januari 2015 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 355

JAARGANG 31 JANUARI 2015 PRIJS: 2,50 € AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Begijnhof 27, 2320 HOOGSTRATEN

WIN met d n a m

een EN R E I B K STREE

www.demaand.be

Eigen bier, meer plezier

Met de Mukkelbrouwers het nieuwe jaar in. Gezondheid!

FRANK CROES EN DE LEKKERE FOTOGRAFIE

KOKEN MET DEKEN SENDEN

JAAROVERZICHT DEEL 2

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 1


EDITORIAAL

Met smaak 2015 in

Toeval bestaat niet! Onze planning voor het januari-nummer was klaar en plots merkten we dat er zo maar even drie culinaire onderwerpen in conjunctie kwamen in ons interstellair universum dat De Hoogstraatse Maand heet: vier enthousiaste hobby-bierbrouwers, culinair topfotograaf Frank Croes en onze Jeroen Meus avant la lettre, deken Leo Maria Honoré Senden. Onze gemeente is gezegend met tientallen eetgelegenheden, van frituren of broodjeszaken tot sterrenrestaurants. En twee jaar lang mocht het “Ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland” zijn, met een slotfeest en leukigheden als Confituur Gezocht als apotheose. Er lijkt wel een voedingsbodem te zijn voor zoveel gastronomisch goeds. En die is er natuurlijk ook. Vergeten we niet de Veiling die de beste aardbeien ter wereld verhandeld. Of de Hotelschool, nu V.T.I. geheten, die reeds jarenlang op hoog niveau vakmensen uitstuurt. En om god-weet welke reden klit al dat goeds nog eens samen in de straten van Hoogstraten ook! Niet te verwonderen dat vier vrienden, geworteld in ’t Slot en verbonden door gerstenat en jeugdige schelmerij, elkaar jaren later terugvinden in de edele kunst van de bierbrouwerij. Van naaldje tot draadje geven ze ons inkijk in het secure bereidingsprocedé van gerst tot helder bier. En de weerslag ervan op hun ‘joie de vivre’. En terwijl je als graficus en fotograaf duizenden-een dingen kunt creëren of fotograferen, koos Frank Croes uitgerekend voor culinaire fotografie. We staan er niet bij stil wanneer we het duizendste ‘prentje’ zien van een mooi gecomponeerde ‘plat’, maar iemand moet het wel op de gevoelige plaat vastleggen. En zo smakelijk mogelijk. Hoe, waarom en voor wie Frank dat doet lees je verder in dit blad. En dan het verhaal van ons aller deken Senden. Voor de meesten onder ons een beladen naam door zijn gruwelijke dood door ontbering en ziekte in het werkkamp van Elrich in 1944. In een interview met Cyriel Oomen (De Hoogstraatse Maand - mei 2014) kwamen we te weten dat deken Leo Senden een begaafde hobby-kok was en zijn culinaire études liet optekenen door zijn huishoudster Anna Hendrickx. Via Johan Ooms kwamen we in het bezit van deze schriftjes. We proberen dit jaar elke maand één van Sendens ‘eterijtjes’ uit. Deze maand een Soufflé Napolitaine, bereid door de handige en vooral stielvaardige kok Richard Pellegrin. Hij brengt ons, culinair gesproken dan, 80 jaar terug in de tijd. En zo glijden we geruisloos 2015 in. Moge het een smakelijk en voorspoedig jaar worden. (lvr)

Een opname gemaakt door Frank Croes voor een coverreportage over Jeroen Meeus. Over Frank Croes en zijn werk leest u alles op blz. 17.

2 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Eigen bier, meer plezier

Mukkelbrouwers gaan voor kwaliteit en gezelligheid Stefaan Voet, Sam Van Dijck, Michael Van Looveren en Wouter Van Dyck, vier vrienden voor het leven. Na de gezellige jeugdjaren in jeugdhuis ’t Slot met vele plezante herinneringen dreigden de drukke bezigheden hen uit elkaar te drijven. Tot plots een oude droom nieuw leven in de brouwerij blaast. De passie voor het brouwen leefde al lang maar wordt nu een nieuwe band in de jarenlange vriendschap. Vier jaar geleden werd hieruit de eerste Mukkelpils gebotteld. Sindsdien inspireerden al bijna 40 brouwsels de droom naar het perfecte bier. Met de geest van ’t Slot in de fles, toosten de Mukkelbrouwers alvast op het nieuwe jaar. Jeugdhuis ’t Slot De jaren ’90 waren gouden jaren voor de jonge vrienden uit Wortel. Naast de school en de jeugdbeweging vonden zij elkaar in het jeugdhuis ’t Slot aan de Boomkens in Wortel. Het bier vloeide rijkelijk, de sfeer was opperbest en de verhalen werden straffer naarmate de avond vorderde. De droom om ooit eens zelf het ideale bier te brouwen en kaas te maken ontstond op één van deze vele avonden. Maar net zoals het bier moet kunnen rijpen werd ook dit idee voor enkele jaren in de kelder opgeborgen. Onder het waakzaam oog van het legendarisch slotlogo “DE MUKKEL” werd er al genoeg gewauweld met de Nuttige, de Lange en de korte Lange, den beir en den Teddy, de kleine en de grote Sjat, de Spekki , de Choco, en nog zovele anderen.. Maar wellicht had niemand kunnen vermoeden dat ooit al deze figuren een rol zouden spelen in de plannen van de toekomstige brouwers. Zij noemden zich daarom de Mukkelbrouwers en als primeur werd drie jaar geleden de eerste Mukkelpils gebotteld.

Vrienden Het jeugdhuis was het ultieme bindmiddel in de vriendschap. Sam Van Dijck en Michael Van Looveren waren al maatjes in de lagere school waar zij samen alle klassen deelden. In de Wortelse KLJ vonden Sam, Michael en Stefaan Voet elkaar, eerst als gewone leden daarna in de leiding. Wouter Van Diyck uit Merksplas kende op zijn beurt Sam Van Dijck waarmee hij op het VITO zat. The place to be voor alle vier werd uiteindelijk ‘t Slot in Wortel. Na de verdere studies verminderden echter de contacten door de vele beroeps- en familieverplichtingen, en het feit dat iedereen in een ander dorp of gemeente woonde. Nu en dan een etentje en het traditionele oudejaarsavondfeest hielden evenwel de herinneringen en de vriendschap warm. En op één van deze momenten werd de oude droom terug uit de kelder opgediept: willen we nu toch eens met dat brouwen beginnen? Zo gezegd zo gedaan. Met vol enthousiasme werd er gestart, het eerste jaar zelfs elke maand een nieuw brouwsel. Het realisme nam evenwel de bovenhand en intussen brouwen zij vier maal per jaar. En het

Michael, Sam en Wouter in de beginjaren van hun brouwavontuur: met een kookpot op een brander in de garage. moet gezegd, het laat zich smaken. Een reden te meer om eens te kijken achter de deur van het brouwerslokaal van de Mukkelbrouwers.

De trekker Voor de anderen is het overduidelijk dat Sam Van Dijck de grote voortrekker is van de groep. Hij is erg technisch aangelegd en sleutelde bij hem achter het huis een heuse installatie in elkaar. Gedaan met alle soorten keukenpotten met een gasbek en een flesje gas in de garage. Met allerlei recuperatiemateriaal werd een praktische installatie gebouwd zoals het een echte hobbybrouwer past. De eerste beginselen werden hem bijgebracht door zijn neef die al tien jaar ervaring had in het brouwen. Bij een eerste bezoek bracht Sam zijn drie vrienden mee en het treintje was vertrokken. Het eerste recept van neef Stijn werd meteen een schot in de roos. In allerlei soorten potten werd de mout gekookt en overgeheveld. Het waren spannende momenten maar de eerste Mukkelpils van drie jaar geleden (2011) spreekt nog steeds tot de verbeelding en de smaakpapillen. Dit was meteen de start voor een gezellig

avontuur van experimenteren, nieuwe recepten zoeken, brouwen, heel veel proeven en daarna met volle teugen genieten van het succes. Voor De Hoogstraatse Maand gaven Sam, Michael, Wouter en Stefaan ons een inkijk in de geheimen van het brouwproces.

Het brouwerslokaal Het is dinsdagavond 2 december 2014 wanneer we bij Sam Van Dijck en Katrien Peeters aanbellen. De kinderen zijn al te bed en de drie resterende vrienden zijn op komst. Terwijl Katrien zich warm nestelt voor de houtkachel trekt het gezelschap naar het compacte maar frisse brouwerslokaal achter het huis. Sam legt voor ons de installatie uit en overloopt het brouwproces. De anderen knikken instemmend, halen anekdotes aan en vertellen sappig mee over het monnikenwerk van de Mukkelbrouwers. Als totale leken spitsen wij de oren en bereiden wij de speekselklieren al voor op de grote degustatie van het geleverde werk. Maar eerst de technische kant van het verhaal.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 3


Stefaan Voet

Wouter Van Dyck

Michael Van Looveren

- Geboren op 25/9/1975 en opgegroeid in Wortel - Zoon van Jos Voet en Josefine Vermeiren - Deed secundair in Seminarie Hoogstraten en studeerde daarna Sociaal Werk aan HIK in Geel - Werkt voor Christelijke Mutualiteit - Is getrouwd met Liesbeth Stoffels en samen hebben ze 2 kinderen (Jef en Cas) - Woont in de Zandstraat in Wortel - Naast brouwen is koken zijn hobby - Lievelingsbier: Vooral wit bier op basis van tarwe (à la Hoegaarden) maar ook Stout en Guinness kunnen zijn voorkeur wegdragen - Van eigen bier valt De Nuttige het best in zijn smaak : “het is niet zwaar, drinkt vlot en is een erg toegankelijk bier”

- Geboren op 28/11/1978 en opgegroeid in Merksplas - Zoon van Jef Van Dyck en José De Bie - Studeerde in Vito Hoogstraten (Electromechanica) en werd industrieel ingenieur aan het HIK in Geel - Woont in Turnhout - Werkt bij BICS (computer netwerken) in Brussel en pendelt dagelijks met de trein - Als hobby’s spendeert hij zijn vrij tijd naast het brouwen vooral aan fietsen, squashen en schaken - Als lievelingsbier kiest Wouter resoluut voor de Tripel Karmeliet en voor Hopus , een stevig blond bier - Uit het eigen assortiment grijpt hij het liefs naar de Roestpot, het amberkleurig bier met het zachte zoete karakter.

- Geboren op 4/12/1978 en opgegroeid in Wortel - Zoon van Herman Van Looveren en May Adriaensen - Deed zijn humaniora op het Seminarie en Hoogstraten en studeerde voor veearts in Gent - Is getrouwd met Els Desmet en samen hebben zij drie kinderen (Lies, Cas en Louis) - Woont in Merksplas - Werkt als veearts in de dierenartsenpraktijk Mervet in Merksplas - Naast het brouwen vindt hij zijn hobby in de tuin - Lievelingsbier: Tot zijn 20 jaar was dat Liefmans Kriek, daarna veranderde dat in Gouden Carolus. Vandaar zijn bijnaam in het slot ”Gouden Charel” maar uiteindelijk kan elk bier hem wel bekoren met lichte voorkeur voor Dubbel en Tripel en DAS - Uit eigen kelder grijpt hij liefst naar de Mukkelpils en DAS Wortel, een amberkleurig tarwe bier van 6,5%, met een ode aan Wortel.

Sam Van Dijck

Notaris Paul ROMMENS, Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten/Meer Tel. 03/315.71.67 – Fax 03/315.71.29 e-mail: info@notaris-rommens.be

OPENBARE VERKOOP van perceel HOOILAND onder RIJKEVORSEL - Geboren op 4/11/1978 en opgegroeid in Wortel - Zoon van Wilfried en Lou Van Bouwel - Doorliep het Vito in Hoogstraten (Electromechanica) en studeerde aan HIK in Geel voor industrieel ingenieur - Werkt als tekenaar bij APPE in Brecht - Is getrouwd met Katrien Peeters en hebben samen 3 kinderen (Niels, Lars en Saan) - Woont in de Hinnenboomstraat in Hoogstraten - Hobby’s naast het brouwen: lopen, knutselen, tuinieren en vroeger vooral fietsen in wedstrijdverband. - Lievelingsbier: veel voorkeuren maar vooral Westmalle Tripel en Geuze Oud-Beerzel - Van eigen bier droomt hij vooral van De Nuttige als zomerbier en van de Trippel Trip als rijk bier met veel smaak.

4 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Notaris Paul ROMMENS te Meer zal, met 1% instelpremie, openbaar verkopen: Onder RIJKEVORSEL: perceel hooiland, ter streke “De Leemakker”, gekad. sectie A nummer 87, groot 51a.50ca. Palende: onv. Van Aert-Faes, Adams Guido, waterloop. VCRO: Gvg, Lwag, Gdg, Gvkr, Gvv. Aanvaarding: na betaling koopsom en onkosten. Voorkooprecht VLM (ruilverkaveling). Watertoets : mogelijk overstromingsgevoelig gebied vanuit waterloop. ZITDAGEN: inzet op dinsdag 13 januari 2015 en toewijs op dinsdag 27 januari 2015, telkens om 15.00 uur in café De Rijkswacht te Hoogstraten, Vrijheid 208/2. Inlichtingen en plan ten kantore van de Notaris. Kandidaat-kopers dienen identiteitskaart, trouwboekje en eventueel (wijzigend) huwelijkscontract mee te brengen.


Mout en hop “De vier voornaamste ingrediënten voor het maken van bier zijn mout, hop, water en gist”, gaat Sam van start. “ Hier kan je al een perfect bier mee brouwen. Daarnaast kan je ook kruiden gaan gebruiken, maar dat mag nooit overheersend zijn. Je moet het gevoel hebben van ‘hier proef ik precies toch iets van… ‘ De mout wordt gemaakt van granen en de meest gebruikte graansoort is gerst. Hieruit komen wel meer dan 100 soorten mout voort, afhankelijk van de droogmethode en de temperatuur. Hoe harder de mout gebrand is, hoe donkerder het bier zal worden. Het verschil tussen licht en donker bier heeft vooral te maken met de hoeveelheid geroosterde mout die wordt toegevoegd. Maar ook andere granen met veel zetmeel zoals tarwe, spelt en haver kunnen gebruikt worden om mout te maken. Het graan laat men kiemen en wordt daarna gedroogd. Bij het ontkiemen van het graan ontstaan er enzymen die later tijdens het brouwproces het zetmeel omzetten naar suiker. In België zijn er nog een zestal mouterijen. Wij kopen onze mout in Stabroek.“

Schroten “De mout wordt eerst lichtjes gemalen, eigenlijk eerder geplet, zodanig dat de velletjes nog intact zijn. Die heb je later nodig bij het gisten en het filteren. Hierna gaat de geschrote mout in een Maischketel met water van 60 °C. De mout rust hier een tiental minuten, een fase die wel belangrijk is voor de latere schuimvorming. . Hierna wordt het geheel op 63°C gebracht waardoor de enzymes vrijkomen die korte suikers maken die later omgezet worden in alcohol. Dat duurt ongeveer 30 minuten waarna we de temperatuur tot 72°C optrekken. Op 72°C komen enzymen vrij die lange suikers maken die niet kunnen worden omgezet in alcohol. In totaal duurt dit proces 1 uur. Je kan wat spelen met de lengte van de twee periodes. Als je de eerste periode inkort en de tweede verlengt zul je bijvoorbeeld minder alcohol krijgen maar een zoeter bier. Verleng je de eerste periode dan krijg je het tegenovergestelde effect, een droger bier. Het alcohol percentage wordt bepaald door de hoeveelheid suikers dat omgezet kan worden naar alcohol. Wij proberen altijd te werken naar een bier van 6,5 °, waar we er zonder problemen wel een paar van kunnen drinken. Het is trouwens makkelijk om een hoger alcoholisch bier te maken. Meer mout is meer alcohol, maar ook gewone kristal suiker die je kan toevoegen tijdens het koken of gisten wordt voor 100% omgezet naar alcohol. Toch blijft het de kunst om een laag alcoholisch bier te brouwen met al de smaken van een hoog alcoholisch bier. Denk maar aan ORVAL met zijn 6.2%, dat is maar één procentje meer dan een pilsje, maar wat een smaakverschil!”

°C waardoor alle enzymes gedood worden. En dan is het tijd om te filteren. De vliesjes van de mout zorgen voor een natuurlijke filtering wanneer we gaan overpompen naar de eigenlijke kookketel. Gedurende minstens een uur wordt de massa gekookt waarbij we na tien minuten al een eerste deel hop toevoegen. Dat is bitterhop en belangrijk voor de houdbaarheid van het bier. Hop kan je kopen in gedroogde hopbloemen of bellen of in pelletvorm. Wij kopen deze hop in pelletvorm maar vanaf dit jaar hebben we ook onze eigen hop geteeld in de tuin. Je kan alleen maar de vrouwelijke plant van de hop gebruiken en die mag niet bestuifd geweest zijn. Er mag dus eigenlijk kilometers in het rond geen mannelijke plant staan, anders zitten de hopbellen vol zwarte zaadjes en dat mag niet. Tijdens het koken kan je nog op verschillende momenten hop toevoegen voor de smaak. “

Gist “Na dat uur koken moet ge zo snel mogelijk gaan afkoelen en dat doen we met een warmtewisselaar. Aan de ene kant loopt het warm bier door de leiding, aan de andere kant wordt koud regenwater ingepompt. Het resultaat is even later :koud bier en bijna kokend regenwater dat we daarna gebruiken voor onze afwas. Hierna gaat het koud bier in een gistvat , doen we de gist erbij en zetten dit alles voor 1 week op 20°. Die gist ben ik al een week op voorhand aan het opkweken. In de biergilde in Sint Job is er iemand die giststammen bijhoudt van brouwerijen zoals die van Duvel, De Koninck, enz. Ik kweek die dan geleidelijk op tot ik een liter of drie heb, voldoende om het geheel snel aan het gisten te brengen. Daarna gaat het waterslot er op en kan het gisten beginnen. Door het gisten ontstaat de alcohol maar

Koken “Voor we gaan koken doen we eerst een jodiumtest om te zien of er nog zetmeel in de mout zit. Is dat niet het geval dan verhogen we de temperatuur gedurende een tiental minuten tot 78

Stefaan Voet voegt nog hop toe tijdens het kookproces. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 5


wordt er ook koolzuurgas geproduceerd dat kan ontsnappen via het waterslot. Vanaf het koelen is het heel belangrijk dat je steriel werkt. Vanaf dan kunnen er wilde gisten opkomen, maar een goede gist starten zal deze tegen houden. Na één week gisten zijn alle suikers omgezet naar alcohol. We controleren dit door de densiteit te meten. Het verschil in densiteit voor en na het gisten is ook een indicatie voor het percentage alcohol. De densiteit na het gisten moet ongeveer 1010 zijn. Als dit het geval is verhuizen we alles naar de kelder voor minimaal 3 weken lageren op lage temperatuur. Tijdens deze drie weken moet het bier helder worden. Tijdens het lageren kun je nog aroma hoppen toevoegen die het bier nog een extra hop toets kunnen geven. Heel belangrijk is dat je bij elke fase eens proeft om eventueel bij te sturen. “

Bottelen “Na het lageren komt de dag dat we kunnen bottelen. Alle bierflesjes worden vooraf wel drie keer gewassen en ontsmet . We hebben ooit eens één keer een wilde gisting gehad en dat willen we niet meer meemaken. Stefaan weet er alles van.” “Amaai, dat vergeet ik nooit meer” lacht Stefaan. “Ik had juist een nieuwe keuken laten installeren en ik trok daar een flesje open en bang, alles spoot eruit en heel het plafond, de muren en de keuken hingen helemaal vol. Ik kreeg direct al naar mijn voeten van “Zeg, doe dat buiten eens.” Maar ik was toen ook zo lomp om te denken dat er iets met dat flesje moet geweest zijn en ik trok een tweede open en toen was het helemaal naar de knoppen.” “Bij mij knalden toen de bodems uit de flesjes in den bak”, beaamt Michael. “Nu werken we allemaal met inox materiaal maar in het begin gebruikten we plastiek waarbij in de poriën toch wel wat infectie kroop. En die wilde gist zet ook de grote suikers ook om tot alcohol, zelfs in de fles, maar dan heel geleidelijk aan. Nadien hebben we glazen dame-jeanes gebruikt tot Sam een volledige inox installatie in elkaar knutselde. Voor het vullen doen we nog 6g/l kristalsuiker bij het bier. Deze suiker wordt in de fles omgezet naar alcohol en het daarbij gevormde CO2 gas blijft in de fles en zorgt later voor de pareling en schuimkraag. We vullen de flesjes één voor één met een darm en een speciaal vulstaafje. Dat is wel een avondje werk, maar met een paar pintjes erbij is dat een leuk jobke. En daarna is het karakter kweken om het bier zijn tijd te geven om nog te rijpen in de kelder. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het bier wordt er alleen maar beter mee.”

Sam Van Dijck volgt aandachtig het kookproces

Els, Wouter, Sam, Michael, Liesbesth geduldig wachtend op de volgende stap. Zelfs voor het bier kan gedronken worden is het al een gezellige bedoening.

Ervaring De Mukkelbrouwers hebben in tussen al heel wat ervaring opgebouwd. Het eerste jaar kende het enthousiasme geen grenzen. Elke maand was het verzamelen geblazen en telkens werd er een nieuw brouwsel opgestart, in het begin zelfs twee brouwsels per keer. Intussen hebben er al 35 brouwsels de revue gepasseerd en nog is de liefde niet bekoeld. Integendeel.

Stefaan, Sam en Wouter tijdens het vullen van de flesjes

6 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


“Wij experimenteren graag met het bier”, vertelt ons Michael. “We proberen altijd wel iets anders. Gans het proces wordt opgeschreven zodanig dat we alles nadien nog kunnen evalueren en terug opnieuw maken. Veel factoren kunnen immers een ander effect geven, zelfs bijvoorbeeld het gebruik van Pidpawater of putwater. “Het eerste jaar was echt wel zoeken”, herinnert Wouter zich maar al te goed. “ Wij werkten toen met allerlei potten en soepketels maar toch al in een flinke hoeveelheid. In totaal produceerden we toen toch wel een 50 liter op één dag. We hebben er allemaal een paar keer veel deugd aan beleefd, want weggeven of verkopen mag nu eenmaal niet. Nu is het meer geautomatiseerd en gaat het heel wat vlotter. Wij werkten altijd van 9 uur ’s morgen tot een uur of vier in de namiddag. Maar dan komt natuurlijk nog het gisten, lageren, bottelen en rijpen op fles. In al die tijd hebben we ooit maar één probeersel moeten wegkappen. Dat was onze trippel “Heetzak”. We wilden een stevig biertje maken en daarom hadden we er een kilo extra suiker toegevoegd. Maar de gist die we toen gebruikten (De Koninck) kon dat niet aan en het experiment mislukte. Maar alle andere hebben prima resultaten opgeleverd. Ooit één keer hebben we bier gehad door wilde gisting, maar dat was ook lekker bier, totdat de flessen begonnen te knallen.”

Ook de dames hebben van bier brouwen kaas gegeten. Liesbeth, Els en Katrien experimenteerden ooit met een eigen recept en de mannen moesten achteraf toegeven dat dit bier lekkerder was dan het hunne. Hier Liesbeth en Els met overtuiging aan het werk.

“ Het origineelste bier is zeker wel onze Roestpot” gaat Sam verder.” Dit was een bier dat we gemaakt hebben bij mijn nonkel in Brasschaat met hun recept van Ne Rossekop. De pot die toen gebruikt werd was niet van inox en vertoonde al enkele roestplekken. Omdat de Roestpot zo in de smaak viel hebben we in de loop van de jaren het recept bijna niet veranderd.”

Gezellig Michael: “Momenteel brouwen we een viertal keren per jaar. Het plezante eraan is dat je met zijn vieren een ganse dag samen zit. En dan hebben we ook veel tijd tijdens het wachten om bij te babbelen. In de voormiddag drinken we nooit alcohol tijdens de werkzaamheden, dit om de kop helder te houden. Alleen nadat we ’s middags spek en eieren of bloedworst gegeten hebben , dan gaan we proeven. Ook propberen we er tel-

Bier bouwen is voor de Mukkelbrouwers experimenteren, kennis verzamelen, lekker bier produceren maar vooral ook vriendschap en familiefeest. kens een familieaangelegenheid van te maken. In de dag spelen de kinderen samen, keuvelen de dames ,of brouwen ze mee, want inderdaad dames zijn ook toegestaan in het brouwkot. En ’s avond sluiten we meestal af met pizza’s en dat is ook voor de kinderen een fijne tijd. Het is

Doe mee en win een streekbierenpakket Januari, een moment om de vrienden nog eens uit te nodigen en een gezellig avondje samen door te brengen. En hoe kan dat beter met een biertje van eigen bodem? Daarom geeft De Hoogstraatse Maand bij deze gelegenheid drie pakketten streekbier weg. De Scheldebrouwerij uit Hoogstraten wenst u samen met ons blad een lekkere start van 2015. Er is echter één voorwaarde: Vindt het correcte antwoord op onze prijsvraag hieronder en misschien word je uitgeloot onder de winnaars. Veel succes. Ga naar www.demaand.be en antwoord op volgende vraag: Welk was het eerste bier dat de Mukkelbrouwers gebotteld hebben? We verwachten je antwoord voor 10 januari.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 7


altijd een heel gezellige dag. En zelfs veel tijd om naar Radio Valencia te luisteren, want dat is de enige post die we fatsoenlijk in het brouwkot kunnen pakken. “

In de lift “Het rare is dat op een moment dat de meeste brouwersgilden aan het uitsterven zijn , de hobbybrouwers daarentegen in opgang zijn, ook jonge gasten van 18 jaar” verduidelijkt Stefaan ons. “Er worden heel veel recepten gedeeld onder elkaar en ook via internet kan je heel wat informatie vinden. Sam is ook lid van een gilde in Sint-Job. Om de twee maanden is er een proefavond waar er vrijuit gediscussieerd wordt over de recepten.” “Ja” beaamt Sam,”op die proefavonden leer je wel heel wat bij. Vroeger deden we als groep al wel eens uitstappen in functie van het brouwen zoals het bezoek aan een huisbrouwerij in Gent, maar de tijd laat het spijtig genoeg niet toe. Buiten Wouter hebben wij alle drie kleine kinderen en dan zijn er ook wel andere verplichtingen. Maar dat probeen we te compenseren door veel te netwerken via de gilde. Vanaf dit jaar ga ik ook om de twee maanden naar de hoogstraatse bierproevers club “de tjoepentrekken”. Dat is een bierproefavond in de Rijkswacht in Hoogstraten. Er worden alleen maar industriële bieren geproefd, maar toch kan je hier heel wat inspiratie

opdoen. Paul Hermans, de broer van brouwer Gust van de Scheldebrouwerij is hier de voortrekker. Goed om alle trends eens te leren kennen. Het initiatief bestaat nog maar van dit jaar en is dus nog maar een 5 keer samen geweest maar ze maakt ook uitstappen naar brouwerijen. “

Lekker Naarmate de avond vordert worden de verhalen straffer en het bier alleen maar lekkerder. Sam tovert nog een laatste Mukkelpils van vorig jaar uit de ijskast. Hoewel een pils van een jaar oud meestal al zijn limieten blijkt te bereiken, zijn we het allemaal roerend eens: dit is verdorie een lekker biertje. De hopsmaak is met de tijd wel wat verdwenen maar wat er rest kan ons allen wel bekoren. Alle bieren proeven zou een beetje onverantwoord geweest zijn. Want in tegenstelling tot wijn proeven moet bier ook echt gedronken

DE WERELD VAN

8 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

worden en niet terug uitgespuwd, verzekerden de kenners ons. De smaakpapillen voor de bitterheid van het bier zitten immers vanachter op de tong. Graag hadden we nog een bruine Kahoeze (een naam verwijzend naar de Kahoeze films van ‘t Slot uit de jaren jaren ’80), de legendarische Roestpot, een amberkleurige trippel van 8% of beter gekend als Nen Wauweleir, Een TrippelTrip of een DAS Wortel genuttigd. We hebben het bij Ne Nuttige gehouden, een fris zomerbiertje van 6,5 %, gebrouwen met drie verschillende mouten en met een lichte hopping. De Nuttige van de slothelden zal het ons niet kwalijk genomen hebben dat we smakelijk gelachen hebben over zijn karaktertrekken en over die van zovele andere memorable Slotfiguren. Voor al die andere bieren willen wij onszelf nog wel eens graag uitnodigen bij de in onze achting gestegen Mukkelbrouwers. (lvr/kh/jh)


KOKEN MET DEKEN SENDEN Koken. Geen dag-, week-, of maandblad, geen tv-zender, geen vereniging, of men is er de dag van vandaag aan het koken. Een trendy blad als De Hoogstraatse Maand kan dan ook niet anders dan meegaan met de hype. Dus, we gaan koken. Maar, Goossens, Bru, Sergio en andere Huysentruyten gaan we niet op een nog hoger voetstuk plaatsen, koken zullen we met deken Senden. Senden wie? Leo Senden, die juist vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog pastoor-deken was in Hoogstraten. Herder des Heren, maar ook een gedreven amateurnatuurkundige, die naast het geestelijke ook het wereldlijke (lekker eten) niet versmaadde. En zelfs in die hoedanigheid eigen keukenrecepten ging ontwikkelen die via, zoals dat dan heet ‘een gunstige wind’, op onze redactie zijn beland in de vorm van nette schriftjes. Elf receptjes laten we de volgende maanden bereiden door onze ‘vliegende’ huiskok om ze, voorzien van commentaar, aan u op te dienen. Alvast smakelijk eten gewenst. Maar, vooraleer we aan de reeks beginnen, even nagaan wat voor man en mens, deken Leo Senden eigenlijk was. Leo Senden werd in Turnhout geboren, op 11 juli 1888. Hoewel Turnhoutenaar werd hij voor zijn humaniorastudies naar Hoogstraten gestuurd, naar het Klein Seminarie. Na zijn priesterwijding op 20 december 1913 behaalde hij aan de Leuvense universiteit nog de graad van bachelor in de natuurkunde, de wiskunde en de Thomistische wijsbegeerte. Waarna hij een gevierd leraar en later directeur werd van het Sint-Norbertusgesticht te Antwerpen. In 1936 werd hij in opvolging van de plots overleden deken Karel Wuyts benoemd tot pastoordeken te Hoogstraten waar hij ‘ingehaald’ werd met alles erop en eraan. Trompetgeschal bij zijn aankomst, een stoet met 23 groepen en een groots vuurwerk ter afsluiting. Deken Senden was niet zomaar deken Senden. Zijn hoofd had vele kamers, te veel om ze hier allemaal te betreden. Maar laten we gewoon van enkelen de deur op een kier zetten, om even naar binnen te loeren.

Deken Senden de sociale Leo Senden was een zeer sociaal, meevoelende mens. Zo verlaagde hij het stoeltjesgeld maar eventjes met 33% van 15 naar 10 centiemen. Voor onze jonkheid, ten tijde was er in de kerk een ‘stoeltjeszetster’ die na de kerkdiensten de stoelen terug op orde zette, en daarvoor bij wijze van vergoeding mocht rondgaan om het ‘stoeltjesgeld’ op te halen. Nog een voorbeeld van Sendens empathie, tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) liet hij kinderen naar Hoogstraten komen om ze even te laten ontsnappen aan de oorlogsgruwel. Aan de andere kant ging hij de provocatie niet uit de weg. Zo choqueerde hij nogal wat parochianen door Petrus, Johannes en Jacobus constant te aanbidden met hun roepnaam Piet, Jan en Jaak. Was er naar zijn mening een nieuw bestuur nodig voor de Mariacongregatie, dan catalogeerde hij de oude bestuursleden bij de ‘soepkiekens’. Een appreciatie evenmin door iedereen gesmaakt.

Deken Senden de wetenschapper,… …en de gastronoom Zoals al gezegd, Leo Senden had na zij priesterstudies in Leuven o.a. nog aan natuurkunde gedaan en bezat een aanzienlijke bibliotheek met wetenschappelijke werken. Waaruit hij de nodige kennis putte om ook in de praktijk gedreven aan de slag te gaan met allerhande wetenschappelijkheden. Gekleed in zijn witte jas maakte hij in zijn laboratorium o.a. essences en reukwerk. Bestudeerde insecten en schreef een aanzienlijke aantal boeken bijeen (zie kaderstukje) over allerhande wetenschappelijke onderwerpen. En zoals al gezegd dus ook over… het culinaire. Hij ontwikkelde talrijke recepten voor basisgerechten ten gerieve van de dagelijkse kost. Hoewel hij het betere werk ook niet schuwde. Tong, tarbot, haas, patrijs, leeuwerik(?), zij komen bij ons niet alle dagen op tafel. En niet alleen eetgerechten, we vonden ook een recept voor een drank tegen de ‘valling’, en voor de aanmaak van roze korrel. Inbegrepen de wijze van toedienen aan verschillende planten. Hoe wij aan die keukenrecepten geraakt zijn? Daarvoor hoeven we eigenlijk niet verder terug te gaan dan naar ons mei-nummer van dit jaar toen collega (jama) Cyriel Oomen over zijn bestaan heeft bevraagd. Waarbij Cyriel en zijn vrouw Lia vertelde over hun tante Anna Hendrickx die toentertijd huishoudster was bij deken Senden. Tant’ Anna die, toeval of niet, ook zeer goed kon koken heeft Sendens recepten in “vlekkeloos schoonschrift” (en met de vulpen) neergeschreven in een paar schriftjes. Niemand was in die geschriftjes geïnteresseerd maar gelukkig heeft Cyriel Oomens vrouwe Lia ze tijdens een grote kuis niet met het oud papier buitengezet maar

Sendens huishoudster Anna Hendrickx in de dekenale keuken waar zoals het zich laat aanzien culinair nogal wat zal geëxperimenteerd zijn. En massaal gekookt. De pastoors van toen wisten van tafelen en ten huize Senden is op dat gebied heel wat aangericht. Het rijke Roomse leven in die tijd, liet het hun gegund zijn. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 9


ze aan Johan Ooms gegeven, waar ze “in goede handen zijn”. Een perceptie die we volledig kunnen onderschrijven. En vermits we met Johan op goede voet leven verliep de weg van de schriftjes naar onze redactie via de kortste rechte lijn. Misschien nog aanstippen dat we in de schriftjes 3 verschillende handschriften hebben ontdekt. Archeologen, geschiedkundigen en andere ‘curieuze-neuzen’ zouden hiervan een zaak maken. Zo niet wij; voor ons heeft tant’ Anna het opgeschreven. Punt uit. En wat we er verder mee gaan doen hebben we al in de inleiding verteld.

Deken Senden en ‘zijn’ kerk De oorlog 40-45 zou een grote rol gaan spelen in het leven van de deken, derwijze zelfs dat de oorlog hem uiteindelijk de dood heeft ingejaagd. Een reden om over dit deel van zijn leven iets breder uit te weiden. Om te beginnen was er de zaak van de 16deeeuwse kunstglasramen van de St.-Katharinakerk. In 1939 besliste de Koninklijke Commissie om uit voorzorg deze glasramen te laten uitnemen en ter vrijwaring op een veilige plaats te bergen. ‘No way’ zei een koppige Senden. Enerzijds waren deze glasramen absoluut niet meer authentiek omdat ze naar zijn mening in de loop der jaren door opeenvolgende restauraties danig naar de vaantjes waren geholpen. Anderzijds, “niemand heeft zich met mijn kerk te bemoeien” en “mijn kerk is geen schuur, ik wil nog wat kleur.” Het lag immers in de bedoeling om de kunstglazen door gewoon witglas te vervangen. Volgens Senden was dat vloeken in een gotische kerk. Uiteindelijk werd een deel in 1941 wél uitgenomen en geborgen, maar helaas is een ander deel bij de vernieling van kerk en toren op 23 oktober 1944 onherroepelijk verloren gegaan. Niet dat we hieruit mogen afleiden dat de deken een afkeer had van glasramen, nee, in de waaier van de binnendeur van de dekenale inkomhal heeft hij er eentje laten plaatsen gemaakt door de bekende kunstglazenier Calders. En dat is niet de enige inbreng van zijn kunstminnende inborst. Aan kantwerkster Anna Segers-Van Dun (de schoonmoeder van Lor Van Nyen) gaf hij de opdracht om naar zijn ontwerp een albe (priesterlijk onderkleed gedragen onder de kazuifel) te maken met een boord in kantwerk.

aan de kerk overgelaten. In deze ciborie heeft de deken briljanten en robijnen laten verwerken die door godsvruchtigen eigenlijk voor het H.-Bloed waren geschonken. Maar “alles bleef ook zó goed bewaard,” om het met een typisch Sendense uitspraak te zeggen.

Deken Senden en zijn dekenij Als jongeman was Senden in de Eerste Wereldoorlog gevangen gezet wegens zijn anti-Duits en pro-Vlaams activisme. Als hevige flamingant weigerde hij ooit een Franstalige handelsreiziger te ontvangen vanuit het oogpunt: “Geen Vlaams, geen centen.” En ook tijdens de Tweede Wereldoorlog stak hij zijn overtuiging niet onder kerkstoelen en banken, wat tot regelmatige conflicten leidde met de Duitse bezetter. Vooral na zijn weinig delicate preken in de zondagmis. Wat ertoe leidde dat op 26 oktober 1942 de Hoogstraatse dekenij door de Duitsers voor ‘Einkwartierung’ wordt aangeslagen. Aanvankelijk in zijn geheel, maar later gemilderd in de zin dat: “…Es ist aber veranlasst, dass dem Herrn Pfarrer-Deken in seinem Pfarrheim 4 Räume (Arbeitszimmer, Schlafzimmer, Küche un 1 Zimmer für die Haushälterin (zijn huishoudster Anna Hendrickx nvdr.) belassen werden…” Hij moest er dus niet verhuizen, maar veel dankbaarheid heeft hij hiervoor niet betoond. Toen een Duitse legeraalmoezenier hem bezocht om te informeren hoe hij het in zijn gereduceerde dekenij stelde en hem ten afscheid een hartelijk ‘Auf Wiedersehen’ wenste, antwoordde Senden droogjes: “Neen, dat liever nooit meer.”

Schrijn- enJANSEN timmerwerken Karel Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC enDEUREN DEUREN PVCRAMEN RAMEN en Kömmerling PVC RAMEN en DEUREN Wij leveren en plaatsen Kömmerling

alle schrijn- en timmerwerk. Daken, plafonds, Wijramen, leverendeuren, en plaatsen binnendeuren. alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Hoogeind 49

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 754966 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

189

worden de gevangenen per bus naar de ‘Begijnenstraat’ in Antwerpen gevoerd. Deken Senden wordt op transport gezet naar Buchenwald

Deken Senden en de torenklokken Het onheil hield niet op. Op 15 maart 1943 delen de bisschoppen in een rondschrijven, en onder groot protest, mee dat de Duitsers zinnens zijn de klokken van de kerken op te eisen: “A vos peines actuelles nous devons en ajouter une nouvelle, qui vous sera extrêmement douleureuse: l’ Autorité occupante nous a annoncé qu’ elle va procéder à l’ enlèvement des cloches de nos églises”. Concreet hield dit voor Hoogstraten in dat de Mariaklok (uit 1892 – 2000 kg) en de SintJozefklok (uit 1892 – 1000 kg) opgeëist werden. De Katharinaklok uit 1444 en de Mariaklok uit 1513 mochten blijven. Een magere troost, want Katharina en Maria zullen het leven laten bij de ontploffing van de toren op 23 oktober 1944. De twee opgeëiste klokken werden in oktober ‘44 uit de toren neergelaten en voor verder transport naar de Antwerpse haven gevoerd. Senden met zijn wat cynische inslag noteert: “..om ½ II klokken gepikt…”

Deken Senden opgepakt

Naast de albe heeft deken Senden ook zijn door zijn ouders geschonken kelk, en een in zijn opdracht gemaakte prachtige ciborie bij legaat

Schrijn- en timmerwerken

Tijdens de beruchte razzia op1 mei 1944 wordt deken Senden door Gestapo en Feldgendarmen samen met 16 andere Hoogstratenaren van zijn bed gelicht. Hetzelfde lot delen 3 Minderhoutenaren en 1 Merenaar. Samengebracht in de voormalige meisjesschool in de Gelmelstraat

10 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Vóór hun vervoer naar Antwerpen werd de Mariaklok door de Hoogstratenaren volgetekend. De Jozefklok werd ten afscheid met bloemen behangen. Dit onder het volledig negeren van de ‘Ahnordnung’ waarin gedreigd werd dat diegene die “…insbesondere die Abnahme der Glocken zu verhindern oder zu stören versucht, wird nach § 7 der Verordnung vom 19. Dezember 1942 bestraft.” Het zou maar af te wachten zijn wat de Duitsers ten dien tijde verstonden onder ‘zu verhindern oder zu stören’. Erop tekenen? Er bloemen aan hangen?


waar hij op 21 juni 1944 arriveert. Waarna hij naar Dora wordt gevoerd om uiteindelijk in het strafkamp Ellrich (een afdeling van Buchenwald) te belanden. Om er op 5 december 1944 op 56 jarige leeftijd te overlijden. Officieel aan een ‘apoplexie pulmonaire’ of het totale wegvallen van de longfunctie. In werkelijkheid is een totale fysieke ontreddering door zware dwangarbeid, ontbering, en foltering met een daaropvolgende longontsteking hem fataal geworden. Zijn stoffelijk overschot werd in Dora verbrand. In het crematorium of met benzine overgoten, daar bestaat tegenspraak over.

En dan de schriftjes…

Talrijk zijn de soms zeer emotionele getuigenissen van overlevenden waaruit blijkt dat Leo Senden ook in de meest onmenselijke omstandigheden door zijn optimisme en levenskracht zijn medegevangenen toch nog enigszins moed kon inspreken en opbeuren. In zoverre dat de bewaker erachter kwam dat hij priester (der verdammte ‘Pfaffe’ - ‘paap’ - ) was, daardoor werd geviseerd en aan een nog brutaler regime onderworpen. Bijzonder schokkend is het verhaal hoe Leo Senden meer dood dan levend en gedragen door medegevangenen een lotgenoot in diens stervensuur nog ging bijstaan. Even leefde er in Hoogstraten hoop toen zich eind 1944 de mare verspreidde dat de Hoogstraatse politieke gevangenen waren bevrijd en spoedig zouden terugkeren. Helaas valse hoop, zo bleek toen in de lente van 1945 Leo Sendens overlijden officieel werd bevestigd. Waarna op donderdag 24 mei 1945 in de begijnhofkerk een plechtige dienst ter zijner herinnering werd gehouden. Tussen haakjes, de eerste requiemmis die door het Piuskoor werd gezongen, zo staat geschreven. En inderdaad, volgend jaar vieren zij hun 70ste verjaardag. (nad)

Dit jaar maken we elke maand één van de kleine etudes uit de notities van deken Leo Senden klaar. Deze maand starten we met een feestelijke soufflé Napolitaine. Onze gastkok, Richard Pellegrin, met vele jaren kookervaring, verrast ons met een smaakvolle ‘remake’ en een onderbouwde commentaar. Zie pagina 77.

Met veel dank aan Johan Ooms voor diens verstrekte info.

Bibliografie van deken Senden Bewoners van krotten en achterbuurten Drama’s en idyllen in de vijver Eerste begrippen der scheikunde Leerboek der meetkunde (2 dln) Leerboek der stelkunde (2dln) Mooie vlinders Muggen en vliegen Ons insectenboekje Ons keverboek Het ontstaan van het leven Onze huisinsecten De orde in de natuur Praktische scheikunde Uit het huishouden der mieren I Uit het huishouden der mieren II De vliegmachines De kookboekjes van Anna Hendrickx.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 11


Reeds 50 jaar tot uw dienst voor al uw verzekeringen – woonkredieten – pensioensparen en andere fiscale spaarproducten. Wij helpen u ook graag verder met uw belastingsbrief en uw btw-aangifte nieuwbouw! Tot uw dienst! Van Huffel verzekeringen nv Vrijheid 74 - 2320 Hoogstraten

tel. 03/314.46.10

vanhuffel@dvvlap.be

Immo Van Huffel bvba reeds 18 jaar uw vastgoedmakelaar voor Hoogstraten en omgeving

Huis verkopen ? Bel ons ! 03/314.16.99 www.vanhuffelvastgoed.com

Immo Van Huffel bvba Vrijheid 72 - 2320 Hoogstraten

tel. 03/314.16.99

info@vanhuffelvastgoed.com

“ Je eigen bankier voor al uw bankzaken & waar service belangrijk is ! ”

TOP TARIEVEN SPAARPRODUCTEN

Van Huffel bvba Vrijheid 34 - 2320 Hoogstraten

12 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

tel. 03/314.73.36

vanhuffel@recordbank.be


VANUIT HET STADHUIS Valse informatie of politiek spel?

Vondelpad in Meer wordt afgeschaft Hield het college van burgemeester en schepenen de raadsleden en het publiek valse informatie voor of pleit zij onschuldig door gebrek aan dossierkennis? Speelde de oppositie een gevaarlijk politiek spel door het college voor schut te zetten, of had zij het bij het rechte eind? De afschaffing van buurtweg 46, beter gekend als het Vondelpad, voor de nieuwe verkaveling in Meer veroorzaakte heel wat deining in de gemeenteraadszitting van 24 november 2014. De oppositie heeft intussen klacht ingediend bij de hogere overheid. Terwijl een aantal kavels reeds verkocht zouden zijn dreigt de verkavelingaanvraag terug naar af te glijden. Ongezien We hebben het nog niet zo vaak meegemaakt. Enerzijds een oppositie die voet bij stek houdt dat er foutieve informatie in het dossier zit en voorstelt om het dossier uit te stellen tot er meer klaarheid is. Anderzijds een bestuur dat fel van zich afbijt en van de oppositie de mails opvraagt om dit te staven, uiteindelijk de vergadering schorst, de bewuste agendapunten verschuift naar het einde van de gemeenteraadszitting en een gemeentebediende oproept om de plannen te brengen. Dit alles gebeurde in het kader van de verkaveling op de terreinen van de vroegere brouwerij Sterkens in Meer. In totaal komen hier 20 loten voor ĂŠĂŠngezinswoningen en twee projectloten voor meergezinswoningen. Intussen zouden al een aantal bouwgronden door een gekend Hoogstratens vastgoedkantoor verkocht zijn, nog voor de verkaveling door het college officieel werd goedgekeurd. De verkavelaar, NV Brouwerij Sterkens Immo, vraagt de afschaffing van de buurtweg 46 tussen de Driehoekstraat en Meerdorp. Deze weg, die over de te verkavelen

gronden loopt, zou volgens de verkavelaar in onbruik geraakt zijn en volgens burgemeester Rombouts werd reeds een gedeelte van deze voetweg door de Ruilverkaveling afgeschaft. Opmerkelijk hierbij is dat in dit dossier geen advies gevraagd werd aan Trage Wegen, de werkgroep Oude Voetwegen van Erfgoed Hoogstraten, en dit in tegenspraak met de belofte bij het begin van deze legislatuur. Ook het advies van de dorpsraad van Meer voor een verlegging van de weg werd niet in overweging genomen.

Vondelweg Buurtweg 46 in Meer of beter gekend als het Vondelpad is een oud kerkpadje tussen de Driehoekstraat en Meerdorp. Oorspronkelijk liep deze van Meerdorp tot Oude Meerleseweg. Tijdens de ruilverkaveling in de jaren 70 werd het stuk vanaf Driehoekstraat richting het Looi afgeschaft. Bleef dus het stuk tussen Meerdorp (ingang Quirynen) en de Driehoekstraat. Dit voetpad loopt dwars over het terrein van de oude brouwerij van Sterkens. Door de verka-

velingaanvraag en de indeling in meer dan 20 bouwpercelen zou dit pad dwars over de nieuwe percelen en de nieuwe verkavelingweg lopen. Volgens de aanvrager kan deze buurtweg best afgeschaft worden daar hij reeds sinds de jaren 70 in onbruik zou geraakt zijn, en ook omdat er ook hier bij de ruilverkaveling een deel van deze buurtweg reeds zou afgeschaft zijn. Het zou gaan over het middelste stuk van ongeveer 75 meter. Het college stelt daarom voor om de twee overige delen van het resterende Vondelpad via een gemeenteraadsbeslissing af te schaffen, vermits deze weg toch niet meer volledig zou zijn. Het is uiteindelijk de bestendige Deputatie van de Provincie die de definitieve beslissing tot afschaffing moet nemen. Pas wanneer deze weg afgeschaft of verlegd is kan de verkavelingaanvraag definitief goedgekeurd worden.

Verleggen De oppositiepartij Anders, bij monde van raadslid Fons Jacobs, vraagt aan het college dit punt van de agenda terug te nemen. Voor haar is dit

Voor het eerst werd er bij wijze van proef gebruik gemaakt van de zaal De Welgezinde voor de gemeenteraadszitting. Blijkbaar tot ieders tevredenheid. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 13


VANUIT HET STADHUIS dossier niet volledig en bevat een aantal onjuistheden. Vooreerst is er geen duidelijke visie noch een gegronde motivatie waarom deze weg zou moeten afgeschaft worden. Een verlegging naar de grens van de projectzone met de achtergelegen open ruimte zou hier beter op zijn plaats zijn, in het belang van alle Meerse inwoners. Ook de werkgroep Trage Wegen, die zich de laatste jaren fel heeft opgeworpen voor de herwaardering van oude voetwegen, alsook de dorpsraad van Meer delen deze mening. Maar er is door het college geen advies gevraagd aan Trage Wegen en ook het advies van de dorpsraad van Meer werd niet ingewilligd. Daarnaast is er geen sprake van dat een gedeelte van deze weg door de Ruilverkaveling zou zijn afgeschaft zoals weergegeven op het voorliggend plan van de verkavelaar. Jacobs maakt zich sterk dat hij heel wat informatie verzameld heeft waaruit blijkt dat dit stuk niet afgeschaft is. Zo refereert hij naar de IOK die de plannen voor het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Meer Oost heeft opgesteld, de gemeentelijke diensten van de stad Hoogstraten, alsook de Vlaamse Landmaatschappij die de ruilverkaveling uitvoerde. Hierop dringen zowel de voorzitter van de gemeenteraad Johan Vermeeren, burgemeester Rombouts en schepen Haseldonckx er op aan de bewuste mails te mogen inzien. “Dit is de omgekeerde wereld”, repliceert Jacobs, ”als dit stuk weg afgeschaft was had dit bewijsstuk in het dossier moeten zitten.”

Geen advies Schepen Baets erkent dat er geen advies gevraagd is aan Trage Wegen. “Wij vonden dat daar voldoende reden voor was. Wij hebben met de verkavelaar en de administratie van de stad gekeken hoe we de trage wegen in dit gebied

Nog voor de verkaveling definitief is goedgekeurd worden er reeds bouwgronden aan de man gebracht. Indien de gouverneur de ingediende klachten ontvankelijk verklaart kan gans de verkavelingaanvraag van voor af aan beginnen. kunnen invullen. Er zijn andere wegen voorzien die een voldoende ontsluiting zullen geven. De verkavelaar heeft een borgsom betaald die slechts vrijkomt als alle wegen, ook de kleine fiets- en wandelpaden, zijn aangelegd. Er is over deze materie voldoende beraadslaagd en adviezen ingewonnen. De vormgeving van deze verkaveling

is al 1,5 jaar bezig. De beraadslaging over een eventuele afschaffing van deze buurtweg is een eerste stap. Nadien komt het openbaar onderzoek en worden de gegevens bezorgd aan de Bestendige Deputatie die uiteindelijk de beslissing van afschaffing neemt.” “Hoe kan je als gemeente nu beginnen met een openbaar onderzoek als het dossier zelf foutieve gegevens bevat?” reageert Jacobs. Ook de raadsleden Snoeys en Wittenberg van Hoogstraten Leeft vragen zich af waarom er geen advies gevraagd werd aan de Werkgroep Trage Wegen. Deze partij zal zich daarom bij de stemming onthouden.

Schorsing Het is duidelijk dat de bezwaren van de oppositie heel wat impact hebben waardoor voorzitter Vermeeren de schorsing van de gemeenteraad vraagt. De meerderheidspartijen CD&V en N-VA verlaten de raad en trekken zich gedurende een tiental minuten terug voor onderling overleg. Bij de hervatting kondigt de voorzitter aan dat

Burgemeester Rombouts roept alle raadsleden vooraan bijeen om aan de hand van de Atlas voor Buurtwegen en een plan van de ruilverkaveling het ultieme bewijs te leveren dat een deel van de bewuste buurtweg 46 in Meer gedeeltelijk zou zijn afgeschaft door de ruilverkaveling. 14 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN

Meerdorp 72 | 2321 Meer | T +32 3 315 88 65 | F +32 3 315 08 67 hoogstraten@acsac.eu | www.acsac.eu


VANUIT HET STADHUIS het punt over de afschaffing van de buurtweg (agendapunt 4) en het punt over de goedkeuring van de wegen in de nieuwe verkaveling (agendapunt 10) verschoven worden tot na het laatste punt van de agenda. Met 14 stemmen voor en 12 tegen wordt de behandeling uitgesteld.

Afschaffing Bij de uiteindelijke behandeling van de afschaffing van de buurtweg verwijt de burgemeester de oppositie haar nog geen mail bezorgd te hebben met de informatie die zij zou ingewonnen hebben bij de gemeentelijke diensten, VLM, IOK, en zij verwijt Jacobs informatie verzameld te hebben bij andere personeelsleden dan bij de verantwoordelijke van de betrokken diensten. Waarop Jacobs haar voorstelt de mails te laten inzien met weglating van de afzender. Wanneer de burgemeester hier niet op in wil gaan repliceert het raadslid dat het de burgemeester blijkbaar meer te doen is om de personen die de informatie verstrekt hebben dan wel over de inhoud van de zaak zelf. Intussen heeft het diensthoofd Grondgebiedzaken Harry Vanderhenst plaatsgenomen in de zaal. Terwijl de zitting geschorst wordt roept de burgemeester alle raadsleden rond

de tafel vooraan en ontvouwt zij de Atlas der Buurtwegen en een plan van de ruilverkaveling waarop het bewijs zou moeten gevonden worden voor het reeds vroeger afgeschafte deel van deze buurtweg. Het is burgemeester Rombouts die het woord voert, de betrokken ambtenaar mengt zich niet in de discussie. Daarna vraagt zij de stemming over de afschaffing. CD&V en N-VA stemmen in met de afschaffing, Hoogstraten Leeft (9) onthoudt zich en Anders (3) stemt tegen.

een gebrek aan kennis van het dossier, probeert de verkavelaar hier het college met foutieve informatie om de tuin te leiden of spelen er andere factoren een rol? Van waar die onverzettelijkheid in de weigering om het dossier terug te nemen en aan een grondige controle te onderwerpen? Deze manier van werken doet op zijn minst heel wat vragen oproepen over de geloofwaardigheid van de politiek.

Wegen in de verkaveling

Gelijk? De gemeenteraad eindigt een stuk na middernacht. Het is het publiek en raadsleden aan te zien dat er heel wat onzekerheid is over de juistheid van de informatie die hier verstrekt werd. Wij namen daarom contact op met de VLM die de ruilverkaveling in Meer in de jaren 70 en 80 heeft uitgevoerd. Hier bevestigde men mij dat het stuk weg, waarover zo druk gediscussieerd werd in de raad, niet is afgeschaft door de ruilverkaveling. Het doet ons heel wat vragen oproepen over de wijze waarop burgemeester Rombouts deze discussie gevoerd heeft en voet bij stek hield dat deze weg was afgeschaft. Is hier sprake van bewuste misleiding, getuigt dit van

Na de discussie over de afschaffing van de bewuste buurtweg, boog de gemeenteraad zich over het tracé der wegen in de nieuwe verkaveling. Eens te meer vraagt de oppositie dit punt te verdagen om het college de kans te geven het dossier ten gronde door te nemen gezien de hoger vermelde onjuistheden. Dit heeft immers zijn weerslag op de inrichting van de verkaveling. “Hoe kan men een beslissing nemen over nieuwe wegen, wanneer er nog een bestaande buurtweg ligt”, vraagt de oppositie zich af. Bovendien wordt de gemeenteraad hier buiten spel gezet vermits zij enkel kennis kan nemen van de bezwaren die zijn binnengekomen zonder er over te mogen oordelen en het college al een beslis-

Een plan van de oude brouwerijsite waarvoor de verkaveling is aangevraagd, met in het midden de bewuste oude voetweg 46. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 15


VANUIT HET STADHUIS sing genomen heeft over de verkaveling op zich. Daarnaast is er de aanbeveling van het GECORO (Gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening) en de petitie van de inwoners om eerst de Driehoeksstraat te verbreden alvorens de projectzone wordt ontwikkeld. Dit punt stond ook op de prioriteitenlijst van de dorpsraad van Meer in 2012. Het rooi – en onteigeningsplan voor de Driehoeksstraat zou reeds in 2002 bij Koninklijk Besluit zijn goedgekeurd. Aldus de oppositie. Wanneer uiteindelijk de voorzitter de stemming vraagt stemt meerderheid tegen oppositie voor het tracé van de wegen in de nieuwe verkaveling. Hoogstraten Leeft onthoudt zich. Anders stemt tegen en kondigt aan ook voor dit punt een bezwaarschrift bij de gouverneur in te dienen. Marc Van Aperen herinnert er zijn collega’s aan hoe tevreden hij was tijdens de gemeenteraad in augustus bij de stemming over de realisatie van sociale kavels. “Eindelijk een verkaveling in Meer, zei ik toen, maar nu we met de concrete invulling zitten, zie ik geen advies van de dorpsraad, is er geen verslag van de opmerkingen van de bewoners, is er geen inspraak gegeven aan de bevolking en komt er geen verbreding van de Driehoeksstraat. Daarom vraag ik ook uitdrukkelijk om te luisteren naar alle betrokkenen en stel ik voor dit agendapunt uit te stellen en het nog eens goed te bekijken met alle betrokkenen

Gouverneur Het werd al snel duidelijk dat gans deze historie nog een vervolg zou krijgen. De oppositiepartij Anders heeft intussen immers bezwaar ingediend bij de toezichthoudende overheid, de gouverneur van de provincie. Maar ook de Werkgroep Trage Wegen dient klacht in bij de gouverneur. Twee leden van deze werkgroep waren immers aanwezig op de gemeenteraad en getuige van de gevoerde discussie. De twee bezwaarschriften komen in grote lijnen overeen. Vooral de foutieve informatie uit het dossier heeft kwaad bloed gezet. Temeer daar ook de gemeentelijke diensten op de hoogte waren van het feit dat het bewuste stuk weg niet afgeschaft was, dit herhaaldelijk op de raad aangebracht werd, maar het bestuur niet wou ingaan op het voorstel het agendapunt uit te stellen om de gegevens te controleren. Maar ook het feit dat de werkgroep niet om advies gevraagd was ondanks de gemeenteraadsbeslissing van 22 oktober 2007 om bij aan passingen van trage wegen de werkgroep Trage Wegen om advies te vragen, weegt zwaar in het bezwaarschrift. Daarnaast zijn er nog een aantal bijkomende elementen, zoals het negeren van het advies van de dorpsraad en Natuurpunt om de weg te verleggen naar de rand van de verkaveling, het aantal parkeerplaatsen, de meerwaarde van grond bij afschaffing, enz., maar dit zou ons hier te ver leiden.

Tijdens de wandeling van 21 oktober 2012 van de werkgroep Trage Wegen door Meer werd er stilgestaan in de Driehoekstraat. Hier gaven Stan Geysen en Maartje Siebelinck uitleg over de buurtweg 46 die over het terrein van de oude brouwerij loopt. De schepenen Jansen, Baets en Matthé waren hierbij aanwezig.

Afwachten Het is afwachten wat de reactie van de gouverneur zal zijn. In de wandelgangen vernemen we intussen dat er ook binnen de coalitie heel wat roert rond dit dossier. N-VA heeft zich in haar verkiezingsprogramma sterk uitgesproken voor ondersteuning van de werkgroep Trage Wegen. Hoe dit te rijmen valt met de onwil van het college om geen advies te vragen in deze zaak doet bij heel wat mensen vragen rijzen. Op de collegevergadering van 25 november, daags na de bewuste gemeenteraad, keurt het college de verkavelingaanvraag goed. Indien de gouverneur echter de bezwaarschriften van de oppositie en van de werkgroep Trage Wegen gegrond vindt, kan heel de verkavelingaanvraag opnieuw beginnen. Een interessante bedenking hierbij is dat de gemeenteraad nu haar goedkeuring geeft voor de afschaffing van de twee delen van buurtweg 46. Wanneer nu blijkt dat het bewuste gedeelte, dat al dan niet door de ruilverkaveling zou zijn

afgeschaft, effectief niet is afgeschaft, dan zit de verkavelaar maar ook de gemeente met een probleem. Een verkaveling kan in geen enkel opzicht goedgekeurd worden wanneer hier nog een bestaande weg ligt. In een recente toelichting (juni 2014) van Ruimte Vlaanderen, Departement van de Vlaamse Overheid, lezen we letterlijk: “Als er een conflict bestaat tussen het tracé van een bestaande buurtweg en een voorgenomen verkaveling of bouwproject, dan kan er nog steeds geen wettige vergunning worden afgegeven als niet eerst de buurtweg formeel is verlegd of afgeschaft, krachtens een deputatiebeslissing “ . Intussen vernemen we op datum van 9 december dat er nog steeds geen openbaar onderzoek gestart is naar de afschaffing van buurtweg 46. Dit is normaal de eerste stap die het college moet ondernemen na een goedkeuring in de gemeenteraad. Wait and see, of hoe een klein stukje weg de geloofwaardigheid van heel wat mensen op de helling kan zetten. (jh)

WWW.GEUDENS.BE

Sinds 1946

VERKOOP NIEUWE EN 2E HANDS VOERTUIGEN – VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT – FORD ERKENDE HERSTELLER - TAKELDIENST 24/24u – CARROSSERIE ALLE MERKEN.

16 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Garage F. Geudens bvba * Meerseweg 8 in Meer * Tel. 03 315 71 76


Frank Croes - Fotograaf - Bourgondiër van huize uit Wie is hij? Best eerst even kennismaken of - voor vele Hoogstratenaren - de kennismaking hernieuwen. Want Frank is Hoogstratenaar pure sang. Geboren op 17 april 1954 onder de kerktoren in het ouderlijk huis van de familie Croes, daarmee hekkensluiter in een gezin van zes kinderen. Mogelijk zijn er een aantal onder u die de wenkbrauwen fronsen. Frank Croes? Frank?! Kan zijn. Broer Jan maakte er als kind een hobby van voor zijn kersverse broertje de gekste namen te bedenken: Pietje, Fajoeier (!!) … uiteindelijk bij Flupke bleek de inspiratie op te zijn. Frank bleef Flup voor familie, vrienden en kennissen. Frank Croes, Flup dus voor de vrienden. Ondertussen uitgeweken naar Antwerpen waar hij met ega Monic Van Neyen, dochter van moeder Julia, de nog steeds kranige dame uit de Loenhoutsebaan nr. 3, dochter Caia en zoon Brun tot wasdom heeft gebracht. Caia actief als programmator muziek & evenementen, Brun zelf ondertussen een begenadigd Illustrator. Gedrieën delen ze ook hun passie voor muziek. Aanvankelijk opgeleid als plastisch kunstenaar, wat zich weerspiegelt doorheen heel zijn werk, bekwaamde Frank zich in de fotografie. Via verschillende leermeesters kwam hij uiteindelijk in aanraking met de wereld van het culinaire. Van huis uit Bourgondiër was de interesse onmiddellijk gewekt. Culinaire fotografie in de breedste betekenis van het woord werd zeker niet het enige maar wel belangrijkste onderdeel van zijn werk.

Aan de top in België Tot daar Franks doopceel. Maar in het bestek van dit artikel willen we ons vooral toespitsen op wie hij geworden is: culinair fotograaf aan de top in België, menig keer gelauwerd, met erkenning ver buiten onze grenzen (zie kaderstuk). Sterrenchefs zoals Wout Bru, Roger Vandamme, Sergio Herman, Johan Segers, en nog vele anderen weten hem te vinden en hij hen. Hun keukens worden zijn werkterrein of samen gaan zij aan de slag in zijn atelier of op locatie.

Licht, structuur, compositie Bladerend door enkele van de ruim 70 culinaire boeken waarbij Frank Croes tekende voor de fotografie, valt onmiddellijk op hoe hij er in is geslaagd zijn adagio: compositie, licht en structuur, waar te maken. Drie werksleutels waardoor zijn foto’s een substantiële bijdrage leveren aan

de culinaire hoogstandjes van de vele topchefs waarmee hij samenwerkt. Steeds sprekende beelden, visueel evenwichtig, pure weergave van materie en product. Veelal met fragiele, soms ijle achtergrond die opgaat in de omgeving. Spel van licht, verfijnde tinten, subtiele structuurweergave. Het geheel roept smaakbeleving op die onverwijld doet watertanden. Kleur is daarbij essentieel. Helaas zullen we het binnen de context van dit maandblad, met zwartwit versies moeten stellen. Het fotograferen van bereide gerechten is maar een deel van het werk van Frank. Veel voldoening ervaart hij bij het werk dat hem toelaat het product vanuit zijn oorsprong, evolutie en verwerking in zijn essentie te treffen. Studies voor foodbooks, brochures en advertising gericht op de meer professionele doelgroep, brengt hij in een narratieve beeldtaal die terecht kunst mag

worden genoemd. Hier spreekt de meerwaardezoeker maar ook de levensgenieter, met oog voor het verhaal, voor het echte, het oorspronkelijke, het authentieke. Maar ook de vakman-fotograaf zelf geen onverdienstelijk kok - vertolker van het vakmanschap en de liefde voor het product en het metier van kweker, teler, slager, patissier en chef.

Een foodfoto, en wat erbij komt kijken Waar we natuurlijk ook nieuwsgierig naar zijn is de culinaire fotografie an sich. Van buitenaf gezien lijkt het een wat eigenaardig wereldje waarover veel indianenverhalen de ronde doen. Waarin verschilt culinaire van gewone fotografie? Wie zijn erbij betrokken en hoe zit dat met opdrachtgevers, welke inbreng hebben zij in het verhaal? Worden alle gerechten ook echt bereid en nadien opgegeten of wordt al dat lekkers weg-

Smakelijk eten

Jullie hebben massaal je abonnement op de Hoogstraatse Maand vernieuwd. En we houden woord. Uit de namen van de personen die hun abonnement voor 8 december vernieuwden, trok een onschuldige hand een gelukkige die met twee personen mag gaan eten in een Hoogstraats restaurant. Het werd de 477 ste betaler. De gelukkige winnaar is de familie Donckers-Sterkens, Achteraard 38 te 2322 Minderhout. We bezorgen hen een waardebon.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 17


gegooid? Kortom duizend en één vragen, genoeg om Frank op te zoeken in zijn atelier in Edegem. Bij binnenkomst gaat alle aandacht onmiddellijk naar een schitterende oldtimer: een Mercedes bouwjaar 1951, in glanzende cappuccino kleuren, volledig gerestaureerd door Frank himself. Prachtig! Maar daarvoor zijn we niet gekomen. Het atelier is verder een grote ruimte met annex een ingerichte keuken. Verder zien we enkele spotlampen en wat in onze ogen een reflectiescherm is. Prominent aanwezig een computer met daarop een schitterende foto die hij maakte voor Culinaire Ambiance met Jeroen Meus (voor deze foto: zie verder).

Duo met foodstylist en/of chef Om te beginnen gaat de fotograaf niet alleen aan de slag. Hij vormt een duo met de foodstylist-kok. Iemand met oog voor en voeling met fotografie, die vooral visueel correct moet kunnen werken. In principe wordt er niet gefoefeld. Toch wordt niet echt alles bereid. Voor een saus heeft het bijvoorbeeld geen zin om een echte fond te trekken, om maar één voorbeeld te noemen. Dan moeten andere oplossingen worden gevonden die het originele product zo perfect mogelijk suggereren. Daarnaast moet de foodstylist inzicht hebben in de effecten die het koken en bereiden hebben op het product, bv. kabeljauw moet ook op de foto zijn perfecte glazigheid behouden, en op een tas thee mag geen ‘film’ te zien zijn. Hij moet ook het effect kennen van het opnameproces zelf op product en bereiding. Kortom, hij is het die instaat voor de techniciteit van de realisatie. Aan het fotograferen gaat natuurlijk een concept vooraf. Veel is daarbij afhankelijk van de opdracht zelf. Voor commerciële opdrachten wordt meestal gewerkt met een ontwerpschets, een rough in het jargon. Deze wordt voorgelegd aan de fotograaf die ermee aan de slag gaat. Het gebeurt dat de perceptie en insteek van fotograaf en opdrachtgever weleens uiteenlopen. Het wordt dan een aftasten van mogelijkheden en grenzen om

Opnamen van een compositie met inktvis voor een affiche van R&D Food Revolution.

Opname van de foto bovenaan - Links van Frank Albert Adrià van het wereldvermaarde Catalaanse restaurant El Bulli, rechts Dirk Peeters(teamfoto(©foto Dirk De Cubber)

18 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


uiteindelijk tot een resultaat te komen dat voor beiden aanvaardbaar. Dat dit weleens in conflict kan komen met de eigen kwaliteitsstandaarden van de fotograaf hoeft geen betoog. Het komt er dan op aan de grenzen van de eigen kwaliteitsnormen veilig te stellen. Voorbeelden van goede samenwerking zijn de schitterende foto’s voor IMagazine Barry-Callebout. Veel ontstaat ook uit het opnameproces zelf. Vooral bij ‘technische’ boeken zoals ‘Het Wijn&Vleesboek’ voor Lannoo of voor Njam het boek ‘Tot op het bot’ met Johan Segers van Het Fornuis in Antwerpen, waarbij de opgroei van het dier, slachting en versnijding plus receptuur in beeld worden gebracht. Voor dergelijk opnamen wordt letterlijk ‘de boer opgegaan’. Hier liggen het toeval van het moment, de omgevingsfactoren en de context dikwijls aan de basis van onverwachte opnamemogelijkheden en –kansen, wat dan weer kan leiden tot bijsturingen van het concept. Want wat doe je als fotograaf als je plots midden in een wei tot aan je knieën tussen de varkentjes in de str… staat?

Analoog versus digitaal Voor foodfotografie vertrekt uiteraard alles van het te fotograferen product. Een frit met mayonaise stelt de fotograaf voor andere uitdagingen dan de hoger genoemde chocolade pencils. Niet omdat het onderwerp in het ene geval alledaagser is dan het andere, wel door de eigenschappen van het product: de weergave complexiteit maar ook de opname-effecten. Een warme lamp op een fijn chocolade pencil kan uiteraard desastreuse gevolgen hebben. De overgang van analoge naar digitale fotografie heeft zeker in de culinaire fotografie tot een aardverschuiving geleid. De opnamecomplexiteit die analoge fotografie met zich bracht was zeer bepalend voor de werkwijze en mogelijkheden. Men haalde maximum gemiddeld drie foto’s op één dag. En dan nog was niet geweten of al het werk ook een goede foto zou opleveren. Na een polaroidopname om een eerste beeld te verkrijgen, werden meerdere opnames gemaakt die elders in een lab werden ontwikkeld. Afwachten dus. Eens de dia’s terug, moest op de lichtbak worden beoordeeld of er een goede opname tussen zat. Het was erop of eronder. Dit betekent dat een opname in een keer goed moest zijn: compositie, opstelling, belichting, contrast. Of het was van nul opnieuw beginnen. Dat vertaalde zich ook in de uitrusting van het atelier met indrukwekkende reflectieschermen en lampen maar ook in het opnameproces zelf. Onder invloed van de warmte van de lampen en door het sterke licht, maar ook door de duur van de opname kon verlies van kleur optreden of drukverlies ontstaan waardoor het gerecht of product zijn oorspronkelijke frisheid of consistentie verloor. Het spreekt voor zich dat er toen meer trucken van de foor aan te pas kwamen om toch het beoogde effect en de beoogde standaard te verzekeren. Om een voorbeeldje te geven: om

Oog voor het basisproduct: De Varkentjes van Johan Segers een mooi bolletje ijs te verkrijgen dat niet wegsmolt tijdens de opnamen, zag men wel eens dat het ijs door een bolletje Philadelphia kaas was vervangen, wat een nogal gekunsteld effect gaf. Zo niet bij Frank. Hoe hij het wel deed? Hij heeft het ons wel verteld, maar we mogen het niet verklappen. Beroepsgeheim! De digitale mogelijkheden hebben een heel nieuwe wereld geopend. Om te beginnen wordt nu gewerkt met beperktere en meer hanteerbare maar wel meer gesofistikeerde belichtingsapparatuur. Het opnameproces zelf gaat ook heel wat sneller. Elke opname levert immers onmiddellijk

een beeld op de computer. De instellingen voor een optimale lichtspeling en structuurweergave die met analoge fotografie voor de opname moest gebeuren, kunnen nu digitaal worden gecorrigeerd. De trucages die vroeger onontbeerlijk waren worden nu ‘gefotoshopt’. De digitale bewerking laat toe het beeld tot op uiterst minuscuul niveau bij te stellen, aan te vullen en te corrigeren. Uiteraard doet dit niets af van het belang van perfectie van het te fotograferen product. Elk onderdeel ervan moet van topkwaliteit zijn en hoever men ook kan gaan, een verlept product, een slechte compositie of een slechte opname kan

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 19


Een opdracht van Callebaut. Foto met de chocoladepencils voor de cover van een magazine 20 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


met Photoshop niet worden verdonkeremaand. Dat neemt niet weg dat de digitale bewerkingsmogelijkheden wel een zeer wezenlijk hulpmiddel zijn geworden. Naast de digitalisering zorgt de evoluerende technologie ook voor nieuwe mogelijkheden die het opnameproces vereenvoudigen of nieuwe mogelijkheden geven. Een voorbeeld: is het ‘schokvriezen’. Hierbij kunnen vloeibare stoffen zoals sausen na snelle invriezing met het gewenste afdrup- of afvloeieffect perfect in beeld worden gebracht. In de analoge periode moest men hopen op een toevalstreffer of moest men deze in silicone laten maken wat zeer duur was.

Digitaal fotograferen kan toch iedereen! Een digitaal fototoestel, tablet of smartphone zijn zowat een vast verlengstuk geworden van het menselijk bestaan. Met zijn allen kijken we niet meer, maar fotograferen constant. En zeg nu zelf, we maken toch geweldige foto’s, niet? Dit wat al te kort door de bocht denken, heeft een ernstige weerslag gehad op de professionele culinaire fotografie rond de jaren 2010. Waarom nog een te dure fotograaf betalen als een journalist of styliste ook op een knopje kan drukken? Vooral de tijdschriften- en reclamesector zagen hierin een makkelijke besparingsmogelijkheid zeker nu als gevolg van de recessie de broeksriem moest worden aangehaald. Dat is zwaar aangekomen. Gelukkig gaat het ondertussen weer de goede richting uit. Zeker de glossy bladen en andere kwaliteitspublicaties met in hun zog ook de mindere goden onderkennen ondertussen opnieuw de meerwaarde die de echte culinaire fotografie biedt. Hierin wellicht geholpen door de hype aan kookboeken en de trend waarbij chefs hun eigen realisaties te boek willen stellen en hiervoor opnieuw beroep doen op vakmanschap. Een welkome evolutie na toch wel een sombere periode.

statisch, er zat weinig beweging in. De gerechten zelf waren nog zwaar en dat vertaalde zich ook in de fotografie. Er werd voor diverse magazines veel in de restaurants zelf gefotografeerd en de chef had een ongenaakbare status. Zo vertelt Frank van een opname in zijn beginjaren in het Brusselse restaurant Comme Chez Soi, waar hij zich op een vast uur moest aandienen in pak met das, en tien minuten de tijd kreeg om een foto te maken van de chef, Pierre Wijnants himself. Op vraag van deze laatste: met familie. De sfeer: die van een audiëntie. Dat is nu wel anders. De chefs zijn weg van het voetstuk, de culinaire stijl is veel speelser geworden. De culinaire fotografie is meegegaan in die trend. Elke foodfotograaf gaat hierin uiteraard zijn eigen weg. Voor Frank Croes betekent dit dat elke opname puur moet zijn, geen effectgerichte liflafjes, liefst geen of toch zo weinig mogelijk afleidende ‘garnituren’.

Culinaire fotografie opent horizonten Moet het nog betoogd dat een culinaire fotograaf een boeiend leven heeft? Het brengt Frank vaak op prachtige sites en in contact met boeiende mensen. Heel wat opdrachten brengen ook verplaatsingen en vaak ook reizen mee. Zo bracht een reportage van de vangst op skrei hem al op de Lofoten, maar deed hij ook al Marrakesh, Essaouira, Granade, Barcelona, Leon, Schotland, Madrid, Sardinië, Sicilië, Italië, Frankrijk en Oslo aan. Of dat altijd een pretje is en blijft, moet je hem zelf maar eens vragen. (anc)

Prijzen

2de laureaat Provinciale prijs Fotografie Antwerpen 1981; 4 X World Gourmet Cookbook Award (titels zie verder)

Tentoonstellingen

Filmcircuit 17 Culturele Centra 1983/198& De Brakke Grond in Amsterdam 1984 Special guest Foodphoto in Tarragona Spanje 2010 Fotografie à la Carte - Stedelijk museum Hoogstraten 2006

Enkele boeken

Kermis, Koersen & Flandriens – The House of Books Witloof from Belgium’ - The House of Books (World Gourmet Cookbook Award) Décor en Chocolat – Lannoo (World Gourmet Cookbook Award) Perfecte Pralines 2 Ganache – Lannoo Con Gusto – Standaard Uitgeverij Perfecte Pralines 3 Ganache – Lannoo (World Gourmet Cookbook Award) Chocolade zonder Grenzen - Lannoo Bier en Gastronomie – Linkeroever Uitgeverij Invitation à la Santé – edition Standaard Chocolade @ Home – Lannoo Kruidig met bouillon – Lannoo Maison Bru – Wout Bru - Tectum Vlees&Wijn – Lannoo (World Gourmet Cookbook Award) Bakboek – Standaard Uitgeverij Het Gezellige Taartenboek – Standaard Uitgeverij Desserts&Wijn – Lannoo Desserts Roger Van Damme – Njam Tot op het Bot Johan Segers Olivier de Coux CM Production/De Bakker Art@Live

Nieuwe wegen bewandeld Zo maakte Frank bijvoorbeeld voor Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) de ‘stop motion’ opnames voor de tv-spot Patapas, 1000 hapjes met patatjes, waarbij we een ongeschilde ’patat’ zien transformeren in een ‘Aardappel met kipbrochette’ of in ‘Blini met zalm, knolselder en appel’. Een techniek waarbij de beelden één voor één worden opgenomen om dan als film te worden gemonteerd. Voor wie het nog niet gezien heeft: surf even naar www.aardappel.be

Evolutie van het beeld Ook het beeld zelf heeft een sterke evolutie doorgemaakt. Vroeger waren de opname eerder

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 21


RUIMTELIJKE ORDENING

Beeld van een Vrijheid Do’s-and-don’ts voor historische woonkernen Een bijdrage van Peter Vermeulen en Eva Heuts in het vakblad Ruimte Peter Vermeulen, die u wellicht kent als de drijvende kracht achter Ringland, het voorstel om de Antwerpse ring te overkappen, is zaakvoerder van STRAMIEN, een multidisciplinair ontwerpbureau op het terrein van architectuur, ruimtelijke planning en ontwerp van publieke ruimte. Samen met Eva Heuts, een van de dertig medewerkers van Stramien, publiceerde hij onderstaand artikel in het tijdschrift RUIMTE, vakblad van de Vereniging Voor Ruimte en Planning. Voor meer info: VRP, Damplein 27 te 2060 Antwerpen, tel 03 201.59.00 of www.vrp.be en www.ruimte-magazine.be

Vlaanderen zit in de greep van de’ appartementisering’. Bij het vallen van deze term steekt onvermijdelijk ook de vraag naar het karakter en de identiteit van dorps- en stadskernen de kop op. Hoe ga je als stedenbouwkundige hiermee om? Ontwerpbureau Stramien werkte voor de steden Ronse en Hoogstraten een studie uit rond dit thema. Uiteindelijk kwam er een scenario voor ruimtelijke kwaliteit uit de bus waarmee elke Vlaamse gemeente aan de slag kan. Verstoord dorpsbeeld Het is een bekend gegeven: de ‘appartementisering’ rukt overal op, zowel in kleinere steden en gemeenten als in Landelijke dorpen en gehuchten. Maar met verdichting van woonkernen is in principe natuurlijk niks mis. Ouder wordende mensen blijven nu eenmaal graag in hun vertrouwde omgeving wonen, met de nodige voorzieningen binnen handbereik. Er is dus kennelijk een markt voor, en de regels van de markt zijn dan ook medebepalend. Waar vroeger rijwoningen of zelfs vrijstaande woningen stonden, verrijzen nu appartementsblokken, en wie zou bij de realisatie van een dergelijk project niet graag nog een woonlaag extra bouwen? Kleinere verdiepingshoogtes kunnen daarbij helpen, maar daarmee verdwijnt dan wel de verticale structuur van het geheel. Ook een penthouse of een bijkomende woonlaag, ingewerkt in het schuine dak, is altijd mooi meegenomen. Dakramen worden dan grote dakkapellen - twee boven elkaar is geen uitzondering. Steeds meer gemeentebesturen beginnen zich af te vragen waar dat eindigt. Ze worden overstelpt met vergunningsaanvragen. Omdat grotere woningen vaak moeilijk verkoopbaar zijn, willen veel eigenaars ze graag opsplitsen in meerdere woongelegenheden of vervangen door appartementen. Maar in een gewone verkaveling is een appartementsgebouw toch niet echt op zijn plaats. Perimeters vertrekken dan ookmeestal van concentratie in de kern. De vraag is alleen: volstaat dat? Want die appartementen doorbreken ook de oorspronkelijke schaal en verstoren hoe langer hoe meer het vroegere dorpsbeeld. En daar start dan een moeilijke zoektocht naar karakter en identiteit. Stramien werkte zowel voor Ronse als voor Hoogstraten een studie uit rond het vrijwaren van de identiteit van hun historische kern. Beide gebieden die allebei gekend zijn onder de naam Vrijheid - kunnen immers bogen op een rijk verleden en een bijzonder bouwkundig patrimonium.

De Vrijheid van Hoogstraten: een straat Hoogstraten mag vandaag dan een vrij kleine regionale kern zijn, ooit was dat anders. Van de dertiende tot de achttiende eeuw lag hier namelijk hét

22 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De Vrijheid van Hoogstraten vroeger


RUIMTELIJKE ORDENING

Panorama van Hoogstraten 1564

handels- en ambachtscentrum van het Land van Hoogstraten (vandaag de Noorderkempen). De Vrijheid, de hoofdstraat waarrond Hoogstraten ontstond, lag op de oude verbinding Antwerpen-Breda, de naam verwijst naar het gebied dat in 1210 vrijheidsrechten kreeg. Vandaag is de Vrijheid een plek die het midden houdt tussen een langwerpig plein en een straat met veel te druk verkeer. Het plein is aan weerszijden afgezoomd met lindebomen (beschermd als landschap) met daaromheen tal van bijzondere gebouwen en gehelen: de Sint-Catharinakerk, het stadhuis, het begijnhof en Klein Seminarie, de brouwerij en een reeks prachtige burgerwoningen uit verschillende stijlperiodes. Toen pal tegenover de vergaderzaal van het stadhuis de eerste appartementsblokken verrezen, ging het stadsbestuur zich vragen stellen. De dubbele schaalvergroting, zowel in de hoogte als in de breedte, bracht immers de mooie belendende huizen in verdrukking. Hoe lang zou het nog duren voor dit soort banale appartementsgebouwen het beeld van de hele Vrijheid zou gaan domineren? Vormde dit geen bedreiging voor het historisch karakter van de Vrijheid en voor de identiteit en de bijzondere uitstraling die ervan uitgaat?

De Vrijheid van Ronse: een staat Ook in Ronse hebben ze een gebied dat de Vrijheid heet. Gedurende meer dan achthonderd jaar vormde het een onafhankelijke enclave: de Vrijheid had een eigen bestuur, een aparte economie, wetgeving en jurisprudentie. Het was een soort staat in de stad, duidelijk afgebakend met hagen, grachten en slagbomen, waar tol werd geheven. Pas na de Franse revolutie verloor het stadsdeel zijn specifieke administratieve en juridische rechten en verdwenen de grenzen en daarmee ook een groot deel van de uitstraling.

Het gebied is vandaag nauwelijks nog herkenbaar als afzonderlijk stadsdeel, al blijft er uitzonderlijk religieus erfgoed aanwezig, met de Sint-Hermes-, de Sint-Pieters en de Sint-Martinuskerk - het zogeheten driekerkencomplex. Ook de versterkte hoeves (de mottes) en een aantal belangrijke industriële gebouwen langs de grotendeels overwelfde Molenbeek getuigen van een rijk verleden. Hoewel de historische schaal nog grotendeels is behouden en de Vrijheid een tamelijk mooi ensemble blijft dat verwijst naar het verleden, liggen zowel het patrimonium als de publieke ruimte er vandaag veeleer verwaarloosd bij. In Ronse gaat het er trouwens heel anders aan toe dan in Hoogstraten. Hier is vandaag nauwelijks spontane ontwikkeling, ook al is de restauratie en herbestemming van de Sint-Martinuskerk volop aan de gang. De gemeente is dan ook op zoek naar hefbomen voor vernieuwing. Het patrimonium vormt daarbij een van de bijzondere troeven van dit merkwaardige stadsdeel.

Twee Vrijheden, één visie Zowel in Hoogstraten als in Ronse heeft men de ambitie om een coherent en representatief deel van het rijke historische patrimonium te bewaren. Dat mag vernieuwing niet in de weg staan, maar de toevoeging van een moderne laag hoeft ook niet te betekenen dat overal lelijke appartementsblokken worden neergepoot. De 21ste eeuwse laag moet en kan even waardevol worden als de andere historische lagen, met respect voor het aanpalende patrimonium, de schaalgrootte en het straatbeeld. Zowel in Hoogstraten als in Ronse zou men bovendien de publieke ruimte moeten opwaarderen door een deel ervan autoluw of zelfs autovrij te maken. HOOGSTRATEN - De geschiedenis van Hoogstraten moet verankerd blijven in het beeld van de Vrijheid, met zijn herkenbare grote stadsgebou-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 23


samen te voegen en te vervangen door één breed gebouw. Als dergelijke percelen uit functionele overwegingen toch samen ontwikkeld worden, moet de perceelstructuur in de architectuur zichtbaar blijven. DIALOOG LEIDT TOT KWALITEIT – Zowel in Hoogstraten als in Ronse werd voorgesteld een Bouwcommissie in het leven te roepen die mee kan beoordelen of een voorstel voor nieuwbouw of verbouwing in en rond de Vrijheid het nodige respect uitstraalt voor het historische karakter van het gebouw en de omgeving. Het lijkt aangewezen dat een dergelijke commissie een advies geeft aan de stedenbouwkundige dienst, die het dossier voorbereidt en opvolgt. Het is dan aan het College om eventueel bijkomend advies te vragen en - zeker bij afwijking - een gemotiveerde beslissing te nemen. AFWEGINGSKADER - Bij de uitwerking is een onderscheid gemaakt tussen beschermde monumenten, gebouwen die opgenomen zijn in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed en andere waardevolle gebouwen of gehelen die bijdragen tot de beeldkwaliteit. Om een objectieve afweging te kunnen maken zijn alle gebouwen in de Vrijheid een eerste keer gescreend aan de hand van drie criteria: de culturele of historische waarde, de actuele of gebruikswaarde en de locuswaarde, die de context in beeld brengt.

Vandaag is de Vrijheid een plek die het midden houdt tussen een langwerpig plein en een straat met veel te druk verkeer. Men zou de publieke ruimte moeten opwaarderen door een deel ervan autoluw of zelfs autovrij te maken.

Voor BESCHERMDE MONUMENTEN geldt een aparte regelgeving (subsidiëring en procedures). Dat neemt echter niet weg dat de commissie ook in dergelijke dossiers kan worden betrokken bij de adviesverlening, bijvoorbeeld rond de herbestemming en de relatie met de ruimere omgeving. Alle gebouwen die opgenomen zijn in de lNVENTARIS BOUWKUNDIG ERFGOED

wen eromheen. Aanpassing naar hedendaagse wensen en normen kan er samengaan met respect voor het verleden. RONSE - Het rijke historisch erfgoed vormt de basis voor de heropleving van de Vrijheid. De historische betekenis en de stedenbouwkundige kwaliteit en samenhang moeten het uitgangspunt vormen voor de toekomstige ontwikkelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kleinschaligheid en de verticaliteit, de rode bakstenen naast de wit bepleisterde gevels, de zadeldaken met rode dakpannen, de lange smalle ramen, de (natuurstenen) plinten...

Een gedeelde methodiek Nieuwe invul- en verbouwingsprojecten moeten vooral rekening houden met die karakteristieken. In een omgeving met homogene kenmerken vragen nieuwe of te renoveren gebouwen om harmonie met de omgeving en met het straatbeeld. In straten waar verticaliteit een belangrijk kenmerk is bijvoorbeeld, is het aangewezen percelen niet

In straten waar verticaliteit een belangrijk kenmerk is, is het aangewezen percelen niet samen te voegen en te vervangen door één breed gebouw.

24 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


moeten behouden blijven, tenzij ze hun expressiewaarde verloren hebben of onherstelbaar beschadigd zijn, niet tot een groter geheel behoren of er niet in passen. ENSEMBLES VAN GEBOUWEN met panden die niet beschermd zijn of niet opgenomen werden in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed, kunnen toch waardevol zijn omdat ze een beeldbepalend geheel vormen, omwille van de homogeniteit, de zeldzaamheid of het feit dat ze op een specifieke manier naar het verleden verwijzen. Voor deze ensembles gelden specifieke richtlijnen. De Bouwcommissie moet al deze elementen tegen elkaar afwegen en op basis daarvan een beslissing nemen over sloop of vernieuwbouw. Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de algemene richtlijnen voor de Vrijheid als geheel en aan de richtlijnen die gelden voor het ensemble waarin het zich bevindt. Nieuwe architectuur moet een kwalitatieve en architecturale verbetering betekenen.

Een verruimde aanpak Het sterk versnipperde patrimonium maakt ingrijpen niet altijd even eenvoudig. Ingrepen gebeuren best niet op perceelsniveau, maar op het niveau van een bouwblok. Daarin zijn diverse deelprojecten af te bakenen, telkens bestaande uit aaneengesloten gehelen. Hiervoor is een doorgedreven pandenbeleid noodzakelijk. Die verruimde aanpak, met oog voor cruciale panden en voor het uitpitten van binnengebied, biedt namelijk veel meer mogelijkheden. Als meerdere eigenaars betrokken partij zijn, is een collectieve aanpak wenselijk om samen tot een kwalitatief resultaat te komen. In Hoogstraten is het noordelijke deel van de Vrijheid als een zone met dissonante bebouwing aangeduid. Op dat soort plekken, die momenteel niet echt de moeite waard zijn, kunnen nieuwe ontwikkelingen de kwaliteit van het straatbeeld verhogen.

Een stedenbouwkundig instrumentarium HET HERWAARDERINGSPLAN is een be1eidsinstrumer dat hier gebruikt kan worden - en waar bovendien premies aan verbonden zijn. Het herwaarderingsplan bevat, naast een kadasterplan, een beschrijving van de herwaarderingsdoelstellingen en een lijst van erfgoedkenmerken. Het somt ook de concrete maatregelen op die nodig zijn voor de herwaardering van het deel of het geheel en het bevat een lijst van werken die de gemeente niet mag weigeren in het kader van de meldingsprocedure voor werken in een beschermd stads- of dorpsgezicht. GEEN RUP MAAR EEN VERORDENING – Een beschermend kader opstellen voor cultureel erfgoed zal niet lukken zonder juridische verankering. Omdat de procedure minder omslachtig is en het systeem toch voldoende duidelijkheid verschaft, krijgt een stedenbouwkundige verordening de voorkeur boven een RUP, dat in de praktijk vaak toch te beperkend werkt. In een dergelijke omgeving is het bovendien moeilijk om strikte regels te bepalen. De stad dient in de eerste plaats in te zetten op sensibilisering, onder meer door zelf het goede voorbeeld te geven met de aanpak van de eigen panden. EEN AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF ALS MOTOR - Er moeten administratieve, juridische en financiÍle formules worden uitgewerkt om particuliere eigenaars en investeerders te betrekken bij bouwblokrenovaties. Steeds meer steden en gemeenten richten een autonoom gemeentebedrijf op om het voortouw te nemen.

Elke gemeente zijn Vrijheid De Vrijheden van Hoogstraten en Ronse zijn misschien twee bijzondere voorbeelden, maar de achterliggende redenering en voorgestelde aanpak gaan op voor elke gemeente. Karakter en eigenheid zijn overal belangrijk. De appartementisering vormt hoogstens de aanleiding voor een ruimere discussie over kwaliteit. Een sturend stedenbouwkundig beleid met eigen projecten en de ondersteuning van een meer collectieve aanpak door particuliere eigenaars en initiatiefnemers zijn noodzakekijk om de waarde van de kernen in Vlaanderen ook in de toekomst te vrijwaren en te versterken. (Peter Vermeulen en Eva Heuts/fh)

Een vormenstudie van de Gelmelstraat

Huidige toestand

Niet gewenste toestand

Gewenste toestand

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 25


PERSOVERZICHT

JULI Door een menselijke fout komt een arbeider van slachthuis Comeco te Meer met zijn hele lichaam gekneld te zitten in een pletmachine. Hij wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt de oprichting van een werkgroep die diervriendelijke oplossingen uitwerk voor de overlast van kolonies Canadese ganzen. Die worden volgens Gaia in het Rivierenhof in Deurne, het Malesbroek in Geel en het Bootjesven in Hoogstraten gevangen en gedood. De Noorderkempen, een regio van zo’n 150.000 inwoners, zou vanaf 2016 kunnen rekenen op een fors verbeterde mobiliteit. De ring rond Brecht zal dan klaar zijn en het station Noorderkempen zou door treinen verbonden worden met Brussel en Breda. In het lokaal van de Sint-Jorisgilde van Meerle wordt ingebroken. De dieven gaan er aan de haal met twee zogenaamde kolfbogen, die gebruikt worden tijdens de wintercompetitie op zes meter. Nederland wil schaliegas winnen langs de grens ter hoogte van Ravels, Hoogstraten en Essen. Het provinciebestuur geeft een negatief advies omwille van het risico’s voor chemische vervuiling en vraagt Nederland om op zoek te gaan naar alternatieven.

JULI – DECEMBER Hij liet zich met aan elkaar geknoopte lakens uit het raam van zijn cel zakken en stapte in een roeibootje dat op de slotgracht rond de gevangenis op hem lag te wachten. Vijf dagen na zijn ontsnapping wordt hij opgepakt. Volgens Jef Roos, van de oppositiepartij Anders, loopt de prijs voor een serviceflat van het OCMW op tot 900 euro per maand. Dat is volgens Roos 42 % duurder dan in andere gemeenten. “En dat zonder nutsvoorzieningen, zonder maaltijden en zonder verzorging. Wie kan dat nog betalen?”, vraagt hij zich af. Tientallen Hoogstratenaren komen hun lunch opeten op het grasveld aan de Gravin Elisabethlaan. Ze namen deel aan de actie ‘Bokes in ’t Groen’ die dankzij het mooie weer een groot succes werd. “Als die planten u niet aanstaan, moet u uw ouders hier maar weghalen”. Dat krijgt An Lanslots uit Beerse te horen op het kerkhof van Hoogstraten toen ze de bodembedekker op het graf van haar ouders wilde snoeien. Burgemeester Tinne Rombouts verontschuldigt zich. ‘Dit had niet mogen gebeuren.’ De Hoogstraatse Veiling verwacht dit jaar een recordoogst van aardbeien. Vorig jaar viel de oogst met 29,5 miljoen kilo wat tegen, dit jaar verwacht men 32 miljoen kilo. “Uiteraard is dit een prognose, maar we verwachten dat het dit op het vlak van hoeveelheid een recordjaar zal worden”, zegt woordvoerder Jan Engelen.

2014

Vlaanderen wil gemeenten die kiezen voor een vrijwillige fusie, financieel steunen. Maar Tinne Rombouts gelooft niet dat dit hier zal gebeuren. “Rijkevorsel en Hoogstraten?” zegt Tinne; “Er zijn nog andere buurgemeenten. Maar ik vang geen signalen van nakende fusies op”, besluit ze. Eén hardnekkige sluikstorter veroorzaakt al maanden ernstige overlast aan de carpoolparking op de grens van Loenhout en Hoogstraten. De vier vuilcontainers van ongeveer 240 liter puilen elke dag uit. Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat anonieme controleurs inzetten. De lokale politie gaat van elke overtreding een pv opmaken. De strijd wordt opgevoerd. De werken voor een ondergrondse hoogspanningsverbinding tussen Rijkevorsel en Hoogstraten worden verdergezet. Voor het bouwverlof was men geëindigd aan de rotonde van de Hinnenboomstraat en de Sint-Lenaartseweg. Nu moeten de kabels onder het fietspad en de rijbaan van de Sint-Lenaartseweg worden gelegd.

AUGUSTUS Voor de negende maal ontvangen de Hoogstraatse Gelmelzwaaiers buitenlandse collega’s tijdens hun Folklorefestival. Groepen uit Roemenië, Servië, Taiwan en Spanje treden de groepen op in de Raboenizaal. Op zondag was er een groot evenement voor het stadhuis ...

De Bonte Beestenboel in Wortel-kolonie is meer dan alleen een kinderboerderij. “Bij ons kunnen de kinderen ook overnachten. We hebben al reservaties tot 2020”, zegt Greet Somers. “Het grootste verschil met een gewone kinderboerderij is dat wij, naast overnachtingen, ook een groot aantal begeleide activiteiten aanbieden. De Regie de Gebouwen schrijft een aanbesteding uit om bij het vredegerecht, een voormalige cipierswoning in de Lindendreef, een zittingszaal en een archief bij te bouwen. Naar aanleiding van de jaarlijkse ‘Big Jump’ springen honderden mensen in het water van de Aa in Vorselaar en de Mark in Meersel-Dreef. De Big Jump vraagt aandacht voor proper water, schone rivieren en heldere vijvers. In overleg met een achttal betrokken partijen wordt de toekomst van het Kasteelvoetpad en Stipstappepad definitief verankerd. Het oude historische tracé wordt herbevestigd en de voetwegen worden opgewaardeerd. Het ‘bochtje’ in het Kasteelpad wordt aangelegd en het Stipstappepad wordt vanaf de Klinketbrug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een 28-jarige gedetineerde ontsnapt op een originele manier uit de gevangenis van Hoogstraten.

SEPTEMBER - Duizenden Kempenaren bezoeken opnieuw Hoogstraten in Bloemen en Groenten, een openluchttentoonstelling, met ontwerpen van Tom De Houwer. “Het prachtig resultaat is op de eerste plaats de verdienste van alle vrijwilligers die vaak tot een kot in de nacht aan de creaties gewerkt hebben” zegt Tom.

26 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


PERSOVERZICHT Een aannemer start met de uitvoering van de laatste fase van de afwerking van het Ecoduct over de autosnelweg E19 tussen Loenhout en Hoogstraten. Het Ecoduct, dat dient om wilde dieren veilig de snelweg te laten oversteken, is al in 2010 opgetrokken. Twee Moldaviërs dachten zich in een Hoogstraats benzinestation rijk te tanken met gekopieerde tankkaarten. Maar helaas voor hen greep de politie hen in de kraag. Ze hadden al 5.000 liter brandstof getankt en verkocht. In de Blauwbossen barst de 32ste editie van de Antilliaanse Feesten los. Twee avonden en nachten gaan duizenden festivalbezoekers er uit de bol op Caribische muziek

JULI – DECEMBER Op de N14 tussen Hoogstraten en Rijkevorsel wordt een nieuwe asfaltlaag gelegd. Door een personeelstekort wordt er een pop verkleed als agent gebruikt om te verhinderen dat automobilisten over het asfalt rijden. Lief Pans, raadslid voor Groen in de gemeenteraad, verlaat na veertien jaar de actieve Hoogstraatse politiek. Danny Adams produceert maar liefst 89 decibel en is daarmee de luidste snurker van Vlaanderen. Onlangs won hij een snurkwedstrijd en dat bleek ook de oplossing voor zijn probleem. “Dankzij deze wedstrijd word ik nu toch geholpen”, zegt Danny.

Het stadsbestuur schenkt 1.000 euro aan Unicef, het fonds van de Verenigde Naties dat zich specifiek inzet voor kinderen die leven in moeilijke omstandigheden. De steun van de stad wordt gegeven in het kader van de strijd tegen het ebolavirus.

Kinderen uit zes Hoogstraatse ‘gebuurtes’ geven opnieuw het beste van zichzelf tijdens ‘Begijntjes Laat Besluit’. De wisselbegijn, de prijs van de jury, is voor het gebuurte Lindendreef met hun toneeltje over Tomorrowland. De ezel, de kinderjuryprijs, voor de Westhoek met het toneeltje ‘Vind ik leuk’.

Met de tentoonstelling “1814, de Vergeten veldslag” herdenkt Hoogstraten een veldslag. In 1814 vochten de troepen van de Franse Napoleon tegen een geallieerd leger van Pruisen, Britten en kozakken. Ondanks het verlies van meer dan zevenhonderd mensenlevens werd de slag van Hoogstraten niet meer dan een voetnoot in de annalen over de overwinning op Napoleon.

Het openingsweekend van de wakeboard en waterskicentrum Goodlife Cablepark lokt heel wat kijklustigen naar De Mosten. De nieuwe kabelbaan zorgt ervoor dat bezoekers nu ook kunnen waterskiën of wakeboarden op het domein. De kabelbaan is 650 meter lang en deelnemers gaan met een snelheid van 30 kilometer per uur over het water.

Precies 35 jaar geleden begon Frans Bogaerts in een boerderijtje in Meer onder de naam Ecover ecologische schoonmaakproducten te produceren. Intussen schrijft de groene pionier uit Malle aan een nieuw hoofdstuk, met een nieuwe fabriek in Chicago en de eerste flessen gerecycleerd uit ‘oceanplastic’.

2014

SEPTEMBER In de vroegere discotheek Highstreet zijn verbouwingswerken bezig. Vanaf 20 september is de zaak terug open onder de naam ARENA. “We

SEPTEMBER - Op het grondgebied van Hoogstraten legt distributienetbeheerder Iveka samen met Eandis een 150 kilometer lang ondergronds middenspanningsnet van spanningsniveau 36 kV (kiloVolt) aan, het eerste in zijn soort in Vlaanderen. Het net is bedoeld om het teveel aan groene stroom dat in de omgeving wordt geproduceerd, door tal van tuinbouwbedrijven, te kunnen transporteren naar de rest van het land. richten ons op bezoekers van beide zijden van de grens”, zegt de nieuwe uitbater Frank Aarts. Boven de kinderopvang van vzw Spijker in de voormalige rectorsvilla langs de Gelmelstraat, is het Huis van het kind ondergebracht. U kan er terecht met elke vraag i.v.m. de opvoeding van uw kind. Bij André Hoefkens in de Gelmelstraat is de kerstversiering al van zolder gehaald. Zijn hele flat staat vol met kerstbomen, huisjes, draaimolentjes, kerstmannen en, uiteraard, hopen lichtjes. Normaal gezien begin ik ‘pas’ begin september, maar dit jaar begon het al in juli te kriebelen. “Het was aan het regenen en ik begon me te vervelen dus ben ik er maar aan begonnen.” De camerabewaking op de carpoolparking aan de E19 werpt zijn vruchten af. Drie sluikstorters zijn al betrapt en mogen een fikse boete verwachten.

NOVEMBER - Juwelier Martens op de Vrijheid sluit aan het einde van het jaar definitief de deuren. Nadat de eigenares op twee september tijdens een overval met de dood bedreigd werd in het bijzijn van haar dochter, willen geen van beiden nog in de winkel staan. De politie is nog steeds op zoek naar de daders.

Een aannemer start met de heraanleg van het fiets -en wandelpad tussen de Loenhoutseweg en de Dreef van het Klein Seminarie. Over de verbindingsweg langs het woonzorgcentrum rijden dagelijks talrijke kinderen naar school. Tegelijk maakt de aannemer de weg toegankelijk voor rolstoelpatiënten.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 27


PERSOVERZICHT Op dit moment staan er op het grondgebied Hoogstraten zes windturbines langs de snelweg E19 Antwerpen-Breda, net voor de grensovergang. De stad heeft toestemming gegeven voor de bouw van zes extra turbines. Drie daarvan iets verderop richting Nederland naast de E19, de andere drie windmolens komen aan de overkant van de bestaande op de transportzone. De historisch belangrijke, beeldbepalende woning Vrijheid 128 wordt net slopen bedreigd. Het Agentschap Onroerend Erfgoed Antwerpen, Erfgoed Hoogstraten en een groot aantal inwoners van Hoogstraten kunnen daar niet mee akkoord gaan. Als er in de winter een stroomuitval komt, worden 286 van de 311 stroomcabines afgeschakeld. Bijna gans Hoogstraten zit dan zonder stroom. In Wortel worden een aantal straten gespaard. Onverwachte bekentenis in mysterieuze verdwijningszaak van Staf Rosiers. “Ik was erbij toen zijn lichaam in de Schelde is gedumpt”, verklaarde een van de drie hoofdverdachten. De federale gerechtelijke politie gaat nog deze week in de Schelde in Antwerpen op zoek naar het lijk. Desperated Company gaat opnieuw optreden in de oorspronkelijke bezetting met o.a. drummer Cyriel Van Opstal (63), zanger-gitarist Wim Sterkens (60) en Fred Van Oastaijen (60). “Ons eerste optreden samen was in 1974 in de Roma” zegt Fred, “We speelden daar voor minder dan vijftig man” Het parket in Turnhout heeft Jef Buts, de blinde gevangenisdirecteur van de strafinrichting van Wortel, officieel in verdenking gesteld. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van gedetineerden en familieleden van gedetineerden

JULI – DECEMBER

2014

Pater Luk wordt tachtig jaar en nodigt alle inwoners uit voor een barbecue. Gust Koyen van Meerle neemt met het ontwerp van zijn tafel 4 Seconds een plaats in tussen de topontwerpers van de collectoe MooD, zoals Axel Enthoven, Pascale Naessens, Bob Vanden Berghe, Claire Bataille, Paul Ibens en anderen.

OKTOBER Het stadsbestuur plant drie vrachtwagensluizen voor de zogenaamde ‘trajectcontroles’. Op de Vrijheid en in Meer en Meerle komen ANPRcamera’s die vrachtwagens uit de dorpskernen moeten weren. Ze registreren de voertuigen die op een te korte tijd door het centrum rijden en dus het doorrijverbod negeren. De chauffeurs krijgen dan een boete. De camera’s komen er ten vroegste in 2015. Jens Broes (13) is een van de eerste twee finalisten van The Voice Kids. “Jens stak er van meet af aan bovenuit als muzikant”, zegt Sean. “Hij kan goed zingen, maar is ook straf achter de piano. Ik zei tijdens de blinds al dat het raar zou lopen als die geen finaleplek zou innemen”. De Boomkens in Wortel lag zondag vol met pompoenen van verschillende grootte. De Pompoenpoaters hielden er voor de zesde keer hun pompoenweging. “Dit jaar hadden we 35 deelnemers”, zegt mede-organisator Geert Van Overmeiren. “De zwaarste pompoen van de voorbije jaren woog 336 kg.”. Tot nieuwjaar is Hoogstraten twee jaar op rij Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land. “We kunnen concluderen dat Hoogstraten culinair definitief op de kaart staat”, zegt Gust Lauryssen. “Maar”,

NOVEMBER – Hét evenement van het jaar is zonder twijfel de musical “1814, De Vergeten Veldslag”, die er maar kwam dankzij Ann Leemans en een ploeg van meer dan 500 vrijwilligers. In zeven voorstellingen waren meer dan 7.500 toeschouwers getuigen van het ontroerend verhaal van de familie Bevers, met als voornaamste boodschap NOOIT MEER OORLOG. klinkt het bij de telers, “Het ambassadeurschap betekende geen meerwaarde voor ons” De Raad van State vernietigde het seksclubreglement, waarmee Hoogstraten opnieuw protest aantekende tegen de komst van seksclubs. Dit keer was het tegen de toelating van de bouwvergunning.

NOVEMBER – Op 11 november herdacht men in alle deeldorpen de slachtoffers van beide Wereldoorlogen. Dit jaar kreeg de viering, honderd jaar na de Groote Oorlog, overal extra aandacht en werden ook de kinderen van de lagere school bij de herdenking betrokken. Deze foto werd genomen in Minderhout, waar zoals in elk deeldorp ook de plaatselijke fanfare van de partij was. 28 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


PERSOVERZICHT In Hoogstraten hangen er twee AED-toestellen (Automatische Externe Defibrillatoren). Eén hangt bij de ingang van De Mosten, een tweede aan het klooster in Meersel-Dreef. Met de toestellen kan je een elektrische schok toedienen bij een persoon wiens hart het laat afweten. Om te leren werken met een defibrillator organiseert het Rode Kruis infomomenten. Zo’n 110 wandelaars trekken langs enkele zogenaamde trage wegen in Meerle. “We willen met dit initiatief de oude voetwegen promoten”, zegt Stan Geysen van de Werkgroep Trage Wegen “Zo’n kleine, mooie paadjes zijn soms minder gekend. Ze zijn toeristisch belangrijk en vooral veilige alternatieve wegen voor fietsers en wandelaars”. Met een tractor van de strafinrichting wordt een drachtige koe uit een gracht in de omgeving van de strafinrichting gered. De vier mannen die een strafexpeditie uitvoerden op de uitbater van nachtwinkel Teg Shop in de Gelmelstraat, zijn vrouw en zijn kind, vliegen twee jaar achter de tralies. “De uitbater kan het nog steeds niet aan om in de winkel te staan”, zegt zijn advocaat. César F, de dader die zijn landgenoot Julio César voor diens café Tugas dood schoot, zit met een enkelband thuis.

NOVEMBER Jan Matthysen, de broer van zanger Hugo Mattysen, die in het begijnhof van Hoogstraten woont wordt raadgever van prinses Astrid. Matthysen heeft een lange diplomatieke carrière achter zich. Hij was de voorbije dertig jaar op post in Duitsland, Servië, Turkije en Thailand. Tot eind vorig jaar was hij ambassadeur van België in de Verenigde staten. Het stadsbestuur moet opnieuw op zoek naar een uitbater van het horecagedeelte van recreatiedomein De Mosten. De vorige uitbater stopte op 1 november al zijn activiteiten. Anderhalf jaar na de verdwijning van Staf Rosiers (65) heeft het gerecht in Turnhout het dossier afgerond. Er is geen lijk gevonden en de speurders vermoeden dat het lichaam is weggespoeld. Het gerecht gaat ervan uit dat hij vermoord is. De drie verdachten Kurt E. (24) uit Hoogstraten, zijn tante Janny E. (45) en haar minnaar Johan A. (43), beiden uit Minderhout zullen voor Assisen moeten verschijnen. Vijf leerlingen van het Klein Seminarie hebben de taalwedstrijd van radiozender MNM en Uitgeverij Van Dale gewonnen. Ze wisten zowel de jury als het publiek te overtuigen met hun aangrijpend verhaal over een jongen die een doof

JULI – DECEMBER

2014

meisje leert kennen. “Om het gedicht in beeld te brengen, leerden we allemaal gebarentaal”, zeggen de meisjes. Bij de bekendmaking van Gault&Millau was de grootste verrassing voor restaurant Lewis uit Hoogstraten, die 2 punten steeg tegenover vorig jaar. Lewis is tevens beste bistro in de categorie ‘Gastro-Bistro’. “Het interieur van de St.-Kathariankerk van Hoogstraten”, een schilderij van de gekende Nederlandse schilder Johannes Bosboom wordt bij veilinghuis Christies’s verkocht voor een bedrag van 31.000 euro (incl. btw). De naam van de koper wordt niet bekend gemaakt. Een jonge dame die op de tonen van orgelmuziek op een trapeze door de St.-Katharinakerk zweeft, afgewisseld met vaak ontroerend mooie grondacrobatie. Een sereen spektakel en een bewijs dat een kerkgebouw, naast de eredienst, een tweede functie verdraagt. Bewoners van woonzorgcentrum Stede Akkers konden op een bijzonder manier jeugdherinneringen ophalen. De animatiedienst van het woonzorgcentrum bouwde een keuken na uit het begin van vorige eeuw Daar werden de bewoners ontvangen en spraken ze voluit over vroegere tijden. In een van de Veilinghallen wordt het Slotfeest Hoogstraten Ambassadeur Vlaanderen Lekker georganiseerd. Maureen Van Ham maakt volgens een deskundige jury de beste confituur en de KLJ van Hoogstraten het beste kampgerecht. De dag wordt afgesloten met Hoogstraten Zingt. De massa komt niet opdagen, maar ambiance is er wel.

DECEMBER

DECEMBER - Minister Joke Schauvlieghe geeft uitleg bij het natuurgebied dat de gedetineerden, na een opleiding, bij het penitentiair centrum in Hoogstraten willen aanleggen. joen kilogram aardbeien bereikt. De aanvoer zal op het einde van het jaar dichtbij de 31 miljoen kilogram liggen De leerlingenraad van het Klein Seminarie zet zich op de voorlaatste schooldag van dit jaar in voor Welzijnszorg. Op 18 december verkopen de leerlingen van elke graad cake, warme chocomelk en soep.

Bezoekers van de strafinrichting van Wortel en mensen die om andere redenen in de kolonie moeten zijn, wachten nog steeds op een bus die langs de kolonie rijdt. De lijn 430 van De Lijn van Turnhout naar Hoogstraten doet de kolonie niet aan, waardoor de bezoekers ongeveer nog een kilometer moeten stappen.

Een leerkracht en een leerling van VTI Spijker zijn in de prijzen gevallen met hun culinaire creaties. Leerkracht Els Tibackx maakte een praline over Mexico en leerling Jarne Meeuwsen won de Decathlonwedstrijd voor hotelscholen in Belgrado.

Tussen 2010 en 2012 telde de provincie Antwerpen 11.142 nieuwkomers uit Europese landen. Die kwamen het vaakst uit Nederland, Polen, Roemenië en Portugal en vestigde zich het vaakst in Hoogstraten, Turnhout, Wuustwezel, Merksplas en Sint-Katelijne-Waver. De migranten gaan vooral aan de slag in onder meer de landbouw.

Oppositiepartij Anders en Werkgroep Trage wegen hebben bij de gouverneur een klacht ingediend over een gemeenteraadsbeslissing genomen tijdens de gemeenteraad van november. Aanleiding is het al dan niet afschaffen van een voetweg op de voormalige brouwerijsite in Meer. (fh)

De kerkwachters van de St.-Katharinakerk telden dit jaar 5.700 bezoekers. Dat is iets minder dan in 2013, maar toch meer dan in 2012. De Veiling Hoogstraten , waar ook de telers uit onze regio aan leveren, heeft de kaap van 30 mil-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 29


Feest bij VELT Noorderkempen

Viering 25-jarig bestaan Velt Noorderkempen, de huidige Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren bestaat dit jaar 25 jaar. Op zondag 1 februari 2015 wil zij hier een feestelijke tint aan geven waarbij iedereen van harte uitgenodigd wordt. Schrijf u in voor een kookworkshop of voor de wandeling (Inschrijvingen/info: info. noorderkempen@velt.be of Ann Aertsen 03 313 01 33). Of kom gewoon een kijkje nemen naar de doorlopende demonstraties en drink mee een glaasje. Dit feest moet een nieuwe start inluiden voor de regio. Wij keken even mee over de schouders van Frank Gys, Huibrecht Provoost en Peggy Verheijen naar de voorbije 25 jaar, en kijken vooruit naar de nieuwe impulsen voor de toekomst.

Start

De jaren tachtig naderden stilaan haar einde. Velt Nationaal bestond al 16 jaar maar in Hoogstraten was nog geen afdeling. Daar zou echter snel verandering in komen wanneer in de parochiezaal van Minderhout een informatieavond ingericht werd over de werking van Velt. Een vijftigtal mensen kwam opdagen, de interesse bleek groot en wanneer de vraag viel om een plaatselijke afdeling op te richten, sprongen direct vijf mensen op de kar. Het waren Frank Gys (Achtel), Ann Janssen (Minderhout), René De Vrij (Minderhout), Louis Van Gestel (Meerle) en Adri Martens (Rijkevorsel). De eigenlijke startdag had plaats op 1 mei 1989 in de Schalmei in Achtel, met allerlei infostands en tentoonstellingen. Bij die gelegenheid werd er ook een boom geplant op die locatie. De start was een succes, maar de evolutie van Velt Noorderkempen zou niet direct in een constante lijn verlopen. Het werd eerder een golvende beweging. Ieder vanuit hun eigen periode belichten Frank Gys (eerste voorzitter), Huibrecht Provoost (voorzitter 1998-2008) en Peggy Verheijen (bestuurslid 2008 tot nu) hun werk voor de ecologische beweging.

Succesjaren

Frank Gys: zelf woon ik sinds 1988 in Achtel en had in 1976 de plaatselijke afdeling Velt Vorselaar (nu Velt Middenkempen) mee opgericht. Ik was in 1975 bij de pioniers, een van de eer-

ste leden. Spoedig zat ik ook in de redactie van ’t Seizoentje, het nationaal ledenblad van Velt. Bij de oprichting van de plaatselijke afdeling Noorderkempen werd ik de eerste voorzitter en Anneke Janssen werd secretaris. Het is vooral Anneke die de motor werd van de vereniging. Naast haar groot enthousiasme, beschikte zij over veel energie en tijd en had een auto en telefoon, ideaal dus om het secretariaat waar te nemen. Zelf had ik toen jonge kinderen, gaf deeltijds les en werkte deeltijds op het kantoor bij Widar. Het werden heel boeiende eerste jaren. Bij KWB leefde er al heel wat in een zoektocht naar ecologie en biologisch tuinieren. Widar bestond toen ook al 10 jaar en de biowinkels in de streek draaiden goed. Wij zijn gestart met een 25–tal leden, maar dit aantal groeide snel aan. We organiseerden infoavonden rond natuurverven, eerlijke landbouw met de vereniging Wervel, natuurwandelingen, enz. … telkens toch wel met een 30-tal deelnemers. Op de terreinen van Widar werd een cursus biologisch tuinieren ingericht, alsook een cursus broodbakken. Na twee jaar heb ik het voorzitterschap doorgegeven aan Ann Janssen. Intussen was ook Marina Aerts actief lid geworden en stapte mee in het bestuur, samen met Guy Augustijns. Bij het vertrek uit de regio van Ann Janssen namen Marina en haar man Kees Strijbos de verantwoordelijkheid over voor het secretariaat en de werking.

Zoeken

Huibrecht Provoost: Marina en Kees Strijbos werkten in die periode bij Widar en toen werd het moeilijk om dit werk te combineren met hun engagement in het bestuur van Velt. Guy Augustijns en Marina Aerts hadden gedurende 4 jaar Velt Noorderkempen levend gehouden. Ik zelf was ook al een tijdje lid en heb toen uit noodzaak de taak op mij genomen om de vereniging te leiden. Samen met Jan Horsten, Guy Augustijns, René De Vrij, Dirk Fransen en Peter Pacqué uit Brecht vormden wij het nieuwe bestuur. Ik ben uiteindelijk tien jaar voorzitter gebleven (van 1998 tot 2008). Er waren in die periode geen spectaculaire activiteiten en ook geen grote opkomsten meer. Toch bleef ons ledenaantal rond de 100 leden schommelen. Na de dioxinecrisis in 1999 hadden wij een flinke stijging gekregen. Nationaal kreeg Velt toen wel meer dan 1.000 leden bij. De cursus biologisch tuinieren hebben we ook uitgebreid met een cursus snoeien en in de maand november met kooklessen. De meeste deelnemers voor onze activiteiten kwamen uit Hoogstraten en Rijkevorsel. Wij hebben wel sterk gepleit om Widar te laten instappen in een project voor biologische landbouw in Wortel-Kolonie, zeker in de tussenperiode tussen bestemming landbouw naar natuur. Zo is Widar uiteindelijk ook in Wortel-Kolonie verankerd geraakt met de woning en het Casino. In 2008 werd het voor mij echter allemaal een beetje te veel. Wij zijn toen verhuisd naar de Kapelanie in Wortel centrum en ik was toen al erg betrokken bij ’t Verzetje, de organisatie van Welzijnszorg voor kansarmen in de gemeente. En zo ben ik op zoek gegaan naar mensen om de continuïteit van Velt te garanderen, en kwam ik op de eerste plaats bij Peggy Verheijen terecht.

Nieuw bloed

Enthousiaste Velt-leden samen aan het tuinieren 30 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Peggy Verheijen: vanaf 2008 ben ik in het bestuur gestapt.. Wij vonden de continuïteit en de visie van onze vereniging wel belangrijk en dan is er ook een klankbord nodig om dat mee uit te dragen: Guy Augustijns werd toen de voorzitter. Ikzelf ben wel een aantal taken binnen de organisatie gaan uitvoeren maar wij traden weinig naar buiten; er ontbraken wel schakels om ons te manifesteren. Hoewel het aantal leden constant bleef (130) brokkelde het bestuur


we ploeg van Velt Noorderkempen maakt zich sterk dat 2015 een vruchtbaar jaar zal worden. (jh) Voor meer info, zie website: www.velt.be/ noorderkempen

verder af, zodanig dat we op zeker moment terug met 3 mensen (Guy,Peggy en Tedda) stonden. Ikzelf ben ingegaan op een oproep om Veltcoach te worden om afdelingen mee te ondersteunen, en heb binnen de vereniging deze opleiding gevolgd. Eens te meer was de nood aan nieuw bloed in Velt Noorderkempen heel groot. En zo zijn we terug op zoek gegaan naar nieuwe en dynamische krachten. En die hebben we gevonden in de persoon van René Hermans en Staf Coertjens uit Hoogstraten en recentelijk hebben ook Ann Aertsen uit Brecht en Marijke Malfliet uit Sint-Job zich geëngageerd. Zij zijn allemaal al jaar en dag lid van Velt en kunnen samen, met het huidige bestuur, voor een nieuwe dynamiek zorgen. Op 1 februari 2015 hopen wij, naar aanleiding van ons 25-jarig bestaan, voor een nieuwe start te zorgen.

Warme Oproep

Voor 2015 staan er al heel wat activiteiten geprogrammeerd: natuurvriendelijk siertuinieren, planten- en zadenruildag, verscheidene cursussen van o.a. composteren, biologisch tuinieren, telen van keukenkruiden, enkele workshops van werken met kruiden, vlechttechnieken, vegetarisch koken, deelname aan de Velt Eco tuindagen, tuinbezoeken, en het opstarten van volkstuintjes en samen tuinieren. De nieu-

Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Gezond leven op het ritme van de seizoenen. En dit met respect voor de natuur. Velt geeft ecologisch leven vorm in huis, tuin en daarbuiten. Door kwaliteitsvolle publicaties en samenwerkingsverbanden wil Velt bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. In Vlaanderen en Nederland telt Velt 14.000 leden en 100 lokale afdelingen. Daarmee is Velt een spreekbuis voor de belangen van ecologische consumenten. Velt gelooft dat de oplossing voor milieu- en natuurproblemen en voor de rechtvaardige wereldwijde verdeling van voedsel dichterbij kan komen, als mensen in hun dagelijks leven een duurzame levensstijl ontwikkelen! En ja, het is kleinschalig… maar daarom niet minder belangrijk.

Lid worden

Velt Noorderkempen hoopt op een ruime belangstelling op haar feest op 1 februari 2015. Iedereen, ook niet-leden, is van harte welkom. Dit jubileumfeest zal doorgaan in de Schalmei in Achtel, Rijkevorsel, waar 25 jaar geleden de start gegeven werd. Aanvang 13 uur en feestelijke receptie om 16 uur.. Wie vooraf al lid wil worden stort 30 euro op rekening BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw. U krijgt dan o.a. het tweemaandelijkse blad Seizoenen, korting op diverse publicaties, op deelnamekosten van Velt-activiteiten, korting in diverse winkels, op jaarlijkse bestelling van biologische zaden en pootgoed, enz

Het openingsfeest van Velt Noorderkempen in Achtel op 1 mei 1989 was een schot in de roos. Voor het 25-jarig bestaan koos het huidige bestuur voor de zelfde plaats: de Schalmei in Achtel. Hopelijk met evenveel succes.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 31


dorpsleven www.demaand.be

Er zijn geen stoute kinderen in Hoogstraten

REDACTIE

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@telenet.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be Minderhout: René Laurijssen tel. 03 314 66 28 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob Brosens tel.: 03 314 43 39 sport@demaand.be

Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact met de redactie voor eventuele rechten.

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Begijnhof 27 - 2320 Hoogstraten SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

HOOGSTRATEN – Op zaterdag 29 november bracht de Sint op uitnodiging van Unizo een bezoek aan Hoogstraten. Stipt om 15 uur kwam de goedheilig man in een koets tot bij het begijnhof gereden. Daar vernamen een massa kinderen en hun ouders dat de kinderen van Hoogstraten het afgelopen jaar zeer braaf waren. Geruststellend nieuws zo vlak voor hij op zijn naamfeest geschenken brengt. (fh)

Project Lichtpunt Vrijwilligers brengen huisbezoek bij alleenstaande 75-plussers HOOGSTRATEN - In de kerstperiode kregen alle inwoners, ouder dan 75 en in Hoogstraten ingeschreven als alleenwonende, een kerstkaart met een bijzondere boodschap. Een vrijwilliger zal hen tussen 15 januari en 15 februari aanstaande een huisbezoek brengen. Tenzij men zich daar vooraf voor afmeldt. Dit project kreeg de naam ‘Lichtpunt’. Tijdens dat bezoek overhandigt de vrijwilliger een cadeautje (nachtlampje) van het gemeentebestuur en doet verder een korte babbel. De mensen worden bovendien uitgenodigd om op een dag in maart deel te nemen aan een gezellig middagmaal aan 1 euro in Lokaal Dienstencentrum ’t Gebuurt. Tijdens die middag is er ge-

zelschap, informatie en ontspanning. Er wordt zo nodig ook gezorgd voor vervoer. Personen die tot de doelgroep horen en geen kerstkaart ontvingen, kunnen dit melden op onderstaand contactnummer. Het idee groeide als alternatief voor de gemeentelijke viering van huwelijksjubilarissen waaraan alleenstaanden niet kunnen deelnemen. De gemeentelijke ouderenraad nam het initiatief en kreeg medewerking van vrijwilligers van Okra, Neos, Ziekenzorg, KVLV Meersel-Dreef en losse medewerkers. Het project wordt financieel en logistiek gesteund door het gemeentebestuur en het OCMW. Meer informatie over Lichtpunt via 03 340 16 30, lichtpunt@ocmwhoogstraten.be. (red)

Winnaars Kerstconcert van Scala Onze onschuldige hand haalde uit een de bus met de namen van een groot aantal deelnemers vijf winnaars. Volgende gelukzakken wonnen dankzij De Hoogstraatse Maand een gratis inkomkaart voor het Kerstconcert van Scala in de St.Katharinakerk. Jef Mertens, May Janssens, Etienne Heylen, May Coertjens en Jef Kimpe

32 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Niets dan lof voor de musical 1814 Dit zijn maar enkele van een massa gelukwensen die Ann Leemans, als bezieler van gans de groep medewerkers, mocht ontvangen

Nagenieten van 1814

Met een bangelijke verbazing en ongelofelijke verwondering heb ik zaterdagnamiddag genoten van 1814. Het grenst aan het onwaarschijnlijke, het onmogelijke wat Ann en al de medewerkers voor elkaar hebben gebracht. Ik heb heel wat musicals gezien, in België, Nederland, Londen, Parijs en Praag, allen professioneel en slechts enkele ervan waren even goed of beter!

Voor iedereen die wil nagenieten van 1814: haal de cd en de dvd in huis! De cd werd ingespeeld en ingezongen door de muzikanten en zangers in het weekend van 1 en 2 november. De dvd werd live opgenomen tijdens de voorstelling van 22 november. Ook een ideaal eindejaarscadeau!

We zijn geen musical fans, dus wat het genre betreft waren we weigerachtig….. Maar deze opvoering was beklijvend en indrukwekkend knap. De eerste helft was zeer sterk, met uitgewerkte scenes, veel te zien op het podium, zeer knappe decors. De tweede helft sprak zeker ook aan, al was het daar eerder de knappe choreografie die opviel. Met bewondering voor de hele organisatie van zo’n onvergetelijk spektakel! En nu afkicken. Een dikke dikke dikke proficiat voor hetgeen jullie hebben gerealiseerd. We waren gisteren echt overweldigd door wat we te zien kregen. Bovendien zaten we dan nog op de eerste rij en konden we de stofkes voor onze neus zien passeren. De musical was fenomenaal! Zo een fantastische groep enthousiaste mensen en een aangrijpend verhaal. We waren echt onder de indruk! Voor ‘t geval jullie nog leven: een dikke proficiat voor al wat de Leemanskes opnieuw hebben gepresteerd! Ik heb tientallen reacties gehoord, allemaal bijzonder lovend. Vooral de jongeren die hebben meegewerkt konden er niet over zwijgen. Een warme herinnering voor de rest van hun leven, en mooier kan een cadeau toch niet zijn! Proficiat voor 1814, de musical ! Ik vond het artistiek en qua entertainment indrukwekkend.

Ik ben dus zeer blij dat ik voor volgende vrijdag en zaterdag vrienden en familie uitgenodigd heb. En als ik vergelijk met de musical 14-18 in Mechelen, stond 1814 organisatorisch zelfs op een hoger niveau. Wat heb ik gisteren genoten van een prachtige voorstelling. Kippenvel van het begin tot het einde, wat ook weer opviel was de sfeer van iedereen die op het podium stond. Ik moet eerlijk toegeven dat er een traantje verscheen: wat had ik er graag bijgestaan. Een dikke proficiat, jullie hebben dat fantastisch gedaan. Als je andere musicals ziet, spelen de acteurs vaak een rol. Hier waren de acteurs hun rol. Hoogstraten heeft talent in huis. Zo iets neerzetten en die samenwerking brengt de mensen alleen maar dichter bij elkaar. Ik wil jullie van harte proficiat wensen met de musical! Ongelooflijk prachtig en beklijvend! Ik ben tweemaal gaan kijken - eenmaal parterre en eenmaal op de tribune. Nog een derde maal genieten van het hele spektakel had ik helemaal zien zitten. De cd heeft hier al ongelooflijk veel opgestaan en we kijken al uit naar de dcd! Het zou me niet verbazen als deze musical in het professionele circuit een plek zou kunnen vinden! Daag Joop Van den Ende maar eens uit om dit in Europa verder te verspreiden: volgend jaar staat Napoleon nog meer in de belangstelling en ik geloof dat hij een dergelijk script met voldoende aandacht zal (laten) lezen. Een beetje een late reactie, maar dan toch nog… Ik was zwaar onder de indruk van de voorstelling, de muziek, het decor, de acteurs, de regie

De cd kost 12 euro, de dvd 25 euro. Voor de beide samen betaal je 35 euro. Verkooppunten: www.1814. be, Standaard Boekhandel Hoogstraten, Toerisme Hoogstraten

… Je had de hele tijd ogen en oren te kort. Wat ik heel knap vind, is dat jullie alles wat leeft in Hoogstraten in de musical inpast, het koor, de vendeliers, de trommelaars, … Ik richt mijn ‘dankjewel’ naar jouw Ann, maar hij is voor iedereen die aan deze prachtige musical heeft meegewerkt. Hoe groot of klein je aandeel ook was in de musical, je was altijd even belangrijk. Dit heeft ons dochtertje van de regisseur te horen gekregen op de auditie en dat was en bleef ook zo. Ze heeft zoveel geleerd en genoten, vriendschappen gesloten.... en zo veel meer. Uiteindelijk was het niet alleen onze dochter die er voor ging, maar ikzelf en gans ons gezin leefde met het project mee. Wij zien als publiek enkel eindresultaat, dat prachtig was, maar er zit zoveel meer achter en daar heb ik enorm veel respect voor. Chapeau voor alles wat jullie gedaan hebben!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 33


HOOGSTRATEN

Vijf jaar energiezuinige kerstverlichting

Schilderij geveild voor 31.000 euro

HOOGSTRATEN / AMSTERDAM - Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam werd eind november een schilderij verkocht van Johannes Bosboom (Den Haag 1817-1891) dat het interieur van de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten in beeld brengt. Het schilderij, olieverf op hout, is gedateerd 1843 en was ooit nog eigendom van koning Willem II van Nederland.

HOOGSTRATEN - Reeds voor het vijfde jaar versiert de energiezuinige led-verlichting de Vrijheid in de kersttijd. Met de gehypete ‘brown-out’ in het verschiet blijkt dat Hoogstraten een vooruitziende blik heeft gehad want LED-verlichting is energiezuinig. De kerstverlichting zal wel uitgeschakeld worden als het afschakelplan in werking treedt, een houding die de meeste buurgemeenten zullen aannemen.(lvr)

34 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Johannes Bosboom is vooral bekend geworden door zijn schilderijen en tekeningen van verstilde kerkinterieurs, bevolkt door figuren in de 17eeeuwse kledij. De meesterlijke wijze waarop hij het impressionistische licht in zijn kerkinterieurs verwerkte, maakte hem tot een der belangrijkste Europese schilders in dit genre. Het schilderij werd toegewezen voor een bedrag van 31.000 euro inclusief btw. De naam van de koper werd niet bekend gemaakt, maar we mogen hopen dat het in handen is gekomen van een inwoner van Hoogstraten? (fh)


HOOGSTRATEN

Uitreiking cultuurprijzen…

LEZERS SCHRIJVEN

met optreden van You Raskal You

KSJ Hoogstraten

het vlak van cultuur, en een nieuw of vernieuwend initiatief. Kandidaturen konden ingediend worden tot begin januari. De jury kiest binnen elke categorie een laureaat, die alvast een eervolle vermelding en een geldprijs van 125 euro krijgt. Uit de drie laureaten komt ook de uiteindelijke winnaar van de Cultuurprijs 2014. Die mag een jaar lang het logo ‘Cultuurprijs 2014’ gebruiken in zijn communicatie en wordt beloond met een geldprijs van geen 125 maar 250 euro.

Muziek

HOOGSTRATEN - Zin in een blik op cultuurrijk 2014 in Hoogstraten? Hou je van een streepje jazzmuziek of sla je een gratis optreden van You Raskal You niet af? De cultuurraad en het stadsbestuur van Hoogstraten nodigen je hartelijk uit op de uitreiking van de cultuurprijzen!

Cultuurprijs De cultuurraad van Hoogstraten blikt terug op 2014 en gaat daarbij op zoek naar het evenement of de blikvanger van het jaar, een vereniging of een persoon met uitzonderlijke verdiensten op

Een saaie bedoening wordt het zeker niet, want tijdens de uitreiking kan je genieten van de animatie van Jos Vinckx, lokale acteur bekend van zijn theaterwandelingen, én een muzikaal programma: jazzmuziek van 2’s Blues en een optreden van You Raskal You, de band met flink wat Hoogstraatse roots die in 2013 zelf nog won in de categorie ‘vernieuwend initiatief’. De uitreiking van de Cultuurprijs vindt plaats op vrijdag 30 januari in zaal Le Cirq, Gravin Elisabethlaan 1, 2320 Hoogstraten. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur voor een drankje. Meer info | cultuur@hoogstraten.be | 03 340 19 82. (fh)

Beste lezers, In de vorige editie van ‘de Hoogstraatse Maand’ werd door Jos Cools ‘verklapt’ dat “KSJ Hoogstraten vergevorderde plannen heeft om over te schakelen naar de Chiro.”. De interviewer van de Hoogstraatse maand laat blijken dat hij verrast is door dit nieuws. KSJ Hoogstraten kan u melden dat alle leiders en leidsters minstens even verrast waren. Wij zijn een zeer gezonde KSJ die goed draait omdat al onze leiders zich elk weekend weer voor de volle 100% inzetten en we aan elkaar hangen als een echte groep. Het woord “Chiro” is welgeteld 0 keer gevallen op onze afgelopen vergaderingen. KSJ Hoogstraten blijft bij de organisatie van KSA-KSJ-VKSJ en van een verandering van organisatie is nooit sprake geweest. Wij floreren als KSJ Hoogstraten en daar zijn we trots op! Met vriendelijke groeten KSJ Hoogstraten.

Rechtzetting Dokter Versmissen Vorige maand schreef ik een lezersbrief over dokter-dichter Hendrik Versmissen. Is het omdat ik nog maar zelden schrijf of was ik echt zodanig ‘van mijnen à propos’ dat ik erover las? Er slopen in ieder geval twee fouten in mijn tekst. Twee! De eerste – ‘qua vadis’ i.p.v. ‘quo vadis’ – was wellicht te wijten aan de combinatie van dikke vingers met kleine toetsen. De tweede fout vond ik veel pijnlijker, omdat ik schreef dat het echtpaar géén kinderen had, terwijl zij wel degelijk één dochter hadden gekregen, die helaas op jonge leeftijd overleed (Maria Ver-smissen, °1923 - +1953). Dokter Versmissen en zijn vrouw Martha Koyen stierven weliswaar kinderloos, maar kregen wel degelijk ooit een dochter. Vreemd dat ik het me niet meer herinnerde, want in een vroeger artikel (DHM, september 2007) schreef ik zelf ooit nog “hoezeer de dokter ervan afzag dat zijn kind gestorven was”. Dochter Maria trouwde met de (latere) dokter Jaak Fransen, maar ze overleed dus al op 30-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte, vooraleer zij en (wijlen) Jaak kinderen kregen. Dank aan de attente lezer om het mij in herinnering te brengen. En mijn excuses aan wijlen de dokter, zijn vrouw en dochter Maria natuurlijk, al denk ik dat zij wel begrepen zouden hebben dat mijn brief net diende om hen te eren en zeker niet om hen te kwetsen. (Dries Horsten, Hoogstraten)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 35


HOOGSTRATEN

5.000 euro voor TALITA KOEMI Hoogstraten – De naam zegt u wellicht weinig of niets en toch is het een initiatief van vrijwilligers die in Hoogstraten, in het voormalige klooster van de Ursulinnen, prachtig werk verrichten. Talita Koemi is het Hebreeuws voor “Meisje sta op” en dat zegt al meer. Bij de herbestemming van de gebouwen waar vroeger de zusters verbleven, werd het gebouw opgedeeld en toegewezen aan vier vzw’s: vzw internaat Spijker, vzw Graanschuur, een Hoogstraats onderdeel van het Zwart Goor en aan een initiatief voor de opvang van studerende jongeren, die er in het weekend verblijven omwille van een noodsituatie. Dat kan gaan van overleden ouders, een moeilijke of onmogelijke thuissituaties of een kortere crisissituatie van welke aard ook. Enkele vrijwilligers zorgen voor een warme opvang tijdens de weekends, met als eerste en wellicht belangrijkste bekommernis: die jongeren uit een instelling houden. Op het moment dat we Talita Koemi bezochten, waren er drie van de vijf gasten aanwezig. Marieke die 13 jaar is en er nog maar van het begin van het schooljaar verblijft, terwijl Rekha (20 jaar) en Tina (21 jaar) er al langer zijn. Alle drie waren ze ooit leerling van de scholengemeenschap Markdal, maar de twee oudste zitten nu in het hoger onderwijs. Naast de opvang van die jongeren organiseert Talita Koemi ook zes weekend voor leerlingen met leermoeilijkheden. Ook vrijwilligerswerk.

Lions en Delhaize Het initiatief draait volledig op vrijwilligerswerk en sponsoring, want het project is zo vernieuwend dat het tussen de plooien van alle subsidiemogelijkheden valt. Dus zijn alle giften, groot of klein, bijzonder welkom. Die nood kwam als bij toeval ter sprake bij Lionsclub en die nam contact op met Jan Van De Peer van Delhaize Hoogstraten om samen een sponsorproject uit te werken.

Het sponsorbedrag van 5.000 euro zal integraal gebruikt worden voor een warme thuis voor de jongeren die door een noodsituatie in Talita Koemi verblijven. V.l.n.r. Patrick Melis van Lionsclub, gastjongere Tina, vrijwilliger Annie Ideler, gastjongere Rekha, eindverantwoordelijke Annemarie Braem, Jan Van De Peer van Delhaize Hoogstraten en Gust Van De Mierop van Lionsclub. (fh)

Delhaize bood wijn aan en voor elke fles die men verkocht schonk het warenhuis en de Lionsclub elk één euro. Begin december werd de afrekening gemaakt en op zaterdag 13 december kon men aan de twee verantwoordelijken, Annemarie Braem en Annie Ideler een cheque overhandigen van maar liefst 5.000 euro.

“U mag er van uitgaan dat dit voor ons enorm bedrag niet voor infrastructuur of werkingsmiddelen zal gebruikt worden”, verzekerde Annemie Braem, “dit bedrag willen voor de volle 100 % besteden aan ontspanning en sportieve en culturele activiteiten voor onze gasten”. (fh)

CINE HORIZON 4 KIDZ HOOGSTRATEN - Deze winter komt Ciné Horizon 4 Kidz opnieuw gedurende 4 maanden op woensdagmiddag naar Le Cirq. Ciné Horizon 4 Kidz toont verrassend mooie kinderfilms met een blik op de wereld. Er is toezicht aanwezig, maar (groot)ouders zijn zeker ook welkom!

AninA Woensdag 28 januari stelt Ciné Horizon de film AninA van regisseur Alfredo Soderguit voor. Anina Yatay Salas is 10 en écht niet gelukkig met haar naam. Hij laat zich namelijk volledig in twee richtingen lezen: een perfect palindroom. Dat

zorgt voor regelmatig geplaag, vooral van Yisel, haar aartsvijand. Wanneer Anina haar op een dag uitscheldt voor olifant, vliegen de twee mekaar in de haren. Ze worden op het matje geroepen bij de directrice, die hun beiden een verzegelde enveloppe geeft, met daarin hun straf. Anina en Yisel moeten over een week bij de directrice terugkomen, mét de enveloppe. Die mogen ze in de tussentijd echter niet openmaken. Een moeilijke opgave voor de nieuwsgierige Anina…

niet alleen haar frustraties, angsten en dromen kennen, maar je ontdekt ook dat ze stiekem verliefd is. Regisseur Soderguit maakte eerder al de illustraties bij het gelijknamige kinderboek. Zijn aanpak en tekenstijl zorgen ervoor dat de film zich haast laat voorlezen als een heerlijk groot prentenboek. Verwacht echter geen flauw verhaaltje-voor-het-slapen-gaan, maar een af en toe spannende vertelling over een stoere en een tikkeltje brutale kleine meid.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de jonge Anina en zo voel je als toeschouwer wat zich in haar hoofd afspeelt. Je leert

AninA, film voor kinderen en hun ouders op woensdag 28 januari om 13.30 uur in Le Cirq, Gravin Elisabethlaan 1. Inkom: EUR 2,00. (fh)

36 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Nu nog gedetineerde…… straks natuurwerker HOOGSTRATEN – Sinds maart 2014 loopt in de strafinrichting in Hoogstraten het pilootproject bos-, natuur- en landschapsbeheer. Een uniek project en een primeur in Vlaanderen, waarbij acht gedetineerden na een opleiding een natuurreservaat gaan realiseren op gronden bij de gevangenis. Het initiatief voor het natuurproject kwam van Inverde, het Forum voor Groenexpertise van de Vlaamse overheid. Met het project wil men de uitbreiding van natuur combineren met een duwtje in de rug voor een maatschappelijk kwetsbare groep. En zo kwam men in het Penitentiair Schoolcentrum in Hoogstraten terecht. Het natuurproject is opgevat als een drieluik. De gedetineerden krijgen eerst een theoretische opleiding van Inderde. Nadien doen ze werkervaring op tijdens een uitgebreide praktijkstage bij Natuurpunt vzw. Tot slot worden ze begeleid bij het zoeken van een job. Na hun vrijlating krijgen ze voorrang bij elke vacature van Natuurwerk. Dat is een belangrijke stimulans voor de deelnemers. “De acht kandidaten werden gekozen na een strenge selectie”, zegt Patricia Vrijens, attaché gevangenisdirecteur. “Ze moeten fysiek fit zijn en gemotiveerd zijn. De cursisten moeten ook in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating, zodat ze na hun opleiding meteen aan de slag kunnen”

De gedetineerden volgen hier op een kleine heuvel achter het kasteel, al wat er rest van een vroegere ijskelder, een cursus werken met een kettingzaag. “Over hun motivatie hebben we zeker niet te klagen”, vult Rob Van Hove, praktijkbegeleider aan. “De acht gedetineerden krijgen lessen en doen stage buiten de gevangenis. Ze werken hard en worden vlot in de groep van de natuurwerkers opgenomen.” Bij Natuurwerk zijn de cursisten in de eerste plaats stagairs, geen gedetineerden. Ze mogen vertellen waarom ze in de cel zitten, maar dat is zeker niet verplicht. “We leren hen omgaan met moeilijke vragen, maar stimuleren hen vooral om deel uit te maken van de groep ”, zegt Filip De Bleeckere, een van de begeleiders op het terrein, “Tijdens hun stage kunnen ze even weer ‘gewone’ werknemers zijn buiten de gevangenis. Dat is voor velen een verademing”

Natuurreservaat In het voorjaar starten de werken voor de aanleg van het natuurreservaat. Daarvoor stelt de Regie der Gebouwen, de eigenaar van de gevangenis en de gronden, 6 ha grond ter beschikking. Die gronden liggen voor en naast de Mark indien je van Hoogstraten naar Wortel rijdt. Om vorm te geven aan het plan werd een landschapsbeheerplan opgesteld door Jan Van Den Berghe van SPK (Strategische Projectenorganisatie Kempen). “In het gebied zal onder meer de grote pimpernel, een kwetsbare plantensoort, kunnen gedijen,” zegt Van Den Berghe, “

Een nieuwe kans

Op deze plaats, zes ha grond voor en evenwijdig aan de Mark aan de kant van Hoogstraten, starten de gedetineerden in het voorjaar met het nemen van maatregelen om een natuurgebied te creëren

Het hoofddoel van het project is de re-integratie van de cursisten in de maatschappij. “Voor een gedetineerde is werk vinden een zware opgave”, vertelt inrichtingshoofd Sylvia Vansteenkiste, “Ze hebben niet alleen een strafblad, maar ook de procedure is moeilijk. Een sollicitatiegesprek regelen is vrij moeilijk zeker als ze niet precies weten wanneer ze vrij zullen komen. Bovendien verliezen mensen in een cel ook essentiële sociale vaardigheden”, zegt Vansteenkiste, “De arbeidsmarkt vraagt dat je flexibel bent, initiatief toont, zelfstandig kunt werken… In een cel verleer je dat. Daarom proberen we de gedetineerden kansen te geven om weer aan een ‘normaal’ leven te wennen. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 37


HOOGSTRATEN

Nieuwjaarsconcert Euregio Jeugdconcert op 4 januari HOOGSTRATEN - Na het grote succes van ‘Musical 1814, De Vergeten Veldslag’ is vzw La:ch in samenwerking met vzw EJO weer klaar voor een nieuwe uitdaging: hét Nieuwjaarsconcert met het Euregio Jeugdorkest (EJO) op 4 januari 2015 om 15.30 uur in de Rabboenizaal te Hoogstraten. Op het podium niet minder dan 90 zeer getalenteerde jonge musici uit Vlaanderen en Nederland o.l.v. Hans Casteleyn! Ondertussen vindt de naam van het EJO internationaal de nodige weerklank. In 2013 stonden ze nog in de beroemde Gouden Zaal van het Musikverein te Wenen waar het orkest op het ‘Summa Cum Lauda Festival’ de eerste prijs met ‘outstanding success’ heeft weggekaapt in de categorie symfonieorkesten. Een fantastisch galaconcert in het grootse Konzerthaus Wien was het gevolg van deze eerste prijs: ze kregen een staande ovatie van de meer dan 2000 aanwezigen! Binnenkort staat het orkest met de grootse 2de symfonie van Gustav Mahler samen met een

koor van 250 mensen in het beroemde Concertgebouw te Amsterdam, maar eerst treden ze opnieuw op in Hoogstraten. Het programma voor dit Nieuwjaarsconcert staat volledig in teken van filmmuziek. De dirigent, Hans Casteleyn (ook bekend van Musical 1814) heeft zorgvuldig een zeer afwisselend programma samengesteld. Ze brengen originele filmmuziek van o.a. ‘Schindler’s List’ en ‘West Side Story’, maar ook klassieke muziek die gebruikt werd en voor het grote publiek bekend geraakt is via film. Zo begint het concert met de alom gekende en virtuoze ouverture ‘La Gazza Ladra’ (De Stelende Ekster) van Rossini, maar speelt het orkest ook het beroemde ‘Adagietto’ uit Mahlers Vijfde Symfonie, op prachtige wijze gebruikt door Visconti in zijn beroemde film ‘Death in Venice’. Wie er bij was de voorgaande edities weet zich verzekerd van een namiddag vol muzikale hoog-

Praktisch Een productie van vzw La:ch en vzw EJO: Nieuwjaarsconcert EJO, dirigent Hans Casteleyn en soliste Lieke Daniels (viool) Zondag 4 januari 2015 om 15.30 uur in de Rabboenizaal Hoogstraten Tickets en info: www.euregiojeugdorkest. com of bij Toerisme Hoogstraten Voorverkoop: 12 euro en 8 euro (-16 jaar), aan de kassa: 15 euro en 10 euro (-16 jaar) Rabboenizaal – Instituut Spijker, Antoon de Lalaingstraat 3, 2320 Hoogstraten

tepunten. Bovendien is er weer gelegenheid voor een gezellige Nieuwjaars-borrel na het concert om terug te blikken op wat was en uit te kijken naar 2015. (fh)

HET EERSTE BLAD WAARAAN JE DENKT!

38 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

ZAAL CÉCILIA PRESENTEERT

Mindfulness training

Vitalski (try out) Victor Glorieux en de jammerklacht Liedjes en verhaaltjes van de eenzaamste mens van de wereld

HOOGSTRATEN - Mindfulness is een diepe vorm van acceptatie die ons toelaat heldere beslissingen te nemen. Training van aandacht staat centraal. Het acht weken programma is het mooiste geschenk dat je jezelf kan aanbieden: We komen samen iedere week gedurende 2u45. Het groepsproces wordt ondersteund door een ervaren trainer. Je krijgt 8 cd’s mee naar huis en een werkboek. Thuis kan je verder oefenen. Bovendien mag je gratis deelnemen aan een Mindfulness Meditatiedag. Het programma is wetenschappelijk onderzocht. Onderzoek toonde een positief effect op de levenskwaliteit. De lessen combineren Westerse psychologie met oosterse wijsheid. We maken gebruik van aandacht, meditatieve oefeningen, inzicht, communicatievaardigheden en oplossingsgerichte technieken. Op het einde wordt een welzijnsplan opgesteld. Andere aspecten zijn: stresshantering, emotionele intelligentie, acceptatie, visualisatie, welzijn en yoga.

HOOGSTRATEN - Een unieke gebeurtenis, voor de eerste keer in de geschiedenis van onze westerse beschaving: Vitalski, de officiële Antwerpse nachtburgemeester, is gekend om zijn bijzonder snelle humor en spitsvondige vertellingen. Maar dit jaar kruipt hij voor het eerst ooit in de huid van zijn fictieve, zeer tragische nonkel, genaamd Victor Glorieux . Hij is 61 jaar oud, maar voelt zich er hooguit 59. Via deze wel aandoenlijke Victor Glorieux, komt Vitalski’s meer tedere, muzikale natuur naar boven, voor velen nog een geheim, tenzij voor wie hem reeds bezig zag in Guido Belcanto’s “Balzaal van het gebroken hart”. Vitalski, alias Victor Glorieux, vertelt over zijn dramatische leven op Linkeroever, zijn herinneringen aan de Billiard Palace, zijn echtscheiding van 35 jaar terug; maar tussenin zingt hij eigengemaakte, hoogst romantische liedjes over eenhoorns, treurwilgen en verre regenbogen. Duister én licht, wél steeds subtiel begeleid door zijn twee fraaie, vrouwelijke muzikanten,

Mindfulness training acht weken vanaf 4 februari, telkens van 19 tot 21.30 uur in zaal Pax. Deelname kost 330 euro. Info 09 328 60 90 of contact@aandacht.be (fh) Lut Van Nooten en Morgane Vander Linden. Lach hard met zijn vele verhaaltjes, maar laat je tevens liefst zachtjes huilend meevoeren op deze hypnotische liederen, naar ongekende, door maanlicht overgoten dalen en rivieren. Een verrassend intieme Vitalski - dat wil zeggen: een verrassend intieme Victor Glorieux! Op voorhand al te bestempelen als een legendarisch optreden! Vitalski (try out) met Victor Glorieux en de jammerklacht op woensdag 21 januari 2015 om 20 uur in zaal Cécilia Tickets 5 euro. Tickets en info op www.zaalcecilia.be en bij Toerisme Hoogstraten.

En verder …… Blue Maxx ( bluegrass en instrumentals) op 14 februari Memphis Mojo (John Hiatt tribute) op 18 april Rue-Mour ( covers) op 16 mei. (fh)

De intrede van de Sint werd een succes ! Unizo Hoogstraten dankt : • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Stadsbestuur Hoogstraten burgemeester Tinne Rombouts Kerkfabriek Begijnhof Het Convent KSJ Hoogstraten Politie zone Noorderkempen Dienstencentrum – Leo Sprangers Fanfare St Catharina Delhaize Hoogstraten Karel Hofkens Frituur de Roma Café Tooghuis Restaurant Begijnhof Lief Boeykens e.a. medewerkers van 1814 musical Koets : Eddy Van Dijck en Jos Van Hasselt Ruth Govaerts Bakker Van Opstal, Sofie Floren Michiel Van Opstal Impuls Media de Hoogstraatse Maand

en natuurlijk de vele enthousiaste kinderen !

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 39


HOOGSTRATEN

Harry Vanderhenst, Opperhoofdman van de Hoge Gilderaad der Kempen REGIO / MEERLE – Op zondag 24 november werd Harry Vanderhenst van Meerle verkozen tot Opperhoofdman van de Hoge Gilderaad der Kempen, de koepelvereniging van 67 handboog-, voetboog-, en kruisboog- en buksgilden uit de Kempen. In die functie volgt Harry Vanderhenst aftredend Opperhoofdman Theo Aerts op en wordt hij de zevende Opperhoofdman van de op 9 maart 1952 opgerichte koepelvereniging.

Harry Vanderhenst

Harry Vanderhenst is sinds 1985 lid van de SintJorisgilde van Meerle, waar hij sinds 2001 de functie van griffier op zich nam. Vanderhenst was al een aantal jaren lid van “De Wet”, dit is het bestuur van de Hoge gilderaad. Harry Vanderhenst volgde humaniora aan het Klein Seminarie van Hoogstraten en studeerde grafisch ontwerp aan de Hogeschool Sint-Lucas

Instituut Spijker in de bres voor ‘t Verzetje

HOOGSTRATEN - Kansarmoede is niet iets dat enkel in Antwerpen of Gent terug te vinden is. Dichter bij huis komt het even goed voor. Die boodschap wil het Spijker meegeven met de vijfdejaars. Om dat te bereiken richten zij jaarlijks “inleefdagen” in. Dagen waarin leerlingen in contact komen met mensen die in kansarmoede leven, waarin ze verhalen horen van levens die niet liepen zoals het gepland was. Ook in Hoogstraten zijn er mensen in de weer om mensen in kansarmoede te helpen. Zo hebben leerlingen van het vijfde jaar het verhaal gehoord

van Hervé; ondertussen een ervaringsdeskundige in ’t Ver-Zet-je, de Hoogstraatse vrijwilligersorganisatie die zich het lot van mensen in armoede aantrekt en dat lot tracht te verbeteren. Zeker in tijden van cadeautjes is alle hulp welkom! De eerste en tweedejaars van het Spijker gingen thuis op zoek naar speelgoed dat best een tweede leven kon gebruiken via ’t Ver-Zet-je. Zo kan de Sint hier langsgaan om speelgoed op te halen dat kinderen blij kan maken. Meer informatie over ’t Ver-Zet-je: http://www.tverzetje.be/ (fh)

40 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

te Brussel. In het dagelijkse leven is hij ambtenaar bij de Stad Hoogstraten, waar hij hoofd is van de afdeling Grondgebiedszaken. Harry Vanderhenst kent als geen ander de problemen en de sterke troeven van de gilden anno 2014. Hij wil in het komende jaar, in overleg met afgevaardigden van aangesloten gilden, een traject afwerken om een vernieuwend beleidsplan uit te schrijven. Hij is er van overtuigd dat de eeuwenoude gilden zich moeten aanpassen aan deze tijd. Als de gilden willen overleven, moet die aanpassing er komen met alle respect voor het verleden, hun historische waarden en hun rijk roerend en immaterieel erfgoed. We mogen ons gelukkig prijzen dat de problemen in het Hoogstraatse, met een sterke concentratie gilden, relatief kleiner zijn dan in andere regio’s, maar ook hier is er werk aan de winkel. (fh)

‘Biesengang’ moet blijven

HOOGSTRATEN - Op 1 september ll. had ons stadsbestuur de bouwaanvraag tot het verbouwen van een woning naast dit pad tot 5 appartementen en 9 autostaanplaatsen, geweigerd. De bouwheer was van pan om deze voetweg hierbij te overbouwen en samen te voegen met de inrit van het nieuwe appartementencomplex. Het gaat hier om een eeuwenoude voetweg die in 2007 ook in het PRUP Leemstraat verordend werd opgenomen als trage wegverbinding en die volgens dit PRUP als dusdanig moet behouden blijven. Hierop diende de aanvrager beroep in bij het provinciebestuur. De Bestendige Deputatie heeft nu het beroep van aanvrager afgewezen: hij mag deze oude voetweg niet inpalmen en moet ervoor zorgen dat de wegenis blijvend wordt voorbehouden voor wandelaars en fietsers. Dit is een opsteker voor een veilig en duurzaam trage wegbeleid binnen een kleinstedelijke omgeving waar het aangenaam is en blijft om te wonen en te leven. (fh)


HOOGSTRATEN

Drukke dagen voor Brassband Borderbrass derbrass het eerste deel van een dubbelconcert met de jubilerende bigband “Budding Sound Big Band uit Oisterwijk”. Het programma werd hiervoor lichtjes aangepast om in de stijl van de bigband te blijven. Ook hier werden enkele prachtige soli uitgevoerd op vibrafoon en bastrombone. Het talrijk opgekomen publiek kon de inbreng van onze band wel smaken en de muzikanten konden op een langdurig staande ovatie rekenen. Met de organisatie werd afgesproken om in de toekomst nog verder samen te werken. Deze optredens werden ingestudeerd en uitgevoerd tijdens de laatste voorbereidingen van “1814 – De Vergeten Veldslag” waar maar liefst

7 leden van BB Borderbrass aan deelnamen en de kopersectie van het harmonieorkest versterkten. Tijdens de examenperiode en het eindejaar staat de boog even iets minder gespannen. In januari gaan we er weer volop tegen aan met de voorbereiding van het concert op zaterdag 7 maart 2015 (deuren open vanaf 19u30) in de feestzaal van het Klein Seminarie, voor weer een spetterend concert met solisten uit eigen huis. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Brassband Borderbrass wil verder blijven evolueren en wenst hiervoor samenwerkingsverbanden op te zetten met andere groepen, genres en stijlen. Voor meer info: www.brasbandborderbrass.be. (fh)

HOOGSTRATEN - Traditioneel is het najaar van de muziekverenigingen al goed gevuld. De leden van BB Borderbrass mochten dit najaar extra veel muziek brengen. Na het optreden tijdens Hoogstraten in Groenten en Bloemen stonden immers nog een paar belangrijke optredens gepland. En dat allemaal tijdens de laatste voorbereidingen van dat andere evenement: 1814 – De Vergeten Veldslag. In oktober en begin november werd door dirigent en muzikanten van Brassband Borderbrass duchtig gerepeteerd om in november met een nieuw repertoire te kunnen uitpakken. Op enkele weken tijd werd immers een andere muziekstijl verwacht. Op 15 november trad het orkest aan tijdens een evaluatieconcert te Merksplas. Naast Brassband Borderbrass traden nog fanfare St-Willibrordus uit Merksplas, brassband Burgipja uit Burcht en het orkest ’t Hermenieke uit Turnhout op. Tijdens een dergelijke evaluatie wordt de band door twee ervaren juryleden beoordeeld op muzikaliteit, afwerking en kwaliteit van de gebrachte werken, zonder het toekennen van een percentage. BB Borderbrass bracht naast een serieus concertwerk ook enkele lichte nummers met diverse solisten. De jury was zeer gecharmeerd door de kundigheid van de muzikanten en de mooie klankkleur van de band en schreef dan ook een zeer positief verslag, met uiteraard ook enkele aandachtspunten. Dirigent en leden waren uiterst tevreden bij de nabespreking. Na deze prestatie werd de band daags nadien op 16 november in Moergestel (NL) verwacht. In het prachtig ingerichte en technisch goed uitgeruste theater “Den Bogaard” verzorgde Bor-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 41


HOOGSTRATEN

WAARDIG STERVEN Informatieavond met Professor Wim Distelmans HOOGSTRATEN - Op donderdag 12 februari spreekt Professor Wim Distelmans in LDC ’t Gebuurt op een serene manier over het levenseinde en het respecteren van de laatste wens van mensen die we graag zien. Allen hebben we vroeg of laat met de dood te maken. Maar hoe vrij is ons beschikkingsrecht over het leven en/of om het leven te doen ophouden? Er bestaan in ons land drie wetten die hier betrekking op hebben. Wim Distelmans is professor palliatieve geneeskunde aan de VUB. Hij gaat dieper in op de desbetreffende patiëntenrechten, de palliatieve zorg en de beslissingen bij het levenseinde, inclusief euthanasie. In zijn uiteenzetting beschouwt Professor Wim Distelmans alle opties bij het levenseinde als gelijkwaardig. Wat voorop staat is het opti-

maal respect voor de rechten van ernstig, ongeneeslijk zieken, niet alleen bij hun levenseinde. Donderdag 12 februari 2015 om 20 uur. Deuren open vanaf 19.30 uur. Vooraf inschrijven via onthaal ’t Gebuurt, Jaak Aertslaan 4, Hoogstraten, 03 340 16 30, dienstencentrum@ocmwhoogstraten.be. De inkomprijs bedraagt 3 euro en is te betalen voor aanvang aan de kassa. Parkeersuggestie: parking achter Klein Seminarie. Deze infoavond is een initiatief van de Ouderenraad met steun van Neos, Davidsfonds, Gemeentebestuur Hoogstraten en LDC ’t Gebuurt.

100ste verjaardag van Sooi Verheyen

Veiling haalt 30 miljoen kg aardbeien. HOOGSTRATEN – Op 2 december nam Veiling Hoogstraten de kaap van 30 miljoen kg aardbeien. Daardoor zal de aanvoer op het einde van het jaar dicht bij de 31 miljoen kg liggen. Sinds de voorbije winter kan Veiling Hoogstraten het jaar rond aardbeien aanbieden door de belichte teelt van Sonata. Ook de deze winter zal er een hoogwaardige Sonata-teelt zijn. Het aardbeiseizoen 2014 kan hiermee zowel op vlak van productie, kwaliteit en prijsvorming tot de betere jaren gerekend worden. Na een zwak voorjaar kon men immers op alle vlakken een stabiele zomer en een goed najaar optekenen. Veiling Hoogstraten bevestigt hiermede haar rol als betrouwbare jaarrond leverancier van topaardbeien en onderlijnt haar betekenisvolle rol in de Europese aardbeimarkt. Ook de andere hoofdproducten van Veiling Hoogstraten nemen toe in volume: tomaten laten 80 miljoen kg optekenen; paprika is goed voor 29 miljoen kg. De arealen voor 2015 laten in de vruchtgroenten een verdere volumetoename verwachten. Bovenstaande evolutie maakt dat Veiling Hoogstraten, in het beperkte productenpakket dat ze heeft, meespeelt aan de top. (fh)

Sooi Verheyen omringd door zijn zes dochters. HOOGSTRATEN - Op 1 december 1914 werd er in Zondereigen op het Lipseinde een 3de kind geboren bij Jef Verheyen en Mina Staes. Ze doopten hun eerste zoon Frans maar iedereen zegt “SOOI”. Met vier zussen en een schat van een moeder kwam hij niets tekort. Sooi huwde met Maria Willebrords en zetten zes dochters op de wereld. Sooi is 40 jaar kantonnier geweest maar bovendien een echte levensgenieter. Sooi woont sinds 31januari 2005 in het Woon Zorg Centrum van Hoogstraten. Feesten staat voor Sooi centraal, er valt altijd wel iets te vie-

ren en zijn 100ste verjaardag mocht dan ook niet zomaar voorbij gaan. Op 1 december 2014 werden Sooi en zijn medebewoners gewekt en naar het ontbijt gebracht onder begeleiding van accordeonmuziek. Sooi speelde heel zijn leven zelf accordeon daarom dat mis en receptie werden omkaderd door Sooi zijn lievelingsinstrument “de accordeon”. In de namiddag werd Sooi omringd in “’t Gebuurt” door het koor “De Zingende Kempen” . Op deze manier werd 1 december 2014 voor Sooi Verheyen een dag om nooit te vergeten. (FS met dank aan Het Briesje)

42 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Nieuws uit de Bib RESULTATEN MARKTONDERZOEK Begin 2014 voerde de BiB een gebruikersonderzoek waaraan 470 Hoogstratenaren deelnamen. 40 % bezoekt maandelijks de BiB, 20 % zelfs meerdere keren per maand. 74 % vindt dan ook dat de BiB uitnodigt om binnen te stappen, 88 % van de respondenten vindt snel terug wat hij/zij zoekt en 74 % vindt ook steeds iets nieuws. 67 % wil wel vooral de allernieuwste titels. 93 % zegt dat het personeel helpt bij het zoeken in de collecties. Volgens 84 % biedt het personeel degelijke informatie en 90 % vindt het bibliotheekpersoneel vriendelijk en hulpvaardig. Mooie scores! Het BiBteam is heel blij met deze waardering. Voor ons toont dit onderzoek verder ook aan, dat het beleid met de keuze voor RFID en informatiebemiddeling, “Vraag maar”, en voor de mogelijkheden tot ontmoeting en vorming zeer gewaardeerd worden. Het volledige rapport en een samenvatting ervan vind je op bibliotheek.hoogstraten.be/rapport-gebruikersonderzoek.html.

Actieve BiB-leden

maar ook de hartverwarmende, Belgische film “Kinshasa kids” is de moeite waard. Je vindt de MOOOV-films op een speciale stand in de hoofdbib. De brochure geeft je meer toelichting bij elke film. In de gewone collectie herken je de tips van MOOOV aan de stickers Open Doek approved en MOOOV approved. In de catalogus zoek je op het themawoord “Open Doek” en “MOOOV”.

ACTIVITEITEN IN DE BIB Woensdag 7, 14, 21 en 28 januari om 19.30 uur cursus Grip op agressie Ieder van ons krijgt ooit zelf te maken met agressie in zijn leven: op straat, op het werk of thuis. Agressie bestaat in vele vormen: verbaal, psychologisch, fysiek, seksueel, … Ook de oorzaken van agressie zijn erg verschillend. In deze cursus bekijken we, uitgaande van de verschillende vormen van agressie, wat de betere manier is om ermee om te gaan als je ermee wordt geconfronteerd. Hoe kan je als slachtoffer best reageren en wat kan je doen? Want de manier waarop jij op dat moment reageert, heeft vaak invloed op het verdere verloop van de situatie. Maximum 15 deelnemers. Vooraf inschrijven in de BiB of via hoogstraten@bibliotheek.be; 20 euro. Donderdag 22 januari om 20 uur Rika Ponnet, Blijf bij mij Rika Ponnet is een veelgevraagd relatie-expert in de media.

Waarom is wat je oorspronkelijk aantrok in je partner, na verloop van tijd een bron van frustratie? Waarom kiezen veel mensen telkens weer de ‘foute’ partner? Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden legt Rika Ponnet de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot. Vooraf inschrijven in de BiB of via hoogstraten@bibliotheek.be; 3 euro. Dinsdag 27 januari en 3 en 10 februari om 20 uur cursus Integratieve geneeskunde Integratieve natuurgeneeskunde heeft als doel om mensen terug te brengen naar het gevoel, het intuïtief weten. Vanuit deze bewustwording worden verstoringen vroegtijdig opgemerkt en weet een mens de natuur weer in de brede context te gebruiken. Maximum 15 deelnemers. Vooraf inschrijven in de BiB of via hoogstraten@bibliotheek.be; 15 euro. Donderdag 29 januari om 11 en 13 uur Gedichtendag met Lies Van Gasse Op Gedichtendag zet Bibliotheek Hoogstraten poëzie in de kijker. Dichteres en illustratrice Lies Van Gasse brengt je een boeiende mengeling van verzen en schilderijen. Via deze crossovermethode kom je meer te weten over poëzie, met haar werk als uitgangspunt. Alle bezoekers krijgen ook een setje postkaarten met 10 gedichten. De lezing is gericht op leerlingen van het 5de en 6de jaar secundair onderwijs, maar iedereen is van harte welkom. Vooraf inschrijven in de BiB of via hoogstraten@bibliotheek.be; 3 euro.

Het aantal Hoogstratenaren dat aan vorming in de BiB deelneemt, ligt ook hoger dan het Vlaamse gemiddelde, wat de BiB ook aan haar werkingscijfers merkt. In 2014 woonden 1082 volwassenen en 1175 kinderen en jongeren een van de 45 vormingsactiviteiten bij. De onderwerpen zijn heel divers: van bibliotheekverkenningen voor kinderen, jongeren en anderstaligen tot lezingen, workshops en cursussen over voeding, gezondheid, duurzaamheid en persoonlijke groei. Daarnaast organiseert de BiB activiteiten die het hele jaar lopen. Enkele voorbeelden: volwassenen kunnen 4 dagen per week computerlessen volgen of van maandag tot vrijdag gezellig de krant lezen en elkaar ontmoeten tijdens de Koffiekrant. Klassen krijgen 4 keer per jaar leesbevorderende pakketten van de Rode draad en bezoeken maandelijks de BiB. Je merkt het, de BiB is dé plaats om te leren en anderen te ontmoeten.

MOOOV-FILMS Zin om tijdens deze koude dagen lekker warm in de zetel te kruipen met een heerlijke dvd? Verken zeker eens het nieuwe MOOOV-aanbod. BiB Hoogstraten biedt je tijdelijk 20 prachtige films uit de wereldcinema aan. Natuurlijk is de topfilm “La vie d’Adèle” een echte aanrader,

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 43


HOOGSTRATEN

520 brieven voor mensen in nood Eerste schrijfmarathon Amnesty International is een groot succes HOOOGSTRATEN - Op woensdag 10 december (Internationale dag van de mensenrechten) organiseerde de Hoogstraatse groep van Amnesty International haar eerste schrijfmarathon in zaal Pax : vanaf 12 tot 24 uur konden mensen brieven schrijven voor 12 verschillende personen uit diverse landen onder het motto :

Jouw brief kan levens veranderen Een brief met een persoonlijke boodschap is nog steeds een ijzersterk actiemiddel, want 1 op 4 schrijfacties heeft resultaat. Als je voor de eerste maal een activiteit inricht, is het toch altijd weer een beetje bang afwachten wat de opkomst zal zijn. Vanaf 12 uur waren er enkele trouwe maandelijkse schrijvers gestart en in de namiddag werd het al gezellig druk. Elk uur werd het aantal brieven opgeteld en op een pancarte bijgeschreven. Telkens een spannend moment en de kaap van 100 brieven werd bereikt om 17 uur. Na een dipje rond 18 uur (uiteraard etenstijd) kwamen er ‘s avonds steeds meer schrijvers opdagen, zodat het zaaltje al snel te klein werd; gelukkig konden we in de zaal daarnaast nog tafels extra bijzetten. Rond 21 uur waren er meer dan 40 mensen tegelijk aan het brieven schrijven, voor de organisatoren een hartverwarmend moment. In een andere zaal van de Pax was het op dat ogenblik kerstfeest van KVLV: ook zij voelden zich aangesproken door de actie en zij zorgden voor maar liefst 66 brieven: een heel mooie blijk van sympathie en solidariteit. Mede hierdoor werd om 21 uur de kaap van 300 brieven bereikt en was de actie al geslaagd. Maar ook nu nog kwamen nieuwe mensen binnen om hun steentje (lees briefje) bij te dragen aan de actie en uiteindelijk om middernacht werd de actie afgesloten met maar liefst 520

Guido Belcanto die voor hartverwarmende en sfeervolle muziek hebben gezorgd tijdens deze schrijfmarathon. Hierna enkele reacties van slachtoffers na gelijkaardige schrijfmarathons van de voorbije jaren : “Ik wil graag Amnesty International bedanken voor de hulp. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn gemeenschap. Bedankt aan iedereen die de tijd nam om brieven te sturen naar de overheid om mijn vrijlating te vragen.” Yorm Bopha, Cambodja - Schrijfmarathon 2013 “Bedankt voor al je harde werk en je acties om

Brieven of kaartjes En daarmee was de actie nog niet afgesloten: de leerkrachten van de gemeenteschool van Hoogstraten hadden aan Sinterklaas beloofd om ook nog brieven te schrijven en ook de burgemeester en schepenen deden dit tijdens hun wekelijks schepencollege. Hiermee zou Hoogstraten van alle Amnesty groepen in Vlaanderen voor de meeste brieven hebben gezorgd. Een pluim voor de vele tientallen enthousiaste mensen die hun solidariteit hebben getoond en voor dit prachtige resultaat hebben gezorgd. De organisatoren zeggen ook een warme dankje-wel aan Geert Standaert, Rik Ooms en

44 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

mijn vrijlating te bekomen. Jouw brieven, telefoontjes en petities beschermden mij toen ik in eenzame opsluiting zat. Jij was mijn stem toen ik er geen meer had.” Birtukan Mideksa, Ethiopië - Schrijfmarathon 2009 Wil je ook maandelijks mee brieven schrijven? Dan ben je van harte welkom in café de Velo (het zaaltje achteraan) elke derde donderdag van de maand (behalve in juli en augustus) tussen 20 en 22u30. Dus tot ziens op donderdag 15 januari! (sc/jh)


HOOGSTRATEN

Kunsten in de kerk

HOOGSTRATEN – Op vrijdag 21 november waren een 300-tal aanwezigen – meer kaarten waren er niet beschikbaar – getuige van een ongewone ontmoeting tussen orgelmuziek en het optreden van vijf jonge acrobaten in de SintKatharinakerk. Het resultaat was een poëtisch, met momenten ontroerend mooi en sereen spektakel. Een bewijs dat een kerkgebouw de dubbele bestemming van erediensten en culturele activiteiten aankan. ‘Orgue en Suspension’ was een confrontatie van het optreden van het Brusselse circusgezelschap Carré Curieux met orgelmuziek gebracht

65 jaar lid van KVG

door concertorganist Serge Schoonbroodt. Als toeschouwer werd je meegezogen op het ritme van dansende lichamen, acrobatie en orgelmelodieën. Een trapeze scheerde langs de gewelven, jonglerend vlogen ballen door het schip en ongewone choreografieën doken op onder het oksaal. De klanken van het orgel omarmden het ballet van de acrobaten. ‘Orgue en Suspension’ was geen gebed maar een ode aan een met geschiedenis doordrongen ruimte, een originele kijk op het historisch gebouw in al zijn diversiteit. Met dit op het eerste gezicht ongewoon optreden lieten een organist en vijf acrobaten de tijd even stilstaan voor een verrassend poëtische voorstelling. (fh)

HOOGSTRATEN - Op zondag 21 december 2014 vierde de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) het jaarlijks kerstfeest. Karel Boeckx is trouw lid van deze vereniging waar hij werd gehuldigd voor zijn 65-jarig lidmaatschap. Helaas moest hij zich laten verontschuldigen tijdens deze viering. Karel werd in Beerse geboren door zijn vader die de plaatselijke KVG vereniging Merksplas opstartte onder de toenmalige naam Katholieke Vereniging Gebrekkelijken en Verminkten. (KVGV). Karel huwde in 1956 met Josepha Crabeels en kwam bij haar thuis, in de Vrijheid in Hoogstraten, in de winkel van haar ouders inwonen. In Hoogstraten werd Karel voor meer dan 30 jaar voorzitter van de KVG afdeling Hoogstraten. In 1994 gaf hij de fakkel door aan Jaak Muësen die onlangs is overleden. Reeds meer dan een jaar verblijft Karel in het Woon Zorg Centrum van Hoogstraten waar hij best “content” is. (FS)

Schrijn- en timmerwerken Schrijn- enJANSEN timmerwerken Karel Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC enDEUREN DEUREN PVCRAMEN RAMEN en Kömmerling PVC RAMEN en DEUREN Wij leveren en plaatsen Kömmerling

alle schrijn- en timmerwerk. Daken, plafonds, Wijramen, leverendeuren, en plaatsen binnendeuren. alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Hoogeind 49

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 754966 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

189

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 45


HOOGSTRATEN

Een vernieuwend sociaal woonproject in hartje Hoogstraten HOOGSTRATEN - Bouwmaatschappij De Noorderkempen heeft, samen met Tom Verschueren van dmvA architecten, op een vernieuwende manier vorm gegeven aan een project met tien sociale koopwoningen in het Slommerhof te Hoogstraten. Op het grondgebied Hoogstraten zijn er twee spelers actief op de sociale woningmarkt: De Ark uit Turnhout en Bouwmaatschappij De Noorderkempen, met burelen in het voormalige schoolgebouw van Merksplas-kolonie. De Noorderkempen was of is tot vandaag vooral actief in de sector huurwoningen en dit in zes gemeenten met naast Hoogstraten ook in Merksplas, Rijkevorsel, Beerse, Ravels en Arendonk. In die zes gemeenten hebben ze in totaal 1.131 huurwoningen en 56 erfpachtwoningen in portefeuille. Daarnaast beheert de Noorderkempen 88 wooneenheden in de Mouterijstraat en wordt er gewerkt aan een reeks appartementen in Minderhout en 10 koop- en 6 huurwoningen op de kloostersite in Meer.

Moeilijke opdracht In bovenstaand overzicht is geen rekening gehouden met de tien koopwoningen van het project Slommerhof, die op donderdag 20 november officieel voorgesteld werden. De opdracht was alles behalve eenvoudig. Hoe bouw je een aantal in oppervlakte relatief beperkte woningen op wat je zou kunnen noemen het binnenplein van een woonsite? De architect, een van de betere van Vlaanderen, heeft dat probleem creatief en architecturaal vernieuwend aangepakt. De tien woningen staan geschrankt naast elkaar geschakeld, waardoor het traditionele beeld van rijtjeswoning wegvalt. Omdat de woningen aan beide zijden toegankelijk zijn, kan men niet van een voor of achterzijde spreken.

De woningen staan geschrankt aan elkaar geschakeld en vullen het ganse middenplein van het Slommerhof, zonder dat er sprake is van voor of (storende) achtergevels.

Love 2 heal

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Niet WEELDE, maar LIEFDE schept gezelligheid. 46 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN Elke woning heeft bij de ingang een gedeeltelijk overdekte carport, waardoor men maximum aan licht in de woonruimte haalt. Aan de andere kant, ook tegen de openbare weg, is er een patio of, zoals je wil, een kleine tuin. Die tuin is afgesloten met een metalen hekken. Dat is of was even wennen, maar het zou zonde zijn indien men deze afsluitingen zou verwijderen of veranderen, precies omdat ze praktisch en architecturaal een zeer goede oplossing zijn. De weerstand, al die er al was, tegen deze hekkens had misschien ook te maken met de onvrede die er op een bepaald moment was omdat de bouw van de woningen enorm lang geduurd heeft. Die vertraging had alles te maken met het faillissement van aannemer Icom uit Beveren en de tijd die de curator nodig had vooraleer hij de werf vrij kon geven zodat aannemer Jan Moonen de huizen kon afwerken. Zowel aan de zijde van de carport als bij de patio is er een kamerbrede glaspartij, waardoor de leefruimte, met een geïntegreerde keuken, een en al ruimte en licht is. Beneden is er een berging en een toilet en boven heeft elke woning, op een perceel van 144 m² groot, drie slaapkamers en een badkamer. Het resultaat is een unieke, rustig gelegen woonsite, in de onmiddellijke omgeving van het centrum van Hoogstraten, in een verkeersarme straat al was het maar omdat er geen doorgaand verkeer moet komen. (fh)

Grondplan van het gelijkvloers en de verdieping van de tien woningen, elk op een perceel van 144 m² en een binnenruimte van 112 m².

Jan Van Hoeymissen van Bouwmaatschappij De Noorderkempen weet dat de bouw van de woningen door omstandigheden heel lang geduurd heeft, maar is zeer tevreden met het resultaat.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 47


MINDERHOUT

Een halve eeuw oud

MINDERHOUT – Op zaterdag 29 november organiseerden Christ Mertens en Michel Stoffels een feest voor de 50-jarigen in café Papillon. We geven u de namen van de alle 50-jarigen in alfabetische volgorde: eerst de vrouwen dan de mannen. Zoekt u maar. Anita Adams, Gerd Christiaansen, Wis De Meyer, Anita De Vrij, Ingrid Donckers, Sabine Hoevenaers, Bea Janssens, Renild Jochems, Els Lambrix, Maria Leemans, Marleen Martens, An Peeters, Juy Peeters, Karin Pemen, Sil Schrijvers, Cin Severijns, Karin Simons, Diane Stoffels, Hild Van Bergen, Leen Van den Bogaerd, Mirèse Verheyen, Karin Vermeiren, Monique Verschueren, Jos Bolckmans, Freddy Boudewijns, Jan Geerts, Paul Goos, Eddy Govaerts, Ludo Hendrickx, Rudy Jespers, Johny Kox, Dirk Koyen, Fons Laurijssen, Christ Mertens, Dirk Peeters, Jef Peeters, Marc Quirijnen, Marcel Sprangers, Michel Stoffels, Marc Tilburgs, Yves-Marie Van Den Brande, Frans Van Den Heuvel, Marc Van Gossum en Jan Verlinden. (fh)

Beslist niet weggooien MINDERHOUT – Boeken die niet meer gelezen worden en staan te vergelen in een oude boekenkast is voor jou misschien een doorn in ’t oog, want je wil plaats maken voor nieuwere exemplaren. En hoe is de toestand van de strips die door je kinderen en kleinkinderen tientallen keren onder handen zijn genomen? Hetzelfde voor je oude CD’s en misschien ook wel LP’s die je bij toeval op de zolder nog ontdekt hebt, de platenspeler is echter verdwenen. Eerste reactie is misschien: naar het containerpark met het zootje! Niet doen, zeker ook niet in de vuilbak kieperen. KWB heeft een leuker initiatief, het organiseert een 2de hands boeken- en CD/ LP-beurs in het Parochiecentrum. Hier kan je jouw overbodig materieel verkopen tegen een prijsje. Je legt je genummerde exemplaren te koop en KWB doet de rest tijdens de beurs en zelf hoef je niet aanwezig te zijn. Inschrijven is wel noodzakelijk voor 2 januari 2015 bij ronald.deswart@kwbminderhout.be Borselhoeve 2 Minderhout, 0474/98 36 59. De beurs vindt plaats op zondag 11 januari 2015 tussen 13.00 en 16.00 uur in het Parochiecentrum en de inkom is gratis voor alle belangstellenden. (rel)

Misschien ook voor jou een buitenkansje op de 2de handsbeurs

48 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MINDERHOUT

“Het Verlangen” van Luk Van Soom plechtig ingehuldigd MINDERHOUT - Op 14 december werd het beeld “Het Verlangen“ van kunstenaar Luk Van Soom onthuld op het dorpsplein van Minderhout onder een grote belangstelling. De beeldhouwer maakte het beeld als blijvende herinnering aan de “vergeten veldslag”. In 1814 barstte een hevige strijd los bij de kerk van Minderhout tussen de legers van Pruisen, Kozakken en geallieerden tegen het bezettingsleger van Napoleon. De Fransen werden toen teruggedreven naar Antwerpen, de aanloop naar de definitieve nederlaag in de slag bij Waterloo in 1815. Met ‘Het Verlangen’ behandelt Luk Van Soom het thema ‘oorlog en vrede’ op een heel eigen, persoonlijke manier. Hij kiest niet voor kanonnen of geweren, maar focust op het verlies dat zo vaak met oorlog gepaard gaat: verlies van bezittingen, van levens, van geliefden. Tegelijkertijd betekent oorlog ook verlangen: naar vrede, naar het normale leven, naar de toekomst, naar die mensen waarvan je gescheiden werd. Luk beeldt dit verlangen en verlies uit in twee geliefden: de man, ver verwijderd van zijn geliefde, schrijft haar een brief om zijn hart te luchten. De vrouw lijkt te zweven: leeft zij nog of is ze dood? Is ze er echt, of is ze maar een droombeeld? Het beeld werd uitgevoerd in brons en krijgt een mooi plaatsje bij de kerk en het dorpsplein van Minderhout, in 1814 één van de brandpunten van de strijd. Het beeld van Luk Van Soom werd gekozen uit 45 inzendingen. De jury, samengesteld uit leden van cultuur- en dorpsraad, leerkrachten van IKO en een vertegenwoordiger uit de projectgroep 1814 oordeelde dat het beeld van Luk Van Soom het thema “oorlog en vrede” op een eigentijdse manier vorm gaf. Het stadsbestuur voorzag een budget van € 25 000 voor het beeldhouwwerk en de groendienst van de stad richtte een pleintje in, speciaal voor het beeld. Bovendien werd er een bijkomend budget voorzien voor het ontwerp en de plaatsing van een stenen bank. Op deze bank is een gedicht te lezen van Pien Storm Van Leeuwen, de dichteres die wij ook kennen van de poosplaatsen langs de Mark. Haar poëzie geeft nog meer duiding en vraagt om innige stilte en reflectie bij het beeld en de plaats waar de strijd zo hevig woedde. De beginregels van haar gedicht staan ook op de buik van de zwevende figuur gebeeldhouwd. Het is de brief die de man schrijft aan zijn afwezige geliefde. De onthulling van het beeld is het

eindpunt van het herdenkingsjaar 200 jaar slag van Hoogstraten, een herdenking die begon met de voorstelling van het boek over de “vergeten veldslag” en in het weekend van 1 en 2 mei de evocatie van de veldslag. Toen bezochten zo’n 15 000 mensen het kamp en beleefden ze de strijd. Vanaf augustus liep in het Stedelijk Museum de tentoonstelling de “vergeten” veldslag die tot op heden erg succesvol is , niet alleen bij gewone bezoekers maar ook bij de scholen van

Hoogstraten. De musical “1814, de vergeten veldslag” gerealiseerd door vzw. La:ch was een prachtig hoogtepunt. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, het engagement van v.z.w. Erfgoed Hoogstraten, v.z.w. La:ch, de financiële ondersteuning van de stad Hoogstraten, de Erfgoedcel Noorderkempen, provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid werd het een zeer bijzonder herdenkingsjaar voor een “vergeten veldslag”. (VB/rel)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 49


MINDERHOUT

“Rug in beweging” ter voorkoming van klachten MINDERHOUT – “Ne zere rug!” Een klacht die de meeste volwassen mensen, maar ook heel wat jongeren al menig keer hebben geuit. Rugklachten zijn dan ook de meest voorkomende in onze westerse beschaving en bij 80 tot 85% van de bevolking is het een regelmatig terugkerend of blijvend probleem. Heel wat oorzaken liggen aan de basis van deze ernstige ongemakken die het leven niet altijd gemakkelijk maken. Daar zijn: de gewone lage rugpijn die plotseling kan ontstaan, men spreekt dan van een lumbago of spit, in de volksmond heet het dan een “verschot”! Rugpijn door spierproblemen, artrose van de wervelkolom, een wervelbeschadiging, beschadiging van de tussenwervelschijf, standafwijkingen van de wervelkolom, vernauwing van het wervelkanaal, de ziekte van Bechterew waardoor de patiënt letterlijk verstijft. En nog een aantal andere oorzaken! In het Parochiecentrum krijg je de woensdagen 7, 14, 21, 28 januari 2015 volop informatie om al deze euvels zoveel mogelijk een halt toe te roepen. Iedere avond wordt een ander thema behandeld en de vier die uitvoerig zullen belicht worden zijn: staan en zitten, bureauwerk; tillen en heffen; slapen en liggen; rugvriendelijk bewegen (sporten). De lesgever is Guy Buyaert uit Wilrijk en “Rug in Beweging” start telkens

om 20.00 uur. KWB- en CM-leden betalen 25 euro, niet-leden 45euro. Let op: slechts 20 deelnemers worden toegelaten!

Info: inschrijven en betalen bij Marc Verschueren Bergenstraat 2a Minderhout, 0473/38 37 99 (rel)

Herinneringen ophalen na veertig jaar

MINDERHOUT - Op zaterdag 22 november kwamen de 40-jarigen van Minderhout samen in het Withofke om er honderden een herinneringen op te halen. Op de foto herkennen we op

de achterste rij v.l.n.r: Inge Jacobs, Gert Hillen, Tom Kinschots, Tom Lauryssen, Ilse De Bie, Anja Fockaert, Yves Donckers, Heidi Brosens. Op de tweede rij: Maarten Mostmans, Natasha

50 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Fockaert, Dirk Vermeiren, Annick Sprangers, Veerle Brosens, Mieke Van Baelen, Annemie Meyers, Sonja Deckers en vooraan: Tine Hendrickx, Els Stoffels en Cindy Quick. (fh)


MINDERHOUT

Met Sinterklaas op pad

MINDERHOUT – Sinterklaas! Eventjes mijmeren met als onderwerp een nog niet zo heel ver verleden. Hoe beleefden wij in onze kindertijd het fenomeen Klaas? Weken voor de ultieme komst van de heilige man, die toen ook al uit Spanje kwam met zijn stoomboot, verzamelde je afbeeldingen van de speelgoedzaaiers uit de krant. Je schreef je intiemste hartewensen uit je kinderbinnenste op een mooi stuk wit papier, een flinke Klaas en Piet erop gekleefd en je briefje vertrok in het ijle. In angstige spanning afwachten wat het uiteindelijke resultaat zou zijn. Op de avond zelf wist je met jezelf geen blijf, een biet of wortel klaargelegd voor het paard, een flinke doos voor het speelgoed, een kop straffe koffie met extra twee klontjes suiker voor de brave man. Dan vroeg naar bed, televisie bestond nog niet, en na een rusteloze nacht met klare kijkers het bed uit, naar be-

neden gestoomd, met grote ogen starend naar het wonderlijke gebeuren dat voor je uitgestald lag. Met weinig waren we content! Een tijd om duimen en vingers af te likken. Ook voor Sinterklaas! Hij had het monopolie, concurrentie bestond nog niet! Dat gat in de markt werd echter vlug gestopt! Is heel dit gebeuren in deze moderne tijd zo veranderd? Gecommercialiseerd alleszins! Voor de kinderen blijft het echter iets fenomenaals en hun ogen, net als de onze vroeger, schitteren om ter felst bij de ontmoeting en natuurlijk bij datgene wat de Sint heeft achtergelaten.

In het PC en Scharrel Niet alleen thuis worden de kinderen bedacht met het bezoek van de Sint! Op zondag 30 november heeft hij ook weer tijd gevonden in zijn

volle agenda om de kinderen van Minderhout een bezoekje te brengen in het Parochiecentrum en daar hadden KWB, KVLV en LG voor gezorgd. De Goedheiligman werd rond 13.00 uur verwacht, hij arriveerde wel iets te laat zoals belangrijke personages wel meer plachten te doen. Niemand nam het hem kwalijk! Na een warm welkom uit enkele honderden kinderkeeltjes en geëscorteerd door vijf Zwarte Pieten nam de Sint zijn plaats in op het podium en ieder kind mocht een aanmoedigend woord en een fijn cadeautje in ontvangst nemen. En wat waren de kinderen braaf! Enkele dagen later mocht Basis- en Kleuterschool “Scharrel” de Sint verwelkomen. Hartverwarmend! De klassen werden bezocht, snoepjes uitgedeeld, liedjes gezongen en gedanst dat het een lust was om te zien! Tot volgend jaar! (rel)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN

100 95 75 100

Zeg maar hoe je zitten wil

100 95 75 100

95 25

95 25

75 5

75 5

0

0

25

25

5

5

0

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49

www.kempimeubel.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 51


MINDERHOUT

Nieuwjaarke zoete… en veiligheid voor alles MINDERHOUT – Op 31 december, de laatste dag van het jaar 2014, klinken de heldere kinderstemmetjes weer aan de huisdeuren en appartementsgebouwen met de zekere hoop een snoepje of een centje in de wacht te slepen. Spijtig is wel dat toch heel wat deuren gesloten blijven voor deze jonge nieuwjaarszangertjes die dan altijd met een respectabel aantal op de baan zijn. Om deze dag zo safe mogelijk te laten verlopen zorgt het organiserend comité voor een veilige oversteek in Minderhoutdorp. Een aantal verenigingen zoals KWB, Oudervereniging, KVLV, KSJ, KLJ, frituur-café De Vlinder (sponsor) dragen elk jaar hun steentje bij tot het welslagen van deze activiteit en hun oversteekengagement wordt dan ook ten zeerste geapprecieerd door de kinderen en hun ouders. Een mooie traditie die zeker in stand moet worden gehouden. In het KLJ-lokaal worden de zingende kinderen hartelijk ontvangen met warme chocolademelk en pannenkoekjes. Let op: de Minderhoutsestraat wordt voor alle verkeer gesloten tussen 09.00 en 12.30 uur! (rel)

In het KLJ-lokaal worden de handjes opgewarmd en de warme chocolademelk en de pannenkoekjes gretig naar binnen gewerkt

Pauline, mama, moemoe en oma

Met KWB de nacht in

MINDERHOUT / MEER – Op 5 september 2014 werden Hilde Rombouts en Ben Van Bael, die in Minderhout wonen, de trotse mama en papa van Pauline. Met de komst van Pauline is er meteen een viergeslacht in de familie. Op de

foto zien we moemoe Maria Bastyns met kleine Pauline. Achteraan staat mama Hilde Rombouts en rechts oma Rina Bastyns. Oma en moemoe wonen in Meer. (red/fh)

MINDERHOUT - Zin in avontuur? Dan moet je je zeker eens aan een dropping wagen! Het blijft een spannende activiteit zowel voor jongeren als volwassenen. KWB organiseert op zaterdag 31 januari 2015 haar jaarlijks evenement en telkens met succes. Zo’n 100-tal personen hebben de laatste jaren de zaklamp uit de kast gehaald, warme kleren aangetrokken, een geblindeerde bus ingestapt en hop… naar de plaats van bestemming gebracht waar je dan in kleine groepjes de donkerte ingestuurd wordt. Alle navigatiehulpmiddelen (kompas, stafkaart, verrekijker…) zijn toegelaten. Is je oriëntatievermogen dan toch volledig de mist ingegaan dan heb je nog altijd het telefoonnummer van de organisatie op zak. Bij aankomst is nog een warm hapje voorzien! Spreek af met je huisgenoten, buren, vrienden en het wordt zonder twijfel een toffe avond. De eerste groep vertrekt om 18.00 uur en de tweede om 20.00 uur, verzamelen aan de “Kuip” in Minderhoutdorp. KWB- leden betalen 3 euro, niet-leden 8 euro. Info: Luc Herthogs; lucherthogs@telenet. be; 03 314 74 21 (rel)

52 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEER

Vijftigjarigen vieren feest MEER - Op zaterdag 8 november waren de jongens en meisjes van het geboortejaar 1964 present in de Chiro-lokalen op Beek. Namens het inrichtend comité werd een woord van dank uitgesproken voor het leven dat ieder 50 jaar geleden van de ouders mocht ontvangen. Na een lekkere friet werd de avond gezellig verder gezet. Vele verhalen van de lagere schooltijd kwamen terug boven. Iedereen, ook de partners, kon volop genieten van het terug samen zijn en er werden afspraken gemaakt om binnen 10 jaar terug samen te komen.

Op de foto herkennen we onder v.l.n.r.: Luc Van Bladel, Eddy Adams, Paul Geudens, Marc Leemans, Griet Goetschalckx, Herman Adams, Jos Verhoeven en Christ Schalk. Midden: Els Bastyns, Nancy Mertens, Linda Pluym, Anne-Mie Van Aperen, Dominique Tilburgs, Chris Verschraegen, May Delcroix, Sonja Snoeys, Emmy Christiaensen, Sonja Siemons, Gerd Van Spaandonck en bovenaan: Marc Hendrickx, Herman Vriends, Jos Sterkens, Anitta Snoeys, Jos Van Gils, Annie Balemans, Herman Herrijgers, Danielle Sprangers en Carine Aerts. (Monique Lenaerts - Foto-Design) (ma)

Fanfare De Eendracht herdenkt overleden leden en ereleden MEER - Zaterdag 22 november zorgde Fanfare De Eendracht voor een stemmige misviering. In deze viering werden de overleden leden en ereleden herdacht en werd Pastoor Fons Soontjens in de muzikale bloemetjes gezet ter gelegenheid van zijn verjaardag. Na de mis ging het dan richting parochiezaal om het jaarlijkse teerfeest verder te zetten. Een concert, een feestelijke maaltijd en een lekker glaasje wijn of een fris pintje bier zorgden voor een gezellige, kameraadschappelijke sfeer. Tijdens een huldiging werden verdienstelijke leden door een afvaardiging van Vlamo plechtig geëremerkt. Zij ontvingen een ereteken voor 5jaar spelend lid tot zelfs 60 jaar muzikale dienst!. De afgevaardigde van Vlamo dankte iedereen voor toewijding en inzet en vroeg om in de toekomst op dezelfde goede weg verder te gaan. Met een zeer geslaagd teerfeest is Fanfare De Eendracht daar alvast in gelukt! (ma)

De jubilaris, Gust Goetschalckx, onder het toeziend oog van twee afgevaardigden van VLAMO, de overkoepelende organisatie van Muziekverenigingen. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 53


MEER

Duivenmelken, een levenslange hobby MEER - Duivenmelken begint zo langzaam een sport met weinig beoefenaars te worden. Toch is en blijft het een sport met passie en bovenal een volkssport die ook met haar tijd meegaat. Het kan ook een onderdeel van je leven zijn en dan spreken we van een echte duivenmelker. Zo iemand is Jaak Janssens, in Meer ook gekend als Jaak van Doren. Nog elke week geeft Jaak zijn duiven mee met de vluchten op Quievrin of Noyon. En dat op zijn 86ste. Je moet het maar doen. We peilden dan ook naar zijn gedrevenheid gedurende zijn bijna 70 jaar duivenmelkerschap. Hoe begin je met duivensport? Het begon, volgens Jaak, “heel onnozel”. Het was kort na de Tweede Wereldoorlog. “Ik studeerde in 1947 af in de kleermakersschool en toen vader stierf heb ik in dat jaar de duivenliefhebberij overgenomen, samen met mijn nonkel Juul en nonkel Louis. Ik ben toen ook zelfstandig kleermaker geworden. De eerste jaren speelde ik ook nog voetbal bij FC Meer. En dat was, toen vooral, toch wel een beetje riskant voor een zelfstandige. Na enkele jaren in de eerste ploeg gestaan te hebben, een verhaal op zich, heb ik me dan beperkt tot mijn duivenliefhebberij.”

Vroeger en nu Het weekend met de duiven begon vroeger op vrijdag met het regelen van de klokken. Op zaterdagmiddag kwamen de Meerse duivenliefhebbers naar het lokaal om de duiven in te korven waarna ze naar de losplaats, Quievrin of Noyon in Frankrijk, getransporteerd worden. Na het inkorven was het werk voor Jaak nog niet gedaan. De poolbrieven moesten opgesteld worden. Er waren zondagen bij van 300 duiven en er was een prijs voor 1 op 3 duiven. In de beginjaren werd er nog wel eens extra gepoold, meer dan nu. Echt rijk kun je met de duivensport niet worden. Bijvoorbeeld eens een keer 20 euro winnen. Het grote geld zit op de lange afstand, Barcelona en zo, en daar doen zij niet aan mee.

Naar de eerste mis op zondag Zondags ging de duivenliefhebber naar de eerste mis, om 7 uur ’s morgens. Want de rest van de voormiddag zou volledig aan de duivenliefhebberij besteed worden. Na de mis meteen een eerste keer naar het duivenlokaal. Omstreeks 8 uur moesten de klokken geregeld worden en gelijkgezet met de moederklok. En daarna nog eens een keer ‘afgetrokken’. Dat was een heel karwei en Jaak deed dat samen met Jaan van Pollekes (Jaan Swaenen) en Rik Martens, de

Vlieg duifje, vlieg! - Ik doe het vooral om de beestjes te zien vliegen en te zien aankomen. Daar heb ik het grootste plezier in. huidige voorzitter. Er konden maar 8 klokken op dezelfde minuut gezet worden, de volgende 8 op een minuut later. Als de klok afgetrokken was kwamen de melkers de klok afhalen, ongeveer om 8 uur. De melkers bleven toen al eventjes ‘hangen’ maar moesten dan, kort voor de duiven arriveerden snel naar huis om de lieve beestjes te pakken. Daarvoor hadden de meesten maar een half uur nodig om terug in het duivenlokaal te verschijnen. Het gezelligste kon beginnen. Het pakken van een goede pint en een overzicht maken. Eén briefke per liefhebber met de prestatie van zijn duiven en hoeveel de inzet was om zo de prijzen te kunnen verdelen.

De constateur gaat met zijn tijd mee Centraal in de duivensport is het opnemen van de tijden. En dat gebeurt met de constateur. Ook het verwerken van die gegevens heeft Jaak jarenlang gedaan. Het regelen van de klokken was een flink werk. Tot er in de jaren 70 de nieuwe kwartsklok kwam met een geheugen voor 64 duiven. Deze klok kon al mee naar huis zaterdags bij het inkorven. En het rekenwerk en overzichten werd met de computer gemaakt. De volledig automatische constatatie kwam er vanaf 2001. Met de chip-ring wordt de duif bij het binnenkomen van zijn hok automatisch geconstateerd.

54 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

“Ik kon toen zeggen, het is nu aan een ander om hiermee te werken. En het is Fons Weerts die het toen van mij heeft overgenomen en die doet het nu nog altijd, samen met zijn vrouw, Marian.”

Duivenlokalen en duivenkoten “In mijn beginperiode was het duivenlokaal bij ’t Fortuin bij eerst Stan Noyens, daarna Jos Herrijgers. Maar toen dat later een jeugdcafé werd is het duivenlokaal verhuisd naar Nol van Aperen, nu later Jan en Jé, bij zaal Victoria. Nu lijkt de duivensport op zijn retour te zijn. Er zijn dus maar weinig jongeren die aan de duivensport beginnen. En je hebt ook een duivenkot nodig en voldoende ruimte in de tuin opdat de duiven goed zouden kunnen vallen. Terwijl je vroeger met zelf gewonnen graan de duiven kon voederen heb je nu speciale granen en vitaminen en moet de veearts wel eens langskomen om de duiven te onderzoeken.”

Nest of weduwschap, de liefde! De kunst van het duivenmelken bestaat erin uit te zoeken hoe je de duif het best kunt prikkelen


MEER

De duivenkoten nemen een belangrijke plaats in in de tuin van Jaak. De koten zijn ondertussen de getuigen van bijna 70 jaar duivengeschiedenis. om, eenmaal losgelaten, weer zo snel mogelijk naar zijn hok te doen terugkeren. Daarvoor zijn twee methoden. De ‘nest’-methode. Bij duiven die met een nest zitten zal de vader- of moederdrang ervoor zorgen dat de losgelaten ouder zich zo snel mogelijk terug naar zijn kroost wil begeven. Een andere methode is die van het ‘weduwschap’. De duiver (de mannelijke duif) wordt gescheiden van zijn duivin. En zoals dat in de liefde gaat, scheiden doet lijden! De Duiver zal, eenmaal hij losgelaten wordt, zo snel mogelijk de weg naar zijn geliefde duivin zoeken. Ook al wordt hij gelost in Quievrain of Noyon, enkele honderden kilometer verder.

De ‘goei’ komen altijd bovendrijven Om goede resultaten te bereiken komt het er dus op aan zijn duiven goed te kennen. De duivenmelker moet weten hoe hij zijn duiven het best kan prikkelen. Maar je moet ook goei duiven hebben. Zo kan je stellen: duivenmelken is een specialiteit, waarbij het resultaat voor 50 % door de melker bepaald wordt en 50 % door het talent van de duif zelf. Een goede en goed opgeleide duif zal dan ook meestal winnen. Dat stellen we telkens weer vast, elke zondag, dat de goei steeds komen bovendrijven.

Conclusie “De tijden zijn veranderd”, zo besluit Jaak. “Zo zijn we bij de Snelvlucht nog met een 30-tal leden. Niet slecht, maar ooit waren het er 100. En daarom wordt er ook samengewerkt met de andere duivenbonden in de fusie. De Noordervlucht in Meerle en de Arkduif in Minderhout. Het is ons in de Noorderkempen niet te doen om het grote geld en de eerste prijzen maar voor het plezier en de liefde voor de duiven. Ik doe het vooral om de beestjes te zien vliegen en te zien aankomen. Daar heb ik het grootste plezier in.” (ma) Bedankt voor de foto’s: Voor een opdracht voor de opleiding fotografie aan de School of Arts in Gent maakte laatstejaarsstudente Liza van der Stock een fotoreportage over duivenmelkers. Zij maakte een reeks over bedreigd cultureel erfgoed. De duivenkoten en de duivenmelker bracht zij passend in beeld. De foto’s kwamen goed van pas voor deze reportage, waarvoor dank!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 55


WORTEL

Kerststallen in en rond Wortel WORTEL / CASTELRE – Als de zon verdwijnt en de sneeuw verschijnt … Het is stilaan een traditie: de kerststallen en de kerststallentocht in Wortel en Castelré. Dit jaar is dat niet anders, ook al heeft de uitbater van Den Nieuwen Buiten afgehaakt en staat daar geen kerststal meer. Er staan er dus nog drie. Een eerste in Wortelkolonie, een tweede bij de kerk in Wortel en een derde bij café in Holland.

Een werkloos bushokje In afwachting dat De Lijn opnieuw de kolonie aandoet, wordt het wachthuisje bij de strafinrichting elk jaar door enkele geburen ingericht als kersstal. Naast de eigenlijke stal met het kersttafereel is een ruimte waar levende dieren staan en omdat de dorstige laven ook een Christelijke deugd is, kan je er elke namiddag en op afspraak terecht voor een drankje.

Totaal vernieuwd De kerststal bij de kerk in Wortel is totaal vernieuwd. Dit was maar mogelijk dankzij de opbrengst van de Landlopersjogging, die dit jaar op voorstel van een groot aantal Wortelse verenigingen naar de kerststal ging. Met die opbrengst van de jogging, maar liefst 3.333 euro, en sponsoring van het hout, is alle houtwerk vernieuwd en blijft er voldoende budget over om de stal nog jaren te onderhouden. Zo zal het hout volgend jaar een vernislaag krijgen, werken die men dit jaar niet kon uitvoeren omdat het hout nog niet volledig droog was. De unieke door glas-in-lood kunstenaar Jan Huet geschilderde kerstfiguren zijn ook aan restauratie toe, maar daar worden afzonderlijk subsidies en budgetten voor gezocht. Als ook die figuren hun oorspronkelijk glans terug hebben, heeft Wortel beslist de meest unieke en kunstzinnige kerststal in de regio.

Ook dit jaar nemen op bepaalde dagen en uren levende kerstfiguren plaats in de kerststal in Castelré.

Levende figuren Op 6 december werd in Castelré de kerststal met vereende krachten weer op vakkundige wijze in elkaar geschroefd. Ook nu weer werd de stal naar jaarlijkse gewoonte ingewijd door pastoor Van Dijck. En al even traditioneel zullen ook dit jaar op bepaalde dagen de kerstfiguren vervangen worden door levende wezens.

De openingstijden voor dit jaar Op 25-12 van 14,00. tot 17,00 uur. Op 26-12 van 13.00 tot 19.00 uur. Op 27-12 van 14.00 tot 19.00 uur. Op 28-12 van 13.00 tot 19.00 uur. Naast de stal zal op die dagen ook de herberg “In de Schuur” geopend zijn. Daar kunnen de – hopelijk talrijke - pelgrims zich te goed kunnen doen aan glühwein, een borrel, een warme chocolademelk of heerlijk verse soep.

De ploeg die zorgde voor de vernieuwing van de kerststal. V.l.n.r. Mil Sysmans, Jules Verheyen, Rik Govaerts, Geert Vermeiren, Raf Swaenen, Karel Sysmans, William Pinxteren, Marcel Goetschalckx en niet te vergeten Jos van Opstal (die er even niet was toen de foto gemaakt werd.)

Kerststallentocht Al even traditioneel als het plaatsen van de kerststallen is de kerststallentocht. Dit jaar verzamelt men op zondag 28 december om 13.15 uur aan de kerststal bij de kerk in Wortel. Dan gaat het richting Castelré naar de stal bij café In Holland en zo verder naar de stal in Wortel-kolonie. De totale afstand is 10 km, maar daar beslist u zelf over. (FS/fh)

56 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


WORTEL

“Willen is Kunnen” op het podium

“Geen Sterrenhotel” in Wortel WORTEL - Willen is Kunnen, de Wortelse toneelvereniging brengt ook deze winter, naar jaarlijkse gewoonte, een toneelstuk voor het voetlicht. Dit jaar is gekozen voor een (k)luchtig blijspel van Erik Moons: “Geen Sterrenhotel” in een regie van Paul Vinckx. Thema van het stuk: Drie koppels gaan samen op vakantie. Gewoonlijk is dit in een driesterrenhotel, maar niet dit jaar. Nu komen ze -via een kameraad die ook meegaat- terecht in een hut zonder stromend water of elektriciteit. Toch heeft men het voornemen er het beste van te maken en dit lukt zonder veel problemen. Of toch niet? Er zijn er altijd bij die hun ware aard niet laten zien en met de groep meedoen om hun doel te bereiken: een van de koppels neemt hun vader mee omdat ze uit zijn op zijn centen. Dat deze strategie niet altijd tot het gewenste resultaat leidt, blijkt op het einde van de vakantie. Speeldagen: vrijdag 30 & zaterdag 31 januari, woensdag 4, vrijdag 6 & zaterdag 7 februari 2015 telkens om 20.00u, op zondag 2 februari 2015 speelt men om 14.00u, telkens in parochiezaal Trefpunt in Wortel. De ticketprijs is € 7. Reserveren kan via www.toneelwortel.be. Voorverkoopadressen: Crelan (Marc Melis) in Worteldorp, Café De Guld in Poeleinde 2a en Café De Nieuwen Buiten in Langenberg14 of bij een van de acteurs. (bg/jm)

Willen is Kunnen: Onderaan vlnr.: Wim Strijbos, Nadine De Bie, Monique Voortmans, Patrick Verheyden Boven vlnr.: Hild Jansen, Francine Strijbos, Paul Vinckx , Rik Braspenning, Benny Goetschalckx, Chris Elst. Afwezig op de foto: Carina Craane.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 57


MEERLE

DIAMANT IN MEERLE Jan en Jo De Bie - Sprenkels

MEERLE /HOOGSTRATEN – Groot feest in het WZC Stede Akkers einde oktober. Jan en Jo De Bie uit Meerle vierden er met familie en vrienden hun diamanten bruiloft. Jan is een echte Meerlenaar. In 1929 kwam hij op Meerledorp ter wereld, op de plaats waar nu de apotheek staat, naast het kerkepaadje dat er ook toen al was. Hij zou meer dan 80 jaar binnen een straal van 75 meter van zijn geboortehuis blijven wonen. Hij trad volledig in de voetsporen van vader De Bie toen hij zijn baan als elektrieker aan de gemeente kreeg. De regie was destijds nog volledig in handen van de gemeente. In 1951 werd hij vast benoemd. Jan stond in voor het onderhoud van het netwerk en voor de meteropnames. Daardoor kwam hij overal aan huis. Iedereen kende Jan en Jan kende iedereen van Meerle en Meersel-Dreef. Jo werd over de grens geboren, in 1933 en EttenLeur. Zij was de vierde van een heel groot gezin van 14 kinderen. Tot haar 18e bleef ze thuis wonen, in Nederland. Haar grootouders woonden in Meerle en toen Jo een baantje kreeg bij Piet Raets, trok ze bij grootmoe in, op de Voort. Elke weekeind ging ze met de fiets terug naar huis, ruim 30 kilometer verder noordwaarts. Natuurlijk kende Jo Jan, “van den elentriek”. Het werd meer dan kennen met Dreef kermis, in 1952. Ze trokken veel met mekaar op en besloten dat voor de rest van hun leven te doen op 23 oktober 1954. Het jonge koppel trok in bij moeder Suska De Bie, in café De Kroon op de hoek van Meerledorp en de Kerkstraat. In 1958 bouwden Jan en Jo hun eigen huis, weerom in Meerledorp. Samen kregen ze vier dochters: Fran, Mieke, Chris en Lief. Jan woonde niet alleen in het ‘dorp’, hij was ook een man van het dorp. Hij was lid van de fanfare (meer dan 50 jaar), lid van de vrijwillige brandweer van Meerle en vooral schutter en

WWW.GEUDENS.BE

Sinds 1946

Na een hartinfarct en 3 maanden ziekenhuis schrijver van de St.-Jorisgilde. Als imker was kwam Jan in het woonzorgcentrum wonen en hij trouw lid van de Biebond. hij heeft er het echt naar zijn zin. Jo gaat er Jo is altijd een bezige bij geweest. Wandelen, alle dagen naartoe, behalve op donderdag, dan fietsen, dansen, winkelen met zussen of vrienspeelt Jan bingo en dat wil hij voor geen geld dinnen, ze krijgt haar dag goed vol. VERKOOP NIEUWE 2E HANDS VOERTUIGEN – VERHUUR ter wereld EN missen. Ook kinderen en kleinkindePERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT – FORD ERKENDE HERSTE ren springen regelmatig binnen om samen met Tot voor een goed jaar woonden ze samen in TAKELDIENST 24/24u – CARROSSERIE ALLE MERKEN. Jan en Jo in ’t Gebuurt een babbeltje te doen het geriefelijke appartement dat het echtpaar bij een kriek en een koffietje. Zo genieten ze in 1998 kocht, ja, weer in Meerledorp. Samen Garage F. Geudens bvba * Meerseweg 8 in Meer * Tel. 03 315 71 76 samen van de goede dinges des levens. deelden ze er lief en leed. Vier jaar geleden overkwam hen het ergste wat mensen kunnen Samen met familie, vrienden en bewoners van meemaken. Hun oudste dochter Fran overleed Stede Akkers genoten ze van een mooi jubileen er gaat geen dag voorbij zonder dat ze aan umfeest. (jaf) Fran denken.

WWW.GEUDENS.BE Sinds 1946

VERKOOP NIEUWE EN 2E HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT FORD ERKENDE HERSTELLER - TAKELDIENST 24/24u CARROSSERIE ALLE MERKEN. Garage F. Geudens bvba * Meerseweg 8 in Meer * Tel. 03 315 71 76

58 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEERLE

Shilshoel stuift weer in… MEERLE – Volksdansgroep Shilshoel (Hebreeuws voor regenworm, of Mjeelse pier) is gestart in 1990 en viert dus in 2015 zijn 25e verjaardag. Dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Dansliefhebbers noteren best zaterdag 31 januari 2015 in hun agenda. Dan heeft Shilshoel zijn jaarlijkse volksdansinstuif, ditmaal een jubileum instuif! Iedereen is hierbij uitgenodigd om mee te dansen, om te komen kijken, om bij te buurten, om van de muziek te genieten. Kortom een avond waarbij gezelligheid hoogtij viert. Naar goede gewoonte zal Shilshoel zelf een optreden ten beste geven, met een eigen choreografie olv. van Gust Koyen. De volksdans wordt live gespeeld door het orkest Wii Muzikant. Ook de ‘senioren’ kunnen op de instuif enkele dansjes wagen. Wie nog niet kan dansen; gewoon meedoen en afkijken.

De eerste volksdans, onder leiding van dansleraar Gust Koyen, start om 20.00u.Voor de inkom hoef je het echt niet te laten: in voorverkoop (tevens steunkaart) betaal je 3 euro, aan de kassa 7 euro. Kaarten en info zijn te bekomen bij leden van de volksdansgroep of bij Tonia Jacobs, Heimeulenstraat 41, Meerle – tel. 03/315.92.09 of jacobs.tonia@gmail.com (tj/jaf)) Nu al danskriebels? Op woensdag 7 januari start een nieuwe reeks dans voor senioren in de parochiezaal van Meerle van 10.00u tot 11.30u. De eerste twee lessen zijn proeflessen: dus iedereen is welkom. Ook mensen buiten Meerle zijn hierop uitgenodigd. Dit alles heeft plaats Voor één proefles betaal je 3€. Info te bekomen bij Gust Koyen: chrisengust@hotmail.com - tel. 03/315.03.53 of bij de voorzitster Mieke Lauwers: leo.darquennes@telenet.be - tel. 03/314.99.87 (tj/jaf)

Jongens van bij ons MEERLE – Wist u dat onder het oorlogsmonument, naast de kerk in Meerle verschillende gesneuvelden werden begraven? Wit u dat een blok in de Turnhoutse Blaironkazerne vernoemd werd naar een gesneuvelde Meerlenaar? Wist u dat tweemaal twee broers uit Meerle de Grote Oorlog niet overleefden ? Wist u dat één van de jongste oorlogsvrijwilligers uit Meerle afkomstig was ?

Sinds 11 november ’14 publiceert hij persoonlijke bedenkingen over en kleine verhalen uit de ‘Grote Oorlog’ op zijn weblog ‘In Vlaanderens Velden’. Op 7 februari om 20u in het Raadshuis van Meerle. Inkom voor leden 2 euro, niet leden betalen 3 euro. (jaf)

Tekst en uitleg bij deze en andere wetenswaardige feiten krijgt je op de lezing door Jan Huijbrechts ‘Jongens van bij ons’ die Halte Merlet organiseert in het Meerlese Raadshuis. Zijn verhaal van de 24 Meerlese soldaten die de Eerste Wereldoorlog niet overleefden is gebaseerd op jarenlang onderzoek van fragmenten uit brieven, dagboeken en ander tekstmateriaal. Jan Huijbrechts (° 1962 Hoogstraten), is Master Algemene Cultuurwetenschappen en publiceerde een 15-tal militair-historische werken, het merendeel over de Eerste Wereldoorlog. Wat die laatste betreft is hij gespecialiseerd in de ‘Dodendraad’ en geallieerde spionagediensten in het bezette landsgedeelte, de Frontbeweging & het activisme en de inzet van Ierse, Welshe, Schotse en Bretoense troepen in de Westhoek. Hij heeft net een database gefinaliseerd van alle Belgische militairen die ooit onder een zgn. Heldenhuldezerk werden begraven. Momenteel legt hij de laatste hand aan een studie over de Duitse auteur Ernst Jünger tijdens de Flandernslacht in ’17, toen deze deelnam aan de zware afweergevechten in Langemark en Passendale en aan de kroniek van Hoogstraten tijdens ’14’18; een dagelijks overzicht van het leven in een kleine gemeenschap tijdens een mondiaal conflict.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 59


MEERLE

Den Dorpel for Life

MEERLE – Om barre herfst- en wintertoestanden van vorige editie voor te blijven, had Den Dorpel zijn activiteiten voor ‘Den Dorpel for Life’ verplaatst naar het jeugdhuis zelf. Bezoekers werden buiten verwelkomd met een ‘levende’ Kerststal, een kraam met warme wafels en een borrel. In het jeugdhuis werden naar beproefd recept plaatjes gedraaid, wafels en

drankjes geserveerd. Natuurlijk was er de leuke veiling van allerlei giften van de Meerlese middenstanders en andere milde schenkers. Die werden dit keer aan de man gebracht door Maria zelve, die daarvoor even het Kindeke onder de hoede van Jozef had achtergelaten. Voor deze ongewone taak, sloot ze even een pakt met

Sint in Meerle

de ‘Duvel’. Een beetje moed indrinken en de keel smeren. Omwille van het goede doel, zal men hierboven wel een oogje hebben dichtgeknepen. Alleen de veiling bracht al 1.314,95 euro op, dat ten goede komt aan De Slinger, vereniging voor kinderen met een beperking in de fusie Hoogstraten. Een warme en goede daad in donkere en koude dagen. (jaf)

KWB Lekkerbekkentocht MEERLE – Van wandelen krijg je honger! Het zal je op deze wandeltocht van KWB Meerle echter niet overkomen. Deze wandeling wordt niet voor niets Lekkerbekkentocht genoemd. Op vrijdag 6 februari 2015 kan je deelnemen aan een wandel-, eet- en doetocht door het centrum van Meerle. Een tocht van ± 5 km met onderweg een aantal stopplaatsen met hartige hapjes. Vertrek tussen 19.00 en 20.00 uur aan de parochiezaal van Meerle. KWB-leden betalen 5 euro, niet-leden 7 euro. Zeker meebrengen: fluovestje en zaklamp. Iedereen is van harte welkom: jong of oud, opa’s, oma’s, tantes, nonkels, geburen, vrienden… Kindvriendelijk ook, het parcours is geschikt voor buggy’s. Na de wandeltocht kan je in parochiezaal nog wat nagenieten met een drankje. Misschien heb je zelfs nog een prijsje gewonnen. Dit jaar belooft KWB voor iedereen nog een verrassing boven op.

MEERLE – Op zondagmiddag 30 november kwam de Sint met vele Zwarte Pieten de kinderen van Meerle hoogstpersoonlijk bezoeken. Die stonden vol spanning met hun ouders te wachten op het gemeenteplein, tot de Sint en zijn trouwe helpers op feestelijk versierde wa-

gentjes achter de tractor ter plaatse gebracht werden. Eenmaal aangekomen, gingen ze allen samen naar de zaal om de komende verjaardag van de Sint te vieren. En aan alle kinderen lekkers uit te delen. (jaf)

60 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Inschrijven voor 24 januari bij: Fons Pauwels, Ulicotenseweg 26 - Tel 03/315.90.54 of Francois Christaensen, Thornstraat 2 -Tel 03/315.02.97. Je kan ook per email inschrijven op kwbmeerle@gmail.com en het geld overschrijven op rekeningnummer BE71 7875 5002 9769 ten name van KWB Meerle met vermelding van lekkerbekkentocht, naam en aantal personen. (jaf)


MEERLE

Appels ......

Warm en mooi kerstconcert MEERLE – Al vele jaren weet het kerststalcomité van Meerle de liefhebbers van mooie koormuziek te plezieren met een fijn kerstconcert. Naar goede gewoonte slaagden ze erin een hoogstaand koor naar de parochiekerk uit te nodigen. Dit jaar kwam het Hoogstraatse dameskoor Marcanto naar Meerle. Met een zeer eigenzinnig maar mooi programma presenteerde het gemengd koor onder leiding

van Anke Seeuws en begeleid op de piano door Annemie Ooms het talrijke opgekomen publiek een fijne muzikale namiddag. Het Kerststalcomité, blij met de vele luisteraars, mag trots zijn op zijn kerstconcerten. Na het concert werd de Meerlese kerststal op passende wijze geopend met nog een mooi kerstlied door het koor. (jaf)

MEERLE – Zonder twijfel kent U de turnkring ’t Zolderke, die maakt immers deel uit van de lokale verenigingen die onze jongeren de kans geven te sporten. Net zoals andere verenigingen hebben zij middelen nodig om dat te kunnen blijven doen. Een extraatje om het jaarbudget een beetje aan te dikken is nooit weg, want sporten en vooral sporttoestellen koste geld, veel geld. Geld dat niet alleen door lidgelden en karige subsidies bijeen kan worden gehaald. Daarom doet de turnkring één keer per jaar beroep op de Meerlese bevolking. Niet vrijblijvend, je krijgt er wat voor terug. Op zaterdag 17 januari gaan ze in heel Meerle van deur tot deur om U een zak van 2 kg gezonde appels (uit eigen streek!) aan te bieden. Daarom, eet meer appels. Voor uw gezondheid en voor die van de turnkring. (jaf)

LEVENSVRAAG Als maïsolie van maïs wordt gemaakt, hoe zit het dan met babyolie?

Het dameskoor Marcanto uit Hoogstraten.

Feest voor 90-jarige Trees Vermonden

MEERLE - Naar aanleiding van de 90ste verjaardag op 12 november 2014 gaf Trees Vermonden, de vrouw van de in 2008 overleden Jef Brosens, een feest in zaal “Ons Thuis”. Op de foto staat ze samen met 22 van haar 24 achterkleinkinderen: bovenaan v.l.n.r.: Niels, Jorbe, Diede, Lars, Jasper, Thijs, Axel, Alicia, Amber, Robin, Dieuwke en Sjoerd - de middelste rij, Kato, Charlotte, Siska, Merel, het feestvarken, Guus - vooraan Maëlle, Hanne, Stijn, Thomas en Julie (afwezige op de foto Lien en Wout) (red) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 61


MEERSEL-DREEF

Sinterklaas in ’t Dreefke

Kerstboomverbranding MEERSEL-DREEF – Het tweede weekend van januari is het weer zover, het traditionele nieuwjaarsfeest georganiseerd door de Dreefse Trappers. Op zaterdag 10 januari vanaf 19.00 uur wordt er vanaf het klooster vertrokken voor een verlichte optocht langs de Markweg, het fietspad langs de Marck en de oude Markweg naar de tent op de parkeerplaats van Snack Mara (Dreef 65). De fanfare Voor Eer en Deugd zorgt zoals steeds voor de muzikale begeleiding. Daarna is het de beurt aan de schoolkinderen voor de grote playbackshow. Het is steeds de moeite om de kinderen, verkleed als hun idolen, hun liedjes te zien en te horen playbacken.

Sinterklaas komt aangereden met een golfkarretje en hiervoor moest hij tijdelijk zijn hoge mijter inruilen voor een lagere ouderwetse hoed. MEERSEL-DREEF - Sinterklaas kwam dit jaar op donderdag 4 december met een golfkarretje de speelplaats opgereden. Hij was namelijk nog even sportief gaan golven, en dat is veel gezonder dan al dat gedoe met dat high-tech speelgoed. Sinterklaas vond het zo tof dat de schoolkinderen heel de week al goed gespeeld hadden met echt speelgoed dat hij het reeds eerder had laten brengen. Na een bezoekje van Sinterklaas en de zwarte pieten in de klas hadden de kinderen nog een verrassing voor de Sint. Heel de week hadden ze geoefend en nu mochten ze als afsluiter van deze leuke dag hun dansje laten zien. En of de Sint ervan genoten heeft. Tot volgend jaar Sinterklaas ! (AVL/JJ)

Een deskundige jury zal uiteindelijk de winnaar(s) moeten aandelen, steeds een moeilijke opdracht. Na deze playbackshow volgt het nieuwjaarsfeest voor de ouderen. Dit jaar wordt de avond verzorgd met live muziek van Party Scene Investigation ofwel P.S.I. en zoals steeds tot in de vroege uurtjes. Laat het nieuwe jaar maar beginnen ! (JJ)

Reunie 75-jarigen

MEERSEL-DREEF – Op 9 december kwamen de 75-jarigen van Meerle en Meersel-Dreef gezellig samen bij de Paters te Meersel-Dreef. Waren aanwezig en zijn weer vereeuwigd op de jubileumfoto: - staande van links naar rechts: Van den Ackerveken Jos, Verschueren Frans, Roelen Maria, Boeren Lodewijk, Brosens Theresia, Van Bavel Theresia, Vermeeren Leo, Verbreuken Maria, Koyen Leopold, Krijen Bert, Jansen Jan, Jochems Albert, Jansen Jaak, van Rooy Marinus, Michielsen Elisabeth, Van Bavel Jeanne, Herrijgers Jac, De Bie Jan, Sprangers Hendrik,. - zittend van links naar rechts: van Boxel Jozef, van Ginneken Jeanne, Coppens Theresia, Jansen Maria, Schrauwen Maria, Van Boxel Jeanne, Snijders Henricus, Sprangers Maria, Hendrickx Margriet. Ontbreken op foto: Maria Krijnen en Maria Tackx. (JJ) 62 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEERSEL-DREEF

Nieuwe straatnaam

KLJ bouwt verder

MEERSEL-DREEF – Aan de dorpsraad werd gevraagd om voorstellen aan te brengen voor de naamgeving van de aan te leggen zijstraat in de Jan de Wysestraat, de nieuwe verkaveling van het I.O.K. Er kwamen verschillende voorstellen aan bod. Uiteindelijk blijkt het niet eenvoudig om zomaar een naam te kiezen. Op elk voorstel zijn er steeds wel afwijzingen, gegrond of niet. ’t Is zoals de naam van je kinderen, anderen vinden deze niet altijd mooi, maar zelf wel natuurlijk. Onder meer volgende naamgevingen haalden het niet: Pater Franciscusstraat (verwijzend naar Pater Franciscus van Breda, de halfbroer van Jan de Wyse) ; Maria-Gabriëllastraat (naar Maria Gabriëlla van Salm-Salm die, als gravin van Hoogstraten, de gronden voor het klooster heeft geschonken) ; Petronellastraat (naar Petronella Bernagie, tante van Jan de Wyse, die het kapelletje op de Dreef heeft laten bouwen aan het Paterswiel) en nog een aantal al dan niet geschiedkundige namen kwamen aan bod.

MEERSEL-DREEF - Er wordt weer gewerkt aan het nieuwe KLJ-lokaal: het zware werk wordt echter wel uitbesteed. Met belangstelling wordt uitgekeken naar de volgende fases. (JJ)

Grenzeloos wandelen

Op de facebookpagina van de Hoogstraatse Maand Meersel-Dreef kwamen ook voorstellen binnen o.a. Achter-de-grot-straat, Onafhankelijkheidslaan, Pater Piostraat, Broeder Xavierstraat, Pater Lukstraat, maar de leukste was wel Jan de Zijstraat. Uiteindelijk koos de meerderheid van de dorpsraad voor de benaming “Capucijnenbos” en alzo werd dit ook zo doorgegeven aan de stedelijke administratie. Wordt vervolgd. (JJ)

Jaarlijkse ontbijtactie MEERSEL-DREEF – De school ’t Dreefke organiseert haar jaarlijkse ontbijtactie op zaterdag 7 februari 2015 tussen 8.00 uur en 10.00 uur. U kan de kinderen, juffen of meesters vanaf 12 januari bij u aan de deur verwachten om hun rijkelijk gevulde en heel lekkere ontbijtpakketten te kopen. Een pakket kost slechts 8,00 euro. U vindt eerst een brief in de bus, nadien komen de kinderen of leerkrachten een keertje aan de deur om uw bestelling te noteren en tegelijkertijd af te rekenen. Als u niet thuis was, vindt u een helaasbriefje in de bus waarmee u nadien nog altijd op onze school een pakket kan komen kopen door het geld te bezorgen op het secretariaat. Het geld wordt dit schooljaar gebruikt voor de plattelandsklassen voor de lagere school en in de kleuterschool wordt er extra spelmateriaal mee gekocht. Alvast hartelijk dank! (JJ)

De toegang naar de Polderdreef, met de nieuwe wandelkaart “Grenzeloos wandelen” van de Provincie Antwerpen. MEERSEL-DREEF – Wandelnetwerken verwennen zowel de recreatieve als de doorgewinterde stapper. Je wandelt langs veilige wandelpaden die verbonden zijn tot een samenhangend netwerk. Waar twee of meer wandeltrajecten elkaar kruisen, ontstaat een knooppunt. Aan de hand van de genummerde knooppunten stippel je zelf je wandelroute uit. De kilometeraanduiding op de kaart laat je toe de lengte van je parcours te bepalen. Op Strijbeek is er aan de straatkant een nieuw wandelkaart geplaatst, richting Polderdreef, die je een overzicht biedt van verschillende routes.

Vlaanderen telt momenteel meer dan 25 wandelnetwerken in Vlaanderen. De komende jaren mogen we een uitbreiding verwachten van deze netwerken. Het systeem van de knooppunten is gebaseerd op de bekende fietsnetwerken die sinds enkele jaren een groot succes zijn. Ontdek op de website www.wandelroutes.org de wandelnetwerken en wandelknooppuntenroutes in Vlaanderen. Je kan ook wandelkaarten online bestellen. De smokkelroute in het grensgebied van Belgisch en Nederlands Strijbeek is in elk geval een aanrader voor elke wandelaar. De afstand bedraagt 7,9 km in een landschap zonder grenzen. (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 63


MEERSEL-DREEF

Borden Mariagrot

Broeder Xavier en Pater Luk poseren fier met de twee nieuwe Mariaborden, die de toegang van de Mariagrot aanduiden.

Speel BINGO en win

MEERSEL-DREEF - Bent u ook een echte bingofan ? Kom dat op zaterdag 31 januari om 20.00 uur stipt naar de zaal “Bij de Paters”. Neem gezellig deel aan de BINGO-editie 2015, georganiseerd door Fanfare Voor Eer en Deugd uit Meersel-Dreef, Galder en Strijbeek. Wat kan u verwachten ? Een heerlijk avondje ontspanning. Samen spelen met uw familie, vrienden en kennissen, niet alleen voor het plezier maar ook voor de vele mooie prijzen, het spel is eenvoudig en plezant. Iedereen kan het, van groot tot klein en van jong tot oud. De fanfare zorgt zoals altijd voor gratis lekkere tussendoorhapjes tijdens het bingospel. Veel plezier en succes, want misschien gaat u wel naar huis met de hoofdprijs: een i-Pad van Apple, welke traditiegetrouw op het einde van de avond wordt uitgereikt door voorzitter Bert Damen. (JJ)

64 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

MEERSEL-DREEF – Aan weerszijden van de ingang van de Mariagrot zijn borden geplaatst. Niks bijzonders, maar er is hier wel een klein verhaal aan verbonden. Drs. H.W.S.M. Nuyten, PvdA-burgemeester van de Nederlandse fusiegemeente Alphen-Chaam sinds 15 december 2004, en waar ook Galder en Strijbeek toebehoren, ging na 10 dienstjaren op pensioen. In de loop der jaren waren er vriendschapsbanden gegroeid tussen burgemeester Harrie Nuyten en Pater Luk, en bij de afscheidsreceptie van de burgemeester was Pater Luk dan ook uitgenodigd. Tijdens de werkzaamheden in Galder begin 2014, waren er al omleidingsborden geplaatst met een Maria-beeltenis. Pater Luk vroeg zo eens hiernaar bij de burgemeester, en tot zijn grote verwondering ontving hij van burgemeester Nuyten als afscheidscadeau twee Maria-borden, die nu de ingang van de grot flankeren. Een gebaar van vriendschap en wederzijds respect tussen beide heren, en een aanwinst voor de Dreef. (JJ)


Zaterdag 15 november - Dieven hebben in de avond en nacht verscheidene inbraken gepleegd in Meerle. Ze maakten onder meer geld en juwelen buit. De inbraken zijn wellicht het werk van dezelfde daders. De eigenaar van een appartement aan Meerledorp ontdekten omstreeks 18 uur een inbraak. De daders forceerden het slot van de deur. Ze hebben het hele appartement doorzocht. De buit is nog niet gekend. Aan Elsakker is tussen 19.30 uur en zondagavond 22.45 uur ingebroken in een woning. Indringers forceerden het dubbele raam van de keuken. Ze roofden juwelen. Elders aan Elsakker is tussen 18.45 uur en 23.15 uur een raam opengebroken met een schroevendraaier. Ook hier maakten de indringers juwelen buit. Aan Dreef is ‘s nachts tussen 2.30 uur en 5.45 uur dan weer ingebroken in een café. De inbrekers verwijderden de koepel boven de toiletten. Ze gingen ervandoor met geld, een gsm en een handtas. De dieven brachten ook een bezoek aan de Hazenweg in Meerle. Daar is tussen 17 uur en 21.30 uur via een keukenraam ingebroken in een woning. De daders maakten er geld en juwelen buit. Gerecht - De 30-jarige Dennis C. uit Hoogstraten wordt verdacht van belaging, inbreuken op de drugwetgeving en diefstal met geweld. De politie heeft hem op 14 november opgepakt in de Renier Sniedersstraat in Turnhout. Hij maakte er amok omdat hij - onterecht - dacht dat hij daar in een pand woonde. Telkens uitte hij bedreigingen. Na zijn arrestaties bleken er bij het gerecht nog dossiers tegen hem open te staan voor drugfeiten en diefstal met geweld. De raadkamer in Turnhout houdt de man in de gevangenis. Rechtbank - Mohammed E. M. (27) uit Antwerpen, die in de gevangenis van Hoogstraten zit nadat hij een jaar celstraf kreeg voor een aantal diefstallen, viel in 2011 twee cipiers aan. De twee waren een tijd werkonbekwaam. De rechtbank stelde bij tussenvonnis een deskundige aan die moet nagaan of de cipiers blijvend letsel aan hun confrontatie met de gevangene overhouden. Dinsdag 18 nov. - In de Alfred de Wildelaan in Hoogstraten is in de namiddag een diefstal van juwelen in appartement vastgesteld. De daders geraakten de flat binnen zonder een raam of deur te beschadigen. Ze lieten het appartement netjes achter. De diefstal gebeurde mogelijk al enkele dagen eerder. Rechtbank - Jacobus L. heeft beroep aangetekend tegen een boete van 120 euro voor hardrijden. Toen de beklaagde in september 2013 aan de Oude Tramweg in Meersel-Dreef van een politiepatrouille het teken kreeg om te stoppen, versnelde hij, zodat de agenten opzij moesten springen. Pas toen hij merkte dat het politieagenten waren, stopte de man. Zijn advocaat verklaarde het vreemde gedrag door angst. Jacobus L. zou gedacht hebben dat de twee politieagenten in burger dieven waren die zijn auto wilden stelen. Bovendien konden ze de snelheid van de beklaagde niet volgens een geijkte procedure vaststellen. De raadsman vroeg een opschorting van de boete. Vonnis volgt. Zondag 23 nov. - De lokale politie van Mechelen vatte een 39-jarige man uit Hoogstraten. Hij wordt ervan verdacht dat hij in dronken toestand voertuigen beschadigde. De man ging ook zwaar tekeer in de patrouillewagen tijdens de rit naar het commissariaat en reageerde weerspannig tegenover de politiemensen. Hij mocht ontnuchteren in een politiecel. Uit verder onderzoek bleek bovendien dat de man zich niet hield aan de hem opgelegde voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Maandag 8 december - Door het afbreken van een grote werfkraan aan de Vrijheid was er de hele dag verkeershinder op de Vrijheid voor wie richting Rijkevorsel reed. Tussen 6 en 18 uur waren een rijvak, de parkeervakken, het fietspad en het voetpad aan een zijde geblokkeerd. In de richting van Minderhout was verkeer nog mogelijk.

WELKOM

IN ONZE KWALITEITSWINKEL IN HOOGSTRATEN!

Maak een keuze uit 1000 verschillende wijnen en laat u begeleiden door onze wijnprofessional. Kom op vrijdag en zaterdag onze wijnen in de kijker proeven en ontdek jouw smaak!

Bestel vanaf nu uw wijnen online WWW.HETWIJNHUIS.BE ONTDEK! Het weekend overleef je met

DE WEEKENDDOOS!

6 heerlijkheden zorgen voor een smaakvol verloop van het weekend!

De Smaakdoos

zit een In uitgewerkt seizoensmenu met bijpassende aperitief en wijnen! HET WIJNHUIS HOOGSTRATEN Vrijheid 48 - 2320 Hoogstraten Di. Woe. Do.: 12:00 - 14:00 Tel: 03 312 15 03 16:00 - 18:30 Vrij.: 12:00 - 18:30 E-Mail: hoogstraten@hetwijnhuis.be Zat.: 09:30 - 18:30 www.hetwijnhuis.be

DE NOORDERKEMPEN BOUWMAATSCHAPPIJ DE NOORDERKEMPEN verkoopt 10 nieuwbouw gezinswoningen Ligging: Slommerhof te Hoogstraten Specificaties: 3 Slaapkamers – Carport – Tuin – Patio

3

NOG TE KOOP Inschrijvingsvoorwaarden: 1. Voldoen aan de opgelegde inkomensvoorwaarden 2. Meerderjarig zijn 3. Eigendomsvoorwaarde: geen andere woning of perceel voor woningbouw volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben. 4. Inschrijvingsgeld: 50,00 EUR per register BELANGRIJK: Rangorde wordt bepaald door datum/moment van inschrijving.

Voor bijkomende info en inschrijving: De Noorderkempen, Kweekstraat 4B te 2330 Merksplas, Eveline Snels: 014/63.95.97 Openingsuren: Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 uur – 12.00 uur

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 65


SPORT

HVV hoort thuis in de top 5 Dat is in elk geval de overtuigende mening van Cedric Brosens. Met een beter resultaat tegen de zwakke broertjes Verviers en Turnhout zou HVV nu op 1 punt staan van plaats 5 in de algemene rangschikking. Geen enkele ploeg was echt sterker. Cappellen kwam misschien verdiend winnen maar anderzijds had het tijdens de rust ook 2-0 kunnen staan. Cedric Brosens al 18 keer op rij titularis Cedric Brosens is de huidige doelman van HVV. Hij is 21 jaar, woont in Minderhout en doet zijn vierde en laatste jaar TEW in Antwerpen. Hij speelde bij de Hoogstraatse duveltjes en de preminiemen maar reeds op 11-jarige leeftijd vertrok hij samen met Bart Cornelissen en Tom Dupont naar Lierse. Vier jaar later kwam hij terecht bij Germinal Beerschot (nu Beerschot Wilrijk). Op zijn zeventiende, nu vier jaar geleden, kwam hij opnieuw bij HVV spelen. Hij maakte elk jaar progressie, werd tweede doelman achter Ben Van Bael en mocht 2 seizoenen geleden, in het jaar dat HVV de titel behaalde in derde nationale, 2 maal in actie komen. Hij startte tegen Cappellen en mocht invallen tegen VW Hamme. Vorig seizoen, in tweede nationale, kwam hij geen enkele keer van de bank. Tijdens de voorbereiding van dit seizoen geraakte Ben Van Bael gekwetst en kon Cedric zichzelf bewijzen. Tot nu toe speelde hij alle wedstrijden in de beker en alle wedstrijden in de competitie. De trainersstaf, medespelers en supporters zwaaien met lof. DHM: Je hebt geduld moeten oefenen. Heb je overwogen om elders jouw kans te gaan? Cedric: Nee, dat niet. Ik had wel gehoopt op meer kansen om me te tonen. Een training is nooit hetzelfde als een competitiewedstrijd. Trainer Van Acker had me beloofd dat ik de laatste drie wedstrijden mocht spelen omdat we toen waarschijnlijk de degradatie niet meer zouden kunnen ontlopen. Helaas was onze trainer toen al vertrokken naar Hamme en wilde T2 Ken Bastin niet te veel wijzigen. Wel jammer want een paar wedstrijden in tweede nationale zou mooi geweest zijn. DHM: HVV staat in de linker kolom. Ben je tevreden met de huidige plaats in het klassement? Cedric: Ik vind het teleurstellend. Top 5 is ons doel en moet zeker kunnen. Deze reeks is niet zo heel sterk. Geen enkele ploeg waartegen we speelden is veel sterker dan wij. Nu staan we 9de en wanneer we de 4 verliespunten tegen de zwakke broertjes Verviers en Turnhout zouden bijtellen bij ons puntentotaal, dan zouden we op

1 punt van de 5de staan. Iedereen geraakt beter op mekaar ingespeeld. De spitsen vinden mekaar beter en beter. De tweede ronde moet meer punten opleveren dan de eerste. DHM: Ben je content over je eigen prestaties? Cedric: Ja, toch wel. In het begin ben je een bang dat je fouten maakt en dat dit punten aan de ploeg zal kosten. Intussen is die angst vervangen door de ambitie om punten te pakken voor de ploeg. Ik kreeg ondertussen ook al veel complimenten van de staf, van de spelers en van de supporters. Ik voel me heel goed in mijn vel. Toch kon ik nog maar vier keer de nul houden op het scorebord en dat is toch te weinig. DHM: Ben Van Bael is terug fit. Hij won vorig jaar de gouden schoen en hij zat nu al enkele keren op de reservebank. Zorgt dit voor extra druk? Cedric: Geen druk, maar wel concurrentie. Eigenlijk is dit goed. Ik moet scherp blijven, proberen even goed te blijven presteren. Ik mag zeker niet de fout maken om mezelf extra te willen bewijzen.

66 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: Wat zijn tot nu toe jouw mooiste herinneringen? Cedric: Dat moet dan toch wel het kampioenschap zijn in derde. Ik had daar maar een klein aandeel in maar het waren toch unieke momenten, de match in Wetteren met heel veel Hoogstraatse supporters, de kampioenenviering en alles wat daar bij kwam kijken. DHM: En dan misschien nog iets over jouw persoonlijke ambities? Cedric: Titularis blijven of zijn en hopelijk in Hoogstraten. Ik heb er nu van geproefd en weet heel goed dat het dat is wat ik wil. Terug naar de bank zou lastig zijn. Ik wil punten pakken, belangrijk zijn voor de ploeg en ik zou er heel graag een heel mooi seizoen van maken.


SPORT

HVV Hoogstraten Uitslagen: Grimbergen – Hoogstraten VV 0–2 Jelle Van Kruijssen was voor Hoogstraten de gevaarlijkste man. Hij maakt allebei de doelpunten voor de rust. Een eerste keer scoorde hij alleen voor de doelman en de tweede treffer kwam na voorzet van Didi. Nadat vroeg in de tweede helft één van de thuisspelers rood kreeg kon HVV de wedstrijd volwassen uitspelen. Bij Hoogstraten debuteerde de 18-jarig Meeuwis centraal achterin. Van der Linden werd doorgeschoven naar het middenveld omdat Tilburgs geschorst was. KV Turnhout – Hoogstraten VV 2-2 Turnhout kon dit seizoen nog maar één keer winnen maar tegen Hoogstraten waren ze heel dicht bij een tweede winst. Van Kruijssen had de stand nochtans geopend en Segers zorgde de eerste helft voor heel wat gevaar maar het bleef 0 – 1 en hij viel gekwetst uit. Een zeer zwakke tweede helft gaf Turnhout kans om zelfs op voorsprong te komen en het was Van der Linden die in de slotminuut nog kon gelijk maken. Blij met de gelijkmaker maar vooral ontgoocheld met de 2 punten die verloren gingen. 1–3 Hoogstraten VV – Cappellen FC De leider in de competitie kwam op bezoek en bewees dat ze niet voor niks bovenaan stonden. Elk foutje van de thuisploeg werd afgestraft. HVV kwam op voorsprong na een ongelukkig eigen doelpunt van ex-Hoogstratenspeler Dirk Mathyssen. Het had ook 2 – 0 kunnen worden maar de scheidsrechterde weigerde Didi een strafschop. Na de rust stelde Cappellen orde op zaken en werd beloond met een verdiende overwinning. Hoogstraten VV – RZ Walhain Na een gelijk opgaand begin kon Van Kruijssen een kopbal van Mauro in doel verlengen. Nadat het offensief van Walhain in het begin van de tweede helft was geminderd begon HVV beter en beter te combineren en het was Beyens die heel mooi de stand verdubbelde. Van Kruijssen kon de eindstand vastleggen. Hij benutte een penalty na een duwfout op Mauro. Een zeer verdiende overwinning.

De wedstrijden: Zondag 14 december, 15 uur Berchem Sport – Hoogstraten VV Zaterdag 20 december, 20 uur Hoogstraten VV – Sprimont Zondag 11 januari, 15 uur CS Verviers – Hoogstraten VV Zondag 25 november, 15 uur Hoogstraten VV – VK Tienen

Halfweg heerst tevredenheid Halverwege de competitie 2014 – 2015 zijn alle trainers positief gestemd. Meer zit in de running voor de titel in derde A, Minderhout werkte zich uit de degradatiezone in tweede B en onze vierdeprovincialers Meerle en Wortel hebben uitzicht op een plaats in de eindronde die kans geeft op promotie. Minderhout startte de competitie met een overwinning maar moest tot aan speeldag 10 wachten om een tweede zege te behalen. In de tweede periode werden snel twee driepunters binnengehaald. Na vijftien speeldagen staan ze met 18 punten op een veilige 10de plaats. Meer begon de competitie met een nederlaag maar knokte zich nadien op kop van het klassement. Op dit ogenblik staan ze tweede op 1 punt van leider Zoersel en staan ze op kop in de tweede periode. Zij willen gaan voor de titel. Ook Wortel en Meerle die uitkomen in vierde provinciale D staan respectievelijk op een derde en een zesde plaats met uitzicht op een plaats in de eindronde. Brent Van Gestel, speler in Wortel, Dominique Bevers, keepertrainer van Minderhout en de trainers van Meerle en Meer stelden we enkele vragen.

Minderhout VV Dominique Bevers is dit jaar 50 geworden. Hij is een geboren en getogen Hoogstratenaar. Zijn ouders, Jaak en Louisa Bevers, wonen er in de Heuvelstraat. Zelf woont hij nu in de Gravin Elisabethlaan na 26 jaar in Wortel te hebben gewoond. Daar werd hij ook de trotse papa van 2 knappe dochters, Sabrina en Natacha. Na 22 jaar op de Ster te hebben gewerkt verdient hij nu zijn centen in de wegenbouw bij de firma Van Wellen. Zijn spelerscarrière begon hij als keeper in Minderhout. Na alle jeugdreeksen doorlopen te hebben tot de 1ste ploeg werd hij op zijn 23e getransfereerd naar gebuur Wortel. Daar heeft hij 300 wedstrijden in het 1ste elftal gespeeld en een zeer mooie tijd beleefd. Vanaf zijn 40ste trainde hij de keepers in Minderhout en combineerde dit ook 1 jaar met de jeugdkeepers van HVV. Op zijn vijftigste is hij nog steeds actief als keeperstrainer van zowel de jeugd als van de A-kern van Minderhout VV.

Dominique: Nee. Dit stemt ons zeker tevreden. Wanneer we er vlot kunnen inblijven en een zorgeloos seizoen kunnen spelen is ons hoofddoel bereikt. DHM: Hoe gaat het met de ploeg die je zelf traint? Dominique: De zaterdagnamiddag ga ik mee als trainer van de A-reserven, een toffe groep waarmee we vorig jaar trouwens kampioen zijn gespeeld. Het gaat dus prima. Zelf ben ik ook nog een beetje actief op deze trainingen en af en toe is er zelfs op 50-jarige leeftijd nog een plaatske voor mij vrij op de bank. DHM: Hoe lang zoek je nog door te gaan? Wat zijn je ambities op dit gebied? Het leven van een voetbaltrainer is niet zo simpel en erg tijdrovend. Dominique: Ik wil dit blijven doen zolang ik het kan en gezond blijf. De trainingen vergen heel wat vrije tijd en daarbij mogen ook de voorbereidingen thuis niet vergeten worden. Maar het is en blijft toch een plezant spelletje. Ik speel en train nog altijd om te winnen. Dat groepsgebeuren vind ik nog altijd fantastisch.

Uitslagen: Minderhout VV – K. Merksplas VV KFC Poppel – Minderhout VV Minderhout VV- KSK Kasterlee KFC Herenthout – Minderhout VV

0–1 0–1 2–1 5–3

De wedstrijden:

Zondag 14 december 14.30u KAC Olen – Minderhout VV Zondag 4 januari 14.30u Minderhout VV – Berg en Dal Zondag 11 Januari 14.30u KFC Bevel – Minderhout VV

DHM: De voorbije maand heeft MVV 2 maal verloren maar ook 2 maal gewonnen en jullie staan op een mooie 10de plaats, weg uit de degradatiezone. Stelt dat jou tevreden of zijn de verwachtingen nog hoger?

67 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

KFC Meer DHM: Halfweg de competitie op de tweede plaats met 10 overwinningen op 15 wedstrijden. Kan het nog beter? Piet van Bavel: We hebben inderdaad alle reden om tot op heden tevreden te zijn. Op 1 gelijkspel na wonnen we al onze thuiswedstrijden, scoorden we vlot en hielden meermaals de netten schoon. In de 2de periode staan we momenteel aan de leiding. Aangezien het de laatste jaren in deze fase van de competitie steeds mis liep, is dit voor ons zeer belangrijk. Gisteren (7 dec) misten we door ziekte, blessure, schorsing en vakantie 8 kernspelers. De manier waarop we dit konden opvangen met jonge mannen die hun kans met 2 handen gegrepen hebben is fijn om vast te stellen en belangrijk voor de directe toekomst. Ook positief is dat we de wedstrijd zeer vaak in het laatste kwartier beslissen en al meermaals een achterstand ombogen

in een overwinning. Dit getuigt van mentale en fysieke weerbaarheid. Echter minstens even belangrijk is om er nu geen goednieuwsshow van te maken. We zijn er nog niet. Hier wordt door de technische staf uittentreuren op gehamerd. DHM: Met 42 doelpunten zijn jullie veruit de best scorende ploeg. Het gevaar komt ook van alle kanten. Trainen jullie hier heel veel op of hoe verklaar je deze succesvolle aanvalsgolven? Piet: we scoorden 42 doelpunten door 11 verschillende spelers. Onze spitsen begonnen verschroeiend aan het seizoen maar kennen even een lichte terugval wat op zich heel normaal is. Onze tegenstander maakt steeds een plan om onze spitsen aan banden te leggen. De laatste weken werden de winnende doelpunten gemaakt door onze centrale verdedigers en middenvelders die ook steeds duidelijke offensieve taken mee krijgen. Dit is een bijzonder wapen van onze ploeg en maakt het zeer lastig verdedigen tegen ons. We scoren de laatste weken ook veel op

stilstaande fases. Ook hier zijn duidelijke afspraken over en daar wordt op getraind. Op training gebeurt dit niet altijd met even veel succes. Als je dan vaststelt dat het er in de wedstrijd wel uit komt, kan je alleen maar tevreden zijn. Anderzijds gaat het goed met de stilstaande fases die we tegen krijgen. Daar waar het vroeger bij elke hoekschop bibberen was, wordt er nu zeer secuur verdedigd.

DHM: Hoe lang ben je van plan om nog door te gaan? Brent: Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik zo lang zou voetballen. Maar momenteel heb ik nog te veel plezier in het spelletje om te stoppen. Zolang ik geen zware blessure krijg of ik het gevoel heb dat ik niet meer mee kan, blijf ik doorgaan.

beeld verdienden we de drie punten overduidelijk. Ik denk dan ook dat we onze ambitie mogen bijstellen en moeten mikken op een eindrondeplaats. Dat zou een mooie bekroning zijn voor het harde werk van gans de club Wortel.

DHM: Overweeg je om ooit trainer te worden? Brent: Misschien denk ik er anders over wanneer ik gestopt zal zijn met voetballen, maar voorlopig heb ik daar geen ambitie voor. Maar zeg nooit nooit.

KFC Grobbendonk – KVNA Wortel KVNA Wortel – HIH Turnhout Rosselaar-Hulsen – KVNA Wortel

DHM: Heb je het naar de zin in Wortel? Brent: Zeker en vast. Dit jaar is zelfs een van de leukste jaren, alles klopt. Buiten de mooie resultaten hebben we een hechte groep, ook de spelers van de reserves meegerekend. Onze trainer levert knap werk en ook het bestuur legt ons in de watten. We hebben een mooie accommodatie en een grasmat waar velen jaloers op kunnen zijn en dan is er nog de lekkere verwennerij van onze voorzitter.

Zaterdag 13 december 19.30u KVV Rauw Sport – KVNA Wortel Zondag 4 januari 14.30u KVNA Wortel – KVV DOSKO Zondag 11 januari 14.30u KFC Wechelderzande – KVNA Wortel

Uitslagen: Gooreind VV – KFC Meer KFC Meer – Mariaburg VK Ekeren FC – KFC Meer KFC Meer – Maria Ter Heide

0–2 3–1 2-2 2–1

De wedstrijden:

Zondag 14 december 14.30u KFC Meer – KFC Broechem Zondag 4 januari 14.30u KFC Pulderbos – KFC Meer Zondag 11 januari 14.30u KFC Meer – Kalmthout SK

KVNA Wortel Brent Van Gestel voetbalt bij KVNA Wortel. Hij is 34 en woont samen met vrouwtje Carolien Schellekens en dochter Amber in Wortel. Na zijn studies van opvoeder ging hij aan de slag bij Stekelbees in Hoogstraten. Hij schreef zich als 7-jarige in bij meester Vanhoutte en voetbalde tot zijn 15de bij Wortel tot hij de kans kreeg om bij nationale jeugd van HVV te spelen. Na de jeugdreeksen stroomde hij door naar de nationale reserves waar hij in een hechte vriendengroep terechtkwam. Tijdens die mooie jaren werd hem ook geregeld speelminuten gegund in het eerste elftal. Op zijn 22ste verhuisde hij naar Lentezon dat in 1ste provinciale speelde. Hij werd meteen basisspeler en dat gedurende 9 seizoenen. Na een sabbatjaar begon het opnieuw te kriebelen en kwam in Wortel terecht waar hij nu zijn tweede seizoen speelt. DHM: Je bent nu 34. Ben je tevreden over je voetbalcarrière of had er nog meer in gezeten? Brent: Het is best moeilijk om hierop te antwoorden. Ik heb in de loop van de jaren wel enkele aanbiedingen gekregen waar ik niet op ingegaan ben. Voor mij was het altijd belangrijk te kunnen spelen in een plezante groep en waar ik mij gewaardeerd voelde. Het zou dus kunnen dat ik er meer uit kon halen, maar spijt heb ik niet gehad van de keuzes die ik maakte.

DHM: Jullie staan nu op de derde plaats. had je dit verwacht? Denk je dat je nog kan stijgen in de rangschikking en willen jullie gaan voor promotie of wat zijn de ambities van de spelersgroep? Brent: Vooraf was het moeilijk om een bepaalde ambitie te hebben omdat we toch enkele transfers deden. In de voorbereiding merkte ik wel dat het voetballend beter zat dan vorig jaar. Onze huidige plaats in het klassement verdienen we dan ook. Er zullen vast wel wedstrijden zijn dat we wat te veel kregen, maar tegen Meerle bijvoor-

68 - DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015

Uitslagen: 2–3 2–2 1–2

De wedstrijden:

ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN

Meerdorp 72 | 2321 Meer | T +32 3 315 88 65 | F +32 3 315 08 67 hoogstraten@acsac.eu | www.acsac.eu


SPORT

KFC Meerle DHM: Deze overwinning zal opnieuw deugd gedaan hebben na een gelijkspel en twee verloren wedstrijden. Dirk Gysels: Ja, we moesten dringend nog eens winnen. Vooral voor de moreel voor de jonge gasten was dit nodig. Overal waar wij komen hebben we het jongste team. Maar het is leuk als je toch verschillende jongeren de kans kunt geven en dat ze een goede progressie maken. Voor de toekomst van de club is dit zeer positief. DHM: Tegen ploegen die hoger gerangschikt staan, blijkt het moeilijk om punten te pakken. Toch merk ik dat het verschil altijd maar 1 of 2 doelpunten is. Dirk: Ja alle wedstrijden die we verloren, speelden we tegen ploegen die hoger gerangschikt stonden. Het heeft meestal te maken met ervaring om de wedstrijd in handen te houden en dit zeker op het einde van de wedstrijd. Het zal wel te maken hebben met de onervarenheid van de jongens en soms ook om op het laatste moment de kansen af te werken. Dit is een gegeven waar we toch nog veel progressie kunnen en moeten maken.

Uitslagen: KFC Meerle – Rosselaar-Hulsen KVV Rauw Sport – KFC Meerle KFC Meerle – KVV Dosko KFC Wechelderzande – KFC Meerle

Vijftien wedstrijdballen voor KFC Meer

2–4 2–2 0–2 1–2

De wedstrijden:

Zondag 14 december 14.30u SKS Herentals – KFC Meerle Zondag 4 januari 14.30u KFC Meerle – MLK Lichtaart Zaterdag 10 januari 14.30u Zwaluwen Olmen – KFC Meerle

Richard Meyvis en Kitty Dictus, de uitbaters van de Mickshop in Meer zorgden er voor dat KFC Meer 15 wedstrijdballen rijker is. Die voetballen werden geschonken door Scooore, een pronostiekspel van de Nationale Loterij. Op de foto staat de familie Meyvis samen met voorzitter Arnold Van Aperen.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 69


SPORT

WTC De Zwaantjes sluit seizoen af met Teerfeest Niet alleen op sportief vlak hebben De Zwaantjes dit jaar goed gescoord, ook het voorstel om de worteljogging dit jaar ten voordele van onze kerststal te organiseren, een initiatief dat binnen de club ontstaan is, was een schot in de roos.

Het was een zeer goed seizoen, dat is te merken aan het aantal personen dat de meeste ritten gereden heeft dit jaar. Zij waren met niet minder dan vijf, namelijk Monique Aerts, Pat Jespers, Jan De Roover, Rik MariĂŤn en Marc Jansens. Zij werden dan ook gevierd door de overige leden. Het gemiddelde van het aantal deelnemers per zondag lag hoger dan zestig wat zeker niet slecht is.

Het gouden Wiel werd uitgereikt aan een lid dat zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de club. Dit ging naar Frie Govaerts, een werkkracht achter de schermen, maar diegene die er voor zorgt dat iedereen dit jaar weer zijn nieuwe kledij kon aanpassen en er vervolgens voor gezorgd heeft dat iedereen ook de juiste kleding ontvangen heeft. Niet gemakkelijk wanneer wij spreken over meer dan 800 verschillende kledingstukken. Trouwens op bijgaande foto kan u de club zien in de nieuwe tenue.

Frie Govaerts

Monique Aerts, Pat Jespers, Jan De Roover Rik MariĂŤn en Marc Jansens

Op vrijdag 14 november sloot WTC De Zwaantjes hun seizoen af met het jaarlijkse teerfeest.

70 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Hiermee werd het seizoen 2014 afgesloten, maar ondertussen is men al opnieuw bezig met de voorbereiding van het seizoen 2015, dat start met de veldtoertocht op 11 jan 2015. (GA/fh)


SPORT

Badmintonclub Hoogstraten

Presenteert nu ook Mini-bad en G-badminton Bij Badmintonclub Hoogstraten vzw kunnen jong en oud terecht voor een potje badminton op recreatief of competitief niveau. Tweemaal per week zijn de trouwe volwassen leden samen met de jeugdspelers actief in sporthal De Zevensprong. Sinds enkele jaren heeft de club zijn doelpubliek uitgebreid. De doelgroepen die er zijn bijgekomen willen ze vandaag in de kijker zetten: Mini-bad en G-badminton.

Mini-bad

Badmintonclub Hoogstaten vzw beschikt over een jeugdafdeling waarin meer dan 50 spelers met een leeftijd van 9 tot 16 jaar samen trainen en zich amuseren. Voor zij die nog sneller staan te trappelen om tegen een pluim te slaan is er de Mini-bad. Deze mini’s hebben een leeftijd van 6 tot 9 jaar en spelen samen op speelse wijze een aangepaste badmintonvorm. De aanpassing houdt een verkleining van het speelveld en een verlaging van het net in. Daarnaast beschikken deze kampioenen over een korter racket waarmee zij hun eerste pluimen over het badmintonnet proberen te slaan. Elke zaterdagvoormiddag van 10:00 tot 11:00 staan er enkele gespecialiseerde initiators voor de mini’s klaar.

G-badminton Twee seizoenen geleden is Badmintonclub Hoogstraten vzw van start gegaan met G-badminton. Binnen deze categorie richt de club zich op jeugdspelers met een verstandelijke handicap. Alle jeugdspelers tussen 8 en 16 jaar oud zijn er welkom. Zij worden begeleid door jeugdtrainers die hun schouders mee onder dit project hebben gezet. Specifiek voor dit doeleinde hebben zij

HET EERSTE BLAD WAARAAN JE DENKT!

extra cursussen gevolgd om een goede begeleiding van deze doelgroep te kunnen garanderen. Het aantal leden binnen deze categorie blijft maar stijgen waardoor we dit project gerust een succes mogen noemen. Elke zaterdagvoormiddag van 11:00 tot 12:00 wordt er een training voor hen verzorgd. Voor meer info over Mini-bad of G-badminton kan u terecht bij jeugd@bchoogstraten.be. Ook bij de volwassenen of bij de jeugd bent u uiteraard welkom. Het bestuur nodigt u graag uit om het badminton beter te leren kennen. Het badminton

heb je snel onder de knie waardoor al snel samen gespeeld kan worden.

Speelmomenten: G-badminton Zaterdag: 11:00-12:00 Mini-badminton Zaterdag: 10:00-11:00 Jeugd Woensdag: 18:30-20:00 Volwassenen Woensdag: 20:00-22:00 Zaterdag: 10:00-12:00

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

E

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 71


SPORT

Niels Fockaert wint De Gouden Laars De Gouden Laars of La Botte d’ or is een criterium binnen de nationale jeugdwedstrijden en legt zich toe op de ontwikkeling van jeugdruiters (Young Riders). Niels stuntte in de allerlaatste finale en ging in extremis met de titel lopen.

Springwedstrijden Niels Fockaert van Hoogstraten is 21 jaar en is eigenlijk kapper van beroep maar prijst zich gelukkig dat hij zijn dagen kan vullen met paardrijden. Sinds een jaar rijdt hij full-time voor Dirk en Liliane Van Den Heuvel uit de Hinnenboomstraat in Hoogstraten. Van jongs af was hij fanatiek bezig met paardrijden en sprong hij zelf over hindernissen. Hij mocht bij verschillende Hoogstraatse mensen rijden en kwam tenslotte terecht bij dierenarts Dirk van den Heuvel. Niels: Op mijn dertiende mocht ik al enkele paarden berijden. In het begin waren het een paar oudere paarden, daarna meerdere paarden en tenslotte ook jonge paarden. Op de stal van Dirk Van Den Heuvel staan wel 50 paarden en nu berijd ik er een vijftiental van. Er hebben verscheidene gerenomeerde paarden op stal gestaan die door ons werden opgeleid en die later werden verkocht. Ballerina van den Aard, het paard waar ik De Gouden Laars mee heb gewonnen, is bijvoorbeeld een halfzus van een paard dat nu wereldbeker loopt. Het zijn altijd springwedstrijden waar Niels aan deelneemt. Dat is zijn specialiteit. Vorig jaar had hij een grote kans om de titel binnen te halen maar bij een val brak hij zijn dijbeen en was drie maanden buiten strijd. Voor de aanvang van de finalewedstrijden dit jaar had Niels 18 punten achterstand op Yoeri Braems, de winnaar van vorig jaar. Stilaan verkleinde de achterstand en in de finale zelf pakte hij de eindoverwinning. Hij

Niels Fockaert op Ballerina van den Aard over 1m40

won een zadel van Tolga en een wild card voor de jumping van Antwerpen. Niels: Op de jumping van Antwerpen kom ik tussen de seniors te staan. Dat zal alvast een belevenis zijn. In 2015 word ik 22 jaar. Tot mijn vijfentwintigste heb ik de keuze om Young Rider te

blijven of senior te worden. Als jeugrijder mag ik nog enkel het Belgisch kampioenschap springen. Meedraaien in de seniorwedstrijden is heel moeilijk. Je moet internationale wedstrijden rijden en dat is bijzonder kostelijk. Alles moet stap voor stap gaan, we zien wel wat de toekomst brengt. Niels, nog veel succes. (RB)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN

100 95

Zeg maar hoe je zitten wil

75 100

100 95 75 100

95 25

95 25

75 5

75 5

0

0

25

25

5

5

0

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 72 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.kempimeubel.be


SPORT

Tafeltennis - TTK Minderhout op titelkoers Na negen speeldagen (op een totaal van 22) staat de A-ploeg van de Minderhoutse tafeltennisclub zonder puntenverlies op kop in 3e provinciale B. Na een 3-jarig verblijf in 3e provinciale probeert de ploeg zo zijn rechtmatige plaats in 2e terug te claimen. Vorig jaar miste de ploeg de titel, en zo de promotie, met het kleinst denkbare verschil. De voorbije weken zijn directe titelconcurrenten Hoboken en Hove echter met 12-4 en 11-5 terecht gewezen, zodat de kloof met beiden nu 4 punten bedraagt. Verder bevindt de Minderhoutse B-ploeg zich dit seizoen in een ongezien sterk 4e provinciale. Desalniettemin blijft ze met een 9e plaats op 12 uit de degradatiezone. Minderhout C vertoeft op een gedeelde 7e plaats in 5e provinciale A. Zonder een aantal nipte 7-9 nederlagen had dit echter een stuk hoger kunnen zijn. De D-ploeg kende een moeizame start maar lijkt op snelheid te komen in 6e, met een gedeelde 8e plaats. De A-jeugd heeft het eerste deel van het seizoen ondertussen afgesloten met

Marathon Kampenhout

een mooie 2e plaats in hun reeks. Dit wordt na de winterstop beloond met een plaatsje in een reeks met sterkere tegenstand. Samengevat, een mooie manier om het 40e levensjaar van de club in te gaan, maar over dit

jubileum lees je in een volgende editie van ons blad meer. Tafeltennisclub TTK Minderhout is elke woensdag van 19u tot 21u geopend voor geinteresseerden, jong en oud. (LS/red)

Duivensport – Kampioenen De Arkduif Minderhout

Jos Van Bavel Op zaterdag 13 december werd zowat de laatste marathon van het najaar in Vlaamse contreien gelopen. Weer 2 Hoogstraatse lopers stonden aan de start en kwamen ook aan de finish. Een toch wel zwaar parcours, gelukkig onder rustige weersomstandigheden, maar met lange hellingen en een geaccidenteerd ondergrond (natte klei, smalle fietspaadjes, en een boer die te ver ploegde). ’t Is altijd anders en ’t is altijd wat. (JJ) Uitslagen: Jef Jacobs (Meersel-Dreef): 3:52:41. Jos Van Bavel (Hoogstraten): 4:39:14.

Op zaterdag 6 december vierde De Arkduif uit Minderhout haar kampioenen. Op de foto staan boven v.l.n.r.: Francis Jansen (algemeen kampioen Noyon met oude, jaarse en jonge duiven en winnaar Quievrain herfstcriterium), Goossens-Geets (Winnaar zesdaagse Quievrain), Karel Aerts (algemeen kampioen Quievrain oude duiven), Stanny Laurijssen (algemeen kampioen Noyon oude, jaarse en jonge duiven en koningkampioen Quievrain en Noyon), Harry Govaerts (algemeen kampioen Noyon jonge duiven). Onderaan: Eddy & May Poels (jaarse duiden zesdaagse Noyon), Angelo Roelen (midweek kampioen Quievrain) en Jan Brosens (jaarse duiven zesdaagse Quievrain) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 73


74 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

Superprestigewedstrijd opnieuw aan Veiling Hoogstraten De Hoogstraatse Spurters organiseren reeds meer dan 25 jaar een jaarlijkse internationale veldrit. De Superprestigewedstrijd cyclocross van 8 februari gaat voor de tweede maal door op de terreinen achter de veiling in Hoogstraten. De eerste maal dat de cyclocross van Hoogstraten werd georganiseerd dateert reeds van einde de jaren 80: 1987 om precies te zijn. Wim Lambrechts was toen een aankomend crosstalent. De Hoogstraatse Spurters organiseerden hun eerste cyclocross dan ook dicht bij de Loenhoutseweg – waar Wim woonde – in het industrieterrein De Kluis. De eerste Grote Prijs Pluimveeslachterij Herrijgers was een feit. Wijlen Geert Herrijgers, oprichter van de gelijknamige slachterij, was namelijk bestuurslid van de supportersclub Wim Lambrechts en Louis Leemans. Jaren later werd de cross georganiseerd in en rond het recreatiedomein De Mosten. Jammer genoeg ging de Superprestigewedstrijd door het leven als Memorial Wim Lambrechts. In 1997 werd er het Belgische kampioenschap georganiseerd, gewonnen door streekrenner Paul Herrijgers. Bart Wellens won er als 19-jarige in 1998 zijn eerste grote wedstrijd. Het parkoers van De Mosten geldt voor vele supporters en renners nog steeds als een plek waar met heimwee naar wordt teruggekeken.

Sven Nys, Niels Albert en Kevin Pauwels op het podium van 2011 Ook het parkoers op de Blauwbossen van Minderhout, waar vijf jaar lang tot 2013 werd georganiseerd, had zijn charmes. Jammer genoeg was het in regenachtige omstandigheden een zeer zware cross op het einde van het seizoen. Niet dat dit zo erg was, maar vooral logistiek waren de weiden rondom de manege niet ideaal om alle campers en andere voertuigen te laten parkeren

bij nat weer. De terugkeer naar de roots was dan ook snel geklonken toen De Veiling bereid was om de cross op hun terreinen te laten doorgaan. Qua accommodatie voor VIPS en parkeermogelijkheden top, qua parkoers is er nog veel te verbeteren. Dat moet en zal nog groeien, ook dit jaar weer. (RB)

Win een inkomkaart voor de cyclocross Wil je Jens en Joeri Adams, Wout Van Aert, Sven Nys en de andere veldritkampioenen aan het werk zien? De Hoogstraatse Maand geeft 5 inkomkaarten weg voor de cyclocrosswedstrijd van zondag 8 februari 2015 op de terreinen naast de Veiling te Hoogstraten.

Lijkt je dit wel wat? Rep je dan als de wiedeweerga naar www.demaand.be en beantwoord de volgende vraag: Wie won in 1998 in Hoogstraten als 19-jarige zijn eerste grote wedstrijd? Uit de juiste inzendingen worden 5 winnaars getrokken. Ze ontvangen elk een inkomkaart.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 75


SPORT

Kruisboog 20 meter - Igor Sevenans Belgisch Kampioen Schrijn- en timmerwerken Schrijn- enJANSEN timmerwerken Karel Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC enDEUREN DEUREN PVCRAMEN RAMEN en Kรถmmerling PVC RAMEN en DEUREN Wij leveren en plaatsen Kรถmmerling

alle schrijn- en timmerwerk. Daken, plafonds, Wijramen, leverendeuren, en plaatsen binnendeuren. alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Hoogeind 49

Igor Sevenans van de Verenigde Vrienden Meer werd op zaterdag 6 december gehuldigd als Belgisch kampioen met de kruisboog op een afstand van 20 meter. Igor eindigde bij de elite, dat is de hoogste reeks, als eerste met een gelijk aantal punten als Carlo Schollaert van Sint-Rochus Gent. Het Belgisch kampioenschap wordt geschoten

over zeven wedstrijden, waarvan de beste vijf in aanmerking komen voor de eindrangschikking. Igor eindigde ook als eerste in het provinciaal kampioenschap, een wedstrijd waarvoor drie kampen in aanmerking worden genomen, namelijk de individuele prestatie in de schildschieting, de Grote prijs Jan Vogel en de wedstrijd tussen de Kring Zundert en de Kempense Bond. (fh)

76 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 754966 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

189

LEVENSVRAAG Als je van zwemmen slank wordt, wat doen walvissen dan verkeerd?


KOKEN MET DEKEN SENDEN Deken Leo Senden (°1888 +1944) werd priester gewijd in 1913 waarna hij zich aan de Leuvense universiteit verder bekwaamde in de wis-, en natuurkunde en in de wijsbegeerte. Naast zijn taak als deken van Hoogstraten (van 1936 tot zijn wegvoering door de Duitsers in 1944) was hij ook een begaafde en experimentele kok. Zijn huishoudster Anna Hendrickx noteerde, in haar mooie geschrift, zijn culinaire ‘études’. Onze gelegenheidskok van De Maand, Richard Pellegrin, probeert nu, zo’n 80 jaar later, een van de oude gerechten uit.

Soufflé Napolitaine

De macaronie in kleine stukjes breken, afkoken met water en zout, als hij malsch is een gedeelte water eraf gieten, fijngesneden hesp, peper, zout en kruidnoot erbij voegen, dan binden met boter en bloem en fijngeraspte kaas en 2 dooiers van eieren erdooroeren. Het wit van de eieren tot sneeuw kloppen, alles goed ondereen doen, in de vormen scheppen, fijngeraspte kaas erover strooien en een klotjes boter erin steken, 10 minuten in een warme oven zetten en dan aanstonds opdienen. Dit geeft men na de soep

Chez Richard

SOUFFLÉ NAPOLITAINE

Onze kok van dienst is Richard Pellegrin. Hij is nu met pensioen maar is zijn hele leven lang kok geweest. In ZuidFrankrijk, Parijs, Zwitserland en België. Richard : “Macaroni hoef je niet meer te breken want die is, behalve in speciaalzaken, niet meer in staafjes te koop. Macaroni zijn tegenwoordig reeds kleine stukjes. Een oude truc om spaghetti of macaroni snel in kleine stukjes te breken, is een handvol strak in een keukenhanddoek te rollen en deze dan over de tafelrand te 'schrapen'. Honderden kleine stukjes krijg je zo. Omdat er in deken Sendens tijd enkel gerookte 'hesp' was dat dik werd gesneden heb ik enkele dikke plakken gekocht en ze 'julienne' gesneden. Zout heb ik, in tegenstelling tot de deken zijn recept, niet toegevoegd. In de hesp en de kaas zit reeds voldoende zout. Nootmuskaat wel. In deken Sendens tijd werd het gerecht zeer waarschijnlijk klaargemaakt in een grotere 'ramequin' en werden de porties aan tafel uitgeschept. Omdat het een tussengerecht is, op te dienen na de soep in dit geval, heb ik er maar individuele porties van gemaakt, in een kleinere ramequin. 'Soufflé' betekent opgeblazen. Deze soufflé moet heet uit de oven opgediend worden, anders zakt hij ineen. Het is wel nodig om een speciaal tangetje of dergelijke te gebruiken om het potje vast te houden wegens de warmte. Ik heb de oven op 220° gezet en het de soufflé er 16 minuten ingelaten. E e n w a r m e s o u ff l é b i e d t h e e l w a t variatiemogelijkheden. Als de koning op bezoek komt, zou ik er bijvoorbeeld truffels indoen. Ik bedoel maar: van eenvoudig tot verfijnd…

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 77


78 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 79


80 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Niet zo lang geleden kregen we via Jos Vorselmans de originele banden in handen van opnames in de vallei van het Merkske en van de Mark. De band van de Mark dateert van voor de rechttrekking. De films werden opgenomen in oude formaten en zijn daarom niet meer afspeelbaar op onze moderne mediaspelers. Jef Schellekens en Willy De Greef tekenden voor de productie, maar ze werden geassisteerd door een aantal natuurkenners. Onder hen ook Jan Spannenburg. Natuurpunt Markvallei vindt het bijzonder waardevolle tijdsdocumenten en om ze te kunnen tonen en te bewaren voor het nageslacht vond de natuurvereniging Erfgoed Noorderkempen bereid om de digitalisering van beide films op zich te nemen. We kijken uit naar het resultaat en hopelijk wordt het een opstap naar meer. Foto’s en filmbeelden die tonen hoe het landschap er vroeger uit zag, bevatten veel informatie. Fotografie spitse zich in die tijden vooral toe op portretten, landschapsfotografie was eerder uitzonderlijk. Als mensen nog oude foto’s en/of filmopnamen hebben liggen die dateren uit de jaren zeventig of vroeger, mogen ze die ons altijd bezorgen. We zorgen voor een goede bewaring en digitalisering. (info: drej.oomen@ natuurpunt.be)

Koloniewandelingen We kunnen alvast op verkenning in de vallei van het Merkske,. Vanaf volgend jaar zal Natuurpunt Markvallei elke derde zondag van de maand een gegidste wandeling organiseren in Wortel Kolonie. Veel wandelaars en natuurliefhebbers bezoeken Wortel-Kolonie op zondag. Om hen in de gelegenheid te stellen om meer te weten te komen over de historie en de natuurwaarden van dit gebied, zal een natuurgids van Natuurpunt telkens om 14 uur aan Bezoekerscentrum De Klapekster klaar staan om een groep op sleeptouw te nemen. Meewandelen is gratis. De eerste wandeling, op 18 januari, zal focussen op vogels. Info: bc.deklapekster@ natuurpunt.be

wat denken jullie ervan om met het hele gezin voedertaarten maken? Rond het bezoekerscentrum creëren we een gezellig sfeertje met onze Natuurpunt-tuinkachels, een borreltje, warme chocolademelk en heerlijke wafels. Iedereen is van harte welkom. Info: bc.deklapekster@natuurpunt.be of 03 383 02 08

Bieteutjes van 35 jaar oud Toch ook nieuwsgierig hoe het er 35 jaar geleden aan toe ging in de Hoogstraatse natuurvereniging “De Wielewaal”? Je kan het tegenwoordig allemaal achterhalen door de website van de afdelling te raadplegen: www.natuurpuntmarkvallei.be . Vrijwilligers scanden alle beschikbare “Bieteutjes” in. De collectie is zeker niet volledig. Als mensen nog missende nummers in hun bezit hebben, mogen ze dat zeker laten weten. Hoe kan je de oude nummers (en de allerlaatste uitgaven ook uiteraard) raadplegen? Surf naar de website, op de site vind je in het topmenu (bovenaan) “Bieteutje”. Als je hier op klikt kom je op de downloadpagina terecht. Veel leesplezier.

Onze streek in de 19de eeuw Natuurbeheer sluit nauw aan bij erfgoed. Hoe gingen onze voorouders bijvoorbeeld met de heide om? Die heide was voor hen immers van levensbelang. Voor de huidige natuurbeheerders is het belangrijk te weten welke landbouw-

methoden gebruikt werden in onze streken en hoe die oude technieken de heide en beemden in stand hielden. Jan Bastiaens is onderzoeker van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed en publiceerde al heel wat artikelen in verschillende wetenschappelijke tijdschriften, waaronder ook Natuur.Focus. Hij is de geknipte man om ons hier meer over te vertellen. Het wordt ongetwijfeld een boeiende tocht in de geschiedenis van onze regio, gebracht door een autoriteit en een vlotte verteller. Jan Bastiaens vertelt het verhaal van landschap en landbouw in de Antwerpse Kempen, van pakweg het jaar 1000 tot 1900. Heide, schapen, plaggenbodems, dorpen en gehuchten, boekweit, zandverstuivingen, vloeiweiden, turf, dennenbossen … allemaal passeren ze de revue en misschien zelfs een paar wolven. De lezing is gratis, een echte aanrader voor natuurbeheerders en natuurgidsen, maar zeker ook voor iedereen met een gezonde dosis interesse in de geschiedenis van de Kempen en van onze streek. 16 januari om 20 uur in het Bezoekerscentrum De Klapekster. Info: bc.deklapekster@ natuurpunt.be

Nieuwjaarswandeling Op zondag 3 januari, om 9 uur, vertrekt de jaarlijkse nieuwjaarswandeling aan het Bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel-Kolonie. De gidsen hebben tijdens deze wandeling extra aandacht voor het beheer gericht op meer biodiversiteit in de bossen en dreven. Na de wandeling biedt Natuurpunt Markvallei de deelnemers een drankje aan in het bezoekerscentrum. Een drankje op een goed nieuw jaar!

Het Grote Vogelweekend Op zondag 18 januari organiseert Natuurpunt Markvallei in het kader van het Grote Vogelweekend immers een namiddag die volledig in het teken staat van vogels. Om 14 uur kan je aan Bezoekerscentrum De Klapekster terecht voor een gegidste vogelwandeling. Vrijwilligers bakken er heerlijke wafels. Kinderen kunnen onder begeleiding vogelnestkastjes timmeren en er een mooi diertje in “branden”. Of

Een gids legt je op 3 januari meer uit over het beheer in Wortel Kolonie. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 81


TENTOONSTELLINGEN Van 15 januari tot 29 maart Werk van JOCHEN VERGHOTE en EMMANUEL VAN HOVE in het Stedelijk museum Begijnhof 9 geopend van woensdag t.e.m. zondag van 14.00 tot 17.00u en op afspraak. Info: 03 340 19 80 Van 1 januari tot 31 maart TUINVOGELS, tentoonstelling in De Klapekster in Wortel-kolonie, geopend van donderdag t.e.m. zondag van 13 tot 18 uur

HOOGSTRATEN Elke 2de en 4de zondag en dinsdag daarop LAERMOLEN IN WERKING, zondag van 14.00 tot 16.00u, dinsdag van 19.30 tot 21.30u Van 29 december tot 3 januari KERSTOFFENSIEF in Cahier de brouillon met elke dag activiteiten waarop iedereen welkom is. Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp Zondag 4 januari NIEUWJAARSCONCERT door EUREGIO JEUGDCONCERT om 15.30 uur in de Rabboenizaal. Woensdagen 7, 14, 21 en 28 januari GRIP OP AGRESSIE, Hoe omgaan met agressie als je ermee geconfronteerd wordt. Cursus in de bib, telkens om 19.30 uur. Deelname 15 euro, inschrijven verplicht

Donderdag 22 januari RIKA PONNET met “Blijft bij me” over relatieproblemen voor singles en koppels. Om 19.30 uur in de bib. Deelname 3 euro, inschrijven verplicht Zaterdag 24 januari NIEUWJAARSCONCERT georganiseerd door Markant om 20 uur in de begijnhofkerk. Inkom 25 euro (-30 jarigen 20 euro) Tickets: Toerisme Hoogstraten of aan de kassa.

Zondag 8 februari SUPERPRESTIGE VELDCROSS aan Veiling Hoogstraten

MEER Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

Dinsdag 27 januari en 3 en 10 februari INTEGRATIEVE GENEESKUNDE over bewustwording van van verstoringen in vroegtijdig stadium, om 20 uur in de bib. Deelname 15 euro, inschrijven verplicht. Woensdag 28 januari CINE HORIZON met vertoning van de film OMAR om 19.30 uur in Le Cirq. Donderdag 29 januari GEDICHTENDAG met Lies Van Gasse om 11 en om 13 uur in de bib, deelname 3 euro, inschrijven verplicht. Vrijdag 30 januari Uitreiking CULTUURPRIJZEN met optreden van You Raskal You om 19.30 in Le Cirq Van 4 februari tot 25 maart MINDFULNESS TRAINING, acht weken telkens van 19 tot 21.30 uur in zaal Pax. Info 09 328 60 90. Van 2 tot 8 februari ZEVENDE WOORDWEEK van de Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen

Vrijdag 9 januari ALGEMENE QUIZ van HVV om 20 uur in de socioruimte bij het voetbalveld. Woensdag 14 en 28 januari FIETSTOCHT van ongeveer 45 km georganiseerd door de KVLV, vertrek aan zaal Pax om 13.15 uur. Info: 03 314 33 32 Donderdag 15 januari WORKSHOP HUIDVERZORGING Aloë Vera van 14.30 tot 16 uur in het Lokaal Dienstencentrum ’t Gebuurt. Info 03 340 16 30. Vrijdag 16 januari ALGEMENE QUIZAVOND om 20 uur in zaal Pax. Organisatie STATIE ‘k WIST. Woensdag 21 januari VITALSKI (tray out) met Victor Glorieux en de jammerklacht om 20 uur in zaal Cécilia.

82 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

MEERLE Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp Zondag 4 januari WANDELING MARKDAL met als trefpunt LIJMBEEK aan de grens om 14 uur. Leiding K Jansens. Zaterdag 10 januari COMEDY met KAREL DECLERCQ van 19.30 tot 22.30 in parochiecentrum Ons Thuis. Zaterdag 17 januari VERKOOP VAN APPELS. Leden van turnkring ’t Zolderke verkopen van deur tot deur Zondag 18 januari WANDELING MARKDAL met als trefpunt HALDIJK om 14 uur. Leiding M Vorsselmans Zondag 1 februari WANDELING MARKDAL met als trefpunt KAPEL MERKSPLAS-KOLONIE om 14 uur. Leiding J. Verbreuken Vrijdag 6 februari LEKKERBEKKENTOCHT van ongeveer 5 km met stopplaatsen met hartige hapjes. Vertrek tussen 19 en 20 uur aan de parochiezaal. Zaterdag 7 februari JONGENS VAN BIJ ONS, Jan Huijbrechts over de gesneuvelden van Meerle om 20 uur in het Raadhuis. Organisatie Halte Merlet


MEERSEL-DREEF

WORTEL

Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

Zaterdag 31 januari BINGO om 20 uur bij de Paters, een organisatie van fanfare Voor Eer en Deugd.

Zondag 4 januari NIEUWJAARSWANDELING van 9 tot 12 uur, vertrek aan De Klapekster. Info: 03 383 02 08.

Zaterdag 7 februari ONTBIJTACTIE van basisschool ’t Dreefke tussen 8 en 12 uur..

Vrijdag 16 januari DE KEMPEN IN DE 19de EEUW, lezing door Jan Bastiaensen om 20 uur in De Klapekster.

199

Zondag 18 januari GROOT VOGELWEEKEND vanaf 14 uur in De Klapekster. Vrijdag 30 en zaterdag 31 januari Zondag 2, woensdag 4, vrijdag 6 en zaterdag 7 februari GEEN STERRENHOTEL in WORTEL, toneel door het gezelschap ‘Willen is Kunnen’, telkens om 20 uur in de parochiezaal. Op 2 zondag 2 februari speelt men om 14 uur.

MINDERHOUT

Zondag 28 januari KERSTSTALLENTOCHT, om 13.15 vertrek aan de kerststal bij de kerk in Wortel naar de stal bij café In Holland om te eindeigen bij de stal in Wortel-kolonie. De volledige afstand bedraagt 10 km.

Vrijdag 26 december JOKKEN ten voordele van fanfare De Marckezonen om 19.30 uur in het parochiecentrum

Maandag 12 december WINTERWANDELING naar Achtmaal (NL) Vertrek aan het lokaal om 13.30 uur of om 14 uur aan ‘t Pannehûske Roosendaalsebaan 4 in Achtmaal. Zondag 18 januari EUCHARISTIEVIERING voor de overleden leden om 10 uur in de St-Katharinakerk. Aansluitend NIEUWJAARSRECEPTIE in het lokaal. Dinsdagen 6, 13, 20 en 27 januari KAARTEN / BILJARTEN / RUMMIKUB / SCHAKEN in het lokaal van 13.30 tot 17.30 uur

Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp Woensdag 7, 14, 21 en 28 januari RUG IN BEWEGING, lessenreeks ter voorkoming van rugklachten door Guy Buytaert, telkens om 20 uur in het parochiecentrum. KWB-leden 25 euro, niet leden 45 euro. Info en inschrijvingen bij Mard Verschueren, 0473 38 37 99

Woensdagen 7, 14, 21 en 28 januari ZWEMMEN van 10.15 tot 11.30 uur in De Wildert Woensdagen 7, 14, 21 en 28 januari AQUAJOGGEN van 11.30 tot 12 uur in De Wildert

Zondag 11 januari TWEEDEHANDS BOEKEN & MUZIEKBEURS van 13 tot 16 uur in de parochiezaal. Info: 0474 98 36 59. Zaterdag 31januari DROPPING van de KWB. De eerste groep vertrekt om 18 uur aan De Kuip.

Woensdag 7 en 21 januari PETANQUE in Markdal te Meer om 14.00 uur

Donderdagen 8, 15, 22 en 29 januari NORDIC WALKING van 9.30 tot 11.30 uur. Bijeenkomst in Castelré

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke nv l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2015 - 83


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout.

LOKALE POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

APOTHEKERS 200

Voor de wachtdienst overdag van 9 tot 22 uur

www.apotheek.be Voor de wachtdienst overdag van 9 tot 22 uur en ’s nachts van 22 tot 9 uur ’s morgens

BEL 0903 99 000 0,50 euro/minuut

ZATERDAGWACHT

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44. WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur, tel 014 40 50 13.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Anke Aernouts 0479.34.68.03. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Sandra Van Looveren 0478.21.84.00. Els Dirks 0474.36.08.84. Ilse Van Bouwel 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 0474.26.14.41, Inne Van Der Eycken 0478.23.52.89 en Boonen Liesbet 0478.50.09.75. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06 Inge Geerts, 0478.64.81.61 Linda Lambregts, 0476.94.31.15 Lieve Adams, 0479.43.53.89 of 03.315.01.18

Zaterdag 27 december van 9 tot 12.30 uur Apotheek Swaenen, Worteldorp 11 te WORTEL, tel.: 03 314 38 68 Zaterdag 3 januari van 9 tot 12.30 uur Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Zaterdag 10 januari van 9 tot 12.30 uur Apotheek Fransen, Vrijheid 160 te Hoogstraten, tel 03 314 60 04 Zaterdag 17 januari van 9 tot 12.30 uur Apotheek Lloyds, Minderhoutdorp 40 te Minderhout, tel.: 03 314 40 74 Zaterdag 24 januari van 9 tot 12.30 uur Apotheek Swaenen, Worteldorp 11 te WORTEL, tel.: 03 314 38 68 Zaterdag 31 januari van 9 tot 12.30 uur Apotheek Brosens, Meerdorp 48 te Meer, tel.: 03 315 77 73

KOPIJ De volgende uitgave van De Hoogstraatse Maand verschijnt op

donderdag 29 januari 2015

84 - JANUARI 2015 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

OPGELET Wij verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 13 JANUARI redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

Antiek - Brocante - Verzamelobjecten - Snuisterijen

Koekhoven 5 2310 Rijkevorsel www.krisvoeten.be

Tel. 0495 57 48 52 Tel. (vast) 03 314 09 04 info@krisvoeten.be

ook inkoop antiek - meubelen - kleingoed - lusters - zilver, enz... Openingsuren : woensdag, donderdag, vrijdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 18 u zaterdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u - zondag van 10 tot 12 u - gesloten op feestdagen


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.