maart 2007 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

MAANDBLAD JAARGANG 23 NR. 263 MAART 2007 PRIJS: 2,10 € AFGIFTEKANTOOR: 2320 HOOGSTRATEN

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

JOERI ADAMS DE WERELDKAMPIOEN

UYTaS W r T R an ge BA eekm

e str h Nieuw tegisc

Stra n empe Plan K

DAAR ZIJN DE DORPSRADEN Meer, Wortel en Meersel-Dreef

Laatste KOSTER Jos Lauryssen is overleden

en HERMAN MARTENS ook WERELDKAMPIOEN bij de MASTERS


COLUMN

Dag van niks

Wij hebben het met zijn allen heel druk. Steeds drukker zelfs. Onze agenda’s staan uur na uur boordevol, we moeten als het even kan op zeven plaatsen tegelijk zijn. En zelfs onze vrije tijd zit volgepland tot aan de rand. Het resultaat heet: stress. En we zijn daar heel tevreden mee. Hoe voller onze agenda, hoe meer stress, hoe belangrijker we zijn. Niemand kan ons missen. Zonder ons staat de wereld stil.

Even ging het goed. De weken volgden mekaar in snel tempo op. Tot iemand de illustere inval kreeg dat er zeven dagen in een week zitten. 365 in een jaar. 365 maal zoveel plezier dus, nog steeds voor hetzelfde geld. De dijken braken onmiddellijk: de dag van de kunstuitleen, de dag van de orthodontie, secretaressedag, de dag van het deeltijds onderwijs, de dag van de hernia, de dag van de aardbei,… Vroeger zei men: alles heeft zijn tijd. Nu klinkt dat welluidend: alles heeft zijn dag. Lesbische nonnen, kale hardrockers, Poolse poetsvrouwen, fluitende bouwvakkers,… Eens per jaar worden ze in de bloemetjes gezet. Hoera voor de lesbische nonnen!

En nog zijn we niet content. Onze agenda’s mogen dan elke dag zo propvol zitten dat er echt niks meer bij kan, op onze jaarkalender is nog plaats. Sinds we dat ontdekt hebben, is het hek helemaal van de dam. Dertig jaar geleden hielden we het nog simpel. Toen vierden we gezamenlijk ‘Het jaar van de vrouw’ en ‘Het jaar van het dorp’. Maar al snel vonden we dat toch wat weinig. Eén thema per jaar: daar kan je geen brood mee bakken. Het werd dus: ‘De week van de vrijwilliger’. Of: ‘De week van de amateurkunsten’. 52 weken in een jaar. 52 keer meer pret voor hetzelfde geld. Op welke kermis kom je zoiets tegen?

Maar in onze huldigingsdrang, in onze hang om ook onze jaarplanning vol te proppen, vergeten we iets belangrijks: niks! Over het absolute niets wordt nooit de loftrompet gestoken. De dag van niks bestaat niet meer. Daar, vinden wij, moet dringend iets aan gebeuren. En bij deze roepen wij 9 maart voortaan uit tot de dag van helemaal niks. Nada. Nothing. Noppes. Rien de knots.

Wij vieren die dag voortaan helemaal niks meer. In de winkels en de cafés valt helemaal niks te beleven. Niemand wordt speciaal gefêteerd. Niets, niemand en niemendal is aan het feest. Heeft u een bijzondere verdienste? U kunt het wel schudden op 9 maart. U bent bijzonder en uniek in uw soort? Blijf dan vooral binnen. Ons plan is vermetel en vol risico’s. Want een pientere middenstander hangt misschien wel een bord, met de leuze: ‘Denk eraan op 9 maart: dag van niks!’ En hij verkoopt speciale pralines: niemendalletjes. Of een nijvere vakbondsman staakt om het recht op ‘dag van niks’ statutair af te dwingen. En wat als de kakelverse schepen van sport of onze burgemeester van feestelijkheden een graantje wil meepikken en een huldiging op poten zet, met een prachtige tinnen schotel voor een vent van niks? Nee, dat mag niet gebeuren. Niks mag de dag van niks in de weg staan. We moeten het hoofd koel houden voor de goede zaak. U kunt dat, ik voel het. (th)

Basisschool ’t Dreefke viert carnaval

MEERSEL-DREEF – Op vrijdag 16 februari vierden de kinderen van onze basisschool, carnaval. Ze trokken in stoet over de Dreef richting paters en terug. Nadien was er een vrij podium en konden de kinderen zich uitleven. Natuurlijk was er voor elk kind iets te snoepen en te drinken. Daarmee werd de vakantie goed ingezet. (tv) 2


JOERI ADAMS

JOERI ADAMS WERELDKAMPIOEN VELDRIJDEN BIJ DE JUNIORS

‘Een trui om in te kaderen’ MINDERHOUT - Het is omstreeks 19.30 uur. als wij ons in de Bergenstraat 6 aanbieden. De familie Adams zit nog aan tafel voor het avondeten. Voor ons natuurlijk een unieke kans om eens over de rand van het bord mee te kijken naar wat daarin geserveerd wordt: muesli en vers sinaasappelsap. Niets geheimzinnigs dus. Geen duif met bosbessen of konijn met pruimen als geheim wapen hier. Alles blijft simpel, hoewel: we zitten wel bij een wereldkampioen aan tafel. Joeri de middelste van het gezin met drie zonen van Jan Adams en Linda Jochems behaalde zaterdag 27 januari op de omloop van Hooglede-Gits de hoogste wereldeer, beloond met een gouden medaille en een regenboogtrui. Redenen genoeg om eens met hem aan de babbel te gaan. Even voorstellen Jan Adams en Linda Jochems wonen samen met hun gezin in de Bergenstraat. Jan werkt op de Ster en Linda is huisvrouw. Vroeger, maar ook nu nog houdt vader Jan van lopen en fietsen, echter zonder ambities. De oudste zoon Tom heeft het niet zo op sport begrepen. De jongste, Jens, is 15 en waagt nu reeds zijn kans in het veldrijden bij de nieuwelingen. Hij moet het nog helemaal maken. Wij kwamen echter langs voor de middelste: Joeri. Deze werd geboren te Turnhout op 15 oktober 1989 en met zijn 1 meter en 80 centimeter is hij nu reeds de grootste in huis. Dat het een talent is in het veldrijden wisten wij al langer. Reeds vanaf de kinderjaren ging hij deelnemen aan crossen in Nederland. Twee

Trainen en discipline jaar geleden werd hij winnaar van het Belgische kampioenschap bij de nieuwelingen. Nu, als tweedejaars junior, kon hij zich tot wereldkampioen kronen. Ondertussen werkt hij het laatste jaar handel af aan het Klein Seminarie. Misschien wel het laatste jaar dat hij naar school gaat. Volgens Joeri gaat hogeschool of studeren niet zo goed samen met koersen, toch niet op het niveau dat hij nu bereikte.

Voorbeelden

Hoewel de Kempen de laatste jaren tot het wereldcentrum van de cyclocross is uitgegroeid, heeft Joeri geen echte voorbeelden of idolen. Vanaf zijn 13de ging hij deelnemen aan veldtoertochten in de streek, nadien aan crossen voor aspiranten, net over de Nederlandse grens. Puur om zich te amuseren. Daarna volgden de veldtoertochten die her en der in de regio georganiseerd werden. Vanaf zijn 15de mocht hij deelnemen aan de echte wedstrijden bij de nieuwelingen.

Twee zaken die onlosmakend met sport en zeker met topsport verbonden zijn. Zo ook dus voor Joeri. Als lid van de Belgische ploeg moet hij wekelijks komen trainen in Kortenberg. Twee uur aan een stuk, zowel op de weg als in het veld. Daarnaast gaat hij wekelijks trainen in Alphen (Nederland) aan de zijde van Richard Groenendaal en Lars Boom, twee echte groten. De ene al wel wat over te top maar de andere misschien wel het grootste talent in jaren. De overige dagen van de week is het ofwel op de rollen ofwel op weg en in het veld. Des winters is het echter al vroeg donker en wordt er niet zoveel, een zevental uren per week, getraind. Anders is het in de zomer als het langer licht is. Joeri is immers ook op de weg te bewonderen. Een echte keuze tussen wegrennen of veldrijden heeft hij nog niet echt gemaakt. De tijd zal daarin wel raad brengen. Gelukkig kan hij altijd rekenen op Louis Nees om zijn verplaatsingen te maken. Winter en zomer staat Louis gereed om met Joeri naar de trainingen te rijden. Hij is voorwaar zijn grootste bewonderaar. Gezond eten is natuurlijk ook een noodzaak. Maar dat is met de paplepel ingegeven, veel granen (muesli) en veel fruit. Van begeleiding door een diëtist is nog geen sprake. Soms is het op de tanden bijten want als op vrijdagavond de ganse familie voor het scherm zit met een zak chips, moet Joeri daar afblijven. Waar anderen al van jongstaf door “psycho” en andere “logen” begeleid worden is dat voor Joeri niet echt nodig. Hij blijft er het

‘‘Mijn fiets moest ik zelf kopen’’

Zijn fiets heeft hij zelf moeten kopen. Zo is immers de filosofie in de Adams-familie: geen bevoordeling van het ene kind ten aanzien van het andere. Zeker geen slecht uitgangspunt, want zo volharden alleen de echte doorzetters. De eerste twee crossen waaraan hij deelnam kwam hij ten val maar de derde won hij. Driemaal is scheepsrecht, moet hij gedacht hebben en zo was hij vertrokken voor een veelbelovende carrière.

3


JOERI ADAMS kopje gewoon bijhouden. Ook zijn ouders lopen daarin zeker niet te hard van stapel. Het is nog te zien wat de toekomst brengen zal en zij hadden eigenlijk nooit verwacht dat het allemaal zulke proporties zou aannemen. Het overvalt hen nu nog een beetje.

dat Joeri het zelf moet beslissen en zeker zijn hoofd niet op hol moet laten brengen.

Een prachtig jaar

Als eerstejaars junior werd Joeri in 2006 al geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Zedam (Nederland). Van zenuwen Sponsoring en had hij toen geen last en Om en bij de 10 het was een goede leerprijzengeld school. Dat jaar won hij In het huis van de familie brieven per dag, geen enkele wedstrijd. In het Adams staan al heel wat vanuit gans Europa. Belgisch kampioenschap bekers en trofeeën op de 2007, de ploeterwedstrijd schouw. In zijn prille carrière Allen vragen zij om in Hamme-Zogge, eindigde heeft Joeri er al wel enkele een foto en hij de vierde plaats en viel bij elkaar gefietst. Ze ogen handtekening dus net naast het podium. mooi, maar daar houdt het Lopen door het slijk is niet dan ook mee op. Als fruitecht zijn ding. Tijdens het Europees kampioenschaal of bloemenvaas zijn ze niet altijd geschikt. schap in Huybergen, ging het hem beter af en hij En daarmee koop je ook geen nieuwe banden, kwam met een zilveren medaille naar huis. Het laat staan een fiets. Het echte prijzengeld is echt is logisch dat hij dan ook werd geselecteerd om beperkt. Tussen de 60 en de 80 euro wordt er namens België deel te nemen aan de wereldbeker. per gewonnen koers verdiend. Startgeld wordt In dit internationaal regelmatigheidscriterium alleen aan de groten geboden. Nu met de trui van komen telkens de zes besten van ieder deelnewereldkampioen om de lenden wordt er wel wat mend land aan de start. Van de acht wedstrijden startgeld aangeboden.

wist Joeri er twee op zijn naam te schrijven, namelijk deze van Hofstade en deze van Nommay in Frankrijk. Daarnaast werd hij eindoverwinnaar van het wereldbekerklassement. Op Belgisch niveau is er dan nog de “Superprestige”. Met nog één wedstrijd voor de boeg (Vorselaar 18 feb.), weet hij nu al dat hij derde in de eindstand zal eindigen. Een voetkwetsuur weerhield hem om aan één wedstrijd deel te nemen. Wie weet, zonder dat had hij omzeggens eindwinnaar in alles geweest. In ieder geval sluit hij het jaar af met tenminste 9 zeges. Gelet op het tijdsverschil tussen schrijven en lezen van dit maandblad kunnen er ondertussen nog best enkele bij gekomen zijn.

En dan het wereldkampioenschap Zaterdag 27 januari zal wel in het geheugen gegrift blijven. Tijdens de wedstrijd verliep alles naar wens en kon hij zich handhaven in de kopgroep. De laatste bocht nam hij buitenom om zo op snelheid te komen. Met gemak remonteerde hij iedereen en met een fietslengte voorsprong kon hij zijn armen in de lucht steken. Op de vraag

De eerste overwinning ooit! We vertelden het al, zijn eerste fiets heeft Joeri zelf moeten verdienen. Ondertussen heeft hij die fiets verkocht aan zijn broer. Het eigen arsenaal is ondertussen uitgebreid tot twee crossfietsen en een 10-tal wielen. Daarnaast is er nog een wegfiets. Joeri is lid van het “Avia-team” met zetel in Temse. Deze ploeg herbergt de beste Vlaamse jongeren. Door hun werking zorgen zij voor extra prijzengeld en kledij. Ondertussen heeft Joeri een privé-sponsor, met name “Empella” een Nederlandse fietsenmaker die hem op leenbasis fietsmateriaal ter beschikking stelt. Zijn talent is echter bij de grote ploegen niet onopgemerkt voorbij gegaan en Joeri geeft het toe dat ploegen zoals Fidea hem al wel een contract hebben voorgesteld. Voorlopig blijft hij het allemaal rustig bekijken. Hijzelf heeft nog niet gekozen of hij uiteindelijk een carrière in veld dan wel op de weg wil uitbouwen. Bondscoach Rudi De Bie legt zeker geen druk. Die geeft aan

4

Verenigd in vreugde, ouders, winnaar en beleid.


JOERI ADAMS wat er op dat ogenblik door zijn hoofd ging weet hij niet zo direct te antwoorden. Eens over de meet komt het besef wereldkampioen te zijn, maar daarna neemt bij Joeri de nuchterheid het over: “Het is maar een koers gelijk een ander”. Bij moeder Linda was het wel enigszins anders. Bij haar gonsde: “Joeri, Joeri, Joeri, wat doet ge nu?” door het hoofd. Onmiddellijk werd hij door de internationale pers overvallen. Dat het niet zo vlot ging met de Franse taal en hij overschakelde op het Engels zal wel van alteratie geweest zijn. De trui die hij over zijn hoofd mocht trekken is heel speciaal. Zo is er maar één: een eerste wereldkampioenentrui. Aangezien het seizoen bijna ten einde is en Joeri het volgende seizoen moet overstappen naar de beloften zal hij niet zo dikwijls in die trui te bewonderen zijn. Het wordt eerder een trui om in te kaderen. Wel zal hij voor de rest van zijn carrière de kraag en de armbanden van zijn truien mogen versieren met de regenboogkleuren om aan te geven dat hij eens wereldkampioen is geweest.

Uitgaan Natuurlijk moet men het in een interview met een 17-18 jarige hebben over uitgaan. Buiten het seizoen zet Joeri ook wel graag een stapje in de wereld. Maar dat hij dit tijdens het seizoen moet missen vindt hij helemaal niet zo erg. Er komt immers zoveel meer voor in de plaats. Op stage gaan met de nationale ploeg naar Italië, Frankrijk of Zwitserland zijn al een belevenis op zich. De sfeer tussen de ploegleden is meestal zeer ontspannen en buiten de koers is er van concurrentie onder elkaar weinig te merken. Ook niet bij de profs. Alles gaat er zeer gemoedelijk aan toe en er wordt gelachen en gegrapt onder elkaar. Ook de verplaatsingen die moeten worden gemaakt voor de wereldbekerwedstrijden zijn eerder een

ontspanning dan een inspanning. Men ziet nog eens wat. Zolang “met de fiets rijden”, in het veld of op de weg, een aangename bezigheid is, zal Joeri niet treuren om al die andere dingen die nu schijnbaar aan hem voorbij gaan.

De Adams-familie Moeder Linda voert de briefwisseling voor Joeri. Zeker in deze periode is het druk in de brievenbus. Om en bij de tien brieven per dag, vanuit gans Europa, vallen er in. Allen vragen zij een foto en handtekening, welke graag wordt toegezonden. Mee naar de koers gaan is voor hen een ontspanning. Alhoewel nu, met twee zonen in het veld, is het tijdens en na de koers wel werkendag om

De huldiging Natuurlijk mag het behalen van een wereldtitel gevierd worden en dat deed de Belgische ploeg dan ook ergens in een West-Vlaamse discotheek. Zowel voor het goud van Joeri Adams en Erwin Vervecken bij de profs als het zilver van Niels Albert bij de beloften vloeide de champagne rijkelijk. Hij vertrok die zondagavond 28 januari al vlug naar huis. Maar daar wachtte hem nog een verrassing. Niet enkel was de woning versierd maar gans de supportersschare met de versbakken schepen van sport, Tine Rombouts, op kop, stonden hem op te wachten in de Papillon te Minderhout. “Het stad” trakteerde met een vat, maar ook de sponsors en supporters. Naar wij ons laten vertellen hebben werden er niet minder dan 14 vaten soldaat gemaakt. ’s Anderendaags was het terug school en ook daar wilde men hun wereldkampioen in de bloemen zetten. De eerste drie dagen was het wat onwennig. De kleintjes van de eerste jaren kwamen vragen om een handtekening en foto. Voor Joeri hoeft al die belangstelling niet. Het liefst van al doet hij gewoon, gewoon.

De toekomst Zoals al gezegd, een keuze tussen veld of weg is nog niet gemaakt. In de loop van de maand april gaat hij zeker terug van start bij de juniors op de weg. Wel is het zeker dat hij volgende veldritseizoen (begin oktober) moet overstappen naar een hogere reeks met name de beloften. Joeri is er zich terdege van bewust dat dit niet eenvoudig zal worden. Rijden tegen jongens die drie, vier jaar ouder zijn, met zoveel meer ervaring, zal een uitdaging worden. Om het even te plaatsen: Joeri zal dan moeten strijden tegen kleppers als Niels Albert, die andere Belgische superbelofte. Toch blijft hij daar nuchter in. Zeker het eerste jaar zal een overgangsjaar zijn, een leerschool waar de doelstellingen zeker niet te hoog mogen worden gesteld.

5


HERMAN MARTENS de fietsen proper te houden. Maar de sfeer welke hangt rond ieder crossgebeuren, maakt veel goed. Men is er mee buiten en men heeft toch nog tijd om een wandeling te maken. Oudste broer Tom gaat niet altijd mee en zit dus veel alleen thuis. Maar daar geeft hij niet om.

Cyclocross

Wat de toekomst brengen zal, weten we niet. In ieder geval deze wereldtitel pakken ze Joeri nooit meer af. Zoveel anderen kunnen er alleen maar van dromen. Jonge Hoogstraatse collega-renners zoals zijn broer Jens, Niels Koyen of Sam Van Hemelen of Jens Joossen of Raf Pluym, Joeri’s trainingsmakker, kunnen aan hem een voorbeeld nemen. Als het hen lukt - en iets minder dan wereldkampioen is ook al goed – komen we ook eens langs voor een gezellige babbel. (pdn)

MINDERHOUT – Op het Provinciaal Domein Zilvermeer te Mol, jaarlijks the place to be voor de wereldkampioenschappen voorbehouden voor Masters (renners boven de 35 jaar) verschenen kandidaten uit twaalf landen aan de startlijn. Tien wedstrijden werden daar verreden in het mulle zand en zes Belgen schreven een titel bij op hun palmares. Eén van hen was Herman Martens uit Minderhout die een ruime voorsprongzege boekte in de categorie Masters geboren vanaf 1942. En of Herman gelukkig was! Een afspraakje versieren met de kersverse wereldkampioen in de St.-Clemensstraat was vlug in kannen en kruiken en bij een geurig kopje koffie geserveerd door de Master himself sloeg hij aan ’t vertellen.

Een glunderende Herman Martens wereldkampioen bij de Masters

Weg met die sigaret Studeren was in zijn jeugd niet aan hem besteed, hij werkte liever en had ook handen aan zijn lijf, en op 11-jarige leeftijd al zegde hij het schoolleven vaarwel. Vanaf zijn veertiende vond hij werk bij Boerenbond en twee jaar later ruilde hij de ene meelfabriek met een andere (Hens) ook in Merksem gevestigd. Daar ging hij aan de slag als chauffeur. Zakken dragen en sleuren, bij de boeren op zolder, in de stal en op alle plaatsen die je maar kan indenken. Gedurende 42 jaar deed hij daar met volle overgave zijn job en… elke dag op en af naar Merksem met de fiets. Door weer en wind. Zo moet je wel een taaie kerel worden. Aan sport doen stond niet op zijn programma tot hij op zijn 38ste een geweldige ingeving kreeg. “Gooi weg die sigaret en pak de fiets!” Herman volgde deze wijze raad en sloot zich aan bij de Meerlese Pierentrappers die op regelmatige basis fietstochten organiseerden. Dat marcheerde opperbest en rond zijn 40ste wilde hij de competitie wel eens proeven en dit vooral in de vrije bonden. Deze wedstrijden werden vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen georganiseerd en dit meestal op zware omlopen waar veel moest gelopen worden. En dat is een kolfje naar de hand van de nieuwbakken ‘weltmeister’, want

lopen is naast het fietsen uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby. Om zich kwiek te houden in het zomerseizoen en als voorbereiding op de crosswedstrijden in het najaar loopt Herman zomaar eventjes een 30-tal joggings van om en bij de tien km, plus daarbij nog de trainingsuren.

Met een ruime minuut voorsprong bolde de Minderhoutenaar als eerste over de finishlijn. 6


HERMAN MARTENS Geen grammetje vet is er dan ook te bespeuren aan zijn pezige hobby. Eten? Geen probleen! Ik eet wat ik wil!

Palmares Het is niet de eerste keer dat de Minderhoutenaar een wereldtitel wegkaapt! Hij is al aan zijn vijfde regenboogtrui toe! Eénmaal bij de 50-55 jarigen, twee titels bij de 55-60’ers, één bij de 60-65 categorie en nu bij de 65-70’ers. Daarbij behaalde hij nog twee zilveren medailles en viel slechts éénmaal buiten het podium bij negen deelnames. Ook is hij momenteel Belgisch kampioen bij de LRC (Landelijke Crossers) en de VWF (Vlaamse Wieler Federatie). In ’t totaal behaalde hij dertien maal een Belgische titel in die verschillende bonden. Hoelang Herman nog blijft doortrappen? “Zolang het gaat en ik er plezier aan beleef. Elk jaar wordt het wel een trapje zwaarder, je voelt de jaren wel, maar versleten ben ik helemaal nog niet. Elke dag onderhoud ik mijn conditie, toch een tweetal uurtjes per dag op de fiets of met de loopschoenen aan. Ook begeleid ik zo’n beetje mijn kleinzoon Niels Koyen die momenteel ook de veldcrossmicrobe te pakken heeft en die uitkomt in de categorie van de nieuwelingen. Onlangs behaalde hij te Meer toch een knappe zesde plaats en dit op 62 deelnemers. Hem wil ik zeker met raad en daad bijstaan. Veel plezier beleef ik ook als ik met die jonge gasten ga oefenen in De Mosten. Een tijdje geleden kon ik ze nog volgen, maar tegen 16, 17-jarigen opboksen is niet meer aan mij besteed. Ik kan er echt van genieten als ik die jongeren zie sporten en dat

ik ze iets kan bijbrengen!” Enkele jaren geleden werd Herman ook nog tot Sportman van het Jaar van de stad Hoogstraten gekozen en in december 2006 stond hij weer bij de genomineerden. Nog veel succes, Herman! (rel)

DE WERELD VAN

7


STREEKMANAGER

Bart Wuyts drie jaar streekmanager van Strategisch Plan Kempen HOOGSTRATEN - Sinds 1 januari is Hoogstratenaar Bart Wuyts aangesteld als de nieuwe streekmanager bij het Strategisch Plan Kempen voor drie jaar. Ondertussen blijft hij in dienst bij zijn eigenlijke werkgever Philips. In zulke multinational is het vanzelfsprekend dat men na een periode in een verantwoordelijke functie een andere job binnen het bedrijf toegewezen krijgt. Voor Bart meteen een boeiende uitdaging die hij op een gedreven en overtuigende manier onder woorden brengt… Welke functie had jij tot nu toe bij Philips? Sinds vijf jaar was ik in de vestiging te Turnhout algemeen directeur van een bedrijfseenheid die de metaalcomponenten in lampen maakt. Dat is een eenheid die vooral intern voor Philips zelf werkt. In Turnhout zijn er zowat 320 personeelsleden in tewerkgesteld, daarnaast zijn er soortgelijke activiteiten in Nederland en Polen zodat er alles bijeen een 600-tal mensen bij betrokken zijn. Het gaat om de gloeispiraal van de lamp en alles wat daarmee te maken heeft - voor alle duidelijkheid: niet alle onderdelen zijn van metaal, het kan ook gaan om electrodes waartussen een spanning wordt aangelegd. De metalen die gebruikt worden zijn elementen met een hoog smeltpunt, vooral wolfram en molybdeem.

Maar voordien had je dus nog andere taken? Daarvoor werkte ik vier jaar als productieverantwoordelijke van de glasfabriek voor tl-lampen in het Nederlandse Roosendaal. Het glas werd op de site zelf vervaardigd omwille van de te hoge transportkost die men anders zou moeten betalen. Dat vond ik ook een fascinerende job, moet ik zeggen, het is boeiend werken op een dergelijke site waar men met een grote oven effectief glas vervaardigt uit zand. En daarvoor was ik twee jaar lang betrokken bij procesontwikkeling in Eindhoven.

enkele jaren actief in de academische wereld. De stap naar het bedrijfsleven was heel wat minder evident. Eerlijk gezegd deelde ik lang de algemeen gangbare opvattingen over een bedrijfsleven dat enkel uit zou zijn op geld en winst, waar je dus met ethische waarden of fundamenteel-wetenschappelijke bedenkingen niet veel zou kunnen uitrichten. Achteraf bekeken moest ik daar helemaal op terugkomen omdat ik het tegendeel kon ervaren! Het welzijn van mensen is op een vanzelfsprekende manier wel degelijk een elementaire economische doelstelling. Dat is een van de zaken waar ik jongeren steevast op wijs wanneer ik er de kans voor krijg.

Vanwaar de interesse voor sociale thema’s? Dat heeft er altijd wel ingezeten. Als wetenschapper kreeg ik volop professionele ontwikkelingskansen bij Philips. Daarnaast was het nodig om de bedrijfseconomische kennis bij te schaven met een NBA-opleiding in Antwerpen. De voorbije jaren was ik vanuit het directieteam van Philips Turnhout gevraagd om ons bedrijf te vertegenwoordigen in werkgeversorganisatie VKW. Dat betekent wel wat avondvergaderingen maar is ook een boeiende manier om andere mensen, organisaties, bedrijven uit de regio te leren kennen. Zelf heb ik altijd die interesse gehad voor bredere sociale thema’s.

‘‘Welzijn is wel degelijk een economische doelstelling’’

Sociale thema’s Was de stap naar wetenschappen destijds een uitgemaakte zaak voor jou? In eerste instantie wel. Na mijn middelbaar aan het Klein Seminarie ben ik wetenschappen gaan studeren. Ik ben doctor in de fysica en was dus

8

Twee jaar geleden kwam dan de vraag voor deelname aan een denkgroep van een vijftiental mensen onder impuls van het SPK. Bedoeling was om de algemene krachtlijnen te formuleren voor een toekomstplan van de Kempense regio. Zonder meer boeiende materie - je onderzoekt de troeven en de zwaktes van de regio en probeert op grond daarvan een visie te ontwikkelen over de richting die men uit zou kunnen gaan.

Toestemming Kreeg je makkelijk de toestemming van Philips om naar SPK te gaan? Het SPK werkt op een eigen manier aan de ontwikkeling van de regio, telkens voor een periode van drie jaar geleid door iemand die vanuit het bedrijfsleven gedetacheerd wordt. Die wordt dus verder betaald door het eigen bedrijf maar werkt in feite voor het SPK. Onze plantmanager is het


STREEKMANAGER SPK nogal genegen en toen de vraag kwam of Philips dit keer bereid zou zijn om de streekmanager te leveren, wenste hij daarop in te gaan.

Zijn er daarnaast niet ook nog meer sociaalgerichte initiatieven?

Hoewel het bedrijf zo dus eigenlijk een flinke financiële inspanning levert…

Dat klopt. Als tweede domein is er de naschoolse kinderopvang in Kiko, een opzet dat vergelijkbaar is met het Hoogstraatse Stekelbees. SPK doet de recrutering van de mensen, begeleiding en coaching maar de betaling en infrastructuur zijn voor de betrokken gemeente. In de derde plaats is er Digid@k. Dit is een intiatief dat erop gericht is om de digitale kloof te dichten, vooral actief in Turnhout waar er momenteel al 8 zulke lokalen zijn. Op verschillende plekken zijn er lokaaltjes met een aantal pc’s waarvan men vrij gebruik kan maken. Er is iemand aanwezig om te helpen en toelichting te geven. Vooral senioren vinden door deze laagdrempelige manier van werken de weg naar de pc. De begeleiders zijn veelal langdurig werkzoekenden, zij hebben een door de overheid gesubsidieerde job gedurende een jaar, krijgen zelf ook een opleiding en kunnen vervolgens vaak de overstap naar het reguliere arbeidscircuit maken.

Inderdaad, maar dat kadert in de opvatting dat de economische ontwikkeling van een regio van groot belang is voor elk bedrijf dat er gevestigd is. Wanneer men actief is in een goed florerende regio is het makkelijker om ter plaatse goede werknemers aan te trekken, om er krachtige leveranciers te vinden en zo verder. Daar komt toevallig bij dat ikzelf uitgerekend op dat moment in ons bedrijf uitkeek naar een nieuwe oriëntering en al heel wat contacten binnen de regio had. Zo was het al bij al niet vreemd om uiteindelijk de vraag te krijgen of ik deze baan zag zitten.

Had je daar twijfels over? Zo’n stap ligt niet voor de hand en wordt aanvankelijk door sommigen met wat scepsis onthaald. Maar het leek me een unieke kans. De voorbije jaren heb ik me telkens toegelegd op productie, dit keer gaat het vooral om het ontwikkelen in de breedte, zonder ondertussen afscheid te hoeven nemen van mijn bedrijf waar ik na drie jaar terug naar toe kan. Dat is een heel interessante uitgangspositie. SPK heeft als instelling bovendien een geheel eigen plaats in de bedrijfswereld. Het is geen overheidsinstelling, is neutraal, niet politiek gekleurd. Dat maakt ook dat er veel bereidheid is van veel kanten om projecten te ontwikkelen en ze ook uit te voeren. Het is niet enkel een praatclub of zo. Op die manier is het een boeiende uitdaging om iets te doen voor je eigen streek…

Tenslotte biedt het SPK begeleiding aan de sociale profitsector. Het gaat vooral om ondersteuning aan gemeentes die het sociale beleidsplan vorm moeten geven. Al bij al is dat dus nu al een breed spectrum waarbinnen de bestaande activiteiten verdergezet kunnen worden. Tegelijk moet we ervoor zorgen dat we de echte missie van SPK niet verwaarlozen en dus ruimte zoeken voor nieuwe initiatieven die zich hopelijk op hun beurt ontwikkelen en voldoende succesvol worden om al dan niet onder de SPK koepel door te groeien.

Eigen rol Hoe zie jij je eigen rol daarin? Mijn ambitie is het om eerst en vooral de interne en externe werking te leren kennen, kennis te maken met iedereen en aan te voelen welke rol het SPK heeft en zou kunnen hebben. Eerst een visie ontwikkelen dus en vervolgens een kijk hebben op mijn mogelijke bijdrage. De wijze waarop dat kan, is immers anders dan in het

Werking Waaruit bestaat de werking van het SPK? Het SPK telt een 130-tal mensen. Onder die koepel werken verschillende organisaties, waarvan vzw Natuurwerk alleen al zo’n honderd mensen telt en voortaan autonoom als zelfbedruipende organisatie door het leven zal gaan. Ook het WEB en de kringwinkels zijn op dezelfde manier ontstaan. Dat laat dus nu nog een 25-tal medewerkers over die actief zijn op brede domeinen die stuk voor stuk te maken hebben met aspecten van de sociaal-economische ontwikkeling van de regio. In de eerste plaats is er Plato, een initiatief dat ondersteuning aan KMO’s wil brengen door de opleiding van bedrijfsleiders via een formule van peterschap te laten profiteren van de knowhow van grote bedrijven. Dit is ondertussen ook overgenomen door andere regio’s en zelfs andere landen. Men brengt tien tot vijftien bedrijfsleiders uit niet concurrentiële takken samen in een groep met een vaste begeleider vanuit het SPK en twee coaches uit grote bedrijven. Twee jaar lang zijn er maandelijkse themavergaderingen. Zo bereikte het SPK toch al 1300 mensen.

9


STREEKMANAGER

IDENTIKIT BART WUYTS • Geboren in Turnhout op 30 juni 1966 na een zeer moeilijke bevalling. • Jongste van vier kinderen. • Groeide op in de Lindendreef te Hoogstraten. • Kleuterklas: Het Spijker. • Lager Onderwijs: Gemeentelijke Jongensschool - vanaf 5de leerjaar Klein Seminarie (Ambitie: dokter worden, tot hij iemand zag die hevig bloedde). • Humaniora: Klein Seminarie, afdeling Latijn-Wiskunde (Ambitie: zeker geen wetenschappen wegens weinig inspirerende leerkrachten). • Hoger Onderwijs: KU Leuven - licentiaat Fysica (Ambitie: Fysica wegens toch leuk). • 1988: doctoraat (Hogetemperatuursupergeleiding bij professor Yvan Bruynseraede). • Leert er Marleen Van den Bergh kennen, zijn huidige vrouw. (Ambitie: leuk gezin en drie kinderen: Claudia, Mathieu en Maurane). • Behaalt MBE-diploma aan de Universiteit Antwerpen. • Vanaf 1995 bij Philips Lighting in Nederland: achtereenvolgens als procesontwikkelaar in Eindhoven, als bedrijfsleider van de glasfabriek in Roosendaal, als productieverantwoordelijke in Maarheeze en ten slotte vijf jaar geleden als directeur van de Philips metaal-componentengroep Meco. • Vanaf 2007 voltijds gedelegeerd voor drie jaar naar Strategisch Plan Kempen. (Ambitie: mensen kansen geven zich te ontplooien). • Favoriete vakantieplek: Zwitserse bergen, zowel zomer als winter. • Eten: Italiaanse keuken, zowel eten als sporadisch bereiden. • Hobby: zangkoor, onlangs draad terug opgenomen in het Piuskoor. • Interesse: design en moderne architectuur. • Opmerkelijk: Bart was ooit nog ‘reporter’ voor De Hoogstraatse Pers.

10

gewone bedrijfsleven. In je eigen bedrijf kun je zaken realiseren op grond van je hiërarchisch gezag, nu komt het er op aan om volop samen te werken met een verscheidenheid aan actoren in de streek - mensen uit bedrijfsleven, politiek, onderwijs. Voor mezelf is het een uitdaging om na de universiteits- en bedrijfswereld nu ook het maatschappelijk bestel van binnenuit te mogen exploreren.

En hoe zou de streek zich verder kunnen ontwikkelen?

beschikken over belangrijke troeven - onder meer de knowhow die in Geel doorheen de jaren werd opgebouwd, maar hebben op sommige onderdelen nog een te klein aanbod.

Concreet Kun je daar een concreter voorbeeld van geven?

Misschien klinkt dat inderdaad nog te abstract. Als je dat in concrete termen probeert om te denken, dan kom je bijvoorbeeld uit bij de vraag of Wanneer ik de mogelijke toekomstige ontwiken hoe het SPK er in zal slagen om een incubakelingen in onze streek probeer in te schatten, torrol te spelen voor het opstarten van nieuwe kan ik volop terugvallen op het denkwerk dat technologiebedrijfjes die op termijn voldoende hierrond al gebeurde in de hogervermelde toelevensvatbaar zijn en een toegevoegde waarde komstgroep. aan werkgelegenheid kunnen bieden. Denk maar De kwaliteit van het leven in de Kempense reaan VITO in Mol of de Kagio is een van de grootste tholieke Hogeschool in Geel sterktepunten. Dit is nog en Vorselaar. Dergelijke een groene streek, het is er kennisinstellingen kunnen aangenaam om wonen en misschien nog meer econoleven. Toch is er ook ruimte Na de universiteits- en mische activiteit genereren. voor bedrijfsactiviteiten die bedrijfswereld mag ik nu Nu blijft de werking nog te vooral het verbeteren van de beperkt tot eilandjes, terwijl levenskwaliteit op het oog ook het maatschappelijk we met de troeven waarover hebben: voeding, farmacie, bestel van binnenuit men beschikt belangrijke duurzame materialen. Een exploreren. bruggen zouden kunnen van de grote uitdagingen van slaan tussen onderwijs en morgen zal er wellicht in bebedrijfsleven, tussen kennisinstellingen en ecostaan om dit te vrijwaren en oog te hebben voor nomische realiteit. Want het een heeft echt wel te de uitdagingen die het stelt om ervoor te zorgen maken met het ander: neem nu de vaststelling dat dat de mensen ook op een waardige manier met in onze regio het aantal TSO en BSO-studenten een goede levenskwaliteit een al maar hogere hoger ligt dan elders in Vlaanderen. Dat moet je ouderdom kunnen bereiken. kunnen gebruiken als troef: het moet kunnen betekenen dat er hier makkelijker een goed aanbod Wat zijn de grootste uitdagingen aan goed opgeleide en bekwame vakmensen kan voor de Kempen? aangeboord worden. Welke middelen hebben we De toekomstgroep tekende vier krachtlijnen uit om deze kloof effectief te dichten? waarrond zeker nog projecten kunnen groeien. In de eerste plaats is er het versterken van de inVormt de ligging aan de novatiekracht, van de kenniseconomie die hier rand van ons land geen grote sterk ontwikkeld is. In de tweede plaats is er het beheren van de ruimte: zorg dragen voor groenhandicap? voorziening, maar tegelijk ruimte maken om op Men heeft dat vaak gezegd, maar misschien is gepaste manier aan de noden van industrie en ook het omgekeerde waar. Het betekent immers bedrijven tegemoet te komen. Een derde uitook dat we vlakbij Noord-Brabant liggen, waardaging vormt de mobiliteit: een betere mobilibinnen er sterke groeipolen zijn als Breda, Tilteit verzekeren langsheen de noord-zuid as van burg en Eindhoven. Daar zitten beslist nog moonze regio, openbaar vervoer, waterwegen, de gelijkheden om door samenwerkingsvormen een bereikbaarheid optimaliseren. Tenslotte kan de win-winsituatie te creëren. Nederland gebruiken zorgsector nog verder worden uitgebouwd: we als opstapje naar internationale initiatieven, zon-


STREEKMANAGER der dat we zelfs al door een taalbarrière gehinderd zouden worden. SPK moet misschien wel op zoek naar eigen initiatieven om vormen van internationalisering te stimuleren. Er zijn vele keuzes te maken, dat merk je wel. Er is een heel breed veld aan mogelijke thema’s. Zelf vind ik dat alvast een geweldige uitdaging waar ik met veel plezier aan begonnen ben en waarvan ik voor mezelf veel uit hoop te leren terwijl ondertussen gewerkt wordt aan de verdere bloei en groei van onze regio. (mdl)

Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK) SPK vzw is een private en neutrale streekontwikkelingsorganisatie, met wortels in het arrondissement Turnhout. Sterke troef is het samenbrengen van professionele praktijkmensen om het regionale beleid in al zijn facetten gezamenlijk mee vorm te geven. Het samenwerkingsverband Strategisch Plan Kempen wordt in juli 1988 opgericht door de regionale partners. De oprichting volgt uit een socio-economische analyse van de streek. De resultaten daarvan waren niet schitterend. De werkloosheidsgraad in de Kempen lag 4,1 % hoger dan het Vlaamse gemiddelde, vooral bij vrouwen. Het onderwijsniveau van de actieve bevolking scoorde laag in vergelijking met het gemiddelde voor Vlaanderen. Tussen 1974 en 1985 verminderde het aantal arbeidsplaatsen in de secundaire sector (bouw en industrie); dit werd ruimschoots gecompenseerd door nieuwe banen in de tertiaire sector (handels- en dienstensector). Andere minpunten: een gebrek aan identiteit, een zwak uitgebouwde vervoer- en communicatie-infrastructuur, een laag exportpercentage en een te beperkte technologie. Er worden ook positieve aspecten vastgesteld: een ruim aanbod van jonge arbeidskrachten, een goede ligging, een uitstekende schoolinfrastructuur en een groen karakter.

www.totaalgarage.be

193

BOEKHOUDING FISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/315.08.67 info@bfdg.be www.bfdg.be

184

De missie van SPK is de regio Antwerpse Kempen toonaangevend te maken in Vlaanderen, een regio waar er een evenwicht bestaat tussen welvaart en welzijn. In de Raad van Bestuur zetelen werkgevers- en werknemersorganisaties en afgevaardigden van de provincie Antwerpen. Strategisch Plan Kempen werkte strategische plannen uit en implementeerde verschillende acties en projecten op diverse domeinen. Strategisch Plan Toerisme en Recreatie (1989, 2002) voor de uitbouw van een sterk toeristisch weefsel. Met het Strategisch Plan Laaggeschoolde en Langdurige Werkloosheid (1990) wou men inspelen op de hoge werkloosheidscijfers in het arrondissement Turnhout, rekening houdend met maatschappelijke tendensen. Het Strategisch Plan Land-, Tuin- en Bosbouw (1991); omwille van de drastische achteruitgang in de agrarische sector, ging dit plan toekomstgerichte en milieuvriendelijke land- en

tuinbouwbedrijven en -diensten ondersteunen, versterken en ontwikkelen. Het Strategisch Plan Milieu (1992) moest dan weer voorkomen dat het draagvermogen van het milieu nog meer in het gedrang zou komen en dat economische activiteiten én de ecologische ontplooiing centraal gesteld wordt. Het Strategisch Plan 60+ (1993) beoogde het welzijn van de zestigplussers op vlak van het individu, het gezin, de dagelijkse omgeving en de ruimere maatschappelijke structuur. Het Strategisch Plan Telecommunicatie (1995) werd ontwikkeld vanuit de overtuiging dat het inspelen op nieuwe technologische evoluties kan bijdragen tot de bevordering van de economische ontwikkeling en de veraangenaming van de leef- en werkomgeving in de Kempen. In 2005 lanceerde het SPK een “Toekomstplan voor de Kempen 2005-2015” met als thema’s: innovatie, aantrekkingskracht, ruimte en zorg. Het legde de Kempen 144 taken op om onze welvaart en tewerkstelling te behouden en verder op te bouwen. De meer dan 140 toekomstige acties moeten 25000 extra jobs opleveren tegen 2015. Het SPK telt vandaag 125 werknemers en is actief in verschillende domeinen: Natuurwerk (tewerkstelling van kansengroepen in het natuurbehoud), KIKO (naschoolse kinderopvang), Social-profitplatform ondersteunen (bvb. Kringloopwinkel), KMO-Kenniscentrum: KMO begeleiding en opleiding (PLATO), Digid@k (digitale kloofdichting), Regionale Nucleaire Coördinatiecel (informatieverstrekking rond de nucleaire activiteiten in de Kempen); Studies en beleidsondersteuning (studies en onderzoeken - vaak in samenwerking met de Katholieke Hogeschool Kempen - voor gemeenten, regionale overheden, andere organisaties en voor bedrijven - sterktezwakte-analyse, tevredenheidsonderzoek, doorlichtingen, managementadvies en begeleiding). (jaf) vzw SPK, Campus Blairon 714, 2300 Turnhout, tel. 014 71 11 10, info@spk.be - http:// www.spk.be

11


vanuit het stadhuis... De rust is teruggekeerd,

het eigenlijke werk kan beginnen Hoogstraten heeft eindelijk zijn rust teruggevonden. De politieke strubbelingen zijn achter de rug, de brokken gelijmd. Hoog tijd dus om aan het echte werk te denken. CD&V en KVB zullen zes jaar de handen in elkaar moeten slaan om er het beste van te maken. De begroting 2007 is goedgekeurd, het nieuwe college kan alvast starten met een positieve balans. Begroting op tijd Het heeft niet veel gescheeld of het eerste werk van het nieuwe college was het opmaken van de nieuwe begroting. Voormalige schepen van financies Staf Peerlinck werd op 8 oktober niet meer herkozen. Toen er enkele dagen later een coalitie in de maak leek tussen CD&V en KVB voelde hij zich niet meer geroepen om een nieuwe begroting op te stellen. Dit zou werk zijn voor de nieuwe ploeg. Doch de onderhandelingen stokten en na een maand van twijfel was daar plots de nieuwe coalitie KVB-HOOP-Groen! Daar in deze formatie de vorige twee coalitiepartners KVB en HOOP elkaar teruggevonden hadden stond niets meer in de weg voor schepen Peerlinck om voor de laatste maal een begroting op te stellen.

Deze werd goedgekeurd op de gemeenteraadszitting van 18 december. Enkel de CD&V onthield zich bij de stemming. Toch zal zij nu deze begroting op de best mogelijke wijze moeten uitvoeren.

Positieve balans De voorbije jaren heeft het gemeentebestuur heel wat in het werk gesteld om de schuldenlast zoveel mogelijk terug te dringen. Einde jaren negentig stevende Hoogstraten af op een schuldenberg van bijna 1 miljard oude Belgische Frank. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen. Het provinciebestuur tikte het gemeentebestuur hiervoor op de vingers. Van toen af heeft de schepen van financies moeite noch overredingskracht gespaard om het budget en

Ex-schepen Staf Peerlinck en gemeenteontvanger Herman Schellekens. Achttien jaar lang hielden zij samen toezicht op de financies van de stad Hoogstraten. zijn medeschepenen onder controle te houden. En dat is hem vrij behoorlijk gelukt. Het moet gezegd, de interesten lagen de laatste jaren erg laag, en dat zijn ze nu nog, zodanig dat de stad Hoogstraten haar financiĂŤle zorgen voor zich uit kon schuiven en de scherpe kantjes al kon afronden. De schuldenberg is alvast niet verder gestegen, wel integendeel. Door vervroegde aflossingen van leninglasten uit te voeren en een aantal overboekingen te doen slaagde het vorige bestuur er in de schuldenberg beetje bij beetje terug te dringen. Toch werd er meermaals gewaarschuwd voor de financiĂŤle gevolgen bij het omslaan van de conjunctuur.

Een goede start

De nieuwe schepen van financies Marc Haseldonckx temidden van zijn partijgenoten Johan Vermeeren en schepen Annie Desmedt. Hij begint zijn nieuwe ambt alvast met een positieve balans. 12

Ook dit jaar kan het gemeentebestuur met een overschot van start gaan. De nieuwe legislatuur start met een overschot van 1.713.896 euro uit de vorige dienstjaren. Het lijkt logisch dat de nieuwe bewindsploeg deze begroting in de loop van 2007 aan de hand van hun eigen beleidsplan, nog zal bijsturen. Deze begroting die door het voormalige college werd opgesteld, sluit met een batig saldo van 488.317 euro op de gewone dienst en 49.934 euro op de buitengewone dienst. Uit het syntheseverslag bij deze begroting kunnen we opmaken dat de personeelskosten, de werkingskosten en de overdrachten zoals ook de vorige jaren blijven stijgen. Er zal dit jaar 3.316.015 euro aan aflossingen en interesten van leningen moeten betaald worden. Dit is 50.000 euro minder dan vorig jaar. Het stadsbestuur kan ook dit jaar de inkomsten op peil houden zonder de belastingen te verho-


GEMEENTERAAD gen. De belastingen op de onroerende voorheffing blijven op 1350 opcentiemen en de personenbelasting op 5%. Het totaalpakket aan belastingen brengt meer dan 9,7 miljoen euro in het bakje. Daarnaast zijn er nog de inkomsten uit het gemeentefonds, de dividenden uit gas en elektriciteit, de tussenkomsten van de hogere overheden en de nieuwe saneringsbijdrage die Pidpa zal ontvangen en doorstorten aan de gemeente. Dit laatste zal op zes jaar tijd meer dan 8 miljoen euro opbrengen voor de stadskas, maar zal wel extra door de belastingbetaler moeten opgehoest worden.

Trendsetter in eigentijdse interieurs

Investeringen In deze begroting zijn er heel wat investeringen voorzien. In totaal wordt de som van de 62 investeringen geschat op 10,7 miljoen euro. De meeste zijn kleine projecten van een paar duizend euro, maar toch springen ook enkele grote investeringen in het oog. Denken we maar aan de aankoop van een poedercontainer voor de brandweer (125.000 euro), de rioleringswerken in de Molenstraat en de Gemeentestraat, de oprichting van de nieuwe schoolgebouwen in Meersel-Dreef (1.682.000 euro), aankoop van gronden voor en de aanleg van fietspaden aan de Loenhoutseweg en de Strijbeekseweg, buitengewoon onderhoud van wegen en voetpaden, vooronderzoek aan de toren van de Sint-Catharinakerk, de restauratie van het interieur van de kerken Meer, Meerle en Wortel.

Exclusief voor de regio

Derde generatie sinds 1947 in het centrum van Hoogstraten

Alle soorten behang, trendy of klassiek Verf in 20.000 kleuren van Boss Paints Raamdecoratie, zonnewering en vloerbekleding

Bent u graag op de hoogte van de nieuwste kleurencombinaties? Wenst u kleurrijke tips voor de juiste samenstelling van uw interieur?

Marc Haseldonckx, de nieuwe schepen van financies, mag hopen dat de lage interesten nog een tijdje aanhouden. Lief Pans van Groen! zal vanuit de oppositie kritisch toekijken. Van de 10,6 miljoen euro aan investering wordt er 6,9 mlj. euro vereffend via allerlei subsidies, 1,9 mlj. wordt betaald via overboekingen. Er wordt slechts voor ongeveer 1,9 mlj. euro geleend. Zo vinden we in de lijst enkele investeringen waarvoor een volledige betoelaging verwacht wordt: vb. de rioleringswerken in Wortel-Kolonie (760.000 euro) en Gemeentestraat (253.000 euro), aankoop gronden voor het grondfonds (250.000 euro).

Afscheid Oud-schepen Staf Peerlinck neemt met gemengde gevoelens afscheid van zijn dienst. De begroting 2007 is sluitend en de schuldenberg zal niet verder stijgen. Toch waarschuwt hij, zoals hij dat elk jaar deed, voor overdreven optimisme en raadt hij alle nieuwe raadsleden aan elk dossier goed langs de financiële kant te bekijken. De nieuwe saneringsbijdrage, door Pidpa opgelegd, blijft hem echter op de maag liggen. Het zal voor zijn opvolger Marc Haseldonckx een hele klus worden om de Hoogstraatse financies op hetzelfde spoor te houden en de schuldenberg verder af te bouwen. Wij wensen hem heel veel succes toe. Gelukkig kan hij rekenen op de degelijke inbreng van gemeenteontvanger Herman Schellekens en zijn financiële dienst. (jh)

Bezoek dan zeker een van onze infoavonden of bel ons voor meer informatie.

AANBEVOLEN:

Workshops op aanvraag Ideaal voor groepen van 10 tot 16 personen. Aanleren van verschillende verftechnieken. Hoe maak ik van een oud kastje een trendy meubel?, enz...

H. Bloedlaan 277-299 2320 Hoogstraten Tel: 03/314 52 78 Fax: 03/314 88 02 e-mail: info@mertens-schilderwerken.be 194

13


KOKEN

Wintergroenten van bij ons Slow food herontdekt vergeten groenten. Onze huidige winterkeuken wordt sterk gedomineerd door kleurrijke, vaak zomerse import van elders. Het ziet er allemaal zo geweldig uit. Maar wat heeft het allemaal meegemaakt voor het op je bord terechtkomt. En dat, terwijl er zoveel lelijks maar culinair aantrekkelijks in onze zandgrond groeit. We kunnen hieromtrent spreken van “lelijke lekkernijen”. We willen daarom een pleidooi houden voor een herwaardering van onze knollen en wortels. We spreken dan ook over “terroir” en over “slow food”, traag maar graag.

Slow food Slow food wil niet zeggen dat je voor elke maaltijd vijf uur moet uittrekken. Deze tendens legt de nadruk op het intens genieten van eten en drinken en wil ook voorkomen dat bepaalde lekkernijen eigen aan de streek met eigen producten zomaar verdwijnen. Dus op zoek naar vergeten groenten waarmee de trage keuken graag werkt. Slappe sperzieboontjes die op een gloedheet vliegveld in Egypte hebben staan wachten op transport; zoete paprika’s die zondoorstoofd raakten in Israël; broccoli van verre Spaanse velden: eigenlijk te gek voor woorden. Vooral als je weet dat we in ons eigen land prachtige winterkost hebben. Die ziet er alleen misschien niet zo mooi uit. Vergeten is de rol van de knolselderij, koolraap, winterpeen of pastinaak in ons wintermenu. En vergeten is de manier waarop we dat lekkers smakelijk kunnen bereiden. Het ‘negeren’ van deze groenten heeft deels te maken met hun uiterlijk: een ongewassen knolselderij ziet er wat viezig uit, met zijn rimpels en resten kronkelende wortels. Het paarsbruinige van de koolraap of het bleke oranje van de winterwortel nodigt ook niet uit tot vrolijke, culinaire activiteiten. Veel van de wortels en knollen eindigen hun leven al sinds de negentiende eeuw als veevoer. Zelfs de legendarische Engelse voedselhistorica Jane Grigson zag bijvoorbeeld de koolraap als “wintervoedsel voor een kudde beesten, schoolkinderen, gevangenen en pensiongasten”. Volgens haar moet je wachten tot de lente, want dan verschijnt de raap in de vorm van smakelijke, jonge meiknolletjes.

voorzichtig terug in de hogere keuken, want “terroir” - zeg maar de eerbied voor het product uit eigen streek - verkoopt, eigenlijk ook terecht. Je weet beter waar het product voor staat of kan staan. Ook vele thuiskoks volgen natuurlijk via de kookboeken van bekende chefs de trends.

Culinaire allure Er is veel te herwaarderen als je even de moeite neemt. De koolraap heeft misschien wat minder culinaire allure, maar kan altijd in een mooie soep of bouillon. En met boter en veel zorg is er ook iets lekker van te maken. Maar van de eerder genoemde winterknollen en wortels zijn de knolselderij en de pastinaak toch wel de meest veelbelovende wintergroenten. De knolselderij komen we nog wel regelmatig tegen in de supermarkt. Die is door de Italianen in de zestiende eeuw veredeld. De oorspronkelijke bittere loofplant werd al door de Egyptenaren als medicijn gebruikt omdat hij onder andere bloedzuiverend en koortswerend zou zijn. De moderne varianten - bladselderij, bleekselderij en knolselderij - schijnen die eigenschappen ook te hebben. Een mooie knol kan in de keuken wonderen doen. Hij geeft smaak aan soepen en levert in rauwe en geraspte vorm een frisse salade. In blokjes of schijven gesneden kan hij met room of boter worden gestoofd tot bijgerecht. Heerlijk is het om hem met aardappel te koken en te pureren.

koolraap dert. De groente is lekker in soep, rauwkost en aardappelpuree. Je kunt pastinaken ook bakken, maar dan kook je ze best even voor. Pastinaak bevat insuline en is dus geschikt voor diabetici. Bovendien gaat ze maagkrampen tegen en heeft ze een vochtafdrijvende werking. Delen van de plant worden ook verwerkt tot middelen tegen nervositeit, zenuwinzinkingen en pijn.

In de duurdere restaurants zie je steeds vaker een puree van knolselderij of in boter gestoofde pastinaak. Ook koolraap en winterwortel keren

De pastinaak is een witte wortel met een wat grillige vorm. De smaak is wat anijsachtig en doet denken aan selderij. De sterke smaak kan getemperd worden door de groente te verwerken in puree. Pastinaak heeft een betere en zoetere smaak als er een koudeperiode overheen is gegaan. Je kunt ze bereiden als wortelen, hoewel je bij grote exemplaren de harde kern best verwij-

En wat dacht je van de aardpeer? Deze is grillig van vorm, lichtbruin of lichtviolet van kleur. De smaak is zacht en zoet. Gekookt, gebakken of gestoofd is de smaak te vergelijken met schorseneer en artisjok. Rauw doet de smaak denken aan noten. Afhankelijk van de grootte dienen ze 5 à 10 minuten te koken. Kook ze echter niet langer dan nodig. Je kunt ze vooraf schillen of ze koken met schil. De aardpeer of topinamboer is prima geschikt voor puree of ook als gefrituurde schijfjes en past geweldig goed bij riviervis en wild. Ook toevoegen aan soep of bij een salade is een mogelijkheid. Ze is licht verteerbaar en bevat geen glucose, maar uit fructose opgebouwde insuline, een ferment dat insulineachtig werkt. Dat maakt deze groente eveneens geschikt voor mensen met diabetes. En wat dacht je van de rapen, de schorseneren en de wortelpeterselie. Ook dat waren en zijn groenten van bij ons. Waarvan men een culinaire lekkernij kan maken. Het etiket terroir zou er ook niet op misstaan. Ik zou zeggen: experimenteer maar eens. Je kunt er wel bij varen! (DB)

pastinaak

winterpeen

knolselder

Maar er is hoop!

14


UW MENING

Knolselderhutsepot Een wintergerecht uit eigen streek - hartverwarmend in de winter - als hoofdgerecht voor vier personen. Ingrediënten: 200 à 300 gram magere gerookte spekblokjes, 250 à 500 gram knolselder (naar eigen smaak: let op dat de smaak niet overheerst), 1 à 1,5 kg geschrapte kruimig kokende aardappelen, zout, 4 eetlepels zonnebloemolie of raapzaadolie, vers gemalen peper, 1 dl trappistenbier (Westmalle) of witbier, 100 gram geraspte belegen kaas, 1 bekertje (125 ml) slagroom en 1 grof geraspte winterwortel (of 6 gedroogde tomaten op olie).

Bereiding (ongeveer 40 minuten): Bak de spekblokjes licht krokant in een hete koekenpan en zet ze apart. Maak de knolselder schoon en snij de benodigde hoeveelheid in teerlinkjes. Bewaar eventueel het knolselderijgroen voor garnering. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Verhit intussen de helft van de olie en roerbak hierin de knolselder met peper en zout ongeveer 5 minuten. Giet het bier erbij en stoof dit geheel zachtjes gedurende 5 minuten. Giet de gare aardappels af en pureer ze met de rest van de olie, de kaas en de slagroom. Meng de knolselderblokjes met stoofvocht en de spekblokjes erdoor. Serveer de stamppot gegarneerd met geraspte winterwortel en knolselderijgroen. Tips Vervang (eventueel) het bier door kippenbouillon of witte wijn. In plaats van geraspte winterwortel kan men ook gedroogde tomaten op olie gebruiken om te garneren. Knolselderij kan worden vervangen door rapen, pompoen, winterwortel of venkel. Deze laatste is voor ons echter iets meer exotisch in de winterperiode. Rapen geven een minder uitgesproken smaak, zodat men hierbij best uien, sjalotjes en/of look gebruikt. Ook bij het gebruik van pompoen of winterwortel kan men best uien aanwenden. Men kan deze samen met de spekblokjes bakken.

LEZERS SCHRIJVEN UW MENING TELT Een boodschap van algemeen nut Onze hersenen leggen linken aan om verscheidene emoties versus kennis aan elkaar te knopen. Wat de natuur, waartoe wij ook behoren, wil bereiken is evenwicht of datgene wat de mens wel eens geluk durft noemen. De vraag die we ons stellen is, hoe? Of je nu moslim of jood bent, christen of boeddhist, niemand gaat overboord, want we zijn immers allen heidenen. Wanneer de hemel helder boven het aardoppervlak hangt, richten we de hoofden naar boven, speurend naar iets wat antwoord kan bieden op onze ontelbare vragen, die soms verdriet met zich meebrengen. Zelfs als er plots een antwoord uit de lucht komt vallen, moeten we kritisch blijven, omdat nu eenmaal niets in het leven zeker is. Hoogst zou een waarschijnlijkheid kunnen grenzen aan een zekerheid. Geloof in alles wat jou doet genieten, want schone lentes duren niet zo lang. Deze conclusie hoeft niet erg te zijn, als je weet dat in een glimlach ook een beetje lente zit. In de doos van Pandora zit hoop voor iedereen, maar je moet die ook durven gebruiken. Heb oog voor het praktische, heb oog voor het schone. Geniet! Carpe diem! Sta stil bij de arbeid die je verricht, het vermogen dat we bezitten, wees bewust van elk gevoel dat je ervaart. De wereld ligt wat ziekjes in bed en daarom al deze imperatieven. Een oorlog van verwijten wordt elke dag gestreden, maar zouden we niet dankbaar kunnen zijn voor iedereen die ons voorafgegaan is. Zij die onbewust, maar o zo bewust het schone en het

praktische hebben gecreëerd. Houd hen indachtig, die ons nog achterna komen. We kunnen de wereld zo niet achterlaten aan onze kinderen en kleinkinderen en diens nakomelingen. Sta open voor de uitdaging. Dit vergeten we vaak, omdat we zo nietig lijken, ons begeven in een ongerept heelal, zonder enige bevestiging of we alles wel goed doen. Uiteraard schudden we neen, echter is vergissen iets natuurlijk en klopt er een nieuwe opdracht op onze deur, smekend om vervuld te worden. Bedenk al die lente, die hierbij vrij zal komen. Realiseer verlangens, wees mooi en praktisch. Maak gebruik van je stem en zing. Ongeacht de situatie, geef om elkaar. We zijn kinderen van het evenwicht, durf dan naïef te zijn trek alles in twijfel, accepteer de wereld niet zoals hij is en sta open voor verbetering. Stel jezelf een hoop vragen, waardoor je gaat nadenken en linken aanlegt, waaruit een nieuwe weg zal ontstaan en bewandel die dan ook. Sla eens een atlas open en aanschouw de grenzen die ons onderscheiden van anderen, Vlamingen en Walen. Ken je geschiedenis en verspil geen energie aan gedane zaken. Het potentieel is zo groot, maar wordt verstoord door hebzucht, geld, dat veel mensen het water in de mond doet lopen, maar steevast een smakeloze uitvinding is. De natuur heeft honger en heeft wel zin in evenwicht, of wat wij wel eens geluk durven noemen. Met dank aan iedereen. (Kenneth Swaenen, Hoogstraten)

Geen leugens… Bij het lezen van de lezersbrieven in de vorige ‘De Hoogstraatse Maand’ stel ik vast dat er mensen zijn met een selectief geheugen, dat maakt het hen gemakkelijk… om hun waarheid te vertellen. Ondertussen zijn we met zijn allen aan de slag en wordt er keihard gewerkt om de opgelopen achterstand in te lopen. Terugblikkend op de afgelopen maanden, stel ik vast dat er een essentieel verschillende interpretatie bestaat over de manier van ‘politiek’ beoefenen. Volgens mij loopt het als volgt: Men toont zijn interesse voor politiek en sluit aan bij één of andere groep, die waar je jezelf het meest bij thuis voelt. Binnen die groep worden verschillende zaken ter discussie gesteld. Meestal bereikt men een consensus, eventueel na een stemming. Aan het hoofd van zo’n groep staat een kopman, iemand die bekwaam is en die een groep kan leiden. En die uiteraard ook veel stemmen haalt. Als iemand denkt zijn mening niet te kunnen uiten binnen die groep, dan zegt dat meer over die persoon dan over de andere leden van die

groep. Aan hem of haar de keuze om die groep te verlaten of om in te stemmen met wat er gezegd wordt. Uiteraard kan iemand echt niet akkoord gaan met wat er voorgesteld wordt, maar dan is het aan hem of haar om dat ook duidelijk te stellen, op het moment dat de discussie loopt. Eenmaal een beslissing genomen, wordt er verwacht om dat ook loyaal uit te voeren. Ik kan er nog veel over uitweiden, maar als het zo niet gaat, denk ik dat het niet werkt. En daar is het, wat mij betreft, fout gegaan binnen onze groep. Enfin, ikzelf ben alleszins bereid om er ten volle tegenaan te gaan en ben er zeker van dat ik niet alleen ben binnen KVB. We zijn nog niet dood, tot spijt van wie ’t benijdt. (Raadpleeg onze website: www.kvb-hoogstraten.be) Marcel Verschueren, Katelijnestraat 66, Hoogstraten

15


VEILING

Veiling Hoogstraten

Primeuraanvoer seizoen 2007 Het nieuwe jaar is nog jong en de eerste primeurs kwamen al op de veiling. In de vierde week op maandag 22 januari werden de eerste Flandria komkommers van dit seizoen op de klok verkocht in productfusie met de Mechelse Veilingen. In de vijfde week op woensdag 31 januari werden de eerste Belgische trostomaten van het nieuwe seizoen verkocht op de Veiling Hoogstraten.

Komkommers Uiteraard was deze vroege productie nog kleinschalig. De Nederlandse producent Leo van Kooten uit Galder bracht met grote trots een

Veiling Veiling Hoogstraten is een telervereniging met ruim 420 leverende leden en commercialiseert voornamelijk aardbeien en glasgroenten. In 2006 werd een omzet gerealiseerd van 108 miljoen euro. Veiling Hoogstraten is geassocieerd met zes groente- en fruitveilingen, verspreid over België, in de coöperatieve vennootschap LAVA cvba. LAVA beheert het Belgische groente- en fruitkeurmerk Flandria. Veiling Hoogstraten realiseerde met Flandria producten zoals tomaten (los en tros), paprika en komkommer een omzet van 54 miljoen euro. Meer dan 20.000 ton aard-

Mevrouw Van Kooten uit Galder met de eerste komkommers. beien, met een productomzet van 51 miljoen euro, werden gecommercialiseerd onder het merk Hoogstraten. Deze top-5 is goed voor 97% van de totale omzet van Veiling Hoogstraten.

In-Co

Piet Aerts en echtgenote uit Meer met de eerste trostomaten. dertigtal kisten komkommers binnen. Vorig jaar werden er bijna 20 miljoen komkommers aangevoerd op Veiling Hoogstraten die een middenprijs haalden van 0,28 euro per stuk. Dit is een spectaculaire stijging ten overstaan van 2005, met name een groei van 40%. Voor 2007 verwacht men een aanvoer in de lijn van 2006. Natuurlijk hoopt men de kaap van 20 miljoen stuks te halen.

Trostomaten Piet Aerts uit Meer voerde de eerste Princess tomaten aan. Ben Fresh nv uit Westerlo was er als eerste bij en kocht een eerste partij voor 7,97 euro per kg. Tomaten zijn een belangrijk product voor Hoogstraten. Voor Veiling Hoogstraten zijn dit voornamelijk trostomaten, die 90% van het tomatenassortiment uitmaken. Met intensief onderzoek steunt het Proefcentrum Hoogstraten deze teelt. Zo onderzoekt men om jaarrond Belgische tomaten op de markt te kunnen brengen.

16

Sinds december 2005 maakt Veiling Hoogstraten ook deel uit van In-Co. Dit is een intercoöperatie tussen Veiling Hoogstraten, Veiling Profruco (Sint-Niklaas) en CLTV Zundert. De partijen geven hiermede te kennen hun feitelijke samenwerking in het kader van diverse productfusies (aardbeien, groenten en hardfruit) te willen verankeren en verbreden naar de volledige werking van elk lid-coöperatie. Zo wil men het belang van de aangesloten leden-producenten beter dienen tegen gelijke of lagere kostenstructuren. Tevens hopen de leden met hun initiatief navolging te krijgen in het coöperatieve tuinbouwlandschap. En wij …? Wij wachten natuurlijk op de primeuraanvoer van de aardbeien!


WISTIK

Van je adem je anker maken

Wistik organiseert Mindfulness Wistik is een vzw die aanvullende hulp biedt bij kanker en die een jaar of 20 terug door Gerd Koyen werd opgericht. 2 februari was het alweer een jaar geleden dat hun veelbesproken ontmoetingshuis op het Begijnhof de deuren opende. Voor begin 2007 planden zij elke maand een andere cursus. Relaxatie en Tai Chi kwamen de vorige maanden al aan bod. Dit keer gaan we dieper in op mindfulness, de lessenreeks die voor april/mei geprogrammeerd staat. Lesgeefster van dienst is Sigrid Dirickx (°1950) uit Schoten. Ze heeft een zelfstandige praktijk als psychotherapeute, waarbij ze zich specialiseert in interactionele vormgeving, voetreflexologie en mindfulness. Interactionele vormgeving is een therapievorm waarin ‘interactie’ het middel is om wat vastgelopen is terug in beweging te brengen. Verschillende werkvormen kunnen elkaar bevruchten om dit te bewerkstelligen. Meer info vind je op www.vvtiv.be. Voetreflexologie is een mooi hulpmiddel om vastgelopen innerlijke spanningen zachter te maken zodat het lichaam zich meer kan ontspannen en langs deze weg ook mentale spanning optreedt. DHM: Maar voor de leken onder ons: wat is mindfulness? Sigrid: Mindfulness is een training in aandacht! Aandacht voor wat er zich op elk moment ontvouwt. Wij zijn ‘gewoon’ van steeds afwezig te zijn door op automatische piloot dingen te doen en vooral te denken. We leven op deze manier re-actief en kiezen niet waarmee we bezig willen zijn of niet, welke gedachten we willen voeden of niet … We kennen de aard van onze gedachten niet en zien bijgevolg niet welk effect ze hebben op wat we doen, wat we voelen. Evenmin welk effect ze hebben op ons lichaam. Door bewust onze aandacht te brengen naar waarmee we bezig zijn, onderbreken we de automatische, reactieve manier van leven en krijgen we meer vat op hoe we met situaties omgaan van moment tot moment. We creëren op deze manier een niet-oordelend bewustzijn waardoor we ons kunnen openen voor wat er ‘is’, zonder het direct te willen veranderen. Dit wordt geleerd via meditatieoefeningen en ook lichaamsoefeningen. De bedoeling is niet enkel aanwezig te zijn bij wat je denkt, maar ook bij je gevoelens en bij je lichamelijke sensaties. Als je er meer over wil weten, dan moet je zeker eens gaan kijken op www.wistik.be DHM: Hoe kwam je er zelf mee in contact? Sigrid: Het is mijn passie te onderzoeken hoe de mens op veel verschillende manieren met zijn leven kan omgaan. Hoe de ene er in slaagt innerlijk een ruimte te vinden in zichzelf waar hij steeds op terug kan vallen en de ander zich steeds verliest in al wat rondom hem gebeurt. Ik ben al langer bezig met meditatie, meestal vanuit de oosterse tradities. Het was ook hierdoor dat ik enkele jaren geleden in contact kwam met mindfulness, in een tijd dat het nog niet ernstig werd genomen door de wetenschappers. Een oude Vietnamese boeddhistische monnik,

Thich Nâth Hahn, heeft een enorme bijdrage geleverd om dit ‘leven in aandacht’ in het westen te introduceren. Ik was heel enthousiast over het feit dat deze trainingen in Antwerpen (AZ Middelheim) en Gent (UZ Gent) werden gegeven ter preventie van herval bij depressies. Ook werden er bij Dr. Dewulf trainingen gegeven voor hulpverleners, waar ik me prompt voor heb ingeschreven. En zo is het aan het rollen gegaan. Ik vond het een prachtig opgebouwd programma dat rekening hield met onze westerse mentaliteit. Want meditatie behoort niet echt tot onze tradities. We moeten het stapsgewijs leren en begrijpen waarmee we bezig zijn. Ik heb me geëngageerd tot het doorlopen van de verschillende fasen om trainer te kunnen worden. Dit was zeer intensief, maar ook belangrijk om het leerproces zelf aan den lijve te kunnen ondervinden en ook het effect te voelen zodat het niet enkel theorie blijft. De meest intensieve fase was een 8-daagse stilteretraite. Dit was ook de fase waarin ik het best begrepen heb wat de automatische piloot concreet betekent. De gewone afleidingen zoals praten, lezen, schrijven, tv kijken, muziek … waren niet aanwezig. Er was alleen ikzelf en de stilte en de andere mediterenden met zichzelf en de stilte … DHM: Hoe ben je ertoe gekomen de cursus voor Wistik te geven? Sigrid: Door er intens mee bezig te zijn, ook in mijn praktijk als psychotherapeut, weet ik hoe belangrijk de vaardigheden zijn die je in deze training leert. Niet alleen dan, maar bijvoorbeeld ook bij wat er met je gebeurt wanneer je kanker hebt. Juist dan verlies je gemakkelijk het vertrouwen in het leven, in je lichaam … Juist dan komen de angsten en de negatieve gedachtencirkels opzetten. Ik vond het een prachtige insteek om aan te bieden aan mensen die kanker hebben, zodat ze zichzelf niet verliezen te midden van die hevige stormen. DHM: Hoe gaat een sessie mindfulness in zijn werk? Sigrid: Er is een opbouw in de cursus. Tijdens de

Sigrid Dirickx geeft een cursus Mindfulness voor Wistik vzw. 1ste lessen wordt er gewerkt aan het doorbreken van de automatische piloot door oefeningen in opmerkzaamheid en door van je adem je anker te maken, waar je steeds naar kan terugkeren. In de volgende sessies leren we de keuzes te maken tussen blijven bij wat er is zonder oordeel, of terugkeren naar de adem. Het zijn niet enkel zitoefeningen, ook loop-staoefeningen en yogaoefeningen. DHM: Op wie richt de cursus zich? Sigrid: In feite richt de cursus zich op iedereen, omdat het een levenshouding is die voor iedereen nuttig kan zijn. In de geneeskundige en psychotherapeutische kringen wordt de cursus aanbevolen bij depressies, pijnen, ziektes, CVS, angsten, hyperventilatie, … ook specifiek voor kankerpatiënten. Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar mindfulness, waarover je heel wat kan lezen op www.aandacht.be DHM: Is er voorkennis voor nodig? Moeten mensen iets speciaals meebrengen? Sigrid: Voorkennis is absoluut niet noodzakelijk. De beginnersgeest kan zelfs een groot voordeel zijn! Je draagt best wel ontspannen kledij. En je brengt best een matje en een dekentje mee. (Gegevens i.v.m. de data en de manier van inschrijven, vind je in het kadertje).

Waar en wanneer? En hoe deelnemen? Locatie: Begijnhof nummer 40. Data: de dinsdagen 10, 17 en 24 april en 8, 15 en 22 mei, telkens van 13.30 tot 15.30 uur. Kostprijs: 20 euro. Inschrijven en inlichtingen bij Sigrid Dirickx (03/658.13.11 of sigrid.dirickx@skynet.be)

Het Ontmoetingshuis De volgende maanden is het ontmoetingshuis ook open op 6 maart, 3 april en 8 mei, telkens van 10 tot 12 uur 30.

De Graanschuur HOOGSTRATEN - Dinsdag 13 maart organiseert De Graanschuur een voordracht door Annemie Dillen, onderzoeksmedewerker aan de faculteit Godgeleerdheid van de KULeuven. In ‘Over supergezinnen … of juist niet?’ brengt zij ethische reflecties over het hedendaagse gezinsleven. Mensen van vandaag verwachten veel van hun gezinsrelaties en toch – of is het misschien juist daardoor – lijken die relaties vaak moeilijk te lopen. Dinsdag 13 maart dus, om 20 uur in De Graanschuur (Het Spijker, Gelmelstraat 60). Deelnameprijs: 5 euro.

17


ZO WAS HET

ZO IS HET

18

Wortel: Kleine Plaats – Boomkes Afgestempeld in 1908


dorpsleven Contactpunten –

Leerkrachtenfeest ’07 een voltreffer!

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Dries Horsten, Vrijheid 98, tel. 03 314 57 24, horstendries@hotmail.com Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@skynet.be Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be Meersel-Dreef: Toon Verleye, Dreef 97, tel. 03 315 71 86, toon.verleye@telenet.be Minderhout: Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, tel. 03 322 96 00, franssnijders@scarlet. be Wortel: Redactie Hoogstraten, Loenhoutseweg 34 info@demaand.be FOTO’s: Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, 2322 Minderhout, tel. 03 314 49 03. SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net GILDEN- & SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. + fax 03 322 96 00, franssnijders@scarlet.be

Indrukwekkende dansnummers. HOOGSTRATEN - Op 1 februari organiseerden ‘de Spijkerkoppen’ naar aloude gewoonte hun leerkrachtenfeest. Daarmee willen vooral de zesdejaars hun leerkrachten danken voor de voorbije 6 jaren. Eind vorig schooljaar werd begonnen met het script voor dit 3 uur durend spektakel. In de daaropvolgende maanden werd een rode draad bedacht, werden toneelstukjes verzonnen en dansen uitgedokterd. Naast zowat alle zesdejaars deden ook weer een 200-tal leerlingen uit de lagere jaren mee. Al vanaf oktober was men zowat elke middag (!) druk in de weer met het inoefenen van de dansen en de monologen. Vanaf januari kwam men elke woensdagmiddag oefenen. Ook tijdens de pedagogische studiedag was er een grootschalige repetitie. En als we de mooie decors en kostuums bekijken, dan vermoeden we dat men ook daar lang aan gewerkt heeft. Zoals

ieder jaar werd ook nu weer heel wat talent onder de leerlingen ontdekt: de acteurs speelden als ware filmsterren, de dansers dansten de ziel uit hun lijf en de muzikanten gaven alles wat ze in hun mars hadden (en dat was heel wat). En zoals ieder jaar speelden de leerlingen dit alles weer klaar zonder hulp en zonder medeweten van de leerkrachten! Je moet het maar doen. Onze fotograaf ging kijken tijdens de voorstelling voor de ouders, op de vooravond van het echte festijn, en hij bracht heel wat mooie foto’s mee. Verschillende aanwezigen vertelden ons daarbij dat editie 2007 één van de beste ooit was en dat moet de leerlingen zeker deugd gedaan hebben. Maar meer deugd nog zal je bij de leerkrachten gevonden hebben, want zou er ergens nog een school zijn waar het personeel zo in de bloemetjes wordt gezet?

ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

www.demaand.be

Goede muziek ontbrak niet op het Leerkrachtenfeest. 19


HOOGSTRATEN

Uitslag Davidsfondsdictee HOOGSTRATEN EN OMSTREKEN - Naar jaarlijkse (en goede) gewoonte organiseerde ook onze Davidsfondsafdeling weer een preselectie voor het Groot Nederlands Dictee. Ruim 220 mensen zakten af naar de Spijkergebouwen, hetgeen iets minder was dan voorzien doordat ĂŠĂŠn volledige klas door omstandigheden plots moest annuleren. Niettegenstaande nog een serieuze groep, met mensen uit Groot-Hoogstraten maar ook van daarbuiten. In een eerste deel moesten de deelnemers uit een reeks van vier woorden het enige correct gespelde distilleren. In een tweede deel moesten ze een aantal foutgespelde woorden of woordgroepen uit een tekst halen. Volgens sommige trouwe deelnemers was het een zeer moeilijke editie. Volgens anderen daarom net extra uitdagend. Voor wie zijn huisgenoten eens op de proef wil stellen, drukken we hier enkele voorbeelden af. Wij hebben het enige juist gespelde vetgedrukt.

Uit het miniemendictee (3de graad lager onderwijs): - Middeleeuwen - katholicisme - ramadam - suikerfeest Uit het juniorendictee (3de graad middelbaar onderwijs): - onze telecommunicatieingenieurs - wildgroei van sattelietschotels - meteorologische ruimtesondes - een plaatsbepalingsysteem Uit het specialistendictee: - bouillabaise - stracciatella - sambucca - attacca

De miniemen en de cadetten in volle concentratie.

20

Knappe boekenpakketten als welverdiende beloning.

Uitslag dictee per categorie Specialisten (3 deelnemers) 1. Marc Joosen, Hoogstraten (71) 2. Johan Demedts, Hoogstraten (63) 3. Leo Swaegers, Hoogstraten (56) Liefhebbers (11 deelnemers) 1. Leo Van Riel, Hoogstraten (69) 2. Lore Aertsen, Rijkevorsel (66) 3. Rob Ebenau, Wuustwezel (64) Junioren (6 deelnemers) 1. Kathelijne Sommen, Merksplas (85) 2. Marie Van Den Broeck, Wuustwezel (83) 3. Dorien Proost, Merksplas (79) Scholieren (32 deelnemers) 1. Lies Veschueren, Meer (82) 2. Kasper Van Riemsdijk, Wuustwezel (82) 3. Roeland Heerema, Rijkevorsel (81) Cadetten (90 deelnemers) 1. Liane Hendrickx, Hoogstraten (86) 2. Eef Van Dun, Rijkevorsel (82) 3. Marnix Heerema, Rijkevorsel (81) Miniemen (78 deelnemers) 1. Kasper Daemen, Minderhout (81) 2. Sofie De Cuyper, Wuustwezel (79) 3. Kristof Eggemont, Brecht (77)


HOOGSTRATEN

Herinnering aan

Villa in beschermd molenlandschap

Griffier Van den Bossche

Adrien Van den Bossche, in Turnhout geboren (1920), in Hasselt gestorven en, daar tussenin, vooral in Hoogstraten geleefd en gewerkt. Hij was evenwel een echte Hoogstratenaar geworden want, van zijn 86 jaar, heeft hij er ongeveer 60 hier gewoond. ‘Mijnheer de Griffier’, zoals hij veelal genoemd werd, want hij was dat zo wat allebei, trok mee de kar bij de uitbreiding van het onderwijs voor meisjes op het Spijker; deed ruim zijn deel als voorzitter van de kerkfabriek Sint-Catharina met alles wat daaruit voortvloeide: Heilig Bloedstichting, de HOK, de VVV om het toerisme te bevorderen en nog zovele andere dingen. Adrien erfde als het ware de Sint-Joriskruisbooggilde van zijn schoonvader. Als huwelijkscadeau kreeg hij van de gildebroeders een kruisboog. Dit geschenk heeft ruimschoots gerendeerd. De medaille had echter ook een keerzijde. Zelden worden mensen zo beproefd in hun gezin als Griffier Van den Bossche: drie van zijn vijf kinderen zijn al overleden. Toen ook Anny, zijn echtgenote, stierf, bleef hij alleen achter in zijn huis. Enkele jaren heeft hij dit lot gedragen maar, toen hij zelf met de gezondheid begon te sukkelen, verhuisde hij naar Hasselt bij Liesbeth en haar gezin. Daar fleurde hij weer op maar, het onverwachte overlijden van zijn jongste zoon Jan, heeft hij niet meer kunnen torsen. Hoogstraten bleef in de aandacht. Bij speciale gelegenheden kwam Adrien graag nog eens over. Zo was hij nog op de nieuwjaarsreceptie van Neos 2007. Al verbleef hij reeds vijf jaar in Hasselt in het warme gezin van zijn dochter, toch bleef nog het meeleven met Hoogstraten. (J.B.)

HOOGSTRATEN – Ondanks de bescherming van de omgeving van de Salm-Salmmolen als landschap op 5 januari 1973, leverde het college van burgemeester en schepenen van Hoogstraten op 14 april 2006 een stedenbouwkundige vergunning af voor de bouw van een villa. Deze staat er inmiddels! Het bezwaarschrift van o.m. onze vereniging MolenzorgMolenecho’s vzw en de drie schriftelijke vragen in het Vlaams Parlement waren wellicht te naïef, omdat daarin werd aangevoerd dat in “beschermde landschappen geen villa’s mogen worden gebouwd”. Nu is er jurisprudentie dat dit blijkbaar wel mag … (Foto: L.D., 23.10.2006 – bron: Molenecho’s)

Hennepplantage op de Vrijheid! HOOGSTRATEN - Maandag 29 januari kon de lokale politie een hennepplantage oprollen. Dat is op zich al niet meer zo uitzonderlijk, ware het niet dat deze plantage zich midden in Hoogstraten centrum bevond, in de slaapkamers van een appartement op de Vrijheid nota bene! Buurtbewoners hadden al langer in het oog dat er iets mis was met het bewuste appartement. Dikwijls was er wekenlang geen beweging, behalve dan af en toe een nachtelijke ‘levering’, waarbij de camionette dan op de stoep werd geplaatst, zo

dicht tegen de gevel dat niemand kon zien wat men binnendroeg. Toen er op gegeven moment licht brandde en een televisie speelde, 10 dagen lang zonder ophouden, besloot een buurman de politie te bellen. Hij vermoedde dat er iets met de bewoner was gebeurd. De politie drong binnen en kwam uit bij een kleine, maar zeer professioneel ingerichte plantage met 557 planten, waarvan een heel deel al volgroeid was. De planten en de installatie werden vernietigd. Van de kweker was aanvankelijk geen spoor, maar naar verluidt zou hij inmiddels wel gevonden zijn.

Opschudding op de Vrijheid, wanneer er 1, 2, 3, 4 en uiteindelijk 5 combi’s aan het hennepappartement verschijnen. 21


HOOGSTRATEN

Knap reminiscentieproject! GROOT-HOOGSTRATEN - Reminiwat? Reminihoe? Wel, bij een reminiscentieproject probeert men de bewoners van het rusthuis te laten vertellen over vroeger, aan de hand van een bepaald thema en bijhorende foto’s. Op vraag van het rusthuis zelf trok de Werkgroep Oude Voetwegen zo al een keer of 8 naar het rusthuis om het met de ouderlingen te hebben over kerkpaadjes, servituten allerhande en over de weg naar school. Meer, Meerle, Wortel en Minderhout kwamen al aan de beurt. Door het grote succes wordt de activiteit nog uitgebreid naar

Hoogstraten-centrum. De coördinatie gebeurt door Maartje Siebelink van de werkgroep, hierbij geassisteerd door Annie Michielsen, Ingrid Van Dijck en Sonja Jacobs van het rusthuispersoneel. In de gesprekken werden zij bijgestaan door enkele inwoners uit de betreffende deelgemeenten en door enkele vrijwilligers van het rusthuis. De vrijwilligers voor Wortel ziet u op de foto; voor Meer kreeg de werkgroep nog hulp van Fons Spangers, voor Meerle van José Verbreuken en Marcel Van Bavel en voor Minderhout van René Laurijssen.

De ‘Wortelse groep’ van het reminiscentieproject: (v.l.n.r.) Maria Vermeiren, Toke Vermeiren, Jos Van Nijen, Julia Van den Heuvel, Annie Snoeys, Jeanne De Clerck, Leo Vanhaute, Maartje Siebelink, Maria Snels, Dries Horsten, Madeleine Van Heyst en Paula Van Heyst.

22

Opendeurdag rusthuis HOOGSTRATEN – Zondag 25 maart houdt het OCMW zijn jaarlijkse opendeurdag in het rusten verzorgingstehuis aan de Heilig Bloedlaan. De dag begint om 10 uur met een feestelijke eucharistieviering. Er zijn ook rondleidingen in het rusthuis en in de serviceflats. De cafetaria is doorlopend geopend vanaf 11 uur.

Jozib viert feest! HOOGSTRATEN-BRECHT - Op 14 april viert Jozib feest. Driedubbel feest, eigenlijk. Want niet alleen bestaat de groep HoogstratenBrecht nu 5 jaar. Ook de groepen ‘HoogstratenRijkevorsel’ en ‘Brecht-Wuustwezel’ waaruit zij ontstaan zijn, bestaan respectievelijk 20 en 25 jaar! Omdat ze onmogelijk al hun vrienden en medewerkers uit deze lange periode kunnen bereiken, willen ze langs deze weg iedereen aanspreken die de voorbije 25 jaar een leuke ervaring had met jeugdpastoraal in de regio. Of het nu met JP Brecht, DEJO, JIB, JOZ of JOZIB was, iedereen is welkom op 14 april. Het feestprogramma start om 18 uur 30 met een jeugdpastorale viering in de St.-Willibrorduskerk van Rijkevorsel. Daarna nodigen zij iedereen uit op een drankje in de Rabboenizaal van het Spijker, dit vanaf 20 uur. Aansluitend start om 21 uur een prachtig avondfeest, waar je herinneringen kan ophalen, je buikje kan laten vullen, je lachspieren kan ontwikkelen, je beentjes kan strekken en nog veel, veel meer. Meer info? Inschrijven? Contacteer Dries De Bakker, Lessiusstraat 10, 2960 Brecht (03/314.19.54 of 0496/12.50.53, feest@jozib. be of www.jozib.be)


HOOGSTRATEN

Werk van Karin De Vylder en Alex Verhaeven

Spiegelingen in het Stedelijk museum Het wordt stilaan een traditie dat leerkrachten (of de directie) van het IKO kansen krijgen om hun werk te tonen in het Stedelijk museum. Na Greet Martens en Benjamin Demeyere in 2005 en Jef Martens in 2006, kan u dit jaar kennis maken met het werk van het werk van Karin De Vylder en Alex Verhaeven. Karin De Vylder studeerde Grafische Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en volgde daar ook een pedagogische opleiding. Karin geeft al een achttal jaar les aan het IKO. In haar tekeningen, uitgevoerd met conté, herkennen we de menselijke figuur als belangrijkste thema. Alex Verhaeven volgde een opleiding Grafische Kunsten aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en is sinds 1991 leraar in het IKO. Verhaeven schildert zijn onmiddellijke omgeving, stillevens die als bijna abstracte vormen op het doek verschijnen. Karin De Vylder en Alex Verhaeven van 25 februari tot 8 april in het Stedelijk museum, Begijnhof 9 te Hoogstraten, geopend van woensdag t.e.m. zondag van 14 uur tot 17 uur.

Werk van Karin De Vylder

Met je grootouders door Europa HOOGSTRATEN - 8 en 9 februari liep de turnzaal van de Gemeenteschool goed vol voor het grootoudersfeest. Twee dagen achter elkaar telkens om en bij de 180 kijkers bij elkaar brengen, het is niet iedereen gegeven. De kinderen namen hun grootouders mee op een goedgevulde reis door Europa. Dit alles op de tonen van ‘Een tocht door het donker’, zoals u misschien weet de Belgische inzending voor Eurosong for Kids. Elke klas bracht een voorstelling uit een ander land. Op het einde namen de 179 kinderen afscheid door hun grootouders een vlaggetje mee te geven. Enkele grootouders met veel kleinkinderen werden zelfs even ‘in de vlaggetjes’ gezet.

Knap jaarconcert HOOGSTRATEN - Zondag 11 februari bracht fanfare Sint-Catharina haar jaarconcert. De afwezigen hadden ongelijk, want het was andermaal een topconcert. Nu waren het alleen spreekwoordelijke afwezigen, want de grote Rabboenizaal van het Spijker zat naar goede gewoonte weer goed vol. Onder leiding van Bart Van Ossel brachten de muzikanten ‘Windows of the World’, het vijfdelig werk van Peter Graham en daarnaast ook het aanstekelijke Pirates of the Caribbean. Op naar volgend jaar! (Foto: Marcel Onincx)

23


HOOGSTRATEN

Jos Van den Kieboom 50 jaar vendelier! Begin februari werd vendelier Jos Van den Kieboom door zijn Gelmelzwaaiers in de bloemen gezet. 50 jaar vendelier is hij en dat is niet niks. Maar Jos is meer dan enkel vendelier, want al even lang is hij ook één van de drijvende krachten achter de Hoogstraatse Gelmelzwaaiers als groep. Mede door zijn begeestering vonden heel wat jonge mensen de weg naar deze Vlaamse volkskunst. Zijn hartelijkheid, zijn eenvoud en zijn grote dankbaarheid zijn eigenschappen die Jos sieren en die hem geliefd maken bij iedereen

die hem kent. De Gelmelzwaaiers zijn Gemeentelijk ambassadeur voor Vlaanderen en die titel is meer dan terecht als je weet dat hun optredens Vlaanderen al over grote delen van de wereld hebben gepromoot. Want waar zij ook komen, overal oogsten zij succes. Sinds hun eerste reis in 1982, waren zij al in 33 landen te gast! En op 21 maart vertrekken ze opnieuw, dit keer voor een 10-daagse rondreis door Qatar. Een ‘exportproduct’ waar Hoogstraten meer dan trots op mag zijn!

Jos Van den Kieboom, duivel doet al en al 50 jaar enthousiast Gelmelzwaaier!

24

Ledenfeest Davidsfonds GROOT-HOOGSTRATEN - Zaterdag 17 februari schoven heel wat leden van het Davidsfonds de benen onder tafel in de Rabboenizaal van het Spijker. De lekkere spijzen van Marc Van der Smissen vielen erg in de smaak (al geraakte men er dan niet uit of het moerkalfje nu groot geworden was met melk of met maïs). Daarnaast viel ook de gastspreker die het fonds had uitgenodigd in goede aarde. De in Hoogstraten wonende

Alwin Wauters bracht een verhelderende uiteenzetting over zijn job als violist bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent. De aanwezigen leerden hem kennen als goede muzikant, maar evenzeer als begenadigd spreker en als enthousiast amateur-astronoom. (foto: Heidi Bekaert)


HOOGSTRATEN

Er zit muziek in de Spijkerkleuters! HOOGSTRATEN - De Spijkerkleuters hebben er zopas 2 muzikale weken opzitten! Samen met de juffen werd een heus muziekproject uitgewerkt. Iedereen was verrast door het jonge talent dat er in de kleuterschool aanwezig was. Zangers, muzikanten, … allemaal hebben ze zich van hun beste kant laten zien … en horen. De 1ste week bracht het atelier Amadeo een bezoek aan de school. Zij dompelden de kinderen onder in een wereld van fantasie en muziek. De 2de week werd

het orgel van de Sint-Catharinakerk bezocht. Jos Bruurs speelde de mooiste melodietjes en de kleine kapoenen zongen uit volle borst mee. Enkele leden van de Hoogstraatse fanfare voegden er nog een geweldige afsluiter aan toe. Door de sneeuwval die dag kon men moeilijk buiten met de kleuters, maar geen nood in de gangen konden ze naar hartelust achter de muzikanten marcheren. Het was een groot succes, waar de kleuters echt van genoten hebben. (avd, dh)

De kleuters zongen vrolijk mee op de tonen die Jos Bruurs uit het majestueuze Pels-orgel toverde.

Grote werkgever in sociale economie HOOGSTRATEN - Landelijk Dienstencoöperatief heeft Hoogstraten uitgekozen als locatie voor haar regionaal kantoor voor het noorden van de provincie Antwerpen. Op 5 februari werden de kantoren geopend. Landelijk Dienstencoöperatief biedt ondersteuning aan particulieren in het huishouden, zowel bij de gezinnen thuis als in kleinschalige strijkateliers. Het regiokantoor bevindt zich in dezelfde lokalen als de Lokale Werkwinkel en het Strijkatelier van Hoogstraten.

De organisatie heeft momenteel nog 70 openstaande vacatures in de streek. Om deze in te vullen worden verschillende jobinfo’s voor werkzoekenden georganiseerd. Geïnteresseerde werkzoekenden krijgen onmiddellijk een vast contract. Ook om huishoudelijke hulp aan te vragen kunnen gebruikers bij ons terecht. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen: Landelijk dienstencoöperatief, Heilig Bloedlaan 246, Hoogstraten, telefoonnummer: 070 22 33 41 Myriam Stuckens.

Cecilia’s Koffieconcert HOOGSTRATEN - Het zou ons verbazen indien u de Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sint-Cecilia niet kent. Al 125 jaar kost het hen bloed, zweet en tranen om het charmantste zaaltje van de stad overeind te houden. De regionale Roma, de would-be Warande of de kleine Kuub, geen koosnaam is te mooi voor dit bedreigde volkskundige pareltje … Maar we zouden er haast bij vergeten dat Sint-Cecilia meer is dan alleen een ‘zaalcomité’. Want lang voor ze de zaal bouwden speelden ze al muziek en zelfs lange tijd toneel. Ze werden, om precies te zijn,

in 1839 opgericht, waardoor ze inmiddels één van de oudste muziekverenigingen van ons land zijn. En dat oud niet gelijk moet staan met oubollig, dat kunt u horen op zondag 4 maart. Vanaf 15 uur bent u in hun zaaltje welkom voor het jaarlijks Koffieconcert. Dirigent Marleen Proost stelde andermaal een knap programma samen, met o.a. 2 musicalfragmenten, maar ook enkele intrigerende nummers met joodse invloeden. Absoluut eens iets anders, en zonder twijfel de moeite om te komen luisteren.

Nog 2 van de 9! HOOGSTRATEN/WORTEL - Ruim 30 jaar geleden startte ‘De Lustige Wielrijders’ met een kaartprijskamp. 20 jaar geleden sprongen enkele verenigingen mee op de kar en dit winterseizoen waren ze al met 9 verenigingen: 7 uit Hoogstraten en 2 uit Wortel. Vorig jaar namen Fons Weerts en Jos Aerts de fakkel van Charel Versmissen over. Verenigingen die zich willen aansluiten mogen zich tot hen richten. Vorige week ging bij Toon- en Toneelmaatschappij St.-Cecilia de 7de prijskamp van het seizoen door. Deze week staat nummer 8 op het programma: op 2 maart worden de kaarters gevraagd in het lokaal van De Blauwe Duif, op de hoek van de Vrijheid met de Tinnenpotstraat. Inschrijven kan tot 19.30. Op vrijdag 9 maart krijgen we dan de slotdag bij De Lustige Wielrijders. Door de afbraak van zaal De Wachtzaal is de club met haar kaartavond verhuisd naar het lokaal van ‘De Nieuwe Olijftak’. Dit lokaal is te bereiken via de Brouwerijstraat waar men de pijl volgt die wijst naar het lokaal van het Rode Kruis. Inschrijven kan ook nu tot 19.30. De opbrengst van de kaartavond zal de veloclub gebruiken voor de jonge renners uit het Hoogstraatse. Zij werden op 9 februari uitgenodigd in de Velo, waar ze met een attentie bedacht werden. De veloclub hoopt op een grote opkomst bij de kaartprijskamp, zowel van kaarters als supporters, zodat ze ook volgend jaar weer zo’n rennersavond kunnen organiseren.

Sterrenjacht op ’t schoolfeest van het Spijker HOOGSTRATEN - De volgende maanden staat ‘film’ centraal in de lagere school van het Spijker. Om dit thema nog boeiender en spannender te maken hebben de leerkrachten er een heuse ‘sterrenjacht’ aan gekoppeld, die haar hoogtepunt zal kennen op het schoolfeest van 11 maart. Wat houdt dat nu in? De leerlingen kunnen een vijfsterrenschool worden als ze de volgende opdracht tot een goed einde brengen. Hun 1ste ster krijgen ze als ze samen 500 affiches maken om hun schoolfeest bij het brede publiek bekend te maken. Een 2de ster komt er als ze per klas op het schoolfeest een fragment uit een film naar keuze uitbeelden. Als slotact van deze feestelijke namiddag zingen alle kinderen en leerkrachten het zelfgemaakte slotlied, hetgeen dan met een 3de ster beloond zal worden. De 4de ster kunnen ze verdienen door hun klas tegen de opendeurdag in het teken van de film te versieren. Voor de 5de en laatste ster zullen de leerlingen beroep moeten doen op de directeur. Die moet er dan mee voor zorgen dat er op school een gezellige, functionele ruimte komt om naar films te kijken. Op die manier kunnen de lessen er met aantrekkelijk beeldmateriaal nog rijker gemaakt worden. En dan slaat men twee vliegen in één klap: leuk en leerrijk!

25


HOOGSTRATEN

KWB en KAV weer in de running HOOGSTRATEN - Na een drukke maar mooie voorbereiding ging de 28ste hobbytentoonstelling ‘Hobby & Creatief’ van start op zaterdag 3 februari om 14 uur in de gekende PAX-zalen. Dit onder een flinke belangstelling van onder meer de 36 exposanten en de genodigden, waaronder ons nieuwe, bijna voltallige gemeentebestuur. De welgekende Koen Steel, nationaal voorzitter van KWB, kwam speciaal voor de gelegenheid naar Hoogstraten om het openingslint door te knippen, hetgeen voor de inrichters van KWB en KAV toch wel uniek was. Na de openingsreceptie om 14 uur 30 konden alle geïnteresseerden de stands komen bekijken. Ze drukten hun

bewondering uit voor de verscheidenheid aan hobby’s die de exposanten toonden en waarvoor de inrichters hadden gezorgd. Noteer alvast de 29ste ‘Hobby & Creatief’ tijdens het weekend van 2 en 3 februari 2008. Wil u dan meewerken of kent u iemand die het wil, maar met de gekende plankenkoorts sukkelt, geef dan een seintje aan de kernleden of de wijkverantwoordelijken van KWB en KAV. Ook een seintje aan Jos Smouts (03/314.40.01) kan altijd. (js, dh) De prijzen zijn af te halen voor 15 maart 2007, bij Jos en Roberta Vermeeren-Van Opstal, Minderhoutsestraat 15 in Hoogstraten (03/314.34.59), liefst in de namiddag rond 16 uur.

Rik Deweerdt, voormalig leraar aan het Instituut Spijker, maakte prachtig kalligrafisch werk. Uitslag tombola Centrum 41158 41159 41185 41213 41234 41259 41328 41337

Zoals steeds een grote belangstelling voor de hobbytentoonstelling.

26

41825 41835 41837 41839 41922 41993 42017 42051 42059 42089

KWB-KAV Hoogstraten41341 41399 41478 41509 41593 41632 41639 41693

41694 41696 41699 41701 41716 41771 41779 41785

42165 42182 42188 42272 42302 42336 42452 42462 42473

42504 42505 42506 42600 42681 42915 42937 42985 44110


HOOGSTRATEN

The Marckriver new Orleans Jazzclub presenteert

The Marckriver New Orleans Jazzfriends (B-Nl.) HOOGSTRATEN - Maandag 12 maart is Hoogstraten opnieuw the place to be voor de jazzliefhebbers van de Lage Landen. En dat is niet overdreven, want het is echt uit heel Vlaanderen en Nederland dat men naar hier afzakt voor de concerten die de Marckriver jazzclub er maandelijks organiseert. Zij doen dit ondertussen al voor het 31ste seizoen op rij en dat is meer dan het vermelden waard. Ooit gestart in de tuinbouwschool, later verhuisd naar de Gulden Coppe en ondertussen al weer 6 seizoenen prima thuis in Zaal Cecilia in de Gelmelstraat. Eénmaal per jaar – en dit op aanvraag van de leden van de club – spelen er de Marckriver Jazzfriends. Het zijn altijd nostalgische avonden vol bekende evergreens en schlagers in de New Orleans Jazzstijl. Met het huisorkest bent u altijd verzekerd van een avond vol sfeer en aangename muziek. Iedereen kent iedereen en het orkest bespeelt het publiek terwijl het publiek met het orkest meespeelt. Vorig jaar kregen de Jazzfriends de opdracht om er een romantische gebeurtenis van te maken, door voor 50% nummers te spelen waar het woord ‘love’ in de titel komt. Ook nu krijgen ze een opdracht mee, met name “Speel alleen maar de grote klassiekers en laat het publiek de nummers kiezen”. Het ziet er misschien eenvoudig uit, maar elk MRJF-lid zal zijn eigen repertoire eens grondig moeten nazien en zorgen dat er tegen 12 maart geen hiaten inzitten! Niettemin is het leuke opdracht … Het orkest neemt u mee voor een avondje uit in de hete en zwoele straten van New Orleans. Speciaal voor u doen ze de orkesten van Georges Lewis, Kid Ory, Willy Humphrey, Ray Burke en de Marching Bands herleven. Hun muzikale waarde vraagt geen toelichting meer? Hun entertainment op het podium evenmin. Gastspeler is Joris De Cock op trompet. Hij startte zijn loopbaan in de jaren ’60 bij de Jeggpap N.O. Jazzband. Later stapte hij over naar de Internationale Maryland in Keulen waar hij ongeveer 15 jaar speelde. Dan kwam hij terug om zijn “Night Owls” te stichten, waarmee hij overigens al 2 keer in Hoogstraten te gast was. Waar en Wanneer? Op maandag 12 maart vanaf 20 uur in Zaal Sint-Cecilia (Gelmelstraat 6), u weet wel, het officieuze cultuurcentrum van onze stad. De bezetting die avond? Eddy Sabbe (klarinet-sax), Joris De Cock (trompet), Vincent Van Elferen (trombone), Luc Van Delm (banjo-gitaar), Ruud Tollenaar (piano), Jos Van Zuijen (drums) en Gijs Van Gelden (bas).

Marckriver Jazzclub in de kijker Sinds 1976 zijn de Marckriver Jazzclub en het huisorkest nauw met elkaar verweven. Je kunt de 2 niet splitsen: ze hangen van elkaar af. Ook de gekende vzw Jazzcentrum Vlaanderen heeft dit ingezien en zij besloten een kleine tentoonstelling te wijden aan de geschiedenis en de evolutie van de Hoogstraatse Marckriver Jazzclub, van 1976 tot op heden. Er zijn heel wat foto’s te zien: oude, maar ook recente, o.a. genomen in het huidige clublokaal St.-Cecilia. De tentoonstelling ging van start op 27 januari en zal enkele maanden lopen in de lokalen van het jazzcentrum, Leopold II-laan, bastion nr. 12 in Dendermonde, gelegen vlak voor de gerenommeerde Honky Tonk Jazzclub. Het bestuur van de Marckriver Jazzclub mag terecht fier zijn dat hen deze eer te beurt valt. Meer info op: www. jazzcentrumvlaanderen.org.

27


HOOGSTRATEN

Gemeenteschool voert en beloert!

Salon Brigitte HOOGSTRATEN - De twee vriendinnen zijn terug! Annemarie Picard en Marleen Merckx, opnieuw verenigd na ongeveer 300 voorstellingen van “Vriendinnen”. Een spetterend vuurwerk wordt het weer van twee klasse-dames, die in een kapsalon praten over leven, liefde, vrijen, en allemaal dingen die in een kapsalon nu eenmaal besproken worden... Een productie van Paljas, de regie verzorgt Pol Goossen en Vanessa Vandurme is de auteur van het stuk. De toneelavond is een organisatie van Markant; woensdag 21 maart om 20.30 uur in zaal St.Cecilia (Gelmelstraat), ingang naast Il Cielo, kaarten in voorverkoop 15 euro (aan de kassa 18 euro) bij Martine Verschuren – Mertens, Venhoef 83 of één van de andere bestuursleden. Tevens kaarten te koop bij Kempi-Meubel, Lod. de Konincklaan 254.

HOOGSTRATEN - Daags voor het vogeltelweekend van Natuurpunt, deed ook onze gemeenteschool haar duit in het zakje. Ze telden niet alleen het aantal gevederde vrienden. De kinderen van het 3de leerjaar maakten zelfs een vogelnestje uit hout, waar de vogels konden komen eten. Daarnaast hingen ze ook vogelvoer aan de bomen. Meer foto’s op www.gemeenteschoolhoogstraten.be. Meer over Natuurpunt? www. natuurpunt.be.

Gevoelens en zingeving tijdens het ziekteproces GROOT-HOOGSTRATEN - Maandagnamiddag 26 maart nodigt vzw Wistik Myriam De Keye uit in het Begijnhof nummer 40. Myriam zal er om 14 uur spreken over wat er met je gebeurt als je een zware ziekte doormaakt. Ze vertelt ons over de gevoelens en gedachten die je dan overrompelen en ze laat zien hoe je juist in het ziek zijn kan leren om meer jezelf te worden, door te luisteren naar je innerlijk. Als je oog hebt voor wat er binnen in jezelf omgaat, dan kan ziekte een heel zinvolle tijd zijn. Tenslotte kan je komen tot heelwording en nieuwe harmonie vinden met jezelf en met je omgeving. Myriam illustreert het proces van ziek zijn met een sprookje dat ze zelf geschreven heeft en dat helende beelden aanreikt. Myriam is biografisch consulent en maakt in haar werk met cliënten gebruik van sprookjes, aquarelschilderingen en boetseren. (Meer info: www.delevensweg.be)

28

Loop mee met KWB … HOOGSTRATEN - Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Hoogstraatse KWB een cursus ‘joggen voor beginners’. Hierbij wordt het trainingschema van Mieke Boeckx gevolgd, waarbij er afwisselend gelopen en gewandeld wordt. Het is de bedoeling dat iedereen zijn of haar tempo aanhoudt zonder zich te forceren. De cursus is toegankelijk voor iedereen, voor dames en heren. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Het joggen vindt plaats op de piste achter het Klein Seminarie op 30 maart, op 6, 13, 20 en 27 april, op 4, 11, 18 en 25 mei en op 1 juni, telkens om 19.300 uur. Inschrijven kan tot uiterlijk 23 maart, bij Dirk Schellekens, Postweg 2 in Hoogstraten (03/314.65.80). Betalen moet je pas bij de 1ste les. De deelnemingsprijs bedraagt 10 euro, maar als je lid bent van CM, dan krijg je de cursus terugbetaald. In de inschrijving zijn drank en verzekering inbegrepen.

Joggen voor beginners HOOGSTRATEN – Joggen voor beginners is een 10-delig programma waar mensen, onder leiding van een ervaren turnleraar, leren om 4 à 5 km te joggen. Er wordt heel langzaam gestart en wekelijks wordt de afstand wat groter. Zowel mannen als vrouwen en ook kinderen die ouder zijn dan 12 jaar, mogen aan deze cursus deelnemen. Ook niet-KWB-leden zijn van harte welkom. In het inschrijvingsbedrag van 10 euro per persoon is drank en verzekering inbegrepen. Inschrijven kan tot en met vrijdag 23 maart bij Dirk Schellekens, Postweg 2, tel. 03 314 65 80. Betalen moet je pas bij de eerste les. We komen samen in sportieve kledij op de atletiekpiste achter het Klein Seminarie om 19.30 uur op 30 maart, 6, 13, 20 en 27 april, 4, 11, 18, 25 mei en 1 juni. Joggen voor beginners is een initiatief van de KWB.

De Getuigen van Jehova? HOOGSTRATEN - We hadden hen vast al eens aan de deur, de Getuigen van Jehova. Maar kennen we hen echt? Wie zijn ze en wat geloven ze? Johan Detraux is godsdienstpsycholoog en voorzitter van het Studie- en Adviescentrum Sekten. Maar wat meer is, hij is zelf ex-getuige van Jehova. Woensdag 7 maart nodigt het Davidsfonds hem uit om te getuigen. Dan belicht hij thema’s als: het verschijnsel sekt, hersenspoeling, indoctrinatie, … Hij vertelt over de geschiedenis van de organisatie, hun leven, hun geloof. Hij kent van binnenuit de problemen die samenhangen met het lidmaatschap en gaat na of deze beweging een schadelijke sektarische groepering is. Waar en wanneer? In het auditorium van het Klein Seminarie, op woensdag 7 maart om 20 uur. Leden betalen 5 euro, voor niet-leden is het 7.

Internetsessies in de bib GROOT-HOOGSTRATEN - De vraag naar internetlessen in de bibliotheek blijft bestaan. Voor deze lessen werken zij al enkele seizoenen samen met lesgeefster Maria Jennes, die haar kennis met veel enthousiasme doorgeeft. De bib beschikt over 7 internetpc’s en schrijft dus maar 7 deelnemers tegelijkertijd in. Zo beschikt elke cursist over een pc, wat best is. Voor het voorjaar staan weer 3 verschillende reeksen geprogrammeerd van telkens 3 halve dagen. De 1ste cursus is bestemd voor mensen die nog nooit internet gebruikten. Voor diegenen die al een beginnerscursus volgden, is er nu

een vervolgcursus. Tot slot is er de 3de cursus die gaat over eenvoudige fotobewerking met o.a. Picasa. - De beginnersreeks: de dinsdagen 15 en 22 mei en 5 juni, van 9 tot 12 uur. - De reeks fotobewerking: de dinsdagen 15 en 22 mei en 5 juni, van 13 tot 16 uur. - De vervolgreeks: de donderdagen 24 en 31 mei en 7 juni, van 9 tot 12 uur. Een inschrijvingsfolder met de juiste data en meer informatie ligt ter beschikking aan de balies van de Hoogstraatse bibliotheken.


HOOGSTRATEN

Naar “The Prisoners of 42nd Avenue”

Piuskoor steunt Widar

Tinello speelt “Parkresidentie” HOOGSTRATEN - Binnenkort in maart geeft toneelgezelschap Tinello weer het beste van zichzelf op de planken van de aloude zaal SintCecilia. Het stuk “Parkresidentie” is gebaseerd op “The Prisoners of 42nd Avenue” van Neil Simon. Deze tragikomedie heeft sinds de creatie in 1971 nog niets aan actualiteit ingeboet! Want is de problematiek van ontslagen worden (helaas) niet nog altijd hedendaags? 11 % werklozen in België. Maar mij overkomt het natuurlijk niet … Maar wat gebeurt er met een man van middelbare leeftijd, die dit wel moet ondergaan? Alles begint hem tegen te steken. Alles loopt verkeerd. Met niets is hij nog akkoord, met niets is hij nog tevreden. Het leven, de wereld heeft zich tegen hem gekeerd en hij mist de kracht om tegen de stroom in te roeien. Auteur Neil Simon lukt er niettemin in de tragiek in ’s mans leven ook een komische kant te geven. Wie speelt er voor u? Cis Verboven (Albert), Mieke Vervloet (zijn vrouw), Koen Sneyers (zijn broer Ludo), Dorien Geens (zijn zus Josiane), Ludo Wens (nonkel Louis) en Hilde Van Tittelboom (tante Rosalie). Dirk Geuens tekende voor de regie. Bestel tijdig uw kaarten als u erbij wil zijn, op 8, 9, 10, 15, 16 of 17 maart (telkens om 20 uur). Dit kan door telefonisch te reserveren op 03/314.34.36, tussen 18 en 20 uur.

HOOGSTRATEN/MERKSPLAS - In de Hoogstraatse Maand van januari konden we u vertellen over het geslaagde kerstconcert door ons gerenommeerd Piuskoor. Het koor volbracht inmiddels ook haar goede voornemen om de opbrengst aan een goed doel te schenken. Donderdagavond 1 februari overhandigde voorzitster Frieda Martens zo een cheque van liefst 1.500 euro aan Widar, een vzw die een dorpsgemeenschap voor andersvaliden organiseert. De 2 afgevaardigden van Widar namen het bedrag dankbaar in ontvangst en vertelden in een boeiende toelichting waarvoor de steun zoal gebruikt zou worden.

Viergeslacht

Ontbijt aan huis! HOOGSTRATEN - 19 maart is de feestdag van de heilige Jozef. Die dag is het ook vaderdag, de ideale gelegenheid om vader eens goed te verwennen. Heb je geen inspiratie voor een origineel cadeau? Heeft hij al genoeg stropdassen, sokken en overhemden? Is hij niet echt blij met ‘doe-cadeaus’ als een boormachine of een stuk tuingereedschap? Verras hem dan met een lekker en uitgebreid ontbijt aan huis. Met liefde klaargemaakt door de KWB aan de schappelijke prijs van 8 euro! Uiteraard kan je ook andere familieleden, vrienden en vriendinnen van dit aanbod laten genieten. Je moet ook geen lid zijn van KWB. Ook al valt vaderdag dit jaar op een maandag, echt van je ontbijt genieten kan je toch maar op zondag. Vandaar dat KWB de actie laat doorgaan op zondag 18 maart. De levering van de pakketten gebeurt dan tussen 8 en 10 uur. Inschrijven en betalen doe je ten laatste op 11 maart bij één van de bestuursleden: Adriaan Aerts, Constant Bruyndonckx, Johan Lambregts, Marcel Lambregts, Roger Michiels, André Pelckmans, Dirk Schellekens, Jozef Smouts, Jan Van Dijck, Jef Van Looveren, Jos Van Sas, Willy Van Sas, Danny Vermeeren of Jozef Vermeeren.

HOOGSTRATEN/MINDERHOUT - Centraal op de foto zit de fiere overgrootvader Leon Brees, geboren op 27 juni 1926 en samen met echtgenote Maria woonachtig in SintLenaarts. Rechts opa Rik Brees, geboren op 18 oktober 1955 en met echtgenote Martine woonachtig in Minderhout. Links op de foto zie je Sven Brees, die op 17 november 1982 geboren werd. Sven woont samen met z’n grote liefde Natje in de Hoogstraatse Heilig Bloedlaan en samen zijn ze op 14 december de trotse ouders geworden van de kleine Thimo Brees, op de foto op schoot bij overgrootvader Leon. 29


HOOGSTRATEN

Grote eer voor muzikanten veloclub HOOGSTRATEN - Veloclub ‘De Lustige Wielrijders’ is één van de weinige fietsclubs in ons land die nog over een eigen muziekgroep beschikt. Tijdens de feestavond voor jonge renners die de club onlangs organiseerde (zie ook onze sportrubriek), werden 3 van deze muzikanten gehuldigd. Stan Van Hemelen (bas-klaroen) en Jef ‘Rabas’ Mertens (klaroen) kregen de gouden medaille van de Belgische Wielerbond opgespeld, voor liefst 35 jaar activiteit. Luc Meyvis kreeg de zilveren medaille voor 25 jaar trommelwerk. Maar ook de groep als geheel viel een serieuze eer te beurt. Onlangs kregen zij immers de uitnodiging om op 10 juli het vertrek van de 4de rit van de Ronde van Frankrijk in Waregem op te luisteren. Enkele jaren terug mochten ze al eens een aankomst van een rit in Antwerpen opluisteren. Proficiat voor de muziekgroep, voor de 3 gevierden in het bijzonder en natuurlijk ook voor de veloclub zelf, voor hun zoveelste onderscheiding. (Van links naar rechts: erevoorzitter Charel Versmissen, Jef Mertens, Luc Meyvis, voorzitter Paul Van Merode, vaandrig Jaak Coertjens en Stan Van Hemelen.)

Dominiek Van Huffel exposeert HOOGSTRATEN/OUD-TURNHOUT - Van 3 tot 25 maart exposeert Hoogstratenaar Dominiek Van Huffel in het Oud-Turnhoutse Kunst- en Erfgoedcentrum ‘Het Hofke van Chantraine’. ‘MOnuMENTEN van Stilte’ heet de dubbeltentoonstelling. Het ene luik omvat de laureaten van de gekende fotowedstrijd ‘Fotografie van de stilte’ uit 2005. Het andere luik is helemaal van Van Huffel en draagt de naam ‘(On)zichtbare mensen’. Dit deel bevat foto’s uit de befaamde reeksen ‘Polen, een kast op glazen poten’ en ‘Cuba, muren van de geschiedenis’. In tijden waar drukte en onrust alsmaar toenemen, vormen de dubbeltentoonstelling en de daaraan gekoppelde stiltewandelingen een welgekomen verpozing. Waar en wanneer? Van 3 tot en met 25 maart, op weekdagen van 13 tot 16 uur en in de weekends van 13.30-17 uur. In het Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout, 014/47.94.94, info@hofkevanchantraine.be. ‘De brieflezer’, uit de reeks ‘Polen, een kast op glazen poten’. www. fotovanhuffel.be.

Etentje Wereldwinkel in zaal Pax Neen, deze dame roert niet in de potten van de Pax maar ergens in Afrika waar ze bezig is chutney te bereiden – een product van de wereldwinkel. Op 24 maart zullen het de wereldwinkeliers zelf zijn die in de potten roeren om een Afrikaans etentje te bereiden voor elkeen die daar trek in heeft – en dat zijn er telkens veel, dus schrijf tijdig in. Het menu voorziet, behalve traditionele gerechten, ook een vegetarische schotel voor de liefhebbers én een speciaal kinderbuffet. De opbrengst gaat naar Broederlijk Delen en naar de wereldwinkel en het thema is duurzame landbouw. Het eten wordt opgediend om 17.30 uur en om 20 uur. Inschrijven kan via e-mail Hoogstraten.ooww.be of telefonisch 03 314 68 80 of 0497 51 94 59 of in de wereldwinkel.

30


HOOGSTRATEN

Herinnering aan

Jos Lauryssen Jos Lauryssen (°1931), Jos van den Houvast, Jos van de Spar, of hoe dan ook, was een der meest gekende figuren van Hoogstraten. Jos was ook bijzonder verdienstelijk voor de gemeenschap: eerst bij de Boerenjeugd, later ruim 40 jaar als koster van de Sint-Catharinakerk. Mede door zijn werk kende Jos omzeggens iedereen in de parochie en dat was zeer handig om nieuw-gekomen priesters met hun werkterrein vertrouwd te maken. Toen de tijd kwam om met pensioen te gaan, verhuisde Jos met Paula en het gezin naar de Lindendreef. De rust die hij zich wellicht had voorgesteld was niet van lange duur. Rond die tijd werd namelijk de vereniging van rustende middenstanders opgericht en Jos werd er secretaris met alles wat zo’n job mee brengt. Werklustig van aard, voelde Jos zich uitstekend met vergaderingen, schrijfwerk, studiedagen, enz. Hij verwierf er een ruime vriendenkring.

Enkele maanden geleden werd Jos getroffen door een ernstige beproeving. Hij moest daarvoor meerdere dagen naar een ziekenhuis in Leuven voor telkens een korte behandeling. Twaalf medeleden van Neos boden zich spontaan aan om die moeilijke verplaatsingen voor hem wat lichter te maken. Het straaltje hoop dat hij met Kerstmis nog had, is van korte duur geweest. Jos kreeg een vorstelijke begrafenis. Pastoor Van Dijck schetste het leven van Jos met een beeld van een schilderij dat bij hem thuis hangt. Tenslotte waren er nog korte toespraken namens de kerkfabriek, Neos en de Kostersbond. Dit alles en de massa volk, weze een troost voor Paula en de kinderen. (J.B.)

Verleden tijd

De laatste koster HOOGSTRATEN – Met het overlijden van Jos Lauryssen verdwijnt de laatste koster in onze streek. Zeker, er zijn overal mensen van goede wil die helpen in de kerk: de klokken laten luiden, de gewaden verzorgen en de versiering verzekeren. Maar ‘de koster’ zoals Ernest Claes en tijdgenoten in hun boeken beschrijven, behoort stilaan tot het verleden. Bij zo’n gelegenheid willen we even terugblikken in de zes parochies van onze gemeente. We beperken ons tot een eindje in de 19de eeuw. Meersel-Dreef wordt nog steeds, als voorheen, door paters en broeders van het Kapucijnenklooster bediend. Ook de koorleider behoort tot deze Orde van Sint-Franciscus. In Wortel was Ireneus Voet koster. Hij behoorde immers tot een kostersfamilie afkomstig uit Kapellen. Hij was een echte type-koster en landbouwer. Velen zullen zich de film “De landse dag” van Jozef Tegenbos herinneren met koster Voet als hoofdfiguur. De verste herinnering voor Minderhout gaat tot Aloïs Verheyen. Na hem kwam de familie Brosens in actie: Frans, die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam als politieke gevangene in Duitsland; Jos die de taak overnam doch al spoedig uitweek naar Afrika; Martha Brosens volgde dan als ‘voorlopige’ vrouwelijke koster en tenslotte André die nog niet zo lang geleden is overleden.

De kosters van Minderhout en Wortel, Aloïs Verheyen en Irené Voet, konden het best met elkaar stellen. Op de tweede zondag van juli stapte Aloïs Verheyen naar Wortel, speelde er op het orgel tijdens het lof en ging dan naar de kermis met zijn collega Voet. Op de eerste zondag van september stapte Irené Voet naar Minderhout met dezelfde opdracht. Kosters hadden een regelmatig leven: vroeg op en zowat elke dag dezelfde taken. Zo werden ze soms heel oud. Koster Karel Vlaminckx van Meerle werd in 1950 gevierd wegens 65 jaar koster. Zijn opvolger, Jaak Jansen, kon nog zilver vieren. Enkele jaren geleden schreef pastoor Jan Van Deyck zaliger de geschiedenis van de familie Bellens uit Meer. De eerste Bellens kwam uit de streek van Lier en trouwde met een weduwe te Meer. Ze kregen verschillende zonen die koster en/of orgelist werden, waarvan drie met deze naam in Meer. Verder was er zoon Mon, die uitweek naar Hoogstraten als hotelbaas van De Zwaan en orgelist in de grote kerk. Mon was de vader van Staf Bellens die, na zijn studies aan het Lemmensinstituut, zijn vader opvolgde en ook muziekleraar was aan het Klein Seminarie. Staf gaf ook voordrachten ‘muziek beluisteren’ voor Radio KVRO, een afdeling van het vooroorlogse NIR, later BRT en nu VRT. De best gekende en meest begaafde musicus uit deze kostersfamilie was zeker Jozef of Jef Bel-

lens. Hij studeerde aan het Lemmensinstituut bij Edgar Tinel. Jef Bellens componeerde meerstemmige missen en lofzangen alsook orgelstukken die in meerdere verzamelingen werden opgenomen. Jef Bellens trouwde met de zuster van Dokter Hendrik Versmissen en trok dan naar Limmeric (Noord-Ierland) waar meerdere orgelisten uit ons land hun weg vonden. Limmeric nam tijdens de Eerste Wereldoorlog Diksmuide in bescherming en de Vlaming Jef Bellens werd voorzitter van het comité. Door zijn zorgen voor die vele vluchtelingen is hij misschien wat boven zijn krachten gegaan, want teruggekeerd in Hoogstraten, is hij slechts 60 jaar geworden. In de Sint-Catharinakerk was de functie van koster en die van orgelist altijd gescheiden geweest. Het middelbaar onderwijs, dat hier al lang aanwezig was, bracht mee dat beroepsmusici hier aan de slag konden. Onze verste herinnering (van horen zeggen dan nog) is koster en schoolmeester Pelckmans. Hij werd opgevolgd door zijn schoonzoon, de nog zo goed gekende Henri Rigouts, die in 1955 werd opgevolgd door Jos Martens. Tenslotte was Jos Lauryssen nog ruim 40 jaar koster in deze parochie. Als er in een parochie de koster wegvalt en de taken worden dan verdeeld onder meerdere vrijwilligers, zien we pas wat zo’n koster – in zijn eentje meestal – in alle rust heeft gedaan. (J.B.)

31


MEERLE

O dierbaar België, …

3x live muziek in parochiezaal MEERLE - De parochiezaal heeft een kleine gedaantewisseling ondergaan. Met de steun van een separaat bouwcomité werd de sanitaire blok helemaal vernieuwd en aangepast aan de behoefte van de tijd. Vlot toegankelijk, aparte toiletten voor dames en heren en een ruim gehandicaptentoilet met voorzieningen voor de verzorging van baby’s. Tegelijkertijd werd een nieuwe vestiaire aangebouwd. Uiteraard moet er ook voor centen gezorgd worden om dit project, dat met de steun van de verenigingen en particulieren via een renteloze lening wordt gefinancierd, te betalen. Daarom bestaat er naast het bouwcomité, hoe raadt u het, inderdaad een feestcomité. Dat heeft de komende maanden drie activiteiten met live muziek geprogrammeerd.

“Den Brabançonne” zingen, voor een dorpsquiz is alle kennis nuttig. MEERLE – Noteer de officiële tekst van het Belgisch volkslied, was de “special” opdracht van de 8ste Meerlese dorpsquiz georganiseerd door oudervereniging De Klimtoren. Na elke ronde kreeg men ter ondersteuning de door Jos Verbreuken ingezongen versie van de Brabançonne te horen. Net voor de finale ronde, wanneer alle groepen de opdracht hadden ingeleverd, beleefden we een kippenvelmoment toen door alle 32 groepen uit volle borst en met de correcte versie in de hand ons nationaal lied werd ingezet! De attente ploegen hadden al een zeer sterk vermoeden dat het thema België zou wezen. Zij koppelen inderdaad het quizthema aan het schoolthema van onze lagere school. Het thema leende zich wederom prachtig voor zowel sport als muziek. In beide thema’s beschikken we over een rijke cultuur van Bobbejaan Schoepen tot Novastar van 2m03 (Tia Hellebout) tot de Eneco-tour. Centraal in de tafelrondes stonden creatieve restanten van de editie 2006. Toen werd aan alle ploegen gevraagd om een wapenschild te ontwerpen voor hun ploeg in ruil voor Jokerpunten. En omdat we niet omheen de pracht van de geleverde prestaties konden, vroegen we aan allen om de 32 wapenschilden te benoemen. Een niet zo eenvoudige opdracht voor Mengelmoes, de nieuwkomers dit jaar, die uiteindelijk op een zeer verdienstelijke derde plaats eindigden. Detailopnames in eigen dorp van reclamepanelen of monumenten, je herkent ze zeer goed, maar waar staan ze weer? De diaronde was er weer eentje om je hoofd te breken. Gelukkig gevolgd door media en actualiteit waar de dagelijkse krantenlezer en lezers van De Hoogstraatse Maand zeker sterker uitkomen. Tafelronde 2 leerde ons onder meer postnummers

32

van België kennen, probeer zelf maar eens de reeks 2000, 3000, 4000,…kan jij het ganse rijtje linken aan de steden? Proeven is er elk jaar weer bij, we zochten naar de oorsprong van typische Belgisch zoetheden als Jan Hagel en Babbellutten of naar de naam van kleurrijke sterke dranken als Elexir D’Anvers en Aardbei Likeur. Kers op de Belgische taart was een reis door België die vertrok via de E19 richting Antwerpen en die ons van Oost naar West doorheen het land bracht met een 11-tal vervoersmiddelen. Onderweg stopten we om te vragen naar de bekendste industrie van de stopplaats, de luchtvaartmaatschappij die thuis is op de vlieghaven of de gemeente waarin we met onze kajak arriveerden. Net voor de finaleronde zochten de laatste ploegen hun weg doorheen de doolhof van de rode draad. In een praktische proef moesten twee deelnemers een magneet schuiven doorheen de smalle gangen van een labyrint; hoe verder je kwam hoe meer punten. De finaleronde is een kwestie van weten en durven. Per onderwerp zijn er drie vragen, je kiest zelf welke van de drie je beantwoordt, is het goed komen de punten erbij, is het fout helaas gaan ze eraf. Voor een goed antwoord op een gemakkelijke vraag krijg je 1 punt, wat moeilijker 3 punten en voor de hersenbreker 5 punten. De 8e editie met een toch wel chauvinistisch thema werd uiteindelijk gewonnen door De Mol, die opnieuw hun sterkte toonden en dit reeds voor de vierde maal. Voor aanvang van de quiz ontvingen ze overigens voor hun derde overwinning een blijvende herinnering onder de vorm van een miniversie van de wisseltrofee. Een tip voor volgend jaar? Houdt www.deklimtoren.be maar in de gaten! (pc)

Zaterdag 17 maart is er na de feestelijke inhuldiging van de nieuwe gedeeltes een groot bal dat tevens in het teken staat van 30 jaar BAOMUS. De groep is doorspekt van Nederlandse streektalenten die muziek als passie hebben en in het verleden duizenden lieten genieten van pure rock and roll muziek. Zoals ze zelf 30 jaar geleden de kans kregen en namen om zichzelf waar te maken, zo zoekt ook het Mjeelse FENIX stilaan zijn weg met vlotte rocknummers, zelfs ook uit eigen repertoire. Hen zien we dan ook in het voorprogramma op 17 maart. De deuren gaan die zaterdag open vanaf 20u30. Noteer alvast ook zaterdag 7 april, want dan zal Peter en z’n Botsottos hun nieuwste ei leggen. Zij stellen dan hun ‘Lets make love’ programma voor aan het publiek. Het weekend van 5 en 6 mei is het twee dagen lang feesten in de zaal. Zaterdag presenteren Jan Venus, Toon Van Dun en Cis Van Aperen de Golden Oldies Party. Muziek uit de jaren 70, 80 en 90, voorzien van animatie en videoclips, het feestje wordt compleet gemaakt met een live surprise act. Zondag 6 mei is het aan de liefhebbers van het Nederlandstalige lied. We schikken de tafels in lange rijen zodat u kunt inhaken en meezingen uit volle borst met de alombekende smartlappen! (pc)

Het Rode Kruis MEERLE - Het Rode Kruis van België richt bij de plaatselijke afdeling Meerle een bloedinzameling in op maandag 19 maart. Deze inzameling vindt plaats in de voetbalkantine van FC Meerle aan de Chaamseweg. De bloedinzameling vindt plaats van 17.30 uur tot 20 uur.


MEERLE

Over en sluiten voor de Post

Zeezicht

De kelder van ons ‘raadshuis’ komt weer vrij, de Post sluit voorgoed de deuren. MEERLE – Het zat er al een tijdje aan te komen, op 26 februari heeft de Meerlese postmeester de deur van het postkantoor een laatste keer op slot gedraaid. Het Meerlese postkantoor is daarmee voorgoed verleden tijd. Een keerpunt, merkteken van de moderne tijd. Want al heb ik geen idee wanneer er in ons dorp een postkantoor gekomen is, denk ik dat er in Meerle geen mensen meer rondlopen die het anders hebben meegemaakt. Maar de overheid, vooral onder druk van Europa, heeft beslist dat de Post een privaatonderneming moest worden, die zichzelf moet bewijzen en in leven houden, winst moet maken. En dan wordt alles door die bril bekeken. De omzet van een klein kantoor zoals dat van Meerle volstaat niet om de kosten van een kantoor (personeel, huur, onderhoud…) te dragen. Voor de meest gebruikte postdiensten zoals postzegels, afgeven van postzendingen en aangetekende zendingen, pakjes en aangetekende zendingen afhalen, beperkte financiële verrichtingen, kan je sedert september 2006 bij het postpunt Prima-Van Boxel terecht. Dat loopt naar verluidt zeer goed. Voor alle andere verrichtingen moet je voortaan naar het kantoor in Hoogstraten. Toch geen geringe verplaatsing voor mensen die er niet frequent moeten zijn. Hopelijk houdt men daar rekening met meer klanten. Want ondanks fel verbeterde service die met de privatisering gepaard is gegaan, staan er daar nog geregeld lange rijen voor de loketten.

Zonnebankcenter

Ipatinga Kom je kleurtje nog eens halen Gelmelstraat 30 - Hoogstraten (03)314.47.66 - www.ipatinga.be Open van 9.00 tot 13.30 en van 15.00 tot 21.00 uur Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zondag en maandag gesloten 206

MEERLE – Als we de geleerden van het VN-klimaatrapport mogen geloven, zal door de opwarming van de aarde het zeewater sterk gaan stijgen. Mogelijk ligt het Noordzeestrand tegen 2100 ter hoogte van het Gemeenteplein en wordt de Posthoorn café “Zeezicht”. Zover zijn we gelukkig nog niet en met een beetje inspanning hoeft het zover niet te komen. Ondertussen doopten de cursisten van de IKO in het kader van de “Dag van het deeltijds kunstonderwijs” het bushokje op het Gemeenteplein om in “Zeezicht”. Niet zomaar een naam, want dankzij een kunstige installatie kon je er de golven van de immer deinende zee zien en horen. Een fijne belevenis op 150 km van de echte zee. Heel wat liefhebbers kwamen het meemaken. (jaf)

Garageverkoop MEERLE – Nee, uw garage zelf moet je niet te koop zetten, maar zowat al de rest mag wel op zondag 15 april. Zit uw zolder, garage of tuinhuis ook volgestouwd met dingen die u waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken? Dat oude kastje of tafeltje, dozen met oude boeken of speelgoed, een grasmaaier of een kinderfiets die niet meer word gebruikt,… of wat dan ook. Naar het containerpark of de kringwinkel? Mogelijk vind je dat nog net te vroeg, maar als je er een paar euro voor kreeg, zou dat de twijfel kunnen wegnemen. De KWB heeft daarvoor een fijne oplossing uitgedacht. Verzamel heel die handel in uw garage, oprit, voor- of achtertuin en zet het te koop met de ‘garageverkoop’ op zondag 15 april van 10 uur tot 17 uur. De KWB zorgt vooraf voor de nodige promotie via allerlei kanalen. Op de dag zelf hebben ze een opvallende infostand op het gemeenteplein zodat ze geïnteresseerde kopers de weg naar alle koopgarages kunnen sturen. Vooraf inschrijven is verplicht en wel tot 1 april, later is niet meer mogelijk! Deelnemen kost 3 € voor leden en 5 € voor niet-leden. De deelnemers ontvangen een week op voorhand een brief met alle uitleg. Info en inschrijven bij Jos Van Bavel, Mgr. Jansenstraat 16, tel 03/315.86.70 - e-mail: jos.van.bavel@telenet.be (jaf)

Tweedehandsbeurs Gezinsbond MEERLE – Op zoek naar baby - en kinderkleding, badspullen voor de baby, boxen, kinderwagens, kinderstoelen, autostoelen, fietsstoelen en speelgoed? Dan moet je op 25 maart tussen 14 uur en 16 uur in de parochiezaal “Ons Thuis” komen kijken. De Gezinsbond van Meerle en MeerselDreef houdt er dan haar 1e Tweedehandsbeurs. Het systeem dat ze hebben uitgedacht staat er borg voor dat alles wat te koop wordt aangeboden in goede staat is. Ten zeerste aanbevolen voor ouders die een koopje willen doen, voor grootouders die oppassen of voor onthaalmoeders die hun uitrusting willen uitbreiden. Info bij Kalinka Gladinez, Heimeulenstraat 49 a, tel. 03/315.09.99.

Bekkenbeheersplan Ondanks alle inspanningen kampen onze rivieren en beken met verontreiniging. Daarom heeft de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeheer bekkenbeheersplannen opgesteld. Tijdens het openbaar onderzoek, dat nog loopt tot 22 mei, krijgt u de kans om die plannen in te kijken. U kunt dat doen in het stadhuis te Hoogstraten bij de dienst milieu tijdens de normale openingsuren.

33


MEERLE

Abraham met de helm MEERLE - Het is in onze streek de gewoonte dat vrienden en buren een ‘abraham’ komen zetten als iemand de kaap van 50 rondt. Als je een voortuin hebt is dat natuurlijk geen probleem. Moeilijker is het als je bvb. in de Kerkstraat woont, daar zijn geen voortuinen. Meestal blijft het dan bij enige versiersels en spandoeken, de Abraham kan er niet bij. Tenzij je maten van de vrijwillige brandweer zijn. Dan zijn er alternatieven. Dat mocht Erik Thielemans enkele weken terug ondervinden. De mannen van de voorpost Meerle kwamen met de ladderwagen – geleend van Rijkevorsel, want de nieuwe van Hoogstraten was nog niet klaar voor gebruik – en hingen de Abraham die Erik moest uitbeelden hoog aan de lantaarnpaal voor Eriks huis. Je hebt hem allicht zien hangen, volledig in uitrusting en natuurlijk voorzien van de nodige uitleg. Het spreekt voor zich dat zulks niet onopgemerkt voorbijging. Een resem pompiers met een grote ladderwagen op een weekavond midden in de Kerkstraat. Menig bewoner kwam kijken wat voor onrustwekkends daar aan de hand was. Dat bleek mee te vallen. Erik heeft zijn maten natuurlijk niet met dorst terug naar de kazerne laten gaan. (jaf)

De 50-jarige Erik temidden van zijn vrienden brandweermannen.

Dansen met Shilshoel MEERLE - In vol ornaat aantreden op de eigen geslaagde dansinstuif. Dé gelegenheid om samen op de foto te staan.

VAN HEMELEN

BVBA

ELECTRICITEIT CENTRALE VERWARMING SANITAIR TANKCONTROLE NIEUWBOUW & RENOVATIE

Ga met een gerust gemoed je bevalling tegemoet en kom met je kersverse baby thuis zonder zorgen.

Zelfstandige Vroedvrouw - pre- en postnatale opvolging - borstvoedingsondersteuning Sofie Dictus ) : 0498 07 62 68 @ : sofie@bentel.be riziv : 1-4-05856-89-002

Van Aertselaerstraat 21 - 2320 Hoogstraten Tel./Fax: 03 314 37 67 GSM: 0496 22 57 67 www.vanhemelenbvba.be 34

Door ziekenfonds erkend 197


MEER

Nieuws van de dorpsraad MEER – Begin van het jaar betekent ‘openbare vergadering van de dorpsraad’. Blikvanger op 5 februari was het eerste optreden van het nieuwe schepencollege en hun intenties voor de komende periode. De gebruikelijke verzuchtingen van de dorpelingen en de prioriteitenlijst van de dorpsraad werden behandeld. Een overzichtje: De beleidsverklaring - gezien het ‘kersvers’ zijn van het schepencollege - kon daarover nog niet gepraat worden, maar er werd beloofd dat die er over enkele weken zou komen. Doorgaand vrachtverkeer beperken. Er zou in Hoogstraten een rotonde komen die vrachtverkeer meer naar de snelweg zou afleiden. Problemen rond de transportzone. De nieuwe brug waar het fietspad “vergeten” was, is nu voorzien van een fietspad. Niet echt comfortabel maar men zal het ermee moeten doen. Ook is er veel sluipverkeer. Wegen die eigenlijk ‘plaatselijk verkeer’ zijn, worden ten onrechte gebruikt. Men wil daar paal en perk aan stellen. Het klooster en omgeving. Rond dit dossier lijkt weinig in beweging maar niets is minder waar. Het plan voorziet erin dat bouwmaatschappij Noorderkempen hier sociale huisvesting gaat voorzien met ook plaats voor chiro-lokalen, allerlei Meerse activiteiten zoals de markt en respect voor het erfgoed. Wellicht wordt hierin binnenkort een belangrijke eerste stap gezet. Meer woonmogelijkheid voor de eigen bevolking. In Meer zijn er geen woonuitbreidingsgebieden die mogen aangesneden worden. Om op termijn het gebied tussen parochiezaal en pastorij toegangkelijk en bewoonbaar te maken zou er een RUP moeten voorzien worden. Het schepencollege belooft dit te bekijken. De schoolomgeving. Er is tevredenheid over de aanleg van het fietspad naar de Terbeeksestraat. Momenteel weinig klachten over de verkeers-

afwikkeling. Wel wordt er opgemerkt dat de schoolbevolking wel eens zou gaan slinken als er geen woongelegenheid meer bijkomt. Maar dat wordt dan weer gecounterd met de opmerking dat jongeren ook wel eens bestaande woningen kopen. Een zwembad. Dit was een verkiezingsthema, maar men laat nog niet echt in zijn kaarten kijken. Iemand merkte op dat Meer toch wel de beste plaats kon zijn voor het toekomstige zwembad... De redding van Meerkermis. Het kermiscomité heeft een beetje schrik dat de Meerse kermisweek wel eens zou gaan ingekort worden als er nog maar één verlofdag bestaat in plaats van twee. De schooldirecteur kan hen geruststellen voor dit jaar. Er zijn twee dagen voorzien voor de leerlingen. Tot slot werd het bestuur ontbonden en .... opnieuw gekozen. Ook de vertegenwoordigers in de diverse raden werden afgesproken. Een harde eis was nu dat er 1/3 van de leden van het andere geslacht, zeg maar vrouwelijk, moeten zijn. Dit probleem werd nu nog niet opgelost maar er zal nog wat uitgekeken moeten worden naar vrouwelijke kandidaten. (ma)

Lente-snuffelmarkt MEER - De voorjaarsschoonmaak zorgt er voor dat bij Sinte-Rosalia honderden nieuwe artikelen binnen gebracht werden. Er zitten daar heel bruikbare zaken bij en daarom organiseert de vereniging een rommel- en snuffelmarkt op zaterdag 24 en zondag 25 maart, telkens van 12 tot 17 uur, in zaal Voor Kunst en Volk aan de Meerseweg. De zaal wordt omgetoverd tot een grote supermarkt met bruikbare, grappige, soms waardevolle, veel oude spullen. U zult er van staan kijken wat er niet allemaal te koop wordt aangeboden. De artikelen zijn netjes gerangschikt en geprijsd. Er is ook een kleine cafetaria geopend. Wilt u meer weten over deze organisatie van Sinte-Rosalia of heeft u nog voorwerpen die u aan de vereniging wil schenken, neem dan contact op met Ad Godrie (03 315 04 70) of Wim van Mook (03 315 09 96).

Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren.

Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

Hobbytentoonstelling MEER – OKRA Trefpunt 55+ organiseert op zaterdag 10 en zondag 11 maart een hobbytentoonstelling in de parochiezaal. Op zaterdag is de tentoonstelling open van 14 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 18 uur. Natuurlijk is er ook gelegenheid om een pintje te drinken en pannenkoeken te eten. Iedereen is welkom.

Het Rode Kruis

MEER – Het voltallige ‘nieuwe’ schepencollege was present op de open vergadering. Zo’n 45 mensen zakten af naar de refter van de lagere school.

MEER - Het Rode Kruis van België richt bij de plaatselijke afdeling Meer een bloedinzameling in op woensdag 28 maart. Deze inzameling vindt plaats in de gemeentelijke gemengde lagere school aan de Terbeeksestraat 6 van 18 uur tot 20.30 uur.

35


MEER

Chiro-meisjes winnen quiz MEER - De zeventiende editie van de verenigingenquiz die werd georganiseerd door de KWB is gewonnen door de Chiromeisjes. Ze versloegen na een adembenemende laatste ronde toneelkring ‘t Heidebloempje die bijna gans de avond op kop hadden gestaan. Het verschil bedroeg slechts twee punten. Het is de eerste keer dat de Chiromeisjes deze quiz winnen, ze waren dan ook door het dolle heen en beloofden dat ze de editie 2008 zullen organiseren. Om hun overwinning te vieren werd er een gratis vat aangeboden op de avond zelf. Wij wensen ze alvast veel succes toe bij de organisatie voor volgend jaar. Uitslag: 1. Chiro Meisjes (116), 2. toneelkring “Heidebloempje”(114), 3. fanfare De Eendracht (111), 4. Mussenakker (107), 5. Poepieboys (106), 6. KFC Meer (103), 7. Chiro Jongens (102), 8. KVLV (98), 9. turnkring “Vrij en lenig” (97), 10. brassband St.-Rosalia (94), 11. KAV (80), 12. Landelijke Gilde (80), 13. St.-Jorisgilde (67) en 14. Sint-Ambrosiusgilde 64).

MEER - De Chiromeisjes komen als trotse en nieuwe winnaars uit de bus. Zij zullen voor het eerst de quiz 2008 organizeren.

VAN HUFFEL VASTGOED Voor al uw vastgoedtransacties. U wenst uw eigendom te verkopen of te verhuren? Vraag vrijblijvend inlichtingen!! Vrijheid 72 2320 HOOGSTRATEN Tel. 03/314.16.99 www.vanhuffelvastgoed.com info@vanhuffelvastgoed.com

185

Motie van wanorde goedgekeurd!

Lenteconcert fanfare ‘De Eendracht’ MEER - Fanfare ‘De Eendracht’ nodigt iedereen uit op haar jaarlijks lenteconcert dat doorgaat op zaterdag 24 maart om 20 uur in de parochiezaal aan de Donckstraat. Dirigent Marleen Proost is samen met haar muzikanten van de fanfare al geruime tijd ijverig aan ‘t repeteren voor een mooi programma. Dit programma is zeer afwisselend samengesteld zodat ongetwijfeld iedereen zijn gading zal vinden. Zoals de voorgaande jaren is de inkom gratis. Iedereen is van harte welkom op deze gezellige concertavond.

Tweedehandsbeurs MEER – De Gezinsbond organiseert een tweedehandsbeurs ‘kinderartikelen’ (kleding, babyen kinderartikelen tot 16 jaar, ook speelgoed) op zondag 18 maart van 13 uur tot 15 uur in de lagere school De Meerpaal aan de Terbeeksestraat. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Je wilt kopen! Je kunt terecht in de lagere school van 13 uur tot 15 uur voor goede kinderartikelen aan zachte prijzen. De te koop gestelde artikelen worden geschikt in diverse overzichtelijke standen. Gekochte artikelen worden afgerekend aan een centrale kassa.

MEER – De ‘Motie van wanorde’ die ’t Heidebloempje in februari aan het talrijke publiek presenteerde, werd door de aanwezigen met overdonderende meerderheid goedgekeurd. De toneelkring gooide opnieuw al zijn troeven op tafel: een stroom van komische situaties, een hoog tempo, een prima cast en technische ploeg. Op de foto zie je hen tijdens de pauze van één van de voorstellingen. Daarmee zit dit toneelseizoen er weer op en wordt er al volop gedacht aan het komende, waarin het kindertoneel opnieuw aan bod zal komen. Dat wordt dus uitkijken naar de volgende winter, maar laat eerst de zomer maar lang duren. 36

Je wilt laten verkopen? Dan moet je vooraf inschrijven (tot uitputting van de lijsten) bij Ilse Herijgers, Bergenstraat 27, tel. 03 315 99 70. Hier krijg je alle informatie en het reglement. Inschrijven kost 2,5 euro voor leden (lidkaart meebrengen) en 4 euro voor niet-leden. Op de dag zelf hoef je de artikelen enkel te brengen en de niet-verkochte zaken weer ophalen. De Gezinsbond verzorgt de verkoop.


MEER

Babymassage MEER – De Gezinsbond organiseert babymassage voor mama’s en papa’s met een baby tussen drie en negen maanden. Iedere ouder is graag bezig met de verzorging van zijn kind en daarnaast wordt er ook veel tijd gestoken in het knuffelen van een pasgeboren baby. Door het uitvoeren van babymassage kan je de band met je baby nog extra versterken en zijn of haar ontwikkeling stimuleren. Alle ouders, grootouders en zelfs ouders in blijde verwachting die interesse hebben, zijn van harte

welkom op de gratis info-avond die zal doorgaan op vrijdag 9 maart om 19.30 uur in het Boerenzaaltje. Daar wordt eerst achtergrondinformatie gegeven en de massage voorgedaan. Daarna volgen drie doe-sessies (20 euro voor leden en 25 euro voor niet-leden) waar iedereen onder begeleiding van een kinesiste met de eigen baby kan oefenen. De data worden in groep vastgelegd. Voor meer informatie kan je terecht bij Marina Francken, Hoogeind 74 c, tel. 03 315 95 22.

V.l.n.r. (boven) Kathleen met Diewke en kinesiste Lieve Rombouts met Yasmine, (onder) Marina met Gert-Jan, Sabrina met Jarne, Nicole met Kobe en Lianne met Rens.

Sfeerbeeld van Lichtmis

Ste.-Rosalia in concert MEER - De muziekvereniging Sinte-Rosalia bereidde de voorbije wintermaanden intens het jaarconcert voor. Het resultaat van dat werk kan u zaterdag 17 maart om 19.30 uur. beluisteren in zaal Voor Kunst en Volk. Dan staat de uitvoering van “Rosalia in concert” op het programma. Het daverende succes van “Rosalia meets Fanny” is nog niet helemaal weggeëbd en nu komt SinteRosalia met het traditionele jaarconcert. Begin december vond het unieke dubbelconcert van de brassband en rockgroep Jiving Sister Fanny plaats. Toen werd resoluut voor populaire nummers en rockmuziek gekozen. Dat werd door de trouwe Rosalia-aanhang geapprecieerd, maar lokte vooral ook heel veel nieuwe luisteraars. Voor “Rosalia in concert” maakte dirigent Bart Van Ossel een selectie uit het meer klassieke brassband-oeuvre en doorspekte dat met vlotte nummers. Dus ook nu wordt het een boeiend muzikaal programma. Met dit concert wordt een eerste reeks van vijf afgesloten waarin dirigent Bart Van Ossel een nieuwe muzikale lijn met Sinte-Rosalia uitzette. In 2002 werd gestart met “Return of the sounds” en via o.a. “Fiesta Rosalia” en het jubileumconcert “Celebration 125” staat de vereniging er dit jaar met “Rosalia in concert”. Het percussie-ensemble is erg blij dat instructeur Fons Van Aert weer van de partij is. De voorbereiding van het concert werd bruusk onderbroken door de hartproblemen waarmee Fons te kampen had. Het voorziene programma kon dus niet helemaal uitgewerkt worden, maar er werd een oplossing uitgedokterd. Het belangrijkste voor de groep is dat Fons weer van de partij is en dat opnieuw met de muzikale opbouw kan verder gewerkt worden. Voor de presentatie kan Sinte-Rosalia rekenen op Jan Dufraing en Karel Martens staat in voor de belichting. “Rosalia in concert” vindt zaterdag 17 maart om 19.30 uur plaats in zaal Voor Kunst en Volk aan de Meerseweg. De toegang is gratis.

1700 Sinds kort heeft de Vlaamse Infolijn een nieuw gratis nummer. De dienstverlening op dit nieuwe 1700 nummer blijft hetzelfde als vroeger al is het wel de bedoeling van de overheid om op langere termijn dit nummer voor alle diensten te centraliseren.

Vereniging voor Vreemdelingen verkeer

MEER – Veel jeugd en sfeer in de kerk ter ere van Lichtmis. Niet de pastoor, want die heeft Meer niet meer, maar Louis van Bladel ging voor in de viering.

De VVV bestaat in 2007 al 50 jaar. Om dit te vieren is men op zoek naar alles wat betrekking heeft op deze vereniging. Hebt u nog oude krantenknipsels, affiches, vlaggen of eender wat dat betrekking heeft met de VVV, neem dan contact op met de dienst voor toerisme in het stadhuis te Hoogstraten.

37


WORTEL

Dorpsraad Wortel

Gemeentebestuur gaat het “bekijken” Op donderdag 8 februari kwamen een vijftigtal Wortelaren bijeen voor de algemene vergadering van de Dorpsraad. Zoals de gemeenteraad opnieuw werd samengesteld, zo moeten ook de mensen van de Dorpsraad opnieuw worden verkozen. Dat zal eind februari gebeuren. Vroeger zou men zeggen “als ‘t God belieft” maar nu is het “als de vrouw het belieft”. De nieuwe Dorpsraad moet voor één derde uit vrouwen bestaan en daar nijpt het schoentje. Na herhaalde oproepen van het huidige bestuur zijn er tenslotte enkele kandidaat-vrouwen opgedaagd, maar men zoekt nog meer kandidaten. Het nieuwe gemeentebestuur – burgemeester en schepenen – was voltallig op post en werden aan het publiek voorgesteld met hun nieuwe bevoegdheden. Die waren voor hen zelf ook nog zo nieuw dat ze maar moeizaam konden antwoorden op de vragen van het publiek. Meestal maakten men er zich vanaf met: “We gaan het bekijken”.

Wortel-Kolonie en Balder De heer Borghs van Widar kwam uitleggen wat de plannen zijn van Widar in de Kolonie. Hij kwam in de plaats van Dirk Govaerts die de eigenlijke verantwoordelijke wordt voor Balder, want dat wordt de nieuwe naam van de Widarvestiging in Wortel. De twee huizen tegenover de boerderij zullen – na renovatie – plaats geven aan drie gezinnen. Zo’n gezin bestaat uit een 12 tot 15 mensen (het kerngezin, enkele begeleiders en een 7-tal “bewoners”, dit zijn de gehandicapte mensen die daar verzorgd worden.) In zo’n gezin heeft ieder zijn taak en er wordt ook buitenshuis gewerkt. In de Kolonie zal dat vooral op de boerderij zijn waar vleesvee wordt gehouden en in het zomercafé in het Casino. Omwille van subsidieregelingen zullen de huizen pas midden 2009 woonklaar zijn. In het Casino “Den Bayerd” zal dit jaar opnieuw het zomercafé gehouden worden maar nog steeds uitsluitend op de weekdagen. Tijdens het weekeinde wordt de zaal verhuurd voor festiviteiten. Veel mensen uit het publiek vroegen waarom het café ook niet tijdens het weekend open mocht; zoveel fietsers en wandelaars zouden niet liever willen. Voorlopig is het echter niet de bedoeling dat de mensen van Balder in het weekend werken, ook niet in het Casino, omwille van een tekort aan begeleiders. Op dit moment wordt het Casino gerenoveerd. Binnenin is alles al uitgebroken om de zaal haar oorspronkelijk aanzien terug te geven; ook de toiletten en douches zullen vernieuwd worden. In de zomer zou alles dan weer tiptop in orde moeten zijn als het café weer open gaat. Een moeilijker zaak blijken de omliggende sportvelden te zijn. De sportverenigingen lijken niet geïnteresseerd te zijn om die terreinen te huren. Op twee jaar tijd kwam er slechts een vraag en die werd teruggetrokken toen men vernam dat er voor de huur moest betaald worden. Nu liggen de sportvelden er verwaarloosd bij; het

38

tennisveld is al afgevoerd en de petanquebaan is onder het onkruid verdwenen. Is het daarom dat er geen interesse is? Is het misschien te ver? Of is er simpelweg geen behoefte aan die sportaccomodatie? Widar zal nog enige tijd afwachten maar de koeien mogen er al op en als er helemaal geen belangstelling komt, zal men er rogge op zaaien en is het met die sportvelden gedaan. Lang geleden maakte het gebouw van het Casino deel uit van een vierkantshoeve; er lagen nog grote gebouwen achteraan. Het is mogelijk dat die in de toekomst heropgebouwd worden. Als dat gebeurt, zullen die gebouwen gebruikt worden als tehuis voor zwaar gehandicapte mensen die niet in een gewone Widar-leefgemeenschap passen. Maar of dat ooit zal gebeuren, is nog onzeker.

Gemeentelijke plannen voor 2007 Men zal het wegdek van de Zandstraat fatsoeneren (18.000 euro). Daar was al heel lang vraag naar, het is de slechtste gemeentenweg in het dorp. Steeds werd beloofd dat de weg zou vernieuwd worden tesamen met de aanleg van de riolering waar ook al lang naar gevraagd werd. Nu er heel wat huizen in die straat zijn bijgekomen wil men toch eerst iets aan die weg

College van Burgemeester en Schepenen

doen want de riolering blijkt nog niet voor morgen of overmorgen te zijn, tot ongenoegen van de bewoners. Op Poeleinde zullen de bewoners wel blij zijn want daar gaan de overblijvende kasseien eruit, behalve aan het kapelletje want daar blijven ze liggen. Om de 30-km aan de scholen te doen naleven komt er een nieuwe led-verlichting (80.000 euro). Waar wèl riolering komt, is in de Kolonie (750.000 euro, volledig met staatstoelage), er komt ook zonnewering in de scholen (24.000 euro) en de binneninrichting van de kerk wordt gerestaureerd (760.000 euro met volledige staatstoelage) en nog eens 400.000 euro zal besteed worden aan onderhoud van wegen en voetpaden.

Wat wensen we nog? Het spannendste moment van de avond is meestal als de aanwezigen met hun vragen en verwijten aan het gemeentebestuur wat leven in de vergadering brengen. De sluipweg die de Grote Plaats geworden is, is een doorn in het oog van de bewoners. De resultaten van een voertuigentelling tijdens een week in oktober vorig jaar geeft volgende resultaten: er werden 13242 voertuigen geteld, waarvan 1138 te snel reden. In het begin van de week, toen de snelheidsmeting nog niet opgemerkt was, bedroeg het aantal overtredingen 21%; later zakte dat getal drastisch toen de bestuurders het ontdekt hadden; tijdens de spitsuren passeren er 242 voertuigen in beide richtingen per 15 seconden. De verbinding met de St.-Jansstraat is daar het gevaarlijkste punt evenals de aansluiting van de weg naar de Kolonie. In de voorbije jaren werd al met aandrang gevraagd iets te doen aan het gevaarlijke kruispunt bij de bakker. Voorstellen voor een verhoogd kruispunt en een wijziging van de rijrichting op het einde van de St.-Jansstraat werden afgewezen. Men zou wel een schildering op de weg aanbrengen en dan na één jaar evalueren. Volgens schepen


WORTEL Martens (de enige schepen die uit het vorige bestuur afkomstig is) is er inderdaad een driehoek geschilderd. Van het publiek bleek niemand dat te hebben opgemerkt, laat staan dat hiermee rekening werd gehouden bij het rijgedrag. Voor de rest deed de schepen er het zwijgen toe; de evaluatie was hij wellicht al lang vergeten. Ook altijd wordt er geklaagd over het maaien van de bermen , ofwel niet genoeg, ofwel te laat en dat geldt blijkbaar ook voor het ruimen van sommige grachten. Ook steeds opnieuw wordt er dan verwezen naar de groendienst of de verkeersraad, of naar het feit dat de gemeente geen bevoegdheid heeft over de gewestwegen. Ook de vraag om de Oude Weg opnieuw aan te planten met eiken zoals voorheen, werd naar de Groendienst verwezen. Het tekort aan voetpaden, voornamelijk in de St.-Jansstraat werd dan weer verwezen naar de Verkeersraad. De aanleg van nieuwe voetpaden zou wel opgenomen zijn in het nieuwe mobiliteitsplan. Men zal wel de beschadigde Moerklokstraat herleggen nu daar enkele bouwkavels zijn bijgekomen. Op de vraag of er geen nieuwe verkavelingen mogelijk zijn in Wortel is het antwoord nee. Misschien later bij het in voege gaan van het nieuwe structuurplan. Hagen blijken nogal eens in de weg te staan voor de zichtbaarheid van het verkeer. Aan de glascontainer op de parking moeten ze gesnoeid worden en ook aan het voetpad langsheen de parking en dit omwille van de rolstoelgebruikers. Het was duidelijk dat de schepenen nog weinig van de behandelde materie afwisten. De meesten

van hen beginnen nog maar pas en moeten zich nog inwerken. Schepen Haseldonckx liet een nieuw geluid horen toen hij zei dat ieder ook zijn eigen verantwoordelijkheid maar eens moest opnemen wat betreft de verkeersveiligheid. Dat hadden we nog niet gehoord op de dorpsraad maar hij verwacht toch waarschijnlijk niet dat de dorpelingen zelf voetpaden gaan aanleggen, zebrapaden gaan overschilderen en zo meer …

De kost van het huisvuil Vanaf 2008 treedt het Diftar-project in werking. Dan dient er betaald te worden per kilo geleverd rest- en gft-afval. Bij het ophalen wordt het afval gewogen via een chip in de vuilbak en later wordt dan de rekening gepresenteerd. Er zullen dus geen grijze zakken meer gebruikt worden en daarom werd de raad gegeven er niet teveel aan te kopen. Op de vraag of men niet bang is voor een toename van het sluikstorten werd geantwoord dat men daar aan preventie wil doen. Wijkagent Guy vroeg ook aan de aanwezigen om eventuele sluikstorten te melden aan de politie. Zo heeft de politie onlangs nog een ton asfalt opgeruimd in de Kolonie dankzij een melding van iemand die de nummerplaat had genoteerd van de sluikstorter.

De gehandicapte mens op de weg De mensen van de dorpsraad hebben ook tijdens het voorbije jaar niet stilgezeten en waren o.m. bezig met een aantal problemen die oudere en gehandicapte mensen ondervinden als ze in Wortel gaan wandelen, met of zonder rolwagen. Als eerste punt hadden ze hun licht laten schij-

nen op de oversteekplaatsen; de overgang van voetpad naar de straat zou altijd moeten gaan via een helling, zeker als er een rolstoel of duwwagen gebruikt wordt. Het afschuinen van elk voetpad is absoluut nodig en is zeker op verschillende oversteekplaatsen niet voldoende of afwezig. Er blijkt in Wortel nergens een parkeerplaats voor gehandicapten te zijn (een vraag van de dorpsraad die al vijf jaar oud is). De dorpsraad heeft nu vijf plaatsen aangeduid waar zo’n parkeerplaats zou moeten komen. Verder zouden ook verbeteringen mogelijk zijn aan de toegang tot de bibliotheek waar ook de toiletten niet geschikt zijn. Sommige fietspaden vormen door verzakking en beschadiging een obstakel voor rolwagens en scooters waarmee gehandicapten zich verplaatsen. De dorpsraad heeft, in samenwerking met anderen, niet enkel deze knelpunten op een rijtje gezet maar ook voorstellen uitgewerkt om de problemen op te lossen. Ze verdient daarvoor een pluim van de Wortelse mensen en ook een positief gehoor bij de gemeentelijke politici. We hopen met hen dat er dit jaar ook aan gewerkt wordt. Nieuwe schepenen, maak uw verkiezingsbeloften waar! (Jof)

Sportregio Sportregio Noorderkempen start in april met een “start to run”. Voelt u zich niet zeker genoeg om een afstand van vijf of tien kilometer te lopen dan krijgt u nu de kans om uw conditie verder op te bouwen. Informatie bij de sportdienst van Hoogstraten.

Lindenlaan 14 Beerse 014/61.35.37

39


WORTEL

Widar in Wortel-kolonie Twee jaar geleden besloot het stadsbestuur van Hoogstraten om zowel het Casino als de tweewoonst daar tegenover ter beschikking te stellen van vzw Widar. Zo kreeg Widar de mogelijkheid om op deze prachtige plek een project op te starten waar mensen met een handicap kunnen leven en werken. Zoals dikwijls met initiatieven die afhankelijk zijn van overheidssubsidies, werden de afgelopen twee jaren helemaal in beslag genomen door administratieve en inhoudelijke voorbereidingen. Uiterlijk veranderde er bijna niets. “Gaat het wel goed met het project?” vraagt men zich dan af. Deze bijdrage heeft tot doel u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen die er geweest zijn en die komen gaan. Want de tijd dat er uiterlijk weinig verandert, is voorbij.

Stand van zaken Afgelopen zomer was het Casino geopend als “Zomercafé Den Bayerd”. Misschien was u wel één van onze klanten die door de bewoners van Widar bediend werden. Gedurende de week was het zomercafé in de namiddag open. In het weekend bleef de ruimte ter beschikking voor familiefeesten of vergaderingen van verenigingen. Daar werd ruim gebruik van gemaakt. Een eerste bouwkundig onderzoek werd gedaan naar de staat van de muren, van de bezetting en van de ramen van het Casino. Want het uiteindelijke doel is om de zaal van het Casino in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen. De tweewoonst (Kolonie 28/30) werd voor korte of langere periodes in gebruik genomen als woning door medewerkers van Widar. De tuin, die

relatief verwilderd was, werd weer tot een éénheid hersteld. Intussen werd er een bouwvergunning afgeleverd om het huis zo te verbouwen (natuurlijk met behoud van het buitenaanzicht) dat het geschikt is om zeven tot acht personen met een handicap te kunnen opnemen. Daarvoor moeten binnen in het huis ingrijpende veranderingen gebeuren: brandveiligheidswerken, de kamers op een andere manier indelen en centraal een grotere gemeenschappelijke ruimte bouwen. In maart 2006 kregen we van het Vlaams Agent-

40

schap voor Personen met een Handicap het groene licht voor subsidiëring van de verbouwingen én de subsidiëring van uitbreiding met acht plaatsen. Daarmee is de financiële basis gegarandeerd voor de uitbouw van het initiatief. De boerderij (in de loodsen achter de Bonte Beestenboel) werd opgestart: we verkregen de nodige vergunningen om aan veeteelt te kunnen doen. Vanaf vorige winter hebben een tiental runderen hun winterverblijf in de grote loods.

Plannen voor 2007 Het Casino zal grondig van uitzicht veranderen. In de loop van de winter zullen we alle zachtboardplaten verwijderen (brandveiligheid). Het valse plafond zal weggenomen worden zodat de oude tongewelven weer in hun volle glorie kunnen bewonderd worden. En in die toestand

zullen we dan de volgende zomer ingaan. Dan hebben we een jaar de tijd om aan te voelen hoe de zaal in zijn oorspronkelijke toestand werkt. Van daaruit kan dan door de architect een definitief binnenaanzicht ontworpen worden. De tweewoonst zal in de tweede helft van 2007 aangepakt worden: alle houten constructies (vloeren, plafonds) moeten door brandvrije materialen vervangen worden, vochtisolatie zal worden aangebracht en de ruwbouw zal gemetseld worden… Dat alles wordt uitgevoerd door

de ploeg die bij Widar instaat voor onderhoud van de gebouwen. Daarna zullen aannemers de afwerking van het huis realiseren. Gepland is dat naar het einde van 2008 de woning in gebruik kan genomen worden. Ten laatste begin 2009 zal de tweewoonst in gebruik genomen worden. Dat is één van de belangrijkste stappen: er moeten mensen wonen op de plek waar we een nieuwe gemeenschap willen beginnen.

Totaalproject Waartoe moeten deze kleinere stappen in het jaar 2007 leiden? Bestaat er een plan voor het geheel? Uiteindelijk hopen we aan het kruispunt drie woongroepen te kunnen realiseren. De tweede woongroep zal een andere doelgroep beogen dan diegene die tot nu toe in Widar werden opgenomen. De tweede groep zal bestaan uit meervoudig gehandicapte personen, die een veel intensievere begeleiding nodig hebben. Deze groep van mensen zal veel minder ingeschakeld kunnen worden in de werkgebieden van Widar. De nadruk zal liggen op verzorging. De derde woongroep richt zich weer op matig mentaal gehandicapte mensen. Twee werkplaatsen zullen we volledig uitbouwen. De boerderij zal werkgelegenheid bieden aan zeven bewoners. En het Casino zal een volwaardige cafetaria/feestzaal worden. Maar dan wel bedoeld als werkplaats voor mensen met beperkingen.

Dorpsgemeenschap Balder Op die manier willen we naar de toekomst toe aan 21 mensen woning en zinvol werk aanbieden.

Het geheel zal de naam dragen: “Dorpsgemeenschap Balder”. Net zoals ‘Widar’ is ‘Balder’ een figuur uit de Noorse mythologie. Hij was in het verhaal de behoeder van de onuitputtelijke bron van levenskracht in de natuur. En deze levenskracht vinden we terug in de overvloedige natuur op het domein Wortel Kolonie. We hopen dat deze kracht ook in de ontwikkeling van het initiatief werkzaam mag worden. Jan Borghs van Widar


WORTEL

De vervloekte kolonie WORTEL – Zaterdag 17 maart organiseert de Gezinsbond een heksenwandeling in Wortel-kolonie. Durf jij te komen? De wandeling begint om 19.30 uur aan de Bonte Beestenboel (Kolonie 35). Voorinschrijving is verplicht en kan nog tot 10 maart bij: Worteldorp 54, tel. 0476 70 20 67 of St.-Janstraat 16 E, tel. 03 295 78 41. Deelname kost 8 euro, inclusief 1 consumptie en soep. Kinderen mogen ook mee onder begeleiding van de ouders. Zaklampen, lantaarns en honden zijn verboden, maar breng gerust een dosis lef mee.

Wandelen in de kolonie WORTEL – Zondag 4 maart start om 14 uur een wandeling aan de kerk met als thema ‘Kempense bossen, vroeger en nu’. In dit unieke landschap wisselen weilanden, akkers en statige bomenrijen zich af met bosgebieden en allerlei vennen. De kolonie van Wortel is tevens een groot grensoverschrijdend natuurgebied met als voornaamste aantrekkingspool de vallei van het Merkske (een zijrivier van de Mark), waarvan het grootste deel zich uitstrekt op Nederlands grondgebied.

Nacht van de duisternis

Geven doet leven WORTEL - De solidariteitsactie van CM-Ziekenzorg is een jaarlijks initiatief waarvan de opbrengst rechtstreeks ten goede komt aan langdurig zieke mensen en een groot gedeelte van de opbrengst blijft in Wortel voor de werking van ZIEKENZORG. We noemen een aantal activiteiten van Ziekenzorg: paasfeestje, toeristische rondrit met de nationale ziekendag, het bezorgen van een attentie met Kerstmis en andere bijzondere gelegenheden, kerstfeestje ... en vooral ziekenbezoek! De prijzenpot bevat tal van aankoopcheques voor een totale waarde van 500.000 euro. Bij aankoop van een volledig boekje loten krijgt u er een gratis omslaglot bovenop waarmee u onder meer een Audi A4 kunt winnen. De medewerkers van Ziekenzorg komen kortelings bij u langs. Uw aandacht voor ons initiatief is ongetwijfeld de aanzet voor uw mild gebaar. Hartelijk dank voor uw goed onthaal en uw solidariteit. Prijs per lot € 0,80 en prijs voor een boekje € 4 met een gratis omslaglot.

198

WORTEL - Natuurpunt Markvallei organiseert in samenwerking met het stadsbestuur de “Nacht van de duisternis” in Wortel-Kolonie op zaterdag 3 maart. Zo wil Natuurpunt de problemen veroorzaakt door lichthinder op plezierige manier onder de aandacht brengen. In het bezoekerscentrum De Klapekster (in de boerderij) kan iedereen vanaf 20 uur terecht voor een kleine tentoonstelling. Men kan ook deelnemen aan een “Tocht door het donker” waar men uitleg krijgt over de nadelige gevolgen van lichthinder en –vervuiling; men kan daar ook door sterrenkijkers de volledige maansverduistering bekijken. Deze “Nacht van de duisternis” wordt zo de eerste grote activiteit in het volledig nieuwe bezoekerscentrum. Deelname is gratis.

Bezoek aan het Gelmelslot WORTEL - Op zaterdag 10 maart kan je deelnemen aan een geleid bezoek aan de gevangenis van Hoogstraten. In deze instelling krijgen de gevangenen een opleiding vooraleer ze de overstap maken naar de gewone maatschappij. Men vertrekt per fiets aan De Guld om 14.45 uur. Het bezoek start om 15 uur en duurt ongeveer twee uur. Het bezoek is gratis maar men moet zich wel vooraf inschrijven bij Lot Sprangers, tel.03 314 72 85. Het is een organisatie van de KWB en het aantal deelnemers is beperkt tot 30.

De eerste en (ook laatste?) sneeuw

WORTEL - Dennis Verschueren had er lang op gewacht om zijn pronkstuk van verleden jaar nog eens over te doen. Voor de drie reuze sneeuwmannen moest hij wellicht zijn halve gazon afrollen maar toen stonden ze daar: de hele familie Verschueren aan de Oude Weg, pa Dennis, ma Mieke en kleine Feya, voor een halve dag in een sprookjesachtige witte wereld. 41


MEERSEL-DREEF

DIAMANT IN MEERSEL-DREEF

Jef Brosens en Trees Vermonden MEERLE - MEERSEL-DREEF – Vijf februari, het druilerige weer, mocht geen domper zijn op de feestvreugde. Groot-Eyssel liep uit voor zijn diamanten paar, Jef Brosens en Trees Vermonden. Na de serenade van de fanfare “Voor Eer en Deugd” aan het diamanten paar, hun familie en vrienden, zorgde het gebuurt voor een gesmaakte levensloopstoet. De traditionele dingen, zoals het huwelijk, de kinderen en het vele werk, kwamen aan bod. Maar ook de vele hobby’s van Jef en Trees werden met smaak uitgebeeld. Zoals de duiven- en hondensport en het samen gaan dansen. Daarna trok men stoetsgewijs naar de paterskerk van de Heilige Drievuldigheid te Meersel-Dreef, voor de diamanten jubileumviering om 11 uur. Nadien werd er verder gevierd in familiekring, om op 24 februari dit feest nog eens over te doen maar dan samen met de buren. Jef en Trees zorgden ook voor nageslacht, met tweemaal een vrouwelijk viergeslacht en één mannelijk viergeslacht: Jef (1922) Neel (1951) Jeff (1975) en Jorbe (2003), allen woonachtig in de gemeente Hooogstraten. (tv)

De familie Brosens-Vermonden, zittend de jubilarissen Jef en Trees, met de kinderen Jan, Toon, Herman, Neel, Dina, Ann, Maria en José.

Buslijn Breda Meersel-Dreef MEERSEL-DREEF – Ondertussen maakten al verschillende mensen kennis met de nieuwe buslijn Breda - Meersel-Dreef. Niets dan lof over de nieuw geboden service. Vele mensen vinden ook een voordeel dat je geen parkeerplaats moet zoeken in de binnenstad. Ook het parkeren op zich is niet zo goedkoop terwijl een ticketje naar Breda slechts 1,50 euro kost, ouderen betalen half geld. Meer info en de juiste reistijden vindt u bij www.bba.nl (tv)

Evenementen 2007 Een grote pluim voor het gebuurt Groot Eyssel. Zij laten geen gouden of diamanten bruiloft voorbijgaan zonder een levensloopstoet. En dat blijft toch nog steeds een attractie op zich.

42

Wie op de hoogte wil blijven van de meest uiteenlopende evenementen en activiteiten van 2007 in Hoogstraten, Baarle-Hertog, Rijkevorsel en Merksplas, kan bij het infokantoor toerisme een gratis exemplaar van de Evenementenkalender 2007 halen. Het is de eerste gezamenlijke uitgave van deze toeristische diensten onder de koepel van Grensland Hoogstraten.


MEERSEL-DREEF

Carnavalsstoet te Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef

MEERSEL-DREEF – Op zondag 18 februari brak in het Maerkrattenland, de carnavalsgekte weer uit. De laatste weken leidde de jeugd van Meersel-Dreef een teruggetrokken bestaan in verschillende schuren en loodsen, ergens achteraf. Er werd ijverig aan wagens getimmerd, geplakt en geschilderd. Het resultaat kon je zien tijdens de carnavalsstoet, die op zondagnamiddag voorbijtrok. Na de stoet brak de hel pas goed los, wanneer er werd gehost van het ene bal naar het andere en dat tot dinsdagavond. Om dan helemaal gaar de vastenperiode te kunnen beginnen. Het thema van dit jaar was: “We zen wir goed gemutst” en dat ze er zin in hebben dat is wel te zien op de foto. (tv)

Leutemeute weet iedereen elk jaar weer te verrassen met een knappe wagen en mooie kostuums. Een van de Dreefse volhouders die elk jaar de optocht weer kleur weten te geven.

IKO versiert bushok

MEERSEL-DREEF – Op zaterdag 10 februari werd ook in Meersel-Dreef het bushokje aan de hoek van de Nieuw Dreef omgetoverd tot een kunstzinnig huiskamertje. Met o.a. zakjes gekleurde vloeistof en andere attributen. Iedereen kon tussen 14 uur en 16 uur even binnen springen om er het mooie IKO-(collectorsitem)boekje af te halen. 190

43


MEERSEL-DREEF

Algemene Vergadering Dorpsraad MEERSEL-DREEF – Op dinsdag 13 februari om 20 uur konden de mensen van Meersel-Dreef kennismaken met het nieuwe schepencollege. Ze waren voltallig aanwezig: burgemeester Arnold Van Aperen, schepenen Jos Martens, Ward Baets, Tinne Rombouts, Annie Desmedt en Marc Haseldonckx. Ze stelden zich één voor één netjes voor met hun bevoegdheden. Ook de wijkagent Chris Verschueren was present.

Meer dan 50 geïnteresseerden kwamen luisteren en kijken naar wat het schepencollege te zeggen had. En het mag gezegd worden, het schepencollege had zijn huiswerk goedgemaakt. Spectaculair nieuws hoorden we niet, want de meeste punten stonden ook vorig jaar al op de agenda.

Kort verslag Paterswielproject: het plein naast de frituur aan de paters zou normaal vorig jaar worden gerealiseerd in de zomer. Door een probleem met de bouwvergunning, in verband met de afwatering, is het nog steeds wachten op de uitvoering. Dit zou kortelings moeten komen. Riolering Meersel – Heieinde: zoals vorig jaar werd gezegd, is het definitief ontwerp voor 2007 en de uitvoering voor 2008. Er zouden nog enkele problemen zijn met grondverwervingen in het villapark. Fietspad Mosten: men is nog niet rond met het verwerven van de gronden en gezien de uitvoering gelijktijdig gepland wordt, in combinatie met de rioleringswerken, kan de uitvoering ten vroegste in 2008 gebeuren. Fietspad Strijbeek: men voorziet in een fietspad aan beide zijden van de straat, zoals op de Strijbeekseweg. De bomen blijven staan (op last van de Vlaamse Gemeenschap), het fietspad zal achter de bomen gelegd worden. Daartoe zal een strook van een drietal meter grond worden onteigend van de boordeigenaars. Gelijktijdig zal er ook riolering worden gelegd. Het definitieve plan werd op tafel gelegd. Toelichting begroting 2007: voor MeerselDreef staan de volgende bedragen op de begroting van 2007: fietspad en riolering Strijbeek: € 665.000, kleuterschool inclusief een refter, een lokaal voor buitenschoolsopvang en een sportzaal: € 1.682.000, kunstwerk € 12.500. Zoals in de andere deeldorpen zal er een kunstwerk geplaatst worden. Daarvoor zal er een wedstrijd worden uitgeschreven door de cultuurraad. DIFTAR gedifferentieerde-tarifering: het is de bedoeling om het GFT- afval en het restafval nog te verminderen. Daarbij gaat men uit van het principe “de vervuiler betaalt”. Thuis composteren wordt verder aangemoedigd. In plaats van

44

de grijze zak, komt er een grijze container met een chip. De groene container voor GFT-afval zal tevens voorzien worden van een chip. Bij de ophaling zal het afval worden gewogen door een weegsysteem op de vuilniswagen. Naargelang de hoeveelheid aangeboden kilo’s, zal men betalen. De grijze container komt er in drie maten; indien gewenst is hij ook afsluitbaar met een slot (mits bijbetaling).

Antwoord op schriftelijke vragen Papiercontainer: voor sommige mensen is het afval rond de papiercontainer van de fanfare een doorn in het oog. Deze zal een plaats krijgen uit het zicht, achteraan op het nieuwe Paterswielplein. Onderhoud straatwerk Dreef (lasnaden), de aannemer die vorig jaar met de werken bezig was, laat het voorlopig afweten. Er werden al verschillende aanmaningen naar het bedrijf gestuurd. Dit ligt in proces en zolang deze procedure duurt, kan er geen andere aannemer worden aangesteld. Appartementen: er werd een vraag gesteld naar de wildgroei van appartementen in Meersel-Dreef, voor zover bekend zijn er momenteel geen nieuwe aanvragen ingediend. Het schepencollege zal zich buigen over een nieuwe richtlijn in verband met de appartementen. Daarin zal komen te staan waar wel en waar niet nog appartementen mogen worden gebouwd. Zwaar verkeer te Meersel-Dreef: er rijdt nog steeds veel zwaar vrachtverkeer over de Meersel-Dreefse wegen. Vele vrachtwagens zoeken zich een weg naar de Transportzone, vaak door onduidelijke adresvermeldingen op de vrachtbrieven. Dit zal worden aangeklaagd bij de bedrijven op de Transportzone. Enkele bewoners protesteerden tegen het verkeer dat met te hoge snelheid langs de lagere school komt gereden. De 30 km per uur-regeling wordt nauwelijks

gerespecteerd. Ook ‘s avonds wordt er te hard gereden over de Dreef. Dit is een probleem dat ook op andere plaatsen in de gemeente speelt. Het plaatsen van LED-borden, die enkel oplichten tijdens de schooluren, zouden een verbetering moeten zijn. Deze borden zijn in bestelling. Aan de wijkagente werd gevraagd om regelmatiger en ook ‘s avonds snelheidscontroles te doen. Ook de snelheidsbeperkingen en de vele borden rond de watermolen zouden worden aangepast om zo te komen tot een logische regeling. Richtingwijzers: er werd gevraagd om enkele borden met de vermelding Meersel-Dreef, te plaatsen in Meer. Ook werd er geklaagd dat aan het kruispunt Hoogstraten-Meer-Meerle, de verkeersborden het zicht beperken richting Meer. Zwak GSM-signaal: verschillende mensen kloegen over het feit dat de Belgische GSMoperatoren in Meersel-Dreef vaak een slecht ontvangstsignaal hebben. Er werd vanuit het schepencollege de raad gegeven, om dit door te geven aan de desbetreffende operatoren, die dan hun antennes kunnen bijstellen. Maar dit is een algemeen probleem in de grensstreek. Fietspad langs de Mark: een tijd terug was er een vergadering over de Mark. De Vlaamse Gemeenschap is van zin, om de oude meanders terug aan te sluiten en enkele nieuwe meanders uit te graven. Daarbij zou ook het fietspad langs de Mark moeten worden verlegd. Men vroeg hoe het stond met deze plannen. De desbetreffende schepen antwoordde dat er tot op heden nog geen nieuwe berichten daaromtrent zijn binnengekomen. De aanwezigen gaven het schepencollege nog even de boodschap mee dat ze het fietspad wel belangrijk vinden. Jan de Wysestraat: men vroeg hoe het stond met de uitbreiding van de bouwkavels in de Jan de Wysestraat. Volgens de burgemeester is het IOK bezig met een studie. Aan het begin van de straat links zouden 8 tot 10 bouwkavels bijkomen, dit op de grond van Jaan en Marie Snijders. Er werd echter nog geen datum opgeplakt. Ook werd er aandacht gevraagd voor het klooster en zijn omgeving. De mensen van Meersel-Dreef hopen dat deze monumenten zullen bewaard blijven voor de toekomst. Verder was er vraag naar een begraafplaats in Meersel-Dreef, dit is vroeger al eens aan de orde geweest, maar leek toen niet haalbaar. Het schepencollege zal een en ander eens navragen. En ten slotte vroeg iemand ook naar de mogelijkheid om aan de Mosten enkele staanplaatsen te creëren voor kampeerwagens. Tot slot sprak voorzitter Jos Huybrechts een dankwoord uit aan al de aanwezigen. Met de aanstelling van een nieuw schepencollege moet er ook een nieuwe dorpsraad worden verkozen. Op de vergadering kon men zich kandidaat stellen voor de algemene vergadering. Daarbij hoopt men dat al de Meersel-Dreefse verenigingen zullen vertegenwoordigd zijn. Binnen enkele weken zal deze nieuwe algemene vergadering samenkomen en een nieuw dagelijks bestuur kiezen. De dorpsraad hoopt op veel kandidaten en wijst op het belang van een goed werkende dorpsraad, als brug naar de gemeente toe en zeker nu Meersel-Dreef niet meer vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. (tv)


MEERSEL-DREEF

Ontbijt op bed MEERSEL-DREEF – Al vanaf 5 uur ‘s morgens waren de vrijwilligers van onze basisschool ‘t Dreefke in de weer om de ontbijtmanden samen te stellen. De vers gebakken pistolets, sandwiches en koffiekoeken werden samen met het fruitsap en het beleg, netjes verpakt. Daarna was het zaak om alles zo spoedig mogelijk bij de mensen thuis af te leveren. Die konden dan genieten van een lekker vers ontbijt en daarmee de goede zaak steunen, twee vliegen in één klap dus. Met dank aan al de vrijwillige helpsters en helpers. (tv)

PWA Het Plaatselijk Werkgelegenheids Agentschap is onlangs verhuisd naar de Heilig Bloedlaan 246. Samen met het arbeidstrajectbegeleiding en de VDAB zijn zij daar samen in de werkwinkel gehuisvest.

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke nv l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

199

Bingoavond fanfare “Voor Eer en Deugd” MEERSEL-DREEF – Maar liefst 182 steunende leden, speelden enthousiast het spel mee op zaterdag 3 februari tijdens de bingoavond, georganiseerd door de fanfare “Voor Eer en Deugd” van Meersel-Dreef. Jaar na jaar lokt deze avond meer mensen naar de zaal “Bij de Paters”, voor een spannende maar ook ontspannende avond. De vele mooie prijzen en de lekkere hapjes zullen er zeker voor iets mee tussen zitten. Maar ook de leuke sfeer trekt de mensen aan. Het is in ieder geval een hart onder de riem van het bestuur en de vele werkende leden voor en achter de schermen. De hoofdprijs, een hogedrukreiniger, werd gewonnen door Nancy Van der Velden. Aan de Markweg zal het de volgende lente zeker blinken. Op de foto Nancy, zoon Ward en Bert Damen voorzitter van de fanfare. (tv)

45


MINDERHOUT

Lichtmisconcert

Een vol huis voor Norbert Detaeye en muzikanten MINDERHOUT - Het zat er duidelijk aan te komen, de Sint-Clemenskerk in Minderhout zou wel eens te klein kunnen zijn voor het gospelen spiritualconcert van Norbert Detaeye (piano, zang), Eric De Wolf (gitaren, zang) en Willy De Vleeschouwer (elektrische gitaar)! De kaartjes vlogen de deur uit als zoete broodjes en Minarte, organisator, zag met goedkeurende ogen de warme respons. De eerste fans openden de deur al om kwart voor zeven, anderhalf uur voor aanvang, maar die hebben de lange wachttijd zeker niet beklaagd bij de soundcheck van de artiesten. Stipt kwart over acht floepten de spots op het podium aan, ook het orgel baadde in het licht en dit geheel, podium en orgel, plus daarbij het kaarslicht, zorgde voor een sfeervolle aanblik. Bij een concert komen de mensen in de eerste

plaats om te luisteren, maar het oog wil zeker ook wat en daar schenkt Minarte altijd toch wel bijzondere aandacht aan. Dit werd niet alleen door de toeschouwers geapprecieerd, maar ook door de optredende artiesten, die na de voorstelling nog ruim de tijd namen om zich te onderhouden met de belangstellenden. Minarte mag daarvoor zeker een pluim op de hoed steken. De avond gleed zo voorbij! Meeslepende songs, zoals “Peace in the valley”, “Precious Lord” e.a. verwekten rillingen van emotie terwijl de meer uitbundige liederen, zoals “Down by the riverside” door het publiek met volle borst werden meegezongen. De klepel van halfelf op de torenklok deed al zijn werk als de laatste pianonoot en trilling van de gitaren weerklonk. Een dikke twee uur prachtige songs

en muziek waarvan het publiek met volle teugen heeft genoten, inclusief van het drankje na de voorstelling. Minarte wil langs deze weg nogmaals zijn talrijk publiek bedanken! Ook zijn trouwe sponsors, zonder hun hulp was het financiële plaatje niet te overbruggen! KBC-Bank, KBC-Verzekeringen, Houtambacht, Halschoor, Desta, Lauryssen Electronics, Tuinbouwmachines Stoffels, Dier- en tuinzaak Laurijssen, De Plataan en Kerkfabriek St.-Clemens, nogmaals hartelijk dank! Volgend jaar hopen wij op deze mensen en ook op ons trouw publiek terug beroep te doen, want zij geven Minarte een flinke por in de rug om in 2008 een 14de Lichtmisconcert in te richten. (rel)

Concert fanfare De Marckezonen MINDERHOUT - Dat er onder de Minderhoutse fanfare heel wat mensen zitten met een muzikale creatieve geest mag wel geweten zijn: onder de leden is zo’n 25 jaar geleden de Marckriver Jazzband ontstaan. Vorig jaar zag de DWEILBAND het levenslicht. De leuze van de dweilband is de opvallende slagzin: «schoon van weit, weit van schoon». In 2007 is er onder de veteranen van de fanfare als tegengewicht van het jonge geweld gestart met een Tiroler-Egerlander-ensemble. Dat orkestje zou luisteren naar de naam de MARCKTALER

MUZIKANTEN. Wanneer zij een eerste maal voor het publiek spelen is nog niet geweten. Met de komst van dirigent Tim Van Medegael in 2000 waaide er een nieuwe muzikale wind door de fanfare van Minderhout. Tot nu toe heeft de fanfare al driemaal deelgenomen aan orkestwedstrijden met een traag maar groeiend succes. Met dirigent Tim kwam de fanfare als eerste in de regio op de proppen met een themaconcert. Als vernieuwing was het de bedoeling om dit jaar een soort «dans- en muziekavond» te organiseren. Met het oog daarop werd er muziek aange-

kocht en werden er arrangementen uitgeschreven door Tim Van Medegael himself. Tot het na een tijdje begon door te dringen dat een «dans- en muziekavond» door locatieproblemen niet haalbaar leek. Dan werd er in samenspraak met de dirigent besloten om op basis van de al ingeoefende muziek in dat genre verder te bouwen en er een “pop-muziek” concert van te maken. Op het dubbelconcert van vrijdag 16 en zaterdag 17 maart worden er zeer gekende nummers gebracht van Bert Kaempfert, Herb Alpert, Deep Purple, Queen, Abba, Robbie Williams, Marco Borsato, Toto… De toegang is een vrije gift.

Fanfare Minderhout

46


sport Sportnieuws: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout

KFC Meerle te weinig stootkracht Met nederlagen tegen Brecht en Loenhout belandt Meerle stilaan toch weer in de bedreigde zone en moet het zich dringend herpakken in de volgende wedstrijden. Als verzachtende omstandigheid zeker de kwetsurenplaag. Kaart – KFC Meerle 1-1 Een evenwichtige wedstrijd waarbij Meerle eerst op voorsprong kwam, maar vijf minuten voor de pauze besliste een vrije trap, die hard binnengeschoten werd, de wedstrijd. Een puntendeling waar beide teams ook recht op hadden. KFC Meerle – Ol.Essen 4-3 Winnen was zonder twijfel een must! Enkele mooie kansen voor de thuisploeg in de beginfase, maar dan ging het bergaf. De bezoekers namen de gelegenheid om te scoren wel te baat en de gastheren keken aan de rust tegen een harde 0-2 aan. Een donderpreek in de kleedkamer wierp zijn vruchten af en de KFC scoorde driemaal op rij. Via een indirecte vrije trap binnen de zestien klommen de bezoekers terug op gelijke hoogt, maar kapitein Wilfried Pauwels schonk de thuisploeg toch nog een verdiende broodnodige zege. Brecht – KFC Meerle 4 -1 De eerste avondmatch van het seizoen op het Meerlese programma in Brecht en dat was er zeker een in mineur. Een evenwichtige start, maar naarmate de wedstrijd vorderde,kwam de thuisploeg meer op het voorplan en bewerkte een 2-0 voorsprong. Meerle, met veel goede wil, poogde na de rust de bakens te verzetten. Wilfried Pauwels scoorde de aansluitingstreffer, maar na een misverstand in de verdediging was de kous af en de gastheren vonden nog tweemaal de weg naar het doel. Een stevige opdoffer! Loenhout – KFC Meerle 3 – 1 Al vlug holde Meerle achter de feiten aan door een strafschopdoelpunt in de 5de minuut. Echt aangeslagen was het hierdoor niet, het speelde goed mee, maar kon niet verhinderen dat Loenhout tot 2-0 en daarna tot 3-0 uitliep. Dirk Van Bavel plaatste nog een vrije trap knap in de kruising, maar dat was dan weer een plaaster op een houten been. (rel)

Wedstrijden Zondag 4 maart 15 KFC Meerle – Luchtbalboys Zondag 11 maart 15 uur Brasschaat – KFC Meerle Zondag 18 maart 15 uur KFC Meerle – Mariaburg Zondag 25 maart 15 uur Hemiksem – KFC Meerle

Tel.: 03-314.66.28

Email: rene.laurijssen@belgacom.net

Hoogstraten VV goed op dreef Met drie overwinningen, telkens 3-1 of 1-3, één gelijkspel en één nederlaag tegen de vermoedelijke kampioen Racing Mol Wezel, mag men bij HVV niet mopperen. Op Lille, thuis tegen Heist en in Bree scoorde Saïd Karami telkens twee doelpunten en die bleken telkens voldoende om de buit binnen te halen. In Bree en thuis tegen Heusden Zolder speelden de roodwitten eigenlijk twee zespuntenmatchen. Door die twee partijen te winnen deed HVV gouden zaken. Zo houdt men de tegenstand op afstand en moeten de negen wedstrijden die nog op het programma staan voldoende punten opleveren om met een gerust gemoed naar een volgend seizoen in het nationale voetbal toe te leven. Door de volledige vrijheid van spelers zijn de clubs gedwongen lang voor

het einde van een lopend seizoen te denken aan de toekomst. Bij HVV is men ongeveer klaar en de typeploeg voor volgend seizoen zal beslist een aantal wijzigingen ondergaan. (JoJe)

Wedstrijden Zondag 4 maart 15.00 uur Veldwezelt – Hoogstraten VV Zaterdag 10 maart 20.00 uur Hoogstraten VV – Spouwen Mopertingen Zaterdag 24 maart 19.30 uur Tessenderlo – Hoogstraten VV Zaterdag 31 maart 20.00 uur Hoogstraten VV – Witgoor

Notaris Paul ROMMENS Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten/Meer Tel. 03/315.71.67 – Fax 03/315.71.29 e-mail: info@notaris-rommens.be OPENBARE VERKOOP VAN GUNSTIG GELEGEN WOONHUIS TE HOOGSTRATEN (MEERLE) Notaris Paul Rommens te Meer zal met 1 % premie openbaar verkopen: Onder Hoogstraten (Meerle): Een woonhuis met aanhorigheden op en met grond en tuin, gestaan en gelegen Heimeulenstraat 23, groot 791 m². KI 894. Indeling: - kelder: 3 ruime kelders. - gelijkvloers: hal, toilet, keuken, living en eetplaats, 3 slaapkamers en badkamer. - zolder: ruime zolder boven het hele huis. Decreet Ruimtelijke Ordening: - stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor het bouwen van een woonhuis (10/04/1979). - bestemming volgens Gewestplan: woongebied. - geen dagvaardingen, geen rechterlijke beslissingen, geen voorkooprecht en geen verkavelingsvergunning. Aanvaarding: na betaling koopsom en onkosten. Bezichtiging: elke zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur (vanaf zaterdag 24/02/2007). Zitdagen: inzet op donderdag 8 maart 2007 en toewijs op donderdag 22 maart 2007, telkens om 17.00 uur in “De Voorthoeve” te Hoogstraten/Meerle, Voort 10. Verdere inlichtingen ten kantore van de Notaris. Kandidaat-kopers dienen identiteitskaart, trouwboekje en eventueel (wijzigend) huwelijkscontract mee te brengen.

47


SPORT

KFC Meer handhaaft zich in de middenmoot Veel inzet en karakter bij KFC Meer, maar dit loonde niet op het veld van leider Mariaburg, waar het ook wel even wennen was aan het kunstgras en ook niet tegen het tweede geklasseerde Hemiksem. Thuis tegen Brecht werden de zaken rechtgezet, maar moest wel twee keer een achterstand opgehaald worden om tenslotte op karakter een driepunter in de wacht te slepen. KFC Meer – Brasschaat: stilgelegd Bij een 0-0 stand vond de scheidsrechter het welletjes en liet de spelers in de warme kleedkamer uitpuffen, want de helse regenbuien en de felle wind zorgden voor een onbespeelbaar veld en verkleumde spelers en supporters. Mariaburg – KFC Meer 2 – 0 Enkele kansjes langs beide kanten, maar geen uitgesproken doelgevaar en een 0-0 ruststand drong zich stilaan op tot de leidersploeg in de 41ste min. een kopbal via de binnenkant van de paal in doel zag deviÍren. Na de rust hetzelfde spelbeeld met dien verstande dat de gastheren rond het uur nogmaals de weg naar het doel vonden. Inzet genoeg bij Meer, maar om te scoren moeten er kansen gecreÍerd worden en dat ontbrak bij de geelzwarten. KFC Meer – Hemiksem 1 – 2 De KFC nam de match meteen in handen en de gasten die vrij stevig voor de dag kwamen, vonden niet zo vlug het juiste ritme. In de 34ste min. een terechte strafschop in het Meerse voordeel

en Roel Hofmans liet deze wenkende kans niet liggen., 1-0 en meteen de ruststand. Een heel ander Hemiksem na de pauze, Meer werd op de eigen helft teruggedrongen zodat de spitsen nog moeilijk te bereiken waren. In de 60ste min. viel de gelijkmaker en tien minuten later viel de winninggoal letterlijk uit de lucht. Een spannende eindfase die enige deining verwekte toen een thuisdoelpunt wegens hands afgekeurd werd. Voor zijn eerste helft had Meer wel een puntje verdiend, maar zeggen dat de bezoekers de overwinning gestolen hebben, is de waarheid ook wel geweld aandoen. KFC Meer – Brecht 3 – 2 Een rommelige start en na tien minuten mocht Wes Laurijssen zich al meteen omdraaien. Meer repliceerde kordaat en Koen Koyen trapte enkele minuten laten de thuisploeg op gelijke hoogte. Een bal tegen de Meerse paal, een vrije trap van Nick Jansen tegen onderkant lat en terug buiten, en de 1-2 na slordig uitverdedigen kenmerkten de eerste helft. Meer kwam scherp uit de kleedkamer en Koen Koyen wachtte niet te lang voor de 2-2. De thuisploeg ging verder op haar elan en Nick Jansen trapte een vrijschop voorbij de bezoekende keeper, 3-2. Pieter Voeten kopte nog op de lat en Koen Koyen kwam nog oog in oog met de laatste man. Op basis van de tweede helft zeker een verdiende zege voor een gemotiveerd KFC Meer. (rel)

De nieuwe Honda VersamowÂŽ-techniek De eerste 4 in 1 grasmaaier kan: 1. Vangen

Wedstrijden Zondag 4 maart 15 uur Oostmalle – KFC Meer Zondag 11 maart 15 uur KFC Meer – Sparta Linkeroever Zondag 18 maart 15 uur Kaart – KFC Meer Zondag 25 maart 15 uur KFC Meer – Ol.Essen Zondag 1 april 15 uur KFC Meer - Brasschaat

Kapitein Sander Laurijssen, met ‘hogedrukreiniger’, baant zich een weg naar het Brechtse doel.

7K76 @Vciddg

L;HIC?II;D

@7DII;DI <gVk^c :a^hVWZi]aVVc , '('% =dd\higViZc

2. Uitwerpen 3. Mulchen 4. Bladversnipperen

L;HP;A;H?D=;D 9;DJ;7#87DA B;D?D=;D L^_ WZodZ`Zc J cV iZaZ[dc^hX]Z V[hegVV` IZa# %( (&) (, -- " ;Vm %( (&) ,) &) lll#kZghb^hhZc_VchhZch#WZ kZghb^hhZc_VchhZch5edgi^bV#WZ

48


SPORT

KVNA Wortel De thuismatch tegen Molenkring met wisselende kansen voor beide doelen was van zeer goede kwaliteit. Het was wonderlijk dat er geen doelpunten vielen, maar het gelijkspel was een rechtvaardige weergave. Het zwakke HIH Turnhout was enkele maten te klein. Al snel trapte Dennis Lauryssen de bal na een scrimage via de lat binnen. Dennis Lauryssen en Wim Vermeiren kregen nog een zestal open kansen, maar we moesten wachten tot de 75ste minuut op Joost De Bie, die met een knappe lob de doelman verschalkte. De thuisploeg was nooit gevaarlijk en de 0-2 eindscore was veel te laag. Na enkele goede aanvallen van de thuisploeg, maakte het bezoekende Gierle twee verrassende maar mooie doelpunten. De wedstrijd was toen 20 minuten oud. Het duurde even voor een aan-

geslagen VNA zich kon herpakken. De kansen kwamen er en Willem De Gruyter kon een strafschop op Dennis Lauryssen verzilveren. Kort na de pauze kreeg Stijn De Vleeschouwer rood na een warrige faze. Met 10 vochten onze spelers moedig verder en kregen meerdere kansen, maar ook de bezoekers raakten de paal. Gelukkig kon Willem De Gruyter met zijn tweede strafschop de verdiende 2-2 vastleggen.

Pulle dat op gelukkige wijze scoorde. De trainer nam nu risico’s en het werd nog 4-1. Deze eindstand hadden onze spelers zeker niet verdiend wel integendeel.

Titelkandidaat Pulle begon zeer agressief aan de match. Dit resulteerde in een doelpunt. De furie was vlug over. Onze voorspelers kregen open kansen, maar ze stuitten op een secure keeper. Na een vrijschop trapte Joris Van Ginniken de bal binnen. Er stond nu maar één ploeg op het veld, maar het was de thuisploeg, die voor de rust onverdiend scoorde. Na de pauze waren de beste kansen weer voor VNA, maar het was weer

Wedstrijden

Minderhout – Poederlee: afgelast Minderhout VV – Dosko 3 – 1 Een comfortabele voorsprong al na tien minuten in het voordeel van MVV en dit zonder zelf te scoren. Twee owngoals van de bezoekers, maar ja, daar lag MVV helemaal niet van wakker. Dosko werd op de eigen speelhelft teruggedrongen en Dries Schrauwen kogelde nummer drie tegen de touwen. De tweede helft controleerde Minderhout de partij, Dosko dreigde wel, maar keeper Hans Jacobs liet zich op geen fout betrappen en moest zich slechts in de slotminuten éénmaal omdraaien. Molenkring – Minderhout VV 1 – 3 Een verdiende overwinning na een aangename wedstrijd! MVV miste Dries Schrauwen wegens een arbeidsongeval en had toch een beetje schrik

Zondag 4 maart 15.00 u. Poederlee - KVNA Wortel Zondag 11 maart 15.00 u. KVNA Wortel - Massenhoven Zaterdag 17 maart 19.30 u. DOSKO – KVNA Wortel Zondag 25 maart 15.00 u. KVNA Wortel - Minderhout

Grootse veldtoertocht

Minderhout VV aan de leiding Na de misstap in Massenhoven herpakte MVV zich volledig in de toch moeilijke wedstrijden tegen Dosko en Molenkring. Mede door het voortdurende verlies van Pulle komt MVV aan de leiding met één match minder gespeeld.

Onze wedstrijden zijn na Nieuwjaar van zeer goede makelij. Indien onze spelers zo verder doen beleven we nog een leuk seizoeneinde.

van de stevige thuisreputatie van de gastheren. Na 20 minuten komt MVV op voorsprong langs Geert Mertens en tien minuten later doet Koen Koyen dit hem na. Na de rust wel een aandringende Molenkring, maar de MVV-verdediging met de kopbalsterke Roel Hermans verroert geen vin. MVV verhoogde de score nog via Jan De Roover en Molenkring verloor nog twee spelers met rood onder de neus. Een kwartier voor tijd viel het thuisdoelpunt, maar toen had MVV al lang de schaapjes op het droge. (rel)

HOOGSTRATEN - Zondag 4 februari vond de 16de veldtoertocht van de Hoogstraatse Wielertoeristen plaats. Met ruim 1.100 deelnemers mogen we van een groot succes spreken. Zij konden kiezen uit een parcours van 30 of 45 kilometer, grotendeels door veld- en boswegels in de omgeving. Voor de jongeren was er een kidsparcours van 20 kilometer uitgestippeld. Start- en aankomstplaats was het Klein Seminarie, waar men na afloop ook kon douchen, de fiets kon laten reinigen of op calorieën kon komen in de après-fietsbar. (dh)

Wedstrijden Zondag 4 maart 15 uur Minderhout VV – Flandria Zondag 11 maart 15 uur Wechelderzande – Minderhout VV Zondag 18 maart 15 uur Minderhout VV – Oelegem Zondag 25 maart 15 uur Wortel – Minderhout VV Zondag 1 april 15 uur Minderhout VV – Poederlee.

Boekhoudbureau

Profisk cvba [ Boekhouding en administratie [ B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten [ Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten [ Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen [ Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

E

Veld- en boswegels maar ook andere trage wegen lenen zich uitstekend voor fietsparcours. Hier komen enkele fietsers over voetweg 24. 49


SPORT Waar

Een betere conditie?

Laat je testen in de FITbis! Bewegen en nog eens bewegen is de boodschap! Langs alle kanten word je tot bewegen bewogen! Voor de gezondheid! Om deze activiteit in al zijn vormen te stimuleren wil de provincie Antwerpen haar inwoners helpen om onze conditie te verbeteren. Daarom trekt vanaf 4 maart de FITbus, een lijnbus omgebouwd tot mobiele teststudio door de provincie. In Hoogstraten verschijnt de bus vlak voor het stadhuis op zaterdag 17 maart van 15 uur tot 18 uur en iedereen kan hiervoor inschrijven. Ook vindt er een retest-dag plaats en dit op zaterdag 16 juni in het sportcentrum Diepvenneke te Vosselaar waar uw conditie dan geëvalueerd wordt.

Welke testen? Twee soorten: een fietsproef test het uithoudingsvermogen van de deelnemer en een vet-

meting vertelt over het percentage lichaamsvet in verhouding tot de vetvrije massa. Als deze twee proeven achter de rug zijn, krijg je een gepersonaliseerd trainingsschema en voedingsadvies toegewezen en de bedoeling is dat je dan de volgende 10 weken aan de slag gaat om je uithoudingsvermogen in jouw favoriete sport te verbeteren.

Joggen Om je hierin te helpen wordt in Hoogstraten een joggerscursus voor beginners en gevorderden en een initiatiecursus Nordic Walking aangeboden. Onder begeleiding van ervaren mensen wordt je loopprestatie geleidelijk opgebouwd en het doel is dat je op het einde van de 10 weken 5 km of 10 km kan lopen. Iedereen is welkom en de cursus kost 20 euro.

300 jaar jong en veel tenniservaring!

V.r.n.l.: Louis Van Aken (81), Xavier Brosens (77), Renol Vestergaard (71) en Paul Gommers (71), samen 300 jaar jong.

Bij de foto rechts: Xavier Brosens in 1937 met de klas van meester Embrechts. Xavier herkende nog heel wat gezichten uit die tijd: (boven) Verschueren, A. Mees, M. Graumans, R. Bellens, Hermans, C. Snoeys, J. Dieles, Hofkens – (midden) Angelvaldez (Sp.), ?, J. De Wilde (‘de pruis’), J. Verschueren, Gaston Krols, A. Van Dun, J. Govaerts, ?, Michielsen, Fockaert – (onder) Jaak Vinck, Frans Goris, Xavier Brosens, René Van Bergen, Meyvis en Jules Pillot. 50

In Wortel kom je samen op het voetbalterrein van KVNA Wortel om 19 uur en dit op maandag, woensdag en vrijdag met start op maandag 2 april en dit in samenwerking met KWB-Wortel en de Landlopersjogging. Keuze tussen 5 en 10 km! In Hoogstraten verzamel je aan de atletiekpiste van het Klein Seminarie om 20.30 uur en dit op donderdagavond te beginnen vanaf donderdag 15 maart. Begeleiding AVN. Alleen de 5 km! De Initiatiecursus Nordic Walking beslaat een tiental lessen van 1,5 uur elk met start om 19 uur op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 maart, telkens tien avonden na mekaar. Verzamelen aan het Casino. Let op, het aantal deelnemers is telkens beperkt tot 20 personen. Inschrijven kan je op de sportdienst Hoogstraten. De prijs voor deze lessen bedraagt 50 euro! Info en inschrijving sportdienst Hoogstraten, Vrijheid 149, tel.03 340 19 51; sport@hoogstraten.be (rel) HOOGSTRATEN - Doe dit maar eens na! Louis Van Aken, Xavier Brosens, Renol Vestergaard en Paul Gommers tennissen al vele jaren elke week samen in de Hoogstraatse Tennisclub. ’s Winters spelen ze in de tennishal in de Achtelsestraat. Tijdens en zeker na het tennissen wordt er veel plezier gemaakt. Vind je dit nog niet bijzonder? Dat zal veranderen als je weet hoe oud (of jong) het gezelschap samen is! Tel maar mee: 81 + 77 + 71 + 71 jaar = … 300 jaar! Absoluut de moeite voor een foto van het viertal, getooid met een herinneringscap met daarop de magische leeftijd. Overigens is Hoogstratenaar Xavier geen groentje als het op tennissen aankomt. Hij herinnert zich nog goed de oprichting van de 1ste tennisclub in onze gemeente in 1940. Deze club, onder het voorzitterschap van dokter Bremans, had haar plein in de Karel Boomstraat nr. 36, waar nu de familie Michielsen woont. Xavier begon er vrijwel meteen te tennissen, waardoor hij kan terugblikken op een carrière van meer dan 65 jaar! Wij wensen het viertal nog veel gezonde jaren tennisplezier. (dh)


SPORT

Nieuwe vereniging!

Nordic Walking Hoogstraten (NWH) GROOT-HOOGSTRATEN - De lessen nordic walking die de stedelijke sportdienst vorig voorjaar organiseerde, kenden een groot succes. Enkele deelnemers deden in de zomer verder door elke zondag een wandeling uit te stippelen. Een andere groep wandelde ’s zaterdags, telkens in Wortel-Kolonie. Op initiatief van de sportdienst kwamen de wandelaars opnieuw bij elkaar en een nieuwe vereniging zag het levenslicht: Nordic Walking Hoogstraten (NWH). De club staat open voor iedereen die in groep wil nordic walken. Geïnteresseerden betalen 15 euro lidmaatschap voor het 1ste lid, en nog eens 10 euro voor elk volgend lid van het gezin. Een lidmaatschap geeft u niet enkel toegang tot de wandelingen van zaterdag en zondag, u bent dan ook verzekerd tijdens de wandeling en op weg van en naar de wandeling. Wie lid wordt ontvangt een wandelkalender en mettertijd ook een wandelmap. Weet u niet of wandelen in groep u ligt, dan kunt u vrijblijvend eens deelnemen en daarna beslissen of u al dan niet lid wordt. Iedere zaterdag en zondag stippelt NWH een wandeling van 6 à 7 kilometer uit. Beurtelings in Hoogstraten en over de grens. Op zaterdag wordt er altijd in de Kolonie gewandeld, waarbij om 13.30 aan het Casino vertrokken wordt.

Sinds kort heeft Hoogstraten haar eigen Nordic Walking Club. ’s Zondags wordt vertrokken om 9.30, aan de Pax of aan de Vredesboom in Meer. De wandeling start om 10 uur. Meer info is te verkrijgen bij onderstaande bestuursleden: Jan Verlinden (voorzitter), Gemeentestraat 3, Minderhout (0473/89.21.53), secretaris Johan Hereijgers,

Het Lak 7a, Meer (03/315.76.58) of ondervoorzitster Trice Van Merode, Vrijheid 98, Hoogstraten (03/314.57.24). Lid worden kan door het nodige bedrag over te maken op 979-238382151 t.a.v. Nordic Walking Hoogstraten, Gestelsestraat 41, 2321 Meer.

51


SPORT

De kampioenen van “De Blauwe Duif” Hoogstraten Uitslagen

“De Blauwe Duif”-kampioenen (v.l.n.r.) Jef Haest, Alfons Bolckmans, Jan Goris, Stanny Laurijssen, Juul Weerts en Frans Goris.

1ste Marathon der Noorderkempen

Frans Goris: kampioen 1ste en 2de getek. jonge Quievrain; alg.kampioen jonge Quievrain Juul Weerts: kamp. 1ste en 2de getek. jonge Quievrain; alg.kampioen jonge Quievrain Stanny Laurijssen: kamp.1ste get. oudeQuievrain; kamp.1ste getek. en 2de getek. oude Quievrain; kamp.lste getek. oude Noyon; alg.kampioen oude Noyon Jan Goris: kamp.1ste getek. jonge Quievrain; kamp. 1ste en 2de getek. oude Noyon; kamp. 1ste getek. jonge Noyon; alg.kampioen jonge Noyon; alg.kampioen oude, jaarse en jonge Noyon Jef Haest: kamp.1ste getek. jaarse Noyon; kamp. 1ste en 2de getek. jaarse Noyon; alg.kampioen jaarse Noyon; Koning kampioen 2006 Alfons Bolckmans: alg.kamp. oude Quievrain; kamp. 1ste getek. jaarse Quievrain; kamp. 1ste en 2de getek. jaarse Quievrain; alg.kampioen jaarse Quievrain; alg. kampioen oude, jaarse en jonge Quievrain.

Rallycross

Jos Sterkens klaar voor een nieuw seizoen MINDERHOUT – Het nieuwe rallycrossseizoen hangt alweer in de lucht en Jos Sterkens, de piloot uit Minderhout, weet van geen capituleren en de ambitie is er nog steeds. Meedingen naar een titel wil hij alleszins met zijn Ford Fiësta 2 liter achterwielaandrijving. Een in de winter speciaal gebouwde auto om deel te nemen in een nieuwe klasse met uitsluitend achterwiel aangedreven wagens.

Langeafstandslopers, en die vind je toch een aantal in onze regio, mogen zich al beginnen op te warmen. Geen verplaatsing naar Parijs, Rotterdam, New York, Londen of Venetië! Blijf gewoon met je beide voeten op de begane “grond” en loop de marathon in je eigen streek. De gemeenten Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Beerse, Malle en Brecht organiseren op 7 juli de Eerste Marathon der Noorderkempen. Een tocht van 42 km over vooral landelijke wegen en die alle bovengenoemde gemeenten zal aandoen. De vereniging “Rijkevorsel leeft” kwam met het idee op de proppen en het is de bedoeling

52

dat elke gemeente om het jaar de start van deze marathon op zich neemt. Hoogstraten bestaat in 2010 achthonderd jaar en bij deze gelegenheid wil zij in dat jaar de start op zich nemen. Ook voor de bedrijven en verenigingen is voor een nieuwigheid gezorgd. Men kan deelnemen aan een estafetteloop door een ploeg van zes personen samen te stellen die mekaar onderweg aflossen en alzo een volledige marathon lopen. Na afloop van deze manifestatie op 7 juli barst er een denderend volksfeest los op het dorpsplein in Rijkevorsel. (rel)

Voor de Belgische titel en voor een podiumplaats in de Europese wedstrijden wil hij zich extra inzetten. Het Belgisch kampioenschap beslaat zeven wedstrijden (vier in Maasmechelen, twee in Valkenswaard en één in Grundau in Duitsland) en start op vier maart. Het Europees kampioenschap omvat tien wedstrijden en neemt een aanvang in de maand mei en wel in Portugal. Succes, Jos! (PeSte)

ZOEKERTJE Te huur: Vakantiewoning – kindvriendelijk huis & tuin (4-13 p.), Tiszameer, Hongarije, bewaakt zandstrand, openluchtbaden, fietsen, … info: christiane.van.den.bosch5@ telenet.be


SPORT

Indoorjumping

Dirk Vinckx en Jan Stoffelen beste jumpers in de “Schaal van de Stad” MINDERHOUT – Zondag 11 februari werd in de Blauwbossen de 4de en laatste springindoor van het gewest LRV-Hoogstraten betwist. Elke winter worden er zo’n vier indoors georganiseerd voor de clubs uit Minderhout, Meer, Meerle, Wortel en Hoogstraten. In deze laatste indoor waren Paul Laurijssen en Bram Herrijgers in de klasse licht aan het feest, in de klasse midden toonden Katrien Geerts en Wim Bartholmeeusen hoe het moest en in de klasse zwaar stond er geen maat op Dirk Vinckx en Jan Stoffelen. Die avond reikte schepen voor sport Tinne Rombouts de prijzen uit van het regelmatigheidscriterium. Jan Stoffelen veroverde de schaal in klasse licht en midden en Dirk Vinckx klopte iedereen in klasse zwaar.

Einduitslag Klasse licht 1.Jan Stoffelen (Bulgarie) Minderhout 126 p.; 2. Paul Laurijssen (Patina) Meer 118 p.; 3. Lotte Vermeiren (Balou) Meerle 92 p.; 4. Hans Brosens (Vainquer) Meerle 82 p.: 5. Bram Herrijgers (Umiro van Beek) Meer 82 p. en Jef Aerts (Athena) Meer 82 p.

V.l.n.r. Dirk Vinckx, winnaar in klasse zwaar, Tinne Rombouts, schepen voor sport, Jan Stoffelen, de beste in klasse midden en licht.

Klasse midden 1.Jan Stoffelen (Anbingo) Minderhout 68p.; 2. Tom Stoffelen (Birte) Minderhout 51 p.; 3. Katrien Geerts (Valenca) Hoogstraten 49 p.; 4. Wim Bartholmeeusen (Ariant Du Palis) Wortel 42 p.; 5. Tom Stoffelen (Vulkaan) Minderhout 40 p. Klasse zwaar 1.Dirk Vinckx (Aro) Meer 71 p.; 2. Wim Vinkcx (Rivella) Meer 57 p.; 3. Jan Stoffelen (Variant de Pykette) Minderhout 42 p.; 4. Kristof Stevens (Natricia de la Fazenda) Meer 28 p. 5. Johan Brokken (Rodexco) Wortel 27 p.

De winnaars bij de pony’s (v.l.n.r.) Nathalie Voeten, Elke Vermeiren, Roel Bevers, Loes Lenaerts en Laura Frijters.

Garage Geudens bvba

Pensioenen

Meerseweg 8 - 2321 Hoogstraten-Meer Tel.03/315.71.76 Fax 03/315.88.14 www.geudens.be

De Rijksdienst voor Pensioenen houdt zitdag in het stadhuis van Hoogstraten op dinsdag 13 maart van 10 tot 11 uur.

Verkoop personen- & bedrijfswagens Tweedehandswagens Erkende carrosserieafdeling Alle onderhoud en herstellingen

Bibliotheek

1946-2006

***60 Jaar Garage Geudens***

In de jeugdhoek van de bibliotheek van Hoogstraten staan twee infozuilen. Het aanbod van infofolders is onlangs weer sterk aangevuld. Deze folders kan je gratis bekomen.

53


SPORT

Veloclub viert jonge renners GROOT-HOOGSTRATEN - Toen Charel Versmissen, erevoorzitter van de Lustige Wielrijders, vorig jaar de ploegvoorstelling van Hoboken WAC bijwoonde, schrok hij ervan dat er liefst 20 Hoogstraatse jeugdrenners bij waren. Hij vertelde dit op de bestuursvergadering, waar prompt het idee werd geopperd om de opbrengst van de kaartprijskamp van de club te gebruiken om de deze jonge sporters eens in de bloemetjes te zetten. Luc Meyvis van café De Velo had daar wel oren naar en hij sprong bij de veloclub op de kar. Resultaat was een druk bijgewoonde rennersviering, op vrijdagavond 9 februari in café De Velo. De aanwezigen konden genieten van de smakelijke hapjes van traiteur RoelenAerts en van enkele lekkere bieren van de Velo. Maar vooral konden ze luisteren naar de jonge talenten, die één voor één geïnterviewd werden door René Vermeiren, gekend als commentator/ interviewer bij tal van gekende koersen. Onder hen ook twee wereldkampioenen: Joeri Adams (juniores veldrijden) en – iets minder jong – Herman Martens (veldrijden + 60). Viervoudig Belgisch kampioene Dorien Van de Velden kon niet aanwezig zijn, omdat ze tezelfdertijd moest rijden in de zesdaagse in Hasselt. De aanwezige renners keerden huiswaarts met enkele mooie cadeaus en waardebons. Wie ze zijn? We zetten ze voor u op een rijtje … (dh)

Aangesloten bij Hoboken WAC Elite zonder contract (- 23 jaar): Stijn Adams (Minderhout), Koen Govaerts (Minderhout), Jo Hofkens (Hoogstraten), Hans Pemen (Hoogstraten) en Roy Roelen (Hoogstraten). Juniores 2de jaar: Kurt Brosens (Meer), Sander Van den Bergh (Hoogstraten), Pieter Van de Velden (Meer) en Dorien Van de Velden (Meer). Juniores 1ste jaar: Nick Hermans (Hoogstraten, inmiddels overgeschakeld naar BMX) en Sam Van Hemelen (Hoogstraten). Nieuwelingen 2de jaar: Marc Franken (Meerle), Jens Joosen (Hoogstraten), Niels Koyen (Minderhout) en Douglas Roelen (Hoogstraten). Nieuwelingen 1ste jaar: Jens Adams (Minderhout), Werner Brosens (Meer) en Stef Hendrickx (Meerle) Aspiranten: Rob Leemans (Meerle) en Sophie Leemans (Meerle) Aangesloten bij KWV Turnhout Juniores 2de jaar: Raf Pluym (Meer) Aangesloten bij AVIA Veldrijden juniores: Joeri Adams (Minderhout)

De Hoogstraatse wereldkampioenen Herman Martens en Joeri Adams, met achter hen Michel Jansen van Friswit (medesponsor rennersviering), voorzitter Paul Van Merode, erevoorzitter Charel Versmissen en vaandrig Jaak Coertjens.

Cyclocross

Sven Nys oppermachtig in De Mosten

Sven Nys schreeuwt zijn vreugde uit terwijl de geklopte Richard Groenendaal zijn ontgoocheling moeilijk kan verbergen. Weer heel wat sfeer in en rond het recreatiecentrum De Mosten voor de 7de manche van de Kärcher Superprestige en natuurlijk met alle nationale en internationale vedetten aan de start, uitgezonderd Bart Wellens die in het wereldkampioenschap door een spectaculaire tuimelperte gedwongen aan de kant bleef. Wereldkampioen Erwin Vervecken kon geen verlengstuk breien aan zijn huzarenstuk in het wereldkampioenschap te Hooglede en alleen vechtjas Richard Groenendaal bereikte in het wiel van Nys de aankomst. Een wedstrijd die good old Richard dolgraag op zijn palmares geschreven had, maar dat was dan weer zonder de kannibaal uit Baal, Sven Nys, gerekend. Geen cadeautjes aan tegenstanders en ook niet aan ploegmaats, want Nys hoopt dit seizoen de kaap van dertig zeges te ronden en of hij deze kan omzeilen twijfelt wel niemand. Bij de juniores waren alle ogen gericht op de wereldkampioen Joeri Adams uit Minderhout. Op een snelle omloop, niet zijn cup of tea, werd hij tot zijn tevredenheid, uiteindelijk derde achter Baestaens en de Nederlander Sinkeldam! Ook bij de nieuwelingen, met 62 aan de start, finishte Minderhoutenaar Niels Koyen op een knappe zesde plaats! (rel)

Kopij

Sophie Leemans, één van de ruim 20 Hoogstraatse wielertalenten, voor de micro van René Vermeiren, in een stampvol café De Velo. 54

Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 28 maart. Alle kopij voor deze editie verwachten wij ten laatste op woensdag 14 maart. Tot zondag 18 maart kan u het sport- en dorpsnieuws nog binnenbrengen.


VARIA

Google Earth

De Google-Truck

Wanneer werd deze foto genomen? De internet-nerds onder onze lezers hebben voorzeker Google Earth al op hun computer geïnstalleerd. Google Earth is een wonderbaarlijk programma waarmee je over de hele wereld kan reizen (vliégen haast) en door middel van satellietfoto’s elk plekje op de aardbol kan bekijken, dikwijls met labeltjes en detailfoto’s aan de ‘landmarks’. Niet alle regio’s echter hebben scherpe beelden omdat Google niet van overal over mooie foto’s kon beschikken. Zo is New York vlijmscherp te zien en de grootste wereldsteden ook. In woestijn-, bos- en landelijke gebieden is de fotokorrel echter dikwijls zo grof, dat enkel een algemeen perspectief enig beeld geeft.

Tot voor kort hoorde Hoogstraten tot de grofkorrelige beelden op Google Earth. Maar het raster is nu verfijnd. Jammer genoeg ligt de naad van de grove korrel (rest van de Kempen) en de fijnere (ten noorden van Hoogstraten) nét over het centrum van Hoogstraten. Daardoor lijkt het alsof er wolken drijven maar dat is niet zo. De witte vage vlekken zijn de resten van de overgang van grove korrel naar het fijne raster. Tot zover hebben we alles onder controle. Wat wij ons echter afvragen is, wanneer werd deze satellietfoto genomen? Kan iemand op basis van wat hij/zij ziet misschien een tipje van de sluier oplichten. We zijn al erg geholpen met

antwoorden als: de foto is zeker genomen voor of na een bepaalde datum want toen stond dit of dat er niet (meer). We zien in ieder geval dat ze genomen is tijdens de omleiding door de Gustaaf Segersstraat, getuige de rij vrachtwagens die erdoor rijdt (en ook over de Vrijheid overigens). Wie een (gedeeltelijk) antwoord denkt te weten mag ons contacteren. Mail ons (zie: www.demaand.be). Voor alle duidelijkheid: dit is géén quiz-vraag. Voor één keer weten wij het antwoord namelijk ook niet. (lvr)

Groenten uit eigen moestuin je kan het leren! Een moestuin beginnen en het genot smaken om er zelf van te smullen. Voor sommigen is het de natuurlijkste zaak van de wereld, voor anderen een hele opgave. Toch dromen velen van een plekje in de tuin waar je “zomaar” kunt gaan plukken wat er straks op tafel wordt gezet. Bovendien heeft het zelf geteelde groentenpakket geen duizenden vliegtuigkilometers achter de rug voor het op je bord belandt. Als je meer greep wilt krijgen op het voedsel dat je eet is een eigen moestuin een goed begin. Vanuit deze gedachte organiseert Velt-Noorderkempen een lessenreeks voor beginners.

9.30 uur tot 11.30 uur. Velt-leden betalen 7,5 Euro, niet-leden 10 Euro voor de twee lessen, handboek inbegrepen.

Lesgever: René Meulemans, plaats: Natuureducatief Centrum ‘’t Kerkuiltje’, Dorpstraat 19 te Sint-Lenaarts om 19.30 uur. Leden gratis. Nietleden betalen 2,5 Euro.

Donderdag 12 april ‘De minimoestuin’ Voor (jonge) tuiniers die op een kleine oppervlakte toch wat gezonde verse groenten willen kweken (vb. in potten en bakken op een terras of stadstuintje).

Graag vooraf aanmelden bij Jan Horsten (telefonisch op 03 314 22 55 of per e-mail info. noorderkempen@velt.be)

Zaterdag 3 maart en 17 maart ‘Moestuin voor beginners’ (les 1 en 2) Een sterke aanrader voor iedereen die wil starten met een ecologisch(e) moestuin(tje). Stap voor stap wordt uiteengezet hoe je er aan begint en wat je nodig hebt. Lesgever: Dirk Govaerts, plaats: ‘Natuurhuis’ in de boerderij van Wortel-kolonie, telkens van

55


KAAT ZEGT

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Kaat Haest (18) is eerstejaars student aan het Antwerpse Herman Teirlinck Instituut. Als dochter van een bekend Hoogstraats politica blikt ze eerst even terug op de voorbije winter, om zich daarna uit eigen naam over de lente te buigen.

Tegenwoordig zie ik elke morgen een schaap. En dan bedoel ik niet zo’n wollig beestje. Nee, het gaat om een drie verdiepingenhoog reclame-exemplaar dat ik tegenkom op weg naar de tram. Naast hem staat de slogan ‘If you just follow, you’ll never lead.’ Die schattige schapensnoet en zijn stimulerende slagzin geven mij telkens weer lentekriebels. Het klinkt misschien wat voorbarig, maar nu de dagen weer beginnen lengen, de vogeltjes weer fluiten en de sjaal niet meer drie keer om de nek hoeft, durf ik het toch poneren: de lente is in zicht. Op politiek vlak is de winter in Hoogstraten al afgesloten. Nu we ons niet langer in oorlogsgebied bevinden, is het dorpsleven weer een stuk aangenamer geworden. Je kunt op een mooie dag weer rustig langs de Vrijheid flaneren, terwijl je ongedwongen mensen, voorgevels, etalages en bomen mag bekijken, zonder je de hele tijd bewust te moeten zijn van je politieke voorkeur. Geen indoctrinerende verkiezingsborden- en affiches meer te bespeuren. Wanneer je ’s avonds langs het stadhuis passeert, hoef je je al evenmin zorgen te maken: de kans dat je in een betoging terechtkomt, is nu weer vrijwel nihil. Maar ook op mijn persoonlijke leventje heeft deze ‘nieuwe politieke lente’ invloed. Tijdens de week geen telefoontjes of sms’jes meer om een korte samenvatting van de stand van zaken door te geven. Als ik op vrijdag thuis kom, hoeven we niet eerst de politieke situatie van de afgelopen week door te nemen. En ik kan weer gerust op café gaan, zonder dat iemand me bij

wijze van groet – uiteraard uiterst vriendelijk – een welbepaalde kleur naar het hoofd slingert of commentaar geeft op de Ice Tea Green die ik bestel. Niemand die het nog in zijn hoofd haalt om – ongetwijfeld met de beste bedoelingen – zijn scherpzinnige politieke analyses met mij te delen, laat staan dat er verwacht wordt dat ik daar minstens even scherpzinnig op kan antwoorden.

Het concept is gekend. Wie zichzelf herkent in het omcirkelde hoofd op de foto wint een boekenbon van 12,5 euro. Ook de herkenners van het kopje komen bij lottrekking in aanmerking voor een dergelijke boekenbon. Dus wie wil meespelen geeft de naam van het kopje en zijn eigen naam en adres door voor de 10de van de maand, hetzij via een briefkaart aan De Hoogstraatse Maand, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten of via een e-mail: redactie@ demaand.be Maar vergeet dan niet je naam en adres te vermelden. Een boekenbon zenden aan een e-mailadres gaat voorlopig nog niet. Zie ook www.demaand.be

leerjaar in 1969 of in 1970 in MeerselDreef de belhamels in bedwang weet te houden. Slechts vier mensen herkenden in het cirkeltje Jos Stoffels uit MeerselDreef. Sneu, maar tussen deze vier moest geloot worden wie van hen de boekenbon van 12,5 euro in de wacht zou slepen. Het lot heeft bepaald! Mogen dus iets in hun bus verwachten: Patrick Mertens, Gemeentestraat 16, Minderhout en Jef Jacobs, Markweg 6 te Meersel-Dreef. Proficiat.

Uitslag van vorige maand Deze maand is de buit eerder aan de magere kant te noemen. We hielden er rekening mee dat het ooit eens moest gebeuren. Voor de eerste maal herkende het kopje zichzelf niet. Toch is het meester Jos Verboven die in het vijfde of zesde

Ja, die lente. Nu de weerkundige winter op zijn einde loopt, worden mensen weer vrolijker, gedurfder en ondernemender. Zo rees er op school het geniale plan om een citytripje Dublin te organiseren, onder het mom van “we zijn met ‘Ulysses’ van James Joyce bezig”. Wie niet waagt, niet wint. Het jaar daarvoor was dezelfde docente toch ook met haar klas, in het kader van een voorstelling rond ‘Oorlog’, naar Ieper gegaan. Dus wij naar de coördinator. En tot onze eigen verbazing kregen we groen licht

Toelichting bij opgave van deze maand Hier gaat het duidelijk om een laureatenviering. Alleszins op de foto stak zij er met kop en

Met medewerking van Standaard Boekhandel - Hoogstraten 56

en drie dagen vrij. Een kleine maand later zaten we op het vliegtuig. Dublin zelf was geweldig. We sliepen in een overbevolkte jeugdherberg, we probeerden – zonder degelijk kookmateriaal – zelf spaghetti te maken, gingen in groep ondergoed kopen in Penny’s en dronken tussendoor iets in ‘The Bachelor’. Het culturele gedeelte bestond uit een ‘Joyce’-wandeling doorheen de stad, een paar musea, een uitstapje naar de geweldig mooie en winderige kust (met echte zeehonden!) en – als kers op de taart – een toonmomentje voor de studenten Nederlands in Trinity College. Wij hadden het eerder opgevat als een open repetitie, maar plots bleek de Belgische Ambassadeur in de zaal te zitten. Oeps. Niet alleen een verhoogde ondernemingsdrang, maar ook een grotere zin voor originaliteit, is een typisch lenteverschijnsel. Zo noemen zowel enkele vrienden in Hoogstraten als Antwerpse docenten mij tegenwoordig – per ongeluk, mag ik hopen – ‘Hanne’. Niet dat dat geen mooie naam is, maar ik ben absoluut tevreden met ‘Kaat’. Waar ze het halen, geen idee. Beide categorieën kunnen elkaar absoluut niet kennen, dus van een opgezet spel kan geen sprake zijn. Ik bestudeer mezelf aandachtig en probeer te ontdekken wat het is, dat mij een ‘Hanne’- aura geeft. Maar ik geraak er niet uit. En alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, opperde iemand laatst, bij wijze van politiek grapje, de slogan ‘Kater Kaat’ – ik moet dringend iets aan mijn uitstraling doen. (kh)

schouders bovenuit. Ondertussen veronderstellen wij dat de mannelijke collega’s op de foto haar ingehaald of voorbijgestoken hebben. Wel te verstaan hebben we het dan enkel maar over de lengte. (pdn)


NATUUR

Nacht van de Duisternis – Maansverduistering Op zaterdag 3 maart neemt Natuurpunt Markvallei deel aan de Nacht van de Duisternis. In bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel-kolonie kom je meer te weten over lichthinder en lichtvervuiling, je kunt er deelnemen aan een tocht door het donker en door sterrenkijkers de maansverduistering, Saturnus en andere hemellichamen waarnemen. Het begint allemaal om 20 uur, deelname is gratis en voor de kinderen is er een aangepast programma. De Nacht van de Duisternis is meer dan ooit actueel in het kader van onzinnig energieverbruik en de opwarming van de aarde. Lichthinder en lichtvervuiling zijn zwaar onderschatte vormen van pollutie waar we tot op heden geen of te weinig aandacht aan besteedden. Natuurpunt Markvallei wil daar samen met het stadsbestuur van Hoogstraten verandering in brengen. De deelname aan de Nacht van de Duisternis is alvast een start. De Nacht van de Duisternis is een organisatie van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen (BBL) en de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en Preventie Lichthinder. Het is de twaalfde editie en belooft een donkere nacht te worden. Tientallen steden en gemeenten doven die nacht tussen 19 uur en 23 uur een deel of de volledige openbare verlichting. In Hoogstraten beperkt de inspanning zich tot het doven van de klemtoonverlichting bij de kerken. In Meer wordt de verlichting niet gedoofd. Daarnaast dragen ook verenigingen zoals Natuurpunt hun steentje bij met het organiseren van allerlei activiteiten. Zo wordt het natuurlijke leven en de prachtige sterrenhemel voor één nachtje extra in de (sterren)kijker gezet. Dit jaar wordt een bijzondere nacht; er staat maar liefst een volledige maansverduistering op het programma. Deze volledige maansverduistering vindt plaats op zondag 4 maart om 0.20 uur hier bij ons. De volledige, totale fase begint om 23.44 uur. Vandaar ook de slogan: ‘Proef de donkerste nacht’. Diezelfde nacht organiseert VVS de Sterrenkijkdagen, aangezien sterrenkunde en de milieuproblematiek omtrent lichthinder nauw samenhangen. Lichthinder en lichtvervuiling zijn nog steeds vrij ongekende problemen. De organisatoren roepen gemeenten op om de openbare verlichting voor één nacht symbolisch te doven. Dit kan een aanzet zijn om in de toekomst structurele maatregelen te nemen om energie te besparen en lichthinder te beperken. We willen de mensen bewust maken van de impact van lichthinder op het leefmilieu van mens, plant en dier. Tijdens de Nacht van de Duisternis kan iedereen proeven van de nachtelijke schoonheid die de natuur en de sterrenhemel te bieden heeft. Voor meer info kan je eens een kijkje nemen op de website www.lichthinder.be

57


AGENDA

MEER Vrijdag 9 maart INFO-AVOND ‘babymassage’ om 19.30 uur in ’t Boerenzaaltje, org. Gezinsbond.

HOOGSTRATEN t/m zondag 8 april TENTOONSTELLING ‘Spiegelingen’ IKOleerkrachten Alex Verhaeven en Karin De Vylder in het stedelijk museum, woe. t/m zon. van 14 tot 17 uur.

ZIE OOK: WWW.FLAPUIT.BE

Donderdag 15 maart GRENSWANDELING, vertrek 9 uur of 14 uur, zaal Victoria, org. Euraudax.

Donderdag 1, 8, 15 en 22 maart UNIVERSITEIT VRIJE TIJD in het auditorium Klein Seminarie om 14 uur, org. Davidsfonds. Vrijdag 2 maart KAARTAVOND rikken en jokken in lokaal De Blauwe Duif om 19 uur.

Zaterdag 17 maart MUZIEKAVOND ‘Rosalia in concert’, zaal Voor Kunst en Volk om 19.30 uur, org. Brassband Ste.-Rosalia.

Laermolen in werking

Zaterdag 3 t/m zondag 18 maart JEUGDBOEKEN-veertiendaagse in de bibliotheek.

Zondag 11 en 25 maart van 14 tot 16 uur en dinsdag 13 en 27 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de Molenstraat.

Zondag 4 maart DAUWWANDELING, vertrek aan zaal Pax om 6 uur, org. KWB. KOFFIECONCERT vanaf 15 uur in zaal St.Cecilia, org. Kon. Toon- en Toneelmaatschappij Sint-Cecilia.

Woensdag 14 maart PUUR Vrouwenvuur om 19.30 uur, org. KAV.

Woensdag 7 maart LEZING ‘Jehova’s getuigen’, auditorium Klein Seminarie, 20 uur, org. Davidsfonds.

Zaterdag 17 maart PRIJSUITREIKING tekenwedstrijd voorleesrugzakjes in de bibliotheek.

Don. 8 en 15, vrij. 9 en 16, zat. 10 en 17 maart TONEELAVOND met ‘Parkresidentie’ door Tinello om 20 uur in zaal St.-Cecilia.

Zondag 18 maart ONTBIJT ‘aan huis’, org. KWB. RONDRIT, vertrek café De Velo, 8 – 10 uur, org. KAWS.

Vrijdag 9 maart SPORTQUIZ in het HVV-stadion om 19.30 uur, org. HVV-feestcomité. KAARTPRIJSKAMP, lokaal Nieuwe Olijftak, 19.30 uur, org. Kon. Lustige Wielrijders.

Maandag 19 maart FEESTDAG van SINT-JOZEF – Vaderdag.

Zaterdag 10 maart GELMELRIT, vertrek café De Gelmel, 12 – 14 uur, org. Hoogstraatse Wielertoeristen. Zondag 11 maart BEDRIJVENTORNOOI Gelvoc, sporthal Klein Seminarie, 9 – 19 uur, org. De Gelmers VBC. Maandag 12 maart LEESGROEP ‘Het derde huwelijk’, in de bibliotheek om 20 uur. N.O. JAZZ live in zaal St.-Cecilia om 20 uur, org. The Marckriver Jazzclub. Dinsdag 13 maart LEZING door Annemie Dillen over ‘supergezinnen … of juist niet’ om 20 uur in De Graanschuur – ’t Spijker, Gelmelstraat 60.

58

Zaterdag 10 en zondag 11 maart HOBBYTENTOONSTELLING in de parochiezaal, zat. 14-18 uur, zon. 10-18 uur, org. Okra Trefpunt 55+.

Vrijdag 16 maart LEZING door Peter Vervloed in de bibliotheek.

Woensdag 21 maart BLOEMSCHIKKEN met thema ‘lente’ om 19.30 uur, org. KAV. TONEELVOORSTELLING ‘Salon Brigitte’ in zaal St.-Cecilia om 20.30 uur, org. Markant. Zaterdag 24 maart ETENTJE van de Wereldwinkel om 17.30 uur & 20 uur in zaal Pax. Zondag 25 maart OPENDEURDAG in het rust- en verzorgingstehuis, Heilig Bloedlaan, van 10 uur tot 17 uur. Dinsdag 27 maart NACHT van de GESCHIEDENIS ‘aan tafel’ in zaal Pax om 20 uur, org. Davidsfonds. Vrijdag 30 maart START ‘joggen voor beginners’ (10 weken), atletiekpiste (achter Klein Seminarie), 19.30 uur, org. KWB.

Zondag 18 maart TWEEDEHANDSBEURS in de lagere school De Meerpaal van 13 uur tot 15 uur, org. Gezinsbond. MUZIEKNAMIDDAG in zaal Voor Kunst en Volk om 14.30 uur, org. Brassband Ste.-Rosalia. Zaterdag 24 maart LENTECONCERT om 19.30 uur in de parochiezaal, org. fanfare De Eendracht. Zaterdag 24 en zondag 25 maart ROMMELMARKT van 12 tot 17 uur in zaal Voor Kunst en Volk, Meerseweg, org. Ste.-Rosalia. Zondag 25 maart BOERENBUITENTOCHT, vertrek aan caféfeestzaal De Paerdekop, Dorp 19, van 8.30 uur tot 14.30 uur, org. KWB. Woensdag 28 maart BLOEDINZAMELING van 18 tot 20.30 uur in de lagere school (Terbeeksestraat), org. Rode Kruis.


AGENDA

MINDERHOUT Zaterdag 10 maart JOKPRIJSKAMP, kantine Minderhout VV (Hoge Weg), 20 uur, org. MVV. 200

Vrijdag 16 en zaterdag 17 maart JAARCONCERT door de fanfare De Marckezonen om 19.30 uur in de parochiezaal. Vrijdag 23 maart ALGEMENE QUIZ in de parochiezaal om 20 uur, org. KWB.

198

Zaterdag 31 maart BLOEMENVERKOOP vanaf 9.30 uur, org. Minderhout VV.

Bredaseweg 56 - 2322 Minderhout Tel./Fax 03-315 75 36 Woensdag en donderdag gesloten Keuken open 11.30-21.30 u - Zondag van 11.30-21.00 u. 210

MEERLE Kunstgalerie De Laro Preview kunstenaars uit de provincie Luik met schilderijen, t/m zaterdag 31 maart. Open: dinsdag t/m zondag van 11 tot 20 uur. De Lage Rooy 14, Meerle, tel. 03 315 00 11, www.delaro.com Zondag 11 maart WAFELS & SMOUTEBOLLEN, in de parochiezaal, 11.30-18 uur, org. OKRA (KBG). Zaterdag 17 maart INHULDIGING vernieuwde parochiezaal mét live muziek & bal vanaf 20.30 uur, org. feestcomité. Maandag 19 maart BLOEDINZAMELING van 17.30 uur tot 20 uur in de voetbalkantine (Chaamseweg), org. Rode Kruis. Zaterdag 24 maart DANCEFESTIVAL vanaf 20 uur, tent Bergen, org. KFC Meerle. Zondag 25 maart ONTBIJTBUFFET in de parochiezaal ‘Ons Thuis’, org. Gezinsbond. TWEEDEHANDSBEURS in de parochiezaal, 14 – 16 uur, org. Gezinsbond. Woensdag 28 maart ONTMOETINGSFEEST om 19.30 uur, org. KAV.

H. Bloedlaan 285, Hoogstraten tel. 03 / 314.83.11 www.degelmel.be

Di. & woe. gesloten

WORTEL

Tot ziens An en Fran

218

Nieuw in Hoogstraten:

BOEKHOUDING & BELASTINGADVIES ANSOMS ACCOUNTING Gravin Elisabethlaan 1 bus 6 - 2320 Hoogstraten Tel. +32 (0)3 366 65 11 - Fax +32 (0)3 366 65 12 Gsm +32 (0)496 10 36 74

10

0175

MEERSEL-DREEF Zondag 4 maart GELEIDE WANDELING ‘Binnenpad’, vertrek kloosterkerk om 14 uur, org. wandelclub Markdal. Zondag 25 maart VERBROEDERINGSCONCERT in zaal De Leeuwerik (Galder) om 14 uur, org. fanfare Voor Eer en Deugd.

Zaterdag 3 maart MOESTUIN voor beginners in Natuurhuis, boerderij kolonie, 9.30 u. – 11.30 u., org. VeltNoorderkempen. NACHT van de DUISTERNIS, tentoonstelling, wandelen en sterren kijken, vanaf 20 uur in bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel-kolonie, org. Natuurpunt. Zondag 4 maart WANDELEN in de kolonie, vertrek aan de kerk om 14 uur. Zaterdag 10 maart GELMELSLOT bezoeken: vertrek (per fiets) aan De Guld om 14.45 uur, org. KWB. Zaterdag 17 maart MOESTUIN voor beginners in Natuurhuis, boerderij kolonie, 9.30 u. – 11.30 u., org. VeltNoorderkempen. HEKSENWANDELING in Wortel-kolonie, vertrek aan Bonte Beestenboel om 19.30 uur, org. Gezinsbond.

59


BRAND/ONGEVAL

100

TANDARTSEN Wachtdienst Kempen Uitsluitend zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11 tot 12 uur en van 18 tot 19 uur. Tel.nr. 090 556 259 (0,50 euro per oproep).

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

LOKALE POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN Als u beroep wilt doen op de wachtdienst, dient u het centraal oproepnummer te bellen: 03.314.28.18 en dit vanaf zaterdagmorgen 8u tot maandagmorgen 8u. Wild & Gevogelte

STOFFELS Kip aan ‘t spit

APOTHEKERS

bvba

din., woe., don., vrij. & zat. Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03 / 315 70 16 Winkel open van 9 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten 144

Minderhoutsestraat 54 2322 Hoogstraten Dond.avond: 19.00-22.00 u., zon- en maandag gesloten

77

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 uur op 24. Voor Hoogstraten en alle deelgemeenten: tel. 014/61.48.02. DE VOORZORG, 24u/24u, tel. 014 40 92 44. Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 - 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Heidi Janssen 0495.10.44.12, Els Koyen 0476.43.07.55 en Sofie Dictus 0498.07.62.68. Vera Haest 03.314.38.39, May Van Doninck 03.314.30.48 en May Vermeiren 03.315.75.48. Lieve Roos 03.314.58.76 - 0474.67.73.50, Sonja Verheyen 0476.31.14.41 en Nadia Benkirane 03.314.17.31 - 0474.32.28.10. Lou Van Bouwel 03.314.41.50 en Ilse Van Bouwel 03.314.80.68. Anja Krols 014.70.42.72 en Kathelijne Adams 03.309.27.84. Joris Buyle 03.314.13.08 / Kris Saenen 03.314.24.39 / Johan Adams 03.314.17.31.

60

Van 23 februari tot 2 maart: APOTHEEK HORSTEN, Vrijheid 98, Hoogstraten, tel. 03 314 57 24. Van 2 tot 9 maart: APOTHEEK LIECKENS, Dorp 26, Rijkevorsel, tel. 03 314 60 38. Zaterdagvoormiddag 3 maart: APOTHEEK FRANSEN, Vrijheid 160, Hoogstraten, tel. 03 314 60 04. Van 9 tot 12 maart: APOTHEEK BROSENS, Meerdorp 61, Meer, tel. 03 315 77 73. Zaterdagvoormiddag 10 maart: APOTHEEK BROSENS, Meerdorp 61, Meer, tel. 03 315 77 73. Van 12 tot 16 maart: APOTHEEK DE VOLKSMACHT, Hoek 16, Rijkevorsel, tel. 03 314 62 25. Van 16 tot 23 maart: APOTHEEK BIOPHARM, Meerledorp 46, Meerle, tel. 03 315 73 75. Zaterdagvoormiddag 17 maart: APOTHEEK BIOPHARM, Meerledorp 46, Meerle, tel. 03 315 73 75. Van 23 tot 30 maart: APOTHEEK BIOPHARM, Schuttershofstraat 9, Merksplas, tel. 014 63 33 83. Zaterdagvoormiddag 24 maart: APOTHEEK ROMBOUTS, Worteldorp 11, Wortel, tel. 03 314 38 68. Van 30 maart tot 6 april: APOTHEEK DE MARCK, Leopoldstraat 7, Merksplas, tel. 014 63 31 66. Zaterdagvoormiddag 31 maart: APOTHEEK LUYTEN, Minderhoutdorp 40, Minderhout, tel. 03 314 40 74.

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 203 .be

eiken trappen maatmeubels

zondag open

weekdagen op afspraak

03 314 82 86

Uitgeverij

Kopij Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 28 maart. Alle kopij voor deze editie verwachten wij ten laatste op woensdag 14 maart. Tot zondag 18 maart kan u het sport- en dorpsnieuws nog binnenbrengen.

DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten

www.demaand.be e-mail: jozef.schellekens@skynet.be Redactie - tel.&fax: 03 314 55 04 Administratie: 03 314 51 03 Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.