november 2010 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 307

JAARGANG 26

NOVEMBER 2010

PRIJS: 2,30 €

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

de musical gelmel DE GROOTSTE HOOGSTRAATSE PRODUCTIE OOIT

2 N I DE

WVAN ATSTE LA TS 10 ICKE T

Kenneth Swaenen, Dries De Bakker en Flore Weyler dHm_november_307.indd 1

21-10-2010 13:31:51


Feest-cd 800 jaar Hoogstraten - Lekkere krenten in de pap

Voor hen die het project vanuit hun ooghoeken volgden was 2 oktober een spannende dag. De lang aangekondigde feest-cd 800 jaar Hoogstraten viel netjes in een biologisch afbreekbaar plasticje samen met het Infoblad in ieders brievenbus. Hoe kan een weliswaar rijk maar zo divers muzikaal Hoogstraats landschap in godsnaam op één cd-geperst worden? Onmogelijk! - Laat ik tussendoor duidelijk zijn: wat nu volgt is de mening van één (1) man, 60 jaar en licht hypochondrisch van aanleg, die meer houdt van Nico, Richard Thompson en Kaiser Chiefs dan van Night of the Proms, Jo Erens of Will Tura.Waar waren we gebleven…Ja, onmogelijk dus! Maar het wonder is geschied. Flor en Florejan Verschueren hebben door de opnames een muzikale draad getrokken die de parels aan elkaar rijgt tot een snoer dat draagbaar/draaglijk wordt. Overigens, wie de cd niet elke keer rechttoerechtaan wil spelen, maar de krenten uit de pap wil vissen kan met de moderne mp3-middelen gemakkelijk zijn eigen playlistje(s) opmaken en de nummers thematisch ordenen tot nieuwe sub-cd’tjes.

Elk nummer apart bespreken zou me te ver brengen. Maar het lichtvoetige De koekenstad Hoogstraten van Ottocent’Hoo vermeld ik wel als heel leuk. Het heeft een heel piepklein beetje ironie die ik elders op de plaat wel mis. Want bij nummer 18 aanbeland had ik toch een lichte indigestie van de halleluja’s als “wat is het fijn”-s en “lieflijkste stadje”-s en “hier wil ik niet weg”-s en ga zo maar door. Een ‘stout’ liedje tussendoor, dàt miste ik wel. (Ik dacht even dat het wel klaar zou komen na de Ik Doe Wat Ik Doe-intro van Ons dorp aan de Mark, maar helaas). Met De Haan van McC brengt Guy Martens eigenlijk een ode aan zijn vader, die de haan op ‘onze’ toren restaureerde en verguldde. Kijk, dàt facet vind ik doorgaans ook mooi en ontroerend. En tot slot. Wie denkt dat de karaoke bonustracks overbodig zijn als hij niet zelf meezingt: fout! De door Flor en Florejan ‘gestripte’ versies (luister eens naar De Mjeelse Pier en Mijn Meersel Lief) zouden zonder meer op het conto van Yann Tiersen (o.a. soundtrack Amélie Poulain) kunnen geschreven worden. Kippenvel krijg ik ervan. Laten we maar concluderen dat vriend en vijand

wel zijn gading vindt in dit voortreffelijk muzikale tijdsbeeld. Na de beiaardconcerten, de vele klassieke en andere concerten volgt nog de musical, het (zang/ muziek)evenement Hoogstraten Santé, 008 Licence to Dance. Zoveel weelde leidt maar naar één besluit:

Wat is het vreugdevol en fijn,… om van ‘t lieflijke Hoogstraten te zijn! (lvr)

ALLERHEILIGEN

Op 1 november denken we meer dan andere dagen aan de doden,. Maar de laatste 40, 50 jaar zijn er veel gebruiken rond ziekte, dood, begrafenis en rouw verloren gegaan. De beste kamer werd als ‘dodenkamer’ vervangen door een gekoelde lade in een kil dodenhuis. Zie blz. 19 2 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 2

21-10-2010 13:31:52


Er was eens: Gelmel, de musical Wie er de voorbije weken nog niks over gehoord of gezien heeft, die heeft weinig volk gesproken of niet veel gelezen. Of nog niet moeten aanschuiven op de Vrijheid ter hoogte van het Begijnhof. Er is bier, een gigantische containeraffiche en een volledig uitverkochte ticketverkoop. Maar vooral: er is veel volk op de been om dit unieke spektakel eind november te presenteren. Vorige maand lieten we Jos Dom, de regisseur, al aan het woord. Nu stellen we u de Hoogstraatse mensen voor en achter de schermen voor: een inkijk in het wie en wat van Gelmel, de musical. Beginnen doen we met de bezielster van het hele project: Ann Leemans.

PRODUCTIE Ann Leemans – Productieleiding

-

Ann: We hebben Kevin Houben, de componist, betaald voor zijn compositie. Waar ik dat geld vandaan haalde op dat moment? Wel, die afspraak is gemaakt op basis van goodwill. Ik heb gezegd: ‘Ge zult betaald worden!’. Naast de componist worden ook de regisseur, Jos Dom, de choreografe, Tina Van Roy, de kostuumontwerpster Elvira Van Bavinckhove en dirigent Hans vergoed. Omdat dit hun job is.

r

, .

De totale kost van de musical bedraagt 150 000 euro. Zo’n begroting opmaken is niet zo simpel, daar is al zoveel in geschoven. Er zijn meevallers geweest, tegenvallers. Omdat de kaartenverkoop mee is gevallen, kunnen we ons nu een extra act veroorloven in het slot van het stuk, een ‘finishing touch’. Maar dat wordt een verrassing. DHM: Je hebt een grote groep mensen op de been gebracht. Vertel eens! Ann: In totaal doet er toch zeker zo’n 450 man mee (het exacte cijfer vindt u in het kaderstukje, red.), een 250 tal mensen voor de schermen, orkest, koor, figuranten, dansers en hoofdcast. Achter de schermen, bij de kostuums, het decor en de logistieke ondersteuning, is dat nog eens een 200 mensen. DHM: Dag Ann! Hoe staan de zaken er voor momenteel? “Leef” je nog? Ann: Ja, hoor. Het is momenteel wel druk. Gelukkig heb ik niet veel slaap nodig (lacht). Of het nog leuk is? Ja natuurlijk! Vooral om de vooruitgang te zien bij de repetities, het kostuumatelier en het decor. Dat geeft vertrouwen. Er zijn nog wel wat zaken die hangende zijn, financieel en administratief. Nee, op voorhand had ik het nooit zo groot gezien. Eerst was de bedoeling om in mei te spelen. Goed dat we uiteindelijk meer tijd hebben gekregen om alles in elkaar te zetten. Maar ik heb wel het gevoel dat we altijd de controle hebben kunnen bewaren.

DHM: Wat verwacht je van het laatste weekeind van november/opvoeringsweekend? Ann: Gewoon, heel veel traantjes. En het gevoel dat alle werk iets opgeleverd heeft. Over de voorstelling zelf hoop ik dat er tevredenheid heerst, dat we iedereen, zeker de toeschouwers, een aangename avond bezorgen. En dat we het ‘Hoogstraatse gevoel’, namelijk trots te zijn op Hoogstraten, een beetje hebben versterkt. Dat de Hoogstratenaar meer chauvinistisch is geworden na afloop. En dat men de legende van Gelmel leert kennen. DHM: En wat nadien? Komt er nog een vervolg op dit verhaal? Ann: De muziek met een beknopt scenario wordt uitgegeven door uitgeverij de Haske. Wat we met de decor en kostuums zullen doen weten we nog niet. Misschien kunnen die laatste verhuurd worden in de toekomst. Misschien komt er nog een Dvd-registratie, maar dat hangt af van de financiën. De opvoeringsperiode had, zeker met zo’n goeie ticketverkoop, verlengd kunnen worden. Wie weet doen we in de zomer een buitenvoorstelling, bij het Gelmelslot (glimlacht).(ms)

Veel + nog meer = heel veel: De Cijfers. 215 acteurs, zangers, dansers en andere acts op het podium. 52 muzikanten in de orkestbak. 204 administratieve, ondersteunende, technische en logistieke medewerkers vooraf en tijdens de voorstellingen achter de schermen. 407 unieke kostuums gemaakt door 38 vrijwillige naaisters. 72 unieke decorstukken en rekwisieten gemaakt door 21 vrijwillige decorbouwers. 97 repetitiedagen of -avonden voor de verschillende groepen, verspreid over de deelgemeenten. 65 minuten nieuw gecomponeerde muziek. 384 gesmeerde boterhammen, véél drinken per repetitiezondag (+/-). gemiddeld 106 websitebezoekers per dag. meer dan 3000 tickets verkocht (Topdag : 998 tickets).

DHM: Hoe zit zo’n productie financieel in elkaar?

NOVEMBER 2010 - 3

dHm_november_307.indd 3

21-10-2010 13:31:52


gelmel

Het productieteam dat Ann en Maarten ondersteunt: (vlnr)Maarten Leemans (secretaris, PR en techniek), Sara Van Opstal (voorbereiding koor), Ariane Van Hasselt (stemcoaching en artistiek advies), Peter Sabbe (stage manager), Mieke Brusselaers (assistente choreografie), Rein Vanneste (assistente regie), Mietje Hooyberghs (medewerker zaal), Yasmine Raes (PR + communicatie) en Ann Leemans (productieleiding). Niet op de foto maar wel in het team: Inge Leemans (penningmeester + verantwoordelijke medewerkers) en Erwin Van Reusel (medewerker techniek).

Even recapituleren… In ’t kort: Ann schreef als eindproject van haar opleiding in het Lemmensinstituut een cantate (zeg maar: een zangstuk). Deze duurde 15 minuten en bezong de legende van Gelmel. Het idee was toen om deze opvoering ‘ooit’ nog eens te herhalen in Hoogstraten. Na de oproep voor ‘800 jaar Hoogstraten’ in 2008 stofte Ann haar project af, schreef een dossier en vroeg Hoogstraatse bekenden van haar om hun mening. Iedereen bleek dolenthousiast. Kortom:

Hoogstraten zat echt te wachten op een dergelijk project. Dit werd groter en groter, dossier en begroting moesten worden herzien en professionele mensen werden aangetrokken. Via het Leaderproject van Markante Kempen werd een subsidie bekomen: driekwart werd door Leader betaald en de stad bekostigde het andere kwart. Zo ging bal aan het rollen… Het verhaaltje wat Ann oorspronkelijk schreef is hetzelfde gebleven, maar al de rest is ondertussen veranderd…En hoe!(ms)

4 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 4

21-10-2010 13:31:53


gelmel

Maarten Leemans – PR, Techniek en Secretariaat Reclame en tickets

Het antwoord op de vraag waarom Maarten Leemans meewerkt aan De Gelmel ligt eigenlijk bij zijn ouders: zij hebben er in tempore non supecto voor gezorgd dat hij de broer is van Ann, aan wiens creatief brein de musical ontsproten is. Alleen bleek dat daar veel meer voor nodig was dan muziek, teksten, decors, kostuums, muzikanten en acteurs. Er was ook nood aan organisatie, aan centen, aan reclame, aan tickets. Kortom om te voorkomen dat die artiesten daar louter voor zichzelf stonden te zingen en dansen moest er publiek zijn.

“Van in het begin hebben we een mediapad uitgestippeld. We konden daarbij rekenen op medewerking van de lokale pers. Telkens we iets te melden hadden, brachten we dat onder de aandacht. De gemeente had het uiteraard van in het begin in zijn programma staan. Daarnaast hebben we – en dat is nieuw – zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de nieuwe media. Een eigen website en – niet te verwaarlozen bij een project waar veel jongeren bij betrokken zijn – een Facebookpagina.”

Ticketsite

Bestuur En dat was meer een kolfje naar de hand van Maarten. Met bekwame spoed werd een bestuur opgericht dat de zaak organisatorisch zou leiden. Bij elk gesprek groeide het project. Dachten de initiatiefnemers aanvankelijk aan één opvoering met 700 toeschouwers, dan maakte de vertegenwoordigers van het stadsbestuur daar meteen 1.000 van. Het bestuur wilde het deskundig aanpakken en stelde een organogram op, met een duidelijke taakverdeling en een takenlijst. Maarten nam de PR (public relations), de communicatie, de technische organisatie en de ticketverkoop voor zijn rekening, samen met een team van een 10-tal mensen.

Locatie Werd eerst gedacht aan de Rabboenizaal, moest men al snel vaststellen dat de muzikanten en koren daarin geen plaats vonden. Uiteindelijk bleek alleen de veiling over de ruimte te beschikken die het geheel kan herbergen. Maar dat is geen ‘zaal’, dus moest er een groot podium komen – speciaal voor 300 zangers en muzikanten - en een zittribune voor de 1200 toeschouwers. “Gelukkig

kunnen we daar op veel technische medewerking rekenen van de veiling zelf”.

De centen “Het budget bij elkaar krijgen was een lastige klus. Bovendien liep dat op met de groei van project. Met de gemeente was een vast bedrag afgesproken, maar dat dekt helaas maar een klein deel van de kosten. Ook sponsoring liep niet goed. Maar weinig bedrijven hebben onze vraag positief beantwoord. Het grootste deel van ons budget komt van de ticketverkoop en die stelde niet teleur. Zoals het er nu voorstaat, zullen we daarmee break-even spelen.”

“Ook de ticketverkoop gebeurt via het internet. Je kon ze bestellen en betalen via een ticketsite. Bleek dat niet via alle banken kon betaald worden, werd dat telkens opgelost via mijn telefonische tussenkomst. Ik heb veel getelefoneerd die dagen. Nadat de vooropgestelde 2400 tickets de deur uit waren, hebben we besloten een 3de opvoering toe te voegen. Na de melding daarvan in de pers, waren de bijkomende 1200 tickets op enkele uren verkocht. Nooit meegemaakt! Toen volgens ons mediaplan de affiches in het straatbeeld verschenen en de brede reclame op de Dexia-container, was er geen ticket meer te krijgen.”

Nog werk op de plank “Er is veel gebeurd, veel en hard gewerkt. Denk maar aan de catering voor de repetities van 300 man. Niet vanzelfsprekend om hen van voedsel en drinken te voorzien. We hebben al veel soep gekookt en veel boterhammen gesmeerd. En dat zullen we nog moeten doen. Voor de opvoeringen zelf doen we beroep op ervaren cateraars. Er komt nog veel op ons af, maar elke taak uit ons plan die afgewerkt is, ontlokt een zucht van verlichting. We hebben er dus goede hoop op dat alles in orde komt. “Tegelijk hoop ik wel dat ik na Gelmel – De Musical nog een lief heb, want die heeft me weinig gezien de laatste maanden.” (jaf)

OPROEP Nòg medewerkers gezocht! Wie een handje wil toesteken achter de schermen van GELMEL (catering, ontvangst, decor, podium, kleding, schmink ...) en de adrenaline meemaken van een Hoogstraatse megatheatervoorstelling? Mail of bel naar Inge: inge@musicalgelmel.be – 0488/362 959!

Toen een eerste deel tickets de deur uit waren, 2400 om precies te zijn, werden de 1200 extra tickets die daarna volgden op enkele uren tijd uitverkocht. Kortom, toen volgens het mediaplan de brede reclame op de Dexia-container in het straatbeeld verscheen, was er al geen ticket meer te krijgen. NOVEMBER 2010 - 5

dHm_november_307.indd 5

21-10-2010 13:31:54


gelmel

HOOFDCAST Kenneth Swaenen en Dries De Bakker Kenneth Swaenen, afkomstig van Minderhout, speelt de rol van Jelle, een tienerjongen die het verhaal van Gelmel vertelt. Dries de Bakker, uit Hoogstraten, speelt niemand minder dan onze held, Gelmel.

nage heeft deze emotie en moet op die manier met bepaalde situaties omgaan. Bij mij was dat helemaal niet. Hij zei, ja, jij bent gewoon de held. Dat was het. Ik moest zelf maar uitzoeken wat dat precies betekende. Dat is heel makkelijk en heel moeilijk tegelijk. Ik ben gewoon om kleine rollen te spelen, en nu is het plots heel groots en stoer. Ik hou wel van die uitdaging. Het is een groot stuk met veel volk en een orkest waar ik soms tegenin moet of wat mij soms draagt. Ik beweeg veel, bvb. met het zwaardvechten, en ik heb goede technieken geleerd om juist te bewegen op een podium. Dit is helemaal anders dan wat Kenneth moet doen.” Kenneth: ,, Ja, inderdaad. Ik speel Jelle, een vertellende instantie die het verhaal van Gelmel vertelt. Ik heb vooral tekst en ik zing altijd tweede stem. Ze zeiden dat deze rol perfect op mijn lijf geschreven was. Op de site stond : ,we zoeken een hedendaagse tienerjongen.’ Ik dacht, ik ben 19, dat moet nog net lukken. Op tv zijn de mannen ook vaak ouder dan ze lijken! Ik vond het moeilijk om een puberjongen te spelen, want Ik vind van mezelf dat ik geen typische puber ben geweest en ik moest ineens alle clichés van een puber op tafel gooien. Het kijken naar jeugdseries, zoals Spring, heeft mij daar bij geholpen. Nu zeg ik tegen mezelf: Denk Timo Descamps! En dan speel ik “over the top”, ik geef liever te veel dan te weinig. Zo kan ik, naarmate de voorstelling nadert, altijd nog wat bijsnijden. Wat ik leuk vind is dat ik kan zien wat er op het podium gebeurt. Ik zit in een boomhut en moet continu reageren op wat er in het verhaal gebeurt.”

DHM: Vertel eens, hoe waren de audities? Kenneth: ,,Ik vond de audities zeer Idool-achtig. Ik heb zelf met idool meegedaan, maar dit was meer confronterend. Ik schrok van de hoeveelheid mensen aan de tafel. Ik bracht het nummer ‘mea culpa’ en dat is een heel moeilijk en hoog nummer. Dit liep helemaal fout. Ik zong zo vals als een kat! Maar gelukkig mochten we ook een eigen nummer brengen, dus ik koos voor een liedje van Bart Peeters. Dat is blijkbaar in de smaak gevallen.” Dries: ,,Bij mij is het een heel ander verhaal. Ik heb niet met de eerste audities meegedaan. Het initieel plan was dat ik en een vriend mee zouden helpen met de regie. Ann heeft ons nog met koffiekoeken proberen te overtuigen, maar we vonden het te groots en dachten dat we het niet zouden kunnen. Toen zijn ze professionele mensen gaan zoeken en bij Jos Dom terechtgekomen.

Toen vroeg Ann of ik mee wilde spelen. Eerst zei ik nee omdat ik het te druk had. Ze konden niemand vinden voor de hoofdrol en ik besloot toch mee te doen aan de extra audities. Dit hield in: duetjes zingen, een keer doodvallen,.. Uiteindelijk bleek ik de geschikte kandidaat voor de rol “Gelmel”. Het was wel spannend.” Kenneth: ,,Voor mij was die dag niet zo spannend. Want ik was de enige jongen die voor ‘Jelle’ auditie aan het doen was. Er waren nog drie meisjes die voor ‘Lore’ gingen en ik vroeg mij af wie mijn concurrent zou zijn. Maar de andere jongens gingen allemaal voor de rol ‘Gelmel’.” DHM: Hoe geven jullie je rol gestalte? Wat doen jullie om je personage om te vormen tot het personage dat het moet zijn? Dries: ,,Tijdens het repeteren vertelt Jos Dom heel uitgebreid over de personages. Dat perso-

DHM: Hadden jullie hiervoor al ervaring met zang? Hebben jullie op dit vlak veel geleerd? Dries: ,,Ik ben muzikaal en heb het altijd leuk gevonden om te zingen. Maar zingen voor publiek vond ik eng. Tijdens de repetities hebben we veel geoefend en daardoor heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ook op vlak van ademhaling heb ik veel geleerd. Toch blijf ik bang voor het uitzingen van de musical. Op het ene moment sta ik te brullen en op het andere moment zing ik heel hoog. We leren om onze ademhaling goed onder controle te houden. Goh, als iemand problemen zou krijgen met zijn of haar stem dan hebben we een probleem, want we hebben geen stand-ins.” DHM: Voldoet de musical aan jullie initiële verwachtingen? Kenneth: ,,Veel groter en beter dan ik had verwacht. Ik zie dat vooral nu iedereen samenkomt. Echt prachtig! De tickets zijn zelfs al uitverkocht.” Dries: ,,Dan moeten we alle seizoenen spelen, hé!” Kenneth: ,, Ja, of we gaan toeren. En misschien winnen we zelfs wel een prijs! In Nederland worden de musicals toch vaak opgevolgd en zo,...”

6 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 6

21-10-2010 13:31:54


r

. t n e n n k k k n

n l e f n n

t k n n . ! e k m ”

gelmel

Flore Weyler Dries: ,,Haha, maar dan zullen we toch in de buurt van de Mark moeten blijven!” Kenneth: ,,Alhoewel, de Schelde…” DHM: ,,Ik hoor het al, hoge verwachtingen! Is het trouwens moeilijk het werken voor de musical te combineren met je privéleven?” Dries: ,,Op dit moment zijn wij een huis aan het bouwen. Dit is de reden waarom ik het in het begin niet zag zitten om mee te doen. Er kruipt nogal veel werk in. Ik wilde echt graag, maar het kwam een beetje ongelegen. Vooral in het begin was het moeilijk, maar nu alles wat in gang gezet is valt het nog mee. Het is goed dat de repetities op zondag zijn. Want doordeweeks is het nogal druk. Mijn vrouw zit ook in het koor. Als we samen moeten repeteren moeten we uiteraard een babysit zoeken. Maar het gaat. Ik kijk naar elke zondag uit om te repeteren!” Kenneth: ,, Ik ben student in Gent. Nu we op zondag repeteren gaat het goed. We stoppen altijd op tijd. Maar nu komen er veel repetities op woensdag en dat gaat moeilijker worden. Twee weken voor de musical repeteren we trouwens elke dag. Dan zal ik elke dag op neer moeten gaan. Het wordt heel zwaar, maar ik heb die moeite daar voor over. Kijk, iedereen doet zijn best. Iedereen heeft het druk. We gaan er gewoon voor!” Dries: ,,Voor de liefde van het vak!” Kenneth: ,,Voor de bekendheid!” Dries: ,,De roem en de eer! ” DHM: ,,Mooi! Ik heb er het volste vertrouwen in ! Hartelijk dank voor het gesprek!” Kenneth en Dries: ,,Graag gedaan!”(dd)

t ? k l g

Flore Weyler (15) was eigenlijk niet van plan om auditie te doen voor de Musical Gelmel. “Een vriendin van mij wilde het graag proberen, en zij vroeg aan mij of ik meeging. Ik was door de eerste ronde, en werd daarna uitgekozen om Lore te spelen.

Ik dacht vroeger altijd ‘ik heb maar een klein rolletje’, maar nu, met dit interview en de foto’s, besef ik pas dat ik een hoofdrol heb!” (kh)

Lore is een hedendaags meisje dat het verhaal vertelt vanuit haar boomhut. Maar het blijft niet bij vertellen alleen, want ze wordt verliefd… Oorspronkelijk stond er in het script zelfs een kusscène, en toen ik die las, dacht ik ‘oh nee!’ – maar gelukkig is de regisseur intussen van gedacht veranderd. Het engste vind ik dat ik aan het begin van de musical helemaal alleen een liedje moet zingen. Ik doe het met mijn ogen toe, maar toch, als ik bedenk dat er zoveel mensen komen kijken en luisteren, dan word ik al zenuwachtig. Eerst was er nog een ander meisje, wij zouden afwisselend Lore spelen. Maar ineens kwam ze niet meer naar de repetities, omdat ze met een andere musical meedoet. En dat vond ik wel moeilijk, want wij waren goeie vriendjes geworden, en plots moest ik alleen spelen. Ik denk wel dat het mooi wordt, er zijn heel veel scènes waar ik tijdens de repetities al kippenvel van krijg, als ik de muziek hoor, en de dansers zie. Dan denk ik: ‘oh, ik had met de dans moeten meedoen’! Maar als ik danseres was geweest, dan was ik weer jaloers geweest op dat meisje in de boomhut… Ik zou heel graag verder gaan in musical later, zoals Anne Van Opstal. Ik ben nu al veel bezig met zang en piano, ik studeer Muziek aan het Heilig Graf in Turnhout. Op school weten ze niet zo veel over de musical, er hangt wel een poster, maar ze weten niet dat ik meedoe, ik wil er niet over stoefen.

a l r

e ”

l

n -

NOVEMBER 2010 - 7

dHm_november_307.indd 7

21-10-2010 13:31:54


Hoogstraten in groenten & bloemen 2010 VVV Hoogstraten dankt het Stadsbestuur, Veiling Hoogstraten en Unizo Hoogstraten voor de samenwerking en de steun, Etienne Van Nyen voor het ontwerp en de coördinatie Louis Geerts voor de coördinatie van de praktische uitwerking De politie en brandweer voor de samenwerking en de ondersteuning Feestservice Vandersmissen voor de catering van de medewerkers Café De Gelmel en Frituur-eethuis Roma voor de traktatie bij de opening van de tentoonstelling en alle vrijwilligers die meegewerkt hebben aan de 12de editie. De creaties werden dit jaar uitgewerkt door : Anja Adams, Sin Adams, Simonne Adriaensen, Coleta Aerts, Josee Aerts, Louisa Aerts, Marie Aerts, Frieda Arnouts, May Bastiaansen, Maria Bevers, Lieve Boeykens, May Bolckmans, Jeanne Braspenning, Martine Braspenning, Nelly Breestraat, Dina Brosens, Lisa Bruynen, Martha Buylinckx, Ria Coppé, Magda Cuypers, Wiske Damen, Maria De Backer, Florida de Groof, Ria de Nijs, Katty De Roover, Det De Vrij, May Dierckx, Viviane Driesen, Yvonne Engelen, May Franken, Angèle Geens, Lydie Gilops, Anny Goetschalckx, Maria Goetschalckx, Mariette Govaerts, Marie José Haest, Paula Heijnen, Ans Huijberts, Karin Huybrechts, Sophie Huysegems, Annie Jacobs, Josée Jacobs, Willy Jacobs, Jozefa Jansen, Linda Jansen, Liza Jansen, Carla Jansens, Louisa Janssens, Maria Janssens, Maria Janssens, Yvonne Janssens, Joke Jerphanion, Rit Kerremans, Jeanne Kerstens, Jeanne Koyen, Karine Krols, Leen Krols, Ingrid Laurijssen, Maria Laurijssen, Maria Laurijssen, Jeva Laurijssens, Maria Laurijssens, Martha Leenaerts, May Lenaerts, Mia Lenaerts, Maria Lodders, Trinette Lodders, Annie Loodts, Jacqueline Maes, Odette Marrannes, Maria Martens, Anna Meyvis, Magda Michielsen, Mia Michielsen, Simonne Michielsen, Irm Raeves, Jan Roestenberg, José Rombouts, Mieke Rombouts, Rita Rombouts, Toke Rombouts, Els Rommens, Maria Rommens, Monica Salters, Leny Sandig, Cato Schalk, Maria Scheynen, Adrienne Schoofs, Jenny Schrijvers, Jeanne Segers, Julienne Smeets, Jan Snoeys, José Snoeys, Annie Sprangers, Ann Sterkens, Lisa Strijbos, Paula Swaegers, Wis Swaenen, Roos Tilburgs, Louisa Van Aert, Jeanne Van Bavel, Ria Van Bavel, Daan Van Bergen, Magda Van den Broeck, Els Van Den Heuvel, Maria Van den Heuvel, Elisa Van Der Steen, Jeanne Van Der Steen, Lizet Van der Stuyft, Riet van der Voort, Bertha Van Dijck, Lisa Van Dijck, Ria Van Dijck, An Van Dun, Jos Van Dun, Mieke Van Dun, Maria Van Gestel, Liza Van Gils, Agnes Van Hooydonck, Jeanne Van Mirlo, Myriam Van Oerle, Annemie Van Opstal, Marcel Van Opstal, Ineke Van Poppel, Marina Vandeperre, Jeannine Verbreuken, Lou Verhaegen, Annie Verheijen, Maria Verheyen, Rosalia Verheyen, Alida Vermonden, Lutgard Verstraelen, Hildegard Willebrords, Wieza Willemsen,

en de personen die hielpen bij het opbouwen en afbreken van de tentoonstelling : René Adriaenssen, Jaak Aerts, Jos Aerts, Werner Geets, Jan Geysen, Karel Govaerts, Florent Huysegems, Roos Janssens, Stanny Laurijssen, Robert Meyers, Stan Noeyens, Jef Sysmans, Jan Van Dun, Jaak Vinkx.

Tevens danken wij de bedrijven die gratis materiaal ter beschikking stelden :

Bloemisterijen G. Hillen en Mertens van Minderhout, Friswit van Hoogstraten, Jochems van Rijkevorsel Indien we iemand vergeten te vermelden, gelieve dan hiermee onze verontschuldigingen daarvoor te aanvaarden.

8 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 8

21-10-2010 13:31:55


gelmel

KOOR Lut Goetschalckx en Sara Van Opstal - Koordirigenten Dat Ann Leemans voor de begeleiding van het koor een beroep deed op Sara Van Opstal en Lut Goetschalckx zal wel geen toeval zijn. Lut, leerkracht muziek op het Seminarie in Hoogstraten en het Lemmensinstituut in Leuven, leidde gedurende tien jaar het Piuskoor, maar heeft vooral ook heel wat ervaring in het begeleiden en dirigeren van kinderkoren. Sara is vooral gekend als dirigente van het Hoogstraatse Kamerkoor Vialta. Beiden namen met plezier het aanbod aan en kijken met spanning uit naar de grote dag. DHM: Hoe zijn jullie bij de musical betrokken geraakt? Sara: Ik ben vóór de zomer van 2009 al aangesproken door Ann Leemans om het volwassenenkoor te dirigeren. Er waren toen nog geen teksten of liederen. Ik heb direct ja gezegd. Ik volg momenteel nog koordirectie in Lier, ben al vijf jaar dirigente van Vialta en sinds mei dirigeer ik ook een gospelkoor in Merksplas. In die zin heb ik al wat ervaring met het leiden van een koor. Lut: Ann wist wel dat ik gewend was om met grote groepen en koren te werken en ik denk dat ze me daarom vroeg om het kinderkoor onder mijn hoede te nemen. Het werken met kinderen leerde ik ook in de jeugdmuziekscholen van Westmalle en Hoogstraten. Daarnaast heb ik vaak liturgische zangstondes gegeven. Ik geef ook al jaren dirigeercursussen georganiseerd door het Madrigaal (gevestigd in het Lemmensinstituut). Momenteel zing ik mee in het vocaal ensemble Cantando in Ekeren. DHM: Hoe hebben jullie al die zangers gevonden? Lut: Wij hebben vooral gerekruteerd uit de bestaande kinderkoren uit de fusiegemeente en in die zin ook veel hulp gekregen van de plaatselijke dirigenten. Zo hebben we vooral kinderen uit het kinderkoor van Wortel onder leiding van Mieke Bols, kinderen uit Meerle met als begeleiders Chris Mertens en Marleen Proost en natuurlijk ook het kinderkoor van Hoogstraten dat door Ann Leemans en Annemie Ooms geleid wordt. Daarnaast heeft Anke Seeuws liederen aangeleerd in haar klassen van de Academie voor Muziek en Woord. Wij hebben vooraf met de dirigenten samengezeten om alle partituren door te nemen. Van de 70 kinderen die uiteindelijk zullen deelnemen, zijn maar een paar kinderen die niet aangesloten zijn bij één of ander kinderkoor. Sara: Voor de volwassenen, een 80-tal, hebben wij vooral kunnen putten uit ons Vialtakoor en uit het dameskoor Marcanto met als dirigente Anke Seeuws. Wij hebben geen specifieke audities gedaan voor de koren. Voor de hoofdrollen is dat wel gebeurd. Die solisten hebben wij dan ook moeten begeleiden in het zingen. Er is heel wat energie in gekropen. Soms was ik al danig moe als ik naar de repetitie vertrok, maar daar kreeg ik telkens zoveel energie dat ik me weer helemaal opgeladen voelde.

DHM: Verliep het allemaal zoals je verwacht had? Sara: Bij volwassenen duurt het vaak wel langer om er de juiste expressie in te krijgen en dat is hier toch wel nodig. Bepaalde scènes hebben we soms wel anderhalf uur moeten oefenen om het expressief te krijgen. Kinderen zijn over het algemeen veel spontaner. Het is voor mij een geweldige ervaring geworden en hoe dichter we bij 26 november komen , hoe meer kriebels ik krijg Lut: Voor de kinderen is het ook heel intensief. Maar ik vind het een fantastische groep lieve zangers en zangeresjes waar ik ontzettend graag mee gewerkt heb! Zij zijn heel aandachtig en gemotiveerd, zodanig dat zij soms zelfs de volwassenen meetrekken. Zij durven er veel meer invliegen. De muziek van het stuk is zo geschreven dat zij nooit alleen moeten zingen. Zij zingen, samen met volwassenen, telkens de hoogste stem in het geheel. DHM: En als grote dag daar is, is jullie rol uitgespeeld?

Lut: Nee, want wij zingen zelf ook mee, maar dan achter de schermen. Dat is ons ‘pitchoir’. Dat bestaat uit negentien zangers, mannen en vrouwen, ongeveer gelijk verdeeld over bassen, tenoren, alten, sopranen. Wij zingen buiten beeld versterkt mee en geven zo meer draagkracht aan het koor. En dan hopen we dat we mee kunnen genieten van de appreciatie van het publiek. Dit is tenslotte een echt, zeg maar bijna uitsluitend, Hoogstraats gebeuren en iedereen die dat wou, heeft de kans gekregen dit te kunnen meemaken. Sara: Sommigen hebben zelfs vastgesteld dat er meer in hen zit dan ze vermoed hadden en hebben echt de zin gekregen om verder te zingen, ook al hadden ze nog nooit gezongen. En dat is wel heel leuk. Lut en Sara: Het was voor ons tot dusverre een heel aangename ervaring , vooral ook dank zij Ann Leemans. Zij heeft een warm hart en een luisterend oor, maar ze werkt ook heel georganiseerd en gestructureerd. En dat maakte het voor ons gemakkelijker en aangenamer.

NOVEMBER 2010 - 9

dHm_november_307.indd 9

21-10-2010 13:31:56


GELMEL

MUZIEK Hans Casteleyn – (Orkest)dirigent DHM: Hans, vertel eens: waarom ben jij gevraagd als dirigent? Hans: Omdat ik in Hoogstraten woon. Ik ben ook al lang bezig als dirigent bij verschillende symfonieorkesten, zoals het Euregio Jeugdorkest (EJO), en het Leuvens Alumni Orkest. Maar dit is de eerste keer dat ik ‘officieel’ iets in Hoogstraten doe. Wat me erg aanspreekt bij dit project is de groepsgeest die heerst bij iedereen die meedoet: het samen iets willen bereiken. DHM: Wat houdt je taak in? Hans: Het muzikaal leiden van zo’n project. In begin heb ik samen met Ann de regisseur gezocht, met hem het verhaal doorlopen. Daarna was er de Cd-opname. Dat was eigenlijk het eerste moment waarop de muziek echt tot leven kwam voor de regisseur, de hoofdcast en het koor. Praktisch is zo’n opname ook nodig voor de repetitie van de zangers.

Uiteindelijk wordt alles samengebracht tot één geheel. Tijdens de voorstelling zal ik alles leiden: het orkest, de hoofdcast, de figuranten en het koor. Gelukkig heb ik al wel wat ervaring met het dirigeren van zo’n grote voorstelling. Dus nee, het geeft me geen zenuwen, wel kriebels en vooral: veel goesting. DHM: Wat is voor jou de uitdaging bij zo’n project? Hans: Werken met een orkest dat bestaat uit liefhebbers. Waarom? Omdat deze mensen echt zin hebben om aan zoiets mee te werken èn zich voor 100 procent willen geven. Verder spreekt het ‘sociale aspect’ van de musical me erg aan. Op professioneel vlak ben ik nog complexere muziek gewend, maar hier is de grootste uitdaging om alles bijeen te brengen straks èn het goed te laten draaien. DHM: Welke eisen stel je aan de muzikanten? Hans: Ik probeer de lat zo hoog mogelijk te leggen. Dat is eerst even aftasten: met wie werk ik? En bij liefhebbers probeer ik de lat daar te krijgen waar die hen beter maakt. Ik verwacht van iedereen ook meer dan 100 procent inzet. Het was even spannend bij aanvang: welk vlees heb ik in de kuip? Maar ondertussen heb ik ontdekt dat het geëngageerde muzikanten zijn.

fagot, hebben we dan zelf mensen van elders gevraagd. Omdat het vrijwilligers zijn, moet je in begin goede en klare afspraken maken wat betreft inzet en aanwezigheid. Maar dat gaat heel goed. En de repetities vallen op mijn eigen vrije avond, dus dat is een geluk voor mij. DHM: Zorgt het dirigeren van een musical niet voor extra druk of spanning? Hans: De spanning zal wel komen als we in de Veiling kunnen repeteren. Op één november hebben we een tweede en laatste ‘grote’ muzikale repetitie met koren, solisten en orkest. En pas de week op voorhand wordt alles en iedereen bijeengebracht op locatie. Dat wordt elke dag en heel laat oefenen! Maar het is een leuke spanning, hoor: genieten door hard te werken. Eentje waar ik veel ervaring uit haal. Ik ben vooral blij dat ik eens iets voor en ìn mijn woonplaats kan doen, als inwoner van Hoogstraten. En wie weet krijg ik hierdoor wel de kans om hier ooit met m’n eigen orkest op te treden. (ms)

DHM: Hoe is het orkest samengesteld? Hans: Dit is een harmonieorkest. De fanfares en harmonieën uit de streek hebben een oproep gekregen om mee te werken. Daarop hebben verschillende muzikanten gereageerd. Dus de meeste leden van het orkest komen uit of uit de buurt van Hoogstraten. Voor de instrumenten waarvoor niemand zich aanbood, zoals hobo of

Els Pauwels – Muzikant Els Pauwels speelt al ruim 27 jaar cornet en bugel bij fanfare Sint-Cecilia in Meerle. Ze voelde zich geroepen om mee te doen met het musicalorkest. Els is ingedeeld in de zes koppige trompetsectie.

Het gaat lukken, ik voel het gewoon. Het wordt een geweldig spektakel en ik ben heel blij dat ik er deel mag van uitmaken.

Ook al zit ik met de andere muzikanten in de orkestbak en ziet het publiek ons niet, ze gaan ons wel horen! (jaf)

Els: “Trompet verschilt qua techniek niet erg van cornet, je moet alleen harder blazen. Dat had ik snel onder de knie. En ik had er veel zin in, het is een keer wat anders dan in een fanfare spelen. Voor mij is het een echte uitdaging en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het is een enthousiaste groep, een fijne sfeer, ik ga heel graag naar de repetities. Eerst hebben we de muziek moeten instuderen, nu we die onder de knie hebben, oefenen we met de zangers en met de koren om goed op elkaar ingespeeld te raken.

10 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 10

21-10-2010 13:31:56


s

n t

s

l

-

s

e

n

m

gelmel

FIGURANTEN Joren Thys, zwaardvechter

Paul Embrechts, zanger

Joren, 17 en geboren en getogen in Wortel, figureert mee in ‘Gelmel’, en wel in één van de spectaculairdere onderdelen: hij mag vechten!

Bruno is 12 en woont sinds een jaar in Meer. Hij kwam via de muziekles in contact met de musical. Hoewel hij liever had meegevochten, vertelt hij met plezier over zijn rol als zanger:

“Via een mail aan mijn vader kwam ik op het idee om mee te doen. Ik ben gewoon naar de auditie gegaan. Helaas, ik was er niet door. Waarom? Ik kon blijkbaar niet zingen. Je kon je ook inschrijven voor figuranten, dat heb ik dan maar gedaan. Als figurant speel ik een Brabander: wij moeten vechten! De Brabanders, dat zijn de plaatselijke bewoners, de vroegere Hoogstratenaren. Wij vechten tegen de Vikingen. Als je wil weten hoe het afloop, dan moet je natuurlijk maar komen kijken. We zorgen er als figurant voor dat het podium wat opgevuld is. Want een dorp met slechts drie bewoners, tja, dat klopt niet echt, hè. We hebben eerst vier schermlessen gehad, de techniek aangeleerd: werken met stokken en met pasjes erbij. Nu zijn we het echte gevecht ineen aan ’t steken. Ik doe dat samen met Lysander Fockaert uit Hoogstraten, da’s mijn gevechtspartner. En natuurlijk met Jos, de regisseur, dat is onze leraar. We zijn met een stuk of tien duo’s, sommigen vechten met drie, twee Brabanders en een Viking. Het is een gecontroleerd gevecht dat er spectaculair uit zal zien. Alles is al perfect voorbereid, dus het ‘gevaar’ valt wel mee: je weet hoe de andere aan zal vallen. Ik had vooraf niet zoveel verwachtingen, maar nu, naar het einde toe, heb ik wel iets van: Wow! Het wordt ècht groots!”(ms)

e n

Bruno Schollen, kinderkoor

Paul Embrechts is met zijn 71 lentes één van de oudere deelnemers aan de musical. Hij vertelt over zijn ervaring als zanger tot nu toe: “Ik heb gereageerd op een folder waarin men vroeg naar kandidaat-deelnemers. Ik maak deel uit van het PITCHOIR. Dit koor is samengesteld uit 20 mensen waarvan het grootste deel uit zangers van het Hoogstratens VIALTA koor bestaat, aangevuld met een aantal gelegenheidszangers zoals ik.

“Ik had liever meegevochten, een mes gekregen en zo. Maar ja, omdat ze enkel Vikingmannen zochten, was ik niet echt geschikt, hè. Allee ja, een Vikingjongen die mee gaat vechten (lacht)! Ze zochten wel zangers. Als zanger speel je automatisch mee als kind. We hoeven bijna nooit iets te zeggen. Soms wordt er wel gevraagd om iets te doen, maar nooit opvallend. Ik moet lijken alsof ik vol schaamte zit, omdat Gelmel alle families heeft gedood, en wij Vikingkinderen dan schuldig moeten kijken. Dat lukt best goed, hoor, al schiet ik soms in de lach (lacht). ‘t Is niet moeilijk wat we moeten doen. Ik moet enkel oppassen dat ik niet vals zing. Heel soms gebeurt dat weleens, vooral bij de hoge noten. Maar ik moet niet alleen spelen en zingen: ik moet ook dansen. We repeteren wel vrij vaak, soms een uurtje, maar soms ook een hele dag. Dat is dan best wel lang. Toch is het leuk, die repetities. De laatste veertien dagen voor het optreden moeten we wel vaker en langer repeteren. Of dit naar meer smaakt? Sowieso komen er op dit moment al zeker meer optredens, en er komt misschien zelfs nóg een extra optreden. Het beste nieuws is trouwens: ik heb geen plankenkoorts!”

Wij worden ergens op een bescheiden plaats opgesteld en zorgen voor muzikale aanvulling van het gebeuren of dienen als background bij bepaalde zangpartijen. Tot nu toe werd er per deelgroep gerepeteerd. Onze repetities zijn al maandenlang geleden begonnen, telkens met grote tussenpauzen, zodat we geleidelijk aan vertrouwd raakten aan de muziek en de teksten. Vanaf nu komen de deelgroepen vaker bijeen en zullen we meer zicht krijgen op het totaalspektakel. Als geboren Hoogstratenaar heb ik een hele tijd elders gewoond. Sedert twee jaar woon ik terug hier. Ik wilde graag ergens betrokken zijn in het gebeuren rond 800-jaar Hoogstraten. Ik ben de oudste. Had ik dit op voorhand geweten, dan had ik misschien getwijfeld om me kandidaat te stellen. Het grootste probleem is om de muziek en de teksten van buiten te leren. Ik moet wat langer huiswerk doen. Gelukkig zijn we tijdig begonnen en heb ik toch heel wat jaren koorervaring. Ik werk graag samen met de ‘jongeren’ in het koor en ik hoop dat dit wederzijds is.” (dd)

NOVEMBER 2010 - 11

dHm_november_307.indd 11

21-10-2010 13:31:57


gelmel

DECOR Lieve Boeykens – Decorontwerpster Lieve Boeykens was jaren docent aan het IKO en zou samen met een collega zorgen voor het ontwerp en de realisatie van het decor. Maar van die samenwerking kwam niets in huis, waardoor Lieve er alleen voor stond en de volle verantwoordelijkheid moest dragen. Lieve en haar man Leo Seeuws zingen ook nog in het koor. Hun dochter Anke doet het koorwerk en hun schoonzoon Hans Casteleyn is dirigent. DHM: Een familiezaak dus Lieve: Nee, noem het eerder een zaak van de familie Leemans.

DHM: En hoelang zijn jullie er al aan bezig? Lieve: We zijn in april met het decor begonnen en werken op maandag-, woensdag- en vrijdagavond van 19 tot 22 uur met vier of vijf mensen, afhankelijk van het soort werk dat er moet gebeuren. Alles samen hebben er toch een vijftiental mensen aan meegewerkt. DHM: Je sprak al over het zoeken naar sponsors. Viel dat mee. Lieve: Enorm, zeker als het gaat om levering van materialen en logistieke hulp. Het budget van gans de musical is klein en het decor mocht liefst niets kosten. Waar we aanklopten konden we rekenen op hulp. Het is bijna ontroerend vast te stellen dat het project zo leeft… dus kan het niet mislukken (fh)

DHM: Hoe begin je aan zoiets Lieve: Eerst veel vergaderen…. en dan zoeken naar sponsors. Er komt een podium van 20 op 20 meter met daarvoor een ‘orkestbak’. Het podium zelf bestaat uit een kleine en een grote speelruimte, gescheiden door een waterbak die de Mark voorstelt. Achteraan op het podium wordt er een stelling gebouwd waarop gespeeld wordt en waartegen men beelden projecteert. Jos Dom werkt in zijn producties vaak met projecties. Voor die projectie maakte ik twaalf tekeningen op klein formaat die 50 maal vergroot worden tot 17,50 meter breed. Hoe ziet zo’n tekening eruit als je ze vijftigmaal vergroot? Ik heb er nachten van wakker gelegen. We hebben al proeven gedaan en in theorie klopt alles. Maar omdat het podium pas veertien dagen voor de première geplaatst wordt blijft het spannend tot het laatste moment. Voor het ontwerp van het decor zelf zijn we met een aantal mensen inspiratie gaan opdoen in ‘Wijk bij Duurstede’ in Nederland. Daar is een boeiend museum over de Vikingen. DHM: Hoeveel grote decorstukken hebben jullie moeten maken? Lieve: Er zijn vier heel grote constructies. Een ijsbeer in piepschuim, een troon in hout en metaal die uit het decor komt, een boot uit metaal, hout en piepschuim van 4,75 op 6 meter en de toren van de burcht van dezelfde hoogte. In de toren, die soms verplaatst wordt, wordt ook gespeeld. DHM: Waar en met hoeveel mensen werkten jullie aan het decor? Lieve: We maakten het decor in een leegstaande loods langs de Houtleweg. Maar omdat die nu verhuurd is staat een gedeelte al in de Veiling en een ander deel is opgeborgen in een schuur. Om het decor te maken vonden we medewerkers langs een infoavond en spraken ook vakmensen aan, zoals Benny Cox die het laswerk en het vervoer doet en Ronny Van Boxel die veel houtwerk gedaan heeft, om er maar twee te noemen. Al deze mensen werken als vrijwilliger.

V.l.n.r. Leo Seeuws, Ronny Va Boxel, Maria Jansen en Lieve Boeykens

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

E

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

12 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 12

21-10-2010 13:31:58


gelmel

KOSTUUMS Leen Dockx – Naaister In het oude winkelpand van Limada op de Vrijheid, naaiatelier in Gelmeltaal, worden deze dagen parels van kostuums gecreëerd. Leen Dockx uit Hoogstraten, naaister van het eerste uur, legt uit:

“Na de ‘grote vergadering’ waarin allerlei medewerkers werden gevraagd, was er een eerste ‘naaivergadering’. Daar kregen we onze eerste naailes van Elvira, de kostuumontwerpster. Het was vooral uitleggen hoe de kostuums gemaakt zouden worden. Daar hebben we ook de eerste simpele kostuums gemaakt: dat was naaien aan de lopende band, heel eenvoudig, zodat iedereen in gang kon schieten. De meer ingewikkelde kostuums worden voornamelijk door Elvira gemaakt, maar sommige ook door de naaisters met

meer ervaring. Ieder heeft haar eigen kostuum, dat door dezelfde naaister wordt afgewerkt. Zo heb ik het kostuum van de Nar zelf ineen gezet. Door de drukte is het soms moeilijk om elke keer tot hier te komen, maar tijdens de ‘openingsuren’ probeer ik af en toe te komen. Minstens een paar uur, anders heeft het weinig zin. In totaal ben ik hier, denk ik, al een week bezig geweest, maar ik was liever nog meer gekomen. Het is heel plezierig om te doen voor iedereen, Het sociaal contact is fijn en het is een ervaring om dit mee te maken.

We hebben het er hier onder elkaar al over gehad, wat er met de kostuums gedaan wordt achteraf: men zou ze kunnen verhuren, of zo. In ieder geval, er zeker iets mee doen: ’t zou zonde zijn als al die prachtige kleren in een kelder belanden.”(ms)

(Vlnr): Renild Janssens, Rie Kustermans, Bieke Struyf, Rita Geerts, Karla Lauwerens, Godelieve Loos, Inge Van Haeren, Monique Stessels, Rosa Stessels, achteraan Ann Leemans en Veerle Dingenen. NOVEMBER 2010 - 13

dHm_november_307.indd 13

21-10-2010 13:31:59


gelmel

DANS Gust Koyen - Volksdans plezier moet je weten. Publieke optredens zijn eerder zeldzaam, en alsnog niet de betrachting.

Hanne Meynen – Danseres

Zeer bijzonder aan deze groep, zij putten uit een internationaal repertoire. De Balkan, Israël, Amerika, Scandinavië, England…, wat ze daar kunnen, kan Shilshoel ook. Met recht en reden kunnen ze het zich dan ook veroorloven om zich de enigste internationale volksdansgroep van groot Hoogstraten te noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de organisatie van de musical Gelmel wist waar ze moest zijn. Voor de uitvoering van de Meiboomdans en de Hofdans. Een deel van het choreografisch luik van de musical. En het moest geen tweede keer gevraagd worden.

SHILSHOEL, wedden dat jullie niet weten wat dit woord betekent? Luistert dan goed. ‘Shilshoel’ is Hebreeuws voor ‘regenworm’. Als we er dan nog bijvertellen dat Shilshoel met Meerle te maken heeft, dan is de stap naar de Mjeelse Pieren geen zeven mijlen ver. En dan zijn w’ er. Bij die van Mjeel. Shilshoel is de naam van de Meerlese volksdansgroep die eigenlijk zijn oorsprong vond in de Meerlese Chiro. Gust Koyen, eertijds in Meerle de leider van deze jeugdbeweging, zag zijn eigen wat ouder worden, hield de Chiro voor bekeken en stichtte de eerder genoemde regenwormse volksdansgroep. Aanvankelijk was deze groep bemand, of liever bevrouwd (het zijn bijna allemaal vrouwen, enkel Gust en nog twee dansers zijn van mannelijk kunnen) met pur sang Mjeelsen. Maar alras kwam er interesse uit zowel Hoogstraten, als Meer, Minderhout, Wortel, Chaam, Rijkevorsel, en zelfs uit het verre Loenhout. Wat uiteindelijk uitmondde in een groep van zowat 45 v/m, die zich elke maandagavond vermeien in de danskunst. Want dansen is hunne regel wél, en puur voor het

Graag hadden we van Gust nog geweten hoe die twee dansen zich situeren in het verhaal. Maar hij wist het niet. Licht gegeneerd moest hij toegeven dat hij zich met het verhaal nog niet had kunnen bezig houden. Vanaf eind augustus waren ze keihard aan de slag gegaan om vooral die moeilijke Meiboomdans in te oefenen. Het was nu (10 oktober) de eerste van de nog veelvuldig te houden gezamenlijke repetities. De ware toedracht van de geschiedenis zou hem dra dan wel duidelijk worden. Maar wij weten het wél, wij hebben zo onze bronnen. De Meiboomdans kadert in de feestelijke intocht van de Brabanders, die Gelmel en zijn Vikings hebben verdreven. Geen dank Gust, graag gedaan. Stiekem konden we tijdens die repetitie getuige zijn van de dans. Het lijkt ons voor zover wij daar iets van kennen, inderdaad niet simpel. Vanaf de top van de meiboom zijn 22 linten gespannen die door evenveel danseuses in een cirkelvormige beweging rond de boom worden gedanst. Makkelijk zat, hoor ik u al zeggen. Opgepast. Op zeker moment gaan de dansers met hun linten in tegengestelde richting in elkaar verweven. Door beurtelings in de juiste stapmaat onder het lint van de tegenligger door te dansen. Waarbij we het ons kunnen voorstellen dat, indien er eentje in de fout gaat, het gehele gebeuren tot een ongewenste chaotische bedoening verwordt. Van de Hofdans hebben we niks gezien. Wordt iets voor 27 of 28 november aanstaande. In de Veiling. (nad)

Naast Volksdans, is er ook een groep gewone dansers die optreed. Hoewel, ‘gewoon’? Hanne Meynen uit Wortel danst mee en legt uit: “Net zoals de zang en het acteerwerk, is dans ook echt een onderdeel van het verhaal. De repetities zijn net voor de grote vakantie gestart, o.l.v. Tina, de danslerares. We ondersteunen bepaalde scènes met onze dans. Zo beelden we ‘al dansend’ een zee van water en vuur uit, maar ook gaan we een gevecht aan met Gelmel. Het is dus geen ‘echte’ dans, maar meer bewegingsexpressie. Ik was meer jazzdans gewend met vaste danspassen. Hoewel ik er eerst niet zo voor te vinden was, ben ik het stilaan wel gaan appreciëren: het past zelfs verrassend mooi in het geheel van de musical. We repeteren drie keer per week, en naar het einde toe wordt het nog intensiever. Kortom, een goede planning van schoolwerk zal nodig zijn, ook voor mij, als leerkracht. Al zagen en klagen we af en toe wel eens over de vele uren die we al hebben moeten repeteren, je kan wel stellen dat ik toch heel blij ben dat ik meedoe.”(ms)

Gelmel, de musical is te zien op: donderdag 25 november om 19u30 (avant-première) vrijdag 26 november om 19u30 zaterdag 27 november om 19u30 en zondag 28 november, 14u00. Alle voorstellingen zijn uitverkocht! Meer weten? www.musicalgelmel.be

14 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 14

21-10-2010 13:32:00


gelmel

Katlijn Bilcke – Jongste Figurant

Gelmelbier

Zelf is ze nog te klein om ons te woord te staan, baby Katlijn. Mama An speelt graag woordvoerster: “Tom en ik doen allebei ook mee. We hadden haar eens meegebracht naar een repetitie. Jos, de regisseur, zag haar en dacht: ‘Goh, leuk, zo’n baby op scène.” Wij dachten dat het om te lachen was en zeiden: ‘Da’s goed!’, zonder te beseffen dat hij het meende. Het geeft wel een levensechter beeld van de ‘bevolking’, met een baby erbij. Ondertussen ging iedereen ervan uit dat het geregeld was.

Katlijn, dochter van An Kustermans en Tom Bilcke, werd geboren op 30 maart van dit jaar. Ze is de allerjongste figurant in de musical.

We hebben nu afgesproken dat ze mee figureert, maar enkel in de voorstelling op zondagnamiddag. Op voorwaarde dat we een persoonlijke babysit mogen meebrengen die haar voor en na backstage verzorgt. In totaal zal ze voor een minuutje of tien optreden, op mijn arm of die van Tom, daar zijn we nog niet uit. Maar ze is op zich heel rustig, en ze heeft nog geen schrik van anderen. Dus dat moet wel lukken.(ms)

WIN TWEE van de LAATSTE 10 TICKETS We geven 5 keer 2 tickets weg, voor zaterdag 27 of zondag 28 november (naar keuze). Rep je naar onze website www.demaand.be en antwoord op deze vraag: Wie is de allerjongste deelnemer aan Gelmel, de musical? - Ann Leemans - Bruno Schollen - Katlijn Bilcke Schiftingsvraag: Hoeveel kostuums zijn er in totaal ineengezet door de naaisters? Een klassieke gele briefkaart mag ook: DHM-Gelmel, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten. Snel, want onze wedstrijd sluit af op donderdag 11 november..

Hoogstraten - Speciaal voor de musical werd er ook Gelmelbier gebrouwen. Tijdens de maanden augustus en september kon je het exclusieve bier komen proeven in de zomerbar aan de Laermolen, die er ter promotie was geopend. Maar geen nood! Indien het water u nu al in de mond loopt, het Gelmelbier is ook te koop in De Gelmel, De Gulden Coppe, Den Bottel, De Velo, Het Bolks Heike, Café in Holland, het Knechtjeshuis, de Jachthoorn en de Lalaing. Of wie liever rechtstreeks bij de leverancier aankoopt, neemt een kijkje op de site: www.musicalgelmel.be. Hop, snel: u moest al weg zijn!

DE WERELD VAN

NOVEMBER 2010 - 15

dHm_november_307.indd 15

21-10-2010 13:32:00


VANUIT HET STADHUIS

Premiejager op pad Hoogstraten stuurt binnenkort een premiejager op pad. Geen paniek evenwel, van ongeregelde cowboypraktijken is geen sprake, wel integendeel. Deze premiejager gaat op zoek naar betere financiële ondersteuning voor ouderen en zorgbehoevenden. Hierdoor worden een aantal vroegere subsidies afgeschaft of aangepast. Maar vóór de discussie losbarstte verraste het gemeentebestuur de raadsleden en het publiek op chocoladetaart. Hoogstraten viert immers vijf jaar Fair Trade Gemeente. Feestelijke Chocoladetaart Vijf jaar geleden, op 1 september 2005, behaalde Hoogstraten als eerste Kempense gemeente de titel « Fair Trade Gemeente ». Deze titel die voortkomt uit de campagne van Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden, kan een gemeente verdienen wanneer zij heel bewust eerlijke handelsproducten promoot en consumeert en dit in samenwerking met winkels, horeca, bedrijven en organisaties. Hoogstraten was in 2005 de vierde Vlaamse gemeente die aan deze voorwaarde voldeed en de campagne onderschreef. Maar daar houdt het natuurlijk niet mee op. Het blijft verder zoeken om steeds nieuwe acties op te zetten en een duurzaam beleid uit te stippelen. Het voorbije jaar werd er samengewerkt met Voka Kempen om Fair Trade op het werk te promoten. Acht bedrijven namen deel aan Fair Trade@work en er was ook de start van de fietsroete ‘ecoccyclo fair trade’ waarbij op de startdag vertegenwoordigers van landbouw, milieu, toerisme en noordzuidverenigingen van gedachten wisselden over de thema’s fair trade, duurzaam water- en energiegebruik in land- en tuinbouw, verbreding van de landbouw en landbouw vroeger en nu. Schepen van ontwikkelingssamenwerking Annie Desmedt mocht dan ook alle raadsleden en bezoekers van de gemeenteraadszitting van 27 september een lekker stuk taart aanbieden. Niet zomaar een taart, maar wel één vol symboliek. Een fair trade chocoladetaart gegarneerd met peer, hoeveijs en noten. Deze ingrediënten verwijzen naar duurzame landbouw. De peer staat voor een seizoengebonden en lokaal geproduceerd product dat resultaat is van geïntegreerde teelt. Het hoeveijs is een voorbeeld van verbreding van de landbouw. De noten zijn biologisch. En terwijl we de taart naar binnen werkten vernamen we hoe het gemeentebestuur van Hoogstraten ook in de toekomst het aankoopbeleid stapsgewijs verder wil verduurzamen en vraagt aan de bevolking, de bedrijven, verenigingen en scholen hetzelfde te doen. « In een landelijke gemeente als Hoogstraten is landbouw cruciaal voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling. Wereldwijd woont iets minder dan de helft van de bevolking op het

Met de mantelzorgpremie wil het bestuur de bejaarden stimuleren zo lang mogelijk in thuis te blijven wonen. Als dit echter niet meer mogelijk is, zal de verhuis naar het nieuwe rusthuis wellicht een feit worden. Maar hiervoor zal het nog even wachten zijn. De werken aan het nieuwe Woon- en Zorgcentrum zijn pas deze zomer gestart en men hoopt de gebouwen in mei 2012 in gebruik te kunnen nemen. platteland. De gevolgen van de globalisering, de voedsel- en energiecrisis en de klimaatverandering confronteren ons met keuzes, die moeten worden gemaakt in de landbouw en de maatschappij in haar geheel. Het lokale bestuur staat het dichtst bij de bevolking en is goed geplaatst om een voorbeeldfunctie op zich te nemen en andere actoren aan te moedigen om zo ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid een stuk dichterbij te brengen. Het bestuur wil zich inzetten om een constructieve dialoog over Fair Trade en duurzame landbouw en consumptie tot stand te brengen tussen consumenten en producenten, tussen landbouw-, milieuverenigingen en noordzuidverenigingen. » Aldus schepen Desmedt als beleidsverantwoordelijke voor de noordzuid werking van de stad.

De premiejager Sinds 1998 bestaat er een gemeentelijke financiële tegemoetkoming voor +75 jarigen. Iedereen in die leeftijdscategorie kon een aanvraag

indienen, maar enkel diegenen met een WIGWstatuut kwamen in aanmerking voor de bijstand van 125 euro. In totaal werd er in 2008 op die manier 47.720 euro aan ondersteuning uitgereikt. Na grondige evaluatie door een werkgroep van gemeente en OCMW wordt er geopteerd om deze vorm van subsidiëring niet meer verder toe te passen. Als alternatief wordt er een bijkomend personeelslid aangeworven die als taak krijgt de ouderen te begeleiden in hun zoektocht naar de toelagen waar zij recht op hebben. Dat dit wellicht heel wat vragen zal oproepen, daarvan is het bestuur zich wel bewust. Vandaar dat een goede communicatie een absolute noodzaak is.

Besparing ? Raadslid Roger Van Aperen kan zich moeilijk verzoenen met de intrekking van deze steunmaatregel. « Terwijl je in de begroting de laatste jaren telkens een overschot opbouwt, gaat ge hier nu op kap van oude mensen eventjes een besparing doordrukken. En die mensen worden vandaag

16 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 16

21-10-2010 13:32:01


n

-

m e

e

n

k n

g

VANUIT HET STADHUIS de dag al niet gespaard, onder meer door de steeds hogere kosten van levensonderhoud. In 2008 werd er ongeveer 50.000 euro aan steun uitgedeeld. Nu neemt ge een personeelslid aan die de gemeente een 40.000 euro zal kosten. Met het geld van de bejaarden gaat ge dus iemand in dienst nemen en dan nog eens 10.000 euro winst maken. Ik vind dat dit niet kan, ik ben diep ontgoocheld. Die premiejager zou een surplus moeten zijn, boven de steun die er tot nu toe aan de 75+ ers betaald wordt. »

Efficiëntie Schepen van Sociale Zaken Tinne Rombouts biedt weerwerk tegen raadslid Van Aperen. « Ik had gedacht dat je zou inbrengen dat die premie aan alle 75 + zou moeten uitbetaald worden en niet enkel aan dezen met een WIGW-statuut. Deze premie is nooit bedoeld geweest als een vorm van herverdeling, maar wel als opvang van de grootste noden. Wij hebben dit ook met de Ouderraad besproken en die reageerde positief op het voorstel om een premiejager aan te stellen. Die man kan heel wat mensen helpen in hun dossiers. Als de nood dan echt zo groot is dat zij bij wijze van spreken problemen hebben om brood te kopen, dan is het hoog tijd dat die mensen een beroep doen op het OCMW. Voor sommigen is dat misschien een te grote stap, maar dan zullen ze daar meer mee zijn dan met die 125 euro. De persoon die wij zullen aanstellen kan de mensen leiden naar de juiste instanties en personen. Daar zien wij meer heil in dan door geld te geven. En laat dit heel duidelijk zijn : Hoogstraten doet geen besparing op sociaal vlak ! » Burgemeester Arnold Van Aperen treedt zijn schepen bij. « Wij hebben hier in het verleden vaak over gediscussieerd en ook de mogelijkheid bekeken om iedere 75+ er dit bedrag uit te betalen. Maar nu zijn we er van overtuigd dat de mensen beter af zullen zijn met iemand die bij hen op bezoek komt en samen uitzoekt welke mogelijkheden van steun er zoal zijn. Op termijn zal dit voor de gemeente zeker veel meer kosten dan nu het geval is. Wij zullen immers veel meer mensen kunnen helpen. En we hebben momenteel de mogelijkheid. »

Instemming en twijfel De oppositie reageert gemengd op dit voorstel. De fractieGroen-Hoop is bij monde van raadslid Jacobs erg tevreden en zal dit punt ook mee goedkeuren. « Wij hebben dit al 12 jaar in ons programma staan. Wij zijn dus heel blij dat ook de gemeente tot dit inzicht gekomen is. Op deze manier zullen de senioren het beste geholpen worden in hun zoektocht naar subsidies waar ze recht op hebben. » Raadslid Huijbrechts, die voor het eerst terug in de raad verschijnt na een lange afwezigheid, heeft toch zijn bedenkingen bij dit systeem. « Je

moet je niet te veel illusies maken. De mensen kijken niet uit naar een speurneus die in hun zaken komt snuffelen. Mensen die er tegen opzien om naar het OCMW te gaan zullen ook niet de stap zetten naar een vreemde veldwerker. » Hij zal zich bij de stemming onthouden. De raadsleden Van Aperen en Aerts blijven bij hun eerdere visie en stemmen tegen de opheffing van de financiële steun.

Sociale steun Sinds 1998 bestaat er in Hoogstraten ook een toelage voor mensen die een zorgbehoevende bijstaan, de zogenaamde mantelzorg. Voortaan zal dit officieel ‘gemeentelijke mantelzorgpremie ‘ heten. Hiermee wil de overheid ouderen stimuleren zo lang mogelijk thuis te blijven wonen mits hulp van de kinderen of vrienden. Er zijn twee soorten bedragen : 25 euro per maand vanaf 66 % invaliditeit en 50 euro vanaf 80 % invaliditeit. Dit geld gaat niet naar de zieke of hulpbehoevende bejaarde, maar naar diegene die de hulpbehoevende verzorgt en ondersteunt, met een minimum inzet van 8 uren per week. Deze wordt de zorgverstrekker genoemd. Indien er meerdere zorgverstrekkers zouden zijn, kan de premie toch maar aan één persoon worden uitbetaald. In de bepaling staat duidelijk vermeld dat zowel zorgbehoevende als zorgverstrekker inwoner van Hoogstraten moet zijn. Hierover ontspon zich een hele discussie in de gemeenteraad van einde september. Wat als een dochter bijvoorbeeld haar moeder bijstaat maar in een andere gemeente woont ? Wat als meerdere kinderen inspringen voor de zorg van de bejaarde ouders ? Zou het niet beter zijn enkel te stellen dat de zorgbehoevende in Hoogstraten moet wonen ? Schepen van Sociale Zaken Tinne Rombouts is echter categoriek : « Zowel de aanvrager als de zorgbehoevende moeten in Hoogstraten wonen. Zo gebeurt het al jaren in onze gemeente en Hoogstraten is daar misschien uniek in. Wij willen met deze premie de mantelzorger ondersteunen en niet de zorgbehoevende. » Raadslid Johan Vermeeren ziet in deze discussie heel wat aspecten en vindt dat het hoog tijd wordt om met de gemeenten uit de Kempen een inhoudelijke analyse te maken hoe men deze mantelzorg het beste kan uitbouwen. « Wij moeten deze mantelzorg in de toekomst dringend evalueren en met de buurgemeenten bekijken hoe we dit beter op elkaar kunnen afstellen . »

Gehandicaptensteun Sinds 2000 bestaat er ook een gemeentelijke toelage aan moeders van gehandicapte kinderen of aan diegene die instaat voor de opvoeding van deze gehandicapte. Aan het reglement worden enkele wijzigingen aangebracht. De premie dient voortaan niet meer uitsluitend uitgereikt te worden worden aan de moeder , maar kan ook aan de andere ouder of de verantwoordelijke voor de

opvoeding. De leeftijd van het kind of de jongere wordt beperkt van 0 tot 25 jaar. Zij die thuis wonen komen in aanmerking voor een bedrag van 250 euro per jaar. Voor diegenen die grotendeels in een internaat vertoeven wordt een premie van 125 euro per jaar voorzien. Voor diegenen die nu door de beperking van de leeftijd uit de boot vallen wordt er verwezen naar de mantelzorgpremie zoals hierboven aangegeven. De jongeren boven de 25 jaar die thuis wonen kunnen de gemeentelijke mantelzorgpremie aanvragen. De andere 25 +ers die in een internaat verblijven kunnen niet langer van een gemeentelijke premie genieten tenzij de thuisverzorging in het weekend in aanmerking genomen wordt.

Herinrichtingswerken De stad Hoogstraten maakte plannen en een bestek op voor de herinrichting van Grote Plaats (Wortel) , Lindendreef en A.Oststraat in Hoogstraten. Op Grote Plaats komt er een voetpad in betonklinkers aan de kant van de supermarkt, terwijl aan de overkant een aantal parkeerplaatsen worden aangelegd. Hiervoor wordt een prijskaartje voorzien van bijna 195.000 euro. In de Lindendreef wordt er geen echt voetpad aangelegd zoals de vorige jaren door sommigen bepleit werd. De oppositie is nooit erg te vinden geweest voor een voetpad. « De vele schoolkinderen zullen dit niet direct gebruiken en hun massale aanwezigheid op straat werkt verkeersremmend », volgens Lief Pans. Er komt wel een ‘voetgangerszone’ in ternair zand langs de zuidkant (andere zijde dan de bibliotheek), en parkeerstroken, eveneens in ternair zand, aan de kant van de bibliotheek en het Spijker. Een gedeelte van het wegdek wordt vernieuwd (van nr.73 tot het Hoefijzer) en ter hoogste van het Spijker komen verharde parkeerstroken in betonklinkers. De totale kost wordt geraamde op 441.000 euro. Tot slot wordt ook de A.Oststraat aangepakt. Hier zijn heel wat klinkers al jaren weggezakt. De straat krijgt een totale herinrichting met nieuwe riolering, nieuwe wegverharding en voetpaden, alle in betonklinkers. De doorgang voor de bussen zal een stuk gemakkelijker worden. Het totale prijskaartje : 195.00 euro. Intussen heeft de gemeente ook het dossier voor een tweezijdig fietspad langs Strijbeek goedgekeurd. 20 % of 126.000 euro komt ten laste van de gemeente. Er zullen wachtbuizen voorzien worden voor de riolering en een ruimte voor een drukleiding in de berm. De aanvraag voor subsidiëring van de noodzakelijke riolering ligt al vier jaar te wachten bij de bevoegde instanties maar volgens schepen Haseldonckx heeft deze riolering niet de hoogste prioriteit bij Hydrosan. Zij wordt gepland tussen 2011 en 2015, maar wanneer juist is koffiedik kijken. (JH)

NOVEMBER 2010 - 17

dHm_november_307.indd 17

21-10-2010 13:32:01


E 18 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 18

21-10-2010 13:32:01


Verdwenen gebruiken bij ziekte, dood, begrafenis en rouw Van de beste kamer naar een gekoelde lade in een kil mortuarium Veel rituelen rond dood en begraven, die hun oorsprong kennen in een ver, soms heidens verleden, zijn in deze moderne tijden een stille dood gestorven. De beste kamer is als ‘dodenkamer’ vervangen door een gekoelde lade in een kil dodenhuis. Het witte doodskleed is nu het zondags pak en de lijkbidder is vervangen door een begrafenisondernemer mét laptop. De kist verdwijnt automatisch op de tonen van een muzikaal keuzenummer, achter de deur van het crematorium. Als laatste overblijfsel van de ouwe kerkelijke rituelen, wil men er tóch nog een priester bij, want pas dan is het écht af… De laatste 40, 50 jaar zijn er veel oude gebruiken rond dood, begrafenis en rouw verdwenen. Wat haast totaal verdwenen is, is de rol van de buren. De buurt was altijd nauw betrokken bij ziekte, berechting, dood en begrafenis. Sterven was bijna een sociaal gebeuren.

Ziekte

Wanneer iemand in stervensgevaar was, gingen de buren de pastoor halen om de laatste sacramenten toe te dienen. Dat gebeurde rustig, wanneer er nog tijd was, of bij nacht en ontij wanneer de nood hoog was. . De koster ging voorop met de bel en in het duister met een lamp. Daarachter de priester met “Ons Heer en den olie” en tenslotte een of enkele buren met een paternoster in de ene en de pet in de andere hand. De pastoor werd even alleen gelaten om de biecht te horen, daarna werd de zieke gezalfd en ontving hij de communie.

Dood

Wanneer de zieke overleden is sluit men zijn ogen, want de ziel verlaat het lichaam door het oog en mag niet terugkeren, want dan komt er

Het witte doodskleed is vervangen door het beste pak. De beste plaats door een gekoelde lade in het mortuarium. een nieuw sterfgeval. Huisgenoten die slapen worden gewekt, om te vermijden dat de ziel van de persoon die slaapt door de ziel van de dode zou meegevoerd wordt. Daarna wordt de dode gelijkt. Hij wordt mooi

gemaakt, gewassen en aangekleed met een wit doodskleed. Dat kleed lag meestal al lang klaar of werd in noodgevallen bij de buren geleend. Na het lijken werden alle etenswaren uit de sterfkamer verwijderd, net zoals het graan, de uien en de tabaksplanten van de zolder, die anders zouden “bereeuwen” of een doodsgeur krijgen. De klok werd stilgezet, want de tijd staat stil en de spiegels worden bedekt. Het spiegelbeeld van een mens is de spiegel van zijn ziel. Door de spiegel te bedekken wil men vermijden dat het spiegelbeeld van een persoon die nog leeft meegevoerd wordt door de geest van de dode…

Een levenslange concessie op het kerkhof is in 1971 veranderd in 50 jaar.

De buren zorgen ervoor dat de doodsklokken worden geluid. De zwaardere klok voor de mannen, de lichtere voor de vrouwen. De manlieklok- en de vrouwlieklok. Het klepperke bracht de droeve tijding dat er een kind gestorven was… Terwijl de klokken luiden worden de buren verwittigd en uitgenodigd. Het is het ‘aanzeggen’ voor de rozenkrans ten sterfhuize of het “te lijk bidden”. De buurman die huis aan huis dit aanzegkarwei vervult is de lijkbidder, een woord dat afgeleid is van het “te lijke ontbieden”. ’s Avonds komen de buren in de sterfkamer samen en de lijkbidster van het gebuurt bidt voor.

NOVEMBER 2010 - 19

dHm_november_307.indd 19

21-10-2010 13:32:02


allerzielen

Begraven Tot het christendom zijn intrede doet worden de doden verbrand en worden de urnen in de grond of in grafheuvels gestopt. Dat was zo in de brons- en de ijzertijd en in de Romeinse tijd. Het christendom legt andere accenten, zoals het onvoorwaardelijk geloof in de verrijzenis en het leven ná de dood. Leven en dood zijn één en vanaf de elfde eeuw worden de lichamen binnen de stadsmuren begraven, liefst haast uitsluitend en symbolisch rond de kerk. Maar zoals in het leven blijft er ook in de dood grote ongelijkheid in rang en stand. Bisschoppen, edellieden en notoire personen worden in de kerk begraven, hoe rijker hoe dichter bij het hoofdaltaar en de hemel. Hun grafdelvers weten al vlug wie er ‘stinkend rijk’ was… Het gewone volk wordt in de gewone grond rond de kerk begraven, terwijl de beteren een eigen graf krijgen. Begraven in de kerk blijft mogelijk tot Jozef II, de keizer-koster, haast letterlijk een nieuwe wind laat waaien in de kerk. Vanaf 1 november 1784 mag men niet meer begraven in de kerk en de kerkhoven zelf moesten buiten de stadsmuren. Napoleon bepaalt dat de gemeentebesturen de kerkhoven moeten aanleggen en vanaf dan doen de concessies hun intrede. De rijken kunnen een eeuwigdurende concessie kopen, maar die eeuwigheid is in 1971 vervangen door vijftig jaar. Tegenwoordig gaat alles wat sneller.

Het ganse rozenhoedje met al zijn mysteries wordt afgedreund en de litanieën van alle heiligen volgen met gemompeld antwoord “bid voor ons … tvrons, tvrons, tvrons”. Nog vóór de avondwake begint, worden twee bakstenen aan de voordeur gelegd in kruisvorm, met daartussen wat stro als de overledene getrouwd was, en palmtakjes als de overledene ongehuwd was. Rechts voor de voor-

deur als het om een man gaat en links voor de deur als het om een vrouw ging. Na de begrafenis wordt het stro verbrand. De avond vóór de begrafenis wordt de dode in zijn kist gelegd en naar de beste kamer gedragen. In de sterfkamer worden alle vensters open gezet om de lijkgeur buiten te laten, maar vooral om zeker te zijn dat ook de ziel naar buiten kan.

Begrafenis

Vandaag wordt alles geregeld door de begrafenisondernemer. Hij brengt de overledene naar de kerk of het crematorium waar familie en kennissen het stoffelijk overschot komen groeten. Vroeger gebeurde het anders en had alles vanaf het vertrek uit het sterfhuis tot aan de begrafenis zijn betekenis en vormgeving De kist werd gedragen door de buren. Het lijk van een gehuwde man of vrouw door getrouwde mannen, het lichaam van een jong overleden man of vrouw door ongehuwde jongelingen of meisjes… Het lichaam van de overledene werd thuis afgehaald door een priester. Bij aankomst in de kerk en na enkele gezangen door de voorganger, wordt de kist naar voor gedragen, naar het oosten waar de zon opgaat, het symbool van de verrijzenis. De overledene ligt met de voeten naar het altaar als het een leek is, met het hoofd naar het altaar indien het om een priester gaat. Vroeger stond bij een begrafenis het eeuwig leven, het leven nà de dood, centraal en niet, zoals nu, de overleden mens zelf. Vandaag gaat alle aandacht naar de overledene die we, allicht met recht en reden, eren met veel woorden van lof door kinderen en kleinkinderen. En die we vaarwel zeggen met liefst zoveel mogelijk liederen van Dana Winner en andere rozen van Ann Christy… Nu laten we de kist eenzaam achter op de begraafplaats. Tot voor aan aantal jaren begroeven wij onze doden samen. De kist werd neergelaten in het graf, dat besprenkeld werd met wijwater en bewierookt. Na de nodige onze vaders en weesgegroeten eindigde de plechtigheid met de vrome bede dat zijn of haar ziel in vrede mag rusten…

Doodsbrieven en prentjes

Vanaf de zeventiende eeuw is het de gewoonte om bij het overlijden van een belangrijk persoon, meestal priesters, een groot overlijdensbericht naar de familieleden en confraters te sturen. De oudste doodsbrief in het Hoogstraats kerkarchief is die van kanunnik Johannes Lauryssen, overleden in 1792. Doodsprentjes vinden hun oorsprong in de devotieprentjes met voorstellingen van Christus, heiligen en bijbelse taferelen. Hier komen ze in voege rond 1840, aanvankelijk met op de voorzijde voorstellingen die de dood oproepen, zoals een zandloper of een zeis en pas later een foto van de overledene.

Blazers en bier

Tussen de stenen in de vorm van een kruis, rechts bij de voordeur, zit stro. Hier is een gehuwde man gestorven.

Was de overledene een doodgewone man, dan verliep de stoet in gebed, stilte en treurnis. Was men lid van een fanfare werd men muzikaal begeleid naar de kerk, weliswaar met een treurmars. Een treurmars in een ritme dat de muzikanten niet gewoon waren, wat tot die rare kleine tussenstapjes leidde… Was de afgestorvene een gildebroeder dan waren er weer andere geplogenheden. Een gildebroeder behoorde toe aan de gilde. De schutters dragen hun broeder naar het graf en gaan dus vóór de familie in de lijkstoet. De gildenbroeders gaan eerst ten offer, gaan eerst rond het graf. En na de lijkdienst komen ze samen in de gildenkamer om een rozenhoedje te bidden voor de afgestorven broeder en het drinken van het lijkbier. Dat lijkbier werd, volgens de caert of het reglement van de gilde, al betaald door de afgestorvene op het moment dat hij, gezond en wel, lid werd van de gilde. (fh)

20 - NOVEMBER 2010

dHm_november_307.indd 20

21-10-2010 13:32:02

D

O a w l l


allerzielen

De koffietafel

Oorspronkelijk was het begrafenismaal bedoeld als een soort reinigingsritueel. De rouwenden werden terug binnengeleid in de kring van de levenden, want de dood had niet alleen de overledene geraakt, maar ook zijn familieleden.

Deken Lauwerys en crematie Het verwijderen van de kerkhoven bij de kerk is nooit écht gelukt… die strijd heeft de kerk gewonnen, maar crematie heeft de kerk niet kunnen tegenhouden. In de anti-crematie-oorlog, in de jaren ’30 van vorige eeuw, speelde onze deken Jozef Lauwerys een niet onbelangrijke rol. In de reeks “Geloofsverdediging” publiceerde Lauwerys zijn boekje “Neen aan de lijkverbranding”. We citeren: “Ik spoedde mij en was weldra bij de kleine groep bloedverwanten en vrienden van den overledene. Zij die hem vergezelden (ik zeg niet: naar zijn laatste rustplaats, maar: naar zijn brandstapel) gaven geen teken van droefheid [ ] In heel zijn lengte uitgestrekt kwam daar de doode op ons toegerold. Ik weet niet meer of hij zijn kleederen aan had, dan of hij in een linnen doek was gewikkeld. Ik zag enkel zijn bleek gelaat en zijn wasblauwen neus. [ ] Het scheen mij toe dat het niet gemeend was, dat het lijk zich elk oogenblik kon oprichten en uitroepen: “’t Is genoeg nu: de klucht heeft lang genoeg geduurd”. Het merkwaardigste van al, zei de beheerder tegen mij, is wel ’t oogenblik dat het lijk in het vuur terecht komt. Armen, beenen en voeten, het gaat dan allemaal te gelijk aan den gang en….hij leeft. Ja, hij leeft. Mijnheer, ‘k zeg u dat hij leeft. Ik sneed hem het woord af, want ik verstikte “’t Is wel geweest, zwijg nu maar” Dan hief hij de hand op, deed de val open en de helpers wierpen den doode te midden van den vuurpoel. Dit was zeker de geweldigste gewaarwording van afschuw die ik ooit heb gevoeld. Bij het denken aan het krinkelend lichaam, aan de armen die de lucht doorkliefden en om genade smeekten, aan die toegenepen vingers die oprolden als krollen bij ’t schaven, aan die zwarte beenen die geweldig stampten, terwijl zij brandden als fakkels, bij dat herdenken alleen voel ik nog rillingen. Ik meende zelfs op zeker oogenblik den doode te horen huilen” Ondertussen is crematie met de urnenmuur of de urnengraven gemeengoed geworden en worden de traditionele begraafplaatsen een brok cultureel erfgoed. (fh)

De oudste doodsbrief uit het kerkarchief is van Johannes Lauryssen, overleden in 1792. Hij kwam uit het Minderbroedersklooster, werd kanunnik in 1768, en deed ook dienst als onderpastoor in het begijnhof. Daarom moest het ook een écht feest zijn. En soms werd er veel bier verzet, want er moesten heel veel herinneringen doorgespoeld worden, wat tot uitdrukkingen leidde als “afdrinken van ’t verdriet” of “uitvaart zuipvaart”. Vooraanstaande levenden gaven de opdracht om na de lijkdienst en soms na elk jaargetijde brood uit te delen aan de armen. Voorbeelden van zo’n vrome doden zijn Kanunnik Van Erven, stichter van het Klein Seminarie, Deken Emmanuel Cauwenberg en aan Jozef Croes, naar familietraditie notoir lid van de Kerkfabriek.

De rouwperiode

Samen met het verdwijnen van alle zwart uit de kerk zijn ook de rouwtradities en rouwkledij verdwenen. Met het dragen van rouwkledij toonde de dichtste familie hun leed, lijden of droefheid en de verdere familie hun medeleven. Maar het dragen van rouwkledij heeft beslist een totaal andere oorsprong. Het was een poging om de geest van de dode te misleiden. Men was bevreesd dat de geest van de dode onheil zou stichten en de ziel van de levenden zou meevoeren. Want de geest van de overledene is zijn nabestaanden niet altijd welgezind. Integendeel. Hoe dichter de relatie, hoe groter het gevaar. Zo moet de weduwe de grootste schrik hebben…Vandaar dat de nabestaanden zich onkenbaar wilden ma-

ken. De vrouwen hulden zich in rouwmantel, hoofddoek of rouwsluier en legden hun sieraden af, want ook dat waren herkenningstekens. De gradatie van angst die men hoorde te hebben voor de geest van de overledene, bepaalde ook de duurtijd van de rouwperiode: - voor ouders, kinderen en echtgenoot was het één jaar en zes weken - voor broers en zussen zes maanden en drie weken, de helft dus - voor ooms en tantes zes maanden - en voor neven en nichten zes weken. Als de rouwtermijn voor de helft verstreken was, werd hier overgeschakeld op “halve rouw”. In plaats van zwart mocht het grijs zijn, rouwsluier of voile mochten achterwege blijven en de juwelen mochten terug aan. Voor de mannen werd het dragen van de rouwkledij beperkt tot de zondagen. In de week volstond een zwarte das, een bandje over het revers van de jas en een zwarte knoop in het knoopsgat. Als een man hertrouwde binnen zijn rouwperiode van één jaar en zes weken werd zijn nieuwe echtgenote geacht om samen met haar man tijdens de resterende rouwperiode te rouwen over haar overleden voorgangster. (FH/met dank aan Johan Ooms)

NOVEMBER 2010 - 21

DHM_november_307.indd 21

21-10-2010 13:32:25


architectuur

‘Het organiseren van de ruimte tot bevrijding van de mens!’ Renaat Braem 1910 – 2010

z V t w

ANTWERPEN/HOOGSTRATEN – Renaat Braem (°Antwerpen, 1910 - †Essen, 2001), architect en stedenbouwkundige, wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de moderne architectuur en stedenbouw in België. Niet alleen omwille van zijn opvallende ontwerpen van gebouwen, maar ook door zijn ideeën als spreker en publicist. Met een aantal grote woningbouwprojecten plaatste hij ons land op de internationale kaart van het naoorlogse modernisme. Braem was ruim een halve eeuw actief, van begin jaren dertig tot het midden van de jaren tachtig. Hij was ook de enige landgenoot die de kans kreeg om zijn architectuurstudies te vervolmaken bij Le Corbusier in Frankrijk. Van 1947 tot 1975 was hij hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw in Antwerpen. In 1968 verscheen bij het Davidsfonds zijn boek

‘Het lelijkste land ter wereld’, een kritiek op de Belgische stedenbouw en het gebrek aan ruimtelijke ordening. Naast zijn talrijke ontwerpen bleef Braem ook actief zijn sociaal geëngageerde levensvisie verkondigen. Naast tekenen, spreken en schrijven legde hij zich ook toe op schilderen en beeldhouwen.

Renaat Braem (© VIOE, fotograaf: A. De Belder)

Renaat Braemjaar

Woning Schellekens-Roelen, voorontwerp met een constructie uit aluminium, 1968. (Renaat Braem 1910 2001, deel 1, pag. 231)

Woning Schellekens-Roelen, tweede ontwerp 1969, gerealiseerd 1970, tuingevel, westzijde. (Renaat Braem 1910 2001, deel 2, pag. 328)

Via architectuur en stedenbouw wou hij mee vorm geven aan heel het maatschappelijke gebeuren en niet alleen de gebouwde omgeving. Voor hem was architectuur de kunst van het organiseren van de ruimte tot bevrijding van de mens. Zijn architectuur balanceerde tussen verstand en gevoel, tussen rationalisatie en poëzie. Dat komt misschien nog het best tot uiting in zijn sociale architectuur op het Kiel in Antwerpen, de Arenawijk in Deurne, het Sint-Maartensdal in Leuven, de Modelstad op de Heizel of de Kruiskenslei in Boom. Maar Braem maakte ook ontwerpen voor bedrijven, scholen, bibliotheken, … en woningen voor particulieren, zowel stadswoningen als landhuizen. Ook in de gemeente Hoogstraten staat een woning ontworpen door Renaat Braem: de woning Schellekens-Roelen aan de Loenhoutseweg. Zondag 29 augustus 2010 zou Braem honderd jaar zijn geworden. De honderdste verjaardag van zijn geboorte is voor een aantal verenigingen, instellingen en besturen een gelegenheid om ‘de erfenis’ van Renaat Braem eens extra in de kijker te zetten. Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed verzorgde de uitgave van ‘Renaat Braem 1910-2001’, een monografie en catalogus, twee delen, samen goed voor 800 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd. Het Vlaams Architectuurinstituut, het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en deSingel, internationale kunstcampus, nodigen u uit voor ‘Renaat Braem 1910 2010’, de eerste tentoonstelling in de nieuwe vleugel van deSingel (Desguinlei 25, Antwerpen), een prachtig werk van Stefaan Beel. Deze tentoonstelling loopt nog tot zondag 9 januari 2011. Openingsuren: van

22 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 22

21-10-2010 13:32:26


e

e . t e . n , l e k , e r n

d g d n

m e k

m , r n g n

architectuur woensdag tot zondag van 14 uur tot 18 uur, gesloten op maandag en dinsdag, 11 november en van 24 december tot en met 4 januari 2011. Ook de heruitgave van het boek ‘Het lelijkste land ter wereld’ maakt deel uit van het Renaat Braemjaar naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn geboortejaar. Verder zijn er nog tal van initiatieven zoals routes, wandelingen, lezingen, tentoonstellingen, … Meer informatie hierover vindt u via de website www.braem2010.be

Loenhoutseweg 34 Eind jaren zestig besloten Jef en Toos Schellekens-Roelen om hun huis in de Van Aertselaerstraat (nu nr. 21) te verkopen aan Juul en Maria HensTheeuwes. Het was geen gemakkelijke beslissing want ze hadden heel goede relaties met hun buren Frans en Marieke Janssens-Meyers en Frans en Katrien Van Dongen-Swennen. Maar zij gaven toch de voorkeur aan een nieuwe woning op een mooi perceel bouwgrond aan de Loenhoutsebaan. De Van Aertselaerstraat was toen al een drukke straat tussen Hoogstraten en Minderhout, maar de Loenhoutsebaan was (toen nog) een heel rustige weg met weinig of geen verkeer. De E10, later E19, bestond alleen maar op papier in Brussel. In november 1968 maakten zij een eerste afspraak met Renaat Braem in Deurne over de opdracht om een vrijstaande eengezinswoning te ontwerpen. Braem was hun als architect aanbevolen door de kunstcriticus K-N Elno, een gemeenschappelijke vriend en medewerker bij de volkshogeschool Stichting-Lodewijk de Raet. Jef en Toos Schellekens-Roelen willen functionaliteit gekoppeld zien aan esthetiek, in een sober, gezellig en duurzaam woonhuis. Het eerste ontwerp van Braem is een constructie in aluminium, een zelfdragende schaalconstructie in ellipsvorm. De firma Simec-Lupton uit Beerse doet vervolgens een beroep op het aluminiumbedrijf Sidal uit Duffel, dat in december 1968 op basis van het ontwerp van Braem een experimenteel constructiemodel ontwikkelt. Omdat het niet aan de verwachtingen voldoet, weinig elegant en duur is, besluit men uiteindelijk om de woning op conventionele wijze op te trekken. In het voorjaar van 1969 ontstaat een tweede ontwerp, waarin de futuristische esthetiek plaatsmaakt voor een baksteenarchitectuur met referenties aan het landelijke Kempens bouwen. Het interieur met zijn witgeschilderd zichtmetselwerk, houten gebint, zoldering en schrijnwerk, krijgt felle kleuraccenten voor de deuren en de schouwpijpen. Na het verkrijgen van de bouwvergunning verstrijkt nog een jaar voor de aannemer in augustus 1970 met de werken start. Op oudejaarsdag, 31 december 1970, verhuist het gezin Schellekens-Roelen van de Van Aertselaerstraat naar de Loenhoutsebaan. Voor het ontwerp van de tuin tekent tuin- en landschapsarchitect Frans Geerts, eveneens in 1969. Op 2 december 2002 ondertekende Paul Van Grembergen, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken, het besluit houdende bescherming als monument de woning SchellekensRoelen naar ontwerp van R. Braem, wegens zijn artistieke en historische waarde. (zie ook DHM nr. 199, nov. 2001, pag. 13-15) red.

Villa Malpertuus Acht tekeningen in het archief van Renaat Braem laten een ontwerp zien voor een aanzienlijke villa in de bossen van Meerle. De uitgesproken modernistische stijl en dito programma en kenmerken, zoals de gebruikte soort calque en Braems handschrift op de schetsen, doen vermoeden dat hij met dit project bezig was in het begin van de jaren dertig. Begin 1932 wordt het ontwerp gepresenteerd op een tentoonstelling van de Joe English Gilde in zaal Malpertuus te Antwerpen. De villa is een modelvoorbeeld van de moderne vrijstaande woning met een orthodoxe toepassing van alle kenmerken die Le Corbusier voor dit type voorschrijft. De opdrachtgever en het adres zijn onbekend. De villa werd ook niet gerealiseerd.

BVBA Kantoor

VERSMISSEN &

JANSSENS Gravin Elisabethlaan 7 2320 Hoogstraten

VERZEKERINGEN CENTEA-BANK LENINGEN Wij bezoeken U na telefonische afspraak Tel. 03 314 37 88 - Fax 03 314 74 14 www.versmissenjanssens.be versmissenjanssens@portima.be

NOVEMBER 2010 - 23

DHM_november_307.indd 23

21-10-2010 13:32:26


LEZERS SCHRIJVEN Het stenen kindeken Ik ben zéér boos op ons stadsbestuur! Waar halen zij het recht vandaan om ons zo bij de neus te nemen met hun “Stenen kindeken”?! Wat een misplaatste grap! Wat een verspilling! Dat moet wat gekost hebben aan materialen en werkuren! En om de hele boel weer op te ruimen! Er kwam heel wat mankracht aan te pas. Ook een grote graafmachine, heb ik gezien. En waar is men met al dat materiaal gebleven? Naar het containerpark, zeker? Schande! Schande! Kan onze stad het gemeenschapsgeld echt niet nuttiger besteden?! Toch ook nog iets positiefs! Ik maak van deze gelegenheid gebruik om de Hoogstratense gemeenteschool te feliciteren met hun opschrift (het jaarthema, vermoed ik): “Toon je talent”. Inderdaad, we hebben allemaal minstens één talent gekregen en dat mogen we zeker niet verstoppen! Denken we hierbij maar aan de parabel van de talenten … Goed gevonden, bestuur van de gemeenteschool van Hoogstraten!

HET STENEN KINDEKEN Het raadsel opgelost

Twee nummers geleden, bij de ontmaskering van Het Stenen Kindeken (de nep-opgraving aan de Vrijheid), vroegen wij de lezers gelijk ook even de namen van de eminente geleerden mee te ontcijeren. We kregen vele reacties. Waaronder deze, die dus ook de oplossing meegeeft: “Beste redactie, Si non é vero, é ben trovato, zeggen de Italianen. Dat geldt voor ‘Het Stenen Kindeken’ zeker en vast! Proficiat! Zijn die ‘krakken van Hoogstraten’ misschien Antoon De Lalaing - Arnold Van Aperen - en J. Martens? (*) De volgorde heeft niets met belangrijkheid te maken, maar alles met de volgorde waarin deze heren voor het eerst een voet in Hoogstraten zetten. Lies Robben - Van Aelst” (*) We vermeldden met name NATAN DE GALIANO, prof. dr. DAAN VAN LORNPERE en prof. dr. em. graaf J.M. STAERN. Uit de inzendingen lootten wij 10 winnaars: Lies Robben (Hoogstraten), Evy Goosen (Sint-Lenaarts), Frie Hapers (Hoogstraten), Hilt Rigouts (Wortel), Hilde Van Bladel (Meer), Sabine Antens (Meer), Jos De Loose (Minderhout), Greet Van Bouwel (Wortel), Gert Thielemans (-), Florent De Saeger (Hoogstraten) Zij krijgen van ons een souvenir in de vorm van een ingekaderd restant van het piepschuim ‘stenen’ kindje. Mét voorwaar een echt Certificaat van Onechtheid.

M e C S w

N l a v I g w

Die Hoogstraatse Maand toch!

J. Hertoghs, Hoogstraten.

O

H t u O H u a z

Wie zichzelf herkent in het cirkeltje op de foto stuurt voor de 10de van de maand een kaartje naar De Hoogstraatse Maand, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten of een mailtje aan kopje@ demaand.be (zie ook www.demaand.be). Hij of zij is daarmee winnaar van een boekenbon ter waarde van € 12,5 van Standaard boekhandel in Hoogstraten. Wie het kopje ook herkent mag ook een kaartje of mailtje sturen. Zij komen, bij lottrekking door een onschuldige hand, ook in aanmerking voor een boekenbon ter waarde van € 12,50. Maar lieve inzenders vergeet niet naam en adres te vermelden. De bon sturen we naar uw eigenste adres.

Opgave vorige maand Het was feest in de straat, meer bepaald in de Minderhoutse straten. De klein pagadders konden zich uitleven op het springkasteel. Niels Michielsen (6 jaar), Minderhoutsestraat 111, 2322 Minderhout, herkende zichzelf in het cirkeltje en was daar heel trots op. Blij zal hij ook zijn met de boekenbon die we hem toesturen. Wie we ook blij maken met zulk een bon besliste het lot en dat viel deze maand op Michielsen Annie, (een achternicht van Niels en zijn vroegere onthaalmoeder) Hoge Akker 19, 2321 Meer.

Opgave deze maand Deze foto dateert nog uit de jaren stillekens, de tijd dat koning Boudewijn zonder bril niet kon zien en dat de jeugd het moest hebben van de vetkuiven. Toch staan zij stijf in de naad voor de jaarlijkse klasfoto. Waar die getrokken is, is

voor ons een raadsel. Laat staan dat wij weten wie er op staat. Jullie kunnen ons daar bij helpen en misschien is dat dan wel een boekenbon waard. (pdn)

Met medewerking van Standaard Boekhandel - Hoogstraten 24 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 24

21-10-2010 13:32:27


KLOOSTERS EN KLOOSTERLINGEN Deze maand kunt u deel 6 van onze reeks lezen. Wij verwachten nog een viertal afleveringen in de volgende edities. Waarom publiceren wij deze reeks? In de inleiding bij deel 1 (DHM nr. 302, pag. 15) schreven we: “Met onze reeks over ‘kloosters en kloosterlingen’ willen we hun aanwezigheid in onze gemeenschap in herinnering brengen. We hopen dat hun werk niet wordt vergeten en we zoeken sporen die zij hebben achtergelaten.” Zo weet u ook weer waarom we al dit werk doen!

Deel 6 -

De Zusters Ursulinen in Meerle

Om de jeugd van Meerle een goede opvoeding te verschaffen, vroeg pastoor E.H. Mertens in 1866 enkele religieuzen voor dit werk. Mère Brigitte, overste van de Ursulinen in Hoogstraten, stond drie zusters af op 17 september 1866. Mère Scholastique werd tot overste benoemd, een taak die ze veertig jaar zou vervullen. Mère Cécile werd belast met het onderwijs terwijl Soeur Godelieve de huishoudelijke bezigheden waarnam. Nog datzelfde jaar openden de Ursulinen een lagere school die in 1867 door de staat werd aangenomen en van dan af een jaarlijkse toelage van 200 Fr. ontving. In 1868 werden de grondslagen van de kapel gelegd waarin op 26 april 1871 de eerste H. Mis werd opgedragen.

Onderwijs Het aantal leerlingen in de school nam van dag tot dag toe, zodat er naar personeel moest worden uitgezien. In 1869 werd een jonge normaliste van O.-L.-Vrouw-Waver aangeworven, juffrouw M. Harrewijn. Op 21 oktober 1870 kwam zij deel uitmaken van de jonge communiteit van Meerle als Mère Ursule. Twee jaar later volgde haar zuster, Mère Joseph.

Er werd ook een zondagsschool opgericht om de meisjes, die de lagere school niet volgden, (immers de leerplicht bestond toen nog niet) snit en naad te leren. In juli 1886 vierde de eerste overste haar zilveren jubileum. Steeds kwamen nieuwe leden de gemeenschap aanvullen en ook het aantal kinderen dat de lagere school volgde, groeide aan. Daar er nog meer volk nodig was om onderwijs te kunnen geven, stond het klooster van Gierle in 1902 eerst Mère Paula en daarna Mère Stanislas af aan Meerle. Later kwam ook Mère Geneviève vanuit Laken hen vervoegen. Op 13 november 1900 stierf de eerste overste en Mère Ursule volgde haar op. De nieuwe leden van het klooster, die meestal binnenkwamen op de leeftijd van 18 tot 22 jaar, werden getest op kennis van taal en rekenen. De besten werden naar de normaalschool van Katelijne-Waver gestuurd om te gaan studeren voor onderwijzeres of bewaarschoolonderwijzeres.

Het weeshuis en klooster van de Ursulinen in de Schoolstraat (nu Heimeulenstraat) te Meerle.

Naar Ulicoten (NL) In 1909 werd op aanvraag van pastoor Ermen van Ulicoten een overeenkomst gesloten om drie zusters van Meerle naar Ulicoten te sturen om daar onderwijs te geven. Zij mochten geen bijhuis stichten. De pastoor bouwde een bewaarschool, een lagere school en een onderkomen voor de zusters. Ze mochten enkel godsdienst en handwerk onderwijzen en zorg dragen voor de kleuterschool. De zusters trokken op maandagmorgen te voet naar Ulicoten en kwamen zaterdagavond terug naar het klooster in Meerle. Zij hadden een Belgisch diploma en dat bleek onvoldoende om daar taal en rekenen te mogen onderwijzen. Daarom vertrokken ze in 1912 voor goed uit Ulicoten.

n n

Een weeshuis Tuinzicht van klooster en school met links de gebouwen van de boerderij met het bakhuis en rechts de lokalen voor de weeskinderen.

Ook in 1909 bekwamen de zusters de toelating om een weeshuis te beginnen. Het weeshuis

NOVEMBER 2010 - 25

DHM_november_307.indd 25

21-10-2010 13:32:28


KLOOSTERS EN KLOOSTERLINGEN zwarte klompen over het veld. Louis bakte ook het brood voor de hele gemeenschap van zusters en weeskinderen. De zusters wasten en streken hun grote witte kappen wat enorm veel geduld en stielkennis vroeg. Ook verzorgden zij de klederen van de weeskinderen. Het klooster kocht alle voedingswaren in de Meerlese winkels. Daarom kon men ook rekenen op de bereidwilligheid van hen wanneer ze tijdelijk in financiële problemen kwamen. Elk jaar gingen de zusters drie weken bedelen voor de weeskinderen. Louis Faes bleef meer dan 50 jaar verbonden aan het klooster om alle mannenwerk te verrichten.

Nieuwe klaslokalen

Zusters Ursulinen in Meerle (voor het concilie). V.l.n.r. (boven) Antonia, Clemence, Gerarda, Benedicta, Emilia, Margriet, Coleta, Martha, Majella, Laurance (midden) Clara, Maria, Augusta, Alouisa, Gabriëlle, Paula, Andrea, Ursula (onder) Julienne, Stanislas, Anna, overste Josepha, Cecilia, Katrien en Angela. breidde snel flink uit en door toedoen van de familie Senateur Baron van Delft d’Eyssel werd het klooster vergroot en kwamen er moderne klaslokalen. De oude school werd verbouwd tot slaapzalen voor de weeskinderen. In juli 1918 stierf Mère Ursule, kloosteroverste, en in augustus daaropvolgend werd zij vervangen door Mère Jozefa die deze taak zou behartigen tot 1969.

kocht een paard, landbouwalaam en er werden een paar koeien gekocht . Louis reed met paard en kar, ploegde het land, bemestte en zaaide, de zusters hakten, rijfden en wiedden. Zij zetten de aardappelen, bonden het graan en oogsten de groenten. Ze konden goed werken; er waren immers verschillende boerendochters bij de zusters. Het was een enig zicht: de zusters met hun grote kappen, hun lange, zwarte rokken en een grote schort voorgebonden. Zo liepen ze op lage,

In 1930 werden er nieuwe klaslokalen gebouwd, die nog steeds dienst doen voor het onderwijs. De leerlingen die op de bovenverdieping les kregen, moesten pantoffels meebrengen om langs een houten trap naar boven te gaan. De bovenvloeren waren “plancher”, zo was er minder gedreun en bleven de klassen rein. Een derde kleuterklas kwam er in 1932. Daar werd een nieuwe klas voor gebouwd in 1935, terwijl ook de lagere school een nieuw klasje bij kreeg. Zo kon dan de vierde graad ontdubbeld worden in 1937. Het klooster moest zelf instaan voor de financiering van de lokalen. Noch van de staat, noch van het moederklooster in Tildonk, noch van het klooster in Hoogstraten kwam enige toelage. Zij moesten het bekostigen met de wedden van de zusters die les gaven, van de giften van de mensen in Meerle en van de schoolfeesten. Vaak waren ze in moeilijkheden maar steeds bracht een “reddende engel” de oplossing.

De annalen maken voor het eerst gewag van een directeur voor het klooster en het weeshuis in 1919. E.H. F. De Bie, pastoor te Meerle, werd hiervoor benoemd. In datzelfde jaar werd de bewaarschool ontdubbeld en kwamen er twee klassen. In 1921 werd de vierde graad ingericht in de lagere school. Naast de school breidde het klooster zich praktisch elk jaar uit. Zelfs mocht men af en toe enkele van de weeskinderen in de rangen van de zusters opnemen. Einde 1920 werd het ‘kinderheil’ ingericht in een lokaal van de lagere school en een zuster werd als secretaresse aangenomen. Ook in 1926 werd er gebouwd en verbouwd om de steeds aangroeiende klooster- en schoolgemeenschap degelijk onderdak te verschaffen.

Klooster met boerderij In 1928 werd grond aangekocht voor de boerderij en het volgende jaar werd een stal en schuur gebouwd. Toen werd ook Louis Faes in dienst genomen om alles in goede banen te leiden. Hij

Mère Elia, later zuster Elia en nu gewoon zuster Ursula Vinckx, de jongste en laatste zuster van het klooster in Meerle.

26 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 26

21-10-2010 13:32:29


KLOOSTERS EN KLOOSTERLINGEN werd de school tijdelijk gesloten. Wel werd er onderdak verleend aan vele Nederlandse vluchtelingen. Er werd ook een Belgische soldaat vele dagen verzorgd die zwaar aangeschoten was door de binnenkomende Duitsers. Helaas, het mocht niet baten en hij is in Meerle gestorven. Op 24 mei 1940 hernam het schoolleven. Het volgende jaar werden de zusters verplicht het halfdagstelsel in de school in te voeren om noodzakelijke besparingen te kunnen doen. Tijdens de oorlogsjaren was het zeer moeilijk om voor het nodige voedsel te zorgen voor de 25 zusters en 75 weeskinderen. Ze deden een beroep op de boeren en kregen wel voldoende graan om brood te kunnen bakken, honger werd er niet geleden. Er was ook de organisatie Winterhulp. De weeskinderen moesten sokken breien en dan kregen ze van Winterhulp toespijzen voor

De zusters Ursulinen in hun nieuwe kledij én met muziekinstrumenten, eind jaren zestig (na het concilie).

Mères en sœurs De zusters die in het onderwijs stonden, werden mère genoemd; de werkzusters waren de soeurs. In de bewaarschool gaf Mère Ursule les in de eerste klas, Mère Gusta stond in de tweede klas en Mère Stanislas ontfermde zich over de grootste kleuters in de derde klas. Op de lagere school was het eerste leerjaar voor Mère Margriet, in het tweede studiejaar stond Mère Gabriëlle, in het derde en vierde leerjaar gaf Mère Clemence les en Mère Paula onderwees de leerlingen van het vijfde en zesde studiejaar. Révérende Mère(eerwaarde moeder overste en

tevens directrice) boog zich over de leerlingen van het zevende studiejaar. Tenslotte was Mère Anna de opvoedster van de grootste meisjes (14-jarigen) in het achtste studiejaar. De leraressen werden door de Staat betaald. Daar zij samen woonden kregen ze slechts 50% van de normale wedde en na hun looptijd een klein pensioen. Daarom bleven sommige zusters, ook nadat ze 65 jaar waren geworden, mits goedkeuring van de inspectie, nog les geven. Mère Gabriëlle heeft tot haar 70ste jaar nog voor de klas gestaan.

Tweede Wereldoorlog Tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 werden de dorpskinderen even naar huis gezonden en

Louis Faes, meer dan een halve eeuw werkman van het klooster en de boerderij. bij de boterhammen en vitaminen. In september 1944 werd de school gesloten voor de binnenkomende troepen van de geallieerden. De zusters en de weeskinderen verhuisden naar de kelders. Het klassengebouw werd geteisterd door obussen. Met wat gebroken vensters en wat gaten in de muren bleven de gebouwen verder gespaard van het oorlogsgeweld. De klassen werden heropend in november 1944.

Andere tijden, andere regels

De weeskinderen in 1939.

Een moderne kleuterschool werd gebouwd in 1953. De oude kleuterklassen werden ingenomen door de lagere school. Ook kwam er nog een nieuwe zuster, Ursula Vinckx. Zij werd na het behalen van haar diploma van bewaarschoolonderwijzeres, ingeschakeld in het kleuteronderwijs, zij koos als kloosternaam Mère Elia.

NOVEMBER 2010 - 27

DHM_november_307.indd 27

21-10-2010 13:32:29


KLOOSTERS EN KLOOSTERLINGEN Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-’65) veranderde er ook heel wat bij de zusters. Vroeger mochten ze nooit naar hun ouderlijke thuis gaan. Alleen wanneer een zieke huisgenoot berecht werd, mochten ze even naar huis, maar niet naar de begrafenis. Nu mochten ze wel naar huis wanneer een familielid ernstig ziek was. Ook de kledij werd eenvoudiger, de grote kap verdween en er kwam een lichter model. De kleding werd steeds eenvoudiger zodat later de kap helemaal verdween. Er kwam wat meer vrijheid en ze mochten op familiebezoek. Zelfs vormden de muzikale zusters een orkestje. De namen mère en soeur verdwenen en er waren voortaan alleen maar zusters.

Graag gezien in het dorp Ook werden de zusters ingeschakeld in het parochieleven. In de maand mei baden zij het rozenhoedje voor in de kerk. Met de weesjes luisterden zij de wekelijkse ‘achturenmis’ op die elke zaterdag om 8 uur gezongen werd. Zij verzorgden de kledij voor de meisjes die in de processie gingen. Er was zelfs een zuster die wonden verzorgde die moeilijk genazen. Ook werden ze vaak gevraagd om te bidden bij zware ziekten of moeilijkheden in het gezin of op het werk. Zij werden vooral geprezen voor de opvang van de weeskinderen, die bij hen toch een thuis vonden. Bij de oprichting van de meisjes-chiro was Mère Elia zeer nauw betrokken. Zij werd de hoofdverantwoordelijke en de meisjes kregen een thuis in de nieuwe kleuterschool. Ook werd er vaak gefeest in het klooster. Bij jubilea werd het gebuurte uitgenodigd, de fanfare bracht een serenade, er werd gezongen en de zusters voerden toneelstukjes op. Er werd veel gelachen en frikadellen en krieken deden hun intrede. Ze werden betrokken bij de missiefeesten, kortom, ze leefden samen met de mensen van het dorp. Maar de zusters werden ouder. Er waren na de oorlog zeer weinig roepingen en hun taak werd te zwaar om de weeskinderen een goede opvoeding te kunnen geven. Daarom werd het weeshuis in 1957 gesloten, de kinderen werden overgebracht naar Puurs en vijf zusters trokken met hen mee.

Het afscheid nadert In 1962 trokken nog zeven zusters naar het klooster in Hoogstraten. Toen bleven er nog zes zusters in Meerle: vier onderwijzeressen, de overste en een werkzuster. Het oude klooster werd verkocht en verbouwde men later tot appartementen. In de weesjeslokalen nam later de meisjes-chiro haar intrek. Men bouwde aan de kleuterschool een bijgebouw, om daar de zusters onderdak te verlenen, ook werd er voorzien in een mooie gebedsruimte.

De kleuterschool. Op 4 juni 1981 verlieten de laatste twee zusters het klooster. Het waren zuster Clémence en zuster Gabriëlle die hun laatste jaren zouden doorbrengen in het klooster te Melsbroek. Er bleef eindelijk nog één zuster over: vroeger Mère Elia genoemd, nu zuster Ursula. Zij heeft zich in de bijkloosters verdienstelijk gemaakt voor de jeugdwerking, heeft verschillende jaren, wanneer zij in het klooster van Hoogstraten verbleef, gezins- en bejaardenhulp bezorgd in het dorp. Het klooster werd ook in Hoogstraten gesloten en nu verblijft ze nog met vijf andere Ursulinenzusters

in het bijhuis te Lier, waar ze kan genieten van haar pensioen. Na 115 jaar kwam er dan een einde aan het kloosterleven in Meerle, waar velen nog aangename herinneringen hebben aan een rijke kloostergemeenschap, ten dienste van de weeskinderen, ten dienste van het onderwijs en de opvoeding van de Meerlese bevolking. (Karel Pauwels) Bronnen: Uit een schets van het huis van Meerle en ‘Meerle door de eeuwen heen’.

verhuur & producties geluid - licht - projectie rigging - podia - distri

feesten & party’s huwelijk tot jubileumfeeest fuiven - bals - guest-DJ’s verjaardags- of teerfeest personeels- of pensioenfeest van vatje tot megaparty Minderhoutsestraat 54 - 2322 Minderhout - Hoogstraten www.music-services.be - info@music-services.be Dinsdag tot donderdag: van 09.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 18.00 u. Vrijdag en zaterdag: van 08.30 tot 16.00 u. Donderdagavond: van 19.00 tot 22.00 u. Zondagmorgen: van 10.00 tot 12.30 u. (op afspraak en terugleveringen)

28 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 28

21-10-2010 13:32:29


e

e

NOVEMBER 2010 - 29

DHM_november_307.indd 29

21-10-2010 13:32:30


historie

Bo Aerts op onderzoek in Meer Einde augustus 2010 vertrok Bo Aerts uit Meer naar Berlijn waar zij gedurende een week in het bonte gezelschap vertoefde van 28 jongeren uit 15 Europese landen. Buiten een geldprijs van 500 euro was dit de bekroning van haar deelname aan de prestigieuze Eustory- wedstrijd. Zij behaalde de tweede prijs in Vlaanderen met een werk over haar dorp Meer, 50 jaar geleden. Prachtige prestatie Bo Aerts studeert Biotechnische Wetenschappen in het Vito van Hoogstraten en zit momenteel in haar laatste jaar. Net zoals de twee vorige jaren had de school zich ingeschreven voor deze Europese geschiedeniswedstrijd voor jongeren uit het secundair onderwijs. Deze wedstrijd wordt in België ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. Ook viel Vito reeds in de prijzen met drie leerlingen. De twee voorbije jaren stond de wedstrijd in het teken van de stamboom. Onder de slogan ”De (stam)boom in” gingen de jongeren op zoek naar het leven van hun ouders en grootouders toen zij de leeftijd van de huidige jongeren hadden. Dit jaar was het thema: “Van de schoolbank naar de werkbank”. Samen met haar klasgenote Margriet De Hoon, eveneens uit Meer, werd Bo Aerts geselecteerd uit de vele Vlaamse inzendingen. Zij maakte een werk over een stukje geschiedenis van Meer. Uiteindelijk werden er 9 Vlaamse jongeren weerhouden om voor een jury in Brussel hun werk voor te stellen. Hiervan werden er vijf tot laureaat uitgeroepen, en daar was ook Bo bij. Buiten een geldprijs kreeg zij tevens een deelname aan de zomerweek van Eustory in Berlijn aangeboden. Deze reis bracht haar samen met de laureaten uit de andere deelnemende landen, van Rusland tot Cyprus..

Meer verovert. Net zoals alle inwoners van Meer ging gans het gezin Aerts elke morgen om half zeven 3 km te voet naar de kerk. Daarna gingen de kinderen recht naar de school. Als het heel koud was of het sneeuwde kregen ze extra kousen mee. Soms deden ze assen in hun klompen.

Vava en moemoe “Mijn grootouders zijn beiden tot hun 14 jaar naar school gegaan. Mijn grootvader heeft daarna 4 jaar avondschool gedaan. Moemoe heeft nog 2 jaar huishoudschool gedaan tot haar 16-de. Hier leerde ze op dinsdag en vrijdag hoe ze moest koken, strijken,… Dit deed de meerderheid van de vrouwen. Er waren niet veel ‘studenten’ die verder studeerden. Mijn grootvader kent er maar 2. Hierbij zat zijn broer Jef. Die is naar het Klein Seminarie in Hoogstraten gegaan. Daarna is hij in Mechelen gaan studeren. Dit was een priesteropleiding. Hij is ook priester geworden. Er was net genoeg geld bij vava thuis om 1 kind verder te laten studeren. Jef had het geluk dat hij de oudste zoon was. Vava had ook elk jaar heel goede punten. Hij was altijd bij de eersten van de klas, maar heeft niet de kans gekregen om verder te leren. Dat was in die tijd een heel normale zaak,” noteerde Bo uit het gesprek met haar grootouders.

d d m k m s j n v s g e d m z l

Margriet en Bo

Naar het rusthuis Daarna gaat Bo op bezoek bij overgrootmoeder langs moeders kant. Roos Voeten woonde vanaf haar geboorte in Meer maar verblijft sinds 2009 in het rusthuis in Hoogstraten. Zij is 94 jaar oud. Uit haar verhaal onthouden we hoe ze na de meisjesschool nog twee jaar huishoudschool in Meer doorloopt tot haar 16-de en daarna thuis mee op de boerderij gaat werken. Rapen trekken, koren binden, hooien, patatten uitdoen,… kortom het normale boerenleven, anno 1930. Haar eerste job was dienster bij een boer. Daar moest ze drie maal per dag de koeien melken, op de akker helpen en de was met de hand doen. Ze verdiende toen 200 frank per maand. Ze kreeg wel kost en inwoon. Op zondag mocht ze naar huis en dan gingen ze meestal kaarten met broers en zussen. In de week op de boerderij was het ’s avonds breien of kousen stoppen. Deze job heeft ze 5 jaar gedaan. Toen is ze getrouwd en huisvrouw geworden. Haar man was vrachtvoerder.

Mogen studeren Een heel ander leven is dit van Chris Verbist, nu 71 en eveneens geboren in Meer. Zij is de dochter van meester Verbist die uit het Antwerpse in 1921 in Meer zijn toekomst zocht. Hij trouwde er met Trees Van den Heuvel en werd schoolmeester in

Meer, 50 jaar geleden “Bo heeft een werk gemaakt over haar dorp: Meer, 50 jaar geleden. Ze heeft hiervoor 4 mensen geïnterviewd, die 50-60 jaar geleden 17 jaar oud waren. Op basis hiervan heeft ze het leven in haar dorp anno 1950-1960 geschetst. Hoe was het om toen jong te zijn, als meisje; welke mogelijkheden had je, hoe verliep de overgang van school naar werk, … Dit alles heeft ze aangevuld met beeldmateriaal uit die tijd. Het werd een boeiende collage en een scherp tijdsbeeld”, vertelde ons een trotse Patrick Verlinde, promotor van deze wedstrijd in de school. In een vlotte stijl en een mooi verzorgd werk geeft zij het leven weer van haar grootouders, haar overgrootmoeder en van Chris Verbist, allen geboren en getogen in Meer. Hiervoor interviewde ze eerst haar grootouders Karel Aerts (88 jaar) en Anna Janssen (86 jaar). Op die manier passeert hun leven de revue: tot 14 jaar naar school, daarna op de boerderij werken en geleidelijk aan ook groenten en fruit telen tot de aardbei heel

Samen met Margriet De Hoon (l) poseert Bo Aerts (r) voor het Koninklijk Paleis in Brussel. Juist voordien hebben zij hun werk gepresenteerd in het BEL-vue museum dat hier gevestigd is.

30 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 30

21-10-2010 13:32:31

L

B z w z d d k g b w i m b n w i


r

-

p n

n

n e

. .

historie de jongensschool van Meer. Er waren toen maar drie leerkrachten voor de 6 leerjaren. Dank zij moeder Trees Van Den Heuvel kreeg Chris de kans om na de lagere school, waarin ze soms met 60 leerlingen in één klas zaten, verder te studeren. Vroeger studeerden alleen verstandige jongens verder. Trees was maar tot haar 14 jaar naar school kunnen gaan en heeft hiervan de rest van haar leven spijt gehad. “Mijn dochters mogen studeren zoals mijn zonen” zei ze altijd. Chris ging op internaat in het Heilig Graf te Turnhout en werd regentes. Lesgeven in het katholiek onderwijs betekende in die tijd niet trouwen. Anders moest je stoppen met werken. Dit is begin jaren zestig gelukkig veranderd. Aanvankelijk gaf ze les in de humaniora, nadien op het regentaat.

Levensles Bo Aerts kijk met tevredenheid terug op haar opzoekingwerk. “ Het was voor mij een boeiende wereld die openging, al zou het voor ons moeilijk zijn om dat leven te leiden, denk ik nu. Ik heb uit deze gesprekken wel geleerd dat het feit dat je al dan niet mag voortstuderen, wel heel erg je leven kan bepalen. Nu is het heel logisch dat je verder gaat studeren. Ik zou me niet meer kunnen inbeelden dat ik op mijn 15 -de zou moeten gaan werken. Iets wat me ook heel hard opgevallen is in deze 3 interviews, is hoe gelovig al deze mensen zijn en hoe de kerk het leven in een dorp bepaald heeft. Heel het dorp ging ’s morgens naar de mis. Dit was de normaalste zaak van de wereld. Dat zouden we ons niet meer kunnen inbeelden. Ook heb ik kunnen aanvoelen hoe

Grootmoeder Anna Janssen wou er op haar 86 zeker bij zijn wanneer Bo Aerts in Brussel haar tweede prijs in de Eustorywedstrijd in ontvangst mocht nemen . In het geschiedeniswerk van Bo speelde niet alleen Meer maar ook zij een belangrijke rol. En dat ze beiden fier waren… Meer in de loop van de jaren veranderd is. Hoe bos en hei verdwenen zijn voor landbouw, hoe later de kleine boerderijen verdwenen en hoe

tenslotte Meer een dorp is geworden met gespecialiseerde bedrijven en serres. Ik vond het een heel boeiende ontdekking. “ (JH)

u r 1 t n

-

NOVEMBER 2010 - 31

DHM_november_307.indd 31

21-10-2010 13:32:31


dorpsleven www.demaand.be REDACTIE

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be

Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be

Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6 tel. 03 315 73 64 dhm.meersel-dreef@telenet.be

Minderhout: Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be

Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Kiwibes, superfruit uit het vuistje HOOGSTRATEN Kiwibes is de nieuwste fruitsoort van Belgische bodem. Veiling Hoogstraten lanceert in samenwerking met Hogeschool Gent de eerste kiwibessen onder het Hoogstraten® label. De kiwibes of Actinidia arguta is een kleine kiwi, ter grootte van een druif. In tegenstelling tot een ‘gewone’ kiwi, heeft de kiwibes een dunne haarloze schil, waardoor men de vrucht in zijn geheel kan eten, zoals een bes of druif. Het vruchtvlees van de kiwibes is zacht en sappig, met een uitgesproken zoete smaak. De rassenkeuze in de plantages garandeert ook een verscheidenheid aan vorm en kleur van de vruchten. Vorig jaar werd de kiwibes als primeur gelan-

ceerd in België. De telers konden een beroep doen op hun ervaring van het voorbije jaar waardoor de kwaliteit van deze oogst uitzonderlijk goed is. De kiwibes is nog zoeter en het aanbod is veel groter. Bovendien is deze fruitsoort een krachtbron vol voedingsstoffen. Net zoals een gewone kiwi is de kiwibes rijk aan vitamine C en mineralen als calcium, magnesium en mangaan. Het vitamine C-gehalte is gemiddeld twee keer zo groot als dat in een citroen. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi. Men kan de kiwibes hapklaar uit het vuistje eten of als tussendoortje met yoghurt. Bovendien is de kiwibes heerlijk fris in slaatjes of sauzen of bij ijs of sorbet. Momenteel zijn de Hoogstraten® kiwibessen verkrijgbaar tot eind oktober bij diverse Belgische supermarkten waaronder Colruyt, Makro, … (JE/GO, js)

Latent supertalent HOOGSTRATEN – Dat Lionsclub Hoogstraten-Markland elk jaar jonge muzikanten de kans geeft om zich voor te stellen aan een ruim publiek is lovenswaardig, zeker als je weet dat de opbrengst naar Coda Hospice gaat. Met hun negende concert in de reeks ‘Latent-talent’ bracht de Lionsclub op vrijdag 16 oktober een ensemble naar Hoogstraten waarvan niemand het talent in vraag stelde. Hier was sprake van supertalent, met het vaak ontroerend spel van Leen Van der Roost op harp, een Saar De Muynck op viool en de prachtige stem van Evi Roelants. Hemelse muziek voor palliatieve zorgen. (fh)

SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

Het ensemble Sprezzatura, het beste dat Lionsclub Hoogstraten-Markland ons ooit aanbood.

32 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 32

21-10-2010 13:32:32


. l

s e t

hoogstraten

Eén groot feest met de Spilzakken als kers op de taart Het jubileumjaar ‘800 jaar vrijheidsrechten’ wordt afgesloten met Gelmel de musical. Maar eerst, op zondag 21 november van 11 tot 20 uur, worden alle registers nog eens opengetrokken met een soort Vlaamse kermis met een optreden van de Spilzakken als afsluiter.

Een indoor dorpsplein Eén van de grootste hallen van de Veiling wordt een heus dorpsplein met een groot aantal attracties in een kermissfeer: Er zijn attracties van de dorpsfeesten, een schitterende bodypaint demonstratie, Lowie Ballon met grote luchtfoto’s, ook

liever bier, enz. Wedden dat je straks staat mee te springen?

De Z(w)ingkrant

. s

Het is de bedoeling dat alle inwoners van groot Hoogstraten massaal gaan meezingen in een grote stadskaraoke. Begin alvast thuis te oefenen en breng uw z(w)ingkrantje mee De z(w) ingeling wordt afgesloten met een live optreden van de gelegenheidsformatie Hi’sCool. De groep met 3 Hoogstraatse schoolmeisjes brengt hun hit.

-

De Spilzakken-show is vervroegd

Enkele weken voor het volksfeest ontvangen alle gezinnen een bijzondere Z(w)ingkrant in

e

Blijkbaar zijn ook de kinderen en de jongeren verzot op de nummers van de Spilzakken, alhoewel zij ze nooit aan het werk hebben gezien. De cultuurdienst kreeg dan ook veel vragen om de groep vroeger te programmeren zodat ook de kinderen hun optreden kunnen meemaken. Dus vroeger. Om 18 uur rijden Spilzakken met hun triporteur het podium op zoals zij 30 jaar geleden te zien waren op Heilig Bloed. U krijgt al hun gekende nummers te horen.

n -

Jong en oud kijkt uit naar het optreden van de Spilzakken de kamelenrace van de Heilig Bloed en de smoutebollen van de Mille zullen er zijn, net zoals de koning en de koningin van Meer, de papboeren van Minderhout. Er zijn optredens van groepen uit de feest-cd en ga maar door.

de bus, een uitneembare katern van de Streekkrant. Daarin vindt u niet alleen een overzicht van het programma, maar ook een aantal leuke liedjesteksten voor het onderdeel ‘Hoogstraten 800 z(w)ingt’.

Video-opname Omdat dit evenement zo speciaal is, wordt dit allerlaatste optreden van de Spilzakken professioneel opgenomen op video. Er bestaan plannen om de dvd van het optreden locaal op de markt te brengen. Een ideaal geschenk voor de eindejaarsfeesten. (fh)

De stad trakteert De eerste 2000 bezoekers ontvangen een bon, waarmee ze in een van de smikkelkraampjes een verrassing kunnen ophalen. En iedereen kan aan zeer democratische prijzen de inwendige mens kunt versterken, onder het genot van een heerlijke frisdrank, een wijntje of een streekbiertje. Niemand hoeft dus op het einde met honger naar huis te gaan. De Vlaamse kermis belooft een echte topper te worden. Om te beginnen is alles gratis. Je mag zo dikwijls aanschuiven als je maar wil. En als het kriebelt, moet je dansen. Shilshoel uit Meerle zorgt voor een trits bekende volksdansen tijdens het Kaboembal: Kuierend, Bal in de straat, SintBernharduswals, Water-water-water, we drinken

NOVEMBER 2010 - 33

DHM_november_307.indd 33

21-10-2010 13:32:33


hoogstraten

Kookwedstrijd tegen armoede Een menu met een budget van maximum 3 e Er zijn mensen die elke maand met een leefloon of met een kleine uitkering moeten rondkomen. Zij hebben vaak maar een paar euro per dag om aan voeding te besteden. Het OCMW daagde iedereen uit om met zo’n budget een gezond en lekker menu samen te stellen en te bereiden. Vijf ploegen van twee amateurkoks namen aan de wedstrijd deel en gingen de uitdaging aan om op één uur tijd een twee of drie gangenmenu klaar te maken voor 4 personen met een budget van slechts drie euro per persoon. De resultaten werden beoordeeld door drie juryleden en een publieksjury. De twee jury’s moesten de maaltijden beoordelen op hun gezondheidswaarde en op de creativiteit van het menu. Eenmaal de winnaar gekend, kregen de 55 aanwezigen een drie euro maaltijd voorgeschoteld samengesteld en bereid door twee topchefs. De plaats van het gebeuren was uiteraard de hotelschool en gelet op het succes, het enthousiasme én de ervaring om met beperkte middelen te werken is het initiatief beslist voor herhaling vatbaar.

De professionele koks Jef Van den Bossche en Richard Pellegrin, koks bij restaurant Armiaan, offerden hun vrije dag op om van ’s morgens 10 tot s’ avonds 22 uur hun recept klaar te maken. Als voorgerecht serveerden ze erwtensoep, als hoofdgerecht witte kool met gehakt en puree of hutsepot of gebraden kip. Als bijgerecht was er de keuze tussen Rode kool of Savooistoemp. Tenslotte was er Tarte Tatin als nagerecht. En dat alles binnen het budget van 3 euro per persoon.

De winnende ploeg van ’t Verzetje: Huibrecht Provoost en Frans Alleweireld

De amateurkoks De vijf ploegen van twee amateurkoks en wat ze serveerden: Jef Van Looy en schoonzoon Herman: broodje geitenkaas uit de oven Rijst met kikkererwten en chorizo Verloren brood met kaneel en rozijntjes of appel en koekjes. ’T Verzetje (Huibrecht Provoost en Frans Alleweireld)

Slaatje met tonijn en kikkererwten Gewokte kip met groentjes Jef Roos en Dimitri Van Pelt Fijne brandnetelsoep Aardappelrosti’s met guacamole, verse room en slaatje Pistache-ijs met gouden honingstokjes Tinne Rombouts en haar man Pompoensoep Rigatoni met kip en gremolata Fruitsla Hervé Hellemans Schoteltje van seizoengroenten Schoteltje van aardappelenpuree met tomaten en spinazie Varkenslapje in kruidensaus Gekookte appel en peer met aardbeienconfituur

En de winnaar was Alhoewel deelnemen en bewijzen dat creativiteit de prijs kan drukken belangrijker is dan winnen, moest de twee jury’s nu eenmaal een winnaar aanduiden.

Tinne Rombouts tracht de jury te verleiden met oranje soep

De professionele jury bestaande uit Gust Laurijssen, Jan Leemans en Myriam Van Aubel koos voor het menu van 't Verzetje, met name Huibrecht Provoost en Frans Alleweireld. De jury merkte op dat Tinne Rombouts een oranje soep klaarmaakten, terwijl Jef Roos en Dimitri Van Pelt de jury trachtte te overtuigen met een groene soep. Een vaststelling waarmee ze, naar eigen zeggen, verder geen rekening hielden. De publieksjury, die ter plaatste werd samengesteld, koos voor de ploeg met de groene soep, maar ook dat was toeval. (fh)

34 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 34

21-10-2010 13:32:33

H f s o


hoogstraten

Licence to dance 008 @ Highstreet HOOGSTRATEN – Ook de jeugd zocht zijn plaats in het feestjaar van Hoogstraten en het werd “Licence to dance”, wat staat voor van alles en nog wat met dé finale op vrijdag 15 oktober in Dance Arena Highstreet.

DJ CONTEST Op zaterdag 25 september 2010 werd in Jeugdwerking Den Dorpel te Meerle het startschot gegeven van de DJ contest 800 jaar Hoogstraten. Liefts 16 DJ’s tussen 16 en 27 jaar probeerden het publiek en de zes koppige jury te bekoren. Na 8 uur draaien koos het publiek één en de jury twee finalisten. Die drie nemen het tegen elkaar op Highstreet:

Hi’sCool In samenwerking met Scholengemeenschap Markdal organiseerde de jeugddienst een zangtalentenjacht in de middelbare scholen van Hoogstraten. Die werd gewonnen door Sarah Neyrinck uit Wortel, leerlinge latijn-grieks van humaniora Spijker. Zij kreeg de gelegenheid om een gloednieuw Engelstalig dance-nummer op te nemen

zanger en producer achter verschillende projecten zoals Felix Projects, Basto! en Lazy Jay, en ook de hits van Lasgo en Pearl werden door hem geschreven. Deze Hoogstraatse samenwerking met Hi’sCool resulteerde in de nieuwe dancehit ‘You & Me’. Om het nummer live te brengen zocht men enkele danseressen in de dansgroep van ´t Spagaatje. Twee meisjes, Dorien Van den Broek en Hanne Nuyts, hebben samen met zangeres Sarah onder leiding van de professionele choreografe Inne Wouters (ex Ian Van Dahl) een podiumact ingestudeerd. Helaas liep Dorien een kwetsuur op bij het sporten en moest twee weken voor de countdown vervangen worden door Nathalie Aerts.

m

t

-

-

e

n

-

De single-cd werd geperst op 1000 exemplaren. De opbrengst gaat naar een nieuw Hoogstraats cultureel jongerenproject dat volgend jaar vorm moet krijgen.

Coen Schipperen, alias DJ NEOC, uit Meerle won de DJ Contest. Rechts naast Michiel Provoost, alias DJ RAZOR, uit Wortel die tweede werd en Steef Van Loenhout uit Meerle die derde eindigde. Steef Van Loenhout, 17 jaar en van Meerle was de jongste finalist van de avond. Hij stond 4 maanden geleden voor het eerst achter de draaitafel. In de schuur achter het huis leerde zijn broer hem enkele tips en tricks van de drum&bass en die heeft hij voor eerst aan het publiek laten horen tijdens de preselecties. Hij werd uiteindelijk derde.

in een professionele studio onder de leiding van Jef Martens jr. Hij is componist/tekstschrijver/

Vrijdag 15 oktober stond Hi’sCool voor de allereerste keer op de planken. Het was de première van hun gloednieuwe dance-hit. Op de cd-single staat verder nog de extra track ‘Highstreet Love’ met Basto! als gastperformer. (fh)

Michiel Provoost alias DJ RAZOR, 19 jaar en van Wortel begon vier jaar geleden met het mixen van zijn favoriete platen. Na een tijdje kocht hij zijn eigen apparatuur en stond hij onder andere op het festival podium van TMF - stressfactor in het Klein Seminarie. Het was de eerste keer dat hij deelnam aan een Dj contest en eindigde tweede. Coen Schipperen alias DJ NEOC, 25 jaar en ook uit Meerle wist tijdens de preselectie hoe hij het publiek volledig uit zijn dak kon laten gaan en won dan ook de publieksprijs. Zijn ervaring leverde hem allicht de eerste plaats op.

Sarah Neyrinck uit Wortel, leerlinge latijn-grieks van humaniora, staat met de dance-hit ‘You & Me’ voor het eerst op de planken in een afgeladen vol Highstreet NOVEMBER 2010 - 35

DHM_november_307.indd 35

21-10-2010 13:32:33


hoogstraten

Gedicht in De Maand

Toeka een vreemd nest op de speelplaats van het Spijker

Een handvol vrijwilligers en enkele resterende pastoors doen wat ze kunnen om de Kerk overeind te houden. Maar als er dan toch eens iets misloopt, dan zijn het wel net déze veldwerkers die, dikwijls onterecht, de bagger van onze vox populi over zich heen krijgen. Toch moeten we het échte probleem van de Kerk volgens menig criticus een echelon hoger zoeken, bij sommige van onze kerkvaders. Een aartsbisschop die stelt dat aids een straf is. Een Vaticaan dat zich afvraagt of Robert Edwards die Nobelprijs wel moest krijgen voor zijn fertiliteitswerk. Van Gheluwe. Maar, die heren in mooie kleren, zouden zij wel te biechten gaan soms. En wat, wat zouden zij zeggen dan? Moeten zeggen dan?

Biecht Bizar de woorden in mijn tijd. Geschreven van jong oud. Ik doe mijn gouden ring nu af. ‘k Schrijf zacht en denk aan even. Ik denk aan wat er toen gebeurde. Ik denk aan wat tot graf en later uw familie kleurde. HOOGSTRATEN - Enkele weken geleden verscheen er op de speelplaats van basisschool Spijker ineens een vreemd, groot nest. Niemand wist hoe het er plotseling kwam. Het was heel groot dus misschien was het wel van een héél speciale vogel, of een konijn, of nog een ander dier. Niemand kon dit raadsel oplossen. Na enkele dagen lag er plotseling een ei en enkele rode pluimen in, ook reuze groot. Alle kleuters en kinderen waren razend benieuwd wat er uit het ei zou komen. Mr. Vanwijn werd een beetje ongerust en belde daarom een dokter op. De dokter en een verpleegster kwamen toen om het ei te onderzoeken. Ze hoorden een hartslag en ze zagen al enkele barstjes in het ei, dus het zou niet lang meer duren voor het uitkomt.

Op vrijdagmiddag 1 oktober om 13.10 was het dan zover. “Toeka” werd geboren. Het is een rode vogel die vanaf nu de kinderen leert stilstaan bij hun denken, voelen en hun gedrag op sociaal vlak. Dit moest men natuurlijk vieren. Alle kinderen van de school werden in groepjes verdeeld. Ze maakten met groot en klein samen geboortekaartjes en zakjes met suikerbonen. . Toeka zal de komende jaren de sfeer, veiligheid en het vertrouwen in elke klas en op school positief ondersteunen opdat de kinderen zich op sociaal emotioneel vlak optimaal kunnen ontwikkelen. Er wordt gewerkt rond het zich goed voelen, zichzelf durven zijn, voor je mening uitkomen, elkaar helpen, genieten van samen plezier maken, respect hebben voor elkaar, enz. (fh)

Hoe Europa ons leven beïnvloedt

HOOGSTRATEN - De Europese Unie is een raadselachtige organisatie. Europese politiek lijkt vreselijk ingewikkeld in elkaar te zitten. Maar tegelijk is Europa heel dichtbij gekomen. Almaar vaker zitten er berichten in het nieuws die het hebben over Europese beslissingen. Vlaamse of Belgische regels moeten worden aangepast aan de Europese wetten. Er worden maatregelen ingevoerd omdat ‘het moet van Europa’.

Intussen heeft Europa ook een heuse president, met Herman Van Rompuy. Tijdens deze lezing legt Hendrik Vos uit hoe buitengewoon groot de impact van de Europese Unie is geworden, hoe Europa werkt en welke actuele uitdagingen er op tafel liggen. Professor Vos is verbonden aan de Rijksuniversiteit Gent en is directeur van het Centrum voor EU-studies. Je ziet en hoort hem vaak in de media, als Europa aan de orde is. Hoe Europa ons leven beïnvloedt: voordracht door professor Hendrik Vos op woensdag 17 november om 20 uur in het auditorium van het Klein Seminarie. Entreegeld: 6 euro (RP/red)

Mijn jongen, broedertje in falen. Ik wilde niet uw lijf. Mijn lijf. Mijn zomerdroom. Ik heb mijn moeder bijgeschreven. Ik was een loerdje. Ik was een laf en dommig broertje. Ik was een wensdroom, buitenkijf. Ik was laf, leugen en lui. Mijn positie binnen queeste. Ik was een parasiet. M’n beste vader was er niet. Een onbenul binnen de orde. Ik heb de onschuld uitgebuit. Het was ik of ’t allermeeste. Dus buigen tot mijn knie en teen. Dus buigen door de toga heen. En wijsheid hier of wijsheid daar. Met kleintjes kwam ik klaar. Ik heb mijn toga afgedaan. Mijn ring, mijn moeder, vader. Ik heb gedaan. Gedaan. Gedaan. Rosette Servaes

Ken uw buren, ken uw dorp

lees

De Hoogstraatse Maand

36 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 36

21-10-2010 13:32:34


hoogstraten

35 jaar Jazz in Hoogstraten The Marckriver New Orleans Jazzclub presenteert

The Second Line

(Zweden )

Lezers die in 35 jaar nog nooit een jazzoptreden meemaakten in zaal St.Cecila, hebben al evenveel jaren ongelijk. De sfeer die in het zaaltje hangt is op maat van het programma dat The Marckriver New Orleans Jazzclub u al 35 jaar lang aanbiedt. Dus nu, lees op maandag 8 november, allen daarheen voor een optreden van The Second Line. “The Second Line Jazzband” Göteborg-Zweden, werd in 1989 opgericht met de bedoeling een frisse en vernieuwende wind te sturen door het traditionele New Orleans-gebeuren. Op korte tijd heeft de jonge band zich opgewerkt tot een van de leading bands en een van de meest populaire groepen in Europa. In de Scandinavische landen zijn zij in de diverse jazzclubs en op de festivals, een “Hot Item”. De perfecte beheersing van hun respectievelijke instrument, de originele improvisaties en de intensiteit van hun spelen maken hen tot de lievelingen van het publiek in Zweden, Denemarken, Duitland, Nederland, Ierland, Engeland, Scotland, … maar nog nooit waren ze in België. Het feit dat zij reeds bekende muzikanten hebben begeleid als Lillian Boutté en de meest gelauwerde klarinettist in het genre: Orange Kellin, is een bewijs van hun kwaliteit en entertainment, want daar staan ze ook voor bekend . Hun unieke stijl is afkomstig uit hun diverse muzikale achtergrond, maar de New Orleans Revival Stijl loopt als een rode draad door heel hun muzikale prestatie. Ze zijn werkelijk grote ambassadeurs van de Oude Stijl, en het entertainment krijg je er gratis bij.

Jesper Albreksson: trompet

Anders Wasén: banjo Hij is journalist en is een nationale beroemdheid wegens zijn werk als jazzclubuitbater in de jaren ’60 en ’70. Hij is er heel fier op dat hij kon spelen met de orkesten van oa; met Georges Lewis, Chris Barber en Trummy Joung.

Jesper is erbij vanaf het allereerste begin, en werkt als musicus en chefkok in een bekend restaurant. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl van spelen, maar je herkent in hem de invloed van Bunk Johnson. Jesper is ook een van de organisatoren van de beroemde Göteborg Jazfestival.

Per Bach: bas

Niklas Carlsson: trombone

Johan Horner: drums

Niklas is ook een van de stichtende leden en werkt full-time als muzikant. Hij speelt diverse soorten muziek. Niklas heeft meerdere onderscheidingen ontvangen, waaronder de “ Louis Armstrong Award “ (Stockholm). Hij is ook een bekend en getalenteerd songwriter

Olof Skoog: klarinet-sax

Hij is de jongste aanwinst van de band. Studeerde aan diverse conservatoria waaronder de Skurups Folkshögskola, een jazzinstituut. Hij verhuisde naar het zuiden van Zweden om met de Second Line te kunnen meespelen. Hij is ook een adept van de hedendaagse muziekgenres. Hij is zeker de ritmische steunpilaar van het orkest. Het wordt weer een hoogdag in jazzminnend Hoogstraten.

Olof vervoegde de band in 1997. Hij is een fulltime muzikant- muziekleraar en speelt met allerlei bands.

The Second Line op maandag 8 november om 20 uur in zaal St.-Cecilia.

Deze elektricien-bassist dankt zijn populariteit aan zijn slap-bas- techniek. Zonder hem krijg je een heel ander orkest. In zijn vrije tijd speelt hij op zijn 17de eeuwse cello, klassieke muziek met zijn quartet.

Confrontatie met het verleden HOOGSTRATEN - Leerlingen van het Klein Seminarie van Hoogstraten kregen de kans om de overzichtstentoonstelling “175 jaar Klein Seminarie” te bezoeken. De initiatiefnemers maakten er een boeiend en vooral ook leerrijke expositie van. Aan de hand van prachtig fotomateriaal kregen de bezoekers een beeld van de geschiedenis van de school. Die geschiedenis is ook nauw verbonden met Hoogstraten en de omgeving. Foto’s en beeldmateriaal uit het verleden werden geconfronteerd met beelden van de hedendaagse school. Voor vele leerlingen en bezoekers werd het bezoek een boeiende ervaring. (AO)

NOVEMBER 2010 - 37

DHM_november_307.indd 37

21-10-2010 13:32:34


HOOGSTRATEN

Voor ouders van +10 jarigen

GROOT - HOOGSTRATEN - Tijdens drie woensdagavonden organiseert het OCMW van Hoogstraten en de omliggende gemeenten in samenwerking met Welzijnszorg Kempen boeiende infoavonden voor ouders en opvoeders van jongeren tussen 10 en 16 jaar. Een medewerker van Triple P vertelt u meer over de opvoeding en de ontwikkeling van de tiener. Ouders krijgen informatie en men maakt ook tijd voor uw vragen.

Programma:

• Woensdag 24 november: Je tiener stimuleren tot verantwoordelijkheid. Tijdens deze eerste informatieavond krijg je een aantal

Piazza dell’Arte

ideeën om tieners te helpen om uit te groeien tot verantwoordelijke jonge volwassenen. • Woensdag 1 december 2010: Je tiener stimuleren tot zelfstandigheid. Hoe moedig je je tiener aan om het beste uit zichzelf te halen? Ontdek waar ze goed in zijn, wat ze zelf interessant vinden en welke vaardigheden ze nodig hebben om het later zelf te redden. • Woensdag 8 december 2010: Je tiener helpen om sociaal te zijn. Hoe kan je je tiener helpen om op een positieve manier contacten te leggen buiten het gezin en de school? Het is als ouder vaak zoeken om je kind hierbij aan te moedigen en te ondersteunen. Het is mogelijk om één of twee sessies bij te wonen, maar de tweede en derde avond bouwen verder op de eerste. Wanneer? woensdag 24 november, 1 en 8 december 2010. Telkens van 20 tot 22.30 uur. Waar? Gemeenschapscentrum De Marc/kt, Markt 1 te Merksplas Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is vereist. Info en inschrijvingen: 03 340 19 59 of samenleving@hoogstraten.be. Inschrijven kan tot 15 november.

Week van het Bos

HOOGSTRATEN - Naar goede gewoonte wordt het schooljaar op het Instituut Spijker op gang getrokken met de startdagen. Voor onze vierdejaren werd 14 september, met de komst van Piazza dell’Arte een onvergetelijke dag. Met dit project werd de school in een mum van tijd overgenomen door jongens en meisjes die druk in de weer gingen met zaag en verfborstel, gehuld in de meest tot de verbeelding sprekende kostuums terwijl ze zich helemaal overleveren aan dansen en ritmische creaties die ze zelf uitgedacht en uitgewerkt hadden. Maar Piazza dell’Arte is meer dan dat. Met het initiatief wil men langs een actieve vorm van kunsteducatie bij jongeren het vermogen aanscherpen om kunst in al haar uitingen te beleven. Kunsteducatie is immers een neverending story. Kunst en cultuur zijn zowel een middel als een doel om naar te streven. Kunst is een middel om andere sociale vaardigheden zoals zelfvertrouwen, zelfzekerheid, oplossingsgericht denken, sociaal denken, samenwerken enz. te bevorderen. (fh).

WORTEL/HOOGSTRATEN - Tijdens de week van 10 tot 17 oktober werd de jaarlijks weerkerende “Week van het Bos” georganiseerd. Heel wat scholen maakten van de gelegenheid gebruik om met hun leerlingen uitstappen te organiseren naar het bos in de buurt. Voor heel wat scholen, zoals hier enkele eerstejaars van het Klein Seminarie, betekende dit een uitstap naar Wortel-Kollonie. Aan de hand van opzoekwerk, allerhande proefjes en een deskundige uitleg door de boswachter leerden de kinderen heel wat bij over de natuur en over het bos. Ook in en rond Bezoekerscentrum De Klapekster was het bijzonder druk. Een aantal scholen maakten voor het eerst kennis met het educatieve aanbod van de Klapekster.

38 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 38

21-10-2010 13:32:35


e p e t

k d n -

t n -

e

hoogstraten

DIAMANT IN HOOGSTRATEN Fons Geysen en Margriet Bogaerts

Zestig jaar die voorbij gevlogen zijn Zestig jaar is al een hele tijd maar als je er op terug kijkt dan zijn die jaren voorbij gevlogen. Het lijkt dan of gisteren alles begon en vandaag zijn we al zoveel jaren verder. Fons en Margriet, die heel hun huwelijksleven in de Heuvelstraat gewoond hebben, blikken er met enige weemoed op terug.

Feest in de stal Fons is geboren en getogen in de Heuvelstraat waar hij op 24.07.1923 het levenslicht zag in een gezin met 8 kinderen. Na de lagere school stuurden zijn ouders hem naar het Klein Seminarie maar een roeping zat er niet in. Na twee jaar bleef hij thuis helpen op de boerderij. Margriet werd geboren op 26.031926 in Overbroek, de kleinste deelgemeente van Brecht. Ook zij bleef na haar lagere schooltijd thuis op de boerderij. Zij leerden elkaar kennen bij Bogaerts thuis waar Fons al wel eens met een vriend naartoe reed die er een zus van Margriet ging “thuisbrengen”. Zes jaar hebben zij kennis gehad met elkaar. Maar op 10 oktober 1950 werd de stal in de ouderlijke boerderij van Margriet versierd en werd er een heus feestmaal ingericht ter gelegenheid van hun huwelijk. Samen gingen zij dan in de Heuvelstraat wonen en het gezin werd uitgebreid met 5 kinderen, te weten: Ria, Chris, Stan, Herman en Greet. Ondertussen komen er ook 12 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen op bezoek.

Paardenzot Na enkele jaren geboerd te hebben ging Fons als chauffeur werken bij de Solo maar de meeste tijd heeft hij als heftruckchauffeur gewerkt op de Hoogstraatse veiling. Margriet is heel haar leven

huismoeder geweest. Aan de vijf kinderen had zij haar handen meer dan vol. Naast werken was er gelukkig nog wat anders. Fons is heel zijn leven een “paardenzot” geweest. Zo is hij stichter van Landelijke Rijvereniging St. Catharina Hoogstraten maar ook van de LRV-afdeling Rijkevorsel. Al zijn vrije tijd ging

daarin op. Margriet zocht haar vertier in de boerinnenbond. Gedurende meer dan 25 jaar was zij bestuurslid van deze vereniging. Jaren fietsten zij samen met andere leden van OKRA. Nu wordt alles wat kalmer aan gedaan. Bij deze onze hartelijke gelukwensen en tot het volgende jubileum. (pdn)

KAPPERSZAAK VREDEBOOMSTRAAT 8 2321 MEER

Maandag: 9.00 - 18.00 Dinsdag: 9.00 - 21.00 Woensdag: gesloten Donderdag: 9.00 - 21.00 Vrijdag: 9.00 - 18.00 Zaterdag: 8.00 - 16.00 Zondag gesloten

03 - 315 15 25 www.haarbazaar.com

Het hele jaar door een unieke locatie voor: lunch/diner · ontbijt op zondag · alle soorten feesten

www.aandeMosten.be · Hoogeind 74 b1 · 2321 Meer-Hoogstraten

NOVEMBER 2010 - 39

DHM_november_307.indd 39

21-10-2010 13:32:36


hoogstraten

DIAMANT IN HOOGSTRATEN Gust Oostvogels en Toos Kok Tien jaar geleden belden we aan in de Moerstraat 35 bij de familie Oostvogels. Gust Oostvogels en Toos Kok vierden toen immers hun gouden bruiloft en vertelden De Hoogstraatse Maand in geuren en kleuren het wel en wee van 50 jaar huwelijksleven. Sinds de economische crisis is het goud intussen fel in waarde gestegen. Bij Gust en Toos is het zelfs in diamant veranderd. Naast een dikke proficiat hoort hier ook een woordje uitleg bij en stond De Hoogstraatse Maand terug aan de deur. “ Wij hebben vorige week een heel gezellig feest gehad. Alle kinderen , kleinkinderen en achterkleinkinderen waren er bij. Wij hebben zelf vijf kinderen, die samen ook 12 kinderen hebben en intussen zijn er ook al vier achterkleinkinderen bij.” vertelt ons Toos terwijl ze ons fier één van de cadeautjes laat zien, een almanak met twaalf foto’s van de kleinkinderen. Voor elke maand een foto. Wees maar gerust dat Gust en Toos fier zijn op hun familie. “Elke veertien dagen komen ze allemaal hier samen, en dat is zo gezellig. We hopen dat we hier alle twee nog heel lang gezond en vooral samen kunnen blijven wonen. Gust heeft nog altijd zijn bezigheden, er komen nog dikwijls boeren langs om wat te laten slijpen. Elk jaar ga ik met mijn dochter een weekje naar Centerparks maar dan houden onze Jan en Michel het hier wat mee in het oog dat Gust geen dingen doet die niet mogen. Zo hebben ze hem enkele jaren geleden nog van het dak moeten halen omdat hij daar herstellingen aan het doen was. Hij is er ook al 85, hé.” “ Ja”, repliceert Gust, “ Ik blijf liever thuis. Ik heb vroeger voor mijn werk bij Alfa-Laval heel België rondgereden. Ik heb eigenlijk alles zowat gezien. Op reis gaan interesseert mij niet meer. Ook Toos gaat niet meer mee. We zijn wel eens één keer met OKRA mee naar Duitsland geweest, maar dat is toch te vermoeiend. Eén keer per jaar op de koffie met de 80-plussers van OKRA dat is voor mij al genoeg. ” Gust en Toos mogen terecht heel tevreden terugkijken op 60 jaar samenzijn. Toos is Nederlandse van geboorte en komt uit Baarle Hertog, Gust is van Minderhout maar verhuisde later naar de Loenhoutseweg . Hier leerde hij Toos kennen die bij de familie Brosens van het geleifabriekje

Royale werkte. Na hun trouw op 7 oktober 1950 bleef Toos thuis om het huishouden te doen terwijl Gust achtereenvolgend ging werken bij ‘de Royale’, bij Croes, bij Janssens in Loenhout, tot hij tenslotte verkoper en installateur werd bij Alfa-Laval. De laatste tien jaren zijn voor hen voorbijgevlogen, maar ze voelen zich nog allebei heel goed. Hier en daar wat kleine mankementjes en wat sneller vermoeid, maar voor de rest gaat het opperbest. En dat hopen zij nog lang zo te kunnen houden, gezond en met zijn tweeën. Wij wensen hen het allerbeste en hopen binnen tien jaar nog eens terug te komen.

O 40 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 40

21-10-2010 13:32:36


t e

-

HOOGSTRATEN

Het kleurrijk pallet van de Vlaamse gilden

Tweedehandsbeurs HOOGSTRATEN - De kinderen zijn het speelgoed uit hun jonge jaren een beetje beu en kijken er niet meer naar of je wilt je babyspullen van de hand doen of je verwacht een baby en bent op zoek naar een mogelijkheid om allerhande babymateriaal, speelgoed, kinderboeken, fietsen, meubeltjes, … tweedehands aan te kopen. Of je kleinkinderen komen af en toe logeren en je zoekt wat baby- en kleuterspullen en speelgoed voor een prikje. Zondag 14 november organiseert de Gezinsbond opnieuw een tweedehandsbeurs in zaal Pax te Hoogstraten tussen 13 uur en 15 uur. Net zoals vorig jaar kan er ook dit jaar geen kleding te koop worden aangeboden.

Kleur en oog voor details droegen bij tot een aangename boeiende optocht. HOOGSTRATEN: In het jaar dat Hoogstraten zijn 800-jarig bestaan viert, konden de gilden van de stad, die misschien wel even oud zijn, niet aan de kant blijven. De St.-Jorisgilde van Hoogstraten, met hoofdman Jef Servaes op kop, en het Verbond van St.Jorisgilden hebben dat goed begrepen. Maar, ere wie ere toekomt, de gilde van Hoogstraten organiseerde op zondag 26 september, de negende Gildedag van de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden. Een perfecte organisatie, waarbij enkel de buien bij de voorbereiding op zaterdag minder aangenaam waren.

Een verademing Het bonte kleurenpalet van de kledij van de meer dan 70 gilden uit gans Vlaanderen was een verademing en stak schril af tegen de (verplichte) monotone kledij van de gilden uit de Kempen. Hier zweert men nog altijd bij ‘de faas en de kiel’, een overhemd dat in 1830 verheven werd

tot Nationaal symbool bij de Belgische revolutie. Meer niet. Van enige historische relatie met de eeuwenoude gilden is er voor zover wij weten geen sprake. De bonte optocht van de gilden in Hoogstraten was één groot feest in een sfeer die we bij andere optochten missen. Al even feestelijk als de optocht zelf, was gans het programma dat de St.-Jorisgilde aanbood. Na een prachtige sfeervolle misviering zorgden de organisatoren voor een programma waarin iedereen zijn gading kon vinden: gildedansen, toeristische rondleidingen, jazzmuziek, initiatieschietingen met verschillende wapens en, op verschillende plaatsen, drankgelegenheden om lekker bij te praten. En dan vergeten we de tentoonstelling van het gildezilver nog, die in de begijnhofkerk meer dan 3.000 bezoekers kon boeien. (fh)

Meerdere malen kwam de vraag om “spullen te schenken voor het goede doel”. Graag wil de Gezinsbond op die vraag ook ingaan. Wie niet direct spullen te koop wil aanbieden of de niet verkochte artikelen liever niet mee naar huis neemt, kan ze afgeven. Zo krijgen gebruikte spullen (in goede staat) toch nog een zinvolle bestemming. Ieder gezin kan tot 30 artikelen te koop aanbieden. Bij de verkoop zelf moet het gezin niet aanwezig zijn. De verkoop gebeurt anoniem door de bestuursleden. Aan de verkoper wordt gevraagd een verkopersfiche in te vullen en de artikelen te etiketteren. Per gezin wordt een bijdrage gevraagd van € 4 (€ 8 voor niet-leden van de Gezinsbond). Van de verkochte artikelen wordt 15 % afgehouden voor de organisatie van de tweedehandsbeurs. Het gezin bepaalt zelf de verkoopprijs van de artikelen die het te koop aanbiedt. Mensen die geïnteresseerd zijn om artikelen te koop aan te bieden, kunnen zich wenden tot één van de contactpersonen: Roos en Jan Leemans, Elsbroeken 26, tel. 03 314 71 04; Dirk Lambrechts, Dokter Versmissensstraat 7, tel. 03 314 79 32 of Marcel Verschueren, Katelijnestraat 66, tel. 03 314 45 32.

Op het begijnhof konden de bezoekers kennis maken met de verschillende wapens. NOVEMBER 2010 - 41

DHM_november_307.indd 41

21-10-2010 13:32:54


hoogstraten

Fair Trade proefavond HOOGSTRATEN - Hoogstraten is nu reeds 5 jaar een Fair Trade gemeente. Na de lancering eind 2004 van de campagne FairTradeGemeente in het kader van de actie ‘Ik ben verkocht’ was Hoogstraten een van de eerste gemeenten die deze titel mocht dragen. Deze titel houdt in dat verschillende bedrijven, scholen, organisaties, instellingen, openbare besturen, horeca-zaken, enz., fairtradeproducten gebruiken, verkopen en er over communiceren. Om de band met de verschillende ondersteunende deelnemers aan te halen en andere organisaties kennis te laten maken met een van de mogelijkheden om ook hier aan deel te nemen nodigt de trekkersgroep iedereen uit op een Fair Trade Proefavond. Deze gaat door op woensdag 17 november vanaf 19 uur in zaal Antoon van VTI Spijker. U krijgt die avond de kans om een aantal fairtrade kwaliteitswijnen, koffies en chocolade te proeven. Daarnaast zal in het kort uitgelegd worden wat het begrip fairtrade precies inhoudt en waar men deze producten kan bestellen. Een wijnkenner zal de aanwezigen inwijden in het wijnproeven en samen met hem kan u de wijnen ontdekken die voor u of uw organisatie aangewezen kunnen zijn. Fairtrade wijnen zijn immers uitstekend geschikt voor allerlei feesten,

H m k E o c b

I ( h t D v o f d

D h P o opendeurdagen, recepties of gewoon samen drinken op terras of clublokaal. Parallel kan er ook koffie en chocolade geproefd worden. Per organisatie kunnen er 2 mensen kennis maken met deze wijnen. Deelname is volledig

gratis, maar er moet wel voor 10 november ingeschreven worden door een mailtje te sturen naar noordzuid@hoogstraten.be, met vermelding van de organisatie/vereniging/bedrijf, de deelnemers en koffieproeven of wijnproeven. (JH)

42 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 42

21-10-2010 13:32:55


hoogstraten

Tweede Spijker-familiequiz een groot succes HOOGSTRATEN – Na het succes van de familiequiz vorig schooljaar organiseerde het Spijkerteam dit jaar een vervolg. Er schreven maar liefst 31 ploegen in, met vaak originele ploegnamen zoals de kookaburra, cherre kerre porre kirre kerre kerre, de Spijkerbadeendjes, … Iedere quizploeg bestond uit 3 volwassenen (+14) en 3 kinderen (-14). Op deze manier kan heel de lagere school deelnemen aan deze spetterende quiz. De quiz bestond uit algemene rondes, met vragen voor volwassenen en kinderen. Daarnaast was er ook een gazetttenronde, een proefronde en een fotoronde: een zoektocht naar de kinderen van de leerkrachten. De winnende ploeg van vorig jaar: de monkey’s haalde het deze keer net niet. Dit jaar wonnen de Perzikyoghurtjes. Een ploeg bestaande uit enkele oud-leerlingen met hun ouders.

De Perzikyoghurtjes wonnen de tweede editie van de Spijkerquiz

Vijfenzestig jaar jong HOOGSTRATEN - Op 24 september kwamen de 65-jarigen van Hoogstraten bijeen in Hof ter Smisse. Het heerlijke diner en de nodige drank zorgde er voor dat er weer heel wat te vertellen viel. Enkelen komen elkaar bijna elke week tegen, maar bij anderen was het weer heel wat jaren geleden dat ze elkaar nog zagen. Het was een zeer geslaagde avond, die ze binnen vijf jaar in alle glorie willen herhalen. Op de foto ontbreekt May Sijsmans : zij kwam iets later toe maar heeft toch nog kunnen meevieren.

Uiteraard een groepsfoto met zittend v.l.n.r.: Gizella Haseldonckx, Fred Wegner, Liza Strijbos, Marie-Louise Devos, Ria Frans, Paula Tuytelaars en Greet Van Loon. Daarboven : André Claessens, Leo Horsten, Lou Verhaegen, Eddy Schrijvers, Lydie Mertens, Eddy Sabbe, Jeanine Martens, Jef Hermans, Annie Hoskens, Staf De Gruyter, Jef Aerts, Marth Loomans, Hilda Michielsen, Viviane Driesen, Jeanne Van Der Steen en Greet Janssens. NOVEMBER 2010 - 43

DHM_november_307.indd 43

21-10-2010 13:32:55


hoogstraten

Quizvereniging STATIE ‘KWIST’T Nieuws uit de Bib Rosemarie De Vos voor de kleuters Rosemarie De Vos leest voor de oudste kleuters in de bibliotheek. Deze voltijdse illustratrice maakte prachtige prentenboeken, zoals “De tandmonsters” en “Lies en Kleine Kater”. In de Voorleesweek, die van 20 tot 28 november loopt, is er ook een uitgebreide themastand met voorleesboeken. De bib presenteert ook een nieuw materiaal, nl. fundels. Een fundel is een prentenboek aangevuld met een interactieve online variant, met als doel het taalgevoel van jonge kinderen te stimuleren. Door middel van een speciale infozuil kan je dit materiaal ontdekken. Ken jij onze voorleesrugzakjes? Je vindt er telkens 10 speciale boeken in, die de jeugdmedewerkers voor je spruiten geselecteerd hebben. Elke volwassene kan 1 rugzakje tegelijk ontlenen. Praktisch: Dinsdag 16 november, Rosemarie De Vos met een lezing exclusief voor kleuterscholen. Een initiatief i.s.m. provincie Antwerpen en Cultuurraad voor de Kempen

Eviva Espana - cava & chocolata In het kader van de Week van de Smaak nodigt de bibliotheek van Hoogstraten je uit voor een smakelijke en poëtische voorstelling. Theatergroep Kip van Troje brengt je allerlei lekkers uit Spanje, België en Nederland. Ze schotelen je heerlijke aroma’s voor van Cervantes, Lorca, Amparo Cortès, Rutger Kopland, Toon Hermans, … Deze prachtige teksten worden muzikaal begeleid. Ondertussen kan je genieten van Spaanse hapjes en cava. Kom zeker van deze schitterende voorstelling proeven! Praktisch: Eviva Espana op dinsdag 16 november om 20 uur in de hoofdbibliotheek. Deelname 3 euro. Vooraf inschrijven verplicht.

Cursus diversiteit: Ik ben een verhaal Vrouwen, allochtonen, Hoogstratenaren, andersvaliden, ouderen, Humo-lezers … we delen onszelf en anderen voortdurend in schuifjes en vakjes op. We testen tijdens deze cursus uit wat onze verbeelding aan mogelijkheden biedt om met diversiteit om te gaan. Adinda Taelman begeleidt ons hierbij. We gebruiken verhalen om bruggen te slaan tussen die verschillende vakjes en schuifjes, openen een veelzijdig perspectief op onze eigen identiteit en kijken anders naar de ‘andere’. Praktisch: Cursus diversiteit op donderdag 18 november en 2 december om 20 uur in de hoofdbibliotheek. Deelname: 10 euro (5 euro per sessie). Vooraf inschrijven verplicht. Een organisatie i.s.m. Vormingplus Kempen en Stichting Lodewijk De Raet

Outlet in de bib Als bibliotheek presenteren we natuurlijk liefst onze nieuwste collecties. Maar jaarlijks ruimen we ook flink op in onze oude collecties. Wij willen ons aanbod vooral actueel houden. De verkoop van de in 2010 afgevoerde collecties loopt in de hoofdbib in de voormiddagen. Je betaalt één euro per boek, twee euro voor een tijdschriftenpakket. De laatste zaterdag geven we nog 50 % korting. In de uitleenposten vind je een wat beperkter aanbod tijdens de uitleenuren. Praktisch: Opruiming van boeken van zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 november 2010. In de hoofdbibliotheek telkens van 9 tot 12 uur. In de uitleenposten tijdens de openingsuren.

Bib aan HUIS zoekt vrijwilligers! De bib van Hoogstraten wil een BiB aan HUIS dienst opstarten. Via vrijwilligers bezorgen we boeken, tijdschriften en luisterboeken aan huis. Voor slechtzienden hebben we groteletterboeken en daisy’s in voorraad. Deze dienstverlening is uitsluitend bestemd voor personen die niet meer zo goed te been zijn of aan huis gebonden zijn door een handicap of ziekte. We zoeken vrijwilligers om deze dienstverlening mee op poten te zetten. Jouw inbreng als vrijwilliger bestaat erin het materiaal te kiezen, het aan huis te bezorgen en na 4 weken terug op te halen. Ben je een eventuele vrijwilliger voor BiB aan HUIS? Contacteer ons via hoogstraten@bibliotheek.be of via telefoon 03 314 32 61.

HOOGSTRATEN - Op vrijdag 14 januari 2011 organiseert quizploeg “ Statie ‘k wist ‘t” weeral haar zeventiende quizavond. Oorspronkelijk werd deze quiz georganiseerd door voetbalploeg FC Statie, maar nadat die de sportieve activiteiten stopzette, groeide uit deze ploeg een nieuwe ploeg, maar dan met andere doelen, nl. het organiseren van en vooral het deelnemen aan quizzen. En dus kunnen nu opnieuw quizploegen, die uit maximaal zes leden bestaan, zich opnieuw inschrijven voor de volgende quiz, die zal doorgaan in zaal PAX, dr. Versmissenstraat 2 te 2320 Hoogstraten. Het inschrijvingsgeld bedraagt 15,00 e per ploeg en de eerste vraag zal gesteld worden zo omstreeks 20.00 uur. Met de opbrengst van de quiz wordt jaarlijks een Goed Doel gesteund. In 2010 werd een deel van de opbrengst overgemaakt aan het sociaal – educatief project Les femmes Toubabs. Deze organisatie heeft tot doel om vrouwen in Senegal te helpen bij de ontwikkeling van de lokale bevolking, dat dan moet bijdragen aan een verbetering van de levensomstandigheden. Inschrijven voor deze quiz kan bij Fons Jacobs, Witherenweg 19b te 2322 Minderhout 0478/57.47.46 fonsjacobs@telenet.be of bij Swa Keysers, Leemstraat 31 te 2320 Hoogstraten 03/314.86.98 fkeysers@pandora.be

Sint-Maartensoptocht HOOGSTRATEN – In samenwerking met de Gelmelzwaaiers organiseert de Gezinsbond op zaterdag 6 november om 19 uur de Sint-Maartensoptocht. De stoet vertrekt aan zaal Pax en nadien is er een gezellig kampvuur en wat lekkers. Kinderen kunnen samen met papa of mama een mooie lampion knutselen van een conservenblik met daarin een aantal gaatjes of ze hollen een biet of pompoen uit. Zorg ervoor dat je de lampion ook gemakkelijk kan meedragen. De Gezinsbond zorgt voor een lampje dat in het kunstwerk kan geplaatst worden.

44 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 44

21-10-2010 13:32:56


p 1 “ l

d

e e t

e w -

t

n l l e e -

t

-

hoogstraten

België? Daar moet je door, als je naar Frankrijk rijdt! Buitenlandse bezoekers in Gemeenteschool Hoogstraten HOOGSTRATEN - Van woensdag 29 september tot zaterdag 2 oktober kwamen leerkrachten uit Zweden, Denemarken en Noord-Ierland naar de gemeenteschool van Hoogstraten voor de startmeeting van hun gezamenlijk Comenius project. De leerkrachten kwamen uit scholen uit het Deensen Kruså (gemeente Aabenraa) Sundsvall (Zweden) en Belfast (Noord-Ierland). Eerder was er al eens een samenwerking tussen Hoogstraten en Bov, een andere deelgemeente van Aabenraa. Toch heeft dat niet geleid tot meer kennis van ons landje. Want na lang denken over de vraag: “Wat weet je over België?” kwam het antwoord: “Daar moet je door als je naar Frankrijk rijdt!” al snel aangevuld met “En er brandt licht op de autosnelweg.” Maar daarmee was dan ook alles gezegd. Met dit project hopen de scholen de wederzijdse kennis van elkaar te vergroten. Het is het derde Comeniusproject voor de gemeenteschool en draagt de titel: “Art & artists in a digital Europe”.

Art

Tijdens elke meeting wordt er een kunstvorm in de kijker gezet. In Hoogstraten was dit ‘glas’. De glasramen van de onlangs overleden Louis Fransen in de Hotelschool en in de kerk waren het aanknopingspunt. Voor het project kreeg de school de hulp van glaskunstenaar Luc Bastiaens. Hij gaf een workshop voor de kinderen van het vijfde leerjaar en nadien bakten de kinderen zelf de glaswerkjes in een proef-oven van het IKO. Ook in de andere lessen leerden de kinderen over

glas, over het soortelijk gewicht, over curves, … Door een onderwerp op verschillende manieren te benaderen, wordt het zoveel boeiender. Dat bleek ook tijdens hun studiereis naar ‘het Glazen Huis’ in Lommel. De gids schrok van de kennis en de interesse van de kinderen.

Artists

Naast de kunstvorm staat er ook een kunstenaar in de picture. Voor Vlaanderen zou dat Walter van Beirendonck, Frans Masereel of Panamarenko kunnen zijn, maar de keuze viel op Vincent van Gogh. Wel geen Vlaming, maar geboren in de aangrenzende gemeente Zundert. De kinderen van het zesde leerjaar fietsten naar het van Goghhuis in Zundert waar ze deelnamen aan een workshop. In boeken en op het internet zochten ze informatie over de kunstenaar en zijn werk.

Ook de kinderen van het eerste leerjaar brachten een bezoekje aan het van Goghhuis en deden een wandeling langs het geboortehuis, het standbeeld van Vincent en zijn broer Theo en het kerkje waar zijn vader predikant was. Ze maakten al portretten, zoals van Gogh dat deed, terwijl de kleuters vooral geboeid waren door de zonnebloemen.

Digital Europe

Als op het einde van het semester de activiteiten en de tentoonstelling achter de rug zijn, wordt een verslag doorgestuurd naar de partnerscholen. Daarvoor worden de nieuwe technologieën zoals internet, e-mail, skype, en webcam ingezet. Met dit project willen de scholen vooral de interesse bij de kinderen aanwakkeren voor kunst, voor Europa en voor het gebruik van ICT. (JV/ FH)

Seminarie veilig in het verkeer HOOGSTRATEN - De politie van politiezone Noorderkempen voerde opnieuw fietscontroles uit in de verschillende scholen in Hoogstraten. Leerlingen van het Klein Seminarie rijden hier hun tweewielers ter controle voor. De fietscontrole wordt al verscheidene jaren georganiseerd in het najaar. Het is bedoeld als preventieve actie. Enerzijds zet het leerlingen aan om er voor te zorgen dat hun fietsen in orde zijn en anderzijds worden zij gewezen op de gevaren die herfst- en winterweer voor de weggebruikers inhouden. Rijden met een fiets die in orde is, is in dat opzicht een absolute voorwaarde om zich veilig in het verkeer te kunnen begeven.

NOVEMBER 2010 - 45

DHM_november_307.indd 45

21-10-2010 13:32:56


hoogstraten

Een hartewens

Een permanente tentoonstelling in de bidkapel HOOGSTRATEN – De St.-Katharinakerk is, met de allures van een kathedraal en zijn prachtige interieurelementen, meer dan een bezoek waard. En, dankzij een goed georganiseerde kerkwacht kan men deze kerk nog bezoeken. Op veel andere plaatsen staat men telkens voor een gesloten deur. Sinds de recente tentoonstelling “Kerkschatten” is de kerk een bezienswaardigheid rijker. De Kerkraad heeft de bidkapel ingericht als een klein museum. Met herinneringen aan grote tijden en moeilijke dagen, aan oorlog en vrede.

In het kleine museum komen twee personen aan bod die nauw verbonden zijn met oorlog en vrede. Onze betreurde oorlogsdeken Leo Senden, die in 1944 gestorven is in het concentratiekamp DoraElrich, en Majoor Ronald Edmond Balfour, overleden in 1945. In vredestijd was hij professor geschiedenis aan het King’s College in Cambridge. In oorlogstijd was hij verbonden aan de dienst Monumenten van het geallieerde expeditieleger (SHAEF), en in 1944 redder van het puin van de Hoogstraatse kerk en van al wat er nog onder lag. (fh)

Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Tentoonstelling in het administratief gebouw van het OCMW HOOGSTRATEN - In Europa leven nog steeds miljoenen mensen onder de armoedegrens. De bestrijding van armoede en sociale uitsluiting is één van de hoofddoelstellingen van de Europese Unie en haar lidstaten. Om deze strijd kracht bij te zetten is 2010 uitgeroepen tot het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. In België werd aan de OCMW’s gevraagd om de nationale campagne (zie www.ik-ook.be) te ondersteunen met lokale acties, om de bevolking te sensibiliseren over armoede en sociale uitsluiting. OCMW Hoogstraten tekende op niet minder dan zeven van de acht acties in. Daarmee is Hoogstraten koploper in Vlaanderen. Met onder meer de Creatieve T-shirt ontwerpwedstrijd, de straatfanfare Murga L’Santa, het Kinderdorp met kleurwedstrijd en de kookwedstrijd Kook je fit

bereikten we een ruim publiek. Zowel mensen in armoede als niet armen zijn hierbij betrokken.

Tentoonstelling Al deze acties hebben veel mooie foto’s, tekeningen, T-shirts, enz. opgeleverd en die wil men tonen aan alle inwoners. U kan de tentoonstelling bezoeken van woensdag 20 oktober tot en met woensdag 10 november in het administratief gebouw van het OCMW, Jaak Aertslaan 7 te Hoogstraten. De tentoonstelling is geopend van maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 uur en de tweede en vierde maandag van de maand van 18 tot 19.30 uur. Daarna wordt de tentoonstelling opgesteld in de inkomhal van het administratief centrum. Hier kan u ze bezichtigen van maandag 15 november tot en met 10 vrijdag december tijdens de openingsuren. (fh)

HOOGSTRATEN - Elke maand organiseert vzw S-Plus, de seniorenwerking van De VoorZorg provincie Antwerpen, het project “Leescontacten” waarbij vrijwilligers in rusthuizen voorlezen uit een zelfsamengestelde knipselkrant. S-Plus pakte uit met ‘Hartewens’, een nieuw initiatief. Alle rusthuisbewoners die de leescontacten bijwonen, mochten hun hartenwens opschrijven en aan S-Plus bezorgen. Een onschuldige hand haalde uit de 71 hartenwensen volgende winnaars: Martens Annie zal een terrasje doen in Hoogstraten met haar zoon Peter en dochter Anja; Maria Thys wil graag op donderdag naar de markt in Sint-Niklaas gaan en de trouwzaal gaan bezoeken; Simonne De Cock Simonne mag naar een hondenschool gaan en de trainingen mee volgen; José Mertens zou graag bezoek krijgen van een klein poesje, zodat ze dat kan aaien en knuffelen; Trees Govaerts wenst een grote familiefoto voor op haar kamer (OCMW WZC Hoogstraten)

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n k e n v l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

46 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 46

21-10-2010 13:32:57


meerle

GOUD IN MEERLE Raf Pauwels en Paula Swaegers MEERLE/MEERSEL-DREEF – Op 15 oktober was het 50 jaar geleden dat Raf en Paula in het huwelijksbootje stapten. Raf en Paula woonden vele jaren in Meersel-Dreef, op Klein Eyssel. In 1986 verhuisden ze naar een nieuw huis in dezelfde straat, enkele honderden meters terug en woonden ze plots in Meerle. Maar het ‘Drevenier’ zijn zit er bij hen nog altijd wel wat in. Raf en Paula kregen vier dochters: May, Carine, Loen en Lief. Die zorgden voor 10 kleinkinderen. Ondertussen is er ook al een achterkleinkind: Alexander, de oogappel van heel de familie. Het gouden paar vierde zijn jubileum met een mooie dankmis bij de Paters op Dreef op zondag 10 oktober. Exact 50 jaar na hun huwelijksfeest was er een fijn feest met familie en vrienden, opnieuw bij de Paters (het Dreef-gevoel!), maar dan in de feestzaal natuurlijk. Van harte gelukgewenst! (jaf)

Raf en Paula Pauwels (foto Cel Oninckx)

Bij ons thuis …

… 't wordt winter Frans van de Voort schrijft elke maand een verhaaltje met herinneringen uit zijn kindertijd in Meerle. Tegenwoordig woont hij in het diepe zuiden van ons land. Zijn kleindochter, Babs M. Fuchs, maakt telkens een mooie tekening bij het verhaal van grootvader. Bij ons thuis stonden er maar twee stoven in huis. Eén in de woonkamer en één in de beste kamer die eigenlijk heel weinig werd gebruikt. Hout werd er veel gestookt en maar weinig steenkool om het vuur wat langer aan te houden. Het hout bijeen halen eer het in de Leuvense stoof belandde, had al een lange weg afgelegd. Mijn vader moest een kavel hout kopen bij de boswachters in de bossen. Meestal waren het niet te dikke bomen die te dicht bijeen stonden. Als een koop gelukt was, moest mijn vader bij een boer paard en kar halen om de opgestapelde houtkarren naar huis te voeren. Alles werd naast ons huis weggekapt en dan moesten we alles nog stuk zagen, soms klieven omdat ze te dik waren. Met velen werd er gezaagd, gekliefd en weggevoerd met kruiwagens naar de schuur. Daar moesten we het hout wegtassen, stapelen, zodat het wel een massa hout was van 5mx3mx2m. Dit waren echt weken van hard labeur en wroeten. Wat waren we dan blij en moe als het achter de rug was. De Leuvense stoof kon weer branden, gloeien en warmen. De winter lang genieten. Heerlijk profiteren. Onze vijand de ‘kou’ overwonnen!

OKRA Trefpunt 55+ Meerle presenteert Hobby tentoonstelling MEERLE – Op zaterdag 13 november 2010 van 13 tot 18uur en op zondag 14 november 2010 van 10 tot 18uur organiseert OKRA Meerle voor de tweede maal een hobbytentoonstelling in de parochiezaal te Meerle. De hobbyisten van 55+ hebben gedurende 2 jaar weer hun best gedaan om er iets mooi van te maken. Naaiwerk en borduurwerk in allerlei kleuren en vormen. Een schilder en een pottenbakster stellen hun werken tentoon. Bij een fris pintje of een tas koffie en een hapje kan je rustig in een gezellige sfeer, napraten over wat er zoal te zien is. OKRA laat zich weer van zijn beste kant zien, ga er eens kijken! (lv)

Frans van de Voort

NOVEMBER 2010 - 47

DHM_november_307.indd 47

21-10-2010 13:32:58


meerle

Servais Knaven is renner af MEERLE – Op 15 augustus zette wielrenner Servais (zeg Servaas) Knaven tijdens de profronde van Etten-Leur een punt achter zijn carrière als profrenner. Op zijn 39ste (daarmee zowat de oudste rennner van het peloton) en na 18 seizoenen hangt hij zijn fiets aan de haak. Hij blijft nog wel even in het wielermilieu, maar dan als ploegleider achter het stuur van de wagen voor zijn laatste team Milram. Het neemt niet weg dat zijn leven een nieuwe wending neemt, dat hij meer thuis zal zijn, en zijn thuis dat is Meerle, waar we even een praatje met hem gingen maken. DHM: Is er veel veranderd sedert 15 augustus, Servais? Servais: Dat mag je wel stellen ja. De voorbije jaren was ik gemiddeld 150 dagen per jaar van huis weg. En de dagen dat ik wel thuis was, moest er evenwel nog stevig getraind worden ook, en dat is nu anders. Niet dat ik niet meer ga fietsen, maar de ‘moet’ is er af. Fietsen is vanaf nu puur voor het plezier, als het goed weer is langs de wegen van de streek hier, vanaf deze tijd met de crossfiets door de bossen. Het moet wel niet meer, maar ik wil toch graag fit blijven, een beetje strak blijven. Voorts ben ik nu meer huisman. Veel meer tijd voor vrouw en kinderen, zeker nu het wielerseizoen op de weg afgelopen is. DHM: Was het tijd om te stoppen? Servais: Op je negenendertigste is dat het geval ja. Het stond trouwens al van in het begin in mijn contract met Milram. Op 15-8-2010 zou het gedaan zijn. En dat ik meteen als ploegleider aan de slag kon, stond er ook bij. Jammer dat het team Milram en nu mee stopt. Dat stuurt mijn plannen wel een beetje in de war. Maar door mijn vele jaren in het wielermilieu heb ik veel goede contacten en dus goede hoop dat ik ergens aan de slag zal kunnen blijven. We zien wel, we hebben nog even de tijd, kunnen rustig alles op een rijtje zetten en dan een goede keuze maken. Want ik wil wel graag in het wielermilieu aan de slag blijven, ik heb heel mijn leven niets anders gedaan.

Servais en zijn 5 vrouwen :Britt (10), Natascha, Senne (7), Mirre (6) en Fee (4). (Foto Ron Magielse (ron.magielse@casema.nl) ook op zoek naar een nieuwe job in het peloton en dat vraagt ook tijd. Maar als ik thuis ben zorg ik mee voor mijn dochters. Nogal wat op en neer rijden, naar turnen en al die toestanden die je met jonge kinderen hebt. En de tuin winterklaar maken. Neen, ik hou me voorlopig goed bezig, ik verveel me niet. Het zwarte gat heb ik nog niet gezien en dat verwacht ik ook niet. Nu hoop ik verder te kunnen werken met wielrennen, anders zou het inderdaad wel een erge breuk zijn met wat ik tot op vandaag gedaan heb. Mijn studie bedrijfseconomie ligt ondertussen zover achter me dat ik daarmee moeilijk aan de slag kan. Ik neem aan dat het vooralsnog niet nodig zal zijn.

DHM: Hoe vul je je dag?

DHM: Meerle bevalt je?

Servais: Tot hiertoe heb ik nog werk gehad met mijn functie als ploegleider. Ondertussen ben ik

Servais: Prima, ik woon hier ondertussen ook al 15 jaar. Er woonden en wonen hier nogal wat

Love 2 heal

Nederlandse renners, met wie ik hier veel getraind heb. Bovendien ben ik ook een ‘grensgeval’van nature. Mijn geboortedorp ligt aan de Nederland-Duitse grens. Bovendien heb ik lang in een Belgisch team gereden, had veel Belgische ploeggenoten. En Natascha is van Galder, zij kende Meerle al goed. We hebben het hier uitstekend naar onze zin, de kinderen gaan hier naar school, hebben hier hun vriendjes, hun hobby’s. Natascha is actief in het oudercomité van de school en ik help met de kerstmarkt. We zijn eigenlijk al lang op België gericht en dat zie ik niet snel meer veranderen. De kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk later naar Hoogstraten naar de middelbare school gaan, met de groep meefietsen. Komt daarbij dat we in een mooi nieuw huis wonen op een van de mooiste plekjes van Meerle. Ik zie ons hier oud worden en graag ook! (jaf)

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Als het tegenslagen regent, gebruik dan je glimlach als regenscherm 48 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 48

21-10-2010 13:32:59


r

-

-

h

l e

p p

k l

meerle

Biografie Geboren op 6 maart 1971 in Lobith (gemeente Rijnwaarden), ten Oosten van Arnhem, vlakbij de Nederlands-Duitse grens. Vader Knaven is bakker, maar begint later samen met moeder Knaven een cafetaria. In zijn geboorteakte is de naam Servais niet te vinden. Wel de voornamen: Henricus Theodorus Josephus. Overmand door euforie en ‘een klein borreltje’ was vader Knaven bij de geboorteaangifte vergeten de roepnaam Servais op te geven. Al op jonge leeftijd zwemt, voetbalt en schaatst Servais. Als hij zeven jaar is, start hij met wielrennen. Na het atheneum begint hij aan de studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. Hij stopt in 1994 zijn studie om prof te worden bij de TVM-wielerploeg van Cees Priem. Servais trouwt in oktober 1998 met Natascha den Ouden. Natascha (geboren in Galder) doet ook aan wielrennen en zal later tot de Nederlandse top gaan behoren. Ze leerden elkaar in 1989 kennen tijdens het WK-Baan in Moskou. Beiden kwamen terug met een medaille; Natascha een zilveren en Servais een bronzen. De bakkerszoon uit Lobith won in 2001 de 99ste editie van de bekende wielerklassieker ParijsRoubaix. Twee jaar later won Knaven op sensationele wijze de etappe naar Bordeaux in de Ronde van Frankrijk.

In 2010 In 2010 startte Servais Knaven zijn 17e seizoen als beroepsrenner. Hij was daarmee de oudste prof in het internationeale peloton beroepsrenners. Bij Team MILRAM was zijn taak vooral met zijn enorme ervaring ten dienste staan van de jonge renners van het team. Hij reed dit jaar voor de 16e keer (op evenveel deelnames) ParijsRoubaix uit en evenaarde daarmee het record

Boekenbeurs MEERLE – Je hoeft niet per sé naar het bouwcentrum in Antwerpen om in een het aanbod van nieuwe boeken te gaan snuffelen. Op zondag 14 november 2010 kan dat ook in Meerle. Dan organiseert de oudervereniging van De Klimtoren in de grote zaal van de kleuterschoool weer een boekenbeurs, zij het op een iets bescheidener schaal dan in Antwerpen. Je vindt er een ruim aanbod aan nieuwe boeken voor zowel de jeugd als volwassenen. Verder is er ook een uitgebreid assortiment kaarten aanwezig. Je kan er boeken en kaarten kopen, de opbrengst komt volledig ten gunste van de school. De leerkrachten mogen namelijk op deze dag boeken uitzoeken die zij als lesmateriaal zullen gebruiken. De deuren zijn geopend van 10-17 uur.Uiteraard is iedereen welkom! (ms/jaf)

Servais in zijn nieuwe rol in het peloton:achter het stuur van de teamwagen van Raymond Impanis (prof van 1947 tot 1963). Op maandag 12 april 2010 maakte hij in het programma Holland Sport bekend dat hij aan zijn laatste seizoen bezig was en als laatste wedstrijd de profronde van Etten-Leur zou rijden op 15 augustus. Zijn vrienden en collega beroepsrenners (zelfs de pas geopereerde Tom Bonen was erbij, om het startschot te geven), maar vooral familie en vele, vele supporters maakten er een fijn feest van.

Belangrijkste overwinningen Eindklassement in Olympia’s Tour in 1992 en 1993. Kampioen van Nederland op de weg in

1995, in 1997 het eindklassement Ronde van Denemarken. In 1998 de Scheldeprijs Vlaanderen, in 2001 Parijs-Roubaix, in 2003 een etappe Ronde van Qatar en de 17e etappe in de Ronde van Frankrijk met aankomst in Bordeaux. In 2005 een etappe in Tirreno-Adriatico.

Ploegen Van 1993 tot 1999 bij TVM (en TVM-Farm Frites), van 2001 Bij Domo en Quickstep van Patrick Lefevre, in 2007 bij T-Mobile Team, in 2008 - Team High Road/Team Columbia. In 2009 en 2010 bij Team Milram

Hobbytentoonstelling Meerle MEERLE – Even traditioneel als het Mosselfeest van KLJ en de toneelvoorstelling van ’t Mjeels Parlement, is de traditionele tweejaarlijkse hobbytentoonstelling van K.A.V. en K.W.B. Meerle. In januari van (alweer) volgend jaar komt ze er weer aan. Nu kunnen KAV en KWB veel, maar om zo’n tentoonstelling te kunnen maken, hebben ze anderen nodig; mensen die hardnekkig volhoudend met iets bezig zijn dat niet alleman kan; mensen die iets zoeken, bijhouden, oppoetsen en klasseren en er alles van weten; mensen die dat doen in hun vrije tijd, niet voor hun beroep maar zuiver voor het plezier; hobbyisten dus. Als je denkt dat je jezelf in deze beschrijving

herkent en als je geroepen voelt dat ook eens aan een breder publiek te tonen, dan is hier je kans. De organisatoren verwachten wel dat je met iets nieuws voor de dag komt, niet iets dat je ook vorige keren al getoond hebt. Kwestie van het voor de bezoekers ook aantrekkelijk te maken. De “Hobbytentoonstelling” heeft plaats op 15 en 16 januari 2011 in de parochiezaal ‘Ons Thuis’ in Meerle. Je moet wel tijdig inschrijven, want onze parochiezaal is geweldig maar niet onmetelijk. Vraag zo spoedig mogelijk een inschrijvingsformulier bij Jacqueline Gladinez, Lage Rooy 29 (tel. 03/315.78.71) of vraag info bij andere bestuursleden van KAV of KWB. (jaf)

NOVEMBER 2010 - 49

DHM_november_307.indd 49

21-10-2010 13:32:59


MEERLE

Keeke Huybrechts 100 jaar

De glimlach van Keeke MEERLE - Het was lang geleden dat we haar gezien hadden, 22 jaar om precies te zijn toen we haar opzochten ter gelegenheid van de gouden bruiloft van Keeke en haar man Jan Verbreuken. Toen kon je je niet voorstellen dat ze nu, op 22 oktober, haar 100ste verjaardag zou vieren. Ze was toen, in 1988, al wat bleekjes en grijs en liep met een stok. Nu woont ze in het rusthuis in Hoogstraten en is heel stil geworden, ze praat heel weinig en beweegt nog amper in haar rolstoel maar haar glimlach is gebleven, is nog meer verdiept in haar oude gezicht. We weten nu veel over Keeke, vooral na het lezen van “Het Briesje”, het tijdschrift van het rusthuis waarin haar kinderen haar levensloop uitvoerig vertellen en dank zij de vele foto’s ook die van haar voorouders.

In Meerle geworteld Het verhaal begint bij Keekes grootvader Jan Huybrechts, geboren in 1853 in Meersel-Dreef. Hij week uit naar Antwerpen waar hij werkte als kleermaker en trouwde met Maria Van Mol. Hij stierf reeds op zijn 33ste jaar en liet één kind na, Jaak Huybrechts die de vader zou worden van Keeke. Zijn weduwe hertrouwde en ging wonen in Brussel. Jaak groeide op bij zijn oom, Christiaan Huybrechts en tante Catharina Meeuwesen, door hem “Kerst-oom” en “Moetje Trien” genoemd. Ze woonden in Meerle en waren kinderloos. In 1908 trouwde Jaak met Theresia Bartholomeeusen; zij was één van de 9 kinderen van Jan en Cornelia Aertsen , de eerste pachters van “De Vondelstede”, eigendom van grootgrondbezitter Jacquemijns.

Jaak en Theresia gingen boeren op Groot Eyssel waar Keeke op 20 oktober 1910 werd geboren, als 2de van de 9 kinderen die de boerderij zouden bevolken. Als één van de oudsten werkte Keeke van jongsaf mee op de boerderij. Ze deed dat graag en, zo vertellen haar kinderen, was een harde werkster die altijd goed gezind was. Ze hield van zingen en voordragen, vooral op feesten en bruiloften; haar kinderen hebben schrijfboeken vol waarin ze met haar mooie handschrift die liedjes en teksten heeft opgeschreven. Het gezin Huybrechts was ook een zeer vroom gezin: twee van Keekes zussen en één broer gingen als missionarissen naar Kongo en één zus werd Karmelietes. Maar niet zo het levenslustige

Op bezoek bij grootmoeder en grootvader in “De Vondelstede”. Keeke staat onderaan, 2de van links.

Gouden bruiloft van “Kerst-oom” en “Moeke Trien”. Midden op de foto staan Keeke en haar vader en moeder. Moeder draagt een typische Kempense muts. Keeke staat rechts van haar moeder.

Keeke in haar jeugdjaren.

50 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 50

21-10-2010 13:33:00


meerle Keeke. Die vond haar man – een boerenzoon van Klein Eyssel - op een Vlaamse Kermis op de school in Meerle. Jan Verbreuken heette hij en daar trouwde Keeke mee in 1938. Nog voor hun huwelijk hadden ze op Klein Eyssel een nieuwe boerderij gebouwd waar ze gingen wonen en waar hun 8 kinderen werden geboren.

Het gezin Verbreuken Hun eerste huwelijksjaren waren niet gemakkelijk. Jan werd als krijgsgevangene naar Duitsland gevoerd waarvan hij na 6 maanden terugkeerde, één maand na de geboorte van zijn eerste zoon. Haar kinderen vertellen: onze moeder was de drijvende kracht binnen het gezin en op de boerderij. Ze moedigde de kinderen altijd aan en werkte zelf hard mee. Op de middag nam ze even tijd om 10 minuutjes te rusten en nadien had ze deugd van koffie met een koekje. Ons moe zong ook dikwijls tijdens het werk. Ze was vrolijk, vinnig en moedig. Haar motto was: “vooruit kijken en altijd positief blijven”

Het gezin Huybrecht-Bartholomeeusen waar Keeke opgroeide: Keeke staat bovenaan, 4de vanaf links.

Keeke was in veel verenigingen, in haar jeugd was ze leidster van de BJB en later werd ze lid van de Boerinnenbond, de Moederkesbond en de Derde Orde in Meersel-Dreef. Op de vele familiebijeenkomsten van de grote gezinnen Verbreuken en Huybrechts werd elke keer, onder Keekes leiding, de familiepotpourri gezongen en iedereen, van groot tot klein, zong mee.

Op rust In 1976 zijn Keeke en Jan van Klein Eyssel naar Meerledorp verhuisd. Daar zorgde Keeke er altijd voor dat ze zelfgebakken wafels in huis had; die waren zeer geliefd door haar kinderen en kleinkinderen. Behalve met wafels bakken waren Jan en Keeke nog bezig met kaarten, zowel met de gepensioneerden als met de vrienden en familie; tot haar 89 ging Keeke 2 keer per week fietsen met de gepensioneerden en fietste ze ook elke morgen naar de kerk De kinderen zorgden intussen voor 21 kleinkinderen en 30 achterkleinkinderen; het 31ste heeft zich al aangekondigd; ook vormde Keeke 9 keer de overgrootmoeder in een viergeslacht. Voorwaar een palmares om U tegen te zeggen In 1995 is echtgenoot Jan gestorven. Keeke bleef nog 5 jaar alleen in Meerle wonen en later ook nog enkele jaren bij haar oudste dochter. Na een ziekenhuisopname is ze naar het rusthuis gegaan waar ze op 20 oktober haar 100ste verjaardag vierde in het gezelschap van haar zeer omvangrijk nageslacht. Proficiat Keeke! (Jof)

In 1988 vierden Keeke en Jan hun gouden bruiloft. Achter hen staan hun kinderen: José, Jack, Maria, Louis, Julia, Jos, Annie en Harry.

NOVEMBER 2010 - 51

DHM_november_307.indd 51

21-10-2010 13:33:01


meerle

Ziekenzorg Meerle ging op Kermisuitstap MEERLE – Naar jaarlijkse gewoonte gaat zekenzorg Meerle in september op kermisuitstap. Ze kwamen met zijn allen, ruim 60 personen, samen op het gemeenteplein voor een uitstap met de huifkar. Omdat er zoveel inschrijvingen waren ,hadden ze drie huifkarren nodig. Jos Godrie had voor een mooie tocht gezorgd; langs de Chaamseweg om zo helemaal rond de Goudberg te rijden. De mensen genoten heel erg van de karwegen midden in de mooie natuur. De meesten waren nog nooit op die wegen geweest. Op éne weg waar er diepe karrensporen waren, dachten ze even dat ze met zijn allen moesten duwen. De drie handige chauffeurs loodsten de tractors met de huifkarren daar voorzichtig door.

Na anderhalf uur kwamen ze aan in Ulicoten. In eetcafé “De Kluis” werden ze verwelkomd door Jaan en hij bedankte iedereen dat ze met zo velen ingeschreven hadden. Het doet deugd met zo velen mensen mee op uitstap te kunnen gaan. Iedereen genoot er van een lekker bordje “de kluis” en een paar tassen koffie of thee. Tot slot las Jaan nog een gedicht over de gebreken die er stilaan bij komen. Dan was het tijd om weer een zitje te zoeken in de huifkar. Richting Meerle werd er nog een ommetje gereden langs de Gouverneursbossen. Zo voorzien stond iedereen rond vijf uur weer op het gemeenteplein, tevreden over een fijne dag in onze mooie streek. (gvb/jaf)

Een moordweekend MEERLE – “Vier dames en een man hebben zich opgegeven voor een cursus yoga op een afgelegen boerderij. Ze kennen elkaar niet en bovendien zijn het de meest uiteenlopende types. Het valt dan ook niet mee om een heel weekeinde met elkaar door te brengen zonder dat er onenigheid ontstaat. In plaats van de verwachte ontspanning en relaxatie moet het gezelschap zich noodgedwongen met andere dingen bezighouden. Er doen zich enkele vreemde zaken voor en door de raadselachtige omstandigheden komen ze alsnog nader tot elkaar.” Krijgen we binnenkort ook paginagrote artikels in kranten en weekbladen en hoofditems in de TV-journaals, in de aard van ‘Parachutemoord’ of ‘Tapijtmoorden’, maar dan met de kop ‘Moordweekend in Meerle’? Ik weet het nog niet als ik lees wat me hier gemaild werd. Ik geef het maar al mee.” Meer kunnen we niet verklappen” staat er cryptisch bij. Al moet ik zeggen dat wat er nog bijstaat me al wat geruster stelt. “Blijspel door Carl Slotboom” en “toneelvoorstelling van ’t Mjeels Parlement, de toneelvereniging van KWB Meerle”. Kom kijken dan kom je alles te weten! Dat kan op zaterdag en zondag 4 en zondag 5 december om 19u30 in parochiezaal Ons Thuis in Meerle. De Bestuurleden van KAV komen je de inkomkaarten aanbieden in november aan de prijs van 4 euro. De inkomkaarten zijn ook te verkrijgen bij Jos Van Bavel, Heimeulenstraat 41 - tel 03/315.92.09 aan 4 euro! In de zaal kosten de kaarten 6 euro. (jvb/jaf)

Mosselfeest MEERLE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseert KLJ Meerle ook dit jaar weer een Mosselfeest, het 29ste al. Dit zal doorgaan op 21 november 2010 in de parochiezaal van Meerle. Er is keuze uit mosselen (ze zijn bijzonder lekker dit jaar) of kip met frietjes of brood of een kindermenu (dit is een curryworst met frietjes). De prijs van de mosselen bedraagt 14 euro (en dat is spotgoedkoop, kijk maar even rond op de menukaarten van de horeca te lande), 10 euro voor kip en een kindermenu kost 4 euro.

De mensen kunnen kiezen om gezellig in de zaal te komen eten (samen met vrienden, familie, ... en er is kinderanimatie voorzien) of om af te halen (hiervoor moeten ze wel hun eigen potten meenemen!). Komen eten kan van 12.00u tot 15.30u of van 15.30u tot 18.00u. Afhalen kan van 11.30u tot 13.30u of van 16.30u tot 18.00u. Voor inschrijvingen en verdere inlichtingen kan je terecht bij Ilse Boudewijns, Heerle 55, 2328 Meerle - GSM- 0497/46.27.75 of per mail ilseboudewijns@hotmail.com. Niet aarzelen en smakelijk eten. (ig/jaf)

Erfenis zonder bekommernis MEERLE – Op dinsdagavond 9 november om 19.30 organiseren KWB, KAV en de Gezinsbond Meerle een infoavond over erfenis zonder bekommernis. Vroeg of laat erven we allemaal, maar we willen zo weinig mogelijk betalen aan de fiscus. Deze infoavond behandelt drie belangrijke punten: 1. Erfrecht: Wie erft van wie? Hoe gebeurt een aangifte? Wat is een testament? 2. Successierechten: Hoeveel moet ik betalen op een erfenis? Is er verschil tussen gehuwden en samenwonenden. 3. Successieplanning: Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn erfgenamen zo weinig mogelijk successierechten betalen? Hoe kan ik op voorhand al deze zaken regelen? De avond wordt geleid door een deskundige. De toegang is gratis, voor de koffie betaal je 1 euro (om te delen in de onkosten). Iedereen is welkom op deze infoavond. (jvb)

52 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 52

21-10-2010 13:33:01

D E T M


meersel-dreef

’t Smidje afgebrand

n . r e p -

n

s e f

k

t

l ” , m p

Metershoge vlammen vernielden de handelszaak en de bovenverdieping van handelspand ‘t Smidje.

Abraham & Sarah

MEERSEL-DREEF - Vrijdagochtend 15 oktober omstreeks 9.00 uur in de ochtend brak een zware brand uit in het handelspand ‘t Smidje, zijnde het eerste huis over de grens met de Dreef. Metershoge vlammen torenden boven het brandende dak en er was geen houden aan. Met een 10-tal waterlansen en een hoogtewerker werd het vuur door de brandweer bestreden. Het gebouw, daterende van 1905, brandde als een fakkel, ook al omdat de zoldering nog van hout was. Na bijna één uur blussen was deze uitslaande brand onder controle. De bewoners van de bovenverdieping waren gelukkig afwezig en alleen de kat zou de brand niet overleefd hebben. De benedenverdieping, zijnde de handelszaak van schouwen en kachels, liep zware water- en rookschade op. Het gebouw zou als volledig verloren moeten worden beschouwd. (JJ)

Moeten er nog pompoenen zijn

.

n -

e

Daniel Schrickx dingt voor het eerste jaar met zijn reuzenpompoen mee voor de titel.

De Dreefse borelingen uit 1960, staand van links naar rechts: Mary Geerts, Dréj Oomen, Els Bastiaansen, Stefaan Christiaansen, Frie Jansen, Henri De Meester, José Verheijen, Toon Van Dun, Diane De Bie, Lief Verhoeven en Jef Jacobs. Hurkend van links naar rechts: Monique Jochems, Ad Van Bavel en Christianne Vissenberg. Meersel-Dreef - De 50-jarigen van MeerselDreef hebben op vrijdag 8 oktober een reünie gehouden bij de Paters, want 50 jaar worden doe je maar één keer in je leven, en op 2 x 50 jaar wordt voorlopig nog niet gerekend. De laatste maal dat zij samen kwamen was 10 jaar geleden, samen met deze van Meerle, maar die waren er nu niet voor te porren. Dus niet getreurd, zelf koppen samen gestoken, uitnodigingen verstuurd, een fotoboekje samengesteld, en buurten maar. Over vroeger en nu, over de kinderen, over het werk, en over van alles en nog wat. Soms was het voor sommigen moeilijk om el-

kaar te herkennen: een baard erbij of eraf, iets of veel meer voorhoofd, grijs of geverfd, verdikt of verdund, ja, na 10 jaar of soms nog langer wordt de herkenning al wat moeilijker. Paula Geerts ontbrak want zij gaf die avond zelf haar verjaardagsfeest en Tinne Van Dun was nog niet hersteld van een medische ingreep. Christianne Kinschots, Kees Kox en Adrienne Verheyen waren spijtig genoeg niet aanwezig. Onder het genoegen van een natje en een droogje, werden onderling weer nieuwe plannen gesmeed, hopelijk blijft het hier niet bij. In elk geval was het weer een plezant weerzien, en over 5 jaar doen we het nog eens over. (JJ)

Meersel –Dreef - Kasterlee is er wereldberoemd mee geworden: reuzenpompoenen kweken. En alles wat plezant is, krijgt navolging. Dus ook pompoenen kweken: 34 deelnemers afkomstig uit Hoogstraten, Merksplas en Wuustwezel, hebben een eigen competitie opgestart en dingen dit jaar mee naar de zwaarste gekweekte pompoen onder elkaar. Het is speciaal geselecteerd zaad dat hiervoor in aanmerking komt. De plant heeft echter wel veel aandacht en verzorging nodig. Zelfs op het einde kan het voor de pompoen nog fout gaan als onverwachts verrottingsverschijnselen optreden en je pompoen in elkaar stuikt. Exit en volgend jaar opnieuw. Op zondagmiddag 24 oktober zal er op het dorpspleintje te Wortel de kampioenenweging plaatsvinden, dus als je dit leest is de winnaar al gekend. Pompoenen kweken is wel slecht voor je rug, want als de pompoen geoogst wordt, moet je enkele honderden kilo’s pompoen kunnen torsen. (JJ)

NOVEMBER 2010 - 53

DHM_november_307.indd 53

21-10-2010 13:33:02


meersel-dreef

100 jaar op 10-10-10

Thea Rompa-Meijer in haar mooie beeldentuin, genietend van alle media-aandacht, maar dat mag als je 100 wordt. Meersel-Dreef - Het zal je maar overkomen: geboren worden op een leuke datum zoals 10 oktober 1910 ofwel 10-10-10. Dit overkwam 100 jaar geleden Marie-Thérèse Rompa-Meijer, ofwel in het dagelijks leven Thea, uit de Nieuw Dreef. Deze pronte flukse dame is nog steeds nieuwsgierig en wil alles nog weten. Zonder lippenstift gaat ze de deur niet uit en wordt er ook geen foto van haar genomen. Gehuwd op 30-jarige leeftijd in 1940 met Piet Rompa, werd het een zeer gezegend huwelijk met

10 kinderen, gevolgd door 24 kleinkinderen en nog eens 17 achterkleinkinderen. In 1990 werden zij zelfs een gouden paar, en de jaartallen hiervan werden boven de voordeur aangebracht. Echtgenoot Piet overleed in 1998, maar het leven voor Thea moest verder. En geloof het of geloof het niet: zij rijdt nog steeds auto, weliswaar kleine ritjes, soms onder toezicht van haar dochter. Verder stuurt ze ook nog op de computer regelmatig e-mails naar haar familieleden en bekenden. Mocht je het niet weten, dan zou je haar zeker 20 jaar jonger schatten. Op zondag 10 oktober werd ze dan ook uitgebreid door familie en kennissen flink in de bloemetjes gezet. Om 2 uur werd de rode loper voor haar uitgerold voor een dankmis bij de Paters Kapucijnen. Onder muzikale begeleiding van de Fanfare voor Eer en Deugd werd er zelfs nog een dansje gedaan voor en met haar. Nadien volgden nog een receptie en een familiediner. Het was weeral van 19 oktober 1987 geleden dat Meersel-Dreef nog eens een 100-jarige mocht begroeten, dat was Mieke Van Gils die dezelfde vitale dynamiek nog had. Dan heb ik haar die ene prangende vraag gesteld

waaraan zij haar hoge leeftijd te danken heeft. Na enige aarzeling en nadenken was het antwoord: alles met mate. Dus mensen, nu weten jullie het ook. Of zal het toch aan de goede Dreefse grond liggen ? (JJ)

Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN Schrijn- en timmerwerken

PVC RAMEN en DEUREN Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC RAMEN en DEUREN Kömmerling Wij leveren en plaatsen

PVC RAMEN DEUREN alle schrijnen en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, Kömmerling binnendeuren. Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Hoogeind 49plafonds, Daken, ramen, deuren, 2321 Hoogstraten-Meer binnendeuren.

Tel. 03/315 75 66

189

Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

54 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 54

21-10-2010 13:33:03


meersel-dreef

B. X-A-4

-

Broeder Xavier scootert er vrolijk op los, maak plaats, maak plaats. Meersel-Dreef - Broeder Xavier is weer op de baan! En hoe. Een paar maanden geleden kwam de 81-jarige Broeder Xavier op een onzachte manier van de trap naar beneden gerold. Wat er juist gebeurde, weet niemand. De kloosterlingen hoorden een gestommel en vonden hem onderaan de trap. Een opname in het St. Elisabethziekenhuis was noodzakelijk. Aanvankelijk zag het er niet goed uit, maar hij beterde snel en na een viertal weken mocht hij weer naar huis. Via het klooster van Herentals, werd er een scootertje geregeld, en nu is broeder Xavier niet meer te houden. Meerdere malen per dag scootert hij van en naar de grot en ook elders naar vrienden. Hij heeft zelfs een gepersonaliseerd nummerbord, waarschijnlijk afgekeken van Pater Luk. Veel plezier, broeder Xavier. (PL/JJ)

NOVEMBER 2010 - 55

DHM_november_307.indd 55

21-10-2010 13:33:04


WORTEL

10 jaar Brassband Borderbrass WORTEL/ULICOTEN - Brassband Borderbrass onder leiding van dirigent Roland Van Buggenhout nodigen jullie uit op het jubileumconcert nav het 10jarig bestaan. Dit vindt plaats op zaterdag 4 december in ‘de Kneut’ te Ulicoten (Nederland). Het concert vangt aan om 20.00u. en kaarten kan je in voorverkoop verkrijgen bij de muzikanten, via brassbandborderbrass@hotmail.com of op het nummer 0472/533821 (Tinne Aerts) en kosten slechts 5 euro. Voor dit jubileumconcert wijken we uit van onze vaste locatie te Wortel naar Ulicoten om dit aldaar samen met onze hoofdsponsor ‘de Kneut’ te vieren. Brassband Borderbrass is ontstaan begin 2000 toen enkele enthousiaste muzikanten met het idee speelden om een nieuwe brassband op te richten die zich zowel tot Belgische als Nederlandse muzikanten richtte. Nu, 10 jaar later, is deze band uitgegroeid tot een vaste waarde in Wortel en omstreken. 2010 bleek een heus feestjaar, zo werd een mooie 4de plaats behaald op het Vlaamse Open Brassband Kampioenschap te Mechelen op 18 april. Het jaarconcert vond succesvol plaats op 15 mei en op 16 oktober speelden we een heus HAFABRA-concert met onze muziekvrienden uit Beerse en Merksplas. Om dit jaar extra feestelijk af te sluiten volgt nu nog het jubileumconcert op 4december met een programma bestaande uit nummers van de afgelopen 10jaar. We hopen ook op een bezoekje van een speciale gast die in de buurt vertoeft op dat moment. Voor meer informatie kan je steeds terecht op www.brassbandborderbrass.be .

56 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 56

21-10-2010 13:33:06


wortel

Die van ’50 zijn nu 60, maar voelen zich 40

WORTEL – Op zaterdag 16 oktober kwamen de 60-jarigen van Wortel samen in café De Nieuwen Buiten. En, volgens hen begint het leven op 60, voor de meeste van hen breekt er een periode aan waarin ze voluit van het leven kunnen genieten. En beleefd als ze zijn, op de foto, zitten v.l.n.r. de meisjes: Christiane Sijsmans, Jeanneke Verheyen, Ann Verscheuren, Nelly Van Dijck. De jongens v.l.n.r.: Jos Voeten, Marcel Aerts, Jef Van den Langenberg, Dré Vannuffelen, Willy Van Opstal, Herman Verhoeven, Willy Donckers, Cyriel Van Opstal, Stan Michielsen, Louis Pelkmans, Ludo Bycks

Als de bisschop komt kijken WORTEL/HOOGSTRATEN – Tijdens zijn bezoek aan de Gildendag, bezocht bisschop Bonny ook de de St.-Katharinakerk en de tentoonstelling “Stadslucht maakt vrij” in het Stedelijk museum. De bisschop was onder de indruk van het rijk verleden van de stad en van het groot aantal gilden die er nog actief zijn. Wim Druyts, hoofdman van St.-Joris Wortel, geeft uitleg bij de oudste breuk die de gilden bezitten: een zwaar, dubbelzijdige zilveren breuk uit 1783, geschonken door Dorothea van Salm-Salm, beschermvrouwe van de gilde van Wortel. (fh)

NOVEMBER 2010 - 57

DHM_november_307.indd 57

21-10-2010 13:33:07


wortel

Brassband bezoekt de school WORTEL - Omdat de brassband van Wortel altijd op zoek is naar nieuwe muzikantjes, was het begin van het schooljaar het ideale moment om de leerlingen van het 3de, 4de & 5de leerjaar eens een bezoek te brengen. Op dinsdag 21 september heeft een kleine delegatie van onze brassband de leerlingen en juffen een mini concertje bezorgd. Midden in de lessen speelden ze enkele vrolijke deuntjes, waarna uitgelegd werd welke instrumenten ze allemaal bij hadden en wat de brassband allemaal doet doorheen het jaar. Ook dirigent Jan en muziekleraar Joris, die speciaal naar Wortel gekomen waren, werden voorgesteld. De leerlingen luisterden aandachtig maar wilden vooral ook een keertje zelf proberen, en dat deden ze allemaal fantastisch. Er zit veel muzikaal talent in Wortel. Daarna speelden de muzikanten nog een klein nummertje, waarbij in het 3de studiejaar zelfs de polonaise werd ingezet en verlieten ze de klas. De kleutertjes die in de sportzaal waren kregen ook nog een miniconcertje. Op zaterdag 25 september melden dan ook enkele leerlingen zich aan voor de lessen. Als uw kind of uzelf (je bent nooit te oud om te leren) zin heeft om muziek te komen maken, of

M s D i

u heeft hier omtrent enkele vragen geef gerust een seintje: Dave Onincx gsm: 0474/67 99 98

of e-mail: dave_onincx@hotmail.com Lessen beginnen volgen kan heel het jaar door. (DO/red)

SALON 23 Omdat zelfs het grootste talent graag onder zijn eigen kerktoren exposeert.

Muren, een dak, en daartussen: kunst. Dat is het concept van SALON 23. Het is zeker niet nieuw, maar jammer genoeg wel zeldzaam in onze buurt. Talent is er genoeg – er zijn veel mensen met kunst bezig – maar er zijn hier te weinig mogelijkheden om dat te laten zien. Vanuit die noodzaak organiseert SALON 23 tentoonstellingen op eigen bodem, voor kunstenaars met postcode 23**. De eerste expo heet ‘Nul dB’ en toont werk van Bert Roos, Kris Martens, Colin Ashcroft en Raf Vorsselmans. Beelden die in functie van muziek gemaakt zijn, worden er weer van losgerukt, en op zichzelf tentoongesteld. Olieverfschilderijen van muziekiconen, tekeningen waaruit cd-hoezen zijn ontstaan, foto’s van concerten & optredens, brute assemblages van posters & bandshirts. Meestal zien mensen alleen de muzikale boodschap, nu staan de kunstwerken zelf in de spotlight.

St.-Lenaartseweg 32 2320 Hoogstraten 03 314 33 33 ‘Nul dB’ gaat door op 20 & 21 november in ’t Slot (Worteldorp 28). Op zaterdag wordt de expo om 20u officieel geopend met een receptie en een jamsessie. Op zondag kan de tentoonstelling bezocht worden van 13u tot 18u. De inkom is gratis. Meer info: www.salon23.be (ms)

www.totaalgarage.be info@totaalgarage.be

58 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 58

21-10-2010 13:33:08


n )

meer

Brassband Ste.-Rosalia wint rechtszaak tegen leden Eendracht Instrumenten en kostuums terug naar eigenaars MEER - Het intern dispuut binnen Brassband Ste.-Rosalia dat acht jaar geleden leidde tot een strafrechtelijke zaak, werd door de uitspraak van het Hof van Beroep in Antwerpen beëindigd. De dissidenten binnen de brassband moeten de instrumenten en kostuums die zij onrechtmatig in hun bezit hadden, teruggeven. De leden van Brassband Ste.-Rosalia zijn vooral opgelucht dat ze na acht jaar eindelijk hun gelijk halen en ze deze onverkwikkelijke zaak achter zich kunnen laten. Het heeft jarenlang op hen gewogen, op hen als mensen en ook op de werking van de vereniging. Muzikaal stond Brassband Ste.-Rosalia echter zeker niet stil. Dirigent Bart Van Ossel leidde hen in de voorbije jaren naar een provinciale titel en het succes van “Rosalia brasses on”, het nu al legendarische cinemaconcert van vorig jaar, zindert nog na. Voorzitter Jos Brosens en ondervoorzitter Jacques Verboven: ”Het begon met een dispuut over de bezetting binnen de brassband. Zes leden van de vereniging konden zich daar toen niet bij neerleggen. Dat leidde intern tot gekibbel en een dramatische algemene vergadering. De zes vertrokken met slaande deuren, onder hen de toenmalige voorzitter René Van Bladel. Uit ongenoegen startten zij met een eigen fanfare die, ironie ten top, de naam “De Eendracht” kreeg.” Dat was uiteraard niet leuk, erger was echter dat het grootste gedeelte van het materiaal van Ste.-Rosalia (partituren, instrumenten, reservekostuums, foto’s, het archief, …) bij deze mensen lag opgeslagen. Zij weigerden om de spullen die Ste.- Rosalia toebehoorden, terug te geven. In eerste instantie probeerde het bestuur van Ste.Rosalia met brieven tot een minnelijke schikking te komen. Uit de verslagen van de vergaderingen konden ze een vrij volledige inventaris opmaken van de spullen die ontbraken. Dat kostte wel heel wat speurwerk. Omdat ze geen gehoor kregen op die brieven stapten ze naar het vredegerecht. De vrederechter sommeerde de vertrekkers de

spullen terug te geven, maar ook die oproep vond geen gehoor. Daarop (27 november 2002) stapten Ste.-Rosalia naar de strafrechter.

immers een flinke dwangsom opgelegd. Ook de boete waartoe de betrokkenen in beroep werden veroordeeld, werd ter beschikking gesteld.

In het vooronderzoek werd zelfs tot huiszoekingen overgegaan. De rechtbank in Turnhout besliste dat de spullen teruggegeven moesten worden, maar tegen die uitspraak gingen betrokkenen in beroep. Nu het Hof van Beroep in Antwerpen dit verzoek heeft afgewezen, valt een zware last van de schouders van de leden van Ste.-Rosalia. Het materiaal werd ondertussen ingeleverd bij de deurwaarder in Turnhout, er was door de rechter

Het hele verhaal heeft diepe wonden nagelaten. “De slapeloze nachten die ik er aan heb overgehouden, kan ik niet tellen.”, zegt voorzitter Jos Brosens. “Uiteindelijk is recht geschied, maar onze naam is wel zwaar door het slijk gehaald. Wij werden afgeschilderd als de slechtste mensen van Meer. Er zal nog wel een generatie overheen gaan om alle plooien terug glad te strijken.” (jv/red)

NOVEMBER 2010 - 59

DHM_november_307.indd 59

21-10-2010 13:33:08


meer

GOUD IN MEER Jaak Martens - Anna Brosens Op 24 september was het echtpaar Martens-Brosens 50 jaar gehuwd. Gedurende al deze tijd werd er lief en leed gedeeld. Intussen zijn ze reeds met 26 als ze allemaal thuis zijn. Volgens zijn paspoort is het Jaak Martens, maar iedereen noemt Jaak met zijn tweede naam Frans. Net zoals Anna is Jaak nen echte Meirse. Als het water van de Marck, in de zomer, niet te hoog stond kon Frans zelfs binnendoor van Ipenrooi naar Eind om Anna te zien. Frans is de jongste van zes kinderen. Vijf meisjes werden er voor hem geboren, één is ervan overleden in 1947. Frans slaagde in zijn jeugdjaren in het examen als postbode en gevangenisbewaker. In Vorst kon hij reeds onmiddellijk beginnen als bewaker. Eén week later was ook goed. Na één jaar werd hij overgeplaatst naar Merksplas maar dit werk was toch niet zijn echte roeping. Een nieuwe kans bood zich aan toen zijn vader op pensioen ging. Het ouderlijke bedrijf werd overgenomen. Na het overlijden van zijn ouders werd er overgeschakeld naar een gesloten varkensbedrijf. Op het hoogtepunt van deze werking waren er 80 zeugen, wat toen veel was. Toen hij 60 jaar werd kreeg hij de kans om op pensioen te gaan. Lang moest hij hiervoor niet aarzelen maar hij heeft toch lange tijd de boerderij gemist.

Anna is de tweede oudste van in totaal zes kinderen. Intussen is er reeds een broer en een zus overleden. Met Frans maakte ze kennis tijdens het halfvastenbal in ‘t Fortuin te Meer. Na iets meer dan twee jaar verkering werd er gehuwd. Net voor hun huwelijk moest Frans nog een maand “op kamp” voor het Belgisch leger in Duitsland. Na de geboorte van hun vier kinderen, Michel, Jeanne, Hilde en Christine kreeg de gezondheid van Anna een flinke opdoffer. Heup en rug werden de oorzaak van meer dan één operatie. Frans en Anna hebben ermee leren leven maar stonden erop hun kinderen een goede opvoeding geven. Iets waar ze zeker in geslaagd zijn. Anna gaat met Frans graag fietsen maar zit bij minder goed weer meestal thuis waar ze nogal wat tijd besteed aan de computer. Op zaterdag gaat Frans graag fietsen. Dan is zoon Michel van de partij. Intussen kennen ze samen Wortel Kolonie als de beste. In de winter moet op zaterdagavond alles wijken voor het biljart. Frans is aangesloten bij de club

“Krijt op tijd” waarvan het lokaal is gevestigd in “De Paardekop” te Meer. In de wintertijd wordt er gespeeld in competitieverband. Sinds 2003 wonen Frans en Anna samen in Meer, in de wijk, waar de gouden bruiloft werd gevierd. Een heuglijk feit waar ook kinderen en kleinkinderen meer dan hun deel volbrachten. (FS)

M o i s p w

M w t m o

T h h b d W l

O S

60 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 60

21-10-2010 13:33:09


t

, .

meer

Schlagerfestival op den Achteraard MEER - Een Mega-sterren festijn vond eind september plaats op de Achteraard. Met schlagerkoningin Laura Lyn, Dennie Damaro en Ive Renaarts en anderen werd een talrijk opgekomen menigte in vervoering gebracht. Topact was het razend populaire duo Nick & Simon (foto), waarvan de nieuwste single meteen is binnengekomen op nummer 1 in Nederland. Het KFC Meerse meisjesvoetbal tekende voor de organisatie en zag dat het goed was. (ma)

De Sint Jorisgilde bakt het bruin! MEER - Allerheiligen, de dag waarop we onze overledenen herdenken. De kermisvreugde ligt inmiddels achter ons. De winter kondigt zich schoorvoetend aan met haar eerste venijnige prikjes. Warm uitgedost trotseren we het gure weer… ter ere van onze dierbaren. Met de mooiste chrysanten onder de arm trekken we naar het kerkhof waar we eerder in de week tekeer gingen met borstel en hark want je weet maar nooit…tante en nonkel komen misschien ook een kijkje nemen. Trouwens, hoe zouden zij het stellen? Vorig jaar heb ik hen nog gezien, ’t was toevallig hier op het kerkhof. Ik weet het nog goed, na een uurtje buurten over God en klein pierke zijn we uiteindelijk samen naar de Sint Jorisgilde gewandeld. We hebben daar nog met de kaarten gespeeld, een lekker warm kopje koffie bij de hand. Ook dit jaar, op 1 november, verwelkomt de Sint Jorisgilde u in haar gildekamer aan de

Donckstraat 8 te Meer. Je kent het wel hoor, met de Meerse markt was je vast al eerder te gast. Vanaf 10 tot 18 uur wordt U warm ont-

vangen. Voor een kleine prijs een grote pannenkoek, lekker bruin gebakken door de Sint Jorisgilde van Meer. (GR/FH)

Standhouders gezocht voor de Kerstmarkt MEER - Op zaterdag 13 december organiseert KWB Meer zijn jaarlijkse kerstmarkt aan het Klooster ter hoogte van Donckstraat 13 te Meer. Om dit evenement te laten slagen hebben we natuurlijk standhouders nodig want die maken een markt compleet. Heeft u iets wat voor deze markt kan dienen zoals bloemen, kerststallen, houten en/of betonnen beeldjes, kerstkaarten, speelgoed, cosmetica, juwelen, kinderanimatie enz…….. laat het weten. Meerse verenigingen kunnen er ook dit jaar

weer staan met eventueel koffie, warme chocolademelk, soep, spek en eieren, hamburgers, worsten enz…… Bieren, frisdranken, jenevers en andere alcoholische dranken zijn voorbehouden aan KWB MEER. Verenigingen, particulieren enz… kunnen zich vanaf nu aanmelden Standplaats De plaatsen en de tafels zijn gratis. De tafels zijn 120 cm lang, als je zelf een tafel meebrengt (aantal meters door geven)

Stroom De mensen die electriciteit nodig hebben moeten dit vermelden bij inschrijving, dit mag alleen dienen voor een lampje of versiering (geen verwarming) Opstellen kan vanaf 15 uur. Inschrijven en/ of info: Frank Voet, Frankenberg 10 2321 Meer 03/315.43.88 of frankvoet@skynet.be Juist: Opmerking : Snel inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt (ma).

NOVEMBER 2010 - 61

DHM_november_307.indd 61

21-10-2010 13:33:33


meer

Kermistaferelen MEER - Voor Meer kermis legt de Merenaar de riem er af. Hij neemt verlof om stevig door te kunnen gaan en te feesten. U vindt hier enkele van de vele kermistaferelen. Volksspelen: Het werk moet een paar dagen wijken. Vogelepik in één van de vele cafés en lol maken met de vrienden.

Kindervolksspelen: Woensdagnamiddag komt de jeugd massaal afgezakt om punten te verdienen voor de kermis. Het is dolle pret.

Optredens: Het poepi-boy-bal. In zaal Victoria is het over de koppen lopen bij het optreden van Legends of Rock.

62 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 62

21-10-2010 13:33:34

M o r a a


n s

g

e

meer

Wijnverkoop ten voordele van de kloostersite MEER - Wegens het grote succes van vorig jaar, verkoopt de vzw Klooster Meer ook dit jaar weer wijn voor de feestdagen. Naast onze fel gesmaakte witte en rode Franse wijn heeft de vereniging nu ook sprankelende Spaanse CAVA in de aanbieding. Wie deze topper geproefd heeft op de “Meerse wijn- en biermarkt” in augustus, was meteen verkocht....

Stroomversnelling Juist, op de site zelf is nog geen steen verlegd en dat is ook nog niet voor morgen. Toch is het kloosterproject dit jaar in een stroomversnelling geraakt. Achter de schermen wordt er hard gewerkt en de plannen worden wel heel concreet.

Een goed glas wijn, een ideaal geschenk Wie het kloosterproject een warm hart toedraagt, bestelt tegen de feestdagen lekkere CAVA en/of heerlijke wijn uit de Franse Bordeauxstreek. Witte (80% Sauvignon, 10% Muscadelle, 10% Sémillon) en rode (70% Merlot, 30% CabernetSauvignon) van de Premières Côtes de Blaye (Gi-

ronde): de “Cuvée Le Couvent du Lac” werd speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd. De witte en de rode wijn “Cuvée Le Couvent du Lac” kosten 9 euro, inclusief btw. Echt niet (te) veel voor zo’n kwaliteit. Voor een fles CAVA Moli de Foc – Brut Nature betaalt u 11 euro, ook inclusief en ook een uitstekende prijs gelet op de kwaliteit. Inwoners van Meer vinden een bestelbon in de bus, anderen schrijven het verschuldigde bedrag over op het rekeningnummer 751-2038861-58 of voor de liefhebbers Iban BE95751203886158 / BIC AXABBE22 met duidelijke vermelding van het aantal flessen witte wijn, het aantal flessen rode wijn en het aantal flessen cava. Ten laatste op 1 december wordt uw bestelling thuis geleverd. Gezondheid (fh)

Meer haalt de Sint feestelijk in

t

Brassband Sinte-Rosalia Meer MEER - Alle Meerse kinderen worden van harte uitgenodigd om op zondag 21 november Sinterklaas welkom te heten in Meer. Het is ondertussen een lange traditie: al meer dan veertig jaar komt Sinterklaas met een ruime delegatie Zwarte Pieten een bezoekje brengen aan de kinderen van Meer. Hij doet daarbij een beroep op de hulp van Brassband Ste.-Rosalia. Om 13.30 u. wordt er verzameld aan Zaal voor Kunst en Volk, het lokaal van de brassband aan de Meerseweg. In stoet wordt door het dorp gestapt en de Sint wordt opgehaald aan de Rosaliakapel. Dan gaat het terug richting zaal. Daar wordt een feestnamiddag voor de kinderen gepre-

MEER - De Zandfluiter Meer organiseert de enige vogeltentoonstelling in Hoogstraten. De club kan hiervoor rekenen op een flinke schare aan medewerkers en ze telt enkele nationale en zelfs wereldkampioenen in zijn rangen, welke de bezoekers maar wat graag wegwijs willen maken in hun boeiende hobby, namelijk het kweken, verzorgen en tentoonstellen van vogels. Dit is niet alleen cultureel en wetenschappelijk verantwoord, het is ook een duurzame vorm van natuurbescherming en een manier om de verdwijning te voorkomen. Deze vogeltentoonstelling is de ideale gelegenheid om van dichtbij kennis te maken met verschillende inheemse als exotische vogelsoorten welke in wedstrijdverband aan het geïnteresseerde publiek worden voorgesteld in zaal Victoria op zaterdag 13 november ( van 18 - 23 u) en zondag 14 november ( van 9 - 20 u) (fh)

Zo zijn er concrete plannen om op de site een kinderdagverblijf en een dienstencentrum (met vergaderzalen voor de verenigingen) te realiseren. Op dit moment onderhandelt de vzw nog met enkele partners voor de concrete invulling van het kloostergebouw zelf. Er zijn kandidaten die denken aan verblijftoerisme (bed & breakfast), voor anderen is dienstverlening een optie. De vzw zelf zit precies op schema. Voor het einde van het jaar wil men duidelijke afspraken met de partners waarmee men gaat werken. Partners waarmee men aan de verschillende gebouwen een bestemming wil geven die goed is voor Meer, zijn inwoners en zijn verenigingen. Het beste is net goed genoeg. En niet te vergeten: MEER zal eindelijk een fraai dorpsplein krijgen. Een van de volgende weken verschijnt er een eerste werfbord, waarmee de vzw u op de hoogte wil houden. Voor meer info kan u ook terecht op de website www.kloostermeer.be

Vogeltentoonstelling

senteerd en de Sint heeft uiteraard voor iedereen en geschenkje bij zich. De muzikale omlijsting gebeurt door de Brassband o.l.v. Bart Van Ossel en een speciale Sinterklaas-deejay. Iedereen is van harte welkom. Brassband Ste.-Rosalia verzorgt op 11 november het muzikale luik van de hulde van de oorlogsslachtoffers op het kerkhof. Zaterdag 20 november wordt er even gerust: bestuur en leden zitten aan voor een gezellig etentje in De Eiken. En dan volgen op 4, 5, 10, 11 en 12 december de toneelopvoeringen van zustervereniging ’t Heidebloempje. Dirigent Bart Van Ossel en Ste.-Rosalia staan in voor de live muziek die in het stuk verwerkt is. U leest daar elders meer over. (JV/red)

Teerfeest bij Fanfare De Eendracht MEER - De overleden leden en ereleden van Fanfare ‘De Eendracht’ Meer worden ook dit jaar - naar goede gewoonte - herdacht en wel in de eucharistieviering van zaterdag 20 november om 17:45 uur. Muzikaal wordt deze viering volledig verzorgd door de muzikanten van de fanfare onder de leiding van dirigent mevrouw Marleen Proost. Wellicht wordt het een sfeervolle eucharistieviering. Na deze herdenkingsviering worden de leden en de ereleden van de fanfare verwacht in de parochiezaal voor het jaarlijkse teerfeest. Er wordt een feestmaal geserveerd met aangepaste dranken, ter afronding van een druk werkjaar. Na het maal is er gelegenheid tot dans en vermaak, bijpraten, kortom een gezellig feest. Inmiddels zijn de bestuursleden van fanfare ‘De Eendracht’ volop bezig met het bezoeken van de leden en ereleden voor de inschrijving van het teerfeest. U ook kan de fanfare als erelid steunen : de bestuursleden en muzikanten helpen u graag hiermee. De lessen voor de opleiding tot muzikant zijn sedert enkele weken weer van start gegaan : geïnteresseerden, zowel jonge als minder jonge liefhebbers kunnen zich nog steeds melden bij Luc Van Bladel, tel. 03/315.75.71. (ma)

NOVEMBER 2010 - 63

DHM_november_307.indd 63

21-10-2010 13:33:34


minderhout

DIAMANT IN MINDERHOUT Nelles Mertens en Anna Huybrechts Verknocht aan huis en grond! Zo mag je het rustig stellen. Nelles, die geboren werd op 23 augustus 1927, vertoeft al vanaf zijn eerste levensadem op de ouderlijke boerderij van Fons Mertens en Liesbeth Aerts, achteraan op Hal. Anna komt uit Meerle, geboren op 22 januari 1923, en zij was de tweede jongste van negen kinderen. Na hun schooltijd wenkte het leven op de boerderij en dat bleef ook zo na hun huwelijk op 12 september 1950. Vanaf het begin namen zij de stier bij de horens, want er moest gewerkt worden. Samen mochten ze zich verheugen op elf kinderen, zeven jongens en vier meisjes. Met dertien aan tafel,

vanzelfsprekend moest er brood op de plank komen. Charel, uitbater van Bloemisterij Mertens, stierf op 17 november 1999. De kinderen van het diamanten paar zijn ook niet bij de pakken blijven zitten en met enige fierheid in de stem vertellen ze dat tien van de elf kinderen een zelfstandige zaak runnen. In september 2000 vierden Nelles en Anna hun gouden bruiloft en zoals naar aloude gebruiken werd het gouden paar in een folkloristische stoet met koeien en al naar de kerk begeleid. Nu tien jaar later is het allemaal wat rustiger verlopen, alhoewel het feest met de ganse omvangrijke familie toch in het geheugen

zal blijven. Nelles en Anna verkeren nog altijd in een begenadigde gezondheid, ze zijn nog steeds actief bezig en trekken er nog geregeld op uit met de tandem, die nu wel elektrisch aangedreven wordt. Nelles en Anna: goud in 2000, diamant in 2010 en graag zien we jullie terug voor briljant in 2015! Het is jullie van harte gegund! Op de foto de stamouders Nelles en Anna omringd door hun kinderen, klein-, achter- en schoonkinderen. Samen met z’n 96 op de foto en nog twee erbij in de nabije toekomst. Op naar de 100! (rel)

Kapellekenswandeling MINDERHOUT - Tijdens het ganse jaar hebben de wandelaars via de KWB de gelegenheid om deel te nemen aan diverse wandelingen die opgenomen zijn in het KWB-wandelcriterium. Ook de Kapellekenswandeling van KWB-Minderhout op zondag 7 november maakt hier deel van uit. Op die dag zal je vele wandelaars door Minderhout en omgeving zien wandelen. Vanuit de Parochiezaal van Minderhout kan men vanaf 8 uur gaan wandelen. De laatste inschrijving gebeurt om 14 uur:

Na de wandeling kan je in het Parochiecentrum nog genieten van heerlijke pannenkoeken, een kop verse soep, een fris of een warm drankje. Alle wandelliefhebbers zijn welkom, wel of geen KWB-lid. Kom dus met uw gezin, uw buren of vrienden genieten van de Kapellekenswandeling! De deelnameprijs bedraagt slechts 1 €. Kinderen –12 jaar mogen gratis deelnemen. Meer info: Fons Muësen tel. 03/314.55.69. of Albert van Bouwel, tel. 03/314.45.36

Er zijn diverse wandelingen uitgestippeld: 5 km (toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s), 12,16 en 21 km. Welke afstand u ook kiest; u maakt zeker kennis met verborgen natuurplekjes in onze eigen omgeving.

64 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 64

21-10-2010 13:33:35

V M a


n

n

t

r

minderhout

GOUD IN MINDERHOUT Gust Mattheussen en May Lenaerts Van oorsprong mag je May en Gust echte “Spetsers” noemen. Beiden sleten ze hun jeugd in het spetsersdorp Merksplas, om later met een tussenstap in Turnhout, naar de “papboeren” in Minderhout te verhuizen, waar ze al vlug ingeburgerd waren! Zalig niets doen staat zeker niet in hun woordenboek! Gust en May behoren bij de categorie mensen die “Rust, roest” hoog in het vaandel hebben. Wel wat rustiger dan in hun jonge tijd, maar de spreekwoordelijke zetel naast de kachel is nog niet aan hen besteed.Gust werd niet thuis geboren, maar wel in de “Binkenstad” Turnhout en dit had een duidelijke reden. Zijn ouders hadden hun eerste kind verloren en om geen verdere risico’s te lopen werd geopteerd voor de kraaminrichting. Niet vanzelfsprekend in die tijd. Ook zijn andere broers en zussen zagen daar het levenslicht. Gust slaakte zijn eerste kreten op 25 september 1936 en werd alzo de oudste van acht kinderen in het gezin Mattheussen. Hij groeide op als een gezonde knaap, volgde onderwijs in de gemeenteschool in Merksplas en volgde nadien nog drie jaar avondonderwijs om zich de boerenstiel nog beter eigen te maken. Overdag maakte hij zich verdienstelijk op de ouderlijke boerderij , maar zag daarna toch nog kans om drie jaar te gaan werken bij Carrosserie Van Dyck. Na die periode terug op de boerderij tot aan zijn huwelijk. Vrije tijd was er ook, ontspanning moest er zijn en dat vond hij vooral in de BJB waar hij ook geruime tijd als leider fungeerde. Ook maakte hij de dienst uit in het kerkkoor. May trok voor het eerst grote ogen op 5 februari 1938 als de middelste van drie kinderen. Zij volgde les in de meisjesschool in Merksplas en daarna nog een jaar huishoudschool. Het werk op de boerderij wenkte daarna, alhoewel ze niet stond te popelen om het boerenleven binnen te wandelen. En met een landbouwer door ’t leven gaan, was zeker niet haar eerste prioriteit. Ook zij was actief in de BJB, hield van toneelspelen, voordragen tijdens culturele dagen…! Zomerspelen werden in die tijd ook regelmatig georganiseerd tussen de verschillende afdelingen van de BJ B en die organisaties boden dan ook gemakkelijk contact met het andere geslacht. May en Gust hadden al vlug een oogje voor mekaar, maar daar bleef het dan ook bij. Geruime tijd later werd dan de draad terug opgenomen en toen… was het menens. Zij trouwden op 27 september 1960 en

vestigden zich in De Wieltjes in Turnhout. Na anderhalf jaar hielden ze het daar voor bekeken en verhuisden naar de Looiweg in Merksplas waar ze acht jaar bleven om tenslotte in 1970 naar het Minderhoutse Bergen af te zakken. Samen kregen ze zes flinke kinderen waarvan Hilde op 17-jarige leeftijd dramatisch om het leven kwam in een verkeersongeval. Met de fiets weggemaaid door een auto en op slag dood. “Elke dag denk je daar aan! Dat vergeet je nooit!” Gust is altijd een actief lid van de Landelijke Gilde geweest en paarden hebben voortdurend een voorname rol gespeeld in zijn leven. Aan ploegwedstrijden deelnemen was een welgekomen ontspanning en als jurylid probeerde hij altijd objectief te zijn in zijn beoordeling. Meer dan 25 jaar fungeerde hij als voorzitter van het gebuurte Bergen en ten tijde van Kapellekenskermis was hij duidelijk de gangmaker in het gebuurte. In 1996 vond hij het

Oase

welletjes en ging op vervroegd pensioen, maar dat betekende niet dat het gedaan was met boeren. Een van de zonen kwam in het bedrijf en Gust en May bleven en blijven daar een handje toesteken. Het sociaal leven werd ook nooit verwaarloosd, nu nog altijd niet. May maakt nu wat meer tijd voor haar zelf. “Zes kinderen groot gebracht en hard gewerkt!” Ze houdt van kaarten en geniet ervan om met enkele vriendinnen wekelijks hoge ogen te gooien. Ook heeft ze jarenlang zieken bezocht in het ziekenhuis en momenteel haalt ze regelmatig de auto van stal om mensen die minder mobiel zijn naar het ziekenhuis te voeren. Hun 50-jarig jubileum hebben ze niet aan hun hart laten komen en samen met de kinderen, hun negen kleinkinderen, familie en geburen werd het een feest tot in de vroege uurtjes. May en Gust, die nog blaken van gezondheid en levenslust, hartelijk gefeliciteerd! (rel)

schoonheidsinstituut

Heerle 15 - 2322 Minderhout - Tel: 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be NOVEMBER 2010 - 65

DHM_november_307.indd 65

21-10-2010 13:33:35


sport

sport Sportnieuws: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout

Tel.: 03-314.66.28

Email: rene.laurijssen@belgacom.net

HOOGSTRATEN VV Na een aarzelende start een flinke opkikker voor HVV, dat zich in de voorste gelederen van het klassement wist te nestelen en een fraaie reeks ongeslagen wedstrijden liet optekenen. Trainer Bart Wilmsen en zijn team verkeren in de winning- mood en hopen zich met attractief voetbal voorin te handhaven. Na twee thuis-overwinningen op rij, nl. tegen Brakel en Torhout, stonden de rood-witten er op gebrand om ook op verplaatsing iets uit de brand te slepen. Op bezoek bij het toen als hekkensluiter geklasseerde Deinze in 3de A. Enkele seizoenen terug nog een 2de klasser, maar deze keer vertoevend aan de kant waar de klappen vallen. H.V.V. begon gedreven en zelfzeker aan de partij, maar het was toch het thuisteam dat via Ngom Papa op een 1-0 voorsprong kwam. Tien minuten voor de rust keerde het tij echter, nadat Bob Swaegers de bal fraai op het hoofd had geschilderd van Niels Cox, kon deze de bal op zijn beurt onhoudbaar in doel koppen : 1-1. Na de pauze bleef H.V.V. het wedstrijdbeeld bepalen ondanks de gevaarlijke pogingen van het thuisteam.. Wanneer eenieder al bijna genoegen nam met een gelijkspel, was het toch rood-wit dat in de slotminuten de eerste driepunter op verplaatsing kon aantekenen. De jonge en goed ingevallen Nick Van Huffel lanceerde Dirk Mathyssen op zijn weg naar het thuisdoel. Dirk bleef rustig in de aanval en zette keeper Dobbelaere op het verkeerde been, de netten stonden bol en het scorebord op 1 - 2. De derde overwinning op rij voor H.V.V.! Thuis werd nog niet verloren dit seizoen voor aanvang van de confrontatie tegen Hamme. Na de 9 op 9 was het vertrouwen bij de rooikens duidelijk aanwezig. H.V.V. trok dan ook vrijwel onmiddellijk de aanvallende kaart. Het duurde

echter een hele tijd vooraleer de Hoogstraatse aanvallende impulsen op de grasmat werden beloond. Het was wachten tot in de slotminuten voor de koffie vooraleer een eerste Hoogstraatse treffer kon verzilverd worden. Een knap gegeven vrijtrap door Karim Didi bracht de bal in de gevarenzone en Glenn Van Der Linden kopte de bal netjes voorbij de Hamse goalie, 1 - 0. Na de rust trok Hamme onmiddellijk in de aanval maar stuitte daarbij uiteindelijk toch weer op een subliem keepende Ben Van Bael. Wanneer dan H.V.V. na een snelle counter kon tegenprikken was het kapitein en topscoorder Jimmy Fockaert die Hoogstraten op een meer geruststellende 2 0 voorsprong kon brengen. Nog een kwartiertje op de teller, Hamme veroorzaakte een penalty, Jimmy Fockaert achter de bal, keeper Vonck had er het nakijken naar en de 3 - 0 cijfers prijkten op het scorebord. Hoogstraten bleef zich tonen, voelde dat er nog wat meer in de lucht hing en probeerde nog iets meer zaad in het bakje te krijgen. Met nog iets minder dan tien minuten te gaan, kon Thijs Schrauwen op aangeven van de jonge Bob Swaegers na corner, de kroon op het werk van rood-wit plaatsen, eindstand 4 - 0. Na vier overwinningen op rij had H.V.V. de smaak goed te pakken. Op bezoek bij Bornem, normaal een haalbare kaart, aangezien het thuisteam nog maar één keer had gewonnen. HVV probeerde wel voor de rust, maar ook Bornem was niet echt zinnens om het allemaal zomaar uit handen te geven. Keeper Ben Van Bael diende dan ook enkele keren gepast tussen te komen. Na de rust was het dan ook Bornem dat minder goed verdedigend werk bij de rooikens, dankbaar afstrafte via De Keukeleire : 1 - 0. Met nog iets minder dan een halfuur te spelen kreeg Jimmy

Fockaert de bal op een presenteerblaadje en 1-1! De score bleef ongewijzigd en H.V.V. diende genoegen te nemen met een gelijkspel.Met Ronse op bezoek kon Hoogstraten de ongeslagen thuisreputatie extra in de verf zetten. Een directe tegenstander uit de reeks, een echte test voor de rooikens. Vooraf was geweten dat wanneer Ronse op voorsprong zou klimmen, het spelbeeld een heel gesloten vervolg zou kennen. Niets was minder waar wanneer al vroeg in de match een doelpunt in cadeauverpakking aan Ronse werd bezorgd.. En wat H.V.V. ook probeerde in die eerste helft, de bezoekers bleven vastberaden hun vroege voorsprong verdedigen en bovendien uitpakken met verrassend sterke counters. Het spel bleef ook in de 2de helft netjes heen en weer gaan, het kon nog alle kanten op. Ronse gaf het nog steeds niet op, bleef stug tegenwerk bieden en H.V.V. van zijn kant kon lange tijd niet voorbij het defensief spelend Ronse geraken. Halfweg de tweede de helft dan toch even een opkikker voor de rooikens, via een hardwerkende Roy Van Der Linden kwam de bal bij Dirk Mathyssen die met een fraaie draaibeweging de bal in het doel ramde.. Vervolgens kroop H.V.V. nog door het oog van de naald, maar de score wijzigde niet meer. (luc/rel)

Wedstrijden

Zaterdag 6 november 20.00 uur Hoogstraten VV – KSV Temse Zondag 14 november 14.30 uur SC Wielsbeke – Hoogstraten VV Zondag 21 november 15.00 uur E.Aalst 2002 – Hoogstraten VV Zaterdag 27 november 20.00 uur Hoogstraten VV – R.Cappellen FC

Rood-wit HVV wil zich zeker in de kijker spelen in Derde Klasse A 66 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 66

21-10-2010 13:33:36

m s n e


!

e n s

n n

n j

r

e l t t

SPORT

KVNA WORTEL Thuis tegen Pulderbos speelde Wortel een zeer sterke wedstrijd. Hans Van De Mierop had al tegen de deklat gekopt wanneer hij in de 15e minuut foutief gehinderd werd. De doelman stopte de strafschop van Jan Koyen. Er volgden nog vele mooie kansen. De supporters moesten echter wachten tot de 35e minuut. Hans Van De Mierop trapte een voorzet van Benji Broere onhoudbaar binnen. Na de rust zagen we hetzelfde spelbeeld met vele kansen voor Wortel. In de 65e minuut loste de bezoekende doelman een harde vrijschop van Steven Goffa en een kwikke Maarten Adriaensen maakte er 2-0 van. Vlak voor en na de pauze waren de bezoekers ook wel gevaarlijk geweest. Enkele minuten voor affluiten maakte Pulderbos er nog 2-1 van, maar de ruim verdiende zege kwam niet meer in gevaar. DOSKO is altijd een moeilijke verplaatsing geweest. Meestal wordt er goed gevoetbald, maar de blauw-witten keren gewoonlijk met weinig naar huis terug. Dit keer was het anders. De eerste helft was evenwichtig met kansen voor beide doelen. Enkel Bram Kinschots kon scoren en dan nog met een magistraal schot.

Na de rust kon Wortel enkel verdedigen, maar de thuisploeg vond geen opening en zo werd het een wel gevleide 0-1- overwinning. Onze supporters zagen tegen Massenhoven een wedstrijd met twee gezichten. Voor de rust speelde Wortel met fris voetbal zeer veel kansen bij elkaar. Tom Van Gorp en Hans Van De Mierop kwamen dicht bij een doelpunt. De poging van Tom Van Kerkhoven werd gered en in de rebound trapte Benji Broere tegen de lat. Gelukkig kon Raf Tilbugs met een mooi schot doelen. Direct na de rust nog een kans voor Maarten Adriaensen. Daarna was het over. Wortel kwam niet meer tot combinaties en kon nog enkel verdedigen. De bezoekers kregen weinig kansen maar konden toch gelijkmaken met een onnodige vrijschop. Qua spel een juiste uitslag. Qua kansen had KVNA moeten winnen. Excelsior Kessel speelde als een onbetwiste leidersploeg, maar kwam toch wel gemakkelijk op 2-0 via een verre voorzet en een vrije trap. Daarna werden ze nog geholpen door het leidende trio. De scheidsrechter floot een duidelijke penalty

niet. De grensrechters kenden ook de juiste reglementen van buitenspel niet. Onze voorspelers werden meerder keren ten onrechte afgevlagd, terwijl de thuisploeg in het begin van de tweede helft na offside mocht scoren . Wortel bleef wel proberen, maar de plaatselijke doelman redde een poging van Benji Broere. In de slotminuten werd het nog 4-0. De thuisploeg was ongetwijfeld het beste team, maar de zwakke leiding belette dat Wortel terug in de match kwam. KVNA moet dringend iets doen aan de afwerking. Zonder doelpunten kan men niet winnen.

De wedstrijden

Zondag 31 october 15.00u KVNA Wortel - Halle Zondag 7 november 14.30u Bouwel - KVNA Wortel Zondag 14 november 14.30u KVNA Wortel - Meerle Zondag 21 november 14.30u HIH Turnhout - KVNA Wortel Zondag 28 November 14.30u KVNA Wortel – Emblem. (frbr)

KVNA

Frans Brosens geeft de fakkel door Vandaag, zondag 10-10-10 of voluit 10 oktober 2010 zal de clubgeschiedenisboeken ingaan als de dag waarop we afscheid nemen van Frans Brosens als voorzitter! Frans heeft jarenlang kei hard gewerkt om onze kleine, maar fijne club draaiende te houden! Met de steun van verschillende bestuursleden zorgde hij voor heel wat nieuwe dingen binnen de club! Zo kwam er dankzij hem ondermeer een damesploeg, in de beginjaren van deze ploeg was hij niet alleen voorzitter maar ook trainer! We kunnen hem de man noemen die de Wortelse vrouwen leerde voetballen! Maar naast dit deed Frans ook heel wat anders voor de club, we kunnen hier beginnen met een opsomming maar dan gaan we hier morgen nog staan!

Frans Brosens was 28 jaar voorzitter van VNA Wortel en geeft de fakkel door aan Rudy Snels

Wij willen, als club, Frans een mooi afscheid geven! Een afscheid dat zowel hij, zijn familie als zijn club nooit zal vergeten! Frans, we hopen dat je je voorzittersambt kan beëindigen zoals je dat jarenlang gedaan hebt, in schoonheid! Zo’n groot man, verdient een groot afscheid met een grote mensenmassa en een supergroot applaus!

NOVEMBER 2010 - 67

DHM_november_307.indd 67

21-10-2010 13:33:37


SPORT

KFC MEER Op speeldag nummer zeven kreeg de KFC de eerste nederlaag van het seizoen, weliswaar met de kleinste cijfers, aangesmeerd en dit in een wedstrijd die het nooit had mogen verliezen. Het scoringsvermogen ligt bij de Meerse boys aan de lage kant, maar de KFC kan rekenen op een stevige verdediging zodat de balans redelijk in evenwicht kan gehouden worden. De match van de gemiste strafschoppen op eigen veld tegen Berlaar waarin beide keepers voor een groot deel de uitslag bepaalden. Een vrij evenwichtige partij met veldoverwicht in de eerste helft voor de thuisploeg en een licht toegekende penalty in het voordeel van de bezoekers. Keeper Tom Deckers was echter ter plekke stopte het gevaar met brio. Ook de thuisploeg mocht even voor de koffie proeven van een elfmeter, maar Rik Aerts geraakt ook niet voorbij de bezoekende doelman. Ruststand 0-0! Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van geelzwart zonder al te veel scoringskansen. Berlaar vocht zich dan beter in de wedstrijd en Tom Deckers hield de nul op het bord. Een laatste Meers offensief strandde dan weer op de bezoekende doelman en de match eindigde zoals ze begonnen was. Moeilijkheden voor coach Dré Laurijssen voor de volgende wedstrijd op FC Merksem. Liefst zeven basisspelers ontbraken op het appèl en dat bracht wel enige kopzorgen teweeg, maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Het eerste uur van de partij veel over-en-weer-getrappel met toch de beste kansen voor de KFC. In de tweede 45 minuten kreeg geelzwart meer greep op het spel en Koen Koyen mikte de 0-1 in de kruising. Het aandringen van de thuisploeg leidde tot niets meer en keeper Tom Deckers hield zo voor de derde keer op rij de nul. Bij de parkjongens in Brasschaat toonde Meer een sterk eerste halfuur en Koen Koyen zorgde dan, na een actie van Rik Aerts, voor de 0-1! Stilaan kwam de thuisploeg onder stoom zonder te scoren. Druk van de gastheren na de rust, de Meerse defensie had de handen

vol, maar begaf niet. Naargelang de wedstrijd vorderdde voelde de KFC de winstkansen stijgen en Koen Koyen nam met een tweede doelpunt alle twijfels weg. Een laatste thuisoffensief en een rustig counterend Meer had de wedstrijd onder controle. Een verdiende overwinning voor de bestspelende ploeg zonder twijfel! Op Broechem toonde Meer zich de eerste helft veruit het beste geheel, het verdiende doelpunt hing een aantal keren in de lucht, maar het bleef hangen. Ook na de pauze een beter Meer, maar de lokale doelman verkeerde in een begenadigde dag. Tot overmaat van ramp kreeg de thuisploeg nog een strafschop in geschenkverpakking aangeboden en dit cadeautje werd met beide handen in dank

aangenomen. Zo verloor geelzwart een wedstrijd die het voortdurend in handen had en nooit had mogen verliezen. Maar ja, dat is voetbal! (rel)

Wedstrijden

Zondag 31 oktober 15.00 uur KFC Meer – Loenhout Zondag 7 november 14.30 uur Kalmthout – KFC Meer Zondag 14 november 14.30 uur KFC Meer – Maria ter Heide Zondag 21 november 14.30 uur Wildert – KFC Meer Zondag 28 november 14.30 KFC Meer - Zoersel

Koen Koyen, Ben Adriaensen en Pieter Donckers in de zevende hemel na het scoren van het tweede doelpunt tegen Brasschaat 68 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 68

21-10-2010 13:33:37


d d

sport

MINDERHOUT VV De eerste wedstrijden van het seizoen kenden voor MVV een positief verloop. Eén doelpunt scoren leverde punten op, maar dit geluk blijft ook niet duren. De partijen tegen Zoersel en Oostmalle leverden nogmaals het bewijs dat de weg naar de netten momenteel heel moeilijk te vinden is. Op het moeilijk bespeelbare veld van Maria ter Heide kaapte MVV met een 0-1 uitslag toch weer de drie puntjes weg. De hekkensluiter zou een hapklare brok moeten worden, maar het vel van de beer mag nooit verkocht worden vooraleer…! MVV nam het initiatief, creëerde enkele kansen, maar de bal tegen de touwen krijgen was een ander paar mouwen. Met 0-0 kon men de koffie nuttigen. Nadien een meer zwalpend MVV dat alle moeite deed om het gaatje te vinden en dit pas ook ontdekte in het laatste kwartier. Nu de voorsprong behouden was de hoofdzaak, MTH kwam, maar de secure MVV-defensie hield de nul op het bord. De wedstrijd tegen Wildert in de Heistraat deed vooral in de eindfase heel wat stof opwaaien. Geen sensationele match wat het spelpeil betrof, wel de vaudeville op het terrein. Geen problemen tijdens de eerste helft en Geert Mertens zorgde ook voor een 1-0 voorsprong. Poppenkast na de pauze met gele kaarten aan de lopende band en twee rode kartonnen voor de thuisploeg. Toch bleven de puntjes thuis en slaakte iedereen een zucht van verlichting toen

de scheidsrechter in de 97ste minuut toch besliste de match te eindigen. Na deze partij blijft MVV vooraan in het klassement met elf punten en dit met vier gescoorde doelpunten en slechts één tegengoal. Daar zou de volgende wedstrijden verandering in komen! De verplaatsing naar Zoersel zou zeker geen sinecure worden, integendeel! De thuisploeg voerde onmiddellijk de forcing en MVV hapte naar adem. Na tien minuten 1-0 en daar hadden de bezoekers niets tegen in te brengen. Na de rust kwam MVV al vlug op gelijke hoogte via Pieter Hendrickx, maar die vreugde duurde niet lang. Op vrijschop werd het 2-1, MVV kreeg nog enkele kansjes voorgeschoteld, kreeg tegen het einde nog een derde goal binnen en verloor tegen een ploeg die duidelijk beter was. Zou MVV zich tegen Oostmalle aan de Heistraat kunnen revancheren? Het moest wel een vijftal basisspelers missen, een gezondheidswandelingetje kondigde zich zeker niet aan. Een leuke eerste heflt werd het alleszins met kansen voor beide teams. Alleen de bezoekers konden vlak voor de rust via hoekschop scoren. Na de verfrissing bezorgde Oostmalle de thuisploeg een koude douche van jewelste door in een kwartier tijd tot 0-4 uit te lopen. Wedstrijd gespeeld natuurlijk en alleen de de eerredder in de laatste minuut was een klein doekje op de felle bloeding. (rel)

Wedstrijden Zondag 31 oktober 15.00 uur Schilde – Minderhout VV Zondag 7 november 14.30 uur Minderhout VV – Berlaar Zondag 14 november 14.30 uur FC Merksem – Minderhout VV Zondag 21 november 14.30 uur Minderhout VV – Brasschaat Zondag 28 november 14.30 uur Broechem – Minderhout VV

KFC MEERLE Uitslagen Zandhoven – KFC Meerle 1-1 KFC Meerle – Grobbendonk 3-2 Wechelderzande – KFC Meerle 0-0 KFC Meerle – Pulle 1-2

Wedstrijden

Zondag 31 oktober 15.00 uur Massenhoven – KFC Meerle Zondag 7 november 14.30 uur KFC Meerle – Exc.Kessel Zondag 14 november 14.30 uur VNA Wortel – KFC Meerle Zondag 21 november 14.30 uur KFC Meerle – Halle Zondag 28 november 14.30 uur Exc.Bouwel – KFC Meerle

Badmintonclub Hoogstraten - Niet zo simpel als het lijkt! Na de cursus aspirant-initiator in het voorjaar van 2009 wordt er door Bloso opnieuw een trainerscursus badminton georganiseerd in Hoogstraten. Op twee september is namelijk in de sporthal van het VTI de cursus Initiator Badminton van start gegaan. Als volwaardige sportclub kan je niet meer zonder gediplomeerde trainers en badmintonclub Hoogstraten heeft acht van haar lesgevers warm gekregen om deze cursus mee te gaan volgen. Trainers van clubs uit Merksem en Zoersel vervolledigen de groep van vijftien cursisten. Lesgever badminton worden is zeker niet zo simpel als het lijkt! In drie modules en 59 lesuren wordt de theoretische basis gedoceerd die dan telkens in de praktijk wordt omgezet. In december zou iedereen de juiste manier van opwarmen, slagtechniek en voetenwerk moeten beheersen. Al deze kennis breng je achteraf als trainer zo goed mogelijk over aan de beginnende badmintonners. Als men deze stevige brok tot een goed einde heeft gebracht in december zal het niveau in de club ongetwijfeld verder stijgen.

Het racket op de juiste manier in positie brengen bij het serveren en de shuttle over het net jagen

De recreanten beleven zo meer spelplezier en de competitiespelers gaan op zoek naar nieuw eremetaal.

NOVEMBER 2010 - 69

DHM_november_307.indd 69

21-10-2010 13:33:38


sport

18de Kampioenschap van Hoogstraten voor wielertoeristen

Pats 800 Pat Leysen is een notoir langeafstandsloper. 800 jaar Hoogstraten inspireert hem tot de uitdaging van zijn leven. In het schemerdonker worden enkele busladingen geoliede benen van aan de voet van het parthenon losgeschoten door de Atheense ochtendspits.

Onder, de winnaars: Jef Geerts (+70), Luc Snels (+60), Chris Geerts (+50), Patrick Verdonck (+40), Kim Van Dun (Dames), Schouwenaers (+30), Frank Mertens (+20) Midden, de vice-kampioenen: Jaak Dekkers, Frans Aerts, Luc Verheyen (Hoogstr.), Mart Pemen (Dames), Paul Snels, Gert Delcroix Zondag 9 oktober ll .tekenden weer een groot aantal wielerliefhebbers, die bij een Hoogstraatse wielertoeristenclub aangesloten zijn, present op de omloop in Meer om hun kampioenschap te betwisten. De wedstrijd werd verreden in zes reeksen en in de eerste reeks traden de deelnemers

-30 jaar, 30-40 j., 40-50 j. aan om elf ronden te betwisten met een totale afstand van 59 km. In de tweede reeks vind je de 50-60 j., +60 j. en +70 j. terug die 48 km terwijl de dames 27 km voor de wielen geschoven kregen. Dat er gekoerst werd op het scherp van de snee kan je wel raden. (rel)

2500 jaar na de spraakmakende – en ook fataal afgelopen raid – van krijgsman Pheidippides die de Spartanen te hulp ging roepen in de strijd tegen de Perzen. Mijn vierde doel dit jaar: de spartathlon, wedstrijd over 246 km. Geen trage start dit keer maar wel heel behoedzaam met lichtjes aangetrokken rem. En vooral luisterend naar mijn lichaam - oortjes waren om veiligheidsredenen niet toegestaan. Vijfenzeventig checkpoints te gaan. Op de helft daarvan mijn eigen brouwsel – een extra schepje zout – en tegen de avond – een gokje want waar ben je op welk tijdstip – een hoopje warme kleren om die brute Sangaspas te verteren. Met andere woorden, een voorbereiding zoals ik er zelden eentje maak. Vrouwlief kwam zo af en toe voorbij rijden, contact was absoluut taboe, de officials waakten achter elke hoek. Heerlijke vergezichten schoven schitterend op en weer neer, indrukwekkend, net als die loden zon. Een grote boodschap in exact dezelfde achtertuin als vorig jaar, met ander wasgoed weliswaar. Een babbel met een verdwaalde Amerikaan (the weather in Belgium is awful and why are time limits in this race so sharp). Rimpelloos gleed ik over het verbazende kanaal van Korinthe naar een 16de plek halfweg. Zeurende hamstrings onder controle…dacht ik. Maar de klim werd pijnlijker, de afdalingen onhoudbaar. Kort voor middernacht spoelde een zondvloed het laatste restje warmte en weerstand uit mijn geteisterde lijf en hoofd. Na dik 140 km gooide ik de doorweekte handdoek. Voorgoed dacht ik toen. Maar ondertussen zijn ook die kleren en scheuren weer gedroogd en schijnt er opnieuw licht aan de einder… ultralicht. Het loopjaar zit er evenwel op. Tijd voor een round-up en een terugblik, volgende Maand.

70 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 70

21-10-2010 13:33:39


sport

Hoogstraats wielerdrieluik: feestprogramma van “De Lustige Wielrijders” Elite met contract dernycriterium (12 deelnemers) Uitslag: 1. Robbie McEwen (Aus.) 2. Bobbie Traksel (Ned.) 3. Jan Ghyselinck 4. Kevin Hulsmans 5. Geert Omloop 6. Staf Scheirlinckx 7. Maarten Neyens 8. Gregory Joseph 9. Stijn Steels 10. Joris Wagemans 11. Bert De Backer 12. Piet Hereijgers (Wortel)

Elite zonder contract en beloften (9de Aardbeienkoers) (90 deelnemers)

Robbie McEwen in actie

Nieuwelingen (52 deelnemers)

Uitslag: 1.Tom Goovaerts (Stabroek) 2. Wouter Van Mechelen (Bevel) 3. Philippe Van Opstal (Lille) 4. Valentijn Martens (Stekene) 5. Patrick Verdonck (Hoogstraten)

Uitslag: 1. Koen Van Baardewijk (Ned.) 2. Lars Peeters (Ned.) 3. Max Hendrickx (Ned.) 4. Thomas Arnold (Ned.) 5. Janno de Bruijn (Ned.)

V.l.n.r. Wouter Van Mechelen (2de), Tom Goovaerts (winnaar), Philippe Van Opstal (3de)

l

g

.

.

e d r

r

Het Nederlandse podium v.l.n.r. Lars Peeters (2de), Koen Van Baardewijk (winnaar), Max Hendrickx (3de)

e

d

KOPIJ

Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 24 november

OPGELET

We verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 9 NOVEMBER

.

redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

BOEKHOUDING FISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/315.08.67

info@bfdg.be www.bfdg.be

184

NOVEMBER 2010 - 71

DHM_november_307.indd 71

21-10-2010 13:33:40


SPORT Ruitersport - Karin

Donckers vierde op WK in Kentucky (VS) Tussen 29 september en 3 oktober verhuisde het kruim van de wereldpaardensport naar de World Equestrian Games in Kentucky. De Minderhoutse amazone tekende vanzelfsprekend present in de discipline eventing, een discipline waarvan zij zonder twijfel de leading lady mag genoemd worden. Karin behaalde daar in Amerika een opmerkelijk resultaat als je daarbij nog bedenkt dat ze enkele weken voor de aanvang van de Wereldspelen nog een armbreuk opliep en zo haar deelname, waarnaar ze zo naartoe geleefd had, bijna in rook zag opgaan. Dank zij een intense medische verzorging en een geslaagde operatie kon zij toch de plas over richting Verenigde Staten. Haar voorbereiding was wel ernstig in de war gestuurd door dit voorval en dat Karin met gemengde gevoelens arriveerde, sprak wel boekdelen. Wilskracht kan echter bergen verzetten! Toch was ze niet helemaal gerust in de afloop, want zouden de organisatoren het wel verantwoord vinden met zulke handicap aan de start te verschijnen? Klamme handjes! Gelukkig voor haar kreeg ze groen licht en kon het avontuur een aanvang nemen. Een fantastisch begin! Met Gazelle de la Brasserie, een 16-jarige merrie, reed ze een geweldige dressuur en eindigde als vierde in deze proef met 38,8 strafpunten. Enkele kleine foutjes hadden volgens Karin kunnen vermeden worden. Toch een oppepper voor de cross de volgende dag, een van de zwaarste parcoursen uit haar carrière. Zou de arm zijn parten

beginnen te spelen? Karin beet door en na deze proef stond ze nog altijd op een uitstekende zevende plaats. De finale jumping zou uitsluitsel brengen! Alles viel in de juiste plooi, geen enkel strafpunt en het uiteindelijke resultaat werd een onverhoopte vierde plaats in het eindklassement en de zesde stek met het Belgische team waardoor het ticket voor de Olympische Spelen 2012 in Londen op zak mag gestoken worden. Dat Karin en haar entourage, waaronder ouders Vic en Lea, zus Martine, enorm fier waren met dit resultaat kan je wel begrijpen, alhoewel er toch een lichte ontgoocheling te bespeuren viel bij de perfectioniste die Karin toch wel is . Op slechts 0,9 strafpunt van een medailleplaats stranden, die gebroken arm, die vermijdbare kleine foutjes, het feest had compleet kunnen zijn! De winnaar werd de Duitser Michael Jung, William Fox-Pitt uit Groot-BrittanniĂŤ veroverde plaats twee en de Nieuwzeelander Andrew Nicholson vervolledigde het podium. (rel)

Atletiek - AVN en het goede doel

Op 28 en 29 juli 2010 organiseerde AVN (Atletiek Vereniging Noorderkempen) een joggingtweedaagse in de bossen van de Schootsenhoek in Wortel-Kolonie en in de bossen van Elsakker in Meerle. Naar aanleiding van 800 jaar Hoogstraten wilde AVN ook zijn duit in het zakje doen en had het plan opgevat om samen met alle deelnemers 800 km per dag te lopen of te wandelen.

Bij het bereiken van dit einddoel zou 800 euro overgemaakt worden aan de zes afdelingen van Ziekenzorg Hoogstraten. En of het doel bereikt werd! De eerste dag gingen 1505 km en de volgende 1350 km onder de voet! In het stadhuis werd op dinsdag 21 september de cheque officieel overhandigd aan de verantwoordelijken van Ziekenzorg! (rel)

St.-Lenaartseweg 32 2320 Hoogstraten 03 314 33 33

www.totaalgarage.be info@totaalgarage.be

72 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 72

21-10-2010 13:33:40

H m B s t u m I w s v e h


e -

sport

Jens Hendrickx nationaal kampioen Junioren MX2

l

-

c

h

n -

HOOGSTRATEN- Eind september, na een spannend en zwaar seizoen, mocht de 16-jarige Jens Hendrickx uit Hoogstraten de titel opeisen van Belgisch kampioen bij de Junioren MX2. Jens betwistte dit seizoen 21 wedstrijden, wist acht keer als winnaar over de meet te razen en werd zeven maal tweede. Dit sterk en constant presteren, een heel seizoen lang, leverde hem uiteindelijk de titel op. Uiteraard was hij dik tevreden met deze prestatie, maar zijn uiteindelijk doel (internationale klasse) is nog lang niet bereikt. In 2011 komt de overstap naar de categorie Nationalen en ook hier zal hij weer het beste van zichzelf moeten geven. Zijn team Betemo, sponsors en supporters staan pal achter hem en hen wil hij dan ook van harte bedanken voor het vertrouwen en steun. Op 21 november 2010 vindt het jaarlijkse eetfestijn plaats ten voordele van Jens en dit gaat door in de feestzaal van het Klein Seminarie, waar iedereen van harte welkom is! (rel)

NOVEMBER 2010 - 73

DHM_november_307.indd 73

21-10-2010 13:33:41


TENTOONSTELLINGEN 200

Zondag 21 november SALON 23 met werk van Bert Roos, Kris Martens, Colin Ashcroft en Raf Vorselmans in ’t Slot. De tentoonstelling is zondag geopend van 13 tot 18 uur.

Uw activiteiten in De Maand? Meld het ons

Z B a R

redactie@demaand.be

Tot 19 december STADSLUCHT MAAKT VRIJ, tentoonstelling over 800 jaar Hoogstraten in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur. Info 03 314 65 88 of museum@ hoogstraten.be

heid en Relaties van 19 tot 22.15 uur in zaal Pax. Deelname 50 euro.

198

Woensdag 10, 17 en 24 november PRAATPUNT anderstalingen oefenen Nederlands van 19 tot 21 uur in de Gemeentelijke basisschool, Koningin Elisabethlei 21 Vrijdag 5 november RIKKEN en JOKKEN om 19 uur in de socioruimte van HVV Vrijdag 5, 12, 19 en 26 november DE BOSSEN VAN CASTEL, vertelwandeling door Zjosfinks, vertrek om 19.15 uur in de Castelhoeve. Inschrijven bij Toerisme Hoogstraten tel 03 340 19 55

199

HOOGSTRATEN Elke maandagavond HOOGSTRAATSE CONDITIECLUB, met veelzijdige conditietrainingen onder professionele begeleiding. In de turnzaal van de humaniora van het Spijker van 20 tot 21 uur. Info. 03 314 18 91 en 03 314 45 98 Zaterdag 30 en zondag 31 oktober OLDTIMERBEURS in de Veilinghallen, telkens van 9.30 tot 18 uur. Inkom 12 euro, kinderen tot 6 jaar gratis. Info: 0497 45 99 68

Zondag 7 november VELDTOERTOCHT ingericht door de Lustige Wielrijders. Vertrek tussen 7.30 en 11.30 in het Klein Seminarie. Info 0471 31 98 66 Maandag 8 november JAZZ IN HOOGSTRATEN met vanaf 20 uur optreden van The Second Line (Zweden) in zaal St.-Cecilia. Zaterdag 13 en zondag 14 november BOUWFEESTEN ASO SPIJKER, reserveren verplicht: www.asospijker.be of 03 314 44 36 Zondag 14 november TWEEDEHANDSBEURS van 13 tot 15 uur in zaal Pax. Organisatie en info Gezinsbond, tel 03 314 45 32.

Zaterdag 6 november SINT-MAARTENSOPTOCHT, vertrek om 19 uur aan zaal Pax. Een organisatie van de Gezinsbond.

Dinsdag 16 november EVIVA ESPANA CAVA & CHOCOLATA, poëzie met een hapje en een drankje. Een organisatie in het kader van de week van de smaak. Deelname 3 euro. Info 03 314 32 61

Maandag 8 november ASSERTIVITEIT ANDERS, PRH-Persoonlijk-

Woensdag 17 november FAIR TRADE PROEFAVOND om 19 uur in zaal

Antoon van VTI Spijker Woensdag 17 november HOE EUROPA ONS LEVEN BEÏNVLOEDT, een lezing door Hendrik De Vos van 20 tot 23 uur in het auditorium van het Klein Seminarie. Inkom 5 euro. Organisatie en info: 03 314 49 24. Donderdag 18 november en 2 december IK BEN EEN VERHAAL, lezing door Adinda Taelman over hoe we onszelf en anderen in vakjes opdelen. Telkens van 20 tot 22 uur in de bib. Info 03 314 32 61 Vrijdag 19 november CINE HORIZON met de voorstelling WELCOME, om 20.15 in het auditorium van het Klein Seminarie. Info 03 340 19 54 Van zaterdag 20 tot zaterdag 27 november BOEKENOUTLET van 9 tot 12 uur. Info 03 314 32 61 Zondag 21 november BRUNCH BOUWFEESTEN ASO SPIJKER, reserveren verplicht: www.asospijker.be of 03 314 44 36 Zaterdag 20 november STREEKGERECHTENBANKET om 19 uur in VTI Spijker, een organisatie van het Lokaal Comité voor de Smaak en VTI Hotelschool Spijker. Info en inschrijven 0473/50.28.42 Zondag 21 november HOOGSTRATEN SANTE volksfeest van 11 tot 20 uur in de Veilinghallen met om 18 uur optreden van de Spilzakken. Vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 november GELMEL DE MUSICAL, UITVERKOCHT

74 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 74

Z V r z Z

21-10-2010 13:33:42


MEER

MINDERHOUT

WORTEL

Zaterdag 13 en zondag 14 november VOGELTENTOONSTELLING in zaal Victoria, Meerleseweg 4. Zaterdag van 18 tot 23 uur, zondag van 9 tot 20 uur. Organisatie en info De Zandfluiter 03 315 84 39.

Zaterdag 30 oktober VOLKSDANSAVOND van 20 tot 01 uur in de parochiezaal. Organisatie Werkgroep ouders leiding KSJ Minderhout. Inkom 3 euro. Info: 0472 34 36 75

Vrijdag 29 oktober ROB KOEKEN en BART HOEYMANS met de rugzak door Andalusië, om 20 uur in de Klapekster.

Zondag 21 november BEZOEK VAN SINTERKLAAS om13.30 uur aan zaal voor Kunst en Volk. Gastheren SinteRosalia.

Zondag 7 november KAPELLEKENSWANDELING van 5, 19, 15 of 20 km. Vertrek tussen 8 en 14 uur aan de parochiezaal. Deelname 1 euro vanaf 12 jaar. Info: 03 314 55 69. Zaterdag 20 november DAG VAN DE NATUUR om 9 uur in De Halsche Beemden. Organisatie en info: Natuurpunt 0473 37 52 87. Zondag 21 november BEGELEIDE WANDELING om 14 uur, trefpunt aan de automaat in de Bergenstraat. Organisatie en info Wandelclub Markdal

Donderdag 11 november OPTOCHT 11 NOVEMBER VIERING in het centrum van 9.30 tot 11.30 uur. Zondag 21 november SALON 23 met werk van Bert Roos, Kris Martens, Colin Ashcroft en Raf Vorselmans in ’t Slot. De tentoonstelling is zondag geopend van 13 tot 18 uur. Vrijdag 26 november LEZING OVER BIOLOGISCHE BESTRIJDING door Karel Bolckmans om 20 uur in de Klapekster. Organisatie Natuurpunt. Info 03 315 02 45

Activiteiten november

MEERLE Dinsdag 9 november ERFENIS ZONDER BEKOMMERNIS, om 19.30 uur in de parochiezaal. Een organisatie van KWB, KAV en de Gezinsbond Zaterdag 13 en zondag 14 november HOBBYTENTOONSTELLING georganiseerd door OKRA in de parochiezaal. Zaterdag vanaf 13 uur, zondag vanaf 10 uur. Info: 03 315 79 43 Zondag 14 november BOEKENBEURS van 10 tot 17 uur in De Klimtoren Zondag 21 november MOSSELFEEST in de parochiezaal georganiseerd door de KLJ. Inschrijven op het nummer 0497 46 27 75 of ilseboudewijns@hotmail.com

MEERSEL-DREEF Zaterdag 30 en zondag 31 oktober HERFSTCONCERT van Fanfare voor Eer en Deugd bij de Paters. Info: Bert Damen tel. 03 315 72 63

Bloedinzameling HOOGSTRATEN - Op woensdag 24 november,van 17.30 tot 20.30 uur, organiseert het Rode Kruis een bloedinzameling in haar lokaal, Slommerhof 18.

Woensdag 10 en 24 november PETANQUE in Markdal te Meer om 14.00 uur. Voor vervoer bel 03.314.57.13 Woensdag 10 november VIERING 80 plussers in het lokaal aan de Brouwerijstraat 2. Aanvang 14.30 uur Maandag 15 november HERFSTWANDELING in Westmalle “Drieboomkensberg”. Bijeenkomst aan het lokaal om 13.30 uur. Locatie: “Trapke Op “ aan brug 11 (3 km of 6,5 km) Donderdag 18 november LEDENVERGADERING in Hof ter Smisse met voordracht door Carine Caljon; “GEKoNFijTE TAALKRoNKELS”. Aanvang: 14 uur. Woensdag 24 november VIERING 30 JAAR NEOS NATIONAAL in Bokrijk Dinsdagen 02-09-16-23 en 30 november KAARTEN/BILJARTEN van 13.30 tot 17.30 uur in het lokaal van de St.-Jorisgilde. Dinsdag 9 november RUMMY CUP in het lokaal St. Jorisgilde Brouwerijstraat 2 Woensdag 3, 10, 17 en 24 november ZWEMMEN van 10.15 tot 11.30 in de Wildert’ te Zundert Woensdagen 3, 10 en 17 november AQUAJOGGEN om 11.30 in “De Wildert” in Zundert Donderdagen 4, 11, 18 en 25 november NORDIC WALKING van 9.30 tot 11 uur. Bijeenkomst in Castelré

NOVEMBER 2010 - 75

DHM_november_307.indd 75

21-10-2010 13:33:43


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

TANDARTSEN Voor dringende gevallen op zaterdagen, zondagen en feestdagen belt u het centraal nummer 090 33 99 69

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout.

Wild & Gevogelte

STOFFELS

LOKALE POLITIE

bvba

Kip aan ‘t spit

din., woe., don., vrij. & zat. Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03 / 315 70 16 Winkel open van 9 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten 144

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Sofie Dictus 0498.07.62.68. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Lou Van Bouwel 03.314.41.50. – 0473.81.02.03, Ilse Van Bouwel 03.314.80.68. – 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 03.314.10.85. – 0474.26.14.41 en Mia Vervoort 0478.42.49.34. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Joris Buyle 03.314.13.08. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06

DE KIKKERPRINS www.dekikkerprins.be

Van Aertselaerstraat 7, Hoogstraten

APOTHEKERS Tussen 22 uur en 9 uur ’s morgens BEL 0900 10-500 Van 29 oktober tot en met 1 november Apotheek Rombouts, Worteldorp 11, Wortel, tel.: 03 314 38 68 Zaterdag 30 oktober van 9 tot 12.30 uur Apotheek Rombouts, Worteldorp 11, Wortel, tel.: 03 314 38 68 Van 2 tot 4 november Apotheek Rombouts, Worteldorp 11, Wortel, tel.: 03 314 38 68 Van 5 tot en met 7 november Apotheek Pharma Noord, Meerdorp 48 te Meer. tel.: 03 315 77 73 Zaterdag 6 november van 9 tot 12.30 uur Apotheek Pharma Noord, Meerdorp 48 te Meer. tel.: 03 315 77 73 Van 8 tot en met 11 november Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Van 12 tot en met 14 november Apotheek Fransen, Vrijheid 160, Hoogstraten. tel.: 03 314 60 04 Zaterdag 13 november van 9 tot 12.30 uur Apotheek Fransen, Vrijheid 160, Hoogstraten. tel.: 03 314 60 04 Van 15 tot en met 18 november Apotheek Pharma Noord, Meerdorp 48 te Meer. tel.: 03 315 77 73 Van 19 tot en met 21 november Apotheek Lieckens, Dorp 24 te Rijkevorsel. tel.: 03 314 60 38 Zaterdag 2 oktober van 9 tot 12.30 uur Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Van 22 tot en met 25 november Apotheek Lieckens, Dorp 24 te Rijkevorsel. tel.: 03 314 60 38 Van 26 tot en met 28 november Apotheek Biopharm, Meerledorp 46 te Meerle. tel.: 03 315 73 75 Zaterdag 27 november van 9 tot 12.30 uur Apotheek Biopharm, Meerledorp 46 te Meerle. tel.: 03 315 73 75 Van 29 november tot en met 2 december Apotheek Biopharm, Meerledorp 46 te Meerle. tel.: 03 315 73 75

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

KOPIJ Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 24 november

OPGELET Wij verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 9 NOVEMBER redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

76 - NOVEMBER 2010

DHM_november_307.indd 76

21-10-2010 13:33:44


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.