juli 2011 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 315

JAARGANG 27 JULI 2011 PRIJS: 2,30 € AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

DE EENZAAMHEID VAN DE LANGEAFSTANDSLOPER Een gesprek met Jos Van Bavel, Chris Boonen, Hild Hillen, Harrie Hendrickx, Jan Hendrickx, Raf Aernouts en Gerrit Verhoeven.

WORDT DIT UW RUSTHUISKAMER? DHM_juli_315.indd 1

23-6-2011 15:28:01


Waardig ouder worden Een kameraad en leeftijdsgenoot, bibliothecaris in een andere Kempische gemeente, postte onlangs op Facebook een berichtje dat hij net in zijn bib aan een groep senioren een informatie- en demosessie over facebook had gegeven die op nogal wat belangstelling had kunnen rekenen. In een reactie vroeg ik hem of dat wel in de bib moest gebeuren. Kon hij dat niet via het wereldwijde net en e-mail organiseren? Hij antwoordde dat zijn publiek - leeftijdgewijs gesproken - van die aard was, dat ze het liever hadden met een persoonlijke uitleg, vergezeld van een kopje koffie en een koekje. Ik postte op mijn beurt het bericht dat ik vanuit mijn ruim beglaasde werkplek meermaals per week een grote groep senioren met fluo-vestjes van Okra voorbij zag fietsen. Ze zijn met velen en doen grote toeren, want dikwijls zie ik ze vele uren laten terugkeren. Ze ontlokken mij en mijn medewerkers regelmatig de reactie ‘voilà, daar rijdt onze toekomst”. Waarop hij weer reageerde – wij zijn geheel mee met de nieuwe sociale media, laat dat duidelijk zijn – dat hij wel zeker wist dat deze krasse senioren op het net eerst een fijne knooppuntenroute hadden uitgestippeld en gewis de buienradar

hadden geraadpleegd. Toonde die te grote buienactiviteit op hun route, was hij er zeker van dat ze voor een fijn middagje ‘feesboeken’ zouden kiezen. Onderschat ze niet, onze senioren! Enfin, het kwam er op neer dat we ons zaten te vermaken met het gedrag van wat wij ‘de gepensioneerden’ plegen te noemen, thans senioren. Een beetje genoegzaam in mezelf gniffelend over onze pretmakerij over de 3e leeftijd, drong het tot me door dat we eigenlijk hadden zitten lachen met onszelf, met onze eigen snel naderende toekomst. Want beiden zijn we ver in de vijftig, enkele van onze vrienden zijn al met pensioen. Een van hen had onlangs nog in dit blad fijntjes opgemerkt dat hij, als het zover was, koos voor het 6e verdiep van het nieuwe rusthuis. Hij kijkt al verder vooruit. De dag dat ik vanwege de Rijksdienst voor Pensioenen een vrijelijke berekening van mijn toekomstige pensioenuitkering in de bus vond, ligt alweer enkele jaren achter me, evenals de uitnodiging om aan te sluiten bij Okra, want dat kan vanaf 55. Het aantal uitnodigingen per mail en post voor 55+ activiteiten neemt dag na dag toe. Het brengt me allemaal op een sluipende wijze aan dat we nog altijd dezelfde fout maken als toen we jong waren. Onze vaders plachten wij toen

‘onze oude’ te noemen, ook al was hij maximum half de veertig. Onze grootouders waren ‘bejaarden’. Mijn grootva langs vaderskant is geen 70 geworden en ik heb nooit anders geweten dat hij krom liep en weinig van zeggen was. Met zijn zwarte halve kiel en zwarte vierkante klak was hij het archetype van een oude man. Mijn vava langs moederskant werd 72, en had een bleek afgetrokken gezicht wegens chronische maagklachten. Ook een klak, een grijze, net als zijne ‘stoffrak’. Hij was wel actief, hij speelde met de duiven. Nu behoren de mensen van deze leeftijd tot de meest actieve van onze bevolking. Ze zijn mee met de tijd, hebben geld, pc’s en dure fietsen. En als ze iets niet kunnen, gaan ze het leren. Zoals ‘feesboeken’. Ze gedragen zich steeds ‘jonger’, getuige het bericht dat Bredene maatregelen wil treffen tegen overlast veroorzaakt door ‘hangouderen’. Schrok een beetje, want een van mijn gepensioneerde vrienden verblijft daar een groot deel van het jaar. Hoop dat hij zich deftig gedraagt, onze generatie niet te schande maakt. Oud zijn was en is dus zuiver een kwestie van perceptie, bekeken vanwaar je zelf staat. Hopelijk mag ik dat nog lang zo zien. Het is misschien een onwaardige denkwijze, het betekent wel dat ik zelf waardig ouder mag worden. (jaf)

DE KAMERS VAN HET WOONZORGCENTRUM

Vorige maand brachten we verslag uit over het bouwen van het nieuwe Woonzorgcentrum (WCZ).Nu zoekt onze reporter ter plaatse uit hoe een kamer in het nieuwe rusthuis, waarin wij bij leven en relatief welzijn zullen verblijven, er uit zal zien. Zie blz. 11. 2

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 2

23-6-2011 15:28:02


0

k n n

s

,

-

n t

Zeven marathonlopers over hun wel maar ook wee MARATHONLOPERS DOEN HET AL LOPEND Af en toe verschijnen er loopuitslagen van marathonlopers in uw lijfblad. Niet iedereen staat er bij stil, zelf lees ik ook niet alle artikels. De collega-lopers kijken echter wel nieuwsgierig uit naar elkaars behaalde resultaten zonder zelf echt met de eigen resultaten te koop te willen lopen. Marathonlopers lopen in de eerste plaats voor zichzelf. De finish als doel. Alléén de finish als doel. Iedere finisher is een winnaar, en willen wij niet allemaal winnaars zijn? Een kijkje in het hoofd van verschillende marathonlopers, beginnende en geroutineerde, allemaal finishers, allemaal winnaars, alléén maar winnaars. En winnen went nooit, zo is het toch? Maar alleen de marathonlopers zelf weten wat een marathon is: de hemel of de hel? Daartussen: afzien, vermoeidheid, dorst, krampen, braken, kou, hitte, blaren, schuurplekken,… Maar ook leuke ontmoetingen, mooie steden, prachtige natuur en fijne mensen. En de kick van het finishen, de ontlading, de voldoening, en soms de ontreddering, de pijn, de machteloosheid. Want een marathon liegt niet. Een marathon liegt nooit.

Hoe het begon ? Ergens in het jaar 490 v.Chr., liep de Griekse soldaat Pheidippides van het slagveld Marathon naar de Griekse hoofdstad Athene, om de overwinning van de Atheners te melden op de veel sterkere Perzen, met het uitbrengen van de historische woorden “Verheug u, wij hebben gewonnen”. Daarna viel hij echter dood neer, de mythe van de marathon was geboren. In 1896 werden de eerste moderne Olympische

Spelen in Athene gehouden, en men wilde de marathon in het programma opnemen. De afstand tussen Marathon en Athene bleek wel 48 km te zijn, en daarom werd een kortere afstand bepaald. Echter de officiële afstand van de marathon zoals die tot heden geldt, werd voor het eerst gelopen bij de derde Olympische Spelen, die van 1908 in Londen. Toen werd de oorspronkelijke afstand van 25 mijl verlengd naar 26 mijl, dit om louter organisatorische redenen ten gevolge van een verzoek van het Britse koningshuis. De afstand kwam enigszins overeen met die van de eerste Griekse marathon: 42 km en 195 meter. Het was de afstand die tussen de start op het terrein voor Windsor Castle tot de finishlijn die precies voor de Koninklijke tribune in het White City Stadion in West-Londen was uitgezet. Op de volgende Olympische Spelen werd er echter weer een andere afstand gelopen, en pas 12 jaar later werd internationaal definitief vastgelegd dat de marathon over 42 km en 195 meter gelopen zou moeten worden. En zo is het tot op heden gebleven.

Enkele cijfers Het wereldrecord bij de mannen staat op naam van Haile Gebrselassie (Berlijn 2008) in een tijd van 2.03.59, dit is gemiddeld meer dan 20,41 km/uur, en bij de vrouwen op naam van Paula Ratclife (Londen 2003) in een tijd van 2.15.25. Het Belgisch record van de mannen en de vrouwen is respectievelijk van Vincent Rousseau in 2.07.19 en van Marleen Renders in 2.23.05. In de marathon van New York in 2009 bereikten een recordaantal van 43.250 deelnemers de finish. En jammer genoeg, zoals Pheidippides in 490 v.Chr., vallen er af en toe ook wel eens dodelijke slachtoffers te betreuren, omdat onderschatting van de inspanning funest was. Daarom voor kandidaat-marathonlopers: een medische check-up valt aan te raden. Voorkom onheil.

Ken uw buren, ken uw dorp

Ver, verder, verst, ultra En dan heb je nog de mensen voor wie een marathon nog niet ver genoeg is: de ultra’s. Zij lopen wedstrijden van 6, 12, 24 uur of nog langer. De afgelegde afstand bepaalt de uitslag. Ook zijn er ultrawedstrijden van 100 km of nog langer. En wie herinnert zich niet Tom Waes in de Marathon des Sables in het Noord-Afrikaanse land Marokko. Onvergetelijk maar ook onverbiddelijk. Ook Hoogstraten heeft een ultraloper: Pat Leysen. Zijn laatste prestatie dateert van 14-15 mei 2011 in het Nederlandse Steenbergen, alwaar ook het Belgisch kampioenschap 24 uur werd georganiseerd. Hij behaalde daar de eerste plaats in zijn leeftijdscategorie M50 met een afstand van 228,472 km, ofwel gemiddeld 9,542 km/ uur. De sportman van het jaar 2011 is wat mij betreft al bekend.

lees De Hoogstraatse Maand DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 3

3

23-6-2011 15:28:02


MARATHONLOPERS Jan Hendrickx

Gerrit Verhoeven

Leeftijd: 52 jaar, gehuwd, 3 kinderen, 2 kleinkinderen Woonplaats: Loenhoutseweg, Hoogstraten Aantal marathons: 42 Beste tijd: 2:20:09 (1992)

Leeftijd: 55 jaar, gehuwd, 1 zoon Woonplaats: Oude Tramweg, MeerselDreef Aantal marathons: 1 Tijd: 4:06:26

DHM: Marathonlopers zijn sportievelingen, maar zijn meestal ook niet meer van de jongsten. Dat blijkt ook uit het gemiddelde van jullie leeftijd. Wat is uw sportieve voorgeschiedenis ?

(Nederland) was de eerste in oktober 1987. Ik liep toen 2u35min.

JAN: Het liefst van al had ik wielrenner geworden doch dit zagen mijn ouders niet echt zitten. Dan ben ik gaan voetballen bij Meerle FC. Op mijn 18de heb ik mij toch een fiets aangeschaft en ben toch beginnen koersen. Toen ik echter trouwde en er kindjes kwamen bleek dat die vele trainingsuren op de fiets er toch iets te veel aan waren. Op mij 25ste ben ik dan beginnen lopen bij de Vriendenclubs. Een vereniging in het Antwerpse, waar onze club ‘Atletiekvereniging Noorderkempen’ (AVN) ook bij aangesloten is. In het begin waren het in de winter vooral de veldlopen. Al snel proefde ik van wegwedstrijden. Mijn eerste halve marathon was in Zoersel. En zo kwam ik vrij snel bij de marathon terecht. Etten-Leur

Harrie Hendrickx

Leeftijd: 56 jaar, gehuwd, 2 dochters Woonplaats: Dalweg, Meerle Aantal marathons: 9 Beste tijd: 4:07:03

4

Jos Van Bavel

Leeftijd: 52 jaar, gehuwd, 4 kinderen Woonplaats: Lage Weg, Minderhout Aantal marathons: 74 Beste tijd: 3:15:43

Chris Boonen

JOS: Ik ben begonnen met loopwedstrijden in 1982, ik heb in 1984 mijn eerste halve marathon gelopen en in 1991 de eerste marathon in Etten-Leur. GERRIT: Op mijn 15de begonnen met atletiek als 400 meter loper, veel basket gespeeld en jaren lang gewindsurft. Altijd tweemaal in de week een kilometer of 7 à 8 blijven lopen. HILD: Ik ben in 2004 (toen was ik 39 jaar) lid geworden van AVN in Hoogstraten. Voordien deed ik al enkele jaren conditietraining en in de zomer liep ik wel eens wat rondjes in de Mosten. Als kind liep ik ook wel goed, maar later verwaterde dat. Dan getrouwd, gebouwd en de kinderen werden geboren waardoor er ook niet echt veel tijd was om te sporten. Maar vanaf het moment dat ik lid werd van de loopclub werd ik

Hild Hillen

Leeftijd: 43 jaar, gehuwd, 2 kinderen Woonplaats: Meerseweg, Meer Aantal marathons: 1 Beste tijd: 4.38.05

Leeftijd: 40 jaar, gehuwd, 1 dochter Woonplaats: Melkerijstraat, Meer Aantal marathons: 9 Beste tijd: 3:27:22

Raf Aernouts

Leeftijd: 38, samenwonend, 2 zonen Woonplaats: Rooimans, Wortel Aantal marawthons: 4 Beste tijd: 3:52:17

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 4

23-6-2011 15:28:03


MARATHONLOPERS wel écht gebeten door het loopvirus! Mijn eerste doel was de 20km van Brussel: die wou ik lopen op mijn 40ste. Uiteindelijk heb ik dat al een jaar eerder gedaan. Volgend doel was de halve marathon van Etten-Leur en liefst eindigen binnen de 2 uur. Ook dat lukte, al was het met 1u59min maar net. En zo ben ik nu al enkele jaren bezig... RAF: Sporten is eigenlijk nooit aan mij besteed geweest. Naast het verplichte vak LO en zwemmen op school deed ik niet aan sport. Toen ik 2 jaar geleden merkte dat er een serieuze vetlaag rond mij aan het groeien was, vond ik het tijd om het serieus aan te pakken. Omdat het een sport moest zijn die je op de meest onmogelijke momenten van de dag moest kunnen doen, viel de keuze op lopen. HARRY: In mijn jeugd aan o.a. turnen, atletiek, volleybal en voetbal gedaan. Veldvoetbal tot mijn 30 jaar, daarna nog 10 jaar in de zaal. Na mijn 50ste pas met lopen begonnen. CHRIS: Als kind heb ik eigenlijk geen sport gedaan. Pas toen ik ben gaan werken, ben ik aangesloten bij de volleybalclub van Kasterlee. In 2003 ging er een ‘start to run’ door, georganiseerd door de KWB van Meer. Daar is de start van het lopen begonnen. Een jaar later heb ik ook met de KWB mijn diploma behaald van 5 tot 10 km. En in dat jaar ben ik lid geworden van AVN. Sindsdien train ik af en toe mee op de donderdagavonden op de piste van het Klein Seminarie. Dankzij AVN gingen we ook met een aantal lopers op zondagvoormiddag wandelingen ‘lopen’. Daardoor werd stilaan het aantal kilometers verhoogd. Ook gingen we in de week eens afspreken en daardoor trainen we nu toch wel een drietal keren per week. In 2006 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Kasterlee, de gemeente waar ik vandaan kom. DHM: Een marathon lopen is toch niet zo evident, het is één van de zwaarste sportieve duursporten. Hoe bent U ertoe gekomen om deze uitdaging aan te gaan? JAN: Zoals ik zei kom je na een halve marathon bij de volgende uitdaging terecht en dat was in mijn geval de marathon. Na die eerste, al behoorlijke tijd, wil je meer en wil je onder de 2u30min lopen. Dat heeft toch nog wel een aantal marathons geduurd. In 1989 in Berchem liep ik in mijn vierde marathon in een tijd van 2u27min. En een jaar later in Berchem was ik goed voor 2u22min. In 1992 liep ik, ook weer in Berchem, een tijd van 2.20.09. Qua tijd was dit het beste. JOS: Ik wou als sportman wel eens één keer in mijn leven een marathon lopen, ondertussen heb ik er 74. GERRIT: Onder invloed van Cees Voesenek, een vriend uit Meersel-Dreef die al een viertal keer de marathon op Terschelling (de Berenloop) liep, ben ik mij in 2009 gaan voorbereiden voor

de halve- en een jaar later voor de hele marathon. Als 16-jarige had ik met Abebe Bikila (Ethiopiër) en Paavo Nurmi (Fin) in het achterhoofd, zonder noemenswaardige duurlooptraining, al eens een overmoedige poging gedaan. Doch dat was na 30 kilometer jammerlijk mislukt. 39 jaar later werd het hoog tijd voor een revanche. HILD: Ik hoorde al die verhalen van clubgenoten die al eens één (of meer) marathons liepen. Ik ging ook dikwijls supporteren voor hen. Als je die lopers dan ziet aankomen, heb je enorm veel bewondering voor die mensen en tegelijkertijd dacht ik dan: “Dit wil ik ooit ook eens meemaken!”, alhoewel ik er ook altijd wel schrik van had. Ik dacht altijd dat het niets voor mij zou zijn. RAF: Om me te verplichten me aan mijn belofte te houden om meer te gaan sporten had ik een doel nodig. Een doel dat moeilijk genoeg was, zodat ik echt moeite zou moeten doen en niet te snel zou hervallen in mijn oude levensstijl. Een marathon lopen leek me wel zo’n uitdaging. Vanaf het moment dat ik het aan enkele personen in mijn omgeving vertelde, kon ik niet meer terug. Ik moest en zou die eindstreep halen. HARRY: Enkele loopmaatjes van Loopgroep Galder hadden eind 2006 het plan opgevat om voor de marathon van Rotterdam te gaan trainen en te lopen, en of ik zin had om mee te doen. Het is niet bij deze marathon gebleven. CHRIS: Deze uitdaging is stilaan gegroeid, vooral met de zondagvoormiddag-lopers. In het begin liepen we 10 km, later 15 en steeds meer en meer. De laatste 3 jaren lopen we op zondag regelmatig 30 km. En dan zit je natuurlijk al redelijk dicht bij de marathon. DHM: Trainen, trainen en nog eens trainen, hoe ziet er een normale trainingsweek voor je uit? En bouw je dat verder op naarmate de wedstrijddatum nadert? Loop je dan ook wel eens halve marathons (21,096 km) ter voorbereiding? JAN: Op dit moment probeer ik nog altijd een 100 tal kilometer per week te lopen. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt, vanaf de 8ste week voordien, probeer ik dan elke week een lange duurloop te doen. De langste is dan ongeveer 3 uur lopen, wat dan goed is voor +/- 40 km. De laatste lange is ongeveer een dag of tien voor de marathon. Als dit goed lukt dan weet ik dat er klaar voor ben. JOS: Nu loop ik nog een 60 km per week, maar vroeger ging alles volgens schema. Nu gaat het meer van wedstrijd naar wedstrijd. Met het ouder worden heb ik wel meer plezier in het lopen gekregen. GERRIT: In de winter en het voorjaar loop ik een aantal halve marathons, liefst in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Dan train ik 4 tot 5 keer in de week wisselende afstanden van 10 tot 25 km, hoofdzakelijk rustige duurlopen. Vanaf 4

maanden voor de marathon ga ik meer kilometers lopen en probeer ten minste één keer per week een intervaltraining met een aantal keren 1000 of 2000 meter in te lassen en één keer per week een vlottere duurloop. HILD: Ik loop gemiddeld drie keer per week (ong. 40km) . Donderdag is er onze wekelijkse training van een uur waar we toch vaak een pittige training krijgen met flink wat interval en op zondag lopen we met onze groep een duurloop van 20 à 25 km. In de zomer staan er vaak wedstrijden op het menu. Ik loop ook ongeveer zeven halve marathons op een jaar. De eerste jaren alleen hier in Vlaanderen of Nederland maar nu ook al twee jaar in de Ardennen waaronder de halve marathons van Butgenbach en Dinant. Zware wedstrijden, maar ik voel wel dat ik daar sterker van word. In de aanloop naar de Antwerp Marathon liep ik vier keer per week. Ik trainde niet écht op snelheid maar wou vooral veel kilometers in m’n benen hebben. Dankzij veel vrienden (o.a. ook met Chris Boonen en Jos Van Bavel) moest ik niet veel alleen lopen. Ik had bijna altijd gezelschap waardoor het niet zo’n zware opgave was. Vooral de oefenloopjes met de vrouwen waren echte ‘bijpraat’-loopkes. Plezant, dat wel maar het vraagt toch ook wel wat planning in functie van gezin, werk, het huishouden... Ik heb toch ook wel eens momenten gehad dat de goesting niet groot was om te gaan trainen. Maar het moest hé! RAF: De voorbereiding voor mijn eerste marathon was er één volgens het boekje. Via een website geef je in wat je huidige conditie/snelheid is en welk doel je wanneer wil bereiken. De site geeft je dan een overzicht van welke training je wanneer moet doen. Daarmee bouw je langzaam op en leer je dat je soms langer rustig moet lopen en dat je moet afwisselen met korte intervallopen. Ruwweg kwam dat neer op drie keer lopen per week en dat vier maanden lang. Na het bereiken van de eerste marathon ben ik er een kunst van beginnen maken om me steeds minder voor te bereiden (uit gemakzucht). Dat resulteerde de laatste keer in een blessure. Momenteel loop ik één keer per week en dat voer ik op naar twee keer per week vanaf twee maanden voor een marathonwedstrijd. Buiten wat lokale loopwedstrijden die ik sowieso meedoe, plan ik geen wedstrijden in mijn voorbereidingen (ook al wordt dat aanbevolen). HARRY: Ik probeer drie tot vier keer per week te trainen. Op dinsdagavond en zaterdagmorgen bij atletiekvereniging Sprint te Breda, op woensdagavond bij Loopgroep Galder en op zondagmorgen een lange duurloop (20 tot 35 km.). Dit laatste soms met een groep, maar ook vaak alleen. Enkele weken voor een marathon is het ‘weekvolume’ gelopen kilometers ongeveer 80. In de voorbereiding op de marathon van Rotterdam worden er door AV Sprint trainingslopen georganiseerd, de zgn. Road to Rotterdam lopen. Dat zijn vier lopen van 20-25-30 en 35 km in verschillende tempogroepen en aangevoerd

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 5

5

23-6-2011 15:28:03


MARATHONLOPERS door twee tempomakers die deze afstand in een vast tempo afleggen. Sinds enkele jaren ben ik tempomaker voor de tempogroep 6.15 min./km. Regelmatig, niet alleen ter voorbereiding op een marathon, loop ik halve marathons, 30 km-wedstrijden en andere langere loopjes. CHRIS: Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik nooit met een schema heb gelopen. Wel met de ’start to run’. Maar bij de voorbereiding van een marathon heb ik nooit volgens een schema gelopen. Dit ervaar ik als iets dat moet. Dat werkt niet zo goed voor mij. Ik train wanneer ik er tijd voor heb en wanneer mijn gezin en werk het toelaten. Omdat ik in het onderwijs sta, kan ik goed mijn eigen vrije tijd regelen. Als ik een marathon in het vizier heb, lopen de kilometers in de weken voor de marathon op tot een 80-tal. De ene week is dat al meer dan de andere. Maar in een gewone week train ik meestal een 50-tal kilometers. In 2005 heb ik ook voor de eerste keer meegedaan aan wedstrijden in de Ardennen: Challenge Delhalle. Dit zijn 13 wedstrijden met verschillende lengtes. Deze wedstrijdafstanden variëren tussen de 14 en 35 kilometers. Ze hebben mij vooral sterk gemaakt. Andere wedstrijden loop ik meestal samen met de clubgenoten van AVN.

RAF: Voor mij is het doel vooral om de wedstrijd uit te lopen. Dat geeft me de nodige rust waardoor ik de eerste wedstrijdhelft kan genieten van de wedstrijd, het randgebeuren en de omgeving (meestal kom je op plaatsen waar je anders niet komt) en dat terwijl je in een rustig tempo loopt. In de tweede helft van de wedstrijd probeer ik dan het tempo stelselmatig te verhogen of in stand te houden, van genieten is dan geen sprake meer. HARRY: Ga tegenwoordig rustig van start en probeer de wedstrijd zo vlak mogelijk uit te lopen. Op die manier loop je geen PR (= persoonlijk record) maar zie je het minste af. Als ik (te) snel van start ga voor een goede tijd, betaal ik daar meestal na de 35 km voor en kom op dezelfde tijd uit als wanneer ik rustig gestart zou zijn. Alleen heb ik dan veel meer afgezien. CHRIS: Bij de eerste marathon was uitlopen mijn enige zorg. En ja, dat lukte binnen de vier uur. Heerlijk natuurlijk. Maar vanaf de tweede tot de zevende marathon nam ik te veel gas vanaf

of na intensieve inspanning. Echter, sportwetenschappers konden jarenlang niet bewijzen of runner’s high echt bestaat, of dat het simpelweg een goed gevoel na gedane inspanning is. Het zou gevolg zijn van het vrijkomen van endorfines: een chemische stof die wordt geproduceerd door klieren in het lichaam. Ze zouden pijn kunnen onderdrukken en gevoelens van geluk en blijdschap veroorzaken. Bestaat dat voor jou of is dat maar een mythe? Heb je het al eens mogen ervaren? JAN: Ik denk wel dat er iets is dat mensen blijft voortstuwen. Persoonlijk heb ik wel het gevoel dat je na een lange inspanning bergen kan verzetten. En na een marathon ben ik wel eens sentimenteel. Maar dat heeft dan meer te maken met het gevoel van “ik heb mij lang voorbereid en dit is het resultaat’”, een voldaan gevoel zeg maar en dan kunnen er wel eens emoties van geluk spelen en kan er ook wel eens een traantje vloeien.

DHM: De marathon bestaat uit een totale afstand van 42,195 km en je loopt maar en je loopt maar, sommigen onder de drie uur en anderen dan weer voor meer dan vier uur. Heb je een bepaald strijdplan in je hoofd en hoe deel je zo’n wedstrijd in? JAN: Vroeger dacht ik dat ik vanaf het begin moest mee zijn. Dat is me soms ook zuur opgebroken met inzinkingen tot gevolg. Nu start ik terughoudender en loop ik op ervaring en hartslagmeter. Dit wil dan zeggen dat ik een goed tempo zoek en dat ik dit probeer om 42 km vol te houden. Ik weet op dit moment vrij goed wat ik nog kan. JOS: Ik probeer zo veel mogelijk op mijn gevoel te lopen. Als ik, afgaand op mijn gevoel, te snel loop dan gaat het ook meestal te snel en moet ik de laatste kilometers te veel afzien. GERRIT: Dit jaar neem ik me voor tot 25 km rond de 5:30/km te lopen en afhankelijk van hoe ik er dan voor sta te beslissen om te versnellen of te overleven. Bij m’n eerste marathon vorig jaar gaven vlak voor de start de hartslagmeter en horloge de geest, zodat ik zonder enige reserve erin ben gevlogen. Dat gaf vooral gedurende de eerste kilometers een geweldig gevoel. Dromend van een prachtige eindtijd, kreeg ik in de tweede helft helaas de onverbiddelijke rekening gepresenteerd. HILD: Ik wou voor m’n eerste marathon niet écht een tijd vooropstellen: uitlopen was het allerbelangrijkste! Stiekem hoopte ik wel op maximum 4,5 uur. Maar vooraf kon ik me geen voorstelling maken van hoe het zou zijn. Juist omdat het m’n eerste was. Nu weet ik al wel iets meer, natuurlijk.

6

Hild Hillen en haar man Frank Tilburgs, zij aan zij in de marathon van Antwerpen 2011. het begin van de marathon, met als gevolg dat het einde van de marathon vaak heel moeilijk was. Vorig jaar liep ik de marathon in Frankfurt. Ik verplichtte me om bij pacemaker (= tempomaker) van 3.30 te blijven zeker tot in de helft. Nadien ben ik stilletjes uitgelopen om met een tijd van 3.27 uur aan te komen. En nu weet ik het wel zeker, tijdens de eerste helft mag ik niet proberen om tijd in te halen. Ook nu tijdens de marathon van La Roche in juni heb ik mij tijdens de eerste helft ingehouden om met een schitterende tijd van 4.04 uur binnen te komen. Ik deel de marathon niet echt in. Ik weet nu wel dat ik tijdens de eerste helft rustig moet blijven.

De man met de hamer DHM: ‘Runner’s high’ is het gevoel dat hardlopers (en veel andere atleten) hebben tijdens

JOS: Of ‘Runners high’ bestaat dat weet ik niet maar als ik veel loop dan wil ik ook steeds meer lopen. GERRIT: Niet gehinderd door gelukzalige gevoelens of blijdschap, ervaar ik bij langere afstanden eerder een bepaalde concentratie, die het mogelijk maakt de moeilijke momenten door te komen en eventuele pijn te doorstaan. Het gelukzalige gevoel komt bij mij pas na de training of finish, onder de douche, in bad, lui op de bank of languit in de zon. HILD: Ik kan wél euforisch zijn na een goede prestatie of na een zéér zware, maar mooie wedstrijd! Dan wil ik écht m’n belevenissen kwijt van die loop. Na de marathon in Antwerpen ben ik ook nog een hele dag op de been geweest om de

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 6

23-6-2011 15:28:03


-

-

-

t s n -

s

t e

k

k e

MARATHONLOPERS andere clubgenoten nog te zien op Linkeroever na de 10 miles. Ik voelde me écht niet moe en kon precies de hele wereld aan. ‘s Anderendaags kwam de vermoeidheid wel opzetten, natuurlijk. RAF: Dat je er gelukkiger van wordt, daar ben ik zeker van. Bij het begin van een training voel ik me wel eens moe of lusteloos. Dat gevoel kantelt bijna altijd na ongeveer een half uur lopen om dan na een uurtje thuis te komen als een vat vol energie en de belofte om voortaan terug alle dagen te gaan lopen. Naast het euforisch gevoel, zorgt het lopen er ook voor dat je beter en vrijer kan denken, niet zelden vertrek ik met een probleem en kom ik met een oplossing thuis. Andersom is het ook zo dat het uitblijven van een regelmatige portie endorfines, bijvoorbeeld de week of weken na een marathon, bij mij leidt tot frustratie en een slecht humeur. HARRY: Het bestaat voor mij wel zeker!! Soms heb je het gevoel dat lopen vanzelf gaat, alsof je zweeft. Alsof je kunt blijven lopen. De man met de hamer kan daar een abrupt einde aan maken. CHRIS: Moeilijk te zeggen. Ik weet wel dat je na de marathon in een ‘euforie’ bent. Maar dat is eerder van blijdschap van de geleverde inspanning. En ja, emotioneel doet zo’n marathon toch wel wat met je. Ik heb eerder het gevoel dat dit komt van de lange inspanning van de marathon, maar ook van de weken trainen die ervoor geleverd werden. DHM: ‘De man met de hamer’ staat te wachten bij kilometer 30, wordt wel eens gezegd. Steken in de zij, hoofdpijn, brandende longen, gasvorming, hongerklop. Ben je hem al eens tegengekomen? En wat doe je dan?

De finish van Gerrit Verhoeven in de Berenloop (Marathon Terschelling), ten behoeve van de supporters geprojecteerd op een groot scherm in de nabijheid van de aankomst. JOS: De man met de hamer is in iedere marathon aanwezig maar ik denk dat je moet proberen er mee om te gaan. Als ik genoeg getraind heb en ik ben niet te snel gestart, kom ik hem niet zo vaak tegen. Ik heb in de jaren dat ik marathons loop verschillende keren die man tegengekomen soms voor een klopje maar ook soms voor een dreun. Voldoende eten en drinken tijdens de wedstrijd is ook belangrijk. GERRIT: Mezelf onderweg geen tijd gunnend om voldoende te drinken, stond ik na 25 heerlijke (lees: veel te snelle) kilometers opeens met kramp in beide onder- en bovenbenen, geparkeerd op een verlaten duin in the middle of nowhere. Voetje voor voetje voorzichtig dribbelend met een soort Mohammed-Ali shuffle door de duinen, over het strand en de oneindig lange

MARATHON RIJKEVORSEL - ZATERDAG 2 JULI ‘Rijkevorsel Leeft’ organiseert culturele en sportieve evenementen. Sinds enkele jaren staat ook de Marathon der Noorderkempen op het programma. Dit jaar zal het evenement georganiseerd worden op zaterdag 2 juli. Het wordt de vijfde opeenvolgende uitgave, sinds het begin van de stratenloop in 2007. Naast de marathon, zijn er nog verschillende andere afstanden die men kan lopen. De Marathon der Noorderkempen moest een uitgave worden waar sportiviteit, ambiance en samenhang de grote trefwoorden zijn. De organisatoren besloten de omliggende gemeenten de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan deze organisatie. Dit initiatief werd zeer goed onthaald door de gemeentebesturen en zodoende heeft dit evenement plaats op het grondgebied van Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Beerse, Malle en Sint-Lenaarts. Het parcours gaat over landelijke wegen in de Noorderkempen, afgewisseld met bosrijke omgevingen en historische bezienswaardigheden. Voor de inrichters is het hoofddoel zoveel mogelijk sportbeoefenaars uit te dagen om aan dit evenement deel te nemen. De start van de marathon wordt om 17.00 uur gegeven in Rijkevorsel. De doortocht in Hoogstraten van de koplopers wordt via Achtel verwacht omstreeks 17.15 uur. De deelnemers komen dan vanuit de Achtelsestraat. Daarna gaat het van de Salm Salmstraat, Jan van Cuyckstraat, Buizelstraat naar de Deken Versmissenstraat, waar de wisselzone is voor de estaffelopers en een verfrissingspost voor de lopers. Het is voor de lopers telkens een hart onder de riem als er veel supporters langs de kant staan, die hen aanmoedigen. Daarna volgt het parcours de Lindendreef en zo verder naar de Bouwhoef in de richting Merksplas. Meer informatie kan je terugvinden op www.rijkevorsel-leeft.be .

‘long way’ geraakte ik ten slotte bij de finish aan de voet van de Brandaris, waarbij er in die laatste 17 km meer dan 35 minuten werden verloren. HILD: Zoals als gezegd, wou ik aan m’n eerste marathon een goed gevoel overhouden en tijd was daarom minder belangrijk. Ik ben dan ook, op aanraden van ervaren marathonmannen, zéér rustig achteraan gestart. Waarschijnlijk daarom ben ik ‘de man met de hamer’ niet tegengekomen! Ik heb wél mensen gezien die het op die bewuste 30km moeilijk kregen en dan begonnen te stappen. Vanaf toen heb ik tegen mezelf gezegd: tijd is niet belangrijk, als ik maar kan blijven lopen! Uiteindelijk haalden we al die stappers in en we zagen die dan ook niet meer terug. RAF: Ik heb dit één keer meegemaakt na een te snelle start. Omdat ik er lang niet aan wilde toegeven en tegen hetzelfde tempo verder liep, begon ik te zwijmelen bij een drankpost. Verder wandelen was toen de enige optie. Het heeft me toen letterlijk en figuurlijk met de twee voeten terug op de grond gezet. HARRY: Ik ken hem. Al verschillende malen ontmoet. De laatste kilometers worden dan erg zwaar (afzien dus) maar hiervoor uitstappen is voor mij geen optie. CHRIS: Bij de tweede marathon in Venetië kwam ik die gevreesde man ook tegen. Na 34 km wilden mijn benen niet meer verder. Wandelen, lopen, wandelen, lopen, ... Het zijn dan vooral mijn benen die te zwaar wegen om verder te gaan. DHM: Wat denk je bij de laatste kilometers en bij de finish? JAN: Nog even volhouden! Dat heb ik weer goed gedaan! JOS: De laatste kilometers voor de finish zijn altijd een kippenvelmoment, dat is voor mij altijd zo geweest en na 73 marathons is dat nog altijd speciaal.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 7

7

23-6-2011 15:28:04


MARATHONLOPERS GERRIT: Dan denk ik aan Ingrid, mijn vrouw die op me wacht bij de finish en het lied ‘Demasiado Corazon’ van Mink de Ville. HILD: Bij de laatste kilometers heb ik meermaals tegen mezelf gezegd: “Ik ga het halen! Ik ga het halen!” De aankomst in Antwerpen is dan ook wel mooi: veel toeschouwers en de laatste meters mag je over de ‘rode loper!’ Toch wel indrukwekkend. RAF: Respectievelijk: “nog 1 km !” en “eindelijk, het is gelukt”. HARRY: Het laatste stukje, als het echt zwaar wordt denk je wel eens: waarom doe ik dit? Dit hoef ik toch van niemand te doen! Maar als de finish dan in zicht komt en er staan duizenden mensen te juichen, dan gaat het weer vanzelf. Net over de finishlijn doen je benen overal pijn en het eerste dat je dan denkt is: dit was dus mijn laatste. Na enkele minuten, na wat gedronken (en gegeten) te hebben krijg je het euforische gevoel van: YES, we did’t again. Na het douchen en omkleden begin je stilaan weer aan de volgende te denken. CHRIS: Bij de laatste vijf kilometers is het vooral aftellen geblazen. Na zo’n lange tijd komt je denkvermogen eerder tot stilstand en is het enige dat nog lukt het aftellen. Dat duurt dan ook heel lang. Pas bij de allerlaatste kilometers komen de emoties stilaan naar boven, maar zie je toch nog veel af. Het zijn dan de supporters die je door de laatste kilometers helpen. Vooral de supporters van thuis of van de club doen je dan verder lopen. Stilstaan bij een lekkere warme douche houdt mijn gedachten wakker. DHM: Ik heb onlangs aan 2 lopers een half uur na hun eerste marathon gevraagd, of het voor herhaling vatbaar was. Beiden waren nog niet zeker dat er nog wel een tweede marathon voor hen zou komen, maar mijn gevoel zegt van wel. Zijn marathonlopers verslaafd aan het lopen, zoals rokers die niet zonder sigaretten kunnen? JAN: Ik denk dat lopen en niet alleen marathonlopen sowieso een verslaving kan zijn. Ik noem dat dan graag een gezonde verslaving.

8

Raf Aernouts overschrijdt, met een vermoeide blik op oneindig, de finish van de Marathon der Noorderkempen te Rijkevorsel in 2010. Persoonlijk denk ik, en ik spreek nu voor mezelf, dat je lichaam op een gegeven moment die inspanning, dat lopen nodig heeft. Het is moeilijk om een aantal dagen niets te doen. JOS: Ik weet niet of een marathonloper verslaafd is, maar na mijn eerste marathon dacht ik ook: “nooit meer”, zeker na wat voor hondenweer ik gekregen had voor mijn eerste marathon. Nu moet ik me soms en zeker na de winter weer wat op gang trekken om genoeg te lopen maar als we weer begonnen zijn, dan kunnen we het niet meer missen. GERRIT: Lopen voegt wat toe aan het bestaan wat meer is dan het verbranden van wat calorieën, het brengt energie en geeft een zekere harmonie. De marathon is daarbij zo´n intensieve ervaring dat je die ondanks de grote inspanningen toch graag meerdere malen wil meemaken. HILD: Ik denk wel dat fanatieke lopers verslaafd zijn aan het lopen. Dat zie je ook bij geblesseerden: die mensen mogen eigenlijk een tijdje niet

Harrie Hendrickx in volle inspanning tijdens de trial op 15 mei 2011 in Gulpen (NL) of minder lopen, maar kunnen dat moeilijk laten. RAF: Het was ook mijn bedoeling om het bij één marathon te houden. Meestal vervloek ik het lopen als ik de lange duurlooptrainingen doe op een onmenselijk avond- of ochtenduur . Dan denk ik wel eens of er niets zinvollers te doen valt dan twee uur lang bezig zijn met lopen van punt A naar punt A. Maar zo vlug ik dan die marathon gelopen heb, begin ik toch telkens weer de volgende te plannen. HARRY: Heel veel lopers dromen er van om ooit nog eens een marathon te lopen. Van hen die het ook werkelijk doen zijn er volgens mij twee soorten: zij die er een (uit)lopen, daar heel blij mee zijn maar eens en nooit meer. De andere groep loopt een tweede. derde…. en kan er niet meer mee stoppen. Je zou dat inderdaad een verslaving kunnen noemen. CHRIS: Na de marathon heb ik dat nooit gedacht. Ook omdat je dan nog in de euforie bent. Ook later heb ik dat niet. Het is wel zo dat lopen vanaf 2003 in mijn leven is gekomen en dat het

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 8

23-6-2011 15:28:06


)

MARATHONLOPERS niet meer weg te denken is. Is dat een verslaving? In begin dacht ik zeker van niet. Nu weet ik het niet zo zeker. Ik zie het dan maar zo: een gezonde verslaving die goed is voor je lichaam en gezondheid. Dat vind ik toch ook wel belangrijk. DHM: Zijn er nog doelstellingen die je wil verwezenlijken? Een bepaalde eindtijd die je nastreeft? 10, 25, 50 of 100 marathons op je palmares? New York, Berlijn, Parijs, Rijkevorsel? Misschien een ultraloop? JAN: Grote doelen heb ik niet meer. Ik moet niets meer bewijzen. Ik wil nog wel mijn marathons doen en dan liefst marathons die ik nog niet gedaan heb en wedstrijden die dan te combineren vallen met een uitstap. JOS: Ik ben nu 52 jaar en ik heb nog één doel als loper, dat is de kaap van de 100 marathons halen. GERRIT: In november dit jaar in de buurt van de 3u45min lopen en wie weet in de toekomst nog eens op de 3u30min uitkomen, al lijkt me dat nu nog een onhaalbare tijd. HILD: Een ultraloop is zeker niets voor mij! Over het aantal marathons dat ik wil of ga lopen,

durf ik mij ook niet uit te spreken. Maar ik wil wél eens graag een grote stadsmarathon lopen in het buitenland. Later als de kinderen het huis uit zijn, misschien. Kunnen we er ineens een citytrip van maken. Ik verkies toch liever een marathon met veel deelnemers en veel volk langs het parcours. Dat leidt de aandacht wat af. Ik kijk toch graag eens wat rond en sla gemakkelijk een praatje met een volslagen onbekende medeloper. Zo gaat de tijd wat sneller voorbij. RAF: Ik hou wel van de combinatie lopen en een stad of regio ontdekken. Ik hoop dan ook de volgende jaren de plaatselijke klassiekers (Rijkevorsel en Kasterlee) te kunnen aanvullen met enkele marathons in voor mij nog onbekende steden. HARRY: Boven op mijn verlanglijstje staat een Alpine marathon (marathon door de Alpen met heel veel hoogtemeters), en nog heel veel mooie trails met hopelijk nog eens een Ultra Trail. Een trail is een wedstrijd die voor bijna 100% over onverharde paden, hoe smaller hoe beter, gaat, met heel veel hoogtemeters (= klimmen). De mooiste en zwaarste trails vind je natuurlijk in het hooggebergte (bv. Alpen) maar ook in de Ardennen heb je al een aantal hele mooie (en zware, zeker als het meer dan 50 km is).

k n

n -

CHRIS: Meer dan een marathon hoeft voor mij echt niet. Ik heb mij wel voorgenomen om zoveel mogelijk verschillende marathons te lopen. Tot nu toe heb ik alleen de marathon van Kasterlee tweemaal gelopen. Voor de rest is dat Venetië, Flanders Fields, Vorselaar, Echternach, Antwerpen, Frankfurt en La Roche. Ik streef er naar om tweemaal per jaar een marathon te lopen. Eén in het voorjaar en en één in het najaar. En als het kan, mag daar een lang weekendje aan vasthangen. Dan kan het gezin ook mee. Mijn doelstelling was een marathon te lopen met een snelheid van 12 kilometer per uur. Dat heb ik al tweemaal bereikt. Daar ben ik ook zeer tevreden mee. Moet het nog sneller, dat mag maar hoeft niet. DHM: Heb je in uw wedstrijden nog een leuke anekdote, een bijzondere ontmoeting en/of een bijzondere situatie meegemaakt? JOS: De leuke dingen wat je in een marathon kunt meemaken, dat je met de jaren veel vrienden hebt leren kennen die je bijvoorbeeld evengoed in Parijs, in Rome of in Rijkevorsel kan tegenkomen, het zijn altijd dezelfde mensen. GERRIT: De onderlinge verbondenheid bij lange afstanden is groot en dat geeft eigenlijk altijd leuke, inspirerende ontmoetingen, gesprekken tijdens voor of na de loop. Op Terschelling had de organisatie boven het parcours op 6 km voor de finish aan een hoogwerker een soort reus van staal bevestigd die op ingenieuze wijze een grote stalen hamer bewoog. Bijna alle lopers waren op dat punt echter zo vermoeid dat ze die enorme man met de hamer niet eens meer opmerkten. HILD: Mijn man, Frank, zei altijd tegen mij: “Als jij ooit een marathon loopt, loop ik met je mee!” En hij heeft woord gehouden! Dat was superleuk! Hoewel het voor hem toch een kleine opoffering was, denk ik. Zijn tempo ligt namelijk wel iets hoger dan dat van mij. Maar hij kan me goed intomen wanneer ik weer eens wat te snel loop. Vraagt dan ook altijd of m’n hartslag nog goed is, zorgt voor bekertjes drank bij de bevoorrading, loopt al wat voorop om een stukje banaan, enz... Wat ook enorm mooi was: in Antwerpen stonden een 10-tal clubgenoten ons op te wachten aan de finish. Dat was voor ons samen het allermooiste van de hele wedstrijd: een zeer emotioneel moment!

m n j

-

n

.

Harrie Hendrickx, Jos Van Bavel, Chris Boonen, Hild Hillen, Raf Aernouts, Gerrit Verhoeven en Jan Hendickx

RAF: Elke marathon heeft wel een ontmoeting met een medeloper in petto. Het samen afzien creëert een band en geeft je een dankbaar onderwerp om een gesprek over te voeren. Ik herinner me vooral een krasse zestiger uit Italië die volledig in clownspak in Brussel meedeed en me zijn hele stamboom uit de doeken deed (en bij elk familielid telkens hun huidige en vorige verblijfplaats). Na het zoveelste familielid groette ik hem en haalde alles uit de kast om vastberaden van hem weg te lopen, echter zonder succes. Het was wachten tot de eerstvolgende drankpost om discreet afscheid te nemen (lees: te wachten tot hij weg was).

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 9

9

23-6-2011 15:28:06


MARATHONLOPERS HARRY: Laatst, na de Ultraloop/marathon van Gilze waar ik de marathon had gelopen, zat ik nog wat na te hijgen in de kleedkamer toen er iemand van mijn leeftijd heel fris binnen stapte. Zeker iemand die de marathon heel rustig heeft gelopen dacht ik. Ik vroeg hem hoe het gegaan was. Hij antwoordde in perfect Duits (hij bleek een Pool te zijn) dat hij zojuist de Ultraloop gewonnen had. 65 kilometer gerend, niet zo heel veel na mij binnen en niets aan te zien! Een heel sympathieke man, we hebben nog wat zitten praten. Over enkele weken ging hij in Polen een wedstrijd over 12 uur lopen. Dit als training voor de Europese kampioenschappen 48 uurs-loop. In 48 uur zoveel mogelijk kilometers hardlopen ……… DHM: Nog een slotvraag: welke raad zou je willen meegeven aan aspirant-marathonlopers? JAN: Begin er alstublieft niet aan als de basis niet groot genoeg is. Met andere woorden, je moet al enkele jaren een drietal keren per week goed bezig zijn om te denken aan een marathon. Ik heb er helaas al een aantal anders zien beslissen en dat is niet echt goed gekomen. Verzint eer ge begint! JOS: Vooral zorgen dat je steeds een goede basis hebt, het geeft erg veel voldoening. GERRIT: Iedereen kan de marathon lopen die de tijd neemt om zich goed voor te bereiden. Het is intensief maar het loont de moeite. HILD: Ik kan nog niet veel goede raad geven,

maar ik denk toch dat je eerst al een aantal jaren op regelmatige basis moet lopen vooraleer je aan die marathon mag denken. En probeer vooral bij die allereerste marathon rustig te starten zonder een eindtijd voor ogen te houden. Dan hou je er een goed gevoel aan over!

We gaan dan een weekendje naar de Nederlandse kust. Als alles meezit, wil ik daar graag eens onder de drie uur uitkomen.

RAF: Laat je vooral niet bang maken. Het is best te doen als je jezelf maar voldoende voorbereidingstijd geeft en je jezelf niet vastpint op het halen van een snelle eindtijd.

GERRIT: 8 november om 12.30 uur loeit de scheepshoorn naast de vuurtoren op Terschelling en hoop ik voor de tweede keer te starten bij de Berenloop.

HARRY: Blijf heel! Zorg ervoor dat je niet geblesseerd raakt. Neem op tijd gas terug. Heb de laatste jaren al heel wat debutant marathonlopers geblesseerd zien afvallen omdat ze veel te fanatiek trainden. Zeker als dat enkele weken voor de geplande marathon is, is dat heel zuur. Vooral de lange duurlopen moet je in een heel rustig tempo afwerken. Deze kunnen niet langzaam genoeg gaan, de wedstrijd komt nog!

HILD: Ik denk aan de marathon van Eindhoven in oktober van dit jaar. Ik heb al aan m’n man gevraagd of hij me weer wil vergezellen... We zullen zien!

CHRIS: Het allerbelangrijkste is het plezier. Hoe dat je dat doet, is voor iedereen verschillend. Dat kan alleen, per twee of in groep zijn. Voor mij is dat een combinatie. Het is goed voor mij om alleen te lopen, maar in groep lopen is ook leuk. Zoek je eigen ding uit en geniet van de gezonde inspanning. Zet doelstellingen op die haalbaar zijn en probeer ze te halen. DHM: Waar en wanneer is je eerstvolgende marathon? JAN: Op 1 oktober loop ik voor de vierde keer de marathon in Zeeland (Nederland). Een hele mooie doch zware marathon met natuurgebied, strand, duinen en meestal veel wind.

JOS: Ik vertrek 5 juni naar La Roche voor de volgende.

RAF: Rijkevorsel, begin juli 2011. HARRY: Hopelijk deze zomer of najaar. Heb al wat in gedachte maar nog niets concreet. Ga eind oktober, net als vorig jaar, in ieder geval de Mont Ventoux op lopen. Is wel geen marathon, ‘slechts’ 22 km. maar wel bergop tegen 10%. Misschien wel zwaarder dan een marathon. Maar prachtig als je daar op de top staat. CHRIS: Ergens in het najaar zoek ik weer iets uit. Ik ben er nog niet uit wat het dit keer zal worden. Misschien Eindhoven? Misschien de Bourgogne? DHM: Er rest mij alleen nog jullie allemaal te danken voor uw medewerking, en ik hoop eerstdaags nog eens samen aan de start te komen, om daarna een lekkere trappist op de goede afloop te drinken. Veel succes nog. (JJ)

DE WERELD VAN

Z v g t v d t 10

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 10

23-6-2011 15:28:08


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE

-

e n

n e

l

l ,

r r n

e

m

OCMW BOUWT EEN NIEUW WOONZORGCENTRUM (WZC) EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN (2) Als het waar is dat belofte schuld maakt, dan heeft uw Reporter ter Plaatse schuld. In het vorig DHMnummer hadden we het namelijk meer in het algemeen over de bouw van het nieuwe WZC van het OCMW Hoogstraten. En hadden we dan daarbij niet vermeld dat we in het volgende nummer het meer specifiek gingen hebben over de toepassing in het nieuwe WZC van het KoudeWarmteOpslagsysteem (KWO)gekoppeld aan een BetonKernActivering (BKA)? En over de inrichting van een typische bewonerskamer waarvan een model op ware grootte werd nagebouwd? Juist, dus.

Ten beginne

Hoe het groeide…

We waren alvast maar beginnen schrijven over de modelkamer. In de vaste overtuiging dat er nogal wat van onze lezers qua leeftijd, ouderdom, in de al of niet nabije toekomst zit aan te schurken tegen de overgang naar een rusthuis. En, zo dachten wij, misschien toch wel interessant om deze lieden eens van wat naderbij een kijkje te laten nemen in hun dan nieuwe leefomgeving. Maar wat blijkt uit de voorstudie, het gaat ons andermaal qua schrijfvolume weer buiten de ons toegestane ruimte brengen, een ernstige aanvaring met de eindredactie nog maar eens ten gevolge. Nogmaals schuiven dus. Het KoudeWarmteOpslagsysteem (KWO) gekoppeld aan het BetonKernActivering (BKA) hoe interessant ook, naar latere datum.

Zoals vroeger al gezegd, in het voormalige moederhuis werd op ware grootte een model van een bewonerskamer gebouwd. Die naar we vernamen ook onderworpen werd aan de kritische blik van het personeel en de bewoners. Wij dus naar Trees Mertens, directrice van het WZC met de vraag hoe één en ander in zijn werk was gegaan.

Zoals gezegd, in het dagverblijf van het voormalig moederhuis werd met stijlen en gipskarton(gyproc)platen tot op de centimeter een proefmodel op ware grootte gebouwd van een bewonerskamer. De foto toont ons de badcel met de opstelling van de sanitaire toestellen in hun definitieve ordening.

nog, ook de vrijwilligers, de bewoners van de service-flats en de ouderenraad van Hoogstraten werd de gelegenheid tot inbreng gegeven. Een oefening met hoog democratisch gehalte, zouden we zo zeggen. De sanitaire cel genoot uiteraard zelve een bijzondere aandacht. Een vrijwillig aangeduid personeelslid moest plaatsnemen in de tillift en de douchestoel om te bekijken of er met een bader waterkundig vlot kon worden gemanoeuvreerd. Of het betrokken personeelslid tijdens de oefening ook zelf gewassen is zijn we vergeten te vragen. In de cel zijn er verder heel wat bijsturingen uitgevoerd. De lavabo werd opgeschoven, de spiegel verplaatst, de handgrepen verhangen, de douchekop naar rechts verplaatst, de radiator tegen een andere muur, de hoogte van het toilet aangepast.

Bleek uit ons gesprek dat reeds bij de opmaak van het vorige plan in 2009 door de technische dienst van het OCMW een modelkamer werd gebouwd in het restaurant van het WZC. Personeel, bewoners en familie hebben toen de zaak al bekeken, beoordeeld en bijgestuurd. Hetzelfde is gebeurd met de modelkamer die thans werd opgezet in dagverblijfsruimte van het voormalige moederhuis St. Anna. Meer

Een zicht op de leefruimte in het proefmodel. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 11

11

23-6-2011 15:28:09


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE

Links de indeling van een verdieping met de gemeenteschappelijke ruimte, rechts het grondplan van met de bewonersruimtes. Dan de leefruimte: met zowel een actieve als passieve tillift werd uitgeprobeerd of bed en zetel op een comfortabele manier bereikbaar zijn. Of de doorgangen breed genoeg zijn. Of het oproepsysteem, de input voor de elektrische toestellen juist is ingeplant. Het tv-toestel, kan zowel vanuit de zetel als vanuit het bed worden bekeken. En verder de plaats van het bed, nachtkastje, tafel en stoelen, relaxzetel, de ingemaakte kast met frigo, de schilderij en het bloemetje, hetgeen bewoners zoal meebrengen, ge zegt het maar. Zelfs werd er, gezeten in de zetel, gekeken of het onderprofiel van de ramen het buitenzicht niet belemmert. Moet ongetwijfeld iemand bij geweest zijn die destijds aanwezig was toen het nieuw gebouwde stadion van AA Gent werd ingespeeld. En waarbij de toeschouwers gezeten op de eerste rij van de tribune wegens een te hoge borstwering geen bal te zien kregen van het nobele voetbalspel. Hopen van heibel zijn daarover naderhand ontwikkeld.

‌Tot het eindresultaat Gewikt werd er, gewogen en goed bevonden. Aan ons dan om het u op een verstaanbaar visuele manier voor te stellen. Maar hoe? Geen nood, daarvoor hebben we een meester-graficus in dienst met ruimtegevoel in de kop, een fijn geslepen potlood in de vingers. Kijk maar.

12

Bovenstaande computersimulaties schetsen via een boven- en een horizontaal zicht een beeld van het hoe een bewonerskamer zal (badkamer) en kan worden ingericht (leefruimte). Merk ook op dat het bed van niet-zorgbehoevende bewoners niet langs beide zijden dient te worden bediend, en dus met de langse zijde tegen de muur kan worden geschoven. De zithoek kan in voorkomend geval wat ruimer bemeten worden.

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 12

23-6-2011 15:28:11


De wet We kunnen het ons zo voorstellen dat men zich afvraagt welke de wettelijke normen zijn waaraan een bewonerskamer dient te voldoen. We hebben het voor u opgezocht en kwamen na enig gegoegel op het Internet uit bij het koninklijk besluit van 21 september 2004. Houdende, zoals dat dan heet, “de vaststelling van de normen voor de bijzondere erkenning als rust- en verzorgingstehuis of als centrum voor dagverzorging”. Waarin we onder het hoofdstuk B.1. ‘Architectonische normen’ o.a. lezen dat vanaf 1 januari 2010 alle kamers een aparte toiletruimte moeten hebben, met ten minste een lavabo en een toilet. En vervolgens dat vanaf dezelfde datum de netto-oppervlakte van een persoonskamer ten minste 12 m2 moet bedragen, de toiletruimte niet inbegrepen.

Terechtgewezen In ons vorig artikel hadden we over de toewijzing van het werk letterlijk geschreven: “…Nadat bij een tweede ronde beide inschrijvers zoals gevraagd een aantal prijsverminderende voorstellen hadden ingediend werd de opdracht na het nodige wikken en wegen aan de hand van de gestelde criteria, uiteindelijk toegewezen aan de Tijdelijke Handelsvereniging (THV) nv. Van Roey - nv. Vanhout. Een beslissing die in hoofde van de andere inschrijver, de THV nv. Antwerpse Bouwwerken - nv.Valens aanleiding gaf tot het indienen van een schadeclaim ter waarde van om en bij de 1 miljoen euro. Veel geld, veel tijdsverlies want langlopende procedures. Een besef dat ertoe leidde dat de beide inschrijvers hun verantwoordelijkheid namen door niet langer de degens te kruisen en zich te verenigen in een gezamenlijke THV Zorgcentrum Hoogstraten…” Een lelijke misstap die er toe heeft geleid dat projectdirecteur Ronny Van Doninck (Van Roey) ons streng vermaande. Erbij vertellend dat, zoals wij hadden gesuggereerd, niet de inschrijvers de degens aan het kruisen waren, maar dat eerder het geschil tussen enerzijds OCMW/ Dexia en de Antwerpse Bouwwerken/Valens diende te worden opgelost. En met de vraag om dit recht te zetten.

Wij dus planlezen en rekenen om uit te komen bij een netto-kameroppervlakte (zonder de toiletruimte) van 21 m2. Met andere woorden, er is ruim aan de normen voldaan.

Maar, Hoe mooi en gerieflijk de bewonerskamers ook zullen zijn, ze zijn niet geconcipieerd om er de godsganse dag in te zitten. Want, zoals we in de vorige uitgave al hebben verteld, het ontwerp is derwijze opgevat dat er telkens een gemeenschappelijke leefruimte tussen twee bewonersverdiepingen zit. Het is met andere woorden de bedoeling dat de bewoners van op hun verdieping hetzij er eentje stijgen, hetzij er eentje dalen naar de gemeenschappelijke leefruimte voor alle dagactiviteiten. Zoals eten, rusten, gezellig samen zitten, lezen, kaartspelen, bingo… Deze verdiepingen beschikken ook over een ruim afsluitbaar terras zodat bij goed weder ook onze ouderen zich in het zonnetje wat kunnen bijkleuren.

Ten geleide

n . t e

Het werfteam van THV Woonzorgcentrum Hoogstraten. V.l.n.r. Philip Smits,(Vanhout) assistent projectleider, Koen Boeckx, (Vanhout), werfleider ruwbouw en afwerking, Tom Smets (Vanhout), projectleider technieken, Ronny Van Doninck (Van Roey), projectdirecteur, Marga Van Meel (AB), aankoop en administratie, en Luc Goossens (Van Roey) voorbereider uitvoering.

Wat de bewonerskamer betreft, beste mensen, denken we het zowat allemaal gehad te hebben. Rest ons nog het KoudeWarmteOpslagsysteem (KWO) gekoppeld aan de BetonKernActivering (BKA) dat in het nieuwe WZC zal worden ingebouwd. Maar daar gaan we zoals gezegd een tijdje mee wachten. Twee achtereenvolgende artikels over de bouw van het nieuwe WZC lijkt ons voorlopig voldoende. Want: “te veul van ’t goei dèi schoadt”, placht ons moeder nogal eens te zeggen. Nogmaals, moge de Heer haar ziel hebbe. En dat ‘goeie’, dat zijn niet onze geschriften, wel het WZC. Want HOOGMOED, is dat niet één van de hoofdzonden die als kruis worden meegedragen in de H. Bloedprocessie? De Heer behoede ons daaraan te worden genageld.

Sorry Ronny. Maar weet ge wat? Om het goed te maken zullen we, zoals vroeger al eens beloofd, nu uw gehele werfteam van de THV met hun portret, naam en toenaam in de gazet zetten. Graag hadden we alle actoren op de foto gehad maar het is quasi onmogelijk om die allemaal op het juiste tijdstip, op de juiste plaats bij elkaar te krijgen. Misschien bij de inhuldiging?

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 13

13

23-6-2011 15:28:11


VANUIT HET STADHUIS ANDERS, graag gedaan!

Een nieuw politiek initiatief in Hoogstraten De gemeenteraadsverkiezingen van 2012 liggen nog veraf, maar toch is de eerste stap in de campagne een feit: een nieuw politiek initiatief : “Anders”. Onder deze naam zal een nieuwe lijst ingediend worden en Hoogstraten zal het geweten hebben. Gedurende enkele weken hebben de initiatiefnemers immers de aandacht in alle deeldorpen weten te trekken met hun actie ‘Graag gedaan”. Graag gedaan

Je kon er de laatste weken moeilijk naast kijken, die aanhangwagen met het grote spandoek, eenzaam achtergelaten aan de openbare weg. Dan eens stond hij aan een nieuwe verkaveling, dan eens aan een druk verkeerspunt of zelfs aan de site van het OCMW. Maar telkens lazen we een andere slogan, steevast ingeleid met de vraag: ‘wat dacht je van’ en eindigend met de gedachte ‘graag gedaan’. ‘Hier betaalbare woningen’, ‘een verkeersvriendelijk Hoogstraten’, ‘hier een gemeenschapscentrum’, waren de drie thema’s die her en der in de fusiegemeente opdoken. Menig wenkbrauw werd gefronst, vele gissingen werden gemaakt, maar het zou nog duren tot einde mei vooraleer de sluier over deze acties werd opgelicht. De spandoeken, de facebookpagina, de kaartjes in de bus en uiteindelijk de uitnodiging voor de bekendmaking van het project in zaal Sint-Cecilia zouden alle leiden naar een nieuw initiatief in Hoogstraten, een eerste stap in de verkiezingscampagne voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. In de huis -aan- huis folder werd al een voorzet gegeven maar de initiatiefnemers bleven voorlopig onbekend.”Onze boodschappen van de voorbije weken waren positief en vriendelijk: We ijverden voor betaalbare woningen, verkeersveiligheid en een ontmoetingsplaats voor alle Hoogstratenaren. We wezen niemand met de vinger, er was zelfs geen negatief woord te vinden. Toch werden we vaak tegengewerkt. Er zijn duidelijk mensen die weten dat ze fout bezig zijn, maar daar liever mee verder gaan. De mensen achter de actie “graag gedaan” zijn een groep Hoogstratenaren die vinden dat ze te lang hebben moeten aanzien wat er met onze mooie gemeente aan het gebeuren was. Wij vertrekken vanuit een rotsvast geloof dat het in Hoogstraten anders kan en anders moet.”

Wie is wie?

Op zondag 29 mei zakten een 50-tal nieuwsgierigen af naar zaal Sint-Cecilia voor de aangekondigde persvoorstelling. Zelfs bij CD&V was de interesse gewekt want ook schepen Rombouts en een viertal partijgenoten waren op het appèl. Bij een hapje en een drankje werd het nieuwe

14

Tijdens de persvoorstelling van de nieuwe groep Anders kregen de bezoekers alvast een zicht op een aantal initiatiefnemers: v.l.n.r. May Huybrechts, Fons jacobs, Jac Broers, Ria Vinckx, Lief Pans, Jan Fret, Dimitri Van Pelt, Aranka Pieters, Gert Thielemans, Maarten Leemans, Jef Roos project toegelicht. “Anders” wordt de naam van een nieuwe politieke groep in Hoogstraten. Op het eerste gezicht zullen nogal wat lezers zich afvragen wat er anders is aan deze groep als je ziet dat twee van de drie initiatiefnemers al geruime tijd meedraaien in de Hoogstraatse gemeentepolitiek. Groen! en HOOP zijn immers gevestigde waarden in het Hoogstraatse stadhuis. Het verrassende zit evenwel in het feit dat deze beide partijen op zoek zijn gegaan naar wat zij noemen de progressieve krachten in Hoogstraten om samen onder een andere en neutrale naam naar de gemeeenteraadsverkiezingen te trekken. Groen!, HOOP en de zopas heropgerichte sp.a hebben elkaar gevonden in een nieuw project en hopen nog heel wat geëngageerde mensen uit Hoogstraten te winnen om te bouwen aan een ’ander Hoogstraten’.

samen een fractie in de gemeenteraad hoewel ze beide afzonderlijk naar de kiezers getrokken waren. HOOP had voordien zes jaar in de meerderheid gezeten en leverde met Staf Peerlinck en René Sprangers twee schepenen in de coalitie met KVB. Groen! daarentegen zat in de oppositie. De uitslag van de verkiezing in 2006 was een aardverschuiving in Hoogstraten. CD&V met lijsttrekster Tinne Rombouts werd de grootste partij en ging uiteindelijk in zee met KVB om een meerderheid van 21 op 25 raadsleden te vormen. HOOP verloor twee zetels en viel terug op slechts één zitje in de raad. Door samen een fractie te vormen met de twee verkozenen van Groen! slagen deze drie er in een stevige oppositie uit te bouwen tijdens deze legislatuur. Toch zien beide groepen een aantal tekortkomingen in hun strategie.

Groen! en HOOP

Fusiebelangen

Groen! en HOOP kunnen terugkijken op een ruime ervaring in gemeentepolitiek. Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen vormen zij

“Alles is eigenlijk begonnen bij Fusiebelangen”, weet Groen!-voorzitter Jan Fret.” Vanuit Fusiebelangen, via Agalev naar Groen! was onze zorg

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 14

23-6-2011 15:28:12


n a

VANUIT HET STADHUIS steeds het milieu en de sociale bekommernis voor de wereld en de gemeente van nu, maar ook die van morgen en nog veel later. Wij werden steeds geroemd om onze ijver en onze dossierkennis, maar toch zitten we al heel lang in de oppositie. We zijn destijds van Fusiebelangen Agalev geworden om aansluiting te krijgen bij een grotere structuur, zeg maar om contact te krijgen met Brussel. Die beslissing heeft ons baten gebracht, maar ook lasten. Was Fusiebelangen ook voor mensen die niet partijgebonden wilden zijn een aanvaardbaar etiket, dan was Agalev en Groen! voor een deel van die aanhang een te strak ideologisch keurslijf. Na vier jaar schitterend samenwerken met HOOP is het hoog tijd om samen met andere progressieve mensen uit Hoogstraten samen ÊÊn lijst te vormen. Ook sp.a, haalt een respectabel aantal stemmen. Als zij, na het herstarten van hun lokale afdeling, ook met een eigen lokale lijst zouden komen, kon dat in onze ogen alleen maar tot een verdere versnippering van de progressieve krachten leiden. Iets dat alleen de andere zijde van het politieke spectrum ten goede zou komen. Net als in de rest van de maatschappij, is het in ons kiesstelsel zo dat de groten meer krijgen dan ze verdienen, de kleineren minder. Wij hebben alle meningen en doelstellingen naast elkaar gezet en afgewogen en uiteindelijk besloten om samen een nieuwe Hoogstraatse lijst te vormen.�

Open en onafhankelijk

“Het is nu juist 11 jaar geleden dat HOOP opgericht werd�, vertelt ons woordvoerder en OCMW-raadslid Jef Roos. � Vanaf de eerste vergadering was het voor iedereen duidelijk dat we als partij naar buiten wensten te treden als een open en onafhankelijke Hoogstraatse partij. HOOP was en is nog steeds een groep van Hoog-

straatse mensen die niet partijgebonden samen willen werken aan een rechtvaardig, sociaal en solidair Hoogstraten. Wij stonden en staan nog steeds open voor verruiming en vernieuwing, vandaar dat er in 2006 ook gesprekken zijn geweest met Groen! en met de toenmalige sp-a wat uiteindelijke resulteerde in het feit dat enkele individuele personen met een duidelijke sp-a signatuur ook op onze kieslijst stonden.

ken, en dit op een duurzame manier? Daarom is ook sp.a meegestapt in dit verhaal, een verhaal dat hopelijk vanaf 2012 het leven van de Hoogstratenaren gaat beïnvloeden, een project dat de toekomst van ons stadje met smaak gaat bepalen, en dat op een open en progressieve, een creatieve en weldoordachte manier. Wie wil daar nu niet aan meewerken?�

Na de verkiezingen zijn we direct gaan samenwerken met Groen! en dat beviel ons wel. Ideologisch staan we zeker wat betreft Hoogstraten erg dicht bij elkaar en stilaan groeide dan ook het nodige vertrouwen om samen naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen te gaan. Maar al gauw beseften we dat er niet ÊÊn, niet twee, maar zeker drie progressieve strekkingen in Hoogstraten zijn met praktisch dezelfde ideeÍn. En misschien zijn er nog wel meer, die roepen we dan nu maar ineens op om met ons te komen praten.�

Met deze actie en de bijhorende persvoorlichting van de nieuwe politieke groep Anders lijkt in Hoogstraten alvast de start gegeven voor de volgende gemeenteraadsverkiezing. Deze is pas op 14 oktober 2012, maar toch lijkt hiermee de aanzet gegeven voor een lange campagne. Met het verdwijnen van Groen! en HOOP als afzonderlijke lijsten en de samenbundeling met sp.a in de nieuwe politieke groep Anders, moeten we al met ĂŠĂŠn lijst minder rekening houden. Toch zijn er nog heel wat onzekerheden aan het politieke firmament. In 2013 zullen er in Hoogstraten 2 extra raadsleden mogen zetelen, vermits Hoogstraten de kaap van 20.000 inwoners overschreden heeft. Een lijst mag dus 27 kandidaten bevatten.

Vertrokken

Sp.a

Enkele maanden geleden waren we getuige van de heropstarting van de plaatselijke sp.a in Hoogstraten. Een jonge en enthousiaste ploeg die ongeveer een jaar geleden ontstond om samen met een paar ervaren mensen sp.a Hoogstraten van onder het stof te halen en grondig te vernieuwen. Als kersverse voorzitter werd Gert Thielemans gekozen en hij zag een samenwerking over de partijen heen wel zitten. “Wij vormen een goeie mix van onstuimigheid en ervaring om dit project te realiseren waarvan we zeker zijn dat het Hoogstraten in de goede richting en voorgoed zal veranderen. Een project waarbij politieke kleur of personen niet het belangrijkste zijn, maar wel de inhoud. Hoe kunnen we Hoogstraten beter maken, leefbaar houden, veiliger ma-

Voor CD&V is dit vast geen probleem. Maar wat doet de lijst van burgemeester Van Aperen? Door interne strubbelingen verloren zij aanvankelijk drie van hun raadsleden. Zullen deze “dissidenten� een eigen weg bewandelen of zoeken zij onderdak in een andere partij? Wellicht zien we ter gepaste tijd ook NV-A op het toneel verschijnen? Betekent dit op zijn beurt het einde van de eenmansfractie van het Vlaams Belang? In ieder geval nog heel veel vragen waarop het volgend jaar wellicht druppelsgewijs een antwoord zal binnensijpelen. Wij vangen het op en serveren het u met bubbels. (JH)

GORDIJNENÂŹsÂŹSHUTTERSÂŹsÂŹZONWERING

n n

TAPIJTENÂŹsÂŹVLOERBEKLEDINGÂŹsÂŹLAMINAAT BEHANGÂŹsÂŹVERFÂŹsÂŹKLEURADVIES

n t e m

BED ÂŹENÂŹBADMODEÂŹsÂŹBOXSPRINGS ÂŹETC

g n n -

n

+APELSTRAATÂŹ ÂŹsÂŹ"AARLE (ERTOGÂŹsÂŹ4 ÂŹ ÂŹ ÂŹ WWW ÂŹVANDERSLUIS BE 'EOPEND ÂŹ$IÂŹT MÂŹVR ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹU :AT ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹU ÂŹÂŹ:ON ÂŹ ÂŹ ÂŹ ÂŹU

, -

HM2011-1.indd 1

25-01-2011 21:21:03

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 15

15

23-6-2011 15:28:13


16

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 16

23-6-2011 15:28:15


dorpsleven www.demaand.be REDACTIE

De 20.000ste inwoner

Meer:

HOOGSTRATEN – Sinds 3 april telt Hoogstraten meer dan 20.000 inwoners en natuurlijk mag zo’n gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij gaan. Dé 20.000ste inwoner is Jenthe Leenaerts geboren op 3 april als zoontje van de 24-jarige Joke Grielens en de 27-jarige Steve Leenaerts. Jenthe is hun eerste kindje en woont samen met papa en mama op de Loenhoutseweg. Het college van burgemeester en schepenen overhandigden de ouders een geschenkenmand met Hoogstraatse producten en een cadeaubon van de stad ter waarde van 100 euro.

Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be

“Jenthe is ruim een week te laat geboren”, zegt Joke Grielens, “Door die vertraging zitten wij

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

hier nu. Het is een aangename verrassing en een reden voor ons en voor Jenthe om in Hoogstraten te blijven wonen”. “We doen het goed”, zei burgemeester Van Aperen tijdens de feestelijke ontvangst van de 20.000ste inwoner. De bevolking van de stad groeit elk jaar aan met ongeveer 200 inwoners. Begin 1986 passeerden we de kaap van de 15.000 inwoners en tien jaar geleden telden we 18.000 Hoogstratenaren. Je zal het wellicht niet geloven, maar onze gemeente telt op dit moment 75 verschillende nationaliteiten. Na de Belgen zijn de Nederlanders met 4.000 het grootst in aantal. Van twintig nationaliteiten woont er maar één persoon in Hoogstraten”. besluit de burgemeester. (fh)

Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be

Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6 tel. 03 315 73 64 dhm.meersel-dreef@telenet.be

Minderhout: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net

Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05 SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

Jenthe Leenaerts, de 20.000ste inwoner van Hoogstraten, veilig omringd door papa Steve en mama Joke Grielens. Ook de grootouders van Jenthe werden ontvangen door het schepencollege.

Sponsor Staf voor Mensenrechten HOOGSTRATEN – Staf Coertjens ging reeds tweemaal een sportieve uitdaging aan om geld in te zamelen voor een goed doel. Hij liep een marathon voor Artsen zonder Grenzen en nam deel aan de Gordel voor Coda Hospice. Nu Amnesty International 50 jaar bestaat neemt hij op 12 augustus deel aan de Dodentocht. Staf is actief lid van Amnesty International Hoogstraten en beseft beter dan wie ook het belang van de schrijfacties. “Tijdens mijn vakantie in Guatemala bevestigde Fons Huet, ontwikkelingshelper en mensenrechtenactivist me nog maar eens hoe groot de impact van de brieven van Amnesty International zijn”, vertelt Staf, “De impact van de brieven op regeringen en machthebbers is enorm groot, vertelde Fons me, blijf

dit vooral verder doen”. “Amnesty International werkt bijna uitsluitend met financiële steun van mensen zoals jij en ik”, gaat Staf verder. Daarom vraagt hij ons om hem te sponsoren ten voordele van deze organisatie. U kan dit doen door een bedrag naar keuze te sponsoren per kilometer. Na de Dodentocht ontvangt u een verzoek tot betaling, op basis van het door Staf behaalde resultaat. Vanaf een bedrag van 40 euro ontvang je bovendien een fiscaal attest in 2012. Voor meer informatie over deze actie of toezegging van een sponsoring stuur je een mail naar staf.coertjens@telenet.be of op het nummer 0496 27 92 96. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 17

17

23-6-2011 15:28:16


Herbestemming van het Ursulinen klooster Vzw De Graanschuur ontdekt grafkelder bij renovatie Iets meer dan vijf jaar na het vertrek van de laatste zusters in december 2005, werd het klooster van de Ursulinen vorig jaar aangekocht door vzw Spijker Internaat, die het beheer van de helft van de lokalen in erfpacht overgedragen heeft aan vzw Graanschuur. Bij renovatiewerken door deze vzw ontdekte men een grafkelder waarin zestien zusters begraven liggen. Uit een bijdrage over de zusters Ursulinen in het Spijker, in augustus vorig jaar verschenen in dit blad, weten we dat de eerste Ursulinen op 3 mei 1832 in Hoogstraten toekwamen en hun intrek namen in het voormalig klooster van de minderbroeders, dat tijdens de Franse Revolutie gesloten was. Van de kloosterschool met aanvankelijk zes leerlingen groeide het Spijker uit tot een school met vier afdelingen met bijna 2.200 leerlingen en een kinderdagverblijf. Gaandeweg kwam het beleid steeds meer in handen van lekendirecties, tot de vijf laatste zusters in december 2005 vertrokken en er een nieuwe bestemming moest gezocht worden voor de kloostergebouwen.

Vzw Graanschuur Luc Aerenhouts (directeur van vzw Spijker Internaat): In maart vorige jaar heeft de vzw Spijker Internaat het klooster gekocht op uitzondering van een klein gedeelte dat het VTI in gebruik heeft en een gedeelte nieuwbouw dat hoort bij de lagere school. De verkoop van die delen aan de vzw Spijker, die alle afdelingen beheert, zal wellicht dit jaar ondertekend worden. Op dat moment zullen alle vroegere eigendommen van de Ursulinen in handen zijn van de twee vzw’s. DHM: Dus nu is zeg maar 90 % het klooster en het internaat eigendom van de vzw Internaat Spijker Luc: Juist, maar dat wil zeggen dat het gebouw veel te groot is voor het aantal internen. Nu zijn er dat 92 en we gaan maximum tot 95 internen. Er is ruimte genoeg, maar meer internen betekent meer personeel en dat is financieel niet haalbaar. Daarom hebben de leden van de raad van bestuur van vzw Spijker Internaat een nieuwe vzw ‘Graanschuur’ opgericht, met dezelfde mensen in de raad van bestuur. De Graanschuur heeft de helft van het klooster, waaronder de meest waardevolle lokalen, in erfpacht. De Graanschuur wil financiële middelen en subsidies verwerven om het patrimonium te onderhouden en eventueel het Internaat en het project Talita koemi ondersteunen.

18

Talita koemi is een Hebreeuwse uitdrukking en betekent: ‘meisje, sta op!’. Met Talita koemi zorgen we voor tijdelijke weekendopvang voor jongeren in crisis, zowel in de thuissituatie als in hun persoonlijkheidsontwikkeling. Deze opvang sluit structureel aan bij de opvang en begeleiding binnen het internaat. DHM: Welke activiteiten kan of zal de Graanschuur inrichten om dat doel te bereiken? Luc: Een voorbeeld: tijdens het verlof wordt ons internaat verhuurd aan groepen, zowel gezinsgroepen, groepen jongeren of andersvaliden. Op dit moment worden in een ruimte boven een tiental kamers met alle comfort ingericht, kamers die we het ganse jaar door kunnen verhuren aan kleinere groepen of bedrijven. Die kunnen gebruik maken van de vroegere spreekkamers en de refter van de zusters en van de kapel, waar ze kunnen vergaderen. Die ruimtes waar de zusters vroeger hun communauteit hadden krijgen een multifunctionele bestemming en kunnen ook gehuurd worden voor lezingen, concerten of andere activiteiten. De kapel, bijvoorbeeld, heeft een heel goede akoestiek, we gaan daar de verlichting aanpassen en wellicht zorgen voor een mobiel podium. De ruimte is zeer goed geschikt voor kleine kamerensembles.

De grafkelder Op dit moment worden de gastenkamers en de verschillende vergaderlokalen aangepast. Toen men eind april in de vroegere refter van het klooster een houten vloer met daarop versleten vasttapijt wegnam ontdekte men een stenen gewelf. Langs een kleine opening in het gewelf kon men eerst in de kelder kijken en nadat men de opening groter maakte, kon een van de verantwoordelijken in de kelder afdalen. Tot hun grote verbazing kwam men terecht in een vrij grote, ondiepe kelder. In een van de dikke muren was eerder al een opening gekapt om in de kelder te kruipen, maar die was aan de buitenzijde met een éénsteense muur in machinesteen dicht gemaakt. Wanneer men die muur verwijderde kwam men terecht in een kelder die nu als berging gebruikt wordt, maar aan die zijde waren er geen sporen van de opening naar de grafkelder te zien. “De oudste zusters zouden zich nog herinneren wanneer de opening werd dichtgemetseld”, weet Luc Aerenhouts. De oorspronkelijke ingang van de kelder, die vroeger wellicht buiten uitkwam, kan men niet meer heropenen, omdat die nu zou uitgeven in

Vzw Spijker Internaat kocht het klooster en gaf de lokalen met de grootste erfgoedwaarde in erfpacht aan vzw Graanschuur. een kloostergang naast de kapel. Tegen de buitenwanden van de kelder zijn, evenwijdig met de muur, nog een aantal nissen zichtbaar. “Daar lagen een aantal wijnflessen en een kleine blauwe fles met als opschrift ‘Stek vergift’, zegt Luc Aerenhouts, “Naar de inhoud en de reden waarom die fles daar stond, hebben we het raden”. Zestien wellicht dezelfde nissen zijn dichtgemaakt en voorzien van een arduinen of zinken plaat met de gegevens van de zuster die er begraven is. Boven één van de zinken platen kan men door een opening resten van een kist en stoffelijk overschot zien.

Historisch onderzoek De buitenmuren van de kelder komen niet overeen met die van de lokalen van het klooster erboven. Om precies te weten welke delen van het klooster nog deel uitmaakten van het oude minderbroederklooster zal er nog veel archiefen bouwfysisch onderzoek nodig zijn. Luc Aerenhouts: Er is nog veel werk aan de winkel. Er zijn in het klooster in het verleden spijtige ingrepen gebeurd en de zusters hebben

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 18

23-6-2011 15:28:17


KLOOSTER SPIJKER juist voor hun vertrek nog een aantal waardevolle zaken, zoals enkele beelden en de banken uit de kapel verkocht. Ze hebben ook alle archief meegenomen zonder dat het volledig onderzocht of geïnventariseerd is. Vrijdag 10 juni kwamen afgevaardigden van de Cel Onroerend Erfgoed op bezoek. Ze toonden grote belangstelling voor de grafkelder en maakten de eigenaars attent op een aantal andere waardevolle details. Ze gaven nuttige tips en adviezen en sluiten een bescherming niet onmiddellijk uit.

Zestien zusters In de grafkelder liggen 16 Ursulinen begraven tussen 1837 en 1879. Nadien werden er geen zusters meer bijgezet, net zoals er vanaf 1880 geen begijnen meer begraven werden op het begijnhof zelf, maar enkel nog op het kerkhof bij de St.-Katharinakerk. Met negen kloosterlingen die stierven voor hun 40ste is de gemiddelde ouderdom van de zestien Ursulinen net geen 45 jaar. Opvallend ook is het feit dat slechts zes van hen afkomstig zijn uit de regio. Merk ook het verschil in benaming. De mères hadden een onderwijsfunctie, de zusters stonden in voor het huishouden of de verzorging. Overste Seraphine, geboren in Diest als Seraphine Vicca. Ze was de eerste overste van de Ursulinen in Hoogstraten en de enige van de drie stichteressen die in de grafkelder begraven is. Volgens het Register van de burgerlijke stand was ze bijna 38 jaar toen ze op 3 april 1837 overleed. Dat laat vermoeden dat de datum 9 april 1837, aangegeven op de grafplaat niet haar sterfdatum, maar de datum van haar begrafenis is. Zuster Anne werd als Caroline Theresia Faes

in Hoogstraten geboren, als dochter van Petrus Josephus Faes en Clara Janssens. Ze overleed op 32 jarige leeftijd op 30 december 1841. Mère Angéle of Maria Liebrechts werd geboren in Leuven en overleed op 11 juli 1843. Ze was slechts 24 jaar oud. Mère Scholastique werd in Amsterdam geboren als Gertrudis Harmsen. Ze was 35 jaar toen ze op 21 januari 1845 overleed. Mère Claire of Anna Van Hoef was afkomstig van Thildonk, waar de van Hoogstraten afkomstige pastoor Lambertz het eerste klooster van de Ursulinen stichtte. Ze overleed toen ze 48 jaar oud was op 20 februari 1846. Mère Mechtilde, als Maria Anthonis geboren in Grobbendonk, was slechts 27 jaar toen ze op 13 juli 1854 overleed. Zuster Claire of Maria Kenners van Lummen was 36 jaar toen ze op 19 juli 1860 stierf. Zuster Elisabeth of Catharina Vervecken uit Zandhoven stierf toen ze 51 jaar oud was op 20 januari 1863. Zuster Marie Agnes werd als Iselinde Bourne geboren in Duinkerken. Ze overleed op 37 jarige leeftijd op 6 mei 1865. Mère Veronique werd als Jacquelina Van Baal op 16 juli 1839 geboren te Kastel in Nederland (wellicht is dat Castelré) en stierf toen ze 31 jaar oud was op 27 oktober 1870. Mère Françoise of Anna Huybrechts werd op 15 juli 1837 in Meerle geboren als dochter van Henricus Huybrechts en Maria Van Dun. Ze stierf op 35 jarige leeftijd op 13 september 1872. Zuster Marie of Hehena Jansen was van Zondereigen. Ze stierf toen ze 62 jaar oud was op 29 maart 1873. Zuster Alouise was afkomstig uit Leuven waar

Zestien arduinen of zinken platen geven aan welke zusters er begraven liggen in de grafkelder. Zuster Elisabeth werd 51 jaar, maar negen van zestien zusters stierven voor hun veertigste. ze geboren werd als Barbara Claes. Ze was 72 jaar toen ze op 10 januari 1874 overleed. Zuster Isabelle des sacrées plaies was afkomstig uit Wortel. Ze werd er op 13 november 1815 geboren als Elisabeth Verheyen, dochter van Cornelius Verheyen en Catharina Aerts. Ze overleed op 61 jarige leeftijd op 20 september 1876. Zuster Berthilde of Berthilda van Tongerloo werd geboren in Olen en was 64 jaar oud toen ze op 29 november 1878 stierf. Mère Joseph was de laatste kloosterling die in de grafkelder begraven werd. Ze werd op 24 januari 1816 als Sophia Faes in Hoogstraten geboren als dochter van Petrus Faes en Clara Janssens. (fh)

-

, n n k

n

-

k

-

e

e

n

Een algemeen zicht van de grafkelder. Rechts twee van de zestien gesloten nissen met een gedenkplaat voor de overledene. Links de oorspronkelijke ingang, die gesloten werd bij de bouw van een van de nieuwe kloostergangen. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 19

19

23-6-2011 15:28:18


Gelmel-delegatie bij minister Peeters De opvoeringen van de musical Gelmel liggen al meer dan een half jaar achter ons. De Gelmel-gekte is in Hoogstraten toch nog niét helemaal over! Acteurs, muzikanten en medewerkers spreken nog regelmatig af en steevast worden herinneringen aan dit project opgehaald. Ook wie dezer dagen in de buurt van de Sint Katharinakerk vertoeft, kan nog meegenieten nu elk uur “Het land van mijn dromen," het finalelied uit de voorstelling, op de beiaard te horen is. Met dank aan Luk Dockx. Prijs voor het vrijwilligerswerk Op uitnodiging van minister Kris Peeters trok een volle bus Gelmel-vrijwilligers op woensdag 8 juni naar Brussel ter gelegenheid van de “Prijs van het vrijwilligerswerk,” een initiatief van de Verenigde Verenigingen in het kader van “Vlaanderen in Actie”. Acteurs, muzikanten en medewerkers allerhande verzorgden in zaal “La Tentation” een korte voorstelling voor de 186 aanwezige verenigingen die zich voor deze prijs kandidaat gesteld hadden. Ook vzw LA:CH stuurde een kandidaatsdossier in voor de prijs, Gelmel was toch bij uitstek een staaltje van vrijwilligerswerk. De volledige organisatie werd gedragen door jonge vrijwilligers, naast

hun dagelijkse job of studie, zonder één cent vergoeding. Voor Gelmel werden immers slechts 3 personen betaald! Alle andere medewerkers waren vrijwilligers. Zelfs de geluidstechniekers waren studenten die Gelmel realiseerden in het kader van hun opleiding aan de Provinciale Hogeschool Limburg, uiteraard onder leiding van een docent, maar dus ook weer kosteloos voor de vzw. Voor een dergelijke semiprofessionele productie is het aandeel vrijwilligers en stagiairs toch wel hoogst uitzonderlijk. Jammer genoeg mocht Gelmel zich niet bij de 10 genomineerden rekenen. Maar niet getreurd, er zit weer heel wat in de ideeënbus en de bestuursleden van de vzw zijn

van plan om in de nabije toekomst opnieuw culturele projecten op poten te zetten.

Terugblik Alle deelnemers en toeschouwers kijken graag terug op een mooi en geslaagd project. Met in totaal een 500-tal vrijwilligers dit te mogen realiseren was echt een unieke ervaring. De culturele erkenning vanuit de stadsdiensten kwam er in januari bij het winnen van de Cultuurprijs 2010. Gelmel was zowel op artistiek als op organisatorisch vlak een groot succes. De Vikingen leken letterlijk te herleven. Vikingspecialist Erik De Quick (Turnhout) roemt de omzichtigheid waarmee de productie omgegaan is met de “his-

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke n v l o e r e n . b e

Ken uw buren, ken uw dorp

EIKEN PLANKENVLOER

LEES Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

20

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 20

23-6-2011 15:28:19


g

-

k

-

HOOGSTRATEN torische echtheid, de kostuums, het kleurengebruik, de decors en de rekwisieten. Het plaatje klopte.“ Niet enkel het podiumspektakel was de moeite, ook de zaal was tip top in orde en netjes aangekleed, er was een prachtige foyer en op technisch vlak werd alles tot in puntjes afgewerkt. Uiteraard heeft die professionaliteit ook haar prijskaartje gehad.

Eindsom Toen Gelmel in zijn kinderschoenen stond halfweg 2008 zag het project er heel wat kleiner uit. Dankzij de Leader-subsidies voor plattelandsontwikkeling en met de Stad Hoogstraten als co-financierder werd de begroting op dat moment volledig gedekt. Maar in de loop van de 30 maanden die daarop volgden, is de voorstelling zo enorm gegroeid dat het nodige budget enorm mee is gestegen. Intussen schaarden ook enkele professionals (al dan niet ingehuurd) zich achter het project en dat leidde tot een professionelere aanpak en dus ook de bijbehorende meerprijs. Bij aanvang was het bijvoorbeeld de bedoeling om in een bestaande zaal in Hoogstraten te gaan spelen, maar dat bleek al snel geen haalbare kaart meer en er werd geopteerd om een hal in de veiling om te bouwen tot podiumzaal. De bouw van het podium, tribune, technische installaties, foyer en backstage kostten heel veel geld. Ondanks de vlotte ticketverkoop, de financiële hulp van sponsors en subsidies, strandde de vzw op een tekort van ongeveer 12.000 euro. “Dat is heel jammer,” vindt burgemeester van Aperen. “In de beste bedrijven wordt een nieuw product gelanceerd met een 5%-marge aan winst of verlies. Uiteraard was het aangenamer geweest als de balans naar de andere kant over zou hellen. Voor zo’n jonge enthousiastelingen is het absoluut top wat ze gepresteerd hebben. Aan organisatie en aan hun ijver zal het niet liggen. Ze hebben alweer nieuwe projecten op stapel om te blijven vechten voor de cultuur in Hoogstraten en om zelf hun financiële put stilaan te dichten. Ik wens hen daarbij alle succes.”

IKO-laureaten in het Stedelijk Museum HOOGSTRATEN - Ook dit jaar stellen de laureaten van het IKO tentoon in het Stedelijk Museum van Hoogstraten. De laureaten krijgen hierdoor de kans hun werk aan het grote publiek te tonen. U kan werk zien van de laureaat van elk atelier. Voor tekenkunst is dat Reinhilde Schittecat uit Brecht, voor grafiek Clarie Nouws uit Zundert, voor schilderkunst Natasja Baans uit

Hoogstraten, voor beeldhouwkunst Riedi Sloof uit Ulvenhout, voor fotografie Cindy Joos uit Breda en voor keramiek Jeanne Van Bavel uit Sint Lenaarts. De tentoonstelling loopt van 17 juni tot en met 17 juli. Het Stedelijk Museum is geopend van 14 tot 17 uur,van woensdag tot en met zondag. Info: 03 314 65 88 of museum@ hoogstraten.be (fh)

Werk van de laureaten beeldhouwkunst, schilderkunst en tekenen van het IKO

Fuiven met oordopjes

Voluit voor cultuur De vzw LA:CH blijft inderdaad niet bij de pakken neerzitten. In april organiseerden ze al het concert van het Euregio Jeugdorkest en in de komende tijd concentreren ze zich op activiteiten die geld in het laatje kunnen brengen. Een sangria-tentje op de jaarmarkt, een quiz en misschien ook al een culturele activiteit in het najaar. Wie interesse heeft in de toekomstige activiteiten, houdt dus zeker de website van vzw LA:CH in het oog en kan zich inschrijven op de nieuwsbrief. Verenigingen die geïnteresseerd zijn in het huren van middeleeuwse kostuums (kinderkostuums en volwassen kostuums van Brabanders en Vikingen, hofdames, graaf, koning, nar, …), decorstukken en rekwisieten, kunnen contact opnemen met de vzw via info@vzw-lach.be . Voor de verhuurdienst wordt op termijn ook een webwinkel geopend. De CD en DVD van Gelmel zijn intussen nog steeds te verkrijgen via de website www.musicalgelmel.be, info@ musicalgelmel.be of op de Toeristische dienst van de stad Hoogstraten. (fh)

HOOGSTRATEN – Je kan de muziek natuurlijk ook stiller zetten. Maar als dat niet gebeurt kan je een beroep doen op het JAC, het jongerenadviescentrum biedt gratis oordopjes aan. Zowel op Frisco in den Disco, een fuif van Chiro Meer, als op de TMF Stressfactor, georganiseerd door het VITO, werden de oordopjes met groot succes verdeeld. Alle erkende Hoogstraatse jeugd-, sport- en socio-culturele verenigingen en scholen kunnen gratis oordopjes aanvragen voor een fuif of festival in Hoogstraten. Afhankelijk van het aantal bezoekers krijgen ze tot 600 gratis oordopjes. Verenigingen kunnen de oordopjes aanvragen via jac.hoogstraten@cawdekempen.be. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 21

21

23-6-2011 15:28:45


HOOGSTRATEN

Fotolassers van Vito winnen GRAM-prijs HOOGSTRATEN - De leerlingen van het zevende jaar Pijpfitten-lassen-monteren uit Vito Hoogstraten hebben dit jaar de GRAM-prijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een zevende jaar uit het beroepsonderwijs die in een gezamenlijk project hun vakbekwaamheid aan een jury demonstreren. Deze jury bestaat uit mensen uit de bedrijfswereld en uit het onderwijs. Deze jury beoordeelt in de provincie Antwerpen een 70-tal projecten ter plaatse in de scholen zowel uit de’ harde’ als uit de ‘zachte’ sector. Met deze prijs wil de bedrijfswereld aandacht vragen voor de handenarbeid en gemotiveerde en vakbekwame leerlingen belonen. Vorig jaar viel dezelfde afdeling van het Vito ook al in de prijzen en moest slechts een half puntje toestaan aan de winnaar. Toen al stelde de jury vast, na vijf dagen doorkruisen van de provincie, dat VITO Hoogstraten zich bij de top van het technisch

onderwijs bevindt. “Zeer gedegen vakopleiding, sterke kennis op vakgebied maar ook in algemene vakken gekoppeld aan een sterke ploeggeest en een warme teamspirit”, was toen de conclusie van de GRAM-jury. Dit jaar was het wel echt prijs. Met een metalen constructie van buizen in allerlei bochten en verbindingen demonstreerden de leerlingen hun vaardigheden in hun toekomstig beroep. Dit werk werd volledig zelf ontworpen, uitgetekend, en geïnstalleerd door de leerlingen op vraag van het chemisch bedrijf Evonik. Deze realisatie werd dan ook tentoongesteld op de Dag van de Chemie in de Antwerpse Haven. Na maanden intens samenwerken en bouwen aan deze didactische constructie hebben deze leerlingen alvast bewezen klaar te zijn voor een mooie toekomst in het arbeidsleven, en mag de school terecht fier zijn op een degelijke vakopleiding. (jh)

Gedicht in De Maand Ze zijn met velen, die van zomer houden, maar toch. Zijn het wel lachrimpels achter die zonnebrillen? Drinken we die mojito niet om te vergeten? Zijn we écht gelukkig, ook nadat de barbecue gedoofd is en de gasten naar huis? Schijnt die zomerzon ook in ons hart en ons gemoed? Of is het diep van binnen altijd herfst? Altijd winter?

Mijn geest lijkt januari wel, woest struikgewas en vaal geworden wei waar moer gevangen is onvast voor oog en voeten. De wilgen, anders buigend, hard geknot. De sloot nu grijs, gepatineerd tot spiegel van verderf. En lucht zo niets. Mijn geest lijkt januari wel, wil niet geloven in de takken van april. Versteend in kou, gelegen naast.

E

* *

* *

Beiaardconcert op 11 juli

*

HOOGSTRATEN – Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag geeft stadsbeiaardier Luc Dockx op maandag 11 juli een gelegenheidsconcert. Vanaf 19.30 uur speelt de stadsbeiaardier oude en eigentijdse Vlaamse liederen. U kan er van genieten vanop een van de vele terrasjes of plaats nemen op de luisterplaatsen bij St.-Katharinakerk of het IKO (fh)

Fiere leerlingen uit het zevende jaar Pijpfitten-Fotolassen-Monteren van Vito bij het werk waarmee ze de jaarlijkse GRAM-prijs in de wacht sleepten.

Eerste schaaktornooi voor kinderen HOOGSTRATEN - Op woensdag 18 mei vond het eerste Hoogstraatse schaaktornooi voor kinderen plaats. Hieraan konden de leerlingen uit de drie Hoogstraatse lagere scholen deelnemen. De organisatie lag in handen van Paul Fockaert, zelf een fervent schaker en lid van de Hoogstraatse schaakclub. Hij geeft ook schaakles in twee van de drie deelnemende scholen. Paul werd in de organisatie nog bijgestaan door een aantal leden uit dezelfde Hoogstraatse schaakclub. Aan dit schaaktornooi namen 28 leerlingen deel. Alle leerlingen hebben zich een hele namiddag met veel enthousiasme toegelegd op de schaakwedstrijden. Omdat deelnemen nog altijd belangrijker is dan winnen, kreeg iedereen een medaille. Sander Nooyens, leerling uit het tweede leerjaar van het Klein Seminarie kwam als algemene winnaar uit de bus. (bvd/red)

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 22

P

K

R. Servaes

22

T M g s

23-6-2011 15:28:48


HOOGSTRATEN

Zondag 3 juli 2011 tweede editie van Tinne Feest! De vriendenkring van Tinne Rombouts heeft de handen weer in elkaar geslagen om een heus volksfeest te organiseren. In 2011 wordt het evenement georganiseerd ten voordele van de ’Brussenwerking’ van Kadodder VZW. De ‘Brussenwerking’ is gericht op de BRoers en zUSSEN van kinderen met een beperking. Tinne Feest vindt plaats in een exclusief domein, Dreef 34B te Meersel-Dreef. Een merkwaardig stukje natuurgebied dat heel wat geheimen herbergt zoals de voormalige stopplaats van heel wat stoomlocomotieven in de 19de eeuw.

Programma: Aanvang 11.00u - Gratis toegang Eten en drinken (vooraf inschrijven) * Heerlijk buffet om 11.30u of 13.00u * De ganse dag lekkere versnaperingen en frisse dranken Kennismaking met het domein * Doorlopend vrij wandelen op bewegwijzerde route doorheen het prachtige domein * Begeleide botanische wandeling duurtijd: +/- 1 uur, start: 11.30u en vanaf 13u om het half uur tot 16u * Begeleide kinderwandeling met de bosfee duurtijd: +/- 1 uur, start: 11.30u-13.30u

Stoere “Highland games”

(vooraf inschrijven) Voor de actievelingen vanaf 13.00u. Prijsuitreiking 17.15u.

Kinderdorp: Gevarieerd doorlopend kinderprogramma waarbij alle sprookjes tot leven komen. Rustig genieten: Laat u verrassen door het perfecte samenspel tussen hond en schaap tijdens de demonstratie ‘schapen drijven’. Doorlopend zal u worden gecharmeerd door de harmonieuze klanken van doedelzakken en hoornblazers. Kortom een groots familiegebeuren voor jong en oud! Voor bijkomende informatie en/of inschrijvingen: Tinne Feest vzw Heerle 6c - 2322 Hoogstraten 02/552 43 01 (kantooruren) info@tinnefeest.be www.tinnefeest.be

Paul Van Huffel - Chantal Greeve

Love 2 heal

Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Probeer elke dag als je tegen een lamp loopt, een beetje licht mee te brengen! DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 23

23

23-6-2011 15:28:49


HOOGSTRATEN

Indianen en een echte tipi in de Gemeenteschool HOOGSTRATEN - De overgang van kleuterschool naar de lagere school is een grote stap voor de kinderen. Vooral het onbekende maakt het zo spannend en zo boeiend. Om hen gerust te stellen en om hun honger naar al dat nieuwe al wat te stillen hebben de meeste scholen overgangsactiviteiten en overgangsprojecten. In de loop van het schooljaar hebben de kleuters en jongste kinderen van de Gemeenteschool al enkele gezamenlijke activiteiten: samen spelen, knutselen, vertellen, van klas wisselen, … maar tegen het einde van het schooljaar is er een hele themaweek. Dit jaar was het thema Indianen en op het grasveld voor de school stond een echte reuzegrote tipi. Elke morgen verzamelden de kinderen om te luisteren naar het verhaal van het opperhoofd en zijn dochter Indi. Om toegelaten te worden tot de wereld van de grote mensen moest Indi 10 pluimpjes verdienen. Ook de kinderen kregen heel wat opdrachten, maar vrijdagavond konden ze allen met een echte indianentooi naar huis. (jv/red)

Zal ik je even helpen?

D r w e z w o D c o z d d I e A b T v f k d

Kleuters met versierde fietsen

HOOGSTRATEN - Verkeersveiligheid is vooral een kwestie is van goede praktijk: discipline, goede gewoonte, oplettendheid, fietsvaardigheid, … Daarom wordt er in de gemeenteschool elk jaar een verkeersweek georganiseerd. De oudsten deden een fietsexamen op de openbare weg (met dank aan alle helpers). De jongere leerlingen deden fietsproeven in de doodlopende Deken Sendenstraat en de kleuters fietsen hun parcours op de speelplaats. Voor de gelegenheid hadden ze hun fiets feestelijk uitgedost. (JV)

HOOGSTRATEN - De leerlingen van de richting Humane Wetenschappen van het Klein Seminarie nemen in de loop van het schooljaar deel aan een flink aantal projecten. Eén van de projecten werd georganiseerd met de kleutertjes van de basisschool. Niet zo handig natuurlijk als je even niet goed te been bent, maar de kleuters toonden begrip. Het project verliep ook voor deze twee met een glimlach. (AO) 24

Kinderen leggen de laatste hand

HOOGSTRATEN - Het nieuwe gebouw van het CLB is al een tijdje in gebruik, maar was nog erg kaal. De leerlingen van het eerste leerjaar van de Gemeenteschool zorgden voor de schilderijen en werden daarom uitgenodigd voor een echte receptie. (JV)

Mouterijquiz HOOGSTRATEN – Voor de zevende maal organiseert het buurtcomité ‘De Mouterijstraat leeft!’ haar quiz. Deze algemene kennisquiz gaat door op vrijdag 29 juli om 20 uur in de tent op het pleintje van de Mouterijstraat. Inschrijven voor maandag 18 juli met maximum zes personen per ploeg, inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro. Buurtcomité De Mouterijstraat leeft!, Mouterijstraat 4/1, 2320 Hoogstraten, tel. 0478 31 04 65 (buurtwerkster Karin), Karin.cotteleer@ocmwhoogstraten.be (fh)

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 24

23-6-2011 15:28:51


HOOGSTRATEN

School Is Cool in Cahier de Brouillon op 30 juli! De band die vorig jaar met hun eerste reeks optredens de Humo’s Rock Rally won blijft verbazen. Na het succes van eerste single ‘New Kids In Town’, staan ze opnieuw in alle lijstjes met hun nieuwe hit ‘In Want Of Something’, voorlopig op nr. 14 in De Afrekening van StuBru. Deze heren en dame hebben net hun debuutcd opgenomen en zullen deze presenteren op het Marquee-podium op Pukkelpop deze zomer. Daarvoor staan ze enkel op het podium van de Cahier als finale repetitie voor dat optreden, en wel op 30 juli! In het voorprogramma spelen Video Volta en Heatstroke, deuren gaan open om 21.00. Alle extra info is te vinden op www.cahier. be, of spring eens binnen! Tickets kosten slechts 6 EURO in VVK, te verkrijgen in de Cahier, of reserveren via freya_verschueren@yahoo.com. Aan de kassa betaal je 10 EURO, maar koop voor de zekerheid tijdig je ticket! (FV/red)

Ontstressen met TMF StressFactor HOOGSTRATEN - Op 27 mei 2011 zette TMF Stressfactor haar podium op in Vito Hoogstraten. Ondanks het kille begin omwille van de druilerige regen werd het voor de leerlingen een dag om nooit meer te vergeten. Optredens van oa Lasgo en DJ Wout deden de school op haar kop staan. Intussen liep er ook heel wat randanimatie en de eigen DJ’s, waaronder zowel leerlingen als leerkrachten, zorgden mee voor een ongelofelijk sfeer. Gelukkig waren er ook de honderden oordopjes die gratis uitgedeeld werden door het JAC. Iedereen had zo op zijn manier een inbreng in deze dag vol muziek en festivalsfeer. En de organiserende leerlingenraad zag dat het goed was. Op de foto een glunderende DJ Wout te midden van een schare enthousiaste medewerkers van de leerlingenraad. (jh)

n

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 25

25

23-6-2011 15:28:53


HOOGSTRATEN

v b h k o t L

GOUD IN HOOGSTRATEN Jos Brosens en Lief Loos

Zij hoorden het door de luidsprekers

K e

Wanneer beiden een voorliefde hebben voor techniek, al dan niet thuis met de paplepel ingegeven, komt men elkaar allicht tegen op het levenspad. Zo was het ook niet anders bij Lief en Jos die elkaar regelmatig tegen kwamen tijdens één of andere manifestatie waar luidsprekers geplaatst moesten worden. In 1958 was het dan koekenbak tijdens een Vlaamse kermis in Loenhout, waar de vonk voor goed oversprong. Van naaimachines naar radio’s en TV’s Lief werd in Hoogstraten geboren op 21.08.1937 op dezelfde plaats waar zij nu nog wonen, aan het begin van de Van Aertselaerstraat. Vader Loos had er een zaak in radio en electro ,maar al vroeg werden radio’s zijn grote hobby en passie. Lief groeide er samen met haar broer Willy op tussen allerlei elektrisch materiaal. Zij studeerde aan het H.Graf in Turnhout lager middelbaar en volgde ook de leergang handelssecretariaat . Nadien bleef zij thuis om in de zaak en winkel te werken.

hebben aan het Sint Michielscollege te Brasschaat, trok hij, op internaat, naar Hasselt om er een opleiding elektricien te volgen aan de mijnbouwschool. Een opleiding die hem in feite voorbestemde om in de koolmijn te werken. Twee jaar in de mijn werken leverde in die tijd een vrijstelling van legerdienst op. Zo ver is het echter niet gekomen. Immers na zijn ontmoeting met Lief was hij niet meer uit haar buurt weg te slaan en ging hij werken in de zaak van haar vader. Om het vak van radio- en TV-technieker onder de knie te krijgen volgde hij wel 4 jaar les in Brussel.

Toch niet de mijn in

Huwen en kinderen krijgen

Jos is afkomstig van Loenhout waar hij werd geboren op 28.11.1935. Na school gelopen te

Op 08.04.1961 besloten Lief en Jos om de stap in het huwelijksbootje te wagen. Zij hebben er

E t N b e b

tot nu toe nog geen spijt van gehad. Het gezin groeide met 6 kinderen uit tot een kroostrijk gezin en neem daarbij nu nog de kleinkinderen en er staat flink wat volk op de foto. Marleen werd geboren in 1962 en heeft zelf 2 kinderen. Ingrid volgde in 1963 en zorgde voor 3 kleinkinderen. Katrien zag het levenslicht in 1964 waarna An

M t w w b c h d d W m h

D

V v o N l h g

S t e d b m

N

H d k v m s

M h i d m w

E

O t v l e p

26

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 26

23-6-2011 15:28:53


n n

HOOGSTRATEN volgde in 1966. Marc en Ilse, een tweeling geboren in 1969, sloten de reeks. Deze laatste vier hebben elk 2 kinderen zodat het totaal aan kleinkinderen komt op 13. Toch blijft het een traditie om jaarlijks een aantal maal met zijn allen “thuis” te komen. Druk maar gezellig en volgens Jos en Lief de mooiste momenten van het jaar.

Koning Boudewijn zorgt voor een record Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was de tijd dat de TV zijn intrede deed in de huiskamers. Nadat Jos klaar was met elektriciteit in de nieuwbouwwoningen te leggen of antennes te plaatsen en de winkel gesloten was gingen zij beiden de baan op om TV’s op proef te gaan opstellen. Mogelijke kopers waren dikwijls nog wat wantrouwig tegenover die “nieuwigheid” en men wilde zeker geen kat in een zak kopen. Het huwelijk van koning Boudewijn met koningin Fabiola was het grootste verkoopssucces uit hun carrière. In de weken ervoor vlogen de TV’s als het ware de winkel uit. Ook andere “nieuwigheden” uit de electrosector moesten uitvoerig gedemonstreerd worden voor de mogelijk klanten. We denken hierbij aan mixers om mayonaise te maken of aan diepvriezers om de vruchten van het land in te bewaren.

De St.Jorisgilde, HVV en foto’s Van in 1958 is Jos lid van de St.Jorisgilde. Aanvankelijk in Loenhout om dan na het huwelijk over te schakelen naar deze van Hoogstraten. Nu meer dan vijftig jaar later is hij nog steeds lid en fungeert hij nog als ouderdeken. Naast het boogschieten is voetbal en vooral HVV zijn grootste passie.

Jos Bruurs, 60 jaar organist-titularis van de Sint-Katharinakerk HOOGSTRATEN - Op zaterdag 28 mei kwamen meer dan 500 mensen naar de Sint-Katharinakerk om Jos Bruurs en zijn echtgenote Simonne Bruurs te vieren. Om 19 uur werden de klokken feestelijk geluid en om 19.30 trok Roger Michiels aan de bel, als start van het concert. Onmiddellijk daarna starte Annemie Ooms haar orgelstuk op het grote orgel. Jef Versmissen, secretaris van de Kerkraad, verwelkomde de aanwezigen aan het begin van een prachtige muzikale avond, mooi aaneen gepraat door Greet Kesselaers. Karolien Viskens, leerling aan de muziekacademie voor muziek en woord ‘de Noorderkempen’, koos, mede door haar grote bewondering voor nonkel Jos Bruurs, om naast piano ook nog orgel te studeren. Ze speelde op het koororgel twee stukken van Dietrich Buxtehude, waarmee ze 1e laureaat middelbare graad werd op de orgeldagen in Tongeren. Het Kinderkoor Jubilate, door Jos Bruurs meer dan vijftig jaar geleden opgericht, bracht onder leiding van Ann Leemans en begeleid op piano door Annemie Ooms drie liederen: “ Tomorrow” uit de film Annie ( Kaat Leemans en Janne Casteleyn zongen de mooie solo van het bekendste lied uit de film), “Jurk van pluisjes” en “ Vois sur ton chemin”: Als toemaatje brachten zij het lievelingsliedje van Jos: Broertje. De Sint-Michielscantorij (= Koren van Meer + Minderhout) brachten onder leiding van Luc

Dockx en Ilse Verachtert drie liederen, waarvan het laatste in samenzang met de kerk. Daarna volgde dameskoor Marcanto onder leiding van Anke Seeuws, begeleid door Annemie Ooms, met nog drie liederen van over heel de wereld. Namens de kerkraad, de parochiegemeenschap en alle organisten en koren bracht Eric De Waele hulde aan Jos Bruurs. Daarna zette Lucas Van Dijck zijn oma in de bloemen en kreeg Jos een linosnede van Jef Versmissen. De prent is een afbeelding van een Angelique (Engelwortel) met het silhouet van de Sint-Katharinakerk aan de einder: een uniek Hoogstraats tafereel voor een uniek Hoogstraats persoon. Om de twee maanden gaf Jos zangles aan de kerkgangers, gedurende haast 60 jaar. Hij leerde nieuwe liederen aan, bracht oude liederen in herinnering en deed hen genieten van de samenzang. Daarom zong de hele kerk “Dankt nu allen God” onder leiding van Luc Dockx en Ilse Verachtert. Als afsluiting bracht het Piuskoor drie klassieke werken onder leiding van Tine Rabijns en begeleid door Luc Dockx. Daarna volgde nog een verrassingslied vanwege het Piuskoor waarna Frieda Martens, namens het Piuskoor, een geschenk overhandigde aan Jos, en bloemen aan Simonne. Paul Stoffels dankte iedereen namens de familie en kondigde de receptie achteraan in de kerk aan. Tijdens die receptie bracht het Piuskoor nog een gelegenheidsliedje op tekst van Raf Peeters.

Sedert 1986 maakt hij deel uit van het bestuur en thuismatchen worden zelden gemist. Ook Lief is een HVV-fan. Als er tijd over is wordt er wat in de hof gewerkt hoewel Lief liever met haar foto’s bezig is. Ondertussen heeft zij een familiearchief met meer dan 150 fotoalbums.

Naaien voor Gelmel Het voorbije jaar stond vooral in het teken van de musical Gelmel. Wetende dat Lief goed om kan gaan met een naaimachine kwam men al vlug bij haar aankloppen om te helpen met het maken van de kleding voor de acteurs. Uren tijd stak zij er in om kleding en attributen te maken. Maar ook tijdens alle voorstellingen was zij met haar naaimachine, naald en draad aanwezig om indien nodig wat retouches of herstellingen te doen waar nodig. Een bijdrage achter de schermen van het spektakel maar zeker het vermelden waard en waarvoor dank.

En nu vooruit Op de voorbije vijftig jaar blikken zij content terug, maar anderzijds kijken zij ook nog met volle goesting vooruit naar de jaren die hopelijk nog komen en misschien is er over 10 jaar een diamanten bruiloft aan de Statie. Van harte proficiat. (pdn)

Jef Versmissen, secretaris van kerkraad, overhandigt een linosnede met de afbeelding van een Angelique (Engelwortel) met het silhouet van de Sint-Katharinakerk aan Jos Bruurs. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 27

27

23-6-2011 15:28:54


HOOGSTRATEN

3 JULI - 17de CODA BARBECUE IT for Charity 2011: Fietsen van Kopenhagen naar Gooreind De jaarlijkse barbecue (de 17de reeds!) van CODA belooft dit jaar meer dan spectaculair te worden. Er worden niet minder dan 2000 bezoekers verwacht voor de barbecue zelf én het evenement IT for Charity, een fietstocht ingericht door Lions Hoogstraten en de multimediabedrijven aCom en Multimedium. Vier fietsers zullen op 6 dagen (of 168 uur) 1000 kilometer afleggen voor een goed doel. Op zondag 3 juli, de laatste dag van de fietstocht, kan iedereen, tegen betaling van sponsorgeld, de laatste 50 km meefietsen met de IfC-groep. Vertrek in Baarle Nassau, aankomst in Wuustwezel bij CODA. Ben Brughmans (Multimedium): “Ik kijk al uit naar die laatste dag om samen met onze sponsors de laatste kilometers naar huis te koersen om dan van een frisse pint te genieten.” Steven Woestenborghs (aCOM): ”Als je ziet hoeveel moeite de medewerkers van CODA doen voor hun gasten, is onze inspanning een kleinigheid.” Wie een bescheidener bijdrage wil doen, die sms’t “fiets” naar 6628, gevolgd door een persoonlijke boodschap (of uw naam). De sms kost € 1, de boodschap die u meestuurt na “fiets” zal onmiddellijk verschijnen op de website www.itforcharity.be , waar ook alle verdere inlichtingen kunnen genomen worden. Doen! Het financiële einddoel is € 30.000 te vergaren voor de inrichting van de kloostertuin bij Coda. De hele actie staat onder het peterschap van Marc Coessens, Mark Herremans en Kim Gevaert, die ook volop aanwezig zullen zijn.

De barbecue Wie ooit op de barbecue van CODA aanwezig was, die weet dat het een familiegebeurtenis is zonder zijn gelijke in de regio. Er zijn verschillende kinderattracties voorzien. De grill-vuren worden om 11.30u aangestoken en er kan gekozen worden tussen vlees, vis maar ook vegetarisch (€ 15.0 en € 7.5 -kinderen). Inschrijven is niét nodig.

Niet minder dan 2.000 mensen worden er verwacht in een reuzetent voor 1.000 eters. Maar ook kinderanimatie, boswandeling en info over CODA en dit jaar vooral het fietsevenement IT for Charity maken de CODA-barbecue dit jaar de moeite waard.

Wie niet deelneemt aan de barbecue is ook welkom voor een wandeling in het 40 hectare grote kloosterdomein en/of voor een drankje. En rond 15.00u wordt de aankomst verwacht van de IT for Charity-groep. Coda Hospice is gelegen aan de Bredabaan in Gooreind.

Alle inlichtingen over het evenement: www.itforcharity.be - BBQ-lijn: 0474.22.55.81 - Over Coda Hospice: www.coda-palliatievezorg.be

Je weet wel, daar op de hoek in 100

100

HOOGSTRATEN 95

95

75

75

100

100

Zeg maar hoe je zitten wil

95 25

95 25

75 5

75 5

0

0

25

25

5

5

0

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 28

www.kempimeubel.be

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 28

23-6-2011 15:28:56


HOOGSTRATEN

Kom Op Tegen Kanker HOOGSTRATEN – Marcel Verschueren kon weer rekenen op Jan Hendrickx om voor de tiende keer de inzamelactie ‘Kom op tegen kanker’ tot een goed einde te brengen. Jan liep vlot de 20 kilometer door Brussel en dat bracht een bedrag van 10.000 euro op. Marcel en Jan bedanken hierbij alle gulle sponsors.

AardbeiTour voor het goede doel Voor de zevende keer reeds organiseerde Hoogstratenaar Guy Rigouts deze AardbeiTour waarin een aantal bekende en minder bekende sportievelingen het fietsplunje aantrekken voor een 70 km lange tocht vanuit Schilde naar het hart van de aardbeiteelt Hoogstraten. Niet louter voor het amusement wordt de tweewieler van start gehaald, vooral het goede doel heeft men voor ogen. De deelnemers zorgen voor een financiële bijdrage die geschonken wordt aan Anautica, een opvangtehuis voor gehandicapte jongvolwassenen in Schilde. En jaarlijks zijn er heel wat mensen die voor deze sponsortocht warm lopen. Heel wat gekende namen zijn in vorige edities

reeds de revue gepasseerd, o.a. wielertoppers Johan Museeuw, Roger De Vlaminck, Patrick Sercu, Freddy Maertens, Peter Post, Adrie Van der Poel, Edwig Van Hooydonck, Walter Planckaert…! Ook Vlaams minister-president Kris Peeters mocht men al driemaal verwelkomen. In de voormiddag werd de 50-koppige bende verwelkomd op het aardbeibedrijf van Jan en Hilda Schrijvers-Braspenning in de Minderhoutsestraat, de inwendige mens eventjes versterkt met heerlijke aardbeien en onder de tonen van de Strawberry City Jazzband terug de fiets op richting eindstation Schilde. (rel)

t o

Van links naar rechts Lucas Jacobs (burgemeester Kalmthout), exveldrijder Paul Herrijgers, Chris Van den Durpel, Alexander De Croo, Karel Plasman (afgevaardigde Dieghemhof), Guy Rigouts en ex-veldrijder Roland Liboton

e

verhuur & producties geluid - licht - projectie rigging - podia - distri

100 95

feesten & party’s

75

huwelijk tot jubileumfeeest fuiven - bals - guest-DJ’s verjaardags- of teerfeest personeels- of pensioenfeest van vatje tot megaparty

100 95 25 75 5

Minderhoutsestraat 54 - 2322 Minderhout - Hoogstraten www.music-services.be - info@music-services.be

0 25

Dinsdag tot donderdag: van 09.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 18.00 u. Vrijdag en zaterdag: van 08.30 tot 16.00 u. Donderdagavond: van 19.00 tot 22.00 u. Zondagmorgen: van 10.00 tot 12.30 u. (op afspraak en terugleveringen)

5 0

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 29

29

23-6-2011 15:28:57


HOOGSTRATEN

GOUD IN HOOGSTRATEN Rik Verhoeven en Maria De Backer

‘Wacht maar een paar jaar, ge zijt nog veel te jong’ Tijdens het laatste weekeinde van mei vierden Henricus Franciscus Verhoeven en Elisabeth Maria De Backer hun gouden huwelijksjubileum. Een gezond en gelukkig echtpaar dat met tevredenheid kan terugblikken op de voorbije halve eeuw. Rik, de oudste van negen kinderen, is geboren op 17 oktober 1938 in Borgerhout waar zijn ouders een kruidenierswinkel hadden. Maar in 1940 begon ook in ons land de Tweede Wereldoorlog en het gezin Verhoeven verhuisde naar Sint-Jozef in de gemeente Rijkevorsel. Zijn ouders waren zeer vrome mensen en misschien hoopten zij toch wel dat een van de kinderen later priester zou worden. Na de lagere school in St.-Jozef werd Rik ingeschreven in het internaat van het college te Kontich. Dat was een grote vergissing. De ietwat rebelse jongen kon

het daar niet gewoon worden en kwam al na enkele maanden terug naar huis. Hij ging daarna naar de Vrije Technische Scholen van Turnhout en volgde daar met succes de afdeling metaal. Zoals de meeste oud-leerlingen van het technisch onderwijs kon Rik onmiddellijk aan het werk. Hij werkte een korte tijd in een metaalconstructiebedrijf en later nog in het technisch onderhoud van een steenbakkerij. Maar al in 1969 kon hij aan de slag bij GM Opel in Antwerpen. Helaas was Rik ook een van de vele werknemers die bij de eerste reorganisatie in deze autofabriek het

Een halve eeuw geleden. bedrijf moest verlaten. Na 24 jaar dienst en nog maar 55 jaar moest hij, erg tegen zijn zin, met brugpensioen gaan. Gelukkig kreeg hij de toestemming om nog deeltijds te werken. Tot aan zijn pensioen heeft Rik dan nog gewerkt in een bedrijf voor tuinaanleg en tuinonderhoud. Niettegenstaande ‘draaien, frezen en slijpen’ zijn grote voorkeur hadden, heeft hij ook dit werk buiten in de tuinen graag gedaan.

Rik Verhoeven en Maria De Backer met hun drie kinderen: (v.l.n.r.) Patrick, Christel en Carine.

Boekhoudbureau

Profisk cvba

! Boekhouding en administratie ! B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten ! Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten ! Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen ! Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

30

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

E

Maria was het vijfde kind in een gezin van zeven. Zij is geboren op 19 juni 1939. Het gezin De Backer woonde op het Hoefijzer in Hoogstraten want vader was gevangenisbewaker. Na de lagere school ging Maria naar het instituut Immaculata in Oostmalle en volgde daar de afdeling ‘snit en naad’. Zij werkte enige tijd in een atelier in Turnhout. Maar elke dag heen en weer met de fiets van Hoogstraten naar Turnhout, door weer en wind, heeft ze niet volgehouden. Na enkele maanden zocht en vond zij werk hier in Hoogstraten. Zij werkte o.a. ook in de Kela – nu de lokalen van het IKO – en ander huishoudelijk werk. Naast het dagelijkse huishouden maakte Maria ook alle kleren voor het gezin. Zo’n twintig jaar – van 1977 tot 1998 – werkte Maria ook enkele uren per dag in het Vito aan de Gravin Elisabethlaan, o.a. in de middagrefter. Maar toen ze ook ’s avonds moest komen werken, nam zij ontslag. Avondwerk was moeilijk te combineren met een gezin met drie kinderen.

Leve de kermis In 1955 – Maria is 16 jaar en Rik 17 jaar – helpt Maria bij de verhuis van haar zuster in Sint-Jozef-

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 30

23-6-2011 15:28:58


t

-

-

a t -

. n , n

e

k

t -

HOOGSTRATEN Rijkevorsel. Het is einde juli, dus ook kermis in St.-Jozef. En in deze parochie wordt de kermis nog echt gevierd. Haar zuster en de schoonfamilie gaan ’s avonds natuurlijk naar de kermis en ‌ Maria gaat mee. En wie is daar ook? Rik Verhoeven! Zo hebben zij elkaar daar voor het eerst ontmoet. Maar iemand van de familie zegde: ‘Jullie zijn nog veel te jong, wacht maar een paar jaar’. En dat hebben ze ook gedaan. In 1957 gaat Rik met een kameraad naar een film kijken in zaal Roma. En wie zit daar ook? Precies, Maria De Backer. Na de pauze gaat Rik vlug naast Maria zitten. En deze tweede kennismaking was het definitieve begin voor dit paar.

Leve het voetbal Rik was niet alleen een bekwaam technicus maar ook een sportieve kerel. Toen hij 16 jaar was stond hij al in het doel van het eerste elftal en in 1963 werd hij voor 70.000 frank van Rijkevorsel naar Hoogstraten getransfereerd. Hij was gedurende zes jaar de doelman van HVV en lag zo mee aan de basis van de promotie van 2de provinciaal naar 3de provinciaal en van 3de provinciaal naar 4de nationaal. Na Hoogstraten speelde Rik nog zes jaar in Baarle-Hertog bij Dosko (Door onderlinge samenwerking komt overwinning). Hij werd ook enkele keren opgenomen in de Kempense selectie, m.a.w. de voetbalploeg met de beste spelers van de regio.

50 jaar Amnesty International HOOGSTRATEN – Op 28 mei bestond Amnesty International 50 jaar. Sinds 1961 heeft de organisatie zich ingezet voor miljoenen mensen en kwamen gewetensgevangenen vrij, verdragen aangenomen en is de doodstraf wereldwijd teruggedrongen. Het was de Britse advocaat Peter Benenson die aan de wieg stond van de organisatie. Hij las vijftig jaar geleden over twee Portugese studenten die zeven jaar cel kregen omdat ze een toost hadden uitgebracht op de vrijheid. Benenson reageerde op 28 mei 1961 meet een verontwaardigd opiniestuk in de krant The Observer. En de strijd tegen de schending van de mensenrechten gaat voort, samen met veel vrijwilligers in de lokale afdelingen van Amnesty International. Op haar vijftigste verjaardag zette Amnesty International de mensen waarvoor ze actie voert centraal. In Hoogstraten vierde de lokale Amnesty Internationalgroep op 16 juni feest, terwijl

hun gedachten gingen naar Claudina Velà squez. Zij is een 19-jarige rechtstudente die in 2005 in Guatemala doodgestoken werd. De zaak werd nooit grondig onderzocht, maar de familie zoekt gerechtigheid. Geweld tegen vrouwen en straffeloosheid zijn schering en inslag in LatijnsAmerika. Iedere dag van de week vindt u in uw krant een bericht over iemand die ergens op de wereld gevangen wordt genomen, gemarteld of geÍxecuteerd omdat zijn of haar mening niet geaccepteerd wordt door de regering. Samen met lokale groep Amnesty International kunt u hen vrij schrijven. In Hoogstraten bestaat de lokale groep sinds 11 mei 1995. Elke maand komen tien tot vijftien vrijwilligers in het zaaltje van cafÊ De Velo samen om mensen vrij te schrijven. Vorig jaar werden er 392 brieven verzonden‌en DE STRIJD GAAT VOORT. Voor meer informatie kan u terecht bij staf.coertjens@telenet.be (fh)

Van Rijkevorsel naar Hoogstraten Het paar had een inkomen, Maria maakte haar trouwkleed, dus kon er getrouwd worden op 27 mei 1961. Het jonge koppel woonde nog even in Rijkevorsel, o.a. aan het Vinkenpad en de Looiweg. Maar in 1963 hadden zij de gelegenheid om het huis aan de Loenhoutseweg in Hoogstraten te kopen. Aan de buitenkant valt het misschien niet zo op, maar binnen hebben zij heel wat werken uitgevoerd. Achter het huis hebben ze nog een mooie tuin. Maar met de veiling in je achtertuin en naast je woning heb je soms wel last van lawaai en drukte. Het was vroeger wel veel erger dan nu. ‘Misschien omdat we niet zo goed meer horen’, zegt Rik. Het gezin Verhoeven-De Backer heeft drie kinderen – Carine, Christel en Patrick – en vier kleinkinderen. Vroeger gingen zij met het gezin veel op reis. Met de caravan trokken zij meer dan 40 jaar tijdens de vakanties doorheen gans Europa, van Noorwegen tot in de Balkan. Maar nu ze met pensioen zijn hebben ze het kamperen geruild voor andere hobby’s: tuinieren, wandelen en fietsen. Rik is actief bij de wielertoeristen en Maria gaat regelmatig op stap met haar oud-collega Bertha. De twee vrouwen zetten zich ook in voor de parochie: bloemschikken voor de kerk en als kerkwacht tijdens de openingsuren voor de toeristen en andere bezoekers. ‘We hebben tot op heden een mooi leven gehad’, zeggen Maria en Rik. ‘We zijn gespaard gebleven van grote problemen en ongelukken, we hebben fijne kinderen en kleinkinderen en we zijn gezond. Daarom zijn we heel tevreden met ons dagelijks leven hier in Hoogstraten.’ (js)

Rond de foto van de 19 jarige Claudina VelĂ squez, ĂŠĂŠn van de mensen waarvoor men schrijft, vierden de leden van Amnesty International Hoogstraten op 16 juni feest naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van de organisatie. Op de foto v.l.n.r. Wies Verhijen, Maai Hoet, Livie Fransen, Lea Fransen, May Van Riel, Tiny Fransen, Katelijne Derache, Staf Coertjens, Els Meeuwesen, Els Jacobs, Marleen Balack, Mary Laureyssens, Els Fransen en Joos Thys.

Taxushaag tegen kanker HOOGSTRATEN - Deze zomer neemt onze gemeente (opnieuw) deel aan de actie 'Vergroot de hoop' door op het containerpark taxussnoeisel in te zamelen ten voordele van kankerbestrijding. Help deze taxushoop te vergroten en breng tussen 15 juni en 1 augustus 2011 uw taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Je levert hiermee grondstof die effectief verwerkt wordt tot medicijnen en bovendien wordt per kubieke meter taxussnoeisel 50 euro geschonken aan kankerbestrijding. Praktisch: s .IET SNOEIEN ALS HET REGENT SNOEISEL DROOG HOUDEN s %ENJARIGE JONGE NIET HOUTACHTIGE SCHEUTJES VAN MAX CM s 3NOEISEL OPVANGEN OP DOEK NIET MENGEN MET ANDER SNOEISEL OF BLADEREN s .A DE SNOEI ONMIDDELLIJK NAAR HET CONTAINERPARK BRENGEN BINNEN DE UUR

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 31

31

23-6-2011 15:28:59


HOOGSTRATEN

Uitbreiding bedrijvenzone De Kluis stap dichterbij HOOGSTRATEN – Met enige trots omwille van de unieke samenwerking, kondigden IOK en VLM op 27 mei op een persmoment aan dat de grootste hindernis voor de uitbreiding van de industriezone De Kluis tussen de Hinnenboomstraat en de Loenhoutseweg van de baan is. Onlangs werd immers de verwerving van de gronden afgerond en kan de IOK met de echte ontwikkeling van de industriezone beginnen. Na de goedkeuring en bekrachtiging van het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringplan) in 2007, waarin o.m. de uitbreiding van de industriezone vervat zit, gaf het gemeentebestuur de opdracht aan IOK om voor de ontwikkeling te zorgen. Geen eenvoudige opdracht, want op de goed 65 ha voornamelijk landbouwgronden waren nog verscheidene (6) landbouwbedrijven actief. Enkele zonder opvolging, maar ook een aantal die in dezelfde sector actief wensten te blijven en dus niet graag zomaar met een onteigeningsvergoeding op straat wilden staan. Strikt genomen hadden ze onteigend kunnen worden en zelf op zoek moeten gaan om zich met de verkregen som elders te vestigen. Nu is landbouw al lang geen zaak meer van gronden alleen, denk aan de bouw- en milieuvergunningen in gebieden met de juiste bestemming. Het gemeentebestuur wenste de zaak niet met de botte bijl aan te pakken en had IOK gevraagd om rekening te houden met de wensen van deze landbouwbedrijven en hen bij te staan in hun zoektocht naar hervestiging. Dat het daardoor wat langer zou duren, mocht geen hinderpaal zijn. Uit het huis en bedrijf gezet worden dat je met veel inzet hebt gebouwd, laat diepe sporen na. Een menselijke aanpak stond voorop. IOK ging daarom bij aanvang van het project op zoek naar begeleidende maatregelen voor de getroffen landbouwbedrijven. De oplossing bleek de oprichting van een lokale grondenbank te zijn in een samenwerkingsovereenkomst met de VLM tot oprichting van de lokale grondenbank ‘De Kluis’. Doel van deze overeenkomst was ‘te voorzien in een aanbod van compenserende landbouwgoederen ten behoeve van landbouwers in het onteigeningsgebied die hun bedrijf willen voortzetten en/of hun bedrijfszetel zullen verplaatsen’. VLM had eerder voor dit gebied een landbouweffectenrapport had opgemaakt en was dus zeer vertrouwd met de problematiek: “Bij het opstarten van de lokale grondenbank ging veel aandacht naar sociale begeleiding van de betrokken landbouwers. Met de bedrijfsleiders werden de verschillende alternatieven grondig besproken. Door hun betrokkenheid en inspraak kon de VLM op zoek gaan naar oplossingen die zoveel mogelijk op maat van de bedrijven gesneden waren. Zo werd bij de verkoop van landbouwgronden in de omgeving systematisch teruggekoppeld met de landbouwers. De gronden werden pas aangekocht als ze daadwerkelijk konden ingezet worden als ruilgrond of voor bedrijfsverplaatsing. Daardoor, en door een intensieve samenwerking

32

VLM, IOK en gemeentebestuur bezegelen verwerving gronden voor De Kluis II met het Comité tot Aankoop en IOK, konden de aankopen aan een realistische, marktconforme prijs gebeuren. Mogelijke locaties voor bedrijfsverplaatsing werden vooraf gescreend naar de haalbaarheid i.v.m. vergunningen en de bedrijfsmogelijkheden op lange termijn”. Aanvankelijk stuitte de geplande aanpak nog op enig scepsis van de betrokken landbouwers, doch langzaam groeide een vertrouwensrelatie, tussen de betrokken partijen. Via de VLM werd in totaliteit 25,54 ha aan compenserende gronden verworven, die zowel het uitruilen van landbouwgronden uit het onteigeningsgebied als de bedrijfsverplaatsing van twee landbouwbedrijven uit het gebied mogelijk maakten. Nu dit probleem opgelost is, is het aan IOK om snel werk te maken van het ontwikkelen van het

gebied. Naar verluid zijn er tal van geïnteresseerde bedrijven die zich op het nieuwe gedeelte willen vestigen of bestaande bedrijven uit de (oude) Kluis die willen uitbreiden. IOK-directeur Guy Van Tornout: “Na een grondige opmeting van het gebied, zullen de plannen voor de infrastructuurwerken opgemaakt worden en kan een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden. Parallel zal het gebied door middel van proefsleuven archeologisch onderzocht worden. Verwacht wordt dat de werken einde 2013 kunnen afgerond worden. De toewijzing van de percelen is al vroeger mogelijk”. Zowel stadsbestuur, VLM, IOK en de vertegenwoordigers van de industriezone toonden zich zeer tevreden over het bereikte resultaat en de wijze waarop werd samengewerkt. (jaf)

Internationaal Folklorefestival 2011 HOOGSTRATEN - Het Folklorefestival van De Gelmelzwaaiers heeft dit jaar weer een mooie waaier van volkdanskunst weten bijeen te krijgen. Naast de eigen wereldvermaarde vendelzwaaiers, treden er groepen op uit het nabije Meerle en Westerlo maar ook uit Costa Rica, Turkije, Mexico en China (Inner Mongolia). Het feest vangt aan op vrijdag 29 en zaterdag 30 juli in de Raboenizaal met optredens van de diverse groepen. ’s Anderendaags, zondag 31 juli, wordt dit programma in openlucht herhaald met een optocht door Hoogstraten om 14.00u gevolgd door de optredens. Zoals elk jaar worden de internationale gasten ondergebracht in gastgezinnen. (lvr)

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 32

23-6-2011 15:28:59


e e

n

HOOGSTRATEN

Over Ziekenzorg….wist je dat …. s de gemeente Hoogstraten zes ziekenzorgkernen heeft, die in hun buurt werken aan een zorgzame en warme samenleving. Die ziekenzorgkernen ruim 718 langdurige zieke en zorgbehoevende personen regelmatig thuis bezoeken. s die ziekenzorgkernen ook heel wat ontmoetingsactiviteiten, uitstappen en interessante infomomenten organiseren voor hun leden. s die ziekenzorgkernen samengesteld zijn uit 144 gemotiveerde vrijwilligers die het beste van zichzelf geven om het voor anderen zo aangenaam mogelijk te maken. s die vrijwilligers uitkijken naar enthousiaste personen die hun groep willen vervoegen en zo het leven van zieken en zorgbehoevenden mee wat kleur willen geven. s Voel je er wel wat voor om zieken thuis te bezoeken en/of voor hen activiteiten mee te organiseren en te begeleiden, neem dan contact op met de voorzitter van ziekenzorg in uw kerkdorp. Hij of zij zullen je graag te woord staan en je opnemen in hun kring. Voor Hoogstraten Jan Bruyndonckx (03 314 85 20), Meer Ria Van Den Broeck (03 315 81 57), Meerle Jaan Aerts (03 315 77 49), Meersel-Dreef Betsy Goetstouwers (03 315 94 35), Minderhout: Gerda Bolckmans (03 315 73 32) en Wortel: Annie Van Keulen (03 314 27 20)

"wat warme woorden, een klein gebaar..."

Een getuigenis Lisa, een langdurig zieke persoon verwoordt het belang van dit vrijwilligerswerk voor haar als volgt: “ Wij zieken en minder-mobiele mensen, vragen niet veel. Een lach, een traan, een schouderklopje, wat warme woorden… ze doen zo goed. Het zijn voor ons kleine wonderen, lichtpuntjes in de vaak donkere dagen. Laat ze voor jou fijne gedeelde momenten worden.” (fh)

De eerste ‘fuifcoaches’ HOOGSTRATEN - Vanaf het seizoen 20112012 kan men in Hoogstraten enkel nog een fuif organiseren als er een fuifcoach aanwezig is. Om het ‘attest’ te behalen moesten de kandidaten een opleiding volgen georganiseerd door de jeugddienst. Er namen 32 vooral jonge mensen deel

aan de opleiding gespreid over twee zaterdagen.. Tijdens de vorming werd duidelijk gemaakt welke inspanningen er van fuiforganisatoren verwacht worden en werden praktische tips en werkinstrumenten aangeboden om tot een geslaagde fuif, waar zich geen problemen voor-

doen, te komen. Op zaterdag 14 mei kwamen drugs en alcohol, EHBO, gehoorschade en brandveiligheid aan bod. Een week later ging het over verzekeringen, conflicthantering en tenslotte over het wettelijk kader van de organisatie van fuiven. (fh)

r -

.

h

Dat zijn ze dan, de eerste fuifcoaches van Hoogstraten geflankeerd door burgemeester Van Aperen en Tinne Rombouts, schepen van jeugd. Zij ontvingen een attest en een ‘fuifgids’ met de volledige inhoud van de vorming. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 33

33

23-6-2011 15:29:00


HOOGSTRATEN

Vat van ‘t Stad

Rob Brosens verlaat Vito HOOGSTRATEN - Met Rob Brosens verdwijnt er dit jaar een icoon uit Vito. Bijna 40 jaar lang was hij de begeesterende sportleraar voor alle jonge gasten die vanuit de lagere school het technisch onderwijs in de Gravin Elisabethlaan binnenstapten. Zijn eerste lessen situeerden zich nog in de turnzaal van de oude vakschool, vooraan in de Karel Boomstraat, samen met zijn toenmalige collega’s Marcel Leunen, Jan Boonen en Louis Tuytelaars In Vito groeide Rob uit tot een gedreven leraar met een grote inzet en een schijnbaar onuitputtelijk enthousiasme. Getuige daarvan ook de vele naschoolse sportactiviteiten die door hem georganiseerd werden. Intussen sprokkelde hij heel wat sympathie en waardering bij elkaar als speler of trainer op de voetbalvelden van Hoogstraten, Rijkevorsel, Oostmalle, Weelde en Wortel. Alle aandacht werd immers gaandeweg verdeeld over school, voetbal en familie. En zo werd Rob overal een erg graag geziene figuur. De school groeide echter met de jaren en ook het aantal uren Lichamelijke Opvoeding volgde deze evolutie. Hierdoor breidde ook de groep van

sportleraren sterk uit en werd Rob de stuwende motor en de vaderfiguur van de sportafdeling. Geleidelijk aan nam hij echter ook de taak van graadcoördinator op zich en ook andere taken binnen de school werden door hem niet ontlopen. Hierdoor werd hij een stevige ruggensteun voor de directie binnen de school. Vorig jaar ging Rob half-time aan de slag en koos voor het behoud van de taak van graadcoördinator. Het lesgeven liet hij over aan de jonge nieuwkomers. Einde juni dit jaar zette hij echter voorgoed een punt achter het Vito-leven. Veertig jaar heeft hij met een mix van spel, plezier en ernst het belang van het sporten, de fierheid voor je lichaam en de fair-play aan duizenden jongeren proberen over te dragen. Meer dan één generatie is hem daar erg dankbaar voor. Voortaan zal er meer tijd vrijkomen om samen met Deth, die vorig jaar het VTI vaarwel zei, familie en vrienden op de fiets te stappen en de gezonde levensstijl verder in de praktijk uit te testen. Wij wensen hem van harte nog veel plezier en veel succes. (jh)

‘Fosco’ sluit Vlaanderen Feest 2011 af

Rob Brosens, glunderend te midden van zijn collega’s graadcoördinatoren en directieleden, tijdens een verrassingsviering. V.l.n.r. :Ed Sanen, Marie-Anne Coppens, ontslagnemend directeur Jan van Opstal, Rob Brosens, Veronique Laeveren, toekomstig directeur Alex Mensch, Ilse Van Leuven , Hans Van Loon.

Spel zonder grenzen

HOOGSTRATEN - Op vrijdag 8 juli 2011 is het Begijnhof naar jaarlijkse gewoonte het decor voor het “Vat van ´t Stad”. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom. Wie aanwezig is voor 20.30 uur ontvangt van het stadsbestuur drankbonnetjes voor 2 gratis consumpties. Om 19.15 uur start Bamboozle. Met covers uit de jaren ´60 zullen ze de sfeer er weten in te brengen! The Carpenters, Janis Joplin, Roy Orbison, John Fogerty en Dolly Parton behoren allemaal tot het repertoire. Een aantal inwoners van Hoogstraten zullen verrast zijn als ze Ludo Van Beurden, een van de leden van vzw Het Convent, op het podium zien staan. Na Bamboozle neemt afsluiter Fosco omstreeks 21.45 uur plaats op het podium. Fosco brengt Nederlandstalige pop met funky grooves, lekkere riffs en coole teksten Na indruk gemaakt te hebben in de finale van ‘Zo is er maar één’ bewijst Fosco zich verder als opwindende live band . Zanger Bram Van Outryve (bekend van de telenovelle ‘David’, en veel meer…) ontpopt zich als een echt podiumbeest. (fh)

HOOGSTRATEN - Leerlingen van het eerste jaar leven zich uit op de open deur in het Klein Seminarie. Voor aanvang van het “Spel zonder Grenzen”, zorgde de turnjuf voor een opwarmende, hippe dans. Ook de jongens lieten zich van hun meest beweeglijke kant zien. (AO) 34

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 34

23-6-2011 15:29:02


HOOGSTRATEN

Stadsbestuur en OCMW zoeken kunstenaar! HOOGSTRATEN - In 2011 gaat het stadsbestuur samen met het OCMW van Hoogstraten op zoek naar een kunstenaar die in 2012 een kunstwerk op de site van nieuwe woon- en zorgcentrum kan realiseren met als thema ´de vrijwilliger´. Het stadsbestuur en het OCMW trekken hiervoor samen een bedrag van € 65.000 incl. BTW uit.

De opdracht luidt als volgt: De kunstenaars kunnen op unieke en geheel eigen wijze invulling geven aan de opdracht op de voorgeschreven locatie. De inhoud van de kunstopdracht moet aansluiting vinden bij een aantal randvoorwaarden. Deze houden in: - Kunst moet een interactie aangaan met de gebruikers, de locatie en het groen/water. Het moet uitdagen, prikkelen, verbinden en spraakmakend zijn. - Kunst moet voldoen aan de eisen ten aanzien

van vandalisme, bestendigheid en duurzaamheid. - Kunst kan de beleving van de omgeving versterken. - Het kunstwerk moet aansluiting vinden bij het thema ´de vrijwilliger´. Tal van kunstvormen zijn dus mogelijk om de opdracht te verwezenlijken. Voor geïnteresseerde kunstenaars wordt er een infomoment georganiseerd op donderdag 04 augustus 2011 om 19.30 uur in het administratief gebouw van het OCMW, Jaak Aertslaan 7 te Hoogstraten. Tijdens deze infosessie zal de visie omtrent de bouw van het nieuwe woonen zorgcentrum worden toegelicht en kunnen geïnteresseerden de site in aanbouw bezoeken en vragen stellen. Een eerste ontwerpidee wordt verwacht op uiterlijk 26 september 2011. Meer info en het reglement zijn te bekomen bij de Cultuurdienst, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten, 03/340.19.57, cultuur@hoogstraten.be (fh)

150 zonnepanelen op dak Gemeenteschool

r

n

t

’ e n

HOOGSTRATEN - Het stadsbestuur investeert in hernieuwbare energie, niet alleen met woorden, maar ook met daden. Daarom werden de daken van de refter en van de turnzaal vol gelegd met zonnepanelen. De kinderen keken het met veel belangstelling naar de werkzaamheden. Je kon er dan ook het volgende gesprekje beluisteren.

- “Maar juf, wij hadden toch al zonnepanelen op het dak van de school! Er staat zelfs een plaat met uitleg aan de straatkant.” - “Kijk,” zegt de juf, “Die plaat legt uit hoe een zonneboiler werkt. In de zonnecollectoren op het lokaal van de meesters en de juffen wordt water voorverwarmd. We hebben dan minder gas nodig om het water verder te verwarmen tot het de gewenste temperatuur heeft voor bv. de douches van de turnzaal.” - “De zonnecollectoren die men nu plaatst, hebben foto-voltaïsche cellen. Die produceren elektriciteit. Door zelf elektriciteit te maken, moet de school minder elektriciteit kopen. Als we, bv. tijdens de grote vakantie, veel elektriciteit maken en er zelf weinig nodig hebben, gaat die elektriciteit naar de elektriciteitsleverancier. Die verkoopt de elektriciteit dan aan andere mensen en betaalt de school voor de elektriciteit die de school leverde.” - “Euh, kunt ge dat nog eens uitleggen, juf? Want dat kan ik niet onthouden, hoor!” (JV)

Herinnering aan

Jos Swolfs

Jos Swolfs, geboren op 13 september 1918 te Merksplas, echtgenoot van Victorine Noyens, is op 14 mei overleden in het rusthuis van Hoogstraten. In het overlijdensbericht lezen we dat hij ere-raadslid was van het OCMW-Hoogstraten, ere-rechter van de Arbeidsrechtbank te Turnhout, ere-voorzitter van NCMV Hoogstraten, Ridder in de Leopoldsorde en oudstrijder en krijgsgevangene van de Tweede Wereldoorlog 1940-’45. Een lang leven is een wens van velen. Maar wie echt oud wordt, ziet ook de mensen van zijn generatie geleidelijk verdwijnen en zo kan het dan gebeuren dat ook de gemeenschap stilaan vergeet wie jij was of wat je gedaan hebt voor deze gemeenschap. Jos Swolfs was de kleermaker van Hoogstraten. Hij was de laatste die het beroep als zelfstandige uitoefende. Door zijn inzet binnen de kleermakersgilde werd hij sociaal rechter bij de Arbeidsrechtbank. Jos had ook veel aandacht voor de goede werking van de gemeente en zijn instellingen. In 1989 kreeg hij de burgerlijke medaille 1ste klas voor zijn verdiensten als bestuurslid van de vroegere Commissie van Openbare Onderstand en daarna van het OCMW. Hij was ononderbroken raadslid van 1958 tot 1989. Hij was eveneens vele jaren een actief bestuurslid van de plaatselijke middenstandsvereniging. Hij miste geen enkele bestuursvergadering en als voorzitter (zo’n 15 jaar) was hij uiterst secuur en heel principieel. Het was ook een man waarop men altijd kon rekenen. De fotografie was zijn grote hobby. Torens, kerkramen, landschappen, feesten, bloemen en dieren, niets kon aan zijn toestel ontsnappen. Jos Swolfs was niet alleen bekommerd om het welzijn van zijn gezin en zijn klanten, maar ook om de kwaliteit van het dagelijks leven van zijn medemensen. Daarom mogen we hem niet vergeten. (js)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 35

35

23-6-2011 15:29:03


MINDERHOUT

Een landschapsbeheersplan voor het Withof MINDERHOUT - Begin mei keurde minister Geert Bourgeois een landschapsbeheersplan goed voor het beschermde Withof, een van de belangrijkste monumenten van de stad. In het beheersplan wordt het herstel en het onderhoud van het park over een termijn van 27 jaar beschreven. Die ingrepen zijn gebaseerd op doorgedreven landschaps- en archiefonderzoek. De geïntegreerde studie komt tot nieuwe inzichten omdat het Withof in zijn ruimere omgeving wordt geplaatst. Het geeft ook een nieuwe kijk op de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis van Minderhout. Een unieke studie die meerdere jaren in beslag nam en later dit jaar ook in boekvorm zal verschijnen. Wij mochten het dossier al eens inkijken. De studie is uitgevoerd door het studiebureau Ars Horti uit Rumst. Onze gesprekspartners zijn Jan Bleys landschapsarchitect met een graduaat stedenbouw en een graduaat monumenten- en landschapszorg, en Jasper Bijnen, zoon des huizes, ingenieur bouwkunde. DHM: Wat moeten we ons voorstellen bij een landschapsbeheersplan? Voor zover we weten is dit het eerste door de minister goedgekeurde plan in de regio. Zo’n plan is een integrale visie op het landschap, dat leidt naar uitvoeringsvoorwaarden die vastgelegd worden voor een periode van 27 jaar. Er worden jaarprogramma’s uitgeschreven, waar-

door we in principe binnen die 27 jaar werken kunnen uitvoeren met beperkte administratieve voorwaarden. De eerste jaren moeten er uiteraard herstelwerken uitgevoerd worden, nadien hebben de beschreven werken meer betrekking op onderhoud. Indien werken voor subsidiëring in aanmerking komen ontvangen we een premie van maximaal 70 % op de kostprijs omdat verplichtte professionele restauratie veel duurder is dan gewoon herstel. DHM: Hoe zijn jullie gestart met de opmaak van het beheersplan? Familie Bijnen kocht het Withof in 1996 en hebben eerst het gebouw verder afgewerkt. Nadien,

Jan Bleys en Jasper Bijnen, de auteurs van een unieke historische studie. in 2003, kwam de tuin aan bod. Op advies van Monumenten & Landschappen lieten zij op basis van het toen nieuwe landschapsdecreet een geïntegreerde studie opmaken die het Withof kadert in zijn ruimte en de tijd. DHM: En wat waren jullie bevindingen? Zeer belangrijk is de vaststelling dat het verband of de harmonie tussen de verschillende monumenten zoals het Gelmelslot, de Laerhoeve, de Laermolen, het Withof, de kapel van O.L.Vrouwin-den-akker en de Sint-Clemens en de SintCatharinakerk, die vroeger sterk aanwezig was, nu bijna niet meer bestaat. Daardoor worden die monumenten nu te veel als afzonderlijke eenheden ervaren. Alles begon met de bouw van het Gelmelslot in de 9de eeuw, met de bouw van versterkte woningen als bijkomende verschansing die later de pastorijen van Wortel en Minderhout werden. De hoeves zoals o.a. de Treslonghoeve en de Laerhoeve ontgonnen en cultiveerden er het landschap onder het bewind van de heer van Hoogstraten en de abt van de Sint-Michielsabdij uit Antwerpen. Deze boerderijen liggen niet toevallig op de grens van de beemden in de richting van de Mark en het akkerland in de richting Minderhout waarin de kapel-in-den-akker werd gebouwd. Die monumenten werden met elkaar verbonden en in het landschap vastgelegd met een stelsel van lanen, die nu nog gedeeltelijk herkenbaar zijn als voetweg.

Het Withof, ooit een Norbertijnenabdij en eeuwenlang de woning van de pastoor van de St.-Clemenskerk. 36

DHM: Was er van het Withof dan al sprake? Van de omwalde motte (woonheuvel) wel maar van de naamgeving niet. De Norbertijnen vestigen zich in 1127 in Antwerpen en vanuit de St.Michielsabdij gaan ze in het begin 13de eeuw ook in de Kempen prediken. Zij verwerven er

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 36

23-6-2011 15:29:04


n

MINDERHOUT huizen om pastoors te huisvesten. Uiteindelijk zal Willem van Kuyck in 1295, het jaar dat zijn zoon geboren wordt, zijn versterkte woning aan de Norbertijnen schenken. De naastgelegen Laerhoeve had de abdij toen reeds al in eigendom. Tot in 1640, toen pastoor Waltman Van Dijck na de Tachtigjarige oorlog grondige verbouwingen doorvoert, wordt het Withof regelmatig vernield en aan de noden van de verschillende pastoors aangepast. De Tiendenkaart uit 1678 en archiefstukken uit dezelfde periode geven ons een zeer gedetailleerd vroegbarok tijdsbeeld van het Withof. Pastoor Van Dijck laat, door contacten met zijn broer schilder, Minderhout zeer vroeg met de barok kennis maken. Vooral pastoor Dobbens bouwt dit verder uit tot hoogbarok lusthof. Vanuit het Withof vertrekken er in de vorm van een ganzenvoet, (drie dreven vanuit een centraal punt, nvdr) de dreven tot aan de Mark, waar een omwalde kalvarieberg opgetrokken is. Het Withof zelf was niet alleen omwald met een karpergracht, maar er was nog een extra snoekgracht, die samen met de beemden als overstromingsgebied zorgen voor een waterbuffer rond het Withof. Zo was er voldoende opvang tegen de opdruk van water op het moment dat men bij de Laermolen de Mark opstuwde voor de aandrijving van het molenrad. DHM: Maar die buffer is er niet meer. Nee, op het moment dat het Withof in handen

komt van de kapitaalkrachtige onderpastoor Lievens koopt die de watermolen van de hertog, die naar Duitsland verhuist. Lievens schaft wegens de wateroverlast en gepaard gaande klachten het stuwen af. Hierdoor kunnen de waterbarrières vervallen. DHM: En daarin ligt het grote verschil met de actuele toestand? Juist. Enerzijds is er het stuwen van de Mark na de restauratie van de Laermolen, die vernatting meebrengt. Er is geen barrière voor het oprukkende water meer, met het afsterven van bomen en vochtproblemen en scheurvorming in het Withof als gevolg. Heraanleg van de grachten is daardoor noodzakelijk. Anderzijds is er de verstedelijking van het gebied aan de zijde van het dorp, met de verdroging van de akkers en de hofgracht als gevolg. De waterhuishouding van het gebied is momenteel danig in de war. DHM: En wat weten jullie van het omwalde Withof zelf? We kennen alle eigenaars vanaf de schenking door de heer van Hoogstraten tot vandaag. Van elke pastoor die hier gewoond heeft, hebben we zijn afkomst, zijn leven, zijn interessegebied en wat hij hier gedaan heeft beschreven. Het zijn enorm boeiende en gedetailleerde verhalen van pastoors die op de vlucht moeten, van inbraken, van de taakverdeling op de pastorijhoeve enz. We weten zelfs welke planten waar stonden,

Door het stuwen van de Mark en het feit dat de vroegere waterbarrières verdwenen zijn, zorgt het oprukkende water voor vernatting met het afsterven van bomen en vochtproblemen in het Withof als gevolg. welke dieren op het erf leefden. Het komt echt niet veel voor dat men weet welke planten er, bijvoorbeeld, midden 17de eeuw gebruikt werden. Als je het archief leest kan je vanuit het visbestand bepalen welke en hoeveel waterplanten er aanwezig waren en hoe de oevers begroeid waren, om maar één voorbeeld te noemen. Wat het park betreft komt de grote breuk er tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer de Duitsers alle hout roven en het landschap wordt uitgevaagd. De vorige eigenaar, heeft heel veel aangeplant, maar helaas zonder historisch vooronderzoek. Dit landschapsbeheerplan projecteert het Withof naar de 21ste eeuw met respect voor de historische waarden.

Zo zal het park van het Withof er uitzien als alle werken beschreven in het landschapsbeheersplan uitgevoerd zijn. De ringgracht en de verbindingsgracht achter het gebouw worden hersteld. De inrichting van de tuin, tot en met de keuze van de planten, is gebaseerd op historisch onderzoek.

DHM: Wat kan zo’n landschapsbeheersplan aan de toestand verhelpen? Het landschapsbeheerplan dient een eigendomsgrens overschrijdende visie aan te reiken en bevat daardoor voorstellen op het eigen terrein en buiten het terrein. Op eigen terrein kunnen we herstellen maar buiten het terrein zijn we afhankelijk van de gemeentelijke overheid. Zo worden verantwoorde maatregelen voorgesteld om de link en de cohesie tussen de verschillende monumenten te versterken. Verder geeft het oplossingen voor de ontregelde waterhuishouding. Het heeft geen zin om in de erfgoedwaarden van het domein te investeren met private middelen en nationale overheidssubsidie terwijl bij gebrek aan gemeentelijke beleid diezelfde erfgoedwaarden juist buiten de eigendomsgrens teniet gedaan worden. We zijn overtuigd dat erfgoed en de verschillende activiteiten zoals passieve recreatie, landbouw en malen goed samen kunnen gaan, maar nu door eigenbelang elkaar tegenwerken en schade berokkenen. Dat is zonde! Het heeft hier tien eeuwen goed gefunctioneerd, met wat overleg moet dat ook nu nog kunnen. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 37

37

23-6-2011 15:29:05


MINDERHOUT

“Fransâ€? gaat op reis MINDERHOUT - De zesdeklassers van basisschool Scharrel hebben er weer twee boeiende uitwisselingsweken met hun leeftijdsgenoten uit het verre Neufchâteau opzitten.Het schoolfrans uit de boeken wordt eindelijk afgestoft en begint ĂŠcht te leven. Want kansen scheppen om een taal te gebruiken en durven, daar komt het meestal op neer. En met de financiĂŤle steun van prins Filip organiseren deze twee scholen al voor de 20ste opeenvolgende keer - een uniek record - zulke uitwisseling. Een andere en even belangrijke doelstelling is dat kinderen zich kĂšnnen en vooral willen openstellen voor een andere cultuur. Even over het muurtje kijken, proeven en proberen te waarderen, beetje bij beetje. Daarom slaapt elk kind, en ook elke leerkracht, in een gastgezin. Spannend toch, maar geen sprong in het diepe, de kennismaking vooraf is zo intensief als je zelf wil. Twee weken vol gegier, gegibber, uitdagingen, wat traantjes hier en daar, vlinders in de buik, verrassende verhalen en actieve workshops en uitstappen: olie maken in de Laermolen, touwklimmen in de Mosten, afdalen in een leisteengroeve, ravotten tussen de bizons, quizzen en sporten en schilderen. Het volledige verhaal en veel foto’s kunnen jullie nalezen op www.scharrel.be/projecten. Wat we zeker onthouden van deze twintigste uitgave maar liever niet hadden meegemaakt: Kort na het vertrek uit Libramont ramde de trein met de kinderen aan

Ook een bezoek aan het indianenmuseum in Recogne mocht voor de Minderhoutse Scharrelaars niet ontbreken! boord een kudde loslopende koeien. Een wagon raakte van de rails en 17 koeien stierven ter plaatse. Gelukkig raakte niemand gewond en was er weinig paniek. De evacuatie nam natuurlijk de nodige tijd en logistieke miserie in beslag. Terwijl onze gasten nog onderweg waren konden wij op het internet al de gruwelijke beelden van de overreden koeien bekijken. Brrrr. Enkele dagen later zouden we inschepen voor een havenrond-

vaart in Antwerpen. Goed op tijd vertrokken ’s morgens maar een zwaar verkeersongeval op de E19 zette al het verkeer stil. Geen doorkomen aan. Uiteindelijk zagen de kinderen nog net hoe hun boot aan de einder wegstoomde zonder hen. Deze twintigste uitwisseling moest een speciale editie worden. En dat was ze ook, en niet enkel omwille van de supertaart. Op naar de eenentwintigste! (rel)

7K76 @Vciddg

L;HIC?II;D

@7DII;DI <gVk^c :a^hVWZi]aVVc , '('% =dd\higViZc

L;HP;A;H?D=;D 9;DJ;7#87DA B;D?D=;D L^_ WZodZ`Zc J cV iZaZ[dc^hX]Z V[hegVV` IZa# %( (&) (, -- " ;Vm %( (&) ,) &) lll#kZghb^hhZc_VchhZch#WZ kZghb^hhZc_VchhZch5edgi^bV#WZ

38

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 38

23-6-2011 15:29:06


l -

MINDERHOUT

DIAMANT IN MINDERHOUT Catharina Van Gestel en Karel Laurijssen MINDERHOUT - De Gemeentestraat waar Catharina (To) en Karel (Charel) sinds 1984 hun vaste stek gevonden hebben, blijkt wel een uitstekende aantrekkingsplaats voor langdurig gehuwde echtparen. Gouden huwelijksfeesten werden daar aan de lopende band gevierd (en er volgen er nog) en nu diamant. 60 jaar getrouwd in goede en zeker ook kwade dagen, een hele kijk bij de start, maar achteraf toch zo vlug voorbijgeflitst! Charel werd op 16 november 1921 geboren in Bergen als een van de negen kinderen, zeven zonen en twee dochters, in het gezin van Louis Laurijssen en Catharina Van Bergen. Na de lagere school werd de ouderlijke boerderij al vlug zijn werkterrein, ontpopte zich in zijn vrije tijd als een behendig voetballer bij het Minderhoutse elftal, werd tijdens de oorlogsjaren opgeroepen om het vaderland te gaan verdedigen, op de vlucht tot in Toulouse en terug naar BelgiĂŤ. To zag het licht, ook in Bergen, op 1 september 1924 in het vier kinderen tellende gezin van August Van Gestel en Theresia Van Der Steen. Na de lagere school nog enkele jaren huishoudschool en dan wachtte ook de boerderij. Haar vader verongelukte kort na de bevrijding door een achtergebleven Duitse mijn die in een gracht verborgen lag. To en Charel leerden mekaar kennen en trouwden op 29 mei 1951 en vestigden zich op Charels ouderlijke boerderij. Zijn ouders en zus Marie bleven bij hen inwonen tot aan hun dood. Samen kregen ze negen kinderen, drie jongens en zes meisjes, op hun trouwboek , deze zorgden voor 22 kleinkinderen en momenteel behoren ook al acht kleinkinderen bij de familie. In 1983 brak de pensioenleeftijd aan, zoon Gust nam de boerderij over en To en Charel trokken

naar de Gemeentestraat wat voor hen toch wel even wennen was. De inburgering aldaar vergde toch niet zoveel tijd, want in deze straat ken men nog heel wat sociaal verkeer. Zaterdag 9 juni 2001 vierden ze goud met de ganse familie en

de buurt en zondag 29 mei 2011, dag op dag 60 jaar geleden, weer feesten geblazen en schreven ze diamant bij op hun gevuld levenspalmares. To en Charel, gefeliciteerd en geniet nog vele jaren samen van het hier zijn! (rel)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 39

39

23-6-2011 15:29:07


MINDERHOUT

Oase schoonheidsinsƟtuut

Heerle 15 -­‐ 2322 Minderhout -­‐ Tel: 0474 48 00 40 www.schoonheidsinsƟtuut-­‐oase.be

Eerste Communie

MINDERHOUT - Ongetwijfeld een onvergetelijke dag voor deze meisjes en jongens ter gelegenheid van hun eerste communie in de St.-Clemenskerk hen toegediend door pastoor Bart Rombouts en pastoraal werkster Mai Floren

19de Avond-fietsvierdaagse MINDERHOUT - Ook dit jaar kan je deelnemen aan de Avond-fiets-vierdaagse van KWB op 6, 7, 8, en 9 juli. De succesvolle formule van de vorige jaren blijft ongewijzigd. U heeft de mogelijkheid om tijdens deze vier avonden gezellig te fietsen met het hele gezin, de buren, de vrienden en/of kennissen. Elke avond wordt een route afgelegd van ±25 km langs rustige, landelijke wegen. Ook dit jaar zijn weer 4 prachtige routes uitgezet, zodat u per fiets onbezorgd kunt genieten van de prachtige natuur, rust en open ruimte. Om niet verloren te rijden, ontvangt u een duidelijke routebeschrijving. Kortom, U hoeft alleen nog maar de route te volgen en op de trappers te duwen om de route op eigen tempo af te leggen. Op de uitgestippelde routes kom je zelden een café tegen. Onderweg biedt KWB-Minderhout je daarom gratis een drankje en een versnapering aan. Men kan iedere avond starten tussen 18u30 en 19u30 aan het Parochiecentrum. Dankzij onze gulle sponsors vindt de laatste avond nog een aanwezigheidstombola plaats voor elke deelnemer. Wie minimum 3 van de 4 avonden deelneemt, ontvangen nog iets extra. Voor de volwassenen is een gezonde zak appels voorzien. De kinderen ontvangen een mooi, betonnen beeldje. Onder de trouwe deelnemers die 3 of 4 avonden gefietst hebben, wordt een prachtige fiets verloot. Dit alles wordt U aangeboden voor volgende democratische prijzen KWB-leden € 1,25 per avond, € 3,50 voor 4 avonden Niet KWB-leden € 1,75 per avond, € 5,00 voor 4 avonden Meer inlichtingen: Louis Van Bavel, tel 03/314.71.94 (FS)

Vormsel

MINDERHOUT - Deze frisse groep Minderhoutse vormelingen poseerde maar wat graag voor de camera 40

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 40

23-6-2011 15:29:09


MINDERHOUT

Vier viergeslachten

Geboren in 1947? MINDERHOUT - Dit is een oproep aan alle Minderhoutenaren die het levenslicht mochten aanschouwen, kort na de oorlog, in 1947! Op zaterdag 13 oktober 2012 houden deze jonggepensioneerden een reünie en dit om hun 65ste verjaardag in stijl te vieren. Kijk naar de datum, vroeg beginnen aan zo’n organisatie is het beste middel om niemand te vergeten. Zij die in Minderhout de basisschool gevolgd hebben zijn gekend en reeds gecontacteerd door de organisatoren. Ook de andere 65’ers, woonachtig in Minderhout, worden ook van harte uitgenodigd. Het enige wat zij moeten doen is contact opnemen door een mailtje te sturen naar frans.meyers@ skynetmail.be of bellen naar 03 314 64 05! (rel)

t

r

e

e

Auguri a Perugia, cara maestra Francesca

n

-

e s

n n

e

0

0

MINDERHOUT – Bij Adriana Michielsen-Noyens (85 jaar) van Hal in Minderhout zijn er twee achterkleindochters geboren. Nu kan de familie fier zijn op vier viergeslachten. Boven links: kleindochters Greet en Mieke Verschueren. Mieke met dochtertje, Lize Van den Ouweland. Boven rechts: kleindochters Chris en Leen Martens. Chris met dochtertje, Elisa Mertens. Onder links: Mirte Keustermans (dochter van Greet) en moeke, Annie Verschueren-Michielsen. Onder rechts: moeke, Maria Martens-Michielsen en Lotte Van Opstal (dochter van Leen). (fh)

Jaarlijkse kerkkuis Francesca Fabi

MINDERHOUT - Naar jaarlijkse traditie stonden op 8 juni om 9.00h 14 vrouwen van KVLV en 3 mannen van KWB paraat voor de jaarlijkse kerkkuis. Het is een gewoonte dat juist voor Pinksteren onze St. Clemenskerk een grote beurt krijgt zodat

onze vormelingen in een kraaknette kerk kunnen gevormd worden. Halverwege de voormiddag werden de helpers getrakteerd op koffie met koek aangeboden door het parochieteam. Hartelijk dank aan de kuisploeg want “ Vele handen maken het werk licht”. (CL / FS)

MINDERHOUT - Vele Minderhoutenaren zagen maestro Francesca Fabi ongetwijfeld wel eens op haar fiets voorbij peddelen. Fietsen was zeker niet haar uitverkoren bezigheid en aan die gladde wintermaanden houdt ze nog altijd een ongemakkelijk souvenir over. In Perugia (Italië), waar ze woont, fiets je trouwens niet, daar staat de scooter voor de deur. Op het einde van de maand, 30 juni, vliegt ze terug naar haar thuishaven. In Scharrel vertoefde ze een jaar lang, echt een Italiaanse zon binnen de Scharrel-muren. Ze bakte pizza’s margarita en kookte spaghette carbonara met de kinderen. Maar vooral zong en danste ze met de Italiaanse dinicrocs Hocus en Lotus (d.i. leermateriaal bestemd voor jonge kinderen voor het aanleren van een vreemde taal, het maakte gebruik van een narratieve benadering gebaseerd op de avonturen van twee stripfiguren, Hocus en Lotus). Francesca ontpopte zich als een bezorgde juf, een plichtsbewuste collega die erg zal gemist worden in de school Het is echter goed om weten dat dit omgekeerd niet anders zal zijn. Scharrel zal zeker een stukje verder leven in het mooie Italiaanse Umbrië. (rel)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 41

41

23-6-2011 15:29:10


MINDERHOUT

Vlaanderen en Nederland meten samen waterkwaliteit CASTELRE / MINDERHOUT - Op dinsdag 7 juni 2011 voerden de Vlaamse Milieumaatschappij en het Nederlandse waterschap Brabantse Delta gezamenlijk onderzoek uit naar de aanwezigheid van waterplanten en kleine waterdieren in de beek ’t Merkske, aan de Stenen Brug over ‘t Merkske, aan Groeske vlakbij Hal. De Europese kaderrichtlijn Water benadrukt het belang van een samenhangend waterbeheer voor watersystemen die landen met elkaar delen. In het beheergebied van waterschap Brabantse Delta liggen verschillende waterlopen waarvan de bron in Vlaanderen ligt. Naast ’t Merkske zijn er bijvoorbeeld de Mark/Bovenmark, de Weerijsbeek/Aa of Weerijs en de Kleine Aa/Molenbeek. Door een gezamenlijke inspanning kunnen Nederland en Vlaanderen de waterkwaliteit en de natuurwaarden van deze watersystemen van bron tot monding op een duurzame en kostenefficiënte wijze verbeteren. Volgens de Europese kaderrichtlijn Water moeten de watersystemen uiterlijk in 2027 zijn hersteld. ’t Merkske is een belangrijk proefproject waar Vlaanderen en Nederland in de periode tot 2015 bekijken hoe het beste kan worden samengewerkt. Op basis van de opgedane ervaringen kan de samenwerking later worden uitgebreid naar andere watersystemen in het Nederlands-Vlaamse grensgebied. (fh)

De eerste waterstalen toonden aan dat er libellelarven, kleine torretjes, schelpjes en kevertjes in ‘t Merkske leven. Op basis van dit proefproject kan de samenwerking later worden uitgebreid naar andere watersystemen in het Nederlands-Vlaamse grensgebied.

Dag van de buren te Minderhout

Vakantie-voordeel

REGIO - Bobbejaanland te Lichtaart is gekend bij groot en klein. Dit pretpark geeft een aanzienlijke korting op de toegangsprijs voor de minder – valide medemens. Momenteel, juni 2011, kost een ticket 31 euro, als lid van KVG mag je, op vertoon van je lidkaart, binnen aan 23 euro. Bestel je kaarten telefonisch op het nummer 014 / 55.78.11. minstens 14 dagen vooraf en vraag ook het rode polsbandje voor personen met een handicap. Laat dit zien aan de verantwoordelijke aan de attractie en je mag langs de uitgang binnen. Let wel op: iedere atractie is niet voor iedereen toegankelijk. Informeer je degelijk vooraf op www. bobbejaanland.be om teleurstellingen te vermijden. Meer informatie om lid te worden van Katholieke Vereniging Gehandicapten kan je bekomen bij voorzitter Frans Snijders 0473 / 65.80.00. (FS)

Schoolverlaters en werk vinden

MINDERHOUT - Op woensdagavond de Dag van de Buren vieren in de Pastoor Van Dijckstraat te Minderhout was wat moeilijk. Zonder meer deze gelegenheid voorbij laten gaan was ook spijtig. Het werd creatief opgelost: vrijdagavond werd hun Dag van de Buren. De bewoners van deze straat vierden dat heel eenvoudig met een hapje en een drankje. Meer moest dat niet zijn. Uiteraard werd er heel wat verteld zodat het achteraf voor iedereen leuk en plezant was. De doelstelling werd zonder problemen bereikt en is zeker hier voor herhaling vatbaar. De afwezigen hadden zoals steeds ongelijk. (FS)

42

REGIO - Gedaan met examen en school. Het grote leven wenkt. Als je Buso hebt gevolgd kan het zijn dat werk vinden niet zo evident is. De Katholieke Vereniging Gehandicapten kan voor haar leden hiervoor een helpende hand bieden en je wegwijs maken in de papiermolen. Ook kunnen wij hierin de werkgever begeleiden, die hiervoor kan genieten van overheidsmaatregelen. Dit is bij veel werkgevers minder bekend. Meer informatie van de Katholieke Vereniging Gehandicapten kan je bekomen bij voorzitter Frans Snijders 0473 / 65.80.00. (FS)

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 42

23-6-2011 15:29:11


n

MINDERHOUT

Fietstweedaagse KVLV

MINDERHOUT - Woensdag 15 juni vertrokken 26 Minderhoutse KVLVvrouwen voor hun jaarlijkse fietstweedaagse. Een team van vier vrouwen had een mooie route uitgestippeld met als eindbestemming het Nederlandse Dordrecht. Ze fietsten langs mooie, landelijke en goed berijdbare wegen. Regelmatig werd er halt gehouden voor een rustpauze met een koffietje. Na 85 km fietsen, bereikten ze om 6 uur ’s avonds hun overnachtingplaats. Na het avondeten dat bij iedereen goed smaakte, was er nog tijd voor een wandelingetje, een gezellige babbel of een heerlijk potje kaarten. ’s Anderendaags waren de weergoden de groep heel wat minder goed ge-

Wegomleiding

MINDERHOUT - Op zondag 19 juni werd mijn nieuwsgierigheid gewekt door een vrachtwagenchauffeur in de Minderhoutsestraat. Op zijn aanraden deed ik het volgde: nieuwsgierig volgde ik de wegomleiding, ter gelegenheid van Heilig Bloed, vertrekkende aan de afrit van de E19 te Hoogstraten. Aan het rond punt op de Loenhoutsebaan stond de wegomleiding netjes duidelijk aangegeven. Dus rijden over Den Aard. Op een volgend kruispunt rechtsaf, tijdig netjes aangegeven. Hoe dichter bij de Minderhoutsestraat hoe moeilijker het werd. Op het kruispunt van de foto zie je zonder enige verdere aanduiding “wegomleiding” zonder dorpsnaam. Je kan dus zowel links als rechtsaf. Kies je links dan kom je op de Minderhoutsestraat, alleen staat daar dan geen enkel bord meer. Kies je rechts dan is er zo mogelijk nog meer onduidelijkheid. Een eindje verder, ongeveer een 100 meter voor de Minderhoutsestraat staat wegomleiding rechtsaf. Prima; alleen kom je dan op het kruispunt met de Minderhoutsestraat waar een bord staat wegomleiding linksaf zonder enige aanduiding van dorp. Hoe moet het nu verder toch zeker als je er niet bekend bent? Ik weet het wel: je kan altijd kritiek geven maar je zal er maar staan met vrachtwagen en opligger. (FS)

zind. Met een volledige regenuitrusting aan reed het gezelschap toch gezellig tussen de schapen en verder over een fijne grindweg. Dat leverde maar liefst 3 platte banden op maar dit werd door handige vrouwenhanden snel opgelost. Wij eindigden onze gezamenlijke fietstocht in de Voorthoeve in Meerle waar ons een lekkere koude schotel wachtte, gelukkig met warme frietjes en kroketjes. We hadden het dit jaar niet getroffen met het weer maar ik ben er zeker van dat dit voor niemand een belemmering vormt om volgend jaar weer van de partij te zijn. (CL/FS)

Viergeslacht

MINDERHOUT - Om trots op te zijn! Mama Isabel Byns (RavelsEel), overgrootmoeder Catharina Van Gestel (Minderhout) met baby Norah Smets en oma Lea Laurijssen (Weelde)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 43

43

23-6-2011 15:29:14


MEERLE

Het verhaal van de Mjeelse pier MEERLE – Dit verhaal begint in de 19de eeuw. Er leefden in Meerle veel kleine landbouwers, gehuisvest in kleine woningen, gebouwd met lemen muren, versterkt door houten twijgen. Ze hadden een paar koeien of enkele geiten, ondergebracht in een potstal, enkele biggen en een tiental kiekens. Veel arme zandgronden, gelegen langs de beken, brachten weinig vruchten voort; de meeste gronden waren nog bedekt met heide en kreupelgewas. De boeren gingen dan de heide afvlaggen. Ze brachten die in de winter onder de beesten in de stal, zodat ze doorweekt werden met de uitwerpselen van de dieren. Na de winter bracht men dan de vlaggen op het veld om de grond te verrijken, maar dat bracht niet veel aarde aan de dijk. De boeren klaagden dat ze zo weinig koren, boekweit, haver en spurrie konden winnen.

Mijnheer pastoor Pastoor Mertens, die de parochie bestuurde, zag dit met lede ogen aan. Hij was een boerenzoon uit Kapellen. Daar in de poldergrond waren de opbrengsten meer dan het dubbel van de Kempen. Maar bij nader toezien, ontdekte hij de achterstand in de Kempen. In de polders zat de grond vol pieren en in de zandgrond van de Kempen waren geen pieren te bespeuren. Hij dacht aan de oplossing: hier moeten pieren komen om de grond te verbeteren. Toen hij weer eens op familiebezoek was in de polderstreek, zocht hij naar de grootste pier die hij kon vinden en bracht hem mee naar de pastorij in Meerle. Hij legde hem in de ‘mozzegoot’, waar de pier zich tegoed kon doen aan de lekkere afval uit de keuken, want de huishoudster zorgde elke dag voor goeie kost voor mijnheer pastoor. Zo kon de pier zich duizendmaal vermenigvuldigen. Om de pier nog meer te plezieren, stelde de pastoor voor om zijn ‘pispot’ elke morgen te ledigen bij de pier, dan wordt de grond nog vruchtbaarder. Zo gezegd, zo gedaan, de meid trok ‘s morgens het venster open van de opperkamer waar de pastoor sliep en met een grote zwaai kwam het plaswater van de pastoor terecht in de mozzegoot. En werkelijk, het groen rond de mozzegoot werd rijker en groter. De pastoor plantte er zijn prei, de prei werd een arm dik, zodat je fiets er een steun in vond.

De pieren werken Wanneer jaarlijks een varken geslacht werd op de boerderij werd ook de pastoor bedacht, immers hij was niet alleen de misbegeleider maar vaak ook de raadsman en begeleider van zijn parochianen. De vrouw van de boer maakte dan een pakje klaar met twee koteletten, twee vleesworsten en twee bloedworsten. Dat werd op een diepe schotel gelegd en met een handdoek werd het ingepakt en naar de pastoor gebracht. Als tegenprestatie ging de pastoor naar de moz-

44

zegoot, stroopte zijn mouwen op en pakte een groot handsvol pieren die hij in de lege, diepe schotel van de boer legde. Die pieren werden gedropt in de arme zandgrond en dan begonnen de pieren hun werk. Ze aten de grond op en in hun lange lijf werd de grond omgevormd tot humus, zodat hij nadien uitgestoten werd uit het pierenlijf. Samen met de vlaggen uit de koeienstal werd zo de zandige Kempense grond langzaam vruchtbaar en kwamen er grotere opbrengsten van granen, gras, rapen en spurrie. Maar … de omliggende dorpen hoorden van de vruchtbaarheid van de gronden, teweeggebracht door de pieren en keken oogluikend toe naar de pier op de pastorij. Burgemeester L.Van Nueten was wantrouwig en liet voor alle zekerheid een grote muur als omheining rond de pastorij bouwen. De pastoor bleef ook niet ten achter en legde met een grote ketting de pier vast aan een dikke paal in de mozzegoot.

Vlaamse kermis Vele jaren nadien, in 1938, was er een witte pater die naar de missies ging vertrekken. Het was pater Rommens. Om hem te steunen werd op 15 augustus een Vlaamse kermis ingericht. Zo werd er geld ingezameld om die arme negers in Congo te gaan bekeren. Ook de muziekvereniging werkte volop mee aan dit feest, immers de vader van de pater was ondervoorzitter en brouwer hier in Meerle. De muziekvereniging zorgde voor een stunt. In de kelder van het raadhuis werd een café ingericht. Het kreeg de naam van Piepenhol, waar alle kermisgangers zich konden tegoed doen aan alle soorten bieren. Maar de pastoor gaf toelating om de pier tentoon te stellen. Onder in het raadhuis was ook de ‘bak’ (verblijfplaats van dronken mannen of ruziemakers). De pier werd overgebracht van de pastorij en voorzichtig in de bak gelegd op een laag stro met een emmer slijk uit de mozzegoot zodat hij rustig kon verder eten. Er werd een ‘petrollamp’ bij gezet om de bak te verlichten. De deur werd met drie grote hengsels aan de buitenkant afgesloten en door een raampje in de deur kon men de pier bekijken. De bezoekers moesten één frank betalen om de pier gedurende één minuut te mogen aanschouwen. Honderden bezoekers bezochten de Mjeelse Pier.

De pier van Meerle in Ravels. per fiets afgezakt naar Meerle. Zij bezochten ook de Mjeelse pier, die de gronden van Meerle bevruchtte en ze verteerden hier vele franken. Ook in Ravels waren er vele zandgronden en zij konden best wat pieren gebruiken. ‘s Avonds wilden zij nog eens het Piepenhol bezoeken en onderhandelen om de pier aan te kopen of te huren. Maar het was al middernacht, alles leek gesloten maar het Piepenhol was nog open. De waard lag luid te snurken achter de toog, ja iedere cafébezoeker had ook de kroegbaas getrakteerd, daar hij de hele namiddag zijn vrije tijd opofferde om bier te tappen. De Ravelse kornuiten gingen poolshoogte nemen en … warempel de pier lag nog aan de ketting. Ze gingen terug naar de waard die nog stevig lag te snurken. Ze vroegen hem of ze de pier voor enkele dagen mochten lenen. Bij het snurken ging zijn kop op en neer; dat was het bewijs dat de waard akkoord ging. Stilletjes werden de grendels weggetrokken en de pier werd met ketting en al uit zijn bak verlost en verhuisde zo naar Ravels. Daar moest hij zijn productie voortzetten om de Ravelse zandgronden te verbeteren. Maar na enkele jaren kreeg de pier zoveel heimwee naar Meerle. Hij stopte zijn productie en uit heimwee versteende hij. Nu nog altijd kun je de versteende Mjeelse pier bewonderen in Ravels bij het cultuurcentrum De Wouwer. Daar staat hij te pronken. Ravels heeft hem mooi verzorgd en met bril en plastron getooid. Hij blijft het symbool voor de vruchtbaarheid van onze zandgronden. (Karel Pauwels)

Die van Ravels Ook in Ravels werd propaganda gemaakt voor de Vlaamse kermis in Meerle. Immers de broer van de witte pater was onderpastoor in Ravels. Met een grote delegatie kwamen ze te voet of

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 44

23-6-2011 15:29:15


n e

j

n s . a e

n . g r g e g r -

MEERLE

Mooi en pakkend ‘In Memoriam’

MEERLE – Dikwijls gebeurt het niet dat we in ons eigen dorp een toneelvoorstelling te zien krijgen van een gerenomeerd toneelgezelschap. Hanneke Paauwe (tekst, concept en regie) koos het mooie décor van het oude kerkhof rond onze kerk voor de voorstelling “In Memoriam”, dit naar aanleiding van 20 jaar palliatieve thuiszorg Ispahan vzw (in samenwerking met het stadsbestuur). Vader, moeder en een kind vertellen hoe ze het verlies van hun zoon en tweelingbroertje proberen te verwerken. Dat doen ze in een monoloog, elk bij een ander ‘engelengraf’ op het kerkhof. Ook de overleden jongen zelf komt in een monoloog aan bod. Hoe verschillend hun verhalen

t e j e t l .

ook zijn, toch zijn ze op een intense en gevoelige manier met elkaar verbonden. Het was een mooie en tegelijk pakkende en bij wijle emotionele voorstelling, met veel inleving gebracht door rasacteurs. De kijkers werden bij de voorstelling betrokken door telkens al wandelend te verhuizen naar een nieuwe plek op het oude kerkhof, verlicht door ouderwetse olielampen zie ze zelf ronddroegen en telkens in een halve kring zetten om de verteller in een zacht licht te zetten. Onze toch wel prachtige kerk en de oude graven en bomen zorgden voor een decor dat in een theater niet na te bouwen is. Zoveel schoonheid dich bij huis: de afwezigen hadden eens te meer heel erg ongelijk.

Dorien Van Bavel in het Raadshuis

MEERLE – Nog meer schoonheid in ons uniek Raadshuis. SALON 23 had deze lokatie gekozen om haar eerste reeks tentoonstellingen af te sluiten. Dorien Van Bavel – één van de drijvende krachten achter het initiatief SALON 23 stelde er haar eigen werk ten toon onder de noemer ‘Slijk’. In gingantische schilderijen toont ze akkers, plassen en tractorsporen. Met haar twee voeten in het slijk maakt Dorien Van Bavel foto’s van landschappen die ons heel bekend zijn. Verregende resten van een maïsveld, diepe en brede tractorsporen in de akkers. Meer Meerles kan het haast niet zijn. Naar mijn bescheiden mening was het Raadshuis dan ook de meeste geschikte locatie voor haar gigantische werken. Het lege oude gemeentehuis leende haar zijn grote en hoge muren, zodat deze werken uitstekend tot zijn recht kwamen. Het toonde dat grote werken behoefte hebben aan een aangepaste plek om volledig tot hun recht te komen, het toonde tegelijk wat voor potentieel ons Raadshuis op dat gebied in huis heeft. Een beter voorbeeld voor een bestemming was moeilijk te leveren. Doe zo voort Dorien en Salon 23 komt opnieuw naar het Meerlese Raadshuis. (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 45

45

23-6-2011 15:29:15


MEERLE

Vredesprijs

MEERLE – Nog meer nieuws van jong geweld uit eigen streek. Samen met haar klas won Kaat Nobelen de vredesprijs, een prijs die uitgaat van het vredescentrum. Kaat volgt aan de KdG Hogeschool een lerarenopleiding project kunstvakken (vakoverschrijdend) en muzisch werken.

drag van 750 euro dat kan worden aangewend voor een nieuw project of een uitstap in het kader van vredeseducatie. Daarenboven konden scholen ook aanspraak maken op een aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van een gepland project (voor max. 300 euro).

Op dinsdagavond 31 mei werden in het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen de Vredesprijzen 2010-2011 uitgereikt. Dit jaar stond het onderwijs centraal: projecten rond herinnerings-of vredeseducatie die schooloverstijgend en bovenal overtuigend werden aangepakt, kwamen in aanmerking voor de Vredesprijs. De winnaards van de Vredesprijs ontvangen een be-

In de categorie Hoger Onderwijs won de lerarenopleiding van de Karel de Grote Hogeschool uit Antwerpen. De studenten werden beloond met 750 euro voor het theaterproject 'Our Soldiers. Brieven aan het thuisfront.' De leerlingen baseerden zich op een bestaand kunstproject 'Our Soldiers' (www.rooms-veerle.be) waarvan de tentoonstelling eind vorig jaar oa.

het Vredescentrum aandeed. Hierin staat de rol van de Nieuw-Zeelandse soldaten tijdens WO I centraal. De leerlingen schreven theaterteksten op basis van authentiek brievenmateriaal uit die Eerste Wereldoorlog en brachten deze voor een ruim publiek. Tijdens de uitreiking werden een aantal fragmenten vertoond. De foto's kan u terug vinden onder 'beeldmateriaal' op de website. http://www.vredescentrum.be/thema/ de-kijker/winnaars-vredesprijs-schooljaar-2010-2011 http://www.kdg.be/nieuws/project-our-soldiers-wint-de-vredesprijs

Meerle Feest MEERLE – De avondmarkt van de Fanfare Sint-Cecilia is de laatse jaren ververschoven van een traditionele markt naar een markt waarop de Meerlese verenigingen zichzelf verkopen. Het actieterren verschoof naar het grote plein achter de jongensschool. Er vier voor iedereen wat te beleven. Vele verenigingen zorgden voor een ludieke activiteit, waarbij via je een puntensysteem prijzen kon verdienen. De voetballiefhebbers, die de voetbalwedstrijd van de Rode Duivels tegen Turkije niet wilden missen, hoefden niet thuis te blijven. Zij konden de wedstrijd op het feestterrein volgen op een groot scherm. Ze zagen er Witsel scoren, maar helaas ook een penalty missen, zodat de Duivels stranden op een gelijkspel.

De ‘cruciale match’ van de Rode Duivels werd met aandacht gevolg tijden de feestmarkt. Een overwinning mochten ze spijtig genoeg niet vieren. 46

Na de wedstrijd speelde de coverband Feel Good en bleven vele dorpelingen tot in de tot de late uurtjes hangen op het gezellige terras.

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 46

23-6-2011 15:29:16


l I n e n n .

MEERLE

Meerlese eerste communicanten

MEERLE – Op zondag 8 mei organiseerde dartsclub No Fear uit Meerle het eerste open No Fear in Café – zaal Het Zonnetje. Het tornooi mocht rekenen op een totale prijzenpot van 1000 euro.

MEERLE - Het blijft een feestelijke bedoening. Nieuwe kleren, een feestelijke viering waar lang en veel voor geoefend is en dan een fijn feest met familie en vrienden. Maar eerst nog de plechtige foto. Van links naar rechts: Boven: Florien Van Zwol, Robbie Graumans, Roberta Varlan, Bocha Van der Zande, Evi Van Gils, Esmee Verschueren, Axel Keustermans, Janna Van Nijnatten en Leen Machielsen Midden: Annelot Van Luijk, Rens Van Gog, Elien Brosens-Peeters, Daan Jespers, Lotte Jansen, Matthijs Daamen, Lieke Vorselaars, Tim Pauwels en Emma Vriends Onder: Seppe Van Boxel, Yannic Van Ham, Melissa Turksma, Joyce Van Den Bogerd, Guido Leemans, Senne Knaven en Sammy Du-Graie. (jaf)

-

1e Kubb spelnamiddag

-

MEERLE – Op zondag 22 mei vond het eerste Kubb-tornooi in Meerle plaats. Er waren 10 deelnemende ploegen opgedaagd, met in totaal een 40-tal deelnemers. De ploegen namen het tegen elkaar op in 5 spelrondes waarbij ze uitkwamen tegen 4 andere ploegen. Daarna werd een finalespel gespeeld om de uiteindelijke plaatsen voor de rangschikking aan te duiden. Er werd enthousiast gemikt en geworpen. Ook op tactisch vlak werd er heel wat besproken. Sommige wedstrijden waren heel spannend en liepen lange tijd gelijk op. Er werd gejuichd en ook wel eens gejammerd, maar alles verliep in een sportieve sfeer. Tijdens de middag kwam er geregeld een fikse wind opzetten. Enkele keren waaiden zelfs de blokjes omver. Maar dat kon de pret niet bederven.

n

t

e

Dartstornooi

Er werd gespeeld op 11 blokken met 57 deelnemers., waaronders enkele topspelers uit België. Kurt van de Rijck speelt in de nationale ploeg van België, Patrick Bulen was enkele jaren geleden nog deelnemer op het PDC WK. Tony Martinez, Kenny Neyens en een aankomend talent uit Nederland Jimmy van Schie; om er maar enkele te noemen. Net zoals de temperatuur buiten, lag binnen het niveau heel hoog. De uiteindelijke winnaar werd Tony Martinez uit Turnhout die de finale won van Rudy Savelkoel eveneens uit Turnhout. Tony ging naar huis met maar liefst 500€ waarvoor dank aan de gulle sponsors uit onze streek. Een geslaagd tornooi dat volgend jaar zeker weer op de agenda staat!

n

n r s

De Chiro aspiranten 2 waren de verdiende winnaar. Zij wonnen als enige ploeg al hun Kubb spelen. De Mol eindigde op de tweede plaats en de ploeg van Sus Faes wist de derde plaats te bemachtigen. Zij kregen allen een lekkere prijs. Het was een gezellige namiddag. KWB was heel tevreden van deze eerste editie. Ze hopen dat alle deelnemers zich goed hebben geamuseerd en volgend jaar weer op post zijn. (jvb)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 47

47

23-6-2011 15:29:17


MEERLE

Ziekenzorg viert Maria MEERLE – Naar jaarlijkse gewoonte gaat Ziekenzorg in de meimaand naar Meersel – Dreef voor de Mariaviering. Omdat het in de meimaand heel druk is in Dreef, was de dag een beetje anders ingedeeld. Half elf vertrek op het gemeenteplein, zo kon de viering om elf uur beginnen. Het weer was niet zo mooi en daarom werd er besloten om de viering door te laten gaan in de koorkapel en niet aan de grot. De voorzitter verwelkomde al onze zieken, 80- plussers en begeleiders. Daarna begon de viering voorgegaan door mijnheer pastoor en Benno. Jaan las de namen van de zieken die vorig jaar zijn overleden zodat we die mensen extra konden herdenken. Een zieke, José Govaerts offerde in naam van al de zieken een kaars. Er werd heel goed mee gezongen. Dit kwam omdat de liedjes heel goed leesbaar waren en wij met zijn allen dicht bij elkaar zaten. Er liepen ook geen andere mensen rond, iets wat aan de grot wel gebeurt en soms de aandacht afleidt. Het was een heel mooie en intieme viering. Daarna werd heel het gezelschap verwacht in de refter van de paters. Ze aten er soep en belegde broodjes. Jos Schelles-Martens trok laatst met twee paarden en kar (omgebouwde caravan) naar Lourdes. Via lichtbeelden en zijn heel plezante uitleg konden de leden we zijn reis meemaken. Het viel op dat de mensen in deze tijd toch nog gastvrij zijn. Ze kregen dikwels spontaan een plaats toegewezen waar ze nachts mochten staan, mochten ook

48

wel eens douchen en mee eten. Ook kregen ze dikwels geld maar dat was voor de mucopatiënten het goede doel waar Jos en zijn helpers het voor deden. Ze zijn zonder al te grote problemen in Lourdes geraakt waar veel familie, kennissen en dorpsgenoten hen stonden op te wachten. Tijdens de voorstelling was er nog een toetje, een appelflap met koffie, thee en een fris drankje. Rond half vier werd de gezellige namiddag afgesloten en brachten de kernleden de zieken weer veilig naar huis. Een fijne dag in het niet altijd gemakkelijke leven van zieken en ouderen. (gvb)

Fiets-4-daagse MEERLE – Als dit nummer verschijnt kan je nog snel je fiets van stal halen om deel te nemenen aan de 21e avond-fiets-4-daagse van de KWB Wielertoeristen Meerle. Op 29 en 30 juni en 1 en 2 juli 2011 kan je mee fietsen voor een fraaie toer door onze streek. Voor elke avond is een route uitgestippeld van 25 à 30 km, zaterdag kan je kiezen tussen een rit van 25 of 40 km. Onderweg wordt aan elke deelnemer een verfrissing en versnapering aangeboden. Wie drie van de vier avonden deelneemt, krijgt ook nog een aandenken. Iedere deelnemer, ook al heeft hij maar één dag heeft meegereden, maakt kans op een mooie prijs uit de tombola. Er zijn ook dagprijzen voorzien. De start en de aankomst zijn aan de parochiezaal “Ons Thuis” in Meerle. De vertrekuren zijn van 18.30u tot 19.30 u. Zaterdag mag je al om 18.00u vertrekken, zodat de liefhebbers de langere rit van ca. 40 km kunnen doen. Deelnemen kost voor KWB - leden 1,25 euro per dag, voor 4 avonden 4,50 euro; niet - leden betalen 1,75 euro per avond of 6 euro voor 4 avonden. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 1 euro per dag. Na de fietstocht kan je bij een biertje of een koffie nog even napraten in de parochiezaal of op het terras. Als het weer meezit – en meestal is de zon op afspraak - een uitstekende gelegenheid om de vakantiesfeer al wat te proeven. Meer info bij Jos Donckers - tel. 03/3159201gsm 0477/754.514 - e-mail jozef.donckers@ telenet.be - - www.kwbmeerle.be (jaf)

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 48

23-6-2011 15:29:18


e n

1 e

5 n . t

,

t . B 0 f 2 n n

WORTEL

Massa volk voor massaal veel rommel WORTEL – De ondertussen traditioneel geworden rommelmarkt van de Vriendenkring van het personeel van de strafinrichting Wortel bracht op Pinkstermaandag 13 juni een massa volk naar de koloniedreven. En de organisatie was af….. voldoende sanitair, eet- en drankgelegenheden enz. Elk van de 285 standhouders moest op voorhand inschrijven en betalen en kreeg daarna een plaats toegewezen. Hier dus geen taferelen van standhouders die een tot twee dagen vroeger afzakken om een goed plaatsje te bemachtigen. En die goede organisatie trekt steeds meer standhouders aan. Dit jaar vulden de 285 standhouders samen 3.226 meter met rommel allerhande, die vlot kopers vond. (fh)

De laatste pinten van Liliane

e

WORTEL – Een afgeladen vol café en veel ‘cervezas por favor’ wanneer Liliane op 31 mei haar laatste pinten tapt in café De Nieuwen Buiten. Het wordt fysiek te zwaar en Liliane moet stoppen. De laatste dag wordt ‘de kelder leeg gezopen’ en dat wil niemand missen. Hoe later op de avond hoe meer vreugd en omdat Liliane meer dan de handen vol heeft, schreef ze een boodschap voor haar klanten op de spiegel: “Het was heel fijn, zeven jaar lang cafébazin te zijn. Ik tap mijn laatste pint nog steeds met plezier. Bedankt voor deze fijne tijd, ge zijt me echter nog niet kwijt. Liliane xxx”. Wanneer we het café verlaten vraagt Liliane om iedereen te bedanken die haar in die zeven jaar op welke manier dan ook geholpen hebben. Corry en de Rekels zingen “Mijn stil verdriet”, maar dat hebben de klanten wellicht niet gehoord.

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 49

49

23-6-2011 15:29:20


WORTEL

ACW Solidariteitsquiz WORTEL/HOOGSTRATEN – In parochiezaal Trefpunt in Wortel streden op zaterdag 28 mei 19 ploegen om de eer in de de negende editie van de solidariteitsquiz KWB Wortel toonde zich de beste van de 19 deelnemende ploegen. Zoals elk jaar, stelt organisator ACW Hoogstraten een deftige prijzenpot ter beschikking, ditmaal 1050 euro. De winnaars verdienen 300 euro, verder worden door een onschuldige hand nog 5 ploegen aangeduid die elk 150 euro krijgen. Het gewonnen geld gaat niet naar de quizploegen, maar wel naar een zelfgekozen goed doel waarvoor ze speelden. De quizzers zelf is het geheel om de eer te doen. In een fijne en gezellige quiz (iedereen moet zich goed voelen is het motto van de inrichters),

Bijna officieel

W ’ e z j a 2

maar met enkele spitse vragen die het verschil maken, toonde KWB Wortel zich de slimste (ze haalden 86 op 90) en was de verdiende winnaar. Hun 300 euro ging naar de vzw Ispahan, die instaat voor palliatieve thuiszorg in het arrondissement Turnhout. De eerder genoemde onschuldige hand trok vijf plaatsen in de eindrangschikking die elk 150 euro voor het door hen gekozen goede doel opleverden. KWB Minderhout 2 (De Lieving Kinderkankerfonds), OKRA Meer (Bouwfonds van Chiro Meer), Wereldwinkel Hoogstraten (Sataqa in Guatemala), KWB Hoogstraten (Huize Monnikenheide in Zoersel) en ‘k wist ’t de Statie (Les Femmes Toubabs in het Afrikaanse Senegal) waren hier de gelukkigen. (jaf)

WORTEL – De organisatoren van VAGEBOND namen vorig jaar de vrijheid om de parking bij De Guld de naam Vagebondplein te noemen zonder dat ze daar toelating voor vroegen. Een goede zet want de Dorpsraad van Wortel steunde het initiatief en vroeg aan het college tijdens de algemene vergadering begin dit jaar om het plein dan maar officieel zo te noemen. De vraag werd zoals dat nu eenmaal hoort voorgelegd aan de Cultuurraad en na hun gunstig advies ging het college op 10 juni akkoord. Nu volgt er nog een wettelijk ‘openbaar onderzoek’ van 20 juni tot 19 juli. Daar kan iedereen bezwaar indienen, maar we gaan er van uit dat men in Wortel blij is met het Vagebondplein. Als er geen fundamentele bezwaren zijn, moet de gemeenteraad op 22 augustus zijn zegen nog geven en dan parkeren we voortaan op het Vagebondplein. Proficiat aan de Rik Verschueren en de zijnen. (fh)

Opnieuw VAGEBOND

KWB Wortel won de ‘solidariteitsquiz’ van het ACW en zorgt voor extra financiële middelen voor Ispahan. Op de foto de ploeg van Wortel met van links naar rechts ACW-voorzitter Vic Cornelissen en verder Lot, Gust, Gerd, Jan, Rit en Frans.

WORTEL – Juist, vorig jaar regende het oude wijven tijdens de eerste uitgave van VAGEBOND op het gelijknamige plein bij De Guld. Een goede organisatie viel letterlijk in het water, met nefaste gevolgen voor de sfeer en de geldbeugel van de organisatoren. Dit jaar wil men het overdoen. Dezelfde formule, quasi het zelfde programma, maar nu met stralend weer. Dus noteer alvast zondag 28 augustus in je agenda. Dan is het Vagebondplein opnieuw het decor voor De Schakel, de fietshappening van de Antwerpse Kempen en zijn opnieuw optredens allerhande voorzien met de groep Expresso, een covergroep met muziek uit de jaren ’60, ’70 en ’80 uit Brecht, en opnieuw of uiteraard Guido Belcanto als hoofdact, op enkele meter van zijn geboortehuis. (fh)

50

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 50

23-6-2011 15:29:22

H c b g d a u p

V s i e v m H T

D l w N

D i

W g t m d B h a O e v

D o

D d


r

l

r

g u ’ r

WORTEL

Eerste Vakantiefietszoektocht WORTEL - Voor de eerste maal organiseert vzw ’T SLOT van Wortel tijdens de zomermaanden een VAKANTIEFIETSZOEKTOCHT. Deze zoektocht kan gereden worden van zondag 10 juli tot en met zondag 4 september 2011. De afstand van deze zoektocht bedraagt ongeveer 20 km. Het vertrek van deze zoektocht is voorzien aan café De Nieuwen Buiten in Wortel. De zoektocht bestaat uit een reeks leuke eenvoudige zoekvragen en een aantal foto’s van zaken die men tijdens de tocht moet zoeken. De organisatoren stelden alles in het werk om de mooiste plekjes voor u uit te zoeken en u te laten kennismaken met de prachtige omgeving van Wortel en omstreken. Voor het luttele bedrag van 4 euro kan je inschrijven en deelnemen aan de zoektocht. Je kan inschrijven in café De Nieuwen Buiten, Langenberg 14 te Wortel van waaruit de zoektocht vertrekt en eindigt. Reiswijzers en antwoordformulieren kan je ook aanschaffen in taverne Bolks Heike te Rijkevorsel, vzw Het Slot te Wortel en Toerisme Hoogstraten.

n

.

. , -

De originele antwoordformulieren moeten uiterlijk op zondag 4 september 2011 binnengebracht worden. Daarvoor staat er een urne in café De Nieuwen Buiten. De prijsuitreiking van deze zoektocht vindt plaats in het Slot op zondag 11 september om 16 uur.

Prijzen die niet afgehaald worden op 11 september liggen ter beschikking in café De Nieuwen Buiten tot zondag 25 september. De uitslag en de juiste oplossingen zullen van-

af 11 september uithangen in café De nieuwen Buiten en in Het slot te Wortel. Buitendorpse prijswinnaars die niet aanwezig zijn op de prijsuitreiking zullen persoonlijk verwittigd worden. (RC/red)

Herneming: wandeling over het Stipstappe- en Kasteelvoetpad Wortel - Begin juni stond de derde en laatste geleide wandeling over het Stipstappe- en Kasteelvoetpad op het programma. Deze vertrok op maandag 6 juni vanuit Wortel, maar viel helaas door de hevige regenbuien bijna in het water. Bijna, want een kwartiertje voor vertrek stopte het eindelijk met regenen, en kwamen er zowaar acht volhardende wandelaars opdagen. Omdat we deze wandeling toch een beetje als een gemiste kans zien – er was veel interesse, zo vernamen we, willen we dit graag nog eens over-

doen, en dan liefst met mooi zonnig zomerweer. In de voorbije nummers van DHM kon u al lezen dat de werkgroep Oude Voetwegen van Erfgoed Hoogstraten er eindelijk in geslaagd was om, samen met de stad Hoogstraten, het tweede deel van het Stipstappepad en Kasteelvoetpad te heropenen als laarzenpad. Daarnaast heeft de Stad Hoogstraten zijn belofte waargemaakt om de signalisatie van het pad nog te verbeteren, door middel van extra poortjes en bewegwijzering, die ondertussen op beide paden geplaatst werden.

Zin om mee te stappen?

De werkgroep vertrekt een laatste keer op maandag 4 juli: afspraak aan De Guld, Poeleinde 2, om 19.00 uur. De wandeling eindigt rond 20.45 uur. O ja, en denk eraan: het heet niet voor niets een laarzenpad. Kortom: zorg voor een paar laarzen of trek op z’n minst andere stevige stappers aan. Of brandt vooraf een kaarsje voor mooi en zonnig weer! (ms)

De route van deze wandelavond, net als de afstand, vind je , samen met meer info over oude voetwegen en de werkgroep, op www.erfgoedhoogstraten.be

-

n

n

Dankzij deze twee laarzenpaden heeft Wortel er enkele fraaie wandelroutes bij. Van op het Stipstappepad heb je een prachtig zicht op de kerk van Wortel.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 51

51

23-6-2011 15:29:22


WORTEL

De Boomkes als festivalterrein WORTEL - WortelKermis is intussen al jaren de topper voor jeugdhuis ’t Slot. De bezoekers komen niet alleen uit Wortel, het steengoede programma kan elk jaar weer vele liefhebbers uit de omstreken bekoren. Ook dit jaar hoopt ’t Slot weer een massa feestvierders te ontvangen die mee komen genieten van een aantal zeer aantrekkelijke bands. Vrijdag 8 juli Daar de tent er sinds vorig jaar niet meer is, heeft jeugdhuis ’t Slot besloten om ook op vrijdag een poging te doen een breder publiek naar ’t Slot te lokken. De 6 lokale helden van THE NEW INDUSTRY komen ook dit keer weer met een pompende set. Na diverse rockconcours, een plaatsje in Humo’s Rockrally en hun debuut ‘Lights On Saturday’ zijn ze volop nieuwe nummers aan het schrijven. Postpunk, indie, poprock; het kan allemaal kloppen. Als tweede band gaat 808 SNKRHDZ het podium van ’t Slot bestormen. Dit collectief bestaat uit 4 totaal verschillende jonge heren die o.a. beïnvloed worden door Quentin Tarantino, Kraftwerk, The Chemical brothers en Justice.

Zaterdag 9 juli De opener van het openluchtspektakel op zaterdag is een trio uit het Gentse: LET LEWIS LIVE. Avontuurlijke herrie die zowel zweeft als bonkt. Laat je mee-‘zweven’ in een wereld van Hendrix, Jon Spencer, Rory Gallagher en The Black Keys.” HORSES ON FIRE is de tweede band van zaterdag en werd opgericht door Thijs de Cloedt die reeds jaren actief was als gitarist/songwriter bij de Belgische metaltrots Aborted. Daarmee speelde hij op oa. Wacken, Graspop en Hellfest. De zang staat centraal in dit alles zonder het te poppy of gelikt te laten klinken... Enkele wapenfeiten sinds hun korte bestaan: ze wonnen Global Battle of the Bands Belgium ’09 en treden zo in de sporen van Drive Like Maria en Wallace Vanborn. De band werd zelfs 7de op de grote finale in de Londense Scala. Intussen doken de heren met Ian Clement van Wallace Vanborn (WK2010) de studio in voor hun debuut dit najaar. Het lokale GIPSY ON THE ROCKS sluit onze zaterdagavond af. Vijf jonge muzikanten met wortels in Rijkevorsel, twee ervan op den Bolksen Dijk (dus Wortel toch?). Langzaam kregen ze een eigen geluid dat het midden houdt tussen traditionele blues rock, meer psychedelische 70’s hardrock en Scandinavische rock ’n roll à la Hellacopters. Deze mix van stijlen werd in de loop van 2010 vastgelegd in elf nummers in Studio 195. Op 3 december vorig jaar werd ‘Soul For A Gun’ voorgesteld aan het publiek tijdens een release-show in Hoogstraten. Verwacht vooral een stevige portie bluesrock, (southern) hardrock en roll… met een ruwe vrouwenstem als kers op de taart!

52

D e l o b v

Picle Juice RAVE OUR SOULS zorgen voor de afsluitende dj-set. Dit duo slaapt nooit, eet biochemisch afval en zijn rechtstreeks geïmporteerd uit de vroege jaren negentig. Rave Our Souls, hun met rave overgoten dj-sets, bijhorende attributen en kostuums daveren al enkele jaren doorheen het elektronische muzieklandschap. Ze nemen zichzelf niet al te serieus maar hun muziek des te meer. Na Pukkelpop, Rock Herk, Play Festival, Vooruit Gent, Petrol, Cafe D’anvers, Silo, Laundry Day, ... nu op WortelKermis!

Zondag 10 juli Na de eerste editie van BengeltjesKermis vorig jaar, willen we ook dit jaar weer iets aan de kleinsten voorschotelen, dit jaar echter op zondag. Naast een springkasteel en grime komt ook clown JABBEDABBEDOE de kinderen amuseren. En niet alleen de kleinsten geloof me... ook de oudere kinderen zullen er vrolijk van worden. ‘s Avonds is het één en al ska. We openen met een opvallende zangeres, knallende blazers, funky toetsen en een strakke ritme sectie: MR. WALLACE is de nieuwe 7-koppige ska sensatie uit Groningen. Amper een jaar begonnen heeft de band nu al de potentie om een grote speler te worden in het festivalcircuit. In januari stond de band zelfs op Eurosonic en 3 maand later werd hun debuut-EP voorgesteld aan het publiek. Mr. Wallace is hier voor het eerst te zien in België! SMOOTH LEE is de 7-koppige skapunksensatie uit Rijkevorsel die de ska-ritmes mixen met de woede, het vuile en het harde werk van de punkrock. Intussen staat deze meute al meer dan tien jaar op de planken met oa supports van The Specials, The Toasters en vele anderen... hoog tijd dus dat ze ook eens op WortelKermis staan. PICKLE JUICE is een 12-koppige feestmachine die snel uitgroeide tot een muziek-collectief met een ijzersterke livereputatie. Pickle Juice is

een kruising tussen een ska-punkband en een rariteitenkabinet. Je komt ogen en oren tekort wanneer deze bonte bende als een tornado over je podium raast.

Maandag 11 juli Het Kalmthoutse TMGS steekt het spreekwoordelijke vuur aan de lont op maandagavond. Als The Moe Green Specials maakten ze oorspronkelijk vooral surf, tex-mex, spaghetti-western en stax soul waarmee ze promt de StuBru demopoll wonnen en een debuut uitbrachten op het Griekse label Green Cookie Records. Hun derde cd “Borders OK” is uit sinds vorig jaar met opnieuw een breder en professioneler geluid. Single ‘Heart in ruin’ werd gekozen door Radio 1 als ‘Vi.be van de week’. Na een eerdere passage in 2008 staan ze nu terug op WortelKermis! Voor de tweede band van maandag duiken we de woestijn in. Phoenix, Arizona. Warm! Echt warm! Smokin ‘ Hot! Dezelfde bijvoeglijke naamwoorden kunnen worden toegepast op de heetste rockabilly band in het zuidwesten woestijn, VOODOO SWING! Sinds hun ontstaan heeft de band het podium gedeeld met rootsmuziek legendes als Big Sandy, de Paladins, de Blasters, Dick Dale, the Reverend Horton Heat en veel anderen. In 2010 bracht de groep hun vierde studioalbum, “Voodoo beans,” uit, vol met killer rockabilly, blues! En als laatste doen we opnieuw beroep op de band die vorig jaar niemand maar dan ook niemand onberoerd liet... JOHN HENRY ORCHESTRA! Geen hocus pocus, computers of samplers. Muziek van John Lee Hooker, Jimmy Reed, Hound Dog Taylor, ... maar evenzeer van CCR (Creedence), The Rolling Stones, Cream, The Beatles, Canned Heat, U2 en jawel, zelfs AC/DC! Gemist vorig jaar? Zorg dan dat je er nu zeker bij bent! (jdb/red)

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 52

W a v S e S l e e

23-6-2011 15:29:23

T h s p


WORTEL

De St.-Joris van Ria Hillen

Een droom wordt werkelijkheid

WORTEL – Ria Hillen is in de wereld van amateurkunstenaars beslist geen onbekende. Als vrouw van een van meest actieve leden van de St.-Jorisgilde wou ze een schilderij van St.-Joris en de draak maken. Ze documenteerde zich over St.-Joris te paard en kon niet anders dan vaststellen dat alle bestaande werken borduurden rond een zelfde thema. Of meer zelfs, dat ze sterk op elkaar geleken. Dus nam Ria het besluit om de legende vanuit een totaal ander standpunt te benaderen, zelfs letterlijk. Ze nam zich voor om een St.-Joris op een steigerend paard te tekenen gezien van bovenuit. Niet voor de hand liggend, misschien ver gezocht, maar beslist origineel. Tijdens de bestuursvergadering op 16 juni overhandigde Ria het werk in bruikleen aan de bestuursleden van de gilde. Het werk krijgt een passende plaats in het gildelokaal.

r

s n l

-

WORTEL – Sinds 7 februari is Maria Van Dijck een fiere grootmoeder. En terecht. Met de geboorte van de kleine Mila Verschueren ging de droom van een heus viergeslacht in vervulling. Wij zijn blij dat we haar droom kunnen vereeuwigen in De Maand. Op de foto herkennen we grootmoeder Marina Krols (links), overgrootmoeder Maria Van Dijck (midden), de kleine Mila Verschueren en de trotse mama Katrien Van Calster (rechts) (fh)

n

n

Nederlandse aardbeien uit Hoogstraten

e

e

n

n

!

d -

!

Ria Hillen schilderde St.-Joris en de draak gezien van boven uit. Ze schonk het werk aan de gilde waar het een plaats kreeg in het gildelokaal.

Ziekenzorgtombola WORTEL – De winnende nummers van de tombola Ziekenzorg 2011. Wint een aankoopcheck van 125 euro het lot 226547 (groene kleur). Een check van 50 euro 227454, winnen 25 euro 227248, 227446, 226599, 227599, 226795 en 227795 (groene kleur). Gratis omslaglot (blauwe kleur) wint 25 euro nummer 35361. Proficiat aan de winnaars en de anderen dank voor uw steun! Voor het bekomen van uw prijs, zie keerzijde van uw lot. (HV)

WORTEL - Een van onze lezers volgde tijdens zijn vakantie op Texel de Belgische politiek even niet en schrok zich een hoedje toen hij het bordje op bijgaande foto zag. Even dacht hij dat wij Vlamingen voortaan bij Nederland hoorden... DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 53

53

23-6-2011 15:29:23


WORTEL

’T Zou toch zonde zijn

WORTEL – Op de plaats van de woning van de familie Goetschalckx, Poeleinde 1, die onlangs werd verkocht, wil de nieuwe eigenaar een riante pastoriestijl neerpoten. En dat zou zonde zijn. De woning uit de jaren ’50, met invloeden van nieuwe zakelijkheid, staat op de lijst van waardevolle beeldbepalende woningen en kreeg vorig jaar nog de Erfgoedprijs van de vzw Erfgoed Hoogstraten. Wanneer enkele storende bijgebouwen verwijderd worden, blijft er een waardevolle woning met nog authentieke interieurelementen over, een woning die men met de nodige creativiteit en een sobere uitbouw in hedendaagse vormgeving, perfect kan aanpassen aan de noden van deze tijd. Enkele andere soortgelijke woningen in Hoogstraten werden recent aangepast en uitgebreid en zijn het bewijs dat zulke aanpassingen perfect kunnen.

Kermiswandeling

Maar even belangrijk dan de woning zelf is de ligging in de onmiddellijke omgeving van het als monument beschermd kerkgebouw en de als landschap beschermde omgeving. Goede ruimtelijke ordening moet oog hebben voor de ordening van elementen in een groter geheel. In die zin moet men behoedzaam omgaan met de omgeving van de gotische St.-Jan Baptistkerk, de in oorsprong oudste kerk van Hoogstraten. De bestaande woning, Poeleinde 1, in sobere bouwstijl en beperkte hoogte, laat de in volume bescheiden kerk en de eeuwenoude kapelanie volledig tot hun recht komen. In die onmiddellijke omgeving een bouwvolume toelaten van 9,40 meter breed, 17 meter diep en 10,47 meter hoog in een nu al gedateerde ‘pastoriestijl’ zou getuigen van een gebrek aan respect voor ons bouwkundig erfgoed en ruimtelijke ordening in het algemeen. (fh)

WORTEL – Nu het Sportcomité niet langer bestaat zet de St.-Jorisgilde de kermiswandelingen verder in samenwerking met de KWB en de Gezinsbond. En, net zoals vroeger, wandelt men elk jaar naar een bijzonder iets of iemand. Voor de ene een educatieve wandeling, voor anderen dé remedie om de zaterdag kater te lijf te gaan. Dit jaar kunnen de organisatoren uitpakken met een absolute primeur. Men brengt een bezoek aan de grote woning die Widar maakte van de twee grote dubbelwoningen tegenover het Casino. Daar krijgen de deelnemers deskundige uitleg over het speciale interieur van de woning. Dirk en Erna met hun drie kinderen, Sarah en Andres een jong stel dat hen helpt en zeven inwonende mindervalide mensen verblijven er sinds het paasverlof. De woning wordt pas op 24 september officieel ingehuldigd, de primeur is dus voor de wandelaars. Na het bezoek aan de woning kunnen de deelnemers iets drinken in het Casino. Daar krijgen ze nog ook uitleg bij het zorgcentrum voor oudere andersvalide personen dat Widar daar op dit moment aan het bouwen is. Wanneer de wandelaars terug in het dorp aankomen kunnen ze meteen in De Guld de kermis verder zetten. (fh)

Koers op kermismaandag WORTEL – Het Sportcomité haalde net niet de kaap van haar 50-jarig bestaan en stopte na 49 jaar met de organisatie van wielerwedstrijden op kermismaandag. Maar geen nood. Liliane, de vroegere uitbaatster van café De Nieuwen Buiten, besliste nog voor ze stopte dat kermis zonder koers niet kan… en dus organiseert ze dit jaar zelf twee koersen en een slotevenement om U tegen te zeggen. Voor de organisatie van de wielerwedstrijd kan ze rekenen op de hulp van Jef Moelandts van Hoogstraten, Kris Govers van Merksplas en van veel vrijwilligers van Wortel. Er staan twee wedstrijden op het programma voor wielertoeristen van de Vlaamse Wielertoeristen Vereniging (VWV). De eerste wedstrijd start om 14 uur en de laatste eindigt omstreeks 18.15 uur. Inschrijving, aankomst en uitbetaling in café De Nieuwen Buiten. Na de prijsuitreiking is er omstreeks 19.30 uur een liveoptreden van De Peulschil uit Merksplas, een groep die covers brengt die iedereen kent. Het Sportcomité is opgedoekt, maar aan sfeer en ambiance zal het op kermismaandag niet ontbreken. (fh)

LEES 54

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 54

23-6-2011 15:29:24


r e n r n

t

e e .

n r p r

-

e -

s

MEERSEL-DREEF

GOUD IN MEERSEL-DREEF Jan Van Riel en Maria Verschueren

«Eerst de 5-uren Mis en daarna naar huis» Jan Van Riel en Maria Veschueren vierden op zaterdag 21 mei hun gouden huwelijksjubileum met familie, vrienden en geburen, met een dankmis en een groot feest. ‹t Is geen uitzondering, maar het blijft toch een beste prestatie. Jan Van Riel werd thuis geboren op het Geiteneinde op 22 juni 1938, en heeft heel zijn leven nergens anders gewoond. Hij heeft altijd gewerkt op de boerderij, eerst enkele jaren als boerenknecht en nadien thuis. ‹s Winters ging men enkele maanden naar de suikerfabriek van Breda, zoals zovelen uit de buurt. Maria Verschueren werd geboren te Meerle, Groot Eyssel, op 5 januari 1940, en met vijf broers was er werk genoeg thuis, dus uit werken gaan was er niet bij. Op 20 mei 1961 stapten zij in het huwelijksbootje en het trouwfeest werd bij Maria thuis op de Lodderhoek gevierd. En zoals dat toen de gewoonte was, ging men na het feest eerst nog naar de «5-uren Mis» bij de Paters om daarna pas naar huis te gaan. Jan en Maria trokken bij zijn ouders in, en begonnen te boeren met twee koeien, wat varkens en een duizendtal mestkiekens. Al gauw volgden er vier kinderen: Johan (1962), Willy (1963), Christianne (1966) en Patrick

De klassieke statiefoto van Jan en Maria Van Riel-Verschueren op hun trouwdag.

Kloostertuinconcert MEERSEL-DREEF - De Paters Kapucijnen en de fanfare Voor Eer en Deugd van MeerselDreef, Galder en Strijbeek nodigen U uit voor het 2-jaarlijks Kloostertuinconcert op zondag 3 juli 2011 van 14.00 tot 17.00 uur. Even lekker ontspannen op uw vrije zondag te Meersel-Dreef. U loopt over de rommelmarkt, eet een smakelijk Belgisch frietje en dan op naar het terras in de tuin van de paters. Daar kunt u genieten van zang en muziek, onder het genot van een lekkere trappist of een koel ijsje. Er is ook een tombola (altijd prijs). Het kloostertuinconcert is een ongedwongen en sfeervolle happening. Aan deze middag werken mee: Fanfare Voor Eer en Deugd, Sambaband De Chaamanachos en zanggroep Weerijs. De toegang is gratis en u kunt naar binnen langs de Boerenpoort. De gehele opbrengst komt ten goede aan de opleiding van de muzikanten. Dus allen daarheen! (BD/JJ)

(1969) die ondertussen ook al samen voor 7 kleinkinderen zorgden. Het boerenleven kabbelt zo rustig verder op het Geiteneinde, ze zijn er content en meer moet dat niet zijn, en om het met de eenvoudige woorden van Jan te zeggen: «Voor deugnieterij moet ge niet altijd ver gaan». (JJ)

,

s e

n .

De Dreefse Trip

n

.

,

r

Het gouden paar, samen met kinderen en kleinkinderen, voor de ouderlijke woning op het Geiteneinde.

MEERSEL-DREEF - De Dreefse Trappers organiseren reeds voor de 9de maal een gezinsfietstocht van +/- 25 km op zaterdag 2 juli. Deze tocht is voor jong en oud gemaakt, zodat iedereen kan deelnemen. Op drukke verkeerspunten staan de leden klaar om het verkeer in goede banen te leiden, want veiligheid gaat voor alles. De verkeersregels blijven natuurlijk wel van toepassing en uw deelname is op eigen risico. Inschrijven kan tussen 13.00 en 14.00 uur bij café Den Bud alwaar de start en de aankomst van deze tocht is. Deelname kost (waarschijnlijk) slechts 3,50 euro per deelnemer, maar hiervoor krijg je zowel onderweg als bij de aankomst een drankje aangeboden. (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 55

55

23-6-2011 15:29:25


MEERSEL-DREEF

Jong talent in een monument MEERSEL-DREEF - Sinds 2004 vinden er in de provincie Antwerpen regelmatig concerten plaats door jonge muzikanten / zangers / zangeressen in oude meestal geklasseerde monumenten. Men noemt dit “Jong in Oud” ofwel jong talent in een monument. Afgelopen najaar kwam de vraag vanuit het provinciebestuur of de St. Luciakapel hiervoor beschikbaar en geschikt zou zijn. Het St. Luciacomité, dat als taak heeft deze mooie kapel te onderhouden en zoveel mogelijk te laten gebruiken, was heel blij met deze vraag en heeft dus met alle plezier alle medewerking hieraan verleend. Vrijdag 20 mei was het dan zover en heeft het ensemble “Voices for a While” een uur lang de bezoekers laten genieten van hun prachtige stemmen. De leden van dit ensemble bestaan uit Laura Gils

(sopraan), Elisabeth Colson (mezzo-sopraan), Rik Willebrords (contra-tenor) en Mathias Coppens (piano) en zij studeren allen aan het Conservatorium van Antwerpen. Na het ademloos beluisterde optreden van deze jonge artiesten hebben de bezoekers nog kunnen napraten onder het genot van een glaasje waar het St. Luciacomité voor gezorgd had en dat werd aangeboden door het provinciebestuur. Hoewel het voor de meeste toeschouwers een niet alledaags soort van muziek of zang was, hebben we alleen maar heel positieve reacties gehad en de vraag of we dit niet elk jaar zouden willen organiseren. De provincie zoekt echter elk jaar ‘nieuwe’ oude locaties, dus indien we hier verder vervolg aan willen geven, dan zullen we zelf op zoek moeten naar gelijk(w)aardige muzikanten. Als iemand daaromtrent een idee zou hebben, kan U hiermee altijd terecht bij één van de leden van het Comité. (CS/JJ)

Pater Luk viert feest MEERSEL-DREEF - Wie kent hem nu nog niet: Pater Luk Wouters. Hem voorstellen is niet meer nodig: in de verre omgeving wordt met ontzag over hem gesproken. Hij is de man met een visie voor het klooster van Meersel-Dreef, waar jammer genoeg niet altijd naar geluisterd wordt. Niets is hem te veel voor de Paters Kapucijnen, de Mariagrot, het klooster, de St Luciakapel, de Dreveniers en alle kerkgangers en bedevaarders die van heinde en verre toekomen. En nu viert Pater Luk zelf feest : 50 jaar geleden vond hij zijn roeping en werd tot priester gewijd. Daarom vindt er op zondag 3 juli om 10.30 uur een dankviering plaats in ons eigenste kloosterkerk. Op tijd erbij zijn is de boodschap als je nog een vrije bidstoel wil bemachtigen, want druk zal het er zeker zijn, omdat iedereen hem dit jubileum zo van harte gunt. Langs deze weg wensen wij de Pater een fantastisch jubileumfeest toe, en kunnen er alleen maar aan toevoegen wat wij allemaal denken: “Proficiat, en doe zo voort”. (JJ)

Onderzoek naar inkomen

«Voices for a While», het vierkoppig muzikaal ensemble in de St. Luciakapel, voor herhaling vatbaar.

REGIO - In 2010, in het Europese jaar tegen de armoede, deed de Katholieke Vereniging Gehandicapten in samenwerking met het VFG en de Universiteit Antwerpen een onderzoek naar het inkomen van mensen met een handicap. De resultaten waren onthutsend: 25 %, één op vier, heeft een inkomen onder de armoedegrens. Tegenover 10 % van de rest van de bevolking. Met dit stevig onderbouwd dossier wenst KVG naar de bevoegde minister te stappen. Alleen… er is nog geen regering maar KVG blijft popelen om dit onder de aandacht te brengen. (FS)

Nederland – België 1 - 4 MEERSEL-DREEF - Met opgeheven hoofd mocht het Belgisch voetbalelftal van MeerselDreef op vrijdagavond 9 juni het voetbalveld van Gesta (Galder) verlaten. De Nederlandse thuisploeg werd met vlotte 1 – 4 cijfers op eigen veld verslagen. Een ingetrapte penalty wegens handspel betekende het eerreddend doelpunt voor Nederland. De talrijk opgekomen supporters en de spelers konden nadien in de feesttent alles nog eens rustig napraten in de beruchte derde helft. (JJ)

Het winnende team voor België: staand Frits Verheijen, Stefan Hendrickx, Sam Muësen, Gian Roelands, Brent Verheijen, Robbie Van Sundert, Joeri Jansen, Rik Van Dun, Wouter Loots, en hurkend Jos Antonissen, Gert-Jan Smeekens, Cris Smeekens, Guy Muësen, Ben Verheijen en Marc Van Alpen. 56

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 56

23-6-2011 15:29:25

M s " t k I w H h I M t H


g

e .

d

e s

n . r -

MEERSEL-DREEF

Vergeten en toch leefbaar MEERSEL-DREEF - De dorpsraad van Meersel-Dreef ergerde zich (blauw) aan een artikel "Deze zomer moet je naar Hoogstraten" van de toeristische dienst, verschenen in de Zondagskrant van 12 juni. In het bewuste artikel wordt weer met geen enkel woord gerept over het noordelijkste dorp. Het dagelijks bestuur besluit hieruit dat men op het stadhuis telkens eenkennig te werk gaat. In de dorpsschool weigert men nog steeds Meersel-Dreef als deeldorp van Hoogstraten te beschouwen, in de evaluatie van 800 jaar Hoogstraten werd met geen woord gerept over

KLJ viert kermis de plaatselijke activiteiten, zoals het reuzenrad dat dan nog deels door eigen bewoners moest worden gesponsord, ook niet over de 100-jarige Meersel-molen en over de kermisspelen in het teken van 800-jaar Hoogstraten. Voor het terrassenreglement stelt men MeerselDreef dan weer wel gelijk met het centrum van Hoogstraten, en dat is duurder dan de andere deeldorpen. Om te betalen zijn we blijkbaar wel evenwaardig. Het hemels brood is voor Hoogstraten-Centrum, de kruimels soms voor de andere deeldorpen. (JJ)

n t m

-

MEERSEL-DREEF - KLJ stelt met trots haar feestweekend voor tijdens de kermisdagen, en met de financiële opbrengst kan de jeugdvereniging haar verdere werking betalen. Het begint op zaterdag 9 juli met DJ André uit Alphen, die voor de beste Nederlandstalige hits en veel meer zorgt. Vergeet even je zorgen, doe je dansschoenen aan, en vooruit met de kermisgeit. 's Maandags 11 juli organiseert de KLJ een heus dorpsfeest, na de straatspelen van 's namiddags tussen de verschillende gebuurten. DJ Jef voorziet de tent van de nodige opzwepende beats. Daarnaast zal coverband «Blue Thrill» de tent volledig op zijn kop zetten. De playlist van de band is beschikbaar op de website www.bluethrill.be en dat ziet er meer dan veelbelovend uit. Misschien oordorpjes meebrengen? Het is duidelijk dat uit het smeulende as van kermismaandagavond 2010 een nieuwe feestavond is opgestaan. De oude gloriedagen van kermisvieren zijn terug. Geniet ervan en drink met mate(n)! De feesttent staat aan de KLJ lokalen en de inkom bedraagt slechts 2,50 euro. (JR/JJ)

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES Het dagelijks bestuur van de dorpsraad en sympathisanten poseren in de regen voor het klooster : een stil protest voor gelijkheid van alle deeldorpen.

Verf op de kerktoren MEERSEL-DREEF - De toren van de paterskerk was dringend aan een nieuwe verflaag toe. Deze hoogtejob werd perfect afgehandeld door Jos Stoops en zijn schildersploeg. Wanneer het werk was opgeknapt moest Pater Luk toch nog even van dichtbij gaan kijken of het werk wel goed gedaan was. Samen gingen beiden met de hoogtewerker de lucht in. Om nog wat meer indruk te maken, schoof de mekanieker de hoogtewerker tot zijn maximumhoogte van 40 meter, om daarna zachtjes af te dalen tot bij de haan en daarna tot bij het schilderwerk van de kerktoren. “Alles was perfect en het uitzicht over de MeerselDreef en heel de streek was fantastisch mooi”, was de eindconclusie van Pater Luk. (PL/JJ)

, r Pater Luk controleert het werk van de schilder en zag met eigen ogen dat het goed was. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 57

57

23-6-2011 15:29:25


MEER

Gouden Mussen MEER – Of moeten we zeggen “zilveren Mussen”. De Mussenakker speelde een schitterend seizoen. In de KVDV (Kempisch Voetbal Door Vriendenclubs), eindigden ze helemaal bovenaan. De testmatch die over het kampioenschap zou beslissen hebben ze nipt verloren. Dat betekent dat de Mussenakker volgend jaar promoveert naar eerste afdeling. Naast clubs als FC Karel Mintjens en de Kliefhamers.

Een prachtprestatie die een nominatie voor sportverdienste toch wel verdient ! Speciale vermeldingen: Dirk Aerts als regelaar van alle wedstrijden, scheidsrechters, terreinen, etc. Kristof Janssens, winnaar van de GOUDEN MUS. Een trofee toegekend door de collega’s voor de meest verdienstelijke speler van het seizoen en last but not least belangrijke persoon die ontbreekt: Ouderdomsdeken en sfeermaker Frank Van Den Bogerd. (ma)

Schrijn- en en timmerwerken timmerwerken Schrijn-

Karel JANSEN PVC RAMEN RAMEN en en DEUREN DEUREN PVC PVC RAMEN RAMEN en en DEUREN DEUREN PVC Kömmerling Kömmerling Wij leveren leveren en en plaatsen plaatsen Wij alle schrijnen timmerwerk. alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, ramen, deuren, deuren, plafonds, plafonds, Daken, binnendeuren. binnendeuren.

Hoogeind 49 49 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 03/315 75 75 66 66 Tel.

189 189

Zon - zee - zorgeloos

Onderste rij van links naar rechts: Wout De Gruyter, Kristof Janssens (Gouden Mus), Jeroen Van Den Bogerd, Raf Laurijssen, Ties De Gruyter 1 iemand ertussen: Hans Braspenning 2de rij van links naar rechts: Jef Vlamings, Jonas Brughmans, Pieter Vervoort, Dirk Aerts, Bert Van Ginkel, Rob Gijsbrechts, Maarten Voeten Bovenste rij: Guy Kustermans (Voorzitter), Jelle Willebrords (delegee), Koen Braspenning, Bart Boeren

REGIO - Een toegankelijk strand aan zee is voor iedereen nog niet mogelijk. De dienst Intro van de Katholieke Vereniging Gehandicapten biedt deze zomer assistentie, op afspraak, in Nieuwpoort, Middelkerke, Westende, Oostende, De Haan, Vosseslag, Wenduine en Zeebrugge. Meer informatie bekom je op www.intro–events.be of bij de plaatselijke afdeling van KVG voorzitter Frans Snijders 0473 / 65.80.00. (FS)

Opgeruimd staat netjes MEER – Leden van de Chiro, de KWB en andere vrijwilligers haalden enkele containers puin en afval uit de gebouwen van de kloostersite. Binnen enkele weken wordt de kloostersite eigendom van Bouwmaatschappij De Noorderkempen en vzw Klooster Meer. De bouwmaatschappij bouwt er twintig woningen, de vzw Klooster Meer restaureert de vijf waardevolle gebouwen. Tot de start van de werken, en dat kan wel enkele jaren duren, zal het beheer van gans de kloostersite in handen van de vzw zijn.

M e e v

58

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 58

23-6-2011 15:29:26


MEER

Kinderen veroveren Meerse Markt MEER - Na de uitgeregende markt in juni hoopt het marktcomité de kinderen een zonnige en leuke start van de zomervakantie te kunnen bezorgen op de Kindermarkt van zondag 3 juli. Op deze markt worden alle kinderen van de fusie uitgenodigd om zich te komen amuseren in de Donckstraat en kloosteromgeving van 09.00u tot 12.30u. Het kloosterpark wordt omgetoverd tot een speelbos voor de kinderen. Op het drankterras zijn DOE-kaarten te koop ter waarde van 2 EUR en daarmee kunnen de kinderen deelnemen aan 8 attracties: ezelrijden, playstation groot scherm, speleotunnel, klimnet, kruisboogschieten en drie behendigheidsproeven. Overal krijgen ze een stempel en als de kaart vol is, ontvangen ze op het drankterras een kleine prijs. Tegelijk kunnen ze ook deelnemen aan de ballonwedstrijd, die doorgaat aan de stand van de Hoogstraatse Aardbei. Kinderen die een centje willen bijverdienen, krijgen ook de kans om eigen spulletjes te verkopen. De marktplaat-

sen zijn immers gratis, ook voor de volwassen standhouders. Die moeten zich zeker niet laten afschrikken door het kinderthema. Alleen zal het nodig zijn op tijd ( 07.00u ) aanwezig te zijn, want door de extra activiteiten zijn er minder gratis standplaatsen dan anders. Het drankterras wordt uitgebaat door het marktcomité en op het podium krijgt de bezoeker een live-optreden van musicalster Anne Van Opstal uit Hoogstraten. Zij werd in 2010 heel bekend met de vrouwelijke hoofdrol in ‘Dans der Vampieren’. Daaropvolgend vertolkte ze de rol van Anneleentje in de vtm-kzoomreeks ‘De sint komt thuis’. Momenteel speelt ze de rol van vertelster in ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’, een kleutermusical van Uitgezonderd Theater, en deze zomer staat ze te zingen op verschillende parkavonden samen met Dieter Troubleyn, Sandrine en Hans Peter Jansens op 16 locaties in Nederland en België. Volgend seizoen mag ze

de rol van Hodel spelen in ‘Fiddler on the Roof’, naast Lucas van den Eynde, Clara en Jelle Cleymans, Deborah de Ridder en vele anderen. Op de kindermarkt brengt zij een mix van allerlei nummers die zowel jong als oud zal bekoren, en wordt ze begeleid door Sander Hereijgers op synthesizer en bekend van groepen als Jiving Sister Fanny en New Industry. ’s Middags eindigt de kindermarkt, maar dan neemt vzw De Mortel de fakkel over. Op de speelplaats van het klooster organiseert zij vanaf 11.30u een grote barbecue, ten voordele van de nieuwe chirolokalen. Daarvoor kan je inschrijven bij Chris Verbist, Tilly Hessels en via vzwdemortel@gmail.com. Ook daar is een drankterras te vinden en voor de kinderen kan het niet op, want vanaf 14.00u is er een gratis spelnamiddag. Wie bij deze Kindermarkt en Barbecue nog vragen heeft of meer informatie wenst, kan daarvoor terecht bij Jan Dufraing ( 03/315 86 80 ) of op de website www.meermarkt.be. (jd)

Tweemaal een viergeslacht

e n n j r . e -

MEER - Jeanne Somers werd voor de 6e en 7de keer overgrootmoeder van Nore Jochems (22 maart) en Fien Heyligen (9 april). Het zijn echter de eerste viergeslachten in de familie. Mogelijk volgt er eind juni nog een 3de viergeslacht. Op deze foto: An Herrijgers, Debby van Leuven, Marleen Struyven, Nore Jochems, Jeanne Somers, Chris Struyven en Fien Heyligen. (ma)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 59

59

23-6-2011 15:29:26


MEER

De communicantjes van 2011

Kringwinkel Meer breidt uit MEER - Vanaf vrijdag 1 juli is er in de kringwinkel WEB te Meer, Meerseweg 135, ook electro te koop. Op deze manier komt men tegemoet aan de stijgende vraag naar dergelijke toestellen die eerst worden nagezien in het eigen hergebruikcentrum. Het hergebruikcentrum is een initiatief binnen het Kringwinkelcentrum WEB waar alle ingezamelde elektrische en elektronische apparaten, indien mogelijk, worden hersteld om ze daarna aan betaalbare prijzen, én onder garantie, terug te verkopen in de kringwinkels. In het hergebruikcentrum doorlopen de ingezamelde apparaten de volgende cyclus: sortering – nazicht – volledig herstel indien mogelijk, (anders wordt het toestel geschroot en afgevoerd) – grondige test – mogelijk bijsturen – poetsen – nogmaals grondige test (bv. wasmachine verschillende programma’s na elkaar laten draaien; 30°, 60°, 90°). Op deze manier brengt het hergebruikcentrum continu kwaliteitsvolle tweedehands-electro-apparaten aan erg betaalbare prijzen in de winkel. Voor de gratis ophaling van herbruikbare goederen en electro, die laatste mag niet beschadigd of verroest zijn, maar wél defect!!: maak je eerst een afspraak op het nummer 014/ 44 20 40. Ook is het mogelijk dat het gekochte toestel wordt thuisgebracht. Hiervoor maak je een afspraak bij aankoop in desbetreffende winkel. (ML/FS)

MEER – Met trots poseren de eerste- en de plechtige communicantjes van Meer voor een foto met vrienden en vriendinnetjes. Een foto die niet zal misstaan in de woonkamer maar ook later nog eens kan bekeken worden als deze flinke jongens en meisjes zijn opgegroeid tot volwassenen. Als een herinnering aan die mooie tijd van toen. (ma)

Gezinsfietstocht MEER - Op zondag 10 juli organiseert KWB Meer een gezinsfietstocht langs de mooiste plekjes van Meer. Onderweg is er een drankstop voorzien en ook zijn er daar spelletjes voor de kinderen waarmee ze prijzen kunnen winnen (alle kinderen hebben prijs) Vertrekken kan aan het klooster tussen 13u00 en 14u30. Na aankomst is er de prijsuitreiking voor de kinderen en is er tevens een aanwezigheidstombola voorzien voor alle volwassenen. De afstand bedraagt +- 20 km, wie wil kan deze tocht ook inkorten. Deelnemen kost 1 euro voor KWB-leden of 2 euro voor niet leden.

60

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 60

23-6-2011 15:29:27

K D l w G k e g v I H g b m i o f m e v a l g a k O B fi d m j w g j t w e


MEER

SINT JORISGILDE, MEER - OPEN SCHIETINITIATIE - 03 juli Tijdens Kindermarkt

o t -

n , a g

g ) n ; -

f n

.

Schuttersgilden zijn ingebed in onze Kempische samenleving. Gert Rombouts breekt op plastische wijze een lans voor het instandhouden van dit cultureel erfgoed. En het lijkt nog een leuke traditie ook…

Gert Rombouts beschrijft een… ‘zotte morgen’ Kukeleku! De haan roept z’n kippen van stok. De kerkklokken kondigen de hoogmis aan. Een luie zondagmorgen, langer geslapen dan gewoonlijk… Gewassen en gestreken trek ik in mijn ’s zondags kostuum de straat op, op zoek naar verse broodjes en lekkere koffiekoeken. Vrouw en kinderen liggen nog onder de wol maar zullen ongetwijfeld verrast zijn met al het lekkers op de ontbijttafel. Ik kan niet wachten om hun smoeltjes te zien… Halverwege de Donckstraat, bij de Sint Jorisgilde, staat de deur op een kier. Aan de muur een bord: “De koffie staat klaar!”. Ik twijfel nog even maar laat me toch verleiden, één koffietje kan immers geen kwaad. Wie dacht dat de gilde een ouderwetse vereniging is waar alleen oude, saaie fossielen aan de toog hangen, heeft het grondig mis. Integendeel, ik word vriendelijk ontvangen en in een minimum van tijd staat het zwarte goud voor mijn neus. Een pronte madam spreekt me aan en vertelt me één en ander over het gildeleven…. Er wordt geschoten met de kruisboog, gedanst, gevendeld, een kaartje gelegd en uiteraard op tijd een frisse pint gedronken. Kijk, er komt nog volk binnen! Of ik nog iets wil drinken? Bwa, geef mij maar een gildebierke. Teveel koffie op de nuchtere maag is immers niet goed zegt de dokter. Jan staat achter de tapkraan en weet me nog te vertellen dat mijn vrouw en de kindjes gerust kunnen meekomen de volgende keer, want ook voor de klein mannen wordt vanalles georganiseerd. Eigenlijk hebben ze niet liever dat jonge gezinnen eens binnen springen om kennis te maken met het gildeleven. Meteen de reden waarom de deur wagenwijd openstaat voor jan en alleman. Elke zondagmorgen, tussen 10u00

en 12u00 of op donderdagavond tussen 19u00 en 22u00 kletsen de pezen en klieven pijlen de Meerse horizon. Sint Joris stelt kruisbogen ter beschikking voor nieuwe rekruten zodat ik ook een schotje mag doen. Wat een ervaring! Intussen is er al aardig wat volk binnengekomen, ’t is echt gezellig. “Geef ons nog iets te drinken, ik trakteer!” Als het bier is in de man worden de wapens aan de haak gehangen en komen petanqueballen uit de kast. We spelen buiten in de tuin, in de schaduw van onze peperbus en wanen ons onmiddellijk in Frankrijk…tot pastoor Soontjes opnieuw alle kauwen uit de kerktoren jaagt met z’n bronzen klokkenspel. Is het al middag? Miljaar, en ik heb nog geen koffiekoeken! Vliegensvlug de rekening betaald en als een pijl uit een boog naar de bakker maar wacht eens even… verdorie, mijn geld is op. Wat nu gedaan? Met het lood in de schoenen naar huis waar vrouw en kinderen me opwachten. Niet met de deegrol maar met de autosleutels in de hand. Als beloning krijg ik geen broodjes maar het wekelijkse bezoekje aan de schoonouders op mijn bord. Onderweg vraag ik verschoning voor mijn ochtendlijke ontdekkingsreis en leg uit hoe de vork aan de steel zit. Ja, mijn besluit staat vast, ik word gildebroeder en mijn madam ga ik overtuigen hetzelfde te doen. Eindelijk heb ik een toffe hobby gevonden waar het ganse gezin aan haar trekken komt, waar gezelligheid, cultuur en vriendschap hand in hand gaan. Intussen rijden we schoonouders’ oprit op en worden zoals steeds hartelijk ontvangen. Je kent het wel, familiale perikelen en een beetje roddelen over van alles en nog wat tot schoonmoeder ons aan tafel roept voor een lekker bakske koffie…. met verse koffiekoeken!

Tijdens de kindermarkt op 3 juli richt de Sint Jorisgilde haar pijlen op u! Vanaf 10u00 tot 13u00 stelt de gilde haar bogen ter beschikking zodat u kan proeven van het schuttersleven. Vul uw gegevens in op een flyer welke speciaal voor de gelegenheid geschapen werd. Deponeer dit kleinood in de brievenbus aan het poortje van de tuin en u wordt door de gilde gecontacteerd. Kan het nog eenvoudiger? Tot dan? (gr)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 61

61

23-6-2011 15:29:34


N s l l H n

Op 12 mei zet de politie de wagen van de Brit Geoffry F. (30) uit BaarleNassau aan de kant, nadat hij een verdacht pakje bezorgde aan een motorrijder. In zijn auto vinden de speurders een grote som geld. De man wordt ingerekend en de raadkamer verlengde zijn aanhouding met een maand.

Maandag 16 mei wordt er ingebroken in een appartement aan de Van Aertselaarstraat. De dieven richten er een echte ravage aan en gaan er vandoor met een televisie, juwelen, een gps, diverse kledingstukken en zelfs een papegaai en twee andere siervogels.

H s m O s “ d H o H i G b c s g -

Op zondag 22 mei betrapt de zaakvoerder van Den Otter Trucks, aan de Riyadstraat in Meer, twee metaaldieven. De dieven gaan er vandoor, maar worden op de E19 in Loenhout door de politie aan de kant gezet. Een 42-Jarige Albanees en een 16-jarig meisje uit Antwerpen hadden batterijen gestolen uit enkele vrachtwagens. Het meisje zat aan het stuur van de bestelwagen waarmee de twee dieven probeerden te ontsnappen. De politie vermoedt dat ze ouder is dan 16, maar die leeftijd opgeeft om aan rechtsvervolging te ontsnappen.

Een man van 69 uit Minderhout is maandagmiddag licht gewond geraakt bij een ongeluk op het containerpark in de Krekelstraat. De man was met zijn wagen op een brug gereden naast de container voor groenafval, maar had nagelaten om de handrem van zijn wagen op te trekken. Eenmaal uitgestapt bolde de wagen achteruit. De bestuurder heeft nog getracht de auto tegen te houden maar hij kwam daarbij vast te zitten tussen de auto en een muurtje. Ziekenwagen en brandweer kwamen ter plaatse om het slachtoffer te bevrijden, maar gelukkig bleven de verwondingen beperkt.

Erik G. (47) uit Meer wordt door de strafrechter veroordeeld tot een boete van 12.000 euro, waarvan 9.500 euro met uitstel. Tijdens een controle in de boomgaard van de appelkweker op 25 oktober 2010, gingen twee plukkers op de loop. Een van de twee liet zijn portefeuille met zijn identiteitskaart vallen. Het ging om een Roemeen die zonder arbeidsvergunning aan het werk was.

De strafrechter in Turnhout veroordeelt een 62-jarige man uit Hoogstraten en een 60-jarige vrouw uit Ranst voor verkrachting van twee minderjarigen. De slachtoffers zijn een jongen en een meisje, die tijdens de periode van de aanranding beiden nog geen tien jaar waren. De man is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar met probatie-uitstel. De vrouw kreeg drie jaar cel, waarvan twee jaar met probatie. Ze kregen als voorwaarde opgelegd dat ze een behandeling moeten volgen en zijn voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt. Aan de slachtoffers en hun ouders moeten ze een schadevergoeding betalen.

De parking van het tankstation Total langs de E19 richting Antwerpen in Minderhout wordt gedeeltelijk vervuild door een product dat uit een vrachtwagen was gelekt. De brandweer van kwam ter plaatse om het vettige, maar ongevaarlijke goedje te verwijderen.

Maandag 6 juni neemt de politie in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Meerle al 200 cannabisplantjes in beslag. De 61-jarige Nederlandse Brit, huurder van de woning, zit op dit moment in de cel.

Twee Polen komen op zaterdagavond 4 mei om bij een zware crash op Groot Eyssel. Drie Poolse mannen reden met hun wagen vanuit Hoogstraten richting Meerle. Om een onduidelijke reden verloor de bestuurder de controle over het stuur van zijn wagen. De wagen botste tegen een vangrail, ramde een hydrant en kwam uiteindelijk ondersteboven in de gracht terecht. Een van de inzittenden overleefde de zware crash, maar de twee andere inzittenden stierven ter plaatse. Vermoedelijk zijn ze verdronken omdat de stuk gereden hydrant de gracht liet vollopen met water.

Tijdens het Pinksterweekend zijn in de dancing Highstreet in Hoogstraten rond 4.45uur ‘s morgens twee jongeren van 17 en 18 gevat toen ze twee flessen sterke drank probeerden te stelen. In Meer werden dan weer twee Polen van 27 en 31 jaar, die in Wuustwezel wonen, betrapt bij het stelen van verse aardbeien. De daders hadden al een paar kilootjes in hun wagen geladen.

62

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 62

23-6-2011 15:29:34


LEZERS SCHRIJVEN Naar aanleiding van ons artikel De Taalstrijd -Rookworst versus kouwe pla- een luimige kijk op de taalverschillen naar aanleiding van een mogelijke komst van Albert Heijn naar Hoogstraten heeft deze lezeres nog een bemerking.

Albert Heijn Het gaat niet zozeer om taalverschillen tussen supermarkt Albert Heijn en de Belgische supermarkten, maar om andere verschillen. Op 16 maart 2011 opende Albert Heijn zijn eerste supermarkt in België, in Brasschaat. “Voor de consument die zich bekommert om dierenwelzijn is het interessant om te weten dat Heijn een progressief dierenwelzijnsbeleid voert, ook in haar Belgische vestiging. Hier volgen enkele wetenswaardigheden: - er ligt geen foie gras (vette lever van ganzen) in de winkelrekken bij Heijn, maar wel Faux Gras de Gaia (vegetarisch gerecht dat de smaak benadert van foie gras); - Albert Heijn verkoopt enkel vlees van ongecastreerde varkens; - geen verkoop van paardenvlees in de Belgische winkels; - de supermarkt heeft een uitgebreid gamma vegetarische voedingswaren - er worden enkel scharreleieren, biologische

Anonieme brieven worden geweerd. De redactie neemt het recht lezersbrieven in te korten.

eieren en eieren van kippen met vrije uitloop verkocht.” Beste redactie, ik denk dat dit bericht wel interessant kan zijn, vermits het aantal mensen die bewust willen kopen en graag gezond en milieubewust willen leven, met aandacht ook voor dierenwelzijn, toch stilaan groeit. Mensen zijn dikwijls nog onwetend of kopen uit gewoonte. Ik heb geprobeerd hiermee op een objectieve manier wat informatie mee te geven.

Maria Verheyen - St.-Job

Afval sorteren In De Hoogstraatse Maand nr. 314, juni 2011, lazen wij het artikel “Sorteren - Le plastic c’est fantastique”. Een opiniestuk waarbij het verhaal van sorteren en recycleren in vraag wordt gesteld. Wij zouden graag vanuit het gemeentehuis en IOK Afvalbeheer willen reageren op dit verhaal. Het sorteren van huishoudelijk plastic in de vertrouwde groene zakken is nog steeds mogelijk en wordt ook nog steeds gerecycleerd tot de gekende zitbanken, picknicktafels en paaltjes. Wie zijn plastic blijft sorteren, doet dit nog steeds in de groene zak en levert deze zak dan af op het containerpark waar deze in een aparte container wordt verzameld.

Maar let op, niet alle kunststoffen horen thuis in de groene zak. Plastic flessen en flacons sorteren we uiteraard bij pmd, maar bijvoorbeeld nylon netjes van uien en fruit, chipszakken, opblaasbare zwembaden, touwen en straps horen thuis in de grijze restafvalcontainer. Wie er niet voor kiest om zijn huishoudelijk plastic te sorteren en zelf weg te brengen naar het containerpark, kan dit bij het restafval in de grijze container voegen. Dit plastic wordt dan niet langer gerecycleerd. Het ingezamelde restafval wordt echter niet zomaar in zijn geheel verbrand. Het Hoogstraatse restafval wordt verwerkt in de Mechanisch-Biologische Scheidingsinstallatie in Geel. Hier wordt het afval eerst gedroogd en daarna machinaal gescheiden. De plastic-fractie wordt aangewend als brandstof zoals in het artikel werd beschreven.

Ingrid Brosens - Milieudienst Hoogstraten BOEKHOUDING FISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/315.08.67

info@bfdg.be www.bfdg.be

184

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 63

63

23-6-2011 15:29:36


sport Sportnieuws: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout

Tel.: 03-314.66.28

Email: rene.laurijssen@belgacom.net

Hoogstraten VV Na een geslaagd seizoen waarin het eerste elftal van Hoogstraten V.V. de tweede plaats behaalde in hun reeks én in de eindronde voor promotie meespeelde, was het uiteindelijk Eendracht Aalst dat kampioen speelde en Sint- Niklaas mee promoveerde naar 2de klasse, na winst in diezelfde eindronde waarin H.V.V. sneuvelde. Voor de rood-witten zal het volgend seizoen alvast niet eenvoudig worden om even goed te doen. Het bestuur van Hoogstraten slaagde er wel in om het grote deel van de kernploeg te behouden en ook de hele trainersstaff. Enkel tweede doelman Jochem Tanghe verlaat de club na een aantal gewaardeerde seizoenen bij de rooikens en gaat zijn geluk bij het promoverende Sint- Niklaas beproeven. Andere spelers van de A-kern, jonge spelers uit eigen stad gaan, na een aantal seizoenen aangeklopt te hebben bij het fanionteam, hun voetbalgeluk verder zetten bij clubs in de streek. Zo vertrekken Michiel Van Gemert, Tom Cornelissen en Jens Jochems naar 2de Provincialer Merksplas. Pieter Servaes gaat

op zijn beurt 3de Provincialer Minderhout V.V. versterken. Ook belangrijk om te vermelden is dat verzorger Jef Cornelissen, na 20 jaren trouwe dienst, de fakkel zal doorgeven aan een nieuwe verzorger bij H.V.V., nl. Gunther Scheipers. Ook materiaalmeester én terreinverzorger Staf Verhoeven gaat het , na vele jaren in dienst van de club, iets rustiger aan doen. Staf zal samen met zijn vrouwtje Lea achter de schermen nog heel wat blijven meebouwen aan rood-wit. Ondermeer het A-terrein en enkele oefenvelden blijven in handen van terreinverzorger Staf . Trainer Jan Buylinckx trekt naar 3de Provincialer K.F.C. Meer waar hij de sportieve touwtjes in handen neemt. Jan kan terugblikken op een fraai seizoen met het 2de elftal van Hoogstraten V.V., dat dit seizoen voor de eerste maal in de club geschiedenis, kampioen speelde bij de Nationale Reserven. Voor het nieuwe seizoen werd ondertussen ook de reeks bekend gemaakt waarin de rooikens hun eer en die van ons fraai stadje in het Nationale voetbal (al een 25 tal jaren trouwens), zullen blijven verdedigen. Ondermeer kleppers als

Racing Mechelen, Rupel Boom, Dessel Sport, Geel-Meerhout en KV Turnhout zullen door het 75-jarige Hoogstraten V.V., gewikt en gewogen worden in het toekomende seizoen. HVV start in de Beker van België in het weekend van 13 augustus en het eerste competitietreffen is er al op woensdag 17 augustus. (luc/rel)

Oefenwedstrijden (o.v.) : Zaterdag 16 juli: 18.00 uur - KV. Turnhout – Hoogstraten VV Woensdag 20 juli: 19.30 uur - Sint-Lenaarts – Hoogstraten VV Zaterdag 23 juli: 19.30 uur - Hoogstraten VV Vosselaar Woensdag 27 juli: 19.30 uur - Zwarte Leeuw – Hoogstraten VV Zaterdag 30 juli: 19.00 uur - Hoogstraten VV – Beloften R.S.C. Anderlecht Woensdag 3 augustus: 19.30 uur - SK Merksplas – Hoogstraten VV Woensdag 10 augustus: 19.30 uur - Hoogstraten VV – Beloften A.A. Gent

Het voltallige kampioenenteam dat de titel behaalde bij de Nationale Reserven

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES 64

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 64

23-6-2011 15:29:38

D M d b s v b A e D r o w j v k


,

n t 3 l

SPORT

KFC Meer Drukke bedrijvigheid in de coulissen van KFC Meer de vorige periode! Uitreiking van de gouden schoen, trofee voor de revelatie van het voorbije seizoen, inhuldiging van de nieuwe vlag, afscheid nemen van enkele getrouwen, aanstelling van nieuwe oefenmeester, barbecue…! Weinig beweging op de transfermarkt: Rik Aerts, Ben Adriaensen en Tom Deckers verlaten de club om elders hun geluk te gaan beproeven en Erik Van Dijck komt over van Loenhout SK. Als voorbereiding op het nakende seizoen speelt de KFC op donderdag 28 juli om 19.30 uur een oefenwedstrijd op het veld van Dosko en op zondag 30 juli om 19.30 uur een thuiswedstrijd in het kader van de Beker van Antwerpen tegen het uit vierde klasse gedegradeerde KFC Lille. (rel)

V

Het KFC Meer-bestuur verenigt rond het nieuwe clubvaandel, dat bij elke thuiswedstrijd in de mast zal gehesen worden, met uiterst rechts pastoor Fons Soontjens die het nieuwe exemplaar inzegende

V

-

n

Tonny Priem reikt de “Tonny Priem Trofee” uit aan de 18-jarige Wouter Laurijssen die de revelatie van het seizoen werd

De afscheidnemende trainersstaf Dré Laurijssen en Harry Peeters werden nog eens extra op een leuk geschenk bedacht

Minderhout VV Het voetbalseizoen behoort pas tot het verleden en het nieuwe wordt al met vereende krachten voorbereid. Voor de beleidsmensen, en dit geldt voor alle clubs, geen platte rust, want gewoonlijk is er heel wat werk aan de winkel. Trainer Eddy Vermeiren die de voorbije seizoenen voortreffelijk werk leverde bij MVV geeft er de brui aan en als nieuwe coach werd Eric Leffelaer, die van Sint-Lenaarts overkomt, aangetrokken. Tom Deckers (KFC Meer), Pieter Servaes (Hoogstraten VV) en Dirk Harezlak (Sint-Lenaarts) komen de groenwitte kleuren mee helpen verdedigen en hopelijk versterken, terwijl keeper Hans Jacobs, Geert Mertens en Dries Schrauwen de voetbalshoes opgeborgen hebben. (rel)

De hoogste onderscheiding, de gouden schoen, ging dit seizoen naar Pieter Hendrickx (midden), zilver voor Hans Jacobs (links) en Geert Mertens verzoende zich met brons. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 65

65

23-6-2011 15:29:39


SPORT

Ultraloop - Alle

podiumtrapjes na 228,5 km voor Pat Leysen

Het is een ongeschreven (sport)wet dat wanneer je al te zeer focust op kwantiteit, de kwaliteit daar onder lijdt. Naar echte resultaten toe was 2010 – Pats 800 weet je nog - eerder een mager beestje. Ook 2011 zette bedenkelijk aan met een kwetsuur in de eerste 24 uur-wedstrijd in Helsinki en een slecht getimede ziekte die hem aan de kant hield in de 6 uren van Stein. Tekenen van slijtage en demotivatie loerden om de hoek. Tot Limburgs zwaarste in zicht kwam, een natuurwedstrijd over 80 km met een behoorlijk hoogteverschil. Zeggen dat alles van een leien dakje liep, zou de waarheid geweld aandoen. Zowat om de 10 kilometer moest hij op zijn stappen terugkeren omdat er een aanwijzing werd gemist. De veer van de motivatie plooide, maar brak gelukkig niet. Met een vierde plaats, een net-niet-podium dus, kon Pat goed leven.

Tussen duinen en dijken Enkele weken later werd op een donkere ochtend om half vijf het startschot gegeven van de 120 km op het Waddeneiland Texel. De deelnemers werden geacht twee keer het eiland rond te lopen. De eerste 60 km was er individuele fietsbegeleiding wat de bevoorrading natuurlijk heel wat vereenvoudigde. De tijdslimiet voor deze wedstrijd lag op een scherpe dertien uren wat ze meteen niet toegankelijk maakte voor avonturiers. Tussen duinen en dijken had men zo maar eventjes 30 km mul strand weggestrooid. Uiteraard zoek je toch de waterlijn op. Die schuine helling zorgt niet echt voor een surplus aan comfort. En uiteraard kletsen je schoenen met de onregelmaat van de golven vol water. Ondertussen probeer je de zandkastelen en bijhorende kinderen netjes te ontwijken. Wanneer de atleten na 80 km de laatste zandstrook onder de voetzolen hadden, was ook zijn laatste energie samen met die zandkastelen in zee verdwenen. En de zon, die brandde onverbiddelijk. Lekker voor die blinkende bradende lijven, moordend als je op zondagmiddag wat actievers had gepland. Maar opgeven was geen optie, ze moesten terug naar hun vertrekpunt. Even de motor op lagere toeren laten draaien bracht de nodige zuurstof om de laatste 25 kilometers weer een aangenaam ritme te kunnen vasthouden en zo nog op te schuiven naar… alweer die vierde, net-niet-podium-dus, plaats. Aangezien hij vooraf getekend zou hebben voor een top 10 was hij super tevreden en de leegte was nog veraf.

Belgisch kampioen 50+ Kwam dan in mei de 24 uren wedstrijd in Steenbergen, die gold als Belgisch én Nederlands kampioenschap. Omdat leeftijd niet alles dan toch wel iets zegt, startte de Minderhoutenaar zonder echte ambitie, tenzij een poging om 220 km en een B-statuut als atleet te verwerven. De eerste uren tast je mekaar wat af en weet je dat alle eventuele voorsprong of achterstand heel erg relatief is. Het enige wat dan van belang is, is te proberen ‘het goeie gevoel’ te krijgen. Maar net dat vond hij niet. Het duurde tot voorbij 60 km vooraleer hij echt goed begon rond te draaien.

66

Geert Stynen (35) uit Turnhout en Pat Leysen (36 )aan het einde van de 24- uurrace in hun rush naar goud en zilver Maar dan ging het ook heel lang lekker, onrustbarend lekker bijna. Hij nestelde zich op een vierde (ja inderdaad, opnieuw vierde) plaats in de wedstrijd en bleef relatief gemakkelijk tweede Belg. De nacht was zacht en afgezet met vlammende theelichtjes. Mocht je niet waanzinnig aan het lopen zijn, je zou de sfeer romantisch kunnen noemen. Tot bij het krieken van de ochtend de eerste haan een gat van jewelste in een wolk kraaide en Pat kletsnat en doorkou tegen zijn vrouwtje – supertrouwe begeleidster – riep: “Inpakken en wegwezen hier!”. Maar er was geen lievemoederen aan. Ze stripte zijn natte kleren, blies hem weer warm en hop, daar kon ie weer de baan op. Het zicht op die zilveren Belgische medaille was uiteraard de beste motivatie. En ze hadden tenslotte nog maar 10 uurtjes te gaan. Dan begon het rekenwerk en het kijken naar de concurrenten achter hem. Drie uur voor het einde voelde hij de 220 km binnen bereik. Hij schatte zelfs in dat hij hiervoor niet meer tot het uiterste moest gaan. Dus deed hij dit ook niet, wat had je gedacht. Maar opnieuw was dit buiten de waard gerekend. De vele supporters langs de

lijn begonnen opeens te roepen dat die Noorse atleet die voor hem liep (wist hij veel) het heel moeilijk had. Wanneer hij zou doorzetten zat er nog een derde plek in. Tja, veel keuze heb je dan niet, ook al zou je duizend keer liever terstond doodvallen. Enfin, die remonte kwam er dus met het gevolg dat die vierde plek die hij al zo lang vast had, in het laatste half uur nog veranderde in een blinkende derde. Om het verhaal helemaal mooi te maken mocht hij nadien bij de huldiging op elk podiumtrapje een bloempje/medaille ophalen: derde in de open wedstrijd, tweede plaats in het algemeen Belgisch kampioenschap en winnaar (en dus ook Belgisch kampioen) bij de heren 50+. En met een afstand van 228,5 km is dat B-statuut ook weer binnen voor twee jaren. Ja, er is nog leven na de dood. Nog enkele randbemerkingen voor de volledigheid. Geert Stynen uit Turnhout werd Belgisch kampioen met 248 km. Toevallig ook twee clubgenoten (ATAC) op de eerste twee plaatsen. De beste Nederlander (en dus Nederlands kampioen) was Wim Douw met 206 km.

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 66

23-6-2011 15:29:40


e l r n d t g e

t e

n s n t g

h e )

SPORT

Triatlon - Weergoden van de partij op de 4de Meetria-triatlon Voor degenen die “Meetria” nog met gefronste wenkbrauwen bekijken! Begin 2007 werd deze vereniging in Meer opgericht (Meetria=Meer-triatlon) met als doel sportmanifestaties in te richten ter ondersteuning van het goede doel. Op 5 juni vond de 4de editie plaats aan de Mosten, te weten een ¼ en een 1/8ste triatlon. Voor de deelnemers een weertje om u tegen te zeggen en voor de vele supporters aangenaam om volgen. De opbrengst van dit initiatief ging dit jaar naar Berkenbeek in Wuustwezel, een school voor buitengewoon onderwijs, die een bos heeft aangekocht gelegen achter de school en daar wil men een speel-en leerbos van maken. Voor de kwarttriatlon doken 138 deelnemers in het water en voor de 1/8ste 99.

Uitslagen

Kwarttriatlon 1. Hannes Cool (Moorslede); 2. Glenn Vekemans (Schoten); 3. Frederik Sleutel (Essen); 4. Stijn Noens (Wuustwezel); 5. Benny Peeters (Aarschot); 6. Filip Achten (Kessel-Lo); 7. Frank Herremans (Wuustwezel); 8. Rein Van Leirsberghe (Brugge); 9. Pieter Nicolaï (Brecht); 10. Hans Raats (Hoogstraten)

1/8ste triatlon 1.David De Grooff (Wilrijk); 2. Marten Van Riel (Loenhout); 3. Thijs Ribbens (Wuustwezel); 4. Stenn Goetstouwers (Wuustwezel); 5 Robin Van Der Steen (Bornem); 6. Dimitri Scheers (Zandhoven); 7. Frederik Swannet (Beerse); 8.Kurt Swannet (Beerse); 9. Arlo Heyrman (Brasschaat); 10. Jeroen Van De Kerkhove (Wuustwezel)

Het podium bij de vrouwen, v.l.n.r.Van Biesen Tineke (Moorsel), Helen Adams (Minderhout), Juliens Tatjana (Mechelen)

Kapellekensloop - Halve marathon voor Kristof Van Rooy Zonder twijfel vormt de Kapellekensloop, die dit jaar reeds aan zijn 19de editie toe was, de belangrijkste activiteit van het bedrijvige KWBMinderhout. Heel wat voorbereidend werk en de organisatie op de dag van de wedstrijden zelf vergt heel wat inspanning van een groot aantal vrijwillige medewerkers. Zo’n 400 kleuters en kinderen bonden de loopschoenen aan voor hun wedstrijden terwijl een 500 volwassenen zich aanmeldden voor de joggings en de halve marathon. Wat het weer betrof mocht men ongetwijfeld van een begenadigde namiddag spreken, het ideale weertje met veel zuurstof in de lucht om eens flink uit de sloffen te schieten. Het hoofdnummer van het programma, de halve marathon, werd een kluifje naar de hand van Kristof Van Rooy uit Vorselaar.

Uitslagen

Jogging: 3 km (81 deelnemers)

Heren: 1. Ward Rombouts (Meer); 2. Dries Janssen (Rijkevorsel); 3. Luc Vervoort (Eindhout); 4. Dirk Van Springel (Beerse); 5. Jens Koyen (Minderhout) Dames: 1. Britt Heirman (Deurne); 2. Helene Wouters (Hoogstraten); 3. Evi Theeuws (Lier); 4. Edith Van Den Hoeck (St.-Lenaarts); 5. Elise Schrauwen (Hoogstraten)

Jogging: 5 km (196 deelnemers)

Heren: 1.Tuur Segers (Weelde); 2. Kurt Aerts (Minderhout); 3. Manuel De Backer (Essen); 4. Ben Spruijt (Essen); 5. Benny Aerts (Minderhout) Dames: 1. Joyce Van Ammel (Turnhout); 2. Emma Segers (Rijkevorsel); 3. Marijke Van Schil

Ik ben de snelste, of… net niet? (Essen); 4. Meri Koyen (Meer); 5. Daniëlla Verboven (Lichtaart)

Jogging 10,5 km: (149 deelnemers)

Heren: 1. Tom Van Driessche (Zele); 2. Denis Vervloet (Malle); 3. Gino Lauwen (Westerlo); 4. Mark Borms (Willebroek); 5. Dheer Guy (Berlare) Dames: 1. Evi Hens (Wuustwezel); 2. Edith Eelen (Beerse); 3. Tineke Buyens (Wortel); 4. Tinne Van Beek (Weelde); 5. Marie-Josee Van

Der Corput (Baarle-Nassau)

Halve marathon: (98 deelnemers)

Heren: 1. Kristof Van Rooy (Vorselaar); 2. Dave Bruylandts (Poederlee); 3. Maarten Van Der Donck (Vorselaar); 4. Bram Everaert (Hoogstraten); 5. Jan Daems (Lichtaart) Dames: 1. Maria Vranckx (Wuustwezel); 2. Greet Buts (Bouwel); 3. Ilse Bosmans (Merksem); 4. Mieke Truyens (Schoten); 5. Hilde Laurijssen (Rijkevorsel)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 67

67

23-6-2011 15:29:40


SPORT Eventing nationaal kampioenschap LRV

Atletiek

Paul Laurijssen titel in klasse Licht

Goud voor Jan Vlamings

Het weekend van 5 juni betekende weer een absolute hoogdag voor de paardensport in de Minderhoutse Blauwbossen. Spreekt men over deze site, dan associeer je het onmiddellijk met eventing. En op dat vlak heeft de organiserende club Blauwbossenruiters haar strepen al wel verdiend. Sport van de bovenste plank was het ook deze keer! De LRV-ruiters en amazones betwistten er hun nationaal kampioenschap. In de hoogste reeks Zwaar toonde Sven Grouwels uit Aarschot (Langdorp) met Vennoot van de Melle zich de beste voor Frederik Smet uit Kieldrecht met United en Bart Hermans uit Kasterlee met Winnie H. Wouter De Cleene, lid van de plaatselijke rijvereniging viel net naast het podium, maar mocht terugblikken op een knappe wedstrijd. Ook de nationale titels in Midden, Licht en Beginnelingen kregen een eigenaar toegewezen. Vincent Martens uit Waasmunster met Isla Galante kreeg de hoogste score in Midden. Steven Konings uit Guigoven met Winner C en Tom Van Den Broeck uit Vorselaar met Parky XX vervolledigden het podium. In Licht werden er drie ringen gemaakt en de overwinningen gingen naar Raf Kooremans uit Merksplas met Fallada, Birgit Ceuleers uit Kortenaken met Utopia en Paul Laurijssen uit Meer met Aristo. Bij de Beginnelingen titels voor Anneleen Wagemans uit Tongeren, Steven Mariën uit Herenthout, Marilyn Wuytack uit Waasmunster en Katrijn Verlinden uit Lotenhulle. De organiserende club zorgde weer voor een vlekkeloze organisatie tot grote tevredenheid van de vele toeschouwers en enthousiaste deelnemers en zoals gewoonlijk ging het er gemoedelijk aan toe! (rel)

Nadat hij op een haar na de indoortitel op de 60 meter horden miste en met het zilver naar huis moest, wist Hoogstratenaar Jan Vlamings tijdens de nationale atletiekkampioenschappen voor Masters te Ninove op 12 juni wel de gouden medaille te behalen op de 100 meter horden in een tijd van 17.07, zijn tweede beste prestatie ooit in deze categorie. En of Jan tevreden was! Op diezelfde dag liep hij nog een persoonlijk record naar de archieven, nl. in het hinkstapspringen met een sprong van 8m76 en daarmee stond hij op het derde trapje van het podium. Goud, zilver, brons! Geen droom, maar realiteit! De forme is er en Jan hoopt nog meer prestaties op dit niveau neer te zetten tijdens het lopende zomerseizoen.

Paul Laurijssen met Aristo in zijn rush naar de titel

Uitslag

Klasse Zwaar: titel voor Sven Grouwels (Langdorp) Klasse Midden: titel voor Vincent Martens (Waasmunster) Klasse Licht: titels voor: Raf Kooremans (Merksplas), Birgit Ceuleers (Kortenaken), Paul Laurijssen (Meer) Klasse Beginnelingen: Anneleen Wagemans (Tongeren), Steven Mariën (Herenthout), Marilyn Wuytack (Waasmunster), Katrijn Verlinden (Lotenhulle), Marijke Bax uit Wortel behaalde een knappe tweede plaats.

Jan Vlamings

Jeroen Geerts algemeen clubkampioen bij de Paardenvrienden Traditiegetrouw werd er op Pinkstermaandag bij de Paardenvrienden in Wortel gestreden om de wisselbekers van de club. In de dressuur kwam het tot een spannende treffen tussen vier combinaties met als resultaat een overkamp om de beste aan te duiden. Loes Bax kwam tenslotte als beste uit de bus en won de beker voor dressuur, Els Mertens ging met de springbeker aan de haal terwijl Jeroen Geerts de titel van “algemeen clubkampioen” met Philip achter zijn naam mocht schrijven.

De overkampers in de dressuur v.l.n.r. Rik Bax, Loes Bax, Jeroen Geerts, Jos Brokken 68

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 68

23-6-2011 15:29:41


0

s r -

t

, s u .

SPORT

Kristof Schroé wint goud in de Gymfinales Op zaterdag 28 mei 2011 sloot de Gymnastiek Federatie Vlaanderen het turnseizoen af met de Gymfinales in de Gentse Topsporthal. Het 1000-koppige publiek genoot zichtbaar van de prestaties van de twee beste Belgische gymnasten per discipline, toestel of tuig. Op het programma stonden naar jaarlijkse gewoonte een 20-tal duels in de Artistieke Gymnastiek Dames en Heren, Acrobatische Gymnastiek, Trampoline, Dubbele Minitrampoline, Tumbling en Ritmische Gymnastiek. Kristof selecteerde zich voor de finale aan het koninginnentoestel, het rek, en mag zich nu een jaar lang de beste Belgische rekturner noemen.Op 21 mei behaalde Kristof brons op het Belgisch Kampioenschap artistieke gymnastiek heren te Malmédy. ’s Anderendaags behaalde Carolina Ameling een mooie 6de plaats bij Junior B – AGD. De volgende wedstrijd op het programma van Kristof is de 26ste Universiade te Shenzen (China). De Universiade is een internationaal multisportevenement, georganiseerd voor universiteitsstudenten. Het evenement wordt om de twee jaar gehouden en kent een zomer- en een winterprogramma. Het zomerprogramma zal in 2011 in Shenzhen plaatsvinden. In totaal worden 13.000 sportieve studenten verwacht uit ruim 180 landen.Vanaf 12 tot en met 23 augustus 2011 zullen internationale teams het tegen elkaar opnemen in de 12 nieuwe stadions van Shenzhen met onder andere basketbal, tafeltennis, waterpolo

Kristof met zijn gestrekte tkatchev aan het rek

Carolina Ameling met kozaksprong op balk

en voetbal. De geselecteerde gymnasten voor artistieke gymnastiek heren zijn: Donna-Donny TRUYENS (3 toestellen), Kristof SCHROÉ (6 toestellen), Jonas TOEBACK (6 toestellen).Ook

voor andere sporten vaardigt België deelnemers af. Wil je Kristof en hen volgen? Dat kan via de officiële website van de Universiade: http:// www.sz2011.org/Universiade/

Meerlese Biljardclub Het Zonnetje In de maand mei is het traditiegetrouw tijd voor de jaarlijkse grote prijs “HET ZONNETJE”, het grote driebanden tornooi georganiseerd door de Meerlese biljartclub. Met bijna 100 inschrijvingen kon men weer spreken van een succes. Na enkele voorrondes werden op 4 en 5 juni de finales gespeeld. Dit werd een ware marathon, waar elke speler zeven wedstrijden moest spelen op twee dagen. Op zondag om vijf uur waren de winnaars bekend . Op de foto herkennen we van l.n.r.: Gerard Nagelkerke van het “zonnetje”, medeorganisator en derde op de kleine tafel, Louis Jorens winnaar op de matchtafel, Tom de Swart, 2de op de matchtafel, Valentijn Gerwin 3de op de matchtafel, Louk van der Donk, mede organisator, Cor de Bont medeorganisator en wedstrijdleider, Albert Aerts, winnaar op de kleine tafel en Alex Hinten 2de op de kleine tafel. Zij streden voor een gezamenlijke wedstrijdpot van 3.700 euro . Na de finales werden alle aanwezigen getrakteerd op een gratis BBQ van café / zaal “het zonnetje “ en café “ de Grens” uit Poppel. Nadien werd de avond verder gezet met live muziek en werd en nog gezellig nagekaart en gedanst tot in de late uurtjes. Gezien het succes gaat men volgend jaar zeker verder met een 4de editie van het tornooi. Nieuwe deelnemers zijn altijd welkom en wil je zelf biljarten kom dan op vrijdagavond (vanaf

september) eens kijken, men kan nog altijd nieuwe leden gebruiken....contact opnemen kan

met “het zonnetje“ of bij Cor de Bont, tel: 0499 42 28 36

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 69

69

23-6-2011 15:29:42


SPORT

Duivensport – “De Noordhoek” Uitslag van 15 mei Noyon

137 oude duiven 1.Stanny Laurijssen (Ho); 2.Stanny Laurijssen (Ho); 3.Francis Jansen (Mi); 4.Theo Maenhout (Ho); 5.Louis Van Dyck (Meerle) 166 jaarse duiven 1.Gebr.Peeters (Wo); 2.Marinus Dekkers (Meer); 3.Henri Pemen (Meer); 4.Van Aperen-Aerts (Meer); 5.Theo Maenhout (Ho)

Quievrain 260 oude duiven 1.Gust Schrijvers (Mi); 2. Jan Brosens (Ho); 3.Stanny Laurijssen (Ho); 4.Weerts- Janssens (Ho); 5.Goossens-Geets (Mi) 381 jaarse duiven 1. Weerts-Janssens (Ho); 2.Gebr.Peeters (Wo); 3.Marcel Kinschots (Mi); 4.Jan Brosens (Ho); 5.Gebr. Peeters (Wo) 204 jonge duiven 1.Marcel Kinschots (Mi); 2.Jos Brosens (Meer); 3.Weerts-Janssens (Ho); 4.Henri Pemen (Meer); 5.Harry Govaerts (Mi)

Uitslag van 22 mei Noyon

138 oude duiven 1. Francis Jansen (Mi); 2.Harry Jansen (Meerle); 3.Louis Van Dyck (Meerle); 4.Louis Van Dyck (Meerle); 5.Louis Van Dyck (Meerle) 205 jaarse duiven 1. Henri Pemen (Meer); 2.Jeffrey Leemans (Meerle); 3.Jos Sprangers (Wo); 4.Marcel Martens (Meer); 5. Jan Brosens (Ho)

Quievrain 260 oude duiven 1. Angelo Roelen (Ho); 2. Harry Jansen (Meerle); 3. Harry Jansen (Meerle); 4. Walter Coertjens (Ho); 5.Eddy en May Poels (Ho) 337 jaarse duiven 1. Jan Brosens (Ho); 2. Jeffrey Leemans (Meerle); 3. Jos Sprangers (Wo); 4.Marcel Martens (Meer); 5. Jan Brosens (Ho) 513 jonge duiven 1. Jos Brosens (Meer); 2. Eddy en May Poels (Ho); 3. Angelo Roelen (Ho); 4.Walter Coertjens (Ho); 5. Gebr. Peeters (Wo)

216 jaarse duiven 1. Francis Jansen (Mi); 2.Jos Brosens (Meer); 3. Karel Aerts (Mi); 4. Harry Govaerts (Mi); 5. Gebr. Peeters (Wo) Quievrain 267 oude duiven 1. Eddy en May Poels (Ho); 2. Weerts-Janssens (Ho); 3. Gebr. Peeters (Wo); 4. Jeffrey Leemans (Meerle); 5. Luc Van Dyck (Meerle) 303 jaarse duiven 1. Gebr. Peeters (Wo); 2. Jos Brosens (Meer); 3. Marcel Martens (Meer); 4. Marcel Stoffels (Meer); 5. Jozef Haest (Wo) 806 jonge duiven 1. Harry Govaerts (Mi); 2. Weerts-Janssens (Ho); 3. Henri Pemen (Meer); 4. Angelo Roelen (Ho); 5. Eddy en May Poels (Ho)

Uitslag van 5 juni Quievrain

188 oude duiven 1. Jan Brosens (Hoogstraten); 2. Weerts-Janssens (Hoogstraten); 3. Marcel Van Gestel (Meerle); 4. Harry Govaerts (Minderhout); 5. Corneel Leemans (Meer) 211 jaarse duiven 1.Jos Brosens (Meer); 2. Jan Brosens (Hoogstraten); 3. Weerts-Janssens (Hoogstraten); 4. Gebr.Peeters (Wortel); 5. Eddy en May Poels (Hoogstraten) 309 jonge duiven 1. Michel Van Den Bogerd (Minderhout); 2. Jeffrey Leemans (Meerle); 3. Michel Van Den Bogerd (Minderhout); 4. Michel Van Den Bogerd (Minderhout); 5. Eddy en May Poels (Hoogstraten)

Noyon

79 oude duiven 1. Louis Van Dyck (Meerle); 2. Louis Van Dyck (Meerle); 3. A en D Brosens (Meerle); 4. Weerts-Janssens (Hoogstraten); 5. Harry Jansen (Meerle)

101 jaarse duiven 1. Jos Brosens (Meer); 2. Van Aperen-Aerts (Meer); 3. Jan Brosens (Hoogstraten); 4. Henri Pemen (Meer); 5. Louis Van Dyck (Meerle) 76 jonge duvien 1. Jos Brosens (eer); 2. Harry Govaerts (Minderhout); 3. Harry Govaerts (Minderhout); 4. Aug. Goetschalckx (Meer); 5. Jos Brosens (Meer)

Uitslag van 12 juni Quievrain

250 oude duiven 1. Francis Jansen (Minderhout); 2. Harry Jansen (Meerle); 3. Goossens-Geets (Minderhout); 4. Stanny Laurijssen (Hoogstraten); 5. Francis Jansen (Minderhout) 282 jaarse duiven 1. Francis Jansen (Minderhout); 2. Marcel Kinschots (Minderhout); 3. Angelo Roelen (Hoogstraten); 4.Jos Brosens (Meer); 5. Luc Van Dyck (Meerle) 909 jonge duiven 1. Weerts-Janssens (Hoogstraten); 2. Karel Spannenburg (Hoogstraten); 3. Eddy en May Poels (Hoogstraten); 4. Gerard Herrijgers (Meerle); 5. Jacques Godrie (Meer)

Noyon

126 oude duiven 1. Louis Van Dyck (Meerle); 2. Stanny Laurijssen (Hoogstraten); 3. Theo Maenhout (Hoogstraten); 5. Van Aperen-Aerts (Meer) 157 jaarse duiven 1. Stanny Laurijssen (Hoogstraten); 2. Gebr. Peeters (Wortel); 3. Louis Van Dyck (Meerle); 4. Stanny Laurijssen (Hoogstraten); 5. Jos Brosens (Meer) 151 jonge duiven 1. Marinus Dekkers (Meer); 2. Jan Goris (Hoogstraten); 3. A en D Brosens (Meerle); 4. Marcel Kinschots (Minderhout); 5. Jos Brosens (Meer)

Uitslag van 29 mei Noyon

141 oude duiven 1. Karel Aerts (Mi); 2. Gino Geets (Mi); 3. Karel Aerts (Mi); 4. Jos Brosens (Meer); 5. Stanny Laurijssen (Ho);

70

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 70

23-6-2011 15:29:42


s i

.

ZOMER 1961

-

s

-

s

;

. ;

l

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 71

71

23-6-2011 15:29:43


Natuurpunt Markvallei is een vereniging met vierhonderdvijftig aangesloten gezinnen. De afdeling kan haar leden binnen afzienbare tijd wellicht het nieuws van een tweede aankoop, binnen de periode van een half jaar, melden. In het natuurgebied De Aschputten kunnen de natuurliefhebbers binnenkort opnieuw bijna één hectare natuur veilig stellen door aankoop. Aan de andere kant van het werkingsgebied, in Wortel-Kolonie, wordt ondertussen vooral geinvesteerd in bezoekerscentrum De Klapekster. De museumwerkgroep werkt er aan de herintroductie van de collectie van Jan Spannenburg.

Big Jump Op zondag 2 juli neemt Natuurpunt Markvallei voor de tweede keer deel aan de Big Jump. We verzamelen om 14.30u aan de plaats waar de Mark Nederland binnenstroomt. Daar verwachten we onze Nederlandse vrienden die samen met ons de duik voor proper water zullen maken. Die duik starten we stipt om 15 uur. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water – én dat ze daar iets willen aan doen. We willen terug proper water in onze rivieren! We hopen uiteraard dat deze oproep niet in dovemansoren valt en nodigen vooral ook onze beleidsmakers uit om met ons het verfrissende water in te duiken. Iedereen welkom aan de Markweg in Galder op de grens met Nederland om 14.30u. Springers dragen verplicht schoenen. Verantwoordelijke: Bruno Vande Wiele (0478 64 16 29)

Samen foto’s nemen De fotowerkgroep van Natuurpunt Markvallei trekt er regelmatig op uit om samen foto’s te nemen. Het is een boeiende ervaring om van elkaar te kunnen leren. Onderwerp van fotografie is natuurlijk de natuur. Op 31 juli passeren de insecten en de planten in Wortel-Kolonie de revue. Er wordt om 9 uur verzameld aan bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel Kolonie. Info: Wim Verschraegen (verschraegen.wim@telenet.be)

Wortelse Tongklever, een nieuw streekproduct Natuurpunt Markvallei promoot samen met het stadsbestuur van Hoogstraten het aanplanten van inheemse struiken. Voor vogels en kleine dieren zijn de natuurlijke hagen en heggen een zegen en ook het landschap ziet er met deze heggen plots veel natuurlijker uit. Eén van deze struiken die we vooral in heggen vinden is de sleedoorn. De pruimpjes van de sleedoorn zijn voor ons mensen niet echt lekker, maar de vogels lusten ze wel. De klapekster gebruikt

72

de doornen ook om zijn prooien op te spitsen. Enkele leden van Natuurpunt Markvallei hielden zich bezig met het ontwikkelen en verbeteren van de receptuur van het pittig drankje uit vervlogen tijden. Zij leerden de geheimen van het goddelijk drankje kennen van hun grootouders. In de verschillende keukens werd daarop druk geëxperimenteerd. Uiteindelijk werd de ideale combinatie van natuurlijke producten gevonden en zag de “Wortelse Tongklever” het levenslicht. De Wortelse Tongklever is vanaf nu verkrijgbaar in bezoekerscentrum De Klapekster. Op het etiket lezen we: “In de Wortelse Tongklever proef je de natuur van de Markvallei. Sleedoornstruiken blijken er de uitgelezen plaats voor de klapekster om er zijn prooien te bewaren. De struiken vind je in houtkanten en aan bosranden. Zoek je de klapekster? Hou dan vooral de boomtoppen in de gaten. Daar vind je hem speurend naar prooien. Bij het nuttigen van een Wortelse Tongklever kan je alvast fantaseren over deze unieke waarneming. Ons bezoekerscentrum kreeg de naam van de prachtige vogel die Wortel Kolonie en de Castelrésche Heide als zijn winterverblijf heeft. Wij weten alvast dat het gewoon lekker is. De Wortelse Tongklever is voorzien van een mooi etiket. Daarop prijkt de klapekster tussen sleedoornstruiken. De tekening is van de hand van Dick Klees, een inwoner uit Chaam die gespecialiseerd is in natuurfotografie en het tekenen van natuurlijke taferelen. Wortelse Tongklever wordt afgevuld in flessen van 700 cl en kost in de Klapekster 15 euro per fles. De opbrengst wordt gebruikt voor de werking van Natuurpunt in Hoogstraten en Rijkevorsel.

Vlinder mee! Op 6 en 7 augustus organiseert Natuurpunt de actie “Vlinder Mee!”. Op die dagen wordt aan iedereen gevraagd om de soorten vlinders in de verschillende tuinen en hun aantallen door te geven. Natuurpunt Markvallei koppelt traditiegetrouw enkele vlinderactiviteiten aan deze actie. Dagvlinders vormen waardevolle indicatoren voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Helaas doen

ze het lang niet goed en gaan veel soorten achteruit. Het is daarom erg nuttig om cijfers over vlinders te verzamelen. Door de vlinders in je tuin te tellen, kan ook jij meten hoe het met de natuur in je omgeving is gesteld. En je helpt de veranderingen van de biodiversiteit in kaart te brengen. Natuurpunt Markvallei wil iedereen die het wil op een aantrekkelijke manier kennis laten maken met nacht- en dagvlinders. In Meerle gaan we op 6 augustus zoek naar nachtvlinders, op 7 augustus speuren we in Wortel Kolonie naar dagvlinders. Deelname is gratis, de activiteiten worden begeleid door ervaren gidsen. 6 augustus – 21.00 uur aan Ingang domein Elsakker in Meerle / 7 augustus - 14.00 uur aan BC De Klapekster, Kolonie 41 in Wortel Info: Wim Verschraegen (verschraegen.wim@ telenet.be)

Instapcursus Natuur Natuurpunt Markvallei organiseert na de vakantie een instapcursus “natuur”. Ooit gedacht dat de natuur je wel boeit en hoe jammer het is dat je er (bijna) niets van af weet ? Deze cursus is dé kans om hier iets aan te doen: een reeks van 5 lessen en 5 belevingsmomenten zorgen voor een aangename instap in de wereld van de natuur. Je krijgt tijdens de lessen en de uitstappen een inleiding in een aantal thema’s van natuur en leefmilieu. Genoeg om de smaak te pakken te krijgen, maar te weinig om je koppijn te bezorgen. Tegelijk leer je Natuurpunt in je streek kennen en ontdek je een aantal ongekende natuurplekjes in je buurt. Met actuele thema’s als klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid nemen we zelfs even een kijkje over de grenzen. Maar niet zonder praktische tips voor huis en tuin . Om deel te nemen is geen voorkennis vereist, maar wel een hoge reactiesnelheid. Dus noteer dadelijk de cursusdata en schrijf je vliegensvlug in !! Thema 1 : Natuur op mensenmaat Thema 2 : Huis , tuin- en keukennatuur Thema 3 : Achter de schermen van de natuur Thema 4 : Natuur, daar wordt aan gewerkt Thema 5 : Een blik op de wereld Lesgevers : Joeri Cortens ( les 1 ) en mensen van afdeling Natuurpunt Markvallei Theorie : woensdag 7-14 -21 en 28 september, 5 oktober van 19.30 uur tot 22.30 uur Praktijk : zaterdag 10-17 en 24 september , 1en 8 oktober van 9 uur tot 12 uur Plaats : BC De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel Deelnameprijs : 50 euro voor leden, 60 euro voor niet-leden Inschrijven + info: Luc van Dun (luc.van.dun@ telenet.be of 0473 37 52 87) (AO)

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 72

23-6-2011 15:29:43


r

j s -

n p r n n -

@

-

VIRGINIE ZEGT

REGEN

Virginie Fransen is 18 jaar oud. Als alles goed gaat, is ze, als u dit leest, net afgestudeerd in het laatste jaar Humane Wetenschappen op het ASO Spijker in Hoogstraten. Ze vertelt over het geluid van de regen. Voor een maand als juni heeft het al verdomd veel geregend. Misschien is het inderdaad wel logisch als je weet dat het de vorige maand kurkdroog was, maar toch voelt dit niet normaal aan. Binnen een tweetal weken staat Rock Werchter namelijk voor de deur en dat beleef ik nu al drie jaar lang in een hittegolf van jewelste. Of het dat dit jaar ook zal zijn zullen de weergoden bepalen. Wat de regen echter wel met zich meebrengt is dat het een mens langs de ene kant ongelooflijk slecht gezind of weemoedig kan maken en langs de andere kant juist blij of opgewekt. Ik woon in een rustige buurt in het rustige Wortel in een rustig huis met vooral een hele rustige tuin. Die combinatie maakt dat de regen altijd een heel andere, vaak aangenamere indruk geeft dan dat ik zou wonen in een drukke buurt aan een drukke baan in een druk rijhuis zónder rustige tuin. Afhankelijk van de plaats in huis klinkt de regen anders, alsof er binnen de vier seizoenen nog

meerdere verschillende “regenseizoenen” zijn. Stel dat het vrij tot zeer hard regende. Wanneer ik op zo’n moment op het toilet zou gaan zitten, zou de regen dan ofwel hard tegen het toiletraampje tokkelen, ofwel zou de muur er rond voornamelijk nat worden en zou dat water dan via de kleine mosrand ritmisch druppen op de vensterbank. Wanneer ik dan weer in de badkamer zou gaan zitten zou de regen hard op het dak en op het dakraam tokkelen, anders dan dat het tegen het toiletraampje tikt omdat de regen nu rechtstreeks tegen de raam komt. Als je dat dakraam dan nog eens openzet hoor je een combinatie van het zachte geroezemoes van de waterdruppels op straat, samen met het wilde tokkelen op het dakraam en het ritmisch druppen van de waterdruppels aan de rand van de openstaande raam. Tenslotte zou ik tegen de avond eens naar bed gaan en in de stilte van een slapend huis in slaap vallen met de regen. Weer die regen, inderdaad,

maar nog steeds niet dezelfde regen als die in het toilet of de badkamer. Jammer, vermoedelijk zou ik sneller in slaap vallen bij de dakraamregen dan diegene die ik hoor in mijn kamer. Recht achter en gedeeltelijk onder de grote plataan achter ons huis ligt mijn kamer. Wanneer het regent, valt de regen dus deels rechtstreeks op mijn dak en moet een ander deel van het water eerst langs de grote boom eer het mijn dak bereikt. Die laatste regen moest er voor mij niet per se bij zijn. Meer bepaald omdat de bladeren van de boom de waterdruppels eerst opvangen, vervolgens verzamelen en tenslotte in groep op pad sturen, waardoor ze in volle vaart en met volle gewicht op mijn dak neerplonzen. Een eerder agressiever klinkende regen dus en niet één waarmee je in slaap wil vallen. Vooral niet als het dan nog durft te onweren. Ik ben dan misschien al achttien, die slaapkamerregen blijft toch altijd een beetje eng (vf).

e

: n d

n . n -

t e

r -

n

5

n

3

Wie zichzelf herkent in het cirkeltje op de foto stuurt voor de 10de van de maand een kaartje naar De Hoogstraatse Maand, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten of een mailtje aan kopje@ demaand.be (zie ook www.demaand.be). Hij of zij is daarmee winnaar van een boekenbon ter waarde van € 12,5 van Standaard Boekhandel in Hoogstraten. Maar wie het kopje ook herkent mag ook een kaartje of mailtje sturen. Zij komen, bij lottrekking door een onschuldige hand, ook in aanmerking voor een boekenbon ter waarde van € 12,50. Die wij naar uw eigenste adres opsturen, of in uw bus komen steken, als het niet te ver is. De vorige maand “Juichende jongeren, altijd leuk”, zei pater Versteylen. Ook vorige maand, al was hij in een hoekje weggemoffeld, herkennen deden ze hem wel. “Ik ben Lode Van Dijck, 8 jaar en heb mijn foto herkend in het kringetje bij het kopje van de maand. Wij wonen in Elsbroeken nr 6, 2320 Hoogstraten. Heel erg bedankt alvast!” Maar er kwam nog een tweede mailtje van Ruben Meeuwsen (Elsbroeken 8): “Het is Lode Van Dijck, onze buurjongen en mijn lieve speelkameraad.” Wat mooi, wat mooi. Hop vrienden, beiden naar de Standaard Boekhandel met jullie bons van elk € 12.50.

Deze maand Zo op het einde van het schooljaar nog snel een (soort van) oude klasfoto bijeen ge-’Scharreld’. “Imparare l’italiano non è facile ma divertente...” zouden we zeggen. En dat moet genoeg zijn om

te weten waarover het gaat. Want deze foto werd genomen na een intensieve maar leuke cursus Italiaans. Kijken maar (lvr)

o

@

Met medewerking van Standaard Boekhandel - Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 73

73

23-6-2011 15:29:44


TENTOONSTELLINGEN Tot 17 juli LAUREATEN VAN HET IKO stellen hun werk tentoon in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak. Info: 03 314 65 88

Uw activiteiten in De Maand? Meld het ons

redactie@demaand.be

Van 24 juli tot 18 december KEUKEN, KERK en KINDEREN, Tentoonstelling over vrouwenarbeid in Hoogstraten in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met vrijdag van 14 tot 17 uur en op afspraak. Info 03 314 65 88

200

MEERLE

HOOGSTRATEN Zaterdag 2 juli WESTHOEKKERMIS met o.a. volksspelen van 13 tot 1 uur. Info 0473 36 14 94. Vrijdag 8 juli VAT VAN ’T STAD, met optredens van Bamboozle en Fosco op het begijnhof vanaf 19 uur. Info Toerisme Hoogstraten 03 340 19 55. Vrijdag 22 juli PARKFEESTEN met optreden van een coverband van 20 tot 23.30 uur aan de Gravin Elisabethlaan. Vrijdag 29 juli MOUTERIJQUIZ om 20 uur in de tent in de Mouterijstraat. Ploegen van maximum 6 personen. Inschrijven verplicht 0478 31 04 65. Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 juli INTERNATIONAAL FOLKLOREFESTIVAL, vrijdag en zaterdag van 20 tot 23 uur, zondag van 14 tot 18 uur. Organisatie en info: De Gelmelzwaaiers 03 314 56 33. Vrijdag 29 juli PARKFEESTEN met optreden van een coverband van 20 tot 23.30 uur aan de Gravin Elisabethlaan. Vrijdag 29 juli MOUTERIJQUIZ om 20 uur in de tent op het plein in de Mouterijstraat. Inschrijven voor 18 juli tel . 0478 31 04 65. Zaterdag 30 juli SCHOOL IS COOL en in het voorprogramma Video Volta en Heatstroke in de Cahier. Vvk 6 euro, add 10 euro, deuren open om 21 uur.

74

Tot 30 september MAISDOOLHOF bij de familie Leemans, ’t IJsklompje, Elsakker 23a te Meerle. Info 03 315 82 36.

MEER Zondag 3 juli MEERMARKT – KINDERMARKT in de omgeving van het klooster. Gratis toegang. Info 03 315 86 80. Zondag 3 juli INITIATIE SCHIETEN tijdens Meermarkt van 10 tot 13 uur in het gildelokaal in de Donckstraat Vrijdag 8 en zaterdag 9 juli CINEMACONCERTEN BRASSED OFF van 22 tot 24 uur bij het klooster in de Donckstraat. Inkom 7 euro. Organisatie Brassband St.-Rosalia, Chiro en vzw Klooster Meer. Info Jos Brosens 0473 80 75 24. Zondag 10 juli GEZINSFIETSTOCHT, van ongeveer 20 km met vertrek tussen 13 en 14.30 uur aan het klooster. Zondag 17 juli WEGRIT VOOR WIELERTOERISTEN van 8 tot 10 over een afgepijld parkoers van 80 km. Start aan café De Gelmel. Organisatie Hoogstraatse Wielertoeristen. Vrijdag 22 en zaterdag 23 juli MAXBURG HEIFEESTEN met op vrijdag van 21.30 tot 3 uur Nederlandstalige muziek en op zaterdag een jeugdfuif. Telkens aan de Maxburgdreef 7. Info 0497 48 64 07

Woensdag 29 en donderdag 30 juni Vrijdag 1 en zaterdag 2 juli AVONDFIETSVIERDAAGSE op vrijdag van 18.30 tot 23.30 uur op zaterdag van 17.30 tot 00.30 uur. Deelname gratis. Organisatie en info KWB 0477 75 45 14. Vrijdag 29 en zaterdag 30 juli LA PLASA TROPICAL op vrijdag van 20 tot 4 uur, op zaterdag van 13 tot 4 uur. Info 0497 08 47 16. Woensdag 29 juni tot zaterdag 2 juli AVONDFIETSVIERDAAGSE van de KWB wielertoeristen. Info 0477 75 45 14. Donderdag 28 en vrijdag 29 juli AVN JOGGING TWEEDAAGSE vrijdag van 18.30 tot 19.30 uur aan het Casino te Wortel, zaterdag van 18.30 tot 19.30 op het Gemeenteplein te Meerle. Info 03 314 45 98.

MINDERHOUT

198

Van woensdag 6 tot zaterdag 9 juli AVOND-FIETS-VIERDAAGSE van 18.30 tot 19.30 uur, op zaterdag van 18 tot 19.30 uur. Organisatie en info KWB 03 314 71 94

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 74

23-6-2011 15:29:45


WORTEL Van 10 juli tot 4 september VAKANTIEFIETSZOEKTOCHT in en rond Wortel, Afstand ongeveer 20 km. Organisatie t’ Slot. Inschrijven in ’t Slot, De Nieuwen buiten en Toerisme Hoogstraten. Maandag 4 juli STIPSTAPPE- EN KASTEELVOETPADWANDELING (herneming), vertrek om 19 uur, De Guld. Organisatie WG Oude Voetwegen. Info: www.erfgoedhoogstraten.be

199

MEERSEL-DREEF Elke zondag ROMMELMARKT met tweedehands en zelfgemaakte spullen. Zaterdag 2 juli DREEFSE TRIP, gezinsfietstocht van ongeveer 25 km. Inschrijven kan tussen 13 en 14 uur in café Den Bud. Organisatie De Dreefse Trappers. Zondag 3 juli KLOOSTERTUINCONCERT van 14 tot 17 uur bij de Paters Kapucijnen, met medewerking van Fanfare Voor Eer en Deugd, Sambaband De Chaamanachos en zanggroep Weerijs. Zondag 3 juli BIG JUMP in de Mark om 14.30 uur aan de Markweg in Galder op de grens met Nederland. Info 0478 64 16 29 Zondag 3 juli TINNE FEEST vanaf 11 uur in het domein Dreef 34b Zondag 10 juli OPEN DEUR DE MEERSELMOLEN van 10 tot 17 uur Zondag 3 juli TINNE FEEST van 11 tot 22 uur in een uniek kader langs de Oude Tramweg. Info 0498 61 45 82 Zondag 3 juli OPENDEUR ST.-LUCIAKAPEL van 14 tot 18 uur Zaterdag 9 en zondag 10 en maandag 11 juli KERMIS en KLJ FEESTWEEKEND zie dorpsrubriek Meersel-Dreef

t -

Vrijdag 8 tot en met maandag 11 juli WORTEL KERMIS met elke avond optredens bij ’t Slot. Zondag 10 juli BENGELTJES KERMIS met ’s namiddags optreden van Jabbedabbedoe in de Boomkens. Organisatie ’t Slot. Zondag 10 juli KERMISWANDELING naar Wortel-kolonie, een organisatie van de St.-Jorisgilde in samenwerking met de KWB en de Gezinsbond. Vertrek aan De Guld om 10.15 uur. Maandag 11 juli WIELERWEDSTRIJD, inschrijving en uitbetaling café De Nieuwen Buiten Donderdag 28 en vrijdag 29 juli AVN JOGGING TWEEDAAGSE vrijdag van 18.30 tot 19.30 uur aan het Casino te Wortel, zaterdag van 18.30 tot 19.30 op het Gemeenteplein te Meerle. Info 03 314 45 98.

KVG Fietsgroep REGIO - Ook minder-validen trekken er per fiets, eventueel met een aangepaste fiets, wel eens op uit. In groep met gelijkgezinden is dit eens zo plezierig. Bart Van De Mierop is hiervoor de coördinator binnen de Katholieke Vereniging Gehandicapten. Elke tocht is in twee delen opgesplitst. Een eerste rit gaat over een 20 à 25 km. Een verdere rit heeft een afstand van 45 à 50 km. s’ Middags wordt er een gelegenheid gezocht zodat allen samen kunnen eten. Drie rolstoelfietsen kunnen op afspraak gehuurd worden aan vijf euro per dag. Voor een eventuele begeleider dien je zelf te zorgen. Iedereen mag meerijden, ook mensen zonder handicap. Voor onderweg heeft ieder een zakcentje mee om iets te drinken, het middagmaal enz. Deelname is gratis en de verzekering ook. Op zaterdag 2 juli is Sint-Amands-Hemiksem het trefpunt voor onze eerstvolgende fietstocht. U ontvangt, na aanmelding, tijdig een uitnodiging met alle gegevens. Hiervoor kan u reageren op het nummer 0476/92.42.12. of bij kvgfietsgroep.bartvandemierop@hotmail.com (FS)

Activiteiten juli

Woensdag 13 en 27 juli PETANQUE om 14 uur in Markdal te Meer. Dinsdag 5, 12, 19 en 26 juli KAARTEN en BILJARTEN van 13.30 tot 17.30 uur in het lokaal van St. Joris Hoogstraten Dinsdag 12 juli RUMMY CUP in het lokaal van St. Joris Hoogstraten Woensdag 6, 13, 20 en 27 juli ZWEMMEN van 10.15 tot 11.30 uur in De Wildert te Zundert Donderdag 7, 14, 21 en28 juli NORDIC WALKING van 9.30 tot 11 uur, bijeenkomst in Castelré

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2011 -

DHM_juli_315.indd 75

75

23-6-2011 15:29:46


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

TANDARTSEN Voor dringende gevallen op zaterdagen, zondagen en feestdagen belt u het centraal nummer 090 33 99 69

Wild & Gevogelte

bvba

Kip aan ‘t spit din., woe., don., vrij. & zat. Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03 / 315 70 16 Winkel open van 9 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten 144

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Anke Aernouts 0479.34.68.03. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Ilse Van Bouwel 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 0474.26.14.41, Inne Van Der Eycken 0478.23.52.89 en Boonen Liesbet 0478.50.09.75. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06 Inge Geerts, 0478.64.81.61 Linda Lambregts, 0476.94.31.15

76

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout.

STOFFELS

LOKALE POLITIE

DE KIKKERPRINS www.dekikkerprins.be

Van Aertselaerstraat 7, Hoogstraten

APOTHEKERS Tussen 22 uur en 9 uur ’s morgens BEL 0900 10-500 Van 27 tot en met 30 juni Apotheek Schevelenbos, Kapelstraat 11 te Loenhout, tel.: 03 669 64 24 Van 1 tot en met 3 juli Apotheek Biopharm, Meerledorp 46 te Meerle, tel: 03 315 73 75 Zaterdag 2 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek Biopharm, Meerledorp 46 te Meerle, tel: 03 315 73 75 Van 4 tot en met 7 juli Apotheek Biopharm, Meerledorp 46 te Meerle, tel: 03 315 73 75 Van 8 tot en met 10 juli Apotheek Horsten, Vrijheid 98, Hoogstraten, tel: 03 314 57 24 Zaterdag 9 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek Horsten, Vrijheid 98, Hoogstraten, tel: 03 314 57 24 Van 11 tot en met 14 juli Apotheek Horsten, Vrijheid 98, Hoogstraten, tel: 03 314 57 24 Van 15 tot en met 17 juli Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Zaterdag 16 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Van 18 tot en met 21 juli Apotheek De Volksmacht, Hoek 16 te Rijkevorsel, tel.: 03 314 62 25 Van 22 tot en met 24 juli Apotheek Brosens, Meerdorp 48 te Meer, tel.: 03 315 77 73 Zaterdag 23 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek Brosens, Meerdorp 48 te Meer, tel.: 03 315 77 73 Van 25 tot en met 28 juli Apotheek Fransen, Vrijheid 160 te Hoogstraten, tel.: 03 314 60 04 Van 29 tot 31 juli Apotheek Luyten, Minderhoutdorp 40 te Minderhout, tel.: 03 314 40 74 Zaterdag 30 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek Luyten, Minderhoutdorp 40 te Minderhout, tel.: 03 314 40 74

Martens tuinen tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

KOPIJ Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op

woensdag 27 juli

OPGELET

Wij verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 13 JULI redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

- JULI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_315.indd 76

23-6-2011 15:29:47


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.