelstreng komt geen bloed. Digitaal sociaal is fake. Maar een digitaal bombardement maakt wel degelijk echte slachtoffers. Zeg maar dat een digitaal fossiel uit een diepe canyon het gezegd heeft… (mdl)

ROEMEENS-ORTHODOXE VIERINGEN IN BEGIJNHOFKERK

Sinds 2012 zijn er Roemeens-Orthodoxe erediensten in de begijnhofkerk. Het is een voorbeeld van tolerantie, van toenadering tussen de Christelijke kerken en van een zinvolle medebestemming van onze kerken. Welke de verschillen zijn tussen beide Christelijke godsdiensten, leest u op blz 18.

2

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MUZIEK

Koffie slurpen met Equal Idiots

What the f*** is happenin’?

Zaterdagvoormiddag in de Gravin Elisabethlaan alwaar ik een tas koffie zal slurpen met de kapoenen van Equal Idiots ten huize Bruurs. Niet Pieter opent nochtans de deur van zijn crib, wel Thibault die hier ongetwijfeld ‘enfant terrible’ aan huis is. Hier repeteren de mannen straks nog even voor ze met heel hun gevoeg richting Hasselt karren om daar een setje te placeren op Playfestival. Ik voorzie de koffiekoeken en mijn mensenkennis laat me niet in de steek want ik gok, terecht zo blijkt, op podding en chocolat. Deze mannen trakteren mij als wederdienst op een inkijk in hun sympathieke kopkes! Want laagdrempelig en aimabel zijn ze wel. Zo wensen beide jongens zich toch even te excuseren voor de moeilijkheden bij het vastleggen van een interviewmomentje! Ze moesten eens weten dat ik al overal heb rondgebeld hoe bereikbaar en flexibel ze bleken in ons berichtenverkeer. Vier minuten binnen en mij hebben ze al voor zich gewonnen! I’m a sucker for idiots!

DHM: Jullie deelden deze zomer het podium met o.a. Iggy Pop, Paul Weller en The Pixies. Heeft dit een effect op jullie darmkanaal of blijven jullie daar immer cool onder? Thibault: Neenee, wij zijn wel degelijk onder de indruk van zo’n grote namen. Terwijl Iggy Pop aan het optreden was, stonden wij aan de zijkant van het podium met open mond te kijken. Als je dan bedenkt dat je je allereerste optreden in de Mussenakker speelde in 2012 en nu op Suikerrock staat naast Iggy Pop, denk je wel even: “What the fuck is happenin’?”

DHM: Backstage al meer grote sterren tegen het lijf gelopen? En gaan jullie dan impulsief handjes schudden of houden jullie eerder afstand? Pieter: The Pixies arriveerden op de Lokerse Feesten met drie nightliners. Die mannen zaten

daarna op’t gemakske te eten met heel hun familie, nen berg kinderen incluis. Dat aanschouwen wij graag van op een afstandje, maar we zijn totaal niet geneigd om contact te gaan zoeken met zo’n grote mannen. Ook zagen wij de punkers van NOFX op Pukkelpop backstage rondlopen. Ze waren Schots gerokt as usual, maar verder liepen ze eerder hoofs rond met een vrouw aan de arm. Grappig tafereel!

Thibault: Vorige week speelden wij in Leuven waar J. Bernardt (tevens gekend van Balthazar) ook moest spelen. Ik heb altijd een ferme boon gehad voor Balthazar, maar ben niet geneigd om onmiddellijk contact te zoeken als dat zich niet spontaan aandient. Maar aangezien ik mijn trein gemist had en Pieter al huiswaarts was, zat ik een beetje vast in Leuven. Lichtjes beneveld en daardoor wat moediger dan anders sprak ik de

mannen van J. Bernardt toch aan om te polsen naar een lift richting Antwerpen en met succes. En op die manier heb ik toch een uur volgeluld tijdens deze rit met een muzikale held van mij. Da vond ik wel heel show!

‘Ne klik

DHM: Wordt er in den backstage nog zwaar gefeest? Scoren de Kempenaars nog steeds hoog als het op de feestfactor aankomt? Pieter: Ik drink sowieso nooit voor een optreden en meestal ben ik ook gewoon BOB. Voor een optreden ben ik super gefocust. Ik speel ook effectief minder goed als ik gedronken heb.

Thibault: Ik denk dat veel mensen denken dat wij zotte feestjes bouwen na een optreden, maar dat valt eigenlijk heel goed mee. Na het optre-

The Equal Idiots spelen zich de ziel uit het muzikale lijf op de Lokerse Feesten. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

3


MUZIEK

Thibault: Eind juni hebben wij ook vier shows gespeeld op twee dagen waardoor je echt het ‘on-the-road-gevoel’ krijgt. Van Leuven naar Gent naar Antwerpen om dan te eindigen in de Mussenakker waar het allemaal begonnen is. Stef Kustermans heeft ons als eerste weggezet in de Mussenakker en hij was ook den eerste die echt in ons geloofde. Topkeirel met kennis van zaken ☺!

“De Kempen is een groot stuk van onze identiteit en daar zijn we eigenlijk wel ‘frjet’ op.” den drinken wij wel wat pintjes met heel onze entourage. We zijn altijd met een heel meute op stap - roadies, klankman, manager, … - en dat is altijd wel dikke jol want dat zijn eigenlijk gewoon veredelde maten!

Wij hebben er altijd een punt van gemaakt om ‘ne klik’ te hebben met mensen waarmee we samen werken. Zo is onze manager, ‘De Krikke’, er ook altijd bij als wij gaan optreden, wat blijkbaar helemaal niet vanzelfsprekend is.

“Als je Iggy Pop kan bewonderen vanaf de zijkant van ‘t podium denk je wel even: What the f*** is happenin’?”

geld een trui met opdruk ‘Kempen’, Thibault. Hoe belangrijk is dat Kempenaspect voor jullie? Thibault: De Kempen is een groot stuk van onze identiteit en daar zijn we eigenlijk wel ‘frjet’ op. De Kempen, dat slaat ook aan tegenwoordig, merken we! Niet dat we het daarvoor doen, maar we horen wel vaak dat we erg bescheiden zijn, wat we dik oké vinden!

Festivalgehalte

DHM: Wat waren de hoogtepunten van de afgelopen festivalzomer? Pieter: Sowieso Suikerrock met Iggy Pop, maar ook wel onze ‘secret show’ op de bus op Pukkelpop. Studio Brussel had z’n secret zelf verraden, waardoor er een half uur voor dat optreden al keiveel volk voor die bus stond te wachten.

DHM: Wat is jullie favoriete festival? Als jij carte blanche had, welke bands zou je dan live aan het werk willen zien op jouw favoriete festival, dead or alive? Pieter: Werchter behoudt toch altijd wel een speciaal plekske omdat dat het begin van de zomer is en daar zijn we toch wel vaak zelf bij geweest. En bovendien was dat er altijd boenk op. En The Sonics mogen daar gerust eens een setje spelen.

Thibault: Ik vind Sjock wel een supercool festival. Joy Division, AC/DC en The Crack-ups mogen daar het podium wel eens bestijgen wat mij betreft.

“Ik zie niet in waarom we dat concept van rammelmuziek met z’n tweeën zouden veranderen.”

Rammelmuziek

DHM: Hoe zijn jullie bij deze muziekstijl uitgekomen en hoe zien jullie jezelf in het huidige muzieklandschap? Pieter: We hebben vaak het gevoel dat we te laat geboren zijn omdat we de gouden tijden van

DHM: Krijgen jullie voor zo’n interview als dit dan instructies van het management over wat er wel en niet gezegd mag worden? Thibault: Neen, totaal niet! Er zijn natuurlijk wel dingen waarvan we zelf weten dat we die beter niet zeggen. Zo speelden we in oktober een show in AB en daar wilden we iets speciaals van maken, maar de details konden we uiteraard vooraf niet vrijgeven. Maar over het algemeen zeggen en doen wij nog altijd wat we willen. Als er iets op Facebook verschijnt bijvoorbeeld, posten wij dat nog altijd zelf, wat ook helemaal niet standaard is. Wij hebben heel wat wedstrijden gewonnen dankzij stemmingen op social media en we vinden het dan normaal om iets terug te geven aan onze facebookvolgers.

DHM: Dat leunt misschien ook aan bij jullie imago van ‘Kempische toegankelijke laagdrempelige band’, toch? Jij draagt ook gere-

4

“Er wordt altijd gehigh-fived voor een optreden…”

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MUZIEK

de bandjes wel gemist hebben, zeker in ’t Hoogstraatse. De Cahier programmeerde in het verleden al topbands waar twintig man op af kwam. Dat vind ik sunt, echt sunt!

Thibault: Maar op f***ing *** ****** komt dan nen berg volk af! Shit!

DHM: Hoe zien jullie je muziek in de toekomst evolueren? Thibault: Het heeft gemarcheerd om met z’n twee een beetje rammelmuziek te maken dus ik zie niet in waarom we dat concept zouden veranderen. We zijn ook niet geneigd om onze muziek aan te passen om eventueel een ‘breder publiek’ te bereiken. Het lijkt me logisch dat je zelf wel evolueert op muzikaal vlak omdat het voor jezelf ook interessant moet blijven.

DHM: Heb jullie een vast ritueel voor jullie het podium op moeten? Pieter: Ja, er wordt altijd gehigh-fived met heel onze entourage! Bovendien begint elk optreden steevast met ‘The pinacolada song’ waarop Thibault en ik traditiegetrouw een klein danske placeren! Ja, zo doen The Equal Idiots da!

Bitje raar

HM: Worden jullie nog niet te veel lastig gevallen door opdringerige fans/grietjes? Thibault: Dat valt eigenlijk wel heel goed mee! Af en toe maken we wel vreemde dingen mee. Zo kwam er op een gegeven moment een moeder van een jong meisje vragen of wij met haar dochter op de foto wilden. Dat meisje stond al een tijdje te loeren en wij hadden haar al her-

“Wij hebben er altijd een punt van gemaakt om ‘ne klik’ te hebben met mensen waarmee we samen werken.” kend als ‘da-grietje-da-echt-alles-van-ons-liketop-facebook’! Dus wij zetten ons klaar om met dat meisje, dat volledig dichtklapte, op de foto

“Ja, zo doen Equal Idiots da!”” te gaan. Plots haalt de moeder haar gsm boven om de foto te maken en wij kijken eigenlijk

recht in onze eigen ogen. De dochter had klaarblijkelijk een gsm-hoesje laten maken met ons erop. Bitje raar ni?

Ok jongens, we laten jullie rustig een beetje ‘in-dansen’ voor jullie optreden vanavond! Merci voor jullie tijd en jullie openhartigheid.

Voor we afscheid nemen ga ik nog even samen op de foto met mijn nieuwe helden. Mijn gsmhoesje is namelijk dringend aan vervanging toe ☺! (IA)

Thibault ‘Idiot’ Christiaensen in De Slimste Mens

Alsof alle aandacht voor de komeet Equal Idiots niet genoeg is, spotte De Slimste Mens-paus Erik Van Looy Thibault ‘the Idiot’ hoogstpersoonlijk tijdens Kneistival deze zomer. En “of hij geen zin had eens mee te doen aan De Slimste Mens”. Thibault stemde meteen in, met het idee de proefronde toch niet te overleven. En indien wel, alweer een ervaring bij in de rollercoaster van zijn jonge leven.

Groot was zijn verwondering weken later te horen dat zijn kandidatuur weerhouden was. De selectie-jury was meteen overtuigd geweest. Daarmee is Thibault, met zijn 22, in deze editie de jongste deelnemer. Vorige editie was dat Olga Leyers met haar prille 19 jaar.

Jeugdencyclopedieën

Hoe bereid je je echter voor op een dergelijke brede quiz? Tijdens de zomermaanden kwamen twee medewerkers van Woestijnvis hier in Hoogstraten de praktische kant toelichten en het moreel van de kandidaat ondersteunen. Drie basistips: volg vanaf nu de actualiteit in kranten, weekbladen en op tv; speel het bordspel De

Slimste Mens en doorploeg zo veel mogelijk jeugdencyclopedieën. En af en toe wordt er aan de huiselijke tafel ook een DSM-vraag afgevuurd. Maar met het drukke optredensprogramma blijft er verder jammer genoeg niet veel tijd over om veel te oefenen.

En niet enkel Equal Idiots, met een heuse ‘booker’ van Live Nation, vraagt Thibaults volledige aandacht, ondertussen startte alweer het nieuwe academiejaar waarin hij zijn master Taal- & Letterkunde wil halen. Om er misschien nog een jaartje bij te doen voor een lerarenopleiding. Wat hem meteen de zware kant van het artiestenleven doet zien: geleefd te worden.

Op het moment dat deze letters gedrukt worden, moeten de opnames van De Slimste Mens nog plaatsvinden. De eerste uitzending met Thibault is in ieder geval gepland rond 16 november. Maar ‘Hoe Lang’? Dat is een Chinees! (lvr)

Sint Thibault is een van de deelnemers aan de Slimste Mens.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

5


St. Lenaartseweg 40 • 2320 Hoogstraten 03/314.34.35 • www.barto.be 6

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MUZIEK

Sam Vloemans

Muziek brengt mensen bij mekaar

HOOGSTRATEN - Zestien jaar geleden zaten we in Meer bij Sam Vloemans aan tafel voor een babbel met een nog prille twintiger die even daarvoor het conservatorium van Rotterdam achter zich had gelaten om volledig van zijn trompet te gaan leven. Nu goed zestien jaar later heeft hij op zowat alle denkbare podia van België gestaan en getoerd door West-Europa of Noord-Amerika. In grote concertzalen en in kleine cafés en clubs. Op radio en TV. Met een enorm breed scala aan muziekgenres: van pure jazz, klassiek, popmuziek, theater, … Nu keert hij even terug naar zijn roots voor een concert met de Brassband Borderbrass (zie ook de aankondiging in ons vorige nummer). Hij brengt daarbij zijn eigen ritmesectie mee. Sam doet ons het verhaal van de lange trip van sideman naar eigen band en projecten. Een welbewuste maar een allesbehalve risicoloze keuze, met muziek spelen je brood verdienen en er een toekomst op bouwen. Want veel was er niet om op terug te vallen, wegens geen diploma en een handicap die Sam uit een moeilijke bevalling had overgehouden, waardoor hij alleen in zijn linkerarm en -hand over het volle vermogen beschikt, de rechterkant is gedeeltelijk verlamd.

Dat Sam de het conservatorium achter zich liet, was niet omdat hij niet goed studeerde en geen talent had, maar omdat hij geen tijd had om te studeren. Sam: “Ik kon zowat alle dagen van de week wel ergens optreden, dikwijls ook met leerkrachten. Maar alle dagen tot laat in de nacht

de baan op en dan naar de les gaan was geen goede combinatie. Dat moest tot conflicten leiden. De laatste keer dat ik examen moest afleggen, had ik zelfs zo goed als niet gerepeteerd. In de auto op weg naar Rotterdam hebben we een en ander geprobeerd. Het resultaat was er dan ook naar. Ik mocht gelijk na het examen terug binnenkomen en een leraar stelde me de vraag die ik me zelf ook had kunnen stellen: kiezen tussen spelen of studeren. Ik koos ervoor te gaan spelen.”

Duveltjeskermis

Die keuze werd mede ingegeven doordat hij een aantal projecten in het verschiet had - met Pieter

Sam Vloemans • Geboren in Curaçao op 25 april 1979 • Verhuist in 1980 met zijn ouders naar Meer • Studies: Kunsthumaniora H. Graf, Turnhout Conservatoria van Antwerpen en Rotterdam • Multi-instrumentalist: speelt trompet, bugel, piano, percussie en timbales • Componist, arrangeur en producer • Woont in Antwerpen • Fietst veel en graag, vooral om zich te verplaatsen (rijdt geen auto) • Favoriete bezigheden (naast de muziek): vrienden zien, films kijken Embrechts, Duveltjeskermis, producties voor theater Het Paleis (het vroegere Jeugdtheater).

Sam: “Zo kon ik meespelen met Duveltjeskermis. Een muziekprogramma van Esmé Bos en Bart Voet, dat je eigenlijk niet echt hip kon noemen. Zij brachten deuntjes en liedjes uit de jaren 30, 40 en 50. Een programma voor de woonzorgcentra, zou je denken. Ze hadden een beperkte toer in enkele culturele centra voor ogen.

Uit de oude doos: Sam, bovenaan de vierde van links, als jong lid van de fanfare Ste-Rosalia Meer

Maar bij een van de eerste opvoeringen, kwam Yves Desmedt van De Morgen kijken met zijn moeder en zijn dochter; drie generaties en ze waren er allemaal even enthousiast over. Blijkbaar raakte het hen. Yves - toen hoofdredacteur - schreef er in de Morgen een editoriaal over. Daarop volgde een babbel in De Laatste Show, een live cd-opname op de VRT en het spel was vertrokken. Niks oud en muf, maar hip! Tachtig opvoeringen in één seizoen. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2017 -

7


VAN HUFFEL VERZEKERINGEN nv

Reeds meer dan 50 jaar tot uw dienst voor al uw verzekeringen.

Vrijheid 74

2320 Hoogstraten

tel. 03 314 46 10

vanhuffel@dvv.be IMMO VAN HUFFEL bvba 1995-2015

20 Ervaring telt! Huis verkopen? Bel ons! Vrijheid 72

2320 Hoogstraten

tel. 03 314 16 99

info@vanhuffelvastgoed.com

VAN HUFFEL bvba “Je eigen bankier voor al uw bankzaken & waar service belangrijk is!” Vrijheid 34

2320 Hoogstraten

vanhuffel@recordbank.be

tel. 03 314 73 36


MUZIEK

Voor mij was de man aan de drums belangrijk. Louis Debij, toen al bijna 70. Een monument, hij speelde zowel met Stan Getz als Toots maar ook met de Zangeres Zonder Naam, Boudewijn De Groot, Herman Van Veen, Spinvis…Hij is ook de drummer op de soundtrack van de film Turks Fruit. Hij is vereremerkt als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was voor mij en voor vele muzikanten een goeroe. Met hem één optreden spelen was even leerrijk als enkele weken conservatorium.

Pas op, ik was wel erg streng en consequent voor mezelf: na het conservatorium en naast de optredens heb ik periodes uren per dag gestudeerd.”

Creatief proces

DHM: Je geloofde in jezelf. “Ja, anders moet je er niet aan beginnen. Daarnaast heb ik vanaf het prille begin aandacht gehad voor het belang van het creatieve proces. Spelen alleen was niet genoeg. Vanaf de dag dat ik noten kon lezen, ben ik muziek beginnen schrijven. Op mijn negende maakte ik mijn eerste compositie. Op een A4-tje. Ik ken het thema nog (zingt het even voor ons).

Ik hield er rekening dat het ooit met spelen minder zou kunnen worden, ook al lagen er veel projecten op de plank. Dan is muziek voor anderen schrijven een alternatief. Een groot voordeel daarbij is dat ik in mijn jeugd met veel muziek ben opgegroeid. Thuis stond Radio1 en Studio Brussel op, bij mijn grootouders Radio 3 (nu Klara). Mijn ouders zijn muziekliefhebbers. Ik ben op de Antillen geboren, en doordat mijn vader mee aan de wieg stond van de Antilliaanse Feesten stond er thuis ook veel Caraibische muziek op. Kortom: een heel groot bad, stijl-overschrijdend.

Als trompettist ben je niet meteen de frontman, meestal is dat de zanger. Een trompet in een band is eerder een kers op de taart, niet veel

bands hebben blazers. Maar net door mijn veelzijdigheid werd ik veel gevraagd. En door veel bezig te zijn kom je steeds andere dingen tegen, bouw je een groot netwerk op. Ik zag het dus wel zitten, hoor!”

Scheppend kunstenaar

DHM: Een muzikant moet dikwijls kiezen tussen creëren of uitvoeren. Waar ligt jouw eigen focus? “In mijn achterhoofd zat altijd het idee om niet alleen uitvoerend muzikant, maar ook ‘scheppend kunstenaar’ te zijn. Dat scheppende wint gaandeweg aan belang, want ik word steeds meer gevraagd om stukken te schrijven.

“Echte stress, man. Een familievoorstelling maken voor iedereen vanaf 4 jaar, in een heel grote zaal, met alleen maar een paar muzikanten op het podium!” Ik ben nu op een punt gekomen dat de eigen projecten per definitie voorrang krijgen. Maar als de agenda het toelaat, doe ik graag met andere projecten mee. Ik probeer nu te plannen op langere termijn, zodat ik een goed zicht heb op wat nog mogelijk is als er vragen komen. Want je eigen projecten mogen dan wel voorrang krijgen, het houdt wel meer risico’s in. En dan is het mooi dat je nog altijd kan meedoen met Gabriel Rios, El Tattoo del Tigre of Axelle Red.

DHM: Is een muzikantenloopbaan een kwestie van geduldig investeren? “Wat ik nu begonnen ben, groeit inderdaad lang-

zaam. Dat moet je enkele jaren tijd geven tot het er staat. Schrijven, arrangeren, financies regelen, studio’s boeken, opnames maken, een hoes laten ontwerpen, website en sociale media. De hele zwik in handen houden, vraagt veel tijd. Bij de eerste plaat die we maakten met mijn band Otrabanda - heb ik zelf de cd’s verdeeld door ze naar alle FNAC-winkels in België te brengen.

Van zodra je met mensen werkt, moet je ook de pot verdelen. Ik weet uit ervaring dat instrumentale muziek eigenlijk door veel mensen gesmaakt wordt, maar dat er een grotere drempel bestaat om het op de radio te draaien, om mensen naar de zalen te krijgen. Lang niet zo gemakkelijk als met gezongen muziek. Door onze plaat Otrabanda hebben we de chance gehad dat we ons konden tonen in De Laatste Show. Tijdens het laatste seizoen werkten ze niet meer met de vertrouwde LS-band, maar mocht elke week een andere band de muziek verzorgen. Wij hebben dat een hele week gedaan. Superplezant en je bereikt een enorm groot publiek. De kijkers stemmen niet af op een specifiek muziekprogramma, maar op een praatshow. En zo passeren ze haast ongemerkt de drempel voor onze muziek.”

Theater

DHM: Muziek speelt ook een steeds grotere rol in het theater. Ook daar ben je actief? “Dat is begonnen in Het Paleis. Op en bepaald ogenblik moesten ze een seizoenpresentatie doen en ze vroegen me daar muziek bij te maken. Dat bleek goed aan te slaan. Barbara Wijckmans, toen directrice van het Paleis, had die presentatie gezien en sprak me aan. ‘Dat is dus je eigen muziek? Dan wil ik eens met je samen zitten.’

Het Paleis maakte heel wat voorstellingen, maar in de stad is bijna 50% van de jonge kinderen anderstalig. Veel kinderen konden de voorstellingen omwille van de taal en de cultuurverschillen niet volgen, ze waren niet mee met het

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

9


MUZIEK

Belgisch Kamerorkest en in De Singel resideert. Het werd de opera ‘Babel’, een verhaal geschreven door Frank Adam en verteld door drie solisten. Mijn muziek gespeeld door I Solisti en gezongen door het Kinderkoor van De Vlaamse Opera. Een productie in samenwerking met Het Paleis.

Zoiets was compleet anders als alles wat ik tot dan gedaan had: jazz, latin, funk. Ik moest er voor uit mijn comfortzone komen. David Bowie zei dat ooit: als artiest moet je dat doen om de meest interessante ontdekkingen te doen, je grenzen te verleggen. Ondertussen geef ik ook een aantal uren les aan het Gentse conservatorium: arrangement. Pittig, voor een aula vol jonge studenten!

Als oud leerling aan het H. Graf te geeft Sam een lezing in de reeks ‘Knappe koppen’. Hij speelt er met zijn band, geeft uitleg over jazz en de instrumenten en, na de pauze, speelt hij samen met de leerlingen van de muziekafdeling. verhaal. Barbara vond dat ze dat als grootste jeugdtheater van de Benelux niet konden maken. Muziek is gelukkig een universele taal. Ze vroeg me dus om een voorstelling te maken zonder woorden.

“Weer wat nieuws hé, en terug naar mijn roots. Het maakt de cirkel rond.” Echte stress, man. Een familievoorstelling maken voor iedereen vanaf 4 jaar, in een heel grote zaal, met alleen maar een paar muzikanten op het podium, maar wel nadenken over dingen als scenografie, licht, kostuums, decor. Om te voelen welke richting ik uit moest, ben ik een aantal uren in een kleuterklas gaan zitten. Dat leerde me dat het geen lange spanningsbogen mochten zijn én dat ik gewoon goede muziek moest schrijven en brengen. En goede muzikanten nodig had, met karakterkoppen. Dus heb ik Louis Debij gevraagd. Een doorleefde opa! Een violiste die ook flamenco danste. Mooie kostuums, goede klank en belichting. Mijn klankman was mijn klankbord tijdens de productie. Het stuk groeide organisch. De violiste die een eigen choreografie maakte voor een flamencodansje. Muziek als verhaal, muzikanten als acteurs, kleine accenten die kinderen wisten te appreciëren.

‘Water, Lucht, Aarde, Vuur’, zo heette de voorstelling die echt een succes werd. Ik beschouw mezelf niet als een waanzinnig goed trompettist, maar voel het geheel op de scène wel goed aan. Creëren en de juiste mensen bij mekaar brengen. Uiteindelijk heb ik drie van die voorstellingen gemaakt voor het Paleis. Er volgden nog ‘Nacht-

10

muziek’ en ‘Waar is het feest’, met o.a. Steven Van Gool op bas en Cesar Jansen, de drummer van Raymond Van Het Groenewoud. In die tijd was het een vrij origineel concept, dat later navolging heeft gekregen, in andere vormen.”

Uit de comfortzone

DHM: Je ben dus echt niet op één stijl vast te pinnen. “Neen, ik doe alles graag, zolang het me op de één of andere manier raakt. Waarachtigheid en oprechtheid zijn belangrijk. Twee jaar terug werd ik gevraagd een opera te schrijven voor ‘I Solisti Del Vento’, een gerenommeerd blazersensemble dat in 1988 ontstond uit het Nieuw

Alles tezamen een druk en soms stresserend leven. Maar ik klaag niet. 2015 was voor mij een boerenjaar. In het voorjaar de Trilogie in Het Paleis van de drie origineele stukken met alle muzikanten, met mijn eigen band in de grote zaal van de AB in dubbel-bill met de Amerikaanse band Snarky Puppy, in de zomer als sideman met de groep Texas op Werchter-Classic voor 60.000 man en met Belle & Sebastian op de Lokerse Feesten, in de winter met opera Babel in o.a. Opera Gent en Concertgebouw in Brugge. Geweldig, toch?

Een eigen band

DHM: ‘Sam Vloemans Band’, dat klinkt toch wel ambitieus? “Van toen ik het conservatorium verlaten heb, ben ik van project naar project gestapt. Een heel divers parcours, heel plezant ook. Het doet je wat als je als Artist in Residence in de Warande een platform krijgt. Zo hebben we er de Bord du Nord-cd kunnen presenteren. Florejan Verscheuren heeft daar ook heel mooie dingen ge-

ALETTA FAES GLASHELDER PERSOONLIJKE COACHING Goede voornemens waarmaken Burn-out: preventie en aanpak Zelfvertrouwen vergroten Assertiviteit verbeteren Beslissingskracht versterken

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.glasheldercoaching.be


MUZIEK

eerste plaat ‘Otrabanda’. Door die plaat ook live te gaan spelen, kregen we de bevestiging dat het klopte. Samen maakten we daarna het album ‘New Light’, waarmee we ook toerden. Momenteel is het wat minder, omdat ik aan het operaproject gewerkt heb en aan het schrijven was aan een nieuw album en een paar projecten. De opnames zijn klaar, nu de rest nog. Het zal naar buiten komen onder een nieuwe bandnaam, een releasedatum kan ik er nog niet op kleven.

Er is wel degelijk het engagement. Ik moet dan wel zorgen dat het ook organisatorisch draait. Muzikanten en entourage moeten ook eten! Er komt dus wel meer bij kijken dan trompet spelen (lacht). Momenteel is het terug opbouwen en investeren. Met de ambitie veel en lang samen te spelen.” Foto An de Smedt (Mixit)

daan. Tussendoor heb ik een paar andere artistieke eitjes gelegd als ‘bandleider’, maar dat viel altijd weer stil.

Maar in mijn achterhoofd zat steeds het plan een stevig framework te construeren om op langere termijn iets neer te zetten. Al de jaren dat ik speelde, heb ik goed rondgekeken en goed geluisterd. Met het gedacht: als ik een eigen band wil, hoe moet die klinken, wat willen we spelen, en wie wil ik daar graag bij hebben.”

DHM: Wie zijn het dan uiteindelijk geworden? “Mijn eerste kompaan was Patrick Dorcaen, een drummer met Haïtiaanse roots. De Caraïben verbinden ons. Hij bracht bassist Roberto Mercurio mee, want drummer en bassist da’s zoals een huwelijk: dat moet klikken. Tom Verschoore, solist trombone bij het orkest van de Gidsen (Belgisch leger) ken ik al van op het conservatorium. Super professioneel klassiek muzikant, maar altijd in voor een zijsprongetje. Bart Oostindie op gitaar en Mike Roelofs op de toetsen - beiden uit Nederland, muziek is grenzeloos - maken de band compleet.

Ik heb ze eerst samengebracht als sessiegroep voor de opname van onze

Borderbrass

DHM: En nu samen met de Borderbrass brassband. Sam: “Weer wat nieuws hé, en terug naar mijn roots. Het maakt de cirkel rond: begonnen bij de fanfare Ste. Rosalia in Meer en nu met Borderbrass in Hoogstraten. Het is ook een beetje het geluid van mijn eerste stappen in de muziek. Op een bepaald tijdstip groei je daar van weg, en nu kom ik dat weer tegen. Spannend. Want het is niet gewoon Sam Vloemans die enkele nummers samen met de brassband komt spelen. Ik kom met mijn eigen ritmesectie.

We hebben samen gezeten om er een speciale en heel eigen productie van te maken. Door de geplande gezamenlijke repetities (die nog moesten starten toen dit gesprek plaatsvond - nvdr) moet het zijn definitieve vorm krijgen. Het concert zal in ieder geval bestaan uit twee delen. Deel 1 voornamelijk Borderbrass met Sam Vloemans als gastspeler, deel 2 is Sam Vloemans Band met Borderbrass als gastspelers.

Ik kijk er heel hard naar uit, het wordt weer een fijn avontuur!”

En ook wij kijken alvast uit naar dit unieke dubbeloptreden. Wie hierover nog meer info wil, kan een en ander herlezen in ons septembernummer DHM nr. 385. (jaf)

DE WERELD VAN

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

11


THUISZORGPUNT HOOGSTRATEN Jouw thuis in Hoogstraten - onze zorg!

Het Thuiszorgpunt Hoogstraten helpt mee uw thuiszorg te organiseren. Heeft u thuis wat extra hulp nodig? Wil u ook graag dat uw familielid zo lang als mogelijk thuis kan blijven wonen? Bent u onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden in de thuiszorg?

Van links naar rechts: Veronik Luyten (CM), Kim Aerts (LT), Evi Matthys (WGKA), Evelyn Thuysbaert (FH)

Met de oprichting van het Thuiszorgpunt Hoogstraten willen we voor u, alle inwoners van Hoogstraten en mantelzorgers met een thuiszorgvraag, het aanspreekpunt zijn. Met het Thuiszorgpunt organiseren we de thuiszorg bij u op de best mogelijke manier.

We doen dit samen met u, uw mantelzorgers en, indien gewenst, met uw andere hulpverleners. We houden hierbij steeds rekening met uw wensen en noden. U kan met uw thuiszorgvraag vrijblijvend terecht bij het Thuiszorgpunt Hoogstraten. Wij zijn 24/24u en 7/7 dagen te bereiken via ĂŠĂŠn telefoonnummer: 03-843 26 41. Van maandag tot en met vrijdag bekijken we uw zorgvraag binnen de 24u. Indien nodig wordt er vervolgens zo snel als mogelijk zorg opgestart. U bent ook welkom op onze wekelijkse avondzitdag voor een verkennend gesprek. U kan zonder afspraak bij ons terecht voor informatie en advies. Samen met u bekijken we de verschillende mogelijkheden in de thuiszorg. Onze zitdag gaat wekelijks door op maandagavond van 16u30 tot 18u30 door in het CM-kantoor van Hoogstraten (Vrijheid 168). Het Thuiszorgpunt is een initiatief van en samenwerking tussen CM regio Mechelen-Turnhout, Landelijke Thuiszorg, Familiehulp en het Wit-Gele Kruis van Antwerpen.

Kom gerust langs op onze zitdag voor een eerste verkennend gesprek, op maandag van 16:30 -18:30, CM kantoor in Hoogstraten.

Woon je in Hoogstraten? Heb je een thuiszorgvraag? Neem vrijblijvend contact op met het Thuiszorgpunt Hoogstraten op het nummer 03-8432641.


VANUIT HET STADHUIS Politieke delegatie terug uit Benin

Nieuwe rusthuis en verkaveling wachten af

Stilaan naderen we het laatste jaar van deze legislatuur. Intussen passeren er nog enkele voor Hoogstraten belangrijke beslissingen de revue. Het nieuwe rusthuis en de op til zijnde verkaveling houden de aandacht wakker. Dit belet ons niet om ook even terug te blikken op het bezoek van de politieke afvaardiging aan Z-akpota, de gemeente in West-Afrika waar Hoogstraten sinds enkele jaren een stedenband mee heeft.

’t Gastenhuys

Op 27 september 2017 nodigde het OCMW-bestuur de buurtbewoners en de pers uit voor een toelichting over het nieuw te bouwen rusthuis. Op deze buurtinformatievergadering werd het winnende ontwerp van de firma Van Roey voorgesteld en konden de aanwezigen hierover vragen stellen. Over de juiste huurprijzen of aankoopprijzen van deze assistentiewoningen kon voorlopig nog geen informatie gegeven worden. Een30-tal toehoorders daagde op, maar veel vragen werden er niet gesteld. Heel wat aanwezigen hadden immers ook een band met het gemeentebestuur en met dit van het OCMW.

De officiële bouwaanvraag voor het nieuwe complex is intussen op 20 september ingediend. Verwacht wordt dat de beslissing hierover zal vallen einde december 2017. Toch konden we bij de afgevaardigden van de firma die de bouwaanvraag heeft ingediend enige onzekerheid bespeuren over de verwachtingen. Zoals we in een vorige verslaggeving reeds vermeldden (zie DHM nr.384) speelt het aspect erfgoed een belangrijk element in de discussies en de emoties omwille van het afbreken van het oud gebouw. Indien de bouwvergunning goedgekeurd wordt, kunnen de werken vrij snel beginnen en wordt het nieuwe rusthuis na 18 maanden opgeleverd. Intussen vernemen we ook dat Erfgoed Hoogstraten een advocaat onder de arm genomen heeft om hun visie te bepleiten bij Stedenbouw.

Nieuwbouw

De winnende firma Van Roey gaat voor een volledige nieuwbouw. Zij haalde de beste score voor haar ontwerp, vooral door haar goedkoopste prijs. Duurzaamheid is een belangrijk element geworden in dit project. Het wordt een BEN (bijna energie neutraal-gebouw, waardoor er beperkt energie gebruikt wordt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water uit groene en hernieuwbare energiebronnen. De benedenverdieping wordt ingenomen door diverse diensten zoals Kind & Gezin, de Opvoedingswinkel, Peuterspeelpunt, Centrum Geestelijke Gezondheid (CGG), Jongeren Advies Centrum (JAC), nierdialysecentrum (AZ Turnhout) en de Thuiszorgwinkel (Zorg & Farma). Op de verdieping komen 35 assistentiewoningen waarvan er een aantal een bijkomende slaapkamertje hebben om iemand te laten overnachten. In de ondergrondse garage zijn 42 parkeerplaatsen voorzien.

Het aantal parkeergelegenheden aan het nieuwe gebouw houdt toch enkele mensen uit de omgeving wakker. Zeker handelaars vrezen dat de Heilig Bloedlaan wel eens een parking zou kunnen worden voor bezoekers van het nieuwe rusthuis. Zowel OCMW-voorzitter Jos Matthé als burgemeester Tinne Rombouts zien hier echter geen probleem. Er zijn 42 parkeerplaatsen in de ondergrondse garage, waarvan al 35 plaatsen zouden voorbestemd zijn voor de bewoners. Maar de ervaring uit de andere assistentiewoningen leert dat hiervan slechts een beperkt deel zal opgevraagd worden. De juiste verdeling is momenteel nog niet gemaakt. Buiten zijn er nog ongeveer 50 parkeerplaatsen voorzien. In totaal zouden er meer dan 220 parkeerplaatsen beschikbaar zijn, wat zeker voldoende is voor personeel en bezoekers. De inrit van de parking zal aan de Loenhoutseweg liggen.

Verkaveling

Terwijl het wachten was op de beslissing van de Bestendige Deputatie over de goedkeuring van de nieuwe verkaveling ZO-Centrum, bleef de mobiliteitsstudie de gemoederen beroeren. Nadat de gemeenteraad op 24 april 2017 de verkaveling tussen de Heilig Bloedstraat en De Lodewijck De Konincklaan goedkeurde, gingen de inwoners van enkele aanpalende straten en de oppositiepartij Hoogstraten Leeft in beroep bij de provincie. Zij vonden gehoor bij de Provinciaal Stedenbouwkundige Ambtenaar waarop de Bestendige Deputatie van de provincie de zaak verdaagde.

Zij riep het gemeentebestuur, de verkavelaar en de buurtbewoners op om samen tot een oplossing te komen waarin iedereen zich vinden kan. Op 12 oktober zou zij dan een definitieve beslissing nemen. Vooral de vrees voor toenemend verkeer en onveilige situaties in de Remi Lensstraat en de Rombout Keldermansstraat vormden de basis van het bezwaarschrift. De enkelrichting van de Heilig Bloedstraat zou hierin ook een belangrijke rol spelen.

Wij namen op 13 oktober contact op met de provincie, maar het zou minstens nog wel een week kunnen duren vooraleer de beslissing zou worden meegedeeld. Voorlopig blijven we dus nog even in het ongewisse.

Mobiliteitsstudie

Tijdens deze discussie kwam vanuit de oppositie geregeld de vraag naar een ruime en onafhankelijke mobiliteitsstudie. Daar waar het college zich vooral focuste op het gebied rond de nieuw te verwachten verkaveling, drong de oppositie aan om dit veel ruimer te bekijken met het oog op latere ontwikkelingen. In de gemeenteraadszitting van einde september stelde

Hoogstraten kijkt benieuwd uit welke oplossing de geplande mobiliteitsstudie kan bieden voor deze drukke verkeersknoop aan de Loenhoutseweg. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

13


VANUIT HET STADHUIS KEN G E N T I D ID P L E 3D-CA O nd KS a v o D W O Re n I t S O LH o o g s t r a

EN

Te

Duur van de opleiding is steeds 10 weken Start basistraining solidworks : 12 februari 2018 Start vervolgtraining solidworks : April 2018 Deze opleiding is zowel toegankelijk voor professionelen als particulieren. Training @ 3DCadworks.be

oppositiepartij Anders voor deze studie uit te breiden tot aan de Gelmelstraat, de Bouwhoef en tot aan Leemputten. De meerderheid stemde tegen en de andere oppositiepartij Hoogstraten Leeft onthield zich.

Ook de nieuwe ontwikkeling op de hoek van Loenhoutseweg, Lodewijck De Konincklaan, Heilig Bloedlaan en Heilig Bloedstraat bracht heel wat discussie op gang. De verplaatsing van de rooilijn naar 10 meter en de bouw van 40 appartementen zal immers een hele impact hebben op dit gebied. Het stadsbestuur heeft hiervoor een studiebureau aangeduid (Vectris). Waar Hoogstraten Leeft aandrong op de aanleg van een rondpunt, liet schepen van Mobiliteit Haseldonckx duidelijk weten dat AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) zich hiertegen zal verzetten.

Bezoek Za-Kpota

Begin september vertrok een politieke delegatie samen met enkele ambtenaren vanuit Hoogstraten naar Za-kpota, de gemeente in het West-Afrikaanse Benin, waarmee Hoogstraten een stedenband heeft sinds 2015. De delegatie stond onder leiding van schepen van ontwikkelingssamenwerking Jef Vissers die intussen reeds heel wat expertise heeft opgedaan tijdens voorgaande werkbezoeken. Burgemeester Tinne Rombouts maakte voor het eerst deel uit van de delegatie. Ook leden van de gemeenteraad kregen de kans deze inleefreis te vervoegen. Marc Van Aperen en Koen Van Leuven gingen hier op in. Zij stuurden ons achteraf een korte verslag van hun ervaringen.

In haar persmededeling voor het vertrek beklemtoonde burgemeester Rombouts dat gendergelijkheid een van de aandachtspunten zou zijn tijdens haar bezoek. “Een vrouwelijke burgemeester is voor de bewoners van Za-Kpota een onbekend gegeven. In Za-Kpota zijn geen vrouwelijke gemeenteraadsleden en er stonden amper vrouwen op de verkiezingslijsten. Ik hoop met mijn bezoek vrouwen te overtuigen hun stem meer te laten horen en de reeds geëngageerde (mannelijke) beleidsmensen te overtuigen van het belang van gendergelijkheid,” legt ze uit. Ze wil gebruik maken van haar positie als vrouw om de actieve deelname van vrouwen aan het publieke leven te stimuleren. ‘Bovendien is gendergelijkheid een voorwaarde voor duurzame ontwikkeling. Hoogstraten en Za-Kpota ondertekenden beiden het afgelopen jaar een engagementsverklaring om inspanningen te leveren voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Meer dan de helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen, maar hoe kunnen we zorg dragen voor de wereld als we vrouwen niet engageren”, aldus de burgemeester.

Kansen voor de jeugd

Een van de prioriteiten in deze stedenband is de geboorteregistratie. Dit is de basis voor alle kinderen en jongeren voor ontwikkeling van hun talenten. “Het hebben van een identiteit - een naam en een geboortedatum - is belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Dit heb je nodig, o.a. om een schoolcarrière uit te bouwen. Volgend jaar willen we jongeren uit Hoogstraten laten kennismaken met het leven in Za-Kpota en met jongeren in Za-Kpota.” Daartoe zou burgemeester Rombouts voorbereidende gesprekken voeren en bezoeken afleggen zodat de uitwisseling met de jongeren volgend jaar mogelijk wordt.

De bedoeling van het bezoek was enerzijds om samen met het plaatselijke gemeentebestuur na te gaan of de afgesproken doelstellingen kunnen bereikt worden en toekomstige werkpunten af te bakenen. Bezoeken aan de projecten die de vorige jaren opgezet werden zoals de verhoging van de inkomsten van de gemeente, de zonnekiosken, de composttoiletten, de schooltuinen. “Door onze gemeenteraadsleden ook de kans te geven kennis te maken met het leven in Za-Kpota kan het draagvlak voor de samenwerking als stedenband alleen maar groeien. Zelf ervaren hoe het land is georganiseerd, hoe de mensen werken, geeft ons de kans om met meer kennis van zaken bepaalde afwegingen in projecten te maken,” zegt burgemeester Tinne Rombouts.

14

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Stedenband

VANUIT HET STADHUIS

Hoogstraten koos voor een stedenband in plaats van louter financiële ondersteuning. Het stadsbestuur wil een samenwerking met ondersteuning op vlak van financiën, maar ook met wederzijdse uitwisseling op het gebied van organisatie en ideeën. Op die manier kan goed opgevolgd worden of een project echt nuttig is voor de inwoners en goed ingeburgerd raakt in de samenleving. De appelsienenfabriek is daar een typerend voorbeeld van. De appelsien zou voor Za-Kpota kunnen zijn wat de aardbei in Hoogstraten is. De teelt is ruim verspreid, maar de organisatie van hun afzetmarkt is zeer beperkt. De fabriek had tot doel om vruchtensappen te maken en zo een ruimere afzetmarkt te organiseren, maar de opstart van de fabriek loopt niet van een leien dakje. Samen met het bestuur, de telers en de ondersteuning van NGO’s wil de delegatie nagaan hoe de afzetmarkt beter kan worden georganiseerd en hoe de fabriek succesvol in werking kan worden gezet. Uit een samenwerking moet iedere partij kunnen leren van mekaar. Raadsleden Marc Van Aperen en Koen Van Leuven gaven hun eerste impressies van wat zij een geslaagde studie- en inleefreis noemen. Voor hen was het een eerste bezoek aan Za-kpôta. Beide raadsleden van Hoogstraten Leeft zeggen “diep getroffen te zijn door de erbarmelijke omstandigheden waarin sommige mensen in Benin moet leven”. Anderzijds waren ze erg onder de indruk van de warme, hartelijke, typisch Afrikaanse ontvangst. “Wij zijn er ter plaatse de voortgang van de lopende projecten gaan bespreken die de voorbije jaren werden opgezet in het kader van de stedenband. Za-Kpota is in oppervlakte zowat vier keer groter dan Hoogstraten, het telt 130.000 inwoners en heeft een jaarlijks budget van amper 100.000 euro.”

Reiskosten

De raadsleden bezochten verschillende acties die lopen rond o.a. geboorteregistratie, de sinaasappelmarkt, zonnekiosken, toiletten in de scholen, … “Deze projecten vragen de nodige opvolging en dat was het hoofddoel van deze reis” verduidelijkt ons Marc Van Aperen. “ Bovendien hebben Ingrid Brosens en Kaat Nobelen afspraken gemaakt met de jongeren van Za-Kpota voor de organisatie van een inleefreis voor Hoogstraatse jongeren die in september 2018 zal plaatsvinden. Tijdens ons verblijf in Benin werd er heel wat vergaderd, o.a. om de sinaasappelteelt rendabeler te maken. In het kader hiervan heeft de delegatie uit Hoogstraten, samen met het lokale bestuur, een constructieve vergadering gehad op het Ministerie van Landbouw in de hoofdstad Cotonou. Ook hebben we met de plaatse-

OPENINGSUREN maa: 9.00 - 18.00 din: 9.00 - 21.00 woe: gesloten don: 9.00 - 21.00 vrij: 9.00 - 18.00 zat: 8.00 - 16.00

De Hoogstraatse delegatie bij het bezoek aan het Centre Songhai, dat als studiecentrum grote invloed zou kunnen uitoefenen op de verdere ontwikkeling van de landbouw in Za-Kpota.

lijke beleidsmensen overleg gepleegd om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bewerkstelligen. Het was de delegatie immers opgevallen dat de 19 gemeenteraadsleden van Za-Kpota allemaal mannen zijn. Na deze inleefreis zijn we meer dan ooit ervan overtuigd dat de inspanningen vanuit Hoogstraten nuttig zijn en hun vruchten afwerpen,” aldus Marc Van Aperen.

Marc Van Aperen en Koen Van Leuven beslisten om de reiskosten, die door de gemeente werden betaald, te schenken aan een goed doel in ZaKpota. “We willen niet dat het geld dat voor ontwikkelingssamenwerking is bestemd, wordt gebruikt om onze reiskosten te betalen,” zegt Marc Van Aperen. Koen Van Leuven vult aan: “Door de gesprekken met mensen ter plaatse hebben we hulpverleners ontmoet die het geld zullen gebruiken om de levensomstandigheden van de allerarmsten in Za-Kpota te verbeteren. We beseffen maar al te goed dat onze steun slechts een druppel op een hete plaat is en een peulschil voor wat echt nodig is, maar we kunnen en willen hier niet onberoerd aan voorbijgaan.”

Later komen wij zeker nog terug op het bezoek van deze Hoogstraatse politieke delegatie. (jh)

WWW.GEUDENS.BE

Bij voorkeur op afspraak

www.haarbazaar.com Koestraat 16 2322 Minderhout Tel. 03 315 15 25 Betaal veilig met Bancontact

VERKOOP NIEUWE EN 2E HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT FORD ERKENDE HERSTELLER - TAKELDIENST 24/24u CARROSSERIE ALLE MERKEN

Garage F. Geudens bvba Meerseweg 8 in Meer • Tel. 03 315 71 76 DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

15


Hoogstraten in groenten & bloemen 2017 VVV Hoogstraten dankt de ontwerpers Tom De Houwer, Tania Huyghe en Jan De Ridder, Louis Geerts voor de technische coördinatie, het Stadsbestuur, Coöperatie Hoogstraten, Special Fruit, Impuls Media, Unizo Hoogstraten en HoHo (Horeca Hoogstraten), voor de samenwerking en sponsoring, de medewerkers van verschillende stadsdiensten voor de samenwerking, de politie zone Noorderkempen voor de ondersteuning, de kerkfabriek Sint-Katharina en de kerkwachters voor de medewerking, Piet Van Kampen voor de sponsoring, foto's en promotie, de ondernemers die sponsorden bij de catering voor de vrijwilligers : Vandersmissen Feestservice, Fruitbedrijf W. Stoffels - Van Baelen, AD Delhaize Hoogstraten, de bakkers Mathysen, Muësen en Van Thillo, en alle vrijwilligers die meewerkten aan de 19de editie. Dank ook aan de bedrijven die een creatie sponsorden : Ac/s Accountants & Belastingconsulenten - Minderhout, Apotheek Fransen - Hoogstraten, Apotheek Horsten - Hoogstraten, Fresh Mushroom Europe - Meer, Graszoden Ooms - Meer, Halschoor - Minderhout, KBC Bank - Hoogstraten, RKW Hyplast - Hoogstraten, Tuinontwerp Tilburgs - Hoogstraten, SBB-Accountants & Belastingconsulenten - Hoogstraten, W & M Installatiebedrijf bvba – Hoogstraten. Dank aan Hof ter Smisse en de familie Steylaerts voor het gebruik van hun privé domein en de personen/bedrijven die zorgden voor de verlichting van creaties. Tevens danken wij de bedrijven, organisaties en personen die gratis materiaal ter beschikking stelden : de families Geens - Wortel, Jochems - Rijkevorsel, Kennis - Galder, Mattheussen - Minderhout, Servaes - Hoogstraten, Verschueren - Rijkevorsel, Anco Vanda (Wateringen NL), Crauwels- Peers (Lier), Floristencenter Wevelgem, G-Fresh (De Kwakel NL), Holstein Flowers (De Lier NL), Lehner Wolle (Waizenkirchen –AT), Montana (Poeldijk NL), Smithers Oasis Belgium (Houthalen), Vito Hoogstraten Indien we iemand vergeten te vermelden, gelieve dan hiermee onze verontschuldigingen daarvoor te aanvaarden.


Restauratie van toren en beiaard kan starten

MONUMENTENZORG

Katharinatoren minstens anderhalf jaar in de steigers

HOOGSTRATEN - Half november wordt de toren van de Sint-Katharinakerk in de steigers gezet en start de hoognodige restauratie van de 105 meter hoge trots van Hoogstraten. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken in april 2019 voltooid. Rond de toren zal het maandenlang één grote bouwwerf zijn. Men probeert de ongemakken voor ons te beperken. Tijdelijk is de hoofdingang afgesloten. U kent het verhaal. Op 23 oktober 1944 leggen de Duitsers de toren plat. Het in 1546 gebouwde kunstwerk moest helemaal heropgebouwd worden om opnieuw de eeuwen te kunnen trotseren. Maar bij die werken tussen 1950 en 1958 gebruikte men wellicht minderwaardige materialen zodat er nu al onveilige situaties ontstonden. Er kwam o.m. een houten constructie met netten, sindsdien staat de toren een aantal jaren op restauratie te wachten. Eindelijk kan die binnenkort van start gaan.

Andere ingang

Het opmaken en de goedkeuring van het restauratiedossier duurt zo lang als de toren hoog is, maar half november 2017 starten dan toch de restauratiewerken door de firma NV Monument Goedleven uit Brasschaat. De aannemer wil de overlast zoveel als mogelijk beperken, maar heeft natuurlijk plaats nodig voor de werfinrichting en het stockeren van materialen.

Het voetpad en het fietspad worden verlegd tot tegen de rijweg. Daardoor kan de aannemer een zone rond de toren met hekkens afsluiten, enkel toegankelijk voor de arbeiders en bevoegden. Er komen dus hekkens van tegen het stadhuis, naast het voetpad tot aan de rechtse poort naast de kerk. Dan gaat het richting Lindendreef tot aan het hellend vlak van de zijingang rechts.

Beiaard

Verder wordt de zone binnen de hekkens ingericht zoals dat op elke werf gebruikelijk is. Er is plaats voor het stockeren van bouwmaterialen in open lucht. Om fijner materiaal en gereedschap op te bergen, plaatst men een container aan elke kant van de kerk. Tenslotte komen er rechts tegen het stadhuis twee op elkaar gestapelde containers die gebruikt worden als werfkeet en voor overleg.

Het beeld ‘De tuinder’ dat vooraan rechts bij de toren staat, wordt ingepakt en blijft dus staan.

Men begint uiteraard met de bouw van de stellingen. Voor kerstmis zouden die tot aan de galmgaten moeten zijn. Dan worden alle klokken, de ‘gewone’ en die van de beiaard, er uit gehaald. Ook de beiaard en bijhorende ‘klokkenkamer’ is immers toe aan restauratie. De eerste 24 klokken van de beiaard kreeg men in

“Rond de toren wordt het een grote bouwwerf.” 1655 in bruikleen van de Kathedraal van Antwerpen. In 1959 werden er nieuwe klokken aan toegevoegd. Nu komen er nog twee grote klokken bij. Na de restauratie zal de Hoogstraatse beiaard op die manier tot de vijf beste van de wereld behoren.

Over alles wat er nog meer te vertellen is over de torenrestauratie en over het verloop van de werken komen we beslist nog terug in deze kolommen. Hoe dan ook, hopelijk leveren architect Van Der Auwera, stadsingenieur Jan Kenis en de aannemer goed werk, zodat Hoogstraten weer voor enkele eeuwen gerust kan zijn. (fh)

Die zijingang aan de rechterkant (zuidzijde) blijft vrij en wordt tijdelijk de hoofdingang doordat de ingang langs de Vrijheid afgesloten is door de hekkens. De aannemer maakt zich sterk dat hij die hoofdingang langs de Vrijheid voor een beperkte periode rond Heilig Bloed 2018 zal vrijmaken, zodat het zware en vaak grote processiemateriaal langs daar naar buiten zal kunnen.

Rond de toren komen immense stellingen. Die zorgen ervoor dat men op verschillende niveaus een werkvloer kan maken. Om bouwvakkers en materialen naar boven te brengen plaatst men links en rechts naast de toren een lift.

“Na de restauratie hoort de beiaard bij de beste van de wereld.” DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

17


RELIGIE

De Roemeens-Orthodoxe parochie van de ‘H. Ouders Joachim en Ana’

Een Christelijke zusterkerk in de begijnhofkerk

HOOGSTRATEN - Sinds 2012 is er elke zondag in de begijnhofkerk een viering van de Roemeens-Orthodoxe Christelijke kerkgemeenschap. Het zijn druk bijgewoonde, aangename vieringen die een combinatie vormen van ingetogenheid en eerbied met een ongedwongen familiale sfeer. Hoog tijd voor een kennismaking…

We spreken met de Roemeense Daria Ilie en haar moeder Carmen Ilie uit de Leemstraat, en met Heinz Amend een Vlaming die gehuwd is met een Roemeense vrouw en nu de Orthodoxe diensten volgt. Daria zit in het vierde jaar Latijn moderne talen in ASO Spijker en spreekt net zoals Heinz, vlot Nederlands.

Ontstaan

Om een lang verhaal kort te maken: vanaf het moment dat het christendom Roemenië bereikte in de tweede eeuw, gebruikt men er de Byzantijnse ritus. Dat heeft alles te maken met de nabijheid van Constantinopel. Wanneer de Bulgaren in de negende eeuw de regio veroveren, wordt de Orthodoxe ritus er verplicht. Door het zogenaamde schisma van 1054, de breuk tussen de Oosters-orthodoxe en de Rooms-Katholieke kerk, was de scheiding formeel.

Aan het hoofd stond aanvankelijk de patriarch van Constantinopel. Na de Eerste Wereldoorlog werd Roemenië groter, sindsdien werd hun kerk ook de tweede grootste orthodoxe kerk. Sinds 2007 staat Mgr. Daniel Patriarch van Roemenië en Aartsbisschop van Boekrest aan het hoofd.

Hoogstraatse parochie

Op dit moment zijn er in Hoogstraten 717 Roemenen als inwoners ingeschreven. Bovendien zijn er nog eens 1.873 Roemenen die hier tijdelijk verblijven. De meesten werken in de tuinbouw, een kleiner aantal in de(metaal)bouw. Omdat de ontkerkelijking er veel kleiner is dan in de katholieke kerk, lijkt het een logische zaak dat de ene christelijke kerk haar deuren open stelt voor de andere.

Op dit moment zijn er 20 Roemeens-orthodoxe kerken in België, waaronder drie in de provincie Antwerpen: in Wilrijk, Turnhout en Hoogstraten. Hoogstraten valt onder de Metropolie West

“In Hoogstraten leven 2.590 Roemenen, 717 als inwoners ingeschreven en 1.873 die hier tijdelijk verblijven.” 18

en Zuid Europa met als Metropoliet Mgr. Josif van Parijs aan het hoofd. Hij benoemde E.H. Gheorghe Macovei tot priester van de Hoogstraatse parochie ‘Heilige Ouders Ioachim en Ana’. Die naam verwijst naar de ouders van de H. Maria.

E.H. Gheorghe Macovei is 28 jaar oud en studeerde theologie aan de universiteit van Boekarest. Hij verblijft sinds 2013 in België en is sinds 2015 priester van de kerk in Hoogstraten. Hij woont in Sint-Niklaas waar hij ook werkzaam is. Zoals veel orthodoxe priesters is ook hij gehuwd. Dat kan in de orthodoxe kerk. Op het moment van de priesterwijding wordt hun levensstaat - gehuwd of celibatair - bevestigd.

Viering

Een misviering duurt twee tot drie uur. De gelovigen blijven recht staan of knielen als blijk van eerbied. Maar al bij al is er, in vergelijking met onze vieringen, een gemoedelijk, familiale en wat ongedwongen sfeer. De kerkgangers komen en gaan zelfs buiten tijdens de viering. Er komen opvallend veel jonge gezinnen met kinderen, wat men beslist niet als storend ervaart. Ze voelen er zich thuis en mogen rustig wat tekenen en kleuren. Zonder meer een plezier om zien!

Waar de kerkgangers bij ons elkaar vaak wat onwennig op vraag van de priester de vrede wensen en na de dienst stilzwijgend naar huis gaan, is een orthodoxe kerk nog echt een ‘viering’. Na de dienst blijven de kerkgangers nog geruime tijd in de kerk of buiten, om samen het meegebrachte en door de priester gezegende eten en drinken te nuttigen.

Andere accenten

Hoewel het om christelijke zusterkerken gaat, zijn er nogal wat verschilpunten. De Roemeensorthodoxe kerk en de Rooms Katholieke kerk hebben nagenoeg dezelfde geloofsleer. De vieringen zijn inhoudelijk weinig verschillend maar de vorm is wel anders. Men vereert dezelfde heiligen, maar waar die in de Katholieke kerk als beelden aanwezig zijn, staan deze hier op iconen. Waar wij een altaar verwachten, staat er een wand met iconen.

De priester gaat regelmatig door de kerk om de gelovigen te bewieroken. De gebeden komen in grote mate overeen met die van de Katholieke kerk maar worden veelal gezongen. Ze zien de

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

bisschoppen enkel als opvolgers van de apostelen en niet van Christus. Men erkent ook niet de Paus en diens onfeilbaarheid als de plaatsvervanger van Christus op aarde is, voor de orthodoxen is dat onaanvaardbaar. Verder verwerpt de orthodoxe kerk de leer van het vagevuur en het doopsel met enkel besprenkeling. Bij hun doopsel wordt het kind helemaal ondergedompeld.

De bewering van de katholieke kerk dat de Heilige Geest voortkomt uit de Vader en de zoon, is volgens hen een dogmatische fout. Sint Johannes Evangelist zegt dat de Heilige Geest naar de aarde gestuurd is voor zijn zoon. De Katholieken beweren dat de moeder van God uit de Heilige Geest zou zijn geboren. Volgens hun leer is Maria geboren uit de Ouders Joachim en Ana, als vrucht van hun gebed. Tenslotte staat de Orthodoxe kerk tot tweemaal een echtscheiding van gehuwden toe.

“De Roemeens-orthodoxe en de Rooms-Katholieke kerk hebben nagenoeg dezelfde geloofsleer.”

Toekomst

De Orthodoxe gelovigen willen niet anders dan nauw samenwerken met het bestuur en de inwoners van Hoogstraten. Concreet denkt men aan een festival van Roemeense tradities en cultuur, een barbecue waarop iedereen welkom is, concerten en het samen vieren van een parochiefeest.

Men zoekt ook een ruimte, liefst in de omgeving van de kerk, om tijdens een gedeelte van de mis de kleinste kinderen op te vangen. Dat lokaal zou men dan ook willen gebruiken om de Roemenen na de mis Nederlands te leren.

Al met al lijken dit niet al te grote verschillen. Misschien klopt het dus wel wat de Oosters-Orthodoxe filosoof en theoloog Professor Steinhardt zei: ”Het Orthodox en Katholiek geloof zijn zustergeloven van elkaar. Het verschil tussen beiden is echter even groot als de afstand tussen hemel en aarde.” (fh)


RELIGIE

Een combinatie van eerbied en een familiale sfeer

Metropoliet Mgr. Josif van Parijs

Priester E.H. Gheorghe Macovei zegent een van de kerkgangers. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

19


PUBLIREPORTAGE

NU OOK IN HOOGSTRATEN:

de muziek zorgt echt voor alles! Hier ontstaan vriendschappen (en misschien wel meer) De Party4singles party’s in Willy’s Moustache (Willebroek) elke eerste zondag van de maand zijn een tradi e waar mensen echt naar uitkijken. Op Facebook bleek er zoveel interesse van mensen boven Antwerpen, dat wij ook in Le CirQ een eerste edi e organiseerden. Dit was een groot succes. Bezoekers vinden de muziek en de sfeer erg leuk, wat ons een boost gee om voortaan ook in Hoogstraten elke tweede zondag van de maand een Party4singels te organiseren. Omdat de eerste edi e al druk bezocht was, openen we voortaan ook de bovenverdieping van Le CirQ zodat we meer plaats creëren op de dansvloer voor de dansers.

Alleen over de drempel?

Wekelijks zijn er mails en berichten van mensen die heel graag naar de party willen komen, maar niet durven omdat ze alleen zijn. Ze zijn al lang niet meer uit geweest en vertellen dat ze zich eenzaam voelen. De drempel om alleen ergens binnen te stappen is behoorlijk groot. Daarom bedachten we het ‘drempelvrees’ concept. Bezoekers worden tussen 18.30 en 19.15 uur persoonlijk ontvangen door een teamlid van Party4singles. Ze kunnen dan in alle gemoedsrust kennismaken met anderen die net als zij voor de eerste keer naar de party komen. Om 19.30 uur gaat de groep samen naar de party in Le CirQ en is er geen sprake meer van drempelvrees. We houden de groepjes bewust klein, zo krijgt men de kans elkaar rus g te leren kennen. We willen hen uit hun isolement halen, eenzaamheid doorbreken en laten voelen dat ze er bij ons echt nog bij horen. Deze ‘drempelvrees’ instap hee plaats in de nieuwe Bistrobar De Jachthoorn - Vrijheid 202 – Hoogstraten.

Zeker tot dan…?

De volgende Party4singles is op ZONDAG 12 NOVEMBER van 19 tot 24 uur. Het party adres is: Le CirQ - Gravin Elisabethlaan 1 - 2320 Hoogstraten Bekijk zeker onze Facebook pagina en Facebook groep Party4singles. Daar worden elke dag leuke dingen gepost, video’s, foto’s, verhalen, recensies en vooral veel muziek.

Onze missie

Onze missie? Zo sprankelend en zo helder als een glaasje bubbels: elke maand een leuk feestje organiseren voor 35+! Anders dan de naam doet vermoeden, is Party4singles GEEN date-avond. De meeste bezoekers zijn single, maar dat is beslist geen must. Onze Party4singles is vooral een avond waar je in een toffe sfeer leuke mensen ontmoet. Wij brengen mensen samen door muziek, sfeer en vriendschap. Hier zijn persoonlijk contact en respect nog belangrijk. Er wordt geen hedendaagse, trendy muziek gespeeld, wel nostalgische nummers die iedereen leuk vindt om terug te horen.

Alle info vind je op onze website h ps://party4singles.be of via mail: contact@party4singles.be


Standaardwerk over landlopers uitgebreid

CULTUUR

HOOGSTRATEN - In 2013 verscheen “Landlopers”, waarin DHM-medewerker Toon Horsten de geschiedenis van de landloperij in Hoogstraten, Wortel en Merksplas uit de doeken deed. Nu ligt er een uitgebreide en gebonden vijfde editie in de winkels. Zijn boek bevatte tal van bekende maar vooral minder bekende verhalen uit de Kolonie en groeide ondertussen uit tot een standaardwerk over de landloperij. “Als je in de geschiedenis van je eigen dorp duikt, kan je spectaculaire verhalen ontdekken”, zegt Toon. Zijn vlotgeschreven boek bewijst hoe waar dat is. Overigens zit er nog een onverwacht verhaal in de pijplijn…

Waarom een nieuwe editie van Landlopers? Toon Horsten: “Van het boek zijn na het uitkomen van de eerste editie in 2013 vier drukken verschenen, die al een tijdje volledig waren uitverkocht. Ik denk dat er enkel in het Bezoekerscentrum in Merksplas nog een paar exemplaren te verkrijgen zijn, omdat de Stichting Kempens Landschap er nog enkele in voorraad heeft. De voorbije maanden is er heel wat rond de kolonies en hun geschiedenis te doen geweest, en de mensen van de uitgeverij van het Davidsfonds stelden me voor om een nieuwe editie van het boek uit te brengen.”

Ben je er blij mee? Toon Horsten: “Uiteraard. Ze hebben er ook een heel mooi boek van gemaakt. En uit de eerste reacties leid ik af dat het boek ook een nieuw publiek bereikt. Ik dacht dat bijvoorbeeld de meeste mensen in Hoogstraten die in het verhaal geïnteresseerd zijn, het boek al wel gekocht zouden hebben. Maar ik hoorde van Patrick Melis van Standaard Boekhandel in Hoogstraten dat er nog altijd geregeld vraag naar was, ook in Hoogstraten, en dat de nieuwe editie meteen is beginnen verkopen. Wat ook fijn is, is dat de leden van het Davidsfonds uit heel het land, toch een publiek dat in geschiedenis geïnteresseerd is, het boek volgend jaar ook kunnen kopen als onderdeel van hun lidmaatschap.”

Wat is er veranderd aan deze vijfde editie? Toon Horsten: “Om te beginnen is de boekverzorging erg mooi geworden. De eerste vier drukken waren gewone paperbacks. Nu is het een gebonden boek, met harde kaft en schutbladen, ook een stuk groter dan de vorige editie. Er staan enkele andere, en vooral meer foto’s in, en de tekst is hier en daar geredigeerd en uitgebreid. Bijvoorbeeld over de afschaffing van de wet op de landloperij en de sluiting van de kolonies staat er nieuwe, extra informatie in.

Landlopers in de eetzaal in Wortel-kolonie. Elk aan zijn tafeltje, zonder sociale contacten.

In een epiloog is ook het verhaal van Rita Wens opgenomen, de dochter van een ondertussen overleden landloper die in Wortel op zoek ging naar het verhaal van haar vader. Haar vader woonde en werkte in de boerderij van Wortel-Kolonie. Hij was de uitzondering die de regel bevestigt: hij werd geboren en getogen in Wortel, en belandde later zelf in de kolonie. Dat was hoogst uitzonderlijk.”

Filosofie

Ben je nog met de landloperskolonies bezig? Zit er nog een nieuw boek over kolonies in de pijplijn? Toon Horsten: “Niet meteen. Ik heb nog één verhaal ontdekt dat zich in de kolonies heeft afgespeeld, waar ik ooit nog wel wat verder op in wil gaan, maar dat zal toch nog wel een tijdje duren. Het vraagt nog erg veel research voor ik dat verhaal zal kunnen schrijven. Momenteel schrijf ik al een jaar of drie een wekelijkse column in Città Kempen, het weekendmagazine van Gazet van Antwerpen. Dat slorpt toch nogal wat tijd en aandacht op. Daarnaast leg ik de laatste hand aan een boek dat begin volgend jaar zal verschijnen bij uitgeverij Vrijdag.”

Wat voor boek wordt dat? Toon Horsten: “Voor Landlopers dook ik in de geschiedenis van de kolonies, en stootte op een verhaal waaruit bleek dat al wat er de voorbije tweehonderd jaar in de grote wereld gebeurde, ook hier zijn weerspiegeling vond. In de landloperskolonies, de plaats waar een steeds veranderende wereld zijn verschoppelingen naartoe stuurde. Ik leerde dat als je in de geschiedenis van je eigen dorp duikt, je geweldige verhalen kunt ontdekken. Voor dat nieuwe boek deed ik iets gelijkaardigs, maar dan in mijn eigen familiegeschiedenis. Het gaat opnieuw om historische non-fictie, waar jaren research en archiefonderzoek zijn in gekropen. Het verhaal begint met een trouwfeest in Wortel in 1968, en er blijkt een hallucinant verhaal van manuscriptensmokkel en jodenvervolging achter schuil te gaan. Het speelt zich allemaal af in de wereld van de filosofie, zowat alle grote filosofen van de twintigste eeuw duiken in het verhaal op, van Martin Heidegger over Emmanuel Levinas tot Jean-Paul Sartre. En er zijn ook kleine bijrolletjes voor onder meer schrijver Umberto Eco, paus Johannes Paulus II en zelfs de huidige Franse president Emmanuel Macron. Tot mijn eigen verbijstering treden ze allemaal op in een geschiedenis die met mijn eigen familie van doen heeft gehad. Ik heb er helemaal niets voor moeten verzinnen - en niemand die er iets van blijkt te weten! Maar goed, pas binnen een paar maanden kan ik daar meer over vertellen. Eerst het boek nog helemaal afwerken.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd dus. De vijfde, uitgebreide en gebonden editie van Landlopers verscheen bij uitgeverij Davidsfonds en kost 29,95 euro. (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

21Goed nieuws voor treinreizigers Noorderkempen

MOBILITEIT

BRECHT - Zowel onze NMBS als de Nederlandse Spoorwegen kondigen aan dat ze komend voorjaar van start gaan met de Beneluxtrein Amsterdam - Antwerpen - Brussel via Breda. Zal het dan toch gebeuren dat er vanuit de regio snellere en meer verbindingen komen met Brussel en Nederland? Blijkbaar wel. Momenteel worden testritten gedaan tussen Breda en Antwerpen, zowel de woordvoerders van NMBS als NS bevestigen dat: “Sinds begin september worden er opleidingsritten uitgevoerd op de lijn. We gaan komend voorjaar echt met de verbinding van start”. Na het debacle van de Fyra, dus eindelijk goed nieuws voor de treingebruikers uit de Noorderkempen… snelheid van 200 kilometer per uur en worden naar verwachting in 2021 onder andere op de HSL ingezet.

Bijkomende treinen rond middag

Wordt station Noorderkempen binnenkort een volwaardig internationaal station? De treinbezetting op de lijn Noorderkempen - Antwerpen is nu al rendabel. De parking staat dikwijls bomvol. Voor de reizigers uit de Noorderkempen zijn deze testritten een hoopvol teken. Na het faliekant afgelopen verhaal van de Fyra beloofde men keer op keer dat er snel een nieuwe trein zou komen voor de verbinding Brussel - Brussels Airport - Mechelen - Antwerpen - Brecht Breda - Schiphol Airport - Den Haag - Amsterdam over de HSL-lijn (dus met halte in BrechtNoorderkempen en in Breda). Maar even zo vaak ging die start, onder andere door technische problemen, niet door.

Het voortdurende uitstel zorgde voor ergernis bij de reizigers, maar ook bij ondernemers en bestuurders in de regio Breda, die wel een gloednieuw station hadden, maar niet eens een aansluiting met de zuiderburen. Maar dat is volgend jaar dus echt definitief verleden tijd, zo zeggen beide spoorwegmaatschappijen: "We zijn nu met de testritten bezig en dat gaat tot nu toe goed. Als die achter de rug zijn, bepalen we ergens in de herfst samen de startdatum waarop we volgend jaar tussen Amsterdam en Brussel gaan rijden, waarbij we uiteraard ook Brecht en Breda zullen aandoen.''

terkant een locomotief. Dat is nodig omdat het station in Breda niet direct aan de HSL ligt. NSwoordvoerder Boon: “Daar moeten we, komend uit de richting Rotterdam, met een boog naar toe. Als we dan vervolgens willen doorrijden richting België is dus plotseling de achterkant van de trein de voorkant.”

Over een paar jaar worden in Nederland dan de trage intercity's vervangen door treinen die wel recht doen aan het hogesnelheidsspoor. De NS besloot eerder dit jaar om voor 800 miljoen euro 79 snelle treinen bij de Franse treinenbouwer Alstom te bestellen. Die halen een maximum-

Wat nu al wel 100% zeker is: er komen twee dagelijkse treinen bij in Brecht. Die brengen je op een kwartiertje naar het centrum van Antwerpen, vanuit het station Noorderkempen dat vanuit Hoogstraten perfect bereikbaar met De Lijn. Vanaf 10 december 2017 komen er dus bijkomende treinen naar Antwerpen om 11.05 uur en om 13.05 uur. Op die manier wordt het vervelende treinloze gat net voor en na de middag eindelijk opgevuld.

Op weekdagen betekent dat dan dat er ieder uur vanaf 6.05 uur tot 21.05 uur een trein naar Antwerpen is. Bovendien vertrekken er tussendoor nog spitsuurtreinen om 6.30 u., 7.26 u., 8.30 u., 16.42 u. en 17.45 u. Dat brengt het totaal dan op 21 treinen per dag. Tijdens het weekend vertrekken er 14 treinen per dag, elk uur vanaf 08.05 u. tot 21.05 u.

Het loket in het station is overigens niet doorlopend open. Je treinkaartje kan je dus best vooraf online bestellen. Wel is er bij de perrons ook een ticketautomaat.(jom)

Snel en… sneller

De ritten gebeuren wel met niet echt supersnelle treinen, ze rijden maximum 160 kilometer per uur. Men wil volgend jaar met deze veredelde intercitytreinen tussen Amsterdam en Brussel gaan rijden met een stop - één keer per uur - in Brecht en Breda. Dezelfde treinen worden nu al ingezet voor het traject Breda - Amsterdam. Met deze intercitytreinen worden nu ook de testritten op de HSL uitgevoerd. Die treinen hebben zowel aan de voor- als ach-

Het ziet er nu echt wel naar uit dat we hier binnen een paar maanden verschillende keren per dag kunnen opstappen richting Amsterdam én richting Brussel.. Wordt station Noorderkempen binnenkort een volwaardig internationaal station? DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

23


Dirk MariĂŤn Plastics Leemstraat 38a 2320 Hoogstraten 0479 217 376 dirkmarien-dmp@hotmail.com www.dmplastics.be

RIOLERINGSMATERIALEN IN PVC-PP-HDPE

ROOKAFVOERKANALEN

VENTILATIE

Specialiteit: toezichtputten op maat

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN Zeg maar hoe je zitten wil

www.kempimeubel.be

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie

B.T.W.-advies / aangiften / formaliteiten

Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten

Verhuur personenen bedrijfswagens

Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijziging van vennootschappen

Advies sociale wetgeving

Carrosserie

Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

Ruim aanbod nieuw en occasie

Totaalgarage bvba - Sint-Lenaartseweg 32 - 2320 Hoogstraten 03 314 33 33 - www.totaalgarage.be - info@totaalgarage.be www.facebook.com/totaalgarage

Ondernemingsnr. 0438.340.229

Tel. 03 235 03 23 Fax. 03 235 03 24 gsm. 0478 32 76 35


Hoogstratenaren presteren sterk in het Leuvense team

WETENSCHAP

Derde plaats op de wedstrijd voor zonnewagens in Australië

HOOGSTRATEN - Met een auto op zonne-energie racen doorheen Australië. Het was een van de items in het journaal de afgelopen weken. Twee Hoogstratenaren, Michael Faes en Thierry Garritsen, draaiden mee in dit project. Zij maakten deel uit van het 21-koppige ingenieursteam van de universiteit van Leuven die een wagen op zonne-energie bouwden. Met de Punch Power Train, zo heet de wagen, nemen ze deel aan de World Solar Challenge. In die wedstrijd van meer dan 3000 kilometers dwars door Australië konden ze zich meten met universiteiten van over heel de wereld. Uiteindelijk behaalden ze een knappe derde plaats. Met twee teamleden was Hoogstraten binnen Vlaanderen de best vertegenwoordigde gemeente in het Solar Team. Michaël Faes is afkomstig uit Meer, ook PR verantwoordelijke Thierry Garritsen is van Hoogstraten.

Wie is wat?

DHM: Wat is jullie rol binnen het Solar Challenge team? Thierry Garritsen: “Ik ben verantwoordelijk voor de Public Relations. Voor iemand met een ingenieur-achtergrond is dit een diverse en uitdagende taak. Het is mijn doel om de zonnewagen te promoten aan een breed publiek. Ons verhaal had al veel internationale belangstelling maar toch is het harde werk dat we presteerden in de twee jaar durende voorbereiding voor de race nog te weinig bekend. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat onze prestaties, successen en tegenslagen te volgen zullen zijn op sociale media en andere kanalen. Zo kan iedereen ons volgen in de ervaring van ons leven...”

Ook Michaël Faes licht zijn rol toe: “Ik ben verantwoordelijk voor de aerodynamica van de auto, samen met collega Niels Hawinkel. Na vorig jaar afgestudeerd te zijn als ingenieur elektromechanica, verlengde ik mijn studies om in dit wonderbaarlijke project te kunnen meedoen. Zo krijg ik de kans de theorie van de afgelopen jaren te toetsen aan de echte praktijk. De sterke motivatie van het team en de spitstechnologie van de zonnewagen is even inspirerend voor mij, als voor vele andere mensen.”

schap en techniek, de beste Belgische technologie promoten en het ondernemerschap aanmoedigen.

DHM: Wat is nu eigenlijk een zonnewagen? “De naam zegt het zelf. Een auto die rijdt op puur zonnelicht. Er is dus een zonnepaneel nodig om het zonnelicht om te zetten in elektrische energie. In principe werkt dat zoals de zonnepanelen op onze daken, maar dan van betere kwaliteit en mooi ingewerkt in de carrosserie van de auto. In de auto slaat een batterij de elektrische energie op voor de momenten dat er wat minder zonnelicht is. Het is wellicht ook duidelijk waarom de race in Australië plaats vindt, daar heb je veel zon en dus veel energie om mee te rijden. Zo kan het zelfs gebeuren dat onze auto’s tijdens de dag de batterij nauwelijks nodig hebben. En van zodra je stilstaat, gaat het opladen gewoon verder. Parkeren in de zon in plaats van in de schaduw!”

Wedstrijdverloop

Op het thuisfront konden we de dagelijkse updates van het wedstrijdverloop op de Neder-

Michaël Faes en Thierry Garritsen landse omroep en online volgen. Het was best spannend. De TU Delft was weliswaar buiten categorie, maar ons Leuvense team deed het ook uitstekend. Bij de start moesten ze evenwel afrekenen met een dreigende Apocalyps. Door een defect onderdeel bij de wielophanging zakten ze naar de zesde plaats. Toch werd de race nog echt spannend. De vooropliggende wagens werden een voor een ingehaald. Op de voorlaatste dag was er weinig zonlicht zodat de goede aerodynamica heel erg van pas kwam. De goed gestroomlijnde wagen kwam, mede dank zij het geringe energieverbruik, uiteindelijk terecht op de derde plaats. Alleen de TU Delft en University of Michigan moesten ze laten voorgaan. Hoe dan ook een prima prestatie!

Over de thuiskomst van Michaël en Thierry is voorlopig nog niets geweten. Naar het schijnt is het in Australië best goed. Met de Punch Power Train hebben de ingenieurs van Leuven alleszins een puike prestatie neergezet. En daar hadden Michaël en Thierry een groot aandeel in. Een wagen op zonlicht, wij durven er al van te dromen. Benieuwd wat ze te vertellen hebben als ze thuiskomen. (ma)

Een zonnewagen?

DHM: Wat is het doel van het project en het team? “Een groep van 21 studenten, gekozen uit een kandidatenlijst van meer dan 60 studenten heeft als doel om in 15 maanden tijd, van juli 2016 tot eind 2017 een auto te bouwen en ermee deel te nemen in de Bridgestone World Solar Challenge. Dat is zowat het wereldkampioenschap voor wagens op zonne-energie. Maar de uitdaging gaat breder dan deze ene race. Er zijn immers vier doelen gesteld: hernieuwbare energie promoten, jongeren interesseren voor weten-

Het solar team van de Universiteit van Leuven achter hun Punch Power Train DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

25


ECONOMIE

Maximaal inspelen op ingrijpende Nederlandse plannen

Grote facelift voor de Transportzone Meer

HOOGSTRATEN/MEER - De transportzone in Meer is aan een grondige vernieuwing toe. Een masterplan en Ruimtelijk Uitvoeringsplan moeten daarvoor zorgen. Een nieuwe invulling biedt logistieke bedrijven meer rechtszekerheid en ruimere mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Tegelijk worden de wildgroei aan benzinestations en het probleem van wildparkeren tegengegaan. Bovendien wil de stad Hoogstraten maximaal kunnen inspelen op de mogelijkheden die de komst van het Business Centre Treeport zal bieden. Dat is een thematisch bedrijventerrein aan de Nederlandse kant van de grens, gericht op de bevordering van de boomteeltsector. Als alles naar wens verloopt, zou de aanbesteding in het voorjaar 2018 kunnen gebeuren. Tussen juni 2018 en het voorjaar van 2019 volgt dan de uitvoering van de werken. Al blijven er nog enkele knelpunten eer we zover zijn. Het ontstaan van de transportzones langs de E19 in Meer en Hazeldonk dateert van de jaren ’70 van vorige eeuw, toen de snelweg (toen nog E10) een feit werd. Het was nog lang voor de eenmaking van de EU-markt en voor de invoering van het ‘vrije verkeer van personen en goederen’ tussen de lidstaten. Voor zowat elk grenstransport moesten dus nog bureaucratische douaneformaliteiten vervuld worden. Tegelijk met de ontwikkeling van een ‘douanezone’ werd via een gewestplanwijziging een grote zone ontwikkeld voor uitsluitend transportgebonden en logistieke activiteiten. De zone werd in de loop der jaren in verschillende fasen uitgebreid.

Knelpunten

Maar met de jaren kwamen ook de gebreken en diverse knelpunten aan de oppervlakte. De douaneactiviteiten verdwenen met de eengemaakte markt, waardoor zowat de gehele douanezone met de vele douanekantoren overbodig werd. Door economische ontwikkelingen was de bedrijfsomschrijving ‘transport en logistiek’ te beperkt geworden. De huidige logistiek omvat veel meer dan stockeren en overladen van goederen van de ene in de andere vrachtwagen. Moderne logistiek heeft nood aan een brede invulling: bewerken, bewaren, verpakken en distributieklaar

maken van goederen (bedrijvigheid die een toegevoegde waarde biedt aan de logistiek). Kortom, de huidige transportzone is aan een grondige hervorming toe.

Het gemeentebestuur liet door IOK een Masterplan opmaken dat de bestaande en de gewenste toestand in kaart bracht. Met de goedkeuring van het plan door de gemeenteraad in maart 2016 bood de stad Hoogstraten al een eerste antwoord op een aantal zaken die binnen het bedrijventerrein speelden. Tevens gaf het stadsbestuur de opdracht aan IOK tot opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor deze zone. Dit proces is nog lopende en zal wellicht in het najaar een voorlopige vaststelling kennen.

Meer mogelijkheden

Met het RUP streeft de stad Hoogstraten naar een nieuwe invulling van de bedrijvigheid op de transportzone. Zo zal het RUP duidelijkheid scheppen over welke bedrijfsactiviteiten en/of infrastructuur toegestaan zijn, rekening houdend met de noden en behoeften van een hedendaagse logistieke zone. Dit zal investeerders rechtszekerheid geven, waardoor de aantrekkelijkheid ervan vergroot.

Het voormalige douanegebouw wordt afgebroken.

26

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Daarnaast is de transportzone ook ontwikkeld op basis van vroegere stedenbouwkundige richtlijnen en volgens een welbepaalde, maar ondertussen gedateerde, logica. Deze voorschriften werken een efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte op de bedrijfspercelen tegen. Ze zorgen ook voor een verouderde uitstraling. Naar analogie met de inrichting van het nieuwe bedrijventerrein ‘De Kluis’ worden nieuwe principes toegepast. Gekoppelde bebouwing, kwaliteitsvolle groene buffering rond de gehele zone i.p.v. van ‘excuusgroen’ tussen de bedrijven, gemeenschappelijk groen rond de waterloop en de gemeenschappelijke waterhuishouding voor het hele gebied. Daarnaast mag er hoger én meerlagig gebouwd worden. Kantoren, faciliteiten, ruimte voor bewoning kunnen nu op de bedrijfsgebouwen gebouwd worden.

Dat alles zorgt voor een veel efficiënter ruimtegebruik en komt tegemoet aan de vragen van de bedrijven. Ook wordt gestreefd naar een betere bedrijfsarchitectuur, een aantrekkelijke voortuinzone en een aangepaste en geïntegreerde publiciteit op de gevels (om blinde gevels te vermijden). Samen met de inrichting van de openbare ruimte en het groen moet dat aan de zone, ook al is en blijft het een bedrijvenzone, een aantrekkelijkere uitstraling geven.

Wildparkeren

Verder hoopt de stad met het RUP ook een instrument in handen te krijgen om de verspreide wildgroei aan benzinestations en andere complementaire activiteiten tegen te gaan. De stad wil deze functies bundelen in een specifiek daartoe voorziene zone. Want deze benzinestations en de oorspronkelijk bedoelde parking om douaneformaliteiten te vervullen, vormden hoe langer hoe meer een aantrekkingspool voor langparkeerders. Bestuurders die wegens de rijen rusttijden parkeerruimte daarvoor zochten, vonden die op de transportzone. Wildparkeren werd een plaag. Want die plaats is daartoe niet uitgerust. Er zijn geen voorzieningen: geen sanitair, geen winkels voor bevoorrading, slechts een beperkte restaurantfunctie. De


BCT bedrijventerrein

Ten slotte, en niet onbelangrijk voor de uitvoering van de doelstellingen van het masterplan en het toekomstige RUP voor de transportzone, is de komst van het Business Centre Treeport (BCT). De coöperatieve vereniging Treeport wil dit BCT met steun van de gemeente Zundert en de provincie Noord-Brabant ontwikkelen als een thematisch bedrijventerrein. Dat zal gericht zijn op de bevordering en promotie van de boomteeltsector, die sterk vertegenwoordigd is in de regio Zundert, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel, enz. Hoewel het grootste deel ervan langs de Nederlandse kant van de grens zal ontwikkeld worden, voorziet het Masterplan dat deze ontwikkelingskansen zich ook op de transportzone kunnen ontplooien. De werken aan het BCT zullen starten voor 1 april 2018.

Daartoe wordt de Amsterdamstraat doorgetrokken en komt er een ontsluiting met een nieuwe, veilige hoofdtoegang tot de zone. Deze ‘ovonde’ zal aangelegd worden op de plaats waar nu nog het douanegebouw en het leegstaande truckresto staan (zie plan). Beide gebouwen worden afgebroken.

Anderzijds door de ingebruikname van beschikbare terreinen en/of gebouwen om op Belgisch grondgebied locaties te hebben die noodzakelijk zijn voor de ondersteuning van de BCT-activiteiten. Dat behelst ruimte voor een duurzaam tankstation, een Treeport Hub (centrale op- en overslagplaats, waar de aangevoerde deelzendingen worden verzameld), een Experience & Excellence Treeport Centre (hoogkwalitatief duurzaam gebouw voor promotie en kennisdoeleinden).

Achilleshiel

Het RUP moet zorgen voor rechtszekerheid, met o.a. verruimde ontwikkelingsmogelijkheden voor de logistieke bedrijven. Het zal de uitstraling van de zone verhogen. Verder wordt de wildgroei aan benzinestations tegengegaan. Het zet ook de deur open om maximaal in te kunnen spelen om de opportuniteiten van de komst van het BCT, wat de werkgelegenheid in deze grensregio hopelijk ten goede zal komen. Op dit ogenblik is het openbaar onderzoek over de onteigening van enkele panden in de noordelijke zone (hoofdzakelijk in de douanezone) achter de rug. In het najaar wordt het technisch ontwerp verder uitgewerkt. Dan worden ook de onderhandelingen over de subsidies gevoerd.

Op de informatievergadering over dit RUP op het gemeentehuis in september werd duidelijk dat de achilleshiel van dit plan zit in de herlokalisatie van de tankstations en ondersteunende diensten voor vrachtwagenchauffeurs. Vooral de in het RUP opgelegde ‘clustering’ van de huidige vijf trucktankstations tot één duurzame tankzone, gekoppeld aan sanitaire voorzieningen en ondersteunende diensten. De huidige uitbaters stellen zich vragen over de rechtszekerheid voor hun bedrijven: zullen zij nog vergund worden als hun huidige vergunning verloopt? Wat met hun investeringen?

Heieinde

Burgemeester Tinne Rombouts antwoordde dat het RUP daar ook kansen biedt, het hoeft niet ervaren te worden als een bedreiging, zoals de uitbaters vrezen. Misschien is de oplossing te vinden in een samenwerking tussen de verschillende uitbaters. Want binnen de clusterzone voor tankstations moet ruimte voorzien zijn om de gebruikers ervan tijdelijk te laten parkeren.

Waar de burgemeester heel duidelijk in is, is dat de transportzone niet de plaats is om het grotere én grensoverschrijdende probleem van gebrek aan langparkeerruimte voor vrachtwagens op te lossen. Het is een blijft een bedrijvenzone, zij het in een geactualiseerde en voor de toekomst voorziene vorm. (jaf)

AMS TERD AMS TRAA T

DOU ANE

NE D ERL AN

N A L R

RAA T

E

AT

S TR

DE M

rk Ma

OST EN

AMS TE R D AMS TR A A T

RIY AD HS TRA

PAR I

RG

De

AMS TERD AMS TRAA T

SSE L BRU LUX EM BU

O V O N D E

AM STE R

STR AA T

DA M ST

R.

AT

AMS TER DAM ST

D E

N

Gelijklopend moet het RUP worden vastgesteld. Als alles naar wens verloopt, kunnen begin 2018 de aanbesteding worden uitgevaardigd en in het voorjaar goedgekeurd. Tussen juni 2018 en het voorjaar van 2019 volgt de uitvoering van de werken.

D

D

Voor het noordelijk gedeelte van de transportzone (grotendeels de vroegere douanezone) is revitalisering voorzien als een absolute voorwaarde om het BCT te ondersteunen. Enerzijds op vlak van mobiliteit doordat het BCT fysiek verbonden zal worden met de transportzone.

RA ST EN ND LO

AAT

J SS TRA AT

WE NE N STR AAT

EURO PAST RA

AT

Overzicht van de huidige transportzone

AT

PEN BRED A

ESTRA

gevolgen waren er dan ook naar en werden regelmatig in de pers aangeklaagd: sluikstorten, behoeften doen in de struiken en graskanten, … . de verhalen zijn gekend. De gemeente heeft al ingegrepen door een parkeerverbod langs de straten, maar op de parking en aan de tankstations blijven de problemen zich voordoen. Ze zijn de laatste maanden nog verergerd nadat op Nederlands grondgebied een parking voor langparkeren werd gesloten.

ECONOMIE

Op de plaats van het douanegebouw en de trickresto komt een ‘ovonde’ voor een betere en veilige verkeersafwikkeling.

Recreatiecentrum De Mosten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

27


VANBAVELROMMENS BANK EN VERZEKERINGEN

VERZEKERINGEN KREDIETEN

ONAFHANKELIJK VERZEKERINGSMAKELAAR

WOONKREDIET - AUTOFINANCIERING - DIVERSE DOELEN

DAGELIJKS BANKIEREN

AXA BANK

SPAREN EN BELEGGEN FIETSVERZEKERING GEZIN - ZELFSTANDIGE - KMO Meerdorp 21 - 2321 Meer tel 03 315 72 54 info@vanbavelrommens.be

de bank

WWW.VANBAVELROMMENS.BE WWW.FIETSVERZEKERD.BE Erkenning fsma 11590 AcB Ondernemingsnr 0428.550.849

anders bekeken

HOGA bvba

Motorhomes www.vanomobil.be

verhuur en verkoop onderhoud alle merken Sint-Lenaartseweg 30

2320 Hoogstraten

hoogstraten@vanomobil.be Tel. 03 420 07 80

deejays & discobars


Harald en Christa -

Als we één familie in Hoogstraten wereldburgers kunnen noemen, dan is dat zeker de familie Bolt in Minderhout. Harald (Australiër) en Christa (Nederlandse), beiden 60, woonden op diverse plekken op de aardbol maar kozen voor België o.a. voor de studies van de kinderen. Eenmaal groot volgden die het voorbeeld van hun ouders en verspreidden zich over diverse continenten.

Haralds ouders emigreerden in het begin van de jaren ’50 vanuit Nederland naar Australië. Vader was architect en stedenbouwkundige. Toen Harald 14 jaar was, verhuisde heel de familie naar Gambia waar vader in opdracht van de Verenigde Naties een landelijk ontwikkelingsplan mocht uittekenen. Een geweldige ervaring voor de kinderen die als enige blanken in de school zaten. Hoewel de faciliteiten van het onderwijs primitief waren, was de kwaliteit ervan uitstekend.

Harald volgde hier twee jaar middelbaar onderwijs en vertrok daarna als zestienjarige naar Nederland op kostschool. Terwijl zijn broer en zussen intussen overal waren uitge-

’’

Wereldburgers

zwermd, werkte hij zijn ASO (wiskunde wetenschappen) af in de Engelse school in Den Haag en trok daarna naar Groot-Brittanië om aan de universiteit Natuurkunde en Planologie te studeren.

Met deze kennis keerde hij naar Nederland terug, ging 2 jaar aan de slag in de olie-industrie als expert in ondergrondse metingen en trouwde met Christa Wortmann uit Veendam. Samen verhuisden ze naar Schotland waar hun eerste kind (Han) geboren werd. Ze bleven daar vijf jaar om vervolgens in Houston, Texas, te gaan wonen en werken voor dezelfde firma, nu in management en opleiding. Hier werden hun andere twee kinderen (Kiona en Anusia) geboren. Na een aantal jaren keerden zij naar Europa terug en kozen heel bewust voor België als nieuwe verblijfplaats. De centrale ligging van België binnen Europa, het toen gunstige bedrijfsklimaat, de taal en vooral ook het degelijk onderwijs bepaalden die keuze.

De eerste woonplaats werd Sint-Lenaarts, later zou het Minderhout worden waar ze nu al meer dan 20 jaar wonen. Christa is nog steeds de mensen dankbaar die haar toen in

Voor een buitenlander was het niet gemakkelijk om hier je weg te vinden.

die beginfase, nu 25 jaar geleden, geholpen hebben, want voor een buitenlander hier terechtkomen was helemaal niet simpel. Alleen het huren van een huis voor een nietBelg leek een haast onmogelijke zaak. Christa en Harald kunnen zich dus perfect voorstellen wat buitenlanders en vluchtelingen aan moeilijkheden kunnen ondervinden.

Twee kinderen zijn intussen uitgezwermd naar Singapore en Zuid-Korea. Kiona studeerde in Engeland en werkte daarna in Irak en Soudan in vluchtelingenkampen en het laatste jaar als enige blanke meisje in het noorden van Congo in een ontmijningsproject. De appels vallen dus wel niet ver van de wereldwijde boom. Christa en Harald stonden op het punt te verhuizen naar GrootBrittanië maar de Brexit steekt daar voorlopig een stokje voor. (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

29


De Hoogstraatse Maand organiseert ten voordele van Sa’taq’a

NABIL KHEMIR in concert

Benefietconcert voor Guatemala VRIJDAG 3 NOVEMBER 19.30 u. (deuren 19.00 u.)

Begijnhofkerk Hoogstraten

TICKETS: VVK € 10,KASSA € 12,-

VVK: Standaard Boekhandel, Wereldwinkel, Café Rijkswacht website De Hoogstraatse Maand: www.demaand.be


DEZE MAAND

(H)eerlijke chocolade

Foto Guy Kokken

De zonder zon zon

HOOGSTRATEN - "De zonder zon zon" is een universeel sprookje geschreven op de huid van het heden. Bernard is een tovenaar met opmerkelijke verwezenlijkingen op zijn actief. Het gaat echter niet goed met hem. Het roer moet om, en zijn trouwe leerling Nabil wil hem daar graag bij helpen. Samen bereiden ze zich voor op de ultieme tovertruc, hoe risicovol ook. Maar geen nieuwe optie toveren is geen optie.

Een verhaal over ontploffingen en crisissen, over de schade die ongefundeerde meningen

veroorzaken, over afscheid, vriendschap, magie en nog veel meer. De kracht van de voorstelling zit in de rake tekst en het spelplezier van de acteurs. Jaak Van Assche en Zouzou Ben Chicka zijn twee komische talenten die elkaar opjutten en meeslepen en die volledig opgaan in hun eigen spellogica.

Praktisch: De zonder zon zon door Het Arsenaal met Jaak Van Assche en Zouzou Ben Chikha op vrijdag 17 november om 20.15 uur in de Rabboenizaal. (fh)

PLAN B opent opnieuw ‘De vierde poort’

V.l.n.r: Nonkel Ney Michiels, Jan Dufraing en Marc Koyen HOOGSTRATEN - Plan B is het nieuwe toneelgezelschap van Jan Dufraing, Marc Koyen en René Michiels. Vorig jaar brachten zij “De Vierde Poort” op de planken van Zaal Cecilia. De zes opvoeringen van deze absurde komedie met toneel, film en live-muziek door Nashville Bum waren in een mum van tijd uitverkocht, waardoor heel wat mensen geen kans kregen om de voorstellingen bij te wonen. Plan B beloofde toen dat er hernemingen zouden

HOOGSTRATEN - Fair Trade @ Home en Oxfam wereldwinkel laten je kennismaken met (h)eerlijke chocolade! Je ontdekt het product in al zijn geuren en kleuren en leert wat je er zelf mee kan maken. Tegelijkertijd neemt men de productieketen van chocolade onder de loep en wordt bekeken welke impact eerlijke handel heeft op het leven van de cacaoboer. Praktisch: (H)eerlijke chocolade , kennismaking op 15 november om 20.00 uur Begijnhof nr. 40. (fh)

Wandelen in Merksplas Kolonie

Natuurpunt Markvallei wandelt op zondag 5 november naar Merksplas-Kolonie. Natuurgids Els Hofkens staat geïnteresseerde deelnemers op te wachten aan de kapel van Merksplas Kolonie om 9 uur. Ze leest het landschap en verduidelijkt waarom dit gebied zo waardevol is. De natuur speelt de hoofdrol, maar de geschiedenis die kolonisten en landlopers hier schreven geeft nog meer uitstraling aan het domein. Praktisch: Begeleide natuurwandeling in Merksplas-Kolonie voor geïnteresseerden op zondag 5 november om 9 uur. Info: bc.deklapekster@natuurpunt.be (ao)

Emotionele ontwikkeling bij jongeren

volgen eind 2017 en ze houden woord. Opnieuw zijn er zes opvoeringen in Zaal Cecilia op donderdag 7, vrijdag 8, zaterdag 9 en op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 december 2017 om 20 uur. Wie vorig jaar naast een plaats greep, mag nu niet aarzelen, want de belangstelling blijft groot. Het zijn trouwens definitief de laatste voorstellingen. Plaatsen kunnen uitsluitend gereserveerd worden via het mailadres: toneelplanb@gmail.com (jav/fh)

HOOGSTRATEN - Op dinsdag 21 november organiseert de Opvoedingswinkel een vormingsavond rond de emotionele ontwikkeling bij jongeren. We kennen allemaal de vaardigheden die jongeren bezitten. Dat is wat ze kunnen. Maar daarnaast bestaat er ook nog zoiets als het aankunnen, namelijk het niveau van emotionele ontwikkeling van jongeren. Om het gedrag van jongeren met én zonder beperking beter te begrijpen biedt het concept "emotionele ontwikkeling" handvaten en inspiratie. Men staat stil bij wat dit inhoudt, waarbij men inzoomt op jongeren met een beperking. Ouders, opvoeders, leerkrachten, … krijgen tips om hun aanpak hierop af te stemmen. Praktisch: Een blik op de emotionele ontwikkeling bij jongeren op dinsdag 21 november 2017 om 20 uur in zaal De Welgezinde in het Administratief centrum. De vorming is gratis. Inschrijven via mail huiszoersel@olo.be met vermelding van je naam, je mailadres en telefoon. Je kan ook rechtstreeks inschrijven langs de Opvoedingswinkel Hoogstraten 03 633 98 95 (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

31


DEZE MAAND

Vertelavonden in het Land van Mark & Merkske

In de reeks ‘Griezelig grensland’ organiseert het Land van Mark & Merkske in november een reeks vertelavonden en -wandelingen in Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog. Een overzicht.

Het geheim van de zwarte zeven

HOOGSTRATEN

door voorlezers van de BIB

Knokie is zijn lichaam kwijt. Hij heeft alleen zijn hoofd nog. Waar is de rest gebleven? In de zwervende vuilniszak op straat, of ligt het ver-

Den engel en den ezel

HOOGSTRATEN

door Zjosfinks

spreid op het kerkhof? Misschien hebben de begijntjes er iets mee te maken of heeft de heks van Hoogstraten er magische soep van gemaakt. Knokie weet het echt niet meer. Hij is ten einde raad. Kunnen jullie hem helpen? Met z’n allen in de donkere nacht met wat kleine zaklampjes lossen we dit probleem op. Want Knokie moet geholpen worden!

Praktisch: Wandeling op vrijdag 3 november 2017, vertrek om 19 uur aan de Bib (Lindendreef). Prijs 8 euro (versnapering inbegrepen). Maximum 20 kinderen (leeftijd 9-12 jaar). Zaklamp meebrengen, wandelschoenen aantrekken en griezelig verkleden. Info: bibliotheek@hoogstraten.be of +32 (0)3 314 32 61 1968, een dorp in De Kempen, een schrikkeljaar bovendien. Kerstavond, het sneeuwt en Lowie zoekt troost in de straten terwijl Peer en Rik de banden van hun fiets oppompen om naar de middernachtmis te trekken. Alles lijkt normaal, maar niets is wat het lijkt. Geniet van een één km lange wandeling in een levendig decor, met drie verhalen en voorzien van de nodige spanning, verbazing, herkenbaarheid en vooral… veel humor. Sneeuw is al besteld, kaarsen zullen branden en koffie en jenever zullen klaar staan. Laat de kerstperiode maar komen!

Praktisch: Voorstellingen op vrijdag 24 en zaterdag 25 november 2017 om 19.15 uur in ‘De 16” in Wortel-kolonie (volg ingang 3 rechts naast de gevangenis). Pijs 12 euro (koffie of jenever inbegrepen). Maximum 50 personen per voorstelling. Info Theater Pas geverfd, zjosfinks@hotmail.com of +32(0)476 72 91 91

De vergeten vagebond

MERKSPLAS

door ’t Veussels Tonjel

De geschiedenis van Merksplas-Kolonie is buitengewoon fascinerend. Niet enkel door de prachtige natuur, gebouwen en dreven, maar ook door de vele verhalen van de kleine, in de steek gelaten, verloren mens. Tijdens deze speciale wandeling komen de verhalen weer tot leven, zodat we de Vagebond niet vergeten! De wandeling eindigt in het gevangenismuseum, in de kelder van de Landloperskapel.

Praktisch: Wandelingen van ca. 4 km op zondag 5, zondag 12 en zondag 19 november 2017, vertrek om 13.30 uur aan de Landloperskapel, Kapelstraat Merksplas. Prijs: volwassenen 12 euro, kinderen 8 euro (drankje inbegrepen). Info: Toerisme Merksplas, Markt 1, toerismemerksplas@skynet.be of +32 (0)14 63 94 77

32

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Druiven plukken

BAARLE-HERTOG

door Strafpoejer

Het wordt weer serieus straf meej Strafpoejer. Hebben zij te diep in het wijnglas gekeken of wij? Hoe kom je in Godsnaam in een wijngaard terecht? Belangrijker nog, hoe kom je er weer uit? Is er echt een mèske vermoord vlakbij en waarom? Zeker is dat een gewaarschuwd man of vrouw er twee waard is. Met andere woorden, het is opletten geblazen tijdens de wandeling doorheen de bossen en velden en langs het Bels Lijntje. Praktisch: Voorstellingen op zaterdag 18 en zaterdag 25 november 2017, start wandeling 20.00 uur in Wijngaard Hof van Baarle, Boschoven 26, Baarle-Nassau. Deelname 12 euro hapje en drankje inbegrepen. Maximum 50 personen per voorstelling. Wandelschoenen aangeraden. Info: Toerisme Baarle-Nassau-Hertog, +31 (0)13 507 99 21

Reservatie Tickets zijn te koop online, bij BIB Hoogstraten en in de deelnemende toeristische infokantoren Online reserveren is zeer eenvoudig! 1. Ga naar www.ticketgang.eu 2. Maak een My Ticketgangaccount aan 3. Reserveer de tickets van de gewenste voorstelling 4. Betaal online met Bancontact, Mastercard, Visa of andere.


DEZE MAAND

Tytgat Chocolat met Hoogstraats accent

HOOGSTRATEN - Florian Christiaensen is niet geheel onbekend met het medium film. Vorig jaar werd hij geselecteerd voor een hoofdrol in de kortfilm #Hashtag van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Maar ook in de successerie Tytgat Chocolat heeft Florian een bescheiden hand gehad. Door zijn opleiding orthopedagogie kwam hij in contact met de acteurs van Tytgat Chocolat. “In het derde jaar van mijn opleiding had ik het genoegen om mijn stage te mogen doen bij Theater Stap in Turnhout. Ik kreeg toen de vraag om de acteurs gedurende vijf weken te begeleiden en te ondersteunen in het buitenland, er werden immers ook opnames in Slovenië gemaakt voor Tytgat Chocolat. Dat kwam dus neer op samen eten, zakgeld bewaren, op tijd gaan slapen, waken over de nodige rust en uitstapjes maken. Het was een fantastische ervaring.”

“Vreemd was dat voor mij niet. Ik was vijf jaar lang animator op de kampen voor personen met een beperking van de Christelijke Mutualiteiten. Daarnaast ben ik opvoeder en begeleider van beroep en werk ik in Monnikenheide in Zoersel, waar Johan Vermeeren directeur is. Maar ik kwam toch nog voor verrassende situaties te staan.”

Django

“Zo geraakte ik, vlak voor het draaien Peter Janssen kwijt. Die speelt Django in de serie. Voor de nachtopnames in het centrum van Ljubljana (Slovenië) was hij trouwens verkleed in een zwart apenkostuum met bijhorende gorillakop. We konden hem plots niet meer vinden. Heel de ploeg moest naar hem op zoek. De opnames moesten natuurlijk worden stilgelegd. Regisseurs, technici, make-up … zelfs Wim Opbrouck gingen naar hem op zoek tot we hem zittend op een bankje vonden. Hij had heimwee naar huis.”

Intensief

Het was niet de taak van Florian om accenten te leggen. “Dat is het werk van de regisseurs. Ik heb dus geen stempel gedrukt op hun acteerprestaties. Maar ik heb er wel voor proberen te zorgen dat de acteurs van Stap tijdens de draaiperiode zich zo goed en comfortabel mogelijk voelden. Zo’n draaiperiode is heel intensief, bij momenten is dat zelfs een uitputtingsslag. Voldoende slaap en ontspanning waren dus cruciaal.”

Op dit ogenblik werkt Florian op het secretariaat van het Klein Seminarie, de school waar hij ook zijn secundaire studies afrondde. “Maar als er nog gelijkaardige producties op stapel staan, mogen ze me altijd telefoneren. Het was een onvergetelijke ervaring en ik ben dus heel blij dat

ik het mocht meemaken. Werken voor Theater Stap blijft echt een doel voor mij. Op die manier zou ik mijn opleiding en mijn interessegebied ten volle kunnen combineren.”

Ook het acteren gaat Florian overigens goed af. “De kortfilm #Hashtag gaat momenteel in roulatie in heel Vlaanderen en misschien ook in het buitenland. Door die kortfilm werd ik door Adil en Billal nadien ook gevraagd om een rolletje voor mijn rekening te nemen in “Patser”, de derde langspeler van het regisseursduo. Voor de rest blijf ik met veel goesting actief deel uitmaken van het bestuur en het spelersensemble van Tinello en hou ik de castingbureaus wat in de gaten. Het zou leuk zijn moest er iets uit voortkomen, al besef ik dat er heel veel geluk mee gepaard gaat en het nog altijd een onzekere branche is.” (ao)

“Ej jom, wa doede gij hier? ik moet pissen!” “Ik sliep ook bij de acteurs, op de zelfde kamer. Jan Goris (Spijker in de reeks) snurkt ontzettend hard. Na de eerste twee nachten heb ik van miserie mijn matras opgenomen en in de badkamer gelegd. Jan moest dan ook nog eens hoognodig naar het toilet. Hij kon niet binnen natuurlijk en schreeuwde heel de kamer wakker: “Ej jom, wa doede gij hier? Ik moet pissen!”

Maar over de acteercapaciteiten van de mensen van Stap is Florian heel duidelijk. “Je ziet in hun vertolking van de personages dat ze heel veel speelplezier hebben. Dat is mooi om zien. Daarnaast stralen ze een soort kwetsbaarheid en onschuld uit die hun geloofwaardigheid bij de kijkers alleen maar versterkt. Het maakt het verhaal en de karakters die ze uitbeelden daarom levensecht. Ze kunnen allemaal met één blik en heel weinig woorden heel veel emotie tonen.”

Florian Christiaenen zorgt in ieder geval voor een goede sfeer bij de acteurs van Tytgat Chocolat. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

33


DEZE MAAND

11.11.11 met mensen onderweg

HOOGSTRATEN - Dit jaar stelt 11.11.11 migratie en vluchtelingen centraal in zijn campagne. Niet toevallig, de cijfers spreken voor zich. 65 miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en vervolging. Miljoenen anderen ontvluchten armoede, ongelijkheid, klimaatverandering… Oorzaken waar de vereniging elke dag, samen met zijn leden, structureel aan werkt. Daarom eist 11.11.11 een rechtvaardig migratiebeleid, dat de oorzaken van migratie aanpakt. Dat veilige en legale migratieroutes aanbiedt, dat verbindt en met juiste cijfers over vluchtelingen en migratie communiceert.

Verhalen

11.11.11 sprak in Agadez met tientallen migranten en luisterde naar hun verhalen. "Ik zag mijn leven aan me voorbijgaan, wist dat het niet beter zou worden…" In de Nigerese woestijnstad Agadez arriveren er zo jaar-

‘Ik ben intelligent. Ik heb een diploma, maar ik vind geen werk. Ik zag mijn leven aan mij voorbijgaan en wist dat het niet zou verbeteren.’ (Joseph, 22 jaar, Kameroen)

Steun

Dat is ook wat de 11.11.11 pin toont: dat wij #AllemaalMensen zijn, onderweg naar beter. Je kan de pin ophalen aan de infostand in het stadhuis of de hoofdbibliotheek in Hoogstraten. Ook online kan je de pin laten zien, surf naar www.11.be/allemaalmensen en deel hem op Facebook. Vanaf dit jaar komen de vrijwilligers niet langer huis aan huis aan de deur,

Dokter Szvo ziet alles

HOOGSTRATEN - Dokter Szvo is een grappige voorstelling met Stefaan Degand, Brechtje Louwaard en Tristan Versteven. Waar dokter Szvo verschijnt, stromen de mensen toe. De geniale oogdokter duikt overal op, onverwacht en wonderlijk om de mensen prachtige nieuwe ogen te geven. Maar hij bewaart uw blik ook in zijn rijdende laboratorium, de ogen in bokalen zien alles wat uw ogen ooit zagen. Wat moet hij doen als hij dingen te weten komt die niet voor zijn ogen bestemd zijn? Wat moet hij doen als zijn nichtje betrokken raakt?

Een spannende en grappige voorstelling voor 11 plus, met herkenbare figuren in een ongewone wereld van wetenschap en verbeelding. Nieuwe uitvindingen zijn opwindend, maar roepen ook de angst op dat ze onze kwetsbare levens zullen overnemen en beheersen. Grote levensvragen, geklungel en overweldigende emoties gaan hand in hand.

Praktisch: Dokter Szvo (11+) voorstelling op donderdag 2 november om 19.00 uur in de Rabboenizaal. (fh)

34

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

lijks duizenden migranten. Vaak zijn onderweg hun geld en bezittingen afgenomen aan de vele controleposten. In Niger wachten ze tot ze de woestijn kunnen oversteken naar Libië of Algerije. Een gevaarlijke tocht waar al duizenden het leven lieten. De woestijn is een kerkhof geworden, net als de Middellandse Zee. Mensen worden er op pick-ups gezet met onvoldoende water, in temperaturen tot vijftig graden. Soms worden ze gewoon achtergelaten door mensensmokkelaars.

Het zijn de verhalen van zovele mensen die allemaal onderweg zijn naar beter. Misschien zochten ze een job, een nieuwe thuis. Misschien moesten ze vluchten voor geweld, oorlog, om hun leven te redden. Net als miljoenen vluchtelingen en migranten zijn we uiteindelijk allemaal op zoek naar een menswaardig leven.

‘Toen ik een foto trok op straat werd ik opgepakt voor spionage. Na 2 dagen zonder eten of drinken werd ik vrijgelaten in afwachting van het proces. Ik vluchtte om mijn leven te redden.’ (Abou Karim, politiek vluchteling, Gambia) maar ieders steun blijft zeker welkom en is meer dan ooit nodig! Vandaar de oproep om de campagne te steunen. Dat kan ook door wenskaarten, stiften of chocolade aan de actiestanden bij de winkels op 10 november te kopen, of door een overschrijving te doen op rekeningnummer BE30 0000 0000 1111. Giften vanaf 40 EUR zijn fiscaal aftrekbaar.


DEZE MAAND

Nabil Khemir in concert

HOOGSTRATEN - Op vrijdag 3 november organiseert Sa’taq’a in samenwerking met de Hoogstraatse Maand een concert van Nabil Khemir in de begijnhofkerk. Als internationaal professioneel muzikant ontvluchtte hij twee jaar geleden met zijn familie zijn geboorteland na een bloedige aanslag in Tunesië. Met dit optreden wil hij zijn solidariteit uitdrukken met de indiaanse bevolking in Guatemala die nog steeds de gevolgen draagt van een lange interne oorlogvoering waarbij honderdduizenden slachtoffers op de vlucht sloegen.

Subliem

Nabil Khemir werd uitgebreid voorgesteld in de editie van De Hoogstraatse Maand van september 2017. Hierin lazen we hoe hij van kleins af aan gefascineerd was door de Egyptische muziek. De luit en zijn sublieme stem werden zijn favoriete instrumenten, waarmee hij gaandeweg de harten veroverde in Tunesië en de buurlanden in Noord-Afrika. Wekelijkse optredens voor televisie en in concertzalen waren hier het gevolg van voor de nog jonge Nabil. Geleidelijk aan ontpopte hij zich ook tot een gevierd jazzgitarist en verplaatsten de optredens zich tot ver buiten de Maghreblanden. Zowat alle festivals in Tunesië passeerden de revue, ook heel wat internationale uitnodigingen vielen in de bus. Zo speelde hij o.a. in Zuid-Afrika, Egypte, Libanon, de Verenigde Staten, Wit-Rusland, en heel wat Europese landen. Met zijn compositie ‘Parfum d’orient et d’occident’ werd hij op het muzikaal concours voor

“Zowat alle festivals in Tunesië passeerden de revue.”

mie doen Tunesië trillen op haar grondvesten. Het gezin met drie jonge kinderen besluit hals over kop het land te verlaten en vlucht naar Nederland. Nabils echtgenote Barbara heeft de Nederlandse nationaliteit en na een periode in Nederland komt de familie in Hoogstraten terecht. Hoewel in een bevoorrechte positie, beseft Nabil zeer goed wat vluchten betekent.

Graag ging hij in op onze vraag voor een benefietconcert ten voordele van de projecten van Sa’taq’a. Deze Hoogstraatse organisatie zet zich al jaren in voor de slachtoffers van een bloedige interne oorlog in Guatemala. Hierbij sloegen honderdduizenden op de vlucht naar de buurlanden of overleefden in het regenwoud. Er vond een gruwelijke repressie plaats tegen de burgerbevolking waarbij ganse dorpen verwoest werden en tienduizenden burgers opgepakt werden of verdwenen in de clandestiene gevangenissen en folterkamers van het regime. De voorbije jaren werden en nog meer dan 500 stoffelijke resten opgegraven op de militaire basis van Cobán. Mannen, vrouwen, kinderen die 35 jaar geleden verdwenen en nooit meer werden teruggezien.

De Hoogstraatse organisatie Sa’taq’a tracht hierin een morele en materiële steun te zijn in het verwerkingsproces van de talrijke families, weduwen en wezen die nog steeds de gevolgen van dit conflict ondervinden. De Hoogstratenaar Fons Huet, die al meer dan 35 jaar werkt in de indiaanse gemeenschappen in Guatemala, en zijn inlandse echtgenote Marta Macz Pacay coördineren de steunprojecten van Sa’taq’a ter plaatse. Met dit concert krijgen we een schitterende win-win situatie. De organisatie is Nabil Khemir ontzettend dankbaar dat hij met zijn muzikale talenten dit initiatief wil ondersteunen. De toehoorders krijgen gegarandeerd een schitterend concert. (jh)

Praktisch: Nabil Khemir in concert op vrijdag 3 november 2017 om 19.30 u. in de begijnhofkerk van Hoogstraten. Tickets in voorverkoop aan 10 euro, aan de kassa 12 euro. Deuren open om 19 uur. Voorverkoop: Wereldwinkel Hoogstraten, Standaard Boekhandel, café De Rijkswacht en bestellingen via de website van De Hoogstraatse Maand: www.demaand.be

creatie en improvisatie 2007 in de Verenigde Staten met een ere award bekroond. Een jaar later werd hij gelauwerd in Tunesië met de Medaille de la Culture voor zijn culturele bijdrage aan het land. Zijn passie voor jazz en voor de traditionele muziek waarin de luit een belangrijk instrument vormt, leidde in 2005 tot een unieke creatie. Hij ontwikkelde een eigen muziekinstrument dat zowel uit een luit als uit een elektrisch gitaar bestaat. Sindsdien begeleidt zijn ‘Rayjam’ hem op al zijn muzikale reizen. Met dit instrument combineert hij op een subtiele manier twee erg verschillende muzikale stijlen en ook twee verschillende culturen. Zowel oriëntaalse muziek als jazz, funk en popsongs kleuren zijn muzikaal palet.

Vluchten

26 juni 2015 wordt een keerpunt in het leven van Nabil. Een bloedige aanslag op het strand van Sousse, vlakbij de woning van de familie, is de spreekwoordelijke druppel. Deze aanslag, vroegere gewelddaden en een ineenstuikende econoDE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

35


DEZE MAAND

‘Ikandani’, een ludieke voorstelling over faalangst

VRIJWILLIGER VAN DE MAAND

MEERLE - De jeugdbewegingen mogen niet ontbreken in deze rubriek. De hulp van vele vrijwilligers is immers ook daar onmisbaar. De 20-jarige Lars Van Bavel uit Meerle is één van hen. Lars is elf jaar lid geweest bij Chiro St. Jan Meerle. Momenteel is hij er hoofdleider en leider van de oudste groep (de aspiranten). Op vrijdag vergaderen de leiders en op zondag staan ze klaar om kinderen en jongeren een toffe en boeiende namiddag te geven.

HOOGSTRATEN - In de voorstelling 'Ikandani' kruipen Karin Jacobs en Vera Puts in de huid van twee wetenschappers, namelijk Dr. Janssens (dokter in de faalangstkunde) en Dr. Peeters (dokter in de stressologie). Beide ‘dokters’ brengen een multimedia presentatie, doorspekt met herkenbare komische sketches en muzikale hoogstandjes. ‘Ikandani’ gaat over stresskonijnen en angsthazen, emotionele dipjes, uitstelgedrag en over lo-

sers en winners in onze prestatiemaatschappij. Deze lichtvoetige voorstelling geeft tips en interactieve oefeningen om meer ontspannen en gezonder door het leven te gaan. Voor (groot)ouders en jongeren vanaf 15 jaar. Praktisch; ‘Ikandani’ op woensdag 22 november 2017 om 20 uur (deuren 19.30 uur) in de Rabboenizaal. Gratis. Inschrijven langs de Opvoedingswinkel op het nummer 03/633 98 95. (fh)

HOOGSTRATEN - In november komen onze brandweerlieden weer deur aan deur langs om hun jaarlijkse kalender te verkopen, waarmee u de Vriendenkring Brandweer Hoogstraten steunt. Dit jaar is het een uitgave met bladzijden per maand, met meer schrijfruimte per dag zodat u uw drukke agenda er helemaal in kan zetten. Er staan ook meer foto’s van interventies en oefeningen in. De kalender wordt te koop aangeboden tegen 5 euro. Wie niet thuis is wanneer de brandweer

langs komt en toch een steuntje wil geven, kan de kalender ook verkrijgen in de kazerne SintLenaartseweg 38 van maandag tot vrijdag tijdens de kantooruren of 5 euro per kalender storten op rekeningnummer HOBRA BE29 4146 0527 3164 met vermelding KALENDER + NAAM en ADRES. U krijgt vervolgens de kalender thuisbezorgd (enkel in fusie Hoogstraten). Meer info filip.brosens@hzvtaxandria.be (fh)

Brandweerkalender in een nieuw kleedje

SERVEER EEN EERLIJK CADEAU

ACTIE: STRAFFE DUO’S vana 1 dece f gesch mber enk winke enl Actie: Straffe Duo’s van 1 november tot 31 december

ARGENTIJNSE KLASSE • RAZA Malbec Reserva • RAZA Pinot Gries € 12.95 (i.p.v. € 16.45)

36

FEESTELIJKE BUBBELS UIT CHILI • Sensus Brut Rosé Schuimwijn • Sensus Extra Brut € 15.95 (i.p.v. € 19.00)

EXOTISCHE TOETSEN UIT ZUID-AFRIKA • Koopmanskloof Pinotage • Koopmanskloof Chenin blanc € 10.95 (i.p.v. € 12.95)

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Openingsuren woensdag tot en met zaterdag van 10.00u tot 17.00u Oxfam Wereldwinkel Hoogstraten, Gelmelstraat 50

Als hoofdleider is Lars het aanspreekpunt van de Chiro. Daarnaast leidt hij de vergaderingen, organiseert mee de barbecue en staat in voor de verhuur van de lokalen. (SC)

Soirée voor veertigplussers

MEERSEL-DREEF - KVLV pakt uit met een avond vol wellness, creatieve en culinaire workshops, voor 40+ dames. Op het uiteenlopende programma staan cocktails shaken, hapjes maken, make up aanbrengen, truffels maken, handmassage, stijladvies, scrapfoto, decoratieve bol of kerstballen, juwelen van Nespresso cups en kerstballen haken. Ontvangst met gratis drankje en hapje van 19.45 tot 20.15 uur. De eigenlijke workshops lopen van 20.15 tot 22.30 uur. Praktisch: Workshops Soiree 40+ op vrijdag 24 november vanaf 19.45 uur in café Bij de Paters. Organisatie KVLV gewest Hoogstraten.

Ciné Horizon Raftan / Parting

HOOGSTRATEN - De film "Raftan / Parting" vertelt het verhaal van een jong koppel dat danig op de proef wordt gesteld als ze opgejaagd worden en moeten vluchten. Vanuit het chaotische Teheran hopen ze met de hulp van clandestiene mensensmokkelaars in Europa te geraken.

Praktisch: Ciné Horizon op woensdag 8 november om 20.15 uur in het auditorium van IKO Groenewoud.


HOOGSTRATEN

www.demaand.be

Toneel en muziek in Cecilia

REDACTIE Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be Minderhout: tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob Brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be

Willy Geets, Jossfinks en Charel Huet brengen theater en muziek naar Cecilia.

HOOGSTRATEN - Op 10 november staat acteur-verteller zjosfinks nog eens op de planken van Zaal Cecilia met zijn twee theaterstukken ‘Het ras van de kelner’ en ‘De kast’. Het is moeilijk een juiste omschrijving te geven van deze producties, in zijn eigen stijl brengt de acteur zijn toeschouwers tot aan de rand van een opkomende storm. Vaste ingrediënten zijn verbazing, de wisselwerking met publiek en dwarse humor.

sfeer wanneer muziekduo Tegennenoam de pauze wegblaast en het podium bestormt. Wie beide muzikanten Charel Huet en Willy Geets al aan het werk zag, weet dat dit garant staat voor onvervalst speelplezier en een leuke ambiance.

Naarmate de avond vordert, draait de wind naar het oosten… Er ontstaat een zwoele, heftige

Praktisch: Verteltheater met Zjosfinks en muziek van Tegennenoam op vrijdag 10 november in zaal Sint Cecilia, Gelmelstraat 6A. Deuren open vanaf 19.30 uur, aanvang om 20uur. Kaarten kosten 10 euro. Reserveren kan via info@pasgeverfd.be. (red)

HOOGSTRATEN - Op zondag 10 september kreeg de Brouwerijstraat de eerste Boerenmarkt in Hoogstraten. Voor de organisatoren was het wat bang afwachten op de reacties en het aantal bezoekers. Maar geen probleem. Drie uur nadat

de eerste standhouders neerstreken, was het er al een drukte van belang. In die mate zelfs dat men alvast besliste dat er ook in 2018 een tweede editie komt, en die kan enkel nog groeien. (fh)

Op naar Boerenmarkt 2018

Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten. Foto cover: Wouter Schenk

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

Er was ruime belangstelling voor de eerste Hoogstraatse Boerenmarkt. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

37


HOOGSTRATEN

Nieuwe toonzaal voor Vano mobil

HOOGSTRATEN - Tijdens de opendeurdagen van eind oktober pakte Vano mobil - Hoga bvba in de Sint-Lenaartseweg uit met een totaal nieuwe 1.500 m² grote toonzaal. “Dat was de laatste stap die we nog moesten zetten om een volwaardige vestiging te zijn”, zegt zaakvoerder Frank Wouters daarover. Vano mobil is een familiebedrijf. Vader Leo Wouters kwam in 1978 van Turnhout en vestigde zich op de plaats waar nu het bedrijf en de toonzaal nog is. Daar bouwde hij een Fiatgarage uit. Gaandeweg kwamen er steeds meer mensen met een motorhome naar Hoga, om de eenvoudige reden dat 70 tot 80 % van de onderstellen van de mobilhomes van het merk Fiat zijn. “Ik heb de Fiatperiode nog meegemaakt”, zegt Frank Wouters. “Maar omdat we steeds meer mobilhomes over de vloer kregen, zijn we er in 2001 volledig op overgeschakeld, in samenwerking met Vano Wevelgem”. En met succes, Vano mobil is nu een heuse speciaalzaak voor verkoop en verhuur van motorhomes, van relatief eenvoudige modellen tot luxueuze wooneenheden op wielen. (fh)

De winnaar is…

HOOGSTRATEN - Naar aanleiding van het 40jarig bestaan van Oxfam Wereldwinkel werden onder de klanten twee gevulde brooddozen en een dopper drinkfles verloot. De gelukkige winnaars zijn Tinne Wilmssen en Romy Jaspers, die hier haar prijs in ontvangst neemt. (fh)

EHBO bij baby's en kinderen

HOOGSTRATEN - Je bent net ouder of grootouder geworden? Wat als je (klein)kindje plots in een levensbedreigende situatie belandt? Leer in amper drie uren tijd de correcte eerste hulp toepassen in het geval van verstikking, stuipen, verbranding, verdrinking, vergiftiging,... van een baby en kind tot 12 jaar. Hoe benader je het slachtoffer? Wat doe je best en wat niet? Hoe moet je een bepaalde aandoening correct verzorgen?

Deze EHBO-opleiding pakt de meest voorkomende ongevallen bij kinderen aan en is erkend door Kind en Gezin. De deelnemer ontvangt een officieel opleidingsattest. De docenten zijn allemaal verpleegkundigen op spoed of intensieve zorgen. Er komen dus veel praktische voorbeelden uit de realiteit aan bod. Praktisch: EHBO bij kinderen op donderdag 9 november van 19 tot 22 uur in de bibliotheek. (fh)

HOOGSTRATEN - Het stadsbestuur Hoogstraten organiseert een gratis tentoonstelling rond energieverbruik en duurzaam wonen en (ver)bouwen. De thema’s ruimte, energie, materialen en water worden op een toffe en interactieve manier aangehaald. Deze tentoonstelling

komt vanuit Kamp C het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie. Praktisch: Tentoonstelling Duurzaam bouwen en wonen op maandagavond 30 oktober, 6 en 13 november van 18 tot 20 uur in de Raadzaal van het stadhuis. (fh)

Duurzaam wonen

38

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Liefst nieuwbouw bij Den Dijk

KSA, KLJ en Plussers zoeken samen nieuwe lokalen

HOOGSTRATEN - KSA, KLJ en de Plussers van Hoogstraten tellen samen meer dan 400 leden. Niet verwonderlijk dus dat de huidige lokalen achter zaal Pax al lang niet meer voldoen aan wat deze jeugdverenigingen nodig hebben. Er is een vzw opgericht die de bouw van nieuwe lokalen in goede banen moet leiden. Zij slaan in ieder geval de handen in mekaar en hopen op nieuwbouw, waarvoor den Dijk een prima locatie zou kunnen zijn.

Subsidie

Op 22 september organiseerden de drie jeugdverenigingen een open overleg in café De Rijkswacht. Daar werden de eerste stappen gezet voor de oprichting van de vzw die de zoektocht naar een nieuwe locatie moet afronden en de bouw van nieuwe lokalen moet voorbereiden en vervolgens ook in goede banen moet leiden. “De bestaande lokalen zijn verouderd en veel te klein” zegt Benjamin Koyen, de voorzitter van de nieuwe vzw waarvan de statuten eerstdaags ondertekend worden. “Als we de normen hanteren die de site www.jeugdlokalen.be aangeeft, beschikken wij alles samen maar over 29 % van de ruimte die men daar normaal of noodzakelijk noemt.”

Zoektocht

Aanvankelijk waren er besprekingen met de Dekenij Noorderkempen en het stadbestuur over een eventuele erfpacht van de lokalen en de grond achter zaal Pax. “In dat geval zou het gaan over een renovatie en uitbreiding van de bestaande lokalen”, zegt Benjamin, “maar een erfpacht bleek voor de Dekenij onhaalbaar en daarom is deze piste niet meer aan de orde." Nu zoekt men in overleg met het stadsbestuur naar andere mogelijkheden. Men denkt daarbij aan een gebouw waarin elke jeugdbeweging een eigen ‘thuis’ heeft, maar dat in een gebouw met gemeenschappelijke functies en gedeelde polyvalente ruimtes. “Noem het een soort cohousing”, zegt Benjamin.

Waar de nieuwbouw ook komt, de drie jeugdbewegingen kunnen in elk geval rekenen op financiële steun van de stad. De gemeenteraad keurde op maandag 25 september immers een wijziging van het bestaande subsidiereglement voor jeugdinfrastructuur goed. Daardoor kan een jeugdvereniging rekenen op 50 % van de bouwof renovatiekosten van hun lokalen met een maximum van 50.000 euro. Jeugdverenigingen die samen deel uitmaken van één zogenaamde bouw-vzw, kunnen elk rekenen op een subsidie van 55 % met een maximum van 55.000 euro per jeugdvereniging.

Benjamin Koyen

Voor de jeugdverenigingen in Hoogstraten komen op dit moment twee locaties in aanmerking. Het gaat om de Wereldakker, de site achter het Klein Seminarie in de omgeving van het zwembad, of een gebouw bij Den Dijk. Er is nog geen beslissing genomen, maar de voorkeur gaat naar Den Dijk. Een gedeelte van de site is bouwgrond, maar omdat het daar een voormalig stort betreft, wordt eerst een eventuele vervuiling van de grond onderzocht. Pas daarna worden de mogelijkheden besproken met de dienst Ruimtelijke ordening.

We spreken dan van een gebouw met ‘gedeeld gebruik’ waarbij de subsidie de optelsom van de individuele subsidies wordt en zo dus aardig kan oplopen. Vroeger ging de subsidie naar de vzw. Met het gewijzigde reglement kunnen alle verenigingen binnen die vzw een subsidie ontvangen. Deze aanpassing wil men ook doorvoeren voor bijvoorbeeld vzw De Mortel in Meer. Daar zijn enkele jaren geleden nieuwe lokalen voor de Chiro gebouwd.

“Hoe dan ook,” besluit Benjamin Koyen, “we hopen dat we tussen dit en een jaar zekerheid hebben over de locatie en misschien zelfs al over een stedenbouwkundige vergunning.” (fh)

De lokalen achter zaal Pax zijn verouderd en te klein voor drie jeugdverenigingen met meer dan 400 leden. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

39


HOOGSTRATEN

Kunst kan de wereld redden !

Suiker is een Kempense cultuurkrant, die je gratis kan meenemen op enkele honderden verdeelpunten in de Kempen. Na het halveren van hun werksubsidie verleden jaar, dreigt voor volgend jaar de subsidie volledig weg te vallen. Daarom zette een palet van 9 vooraanstaande kunstenaars een actie op touw om met een kunstmap de cultuurkrant veilig te stellen. De kunstenaars zijn niet de minsten: Luk Van Soom, Joris Martens, Chris Meulemans, Silvia Bonotto, Nel Aerts, Fik Van Gestel, Bob Roes, Fred Michiels en Raymond Minnen Je kan de kunstmap met de 9 werken kopen voor 750 euro (619,84 euro + 21% btw). Het aanbod kun je bekijken op www.suikerkrant.be/Kunstmap.htm. De verkoop begint op 1 november, maar er zijn slechts 100 mappen. Daarom werd een voorverkoopperiode ingesteld. Stuur een mail naar roel@suikerkrant.be.

Games maken en programmeren

HOOGSTRATEN - Jong Digidak wil op een leuke manier kinderen en jongeren iets bijbrengen rond ICT. De hoofdbibliotheek haalt enkele toffe workshops naar hier. Als je tussen 6 en 12 jaar bent, kan je maandag 30 oktober om 10 uur in de bib de leukste spelletjes spelen én misschien wel zelf maken. Wie tussen 12 en 18 jaar, kan die dag om 14 uur kennismaken met de wereld van programmeren. Ook op dinsdag 31 oktober zijn er leuke activiteiten, maar deze blijven nog een verrassing!

Meer info vind je op www.suikerkrant.be of in de gedrukte versie van Suiker, die je op haar beurt vindt bij: Mathijsen-bakker - Van Thillobakker - Cahier Club - Broodplank - Den Bottel - VVV Hoogstraten - De Gulden Coppe - Muesen Joost-bakker - Bibliotheek - De Gelmel - Papillon (Minderhout) en De Voorthoeve (Meerle)

Wie benieuwd is, kan zich inschrijven aan de bibbalie of via www.hoogstraten.be/vormingbib. Jong Digidak geniet de steun van ESF, de Europese unie en de Vlaamse overheid en wordt gefinancierd door Digital Belgium skills fund. (fh)

In de wondere wereld van de kunst

HOOGSTRATEN - In de week van 11 september streek Piazza dell’Arte weer neer op de speelplaats van het ASO Spijker. De kunstzinnige bende nam de leerlingen van het vierde jaar een week mee in de wondere wereld van de kunst. Vier dagen lang werkten de vierdejaars rond het thema ‘verbinding’. Binnen verschillende artistieke disciplines probeerden ze een interpretatie te geven aan het thema.

Tijdens het afsluitende toonmoment op vrijdagavond 15 september konden de bezoekers genieten van dansvoorstellingen, monumentale kunstwerken, audiovisuele installaties, performances en modeontwerpen. Een knap resultaat van vier dagen hard denken, discussiëren, proberen, herbeginnen, oefenen, timmeren en schilderen... (fh)

Quiz for Life

HOOGSTRATEN - Op zaterdag 25 november organiseert een Quiz for Life-team in het kader van De Warmste Week van Studio Brussel een quiz voor een goed doel dat elke deelnemende ploeg zelf kiest. Er is een lijst van de Koning Bouwdewijnstichting beschikbaar met organisaties die zich inzetten voor een goed doel waaruit de deelnemers hun keuze kunnen maken.

Het Quiz For Life-team is dus op zoek naar quizzers met een groot hart, zowel bollebozen als de minder ervaren quizzer. De groepen moeten bestaan uit minimum 4 tot maximum 6 personen. Het puntentotaal en de rangschikking aan het einde van de avond bepalen de hoogte van de donatie per afzonderlijk goed doel. Het Inschrijvingsgeld bedraagt 30 euro per ploeg waarvan 20 euro rechtstreeks wordt doorgestort aan het gekozen goed doel.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar quizforlife.hoogstraten@gmail.com. Vermeld de naam van je team, de teamleden en het gekozen goed doel. Het inschrijvingsgeld moet gestort te worden op rekeningnummer BE25 0014 6720 1182 en dat vòòr 20 november.

Praktisch: Quiz for Life op zaterdag 25 november om 19.00 uur in zaal Pax. Voor meer info kan u terecht bij Carmen Ryvers 0494 33 38 33. (fh)

De schilderkriebels van Antoine De Swart

HOOGSTRATEN - Antoine De Swart is 78 jaar en woont al lang in de Kempen. Hij kreeg pas vier jaar geleden de kriebels om te gaan schilderen. Puur als hobby. Ooit volgde hij wel een jaar tekenles maar eigenlijk heeft Antoine zichzelf de nodige schildertechniek eigen gemaakt. In die korte periode van vier jaar wist hij al een juryprijs in de wacht te slepen van het kunstenaarsmagazine ‘Palet’. Antoine maakt, naar eigen zeggen, in hoofdzaak fantasiewerk met zelf verzonnen landschappen als thema. Velen zullen Antoine De Swart misschien nog kennen als voormalig antiekhandelaar.

Praktisch: Tentoonstelling schilderijen van Antoine De Swart van 1 november tot 3 december 2017 in LDC Stede Akkers. Geopend van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur. (fh)

40

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Brass & Voices

Theedegustatie

HOOGSTRATEN - Fanfare Sint Catharina werkt al heel wat jaren projecten uit samen met andere culturele organisaties. Op zaterdagavond 18 november gaan dirigent Eddy Chrisostomus en de muzikanten van Sint-Catharina een muzikaal verbond aan met dameskoor Marcanto.

In het verleden waren er al concerten met verschillende koren, een Franse avond met Vitesse Limité, een Keltische avond met doedelzakspelers en een optreden tijdens het Folklorefestival en Groenten en Bloemen met de Gelmelzwaaiers. Nu is het de beurt aan Marcanto, een Hoogstraats koor dat ontstond uit het Jongerenkoor waarvan Anke Seeuws sinds 1994 de leiding heeft. Omdat enkele jaren later de jongens stelselmatig het koor verlieten, besloot men in 2004 het roer om te gooien. Dameskoor Marcanto was geboren en telt vandaag een 35-tal enthousiaste meiden, madammen, mama's en oma's. Marcanto en de fanfare zullen deels afwisselend, deels samen musiceren. Op het programma staat o.a. Adiemus, Eres Tu en de soundtrack uit de film Flashdance. Annemie Ooms zorgt tussen

Opgravingen in Egypte

HOOGSTRATEN - Marleen De Meyer is als Hoogstraatse egyptologe geen onbekend gezicht voor het Davidsfondspubliek. Ze voert in Egypte al meer dan 15 jaar archeologische opgravingen uit onder de vlag van de KU Leuven. Op 17 september loodst ze de luisteraar doorheen de hoogtepunten van al die jaren veldwerk. Zo krijg je een blik achter de schermen van een opgraving in Egypte. Een zeldzaam dodenmasker, beenderen van kraanvogels, de ontdekking

de fluwelen damesstemmen en de zachte koperklanken voor extra piano-ondersteuning. Bij een glaasje cava of andere drank wordt het andermaal heerlijk genieten. Vooraf een tafel reserveren is echter niet mogelijk, wie er zeker bij wil zijn, komt dus best op tijd.

Praktisch: Brass and Voices, door fanfare Sint-Catharina en dameskoor Marcanto op 18 november 2017 om 20 uur in de Rabboenizaal (deuren open om 19.30 uur). Inkom: 12 euro (gratis voor jongeren -18 jaar). Kaarten aan 10 euro in voorverkoop bij leden van fanfare en Marcanto, bij de Dienst Toerisme.

HOOGSTRATEN - In de bibliotheek kun je niet enkel terecht voor boeken of media… je kunt er ook gaan proeven. Dat is toch de bedoeling van de workshop met theedegustatie op 15 novermber. Je krijgt meer uitleg over de verschillende soorten thee, waar welke thee goed (of slecht) voor is, welke thee op welk ogenblik te drinken, hoe een lekkere kop thee te zetten. Dat gebeurt op zeer interactieve wijze. Bij het afsluiten van de workshop maken de deelnemers samen ice tea op basis van vers fruit en thee en leren ze hoe je een theecocktail maakt met bv. limoncello of gin. Gedurende de gehele workshop proef je van een tiental verschillende

Praktisch: Theedegustatie op woensdag 15 november om 19.00 uur in de hoofdbib - 5 euro - vooraf inschrijven aan de bibbalie of via www.hoogstraten.be/vormingbib. (fh)

Voorleesweek

van een ongeschonden graf zullen allemaal de revue passeren, evenals illustraties van de grote variatie aan onderwerpen waar archeologen mee te maken krijgen.

Praktisch: Hoogtepunten van 15 jaar archeologische opgravingen in Egypte door Marleen De Meyer op vrijdag 17 november om 20 uur in het auditorium van het Klein Seminarie. (fh)

HOOGSTRATEN - Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en de fantasie van je kind, maar vooral is het leuk voor de kinderen en voor de voorlezer. Tijdens de ‘Voorleesweek’ eind november besteedt de BiB dus veel aandacht aan deze ontspannende en tegelijk leerrijke activiteit. Zo zijn er voorleessessies en op 28 november is er een infoavond.

In de hoofdbib en de uitleenposten vertellen de voorlezers aan leerlingen van een tiental klassen verhalen. Spannend, humoristisch, ontroerend,… het kan allemaal. Alleen op school voorlezen is echter niet voldoende. Het is belangrijk om je kinderen ook thuis met taal in contact te brengen. Maar hoe pak je dat best aan? Daniëlle Daniels geeft daarover tips die je de volgende dag meteen kan uitproberen. Daarover gaat deze boeiende infoavond op dinsdag 28 november.

Marleen De Meyer doet al 15 jaar archeologisch werk in Egypte.

Praktisch: Voorleestips door Daniëlle Daniels op dinsdag 28 november om 20 uur in de Bib. Deelname kost 3 euro; inschrijven kan aan de bibbalie of via www.hoogstraten.be/vormingbib. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

41


MEERLE De Honda Smart Drive TM snelheid traploos regelen via simpele duimdruk

ngen 1. Va werpen it U . er en 2 lchen snipp 3. Mu deren ver la 4. B

Bij ons drie troeven onder één dak ! KWALITEIT - SERVICE - PRIJS

Alle herstellingen van alle merken motorzagen

TUINMACHINES STOFFELS

Sinterklaasontbijt van volleybalmeisjes

MEERLE - Op zondag 3 december kan u al voor het vijfde jaar op rij genieten van een overheerlijk Sinterklaasontbijt verzorgd door de volleybalmeisjes van Meerle. U kiest volledig zelf wanneer ze het ontbijt tot bij u thuis brengen. Dat kan van 7.30 tot 11.30 uur. En wil u graag iemand verrassen of zelfs het ontbijt laten brengen door zwarte piet, dat kan allemaal. Er is bovendien keuze uit 3 verschillende ontbijten: een kinderontbijt (€ 5), een standaardontbijt (€ 9) en een luxe-ontbijt (€ 13).

Een kinderontbijt bestaat uit: een sandwich, een koffiekoek, zoet beleg, fristi en een sinterklaasverrassing. In zowel het standaard- als luxe-ontbijt vindt u: een sandwich, 2 pistolets, een koffiekoek, boter, confituur, kaas + hesp, yoghurt, thee + koffie en een sinterklaasverrassing. Maar bij het luxe-ontbijt krijgt u daar bovenop nog fruitsap, verse eiersalade en verse fruitsalade. Bestelt u 2 luxe-ontbijten dan kan u nog eens lekker genieten van een lekkere fles cava.

Uw ontbijt bestellen is mogelijk tot en met vrijdag 24 november. Via de website http://webz.be/sinterklaasontbijt kan u snel en gemakkelijk uw bestelling doen. Vul de nodige gegevens in, betaal op het vernoemde rekeningnummer en u wordt op zondag 3 december verwend met een verrassend en lekker ontbijt! Voor meer informatie of bij vragen kan u steeds mailen naar: volleybalmeisjesmeerle@gmail.com. (jaf)

Minderhoutdorp 4 - 2322 Hoogstraten tel.03 314 41 15 - Fax. 03 314 14 20 www.tuinmachinesstoffels.be - info@tuinmachinesstoffels.be

Love 2 heal Paul van Huffel Helend medium Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren 42

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Een Sinterklaasontbijt wordt uiteraard aan huis besteld door de Zwarte Pieten!

Nieuwe school gewijd

MEERLE - Vrijdag 22 september was een belangrijke dag voor De Klimtoren. Tijdens de startviering in onze parochiekerk van Meerle werden voor alle lokalen van de nieuwe school kruisbeeldjes gewijd. Ook de schoolvlag en de mascotte van de school werden gewijd. Na de viering trokken de kinderen samen met pastoor Fons en koster Keeske naar het nieuwe schoolgebouw om ook dat te wijden. Na enkele mooie woorden van pastoor Fons was er een gezamenlijk gebed opdat het in de nieuwe school allemaal goed mag verlopen. (ak)


MEERLE

36e KLJ-Mosselfeest

MEERLE - Naar jaarlijkse gewoonte organiseert KLJ Meerle ook dit jaar weer een Mosselfeest. Deze 36ste editie heeft plaats op zondag 19 november in de parochiezaal van Meerle. Er is keuze uit mosselen (die naar verluidt bijzonder lekker zijn dit jaar), kip met frietjes of brood, of een kindermenu (curryworst met frietjes). De erg democratische prijs van de mosselen bedraagt 17 euro, 12 euro voor kip en een kindermenu kost 6 euro. Frieten of brood zijn hierbij inbegrepen.

De mensen kunnen van 12 tot 15.30 uur in de zaal komen eten (samen met vrienden, familie, ... er is kinderanimatie voorzien). Je kan het bestelde eten ook afhalen (eigen potten meenemen) van 11.30 tot 13.30 uur of van 16.30 tot 18 uur.

Als familieleden, vrienden, kennissen of verenigingen samen een tafel wensen te delen schrijf je best in onder ĂŠĂŠn en dezelfde naam. Inschrijven kan bij Silke Brosens op het nummer 0476/58 49 63,

of via mail silkebrosens123@hotmail.com. Na telefonische bevestiging overschrijven op re-

keningnummer BE29 7333 2600 1064. Niet betaald is niet ingeschreven. (ig/jaf)

MEERLE - Na de wijding in september, konden op 1 oktober alle inwoners van Meerle kennismaken met de nieuwe school, en tegelijk nog eens een bezoekje brengen aan de oude school. Met ongeveer 500 bezoekers mocht je van een succes spreken. Velen waren benieuwd naar de nieuwe school, velen kwamen ook om nog eens te kijken naar de lokalen waarin ze zelf vroeger hun lagereschooljaren hadden doorgebracht. Er werd flink geboden op de oude schoolspullen

(kapstokken, kasten, lessenaars, oude kaarten, ...). Tot zelfs deuren en trapleuningen kregen een bod. Toppunt was de oude elektrische schoolbel die hoog boven de speelkoer van de meisjesschool hing en daar gedurende decennia begin en einde van de schooltijd aankondigde. Je kon ze van ver horen klingelen. Veel mensen uit Meerle herkenden die oude spullen uit hun kindertijd en deden hier een bod op. Zo was er iemand die een oude lat kocht,

omdat hij zich nog goed kon herinneren dat de meester hier vroeger mee op zijn bank sloeg. Er werden dan ook heel veel herinneringen opgehaald aan oude schoolvrienden, aan juffen en meesters die ondertussen al lang op pensioen zijn. En daarmee heeft Meerle, na vele jaren wachten, eindelijk weer een kleuter- en lagere school die volledig voldoet aan de eisen van deze tijd. Een fijne plek voor personeel en kinderen. (jaf)

Zoals altijd mag je er op rekenen dat de mosselen proper op tafel komen!

Succesvolle K-Loop voor de Klimtoren

Bij een feestelijke kennismaking met de nieuwe school hoor je feestelijk uitgedost te zijn. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

43


MEERLE

Samana Meerle viert gouden jubileum

MEERLE - Op zondag 8 oktober vierde Samana (Ziekenzorg) officieel zijn 50-jarig bestaan. Uiteraard ging dat gepaard met de nodige feestelijkheden. Na een mooie Eucharistieviering volgde een receptie in de parochiezaal, waar naast de zieken en ouderen en de kernleden van Samana ook de vertegenwoordigers van de Meerlese verenigingen op uitgenodigd waren. Heel wat verenigingen waren daar ook op ingegaan. Voorzitster Toos Keustermans mocht er namens de kernleden eenieder hartelijk verwelkomen.

Ze schetste kort de geschiedenis van de vereniging, die eigenlijk al langer bestaat. Het was immers al enige jaren eerder dat de toenmalige Pastoor Van Dijk enkele mensen gevraagd had om de zieke mensen in de parochie te gaan bezoeken. Bij het ronddragen van de communie had hij gemerkt dat vele zieken nood hadden aan een babbel. Een paar vrijwilligers deden dat en startten daarmee de ziekenzorg in de dorpsgemeenschap. Later verenigde CM al zulke lokale initiatieven onder de koepel Ziekenzorg. Op het eerste CM verslag over de Meerlese werking staat 1967 -dus nu 50 jaar geleden! Vandaar de viering.

Ondertussen waren velen werkzaam bij Ziekenzorg en ze hebben echt fantastisch werk gedaan. Zo zetten ze o.m. een actie voor “kom op tegen kanker” op en begeleiden ze palliatieve patiënten.

Actief

De voornaamste taak van Samana is chronische zieken, eenzame of zorgbehoevende mensen thuis gaan bezoeken. In Meerle bezoeken ze op dit moment 87 personen en 15 mensen in het Woon Zorg Centrum van Hoogstraten, 103 personen in totaal. Naast huisbezoeken organiseren ze diverse activiteiten, zoals een 3-koningenviering, een Paasfeestje en Mariaviering. En in de kermisweek maken ze ieder jaar een uitstap.

Dit alles om nog eens samen te zijn, om samen te buurten, samen lekker te tafelen en te voelen dat je er bij hoort en er niet alleen voor staat. Want het valt niet altijd mee als je langdurig ziek wordt. Je kunt niet meer doen wat je zou willen, je wordt vaak afhankelijk van anderen en andere mensen hebben het druk, druk, geen tijd en jij zit daar maar….

Eugeen Vermeeren werd terecht in de bloemetjes gezet voor meer 50 jaar vrijwilligerswerk. Toos getuigde hoe ze bij iemand thuis kwam, die zei: wat ben ik blij dat je er bent, ik heb de hele week nog tegen niemand iets kunnen zeggen en mijn enige beweging is een rondje rond de tafel gaan…Dat wensen wij toch niemand toe!

Samen met de zieken zoekt Samana naar zinvolle, haalbare activiteiten en dat is voor iedereen anders. Het is wel niet zo eenvoudig om te weten wie er ziek is en bezoek wil ontvangen. Iedereen die graag een luisterend oor wil hebben of wat steun kunnen gebruiken, mag altijd contact opnemen. Jong of oud, misschien om tijdelijk een moeilijke periode te overbruggen, of iemand die erg eenzaam is, laat het weten!

Trouw op post

In naam van de vrijwilligers verzekert Toos dat het plezant is om mensen te bezoeken. Je wordt altijd goed ontvangen, ze zijn blij je te zien en het geeft je ook veel voldoening. Je eigen probleempjes lijken dikwijls ineens veel kleiner, de vriendschap, de kracht en de wijsheid die je daar ontmoet zijn onbetaalbaar. De meeste kernleden blijven dan ook jarenlang trouw op post.

Eén van hen is ondertussen bijna 50 jaar kernlid. Eugeen Vermeeren, zo zegt de voorzitster, is voor veel mensen hét gezicht van Ziekenzorg Meerle, ook al is hij in Meersel-Dreef begonnen. Hij kent veel mensen en heeft al hèèl veel thuisbezoeken afgelegd, hij begeleidde ook al mee CM-vakanties. Eugeen bezocht vroeger voor de parochie de mensen die in het ziekenhuis lagen, hij doet dat nog altijd voor mensen in het WZC In Hoogstraten. Verder is hij de drijvende kracht achter de CM tombola, waar een groot deel van de inkomsten van Samana vandaan komen.

Met een kleinigheidje en een bos bloemen werd Eugeen dan ook terecht geëerd. Het daverend applaus sprak boekdelen. Voorzitster Toos heette iedereen welkom en schetste een mooi beeld van Samana Meerle.

44

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Na de receptie volgende een feestelijk maal voor de zieken en ouderen en voor de vrijwilligers! (tk/jaf)


MEERLE

Feestelijke start voor het LDC-Meerle

MEERLE - Met een feestelijke pannenkoek voor iedere bezoeker werd op 27 september het Lokaal Dienstencentrum geopend in Meerle. Onder toeziend oog van centrumleider Leo Sprangers bakten burgemeester Tinne Rombouts en OCMW-voorzitter Jos Matthé de eerste pannenkoeken. Het team vrijwilligers zag er op toe dat de vele bezoekers er een kregen, met koffie of thee. Het LDC heeft (tijdelijk) een onderkomen gekregen in de lokalen van de Jongenschiro St.Jan Meerle, Ulicotenseweg 2. Via de ‘Centrumkrant’ blijf je op de hoogte van de activiteiten en waarvoor je allemaal in het LDC terecht kan. Abonneren op de centrumkrant kan via de website van het OCMW, of via het inschrijvingsformulier in het LDC Meerle of LDC Stedeakkers in Hoogstraten. Een prima aanwinst voor Meerle: een goed aanbod waarvoor je nu ook in ons eigenste dorp terecht kan. Loop eens binnen! (jaf)

Een schare vrijwilligers staan klaar om de bezoekers van het LDC Meerle te bedienen.

Grootouder zijn in deze tijd

MEERLE - Dienstencentrum Stede Akkers organiseert een lezing over hoe het is om grootouder te zijn in deze tijd. Je krijgt er nieuwe inzichten en praktische tips over hoe je de rol als grootouder kan invullen. Tijdens de pauze is er voor elke deelnemer koffie met een koffiekoek. Het beeld van een oma die confituur maakt in de keuken terwijl grootvader in zijn tuin werkt, is niet meer van deze tijd. In de 21ste eeuw zijn er duizenden manieren om grootouder te zijn. Grootouders van vandaag zijn niet meer te vatten in stereotypen. Wat betekent het om vandaag grootouder te zijn? Maar ondanks de verschillen hebben alle grote ouders duidelijk iets gemeen. De relatie met hun kleinkinderen is niet minder belangrijk dan vroeger, integendeel. Praktisch: Lezing "Grootouder zijn in deze tijd" op woensdag 22/11/2017 van 14 tot 16.30 uur in het LDC Meerle, lokalen Chiro St.Jan, Ulicotenseweg 2, 2328 Meerle.

Zwerfvuilactie Natuurpunt

MEERLE - Vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei stroopten de mouwen op. Ze merkten op dat rond het natuurgebied Den Rooy heel wat zwerfvuil lag. Daarom besloten ze de daad bij het woord te voeren en langs de Ulicotenseweg, Heerle en de Lage Rooy het zwerfvuil op te ruimen. Op korte tijd verzamelden ze meer dan tien vuilniszakken zwerfvuil. Vooral blikjes, flessen, landbouwplastics en verpakkingsmateriaal vonden ze in de wegbermen. Een autovelg, restanten van een stoel en een jerrycan met onbekende inhoud maakten de hoop compleet. De stadsdiensten werden verwittigd met de vraag om het verzamelde afval te komen ophalen. (ao)

De actie in de straten rond Den Rooy leverde een imposante hoop afval op.

(foto Yvonne Engelen)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

45


MEERLE

John Van Haperen koning van Sint-Joris

alles om naast de vogel te schieten, maar schoot per ongeluk raak én de vogel van de staak. Fanfare Sint Cecilia zette de Brabançonne al in, ook al wist iedereen dat Adri het koningschap zou weigeren door de titel af te kopen zoals het reglement voorziet. In de derde ronde deed Sus Van Gestel hem dit na. Ook hij trof raak en ook hij kocht de titel af.

Omdat de receptie wachtte en het allemaal niet te lang moest duren, stelde het bestuur voor dat enkel de schutters met ambitie de wedstrijd verder zouden zetten. En wat bleek, enkel John Van Haperen stond nog onder de wip. Om toch de illusie van een wedstrijd hoog te houden, offerde Ivan Van Bouwel zich op en ging de strijd aan.

V.l.n.r.: Uittredend koning Adri Vermeiren, de nieuwe koning John Van Haperen, zijn vrouw Jolanda Geys en hoofdman Jan Gysbregts. MEERLE - Op zaterdag 16 september organiseerde de Sint-Jorisgilde haar 6-jaarlijks koningsschieten in de prachtige tuin van Hotel Domein Den Rooy. John Van Haperen zou het pleit in zijn voordeel beslechten... Het was al vlug duidelijk dat de uittredende koning Adri Vermeiren niet de ambitie had om zichzelf op te volgen. Want nadat de genodigden en de vertegenwoordigers van andere gilden hun ereschot uitbrachten, maakte Adri geen gebruik van de drie voorkeurschoten waarop hij als koning

Middagsport op school

recht heeft. Het kon dus spannend worden, want hoe je het ook draait of keert, geen van de ongeveer 25 schutters laat op zo’n moment in zijn kaarten kijken.

In de eerste ronde kon alleen Sus Van Gestel een zijvogel raken, goed voor een fles jenever. In de tweede ronde schoot John Van Haperen knal op de vogel maar die bleef staan. In dezelfde tweede ronde kende Adri Vermeiren brute pech. De man die geen koning wilde worden, deed

MEERLE - Bewegen en gezondheid zijn belangrijk, ook op school. Daarom is er regelmatig middagsport voor de leerlingen van de lagere school. Zo gingen in de tweede week van september leerkrachten en kinderen van de 3de graad joggen door Meerle. Ook de weken erna werd er

46

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Maar ook voor John Van Haperen was het goed geweest. Met het eerste schot dat volgde, haalde hij de vogel definitief naar beneden en het was beslist geen verrassing dat hij het koningschap aanvaardde. Iedereen was dermate content dat de fanfare niet enkel de Brabançonne maar ook de Vlaamse leeuw ten gehore bracht. John Van Haperen zal dus zes jaar lang de koning van Sint-Joris Meerle zijn. Hij was dat ook al van 2005 tot 2011, maar daarna was hij geen kandidaat meer. Nu dus wel, ook al omdat zijn vrouw Jolanda Geys voor 100 % achter de beslissing van haar man staat. Trouwens, de familie Van Haperen heeft iets met de gilde. Grootvader Edward Van Haperen was ooit 18 jaar koning en daardoor ook keizer; vader Jan Van Aperen was ooit lokaalhouder van het café waar toen de schietstand was. (fh)

geregeld verder geoefend. Groepen enthousiaste leerlingen en enkele juffen bereidden zich op die manier voor op de veldloop en de K - loop van 1 oktober. De kinderen zijn er al helemaal klaar voor! (ak)


Uitbater stopt omdat beloofde investeringen uitbleven

MEER

Op zoek naar nieuwe uitbater voor bistro De Mosten

HOOGSTRATEN - Welgeteld 30 maanden nadat hij op 1 mei 2015 vol enthousiasme de horecazaak bij De Mosten overnam, trekt uitbater Frank Janssens kwaad de deur achter zich dicht. Het stadsbestuur zou gedane investeringsbeloften niet zijn nagekomen. Voor Frank is het nu wel geweest. Het water tussen hem en het bestuur lijkt dieper dan dat van de zwemvijver…

In een gesprek met dit blad (DHM 359 mei 2015) zat Frank boordevol plannen met de horecazaak bij De Mosten. Hij was vertrouwd met horeca en maakte zich sterk de zaak, die jaren verwaarloosd was, op korte termijn nieuw leven te kunnen inblazen. Dat enthousiasme is weg. Meer nog, Frank is kwaad, zelfs woedend.

nieuw een lange verlieslatende winter in te gaan. Pas op 4 juli volgt er een reactie. “Is dat normaal?” vraagt Frank, “ik krijg alleen aanmaningen om de huur te betalen. De achterstallige bedragen zijn overigens inmiddels betaald.” Maar er is meer. Frank meent dat hij recht heeft op het bedrag van de niet uitgevoerde investe-

belangstellenden opnieuw een kans krijgen”, aldus de schepen.

Wat de communicatie betreft, verwijst Van Aperen naar het overleg dat er om de zes weken is tussen de drie bij De Mosten betrokken partners: de stad (de sportverantwoordelijke en de verantwoordelijke schepen), Frank als horecauitbater en de familie Lenaerts die Buitensport uitbaat.

De schepen geeft toe dat er vanuit de stad een engagement was en is om over een periode van vier jaar 18.000 euro te investeren, maar ontkent dat dit exclusief naar de horeca zou gaan. “Op dit moment is er inderdaad nog maar voor 4.500 euro geïnvesteerd”, geeft hij toe, “maar de vier jaar zijn nog lang niet om en het moet duidelijk zijn dat die investeringen alleen voorzien zijn voor structurele duurzame verbeteringen van het gebouw en niet voor de uitbouw van de horecazaak.”

Wat nu...

“Als tegemoetkoming voor de contractueel vastgelegde en veel te hoge huur van 2.100 euro per maand, sloten we met de stad een ‘gentlemen’s agreement’. Wij beloofden de huur te betalen en het stadsbestuur zou elke maand 750 euro ter beschikking stellen voor investeringen in Horeca De Mosten. Door zulke voortdurende, relatief kleine investeringen ziet een klant dat er beweging in de zaak zit en dat is de beste manier om klanten te boeien en te binden”, weet de uitbater.

De maat is vol

“Maar daar komt dus weinig of niets van in huis. De stad doet niets en communiceert niet”, vervolgt Frank. “Het is duidelijk dat De Mosten geen prioriteit is voor de stad. Ik kan u een massa mails laten zien, maar men antwoordt niet op mijn vragen.” Voor Frank is de maat in de winter 2016-2017 vol. In februari 2017 betaalt hij geen huur meer en op 28 april zegt hij zijn contract op. Dat is contractueel mogelijk en moet er voor zorgen dat hij zes maanden later eind oktober 2017 dus - kan stoppen om niet op-

ringen, zijnde 15.750 euro of 27 maanden aan 750 euro verminderd met 4.500 euro investeringen die de stad wel deed.

Frank zegt dat hij nog wel een geste had willen doen om de zaak nog open te houden na 1 november. “Maar”, zegt hij, “dan moet er goodwill zijn van twee kanten en dat was niet het geval!" Het lijkt er op dat de ‘misverstanden’ en mogelijk ‘halve waarheden’ zijn geëvolueerd zijn tot een welles-nietesspel in soms weinig fraaie bewoordingen. Op deze basis zat samenwerken er niet meer in.

Beschuldigde sta op

Het schepencollege met schepen Roger Van Aperen op kop is duidelijk. “Misschien ligt de huur voor de concessie, zeker voor de wintermaanden, vrij hoog. Maar de uitbater kende het bedrag vanaf dag één en het college, noch de gemeenteraad, kunnen tussentijds iets wijzigen aan het contract of aan de daarin opgenomen huurprijs. Indien we dat doen, moeten alle mogelijke

“Dat de stad pas begin juli formeel reageerde op de beslissing van Frank om het contract op te zeggen, wil niet zeggen dat er geen informeel overleg was. Trouwens, het college moest de tijd hebben om zich grondig te bezinnen over de aanpak van het probleem. Het stadsbestuur wil in december het ontwerp van een nieuwe oproep voorleggen aan de gemeenteraad. Daarin zal men aan de kandidaten vragen om met een goed en sluitend plan te komen waarin de deur open staat voor creatieve ideeën. Waarschijnlijk zal het stadsbestuur geen minimumhuur meer opleggen, maar zal het businessplan dat de private partner voorlegt bepalend zijn”, zegt burgemeester Rombouts. Als alles volgens plan verloopt kan men in januari de oproep uitschrijven en heeft ook Frank, net zoals iedereen, de kans om een plan voor te leggen. “Het stadbestuur hoopt dat de nieuwe concessie zowel voor de uitbater als voor het bestuur een goed verhaal wordt. We begrijpen dat de hoge huur voor een aantal wintermaanden moeilijk haalbaar is en zullen daar in de volgende concessievoorwaarden ook rekening mee houden”, besluit de burgemeester.

In een persbericht laat het stadsbestuur ondertussen weten dat de huidige uitbater er inderdaad mee ophoudt. Wel zou de horecazaak in de winter beschikbaar blijven voor feesten en partijen, maar dus niet meer permanent open zijn. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

47


MEER

Gezellige kermisspelen

De uitslagen

MEER - De kermis startte op een koude zondag 1oktober maar het Meerse volk liet zich niet afschrikken. De kinderen vermaakten zich goed op de attracties en maakten er een gezellig namiddag van. Maar op maandag konden we weer rekenen op goed weer zodat de traditionele volksspelen voor de volwassenen toch buiten plaatsvonden. Dat evenement trekt jaarlijks honderden deelnemers. Ook dit amuseerden die zich geweldig. Dinsdag was de tweede dag van de spelen, met iets minder aanwezigen maar een even gezellige sfeer.

Winnaars ringspel van het 4de, 5de en 6de leerjaar

Winnaars balspel van het 1ste, 2de en 3de leerjaar

Op woensdag 4 oktober waren er de kindervolksspelen in de veiling. Meer dan 200 kinderen genoten er van een onvergetelijke namiddag met heel wat spelletjes. Dat zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van een veertigtal vrijwilligers en veel sponsors. Op donderdag was er in de school de prijsuitreiking van de ‘rode draad’, met als aandenken een beker en medaille voor de eerste twee plaatsen. Als afsluiter van Meer kermis waren er nog volksspelen op zondag 8 oktober.

Warme momenten met Allerheiligen

MEER - Ook dit jaar kan je met Allerheiligen terecht in het gildelokaal van de Sint-Jorisgilde van Meer voor een “warm moment”. Lekkere pannenkoeken met koffie of thee worden er voor u opgediend. In het teken van “de warmste week 2017” schenkt de gilde de opbrengst van haar actie aan het goede doel “Music for life”. Iedereen van harte welkom, zeker na een rustige kerkhofwandeling die het gemoed hopelijk met warme herinneringen vervult...

kers” zo getuigt de ras-Brusselaar en publicist Nick Trachet. Maar voor wie van grafkunst houdt, is ook een ondergrondse wandeling meer dan de moeite. Er is immers een meer dan 1km lange gangenstelsel met 4061 unieke nissen en een reeks grafkelders voor vermogende en adellijke Brusselse families. (fh/xd)

Nog een soortgelijke, onverwachte tip voor een uitstap. Op het kerkhof van Laken - het Brusselse Père-Lachese - waarvan de eerste sporen dateren uit de 13de eeuw, stralen honderden oude monumentale graven in combinatie met de omliggende natuur een harmonieuze en romantische sfeer uit. Een daarvan is het prachtige grafmonument van beeldhouwer Léonce Evrard (1847-1919) en zijn echtgenote Louise Flignot (1850-1916). Hij deelde meer dan vijftig jaar lief en leed met haar. Toen ze stierf, brak zijn hart. Als teken van zijn eeuwigdurende liefde ontwierp hij een speciaal grafmonument: een standbeeld van een rouwende vrouw wijst omhoog op de muur. Bij haar hand zien we een lichtvlek. Dit licht komt het grafmonument binnen langs een ronde opening in het dak en gedurende een korte periode in het jaar, als de zon het hoogst staat, vormt de lichtstraal een hart. “Een merkwaardige beleving voor vele bezoe-

48

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ballenspel 1st leerjaar jongens: 1 Brughmans Lucaz, 2 Van Loock Thijs 1st leerjaar meisjes: 1 Asolobie Kyrana, 2 Stoffels Anthe 2de leerjaar jongens: 1 Leenaerts Staf, 2 Martens Kyento 2de leerjaar meisjes: 1De Koning Tess, 2 Voeten Janne 3de leerjaar jongens: 1 Martens Niels, 2 Martens Jens 3de leerjaar meisjes: 1 Aerts Bente, 2 Jespers Jolien

Ringspel 4de leerjaar jongens: 1 Mertens Guus, 2 Van Gils Mith 4de leerjaar meisjes: 1 Leenaerts Sien, 2 Brosens Janne 5de leerjaar jongens: 1 Stevens Rune, 2 Van Gils Scott 5de leerjaar meisjes: 1Martens Lore, 2 De Bie Pauline 6de leerjaar jongens: 1 Vervoort Tore, 2 Meyvis Mats 6de leerjaar meisjes: 1 Martens Fleur, 2 Van Den Broeck Iefke

Gelukkig ouder worden

MEER - Luc Van de Ven is ouderenpsycholoog aan UZ Leuven. In een lezing op 2 november in de Meerpaal gaat hij in op de negatieve vooroordelen over ouderen en ouderdom. Oud worden lijkt immers geen leuk vooruitzicht.

Gelukkig komen ouderen en hun verenigingen tegenover dit pessimisme in verzet en zetten ze de positieve zaken van de oude dag in de verf.

Ouderenpsychologie predikt noch pessimisme noch naïef optimisme: ouder worden houdt immers zowel mogelijkheden als beperkingen in. Centraal staat het loslaten. Genieten van de oude dag kan enkel als men in staat is te ‘verliezen’ en zich niet uitput in pogingen om de eeuwige jeugd na te streven. De meeste mensen, soms na een periode van rouw, kunnen zo best genieten van de nieuwe status van oudere. Anderen worden verbitterd of depressief. Van de Ven geeft tips die kunnen helpen bij het verwerven van een grotere leefbaarheid en tevredenheid.

Praktisch: Psychologie van het ouder worden op donderdag 2 november van 14 tot 17 uur in Basisschool Meerpaal, Terbeekseweg te Meer. Een organisatie van LDC Stede Akkers in samenwerking met Okra regionaal en Vormingplus Kempen. Inkom 4 euro. (fh)


MEER

Nu al kerstsfeer in de Donkakker

MEER - In Meer is er al vroeger dan elders onvervalste kerstsfeer te genieten. Dat kan in twee kersthuizen in de Donkakker.

André en Nancy Hoefkens

André Hoefkens en zijn vrouw Nancy Koninckx zijn al jaren gebeten door de kerstmicrobe. Ooit waren ze uitbater van The Movie in Hoogstraten en toen al was de inkomhal van de cinema en hun appartement een en al kerstdecoratie. Vier jaar geleden verhuisden ze naar Meer en brachten de hele lading kerstmateriaal mee naar de Donkakker.

Hun huis in de Lokbosstraat is een echt “kersthuis”. De voor- en de zijgevel zijn verlicht en gedecoreerd met als blikvanger een spandoek van 2,5 bij 3,5 meter tegen de zijgevel. Binnen overvalt je een overdaad van licht en geluid, waaraan André wekenlang gewerkt heeft. Van muur tot muur en van vloer tot plafond is de woonkamer één gigantisch kerstafereel. Niet minder dan 188 verlichte huisjes en bewegende attracties zijn er in verwerkt. Maar dat is lang niet alles. Kabelbanen, vijvertjes, riviertjes, treinen en kleine en grotere kerstbomen maken het geheel af.

In hun tuintje staat een grote kerststal met twaalf beelden van wel 110 cm groot. Verder 21 affiches van films opgenomen tussen 1949 en 1967 die het Bijbels verhaal vertellen: Adam en Eva, Sodom en Gomorra, Mozes, De tien geboden,… Het Oude Testament komt er opnieuw tot leven, van de schepping tot de geboorte van Christus. Het bezoek is gratis, maar er staat wel een

De woning van André en Nancy Hoefkens is zowel binnen als buiten één groot kersttafereel. Make-A-Wish collectebus. André is wat fier dat Make-A-Wish Vlaanderen met de opbrengst van vorig jaar voor Luna, een meisje met een levensbedreigende ziekte, een bezoek aan Londen kon organiseren.

Familie Sterkens

De familie Sterkens deelt de zelfde passie. Alles begon toen hun nu 38-jarige zoon Bjorn 8 jaar oud en ernstig ziek was. Hij kreeg toen van moeder, die een Duitse kerstmarkt bezocht, een porseleinen kersthuisje met een theelichtje in cadeau. Dat nu, 30 jaar later, de hele veranda

van het gezin zou herschapen zijn in één groot kersttafereel, kon niemand voorzien. Het sprookjesachtige landschap bevat vooral replica’s van bestaande Duitse historische gebouwen. Er zitten niet minder dan 140 historische gebouwen, huisjes en kermisattracties in verwerkt. Daarnaast staan er duizenden boompjes en er zijn ruim 900 figurantjes in het tafereel te bewonderen. Het bekabelen en monteren van de elektro-motortjes, pompjes, verlichting,… is het werk van Bjorn. Aan de opbouw van het tafereel werkt de hele familie mee, vader Jos, moeder Rita, broer Erwin en schoonzus Ine en hun kinderen Matheas en Yanah.

Je kan beide kersthuizen gratis bezoeken van 11 november 2017 tot en met 6 januari 2018. Bij André en Nancy Hoefkens, Lokbosstraat 14: - alle dagen van 14.00 tot 20.00 uur - gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari Graag na afspraak op het nummer 03 314 67 90 of 0497 27 33 14. Bij de familie Sterkens, Donkakker 15: - op maandag van 18 tot 20.00 uur - van dinsdag tot zondag van 14.00 tot 20.00 uur - gesloten op donderdag 30 november en zondag 25 december Info: 0498 11 02 70 en 0479 94 24 23 e-mail bjorn.sterkens@telenet.be www.kerstlandschap.be Groepen enkel op afspraak

Bjorn Sterkens bij het kersttafereel in de veranda van de ouderlijke woning DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

49


MEER - MEERSEL-DREEF

Teerfeest van De Eendracht

MEER - Na de muziekfeesten in september en de activiteiten rond Meerkermis staan er voor fanfare De Eendracht nog enkele optredens gepland en dan is er het teerfeest. Naar jaarlijkse gewoonte worden de overleden leden en ereleden van fanfare herdacht in de eucharistieviering van zaterdag 18 november om 17.45 uur. De viering wordt muzikaal verzorgd door de fanfare onder leiding van dirigent Marleen Proost.

Na de eucharistieviering volgt het teerfeest in de parochiezaal voor de leden en ereleden. Het is het uitgelezen moment om na een druk werkjaar te genieten van een warme maaltijd en herinneringen op te halen, waarna er tijd rest voor dans en vermaak. Wie hiervoor wil inschrijven of de fanfare wil steunen als erelid kan terecht bij één van de bestuursleden of muzikanten. Inmiddels is ook de opleiding van muzikanten hervat. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Luc Van Bladel op tel. 03 315.75.71. (fh)

’t Heidebloempje zoekt verdwenen lijk

Vogelshow De Zandfluiter MEER - Vogelvereniging "De Zandfluiter" organiseert in het weekend van 11 en 12 november haar jaarlijkse vogelshow. Een unieke gelegenheid om verschillende inheemse en exotischere vogelsoorten van dichtbij te bewonderen. Leden van de organiserende club zijn aanwezig en geven u graag een woordje uitleg. Leerrijk voor kinderen. Iedereen is van harte welkom! Inkom is gratis.

Praktisch: Vogelshow van De Zandfluiter op zaterdag 11 en zondag 12 november in zaal Victoria.

Postbode Rik gaat met pensioen

Dit zijn de Heidebloempjes die op zoek gaan naar een verdwenen lijk: v.l.n.r. Jeff Dictus, Fonne Brosens, Wout De Gruyter, Michiel Vermeiren, Karin Teuns, Jos Cools, Fred De Gruyter, Emelie Kerstens, Frie Adriaensen en Ilse Arnouts.

MEERSEL-DREEF - Als de postbode met pensioen gaat, dan maakt niemand zich daar werkelijk druk om. Pas na lange tijd merk je dat hij of zij uit het vertrouwde straatbeeld is verdwenen. Postbode Rik Van Bergen, die de postbedeling in Meersel-Dreef verzorgde, zal je nu dus niet meer zien. Hij gaat genieten van zijn welverdiende pensioen, en omdat een Drevenier dit wel jammer vond, werd er een klein gedichtje voor hem geschreven:

Praktisch: ‘Lijk gezocht’, een komische triller door ’t Heidebloempje op vrijdag 10, zaterdag 11, vrijdag 17 en zaterdag 18 november in Zaal voor Kunst en Volk. Het doek gaat open om 19.30 uur. Kaarten kosten 7 euro en zijn te reserveren bij Stan en Emelie Strybos-Kerstens op tel 03/315.83.44 . (jav)

En daar kunnen wij ons alleen maar volmondig bij aansluiten! (JJ)

MEER - ‘Lijk gezocht’ is een komische thriller van de Engelse auteur Charles Raymond Dyer. Dat wordt de nieuwste productie van toneelkring 't Heidebloempje. In een regie van Jos Cools kan de toeschouwer genieten van een toneelstuk dat doorspekt is met een grote dosis humor en een boel misverstanden. Een cast van tien spelers brengt het verhaal van de oude heer De Pessemier die plots overlijdt waarna zijn stiefdochter Germaine op een grote erfenis hoopt. Het testament draait echter uit op een

50

grote teleurstelling voor haar en bovendien blijkt het lichaam van de overledene verdwenen te zijn. Dan gaan de poppen aan het dansen…

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Met de glimlach door wind en regen, de brieven en pakjes in de brievenbus gegeven. Rik de post gaat nu met pensioen, daar is niks meer aan te doen. We geven een kleine herinnering mee van alle Dreefse mensen Het ga je goed, dat zijn onze wensen.


Fanfare goes solo

MEERSEL-DREEF - De fanfare Voor Eer en Deugd speelt haar jaarconcert op zaterdag 18 november vanaf 19.30 uur bij De Paters. De repetities zijn in volle gang en het belooft andermaal een heel mooi concert te worden onder leiding van dirigent Charles Bosters. Solisten zijn Sander de Graauw op trompet en Jannes Roelands op xylofoon. Verder demonstreren twee leden hun muzikaliteit op een ander instrument dan ze normaal bij de fanfare bespelen. Rian van Ginneken speelt bij deze gelegenheid op dwarsfluit (baritonsaxofoon bij de

Graffiti

MEERSEL-DREEF

MEERSEL-DREEF - Nu de rioleringswerken op Strijbeek en Markweg eindelijk voorbij zijn, komen de nep-kunstenaars op de proppen. Op enkele plaatsen hebben de snoodaards hun oerlelijke graffiti-handtekening al achtergelaten. Graffiti kan werkelijk mooie kunst zijn, maar dit is gewoon visuele vervuiling op openbare nutsvoorzieningen tot meerdere glorie van een snobego. Rot toch op met je spuitbus! (JJ)

fanfare) en Patricia Jansen op klarinet (tuba bij de fanfare). Verder brengen zowel de saxofoonsectie als de trombonesectie een speciaal voor hen geschreven nummer ten gehore. Reserveer dus deze avond in uw agenda. Van harte aanbevolen!

Praktisch: Jaarconcert van Voor Eer en Deugd op zaterdag 18 november bij De Paters, deuren open vanaf 19 uur, aanvang om 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.vooreerendeugd.be. (JJ)

Zeventigjarigen vieren feest

MEERSEL-DREEF - De zeventigjarigen, geboren in 1947 en afkomstig van Meersel-Dreef, hebben dit memorabel feit samen gevierd op 29 september 2017 in zaal Bij de Paters. Op de foto herkennen we:Staand: Cor Snijders, Annie Verheyen, Annie Dekkers, Corry Stoffels, Magda Schel-

lekens, Maria van Boxel, Maria Verhoeven, Jos Christiaansen, Martha Hopstaken, Els Hendrickx, Maria van Boxel, en Paula van Boxel. Zittend: Jos Huybrechts, Jan de Bie, Jan Schellekens, Bert Krijnen, Gust Kinschots en Pierre Verbaeten. (JJ) DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

51


MEERSEL-DREEF - MINDERHOUT

't Dreefke loopt

MEERSEL-DREEF - De jaarlijkse scholenveldloop van alle lagere scholen van Hoogstraten vond dit jaar plaats op woensdag 27 september in De Mosten. Marie Koyen en Carmen Verschoor van 't Dreefke waren ook van de partij, en dat wordt beloond met een mooie medaille, een lekkere appel en een frisdrankje. (JJ)

Kapellekenswandeling met zoektocht voor kinderen

MINDERHOUT - De KWB biedt kansen te over om de spieren en gewrichten soepel te houden. Heel het jaar zijn er diverse wandelingen die opgenomen zijn in het KWB-wandelcriterium 2017. De Kapellekenswandeling op zondag 25 november is er daar een van. De deelnemers kunnen vrij vertrekken tussen 8 en 15 uur aan ’t Markenhof, de Minderhoutse parochiezaal. Er zijn verschillende wandeltrajecten: de wandeling van 5 km is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s, verder zijn er tochten van 12,16 en 21 km. Elk traject is bewegwijzerd en voert langs onbekende en verborgen natuurplekjes.

Zoektocht voor kinderen

Om de wandeling aantrekkelijk te maken voor kinderen, is er een wandelzoektocht voor het traject van de 5 km. Wandel- en zoekplezier primeren, er zijn geen prijzen aan verbonden. Wel worden de deelnemers beloond met een lekkere, versierde pannenkoek. Na de wandelingen zijn er voor iedereen trouwens pannenkoeken, verse soep of een heerlijk drankje in het Parochiecentrum.

MINDERHOUT - Voor de derde keer organiseert KWB-Minderhout een meezingavond. De aanwezigen zingen samen populaire, vooral nederlandstalige liedjes die tot het collectief geheugen behoren. Geen bezwaar als je niet echt muzikaal bent, vooral het enthousiasme is belangrijk. Alle teksten vind je in de zangboekjes. Vanop het podium wordt de samenzang in goede banen geleid door muziekgroep De Peulschil uit Merksplas. Om praktische redenen is het wel nodig om voor 15 november in te schrijven bij Luc Herthogs, Lage Weg 33, 03/314.74.21 of bij Albert Van Bouwel, Venhoefweg 13, 03/314.45.36 Praktisch: Minderhout zingt op vrijdag 1december vanaf 20 uur in zaal ’t Markenhof (parochiezaal). KWB-leden betalen 5,00 euro, niet KWB-leden 7,50 euro. Vooraf inschrijven! (fh)

Praktisch: Kapellekenswandeling en een wandelzoektocht voor kinderen op 5 november 2017. Deelnemen kost 1,50 euro. KWB-leden betalen 1,20 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis deelnemen. Meer info bij Albert van Bouwel, tel. 03 314.45.36 of bij Ronny Leemans, tel. 03 314.21.81. (fh)

MINDERHOUT - WTC Papillon organiseert op zaterdag 18 november haar jaarlijkse MTB-tocht. De wielerclub heeft dit jaar voor een andere uitvalsbasis gekozen. De start en aankomst hebben nu plaats op de terrei-

nen van voetbalvereniging MVV, Heistraat 2 A in Minderhout. Deelnemers hebben de keuze uit tochten van 42 of 50 kilometer, voor de kinderen is er een mooie omloop van 23 kilometer. Vertrek tussen 8 en 14 uur. (fh)

Papillon mountainbiketocht

52

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Kleinschalig ontwikkelingswerk voor Mwakamba

MINDERHOUT

Een geit voor elk gezin verhoogt de levensstandaard

MINDERHOUT - Inge Sprangers uit de Minderhoutse Venhoef was bij een reis naar Kenia getroffen door de armoede in het binnenland. Sindsdien doet ze er samen met haar vriendin Inge Peers alles aan om de gezinnen in het dorp Mwakamba zelfvoorzienend te laten worden. Daartoe startten ze een project om elk gezin te voorzien van een vrouwelijke geit. Die draagt bij aan het levensonderhoud, levert melk en vlees, soms ook wat geld als er een geitje verkocht kan worden. Met de vrouwelijke dieren wordt verder gekweekt. Om steun in te zamelen brengt Guy Swinnen (van the Scabs) op 2 december in de Cahier de Brouillon een benefietoptreden ten voordeel van hun vzw Ingesmwakamba Project.

Geiten

Na enig denkwerk besloten de Inges om elk gezin te voorzien van een vrouwelijke geit. Die kan bijdragen aan het levensonderhoud: melk geven voor de kinderen, kweken van kleine geitjes zodat er al eens één kan verkocht worden (wel enkel de bokken) of geslacht voor het vlees. De vrouwelijke dieren moeten ze wel houden. Daarop wordt toegezien door de ‘chairman’ van het dorp en enkele vertrouwelingen.

Inge Peers uit Zandhoven ondernam in 2010 met haar gezin een reis naar Kenia in de omgeving van Mombasa aan de Indische oceaan, waar de westerse toerist een boulevard aan strandhotels vindt. Ze geraakte evenwel onder de indruk van de armoede in het binnenland en was tegelijk getroffen door de blijheid van de mensen. Sindsdien besloot ze hier aan te werken. Meerdere keren zamelde ze geld in en ging terug naar de regio om de eerste noden te lenigen. Zo kochten ze in 2015 een Tuktuk (gemotoriseerde driewieler) als taxi voor het dorp om snel vervoer naar het ziekenhuis te hebben om zieken en gewonden of zwangere vrouwen weg te brengen.

Datzelfde jaar ging vriendin Inge Sprangers mee op pad en ook zij geraakte gecharmeerd door Mwakamba. Het een overwegend moslimgelovig dorp gemengd met christenen en telt ongeveer 230 gezinnen. Een deel van de bevolking is de Engelse taal machtig, maar er wordt vooral Swahili gesproken. De mensen leven er in lemen hutten, hebben geen elektriciteit en putten water met emmer en touw. De gezondheidszorg is er gratis maar moeilijk bereikbaar. Dat er eten op tafel komt ’s avonds, is niet altijd vanzelfsprekend. Er is immers weinig werk en het toerisme is er stilgevallen na een aanslag enkele jaren geleden.

Met steun van het Zandhovens gemeentebestuur werden vorige kerstperiode 17 geiten aangekocht op een veemarkt en verdeeld onder de meest arme gezinnen van Mwakamba. Waar anderen in eerste instantie sceptisch stonden tegenover dit project, werd het in Mwakamba een succesverhaal dat verder gaat. Met de opbrengst van een benefiet en met giften werden in april nogmaals 25 geiten aangekocht en overgedragen aan de individuele gezinnen. Deze staan persoonlijk in voor de zorg voor het toegewezen dier dat hen op termijn meer levenszekerheid moet geven. In augustus werden dan nog eens 56 beesten aangeleverd, zodat men ondertussen bijna halfweg is om de 230 gezinnen een dier te

bezorgen. De appreciatie van de mensen is dan ook enorm: “Zij zien ons graag komen en wij worden er precies als godinnen aanzien…”

Benefiet

Maar er wordt stilaan al verder gedacht aan eind 2018 wanneer elk gezin hopelijk voorzien is van een geit. Zo wordt aan zonne-energie gedacht, maar er moet goed nagedacht worden over nut en prijs. Een lokale houtsnijkunstenaar geeft ondertussen zijn vogelvoederhuisjes en theelichthoudertjes al mee naar België, ze worden hier verkocht zodat de man in kwestie zijn inkomen kan opkrikken. Verdere bezoeken zullen uitwijzen welke hulp de zelfvoorzienigheid van de mensen in Mwakamba nog meer kan bevorderen. In ieder geval, beide Inges hebben duidelijk hun hart ginder verloren en zullen niet opgeven. Om opnieuw wat geld in de lade te krijgen, werd Guy Swinnen van de vroegere Scabs bereid gevonden om een optreden te geven ten voordele van de vzw Ingesmwakamba Project. Dat benefietoptreden heeft plaats op 2 december in de Cahier de Brouillon. Kijk alvast ook eens op www.ingesmwakamba.org voor meer info. (ep)

Inge Sprangers bezorgt een gesponsorde geit aan een gezin in Mwakamba. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

53


MINDERHOUT

KLJ wil haar lokalen uitbreiden

MINDERHOUT - Het lokaal van KLJ Minderhout dateert van 1995. Door het steeds groeiend aantal leden is het twintig jaar later hopeloos te klein. Men wil het lokaal uitbreiden met een ruimte voor activiteiten, meer berging en een lokaal voor de leiding. Dat is uiteraard een hele uitdaging, maar onder de vleugels van ‘Den Dolf’ en met een stedelijk steuntje in de rug, ziet men er zich wel doen aan. In 1995 kreeg de KLJ recht van opstal op een perceel grond bij het dorpsplein. Onder de naam 'Den Dolf' zag een vzw het levenslicht, die moest zorgen voor de financiering en de bouw van de lokalen. Maar die lokalen voldoen nu niet meer aan de basisbehoeften die de KLJ vandaag heeft. Verbouwen is dus de boodschap. Om dat mogelijk te maken heeft men alvast vzw Den Dolf nieuw leven in geblazen. Die vzw bestaat uit KLJ bestuursleden, oud-leiding en ouders van leden. Het geheel financieel rond krijgen is niet evident. Gelukkig heeft men met de organisatie van evenementen de laatste jaren een spaarpotje kunnen aanleggen.

Nu wil men nog een tandje bijsteken. Zo was er op 24 september voor de eerste keer een heus Dorpsfeest en is er tijdens het tweede weekend van november de 'Pimp my Night & Carnabal', met op vrijdag en op zaterdag een fuif. Na drie jaar wil men ook het oudejaarsbal opnieuw inrichten.

Bovendien kan men nu ook rekenen op een recent door de gemeenteraad goedgekeurd reglement waardoor jeugdverenigingen 50 % subsidie krijgen bij het bouwen of verbouwen van lokalen en dat tot een maximum bedrag van 50.000 euro. Indien de vereniging dit wenst, kan ze bij het stadsbestuur ook nog voor een renteloze lening terecht. Tenslotte rekent men ook op steun van plaatselijke zelfstandigen en van iedereen die de KLJ een warm hart toedraagt. Voor giften van meer dan 40 euro ontvangen de weldoeners zelfs een fiscaal attest.

De bestaande KLJ-lokalen zijn te klein voor het groeiend aantal leden.

Van BJB naar KLJ

De Minderhoutse KLJ-afdeling kan overigens bogen op een lange geschiedenis. In 1927 startte de Boeren- en Boerinnenbond met de Boerenjeugdbeweging (BJB) voor jonge boeren en boerinnen. Minderhout pikte dit initiatief al snel op en zo zag de plaatselijke afdeling er het levenslicht in 1928. Jongeren kwamen samen om te ‘vergaderen’ en bespraken thema’s die land- en

Het Dorpsfeest krijgt wellicht volgend jaar een tweede editie.

54

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

tuinbouwers aanbelangden. Tot de Tweede Wereldoorlog verdedigde men vooral de belangen van land- en tuinbouw, daarna kwam de nadruk meer op ontspanning.

Vanaf 1965 richtte men zich tot alle jongeren van het dorp. Zo werd KLJ, de Katholieke Landelijke Jeugd, geboren. Voor de jonge land- en tuinbouwers kwam er de Groene Kring, die tot vandaag binnen één vzw nog steeds nauw samenwerkt met de KLJ.

Aanvankelijk telde KLJ enkel leden ouder dan 16 jaar in afzonderlijke groepen voor jongens en meisjes. Pas vanaf de jaren ’70 kwamen er gemengde groepen. Vanaf september 2013 was er ook een werking voor kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar. Minderhout bleef uitbreiden en de vraag om nog jongere leden toe te laten werd al maar groter. In 2015 konden daarom ook kinderen van het 3de leerjaar bij de KLJ terecht, zodat men vandaag een werking heeft voor leden van 8 tot 35 jaar in vier verschillende groepen (-10, -12, -16 en +16-jarigen). (fh)

Abonnement DHM vernieuwen vóór einde maand !


WORTEL

Jazzconcert in de parochiekerk

Het Orgel Trio - Bird & Beyond

WORTEL - Op zondag 5 november is de Wortelse dorpskerk het stemmige kader voor een jazzconcert. Het kerkorgel heeft in de jazz nochtans niet echt een belangrijke rol. Toch zijn er een aantal grootheden die het instrument geschikt gemaakt hebben voor dit genre. De grote Fats Waller leefde zich al in de jaren ’20 uit op het kerkorgel en ook Count Basie was een liefhebber van de koningin onder de muziekinstrumenten. Organist Berry van Berkum heeft er de nodige ervaring mee opgebouwd en nam in juni in Utrecht de cd "Jazzfähig" op. Hij speelt met klarinettist Steven Kamperman en contrabassist Dion Nijland. Een drummer of percussionist is er niet, dit zou de gecreëerde klankbalans alleen maar verstoord hebben.

Het trio speelt muziek van altsaxofonist Charlie Parker (1920-1955) en geeft een nieuwe dimensie aan zijn werk. Van Berkum slaagt erin het ‘trage’ kerkorgel om te vormen tot een bebop-instrument. Het klarinetspel van Kamperman geeft een verfrissende kleur aan de composities. Contrabassist Dion Nijland fungeert als een anker tussen de twee hoofdrolspelers. Waar andere Charlie Parker uitvoeringen nogal étude-achtig kunnen klinken, zorgt Het Orgel Trio voor een verfrissende kijk op deze klassiekers. De improvisaties getuigen van plezier en gedrevenheid, zoals we die zelden in dit repertoire tegenkomen. Bebop wordt in de handen van dit trio allerminst oubollig, maar een muziekstijl die nog steeds actueel is.

Praktisch: Het Orgel Trio - Bird & Beyond, jazzconcert op orgel, klarinet en contrabas op zondag 5 november van 16.00 tot 17.00 uur in de parochiekerk van Wortel. Organisatie Mixtuur en De Warande. Inkom 15 euro. (red)

DIAMANT IN WORTEL

Jos Vermeiren en May Goetschalckx Jos en Maria waren op 24 september 60 jaar getrouwd. Alhoewel we spreken van een Wortels diamanten paar, zijn zowel Jos als May in Rijkevorsel geboren en woonden ze jarenlang in Bolk. Maar hoewel ze officieel inwoners van Rijkevorsel zijn, lag en ligt hun sociaal leven voor de volle 100 % in Wortel en in mindere mate in Hoogstraten. “Dat is meteen de reden waarom ze De Hoogstraatse Maand ontzettend

graag lezen”, zegt kleindochter Nele.

Het echtpaar kreeg vier kinderen: Jan, Frieda die kort na de geboorte stierf, Jef en Paul. Die zorgden op hun beurt voor acht kleinkinderen en (voorlopig) twee kleinkinderen. Jos is nu 86 en May 81 jaar. Na jarenlang hard werken op hun boerderij in Bolk, genieten ze nu van een welverdiend pensioen. Ze zijn dan wel op rust, maar

kunnen de dagen best vullen. Ze fietsen ontzettend graag en daar hoort onderweg al eens een kopje koffie bij. May doet op zondag vrijwilligerswerk in het rusthuis in Hoogstraten, waar ze zorgt voor mensen die niet meer goed te been zijn. Ze zijn lid van de Okra Wortel, Jos gaat elke donderdag kaarten. We wensen hen nog veel aangename en gezonde jaren….. in Wortel. (fh).

Op de familiefoto herkennen we v.l.n.r.: Jef, Wim, Diane, Tinne, Raf, Griet, Flore, Paul, Roel, Michiel, Jos, Nele, Tom, May, Jan, Stéphanie, Chris, Wouter, Job, Len (voor Job) en Annelies die Tes vast heeft. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

55


WORTEL

Het is mooi geweest voor Guy Aerts

Wijkagent blikt tevreden terug

Op 1 november 2017 hangt wijkagent Guy Aerts uit Wortel zijn kepie definitief aan de kapstok. Na 40 jaar politiewerk is het tijd voor pensioen. Hoewel hij heel veel mooie herinneringen overhoudt aan het vroegere rijkswachtleven, blijft de tijd als wijkagent in Wortel één van de mooiste periodes uit zijn leven.

Ooit was Guy Aerts de jongste rijkswachter in België. Niet verwonderlijk misschien als je al vanaf je zesde ervan droomt om gendarm te worden. Als jongste zoon van John Aerts, door iedereen gekend als ‘Johnneke Aerts’ en Maria Spaepen groeide de kleine Guy met zijn oudere broer Jef op in Hoogstraten, in de late schaduw van de toren. Terwijl vader en moeder een frituur uitbaatten in Wortel liep Guy school in Hoogstraten waar hij het na drie jaar Seminarie voor bekeken hield en de humaniora afwerkte in Vito waar hij elektriciteit studeerde. “Eerst een diploma halen en dan zien we wel,” was de ouderlijke raad, maar de hunkering naar het leven als rijkswachter liet hem niet los. Al tijdens het laatste jaar in Vito deed hij ingangsexamen voor de rijkswachtschool in Brussel. Op 16 november 1977 werd hij 18 en enkele weken later begon hij zijn opleiding als onderofficier bij de Rijkswacht in Etterbeek.

Bij de rijkswacht

De Rijkswacht was militair gestructureerd en de opleiding was er een van de harde hand. Dit schrikte Guy niet af want het maakte ook een stevige band binnen de groep. Na één jaar studie, waarbij alle disciplines van de job aan bod kwamen, kreeg hij zijn benoeming als wacht-

meester. “Het was voor mij harder studeren dan op het Seminarie. Misschien was ik wel extra gemotiveerd omdat men bij het begin al liet verstaan dat de mannen die uit de vakschool kwamen er als eerste zouden uitliggen. Dit heb ik op mijn krachten gepakt en ik heb laten zien wat ik kon. Verschillende collega’s die universiteit gedaan hadden, heb ik zien vertrekken omdat ze slechte resultaten haalden.”

“Op m’n zes jaar wilde ik al gendarm worden.” Van 1978 tot ’81 diende hij bij de Mobiele Eenheid en verbleef in de kazerne in Etterbeek. Deze eenheid was vooral gespecialiseerd in ordehandhaving bij betogingen en stakingen. In deze periode reed hij drie jaar met één van de alom bekende spuitwagens. Wie weet welke Hoogstratenaren er van Guy ooit een koude douche gekregen hebben. Hij werd lid van het Recce escadron van de Rijkswacht dat ook beschikte over lichte tankwapens. Hij herinnert zich nog goed de betogingen in Brussel en Leuven, maar vooral ook de mijnstakingen in Limburg waarbij hij vijf weken van huis was. De laatste betoging die hij meemaakte was deze in Mol tegen kernenergie. In die periode was hij ook een periode lid van de speciale eenheid ‘El Al’. Dit was een gespecialiseerde groep die oorspronkelijk instond voor de beveiliging van IsraëIische vliegtuigen maar ook voor bescherming bij officiële staatsbezoeken.

Plaatselijke brigade

Guy werkte als rijkswachter 10 jaar samen met zijn zwarte herder Max voor allerlei speurwerk.

56

In 1981 maakte Guy de overstap naar een plaatselijke brigade en kwam in de rijkswachtkazerne van Brasschaat terecht. Hier doet hij 10 jaar dienst en zoals hij zelf zegt ‘zijn stiel leren’. Waar men bij de Mobiele Eenheid eerder militair was, veranderde dit bij de plaatselijke brigade. Naast interventies, deed hij eerder onderzoekswerk waarbij heel wat gerechtelijk werk bij kwam kijken. In 1990 haalde Guy de kantenkoppen door in Schoten een 15-jarig meisje te redden. Ze sukkelde met de fiets door een felle windstoot in het kanaal, net op het moment dat Guy en een collega op de andere oever

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Welgezind het pensioen tegemoet. voorbij reden. Guy sprong in het water en reanimeerde haar, samen met zijn collega. Zij heeft haar leven aan hem te danken.

In 1992, na een tussenstap bij de brigade van Malle, maakte Guy de overstap naar de rijkswacht van Merksplas. Die werkte toen samen met Hoogstraten. Op die manier kwam Guy dichter bij huis en het was altijd zijn betrachting om in deze brigade te blijven werken. De affaire Dutroux besliste er evenwel anders over. De onvrede over de fouten in die zaak en de spanningen tussen politie en rijkswacht deden de politiek ingrijpen. De eengemaakte politie werd in 2001 een feit. Van rijkswachter werd Guy Aerts plots politieagent. Zijn rijkswachtsnor werd een vage herinnering en Guy werd inspecteur bij de federale politie. Die functie zou hij één jaar uitoefenen tot hij definitief bij het politiekorps van Hoogstraten werd ingelijfd.

Geven en nemen

In 2002 werd Guy Aerts wijkagent in Wortel, het dorp waar hij dan al 21 jaar woont. In 1981 trouwde hij immers met Martine Janssens uit Castel en zij bouwden hun huis in de Moerklokstraat. Martine werkte als poetsvrouw bij de politie in Hoogstraten. Zij werd echter zwaar ziek en overleed in 2007 aan de gevolgen van kanker. “Dit was een zware slag voor mij en een heel moeilijke periode. Maar de manier waarop de mensen in Wortel gereageerd hebben, is ongelofelijk. Zij hebben mij ontzettend geholpen in die periode. Ik ben hen daar heel dankbaar om. Martine is op 11 augustus begraven en op 17 augustus ben ik terug beginnen werken. Dat was niet mogelijk geweest zonder al die steun. Voor ik wijkagent werd in Wortel kwam ik als

“De mensen van Wortel hebben mij ontzettend geholpen.” rijkswachter al veel in de school hier in het kader van het schooladoptieplan. Aan de leerlingen van het vijfde leerjaar gaf ik daar kennismaking met de politie. Wij praatten over allerlei thema’s zoals vandalisme, geweld, drugs, maar


WORTEL

ook over pesten en vuurwerk. Ik gaf er ook les over het verkeer en bijvoorbeeld de gevaren van een dode hoek bij vrachtwagens. Dat ging er heel gemoedelijk aan toe en de kinderen noemden mij mettertijd zelfs vake Guy. Dat kwam natuurlijk ook wel via de kleinkinderen. Ik heb ook later altijd een goed contact behouden met de schoolkinderen. Wij wandelden dan rustig over de koer en de kinderen konden vragen stellen. Dat kweekte een vorm van wederzijds respect.

Daar hebben we later nog veel vruchten van kunnen plukken. Zo is er in Wortel eigenlijk weinig of geen vandalisme geweest tijdens de kermisweken. De jongeren waren het ook gewend dat ik mij overal liet zien en een babbeltje sloeg. Dat schiep een band. Als ik er dan eens niet was, dan werd er al vlug gevraagd of de Guy ziek was. Je wordt op die manier een stuk van de gemeenschap. Het is dikwijls ook een kwestie van geven en nemen. Je moet niet meteen iedereen gaan opschrijven, want anders kan je op de duur niets meer doen. Dat is heel wat anders dan dat je nooit te zien bent en alleen verschijnt als er problemen zijn. Dan werkt dat eerder als een rode lap op een stier. Het is ooit eens gebeurd dat jonge gasten mij met carnaval omver wilden rijden. De jongeren van Wortel hebben mij toen spontaan informatie gegeven over de daders.”

Mooie tijd

Nu het einde van zijn carrière wenkt, kijkt Guy tevreden terug op zijn tijd in Wortel . “Mijn leukste ervaringen zijn vooral de werking met de schoolkinderen, de periode van carnaval en Wortel Kermis en de rommelmakt in Wortel-Kolonie. Dat zijn de momenten dat je het meest contact hebt met de mensen van je dorp. Je leert zo alle plaatselijke gevoeligheden kennen. Natuurlijk zijn er evenzeer moeilijke momenten ge-

Aan wederzijds respect geen gebrek: vlnr Brigitte Wendrickx, Leen Aernouts, Guy Aerts, Guy Van Gestel en Johan Mostmans. weest, zoals bij ongevallen en overlijdens. Zo werd ik bijvoorbeeld op 5 juli 2003 opgeroepen om bij Magd Van Ackerbroeck het ongeval en de dood van haar echtgenoot Chris te gaan melden en haar op te vangen. Dit zijn zaken die je nooit vergeet.

Enkele jaren geleden stond ik in Hoogstraten het verkeer te regelen toen op de Vrijheid dat dodelijk ongeval met het schoolmeisje gebeurde en ben ik daar toen direct naar toe gegaan. Daar was ik helemaal kapot van. Maar ook dat hoort bij de job. In een dorp moet je alles zelf doen. In een grote stad zoals Antwerpen heb je gespecialiseerde diensten, hier moet je het alleen of met twee proberen op te lossen. Dat maakt het interessanter, maar ook moeilijker Maar dat brengt

De laatste Landlopersjogging samen met zijn opvolger Tom Van Opstal uit Wortel. Guy heeft het volste vertrouwen in de wisseling van de wacht.

natuurlijk ook meer afwisseling in het werk.

En zo leer je heel veel mensen echt kennen, en zij jou. Ik ken dorpen waar veel mensen hun wijkagent nog niet kennen. Voor mij is dat ondenkbaar. Ik ben ooit vier jaar prins carnaval geweest toen ik nog rijkswachter was. Maar ik heb mij altijd goed gedragen en ben nooit zat geweest, want dan zou je positie wel ondergraven worden.”

En nu?

“Het worden nog zware weken voor mij. Er zijn al heel wat feestjes en recepties voorzien bij allerlei verenigingen en ook al heel wat aanvragen om mij te engageren als ik op pensioen ben. Maar ik ga eerst een beetje afwachten. Wat ik wel ga doen is vanaf 1 november de overzet aan de school mee opnemen. En ook de dorpsraad blijf ik bijwonen. Zij hebben mij ook al gevraagd om op het rusthuis mee te werken en met een dubbele fiets mindervaliden te begeleiden maar daar wacht ik nog even mee.

Intussen blijf ik natuurlijk fietsen met onze groep van de Zwaantjes waarvan ik 20 jaar voorzitter geweest ben. Elke zondag doen wij een toer van ongeveer 60 km en daar hebben wij heel veel plezier aan. Ik ben al twee keer naar Lourdes gefietst, één keer naar Nice en op Mallorca. De belangrijkste Alpentoppen en die van de Pyreneeën hebben we al gedaan. Alleen de Stelvio ontbreekt nog. Mijn droom is om naar Venetië te rijden. Nu krijg ik daar de tijd voor. En als Magd dan nog eens de bevoorrading wil doen zoals op de vorige tochten, dan kan dat niet meer stuk. Nee, ik ga mij niet vervelen. We hebben samen 10 kleinkinderen, wij gaan regelmatig fietsen, doen eens een reisje en we kijken al uit om eens een cruise te doen. En intussen blijf ik in de hof mijn groenten kweken en misschien een van mijn oude liefdes terug bovenhalen en gewoon gaan vissen.” (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

57


WORTEL

Natuurliefde van Afrika tot Wortel

Op 1 december is het de beurt aan Meerlenaar Harrie Hendrickx. Hij verzorgt een lezing over paddenstoelen. Harrie geniet terecht heel wat faam als paddenstoelenkenner: “Bij een paddenstoel denken de meeste mensen aan een vruchtlichaam met een steel en hoed, soms een ring om de steel, plaatjes of buisjes onder de hoed en rood met witte stippen. Maar het rijk van de zwammen (Fungi) is veel uitgebreider met organismen die de meeste van ons misschien niet als paddenstoel herkennen. Die avond gaan we de enorme diversiteit van de Fungi ontdekken met al zijn schoonheid, toepassingen maar ook gevaren.”

Harrie Hendrickx aan het werk in het veld. In De Klapekster vertelt hij over zijn passie voor paddenstoelen.

WORTEL - Natuurpunt Markvallei heeft drukke herfstavonden voor de boeg. Telkens op vrijdag zijn er gratis lezingen door kenners en fotografen over mooie natuur in binnen- en buitenland. Zijn o.m. te gast als spreker: de foto- en diaclub Brafodia, Jan Meyers en Harrie Hendrickx. Bezoekerscentrum De Klapekster in de Kolonie is het gedroomde decor…

steile kliffen. Daarna vlogen we richting Kenia voor een driedaagse safari in het dorre Samburu National Reserve. Via een tussenstop in Lake Naivasha eindigden we deze prachtige reis aan de Indische oceaan nabij Mombasa.”

Praktisch: Fotovoordracht over Lofoten en Lake District door Brafodia op vrijdag 3 november om 20 uur in Bezoekerscentrum De Klapekster. Meer info: verschraegen.wim@telenet.be.

Op vrijdag 17 november brengt Jan Meyers zijn Afrikaans reisverslag om 20 uur.

Lezing over paddenstoelen door Harrie Hendrickx op vrijdag 1 december, begin om 20 uur. Meer info: bc.deklapekster@natuurpunt.be (ao)

Op vrijdag 3 november is er een fotovoordracht over de eilandengroep Lofoten (Noorwegen) en het nationaal park Lake District (Engeland). De Brasschaatse Foto- en diaclub Brafodia brengt fotografisch verslag uit van twee uitstappen in 2016. Op het recente festival van DIKA genoot een korte montage over het Engelse landschap veel bijval, bijna 50% van de bezoekers duidden dit aan als hun “keuze van de toeschouwer”.

Hoogstratenaar Jan Meyers vertelt op 17 november over zijn reis naar Ethiopië en naar Kenia. Ook deze gratis voordracht met prachtige foto’s start om 20 uur. Jan Meyers: “Het wordt een verslag van een boeiende en avontuurlijke gecombineerde reis naar Ethiopië en Kenia. We begonnen met een vierdaagse trektocht in de Tigray-regio in het noorden van Ethiopië, met adembenemende landschappen en rotskerken op

Jan Meyers brengt ook het delicate klimwerk in de Tigray regio sterk in beeld.

Het eerste blad waaraan je denkt!

58

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Abonnement op tijd vernieuwen !!! DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

58


WORTEL

Freddy Sunder Big Band en Brassband

WORTEL - Op zaterdag 4 november organiseert Brassband Wortel een duoconcert met de Freddy Sunder Big Band. Freddy Sunder was een bekende gitarist en dirigent die tot op 82-jarige leeftijd de naar hem genoemde Big Band leidde. Na zijn overlijden in 2016 bleef de Big Band bestaan als muzikaal eerbetoon. De samenwerking met de Brassband belooft een boeiende muzikale avond te worden die twee stijlen combineert.

De muziekkeuze van de brassband is afgestemd op de samenwerking met bigband. Met nummers uit het lichtere genre, afgewisseld met verrassende composities, zorgt dirigent Jeroen

Corneillie voor de juiste sfeer. Solist Eddy Meeuwesen brengt o.m. het prachtige "When I walk alone" op alto, Bart Van Reeth neemt de luisteraar mee in het verhaal van Jungle Book voor de vrolijke solo "I wanna be like you" op bastrombone. Na de pauze ligt de focus op Erik Buyle, zijn muzikanten en de geweldige vocalisten Karin Meulemans en Franky Dyson. Praktisch: Duoconcert van Brassband Wortel en de Freddy Sunder Big Band op zaterdag 4 november 2017 in zaal Trefpunt. Kaarten in voorverkoop bij Crelan-kantoor Marc Melis of bij de muzikanten aan 10 euro, aan de kassa betaal je 12 euro. (fh)

Kerst- en jeneverwandeling

Praktisch: Info kruiden en hun geneeskundige eigenschappen, infoavond op dinsdag 21 november van 19.30 tot 22.30 uur in De Klapekster. Deelnemen kost 4 euro voor leden van Velt en Natuurpunt, 8 euro voor niet-leden. Er is plaats voor maximum 16 deelnemers. Inschrijven verplicht bij Ann Aertsen: tel. 03 313 01 33. (fh)

WORTEL - Op donderdag 23 november 2017 richt de Katholieke Vereniging Gehandicapten haar najaarswandeling in. Deelnemers kunnen vanaf 7 uur vertrekken in de parochiezaal van Wortel, Poeleinde 2a voor een traject naar keuze van 5-7-12-15-22-32 km. De wandelingen voeren doorheen het meest bosrijke gebied van de Noorderkempen en het grensgebied met Nederland. Ook niet-wandelaars zijn welkom om iets te verbruiken ten voordele van de vereniging.

Luc Oomen heeft zwaarste pompoen ooit

WORTEL - Met een gewicht van maar liefst 440 kg heeft Luc Oomen de zwaarste pompoen gekweekt in de geschiedenis van Wortelse Pompoenpaeters. Hij breekt daarmee het record van Wim Janssen die in 2016 een exemplaar van 420 kg op de weegschaal liet leggen. Diezelfde Wim Janssen moest nu vrede nemen met een pompoen van 413 kg, toch ook al een zware jongen. Het spreekwoordelijke brons ging naar Pieter Donckers met een kleinood van toch nog 336 kg.

Van de 25 aangeboden pompoenen gingen er 14 boven de 200 kg. De rode lantaarn ging naar Etienne Sprangers, die kweekte met evenveel liefde, maar wellicht in minder goede grond, een draagbaar exemplaar van 25,50 kg. Maar ook hij was best trots, want bij de Pompoenpaeters eert men de kleine, anders zijn ze geen grote pompoenen nie weert. Tenslotte willen we graag een speciale vermelding geven aan Peter Goris en Joel Adams. Zij zijn twee van de 33 leden van de club die al zeven jaar na elkaar aan het Open Wortels kampioenschap deelnamen. (fh)

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

WORTEL - Velt organiseert een infoavond over verschillende kruiden en etherische oliën en hun geneeskrachtige eigenschappen. Ook de inbreng van de deelnemers is welkom. Tijdens een korte pauze krijgen die een vers kruideninfuus of een kruidenlikeurtje voorgeschoteld. Dan maken de deelnemers zelf een bereiding die ze ook mee naar huis kunnen nemen. Herboriste Bieke Roovers begeleidt deze workshop.

Najaarswandeling KVG

WORTEL - Zjosfinks doet op twee decemberavonden zijn wandelvoorstelling ‘Den ezel en den engel’ nog eens over. Deze maakte ook deel uit van Griezelig Grensland. De deelnemer krijgt dus andermaal de kans om te genieten van een heerlijke 1 km-wandeling in een levendig decor, met 3 verhalen onderweg, voorzien van spanning en veel humor. Praktisch: Kerst- en jeneverwandeling op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017 om 19.30 uur in ‘De 16’ in Wortel-kolonie. (Volg ingang 3 rechts van de gevangenis.) Deelname kost 10 euro (jenever of koffie inbegrepen). Inschrijven: e-mail info@pasgeverfd.be, tel +32(0)476 72 91 91. (fh)

59

Kruiden tegen winterkwaaltjes

Praktisch: Najaarswandeling van KVG op donderdag 23 november, vertrek vanaf 7 uur in de parochiezaal te Wortel. Info 0473/37.52.87. (fh)

Ook nog in Wortel

Bierproefavond

De Gezinsbond organiseert op 11 november een bierproefavond. De deelnemers kunnen kiezen uit 50 verschillende soorten bier. Wil u erbij zijn, kom dan op Wapenstilstand van 20 tot 4 uur (!) naar de parochiezaal.

Bingo avond

In dezelfde zaal heeft op 18 november een Bingo avond plaats ingericht ten voordele van de Koninklijke Brassband St.-Jan Baptist. Ze beginnen er aan vanaf 19.30 uur.

ResTANTEs terug naar school

Op 21 november zitten (meestal) dames te overleggen, knippen, breien en naaien om spulletjes te maken voor een goed doel. Wil u helpen, wees er dan 19.30 uur bij in de refter van Gemeentelijke Basisschool De Wijsneus, ingang langs het Kerkpad. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

59


www.fonsmartensplankenvloeren.be

EIKEN PLANKENVLOER sterk in

VAN HEMELEN

BVBA

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR

eiken

FONS MARTENS NV

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers

Groot Eyssel 39a - Meerle baan Meerle - Meer Tel: 03 315 84 32 Fax: 03 315 03 99

Toonzaal - MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ...08.00 -12.00 / 13.00 - 17.00 uur DONDERDAG EN ZONDAG/ GESLOTEN

ZATERDAG ......09.00 -12.00 / 13.00 - 16.00 uur

VAN HEMELEN

BVBA

NIEUWBOUW & RENOVATIE ELEKTRICITEIT

CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

WIJ Z IJN V ERHUI SD ! Industrieweg 4

2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be

BADKAMERRENOVATIE van tot

A dvies

Z alig genieten

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

Installatiebedrijf

Voort 26 • Meerle (Hoogstraten) • Tel: 03 315 75 31 info@vdberg.be

VAN DEN BERG V E R WA R M I N G

S A N I TA I R

www.vdberg.be V E N T I L AT I E

ZONNE-ENERGIE


WORTEL

Wortelse weetjes

Melkerij-oorlog te Wortel

We schrijven 1933. Ook in Wortel is er, net zoals in al ons omringende dorpen, een coöperatieve melkerij, een gezamenlijk plaatselijk initiatief van alle boeren. Die brachten zelf hun melk naar de melkerij, die toen gevestigd was op de Grote Plaats waar nu huis nummer 16 staat. Zelfs met hondenkarren werden de kitten melk op hun bestemming gebracht.

In 1933 moest men een moeilijke en zware beslissing nemen. De melkerij op de Grote Plaats was te klein en de boeren moesten beslissen of men, al dan niet, een nieuwe melkerij zou bouwen. Ieder lid had één stem, zelfs kleine boeren met maar één of twee koeien.

Toen gebeurde wat niemand voor mogelijk achtte, de Wortelse bevolking was het grondig oneens. De ene groep was voor een nieuwbouw, de andere tegen. De verscheurdheid ging kriskras door de gehuchten en families heen. Het was een soort liefde-haat verhouding die nog lang zal nazinderen. Die onenigheid was uniek, terwijl de boeren in andere dorpen steeds eensgezind waren, was er in Wortel grote onenigheid.

De algemene strekking was dat ieder dorp zijn melkerij had, een modern ingericht gebouw dat met de tijd meeging. Alleen in Wortel was van hoger hand, vermoedelijk de Boerenbond uit Leuven, het advies gegeven om die zware investering niet te doen omdat het dorp te klein was. Vanuit Leuven gaf men de plaatselijke boeren de raad om aan te sluiten bij Merksplas.

Directeur Louis (boer) Verschueren, afgevaardigde bestuurder en duivel-doet-al was tegen een nieuw te bouwen melkerij en koos voor Merksplas. Raar, want tot dan was er geen enkele samenwerking met de buren uit Merksplas, noch cultureel, noch religieus, noch beroepsmatig. En, hoe dan ook Merksplas lag wel zes km verderop, niet simpel in de jaren dertig. Tegen de opvatting van hun directeur Verschueren stemde de meerderheid van de boeren om toch een nieuwe melkerij te bouwen vooraan in de Zandstraat.

Slechts zes jaar

Heel consequent nam boer Verschueren ontslag in Wortel en ging de melkerij in Merksplas helpen opstarten. Een jonge kracht, Alfons Van den Broeck, landbouwingenieur, volgde hem in Wortel op, nadat hij zich volledig achter het project had geschaard en vaak achter de schermen de boeren achter de schermen wist te overtuigen om bij Wortel aan te sluiten.

Een Wortelse boer brengt melkkitten naar de melkerij, die toen nog op de Grote Plaats (nu nr. 16) gevestigd was.

Wie er gelijk had is moeilijk of niet te bepalen omdat de Wortelse melkerij slecht een zestal jaren gewerkt heeft. De tweede wereldoorlog brak uit en de Duitsers sloten de melkerij. De boeren gingen nu toch naar Merksplas ook al omdat het vervoer van melk goed georganiseerd was en de Duitsers zo een betere controle hadden over de toen kostbare producten die er werden afgeleverd.

Dat Alfons Van den Broeck, de nieuwe jonge directeur van Wortel, intussen de dochter van de vorige directeur opvrijde, was wellicht een doorn in het oog van veel Wortelse boeren. Maar de tijd heelt alle wonden en het jonge stel is wat later dan ook getrouwd.

het verhuurde. Aanvankelijk zat er een Nederlander in die porseleinen potjes maakte om stroom langs te sturen op weipalen. Daarna werd de melkerij door Piet-Jan Rombouts omgetoverd tot het ‘Vorst Nationaal van de Kempen’, onder de naam First One. Na de First One volgde de Vrije Radio Kiosk, een zeefdrukkerij en het lokaal van biljartclub Nut en Vermaak. Maar op 25 april 2001 zorgde een blikseminslag voor de definitieve doodsteek en in november 2004 werd wat er nog stond gesloopt. (LV/FH)

Na de oorlog

Na de oorlog werd de melkerij niet meer opgestart omdat de Duitsers alle installaties en machines uit het gebouw verwijderd hadden. Daarna werd het gebouw een aantal jaren gebruikt als opslagplaats van bouwfirma Horsten, die toen hun werkhuis nog in het dorp van Wortel had.

In de jaren zestig werd het gebouw gekocht door Jos Van Aperen, die er zijn fruitinpulperij Rovana in onderbracht. Onder die naam werden de producten van eerste kwaliteit op de markt gebracht. De producten van tweede categorie werden verhandeld onder de merknaam Wortelino.

Maar na een tiental jaar verhuisde Rovana naar hun nieuwe vestiging op Gammel. Het gebouw bleef eigendom van de familie Van Aperen die

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

61


SPORT

Nationaal voetbal

Eindelijk de eerste overwinning, tegen Turnhout

Je hoort het dikwijls in de tribune: Als ze de kansen niet afmaken, krijgen ze seffens het deksel op de neus. De jongens van Gino Swaegers overkomt het zowat elke week. Mentaal werd dit alsmaar zwaarder. Maar tegen Turnhout, de zevende wedstrijd van het seizoen lukte het dan toch. HVV versloeg Turnhout met 2 - 0

DHM: Eindelijk de eerste overwinning. De druk werd groot. Gino Swaegers: Die druk was spijtig. Deze groep is lang niet dood. Er wordt heel goed getraind en heel hard gewerkt. We waren allemaal overtuigd dat het vroeg of laat moest lukken. Er werden opnieuw kansen gemist en doelman Horsten was de uitblinker. Het hadden gemakkelijk dubbele cijfers kunnen zijn. We verdienden duidelijk de drie punten. DHM: Het bleef tegenzitten, ook tegen Vosselaar. Gino: Het is pijnlijk om elke week te concluderen dat we de betere ploeg zijn in het veldspel en ook de nodige kansen creëren maar net daar niet efficiënt genoeg zijn. Zowel tegen Duffel, Bocholt als tegen Vosselaar zat er winst in. DHM: Vorige week had HVV slechts 2 punten en nog geen enkele overwinning. Je had het je in je eerste jaar als hoofdtrainer zeker anders voorgesteld. Hoe moeilijk is dit om te verwerken? Gino: Ik moet toegeven dat dit geen gemakkelijke periode is, maar zolang ik merk dat mijn team er de volle 100% voor blijft gaan en kansen blijft creëren, bleef ik geloven dat we uit deze negatieve spiraal konden geraken. Los van de "negatieve resultaten" ben ik ook nog steeds overtuigd van mijn eigen kwaliteiten als hoofdtrainer maar alleen resultaten kunnen je daarin

helpen naar de buitenwereld toe. DHM: Hopelijk is dit het begin van een betere periode. Gino: Laat ons hopen! Er komen moeilijke wedstrijden aan. Ik heb er vertrouwen in.

Trainer en spelers hebben voor MVV een weg uitgestippeld en ze blijven daar aan vasthouden. Dat gaat met vallen en opstaan. Ze verloren drie van hun vier wedstrijden in deze periode.

Ricardo Smits: Ja. Dat heeft ons goed gedaan. We waren al paar keer dichtbij een overwinning en dit was een dik verdiende. De spelers waren er zeer blij mee. Dan zie je dat er een goede teamspirit is. We wisten dat het een moeilijk jaar zou worden. Hopelijk zijn we nu vertrokken voor meer punten. DHM: Toch blijft het een moeizame start met opnieuw drie verloren wedstrijden op vier. Ricardo: Je hoopt altijd op meer punten. Wanneer ik zie hoe we voetbalden in augustus en vergelijk met het spel nu, dan zie ik echt verbetering. Het heeft tijd nodig. Dat wisten we ook. We blijven week in week uit hard werken om

Provinciaal voetbal

DHM: De wedstrijd in en tegen Bevel bracht voor MVV de eerste overwinning van het seizoen. Dat zal deugd hebben gedaan en vertrouwen gegeven hebben.

62

Wedstrijden

RC Hades - Hoogstraten VV 3-1 Van Aelst, die zijn eerste wedstrijd mocht starten voor Hoogstraten, werd al in het begin van de tweede helft uitgesloten toen hij opnieuw geel kreeg. De achterstand ombuigen met 10 man werd zo nog moeilijker en het werd zelfs 2 - 0. Glenn Van der Linden scoorde nog wel de aansluitingstreffer vanop de stip. De hoop op een draw duurde niet lang. Laurijssen werkte een bal in eigen doel.

0-3 Hoogstraten VV - FC Duffel HVV had balbezit, maar er waren weinig kansen. Wel kansen in de tweede helft voor Van De Vreede Da Silva, maar het was Duffel dat scoorde op de counter. Doelman Hofmans houdt Fockaert en Van De Vreede van de gelijkmaker en op het einde scoorde Duffel nog tweemaal op tegenaanval. Een veel te zwaar verdict voor de thuisploeg dat minstens een punt verdiende.

Bocholter VV - Hoogstraten VV 2-2 Opnieuw waren er voldoende kansen om de wedstrijd winnend af te sluiten. Fockaert, die een plaatselijke misser afstrafte, opende de score. Bocholt maakte gelijk en Glenn Van der Linden zette een strafschop om. De beste kansen waren nog voor Hoogstraten, maar het was

enkel Bocholt dat nog scoorde.

1-0 Vosselaar VV - Hoogstraten VV Vosselaar had genoeg aan een enkele kans. Hoogstraten nam het initiatief. Van De Vreede kwam tweemaal dicht bij een doelpunt. Ook pogingen van Lambrechts en Meeuwis stuitten op een sterk keepende Blondeel.

2-0 Hoogstraten VV - KFC Turnhout Na een kwartier werd Hoogstraten de betere ploeg en Van de Vreede miste een uitgelezen kans. Horsten haalde een schot van Fockaert uit de hoek. Van de Vreede lukte het eerste doelpunt door een schot van Fockaert in doel te deviëren. Fockaert kwam alleen voor doel en scoorde de 2 - 0. Na de rust drukte Turnhout even zonder veel kansen te creëren. Hoogstraten vergat de score op te drijven maar was dolblij met de eerste overwinning van het seizoen. Competitiewedstrijden Zaterdag 28 oktober 20 uur Hoogstraten VV - SC Wijgmaal Zondag 5 november 15 uur SP. Hasselt - Hoogstraten VV Zaterdag 11 november 20 uur Hoogstraten VV - VK Tienen Zaterdag 18 november 19u30 FC Sint-Lenaerts - Hoogstraten VV Zaterdag 25 november 20 uur Hoogstraten VV - FC Zwarte Leeuw

Minderhout VV blij met eerste overwinning

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ons doel te behalen. DHM: Minderhout heeft al meerdere keren in deze moeilijke positie gestaan, maar bewees te kunnen terugvechten. De volgende tegenstrevers staan maar één overwinning boven jullie. Wat verwacht je er van? Ricardo: De komende wedstrijden worden heel belangrijk. We krijgen inderdaad ploegen waar we van kunnen en moeten winnen. Hoewel in deze reeks iedereen van mekaar kan winnen. We zullen elke week topfit en scherp moeten zijn. We hebben een weg uitgestippeld met zijn allen. Dat zal gaan met vallen en opstaan, maar we blijven onze lijn volgen.


SPORT

KFC Meer mooi derde na derbyzege

KFC Meer won op het veld van de buren uit Baarle Hertog, liet een steekje vallen thuis tegen Schoten, versloeg daarna Donk met duidelijke cijfers. Met een gelijkspel tegen Merksem nestelt het zich mooi in de top 5 van de rangschikking.

DHM: Tegen Schoten lieten jullie een steekje vallen, maar voor de rest kan je

best tevreden zijn met de resultaten, niet? Raf Raaijmakers: Wanneer je na 7 speeldagen op de 3de plaats staat, kan je over een goede start spreken. We moeten wel toegeven dat de wedstrijdkalender ons gunstig gezind was. Tegen Schoten stonden we een half uur voor affluiten 3 - 1 voor. Dan mag je nooit meer verliezen. Dat is de tol die je betaalt wanneer je zo aanvallend speelt als Meer. Mijn spelers moeten nog leren om een dergelijke wedstrijd controlerend af te sluiten. DHM: Durf je te mikken op een plaats in de top 5? Raf: We zullen proberen om zo lang mogelijk

DHM: De volgende wedstrijden gaan tegen ploegen rond de 10de plaats. Daarbij de grote derby tegen Meerle. Wat verwacht je er van? Raf: Meer - Meerle is en zal altijd een speciale wedstrijd blijven. Bij dit soort wedstrijden speelt de rangschikking geen rol. Enkel het eergevoel staat op het spel en zo hoort dat ook te zijn in een echte derby. Zoals vorige jaren zal deze wedstrijd opnieuw een spektakelstuk worden met veel publiek. Beide ploegen zullen voluit voor winst gaan. De talrijk opgekomen supporters van beide ploegen zullen ook bij de winnaars zijn...

fluiten 1-2 achter. Als je dan toch nog de volle buit kan pakken is de ontlading onbeschrijflijk. Dit was voor ons een opsteker en niet te vergeten 3 belangrijke punten. DHM: Toch is het een moeizaam seizoenbegin voor Meerle met opnieuw drie nederlagen op vier wedstrijden. Piet: Bij het bekendmaken van de kalender wisten wij dat dit scenario er in zat. We zijn 7 wedstrijden ver en al onze tegenstanders tot nu toe bevinden zich in de linker kolom. In de laatste wedstrijden van de heenronde treffen wij de ploegen waarmee we zullen moeten strijden om het behoud. Dan zullen we er vol moeten staan want tegen deze ploegen de 3 punten pakken is uiteraard ook niet evident. Anderzijds waren we vorig seizoen wel in staat om tegen de koplopers overwinningen te boe-

ken. Dit lukt ons momenteel niet. Enerzijds moeten we de oorzaak zeker bij onszelf durven zoeken. Anderzijds is de reeks in vergelijking met vorig seizoen een pak sterker geworden en loopt onze smalle kern op de toppen van z’n tenen. DHM: Er volgen moeilijke wedstrijden. Kaart staat tweede in de rangschikking, maar eerst komt KFC Meer op bezoek, die staan op de derde plaats. Hoe kijk je daar tegen aan? Piet: Wij zijn er allemaal niet te veel mee bezig en gaan ons zelf niet onder druk zetten door de lat te hoog te leggen. We weten dat Kaart en Meer een pak sterker zijn dan ons. Maar elke wedstrijd moet gespeeld worden en het resultaat wordt bepaald door veel factoren. Te beginnen in de derby tegen Meer. Wij zullen ons niet op voorhand gewonnen geven. We zullen strijden voor wat we waard zijn.

KFC Meerle boekt eerste overwinning

Meerle behaalde op spectaculaire wijze zijn eerste overwinning. De andere drie wedstrijden werden verloren tegen sterke ploegen. De buren uit Meer gaan ze het heel moeilijk maken.

DHM: De eerste overwinning van het seizoen thuis tegen Lentezon was welkom. Dat zal deugd hebben gedaan. Piet Van Bavel: Uiteraard deed dit bijzonder veel deugd. Maar de manier waarop nog meer. We speelden meer dan een half uur met 10 man en kwamen een kwartier voor af-

KVNA Wortel presteert wisselvallig

Wortel won twee van de vier wedstrijden, heeft 10 punten en staat middenin het klassement. Spektakel gegarandeerd tot nu toe.

DHM: Verliezen met 1 - 5 en daarna winnen met 3 - 9 zijn wel erg uitzonderlijke uitslagen. Daarna nog een gewonnen en verloren wedstrijd. Roy Muesen: Dat zijn inderdaad opmerkelijke uitslagen. Tegen de Kempen B wilden we graag onze eerste 3 punter op eigen bodem pakken, maar dat draaide helemaal anders uit. Na 20 minuten stonden we vier doelpunten achter. We hebben nooit een vuist kunnen maken en kregen uiteindelijk die 1-5 om de oren. Toch even een zware tik voor iedereen. We hebben de training nadien de knop omgedraaid en hebben heel sterk gereageerd op Rosselaar-Hulsen. We speelden een hele goeie wedstrijd en pakten zelf uit met serieuze cijfers. Die lijn hebben we ook kunnen doortrekken tegen Oosthoven. We wilden de aansluiting met

bovenaan mee te draaien, maar we kunnen pas een echte evaluatie maken na 15 wedstrijden wanneer elke tegenstrever gekend is.

de top maken. Op Rauw startten we goed, maar moesten al snel achtervolgen. We konden de aansluitingstreffer nog maken, maar het lukte niet meer om een punt mee naar Wortel te nemen. DHM: Je staat middenin het klassement. Ben je tevreden met de huidige gang van zaken? Roy: 10 op 21 is iets te weinig tot nu toe. We presteren te wisselvallig. Het is aan ons om meer

Competitiewedstrijden Zondag 29 oktober 14:30 Minderhout VV - White Star KFC Poppel - KFC Meer KFC Meerle - Maria-Ter-Heide Ezaart Sport - KVNA Wortel Zondag 5 november 14:30 Linda Olen - Minderhout VV KFC Meer - Kalmthout SK FC Sint Jozef - KFC Meerle KVNA Wortel - FC Punt Zondag 12 november 14:30 Minderhout VV - KFC Herenthout

regelmaat in het spel te krijgen, zodat we die aansluiting met de top wel kunnen maken. Ik heb vertrouwen in de jongens aangezien het niveau op training echt heel degelijk is.

DHM: Wat verwacht je van de volgende wedstrijden? Roy: De komende weken wachten ons ploegen die ongeveer evenveel punten hebben als wij. Hopelijk slagen we erin om na de 6 op 9 opnieuw een mooie reeks te maken. Zandvliet Sport - KFC Meer KFC Meerle - KVV Dosko KFC Turnhout B - KVNA Wortel Zondag 19 november 14:30 Verbr. Arendonk - Minderhout VV KFC Meer - Lentezon Beerse KFC Schoten - KFC Meerle KVNA Wortel - Olen United Zondag 26 november 14:30 Minderhout VV - KSK Weelde FC Turk Sport - KFC Meer KFC Meerle - KSK Donk MLK Lichtaart - KVNA Wortel

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

63


SPORT

Belgisch kampioenschap wakeboarden

Simon Lenaerts Belgisch kampioen wakeskaten

Wakeboarden is de sterkst groeiende watersport in ons land. Begin oktober vond in Hoogstraten het Belgisch kampioenschap plaats in het Goodlife cablepark aan de Mosten. Plaatselijke sporters Simon Lenaerts en Kitty Francx behaalden beiden de nationale titel.

Simon Lenaerts in actie

Waterskiën achter een boot, dat is het verleden. Wakeboarden is in, het komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Terwijl je op een soort surfplank staat, word je voortgetrokken door een kabel. Wakeboarden aan de kabelbaan is zo populair geworden, dat het op de lijst staat om opgenomen te worden als olympische discipline in 2024.

Bij Goodlife (aan De Mosten) kan je waterskiën aan een kabelbaan. De meeste leerlingen van de bezoekende scholen beginnen met een kneeboard. Ze gaan met de knieën op het bord zitten en laten zich zo voorttrekken. Gewone waterski’s aanbinden is de volgende stap.

De wakeboarders steken hun voeten in vaste bindingen, maar de wakeskaters staan los op een plank, wat een totaal andere discipline is. Simon Lenaerts uit Hoogstraten behaalde de titel in deze laatste discipline. Hij vertoonde verschillende tricks: bij een kickflip of een shovit liet hij het board draaien om er daarna terug op te springen.

Nog een tweede lid van Goodlife werd Belgisch kampioen. Kitty Francx komt uit het Antwerpse en zij werd primus bij de Open Girls.

Veel volk, veel ambiance aan de Mosten

Van jongs af

DHM: Proficiat Simon. Belgisch kampioen wakeskaten - dat zal bij veel mensen de wenkbrauwen doen fronsen. Simon Lenaerts: Misschien wel. Wakeskaten is een jonge nieuwe sport, maar zit behoorlijk in de lift. Je moet lang oefenen vooraleer je bepaalde tricks onder de knie hebt. Wakeboarden is wellicht iets meer toegankelijk. De mensen die snowboarden kiezen meestal voor deze sport.

DHM: Wanneer ben je ermee begonnen? Simon: Skaten heb ik van jongs af gedaan. Vanaf mijn veertiende ging ik skaten op straat en in de Venhoef. Later zocht ik skateparken op in Vlaanderen en Nederland. In Breda heb je Pier 15, een hele mooie skatehal. Verschillende leden van Goodlife komen trouwens van daar.

Het wakeskatepodium met kampioen Simon Lenaerts

DHM: Goodlife organiseerde het Belgisch kampioenschap. Was je tevreden over de organisatie? Simon: Ja zeker, alles verliep prima. Er was een goeie opkomst van deelnemers en ook de ambiance was top. Dat smaakt naar meer… Benieuwd naar meer? Op de Vimeo pagina vind je een filmpje van het hele event en alle andere filmpjes van Goodlife Cablepark. https://vimeo.com/goodlifecablepark (rb)

Uitslagen BK wakeboard kabel 2017

Met Kitty Franckx sleepte Goodlife een tweede titel in de wacht.

64

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Open men wakeskate

Open men wakeboard

Open ladies wakeboard

1. Simon Lenaerts 2. Raphael Peleriaux 3. Laurent Op De Beeck

1. Thibault Cenci 2. Wim Kooij 3. Axel Tack

1. Kitty Franckx 2. Aline Bouvry 3. Iris Laurijssen


SPORT

Kampioenen kruisboog gehuldigd

Op vrijdag 13 oktober werden de kampioenen en rozenprijswinnaars van het Verbond van SintJorisgilden gehuldigd. Met twee van de drie kampioenen, twaalf van de 58 rozenprijzen en de eerste plaats in de ploegenrangschikking haalde Sint-Joris Meer het beste resultaat.

Gemiddeld namen 155 schutters deel aan de negen officiële (bonds)schietingen op 61 meter. Dat is 81 minder dan 20 jaar geleden, toch wel verontrustend omdat het aantal schutters elk jaar blijft dalen. Van die 155 namen er 100 aan elke bondschieting deel, zij kwamen zo in aanmerking voor de titel in één van de drie categorieën.

“... toch verontrustend dat het aantal schutters elk jaar blijft dalen...” In de hoogste of de Ere-categorie ging die titel naar Glenn Brosens van Meer met 275 punten of 34,37 gemiddeld. Hij behaalde één punt meer dan Johan Van Dijck van Loenhout en twee meer dan André Bols van Wortel. In de A-reeks behaalde Staf Van Herck van Wortel het meeste punten maar hij kwam niet in aanmerking voor de titel omdat hij recent in een hogere reeks schoot. De titel ging daarom naar Walter Lenaerts met 257 punten of 32,12 gemiddeld. Maaike Teunissen van Hoogstraten was tweede met 256

De kampioenen op een rij: v.l.n.r.: Niels Matthé (Meer) winnaar in de B-reeks, Walter Lenaerts (Castelré) kampioen in de A-reeks, Glen Brosens (Meer) als kampioen in de Ere- reeks de beste schutter van het seizoen en Gerry Dockx, de koning van Sint-Joris Meer, de gilde die voor het elfde op rij eerste eindigde in de rangschikking per ploeg punten, evenveel als Jonas Aerts van Meer die derde was. In de B-reeks behaalde Meer met Niels Matthé een tweede titel. Niels behaalde 247 punten of 30,87 gemiddeld. Paul Eelen, van Meer was tweede met 246 punten en Bart Geerts van Castelré derde met 245.

In de rangschikking per ploeg was Meer de beste gilde met 1.653 punten voor Loenhout (1.602), Wortel (1.583), Meerle (1.577), Minderhout 1.567), Sprundel (1.557), Castelré

(1.550), Rijsbergen (1.540) en Hoogstraten (1.532).

En dan zijn er de rozenprijzen. Bij elke wedstrijd, bonds- en feestschietingen, gaat die prijs naar de schutter die in zijn reeks het meeste rozen schiet. Ook hier was Sint-Joris Meer met 12 rozenprijzen het best. Castelré, Loenhout, Meerle en Wortel behaalden er elk 7, Hoogstraten 6, Rijsbergen 5, Sprundel 4 en Minderhout 3. (fh)

Minderhout het eerste, Meerle het tweede zestal

Het Verbond van Sint-Jorisgilden organiseert elk jaar vier ploegwedstrijden tussen zes schutters van elke gilde. Vorige maand kon u al lezen dat de gilde van Meer de Beker Dupret en de Ereprijs Van Den Bossche won.

Het tweede zestal werd gewonnen door Meerle met Femke Brosens (34), Serge Lamoral (34), Harry Hendrickx (32), Ed Van Haperen (31), Frans Van Gestel (27 en Jan Verschueren (25). Een totaal van 183 leverde de eerste plaats op, voor Loenhout (182), Meer (182), Castelré (180), Minderhout (174), Wortel (173), Rijsbergen (166), Hoogstraten (163) en Sprundel (157).

Deze ploeg won voor Minderhout na 51 jaar nog eens het eerste zestal. V.l.n.r.: Herman Aerts (35 punten), Harrie Aerts (33), Jan Lenaerts (32), Jef Hendrickx (33), Rutger Vackier (31) en Alfons Paulussen (35).

Het eerste zestal werd gewonnen door Sint-Joris Minderhout. Best een opmerkelijke prestatie, het was immers van 1966 geleden, toen Minderhout won met 162 punten. Nu behaalde Minderhout 199 punten, een verschil dat vooral te danken is aan beter materiaal. Meerle was tweede en Loenhout derde (elk 197), Meer (193), Sprundel, Hoogstraten (elk 191), Wortel (186), Rijsbergen (182) en Castelré (176). (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

65


SPORT

Senioren kruisboog 61 meter

Pieretrappers sterkste wielertoeristenploeg

MEER - Op 7 oktober werd in Meer het kampioenschap voor Wielertoeristen gereden. Het werd voor de 25ste keer ingericht door de plaatselijke Wieler- en Supportersclub. 137 Dames en heren waren vooraf ingeschreven, verdeeld over 8 reeksen. De jongste deelnemer was 17 jaar (D. Pemen), de oudste was er 76 (Fr. Verschueren). De 8 winnaars ontvingen een speciaal ontworpen Koerstrui (door ASSOS store) met Palm, de tweede kreeg een Delftsblauw bord. Als sterkste ploeg kregen De Pieretrappers uiteindelijk de wisselbeker mee naar huis.

Voor de prijsuitreiking werden Jos Stoops en Willy Van Den Ouweland gehuldigd. Samen met Gerard Herrijgers waren zij destijds de initiatiefnemers en sponsors van dit gebeuren. Nadien kreeg Arnold Van Aperen bloemen overhandigd voor het 25 jaar mee organiseren van dit evenement.

De inrichters danken overigens de seingevers, politie, gemeentebestuur, Rood Kruis en de vele sponsors. Mede dank zij hun steun werd dit kampioenschap alweer een geslaagd sportief treffen.

De winnaars en de tweede samen met het inrichtende bestuur

66

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Met een dertigtal senioren-schutters op woensdagnamiddag kent de competitie van de kruisboogschutters op de 61 meter van CastelrĂŠ, Hoogstraten, Meerle, Minderhout en Wortel meer en meer succes. Per categorie uit de reguliere competitie is er een winnaar op de punten en een rozenprijswinnaar (de meeste rozen geschoten). In de ere-reeks eindigde AndrĂŠ Bols (derde van links) als eerste met Jan Lenaerts (tweede van links) als rozenprijswinnaar. Louis Van Bergen (vierde van links) en Staf Van Herck (rechts) werden respectievelijk winnaar op punten en rozenprijswinnaar in de A-reeks en Bart Geerts (links) en Guy Van Gestel (vijfde) maakten het waar in de B-serie. (ep)

Uitslagen Dames tot 45 jaar Dames +45 jaar Heren + 71 jaar Heren 61-70 jaar Heren 51-60 jaar Heren 41-50 jaar Heren 31-40 jaar Heren -31 jaar

1. Kyburyte Svajune 1. Van den Berg C. 1. Dekkers Jaak 1. Geerts Chris 1. Verheyen Luc 1. Bruylandts Dave 1. Uytterhoeven Pieter 1. Brosens Jense

2. Fockaert Ann 2. Van Dijck Ingrid 2. Van De Locht Guy 2. Van Dun Frans 2. Vervoort Kay 2. De Bruijn Wijnand 2. Martens Raf 2. Jansen Sam

Wisselbeker ploegenklassement 1. Pieretrappers Meerle 48 ptn. 2. Meerse Wielervrienden 47 pnt. 3. WTC Valencia 29 pnt. 4. De Vlinders 27 pnt. 5. WTC Victoria 19 pnt.

6. De Zwaantjes 16 pnt. 7. Meetria 14 pnt. 8. H.W.T. 11pnt. 9. WTC Papillon 10 pnt.


Net geen brons voor Mertensmannen in World Games

SPORT

HOOGSTRATEN - 2017 werd voor de Mertensmannen een onvergetelijk jaar. Goed presteren in de nationale competitie, met enkele trekkers mogen deelnemen voor BelgiĂŤ aan de World Games en het EK en schitteren in het Belgisch kampioenschap. geland, Nederland, Zweden, Duitsland en BelgiĂŤ - streden voor goud. Winst was te hoog gegrepen voor de Belgen, kleine foutjes op een harde ondergrond en de ervaring van de teams die al meerdere finales hebben getrokken, maakten het verschil. De vierde plaats in de reeks verzekerde een plaats in de finale. Zwitserland bleek te sterk, in de strijd voor brons leek Duitsland als tegenstander een haalbare kaart. Een foutje beslsite daar anders over zodat het een vierde plaats en net geen bronzen medaille werd. Na 6 maanden trainen met bloed, zweet en tranen zit het touwtrekseizoen van de Mertensmannen er op. Wel wat vroeger dan andere jaren, maar de trainingen waren ook enkele maanden vroeger gestart om een goede voorbereiding mogelijk te maken voor de Wereldspelen in Polen. Deelname was enkel weggelegd voor de zes beste touwtreklanden van de wereld, het was dus een hele eer om deel uit te maken van dat team.

World Games

Tien manschappen werden geselecteerd uit de Kempische teams en klaargestoomd voor de World Games. Hierbij waren 4 Mertensmannen en ook 1 dorpsgenoot is lid van Familie Janssens. De trainingen werden wekelijks opgevoerd, met regelmatig wedstrijden tussendoor.

Kampioenschappen

In het BK traden de Mertensmannen traden in 3 reeksen aan: Vrije klasse, 640kg en 560 kg. In de Vrije Klasse (8 man zonder gewichtsplafond) moest men zijn meerdere erkennen in 100 kg meer wegende Familie Janssens. Ook in de reeks 640 kg moest men opnieuw de duimen leggen voor de Familie Janssens uit Retie, de competitie van de 640 kg klasse konden ze wel winnend afsluiten. In de 560 kg kwam men enkel tekort tegen de Powerrangers uit Overbroek. We werden opnieuw tweede in de reeks 560 kg.

Op het EK traden de Mertensmannen aan in 2 klassen 640 en 680. In de reeks 680 kg werd het een gedeelde tweede plaats met de Nederlandse Valleitrekkers. Maar doordat enkel het lichtste team verder mocht, bleef het daarbij. In de 640kg had het team slechts een puntje te kort om door te stoten naar de finales. Het bleef dus bij een derde plaats in de reeks.

Voor het nationale team waren de meeste Mertensmannen geselecteerd. Bij de 680kg werden we derde in de reeks om uiteindelijk op een vijfde plaats te stranden. In de laatste pouletrek lukte het bijna om het onklopbaar geachte Zwitserland te verslaan met stevige beukaanvallen. De strijd had blijkbaar zoveel krachten gekost dat de Zwitsers in de finale tekort schoten. Op naar een nieuw touwtrekseizoen, dus. (Raf Mertens)

In de competitiewedstrijden kwamen de Mertensmannen snel aan de leiding in de 640 kg klasse. Deze werd telkens in de voormiddag uitgevochten. Na de middag gingen de combiteams aan de slag, aangevuld met jeugd en dames tot een bepaald gewicht. 7 Mertensmannen trokken daarbij tegen teams van 8 tot 10 man. Dat als doorgedreven training met oog op het grotere werk.

Eind juni had de bondscoach een testwedstrijd in het Zwitserse Engelberg gepland voor zijn selectie. De behaalde derde plaats was bevredigend, maar legde nog werkpunten bloot.

Het Poolse Wroclav was in juli het decor voor de wereldspelen. Zes landen - Zwitserland, En-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

67


SPORT

Volleybal

Gelvoc Heren A ontving VC Zoersel (uit Liga B!)

Het werd op zaterdag 7 oktober een speciaal Hoogstraats volleybalavondje. Er werd immers gespeeld op hoog niveau. De eerste herenploeg nam het in de 1/16de finales van de Beker van Antwerpen op tegen VC Zoersel. Het eerste mannenteam van Zoersel komt uit in de Liga B, en dat is de op één na hoogste reeks in het volleybal. Vorig seizoen eindigde de ploeg van Zoersel op een mooie zesde plaats in deze nationale competitie.

DHM: De bekerwedstrijd tegen Zoersel was een belevenis. Werner De Bie: Dat klopt, we hadden veel toeschouwers en er was een leuke sfeer. Dat mag in de competitie bij onze thuiswedstrijden altijd zo zijn. We kunnen die steun goed gebruiken. Tegen een ploeg die vijf reeksen hoger speelt, leverden we een mooie prestatie. De eerste set hadden we nog wat teveel respect voor de tegenstander, maar in de tweede en de derde set hebben we onszelf overtroffen. Alle spelers zijn aan bod kunnen komen. We lieten verdedigend en aanvallend mooie dingen zien, met als uitblinker Bart Goetschalckx die zijn eerste wedstrijd speelde na een schouderblessure. Uit deze wedstrijd moeten we vertrouwen putten.

“Veel toeschouwers en een leuke sfeer, dat mag bij al onze thuiswedstrijden zo zijn!” DHM: In de competitie ben je niet goed gestart. Drie verloren wedstrijden op rij. Werner: De verwachtingen voor de competitie waren wellicht te hoog. De nieuwe spelers uit Rijkevorsel moesten zich nog aanpassen aan onze manier van spelen. Ook het gemis van Bart Goetschalckx heeft zeker meegespeeld.

DHM: Wat verwacht je van de volgende competitiewedstrijden? Werner: De volgende wedstrijd tegen Beerse is heel belangrijk. Met het vertrouwen dat we na de bekerwedstrijd tegen Zoersel hebben opgedaan moet het lukken om de wedstrijd te winnen. Ik heb er voldoende vertrouwen in.

68

De ploeg van Gelvoc 1. Boven: Werner De Bie, Jan Koyen, Jan De Bie, Koen Koyen. Midden: Kris Maes, Sis Van Looveren, Jonas Scheynen, Ruud Bols, Jef Versmissen, Wesley Heylen. Onder: Wouter Jansen, Kobe Peeters, Bart Goetschalckx, Tom Laureyssens.

Dames 1 wint eerste drie wedstrijden

Dames 1 is de competitie prima gestart. In de eerste drie wedstrijden behaalde de ploeg evenveel overwinningen. Dames B, dat speelt in dezelfde reeks, heeft 2 punten.

DHM: Proficiat met de start, Bert. 9 op 9 tegen goeie ploegen. Heb je een verklaring voor deze goede start? Bert Van Ginkel: We hadden dit natuurlijk gehoopt, maar je moet het toch altijd afwachten. De jonge speelsters die vorig seizoen de overstap maakten, hebben nu meer maturiteit. Ook zijn er opnieuw enkele jeugdige speelsters bijgekomen, waarmee we een goeie, jonge ploeg kunnen opstellen. We hebben drie goeie wedstrijden gespeeld tegen ploegen die in de andere twee wedstrijden allemaal punten pakten.

DHM: Je bent de enige ploeg met 9 op 9 na de overwinning. Het ziet er goed uit. Wat verwacht je van de toekomst? Bert: We hopen zo verder te doen uiteraard. We willen zo weinig mogelijk verliezen. In onze volgende twee wedstrijden treffen we opnieuw sterke ploegen. Wanneer we die winnend kunnen afsluiten, ziet het er heel goed uit.

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Uitslagen Beker van Antwerpen De Gelmers - VC Zoersel

0-3

Competitie Spinley Dessel A - Heren 1 Heren 1 - Hellvoc VFF Kalmthout - Heren 1

3-1 0-3 3-1

N-kempen E - Dames 1 Dames 1 - Zoersel D Kasterlee C - Dames 1

1-3 3-1 0-3

Kasterlee C - Dames 2 N-Kempen D - Dames 2

3-1 3-0

Competitiewedstrijden Zaterdag 28 oktober 18 uur Dames 1 - VST Lions C 18 uur Dames 2 - Zoersel D 20u30 Heren 1 - N-Kempen D Zaterdag 11 november 20 uur WOVO C - Dames 2 20u30 Rijkevoc A - Dames 1 Zondag 12 november 18 uur VC Zoersel - Heren 1 Zaterdag 18 november 18 uur Dames 2 - Rijkevoc A 18 uur Dames 1 - Amigos E 19 uur VOC Schriek A - Heren 1


SPORT

Motorcross

Jens Hendrickx behaalt Belgische titel

Op zondag 08 oktober stond in het Waalse dorpje Quiévrain de laatste wedstrijd op het programma van de BMB (Belgische Motorrijders Bond). In de klasse Nationalen MX2 wist Jens Hendrickx na een lang seizoen de kroon op het werk te zetten door de Belgische titel te pakken.

Jens weet waaraan hij zijn titel te danken heeft: “Met 3 eindoverwinningen en 4 podiumplaatsen kon ik deze titel vooral in de wacht slepen door de regelmaat die ik het hele jaar aan de dag heb kunnen leggen. Maar ik besef maar al te goed dat ik deze titel niet alleen heb behaald. Dit is ook zeker de verdienste van mijn familie, vriendin, sponsors en supporters die een heel jaar achter mij hebben gestaan. Daarom wil ik hen ook echt wel bedanken voor het mooie seizoen!”

Motorcross is een dure sport. Een steuntje in de rug is welkom. Daarom is er ook dit jaar weer een eetfestijn in de feestzaal van het Klein Seminarie. Dit heeft plaats op zondag 19 november van 12 tot 20 uur. Meer informatie kan u altijd terugvinden op zijn facebookpagina. (rb)

Scholenveldloop opnieuw een succes

Op 28 september trokken opnieuw heel wat leerlingen van de verschillende lagere scholen en 1ste graad secundair onderwijs naar het recreatiedomein De Mosten voor de jaarlijkse scholenveldloop. 378 leerlingen vertrokken achter de voorlopers rond de speeltuin in een sportieve strijd om als winnaar over de meet te komen. Iedere deelnemer ontving een medaille, een drankje en een appel. Dat blijft een mooie formule.

UITSLAGEN

Jongens 1ste leerjaar 1. Kobe Snoeys 2. Cisse Van Herck 3. Thijs Van Loock Meisjes 1ste leerjaar 1. Mila Verschueren 2. Julie Martens 3. Elise Goetschalckx Jongens 2de leerjaar 1. Seb De Gruyter 2. Louis Michielsen

De Meerpaal De Wijsneus De Meerpaal

De Wijsneus De Klimtoren De Meerpaal

Scharrel GS Hoogstraten

3. Thomas Luquili Meisjes 2de leerjaar 1. Ime Quaars 2. Mirthe Willemsen 3. Saar Van Dijck Jongens 3de Leerjaar 1. Niels Martens 2. Alex Van Calster 3. Ferre Verschueren Meisjes 3de leerjaar 1. Jolien Jespers 2. Vibe Nagels 3. Renske Nuyts Jongens 4de leerjaar 1. Yaris Peetermans 2. Quinten Verlinden 3. Lars Van Dijck Meisjes 4de leerjaar 1. Eva Braspenning 2. Eliza Em 3. Maud Vissers Jongens 5de leerjaar 1. Scott Van Gils

GS Hoogstraten

Scharrel ‘t Dreefke GS Hoogstraten

De Meerpaal De Klimtoren De Wijsneus

De Meerpaal Klein Seminarie De Meerpaal

‘t Dreefke De Meerpaal GS Hoogstraten

De Wijsneus De Meerpaal De Meerpaal

De Meerpaal

2. Aiden Dictus 3. Jan-Koen Versteijnen Meisjes 5de leerjaar 1. Emma Deckx 2. Mies Kustermans 3. Stien De Bie Jongens 6de leerjaar 1. Ruben Laurijssen 2. Arne Fleerakkers 3. Jonas Bevers Meisjes 6de leerjaar 1. Roos Giben 2. Lieselore Vandamme 3. Fee Knaven Middelbaar jongens 1. Kai Leuris 2. Walid Sebana 3. Robbe Kusters Middelbaar meisjes 1. Kaat Janssen 2. Laute Wuyts 3. Lauren Verlinden

Scharrel ‘t Dreefke

De Klimtoren GS Hoogstraten Scharrel

GS Hoogstraten Spijker Scharrel

De Klimtoren De Meerpaal De Klimtoren

ASO Spijker VTI Spijker VITO

Klein Seminarie ASO Spijker VTI Spijker

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

69


Member of Premier: www.premierinternational.org

AC|S ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN NV

T +32 3 315 88 65 F +32 3 315 08 67 Desmedtstraat 23 | 2322 Minderhout, België | hoogstraten@acsac.eu | www.acsac.eu

We hebben meer ruimte gevonden om u beter te dienen dus … ...wij zijn verhuisd naar Desmedtstraat 23 te 2322 Minderhout

W&M INSTALLATIEBEDRIJF BVBA centrale verwarming vloerverwarming gasinstallaties - onderhoud sanitaire installaties

Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten Tel. 03 314 81 86 - GSM 0495 24 24 11 Gauchos Breda - Grote Markt 33 - 4811 XP Breda - T. 076-5224505 E. info@gauchosbreda.nl - I. www.gauchosgrill.nl - Facebook: Gauchos Breda

wm.installatiebedrijf@telenet.be


SARA ZAG

Landlopersbegraafplaats in Wortel-Kolonie

dat nooit meer echt voor altijd is overvalt met een berg gemis

INE MIENE MUTTE. Ine Aerts woonde tot haar 18de in Meer en zakt nog geregeld af richting Hoogstraten. Soms glimlacht ze, soms fronst ze haar wenkbrauwen. Als ‘verwonderde toerist’ heeft zij de ideale positie voor een objectieve / subjectieve kijk! Met Meer en Mjeel kermis achter de kiezen, ligt het foorseizoen weer officieel achter ons. Ook wij zijn dit jaar nog eens stevig mee gaan fuiven en fooren aangezien wij moesten optreden terwijl het volk er fameus de kap in zette. En er werd niet naast gekapt, kan ik als gedwongennuchtere toeschouwer meedelen! Eén van mijn neven pakt jaarlijks een week verlof op om deze periode van het jaar intens mee te mogen beleven en hij bleek eerder regel dan uitzondering (in Meerle toch). Eén van mijn andere neven won dit jaar de blote poepenrace voor de derde keer op rij dus dat de kermis verdorie heiligdom is in mijn familie, wete gij nu ook! Bovendien was het vaak geen weer om nen hond door te

Fuiven en fooren jagen, maar de Mjeelse honden roken bier en lieten dorstig hun hondenhokken achter zich. Zonder mijn ex-dorpsgenoten van Meer tegen de schenen te willen stampen moet ik zeggen dat we van Mjeelse opkomst nog meer achterover vielen dan van de Meerse! Aiai, glad ijs?

Terwijl ik enkele kennissen knock-out zag gaan recht voor ’t podium, dronk ik nog eens van mijne gaviscon om de zwangerschapsdemonen in de vorm van maagzuren wat terug te drijven! Van den teut weliswaar, wat enkele alerte zielen in het publiek ook hadden opgemerkt! ‘GAVIS-CON’ werd er even gescandeerd en op de één of andere manier is dit exact wat ik nodig heb om helemaal in een optreden te zitten. Dit noemen ze dan ‘iets terugkrijgen van’t publiek’.

Bovendien kon ik vanop ’t buitenpodium recht binnen kijken in een overvol café, wat ook wel enige hilariteit met zich meebracht. Terwijl wij onze sleper ‘If I needed you’ inzetten, zie ik de cafémenigte en massa van links naar rechts hossen. Ongetwijfeld wordt deze vereenvoudigde ‘In Zaire’ ondersteund door een carnavalsklepper en dat terwijl heel ’t café in massa-omarming repetitief verder deint. Het contrast tussen

ons wiegende en meeneuriënde publiek en de losgehende cafégangers is zo grappig dat ik het bijna in mijn broek doe. Bijna, maar nog niet helemaal.

Ook in de Mussenakker en bij ‘Rijgers’ mochten wij ons muzikale ei komen uitbroeden ter ondersteuning van het betere kapwerk. Heel de familie Rijgers was aanwezig in’t Foruin inclusief Greetje Herrijgers die in vorige editie van DHM al uitgebreid aan bod kwam. Greetje liet ons weten dat ze nog steeds heel veel van ons allemaal houdt. Bovendien is ze grote fan van Pagan Baby, wat maakt dat ik met een gerust hart huiswaarts kan karren om het kermisseizoen officieel af te sluiten. Op mijn terugweg door het Rommensstraatje moet ik nog even uitwijken voor twee onafhankelijke kamikazefietsers die netjes voor de Mussenakker neergaan. Letterlijk op hun bekje, maar niet zorgwekkend, zo blijkt.

Ik pols nog even of alles ok is, maar wordt getrakteerd op een veelzeggende blik die me laat weten dat neergaan tijdens de kermis dik ok is en dat dit soort vragen dan ook hoogstoverbodig zijn! Volgend jaar laat ik de gaviscon thuis en kom ik in mijn weekske verlof ook met de fiets!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

71


Hoogstraatsefilippine

-

met medewerking van Standaard Boekhandel

In het diagram geldt dat gelijke cijfers gelijke letters zijn (y en ij gelden als één en dezelfde letter) De letters in de grijze balk vormen van boven naar beneden de oplossing. Cryptische tip: zo ziet het er deze tijd van het jaar uit: geel en goud, oranje-rood en bruin

1 – Grensgemeente van Hoogstraten (!) (6,6) 2 – Bij ons zijn ze nu ‘idioot’, maar in 1967 waren ze gewoon nog ‘de gelijken’ met hun hit Baby, Come Back (3,6) 3 – De ... ... ... van het Arsenaal met Jaak Van Assche en Zouzou Ben Chikha ( (6,3,3) 4 – Hij speelt ‘Den engel en den ezel’ 5 – Grappige voorstelling met Stefaan Degand, Brechtje Louwaard en Tristan Versteven (6,3) 6 – Dit dier graag in elk gezin in Mwakamba 7 – Ludieke voorstelling over faalangst 8 – Trompettist, geboren in Curaçao op 25 april 1979 (3,8) 9 – Roy ..., de trainer van KVNA Wortel 10 – Deze wijkagent uit Wortel hangt vandaag zijn kepie definitief aan de kapstok (3,5) 11 – Zijn standaardwerk over landlopers verschijnt nu opnieuw, maar uitgebreid (4,7) 12 – Ciné ..., kijkt verder dan ‘den einder’ 13 – In dit land doet de Wortelse Marleen De Meyer haar onderzoek

2 4

3 4 5

11

7

10 6

5

11

4

4

6

3

12

11

7

6

5

8

2

2

1

10

6

6

9

2

8

3

4

6

6

12

9

12

7

5

2 6

2

8

10

11

2

12

2

3

7

3

9 10 11

10

6

9 3

6

12

6

7

13

11

2

11

10

11

4 10

WIN EEN STANDAARD - BOEKENBON T.W.V. Liliane Mertens uit de Desmedtstraat te Minderhout wist verkeersknoop te vinden. Proficiat! Voor haar de boekenbon van Standaard Boekhandel die ze vermoedelijk met veel plezier zal omzetten en ervan genieten. Misschien wel samen met de kleinkinderen! Er waren weer (te) veel inzendingen deze maand , ook al was de opgave deze keer een stuk moeilijker. Want het valt ons zo zwaar al de niet-winnende nijvere puzzelaars te moeten teleurstellen!

11

€35

Veel plezier toch maar weer met de opdracht van deze maand. En misschien win jij ook wel een boekenbon van Standaard Boekhandel. Toch wel de moeite! Stuur dan de juiste oplossing (één woord) van bovenstaande filippine naar redactie@demaand.be of stuur een brief(kaart) naar De Hoogstraatse Maand, Begijnhof 26 te 2320 Hoogstraten. Een briefje gewoon in de bus mag ook. (lvr)

VERKOOPPUNT

Vrijheid 147 - 2320 Hoogstraten - Tel.:03 314 39 06 sb.hoogstraten@standaardboekhandel.be Open van 9.00 - 18. 00 u - Zondag gesloten 72

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


NOVEMBER 1967

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

73


AGENDA

TENTOONSTELLING

Tot 22 december BROKAAT & FLUWEEL, tentoonstelling in het Stedelijk museum. Geopend van woensdag t.e.m. zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak 03 340 19 80 Van 1 november tot 3 december SCHILDERIJEN van ANTOINE DE SWART in LDC Stede Akkers

Vanaf 11 november KERSTTAFERELEN bij André Hoefkens, Lokbosstraat 14 en de familie Mertens, Donkakker 15 in Meer

HOOGSTRATEN

Donderdag 2 november DOKTER SZVO, voorstelling met Stefan Degand om 19 uur in de Rabboenizaal

Vrijdag 3 november NABIL KHEMIR in concert ten voordele van Sa’taq’a om 19.30 uur in de begijnhofkerk

Vrijdag 3 november HET GEHEIM VAN DE ZWARTE ZEVEN, wandeling met vertrek om 19 uur in de hoofdbib

Woensdag 8 november CINE HORIZON met Raftan / Parting om 20.15 uur in het auditorium IKO Groenewoud

Vrijdag 10 november ZJOSFINKS & TEGENNENAAM om 20 uur in zaal CeCilia

Zaterdag 11 november SAM VLOEMANS en BORDERBRASS om 20 uur in de Rabboenizaal

Woensdag 15 november (H)EERLIJKE CHOCOLADE, kennismaking met Oxfam chocolade door Markant in Begijnhof 26

74

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Woensdag 15 november THEEDEGUSTATIE m 19 uur in de hoofdbib

Vrijdag 17 november DE ZONDER ZON ZON door Het Arsenaal om 20.15 uur in de Rabboenizaal

Vrijdag 17 november ARCHEOLOGIE in EGYPTE door Marleen De Meyer om 20 uur in het auditorium van het Klein Seminarie

Zaterdag 18 november BRASS & VOICES, St-Cecilia en Marcanto om 20 uur in de Rabboenizaal Dinsdag 21 november EMOTIONELE ONTWIKKELING BIJ JONGEREN lezing om 20 uur in zaal De Welgezinde van het administratief centrum

Woensdag 22 november IKANDANI toneelvoorstelling over stress en angst om 20 uur in de Rabboenizaal

Zaterdag 25 november QUIZ FOR LIFE om 19 uur in zaal Pax

Zaterdag 2 december GUY SWINNEN met benefietconcert voor Mwakamba in Cahier De Brouillon vanaf 21 uur

MEER

Zaterdag 28 oktober ACHTER DE SCHERMEN VAN CLUB AMAI, bezoek van Willemsfonds van 14 tot 16 uur, verzamelen op de parking John Lijsenstraat 26

Donderdag 2 november PSYCHOLOGIE van het OUDER WORDEN om 14 uur in Basisschool De Meerpaal


AGENDA

Heeft u pijn in armen, nek, schouder, rug of benen ? Het adres voor massagetherapie en sportmassage

Massagepraktijk Dun Achterom Schootsenhoek 11a, Castelre

Tel 00 31 630 76 24 67

www.dunachterom.nl

Zaterdag 11 en zondag 12 november VOGELSHOW in zaal Victoria

Vrijdag 10, zaterdag 11, vrijdag 17 en zaterdag 18 november ’t HEIDEBLOEMPJE speelt ‘Lijk gezocht’ om 19.30 uur in Zaal voor Kunst en Volk

MEERLE

Dinsdag 31 oktober BLOEMEN voor ALLERHEILIGEN van 13.30 tot 16 uur in LDC Sint-Jan

Zondag 5 november TWEEDEHANDSBEURS van de Gezinsbond van 13 tot 14.30 uur in Ons Thuis

Woensdag 22 november GROOTOUDERS ZIJN IN DEZE TIJD om 14 uur in LDC Sint-Jan

Zondag 3 december SINTERKLAASONTBIJT door de volleybalmeisjes, bestellen voor 24 november

MEERSEL-DREEF

Zaterdag 18 november CONCERT door fanfare Voor Eer en Deugd vanaf 19 uur bij De Paters

Vrijdag 24 november SOIREE VOOR 40+ om 19.45 uur Bij De Paters

MINDERHOUT

Zondag 25 november KAPELLEKENSWANDELING met kinderzoektocht, vertrek tussen 8 en 15 uur

Vrijdag 1 december MINDERHOUT ZINGT vanaf 20 uur in parochiezaal ’t Markenhof

WORTEL

Vrijdag 3 november FOTOVOORDRACHT om 20 uur in De Klapekster

Zondag 5 november HET ORGEL TRIO - BIRD & BEYOND, jazzconcert om 20 uur in de parochiekerk

Vrijdag 24 en zaterdag 25 november DEN ENGEL en DEN EZEL door Zjosfinks om 19.15 uur in ‘De 16’ in de kolonie

Vrijdag 1 december PADDENSTOELEN, lezing om 20 uur in De Klapekster

Abonnement vernieuwen De Hoogstraatse Maand is het meestgelezen tijdschrift in Hoogstraten. Het brengt nieuws uit alle deelgemeenten en uit de regio. Je blijft op de hoogte van het verenigingsleven en het beleid.

Wil je bijblijven? Schrijf dan € 25,- over en je ontvangt 11 nummers in 2018. BE34 7512 0801 1890 (AXABBE22) De Hoogstraatse Pers bvba Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten Voor meer info:

www.demaand.be

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2017 -

75


NOODNUMMER

112

Ongeval / Brand / Ziekenwagen

Administatie Brandweer 03

POLITIE

314 32 11

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISA R TSE N

vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

TAN DAR TSE N

zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

TH UI SV E R P L E GI N G

WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44. WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13.

voor wachttijden overdag van 9 tot 22 uur

Zelfstandige verpleegkundigen

Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Boonen Liesbet Christiaensen Nathalie De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Haest Vera Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Tomby Hella Van Bouwel Ilse Van Doninck Maria Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen Vervoort Mia

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0478 50 09 75 0494 86 93 84 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0497 94 46 23 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 42 08 13 0497 92 20 00 0498 29 49 17 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0478 42 49 34 0478 42 49 34

Christiaensen Nathalie Martens Sandra

0494 86 93 84 0473 25 91 92

Zelfstandige vroedvrouwen 76

A POTHE KER S

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

090 39 90 00

(0.50 euro per minuut)

www.demaand.be REDACTIE 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS

hoogstraten@demaand.be meer@demaand.be meerle@demaand.be meersel-dreef@demaand.be minderhout@demaand.be wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS sport@demaand.be

SECRETARIAAT

abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be

INH OUD NOVEM BER

Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Koffie slurpen met de Equal Idiots . . . . . . . . 3 Sam Vloemans, de cirkel is rond . . . . . . . . . . 8 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Restauratie van de Sint-Katharinakerk . . . . 17 De Roemeens-Orthodoxe parochie . . . . . . . 18 Standaardwerk Landlopers . . . . . . . . . . . . . 21 Noorderkempen internationaal station . . . . 23 World Solar Challenge . . . . . . . . . . . . . . . . 25 Facelift voor Transportzone Meer . . . . . . . . 26 Welkom in Hoogstraten . . . . . . . . . . . . . . . . 29 DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . 37 DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . 42 DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . 47 DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . 50 DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . 52 DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . 55 SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Sara zegt - INE Miene Mutte . . . . . . . . . . . 71 Filippine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 Een halve eeuw geleden . . . . . . . . . . . . . . . 73 Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op

Donderdag 30 november 2017 Alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 14 NOVEMBER redactie@demaand.be

De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.