juni 2011 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 314

JAARGANG 27 JUNI 2011 PRIJS: 2,30 € AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

DE FAMILIE KOYEN DRIE GENERATIES VOETBALPASSIE

- ZO BOUW JE EEN RUSTHUIS - HET VERNIEUWDE PROEFCENTRUM HOOGSTRATEN - STADSPARK DEN DIJK

DHM_juni_314.indd 1

19-5-2011 11:37:00


Sorteren - Le plastic c’est fantastique “Voor mij een frietje met mayonaise, een ‘berenklauw’, een bakje stoofvlees en een cola light!” “Een cola light?” “Ja, ik moet op mijn gewicht letten en alle beetjes helpen.” Hetzelfde gevoel overvalt me al jaren bij het sorteren van mijn huishoudelijk afval. Met heelder ‘netzakken’ wordt de bucht eerst naar huis gesleurd om het daarna netjes gesorteerd langs de straatkant weer te laten ophalen. Tja, ik let op het milieu en ‘alle beetjes helpen’. Jaren reeds breek ik mijn hoofd over wat nu glas is voor de glasbak (Neen, geen drinkglas in de glasbak! Neen, geen vlakglas!). Of een enveloppe met (plastic?) venster onversneden bij het papier moét dan wel màg. Aluminium schoteltjes moeten bij de pmd maar aluminiumfolie moet dan weer bij het restafval. Behangpapier is geen papier maar ook restafval. Een gloeilamp is restafval maar een spaarlamp is kga. Ik durfde al eens zondigen en gemakshalve iets al te lichtzinnig ‘restafvallig’ te maken. Met één ding had ik echter nooit een probleem: PLASTIC!

Flessen en flacons zijn overduidelijk pmd en al het andere was… plastic. Wij kochten onze groene zakken en sorteerden mooi. Want gerecycleerd plastic was het enige waarvan ik wis en waarachtig al resultaat had gezien. De zitbanken en heel wat katafootpaaltjes langs onze gemeentelijke fiets- en voetpaden zijn overduidelijk van gerecycleerd plastic; foeilelijk, dat wel, maar goed voor het milieu. Gerecycleerd plastic, ik kon me zelfs het smeltproces levendig voorstellen: hete krullende plastic-siroop waarmee in moules de creatiefste vormen kunnen gemaakt worden. Mijn vertrouwen in de échte recyclage was onverwoestbaar geworden en was mijn kerkelijk geloof ver voorbij gestoken. Tot ik verleden week mijn Vangheluwe-mokerslag op recyclagegebied moest ondergaan. Mijn mooi gesorteerde plastic wordt gewoon met het restafval vermengd en platweg mee verbrand! Ik was weliswaar al een beetje wantrouwig want sinds kort werden de groene zakken niet meer apart opgehaald. We ‘mochten’ ze in de grijze container deponeren. In mijn naïeve gedachten zag ik dan dat de groene zakken weer mooi gescheiden werden en in het containerpark netjes

bij de rest van het binnengeleverde plastic gevoegd werden. Want zoals je weet kan je nog steeds groene zakken kopen en met plastic gevuld binnenbrengen in het containerpark. Maar helaas-pindakaas, daar worden ze ook gewoon ter verbranding bij het restafval gegooid. Mensen die slimmer zijn dan ik beweren dat al dat plastic nodig is om de verbranding van restafval rendabeler te maken. Er zit dus niet genoeg ‘brandstof’ in het restafval. Downcycling noemen ze dat. Dus uit petroleumderivaat eerst plastic maken, het niét recycleren maar wél verbranden om er alsnog energie uit te halen. Overigens kan het sorteren van plastic niet automatisch en mensenhanden om dit vuile werkje te doen, vinden ze enkel nog in China. Dus heb ik er mij ook maar bij neergelegd en gaat weer een van mijn kleinmenselijke missies verloren. Voortaan plastic gewoon in de grijze container. Daar wordt het lekker verbrand en omgezet in ‘duurzame’ energie. Want zoals je weet: “Alle beetjes helpen.” (Leo Van Riel)

Hebt u opmerkingen over sorteren? redactie@demaand.be Binnenkort wijden we een forse bijdrage aan de vernieuwde containerparkwerking.

Omdat glastuinbouw belangrijk is

Op zaterdag 30 april werden de nieuwe serres van het Proefcentrum Noorderkempen plechtig geopend. Na een academische zitting gaven onderzoekers en medewerkers van het centrum uitleg bij de doelstellingen en activiteiten in het Proefcentrum. Wij luisterden naar de vier sprekers. Zie blz. 14. 2

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 2

19-5-2011 11:37:01


g

r

g

-

VOETBAL

Louis, Karel, Dirk en Leen Koyen

Drie generaties liefde voor het voetbal Vorig jaar speelde de Dames A-ploeg van HVV kampioen in eerste provinciale en promoveerde hiermee naar derde nationale. Een fervent en vast supporter is Louis Koyen uit de Beemden in Minderhout. Voor geen enkele match van zijn kleindochter Leen die al jaren kapitein is van deze ploeg geeft hij forfait. Hiermee lijkt de cirkel rond, want ook Louis speelde jaren in Hoogstraten hoewel het hart toch sneller klopt voor MVV. Samen met zijn twee zonen Karel en Dirk heeft hij ook een lange carrière achter de rug bij de Minderhoutse voetbalclub. En ook Leen is Minderhout niet vergeten! Drie generaties uit de familie Koyen vertellen over hun passie voor het voetbal.

h

s

:

e

Louis Koyen

Karel Koyen

DHM: Louis, het is niet moeilijk om te zien dat je fier bent op je kleindochter. Ik hoor dat het al lelijk moet doen vooraleer je een match overslaat. Louis: Ho ja, ik zie ze heel graag bezig. Ze is kapitein van de ploeg en ze gaat er echt voor. Ze moedigt iedereen heel erg aan. Ik ben echt fier als ik ze zo bezig zie. Ik probeer geen enkele thuismatch te missen. Paul Laurijssen, de vriend van mijn zus José is ook altijd van de partij en als het enigszins kan komt ook mijn ander kleinkind Stijn Jansen mee. En het is de moeite om te zien want er wordt mooie voetbal gespeeld. DHM: Jij hebt zelf ook in Hoogstraten gespeeld hoewel jullie eigenlijk allemaal van Minderhout zijn. Louis: Zowel Leen als ik zijn eigenlijk allebei door omstandigheden bij Hoogstraten terecht gekomen. Ik ben beginnen voetballen in het seizoen 1946-1947. Op dat moment was er helemaal geen voetbalclub meer in Minderhout. Door de oorlogsjaren was de competitie stilgevallen en in ’46 hield MVV op te bestaan. Het is pas in 1970 dat de club terug heropgestart werd. Zo kwam ik dus terecht bij HVV. Leen heeft als jong meisje gespeeld in MVV tot en met de miniemen, maar nadien was het niet meer toegelaten om in een

Dirk Koyen

jongensploeg te spelen en van een meisjesploeg was er in Minderhout nog geen sprake. En zo is ook zij in Hoogstraten terechtgekomen. Onze Karel en onze Dirk hebben echter altijd in Minderhout gevoetbald. DHM: Hoe lang heb jij bij HVV gespeeld? Louis: Ik heb 9 seizoenen in de eerste ploeg van Hoogstraten gespeeld. Dat was een heel plezante tijd en ik heb er heel veel aangename herinneringen aan overgehouden. Ze noemden mij altijd “Kooike”, maar ook wel “de man met de vier longen”. Ik moest het vooral hebben van mijn fysiek, ik had inderdaad veel adem. Mijn broer Jos was veel technischer dan ik. Ik speelde in het middenveld, hij rechtsachter. In die tijd kwam er ook heel veel volk naar het voetbal kijken. De beste matchen die ik gespeeld heb waren zeker ook die tegen Geel en Merksplas, en ik herinner me nog heel goed hoe voorzitter Johnneke Brosens mij dan van contentheid na de match stevig vastpakte. Dat ben ik nooit vergeten, dat deed echt deugd. Maar in ’59 ben ik moeten stoppen wegens een serieuze kwetsuur. Ik was toen ook nog maar twee jaar zelfstandige stukadoor, voordien werkte ik bij een aannemer. DHM: Maar het voetbal liet je niet meer los?

Leen Koyen Louis: Nee, dat is er altijd gebleven. Mijn vader zat vroeger ook in het bestuur van Minderhout VV, en toen de club heropstartte in 1970 ben ik vrij snel in het bestuur gekomen. Ik ben 32 jaar bestuurlid geweest en afgevaardigde bij de eerste ploeg waar ook onze Karel en onze Dirk in speelden. Wij hebben in die periode twee keer kampioen gespeeld. Maar eigenlijk was ik ook een beetje ‘duvel doet al’: de kantine verzorgen, lijnen trekken, kleedkamers nazien, enz. Maar ik had er de tijd voor want ik ben gestopt met werken in ’87. Maar die goesting voor het voetbal zat er bij mij al van kleins af aan in. Ik herinner mij nog dat ik misdienaar was bij Deken Lauwerys en dat ik zondags tijdens het lof van 3 uur bij het Tantum Ergo mijn knopjes al los had om zo rap mogelijk naar de Sint Lenaartsebaan te kunnen lopen om daar nog de tweede helft van de match te kunnen zien. Momenteel zit ik niet meer in het bestuur. Ik ben er 81 maar ik ga nog heel veel zien naar de wedstrijden van Leen en naar die van Stijn, de zoon van ons Greet die bij de reserven van MVV speelt. Ik heb een VIP kaart voor alle matchen en ik kan altijd gratis naar de wedstrijden in de provincie. Maar wat ik ook altijd zo geapprecieerd heb in al die jaren en ook vandaag nog is hoe ons Maria (Maria Verschueren, de echtgenote van Louis)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 3

3

19-5-2011 11:37:02


VOETBAL mij altijd gesteund heeft in mijn hobby. En ik zie hetzelfde ook bij mijn twee zonen. Dat is plezant. DHM: En, Karel en Dirk, die voetbalkriebels hebben jullie mee overgeërfd? Karel: Toen MVV terug begon in 1970 was ik er direct bij om mij in te schrijven maar het heeft toch nog tot mijn 14 jaar geduurd vooraleer ik met de scholieren kon beginnen spelen. De club begon haar jeugdwerking immers met de miniemen en daar was ik toen te oud voor. Het eerste jaar was echt geen succes en een 10-0 nederlaag toen geen aardigheid. Vanaf mijn 16 kwam ik geleidelijk in de eerste ploeg en kreeg mijn vaste stek als rechts voor. Ik was vrij snel. Ik ben in het eerste elftal blijven spelen tot mijn 39 jaar, in totaal meer dan 500 wedstrijden waarvan er een groot aantal samen met onze Dirk. Na mijn viering voor die 500 matchen heb ik nog één seizoen de kleuren van MVV verdedigd en ben toen gestopt. Bij Hand In Hand Turnhout heb ik ook een jaar in de eerste ploeg gespeeld. Het jaar voordien werden we met MVV kampioen en toen werd ik voor 40.000 fr. weggekocht door H.i.H.! Die ploeg had een goede sponsor, de eigenaar van de Cremer wafels. Ik heb daar mijn steentje bijgedragen tot de promotie van de ploeg. Ik raakte er echter gekwetst maar de matchen die ik meegespeeld heb waren echt wel een succes, hoewel de heimwee naar MVV bleef knagen. Daarna ben ik teruggekeerd naar MVV waar ik me nog twee jaar amuseerde bij de veteranen en tot mijn 45ste speelde ik nog bij de B-reserven. Dirk: Ik heb ook 350 matchen op mijn teller staan. Ik ben 7 jaar jonger dan Karel en op 10-jarige leeftijd bond ik mijn eerste shoes aan bij de miniemen van MVV.. Van pre-miniemen of duveltjes was toen nog geen sprake, maar ik herinner mij dat wij vroeger al alle dagen aan het voetballen waren op het pleintje naast het kapelletje of op het plein in het dorp. Ik heb alle

Tijdens het seizoen 1956-1957 maakten deze jongelui, met Louis Koyen (onderaan tweede van rechts), het mooie weer bij HVV. Boven v.l.n.r. Stan Bruyndonckx, Jos Strijbos, Bart Herrijgers, Buylinckx, Stan Van Huffel, Marcel Van den Bogaert, Jos Verschueren, Pieter Thoné, Adriaan Herrijgers Onder v.l.n.r. Jos Janssen, Jacq Bruyndonckx, Jan Anthonissen, Floren, Louis Koyen, Stoffels reeksen doorlopen tot ik op mijn 18 regelmatig mee op de bank mocht bij de eerste ploeg. Toen ik 21 jaar was had ik mijn vaste plaats in het eerste team . Ik speelde meestal rechts midden, onze Karel rechts voor. Wij hebben thuis nooit ambras gemaakt, maar op het veld durfden wij onze mond wel eens opentrekken tegen mekaar. Na twaalf jaar ben ik van de eerste ploeg overgestapt naar de A-reserven waar ik nog vier jaar gespeeld heb en daarna naar de B-reserven. Nu speel ik soms nog mee met de veteranen. DHM: En hoe zat het met geel en rood al die jaren? Karel: Weinig last van gehad! Ik ben ooit maar

één keer van het veld gestuurd en één keer serieus gekwetst geweest . Wij speelden uiteraard om te winnen, maar wij maakten enorm veel plezier na de wedstrijd. In Minderhout, allemaal vrienden onder elkaar, was het veel leuker voetballen dan bijvoorbeeld in Turnhout.. Wij werden ook niet betaald, hoogstens met een bak bier na de match. Louis: Maar ge hebt toch veel stampen gekregen, hé Karel ! Dirk: Ik heb één keer een rode kaart gekregen, maar dat was eerder een compensatie voor iets anders. Wij waren alle twee eigenlijk heel faire spelers en zowel wij tweeën als onze vader stonden aangeschreven als heel sportieve spelers. Op zeker moment hebben wij zelfs de trofee van sportiviteit gekregen. Dat was een beker die gegeven werd aan de sportiefste ploeg van gans het land. Het was een enorme cup vol klinkende namen van grote ploegen. En hoewel wij dat jaar degradeerden van derde naar vierde provinciale waren wij toen ontzettend blij en fier met die beker. DHM: Maar ook na deze actieve periode is de liefde voor de club gebleven?

Dirk Koyen met zijn ploegmaats uit de Juniorenploeg MVV 1982. Vlnr. Bovenaan: Roger Bolckmans (trainer); Eddy Pelckmans; Freddy Boudewijns; Eddy Strijbos; Jacques Koyen; Patrick Michiels; Paul Goos; Frank Van Bavel; Harry Severeyns (afgevaardigde) Onder gehurkt van links naar rechts: Ronny Bolckmans; Karl Adriaensen; Danny Braspenning; Staf Verschueren; Dirk Van Bavel; Dirk Koyen 4

Karel: Nadat ik gestopt ben met zelf te voetballen heb ik nog een hele tijd de miniemen getraind. Ons vader was toen ook afgevaardigde van die ploeg. We zijn toen zelfs provinciaal kampioen geworden in Westerlo. Momenteel fluit ik nog altijd de wedstrijden van onze duveltjes. Een officiële scheidsrechter ben ik niet, louter een amateur door de club aangeduid. Ik hou mij vooral bezig met de boekhouding van de club en dat is heel belangrijk geworden. De belastingsdiensten maken het de sportverenigingen en zeker de voetbalclubs moeilijker en moeilijker. Er worden door de overheid meer en meer regels

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 4

19-5-2011 11:37:02


e t

s e a n

t

-

l e e n g

r

.

n

-

s

r

VOETBAL opgelegd en alles wordt tegenwoordig erg goed uitgepluisd. Vandaar dat een goede boekhouding heel noodzakelijk is. Dirk: Ik heb een aantal jaren de jeugdcoördinatie van MVV verzorgd en de pre-miniemen en kadetten getraind, maar daarna heb ik mij vooral bezig gehouden met de coördinatie van de bouwwerken van de nieuwe accommodatie aan de Heistraat . Dat waren meer dan 2 intense jaren met een ganse groep vrijwilligers ,die ongelooflijk veel werk hebben verzet, allemaal mensen met een groot hart voor hun club. Momenteel zit ik nog in het bestuur vooral als verantwoordelijke voor de gebouwen en het onderhoud. DHM: En Leen, als je ziet hoe gans je familie verankerd zit in het voetbal in Minderhout, hoe kom je dan in Hoogstraten terecht? Leen: Ik heb die microbe dan schijnbaar toch ook wel meegekregen van thuis, van mijn vader Karel en waarschijnlijk ook wel van vovo. Ik ben als enig meisje beginnen voetballen in de preminiemenploeg van MVV. Na dat jaar speelde ik nog twee jaar bij de miniemen, maar toen was het voor mij gedaan. Volgens het reglement mocht ik als meisje niet meer meespelen bij de kadetten. Gelukkig was men in Hoogstraten toen juist begonnen met een meisjesploeg, en dan was voor mij snel de keuze gemaakt.

Karel Koyen is recordhouder in MVV met meer dan 500 wedstrijden in het eerste elftal. Ter gelegenheid van de 500-ste match werd hij daarom terecht in de bloemetjes gezet. Tussen de vele medespelers van dat ogenblik herkennen we op de foto ook vader Louis Koyen (l.), Karel met bloemen, zijn vrouwtje Martine Braspenning, voorzitter Frans Jochems en uiterst rechts broer Dirk, die uiteindelijk ook 350 wedstrijden in de eerste ploeg zou spelen. Vooraan de twee kinderen van Karel, Bram en Leen.

DHM: Speelde die ploeg al direct in competitie?

Leen: Het vrouwenvoetbal is wel in opmars, in Hoogstraten zijn er intussen al 6 ploegen en alle andere dorpen hebben ook hun damesploeg, op uitzondering van Meerle. Maar daar start men waarschijnlijk volgend seizoen ook opnieuw. Wortel is dit jaar kampioen geworden in tweede provinciale, Meer en Minderhout spelen in derde provinciale. Er komt inderdaad ook weinig volk kijken als wij moeten spelen. Ik schat dat op een

erg populair in België. In Nederland zijn er ongeveer 100.000 aangesloten leden, in België slechts 15.000. Komt er wat volk kijken als jullie moeten spelen?

30-tal toeschouwers en dat zijn dan ook meestal de ouders van de meisjes. Op verplaatsing is dat ook ongeveer hetzelfde. DHM: En hoe is de kwaliteit van het spel?

Leen: Nee, het eerste jaar werden er alleen maar vriendenwedstrijden georganiseerd. Er was ook maar één ploeg met meisjes van alle leeftijden, van 12 jaar tot 23 jaar. Het was pas het jaar nadien dat er een tweede ploeg bijkwam en zo speelde het ene team vriendenwedstrijden en het andere in competitieverband. Toen ik 16 jaar werd, waren er al twee elftallen in competitie en moest ik meespelen met de “dames” in plaats van bij de “meisjes”. Het eerste jaar speelde ik in de B-ploeg, daarna bij de A-ploeg en zo is dat tot vandaag gebleven. Ik ben met mijn 28 jaar de oudste speelster en kapitein van de ploeg. Ik begin volgend jaar aan mijn 20-ste voetbalseizoen. Ik heb drie jaar in Minderhout gespeeld en volgend seizoen is mijn 17-de jaar in Hoogstraten. Ik denk dat dat de langste periode is dat een dame gepeeld heeft bij HVV.

Louis: Ik ga elke thuismatch kijken en ik moet zeggen dat de kwaliteit heel goed is. Dat is geen spel meer voor doetjes. Er wordt stevig gespeeld en de conditie van de meisjes is heel wat verbeterd tegenover de beginjaren. Karel: Ja, er is in de ploeg van Leen een hele grote evolutie gebeurd. In de beginjaren liepen

DHM: En het gaat jullie blijkbaar heel goed? Leen: Ja, vorig jaar werden wij kampioen in eerste provinciale en daardoor mochten wij overgaan, nadat we eerst nog de eindronde gespeeld hadden. Momenteel zitten wij in derde nationale en zullen we zesde eindigen in de competitie, wat al een hele prestatie is. Een nadeel is misschien wel de grote verplaatsingen. Zo moeten we ook naar Oostende, Brugge, Waregem, Aalst, enz. Voor die verre verplaatsingen huren we twee busjes, maar als het dichterbij is rijden we met auto’s. DHM: Toch is het vrouwenvoetbal nog niet

Na 19 jaar voetballen is het soms eens leuk achterom te kijken, naar de tijd toen het allemaal begon. Hier zien we Leen Koyen vooraan rechts als enige meisjes in de miniemenploeg van MVV. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 5

5

19-5-2011 11:37:02


VOETBAL les goed gekomen. Sinds 2007 hebben wij nu een prima terrein waar we al onze jeugdmatchen proberen te concentreren op zaterdagnamiddag. Dit doen we vooral om het onze medewerkers niet te moeilijk te maken. DHM: Kunnen jullie veel beroep doen op vrijwilligers? Dirk: Gans die kantine met kleedkamers is volledig gezet met vrijwilligers. Meer dan twee jaar lang werd daar elke zaterdag gewerkt en ook de uitbating van de kantine, de afvaardiging van de ploegen, het onderhoud, enz. gebeurt allemaal door vrijwilligers. Ik heb al dikwijls mogen horen hoe andere clubs onze nieuwe accommodatie benijden. Maar het wordt elk jaar moeilijker en moeilijker om nieuwe vrijwilligers te recruteren. ze met z’n allen naar de bal, maar dat is al lang voorbij. Er wordt vaak heel mooi gecombineerd en gevochten voor elke bal. Dirk: Er zijn nog altijd mannelijke scheidsrechters die zich miskijken op dat vrouwenvoetbal. Sommigen onderschatten wel eens de kwaliteit ervan. DHM: En Leen, moet ge er veel voor doen en laten? Leen: Ik doe er wel heel wat voor. Wij trainen twee maal per week en spelen onze wedstrijden op zaterdagvoormiddag thuis of in de namiddag op verplaatsing. Ik ben linksvoetig en speel vooral rechtsachter of verdedigende middenvelder. Maar ik ben zelf veel met sport bezig. Hoewel ik regentes Lichamelijke Opvoeding ben geef ik geen les in het VITO, maar maak wel deel uit van het opvoedkundig personeel. Ik geef wel les bij de kleuters in de turnkring ’t Spagaatje en ik train ook de duveltjes van Minderhout. Ik ga regelmatig lopen om de conditie wat op peil te houden en na het seizoen doe ik dat ook zodat je bij het begin van het nieuwe seizoen niet helemaal van nul moet beginnen. In de zomer, voor het seizoen begint, gaan we met de ploeg op voetbalstage. Een 3-tal dagen ‘op vakantie’ om te trainen en tussendoor heel wat plezier maken natuurlijk! We hebben een superleuke ploeg en de sfeer is geweldig! Tijdens de wedstrijden is het allemaal heel serieus en wordt er voor elke bal gevochten, maar na de match is het één en al plezier. En op de trainingen kan er ook al wel eens gelachen worden natuurlijk! En af en toe een ploegfeestje op zaterdag is ook niet vreemd! DHM: Zo komt dan iedereen in de familie Koyen toch weer terug naar de eigen club? Hoe vergaat het MVV momenteel met de nieuwe accommodatie in de Heistraat? Dirk: Het gaat prima. Wij hebben momenteel 20 ploegen en we spelen op drie velden. Soms is het een echt probleem om alles juist te regelen. Als ik dan terugdenk aan de tijd toen we met 16 ploegen op één veld moesten spelen in het centrum.

6

DHM: Dat moet voor jullie toch een nachtmerrie geweest zijn? Dirk: Dat was een ongelofelijke tijd. Wij moesten alles proberen rond te krijgen op dat ene veld, zowel trainen als wedstrijden spelen. Sommigen noemden dat wel eens ‘dat patattenveld’. In het weekend begonnen we zaterdag om 9.30 u en er werd non-stop gespeeld tot zondagnamiddag. Als het dan regende was het daar een echte modderpoel. En dan hebben we het nog niet over de kleedhokjes en de accommodatie. Uiteindelijk heeft het nog heel lang geduurd vooraleer de gemeente een geschikt terrein gevonden had om te kunnen verhuizen. Er zijn onderhandelingen geweest voor de aankoop van gronden op de Vooraard, op Bergen , aan de Heistraat. Er is zelfs een tijdje sprake geweest van ruiling van gronden. We zijn met de club ook een paar keer naar het stadhuis geweest om onze vraag wat kracht bij te zetten. Maar uiteindelijk is al-

Dat is de grote bedreiging voor het voetbal, maar dat is ook zo in verenigingsleven in ’t algemeen. En dan is er natuurlijk nog het kostenplaatje. De velden liggen er vrij goed bij; maar er is ook hard aan gewerkt. Wij hebben heel zware kosten gemaakt en dat trachten wij allemaal terug te winnen door een goed draaiende kantine, een zeer actief feestcomité, lidgelden en publiciteit. Buiten de reclameboden langs het veld hebben wij geen andere sponsors. DHM: Het lijkt ons overduidelijk dat de familie Koyen een stevige bijdrage geleverd heeft in de geschiedenis van het voetbal in Minderhout. En niemand zal het kwalijk nemen dat Leen er alles aan doet om hetzelfde waar te maken voor het damesvoetbal in Hoogstraten. Wij wensen haar nog heel veel succes toe en hopen dat ook de fiere supporters uit Minderhout nog veel deugd mogen genieten aan ‘hun’ kapitein, ook al is het dan niet in groen-wit. (rel/hj)

Vorig jaar in april vierden de dames van HVV haar kampioenstitel in eerste provinciale en verdienden hiermee de overgang naar derde nationale. En dat er gefeest mocht worden. Vlnr Staande: Liesbeth Vervoort, Bob Seelen (afgevaardigde), Leen Jacobs, Veerle Franckx, Lore Snels, Bram Peeters (trainer), Elle Snels. midden: Melissa Pemen, Laura De Wit (keeper), Riëlle Pemen, Inge Snels. Zittend: Eline Daems, Sanne Roovers, Gitte Godet, Leen Koyen, Carolien Vermeiren

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 6

19-5-2011 11:37:03


VANUIT HET STADHUIS

Wordt onze privacy geschonden?

Reclame uit de bouwsector roept wrevel op.

-

e e

n

r . .

. n

e e n

e d t

e

a

De tijd dat de Hoogstratense gemeenteraadszittingen boeiend spektakel opleverden ligt al een tijdje achter ons. De agendapunten van de maandelijkse openbare zittingen beperken zich meestal tot de dagdagelijkse beslommeringen van de gemeente. Gelukkig is er nog de oppositie die geregeld de discussie tracht open te breken en nu en dan valt er eens iets interessants te rapen bij de mondelinge vragen op het einde van de zitting.” Hoe zit het met onze privacy?” wilde raadslid Roger Van Aperen wel eens weten, die zich opgezadeld voelt met tal van ongevraagde reclame uit de bouwsector. Bouwvergunning In zijn gekende stijl toverde Roger Van Aperen op de laatste raadszitting een map te voorschijn met een vijftiental briefomslagen. En intussen verduidelijkte hij zijn collega’s dat hij onlangs een vergunning bij de gemeente aangevraagd had voor een verbouwing aan zijn huis. Korte tijd nadien ontving hij 15 brieven van aannemers met bedrijfsreclame.” Hoe komen deze firma’s aan mijn adres?”, wilde hij wel eens weten. En met veel gevoel voor show las hij de gemeenten van de afzenders voor: Houthalen, Lanaken, Rumsbeke, La Louvière, … “Moesten dit nu allemaal aannemers of firma’s van Hoogstraten geweest zijn, dan zou ik daar nog mee hebben kunnen leven. Maar in dit geval? Waar is de regeling die onze privacy beschermt?”

Reacties Burgemeester Van Aperen, steeds allert, en meestal niet ten onrechte, als er vragen van zijn naamgenoot aan het college worden gericht, reageerde onmiddellijk. “Wij sturen alle bouwaanvragen door naar Stedenbouw. Als gij dergelijke brieven aankrijgt, zal ook iedereen die wel krijgen.” Schepen Baets leek verwonderd en vermeldde dat het de eerste maal was dat hij hiervan hoorde. “Ik zal mij informeren bij de gemeentelijke diensten. Bij startende werken is het logisch dat aannemers uit de regio die plakkaat zien staan en gaan solliciteren, maar dat is in deze natuurlijk niet het geval.”

Navraag Wij namen contact op met dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente, waar men inderdaad reeds op de hoogte was van de gestelde vragen in de gemeenteraad en er blijkbaar niet erg mee opgezet was. “Deze informatie komt zeker niet van ons. Sinds 1 april 2006 is de stad Hoogstraten een ontvoogde gemeente, wat betekent dat Hoogstraten zelfstandig stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen verleent.

Enkel bij grotere werken waar een openbaar onderzoek voor nodig is, worden de aanvragen openbaar gemaakt via aanplakborden en op de website van de gemeente. Iedereen kan die dan inkijken en sommige firma’s specialiseren zich daar in om die informatie te verzamelen. Bij kleinere verbouwingen wordt die informatie nooit doorgegeven. Wellicht krijgen die firma’s die gegevens dan via andere kanalen zoals het kadaster of via de architecten. Nogal wat architecten stemmen daar in toe. Zij kunnen aanduiden of zij al dan niet instemmen of weigeren dat deze informatie gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden.” Bij navraag bij enkele Hoogstratense architecten vernemen we dat informatie doorgeven vanuit de gemeente vroeger schering en inslag was. Sommigen maakten daar ook een lucratieve bezigheid van. Dit blijkt momenteel wel verleden tijd te zijn. De door ons gecontacteerde architecten verklaarden echter dat zij geen informatie over bouwvergunningen doorgeven aan derden en bleken evenzeer verwonderd hoe firma’s dan wel aan deze informatie komen. Dus belden wij enkele van de betrokken firma’s op die zo vrij waren hun diensten aan te bieden aan het raadslid van Hoogstraten. “Wij krijgen deze informatie van een gespecialiseerde firma die haar leden inlicht waar er werken in de bouw worden uitgevoerd. Elke bouwaanvraag moet kenbaar gemaakt worden en zo wordt deze informatie ook openbaar. Er zijn verschillende firma’s die zich hier mee bezig houden. Mits betaling en lidmaatschap kan je zo op de hoogte blijven, adressen kopen en kan je dus de toekomstige bouwers gaan aanschrijven.”

Infobuild Eén van de belangrijkste namen in deze wereld is wellicht ‘Infobuild” die ook het ‘Weekblad voor Bouwberichten’ uitgeeft. Op hun website lezen we: ” Via het ‘Weekblad der Bouwberichten’ informeert Infobuild zijn klanten, iedere

week opnieuw, over meer dan 600 nieuwe realisaties. Dit betekent op jaarbasis een potentieel van ruimschoots 32.000 opdrachten in de bouw. Via onze unieke databank zorgen we ervoor dat u geen enkele opportuniteit mist. Onze medewerkers zijn voor u continu op de baan om zodoende op de hoogte te zijn van alle nieuwe werven die zich aankondigen. Deze basis-informatie wordt intern door onze teleresearch-cel aangevuld zodat u steeds over de volgende gegevens kan beschikken : naam, adres en telefoonnummer van de opdrachtgever, naam, adres en telefoonnummer van de architect ,gebouwtype – projecttype en fase waarin het project zich situeert. Onze researchteam beperkt zich niet tot enkel het verifiëren van de gegevens maar neemt ook dagelijks contact met de opdrachtgevers in de bouw. Via deze weg worden werven voor u concrete projecten.’ Wij belden Infobuild op en vroegen hoe zij aan deze informatie komt en hoe het nu eigenlijk zit met de privacy. “Wij werken vooral met gemeentelijke instanties, die ons de informatie over de bouwvergunningen doorgeven. Wij hebben hiervoor samengezeten met de privacycommissie en hebben van deze commissie de toelating gekregen deze informatie te publiceren. Wij bestaan ook reeds van 1949. Sommige gemeenten geven echter die informatie niet vrij en dan moeten wij ons beperken tot bouwvergunningen met een openbaar onderzoek. Deze gegevens zijn openbaar en worden ook op de website van de gemeente aangekondigd. Wij krijgen geen informatie van Stedenbouw, enkel van de gemeenten. In de provincie Antwerpen zijn er heel wat gemeenten die een gedeelte van deze informatie niet doorgeven. Hoe het met Hoogstraten zit, kan ik momenteel evenwel niet zeggen. Hiervoor moet ik onze contactpersoon raadplegen.” De deadline voor dit nummer van De Hoogstraatse Maand maakte het ons evenwel onmogelijk nog langer te wachten op het beloofde antwoord van deze contactpersoon. Hopelijk vind je de ultieme oplossing van dit ‘probleem’ in ons volgend nummer. Een tip van de sluier is alvast opgelicht. (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 7

7

19-5-2011 11:37:03


8

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 8

19-5-2011 11:37:05


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE

DE BOUW VAN HET WOONZORGCENTRUM EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN

“Menjeer, witte dasse doar wúil vijfhoonderd poale van vijventwintig meter in de grond ont sloage zen?” Merkwaardige uitspraak van een bewoner van het OCMW WoonWZC Onze Lieve Vrouw van VII Weeën te Hoogstraten. Eerst even schrikken. Vijfhonderd, tot daar aan toe. Maar vijventwintig meter, de giek aan de palenborende machine was wel indrukwekkend, maar leek ons met het blote oog gemeten toch geen vijfentwintig meter hoog. Even nadenken. Zouden er misschien meer mensen zijn die…? Zou daar niks inzitten voor uw reporter om… Daarom, even de bazen bellen, en… Order der redactie ten onzent Begeef u naar de werf. Gehelmd, met stalentipbotienen geschoeid, met een dikke kazak aan de hand. Doe wat gewichtig, en vraag aan den eersten den besten Bob de Bouwer wie daar de baas is. Die gaat onmiddellijk komen aanzetten, denkend dat de arbeidsinspectie weer lastig komt doen. Stel de man gerust door te zeggen dat ge eens naar zijn palen komt kijken. En of ge dat moogt. En of ge dan ineens ook moogt zien hoe de rest in elkaar gaat zitten. En hoe of ze zo ’n complex in elkaar getimmerd krijgen.

Even terug in de tijd Hoewel er, ook in dit blaadje, al heel wat over geschreven is, voor het goede begrip toch best maar even het geheugen frissen. OCMW Hoogstraten sloot met Dexia een contract voor de bouw van een spiksplinternieuw Woonzorg centrum (WZC). OSARarchitects werd als ontwerper aangesteld die een concept uitwerkte met 4 afzonderlijk staande en 6 bouwlagen hoge woontorens. Goed voor 154 ‘bedden’, zoals dat in vaktaal dan genoemd wordt. De kelderverdieping beslaat de volledige oppervlakte van het complex, dus ook de terreinen tussen de woontorens zijn onderkelderd. De kelder biedt ruwweg gesproken huisvesting aan de lokalen voor de logistiek, voor de technische installaties, bergplaatsen, de administratie en de diensten van het OCMW, de cafetaria, de ondergrondse verbinding tussen de 4 woontorens, en een open binnenplaats die via 2 trappen voor het publiek vanaf de begane grond bereikbaar is. Zoals geweten heeft de toewijzing van de werken nogal wat voeten in de aarde gehad. Bij een eerste ronde werden twee offertes ingediend die beiden aanvankelijk te duur werden bevonden. Nadat bij een tweede ronde beide inschrijvers zoals gevraagd een aantal prijsverminderende voorstellen hadden ingediend werd de opdracht na het nodige wikken en wegen aan de hand van de gestelde criteria, uiteindelijk toegewezen aan de Tijdelijke Handelsvereniging (THV) nv. Van Roey - nv. Vanhout. Een beslissing die in hoofde van de andere inschrijver, de THV nv. Antwerpse

Wat het worden zal. Gelijkvloers, verdieping 2,3 en 5 zijn verdiepingen met kamers. Op de verdiepingen 1 en 4 zijn de gemeenschappelijke voorzieningen. De bewoners van de kamerverdiepingen stijgen of dalen één verdieping om de verdiepingen met de gemeenschappelijke voorzieningen te bereiken. Computersimulatie OSARarchitects. Bouwwerken - nv.Valens aanleiding gaf tot het indienen van een schadeclaim ter waarde van om en bij de 2 miljoen euro. Veel geld, veel tijdverlies want langlopende procedures. Een besef dat ertoe leidde dat de beide inschrijvers hun verantwoordelijkheid namen door niet langer de degens te kruisen en zich te verenigen in een gezamelijke THV Zorgcentrum Hoogstraten. Maar in feite is het zo dat Dexia (die als bouwheer optreedt) de bestelling heeft geplaatst bij de THV Van Roey - Vanhout die als het ware in onderaanneming en na overeenkomst de Antwerpse Bouwwerken er heeft bijgenomen. Nog even het prijskaartje vermelden, 19.540.000 euro of 1 miljard oude Belgische franken.

Ook even technisch Over de constructie van het gebouw hebben we nog niet veel te lezen gekregen. Daarom interessant genoeg dachten we, om daar eens even bij stil te staan.

De draagstructuur van het gebouw wordt gevormd door een skelet van kolommen en vloeren in gewapend beton. De neerwaartse druk ervan wordt door de kolommen overgebracht op de 45 cm dikke drukverdelende vloerplaat van de kelder. Die op haar beurt de lasten overbrengt op 375 palen die geboord werden tot op een diepte van 12 à 13 meter. Dus geen ‘vijfhoonderd’ van ‘vijventwintig’ meter. Een aantal van deze palen zijn ‘druk’palen die elk een gewicht van honderd ton aankunnen. Daarnaast zijn er ‘trek’palen de grond ingeboord die elk een trekkracht van 38 ton aankunnen. Deze trekpalen moeten de opwaartse grondwaterdruk tegengaan (‘trekken’ dus) die op de kelderconstructie wordt uitgeoefend op de oppervlakken tussen de 4 woontorens. Aanzie een kelder in het water maar als een schip dat door de waterdruk omhoog wordt gestuwd. Twee manieren om die opstuwing tegen te gaan: door ballast (een gedeelte van het gewicht van de woontorens), of door te trekken. De trekpalen ontlenen

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 9

9

19-5-2011 11:37:05


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE hun trekkracht door de wrijving (kleef) met de omhullende grond. Het is een manke vergelijking, maar iedereen heeft al wel eens een nagel uit een plank getrokken. Zo heb je min of meer een gevoelen van. Zeer bijzonder aan de ruwbouwconstructie is dat in de betonnen kelderwanden en de vloerplaten

vervolgens langs de buitenzijde een 20 cm dikke isolatielaag gekleefd die met een buitenbepleistering wordt afgewerkt. Wat ertoe leidt dat het nieuwe WCZ een globale isolatiewaarde van K35 zal hebben. Wettelijk is een mindere K45 vereist, maar gelet op de steeds maar stijgende energieprijzen is vooruitziendheid niet misplaatst.

kunststofbuizen mee worden ingegoten met het oog op een zogenaamde betonkernactivering gekoppeld aan warmte/koudeopslag in de ondergrond. Een vrij nieuwe en zeer interessante techniek van duurzaam bouwen waar we in het volgende DHM-nummer uitgebreid zullen op terugkomen. Dus maar even geduld geoefend. Terug naar ons betonskelet. Dat zal worden dichtgemetseld (tussen kolommen en vloerplaten) met 14 cm dikke snelbouwbakstenen. Op de betonstructuur en het invulmetselwerk wordt

Binnenin worden de ruimtes ingedeeld door lichte scheidingswanden, dubbelwandig bekleed met gipskartonplaten. We mogen geen merken noemen, maar in de volksmond wordt eerder gesproken van ‘gyprocwanden’. Voor het inbrengen van buizen en bekabeling wordt tussen de dragende betonvloeren en de afgewerkte vloer een ruimte met een hoogte van 45 cm gecreëerd door het aanbrengen van verhoogde vloeren. Ook wel eens, alweer die volksmond, ‘computervloeren’ genoemd.

Wat is een THV Het ontwerp omvat een uitvoering zogenaamd ‘sleutel op de deur’. Met inbegrip van de buitenaanleg, en de afbraak van het voormalige St. Annamoederhuis. Hetgeen allemaal zal uitgevoerd worden door de Tijdelijke Handels Vennootschap (THV) Vanhout nv., Van Roey nv. en Antwerpse Bouwwerken nv., hogerop al vernoemd. Misschien wel interessant om eerst effe erbij stille te staan wat zo een THV eigenlijk is, waarom ze wordt opgericht en hoe ze functioneert bij de oprichting van een bouwwerk? Volgens art. 47 het Wetboek van Vennootschappen is “de tijdelijke handelsvennootschap (of vereniging) een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, die zonder een gemeenschappelijke naam te voeren, één of meer bepaalde handelsverrichtingen tot doel heeft”. Vroeger zou geen enkele van de drie vennoten er nog niet eens aan gedacht hebben om de bouw van het WZC Hoogstraten binnen het kader van een THV recht te zetten. Zij zijn theoretisch alle drie groot genoeg om zulke klus op eigen kracht te klaren. Maar de tijden zijn veranderd, zijn veel complexer geworden, ook in de bouw. Daarom dat men meer en meer op zoek gaat naar risicospreiding. Naar het efficiënter tewerkstellen van de bekwame bouwvakkers die er nog zijn, meer en meer zeldzaam als deze lieden worden. Naar de bundeling van deskundigheid, naar complimentariteit. Het materieel, dat mag niet meer voor weken rendementloos ergens op een werf liggen, het moet alle dagen renderen. Men is verplicht zijn omzet te vergroten om nog de nodige opbrengst te halen. Vergelijk het maar met een geboer, dat is de dag van vandaag ook niet meer leefbaar met 10 koeien in een potstal, zoals weleer. Dus, samenwerking is geboden. Een win-winsituatie doet de partners overleven. Vanuit een voorbijgestreefde concurrentieingesteldheid worden nu partnerships gesmeed. If you can’t beat them, join them.

Het organigram geeft een duidelijk beeld van de structuur en de taakverdeling van de THV Zorgcentrum Hoogstraten. 10

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 10

19-5-2011 11:37:06


d

d p e

m

f e

r w n h n

. r g n , g p . g

, . .

VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE En zo ontstaan ze, de THV’s, soms bij toeval zoals bij de WZC-bouw (zie vroeger), meestal met geprefereerde partners, en voor de langere termijn. Want best kent men elkaar, elkaars werkwijzen, mogelijkheden. Men moet elkaar op het gegeven woord kunnen vertrouwen, zonder de overdreven opmaak van onderlinge contracten. Zo niet gaan conflicten en het gebrek aan efficiëntie weer veel geld kosten. In contradictie met de doelstelling. In tegenstelling tot wat velen denken wordt een THV niet bij notariële akte opgericht. De wet maakt de oprichting niet afhankelijk van vorm- en openbaarmakingsvereisten. De vennoten in de THV bepalen zelf hun bestuursvorm en bevoegdheden en hebben de grootste vrijheid om het beheer van de vennootschap te organiseren. De type-overeenkomst “Tijdelijke vereniging” (thans Tijdelijke handelsvennootschap), die door de Confederatie Bouw in 1971 werd opgesteld wordt in de praktijk veelvuldig gebruikt. En daarmee gaat men op stap. Eenmaal opgericht wordt een THV laten we maar zeggen een (bouw)bedrijf op zijn eigen. Met eigen BTW-nummer, fiscaliteit, boekhouding, erkenning, bankrekening, borgstelling… De nodige afspraken worden gemaakt over wie welke middelen kan en zal inzetten, wie wat zal doen, en hoe hij hiervoor door de THV (aan wie de bouwheer betaalt) zal worden vergoed. Bij afgesproken forfaits, bij maandelijkse facturaties. Op directieniveau wordt er door de THV Woonzorgcentrum Hoogstraten maandelijks vergaderd om het overzicht te behouden en bij te sturen waar nodig. Om de zaak met een praktisch voorbeeld te illustreren, Van Roey heeft geen grote torenkranen meer in eigendom. Hun bedrijfsbeleid is erop gericht om indien nodig die dingen te huren. Vanhout volgt een andere politiek en heeft wel van die joekels in eigendom waarvan er twee vrij van dienst zijn. Dus worden die verhuurd aan de THV Woonzorgcentrum Hoogstraten tegen een overeengekomen huurprijs. En de Antwerpse Bouwwerken hebben toevallig of niet voor een bepaalde termijn twee kraanmannen in overschot. Die ze tussentijds aan een heel ander jobke moeten zetten. Voel je hem?

voorwerp uitmaakt van het werkenpakket, kon er handig gebruikt gemaakt worden van dit huis om er het werfbureau in te vestigen. Want, vanaf het begin van de werken worden af te breken gebouwen contractueel eigendom van de aannemer, die ook het tijdstip van afbraak mag inplannen. Nu, de technische dienst van het OCMW en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) zijn momenteel ook gehuisvest in het voormalig moederhuis. Maar de aannemer wil niet moeilijk doen en gaat voorlopig niet afbreken. Hij zou eigenlijk wel gek zijn ook, hij zet dan immers zijn eigen werfbureau ook onder de blote hemel.

Het moederhuis als bouwkeet

De werkenplanning We hebben nu een organieke structuur waarbinnen kan gewerkt worden, aan de slag dus. De goede voortgang van een bouwwerk van dergelijke omvang is enkel in de hand te houden met het opstellen en nauwkeurig volgen van een degelijke planning. De opmaak van dit onderdeel is dan ook naast een stel andere besognes één van de eerste en voornaamste oefeningen bij de werkvoorbereiding. De totale uitvoeringstermijn beloopt 349 reëel gewerkte dagen. Dit wil zeggen dat deze termijn verlengd wordt met de weekenddagen, de verlofdagen en de dagen waarop er wegens de slechte weersomstandigheden niet kan gewerkt worden. De werken werden officieel aangevat op 05 juli 2010 en als men de vuistregel hanteert dat er in de bouw gemiddeld 200 dagen per jaar gewerkt wordt, dan zal de reële einddatum ergens liggen rond eind maart 2012. Momenteel wordt er gewerkt aan de ruwbouwstructuur (kolommen en vloeren in gewapend beton, en opvulmetselwerk) die moet klaar zijn, als het weer meezit, op 15 september 2011. Dit wil zeggen dat er om de 4 werkdagen één van de woontorens een verdieping omhoog schiet. De opvulmetselwerken werden al op 28 maart 2011 aangevat, terwijl winden waterdicht maken zal starten op 1 juli 2011. De binnenafwerking moet op 15 mei 2011 van start gaan. Men voorziet verder dat eind dit jaar tot en met de eerste verdieping volledig zal afgewerkt zijn. Laat ons maar duimen voor goede zomer en herfst, en een zacht winterbegin.

Het werfbureau Een belangrijk onderdeel van de werfinrichting. Meestal zien we bij werven van dergelijke omvang dat het werfbureau wordt ingericht in een aantal naast elkaar en opeengestapelde bureaucontainers. Niet zo in het WZC. Vermits de afbraak van het voormalige moederhuis

Om de 4 dagen komt er een verdieping bij

Overleg Zoals kan gelezen worden in het boek Genesis wilden de nakomelingen van Noach in hun hoogmoed een toren tot in de hemel bouwen. De toren van Babel. Maar, niks van zei God de Vader, en hij deed de arbeiders op zeker moment allemaal een andere taal spreken. Resultaat, een stompke van een toren. Daarom wordt er om dergelijke Babylonische spraakverwarring te voorkomen op elke fatsoenlijke bouwwerf regelmatig overleg gepleegd. Het meest bekende overlegmoment is de werfvergadering waaraan onder voorzitterschap van het architectenbureau alle betrokken partijen deelnemen. Op onze werf wordt daarvoor elke week de volledige donderdag uitgetrokken. In de voormiddag wordt er vergaderd met de ingenieurs en de onderaannemers van wat men in de bouw gemeenzaam de ‘bijzondere technieken’ noemt. Te weten: verwarming en verluchting, sanitair, elektra, elektronica… Alle plannen zijn tweedimensionaal en dienen in gedachte naar de drie dimensies vertaald te worden. Om het simpel te zeggen, het kan niet zo zijn dat den ene zijn buis gaat leggen op een plaats waar den

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 11

11

19-5-2011 11:37:06


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE

Wisten jullie o.a. dat… Er om een werf van dergelijke omvang draaiende te houden nogal wat elektrisch vermogen ter beschikking moet zijn. Daarom wordt er om in die behoefte te voldoen door de maatschappijen geen werfaansluiting op het net meer toegelaten. Om bijvoorbeeld te vermijden dat bij elke beweging van zo ’n joekel van een torenkraan uwe tv aan het flikkeren slaat. Elke serieuze werf moet dus gevoed worden door een stroomgenerator. Deze voor de WZC-werf staat broederlijk naast het in Hoogstraten zeer gekende‘kapelleke van ‘t gasthuis’. Dat gelukkig van het oorspronkelijk geplande afbraakvoornemen zal gevrijwaard blijven. Er omwille van de grootheid en diepte van de WZC-bouwput een aanzienlijke grondwaterverlaging diende te worden uitgevoerd. Met alle zettings-risico’s van dien voor de gebouwen in de omtrek. Vooral de nabijheid van het Klein Seminarie baarde zorgen. Daarom werden op geregelde tijden over een straal van ca.50 m metingen uitgevoerd die resulteerde in een maximale zetting van 0,2 mm in het voormalige moederhuis. Dergelijke piepkleine zetting is evenwel verwaarloosbaar vermits ze evengoed kan zitten in één of andere minimale afwijking bij het meten. Het bouwen binnen het domein van een bestaand woonzorgcentrum zijn specifieke aanpak vereist. Zo had de werfleider in zijn gebruikelijk arial-punt10 lettertype aan de bewoners een brief bezorgd om hen op bepaalde gevaren te wijzen. Om dan te horen te krijgen dat er nogal wat senioren zelfs met hun beste bril het werkstukje niet hadden gelezen kregen.

De korte inhoud van alle besprekingen wordt gevat in het ‘werfverslag’ dat aan alle betrokkenen wordt overgemaakt. En dat bij het begin van de volgende werfvergadering wordt aangesneden om te zien of eenieder zijn huiswerk wel gemaakt heeft. Binnen de THV wordt er intern wekelijks vergaderd op het niveau van de direct betrokkenen. Op het bestuurlijke niveau zoals al gezegd, elke maand.

De communicatie Wie nogal eens in de bouw heeft gewerkt of ermee te maken heeft gehad, weet hoe het er vroeger aan toeging. Per telefoon. Of ge verdiepingsplan 6 eens wilde nemen. En noteren dat binnendeur nr. 16 moet veranderd worden in een brandwerende deur van 93 breed, met een weerstand van 60 minuten. Ja…, nee…, waarom? Omdat het moet van de pompier. In het beste geval werd er dan een ijlbode naar de werf gestuurd met het gewijzigde plan. Dat vervolgens met het verkeerde werd verwisseld. Resultaat: een brandwerende kelderdeur op het gelijkvloers werd vervangen door een gewone schilderdeur van 83. De uitvinding van de fax was al een enorme verbetering, de e-mail nog veel meer. En nu, de THV heeft gewoonweg een eigen website. Met de laatst gewijzigde versie erop van alle mogelijke bouwdocumenten. Plannen, detailtekeningen, een vlugge ochtendlijke schets voor een uitvoering later op de dag, werfverslagen, planning, de hele teutemereut. En al naargelang de bevoegdheid krijgt elke betrokkene toegang tot dat deel van de website dat hem aanbelangt. Een begeleidende e-mail vergezelt elke wijziging of nieuwigheid. Zelfs de zelfverklaarde slimmeriken geraken nu niet meer weg met hunnen uitleg dat ze het niet hadden aangekregen. En dus van niks wisten.

En van horen gesproken. Bij het uitgraven van de bouwput was er uiteraard zelve op de wegen nogal wat gemanoeuvreer van zware grondverzetters. Deze jongens laten bij het achteruitrijden ter waarschuwing een soort piepende fluittoon horen. Maar de vraag was in hoeverre dat bij onze senioren nog zou doordringen. Want ik zie er hier nogal wat rondlopen met een worm in het oor, was de scherts van de werfleider. Wat zijn aandacht had doen verdubbelen. Bij het horen van elke piep ergens ten velde. andere ook een buis of een kabel wil plaatsen. En die dingen mogen voor de grotere doormeters ook zo maar niet los door een betonnen balk worden gevoerd. Dus, in de wetenschap ,dat er in dergelijk complex nogal wat buizen en kabels moeten geplaatst worden, zal het u niet verwonderen dat er op zo een donderdagvoormiddag in deze menig woordeke gesproken wordt. Zowel vooraf als nadien. En dan zal het nog gebeuren dat den ene zijn installatie al geplaatst heeft waar den andere nog moet zijn. De daaropvolgende gesprekken zijn dan gewoonlijk ook wat feller en hoger van toon. Bij de donderdagnamiddagzitting van de werfvergadering komen de ‘bouwwerken’ aan de beurt, waarbij eveneens de problematieken van de voormiddag worden besproken. Denk bijvoorbeeld maar aan die buis doorheen die betonnen balk. Verder wordt de planning bekeken, worden onderling nieuwe documenten overgemaakt en besproken, wordt er gekeken hoe het met de centen gesteld is, en wat nog al meer… En tussen de twee bedrijven door wordt de werf-rondgang gemaakt. Om te zien of alles naar behoren wordt uitgevoerd en om problemen op te lossen die enkel op zicht van de werkelijkheid in hun volledigheid beter in ogenschouw kunnen worden genomen.

Ken uw buren, ken uw dorp 12

Veel belangstelling

Van een leien dakje Loopt het niet altijd, en zeker niet in de bouw. Van in den beginne kreeg men bij de bouw van het nieuwe WZC al met aardig wat moeilijkheden af te rekenen. Zo diende, zoals voorzien, vóór het graven van de bouwput alle aanwezige nutsleidingen te worden verplaatst en een volledig nieuwe hoofdriolering te worden aangelegd. Zonder dat het normale functioneren van het bestaande woonzorgcentrum daar onder te lijden kreeg. Dat viel omwille van alle soorten van omstandigheden lelijk tegen. Resultaat, amai mijn planning.

lees De Hoogstraatse Maand

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 12

19-5-2011 11:37:06


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE

’ e n

e .

n d n t

: n

e

e u

Achteraan op de foto de palenmachine. Van die ‘vijfhoonderd’ palen. Vooraan de blubber. Zo heeft het zowat de hele maand november geregend zodat het in de bouwput met zijn kleiachtige bodem ploeteren geblazen werd. Het was zelfs zo erg dat de helft van de oppervlakte 50 cm verder diende te worden uitgegraven en met steenpuin weer aangevuld. De palenmachine had immers met zijn rupsenbanden de grond te zeer omgewoeld. Resultaat, amai mijn centen, amai mijn planning. En over de sneeuw in december zullen we het dan nog maar niet hebben. Gelukkig is maart, april en begin mei wanneer we dit schrijven zeer goed van weer geweest, zodat men terug op schema zit. Allicht mede dank zij

Oude devotie naast moderne techniciteit. Moet kunnen.

de steun van een stel trouwe supporters langs de lijn. Hoewel die er wél allemaal hun eigen gedacht over zullen hebben.

We moeten ermee stoppen Want we zitten weer flink over de ons toegestane ruimte. Heibel met de eindredactie zal andermaal ons deel zijn. Maar, volgend nummer zijn we er terug. Met een uitgebreid artikel over de WKO (warmte/ koudeopslag) en de daaraan gekoppelde betonkernactivering. En, twee voor de prijs van één. Bij toemaat gaan we u een computersimulatie brengen van

een type-bewonerskamer. Waar we bij leven en welzijn ooit nog hopen in te geraken. Een model van zo een kamer werd op ware grootte gebouwd in het dagverblijf van het voormalige moederhuis. En na inspraak aangepast aan de wensen van een aantal betrokkenen. Ook wij gaan er ons zegje over doen, reken maar. Nog dertig dagen slapen, dan komen we ermee. (nad) Met bijzondere dank aan Bruno Vereecke, Arnt Grützner, Hannelore Thoelen (OSARarchitects), Ronny Van Doninck (projectdirecteur – Van Roey) en Koen Boeckx (werfleider – Vanhout).

g

e

e e

Een stand van zaken op 9 mei 2011. (foto OCMW) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 13

13

19-5-2011 11:37:07


Proefcentrum neemt grootse serres in gebruik MEERLE – Uit de studie “Land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen in cijfers”, een uitgave die we in onze vorige uitgave bespraken, weten we dat Hoogstraten hét centrum van de glastuinbouw is. Het aandeel van het in 1955 opgerichte Proefbedrijf der Noorderkempen is daar bijzonder groot in. Het Proefcentrum is de laatste jaren grondig vernieuwd en vergroot en op zaterdag 30 april werden de nieuwe serres geopend. Het zou ons te ver leiden om in te gaan op de werking en de activiteiten van het proefbedrijf. Wij brengen verslag uit van de academische zitting. Dezelfde doelstellingen Voorzitter André Verscheuren herinnerde aan de statuten van het in 1955, door een ploeg jonge enthousiaste telers, opgerichte Proefbedrijf: “De Vereniging heeft tot doel de tuinbouwteelten in al zijn vormen te bevorderen en te steunen onder andere door het proefondervindelijk onderzoek en demonstratieve voorlichting in verband met deze tuinbouwteelten”. Deze opdracht is nog erg actueel alhoewel de accommodatie waarin dit gebeurt sterk veranderd is. “Vandaag”, zei de voorzitter, “schrijven we met de nieuwe serres een nieuw hoofdstuk bij in de geschiedenis van het Proefcentrum Hoogstraten”.

natuurfonds 2,13 miljoen ter beschikking, waarvan er al 1,25 miljoen is uitbetaald. “Maar”, zei de minister-president, “wat belangrijk is, is dat deze nieuwe serres de sterke reputatie van het Proefcentrum in binnen- en buitenland nog zal versterken. Of het nu gaat over onderzoek naar nieuwe teelttechnieken, naar nieuwe en betere rassen, naar duurzaam water en energiever-

straten, herinnerde eraan dat bij de oprichting van het Proefcentrum, de bestuurders van de Veiling en de toenmalige Land- en Tuinbouwschool mee aan de wieg stonden. Praktijkonderzoek, opleiding en afzet heeft de evolutie van de tuinbouw in deze regio uitgetekend. Ook de aanwezigheid in elkaars bestuursorganen zegt veel over de verwevenheid van de praktijk – zeg maar de

De nieuw in gebruik genomen serres zijn meer dan één hectare groot, met 19 afzonderlijke afdelingen: zeven voor tomaat, zeven voor paprika en vijf nieuwe afdeling voor de aardbei. De serres zijn zeven meter hoog en daarmee de hoogste in Vlaanderen. Alle technieken en sturingen zijn innoverend op het vlak van waterbeheersing en klimaatregeling. De nieuwe serres zijn, na de aanpassing van het administratief gebouw, het tweede luik in een investeringsprogramma. “We hopen het drieluik van investeringen in 2012 af te kunnen afronden met een wkk-installatie, waardoor we minder afhankelijk worden van schommelingen van de energieprijzen”, zei de voorzitter, die er verder op aandrong dat er snel werk gemaakt wordt van de aanpassing van het elektriciteitsnet in het belang van alle tuinders. De serres konden er komen dankzij financiële steun van de provincie, de Vlaamse regering en Europese subsidies langs het grensoverschrijdend project Optiglas. Voor het resterende eigen aandeel van 20 % kon men een beroep doen op de telers van Veiling Hoogstraten en van de inkoopcoöperatie Veiling Zundert. “Dit financieel engagement van de telers bewijst de bekommernis van telers voor de uitvoering van betrouwbaar en degelijk onderzoek”, besloot de voorzitter.

Investeren in innovatie Minister-President Kris Peeters verwees naar de medewerking van de Vlaamse Regering bij de uitbouw van het Proefcentrum. Gespreid over drie jaar stelt Vlaanderen vanuit het Landbouw-

14

Op de eerste rij naast Schepen Tinne Rombouts, minister president Kris Peeters, schepen en directeur Ward Baets, directeur van Veiling Hoogstraten Gaston Opdekamp en gedeputeerde Ludo Helsen. bruik, dit Proefcentrum is een absolute voortrekker. Onderzoek en innovatie zijn ook voor deze sector de bepalende factor voor de toekomst. Kris Peeters verwees ook even naar het nieuwe veelbesproken mestactieplan (MAP). Ook daarin hebben de proefcentra een belangrijke rol. Zij moeten demonstraties van duurzame bemesting voor verschillende teelten opstarten. In primeur kon de minister president meedelen dat Vlaanderen daar één miljoen extra middelen voor zal uittrekken.

Centrum van de telers Gaston Opdekamp, directeur van Veiling Hoog-

sector , de telers – met het reilen en zeilen van het proefcentrum. “Veiling en Proefcentrum als een tandem”, zei de directeur. En dat werpt blijkbaar vruchten af, letterlijk en figuurlijk. Want de tuinbouwsector groeit. “In 2.010 werd door Veiling Hoogstraten 73 % meer volume verkocht dan in 2.000 en 43 % meer dan in 2005. De drie hoofdteelten, aardbeien, tomaten en paprika, groeien gestaag. Ik ben er van overtuigd dat deze evolutie van de sector mede bepaald wordt door het bestaan van en de werking van het proefcentrum. Het feit dat de telers met een financiële bijdrage en een engagement van tien jaar in het project zijn gestapt getuigt van vertrouwen. Vertrouwen schept ook verwachtingen. De dialoog tussen telers en Proefcentrum is van essentieel belang

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 14

19-5-2011 11:37:07


Proefcentrum om onderzoeksinspanningen ingang te doen vinden in de praktijk Onderzoek heeft nood aan bekwame mensen, mensen die kunnen voorgaan en voordoen. Onderzoek heeft nood aan betrokkenheid, aan steekhouders, aan de telers. De voorlichtingsdienst die op het Proefcentrum werkzaam is, is daarvan een voorbeeld. De directeur van de Veiling vroeg aan de telers om voluit te willen gaan voor het Proefcentrum. Om in te gaan om in werkgroepen actief te zijn en de kennis mee uit te dragen. “De ultieme uitdaging zal zijn om de juiste golflengte te vinden tussen de twee partners. Het is in dit verband hoopgevend dat de groep directe gebruikers van het proefcentrum uitgebreid werd. De jarenlange commerciële samenwerking tussen de Veiling Hoogstraten en Veiling Zundert werd ook uitgebreid tot onderzoek. Vanaf 2010 doet Veiling Zundert ook een substantiële financiële bijdrage en zijn ze ook afgevaardigd in de raad van bestuur”, besloot de voorzitter.

Notaris Paul ROMMENS Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten/Meer Tel. 03/315.71.67 – Fax 03/315.71.29 e-mail: info@notaris-rommens.be

OPENBARE VERKOOP VAN HOEVE EN LANDBOUWGROND TE MEERLE Notaris Paul ROMMENS te Meer zal, onder opschortende voorwaarde van uitblijven van opbod binnen 15 dagen na toewijzing, openbaar verkopen:

Onder Hoogstraten, 4° afd. MEERLE

r e

g

-

t

n

Koop 1: hoeve met aanhorigheden en tuin, gelegen Voort 38, groot 5.288 m². EPC 520 kWh/m² Verwarming met lichte stookolie. K.I. ong. 1.387 euro. Koop 2: landbouwgrond, aan de Voort, palende aan koop 1, groot 8.389 m². Samenvoeging: mogelijk. Aanvaarding: na betaling koopsom en onkosten. In de immens grote serres wordt gezocht naar nieuwe teelten, teelttechnieken en zoveel meer.

Zones voor glastuinbouw Ludo Helsen, gedeputeerde van de provincie gaf toe dat de provincie Antwerpen nog te vaak geassocieerd wordt met de haven en industrie, maar wees er op dat 33 % van de oppervlakte van de provincie gebruikt wordt door land- en tuinbouw. De provincie gelooft in land- en tuinbouw en wil de sector op de voet volgen. “De provincie kan een belangrijke rol spelen bij de visieontwikkeling op het ruimtelijk gebruik door de glastuinbouw. De telers worden op dit moment geconfronteerd met een tekort aan ruimte. Uitbreiding van bestaande bedrijven of het vestigen van nieuwe duurzame serres is op moment niet of beperkt mogelijk. Daarom heeft de provincie een visie uitgewerkt om grootschalige tuinbouwbedrijven te concentreren in clusters, vergelijkbaar met industrieterreinen. In deze macrozone Hoogstraten zal de focus gelegd worden op twee clusterzones, namelijk “rand Rijkevorsel” en “Meerberg”. De milieueffecten worden nu onderzocht en er is overleg met Veiling Hoogstraten en de energiemaatschappijen. Er moeten nog een aantal studies afgerond worden en dan kan de provincie overgaan tot het opstellen van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP)”, besloot Ludo Helsen (fh)

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening: - stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 14/10/1969 (woning), 12/03/1974 (mestvarkensstal) en 3/07/1972 (zeugenstal en garage). - bestemming volgens gewestplan: landschappelijk waardevol agrarisch gebied. - geen dagvaardingen, geen rechterlijke beslissingen, geen voorkooprecht en geen verkavelingsvergunning. Bezichtiging: elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 u. ENIGE ZITDAG: donderdag 16 juni 2011 om 15.00 u in de Voorthoeve te Meerle, Voort 10. Inlichtingen en plan ten kantore van de Notaris. Kandidaat-kopers dienen identiteitskaart, trouwboekje en eventueel (wijzigend) huwelijkscontract mee te brengen.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 15

15

19-5-2011 11:37:08


Brief uit Japan

Identiteitscrisis

Louis Fransen, geboren op 10 oktober 1928, is op maandag 26 april 2010 overleden in Japan (zie DHM nr. 302, juni 2010, blz. 31). In ons archief vonden wij nog een brief van Louis, verzonden in oktober 2005. Ik verwijl, beste vrienden, sinds een geruime tijd in een diepgaande crisis. In een identiteitscrisis zou ik zeggen. Niet dat deze me het leven zuur of onmogelijk maakt, dat niet. Wanneer ik me in de morgen voor de spiegel begin te scheren, dan weet ik nog altijd goed wie ik daar de baard sta af te doen. Het is eerder een sluimerende kwaal. Ik kan er mee leven. Maar op sommige momenten komt ze onvoorzien naar boven en dat geneert me. Op reis bijvoorbeeld.

Amsterdam Laat me u vertellen wat er onlangs voorviel op mijn terugreis van de streek waar ik geboren en getogen ben en dergelijke, van bij u, bedoel ik. Ik was met de Russen gekomen. Met de Aeroflot. Die Russen zijn weer gewone mensen geworden, net zoals gij en ik, maar vriendelijker. Ze spreken echter nog altijd Russisch. Sta ik daar zo in Amsterdam voor een loketje. Leg minzaam, (zoals een oude heer het betaamt, ik kan dat tien minuten volhouden), leg dus minzaam mijn paspoort en reisbiljet op den toog en roep blijmoedig ‘Goeiedag juffrouw!’. Het was een hupse juffrouw, in uniform, en van Indonesische kwaliteit volgens mij, met zwart ponyhaar en zo van die diep donkere ogen met veel kohl er rond. Ze sprak ook dartelend Nederlands. Neemt paspoort, bekijkt het, bekijkt mij, opent paspoort, bekijkt foto, bekijkt mij en probeert niet te lachen. ‘Is dat uw naam, meneer?’ ‘Oh ja, soms wel …’ Zie je, dat werkt op mijn zenuwen. Ik vraag haar tenslotte toch ook niet: ‘Juffrouw Soekarno, of wat mag het wezen, zit jij daar op die stoel of is het iemand anders?’ Zo begon het.

Moskou Kom ik dan in Moskou neer te vliegen. Een kwartier te laat. Heb nog 45 minuten om de volgende vlieger bij zijn staart te pakken. Raas ik de pijltjes naar TRANSIT achterna tot ze ophouden in een zaal waar een volksvergadering aan de gang is. Met twee loketten. Voor elk loket wemelt er een hele provincie Chinezen. Ik tel de minuten af en stel vragen omtrent mijn onmiddellijke toekomst. Komt me daar een juffrouwke van niemendal van achter de kijvende dames naar omhoog gekropen en begint te krijsen: ‘Rui Ogata! Rui Ogata!’ ‘k Heb prijs! Ik jubel en wring mijn eigen naar voor, doorheen de Chinese republiek, en brul dan even hard: ‘Dat zijnnekik!’ in mijn Engels van Hoogstraten. Kijkt dat ding me aan en krijst weer: ‘Rui Ogata!’ Stom wezen, denk ik en schreeuw nog harder: ‘Juffrouw, om U te dienen, dat ben ik, mijn eigenste zelven, zowaar als dat ik hier voor u aanwezig blijk te zijn: Rui Ogata!’ Kijkt me aan, kijkt naar paspoort, hare roebel

16

begint te vallen, kijkt naar foto in paspoort en kijkt naar mij en schiet me daar in een alles omvattende Russische lach. ‘Zijde gij, … lachen … tranen … hoesten … zijde gij Japanner?’ In lijdzame berusting en in mijne van jongsaf opgedane nederigheid vergeef ik haar deze smaad mijns persoons. Ze doet immers niet wat ze weet.

Tokyo Narita-Tokyo luchthaven. Sta ik in de rij voor de paspoortcontrole. Ervaar ik ineens het tikken van een vinger op mijn schouder. Die vinger hoort toe aan een moedige jongeman die me wil helpen en dat met gebaren duidelijk maakt en dan zegt: ‘You – there!’ in vloeiend Engels en wijst naar een rij hulpeloze buitenlanders verder op. Toon ik hem mijn paspoort: ‘I – here!’ Rijd ik tenslotte mijn valies naar de douane voor de eindspurt, maar daar moet ik het tegen Tom Boonen afleggen. Staat me daar een verkreukeld manneke te wachten, met een veel te grote chauffeursklak van de douane op zijn warhoofd. Kijkt paspoort in: ‘Komde gij van Holland?’ ‘Nee, ik kom van Turnhout, allee, om precies te zijn, van Weelde, van België namelijk, en ook een beetje van Holland zoals U komt te zeggen’. ‘Wat zijde gij daar gaan doen?’ … dat zijn uw zaken niet gadomme! … ‘Naar ons Els geweest’, zeg ik in het Japans en met andere woorden en minzaam. ‘Mag ik eens kijken wat er in die plastieken zak zit van u?’ Zit een spiegeltje in voor Michiyo met een kat op (ze houdt van katten), een Delftse schotel en een boek, in Amsterdam gekocht. De kat en de rest mag binnen. ‘Mag ik eens zien wat er in die valies zit?’ Ik pleeg stante pede een gruwelmoord en zeg vriendelijk: ‘Natuurlijk meneer, ga je gang!’ Veiligheidsband afdoen, de valies ontsleutelen, kleppen openslaan en den boel knalt open, met de gevolgen vandien …

Beste vrienden, Ik moet hier beslist de nadruk leggen op het feit dat ik op deze kritische ogenblikken mijn koelbloedigheid en mijn Europese waarden geen moment verlies. Ik wandel namelijk rustig naar de dame die met haar bagage vooraan de wachtende menigte staat, buig en pas de gebruikelijke beleefde formules toe die ik voor noodtoestanden als deze meen toepasselijk te zijn: ‘Mevrouw’, zeg ik, ‘ik heb de eer en het genoegen de diepste gevoelens van mijn leedwezen aan U over te brengen bij dit ongelukkig voorval. Laat mij hierbij de vrijheid te baat nemen om U te ontdoen van mijn sok die Uw edel gelaat ontsiert.’ Neem ik dus voorzichtig mijn voetomhulsel van haar verbijsterd gezicht. Ik wend me vervolgens tot een heer wiens ver-

woede blikken achter grote brilglazen me aansporen om met bekwame spoed vrede op deze aarde te laten heersen. Op zijn schouder was er een onderbroek van mij neergedaald. Ik buig me wederom rustig en ontwikkel deze woorden: ‘Geachte Heer, laat mij toe dit precieus object van Uwe schouder te verwijderen. Ik wil hierbij U edele op de hoogte brengen van het feit dat ons Els, mijn zuster, het gisteren nog in de was heeft gedaan, aldus moet U geenszins besmettelijke of andere onkiese ziekten te vrezen’. Intussen zit die verdommezenezel heel mijn valies onderste boven te woelen. Schuift met dooskes, friemelt onder mijn jekker, tast de wanden af en zegt dan dat den boel weer toe mag. Ja, dag Jan. We doen die doos met verkrachte eenden, ik bedoel met vereende krachten, tenslotte toe. Neemt hij mijn paspoort en verklaart: ‘Mijns inziens zijt U ver-ge-nationaliseerd!’ ‘Inderdaad, meneer, ben ik ver-ge-nationaliseerd.’ ‘Mag ik aldus dientengevolge daaruit besluiten als dat U derhalve meteen Japanner zijt geworden?’ ‘Dat heeft U goed geraden, Meneer.’ ‘Ga maar.’ Ik vlieg daarop naar zijn strot en wring hem droog tot hij groen uitslaat en schop hem onder zijn toonbank. Hij ligt er waarschijnlijk nog. ‘Even in peacetime there’s always murder and war in men’s heads …’, schreef Sir Walter Raleigh in de 16de eeuw. Daarop storm ik naar buiten en werp me in de armen van de wachtende Michiyo om mijn miserie uit te bleiren. Zij is tenslotte de enige die iets of wat weet, wie ik ben … Lewiej of Rui, dat ik het zelf niet meer weet. (Yugawara Kanagawa, Japan)

Louis Fransen

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 16

19-5-2011 11:37:08


e r

n

n

s

-

n -

d

dorpsleven www.demaand.be

Bedankt voor die heerlijke momenten

REDACTIE

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be

Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be

Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6 tel. 03 315 73 64 dhm.meersel-dreef@telenet.be

Eddy Sabbe kreeg van het bestuur van The Marckriver Jazzclub een fotoboek, herinneringen aan 35 jaar jazzconcerten, enkele flessen met bubbels…. en een staande ovatie.

Minderhout:

HOOGSTRATEN - Zondag 15 mei nam de The Marckriver New Orleans Jazzclub na 35 jaar en 101 heerlijke muzikale momenten afscheid van haar trouw publiek. De vzw sluit de boeken, maar blijft in een andere vorm optredens organiseren. Minder frequent, maar van een zelfde kwaliteit. Tijdens het slotconcert in Le Cirq, met niemand minder dan Norbert Detaeye als gastvedette,

René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net

Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05 SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net

werden de stichters en bestuurleden van de club in de bloemen gezet. Maar het werd, hoe kan het ook anders, op de eerste plaats een feest ter ere van Eddy Sabbe, stichter en 35 lang sterkhouder van jazzclub. De druk is van de ketel, maar het kan en zal niet het laatste concert zijn dat zo’n gedreven muzikant en jazzliefhebber organiseert (fh)

Doe mij maar het zesde

SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

HOOGSTRATEN – Tijdens de Openwervendag op 15 mei kon iedereen gaan kijken naar de vorderingen van de bouw van het woon- en zorgcentrum. Een van de vier gebouwen stond al vier hoog, met een prachtig uitzicht over Hoogstraten. Als het ooit zo ver is, wil ik wel op het zesde. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 17

17

19-5-2011 11:37:08


hoogstraten

Antoine I de Lalaing en de ketterijbestrijding HOOGSTRATEN - Omstreeks 1500 verkeerde de Kerk in een diepe crisis. Verschillende laatmiddeleeuwse hervormingsbewegingen hadden reeds naar vernieuwing en verbetering gezocht binnen de contouren van het geijkte christelijke geloof, maar ze konden het tij niet keren. Het protest van de Duitse augustijnermonnik Maarten Luther tegen kerkelijke wanpraktijken zoals de aflaathandel in 1517 was wel een kantelpunt: zijn 95 stellingen waren de geboorteakte van ‘de Reformatie’. Na Luthers weigering om op pauselijke vraag afstand te nemen van zijn ketterse ideeën, ontstond omstreeks 1520 een permanente scheuring in het voorheen unitaire christendom. Ook in de Nederlanden vond de roep om hervormingen een goede voedingsbodem, in het bijzonder in de zich snel ontwikkelende metropool Antwerpen. Keizer Karel en zijn regering zagen de verspreiding van hervormingsgezinde en kerkkritische ideeën met wantrouwen tegemoet en besloten in te grijpen. Met het Edict van Worms (8 mei 1521) werd op het bezitten, lezen, drukken en verspreiden van hervormingsgezinden boeken de doodstraf gesteld. Dit Edict vormde de hoeksteen van de beruchte ketterijplakkaten, die in de volgende decennia regelmatig door de centrale regering zouden worden afgekondigd. Maar de plakkaten konden de opkomende reformatie niet bedwingen. In de winter van 1521-1522 werd een eerste inquisitieproces gevoerd tegen Jacobus Praepositus, prior van het Antwerpse augustijnerklooster en een goede vriend van Luther, omdat hij vanop de kansel Lutherse ideeën had verkondigd. Eén van zijn rechters was de Keulse inquisiteur Jacob van Hoogstraten. Onder druk van de inquisiteurs herriep de augustijnermonnik zijn stellingen en wist na een nieuwe arrestatie te ontsnappen naar het Duitse Rijk. In de nasleep van dit proces werd het Antwerpse augustijnerklooster opgedoekt en met de grond gelijk gemaakt. Twee voormalige medebroeders van Praepositus, Voes en Van Esschen, stierven op 1 juli 1523 de marteldood op de Grote Markt in Brussel. Zij waren de allereerste martelaren van de hervorming. Door voortdurende conflicten over bevoegdheden en privileges duurde het verscheidene jaren vooraleer een inquisitie in de Nederlanden kon worden uitgebouwd. Het experiment met een lekeninquisiteur, de Brabantse raadsheer Frans van der Hulst, draaide uit op een fiasco. Om hem te vervangen stelde de paus in 1524 op voordracht van de regering drie inquisiteurs-generaal aan. Inmiddels bleef de ketterij zich in onze gewesten verspreiden, niet alleen in intellectuele kringen en bij geestelijken, maar ook bij geschoolde ambachtslui. In verschillende steden in de Nederlanden vormden zich kernen van hervormingsgezinden die in het geheim bijeenkwamen om

18

hun geloof te beleven. In hun zoektocht naar een hernieuwde geloofsbeleving weken sommigen van het geijkte Rooms-katholieke pad af. Als stadhouder (‘gouverneur’) van het graafschap Holland-Zeeland én belangrijkste raadgever van landvoogdes Margareta van Oostenrijk kon Antoine de Lalaing deze ontwikkelingen van op de eerste rij volgen. Hij moest vaststellen dat in verschillende Hollandse en Zeelandse steden de reformatie meer en meer succes kreeg. Als voornaamste raadsheer van Margareta van Oostenrijk was graaf de Lalaing niet alleen ooggetuige van deze omwentelingsperiode, maar tevens betrokken partij. Antoine de Lalaing deelde als overtuigde katholiek de mening dat de opkomende ketterij gevaarlijk was en moest uitgeroeid worden. Als regeringslid heeft hij mee de hand gehad in het opstellen van de ketterijplakkaten. Er werd heel frequent met hem gecorrespondeerd over de toestand in Holland en Zeeland en over het te voeren beleid. De Lalaing was in september 1525 ook aanwezig bij de terechtstelling van Johannes Pistorius, de eerste martelaar in het graafschap Holland. Vooral de opkomst van het anabaptisme na 1530 baarde de regering en zeker ook graaf de Lalaing zorgen. Deze sociaal revolutionaire ketterij had

immers in die jaren vooral succes in Holland, in het bijzonder in Amsterdam, dat het centrum van het anabaptisme werd. Omstreeks de jaarwisseling 1533-1534 escaleerde de situatie en dreigde een volksoproer. Verschillende anabaptisten werden gearresteerd en de Lalaing reisde naar Amsterdam om zich daar persoonlijk bezig te houden met de ondervraging van verdachten. Voor enkelen liep dat niet goed af... . In het najaar van 1534 werd de Lalaing opnieuw naar Amsterdam gestuurd om er het anabaptisme aan te pakken. Maar dat liep helemaal niet van een leien dakje en door felle protesten van de burgerij vertrok de Lalaing na enkele dagen uit Amsterdam. Na deze mislukking was hij niet meer geneigd om nog persoonlijk te gaan optreden in zijn graafschap en indien mogelijk liet hij de ketterijbestrijding op het terrein over aan anderen. Na de intense anabaptistenvervolging van 1534-1535 werd het weer wat kalmer in Holland. Stilte voor een storm die graaf de Lalaing niet meer zou meemaken... . Zaterdag 18 juni organiseert Erfgoed Hoogstraten een Lezing over Antoine de Lalaing en de ketterijbestrijding in de Nederlanden tussen 1520 en 1540, op zaterdag 18 juni om 20 uur in zaal St.-Cecilia. Leden betalen 5 euro, niet leden 6 euro. Iedereen is welkom.

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 18

19-5-2011 11:37:09


,

-

e g .

e

t t

t

g -

hoogstraten

Kinderkunstmarkt op de Vrijheid

Leerlingen van de academie voor muziek en woord treden op in het begijnhof HOOGSTRATEN - Je bent jong, nog héél jong, en toch wil je al wat. Zelf achter een drumstel plaatsnemen of meespelen in een soap op T.V., stel je voor! Of eigenhandig een echt kunstwerk maken waar iedereen vol bewondering naar kijkt, dat zou fantastisch zijn. En waarom ook niet? In Hoogstraten zijn er academies waar je dat op een toffe manier kan ontdekken en waar je al die dingen al spelend kan leren. Kom dit ontdekken op de eerste ‘KINDERKUNSTMARKT’ van Hoogstraten. Het wordt een hele speelse en aangename namiddag voor alle kinderen, in het centrum van Hoogstraten. De aangename en ruime voetpaden zijn het podium en de winkeletalages vormen daarbij het sfeervolle decor. Alle kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen gratis deelnemen terwijl de mama’s en papa’s genieten van het wonderlijke schouwspel, een gezellig terrasje doen of tussendoor even gaan shoppen.

n

,

Keuze genoeg. De kinderen kunnen er vrij kiezen tussen muzikale, beeldende of spannende toneelspelletjes. Of zou je echt àlles wel eens willen uitproberen? Geen probleem. Gewoon doen! En wat ook zo tof is, iedereen gaat met zelf gemaakte kunstwerkjes naar huis. Wat denk je? Spreek af met vrienden of vriendinnetjes en kom samen de wonderlijke fantasiewereld van kunst ontdekken op de unieke Hoogstraatse KINDERKUNSTMARKT? Wat zou dat spijtig zijn als je dit mocht missen. KINDERKUNSTMARKT op zaterdag 28 mei van 13.30u tot 16.30u (deelnemertjes melden zich ten laatste aan om 15.00u) op de brede voetpaden langs de Vrijheid, tegenover de kerk. Deelnemen is gratis voor alle kinderen van 5 tot 12 jaar. Een organisatie van de Hoogstraatse academies, IKO en de academie voor muziek en woord, met steun van het stadsbestuur. (jm/fh)

Karel Huet in de Pampa

Na de succesvolle tentoonstelling op het begijnhof stelt Karel Huet nieuw werk tentoon op een schitterende locatie in de schuur bij broer Jef Huet-De Busser op de Pampa.

Voor-beeld Karel Huet noemt de natuur zijn “voor-beeld”, met een heel bewuste keuze voor het koppelteken in het woord.” Ik vertrek ervan om er mijn geheel eigen weergave van te maken, maar dikwijls is die weergave ver verwijderd van het voor-beeld dat ik eerst zag. Tegelijk kom ik zo dichter bij mijn beeld, mijn na-beeld, zoals ik dat voor mezelf noem. Ik copieer niet maar neem de natuur in bruikleen...Vroeger was het landschap mijn doel , mijn uitkomst , nu is het mijn vertrekpunt. Mijn vroegere werk was dikwijls te mooi, te glad en te schoon. In wat ik nu maak speelt de suggestie sterker en is de herkenning soms minder. Het gaat me nu meer om de suggestie dan om de loutere weergave omdat je zo meer ruimte geeft aan de verbeelding. Het resultaat oogt daardoor soberder maar het is in mijn ogen rijker geworden, meer uitgepuurd en ontdaan van franjes en tierlantijntjes. Dat geldt evenzeer voor de modelstudies die nu ook te zien zijn.

Model In “galerij” Pampa zal Karel/Charel voor het eerst sinds lang terug modelstudies tonen. Ook hier is zijn werkwijze gelijklopend: hij vertrekt van schetsen naar levend model of foto’s. Kleine studies naar het menselijk/vrouwelijk lichaam maar ook enkele grotere schilderijen.“Net zoals bij de landschappen ben ik ook hier benieuwd en verwonderd over wat het licht met het lichaam doet. De stijl is te vergelijken met die van zijn landschappen. Ook hier probeer ik tot de essentie te gaan : sober en wars van franjes of details. Expo Karel Huet nog op zaterdag 28 en zondag 29 mei en op zaterdag 4 en zondag 5 juni telkens van 14 tot 18 uur of na afspraak (Pampa: 014/63.51.14 - Charel Huet: 03/314.48.97) bij Jef Huet Pampa 1 te Merksplas (aan de rand van Wortel-Kolonie). (red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 19

19

19-5-2011 11:37:10


HOOGSTRATEN

Dag van de Buren

Twintig jaar Neos

GROOT-HOOGSTRATEN - Op zondag 29 mei organiseert welzijnsschakel “ ’t Ver-Zet-Je” een groot volksfeest ter gelegenheid van de “Dag van de Buren” met volksspelen, springkasteel, grime, stoepkrijten, optredens en nog veel meer! Iedereen die graag deelneemt brengt een gerechtje (voor het aantal personen waarmee men deelneemt) mee dat we op een groot buffet zetten en samen opeten. Het mag een eenvoudig voor-, hoofd- of nagerecht zijn dat je zelf lekker vindt. Programma 09.30 uur Vertrek fietsers Buurthuis Melkerij Meerle 10.00 uur Vertrek wandelaars Buurthuis Mouterij 11.00 uur Feestelijke ontvangst fietsers en wandelaars 11.30 uur Aperitiefconcert 12.00 uur Aanvang “Groot Volksbuffet” 13.30 uur Aanvang activiteiten 18.00 uur Slot + grote verrassing

Een samenwerking van buurtwerk Venhoef Minderhout, Mouterij Hoogstraten en Melkerij Meerle, Sociaal Huis Hoogstraten en Club Rotaract onder begeleiding van ’ t Ver-Zet-Je’. ‘t Ver-Zet-Je is de naam van de welzijnsschakel in Hoogstraten. Bij de start werd vooral gekozen voor een ondersteuning van de bestaande buurtwerking in de sociale woningen ‘De Mouterij’ te Hoogstraten en ‘De Melkerij’ te Meerle. Bedoeling is om de werking uit te breiden tot een grotere groep van mensen met minder kansen in de ganse fusie Hoogstraten.

HOOGSTRATEN - Zaterdag 7 mei vierde Neos Hoogstraten haar twintigjarig bestaan. Na een stijlvolle misviering verzamelde het gezelschap in Hof ter Smissen voor een feestmaal, waaraan meer dan 120 van de 225 leden aan deelnamen. Nationaal voorzitter Emanuel Van De Woestijne hield eraan om twee uittredende bestuursleden te danken. Jos Michielsen en Herman Mertens verlaten het bestuur. Hun plaats wordt ingenomen door Ria Van Gorp en Eddy Sabbe.

Nieuws uit de Bib Maand van het spannende boek Juni is de maand van het spannende boek. Een nieuwe collectie thrillers en detectiveverhalen wordt aangeboden. Een overzicht hiervan vind je in de keuzelijsten op de catalogus (www.hoogstraten.bibliotheek.be). In de hoofdbib wijden we een speciale tentotafel aan dit onderwerp. Ook kan je de thrillergids van Vrij Nederland inkijken of de speciale misdaadbijlage van Humo meenemen.

Zomersluiting

Outlet in de bib

Hoogstraten: van maandag 11 tot en met 21 juli en op maandag 15 augustus Meer: vrijdag 22, woensdag 27 en vrijdag 29 juli en op woensdag 3 en vrijdag 5 augustus Minderhout: maandag 11 en donderdag 21 juli en op maandag 1, maandag 8, donderdag 11 en maandag 15 augustus Meerle: dinsdag 19 en zaterdag 23 juli en op dinsdag 16 en zaterdag 20 augustus Meersel-Dreef: zaterdag 9, zaterdag 16, zaterdag 23 en zaterdag 30 juli en op zaterdag 6, zaterdag 13, zaterdag 20 en zaterdag 27 augustus Wortel: woensdag 6 en vrijdag 8 juli en op woensdag 3 en vrijdag 5 augustus

Geïnteresseerd in oude romans, tijdschriften, dvd’s of jeugdboeken? De Hoogstraatse bib voert ieder jaar oude materialen af en biedt deze te koop aan. De tijdschriften worden per jaargang gebundeld en aan 2 euro per pakket verkocht. Boeken en dvd’s kosten 1 euro per stuk. De laatste zaterdag betaal je zelfs maar de helft. De boekenverkoop start op zaterdag 18 juni van 9 tot 12 uur in de hoofdbibliotheek. Van maandag 20 juni tot en met zaterdag 25 juni kan je telkens van 9 tot 12 uur in de hoofdbib terecht. In de uitleenposten vind je een beperktere selectie tijdens de openingsuren.

LEES 20

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 20

19-5-2011 11:37:13


. -

-

hoogstraten

Een korte tocht door onderstebovenland Gesprek met de kunstenaar Pol Matthé HOOGSTRATEN - Het Stedelijk Museum Hoogstraten organiseert een gesprek met Pol Matthé bij zijn tentoonstelling “Ost keep the raft lean”. Ben je nieuwsgierig naar de betekenis van de beelden die Matthé gebruikt? Ga gerust in dialoog met de kunstenaar! Op zaterdag 11 juni ben je welkom in Het Stedelijk Museum Hoogstraten tussen 13.00 en 14.00 uur. Vooraf inschrijven is noodzakelijk op het nummer 03 314 65 88 of museum@hoogstraten.be. Deelname is volledig gratis.

Pol Matthé aan het werk in de gemeenteschool HOOGSTRATEN - Naar aanleiding van de tentoonstelling Ost keep the raft lean in het Stedelijk Museum van Hoogstraten stelde kunstenaar Pol Matthé voor om een project te maken in de Gemeenteschool van Hoogstraten. Destijds gebruikte Alfred Ost het schoolbord om stiekem ‘s avonds of ‘s ochtendsvroeg een grote tekening aan te brengen, als een verrassing voor de leerlingen in zijn klas. Vanuit hetzelfde idee heeft Pol Matthé, in samenwerking met directeur Jef Versmissen, twee schoolbordtekeningen

gerealiseerd in beide klassen van het tweede leerjaar. Hij gebruikte hiervoor puzzelstukken die deel uitmaken van zijn tentoonstelling. Het zijn verwerkingen van haperingen en doorhalingen uit een notitieboek van Alfred Ost zelf. Op woensdag 27 april 2011 ging de kunstenaar in de namiddag in alle stilte aan de slag met krijt en spons. Hij maakte een grote krijttekening die de leerlingen van juffrouw Leen en van meester Jan op donderdagochtend ontdekten op het bord van beide klaslokalen.

Vijftig jaar later

Pol Matthé ziet deze tekeningen als een gebaar, als een geste. Het zorgt ervoor dat een schooldag eens met iets anders begint dan een leeg schoolbord. Zo’n tekening activeert de verbeelding van kinderen en geeft sowieso een andere wending aan een dag. Op donderdag 28 april 2011 kwam de kunstenaar zelf even langs om een korte toelichting te geven en om samen met de leerlingen met krijt in de hand op zoek te gaan naar de mogelijkheden van “onderstebovenland” (zoals één van de leerlingen de tekening benoemde). Nadien gaf hij alle leerlingen een potlood als herinnering aan dit project. Ook deze potloden maken trouwens deel uit van de tentoonstelling, die nog loopt tot 12 juni 2011 in het Stedelijk Museum van Hoogstraten. (vb/red)

Gastgezinnen gezocht HOOGSTRATEN – Op 29, 30 en 31 juli geniet Hoogstraten voor de 8ste maal van een internationaal folklorefestival. Ook dit jaar treden er groepen uit een groot aantal verschillende landen op. Er zijn al definitieve afspraken met een Chinese folkloregroep, een folkloregroep uit Costa Rica en een muzoekgroep & dansgroep uit Mexico.

n

o r

Heb je belangstelling om tijdens deze 3 dagen één of meerdere buitenlandse gasten te ontvangen, of wil je daarover inlichten, aarzel dan niet om contact op te nemen met Chris Aerts per mail langs Chris.aerts@gelmelzwaaiers.be of telefonisch op het nr. 03 314 79 32. Neem ook eens een kijkje op www.gelmelzwaaiers.be (fh)

HOOGSTRATEN - De retorica 1961 van het Hoogstraatse Klein Seminarie vierde haar 50-jarig jubileum op 11 mei 2011 in Poederlee. Wie nog goede ogen heeft zal de gezichten ontwaren van niet alleen twee medewerkers van De Hoogstraatse Maand, maar ook dat van de pastoor van één van onze deeldorpen. En zoeken maar.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 21

21

19-5-2011 11:37:13


hoogstraten

Blind dates voor werk moeilijk aan de slag geraken. De werkzoekenden werken mee op vrijwillige basis, dus het zijn mensen die echt wel willen werken.

Primeur

Kim Nevelsteen voor de camera van RTV. Er was ruime belangstelling voor het vernieuwend initiatief. HOOGSTRATEN – Op donderdag 28 april organiseerde het Forum Lokale Werkgelegenheid in zaal Pax een zogenaamde ‘omgekeerde jobbeurs’. Het was een primeur voor de Kempen waarbij men de rollen voor een keer omdraaide: de werkzoekenden waren de standhouders en de bedrijven de bezoekers. Kim Nevelsteen van het Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomité Kempen (RESOC): Wij hebben de werkgevers van Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel gevraagd voor welke taken zij mensen zoeken. Met die gegevens voor ogen zijn de PWA, het OCMW en de VDAB in bestanden van werkzoekenden gaan zoeken en daaruit aan

mensen gaan vragen om een ‘blind profiel’ op te maken. Een profiel zonder naam en leeftijd, maar met zaken waarin de werkzoekende zelf schrijft waarin hij goed is en welk soort werk hij zoekt. Niet het typische CV, maar eerder een anoniem verhaal. Die blinde profielen zijn aan de werkgevers gestuurd en het zijn de werkgevers die gezegd hebben wie ze ‘in blind date’ wilden zien. In totaal hebben we elf werkgevers en 28 werkzoekenden die hier vandaag langs komen. Het zijn wel werkzoekers met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt: vijftigplussers, mensen die al langer dan een jaar werkzoekend zijn, kortom mensen die

Deze manier van werken is een primeur voor de Kempen. Na afloop wordt er een grondige evaluatie gemaakt, waaruit een draaiboek voor andere regio’s kan groeien. Wat de resultaten betreft blijft het voorlopig nog afwachten. We vroegen enkele deelnemende bedrijven naar hun eerste reactie. Schrijwerkerij Van Gompel heeft gekwalificeerde vakmensen in dienst en zijn hier eerder op zoek naar een klusjesman, dat mag zelf een deeltijdse betrekking zijn. De mensen die ze nu in dienst hebben mogen hun tijd niet verliezen bij het opruimen of bij klusjes allerhande die wel moeten gebeuren en ook belangrijk zijn. Vandaar. De firma Bolckmans ontving 27 profielen en selecteerde daaruit vijf werkzoekenden. “Wij zijn specifiek op zoek naar bekisters omdat we die ploeg willen verjongen”, zegt Jo Donckers. “Deze manier van werken is nieuw, het blijft afwachten of we hier mensen zullen vinden”. Vedecar, een carrosseriebedrijf uit Merksplas, kan een zestal mensen gebruiken en heeft er op het moment van ons bezoek al drie gezien. “Twee kandidaten komen in aanmerking, een derde absoluut niet”. Vedecar is op zoek naar schilders, monteurs, een magazijnier enz. , maar weet dat ze niet alle jobs zal kunnen invullen met de mensen die ze vandaag ontvangt. Bouwbedrijf Van Roey heeft zes mensen geselecteerd, maar twee ervan hebben ondertussen al werk gevonden. Goed voor hen natuurlijk. Van Roey zoekt dienders en eventueel, na een opleiding in het bedrijf, ook bekisters. Afwachten wat het wordt. (fh)

O w e h e h t p r i n

W e n b a d o d i a w

’ n ’ A h n z g

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN

100 95

Zeg maar hoe je zitten wil

75 100

100 95 75 100

95

95

25

25

75

75

5

5

0

0

25

25

5

5

0

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 22

www.kempimeubel.be

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 22

19-5-2011 11:37:14

W o c r t e v W v e w p n w

O e d z n z t


hoogstraten

BRILJANT IN HOOGSTRATEN Wis Backx en Jef Voeten

n

65 jaar geleden, op 28 mei 1946, zijn Wis en Jef getrouwd. Een goede reden om dit briljanten koppel eens in de kijker te zetten. Omdat 5 jaar geleden hun levensverhaal al verschenen is willen ze nu graag vertellen over hun leven in het woonzorgcentrum. Op 5 februari 2011 werden alle jubilarissen uitgenodigd door het stadsbestuur voor een etentje. Wis en Jef kregen een mooie plant, een zilveren bord met felicitaties van de stad Hoogstraten en een medaille van het koningspaar.

e t

Op 3 maart 2004 kwamen Wis en Jef in het WZC wonen op de 2de verdieping op de lange gang. Wis en Jef waren het snel gewoon en hebben geen heimwee gehad. Nog steeds zijn ze zelfstandig en helpen ze elkaar waar nodig. Wis is een goede hulp op de lange gang en staat altijd klaar om te helpen. Dit wordt erg gewaardeerd door het personeel. Ondanks haar leeftijd zien we Wis regelmatig met de tafels en stoelen van de zoete inval in de weer. Jef is trots op zijn vrouw, wanneer we hierover praten dan straalt hij.

r

n u

j

Wanneer het niet regent, gaan Wis en Jef buiten een wandeling maken. Aan de eucharistieviering nemen ze altijd deel. Wis zorgt ervoor dat alle bewoners met de lift mee naar beneden kunnen als het tijd is om te gaan eten. De toeter galmt dan door de gang en zo weet iedereen dat het tijd is om te vertrekken. Bij alle activiteiten zijn ze van de partij en wanneer er een vrij moment is, dan is Jef met de kaartliefhebbers van de lange gang aan het kaarten. Zo gaan de dagen vlug voorbij want ze vervelen zich nooit.

.

, e

’s Middags na het eten kijken Wis en Jef samen naar het nieuws. Ook in de zoete inval lezen ze ’s morgens bij een kopje koffie de Gazet van Antwerpen. Zo blijven ze van alles goed op de hoogte. Wis en Jef zijn ook geïnteresseerd in nieuws uit Meer. Daarvoor zorgt het bezoek dat ze regelmatig ontvangen. Ook met de vrijwilligers kunnen ze goed buurten.

l n

100 95 75 100 95 25 75 5 0 25 5 0

Wis en Jef genieten nog na wanneer ze vertellen over alle mooie momenten hier in het woonzorgcentrum. Het personeel van de afdeling haalde regelmatig al eens een grapje uit omdat ze weten dat Jef en Wis dat wel appreciëren. Zo was er op moederdag een personeelslid dat aan Jef vroeg: “Je hebt toch wel voor een bloemetje voor Wis gezorgd?” en omdat Jef geen bloemetje had voor Wis ging de verzorgster buiten in de tuin een bloemetje plukken. Toen het moment daar was voor Jef om Wis te verrassen gluurde het personeel stiekem om het hoekje mee. En wanneer Wis en Jef doorkregen dat ze “begluurd” werden hadden ze er nog veel meer deugd van. Op 1 april had het personeel hen wijsgemaakt dat er in Meer een vijfling op komst was. Wis en Jef dachten dat het echt waar was en Jef zei: “Wat zal dat veel kosten eer ze groot zijn!” Omdat ze nog steeds niet doorhadden dat het 1 april was zei het personeel dat er een zwarte kat langs de trap helemaal naar boven was gelopen en langs

St. Anna terug naar buiten was gegaan. ’s Middags hadden Wis en Jef het wel door dat het een 1 aprilgrap was. Vijf jaar geleden vierden Wis en Jef hier hun diamanten bruiloft. Ze hebben toen genoten van een mooie feest! Ze halen met veel plezier de herinneringen van toen terug op. Tot slot willen we Jef en Wis van harte felicite-

ren met hun 65-jarig huwelijk. We wensen hun een hele mooie dag op hun briljanten bruiloft. We hopen samen met hen nog vele mooie momenten te beleven. Wis en Jef, bedankt voor jullie verhaal. (pdn) (Met dank aan het animatieteam van het WZC die dit artikel neerpende in “Het Briesje” hun eigenste maandblad)

Uw belastingsbrief invullen

GROOT-HOOGSTRATEN - Als je hulp wenst bij het invullen van uw belastingsbrief kan u terecht bij het ACW Hoogstraten. Zij organiseren haar dienstverlening ‘Invullen belastingsbrieven’ in zaal Pax Hoogstraten op maandag 6 juni van 19 tot 21 uur en op donderdag 23 juni ook van 19 tot 21 uur. Deze dienstverlening richt zich tot loon- en weddetrekkenden, al of niet gepensioneerd, die enkel gebruik maken van deel 1 van het belastingfor-

mulier en lid zijn van één van de deelorganisaties van het ACW. Wat moet je meebrengen? - Het aangifteformulier (eventueel de voorbereiding) en het aanslagbiljet van vorig jaar; aanslagformulier kadastraal inkomen; - Alle belastingsfiches van loon, werkloosheidsuitkering, ziektevergoeding, vergoeding voor arbeidsongevallen, enz., vakantiegeld (arbeiders), belastingsfiche van de inhaalrustdagen (bouw); - Fiches pensioensparen, levensverzekering; - Fiche afbetaling hypothecaire lening, schuldsaldoverzekering; - Fiche ter staving kosten kinderopvang; - Fiche ter staving van aftrekbare giften en energiebesparende maatregelen, dienstencheques, onderhoudsgelden - Enz. (rs/red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 23

23

19-5-2011 11:37:14


hoogstraten

KWB Hoogstraten, 70 jaar jong

HOOGSTRATEN - Op zondag 3 juli is het feest bij KWB-Hoogstraten want dit jaar bestaat deze vereniging 70 jaar. De Hoogstraatse KWB-afdeling werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1941 opgericht. Oorspronkelijk stonden de letters KWB voor ‘Katholieke Werkliedenbond’. Het was de bedoeling om de werknemers van toen, zowel in de oorlogsperiode als erna, zoveel mogelijk met raad en daad bij te staan op allerlei vlakken. Zo werd er algemene vorming, sociale vorming en sociaal dienstbetoon voorzien voor de arbeiders. Tegenwoordig staan de letters KWB voor ‘Kristelijke Werknemersbeweging’ waarbij niet alleen de werknemer maar vooral ook het hele gezin centraal staat.

KWB Hoogstraten heeft in de voorbije 70 jaar heel wat activiteiten georganiseerd. Speciaal voor de kinderen van de Hoogstraatse KWB-leden kwam Sinterklaas vele jaren langs met allerlei cadeautjes. Tegenwoordig staat er elk jaar een zaklampentocht op het programma. Op het vlak van sport en spel werd er vroeger gevoetbald en gezwommen en werden er wandelen fietszoektochten georganiseerd. Tegenwoordig wordt er regelmatig gefietst, gewandeld en gejogd. Ook bowlingnamiddagen en kaartavonden komen aan bod. Op culinair vlak kan je bij de KWB genieten van kooklessen, barbecues, bier- en wijnproefavonden en de actie ‘ontbijt aan huis’. Meer dan vijftien jaar lang hadden we onze eigen toneelgroep. Verder staan er ook nog hobbytentoonstellingen (hobby en creatief), dag- en weekreizen, samenaankopen (potgrond, stookolie, dakisolatie) en info-avonden op het programma. Op zondag 3 juli wordt het 70-jarig bestaan van KWB Hoogstraten gevierd tijdens de eucharistieviering van 11.30 uur in de SintKatharinakerk te Hoogstraten. Nadien is er in zaal Pax nog een receptie.

Op bezoek in het rusthuis

Na de receptie volgt er voor de leden van KWB Hoogstraten en hun gezin nog een feestelijke maaltijd. Voor deze maaltijd moet men wel vooraf inschrijven. Voor kinderen tot en met 6 jaar is het gratis, voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar kost het 8 euro, kinderen ouder dan 12 jaar én volwassenen betalen 15 euro per persoon. Omdat de KWB vooral een gezinsbeweging wil zijn, is er ook aan de kinderen gedacht. Voor hen zijn er kinderspelen en een springkasteel voorzien. Mensen die geïnteresseerd zijn in het activiteitenprogramma kunnen tegen een verlaagd lidgeld van 12,50 euro per gezin lid worden van KWB Hoogstraten vanaf nu tot en met het einde van december 2011. Als je lid wordt kan je uiteraard ook nog inschrijven voor de feestmaaltijd ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Hoogstraatse KWB-afdeling. Inschrijvingen en betalingen voor deze maaltijd kunnen tot en met 21 juni bij Jos Smouts, Gelmelstraat 38, Hoogstraten (tel. 03 314 31 37).

Gratis Software & Downloaden HOOGSTRATEN - Digidaks zijn openbare computerruimten waar iedereen gratis gebruik kan maken van de computers, printer, scanner en internet. Het is de perfecte plaats om alles te weten te komen over de werking van de pc en het internet. In digidak is er altijd een begeleider die samen met jou de eerste stappen op de informatiesnelweg zet en die je helpt met al je computervragen. In digidak Mouterij in het buurthuis in de Mouterijstraat organiseert men elke maand in het voorjaar een themanamiddag, in juni is dat “gratis software & Downloaden en Installeren” Wil je graag een gratis antiviruspakket installeren? Of liever een gratis office-pakket? Of zoek je nog iets anders? De meeste programma’s hebben een gratis alternatief.

HOOGSTRATEN - Leerlingen van de richting Humane Wetenschappen van het Klein Seminarie maken via allerhande projecten kennis met hun toekomstige beroepssituaties. Naast een project in de kleuterschool maakten de leerlingen zich ook verdienstelijk bij de buren, namelijk in het Hoogstraatse OCMW-rusthuis. De leerlingen namen deel aan allerhande activiteiten, maar verzonnen ook zelf allerhande spelen en sessies om de ouderen enkele aangename momenten te bezorgen. (AO) 24

Kom op dinsdag 21 juni naar digidak Mouterij. Tussen 14 en 17.30 uur staat digidak klaar om je verder te helpen en te informeren. We bekijken samen met je de verschillende gratis programmas. We leggen ook uit hoe je deze moet downloaden en installeren. (fh)

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 24

19-5-2011 11:37:15


e

6 t

hoogstraten

LIVE@DEMOLEN Op zaterdag 25 juni, de tweede zaterdag van Heilig Bloed, start dit de vijfde editie van Live@ demolen. De optredens vinden plaats in de feesttent bij de Laermolen . Liefhebbers van de goeie oude muziek komen ook dit jaar opnieuw zeker aan hun trekken.

.

l

l

d

e

-

k r

n .

t s

k -

r

-

Op de affiche staan dit jaar weer 2 groepen met muziek uit de jaren 50, 60 en 70. Om 21.30 uur treedt ROMEO SPINELLI op. Deze groep voorstellen hoeft niet. De voormalige zanger van onder meer Beri Beri (met Bart Peeters, Jan Leyers, Hugo Matthysen en Marc Kruithof) en van duizend andere groepen, speelt sinds 2001 met een nieuwe formatie de pannen van het dak. De bandleden hebben allemaal hun strepen verdiend in diverse bands (o.a. Blue Blot, the Zoots, The Hot Lick Soul Band enz.) en weten een publiek op een ongedwongen maar steevast plezante manier in te pakken. The Spinelli Connection zal ervoor zorgen dat iedereen uit zijn dak gaat. ‘t Is maar dat u het weet! Om 22.30 uur vullen DE BONANZAS het podium, de topgroep dit jaar. U hebt het wel gehad met de huidige eenheidsworst op radio en tv? U houdt van melodie en passie? Uw hart gaat sneller slaan bij het horen van onvergetelijke muziek van The Beatles, Roy Orbison, The Tremeloes, The Monkees, The Cousins, Jerry Lee Lewis, Tom

De Bonanzas, de topgroep op live@demolen Jones en andere tijdsgenoten? U was jong in de jaren 60? Of u was misschien niet eens geboren in de jaren 60 maar u wil wel eens horen waarover uw vader steeds spreekt als hij zegt dat het vroeger zoveel beter was? Mogen wij u dan even De Bonanzas voorstellen? De Bonanzas brengen u alle popklassiekers uit de jaren 60 zoals ze vandaag moeten klinken; soms ingetogen en intiem, soms uitbundig en enthousiast maar steeds met volle overgave en met respect voor het origineel. Deze 5 gedreven muzikanten wagen zich met verve aan een onsterfelijk repertoire uit de

swinging sixties. Elk optreden staat garant voor onvervalst plezier! Verwacht u aan een originele show die geschikt is voor cafés, privéfeesten en festivals. Stilstaan wordt quasi onmogelijk wanneer u De Bonanzas in huis haalt. Rock ‘n roll, swings, ballads, … alles passeert de revue waardoor een optreden geen seconde gaat vervelen. De Bonanzas delen hun passie voor muziek graag met u. The Sixties, a decade to remember. Kaarten kosten 7 euro of 5 euro in voorverkoop in De Velo en De Gelmel. (jv/red)

Fiets mee tijdens de bioweek HOOGSTRATEN - Van 4 tot 12 juni viert de biosector feest en uiteraard doet ook Ecocyclo Hoogstraten mee! Op zondag 5 juni brengt een geleide fietstocht u langsheen de mooiste plekjes van Hoogstraten en toont initiatieven van duurzame landbouw en Fair Trade. Tijdens de fietstocht wordt er halt gehouden bij het biokippenbedrijf van Andre Delcroix, het Ecoduct en het tuinbouwbedrijf van Jan Van Alphen, waar u onder andere kennis maakt met de kiwibes. Onderweg is een (h)eerlijke picknick voorzien; u kunt kiezen uit een biobroodje met kip en currysaus of een vegetarisch biobroodje met Spaanse tortilla. We starten om 11 uur aan het kringloopcentrum WEB in Meer. Inschrijven kan nog tot 31 mei bij de dienst voor toerisme (03 340 19 55 / toerisme@hoogstraten.be). Het einde is voorzien omstreeks 14.30 uur. U betaalt hiervoor vijf euro, maar daar zit uiteraard de lunch, de vakkundige uitleg en begeleiding mee inbegrepen. Ecocyclo Hoogstraten is een initiatief van Stadsbestuur Hoogstraten i.s.m. Landbouwraad, Milieuraad, Mondiale Raad, Trekkersgroep Fair Trade Gemeente. (fh)

Biokippen in het bedrijf van Andre Delcroix

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 25

25

19-5-2011 11:37:15


hoogstraten

Gehandicaptendag op het Klein Seminarie Op 30 april verzamelden zich om en bij de 250 mensen met verstandelijke beperking gehandicapten, samen met bijna evenveel begeleiders en helpers op de terreinen van het Klein Seminarie. Zij kwamen er de 37ste gehandicaptendag vieren.

“Dag Jan” Het thema van de dag was “Jan en alleman”. Een thema dat niet zomaar gekozen was maar in het teken stond van Jan Sneyers die 37 jaar geleden de eerste gehandicaptendag (een terugkomdag voor alle pupillen die in de loop van het jaar hadden deelgenomen aan een CM-kamp) inrichtte. Jan overleed in de loop van het voorbije jaar. Bij menig aanwezige, die nog niet op de hoogte waren van dit feit was het een traantje wegpinken wanneer men verzamelen blies en iedereen op de speelplaats rond de tekening van Jan kwam staan met een ballon met daaraan een kaartje met de tekst “Dag Jan”. Tegelijkertijd gingen alle ballonnen de hoogte in, richting Jan en hopelijk is de boodschap daar goed aangekomen. Heel de dag hadden de leerkrachten, personeel van het klein seminarie en sympathisanten zich ingezet om er een aangename dag van te maken. Gestart werd met een toelichting bij het thema: “Wie wordt de Jan van An”. Allerlei Jannen passeerden de revue om naar de hand van An te dingen. Zo was er Jan Klaasen, Janneke Maan, Jan met de pet, Jan Hoet, Jan De Smedt, Jansenius Boma (de broer van Balthazar) en nog anderen. Doorheen alle andere activiteiten van de dag met spel, dans, verhalen en dies meer moesten de Jannen “punten” verzamelen om in de gunst van An te komen.

Bij de bekendmaking van het verdikt bleek echter dat An niet koos voor een Jan maar voor Joeri. Teleurstelling alom bij de Jannen maar verwondering bij de Joeri. Alhoewel die eigenlijk geen redenen had of heeft om verwonderd te zijn. Joeri Van Gils (zo is zijn volledige naam) heeft immers de fakkel overgenomen van Jan Sneyers en is algemeen coördinator van deze feestelijke gehandicaptendag. Hopelijk kunnen er nog veel

meer volgen maar stilaan begint men een probleem te ondervinden om monitoren te vinden die zowel een kamp als zulk een ontmoetingsdag willen begeleiden. Tot slot van de dag werd iedereen vergast op een optreden van “De Romeo’s” een Vlaamse boysgroep die al menig succes boekte. Op de tonen van hun liedjes ging men uit de bol. Alles samen een prachtig geslaagde dag. (pd)

gordijnen • shutters • zonwering tapijten • vloerbekleding • laminaat behang • verf • kleuradvies bed- en badmode • boxsprings, etc.

Kapelstraat 6 • Baarle-Hertog • T. 014-69 90 02 www. vandersluis.be Geopend: Di t/m vr: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 18.00 u. Zat: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 17.00 u. Zon: 10.00 - 12.30 u.

HM2011-1.indd 1

26

25-01-2011 21:21:03

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 26

19-5-2011 11:37:31

H h n D a W o l ‘ e O s V u j V l V v h ‘ ‘ i I e h M n


n g

n n

HOOGSTRATEN

Leren composteren

Viermaal Jeanne Van Weereld, 322 jaar

REGIO - Heb je thuis een compostvat of een compostbak staan, maar weet je niet goed wat er wel en wat er niet in mag? Wil je weten welk systeem het beste is voor je tuin? Ben je al een aardige composteerder, maar kan je nog wat tips gebruiken? Kom dan gratis een cursus thuiscomposteren volgen! Een ervaren lesgever geeft je in 3 lessen de basiskneepjes van het composteren mee: je leert o.a. hoe je een compostvat of een compostbak moet opzetten en onderhouden. Je ontdekt ook de vele toepassingen van het zwarte goud en bovendien verneem je tijdens een bezoek aan een afvalarme tuin hoe je in je eigen tuin, met kleine ingrepen, minder groenafval kan produceren. Dit voorjaar organiseert IOK Afvalbeheer een cursus in Hoogstraten. Deze vindt plaats als volgt (telkens in de voormiddag): zaterdag 18 juni theorie zaterdag 25 juni bezoek aan Hof Ter Winkelen in Londerzeel zaterdag 2 juli praktijk Wens je in te schrijven voor deze cursus, doe het dan tijdig. Het aantal deelnemers is namelijk beperkt tot 15 personen. Voor meer informatie en/of inschrijvingen kun je terecht bij IOK Afvalbeheer op het telefoonnummer 014-56 27 92 of via e-mail: afvalbeheer@iok.be.(js)

Kunnen we u 24 uur niet doen roken? HOOGSTRATEN - De gezondheidsraad vroeg het zich af en wil u geen argumenten geven om niet mee te doen. Daarom ondersteunen we In Hoogstraten deze actie met een verwendag. Wie denkt een zetje in de rug nodig te hebben om 24 uur niet te roken, kan zich voor 5 euro laten verwennen. ‘s Morgens tussen 8.30 en 9.30 uur brengen wij een croissant en fruitsap bij je thuis. Overdag kan je terecht in zaal Pax, Dr Versmissenstraat in Hoogstraten. Van 10.00 tot 11.00 uur geeft een tabakoloog uitleg over wat roken met je lichaam doet en hoe je best kan stoppen. Van 11.00 tot 13.00 uur gaan we koken en gezellig samen eten. We wokken Van 13.00 tot 14.30 uur verwennen de leerlingen van VTI-Spijker jullie met een ontspannende handmassage ‘s Avonds vertonen we om 19.30 uur de film ‘Smoke’ in de Bibliotheek en drinken samen nog iets op een terras. Inschrijven voor de verwendag of een onderdeel ervan kan op de balie vrije tijd in de kelder van het historisch stadhuis tot en met 24 mei. Meer info: dienst gezondheid - 03/3401954 - senior@hoogstraten.be (fh)

HOOGSTRATEN / MEER - Twee foto’s van dezelfde dames met dezelfde naam: Jeanne Van Weereld. De oude foto van de vier nichten is in 1949 gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk van een nichtje. Nog ieder jaar spreken de vier Jeannen af om in Hoogstraten samen te komen en dan iets te drinken, te eten én om over hun ervaringen van het voorbije jaar te praten. Met deze gewoonte willen ze zolang mogelijk blijven doorgaan. Op de nieuwe foto (v.l.n.r.): Jeanne Van Weereld van Hoogstraten, van Rijkevorsel, van Meer en van Westmalle. Twee nichten zijn 80 jaar en de twee andere nichten al 81 jaar, samen 322 jaar. (js) w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke nv l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 27

27

19-5-2011 11:37:32


hoogstraten

Een jaar werken voor twee processiedagen HOOGSTRATEN - Als het weer een beetje meezit trekt de Heilig Bloedprocessie twee zondagen, dit jaar op 19 en 26 juni, door de straten van Hoogstraten. We zijn het zo gewoon en vinden het vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Een aantal vrijwilligers heeft de weken voor de processie de handen vol en Johan Ooms is er een jaar lang mee bezig…. en niet alleen met de Heilig Bloedprocessie. Johan Ooms: In het kader van de instandhouding van het belangrijk processie-erfgoed van de Noorderkempen hebben de processies van Hoogstraten, Loenhout en Sint-Lenaarts een “Associatie van de Processies van de Noorderkempen” gevormd. Deze vereniging omvat de drie aloude processies van de Noorderkempen: de Heilig-Bloedprocessie van Hoogstraten, de Sint-Quirinusprocessie van Loenhout en de Sint-Leonardusprocessie van Sint-Lenaarts, drie processies die hun oorsprong vinden in de dertiende en veertiende eeuw, en die, als enigen van die Noorderkempen, de daarop volgende eeuwen hebben overleefd. Deze processies vormen een zeer voornaam onderdeel van het cultureel en levend erfgoed van de Noorderkempen. Dat aloud cultureel en levend erfgoed is in de loop der tijden vergroeid tot een brede mengeling van christelijke, historische, culturele én folkloristisch elementen. Daaraan zijn, in een zeer recent verleden, nog bijzondere sociale, economische en toeristische

28

elementen toegevoegd. Zo werd “een processie” een woord dat vele ladingen dekt, een gebeurtenis, die door de duizenden processiegangers en toeschouwers steeds op een eigen, soms zeer persoonlijke manier wordt beleefd. Zo werd “een processie” een zeer kostbaar erfstuk, dat zorgvuldig moet bewaard en gekoesterd worden.

dige promotie en aandacht voor dit gemeenschappelijk erfgoed afdwingen. En vooral: samenwerken. Elk van ons wil kwaliteit aanbieden: een processie die in orde is en die zorg draagt voor de instandhouding van soms eeuwenoude processiemateriaal, vaandels, beelden, kledij enz.

DHM: Waarom die samenwerking? Johan: Omdat er méér is dan de authentieke eigenheid van elke processie op zich. Ze betekenen méér dan een eenvoudige optelsom van de drie processies. Ze accentueren de eigenheid van onze streek, van onze Noorderkempen. Drie processies in een zelfde regio, op minder dan tien kilometer van elkaar, zeshonderd jaar geschiedenis, geschoeid op dezelfde Kempische traditie van geloof en folklore, doorgegeven van generatie op generatie. Drie overlevers. Dat is uniek.

DHM: Hoe maak je zoiets concreet? Johan: Met eigen middelen kunnen we de processie niet meer op een kwaliteitsvolle manier laten uitgaan, laat staan de gewaden en materialen onderhouden, eventueel restaureren en vernieuwen. We hebben enkel inkomsten van giften en het geld dat we verzamelen tijdens de processie. Elke keer als de processie uitgaat ontvangen we tussen de 2 en 3.000 euro, afhankelijk van het weer. Een processie die niet kan uitgaan is een streep door onze rekening.

We willen samen, als één geheel, de strijd om het behoud, in al zijn facetten, aangaan, de no-

DHM: Jullie moeten dus op zoek naar extra inkomsten

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 28

19-5-2011 11:37:32


hoogstraten Johan: Ja, zo heeft de “Associatie van de Processies van de Noorderkempen” een eerste gezamenlijk restauratieproject opgesteld, en hiervoor een subsidieaanvraag ingediend bij “LEADER MarkAante Kempen”, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

De processies van de Noorderkempen

Deze subsidieaanvraag werd op 27 november 2010 goedgekeurd. Aan het totale project van de drie processies hangt een prijskaartje van 60.986 euro. We kunnen langs LEADER rekenen op 65 % subsidies of in totaal een bedrag van 39.640 euro, waarvan 11.982 van Europa, 13.152 euro van Vlaanderen en 14.595 euro van de provincie. Het eigen aandeel van 35 % wordt gedragen door gemeentebesturen en de kerkraden. Midden 2012 zullen we een tweede project indienen.

HULDECONCERT JOS BRUURS Zestig jaar organisttitularis

DHM: Wat gaan jullie binnen het eerste project realiseren? Johan: We maken gezamenlijk een toeristische informatiefolder, een meer uitgebreide historische brochure met de geschiedenis van de drie processies, een educatieve brochure voor de lagere scholen en de organisatie van een tentoonstelling. Deze kosten zijn begroot op 8.830 euro.

-

-

-

n

t De Associatie van de Processies van de Noorderkempen, geeft in 2011 een gezamenlijke folder én een historische brochure uit over de drie resterende processies van de Noorderkempen. Maar dit is niet alles: een tentoonstelling in de recent gerestaureerde Sint-Leonarduskerk zal de kers op de taart zijn.

Startmoment De Associatie van de Processies van de Noorderkempen, de kerkfabriek van SintLeonardus en het gemeentebestuur van Brecht nodigen alle belangstellenden uit op de plechtige opening van de tentoonstelling op zondag 5 juni 2011 om 10 uur in de Sint-Leonarduskerk. Het programma ziet er als volgt uit: 10.00 uur Plechtige eucharistieviering 11.00 uur Academische zitting met toespraken door burgemeester Luc Aerts en Jaak Hoefnagels van de kerkfabriek Sint Leonardus. 11.30 uur Opening van de tentoonstelling met aansluitend receptie in zaal ’t Centrum, Dorpsstraat 73, 2960 Sint-Lenaarts De tentoonstelling is gratis toegankelijk van 5 juni tot en met 13 juni van 13 tot 16 uur, op woensdagavond van 19 uur tot 21 uur en donderdag van 9 uur tot 16 uur. Dit project werd mede mogelijk gemaakt met de steun van Leader MarkAante Kempen.

DHM: En wat kunnen jullie specifiek voor Hoogstraten doen met de Leader gelden? Johan: Voor de processie van dit jaar kunnen we een nieuw vaandel van het Heilig Bloed, een kopie van het oorspronkelijke laten maken. Dat kost 18.500 euro. We hebben ook een nieuw gewaadstel nodig dat gedragen wordt in processie en bij bijzondere vieringen. Het wordt een gewaadstel met HeiligBloedmotieven, met de wapens van Hoogstraten en Boxtel, de Lalaing en Salm Salm. Kostprijs 22.000 euro. Zij moeten de schitterende gewaden uit de 18° eeuw met zijdeborduurwerk van opgelegd goud- en zilverdraad op goudlaken vervangen. Die gewaden zijn zo waardevol en kwetsbaar dat ze niet meer in de processie mogen gedragen worden. De zeven klederen voor de kruisdragers worden ook vernieuwd in steviger stoffen. Kostprijs 2.900 euro. En tenslotte moesten we de wapenlinten voor de kledij van de schrijndragers vervangen. Kostprijs 900 euro.. DHM: En waarvoor wordt het tweede Leaderproject ingediend? Johan: Voor Loenhout en Sint-Lenaarts ligt dan het zwaartepunt op de restauratie van de oude processievaandels, kledij en materiaal. Voor Hoogstraten zal dat voornamelijk zijn: • de conservatie van het vaandel van het Heilig Bloed • de restauratie van het vaandel van het Begijnhof en van Sinte-Rosalia van Meer, en het maken van een nieuw processievaandel van Sint-Jan van Wortel. Drie vaandels die in de Heilig-Bloedprocessie meegedragen worden. Ook het vaandel van Franciscus Xaverius (dat is het kleine vaandel van de Xaverianen of de “Sussen”, tot 1940 meegedragen in de processie) wordt gerestaureerd. • De restauratie van de “Troon” van het Heilig Bloed, neogotische omheining naar ontwerp van architect Auguste Van Assche, gemaakt door M. Van Beylen, 1892) • En tenslotte de realisatie van een professionele film- en een boek over Heilig Bloed, samen met Boxtel. De film wordt een hedendaagse

HOOGSTRATEN – Het stilaan traditioneel geworden openingsconcert van Heilig Bloed is dit jaar vervangen door een “Huldeconcert aan Jos Bruurs”, aan hulde ter gelegenheid van het beëindigen van zijn 60 jarige loopbaan als organist-titularis van de St.-Katharinakerk. Het concert, georganiseerd door de kerkraad en de parochie heeft plaats op zaterdag 28 mei om 19.30 uur in de St.-Katharinakerk. De Hoogstraatse organisatoren Luc Dockx, Annemie Ooms en Karolien Viskens brengen hulde aan Jos Bruurs samen met • Het Piuskoor onderleiding van Tine Rabijns en begeleid door Luc Dockx • Het dameskoor Marcanto onder leiding van Anke Seeuws en begeleid door Annemie Ooms • Het kinderkoor Jubilate onder leiding van Ann Leemans en begeleid door Annemie Ooms • De Sint-Michielscantorij onder leiding van Luc Dockx en Ilse Verachtert. Na het concert wordt aan de aanwezigen een receptie aangeboden in de kerk zelf. (fh)

terugblik op de geschiedenis van het Heilig Bloed en de traditie die errond ontstaan is. En ja, in 2013 zullen er weer andere processiematerialen vernieuwd en gerestaureerd moeten worden. Het is een blijvende zorg, 365 dagen per jaar. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 29

29

19-5-2011 11:37:32


hoogstraten

Joren Thys zit met een serieuze StressFactor Groot schoolfestival op Vito HOOGSTRATEN - Op 27 mei vliegen alle leerlingen en leerkrachten van Vito er in want ‘TMF StressFactor’ komt op bezoek. Geen les die dag , de school wordt omgetoverd tot één groot festival met tal van randanimaties. Er zal gefeest en vooral genoten worden. Maar voor de organisatoren zal pas op het einde van die dag de stress echt verdwenen zijn. Joren Thys uit Wortel en zijn medehelpers uit de leerlingenraad zijn reeds langer dan een jaar bezig met de voorbereiding. Geen sinecure als je eerst ook directie en leerkrachten moet overtuigen. DHM: Dag Joren, leg eens uit: wat is Stress Factor nu eigenlijk? Joren: StressFactor is ontstaan uit TMF en organiseert openluchtfestivals in middelbare scholen. Een belangrijk aspect hierin is de leerlingen ervaring te laten opdoen in het organiseren van grote evenementen. De leerlingen moeten het dus zelf organiseren en dat hebben wij met de leerlingenraad dus gedaan. DHM: Hoe komt ge daar bij? Joren: wij voelden als leerlingenraad dat de leerlingen wel eens zin hadden voor een feestje in de school als leuke afsluiter van het jaar. Ook in andere scholen in Hoogstraten was dit de voorbije jaren al eens georganiseerd en dus wilden wij ook niet achterblijven. Zo zijn we vorig jaar eens gaan kijken naar het Seminarie en dat was daar een echt succes. Wij vonden dat een festival de ideale combinatie was van cultuur en een gezellige afsluiter van een schooljaar. DHM: Jullie hebben dus het initiatief genomen? Maar hoe overtuig je dan een directie en 200 leerkrachten? Joren: Wij hebben de laatste jaren al een traditie dat we het jaar afsluiten met een gezellige middag met muziek en hapjes . En dat verliep altijd heel ontspannen en zonder problemen. Dus hadden we al een goede stap voor. Daarnaast speelden we al langer met het idee om van zulke afsluiter een ganse dag te maken. De eerste stap was natuurlijk zien of de leerlingenraad er volledig achter kon staan. Want zij zou het geheel moeten dragen. Ik ben zelf al vier jaar voorzitter van deze leerlingenraad en wij hebben een heel goede ploeg. Dat bleek dus geen probleem. Maar dan de directie en de ouderraad… DHM: Die stonden waarschijnlijk wel heel wat argwanender? Joren: Nee, dat veel heel goed mee. We hadden veel hardere twijfels verwacht. Maar we hadden ons natuurlijk goed gedocumenteerd en als verantwoordelijken van de leerlingenraad hadden wij sowieso al heel wat vertrouwen bij de directie. We waren ook naar het Seminarie gaan kijken en konden een mooi verslag voorleggen, en we hadden een budget opgemaakt voor de kosten en hoe we die dachten te recupereren. Toen is er de beslissing genomen om met alle betrokken partijen eens samen aan tafel te gaan zitten en dat is dan gebeurd in april vorig jaar. Enkele leerlingen van de leerlingenraad, een paar ouders, iemand van TMF StressFactor en de

30

Lorenz Adriaensen, Joren thys en Stef Schrijvers haalden TMF StressFactor naar Vito en hopen op een schitterend festival in de school. voltallige directie. En na deze vergadering was iedereen meteen verkocht. Er werd zelfs direct een datum vastgelegd. DHM: Dat moet toch ook wel heel wat kosten? Joren: Ja zeker, en dat was natuurlijk een belangrijk element in het overtuigen van de directie. Die dag kost ons 10.000 euro. De leerlingen betalen een zeer kleine bijdrage, de ouderraad ondersteunt ons financieel en voor de rest van de kosten hebben wij als leerlingenraad dit jaar verscheidene acties opgezet en hard gewerkt om al het geld bijeen te krijgen. Wij hebben film gedraaid, soep verkocht, donuts verkocht, een paar kleine sponsors gezocht, enz. en we zijn rond geraakt. DHM: Wanneer zijn jullie dan met de voorbereidingen begonnen? Joren: In januari 2010 zijn we begonnen om iedereen te overtuigen om mee op de kar te springen. Op het moment dat de directie en de ouderraad er volledig achter stonden hebben wij de organisatie even laten rusten. In een school zijn er ook nog examens, natuurlijk, maar vanaf september van dit schooljaar zijn we er volledig in gevlogen. Wij hadden van TMF StressFactor een draaiboek gekregen die we als leidraad konden gebruiken. Zo hebben we eerst een kerngroep gemaakt van 3 leerlingen en twee leerkrachten voor de coördinatie. Die kerngroep is wekelijks samengekomen. En dan merk je pas wat daar allemaal bij komt kijken: techniek, backstage, randanimatie, catering, security, enz. Die voorbereidingen waren heel boeiend en leerrijk, maar ook vermoeiend want je moet aan zoveel zaken denken. Wij hebben ook enkele keren het project en het programma voorgesteld aan alle leerkrachten van de school. DHM: Naar het schijnt is ook het JAC van de partij?

Joren: Ja het JAC komt ook en deelt gratis oordopjes uit. We hebben het als leerlingenraad ook verkregen dat je als organisator van een fuif voortaan bij hen gratis oordopjes kan aanvragen. Daar is dan weer iedereen goed mee. DHM: En zijn alle leerlingen en leerkrachten al warm gelopen? Joren: Momenteel (2 weken voor het festival) begint het stilletjes aan te leven bij de leerlingen, maar we gaan er deze veertien dagen nog hard aan werken. Dat wordt nog een hele job. Het is ook heel plezant om te zien hoe leerkrachten er bij betrokken raken en heel enthousiast meedoen. Zij nemen zelf ook initiatieven en helpen overal mee in kraampjes, het uitbouwen van een tweede podium, enz. Ja, dat zit piccobello. En vrijdag 27 mei 2011 is het dan zover. De leerlingen moeten pas om 9u30 naar het school komen en het festival duurt tot 16u15. Heel de dag zullen er optredens zijn van DJ’s van de school en DJ Wout & Lasgo komen langs. Je zou voor minder warm lopen. DHM: Zo Joren, ik wens jullie veel succes. Voor jou persoonlijk wordt dat wel een drukke maar toch een fantastische afsluiter van een boeiende schoolloopbaan, waarin je wel heel wat energie gestoken hebt in de leerlingenraad en in het leven op VITO. Joren: Ja, dat is zo. Ik zit in het zesde jaar Elektriciteit - Elektronica en spijtig genoeg is dit dus mijn laatste jaar. Van de vier jaar dat ik voorzitter was van de leerlingenraad is dit wel het tofste en het drukste jaar, maar ik heb het altijd heel graag gedaan. Toen ik in het derde jaar in de leerlingenraad kwam werd ik direct tot voorzitter gebombardeerd. Het jaar voordien was er eigenlijk niets gebeurd en met die fantastische ploeg die wij vormden hebben we daar heel wat verandering in gebracht. Ik kijk heel content terug. En nu maar hopen dat het twee zonnige dagen worden: donderdag 26 mei is het sportdag, vrijdag 27 mei onze hoogdag. (jh)

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 30

19-5-2011 11:37:33


hoogstraten

In Beweging….

Verdienstelijke kruisboogschutters

n Een groepsfoto van de jubilarissen. Bovenaan v.l.n.r.: Jan Gijsbregts, Jan Laurijssen, Eddy Geets, Alfons Van Hasselt, Luc Anthonis, Peerke Brosens, Maria Embrechts en Rian Gabriëls. Onderaan: Emiel Gijsbregts, Alfons Vermeiren, Frans Horsten, Raf Horsten en Armand Fleerakkers.

-

f

n

s r

l

o

. e n l

g k

De zes panelen staan symbool voor de zes leerjaren en verwijzen elk naar een dans. In Beweging… HOOGSTRATEN – Tegen een van de muren van ASO Spijker, in de omgeving van de Raboenizaal, hangt sinds 26 april de keramiek “In Beweging….”, een kunstwerk ontworpen en uitgevoerd door de leerlingen. Het voorstel om een nieuwe keramiek te maken kwam er na overleg tussen beeldend kunstenaar Gilbert Uitdenhouwen, keramiekkunstenaar Ivo Nijs en directeur Greet Kesselaers. Beide kunstenaars zijn elk jaar te gast in de school om er een week te schilderen. Elk paneel van het keramisch beeld verwijst naar een andere dans en een ander jaar op school. Het eerste jaar heeft als thema Ballet, het tweede jaar Techno, het derde jaar HipHop, het vierde Salsa, het vijfde Rock&Roll en het zesde jaar is een compilatie van de verschillende beats in de muziek. Het kunstwerk werd door de leerlingen zelf gemaakt in het atelier van Ivo Nijs in Essen. (fh)

REGIO – Op zondag 8 mei bracht de Hoge Gildenraad der Kempen in Lichtaart hulde aan hun verdienstelijke leden. Maar vooraf mochten vier kleinere instellingen voor andersvaliden elk een cheque van 1.000 euro in ontvangst nemen. Zoals elk jaar de opbrengst van het ‘Bal voor andersvaliden’ en een tombola. . Dit jaar waren dat vzw Talander uit Arendonk, Vibo – De Brem uit Oud-Turnhout, vzw De Speling uit Booischot en ’t Vonderke uit Merksplas. Daarna werden de eretekens uitgereikt. Volgende gildeleden ontvingen de zilveren papegaai omdat ze 35 jaar lid zijn van hun gilde: Ludo Van Laer van Hoogstraten, Jan en Emiel Gijsbregts en Fons Vermeiren, Rian van Meerle en Rian Gabriëls uit Minderhout. Er was een gouden papegaai voor Peerke Bro-

sens en Armand Fleerakkers en zijn vrouw Maria Embrechts omdat ze 50 jaar lid zijn van St.-Joris Rijkevorsel en voor Staf Bleys en zijn vrouw Julienne Knaepkens, 50 jaar lid van St.-Joris Wortel. Ook Eddy Geerts van Castelré en Jan Laurijssen van Wortel, ontvingen goud omdat alle twee bezig zijn aan hun derde termijn van zes jaar als koning. En dan is er de hoogste onderscheiding, de gouden plaat. Die werd uitgereikt aan Luc Anthonis, 35 lid en keizer van St.-Joris Hoogstraten. Ook keizer Fons Van Hasselt mocht om dezelfde redenen een gouden plaat in ontvangst nemen. En dan was er nog een gouden plaat voor Frans en Raf Horsten. Frans Horsten omdat hij 20 jaar griffier is van St.-Joris Wortel en Raf Horsten omdat al 50 jaar lid is van dezelfde gilde.

verhuur & producties geluid - licht - projectie rigging - podia - distri

feesten & party’s huwelijk tot jubileumfeeest fuiven - bals - guest-DJ’s verjaardags- of teerfeest personeels- of pensioenfeest van vatje tot megaparty Minderhoutsestraat 54 - 2322 Minderhout - Hoogstraten www.music-services.be - info@music-services.be

u : i

Dinsdag tot donderdag: van 09.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 18.00 u. Vrijdag en zaterdag: van 08.30 tot 16.00 u. Donderdagavond: van 19.00 tot 22.00 u. Zondagmorgen: van 10.00 tot 12.30 u. (op afspraak en terugleveringen)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 31

31

19-5-2011 11:37:33


hoogstraten

Erfgoeddag, het resultaat van overleg en samenwerking HOOGSTRATEN / WORTEL - Tijdens de elfde editie van Erfgoeddag kwam Hoogstraten voor het eerst met een sterk programma voor de dag. De verdienste lag hiervoor gedeeltelijk bij Erfgoedcel Noorderkempen, een koepelorganisatie waarvan Hoogstraten samen met negen andere steden en gemeenten deel uitmaakt, maar vooral bij het overleg en de samenwerking tussen een groot aantal verenigingen. Een overzicht.

H r O i j

B f v O b v v s M g h

St.-Katharinakerk Een tentoonstelling in een kerk heeft, alleen al door het gebouw, altijd iets sereens, iets plechtigs. Dat was niet anders in de St.-Katharinakerk, waar de Heilig Bloedstichting en de Kerkraad de tentoonstelling “Kerkelijke initiatieven voor minderbedeelden” organiseerden. In stilte schoven de bezoekers voorbij soms eeuwenoude documenten en voorwerpen die verwezen naar een zestal initiatieven, die de kerk ooit organiseerde om iets te doen aan armoede, want dat was het centrale thema van Erfgoeddag 2011.

U v g l h

Documenten die verwijzen naar kerkelijke instellingen

Wortel-kolonie In elk van de tien steden of gemeenten was er een fototentoonstelling rond armoede. In Hoogstraten koos men uiteraard voor Wortel-kolonie, het symbool van mensen in armoede. Hier werkte het Stedelijk museum, Natuurpunt en het OCMW samen aan een tentoonstelling rond De Klapekster. Onder een stralende zon kwamen wandelaars en fietsers kijken naar twaalf foto’s van de kolonie vroeger en evenveel foto’s van armoede nu. Foto’s gemaakt door mensen die weten wat armoede is.

Klooster Spijker

Fototentoonstelling in de zonovergoten kolonie

De meest uitgebreide en gedocumenteerde tentoonstelling werd georganiseerd in het nu verlaten Ursulinnenklooster in het Spijker. Zeven verenigingen staken de koppen bij elkaar en vormden een tijdelijke werkgroep. Het resultaat was in verhouding. Het Locaal Comité van de Smaak, Den Hoftuin, het OCMW, het Stedelijk Museum, ’t Ver-zet-je, Erfgoed Hoogstraten en de Erfgoedcel Noorderkempen, zorgden voor een tentoonstelling waar je uren kon vertoeven. Er was niet alleen de tentoonstelling met tientallen uitvergrote, vaak zeldzame prentkaarten en foto’s. De bezoekers konden voorwerpen zien en (opnieuw) kennis maken met voedsel en ingrediënten waarvan men het bestaan niet (meer) kende of vergeten was. De bezoekers werden ook rondgeleid in het klooster zelf tot in de keuken waar men ‘armenkost’ kon proeven. (fh)

D

H J p H b v m

K l s s m d e

Het Lokaal Comité van de Smaak serveerde ‘erfgoedgerechten’ 32

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 32

19-5-2011 11:37:35


hoogstraten

Zes mensen gaven hun ‘Kijk Op Den Dijk” Het stadsbestuur wil een park aanleggen op het voormalige stort tussen de recente verkavelingen langs de ’s Boschstraat, de Gelmelstraat en de Mark. Om de bevolking bij het project te betrekken organiseerde het bestuur een ideeënwedstrijd. Op donderdag 28 april werden de zes ingezonden projecten voorgesteld en de winnaar bekend gemaakt. Begin dit jaar deed het bestuur een open oproep om ideeën en voorstellen te formuleren om op de braakliggende gronden een park, met mogelijkheden voor sport en spel, als ontmoetingsplaats voor jong en oud in te richten. Om zoveel mogelijk mensen bij nieuwe bestemming van de gronden te betrekken formuleerde men in overleg met verschillende adviesraden een visietekst als basis voor de ideeënwedstrijd. En ook later, bij de beoordeling van de ingezonden voorstellen, deed men opnieuw een op de sportraad, de senioren- en jeugdraad, de cultuur- en de milieuraad. Men verwachtte van de deelnemers geen uitgewerkte plannen, met een gedetailleerde plantenlijst en goed voor een bouwaanvraag. Nee, het ging hem eerder om ideeën van een gebruik van de gronden. Uiteindelijk werden er zes voorstellen ingediend, zeer verschillend zowel van opvatting als van presentatie. Een moeilijke opdracht voor de stuurgroep om de inzendingen te beoordelen op toegankelijkheid, de ruimtelijke inpassing in het groter geheel, de diversiteit van de speeltoestellen, het bereiken van verschillende doelgroepen en de financiële haalbaarheid.

Karen De Schutter (rechts) en Pieter-Jan Vermylen (links) ontvangen als winnaars van de ideeënwedstrijd een bedrag van 700 euro. Hun voorstel wordt verder uitgewerkt en gerealiseerd.

De laureaten Het bekroonde ontwerp is van Karen De Schutter uit Hoogstraten en PieterJan Vermylen. Zij ontvingen een bedrag van 700 euro. Twee andere ontwerpen werden bedacht met een eervolle vermelding, elk goed voor 150 euro. Het eerste, geformuleerd als een soort droomverhaal en als een collage in beeld gebracht, was een ontwerp van Natasja Baens. De tweede eervolle vermelding ging naar een ontwerp waaraan verschillende generaties hadden meegewerkt. Het werd ingezonden door Harry Pauwels en kleinkinderen. Karin De Schutter is van Hoogstraten en studeert dit jaar af als tuin- en landschapsarchitect. Haar partner Pieter-Jan Vermylen is van Nijlen. Hij studeerde vorig jaar af in dezelfde richting en studeert nu verder in landschapontwikkeling. “Het is een bijzonder gevoel”, zegt Karin, “een park mogen uittekenen in je eigen stad dat doet wel iets. Het is een park geworden met veel inheemse planten. We hebben er ook voor gezorgd dat iedereen er zich thuis kan voelen. Men kan er wandelen, maar alle leeftijden

Het winnende ontwerp wordt nu verfijnd en wordt volgend jaar uitgevoerd. kunnen er ook actief bezig te zijn, Er is een petanquebaan, er zijn kleine sportvelden, zandbakken enz.

En wat nu? Om het park te realiseren moeten er nog een aantal stappen gezet worden. Daarvoor heeft men ontwerpbureau “Krambamboul’ aangesproken. Een Duits bureau, waarvoor Koen Pauwels uit Meerle hier de honneurs waarneemt. Dit bureau moet samen met de werkgroep Den Dijk het winnende ontwerp verfijnen en een bouwaanvraag indienen. Het bestuur wil die aanvraag dit jaar nog indienen om het project volgend jaar te realiseren. Financieel wordt het project Europees ondersteund langs Leader Markante Kempen. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 33

33

19-5-2011 11:37:35


hoogstraten

Gedicht in De Maand

Nieuwe stadsplattegronden en toeristische kaart

Een leven én een wereld worden níet bepaald door één gelukkigste dag, door enkele topprestaties of een handvol statussymbolen. Ook niet door een paar slogans of titels waar je een leven lang op teert. Er is nog zoveel ‘tussen’ … Een schoon gebouw dat versterkt wordt door een omgeving. Veel artiesten met een muze. En zó dikwijls lezen we wat er tussen de regels staat. En niemand is onmisbaar maar zelfs de kleinste rader die hapert doet de machine stroever draaien. Tegelijk, is alles relatief, zo dacht ik ook na de volgende woorden van onze huisdichteres.

tussen twee schepen het water tussen twee vleugels de lucht tussen twee mensen tot later de adem, de traan of een zucht en tussen twee happen de streling van tong tot de tand tot de huig en tussen twee tranen de zakdoek en tussen twee paarden het tuig en tussen twee ogen het licht en tussen twee wangen het zweet en tussen twee handen, de linker en de rechter, geheimen die nooit iemand weet en de en en

tussen twee noten de stilte do en de re gaan naar huis tussen de snaren de vingers tussen de stiltes geruis

en en en en

tussen tussen tussen tussen

en tussen en tussen en tussen gevonden

de takken de wind de wolken de kleur het gras het gefemel het gras groene geur

HOOGSTRATEN - U had het misschien al gemerkt: sinds enige tijd zie je langs de invalswegen nieuwe infokasten met daarin een plattegrond van de gemeente. Sinds 1992 werkt Voka-Noorderkempen samen met het stadsbestuur van Hoogstraten voor de plaatsing van stadsplattegronden aan de invalswegen. Bij de vernieuwing van dit project werd het werkingsgebied uitgebreid met de gemeenten Rijkevorsel en Merksplas. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om de achterzijde van de stadsplattegronden, die in verlichte infokasten geplaatst worden, op te fleuren met een toeristische kaart van Grensland – een toeristisch samenwer-

kingsverband tussen de stad Hoogstraten en de gemeenten Baarle-Hertog, Merksplas en Rijkevorsel. De toeristische kaart van Grensland werd gecreëerd door de lokale kunstenaar Karel Huet. De samenwerking tussen Voka-Noorderkempen, de betrokken gemeentebesturen en Toerisme Grensland vzw kwam tot stand met de steun van het Europese subsidiekanaal ‘Leader’. Op 1 mei, met de opening van het toeristische seizoen, werden deze nieuwe infokasten plechtig geopend met de onthulling van de infokast op de Vrijheid in Hoogstraten, recht tegenover het stadhuis.

Wie weerstaat aan deze ijsjes?

de lippen de woorden de wimpers het vocht het tussen het tussen wat iemand ooit zocht

en tussen vaarwel en het weerzien de tijden van lijden en vreugd en tussen het potlood, papier, gedachten, gesomd en geheugd. R. Servaes

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES 34

HOOGSTRATEN - Het einde van het schooljaar sluipt stilaan dichterbij. De leerlingenraad van de derde graad van het Klein Seminarie organiseerde op de sportterreinen een voetbalwedstrijd tussen leerkrachten en leerlingen. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om ijsjes te verkopen ten voordele van de leerlingenraad en de leerlingen mochten voor deze gelegenheid picknicken op de sportterreinen. Het werd een aangename middagpauze voor iedereen. De voetbalwedstrijd eindigde op 0-0. Doeltrappen moesten uitsluitsel brengen, daarin toonden de leerlingen zich het koelbloedigst. (A0)

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 34

19-5-2011 11:37:38


n k n -

hoogstraten

DIAMANT IN HOOGSTRATEN Fons Livens en Thérèse Masereel

“Goed dat we nog met z’n tweeën zijn” In onze gemeente zijn er dit jaar slechts vier echtparen die hun diamanten bruiloft vieren en Fons en Thérèse uit de Moerstraat zijn daarvan de eerste: op 27 maart waren zij 60 jaar getrouwd. Fons was directeur van het Vito van 1977 tot 1992 en daardoor goed gekend bij vele mensen uit het Hoogstraatse. Ook in De Hoogstraatse Maand kwamen hij en zijn echtgenote al enkele keren aan bod, als “Man in de Maand” in 1992 en als gouden paar in 2001. Toch willen we nog graag in het kort iets over hun levensloop vertellen. Antwerpenaren “We voelen ons allebei nog wel wat Antwerpenaar ook al willen we hier niet meer weg. Onze jeugd hebben we daar beleefd en onze kinderen zijn er geboren. We zijn er altijd veel naartoe gegaan, zowel om te winkelen, als naar de musea en de schouwburg”. Zowel Fons als Thérèse studeerden allebei handelswetenschappen aan de toenmalige S.Ignatius hogeschool. Ze leerden elkaar daar ook kennen in een café op het Consciencepleintje waar ze hun middagboterhammen opaten. Fons eerste job, in de administratie van de Grand Bazar op de Groenplaats, was eerder teleurstellend en toen hij een plaats in het onderwijs zocht, kwam hij terecht in Hoogstraten en wel in de Vrije Gewestelijke Vakschool, nu het Vito, waar hij les gaf in de handelsschool. Gedurende 12 jaar pendelde Fons van Antwerpen naar hier tot hij in 1964 met zijn gezin naar Hoogstraten kwam en ging wonen in het nieuwe huis aan de Moerstraat. Voor Fons werd het leven zo heel wat makkelijker maar voor Thérèse eerder moeilijk. Er waren inmiddels 4 kinderen geboren en Thérèse voelde zich opgesloten op de boerenbuiten, zonder familie en vrienden en het levendige Antwerpen.

Mooiste jaren Voor Fons vormde zijn tijd als leraar de “mooiste tijd van mijn loopbaan”. Hij hield van het lesgeven en genoot van zijn omgang met de collega’s en zijn directeur De Vos die hij omschreef als een vaderlijke figuur. Ook Thérèse raakte ingeburgerd, de kinderen groeiden goed op en ze vond hier vrienden, o.m. in het Davidsfonds waar Fons gedurende vele jaren, en nu nog, in het bestuur zit. Het onderhoud van de tuin werd haar geliefkoosde hobby terwijl Fons zich verdiepte in de geheimen van de computer die hij nu welhaast helemaal heeft doorgrond. Hij hield en houdt zich nu nog o.m. bezig met het inventariseren van zijn boeken en cd-bezit. Inmiddels zitten er 4233 boeken in zijn bestand; die boeken staan ook op schabben en in kasten zodat sommige kamers er een beetje als bibliotheek beginnen uit te zien. Een andere liefde van Fons is het theater; ooit reisde hij stad en land af om daar de schouwbur-

gen te bezoeken; nu beperkt hij zich tot 5 keer per jaar toneel bijwonen samen met enkele van zijn kinderen.

Schaduwzijde In 1977 werd Fons directeur van het Vito. Hij hield zich toen vooral bezig met de financies van de school. Ook de renovatie van de school, o.m. de bouw van de nieuwe werklokalen en zijn stokpaardje, de informatisering, slokten veel tijd en aandacht op. De schaduwzijde van deze functie echter was het verdwijnen of moeilijker worden van het contact met de collega’s. Daar had Fons juist zoveel plezier aan beleefd en dat dat nu stroever werd bedroefde hem wel. In 1992 ging hij op pensioen en kon hij zich voluit aan zijn hobby’s wijden: vooral computerwerk, dan het toneel en lezen en ook wandelen en fietsen met vrouw en vrienden.

Cultuur en café Zowel Fons als Thérèse zijn van 1927 en zijn of worden dit jaar 85. Een respectabele leeftijd

maar ook een leeftijd met verlies. Vooral Thérèse voelt dat zo: reizen, wandelen, fietsen, tuinwerk waar ze vroeger zoveel deugd aan beleefde, het is nu allemaal zo goed als voorbij. Fons echter heeft weeral wat gevonden om wat je zou noemen “cultureel” bezig te zijn. Zo is hij bij een clubje, “Ademtocht” genaamd, met een kleine tiental leden die regelmatig samenkomen in de dekenij waar men van gedachten wisselt over allerhande actuele en andere onderwerpen; ook worden er soms lezingen gegeven. Verder is hij bezig met het studeren van Hebreeuws en dit onder leiding van pater Serghier van het klooster van MeerselDreef; hij doet dit vooral om de bijbel te kunnen lezen in de oorspronkelijke taal. Ook Thérèse leest nog veel, doet het huishouden en wiedt het kleine onkruid in haar tuin. Verder heeft ze veel plezier van haar kinderen, Dirk, Christa, Anton en Bernadette die samen voor 11 kleinkinderen hebben gezorgd. Maar waar Fons en Thérèse vooral tijd aan besteden is aan samen op café of uit eten gaan, op een terrasje zitten en mensen kijken … Samen met hen hopen we dat ze dat nog vele jaren mogen doen. (Jof)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 35

35

19-5-2011 11:37:38


HOOGSTRATEN

‘Kom op voor gezondheidszorg wereldwijd’ Verslag infoavond van het ACW en Wereldsolidariteit op 9 mei HOOGSTRATEN - Wereldsolidariteit is de ngo van de christelijke werknemersbeweging. Centraal in haar werking staat de samenwerking met sociale bewegingen in het zuiden op voet van gelijkheid, om op die manier sociaal onrecht te bestrijden. Wereldsolidariteit kiest hierbij niet voor kortlopende projecten maar voor een structurele aanpak. Door mensen zelf kansen te geven om zich te organiseren kunnen zij opkomen voor hun rechten: in een vakbond, een vrouwenbeweging, een mutualiteit, een jongerenorganisatie, een coöperatieve. ‘Samen sterk’ is hierbij de drijfveer. Wereldsolidariteit heeft partners in 32 landen waarvan de helft in Afrika en telkens één vierde in Latijns-Amerika en Azië. De voorbije 2 jaren werd gewerkt rond het thema ‘Waardig werk’, dit en volgend jaar rond het thema ‘Kom op voor gezondheidszorg wereldwijd’. Op maandag 9 mei waren Emma Manuel en Jonathan Placido, 2 medewerkers van de Filippijnse vakbond voor gezondheidspersoneel AHW, te gast in Pax Hoogstraten om hun verhaal te doen over de gezondheidszorg in de Filippijnen. Zeker zeven op tien Filippino’s sterven zonder ook maar één keer in hun leven een dokter te hebben gezien en zowat 80 000 baby’s sterven jaarlijks aan te voorkomen ziektes. Hoe komt dit? Voor de overheid is gezondheidszorg geen prioriteit: slechts 2,30 % van het bnp gaat naar gezondheidszorg daar waar het WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) minimaal 5,30 % voorhoudt. Zo wordt slechts 1 verpleegkundige voorzien voor 60 à 80 patiënten daar waar 1 verpleegkundige wordt aangeraden per 15 patiënten. Een arts verdient gemiddeld 400 e per maand, een verpleegkundige 250 e.

Van links naar rechts Faith Nunez, Emma Manuel, de tolk en Jonathan Placido werden op 3 locaties in de buurt van plaatselijke ziekenhuizen meer dan 5000 patiënten gratis behandeld en werden ouders en kinderen gesensibiliseerd rond preventie van gebitsproblemen. Heel wat jonge Vlaamse artsen namen hieraan deel. De missies zijn ontstaan op initiatief van Faith Nunez, een Filippijnse tandartse die actief is in een praktijk in Herentals. Het initiatief van de artsen bevestigt de vaststellingen van de medewerkers van de vakbond AHW: ten eerste is de zorgverstrekking in de Filippijnen te duur voor het overgrote deel van de bevolking, ten tweede stellen we vast dat Fi-

lippijnse artsen zich vestigen in het buitenland o.a. in België. In de loop van de komende maanden worden de leden van onze mutualiteit CM, van de plaatselijke verenigingen CM Ziekenzorg, de deelnemers aan CM Kazou met de jeugdvakanties en de leden van de plaatselijke OKRA-verenigingen regelmatig geïnformeerd over evoluties rond de gezondheidszorg wereldwijd. De infoavond met meer dan 30 geïnteresseerden werd afgesloten met een lekkere fruitshake, dit keer een spies met heerlijke stukken vers fruit. Een spies en een avond om van te smullen.

Gevolgen hiervan zijn dat de gezondheidszorg meer en meer wordt geprivatiseerd en daardoor nog duurder en voor velen onbetaalbaar wordt en dat artsen uitwijken naar het buitenland. De overheid heeft hiertegen helemaal geen bezwaar want deze mensen verdienen veel meer in het buitenland en laten een belangrijk deel van hun inkomen terugvloeien naar hun familie in de Filippijnen. Samen met andere partners ijvert het AHW door sensibilisatie, door opleidingen, door acties voor een drastische verandering van dit wanbeleid. Tijdens het tweede deel van de avond gaf Geert Verhaegen, professioneel coördinator van de Dental Mission Philippines, een verslag van de tweede reis van 44 tandartsen en tandtechniekers naar de Filippijnen eind vorig jaar. Hierbij

36

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 36

19-5-2011 11:37:39


-

e

n t .

hoogstraten

Marleen De Meyer vergeet haar vroegere school niet

Marleen De Meyer is opgegroeid in de Pater Declerckstraat in Wortel, is oud-leerling van het Spijker en werkt als en doctor in de Egyptologie voor de K.U.Leuven HOOGSTRATEN - Op donderdag 28 april kregen de eerstejaars van het ASO Spijker te Hoogstraten hoog bezoek! Marleen de Meyer, doctor in de Egyptologie en tevens fanatiek oud-leerling van het Spijker, vond ondanks haar druk programma de tijd om haar oude school nog eens te vereren met een bezoekje. Vier jaar geleden ontdekte Marleen met haar team van de K.U.Leuven het rotsgraf van Henu, een gouwvorst uit 2100 voor Christus in Dayr al-Barsha. Na het opgraven van een aantal beelden wist de ploeg dat ze op een goed spoor zaten. Het resultaat van het graafwerk was dan ook verbluffend: na het ruimen van massa’s steenpuin vonden zij het intacte graf terug van een voornaam gouwvorst, Henu. De mummiekist, het beeld van Henu zelf, een prachtige dodenboot en tal van beeldjes die tot de verbeelding spreken, vulden het graf. Marleen nam onze eerstejaars mee naar de wonderlijke wereld van de archeologie en slaagde erin de lessen geschiedenis levensecht te maken. Daarna kregen onze leerlingen een snelcursus hiërogliefenschrift en namen zij hun naam in beeldschrift mee naar huis. Voor de eerstejaars was dit een ervaring van jewelste. (fh)

KVG Fietsgroep REGIO - Ook minder-validen trekken er, eventueel met een aangepaste fiets, wel eens op uit. In groep met gelijkgezinden is dit eens zo plezierig. Bart Van De Mierop is hiervoor de coördinator binnen de Katholieke Vereniging Gehandicapten. Elke tocht is in twee delen opgesplitst. Een eerste rit gaat over een 20 à 25 km. Een verdere rit heeft een afstand van 45 à 50 km. s’ Middags wordt er een gelegenheid gezocht zodat allen samen kunnen eten. Drie rolstoelfietsen kunnen op afspraak gehuurd worden aan vijf euro per dag. Voor een eventuele begeleider dien je zelf te zorgen. Iedereen mag meerijden, ook mensen zonder handicap. Voor onderweg heeft ieder een zakcentje mee om iets te drinken, het middagmaal enz. Deelname is gratis en de verzekering ook. Op zaterdag 18 juni is Sint-Lenaarts het trefpunt voor onze eerstvolgende fietstocht. U ontvangt, na aanmelding, tijdig een uitnodiging met alle gegevens. Hiervoor kan u reageren op het nummer 0476/92.42.12. of bij kvgfietsgroep.bartvandemierop@hotmail.com. (FS)

BVBA Kantoor

VERSMISSEN &

JANSSENS Gravin Elisabethlaan 7 2320 Hoogstraten

VERZEKERINGEN CENTEA-BANK LENINGEN Wij bezoeken U na telefonische afspraak Tel. 03 314 37 88 - Fax 03 314 74 14 www.versmissenjanssens.be versmissenjanssens@portima.be

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 37

37

19-5-2011 11:37:40


meerle

Boeiende contactavond van de Missiewerking

L

S a D e g g o ‘ i o t i

MEERLE – Onverwacht veel mensen kwamen op woensdag 4 mei in de parochiezaal naar Jeff Keustermans kijken en luisteren op de jaarlijkse contactavond van de Meerlese Missiewerking. Jeff Keustermans uit Beerse ging twee maal zijn tante Dina bezoeken in India. Dina Vinckx is nog één van de actieve Meerlese missionarissen en al bijna 50 jaar actief op diverse plaatsen in India.

Haar neef Jeff schreef er een mooi boek over en wist er tijdens de contactavond boeiend over te vertellen. Aan de hand van vele beelden, schetste hij op zeer betrokken wijze het leven en werk van zijn tante. De vele aanwezigen waren er van onder de indruk. Van de lezing en van het werk van ‘tante Dina’. Vele maakten van de gelegenheid gebruik om het boek te kopen en het door

Jeff Keustermans signeert ‘Het India van mijn Tante” de auteur te laten signeren. De missiewerking vaarde er wel bij, want de auteur schonk alle opbrengsten (en zelfs meer) aan de Meerlese missiekring. (jaf)

Avond-Fiets-Vierdaagse van KWB MEERLE – Het einde van het schooljaar en het begin van de jaarlijkse vakantie is voor de KWB - Wielertoeristen
Meerle het ideale tijdstip voor hun avond-fiets-4-daagse, dit keer al voor de 21e keer. Op 29 en 30 juni en 1 en 2 juli 2011 nodigen ze iedere liefhebber uit om mee te fietsen voor een fraaie toer door onze streek. 
 Voor elke avond is een route uitgestippeld van 25 à 30 km, zaterdag kan je kiezen tussen een rit van 25 of 40 km. Onderweg wordt aan elke deelnemer een verfrissing en versnapering aangeboden. Wie drie van de vier avonden deelneemt, krijgt ook nog een aandenken. Iedere deelnemer, ook al heeft hij maar één dag heeft meegereden, maakt kans op een mooie prijs uit de tombola. Er zijn ook dagprijzen voorzien. De start en de aankomst zijn aan de parochiezaal “Ons Thuis” in Meerle. De vertrekuren zijn van 18.30u tot 19.30 u. Zaterdag mag je al om 18.00u vertrekken, zodat de liefhebbers de langere rit van ca. 40 km kunnen doen. Deelnemen kost voor KWB - leden 1,25 euro per dag, voor 4 avonden 4,50 euro; niet - leden betalen 1,75 euro per avond of 6 euro voor 4 avonden. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 1 euro per dag. Na de fietstocht kan je bij een biertje of een koffie nog even napraten in de parochiezaal of op het terras. Als het weer meezit – en meestal is de zon op afspraak - een uitstekende gelegenheid om de vakantiesfeer al wat te proeven. Meer info bij Jos Donckers
- tel. 03/3159201gsm 0477/754.514
- e-mail jozef.donckers@ telenet.be
- - www.kwbmeerle.be (jaf)

38

D

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 38

19-5-2011 11:37:41


meerle

SLIJK Landschappen met laarzen SALON 23 sluit haar eerste reeks tentoonstellingen af in Meerle – met akkers, plassen en tractorsporen. Met haar twee voeten in het slijk maakt Dorien Van Bavel foto’s van landschappen. Ze begint bij haar eigen laarzen en volgt dan de beweging van haar blik. Die foto’s bewerkt ze tot collages, en pas dan pakt ze haar verfbors-tels vast. De expo ‘Slijk’ toont haar gigantische schilderijen, die zich – net als een landschap zelf – niet in één oogopslag laten bekijken. ‘Slijk’ gaat door op woensdag 1 en donderdag 2 juni in het Oud Raadhuis in Meerle (Gemeenteplein 1). Op woensdag wordt de expo om 20 uur officieel geopend – met afterparty in Den Dorpel. Op donderdag kan de tentoonstelling bezocht worden van 13u tot 18u. De inkom is gratis. Meer info: www.salon23.be (kh)

Meerle Feest! MEERLE – Onder deze leuze organiseert de fanfare St. Cecilia op 3 juni 2011 op en rond het Gemeenteplein haar jaarlijkse avondmarkt. Alle Meerlenaars, bestaande of ‘ad hoc’ verenigingen van Meerle werden uitgenodigd om een marktstand te zetten en wat te laten zien, iets te verkopen of te laten proeven. Reclame te maken voor hun vereniging als het ware. Vorige jaren hadden nogal wat verenigingen op hun stand een spel of een kleine quiz. Dit jaar worden alle resultaten die de individuele deelnemer daarbij scoort, samengevoegd tot een algemeen klassement. Op het eind van de avond maakt de fanfare de winnaar van elke categorie bekend: kinderen, jeugd, mannen en vrouwen.
Die wordt natuurlijk bedacht met een mooi prijsje. Voor muziek, drank en friet zorgt de fanfare. Want zonder muziek, eten en drinken geen feest! Voor meer informatie Marcel Geenen (0486/717.033 – celgeenen@skynet. be ) of 
Els Pauwels (0474/694.984 – elspauwels@hotmail.com) (cg/jaf)

Eerste Kubb tornooi

g e

Dorien Van Bavel en Jan De Bie, de sterkhouders van salon 23

MEERLE – Als je dit blad in handen krijgt, is het eerste Meerlese Kubb-tornooi achter de rug. De deadline van ons dorpsnieuws liet ons niet toe daarvan in deze editie verloop en uitslag te geven. Meer nieuws volgende keer. We gingen alvast eens kijken naar de oefenavond. Het lijkt ingewikkeld, maar je leert het snel. Er komt wel handigheid en strategie bij kijken. Benieuwd wat dat bij het tornooi opleverde. (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 39

39

19-5-2011 11:37:42


meerle

Wandel mee over het Stipstappe- en Kasteelvoetpad Wortel - In het septembernummer van DHM kon u al lezen dat de werkgroep Oude Voetwegen van Erfgoed Hoogstraten er eindelijk in geslaagd was om, samen met de stad Hoogstraten, het tweede deel van het Stipstappepad en Kasteelvoetpad te heropenen als laarzenpad. Ondertussen zijn we een tiental maanden verder en merkt de werkgroep Oude Voetwegen dat nog te weinig wandelaars weten dat dit prachtige laarzenpad al meer dan een half jaar vrij toegankelijk is. Toegegeven, de sneeuw en nattigheid van begin

dit jaar kwamen de begaanbaarheid niet altijd ten goede. Maar nu het volop lente is, kan er weinig de wandelaar of natuurliefhebber nog tegenhouden. Temeer omdat de Stad Hoogstraten heeft toegezegd om de signalisatie van het pad nog te verbeteren, door middel van het plaatsen van extra poortjes en bewegwijzering, wat ondertussen al gedeeltelijk is gebeurd. Daarom heeft de werkgroep met enkele geleide wandelingen de voorbije maanden het gebruik willen promoten bij alle Hoogstratenaren. De voorbije twee wandelingen, vanuit Hoogstra-

ten en Minderhout, waren al een succes. Binnenkort vertrekt de werkgroep een laatste keer vanuit Wortel. Zin om mee te stappen? De werkgroep vertrek een laatste keer op maandag 6 juni: afspraak aan De Guld, Poeleinde 2, om 19.00 uur. De wandelingen eindigen telkens rond 20.45 uur. O ja, en denk eraan: het heet niet voor niets een laarzenpad. Kortom: zorg voor een paar laarzen of trek op z’n minst andere stevige stappers aan! (ms)

De tweede wandeling, begin mei vanuit Minderhout, trok al meer volk dan de eerste wandeling vanuit Hoogstraten. Zo’n 35 wandelaars genoten van het uitzicht op het ondertussen al mooi zichtbare Stipstappe en Kasteel Voetpad.

40

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 40

19-5-2011 11:37:42


wortel

Twee cafés, twee nieuwe uitbaters WORTEL – Op dinsdag 24 mei tapte Irena Tijan haar eerste pint in DE GULD, het café gelegen in de in de schaduw van de kerk en het lokaal van de St.-Jorisgilde. Ze zal het café zeven dagen op zeven uitbaten samen met haar vriend Bart Coppens. Met het fiets- en wandelseizoen voor de boeg zal er werk zijn in de winkel, want het terras kan niet mooier en beter gelegen zijn. Irena baatte tot voor enkele weken een frituur uit in Oostmalle en wil ook in De Guld een beperkte kaart met gerechten en snacks aanbieden. Precies één week later, op dinsdag 31 mei tapt Liliane Gijsels na zeven jaar haar laatste pint in DE NIEUWEN BUITEN op de Langenberg. Met spijt in het hart, maar het moet om de gezondheidsredenen. Op woensdag 1 juni, normaal een sluitingsdag, wordt “de kelder leeg gezopen” en dan is het aan Ed Vermeiren en Ellen Van Den Broeck. Zij nemen De Nieuwen Buiten over en zetten een garant in café Rumoer in Rijkevorsel, dat ze drie jaar geleden overnamen.

Irena Tijan en Bart Coppens bedienen u vanaf 24 mei op het terras of in De Guld zelf

Liliane laat haar café niet zomaar vallen. Ze zorgt er nog voor dat er op kermismaandag 11 juli nog een koers is in Wortel. Alle voorbereidingen zijn getroffen, met de hulp van Chris Govers van Merksplas en Jef Moelandts van Hoogstraten. Het wordt een koers voor wielertoeristen. “Kwestie van voorzichtig te beginnen en dan moeten Ed en Ellen maar zien wat ze er in 2012 mee doen”, zegt Liliane. “. De renners rijden nu wel in de andere richting, want de aankomstlijn ligt natuurlijk voor de deur van het café van Ed en Ellen”, besluit Liliane. (fh)

Ed Vermeiren en Ellen Van Den Broeck, hier in café Rumoer, nemen vanaf 2 juni De Nieuwen Buiten over.

Love 2 heal

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Probeer elke dag als je tegen een lamp loopt, een beetje licht mee te brengen! DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 41

41

19-5-2011 11:37:43


wortel

Band uit Florida in ’t Slot

W k s s v k D a v b v Z g d d m N p g h g g o fi d p

Wandelt onder satellieten in Wortel-Kolonie op zondag 5 juni WORTEL - Wandelen onder satellieten? Altijd al eens willen weten hoe je jouw pad kunt vinden met een GPS op onbekend gebied? Op zondag 5 juni kun je met uitleg van KWB-Wortel zelf proberen je pad te vinden in Wortel-Kolonie in de vorm van een zoektocht met opdracht. Er kunnen steeds maximaal 8 groepjes van 5 tot 8 personen starten om 9.30 uur en om 13.30 uur. Er zijn twee omlopen van 3,5 en 6 km uitgezet. We starten aan de Klapekster in Wortel-Kolonie. Deelnemen kan door vooraf in te schrijven bij Frans van Bergen voor 27 mei via van.bergen. voeten@skynet.be of via tel. 03 314 39 47 of via Rooimans 38f. Deelnemen kost voor leden van KWB-Wortel en kinderen tot 10 jaar onder begeleiding niets, anderen betalen 1,00 €. Gpsen (Garmin) worden ter beschikking gesteld.

Organiseert een havenrondvaart in Antwerpen op zaterdag 18 juni Dit jaar gaat KWB Wortel niet wandelen maar varen in Antwerpen. De haven van Antwerpen is de tweedegrootste haven van Europa, behoort tot de top tien ter wereld en is bovendien de meest productieve. De hedendaagse haven strekt zich uit ten noorden van de stad over een gebied van 13 500 ha. Wie al eens in Antwerpen komt, moet zeker ook een glimp opvangen van die machtige haven met haar zeereuzen, ophaalbruggen en nooit ophoudende bedrijvigheid. Wie de haven gezien heeft, begrijpt meteen waarom Antwerpen al eeuwenlang een metropool wordt genoemd. Tijdens de havenrondvaart varen we richting Delwaidedok waar u zal kennismaken met de reuzen van de zee. De combinatie van een gespecialiseerde gids en deze havenrondvaart maken van deze verkenningstocht een unieke en educatieve belevenis. KWB maakt deze uitstap op zaterdag 18 juni. We vertrekken met eigen vervoer stipt om 13.00 uur op het plein bij de Guld (Vagebondplein). Afvaart in Antwerpen ter hoogte van de Londenbrug om 14.30 uur. Deze havenrondvaart zal ongeveer 2,5 tot 3 uur duren. Leden van KWB-Wortel betalen 7,50 €, nietleden 12,00 €. In deze prijs is aan boord één consumptie inbegrepen. Inschrijven kan bij Luc Hendrickx op tel. 03 314 32 72 of per mail naar lucbea1@hotmail.com tot dinsdag 7 juni. Mis deze unieke kans niet! (RS/red)

WORTEL - Afgelopen zaterdag 23 april trakteerde jeugdhuis ’t Slot uit Wortel op een concert van The Cadillac Bombers, een rockabilly band uit Florida die bezig is aan een tournee. The Cadillac Bombers bestaan uit vier bandleden die vintage geluiden uit hun stembanden, drum, gitaar en contrabas toveren. De groep brengt nummers van onder anderen Johnny Cash en Jesse Stone, waaraan ze een eigen sound toevoegen. De band omschrijft zijn stijl als rockabilly en hillbilly swing met punkinvloeden. Ze werden in eigen land in korte tijd zeer populair en zijn daar één van de favorieten in hun genre. The Cadillac Bombers trekken drie weken doorheen Nederland en België. De band speelt tot 2 mei in grote steden als Amsterdam, Brussel en Gent.

Zaterdag stonden ze voor een kleiner publiek in het Kempense Wortel. Ze speelden er anderhalf uur lang de nummers van hun nieuwe cd Hillbilly Gone. Zangeres Kalamity Kat Cassidy voelde zich snel thuis in België. ‘Belgen zijn veel sympathieker dan me gezegd werd’, vertelt ze. ‘De mensen zijn aandachtiger en geven na ieder nummer een applaus. Dat valt niet te vergelijken met de sfeer in Amerika.’ In ’t Slot was slechts een select publiek aanwezig. De vrije vloer voor het podium werd halverwege het optreden door de bandleden zelf gevuld in een poging om de Belgen aan het dansen te krijgen. Uiteindelijk stond bijna iedereen met een voet het tempo aan te geven. De band waande zich terug in Florida, waar ze tal van optredens gaf in kleine pubs. (LS/red)

Twaalfde Pinkstertocht WORTEL – De parochies van de federatie Hoogstraten – Rijkevorsel organiseren op maandag 13 juni hun twaalfde Pinkstertocht naar Meersel-Dreef. Deelnemers kunnen de verplaatsing zowel te voet, met de fiets als met de wagen maken. Voor de voettocht schrijf je in in de parochiezaal vanaf 8.30 uur. Het vertrek is voorzien om 9 uur. De afstand is ongeveer 20 kilometer. Er is een

sanitaire stop en een picknickplaats voorzien. Info: 03 314 72 55 of 03 315 03 62. De fietsers vertrekken aan de kerk in Wortel om 13.30 uur. Info 03 314 53 46. Mensen die met de wagen rijden, doen dat op eigen kracht en proberen andere mensen mee te nemen. Ter plaatse kan men aanschuiven aan de koffietafel. Daarvoor betaalt men 8,50 euro. Inschrijven voor 6 juni. Algemene info: 03 314 56 39 (fh)

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

42

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 42

19-5-2011 11:37:43

R

H o m H w s e I m h I m


n f y e e -

-

r

.

n

wortel

Een fietsdiploma WORTEL - Op maandag 9 mei moesten de kinderen van het zesde leerjaar van de basisschool De Wijsneus bewijzen dat ze tijdens het schooljaar hadden opgelet in de verschillende verkeerslessen die werden gegeven door de leerkracht en de wijkagent. De leerlingen moesten een praktisch parkoers afleggen door de straten van Wortel. Dit ging van links en rechts afdraaien, bevelen van een bevoegd persoon opvolgen en het naleven van de verkeersborden tot en met de voorrang van rechts. Ze moesten al deze proeven uitvoeren tussen het gewone verkeer. De leerlingen werden beoordeeld door een jury die bestond uit vrijwilligers die dit al verschillende jaren ervaring hebben met het fietsexamen. Na het afleggen van de proef werd er kort overlopen met de kinderen wat ze goed en minder goed gedaan hadden. Alle leerlingen waren geslaagd in hun examen en mochten uit handen van de burgemeester Van Aperen een diploma in ontvangst geven. De burgemeester benadrukte het belang om altijd veilig en op de juiste manier met de fiets in het verkeer te rijden. Hij bedankte ook de vrijwilligers die er mede voor zorgen dat de proef kan doorgaan.

Reacties van enkele kinderen Het was best raar dat er mensen naar je keken of je wel veilig reed, maar toch viel het wel mee. (Silke) Het is heel belangrijk en het was leerrijk. Het was een beetje eng, want er stonden veel mensen te kijken. Het is ons wel gelukt!. (Annelies en Lotte) Ik vond het wel leuk al waren sommige stukken moeilijker dan andere. Het was wel jammer dat het regende. (Luuk) Ik vond het soms wel moeilijk omdat je op veel moest letten. Iedereen zat ook te kijken naar de

Alle leerlingen van het zesde jaar van De Wijsneus ontvingen een fietsdiploma jury en dat is soms eng. (Siebe) Het was nat; soms zag je iemand van de jury verstopt zitten en dat was grappig. Iedereen was geslaagd en dat was fijn. (Lien) Het was heel leuk, maar wel spannend als je moest fietsen. Gelukkig heeft iedereen het gehaald. (Bo) Het engste vond ik bij de politie, omdat ik niet wist wat te doen. (Yitse) Plezant dat de vrijwilligers ons wilden helpen. Ik was in het begin wel wat zenuwachtig. (Kaat) In het begin was ik zenuwachtig omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Eens ik op weg was,

was het nog spannend. Bij de politie moest je wel goed opletten. (Yasmine) He was wel een beetje raar dat er zoveel helpers waren. Natuurlijk was het grappig dat je alleen moest rijden. Ik ben blij dat iedereen is geslaagd. (Ya’nan) Het is redelijk belangrijk voor volgend jaar om veilig naar school te fietsen. Het is handig voor je hele leven. (Liz) Het was een korte rit, ik dacht dat er meerdere obstakels waren. (Elke) Ik vond het wel spannend, je wist nooit waar iemand zat. (Axl)

Fotogroep ‘t Slot voor de 33ste maal in ‘t Slot WORTEL - Fotogroep ‘tSlot werd opgericht in 1969 als een hobbyclub van de plaatselijke jeugdclub in Wortel. Geleidelijk aan veranderde de intensiteit waarmee fotografie bedreven werd : van een vrijetijdsbesteding werd fotografie een beleving, een expressiemiddel voor elk van de fotografen en gesteund op een degelijke technische kennis werden de gelaagdheid en de emoties van het beeld belangrijk. De beelden zetten de kijker aan het denken. De expositie toont een selectie uit het werk van de Slotfotografen over de periode 2010-2011. Eigenzinnig zoals altijd. Praktisch: Tentoonstelling van Fotogroep ‘tSlot op zondag 12 en maandag 13 juni, telkens van 10 tot 18 uur in het Slot. Info Marcel De Bruyn gabber@telenet.be (fh)

Oradour-sur-Glane, France (foto Xavier Rombouts)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 43

43

19-5-2011 11:37:43


meersel-dreef

Anja Bastiaansen en Simonne Disler in de St.-Luciakapel MEERSEL-DREEF - De Sint Luciakapel ondergaat in het weekend van 11/12 juni en 18/19 juni een hele metamorfose: het wordt omgetoverd tot een kleurrijke fantasiewereld. Kunstenaars Anja Bastiaansen en Simonne Disler krijgen de vrije hand om er hun kunstwerken te exposeren in de statige kapel te Meersel. Beiden dames zijn van Nederlandse oorsprong, die hier hun stekje hebben gevonden. In de weekends van 11/12 juni en 18/19 juni ondergaat de statige Sint-Luciakapel in MeerselDreef een hele metamorfose. Dan krijgen de kunstenaars Anja Bastiaansen en Simonne Disler immers de vrije hand om er hun kunstwerken te exposeren, en de kapel wordt door hen omgetoverd tot een kleurrijke fantasiewereld. U mag zich verwachten aan een vrolijke en kleurrijke bedoening. Naast het feit dat ze beiden professionele kunstenaars zijn, zijn het ook goede vriendinnen. Ze maken hun kunstwerken geheel onafhankelijk van elkaar, maar toch merk je dat er raakpunten zijn. Voor Anja en Simonne geen strenge en minimalistische schilderijen zonder kleur. Ze gaan beiden voor een fantasiewereld vol heldere kleuren en aansprekende beelden. Het idee om samen eens een tentoonstelling te organiseren, broedde bij Anja en Simonne al langer. De uitnodiging van het St Luciacomité viel dus niet in dovemansoren. De openingsuren van de Sint Luciakapel zijn telkens van 14.00 tot 18.00 uur en de inkom is natuurlijk gratis en vrijblijvend.

Simonne Disler Simonne Disler beschildert glas, porselein, plexiglas, doek (en al wat verder nog te beschilderen is). Haar afbeeldingen zijn opvallend van kleur en vorm. Zo wordt het porselein niet op een traditionele, klassieke manier beschilderd, maar het trekt de aandacht door eigentijdse kleurencombinaties en onvoorspelbare vormen. Haar wanddecoraties van plexiglas doen even denken aan het vroegere glas in lood en zijn tegelijkertijd een product van deze tijd vanwege het materiaal en de trendy uitstraling. Simonne probeert met haar werk te komen tot iets ‘anders dan anders’. Zij schildert met een gevoel van vrijheid: alles mag, er zijn nu even geen regels. Simonne hoopt dat haar werk herkend kan worden als een echte ´Simonne Disler´. Of dat gelukt is, laat zij natuurlijk over aan de bezoeker. De voorwerpen die zij beschildert zijn meestal ook te gebruiken, hierdoor krijgt het kunstwerk ook een echt leven. Simonne Disler runt het bedrijfje ´Themaporselein en trendy glaswerk´ aan huis, waar haar werk rechtstreeks wordt verkocht.

44

Vaak wordt het gekocht om als cadeau te geven. Zij schildert ook in opdracht, waardoor het werk heel persoonlijk gaat worden voor degene voor wie ze het maakt. Simonne Disler is geboren in Enschede (NL) en heeft tijdens haar schoolperiode in Helmond gewoond. Haar moeder leerde haar kleding maken en haar vader bracht zijn liefde voor schilderen over. Toen ze 18 jaar was, is ze in Utrecht psychologie gaan studeren. Na haar doctoraal heeft ze bijna 20 jaar in de psychiatrie gewerkt, eerst als beleidsmedewerker in Den Haag, later als manager in Tilburg. In die periode heeft zij vooral het werken met haar handen gemist. In 2004 is zij met ontslag gegaan en is aan huis begonnen met haar bedrijfje. Tevens is zij gestart met de IKO opleiding in Hoogstraten. Het werk dat in de Luciakapel wordt getoond is het werk dat ze heeft gemaakt vanuit haar bedrijf. Simonne is getrouwd, heeft twee kinderen en woont bijna 11 jaar in Meersel-Dreef.

Anja Bastiaansen Anja Bastiaansen heeft met talrijke kunstvormen geëxperimenteerd. Het liefst gooit ze de traditionele opvattingen over compositie, vorm en kleur overboord en laat haar fantasie met haar op de loop gaan. Alles wat op haar netvlies komt (dromen, reizen, films, exposities) en in haar brein blijft nazinderen, komt op een of andere wijze in haar werk tot uiting. De schilderijen, die hier het gevolg van zijn, kan men omschrijven als sprookjesachtig, kleurrijk, grappig, ja zelfs kinderlijk, maar altijd uitmuntend door een warm, helder kleurgebruik en een opmerkelijk gevoel voor compositorisch evenwicht.

Hoofdmotief is het warme en heldere kleurenspel, dat de verbeelding van de toeschouwer aan het werk moet zetten. Zoals de kunstenares het zelf omschrijft: “Ik voel me sterk aangetrokken tot het sprookjesachtige, het fantastische, droomwerelden. De prachtige kleuren en de heel eigen vormentaal in Afrika, India, Nepal en Thailand hebben mijn werk sterk getekend. Veel van mijn werken beelden dieren uit, maar het gaat in wezen niet om de afbeelding van de realiteit, maar om wat mijn fantasie met die realiteit aanvangt. Voor mijn schilderijen gebruik ik als basismateriaal liefst acryl, maar ik voeg daar graag andere materialen aan toe, waardoor het driedimensionaal wordt.” Anja wil zich niet laten vastpinnen in één stijl of tot één materiaal. “Altijd hetzelfde doen, maar net een beetje anders, interesseert me niet. Ik wil mijn creativiteit niet afremmen of laten beperken. Als ik vandaag zin heb om volledig abstract te werken, dan geef ik mezelf die vrijheid. Als ik morgen inspiratie heb om figuratief bezig te zijn, dan doe ik dat ook. Ik heb nu eenmaal veel ideeën en ben graag met verschillende dingen bezig.”

Kunstenaars Anja Bastiaansen en Simonne Disler exposeren samen in de Sint Luciakapel.

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 44

19-5-2011 11:37:44


n

l , e

k n e n r

r

e

, n

meersel-dreef Anja Bastiaansen (°1962) is afkomstig van Grazen, een landelijk gehucht van de Nederlandse gemeente Alphen-Chaam. Ze bracht daar haar jeugd door op een boerderij te midden van de uitgestrekte velden, met zicht op de NederlandsBelgische grens. Ze liep kleuterschool en lagere school in Meerle en later in Chaam. De middelbare school volgde ze in Breda. Ze diplomeerde als kinder- en jeugdverzorgster en verpleegkundige en werkt al sinds 1981 in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Al vanaf haar prille jeugd toonde ze een sterke interesse voor tekenen, schilderen, kleuren en vormen. In 1984 schreef ze zich dan ook in aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. In 1989 studeerde ze af in handvaardigheid, tekenen en kunstgeschiedenis. Sinds 1987 woont en werkt ze in België, eerst in Minderhout, sinds 1993 in Meersel-Dreef. Ze exposeerde onder andere in Zundert, Ulvenhout, Breda, Apeldoorn, Hoogstraten, Antwerpen en Turnhout. (GM/JJ)

Herinnering aan

Anna Krijnen

In 1958 trouwde Anneke met Wim Bastiaansen en werd zij moeder van twee zonen, Johan en Willy. Gedurende vele jaren maakte ze borduurwerk voor een winkel waar men uniformen verkocht. Maar de schutterij en het gildeleven zorgden voor veel voldoening. Als lid van de St.-Jorisgilde van Meerle won ze verschillende gewestelijke en provinciale tornooien (kruisboog) en werd zelfs nationaal kampioen van België.

Interland Nederland – België MEERSEL-DREEF - Het wordt een jaarlijkse traditie dat tijdens het Galders Feestweekend de voetbalinterland Nederland-België wordt gespeeld op het voetbalveld van RKVV Gesta. Een niet te versmaden duel tussen twee teams, die niet voor elkander willen onderdoen. In dergelijke matchen kan elke speler net dat ietsje meer dan anders. Dit jaar zal de wedstrijd doorgaan op vrijdag 10 juni om 19.00 uur. De uitslag is onvoorspelbaar, maar het is veel meer dan winnen alleen, het is de eer die telt. De derde speelhelft wordt nadien wel broederlijk afgewerkt in de feesttent, en die uitslag is dan weer wel voorspelbaar. Ik kan alleen maar zeggen: supporters op post, en vergeet uw spandoeken en Belgische vlaggen niet. (JJ)

In het gezin van een landarbeider moesten de kinderen zo vlug mogelijk gaan werken om het gezinsinkomen te verbeteren. Ook Anna werkte in verschillende gezinnen, o.a. een drietal jaren bij de familie dr. P. Gommersd’Aubioul aan het stadspark in Antwerpen. Ze vertelde ooit: ‘Het was de mooiste tijd van mijn jonge jaren. Het was een klein gezin en ze waren altijd heel vriendelijk en goed voor mij.’

Anna Krijnen, geboren op 16 december 1937, echtgenote van Wim Bastiaansen, is enkele maanden geleden, op 1 maart thuis in familiekring overleden. Zij was de dochter van Alfons Krijnen en Wilhelmina Kustermans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het jonge gezin in de lokalen van de Buurtspoorwegen aan de tramstatie van Meersel-Dreef wonen. Er reden toen geen trams meer en de statie was een groot speelterrein voor de drie gezinnen in het grote tramgebouw. Anneke woonde het grootste deel van haar leven aan de tramstatie.

Maar naast haar gezin en het verenigingsleven waren Meersel-Dreef in het algemeen en Onze-Lieve-Vrouw in het bijzonder, toch haar grote liefde. Zij had, zoals veel echte Dreveniers, dat bijzondere gevoel dat Meersel-Dreef de beste plek was om te wonen. Niettegenstaande de grote immigratie en het feit dat die tijd van toen iedereen nog iedereen kende nu voorbij was, zou ze er nooit aan denken om deze plaats te verlaten. Anna Krijnen had ook een grote verzameling documentatie, oude postkaarten, foto’s en krantenknipsels over Meersel-Dreef. Zij verzamelde werkelijk alles over dit onderwerp. De redactie van De Hoogstraatse Maand kon meermaals gebruik maken van documenten en foto’s uit haar archief. Niet alleen Wim, de kinderen en de kleinkinderen, maar ook de leden van het Mariakoor, de KVLV, de Sint-Jorisgilde en Ziekenzorg zullen Anneke missen. (js)

Meer info: DHM nr. 58, 1990, pag. 3-5 en DHM nr. 133, 1996, pag. 8.

De eerste ooievaar MEERSEL-DREFF - Dat de lente in het land is, dat is algemeen geweten. Lekkere temperaturen zo vroeg in het jaar, dat is mooi meegenomen, al is het maar te hopen dat de droogte niet te veel problemen meebrengt in de land- en de tuinbouw. In de lente zijn natuurlijk ook de trekvogels weer onderweg, en zo gebeurde het dat op woensdag 4 mei in de namiddag de eerste ooievaar werd gespot door Frans Koster in de weide aan de ijzeren brug van de oude tramweg bij de Marckrivier. Gelukkig had hij zijn “kodak” bij en zo kon hij zijn eerste ooievaar fotograferen in de 33 jaren dat hij hier woont. (JJ)

De eerste ooievaar van het jaar werd gespot bij de ijzeren brug en voor de eeuwigheid vastgelegd. De kikkers zijn bij deze gewaarschuwd.

n

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 45

45

19-5-2011 11:37:45


meersel-dreef

GOUD IN MEERSEL-DREEF Jos Schrickx en Riet Maas

Jos Schrickx en Riet Maas zijn gehuwd op 3 mei 1961 zodat zij dit jaar hun gouden bruiloft mochten vieren, tesamen met hun kinderen en vele kleinkinderen. Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst, meer moet dat niet zijn.

Rommelmarktseizoen van start MEERSEL-DREEF - De rommelmarkt te Meersel-Dreef is zeer populair, dat is in de verre omgeving bekend bij Belgen en bij Nederlanders, alsook bij de vele seizoensarbeiders in de land- en tuinbouw. In de maanden juni, juli en augustus kunt u weer elke zondag, de eerste maal op 5 juni, de rommelmarkt bezoeken tussen 8.00 en 16.00 uur. Deze rommelmarkt wordt ingericht door en ten bate van de fanfare “Voor Eer en Deugd”.

Poolse priesters MEERSEL-DREEF - Het gerucht circuleert al langer dat drie Poolse priesters in Antwerpen in opleiding zijn, om later naar Meersel-Dreef te komen om te zorgen voor de continuïteit van het klooster van de Paters Kapucijnen. En naar aanleiding van “Mei-maand Maria-maand”, hing er aan de poort van het Genadedal al enkele weken een tweetalige aankondiging, zowel in de Nederlandse als in de Poolse taal, dat er op zondag 8 mei een Poolse eucharistieviering zouden worden gehouden, speciaal voor onze Poolse medeburgers in België en Nederland, opgedragen door deze Poolse Kapucijnenpaters. Er werden onder meer verschillende traditionele Poolse liederen gezongen. Door het goede weer kon gelukkig alles in het Genadedal doorgaan. De speciale bedevaartsviering werd massaal bijgewoond, in het bijzonder door de Poolse gemeenschap. (TC/JJ)

Het is spannend om deze rommelmarkt te bezoeken in de hoop iets speciaals te vinden. Voor je het weet koop je een artikel voor een speciaal prijsje om er jaren plezier van te hebben. En wilt u een keer zelf uw zolder of schuur opruimen en de spullen verkopen? Dat kan. Vanaf 8.00 uur kunt u iedere zondag voor een bedrag van e 11,00 (dit is inclusief parking) voor een oppervlakte van circa 10 m² inschrijven bij Jaak Snijders in café Jansen & Jansen. Uw auto is zo gevuld met een paar bananendozen vol met rommelmarktspulletjes. Het is toch veel leuker als iemand er nog wat voor geeft, al is het maar een euro, in plaats van het zomaar weg te gooien. U zult verbaasd zijn over de opbrengst, en daarnaast is het ook een leuke dag. Je bent meteen een ervaring als rommelmarktverkoper rijker. (BD/JJ)

46

Poolse priesters, samen met Pater Luk, houden een speciale bedevaartsviering, in het bijzonder voor de Poolse gemeenschap.

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 46

19-5-2011 11:37:46


n

meersel-dreef

Afscheid van vier generaties Bogers MEERSEL-DREEF - De familie Bogers neemt afscheid van haar kruidenierswinkel annex frituur op de Dreef. Harry en Conny Bogers-van Berkel en hun zoon Martijn hebben beslist om een punt te zetten achter de uitbating van hun zaak. Reeds enkele jaren werd er gezocht naar kandidaten om hun handelszaak over te nemen, en uiteindelijk werden deze gevonden in de persoon van Ad en Rian van der Velden-Voeten uit het Nederlandse Ulvenhout, samen met hun kinderen Claudia en Bart. Rian had al vroeger reeds 9 jaar meegewerkt in de zaak en ook dochter Claudia deed wel eens weekendwerk in de winkel. Ze weten dus al een beetje wat hen te wachten staat. Gelukkig blijft deze buurtwinkel dus gewoon bestaan en zullen de nieuwe uitbaters vanaf 1 juni 2011 verder gaan op dezelfde leest.

De eerste generatie Cornelis (Keeske) Bogers en zijn vrouw Rosalia Van Den Bogerd huwden in 1918 en zijn toen waarschijnlijk met een winkel begonnen, zoals er wel meerdere waren in Meersel-Dreef, zeker met het toenemend aantal bedevaarders die het Mariapark aandeden. Zij kregen hun enig kind Frans (Sooi) Bogers. Het noodlot sloeg echter al vrij snel toe en Keeske Bogers stierf kort daarop, toen zoon Frans nog maar 5 maanden was. Rosalia Van Den Bogerd hertrouwde al in 1919 met Jacobus Adrianus (ofwel Joaneke) Mertens. Zo ging dat vroeger.

Jacobus Adrianus Mertens, ofwel Joaneke Mertens (rechts met klak en stok en één hand in de zij) poseert met een onbekende man voor de oorspronkelijke kruidenierswinkel van de familie Bogers. Joaneke Mertens liet zich in 1919 inschrijven in het handelsregister van Turnhout onder nummer 2250 met als werkzaamheid “kruidenierswaren en voerman”. En zo ging het leven verder.

De tweede generatie Op 1 november 1944 heeft zoon Sooi Bogers dan de fakkel overgenomen, samen met zijn vrouw Lisa Jespers. Er kwamen zes kinderen: Marcel, Eugeen, Harry, Lia, Staf en Rit.

e n

In 1964 werd naast de winkel ook een frituur geopend, de eerste op de Dreef. En wie herinnert zich niet de snoeplade voor de toonbank ? Menig kind voelde zich betrapt als het deksel hiervan dichtviel. Sooi Bogers overleed op 21 januari 1973 en zijn vrouw Lisa Jespers op 10 april 1982.

De derde en vierde generatie Vanaf 1976 had Harry Bogers, ondertussen getrouwd met Conny van Berkel, de frituur overgenomen, en later in 1980 ook de winkel. Ondertussen mochten zij ook nog hun zoon Martijn in 1976 verwelkomen die vanaf 1995 mee in de zaak kwam. En zo kabbelt het leven verder. Harry en Conny vonden dat het ondertussen welletjes was geweest en dat het tijd werd om aan zichzelf te denken. Ook Martijn zocht andere horizonten, hij gaat in Rijkevorsel bij zijn vriend Paul aan de slag bij “Events Catering Bevers”. Vier generaties lang, zeg maar de gehele 20ste eeuw, was de familie Bogers een vaste waarde in het dorp en het dorpsleven. Hieraan komt nu een einde, maar de naam van hun zaak “Bogers Totaalvoeding” blijft wel verder bestaan bij de nieuwe uitbaters, die wij langs deze weg natuurlijk veel succes toewensen. (JJ)

Harry en Conny Bogers-Van Berkel, met in het midden hun zoon Martijn, nemen afscheid op dezelfde plaats waar ooit hun stief-(over)grootvader poseerde voor de fotograaf van postkaarten.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 47

47

19-5-2011 11:37:46


meersel-dreef

KLJ op kamp MEERSEL-DREEF - De leiding van de KLJjeugd + 12 jaar had het weekend van 15-16-17 april uitgekozen om op kamp te gaan. Nou ja, op kamp, ‘t was een weekend. En waar dan ? Jawel, in hun eigen lokaal. En hoe komt dat ? Omdat de leiding misschien wel eens te laat geboekt had. En is dat erg ? Neen, dat is zeker niet erg. Het KLJ lokaal was omgebouwd tot legerbasis en vandaar werd alles georganiseerd. Gemakkelijk en niet duur, en de zon was ook gratis van de partij. Naar de verhalen te horen, was het een tof weekend, voor herhaling vatbaar. De KLJ-jeugd -12 jaar was daarvoor op 8-9-10 april op kamp geweest in Wuustwezel. Ook dit was een geslaagd weekend. Volgend jaar wordt er uitgekeken om weer wat langer op kamp te gaan, en dan met de hele groep tesamen. Het is bewonderingwaardig hoe de jonge leiding belangloos verantwoordelijkheid neemt om dit te organiseren voor de plaatselijke jeugd. (JJ)

De KLJ-jeugd +12 voor hun legerbasis, met allemaal kleine oogjes: te weinig geslapen of de zon in de ogen, wie zal het zeggen.

Carwash

MEERSEL-DREEF - De KLJ organiseerde op zaterdag 7 mei een car-wash om wat geld in het bakje te krijgen. Op de achtergrond kijkt Lieva Hendrickx geduldig toe hoe haar auto door de leiding wordt gepoetst en gezeemd. (JJ).

48

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 48

19-5-2011 11:37:47

M a n j h p O L v I


meersel-dreef

Eerste communie

MEERSEL-DREEF - Paasmaandag 25 april was het de grote dag voor de Communicantjes. Pater Luk en Juf Heidi mochten dit jaar slechts vier kinderen verwelkomen voor hun Eerste Communie. In elk geval een dikke proficiat aan de kinderen en hun ouders. Op de foto herkennen we natuurlijk Pater Luk en begeleidster Juf Heidi Van Dun, en verder: Â ValĂŠrie Hovers, Fleur Mermans, Indy Bedaux en Gert Van Alphen.(JJ)

Heilig Vormsel

MEERSEL-DREEF - Negen Dreefse kinderen wensten zich voor te bereiden op hun H. Vormsel. Op zaterdagnamiddag 30 april was het zover: de leuke plechtigheid werd voorgegaan door bisschoppelijk vicaris Rik Hoet en Pater Luk. Proficiat aan de vormelingen, te weten van links naar rechts in de tuin bij de Paters: Anouk De Hoon, Maartje Verheijen, Sarah Janse, Lisa Oomen, Iris Oomen, Vera Van Alphen, Renske Van Boxtel, David van der Heiden en Lars Van Opstal, samen met de twee nieuwe catechisten die hen begeleid hebben: Ellen Van Dun en Wendy Stoffels, onder toezicht van Els Hendrickx. (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 49

49

19-5-2011 11:37:48


meer

De Meerse Markt swingt en danst MEER - Na de gedenkwaardige start in mei gaat de Meerse markt op haar elan verder. Met de Muziek- en Dansmarkt op zondag 5 juni gooien het marktcomité en radio Valencia de benen los. Het muziekgedeelte van de markt is dit keer volledig in handen van radio Valencia, die ook het drankterras op het zandplein zal uitbaten. Het marktcomité neemt het dansgedeelte voor zijn rekening. Op die manier krijgen we het volgende programma aangeboden: tot 10.00 uur: muziek Valencia 10.00u - 10.30 uur: moderne dans met Annelies Du Bois 10.30u - 11.30 uur: muziek Valencia 11.30u - 12.00 uur: flamencodans met Martina Oris 12.00u - 12.30 uur: muziek Valencia 12.30u - 12.45 uur: demonstratiedans ’t Spagaatje vanaf 12.45 uur: muziek Valencia Ook in de Donckstraat voert de muziek de boventoon. Middenin speelt een orgel en op het Mussenakkerterras kan er meestal van livemuziek genoten worden. Voor de kinderen lopen de pony’s weer door het kloosterbos en verder kunnen zij zich uitleven op een springkasteel. Uiteraard blijven alle amateur-standhouders uitgenodigd in de Donckstraat en het kloosterpark van 09.00 tot 12.30 u voor een gratis standplaats. Belangrijk is wel om tijdig aanwezig te zijn om alles klaar te zetten. Aan de stand van de Aardbeikring zijn de deelnemers aan de teken- en kleurwedstrijd van de vorige markt welkom om hun prijs in ontvangst te nemen.

IN MEMORIAM Dokter Albert Convents Op 23 april, de vooravond van Pasen, overleed dokter Albert Convents. Hij was tussen 1947 en 1992 huisarts te Meer. Albert Convents was 93 jaar oud, weduwnaar van Godelieve Librecht en verbleef de laatste jaren van zijn leven in rustoord Het Hof te Sint-Niklaas. Albert Convents werd op 17 maart 1918 geboren te Heers als zoon van de plaatselijke hoofdonderwijzer. Toen dokter Proost in 1947 zijn praktijk in Meer stopte en wetsdokter werd in Turnhout, vestigde Convents zich in Meer. Hij betrok een bescheiden woning in de Driehoeksstraat en huurde twee kamers bij ‘Marie van de garde’, waar hij zijn praktijk startte.

Dokter Convents hoorde thuis in die generatie dokters zoals beschreven in het boek en het gelijknamige tv-programma “Meneer Doktoor” van Peter Vandekerckhove. Hij was doktor, tandarts en apotheker tegelijk. Lezers die dokter Convents gekend hebben zullen hem herinneren als een man die altijd onberispelijk gekleed ging, in een broek met bretels, die hij heel hoog droeg. Zijn humor was kurkdroog en hij ging altijd recht door zee en wond er geen doekjes om. Maar men zal dokter Convents vooral herinneren als een zeer correct en oprecht diep gelovig man. (fh)

Jong talent in een oud gebouw MEER - Muren, een dak en daartussen kunst. Het concept van Salon 23 is zeker niet nieuw, maar jammer genoeg wel zeldzaam in deze regio. Aan talent ontbreekt het niet, er zijn veel mensen met kunst bezig maar ze krijgen hier weinig mogelijkheden om dat te laten zien. Vanuit die noodzaak is Salon 23 ontstaan. Tentoonstellingen op eigen bodem, voor kunstenaars met postcode 23**. In het nu leegstaande kloostergebouw in Meer gaf Salon 23 een forum voor vier jonge afgestudeerde kunstenaars: Lien Hereijgers met textiel en juwelen, Ruud Lenaerts fotograaf en videokunstenaar, Berten Jaekers, conceptueel kunstenaar die zich liet inspireren door de complexiteit om in zo’n gebouw een tentoonstelling te organiseren en tenslotte de fijne potloodtekeningen

en mindmaps van Sofie Van Der Linden, werk waarin ze de omgeving rondom haar gevoelsmatig in beeld brengt. Eerder organiseerde Salon 23 al twee tentoonstellingen in jeugdhuis ’t Slot in Wortel. Een eerste tentoonstelling met werk van Bert Roos, Lris Martens, Colin Ashcroft en Raf Vorselmans, een tweede met werken van Glenn Brosens, Dieter Darquennes, Sanne Delcroix, Marlies Verschraegen, Jan Opdekamp en Hendrik Strobbe. Voor de vierde en laatste tentoonstelling van het eerste werkjaar kan Salon 23 terecht in het raadhuis in Meerle. Daar stelt Dorien Van Bavel haar werk tentoon. En wees gerust, ook volgend jaar staat Salon 23 er opnieuw. (fh)

Wie nog meer informatie wenst over deze muziek- en dansmarkt, neemt best contact op met Jan Dufraing ( tel: 03/315 86 80 ) of bezoekt de website www.meermarkt.be

M b D t D b D e p e o c

O o fi d e m d d b s B S l t C

Z

O v k v m ‘ w a t b b A b r V

H b z H l n c

Het verlaten klooster in Meer was het ideale decor voor het werk van Lien Hereijgers, Sofie Van Der Linden, Ruud Lenaerts en Berten Jaekers.

50

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 50

19-5-2011 11:37:48


k -

e

n r -

r

meer

Film en live muziek in het uniek historisch kader

Brassband Ste.-Rosalia met “Brassed Off” bij de kloostersite MEER - Het voormalige klooster van Meer, de bijhorende schoolgebouwen en het park aan de Donckstraat, vormen een prachtig stukje architectuur en natuur in de oude dorpskern van Meer. De vzw Klooster Meer ijvert al jaren voor het behoud en gedeeltelijke restauratie van deze site. De vereniging wordt nu eigenaar van de gronden en gebouwen, samen met de Bouwmaatschappij De Noorderkempen. Om een en ander nog eens extra onder de aandacht te brengen wordt op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli 2011 een uniek cinemaconcert in open lucht gepresenteerd. Op het programma staat de vertoning van de ondertussen in muziekmiddens legendarische film Brassed Off!! Eigenlijk is het verhaal van de film een echt sociaal drama: het gaat over de ellende die gepaard gaat met de sluiting van de mijnen in het Engeland van de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Dat verhaal wordt verteld aan de hand van de belevenissen van de plaatselijke brassband, die dwars door het sociale leed heen, schitterende muzikale prestaties levert. Dirigent Bart Van Ossel en de muzikanten van Brassband Sinte-Rosalia brengen de volledige soundtrack live tijdens de vertoning van de film. Daar zitten klassiekers bij als Danny Boy, March of the Cobblers, Land of Hope and Glory,…

Zomerse versie Om alles in elkaar te steken deden de mensen van Sinte-Rosalia een beroep op enkele deskundigen. Dirigent Bart van Ossel is uiteraard verantwoordelijk voor de uitwerking van het muzikale gedeelte. De collega’s van toneelkring ‘ ‘t Heidebloempje’ werden aangesproken en er werden een regisseur en een filmmaker/-monteur aangesteld. In de film worden immers fragmenten met de belevenissen van de muzikanten van brassband Sinte-Rosalia gemonteerd, met o.a. beelden van de trip naar Londen en de Royal Albert Hall. Vorig jaar scheerde de Meerse Brassband hoge toppen met dit muziekproject. Het kon rekenen op veel belangstelling en steun van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie VLAMO. Het team van vzw Klooster Meer nodigt nu de brassband uit om van het cinemaconcert een zomerse versie in open lucht te presenteren. Het kloosterplein is daarvoor een schitterende locatie. Voor de projectie van de film moet het natuurlijk wel duister zijn en daarom start het concert pas om 22 u. U kan wel al vanaf 20 u.

Ken uw buren, ken uw dorp

terecht aan het klooster voor een hapje en een drankje. Voor de praktische organisatie kunnen vzw Klooster Meer en Brassband Sinte-Rosalia rekenen op de steun van vzw De Mortel, de vereniging die de bouw van de nieuwe chirolokalen in Meer in goede banen leidt. Praktisch: Openlucht cinemaconcert “Bras-

sed Off” door Brassband Ste.-Rosalia op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli op het plein bij het klooster in. Aanvang 22 uur, deuren 20 uur. Kaarten 8 euro of 7 euro in voorverkoop. Info en reservaties: Jos Brosens 0473 80 75 24 en volgende websites: www.kloostermeer. be; www.rosalia-meer.be of www.chiromeer. be (mva/red)

LEES DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 51

51

19-5-2011 11:37:52


meer

GOUD IN MEER Jef Van Gils en Lies Jansen Genieten van de natuur, reizen en de kleinkinderen MEER - Altijd klaar staan voor de kinderen en kleinkinderen, steeds tijd maken voor een babbeltje met iedereen die binnenspringt. Dat is vandaag de dagindeling van de 2 jubilarissen Lies en Jef die op 14 mei hun gouden bruiloft vierden. Jef is in 1935 geboren te Meer op het Looi, als tweede oudste van vijf kinderen. Tot zijn veertien jaar ging hij naar school, nadien hielp hij op de boerderij thuis en deed de melktoer. Lies was de vierde in de rij van acht kinderen, zij zag samen met haar tweelingszus Jeanne het levenslicht in 1936 op het Groot-Eyssel te Meerle. Lies liep tot haar 13 jaar school in Meerle, nadien ging ze naar het Sint Agnes en leerde ze voor familiale helpster. Eerst heeft ze gediend bij de brouwer van Meerle, later werkte ze als familiale helpster op verschillende plaatsen.

De dochters Jansen Jef ging samen met Frans Goetschalkx en Frans Vervoort op zondag wel eens een kaartje leggen ten huize Jansen. Deze drie musketiers vonden dat natuurlijk een ideale plaats omdat daar vijf dochters waren. Jef had al wel een oogje op Lies laten vallen, maar in de danstent ter gelegenheid van de burgelijke bescherming was het pas echt koekenbak. Anderhalf jaar later stapte ze op 10 mei in het huwelijksbootje. Eigenlijk hadden ze gekozen om in oktober te trouwen, maar moeder Van Gils had liever dat het huwelijk al in mei werd voltrokken. Lies kwam namelijk inwonen op de boederij van Jef en zo kon ze in de zomer al goed helpen met aardbeien te plukken.

52

Vanaf de eerste dag stonden Jef en Lies ook in voor het melken van de koeien; dit zijn ze blijven doen tot aan hun pensioen. Na hun huwelijk namen ze de boerderij in het Looi over en breidde deze nog verder uit.: grond werd er aangekocht, een nieuwe stal gebouwd en naast het ouderlijke huis van Jef kwam er een nieuwbouw. Naast de boerderij hadden ze in de zomer zoals velen uit deze streek aardbeien en augurken staan. Zo kan je wel lezen dat beiden altijd hard hebben gewerkt, maar naast dat werken kwam er natuurlijk ook de zorg voor hun grote gezin.

Vruchtbare grond Want negen maanden en twee dagen na hun huwelijk werd hun eerste zoon Jan geboren; deze werd snel opgevolgd dooor Toine, Jos, Jacques en Leo om dan met een pauze van 6 jaar als afsluiter Paul op de wereld te zetten. Deze kinderen hebben ondertussen al voor 15 kleinkinderen en 1 achterkleinkind gezorgd. Tijdens zon- en feestdagen kan het ten huizen Van Gils een drukte van jewelste zijn. Maar ook tijdens de week is het bij hen de zoeten inval. Altijd hebben ze tijd voor een babbeltje met buren en vrienden die altijd met plezier bij hun binnenspringen. Vanaf hun pensioen genieten Jef en Lies van de

gekregen tijd. Het deed bij Jef in het begin wel raar om geen dieren meer op de boerderij te hebben. Daarom is hij duivenmelker geworden. Hier kan hij enorm van genieten. Ook van het fietsen door de hei, met al dan niet een kleinkind op zijn fiets, doet hem deugd. Hij is een echte natuurman. De natuur rondom zijn huis geeft hem alles wat zijn hartje verlangt. Lies daarentegen heeft samen met haar zus Joshepha vanaf haar pensioen verschillende reizen ondernomen. Eerst stonden al de gekende bedevaartplaatsen op haar programma (Lourdes, Fatima, Rome..). Later is ze ook eens naar Turkije en andere plaatsen geweest. Jef is een enkele keer mee geweest, maar het werd Lies al snel duidelijk dat zijn hart steeds in Meer ligt. vb. wanneer ze de Seine in Parijs afvaarden zei Jef dat de Mark in Meer veel schoner is dan de Seine. (vervolg p. 53)

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 52

19-5-2011 11:37:52


meer Lies is altijd leergierig geweest en na haar pensioen ging ze op computerles en volgde ze Engels. De computer is nog steeds haar ontspanning en van een mooie film kan ze ook genieten.Momenteel heeft Lies niet meer de behoefte om te reizen. Ze zegt alles gezien te hebben wat ze wou zien. Nu geniet ze vooral van de kleinste kleinkinderen en is tevreden als ze elk jaar naar Meersel-Dreef naar pater Pio kan gaan. Hun 50 jarig huwelijk was zeker een reden om te feesten. De buren versierden de straat volledig in het goud. Met gans de familie in een huifkar vertrokken ze naar de O-L-Vrouwe kerk waar er een mooie dankviering plaats vond.De viering voorgegaan door Pastoor Soontjes was erg persoonlijk door de inbreng van al de kinderen, kleinkinderen en zelf achterkleinkind. Menig traantje van ontroering werd weggepinkt. De prachtige muziek en mooie versiering maakte het plaatje compleet. Ook het avondfeest was verzorgd en had een persoonlijke touch door de verschillende anekdotes en foto`s die de revue passeerden. Lies en Jef we wensen jullie nog vele gezonde en gelukkige jaren samen, het gaat jullie goed. (GV)

r

t

MEER - Zondag 15 mei. Koud en killig weer hield de Sint-Ambrosiusgilde niet tegen om hun zesjaarlijkse koningschieting te organiseren. Met de fanfare voorop begon de namiddag met een optocht door het centrum van de gemeente. Terug aangekomen aan de schietstand, waar de boom opgesteld stond met op 18 meter hoogte de kleine koningsvogel, begon hoofdman Jan Jansen met een welkomstwoord, het voorlezen van het reglement van de schieting en een kort gebed aan de schutsboom.

In de tweede ronde was het duidelijk dat de schutters toch de vogel konden raken. Stan Vermeiren liet de vogel als eerste vallen. Herman Martens, Herman Van Bavel en Dirk Krols deden hem dat na. Na rijp beraad bleken Herman, Herman en Dirk geen kandidaat voor het koningschap. Zonder te moeten kampen is Stan Vermeiren, voor zes jaar, koning van de Sint-Ambrosiusgilde te Meer. Stan is in deze gilde niet de eerste de beste. Hij is één van die stille harde werkers die steeds klaar staat om de gilde, ongevraagd en onbetaald te helpen. In 1970 was hij nauw betrokken bij de bouwwerken van de ondergrondse schietbaan. Ruim dertig jaar later metselde hij, samen met een nieuwe generatie gildeleden, het nieuwe lokaal boven op deze ondergrondse schietbaan. Wat hij “tussendoor” gedaan heeft en nog doet voor de gilde heeft geen naam. Maar gildebroederlijkheid zet hij zonder probleem om in daden. Soms word dit op zondag even onderbroken want Stan heeft ook nog duiven. In Meer werd een stille harde werker koning. Een terechte plaats voor Stan Vermeiren, voor zijn jarenlange inzet voor de gilde. Maar, je moet er wel de koningsvogel voor naar beneden (kunnen) schieten. (FS)

Nadien legde koning Staf Goetschalckx de breuk af in handen van de koning. Onder de genodigden waren voor de eerste keer opperhoofdman Aerts en opperkoning Veraghtert van de Hoge Gilderaad der Kempen aanwezig. De talrijke genodigden kregen de kans voor een ereschot. Het werd bij allemaal een maat voor niets, waar de wind zeker mede-oorzaak van was. De wind speelde ook aftredend koning Staf Goetschalckx parten. Hij slaagde er niet in om in één van zijn drie voorkeurschoten de vogel naar beneden te schieten. Ook de eerste ronde was een maat voor niets voor de 21 leden-schutters van de gilde.

Meer feest op ‘Meerfeest’

n

e

Stille harde werker schiet zich tot koning

MEER - De plaatselijke KWB-afdeling organiseert op 25 juni voor de achtste maal Meerfeest. Reden genoeg om de organisators te bestoken met enkele vraagjes … DHM: ... en heren wat nieuws onder de zon dit jaar KWB: De slogan “never change a winning team” indachtig zijn we ook dit jaar niet van plan om veel veranderingen door te voeren. Waarom zouden we ook, we hebben alles in huis om van een doordeweekse zaterdagavond een spetterend feest te maken.

om 19.30 uur optreden van King Size en om 21 uur Stiletto….en dat alles ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. KWB: Klopt als een bus ... en schrijft maar op dat die van Hoogstraten, Minderhout, Wortel, Meersel-Dreef, Meerle en omstreken ook allemaal hartelijk welkom zijn.

DHM: Zoals daar zijn ... KWB: Een belangrijke troef is onze locatie. Meerfeest gaat al jaren door in de schaduw van het klooster in Meer. Het plein wordt gezellig ingericht zodat jong en oud er zich thuis voelt. Misschien is het dit jaar wel de laatste keer dat we Meerfeest daar kunnen laten doorgaan ... wie weet wat er gaat gebeuren met de herbestemming van de kloostersite. We proberen onze prijzen zo laag mogelijk te houden. We vragen bewust geen inkom zodat iedereen die wil, de sfeer kan komen opsnuiven Ook de consumpties worden aan democratische prijzen verkocht. De gehele opbrengst gaat naar KOM OP TEGEN KANKER. Wat wil je nog meer, een avond plezier en tegelijkertijd steun je het goede doel. DHM: Wat valt er op muzikaal vlak te beleven? KWB; Net zoals vorig jaar sturen we de jonge Meerse honden van KING SIZE als eerste het veld in. Wie ze vorig jaar aan het werk zag weet dat dit weer voor vuurwerk gaat zorgen. Domien, Rik , Levi en Stijn gaan hun uiterste best doen om weer voor een onvergetelijk optreden te zorgen. Na dit jonge geweld komt de topper STILETTO aan de beurt. Deze klassieker voorstellen hoeft allang niet meer. Het zal lijken of Metallica, Anouk, Neil Young, AC/DC .. echt op de Meerse festivalweide zullen staan. Kortom wie hier niet is geweest, heeft iets gemist. DHM: Aan enthousiasme geen gebrek ... we zullen alles nog eens op een rijtje zetten: Meerfeest aan het klooster te Meer op 25 juni om 19 uur met

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 53

53

19-5-2011 11:37:53


meer

Nieuwe haan op de St.-Rosaliakapel MEER – Nog net in het centrum van het dorp, op de “Krabberhoek” langs de Meerleseweg, staat sinds 1945 de St.-Rosaliakapel. Het is een rustig ogend gebouwtje met een sierlijk torentje, dat in een recenter verleden ook de halteplaats was voor de jaarlijkse processie. De kapel werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog uit dankbaarheid gebouwd op initiatief van de toenmalige pastoor, met de steun en de medewerking van de inwoners van Meer. Bij het einde van de Tweede Wereldoorlog vielen op het grondgebied van Meer ruim 120 V-1 bommen. Rond het kasteel van Maxburg werden in oktober 1944 tussen de Amerikanen en de Duitsers zware gevechten geleverd. Toch bleef de bevolking van Meer van oorlogsgeweld relatief goed gespaard en vielen er niet zoveel slachtoffers. De kapel, eigendom van de vzw Parochiale Werken, is opgedragen aan St.-Rosalia, de beschermheilige van Meer die in de 17 de eeuw het dorp van pest vrijwaarde.

Een nieuwe haan Op vrijdag 30 april werd een nieuwe haan op de kapel geplaatst. Om 19 uur werd het donker in Meer, met zware onweerswolken en wind. Geen mooi vooruitzicht want een half uur later moest de haan op het torentje van de St.-Rosaliakapel geplaatst worden. Gelukkig klaarde de hemel en om half acht werd een leraar en een student van het VITO, die de mooie haan gemaakt hebben, in een bak van een kraan van de firma Gebr. Van Bavel naar boven gehesen. Onder luid applaus van heel veel buren en Merenaren werd de haan stevig op het torentje geplaatst. Vooraf had de pastoor de haan gezegend in de handen van Anneke Verschueren, de grote bezieler van het rozenhoedje tijdens de maand mei. Omdat het verkeer door het stadsbestuur omgeleid werd kon iedereen veilig naar omhoog staren om de werkzaamheden te volgen.

Hij stond maar amper op zijn stok of hij kreeg weer een volle lading regen en wind op zijn smikkel. Ondertussen werd in een overvolle kapel een Eucharistieviering gehouden, voorgegaan door pastoor Soontjens. Als buur had Luc Dockx voor een mooi liederenbundel gezorgd en er werd door alle aanwezigen gezongen en gebeden. Een mooie dienst, dat was nog eens samen vieren. Als dank voor de niet aflatende zorg van de buren uit het “Krabbershoek” en het bidden van het rozenhoedje wou het parochieteam alle aanwezigen een receptie in open lucht aanbieden, maar die viel letterlijk in het water. Gelukkig kon men in het lokaal van de St. Sebastiaansgilde terecht zodat de receptie, ondanks regen en wind, in een gezellige sfeer kon doorgaan. Een sympathiek gebaar van de gildezusters en gildebroeders van St. Sebastiaan. Met woorden van dank voor iedereen die op een of andere manier geholpen had om er een feestelijk gebeuren van te maken werd de avond afgerond. (PT/red)

N

De St.-Rosaliakapel

Anneker Verschueren met de nieuwe haan voor de kapel

Boekhoudbureau Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

Profisk cvba

Boekhouding en administratie B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

54

E

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 54

19-5-2011 11:37:54


-

n

n

t

r

minderhout

Europa in “Scharrel” MINDERHOUT - Leerkrachten uit Estland, Spanje, Italië en Finland brachten in het kader van het Comeniusproject “Magical Seven”, dat de kinderrechten behandelt, een bezoek aan kleuter- en basisschool “Scharrel”. Men nam het schoolsysteem en hoe de Minderhoutse schooljeugd rond kinderrechten werkten onder de loupe, allerlei bezoeken werden afgelegd en ook de nationale culinaire hoogstandjes kregen hun waardering. De bedoeling van zo’n project is het bewustzijn van verschillende culturen en talen binnen Europa te bevorderen en door uitwisselingen van allerlei aard leren de kinderen de levenswijzen van hun leeftijdsgenoten in de partnerscholen beter kennen. (rel)

.

Veel lof voor “Scharrel” en zijn bewoners van de bezoekers uit noord en zuid

n -

Afbieden mag! MINDERHOUT - Een uitstekende gelegenheid om alles eens binnenste te buiten te draaien op je rommelzolder, om dan uiterst verwonderd de trap terug af te dalen met een heleboel voorwerpen waarvan je misschien zelf het bestaan niet meer wist. Garageverkoop! Een zuiderse zon, stoel voor de deur, heel wat nieuwsgierigen die de Minderhoutse straten afdweilden op zoek misschien naar dat ene ding of gewoonweg om maar eens weg te zijn en een babbeltje te slaan met de exposanten en kijkers. Afbieden? Natuurlijk kan en mag dat, het behoort bij de charme van zulk evenement!

Nee meneer, die mastodont is niet te koop!

Paasviering Ziekenzorg MINDERHOUT - Op dinsdag 12 april maakten we kennis met onze nieuwe pastoor Bart Rombouts. Hij ging voor in de Paasviering voor 66 zieken en ziekenzorgvrijwilligers. Het was leuk te merken dat Bart zijn tijd nam om de mensen rustig te leren kennen en een babbeltje te slaan. Tijdens deze gezellige babbel werden enkele vrijwilligers voor hun 25 en 30 jaren actieve dienst met een kleine attentie bedacht. Nadien was het tijd voor een broodmaaltijd met frikadellen en krieken, afgesloten met een gezonde Paasverrassing. (RV/FS)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 55

55

19-5-2011 11:37:55


minderhout

De koning en de prins van Vrede en Eendracht Castelré

Schrijn- en en timmerwerken timmerwerken Schrijn-

Karel JANSEN PVC RAMEN RAMEN en en DEUREN DEUREN PVC PVC RAMEN RAMEN en en DEUREN DEUREN PVC Kömmerling Kömmerling CASTELRE - Op Paasmaandag 25 april werd er bij handboogmaatschappij Vrede en Eendracht Castelré zoals gewoonlijk geschoten voor de titel van koning en prins voor het seizoen 2011. Men begon zoals gewoonlijk met de prinsschieting over 10 schot. Het werd een spannende strijd omdat het om de meeste punten gaat. Deze titel werd gewonnen door Kurt Verheyen met 85 punten. Dan werden de stoppen gestoken en mocht de uittredende koning Wannes Verheyen zijn voor-

keurschot doen. En hij deed dat voortreffelijk terwijl allen hun adem inhielden. Dan mocht iedereen op zijn of haar kans wagen. Men moest niet lang wachten want in de tweede ronde trof Paul Aerts raak en liet de stop knallen. Hij is de gelukkige die zich één jaar kroonde tot koning van Vrede en Vriendschap Castelré. Bij de 12 meter schutters ging de titel naar Kelly Geerts en bij de 20 meter schutters behaalde Sanne Geerts de titel. (FR/FS)

Wij leveren leveren en en plaatsen plaatsen Wij alle schrijnschrijn- en en timmerwerk. timmerwerk. alle Daken, ramen, ramen, deuren, deuren, plafonds, plafonds, Daken, binnendeuren. binnendeuren.

Hoogeind 49 49 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 03/315 75 75 66 66 Tel.

189 189

De ‘beginners’ op het Lenteconcert MINDERHOUT – Tijdens het Lenteconcert van Fanfare De Marckezonen gaven ook de leerlingen van Toontje, de beginnersgroep, het beste van zichzelf onder het behulpzame en waakzame oog van Stefanie B. Dankzij hun optreden en dat van het samenspel, de drumband en uiteindelijk de grote fanfare werd het een meer dan geslaagde avond. Op de foto herkennen we de beginners Ante, Ninka, Lars, Sara en Zoë van de beginners.

56

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 56

19-5-2011 11:37:55


minderhout

Een monument en zijn omgeving MINDERHOUT - Tussen de Laermolen en de kapel van O.L.Vrouw in den Akker, verbonden door een oude voetweg, ligt het als monument beschermde Withof met aan de overzijde een boerderij en aanhorigheden. De twee eigendommen liggen sinds 9 mei 2009 binnen de zogenaamde ‘Ankerplaats Kasteel Hoogstraten’. Ankerplaatsen zijn de meest waardevolle landschappen van Vlaanderen, waardevol omwille van het geheel van de erfgoedelementen, het landschap en de monumenten. Voor de gebieden, aanduiding van de ankerplaats, geldt voor de overheid de zogenaamde zorgplicht. Dit wil zeggen dat eventuele bouwaanvragen enz. met extra aandacht en zorg moeten behandeld worden

Een landschapsbeheersplan Begin mei heeft Vlaams minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) een subsidie toegekend voor het landschapsbeheersplan van het Withof, oorspronkelijk eigendom van de St.Michielsabdij en later pastorij. Het landschapbeheersplan is toegekend omwille van het park en de tuin met uitzonderlijk waardevolle boomsoorten, zoals de groene treurbeuk, sequoia. Later werd het Withof eigendom van de het Klein Seminarie in Hoogstraten en na jaren van verval werd de woning in 1975 gekocht door architect Vanden Brande, die het domein (wellicht met te beperkte middelen) restaureerde. In 2001 werd de tuin beschermd als landschap en de woning als monument Dankzij het beheersplan kunnen de eigenaars aanspraak maken op een premie van 70 % voor het uitvoeren van onderhouds - of instandhoudingswerken die in het plan zijn opgenomen. Voor het gebouw zelf blijft een premie van 40 % mogelijk.

Omwille van de waarde van het monument en zijn tuin keurde minister Bourgeois een landschapsbeheersplan voor het Withof goed

Een bouwaanvraag Tegenover het Withof is er een landbouwbedrijf en dat wil uitbreiden. De kans dat de landbouwer een bouwtoelating krijgt is wel bijzonder klein. Het is duidelijk dat de werken die de landbouwer er wil uitvoeren niet passen binnen de Ankerplaats en in de onmiddellijke omgeving van zo’n waardevol monument als het Withof en zijn tuin. Tot 13 mei liep er een openbaar onderzoek en naar we vernemen heeft de vzw Erfgoed Hoog-

Aan de overzijde van de straat is het wanorde troef rond een boerderij die nog wil uitbreiden. straten bezwaar ingediend. Bovendien is papier zo geduldig. Op de bouwaanvraag is sprake van ‘verplaatsen van een groen scherm’. Voor zover

wij weten wordt een groen scherm niet gevormd door een massa oude autobanden. Een monument en zijn omgeving….. (fh)

BOEKHOUDING FISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/315.08.67

info@bfdg.be www.bfdg.be

184

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 57

57

19-5-2011 11:37:56


Het personeel van GB Quirijnen in Meer merkt op zaterdag 30 april even na 19 uur twee jongeren op die zich verdacht gedragen. Wanneer de jongens het in de gaten krijgen vluchten ze met een scooter. Enkele uren later krijgt de politie het bericht dat in Nederland twee jongenmannen op een scooter rond 20 uur een overval gepleegd hebben. De Nederlandse politie kan een van de twee verdachten meteen oppakken, de tweede wordt een tijd later in Strijbeek opgepakt. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het dezelfde jongeren die men zaterdag in Meer opgemerkt heeft.

Erik G. verschijnt voor de strafrechtbank in Turnhout omdat hij verdacht wordt van zwartwerk. De man is appelkweker en vorig jaar deed de sociale inspectie een controle in zijn boomgaard. Twee personen die er aan het werk waren, gingen ervandoor. Ze konden hun nationaliteit niet aantonen en hadden ook geen arbeidsvergunning. Het vonnis volgt

Marcus G. (46) uit Meer verschijnt voor de strafrechter na een beroep aangetekend tegen de uitspraak van de politierechtbank in verband met een dodelijk ongeval waarbij hij betrokken was. Eind februari 2008 reed een leerling van VITO, de 16-jarige Jurgen Candries uit Brecht, met een bromfiets naar school en stak aan De Hees een tractor voorbij op het moment dat de tractor links afdraaide naar een weiland. De jonge man kwam onder de wielen terecht en overleed ter plaatse. De politierechter oordeelde dat het ging om onopzettelijke doding. Het openbare ministerie tekende beroep aan omdat opschorting geen goed signaal zou zijn.

In de Katelijnestraat in Hoogstraten is een 27-jarige man uit Wommelgem jaloers op de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw. De man wacht de vriend op en gaat hem te lijf met een mes. Het slachtoffer loopt een snijwonde op in het aangezicht en enkele wonden aan de handen en wordt overgebracht naar het ziekenhuis. De dader vertrok, maar wordt later door de politie opgepakt en verhoord. Hij zal zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Een portier van dancing ‘t Fortuin in Meer betrapte zaterdag twee mannen met in totaal tien XTC-pillen op zaak. De 19-jarige uit Rijkevorsel en de 21-jarige uit Hoogstraten werden meegenomen voor verhoor, maar mochten daarna beschikken.

Bij een nachtelijke controle onderschept de politie een verdacht voertuig in de Lodewijck De Konincklaan. In de wagen vinden de agenten 91 gram hasj, twee gram marihuana, twee breekmessen, drie paar werkhandschoenen, een muts, sleutels en enkele gsm’s. De vijf inzittenden, vier Nederlanders en een man uit Baarle-Hertog, mochten na verhoor beschikken

Twee jaar geleden werd in een huurwoning in de Desmedtstraat een cannabisplantage ontdekt. Gijsbert V.T. huurde het huis en drie andere verdachten gebruikten de woning om drugs aan te maken. Bij de huiszoeking werden cannabisplanten aangetroffen. Gisbert V.T. riskeert een celstraf van 24 maanden en voor de drie wordt een jaar gevraagd. Volgens de verdediging werd de huiszoeking onterecht uitgevoerd omdat er enkel een vermoeden was en er geen bewijzen waren. Vonnis op 10 juni.

De strafrechter veroordeelt twee Roemenen tot een celstraf van 18 maanden, waarvan zes maanden met uitstel. Dean N. (18) en Florin-Manix V. (22) pleegden begin dit jaar vier winkelinbraken in Hoogstraten. De buit bestond uit een fototoestel en dienstencheques. V. ging als verkoper van een daklozenkrant een winkel of café binnen en nam telkens iets mee.

Woensdag 11 mei ontstaat er brand in een bos langs de Watermolendreef in Meersl-Dreef. Omdat het zeer droog is schakelt de brandweer ook twee tankwagens van andere korpsen in. Mede daardoor kreeg de brandweer de brand snel onder controle en is er maar 200 vierkante meter bos in vlammen opgegaan.

58

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 58

19-5-2011 11:37:57


sport Sportnieuws: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout

Tel.: 03-314.66.28

Hoogstraten VV

KVNA Wortel Om nog een kans te maken voor de eindronde moest thuis tegen FC Kessel gewonnen worden. Zelden heb ik een wedstrijd gezien met zoveel kansen. Wortel had met dubbele cijfers kunnen winnen maar het werd slechts 1-0. Ofwel werden de kansen gemist, ofwel stond paal of lat in de weg. Op einde van de wedstrijd groeide de bezoekende doelman, die in het begin helemaal niet secuur was, in zijn rol met enkele geweldige reddingen. Het enige doelpunt werd door Hans Van De Mierop in de 60e minuut gemaakt.

De laatste drie wedstrijden van de competitie werden evenveel nederlagen voor de rooikens. Op Kapellen een 3-2 aan de broek, bij Koksijde een 3-1 en het prestigetreffen tegen kampioen Eendracht Aalst eindigde op 0-1 in het voordeel van de Ajuinen. De tweede plaats stond echter al geruime tijd vast, zodat voor HVV nog een kans weggelegd was om in de eindronde door te stoten naar tweede klasse. Bij loting kreeg het Sint-Niklaas voorgeschoteld, een team dat in de competitie geen probleem betekende voor HVV. Aan de Katelijnestraat werd de eerste match gespeeld en al vlug in de wedstrijd zorgde Dirk Mathyssen voor een 1-0 voorsprong. Iets voorbij het halfuur een vrije trap juist buiten de rechthoek en keeper Van Bael mocht de bal uit het net vissen. Voor de rust bracht Glenn Van Der Linden de thuisploeg toch weer op voorsprong. Na de pauze druk van de bezoekers, maar HVV hield stand tot in… blessuretijd! Amateuristisch verdedigen werd afgestraft en de 2-2 was een feit. Om aanspraak te maken op een volgende wedstrijd in de eindronde, en dat zou tegen Turnhout zijn, moest er in de terugmatch op Sint-Niklaas gewonnen worden. Na twintig minuten voorsprong voor de gastheren en op slag van rust kopte Thijs Schrauwen de gelijkmaker binnen. Alles lag nog open! Toch was het weer achtervolgen geblazen tien minuten na de rust. In het slotkwartier forceerde rood-wit de gelijkmaker via Karim Didi en… verlengingen! HVV bleef er duidelijk voor gaan, maar de thuisploeg lukte in de tweede verlenging de winnende tref-

Email: rene.laurijssen@belgacom.net

Door de nederlaag van Meerle won Zandhoven de tweede periodetitel. De vijfde plaats was nu onvoldoende voor de eindronde. Bouwel hield Wortel nog van de vierde plaats door in de laatste minuut te scoren. Het seizoen met 56 punten eindigde zo nog in mineur. In principe blijven alle andere spelers. Alleen kapitein Willem De Gruyter, gehinderd door kwetsuren, stopt na een zeer verdienstelijke carrière. fer. Aandringen kon niet meer baten, maar HVV verlaat alleszins met opgeheven hoofd de competitie en de eindronde. Uieraard ontgoocheling in het kamp van de verliezer, maar men mag toch het uitmuntende seizoen niet vergeten! Een tweede plaats in de competitie, slechts éénmaal op eigen terrein de duimen moeten leggen en ook de topscorer van de reeks, nl.Jimmy Fockaert, in eigen rangen tellen. Deze ploeg behouden en volgend seizoen doet men weer mee voor de prijzen! (Luc/rel)

De eerste marathon

Onze rangen worden nog versterkt met Druyts Kevin (Meerle), Hendrickx Remco (Meerle), Viskens Ruud (Meerle), Van Den Bogaert Dave (Westmalle), doelman Raeymaekers Dennis (Brecht) en Verhoeven Glenn (Lentezon) Hopelijk kneed trainer Ad Jansen hier een goed geheel mee. Hij zal hiervoor de assistentie krijgen van Danny Van Den Eynde, kapitein en sterkhouder tijdens de glorieperiode van Zwarte Leeuw. (frbr)

KFC Meer Een hele bedrijvigheid op de Meerse velden tijdens de paasdagen voor de jeugdtornooien die door het KFC Meer jeugdbestuur in goede banen geleid werden. Op zaterdag 23 april ging de beker bij de Miniemen A naar SC Voorne en Oud-Turnhout kwam als winnaar uit de bus bij de Miniemen B uit een lot van 14 ploegen. Maandag 25 april bonden de Duiveltjes de voetbalschoenen aan en bij de 8-jarigen toonde Lentezon A zich het sterkst, bij de 7-jarigen was KFC Meerle B de primus en de 6-jarigen kreeg KVC Oostmalle als winnaar. Zondag 1 mei kwamen dan de Preminiemen aan de beurt en KFC Wuustwezel was niet te kloppen zowel bij de A- als bij de B-Preminiemen.

Mia Schellekens (Hoogstraten) was zondag 8 mei een van de drie Belgische deelnemers aan de marathon van Mainz in Duitsland. Het was haar eerste marathon en zij eindigde in een behoorlijke tijd. Er stonden meer dan tienduizend deelnemers aan de start bij het Rathaus.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 59

59

19-5-2011 11:37:58


SPORT

KFC Meerle Kampioenenviering in stijl Beloofd is beloofd! De vader van KFC Meerlespeler Gerry Klessens had wel een prachtig geschenk in petto als groenwit de kampioenstitel zou veroveren in 4de provinciale. “Als er gevierd moet worden plaats ik volledig gratis een spiegeltent op het terrein!” Die woorden vielen niet in dovemansoren, zeker niet bij de spelers. Eerst zag het er niet naar uit, maar eens de trein vertrokken was die niet

meer af te remmen. Exc.Kessel leek outstanding, maar dan kwam die merkwaardige remonte. Acht punten leken onoverbrugbaar, zondag na zondag werd het knabbelen geblazen aan die achterstand met als eindresultaat dat de KFC nog met zeven punten al de concurrenten achter zich liet. Het scoorde 94 doelpunten, kreeg er 27 tegen, verloor slechts vier wedstrijden en eindigde met een totaal van 66 punten. Christian Vissers kroonde

KFC Meerle-voorzitter Jan Verheyen dankte alle mensen die aan dit succes hebben meegewerkt

zich met 23 treffers tot topschutter. KFC Meer en Minderhout VV verwelkomen de club met open armen, want die derby’s trekken altijd heel wat belangstelling, zorgen toch altijd voor spektakel en spijzen ook de clubkas. Op zaterdag 14 mei vond dan de kampioenenviering plaats in de beloofde feesttent van Klessens met eerst een receptie en daarna bal populaire! (rel)

De kampioenenploeg en technische staf met de glimlach van de winnaar

Receptie in het danspaleis 60

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 60

19-5-2011 11:37:59


n n t l

n l

sport

Vierde Meetria-triathlon Op zondag 5 juni a.s. vindt alweer de 4e editie van Meetria-triathlon plaats. Op en rond de Mosten in Meer is een zéér aantrekkelijk parkoers uitgestippeld voor de atleten van 1/8 en ¼ afstand. Meetria heeft natuurlijk ook aan het publiek gedacht, men kan alle deelnemers daardoor perfect op de voet volgen. Alle onderdelen van deze beproeving vinden plaats in rondes waardoor de atleten zich met regelmaat laten zien. Prachtig om te volgen dus! Om 13.30 uur wordt voor de heren en dames, individueel of in trio het startsein gegeven voor de recreatieve 1/8 afstand. En om 15.00 uur gaan de atleten van de ¼ afstand van start. En ja het klopt: Meetria wordt steeds groter. Ook met deze ¼ afstand in het zwemmen, lopen en fietsen heeft de organisatie er een uitdaging bij. Deelnemers die vorig jaar nog een 1/8 meededen hebben zich ingeschreven voor de ¼ afstand en natuurlijk hiervoor het nodige “gelaten” en getraind met discipline. Begin dit jaar zijn de inschrijvingen begonnen en slechts enkele plaatsen zijn hiervoor nu nog vrij. Dit laat blijken dat triatlon enorm leeft en er een gezonde verslaving in ontstaat. Onder het motto “Meer sport voor het goede doel” wordt ieder jaar een weloverwogen keuze gemaakt aan wie de opbrengst geschonken zal worden. Dit jaar is buitengewoon onderwijs Berkenbeek te Wuustwezel de gelukkige. Op het juiste moment op de juiste plaats: het moet lukken dat bij het brengen van ons voorstel Berkenbeek net een bos heeft aangekocht. Hiermee willen ze een speel- en leerbos creëren voor al hun leerlingen. Meetria haakt daarop in. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de triatlon. Ervaar het sportieve

gebeuren in combinatie met dit goede doel, op en rond De Mosten in Meer en verneem dan wat het voor Berkenbeek zal zijn! Kijk voor inschrijven en alle andere informatie ook op onze site: www. meetria.be

Fietsen langs de voetbalkantines Op zondag 29 mei organiseren vier van de vijf Hoogstraatse voetbalploegen in samenwerking met de Sportdienst van de stad een fietslus die loopt van kantine naar kantine. Om voor ons onduidelijke redenen doet Meerle niet mee. De fietslus loopt van de kantine van Wortel naar de kantine van Meer, vervolgens naar de kantine van Minderhout en zo naar de kantine van Hoogstraten en tot slot terug naar de kantine van Wortel.

De deelnemers kunnen natuurlijk vertrekken in de kantine die ze zelf willen. De fietstocht is ongeveer 40 km. Je kan vertrekken tussen 9 en 14 uur en het einde is voorzien omstreeks 19 uur. Het inschrijvingsgeld bedraagt 3 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen, dit is inclusief een consumptie. In Wortel en Minderhout kan je voor 5 euro voor spek en eieren eten. Info: 0472 72 80 10

Sportdagen HOOGSTRATEN - De sportdagen in de verschillende scholen van de scholengemeenschap laten leerlingen kennismaken met een brede waaier van sporten. De eerstejaars van het Klein Seminarie hadden hun sportdag al tijdens de Malle-dagen, een driedaagse kennismaking in Oostmalle. Maar ook het derde trimester kende een sportief orgelpunt. In zwembad Tongelreep konden de jongeren zich naar hartenlust uitleven. De leerlingen uit de andere jaren maakten een afdaling met kano’s op de Nete, ravotten in Wortel Kolonie, beoefenden allerhande sporten in de sporthal van de school en op de sportterreinen, ... Een sportief accent tussen de lessen door is voor de leerlingen in ieder geval een welgekomen afwisseling.(AO)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 61

61

19-5-2011 11:38:00


sport

Niet meer zo snel, maar… Op het jaarlijkse minivoetbaltornooi, door MVV georganiseerd in de maand mei, zijn de Minderhoutse veteranen ook altijd van de partij. Hun slogan:”Ook al zijn we op het veld niet meer zo snel, een beker behalen kunnen we wel, en zijn we al wat ouder en hebben we een pens, voetballen blijven we doen en blijft onze grootste wens!” Ondanks de grijze haren en het aankomende

buikje wisten zij toch weer beslag te leggen op de begeerde beker in hun ludieke strijd tegen de familie Michiels. Voorzitter Eddy Martens (helemaal links op de foto) straalde van geluk met het prachtige resultaat en spoorde terzelfdertijd zijn teamgenoten aan om de conditie op peil te houden met het oog op volgende ontmoetingen.

Geen spoor van vermoeidheid te bekennen op de gezichten van deze stoere MVV-veteranen die met enige fierheid “hun” cup mochten showen. V.l.n.r.Danny De Meyer, Dirk Krijnen, Wim Stoffels, Ronny Bolckmans, Paul Adams, Guy Martens, Hans Mayers, Leo Gabriëls, Gunter Vermeiren, Dirk Koyen, Eddy Martens

Eventing - Karin Donckers 3de in Compiègne (Fr.)

19de Kapellekensloop Eén van de hoogtepunten in de Minderhoutse KWB-werking mag zeker de Kapellekensloop genoemd worden. Zaterdag 11 juni 2011 is het dan weer zo ver en worden er toch, naargelang de weersomstandigheden, in het totaal om en bij de 1000 deelnemers verwacht. Haal die loopschoenen dan maar vlug uit de kast, nog eventjes duchtig de pees erop leggen bij de training en sluit je aan bij deze enthousiaste sportievelingen. Iedereen kan en mag deelnemen: kinderen, jongeren, volwassenen, mannen, vrouwen, competitie-, recreatie- en gelegenheidslopers. De kinderen werken hun stratenloop af in de vroege namiddag terwijl de halve marathon voor de volwassenen en de jeugd ontegensprekelijk het hoogtepunt van de dag is. Inschrijven kan in het PC tot een half uur voor de start voor de jogging en de halve marathon en de aankomst is voorzien op de speelplaats van basisschool Scharrel. Na de inspanning volgt dan de beloning in de vorm van een herinneringsmedaille en een lekkere snoepzak voor de kinderen, sappige Hoogstraatse aardbeien zijn weggelegd voor de deelnemers van de jogging en halve marathon, voor de 1ste, 2de en 3de van elke reeks in de halve marathon liggen de bloemen klaar samen met een geldprijs. De Kapellekensloop is ook opgenomen in het KWB-joggingscriterium 2011 en het criterium “De Noordloper” en kwam tot stand in samenwerking met basisschool Scharrel en de sportdienst van de stad Hoogstraten.

Programma

Kinderen 14.00 uur Kleuters 100 m t/mgeb.jaar 2007 14.10 uur Kleuters 100m geb.jaar 2006 14.20 uur Kleuters 100 m geb.jaar 2005 14.30 uur Kinderen 400 m geb.jaar 2003-2004 14.45 uur Kinderen 600 m geb.jaar 2001-2002 15.00 uur Kinderen 800 m geb.jaar 1999-2000 Volwassenen en jeugd 16.00 uur Jogging 3 km 17.00 uur Halve marathon 17.05 uur Jogging 10,55 km 17.10 uur Jogging 5,27 km

In april nam Karin deel aan de tweesterrenwedstrijd in Compiègne met haar paarden Lamicell Charizard en Valentijn, die beide een gedisciplineerde wedstrijd reden. Na de dressuur veroverde ze met Lamicell de leiding, reed daarna een foutloze cross, maar sprong een balk in de ultieme jumping, hetgeen Karin een derde plaats opleverde. Ook Valentijn liet zich opmerken met zijn negende plaats 62

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 62

19-5-2011 11:38:00

d d V n h


p t

e -

, , n -

n n a

e e s

n n n e

sport

Badmintonclub Hoogstraten - Verraden door de zenuwen Sinds 1989 wordt er duchtig gebadmintond in het Hoogstraatse en zo’n 130 volwassenen en een 50-tal jeugdspelers komen zich in sporthal De Zevensprong uitleven als competitiespeler of louter als recreant. Ieder jaar worden er ook opmerkelijke resultaten geboekt in de competitie en zo heeft de mixtploeg “Hoogstraten 1G” bevestigd dat ze vorig jaar niet zo maar kampioen werden. Met 8 overwinningen, 2 gelijke spelen en 2 verlieswedstrijden werden ze mooi tweede in de 4de Afdeling Gemengd bij de PBA (Provinciale Badmintonvereniging Antwerpen). Een verschil van twee luttele puntjes met de eerste in de stand mocht op rekening geschreven worden van de zenuwen en dit resulteerde in twee verlieswedstrijden tegen de eerstgeklasseerde. Pieter Coenegrachts en Joke Van Delm (C1spelers), Nathalie Geets en Thijs Vervoort (C2spelers) en Tijs Van Hoek zorgden dit seizoen voor deze knappe prestatie. Ook de herenploeg “Hoogstraten 1H” speelden de afgelopen periode de pannen van het dak. Met 8 maal winst, 3 gelijke spelen en slechts één verlieswedstrijd prijkten ze samen met Berlaar aan de kop van de klassering. Berlaar had echter één wedstrijd meer gewonnen en werd alzo kampioen van de 6de Afdeling C. Volgend seizoen meer geluk voor de Hoogstraatse Heren en dan staat de poort naar de 5de Afdeling zeker open. Steven Jansen, Kevin Van Der Linden, Dieter Darquennes, Pieter Coenegrachts, Thijs Vervoort en Wouter Van Kerckhoven zorgden voor deze bijna-titel!

Joke Van Delm en Pieter Coenegrachts in positie om de shuttle op te vangen en te scoren Via de website van de club www.bchoogstraten. be onder “Competitie” en “Uitslagen” blijf je op de hoogte van de resultaten van de competitieploegen.

Klassement 4de Afdeling C Gemengd 1. 2. 3. 4.

’t Beerke 4G Hoogstraten 1G Spinshuttle 2 G Plumula 6G

20 punten 18 17 12

5. Merksplasse 2G 6. Oelegem 1G 7. Sint-job 1G

11 4 2

6de Afdeling C Heren 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Berlaar 5H Hoogstraten 1H Baret 2H Bacss 10H Spinshuttle 4H Merksplasse 2H Vosselaar 2H

19 punten 19 18 11 9 5 3

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 63

63

19-5-2011 11:38:01


sport

Duivensport - “De Noordhoek” Uitslag van 24 april

Uitslag van 1 mei

Uitslag van 8 mei

Noyon

Noyon

Noyon

198 oude duiven 1. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 2. Jan en Frans Debeuckelaer (Minderhout) 3. Louis Van Dyck (Meerle) 4. Louis Van Dyck (Meerle) 5. Weerts-Janssens (Hoogstraten) 6. Harry Jansen (Meerle) 7. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 8. Van Aperen-Aerts (Meer) 9. Louis Van Dyck (Meerle) 10. Henri Pemen (Meer)

183 oude duiven 1. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 2. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 3. Jos Brosens (Meer) 4. Theo Maenhout (Hoogstraten) 5. Karel Aerts (Minderhout) 6. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 7. Louis Van Dyck (Meerle) 8. Jos Brosens (Meer) 9. Jan en Frans Debeuckelaer (Minderhout) 10. Van Aperen-Aerts (Meer)

153 oude duiven 1. Francis Jansen (Minderhout) 2. Joannes Rombouts (Minderhout) 3. Constant Vermeiren (Meer) 4. Constant Vermeiren (Meer) 5. Henri Pemen (Meer) 6. Weerts-Janssens (Hoogstraten) 7. Gino Geets (Minderhout) 8. Louis Van Dyck (Meerle) 9. Harry Jansen (Meerle) 10. Louis Van Dyck (Meerle)

244 jaarse duiven 1. Jos Brosens (Meer) 2. Louis Van Dyck (Meerle) 3. Louis Van Dyck (Meerle) 4. Gebr.Peeters (Wortel) 5. Marcel Kinschots (Minderhout) 6. Van Aperen-Aerts (Meer) 7. Marcel Kinschots (Minderhout) 8. Marinus Dekkers (Meer) 9. Henri Pemen (Meer) 10. Stanny Laurijssen (Hoogstraten)

204 jaarse duiven 1. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 2. Jos Brosens (Meer) 3. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 4. Theo Maenhout (Hoogstraten) 5. Johan Huybregts (Hoogstraten) 6. Theo Maenhout (Hoogstraten) 7. Karel Aerts (Minderhout) 8. Henri Pemen (Meer) 9. Marcel Kinschots (Minderhout) 10. Marinus Dekkers (Meer)

187 jaarse duiven 1. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 2. Louis Van Dyck (Meerle) 3. Henri Pemen (Meer) 4. Henri Pemen (Meer) 5. Stanny Laurijssen (Hoogstraten)

Quievrain

Quievrain

390 oude 1. Stanny Laurijssen (Hoogstraten) 2. Jozef Haest (Wortel) 3. Walter Coertjens (Hoogstraten) 4. Karel Aerts (Minderhout) 5. HarrHarry Jansen (Meerle) 6. Francis Jansen (Minderhout) 7. Francis Jansen (Minderhout) 8. Jaak Janssens (Meer) 9. Jozef Haest (Wortel) 10. Weerts – Janssens (Hoogstraten)

332 oude duiven 1. Francis Jansen (Minderhout) 2. Goossens-Geets (Minderhout) 3. Jan Brosens (Hoogstraten) 4. Gino Geets (Minderhout) 5. Luc Van Dyck (Meerle) 6. Luc Van Dyck (Meerle) 7. Marcel Stoffels (Meer) 8. Marcel Martens (Meer) 9. Jozef Haest (Wortel) 10. Marcel Schrauwen (Meerle

457 jaarse duiven 1. Freddy Aerts (Hoogstraten) 2. Gust Schrijvers (Minderhout) 3. Jan Brosens (Hoogstraten) 4. Marcel Kinschots (Minderhout) 5. Jan Brosens (Hoogstraten) 6. Henri Pemen (Meer) 7. Jan Brosens (Hoogstraten) 8. Luc Van Ceulen (Hoogstraten) 9. Henri Pemen (Meer) 10. Karel Aerts (Minderhout)

383 jaarse duvien 1. Jan Brosens (Hoogstraten) 2. Francis Jansen (Minderhout) 3. Henri Pemen (Meer) 4. Henri Pemen (Meer) 5. Jacques Godrie (Meer) 6. Gebr.Peeters (Wortel) 7. Jaak Blueckens (Meerle) 8. Jan Brosens (Meer) 9. Henri Pemen (Meer) 10. Fred Schrauwen (Meer)

K L n h

p v

Oase schoonheidsinstituut

Heerle 15 - 2322 Minderhout - Tel: 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be

64

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 64

19-5-2011 11:38:01


sport

Turnen - Kristof Schroé Vlaams kampioen AG-Heren Grote krantenkoppen heeft Kristof Schroé niet gehaald met deze prestatie in de discipline AG (Artistieke Gymnastiek), maar hij heeft het toch netjes voor mekaar gebracht. Op 30 april betwistte hij zijn eerste wedstrijd van het seizoen en het Vlaams kampioenschap was ook de eerste wedstrijd waarin de eerste nieuwe delen in de wedstrijdoefening geturnd werden. Voordien had hij het Europees kampioenschap laten vallen om zich te concentreren op het inoefenen van die nieuwe delen en dit heeft dus geleid tot deze titel. Als Senior A behaalde hij 80,150 punten en ook de hoogste score op elk toestel zodat deze overwinning meer dan verdiend mag genoemd worden. Op zaterdag 21 mei stond het Belgisch kampioenschap in Malmedy op het programma en daar werden nog enkele nieuwe delen aan zijn programma toegevoegd. Nog andere Spagaten lieten zich niet onbetuigd tijdens de voorbije periode. Voor Carolina Ameling was de bronzen medaille weggelegd op het Vlaams kampioenschap AB te Houthalen bij de Junioren B en net als Kristof verdiende ze zo haar selectie voor het Belgisch kampioenschap. Bij de Miniemen 1B eindigde Alexandra op een 14de en Femke Kenis op een 18de plaats. Bij de Benjamins kon Louka Luquila haar niveau van de voorrondes niet evenaren en eindigde als 12de, Anke Verhoeven strandde op een 23ste stek. ’t Spagaatje liet zich de voorbije maand nog in positieve zin opmerken. Het organiseerde in samenwerking met de Gymnastiekfederatie Vlaanderen de 3de provinciale voorronde artistieke gymnastiek voor dames. Zo maar eventjes 238 gymnasten

Goud voor Kristof Schroé en…

brons voor Carolina Ameling

uit heel Vlaanderen zakten af naar Hoogstraten met het doel zich te plaatsen voor hun Vlaams kampioenschap. Deze wedstrijd telde tevens ook mee voor het provinciaal kampioenschap van de provincie Antwerpen. Mooie resultaten werden ook geboekt door de plaatselijke gymnasten. Amber Luquili werd provinciaal kampioen bij de miniemen 2A en zus Louka nam het zilver mee naar huis bij de Benjamins 1A. Ook Anke

Verhoeven liet zich van haar beste zijde zien, Senne Knaven behaalde een gouden brevet en Nette Bruyndonckx een zilveren. En ook een pluim op de hoed van ’t Spagaatje voor een organisatie zonder mankementen. Op 6 maart namen Michelle Bevers en Antje Kenis deel aan het Vlaams C-kampioenschap te Leopoldsburg, Michelle eigende zich de 4de plaats toe en Antje de 25ste. Tevreden Spagaten alleszins!

Voetbal - Dames KVNA Wortel kampioen De dames startten met competitie in het seizoen 2000-2001. Het volgende seizoen eindigden ze tweede, wat een hele prestatie was, en promoveerden zo naar tweede provinciale. In deze reeks draaiden ze acht seizoenen mee in de middenmoot. In het negende degradeerden ze omdat enkele sterkhouders afhaakten. Ze hebben zich onder leiding van trainer Frederik Van Hove en begeleider Dirk Mampaey, goed herpakt en speelden overtuigend kampioen. De dames verloren eenmaal en speelden ook eenmaal gelijk. In de beslissende wedstrijden tegen concurrent Beekhoek, een team uit Geel Ten Aard, waren ze duidelijk de beteren. Nu spelen ze opnieuw, hopelijk voor lang, in tweede provinciale. ( frbr )

De kampioenenploeg v.l.n.r. staande: Liza Van Dijck, Frederik Van Hove, Leen Van Der Kaa, An Van Der Kaa, Debby Scheynen, Lynn Jochems, Bieke Van Bavel en Hilde Roelandts. Zittend: Evelien Noeyens, Leen Verschueren, Carine Sterkens, Wendy Verhoeven en An Verheyen. Liggend: Ruth Matan en An Martens. Onbreken op deze foto: Dorien Adriaensen, Kelly Claessens, Tinne Jansen en Sanne Snels.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 65

65

19-5-2011 11:38:02


DE TAALSTRIJD Met de nakende komst van Nederlandse grootgrutters à la Albert Heijn, vinden we het onze plicht onze lezers te verwittigen dat er ernstige taalkundige slippers te verwachten zijn. We vroegen aan Ad Spithoven, Nederlander van origine, en reeds 40 jaar ‘woonachtig’ in onze regio (Loenhout, nu Wortel), ons een beetje over het gladde ijs heen te helpen.

Rookworst versus Kouwe Pla Ongetwijfeld zal er een ‘tweetalig’ deskundige zijn opgenomen in het personeelskader van Albert Heijn om de meeste vragen over de benamingen van producten voor te zijn. We komen in een Vlaamse supermarkt van een kale reis thuis wanneer we ‘taaitaai’ willen kopen. Bij de Ollanders ligt dit algemeen in de rekken, samen met pepernoten, zeker in de sinterklaastijd. De taaitaai heeft iets weg van speculoos (Vl) – speculaas (Nl) met een anijssmaakje. Een beetje te vergelijken met de ‘moppen’ van Scherpenheuvel. Wanneer de Vlaming bij een slager in Nederland 500 gram beuling vraagt zal hij toch zijn vocabulair moeten overlopen om uiteindelijk een pond bloedworst te krijgen. Die Vlaming van zijn kant kan bij zijn eigen beenhouwer in alle gemoedsrust naar witte en zwarte pensen vragen zonder voor racist door te gaan. Ik herinner mij nog altijd de min of meer ontstelde blik van de medewerkster in de winkel aan de Zeeuwse kust toen onze Vlaamse vriendin vroeg waar zij de chapelure kon vinden. Op de wedervraag wat ze bedoelde bleef het antwoord uit omdat zij geen ‘paneermeel’ kende. Dit zijn uiteraard maar minuscule voorbeeldjes van wat een streepje in het zand tussen Knokke en Maastricht teweeg kan brengen.

Lappen Stappen we samen eens door de supermarkt. De uitdossing van het personeel vertoont aan weerszijden van de grens geen opmerkelijke verschillen. Soms wordt er wat overdreven om, door het dragen van schorten, petten en geknoopte zakdoeken, de verbondenheid met ‘den boerenbuiten’ te accentueren. Het moet suggereren dat hij/zij zojuist de sla eigenhandig heeft geoogst en de kip een kwartiertje geleden haar ei ontfutselde. Bij ‘het vlees’ treffen we zowel in Nederland als in België een grote verscheidenheid aan in zowel vers vlees als in snijwaren (Nl) ofwel charcuterie (Vl). Wat in Nederland opvalt is het grote aanbod in ‘lappen’. Sudderlappen, sukadelappen, bieflappen, schouderlappen, borstlappen, speklappen… Al dat lappengedoe wordt in Vlaanderen veelal versneden en onder de vorm van stoofvlees aan de man gebracht. Waar de noorderbuur gerookte ham en gehaktbrood op zijn brood wil, doet zijn buur uit het

66

Zuiden het met boerenhesp en frikadellenkoek. Bij die frikadellenkoek moet ik u toch even vertellen van een lichte spraakverwarring waar ik lang mee geworsteld heb. Wil men als Hollander een frikandel (Nl), dan vraagt men in Vlaanderen naar een curryworst. Vraagt diezelfde Hollander in Vlaanderen een frika(n)del, dan wordt hem een bal gehakt voorgezet. We vervolgen onze trip langs vlees en aanverwanten en missen in Nederland onze Belgische preparé. En verkopen ze bij AH in Brasschaat nu ‘kop’(Vl) dan wel ‘zult’(Nl). Terug langs de vleestoog in Nederland zien we daar ‘Steak du boeuf’ en, verdorie nog aan toe zeg, een ‘Quarterpounder’. Vlees uit alle windstreken dus. De afdeling worsten kent overal een uitgebreid assortiment. Onbekend in het Zuiden zijn o.a. de Hollandse boerenmetworst, palingworst (er zit geen paling in, alleen een rooksmaakje) en de cervelaat met de structuur van b.v. de salami. Het woord cervelaat echter lijkt qua uitspraak sterk op het Vlaamse cervela, een kookworst die in doorgesneden vorm ook gefrituurd wordt.

Suderans De groenten en conserven leveren geen grote verschillen. Uiteraard wel in de klassiekers als witloof (Vl) – witlof (Nl), pompelmoes (Vl) – grapefruit (Nl) en ajuin (Vl) - ui (Nl). Aardappelen worden in het Noorden vaak overgoten met jus (spreek uit sju), welke benaming altijd geldt voor een vleessaus. Voegt men aan de aardappelen groenten toe en maakt men vervolgens dit mengsel fijn, dan heeft men stoemp, ook wel stamppot in goed Nederlands. In de zuivelafdeling zoeken we in het Noorden tevergeefs naar melkerijboter (roomboter) of naar botermelk (karnemelk). Er is daar ook geen crème fraîche te bekennen als we verse room nodig hebben. De verscheidenheid in melkproducten is boven de meet vele malen groter. In Ollanderland wordt met alle smaken vla (vloeibare pudding) en drinkyoghurt gesmeten en is men blijkbaar verzot op kwark en hangop. Voor die laatste twee kiest Vlaanderenland voor platte kaas en ingedikte yoghurt. Nadat we in onze Nederlandse supermarkt een half rayon met producten voor de Oosterse keu-

ken (wat een keuze!) zijn voorbij gegaan liggen daar de puntbroodjes, (sandwiches in Vl), de bollen (zachte broodjes) en beschuitbollen. Die beschuitbollen zijn niet bol, maar cilindervormig. Die Hollanders wijken dan af van de Vlamingen met de pistolet (piccolo’s in Vl./een kleine baguet). In België is een pistolet altijd een hard rond broodje, wit of grof. Verder ontdekken we bij de noorderburen dingen zoals bitterkoekjes, Jan Hagelkoeken met amandelschilfers en muisjes, die ook dienen om bij een geboorte de beschuiten te bestrooien. Bij dergelijke gelegenheden stelt Vlaanderen zich tevreden met suikerbonen. We vergeten bijna drop in vele vormen. Engelse drop, katjesdrop, zoute drop en zoete drop. Om de verschillen in assortiment bij de supermarkt eens uitgebreid te bespreken stel ik voor dat wij, Ollanders en Vlamingen, de benen onder tafel steken en ons een maaltijd laten serveren beginnend met een ‘suderans’(fruitsap) als aperitief. Vervolgens een licht erwtensoepje met Gelderse rookworst (snert) gevolgd door een ‘kouwe pla’ (slaschotel met gekookte hesp, hardgekookt ei en koude groenten) eventueel met een huzarensalade (aardappel met mayonaise en groenten gemengd). We eindigen met crème-glace in verschillende smaken en voor de liefhebbers zijn er nog Bossche bollen of borstplaat (fondant). We overgieten het festijn met water, plat of bruis (Spa blauw of rood) Heeft u niet genoeg? Dan kan er misschien nog een saucijzenbroodje (bladerdeeg met gehakt) bij ofwel koffiekoeken. Of smoutebollen (oliebollen) met bloemsuiker (poedersuiker). Kinderen geven we een pik (toffee), een neusje (quberon) of een guimauveke (schuimpje) zodat ze niet te veel zeuren of ‘ambetant’ gaan doen. We kunnen ze altijd nog naar de winkel sturen voor een ons (100 gr.), half pond (250 gr.) of een pond (500 gr.) pralines. En wat ikzelf dan nog mis? Dingen waarmee ik groot geworden ben: Brinta als ontbijt en ook nog kapucijners of, diezelfde bonen in jonge vorm, veldertjes, liefst met spekjes. Dat verkopen ze (nog) niet in België. (Ad Spithoven)

Fout ontdekt of ken je nog leuke verschillen: redactie@demaand.be

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 66

19-5-2011 11:38:02


SARAH ZEGT

Als ge van den duivel spreekt…

Sarah De Wilde (24) is vorige zomer afgestudeerd als fotografe. Daarna volgde ze nog een aanvullende cursus grafisch ontwerp. Momenteel is ze op zoek naar een boeiende en creatieve baan. Ze vertelt over een wereldbekend en even berucht figuur “Goedemiddag, meneer den Duivel, hoe gaat het er mee?” Nee. Dat is het niet. We proberen het opnieuw; “Een behaaglijke middag, uwe duivelse excellentie, hoe treft het u?” Wat zou u zeggen, moest u de duivel tegenkomen? Als u hem al herkent, want hoe ziet hij er eigenlijk uit? Wij vroegen het aan dr. Demonderen, specialist terzake. “Wel, de oudste theorie vertelt ons dat de duivel een gevallen engel is die de demonen aanvoert en de mensen tracht te verleiden maar daarvoor op de oordeelsdag zal gestraft worden. Ik ben van mening dat deze theorie afgeschaft zou moeten worden omwille van het feit dat het helemaal niet zeker is dat er engelen bestaan! Dat zal ik grondig uitpluizen in mijn tweede onderzoek. Nu kan ik alvast vertellen dat ik in mijn eerste onderzoek, de zoektocht naar de duivel, zeer veel ontdekt heb. Zo heb ik Diederik, zo wordt hij het liefst genoemd, zelf mogen ontmoeten. Ik had de eer toen ik op een bankje zat naast de Laermolen. Vanuit mijn boterham met choco, kwam er plots een grote stofwolk die de hele tijd rond het bankje tolde. Ik sloot mijn ogen en toen zag ik hem.

Toen ik mijn ogen terug opende, zat hij naast mij. Ik herkende hem meteen. “Dag meneer”, zei ik. “‘Meneer’ klinkt zo formeel, noem me maar gewoon Diederik, meneer.” Dat vond ik zo vriendelijk dat ik hem spontaan een boterham choco aanbood. Om een kort verhaal lang te maken; we hebben nog uren en uren en dagen en weken gepraat. Diederik houdt van vissen, zowel op zijn bord als in de zee. In zijn vrije tijd maakt hij kaarsen en is hij verslaafd aan popcorn. Onze toevallige ontmoeting was eigenlijk helemaal niet zo toevallig. Een maand geleden overleed een waarzegster. Zij was onvriendelijk, egoïstisch en vreselijk grof. Logischerwijs kwam zij terecht in de hel. Toen zij Diederik’s handen las, wist zij immers al dat wij elkaar gingen ontmoeten. Dus het was allemaal voorbestemd. Ik weet nu eindelijk wat ik moet doen als ik ooit in de hel zou belanden. Wat een euforie! U kunt niet geloven hoeveel dat met een mens doet! Ik kan vanaf nu doen en laten wat ik wil, hoef niet meer af te wassen, moet mijn tanden niet meer poetsen, kan zoveel vloeken als ik wil. Het is een openbaring, ik voel me opgelucht. Gedaan

met angst voor het onbekende hiernamaals. En ook al is de hel geen hemel en krijg je er chocomousse met plastieken lepeltjes en maar één maagd, geen probleem, ik zal er alles aan doen om er te komen. Bovendien is Diederik een sympathieke kerel, ik kijk er al naar uit om met hem een potje te kaarten of er een mop mee te tappen. En om op uw vraag te antwoorden; Hij is niet al te groot, maar nu ook weer niet heel klein, zijn haren hebben een surreële zweem van mahonie, hij geurt naar een subtiel vleugje honing en zijn stem beheerst een niet al te lage toon.” Stel u eens voor als u op een willekeurige dag over de Vrijheid naar de bakker loopt om een brood nadat u iemand heeft bestolen, maar er crasht plots een helikopter op uw hoofd en u hoorde het niet aankomen omdat uw MP3 te luid stond? Of u wilde een gezellig namiddagje met uw minnaar/minnares skydiven op video vastleggen en u springt uit het vliegtuig met uw camera, maar u vergeet uw parachute? Of u sterft simpelweg aan een chronische innerlijke slechtheid? Dan vindt u het vast praktisch dat u dit heeft gelezen.(sdw)

Wie zichzelf herkent in het cirkeltje op de foto stuurt voor de 10de van de maand een kaartje naar De Hoogstraatse Maand, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten of een mailtje aan kopje@ demaand.be (zie ook www.demaand.be). Hij of zij is daarmee winnaar van een boekenbon ter waarde van € 12,5 van Standaard boekhandel in Hoogstraten. Wie het kopje ook herkent mag ook een kaartje of mailtje sturen. Zij komen, bij lottrekking door een onschuldige hand, ook in aanmerking voor een boekenbon ter waarde van € 12,50. Die wij nota bene naar uw eigenste adres opsturen, of in de bus komen steken, als het niet te ver is. Opgave vorige maand Zijn juichend kopje stond ook elders in “De Maand”. Maar niet getreurd, als het maar leuk was. En dat was het ook tijdens de kook- en baknamiddag van KLJ-Minderhout in een samenwerking met de kookvaders van de KWB. Het juichend kopje is dat van Robin Kox, die er altijd graag bij is als er gefeest en gegeten moet worden. Hij woont ergens in Minderhout, maar waar, daar komen we nog wel achter. (Het gebeurt wel meer dat deelnemers aan deze “wedstrijd” hun adres vergeten te vermelden). Koen Pauwels

uit de Gemeentestraat 33 in Minderhout wist ook dat het om Robin ging en mag dus ook een boekenbon verwachten. Aan alle andere deelnemers: Volgende keer meer succes. Opgave deze maand

wel en of iedereen daar zo blij mee gaat zijn is ook nog de vraag. Wat wij wel al met zekerheid weten is dat het omcirkelde kopje in aanmerking komt voor een boekenbon. Er is er ook eentje gereserveerd voor hij of zij die weet wie het is en het ons komt melden. pdn

Waar is dat feestje? – Hier is dat feestje! Ze zingen het uit maar of het feestje effectief zal doorgaan is op dit ogenblik nog niet geweten. Waarschijnlijk weten we het volgende maand

Met medewerking van Standaard Boekhandel - Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 67

67

19-5-2011 11:38:02


Nog tot het einde van de maand juni stelt Achilles Cools werk tentoon. De Kempense kunstenaar die vooral bekendheid verwierf door zijn werken over kauwen, verrast in positieve zin. De tentoonstelling is een echte aanrader.

gemeenten Beerse, Rijkevorsel en Merksplas uitstrekte over een oppervlakte van meer dan 800 ha. Deelnemers verzamelen aan de kerk van Sint Jozef Rijkevorsel om 9 uur. Info: Bart Royens (014 77 02 07)

tjes over de bewoners van de vijvers, de vennen en de bossen! Een landmeter in typische klederdracht legt uit hoe vroeger afstanden gemeten werden. Een herder demonstreert het scheren van schapen. Info: Richard Vergaelen (014 72 51 42 - 0494 39 36 87 - lailah.richard@telenet.be)

Hou je klaar voor de Big Jump!

Plantenwandelingen De jaarlijkse plantenwandelingen zijn volop bezig en kennen veel succes. De plantenwandelingen zijn vooral bedoeld voor mensen die hun kennis van de plantenwereld willen vergroten of willen aanscherpen. Afstanden afleggen hoort er echt niet bij. Speurend naar hetgeen de “wandelaars” voor de voeten staat, wordt om de haverklap halt gehouden. Vanaf 28 april staat er wekelijks zo’n plantenwandeling op het programma, telkens op donderdagavond vanaf 19 uur. Meer informatie krijg je bij Jack Govaerts (03 315 71 85). Op het programma staan nog: 26 mei Gouverneursbossen (Infobord Halsche Beemden) – 9 juni Halsche Beemden (Kapel Hal) – 16 juni Turnhouts Vennengebied (Café Zwart Water, Turnhout) – 23 juni Halsche Beemden (Infobord Halsche Beemden) – 30 juni Domein Cools (Dupret) (Kerkplein Meerle) – 7 juli Halsche Beemden (Parking Castelreese Heide).

Fotowerkgroep Op zondag 29 mei bezoekt de fotowerkgroep de Aschputten, een gevarieerd gebied met bloemrijke weilanden en houtkanten langs de Mark. De deelnemers verzamelen om 9 uur aan de stuw over de Mark ter hoogte van de Aschputten. Info: Wim Verschraegen (03 314 47 75)

Beheerswerken Elke derde zaterdag van de maand wordt tijd vrijgemaakt voor beheerswerken in één van de natuurgebieden van Natuurpunt. Op 18 juni spreken we weer af in de Halsche Beemden. Uitzonderlijk zullen de werkzaamheden geen halve dag, maar een ganse dag in beslag nemen. JNM Markvallei sluit zich bij de werkers aan. Deelnemers brengen best werkhandschoenen en laarzen mee. De beheerders verwachten iedereen om 9 uur aan het infopaneel aan de Halsche Beemden. Informatie: Bart Hoeymans (0479 79 93 61)

Poelberg De zondagswandeling van 12 juni wordt op Rijkevorsels grondgebied georganiseerd, meer bepaald in de Poelberg. Het natuurgebied De Pomp-Poelberg is een gebied van 27 ha en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Het gebied grenst aan het natuurgebied Abtsheide, ook in beheer bij ANB. Beide natuurgebieden zijn een restant van de historische Ab(t)sheide, die zich in het grensgebied van de

68

Big Jump 2010, toen nog aan de watermolen

20 jaar Bonte Klepper De Bonte Klepper in Rijkevorsel is een natuurparadijsje met zeldzame vogels, libellen, vlinders, paddenstoelen, mossen en sprinkhanen. Het gebied is daardoor erg kwetsbaar en bezoek wordt enkel toegestaan onder leiding van een natuurgids. In 1996 kregen de inwoners van Rijkevorsel en omstreken de gelegenheid om de Bonte Klepper en de Volharding te verkennen, en dit ter gelegenheid van de Kempendag: meer dan 1000 belangstellenden hebben toen deelgenomen! In 2011 openen de poorten zich opnieuw: op zondag 26 juni nodigen het gemeentebestuur, ANB en Natuurpunt iedereen uit voor een vernieuwde kennismaking! Wandelingen, een tentoonstelling, oude landmeettechnieken en een cafetaria, kortom voor elk wat wils! Ook Pol Goossen, beter bekend als de acteur Frank uit de TV-serie “Thuis”, zal van de partij zijn. Tevens verlenen plaatselijke verenigingen zoals Oxfam, Rode Kruis en het VVV hieraan hun medewerking. Vanaf 13u30 vertrekken om het half uur geleide wandelingen (laatste wandeling om 16u30). Voor de kinderen serveert Natuurpunt verhaal-

Voor de tweede keer doet Natuurpunt Markvallei mee aan de eerste grensoverschrijdende Big Jump in Vlaanderen en Nederland! Iedereen die mee wil doen of die een kijkje wil komen nemen verwacht Natuurpunt Markvallei op zondag 10 juli om 14.30u aan de plaats waar de Mark Nederland binnenstroomt. Daar verwachten we onze Nederlandse vrienden die samen met ons de duik voor proper water zullen maken. Die duik starten we stipt om 15 uur. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water – én dat ze daar iets willen aan doen. Big Jump wil de Europese kaderrichtlijn water meer bekendheid geven. Die kaderrichtlijn wil tegen 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een ‹goede toestand›. We hopen uiteraard dat deze oproep niet in dovemansoren valt en nodigen vooral ook onze beleidsmakers uit om met ons het verfrissende water in te duiken. Markweg in Galder op de grens met Nederland om 14.30u. Er wordt om 15.00 u gesprongen in de Mark om te tonen dat we wakker liggen van proper water. Springers dragen verplicht schoenen. Verantwoordelijke: Bruno Vande Wiele (0478 64 16 29)

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 68

19-5-2011 11:38:03


-

n

LENTE 1961

g

l

r

n p n

r

-

e

)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 69

69

19-5-2011 11:38:04


agenda Dinsdag 31 mei ROKERS VERDIENEN EEN BELONING, 24 uur niet roken met gans de dag door activiteiten. Organisatie en info senioren@hoogstraten.be of 03 340 19 54

TENTOONSTELLINGEN Woensdag 1 en donderdag 2 juni SLIJK, tentoonstelling van Salon 23 met werk van Dorien Van Bavel in het Raadhuis. Op donderdag vanaf 20 uur opening. Op vrijdag open van 13 tot 18 uur

Uw activiteiten in De Maand? Meld het ons

redactie@demaand.be

Zaterdag 11 en zondag 12 juni ANJA BASTIAANSEN en SIMONNE DISTER in de St.-Luciakapel te Meersel-Dreef, Geopend van 14 tot 18 uur

Zondag 12 juni TREKKER TREKWEDSTRIJD van 9 tot 21 uur op het terrein aan de Raamloopstraat 2. Info 0473 31 45 52.

Tot 12 juni OST KEEP THE RAFT LEAN, een tentoonstelling van Pol Matthé in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak. Info: 03 314 65 88

Dinsdag 14 en 28 juni LAERMOLEN IN WERKING van 19.30 tot 21.30 uur

Van 17 juni tot 17 juli LAUREATEN VAN HET IKO in het Stedelijk museum geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak. Info: 03 314 65 88

Zaterdagen 18 en 25 juni en 2 juli CURSUS THUISCOMPOSTEREN, telkens van 9 tot 12 uur. Organisatie en info: IOK afvalbeheer 014 56 27 92

Zaterdag 28, zondag 29 mei Zaterdag 4 en zondag 5 juni KAREL HUET, tentoonstelling in de schuur van Jef Huet, Pampa 1 te Merksplas, telkens van 14 tot 18 uur en na afspraak tel. 014 63 51 14.

Zaterdag 18 juni TOERISTISCHE FIETSTOCHT voor sportieve en gewone fietsers. Afstand 25, 40 of 65 km van 12.30 tot 16 uur. Organisatie en info: de Hoogstraatse trappers 0476 55 89 80.

HOOGSTRATEN Zaterdag 28 mei HULDECONCERT JOS BRUURS om 19.30 uur in de St.-Katharinakerk.

198

Zaterdag 28 mei KINDERKUNSTMARKT van 13.30 tot 16.30 op de brede voetpaden langs de Vrijheid tegenover de kerk. Een organisatie van de Hoogstraatse academies, IKO en de academie voor muziek en woord. Zondag 29 mei DAG VAN DE BUREN van 9 tot 20 uur aan Venhoef. Info 0478 31 04 65. Dinsdag 31 mei KLIK: HET INTERNETKASTJE, eerste van een reeks vier internetlessen telkens van 9 tot 12 in VTI Spijker, Gelmelstraat 62. Organisatie en info: Curieus 03 633 87 70 Dinsdag 31 mei INFOAVOND en praatcafé over autisme om 20 uur in het lokaal van de St.-Jorisgilde in de Brouwerijstraat. Info: 0476 99 67 39.

70

Zaterdag 11 juni GESPREK met kunstenaar PAUL MATTHE van 13 tot 14 uur in het Stedelijk museum Zondag 12 en 26 juni LAERMOLEN IN WERKING van 14 tot 16 uur

Zondag 12 en maandag 13 juni FOTOGROEP ‘tSLOT stelt tentoon in ‘tSlot van 10 tot 18 uur.

Tot 26 juni ACHILLES COOLS, schilderijen uit het nieuwe boek “Vleugels” in De Klapekster in Wortelkolonie

Zondag 5 juni ECOCYCLO HOOGSTRATEN in het kader van de bioweek. Vertrek om 11 uur aan de kringloopwinkel te Meer. Organisatie stadsbestuur Hoogstraten. Info 03 340 19 55.

Van zaterdag 18 tot 25 juni BOEKENOUTLET, verkoop van oude boeken en tijdschriften in de bib van 9 tot 12 uur. Info: 03 314 32 61. Zondag 19 juni HEILIG BLOEDPROCESSIE om 11 uur Dinsdag 21 juni DIGIDAK, gratis Software & downloaden van 14 tot 17.30 uur in Digidak Mouterij 4/1. Gratis. Info: 014 71 11 03. Woensdag 22 juni STRATENLOOP en avondmarkt vanaf 17.30 uur in het centrum. Organisatie en info: Sportdienst 03 340 19 51. Zaterdag 25 juni LIVE@DEMOLEN van 21 tot 3 uur, met optredens Romeo Spinelli en de Bonanzas. Info: 0494 91 87 63. Zondag 26 juni HEILIG BLOEDPROCESSIE om 11 uur Maandag 27 en donderdag 30 juni BRADERIJ van de Hoogstraatse winkeliers van 10 tot 18 uur. Organisatie en info: Unizo 0497 41 40 29.

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 70

19-5-2011 11:38:05


MINDERHOUT

4 . f

Zondag 29 mei DAG VAN DE BUREN van 9 tot 20 uur aan Venhoef. Info 0478 31 04 65.

n -

Zondag 5 juni KAMPIOENSCHAP EVENTING LRV van 9 tot 19 uur in de Blauwbossen. Info: 0472 44 26 02

n

Zaterdag 11 juni KAPELLEKENSLOOP met vanaf 14 uur de kinderstratenloop en aansluitend jogging en halve-marathon voor jongeren en volwassenen. Info: 03 314 74 21 199

r

MEER

1 o

Zondag 5 juni ECOCYCLO HOOGSTRATEN in het kader van de bioweek. Vertrek om 11 uur aan de kringloopwinkel te Meer. Organisatie stadsbestuur Hoogstraten. Info 03 340 19 55.

t

n -

e n -

n :

Zondag 5 juni MEERMARKT, muziek & dansmarkt van 9 tot 13 uur in de Donckstraat en de omgeving van het klooster Zondag 5 juni TRIATLON om 13 start de recreatieve 1/8ste triatlon, om 15 uur de ¼ triatlon, telkens aan De Mosten. Organisatie en info: Meetria 0484 33 50 61 Zaterdag 25 juni MEERFEEST van 19 tot 1 uur in de omgeving van het klooster. Organisatie en info KWB 0497 28 17 31.

:

n 7

MEERSEL-DREEF Elke zondag ROMMELMARKT met tweedehands en zelfgemaakte spullen. Zondag 5 juni OPENDEURDAG SINT-LUCIAKAPEL, info 03 315 80 58 Vrijdag 10 juni NEDERLAND – BELGIE om 19 uur op het terrein van RKVV Gesta, in het kader van Galders Feestweekend. Zaterdag 11 en zondag 12 juni ANJA BASTIAANSEN en SIMONNE DISTER in de St.-Luciakapel te Meersel-Dreef, Geopend van 14 tot 18 uur

WORTEL

n .

r t

200

MEERLE

Zaterdag 28, zondag 29 mei Zaterdag 4 en zondag 5 juni KAREL HUET, tentoonstelling in de schuur van Jef Huet, Pampa 1 te Merksplas, telkens van 14 tot 18 uur en na afspraak tel. 014 63 51 14.

Woensdag 1 en donderdag 2 juni SLIJK, tentoonstelling van Salon 23 met werk van Dorien Van Bavel in het Raadhuis. Op donderdag vanaf 20 uur opening. Op vrijdag open van 13 tot 18 uur

Maandag 6 juni STIPSTAPPE- EN KASTEELVOETPADWANDELING, vertrek om 19 uur, De Guld. Organisatie WG Oude Voetwegen. Info: www.erfgoedhoogstraten.be

Vrijdag 3 juni MEERLE FEEST, van 17.30 tot 4 uur dorpsfeest met live optredens op het terrein achter De Klimtoren

Maandag 13 juni ROMMELMARKT van 6 tot 18 uur in Wortelkolonie. Info: 0474 84 46 84.

Woensdag 29 juni tot zaterdag 2 juli AVONDFIETSVIERDAAGSE van de KWB wielertoeristen. Info 0477 75 45 14.

MAANDAG 13 JUNI PINKSTERTOCHT van de parochies federatie Hoogstraten – Rijkevorsel. Tocht naar MeerselDreef. Info 03 314 56 39

Activiteiten juni Maandag 27 juni FIETSTOCHT langs Bels Lijntje naar Turnhout. Locatie “Veldekenshof” in Turnhout. Vertrek aan het lokaal om 13.30 uur. Dinsdag 7, 14, 21, 28 juni KAARTEN/BILJARTEN van 13.30 tot 17.30 in het lokaal van de St. Jorisgilde Dinsdag 14 juni RUMMY CUP in het lokaal St. Jorisgilde Woensdagen 1, 8, 15, 22 en 29 juni ZWEMMEN van 10.15 tot 11.30 uur in De Wildert’ te Zundert Woensdagen 1, 8, 15, 22 en 29 juni AQUAJOGGEN om 11.30 uur in “De Wildert” te Zundert Donderdagen 9, 16, 23 en 30 juni NORDIC WALKING van 9.30 tot 11 uur, Bijeenkomst in Castelré Woensdag 15 en 29 juni PETANQUE in Markdal te Meer om 14.00 uur Voor vervoer bellen naar Stan Floren. Tel. 03.314.57.13 Maandag 27 juni FIETSTOCHT via Bels Lijntje naar Turnhout. Locatie “Veldekenshof” in Turnhout. Vertrek aan het lokaal om 13u30.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2011 -

DHM_juni_314.indd 71

71

19-5-2011 11:38:05


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

TANDARTSEN Voor dringende gevallen op zaterdagen, zondagen en feestdagen belt u het centraal nummer 090 33 99 69

Wild & Gevogelte

bvba

Kip aan ‘t spit

din., woe., don., vrij. & zat. Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03 / 315 70 16 Winkel open van 9 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten 144

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Anke Aernouts 0479.34.68.03. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Ilse Van Bouwel 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 0474.26.14.41, Inne Van Der Eycken 0478.23.52.89 en Boonen Liesbet 0478.50.09.75. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06 Inge Geerts, 0478.64.81.61 Linda Lambregts, 0476.94.31.15

72

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout.

STOFFELS

LOKALE POLITIE

DE KIKKERPRINS www.dekikkerprins.be

Van Aertselaerstraat 7, Hoogstraten

APOTHEKERS Tussen 22 uur en 9 uur ’s morgens BEL 0900 10-500 Van 27 tot en met 29 mei Apotheek De Marck, Leopoldstraat 7 te Merksplas, tel: 014 63 31 66 Zaterdag 28 mei van 9 tot 12.30 uur Apotheek Rombouts, Worteldorp 11 te Wortel, tel: 03 314 38 68 Van 30 mei tot en met 2 juni Apotheek De Marck, Leopoldstraat 7 te Merksplas, tel.: 014 63 31 66 Van 3 tot en met 5 juni Apotheek De Schrijver, Dorp 24, Rijkevorsel, tel: 03 314 60 38 Zaterdag 4 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Fransen, Vrijheid 160 te Hoogstraten, tel: 03 314 60 04 Van 6 tot en met 9 juni Apotheek Fransen, Vrijheid 160 te Hoogstraten, tel.: 03 314 60 04 Van 10 tot en met 12 juni Apotheek Schevelenbos, Kapelstraat 11 te Loenhout, tel.: 03 669 64 24 Zaterdag 11 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Horsten, Vrijheid 98, Hoogstraten, tel: 03 314 57 24 Van 13 tot en met 16 juni Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Van 17 tot en met 19 juni Apotheek Biopharm, Schuttershofstraat 9, Merksplas, tel: 014 63 33 83 Zaterdag 18 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Luyten, Minderhoutdorp 40, Minderhout, tel: 03 314 40 74. Van 20 tot 23 juni Apotheek De Marck, Leopoldstraat 7, Merksplas, tel: 014 63 31 66 Van 24 tot en met 26 juni Apotheek Brosens, Meerdorp 48, Meer, tel: 03 315 77 73 Zaterdag 25 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Brosens, Meerdorp 48, Meer, tel: 03 315 77 73 Van 27 tot en met 30 juni Apotheek Schevelenbos, Kapelstraat 11 te Loenhout, tel.: 03 669 64 24

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

KOPIJ Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 29 juni

OPGELET Wij verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 14 JUNI redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

- JUNI 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juni_314.indd 72

19-5-2011 11:38:06


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.