maart 2011 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 311

JAARGANG 27 MAART 2011 PRIJS: 2,30 € AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

TOON & JEF MARTENS OVER BUSINESS & ROCK WITH YOU

- DAAR ZIJN DE DORPSRADEN WEER - WAT IS DE WATERING - CULTUURPRIJZEN 2010 DHM_maart_311.indd 1

17-2-2011 14:33:33


Aan den dijk Verbaasd en verheugd was ik na lezing van het plan om een groene recreatieve zone “Den Dijk”, ergens in Hoogstraten aan te leggen. Verbaasd: nu al zoveel groen gekapt is - onlangs nog de bomen van ons lapje park in de Gravin Elisabethlaan - nu verkavelingen in natte recreatieve zones (Ganzendries) worden ingeplant , nu denkt men dus ... aan groenzones . Verheugd toch ook wel want men heeft het eindelijk ‘gesnopen’ dat iemand zich met deze aardse materie eens terdege moet gaan bezighouden. Het is zeker een goed begin maar net niet goed genoeg . Wordt het geen tijd dat men voor zulke langetermijnprojecten niet een wedstrijd maar een heuse specialist of urbanist inschakelt? Iemand die het gehele Hoogstraatse plaatje bekijkt ? Niet iemand die, zoals nu, de restantjes tussen verkavelingen en oude stortplaatsen mag oplappen maar die inschat wat er, bij voorkeur dichter bij het centrum, nog kan gerealiseerd worden ? Wat men met de Dijk beoogt is uiteraard beter dan niets en zeker ook goed bedoeld: we moeten nu eenmaal roeien met de bomen die we hebben en dus aan de slag gaan met de lapjes die ons nog resten. Misschien moet men daarrond eens een wedstrijd of een bevraging bouwen; niet om een kant en klare oplossing aan te bieden, maar om noden en mogelijkheden die door bewoners nu eenmaal beter aangevoeld worden, voor te schotelen aan een urbanist die de ideeën dan verder uitwerkt.

Zo’n globaal plan heeft trouwens het meeste kans op slagen als omwoners, en bij uitbreiding alle Hoogstratenaren, grieven en voorstellen aanreiken die dan door een gespecialiseerde groep of persoon uitgewerkt worden. We mogen dan al 800 jaar stad zijn: een aantal ingrepen uit het verre én recente verleden hebben op een pijnlijke manier laten zien dat we desondanks slordig zijn omgesprongen met ons erfgoed. Misschien zijn we nu wel wakker geschoten? Het mag geen troost zijn dat ze in ‘t Stad (de koeken-) ook veel stommiteiten hebben uitgehaald waarover Wannes Van de Velde al lang geleden zong. Ik denk dat ze hier dichtover over de grens bij “d’Ollanders” op dit vlak een langeretermijnvisie hadden. Met (te) veel regeltjes misschien, en daar houden wij Belgen niet zo van, maar ook met een andere manier van debatteren. Uit welke hoek of partij een voorstel ook komt: het idee op zich is het belangrijkst en niet, zoals hier soms, van wie komt het ? Maar laat ons bij de les blijven. Groenbehoud, daar ging het over en hoe pakken we dat (niet) aan. De laatste jaren is daar gelukkig wel aandacht voor en dat resulteert vaak in mooie resultaten: een pluim voor Louis en zijn collega’s. Maar soms hebben we ook de bijna ziekelijke neiging om alles wat ons van groen omringt te veel onder controle te houden. Het lijkt alsof we bang zijn dat we er anders onze greep op verliezen, bang als we zijn voor wildgroei of losbandigheid. Er is natuurlijk een alternatief: plastieken bomen, ze verliezen geen blad, vragen geen onderhoud en zijn proper op hun eigen.

Eigenaardig is wel dat onze snoei-en kapdrift enkel voor thuis en voor onze eigen habitat geldt. Ver van huis vinden we het tegenovergestelde net leuk. We besterven het bijna als we niet regelmatig ver weg naar de ongerepte woeste en wilde natuur kunnen vliegen (waarvan later de foto’s ons computerbureaublad opfleuren). We trekken Ardense bossen en lucht in voor onze longen. Aaah die eeuwenoude bomen, die kronkelende beekjes omzoomd door grillige hagen en struikgewas. Kijk toch eens hoe lieflijk ! We vinden die oude Engelse begraafplaatsen met hun eeuwenoude bomen en mosovergroeide graven toch zo pittoresk terwijl we onze eigen doden hier amper schaduw gunnen . Er was enkele jaren terug zelfs een overweging - uit christelijke hoek nog wel denk ik - om de grote bomen op het Hoogstraatse kerkhof te rooien ! Mijn vader draait zich om in zijn graf (mijn moeder-ocharme- ligt in de blakke zon) Ze hebben de zware takken nu - als tussenoplossing - dan maar flink ingekort. Het gras is écht altijd groener aan de overkant... Beeldt u eens in: wat stelt onze straat van wereldformaat, mijn Vrijheid m’n blijheid, voor zonder bomen? Inderdaad . Nochtans hebben ook diezelfde lindebomen ooit op de zwarte kaplijst gestaan. Maar genoeg gezaagd (met of zonder vergunning): er waait dan blijkbaar toch een frisse wind door ons dorpje aan de Mark en dat doet mij het beste of alleszins beters verhopen. (Charel Huet)

Meer dan verdienstelijke laureaten

Wellicht had niemand het anders verwacht: Ann Leemans, of was het Gelmel, won de Cultuurprijs 2010 als hét evenement van het voorbije jaar. Ook Flor Verschueren en MinArte vielen in de prijzen. Over de bekendmaking van de drie laureaten leest u op blz 14. 2

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 2

17-2-2011 14:33:34


t t -

r r e e s .

n e n

g e e f e g

. r n e

d t )

TOON & JEF MARTENS OVER BUSINESS & MUZIEK

Van Debussy tot Rock With You Van de kleinzonen van Jos Martens (vader van de Acht van Martens) was het misschien wel te verwachten dat ze iets muzikaals zouden gaan doen – zij het op hun eigen manier. Jef (31) is songwriter & producer van o.a. Basto en Lasgo, Toon (28) is Creative Manager bij de Nederlandse muziekuitgeverij Nanada Music. Twee broers in dezelfde wereld, tussen muziek en business. Jef Martens: Ik ben opgegroeid met muziek. Ik heb op mijn drie jaar noten leren lezen. Muziek zit bij ons in de familie, ik kreeg wat les van tante Lut, pianoles van zuster Véronique op ’t Spijker, en van mijn buren, Greet Voet & Lieven Strobbe – ik werd dus vanaf het begin langs verschillende kanten met muziek geconfronteerd. Op mijn achttiende ben ik Klassieke Piano en Compositie gaan studeren aan het Conservatorium in Antwerpen, maar ik vond dat wat saai, dus na een jaar ben ik overgeschakeld naar Rechten. Daar ben ik in mijn laatste jaar ook mee gestopt, omdat ik toch iets met muziek wilde gaan doen. Hier thuis stond er veel DJ-materiaal – onze pa heeft 36 jaar gedraaid op bruiloften en feesten – dus ik zat hier regelmatig plaatjes te spelen, en dat was plezant. Op een bepaald moment had Danny Brosens (die toen nog een platenwinkel had op de Vrijheid) iemand te kort om op een fuif te draaien. Ik speelde in de voetbalploeg met zijn zoon Dave, en zo is hij bij mij terecht gekomen. Op die fuif was er een DJ die in de Time Out in de buurt van Eindhoven draaide, destijds de grootste discotheek van West-Europa. En die heeft mij toen de kans gegeven om daar iemand te vervangen, en zo is dat vertrokken. Ik heb daar zes jaar gedraaid, met alle grote namen van heel de wereld. Maar daarnaast had ik mijn muziekopleiding, en ik dacht: ik ga ook eens proberen om een dancenummer te maken, zo moeilijk kan dat niet zijn. Als je in een club werkt, dan is het heel gemakkelijk om je muziek meteen uit te proberen op het publiek, plus je hebt ook contact met platenfirma’s. Dus het gaat heel snel: iets maken, iets testen, iets doorsturen naar een platenfirma. De eerste twee nummers die ik maakte werden

Nanada Music Een van de succesvolste copyrights van Nanada Music is VENUS, geschreven door Rob van Leeuwen en ooit uitgevoerd door Shocking Blue en Bananarama. Nu is de song weer te horen in de allernieuwste zomerse Gillette radio en TV commercial!

meteen top 40-hits, die kwamen op de radio, en hadden ook succes in het buitenland. Ik heb dan nog een tijdje in andere clubs gedraaid, onder andere in Highstreet, maar dat is vrij snel gestopt om puur muziek te produceren. Nu maak ik fulltime (dance)muziek, zowel voor clubs, als voor op de radio, als trailermuziek voor tv-programma’s. Toon Martens: Bij mij is het helemaal anders gegaan. Ik ben niet in de muziekwereld begonnen, ik ben er via Jef ingerold. Ik heb Germaanse gestudeerd, en daarna Theaterwetenschappen en Management in Muziek en Podiumkunsten. Ik zat eigenlijk in een heel andere hoek, ik werkte in CC De Kern in Wilrijk. Maar ik was intussen wel met muziek bezig, ik draaide ook als DJ. En toen kwam er een vacature bij N.E.W.S, de platenfirma waar Jef bij zat, om als Artist- & Repertoiremanager aan de slag te gaan, en zo ben ik ook in de muziekbusiness terecht gekomen. Een A&R-manager vormt de schakel tussen een platenfirma en een artiest, hij bepaalt wat er wordt uitgebracht, stuurt bij en geeft feedback. Hij is de buffer tussen het zakelijke van een firma en het creatieve van een artiest. Intussen werk ik niet meer bij N.E.W.S., maar bij Nanada Music, de Nederlandse muziekuitgeverij van Willem Van Kooten – beter bekend als ‘Joost den Draaijer’ van Veronica destijds. Mijn functie is ongeveer hetzelfde, alleen hou ik mij nu bezig met componisten en songschrijvers – en dat zijn lang niet altijd de uitvoerders. De meeste bekende artiesten schrijven hun nummers niet zelf, en dat zien veel mensen niet. Vorige week nog heb ik een deal gesloten met Tom Helsen - die wél zelf schrijft - en daar ben ik best trots op! Ik ga vaak langs bij songschrijvers om te luisteren wat ze gemaakt hebben, en om dan te zoeken naar artiesten voor wie dat nummer geschikt is, of om ze te gebruiken in reclame, games of films. Ken je die nieuwe Hollywoodfilm 'The Social Network'? Wel, daarin heb ik een plaat uit onze catalogus kunnen pitchen!

Rock with you (2005) Jef: Het eerste nummer dat ik heb uitgebracht, was ‘Rock With You’. Ik heb dat op een paar

uur tijd gemaakt op een vrijdagavond, ik weet dat nog goed. Onze Toon en ik wilden naar een wedstrijd van Club Brugge kijken, maar bij ons thuis waren ze naar iets anders aan ’t zien, dus ging ik nog wat werken op mijn slaapkamer. En ‘Rock With You’ kwam er zo uit. Het was nooit de bedoeling om dat als nummer uit te brengen, ik had dat op een cd gezet en aan een platenwinkel gegeven in Turnhout waar ik wel eens nieuwe dingen liet beluisteren. En die belden mij een paar weken later op: ‘we vinden dat wel cool, mogen we dat niet op vinyl persen?’ Ja, tuurlijk. ‘En welke artiestennaam gebruiken we dan?’ Ik zei: kies maar iets. Die mensen waren geweldige Feyenoordsupporters, en dus hebben ze de naam van een speler overgenomen: Basto! Ze hebben die single geperst en uitgebracht, en ineens kwam dat op nummer één in de dance charts binnen, totaal onverwacht. En toen werden de grote platenfirma’s geïnteresseerd: dat nummer is op single uitgebracht in een land of twintig. Dat is natuurlijk lekker binnenkomen, dan sta

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 3

3

17-2-2011 14:33:34


TOON EN JEF MARTENS DE BEKENDSTE PLATEN VAN JEF MARTENS (Bron Ultratop)

JEF MARTENS IN ULTRATOP VLAANDEREN – Jaartal – Hoogste positie

je ineens op de radar van de grote spelers in de muziekwereld. Toen werd ik gecontacteerd door Peter Luts, producer van Ian Van Dahl en Lasgo, en dan hebben we samen een plaat uitgebracht. En toen Lasgo in 2008 herbegon met de nieuwe zangeres Jelle Van Dael, heeft Peter mij erbij gevraagd om nummers te schrijven en te produceren. Voor het grote publiek heb ik mij altijd op de vlakte gehouden, maar binnen de muziekindustrie weet iedereen wel dat ik die nummers schrijf, dus dan gaan er weer deuren open. Ik heb een beetje geluk gehad denk ik, dat het vanaf het begin direct scoorde. Omdat ze in die discotheek in Eindhoven regelmatig een jumpavond hadden, heb ik voor de grap ook eens een jumpnummer gemaakt: ‘On the Floor’. Die tekst heb ik op een zatte avond in de Gelmel op een bierviltje gekrabbeld. Toon: Het kan dus ook maar goed zijn dat de Will dat eigenlijk geschreven heeft, of May. (lacht)

I’m Lonely (Scooter) Gone (Lasgo) Out Of My Mind (Lasgo) Lost (Lasgo) Over You (Lasgo) Tonight (Lasgo) Speechless (Pearl) Diep 2009 (Get Ready!) Rock With You (Basto!) On My Own (Peter Luts & Basto!) Gregory’s Theme (Basto!) Out There (John Dahlbäck feat. Basto!) In My Arms (Lasgo) Rock That Beat (DJ Mark With A K, Felix Project And Anonymous Pres. The Highstreet Allstars)

On The Floor (Felix Project) 2005-8 Mindblowing (Bitch Boys ) 2005-49 Rock With You (Basto!) 2006-24 Just Be Yourself (Jam ) 2006-46 On My Own (Peter Luts & Basto!) 2008-31 Out Of My Mind (Lasgo) 2008-7 Gone (Lasgo) 2009-5 Out There (John Dahlbäck feat. Basto!) 2009106 Diep 2009 (Get Ready!) 2009-115 Lost (Lasgo) 2009-4 Over You (Lasgo) 2009-23 Tonight (Lasgo) 2010-29 Speechless (Pearl ) 2010-21 Gregory’s Theme (Basto!) 2011-43

Jef: De volgende dag vond ik dat bierviltje in mijn broekzak en dan heb ik daar een nummer van gemaakt. Ik vond dat zelf niet goed, maar verschillende labels wilden dat uitbrengen, dus heb ik dat onder de naam Felix Projects gedaan. En dat werd ook ineens een top 10-hit. Toon: En nog belangrijker: dat was in 2005 dé kermisschijf van Wortel Kermis!

vergeten die businesskant nogal gemakkelijk. Het voordeel van toegevingen te doen naar commercialiteit, is dat ik zeven dagen op zeven kan bezig zijn met wat ik graag doe. Ik had ook alleen maar dingen kunnen maken waar ik echt 180% achter sta, en elke dag moeten werken voor een baas in iets wat niet mijn ding is. Ik doe een paar toegevingen, zeker niet op alles, maar ik kan wel de hele dag bezig zijn met muziek. Toon: Het grote voordeel van schrijvers is dat ze méér singles kunnen uitbrengen. Als Jef zich als singer-songwriter zou profileren, kan hij maximum vier singles per jaar uitbrengen, als schrijver kan hij er twintig, dertig maken. Als je echt goed bent in schrijven, kan je dus beter achter de schermen blijven, dan op het podium te gaan springen, want het publiek wordt dan sneller verzadigd. Jef: Dat heb ik in ’t begin ook zo gedaan in het jumpcircuit hier in België: ik had zes of zeven alter ego’s, en in plaats van drie tracks, kon ik er vijftien of twintig uitbrengen.

Alter ego’s Jef: Onder mijn eigen naam singles uitbrengen, dat heb ik altijd afgehouden. Omdat ik in het begin dacht: ’t is wel leuk, maar – ik geef dat eerlijk toe – ik vind dat allemaal wel wat plat commercieel. En daar is op zich niks mis mee, maar heel veel mensen, vooral artiesten die voor tien man spelen, doen er vaak heel puristisch over, van ‘je mag de artistieke kant niet verloochenen’. Maar het is muziek‘business’, en heel veel mensen

Basto

“Dance is onze job, daarbuiten luisteren we naar heel andere muziek: van klassiek tot metal tot r&b.” 4

Jef: Het is de bedoeling om op lange termijn wel mijn eigen ding te gaan doen met Basto. Het gaat meer om de songs draaien, piano krijgt ook een prominentere plaats. Ik wil mij niet profileren als DJ/danceartiest, maar als muzikant. En dat is tot nu toe vooral dance geweest, maar het kan ook best zijn dat er alternatievere tracks bij gaan zijn. Maar het loopt allemaal een beetje sneller dan gepland. Ik zit bij een nieuwe Nederlandse platenfirma, Spinnin’ Records, en we wilden op een jaar tijd drie à vier singles uitbrengen in clubs, om het langzaam weer te laten opborrelen. Maar na de tweede clubrelease kregen we al de vraag van MNM om ‘Gregory’s Theme’ op de radio te draaien, dus dat is per ongeluk alweer vertrokken. Het staat in de Ultratop, het was Big Hit op MNM, en zelfs StuBru en Q Music draaien het. En op Beatport – de belangrijkste internationale internetwinkel voor dancemuziek – hebben we in de top 30 gestaan. Het was niet de bedoeling dat we daar grootschalig mee naar

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 4

17-2-2011 14:33:35


-

-

n %

l

t h j

TOON EN JEF MARTENS buiten zouden komen, da’s gewoon een happy accident – en ik ben sowieso geen fan van het plannen van een heel traject, want niemand heeft een glazen bol. Toon: Tot nu toe is het parcours vooral bepaald door de dingen die gebeurden, door geluk soms ook. Maar nu is Jef wel op het punt dat hij zelf de dingen in handen neemt: er is nu een goeie omkadering, hij heeft een manager, en ik ben sinds kort zijn publisher (zo worden muziekuitgevers doorgaans genoemd). Dus het is wel de bedoeling om nu met de platenfirma een traject uit te zetten. En de dingen gebeuren nog zoals ze gebeuren, maar het is wel zo dat het Bastoproject en de songwriting voor andere artiesten echt uitgezet worden. En dat is echt business, zoals Jef zei. Dat is zijn bedrijf dat dingen maakt in de muziek en daarmee geld verdient.

Centen Jef: Daar kan ik kort over zijn: je weet nooit – zeker niet als je vanuit verschillende buitenlanden geld moet krijgen – wat er uiteindelijk niet is binnengekomen. Je probeert dat zoveel mogelijk in te dammen door te werken met een goeie publisher. Want uitgevers zorgen er niet alleen voor dat je muziek netjes aangemeld wordt bij de instanties die geld moeten uitkeren, die zorgen er niet alleen voor dat je plaat een thuis vindt bij een artiest en een platenfirma, maar die zorgen er ook voor dat je genoeg krijgt afgere-

kend. Want hoe minder jij als songwriter krijgt, hoe minder zij krijgen. Dus dat is natuurlijk een perfect tegengewicht. Toon: Publishers hebben ook heel wat meer te zeggen bij auteursverenigingen als SABAM, omdat ze veel grote songschrijvers en artiesten vertegenwoordigen, dus die kunnen meer gewicht in de schaal leggen dan een individuele artiest. Bij uitgeverijen werken ook mensen die fulltime bezig zijn met het controleren van afrekeningen. En het is ook nodig om zoveel druk te zetten op auteursverenigingen. In de Westerse landen hebben we dat heel goed onder controle, Amerika wordt al veel moeilijker, en Oost-Europa en Azië is heel lastig. Jef: En in Rusland bijvoorbeeld is het gewoon onmogelijk: daar onderhandel je een voorschot op een plaat, en je weet dat dat het enige is dat je ooit gaat zien van geld. Toon: In Rusland bestaat er gewoon geen legale markt.

Jef: En Italië maakt zijn naam ook waar: dat is echt maffia, daar zie je ook niet meer dan een voorschot.

Muziek vs. business

Toon: Het gekke is dat je in ons circuit van uitgevers eigenlijk opvallend weinig professionele muzikanten tegenkomt, mensen die van het Conservatorium komen of zo. Ik heb afgelopen week samengezeten met een beloftevolle Belgische band – die hebben bijna schrik van mij! Iemand heeft ooit tegen hen gezegd dat ze niet met een publisher mogen werken. Muzikanten uit het alternatieve pop- & rockcircuit denken vaak dat publishers er alleen maar zijn om je geld af te pakken, en die laten zoveel kansen liggen. Neem die Belgische band: muziek van hen was gebruikt in een tv-reclame, maar zij hadden dat zelf geregeld. Ze wilden niet zeggen hoeveel ze gekregen hadden, maar toen ik een realistisch bedrag noemde, vielen Toon: “Het is niet omdat ze van hun stoel. Ze worden gelicht je goed omkan met een door andere mensen, maar ze denken wel: ‘we hebben het allemaal muziekprogramma, dat zelf geregeld, dus we hebben het je dan ineens muzikant goed gedaan.’ Er zijn veel mensen in de dancebent – net zoals je geen wereld die minder talent hebben, kunstenaar bent omdat maar toch meer verdienen, omdat ze nadenken, en het als een business je in Photoshop kunt durven bekijken. werken. Er moet wel net Het is voor mij veel makkelijker iets meer zijn.” om nieuwe beatproducers te vinden – mannen die handig zijn met

m

t

l t

k .

n ,

e

r

k t

Jef: “Ik ben dance beginnen maken vanaf mijn vierentwintig, maar ik verzin al melodietjes vanaf dat ik goed genoeg piano kon spelen.” DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 5

5

17-2-2011 14:33:36


TOON EN JEF MARTENS de computer – dan om goeie muzikanten te vinden – die hebben een panische angst blijkbaar om hun werk ten gelde te maken.

Tips voor beginners Jef: Zo makkelijk het de dag van vandaag is om als nieuwkomer muziek te verspreiden, zo moeilijk is het om opgepikt te worden door de goeie partij. Toon: Er is gewoon veel te veel. Ooit vroeg een beginnende artiest mij ‘wat moet ik doen om mijn plaat voor te stellen?’ En ik heb gezegd: iemand kennen die al een plaat heeft uitgebracht. Als één van mijn artiesten tegen mij zegt: ‘dit moet je eens beluisteren’, dan ga ik dat doen, maar die demo’s van beginners verdwijnen gewoon in de vuilbak. Je hebt er geen tijd voor. En er zit ook zoveel rommel tussen. Je moet als beginnende muzikant iemand vinden – best buiten de eigen familie – die eerlijk zijn gedacht durft te zeggen, want meestal is het gewoon niet goed genoeg. En dan moet je terug je slaapkamer in, alles weggooien en opnieuw beginnen.

De toekomst Jef: Het is niet mijn bedoeling om over twintig jaar nog met dezelfde muziek bezig te zijn. Ik wil blijven evolueren. Ik wil op termijn heel graag

filmmuziek gaan doen – niet kleinschalig, maar grote films met orkestrale muziek. Ik ben opgegroeid met die muziek, ik heb een klassieke opleiding gehad. Ik schrijf ook veel gemakkelijker melodische thema’s en harmonieën, dan dat ik dancemuziek maak. Ik ben veel minder lang bezig met een nummer voor Lasgo, dan met housemuziek, omdat dat veel natuurlijker is voor mij. Ik ben dance beginnen maken vanaf mijn vierentwintig, maar ik verzin al melodietjes vanaf dat ik goed genoeg piano kon spelen. Toon: Wat echt wel bovenkomt, en waarvan je ziet dat er niet veel aanbod is, dat zijn mensen die mooie melodieën schrijven. En dat klinkt heel simpel, maar ik zie dat als uitgever vaak bij producers die heel veel dingen kunnen in de studio, maar vraag om een catchy melodie te schrijven en ze zitten twee weken strop – wat eigenlijk de basis is van een goeie schrijver. En daarin maakt bijvoorbeeld Jef wel het verschil. Jef: Maar vergeet niet: ik studeer al muziek vanaf mijn drie jaar. Ik heb effectief elke dag gestudeerd tot mijn vierentwintigste. Je moet eens tellen hoeveel uren dat zijn. En ook nu speel ik nog dagelijks, zij het als ontspanning, vooral Chopin en Debussy, dat blijft mijn ding. En dat is voor mij ook de basis van een goeie song: als je ‘m stript tot pianobegeleiding en zang, blijft ‘m dan nog overeind? (kh)

ONZE POLL Gedragen wielertoeristen in groep zich dikwijls arrogant? Ja: 34% - Neen:66%

Een kort berichtje in het januari-nummer en een brief in het februari-nummer bracht ons op het idee een kleine poll te houden omtrent het gedrag van wielertoeristen(/-terroristen?). De eerste dagen kwamen de stemmen gestaag binnen met een overgrote meerderheid (75%) die duidelijk met de stelling akkoord was: “wielertoeristen gedragen zich arrogant.” Tot plots!... Op 3 februari keerde het tij op onverklaarbare wijze. Nu ja, onverklaarbaar? Er ging duidelijk een kettingbrief rond in wielertoeristenmiddens die aanspoorde tot contra-stemgedrag. Met succes. De 75%-ja kalfde af tot 34%-ja tegen 66%-neen. Wij zijn met ons toch wel degelijk ouderwetse papieren blad duidelijk nog niet gewapend tegen de moderne media. Kort daarna sloeg de digitale media-oorlog trouwens over naar Tunesië en Egypte. En dat konden we helemààl niet meer verhinderen.(lvr)

DE WERELD VAN

6

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 6

17-2-2011 14:33:37


VANUIT HET STADHUIS

Besparen op afval

Containerpark voortaan beheerd door IOK Het beheer van het gemeentelijk containerpark van Hoogstraten zal weldra overgegeven worden aan IOK, de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij der Kempen. De stad Hoogstraten hoopt hiermee de kosten te kunnen drukken zonder evenwel haar eigen inspraak te verliezen. Afvalverwerking blijft immers een dure kost voor de stad. 2009

Nieuwe investeringen De stad Hoogstraten staat voor nieuwe investeringen voor het gemeentelijk containerpark. Er moet een nieuwe vrachtwagen aangeschaft worden voor de afvoer van containers alsook een kraan voor de aanvulling van die containers. In totaal zou dit om een investering van 225.000 euro gaan of een jaarlijkse afschrijving van ongeveer 30.000 euro. Anderzijds is er ook al langer vraag voor een betere dienstverlening en meer openingsdagen. Dit alles deed het college besluiten het beheer van het containerpark over te dragen aan IOK-Afvalbeheer. Het gemeentebestuur van Hoogstraten kan zich hierachter scharen hoewel er wel een aantal opmerkingen kwamen vanuit de oppositie.

Kostenbesparend Met de overdracht van het beheer aan IOK hoopt het stadsbestuur een betere service te kunnen leveren en ook het kostenplaatje voor de stad te drukken. IOK-Afvalbeheer heeft immers heel wat meer ervaring en betere mogelijkheden voor de afvoer van het afval. Het stadsbestuur maakte een simulatie van de kosten van de voorbije twee jaar indien het containerpark van Hoogstraten beheerd zou geweest zijn door IOK. Voor 2008 zouden de netto kosten 155.571 euro lager gelegen hebben indien de uitbating door IOK zou uitgevoerd zijn. Het verschil zou hem vooral zitten in de exploitatiekosten en in mindere mate in de personeelskosten (zie onderstaande tabel). In 2008 kostte de werking van het containerpark 18 euro per inwoner . Bij uitbating door IOK zou dit slechts 10 euro gekost hebben. Voor 2009 zou het verschil iets minder geweest zijn. De exploitatiekosten IOK zouden deze van het stadsbestuur benaderen, maar de personeelskosten zouden verder uit elkaar groeien. Indien het beheer door IOK zou gebeurd zijn wordt de besparing op 63.000 euro geschat. Het verschil in kostprijs voor de Hoogstraatse burger zou in 2009 4 euro bedragen hebben. De gemiddelde kost per inwoner voor het containerpark gedurende de laatste twee jaar ligt tussen de 17 en 18 euro. Wanneer het beheer gedurende die periode in handen zou geweest zijn van IOK

Hoogstraten Exploitatiekosten Personeelskosten Afsch.investeringen Projectopvolging

TOTAAL KOSTEN

Inkomsten tariefstelling

NETTO KOSTEN

IOK Afvalbeheer

€ 259.523,99 175.109,50 22.417,00

€/inwoner 13,17 8,89 1,14

457.050,49 120.384,00

23,20

393.866,00

6,11

120.384,00

336.666,49

17,09

€ 232.985,00 125.000,00 22.417,00 13.464,00

273.482,00

€/inwoner 11,82 6,34 1,14 0,68

19,99

6,11

13,88

2008 Hoogstraten Exploitatiekosten Personeelskosten Afsch.investeringen Projectopvolging

TOTAAL KOSTEN

Inkomsten tariefstelling

NETTO KOSTEN

IOK Afvalbeheer

€ 299.558,61 160.532,83 22.417,00

€/inwoner 15,35 8,23 1,15

482.508,44 129.702,71

24,72 6,65

352.805,73

18,08

zou dat een besparing van 4 tot 8 euro per inwoner betekend hebben. Een belangrijke reden dus voor het stadsbestuur om het beheer van het Hoogstraatse containerpark over te dragen aan IOK-Afvalbeheer.

Toch inspraak Het stadsbestuur maakt zich sterk dat zij ondanks de overdracht van het beheer de autonomie behoudt voor het vastleggen van de reglementen en de bepaling van de tarieven. Vanuit de oppositie bij monde van Roger Van Aperen kwam er felle protest tegen ‘uit handen geven’ van het containerpark. “Voor de exploitatiekosten maakt het slechts een verschil van 30.000 euro op jaarbasis tussen IOK en de gemeente. In het licht van de begroting is dat een peulschil. Gaan we ons daarvoor 10 jaar afhankelijk maken van het dictaat van IOK? En wat lezen we over het personeel? Niets, alleen in het collegeverslag lezen we dat zij tewerkgesteld kunnen worden bij IOK als zij slagen in het examen. Dit is een

€ 167.422,00 125.000,00 22.417,00 12.098,00

326.937,00

129.702,00

197.234,29

€/inwoner 8,58 6,40 1,15 0,62

16,75

6,65

10,11

onvolmaakt en beschamend dossier.” De raadsleden Aerts en Van Aperen zullen de overdracht van het containerpark daarom niet goedkeuren. De fractie Groen-Hoop, die in het verleden niet altijd even blij was met de overdracht van allerlei gemeentelijke bevoegdheden aan IOK, is evenwel van oordeel dat de overdracht van het containerpark mogelijk wel verantwoord is. ” IOK Afvalbeheer heeft voldoende kennis en ervaring om het containerpark van Hoogstraten op een efficiënte en professionele manier uit te bouwen. Het financiële plaatje zal evenwel pas duidelijk zijn na verloop van tijd. Onze bezorgdheid gaat zeker ook naar de toekomst van het huidige personeel, en zeker voor hen die misschien niet worden opgenomen door IOK .”

Het personeel Schepen van Milieu Ward Baets beklemtoont dat de toekomst van het personeel ook de zorg van het college is. “De vijf personeelsleden krijgen de mogelijkheid een schriftelijk en praktisch

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 7

7

17-2-2011 14:33:37


VANUIT HET STADHUIS examen de doen om het IOK-statuut te verkrijgen. Voor diegenen die niet slagen of de overstap naar de gemeente willen maken zijn er mogelijkheden binnen de groendienst, het magazijn of de brandweer. Intussen vernemen we dat de vijf personeelsleden voor de gemeente zullen blijven werken.

Wat verandert er ? Op de gemeenteraadszitting van 13 december 2010 maar ook tijdens de verschillende dorpsraden licht het college de nieuwe werking van het containerpark toe. We vatten ze even voor u samen. Er komt een betere dienstverlening met slechts één sluitingsdag (of twee halve dagen) in plaats van twee (maandag en donderdag) zoals het tot nu toe is. Er was al langer vraag vanuit de middenstand om op maandag het containerpark open te stellen. Het park zal ingericht worden met een betalend en niet-betalend gedeelte. Het park wordt ook verder geautomatiseerd. De toegang tot het containerpark wordt gecontroleerd met behulp van de elektronische identiteitskaart. Er

worden in de blauwe zakken (0,25 euro per zak) of meegegeven worden bij de huis-aan-huisophaling. Huishoudelijk plastiek daarentegen mag in de groene zak (0,25 euro) aangeleverd worden op het containerpark of moet in de restafvalcontainer voor de huis-aan-huisophaling. Op de dringende vraag van Groen-Hoop om nog meer te sensibiliseren inzake afval bevestigt de schepen dat het stadsbestuur zal blijven investeren in de sensibilisering en ook zal optreden tegen sluikstorten.

Weinig nieuws De eerste gemeenteraad van 2011 bracht erg weinig punten op de agenda. Zeven agendapunten van het college en vier vanuit de oppositie aangevuld met enkele mondelinge vragen maakten van deze raad wellicht de kortste van gans deze legislatuur. Dit ontlokte bij de oppositiepartij Groen-Hoop de volgende opmerking: “Het zal u, persmedewerkers die de gemeenteraad volgen, wellicht ook niet ontgaan zijn

Wellicht zal ook dit bord verdwijnen want het Hoogstraats containerpark komt in beheer van IOK-Afvalbeheer. Een extra weegbrug, meer openingsdagen, twee slagbomen en een doorgedreven automatisering zijn andere belangrijke wijzigingen. De stad Hoogstraten hoopt hiermee het kostenplaatje gevoelig te doen verminderen. aan ondergeschikt is. Men kijke de gemeenteraadsagenda’s van het voorbij jaar er op na: zo goed als geen beleidskwesties die ter discussie zijn gekomen. Dit college lijkt in grote mate op de regering Leterme: één van lopende zaken. Een beetje meer initiatief, wat meer schwung, zou de gemeentelijke democratie, de betrokkenheid van de bewoners en de uitstraling van onze gemeente zeker ten goede komen. “ Wij geven deze opmerking voor wat ze waard is, stippen in het kort enkele interessante zaken aan en vergeten daarna vlug deze raadszitting.

De vijf arbeiders van het gemeentelijk containerpark blijven aan het werk bij de technische dienst van de stad Hoogstraten. Geen enkele van de vijf zet de stap naar IOK. Nog even en dan nemen (vlnr) Staf Renders, John De Lange, Yvette Vermeiren, Harry Govaerts en Marc Herrijgers (niet op de foto) definitief afscheid van hun zo vertrouwde werkvloer. wordt een extra weegbrug geïnstalleerd en de betalingen zullen niet meer cash uitgevoerd kunnen worden maar gebeuren aan een betaalterminal. Voorlopig worden de tarieven dit jaar zeker niet aangepast en blijven dezelfde als in 2010. Aan de ingang komt ook een zuil waarin de parkwachters alle gegevens over de verschillende aangevoerde afvalstoffen kunnen ingeven. Er zullen ook twee slagbomen geplaatst worden. Onder de richtlijnen vinden we ook dat geen grijze zakken worden toegelaten op het containerpark. PMD mag naar het containerpark gebracht

8

dat de officiële agenda van deze gemeenteraad weinig om het lijf heeft. Op deze raad komt de oppositie met meer discussiepunten naar voor dan het bestuur zelf. We hebben het al eerder aangehaald, dat van de grote beleidsopties, die in het begin van de legislatuur werden aangekondigd, er nog vele onvolledig afgewerkt blijven, ja zelfs nog niet eens op de agenda zijn gekomen. Het is onze overtuiging dat dit bestuur zich bijna uitsluitend gefocust heeft op de bouw van het rusthuis en een zwembad en dat al de rest daar-

Uitbreiding FC Meerle De stad Hoogstraten koopt een perceel landbouwgrond (8.757 m²) aan in Meerle voor de uitbreiding van de terreinen van FC Meerle voor de prijs van 65.000 euro. Er wordt overeengekomen dat ook de recreatievoetbal hier aan bod kan komen.

Mobiliteitsplan In 2003 werd het mobiliteitsplan van Hoogstraten in de gemeenteraad goedgekeurd. Intussen dringt er zich een verdieping en verbreding van dit mobiliteitsplan op. Er werd een overeenkomst aangegaan met een studiebureau om dit uit te voeren. Hierbij hoort evenwel ook een participatie van de bevolking met voorlichting en advies.

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 8

17-2-2011 14:33:38


t r , n -

o

g

-

d n

e

d

n n t

.

VANUIT HET STADHUIS Het college had zich tot doel gesteld op de verschillende dorpsraden een toelichting te geven van het vernieuwde mobiliteitsplan. Schepen Haseldonckx moet toegeven dat het hen niet gelukt is dit tijdig klaar te krijgen. Daarom wordt er geopteerd voor een brede informatieavond over mobiliteit in Hoogstraten op een latere datum.

Kluis Op vraag naar de stand van zaken aangaande de industriezonde De Kluis, merkt schepen Baets op dat er intussen nog niet veel veranderd is. De verwerving van de gronden heeft veel tijd in beslag genomen. De gronden zijn momenteel naar IOK overgegaan maar er zijn nog problemen over vergoeding die bij de vrederechter worden uitgevochten. Men voorziet dat 2011 nog grotendeels zal benut worden om de onteigeningsprocedure af te werken en dat ten vroegste einde 2011 de plannen op tafel kunnen gelegd worden.

Verkaveling Klein Eyssel Twee maanden geleden schreven we hier over de bouw van een eerste woning in een omstreden verkaveling op Klein Eyssel in Meerle. Alarmerende berichten vielen toen binnen over de mogelijke bouw van 7 woningen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied, ver weg van de dorpskern, vlakbij een natuurgebied en grenzend aan het valleigebied van de Mark. Intussen wordt de eerste woning afgewerkt en is het voor de omwoners en mensen die begaan zijn met de ruimtelijke ordening bang afwachten op het vervolg. Deze verkaveling dateert reeds van 1963 en bestaat uit 7 loten. Kort na de goedkeuring van deze verkaveling in 1963 werd de ganse verkaveling verkocht aan een nieuwe eigenaar. In 2010 begint deze nieuwe eigenaar, de heer De Meester uit Meerle, met de bouw van een eerste woning in deze verkaveling. Niets aan de hand zou je zeggen, maar het tegendeel is waar. Door het niet realiseren van de goedgekeurde verkaveling van 1963 is deze verkaveling reeds lang vervallen. Om speculaties tegen te gaan heeft de overheid steeds een vorm van vernietiging van een vergunning ingebouwd indien die verkaveling niet binnen een zekere tijdspanne wordt uitgevoerd. Er zijn wel een aantal overgangsmaatregelen getroffen waarbij de verkoop van een verkaveling in zijn geheel toch als een deel van de realisatie kan beschouwd worden maar dat geldt niet voor verkavelingen van vóór 1970. In 2001 heeft de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar dan ook definitief deze verkaveling op Klein Eyssel als vervallen verklaard. Dit was dan ook de reden waarom het schepencollege van Hoogstraten de bouwaanvraag geweigerd heeft. Tot eenieders verrassing keurde de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen de bouwaanvraag toch goed en kon de eigenaar beginnen met de bouw van zijn eerste woning. De stad Hoogstraten is in beroep gegaan tegen deze

onwettige beslissing van de Deputatie met als eis de schorsing en nietigverklaring van deze bouwvergunning. Intussen is hierover nog steeds geen uitspraak door de Raad voor Vergunningsbetwistingen en bouwt de eigenaar lustig verder. Gans deze zaak is volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Ward Baets een heel juridisch kluwen geworden. Het is voor de stad Hoogstraten dan ook zeer moeilijk tot onmogelijk om de werken stil te laten leggen. Het is een echt juridisch steekspel tussen allerlei instanties, waarbij het ene beroep direct gecounterd wordt door een ander. Het zal dus nog even bang afwachten worden wie hier aan het langste eind zal trekken. Intussen werden deze gronden een jaar geleden in de Nederlandse krant De Telegraaf te koop aangeboden voor 550 euro per m². Dit verklaart wellicht ook wel waarom het spel zo hard gespeeld wordt.

opstartreceptie van sp.a Hooogstraten. Onder het goedkeurend oog van uitbater Luc Meyvis, de peetvader van de socialistische beweging in Hoogstraten, liep het café vol. Niet verwonderlijk met de aangekondigde aanwezigheid van het vrouwelijk trio Caroline Gennez, Inga Peeraar en Kathleen Van Brempt. Enkel deze laatste ontbrak op het appél. Sp.a voorzitster Gennez wenste de jonge ploeg alvast heel veel succes en was onder de indruk van het enthousiasme van het nieuwe bestuur en de vlotheid van de kersverse voorzitter Gert Thielemans. Met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht, wil sp.a er aan werken om een stevige ploeg op de been te krijgen. Nu Hoogstraten de kaap van 20.000 inwoners heeft gepasseerd zullen volgend jaar ook 25 kandidaten op de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen mogen voorkomen.

Vernieuwde sp.a Hoogstraten

Vanaf 1 januari 2013 zullen er immers 25 raadsleden zetelen in de Hoogstraatse gemeenteraad. Alle partijen zullen dus eens te meer op zoek kunnen gaan naar voldoende en hopelijk ook bekwame kandidaten. Hopelijk vaart Hoogstraten er wel bij. (JH)

Op woensdag 2 februari 2011 werden pers en publiek uitgenodigd in café De Velo voor de

Het bestuur van de nieuwe sp.a Hoogstraten tijdens de opstartreceptie van 2 februari 2011. Vlnr.: Jan Vermeiren, Luc Meyvis, Lies Snijders, provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert, Gert Thielemans (voorzitter), Aranka Pieters (secretaris), nationaal sp.a-voorzitster Caroline Genez, Yvan De Ruyscher, Bieke Van Bavel

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 9

9

17-2-2011 14:33:39


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE

ACHTER DE SCHERMEN VAN EEN WATERING Met z’n allen hebben we in november de watersnood aanschouwd in de Denderstreek, en meer onlangs nog in Australië. Waarbij wij ons de beklemmende vraag stelden hoe of dat eigenlijk bij ons in de regio zit. In de Markvallei. Want het hangt er uiteindelijk toch maar vanaf waar er op een bepaald moment op korte tijd een overvloed aan regen valt, om ermee te zitten. Met andere woorden, zou het wel eens kunnen dat op een bepaald moment met de medewerking van Murphy het water tot tegen, wat, tot over de dorpel van het Spijker staat? Als er zo’n ramp gebeurt, dan weet men in de media allang, en nog voor de pompiers ter plaatse zijn, wie de schuldigen zijn. Wij wilden dan ook dringend aan de weet zien te komen wie er in onze regio desgevallend op den bureau zal moeten komen: Zullen we het zeggen? De ‘Watering De Beneden Mark’. Is dat een plaats waar er in de Beneden Mark mag gewaterd worden, of is dat iets meer? Daarom… Order der redactie ten onzent Neem contact op met de Watering, en vraag daar aan de baas wat het is, en of ge eens achter hun schermen moogt komen kijken. Want, zo moet ge zeggen, we hebben zo het gedacht dat er maar weinig mensen zijn die iets van Watering en de Beneden Mark weten.

Vooraf even terug naar de paters Wonen in de Lage Landen bij de Zee is bij tijd en wijle met de voeten, of erger nog met hebben en houwen, in het water zitten. Tenzij daar iets aan gedaan wordt. Hetgeen men begon te doen vanaf laten we maar zeggen de 12° eeuw. Men, dat waren vooral paters van kloosters en abdijen die rond deze tijd gronden gingen ontginnen. En alras ondervonden dat patatten poten in waterland niet leidde tot overvloedige oogsten. Waterbeheersing dus. Met technieken die in de loop der tijden ontwikkeld werden tot hedendaagse hightech-toestanden aan toe, aangewend in de tijd onder verschillende bestuursvormen. Om uiteindelijk, maar dan wel heel kort door de bocht, te landen bij de huidige ‘polders en wateringen’, in Nederland de ‘waterschappen’. En meer bepaald bij onze bloedeigen Watering De Beneden Mark. Uit pure gemakzucht verder als WBM benoemd. Officieel gesproken zijn: ”Polders en wateringen functionele, lokale, openbare besturen die binnen hun ambtsgebied instaan voor de realisatie van een integraal waterbeheer. Van oudsher werden deze besturen opgericht in gebieden die nood hadden aan een dagelijks beheer van water en gevoelig waren voor wateroverlast.” Een vrij simpele definiëring, waarachter evenwel een niet zo simpel praktijkgebeuren schuilt. Nog even meegegeven dat ‘polders’ (gronden op de zee veroverd) in zoverre van ‘wateringen’ verschillen doordat ze uit den aard van hun ligging onder zeeniveau, een veel intensiever beheer vergen.

10

Het ambtsgebied van de Watering De BenedenMark. Op de kaart lijkt de categorie-indeling over het algemeen eigenlijk vrij logisch. Tweede categorie mondt uit in eerste, derde in tweede en ga zo maar verder.

Het ambtsgebied De WBM hoort het water te beheersen over ongeveer de volledige oppervlakte van GrootHoogstraten. Natuurlijk is er ook nog de ‘Boven Mark’, maar daarvoor moeten we bij de Hollanders zijn,. En er is ook nog de ‘Oostelijke Mark’ met een eigen ‘watering’ voor het gebied Merksplas-Zondereigen. In onze regio wordt het Markbekken (deelbekken van het Maasbekken) doorkruist door wat men noemt ‘onbevaarbare waterlopen’ die ingedeeld zijn in 3 categorieën, of eigenlijk 4:

• categorie 1: waterlopen in beheer door en eigendom van het Vlaams gewest, bv. hier bij ons de Mark; • categorie 2: waterlopen eigendom van de provincie, bv. de Leyloop, de Heerlese loop, de Beek …(totaal 52 km in het gebied van de WBM) • categorie 3: waterlopen van de gemeente, bv. de Nieuwe Meerloop die in de Leyloop (categorie 2) uitmondt en de raamloop die uitmondt in de beek. • categorie 4: deze categorie bestaat niet echt bij die naam, maar laten we haar voor de

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 10

17-2-2011 14:33:40

I e h d p t

M E h i i w d i d s n


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE duidelijkheid bij de indeling voegen voor de zogenaamde ‘niet geklasseerde’ meestal kleinere waterlopen die eigendom zijn van particulieren; In Vlaanderen zijn er op dit ogenblik 41 polders en 45 wateringen die bevoegd zijn voor 332.070 ha of 25% van het Vlaamse grondgebied. En daarin zowat 7.832 km aan te beheren waterlopen, hetzij 37,76% van de niet bevaarbare waterwegen ten Vlaanderenland. Maar nu wordt het ingewikkeld. Elke eigenaar dient in principe in te staan voor het beheer van zijn eigen waterlopen. Maar, niet in die gebieden waar er een watering bestaat. Zo is bv. de Leyloop eigendom van de provincie Antwerpen maar zal beheerd worden door de WBM, die de beheerskosten doorrekent aan de eigenaar, in dit geval aan de provincie dus. Hetzelfde geldt dan weer voor de waterlopen in eigendom van de stad Hoogstraten, bv. de Nieuwe Meerloop. De niet ‘geklasseerde waterlopen’ worden sowieso

beheerd door de eigenaars (particulieren) zelf. Wat ook geldt voor de waterlopen langs de openbare wegen die door de stad worden beheerd. Behoudens overeengekomen uitzonderingen. Het parcours waar evenwel een waterloop niet door het ambtsgebied van een watering loopt, daar valt het beheer volledig’ ten laste van de eigenaar. Bij voorbeeld: een waterloop op het grondgebied van Rijkevorsel, waar geen watering bestaat, zal door zijn eigenaar worden beheerd. Grote uitzondering, het gewest met zijn waterlopen van 1° categorie. Die vallen over hun geheel parcours onder het beheer van dat gewest. Nu, ge moet gene slimme zijn om te beseffen dat dergelijke toestanden aanleiding geven tot de meest complexe situatie, die enkel op te lossen zijn met goed overleg tussen de verschillende instanties en hopen gezond verstand, om te komen tot de meest efficiënte oplossing en de minste ambras. Wat aardig schijnt te lukken tussen watering, stad en provincie. In mindere

Een ‘zomerstuw’ op de Leyloop (2° cat.) bij het Mariapark te Meersel-dreef. Een zomerstuw kan bij een lage waterstand worden opgetrokken om de buffer vóór de stuw te vergroten. Het sproeien in land- en tuinbouw ten gerieve.

mate met het gewest. En zal dat gewest dan juist de eigenaar zijn van de Mark (1° categorie), zeg maar ‘de’ afvoer’ voor de waters van onze regio. Wat dan bovendien ook nog leidt tot een gebrekkige rechtszekerheid vermits bij klacht het gewest zowel rechter is als partij. Maar, er zou beterschap op komst zijn. Over de waterlopen die de grens vormen tussen Hoogstraten en de Nederlandse buurgemeenten hoeven we het niet te hebben. Met de Hollanders schijnt het op dit gebied best zaken doen. Als ’t goed is, zeggen we het ook.

Wie is wie en wie heeft wat te zeggen? 1. De algemene vergadering Is het hoogste bestuursorgaan van een watering en bestaat uit de stemgerechtigde ‘ingelanden’. Dit zijn ”zij die een titel hebben van zakelijke rechten waaraan genot van de in het gebied gelegen erven verbonden is”. In minder admi-

Een vijzel op de Nieuwe Meerloop (3° cat.) aan de Tjongerenweg te Meer. Een zogenaamde archimedesschroef ‘vijzelt’ het water naar een hoger niveau.

j

e ,

,

e

Een pas vernieuwde vijzel op de Blanken Aardloop (2° cat.) aan Sluiskensweg te Meer. De Blanken Aardloop vormt op die plaats de grens met Nederland.

Wie het kleine niet eert… Ook deze kleine vlotterpomp op de Speekloop (3° cat.) aan de Spekestraat te Meer helpt om ons voor natte voeten te behoeden. Sluiswachter Piet De Bie tracht met de voet een halsstarrige vlotter opnieuw te activeren. DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 11

11

17-2-2011 14:33:40


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE nistratees, diegenen die een minimum eigendom hebben palend aan de bedding van een waterloop. Omwille van een evenredig zeggingsschap is het stemrecht afhankelijk van de uitgestrektheid van de watering. Voor de WBM is elke eigenaar van meer dan 5 ha aanpalende grond stemgerechtigd. Wat in de praktijk leidt tot een 500-tal rechthebbenden op deelname aan de algemene vergadering. Op te merken, kleinere eigenaars kunnen zich met hun gronden groeperen tot een geheel van 5 ha om één stem in het kapittel te verwerven. En nog, van die 500 nemen er door de bank genomen zo ‘n 50 stemgerechtigden deel aan de jaarlijkse algemene vergadering. Tot de voornaamste bevoegdheden van de algemene vergadering behoren: het goedkeuren van de rekening en van de begroting, en het vaststellen van de aanslagvoeten der belastingen.

2. Het bestuur Het (dagelijks) bestuur wordt verkozen door en uit de leden van algemene vergadering en bestaat uit 17 leden met een mandaat voor 6 jaar. Voor de continuïteit wordt de helft van de leden per 3 jaar her- of verkozen, waarbij elk lid, kleine of grote grondbezitter, van de algemene vergadering zich kandidaat kan stellen. Om evidente redenen wordt er wél zo veel mogelijk gestreefd naar een zo ’n groot mogelijke geografische spreiding van de bestuursleden. Het bestuur is belast met het voorbereiden (opmetingen, lastenboeken…) van de werkzaamheden en het uitvoeren van de beslissingen van de algemene vergadering, het beslissen over de uitvoering van onderhoudswerken aan waterlopen en technische installaties, de dagelijkse bewaking van het waterlopenstelsel en van de dijken, en het beheer van het domein van de watering. Elke beslissing van het bestuur is onderworpen aan het administratief toezicht van de provincie. Wat wil zeggen dat deze instantie haar goedkeuring of machtiging dient te verlenen aan elke handeling van het bestuur. Buiten de provincie heeft een watering geen verdere voogdijoverheden boven zich. Het bestuur van de WBM heeft een voorzitter (Jef Van Looy), een ondervoorzitter (Ludo Geens), een ontvanger/griffier, zeg maar de penningmeester/administrator(Stef Vermeiren) en de man ten velde en duvel-doet-al, sluiswachter Piet De Bie. Zij houden jaarlijks een 5 à 6 bestuursvergaderingen waarvoor zij een zitpenning trekken van 25 euro per vergadering. En een kilometervergoeding voor elke verplaatsing buiten hun gemeente. Niet direct om rijk van te worden zouden we zo zeggen. Twee (en ook de enigen) van deze heren, de ontvanger/griffier en de sluiswachter, trekken geen zitpenning omdat ze deeltijds bezoldigd worden. Het zou er nog bij moeten komen. Genoeg is genoeg, denken we zo.

De centen Wij betalen met zijn allen elke jaar een belasting aan de watering. WBM rekent 14 euro per ha eigendom met een minimum van 7 euro. Persoonlijk vindt voorzitter Jef Van Looy deze inningsbasis niet billijk. Een bijdrage gebaseerd op het kadastraal inkomen ware naar zijn zeggen veel rechtvaardiger. Hoe dan ook, het gehanteerde tarief leidt ons inziens niet tot een vetpot. WBM werkt met een budget van ca. 350.000 euro, en alle werkzaamheden in acht genomen lijkt het ons dat er voorzichtig met de centen moet worden omgesprongen. Ons gedacht.

Ramptoeristen in de Markvallei? Tot slot de vraag waar het ons eigenlijk om begonnen was? Zal de Mark en/of zijn toevoeren ooit zodanig overstromen dat zelfs onze voorvaderen en -moederen tot in de 4° generatie zulks nooit gezien hadden. Klacht die we bij de recente overstromingen meermaals van slachtoffers te horen, en te zien kregen. En welke lessen daaruit al getrokken zijn. De rampzalige watersnood van 1953 in Nederland maar ook langs onze kust, leidde tot de wetten van 5 juli 1956 (wateringen) en 3 juni 1957 (pol-

12

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 12

17-2-2011 14:33:41


k

t . n , n

:

e e

h n

n t e

g

. -

. . e

l

. t

VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE Les P’tites(?) Histoires Op onze tocht langs de Hoogstraatse waterlopen waren we ergens nog maar amper uit de auto gestapt of we werden al direct geconfronteerd met de wateringenpraktijk te velde. Een ‘ingelande’ kwam aanzetten om met Piet De Bie een pittige discussie aan te gaan over het storten van het beddingmaaisel. De wet voorziet namelijk dat de ingelanden naast de waterloop een strook van 5 m dienen vrij te houden voor de uitvoering van onderhoudswerken. Men mag in deze strook van alles aanrichten (opritten, wegenis naar, beplanting…) maar men moet dan de consequentie aanvaarden dat men daar met alle soorten van zware kranen en voertuigen gaat overrijden. Daarenboven wordt het maaisel beurtelings het ene jaar op de ene oever, het andere jaar op de andere oever gespreid. Andermaal in die 5-meterzone. Nu, betrokken ingelande maakte uitgebreid zijn beklag dat die beurtregel bij hem niet gerespecteerd werd, en dat het allemaal een kwestie was van politiek, geld en andere lange ellebogen. Piet bleef voor zover te zien toch, ijzig kalm. En probeerde de man aan het verstand te brengen dat hij in deze de redelijkheid nastreeft. Het is immers zinloos het ene jaar het maaisel op een braakliggend stuk grond te tassen en het andere jaar op een schoon stukje gazon dat de oeverbewoner aan de andere kant heeft aangelegd. Tot nader order kan dat wel elk jaar op dat braakliggend stuk. De moraal: Na een halve dag op pad te zijn geweest met Piet De Bie hebben we geleerd dat zo een sluiswachter over nogal wat gaven dient te beschikken. Om er enkele te noemen: een uitgebreide kennis van het terrein, van waters, gronden, technieken, de seizoenen, het weer, het geboer en de boeren, werkuitvoeringen met daaraan gekoppeld het nodige organisatietalent. Bovendien, en vooral, diplomatie in de omgang met moeilijk volk, flexibiliteit, beschikbaarheid bij dag, nacht en ontij, vergaderen en overleggen met mensen en instanties… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. ders). Fel verouderd als deze regelgeving was, is men van overheidswege met het decreet van 18 juli 2003 op het ‘Integraal Waterbeleid’ toch al een stuk in gang geschoten. Met o.a. de opmaak van beheersplannen voor de bekkens (bv. het Maasbekken, gewestelijke bevoegdheid) en de deelbekkens (bv. het Markbekken, provinciale bevoegdheid). De plannen zijn er wel maar een gebrek aan coördinatie van de verschillende bestuursniveaus werkt inefficiëntie in de hand. Bovendien vertelt ons voorzitter Jef Van Looy dat, om maar iets te zeggen, het Vlaamse gewest een achterstand heeft van enkele miljoenen kubiekmeter aan slibruiming, wegens geen geld. Met een zeer aanzienlijke vermindering van de ‘buffercapaciteit’ ten gevolge. Ook in de Mark, en als we Jef mogen geloven, wat we doen, is de laatste 25 jaar geen slib- en zandruiming meer gebeurd. Zodat elders buffering dient te worden gezocht. Wat nog? Door de toenemende, gelukkig maar, kwaliteitsverbetering van de oppervlaktewaters gaan planten welig tieren in de waterlopen. Waardoor de debieten verminderen. Een ongeluk met een geluk? Alleszins de vraag wat ermee gedaan. Blijvend de beddingen maaien, of het vermin-

derd debiet bij nood aanwenden ter bijkomende buffering? Anders gezegd, de Watering De Beneden Mark kan ter voorkoming van een zeer kritische toestand momenteel enkel doen wat ze mag, kan, beslist: een verstandig onderhoud, een goed overleg met de rechtstreeks betrokkenen, het voortdurend leegmaken van de natuurlijke (kunstmatige zijn er vooralsnog niet) Op de foto sluiswachter Piet De Bie (L) en voorzitter Jef Van Looy. buffers, en ultiem, Beide heren trokken voor ons heel wat van hun tijd uit, waarvoor een juiste keuze wat onze welgemeende dank. mag onderlopen en wat niet. En daarbij, den adviesbevoegdheid hebben. Lees wel advies, de verplichte ‘watertoets’ voor het bouwen in dat men rustig naast zich neer mag leggen. Gemogelijke overstromingsgebieden, waarvoor volgen ervan waren in november jl. nog te zien. de wateringen krachtens het decreet van 18 juli (nad) 2003 voor de vergunningenverlenende overhe-

Love 2 heal

k

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

e n

Kwaad worden is menselijk, kwaad BLIJVEN is duivels.

-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 13

13

17-2-2011 14:33:41


Cultuurprijs 2010 voor Gelmel, de musical Eervolle vermelding voor Flor Verschueren en Minarte Het kon haast niet anders: de uitreiking van de Cultuurprijzen 2010, op 28 januari 2011 in Le Cirq, was één grote terugblik op het feestjaar naar aanleiding van 800 jaar Hoogstraten. Met Gelmel, de musical als evenement van het jaar en winnaar van de cultuurprijs en een eervolle vermeldingen voor Flor Verschueren en MinArte koos de jury drie terechte laureaten. Nomineren Niemand fronste de wenkbrauwen toen Gust Kinschots, voorzitter van de Cultuurraad, de laureaten bekend maakte. Maar voor het zover was raakte de voorzitter zelf het zwakke punt van de door de Cultuurraad gekozen formule aan. Een vereniging of een evenement dat in aanmerking wil komen voor de cultuurprijs moet door zichzelf of door derden voorgedragen worden. Dit jaar waren er 11 kandidaten, maar wie de afgelopen jaargang van dit blad doorneemt ontdekt een veelvoud van boeiende en vaak vernieuwende initiatieven. Maar helaas, driemaal helaas, de organisatoren ervan hebben vaak niet de pretentie of denken er gewoon niet aan om zich kandidaat te stellen. Op die manier bestaat het gevaar dat men niet van onder de (hoogste) kerktoren vandaan geraakt en kleinere evenementen of boeiende zaken in de deeldorpen niet of te weinig aan bod komen. Want, geloof me, ook daar gebeuren boeiende dingen. Misschien is het een taak van de Cultuurraad om zelf op zoek te gaan naar die evenementen en ze zelf te nomineren.

Drie laureaten Maar genoeg gezeurd. De jury moest dus uit de 11 voorgedragen evenementen, organisaties of personen drie laureaten kiezen. Een eerste voor

een vernieuwend project, een tweede in de categorie ‘culturele verdienste’ en een derde als hét evenement van het jaar. Drie laureaten dus, waaruit de jury dan dé Cultuurprijs van de stad Hoogstraten moest kiezen. In de categorie ‘vernieuwende projecten’, gedurfde initiatieven of hoe u het ook wil noemen, koos de jury voor het concert “Hoogstraatse Solisten in Concert” georganiseerd door kunstkring MinArte. Het was volgens de jury volstrekt nieuw dat MinArte het heeft aangedurfd om hun 16de concert volledig in de handen te leggen van lokale kunstenaars, zonder enig uitzicht of enige garantie wat betreft het uiteindelijke resultaat. Dat het concert een enorm succes werd dankt MinArte aan het enthousiasme en het talent van die kunstenaars, en niet in het minst aan het onschatbare engagement en de belangloze inzet van Flor Verschueren, die speciaal voor deze gelegenheid een compositie voor alle deelnemende muzikanten samen schreef. Diezelfde Flor Verschueren werd om 101 redenen de tweede laureaat. Zijn culturele verdienste is al jaren enorm. In 2010 schreef hij niet alleen de reeds genoemde compositie voor MinArte, maar was hij ook dé man achter de Hoogstraatse cd ‘Als m’n hert weer goa jo-

Ann Leemans, die met Gelmel de musical de cultuurprijs 2010 won met naast haar René Lauryssen van kunstkring MinArte en Flor Verschueren de twee andere laureaten. 14

Overzicht van de laureaten 2006

Cahier – jeughuis (V) Erfgoed Hoogstraten – Studiedag Oude voetwegen (E) Tejater de Lepe hoek – Geen volle maan (N)

2007

Eddy Sabbe – Marckriver jazzclub (V) ACW – Dag van de parochiezalen (E) Hilde Stockman – House of colours (N)

2008

Piuskoor – Requien van Fauré (E) Fanfare Ste-Catharina (V) Klein Seminarie – ZAP (N)

2009

Davidsfonds (V) Erfgoed Hoogstraten – Mallifique (E) Theatergezelschap Tinello – Tapas (N)

2010

Gelmel, de musical (E) Flor Verschueren (V) Minarte – Hoogstraatse solisten (N) (V) Verdienste op cultureel vlak (E) Evenement van het jaar (N) Vernieuwend project

age’. Hij kreeg dan ook de prijs die hij wellicht al jaren verdiende. En tenslotte was er nog de categorie Evenement van 2010. Die werd door de jury toegekend aan Ann Leemans en haar project Gelmel, de musical, volgens de jury veruit het meest in het oog springend cultureel evenement van 2010. Meer dan twee jaar geleden kwam Ann voor de eerst met haar droom naar buiten. Die droom groeide uit tot een spektakel dat duizenden mensen als onvergetelijk beschrijven. Een paar duizend toeschouwers en de honderden mensen die bij deze productie betrokken waren zijn nog altijd onder de indruk van wat Ann heeft neergezet: haar bescheidenheid, haar onvoorstelbare werkkracht en doorzettingsvermogen, haar jovialiteit, het vakmanschap waarmee zij uiteindelijk dit enorme project tot een goed einde heeft gebracht … Dat alles was voor de jury meer dan voldoende om Ann Leemans en haar Gelmel niet enkel uit te roepen als cultureel evenement van 2010, maar haar ook tussen de drie laureaten te kiezen als winnaar van de Cultuurprijs 2010. (fh)

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 14

17-2-2011 14:33:42

I d M P g


De paters Kapucijnen van Meersel-Dreef “Zonder klooster was Meersel-Dreef niet meer dan een gehucht.” In ons vorig nummer verscheen een uitgebreide bijdrage over de geschiedenis van het klooster van de paters Kapucijnen van Meersel-Dreef. Deze maand heeft André Oomen een gesprek met Pater Luc Wouters over het belang van het klooster voor de lokale gemeenschap. Pater Luc Wouters is gardiaan van het klooster in Meersel-Dreef. Zelf geen Drevenier is hij in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de pijlers waarop zowel de kloostergemeenschap als de lokale bevolking, steunt. “Het klooster en Meersel-Dreef zijn één. Meersel-Dreef zou nooit geweest zijn wat het nu is, als het klooster er niet geweest zou zijn. Anderzijds heeft het klooster in de loop der eeuwen ook veel teruggekregen van de lokale gemeenschap. Het klooster zal nooit verdwijnen. Dat is een optie die we vanuit de Kapucijnengemeenschap hebben genomen. Het klooster zal in Meersel-Dreef blijven bestaan, misschien met een lichtjes andere functie. Of er religieuzen blijven zal de tijd uitwijzen. Met de komst van de Poolse confraters wordt mogelijk de brug geslagen naar de toekomst.”

leeft het geloof. Het landelijke karakter van onze regio speelt daarin een rol, maar vooral ook de aantrekkingskracht van ons klooster. De drempel is hier heel laag. Jij komt hier binnen en gooit je jas op de zetel in mijn werkkamer. Als er mensen op bezoek komen en er staat een stoel te weinig, dan nemen ze die gewoon bij een andere tafel weg. Aan die dingen merk ik dat mensen zich hier thuis voelen. Het is niet alsof je bij een hooggeplaatste persoon op bezoek gaat. Hier zijn we gelijken. Iedereen mag hier binnen komen om te praten, te bidden, zijn ziel bloot te leggen, te lachen en te wenen. Het is onze missie als Kapucijn, als minderbroeder om tussen de mensen te staan om altijd aanspreekbaar te zijn. En dat werkt. Mensen gaan hier met de blijheid van Franciskus buiten!”

Hoe belangrijk is deze kloostergemeenschap vandaag nog voor de plaatselijke bevolking? “Het klooster is vooral belangrijk als vestiging van het katholieke geloof en voor de gemeenschap van Meersel-Dreef en de wijde omgeving. Heel veel mensen zijn sterk gelovig. Wij weten en merken ook wel dat de kerkgang achteruitgaat. Maar tegelijkertijd zijn we er van overtuigd dat het geloof nooit zal verdwijnen. In deze streek

Dat was ooit toch anders? In mijn jeugd kwam je hier niet zo maar binnen. Het klooster was toen meer gesloten. “Ja, maar dat leek wellicht zo omdat de paters toen rondliepen in een habijt en bijna allemaal een uit de kluiten gewassen baard hadden. Na het concilie hebben we het habijt nog zelden aan, behalve onze broeder Xavier. Het habijt creëerde een barrière, het schrok mensen af. Dat merk ik

-

, t

s

ook nu nog. Als ik op bedevaart ga naar Pater Pio in Italië, draag ik ook een habijt. In Italië is dat nog meer de gewoonte dan hier. Mensen die met me meereizen en me goed genoeg kennen, zeggen me dan ook dat de pij een afstand creëert die ze normaal bij mij niet voelen. Toch is het wellicht ook zo dat het kloosterleven zich meer binnenin het klooster afspeelde en de buitenwereld meer op een afstand gehouden werd. Het heeft ook met personen te maken. Ik was 31 jaar missionaris in Pakistan. Daar stonden de deuren ook altijd open. Mogelijk heb ik dat een beetje mee naar hier gebracht.” De paters waren vroeger alomtegenwoordig en tal van verenigingen werden door hen opgericht en gestuurd. Dat is nu minder. “Ja, maar het verenigingsleven in het algemeen kent een terugloop. Ik probeer wel altijd aanwezig te zijn op vergaderingen van de MeerselDreefse verenigingen. Dat wil niet zeggen dat ik tot het einde blijf, maar ik wil op die manier wel mijn waardering laten zien voor hetgeen de mensen in hun verenigingen presteren. Ik zal wellicht ook minder sturend optreden dan mijn voorgangers dat deden. Verenigingen zijn belangrijk. Niet omdat ze de letter “K” in hun naam zouden dragen. Er is meer dan dat. Er is ook het sociale aspect. Als Kapucijn hoor ik ook daar oog voor te hebben.”

-

e

Pater Luk ijvert voor het voortbestaan van het klooster in Meersel-Dreef. “Zoals de Dreef belangrijk is geweest voor onze orde in Vlaanderen, zo zijn de Kapucijnen nog altijd belangrijk voor Meersel-Dreef. De Dreef en de Kapucijnen zijn onlosmakelijk met mekaar verbonden.”

Het klooster van de Kapucijnen en de Mariagrot blijven een grote aantrekkingskracht uitoefenen. Nog altijd komen jaarlijks vele bedevaarders naar Meersel-Dreef. Vooral de vieringen bij mooi weer aan de Grot, spreken de mensen erg aan. In het weekend kan je in Meersel-Dreef kiezen uit zeven misvieringen in de kerk en met de hoogdagen, zoals met de Pater Pio-viering, kun je over de koppen lopen.

Lukt het nu niet meer? “Jawel! In Meersel-Dreef kwamen veel initiatieven op gang vanuit het klooster. De fanfare, de jeugdbewegingen, de processies, het vermaarde toneel, … De mensen uit de andere dorpen waren jaloers om zoveel vindingrijkheid en creativiteit.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 15

15

17-2-2011 14:33:42


kapucijnen Dat is niet veranderd. Als er in Meersel-Dreef iets georganiseerd wordt, dan is het altijd in orde en vooral ook groots van opzet. Kijk maar naar het missiefeest “Reik mij de Hand” of naar de Piodagen. Telkens brengen we een massa mensen bijeen en is het vooral goed toeven op de Dreef. Dat ons klooster nog altijd leeft in de gemeenschap, merk ik vooral op straat. De schoolkinderen, de KLJ’ers en de mensen spreken me aan of roepen me toe. Dat wil zeggen dat ik heel dicht bij de mensen sta en dat is ook mijn missie. Een Franciscaan hoort tussen de mensen te staan. We staan voor eenvoud, blijheid en tevredenheid. Dat moet van ons afstralen, uit ons zelf komen. En ik geloof dat we daar wel in slagen.” Niet alle kloosterlingen roept men toe met hun naam. “Dat klopt, maar dat heeft te maken met hun persoonlijkheden. We zijn in het klooster met zes confraters, vijf paters en een broeder. De mensen kennen vooral broeder Xavier en mij omdat we het dichtst bij de plaatselijke bevolking staan. Meersel-Dreef is ons werkterrein. De andere confraters hebben andere capaciteiten en interesses. Zij begeleiden retraites en bezinningen en komen via de misvieringen in contact met de mensen van Meersel-Dreef en omstreken.” Buitenstaanders beschouwen Meersel-Dreef als een gehucht, tot ze er geweest zijn. Een verklaring? “Meersel-Dreef is een begrip tot ver in Nederland en ook een beetje in België. Dat is zo ge-

16

De huidige kloostergemeenschap van Meersel-Dreef van l. naar r.: Pater Jan Van Boxel, Pater Arnold Van Gemert, Pater Jan Geerts, Pater Gerard Sergier, Broeder Xavier Janssens en Pater Luk Wouters.

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 16

17-2-2011 14:33:43


,

kapucijnen komen omwille van de geschiedenis. De komst van het klooster, en later het Mariapark, hebben Meersel-Dreef op de kaart gezet en kwam er maar omdat er in het zuiden van Nederland een behoefte was aan een bereikbare belevingsplaats voor de katholieken. Als het klooster er niet was, dan was Meersel-Dreef een dorp als Meerle of Meer. Meersel-Dreef heeft inhoud, een ziel en straalt dat ook uit. Mensen die daar van geproefd hebben, komen gegarandeerd terug of willen er nooit meer weg. Tot die laatste categorie reken ik mezelf.” De toekomst tekent zich niet zo rooskleurig af. “Ik heb al gezegd dat het geloof niet zal verdwijnen. Wij merken uiteraard ook een lichte achteruitgang in het aantal kerkgangers. Maar anderzijds zien we dat het aantal mensen die de grot gaan bezoeken of die naar de Pio-dagen komt, toeneemt. Elk weekend komen 1500 mensen naar de kloosterkerk. Dat cijfer je niet zo maar weg in deze voor de kerk toch moeilijke tijden. Maar samen met pater Boni Van Looveren (uit Loenhout), die het klooster in Ieper bemant, slaakte ik vijf jaar geleden al een noodkreet. Wij zijn hier met zes. Daarvan zijn er drie ouder dan tachtig jaar en twee ouder dan 75. Pater Jan Geerts is onze jonge “springer”. Hij is 72! Iedereen begrijpt dat het zo niet verder kan. Vanuit Rome is dan de toelating gegeven om een beroep te doen op Kapucijnen uit provincies die dichter bevolkt zijn. Er werd eerst gerekruteerd in India. Maar dat bleek niet zo te lukken voor onze contreien, ze zijn wel actief in Frankrijk.” En nu zoekt men heil in Polen? “Ja, dat is veel interessanter. In de eerste plaats gaat het hier ook over Europeanen en daardoor is het gemakkelijker om de nodige vergunningen te bekomen. Het zijn ook mensen die meer vertrouwd zijn met onze cultuur. Eerst kwam de provinciaal van de Kapucijnenprovincie Warschau poolshoogte nemen. Begin september komen drie Poolse broeders naar Antwerpen om er ge-

durende een jaar onze taal te leren en ook onze kapucijnengemeenschap beter te leren kennen. Het zal niet zo eenvoudig zijn, maar we hebben onze hoop op hen gesteld.” Waarom zouden ze naar Meersel-Dreef komen? Er zijn nog andere kapucijnenkloosters. “De vraag komt van ons en ook van Ieper. Het is zeker dat de drie Poolse broeders verdeeld zullen worden over deze twee kloosters. Daarom is het ook spijtig dat het geen vier Poolse broeders zijn. Op die manier zouden we twee duo’s kunnen maken en wordt het voor hen ook gemakkelijker om zich aan te passen. In ieder geval hopen we dat zij de brug kunnen slagen naar de toekomst. Ik ben er ook van overtuigd dat mijn collegapastoors uit de omliggende parochies blij zullen zijn met deze versterking.” Hoe zwaar “weegt” Meersel-Dreef in de kapucijnengemeenschap? “Het klooster van Meersel-Dreef is belangrijk voor de kapucijnen omdat de religieuze activiteit hier nog heel groot is en omdat het klooster gewoon het mooiste is van allemaal. De kapucijnen beschouwen Meersel-Dreef een beetje als hun uithangbord. Daarom zal het klooster in Meersel-Dreef ook nooit verdwijnen. Het aantal kerkgangers, het succes van de Pater Pio-dagen, de toeloop naar het Mariapark, … dat weegt zwaar door. We merken dat nog steeds nieuwe mensen ons klooster ontdekken. Zij vertrekken hier met een blijheid die hen sterkt om weer verder te gaan met hun leven.” Elegast vzw vertrekt op het einde van dit jaar. Wat gebeurt er dan met de vleugel die vrijkomt? “Het contract met Elegast vzw loopt ten einde. Dat is eigenlijk goed. Want nu kunnen we weer beschikken over het hele gebouw en kunnen we er een bestemming voor zoeken. De afspraak is eigenlijk dat een gedeelte zal ingericht worden als een soort museum dat toegankelijk wordt

voor het publiek. Heel concreet is dit allemaal nog niet, maar de denkpiste evolueert wel in die richting. Even was er ook sprake van om de paters in die vleugel onder te brengen en het oudste gedeelte van het klooster publiek toegankelijk te maken. Maar daar was ik geen voorstander van. Dat moet het klooster blijven. De drempels van onze voordeur en de kerk zijn helemaal afgesleten. Driehonderd jaar lang komen de mensen hierlangs om naar de kerk te gaan of een beroep te doen op onze gemeenschap. Dat moet zo blijven.” En zo zal het ook blijven. Na overleg met de pater provinciaal, de overste van de Kapucijnen in Vlaanderen, werd beslist om heel de voorkant van het klooster en het gebouw waarin Elegast vzw verbleef als verblijfplaats van de paters te gebruiken. Het binnenklooster met de pandgang en de grote refter zullen worden ingericht als museum. Het klooster is al een museum op zich. “Ja, wij beseffen dat eigenlijk onvoldoende. Uiteraard is het gebouw geklasseerd. Maar mensen die ons komen opzoeken zijn telkens verrast over de eenvoud en de schoonheid van de binnenkant van het klooster. Voor ons bewoners is dat alledaags, maar dat is het helemaal niet. Boven hebben we ook nog een cel zoals ze er uitzagen tot vlak na de oorlog en er zijn heel wat attributen die verwijzen naar het verleden. Ook het interieur met de oude vloeren, de gangen, de houten lambriseringen en de schilderijen zijn uniek in hun eenvoud en schoonheid.” Hoe lang houdt u dit nog vol? De rots in de branding lijkt onverzettelijk. “Zo lang ik het graag doe en mijn gezondheid het toelaat, blijf ik verder doen. Het is ook een kwestie van geloof. Het is niet altijd gemakkelijk. Maar als ik voor een moeilijke opgave sta, spreek ik mijn confrater Pater Pio aan. “Ga maar mee. Ik zal U nodig hebben.” En samen lossen we het dan wel weer op. Zonder die steun lukt het niet. Iedereen heeft dat nodig om te kunnen doorgaan.” (André Oomen)

gordijnen • shutters • zonwering tapijten • vloerbekleding • laminaat behang • verf • kleuradvies bed- en badmode • boxsprings, etc.

Kapelstraat 6 • Baarle-Hertog • T. 014-69 90 02 www. vandersluis.be Geopend: Di t/m vr: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 18.00 u. Zat: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 17.00 u. Zon: 10.00 - 12.30 u.

HM2011-1.indd 1

25-01-2011 21:21:03

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 17

17

17-2-2011 14:33:44


18

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 18

17-2-2011 14:33:45


dorpsleven www.demaand.be

Symfonisch Jeugdorkest EJO te gast in Hoogstraten

REDACTIE

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be

Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be

Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6 tel. 03 315 73 64 dhm.meersel-dreef@telenet.be

Minderhout: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net

Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05 SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

HOOGSTRATEN - VZW LA:CH en Kerkfabriek Sint Katharina organiseren op zaterdag 2 april een concert door het Euregio Jeugdorkest (EJO) in de Sint Katharinakerk. Voor de VZW LA:CH is dit het eerste evenement na de succesproductie Gelmel, die in november van vorig jaar heel Hoogstraten in haar greep hield. Dirigent en Hoogstratenaar Hans Casteleyn staat in voor de muzikale leiding van deze concertavond. We kennen Hans nog als dirigent van Gelmel, de musical. Het EJO is een 70-koppig symfonieorkest dat samengesteld is uit zeer talentvolle jongeren uit België en Nederland. Het orkest viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en zet dit dan ook muzikaal extra in de verf. Zo hebben de muzikanten in het verleden reeds verschillende concerten gespeeld in binnen- en buitenland, ze concerteerden met beroemde klassieke solisten alsook met Krezip, New Black Eagle Jazzband uit Boston en vorige maand nog met pop-icoon Candy Dulfer. Op het einde van dit jaar maakt EJO een concerttournee in China (Sjanghai en omstreken), waar ze 6 concerten zullen verzorgen in grote concertzalen. In het weekend van 12 februari jongstleden stond het EJO in de finale van het Nationaal Concours voor Nederlandse Jeugdsymfonieorkesten in De Doelen in Rotterdam. Na een zinderende finale wist het orkest de Jongerenprijs (het beste orkest volgens de jongerenjury) in de wacht te slepen en kaapten ze de titel van eerste erelaureaat weg bij

de professionele jury. Een fantastische prestatie! Het programma voor het concert in Hoogstraten belooft zeer mooi te worden. Dirigent Hans Casteleyn heeft immers niet minder dan 3 topsolisten uitgenodigd voor deze muzikale avond: Liesbeth Baelus was jarenlang concertmeester van het EJO en is intussen bezig aan een indrukwekkende solistencarrière. Johan Van Iersel is momenteel solo-cellist van het Concertgebouworkest Amsterdam, uitgeroepen tot beste orkest in de wereld. En tenslotte Jeroen Vrancken, hij is momenteel de solo-klarinettist van het orkest en een veelbelovend jong talent van eigen bodem. Zij treden alledrie op voor de pauze in enkele indrukwekkende solowerken. Naast onder meer de overbekende Carmen-suite zal het EJO na de pauze de onvolprezen 5de symfonie van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj spelen, een werk dat in de muziekgeschiedenis bekend staat als een van de hoogtepunten uit de symfonische literatuur van de vorige eeuw. Het is voor Hoogstraten een primeur om een symfonisch orkest van dit formaat te mogen verwelkomen. Mis deze unieke kans dus zeker niet! Tickets (€ 12 en € 8 voor -16, drankje inbegrepen) zijn te bestellen vanaf 1 maart op www.vzw-lach.be of op het telefoonnummer 0479/417 288 (Ann Leemans) of 0474/588 339 (Maarten Leemans). Zie ook www.euregiojeugdorkest.com

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 19

19

17-2-2011 14:33:47


hoogstraten

De hartenwens van Annie Martens en Trees Govaerts HOOGSTRATEN - Elke maand zorgt S-plus, de seniorenwerking van De VoorZorg, voor een “knipselkrant” in het Woon- en zorgcentrum. Het is een krantje in grootlettertype met actuele nieuwtjes en weetjes. Alle bewoners krijgen de kans deel te nemen aan de “leescontacten”, waarbij vrijwilligers korte artikels voorlezen. Tussendoor krijgen de bewoner de kans om hierop in te spelen en iets te vertellen. Vorig jaar kregen de bewoners die deelnamen aan de ‘leescontacten’ de kans om een hartenwens te formuleren. In ons januarinummer kon je lezen over de hartenwens van Maria Thys. Op 18 december ging de hartenwens van Annie Martens in vervulling. Annie eet elke week een ijsje in de cafetaria, maar nu koos ze voor zo’n lekkernij op verplaatsing. De handicar bracht haar naar taverne De Jachthoorn, waar ze in het gezelschap van haar kinderen en hun partners kon genieten van een lekkere dame blanche met advocaat. Op woensdag 19 januari ging, als laatste, de hartenwens van Trees Govaerts in vervulling. Trees had de wens uitgesproken om een foto te krijgen van haar grote familie, meer dan 90 personen. Om praktische redenen werd er gekozen voor een boek met foto’s van haar negen kinderen met alle klein- en achterkleinkinderen. Voor alle duidelijkheid werden de namen van ieder familielid er bij gedrukt want meer dan 90 namen onthouden is een hele job. (fh)

D d z s i

Trees Govaerts neemt het fotoboekje meerdere keren per dag vast om alle foto’s te bewonderen

Bloeddonors HOOGSTRATEN – Wegens de bouwactiviteiten in het Slommerhof worden de bloeddonors er op attent gemaakt dat zij hun wagen best in de Tinnenpotstraat of op het einde van de Burg. Brosensstraat kunnen parkeren. Vandaar kunnen zij via het voetgangerspadje dat achter het Rode Kruislokaal loopt, het lokaal bereiken. Zo zal het voor iedereen een stuk aangenamer zijn. Gelieve hier al rekening mee te houden voor de volgende bloedafname op woensdag 2 maart van 17.30 uur tot 20.30 uur. Dank voor uw begrip en de bloedgiften. Rode Kruis- Hoogstraten – http://hoogstraten.rodekruis.be

w v g t t

Annie Martens met haar zoon Piet en dochter Annie.

Pannenkoekendag HOOGSTRATEN - Op zondag 27 februari 2011 organiseert KVG Hoogstraten, Minderhout en Wortel een pannenkoekendag. U wordt in zaal Pax verwacht van 13.30 uur tot 17.30 uur voor het smullen van vers gebakken pannenkoeken. Uiteraard kan u daarbij drankjes verbruiken aan democratische prijzen. KVG hoopt te mogen begroeten op deze organisatie ten voordele van de gehandicapten van hun werkgebied. (FS)

20

N s o h d D e l n o i z

Ken uw buren, ken uw dorp

lees

De Hoogstraatse Maand

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 20

17-2-2011 14:33:47


-

hoogstraten

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD

De ondraaglijke traagheid van dossiers De computer met zijn “copy-past” functie is verdomd handig bij het maken van een verslag van de Dorpsraad. Het is lang niet altijd te wijten aan het bestuur, maar in een aantal dossiers zit zo weinig beweging dat we wel in herhaling moeten vallen. De mededelingen van het bestuur slaan we bewust over. Ze zijn best interessant, maar dat zal u zelf merken in een of andere informatiebrochure.

Prioriteiten 2010 Ontsluiting Houvast De ontsluiting van de verkaveling(en) achter de Heilig Bloedstraat is een goed voorbeeld van een dossier dat al jarenlang op de agenda staat. Schepen Haseldonckx is kort en duidelijk: die ontsluiting kan enkel over het grondgebied van Rijkevorsel en die gemeente heeft daar geen voordelen bij. Maar hij heeft goed nieuws. Op 20 januari verklaarde het schepencollege van Rijkevorsel zich principieel akkoord dat Hoogstraten die weg op hun grondgebied mag aanleggen op voorwaarde dat ze de weg ook onderhouden. Met dat principieel akkoord kan men nu naar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en, als zij akkoord gaan, een ontwerper aanstellen. Dat dossier komt dus zeker nog terug.

Aanleg Van Aertselaarplein Staat voor het 15de jaar op de agenda. Vorig jaar werd er nog gedacht om de terreinen van het vroegere Friswit bij het geheel te betrekken en gingen er stemmen op de stelplaats van De Lijn te verplaatsen naar De Kluis of naar het industrieterrein. Nu is er van dit alles geen sprake meer en toont schepen Ward Baets ons in primeur een eerste ontwerp, een summier plan dat zelfs nog niet in het college besproken is. In dit ontwerp komt de bushalte naast de weg op de terreinen van De Lijn en gaat er veel aandacht naar winkelen en wonen op de gronden op de hoek van de Molenstraat en het Van Aertselaarplein. Daar komt nogal wat nieuwbouw. Wat er precies gebeurt op het eigenlijke plein voor café De Wachtzaal is op deze eerste schets niet duidelijk, maar dat zien we later wel.

Kerststal Het bestuur van de Dorpsraad droomt van een nieuwe kerststal. Men heeft het niet met zoveel woorden gezegd, maar wellicht denkt men aan een stal met iets meer uitstraling zo vlak naast de indrukwekkende toren. Hoe dan ook, de Dorpsraad doet een oproep aan

Een eerste voorstel voor de inrichting van het Van Aertselaarplein en stelpost van De Lijn. Een primeur voor de openbare vergadering van de Dorpsraad, want het college moet het plan nog bespreken.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 21

21

17-2-2011 14:33:49


hoogstraten

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD personen en/of verenigingen met ideeën of voorstellen. Schepen Ann Desmedt merkt terecht op dat het plaatsen van een kerststal, net zoals in de andere deeldorpen, een zaak is voor de inwoners en niet voor het stadsbestuur.

Bestemming rusthuis (H-gebouw) Nu de bouw van het nieuwe woon- en zorgcentrum volop bezig is, wordt het tijd om te denken aan de herbestemming van het huidige rusthuis, het zogenaamde H-gebouw. Voor alle duidelijkheid: het huidige rusthuis mag als beeldbepalend gebouw niet verdwijnen, maar is niet als mo-

De Zuidelijke randweg Ook dit punt staat al 15 jaar op de agenda. Net zoals elk jaar herhaalt schepen Marc Haeseldonckx ook nu dat dit probleem Hoogstraten overschrijdt. “Willen we terug tot leefbare woonkernen komen dan moeten we, wat het verkeer betreft, naar één globale aanpak voor de regio”, zegt hij. Het probleem is dat men van de E19 (Breda – Antwerpen) naar de E34 (Antwerpen – Eindhoven en/of Hasselt) wil en Antwerpen zelf wil vermijden. Veel (vracht)wagens rijden dan van Meer of Loenhout over Rijkevorsel naar Zoersel of omgekeerd. Het provinciebestuur is gestart met een mobiliteitstudie voor veertien gemeenten in de Noorderkempen. De bedoeling is om eind volgend jaar tot één visie te komen voor de hele regio. Er liggen drie scenario's op tafel. • In de eerste mogelijkheid blijft de N14, de baan Meer, Hoogstraten, Rijkevorsel enz., de hoofdas voor al het vervoer tussen de E19 en de E34. • In een tweede optie verlaat het verkeer de E19 in Loenhout om dan over Rijkevorsel naar de E34 te rijden. • Het laatste scenario noemt men de kamstructuur. Vanuit de gemeenten met een directe aansluitingen op de autoweg, zoals Hoogstraten, blijft vrachtverkeer van en naar die autoweg mogelijk, maar de N14 blijft dan voorbehouden voor woon- en werkverkeer. Als de overheid ermee akkoord gaat kan men plaatselijk op bepaalde wegen beperkingen van tonnage opleggen. Zo zou men in de John Lijsenstraat enkel plaatselijk verkeer voor vrachtwagens kunnen instellen, zodat het doorgaand zwaar vervoer verplicht wordt om via de afrit

Wagens per 24 uur Uit verkeerstellingen, uitgevoerd op verschillende dagen in 2009 en 2010, kennen we het gemiddeld aantal voertuigen dat op 24 uur tijd op de Vrijheid en de verschillende invalswegen.

Totaal Waarvan voer- vrachttuigen wagens

Meerseweg 11.700 1.308 Minderhoutdorp 15.909 1.576 Vrijheid 18.229 2.241 Gelmelstraat 8.939 1.100 Loenhoutseweg 7.993 1.300 St.-Lenaartseweg 4.800 730

Loenhout en de Houtelweg of de parking van High Street naar Rijkevorsel te rijden. Mobiliteit is een complex probleem. Daarom legt het stadsbestuur hierover op 21 maart om 19 uur een speciale infoavond in.

Leerlingenvervoer Een ander probleem is het busverkeer na schooltijd. De bussen vertrekken aan het Spijker, waar een echte bushalte is, en rijden langs de Tinnenpot- en de Karel Boomstraat naar het Klein Seminarie met een verkeersinfarct als gevolg. Omdat andere mogelijkheden, zoals een halte bij de terreinen van HVV of op de achterliggende gronden van het Seminarie afgeschoten werden, pleit de stad nu voor een volwaardige bushalte op

“Veel mensen, potentiële klanten, vermijden het winkelcentrum Hoogstraten omdat het bijna niet meer te bereiken is. Het verkeer zit muurvast”, zegt voorzitter Jef Verheyen.

nument beschermd. Schepen Tinne Rombouts herinnert eraan dat er enkele jaren geleden een werkgroep onderzocht heeft in hoeverre het gebouw geschikt was om er openbare diensten in onder te brengen. Maar omdat het geen evident gebouw, met nogal wat beperkingen betreft heeft men die piste verlaten. Op dit moment onderzoekt het OCMW, die eigenaar is van het gebouw, of er serviceflats of aanleunappartementen kunnen komen. Als dat kan zal dat wellicht in privaat-publieke samenwerking (PPS) gebeuren. Een tweede mogelijkheid bestaat erin om de serviceflats te realiseren met een systeem van obligaties, zodat mensen die nu nog geen serviceflat nodig hebben alvast investeren voor later.

22

De Vrijheid slibt zo al dicht. Met de bussen voor de leerlingen van het Klein Seminarie erbij staat alles potvast.

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 22

17-2-2011 14:33:49


m

n . j

hoogstraten

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD de gronden achter de serviceflats, waar ook het zwembad zou komen. De Lijn, de politie en het stadsbestuur staan achter deze visie.

Vragen van de raad Bewakingscamera’s Sinds mei hangt er als proef een bewakingscamera aan het stadhuis. Ze werd gratis geplaatst door de firma 2C, die ook de transportzone langs de E19 bewaakt, maar die ondertussen failliet is. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht worden er beelden gemaakt in de zone tussen de vroegere rijkswachtkazerne en café Bizar. De beelden die bij daglicht gemaakt worden zijn van zeer goede kwaliteit, ’s nachts zijn ze minder duidelijk. De beelden worden enkel door de politie keken en alleen indien er een melding van vandalisme of geweld binnen kwam. “De camera’s zijn zeker preventief van belang”, zegt burgemeester Van Aperen. “Sinds ze er hangen is het vandalisme sterk afgenomen”.

Verlichting zebrapaden Het bestuur van de Dorpsraad vraagt of het mogelijk is om verlichting te plaatsen boven de zebrapaden, zodat de voetgangers daar beter zichtbaar worden. De vraag is behandeld in de verkeersraad en daarna doorgespeeld naar de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid die zo’n plaatsing geweigerd heeft. Indien men het zebrapad te fel verlicht ontstaat er net achter een donkere zone, wat op zich weer onveilig is. Het bestuur mag wel naast de weg, bij de zebrapaden, ‘gewone’ bijkomende verlichting plaatsen.

dan kan men met de boetes van de blauwe zone, de huur en de afschrijving van de parking Van Cuyck betalen.

Vragen van aanwezigen Blijkbaar is alles duidelijk want er komen maar enkele vragen uit het publiek.

Het zwembad Vorig jaar deelde schepen Tinne Rombouts mee dat het zwembad 760.000 euro per jaar ging kosten gedurende 20 tot 30 jaar, afhankelijk van de uiteindelijke kostprijs. We noteerden toen ook dat het zwembad in 2012 klaar zou zijn. Op de vraag of het nog wel verantwoord is om een zwembad te bouwen nu we de enorme kostprijs kennen antwoord schepen Rombouts vandaag: “Ik ben vooral verrast dat de vraagsteller de prijs kent, want we hebben pas vandaag van de twee laatste kandidaten hun dossier binnen gekregen [ ] Vandaag maken we van beide dossiers een evaluatie, zowel inhoudelijk kwalitatief als het volledige financiële aspect: zwembad en buitenaanleg. [ ] Ik denk dat het momenteel zeker te vroeg is om uitsluitsel te geven over het feit of het er definitief komt”. Einde citaat.

Tentjes op de Vrijheid Enkele horecazaken langs de Vrijheid plaatsen tentjes voor hun deur om de rokers ter wille te zijn. Dat doet ook café ’t Verschil. Iemand vraagt hoe het mogelijk is dat men op de hoek van de Gelmelstraat en de Vrijheid zo’n gevaarlijke situatie toelaat. Burgemeester Van Aperen is categoriek en deelt mee dat men dat niet tolereert. “Vorige zaterdag heeft de politie de opbouw van zo’n tentje doen stoppen en de politie zal streng toezien en optreden” aldus de burgemeester.

Lichtvervuiling en sneeuw De voorlaatste vraag gaat over het ruimen van de besneeuwde stoepen. De burgemeester verwijst naar GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties) reglement dat elke eigenaar of bewoner (van de benedenverdieping) verantwoordelijk is voor het sneeuwvrij maken van de stoep en dat er sancties tegenover staan. De laatste vraag over het vroeger doven van het licht op de St.-Katharinatoren zorgt voor spraakverwarring tussen de vraagsteller en het college. Het is al laat en de aanwezigen willen naar huis. (fh)

Wij werken goed samen met de politie

Parkeerbeleid Schepen Marc Haeseldonckx schetst het parkeerbeleid en antwoordt daarmee in een klap op drie vragen van de Dorpsraad over het parkeerbeleid, de inkomsten ervan en de vraag waar dat geld dan wel naartoe gaat. Om meer parkeerplaatsen voor potentiële kopers vrij te reserveren, voerde het stadsbestuur langs de Vrijheid de blauwe zone in. Om te voorzien in parking voor langparkeerders, zoals het personeel van de winkels en leerlingen van het IKO, werd o.a. de Van Cuyckparking ingericht. Wie te lang of zonder kaart parkeert riskeert een boete van 15 euro, geld dat volgens een retributiereglement in de stadskas terecht komt. En dan is de rekening rap gemaakt. In 2008 werden voor 42.400 euro boetes binnen gehaald, een jaar later 46.000 en vorig jaar 38.000 euro, al is het jaar nog niet volledig afgesloten. Als men weet dat de aanleg van de parking Van Cuyck 196.000 euro heeft gekost en men een kleine 20.000 euro huur per jaar moet betalen,

“Onze camera’s werken goed, beter dan die van het stadhuis”, zegt Jan Haderman van café Bizar. “Voor betere beelden komt de politie langs hier”. Café Bizar heeft, net zoals ’t Verschil, al meer dan een jaar camera’s in het café hangen. Buiten gebruikt men alleen een camera in de zomer, als het terras er staat. “Door de camera’s hebben we al dieven en druggebruikers kunnen betrappen”, zegt Jan. “We werken ook goed samen met de politie die af en toe beelden opvraagt. Recent heeft men zo nog een aantal diefstallen op de Vrijheid kunnen oplossen”. Jan Haderman ziet een samenwerking met het stadsbestuur wel zitten. “We zijn zeker bereid om ook buiten permanent een camera te hangen. We zullen het in overleg met de stad moeten doen omdat ook wij gebonden zijn aan de wet op de privacy”

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 23

23

17-2-2011 14:34:06


HOOGSTRATEN

Stijn Vrancken op een trip vol vertelsels

HOOGSTRATEN - ‘Wees gerust, maar niet hier’ was een vurige, maar vaak verraderlijk warme literaire voorstelling, met een snedige mix van gedichten, verhalen, anekdotes en andere oraliteiten. De leerlingen van de 3de graad van het Klein Seminarie werden door dichter Stijn Vranken meegenomen op een ongehoorde trip naar alle uithoeken van dit bestaan. Genadeloos werd gepulkt aan alles wat ons drijft: verlangen, twijfel, haat, onzin, zwaartekracht… Er werd gedanst op de tenen van de dood en op de tonen van dit leven – en vaak tegelijk. Maar bovenal werd de liefde beschreven, en wel helemaal zoals ze is: gretig, vleselijk, en vaak ver te zoeken. Zonder haar te banaliseren wist deze gedreven performance de poëzie op een toegankelijke en inspirerende manier tot bij het jonge publiek te brengen. Het ene moment erg ontroerend, en even later weer verrassend en hilarisch. Grondig en luchtig. Ontroerend en grappig. Filosofisch en banaal. Kortom, precies zoals het leven zelf. Met deze voorstelling balde Stijn Vranken het allerbeste uit de gedichten van zijn eerste twee bundels. Een uitgepuurde podiumselectie dus, getest en beproefd! (A.O.)

Erfgoed Hoogstraten in De Klapekster

HOOGSTRATEN – Voor het derde jaar op rij organiseerde vzw Erfgoed Hoogstraten haar ledenvergadering in een erfgoedsite. Na de SalmSalmmolen in 2009 en de Meerselmolen vorig jaar, bezocht men dit jaar Wortel-kolonie. Voor het statutaire gedeelte gaven Frans Horsten, Bart Hoeymans en Francis Huybrechts uitleg over het domein vroeger, nu en tijdens de oorlogsjaren. Daarna vergaderden de leden in de zaal boven De Klapekester en werd de werking van de vzw en de verschillende werkgroepen toegelicht. Naast de Erfgoedprijs, die de Werkgroep monumenten dit jaar voor de achtste opeenvolgende maal uitreikt, zal veel aandacht en energie gaan naar de samenwerking met studiebureau Stramien. Dit bureau kreeg van het stadsbestuur en de opdracht om een visie op de stedenbouwkundige ontwikkeling van Hoogstraten uit te werken, rekening houdend met de erfgoedwaarde van de stad en zijn deeldorpen.

De Werkgroep Oude voetwegen legt dit jaar de laatste hand aan een globale inventaris van alle voetwegen in de gemeente en werkt daarvoor samen met het stadsbestuur en verschillende partners zoals toerisme, vzw Kempens Landschap en andere. Ook voor de Werkgroep Op het Oorlogspad wordt 2011 een bijzonder druk jaar. Zij verzamelen afbeeldingen, informatie en nemen een groot aantal interviews af als voorbereiding van de uitgave van een boek over de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners van (groot) Hoogstraten, een uitgave die in samenwerking met het Stadsbestuur op 11 november moet verschijnen. De werkgroep Levende Geschiedenis tenslotte begint binnenkort aan de voorbereidingen in verband met herdenking van 200 jaar Slag bij Hoogstraten in 2014. (fh)

Leerlingen schitteren in het Leerkrachtenfeest HOOGSTRATEN - Naar jaarlijkse traditie werden de leerkrachten van het ASO Spijker door hun leerlingen getrakteerd op een magnifiek LKF. De laatste jaars zijn maanden bezig om ze te verrassen op een geweldig spektakel waar heel wat leerlingen uit alle jaren aan meewerken Er werd geacteerd, gedanst en gezongen op life muziek. Leerlingen paradeerden in zelfgemaakte kledij over de catwalk en andere voerden spectaculaire salto’s uit! Fotografie en film kwamen dit jaar ook mooi aan bod. Kortom een creatieve verwendag voor de leerkrachten, die uitermate trots zijn op deze schitterende prestatie van de zesde jaars!

24

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 24

17-2-2011 14:34:08


p

r -

n n ! i g s e

HOOGSTRATEN

The Marckriver New Orleans Jazzclub presenteert

LEZERS SCHRIJVEN

The Mardi Gras Jazzband in “Tribute tot Buddy Bolden”

Blok 36

The Mardi Gras Jazzband op 14 maart in zaal St.-Cecilia. The Mardi Gras Jazzband brengt een programma met nummers uit het repertoire van Buddy Bolden, doorweven met anekdotes uit het turbulente leven van trompettist “King” Charles buddy Bolden In januari 1983 wordt een zestal Grembergse muzikale vrienden op sleeptouw genomen door de Lokerse “New Orleans Train J.B.” om hun eerste stappen in de oude stijl jazz te zetten. Ze kiezen voor de naam “The Mardi Gras Jazzband” omdat die verwijst naar vastenavond in New Orleans, dé feestdag bij uitstek in de bakermat van de jazz. Na een goed jaar repeteren volgt op 17 maart 1984 hun officiële première. Reeds in de zomer van hetzelfde jaar staan zij op de affiche van de Internationale Kroegentocht in Oudenaarde. Vanaf 1985 worden de eerste contacten gelegd met de Honky Tonk Jazzclub en een jaar later vormt The Mardi Gras Jazzband, op het Dendermondse Jazzfestival een brassband, samen met de Engelse klarinettist Norman Holliday. De internationale carrière van The Mardi Gras Jazzband vangt in 1987 aan in Goes, Nederland. Al snel omvat de actieradius van het orkest het ganse Vlaamse land, en ook de buurlanden. In 1989 behalen zij tijdens de Dendermondse kroegentocht de tweede plaats in de publiekspoll. Vanaf 1991 wordt The Mardi Gras Jazzband huisorkest van de Dendermonds Honky Tonk Jazzclub. Ze treden ondermeer op tijdens de Honky Tonk boottochten op de Schelde en openen de podiumacts op het Jazzfestival te Dendermonde. Na een periode van windstilte nemen in 2002 een aantal van de originele bandleden de draad weer op om zo de Oude Stijl weer trouw te zweren.

De leden werken doelbewust naar een eigen herkenbare stijl en spelen in tegenstelling met veel pick-up bands, met een vaste bezetting. Wie de MGJB engageert krijgt die dan ook te horen. De groep hangt structureel goed samen. Fronten ritmesectie steunen en vullen elkaar goed aan zoals het hoort en het is duidelijk dat het speelplezier primeert . BUDDY BOLDEN is in de oudste geschiedenis van de New Orleans Jazzmuziek een voorloper. Het is een mysterieus figuur rond wie allerlei verhalen en legendes de ronde doen . Vermits de eerste platen pas rond 1917 verschenen, is er van hem geen enkele opname bekend, en wordt zijn reputatie als trompettist gebaseerd op de vele getuigenissen van diegenen die met hem gemusiceerd hebben of hem gekend hebben. Louis Armstrong vertelde graag hoe hij als kind naar die B.B. ging luisteren. Andere grote namen in de trompetwereld hebben geprobeerd om zijn legendarisch spel, timbre en volume na te bootsen in allerlei opnames, die zeker de moeite waard zijn om te beluisteren . De MARDI GRAS doet ook hier een ernstige poging om Buddy Bolden als muzikant en mens aan het publiek voor te stellen met volgende bezetting: Michel Simons (trompet), “Papa” Paul Callebaut (trombone, vocal, leader), Jan Coppieters (klarinet), Wannes “Whitehead” Van Wichelen (banjo), Wim “Dix” Decommer (piano), Paul “Speedy” De Bock (bas) en Rik Van Overstraeten (drums). The Mardi Gras Jazzband in een “Tribute to Buddy Bolden” op maandag 14 maart om 20 uur in zaal St.-Cecilia. Info: 03 314 67 08 (ES/red)

Als inwoner van Hoogstraten en als natuurliefhebber maak ik me vreselijk kwaad om wat er gebeurd is in de Gravin Elisabethlaan. Men heeft daar vooraan een appartement gezet, het lijkt eerder op een kazerneblok of zoiets dat men in Oost Berlijn veel zag staan. Dichtbij, te dicht, stonden prachtige beukenbomen. Men heeft ze nu zonder problemen omgezaagd. Reden: ze stonden te dicht tegen deze appartementen. Neen de appartementen stonden te dicht tegen de bomen. Zo maakt men Hoogstraten lelijker en lelijker. Zo is het enige park ook weeral eens naar de maan. Men beweert dat de bomen ziek zouden zijn. Dat is mogelijk daar er gedurende de bouwwerken veel water is weggepompt. Deze bomen zouden zich zeker hersteld hebben . Nu is het bestuur zo hypokriet om dan maar gauw een groene zone aan te leggen tussen de Gelmelstraat en de ‘s Boschstraat. Waar blijft de stem van de groenen? Waar blijft de stem van de Hoogstraatse groene burger? MVD, Hoogstraten

CINE HORIZON Desert Flower De kleine Waris Dirie trekt met haar familie als nomade door de Somalische woestijn. Ze leeft er een gelukkig leven tot ze twaalf wordt en haar vader haar wil uithuwelijken aan een man van zestig. Hoewel ze haar broertje beloofde voor altijd samen te blijven, vlucht Waris dwars door de woestijn naar Mogadishu. Ze vindt er tijdelijk onderdak bij haar grootmoeder, die ervoor zorgt dat het meisje met haar oom mee naar Londen kan als dienstmeid. Wanneer ze in de illegaliteit terecht komt, probeert ze als schoonmaakster de eindjes aan mekaar te knopen. Tot ze op een dag ontdekt wordt als model. Topmodel Waris Dirie, die internationaal carrière maakte en op de covers van alle grote modebladen stond, schreef haar levensverhaal neer in enkele boeken. Om het thema van vrouwenbesnijdenis aan te kaarten, gebruikte regisseur Hormann deze boeken als basis voor Desert Flower. Ondanks het delicate onderwerp werd het een onderhoudende en toegankelijke film. De rol van Dirie wordt vertolkt door de Ethiopische actrice en topmodel Liya Kebede, gekend van de reclamecampagnes van Estée Lauder. Desert Flower, filmvoorstelling in samenwerking met KVLV en KAV met een inleiding over het thema vrouwen in de Islam naar aanleiding van de internationele vrouwendag. Donderdag 17 maart om 19.30 in het auditorium van het Klein Seminarie. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 25

25

17-2-2011 14:34:08


hoogstraten

“Leathons Wolf”, een boek van Lief Van Opstal

Gedicht in De Maand Vastberaden rechtdoorzee. Sterk van stem, gestalte. Want zó zijn wij mannen! Toch? … Of moeten we ‘t zo? Leerden we ’t zo? Doen we ’t zo? … Zoals verwacht? Maar is ons hart dan écht zo hard? En mág je ’t anders tonen? En kán ik dat? Dat mag en dat kan, zegt dichteres Rosette en ze laat ons doen en schrijft het neer, over ’t diepst van ons gedachten.

soms is een man kan een man soms huilen? kan een man is een man die huilen? die man is hij huilen een man kan die huilen? kan dat die soms waarom hij huilen? kan een man kan hij huilen, soms? waarom soms huilen die man ooit en soms? R. Servaes

J

HOOGSTRATEN – Midden maart verschijnt bij de digitale uitgeverij Free Musketeers het eerste boek van de Hoogstraatse Lief Van Opstal: Leathons Wolf. Even voorstellen.

E d d i

DHM: Wie is Lief Van Opstal Lief van Opstal: Ik ben in 1959 geboren in Hoogstraten en woon daar nu nog. Ik studeerde moderne talen in Antwerpen en mijn liefde voor boeken en literatuur gaat terug tot mijn eerste baan in een kleine uitgeverij.

D v d -

DHM: Waarom een uitgave bij een digitale uitgever? Lief: Het was en is de enig haalbare mogelijkheid en volgens mij de toekomst. Geen problemen met oplagen enz. U kan het boek nu al bestellen en op 24 maart komt het van de pers. Bijbestellen blijft onbeperkt mogelijk, dus het is zeker voor een debutant een zeer interessante formule. DHM: Wat soort boek is het? Lief: De uitgeverij rangschikt het in de categorie “fantasy”. Het is een romantisch griezelverhaal, een verhaal over een onmogelijk wezen en zijn al net zo onmogelijke liefde voor een vrouw. Een verhaal vol spanning, humor en erotiek. DHM: Kan en wil je iets kwijt over de inhoud? Lief: In “The Arches” een nieuw restaurant in de gewelven van de stad Edinburgh worden op een vrijdagavond negentien mensen op een beestachtige wijze vermoord. De enige overlevende is de 48-jarige Dana Scott. Zij heeft gezien hoe de negentien mensen brutaal aan hun einde kwamen, was van angst flauwgevallen en werd de dag nadien wakker in het ziekenhuis. Dana vertelt aan de dokter dat zij en de restaurantgasten zijn aangevallen door een ‘mon-

-

-

ster’, half mens half dier, met spitse oren, geklauwde handen en vier grote hoektanden. Niemand wil de vrouw geloven, maar de wond op haar buik en het gevonden DNA wijzen inderdaad op een niet-menselijk wezen. De volgende nacht wordt Dana door het monster ‘Wolf’ ontvoerd uit het ziekenhuis… niemand heeft iets gezien of gehoord en de agenten staan voor een raadsel want ze weten niet waar ze de vrouw moeten zoeken. “Leathons Wolf” het eerste boek van Lief Van Opstal kost 23,95 euro en kan u bestellen bij de auteur: lief.vanopstal@live.be of langs site van de uitgeverij www.freemusketeers.nl (fh)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN

100 95

Zeg maar hoe je zitten wil

75 100

100 95 75 100

95 25

95 25

75 5

75 5

0

0

25

25

5

5

0

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 26

www.kempimeubel.be

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 26

17-2-2011 14:34:08

H G s o Z l d b I d b H z z


HOOGSTRATEN

Nieuws uit de Bib Jeugdboekenweek Elk boek is een geheim … een geheim om te ontdekken. Tijdens de Jeugdboekenweek zoeken we de mooiste, spannendste en droevigste geheimen in boeken en verhalen. De bib van Hoogstraten doet dit aan de hand van allerlei activiteiten voor de leerlingen van de basisschool: - De kinderen van het eerste leerjaar kunnen samen met hun ouders op een speelse manier de bib leren kennen. Daarvoor gebruikt de bib het spel Touwtje Trek. Dit is een proefproject waaraan de gemeenteschool Hoogstraten, het Spijker en het Klein Seminarie deelnemen; - Schrijfster Annemarie Bon bezoekt op dinsdag 22 maart de bib. Zij geeft een interactieve lezing voor de leerlingen van het 2de leerjaar. De bibliotheek richt deze lezing samen met de provincie Antwerpen in; - De kinderen van het 4de leerjaar gaan samen met de Boekenplanken op wereldreis. De bib organiseert in samenwerking met de provincie

Antwerpen drie muzikale voorstellingen; - Wally De Doncker, bekend van onder andere Een opa met gaatjes en Mijn neefjes zijn wolven, vertelt aan de leerlingen van het 5de leerjaar over zijn inspiratiebronnen voor zijn boeken. Voor die boeken componeert hij ook liedjes.

24 en 31 maart om 19:30 uur. Deelname kost 15 euro voor de hele cursus. Vooraf inschrijven is verplicht.

Alle activiteiten worden in samenwerking met de Hoogstraatse scholen georganiseerd.

In 2010 is de Hoogstraatse bibliotheek met een collectie games voor Wii en Playstation 3 gestart. Dit jaar breiden we ons aanbod uit met spelletjes voor Nintendo DS. Met Goldeneye treed je in de voetsporen van James Bond. Als je liever je hersens oefent, moet je zeker de 1313 vragen van Quest braintainment proberen op te lossen. Ook voor de Wii en Playstation 3 zijn er nieuwe titels, zoals het strategische Bakugan en PacMan party, een moderne variant op het klassieke computergame. Een overzicht van de games voor volwassenen en jeugd vind je op www.hoogstraten.bibliotheek.be. Een game mag je 2 weken ontlenen voor 1euro. (rs/fh)

Cursus fietsen herstellen Niets doet zo veel deugd als een fietstocht bij stralend weer, maar niets is zo vervelend als midden tussen de weilanden staan met een lekke band, een afgelopen ketting of een ander technisch defect. Gelukkig schiet de bib je ter hulp. De bibliotheek van Hoogstraten organiseert een cursus fietsen herstellen met aandacht voor banden, remmen, kettingen en versnellingen. Na deze cursus kan je onbezorgd op de fiets de zomer tegemoet. De cursus bestaat uit 3 lessen, op donderdag 17,

Hoe duurzaam en ‘fair’ is landbouw hier en in het zuiden?

Gedichten in het luchtruim

. p

t t t .

n e n

100 95 75 100 95 25 75 5 0 25 5 0

HOOGSTRATEN - Naar aanleiding van de Gedichtendag schreven de kinderen van de basisschool van het Klein Seminarie een gedicht op een kaartje, elk leerjaar in een andere stijl. Zo maakten de leerlingen van het eerste leerjaar een abc-boek en die van het tweede jaar een naamgedicht, een gedicht dat begint met de eerste letter van hun naam. In het derde leerjaar schreef men kwatrijmen, dat zijn gedichten die uit vier regels bestaan en bovendien rijmen. Het vierde schreef stapelgedichten, waarin de zinnen alsmaar langer worden. Het vijfde verzon tautogrammen, of gedichten met zinnen

Spellen Nintendo DS

waarvan ieder woord met dezelfde letter begint. In jet zesde tenslotte brak men zich het hoofd over een rondeel, een gedicht dat uit acht regels bestaat, maar waar regel 1, 4 en 7 precies hetzelfde is en regel 2 en 8 ook. Op het einde van de dag werden deze gedichten het luchtruim ingestuurd met ballonnen. Die 25ste januari was er een strakke wind. Deze zorgde ervoor dat de ballonnen tot over de Schelde terechtkwamen in Oost-Vlaanderen. Zo kregen mensen van Wortegem-Petegem, Zomergem en Nieuwkerken-Waas een gedicht uit Hoogstraten aan. Zo zie je maar: poëzie kent geen grenzen. (fh)

HOOGSTRATEN - Vorig jaar lanceerden we met succes de ecocyclo Fair Trade en duurzame landbouw. Landbouwers, Noordzuidverenigingen, natuurverenigingen en vertegenwoordigers van VVV wisselden van gedachten over uiteenlopende thema’s. Het stadbestuur nodigt alle inwoners van harte uit op een volgavond op woensdag 30 maart 2011 te 20 uur in de grote zaal van Veiling Hoogstraten - Loenhoutseweg 59 - Hoogstraten. Veiling Hoogstraten en Oxfam Wereldwinkels getuigen over hun plannen en realisaties over duurzaam ondernemen. Nadien kan u tijdens een rondgang van gedachten wisselen over vijf thema’s: bijen en biodiversiteit door de Sint Ambrosiusgilde en Miel Mayahoning VZW, de invloed van de klimaatverandering op landbouw hier en in het zuiden door Boerenbond, melkveehouders hier en in het zuiden leren van elkaar door Boerenbond, Hoogstraats bedrijf kiest voor Fair Trade door Special Fruit, waarheen met de voedselprijzen door Jan Aertsen van Vredeseilanden. We presenteren hapjes en drankjes met Fair Trade en seizoens- en streekgebonden producten. Deelname is gratis. Inschrijven voor 23 maart op de dienst toerisme - administratief centrum - Vrijheid 149 -2320 Hoogstraten - toersime@hoogstraten.be - 03/3401955.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 27

27

17-2-2011 14:34:09


hoogstraten

En ’s middags sporten HOOGSTRATEN - De boog kan niet altijd gespannen staan en onder het motto “een gezonde geest in een gezond lichaam” organiseren de leerkrachten lichamelijke opvoeding van het Klein Seminarie tijdens de middagspeeltijden allerhande sportcompetities en initiaties. In de sporthal krijgen de leerlingen van het eerste jaar les in het volleybal, en gelukkig blijft het niet alleen bij het luisteren naar de leerkracht. Uiteraard wordt er ook flink wat afgetraind en worden wedstrijdjes gespeeld. (A.O.)

Klein Seminarie stapt 175ste jaar uit HOOGSTRATEN - De 175ste verjaardag van het Klein Seminarie van Hoogstraten zit er op. Een heel jaar lang stond de kalender bol van activiteiten die het honderd vijfenzeventigste jaar luister bij moesten zetten. Op de laatste zondag van januari organiseerde de school een grote winterwandeling. De wandelaars, vooral gezinnen, genoten van de prachtige natuur in Wortel Kolonie en langs de Mark. Leerkrachten traden op in een oude schuur, leerlingenensembles deden er niet voor onder en in de school zelf stond nog een afsluitend optreden van enkele ouders, begeleid door Florejan Verschueren, op het programma. Na de fikse wandeling vormden de frikadellen met krieken de ingrediënten van een heerlijke, sobere feestmaaltijd. Het Klein Seminarie blikt nu terug op een geslaagde verjaardag. (A.O.)

Internen testen veldritparcours uit HOOGSTRATEN - De internen van het Klein Seminarie van Hoogstraten konden zich naar hartenlust uitleven op het veldritparcours van de Superprestigewedstrijd van Hoogstraten. Het Superprestige Veldrijden, de jaarlijkse veldrit van de Hoogstraatse Spurters werd zondag 6 februari georganiseerd. Renners van de elite met en zonder contract, beloften, juniores heren en nieuwelingen kwamen er aan de start. Maar de jeugd mocht alvast kennis komen maken met het parcours en genoot met volle teugen. Of er mogelijke veldritkampioenen tussen zitten valt nog af te wachten. Enthousiasme was er echter meer dan genoeg.

28

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 28

17-2-2011 14:34:10


e

n .

r g

n r n

n ,

hoogstraten

“Hoogstraten Zwemt”

Wereldwinkel volgt Broederlijk Delen naar Burundi HOOGSTRATEN / WORTEL - 2011 is een bijzonder jaar voor Broederlijk delen. Het is namelijk hun verjaardag. Een hongersnood in Congo was 50 jaar geleden het startsein van de allereerste campagne van Broederlijk Delen. Net als elke 50-jarige hebben ze over deze verjaardag gemengde gevoelens: er is de zin om te vieren, maar er zijn ook de vragen over wat ze hopen te bereiken. Daarom lanceren we voor dit bijzonder jaar een bijzondere campagne: “Maak ons overbodig! Steun de plannen van het Zuiden.”

lustreert hoe Broederlijk Delen aan ontwikkelingssamenwerking doet.

 Om die eigen plannen van het Zuiden te kunnen blijven ondersteunen, hebben ze fondsen nodig. Naar goede gewoonte doet de Hoogstraatse Wereldwinkel tijdens de actie een duit in het zakje met het traditionele Wereldwinkel-etentje. Dit jaar vergast de Wereldwinkel de eters op een fijn Afrikaans getint feestmaal in de Bonte Beesteboel in Wortel, op zaterdag 2 april. Eten kan om 17,30 uur of om 20,00 uur.

De kernboodschap is immers: Broederlijk Delen laat groepen mensen in het Zuiden hun eigen plannen uitvoeren in de strijd tegen armoede en onrecht. Deze aanpak maakt Broederlijk Delen - op termijn - overbodig.

Op het menu

Overbodig!? Toch wel. Deze campagne gaat over de vraag hoe we het best aan ontwikkelingssamenwerking doen. Hun lange ervaring leert dat we armoede en onrecht het best bestrijden als de eigen plannen van lokale groepen ondersteund worden. Eens ze goed bezig zijn, wordt Broederlijk Delen daar overbodig.
Dan kunnen zij weer andere groepen ondersteunen en zich opnieuw overbodig maken… 

 Dit jaar gaat de reis naar Burundi voor een ontmoeting met het gezin van Anthère en Sylvie. Via 2 lokale projecten die Broederlijk Delen steunt, kon het gezin zijn inkomen uit de koffieteelt verhogen en zijn landbouwactiviteiten verbeteren. En als actief lid van de Hagurukagroepen – boeren die vooruit willen - deelt Anthère zijn kennis met andere boeren en boerinnen. Dit verhaal il-

Voorgerecht (4 euro): Wortelsoep met curry, kokosmelk en banaan of een fris slaatje van couscous Hoofdgerecht (10 euro): een Burundees getinte groentelasagne (met uien, bonen en okra) met Marokkaans brood (pure ‘fusion’ tussen Zuid-Europa, Noord- en Midden-Afrika) of dé Midden-Afrikaanse klassieker Kip moambe met spinazie en rijst (voor de kinderen zijn er kleinere porties aan halve prijs) Dessert (3 euro): Cake met banaan, walnoten en de enige echte pure Wereldwinkel-chocolade of een frisse bananenmousse met dezelfde chocolade Dat alles vanzelfsprekend bereid met zo veel mogelijk eerlijke en biologische producten. Tijdig inschrijven is nodig. Dat kan via e-mail aan Hoogstraten@oww.be via telefoon of fax: 03/314.49. 4 of in de Wereldwinkel, ten laatste op 28 maart 2011. (jaf)

KVLV-vrouwen bij Lieven Van Gils

(bijna!) Een nieuwe vereniging

HOOGSTRATEN - De plannen voor een zwembad in Hoogstraten zijn al zeer concreet. Omwille van de specifieke manier waarop het uitgebaat zal worden, is het belangrijk dat alle clubs en verenigingen die het zwembad zullen gebruiken aan hetzelfde touw trekken. Daarom willen we iedereen die interesse heeft om hieraan mee te werken, uitnodigen op een informele bijeenkomst met de naam “Hoogstraten Zwemt”. Deze zal plaatsvinden in een nog nader te bepalen locatie op donderdag 24 maart 2011. We zullen eveneens zien hoe we de diverse zwemdisciplines kunnen helpen en ondersteunen om een eigen Hoogstraatse club op te richten. Indien je één of andere sport in het zwembad wil uitoefenen, ben je van harte welkom! We denken hierbij aan zwemmen, duiken, waterpolo, triatlon (zwemtrainingen), waterballet, … Dus heb je interesse en wil je mee aan de wieg staan van een vereniging, neem dan contact op met Patrick Lambregts. De juiste plaats waar we samenkomen zullen we later laten weten. Om aan te melden kan je Patrick Lambregts bereiken via e-mail: patrick.lambregts@skynet.be Ook als je meer informatie zou willen, mag je steeds een mailtje sturen. Tot dan! (fh)

Opruimactie zwerfvuil HOOGSTRATEN - Op 18, 19 en 20 maart organiseren de milieuraad en het gemeentebestuur hun jaarlijkse opruimactie. Dat weekend moet al het zwerfvuil “in de vuilbak”. Een perfecte afsluiter voor de “Week van de Aarde” die dan in Vlaanderen gehouden wordt. Op vrijdag kunnen de scholen aan de slag.

HOOGSTRATEN - Op 27 januari trokken 50 vrouwen van de KVLV Hoogstraten met de bus naar Brussel voor een bezoek aan de Vrt. Na een rondleiding en een versterking van de innerlijke mens, was het grote moment aangebroken. Wij waren die avond het publiek bij LEYERS LAAT met Lieven Van Gils. Toch weleens de moeite om alles eens van kortbij te mogen meemaken.

Zaterdag 19 maart en zondag 20 maart zijn gereserveerd voor alle verenigingen. Jullie kunnen met je vereniging in je eigen dorp of buurt aan de slag en maken zelf de keuze op welke dag jullie deelnemen en om welk uur. Wij zorgen voor een pakket met handschoenen, vuilzakken en een verrassing voor alle deelnemers. Dit wordt in de week voor de actie bezorgd aan de verantwoordelijke. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 29

29

17-2-2011 14:34:11


hoogstraten

De verjaardag van een vrijwilliger HOOGSTRATEN - Op 20 januari werd Marcel Govaerts uit Hoogstraten 65 jaar. Een feit dat niet zomaar voorbij mocht gaan. Dat besefte Marcel zelf ook en hij werd zenuwachtig naarmate 20 januari dichterbij kwam. Het begon al op 8 januari. Even was hij van huis en bij zijn thuiskomst stond er al een grote plaat in de Karel Boomstraat. Het aftellen was begonnen. De vermelding was duidelijk nog 12 dagen. Tot zijn verbazing kwam hij ook in Het Laatste Nieuws. Hij kreeg meer dan 40 kaartjes, ook van wildvreemde mensen die hem geluk wensten en hopen dat hij nog lang als vrijwilliger werkzaam zal blijven. Marcel is dan ook goed gekend in ons rusthuis. Al 18 jaar is hij werkzaam, meestal met een lach, soms met een traan als er noodgedwongen afscheid moet genomen worden. De meeste bewoners weten goed wanneer Marcel komt, sommigen herkennen zelfs zijn manier van stappen. Om hem een gelukkige verjaardag te wensen hadden ze een grote verjaardagstaart getekend, met alle handtekeningen erbij. Knap!!! Er waren ook meer ludieke geschenken voor Marcel. Bij de wekker die hij kreeg fronste hij zijn wenkbrauwen, maar vanaf nu gaat hij proberen op tijd te komen om met zijn mensen naar de markt te stappen. Een van de bewoners gaf hem een wit/rode sjaal als geschenk, zodat hij

Eerste Belgische trostomaten

het niet meer koud heeft als hij naar HVV gaat. Met grote dankbaarheid aanvaardde hij de beker van de bingo, met zijn naam erin gegraveerd, namens de bewoners van de lange gang, schakel en drempel. En er werd natuurlijk gefeest. Op zijn verjaardag zelf zat hij samen met familie, vrienden en kennissen aan de feestdis. Ook daar werd Marcel uitgebreid gehuldigd. De laatste zin uit één van de voorgelezen brieven typeert Marcel zoals iedereen hem kent: Bedankt Marcel, blijf zoals je bent, een doodgewone aangename vent. (FS)

ASO Spijker op cursus bij de Hoogstraatse brandweer

Piet Aerts uit Meer HOOGSTRATEN - Dinsdag 8 februari werden bij Veiling Hoogstraten de eerste Elite trostomaten van 2011 aangeleverd. Ruud de Jong (bedrijf De Sprong) uit Wuustwezel voerde 284 kisten trostomaten aan. Ze werden woensdagmorgen verkocht aan de middenprijs van 2.52 euro per kilo. Teler Piet Aerts (bedrijf Pafa bvba) uit Meer voerde woensdagmorgen 345 kisten Princess trostomaten aan. Ze werden woensdag verkocht aan de middenprijs van 2.26 euro per kilo. Tomaten zijn een belangrijk product van onze streek. Voor Veiling Hoogstraten zijn dit voornamelijk trostomaten, die 85% van het tomatenassortiment uitmaken. Veiling Hoogstraten ziet het totale tomatenareaal in 2011 ongeveer constant blijven. Wel stellen we een uitbreiding van het areaal losse tomaten vast met ongeveer 5ha, uiteraard ten koste van het areaal trossen. Het totale areaal Specialtytomaten neemt licht toe.

HOOGSTRATEN - Tijdens de pedagogische studiedag van het Instituut Spijker trokken de leerkrachten wetenschappen en het ondersteundend personeel naar de brandweerkazerne. Vakkundig werd hen uitgelegd hoe ze welke brand moeten blussen. Ook een snelcursus EHBO stond op het programma. (fh) 30

Veiling Hoogstraten is een telervereniging met 300 leverende leden en commercialiseert voornamelijk aardbeien en glasgroenten. In 2010 werd een omzet gerealiseerd van 157 miljoen euro, een stijging van 31.5% t.o.v. 2009. Veiling Hoogstraten maakt deel uit van LAVA cvba, een coöperatieve vennootschap van zes groenten- en fruitveilingen in België. LAVA beheert het Belgische groenten- en fruitkeurmerk Flandria®. Veiling Hoogstraten realiseerde met Flandria® producten zoals tomaten (los en tros), paprika en komkommer een omzet van 78 miljoen euro. Meer dan 25.000 ton aardbeien, met een productomzet van 76 miljoen euro, werden gecommercialiseerd onder het merk Hoogstraten®. Deze top-5 is goed voor 98% van de totale omzet van Veiling Hoogstraten. (JE/GO, js)

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 30

17-2-2011 14:34:12

H s p d s w d o I k 1 L s w d m l z w a A o e p h h k v z g s P


n f

n r r s t

hoogstraten

Leerkrachten Seminarie spelen: Het leven zoals het is: het leraarslokaal HOOGSTRATEN - Het centrum van elke school is het leraarslokaal. Daar worden (jaar) plannen gesmeed en toetsen verbeterd. Bij het drinken van een tas koffie, die altijd te slap of te sterk is, komen de kleine ergernissen naar boven, worden leerlingen én collega’s besproken en is de directie een alziend oor en een altijd luisterend oor. Maar alles in het belang van de leerling. In een regie van Mieke Vervloet spelen acht leerkrachten van het Klein-Seminarie op zaterdat 19 maart een eigenzinnige bewerking van De Leraarskamer van Lilian Wouters. In een dozijn scènes, gespreid van september tot juni, volgen we de belevenissen van een jonge leerkracht die dreigt vermalen te worden door Het Systeem maar mag uithuilen op de schouder van de collega die ‘hip’ en ‘cool’ is, of dat tenminste wil zijn. Er is de oudere leerkracht die het allemaal wel gezien heeft en bij alles zijn mening heeft, als het maar met tucht en discipline gebeurt. Af en toe duikt er iemand in een rennerstenue op die ook erg goed Italiaans blijkt te spreken en de vakbond in zijn hart draagt. De directeur probeert zijn troepen te motiveren en oefent al heel lang op voorhand voor de speech die hij op het einde van het jaar zal moeten geven. Gelukkig is er de secretariaatsmedewerker die, met het verbodsteken in de hand, meent dat de school zonder zijn tomeloze inzet naar de haaien zou gaan. En dat terwijl de nifterige mevrouw Janssens, lerares Gelukskunde, wel erg vaak haar man Peter ter sprake brengt. Maar het is Shanaya, de

kuisvrouw die hoegenaamd niet op haar mond gevallen is, die iedereen en zelfs de directeur durft terecht te wijzen. Het leraarslokaal is een hilarische en erg herkenbare komedie die een grappig en soms tragikomisch beeld geeft van het leven in een school zoals er in Hoogstraten een aantal zijn. Elke gelijkenis met bestaande personen en/of situaties berust op louter toeval. Of toch niet?

Het leven zoals het is in het lerarenlokaal op zaterdag 19 maart om 20 uur in de feestzaal van het Klein-Seminarie. Inkom: 8 euro. Kinderen jonger dan 12: 4 euro. Reservering per telefoon tijdens de schooluren: 03 340 40 40 De opbrengst wordt geschonken aan de gehandicaptendag die het Seminarie elk jaar voor enkele honderden mindervalide medemensen organiseert.

Hoogstraatse scholen tegen pesten

e

t t t e

t 0 n g n n .

®

a

e

HOOGSTRATEN - De middelbare scholen van scholengemeenschap Markdal-Hoogstraten zijn duidelijk: pesten kan niet! De Hoogstraatse middelbare scholen, onder de koepel van scholengemeenschap Markdal, willen daar ook actief wat aan doen – binnen de lessen waar dat kan, buiten de lessen als dat moet. Coördinerend directeur Jacques Verboven: ”Pesten lijkt voor sommige jongeren een sport te zijn. Zij beseffen soms niet dat ze het leven van anderen door het pesten grondig kunnen verzuren of zelfs zo goed als onmogelijk maken. De Hoogstraatse middelbare scholen van SG Markdal – Instituut Spijker, Klein Seminarie, VITO en VTI Spijker - grijpen de Vlaamse week tegen pesten aan om acties tegen pesten te organiseren.” De actie zal ook in het straatbeeld duidelijk worden. “De affiches zullen wellicht het meest in het oog springen In elke school werd een door leerlingen ontworpen poster met een sprekende slogan geselecteerd. De vier winnende affiches worden niet enkel in de scholen, maar in heel Hoogstraten en op de bussen van De Lijn de onvervalste blikvangers van de actie. Daarvoor kan de scholengemeenschap rekenen op de steun

van het stadsbestuur en De Lijn. Via de jeugdraad van de stad Hoogstraten werden de affiches verspreid. Hopelijk verschijnen ze in jeugdlokalen, jongerencafés, kantines van sportverenigingen, de infozuilen,…” De scholen van de scholengemeenschap houden het niet bij affiches alleen. Het hele schooljaar lang worden in elke school activiteiten tegen pesten georganiseerd. Pesten komt aan bod in de lessen Leefsleutels of Gelukskunde . In deze vakken worden preventieve klasgesprekken gehouden en is er extra aandacht voor het versterken van de groepsvorming en het aanhalen van de vriendschapsbanden in de klassen. Er worden projectdagen georganiseerd rond vriendschap en anti-pesten en er wordt gericht onderzoek verricht naar schoolklimaat en het welbevinden van de leerlingen in de scholen. Pestgedrag en de gevolgen ervan komen ook op een ludieke manier aan bod, zoals in de toneelvoorstellin STRAFF. Uiteraard komt ook het cyberpesten aan bod. Hou de spandoeken, de affiches en de speciale bussen van de Lijn in de gaten! De boodschap is duidelijk: Pesten kan niet! (A.O.)

Gids kinderopvang HOOGSTRATEN - Het overzicht is opgedeeld in vier categorieën: dagopvang voor baby’s en peuters, buitenschoolse opvang, flexibele en occasionele opvang en thuisoppas voor zieke kinderen. In de bibliotheek of het administratief centrum kan iedereen gratis de infogids meenemen.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 31

31

17-2-2011 14:34:12


hoogstraten

Op museumbezoek HOOGSTRATEN - Het derde leerjaar van het Klein Seminarie bezocht op 20 januari het Stedelijk museum. In het “turfhuis” kregen ze uitleg over de werking van het museum. De leerlingen hadden oude kerstkaarten meegebracht, waarmee ze een verzameling maakten. Uit die verzameling moest de conservator en zijn medewerkers enkele kaarten kiezen om ze in de tentoonstelling te gebruiken. Van die kaarten schreven ze op of er een sneeuwlandschap op stond of een kerstman, of de kaarten enkel of dubbel waren, enz. Daarna maakte elk groepje een uitnodiging voor de fictieve tentoonstelling. Door deze opdracht kregen de kinderen notie van de werkelijke taken van het museum. Ze maakten kennis met het archief. Medewerker Frank had reeds meer dan 8000 postkaarten ingescand. Velen ervan kun je op de website van het museum bekijken. Op de bovenverdieping stonden de leerlingen oog in oog met een holbewoner, maar daarover leren ze nog later in het vijfde leerjaar! Ook de moderne kunstwerken van leerkrachten uit het IKO sprongen in het oog van het jonge volkje. Het zou best wel eens kunnen dat het gebruik van fluokleuren hiermee te maken heeft. (lr/fh)

Medewerkster Veerle geeft uitleg over de werking van een museum.

Hoogstraten BUITENgewoon Charmant HOOGSTRATEN – Nu de succesvolle viering van “800 jaar Hoogstraten” nog vers in het geheugen ligt wil het gemeentebestuur in 2012 opnieuw een reeks evenementen organiseren onder één gemeenschappelijke noemer. Hieraan kan u of uw vereniging wellicht meewerken. In 212 wil men de nadruk leggen op de “duurzame beleving van het landschappelijke karakter van Hoogstraten”. Het gemeentebestuur wil hierbij een rol opnemen als: • regisseur en promotor van het totale evenementenjaar • gastheer voor activiteiten in Hoogstraten door organisaties van buiten de gemeente • partner voor activiteiten van lokale verenigingen (financiële en of logistieke steun) • organisator van gemeentelijke activiteiten Het gemeentebestuur is op zoek naar initiatieven waarbij mensen de mooiste hoeken en kantjes van het Hoogstraatse landschap actief kunnen ontdekken. Men denkt in eerste instantie aan activiteiten in open lucht of op interessante locaties buiten het wooncentrum. Het kan ook gaan om binnenactiviteiten maar dan met thema’s als platteland, buitenrecreatie of natuurbeleving als onderwerp. Omdat 2012 een verkiezingsjaar is, wordt de evenementenkalender dat jaar afgesloten op 31 augustus. Het gemeentebestuur wil hierbij zoveel mogelijk beroep doen op partners. Dit kunnen verenigingen zijn maar ook inwoners en organisaties of instellingen kunnen hiervoor voorstellen indienen. Alleen de voorstellen die op de cultuurdienst zijn ingediend op 31 mei 2011 kunnen worden gehonoreerd. In juni 2011 worden dan alle projectvoorstellen gebundeld en neemt het schepencollege een beslissing over het definitieve programma met kalender en budget. De aanvragers krijgen kort nadien antwoord of hun project is opgenomen of niet. Al uw vragen voor meer info, advies of begeleiding kan u stellen op de cultuurdienst.

32

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 32

17-2-2011 14:34:13


” w .

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 33

33

17-2-2011 14:34:13


hoogstraten

Schitterend jaarconcert van Fanfare St.-Catharina

HOOGSTRATEN - Het was gezellig druk in de feestzaal van het Klein Seminarie. Eerst bracht het jeugdorkest Jocatho onder leiding van Cindy Kranen een gevarieerd voorprogramma. We merkten vooral een puike solo van Willem Zelck op, net zoals de Schotse outfit van de dirigent en twee brullende oude heren uit The Muppet Show,

die vanuit hun balkon dingen riepen die we hier niet herhalen. Daarna was het de beurt aan Inge Sprangers. Voor het eerst bracht deze 20-jarige dirigent met de fanfare Sint-Catharina een jaarconcert. De toon voor een blitse avond werd onmiddellijk gezet met Fasten Your Seatbelts.

De aankondigingen door Dries (Gelmel) De Backer waren doorspekt met taalkundige hoogstandjes en knipoogjes naar dirigent Inge Sprangers, met wie hij een duet zong tijdens musical Gelmel. Met Holiday in Rio vuurde Inge het publiek aan tot meeklappen en dit hield pas op na het orgelpunt: Walking on Sunshine, op. (/lrfh)

verhuur & producties geluid - licht - projectie rigging - podia - distri

feesten & party’s huwelijk tot jubileumfeeest fuiven - bals - guest-DJ’s verjaardags- of teerfeest personeels- of pensioenfeest van vatje tot megaparty Minderhoutsestraat 54 - 2322 Minderhout - Hoogstraten www.music-services.be - info@music-services.be Dinsdag tot donderdag: van 09.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 18.00 u. Vrijdag en zaterdag: van 08.30 tot 16.00 u. Donderdagavond: van 19.00 tot 22.00 u. Zondagmorgen: van 10.00 tot 12.30 u. (op afspraak en terugleveringen)

34

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 34

17-2-2011 14:34:14


wortel

K.V.L.V. Wortel bestaat 90 jaar van sport- en vrijetijdsactiviteiten is ledenaantal wel iets gedaald. Maar ook vandaag is en blijft K.V.L.V. een vereniging waar je kunt genieten van het grote aanbod activiteiten zoals wandelen, fietsen, koken, knutselen, uitstappen. Maar al even belangrijk is de vriendschap en de gezelligheid, om de vorming over gezondheid, gezin en uiteraard regelmatig tafelen niet te vergeten. Onder het voorzitterschap van May Fockaert gaat de vereniging nu naar haar 100-jarig bestaan. Dan zal ze even oud zijn als K.V.L.V nationaal nu, want 100 jaar geleden werd de Boerinnenbond opgericht. Dat vieren alle afdelingen samen op 21 mei in Leuven, met als thema “Eeuwige passie”. (fh)

De Boerinnenbond in 1952 op bezoek bij de molens van de Boerenbond in Merksem. Indien u deze dames kent, horen we het graag. (redactie@demaand.be)

,

n -

Schrijn- en timmerwerken

De bestuursleden van vandaag WORTEL – Half januari organiseerde de KVLV een receptie naar aanleiding van hun 90-jarig bestaan. Wat toen nog “De Boerinnenbond” genoemd werd, is gesticht op 16 september 1921 met Clementine Snels als voorzitter van het eerste bestuur. De gilde richtte zich in die tijd vooral tot de boerinnen met als voornaamste doelstelling de landbouw en wat er bij hoorde zoals het melken, boteren en vooral de hygiëne op de boerderij. De vereniging kende zo’n succes dat men in de jaren ’40 het 200ste lid mocht verwelkomen. In 1956 ontstond in Wortel de ‘Vereniging voor jonge moeders’, later beter gekend als de ‘Gezinsactie’. Deze groep richtte zich vooral tot de jongere generatie en had een aantal jaren een volledig apart bestuur.

Omdat er in Wortel, net zoals op andere plaatsen, steeds meer burgervrouwen lid werden van de Boerinnenbond kwamen de vrouwen uit de land-en tuinbouwsector op een bepaald moment in de minderheid. In 1971 werd dan ook de naam van de vereniging omgevormd tot “Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen (K.V.L.V.) Binnen de K.V.L.V. werden de land- en tuinbouwvrouwen opgesplitst onder de naam “Agravrouwen”. Deze vrouwen krijgen nog steeds de kans om samen te komen per gewest voor lessen of lezingen die hen volgens hun beroepsactiviteiten het best passen. De voorbije jaren telde K.V.L.V. Wortel 240 tot 250 leden. Doordat veel vrouwen nu voltijds mee uit werken gaan en door het grote aanbod

Karel JANSEN Schrijn- en timmerwerken

PVC RAMEN en DEUREN Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC RAMEN en DEUREN Kömmerling Wij leveren en plaatsen

PVC RAMEN DEUREN alle schrijnen en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, Kömmerlingplafonds, binnendeuren. Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Hoogeind 49plafonds, Daken, ramen, deuren, 2321 Hoogstraten-Meer binnendeuren.

Tel. 03/315 75 66

189

Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 Tel. 03/315 75 66

DHM_maart_311.indd 35

-

35

189

17-2-2011 14:34:15


wortel

De Vervloekte Kolonie

Kwisavond van KVNA Wortel WORTEL – Op vrijdag 25 maart organiseert KVNA Wortel een algemene kwisavond in parochiezaal ’t Trefpunt. Ploegen van maximum 6 personen hunnen hun kennis testen op een groot aantal domeinen zoals sport, actualiteit, film en

tv, aardrijkskunde en noem maar op. Deelnemen kost 20 euro per ploeg en inschrijven kan bij Peter Janssens, Rooimans 6 te Wortel, tel 03 314 19 27 of per mail bij petjns@ skynet.be (fh)

Ook in 2011 schapen in de kolonie

WORTEL – Op zaterdag 26 maart organiseert de Gezinsbond Wortel opnieuw een reeks geanimeerde avondwandeling onder de naam “De Vervloekte Kolonie”. De deelnemers, groepen van maximum 40 personen, wandelen een begeleide route en stappen in een verhaal waarbij op verschillende plaatsen scenario’s worden gespeeld. De figuranten zijn door professionele grimeurs (Magic Faces) gegrimeerd. Achteraf kan je een drankje nuttigen in het Casino, waar de wandelingen ook vertrekken. Om 19 en 19.15 vertrekken er twee groepen kinderen en vanaf 19.30 tot 20.45 vertrekt er elk kwartier een groep volwassenen. Deelnemen kost 8 euro of 6 euro voor leden van de Gezinsbond (drankje inbegrepen). Info op www.gezinsbondwortel.be (fh)

WORTEL – Al een jaar lang trekt een herder met zijn kudde schapen door de dreven van Wortel- en Merksplas-kolonie. Het ging om een pilootproject van de vzw Kempens Landschap om door begrazing de bermen kort te houden. Het eerste begrazingsseizoen startte in mei vorig jaar en eindigde in oktober. De herder en zijn honden zorgden ervoor dat de kudde schapen gedisciplineerd hun taak in de dreven vervulde. En, aan belangstelling van wandelaars en fietsers was er geen gebrek. Er waren zelfs mensen die speciaal een uitstapje naar de kolonies maakten

om de kudde aan het werk te zien. Tijdens de wintermaanden zijn de schapen op stal gezet om te lammeren. Binnenkort worden de lammeren gescheiden van hun moeders en vertrekken ze naar hun eigen begrazingsopdrachten. Als de lente in het land is, zullen de schapen weer opduiken in het landschap van de kolonies voor een nieuw seizoen. Vanaf april tot oktober zal de herder met zijn kudde en honden opnieuw aanwezig zijn in de kolonies. De dagen en uren dat de kudde aanwezig zal zijn, zijn dan te vinden zijn op de informatieborden over het begrazingsproject. (fh)

Bloedinzameling Op woensdag 2 maart organiseert het Rode Kruis een bloedinzameling in hun lokaal gelegen aan het Slommerhof te Hoogstraten. U bent er welkom van 17.30 tot 20.30 uur.

36

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 36

17-2-2011 14:34:16


-

e r n

n -

wortel

“Muziek brengt en houdt mensen bij elkaar” WORTEL - “Muziek brengt en houdt mensen bij elkaar” is het thema van de muziekavond, die de Brassband op 9 april voor u organiseert. Gans het jaar door wordt er door dirigent en muzikanten hard gewerkt aan de muziekstukken, elke dinsdag zijn ze op post om te repeteren. Maar er is meer. Alleen repeteren is niet voldoende, er moet ook een goede sfeer heersen binnen de band. Samen muziek maken is zoveel leuker als dat onder vrienden kan. Het thema van de muziekavond verwijst ernaar: “Muziek brengt en houdt mensen bij elkaar” Muziek bevat ook verschillende facetten, het kan mysterieus zijn, lyrisch, opzwepend, emotioneel, vrolijk, … Tijdens de muziekavond zal de Brass-

band een sterkt gevarieerd programma brengen, waarmee men het publiek wil laten genieten van al deze kenmerken. Naast de typische brassbandwerken worden er ook lichtere, opzwepende, gedragen, emotionele en solowerken gebracht. Om de avond compleet te maken wordt er gezorgd voor een special-act. Wat die special-act zal zijn ontdekt u door langs te komen om er samen met de leden van Brassband een muzikale en vooral gezellige avond van te maken. De muziekavond gaat door op zaterdag 9 april 2011 om 20 uur in de parochiezaal TrefPunt. De inkom is zoals altijd gratis en de Brassband staat onder leiding van dirigent Jan De Maeseneer. (fh)

Prins Jan II in de 40ste carnavalstoet dan ook al vele jaren mee. Dit jaar maakt hij voor de 31ste jaar op rij deel uit van de ‘Papboeren’, de Raad van elf. De afgelopen jaar was Jan Haest 15 jaar raadslid en 15 jaar nar. We zijn er zeker van dat hij zijn taak als prins met even veel liefde en plezier zal doen.

)

Zaterdag 12 maart start men met het kindercarnavalbal. Vanaf 13.30 uur zijn alle kinderen welkom. Er wordt gezorgd voor animatie, er is een tekenwedstrijd (breng dus je kleurtjes mee) en voor ieder kind is er een zakje snoep voorzien. Uiteraard gaat men die ook de nieuwe prins inhuldigen en is er een verkiezing van de jeugdprins en jeugdprinses. Wil jij tussen als die mooi verklede vrouwen en heren op de prinsenwagen staan, dan kan je jezelf inschrijven bij Frans Van Boxel: fransvanboxel@ skynet.be. Ook kandidaat raadsleden mogen contact opnemen met Frans Van Boxel.

Op de foto uit de oude doos zien we Jan als nar samen met prins Frans I. WORTEL - Ook in 2011 beloven de carnavalsfeesten te Wortel weer veel moois. Dit jaar zal prins Jan II voor twee dagen de scepter zwaaien in Wortel. 40 jaar na Jan I (Horsten) neemt prins Jan II (Haest) de fakkel nu over van Leo Braspenning, die drie jaar prins was in Wortel en dat met veel verve heeft gedaan. Jan Haest is zeker geen onbekende bij de Raad en in het carnavalsleven in Vlaanderen. Hij draait

Zondag 13 maart trekt de carnavalsstoet vanaf 14.30 uur door de straten van Wortel. Na de optocht, omstreeks 16 uur, trekken de kinderen en ouders naar parochiezaal ‘Tref Punt’ en kan de jeugd terecht in de tent die achter de zaal staat opgesteld. De carnavalsfeesten zijn een organisatie van (en ten voordele van) de Brassband Wortel. Elk jaar opnieuw zijn er veel vrijwilligers nodig, ook niet leden van de Brassband. Het bestuur wil langs deze weg al die helpers van harte danken en hoopt u en uw familie, vrienden en kennissen te mogen begroeten tijdens de carnavalsfeesten. (DO/red)

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

Zaal Trefpunt bespaart voorbeeldig WORTEL – De parochiezaal ’t Trefpunt sluit het boekjaar 2010 af met een batig saldo van 5.023,54 euro. Tegenover 19.515,49 inkomsten (waarbij we geen rekening houden met een eenmalige bijdrage van voorgaande jaren) staan 14.491,95 euro uitgaven. Dit gunstig resultaat is in grote mate te danken aan een aantal besparingen op energie. De uitgaven voor gas en elektriciteit daalden van 4.186,19 euro naar 2.769,00 euro door o.a. een betere isolatie. Ook de driemaandelijkse bijdrage aan Pidpa daalde van 121,00 euro naar 22,00 euro door de ingebruikname van de regenwaterput. Dat betekent op jaarbasis toch ook al vlug een besparing van 396,00 euro. Maar de kosten aan de zaal blijven niet uit. Zo wil men dit jaar het 40 jaar oude dak van de grote zaal vernieuwen, een werk waarvoor men in de begroting 15.000 euro voorziet. (fh)

De slimste PEE van Wortel WORTEL - Op vrijdag 1 april 2011(en dat is géén grap) organiseert de KWB van Wortel een Wortelse quiz voor alle inwoners of mensen die op één of andere manier een link hebben met Wortel. Een quiz onder de naam ‘De slimste Pee van Wortel’. Iedereen die een ploeg van 4 tot 6 mensen weet samen te brengen, kan er aan meedoen. Het wordt een plezante, luchtige quiz, waarbij elke ploeg de kans heeft om veel punten te vergaren. Op het laatst speelt 1 speler van de 3 beste ploegen de finaleronde. Hij of zij die wint kan zich dan minstens een jaar ‘De slimste Pee van Wortel’ noemen. En de trofee, een uniek kunstwerk van eigen bodem, mee naar huis nemen. De kwis begint stipt om 20.15 uur in de Parochiezaal ’t Trefpunt, maar u kan er al vanaf 19.30 uur terecht. Rond de klok van 23 uur is de winnaar gekend en kan men afronden. Het inschrijvingsgeld bedraagt 1 euro per deelnemer. Inschrijven kan bij Jef Donkers vr 25 maart via het mailadres: jozef.donckers1@ telenet.be. Vermeld dan zeker het aantal deelnemers, de naam en de contactpersoon van de ploeg. En nog dit: een bekende Wortelaar verleent zijn medewerking aan de quiz, alle deelnemers krijgen een traktatie en…….zowel kennis als geluk spelen een rol in deze unieke quiz. Meedoen dus (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 37

37

17-2-2011 14:34:17


LEZERS SCHRIJVEN

organiseert op

vrijdag 25 maart grote algemene

Parochiezaal in Wortel De kwis start om 20.00 uur, de deuren zijn vanaf 19.00 uur open Ploegen max. 6 personen 20 euro inschrijvingsgeld per ploeg a² + b² = c² Himalaya Gallo-Romeinen E = MC²

Gelieve vooraf in te schrijven bij: Peter Janssens – Rooimans 6 te 2323 Wortel tel. 03 314 19 27 of 0475 36 07 38 of mailen naar petjns@skynet.be en door storting op rek. BE54 8500 4844 2097 - SPAA BE22 met vermelding ploegnaam (inschrijving enkel geldig na betaling)

Enkel indien er nog plaats is, kan de avond zelf nog worden ingeschreven.

Geldprijzen voor de eerste 5 ploegen

algemene kennis – sport – muziek – film – tv – radio – aardrijkskunde – actualiteit – enz.

algemene kennis – sport – muziek – film – tv – radio – aardrijkskunde – actualiteit – enz.

Kwisavond

Driekoningenstoet Geachte In het februarinummer wordt verder geborduurd op de foto van de oude Driekoningenstoet in Wortel, die verscheen in het januarinummer van uw blad. Ik ben blij dat nog andere mensen daarop inhaakten, mensen met betere ogen en een beter geheugen dan ik.

Ik kan misschien toch nog enkele zaken bijbrengen: - De man met de onbekende voornaam ... is volgens mij Gust Sijsmans uit Bolk. - Onder de kameel kan, behalve Mil Sijsmans, ook Jef Declerq gelopen hebben. - Dat pater Huet “met de regelmaat van een klok om de 7 jaar naaar huis mocht komen” klopt niet. Die regel is pas ingevoerd in 1957. Pater Huet is voor de eerste keer vertrokken in 1936 en dat was toen voor tien jaar. Tijdens de oorlog werd er niet gereisd en dus moesten er vanaf 1945 heel wat scheutisten op verlof komen. Allemaal tegelijk kon niet en er werd een beurtregel ingevoerd: wie eerst vertrokken was, mocht ook eerst terugkomen. Pater Huet was aan de beurt in het najaar van 1947. De Driekoningenstoet ging destijds in Wortel uit tussen nieuwjaar en 6 januari. Dus is deze foto genomen in de eerste week van januari 1948. Ik herinner me nog zeer duidelijk dat we dat jaar (mijn eerste deelname) 2.200 frank opgehaald hebben. Zoveel geld had ik nog nooit bijeen gezien! De eerste dag vertrokken we over Poeleinde naar Castelré, langs de molen naar Wortel-Koline en verder naar Staakheuvel, de Diept, Papenvoort en Bolk, waar boterhammen aten bij de familie Van den Heuvel. Daarna gingen we langs de Langenberg naar Keirschot en het was zo goed als donker wanneer we terug in de parochiezaal aankwamen. De tweede dag bleef dan nog de Grote Plaats en het Dorp over en waren we op een “deftig” uur terug binnen. Voor zover ik weet is de stoet in het leven geroepen rond 1920 door toedoen van pater Jef Declercq. Aan de traditie kwam voor de ’60 een einde, waarschijnlijk ging de Driekoningenstoet in 1959 voor de laatste maal uit. Hartelijk dank aan de redactie en al degenen die geholpen hebben bij de identificatie. Ik ga die artikeltjes heel zeker opzij leggen. Beste groeten Jos Vannuffelen Brasschaatsebaan 126 Schilde

38

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 38

17-2-2011 14:34:18

M t e N d c o v v t D D


e w t

meer

Chiro jongens winnen de Dorpsquiz MEER – Eén dag na de uitreiking van de Cultuurprijs brachten 13 groepen van evenveel verenigingen van Meer cultuur in hun parochiezaal. Na dagen oefenen stonden ze er live op het podium met hun versie van “Omaatje lief”, Dos cervezas en andere nummers die behoren tot ons muzikaal erfgoed. Die optredens zorgden voor ambiance tussen lange reeksen ernstige vragen over diverse onderwerpen zoals actualiteit, sport, media, muziek enz. Kortom de Meerse Dorpsquiz op zijn best. De Mussenakker, die de quiz vorig jaar won,

Rosalia in Concert

mocht of moest de quiz dit jaar organiseren en dat deden ze op een zelden geziene manier. Aangenaam en ernstig en organisatorisch af tot in de kleinste details. Een pluim voor de Mussen, twee zelfs. Volgend jaar moeten de Chiro jongens de quiz organiseren, want ze wonnen dit jaar voor Brassband St. Rosalia, vzw Klooster Meer, de toneelkring, de Chiro meisjes, de turnkring, KFC Meer, de Poepieboys, de St.-Jorisgilde, fanfare De Eendracht, de KVLV, de KWB en de Landelijke Gilde. De mannen van ‘t Klooster. (FH)

. 5

Het voorbije jaar was er een om nooit te vergeten. Met de uitvoeringen van “Rosalia brasses on!” werd geschiedenis geschreven. De Meerse brassband haalde er de nationale vakpers mee en sleepte in dit Gelmeljaar ook een nominatie voor de Hoogstraatse cultuurprijs in de wacht.. Bovendien kon een punt gezet worden achter de jaren aanslepende rechtszaak tegen enkele oudleden die met instrumenten en uniformen van Sinte-Rosalia een eigen muziekvereniging wilden opzetten. Ook het beroepshof in Antwerpen veroordeelde de dissidenten en zij moesten het materiaal aan Sinte-Rosalia teruggeven. Redenen te over dus om het concert van 2011 te bedenken met de ondertitel “Joy, peace and happiness” -een van de nummers die de muzikanten ten gehore brengen, heet overigens zo. Verheugd om het succesvolle jaar 2010, gelukkig om de weergekeerde rust en veel plezier in het muziek maken, dat zijn wel degelijk de fundamenten voor de brassband.

n

s

MEER - Dirigent Bart Van Ossel en zijn muzikanten van Sinte-Rosalia uit Meer leggen op dit ogenblik de laatste hand aan de voorbereidingen van het jaarconcert.

De Chiro jongens zijn overgelukkig met hun overwinning. Zij organiseren volgend jaar de Dorpsquiz en kondigden nu al aan dat de opbrengt integraal naar vzw Mortel, voor de bouw van hun nieuw lokaal gaat.

6

De uitvoeringen van Rosalia in concert vinden plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart, telkens om 20 u., in Zaal voor Kunst en Volk aan de Meerseweg. Bart Van Ossel en zijn muzikanten heten u van harte welkom. En dat doen ook de jonge muzikanten van het jeugdensemble De Heideroosjes: zij hebben o.l.v. Annick Vandenbergh een leuk voorprogramma ingeoefend. De presentatie is dit jaar in handen van Jan Dufraing en Marc Koyen en zij zorgen voor een eigenzinnige interpretatie van het voorstellen en aankondigen van de nummers. Met Karel Martens achter de knoppen voor licht en techniek is de inbreng van de collega’s van Toneelkring ’t Heidebloempje helemaal rond.

! Kaarten voor Rosalia in Concert kosten € 5 en zijn te verkrijgen bij de leden, of te bestellen bij info@toonverboven.be of www.rosalia-meer. be . Jongeren onder de 15 mogen gratis binnen. (JV/red)

r

n

Boerenbuitentocht

.

e

Greet en de mannen van vzw Klooster Meer brachten een meesterlijke versie van “Vinde gij mijn gat nie te dik in deze rok?” van Clement Peerens. Volgens de jury de groep met talenten een overdosis x-factor.

MEER – Op zondag 13 maart organiseert de KWB voor de 11de maal haar “Boerenbuitentocht”. Het is een gezellige gezinswandeltocht van naar keuze 6, 12 of 18 km. Halverwege de wandeling is er een rustplaats voorzien waar de men een drankje kan gebruiken. Deelnemen aan de wandeling kost 1 euro en dan ben je meteen verzekerd. Inschrijven bij Radio Valencia, Gaarshof 5 te Meer van 8 tot 14.30 uur. Info : Eric Janssens 03 / 315.06.02 (ma)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 39

39

17-2-2011 14:34:19


meer

‘De Vuilen Hoek’ voor Ziekenzorg MEER - Op dinsdag 25 januari heeft ziekenzorg Meer, in het bijzijn van het bijna voltallige bestuur een cheque van 1.000 euro gekregen van de Meerse supportersclub “De Vuilen Hoek”. Deze club bestaat uit een 20 tal vrienden, een groepje mannen met het hart op de juiste plaats. Voor de tweede maal organiseerden ze de kerstboomverbranding aan het voetbalveld te Meer en ze pronostikeren ook elke week waarbij de inzet volledig naar de clubkas gaat. Mede door hun sponsors, die ze daarvoor zeer hartelijk danken, hebben ze dit mooie bedrag kunnen schenken. Ziekenzorg Meer wil langs deze weg “De Vuilen Hoek” en de sponsors van harte danken. Ziekenzorg zal ervoor zorgen dat het bedrag zeer goed zal besteed worden aan de Meerse zieken en ouderen. Het bestuur van ziekenzorg dat volledig uit vrijwilligers bestaat heeft hier nog maar eens mogen ondervinden dat mensen elkaar een goed hart toedragen en in onze dorpsgemeenschap voor elkaar willen zorgen. Een welgemeende dikke MERCIE. (ma)

M t z p i F

Het bestuur van ziekenzorg Meer

Meetria ‘Klooster-Run’ - Meer

MEER – Stratenloop in Hoogstraten, Kapellekensloop in Minderhout, Landlopersjogging in Wortel, allemaal mooie en gerenommeerde loopwedstrijden in onze gemeente. Maar vanaf dit jaar doet Meer echter ook mee. Zondag 13 maart organiseert de Meerse triatlonvereniging Meetria immers de allereerste stratenloop in de geschiedenis van Meer. De naam en het decor van de stratenloop zal, hoe kan het ook anders, in het teken staan van het enige echte centrum van ons gezellig dorp: het klooster. Onze kloostersite zal de komende jaren een grondige renovatie ondergaan en hierbij een nieuwe bestemming krijgen. Hierbij zal het centrale karakter van deze plaats in de dorpskern en het sociale belang van de omgeving primeren. Om

Lenteconcert bij Fanfare ‘De Eendracht’

die reden vindt Meetria het belangrijk om dit project in de belangstelling te brengen en daarbij hun sportief-organisatorische ondersteuning te geven aan de ‘Klooster-Run’. Praktische organisatie: 10.30 uur – start van de Klooster-Kids-Run, 500 / 1000 m, geboortejaar 1999 of later (deelname is gratis); 11.00 uur – start Klooster-run, 3 / 6 / 9 km, deelname kost 5 euro, inclusief verzekering. Adres: Klooster Meer, Donckstraat 13. Inschrijven voor deze recreatieve loopwedstrijden kan enkel ter plaatse op zondag 13 maart vanaf 9 uur. Voor meer informatie kan men steeds terecht op de website www.meetria.be en www. rosalia-meer.be (red)

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n k e n v l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

40

Zoals de voorgaande jaren blijft de inkom volledig gratis in de versierde en warme parochiezaal. Iedereen is van harte welkom op deze gezellige concertavond. (ma)

Bloedinzameling

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

MEER - Fanfare ‘De Eendracht’ nodigt iedereen uit op haar jaarlijks lenteconcert dat doorgaat op zaterdag 19 maart 2011 om 20:00 uur in de parochiezaal aan de Donckstraat te Meer. De muzikanten van de fanfare onder leiding van dirigent Marleen Proost repeteren al geruime tijd voor dit concert. Ook tijdens de eindejaarsperiode werd er verder geoefend aan de uit te voeren stukken. Er kan dan ook een mooi programma gepresenteerd worden met zeer afwisselende muziek. Iedereen, van klein tot groot, gaat er zijn muzikale gading vinden. Overigens is er ook een optreden van de jeugdfanfare voorzien. De leerlingen maken zich op om van zichzelf het beste voor u te geven.

Op woensdag 30 maart organiseert het Rode Kruis een bloedinzameling in de Gemeentelijke gemengde lagere school aan de Terbeeksestraat 6 te Meer. U bent er welkom van 18.00 tot 20.30 uur.

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 40

17-2-2011 14:34:19


n

k e

-

meer

’T Heidebloempje speelt ‘De Bolero’ MEER - Na de opvoeringen in december van ‘Estaminet In Den Boulevard’, was er even twijfel of de toneelkring in het voorjaar opnieuw op de planken zou verschijnen. De rolbezetting van dit stuk was immers zo uitgebreid dat het afwachten was of er genoeg Heidebloempjes bereid waren om mee te doen in een nieuwe productie. Het antwoord is dus ja. Onder impuls van regisseur Jos Cools is een enthousiaste toneelploeg in januari beginnen repeteren voor de opvoeringen van “De Bolero”, een eigentijdse deurenkomedie van Franck Van Erven. Hoofdfiguur is Gaston Vandermeyden. Hij is een populaire sportjournalist van televisie en een hopeloze sloddervos. Sinds hij weer eens zonder vrouw leeft, is zijn huis en administratie een grote puinhoop. Zo raakt hij ook het bericht kwijt dat de belastingsdienst een controle komt uitvoeren in verband met zijn laatste aangifte. Hoewel hij al jaren gescheiden is van zijn laatste vriendin, die ook een dochter heeft, geeft hij hen nog steeds als “ten laste” op. Zijn vriend Etienne, cameraman, vindt de brief bij toeval en nu moet onmiddellijk worden gezorgd voor een vrouw en een dochter om de controleur te laten geloven dat de situatie klopt met de aangifte. De inspecteur komt en Angeline, de vrouw van Etienne, wordt voorgesteld als de vrouw van Gaston; de secretaresse Sofie als de dochter. De inspecteur denkt dat er probemen zijn in de relatie van Gaston en stelt voor dat hij later terugkomt met zijn vrouw Magda, die een cursus “huwelijksproblemen” volgt... ‘De Bolero’ staat bol van de persoonswisselingen en misverstanden en dat geeft een geslaagde cocktail van humor en actie. Regisseur Jos Cools werkte de volgende rolbezetting uit: Gaston Vandermeyden: Tommy Bruynen Etienne, zijn vriend en collega: Raf Van Looveren Angeline, vrouw van Etienne: Frie Adriaensen Sofie, secretaresse: Jill Cools Gerard van Krunkelsveld, belastingscontroleur: Herman Snoeys Magda van Krunkelsveld, zijn vrouw: Martine Boeren Mathilda, buurvrouw: Karine Teuns

Op de foto zien we de twee hoofdrolspelers in ‘De Bolero’. Links Raf Van Looveren en rechts Tommy Bruynen. Zij spelen twee vrienden, maar door de vele misverstanden in het stuk, komt hun vriendschap zwaar onder druk te staan. Verschillende van deze mensen waren er in december ook al bij, net als Jos zelf. Voor hen is het echt wel een drukke winter. Nieuw in het gezelschap is Karine Teuns, die met dit stuk haar grote toneeldebuut maakt. Gelukkig is er ook de vaste technische ploeg, die zijn waarde keer op keer bewijst. De toneelopvoeringen zijn op vrijdag 25 febru-

ari, vrijdag 4 en zaterdag 5 maart om 20.00u stipt in de Zaal voor Kunst en Volk. Op zondag 27 februari om 14.00u is er een namiddagvoorstelling. Inkomkaarten zijn zoals steeds te koop bij Stan en Emilie Strybos-Kerstens, Meerdorp 49 ( 03/315 83 44 ) en kosten 7 EUR per stuk. (JD/red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 41

41

17-2-2011 14:34:20


minderhout

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD Verkeersveiligheid en speelpleintjes hoog op de agenda MINDERHOUT - Je moet uit het goede hout gesneden zijn om in de Minderhoutse parochiezaal een algemene vergadering van de Minderhoutse dorpsraad bij te wonen. Het voltallige schepencollege, de leden van het dagelijkse bestuur van de dorpsraad en een 35-tal fervente Minderhoutenaren trotseerden de kille kamertemperatuur. Iedereen zat diep in zijn jas, een sjaal om de hals en de handen fors in de zakken. Op de redactievergadering van de Hoogstraatse Maand had men ons overigens voorgehouden dat we GEEN foto mochten nemen van de vergadering. “Dan krijg je elke keer het zelfde beeld.” Maar ik vond het bijzonder spijtig dat ik mijn fototoestel niet bij me had. Een schepencollege dat zielig naast mekaar zat te klappertanden en al naargelang de positie aan de tafel warmte zocht door wat dichter tegen de ander aan te gaan zitten. De voorzitter van de dorpsraad verdient overigens een pluim. Even dacht ik dat ik de warme lucht uit zijn mond zag ontsnappen, maar August Desmedt stond pal. Hij leidde de vergadering met een efficiëntie en een kordaatheid die men van een voorzitter zou mogen verwachten. In een eerste gedeelte van de vergadering werd een stand van zaken gegeven in verband met een aantal lopende en niet lopende dossiers. De uitvoering en de planning van de werkzaamheden voor de buitenaanleg aan het lokaal van de KSJ, OKRA en de school beten de spits af. Schepen Jos Martens verduidelijkte dat de plannen inmiddels goedgekeurd zijn en dat de aanbesteding van de omgevingswerkzaamheden loopt. Mogelijk zou men binnen drie tot vier maanden kunnen starten. Tegen die tijd wordt ook een coördinatievergadering georganiseerd met de omwonenden. Tinne Rombouts (CD&V) lichtte de stand van zaken in verband met het nieuwe rust- en zorghuis toe. Door het slechte weer liepen de werkzaamheden in middels een maand vertraging op. De oplevering is voorzien in maart 2012, een maand later dan voorzien dus. Over het zwembad willen de mensen vooral weten wanneer het open zal gaan en of het de inwoners van Hoogstraten ook veel geld zal kosten. Tinne Rombouts meldt dat op basis van het kwaliteitsboek drie reacties binnenkwamen van geïnteresseerde bedrijvengroepen die door middel van een publiek private samenwerking de bouw en uitbating van het zwembad voor een periode van dertig jaar zouden zien zitten. Twee ervan werden weerhouden. Zij zullen nu plannen moeten voorleggen waarin de bouw van een sportbad (25m), een bad met beweegbare bodem en een peuterbad worden opgenomen. In de onmiddellijke omgeving van het zwembad moet een Finse piste worden voorzien en moet er voldoende ruimte zijn voor parkeergelegenheid. De stad Hoogstraten hanteert verschillende criteria om de toewijzing af te ronden, ook de Vlaamse overheid kijkt mee toe omdat er een betoelaging is voorzien. Wat de kostprijs betreft kan Tinne Rombouts alleen maar kwijt dat de stad Hoogstraten zich zal binden aan een bepaalde bedrag dat jaarlijks, dertig jaar lang, betaald zal moeten

42

worden. Wanneer het zwembad klaar zal zijn is nog niet duidelijk. Problemen zoals in Turnhout verwacht Hoogstraten niet, daar draait de stad volledig op voor wat er allemaal fout loopt.

Restauratie Kapel van O.L.V. van den Akker De werkzaamheden zijn volop in uitvoering. Omwille van de koude hebben de werkzaamheden een tijdje stilgelegen. Momenteel is men bezig met de voegwerken. De restauratie van de kapel zou tegen het einde van dit jaar afgerond moeten worden. Mensen van Erfgoed komen ook kijken naar het orgel om te onderzoeken of dit eventueel ook in aanmerking komt.

Schuilhuisje Over het schuilhuisje van De Lijn bij de zoutsilo in de Desmedtstraat moet schepen Marc Hae-

seldonckx eerlijk zijn. “We namen alle maatregelen die nodig waren om het schuilhuisje terug in gebruik te kunnen laten nemen. Maar de directie van De Lijn krabbelde terug. Binnen het CPB (Comité Preventie en Bescherming) maakte de personeelsdelegatie bezwaren omwille van veiligheidsredenen. De chauffeurs van De Lijn vinden de situatie te gevaarlijk. De halte bevindt zich te kort achter de bocht.” Schepen Haseldonckx liet daarop de oude situatie terug herstellen. De halte bevindt zich nu terug langs de Meerseweg tot zolang geen beter alternatief is gevonden.

Natuurgebied? Komt er een natuurgebied langs de Mark? Dat was in ieder geval de eerste gedachte die dit agendapunt opriep. Maar het bleek enkel te gaan over de plannen om de Mark opnieuw te laten meanderen binnen haar eigen bedding, plas- en draszones aan te leggen en enkele oude meanders terug in ere te herstellen. Al die plannen kaderen

Het orgeltje van de kapel van O.L.Vrouw van den Akker staat veilig gedemonteerd opgeborgen in de kelder van het administratief centrum. Het werd in 1766 gebouwd door de gekende orgelbouwer Louis II Delhaye en 1804 vervangen door een nieuw, waarbij het materiaal van het vorige pijporgel werd gebruikt

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 42

17-2-2011 14:34:20


n e B e h x e g

t n n n s n

e

minderhout

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD in het verhogen van de bergingscapaciteit van de Mark met het oog op het voorkomen van overstromingen in de benedenloop (lees Breda). De overstromingen van de voorbije maand maakten nog maar eens duidelijk dat het herstellen van de overstromingsgebieden een must is om de plotse toevloed van hemelwater te kunnen opvangen. Het schepencollege heeft echter laten weten dat het niet wil dat het waterniveau in de Mark hierdoor stijgt en dat de keerkribben die men in de loop wil plaatsen niet tot gevolg mogen hebben dat de oevers afkalven. Volgens schepen Ward Baets gaat er nog een lange tijd over heen voor de werkzaamheden effectief starten. Dat heeft vooral te maken met de administratieve procedures die er aan voorafgaan. Op vraag van aanwezigen antwoordt de schepen ook dat de uitbaggeringswerken, van de watermolen tot aan de Zeeman, dit jaar nog worden uitgevoerd. Men weet wel niet goed waar men met het (vervuilde?) slib naar toe moet.

Vrachtwagens Inwoners van de verschillende woonwijken in Minderhout blijven het vervelend vinden dat de straten er gebruikt worden om vrachtwagens te parkeren. Bij een aantal van hen leidt dat tot hoogoplopende frustraties. Het probleem werd al meermaals aangekaart, ook via de verkeersraad. Vrachtwagens mogen daar acht uren staan, maar moeten dan weg. Er blijkt verder geen reglement in de gemeente te zijn die het parkeren van vrachtwagens aan banden legt. De chauffeurs hebben ook geen alternatief voor het parkeren van hun opleggers. Het schepencollege pleit hier voor een bemiddelend optreden van de wijkagent.

Speelpleinen De bewoners van de Vekenakker beklagen zich erover dat er geen speelplein wordt aangelegd in hun wijk. Op termijn wil het schepencollege hier wel werk van maken. Het probleem is gewoon dat de stad Hoogstraten een procedure heeft lopen tegen de verkavelingseigenaar. Het gaat om heel wat juridische procedures en het is daarom niet evident om nu met de plannen voor de uitbouw van een speelplein aan te komen zetten. Het schepencollege stelt voor dat tijdelijk een terrein in de nieuwe wijk Treslong soelaas zou kunnen brengen. De talrijk opgekomen bewoners van de Akkerloopstraat klagen eveneens over een gebrek aan speelterreinen in hun wijk. Blijkbaar werd daar prioriteit gegeven aan het oplossen van het parkeerprobleem. De ruimte van het terrein achter het kerkhof is volgens het stadsbestuur te klein en onveilig. Het college vraagt om mogelijke oplossingen voor het probleem aan het stadsbestuur te melden. Ook de bewoners van de St. Michielsstraat luiden de alarmbel. Hier is de inrichting van een speelterrein mogelijk haalbaar in de lange tuinen van de bewoners. Maar hier is eveneens een vraag

Er is geen alternatief, daarom moeten de vrachtwagens links en rechts in de verkavelingen parkeren, vaak tot ergernis van de bewoners. van de eigenaars om de achterliggende gronden te verkavelen. Het stadsbestuur wil dit met de eigenaars bespreken en stelt dat bij de inplanting van nieuwe woonwijken in het reglement is opgenomen dat de verkavelaar een speelterrein moet voorzien.

Treslong De dorpsraad van Minderhout vraagt of er al verregaande plannen zijn met de tweede fase van de wijk Treslong. Het stadsbestuur kan melden dat de kavels tegen de straat zijn goedgekeurd. 20 procent van de kavels moet voorbehouden zijn voor sociale woonentiteiten. In de tweede fase van de Treslongwijk komen 13 kavels, drie koopwoningen en twee huurwoningen. De verkoop staat geprogrammeerd voor het voorjaar 2012.

Mobiliteit Vijf jaar na de vorige mobiliteitsstudie heeft het stadsbestuur opnieuw een mobiliteitsplan besteld. Hierover worden binnenkort informatiesessies georganiseerd. In de mobiliteitsstudie die het mobiliteitsplan voorafgaat werden ook verkeerstellingen opgenomen. De vergadering schrikt van het hoge aantal voertuigen dat door Hoogstraten dendert. Het doorgaande zware verkeer zorgt voor heel wat overlast in de woonkernen. Gedacht wordt aan de invoering van een tonnagelimiet op verschillende wegen en aan een omlegging van het verkeer van de E19langs de Loenhoutseweg – de Kluis – de Sint Lenaartseweg – de Houtelweg – N14 naar Rijkevorsel. Maar ook Rijkevorsel heeft dan een oplossing nodig om het doorgaande verkeer uit de kern te

kunnen leiden. Ook op provinciaal niveau worden plannen ontwikkeld om de woonkernen te ontlasten van het zware doorgaande verkeer. Het mobiliteitsplan van de stad Hoogstraten wordt op de gemeenteraad besproken maar zal ook onder de aandacht van de bevolking gebracht worden op een aantal informatiesessies.

Pauze Ondertussen is het al iets warmer in de zaal. Tijd voor pauze om daarna in een laatste rechte lijn richting einde van de avond te gaan. In het tweede deel van de avond gaat het college vooral in op vragen vanuit het publiek. De bewoners van de Akkerloopstraat willen een verbindingsstraat met het Kerkhofpad. Op dit ogenblik is het bijzonder onveilig voor de kinderen die naar school rijden. De groendienst onderzoekt of het mogelijk is een stuk te gebruiken waar pas bomen werden gekapt. Het voorstel moet ook nog voorgelegd worden aan de verkeersraad en aan de dorpsraad. De wegen die in slechte staat verkeren, de Witherenweg en de Kapelweg, werden in een onderhoudsprogramma opgenomen voor dit jaar. Een aanwezige vraagt meer informatie over de overdracht van het containerpark naar het IOK. Schepen Ward Baets mag nog een keer uitleggen dat die overdracht een aantal belangrijke voordelen biedt. De algemene vergadering bood heel wat stof tot discussie en verder overleg. Spijtig dat de accommodatie het een beetje liet afweten. Het publiek vraagt overigens ook een geluidsinstallatie om het luistercomfort te verbeteren. (AO)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 43

43

17-2-2011 14:34:20


minderhout over je kinderen nadien nog lang zullen spreken. Inlichtingen: Wilfried Aernouts, 03/314.09.47 Koen Pauwels 03/314.89.74 (MV/FS)

De Kringwinkel retro

KWB Zaklampentocht MINDERHOUT – De KWB organiseert op zaterdag 5 maart voor de achtste maal een zaklampentocht. Dit jaar heeft de zaklampentocht plaats onder het thema “De wereld van de KINDERsterren”. De dooltocht met zaklampen door het donkere bos gaat over een afstand van 2,5 tot 3 km. Een afstand die voor iedereen gemakkelijk haalbaar is, ook voor kleuters.

44

Tijdens de dooltocht dienen er verschillende, leuke proeven uitgevoerd te worden. Praktisch: Zaterdagavond 5 maart tussen 17.30 en 20 uur, met vertrek aan de manage Blauwbossen. Een zaklamp en stevige schoenen zijn nodig. Deelname kost 1,50 euro voor KWB-leden en 2,50 euro voor niet KWB-leden Spreek ook alvast af met je vrienden en/of buren, want het belooft een activiteit te worden waar-

MINDERHOUT -. Op zaterdag 19 maart organiseren alle Vlaamse Kringwinkels, waaronder De Kringwinkels WEB, een retro actie. Op deze speciale dag kunnen schattenjagers en snuisteraars hun hartje ophalen. De coolste stuff uit de jaren ’50, ’60, 70 en ’80 vind je dan in De Kringwinkel Alle Kringwinkels in Vlaanderen hebben gedurende de voorbije maanden de leukste oldies uit de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 verzameld. Een schat aan unieke spullen die de sfeer van retro tot kitsch weer levend maken. Meubels, verlichting, kleding en accessoires, affiches of elpees. Je kan het zo gek niet bedenken of het is op 19 maart in één van De Kringwinkels te vinden. Steeds meer mensen ontdekken dat een goede mix van nieuw en tweedehands een origineel en hip interieur oplevert. Oude spullen hebben hun eigen verhaal. En ze zijn betaalbaar. Zo kan ook wie een beperkt budget heeft een aparte sfeer scheppen. Bovendien levert kopen in De Kringwinkel een mooie bonus op: perfect bruikbare spulletjes worden van de afvalberg gered en de kringloopsector biedt werk aan kortgeschoolden en langdurig werklozen. De Kringwinkel Meer is gelegen aan de Meerseweg 135 en is op zaterdag 19 maart open tijdens de gebruikelijke uren. (ML/FS)

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 44

17-2-2011 14:34:21


r

-

e

s n t

n n

meer

Tweedehandsbeurs MEER – De Gezinsbond organiseert een tweedehandsbeurs kinderartikelen (kleding, baby- en kinderartikelen tot 16 jaar, ook speelgoed) op zondag 20 maart van 11 uur tot 14 uur in de lagere school De Meerpaal, Terbeeksestraat 6. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

HOOGSTRATEN - Met een nieuw toeristisch seizoen in het vooruitzicht stelt Toerisme Hoogstraten drie nieuwe toeristische brochures van Grensland Hoogstraten voor. We geven een overzicht van deze publicaties. Ze zijn ‘vers van de pers’ én bovendien volledig gratis.

Je wilt goede artikelen kopen aan zachte prijzen. De te koop gestelde artikelen worden geschikt in diverse overzichtelijke standen. Gekochte artikelen worden afgerekend aan een centrale kas.

Evenementenkalender Grensland Hoogstraten 2011. Aan de hand van deze nieuwe evenementenkalender blijft u op de hoogte van de meest uiteenlopende evenementen en activiteiten die in de loop van 2011 in Grensland Hoogstraten zullen plaats vinden Antilliaanse Feesten? Zin in een begeleide wandeling of fietstocht? Een spraakmakende tentoonstelling? Jaarmarkt of optreden? Wij gaan er in ieder geval van uit dat u deze niet-te-missenfestiviteiten alvast wilt noteren in uw agenda!

Je wilt laten verkopen. Dan moet je vooraf inschrijven (vanaf 27 februari) tot uitputting van de lijsten, bij Linda Brokken, Beeksestraat 12, tel. 03 315 42 87. Hier krijg je alle informatie en het reglement. Inschrijven kost 2,50 euro voor leden (lidkaart meebrengen) en 4 euro voor nietleden. Op de dag zelf hoef je de artikelen enkel te brengen tussen 8.30 uur en 9.30 uur en op te halen tussen 15 uur en 15.30 uur. De Gezinsbond verzorgt zelf de verkoop. (HG/red)

n

-

s

Drie nieuwe toeristische brochures

Snuffelmarkt van Ste.-Rosalia Brassband Sinte-Rosalia beschikt over een enthousiaste ploeg werkers die voortdurend op zoek zijn naar schatten op zolder en zaken die nog bruikbaar zijn. Zij stellen een selectie van hun waren uit op zaterdag 2 april e.k. In Zaal voor Kunst en Volk kan u dan van 10 tot 17 uur terecht voor wat misschien de koop van uw leven wordt. Het ultieme bijzettafeltje, een aardig glasservies, een mooie vaas uit de zestiger jaren,… wie weet wat u tegenkomt als u zo in de zaal rondsnuffelt. Informatie: -Jos Brosens, 03 315 90 79, joseph.brosens2@ pandora.be -Ad Godrie, 014 72 43 10 -www.rosalia-meer.be

Fietsroutes Grensland Hoogstraten. Deze folder is onmisbaar voor elke fietsfanaat. Hij bied je een volledig overzicht van alle themafietsroutes binnen Grensland Hoogstraten en maakt je warm voor een heerlijke fietstocht doorheen ons prachtige grensgebied Wandelen in Grensland Hoogstraten. ‘Wandelen in Grensland’ is een nieuwe brochure waarmee Hoogstraten, Baarle-Hertog, Rijkevorsel en Merksplas zich ook in 2011 willen profileren als dé wandelregio bij uitstek. Elke eerste zondag van de maand nodigen de partnergemeenten iedereen uit om, onder leiding van een gids, kennis te maken met de mooiste wandelingen die Grensland te bieden heeft. De wandelingen vertrekken steeds om 14 uur. In de brochure vindt u, naast alle praktische gegevens over de wandelingen, eveneens toeristische informatie over elke gemeente en een kortingsbon voor de wandelmappen van de verschillende partners. Voor meer informatie kunt u uiteraard steeds bij ons terecht. Bovendien sturen wij u op verzoek graag een exemplaar van deze nieuwe brochures toe. (FH)

U kan ook via die weg laten weten dat u nog spullen heeft waar u vanaf wil, maar die voor anderen misschien nog wel iets waard zijn. (JV/red)

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 45

45

17-2-2011 14:34:21


minderhout

Drie jubilarissen bij fanfare De Marckezonen Robert Meyers, Jan Vermeiren en Frans Tackx : meer dan 50 jaar muzikant ! MINDERHOUT - In januari hield de fanfare De Marckezonen haar teerfeest waar duchtig gezongen, gedanst en al eens gedronken werd. Zo’n teerfeest is ook het moment om de jubilarissen in het zonnetje te zetten. En het waren er zelfs drie dit jaar. We beginnen met den oudste… Om Jan Vermeiren zijn aanwezigheid in Fanfare De Marckezonen te situeren, moet men meer dan 50 jaar terug kijken. Jan is geboren in de Beemden, waar toen vier boerderijen stonden en waar er ook veel boerenzonen geboren werden. De Beemden was destijds zowat het moederhuis voor jonge muzikanten. Drie boerenzonen bespeelden een instrumenten en de vierde droeg de vlag. Zij leverden een totaal van nog eens 11 muzikanten op, die lang of minder lang bij de fanfare bleven afhankelijk van huwelijk of verhuis. Een klein overzicht : de nonkel van Jan - ook Jan Vermeiren genaamd - speelde bugel met zonen Gust, Emiel en Rik. Jef Roelen speelde piston met zonen Stan en Jan. Gusje Voeten was de vlaggendrager met zonen Louis en Jan. U volgt nog? OK, verder dan: Stan Vermeiren, de vader van Jan, speelde trombone met zonen Jos, Jaak en Jan en leverde bovendien één van de eerste vrouwelijke muzikanten van de fanfare, namelijk Emma. Die waren destijds schaars in aantal, dat is vandaag duidelijk veranderd.

De twee andere jubilarissen zijn Frans Tackx en Robert Meyers. Die mannen hun muzikale carrière vertoont toch wel enkele gelijkenissen. Beide zijn hun fanfareloopbaan gestart in 1958, als 14 - 15 jarige knapen. Na hun dagstudies hebben ze beide hun bekwaamheid nog verder ontwikkeld met avond onderwijs om overdag een leidinggevende functie uit te oefenen. Die leidinggevende eigenschap hebben ze ook ten dienste gesteld van de fanfare. Zo waren Frans en Robert beide actief bij toneelopvoeringen. Frans als acteur en Robert was de man van de techniek en het decor. Robert heeft bovendien verschillende jaren het bestuur versterkt, waar hij telkens het beste voor had met onder meer de jeugdkampen en jeugdopleiding. Robert was ook jaren de man voor de “pupiterkes” of ander materiaal. Een pupiterke nodig voor een sax of een trompetje? Bij Robert was het in een flits geregeld. Frans hebben we samen met zijn vrouw Rianne en zoon Jeroen een paar jaar mee op fanfarekamp kunnen nemen. Frans stond in de keuken. Over zijn culinaire capaciteiten kunnen wij ons niets meer herinneren, maar we weten wel dat we op fanfarekamp nooit niet ècht héél slecht hebben gegeten. Maar hun hoofddoel bij de Marckezonen is uiter-

aard het muzikale gehalte zo hoog mogelijk te tillen. Robert koos voor de schuiftrombone, waar hij nu nog regelmatig een solopartij ten beste geeft. Frans Tackx koos voor alt sax. Hun muzikale kennis probeerden ze met veel geduld door te geven aan de jeugd door opleiding te geven. En ze krijgen van het muziek spelen niet genoeg. Robert speelde onlangs nog een heel café plat met de Marckgalmers. Beide heren spelen ook nog bij de Strawberry›s, waar ze hun liefde aan de jazz uit New Orleans kunnen betuigen. Robert op zijn gekende wijze met de schuiftrombone en Frans op sax of klarinet. Of Frans durft ook al eens een liedje te zingen, denken we maar aan : «ze zeggen dade›k›ik nen doddelaar ben « of «Mijn vader is timmerman, zijn zoontje benne›k›ik. Mijn vader maakt de wiegskes, ‹t geen erin moet maak ik». Intussen zijn Frans en Robert al even op rust gesteld door hun werkgevers, maar op muzikaal vlak weten ze duidelijk van geen ophouden. We verwachten van Robert, Frans én Jan nog vele jaren dienst in de fanfare. Wij wensen alle drie de heren nog een goede gezondheid en dat ze op tijd en stond wat ontspanning en vriendschap kunnen vinden binnen onze fanfaregemeenschap. De drie jubilarissen: Robert Meyers, Frans Tackx en Jan Vermeiren

Deze vier gezinnen leverden dus 14 muzikanten plus de vlaggendrager… Wie van de muzikale koppels binnen de fanfare zou dat beter kunnen? Hoe kon het ook anders of Jan zou ook de Marckezonen komen versterken met zijn bugel. Sinds 1956 is hij al lid. Jan is één van onze trouwste muzikanten op de repetities en bij optredens. Na de muzikale opdracht is Jan ook nog wel te vinden om een jokske te doen en - hoe kan het anders - één of meerdere Hoegaarden te nuttigen. Maar alles met maten, niet te veel, want Jan moet nog naar het verre Heike. En bij ons weten is hij nog maar eenmaal in de sloot gereden. Of geschoven, want ter zijner verdediging had het toen wel gesneeuwd en het was het erg glad op de baan. Hij heeft toen maar snel Boer Jan uit bed getrommel en met een hoogtewerker was de klus snel geklaard. De auto opgetild en zachtjes terug op het rechte pad gezet richting Heike.

46

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 46

17-2-2011 14:34:23


e r e r

. t j z n s n

s r .

l e e

minderhout

ACW Trefmoment van vrijwilligers MINDERHOUT / HOOGSTRATEN - Op zondag 30 januari organiseerde het ACW Hoogstraten een Trefmoment voor de vrijwilligers van ACW in de parochiezaal van Minderhout. Liefst 135 vrouwen, mannen en kinderen schoven aan voor een heerlijk ontbijt: verse sandwiches, krokante broodjes, rozijnenbrood, diverse soorten beleg, een eitje, yoghurt, vers fruit en een dampende tas koffie of thee. Het werd een gezellige smulpartij waarbij velen een tweede keer langs het buffet passeerden. Het ACW-jaarthema voor dit en volgend jaar is ‘Armoede en sociale uitsluiting’ met als motto ‘Iedereen mee’. De aanwezigen kregen een film te zien met het verhaal van Ruth, een Brugse studente, die als schoolopdracht een werkje moet maken rond armoede. Zij weet er helemaal niets van en zij beseft dat haar mening vooral wordt bepaald door een aantal vooroordelen. Met een bezoek aan het Brusselse opvangcentrum voor daklozen ‘Chez nous’, de Welzijnsschakel De Schakel in Puurs en het jongerenhuis Kamelejon in Roeselare worden haar ideeën snel gewijzigd.

Daarna werd nader ingegaan op de aanpak in Hoogstraten met de Welzijnsschakel ’t Ver-Zetje, de actie ‘Soep op de Stoep’, het bedeling van voedsel- pakketten door de Evangelische kerk, het feestmaal op kerstavond voor de eenzamen. Nadien overliep voorzitter Vic Cornelissen de activiteiten van het voorbije werkjaar. De activiteiten van het komende werkjaar werden gepresenteerd. Wij vermelden onder andere de open informatievergadering rond ‘Kom op voor gezondheidszorg wereldwijd’ op maandag 9 mei in Pax Hoogstraten en de solidariteitsquiz op zaterdag 28 mei in parochiezaal Trefpunt in Wortel. De aanwezigen verkozen ondertussen de laureaat van de ACW-waarderingsprijs 2011. Passend in het jaarthema kon worden gekozen uit de vrijwilligers van de Hoogstraatse Welzijnsschakel ’t Ver-Zet-je, de vrijwilligers van de computercursussen van Digidak en de vrijwilligers van de plaatselijke voedselbank die maandelijks 45 voedselpakketten bedelen aan plaatselijke gezinnen. Winnaar werd ’t Ver-Zet-je. De feestelijke uitreiking van de prijs gebeurt in de maand mei. (rs/red)

e n

Okra activiteiten MINDERHOUT - Op zondag 27 februari richt Okra een eetfestijn in met wafels en smoutebollen. Komen eten, maar ook afhalen, kan in het lokaal van de Okra, Schoolstraat 6 van 12 tot 18 uur.

Meer dan 130 deelnemers genoten van een heerlijk ontbijt georganiseerd door het ACW Hoogstraten

Op donderdag 3 maart richt Okra, ook in hun lokaal, een kaartprijskamp in. Inschrijven kan vanaf 12.30 uur, de kaarten worden om 13.30 uur gegeven. Inschrijven kost 7 euro, hierin zijn ook drie consumptiebonnen inbegrepen. (fh)

Staande ovatie voor Willem Vermandere MINDERHOUT – Negen jaar geleden, in 2002, zorgde het optreden van de zanger, beeldhouwer, schilder en schrijver uit Steenkerke aan de Yzer voor een bomvolle enthousiaste St.-Clemenskerk. Op vrijdag 4 februari ll. werd organisator MinArte, die onlangs ook een van de Hoogstraatse cultuurprijzen in de wacht sleepte, opnieuw met een meelevend publiek en een Vermandere op zijn best geconfronteerd. Reeds een maand van te voren was de lokatie volledig uitverkocht en de aanvragen bleven maar binnenstromen, zelfs tot een paar uur voor de voorstelling. Sorry, dat MinArte zoveel mensen heeft moeten teleurstellen! Willem Vermandere en zijn drie muzikanten: Freddy Desmedt (fluiten en klarinet), Pol Depoorter (gitaren en mandoline) en Bart Caron (contrabas) , zorgden opnieuw voor een gesmaakt optreden. Een afwisseling van luchtige en dood-

ernstige, droevige en levenslustige liedjes en muziek, afgewisseld met typische vertelelementen in een dito West-Vlaams accent. Hij denkt en zingt o.a. Aan Ettore, een vriend in Boergondië die stilaan wegkwijnt, aan Fredo en Marcello, aan Blanche en zijn peird…! Hij tekent met tedere lijnen zijn 97-jarige oude moeder voor wie het tijd is “om diepe naar binnen te gaan”! In zijn laatste CD met als titel “Alles gaat over” mijmert hij vooral over het leven dat voorbijgaat en zit hij niet verlegen om een paar heilige huisjes omver te schoppen. Al vier decennia lang toert de nu 71-jarige Willem Vermandere, die zichzelf eerst en vooral beeldhouwer voelt, al door Vlaanderen en Nederland en weet hij telkens zijn publiek te begeesteren. Een staande ovatie en een bos bloemen voor Willem en zijn drie muzikanten waren dan ook meer dan verdiend! (rel)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 47

47

17-2-2011 14:34:29


g

n -

e

n s

e e g

t -

-

e j e

n

l -

e

e e

e

w

n

-

)

meerle

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD

Dorpsraad weet zich nog geen raad met het Raadshuis MEERLE – De parochiezaal was behoorlijk vol gelopen voor de jaarlijkse algemene vergadering van de Meerlese dorpsraad. Die blijkt op blijvende en zelfs stijgende belangstelling te kunnen rekenen. Er stonden een paar zaken op de dagorde die de Meerlenaars na aan het hart liggen: hun mooie Raadshuis, het openbare vervoer, plaats voor een jeugdhuis, fietspaden langs de Strijbeekse en Ulicotenseweg. Het was ook de eerste Algemene vergadering voor de nieuwe voorzitster Myrna Stevens (zie kader) , die Frans Rombouts is opgevolgd. Ze verwelkomt burgemeester en schepenen (schepen Martens is verontschuldigd) en Leo Sprangers van de dienst communicatie en het talrijk opgekomen publiek.

Van alles en nog wat We hebben het in deze kolommen al eens meer gevraagd. Mag het op een dorpsraad a.u.b. eerst en vooral over het dorp gaan? Als democraat zal je mij niet horen klagen als onze bestuurders informatie willen geven over belangrijke projecten in de gemeente, ook al zijn ze voor heel de fusiegemeente bestemd. Maar moet dat allemaal op de dorpsraad? Ze hebben toch andere communicatiemiddelen ter beschikking zoals informatieblad en website? Of desnoods een aparte infovergadering. Waarom op de dorpsraad? Het lijkt een vooraf bepaald scenario waarbij elke schepen een betoog komt geven over een onderwerp uit haar/zijn beleidsdomein. Schepen Haeseldonckx over het mobiliteitsplan (dat nog enige raakpunten had met de dorpsproblemen over het openbaar vervoer); schepen Rombouts met een uitvoerige uiteenzetting over ‘individuele toelagen’ (liefst 23 minuten); schepen Baets over de overheveling van het beheer van het containerpark aan IOK; schepen Desmedt over de voorstelling van het evenementenjaar 2012! Ik heb het getimed. Het was 21.30 uur voor dat allemaal – buiten de prioriteiten van vorig jaar – achter de rug was en toen was het pauze. Voor het publiek er aan te pas kwam, was het bijna 22 uur en zaten de meeste aanwezigen er eerder gelaten bij. Veel animo kwam er dan ook niet meer uit de zaal. Enfin, ik hoop dat de aanwezigheden nog gehoord hebben waarvoor ze kwamen. Voor mij mocht er wat meer over ons dorp gediscussieerd worden.

De begroting voor 2011 Vooraf licht schepen Marc Haeseldonckx de belangrijkste posten in de begroting toe, die betrekking hebben op Meerle. We noteren: herstellingen schoolgebouw (77.000 euro), onteigeningen fietspad Ulicoten (30.000 euro), aanleg van Fietspad Ulicoten (540.000 euro), ontwerper fietspad

Chaamseweg (35.000 euro), verlichting Kerkstraat, Meerledorp (20.000 euro) en aankoop van perceel grond voor voetbal (65.000 euro)

Prioriteiten en vragen van 2010 - Openbaar vervoer bussen van De Lijn Schepen Haseldonckx verklaart zich zeer bewust te zijn van de vraag naar een betere en reguliere verbinding vanuit Meerle en de vraag naar betere aansluitingen, vooral afkomstig van de Meerlese jongeren. De gelede bus 2 maal per dag is onvoldoende, de belbus veelal te moeilijk voor de verbindingen van en naar Antwerpen en Turnhout. Hij herhaalt dat deze problemen gekend zijn doch dat dit niet meteen op te lossen is. De Lijn oordeelt deze verbindingen als niet rendabel. Het stadbestuur heeft daarop laten berekenen wat de kosten zouden zijn, moesten zij deze lasten op zich nemen. Voor 1 reguliere rit per dag kost het 22.022 euro per jaar, vanuit Meersel-Dreef zelfs 33.842 euro. De Lijn rekent voor dat uit onderzoek blijkt dat het voor gemiddeld 1 reiziger per rit zou, cijfers die door de aanwezigen gecontesteerd worden. De schepen hoopt dat er misschien mogelijkheden komen uit de Mobiliteitsstudie van de Provincie Antwerpen waarbij een aantal oriëntaties worden aangegeven voor het openbaar vervoer. Momenteel staat ook de verbreding en verdieping van het mobiliteitsplan Hoogstraten op het

programma, waarin deze problematiek zeker aan bod zal komen. Hiervoor volgt op 21 maart een algemene infovergadering in Hoogstraten. Verder dringt de schepen aan dat problemen met de belbus telkens schriftelijk (www.delijn.be/ klachtenreacties) of telefonisch (070/220200) of bij de Vlaamse Ombusdienst gemeld worden. Want ondanks de klachten die hij telkens vanuit de dorpsraden moet vernemen, blijken er bij De Lijn geen klachten binnen te komen. En dan sta je machteloos met je betoog dat het onvoldoende werkt.

- Een jeugdhuis voor de Meerlese jongeren Schepen Rombouts is bewust van de vraag, maar heeft hier ook geen pasklare oplossing. Ze heeft weet van de besprekingen tussen parochiezaal en Den Dorpel voor het meer permanente gebruik van een vergaderlokaal. Verder wil ze graag met hen op zoek gaan, maar veel mogelijkheden dienen zich momenteel niet aan.

- Het opnemen van Cultuur in het jeugdbeleid Schepen Rombouts geeft de evolutie hiervan aan. Cultuur maakt voortaan een vast deel uit van het jeugdbeleidsplan en daar worden heel wat initiatieven in opgenomen. Er wordt ook een reglement opgesteld voor projectsubsidies op dat terrein. De promotie voor het cultuuraanbod wordt gebundeld door de cultuurdiensten, waarbij voor de jongereninitiatieven een speciaal logo voorzien wordt. Ook voor fuiven is een nieuw en aangepast reglement in opmaak.

Myrna Stevens, de voorzitster van de Meerlese Dorpsraad Myrna Stevens is Nederlandse, zij het maar net, want van Strijbeek. Ze is gehuwd met Frans Wijnen en samen hebben ze een dochter Inge (10 jaar). Beroepshalve is ze financieel medewerker bij Curver in Rijen. Ze woont al vanaf 1992 in Meerle, eerst op de Strijbeekseweg, nu in hun eigen woning op de Voort. Ze voelt zich helemaal ingeburgerd. Vrije tijd gaat naar 2 pony’s thuis. Ze is actief als penningmeester in de oudervereniging van De Klimtoren en van daaruit afgevaardigd naar het bestuur van de dorpsraad. Bij het afscheid van Frans Rombouts volgde ze hem op als voorzitter. Zelf zegt ze graag in de luwte te werken, niet te veel in de schijnwerpers te willen treden.

Voorzitster Myrna Stevens Ze weet zich goed omringd met enthousiaste bestuursleden van alle leeftijden en gezindten, in een bestuur waar alles bespreekbaar is. Wel proberen concreet te zijn, is haar motto. (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 49

48

17-2-2011 14:34:29


meerle

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD - Stand van zaken Raadhuis

Schepen Desmedt licht het overleg toe i.v.m. met een bestemming voor ons unieke Raadshuis. Het gaat hier om een beschermd monument (zowel buiten- als binnenkant zijn beschermd), wat het niet eenvoudig maakt er een bestemming aan te geven. Deze zal immers altijd in overeenstemming moeten zijn met de bescherming en beperkt in grote mate mogelijke verbouwingen en aanpassingen. Alvorens een volledige restauratiedossier kan opgestart worden, wil men duidelijkheid over een toekomstige bestemming. Het college streeft naar een volledige dagbezetting, die ten goede moet komen aan de hele dorpsgemeenschap. Momenteel is binnen de dorpsraad een lijst met ideeën opgemaakt (culturele ruimte, jeugdlokaal, lokale dienstverlening, vergaderruimte, medische dienstverlening/multidisciplinaire groepspraktijk voor artsen), handelsruimte voor privésector of een combinatie van deze voorstellen). Iedereen kan nog voorstellen bezorgen aan de dorpsraad of rechtstreeks aan het stadsbestuur. Het bestuur zal de voorstellen selecteren op financiële en wettelijke haalbaarheid en een toetsing aan het beleid.

- Stand van zaken fietspad Strijbeek en Ulicotenseweg

aansluitingen) eerst aan de beurt. Buitengebieden zoals de Elsakker staan meestal erg laag op die prioriteitenlijsten. Of en wanneer er riolering komt, is voor hem onmogelijk te voorspellen. Bij nader inzien blijkt er momenteel een probleem met afwatering van de gracht, wat wel kan opgelost worden door het ruimen van de grachten. De schepen zal dit aan de Waterring melden.

De burgemeester zegt dat op 1 perceel na (in onteigeningsprocedure) alle gronden verworven zijn, de aanbesteding gedaan is en de werken voor het vrijmaken voor de plaats waar de fietspaden komen gestart zijn. Met een beetje meeval, kunnen we er tegen het einde van het jaar over fietsen. Voor het fietspad langs de Ulicotenseweg is er nog werk aan de winkel. De ontwerper moet een deel van zijn huiswerk overdoen wegens de schuine inplanting van de parkeerplaatsen. Zoals eerder gezegd wordt het vanaf het centrum tot aan de Lage Rooy en fietspad aan beide kanten, verder een dubbel fietspad aan de rechterkant van de weg, richting Ulicoten tot aan de grens. Vanuit Nederland heeft men ondertussen laten weten dat de werken op het grondgebied Ulicoten op 1 maart starten. Aan de grens komt er een verhoogd plateau. Beide fietspaden zullen naadloos op mekaar aansluiten. De burgemeester hoopt dat de werken langs Meerlese kant nog dit jaar kunnen aanbesteed worden.

Ingezonden vragen en vragen vanuit het publiek - Wanneer komt er riolering in de Elsakker? Schepen Baets zegt dat dit afhangt van de prioriteiten uit de zoneringsplannen. Daarin komen de meest dringende werken (het grootst aantal

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

E

- Herstel van voetpaden: schepen Desmedt meldt dat de meeste gerapporteerde slechte punten ondertussen hersteld zijn. Secretaris van de dorpsraad May Meeusen, die 2 jaar geleden samen met Cor Jacobs een volledige inventaris gemaakt heeft van de toestand, spreekt dit tegen. Er blijven nog heel wat van de toen gemelde knelpunten niet hersteld. De schepen belooft de lijst met de diensten te bekijken en waar nodig actie te laten ondernemen. - Afsluiten van “kankerplekken” in Kerkstraat en Ulicotenseweg. Enkele van deze kankerplekken zijn vele Meerlenaars een doorn in het oog en ze vragen de gemeente op te treden. De burgemeester zegt dat het bestuur niet veel middelen heeft om hiertegen op te treden, tenzij het om gevaarlijke toestanden zou gaan. Hij zal de wijkagent vragen de toestand op te nemen en bij de betrokken eigenaars langs te gaan, teneinde hen aan te manen werk te maken van een degelijke afsluiting van deze plekken.

Meldingen vanuit het publiek - De lantaarnpalen zijn verroest en er zitten gaten in de palen. Eventueel op te knappen in de Heimeulenstraat, Mgr. Heestermanstraat, Thornstraat en de Lage Rooy. Momenteel staat er een bedrag in de begroting voor herstel van de verlichting in de Kerkstraat. De andere straten zullen moeten wachten - Fuifbus mag volgens de jongeren geen volk ophalen en afzetten aan Bizar. De burgemeester betwist dit, alleen met H. Bloed is de halte een keer verplaatst. - Voor wanneer aardgas op Heerle. Dit is gewoon een kwestie van rendement. Volgens de netbeheerder is er weinig kans dat er op Heerle aardgas komt, zelfs als een tuinbouwbedrijf zou aansluiten. De afstanden en de daarmee gepaard gaande investeringen zijn gewoon te hoog op dit ogenblik. - Parkeerplaatsen voor anders-validen aan de parochiezaal: het oorspronkelijke voorstel werd door de verenigingen voor andersvaliden teruggefloten. Er ligt thans een nieuw voorstel voor, dat weldra op de dorpsraad zal worden voorgelegd. Om 22.30 uur kan voorzitster Myrna Stevens de vergadering sluiten met een bedankje aan iedereen die eraan meegewerkt heeft en aan het publiek voor de betoonde aandacht. Ze mag tevreden zijn met het vlekkeloze verloop van haar eerste algemene vergadering. Of iedereen inhoudelijk even tevreden is, is een andere vraag. (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 - 49

DHM_maart_311.indd 48

17-2-2011 14:34:29


meerle

Bij ons thuis …

… bloemen

Frans van de Voort schrijft elke maand een verhaaltje met herinneringen uit zijn kindertijd in Meerle. Tegenwoordig woont hij in het diepe zuiden van ons land. Zijn kleindochter, Babs M. Fuchs, maakt telkens een mooie tekening bij het verhaal van grootvader.

Omdat mijn vader veel van bloemen en planten kende, hechtten we er als kind ook veel belang aan. Er werd veel over gepraat en regelmatig waren er binnen bloemen getooid in allerlei vazen. In onze hof stonden er allerlei bloemen en planten te pronken. Af en toe mochten we als kind zelf in de hof knippen en plukken van de bloemen die ons moeder graag wilde. Zo leerden wij op natuurlijke wijze de namen van heel wat bloemen. Ik weet nog heel goed dat mijn vader bij het begin van de grote tuin twee zwart geteerde palen van vier meter hoog had gezet waartegen mooie rozen omhoog groeiden. Het werd elk jaar een soort triomfboog die ons uitnodigde om in onze hof te verblijven. Mijn vader had er heel wat werk mee en was een heel jaar steeds aangenaam bezig. Giftige planten waren er volgens mijn vader ook wel eens tussen en we mochten er zeker nooit van eten. Met ‘gouden regen’ moesten we altijd voorzichtig zijn en onze handen goed met zeep wassen. Als de ‘gouden regen’ bloeide, stond er in de kamer altijd een enorm boeket. Wilde rozen geurden ook heel sterk, maar wel vielen de blaadjes gemakkelijk af. In de lente hadden we altijd zes bomen vol bloesem van appelen en peren. Wat een weelde aan bloemen en planten. Een echt wonder van de natuur!

Frans van de Voort

13e Grenswandeling MEERLE – De winter was er vroeg bij deze keer, maar lijkt deze dagen ook vroeg weg. Er hangt lente in de lucht, katjes en elzen (snottebellen noemden wij dat vroeger) hangen al aan de takken, sneeuwklokjes en krokussen bloeien al. Hopelijk is het op zondag 27 maart nog veel meer lente. Op die dag vindt de wandeldag van KWB in Meerle plaats. In het kader van het verbondelijk wandelcriterium organiseert de plaatselijke KWB afdeling de Meerlese editie, de “13e grenswandeling”. De afstanden zijn te kiezen uit 7, 14, 18 of 25 km. De inschrijvingskosten zijn als overal, namelijk 1 euro per persoon, verzekering inbegrepen. Het thema van de wandeling is “Langs de 7 Dreven en kerkzicht”. Van de voorbije edities weten we dat er weer een mooi parcours voor ons klaar ligt, dat ons langs de mooiste en misschien wel minder gekende plekjes van Meerle brengt. Onderweg is er één verzorgde rustplaats voorzien, met sanitaire voorzieningen en waar je ook iets kan drinken en eten. Er is een speciale route van ongeveer 5 km voorzien voor rolstoel- en buggygebruikers, of voor bolderkarren. Vertrek aan de parochiezaal van Meerle aan het Gemeenteplein, tussen 7.30 uur en 15 uur. Iedereen is welkom. Voor meer inlichtingen kan je terecht bij Marcel Van Bavel, Heimeulenstraat 15, Meerle (tel. 03/315.80.55) of op www.kwbmeerle.be (jvb)

50

Op Kroegentocht met KWB MEERLE – Kroegen, cafés of ‘staminees’… welke naam je er ook aan geeft, ze zijn van alle tijden. Zoals elders liggen drinkgelegenheden ook diep verankerd in onze cultuur en maken ze wezenlijk deel uit van de Antwerpse samenleving. Wil je die wereld een keer aan den lijve ondervinden, ga dan op zaterdag 12 maart 2011 met KWB Meerle op Kroegentocht. Op een deskundige manier en met goede smaak wordt je binnengeleid in de wereld van dorst en vertier. Ze bezoeken ook enkele typische cafés, voornamelijk in de historische stadskern gelegen. Je maakt niet alleen kennis met de charme van de kroegen. Ook hun historiek en hun vermaarde gasten komen aan bod. Allemaal hebben ze iets aantrekkelijks en lichten ze een tipje van de

Bloedinzameling Op maandag 14 maart organiseert het Rode Kruis een bloedinzameling in de voetbalkantine van FC Meerle aan de Chaamseweg te Meerle. U bent er welkom van 17.30 tot 20.00 uur.

sluier ‘typisch Antwerps’ op. Deze geleide kroegentocht duurt van 20 u. tot 23 u. Daarna ben je vrij om nog iets te gaan drinken in een gezellig café naar keuze. Vertrek om 19 u. op het Gemeenteplein, terug thuis rond 2 u. Deelnemen kost 25 euro (voor bus, gids en enkele consumpties tijdens de tocht). Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er op de avond nog een potje uitgelegd. Ook nietleden mogen mee aan de prijs van 27 euro. Wel dringend inschrijven bij Ronny van den Ackerveken – 03/297 68 78 of 0496/11 29 73 - e-mail: ronny-vda@telenet.be of bij Ronny Pijpers – 03/315 47 62 - e-mail: ronnypijpers@ scarlet.be (rvda)

BOEKHOUDING FISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/315.08.67

info@bfdg.be www.bfdg.be

184

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 50

17-2-2011 14:34:30


meersel-dreef

Carnaval 2011: “We kijke nie zo nauw”

Jeugdwerking fanfare

MEERSEL-DREEF - Het is weer zover: op zondag 6 maart viert gans Nederland carnaval, en aangezien Meersel-Dreef en het Nederlandse Galder zo goed als tweelingen zijn geworden in de dorpsactiviteiten, heeft carnavalsvereniging de Maerkraetten de start van de carnavalstoet weer vastgesteld bij café De Dreef. Samenkomst omstreeks 13.00 uur en vertrek omstreeks 14.00 uur.

De jeugdleden moeten straks samen de nieuwe sterke ruggengraat van de Fanfare worden. MEERSEL-DREEF - De jeugdwerking van de Fanfare Voor Eer en Deugd heeft weer een leuke activiteit in elkaar gestoken, door te gaan bowlen in Rijsbergen. ‘t Is weer wat anders dan altijd notenleer en oefenen, oefenen en nog eens oefenen op je instrument. Zowel de jongste als de oudste jeugdleden waren hier enthousiast over, en deze activiteit dient voornamelijk als kennismaking voor onze jongste leden.

Al snel hierna volgde ook hun eerste optreden tijdens “De Voorspeelochtend” op zondagvoormiddag 30 januari. Er was een grote opkomst, zowel familie, leden als andere sympathisanten waren van de partij. De jongste leden hebben het in het bijzonder goed gedaan. Dit was o.a. te zien aan de glunderende blikken van de families. De fanfare is blij met deze muzikale aanwinsten. Er wordt met belangstelling uitgekeken naar meer van dit jong geweld. (JJMD/JJ)

Van hieruit vertrekt de ganse vrolijke bende richting de grens, om enkele uren later in de zaal van Knooppunt Galder aan te komen, alwaar het bonte gezelschap overgaat van de ene polonaise in de andere. Leute en plezier is verzekerd. Het motto van dit jaar luidt: “We kijke nie zo nauw”. Het is telkens weer een verrassing hoe de verschillende carnavalsverenigingen dit gaan uitbeelden. Humor en spot liggen soms nauw met elkaar verbonden, maar het is steeds weer lachen geblazen. Alaaf. Meer info op http://www.maerkrattenland.nl/ home.html . (JJ)

Bingoavond is groot succes

Gewestdag en paardenzegening

r .

MEERSEL-DREEF - De rijvereniging en ponyclub “De Marckeruiters” van Meerle en Meersel-Dreef organiseren op zondag 27 maart te Meersel-Dreef hun jaarlijkse dressuur- en springdag voor de paarden en pony’s van het gewest Hoogstraten.

-

n

@

De terreinen zijn gelegen op Meersel.

MEERSEL-DREEF - Elk jaar gaat voorzitter Bert Damen van de fanfare “Voor Eer en Deugd” op de foto met de hoofdwinnaar van de bingo-avond. Dit jaar was de enige echte winnaar Joost van Riel, een van de grootste fans en tevens trouwste vriend van de fanfare. Hij mocht met de Ipod Touch naar huis, de andere 250 deelnemers mochten onder elkaar de waardevolle troostprijzen verdelen. (BD/JJ)

In de voormiddag zullen de dressuurwedstrijden gereden worden. Om 12.00 uur vertrekt de voltallige groep naar de St Luciakapel voor de paardenzegening door Pater Luk. Na de uitreiking van de dressuurprijzen, kunnen de paarden en pony’s zich eerst uitleven in een kleine cross in de bossen van Meersel. Nadien mogen ze nog een parcours springen. U wordt hierbij door de rijvereniging van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, uw consumpties nog niet. (JA/JJ).

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 51

51

17-2-2011 14:34:30


meersel-dreef

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD Dinsdag 18 januari was bij de Paters onder ruime belangstelling de jaarlijkse openbare algemene vergadering van de Dorpsraad, in tegenwoordigheid van het voltallige schepencollege, onder het voorzitterschap van Jos Huybrechts en zijn secretaris Jef Van Boxel. Het wordt blijkbaar een traditie dat het college elk jaar een aantal zaken langdradig naar voor brengt, zaken die wellicht beter in het gemeentelijk infoblad uit de doeken worden gedaan. Hier zitten we echt niet op te wachten, dat is ook de mening bij andere dorpsraden.

-

Fietspad Strijbeek Het fietspad op Strijbeek vordert, de grondinnamen zijn administratief afgerond op één dossier na, bomen worden gekapt, tuinafsluitingen worden verwijderd, het gaat gebeuren ! Vol verwachting staan we op de uitkijk naar de eerste spadesteek. In 2011 ? Of wordt het toch nog 2012 ? In elk geval, de natuur zal nog even op zich moeten wachten want de simultane aanleg van de riolering blijft nog achterwege.

Fietspad Meersel-Mosten

-

Voor dit fietspad is er in de begroting voor 2011 een budget ingeschreven om een studie en een ontwerp te laten opmaken. Door de aangegeven zienswijze van de hogere overheid is er nu een ruime subsidiëring mogelijk geworden en zal men wellicht binnen afzienbare tijd tot uitvoering kunnen overgaan.

Fietspad Klein Eyssel Deze verbindingsweg tussen Meersel-Dreef en Meerle blijft verstoken: voorlopig is dit geen prioriteit en wordt een mogelijke aanleg ook niet opgenomen in de planning zoals een jaar eerder medegedeeld.

Woongelegenheid Schepen Ward Baets geeft een overzicht over de ontwikkeling van de uitbreiding verkaveling Jan de Wysestraat. Hij deelt mede dat de gronden nu definitief in handen zijn van IOK, de eigendomsoverdracht wordt eerstdaags getekend. Er zijn, aldus de schepen, ook vergevorderde afspraken en ontwerpen voor de achterliggende gronden. Op korte termijn komen er 12 kavels klaar met mogelijkheid van nog 6 bijkomende in de toekomst. Voorzitter Huybrechts geeft nog mee dat de vroeger genomen beslissing van de overheid om de uitbreiding van het klein stedelijk gebied te beperken tot Hoogstraten en Minderhout op langere termijn wel eens negatief kan uitwerken voor die regio, en daarom zou een uitbreiding naar de buitengebieden een positief gegeven kunnen zijn voor beide partijen, maar dan moet dit ook ondersteund worden door het stadsbestuur. Verder is de voorzitter ervan overtuigd dat onze regio, met haar ligging voor drie/ vierde in het grensgebied, in aanmerking kan komen voor uitzonderingsmaatregelen.

52

-

Een plan van nieuwe bouwkavels, opgemaakt door het IOK in opdracht van het stadsbestuur voor de verdere uitbreiding van de Jan de Wysestraat door middel van een nieuwe zijstraat. De definitieve plannen volgen nog, maar zo krijg je toch al een idee van wat het zou moeten worden. Schepen Tinne Rombouts geeft nog mee dat er op Vlaams niveau aan gewerkt wordt om leegloop van buitengebieden tegen te gaan en te sterke ontwikkeling van woonkernen af te remmen om niet in mobiliteitsproblemen te geraken. Maar Meersel-Dreef zal niet leeglopen als er maar nieuwe bouwmogelijkheden worden gecreëerd. Hier wringt het schoentje.

KLJ-huisvesting Het lokalenprobleem van de KLJ wordt steeds nijpender, nu men naar meer dan 100 leden gaat en het succes van de jeugdvereniging staat of valt met haar werkingsmogelijkheden. Daarom is er overleg tussen KLJ, de Dorpsraad, schepen van jeugdzaken Tinne Rombouts en het bestuur van de Paters Kapucijnen om te overleggen of de leegstaande zuidgevel (waar de Elegast was gehuisvest) een mogelijkheid zou kunnen bieden.

Mededelingen vanuit het stadsbestuur - Schepen Jos Martens deelt mee dat er een doorbraak is i.v.m. de rioleringswerken Meer-

selsebergen, Meersel en Heieinde. Er is nog geen exacte timing maar alles kan nu toch vermoedelijk versneld uitgevoerd worden. - Het traject Klein Eyssel van Meerle / MeerselDreef wordt opnieuw een voorrangsweg, de politie maakt hiervoor een aanvullend reglement, en de uitvoering ervan volgt. Het kan dus weer een racebaan worden zonder fietspaden, want dat is hier niet prioritair. Misschien iets voor de verkiezingen van volgend jaar ? - De toegangswegen naar het kruispunt Oude Tramweg / Meersel krijgen bij het naderen ervan zigzagstrepen op het wegdek geschilderd, om dit gevaarlijke kruispunt beter te markeren. - De Markweg wordt weer een echt dreef, en bij het verschijnen van dit artikel zijn de bomen ondertussen al geplant.

-

Vragenronde - De omstreden verkaveling langs Klein Eyssel. Schepen Ward Baets schetst de lange voorgeschiedenis van deze verkaveling, waarin het onderwerp van discussie 7 bouwpercelen betreft, gelegen in landschappelijk

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 52

17-2-2011 14:34:31

-


e t

h

e

e n

j n

n

-

MEERSEL-DREEF

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD waardevol agrarisch gebied. Het is een juridisch kluwen waarvan, door de vele wetswijzigingen sinds de eerste aanvraag in 1963, is het nog altijd niet duidelijk wie hier gelijk heeft. De verschillende standpunten worden door de schepen chronologisch overlopen. Door verschillende disputen onderling wordt de gemeente nu in maart voor de rechter gedaagd ; iets wat nog niet betekent dat er een einde in zicht is aan deze lijdensweg. - Een verschrikkelijke plaag is de hondenpoep: de wijkagent repliceerde hier op schalkse wijze dat de politie al voorgesteld heeft om bij overtredingen hierop de hond in beslag te nemen en deze af te leveren bij de chinees…, maar er wordt hier wel degelijk op gecontroleerd, iets wat sommige aanwezigen kunnen beamen, maar op heterdaad betrappen is niet gemakkelijk. Ook doet hij een oproep aan de bevolking om overtredingen met naam, toenaam en tijdstip te melden bij de politie, alleen zo kan dit gestopt worden. Maar ja, je buurman aangeven lijkt mij wel vergezocht. - Groot snoeiwerk in het Mariapark: Pater Arnold van het klooster vraagt om begrip. Er is zeer veel opgeknapt aan de kapelletjes en aan de wegen. Aangezien er lange tijd geen grondig onderhoud heeft plaatsgevonden was een grote beurt noodzakelijk. Uiteraard is er veel hout weggesnoeid maar hij hoopt en heeft er goede moed op dat dit zeer snel terug bijgegroeid zal zijn. - Het stadsbestuur geeft aan dat de riolering op het Heieinde er op termijn komt. In 2015 moet alle (afval)water gescheiden afgevoerd worden maar schepen Rombouts geeft aan dat deze termijn naar alle waarschijnlijkheid in België niet zal gehaald worden. Van hogerhand is nu al bepaald welke woningen in buitengebieden wél of niet aangesloten zullen worden en mensen die er buiten vallen worden daar nu al van op de hoogte gesteld. Voor Heieinde is hier geen enkel probleem of reden om bezorgdheid. Als de rioleringswerken worden uitgevoerd is het de bedoeling om dan het ondergronds brengen van de bestaande bovenleidingen gelijk mee te nemen in de planning. - Sluipverkeer Heieinde en overdreven snelheid: een jaarlijks wederkerend item. Sluipverkeer komt vaker voor door het GPS-gebruik en de nabijheid van grensovergang Hazeldonk. Voor een snelheidsbeperking naar 30 km/uur is voor de wijkagent geen noodzaak. Volgens hem rijdt hij met zijn fiets de meeste auto’s op de Dreef zelfs nog voorbij. Hardrijders heb je overal, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Alleen verbaliserend optreden helpt, en aan de politie zal worden gevraagd om meer controles uit te oefenen. Bij deze ben je gewaarschuwd, want de overtreders komen meestal uit eigen rangen. - Busvervoer, onregelmatig en wisselende routes, alsook overvolle bussen: het probleem

Het verslag van de openbare vergadering was nog niet af, of een ploeg werkmannen kwam de Markweg opnieuw beplanten met essen, dezelfde als diegenen die langs de Markrivier staan. En nu maar op tijd water geven. Bemesten hoeft niet meer, hondenpoep genoeg in de bermen. is gekend, Meerle en Meersel-Dreef worden slecht bediend door De Lijn en bij iedere gelegenheid die zich voordoet bij contacten met De Lijn wordt dit ook telkens aangekaart. Maar het kost veel geld om extra diensten in te zetten en dat geld is er nu niet. Men blijft hier echter op hameren om tot een betere oplossing te komen. De schepen van mobiliteit ziet op langere termijn wel verbeteringen aangezien de busverbinding Hoogstraten-Breda meer en meer in zicht komt, en dan zal dit zeker gunstig uitvallen voor Meersel-Dreef en Meerle-Dorp aangezien het de bedoeling is om deze via Meersel-Dreef te laten lopen. - GSM mast: er is een plan en een bouwaanvraag klaar. Echter door een bouwstop op zendmasten van hogerhand ligt dit nu stil. Het gemeentebestuur belooft om nogmaals aan te dringen er werk van te maken. - Fietspad langs de Mark: er moeten bomen weg die het fietspad beschadigen door worteldruk en een lastenboek hiervoor wordt opgesteld, de berm van de Mark zelf is de bevoegdheid van het Vlaams Gewest en de verzanding is voor de dienst Watering Beneden-Mark. - Terrassenreglement: de horeca van Meersel-

Dreef heeft hier wel een kans op inspraak laten liggen en dit ondanks dat de plaatselijke dorpsraad een extra oproep had gedaan om deze vergadering bij te wonen. De gesprekken die gevoerd werden met de aanwezigen worden nu verder geëvalueerd. Het is de bedoeling om te komen tot meer veiligheid zowel voor terrasgebruikers als voor het langsrijdende verkeer. Verder wordt er gestreefd naar eenvormigheid in bouw en uitzicht. Nieuwe aanvragers moeten zich nu al aanpassen aan de nieuwe richtlijnen, voor bestaande situaties volgt de verplichting over enkele jaren. - St. Lucia kapel: de 40.000 euro hiervoor betrof een raming, maar aangezien hiervoor geen subsidie werd toegekend van de overheid is er met dat budget ook niets gedaan. - De voorzitter doet een oproep voor bijkomende leden in het dagelijks bestuur van de Dorpsraad, dus dat de beste stuurlui aan wal ook maar eens aan boord komen. Alle aanwezigen worden door voorzitter Jos Huybrechts bedankt en hij spreekt zijn waardering uit voor hun grote opkomst. (JvB/JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 53

53

17-2-2011 14:34:31


meersel-dreef

Inhuldiging schoolgebouw MEERSEL-DREEF - Het weekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 januari was voor de school van MeerselDreef een echt feestweekend: de twintig jaar (ja, u leest het goed) oude klascontainers zijn verdwenen, de verouderde schoolgebouwen werden helemaal gerenoveerd, en een nieuw schoolgebouw met bijbehorende sportzaal werd in gebruik genomen. Je zou voor minder weer terug graag naar school gaan, zeker als je de leuke juffen van nu ziet tegenover de oude schoolmeesters met hun blauwe kielen uit onze jeugd. Vroeger was niet altijd beter.

Receptie Vrijdag 21 januari mocht directrice Maria Laurijssens het college van Burgemeester en Schepenen, de gemeenteraadsleden, de gemeentesecretaris, en verder de leden van de schoolraad en van de ouderraad, directeurs, collega’s en andere genodigden verwelkomen in de nieuwe kleuterschool en het vernieuwd bestaand schoolgebouw. En het moet gezegd: het geheel oogt knap, fris, modern, en compleet. Aan allen die eraan gewerkt hebben, het resultaat is er en er mag ook mee gepronkt worden. Het volledige gebouwencomplex is een doordacht geheel. Een mix van een schoolgebouw oude stijl, aangevuld met moderne architectuur. De uiteindelijke start werd gegeven op 24 januari 2002 door de indiening van een aanvraag tot subsidiëring van werken bij de Dienst voor Infrastructuurwerken van het Gesubsidieerd Onderwijs (DIGO), en op 28 oktober daarna kreeg men groen licht. Het succes van een schoolgebouw begint bij het begin: ingenieur-architect Brengt Seeuws heeft een mooi project opgezet, dat zijn oorsprong vindt in gesprekken met de belanghebbende partijen, in het bijzonder met het onderwijzend personeel. Hij luisterde naar hen en hield er rekening mee. Hieraan is het succes van onze nieuwe school voor een heel groot deel aan te danken. Het nieuwbouwprogramma voor de uitbreiding voor de basisschool ’t Dreefke bevat in hoofdzaak een extra klaslokaal voor het basisonderwijs, kleuterklassen met binnenspeelruimte, een refter en een turnzaal met ondersteunende lokalen (kleedruimten en douches). Gezien de hoofdzaak voor de nieuwe bouw ligt op het kleuteronderwijs, werd in het ontwerp rekening gehouden met de interesses en voorkeuren van kleuters wat betreft vormen, kleuren en activiteiten. Kleuters worden vooral aangesproken door ronde vormen en felle kleuren. Vandaar de keuze voor een gebogen dakvorm en de gebogen wand en de organische vorm van banken in de speelruimte. Spelen is en blijft de activiteit bij uitstek van kleuters. Daarom werden de klaslokalen ingeplant langsheen een grote binnenspeelruimte die dan weer aansluit bij de buitenspeelruimte. Door dergelijke schikking van de klassen vervalt de noodzaak van saaie gangen.

54

Het voltallige onderwijzend personeel bracht, niet alleen op een overtuigende wijze maar ook recht uit hun hart, het feestlied ten beste aan de vele genodigden.

Feestlied Waar is het gezellig en altijd plezant? Hier helemaal boven in Belgenland Want hier staat het Dreefke, hier willen we zijn We zijn niet met velen, maar dat is net fijn. Met groot en met klein als familie bijeen De warmste school, voor ons nummer 1. Meersel-Dreef, een dorp met veel lieve mensen, Een betere plek kunnen wij toch niet wensen!? Een plek om te leren, te lachen, te spelen, Geluk en verdrietjes tesamen te delen Refrein Het maakt hier niet uit wat je doet, wat je kent. Hier hoor je er bij, gewoon hoe je bent. Oud en jong en jong en oud staan echt voor elkaar. Klinkt dat niet geweldig? ’t Is helemaal waar De speelse inplanting van kleine ramen in refter, turnzaal en klassenwand speelt in op de nieuwsgierigheid van de kleuters. Om binnen te kunnen kijken, moet men al eens gebukt of juist op de tenen staan. Waar de inkijk op die manier wordt beperkt, wordt de transparantie naar buiten toe geoptimaliseerd door het gebruik van grote glaspartijen in zowel de speelruimte als de klassen.

Op die manier wordt een venster op de wereld gecreëerd en kan spelen ook spelenderwijs leren worden. De polyvalente ruimte kan dienst doen als bewegingsruimte en overdekte speelplaats voor de kleuters. De refter bewijst zijn nut als vergaderzaal voor pedagogische vergaderingen, infoavonden voor ouders, voorstellingen zoals een schoolfeest, grootouderfeest, pedagogische activiteiten… De renovatiewerken aan het oude gedeelte van de school zijn eveneens geslaagd. In een eerste fase werden de zolder en de klassen van de lagere school aangepast. In een tweede fase is er een lokaal gecreëerd voor de directie en het secretariaat en ook een groter leerkrachtenlokaal zodat zij over geschikte werkruimtes kunnen beschikken. De buitenschoolse opvang heeft twee ruime lokalen ingericht. Om de huiselijke sfeer nog meer weer te geven, zijn er een aangepast keukentje en toiletjes. Ook aan de buitenaanleg is er flink gewerkt. Er zijn een tiental parkeerstroken en een overdekte fietsenstalling gerealiseerd. Deze elementen zullen hun steentje zeker bijdragen om de veiligheid rond de schoolomgeving te garanderen. Ook zal de speelplaats heringericht worden tegen 1 september 2011. Zo hoopt men de recreatieve

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 54

17-2-2011 14:34:31


d s

s

,

e

meersel-dreef mogelijkheden van de kinderen te optimaliseren. Er is hiervoor 80.000 euro in de begroting ingeschreven, dus dat belooft. Uiteindelijk heeft de directrice eenieder bedankt die aan de geslaagde verwezenlijking heeft meegewerkt, te veel mensen om op te noemen, soms in moeilijke en erbarmelijke omstandigheden, zowel voor het onderwijzend personeel als voor poetsvrouwen, niemand werd vergeten. Tot slot verzorgde de groep “Vitesse Limité” , bestaande uit Flor Verschueren, Jef Rombouts, Karel Hofkens en Veerle Dingenen, voor een mooie muzikale omlijsting. De ouderraad had ook nog een kleine verrassing voor de juffen en haar directrice: een nieuwe schoolbel want de oude was nog wel niet versleten maar wel spoorloos verdwenen, alsook een uitvergrote postkaart van de oude jongensschool uit de beginjaren.

Zwarte bladzijde Eind de jaren ‘90, was er een geweldige tumult in het rustige Meersel-Dreef. Toen bekend raakte dat er van alles in onze school zou veranderen, o.a. personeelswisselingen, kwam er een nooit geziene tegenreactie vanuit het toenmalige oudercomité. Een druk bijgewoonde openbare vergadering in de zaal bij de Paters werd georganiseerd, waarbij de voorgenomen plannen werden toegelicht door de beleidsmakers. De voorzitter van de Dorpsraad Jos Huybrechts bracht de heftige gevoelens en de onzekerheid, die onder de mensen leefde, naar voor. Het was een veelbesproken vergadering, die vermoedelijk er wel toe geleid heeft dat de school nog steeds bestaat. Het boe-geroep van de Dreveniers was schering en inslag op deze tumultueuze vergadering. Zonder school heeft een dorp geen leefbare kansen voor haar jeugd en haar dorpsverenigingen, maar worden we een slaapdorp voor ongeïnteresseerde buitenstaanders. Meersel-Dreef was bijna vermoord !

e n d k r . e g t

De eerste steenlegging dateert al weer van vrijdag 29 mei 2009, en op die plaats werd een koker ingemetseld met tekeningen en aandenkens van de schoolkinderen. Aan schepen van openbare werken Jos Martens werd de eer verleend om dit herkenningspunt voor de toekomst te markeren met een herdenkingsplaat.

r e d k 1 e

Ten slotte brachten de juffen nog een feestlied, muzikaal begeleid door Flor Verschueren. Een feestlied als ode aan de warmste school van Vlaanderen, want deze benaming, wat er ook gebeurt draagt het oude schoolgebouw, ingehuldigd op 15 september 1951 door Z. Exc. A. de Boodt, Minister van Wederopbouw, haar verdere bestaan met zich mee. (JJ)

Directrice May Laurijssens en directrice a.i. Kris Van Loon ontvangen van de ouderraad heel symbolisch een uitvergrote foto van de oude school én een nieuwe schoolbel.

Turnzaal ’t Dreefke De nieuwe turnzaal verbonden aan het nieuwe schoolgebouw, en de refter worden buiten de schooluren beschikbaar gesteld voor verhuur aan verenigingen. Zij zijn beiden afzonderlijk bereikbaar via de Kapelweg. In juni zal de kalender voor permanente verhuur op wekelijkse vaste momenten worden vastgesteld. Een uitnodiging in het gemeentelijk maandblad volgt. De overblijvende uren kunnen vanaf 15 augustus worden gereserveerd via de onthaalbalie vrije tijd van de gemeente. De huurprijs bedraagt 6,20 euro/uur voor volwassen verenigingen en 2,50 euro / uur voor jeugdsport, jeugdverenigingen en bejaardenverenigingen. Verenigingen van buiten Hoogstraten betalen het dubbele. Vanaf 1 februari kunnen al huuraanvragen gebeuren voor het nog lopende schooljaar.

Schoolfeest Zaterdag 22 januari werd het schoolfeest georganiseerd, zodat eenieder kon kennismaken met de nieuwe locatie. De directrice mocht het talrijk opgekomen publiek verwelkomen in de nieuwe sportzaal. Daarbij brachten de schoolkinderen het feestlied met prachtige bijbehorende gebaren, en een geweldig applaus was hun deel. Een bis-nummer mocht dan ook niet ontbreken. Er was een massale opkomst, maar niet alleen van de ouders, maar ook vele (oud-)Dreveniers maakten hiervan gebruik om hun oude school nog eens te bezoeken en te bezichtigen. Een foto-rebus, dat je moest oplossen, zorgde ervoor dat je in het nieuwe complex een volledige rondleiding kreeg. Een hapje en een drankje mocht ook niet ontbreken om de kas te spijzen. Het onderwijzend personeel en de ouderraad mogen met trots op een geslaagd feestweekend terugkijken. Uiteindelijk en ten langen leste hebben de schoolgaande kinderen van Meersel-Dreef de school die ze verdienen. (JJ)

Ken uw buren, ken uw dorp

lees

De Hoogstraatse Maand

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 55

55

17-2-2011 14:34:32


Dinsdag 1 februari wordt er rond 21.30 uur bijstand van de politie gevraagd in de sporthal van het Klein Seminarie langs de Vrijheid, een sporthal die ‘s avonds ook door externen gebruikt wordt. In de kleedkamers waren van vier dames een aantal zaken gestolen. In drie gevallen ging het alleen om geld, brieventassen en gsm’s. Van één van de dames werden ook de autosleutels meegenomen. Vervolgens ging de dief er met de wagen, een Opel Astra, van de dame vandoor.

De correctionele rechtbank in Turnhout veroordeeld de 49-jarige Adrian M. uit Hoogstraten tot een effectieve gevangenisstraf van drie jaar. De man werd schuldig bevonden aan een ernstige vorm van partnergeweld. Het incident speelde zich af op 10 januari 2010 in een studio boven café De Wachtzaal. Adrian M. was op dat moment vijf dagen vrij uit de gevangenis voor andere feiten in verband met partnergeweld toen hij het opnieuw aan de stok kreeg met zijn vrouw. Hij verkocht zijn echtgenote enkele rake klappen en viel haar aan met een mes. Het slachtoffer sprong uit het raam van de eerste verdieping om zichzelf in veiligheid te brengen. Adrian M. moet zijn slachtoffer een schadevergoeding van 27.672 euro betalen. Dat bedrag kan na bijkomend onderzoek nog oplopen.

Een 58-jarige Nederlander wordt door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot dertien jaar celstraf. De man misbruikte zijn minderjarige dochter tussen haar tien en dertien jaar. Zijn dochter, die bij hem in Hoogstraten woonde, kreeg ook vaak slagen en werd psychologisch vernederd door haar vader. In mei 2009 trok de toenmalige school van het meisje aan de alarmbel. Nu verblijft ze in een instelling in Turnhout. De Nederlander bezat en verspreidde ook kinderporno. Volgens de psycholoog heeft hij een sadistische en pedofiele stoornis. De rechter in Turnhout legde de man in juni 2010 de internering op, maar het hof veranderde dat in dertien jaar cel en nog eens tien jaar terbeschikkingstelling van de regering. Volgens het hof van beroep is er een overweldigende bewijslast. De man wordt ook voor tien jaar uit zijn rechten ontzet. Dat ziet het hof als de enige manier om de maatschappij te beschermen tegen de psychopaat. De man werd in 2008 al eens vrijgesproken voor het folteren van zijn vrouw. Hij bekende dat hij haar vagina bewerkte met een soldeerbout, maar de rechter zag dat als een sadomasochistische wens van de vrouw.

Vrijdag 4 februari komt het tot een spectaculaire achtervolging tussen Breda en Hoogstraten en terug. De achtervolging start rond 10.30 uur in het centrum van Breda. De agenten van de Nederlandse politie zagen een 35-jarige gesignaleerde man achter het stuur van een zwarte Chrysler zitten.Toen ze hem wilden oppakken, vluchtte hij weg. De bestuurder, gezocht voor brandstichting en inbraken, geraakte via de Rondweg in Breda op de A16 snelweg. Net over de grens in Loenhout verliet de wagen de snelweg. Langs allerlei kleine wegen sukkelde de wagen tot in Meer. Daar draaide hij weer om richting Hoogstraten, om daarna opnieuw rechtsomkeer te maken en terug naar Meer te rijden. Van daaruit ging het naar Meersel-Dreef om via Ulvenhout weer in Breda uit te komen. Onderweg had de wagen verschillende ongevallen veroorzaakt, waaronder enkele op de Vrijheid in Hoogstraten. Tussen Meer en Meersel-Dreef loste de politie zelfs enkele schoten op de vluchtwagen, maar ook dat deed de chauffeur niet stoppen. Eens terug in Breda probeerde hij de politie van zich af te schudden. De man reed echter een straat in die op het einde afgezet was met paaltjes.

Dinsdag 8 februari gaan twee dieven er, tijdens de openingsuren, vandoor met een voorraad producten van Ici Paris op de Vrijheid. Getuigen zagen de twee mannen buitenlopen. De politie was snel ter plaatse en kon een van de dieven inrekenen. Het gaat om Saulius K., een man van 25 uit Litouen. De man werd aangehouden, maar van de buit is er geen spoor.

56

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 56

17-2-2011 14:34:32


d e

m -

e

e w

g n d

-

e n

-

r

. n

n ,

n

n r

e n a t . r e

GLUREN BIJ DE BUREN Almaar meer ufo’s gespot in Kempen In het Kempense luchtruim werden vorig jaar welgeteld 14 ufo’s waargenomen. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Belgische Ufo-meldpunt. Er gaat geen maand voorbij of ergens in de Kempen heeft wel iemand een ufo zien vliegen. Het begon vorig jaar al op nieuwjaarsdag, toen in Oud-Turnhout plots enkele ‘oranje lichtbollen’ opdoken aan de horizon. De laatste melding kwam uit Meerle, deelgemeente van Hoogstraten, waar op 15 november zowaar twee felle witte bollen oplichtten boven de Sint-Salvatorkerk. In 2010 registreerde het Ufo-meldpunt veertien meldingen uit onze regio. Het jaar voordien waren er dat nog maar vijf. ‘Geen abnormale stijging’, zegt woordvoerder Frederik Delaere. ‘Ons meldpunt is nu eenmaal veel bekender geworden. Via Google vinden de mensen eenvoudig hun weg naar onze website.’ Voor acht op de tien meldingen heeft men nagenoeg onmiddellijk een verklaring klaar. ‘De meeste vreemde luchtverschijnselen zijn afkomstig van vuurballonnen, ook wel Thaise lampionnen genoemd. De ballonnen hebben een papieren omhulsel met daaronder een brandende toorts. Ze kunnen tot anderhalve meter groot zijn en vliegen vlot enkele honderden meters hoog in de lucht. Vallende sterren Nog een vaak voorkomend verschijnsel zijn zogenaamde meteoren. ‘Een meteoor is een kortstondig lichtspoor in de lucht dat je kan waarnemen wanneer stofdeeltjes de atmosfeer van de aarde binnendringen en door wrijving oplichten. In de volksmond worden meteoren wel eens vallende sterren genoemd, maar in werkelijkheid hebben ze niets met sterren te maken.’ Hoewel zowat alle unidentified flying objects perfect geïdentificeerd kunnen worden, heeft het Ufo-meldpunt volgens Delaere wel degelijk nut. ‘Want de mensen willen graag weten wat ze gezien hebben. Als wij daar een verklaring voor kunnen geven, zijn ze weer gelukkig’, zegt hij. In buitenaardse wezens gelooft de Ufo-expert zelf niet. ‘Ik geloof wel in buitenaards leven, maar niet dat het naar hier komt gevlogen. Zulke verhalen moeten we met een grote lepel zout nemen.’ zie ook www.ufomeldpunt.be

Schuld per inwoner Als je meer geld uitgeeft dan je hebt dan heb je schulden. Dat is ook zo voor onze gemeenten. Je kan die schulden maar vergelijken als je de totale schuld deelt door het aantal inwoners. Hoogstraten heeft een totale schuld van 15.236.451 euro. Dat betekent dat elke inwoner van Hoogstraten dit jaar een schuld van 736,00 euro op zijn hoofd heeft staan. In 2006 bedroeg die schuld nog 1.188 euro per inwoner. Het bestuur is de schuld aan het afbouwen in het vooruitzicht van de echt zware investeringen die eraan komen zoals het woon- en zorgcentrum en, als het even kan, een zwembad. De gemeente Lille is zo goed als schuldenvrij en Turnhout doet het als centrumstad veel beter dan, bijvoorbeeld, Herentals of Geel. Lille Turnhout Vorselaar Kasterlee Baarle-Hertog Ravels Arendonk Olen Mol Retie Beerse Vosselaar Hoogstraten Oud-Turnhout Merksplas Dessel Rijkevorsel Herentals Geel

14,64 euro 47,39 euro 48,39 euro 82,59 euro 14,14 euro 109,03 euro 286,21 euro 309,00 euro 489,00 euro 573,00 euro 714,00 euro 721,60 euro 736,00 euro 750,00 euro 826,09 euro 861,51 euro 1.077,00 euro 1.113,55 euro 1.340,64 euro

De Hoogstratenaar verdient weinig Als we ons baseren op de belastingaangiften, verdienen de inwoners van Hoogstraten weinig, maar gelukkig nog iets meer dan die van Baarle-Hertog. Ad Haneveer, schepen van financiën van Baarle-Hertog, gaf hierop volgende commentaar, die wellicht ook voor de inwoners van Hoogstraten opgaat: “Het hoofdpercentage van onze bevolking bestaat uit zelfstandigen: middenstanders en landbouwers. Ik twijfel eraan of onze bevolking echt arm is, misschien alleen cijfermatig”, aldus Haneveer.

Gemiddeld inkomen per maand Vosselaar Oud-Turnhout Beerse Geel Herentals Kasterlee Olen Mol Lille Vorselaar Turnhout Retie Merksplas Dessel Hoogstraten Arendonk Rijkevorsel Ravels Baarle-Hertog

1.549,00 euro 1.434,00 euro 1.377,00 euro 1.376,00 euro 1.369,00 euro 1.359,00 euro 1.357,00 euro 1.352,00 euro 1.334,00 euro 1.308,00 euro 1.302,00 euro 1.258,00 euro 1.258,00 euro 1.252,00 euro 1.249,00 euro 1.211,00 euro 1.206,00 euro 1.202,00 euro 1.113,00 euro

e

r e

.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 57

57

17-2-2011 14:34:33


sport Sportnieuws: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout

Tel.: 03-314.66.28

KFC Meer

Hoogstraten VV De tweede plaats in het klassement in derde klasse A, daar had men bij aanvang van het seizoen zeker geen rekening mee gehouden. Wel standhouden, goed meedraaien en de linkerkolom werd zeker geambieerd. De titel? Daar kan men van dromen, maar een periodetitel meegraaien zou toch een extra beloning betekenen! Nadat Jimmy Fockaert en enkele jonge talenten reeds hun verbintenis bij HVV hadden verlengd, speelde het bestuur op zekerheid zodat de vaste kern ook volgend seizoen de roodwitte kleuren zal verdedigen. Op het terrein van Olsa Brakel trok HVV aan het kortste eind, tijd dus voor de roodwitten om iets recht te zetten. Met Deinze op bezoek niet echt een eenvoudige klus, mochten die er al zijn in derde klasse A. De eerste verwittiging kwam van de bezoekers, geleidelijkaan trok HVV het laken iets meer naar zich toe, maar beide keepers, Van Bael en Van De Moortele, hielden hun netten zuiver tot aan de rust. Na de pauze trokken de rooikens onmiddellijk de aanvallende kaart, het wedstrijdbeeld kantelde en het was vrij lang wachten op het “loon naar werken” voor roodwit. Met nog minder dan een half uur te spelen kon HVV de score openen via Jimmy Fockaert. Enkele minuten later opnieuw HVV-time! Een vrije trap van Karim Didi op het hoofd van Fockaert en… 2-0! Deinze van zijn kant zat ook niet stil, maar Ben Van Bael bleef heer en meester in zijn doel. De jongeren Bob Swaegers, Michiel Lanslots en Nick Van Huffel vielen in en zij zorgden onder hun drieën voor de 3-0 in blessuretijd. Dan op weg naar Torhout! Na een sterke startvan HVV kon de thuisploeg iets meer vat op de wedstrijd krijgen, maar ook deze keer was het wachten tot na de koffie vooraleer er doelpunten werden aangetekend. Iets meer dan een uur gespeeld, een fraai gegeven corner al even fraai binnengekopt door Dirk Mathyssen. Iets later werd Karim Didi foutief gestopt in de rode zone. Penalty! Kapitein en topscoorder Fockaert achter de bal en 0-2! Jimmy scoorde daarmee zijn 100 ste treffer voor Hoogstraten. Torhout liet de armen niet zakken, maar ook deze keer tekende Ben Van Bael weer present. Fockaert, wie an-

ders, zorgde tenslotte nog voor de 0-3. Ook voor hun volgende opdracht namen de roodwitten de bus, deze keer richting Hamme. Geen gemakkelijke opdracht en het duurde wel even voor de rooikens hun stempel op de wedstrijd konden drukken. Geen doelpunten echter voor de rust. Na de pauze een sterk aanvallend Hamme en o.m. Juri Meyvis en Ben Van Bael hanteerden de noodrem. Tenslotte bleef het bij een 0-0 gelijkspel waar roodwit zeker mee tevreden was. Tenslotte de wedstrijd thuis tegen Coxyde, de voorlaatste partij van de tweede periode en om de Hoogstraatse kansen op een eindrondeticket gaaf te houden diende die eigenlijk gewonnen te worden. HVV nam een overtuigende start met drie deftige kansen waarvan er één kon verzilverd worden door Fockaert. Verdere pogingen leverden niets extra’s op, tenzij voor de bezoekers die in de slotfase voor de rust konden scoren. De bezoekende goalie Trypsteen mocht de spelbreker van dienst genoemd worden voor de HVV-aanval na de rust. Nog een half uur te gaan , HVV- kapitein Fockaert wist hem toch te verschalken en wist zijn 25ste roos van het seizoen tegen het net te prikken. Iets te vlug konden de bezoekers terug op gelijke hoogte komen, balverlies en iets te matig verdedigend werk lieten Ben Van Bael kansloos, 2-2! HVV wilde het hier niet bij laten, doch het waren de gasten die alweer op een diefje een onoplettendheid bij de rooikens wisten af te straffen, 2-3! Maar nog was het niet gedaan. In de eindfase van de wedstrijd werd Michiel Lanslots gestopt in de gevaarlijke zone. Een klusje naar de hand van Jimmy Fockaert en de 3-3 eindstand verscheen op het scorebord! Zo bleef HVV dit seizoen nog ongeslagen in eigen stadion! (luc/rel)

Wedstrijden

Zaterdag 5 maart 20.00 uur Hoogstraten VV – Izegem Zondag 13 maart 15.00 uur Waregem – Hoogstraten VV Zondag 20 maart 15.00 uur Sint-Niklaas – Hoogstraten VV Zaterdag 26 maart 20.00 uur Hoogstraten VV – Geel-Meerhout

Oase schoonheidsinstituut

Heerle 15 - 2322 Minderhout - Tel: 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be

58

Email: rene.laurijssen@belgacom.net

De KFC titelkandidaat? Om daar al zekerheid over te hebben moeten er nog teveel wedstrijden gespeeld worden en een zestal ploegen staan zeker te drummen om de eerste plaats te bemachtigen. KFC Meer bekleedt momenteel een benijdenswaardige uitgangspositie en ambities zijn er zeker. Of hebben die een deuk gekregen na de nipte nederlaag op het veld van Minderhout VV? Voor de komst van FC Merksem, goed op dreef, was de KFC gewaarschuwd, en terecht! Goed voetbal, technisch sterk en doelpunten scoren, dan ben je goed bezig. Na 23 minuten keek de thuisploeg reeds tegen een 0-2 achterstand op en een derde doelpunt werd geannuleerd wegens buitenspel. Weinig positiefs kon Meer daar tegenover plaatsen en de achterstand aan de rust mocht zeker nog gevleid genoemd worden. Meer wilde meer na de koffie, maar het waren de gasten die op strafschop de score nog tot 0-3 wisten uit te diepen. De wet van de sterkste werd ondergaan , daar was weinig tegen in te brengen en zo leed Meer de tweede nederlaag van het seizoen. De puntjes tegen hekkensluiter Maria ter Heide moesten koste wat het kost in Meer blijven. Veel om het lijf had de wedstrijd niet, de KFC toonde zich wel iets beter en Rik Aerts zorgde rond het halfuur voor de 1-0. Na de pauze eenzelfde spelbeeld zonder al te veel verwarmende taferelen. De bezoekers hanteerden de counter, klampten fel aan, maar konden niet verhinderen dat Koen Koyen de 2-0 binnenkopte een kwartier voor het einde. Al bij al toch een ietwat moeilijke zege en hierdoor blijft de KFC in het zog van de leider meedraaien. Voor de derde opeenvolgende wedstrijd thuis was Broechem in de John Lijsenstraat. Meer startte gezwind, maar liep rond het kwartier op een gasbek, 0-1. Tien minuten later teisterde Wout Janssens de deklat, maar Koen Koyen kon twee minuten later toch feilloos afronden, 1-1. De bezoekers lieten zich niet pramen en doelman Tom Deckers toonde waarom hij tussen de palen stond. Na de rust onmoette Ben Aerts de paal, maar gesteund door een sterke rugwind verhoogde de KFC de druk en Koen Koyen aarzelde weer niet, 2-1. Toch nog een eindoffensief van de bezoekers, de thuisverdediging stond pal en zo werd Meer leider in het klassement samen met buur Loenhout. Mee aan de leiding prijken in het klassement geeft een prettig gevoel en het zelfvertrouwen wordt daardoor terdege aangescherpt. Een nadeel is ook dat elke wedstrijd tot op het bot moet uitgevochten worden, want elke tegenstander wil zich overtreffen, de leider overwinnen en dan toch zeker als het een derby betreft. Dat moest de KFC ook ondervinden op het veld van Minderhout VV. Meer kwam wel op voorsprong tijdens een gelijkopgaande eerste helft, kon die voorsprong echter niet bewaren en

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 58

17-2-2011 14:34:34


-

e r e

?

, e n s

t r n

e

t .

n t e

t r

sport de 1-1 stand aan de rust mocht als eerlijk ervaren worden. Na de pepdrank en dito –talk een sterker Meer aan de aftrap van de tweede 45 minuten, maar het was de thuisploeg die op een diefje de Meerse doelman wist te verschalken. Hoe zwartgeel ook aandrong, de thuisdoelman en –verdediging behielden de bovenhand en zo verloor de KFC belangrijke drie punten. (rel)

Wedstrijden

Zondag 6 maart 15.00 uur KFC Meer – Kalmthout Zondag 13 maart 15.00 uur Maria ter Heide – KFC Meer Zondag 20 maart 15.00 uur KFC Meer – Wildert Zondag 27 maart 15.00 uur KFC Meer – Brasschaat

Begeleiders gezocht HOOGSTRATEN – Ben je 16 jaar of ouder en heb je zin om deelnemers met autisme en een verstandelijke beperking een hartverwarmende vakantie te bezorgen? Dan zoeken we jou! De vakantie gaat door van 9-17 juli in het Klein Seminarie. Je begeleidt één deelnemer en doet ook de meeste activiteiten per twee. Naast de activiteiten, sta je ook in voor de verzorging van jouw deelnemer. Elke avond zorgen we voor ontspanning voor de begeleiders. Swingende singstar of toch liever een rustig gezelschapsspel, er is voor elk wat wils. Ervaring is niet vereist, je wordt op vakantie ondersteund door ervaren leefgroepverantwoordelijken. Eén ding weet je zeker, dit wordt een onvergetelijke ervaring! MEER INFO: saravdamme@gmail.com of op de website www.hannibalvakanties. be (ma)

y

n

De thuiswedstrijd tegen Meerle werd op een hard en moeilijk te bespelen veld betwist. De eerste speelhelft waren er weinig uitgespeelde kansen.

d f

n t d

Ondanks enkele langdurige geblesseerden, die langzamerhand uit de ziekenboeg verdwijnen, heeft MVV zich toch kunnen handhaven in de middenmoot van het klassement en kan men zich stilaan op een veilige plaats nestelen, ver weg van de degradatiezone, en zeker na de overwinning in de derby tegen medeleider KFC Meer. Een puntje afhandig maken van de tegenstander op verplaatsing is altijd meegenomen en op Wildert lukte dat ook voor MVV. Beide ploegen gingen duidelijk voor een driepunter en tijdens de eerste helft werden de scoringskansen broederlijk gedeeld, evenwel zonder een orgelpunt te kunnen plaatsen. Meer gevaar van de thuisploeg in de tweede helft en dat resulteerde ook in een doelpunt. Vijf minuten later de gelijkmaker voor MVV via Geert Mertens. Kort daarop incasseerde Eric Lanckers een tweede keer geel met rood als gevolg. Pieter Hendrickx mocht ook de douches opzoeken na handspel in de penaltyzone. Strafschop en… meesterlijk gestopt in twee tijden door Hans Jacobs. Met negen spelers in het laatste kwartier standhouden luidde de boodschap en dat lukte ook. Gezien de omstandigheden toch een dik verdiend punt. Op FC Merksem kreeg men een slecht bespeelbaar veld voorgeschoteld. MVV startte wel scherp, maar een misverstand in de verdediging leidde tot de 1-0. Voor de rest weinig boeiends in de eerste 45 minuten. Na de pauze een snelle counter en 2-0, en een MVV dat vruchteloos naar een doelpunt zocht. Op de valreep nog een derde ei in de korf en met een 3-0 nederlaag terug naar de Noordhoek. Een derde opeenvolgende verplaatsing ging richting Oostmalle en van een spectaculaire wedstrijd gesproken! Enkele geblesseerden tekenden te-

rug present, dus een MVV op volle kracht en een genietbare eerste helft. Toch keek groenwit al vlug tegen een 2-0 achterstand aan en vond de thuisploeg het varkentje al gewassen. Men bleef echter in zijn kansen geloven, de match kantelde en in een dolle acht minuten moest de thuisdoelman zich driemaal omdraaien. MVV was niet meer te stuiten en de gastheren kregen tenslotte een 2-4 rond de oren, zodat de jongens van trainer Eddy Vermeiren weer wat rustiger kunnen ademen. Rond het geburentreffen tegen, op dat ogenblik, co-leider KFC Meer werd heel wat publiciteit gevoerd vanwege de thuisploeg. Een lekker voetbalweertje aan de Heistraat en de talrijk opgekomen toeschouwers beleefden een gelijkopgaande eerste helft. Meer kwam wel op voorsprong via vrijschop, maar Pieter Hendrickx zorgde nog voor de rust voor de gelijkmaker. Tijdens de pauze werden de richtlijnen uitgedeeld en de tactische zetten besproken. De zwartgelen uit Meer wilden duidelijk meer en lieten dit ook blijken. MVV kreeg het bij tijden moeilijk, maar lukte via een sporadische counter in de persoon van Dries Schrauwen op een 2-1 voorsprong te komen. De laatste minuten bleven spannend en prangend, MVV bleef overeind en kan de rest van de competitie op een meer ontspannen manier tegemoet zien. (rel)

Wedstrijden Zaterdag 5 maart 20.00 uur SK Berlaar – Minderhout VV Zondag 13 maart 15.00 uur Minderhout VV – FC Merksem Zaterdag 19 maart 20.00 uur Brasschaat – Minderhout VV Zondag 27 maart 15.00 uur Minderhout VV – Zoersel

KVNA Wortel In Pulderbos begon Wortel goed aan de wedstrijd. De thuisploeg maakte veel storende fouten. Maarten Adriaensen werd foutief gestopt, maar de scheidsrechter wuifde de strafschop weg. De tweede keer kon hij niet anders dan fluiten en Hans Van De Mierop miste niet. Na de rust kwam de thuisploeg geladen uit de cabine. Wortel dacht nu enkel aan verdedigen. Pulderbos kreeg weinig kansen tot de mogelijkheid in de 83e minuut, die eigenlijk niet te missen was. Daarna was Wortel gevaarlijk langs Jan Koyen. Bert Tilburgs raakte van ver de paal. Raf Tilburgs dribbelde zich dan mooi vrij en nam in de allerlaatste minuut alle onzekerheid weg. In blessuretijd kon de thuisploeg nog de eer redden. Zo kwam na een matige wedstrijd een gevleide 1-2 op het bord.

n

Minderhout VV

Wortel claimde een strafschop voor fout op Hans Van De Mierop en Meerle raakte de paal. De bezoekers waren wel zeer gevaarlijk met verre inworpen. In de 30e liet de blauw-witte verdediging zich hierdoor verrassen. Na de rust drukte de thuisploeg wel maar zonder echte doelrijpe kansen. Na 55 minuten nam Meerle het commando over en in de 80e minuut kwam de verdiende 0-2 op het bord. De bezoekers met enkele ervaren spelers in de ploeg konden zich beter aan de staat van het veld aanpassen. Wortel trachtte het meer op snelheid te doen en dat was niet de beste keuze. Een verplaatsing naar Massenhoven levert gewoonlijk geen punten op. Het was deze keer niet anders. Er waren nog geen 3 minuten gespeeld of 2-0-eindstand stond al op het bord. De blauwwitten lieten zich eerst verrassen en maakten dan een onnodige strafschop. Daarna creëerden onze spelers genoeg kansen om gelijk te maken, maar deze werden niet benut.

De tweede speelhelft groef de thuisploeg zich voor de eigen doelman in. Wortel combineerde wel goed, maar voor doel stokte het. Wortel nam nu nog meer risico en op counter was Massenhoven de laatste minuten nog gevaarlijk. Met een beetje concentratie in de eerste minuten zou Wortel deze wedstrijd nooit verloren hebben. Het hoger geklasseerde Massenhoven, in tegenstelling met de match in Wortel, liet op mij deze keer geen geweldige indruk.

De wedstrijden

Zondag 27 februari 15.00u Halle - KVNA Wortel Zondag 6 maart 15.00u KVNA Wortel - Bouwel Zondag 13 maart 15.00u Meerle - KVNA Wortel Zondag 20 maart 15.00u KVNA Wortel – HIH Turnhout Zondag 27 maart 15.00u KVNA Wortel.- DOSKO (frbr)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 59

59

17-2-2011 14:34:34


sport

KFC Meerle Goed op weg om de vorig seizoen verloren plaats in derde provinciale terug te veroveren is KFC Meerle zonder twijfel. Maar de huid van de beer toch niet verkopen vooraleer hij geschoten is. De achterstand op leider Exc.Kessel wordt met mondjesmaat weggeknaagd, het punt is nu van misstappen te vermijden! Geen vluggertje op het veld van een stevig voetballend Grobbendonk, dat geenszins de bedoeling koesterde om de puntjes zomaar cadeau te doen. Wel enkele kansen tijdens de eerste helft, maar de score bleef blank tot de rust. Meerle bleef nadien wel de betervoetballende ploeg, toch klom de thuisploegg in de 70ste minuut op voorsprong. Geen hangende kopjes bij de bezoekers en Vissers stelde gelijk vanop de elfmeterstip. Meerle bleef komen, de gastheren haalden de grove borstel boven en veegden acht gele kartonnetjes bij elkaar. Vijf minuten voor affluiten bezorgde Vissers met een tweede doelpunt Meerle de overwinning. Een terechte beloning voor een mentaal sterk KFC. De topper van de volgende speeldag vond plaats op het veld van VN A Wortel. Meerle (2de) en Wortel (4de) leverden geen hoogstaande partij voetbal, deels te wijten aan het hard bevroren veld dat geen goed voetbal toeliet. De thuisploeg startte gedreven, zorgde voor dreiging zonder echt gevaar te creëren. Langzamerhand namen de bezoekers meer en meer initiatief, Vissers raakte het doelhout en rond het halfuur was het toch raak via Gerry Klessens, 0-1. Na de verfrissing een scherp Wortel dat absoluut de nederlaag wilde vermijden en de aansluitingstreffer zocht. De storm waaide over en de KFC nam het initiatief stevig in handen. De kansen bleven niet uit, Wortel loerde op de counter en zorgde zo ook voor gevaar. Tien minuten voor tijd viel het geruststellende doelpunt via Bjorn Voeten. Een verdiende en belangrijke overwinning voor groenwit tegen een niet te onderschatten tegenstander. En alweer een lastige uitwedstrijd, ditmaal naar Pulle, dat in de heenronde was komen winnen aan de Chaamseweg. De KFC was dus duidelijk op zijn hoede. De thuisploeg kreeg de felle wind als bondgenoot en ging al vroeg op zoek naar succes. Meerle hield de hoofden koel, de thuisploeg verloor zijn doelman na onreglementair handspel buiten de grote rechthoek en Bjorn Voeten zorgde voor de 0-1 na 25 minuten. Na de rust meteen groenwitte druk en een tweede goal voor Bjorn Voeten ter-

60

Wielrennen - Jaak Dekkers wereldkampioen bij de Masters Jaarlijks slaat het WK Masters zijn tenten op in het Provinciaal Domein Zilvermeer te Mol en wielerliefhebbers uit heel wat landen , zelfs uit de Verenigde Staten, zakken naar België af om zich te komen meten met hun leeftijdsgenoten. Dit jaar gaven ze rendez-vous op 22 januari ll.! In het totaal stonden er 384 deelnemers aan de start waarvan 349 mannen en 35 vrouwen, verdeeld over acht mannen- en drie vrouwencategorieën. Jaak Dekkers uit Minderhout mocht de

regenboogtrui omgorden in de categorie geboren voor 1947. Geen gemakkelijk parcours werd de deelnemers voorgeschoteld, maar Jaak die al heel zijn leven de tweewieler gekoesterd heeft, liet er geen gras over groeien en na 35 minuten wedstrijd werd hij afgevlagd met een voorsprong van 41 sec. op zijn naaste concurrent. Fier als een gieter op het podium natuurlijk en ’s avonds in het clublokaal “De Papillon”, samen met de leden van zijn club “De Vlinders”, mocht Jaak zijn trui en medaille eens extra laten bewonderen. (rel)

Jaak Dekkers op het podium geflankeerd door Romhan Boelens (West-Vl.) en Victor Barnett (UK) bij het aanhoren van de Brabançonne wijl een derde doelpunt van de voet van Vissers nog werd afgekeurd. Niet getreurd echter en de negen op negen in drie uitwedstrijden brengt de KFC met mondjesmaat dichter bij leider Exc. Kessel. Pulderbos, een ploeg uit de onderste regionen, vlak voor de hekkensluiter, wilde er een erezaak van maken om aan de Chaamseweg een goede prestatie neer te zetten. En of het lukte! De KFC lukte wel al vroegtijdig de openingstreffer via Koen Demuyter en het beloofde een gemakkelijke overwinning te worden. Kansen werden er gecreëerd en gemist! Dat zou groenwit zuur opbreken, want in de 26ste minuut kwam de stand in evenwicht. Tijdens de tweede helft speelden de bezoekers flink mee, de thuisploeg verzuimde

het om de klus af te maken en zo bleef het bij een puntendeling en het verlies van twee belangrijke punten . Toch kwam de KFC iets dichter door het verlies van leider Exc.Kessel. (rel)

Wedstrijden Zondag 6 maart 15.00 uur Exc.Kessel – KFC Meerle Zondag 13 maart 15.00 uur KFC Meerle – VNA Wortel Zondag 20 maart 15.00 uur Halle – KFC Meerle Zondag 27 maart 15.00 uur KFC Meerle – Wechelderzande

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 60

17-2-2011 14:34:34

A


n

g

n n

sport

Cyclocross - Sven Nys oppermachtig in de Blauwbossen Met de tien vingers hoog ten hemel gestrekt overschreed Sven Nys de aankomstlijn in de Blauwbossen te Minderhout. Voor elke vinger een Superprestige-eindoverwinning (regelmatigheidscriterium) en daar was hij bijzonder dolgelukkig mee. “Ik geloof niet dat dit nog geëvenaard kan worden!” luidde zijn commentaar. In deze veldrit georganiseerd door “De Hoogstraatse Spurters” toonde de man uit Baal die op alle circuits flink uit de voeten kan, dat hij op zijn 34ste nog heel

wat in zijn mars heeft en dat er nog heel wat in dit toch kleine cyclocrosswereldje nog niet tot aan zijn enkels reiken. Met de vingers in de neus reed hij van zijn tegenstanders weg, maakte geen enkel foutje terwijl zijn concurrenten de misstappen aan mekaar regen op dit zware parcours. “Ik had wel een begenadigde dag en dan kan je altijd ietsje meer!” Niels Albert eindigde als tweede en Kevin Pauwels als derde. Bij de Beloften behaalde Minderhoutenaar en Belgisch

kampioen Joeri Adams een heel verdienstelijke derde plaats. Enkele valpartijen hielden hem van de overwinning, terwijl zijn jongere broer Jens een elfde stek uit de brand sleepte. (rel)

Het podium van de beloften, v.l.n.r. Jim Aernouts (2de), Vincent Baestaens (1ste), Joeri Adams (3de)

Tien vingers in de lucht goed voor tien Superprestige-overwinningen voor Sven Nys

Turnen - Drukke tijden voor ’t Spagaatje Niet stilzitten, maar bewegen, ook tijdens de wintermaanden! Voor de leden van ’t Spagaatje geen woorden, maar daden! Vanaf het weekend van 15 en 16 januari geen verveling voor de leden van de turnkring. Elk weekend stond er een wedstrijd geprogrammeerd, telkens voor een ander niveau en categorie , en dit van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Aan drie provinciale voorronden (PV), verspreid over heel het Vlaamse land, kon iedereen deelnemen en deze wedstrijden dienden als selectie voor het Vlaams kampioenschap. En de prestaties van de Spagaatjes gaan in stijgende lijn! Spijtig dat het griepvirus roet in het eten gooide waardoor een aantal gedwongen forfaits genoteerd werden. Wil je onze gymnasten eens aan het werk zien, kom dan een kijkje nemen naar onze jaarlijkse turnshow op 27 februari e.k. te 14.00 uur in de Sporthal Zevensprong, Gelmelstraat 62 in Hoogstraten! Je bent er van harte welkom! (rel)

Behaalde resultaten 15 en 16 januari: PV1 C te Heusden-Zolder Junior C: 8. Stien Vanderhallen

Senior C:

19. Antje Kenis 16. Lotte Koyen

22 en 23 januari: PV1 B te Leuven Benjamin 1B: 39. Demy Van den Heuvel (brevet: brons, allereerste wedstrijd) Benjamin 2B: 33. Julie Deckx Miniemen 1B: 16. Alexandra Ershov 20. Femke Kenis 25. Mauranne Baeyens Junior B: 2. Carolina Ameling (schakelde dit seizoen over naar een hoger niveau) 29 en 30 januari: PV2 C te Beveren-Waas Juniors C: 19. Antje Kenis 5 en 6 februari: PV2 B te Izegem Benjamin 1B: 32. Demy Van den Heuvel (brevet: zilver) Miniemen 1B: 12. Femke Kenis 13. Alexandra Ershov 19. Mauranne Baeyens 20. Britt Knaven

Demy Van den Heuvel, PV1 B te Leuven, tijdens haar brugoefening in haar allereerste wedstrijd

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 61

61

17-2-2011 14:34:35


SPORT

Badminton – Jenevercup Op woensdag 12 januari was het bij de badmintonners van BC Hoogstraten afspraak voor de jaarlijkse Jenevercup. Vierenveertig deelnemers, vier keer 20 minuten intensief tegen een pluimpje slaan, ervoor gaan, de tegenstander onder druk zetten, onder druk gezet worden, punten maken, punten verliezen, een geweldige slag uit je hoed toveren, een ongelooflijke stommiteit begaan, moe worden, recupereren, lichtvoetig over het plein bewegen, strompelend een pluimpje proberen te halen, gejuich, ontgoocheling, bewonderen, bewonderd worden, een gat in de lucht slaan, toevallig met veel geluk de shuttle over het net kaatsen, net net of net over ’t net, … Dat alles en nog veel meer is badminton. En tussen de verschillende wedstrijden door verwend worden door het bestuur. Wat wil je nog meer… Warme chocomelk, water, jenever in allerlei smaken, worstenbrood, en gelukkig, even rust en een toffe babbel. Aan de wedstrijdtafel zag je het zweet stromen bij het noteren van de punten en het voorbereiden van de volgende ronde. Telkens was je benieuwd naar je tegenstanders. Een steeds meer vermoeid

(k)rakende stem stuurde de ploegen onverbiddelijk naar de velden. Of je nu beginner, gevorderde, straffe of straffe knar (40+) was, in elke reeks werd gespeeld met een inzet om U tegen te zeggen. Maar langzaam sloeg de vermoeidheid hier en daar toch toe, luide kreten maakten plaats voor kreunend gezucht, overbelaste spieren hadden moeilijkheden om impulsen van de hersenen om te zetten in overeenstemmende bewegingen. Sommigen voelden zich na de wedstrijden alsof het al “the day after” was, een gevoel dat donderdag en vrijdag waarschijnlijk ook nog de bovenhand zou halen. Of hoe je drie dagen deugd kan hebben van een avondje “jenevercuppen”. Zo’n inzet verdiende natuurlijk ook beloond te worden ! Voor iedereen een doos chocolade bonbons en hoe kan het ook anders een fles jenever voor de winnaars !

De uitslag: Beginners: 1. May Vermeieren – 2. Mai Goetschalckx – 3. Linda Rombouts. Gevorderden: 1. Luc Climan – 2. Geert Janssens – 3. Jo Mertens. .

Frank Van den Bergh, Jenevercup winnaar bij de Straffe Knarren Straffen: 1. Pieters Audiens - 2. Steven Janssen – 3. Nathalie Geets. Straffe Knarren: 1. Frank Van den Bergh – 2. Frits De Prins – 3. Carel Kooter. (FDP/red)

Uiteraard moesten alle deelnemers op een groepsfoto 62

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 62

17-2-2011 14:34:36


r

n

.

JONG GEZEGD

VIRGINIE ZEGT Virginie Fransen is 18 jaar oud. Ze zit in haar laatste jaar Humane Wetenschappen op het ASO Spijker in Hoogstraten. Net als andere zesdejaars, staat ook zij voor de keuze wat ze met het vervolg van haar studie zal aanvangen, en in welke stad.

Dit jaar wordt mijn jaar! Een jaar vol veranderingen, uitdagingen en vooral grote aanpassingen. Uiteindelijk heb ik mijn keuze gemaakt: Antwerpen! Goesting heb ik zeker, maar schrik evenzeer. Als roodkapje zal ik een onbekend pad bewandelen, het grote boze oerwoud van files, lintbebouwing, veel te smalle huisjes tussen veel te grote appartementsblokken en vooral… Zoveel te zien! Buiten de grote winkelstraat heb ik nog niet veel paadjes in dat grote bos bewandeld, dus zoals ik het nu zie wordt dit nog een spannende reis… Ik weet nog niet welke verrassingen mij allemaal te wachten staan, wat ik wel weet is wat ik allemaal zal moeten missen. Mijn kleine, vertrouwde Wortel. Waar je niet hoeft te kiezen bij welke slager je vandaag je vlees gaat halen, omdat er maar één slager is. Waar je zelfs verse melk uit een automaat kan halen! En vooral, waar je maar een paar stappen moet zetten om al gelijk midden in het bos te staan. Dit laatste zal ik het meest van al koesteren. Als kind ben ik vrij veel met mijn ouders gaan wandelen in het bos, waar ik de voorbije achttien jaar een bundel herinneringen heb nagelaten. Ik ben er gaan picknicken, heb er mijn eerste vis

gevangen en mijn eerste schilderij gemaakt. En niet te vergeten, ik heb er mijn eerste grote liefde gekust. Op die plek ligt dus niet alleen een bijbel van herinneringen. Daar ligt mijn hart. Als ik nood heb aan een beetje ontspanning of rust ga ik er nu vooral gewoon wandelen. Meestal ook dezelfde wandeling. Niet enkel in de grote dreven, nee, het liefst wandel ik op de meest kronkelige kronkelpaadjes van heel het bos. Dikke sokken aan, stevige schoenen, warme jas en de wandeling kan beginnen. Het eerste stuk is het minst leuke: grote baan, snelle auto’s enzovoort, maar om in de kolonie te geraken moet je er wat voor over hebben. Aangekomen bij ‘den Bras’ wandel ik de dreef in. Na een stap of 20 draai ik een pad in dat dwars door het bos gaat. Dan loop ik dwars door een brok puur natuur, met af en toe een vleugje mens. Met dat vleugje mens bedoel ik bijvoorbeeld enkele boomstronken op het pad, waarschijnlijk afgezaagd om een goede doorgang te creëren. Zo wandel ik verder naast wilde braamstruiken, varens en scheefgegroeide bomen om nog net een klein dwarrelend riviertje over te steken en dan plots met mijn voet uit te schuiven in modder en wat gras. Armzwierend probeer ik mijn evenwicht terug te vinden en

alvast te kijken waar ik het best mijn volgende stap neerplant. Ik wandel, voorzichtig weliswaar, verder tot ergens in het midden van het gras en kijk rond. Wauw! Zoveel natuur, zoveel pure natuur. En dat dan plots gescheiden door een 10-tal meters mens… een tiental meters grasgroene velden met prikkeldraad (voor de koeien vermoed ik). Een paadje van ongeveer 3 meter breed om van ‘mens’ over te steken terug naar natuur. Midden op dat paadje besef ik wat een uitzicht ik hier heb! Links grasveld en rechts ook. Alleen in de verte een boerderij en wat huizen. Meer mens dan rechts, waar ik het grasveld in een kleine bocht zie gaan. Wat zou er achter die bocht liggen? Ik besluit na mijn oversteek van ‘mens’ naar natuur te zien welk wonder er nog verscholen ligt achter die bocht: Nog meer bos! Meer zelfs, want achter dat bos liggen heidevelden en vennen en op een gegeven moment zelfs Baarle! ’K zal het missen, al die natuur. Kom op Virginie. Nog een laatste keer wandelen in het bos… Om daarna met alle man en macht te proberen van die wekelijkse boswandelingen een routine te maken. (vf)

BVBA Kantoor

VERSMISSEN &

JANSSENS Gravin Elisabethlaan 7 2320 Hoogstraten

VERZEKERINGEN CENTEA-BANK LENINGEN Wij bezoeken U na telefonische afspraak Tel. 03 314 37 88 - Fax 03 314 74 14 www.versmissenjanssens.be versmissenjanssens@portima.be

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 63

63

17-2-2011 14:34:36


LEZERS SCHRIJVEN De ‘leesbaarheid’ van de HOK-boeken In de inleiding van het interview met Ingrid De leus over de collaboratie in Hoogstraten (februari 2011) omschreef onze redacteur op licht ironische wijze de stroeve leesbaarheid van de oudere HOK-boeken (Hoogstatense Oudheidkundige Kring), zonder evenwel afbreuk te doen aan de inhoudelijke waarde ervan. Dat schoot lezer Johan Ooms in het verkeerde keelgat. Hij extrapoleert deze ene zinsnede tot het extreme waanbeeld van de boekverbranding. Zijn zeer lange brief hebben we voor deze publicatie even ingekort. “Dort wo man Bücher verbrennt, verbrentt man am Ende auch Menschen” (Heinrich Heine). […] Met verbijstering las ik de inleidende tekst van het interview dat uw medewerker had met historica Ingrid De leus in de Hoogstraatse Maand, in de rubriek ‘Geschiedenis’: (DHM. Februari 2011): “Wie het nog niet mocht weten, de jaarboeken van Erfgoed Hoogstraten hebben nog weinig of niets gemeen met de jaarboeken van de vroegere HOK […]. Wie die in de bib al eens ter hand durfde te nemen, zette ze meestal – tenzij geplaagd door masochistische trekjes of onontbeerlijk voor een of andere studie – snel terug in het rek. Ze zullen wel gedegen gemaakt zijn, maar voor de gewone in geschiedenis geïnteresseerde mens waren ze vaak niet te pruimen. De huidige jaarboeken zijn anders. […]”. Een voor mij (blijkbaar wegens mijn masochistische trekjes…) niet te pruimen en schokkende inleiding. 1. - Van 1933 tot 1989 verscheen nagenoeg jaar na jaar een jaarboek van HOK. Na het overlijden van Deken Lauwerys werden er nog vier gepubliceerd (laatste:“Van Blufpoker tot Monumentenprijs”, 2000). De artikels in die HOK-boeken waren dikwijls van de hand van Jozef Lauwerys, maar ook van vele medewerkers en andere (externe) auteurs […] De hele Hoogstraatse geschiedenis in al haar facetten is hierbij aan bod gekomen. […] HOK heeft van in zijn beginjaren een zeer grote schare abonnees en lezers gehad, in binnen- en buitenland. Van ‘gewone mensen’ tot universiteitsprofessoren. Merkwaardig: onder die abonnees ook talrijke mensen die in de studie van Mevrouw De leus voorkomen: Deken Leo Senden (ook voordrachtgever voor HOK), R. Soetewey, M. Rosiers, G. Bellens, E. Beyers, Antoon Brosens, Leo Peeraer, R. Van den Kieboom… De witten en de zwarten… […] 2. - Uiteraard zijn de huidige jaarboeken (van Erfgoed Hoogstraten) anders dan de HOK-boeken. Logisch, elke tijd heeft zijn stijl, taalgebruik, drukmogelijkheden… Dat doet nooit afbreuk aan de geschiedkundige inhoud en waarde van een boek. […] Maar misschien doe ik de waarheid weinig geweld aan wanneer ik stel dat: - Erfgoed bij de uitbouw van zijn activiteiten heeft kunnen profiteren van het grote werk dat HOK geleverd heeft tijdens de 70 jaren […] - Erfgoed Hoogstraten hoofdzakelijk kon opgericht worden en goed kan gedijen dank zij dat ‘niet te pruimen’ werk van Lauwerys en de zijnen inzake de Hoogstraatse geschiedenis (een vluchtige optelling leert mij dat in de vier jaarboeken van Erfgoed samen meer dan 200 keer verwezen wordt naar de werken van Lauwerys en HOK…). 3. - Mevrouw De leus beschrijft in haar (zeer degelijke, gewaardeerde én naar huidige Hoogstraatse normen gedurfde) studie ons nog steeds niet verteerde oorlogsgebeuren. In de jaren die aan die tweede wereldoorlog voorafgingen, gebeurden in Duitsland vele schokkende dingen. Zo de boekenverbranding op 10 mei 1933 op de toenmalige Opernplatz (thans Bebelplatz)[…] Blijkbaar was de redacteur bij het schrijven van zijn inleiding in de ban geraakt van al die dramatische gebeurtenissen, en wil hij nu in ons stadje een boekenverbranding organiseren… […]

64

Anonieme brieven worden geweerd. De redactie neemt het recht lezersbrieven in te korten. Ik hoop dat uw redacteur me hiervan tijdig verwittigt! […] 4. “jaf” heeft het moment om af te rekenen met het vermolmde H.O.K.verleden bijzonder goed gekozen. Lees op bladzijde 39 van diezelfde Hoogstraatse Maand het “In Memoriam Jan Mercelis”, […] 5. Blijft nog de vraag wat de uitgevers van mijn lijfblad “De Hoogstraatse Maand”, Erfgoed Hoogstraten (waarvan ik lid ben) én Mevrouw De leus […] denken van de inleiding van “jaf”. […] 6. […] Wanneer wij op 1 mei 2011 in de Sint-Katharinakerk (levenswerk van Jozef Lauwerys) in het kader van de Erfgoeddag een kleine tentoonstelling houden over Armoe Troef, (gebaseerd op vele documenten opgezocht en gepubliceerd door Jozef Lauwerys) zullen wij er nog een kleine afdeling aan toevoegen, gewijd aan geestelijke armoede. Het zal zeer simpel zijn: een haast lege, witte boekenkast, met daarin enkel die schitterende tekst, geschreven in de Hoogstraatse Maand. Zoals steeds in onze kerk mogen de bezoekers hun mening hierover schrijven in het gastenboek. […] Ik zal er ook mijn tekst in schrijven[…], een stukje uit een gedicht dat reeds meer dan duizend jaar bestaat: Man kann ja im Herzen stets lachen und scherzen und denken dabei: Die Gedanken sind frei! Johan Ooms - Voorzitter Heilig-Bloedstichting, behept met masochistische trekjes.

Antwoord van de auteur van het artikel Geachte heer Ooms, Mijn inleiding was alleen een ironische wijze om het verschil met de huidige erfgoedboeken aan te geven. De gebruikte term ‚masochisme‘ zou ik bvb. als niet echt sportgevoelige ook wel durven gebruiken voor zeg maar marathonlopers of wielertoeristen die elke zondag voormiddag door ons landschap koersen. Voor hen is het de hemel, voor mij zelfpijniging. Als ik er in beslagen was geweest, had ik bij de term masochisme een ‚knipoog-emoticon‘ gezet, zoals jongeren dat tegenwoordig doen. Vrees dat deze jongeren ook mijn teksten nu al niet te pruimen vinden, laat staan binnen 50 jaar. Het is uiteraard uw goede recht om over die termen ontstemd te zijn. Als ze u gekwetst hebben, wil ik me daarvoor verontschuldigen, het lag niet in mijn bedoeling wie dan ook te kwetsen. Ik heb echter nergens beweerd dat de inhoud van de HOK-boeken daardoor minderwaardig is, had het enkel over vorm en leesbaarheid. Iets wat m.i. geldt voor veel wetenschappelijk werk; puike inhoud, taai leeswerk. Tegen de toenmalige auteurs en tegen de door u zeer gewaardeerde deken Lauwerys heb ik helemaal niets, ik heb de mens zelf nooit gekend. Dat hij alles opschreef en ook veel publiceerde vind ik prima, het heeft daardoor veel waarde voor wie met de geschiedenis van Hoogstraten aan de slag wil. Dat u over zijn werk een tentoonstelling organiseert, vind ik eveneens prima. Ik heb geen enkele reden om dat af te breken en heb dat dus ook niet gedaan. Verder kan ik u bevestigen dat mevr. Ingrid De leus de tekst voor publicatie gelezen én goedgekeurd heeft, inclusief de inleiding. Ook de hoofd- en eindredactie van De Hoogstraatse Maand hebben de tekst vooraf gelezen. Wel moet me dit van het hart. De argumentatie van uw uiteenzetting, kwetst mij. Argumenten als ‘de organisatie van een boekverbranding’ (ik heb een huis vol boeken en heb het al moeilijk om met de gazet van gisteren de haard aan te steken); het verband dat u legt met het IM van Jan Mercelis (die ik wel kende en wiens ijver voor het Hoogstraatse erfgoed en geschiedenis ik zeer apprecieer); het monument van Micha Ullman; de tekst van Heinrich Heine; uw geplande tentoonstelling van 1 mei 2011 met de mij daarin door u toebedeelde plaats en ‘wir haben es nicht gewusst’; argumenten die u allemaal op mijn persoon betrekt. U plaatst mij daarmee in een hoek waar ik niet thuis hoor en die ik evenzeer als u veracht. Met hoogachting, Jan Fret (jaf)

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 64

17-2-2011 14:34:36


-

-

:

-

t

-

u g r

n s

s

-

.

n

t

n . , k

e t

-

)

Natuurpunt

Natuurpuntwandelingen

Cursus Weidevogels

Het nieuwe jaar kondigde zich veelbelovend aan. 65 deelnemers voor onze nieuwjaarswandeling en nog eens 45 leden op de algemene vergadering van Natuurpunt Markvallei. Het wordt nog mooier. Natuurpunt Markvallei is vanaf heden een volwaardige vzw, onder de beschermende vleugels van Natuurpunt uiteraard. En als klap op de vuurpijl mochten we in het begin van februari sinds lange tijd nog eens een belangrijke aankoop realiseren.

Natuurpunt Markvallei organiseert veel natuurwandelingen. Louisa en Pros, afkomstig uit het Antwerpse, ontdekten de actieve werking van de afdeling in Hoogstraten en stappen regelmatig mee. Verder gingen ze met Hans Vermeulen, Wim Verachtert en Jack Govaerts op zoek naar paddenstoelen. Van dit alles tonen zij op 4 maart een fotomontage in bezoekerscentrum De Klapekster. De voorstelling is gratis en start om 20 uur. Info: verschraegen.wim@telenet.be

De cursussen “Leren kijken naar Vogels”, twee in totaal, liggen achter ons. Een enthousiasmerende lesgever van Natuurpunt Educatie zorgde ervoor dat de cursisten een heel aangenaam lestraject mochten afleggen. In maart starten we met de cursus weidevogels.

De Aschputten Iedereen kent de Halsche Beemden als het uithangbord van het natuurbehoud in onze gemeente. Maar Natuurpunt beheert nog een ander belangrijk natuurgebied. Geprangd tussen de rechtgetrokken Mark en de Meerselse Bergen bevinden zich de Aschputten. Beemden, houtkanten en bossen vormen een gevarieerd beeklandschap. Natuurpunt Markvallei breidde dit gebied nu uit met 1,5 ha. De aankoop omvat een vroegere visvijver die overigens vergeven is van de stierkikker en die nu eindelijk ook kan worden aangepakt. Rond de U-vormige visvijver staat een aangeplant bos en een omheining die tot op heden elke toegang onmogelijk maakte. Het zal overigens de eerste taak van Natuurpunt worden om deze omheining af te breken en het gebied toegankelijk te maken. Natuur is er immers voor iedereen. De beheersploegen zullen er ongetwijfeld een flinke kluif aan hebben. Maar dat komt goed uit, want het is de bedoeling om voortaan elke maand beheerswerken te organiseren in een natuurgebied in onze afdeling.

Beheerswerken Elke maand de handen uit de mouwen voor meer natuur. Bij een aantal mensen begint het al behoorlijk te kriebelen. Natuurpunt Markvallei start er mee vanaf 16 april. Naar aanleiding van de Week (Dag) van de Aarde, wordt dan voor de eerste keer een maandelijks beheersmoment georganiseerd. Vanaf dan markeren we elke derde zaterdag van de maand als het moment dat we in de natuur mogen gaan werken. De volgende datum wordt dus zaterdag 21 mei, en zo gaat het gewoon verder tot op het einde van het jaar. Waar er iedere keer gewerkt wordt, staat nog niet vast. Dat hangt van de planning van de beheerswerkgroep af. Aarzel niet om je naam alvast op te geven bij Bart Hoeymans, Luc Van Dun of Gie Segers. Zij brengen je dan op voorhand op de hoogte van de plaats van afspraak. Vast staat al wel dat dit jaar vooral in de Aschputten gewerkt zal worden. Info: Bart Hoeymans (bart. hoeymans@hotmail.com), Luc Van Dun (luc. van.dun@telenet.be) en Gie Segers (vanloockjee@yahoo.com).

Hoogmoerheide En dan maken we maar ineens reclame voor de zondagswandeling van 13 maart. Denise Schellekens en Marina Aerts nemen de natuurliefhebbers dan mee naar de Hoogmoerheide te Merksplas. Het Natuurreservaat de Hoogmoerheide maakt deel uit van het Turnhouts Vennengebied. De Hoogmoerheide is een opmerkelijk droog heidegebied naast de al genoemde vochtige gebieden. Natuurpunt vzw voerde in de loop der jaren een aantal beheerswerken uit, die resulteerden in het herstel van de heidevegetatie. Op droge plekken domineert de struikheide, op iets vochtigere bodems floreert de dopheide en het alom gekende pijpenstrootje. Naast de typische plantengroei vinden we er ook nog een reeks van mossen en korstmossen. Het maakt niet alleen het heidebeeld aantrekkelijker, ook vogels vinden er een goede zang- en uitkijkpost. Onder de talrijke vogels vind je sperwer, tortelduif, boomleeuwerik, tjiftjaf, boompieper, buizerd. In het voorjaar horen we ontelbare keren de weidevogels die zich wat verder in de natte weiden ophouden: de wulp met zijn kenmerkende roep, de grutto en de kievit, die als het ware hun eigen naam roepen. Geïnteresseerden verzamelen op 13 maart om 9 uur aan café Zwart Water, Steenweg op BaarleHertog, Turnhout. Info: Jack Govaerts (03 315 71 85)

Opruimactie Met Natuurpunt Markvallei nemen we al verscheidene jaren deel aan de zwerfvuilactie in de gemeente. Natuurpunt Markvallei en JNM Markvallei nemen traditioneel de Kolonie in Wortel voor hun rekening. We nodigen iedereen op 19 maart uit om van onze gemeente een propere en gezelligere plek te maken! Voor de opruimactie in de Kolonie verzamelen we op 19 maart om 09 uur aan de Klapekster (Kolonie 41 in Wortel). Info: ingrid. wim@hotmail.com

In deze cursus worden 20 soorten weidevogels besproken. De kenmerken worden bestudeerd aan de hand van dia’s en video’s. Naast de geluiden komt ook de levenswijze van deze vogels aan bod. Verder maken we kennis met de problemen waar ze mee te kampen hebben en de mogelijke oplossingen met o.a. weidevogelbescherming. 25 maart en 1 april theorie ( van 19.30 tot 22.30 uur) in bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41 in Wortel - Praktijk 3 april en 7 mei van 8.30 tot 11.30 uur. Info: luc.van.dun@telenet.be

Earth Hour Over de hele wereld worden op 26 maart symbolisch een uur lang alle lichten gedoofd om aandacht te vragen voor de klimaatopwarming en de desastreuse gevolgen. Natuurpunt Markvallei doet mee. We doven de lichten en vertonen om 20 uur een film in de Klapekster. Het gaat om de film “Oceans”. Na Earth en Winged Migration brengt Oceans ons een nieuwe blik op de indrukwekkende wereld van onze oceanen. Bijna drie kwart van de aarde bestaat uit water. Oceans laat zien welke mysteries onder de oppervlakte schuilgaan. Filmmakers Jacques Perrin (Winged Migration, Microcosmos) en Jacques Cluzaud duiken diep in de oceanen van de wereld om ons de ongelofelijke dieren te laten zien die daar leven. Met nooit eerder vertoonde beelden, gemaakt met behulp van de nieuwste technieken, biedt Oceans een unieke kijk op de wereldzeeën. 26 maart om 20 uur in BC De Klapekster, Kolonie 41 in Wortel. Inkom gratis. Info: koen.verschueren1@ telenet.be

Fotowerkgroep De fotowerkgroep van Natuurpunt Markvallei trekt er regelmatig op uit om samen foto’s te nemen. Het is een boeiende ervaring om van elkaar te kunnen leren. Onderwerp van fotografie is natuurlijk de natuur. Vandaag staan de voorjaarsbloeiers in de Halsche Beemden in de belangstelling. 27 maart om 09.00 uur aan het infobord van de Halsche Beemden. Info: Wim Verschraegen (verschraegen.wim@telenet.be). (AO)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 65

65

17-2-2011 14:34:37


agenda

TENTOONSTELLINGEN Tot 27 maart COHERENT, beeldend werk van Luc Dockx en Benjamin Brosens in het Stedelijk museum. Geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur.

Uw activiteiten in De Maand? Meld het ons

redactie@demaand.be

HOOGSTRATEN

199

Dinsdag 1 maart DIGITALE WEEK, mijn mooiste foto van 14 tot 17 uur in de Mouterijstraat 4/1. Info 03 311 82 25 Zondag 13 en 27 maart LAERMOLEN in werking van 14 tot 16 uur. Dinsdag 15 en 29 maart LAERMOLEN in werking van 19.30 tot 21.30 uur Zaterdag 19 en zondag 20 maart OPRUIMDAG, verenigingen maken onze omgeving proper Woensdag 16 maart OPENKLASDAG in het Instituut Spijker ASO om 13u30. Inschrijven kan via website www. asospijker.be of telefonisch 03.314.55.36 Woensdag 2 maart BLOEDINZAMELING van 17.30 tot 20.30 in het lokaal van het Rode Kruis

Donderdag 24 maart HOOGSTRATEN ZWEMT, eerste overleg van een nieuwe vereniging. Locatie wordt medegedeeld. Info: patrick.lambrechts@skynet.be Donderdag 17, 24 en 31 maart MEESTERLIJKE MIDDELEEUWEN; lezing door prof Brigitte Dekeyzer, telkens van 14 tot 16.30 uur. Organisatie en info: Davidsfonds 016 31 06 70 Donderdag 17, 24 en 31 maart FIETSEN HERSTELLEN, cursus door Mario De Vellis telkens van 19.30 tot 22 uur in de bib. Deelname 15 euro. Info 03 314 32 61

Vrijdag 4 maart DIGITALE WEEK met de computer is ook iets voor jou. Van 9 tot 12 uur in de bib. Organisatie en info Digidak 03 314 32 61 Zondag 6 maart DAUWWANDELING, vertrek om 6 uur aan zaal Pax. Info 03 314 31 37 Dinsdag 8 maart EEN TUIN OM VAN TE SMULLEN lezing door Robert Hermans van 20 tot 22 uur in de bib. Organisatie: Provinciaal Verbond van Volkstuinen. Info: 03 340 19 47 Zaterdag 12 en 19 maart en 2 en 9 april CURSUS EERSTE HULP, telkens van 9 tot 12.15 in het lokaal van het Rode Kruis. Maandag 14 maart THE MARDI GRAS JAZZBAND met een ''Tribute tot Buddy Bolden'' om 20 uur in zaal St.-Cecilia. Info: 03 314 67 08 Donderdag 17 maart CINE HORIZON met ‘Desert Flower’ om 19.30 in het auditorium van het Klein Seminarie.

66

198

200

MEER Zondag 13 maart MEETRIA “KLOOSTERRUN” van 10.30 tot 12.30 in de omgeving van het klooster. Info Meetria 0484 33 50 61 Zondag 13 maart BOERENBUITENTOCHT, gezinswandelingen van 6, 8 of 18 km georganiseert door de KWB. Vertrek tussen 8 en 14.30 aan Radio Valencia. Vrijdag 18 en 19 maart ROSALIA IN CONCERT, telkens om 20 uur in Zaal Voor Kunst en Volk. Info: info@toonverboven.be of www.rosalia-meer.be Zaterdag 19 maart LENTECONCERT van fanfare DE EENDRACHT om 20 uur in de parochiezaal. Zaterdag 19 maart RETROVERKOOP in de Kringwinkel Zondag 20 maart TWEEDEHANDSBEURS kinderartikelen, van 11 tot 14 uur in De Meerpaal Woensdag 30 maart BLOEDINZAMELING van het Rode Kruis van 18 tot 20.30 uur in de lagere school

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 66

17-2-2011 14:34:38

V C c 1 1

Z Z t

Z R


agenda

MEERLE Zaterdag 12 maart KROEGENTOCHT van de KWB met vertrek op het Gemeenteplein om 19 uur. Info 0496 11 29 73 Maandag 14 maart BLOEDINZAMELING van het Rode Kruis van 17.30 tot 20 uur in de voetbalkantine van FC Meerle Zaterdag 5 maart KINDERCARNAVAL van 18.30 tot 22 uur in parochiezaal Ons Thuis. Organisatie en info; Gezinsbond 0495 25 29 06 Vrijdag 11 maart CARNAVALBAL van 21 tot 2 uur in het Chirolokaal. Info: 0497 08 47 16 Zondag 27 maart GRENSWANDELING van 7, 14, 18 of 25 km. Vertrek aan de parochiezaal tussen 7.30 en 15 uur. Info 03 315 80 55 of op www.kwbmeerle.be

Zondag 6 maart CARNAVALSOPTOCHT Maerkrattenland van 13 tot 16.30 in de Dreef. Info: 0497 92 45 34 Zondag 27 maart GEWESTDAG en PAARDENZEGENING met in de voormiddag dressuurwedstrijden en om 12 uur vertrek naar de St.Luciakapel voor de paardenzegening. Een organisatie van De Marckruiters

WORTEL Donderdag , vrijdag 4 en zaterdag 5 maart KOERS OP ROLLEN met ploegen van 2 renners in parochiezaal Trefpunt. Organisatie en info: KLJ, Joren@kljwortel.be Vrijdag 4 maart MET NATUURPUNT DE NATUUR IN, lezing en fotomontage van 20 tot 22 uur in de Klapekster. Info: 03 314 47 75.

t o

Zaterdag 12 maart KINDERCARNAVAL in parochiezaal Trefpunt. Info: 03 314 41 46

n .

Activiteiten maart Woensdag 9 en 23 maart PETANQUE in Markdal te Meer om 14.00 uur Dinsdag 8 maart WANDELING TEN VOORDELE VAN BROEDERLIJK DELEN EN TRIAS -Historische wandeling door Hoogstraten naar Wortel (4,4 km) en terug (totale afstand 8,3 km). Locatie cafe De Guld in Wortel (afhaaldienst wordt voorzien). Prijs 10 € - Nadien boterhammen met kop en kaas. Graag inschrijven a.u.b. Donderdag 17 maart LEDENVERGADERING met voordracht door Martin Heylen. Aanvang 14 uur. Dinsdag 1, 8, 15, 22 en 29 maart KAARTEN en BILJARTEN van 13.30 tot 17.30 uur in het lokaal van de St. Jorisgilde. Dinsdag 8 maart RUMMY CUP in het lokaal St. Jorisgilde. Woensdag 2, 9, 16, 23 en 30 maart ZWEMMEN van 10.15 tot 11.30 in ‘De Wildert’ te Zundert AQUAJOGGEN vanaf 11.30 in “De Wildert” te Zundert Donderdagen 3, 10, 17, 24 en 31 maart NORDIC WALKING van 9.30 tot 11 uur. Bijeenkomst in Castelré

Zondag 13 maart CARNAVALSOPTOCHT in het centrum van Wortel. Info: 03 314 42 22

n -

-

MEERSEL-DREEF

MINDERHOUT

n

Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 maart CIRQUE TRADITIONELLE, in de Kuip in het centrum. Vrijdag van 18 tot 20 uur, zaterdag van 15 tot 17 uur en zondag van 11 tot 13 uur en van 15 tot 17 uur. Info 0478 84 16 31

n

Zaterdag 5 maart ZAKLAMPENTOCHT van de KWB, vertrek tussen 17.30 en 20 uur aan De Blauwbossen Zaterdag 17 maart RETROVERKOOP in de Kringwinkel

Vrijdag 25 maart KWISAVOND ingericht door KVNA Wortel om 20 uur in parochiezaal ’t Trefpunt. Info en inschrijvingen: 03 314 19 27 of petjns@skynet.be Vrijdag 25 maart, vrijdag 1 en zondag 3 april CURSUS WEIDEVOGELS telkens van 19.30 tot 22 uur in De Klapekster. Info: 03 315 02 45. Zaterdag 26 maart VERVLOEKTE KOLONIE, geanimeerde avondwandeling van 19 tot 24 uur. Vertrek aan het Casino. Organisatie: Gezinsbond Zaterdag 26 maart EARTH HOUR, vertoning van een film die te maken heeft met de opwarming van de aarde. Klapekster.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2011 -

DHM_maart_311.indd 67

67

17-2-2011 14:34:39


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

TANDARTSEN Voor dringende gevallen op zaterdagen, zondagen en feestdagen belt u het centraal nummer 090 33 99 69

Wild & Gevogelte

bvba

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Anke Aernouts 0479.34.68.03. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Ilse Van Bouwel 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 0474.26.14.41, Inne Van Der Eycken 0478.23.52.89 en Boonen Liesbet 0478.50.09.75. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06 Inge Geerts, 0478.64.81.61 Linda Lambregts, 0476.94.31.15

DE KIKKERPRINS www.dekikkerprins.be

Van Aertselaerstraat 7, Hoogstraten

APOTHEKERS

Kip aan ‘t spit din., woe., don., vrij. & zat. Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03 / 315 70 16 Winkel open van 9 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten 144

68

101

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout.

STOFFELS

LOKALE POLITIE

Tussen 22 uur en 9 uur ’s morgens BEL 0900 10-500 Zaterdag 26 februari van 9 tot 12.30 uur Apotheek Rombouts, Worteldorp 11, Wortel, tel.: 03 314 38 68 Van 28 februari tot en met 3 maart Apotheek De Schrijver, Dorp 24, Rijkevorsel, tel.: 03 314 60 38 Van 4 tot en met 6 maart Apotheek Biopharm, Schuttershofstraat 9 te Merksplas, tel.: 014 63 33 83 Zaterdag 5 maart van 9 tot 12.30 uur Apotheek De Meester, Vrijheid 216, Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Van 7 tot en met 10 maart Apotheek De Volksmacht, Hoek 16, 2310 Rijkevorsel, tel.: 03 314 62 25 Van 11 tot en met 13 maart Apotheek Fransen, Vrijheid 160, Hoogstraten; tel.: 03314 60 04 Zaterdag 12 maart van 9 tot 12.30 uur Apotheek Fransen, Vrijheid 160, Hoogstraten; tel.: 03314 60 04 Van 14 tot men met 17 maart Apotheek De Meester, Vrijheid 216, Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Van 18 tot en met 20 maart Apotheek Schevelenbos, Kapelstraat 11, Loenhout, tel.: 03 669 64 24 Zaterdag 19 maart van 9 tot 12.30 uur Apotheek Brosens, Meerdorp 48, Meer, tel.: 03 315 77 73 Van 21 tot en met 24 maart Apotheek Brosens, Meerdorp 48, Meer, tel.: 03 315 77 73 Van 25 tot en met 27 maart Apotheek Biopharm, Schuttershofstraat 9 te Merksplas, tel.: 014 63 33 83 Zaterdag 26 maart van 9 tot 12.30 uur Apotheek Biopharm, Meerledorp 46, Meerle, tel.: 03 315 73 75 Zaterdag 26 maart van 9 tot 12.30 uur Apotheek Biopharm, Meerledorp 46, Meerle, tel.: 03 315 73 75 Van 28 tot en met 31 maart Apotheek De Marck, Leopoldstraat 7, Merksplas, tel.: 014 63 31 66

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

KOPIJ Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 30 maart

OPGELET Wij verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 15 MAART redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

- MAART 2011 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_maart_311.indd 68

17-2-2011 14:34:40


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.