januari 2006 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

MAANDBLAD JAARGANG 22 NR. 249 JANUARI 2006 PRIJS: 2,10 â‚Ź AFGIFTEKANTOOR: 2320 HOOGSTRATEN

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

HOE ZOU HET ZIJN MET...

HOOGSTRATEN

2005

Chiro van Meer zoekt lokaal

MET CHRIS VAN HEES IN SPACE

Pastoraal werk via het internet Hoogstraatse scholen draadloos Colruyt in Hoogstraten? Louis in de wolken Klassen nog steeds rookvrij? Erasmus. Geen eerste prijs, wel veel geleerd Duni wordt opnieuw De Ster Zusters Ursulinen namen afscheid Einde voor pluimveeslachterij Stoffels uit Meerle? De Polen van Eurostar 25 Onvoorzichtige politie De rijkswachtkazerne Gustaaf Segersstraat

6

EN

E EN

KI EN K U RE

L E GEOR IED VO

00 2 G

LERARES IN DE WOLKEN

www.demaand.be


COLUMN

De donkere dagen voor Kerstmis

Donkere dagen? Mijn oor. Diep in de Ardennen misschien, in het Zwarte Woud of in de laatste Europese oerbossen in Polen. Hier ter streke zeker niet, hier is het een grote koepel van licht. ‘De donkere dagen voor Kerstmis’, ik weet niet waar deze woorden vandaan komen, maar wie er ooit mee op de proppen is gekomen, is niet van hier of niet van deze tijd. Iets in mijn achterhoofd zegt me dat ik ze in een bijbelse context moet zien. De donkere dagen voor de komst van Jezus, brenger van het licht in de wereld. Mogelijk heeft de Vader zelfs in zijn almacht niet kunnen voorzien dat het licht van het Kind in het niet zou verdwijnen bij de ‘kerstverlichting’ begin 21ste eeuw. Het heldere licht uit de stal zou de herders er niet meer naartoe kunnen brengen, zij zouden verdwalen in de winkelstraten en er doelloos – wegens te weinig euro’s en geen bankcontact – ronddwalen tot na de nieuwjaarsdagen. De ster uit het oosten zou ook de koningen niet meer kunnen leiden, want een uitspansel met sterren kun je achter de lichtkoepel alleen nog maar vermoeden. Misschien zouden zij zich kunnen verlaten op hun GPS. Nu is er niets in te brengen tegen een beetje stemmige verlichting. Dat in huis de kerstboom met kleurige lichtjes versierd is kan de intimiteit van het samenzijn errond alleen maar bevorderen. En gelukkig dat er elektrische lichtjes zijn,

2

want kaarsjes hebben eertijds heel wat kerstbomen en leefkamers in lichtelaaie gezet en het kerstfeest bedorven. Na de lichtjes thuis kwamen er ook op dorps- en kerkpleinen kleurig versierde kerstbomen, die vooral het gemeenschapsgevoel moesten aanwakkeren. Niet alleen de familie rond de kerstboom, maar alle leden van de gemeenschap. Waar het is beginnen mis te gaan – al zullen velen vinden dat het niet zo is - kan waarschijnlijk niemand met zekerheid zeggen. De handelaars en neringdoeners wilden wat graag dat de leden van de gemeenschap eerst langs hen passeerden voor de nodige (en onnodige) aankopen voor de feesten. En dat doe je met meer en kleuriger licht. Vervolgens moesten de kopers niet alleen naar de winkels gelokt worden, maar eerst en vooral naar de straat waar de winkels zich bevinden. Dus, lange linten van kerstverlichting, in alle kleuren, alle vormen. Nu ja, nog allemaal begrijpelijk en ach, niet elke straat is een winkelstraat. Wie wil kon er aan ontsnappen. Tot voor enkele jaren toch. Want sedert de film ‘Home Alone’ furore maakte, zijn alle remmen los. Samen met ‘Santa’ (die Sinterklaas langzaam dreigt te verdringen) is de privé-kerstverlichting van over de oceaan gekomen. En vermits daar alles ‘big’ is, is het einde zoek. IJspegels, sneeuwtapijten, hevig verlicht en klimmende ‘kerstmannen’, sleden met le-

vensgrote elanden, lichtdraden die de volledige contouren van het huis omspannen. Hoe groter het huis, hoe meer licht. En liefst meer dan de buurman. Een slee met meer elanden, meerdere kerstmannen. Iedereen is vrij te doen en te laten wat hij graag wil en van kerstverlichting is tot hiertoe niemand dood gegaan. Maar mijn gedachten durven wel eens afdwalen naar Kyoto en de opwarming van de aarde. Of naar de mensen met zes ampère, ook op kerstavond. Gelukkig komen er nu de donkere dagen na Nieuwjaar aan, waarin alles weer wat stiller en donkerder wordt. Tenminste, als Sint-Valentijn zich nog even rustig wil houden. (jaf)

Harm De Gruyter De strip hieronder is van de hand van Harm De Gruyter, 13 jaar, uit Meer. In de rubriek Het Podium van Gazet van Antwerpen werd deze gepubliceerd op zaterdag 12 november. Harm is de zoon van Fred en Ria en volgt het tweede jaar KSO (Kunst Secundair Onderwijs) in Maris Stella te Oostmalle en al het 8ste jaar IKO te Hoogstraten. Zijn hobby’s zijn knutselen en tekenen en zijn droom is, wat dacht je, striptekenaar worden. Laat maar komen, Harm!


In het nieuws in 2005 Niets is zo gedateerd als de gazet van gisteren, niets zo belegen als oud nieuws. Van wat vandaag de krantenkoppen haalt, daar herinnert binnen enkele weken geen mens zich nog een letter van. Hooguit de belangrijkste gebeurtenissen halen de jaaroverzichten op het einde van het jaar; het grote nieuws op de TV en in de nationale kranten, het kleine nieuws in ons blad. Bij het bekijken van wat er in Hoogstraten en de deelgemeenten in 2005 zoal ‘nieuws’ geweest is, viel het ons op dat vele zaken een open einde hebben. Blijkt dat op het ogenblik dat ze in het nieuws kwamen, de afloop allerminst gekend was. En dat de pers er ook niet in geïnteresseerd was. ‘Nieuws’ is blijkbaar als een komeet, het licht plots hevig op en is even plots weer verdwenen, in de nevelen van de tijd. Het Hoogstraatse nieuws nog niet voor altijd, want van een aantal interessante gebeurtenissen wilden we toch graag de afloop kennen. Uiteraard willen we die graag met u delen.

Duni wordt opnieuw De Ster De Ster, het bedrijf met het grootste aantal werknemers van Hoogstraten, was het voorbije jaar nooit uit het nieuws. Minder goed nieuws en beter wisselden elkaar af, maar de onrust bij het personeel was nooit ver weg. Op dit moment ziet de toekomst van het bedrijf er beter uit dan ooit, ook al weet je maar nooit. Midden april beslissen de aandeelhouders van Duni, het bedrijf dat enkele jaren terug De Ster overgenomen heeft, om hun vestiging in Hoogstraten opnieuw autonoom te laten werken. “Duni laat De Ster vallen”, beweren sommigen. Bij het personeel ontstaat onrust, men vreest voor ontslagen op korte en voor het voortbestaan van het bedrijf op langere termijn. De Ster zal voortaan, net zoals vroeger, bijna exclusief werken voor de luchtvaartsector en zou op zoek gaan naar een nieuwe overnemer. De vroegere eigenaar, de Nederlander Rittman, komt niet in aanmerking, dat is uitgesloten. Bovendien is er sprake van dat de thermofoam food service, een belangrijk deel van de productie, in handen blijft van Duni en dat die activiteiten uit Hoogstraten zullen verdwijnen.

Mc Kinsey rapport De onrust bij het personeel wordt nog groter,

wanneer de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door het adviesbureau McKinsey gepubliceerd worden. Volgens dit rapport, uitgevoerd in opdracht van de raad van bestuur van Duni Zweden, moeten er bij de Ster 117 van de 500 banen verdwijnen. De punten van onderzoek gaan over de efficiëntie van de fabriek, de inkoop van grondstoffen en goederen en over de indirecte kosten van buiten het productieproces. Bovendien deed McKinsey ook een vergelijkend onderzoek in verband met een verplaatsing van de productie naar een land met goedkopere loonkosten. Het onderzoek toont aan dat er op elk gebied verbeteringen mogelijk zijn. Zo zou, volgens McKinsey, Tsjechië de beste alternatieve vestigingplaats voor de productie zijn. De conclusies van het rapport houden nog geen definitieve besluiten in, maar zorgen zeker niet voor rust bij het personeel.

Onderhandelingen en ontslagen Na overleg tussen vakbonden en directie wordt bekend gemaakt dat er 67 jobs moeten sneuvelen, waarvan 54 in een eerste fase: 31 arbeiders en 23 bedienden. In een akkoord zijn afspraken gemaakt over brugpensioen vanaf 55 jaar en tijdskrediet. Er is ook een vertrekregeling uitgewerkt voor mensen die vrijwillig weggaan en voor gedwongen ontslagen. In november is er goed nieuws bij De Ster, wanneer de directie trots meedeelt dat ze het Nederlandse bedrijf Supplair zullen overnemen. Supplair is actief in vliegtuigcatering en heeft contracten met Northwest, Continental, United, Alitalia, Swiss, KLM, US Airways, GB Airways, SN, Ryanair en Britisch Airways. “Na de rationalisatie kan er opnieuw aan uitbreiding gedacht worden”, zegt topman Lieven Cuyckens van De Ster. De directie ziet vooral expansiekansen in het segment van de goedkope vluchten. De Ster is er al marktleider in Europa en de VS en ziet uitbreidingsmogelijkheden in het Midden- en Verre-Oosten. De combinatie De Ster – Supplair stelt zowat 1.000 mensen tewerk in veertien landen. Ze zullen in 2005 samen een omzet van circa 220 miljoen euro realiseren.

3


DIT WAS 2005

Met Van Hees in de space ‘Chris Van Hees, een leerkracht van Instituut Spijker, vertrekt naar Alabama in de Verenigde Staten. Daar zal ze in het Space & Rocket Center in Huntsville een uitgebreide ruimtevaarttraining volgen.’ Zo kon u het vorige maand in ons persoverzicht lezen. Een ruimtevaarttraining? In de USA? Zou dat echt zo spannend, spectaculair en avontuurlijk zijn geweest als het klinkt? En hoe krijg je in Godsnaam zo’n bijzondere kans te pakken? Chris Van Hees vertelt. In het januarinummer van ‘Klasse, Maandblad voor Onderwijs in Vlaanderen’ las Chris Van Hees een artikeltje over een ruimtekamp in de Verenigde Staten voor leraren wiskunde en wetenschappen. Geïnteresseerden konden zich kandidaat stellen door een essay te schrijven over het motiveren van leerlingen. Chris’ inzending maakte indruk, want ze werd geselecteerd. Het programma was speciaal voor de betreffende vakleerkrachten opgezet. Het omvatte onder andere een intensieve cursus in ruimtewetenschap en ruimteverkenning, oefeningen in het labo en een astronautentraining. Voor Chris leek het een unieke ‘bijscholing’.

Apollo 11 en Armstrong

waren voordrachten over o.a. de geschiedenis van de ruimtevaart. Deze werden afgewisseld met labo’s gericht op de klaspraktijk zoals: hoe maak je een hitteschild, een (water)raket, een heteluchtballon, etc. Verder was er ook nog een survival waarbij een landing in de oceaan werd gesimuleerd, en astronautentrainingen die gericht waren op complete desoriëntatie. De groep waarin Chris was ingedeeld, samen met nog 14 Amerikanen en één Russische collega, werd klaargestoomd om een missie met de spaceshuttle Endeavour na te bootsen. Gekleed in hun ‘flight suits’ werd geoefend op de lancering, de reis naar het ISS (het International Space Station, red.), het werk in het ruimtelaboratorium en de terugkeer naar de aarde.

De hele cursus ging door in het Space & RocLeve de ruimtetechnologie ket Center in Huntsville, Alabama. Er was voor Chris en haar collega’s van alles te zien, te onDe laatste avond gaf Story Musgrave een prachdervinden en te leren. Zo is er op het terrein een tige voordracht. Deze astronaut vloog zes keer immens ‘rocketpark’, met onder meer de 111 m met een spaceshuttle de ruimte in. In het IMAXhoge Saturnus-V raket. theater van het domein In het centrum is ook toonde hij prachtige ‘Het is voor elke leraar een absolute een prachtig museum beelden die hij tijdens must zich levenslang bij te scholen.’ over de ruimtevaart met zijn missies maakte. Het heel wat authentieke was een intense avond. stukken. Daar zie je bijvoorbeeld de capsule Hoe groots de mens ook lijkt met zijn immense van de Apollo 11, waarmee Armstrong en zijn ruimteprojecten, zo klein blijft hij toch in het onkompanen, de eersten die ooit voet op de maan eindige universum. Het is voor Chris de mooiste zetten, terugkeerden naar de aarde. herinnering aan het ruimtekamp. Het tempo waarin de hele week verliep lag Of haar deelname aan het ruimtekamp, hoewel hoog, zo vertelt Chris, en het programma was het maar een weekje duurde, veel impact heeft indrukwekkend, erg gevarieerd en boeiend. Er gehad? ‘Jazeker’, legt Chris uit, ‘Het is voor elke

leraar een absolute must zich levenslang bij te scholen. Dit was een unieke kans om me te verdiepen in de ruimtewetenschap. Iedereen maakt gebruik van technieken die in deze tak gerealiseerd zijn, denkt maar aan het vele gebruik van satellieten. Ruimtewetenschap en -techniek behoren tot het leven van alledag en zal in de toekomst nog een belangrijke troef worden, en dat zou ik de leerlingen zeker willen meegeven.’. Heeft Chris aan de week ruimtekamp ook iets blijvends overgehouden? Vooral het contact met sterk gemotiveerde leraren van over de hele wereld vond ik zeer verrijkend.’ zo besluit Chris, ‘Je leert veel over andere onderwijssystemen en de manier waarop men onderwerpen in de klas aanbrengt. Je mag zeker stellen dat België in het algemeen over een goed uitgebouwd onderwijssysteem beschikt. De hele week verliep in een open en vriendschappelijke sfeer. We vormden samen een hechte groep. Er blijft een schat aan mooie herinneringen. En via e-mail stuur je in een ogenblik een berichtje naar de andere kant van de wereld.’ Dus wat Chris betreft: ‘Leve de ruimtetechnologie!’ (ms)

Onvoorzichtige politie De 16-jarige Ben Fleerackers uit Oud-Turnhout zal zijn ontmoeting met de Hoogstraatse politie deze zomer niet licht vergeten. Op zondag 24 juli reed hij met een groepje wielertoeristen op de baan Hoogstraten - Merksplas. Plots werden ze door een politiecombi, die uit de tegenovergestelde richting kwam, aan de kant gezet omdat ze op de baan reden en niet op het fietspad. Het politiemanoeuvre werd echter zo onverwacht en volgens de fietsers zo onorthodox uitgevoerd, dat ze volop in de remmen moesten en een aantal van hen ten val kwam. Voor de meesten zonder erg, voor Ben Fleerackers niet. Hij kwam vrij zwaar ten val en brak daarbij zijn arm. Dat ze aan de kant werden gezet, konden de fietsers begrijpen, maar dat dit op zulke wijze moest, dat vonden ze

4

allesbehalve. Wat ze echter bijzonder erg vonden, was dat de agenten zich zonder naar de gekwetste om te zien, uit de voeten maakten. Ben werd door zijn medefietsers naar huis gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis, waar zijn arm in het gips werd gelegd. De ouders van Ben en de andere fietsers dienden klacht in tegen de agenten van de politiezone Noorderkempen. We vroegen de vader van Ben hoe het er nu, bijna een half jaar later, mee gesteld was. “Ben is gelukkig goed genezen. Er zit nog wel een metalen pen in zijn arm, maar hij heeft er geen hinder meer van. Hij is ook volop terug aan het fietsen, dus dat komt wel goed”. Hoe het met de klacht tegen de politie staat, kan hij niet zeggen: “Er is

een onderzoek gevoerd door het Comité-P naar de omstandigheden van hun optreden. De medefietsers zijn allemaal ondervraagd als getuigen, maar dat is al een tijdje geleden. Nadien hebben we er niets meer van gehoord. Misschien is het onderzoek nog niet afgerond. We wachten af.” Wie heeft er voor de kosten van de medische verzorging moeten opdraaien? “Wij hebben alle kosten betaald, al hebben we wel een ‘voorlopige’ tegemoetkoming gekregen van de verzekering van de politiezone Noorderkempen, zonder erkenning van de aansprakelijkheid. Voor een definitieve regeling is het wachten op het resultaat van het onderzoek van het Comité-P. Ook daarvoor is het dus afwachten.”. (jaf)


DIT WAS 2005

Einde voor pluimveeslachterij Stoffels uit Meerle? vergunning kreeg voor haar activiteiten. Ze onderschreven massaal de petitie voor het behoud van het bedrijf. Ondertussen is er weinig beweging in het dossier. Stoffels tekende bij de minister van milieu beroep aan tegen de weigering. In juli mochten de mensen van het bedrijf hun zaak verdedigen voor de milieuvergunningcommissie en in september brachten leden van die commissie een bezoek aan het bedrijf en de omgeving. Sindsdien heerste er stilte.

In mei 2005 kwam de gekende pluimveeslachterij Stoffels uit Meerle op merkwaardige wijze in het nieuws. Daar waar buurtbewoners meestal in actie komen tegen het verlenen van een milieuvergunning voor een ‘hinderlijke inrichting’, namen ze het in Meerle op ten voordele van de kippenslachter, die een nieuwe milieuvergunning geweigerd zag door de bestendige deputatie van de provincie. Tegen de vergunningsaanvraag voor de verlenging van de vergunning waren hooguit enkele

bezwaren binnengekomen, niet toevallig van recente inwijkelingen in Meerle. De meeste omwonenden ondervinden weinig tot geen hinder van de kippenslachterij. Zij is immers al heel lang op die plaats gevestigd en bewoners rondom zijn er veel later gekomen. De verkavelingen van Dalwijk en Dalweg dateren van half de jaren 70 en begin jaren 80. De kippenslachterij is er al veel langer en lag destijds op de buitenste rand van de woonkern van het dorp. De meeste Meerlenaars waren dan ook verwonderd dat het familiebedrijf – de derde generatie is in de zaak – geen nieuwe

Wat als de vergunning ook in beroep geweigerd wordt? We vroegen het aan Miranda Stoffels in haar winkel bij de pluimveeslachterij. “Daar hebben we nog niet over nagedacht. Dat durven we eerlijk gezegd niet, want het einde van de slachterij zou wel eens het einde van het hele bedrijf – slachterij, versnijderij, markthandel en winkel – kunnen betekenen. Zonder slachterij is het immers niet leefbaar, daarvoor zijn de nevenactiviteiten te klein. Nu kan dat wel, omdat we als het ware met onze eigen grondstoffen werken. Als we zelf geen kippen en konijnen meer mogen slachten, moeten die van elders aangevoerd worden en dat is niet rendabel. We blijven dus hopen dat het goed komt, al zijn we hoegenaamd niet zeker van de afloop. We horen wel dagelijks dat onze klanten ook hopen dat het in orde komt en dat doet deugd. Daarom doen we voort zolang we kunnen”. Het zwaard van Damocles blijft de Pluimveeslachterij Stoffels derhalve ook in 2006 boven het hoofd hangen en het ziet er niet naar uit dat dit de laatste letters zijn die over deze historie geschreven worden. (jaf)

De Polen van Eurostar25 In februari 2005 startte Mark Brands op de transportzone in Meer met een wel heel speciaal uitzendbureau, Eurostar 25. Een uitzendbureau voor Poolse werkkrachten. Er klonken schampere commentaren over een slimme Hollander die hier Poolse kuisvrouwen en wellicht niet geheel legale Poolse bouwvakkers wou slijten aan ondernemers die vooral de Belgische lonen en sociale lasten te hoog vonden. Benieuwd hoe lang die het zou uithouden! Dat blijkt volkomen fout geredeneerd, want bijna een jaar later heeft Eurostar25 zich een fraaie positie in de uitzendarbeid weten uit te bouwen. Mark Brands: “Het loopt fantastisch, op dit ogenblik telt ons kantoor in Meer negen vaste medewerkers en heeft het gemiddeld 40 tot 50 voltijdse werkkrachten aan het werk. Vooral Polen van Duitse afkomst, maar ook Finnen, Tsjechen. Volkomen legaal, aan exact dezelfde voorwaarden als Belgische werknemers die de-

zelfde job doen. Wij hebben niets vandoen met illegale arbeid of dumpinglonen, wij hebben net een heel andere insteek. Wij rekruteren mensen voor jobs waar de meeste Belgen en Nederlanders niet meer in geïnteresseerd zijn, zoals loonverpakken, bloemen inpakken, pakketten sorteren. Dat heeft veel te maken met de lage werkloosheidsgraad in de regio, daardoor blijven deze vacatures als eerste open staan. Maar meer en meer leveren we ook geoefende en geschoolde arbeidskrachten waar hier een groot tekort aan is, zoals vrachtwagenchauffeurs en lassers. En aangezien dergelijke opleidingen steeds minder succes kennen in de scholen, zal de vraag ernaar alleen maar stijgen”. Of Eurostar25 niet gelinkt wordt aan de slechtbetaalde Poolse arbeiders die de plaats van Belgische krachten komen innemen, zoals laatst bij Struik Foods in Sint-Job (het vroegere Zwan)? “Helemaal niet, zij hebben ons net de kans gege-

ven in de media aan te tonen dat het ook anders kan. Zowel de kranten als de televisie zijn hier aan de deur geweest, Koppen heeft er een hele reportage aan gewijd. Ik heb het verschil kunnen uiteenzetten tussen ons uitzendkantoor en de malafide tussenpersonen die aan sociale dumping doen. Ik kan de frustratie van de werknemers bij Struik goed begrijpen, onze afkeer van dergelijke praktijken is even groot als die van de werknemers. Het is ook voor ons oneerlijke concurrentie. Al is achteraf beschouwd die zaak voor ons goede reclame gebleken. De commotie hierover en onze openheid over onze werkwijze heeft heel wat potentiële werkgevers naar ons kantoor geleid. Aangezien de economische groei in België ietwat hoger is dan in Nederland, zien wij steeds meer werknemers uit de nieuwe Europese landen naar hier komen. Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Over vier jaar hopen wij 1000 mensen aan het werk te hebben”. (jaf)

5


DIT WAS 2005

Zusters Ursulinen namen afscheid HOOGSTRATEN - De zusters van het Spijker namen na bijna 175 jaar aanwezigheid in Hoogstraten definitief afscheid eind 2005. Natuurlijk met veel pijn in het hart. Want ze zijn dankbaar voor het goede dat ze hier in Hoogstraten, Meerle, Minderhout en Wortel hebben kunnen doen, dankbaar voor de sympathie die ze in al die jaren hebben mogen ervaren van de mensen hier uit de verschillende dorpen. Het was meer dankbaarheid dan trots wat ik hoorde. Twee van hen, Caroline en Johanna, zijn al half december naar Melsbroek vertrokken waar ze in hun bejaardenhuis terecht kunnen. De drie overige zusters gingen op tweede kerstdag naar andere vestigingen. Zo gingen zuster Henriëtte en zuster Ursula, naar het klooster in Lier en zuster Lydwina naar het klooster in Scherpenheuvel. Mensen die hen daar willen bezoeken, zijn altijd welkom. De kloostergebouwen zullen gebruikt worden door het Spijker voor de school en het internaat. Al de afdelingen hebben hun wensen in de loop van december bekend gemaakt. Tot hiertoe is er nog niets definitief beslist. Maar vanaf januari zijn er nog verdere besprekingen om de juiste bestemming te regelen. Op het ogenblik van mijn bezoek, begin december, was het meubilair al voor een groot stuk verdwenen. Verkocht aan antiquairs of weggegeven aan een goed doel. De armen zullen er vast beter van worden.

Lydwina vertelde nog over haar bezoek aan India in de maand november. De vele roepingen hadden op haar een grote indruk gemaakt. Er zijn daar zevenhonderd zusters, mede door de zusters van hier gesticht. Jaarlijks moeten er postulanten worden geweigerd wegens plaatsgebrek. Men spreekt in dit verband over de Lievensmissie; zo’n 100 jaar geleden opgericht

door Constant Lievens, een Vlaamse Jezuïet uit Moorslede, wiens zaligverklaring lopende is. De mensen kwamen er vaak kilometers te voet naar de heilige mis, vertelde me zuster Lydwina. Pater Lievens zei altijd: “vier moet branden!”. Het doet de zusters heel wat dat hun werk ginder voortgaat met zoveel vuur. Ze wensen u nog een Zalig Nieuwjaar. (DB)

Hoogstraatse scholen draadloos Vorig jaar werd in de scholengemeenschap Markdal een structuur op punt gesteld voor het netwerk over al de aangesloten scholen. Markdal

overkoepelt de vier grote scholen in Hoogstraten: VTI Spijker, Instituut Spijker, Seminarie en VITO. In totaal werken er zo’n 750 leerkrachten en lopen er 4343 leerlingen school. Naar schatting beschikken de vier scholen samen ongeveer over 500 computers verdeeld over informaticalokalen, leerlingensecretariaten, leraarslokalen, directies, enz. Gans dit geheel werd in één netwerk gebracht zodanig dat bijvoorbeeld elke leerkracht van welke school ook in elke school toegang heeft tot zijn documenten en zijn e-mail. Gans dit gebeuren was niet alleen een zware investering maar het heeft ook heel wat tijd en moeite gekost vooraleer het allemaal zo ver was. Het centrale zenuwstelsel van deze structuur bevindt zich in één school waar er vier gemeenschappelijke servers draaien. Dit betekent dat de andere scholen via deze centrale server moeten passeren om met elkaar te communiceren. De verbindingen installeren was wellicht de moeilijkste opgave. Een vaste verbinding tussen de scholen was onmogelijk. Een verbinding over het internet behoorde wel tot de mogelijkheden, maar dit zou de communicatie erg vertragen. De uiteindelijke oplossing bleek: draadloze verbinding. Gedurende heel wat weken zagen we Jos Geens, Luc Anthonis en Jan Leemans het dak opkruipen om antennes te plaatsen en te richten naar de verschillende scholen. Er zal nog wel een jaar werk zijn vooraleer alle scholen optimaal functioneren op de gemeenschappelijke database.

Kopij

Jos Geens en Luc Anthonis bij de installatie van de antennes voor de draadloze verbinding tussen de vier grote Hoogstraatse scholen. 6

Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 25 januari. Alle kopij voor deze editie verwachten wij ten laatste op woensdag 11 januari. Tot zondag 15 januari kan u het sport- en dorpsnieuws nog binnenbrengen.


DIT WAS 2005

Louis in de wolken

Louis Vanluffelen verkeert wel eens meer in de wolken. Gedurende een zestal maanden per jaar is hij zowat dagelijks in de lucht met zijn ballon. Hoe velen van ons hebben op die manier Hoogstraten al eens vanuit de hoogte kunnen bekijken? Maar Louis kennende, broeit hij ook op heel wat andere plannen. Een paar jaar geleden kwam hij plots in het nieuws met zijn reddingsballon. Amerika had nog maar net zijn wonden gelikt van de aanval op de Twin Towers of Louis was daar met zijn project. Hij bedacht een grote reddingsballon die langs wolkenkrabbers kan

stationeren om branden te blussen, gewonden te evacueren of hulpdiensten ter plaatse te brengen. Half november 2005 zagen we Louis plots terug op het uitvindersalon op de Heizel met een nieuw project: zijn signalisatieballon. Een goede reden om bij Louis eens langs te gaan voor een beetje uitleg over dit project en te horen of het vorige al gouden eieren gelegd heeft. “Maar al te vaak gebeuren er zware verkeersongevallen op de snelwegen door gebrek aan aangepaste signalisatie” vertelt Louis. “Heel vaak hebben autobestuurders te laat gezien dat er wegenwerken aan de gang zijn, er zich een file gevormd heeft of er een verkeersongeval gebeurd is. Een hoogte-signalisatie kan redding brengen maar indien die er op die autosnelweg niet is, kan een signalisatieballon redding brengen. Mijn ballon heeft ongeveer 2,50 meter doormeter, is gevuld met helium en kan aan een lijn opgehangen worden op 20-, 30-, 40-meter boven de verkeersstroom. Hij is voorzien van zes gevarendriehoeken, heeft interne verlichting en is zichtbaar op grote afstand vanuit alle gezichtshoeken. Ik heb deze ballon gepresenteerd op Eureka, het internationaal uitvindersalon in Brussel. Ik heb er een gouden medaille mee verdiend en een speciale prijs van Minister Fientje Moerman. Ik heb er een octrooi voor aangevraagd en mijn idee is nu als copyright geregistreerd voor 10 jaar over gans de wereld. Ik heb er reacties op ontvangen vanuit Duitsland, Zwitserland, Engeland en Rusland. Vooral de contacten met de Duitse en Engelse ballonmakers zitten op het goede spoor.”

En hoe zou het eigenlijk zijn met zijn eerste uitvinding, wilden wij wel eens weten. “Het is eigenlijk allemaal heel snel gegaan. In 2004 heb ik de eerste keer deelgenomen aan het uitvindersalon. Dat was met mijn reddingsballon waar ik al van in 2000 mee bezig ben. Na het salon is de bal echt goed gaan rollen. Ik werd uitgenodigd in Amerika en Rusland waar ik telkens een gouden medaille won. Ik ben in Rusland op de nationale televisie geweest en ook in de Verenigde Staten werd mijn promotiefilmpje op TV gepresenteerd. Intussen had ik ook de techniek van de dropline verder op punt gesteld. Dat is een lijn die vanuit de ballon wordt neergelaten waarmee allerlei materiaal zoals bijvoorbeeld een inspectiecamera kan neergelaten en opgehaald worden. Deze uitvinding heeft een Belgisch octrooi en is beschermd in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Binnen enkele weken heb ik heel belangrijke besprekingen met twee Zwitserse firma’s voor mogelijke commercialisering van het project. Wij hopen het beste. Het heeft mij intussen ook al heel wat geld gekost. Ik schat dat toch wel op een anderhalf miljoen oude Belgische franken. Deelname aan beurzen maar vooral ook de taxen op de bescherming kosten een pak geld. Maar al mijn gekke ideeën hebben mij intussen ook al wel 6 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille opgeleverd naast een beker van de prefectuur van Moscou en een medaille van het Ministerie van de Russische Federatie voor Burgerbescherming (Emercom). Ik zit nog lang niet stil.” (jh)

internationaal tintje; de competitie gebeurt nu op Europese schaal en de leerlingen hopen stiekem

dat de prijzen ook navenant zullen zijn. (Verleden jaar kregen de volhouders een potlood) (jaf)

Nog steeds rookvrij In een aantal middelbare scholen in Hoogstraten werd in het vorige schooljaar een actie georganiseerd onder het motto: “meer pret zonder sigaret!”. Zowel het Spijker als het Vito en het Seminarie deden eraan mee en heel wat klassen bleven 10 maanden rookvrij. Enkel in het Seminarie hielden alle 12 klassen die gestart waren, het ook tot het einde vol. Onze klassen waren vrij om te kiezen of ze meededen aan het antirookproject en ik denk dat ze daardoor ook meer gemotiveerd waren, aldus Werner Kuypers, die het allemaal coördineerde. Hij vertelde ook dat dit schooljaar de actie gewoon verder loopt en een zelfde aantal klassen meedoet. Sommige klassen houden het niet enkel bij het passieve niet-roken maar doen ook aan sensibilisatie bij de andere leerlingen. Zo hadden ze o.a. wikkeltjes gemaakt met daarop een anti-rookslogan en die aan de fietsen van de leerlingen bevestigd. Het initiatief gaat uit van LOGO (lokaal gezondheidsoverleg); deze organisatie houdt zich ook bezig met het gekende “tutti-frutti-initiatief” (een stuk fruit in plaats van koek , één schooldag per week) dat in veel lagere scholen wordt toegepast. De antirookactie in de scholen krijgt nu ook een

Een van de rookvrije klassen in mei van dit jaar. Je kunt zien hoe trots ze zijn op hun prestatie en ze houden het ook dit jaar vol. 7


DIT WAS 2005

Chiro van Meer zoekt lokaal In februari afgelopen jaar kwam de Chiro van Meer zowaar even in de landelijke media. Zij het dat ze geen goed nieuws hadden te verkondigen. Ze wilden namelijk klaarheid over hun huisvesting in de oude kloostergebouwen. Aangezien het lang niet zeker was dat hun vaste stek op die plek ook in de toekomst gegarandeerd kon blijven. We zijn ondertussen zo’n dikke tien maanden verder. Aan medehoofdleider Wannes De Loore de vraag, of hun televisieoptreden van toen ècht vruchten heeft afgeworpen. DHM: Waarom besloten jullie om deel te nemen aan het programma De Ombudsman? Wannes: In oktober 2004 zijn we vol goede moed gestart. We zochten informatie op rond onze lokalen, in het klooster, en de plannen om van de hele omgeving, de huidige kleuterschool, parochiezaal en klooster, een sociaal woonerf te maken. We belden aan bij alle betrokken partijen waar we keer op keer het deksel op de neus kregen. Er werd ons gezegd dat wij ons beter konden bezig houden met de goede werking van de Chiro, “zij” zouden het wel oplossen. Toen was voor ons de maat vol en we hebben de VRT gemaild. We kregen nogal snel een reactie en vanaf toen ging het allemaal met een sneltreinvaart. DHM: Het programma is in februari jl. uitgezonden: merk je de ev. onmiddellijke impact van een optreden in een landelijk tv-programma? Bereik je ook de belanghebbenden van het probleem? Wannes: Voor het programma werd uitgezonden (het was live, wdl.) was ons televisieoptreden al hét onderwerp van gesprek in het dorp. Er gingen hier en daar stemmen op dat die “joeng” van de Chiro het toch wel erg bruin aan het bakken waren. En dat het onze bedoeling was om mensen door het slijk te halen. Dit is nooit onze bedoeling geweest. Het heeft volgens ons geen zin om in een dorp van postzegelformaat tweedracht te zaaien. We moe-

ten met z’n allen werken aan een oplossing. Dus die impact was er wel. De belanghebbenden hebben we langs deze weg ook wel bereikt, maar zij hebben niet gereageerd. We hadden hen graag in de studio gezien zodat ze ons duidelijk konden uitleggen hoe het zat, maar helaas waren zij ook toen nog niet bereid tot dialoog. Enkel de burgemeester kwam vertellen dat hij er echt niets aan kon veranderen. DHM: Heeft jullie tv-optreden ook voor effectieve vooruitgang gezorgd? Wannes: We hadden ons voorgenomen dat als er een dialoog op gang kwam vóór de uitzending, we het hele televisieoptreden zouden afblazen. We hebben dan ook een bijeenkomst georganiseerd met een aantal verenigingen die hun lokalen in de kleuterschool hebben én met de andere betrokken partijen. Voor de uitzending was er geen reactie, zelfs niet telefonisch, en toen hebben we doorgezet. Na de uitzending is er dan wel een bijeenkomst geweest met alle partijen en de architect, die de maquette van de nieuwe situatie bij had. DHM: Hoe staat het er ondertussen mee? Is er een oplossing gekomen of is er één in de maak? Wannes: Een oplossing is er nog steeds niet, alles lijkt een beetje in een doofpotje te geraken. Blijkbaar wordt alles ongelooflijk vertraagd

De Chiroleiding en de opnameploeg van De Ombudsman. 8

door de gigantische bureaucratie die België ook nog vandaag herbergt. En hoewel er ons in juli een vergadering beloofd is, hebben we hier nog steeds niets van vernomen. Maar nu ons nieuwe werkjaar terug op dreef is gekomen, kunnen we er weer wat tijd instoppen. En de druk hopelijk wat opvoeren. DHM: Heeft het jullie zaak goed gedaan om deel te nemen? Hoe kijk je er op terug: tevreden of met spijt? Wannes: Ik denk niet dat we met spijt in het hart moeten terugkijken. We hebben toen de kat de bel aangebonden en zijn misschien een beetje roekeloos te werk gegaan, maar er zijn weinig tot geen negatieve reacties op gekomen. Natuurlijk hadden we het beter kunnen aanpakken. Maar het heeft onze zaak zeker niet slecht gedaan. Nu weet iedereen tenminste wat er gebeurt en is men zich hopelijk bewust van welk onheil er ons allemaal boven het hoofd zou kunnen hangen. Het gaat hier namelijk over de kern van het verenigingsleven. Als er iets georganiseerd wordt, zoals Meer Markt, Chiroweekend, Akkerpop, of de Kerstmarkt, dan is het altijd in de buurt van het klooster, de kleuterschool en de parochiezaal. Wij denken dat het een sociale ramp zou zijn om deze ontmoetingsplek te laten verdwijnen en er geen evenwaardige plaats voor in de plaats te stellen. Er wordt ons trouwens nu geregeld verweten dat de veiligheid van onze lokalen te wensen over laat. En dat is zeker zo. Een oud gebouw dat slechts één keer om de veertien dagen gebruikt wordt, verslijt nu eenmaal. Maar wat iedereen dan wel vergeet is het volgende: er wàs geld van de parochie om het ding op te knappen. Om de muren opnieuw op te voegen. Om een deftige verwarmingsinstallatie te plaatsen. Maar toen werd er gesproken van verkoop. Tja, ik denk niet dat er iemand is die graag kosten op het sterfhuis doet.(Wannes De Loore, ms)


9


DIT WAS 2005

Pastoraal werk via het internet In april was Wortel ineens ‘hot news’ in de pers, en dan niet eens zomaar Wortel, nee, het ging om de parochie Wortel. Want, helemaal mee met de tijd, bleken ze één van de weinige kerkgemeenschappen te zijn met een heuse eigen website. En het is er eentje om u tegen te zeggen. Want er valt van alles op te ontdekken. Maar zou het optreden van pastoor Van Dijck in de krant en op de radio nu ook voor een ‘bezoekersboost’ hebben gezorgd? En hebben de parochianen ondertussen de weg naar het web weten te vinden? Webmaster/maker Marc Van Aerde en pastoor Fons Van Dijck geven uitleg. De site bestaat eigenlijk al drie jaar en toch kwam de persbelangstelling pas in 2005. De site was ondertussen, sinds 1 januari 2005 voor de derde maal in een nieuw jasje gestoken. Misschien dat hij nu pas opviel? Op de nieuwste versie staat een teller, die bijhoudt hoeveel mensen de site al bezocht hebben dit jaar. Na een jaartje tellen loopt dat aantal stilaan richting de 3000 bezoekers. Of dat nu aan het persoptreden ligt, valt moeilijk te achterhalen. Maar de belangstelling heeft in elk geval zeker geholpen. Gemiddeld bezoeken 10 mensen per dag de site. En kort na het interview in krant en op radio was er een duidelijke piek te merken. Want tijdens de goede week werd de website toch zo’n 105 keer geraadpleegd. Hoewel het vooral pastoor van Dijck was die we zagen en hoorden in de pers, blijkt het maken en onderhouden van de webstek een heuse teamsport te zijn. Met z’n drieën zijn ze. De pastoor is de aangever van teksten en ideeën, Lieva Geerts, die het secretariaat op de pastorie open houdt, zorgt voor het verwerken van teksten en email en Marc Van Aerde plaatst en past alles aan op de site. Het is louter een kwestie van imput, verwerking en output. Het wekelijks bijwerken en onderhouden van de site vergt wel wat tijd. Maar het is iets wat Marc Van Aerde als parochiaan graag doet voor zijn parochie. Heeft de belangstelling voor de Wortelse parochiesite dan ook andere parochies geïnspireerd om een site te maken? Geïnspireerd wel, alleen blijft Wortel

10

tot nu toe de enige parochie in de buurt met zo’n webstek. De anderen willen wel, legt Van Aerde uit, maar ze vinden niemand die dat in z’n vrije tijd wil opzetten, of ze hebben het geld niet om dat professioneel te laten doen. En zo blijft de parochie van Wortel voorlopig uniek.

Wie meer wil weten, surft maar eens langs op de site. Je kunt er van alles lezen, van algemene info over Wortel, tot bezinningsteksten en zelfs hele preken toe. Maar die zijn ook soms door andere pastoors geschreven. Het is de bedoeling, zo verduidelijkt pastoor Van Dijck, dat de site ook openstaat voor inbreng van andere mensen, en dat wat op de site staat, ter inspiratie dient van anderen. Naast een grabbelton vol met foto’s en het e-mail adres van de parochie vind je er ook gegevens van andere Wortelse verenigingen. O ja, en voor je begint aan je bezoek, zet eventjes de luidsprekers van je computer aan. Luister zelf maar!(ms)

Nieuwsgierig? www.parochiewortel.be of mail naar parochie.wortel@i4surf.net

Pastoor Fons Van Dijck en webmaster Marc Van Aerde.


DIT WAS 2005

Winkelen en wonen in de Rijkswachtkazerne Op 14 juni kwam er een einde aan het niet zo fraaie verhaal van de toewijzing van de voormalige Rijkswachtkazerne aan een nieuwe eigenaar. Het stond al langer vast dat een meerderheid binnen het bestuur de kazerne van de hand wou doen, tot grote spijt van de oppositie en van een groot aantal personen die droomden van een herbestemming in de culturele- of erfgoedsector. In eerste instantie wou men de kazerne in erfpacht overdragen aan de kandidaat die het beste plan van herbestemming kon voorleggen. Een onafhankelijke jury moest advies uitbrengen, tot bleek dat de kandidaat die de jury voorstelde, namelijk Veiling Hoogstraten, politiek niet goed lag bij een aantal personen van de meerderheid. De gemeenteraad volgde het advies van de jury niet en wees de kazerne toe aan Immo Noord, een beslissing die eerst door de gouverneur en later ook door de minister van Binnenlandse aangelegenheden vernietigd werd en er klacht neergelegd werd bij de Raad van State. De meerderheid wou zo spoedig mogelijk geld op tafel en besliste om niet te wachten op de uispraak van de Raad van State en de kazerne dan maar publiek te verkopen. Na drie zitdagen werd de kazerne eigendom van de gebroeders Jan en Jos Doms, zaakvoerders van het constructiebedrijf Gebroeders Doms uit St.-Lenaarts (Brecht). Hun plannen krijgen stilaan vaste vorm. Op dit

moment onderhandelen de architecten, Oswald Rommens en Joris van Reusel uit Antwerpen, met de afdeling Monumenten en Landschappen over de invulling van het als monument beschermde gebouw. Op het gelijkvloers zouden er vooraan tegen de Vrijheid twee winkels komen, terwijl er langs het binnenplein, in de linker en rechter zijvleugel, plaats is voor burelen of andere commer-

ciële ruimten. Op de eerste verdieping, langs de Vrijheid, komen er twee appartementen en op de zolder, onder het dak, voorziet men twee lofts. Boven de commerciële ruimten in de zijvleugels komt er aan elke zijde van het binnenplein een duplex appartement. Als alles naar wens verloopt zullen de gebroeders Doms midden 2006 over de nodige vergunningen beschikken. (fh)

Geen eerste prijs, wel veel geleerd Verleden jaar deed de Universiteit Antwerpen een voorstel aan alle hogere klassen van het middelbaar onderwijs. Ze vroeg aan de leerlingen om eens na te denken over een originele en ook nuttige uitvinding. Het project kreeg de naam “Erasmus” en had als doel bij de jongeren de wetenschappelijke leergierigheid aan te moedigen. In heel Vlaanderen namen 64 groepjes van leerlingen de uitdaging aan; zeven ervan kwamen uit het Klein Seminarie. Na inzending van de voorstellen werden twaalf groepjes geselecteerd om mee te dingen naar de hoofdprijs. De 5de Wetenschappen-Wiskunde van het Klein Seminarie was een van de geselecteerden. Leraar Bart Engelen vertelt dat het om twee ideeën ging: het eerste ging over het behendiger maken van een rolstoel, het andere over zuiniger energieverbruik. Om de rolstoel wat makkelijker over kleine hindernissen te manoeuvreren werd er gedacht aan een soort uitschuifbare skilatten die zowel elektrisch als mechanisch zouden bediend worden. Het andere idee ging over piëzokristallen (te vergelijken met kwartskristallen die o.m. horloges doen gaan ). Als men die piëzokristallen onder het wegdek zou aanbrengen en er zouden auto’s over rijden, dan zou je daarmee de straatverlichting kunnen doen branden. Op 21 september was het de grote dag van de finale; na een voorstelling van alle geselecteerde

projecten in de grote aula van de universiteit, zou de eindwinnaar gekozen worden. De leerlingen van 5 We-Wi hadden zich terdege voorbereid en gaven dan ook, met veel stress en zenuwen, een zeer goede presentatie.. Er waren drie prijzen voorzien: voor het wetenschappelijk meest relevante project, voor het maatschappelijk meest nuttige en voor de beste presentatie. Toen bleek dat de klas in geen enkel van die categorieën de eerste prijs behaalde, waren de jongens en ook de leraar, wel wat ontgoocheld. Bart Engelen: “Ik kan me gemakkelijk troosten met het idee dat de leerlingen met het project heel wat geleerd hebben. Waren er ook contacten met bedrijven en instellingen? Met de leerlingen zijn we op bezoek gegaan bij de Hulpmiddelencentrale in Deinze waar men werkelijk alles heeft om handicaps te verhelpen. Daar hebben de leerlingen hun rol-

stoelproject uitgelegd en er werd met veel belangstelling naar hen geluisterd en goede raad gegeven. Verder was er ook de vzw Nema, een organisatie die mensen met spierziekten begeleidt. Die had veel interesse voor ons rolstoelproject en heeft een artikel daarover in hun tijdschrift gepubliceerd. En dan die kristallen onder het wegdek. Daar zijn we voor naar Wijnegem geweest, naar het bedrijf Erea. Daar vonden ze het idee wel goed maar de uitwerking zou veel te duur zijn. Ze raadden ons aan om met Ledlampjes te werken die in het wegdek worden aangebracht en gebruik te maken van zonne-energie. Daar hebben we dan weer wat mee geleerd en daar ging het natuurlijk vooral om. Of er nog aan nieuwe uitvindingen wordt gewerkt? Neen, het Edisonproject was een éénmalige zaak en dit jaar is er geen geld voorzien voor zulke projecten. (jaf)

Abonnement 2006 Het nieuwe jaar staat voor de deur. Heb je het abonnement 2006 al betaald? Vergeten? Snel doen, anders mis je het volgende nummer! Stort vandaag nog 21 euro op rek.nr. 733-3243117-49 van De Hoogstraatse Pers.

11


DIT WAS 2005 Buurt herademt, maar blijft met vragen zitten …

Omleiding Gustaaf Segersstraat afgelopen HOOGSTRATEN - Zaterdag 29 oktober werd de bouwkraan aan het Kinderdagverblijf in de Gelmelstraat na ruim 8 maanden verwijderd. Bijna even lang hebben de bewoners van de Gustaaf Segersstraat, de ’s Boschstaat en het historische Begijnhof actie gevoerd. Niet tegen kraan op zich, maar tegen het feit dat men deze parmantig in de verkeersader Gelmelstraat had neergepoot. En vooral tegen het feit dat al het verkeer komende van Wortel nog maar eens langs hun huizen werd gestuurd. Nochtans hadden de omwonenden al vele malen laten horen dat de Gustaaf Segersstraat niet geschikt was voor omleidingen. Het klinkerwegdek is immers meer dan versleten en van enige fundering is gewoon geen sprake. Met als gevolg een enorme geluidsoverlast en angstaanjagend veel trillingen, die al in meer dan één huis barsten deden ontstaan. Aanvankelijk vooral in oudere huizen, ondertussen ook in een recent appartementsblok op de hoek van de Leemstraat. Enkele mensen uit de getroffen straten waren het op den duur zo beu dat zij de schade lieten vaststellen door een aannemer of door een deurwaarder. Het bestuur van Het Convent – de belangenvereniging van het Begijnhof – heeft de gemeente zelfs in gebreke gesteld. Heeft het stadsbestuur dan nooit iets ondernomen? Toch wel. Ze lieten de grootste putten in het wegdek opvullen en vervingen de riooldeksels. Dit bracht een kleine verbetering, maar opgelost was het absoluut niet. Toen het protest begrijpelijkerwijs bleef duren is men vanaf juli dan toch met verkeerslichten gaan werken in de Gelmelstraat. Weliswaar alleen in de weekends en ’s nachts, maar dan hadden de buurtbewoners hun nachtrust toch al terug. Tevoren raasden de vrachtwagens vanaf half 5 ’s nachts door hun straat … De vraag van buurtbewoner Marc Wouters om de trillingen te laten meten, werd lange tijd ontweken. Op den duur deed men de meting wel, in één van de begijnhofhuizen. Gezien de historische waarde van het Begijnhof begrijpelijk, maar waarom geen 2de trillingsmeting in een huis van de Gustaaf Segersstraat? Daar trilt het nog harder en die mensen zien hun huis toch ook

graag? Maar enfin, beter dan niets. Maar hoe waren eigenlijk de resultaten van de trillingstest? Wel, daarover bleef men aanvankelijk zwijgen als vermoord. In de gemeenteraad reageerde men pas enkele maanden later met “dat het allemaal nogal meeviel”. Onlangs nog, op de raad van november, beweerde raadslid Tackx zelfs doodleuk “dat er helemaal niets aan de hand is met trillingen!” Nochtans hoorden we in de wandelgangen meer genuanceerde berichten. En feit is dat de gemeente kort nadien opnieuw met Monumenten en Landschappen (M&L) contact opnam, met de vraag het wegdek eventueel ooit te mogen vervangen. Tevoren had M&L dit al eens tegengehouden, omdat een ander wegdek het uitzicht op de begijnhofmuur zou vergallen. Eind goed al goed, nu de omleiding voorbij is? De buurtbewoners zijn opgelucht, dat wel. Maar ze vragen zich nog wel af wie hun schade gaat vergoeden. En of de stad nu werk gaat maken van een echte heraanleg van de straat. Bijvoorbeeld in de stijl van de Karel Boomstraat, die ondertussen weer een mooie woonstraat werd. Bovendien zijn ze bang wat er gaat gebeuren als er nog eens gebouwd wordt in de Gelmelstraat. Eén van hen stelde verder voor dat de politie enkele weken intensief controle zou uitvoeren naar de tonnagebeperking in hun straat. Want chauffeurs die van Wortel naar Meer moeten heb-

Na 8 maanden werd de kraan afgebroken. De buurt haalt opgelucht adem.

VAN HEMELEN

BVBA

ELECTRICITEIT CENTRALE VERWARMING SANITAIR TANKCONTROLE NIEUWBOUW & RENOVATIE

Van Aertselaerstraat 21 - 2320 Hoogstraten Tel./Fax: 03 314 37 67 GSM: 0496 22 57 67 www.vanhemelenbvba.be 12

ben dankzij de omleiding een prima binnenweg ontdekt in de Gustaaf Segersstraat, waardoor het er merkelijk drukker is dan voor de omleiding. En daar zitten regelmatig vrachtwagens bij! “En als ze geen tijd hebben om te controleren,” gaat de buurtbewoner verder, “dat ze onze straat dan eens enkele weken met blokkades versmallen, zodat er alleen een auto of zelfs helemaal niemand doorkan, dan leren ze misschien terug langs de Gelmelstraat rijden. En krijgen wij eens compensatie.” Wij blijven het in ieder geval voor u opvolgen …(dh)

197


DIT WAS 2005

Colruyt in Hoogstraten? In de loop van het voorbije jaar verscheen in de pers het bericht dat Colruyt, de grootwarenhuisketen, op zoek was naar een geschikte vestigingsplaats in Hoogstraten. Als mogelijke locatie werd de zone tussen de veiling en de Heuvelstraat genoemd. Ook Hubo werd in dit verband genoemd als medekandidaat. Nadien werd het terug stil en deden sommige geruchten de ronde dat Colruyt zou afgezien hebben van deze vestigingsplaats. Wij belden Hoogstratenaar Peter Van Malderen op en vroegen hem naar de stand van zaken in dit dossier. Peter is expansie manager bij Colruyt en verantwoordelijke voor het zoeken van nieuwe vestigingsplaatsen en het bekomen van de nodige vergunningen daarvoor. Hij is verrast over de geruchten dat Colruyt zich zou bedacht hebben en Hoogstraten links zou laten liggen. “Dit klopt helemaal niet. Wij blijven kandidaat ook al zijn er in Hoogstraten centrum al twee warenhuizen (Delhaize en GB). Hoogstraten werd in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) aangeduid als kleinstedelijk gebied op provinciaal niveau en kan zo’n drie grootwarenhuizen aan. Uit onze koopbestanden

kunnen wij uitmaken dat er heel wat inwoners uit Hoogstraten onze winkels in Oud-Turnhout of zelfs Kalmthout bezoeken. Intussen kwam er ook een nieuwe winkel in Westmalle bij. Door de vrijwillige registratie door onze klanten bij het aanschaffen van een Colruytkaart, kunnen wij voor een deel nagaan vanwaar de bezoekers aan onze winkels komen. Hieruit blijkt dat wij heel wat Colruytklanten in Hoogstraten hebben. Om tegemoet te komen aan het algemene mobiliteitsprobleem zouden wij zeer graag starten met een winkel in Hoogstraten-centrum. Wij blijven kandidaat voor de al aangegeven zone, maar het kan eventueel ook op een andere plaats. Alles hangt af van de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen

die bij het Gemeentelijk Structuurplan horen. Als ik een gok zou doen dan hoop ik dat we binnen een jaar of twee kunnen beginnen.” In de gemeenteraad van 21 november keurde de raad unaniem het ontwerp van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan nr.17 ‘De MeirenHeuvelstraat’ voorlopig goed. Het is nu aan het schepencollege om dit GemRUP aan een openbaar onderzoek te onderwerpen. Indien gans deze procedure zal doorlopen zijn staat wellicht niets meer een vestiging van Colruyt op die plaats in de weg. Of het dan al dan niet in combinatie zal zijn met een nieuwe Hubo-winkel zal de toekomst uitwijzen. (jh)

DE WERELD VAN

13


vanuit het stadhuis... Landbouw op De Kluis in nauwe schoenen Herlocalisatie in Hoogstraten mogelijk? Wie Hoogstraten binnenkomt vanuit Loenhout kan er niet naast kijken. Tal van borden laten je kennismaken met het ongenoegen van de landbouwers. Hen hangt een onteigening boven het hoofd voor de uitbreiding van de Hoogstraatse industriezone. Een 70 hectare landbouwgrond en een zestal landbouwbedrijven zullen opgeofferd worden voor een nieuw industrieterrein De Kluis. Zo voorziet althans het Provinciaal Structuurplan het. Al vaker hebben de betrokken landbouwers aan de alarmbel getrokken, petities werden verzameld en regelmatig merken we een afvaardiging op tijdens de openbare zitting van de gemeenteraad. Onlangs was het weer zover. Op de agenda de “verwerving van gronden voor herlocalisatie voor de getroffen landbouwbedrijven”. De landbouwers waren eens te meer present. Maar is er sowieso nog grond te veel in Hoogstraten? Want ook met de goedkeuring van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “De Meiren –Heuvelstraat” verdwijnt er weer een stuk open ruimte en landbouwgrond. Ambachtelijke zone In de zone achter de Veiling van Hoogstraten, de Sint-Lenaartseweg en de Heuvelstraat komt binnenkort een ambachtelijke zone met een lokaal bedrijventerrein en een kleinhandelszone. Dit werd reeds vorig jaar op 24 mei 2004 goedgekeurd en toen werd er ook een ontwerper aangesteld om een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor deze zone op te maken. Dit ontwerp is nu door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd. De bewoners van de Heuvelstraat komen op deze wijze als het ware geprangd tussen deze ambachtelijke zone en het nieuwe industriegebied in opmaak langs de westkant van de Heuvelstraat. Voorlopig is deze westelijke zone tot aan de Hinnenboomstraat nog agrarisch gebied. Maar daar komt verandering in als het van de provincie en wellicht ook van de gemeente afhangt.

komen om de getroffen landbouwers optimaal te vergoeden of een alternatief in de vorm van een herlocalisatie zonder verlies van inkomsten aan te bieden. Verscheidene jongeren in deze bedrijven hopen nog op een toekomst in de landbouw. Verder in dit nummer laten wij twee van hen aan het woord.

Herlocalisatie? Tal van eisen werden aan het college en de provincie voorgelegd. Vooreerst de vraag of er wel behoefte is aan nieuwe industrieterreinen. Voorlopig zijn daar nog geen resultaten van naar voor

gekomen. Daarnaast was er de vraag naar herbestemming van de Transportzone in Meer. Uit rondvraag een tiental maanden geleden bleek dat er heel wat leegstand was waar te nemen. Toch wordt ook hier een uitbreiding voorzien. De Transportzone huisvest overslagbedrijven die doorgaans weinig volk te werk stellen. “Kan deze Transportzone niet omgebouwd worden tot een Regionaal Bedrijventerrein en de zone aan de Kluis behouden blijven voor de landbouw?” vraagt de landbouwsector en de oppositie zich af. In de discussie in februari werd er tevens geopperd verder te kijken dan Hoogstraten en de zones langs het kanaal in Oostmalle, Beerse en Rijkevorsel aan te spreken voor nieuwe bedrijven. Maar het is natuurlijk ook geen geheim dat een bedrijventerrein heel wat zaad in de gemeentekas brengt en het voor het gemeentebestuur dus een aanlokkelijk voorstel is. Als laatste redmiddel werd in de gemeenteraad van 7 februari 2005 een herlocalisatie voorgesteld. Burgemeester Van Aperen verzekerde de raadsleden en de toen massaal opgekomen landbouwers dat het college alles in het werk zou stellen om een andere locatie te zoeken zodanig dat zij op dezelfde wijze hun activiteit zouden kunnen verder zetten. “Indien dit niet lukt, zullen we ze goed vergoeden”, voegde hij er aan toe.

IOK op zoek In de raad van 21 november 2005 krijgt de IOK de opdracht landbouwgronden aan te kopen om de herlocalisatie van de bedrijven uit de Kluis mogelijk te maken. Deze Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij der Kempen is eveneens aangeduid om het Regionaal Bedrijventerrein te

Nieuw Regionaal Bedrijventerrein “De Kluis” In het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen wordt het gebied tussen Heuvelstraat-Loenhoutseweg-Hinnenboomstraat en de reeds bestaande industriezone voorbehouden voor een Gemengd Regionaal Bedrijventerrein “De Kluis”. Deze zone is momenteel agrarisch gebied en huisvest een zestal landbouwbedrijven. In totaal gaat het om een 70 hectare. In het verleden hebben de betrokken landbouwers en aangelanden al fel protest aangetekend tegen deze plannen. Er werden 22 bezwaarschriften ingediend waaronder een petitielijst met 1594 handtekeningen. Ook de oppositiepartijen in de gemeenteraad lieten zich niet onbetuigd en eisten van het college en de provincie dat er maximale waarborgen zouden

14

Landbouwers willen geen verdere uitbreiding van het industrieterrein De Kluis.


GEMEENTERAAD ontwikkelen. Zij mag nu op zoek gaan naar landbouwgrond in Hoogstraten. De oppositiepartij CD&V vraagt aan het college een amendement toe te voegen aan deze gemeentebeslissing. Zij stelt voor om in het besluit van de gemeenteraad mee op te nemen dat de onteigeningen pas mogen starten wanneer de herlocalisatie volledig is. Deze herlocalisatie heeft niet alleen betrekking op de gronden, maar ook en niet in het minst op gebouwen en woningen. Er zouden geen gronden mogen verwerfd worden die nog actief in gebruik zijn door de agrarische sector, zoniet krijgt men een verplaatsing van het probleem. Tot slot dringt zij er op aan opdracht te geven om te onderzoeken of de nieuwe bedrijventerreinen toch niet kunnen uitgevoerd worden aan de Transportzone. Het amendement wordt echter verworpen en ook de bijkomende bepaling “gelegen in Hoogstraten” verdwijnt uit de tekst. Dit leidt tot enkele emotionele reacties in de zaal. Voor de fractie Groen! lijkt het onmogelijk om enkel in de gemeente zoveel vrije landbouwgrond te vinden voor een herlocalisatie van minstens vier bedrijven. Voor CD&V zijn er onvoldoende garanties voor herlocalisatie. “Er is ook geen enkel alternatief overwogen om een bedrijventerrein elders te vestigen, en een dergelijk belangrijk punt op deze manier in de raad behandelen is verre van fatsoenlijk”, aldus raadslid Baets.

Een grondbank? Volgens burgemeester Van Aperen zal ook VLM moeten ingeschakeld worden om gronden te zoeken in de naburige gemeenten. Wuustwezel valt

www.dekluys.be laat aan duidelijkheid niets te wensen over. immers buiten het werkterrein van IOK. Indertijd werd aan VLM volmacht gegeven een grondbank op te richten waaruit zou kunnen geput worden voor dergelijke herlocalisaties. De burgemeester moet evenwel bevestigen dat een dergelijke grondbank nog steeds niet bestaat. IOK wordt dus aangeduid maar zal de zaak samen met VLM moeten bekijken ten einde de mogelijke kandidaten voor herlocalisatie zo goed mogelijk te begeleiden. Uit de reacties van de landbouwers

in de zaal blijkt hoe moeilijk en emotioneel een mogelijke herlocalisatie buiten de gemeente zou liggen.

Wat nu? Intussen blijven de bewoners aandacht vragen voor hun problematiek. Via hun website www. dekluys.be trachten zij zoveel mogelijk mensen te bereiken en druk uit te oefenen op de verantwoordelijke instanties. Of het hun zal lukken het zwaard van Damocles boven hun hoofd weg te werken is een andere vraag. De landbouwgronden die vrij komen liggen nu eenmaal niet dik bezaaid in Hoogstraten. Al jaren klaagt de landbouwsector dat zij letterlijk terrein verliest . Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd. Maar lees intussen nog even het relaas van Wim en Pieter, die nog brood zien in een eigen bedrijf, maar die droom nu misschien aan hun neus zien voorbijgaan.

Beste wensen

180

Abonnement 2006 Het nieuwe jaar staat voor de deur. Heb je het abonnement 2006 al betaald? Vergeten? Snel doen, anders mis je het volgende nummer! Stort vandaag nog 21 euro op rek.nr. 733-3243117-49 van De Hoogstraatse Pers.

Het jaar zit er weeral op. Op de valreep passeerden nog een aantal interessante items de maandelijkse gemeenteraad, maar die houden we voor een andere keer. De begroting 2006, de geplande investeringen, de schuldaflossing, het sportbehoeftenonderzoek, enz., het geeft nog stof tot nakaarten. Interessant toch wel om er de lezer op te wijzen dat we het verkiezingsjaar ingaan. In oktober 2006 kiezen we met zijn allen een nieuw gemeentebestuur. Je begint het stilaan aan te voelen, de zenuwen zijn al wat meer gespannen, er wordt al eens dichter bij de tribune gespeeld. Dit zal er waarschijnlijk de volgende maanden niet beter op worden. Een gewaarschuwd mens is er twee waard. Een beetje ambiance in de zaak kan natuurlijk nooit kwaad, als het spel tenminste maar eerlijk gespeeld wordt en de gemeenschap in al zijn aspecten op de eerste plaats komt. Dit indachtig wensen wij jullie het allerbeste toe.

15


GEMEENTERAAD

Onteigening: Het einde… of een nieuw begin? Het is november 2003. Totaal onverwachts komt er een studiebureau langs bij de landbouwers van de Kluis. Hetgeen zij toen te horen kregen overdonderde hen: “Hoe staan jullie tegenover de uitbreiding van industriezone De Kluis?” “Hoe zien jullie de toekomst van je landbouwbedrijf?” De tijd stond even stil in De Kluis… Zoon Pieter Peeraer uit de Hinnenboomstraat herinnert het zich alsof het gisteren was. “Ik volgde toen het 2e jaar Graduaat Agro- en Biotechnologie. Erg concreet zijn mijn overname plannen nog niet, ik studeer momenteel nog verder tot Industrieel Ing. Landbouw. Maar de zin en interesse om het bedrijf van mijn vader over te nemen is er al jaren! Ik heb nog 1,5 jaar te gaan, hopelijk is er tegen dan al een definitieve beslissing genomen. Want op je 30e moet je ook niet meer beginnen boeren hé?” Ook bij Wim Vrints uit de Loenhoutseweg kwam het studiebureau langs. “Toen ik het nieuws hoorde over de uitbreiding van ‘de Kluis’ zat ik in mijn laatste jaar Industrieel Ing. Elektromechanica. Hoewel ik momenteel te werk gesteld ben in een chemiebedrijf te Antwerpen, heb ik nog steeds veel interesse in de landbouw en een mogelijke overname van het ouderlijk bedrijf in de toekomst, blijft wel in mijn achterhoofd spelen.“

dat ons bedrijf blijft bestaan, maar zonder mogelijkheid tot uitbreiding. Omringd door industrie, moeten we bijgevolg ook automatisch voldoen

sportclub, jeugdbeweging, zijn héle sociale leven achter zich laten? Oké, als jonge gast valt hier nog over na te denken, voor onze ouders ligt dit anders! Zij zijn ondertussen al bijna 50 jaar. Herlocaliseren, naar waar? Weer die angst en onzekerheid!? Maar wie weet, misschien kunnen we daar verder boeren in een landbouwgebied mét toekomst én uitbreidingsmogelijkheden en hopelijk zónder angst om weer onteigend te worden… maar wie kan dat garanderen?”

De keuze Het studiebureau gaf hen de “keuze” uit drie mogelijke scenario’s: onteigening, ingesloten worden door de industrie of kiezen voor een herlocalisatie. Het één al slechter dan het andere, vinden Pieter en Wim. “We zouden nu kunnen instemmen met een onteigening. Pas later, wanneer alles vastligt en er geen weg meer terug is, wordt echter de waarde bepaald. Hoe kun je als jonge boer hiermee akkoord gaan? Niet dus. De andere mogelijkheid is

16

aan strengere milieu- en emissienormen… Nee dit is hét ook niet, want stilstaan = achteruitgaan! En deze keuze is eerder een uitdoofscenario. Ten slotte is er dan de zogenaamde herlocalisatie of letterlijk: het verplaatsten van het landbouwbedrijf naar een andere locatie. De overheid zoekt een gelijkaardig en gelijkwaardig bedrijf ergens in Vlaanderen. Maar wie wil er zijn vrienden,

Onzekerheid “Sindsdien is er al heel wat geschreven en besproken, maar nooit iets concreet op papier gezet. De onzekerheid weegt! Hier lijdt een mens psychisch onder… Kunnen of durven wij hier nog investeren? Heeft dit alles nog zin?“, vraagt Pieter zich af. “Vóór 1 januari 2006 moest onze zeugenstal aangepast worden aan de nieuwe


GEMEENTERAAD strengere wetgeving. Had dit nog zin? Langer uitstellen was niet meer mogelijk! Je MOET als boer wel investeren om te blijven bestaan… De stallen zijn aangepast, de kosten zijn gemaakt… Maar voor hoe lang? Ook bij Wim speelt de onzekerheid. “Sinds 2003 zijn de plannen voor de uitbreiding van ‘de Kluis’ aan de gang. In het begin was het afwachten om nog verder te investeren en te moderniseren. Worden de gemaakte kosten wel terugbetaald bij een onteigening? Heeft dit nog nut? De onzekerheid is nu al twee jaar aan de gang. Er moet dus geïnvesteerd worden. Enkel de hoogstnodige herstellingen op een simpele en goedkope manier oplossen is niet langer voldoende!”

=*")'1"33"*&,)& ",<")3,J'1"&,)3"*,"K*1

Algemeen nut? Wim en Pieter hebben zo hun vragen over “ het algemeen nut” waarmee de onteigening van De Kluis aan de man gebracht wordt. “Het onteigenen van zes landbouwbedrijven, 50 hectare landbouwgronden, enkele burger woningen… is dat algemeen nut? Is het nog niet voldoende dat er aan de St.-Lenaartseweg een KMO-zone bijkomt? Moet er tussen de Loenhoutseweg en de Heuvelstraat persé nog een bedrijventerrein bij gemaakt worden? Past een industriezone niet beter bij de Transportzone te Meer, waar de dorpskern veraf én de snelweg vlakbij is? Moet niet eerst daar de leegstand weggewerkt worden?” vraagt Pieter zich af. Wim voegt er aan toe :“Ik wil zeker en vast niet de economische groei verstoren maar dan moet wel eerst de industriegrond die er momenteel is, nuttig gebruikt worden. De mensen die uitbreiding van deze industriezone steunen, zeggen dat er vraag is vanuit de industrie. Als deze vragende partij zich dan ook eens bekend zou maken of bestaat ze gewoon niet?”

;<43&1/"=%.**(%,"%("'/*

>"(,"%'"#"()$/"%1/#,1%?@AB% /#%-"$%4"#$(&5%.)#%C**'1$()$"#

Herlocalisatie? “Van een onteigening of herlocalisatie wordt niemand beter” vinden Pieter en Wim. “Het enige wat wij vragen is om gewoon hetzélfde terug te krijgen. We vinden dat we daar recht op hebben. Koop een bedrijf en laat ons pas verhuizen wanneer alles in orde is gebracht. Dan pas zullen wij onze dieren verplaatsen en kunnen we blijven boeren. Het duurt immers méér dan een jaar voor alles terug optimaal draait en ingewerkt is. Wordt dit inkomensverlies ingecalculeerd? Er blijven zoveel vragen en onzekerheden en niemand die ons hierop een antwoord kan geven! Wanneer dit alles rond is, zijn we mogelijk vijf jaar verder. Wat met de generatie van onze ouders? Te jong om te stoppen, te oud om opnieuw te investeren, want dat hoort er sowieso weer bij. Zij moeten tenslotte ook hun zelfgebouwde huis achterlaten, hun tuin, de stallen, alles ingericht zoals zij het zelf wilden… onze thuis, ons eigenste plekje…“ “Wil ik die uitdaging wel aannemen?”, vraagt Pieter zich af. “ Om bijvoorbeeld 50 km verder te gaan boeren? Ik blijf liever hier, bij mijn vrienden en familie! Wij willen in ieder geval niet dat onze landbouw weer verdreven wordt door fabrieken, die later weer sluiten, leeg komen te staan en voor altijd het landschap bederven… Is hier wel écht nood aan nieuwe industriegronden, aan bijkomend bedrijventerrein? Zijn er in onze Kempen nog niet genoeg gronden verloren gegaan?“ Voor Wim hoort er bij elke onteigening een correcte vergoeding. “Ons uitgangspunt blijft: Precies hetzelfde bedrijf op een andere locatie kunnen opstarten! En dit ZONDER extra kosten! Liefst in de nabije omgeving, hoewel dit zeer moeilijk zal zijn.”

Nattigheid “Mensen die in de streek hier bekend zijn, weten dat hier vooral weilanden gelegen zijn. Een aanzienlijk deel van die weilanden overstroomt iedere winter doordat de grachten het water van de industriezone niet kunnen slikken… waar moet het water naartoe wanneer ook deze laag gelegen weilanden verhard wordt?

Toekomst? Wim Vrints en Pieter Peeraer leggen zich niet zomaar neer bij de negatieve vooruitzichten maar houden toch rekening met het slechtste scenario. “Hier verdwijnen mogelijk dan voor ons, als jonge gast, onze toekomstplannen om het bedrijf van thuis verder te zetten, … samen met een mooi stukje Hoogstraatse landbouw. Wij zijn er van overtuigd dat de landbouw in Vlaanderen nog een toekomst heeft, want zonder landbouw, zonder deze groene weiden en akkers, zonder onze streng gecontroleerde voedselvoorziening… waar sta je dan? Neen, geen toekomst zonder landbouw! Geen landbouw zonder toekomst! Hiervoor willen wij blijven vechten!”

L00"&1$$*3")&/"H()<T 3*")'U&$-&%0(11,"% O"*-&,)&6;5;;;&%0"K*")& +()&!$11&V(,)31 W((2'"G$*(3,"T& #$))"I"*,)<& ")&+0$"*/"%0"',)<

!"#$%&%'())'%*+%,"%-**'$"%.)#%,"%#/"&01$" 23"&("#4*56/#)$/"17%8"#1$%&%23"&((/92"%$/+1 .**(%,"%9&/1$"%1)5"#1$"33/#'%.)#%&0%/#$"(/"&(7 !"#$"%&'()&#"%"*&"")&+()&$)#"&,)-$. (+$)'")&$-&/"0&$)1&+$$*&2""*&,)-$*2(3,":

LLM!NOPQNM>

R$*%1H$S1&$S&(()+*((< I,"))3%.**(%'(*"+"#%.)#%?J%$*$%?K%+"(1*#"#:% D E)#3"("#%.)#%."(14-/33"#,"%."(=$"4-#/"2"#: D C*"%5))2%/2%.)#%""#%*&,%2)1$9"%""#%$("#,F% 5"&6"37G%"#H:::

45&!0$"'0(()&677.688&9 6:6;&4$$<13*(3") ="0>&;:?:@A&B6&7C&9&D(E>&;:?:@A&CC&;6 ".2(,0>&,)-$F2"*3")1.1GH,0'"*I"*%")5/" 194

17


2005

PERSOVERZICHT Juli - december Juli De brandweer heeft een groot bluswaterreservoir aangelegd op de transportzone. Ze halen het water uit De Mosten, langs een leiding onder de HSL lijn en de E19. Bij een brand in een opslagbedrijf, vier jaar geleden, kwam aan het licht dat er daar te weinig water was om degelijk te blussen. De Nederlandse politie heeft aan de grensovergang in Meer een nieuw soort infraroodcamera in gebruik genomen. De nieuwe camera kan zowel overdag als ’s nachts nummerplaten lezen en herkent de geseinde voertuigen. Gestolen voertuigen, niet-verzekerde wagens en auto’s van bekende drugstrafikanten maken geen kans meer.

Augustus De werkloosheid in de Kempen is met bijna 14 % gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Kempen telt nu 9,40 % werklozen. Hoogstraten scoort beter met 6,69 % werkzoekenden. De vijf resterende zusters Ursulinen verlaten eind dit jaar hun klooster in Hoogstraten. Als de zusters Hoogstraten verlaten komt er een einde na 175 jaar een einde aan de kloostergemeenschap in de Gelmelstraat. Duizenden wielerliefhebbers verzamelen langs de Vrijheid voor de aankomst van de rit SintTruiden – Hoogstraten van de Enecotour.

Meer dan 250 jongeren uit gans Vlaanderen slaan hun tenten op in Instituut Spijker voor een kamp van de “Jeugddienst van het bisdom Antwerpen”. Staatssecretaris Els Van Weert komt op bezoek en overhandigt de jongeren een cheque van 4.800 EUR voor het project “Schone handen”.

Boeren van het gehucht Hal in Minderhout protesteren tegen de geplande ontginning van klei door steenbakkerij Desta. De Vlaamse overheid en Desta willen in het structuurplan 66 hectare Halse landbouwgrond inkleuren als ontginningsgebied voor klei en dat is niet naar hun zin.

Op de Langenberg in Wortel doet zich opnieuw een dodelijk ongeval voor. Een 20-jarige man uit Merksplas verliest het leven. De bestuurder van de tegenligger, een 22-jarige uit Wuustwezel wordt gewond naar het ziekenhuis gebracht.

De kippen- en kalkoenenkwekers van de streek vragen aan het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen om preventieve maatregelen te treffen tegen de vogelpest die in bepaalde delen van Europa opnieuw de kop opsteekt.

De veertienjarige Shanne Braspenninck uit Meersel-Dreef is de Nederlandse kampioene wielrennen.

De brandweer moet uitrukken om een brand te blussen in een stof afzuiginstallatie van schrijnwerkerij Vernibouw in Hoogstraten.

Vakbonden en directie van De Ster hebben een voorlopig akkoord bereikt over het ontslag van 31 arbeiders en 23 bedienden.

Twee ongemaskerde, maar gewapende mannen, overvallen kort na negen uur ’s morgens het Centea bankfiliaal op de Vrijheid. De dieven kunnen te voet ontsnappen met een onbekend bedrag als buit.

Een gedetineerde van de strafinrichting van Hoogstraten klimt op de nok van het dak van de gevangenis om zijn eisen tegenover de directie kracht bij te zetten. De politie kan de man overtuigen om van het dak af te komen.

Augustus. De werkgroep ‘Trage wegen’ van de vzw Erfgoed Hoogstraten trekt aan de alarmbel. Er zijn al te veel kerkpaden en andere trage wegen verdwenen, in een tijd dat ze recreatief belangrijk kunnen zijn en geschikt als veilige, alternatieve wegen voor voetgangers en fietsers.

September Landbouwer-loonwerker Eddy Joosen heeft een milieuaanvraag ingediend om in het gehucht Den Aerd een vergistingsinstallatie met een capaciteit van 50.000 ton per jaar te bouwen. Meer dan honderd mensen uit de buurt dienen een bezwaar in.

De Nederlander Wilco Ites verschijnt voor de raadkamer en blijft aangehouden in verband met de moord op Ran Biemans in Meerle in juni 1998. Els Leemans, de vrouw van Biemans, beschuldigde Wilco Ites toen ze als hoofdverdachte voor de rechter verscheen. Een gedetineerde uit de strafinrichting van Hoogstraten ontsnapt toen hij de vuilniszakken ging buitenzetten. Hilde Ceusters en Elly Vissers zitten net niet de Londense metro naar King’s Cross, waarop een terroristische aanslag wordt gepleegd. Omdat een metroticket na 9.30 uur goedkoper wordt beslissen ze om nog even te wachten en stappen niet in de bewuste metrostellen.

18

Oktober. H.V.V. ontslaat zijn trainer René Van Gorp. De wedstrijd tegen Patro Eisden was zijn laatste kans. Na een 3-0 nederlaag wordt hij nu vervangen door Yves Van Borm.


PERSOVERZICHT E.V. en J.V., twee broers uit Hoogstraten, gijzelen een vroegere zakenpartner van E.V. omdat hij nog geld te goed zou hebben van de man. Ze namen zijn geld en zijn bankkaarten af en dwongen hem om wisselbrieven te ondertekenen. Hoogstraten mag binnenkort zelf bouwvergunningen afleveren. De administratie moet daarvoor aan vier voorwaarden voldoen. Momenteel is Hoogstraten de enige gemeente in de Kempen die reeds in orde is, in heel Vlaanderen zijn het er nog maar vier. Tijdens het kermisweekend gaan onbekenden aan de haal met de middenstip van het voetbalveld van Minderhout. Vier dieven slaan, midden in de nacht, het glas uit de voordeur van krantenwinkel Marjan in Minderhout. Ze gaan er vandoor met 150 sloffen sigaretten, goed voor een waarde van 6.000 EUR. Het is de derde keer in een jaar tijd dat de krantenwinkel inbrekers over de vloer krijgt. Er wordt ingebroken bij de firma Eribel aan de Industrieweg in Hoogstraten. De dieven roven er een kleine kluis en twee geldkoffers. De buit bedraagt ongeveer 1.000 EUR. De gevangenissen van Wortel en Turnhout krijgen elk een nieuwe moderne keuken. De projecten, die samen drie miljoen euro zullen kosten, komen er na een vernietigend hygiënisch rapport van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen geeft 102.138 euro subsidie voor de gedeeltelijke afbraak en de ontmanteling van delen van het interieur van de voormalige boerderij van Wortel-kolonie. Het gebouw krijgt een educatieve functie.

November. Onbekenden hebben twee nachten na elkaar ingebroken in zaal Pax en de aanpalende lokalen van de KLJ, de KSJ en de Plussers. De kans is groot dat het om een vergeldingsactie gaat van de jongeren die er regelmatig rondhangen en minder fraai in het nieuws kwamen. Tinne Vermeiren, de juf van het vierde leerjaar van basisschool De Scharrel in Minderhout krijgt het bezoek van haar vriend Bart Brughmans. Hij vraagt haar ten huwelijk en de leerlingen zijn getuige wanneer de juf “ja” antwoordt op die vraag van Bart.

Oktober Het stadsbestuur start een nieuwe procedure op tot onteigening bij hoogdringendheid van twee percelen grond van 1.700 vierkante meter in de Heistraat in Minderhout. Die zijn nodig voor de aanleg nieuwe terreinen voor de plaatselijke voetbalclub. De vrederechter vernietigde een vroegere onteigening en het beroep van de stad tegen deze beslissing haalde niets uit.

Door de aanleg van de nieuwe op- en afrit van de E19 richting Antwerpen in Meer, ligt er een ingesloten braakliggend stuk grond van 300 x 100 meter. Het is de droom van burgemeester Van Aperen om daar een wielerpiste, met daar binnenin een crossterrein voor mountainbikers, aan te leggen. Hoogstraten sluit een toeristisch samenwerkingsverband af met de gemeenten Merksplas, Baarle-Hertog en Rijkevorsel. De nieuwe toeristische regio draagt de naam ‘grensland’. Een vrij algemene naam, maar ‘Het Land van Hoogstraten’ lag voor de andere partners blijkbaar moeilijk. Minister Dirk Van Mechelen maakt in het stadhuis van Hoogstraten de laureaten bekend van de

November. De Cahier, de Mussenakker en Het Slot voetballen voor het goede doel. De voetbalwedstrijd is slechts één van de activiteiten in kader van hun gezamenlijke 11.11.11-actie 3 voor 11. In totaal brengen de jeugdhuizen19.400 EUR samen voor het goede doel. Dat is opnieuw een recordbedrag. 19


PERSOVERZICHT krijgt van de winkelier een tombolalotje. Met die actie ‘winkeltassen’ wil het stadsbestuur het gebruik van die wegwerptassen terugdringen. Bij de firma DHL in de Seoelstraat gaan dieven er vandoor met een oplegger vol met promotiemateriaal van het cosmeticabedrijf Estée Lauder uit Oevel. De diefstal wordt gefilmd door een bewakingscamera.

November

November. De actie ‘Atlas’, een controle aan de grensovergang in Meer waaraan 131 agenten deelnemen, kent een groot succes. In totaal wordt meer dan 40 kg cannabis in beslag genomen. Daarnaast treft men nog 400 gram harddrugs, 86 gram heroïne, 6 gram cocaïne en 330 gram van een mengeling met morfine aan. Tenslotte worden er nog negen personen tegengehouden die om één of andere reden gezocht worden. campagne 20 x 1.250 EUR. Twintig erfgoedverenigingen ontvangen er een subsidie van 1.250 euro ter ondersteuning van waardevolle projecten. De werkgroep ‘Trage wegen’ van Erfgoed Hoogstraten ontvangt dit bedrag ter ondersteuning van een studiedag die de vereniging in 2006 wil organiseren. Het stadsbestuur wil de beiaard van de St.-Katharinakerk laten restaureren. Het schepencollege maakt alvast 2.000 euro vrij om een vooronderzoek uit te laten voeren. Men wil de restauratie voor 2010, wanneer de beiaard vijftig jaar bestaat, laten uitvoeren. De fanfare St.-Katharina bestaat 125 jaar. Gans het jaar door zijn er activiteiten, maar de viering

20

wordt vooral zichtbaar tijdens het weekend van ‘Hoogstraten in Groenten en Bloemen’. Inwoners van Hoogstraten maken zich zorgen over een indringende gas- of petroleumgeur. De brandweer ontvangt tientallen oproepen. Uiteindelijk ligt de oorzaak bij een lek van 35 miljoen liter ruwe petroleum uit een opslagtank van Total in Kallo. In Hoogstraten en 17 andere Kempense gemeenten moeten pluimvee en vogels op stal blijven. De maatregel past in de strijd tegen de vogelgriep en is van toepassing in een straal van één kilometer rond een plas waar watervogels verblijven. Wie geen plastic wegwerp winkeltassen gebruikt,

Een dertigtal personen stappen op in een mars die georganiseerd wordt door het lokale 11.11.11comité. De deelnemers delen verzoekschriften uit waarin men er bij de overheid op aandringt om de millenniumdoelstellingen te realiseren en tegen 2015 de armoede en het onrecht drastisch aan te pakken. De Ster neemt het Nederlandse bedrijf Supplair over. Dat bedrijf is actief in vliegtuigcatering en heeft contracten met een tiental belangrijke luchtvaartmaatschappijen. De firma Jan Bogaerts Attracties ontwikkelde het zogenaamde fietscafé, zeg maar een rijdende bar die gehuurd wordt door families en verenigingen. Omdat er een aantal namaak fietscafés rondrijden trok de firma naar de rechtbank in Leeuwarden, die namaak van de ‘trapbar’ verbiedt. De politie ontmantelt een canabisplantage van 659 plantjes in een woning aan de Meerseweg in Meer. Twee personen, een vader en zijn zoon, worden opgepakt en moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. In de Europastraat in Meer wordt bij klaarlichte dag een oplegger, met daarin achthonderd LCDschermen, gestolen. De buit heeft een waarde van 192.000 EUR.


PERSOVERZICHT Een 54-jarige man uit Hoogstraten wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met probatie-uitstel, waarvan zes maanden effectief. De man, die zedenfeiten pleegde op een zesjarig meisje en op een bewoonster van het rusthuis, moet zich ook laten behandelen. in een centrum voor seksueel delinquenten. De veilingen van Hoogstraten, Sint-Niklaas en Zundert gaan vanaf volgend jaar intensief samenwerken. Dat is het gevolg van het samenwerkingsverband In-Co. Een veertiger uit Brecht wordt het slachtoffer van diefstal met geweld, wanneer hij ’s avonds per fiets langs de Bosuil rijdt. Twee onbekenden pakken de man zwaar aan en laten hem buiten bewustzijn achter. Pas ’s morgens rond 7.00 uur komt de man weer bij. Hij wordt zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

December. Feir Pleej is de naam van een splinternieuwe jeugdvereniging in Hoogstraten. Alle kinderen van zes tot twaalf jaar zijn welkom in de nieuwe vereniging. Er zijn steeds meer minder aangename berichten over de gang van zaken in het Rozenkranspark achter zaal Pax. Het park is de laatste tijd slechtoffer van vandalisme, sluikstorters, druggebruik en andere overlast. De jeugdverenigingen die er in de buurt onderdak vinden, willen er niet mee geassocieerd worden en trekken aan de alarmbel. Het Instituut voor Creatieve Opvoeding (IKO) kampt al langer met plaatsgebrek. Als tijdelijke oplossing is de afdeling binnenhuiskunst nu gehuisvest in de voormalige melkerij van Meer. Leerlingen van De Scharrel, de basisschool van Minderhout, krijgen de primeur voor het gebruik van de creatieve ruimte in het ‘Warandep’ant, dat is de gloednieuwe zaal van het cultuurcentrum in Turnhout.

Een varken, ontsnapt in de buurt van de John Leysenstraat, heeft zijn korte vrijheid bekocht met ‘de dood met de kogel’. Het dier werd door de ordediensten achtervolgd, maar het liet zich niet vangen. Om te voorkomen dat het varken op of over de E19 zou sukkelen, schoot een agent het met een 9 mm. kogel neer.

December Het stadsbestuur heeft sneller dan verwacht groen licht gekregen voor subsidies voor de nieuwbouw van basisschool ’t Dreefke in Meersel-Dreef. Als alles naar wens verloopt kunnen de werkzaamheden begin 2007 starten en komt er een einde aan het verhaal van de barakken als klaslokalen.

In het Nederlandse gehucht Oekel, net over de grens met Meersel-Dreef, rijst protest tegen de mogelijke komst van drie extra windturbines aan de grensovergang van Hazeldonk en Meer. Projectontwikkelaar KPMP uit Lelystad ziet de plaatsing van de drie turbines als een uitbreiding van de zes bestaande aan de Belgische zijde van de grens. De stad Hoogstraten weigert een factuur van 20.000 euro te betalen voor de opruiming van een container met chemisch afval. “Het kan niet dat één grensgemeente voor de kosten moet opdraaien van Nederlands drugsafval”, zegt burgemeester Van Aperen. De uitbater van het Molenbad in Hoogstraten en sportcentrum De Valk in Rijkevorsel legt de boeken neer. Sportcentrum De Valk wordt publiek verkocht. Het lot van het Molenbad ligt in handen van de curator. In het Molenbad werkten vijf arbeiders en twee bedienden.

Tuinbouwer Johan V.R. uit Meerle riskeert een veroordeling omdat hij de voorbije twee jaar een aantal illegalen in zijn bedrijf tewerkstelde. Volgens zijn advocaat zijn er op piekmomenten in de tuinbouw gewoon geen legale werkkrachten beschikbaar. Een man uit Beerse, eigenaar van een stuk grond in de Beeksestraat in Meer, komt om het leven bij het vellen van een boom op zijn perceel. De tentoonstelling met werk van M.C. Escher in het Stedelijk museum breekt alle records. In totaal brengen Louis Vanluffelen staat op het uitvinderssalon met een ballon die het aankomend verkeer moet waarschuwen wanneer er ergens gevaar dreigt. Minister van onderwijs Frank Vandenbroucke komt naar het Instituut Spijker om er kennis te maken met het Open Leercentrum (OLC). In een nieuwe zaal beschikken de leerlingen over 44 computers, die nauw verbonden zijn met de schoolbibliotheek.

December. Vijf jaar na de’ Schenking Huet’ aan het stadsbestuur van Hoogstraten, stelt het Stedelijk museum een boek over het leven en werk van glas-in-lood kunstenaar Jan Huet voor. Op de foto v.l.n.r. Roger Van Aperen, schepen Van Cultuur, Frans Horsten (eindredactie), Clara, Jan jr en Pol Huet, kinderen van de kunstenaar, Gust Kinschots (eindredactie), Rit Schellekens en Wim Druyts voor Stijn Druyts (vormgeving), Jan Van Damme (auteur) en burgemeester Van Aperen). 21


INTERVIEW

Het leven na een dubbele longtransplantatie

Genieten! Genieten! HOOGSTRATEN - Wanneer we ver weg in de Hinnenboomstraat aanbellen bij Esmeralda Gorissen (35), worden we meteen gastvrij ontvangen. “Carpe diem,” luidt de spreuk op de jonge vrouw haar trui en tijdens het interview zal blijken dat dit voor haar geen loze woorden zijn. Want ze is niet alleen wonderwel snel hersteld van haar dubbele longtransplantatie. Ze is er ook anders en bewuster door gaan leven. Een verhaal om bij stil te staan … DHM: Aan welke longaandoening leed je eigenlijk? Esmeralda: Ik leed aan sarcoïdose. Een ziekte waarbij de longen geleidelijk aan verstenen. Weinig gekend bij de mensen, maar in Leuven (Gasthuisberg, red.) is men er al een tijd rond aan ‘t werken. DHM: Was het een aangeboren kwaal? Esmeralda: Wel, dat weten ze eigenlijk niet. Bij mij is het 8 jaar geleden begonnen. Eerst sluimerend, waarbij het nog met medicatie onder controle kon worden gehouden. Maar na de geboorte van mijn jongste dochter in 2004 ging het snel bergaf. Het laatste jaar bracht ik in een rolstoel door. De laatste maanden lag ik 24 op 24 aan de zuurstof. En rond Pasen werd ik een tijdlang in Gasthuisberg opgenomen. DHM: Wanneer wist je dat het op een transplantatie zou uitdraaien? Esmeralda: Bij dokter Van den Heuvel van Turnhout ben ik altijd goed geweest, maar toen het ruim anderhalf jaar terug dus opeens bergaf ging, stelde zij zelf voor om naar Leuven te gaan. Naar professor Verleden van Gasthuisberg. Na 3 dagen onderzoek, waarbij ik bij wijze van spreken binnenstebuiten werd gekeerd, hebben ze me op 29 augustus 2004 op de lijst gezet. Er was geen andere uitweg. En dan werd het dus wachten op een donor, die qua grootte, gewicht, leeftijd enzovoort het best bij mij paste. Ook qua bloed moest één en ander overeenkomen. Om dat uit te pluizen hebben ze toen bijna 40 ampullen bloed getrokken! Een klein jaar later bleken ze de geschikte donor gevonden te hebben.

DHM: Dat moet toch een angstwekkend jaar geweest zijn? Esmeralda: Wel … eigenlijk niet. Als ik van in ’t begin naast de telefoon was gaan zitten, dan was het waarschijnlijk ondoenbaar geweest. Maar ik heb gewoon geprobeerd verder te leven. Want waarom schrik hebben van iets dat je toch niet kent? Achteraf gezien denk ik dat het voor mijn omgeving soms moeilijker was dan voor mijzelf. Het was wel goed dat we een draaiboek hadden gemaakt, waarin stond wie wat zou doen als het zover was … Om 9 augustus kwam dan het verlossende telefoontje. Om kwart na 2 ’s nachts. Of we zo snel mogelijk naar Leuven konden komen. We belden direct naar mijn ouders om op de kleinste te komen passen. Mijn andere kinderen sliepen ergens anders. In Leuven aangekomen moest ik eerst in een ontsmettend bad. En voor de narcose moest ik nog een vies papke opdrinken. 3 soorten antibiotica, maar het leek eerder een potje wormen. DHM: Heeft de operatie lang geduurd? Esmeralda: Ik ben 10 uur onder volledige narcose geweest. Normaal wilden ze me daarna nog 4 dagen in slaap houden, maar na 2 dagen was ik al wakker. Ik ben in totaal 3,5 weken in Leuven gebleven, terwijl dat gemiddeld 6 weken duurt. Het was nochtans een serieuze operatie, waarbij een snede onder de borst werd gemaakt, van oksel tot oksel. Gelukkig heeft men de ribben en het borstbeen kunnen sparen. Anders was het wellicht veel pijnlijker geweest.

Esmeralda en Cor op hun trouwdag (5 augustus). Dat Esmeralda vijf dagen later geopereerd zou worden, wisten ze toen nog niet. 22

Esmeralda Gorissen. DHM: Maar je zal sowieso toch pijn genoeg hebben gehad? Esmeralda: Ik heb natuurlijk wel pijn gehad. Maar doordat je zeker nog in het begin aan de pijnpomp ligt, was het in zekere zin nog te doen. En pijn is ook relatief, iedereen ervaart dat anders. En wat blijft er tenslotte over van die ‘tijdelijke pijn’ als je denkt aan die 2de kans, dat 2de leven dat je krijgt? Dat moet ge gewoon met uw 2 handen vastpakken. DHM: Waaruit bestaan de nabehandeling en de controle? Esmeralda: In het begin moest ik 2 keer per week naar Leuven. Nu nog één keer om de 2 weken. Om bloed te laten controleren, om foto’s te laten maken en voor een gesprek met de prof. Dan controleren ze tegelijkertijd of er geen afstotingsverschijnselen zijn. Dat blijft natuurlijk altijd een risico en daar moet ik ook heel wat medicatie voor pakken. Eén keer per jaar zullen ze een groot bilan opmaken, dat wordt wellicht terug zo’n controle waarbij je ze helemaal binnenstebuiten keren. Maar waar ik het meest tegenop zie is de driemaandelijkse bronchoscopie waarbij ze ook de longen spoelen. Dat geeft een raar gevoel en een vervelend geluid. Gelukkig duurt het niet lang. De rest van de nabehandeling gebeurt thuis. Zo krijg ik een half jaar lang kinesitherapie. Daarvoor ga ik 3 keer per week naar Tom Bruurs, die me goede oefeningen geeft om de longen te trainen en ze weer optimaal leert gebruiken. Want met lang ziek te zijn, ben je gewoon geraakt oppervlakkig te ademen. Ik krijg ook oefeningen om mijn spieren terug op te bouwen, want ik heb tenslotte een half jaar in een rolstoel gezeten. Om de fijne motoriek te trainen heb ik veel met stressballen moeten werken. Doordat ze bij de operatie heel wat zenuwen moesten oversnijden, trilden mijn handen sterk wanneer ik iets vastpakte of wanneer ik wilde schrijven. Maar daar ben ik gelukkig al helemaal vanaf geraakt. En de conditie van mijn longen is al ook fel verbeterd. Ik heb een toestel meegekregen waarin


INTERVIEW ik elke dag moet blazen, om mijn longinhoud en longkracht te meten. Ik moet aan een longinhoud van 3,86 liter geraken en vanmorgen zat ik al aan 2,74. Ik heb al wel eens een terugval gehad, omwille van een verkoudheid. Daarnaast moet ik natuurlijk heel wat medicamenten nemen. In plaats van een pillendoos, heb ik zelfs een werkbak moeten nemen (Esmeralda toont ons de indrukwekkende werkbak met haar medicatie, red.). In het begin waren dat soms 20 pillen per dag, nu nog maximaal 14. Soms zijn daar wel eens zeldzame dingen bij, die niet altijd voorradig zijn. Apotheker Horsten is ze zelfs al eens speciaal voor mij ergens gaan halen. DHM: Voel je ook dat je stilaan beter wordt? Esmeralda: Zeker. Een tijdje geleden stelde mijn man voor eens te proberen tot het dorp te fietsen. Ik twijfelde even, maar was blij dat hij me overtuigde, want het ging … en dat gaf een fantastisch gevoel! Sindsdien heb ik ook al wat getuinierd en verzorg ik terug zelf onze konijnen. En deze week ben ik begonnen met het schilderen van onze living. Dat durf ik in Leuven wel niet zeggen, maar mijn huisdokter (Stijn Faes, red.) zegt dat als ik me er me er goed bij voel - en beloof om me niet te forceren - dat het dan geen kwaad kan. Het enige is dat ik mijn knieën eens moet laten nakijken, want daar heb ik nu wel wat last van. En net na de operatie lag mijn hartslag te hoog. Mijn hart had jarenlang te hard moeten werken en was nog niet ‘gewoon’ dat ik weer gezond was. Ondertussen is ook dat weer in orde gekomen. DHM: Wat waren de zwaarste momenten? Esmeralda: De warme augustusdagen dat ik in quarantaine op de ziekenhuiskamer lag. Om infecties te voorkomen mocht er maar af en toe iemand bij mij, en dan nog moesten ze zich helemaal inpakken, met mondmaskers en al. Ik voelde me toen héél ellendig, maar de ellende heb ik van mij afgeschreven in een dagboek. Al ging dat in het begin door het gebrek aan fijne motoriek dus maar met hanenpoten, het heeft me enorm geholpen. Maar vooral de steun van de mensen rondom mij heeft me er door gesleurd. Mijn familie, maar ook de verpleging, die altijd tijd voor me nam. Het is duidelijk dat ze daar niet de eerste de beste neerzetten! Verder mag je altijd beroep doen op een psycholoog, die ook voor je familie klaarstaat … Als er dan zoveel mensen zijn die je proberen op te peppen, dan moet je er wel door, hé. En ondanks alles moet je gewoon positief blijven, want dat is de helft van je genezing! DHM: Zijn er dingen waar je extra op moet letten? Esmeralda: Ik moet vooral oppassen voor infecties. Dat is zo met alle transplantaties maar nog het meest bij longen, omdat het organen zijn die rechtstreeks met de buitenlucht in contact staan. Ik mag bijvoorbeeld geen rauw vlees eten en ook geen barbecue. Daarnaast gebruik ik best ook geen al te grote verpakkingen, om aanraking met bacteriën te voorkomen. Mijn man en kinderen hebben bijvoorbeeld een pot mayonaise, terwijl ik een eigen tube heb. En als ik de konij-

Esmeralda, met haar man Cor en de kinderen Michelle, Maxim, Caroline en Charlotte. nen verzorg, moet ik handschoenen aandoen en zo. En vier keer per dag neem ik iets in dat de ingewanden ontsmet. Ik probeer verder stipt mijn medicatie te nemen en me goed te verzogen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar niet iedereen doet het. Zo heb ik al getransplanteerden ontmoet die gewoon terug beginnen roken! Onbegrijpelijk! DHM: Het lijkt misschien een rare vraag, maar heeft het je ook positieve momenten opgeleverd? Esmeralda: Eigenlijk wel. Bij de controles in Gasthuisberg, breng je heel wat tijd door in de dagzaal, tussen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Er wordt veel gepraat en veel gelachen. En we steunen degenen die het nodig hebben. Het zal raar klinken maar Leuven is een soort tweede thuis geworden. Daarnaast hebben de ziekte en de operatie me enorm leren relativeren. Ik ken totaal geen stress meer en ik kan nog wel eens brommen op de kinderen, maar echt boos worden dat is er toch niet meer bij. Om futiliteiten kan ik me gewoon niet meer druk maken. Maar wat me vooral deugd heeft gedaan, dat is de grenzeloze liefde van mijn omgeving. De steun die ik van mijn lieve man en mijn schatten van kinderen heb gekregen bijvoorbeeld. Maar ook van mijn ouders, die bijna dagelijks van Stabroek kwamen om te helpen. En dan had ik ook mijn zus om op te bouwen en een goede vriendin, die samen met mijn nichtje kwam kuisen. En er waren er nog zoveel meer … DHM: Wat zijn je toekomstplannen? Esmeralda: Ik wil vooral genieten. Genieten van kleine dingen. Maar vooral van mijn gezin. Van mijn kinderen Michelle (12), Maxim (11), Caroline (8) en Charlotte (2). En van mijn herwonnen zelfstandigheid. Ik kan weer voor mezelf zorgen. Ik kan onze kleine Charlotte terug zelf verschonen. Tot voor kort moest ik dat dikwijls aan ons Michelle vragen. Oorspronkelijk hadden we ook gepland te trouwen na de transplantatie. Maar omdat we niet wisten hoe lang dat nog zou duren, beslisten we vorig jaar om het toch al maar van tevoren te doen. Als het bewuste telefoontje plots zou komen, dan hadden we afgesproken dat er sowieso gefeest zou worden, al was ik er dan zelf niet bij … Dat

ik er uiteindelijk nog net bij heb mogen zijn – onze trouw was op 5 augustus, amper 3 dagen voor de operatie – dat was meteen de schoonste trouwcadeau die ik me kon wensen. Ook op lange termijn had ik nog plannen. Zo was ik heel graag een snoepwinkeltje begonnen. Maar dan zie je dat je als zieke eigenlijk nergens staat. Als ik het bijvoorbeeld fysiek niet zou aankunnen, dan kan ik niet terugvallen op mijn uitkering. En al zou ik het risico niettemin nemen, er is sowieso geen enkele bank die me nog een lening wil geven. En dat terwijl ik misschien wel gezonder ben dan sommige ‘zogezegd gezonde’ mensen! Dus dat plan heb ik voorlopig maar laten varen … DHM: Weet je eigenlijk wiens longen je hebt gekregen? Esmeralda: De organendatabank wordt niet in Leuven, maar in Leiden beheerd. Waarschijnlijk om ‘voortrekken’ te voorkomen. In Leiden worden organen verdeeld die uit verschillende landen van Europa komen. Zelf heb ik de longen gehad van een vrouw van 22. Een comapatiënte. Meer mocht ik niet weten en moet ik ook niet weten. Wel kunnen we via het ziekenhuis een dankkaart aan de familie bezorgen. Dat moet anoniem, maar ik ga het zeker doen. Want ‘dankzij’ hun verlies – dat klinkt raar, ik weet het – heb ik een nieuw leven mogen krijgen. Daar heb ik trouwens een bijzonder verhaal over. Je weet dat je na een lange narcose dikwijls bijzondere dromen hebt of speciale dingen ziet. Ikzelf heb dat maar één keer gehad. Zo kon ik de dagen na de operatie niet goed slapen. Op den duur heb ik één keer om een slaappilletje gevraagd. Die nacht droomde ik dat er een jonge vrouw op mijn bedrand kwam zitten, die met haar hand – even – door mijn haar streek. Alsof ze wilde zeggen: “Voor mij is het goed. Het ga je nu ook goed”. Voor mij was zij de vrouw wiens longen ik gekregen had. Zij was gerustgesteld en ik ook. Sindsdien slaap ik goed. Een bijzondere ervaring, die ik nooit nog vergeten zal. (dh) Wie in een vergelijkbare situatie zit, of wie er gewoon eens graag over praat, mag Esmeralda Gorissen altijd contacteren. Je kunt haar bereiken op het nummer 03/321.30.38 (na 19 uur), of via esmeralda.gorissen@hotmail.com

23


ARCHITECTUUR

Modern wonen met een knipoog naar het interbellum

Award voor Belgische architectuur naar Wortel WORTEL - Van Wortel zegt men dat het een dorp is met uitgesproken persoonlijkheden. Of dat niet doorschemert in de manier van wonen? Enerzijds is de lijst met karakteristieke woningen nu niet oneindig lang. Anderzijds valt het op dat qua moderne architectuur, er in Wortel procentueel gezien eerder en meer modern werd gebouwd dan in de andere deeldorpen. Eén van de gangmakers op dit vlak blijft het winkelwoonhuis in Worteldorp 5, een ontwerp van Eduard Van Steenbergen. Het deed vast flink stof opwaaien toen de gezusters Horsten het in 1933 lieten bouwen. Misschien herhaalde de geschiedenis zich 70 jaar later, toen er naast het bewuste pand andermaal moderne architectuur verscheen. Want ook de woning van Tom Verschueren en Heidi Van Ammel ging van bij de eerste steen vlot over de tong. De meningen liepen daarbij uiteen, maar iedereen was even nieuwsgierig. Uw redacteur incluis. Het feit dat de woning onlangs met een Award werd bekroond gaf ons een excuus om er langs te gaan.

We schrijven 1997 wanneer David Driesen en Tom Verschueren hun Mechels architectenbureau dmvA in het leven roepen. Het letterwoord draagt 2 betekenissen. Om te beginnen staat het voor ‘Driesen, Molinari, Verschueren en Van Ammel’, verwijzend naar de namen van henzelf en hun echtgenotes, die eerst mee in de zaak zitten. Maar het betekent ook ‘door middel van architectuur’. Waarmee wordt bedoeld dat men functionaliteit en schoonheid ook kan bereiken via doordachte architecturale keuzes en niet noodzakelijk door immense oppervlaktes en dure materialen. Na hun architectuurstudies blijven Tom en Heidi eerst 10 jaar in Antwerpen wonen. Tot ze in functie van de kinderen naar Hoogstraten terugkeren. Nu zien ze bouwen in een verkaveling niet meteen zitten en de Vrijheid is zo duur … Maar dan vernemen ze dat weduwe De Backker het oude tweewoonstje in Worteldorp wil verkopen. Tom en Heidi happen direct toe, want de beginsituatie

24

– in een dorpscontext én naast het beschermde woonwinkelhuis – staat hen wel aan.

Als beperkingen troeven worden Maar al gauw blijkt de ligging ook beperkingen in te houden. Allereerst is er de oriëntatie, die met een straatzijde naar het zuiden verre van ideaal is. Daarnaast rusten er langs beide zijden erfdienstbaarheden op het terrein, waarbij de auto van de buren moet kunnen passeren. Ook valt het perceel onder de “Wet op de Bochtverbetering” uit 1913, waarbij de kans bestaat dat men de voorste 2 meter ooit moet afgeven ten voordele van een vlottere doortocht. En last but not least gaan ze dus bouwen naast het monument van Van Steenbergen, wat serieuze gevolgen zal hebben voor materiaalkeuze, volume en belijning van hun gebouw. Maar in plaats van zich erdoor te laten ontmoedigen grijpen de bouwheer-architect en zijn collega de beperkingen juist aan als ware het een

Laureaten Belgische Architectuur Awards 2005 - Eengezinswoning Nieuwbouw: Vrijstaande woning Verschueren in Wortel, door dmvA architecten (Mechelen). - Eengezinswoning Renovatie: Ombouwen woonschip tot loftboot in Gent, door Cuypers & Q (Antwerpen). - Niet-residentiële gebouwen Nieuwbouw: Kantoorgebouw in Erpe-Mere, door Christian Kieckens (Brussel). - Niet-residentiële gebouwen Renovatie: Renovatie van een schuur in Wortegem, door Wim Goes (Gent). extra uitdaging. En precies het feit dat ze deze beperkingen in troeven kunnen omzetten heeft doorgewogen in de positieve beoordeling van het project door de wedstrijdjury. De bochtverbetering zorgt in 1ste instantie voor de meeste kopzorgen. Maar nog voor aanvang van de werken, vernemen de bouwheren dat de wet wordt afgeschaft, omdat men tegenwoordig eerder snelheidsremmers in een dorpskom wil, dan bochten die al te vlot te nemen zijn. Nu vragen voorbijgangers zich misschien af waarom men de woning niet alsnog naar achteren verplaatst heeft. Dit zou toch een voortuin opleveren? Inderdaad, maar de achtertuin zou kleiner zijn en – vooral – het typische bochtige uitzicht van Worteldorp zou teniet worden gedaan. Het probleem van de oriëntatie lossen de architecten op door de woning in de diepte op te richten met een ommuurde patio aan de westkant van het woongedeelte. De erfdienstbaarheden blijven behouden, maar de zijdelingse inkijk wordt vermeden door de aangrenzende muren van de woning en de patio geheel gesloten te houden. De eis van de Dienst Monumentenzorg dat “de gebruikte baksteen van het nieuwbouwproject aansluiting moet vinden bij de woning van Van Steenbergen”, lost men op door dezelfde kleur baksteen te verkiezen, zij het met een donkerdere voegafwerking. Verder toont men respect voor het naastliggende monument door ook de schaal, de bouwdiepte en de horizontale en sobere belijning te volgen. Door de genoemde patio aan de westkant van het woongedeelte te brengen, houdt men ook genoeg afstand. Zo wordt het monument niet verdrukt.

Elk niveau een eigen karakter Elk van de drie niveaus heeft een eigen functie én karakter. De gelijkvloerse verdieping is eenvoudig van opzet en voelt ruim en open aan. Vlak achter de voorgevel zit de traphal. Een sobere ruimte, waar de plaatstalen trap en de gla-


ARCHITECTUUR

De architecten toonden respect voor het naastliggende monument van architect Van Steenbergen. Ze probeerden het niet te beconcurreren, maar gaven het een eigentijdse, jonge zus. tio uitgeeft. Ook de verdieping is duidelijk in de diepte gericht. Achter de traphal heb je eerst de badkamer, dan volgen 4 slaapkamers op een rij. Alle kamers geven via grote ramen op het oosten uit. Opvallend is dat geen enkele kamer een ingebouwde kast heeft. In plaats daarvan zijn er over gans de lengte van de gang schabben, die met een gordijn aan het oog onttrokken worden. Een eenvoudige en goedkope oplossing die een zee aan ruimte creëert.

geul, die onder de metalen rastervloer van de patio zit. Op die manier valt het licht gefilterd binnen, wat een mooi effect geeft. Niet alleen in de kelderruimte zelf, maar ook op de witte keienvloer van de lichtgeul.

Baksteen en glas De laatste jaren gebruiken jonge architecten steeds minder baksteen. Mogelijk uit vrees dat het hen het etiket ‘traditioneel’ zou opleveren. Ze kiezen liever voor bepleisterde buitenmuren of voor ‘vernieuwende’ materialen zoals glas, staal en aluminium. In Wortel zien we hoe een bakstenen huis er toch fijn, elegant en vernieuwend kan uitzien. De combinatie van de glazen puien met de bovenliggende zwevende baksteenvlakken verschaft het metselwerk de nodige lichtheid. En waar de aluminiumkozijnen van de begane grond en de verdieping elkaar schrijlings raken, heeft men de dikte van de baksteenvlakken bewust onzichtbaar gemaakt, wat bijdraagt aan de elegantie van het gebouw.

De gustibus non est disputandum Bij uitgesproken moderne architectuur als deze, zal je altijd voor- en tegenstanders vinden. Uiteindelijk is dat ook eenieders goed recht. Maar dat het hier om een doordacht ontwerp gaat is toch een feit. Waarbij vooral het ombuigen van de beperkingen van het perceel, tot precies de sterktes van het project, belangrijk is.

Een achterzicht. Op de begane grond geven grote ramen zicht op de achtertuin. Ook de westkant van het gelijkvloerse woonvolume is van glas. Daardoor sluit de patio mooi aan bij de leefruimte, die daardoor veel ruimer lijkt. De vloer van de patio bestaat uit metalen roosters, die licht doorlaten voor het ondergrondse niveau. zen borstwering een lichte indruk geven. Achter de traphal staat een soort rechthoekige witte ‘doos’, waarin de technische ruimte, het toilet en een berging zitten. Achter deze doos volgt de rechthoekige leefruimte, die extra ruim aanvoelt dankzij het meterslang glazen vlak, dat op de pa-

De polyvalente kelder kan als werkruimte worden ingericht, maar fungeert nu als (immense) speelruimte voor de kinderen. Die voeren er zelfs toneelstukjes op, die ze samen met de kinderen van de buren in elkaar steken. Hun ‘ondergronds theater’ krijgt voldoende daglicht via een licht-

Voor de bouwheer-architect zullen vooral de Award Eengezinswoningen en de Wienerberger Baksteenprijs opstekers zijn. Maar misschien is het verder nog leuk om weten dat er ook onder de erfgoedliefhebbers mensen zitten met een boon voor het pand. Omdat respect werd opgebracht voor het naastliggende monument én het Wortels stratenpatroon. Omdat streekeigen baksteen werd gebruikt. Maar evenzeer omdat ze ook in de toekomst nog monumenten willen. Dus laat ons - waar het past - ook moderne architectuur een kans geven. (dh)

25


999 +RRJVWUDWHQ GDQNW KDDU 3DUWQHUV :LM GDQNHQ GH +RRJVWUDDWVH RQGHUQHPHUV HQ LQVWHOOLQJHQ GLH RQV VWHXQGHQ LQ HQ ZHQVHQ KHQ YHHO VXFFHV LQ

+RUHFD 8LWEDWLQJHQ .RI¿ HKXLV 0DUWHQV 0HHUVHO 'UHHI &DIp GHQ %XG 0HHUVHO 'UHHI +HW $JKWHUKX\V 0HHUOH (HWFDIp =DDO GH (LNHQ 0HHU %UDVVHULH )HHVW]DDO GH 3DHUGHNRS 0HHU )HHVW]DDO 7DYHUQH GH 9RRUWKRHYH 0HHUOH 7DYHUQH ¶W +HLNH 0LQGHUKRXW )ULWXXU (HWKXLV 5RPD )ULWXXU GH 9UHGHVERRP 0HHU )ULWXXU -DQ +HW )ULWXXUNH :RUWHO +RI WHU 6PLVVH )HHVWVHUYLFH &RQIHUHQWLHFHQWUXP GHQ 5RR\ 0HHUOH 5HVWDXUDQW $UPLDHQ 5HVWDXUDQW %HJLMQKRI 5HVWDXUDQW ,O &LHOR 5HVWDXUDQW 1RRUGODQG &KLQHHV 5HVWDXUDQW (PSHURU¶V *DUGHQ 7HDURRP ,-VVDORQ GH %ODXZH 5HJHQ 7HDURRP ,-VVDORQ +HW 0RPHQW &DIp GH *HOPHO %UDVVHULH 'H *XOGHQ &RSSH *UDQG &DIp GHQ %RWWHO 7DYHUQH GH -DFKWKRRUQ 7DYHUQH GHQ (QJHO 7DYHUQH 7RUHQLM]HU 7DYHUQH ¶W .QHFKWMHVKXLV &DIp ¶W 9HUVFKLO &DIp LQ +ROODQG &DVWHOUp

.DPHU PHW RQWELMW %HUJHQKRI 0LQGHUKRXW %HXNHQKRI :RUWHO 'H %RXZKRHYH 'H *ULI¿ RHQ 'H 9HQKRHI 0LQGHUKRXW 'HQ +HLGULHV )DPLOLH 6SUDQJHUV +RRJVWUDWHQ +HW 0HXOHNHQ :RUWHO ,QQ ¶W +RRJ .DVWHHO 0D[EXUJ 0HHU

:LQNHOV HQ 'LYHUVH %DNNHULM -RRVW 0XHVHQ %DNNHULM 0DWK\VHQ 'H %URRGSODQN +HW &KRFRODGHKXLV +HW /LQGHKRHYHNH 'H %HUULH ,ULV %ORHPHQDWHOLHU %ORHPHQERHWLHN %UXXUV .OHGLQJ )UDPDQGL /HGHUZDUHQ 6FKRHQHQ .HPSL 0HXEHO .OHGLQJ .HHURHQ 2SWLHN 7RP 'H %UX\QH 6FKRHQHQ 3LOORW 'DPHVNOHGLQJ 0DUFFDLQ H[FOXVLHI 6WDWH RI 6SRUW /LQJHULH %HOOH *UHHQ +RXVH )LHWVHQ 9HUVFKXHUHQ 3HQIR )RWRJUD¿ H 6WDQGDDUG %RHNKDQGHO &0 3URGXFWLH 6WDGVEHVWXXU +RRJVWUDWHQ 9HLOLQJ +RRJVWUDWHQ 81,=2 +RRJVWUDWHQ 97, 6SLMNHU 'H +RRJVWUDDWVH 0DDQG

26


GESCHIEDENIS

175 jaar België

(deel IV)

Hoogstraten en de revolutie van 1830 In de vorige afleveringen beschreven we het ongenoegen onder onze Kempense bevolking, de petitiebeweging, onze grenzen, de nieuwe koning en Antwerpen als laatste bolwerk van de Orangisten. In dit laatste deel gaat het o.a. over de Tiendaagse Veldtocht en de evolutie naar een definitief scheidingsakkoord.

Wat ging aan deze veldtocht vooraf? Uiteraard had men bij ons niet stil gezeten. Vlak vóór het begin van de Tiendaagse Veldtocht bestond het Belgische leger uit het Maas- en Scheldeleger. Het Maasleger lag geconcentreerd in een gebied in de omgeving van Tongeren en Hasselt. Het Scheldeleger was geconcentreerd in de driehoek Turnhout-Geel-Antwerpen. Zoals we al beschreven, was de grens hier bezet door burgerwachten en vrijwilligers. Begin november 1830 had Generaal Niellon zijn hoofdkwartier opgeslagen te Turnhout en bezat voorposten in Postel, Retie, Arendonk, Poppel, Weelde, Ravels, Baarle en Merksplas. Mellinet had zijn hoofdkwartier te Wuustwezel met afdelingen in Wortel, Hoogstraten, Meer, Meerle, Meersel, Loenhout, Kalmthout en Essen. Het Hollandse leger lag tussen Eindhoven en Breda. De Hollandse cavalerie was samengetrokken in Oosterhout en omgeving. Hun hoofdkwartier hadden ze te Breda onder bevel van generaal Van Geen. Het hele voorjaar van 1831 lang hadden soldaten, vrijwilligers en opgeroepen schutters opleiding en onderdak gevonden in geïmproviseerde kampementen in een uitgestrekt stuk Kempens platteland ten zuiden van Breda, Tilburg en Eindhoven, waar hun voornaamste vijanden de verveling en de vuiligheid waren. Met bijna honderdduizend waren ze, een immens getal voor een land van amper twee miljoen inwoners. Duizenden engageerden zich als vrijwilligers bij de stedelijke schutterijen. On-

Op doortocht tijdens de Tiendaagse Veldtocht.

derwijzers en jagers wilden niet achterblijven. De Leidense en Utrechtse studenten lieten zich in afzonderlijke compagnieën organiseren. Eind juni stelde iemand het volgende vast: “De vooruitgeschoven posten van de Belgen bestaan bijna geheel uit jonge vrijwilligers die amper als soldaat gekleed zijn. Men heeft maar enkele wegen afgesperd en gebarricadeerd. Ik heb amper voorraden gezien, of grote troepenconcentraties, zelfs niet in Antwerpen. De werken die in Holland zijn uitgevoerd lijken me daarentegen vrij indrukwekkend te zijn: de dorpen, het land eromheen, heel het land vormt een groot militair kamp waar een grote voorhoede zich oefent. Dat militaire aspect strekt zich uit tot aan Breda, een zeer versterkte stad.” Zo was het hier bij ons aan de grens. Wat een tegenstelling. Geen wonder dat diplomaten het erover eens waren dat Willem I die peperdure mobilisatie ofwel spoedig zou opgeven, ofwel zou omzetten in een offensief. Wat dan ook gebeurde.

De Tiendaagse Veldtocht begint Maandag 1 augustus kreeg men het bevel om de volgende dag naar het zuiden op te rukken, over de acht maanden oude bestandslijn. Op dinsdag 2 augustus 1831 om 6 uur ‘s morgens is het zover. Dan begint het nieuwe Nederlandse veldleger over een breed front zijn opmars naar het zuiden: drie divisies met in totaal 25.600 man. De 1e divisie infanterie zette, na zich op de heide onder Chaam te hebben verzameld, de opmars in

Kaartje van de Tiendaagse Veldtocht. Het gros van het Hollandse leger liet Hoogstraten links liggen. Een schijnaanval tegen Antwerpen werd opgezet. de richting van Baarle-Hertog. Het weer is heet. Het marstempo is laag. Een soldaat vertelt: “De Kempen is erg zanderig. Over het algemeen is er geen waterloop te vinden waar men zich zou kunnen verfrissen. Onze colonnes moesten kleine wegjes volgen, waarvan de ondergrond amper toeliet zich voort te bewegen. Bovendien heerste er een verschrikkende warmte, onder de onophoudelijke weerkaatsing van een stralende en gloeiende zon en zonder enige wind om dat alles te matigen. Het was uiterst penibel geweest. Mannen en paarden bleken geteisterd door moeheid, hitte en dorst die hen uitputten. Een massa treuzelaars bleef achterwege en slaagde niet meer in de aansluiting. Ook de artillerie en de konvooien ondervonden immense hinder.” Het dorp Baarle bleek onbezet. Van daaruit zorgden zij voor voorposten te Zondereigen en aan Baarlebrug richting Hoogstraten. Het 3e en het 4e eskadron lansiers van de 1e divisie voerden verder verkenningen uit via Hoogstraten naar Rijkevorsel. Door het optreden van deze divisie moest de indruk worden gewekt, dat in de richting van Antwerpen werd gemarcheerd, waardoor het Scheldeleger in deze omgeving zou worden gebonden. De bedoeling was immers een strategische doorbraak in de richting van Diest, gevolgd door de vernietiging van het Maasleger en tot slot de afrekening met het Scheldeleger. Tijdens de opmars stuitte men op kleine vijandelijke detachementen die zich geleidelijk terugtrokken. Op Strijbeek en in Meerle en Meersel zijn er schermutselingen geweest in de omgeving van de Bergweg aan de Goudberg. Dit was waarschijnlijk het eerste treffen. Bij “Sondereijgen” en Baalbrug werd door een Belgisch bataljon weerstand geboden. Deze vrij sterke weerstand werd echter gebroken, waarna de Belgen zich terugtrokken in de richting van Merksplas. Ook in Poppel, Weelde en Ravels werd er gevochten. Daar ging het richting Turnhout. 3 augustus 1831 ’s morgens ontwaken de Nederlandse militairen stijf van de kou en nat van de vroege ochtendnevel om weer vroeg op pad te gaan. Zij zetten vanuit Zondereigen de opmars

27


GESCHIEDENIS voort en marcheerde via Merksplas naar Beerse en Vosselaar. De eerste divisie was ‘s morgens om 4 uur in Merksplas vertrokken, kruiste de weg Turnhout-Antwerpen en nam positie in het dorp Vosselaar. Berichten meldden dat het Scheldeleger stelling had genomen tussen Westmalle en St.-Antonius. De troepen van Willem bezetten op 3 augustus Turnhout, op 5 augustus Diest en op 12 augustus Leuven. De twee Belgische legertjes waren uit elkaar geslagen en op de vlucht. Op 8 augustus werd het Belgische Maasleger verslagen bij Hasselt, het Scheldeleger volgde op 12 augustus in de slag bij Leuven. Maar inmiddels stond het Franse leger bij Wavre. Zij kwamen ons te hulp. Tot een treffen kwam het niet. Er werd overeengekomen dat de Nederlanders en de Fransen zich zouden terugtrekken. Op 14 augustus 1831 aanvaardde het Nederlandse leger de terugmars naar Nederland. Dat duurde meerdere dagen, tot 20 augustus. De Tiendaagse Veldtocht had aan het licht gebracht hoe onvoorbereid de Belgische strijdkrachten wel waren. Er was op bepaalde plaatsen hevig gevochten. Nederland had bijna 130 doden te betreuren en België ongeveer evenveel.

De Nederlandse gewonden werden meestal overgebracht naar het hospitaal van Breda. De eerste divisie van het Nederlandse leger onder generaal Van Geen trok op 19 augustus van Diest over Geel en Turnhout naar Noord-Brabant. In de dorpsarchieven van Poppel lezen we: ... Bij den terugtogt der hollandsche troepen op 19 augustus 1831 hebben deze weer schade aangericht, doch hebben zich beperkt met kledingstukken mede te nemen als hemden, halsdoeken, lijnwaet, slaeplaekens, kleederen. Latere gezegden vinden hierin hun oorsprong. In verband met een mogelijk hervatten van de vijandelijkheden met de Belgen werd het gros van hun leger in Noord-Brabant gelegerd. Zij lagen ook weer bij ons aan de grenzen. Alleen de citadel van Antwerpen bleef tot 1832 bezet onder de leiding van generaal baron Chassé. Willem I was echter van zijn blamage van 1830 gered. De Tiendaagse Veldtocht was verrassend succesvol, maar kwam als mosterd na de maaltijd.

Meerdere overeenkomsten Ten gevolge van de Tiendaagse Veldtocht werden de voorwaarden voor de afscheiding gewijzigd.

Nederlandse officieren op de Antwerpse citadel. In 1832 werd dit bolwerk door de Fransen beschoten. De laatste Nederlandse militairen werden in 1833 van de Belgische bodem verdreven.

In oktober 1831 werd daarom een nieuwe scheidingsovereenkomst opgesteld in Londen, de zogenaamde “24 artikelen” van oktober die de “18 artikelen” van juni vervingen die op hun beurt de “acht artikelen” van 1814 aflosten. Deze nieuwe overeenkomst was positiever voor Nederland. België aanvaardde de voorwaarden, maar Willem I wilde meer en verwierp ze. In 1832 sommeerden Engeland en Frankrijk Nederland de nog bezette Belgische gebieden op te geven. Toen Willem I dit weigerde, legden zij in november een vlootblokkade op voor de Nederlandse kust. Op de Nederlandse schepen in Franse en Engelse havens werd een embargo gelegd. Een Frans leger, onder Maarschalk Gérard , trok opnieuw België binnen.

De val van de Antwerpse citadel Daarop werd de Antwerpse citadel, ook wel het zuidkasteel genoemd, die nog in Nederlandse handen was, door de Fransen gebombardeerd waarop deze opgegeven moest worden na een belegering van 19 dagen op 23 december 1832. Deze vesting was reeds enkele jaren door generaal Chassé, een Hollandse bevelhebber, bezet. De beschieting duurde verscheidene dagen. Zij was zo hevig dat men ze te Meer kon horen en er de grond ook van daverde. Jaan Meivis was er in ’t dorp naar aan het luisteren. “Hoort, zei hij tegen ’t volk, nu zijn de Fransen een bres aan ’t schieten; het zal geen drij dagen meer duren”. En inderdaad, juist de derde dag tegen de avond zweeg het geschut. Chassé had de witte vlag gehesen ten teken van overgave. Zo goed kende Meivis het geschut, dat hij op een afstand van 40 km kon horen aan de manier van schieten wat er aan de hand was. Volgens de Franse legeraanvoerder was er van de citadel weinig meer over: “Alle gebouwen zijn volkomen verwoest en de overblijfselen die nog staande zijn gebleven, zijn overal door de sporen van bommen en kogels doortrokken”. Van zulke verschrikking is de Noorderkempen gelukkig gespaard gebleven. Zoals we al zagen, waren er rond die tijd bij ons in de verschillende dorpen veel Franse militairen ingekwartierd. Tot vijandelijkheden kwam het na 1832 niet meer.

Nog iets over Breda Pas in 1833 gingen er de prijzen wegens troepenvermindering en een gunstige oogst omlaag. Het bedrijfsleven in de stad kwam in grote malaise door verbreking van contracten met België. De levensomstandigheden verslechterden ook nog eens vanwege epidemieën. Aan onze kant van de grens ging het zeker niet beter. De economie kende een terugval met alle gevolgen. Generaal baron Chassé werd benoemd tot gouverneur van Breda in 1833.

Een definitief akkoord Op 21 mei 1833 was er opnieuw een Londense conferentie tussen Engeland, Frankrijk en Nederland. Er werd besloten tot een wapenstilstand met een ‘status quo’ van de territoriale indeling. België behield Limburg en Luxemburg onder haar gezag. Engeland en Frankrijk hieven hierop de vlootblokkade tegen Nederland op. Willem

28


GESCHIEDENIS

De kroonprins van Oranje, de latere koning Willem II, voert tijdens de Tiendaagse Veldtocht bij Ravels een bataljon aan. Ook daar waren het slecht bewapende vrijwilligers die de grens bewaakten, juist zoals bij ons.

Generaal baron Chassé, de Nederlandse bevelhebber in Antwerpen tijdens de opstand, kwam na 1833 naar Breda.

demobiliseerde echter niet, maar in 1838 gaf hij zijn verzet op. Verbaasd en verontwaardigd reageerden de Belgen op de beslissing van Willem I om na meer dan zes jaar uitvluchten ‘het verdrag der 24 artikelen’ toch te tekenen. Iedereen beschouwde de tijdelijke situatie zo vanzelfsprekend, dat het nu zwaar viel om de 380 000 Luxemburgers en Limburgers, die tijdens de revolutie onze zijde gekozen hadden, aan de Nederlanders uit te leveren. Het doek is echter gevallen. De grootmachten laten België in de steek. Toch duurde het nog tot 19 april 1839 voor er een definitief scheidingsakkoord kwam. Pas met de wederzijdse aanvaarding van dit verdrag kon de Belgische Revolutie als volledig geslaagd beschouwd en afgesloten worden. Alhoewel? In ieder geval kon men nu bij ons de (grens)palen gaan plaatsen.

altijd iets speciaal geweest. Toch heeft men ook daar te goede connecties willen intomen door allerlei maatregelen. Stilaan ontdekte men dat ze elkaar toch nodig hadden in de grote wereld, waarin kleine landen niet erg meetellen. Het Verdrag tot instelling van de Benelux Economische Unie werd ondertekend op 3 februari 1958 en trad in werking op 1 november 1960. De grenzen zijn nu open en velen gaan over en weer winkelen of werken. Er zijn ook vele Nederlanders die zich toch bij ons komen vestigen. De Belgische Revolutie is al 175 jaar geleden. (DB) - Slot

Nog moeilijke tijden Tot 1839 bleven het voor onze inwoners moeilijke tijden. De grenzen waren aan beide kanten met soldaten bezet en moest men buiten ’t dorp zijn, dan was men verplicht bij de burgemeester een reispas te halen. We weten dat Matheus Rommens zo een pas te Meer had aangevraagd. Waardoor hij de toelating kreeg om voor drie dagen de gemeente te verlaten, zodat hij in 1834 naar Scherpenheuvel op bedevaart kon gaan. Had men geen pas, dan werd men aangehouden. In 1866 had men te Meer nog acht soldaten. Zij moesten de grens bewaken en beletten dat er vee overgebracht werd. Ook in de andere dorpen was dit alles het geval.

Een groot Europees compromis De revolutie van 1830 en haar welslagen was een aaneenschakeling van een reeks toevalligheden. De opstand was in oorsprong een volksoproer, dat werd overgenomen door de burgerij. Van enig vooropgezet plan of complot was er geen sprake. Ongenoegen onder het volk was er echter wel. Zij kregen veel bijval vanuit andere Europese

landen. Het liberale gedachtegoed, wat toentertijd in opmars was, heeft daartoe zeker zijn steentje bij gedragen. Het resultaat, het ontstaan van België, was uiteindelijk een groot Europees compromis.

Had het aan onze vreedzame voorouders gelegen … Had het echter aan onze vreedzame voorouders gelegen, dan had de omwenteling van 1830 waarschijnlijk niet losgebroken. Zij droegen daarom de Hollanders geen bijzonder goed hart toe. De petitiebewegingen van 1829 hadden overal in onze dorpen grote bijval. Zij hadden een grote hekel aan de belastingen op het malen en het slachten. Vooraleer de boer met het graan naar de molen reed, moest hij eerst een “passe-avant” halen en zo ook vooraleer hij zijn varken kon laten slachten. Om die passe-avantkwestie was hij wel op den Hollander gebeten. Evenals voor de bemoeienissen in het onderwijs en de vrijheid in het algemeen. Onze katholieke bevolking vertrouwde de protestantse sloeber (Willem I) niet. Aanvankelijk was het voor vele landbouwers aan de grens een flinke aanpassing. Ze gingen er niet direct op vooruit, integendeel. De handel met het noorden, waaronder Breda, hield op. Toch stonden zij achter het Belgische ideaal. Op 5 april 1847 noteerde de Hoogstraatse secretaris in zijn correspondentieboek dat er in 1830 te Hoogstraten geen (noemenswaardige) schade werd geleden.

Naar de actualiteit Pas na vele jaren werd de grens terug meer open en ging men weer legaal handeldrijven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-’18) zaten Meerle, Meersel-Dreef en een deel van Meer en Minderhout achter “den draad”. Dit heeft zeker bijgedragen tot betere contacten over de rijksgrens heen. Zo werd vanaf die tijd ook de teelt van kleinfruit overgenomen uit de regio rond Breda. Castelré is

Bronnen: Blom J.C.H. en Lamberts E. (red.), Geschiedenis van de Nederlanden. De Gueldre Alain e.a., Kroniek van België, Standaard uitgeverij 1987. Ernalsteen J., 1830 in de Kempen, in: Oudheid en Kunst 1930, pag.153-175. Falter Rolf, 1830, De scheiding van België, Nederland en Luxemburg, Lannoo 2005. Goris J.-M. e.a., Kaartboek van de Sint-Michielsabdij Antwerpen 1640 - 1793, Brussel 2003. P. Gratianus O.C.D. (Michielsen J.R.), Meir, in de kempen, Brussel 1912. Jansen J.E. & Van Nueten L., Meerle door de eeuwen heen, in: Taxandria, 14e jaargang, Turnhout 1922. Lauwerys J., HOK 1980, pag.175 & HOK 1981, pag. 241. Manning A.F. & de Vroede M., Onze lage landen, 1982, pag.191 tot 196. Sterkens J., Rijckevoersel in1830; in: Heemkundige kring van Rijkevorsel, jaarboek 1998, pag.151 e.v. Volmuller H.W.J., Nijhoffs Geschiedenislexicon. Nederland en België, 1981. De Kok H., Scheiden doet strijden. Belgische Opstand en de Tiendaagse Veldtocht in Turnhout en Tilburg, in: 1 (1992) Tilburgse Historische Reeks, pag.66-101.

29


LEZERS SCHRIJVEN Uw mening telt! Enkele reacties naar aanleiding van het artikel ‘Wordt dit het nieuwe rusthuiscomplex?’ in DHM nr. 248, blz. 32-35, december 2005.

Rusthuis (1) Het te bouwen rusthuis zou een stuk Hoogstraten moeten zijn, waar de bewoners zich kunnen vermeien in ruimte, ruimte. Het zou van een gesloten instelling met lange gangen naar een open geheel moeten veranderen, tegemoetkomend aan wat men noemt: de moderne tijd. Behalve een aangename privé woonruimte met sanitair en klein kookgedeelte, plus een afgezonderde slaapplaats, zou er moeten zijn: een fitnesszaal, een gezellig café, een paar winkeltjes, een zelfservice restaurantje. De klemtoon zou liggen op bewegen, niet op rusten, op ontmoeten van mensen, ook van buiten het huis. Brede ingangen voor rolstoelen, alle voorzieningen voor veiligheid, een lift, veel groen en glas. Een zogenaamde binnentuin waar enkele dieren (vogels, hondjes, …) kunnen zijn. Een bibliotheek en internetruimte. U begrijpt dat het concept wat hierboven geschetst wordt goed doorgedacht moet worden. Het oude rusthuis leent zich niet meer voor de nieuwe noden. Dan maar afbreken? En toegeven aan de afbraakwoede van onze tijd? Een gedeelte afbreken? Het moederhuis afbreken? Vast staat dat we onderhand, zoals geweten is, met veel oudere mensen zullen zijn, die allemaal leuk willen ouder worden. Dus laat ons nadenken, niet bang zijn voor vernieuwing. En de dementerende bejaarde? Door frisse input, denk maar aan jonge kinderen, muziek, aangepaste beweging, dieren, zal voor de zeer hulpbehoevende en haar of zijn verzorger, een nieuwe wereld opengaan van gevoelde nabijheid en hoop, in plaats van doffe berusting. Dit alles kost centen, centen! Waarin gaan wij investeren? In onze oude medemens, familielid of niet, van wie de nog niet zo oude en nog fitte, kan leren en genieten en andersom natuurlijk ook. Bezint eer ge begint, maar laten we niet te lang meer bezinnen. Rozette Servaes, Hoogstraten.

Rusthuis (2) Ze sluit de laatste keer de deuren moe en gelaten doet ze haar pantoffels uit en schoenen aan. Gaat naar het raam en kijkt een vogel na die fluit.

30

Dan pakt ze haar valies en gaat de drempel af, de stoepen langs tot aan de bus. Daar wacht een man die haar zal brengen naar een slot zoals er vele zijn, met lange gangen. Met vele deuren, witte tegels en de muren van wasgeel. Met mensen die van hier naar ginder lopen, alle uren, ook ’s nachts, als iemand huilt of kwaad is, angstig, in paniek. Zij ziet de oude zitten in de stoel geraakt door ’t leven, en een beetje ziek. Zij draait de sleutel om van kamer veertig, betreedt de mat en ziet haar meubels staan. De oude klok zegt drie keer drie. En langs haar wang glijdt stilletjes een traan. Z’is tachtig nu en moeder van vijf kinders. Haar man is tweeëntwintig jaren dood. Ze kijkt door ’t raam, de avond valt. En in haar schoenen zit een kilo lood. Ze doet het lampje aan, de luiken toe. En kijkt naar foto’s, vazen, radio. Dan komt een vlot bejaardenhelpstertje, dat zegt: Hier is de thee. Ik heet Kato!

Rusthuis (4) De inplanting lijkt me ok. Het uitzicht vind ik een groot probleem. Het gebouw 4 dat er nu al staat, is aartslelijk vanwege plat dak en smaakloze materialen. Het staat gelukkig in de Loenhoutseweg en niet op de Vrijheid. Het nieuwe gebouw 6 komt wel tegen de Vrijheid (H. Bloedlaan). En zal er sterk beeldbepalend zijn. Voor de harmonie met gebouw 2 en de hele omgeving op de Heilig Bloedlaan – Lodewijk de Konincklaan pleiten we voor een schuin zwart of grijs dak op gebouw 6. Ook voor de gevelsteen pleiten we voor een zorgvuldige keuze, die aansluit bij de algemene klasse van de hele omgeving. Ter illustratie van hoe het wel moet: de gevelsteen van het administratief centrum én hoe het niet moet: het hoekgebouw er naast. Guy Rigouts, Hoogstraten.

Rusthuis (5) Het is een unieke kans om een rotonde aan te leggen ter hoogte Loenhoutseweg – Heilig Bloedlaan. Lea Fransen, Wortel.

R. Servaes

Rusthuis (3) Het oude rusthuis volledig afbreken. Bouw het nieuwe rusthuis enkele meter achteruit, zodat het fietspad op de H. Bloedlaan achter de bomen kan gelegd worden. Naam en adres zijn bekend.

DE HOOGSTRAATSE MAAND Ken uw buren, uw dorp, uw gemeente, uw streek.... Lees De Hoogstraatse Maand, uw trouw maandblad.


ZO WAS HET

HOOGSTRATEN DE VRIJHEID

ZO IS HET

31


dorpsleven Contactpunten – DORPSNIEUWS Hoogstraten: Dries Horsten, Vrijheid 98, tel. 03 314 57 24, horstendries@hotmail.com Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@skynet.be Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@pandora.be

Oorkonde voor het Stedelijk museum Het Klein seminarie schonk een oorkonde uit 1370 aan het Stedelijk museum. Leraar Gert Boeckx vond die bij toeval in de kelders van de school. Leerkracht Gert Boeckx zocht in de kelders van de school naar attributen die hij kon gebruiken voor een feest in de school en vond het oude document. Nadat hij historicus Guido Landuyt op de hoogte bracht was het onmiddellijk duidelijk dat het om een zeer oud en waardevol document ging. ‘Het document is gedateerd op 11 maart 1369, maar we mogen ervan uitgaan dat het uit 1370 stamt omdat men toen in veel Brabantse documenten een andere tijdrekening gebruikte’, zegt Guido Landuyt. De historicus hertaalde het oude document in een handschrift dat voor leken totaal onleesbaar is. Het document gaat over een erfpacht en op de buitenkant staat een schenking aan het begijnhof van Hoogstraten vermeld. ‘Het gaat om een gift van Heylewich van der Braeken, een van de eerste begijnen van het begijnhof hier in Hoogstraten’, gaat Landuyt verder. Zowel Guido Landuyt als Piet Van Deun van het Stedelijk museum bevestigen dat het één van de oudste documenten is waarin sprake is van het begijnhof van Hoogstraten.

Meersel-Dreef: Toon Verleye, Dreef 97, tel. 03 315 71 86, toon.verleye@pandora.be Minderhout: Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, tel. 03 314 49 03, franssnijders@tiscalinet.be Wortel: José Fransen, Oude Weg 20, tel. 03 314 41 26 (of) Redactie Hoogstraten, Loenhoutseweg 34 FOTO’s: Jef Floren, Dorp 39/2, 2310 Rijkevorsel, tel. 03 314 57 54. Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, 2322 Minderhout, tel. 03 314 49 03. SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net GILDEN- & SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. + fax 03 314 49 03, franssnijders@tiscalinet.be ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

www.demaand.be 32

Guido Landuyt (links) overhandigt het bijzonder waardevol document aan Piet Van Deun, wetenschappelijk medewerker van het Stedelijk museum. Jan Aerts, directeur van het Klein seminarie, en Frans Horsten coördinator van het museum kijken toe.

Marc Helsen over de Zijderoute HOOGSTRATEN - In 2002 ondernam Marc Helsen een reis in het voetspoor van Marco Polo, de Zijderoute. Met de nodige dosis humor en zelfrelativering vertelt hij over deze onderneming. Over zijn opmerkelijke ontmoetingen, onder meer met Yasser Arafat, en de confrontatie met vreemde culturen. Heb je interesse? Dan ben je van harte welkom op dinsdag 17 januari in het lokaal achter Den Engel aan de Vrijheid, aanvang 20 uur, toegangsprijs 10 euro. Dit is een organisatie van *markant* in samenwerking met Davidsfonds.Voor meer informatie kan je terecht op de webstek van* markant*: www.markantvzw.be/hoogstraten

Gelmel duikt in het nieuwe jaar én in de Noordzee HOOGSTRATEN/OOSTENDE - Na 2006 met veel feestgedruis in te zetten met een optreden van Fast Forward (1 januari, vanaf 21 uur), volgt zaterdag 7 januari het volgende Gelmelevenement (onthouden voor Scrabble!): de traditionele Nieuwjaarsduik. Voor een klein deelnameprijsje voert de bus u naar Oostende, waar u vervolgens uw mannelijkheid kunt bewijzen (of juist niet?) door in het koude Noordzeewater te duiken, waarna u met een inbegrepen drankje terug op temperatuur kunt komen. Meer informatie aan den toog. En vergeet uw muts niet, Matthias!


HOOGSTRATEN

Oldtimerbeurs

HOOGSTRATEN - De jaarlijkse oldtimerbeurs in de Veiling … Ondertussen al voor de 19de keer konden liefhebbers van klassieke wagens er hun hartje ophalen. Het mooie “bolhoedje” op de foto was maar één van de vele pronkstukken op het jaarlijks evenement. Het aanbod was erg ruim dit jaar. Gaande van stokoude stukken industriële archeologie tot wagens waar we zelf nog mooie momenten in hebben gekend … En wie niet direct naar een ‘nieuwe oude wagen’ op zoek was, kon er terecht voor het ontbrekende chromen garnituurtje, de buitenspiegel die men al jaren zocht, of wat dan ook. Maar je kon er evengoed stelen met je ogen, of genieten van de nostalgische geur van oud rubber, olie en tweetakt. Jaja, het was weer smullen!

Bib bib hoera! HOOGSTRATEN - In 2006 viert Hoogstraten 25 jaar openbare bibliotheek. Bij de uitvoering van het Bibliotheekdecreet in het begin van de jaren ’80, was Hoogstraten één van de eerste gemeenten die erkenning kreeg voor zijn openbare bibliotheek. Dit hield onder meer een toename in van de subsidies, voor een professionelere werking en extra personeel. Uiteraard gaat men dit 25-jarig bestaan vieren. En omdat gasten een feest altijd boeiender maken, gaat men heel het jaar door interessante mensen uitnodigen. Noteer het maar in uw agenda: elke 25ste van de maand … BIB BIB HOOG 25! Vrijdag 27 januari is de Zuid-Afrikaan CharlPierre Naudé de 1ste gast. Hij is één van de interessantste Zuid-Afrikaanse dichters van deze tijd. In de voordrachten die hij in zijn thuisland geeft, komen dikwijls meer dan 1.000 toehoorders opdagen! Voor zijn dichtbundel “Die nomadiese oomblik” ontving hij meerdere prijzen. En in Komrij’s poëziebloemlezing werden liefst 8 gedichten van Naudé opgenomen. In Hoogstraten zal Naudé eerst geïnterviewd worden door zijn eigen vertaler. Daarna zal hij voorlezen uit eigen werk. Het programma wordt afgesloten door singer-songwriter Riku Läti, die een Gorki-gelijkend liedjesprogramma brengt. De activiteit start om 19.30 in de Hoogstraatse bib en zal ongeveer één uur duren.

Brevetuitreiking Rode Kruis

HOOGSTRATEN - Rode Kruis Vlaanderen, afdeling Hoogstraten, organiseerde in samenwerking met het Vormingsinstituut Rode Kruis Vlaanderen vanaf september twee cursussen Eerste Hulp Bij Ongevallen. Er volgden 48 mensen de lessen, 42 namen er deel aan het examen waarvan er uiteindelijk 40 mensen hun brevet van Eerst hulpverlener behaalden. Op vrijdag 9 december werden deze brevetten, die in heel Europa geldig zijn, uitgereikt bij een hapje en een drankje. De felicitaties gingen naar diegene die aan de cursus hebben deelgenomen maar ook naar alle vrijwilligers die hun steentje hebben bijgedragen om deze cursussen tot een goed einde te brengen. Zonder hen is zulk een organisatie onmogelijk. Het Rode Kruis Hoogstraten kan zich verheugen om de inzet van meer dan tien nieuwe vrijwilligers. Heeft u interesse in de werking van het Rode Kruis Hoogstraten; raadpleeg dan de website http://users.pandora.be/rkhoog of neem contact op met het secretariaat op het nummer 03/314.49.01. 33


HOOGSTRATEN

Herinnering aan

Flor Laurijssen

Wie Flor op 5 december zag aanbellen op de dekenij met vernieuwde abonnementen op het parochieblad; of wie hem op Sinterklaasdag in de Pax zag kegelen met de KBG, zal niet weinig geschrokken zijn toen Flor op 7 december dringend naar het ziekenhuis werd gevoerd: hartinfarct. Flor was 77 jaar en nog altijd in de weer voor de vele dingen die hem boeiden en waarmee hij zich verdienstelijk kon maken voor de gemeenschap. Zo was hij bestuurslid van de KBG; daar zong hij mee in het koor en was hij verantwoordelijk voor de turnoefeningen. Tijdens de hoogdagen van het Heilig Bloed zorgde hij ervoor dat de processie in goede orde werd opgesteld en even netjes en rustig kon vertrekken en weer aankomen. Flor was een vriendelijk en verdienstelijk man. Dat ondervond men reeds toen hij als telefoonbediende zijn loopbaan begon, nog voor de tijd dat die nog niet automatisch ging. Op 10 december was de Sint-Catharinakerk overvol om Flor uitgeleide te doen op de wijze die hij zo verdiend had. Zijn gezin had met veel zorg de uitvaartdienst voorbereid uit dank voor alle goed. Dit mocht blijken uit de mooie teksten en liederen die voor Flor gekozen werden. (J.B.)

Geslaagde beiaarduitstap! HOOGSTRATEN/MECHELEN - Zaterdag 10 december togen de Hoogstraatse Beiaardvrienden met een serieuze delegatie naar Mechelen. In de voormiddag leidde de Hoogstraatse stadsbeiaardier Luc Dockx hen rond in de vermaarde Beiaardschool en het aangrenzende Beiaardmuseum. Na een even smakelijke als gezellige lunch was het dan klimmen geblazen. Eerst ruim 400 treden tot aan de klokkenkamer, waar ze naast de historische luidklokken ook de oude beiaard konden bewonderen, waarop onder meer onze eigen Staf Mertens nog les heeft gekregen. Dan klommen ze verder tot aan de imposante nieuwe beiaard, slechts enkele decennia oud. Na een interessante uitleg over dit instrument liet Luc het gezelschap al spelend zien hoe een beiaard nu juist bediend wordt. En om Mechelen te laten horen dat we van Hoogstraten waren, sloot hij af met een prachtige uitvoering van 2 liedjes van de Spilzakken. Alvorens de begane grond op te zoeken, trokken de Beiaardvrienden nog even verder tot op het dak van de stompe SintRomboutstoren. Ruim 520 treden ofwel 95 meter boven de begane grond zou je dan een fantastisch zicht verwachten over de stad, maar helaas strooide de dichte mist hier roet in het eten. Het leverde anderzijds wel een bijzondere ervaring op, want aan hun voeten was er alleen maar mist, terwijl ze boven hun hoofden een straalblauwe hemel zagen. Alsof je in een vliegtuig zat …

Het magnifieke torenuurwerkatelier van de familie Michiels. De dag werd afgesloten met een indrukwekkend bezoek aan het oude torenuurwerkatelier van de familie Michiels. De beiaardvrienden wer-

Een boeiend bezoek aan het Mechels Beiaardmuseum. den ontvangen in een magnifiek gerestaureerd 17de-eeuwse burgerhuis, dat al 4 generaties van de familie is. Daarna vielen hun monden nog meer open van verbazing toen ze het oude atelier mochten betreden. Onvervalst industriële archeologie, die menig monumentenhart sneller deed slaan … De eerste groepsuitstap van de Beiaardvrienden bleek al meteen een voltreffer. De plannen voor een vervolg is men dan ook al aan het smeden.

34


HOOGSTRATEN

Hoogstraten, Sint-Niklaas en Zundert

Veilingen vormen een intercoöperatie Donderdag 1 december tekenden de besturen van Veiling Hoogstraten cv, Veiling Profruco SintNiklaas en de Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging Zundert een intentieverklaring tot het gezamenlijk oprichten van een intercoöperatie met de drie partijen als lid. De intercoöperatie zal de naam In-Co dragen. De partijen geven hiermede te kennen hun feitelijke samenwerking in het kader van diverse productfusies (aardbeien, groenten en hardfruit) te willen verankeren en deze te willen verbreden naar de volledige werking van elk lid-coöperatie. Het doel is het belang van de aangesloten ledenproducenten beter dienen tegen gelijke of lagere kostenstructuren. Tevens hopen de leden met hun initiatief navolging te krijgen in het coöperatieve tuinbouwlandschap.

De feitelijke samenwerking tussen de drie partijen gaat intussen al haar tiende jaar in. Vanaf 1996 worden aardbeien van Veiling Profruco, en één jaar later deze van CLTV Zundert, verkocht via Veiling Hoogstraten. Sindsdien hebben de drie partijen elk een sterke groei doorgemaakt, vooral in de aardbeiteelt, maar ook in de groenten en het hardfruit. In totaal staat de nieuwe intercoöperatie momenteel voor een groep van 700 leverende leden, een volume van ruim 110 miljoen kg product en een omzet van 120 miljoen euro. De hoofdproducten zijn nog steeds: aardbeien, glasgroenten (tomaten, paprika en komkommer) en hardfruit (appel en peer). De partijen treden, op basis van door de respectievelijke besturen goedgekeurde ontwerpstatu-

ten, toe als gelijke partners en engageren zich nadrukkelijk om diverse werkdomeinen samen aan te pakken: installatie van één administratief platform, creëren van een eenvormige informatica-standaard tussen de leden-coöperaties, optimalisatie van het kwaliteitsbeleid, centralisatie en toewijzing van de commerciële activiteiten en verantwoordelijkheden, optimalisatie van de dossiers GMO, centralisatie van het aankoopbeleid, afstemmen en wederzijds steunen van het investeringsbeleid van de leden-coöperaties en het voeren van een gezamenlijk producentenbeleid (relatie, communicatie, …). De feitelijke samenwerking in de nieuwe intercoöperatie gaat van start op 1 januari 2006. Voor de aanpak van elk der deeldomeinen is een tijdstraject opgemaakt.

1955 is mijn geboortejaar

HOOGSTRATEN – Zondag 27 november kwamen 45 mensen van de jaargang 1955 samen voor een feestje. De initiatiefnemers hadden zowel de mensen uitgenodigd die in Hoogstraten geboren zijn als de 50-jarigen die er later zijn komen wonen. Een mooie gelegenheid dus om elkaar wat beter te leren kennen. Met deze foto kan men al even oefenen. In alfabetische volgorde: Eddy Adriaensen, Heidi Bekaert, Danny Brosens, Jef Brosens, Danie de Wilde, Herman Geysen, Stan Geysen, Jeanne Grielens, Emiel Hendrickx, Mirèse Hens, Nicole Hereygers, Karel Hofkens, Denise Jansen, Karel Jansen, Diane Janssen, May Kerstens, Hildegarde Lanslots, Marc Lanslots, May Laurijssens, Roger Michiels, Chris Michielsen, Diane Oomen, Reinilde Oomen, Christine Pillot, Annemie Remeysen, Guy Rigouts, Bieke Roovers, Rudy Thielemans, Fred Van Cantfort, Luc Van Delm, Jos Van den Bogerd, Jean Van Ginkel, Johan Van Ginneken, Jan Van Hemeldonck, Frans Van Loon, Paul Van Loon, Koen Van Nueten, Lutgard Van Tichelt, Hilde Van Tittelboom, Brigitte Van Velthoven, Renild Verhoeven, Paul Versmissen, Ludo Verstraeten, Arlette Verweirde, Michel Vindevoghel en Francis Vissers. 35


HOOGSTRATEN

Indrukwekkend Harmonieconcert

Groenten en bloemen op DVD

HOOGSTRATEN/SCHELLE - Om het 125ste jaar van hun bestaan feestelijk af te sluiten, nodigde de Koninklijke Fanfare Sint-Catharina de ca. 60-koppige Harmonie uit Schelle uit, die onder leiding staat van de in Hoogstraten wonende dirigent Hans Casteleyn. Op 3 december jongstleden kwamen zij een mooi concert geven in de sfeervolle Begijnhofkerk.

HOOGSTRATEN - ‘Hoogstraten in Groenten en Bloemen’ was weerom een succes. Meer dan 65.000 (!) mensen kwamen in september van heinde en verre naar de officieuze hoofdstad van de Kempen om zich door al dat moois te laten overdonderen. Daarmee is het meteen het drukst bezochte evenement van onze stad. Eigenlijk jammer dat al die groene kunstwerken zo snel verdwijnen … Maar dankzij de ijver en het vakmanschap van Groenten en Bloemensympathisant Marcel Floren, zijn ze nu in zekere zin vereeuwigd op DVD en Cd-rom. De DVD is een compositie van een 20-tal minuutjes met een aangenaam achtergrondmuziekje. De Cd-rom is een verzameling van de mooiste foto’s, waarbij je ook een kijkje kunt nemen achter de schermen en tijdens de voorbereidingen. Vanaf 1 december kan je dit alles gratis uitlenen in de Hoogstraatse hoofdbib in de Lindendreef.

Mooie kerstmarkt

HOOGSTRATEN - In tijden waar afbraak zegeviert, willen wij de Vrijheid verkopen! Niet letterlijk, we willen ze u gewoon weer graag doen zien … Daartoe brengen we elke maand een detail in beeld dat u en ons charmeert.

HOOGSTRATEN - Al was het buiten aan de klammige kant, in de verwarmde tent aan de Mouterijstraat was het volop sfeer. Er viel dan ook weer heel wat moois te zien en te kopen op de 6de Kerstmarkt van de buurt. Of je kon er ook gezellig babbelen bij een drankje en terwijl genieten van de stemmige muziek van het kakelverse muzikaal ensemble ‘TaBRASSco’. w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke nv l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER En de eikenhouten vleugeldeur op de foto is er zo één. Het hoort bij de vroegere tandartsenwoning uit 1929, gelegen aan de Lodewijk De Konincklaan (nr. 62), iets ten zuiden van de eigenlijke Vrijheid. De woning werd in 1992-1993 mooi gerestaureerd, waarbij men zowel buiten- als binnenin veel details heeft bewaard. 36

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur


HOOGSTRATEN

Junior Journalists gelauwerd GROOT-HOOGSTRATEN - Ondergetekende houdt wel van het Davidsfonds! Om diverse redenen, waaronder in elk geval hun Junior Journalist Wedstrijd. Onder meer dankzij onze recente rubriek ‘Jong gezegd’, wisten we op de redactie al dat er in Hoogstraten jongeren wonen die kunnen schrijven. Maar dat ook het Davidsfonds in hun wedstrijd op zoek gaat naar jong schrijvend talent, vinden we al even tof. Wie weet doen ze er wel enkele toekomstige redacteurs mee ontwaken en dat is altijd geruststellend naar later toe. De prijzen van de opstelwedstrijd werden uitgereikt op 19 november. Daarbij werden een 20-tal schrijvers gelauwerd. De 3 besten werden uiteraard extra in de bloemetjes gezet. Genoeg ingeleid, geniet nu maar van de mooie tekst van eersteprijswinnaar Lien Bosmans uit Meer … Het thema was ‘Waag je sprong in de toekomst’.

REIS JE MEE NAAR DE TOEKOMST? “Het is morgen. Mijn robothaan komt me wakker maken op een manier die ik niet kan verdragen. Hij pikt in mijn tenen. Zodra mijn robot mijn tanden heeft gepoetst en mijn haren heeft gekamd, haalt hij me uit bed en kleedt me aan. Even later ga ik op mijn lopende band naar beneden.

De podiumplaatsen van de Junior Journalist Wedstrijd gingen naar Lien Bosmans uit Meer (midden), Jelle Muësen uit Meersel-Dreef (rechts) en Gitte Jansen uit Hoogstraten (links). Ik neem mijn ontbijt in met een ontbijtkauwtablet. Even mijn hersenchip opladen. Mijn geheugen is weer opgefrist. Nu kan ik op mijn MP078 een leuk muziekje beluisteren. Ik kan ze ook downloaden op mijn hersenchip. Jammer, ik moet van mama naar de megamarkt. Wat een lijst: ontbijttabletten, lunchpoeder, brunchsiroop, wortelkorrels, uiensiroop,…. Ik ga met mijn luchtscooter. Het is druk! Uiteindelijk sluit ik aan bij kassa 765. Dit is maar een kleine winkel. In Russel is pas een grote megamarkt! Die is wel 198km2 groot. Met wel 99.886.767 kassa’s en wel ± 200.000.000 kassa- en winkelbedienden. De prijzen zijn er spotgoedkoop. 0.05 cent voor een volledig ruimtepak, 0.02 cent voor een doos van 100 ontbijttabletten en 0.001 cent voor een pakje ruimtekauwgom. Ik ben aan de beurt. In totaal moet ik 3.65 cent betalen. Dat is even geluk hebben. Ik heb nog 0.03 cent over. Die houd ik stiekem bij. Ik ga even naar de filmzaal thuis. Ik krijg honger. Ik neem wat frisdrankolie en popcorntabletten. Morgen moet ik van mama naar het museum. Daar moet ik gaan leren over Albert II en Filip I. Wat was het toen raar. Volgende week gaan we op vakantie naar Mars en een paar dagen naar de maan. Echte vakantieplekken. Ik ga wat playstationen. Het is een spel van mijn betovergrootvader. Echt antiek. Het heet Harry Potter. Ik speel het vaak. Maar van papa mag ik het niet. Te oud, vindt hij. Ik ga maar wat tv-kijken. Papa kijkt mee. Na een tijdje roept papa ‘bedtijd’. Ik kijk naar de klok. Het is 23.54 u. Nu al? Met tegenzin ga ik naar boven. Tot morgenvroeg.” (Lien Bosmans, Meer)

37


HOOGSTRATEN

Minister opent Open Leercentrum HOOGSTRATEN - Woensdag 23 november was een hoogdag voor Instituut Spijker. Die dag opende Vlaams Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke er het 1ste Open Leercentrum van de streek. Nagelnieuw waren deze Spijkerlokalen en de persnota had ons eerlijk gezegd wel curieus gemaakt. Want wat is een Open Leercentrum? Omdat modern onderwijs de jeugd moet voorbereiden op de maatschappij van morgen, moet het onze jongeren ook laten kennismaken met de media van morgen. En de informatie- en communicatietechnologie (ICT) vormen daar natuurlijk wezenlijke onderdelen van. Vanuit verschillende vakbegeleidingen worden leerkrachten daarbij aangemoedigd om de methodiek van het begeleid zelfstandig leren toe te passen. Leerlingen werken zelf aan opdrachten, zoeken zelf informatie op. Niet langer alleen in boeken en naslagwerken, maar evengoed op websites en per mail. De leerkracht coördineert en controleert nog wel. De leerling zelf maakt een sterker leerproces door. Ideaal, maar je moet als school natuurlijk wel over de juiste infrastructuur beschikken. Op de meeste plaatsen heeft men wel een computerklas en als het meezit een bescheiden schoolbibliotheek, maar een Open Leercentrum is veel meer dan dat. Waar ooit de Tindemanszaal was, richtte het Spijker later klassen in. Daarvan heeft men

Voor de opening van het Open Leercentrum, had de minister nog een smakelijke ‘ontbijtvergadering’ met de leerlingenraad, enkele leerkrachten en de inrichtende macht van de school. er nu een paar samengevoegd tot een heldere computerzaal met 44 pc’s, allemaal met internetaansluiting en voorzien van alle software die in de lessen van pas kan komen. Hier kunnen leerlingen van het 1ste tot het 6de jaar zelfstandig aan opdrachten werken. Toen wij binnenkwamen, troffen we er leerkracht Feys aan met zijn leerlingen, die er werkten aan een zelfstandig

Enkele leerlingen aan het werk.

Abonnement 2006 DE HOOGSTRAATSE MAAND 21,00 euro 733-3243117-49 38

werk voor geschiedenis. Het spreekt voor zich dat ook de minister aan het werk werd gezet. Daarvoor had de leerlingenraad een mooie ‘begeleide zelfstandige opdracht’ uitgedokterd. De minister keek, zocht en loste op … En zag dat het goed was! Ook zijn kabinetschef – die zich erg geïnteresseerd toonde in het werk van de leerlingen - was in de wolken.

Om 9 uur opende Minister Vandenbroucke het knappe Open Leercentrum van Instituut Spijker.

DE HOOGSTRAATSE MAAND Abonnement tijdig betalen Niet vergeten a.u.b.

DE HOOGSTRAATSE MAAND gewoon onmisbaar


HOOGSTRATEN

Glasraam ingehuldigd

HOOGSTRATEN - Zaterdag 19 november werd het nieuwe glasraam in de zuidenbeuk van de Katharinakerk onder massale aanwezigheid ingehuldigd. “Laat de Engelen zingen, dit kind blijft ongedeerd” is de mooie naam van het al even mooie glasraam, gemaakt door glazenier Raph Huet uit Merksplas. Het raam is een schenking van de familie Van den Bossche-Bruurs en werd opgedragen aan hun veel te vroeg overleden dochter en zuster Anne-Marie Van den Bossche. Bij de inhuldiging werden de aanwezigen getrakteerd op de poëzie van woordkunstenaar Francis Verdoodt en op een toespraak van Ds. Pieter Oussoren, Emeritus Predikant van de Protestantse Kerk in Utrecht. Tussendoor zong ook het Piuskoor, op prachtige wijze begeleid door Jos Bruurs, die speelde op het Thomaesorgel, dat zich vlak onder het nieuwe glasraam bevindt. Na de officiële inhuldiging volgde nog een uitgebreide receptie in Zaal De Welgezinde van het nieuwe stadhuis.

Gezellig Glühweinfestijn

HOOGSTRATEN - Het is alweer heel wat jaren dat de middenstand en de horeca de handen in elkaar slaan voor een sfeervolle opendeur annex glühweindronk. Al was het wat natjes – de kou zelf mag er gerust wezen op een dag als deze – de sfeer zat er goed in. En wie het niet in glühwein had gezien, kon altijd opwarmen middels een jenever of chocomelk, of gewoon door bij de vuurton te gaan staan.

‘Ik zag Cecilia dansen …’

Jaarconcert Kon. Fanfare St.-Catharina HOOGSTATEN - Wie dacht dat St.-Catharina het – nu hun jubileumjaar achter de rug is - rustiger aan zou doen, die slaat de bal wel erg mis. Want op zondagnamiddag 29 januari staan ze er al opnieuw! En wel met een heus jaarconcert. Vanaf 14.30u. loodst dirigent Bart Van Ossel zijn muzikanten – voor ’t eerst in nieuwe outfit - doorheen verschillende muzikale genres. Op het programma staan zowel muzikaal hoogstaande werken van o.a. Johan de Meij (“Hobbits”) en Jacob de Haan (“Virginia” en “Dakota”), alsook lichtere muziek, met “Eres Tu”, “The Lion King” en “Let me entertain you” van Robbie Williams. Dit is maar een greep uit de 13 werken die de fanfare ten beste zal geven. Gert Boeckx zal het geheel vakkundig aan elkaar praten. Reden genoeg dus om de 29ste januari naar de Rabboenizaal te komen. De start is voorzien rond 14u. en de inkom is gratis.

HOOGSTRATEN - De Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sint-Cecilia bestond de afgelopen maand 166 jaar. Daarmee is het één van de oudste muziekverenigingen van de provincie. Op 26 november was het feesten geblazen. Niet omdat 166 zo’n speciaal getal is, maar omdat de zaterdag na de 22ste – die de officiële feestdag is van Sint-Cecilia, patrones van de muzikanten – de traditionele dag is voor het jaarlijks Teerfeest. De laatste jaren lijkt dit feest uit te groeien tot één van de parties-to-be van Hoogstraten en ook dit keer was dat niet anders. Er werd lekker gegeten, goed gelachen en gepraat en … tot in de vroege uurtjes werd er gedanst op de schitterende muziek van DJ Jan Martens. Opvallend veel Hoogstraats volk ook dit jaar, die allemaal beloofden nog meer volk mee te brengen volgend jaar. We kijken er al naar uit … Zin om de helpersgroep van Cecilia te versterken? Eens mee te helpen tappen, garçonnen of poetsen, enveloppen rond te dragen of wat dan ook. Altijd welkom! Of misschien wil u zelfs mee musiceren, ook dan zien we u heel graag komen … Tot kijk! (Info: Dries Horsten, horstendries@hotmail.com).

39


HOOGSTRATEN Het Davidsfonds organiseert …

De preselectie voor het Groot Nederlands Dictee HOOGSTRATEN - Op zaterdag 18 februari organiseert het Davidsfonds Nationaal over heel Vlaanderen weer preselecties voor het Groot Nederlands Dictee 2006 en dit zowel voor liefhebbers als voor specialisten. Groot verschil is dat er nu niet meer ter plaatse kan worden ingeschreven. Elke deelnemer moet zijn bedrag vooraf overgeschreven hebben, vóór 4 februari 2006, op het rekeningnummer 4310664161-69 van Davidsfonds Leuven. Leerlingen kunnen nog wel inschrijven via de school. Volwassenen betalen 6 euro, tenzij ze lid zijn van het Davidsfonds of Knack-abonnee zijn. Dan is het 5. In de mededeling van je overschrijving vermeld je in hoofdletters het volgende: - de preselectieplaats (vermeld enkel de gemeente): bijv. HOOGSTRATEN.

- de wedstrijdcategorie waarin je deelneemt: LIEFHEBBER of SPECIALIST. - je naam en adres (indien anders dan deze van de rekeninghouder). Je deelnemingskaart ontvang je vooraf thuis. De dag zelf breng je deze uiteraard ook mee. Volgens het reglement krijgen deelnemers alleen op vertoon van hun deelnemingskaart toelating tot de preselectieproef (Art. Deelname: punt 1: Deelnemen aan het Groot Nederlands Dictee kan enkel met een geldige deelnemingskaart.). Er zijn geen reserveformulieren voorradig. Dit jaar gaat de preselectie door in het Klein Seminarie, Vrijheid 234. Je rijdt binnen langs de verkeerslichten, vanwaar pijlen met ‘Davidsfonds’ je de weg wijzen naar de plaats waar de proef zal plaatsvinden. De preselectie vangt aan om 9 uur. Vooraf kan je de eventuele wachttijd

doorbrengen in de Feestzaal. Ook na afloop kan je hier terecht voor de proclamatie. En kan je er voor democratische prijzen een drankje nuttigen. Na voorlezing van de Info voor deelnemers krijgen de ingeschrevenen hun deelnemingsformulier, een kladblad en een balpen. Bij het verlaten van het lokaal krijgt iedereen nog een correctieblad, zodat men zelf meteen kan zien wat men er van terecht bracht. De eigenlijke proclamatie met prijsuitreiking volgt rond 11.45 uur. Voor de winnaars in de 6 categorieën voorziet het Davidsfonds Nationaal een mooie prijs. De plaatselijke afdeling vult de prijzenkast verder aan met mooie boeken voor de besten van de niet-winnaars. Nog vragen? Contacteer gerust Joos Croes (03/314.49.24, tussen 20 en 22 uur).

Wij zijn al 40 jaar!

HOOGSTRATEN – Zaterdag 22 oktober kwamen de 40-jarigen samen voor een gezellig feestje. De 39 aanwezigen hebben het volgehouden tot 5 uur in de morgen. V.l.n.r. (onderaan) Marita Jeuris, Eddy Van Huffel, Filip Sprangers, Chris Van Delm, Patrick Van den Bogerd, Michel Van Dijck, Marleen Mertens, Gaston Hendrickx, Hild Vissers, Danny Pinxteren – (2de rij) Leen Rigouts, Jef Adams, Hugo Vinckx, Marc Michielsen, Greet Mertens, Els Tuytelaers, Marcel Goos, Herman Goos, Lies Brosens, Marit Brosens – (3de rij) Jan Mertens, Paul Goos, Rudy Verheyen, Erik Van den Heuvel, Luc Van Dun, Johan Oostvogels, Marc Van den Broek, Died Christiaensen, Dian Van den Bogerd, Karin Van Dijck – (4de rij) Loes Brosens, Luc Aerts, Wim Van Bergen, Werner Bekaert, Paul Leys, Nike Rommens, Patrick Lambrechts, Francine Meyvis, Freddy Scheynen 40


HOOGSTRATEN

G(r)ave gevels! HOOGSTRATEN - Het Hoogstraatse monumentenbeleid (of het gebrek daaraan) werd door ons al meer dan eens aan de kaak gesteld. Of we daar alleen maar over kunnen zagen? Neen, want als het goed is dan zeggen we het natuurlijk ook. De vorige maanden had onze ‘wilde architect’ zo al het vernieuwde Knechtjeshuis en het gerestaureerde grieptorentje van Dr. Bongaerts te gast. Maar al wandelend over de aloude Vrijheid hebben we toen vastgesteld dat ook enkele eigenaars van waardevolle, niet-beschermde panden hun gevels hebben opgefrist. Zo kreeg de oude bovengevel van Apotheek Fransen een nieuwe laag verf, in een erg mooie kleurencombinatie (foto). Even verder naar het noorden zorgde fietsenmaker Verschueren ervoor dat de oude ramen in de bovengevel weer enkele jaren meekunnen. En al is de kleurencombinatie hier volgens sommigen aan de speciale kant, wij vinden het vooral tof dat men de mooie ramen niet vervangen heeft (vooral het ronde raam met de ster is best wel waardevol!). En ook in de zijstraten wordt moeite gedaan. Denken we maar

The Marckriver New Orleans Jazzclub presenteert

Muzikale wandeling! HOOGSTRATEN/CASTELRÉ - Naar aanleiding van het 30ste (!) jazzseizoen van de Marckriver Jazzclub organiseert het bestuur enkele speciale happenings, waaronder een wandeling op zondag 29 januari. De voorbije 3 ‘gewone’ concerten - telkens in clublokaal St.-Cecilia waren al zeer geslaagd en werden terecht druk bijgewoond. Nu wenst de club het sportieve én het aangename te bundelen in een rustige wandeling van 2 keer één uur, met een flinke verpozing tussenin. Tijdens deze pauze – met uiteraard N.O. muziek – wordt u warme chocomelk of een jeneverborreltje aangeboden. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Minder fitte wandelaars kunnen eventueel vanaf hier aansluiten … Terugkomst is voorzien rond 16.00u., waarna de Marckriver New Orleans Jazzfriends u vergasten op een heus concert. Ondertussen genieten we van een excellent buffet, voorgesteld door de uitbaters van de Castelhoeve: erwtensoep met brood en groentenpureestoemp met 3 soorten vlees: gerookte ham, spek en kop. Dranken zijn voor eigen rekening. Bijeenkomst vanaf 13u. aan de Castelhoeve, Groeske 2 in Castelré. Vertrek stipt om 13.30u.. Einde voorzien omstreeks 19u. Info en reservatie (inschrijven is verplicht) bij Jef Servaes: 03/314.55.03 (tussen 8 en 17u.) of 0475/44.93.40 (na 17u.). U kunt het ganse spektakel al meemaken voor de luttele som van 12 euro 50. Voor kinderen onder de 10 betaalt u slechts 5 euro. Betalen kan via het nummer van de MRJazzclub Hoogstraten: 733-0164763-87, met de vermelding ‘wandeling + aantal’).

Marc Vanluffelen liet zijn buitenschrijnwerk naar het originele ontwerp hermaken.

De bovengevel van Apotheek Fransen werd mooi opgeschilderd.

aan de opfrisbeurt van Zaal St.-Cecilia. Of aan het huisje van Marc Vanluffelen in de Gelmelstraat, waar leerlingen van het Vito het vroegere buitenschrijnwerk hermaakten, op basis van de originele ontwerptekening. Nu verkiezen we normaal gezien restauratie altijd boven recon-

structie. Maar omdat het originele houtwerk al lang voor Mark zijn tijd vervangen werd door exemplaren met weinig waarde, was zijn reconstructie toch te verantwoorden. Proficiat aan al de eigenaars!

Svenska Aeroplan Aktiebolaget HOOGSTRATEN - Wellicht beter gekend onder de afkorting Saab … Het Zweedse bedrijf begon in 1937 met het maken van vliegtuigen. De ervaring die ze er opdeden qua aërodynamica, werd toegepast bij de bouw van hun eerste auto in 1947, de druppelvormige Saab 92001. Deze evolueerde via de 92 en de 93 naar de nog even bolle 96, die tot 1980 werd gefabriceerd en die iets van een Russische tank uitstraalde. Saab maakte er naam mee in de rallysport en vervolgens in de passieve en actieve veiligheid. Zo was de 96 ooit de enige auto die zonder extra veiligheidskooi rally mocht rijden … het dak was sterk genoeg om een koprol te doorstaan. De 2de modellenreeks – 99 genaamd – werd gemaakt van 1967 tot 1984 en zette het imago van sportiviteit en veiligheid verder. Van 1978 tot 1993 was er de 900, in wezen een vergrootte 99 en eigenlijk ook de laatste échte Saab (lees: de laatste die zij volledig zelfstandig ontwikkel-

den). Van de 3 modellenreeksen was er onlangs een uitgebreide staalkaart te bewonderen op de Hoogstraatse Vrijheid. Want op 13 november vormde onze plaatselijke Champs Elysées het eindpunt van de jaarlijkse najaarsuitstap van de Belgische Saab-club, gesteund door Garage Luyten uit Herentals.

Een zeldzame Saab Sonett III, ruim 30 jaar oud en knaloranje, een kleur die Saab erg promootte omdat ze veiliger zou zijn …

41


MEERLE

Kerkhofmuur wordt gerestaureerd MEERLE – Tijdens de zitting van 12 december keurde de gemeenteraad de restauratie goed van de kerkhofmuur van de Sint-Salvatorkerk in Meerle. De Sint-Salvatorkerk is een van de oudste kerken uit de streek. De buitenkant van het gebouw werd in de voorbije jaren gerestaureerd. Ook voor de binnenrestauratie is er bij het stadsbestuur een dossier lopende. Rondom de kerk staat een kerkhofmuur die niet is geklasseerd en waarvoor geen restauratiepremie kan bekomen worden. Toch is de muur dringend aan herstelling toe. Het Hoogstraatse schepencollege koos daarom een ontwerper die een herstellingsdossier samenstelde. De kostprijs wordt geraamd op 96 243,63 EUR. In de begroting van 2006 zal het nodige geld voorzien worden voor deze werken. (jaf)

Koken met Jezus … MEERLE - …. nee, verkeerd, te veel Peulengaleis in het hoofd. Het is met de KWB dat je kan koken in Meerle. Zij die zich geroepen voelen om ook een iets anders klaar te maken dan een gebakken ei, kunnen een beetje kennis opdoen in een tweetal praktische kooklessen onder de begeleiding van een professionele kok. Op donderdag 2 februari en woensdag 8 februari telkens om 19.30 uur in de goed uitgeruste keuken van de parochiezaal van Meerle. Inschrijven bij Ed Hendrickx, Burg. Glenissonstraat 21 - tel 03/315.00.06. Snel wezen is de boodschap, er is plaats voor maximum 15 personen. Inschrijvingskosten zijn 5 euro voor de 2 avonden. De onkosten voor de ingrediënten van de kooklessen worden gedeeld door de deelnemers op de avond zelf. Als je de aanwijzingen van de kok volgt, hoef je geen beroep meer te doen op SOS-Piet, want dan ben je zelf keukenpiet.

Zonnebankcenter

Ipatinga DE HOOGSTRAATSE MAAND al meer dan een kwart eeuw!

Kom je kleurtje nog eens halen

Gelmelstraat 30 - Hoogstraten (03)314.47.66 - www.ipatinga.be

Open van 9.00 tot 13.30 en van 15.00 tot 21.00 uur Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zondag en maandag gesloten 206

Volksdansgroep SHILSHOEL danst voluit MEERLE – Aan de liefhebbers van volksdans hoeven we Shilshoel niet meer voor te stellen. Al jaren hebben zij een deftige plek weten te veroveren in het Meerlese verenigingsleven en in volksdanskringen zijn ze wijd en zijd gekend. Dat komt omdat het een groep enthousiaste volksdansliefhebbers is, waarbij gezelligheid en ontspanning centraal staan. Op zaterdag 21 januari houden ze in de parochiezaal van Meerle hun traditionele Volksdansinstuif en ze nodigen daarom iedereen uit om te komen kijken en meedansen op internationale folkloremuziek uit o.a. de Balkanlanden, Armenië, Turkije, … Wat valt er nog te beleven die avond? De groep Shilshoel treedt op met een eigen choreografie, zanggroep ‘Drage Volje’ zingt a capella en er is live muziek van de groep ‘Yia Sou’ uit Nederland. Je zal moeilijk kunnen stilzitten die avond. Plaats: parochiezaal ‘Ons thuis’ te Meerle, inkom: € 4, aanvang 20u en einde is voorzien rond 1u. Voor meer info over de dansinstuif of over de volksdansgroep Shilshoel kan je contact opnemen met Gust Koyen, tel. 03/315 03 53 of met Hild Van Bavel, tel. 03/314 20 36. (jaf)

50-jarigen van Meerle

50 - Abraham of Sarah, ze zijn het allemaal dit jaar, daarom kwamen ze bij elkaar! V.l.n.r.: vooraan: Stan Michielsen, Jos Vermonden, Alois Broekmans, Hild Pauwels, Jan Vissenberg, zittend: Ria Bastiaansen, Jacques Van Den Ouweland, Emiel Gijsbregts, May Michielsen, Lia Janssen, Mai Adriaensen, Treza Jacobs, Fons Martens, Jos Van Gestel, Chris Van den Heuvel, Jeanne Koyen, Francine Van Looveren, Treza Deckers, Liliane Vandenbossche, Louisa Boudewijns, Rina Geenen, Jeannine Jansen, Marij Vrijvogel, Harry Verheyen, Ludo Kustermans, Stanny Koyen, Jos Geerts, Marcel Janssen, Jos Van Den Bogerd, Willy Van den Heuvel, Jan Goetschalks, Frans De Bie, Jac Vermonden. 42


MEERLE

Vrouwen met vaart MEERLE – Met zo ’n logo als uithangbord kan je toch niet achterblijven met sporten. Daarom is de KVLV gestart met een cursus “Joggen voor beginners”. Donderdag 15 september was de startdag. Veel volk hadden we niet verwacht want het was echt hondenweer en het regende pijpenstelen. Groot was onze verbazing toen de ene na de andere kandidaat-loper zich aanmeldde in de kantine van KFC Meerle, en allemaal vrouwen.! Echt verwonderlijk is dat niet, KVLV is nu eenmaal een vrouwenvereniging. Met een grote groep van 45 vrouwen zijn we gestart. Er was dus in Meerle duidelijk nood aan recreatief lopen. De eerste weken bleven we op het voetbalplein van KFC Meerle rondjes lopen, maar al gauw werd het uithoudingsvermogen beter en konden de deelnemers steeds verder lopen. Langs deze weg willen we KFC Meerle overigens nog bedanken voor het gebruik van hun verlichte terreinen. Omdat we ‘s avonds in de donker liepen droegen we fluorvestjes. Die kregen we van CM Turnhout. Die vestjes zijn echt een noodzaak in het donker, zonder deze opvallende bescherming zouden we echt niet meer veilig kunnen lopen. De nadruk werd vanaf het begin gelegd om traag te lopen. Dat is heel belangrijk als men pas begint met lopen. Er werd uitgelegd waarom men traag moet lopen en hoe men dat kan controleren door je hartslag te meten.Vele blessures zijn te wijten aan slecht schoeisel, dus dat aspect kwam ook eventjes aan bod. Het was de bedoeling om in 10 weken tijd 5 km aan één stuk te lopen.

Veel vrouwen dachten “ 5km! Dat kan ik nooit”. Maar hoe verder ze vorderden, hoe meer ze geloofden in hun eigen kunnen. Het lopen in groep werd als heel positief ervaren.Er werd gelopen in verschillende groepjes zodat ieder in zijn eigen tempo kon lopen.Al babbelend - dat was verplicht - kwamen ze elke keer weer lekker uitgewaaid aan. Deden plichtsbewust hun aangeleerde stretch oefeningen en zagen hun conditie met sprongen vooruitgaan. Op donderdag 24 november was het grote moment daar. Net zoals op de startdag was het barslecht weer. Maar nu hadden we geen schrik meer dat wind en stortregen deze vrouwen zouden afschrikken. Moe maar voldaan lukte het alle deelnemers de eindstreep te halen. Tijdens de laatste meters werden ze luid aangemoedigd door de afvallers en sympathisanten . Eén supporter viel wel erg op, hem kwamen we een paar keer op ons traject tegen.We hebben hem dan maar uitgenodigd op ons “feestje”. Bij een hapje en een drankje werd er druk nagepraat over onze overwinning. Zesendertig vrouwen mochten hun diploma in ontvangst nemen. De gedachten gingen ook eventjes naar Lief Antonissen. Door ziekte kon ze er niet bij zijn. Zij is de drijfveer achter KVLV Meerle, het was haar idee om te starten met joggen. Veel vrouwen vonden het spijtig dat het voorbij was, ze zijn een beetje bang dat ze het zonder de groep niet meer zullen kunnen opbrengen om nog verder te gaan met lopen. Het zou zonde zijn om de opgebouwde conditie te laten verslappen, daarom wordt er nog elke donderdagavond en zondagmorgen gelopen. (Ingrid Oomen)

Algemene vergadering dorpsraad MEERLE – De kerkhofmuur en nog andere onderwerpen en plannen staan op de dagorde van de algemene vergadering van de Meerlese dorpsraad op dinsdag 10 januari. Het schepencollege geeft eerst een korte stand van zaken bij de voorstellen uit de prioriteitenlijst 2005 en de voornaamste plannen uit de begroting 2006. Zo zijn al zeker budgetten ingeschreven voor een noodzakelijke herstelling van de vloer van de turnzaal en voor de bouw van een nieuwe bergplaats aan de turnzaal. De huidige is immers veel te krap bemeten, waardoor veel materiaal in de zaal moet blijven staan, wat voor andere sporten zeer hinderlijk kan zijn. Of die bouw kan doorgaan, hangt dan weer voor een deel af van de goedkeuring van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan nr. 16 ‘Gemeenteplein Meerle’, waarvoor op dit ogenblik het openbaar onderzoek loopt. Nog tot 19 januari kan je eventuele bezwaren en opmerkingen bekendmaken aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening. Het GRUP, ligt voor iedereen ter inzage op het stadhuis, dienst Ruimtelijke Ordening (balie nr. 5) tot en met donderdag 19 januari om 16.30u. Ook hoe het staat met fietspad naar de grens en met het kunstwerk op het Gemeenteplein zullen we allicht aan de weet kunnen komen. Zoals gewoonlijk is het daarna de beurt aan het publiek om vragen te stellen of voorstellen te doen. Op basis van de meest gehoorde en dringendste voorstellen, wordt dan een nieuwe prioriteitenlijst gemaakt. Rond de onderwerpen uit deze lijst zal de dorpsraad in het komende jaar werken zodat er bij het opmaken van de volgende begroting een aantal zeer concrete voorstellen op tafel kunnen liggen. Wil je op de hoogte blijven en meepraten, dan wordt je op dinsdag 10 januari om 20 uur in de parochiezaal verwacht. (jaf)

DIETISTE G. Verhees-Roelen Meerleseweg 53 2321 Meer

Persoonlijk advies en begeleiding bij alle voedingsgerelateerde vragen en problemen Meerlese vrouwen met vaart

DE HOOGSTRAATSE MAAND Abonnement tijdig betalen Niet vergeten a.u.b.

Tel: 03 315 9195 ofwel 06 380 00 266 ofwel 03 669 76 65 (Quifit Loenhout)

43


MEERLE

Mooi kerstconcert door het Piuskoor

MEERLE - De Meerlese kerststal werd naar goede gewoonte in stijl geopend. In een goedgevulde Sint-Salvatorkerk gaf het Hoogstraatse Piuskoor het beste van zichzelf. Met een aan de tijd van het jaar aangepast programma brachten ze de luisteraars heel wat kippevelmomenten. Het mag gezegd zijn, onze kerk leent zich uitstekend tot dergelijke evenementen, de akoestiek is er heel goed en de sfeer is er warm. Voeg daarbij een vijftigkoppig koor en uitstekende begeleiding.Een glaasje glĂźhwein of warme choc maakten het geheel compleet. Deze zondagmiddag was weerom veel te kort. De afwezigen hadden heel veel ongelijk.

44

Vier generaties

MEERLE - Nog steeds een evenement, zo’n viergeslacht. Lieke Schellekens zorgde ervoor in Meerledorp. Joke Vermonden (geb. 1926), Maria Van Aelst (geb. 1952), Linda Brosens (geb.1980) en Lieke Schellekens (geb. 2005).


MEER

GOUD IN MEER

Fons Leemans en Jeanne Renders Op woensdag 23 november waren het echtpaar Fons Leemans en Jeanne Renders, aan de Meerseweg, vijftig jaar gehuwd. De dankmis en het grote familiefeest vonden plaats op zaterdag 26 november. Fons en Jeanne zijn beiden rasechte Meerse inwoners. Zij kochten na hun huwelijk het ouderlijke huis van Fons en bouwden daar hun gezin van zeven kinderen uit. Bij de aankoop van het huis hoorde ook de duiventil, want reeds voor zijn huwelijk was Fons een verwoede duivenmelker. Net zoals op alle andere gehuchten was er toen ook op Beek een café. De naam Heidegalm prijkte lange tijd aan de gevel Leemans. De toenmalige jeugd van Meer kwam regelmatig in het café langs. Niet moeilijk met enkele opgroeiende dochters die hier aanwezig waren.

En hadden er enkele van die jongelui wat meer gedronken dan goed voor hem was dan werd de auto uit de garage gehaald en bracht Jeanne ieder veilig naar huis. Ook bij het vieren van een doopsel werd er wel eens taxi gespeeld om iemand in gezegende toestand thuis te brengen. Gelukkig was het niet ver van het café aangezien het vervoer toen met de kruiwagen gebeurde. Half de jaren zeventig vierden de jeugdfuiven hoogtij, ook te Meer. Het zaaltje naast het café werd druk gebruikt voor een dergelijke avond. De meeste klassen van het ziekenhuis van Sint-

De familie Leemans-Renders

Boekhoudbureau

Profisk cvba

! Boekhouding en administratie ! B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten ! Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten ! Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen ! Advies sociale wetgeving

Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

Antonius-Brecht hebben hier wel eens gefeest. Iedere tijd heeft zijn evolutie en na dertien jaar hield het café op te bestaan. In de jaren zestig verrees er een voor die tijd grote serre op de gronden gelegen achter de woning. Tot aan het pensioen van Fons kende de tuinbouw dan ook een belangrijke plaats in hun leven. Stilletjes kabbelde het leven van Fons en Jeanne verder maar namen ook de kinderen hun leven in eigen handen om hun toekomst uit te bouwen. In 1999 trof de familie de grote tegenslag om een kind en zus te verliezen. Hilda overleed veel te vroeg, ondanks alle goede zorgen. Op zaterdag 26 november vierden de jubilarissen hun gouden bruiloft. Groot was hun verbazing toen er een old-timer voor hun deur stopte. In deze Citroën van 75 jaar oud werden zij beiden naar de kerk vervoerd. Daar vond een aangepaste dankmis plaats. Voordat het familiefeest kon beginnen liet elk kleinkind een ballon de lucht in toen de jubilarissen de kerk verlieten. Groot was de verbazing van Jeanne en Fons toen er later reactie kwam vanuit Drente en Groningen in Nederland om hen alsnog te feliciteren met hun gouden huwelijk. Momenteel is de gezondheid van Fons niet meer alles. Daarom kijkt hij graag uit naar de komst van onder andere zijn vroegere collega’s duivenmelkers. Met elf koppels vormen zij nog steeds een hechte vriendenkring. Terwijl Jeanne geniet van haar hof, het liefste wat zij doet is daar de bloemen verzorgen, gaat Fons binnen de koffie halen met voor elks een koekje. Samen op de rustbank gezeten, onder hun boom genieten ze beiden van de koffie en zien ze het verkeer op de drukke baan voorbijrazen. Zo snel hoeft het voor hen niet meer. Jeanne legt Fons nog steeds in de watten zodat er thuis – samen- nog van alles mogelijk is. En zolang dat Jeanne nog auto kan rijden zijn ze niet écht aan huis gebonden. Zolang dat dat nog kan is het allemaal wel goed voor de beide jubilarissen.

DE HOOGSTRAATSE MAAND E

Ken uw buren, uw dorp, uw gemeente, uw streek.... Lees De Hoogstraatse Maand, uw trouw maandblad. 45


MEER

Huldiging bloedgevers

MEER - Op vrijdag 9 december werden er in zaal Victoria de bloedgevers van Meer gehuldigd die zich reeds jaren lang inzetten om hun medemens in nood te helpen. De volgende leden, al dan niet op de foto, ontvingen een onderscheiding: Voor twintig giften: Jeanine Van Den Berghe, Maria Koyen, May Verhoeven, Herman Van Bergen, Francis Laurijssen, Marc Van Wesenbeek, Anja Fockaert, Els Pluym en Dirk Rombouts. Voor veertig giften: Jozef Deckers, Petrus Kustermans, Jan Vinckx, Antonius Van Gils, Ilse Laurijssen. Voor zestig giften: Franciscus Vriends. Voor tachtig giften: Jacobus Godrie, Frans Boeren en Frans Aerts. Voor honderd giften: Lea Verheyen en Alfons Janssens. Voor 120 giften: Fons Aerts. De volgende bloedafname zal plaatsvinden in de Lagere School te Meer gelegen aan de Terbeeksestraat op woensdag 28 december van 18 tot 20.30 uur. Meer informatie over de bloedafname te Meer kan u bekomen bij de verantwoordelijke Rik Martens op het nummer 03 / 315.75.37.

Kerstmarkt

Winnares Lourdesreis

MEER – 9 december vierde de KVG haar jaarlijkse kerstfeest. Bij deze gehandicaptenvereniging is dit een jaarlijkse traditie. Naast gezellig tafelen en gezellige country muziek werden er veel lotjes getrokken waar iedereen prijs had. Een afzonderlijke trekking vond plaats voor de Lourdesreis. Het lot viel op Anna Gijsbrechts. Zij toont hier fier, samen met echtgenoot Fons Stofels, het winnende lot. Als de gezondheid het toelaat wou ze erg graag naar Lourdes gaan. En dit lot gaat daar zeker voor zorgen dat dit nu gaat gebeuren. Proficiat Anna en Fons. Een goede reis toegewenst. En denk eens aan ons als ge ginder zijt. (ma)

Openbare vergadering dorpsraad MEER - Alle inwoners van Meer zijn van harte uitgenodigd op de openbare vergadering van de dorpsraad op 3 januari, samen met het schepencollege in de refter van de lagere school om 20 uur. De agenda: Welkom aan de aanwezigen en schepencollege, informatie over rationeel energiegebruik oftewel geld sparen door zuinig om te gaan met energie, afspraken met, en vragen aan het schepencollege, vragen vanuit de bevolking. Voor dit laatste punt kunt u direct vragen stellen aan het schepencollege. Indien u dit wenst kan het ook anoniem, via een briefje dat je afgeeft voor of tijdens de vergadering aan de bestuursleden. En deel van de vergadering zal over tips gaan die je energie kunnen besparen. Iets wat in deze tijd met hoge brandstofprijzen zeker welkom is. (ma)

BOEKHOUDING FISCALITEIT MEER – Ondanks de natte aanloop de dag voordien was het op de kerstmarkt droog. Het was er wel koud maar daartegen kun je jezelf goed induffelen en ook gluhwein en andere opwarmende dranken nuttigen. Opvallend is het groter wordend aantal kerstmutsen. Zij blazen hier verzamelen voor de foto. Natuurlijk spant Paul Eelen nog altijd de kroon als kerstman. Met zijn volledige kerstmarkt en onvervangbare baard wint hij zonder moeite de titel “Kerstman van de avond”. (ma) 46

Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/315.08.67

fred.degruyter@scarlet.be www.b-f-d-g.be

184


MEER

Brassband Ste.-Rosalie huldigt verdienstelijke leden

MEER – Het laatste weekend van november sloot de brassband haar jubeljaar (125) af met de huldiging van een aantal leden. Er werden niet minder dan 35 eretekens uitgereikt. Op de foto de leden die een ereteken van de muziekfederatie Vlamo ontvingen. Speciale vermeldingen waren er voor: notaris André Rommens: 35 jaar ere-voorzitter, Pierre Huybrechts: huidig voorzitter, twintig jaar penningmeester, Jos Brosens: 25 jaar secretaris en Ad Godrie: 25 jaar bestuurslid.

Viering 60 jarigen

MEER - Op vrijdag 3 december zijn de mannen en vrouwen, geboren kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, samen gekomen in zaal Victoria om hun zestigste verjaardag te vieren. Samen werden er herinneringen opgeroepen van de voorbije zestig jaar. Waren aanwezig: Aerts Engelbert, Godrie John, Gorissen Jos, Jansen Constant, Martens Rik, Martens Marcel, Stoffels Jan, Van Boxel Herman, Van Den Heuvel Karel en Van Dijck Louis. Brosens Jeanne, Goetschalckx Maria, Laurijssen Collette, Mertens Julia, Rommens Maria, Stoffels Roza, Van Boxel Roza, Van Aperen Josee, Van Erck Nelly, Verheyen Lea, Verheyen Maria.

LEZER, WAT IS UW MENING? www.demaand.be info@demaand.be

Wegverzakking

MEER – In de Sluiskensweg, het sluipweggetje tussen Maxburg en Zundert is het doorgaande verkeer al enkele weken stil komen te liggen. Reden is deze flinke wegverzakking. Alvast de automobilist wordt nu gedwongen een ommetje te maken. De bewoners wachten de herstelling van de weg gelaten af. Het is toch maar sluipverkeer wat er echt hinder van heeft. En, wie weet, moet er eerst uitgemaakt worden wie verantwoordelijk is: Nederland of Belgie. Hoe dan ook zal de herstelling pas volgend jaar plaatsvinden. Naar ’t schijnt in januari. En dat is toch ook weer niet meer zo ver af. (ma)

Abonnement 2006 DE HOOGSTRAATSE MAAND 21,00 euro 733-3243117-49 47


MINDERHOUT

De eerste sneeuw

BRILJANT IN MEER

Jaak Snoeys en Ké Faes In 1995 vierden Jaak Snoeys en Ké Faes hun gouden huwelijksfeest. De beschrijving van hun levensverhaal kan je lezen in De Hoogstraatse Maand van januari 1996. Op zondag 27 november 2005 vierden Jaak Snoeys (°1921) en Ké Faes (°1920) hun 60- jarig huwelijksfeest. Beiden wonen nog steeds zelfstandig aan de Werkhovensestraat te Meer. Toen Jaak op zijn zestigste op pensioen ging was er meer tijd voor hun geliefkoosde hobby; het dansen. Dat is nu verleden tijd geworden. Ook de tuin rondom de woning mag steeds gezien worden. Voor het omspitten van zijn hof heeft de 84- jarige Jaak geen hulp nodig. Ik zag hem onlangs nog bezig, de rug gekromd en met zijn blinkende schop de aarde omdraaiend. Net zoals het leven zachtjes verder schuift moet ook de hof klaarliggen voor de komende lente waar groenten en bloemen weer welig zullen bloeien.

MINDERHOUT - Op vrijdagavond 25 november schudde Jezuke, voor de eerste keer deze winter, zijn bedje uit. Door de overvloedige sneeuwval liep het verkeer in de vooravond helemaal vast. Ook op zaterdag bleef koning winter de baas. Zondagmorgen, toen het bekwaam was om terug buiten te komen, zetten deze jongelui een pracht van een sneeuwman neer op de hoek van de Kapeldreef en de Witherenweg. Jens Michiels, Glenn Geets, Willem-Jan Otten, Yorick Michiels, Victor Vermander en Lien Otten waren best trots.

Dropping Quizzen met FC De Statie HOOGSTRATEN – Vrijdag 20 januari om 20 uur in zaal Pax wordt elke quizliefhebber in optima forme verwacht voor een spannend en ontspannend avondje vraag- en antwoordspel. Ploegen bestaan uit max. zes personen en het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro. Daar moet je het beslist niet voor laten! Er zijn nog enkele lege plaatsten te begeven! Twijfelaars, aarzel niet langer meer en schrijf onmiddellijk het bedrag over op rekening van FC De Statie 035-1501376-51 met vermelding van de naam van uw ploeg en “inschrijving quiz”. Telefoneer of mailen kan ook naar de volgende adressen: Swa Keysers, 03 314 86 98; e-mail: fkeysers@pandora.be - Fons Jacobs, 03 314 57 17; e-mail: fonsjacobs@pandora. be (rel)

48

MINDERHOUT - Een dropping blijft een spannende activiteit. Niet alleen voor de leden van een jeugdvereniging, maar ook voor volwassenen. In Minderhout mogen wij hiervan getuigen. De laatste jaren hebben telkens een 100-tal volwassenen (en enkele kinderen) deelgenomen aan de jaarlijkse dropping van de KWB. Velen onder hen zien er al maanden naar uit. Een afgeplakte bus zorgt direct voor de stemming. Zodra de bus rijdt, is iedereen snel het noorden kwijt. Na de bustocht wordt je in groepjes gelost op verschillende dropplaatsen. Uitgerust met reflecterende armbanden en jasjes, en de zelf meegebrachte zaklantaarns gaan de droppers hun eigen weg om de afgesproken verzamelplaats te vinden. Hulpmiddelen, zoals kompas, verrekijker, stafkaarten, poolster, zijn uiteraard toegestaan. Dergelijke hulpmiddelen zijn te verkiezen boven het aanbellen bij het eerste beste huis dat men tegenkomt. Eens je weet waar je bent, is er een heel stukje van de sfeer weg. Loop je ondanks

je slecht oriëntatievermogen toch verloren, geen nood. Elke groep krijgt immers een telefoonnummer mee voor het geval dat ze echt het noorden kwijt zijn. Op de verzamelplaats is voor elke deelnemer nog een warm hapje voorzien. De laatste jaren nemen steeds meer gezinnen met kinderen deel. Voor de kinderen (t/m geb. jaar 1994) is een speciale prijs voorzien. De groepen met kinderen krijgen daarnaast de voorkeur om met de 1ste bus om 19u00 te vertrekken. Vertrek aan het gemeenteplein: 1ste groep om 19 uur, 2de groep 20u30. Deelnameprijs: KWB-leden 6 € en kinderen 4 €, niet-KWB-leden 8 € en kinderen 6 €. Spreek alvast af met je buren, je familie of je vrienden. Het belooft weer een toffe avond te worden. Heb je niemand om mee te gaan? Geen probleem. Fons Muesen zal je wel een paar groepen voorstellen waarin je je wel zal thuis voelen. Inschrijven voor 21 januari bij Fons Muesen, tel. 03/314.55.69 of Jan Meijer, tel. 03/297.46.38.


MINDERHOUT

Oudjaar-Nieuwjaar MINDERHOUT - Tijdens oudejaarsdag is de Minderhoutsestraat afgesloten voor alle verkeer. De mensen die er wonen worden verzocht om rekening te houden met zingende kinderen die u allen gelukkig nieuwjaar komen wensen. Maar weet je nog toen wijzelf gingen zingen? Vroeg in den morgen was het reeds begonnen. Van alle kanten kwamen ze opgedoken de jonge snaken en blozende meisjes, want ze wilden er allen bij zijn op de zingdag. De klak diep tot over de oren getrokken, een brede schort gebonden over den linkerschouder, wollen wanten aan hun handen en klabetterende klompen aan hun vlugge voetjes, rukten ze op uit de verre landwegen, morsig van den vroege dooi, naar het dorp toe. Gebuurte bleef bij gebuurte, wijk bij wijk. Het eerste huis het beste was de eerste prooi, en daar ging het los in een vlugge zang, terwijl hun klompjes, in dansende maat, meeklopten: We staan hier in de kou We schudden en we beven Ons hartje breekt van rouw Och! Wil ons toch wat geven Geen bier of brandewijn Maar geld zal beter zijn Want met die droevige dagen Ons beurzeken wordt zoo klein Oud jaar, nieuw jaar, ‘k wens u een zalig nieuwjaar. En dan ging de deur open en moeder de vrouw, met een doos koekjes of kleine speculoos-mannekens, deelde kwistig uit. En voort ging het. Heel de straat galmde van het gezang. De ene na de andere groep nam ’t liedje over en … de koekjes aan. Nieuw-jaarke zoete Ons verksken heeft vier voeten Vier voeten en ‘nen steert, ’t is toch wel een wafel weerd! Even warm zong overal hun lied, even dankbaar blonken hun ogen, even gemeend was hun: Zalig Nieuwjaar. En wanneer ze tegen de middag thuiskwamen, doodmoe, doch overcontent, telden ze hun koekjes na en de centen en wensten heel stil, voor zichzelf, nog eens een hartelijk zalig nieuwjaar aan den milde mensen die hun nieuwe jaar met zo’n blijden zingdag hadden ingezet. Oudejaarsavond is een zingdag voor de kleuters, een weghollende herinnering voor de groten.

Eerste algemene quiz MINDERHOUT – De KWB zorgt dikwijls voor gezellige, ontspannende activiteiten. Gezellig samenzijn kan ook door middel van een quiz, waar het verstand en het geheugen op de proef gesteld worden. Deze manier van sport is de laatste jaren erg in trek. Schrijf uw ploeg tijdig in en ervaar zo het plezier van het quizzen. Toets je algemene kennis met andere ploegen uit onze regio. Je hoeft echt geen superbegaafd persoon te zijn om aan onze quiz deel te nemen. Deze activiteit is bedoeld voor Jan modaal en Jan met de pet. Alle leeftijdscategorieën komen hiervoor in aanmerking. Alhoewel een beetje algemene kennis altijd meegenomen is. Bent U een fervent TV-nieuwskijker, of een dagelijkse krantenlezer, dan is de tweede algemene quiz van KWB-Minderhout op 24 maart de ideale gelegenheid om na te gaan of je een sterk geheugen hebt. Uw ploeg mag bestaan uit maximum 6 personen. De aanvang is voorzien om stipt 20 uur. Voor dit tijdstip worden de spelregels, je ploeg en tafelnummer uitgereikt. Dus wees tijdig aanwezig. Vorm met je team een collectief geheugen om een aantal uren te brainstormen over een aantal vragen gaande over: geschiedenis, aardrijkskunde, sport, wetenschappen, media, muziek, enz…. Deze quiz zal bestaan uit 10 rondes van 10 vragen. Tijdens deze mondelinge rondes krijg je ook tafelrondes in de vorm van foto’s, puzzels en andere denkopdrachten. Om uw hersenen niet te laten oververhitten, zal er ook een pauze voorzien zijn van ongeveer een half uurtje. We hebben een ervaren ploeg samengesteld om de organisatie en het opstellen van deze quiz te garanderen. Zij zullen trachten om de moeilijkheidsgraad niet te hoog te leggen. Probeer zo snel mogelijk in te schrijven, zo dat je zeker kan deelnemen onder de olympische gedachte: ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. Treuzel niet te lang, want de ploegen zijn beperkt. De deelnameprijs bedraagt slechts 10 € per ploeg. Gelieve bij inschrijving het volgende te melden: originele naam van uw ploeg, verantwoordelijke + zijn telefoonnummer, aantal deelnemers, afspreken betaling. Heb je vragen omtrent onze quiz, contacteer dan gerust één van onze organisatoren. Inschrijven kan telefonisch bij Tom Neefs, Desmedtstraat 52, tel. 03/321.30.59 of bij Luc Herthogs, Lage Weg 33, tel. 03/314.74.21 of via email: luc.herthogs@tiscali. be

Kinderdisco MINDERHOUT – De KWB opent het nieuwe jaar feestelijk met een echte kinderdisco voor groot en klein. Wie was de vorige jaren niet met zijn kinderen aanwezig op de spetterende kinderdisco? Jij niet? Dan heb je zeker wat gemist, want de kinderdisco slaagt grandioos aan bij het jonge publiek. Op zondagmiddag 8 januari organiseert de KWB reeds voor de 10de maal een spetterende kinderdisco. Het DJ_team Harmony zorgt tussen 14 uur en 17 uur voor een gezellige namiddag. Regelmatig staat de DJ_animator op de dansvloer om de kinderen dansjes aan te leren op een kindvriendelijke manier. Hun lichtshow en rookinstallatie zal gegarandeerd voor extra sfeer zorgen. Dansen en uitleven is die middag de boodschap. De aanwezige ouders worden regelmatig bij het dansen betrokken, waardoor de kinderen er nog meer plezier aan beleven. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. De toegangsprijs bedraagt slechts 1,50 €. Praktisch: parochiecentrum, deuren open vanaf 13.30 uur, kostprijs: 1,50 €. Alle kinderen t/m 12 jaar, al of niet vergezeld van hun ouders, zijn van harte welkom op deze dansinstuif, zowel voor KWB-leden als voor niet KWB-leden. Meer inlichtingen: Petrus v.d. Bogerd, Desmedtstraat 60, tel. 03/314.44.72.

Algemene kennisquiz ‘MVV Bouwt’ MINDERHOUT - Op vrijdag 27 januari organiseert het feestcomité van voetbalclub MVV haar 2de algemene kennisquiz. Locatie is opnieuw de parochiezaal van Minderhout; de ‘aftrap’ wordt gegeven om 20u stipt.Teams van maximaal 6 personen zullen mekaar in 10 spannende rondes bekampen op het gebied van sport, actualiteit, wetenschap, aardrijkskunde, muziek, literatuur, politiek, en zo veel meer... Wil jij met je vrienden, vereniging, quizmakkers of drinkebroers meedingen naar de hoofdvogel, verzin dan een originele groepsnaam en schrijf snel in, telefonisch (0475/86 44 00), via mail (seppe. de.bont@pandora.be) of rechtstreeks via de website (www.minderhoutvv.be). Deelnameprijs per ploeg: 15 €, ter plaatse te betalen. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

LEZER, WAT IS UW MENING? We komen graag te weten wat u denkt. Alle mogelijke reacties zijn welkom! Stuur uw brief naar: De Hoogstraatse Maand, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten

49


MINDERHOUT

GOUD IN MINDERHOUT Louis Janssen en Rosa de Brabander “Een tenniselleboog van … ’t breien!” In de Beemden wonen Louis en Rosa al ruim dertig jaar, ze bouwden daar in 1972 hun nieuwe woning en of ze het daar naar hun zin hebben, hoef je hen helemaal niet te vragen. Dat straalt het koppel zo wel uit! Temidden van geburen waarmee ze goede relaties hebben opgebouwd is het daar ook rustig leven.

89-urenweek Aan de Hoogstraatsesteenweg te Merksplas werd Louis op 16 juli 1931 geboren temidden van nog een broer en drie zussen. Vader Janssen verdiende zijn brood als vrachtvoerder: hooi, stro, verhuizingen… en alles wat in die tijd ook maar vervoerd kon worden. De lagere school doorliep Louis als een voorbeeldige leerling in zijn geboortedorp en vandaar trok hij naar St.Victor in Turnhout waar hij een aantal jaren studeerde. Eens de boeken opzij gelegd, werd het thuis werken geblazen tot aan zijn legerdienst. Zomaar eventjes 21 maanden het land zo goed als mogelijk trouw gediend, in 1953 afgezwaaid en in 1955 de bus opgestapt als chauffeur bij de firma Bynens in Turnhout en gedurende drie jaar draaide Louis daar zijne nikkel af in een 89urenweek, waarvan slechts een gedeelte financieel vergoed werd. Intussen volgde hij al wel lessen en woonde vergaderingen bij in verband met verzekeringen en hypotheken, hetgeen hij ook als bijberoep ging uitoefenen. In 1958 had hij de binnen- en buitenkant van zo’n lijnbus al meer dan genoeg bekeken, reed zijn laatste rit en ging in dienst bij een verzekerings- en hypotheekmaatschappij, waar hij in 1984 afzwaaide als hoofdinspecteur. Nog niet als gepensioneerde, maar wel op doktersadvies. Een eerste hartinfarct had hem in 1980 voor de eerste keer geveld en in 1984 volgde de tweede serieuze verwittiging. Louis stond voor een moeilijke keuze. “Ofwel stoppen met werken, ofwel het risico lopen van Magere Hein te vergezellen naar een plaats waar nog niemand van teruggekomen is.” Na rijp beraad was de keuze vlug gemaakt en in 1996 kon Louis van zijn officieel pensioen beginnen te genieten. Echte hobby’s heeft Louis tijdens zijn jeugd- en werkperiode nooit gehad. Er lag zoveel werk te wachten! In St.-Victor was hij wel bij de KSA geweest en in Merksplas bij de kajotters.

15 november 1955 Rosa, geboren op 3 april 1931, is ook een echte Spetsersspruit, alhoewel ze reeds op driejarige leeftijd naar Hoogstraten verhuisde. Zij was een van de zes kinderen van Frans de Brabander, de gekende Hoogstraatse bloemist in die periode. Leren lezen en rekenen leerde ze in de Hoogstraatse basisschool, gevolgd door nog

50

enkele jaren Spijker. Daarna was het welletjes en…werken geblazen thuis in de zaak, want daar kon vader de Brabander menig helpend handje gebruiken.”Altijd hard moeten werken: zaaien, planten, de markt in Hoogstraten, hoven mee helpen aanleggen, druiven knippen. Dit laatste was zeker niet mijn cup of tea. Dat was zo’n fijn werk: de kleintjes moesten er uitgeknipt worden en toch moest de tros mooi intact blijven!” De zaak de Brabander stopte in 1955, niet omdat ze slecht rendeerde, maar wel omdat beide ouders kort na mekaar stierven en er was geen overnemer. Dus, de boeken dan maar gesloten. Een half jaar later (eerst nog een half jaar rouw gedragen) op 15 november 1955, het Feest van de Dynastie, zijn Rosa en Louis dan getrouwd. Van een echt feest konden ze echter niet genieten en ze beloofden mekaar van eens goed te feesten als ze goud mochten vieren. En dat hebben ze gedaan ook: goud gevierd en duchtig gefeest met familie en geburen! Echt buitenshuis heeft Rosa na de trouw niet veel meer gewerkt, ze had haar huishouden en later de zorg over twee kinderen, Herman en Denise. En dan vele jaren later heeft ze als een echte oma voor haar kleinkinderen gezorgd.

soon voor was. Ik heb dat dan ook met plezier gedaan! In de zomer gaan we regelmatig uit eten en genieten we van een terrasje. Gereisd hebben we ook betrekkelijk veel: toch bijna heel WestEuropa doorkruist en een paar keer het land van Uncle Sam bezocht. Rosa weet haar vrije tijd ook zonder problemen te consumeren. “Ik heb lang gebreid voor het missiewerk van Hoogstraten en dat deed ik zo graag! Ooit heb ik gedurende één winter 85 pakjes (broek + trui) gebreid met als gevolg een… tenniselleboog! Van tennissen houd ik ook enorm veel. Passief wel te verstaan. Als Kim Clijsters op het scherm verschijnt, laat ik alles liggen wat ligt! Werken in de tuin is dan weer een andere hobby, een overblijfsel uit mijn jeugd zeker: bloemen zaaien, planten, stekken, de groententuin! En gedanst hebben we ook altijd graag gedaan, de openingsdans op ons feest vormde geen enkel probleem!”

Kim Clijsters en reclame Of ze zich vervelen nu ze zoveel tijd hebben? Geen sprake van! Louis strekt een paar keer per week de benen samen met enkele buren en soms trekt hij weleens alleen de beemden in als het niet te koud is. En voetbal kijken! Naar HVV en MVV! Hij posteert zich gewoonlijk in de kantine, het is daar lekker warm en hij heeft daar zijn vaste medekijkers! “Ik kan ook zo goed niet meer tegen het gezever van die zogezegde supporters die alleen maar komen om kritiek te spuien, ik zou me teveel opwinden en dat is dan weer niet goed voor mijne tikker! Voor MVV en KFC Meer heb ik zelfs nog reclame geronseld. Ik had heel mijn beroepsloopbaan met mensen samengewerkt en men dacht dat ik daar de geknipte per-

Louis en Rosa, twee gelukkige mensen die intens kunnen genieten van het samenzijn met de kinderen, vijf kleinkinderen en achterkleinkind en van de eenvoudige dingen die het leven te bieden heeft. (rel)


MEERSEL-DREEF

Goedkeuring subsidieaanvraag school MEERSEL-DREEF – Bij de nieuwssprokkels van het gemeentebestuur lazen we volgend bericht: Het stadsbestuur van Hoogstraten wil nieuwe lokalen bouwen voor de school in Meersel-Dreef. Het dossier is al goed opgeschoten en komt stilaan in de uitvoerende fase. De Dienst voor Infrastructuurwerken van het Gesubsidieerd Onderwijs (DIGO) meldt officieel dat het de aanvraag tot subsidiëring voor de nieuwbouw kan goedkeuren. Dit is sneller dan verwacht. De subsidieaanvraag voorziet naast de noodzakelijke lokalen (3 kleuterklassen, 1 klaslokaal voor de lagere school, een taakklas, kopieerlokaal, directielokaal, lokaal voor administratieve hulp, lerarenlokaal, TV lokaal, berging, polyvalente ruimte – keuken, technisch lokaal en sanitair) ook in een luifel, een bergplaats voor fietsen, een parking en een turnzaal. Van het totaal geschatte bedrag van 815.643,12 EUR zal DIGO 559.161,96 EUR voor haar rekening nemen. Dit is 70 % van de subsidieerbare werken. De gemeenteraad moet nu nog beslissen of de niet-subsidieerbare werken voor onder meer de turnzaal en parking, voor rekening van de stadsbegroting worden genomen. De gemeenteraad kan al wel een ontwerper aanstellen. Het dossier dient vóór 1 november 2007 te worden ingediend bij DIGO, anders vervalt dit principieel akkoord. (tv)

Even in de kijker “Ziekenzorg CM” MEERSEL-DREEF – De afdeling Ziekenzorg leeft vooral ook in Meersel-Dreef. Wat is zoal ons werk? Het voornaamste wat wij doen is het huisbezoek, vooral bij de aan huis gebonden zieken, daar gaan we zeker een extra bezoek brengen. Met verjaardagen, Kerstmis en Pasen bedenken we de zieken met een kleine attentie. We organiseren één keer per jaar een uitstapje, zoals bijvoorbeeld dit jaar was dat een boottocht en daarna een goede lekkere koffietafel. Dit organiseren we samen met de afdeling Meer omdat het aantal deelnemers van Meersel-Dreef daarvoor te klein is. Tevens hebben we één keer per jaar in oktober onze “feestvergadering” die we beginnen met een Heilige Mis waarbij Pater Luk aan een ieder die het wenst de Zieken Zalving geeft. Dat is een ondersteuning in moeilijke momenten. Nadien hebben we een lekker etentje, een tombola en tevens een gezellig samenzijn. De mensen die Ziekenzorg kennen zijn heel tevreden over ons werk als vrijwilliger. Maar het huisbezoek met een goede babbel en een luisterend oor is en blijft nog altijd het voornaamste! Namens het bestuur vrz. Betsy Goossens. (tv)

Carnaval Maerkrattenland 2006 Beste Maerkratten, met carnaval weer voor de deur dachten wij dat het wellicht handig is om het motto voor carnaval 2006 nog eens onder de aandacht te brengen, zodat er weer flink geplakt en geverfd kan worden.Het carnavalsmotto voor 2006 is: Meej gemak uit oewe dak.

11e van de 11e Op het 11e van de 11e bal bij Jan van Gils was weer gebleken dat de Maerkratten klaar zijn voor de jaarlijkse verkleedpartij. Met het brede thema Hollywood kon iedereen zich wel vinden en elke carnavalsvereniging had een ster op de Walk of Fame. Er werd deze avond fel gestreden om de Oscar, die uiteindelijk terecht kwam bij Grease. Kinderoptocht Zondag 13 november was er een bouwcursus voor de jeugdige bouwers van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef. De bouwcursus was zeer goed bezocht. Tevens willen wij nogmaals vermelden dat indien er voldoende kinderen (basisschool) meedoen, de kinderen allemaal vooraan in de optocht worden opgesteld. Dus niet meer tussen de wagens en groepen. Er zal voor de categorie kinderen ook een aparte jurybeoordeling komen en een aparte publieksprijs. Omdat de route voor kinderen misschien wat aan de lange kant is, zullen wij ook de mogelijkheid aanbieden om kinderen in Meersel-Dreef (ter hoogte van Café de Bud) te laten starten.

Algemene Vergadering dorpsraad MEERSEL-DREEF – Eenmaal per jaar bent u welkom op de algemene vergadering van de dorpsraad. De gelegenheid om eens uit eigen mond van de dorpsraad en het schepencollege te vernemen wat er zoal reilt en zeilt op gemeentelijk gebied met betrekking tot Meersel-Dreef. U kunt er ook zelf vragen stellen en problemen aankaarten. Dus de gelegenheid om aan het college te laten horen dat Meersel-Dreef er ook nog is. De dorpsraad trekt al jaar en dag aan de kar en kan uw steun daarbij goed gebruiken, uw aanwezigheid is al genoeg. Dus allen daarheen op dinsdag 24 januari om 20 uur in het Kapucijntje bij de paters. Agenda: 1. Opening. 2. Stand van zaken

prioriteitenlijst 2005 & 2006. 3. Definitieve voorstelling van invulling van het Paterswielplein. 4. Stand van zaken Fietspaden Heieinde/ Meersel/ Mosten /Strijbeek. 5.Stand van zaken riolering Heieinde/ Meersel/ Mosten en Meerselsebergen. 6. Snelheidsrestricties omgeving Watermolen. Pauze 7. Onderhoud straatwerk Dreef betreffende lasnaden en kasseien op parkeerstroken. 8. Evaluatie onkruidbestrijding en vraag naar een “plaatselijke onderhoudsman” voor groenvoorziening en algemene kleine zaken. 9. Antwoord op ingebrachte schriftelijke vragen. 10. Varia met rondvraag. 11. Sluiting. (tv)

51


MEERSEL-DREEF

Sint bezoekt de kinderen van de EK-Moedersbond

7K76 @Vciddg

L;HIC?II;D

@7DII;DI <gVk^c :a^hVWZi]aVVc , '('% =dd\higViZc

MEERSEL-DREEF – Op zaterdag 26 november bracht de goede sint een bezoek aan de kinderen van de EK-Moedersbond. Hij werd aan de grens opgewacht door de fanfare, die hem met muziek naar de zaal “Bij de Paters� vergezelde. Daar werden de kinderen getrakteerd op kinderanimatie en snoepgoed. (tv)

Politieoefening Nederland-BelgiĂŤ

L;HP;A;H?D=;D 9;DJ;7#87DA B;D?D=;D L^_ WZodZ`Zc J cV iZaZ[dc^hX]Z V[hegVV` IZa# %( (&) (, -- " ;Vm %( (&) ,) &) lll#kZghb^hhZc_VchhZch#WZ kZghb^hhZc_VchhZch5edgi^bV#WZ

MEERSEL-DREEF – Op woensdag 23 november hield de Belgische en de Nederlandse politie een grensoverschrijdende oefening op Galder en Meersel-Dreef. Wat was er aan de hand? Er was zogezegd een tankwagen gekanteld aan de grens met een lading van het giftige broom. De Dreef werd afgesloten vanaf 8u30 tot 12 uur en er werd een omleiding voorzien, de brandweer was aanwezig en voor de rest zagen we niet veel. Wel werd er druk getelefoneerd, bijna iedere politieman had wel een gsm in de hand. Enfin, hopelijk hebben ze er iets van geleerd en wordt de coÜrdinatie tussen BelgiÍ en Nederland verbeterd. De grens is maar een dun lijntje maar zorgt toch nog voor veel administratieve hinderpalen en rompslomp. (tv)

Afkickverschijnselen MEERSEL-DREEF – Misschien wel een beetje, na zoveel jaar de dorpsrubriek van Meersel-Dreef verzorgd te hebben. Feit is dat ik al een aantal mensen aangesproken heb om deze rubriek over te nemen. Ze kwamen er niet meteen uit en vroegen nog wat bedenktijd, vandaar dat ik er nog maar een maand heb bij gedaan. Wordt vervolgd (maar niet door mij). De groeten, Toon Verleye.

52

190


MEERSEL-DREEF

Lagere school ’t Dreefke actief sint op bezoek MEERSEL-DREEF – De sint bracht op 1 december een niet onopgemerkt bezoek aan onze lagere school. Hij kwam letterlijk en figuurlijk uit de lucht gevallen, alleen z’n landing was wat onzacht. De kinderen moesten hem gaan helpen maar gelukkig viel het allemaal goed mee. Hij had ook een stel vrolijke en olijke pieten bij, die het jonge volkje goed konden entertainen. Een leuke dag voor de kinderen. Verder zit men niet stil op onze lagere school en heeft men voor januari een lampionnentocht in elkaar gestoken. Een avondwandeling op 27 januari om precies te zijn. Iedereen van de school en omstreken mag deelnemen en inschrijven kan tussen 18 uur en 19 uur. Achteraf kunnen de liefhebbers op school nog lekkere pannenkoeken komen smullen. Warm aanbevolen! (Myriam Jacobs, tv)

SOFTCOMPUTER reva BVBA

SOFT

COMPUTER REVA

BVBA

COMPUTERS - TELEFONIE SOFTWARE - KANTOORMEUBILAIR

Meerseweg 80b 2322 Hoogstraten tel 03/315.09.09 info@softcomputer.be www.softcomputer.be

- Verkoop - Installaties - Opleidingen - Advies - Herstellingen De kinderen waren getuige van de onzachte landing van sinterklaas op Meersel. Het viel gelukkig allemaal nog mee, hij had niets gebroken. De pieten brachten heel wat leven in de brouwerij, ze wisten jong en oud te amuseren met hun fratsen en spelletjes. Het was een leuke dag. Bedankt sint, bedankt pietermannen.

- Interventies

St.-Luciaviering kapel Meersel MEERSEL-DREEF – Elk jaar zorgt het Luciacomité voor een mooie viering in de St.-Luciakapel, ter ere van het feest van St.-Lucia, met St.Quirinus de patroonheiligen van de kapel. Dit jaar op zondag 18 december om 14uur. De viering werd opgeluisterd door ons Mariazangkoor. Na de viering zorgde het gebuurt Meersel samen met het Luciacomité, voor een glaasje gloeiwijn of warme chocomelk. (tv)

- Servers, PC’s - Printers - Wireless - GPS - Telefooncentrales

Op zoek naar een geschenk ? Wat denkt u van een abonnement op De Hoogstraatse Maand ? - Bel even: 03/314.51.03 - of stuur een mailtje: abonnementen@demaand.be en wij doen de rest. - of zie www.demaand.be voor meer inlichtingen

- Observatiesystemen Erkende opleidingsen adviesinstantie !

Tot 2007 binnen België: slechts 21€ 53


WORTEL

Bezoek van Sinterklaas WORTEL – Het paard van de goede Sint was op vrijdag 2 december ziek en daarom besloot hij met de bus van De Lijn te komen. De kinderen stonden al te wachten aan de boompjes en hebben de Sint naar de Rooimans gebracht. Maar wat een pech: de Pieten waren het boek van de Sint kwijt. De ‘snelle’ Piet liep vlug de bus achterna maar bracht telkens het verkeerde boek. Het boek van de Sint is geen kookboek of telefoonboek! Na lang zoeken vonden ze uiteindelijk het goede boek. Maar wat stond daar in? Net op deze dag

was er een juf jarig op school. Ze werd vijftig jaar en dat werd gevierd. Proficiat juf Frie! Zwarte Piet had een bloem bij voor haar en was de rest van de dag in de wolken. Hij bleef steeds aan de zijde van juf Frie en heeft haar zelfs ten huwelijk gevraagd. Nadien bracht de goede heilige man ook nog een bezoek aan Worteldorp. Ook daar wachtten de kinderen hem op en verrasten hem met mooie liedjes, versjes en toneeltjes. Bedankt Sinterklaas en tot volgend jaar.

Met KGV aan de wandel WORTEL - Op 24 november liep heel Wortel weer eens vol wandelaars. In grote en kleine groepjes startten ze in de kantine van de voetbal om een traject van 8, 7 of 4,5 km af te leggen. Ze waren allen samen met zo’n 330 en ze kwamen vanuit het hele Vlaamse land. Inrichter van de tocht was de gehandicaptenbond (KGV-Hoogstraten) en de bedoeling van het sportieve gebeuren was een geldinzameling voor De Slinger, een vereniging die zich bezig houdt met allerhande activiteiten waarmee ze gehandicapte kinderen en jongeren blij maken; het geld kunnen ze goed gebruiken voor Sinterklaas en andere feesten, op kamp gaan, enz. KGV-Hoogstraten richt elk jaar drie grote wandeltochten in; de eerste zondag van augustus is er de gekende Gelmeltocht en verder twee midweekwandelingen in Minderhout en Wortel. Karel Boeckx die samen met andere vrijwilligers de tochten organiseert en er veel tijd en moeite aan besteedt, vertelde dat er telkens veel deelnemers zijn die van heinde en verre hier naartoe komen. Daar zijn wandelclubs bij vanuit heel Vlaanderen die, via de overkoepelende organisatie Activia, op de hoogte zijn van alle ingerichte wandeltochten. Zo krijgt de KGV heel wat sportief volk op de been en geld in het laatje van De Slinger wat de uiteindelijke bedoeling is.

Sinterklaas komt met de bus aan in De Boomkes.

Openbare vergadering dorpsraad WORTEL - Het huidige werkjaar van de dorpsraad is voorbij. Om problemen, vragen en oplossingen toe te lichten, nodigen wij alle inwoners van Wortel uit op 5 januari in de refter van de lagere school De Wijsneus om 20 uur. De toegang tot de refter wordt voorzien via Kerkpad. Volgende agendapunten zijn er voorzien: overzicht afvalverwerking van afgelopen jaren en in de toekomst met DIFTAR door milieuraad, overzicht nog op te volgen projecten en problemen door dorpsraad - koffiepauze - stand van zaken van de prioriteitenlijst: DRW 2004/1 Inrichting kruispunt Sint Janstraat – Grote Plaats, DRW 2004/2 Inrichting kruispunt Grote Plaats – Langenberg – Rooimanstraat, DRW 2004/3 Inhaalverbod in Wortel Dorp door doorlopende witte streep, DRW 2004/4 Snelheidsbeperking van 70 km/h tussen Hoogstraten en Wortel, DRW 2005/1 Mobiliteit en toegankelijkheid van andersvaliden in Wortel verbeteren. Toelichting door schepencollege bij de begroting 2006. Voorstellen nieuwe prioriteiten door bevolking en varia.

In de school aan de Rooimans waar de jongsten zelf al een mijter ineen geknutseld hebben. 54

Alle individuele bewoners zijn hierop uitgenodigd alsook vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties die werkzaam zijn in de dorpsgemeenschaap.


WORTEL

KWB-nieuws

De vliegende non WORTEL - Na maanden hard studeren heeft de toneelvereniging “Willen is kunnen” weer een nieuw blijspel ingestudeerd: De vliegende non genaamd. Het is te zien gedurende twee weekends in de parochiezaal, nl. op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari en vrijdag 3 en zaterdag 4 februari, telkens om 20 u. Kaarten in voorverkoop: 6 € (in het Centeakantoor en in café De Guld); aan de kassa 7 €. Er zal weer hartelijk gelachen worden, dat is zeker.

Wortel Kaartavond Op vrijdag 30 december houdt de KWB haar jaarlijkse kaartavond in de parochiezaal. Kaartliefhebbers kunnen inschrijven vanaf 19.30u; het eerste spel begint om 20u stipt. Rikkers spelen 3 ronden, jokkers 4 ronden. Kort na 23u worden de prijzen verdeeld: 2 prachtkalkoenen of 20 kippen vormen de prijzenpot. Ook voor een pintje en een gezellige babbel is iedereen welkom.

Kerstboomverbranding Op zaterdag 7 januari gebeurt de traditionele kerstboomverbranding achter de parochiezaal. Vanaf 18.30 uur worden de eerste kerstbomen in de fik gestoken. Het zaalcomité en enkele Wortelse verenigingen zorgen voor een mooi, warm en hartverwarmend dorpsgebeuren. Als het weer meewil zijn er heerlijke momenten te beleven.

Veldtoertocht van de Zwaantjes Op zondag 8 januari rijden de KWB-wielertoeristen hun jaarlijkse veldtoertocht. Zij stippelden weer fraaie tochten uit, slingerend door de groene en bosrijke Noorderkempen. Net zoals in de voorbije jaren verwelkomen ze talrijke mannen en vrouwen die met hen mee willen doen en het nieuwe jaar gezond willen inzetten.

Nieuwjaarswandeling

V.l.n.r. regisseur Paul Vinckx en zijn assistente Cine Strijbos, spelers: May De Vos, Debby Van Gestel, Joel Adams, Hild Jansen, Rik Braspenning, Benny Goetschalckx en Ellen Van Beek. Spelen ook mee maar staan niet op de foto: Ilse Voet en Ann Lenaerts.

Ook op zondag 8 januari vertrekt om 14u de nieuwjaarswandeling, georganiseerd door KWB samen met Wandelgroep Markdal. Vertrek is aan de parking van de Guld en de tocht gaat door Wortel-Kolonie. Een goed idee voor een frisse neus en het uitwisselen van nieuwjaarswensen.

“WC De Noorderkempen” huldigde verdienstelijke stappers Een actieve organisatie, dat is toch het allerminste wat je kunt zeggen van wandelclub “De Noorderkempen”! Zomaar eventjes 367 leden en een jaarprogramma dat wel degelijk bestemd is voor iedereen die zijn knoken op tijd en stond eens duchtig wil activeren of soms misschien ook weleens geweld wil aandoen: een gezellige mix van zondagse en midweekwandelingen, een Scherpenheuveltocht, een wandelweekend in het buitenland, drie inrichtingen in eigen organisatie…! Zaterdag 3 december werd een actief wandeljaar afgesloten met, nauurlijk wat dacht je anders, een flinke boswandeling, gevolgd door een versterkend etentje en het uitreiken van de gegeerde wandeltrofeeën 2005. Gehuldigd werden diegenen die de kaap van 2500 km, 10 000 km, 15 000 km, 25 000 km en 42 000 km in hun wandelcarrière overschreden hadden. Voorzitter René Voet kwam, zag, deelde de trofeeën uit en overschouwde alles met een gelukkige glimlach! (rel)

Wandelen zit hen in het bloed en regen, kou of hitte wordt door hen als onbestaande weggewuifd. V.l.n.r. (boven) Jan Wouters (15525km), Hilda Vermeiren (11490km), An Deckers (2550 km), Christel Lockkamper (2516 km), Juul Sterkens (2535 km) – (onder) Thérèse Coppens (4054 km), Riet Willemsen (26145 km), Arie Nieuwerf (25447km), Marth Pemen (45552 km). 55


Roosjes voor moeke May

www.totaalgarage.be

193

DE HOOGSTRAATSE MAAND Abonnement tijdig betalen Niet vergeten a.u.b.

In ere hersteld, voor wie het zich nog zou herinneren, een interactieve wedstrijd voor wie graag eens een prijsje meepikt. Kortom tijdens de jaargang 2006 valt er wat te winnen met het lezen van “De Hoogstraatse Maand”. Maandelijks publiceren wij een foto, ergens in de gemeente Hoogstraten genomen, uit de oude (of jonge) doos en omcirkelen lukraak een kopje. Wie zichzelf herkent en het ons meldt, wordt beloond met een boekenbon van 12,5 euro geschonken door Standaard Boekhandel-Hoogstraten. Iemand anders die daarenboven weet te vertellen wie er in het cirkeltje staat komt ook nog in aanmerking voor eenzelfde prijs van 12,5 euro. Meer nog, indien de ware Jacob of Jacoba zich niet kenbaar maakt, mag de winnende melder of meldster de ganse pot gaan opsouperen in voormelde boekhandel. Samengevat: - Bent u zelf het kopje van de maand, geeft ons een seintje. - Weet u wie er in het cirkeltje staat, doe dit ook. Dit alles wel voor de 10 de januari, hetzij via een briefkaart aan DHM – Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten of via een e-mail: redactie@demaand.be. Zie ook www.demaand.be.

56

Bij haar afscheid kreeg May Snijders een onverwacht cadeau van haar onthaalkinderen: een roosje van elk kind én een bezoek aan ‘speelstad’ maakte de dag compleet.

Het kopje zelf wint altijd als hij/zij zichzelf meldt. De herkenner (indien er meerdere zijn) wint bij lottrekking door een onschuldige kinderhand. Toelichting bij de opgave van deze maand:

Deze verzameling kleuters vieren in 2006 of vierden in 2005 hun vijftigste verjaardag. In die tijd was het immers nog de gewoonte om twee studiejaren bij elkaar te steken. Wij zijn benieuwd hoe die vijftigjarigen er nu uit zien. (pdn)


sport Sportnieuws: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout

Tel.: 03-314.66.28

Hoogstraten VV is nog niet uitgeteld

KFC Meerle geeft zich nog niet gewonnen

Door twee overwinningen op rij is de situatie van de roodwitten er een stuk beter op geworden, doch wanneer men de zaken van nabij volgt, kan men voor zichzelf uitmaken dat ook andere clubs die onderaan verzeild geraakten, zoals Bree en Olen, onverwachte puntenoogst opdoen. De overwinning van HVV in Tessenderlo deed het moreel weer een stuk de hoogte ingaan en daarom was het misschien een slechte zaak dat de thuismatch tegen Olen wegens de mist werd uitgesteld. Voor die match waren Gül en Berghmans geschorst en die zijn er volgende keer weer bij. Anderzijds kunnen spelers die na 1 januari naar HVV komen niet opgesteld worden omdat zij op de oorspronkelijke datum niet gekwalificeerd waren. Omdat zij er tegen Olen ook niet bij waren, maakt dat dus geen verschil. Normaal komen er van de gekwetsten – Smits, Neefs, Van Puym en Geentjens – wel een paar terug en dan heeft trainer Van Borm toch wel meer mogelijkheden. Intussen hebben een paar jongeren van het grote werk kunnen proeven en dat heeft dan ook weer een positief resultaat. Een door schorsingen en kwetsuren uitgedunde ploeg verloor op de valreep met 1-2 tegen Bree. (JoJe)

Wedstrijden

Zondag 8 januari 14.30 uur Berkenbos – Hoogstraten VV Zaterdag 14 januari 20.00 uur Hoogstraten VV – Mol Wezel Zondag 22 januari 15.00 uur Meerhout – Hoogstraten VV Zaterdag 28 januari 20.00 uur Hoogstraten VV – Veldwezelt

Zelfs de kerstman vergat het broodnodige puntengeschenk in de wedstrijd tegen Bree.

Email: rene.laurijssen@belgacom.net

Een flink aantal gekwetsten en geschorsten teisteren de Meerlese gelederen en werken de penibele klassering duidelijk in de hand. Toch blijft KFC niet bij de pakken zitten en gelooft nog sterk op een gunstige kentering in de tweede ronde. In de match tegen Vrij Arendonk moest een fel gehavend Meerle zomaar eventjes negen basisspelers wegens blessuNog veel werk aan de winkel voor KFC res en schorsingen vervanMeerle trainer Ad Jansen. gen. Begin er maar aan! Toch nam groenwit het initiatief in handen en na tien minuten ziet Dirk Godrie een prachtige volley in doel belanden, 0-1! Langzamerhand kwam de thuisploeg meer in de wedstrijd, maar de KFC wist toch zonder grote moeilijkheden deze voorsprong tot aan de rust vrij te stellen. Aanvankelijk hetzelfde spelbeeld na de rust met strijdvaardige bezoekers en vele pittige duels in het middenveld. Arendonk ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, Meerle counterde sterk en Dirk Willemsen, Nic Mertens en Ben Jacobs stevenden regelrecht af op de 0-2, maar die kwam er niet. Voetbal blijft voetbal en de ploeg die de kansen mist, krijgt dikwijls het deksel op de neus. Een vrije trap belandde in eerste instantie op de lat en de daaropvolgende hoekschop werd zuiver binnengekopt. In de slotminuut mocht de KFC nog een kaarsje branden, maar dat zou een te zwaar verdict geweest zijn voor de ploeg die de drie punten verdiende. Beekhoek leek een haalbare kaart gezien haar klassement. Leek, want tijdens de eerste helft kreeg Meerle weinig voet aan de grond. De thuisploeg nam het betere spel voor haar rekening, de bal ging sneller rond en het kwam pittiger uit de duels. Het resultaat liet niet op zich wachten. Op het half uur een eerste goal in de korf en vlak voor de rust een tweede. Een verloren zaak voor de KFC? Men geloofde rotsvast in de aansluitingstreffer en Meerle zette de thuisploeg onder druk. Wilfried Pauwels legde in de 70ste minuut de bal in de benedenhoek en vijf minuten later stonden de bordjes gelijk langs Ben Jacobs. Hoe een balletje rollen kan. De opdoffer volgde enkele minuten nadien via een scherpe counter van de thuisploeg en de definitieve 4-2 verliescijfers kregen vaste vorm in de eindfase. Zeker geen onverdienstelijke wedstrijd, maar het brengt vooralsnog weinig aarde aan de dijk. De laatste wedstrijd van de heenronde werd RH Sportief uit Rotselaar partij gegeven. Een moeilijke opgave, want met 21 op 21 in de thuiswedstrijden en derde in het klassement was Meerle meer dan gewaarschuwd en het liet dit ook merken. Naarmate de eerste helft vorderde nam het meer initiatief en op het half uur krulde Wilfried Pauwels een vrije trap over de muur in de bovenhoek. Enkele minuten later schoof Dirk Van Bavel de 0-2 binnen gevolgd door een fikse tegenstoot en de 1-2 ruststand lag vast.De tweede helft was er een andere thuisploeg aan het werk, maar Meerle loerde op de counter. Een doelpunt van Dirk Van Bavel werd nog afgekeurd voor buitenspel, maar Nic Mertens zorgde voor een geruststellende 1-3 en de eerste winst sinds 25 september was een feit. Alleszins een sterke collectieve prestatie en zeker van doelman Ben Aerts die mee aan de basis lag van de overwinning. (rel)

Wedstrijden

Zondag 8 januari 14.30 uur Oosthoven – KFC Meerle Zondag 15 januari 14.30 uur KFC Meerle – Vosselaar VV Zondag 22 januari 14.30 uur Poppel – KFC Meerle Zondag 29 januari 14.30 uur KFC Meerle - Retie

57


SPORT

Minderhout VV te braaf! Moeilijke tijden voor MVV dat de rode lantaarn onwaarschijnlijk dicht in de rug voelt schijnen, te gemakkelijk doelpunten wegschenkt en moeilijk de vuist kan ballen. Of is men aan de Hoge Weg al met de degradatiedwanggedachte verzoend geraakt? De klassieke vijf voor twaalf is reeds gepasseerd. Aan de spelers om de criticasters een aangename zondagnamiddag te bezorgen? De wedstrijd op KFC Mol had volledige puntenwinst moeten opleveren, maar als je een aantal kristalheldere kansen naar de verdoemenis trapt, vraag je zelf om moeilijkheden. Een gelijkspel op verplaatsing meeritsen is niet slecht te noemen, maar als de mogelijkheden er zijn, moet je ze niet laten liggen. En MVV kan de puntjes meer dan ooit gebruiken! Koen Geerts haakte af wegens rugklachten, Roel Hermans en Dirk Beyens moesten tijdens de match de plaats ruimen wegens blessures. Toch nam MVV een gemotiveerde start en kregen beide teams enkele kansen voorgeschoteld, maar gescoord werd er niet voor de rust. In de tweede helft een offensieve thuisploeg aan het werk, die echter al vlug tot tien man herleid werd wegens rood. MVV maakte van deze numerieke minderheid gebruik om het laken naar zich toe te trekken en Paul Van Gils zorgde voor de 0-1. De bezoekers hielden het overzicht en de drie punten lagen binnen het bereik, tot in de slotfase een strafschop roet in het eten kwam gooien en de 1-1 was een feit. Het bezoek aan White Star Schorvoort werd ook een maat voor niets en wie met forfaitcijfers in de maag de terugreis mag aanvatten kan weinig excuses inroepen. MVV vond geen antwoord op de snelle omschakeling naar de aanval van de thuisploeg en de eigen defensie bleek op flanel

De MVV-scholieren in de middenmoot van het klassement, v.l.n.r. (boven) Jan De Roover, Thomas Quirijnen, Andres Janssen, Yves Van Hasselt, Stef Martens, Kevin Van der Linden, Ben Bolckmans, Martijn Hendrickx, Sil Pemen, Louis Van Bergen (onder) Tom Adams, Tom Van den Bogerd, Tom Geerts, Kristof Onincx, Tim Van der Velden, Bjorn Bolckmans, Kevin Joris en Gert Janssens. te spelen. Aan de rust leidde de thuisploeg met 2-0, maar MVV ging nadien resoluut op zoek naar de aansluitingstreffer, de mogelijkheden waren er maar White Star scoorde. Roel Hermans trapte dan nog een strafschop op de paal en Paul Van Gils kreeg tien minuten voor tijd volledig onterecht rood voor de neus geduwd. Keeper Jacobs bleek ook niet in zijn dagje en de gastheren namen de geschenken dankbaar in ontvangst, zodat een 5-0 nederlaag een zwaar verdict betekende. Tegen Zammel zouden de puntjes aan de Hoge Weg moeten blijven, dat had men zeker gehoopt en na twintig minuten leidde MVV riant met 2-0. Er kon niets meer gebeuren, maar zo had Zam-

mel het niet begrepen. Wel kreeg het drie goals in onvervalste geschenkverpakking gepresenteerd. Een strafschop had nog een puntje kunnen redden, die werd zelfs ook niet benut en de bezoekers konden met 2-3 winst in de achterzak de wedstrijd rustig uitspelen. (rel)

Wedstrijden

Zondag 8 januari 14.30 uur Berg en Dal – Minderhout VV Zondag 15 januari 14.30 uur Minderhout VV – Wechelderzande Zondag 22 januari 14.30 uur Ezaart – Minderhout VV Zondag 29 januari 14.30 uur Minderhout – Exc.Vorst

KVNA Wortel In Geel begon thuisploeg Alberta met veel overgave aan de wedstrijd. Daarna speelden de blauw-witten een vijfentwintig minuten zeer goed met vlotte combinaties. Ben Peeters kopte een vrijschop van Dave Verschueren onhoudbaar binnen. Dit deed deugd omdat deze speler door kwetsuren zeker twee jaar niet in het eerste elftal heeft gespeeld. Spijtig dat deze periode niet meer opleverde. Vlak voor de rust kwam de thuisploeg verrassend op gelijke hoogte. Door onnodig balverlies kwam de thuisploeg daarna nog op voorsprong. Gelukkig was er Dave Verschueren , die een bal onderschepte en zuiver intrapte. Zo werd het nog een misschien logische 2-2. Dan kwam rode lantaarn Achter Olen op bezoek. De bezoekers speelden zeer defensief. Door slor-

DE HOOGSTRAATSE MAAND al meer dan een kwart eeuw!

58

digheden in ons team scoorden ze tegen een hoog percentage. Wanneer Ben Peeters de stand op 1-2 bracht was er nog hoop, maar de bezoekers smeerden ons een smadelijke 1-3 aan. Het was een wedstrijd om vlug te vergeten. Om nog in aanmerking te komen moest er tegen Netegalm iets geoogst worden. De thuisploeg begon zeer agressief aan de wedstrijd. Onze spelers hebben het daar altijd moeilijk mee. Toch kon debuterende voorspeler Smans na 15 minuten met een strak schot de plaatselijke doelman verschalken. Er werden heftige duels uitgevochten en doordat de leiding niet erg consequent was, viel dit wel in ons nadeel uit. Met 0-1 werd er gerust. Direct na de rust werd bij een hoekschop door een onzer spelers de bal in eigen doel gewerkt. Door het harde spel van de thuisploeg moesten twee van onze spelers, waarbij doelman Van Beek, gekwetst het veld verlaten. Een vrijschop van Netegalm werd in doel gedevieerd. (2-1). De thuisploeg verdiende misschien wel de overwinning, maar door de hardheid en de hoger ge-

noemde leiding heeft ondergetekende toch een wrange nasmaak. Het seizoen dat zo mooi begonnen was, is nu door de vele kwetsuren zo goed als gedaan.

Wedstrijden

Zondag 8 januari 14.30u KVNA Wortel – Heibloem Zittaart Zondag 15 januari 14.30u Olmen -KVNA Wortel Zondag 22 januari 14.30u KVNA Wortel - Gierle Zondag 29 januari 14.30u Punt - KVNA Wortel

Abonnement 2006 DE HOOGSTRAATSE MAAND 21,00 euro 733-3243117-49


SPORT

KFC Meer heeft supporterssteun hard nodig De voorbije wedstrijden brachten niet wat er van gehoopt werd, maar men moet wel rekening houden met een serieus aantal gekwetsten. Eens die terug in de running en met nog enkele jonge spelers die zich goed ingeburgerd hebben, moet er na de winterstop toch beterschap te bespeuren vallen. Het bezoek van Poppel bracht voor de thuisploeg weer geen zoden aan de dijk. Voor de vijfde keer op zes verloor de KFC op eigen veld en al bij al was het weer een wedstrijd om vlug in het vergeethoekje te drummen. Tijdens de eerste helft toonden de bezoekers zich het gevaarlijkst zonder te scoren, terwijl de thuisploeg geen echte kans kon forceren, laat staan verzilveren. De tweede 45 minuten toch wat meer animo in het spel, Meer zat beter in de partij en zorgde ook voor gevaar, maar geen orgelpunt. Naargelang de wedstrijd vorderde zag het er duidelijk naar uit wie zou scoren ook de volle pot zou binnenhalen. De KFC bleef gaan voor elke bal, maar Poppel nam tien minuten voor tijd de volle buit voor haar rekening. Kopjes naar beneden en doelman Wes Lauryssen behoedde zijn ploeg nog voor grotere cijfers. De volgende thuismatch weer een zware dobber te verteren! Merksplas kwam, zag en overwon zonder al te veel moeite, zodat een zesde thuisnederlaag mocht opgetekend worden. Reeds na enkele seconden een toch wel heel vroeg nieuwjaarsgeschenk in de Meerse korf en het achtervolgen kon weer beginnen. Na tien minuten 0-2 en de match mocht eigenlijk al afgefloten worden. Merksplas controleerde het spel, permitteerde zich nog de luxe een penalty op Lauryssen te trappen en dikte aan tot 0-3 in de 37ste minuut. Toch een scherper Meer na de rust, maar scheids-

rechter Verbist werd de kop van jut nadat hij een duidelijk handspel in de grote rechthoek onbestraft liet. Meer was even van slag en de bezoekers verhoogden tot 0-4. Meer werkte zich uit de naad, het was vechten tegen de spreekwoordelijke bierkaai en een sterk keepende Wes Lauryssen redde nog twee keer. Dirk Boeren kreeg nog rood van een weinig overtuigende fluitenier! In een splinternieuwe accommodatie werd de Meerse delegatie hartelijk ontvangen bij Verbr. Balen, maar een pakketje punten werd niet aangeboden. Zeker ook geen spetterend spektakel op het veld zelf en tijdens de eerste helft weinig doelkansen, waarvan er toch eentje door de thuisploeg verzilverd werd. Na de rust ging het spel op en neer, ietwat potiger, maar een zwak leidende referee zag het op zijn manier. Langzamerhand verhoogde Meer de druk en in de 84ste minuut versierde Jan Aerts een strafschop die door Tim Jacobs binnengetrapt werd, 1-1! De verdiende gelijkmaker, maar het venijn zat in de staart. Sander Laurijssen mocht met een tweede gele kaart onder de douche en in de 94ste minuut kreeg Meer het deksel op de neus na een geharrewar voor doel en duidelijk buitenspel. Massaal protest, de man in het zwart bleef bij zijn beslissing en Meer was eens te meer de pineut! (rel)

Wedstrijden

Zondag 8 januari 14.30 uur KFC Meer – Zwaneven Zaterdag 14 januari 19.30 uur Oud-Turnhout – KFC Meer Zondag 22 januari 14.30 uur KFC Meer – Lentezon Zondag 29 januari 14.30 uur Vrij Arendonk – KFC Meer

De Meerse dames aan de leiding in 3de Prov. A met slechts twee verliespunten.

Wilt u het een of ander toejuichen, of eerder bekritiseren? Of hebt u een bedenking of toelichting?

’t Spagaatje organiseert Flamencolessen voor beginners

HOOGSTRATEN – Het is moeilijk te omschrijven wat dé flamenco is! Maar het is zeker een verzamelnaam voor de muziek, zang en dans, zoals die in de afgelopen eeuwen ontstaan is in het Zuid-Spaanse Andalusië. Over de flamenco wordt vaak gezegd dat ze temperamentvol, expressief en krachtig is. Maar ook dat het veel meer is dan een muzikale stroming en daarom een levensstijl. Tien weken, 60 minuten flamenco Wat is flamenco? Hoe is deze dans ontstaan? Psychologie en fysiologie van de typische flamencohouding. Aanleren van typische ritmes en van de meest algemene dansvormen zoals Sevilliana’s, een vrolijke parendans en Rumba’s, een vrolijke dans met veel heupbewegingen. Dit wordt je aangeboden gedurende deze tien weken lopende cursus, maar eerst vindt er op 11 januari een gratis proefles plaats van 20 tot 21 uur! Praktisch De lessen gaan door in de turnzaal van de Vrije Basisschool Het Spijker, Antoon de Lalaingstraat 3a te Hoogstraten en wel op woensdagavond van 20 tot 21 uur en van 21 tot 22 uur. Dit hangt af van het aantal inschrijvingen na de proefles. De cursus is bestemd voor meisjes van 14 tot 20 jaar en dames van 20 jaar en ouder. Kleding: wijde rok en schoen met hak. Inschrijving en betaling: 50 euro voor niet-leden, verzekering en lidgeld inbegrepen en 45 euro voor leden van ’t Spagaatje, dient te gebeuren onmiddellijk na de proefles. Inschrijven voor de gratis proefles via e-mail: info@spagaatje.be of tel. 03 314 91 11. (MVA)

UW MENING TELT! 59


SPORT

Ryusui-Dojo (Hal van het stromend water)

Paul Van Ammel in het land van de rijzende zon HOOGSTRATEN - Naar aanleiding van de 50e verjaardag als martial artist van grootmeester Shoto (Wet van het Zwaard) Tanemura, organiseerde hij een grote Tai-kai (= stage) in Japan van 19 tot 27 oktober 2005. Het was de eerste keer in Japan en werd de “ World kobudo tai-kai in Japan 2005” genoemd. Alle beoefenaars van over heel de wereld werden uitgenodigd en waren dan ook met zo’n 320 aanwezig. De tai-kai omvatte vier dagen van training en drie dagen van sightseeing. Reeds langere tijd was Hoogstratenaar Paul Van Ammel, die vanaf 1983 reeds bezig is met gevechtssporten en vanaf 2000 de leiding in handen heeft van de Hoogstraatse club Ryusui-Dojo waar hij zelf de trainingen leidt bijgestaan door hulptrainer Wim Krols, van plan om een keer naar Japan te gaan om te trainen. Als krijgskunstbeoefenaar moet je toch ooit een keer in het land van oorsprong zijn geweest en als het kan nog even trainen bij je grootmeester ook. Welnu, dit was de ideale gelegenheid voor hem om dit avontuur aan te gaan en samen met nog vijf trainingsmakkers uit België vertrok hij naar het land van de rijzende zon. Vooraf had hij ook al besloten om langer in Japan te blijven (tot 11 november) om zo nog in de honbu dojo (= hoofd dojo van de organisatie) te kunnen trainen onder zijn grootmeester en zo zijn technieken bij te schaven.

2deDan Jujutsi Na een vlucht van 12 uur vanuit Milaan kwam hij aan op Narita Airport nabij Tokio. Een nachtje slapen daar en het avontuur kon beginnen. De eerste dag bracht ons naar de Nikko streek waar de Toshogu tempels ter ere van Tokugawa Shogun gelegen zijn. De welgekende typische tempels die iedereen wel kent van foto’s of TV waren overal rond ons, verspreid tussen de bomen in een mooie bergachtige streek. Hier kregen we ook een typisch Japanse maaltijd aangeboden. Op de grond aan lage tafeltjes en chop-sticks wel te verstaan. De volgende vier dagen zouden we besteden aan het effectief trainen van onze technieken in de verschillende onderdelen en stijlen (of ryu-ha). Zo kwamen bijvoorbeeld volgende onderdelen aan bod tai-jutsu (ongewapend), jujutsu, Bojutsu (stokken), biken jutsu (zwaarden), Yumi (boog),… Voor elk onderdeel kwamen er dan ook de verschillende stijlen aan bod (sommige zijn eeuwen oud) zoals hontai yoshin takagi ryu, asayama ichiden ryu, gikan ryu,…Alle stijlen die in het genbukan en kokusai jujutsu worden getraind hebben een eeuwenoude geschiedenis, in tegenstelling tot sommige verwesterde vormen. Het was een drukte van jewelste op de tatami, waar iedereen kennis kon maken met de rijkdom aan technieken waarover de grootmeester beschikt. Hier werd iedereen er nog maar eens

60

aan herinnerd dat we allemaal nog een lange weg af te leggen hebben, maar dat wisten we eigenlijk al. Zoals de gewoonte op een tai-kai, krijgen de zwarte gordels de kans om een examen af te leggen. Paul maakte hiervan ook gebruik en legde er met succes zijn test af voor 2e dan Jujutsu. In onze organisatie is het de gewoonte dat alle zwarte gordels persoonlijk gecheckt worden door de grootmeester zelf en dit op de vele tai-kai’s over de hele wereld. Zo komt Tanemura sensei ook elk jaar naar België om er een stage te leiden.Elke avond werden we ook getrakteerd op een of ander optreden, zoals Taiko drums, Indiaanse dansen, het in stukken snijden van een grote tonijn die we tien minuten later hebben opgegeten (verse sashimi noemt men dat). Enkele groepen, zoals onze Ierse collega’s, hadden zelf een Ierse dansact in elkaar gestoken. Elke avond was er ambiance en dezen die zich geroepen voelden gaven hun zangtalenten nog ten beste in de karaoke bar, maar de meesten hielden het bij een drankje.

Onvergetelijke ervaring Na de vier dagen van training hadden we nog twee dagen van sightseeing, met een bezoek aan Edo Wonderland, Aizu Castle en een mooi avondeten met de Rainbow Bridge op de achtergrond waren ook meer dan de moeite waard. De festiviteiten zaten erop, tijd om af te reizen naar de honbu dojo om bij de grootmeester zelf te gaan trainen. Deze was nog één dag gesloten, dus even tijd om een dagje Tokio te bezoeken. In de honbu dojo was er de mogelijkheid om tweemaal per dag te trainen en kwamen gedurende de week alle hoofdonderdelen aan bod. Training genoeg dus om de technieken bij te schaven. Alle trainingen waren goed, maar de instructeurs-

Paul Van Ammel in het gezelschap van martial artist Shoto Tanemura sensei. oefenstonden waren zeer interessant, vooral omdat men hier de niet alledaagse onderdelen kon trainen. De sfeer en etiquette daar is niet te vergelijken met deze hier in het westen. Dit was dan ook een ervaring apart. De trainingen waren vooral gericht op de techniek. Als je teveel kracht moet gebruiken, moet je eens nadenken of de techniek niet slecht wordt uitgevoerd. Tanemura sensei verraste ons nog met een sightseeing naar Enoshima eiland (ook wel het Miami Beach van het oosten genoemd) en Kamakura (een oude hoofdstad van Japan). Na 25 dagen was het onvergetelijke avontuur met mooie sightseeing en intensieve trainingen over en was het westwaarts keren naar België. Het was allemaal zeer de moeite waard en Paul hoopt zeker nog een keer terug te keren. Heb je ook interesse in traditionele krijgskunsten? Info bij Paul Van Ammel, tel. 03/314.20.56, info@ninpo.be http://www.ninpo.be http:// www.genbukan.org

DE HOOGSTRAATSE MAAND gewoon onmisbaar

VAN HUFFEL VASTGOED Voor al uw vastgoedtransacties. U wenst uw eigendom te verkopen of te verhuren? Vraag vrijblijvend inlichtingen!! Vrijheid 72 2320 HOOGSTRATEN Tel. 03/314.16.99 www.vanhuffelvastgoed.com info@vanhuffelvastgoed.com

185


SPORT

Kampioenen van de Noordervlucht MEERLE – Naar goede gewoonte en wegens minder werk op het duivenhok, worden in de winter de duiven kampioenen van het voorbije seizoen gevierd. Tijdens een gezellige bijeenkomst in de parochiezaal op 17 december werden de kampioenen van de Noordervlucht Meerle van de nodige trofeeën voorzien.

Kampioen Quiévrain (oude en jaarse): Antoon en Dirk Brosens. Kampioen Noyon (oude en jaarse): Louis Van Dijck. Kampioen jonge Quiévrain en Noyon en winnaar van het Herfstcriterium Quiévrain: Hary en Wim Jansen. Winnaar van de zesdaagse Quiévrain : Antoon en Dirk Brosens en Jan Govers. Winnaar van de zesdaagse Noyon: Adriaan Stoffelen en Jansen-Van Ginneken. Koning kampioen 2005: Antoon en Dirk Brosens.

“De Arkduif” vierde zijn kampioenen Noyon Oude duiven: algemeen kampioen: Francis Jansen Jonge: algemeen kampioen: Karel Aerts Jaarse: algemeen kampioen: Constant Smans Algemeen kampioen: Karel Aerts Algemeen kampioen Quiévrain en Noyon: Petrus Brosens

Overzicht winnaars 6-daagsen

6-daagse Quiévrain Oude duiven: Jan Brosens en Gebroeders Peeters Jonge: Karel Aerts en Francis Jansen 6-daagse Noyon Oude duiven: Jan Brosens en Francis Jansen Jonge: Jan Brosens en Jozef Van Den Bogerd

Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN De beste duiven in 2005 vind je bij v.l.n.r. (boven) Constant Smans, Jozef Van den Bogerd, Gust Schrijvers, Karel Aerts, Petrus Brosens (onder) Jan Brosens, Francis Jansen, Gebr. Peeters. MINDERHOUT – Koude, regen en wind, het kan de gevleugelde prijsvliegers niet deren. Fris en knus op hun hok en nog nagenietend van de prachtige prestaties die ze het voorbije vliegseizoen gepresteerd hebben voor hun broodheren, de duivenmelkers. Een prettige bedoening is toch de jaarlijkse kampioenendag in december, de duivenliefhebbers onder mekaar en de wonderlijke verhalen die de ronde doen over hun blauwe geschelpte of witpen. (rel)

De beste prestaties!

Quievrain Oude duiven: algemeen kampioen: Jan Brosens Jonge: algemeen kampioen: Petrus Brosens Jaarse: algemeen kampioen: L . en G. Schrijvers Nakampioenschap: algemeen kampioen: Karel Aerts Algemeen kampioen: Petrus Brosens

PVC RAMEN en DEUREN PVC RAMEN en DEUREN Kömmerling Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren.

Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

61


SPORT

Sportlaureatenviering 2005

Frank Buytaert snelwandelde zich tot sportman 2005 Karin Donckers voor de zevende maal bij de dames HOOGSTRATEN – Weer een drukte van jewelste in “De Welgezinde” van het administratief centrum voor de verkiezing van de beste Hoogstraatse sporters van het jaar 2005 en dit reeds voor de 27ste keer. Schepen voor sport, Roger Van Aperen, legde de nadruk op de belangrijkheid van sportbeoefening bij volwassenen en in het bijzonder bij de jeugd voor zowel competitieve als recreatieve sporten. Het stadsbestuur toont zich ook bezorgd over de fysieke gesteldheid van de bevolking en biedt de accommodatie aan. Profiteer ervan! Dat de jury elk jaar een zware taak wacht om in eer en geweten de prestaties af te wegen staat buiten kijf. Een keuze maken blijft altijd een moeilijke opgave en de lauwerkrans en ontgoocheling zijn maar een klein stapje van mekaar verwijderd.

Sportman 2005 Snelwandelaar Frank Buytaert Als genomineerde voorgedragen door wandelclub “De Noorderkempen” en Atletiek Vereniging Noorderkempen toonde Frank Buytaert zich uitermate gelukkig met het behalen van de titel. Joeri Adams (Minderhoutse Supportersclub, wielrenner) en Herman Martens (Minderhout, aangesloten bij De Pieretrappers Meerle) bleven het langst in de race voor de titel, maar moesten tenslotte de duimen leggen. Als 34-jarige snelwandelaar, een discipline die slechts heel sporadisch in de schijnwerpers wordt geplaatst, geapprecieerd worden, schenkt toch een hele voldoening en hij kan dan ook met veel enthousiasme vertellen over zijn sport, waarbij men dan ook weer de bedenking maakt dat het een regelrechte aanslag op heupen en aangrenzende gewrichten is. Onze laureaat weerlegt al deze aantijgingen met de glimlach en voelt zich kiplekker in deze wandeldiscipline. In zijn jeugd liep hij veel, maar was zeer kwetsuurgevoelig. Dan overgestapt naar het actief wandelen dat al te snel te traag ging, en het snelwandelen loerde om het hoekje. Deze olympische atletiekdiscipline bedrijft hij sinds 1997 met volle overgave en zonder specifieke technische trainingsmethodes. Het zat in hem! Waar je vooral op moet letten? Eén voet moet altijd de grond raken en het been dat naar voor gaat, moet gestrekt zijn als het de grond raakt. Probeer het maar eens! Niet zo gemakkelijk. Ook niet altijd zo goed te controleren tijdens de wedstrijden, alhoewel de koerscommissarissen voortdurend op vinkenslag liggen en bij onnauwkeurigheden met de uitsluiting bestraffen. Waarop steunde de keuzecommissie zich om Frank uit te roepen tot sportman 2005? Een deftige palmares met als voornaamste prestaties: 3de op het Belgisch kampioenschap 50 km, Belgisch kampioen 20 km en 5 km (indoor),

62

winnaar open Waalse kampioenschappen 5 km indoor, winnaar wintercriterium te Rotterdam, 2de op de 20 km EAA-race-walking grand-prix te Leamington (GB), 4de op de 8-landenwedstrijd 20 km te Yverdon (Zwit.) …!

Sportvrouw 2005 Amazone Karin Donckers Weinig, zelfs geen enkele concurrentie voor de Minderhoutse amazone Karin Donckers. Slechts één genomineerde bij de dames! Een duidelijk bewijs dat Karin met kop en schouders uitsteekt boven haar collega’s. Dat maakt de zaak van onze amazone zeker niet, want voor de zevende keer al mag zij de beker in haar trofeeënkast wegbergen. In de paardenmiddens en dan vooral in de zware eventing-discipline is zij zowel nationaal als internationaal uiterst actief en weet daar ook knap te presteren. Dit jaar behaalde ze een aantal overwinningen en ereplaatsen in binnen- en buitenland, o.a. 4de plaats EK te Blenheim (GB), 5de in het WK voor jonge paarden te Le Lion d’Angers (Fr), 3de te Fontainebleau (Fr), 1ste en 2de in Compiègne (Fr), 2de Belgisch kampioenschap, 1ste Ede (Ned), 1ste te Jardy (Fr), 1ste, 4de, 5de en 8ste in Strzegom (Polen), 6de in Malmö (Zw) en daarbij kan zij ook van het belangrijke topsportprofcontract genieten voor het volgend jaar.

Sporttiener 2005 Turner Kristof Schroé Als vertegenwoordiger van turnkring ’t Spagaatje werd de 15-jarige Kristof de trofee niet op een presenteerblaadje aangeboden. Concurrentie van amazone Nathalie Voeten (ponyclub

De sporters van het jaar 2005: v.l.n.r. Kristof Schroé, Karin Donckers, burgemeester Van Aperen, Frank Buytaert en Jan Rombouts.


St.-Joris Meer), Carolien Van Loon (turnkring ’t Spagaatje), Carl Aerts (ponyclub Ste.-Catharine Hoogstraten), Glenn Geets (Minderhout, aangesloten bij handboogmaatschappij Heideschutters Kalmthout), Marijke Bax (ponyclub De Paardenvriendjes Wortel), was niet uit de lucht, maar zijn palmares en doorzettingsvermogen gaf uiteindelijk de doorslag. Broer Jan veroverde vorig jaar de trofee van sportman 2004 en Kristof toont eens te meer dat ook hij fel gebeten is door de turnmicrobe. Tien jaar al is hij trouw lid van ’t Spagaatje, traint zo’n dertien uur per week en kende ook al heel wat pech door kwetsuren. In 2005 behaalde hij prachtige uitslagen, o.a. 1ste plaats provinciaal en nationaal kampioenschap scholieren, 1ste met de Belgische ploeg op de Ficep Jongereninterland en 1ste individueel, enkele mooie ereplaatsen in de Nederlandse competitie.

Sportvereniging Atletiek Vereniging Noorderkempen (AVN) Een bloeiende vereniging, een honderdtal leden die elke week de loopschoenen aanbinden om de trainingssessies te volgen en wedstrijden te lopen, moest het opnemen tegen Veteranen Petanqueclub Markdal, Kon. St.-Jorisgilde Meer en rijver. en ponyclub Ste.-Catherina Hoogstraten. In het verleden heeft AVN al enkele sportmannen en een sportvrouw voorgedragen en jaar na jaar zijn er binnen de vereniging personen die zich laten opmerken door hun prestaties. Zo hebben enkele AVN-leden voor enkele uitschieters gezorgd. Jan Vlamings kroonde zich tot provinciaal kampioen 400 m horden masters +45 jaar heren en behaalde een 2de plaats op het Belgisch kampioenchap 110 m horden masters +45 jaar heren. Rit Van Aert finishte als 3de op het Nederlands kampioenschap marathon masters +50 jaar dames en eindigde 3de in het loopcriterium Challenge Delhalle in Wallonië. Eddy Oomen liep zich tot provinciaal kampioen veldlopen masters +45 jaar heren en Guido Everaert tot provinciaal kampioen veldlopen masters +50 jaar heren. Frank Buytaert werd al tot sportman 2005 gekroond. Enkele atleten nemen dan nog een flink pak van de jeugdopleiding voor hun rekening. Deze inzet en prestaties kon de jury gewoonweg niet over het hoofd zien.

Sportverdienste 2005 Schutter Jan Rombouts Weinig concurrentie voor Jan die je eenzaam en alleen op de nominatielijst kan terugvinden als vertegenwoordiger van de St.-Jorisgilde Meer. Sinds 1979 hoort hij bij de Meerse gilde en tilt sindsdien ook de kruisboog. In 1990 schoot hij zich voor de eerste maal tot koning van de gilde en op dit ogenblik, we zeggen en schrijven 2005, draagt hij reeds 15 jaar de kroon. Zijn schutters beseffen maar al te goed wat een koning voor de gilde betekent en zij weten zijn bereidheid en werklust tenvolle te appreciëren. Ook zijn schutterscapaciteiten mag je niet onderschatten, want Jan schoot dit jaar een aantal rozenprijzen met tweemaal het maximum van de punten. (rel)

iPOD-wedstrijd – De winnaar Waar zijn we in godsnaam aan begonnen. Zo veel hunkering en tranen, maar ook wel platte mouwvegerij, hebben we nooit in onze bus gehad. De basis-antwoorden had vrijwel iedereen juist: het moederhuisvleugel-project werd in 1954 met een eerstesteenlegging ingehuldigd en de drie jeugdhuizen verzamelden zo maar even 19.376 euro voor hun 3voor11-project. Maar dan die schiftingsvraag, beschrijf in ongeveer honderd woorden waarom je die iPOD wil hebben en hoe goed wij zijn: Een kleine greep uit de smekende beden en klinklare onzin.

Het Onze Hoogstraatse Maand Onze Hoogstraatse maand die trouw opnieuw verschijnt Uw reportages met prachtige foto’s worden geheiligd Uw nieuws heet van de pers kome U worde gelezen door jong en door oud, Geef ons steeds weer de wachtdiensten van dokters …. En verlos ons van de verveling Want Uw is het omslagverhaal, de kalender en “vanuit het stadhuis” ,… In der eeuwigheid der eeuwen. Gelezen Greet V. – Katelijnestraat

Hanne R. uit Hoogstraten liet zelfs met paard en kar haar ‘middeleeuwse’ versie van een iPod (een audio-cassette! haha) aanvoeren als bewijs dat zij dringen aan een moderne versie toe was.

Ik verdien de iPOD want ons pa draagt De Hoogstraatse Maand rond want hij is postbode. ….. Nog veel succes met De Hoogstraatse Maand. Kusjes. Laura V. – Hoogstraten

100 woorden? één twee drie vier vijf zes zeven acht negen tien elf twaalf dertien veertien vijftien zestien zeventien achttien negentien twintig eenentwintig tweeëntwintig drieëntwintig vierentwintig vijfentwintig zesentwintig zevenentwintig achtentwintig negenentwintig dertig éénendertig tweeendertig drieëndertig vierendertig vijfendertig zesendertig zevenendertig achtendertig negenendertig veertig éénenveertig tweeënveertig drieënveertig vierenveertig vijfenveertig zesenveertig zevenenveertig achtenveertig … (geknipt door de redactie) ……..vijfennegentig zesennegentig zevenennegentig achtennegentig negenennegentig honderd woordjes zoals gevraagd, oja de hoogstraatse maand is een tof maandblad. Luc G. - Minderhout

‘Elk jaar’ wat een prachtige opener ….. In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat enkel de masterminden van de Highstreetmonth zo’n doordachte wedstrijd kunnen organiseren. En om te eindigen met de woorden van de toekomstige pulitzerprice winnaar: ‘akkoord’ Pieter D. – Hoogstraten

Ik ben een fiere papa … van een dochter van ondertussen 16 jaar en een zoon van 13 jaar. … Nu vragen die lieve schatten van ons op hun Sint-lijstje toch wel zo’n Ipod. Ik dus naar de winkel….slik, help, fu….duur man! (ben er dus duidelijk niet mee bezig hé)… Marc W. – Hoogstraten

Wanneer ik als kotstudente op vrijdag thuiskom en de nieuwe Hoogstraatse Maand ligt er, verslind ik hem direct (nadat ik hem eerst gelezen heb natuurlijk ;-))! Alvast bedankt! - Groetjes van Ruth N. Zonder wikken of wegen, maar met een onschuldige, licht dementerende gepensioneerdenhand en het pijnlijke besef alle andere deelnemers ongelukkig te maken, trokken we de winnaar uit de stapels inzendingen. De gelukkige winnaar is Ruth Noyens, Jan Van Cuyckstraat 31 uit Hoogstraten. Haar iPOD zal zich welgevallig laten volglijden met muziekjes van Belgische groepen en artiesten zoals: Hooverphonic, Arsenal, Admiral Freebee, dEUS, Daan, El tattoo del tigre, Gabriel Rios, Novastar, Sioen en noem maar op. “Maar een streepje wereldmuziek kan ik ook altijd wel appreciëren en dan vooral Antilliaanse Feestenstijl: Salsa, Merengue, Bachata (Ik zit op salsales). En als het wat rustiger mag zijn: Norah Jones, Jamie Cullum, iets jazzy of soulachtig en om wild op te feesten: echt vanalles! (zelfs Destiny’s Child of Natalia).” Ruth Noyens mag haar iPOD Shuffle gaan ophalen bij Laurijssen Electronics in Minderhout. En voor alle niet-winnaars: Sorry maar jullie waren sympathieke kandidaten.

63


Gelvoc

The only way is up Zo goed als halverwege het seizoen. Als we dan naar de rangschikking kijken, ziet het er niet zo goed uit voor onze eerste herenploeg: geen enkele match gewonnen en dus onderaan in het klassement. Toch mogen we het niet al te negatief bekijken. De vier punten die ze heeft gehaald, zijn vergaard door viermaal met 3-2 te verliezen. Het is dus niet dat ze zich zomaar naar de slachtbank liet leiden. Ze moeten zich nu vooral richten op de drie ploegen die net boven hen staan. En om het interessant te maken, moeten ze tegen elk van deze drie thuis spelen: tegen Amigos St.-Antonius Zoersel op zondag 22 januari (18u), tegen Warsco-Units Eisden op zaterdag 25 februari (20u30) en tegen Bevo Geetbets op zaterdag 18 maart (20u30). Kruis deze data dus met een dikke rode stift aan in die agenda die je net voor het nieuwe jaar hebt gekregen en kom onze eerste ploeg steunen. Het zou tof zijn mochten we de komende jaren nog kunnen genieten van het nationale niveau waarop onze club nu presteert!

Dames 1 klopt leider Bovenstaande titel zou ook kunnen gelden voor onze eerste damesploeg. Van degradatienood is allesbehalve sprake, maar ik ben er zeker van dat zij beter kan. Zij hebben een wat mindere periode achter de rug, die spijtig maar onvermijdelijk resulteerde in het ontslag van de trainer/coach. De

eerste test zonder vaste leiding langs de kant zou meteen een serieuze beproeving blijken: thuis tegen de leider van het klassement, VC Geel. Het werd een ware thriller en na 1-2 achter te zijn gekomen, vochten onze meisjes terug naar een 3-2 overwinning. Zo mooi kan volleybal zijn!

Alles heb je nodig om zo’n match te winnen: de techniek, wilskracht om te winnen en de steun van de supporters. De tegenstander was meteen leider af en onze onze dames konden met heel veel zelfvertrouwen de winterstop aanvatten. Dit belooft voor de tweede helft van het seizoen en een top-3 plaats moet zeker bij de ambities gerekend worden. En het toeval wilde dat de overwinning van dames 1 onze traditionele jeneveravond mocht inluiden en de sfeer zat er dan ook onmiddellijk in!

Heren 1 – 2de Divisie A Nr Ploegnaam 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Gespeelde Gewonnen Gewonnen Verloren 3/2 Verloren 3/0 Gewonnen Verloren Punten-

wedstrijden 3/0 of 3/1 V.C.K. Bolderberg 10 7 Mendo Booischot 10 6 VTI Blok Hasselt 10 6 VC Hevoc Hees 10 6 Vocelli Ellikom 10 6 Spinley Dessel 10 4 VC Racing Genk 10 5 Dommel.com St.-Truiden 10 2 Amigos. St.-Antonius Zoersel 10 2 Warsco-Units Eisden 10 1 Bevo Geetbets 10 2 Gelvoc Hoogstraten 10 0

3/2 1 2 1 1 0 3 0 1 1 2 1 0

0 0 2 0 1 0 3 2 0 1 0 4

of 3/1 2 2 1 3 3 3 2 5 7 6 7 6

sets 24 25 25 23 20 21 22 17 14 14 10 10

sets 12 11 13 13 15 16 17 24 24 25 25 30

totaal 23 22 22 20 19 18 18 10 8 8 8 4

Gelvoc Dames 1 – 1e provinciale Nr Ploegnaam 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Gespeelde Gewonnen Gewonnen Verloren 3/2 Verloren 3/0 Gewonnen Verloren Punten-

wedstrijden 3/0 of 3/1 Herenthout 10 6 Zoersel 10 6 VC Beerse 10 6 VC Geel 9 6 Spinley Dessel 10 4 M. Siks Blaasveld 10 5 Gelvoc Hoogstraten 10 3 Amigos St.-Antonius Zoersel 10 2 VC FH Nijlen 10 2 VC Mortsel 10 3 VT Wezo 10 1 Boechout 9 1

3/2 1 1 1 0 2 0 2 2 2 0 2 1

2 1 0 1 1 1 1 2 2 1 0 1

of 3/1 1 2 3 1 3 4 4 4 4 6 7 6

sets 25 25 24 23 21 19 18 18 17 13 11 10

sets 13 14 16 11 16 16 19 23 24 23 25 24

totaal 22 21 20 20 17 16 14 12 12 10 7 6

Klassement winterstop Bedrijventoernooi Naar jaarlijkse gewoonte organiseert onze club de Sport City Cup voor bedrijven. Bij deze dus de oproep aan alle firma’s, fabrieken, kmo’s en winkels om mee te doen aan dit evenement. Hoor even bij je vriendenkring en natuurlijk ook binnen je bedrijf. Om mee te spelen hebben we twee formules. Enerzijds kan een bedrijf acht spelers inschrijven voor 50 €. Hiervoor is elke speler verzekerd en krijgt de ploeg een t-shirt met daarop de naam van het bedrijf. Het all-in pakket is iets duurder, 225 €, maar naast de verzekering en het t-shirt kunnen de spelers ook gebruik maken van een koud en warm buffet, krijgt de ploeg 24 drankbonnen, krijgt het bedrijf advertentieruimte en/of voorstelling in het programmaboekje en advertentieruimte op de website. De mensen die gebruik maken van het basispakket kunnen voor 10 € per persoon ook deelnemen aan het buffet. En op m’n erewoord, dat is niet zomaar een broodje kaas met een portie warme rijst erbij. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met de organisatoren van het toernooi, Bert van Ginkel (bert.van.ginkel@gelvoc. com - 0475-581.167) of Koen Koyen (koen.koyen@gelvoc.com - 0474383.127) (Paul Doms)

Matchen voor januari

Zaterdag 14 januari: 15.00 uur: Spinley Dessel – Dames 1 20.30 uur: Spinley Dessel – Heren 1 Zondag 22 januari: 16.30 uur: Dames 1 – M Siks Blaasveld 18.00 uur: Heren 1 – Amigos St.-Antonius Zoersel Zaterdag 28 januari: 18.30 uur:VTI Blok Hasselt – Heren 1 20.00uur: VT Wezo – Dames 1

64


december 1955

65


KALENDER

HOOGSTRATEN Tot vrijdag 30 december TENTOONSTELLING foto’s ‘Vrouwen’ door Tineke D’Haese, in de bibliotheek. Zaterdag 31 december OUDEJAARSDAG DANSNACHT in de socio-ruimte van HVV (vooraf inschrijven). Zondag 1 januari NIEUWJAAR Vrijdag 6 januari DRIEKONINGEN TOO MANY DJ’s PARTY in Cahier de Brouillon.

ZIE OOK: WWW.FLAPUIT.BE

MEER Dinsdag 3 januari DORPSRAAD openbare vergadering in de refter van de lagere school om 20 uur. Zaterdag 7 januari KERSTBOOMVERBRANDING op parkeerterrein van het nieuwe voetbalveld.

Vanaf vrijdag 13 januari JAN HUET – overzichtstentoonstelling in het stedelijk museum. Woensdag 11 januari FLAMENCO voor beginners, proefles in turnzaal basisschool ’t Spijker van 20 tot 21 uur, org. ’t Spagaatje. Zaterdag 14 januari LOGH in Cahier de Brouillon. Dinsdag 17 januari LEZING over de Zijderoute door Marc Helsen in zaal Den Engel, Vrijheid, om 20 uur, org. Markant. Vrijdag 20 januari QUIZavond in zaal Pax om 20 uur, org. FC De Statie. SOIREE_DB23 in Cahier de Brouillon.

Bredaseweg 56 - 2322 Minderhout Tel./Fax 03-315 75 36 Maandag gesloten

Keuken open 11.30-22.00 u - Zondag van 11.30-21.30 u. 210

MEERLE Dinsdag 10 januari DORPSRAAD openbare vergadering in de parochiezaal om 20 uur. Zaterdag 14 januari KERSTBOOMVERBRANDING aan de Lage Rooij, org. Landelijke Gilde. Zaterdag 21 januari VOLKSDANSINSTUIF om 20 uur in de parochiezaal, org. Shilshoel.

RIJKEVORSEL Zaterdag 14 januari JAZZ-CONCERT met Joey Calderazzo Pianosolo (USA) om 21 uur in zaal Van Roey, St.-Lenaartsesteenweg 7.

200

Maandag 23 januari WIJNEN proeven en bespreken om 20 uur in zaal Pax, org. Davidsfonds. Vrijdag 27 januari POEZIE met Charl-Pierre Naudé om 19.30 uur in de bibliotheek. Zondag 29 januari JAARCONCERT in de Rabboenizaal om 14 uur door de Kon. Fanfare St.-Catharina.

66

198


KALENDER

MEERSEL-DREEF

Vuurwerk Oudejaarsavond staat weer voor de deur en het nieuwe jaar wordt dikwijls verwelkomd met vuurwerk. Daarom zeggen wij als politie: laat het vuurwerk maar knallen maar niet uw nieuwjaar verknallen. Wij worden immers jaarlijks geconfronteerd met ongevallen als gevolg van het vuurwerk. Daarom hieronder enkele nuttige tips: Vuurwerk mag slechts afgestoken worden mits toestemming van de Burgemeester. Laat geen kinderen vuurwerk afschieten, onder de 16 jaar is dit zelfs verboden. Alcohol en vuurwerk gaan niet samen. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing, dit moet verplicht in het Nederlands op de verpakking staan. Zoniet gaat het om verboden vuurwerk. Steek het vuurwerk af op een veilige plaats, liefst een open zone en op een vaste ondergrond.(zonder sneeuw of ijs, zodat je zelf nog altijd veilig en tijdig weg kan). Plaats de vuurpijlen in veilige constructie, zodat de stok van de pijl stabiel staat en niet kan omvallen. Verwittig buren zodat ook dieren in veiligheid worden gebracht. Velen dieren schrikken bij het horen van de knallen. Leg nooit nog af te steken vuurwerk bij de plaats van afsteken. Steek het vuurwerk bij voorkeur aan met een lont en niet met een open vlam. Steek vuurwerk dat weigert nooit opnieuw aan, blijf eraf en ruim het pas later op. Houdt altijd een blusmiddel in de buurt. (water of brandblusser). Ruim na het afsteken al de rommel op. Niet alleen voor het milieu, maar spelende kinderen vinden daags nadien soms nog spullen die levensgevaarlijk zijn met alle gevolgen vandien. Wanneer wij op deze tips letten kunnen wij het nieuwe jaar op een veilige manier inzetten. Al de mensen van de Politie Noorderkempen wensen U allen dan ook Prettige en Veilige eindejaarsfeesten toe en een Gelukkig Nieuwjaar.

Dinsdag 24 januari DORPSRAAD openbare vergadering om 20 uur in het Kapucijntje bij de paters.

Di. & woe. gesloten Tot ziens An en Fran

218

Vrijdag 27 januari LAMPIONNENTOCHT – avondwandeling, inschrijven tussen 18 en 19 uur, org. lagere school ’t Dreefke.

MINDERHOUT Zaterdag 31 december OUDJAARSBAL in het parochiecentrum. 202

WORTEL

Zondag 8 januari KINDERDISCO met dj Harmony in de parochiezaal, 14 – 17 uur, org. KWB.

T/m vrijdag 6 januari KERSTSTAL met levende dieren aan het kruispunt Kolonie, org. Gebuurte Kolonie.

Vrijdag 27 januari QUIZ algemene kennis in de parochiezaal, org. MVV Bouwt.

Vrijdag 30 december KAARTAVOND rikken en jokken in de parochiezaal, vanaf 19.30 uur, org. KWB.

Zaterdag 28 januari DROPPING, vertrek in het centrum om 19 u. en om 20.30 u., org. KWB.

Donderdag 5 januari DORPSRAAD openbare vergadering om 20 uur in de refter van de lagere school De Wijsneus, org. Dorpsraad.

CASTELRE

Zaterdag 7 januari KERSTBOOMVERBRANDING vanaf 18.30 uur achter de parochiezaal.

Zondag 29 januari JAZZ-WANDELING, vertrek Castelhoeve, Groeske 2, 13.30 uur, org. The Marckriver N.O. Jazzclub.

Zondag 8 januari VELDTOERTOCHT in de kolonie, org. WTC De Zwaantjes. NIEUWJAARSWANDELING, vertrek aan de Guld naar de Kolonie om 14 uur, org. KWB & wandelgroep Markdal.

Nieuw in Hoogstraten:

BOEKHOUDING & BELASTINGADVIES ANSOMS ACCOUNTING Gravin Elisabethlaan 1 bus 6 - 2320 Hoogstraten Tel. +32 (0)3 366 65 11 - Fax +32 (0)3 366 65 12 Gsm +32 (0)496 10 36 74

Vrijdag 13 januari KERSTBOOMVERBRANDING aan de oude Markweg.

0175

Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari TONEELAVOND ‘De vliegende non’ om 20 uur in de parochiezaal.

199

67


TANDARTSEN Wachtdienst Kempen Uitsluitend zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11 tot 12 uur en van 18 tot 19 uur. Tel.nr. 090 556 259 (0,50 euro per oproep).

HUISARTSEN Als u beroep wilt doen op de wachtdienst, dient u het centraal oproepnummer te bellen: 03.314.28.18 en dit vanaf zaterdagmorgen 8u tot maandagmorgen 8u.

APOTHEKERS

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 uur op 24. Voor Hoogstraten en alle deelgemeenten: tel. 014/61.48.02. DE VOORZORG, 24u/24u, tel. 014 40 92 44. Zelfstandige verpleegkundigen: HEIDI VAN OTTEN (0486.37.45.27 03.314.10.18), LIA GEERTS (03/314.81.63) en HEIDI JANSSEN (03/314.11.29) JORIS BUYLE (03/314.13.08) LOU VAN BOUWEL (03/314.41.50) en ILSE VAN BOUWEL (03/314.80.68) VERA HAEST (03/314.38.39), MAY VAN DONINCK (03/314.30.48) en MAY VERMEIREN (03/315.75.48) KRIS SAENEN (03/314.24.39) JOHAN ADAMS (03/314.17.31) en ANJA KROLS (014/70.42.72) LIEVE ROOS (03/314.58.76)

68

Van 23 tot 30 december: APOTHEEK FRANSEN, Vrijheid 160, Hoogstraten, tel. 03 314 60 04. Van 30 december tot 6 januari: APOTHEEK ROMBOUTS, Worteldorp 11, Wortel, tel. 03 314 38 68. Zaterdagvoormiddag 31 december: APOTHEEK ROMBOUTS, Worteldorp 11, Wortel, tel. 03 314 38 68. Van 6 tot 13 januari: APOTHEEK BIOPHARM, Schuttershofstraat 9, Merksplas, tel. 014 63 33 83. Zaterdagvoormiddag 7 januari: APOTHEEK FRANSEN, Vrijheid 160, Hoogstraten, tel. 03 314 60 04. Van 13 tot 20 januari: APOTHEEK LUYTEN, Minderhoutdorp 40, Minderhout, tel. 03 314 40 74. Zaterdagvoormiddag 14 januari: APOTHEEK LUYTEN, Minderhoutdorp 40, Minderhout, tel. 03 314 40 74. Van 20 tot 27 januari: APOTHEEK LIECKENS, Dorp 26, Rijkevorsel, tel. 03 314 60 38. Zaterdagvoormiddag 21 januari: APOTHEEK DE MEESTER, Vrijheid 230, Hoogstraten, tel. 03 314 51 50. Van 27 tot 30 januari: APOTHEEK SCHEVELENBOS, Tienpondstraat 2, Loenhout, tel. 03 669 64 24. Zaterdagvoormiddag 28 januari: APOTHEEK BROSENS, Meerdorp 61, Meer, tel. 03 315 77 73. Van 30 januari tot 3 februari: APOTHEEK DE VOLKSMACHT, Hoek 16, Rijkevorsel, tel. 03 314 62 25.

Kopij Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 25 januari. Alle kopij voor deze editie verwachten wij ten laatste op woensdag 11 januari. Tot zondag 15 januari kan u het sport- en dorpsnieuws nog binnenbrengen.

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 2320 Hoogstraten tel. & fax: 03 314 55 04 e-mail: jozef.schellekens@skynet.be

H.R.T. 44.797 B.T.W. 419.121.756 BANK 733-3243117-49 Redactie: tel. 03 314 55 04 Administratie: tel. 03 314 51 03 Lid van de Unie van Uitgevers van de Periodieke Pers Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.