november 2020 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 419 NOVEMBER 2020

JAARGANG 36

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

PRIJS: 2,70 €

Openhartige Arnold Wittenberg:

“Ik smijt me vollenbak” Lies Adriaensen corona op intensieve zorgen Plannen voor de boerderij van de Kolonie Kristof Schroé na de Olympische droom 27.000 potentiële bouwlustigen Jal, een straat die niet bestaat Cultuur proeven kan coronaproof Masterplan voor Klein Seminarie Hoe lang zitten we zonder voetbal?

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT


De beuk van Rob Ik luister naar Rob. Hij heeft het over de prachtige beuk in de tuin van de buurman. De boom is zeker honderd jaar oud, in volle glorie is het een plaatje. Het bladerdek is dan imposant en prijkt statig boven de andere bomen uit. Je kan de omtrek van de boom niet alleen omvatten, zo dik is de gladde stam. De takken, elk een boom op zich, strekken zich wijds uit. Tientallen vogels bezoeken hem, want er is volop voedsel. De nootjes natuurlijk, maar vooral de duizenden insecten die op de stam, de bladeren en twijgen eveneens op zoek zijn naar voedsel. In optima forma is zulke beuk een groene fabriek, een ingenieus systeem dat het menselijke technisch vernuft ver overtreft. Maar er is iets vreemds aan de hand, zegt Rob. Ineens lijkt die boom veel vroeger dan de vorige decennia in herfstmodus te gaan. De blaadjes kleurden in augustus al geel. En was dat vorig jaar ook al niet zo? Hebben trouwens niet veel meer bomen goesting om er al eerder de brui aan te geven? Het gaat inderdaad niet goed met onze bomen. Stress, vermoeidheid, een uitzichtloze en weinig rooskleurige toekomst in het vooruitzicht, zorgen ervoor dat onze bomen er stilaan de brui aan geven. “Bekijk het maar!”, lijken ze te zeggen.

Ik kan er begrip voor opbrengen. We maken het onze bomen immers niet gemakkelijk. Ze leven van koolstofdioxide, licht en water. Koolstofdioxide zit in de lucht, water komt uit de grond en de zon zorgt voor licht. Op het eerste gezicht kan er dus ook niets fout lopen. Maar de lucht bevat al jarenlang alsmaar meer stikstof in de vorm van ammoniak. Die verzuurt de omgeving, iets waar bomen niet tegen kunnen. Ze worden veel vatbaarder voor wat er in en om hen heen gebeurt. Veel vatbaarder dus ook voor de droogteperiodes die intenser worden, vaker voorkomen en ook nog eens langer duren. Mensen kunnen zich in zo’n geval verplaatsen en elders hun heil zoeken, een boom heeft enkel de optie te blijven staan. Onze bomen hebben dus dikke pech. In tegenstelling tot de bomen in Californië, het Iberisch Schiereiland en Australië hebben ze niet eens het ‘geluk’ te mogen omkomen in bosbranden. Hun lot staat vast, hun einde komt traag. Ze reageren wel. Dan laten ze plots al vroeg hun bladeren los om zo weinig mogelijk water te verliezen. En ondertussen pompen wij miljoenen liters water uit de bodem uit onze geboorde putten, als drinkwater, voor onze intensieve landbouw of voor ons gazonnetje. Voor de oc-

casionele regen moeten we diepe grachten hebben, want we willen het water zo snel mogelijk afvoeren en niet de kans bieden om gezapig in te zijgen om zo de watervoorraad terug aan te vullen. Een beuk is een ingenieus systeem dat het technisch vernuft van de mens ver overtreft, zo schreef ik hierboven. De natuur is een nog duizend keer ingewikkelder systeem. Maar dit is daarentegen zo simpel als kraantjeswater: als er geen water meer tot in onze bodem geraakt, zal er op een bepaald ogenblik ook geen water meer zijn. Daar is niks ingewikkelds aan, het is de logica zelve, heel goed te vatten en uit te leggen. Onze bomen ondervinden dit ondertussen maar al te goed, zij sterven staande. Wij weten het ook, we kunnen er bovendien iets aan doen. Maar zelfs als het om covid-19 gaat, lang niet eens zo bedreigend als hetgeen op ons afkomt op vlak van klimaat en ecologie, slagen we er met heel veel moeite amper in om iets te doen. Omdat we dan aan comfort moeten inboeten. Dus Rob, misschien gaan we toch iets meer moeite moeten doen om die beuk van je buurman te redden. En als we daar in slagen, dan kunnen we alles aan! (ao)

EEN MASTERPLAN VOOR DE BOERDERIJ VAN DE KOLONIE

Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers van Zouterover - koken op open vuur - en de familie Ouwerkerk willen samen vorm geven aan het masterplan voor de gebouwen van en de gronden rond de boerderij van Wortel-kolonie. Is dit te rijmen met een natuurdomein en stiltegebied?

2

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


OMSLAGVERHAAL

Schepen Arnold Wittenberg over kunst, politiek en het leven

“Wie weet ga ik ooit wel éclairkes bakken…” “Wat wil je weten?” vraagt schepen Arnold Wittenberg wanneer we die zaterdagmiddag afspreken in een Hoogstraats eethuis. Hij wacht maar amper op ons antwoord. “Alles, zeker?” Wat volgt werd een boeiende monoloog en openhartige babbel van meer dan twee uur. Teleurgesteld als gemeenteraadslid in de oppositie wou hij er in 2013 nochtans de brui aan geven, maar uitgerekend op dat moment leerde hij de betere politiek kennen in het kabinet van Sven Gatz, toen Vlaams minister van cultuur. In 2019 werd hij met een onverwacht groot aantal voorkeurstemmen schepen van cultuur, verenigingen en sport. Hij “smijt zich nu vollenbak” voor Hoogstraten, zo zegt hij zelf. Maar toch klinkt hij meteen ook relativerend: “wie is Arnold Wittenberg nog binnen 100 jaar?”

Glazen wassen

Eclairs en vogels

“Een biografie nog voor mij dertigste dus,” zegt Arnold lachend wanneer hij zijn verhaal begint.

Arnold was zo’n tien jaar oud toen zijn ouders stopten met de uitbating van het café. “Onze papa wou toen de bakkerij bij de kerk overnemen, maar omwille van het nachtwerk heeft ons mama dat altijd tegen gehouden. Moest hij de bakkerij overgenomen hebben, dan was ik nu éclairkens aan het bakken, denk ik. Uiteindelijk werd hij zwaar ziek en stopte met werken bij De Ster. Hij is dan bakker geworden bij Widar. Ideaal toch: overdag toch bakker kunnen zijn en dat in combinatie met de sociale component van Widar.

“Ik ben geboren op 28 juni 1991 in Turnhout. Van mijn eerste levensjaren herinner ik me vooral dat ik altijd bij ons bomma zat. Ons vader was bakker maar werkte toen bij De Ster. Ons mama stond in het onderwijs maar omdat je daar in die dagen niet of moeilijk aan de bak kwam, gaf ze avondles in het CMO (Centrum voor Middenstandsopleiding) in Turnhout. Samen hielden ze café Zaal Victoria open, terwijl baby Arnold bij de bomma was, want bompa was zelden thuis. Dat veranderde vanaf het moment dat ik op een barkruk kon zitten. Dan zat ik namiddagenachter de toog glazen te wassen. Daar ligt misschien wel de kiem van mijn sociaal engagement. Moesten mijn ouders niet gestopt zijn met het café, dan was dat wel mijn ding geweest denk ik. Bompa nam me als kleuter vaak mee naar pensenfeesten allerhande, want grote samen met kleine Arnold dat was toch schattig. Als bompa binnenkwam in een zaal met honderd man of meer ging hij overal handjes geven. Ik vond dat toen raar, maar ’t is toch iets dat is blijven hangen. Aandacht hebben voor iedereen heb ik op die manier meegekregen.”

Tot mijn grote verbazing kenden de vogels de weg niet Aanvankelijk woonden we op Hoogeind, waar we niet zo’n grote tuin hadden, maar toch groot genoeg voor een vogelkooi. Daarna ging het naar de Gestelsestraat. Daar was meer plaats, ook voor een grotere kooi. Toen we verhuisden, moest iedereen zijn ding doen, ikzelf als oudste samen met mijn jongere broer en zus. Ik kende de weg van Hoogeind naar de Gestelsestraat en zette de deuren van twee vogelkooien open.

Maar tot mijn grote verbazing kenden die vogels de weg niet. Weg vogels… tot grote ergernis van mijn broer. Samen met de vogeltentoonstellingen van de vogeltjesbond heeft die vogelkooi me later nog geïnspireerd voor een kunstproject in het klooster van Meer. Bij de vogeltentoonstellingen in Zaal Victoria hing Cois Janssens altijd een luidspreker buiten met het geluid van vogels om bezoekers aan te trekken. Ik deed hetzelfde bij een tentoonstelling tijdens Meermarkt. Binnen in de gang van het klooster maakte ik een bos met daarin opgezette vogels en boven toonde ik een aantal gestileerde exemplaren in hout.”

Kunstonderwijs “De lagere school en het middelbaar vond ik verschrikkelijk. Ik zat met mezelf in de knoop. Ik was ook altijd de kleinzoon van hé… en ik had dan nog dezelfde voornaam ook. Hoe ga je daar mee om? Dat was best een moeilijke tijd, zeker in de lagere school, zelfs nog in het middelbaar, ook al werd het met de jaren beter. Na de lagere school ging ik altijd eerst op zoek naar een school die ik leuk vond om daarna dan mijn studiekeuze te bepalen. Ik kreeg de raad om beroeps te doen: tuinbouw in VITO. Ik ging er naar een proefdag en voelde al direct aan

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

3


OMSLAGVERHAAL mijne rekker ‘dat is hier niets voor klein Arnoldje’, die zal hier niet floreren. Ons mama gaf les in VTI Spijker een goede school maar ze wilde liever niet dat ze les moest geven aan haar kinderen. Dus schoolliepen in het VTI zat er niet in No Way. Uiteindelijk werd het de kunsthumaniora in Maris Stella in Malle, een school in een groene omgeving en een beperkt aantal leerlingenVooral meisjes, want met jongens in de klas heb ik het nooit gehad. (lacht) Mijn vroegere IKO leerkracht Ilse Michielsen deed mee de inschrijvingen….mijn keuze was snel gemaakt. Voor mijn hogere kunstopleiding ging ik ook eerst op zoek naar een school die me aansprak. Het werd Hasselt, eveneens een school in een groene omgeving. Dat Inge Sijsmans, ooit mijn leerkracht in het IKO er haar studies had gedaan en het feit dat men er tijdens een kijkdag Hoogstraatse aardbeien aanbood, heeft mijn keuze misschien ook beïnvloed. Na Maris Stella, een uniformschool, ging in Hasselt een wereld voor mij open. De eerste docent die ik er tegenkwam had een netteke over zijn hoofd, een legging tot aan zijn knieën, een buideltas en een zwart marcelleke aan. ‘Kom jij hier kunst aanleren”, zei hij met hoge stem. Ik was direct verkocht.

Op de arbeidsmarkt vraagt niemand om kunst Ik volgde er de opleiding vrije grafiek. Na mijn bachelor ging studeerde ik een jaar in Finland om daarna in Hasselt mijn master af te werken. Van grafisch kunstenaar evolueerde ik meer naar conceptueel- of installatiekunstenaar. Met mijn eindwerk won ik de ‘Kunst in Limburgprijs’ waardoor ik onder andere tentoon mocht stellen in een galerie in Maastricht. Ik kreeg dus wel kansen, maar ons mama zei ‘nu heb je uw diploma, nu is het tijd om thuis wat mee af te

Arnold helpt grootvader Arnold met inpakken op diens laatste dag als burgemeester. dragen’. En daar stond ik dan met mijn masteropleiding kunst, in een arbeidsmarkt waar daar niemand om vraagt… Later zou ik in Tilburg een master kunsteducatie volgen, mijn interesse in beleidsvorming voor kunstenaars en dus de match tussen kunst en politiek was voorgoed gewekt.”

Brood op de plank “Maar zelf ben ik dan voor de intercommunale Waasland gaan werken als participatiemedewerker. We moesten klimaatplannen maken voor alle gemeenten. Een heel toffe job en ik verdiende wat centen om kunst te kunnen maken. Maar goed, de sfeer en het concept van zo’n intercommunale was nu niet meteen iets voor Arnold Wittenberg en na acht maanden hield ik het er voor bekeken. Iets later kwam ik toenmalig minister van cultuur en jeugd Sven Gatz tegen op een nieuwjaarsreceptie van de VLD in de Bozar in Brussel Nu pas ik niet meteen in het profiel van een VLD ‘er - glad geschoren, met een hemdje in een strak tweedelig pakske. Daardoor vroeg ie-

dereen me de weg naar de refter of naar de toiletten. Ze dachten dat ik dus een werknemer was i.p.v. een partijlid (lacht). Maar goed. Iets later was er een vacature voor zijn kabinet. Ik paste met mijn cultuuropleiding en mijn ervaring helemaal in wat men zocht. Ik had immers ook ervaring als lid en later als leider bij JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu). De kabinetschef vroeg wat ik wilde verdienen. Toen ik verlegen een bedrag noemde, zei de man ‘als het dat maar is’… In mei 2016 ben ik er begonnen.”

Voor de mannen “Dat ik homo was, heb ik pas laat ontdekt. Tot in het vierde middelbaar had ik dat helemaal niet door. Ik was goed bevriend met Ellen Van Dun, die ook in Maris Stella zat maar op een bepaald moment weg ging naar het Heilig Graf in Turnhout, waar alles kon. Bij haar afscheid gaf ze me een collage met van alles op en centraal een man. Ik zeg ‘wat is dat hier’. Daar zal je nog wel achter komen, zei Ellen. Ik begreep er niks van, tot we met de jeugdbeweging op reis gingen en iemand mij er op wees dat ik mannen nakeek. Ik had dat gewoon niet door, maar al de anderen wel natuurlijk.

De conclusie was duidelijk, ik hoorde bij de club

Gedaan met tinnen schotels. Bij een huwelijk is er een kussen met een gedicht op. Bij een geboorte een bavet met de tekst ‘Ooit word ik zo groot als Arnold’ en het tinnen bord is nu een tegel met een handshake tussen een aardbei en een eclair.

4

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ik was daar ook echt niet mee bezig. Maar op een bepaald moment reed ik dan toch eens naar Antwerpen naar een homoboekhandel en kocht daar een boekske met zo’n invullijst met vragen… ja, nee, ja. Je kent dat wel. Op het einde van de rit wist je dan hoe het zat. En ja, de conclusie was duidelijk. Ik hoorde bij de club. Ik


OMSLAGVERHAAL dat niet anders. Mijn grote voorbeeld in de kunst is Joseph Beuys, kunstenaar en oprichter van de Duitse groenen. Hij ging voor de politiek, maar zijn tussenkomsten waren vaak haast performances. Toen ik de eerste keer bij de verkiezingen in 2012 opkwam, was dat voor mij eerder toevallig. Marcel Verschueren, Herman Snoeys en tante Marie werkten aan een vernieuwing van de partij. Op een bepaald moment vroeger ze mij om bij dat groepje bij te komen, om ook visueel en communicatief een sterke campagne te hebben. Waarna Marcel Verschueren na enkele weken aan mij vroeg om mee op de lijst te staan. Nu, als je al een jaar aan de campagne aan het sleutelen bent is die stap natuurlijk niet zo groot.

Met zijn mastereindwerk won Arnold de “Kunst in Limburg”prijs. Hier met laureate Griet Moors en gedeputeerde Philtjens. vertelde het tegen mijn beste vrienden.. ‘Eindelijk’, zeiden die, ‘het kan toch niet dat jij ooit met een vrouw zou afkomen zeker’. Ik was toen 16 jaar en heb er aanvankelijk thuis maar niets van gezegd. Maar toen, in 2012 kwamen de verkiezingen eraan. Ik zei thuis ‘ik moet twee dingen zeggen: ik ben homo en ik ga opkomen met de verkiezingen’. Ons mama zei ‘ik verschiet van geen van de twee… en ik heb gewonnen! Toen je geboren werd, pakte ik u vast en ik zei ‘dat wordt later een homootje’. Ze sloot toen met vrienden een weddingschap af en nog diezelfde avond stuurde ze die mensen: Ik heb gewonnen, hij heeft het zojuist verteld.”

De grote uitdaging

dert dan ineens wel hé. Toen ons bomma na haar hartinfarct in het ziekenhuis lag en we altijd samen naar de kliniek reden, heb ik bompa pas echt als mens met emoties leren kennen. Voordien was hij altijd de burgemeester geweest. Toen bomma dan gestorven was, was er even sprake dat ik een woonst zou maken op de zolder van bompa. Dan konden we de badkamer en den bureau delen en had hij altijd gezelschap. Maar omdat de kans bestond dat er ooit een vriend en kinderen zouden bij komen, is dat niet doorgegaan..”

Voorlaatste plaats “Momenteel is actief aan kunst doen voor mij ver weg. Ik hou niet van half werk. Als je voor kunst gaat, doe je dat 100% en in de politiek is

Ik heb er met bompa over gesproken en die heeft me toch gewaarschuwd. ‘Arnold zei hij, de politiek kan hard zijn. Er kunnen ook deuren dicht gaan en daardoor werkt het soms ook negatief’. Maar goed, ik was toch al de kleinzoon van.., waardoor de stap hoe dan ook minder groot was. Ik stond op de voorlaatste plaats, dus zo goed als onverkiesbaar. Maar ik kreeg tot mijn verbazing 360 voorkeurstemmen en ik werd verkozen. Had ik vijf stemmen minder gehad, zat ik nu wellicht niet in de gemeenteraad en was ik waarschijnlijk éclairkens aan het bakken. Ik was er toen 19 jaar en kon door mijn studies in Finland pas een half jaar later zetelen en dan nog in de oppositie. Dat was echt niet tof, elk idee werd de grond in geboord en dan kan je daar eigenlijk niks gaan doen.”

Energie “Ik wou er dus de brui aan geven, maar kreeg net toen de kans om bij Sven Gatz te werken. Daar ondervond ik dat politiek ook anders kan. In het kabinet kon ik politiek in zijn context plaatsen, anders was ik uit de raad gestapt en

“Mijn vrienden waren op de hoogte, thuis wisten ze het ook, maar de grote uitdaging moest dan nog komen. Ik moest het toch ooit tegen ons bomma en onze bompa vertellen. Dat heeft nog jaren geduurd. Dat was niet zo simpel. Om een lang verhaal kort te maken: op de Nederlandse radio 3FM was er een programma ‘het glazen huis’. Daar moest je rond nieuwjaar je goed voornemen voor het volgende jaar kenbaar maken. Ik beloofde dat ik tegen bomma en bompa zou vertellen dat ik homo ben. Begin december bellen ze me op met de vraag ‘en hoe zit het, we bellen u binnen twee weken terug’. Ik zeg ‘verdorie, nu moet ik er wel werk van maken. En dat was moeilijk, dat was écht moeilijk. Voor ons bomma minder, maar voor onze bompa… De rest van de familie wist het wel, of schrokken niet, maar bomma en bompa hadden het totaal niet door. Voor bompa was het heel moeilijk, in de familiekring en bij vrienden waren er wel enkele, maar nu plots zijn eigen kleinkind, degene met dezelfde voornaam, waar hij zoveel mee optrok. Het toekomstbeeld dat ouders / grootouders voor ogen hebben; veran-

Aan het werk aan de drukpers in het Frans Masereelcentrum in Kasterlee. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

5


OMSLAGVERHAAL was het voor mij wellicht het einde van mijn politieke carrière geweest. Eenmaal zo ver kon ik binnen de partij mijn ding doen en focuste me op het verenigingsleven en cultuur. En zeer belangrijk, ik haalde mijn energie door onder de mensen te komen.

Daar ondervond ik dat politiek ook anders kan Bij de verkiezingen in 2018 stond ik als lijstduwer in de eerste kolom en bompa als lijstduwer in de tweede kolom. Twee visueel aantrekkelijke plaatsen. De uitslag was veel beter dan verwacht, voor de partij en zeker voor mijzelf. Ik ging van 360 plots naar meer dan 1.200 voorkeurstemmen. Dat was echt schrikken, ik was helemaal van de kaart. Ondertussen waren Marc Van Aperen, Herman Snoeys en Katrien Brosens als onderhandelingsteam op pad en was de coalitie een feit. Jos Martens en ik werden opgetrommeld en de bevoegdheden werden verdeeld. Dat cultuur mijn bevoegdheid zou worden, stond als een paal boven water. Toerisme, verenigingsleven, vrijwilligers en buurten sluit daar mooi bij aan. Voor sport lag dat anders, dat werd op de avond na de verkiezingen besproken en kwam bij mij terecht, net als ICT omdat ik tijdens de vorige legislatuur in de commissie zat. Het eerste wat ik deed, was contact opnemen met mijn voorgangers. Ik sprak met Roger af voor sport, met Jef Vissers voor cultuur en met Lieve Jansen voor de BiB. Ik had ook graag met Tinne over Wortel-kolonie gesproken omdat ik dat dossier ook overnam, maar dat lukte helaas niet. Zulke gesprekken waren zeer interessant. Je krijgt een brok geschiedenis mee, je wordt als het ware een tandem en toch kan je je eigen accenten leggen. Veel dossiers zoals De Mosten en de gymzaal gaan al tien jaar of langer mee. Begin er maar aan als nieuwkomer.”

Bastion “Ondertussen moest de Vlaamse regering nog een jaar gaan. Sven had gevraagd dat alle medewerkers op post zouden blijven, ook al werden ze ergens schepen of wat dan ook. ‘Nog vervangers zoeken voor één jaar was moeilijk’, zei Sven ‘en zo’n regeringsvorming moet je toch eens meegemaakt hebben. We hadden twee jaar gewerkt aan een nieuw decreet sociaal culturele verenigingen, dat was unaniem door meerderheid en oppositie goedgekeurd. Maar bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering viel het van tafel. Sven was ondertussen minister van onderwijs, meertaligheid en begroting in Brussel en wij kregen Lydia Peeters nog een enkele maanden als minister van cultuur.

Liberalen met een culturele achtergrond, ga ze maar zoeken hé Ons kabinet telde 40 medewerkers, inclusief secretariaat en chauffeurs. Een aantal werkten voor cultuur, andere voor Jeugd, voor Brussel en voor media. Dat is een klein kabinet omdat de bevoegdheid cultuur altijd ergens onderaan bengelt. Het was ook een atypisch kabinet. Vaak werken er allemaal mensen met een partijkaart, maar dat is echt niet nodig. Zeker niet op het kabinet cultuur, want zeg nu zelf, liberalen met een culturele achtergrond… ga ze maar zoeken hé. Een goed netwerk is het voornaamste en belangrijker dan de kleur. Waar moet ik zijn voor wat. Wij zaten daar echt niet in een blauw bastion.”

150 per uur “Ik werkte als junior onder een raadgever en deed alle beleidsvoorbereidend werk voor cultuur en jeugd. In de zomer schreven we onze beleidsbrief inclusief een financiële tabel en een jaarplanning. De administratie, een 100 man die buiten het kabinet staan, komt daarna met concrete dossiers. Het was aan ons om te controle-

Samen met minister Sven Gatz bij de huldiging van Marc De Bel.

6

ren of ze al dan niet pasten binnen het beleid en de financiële mogelijkheden.

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Vervolgens moesten we de dossiers voorbereiden voor de minister, zodat die in de betrokken commissie op alle vragen kon antwoorden in de hoop om er zowel meerderheid als oppositie achter te krijgen. Want in de commissies worden meestal de beslissingen genomen, tenzij men er niet uitgeraakt, dan moet de ministerraad de knoop doorhakken. Soms is het dan frustrerend als een decreet waaraan je maanden hebt gewerkt er toch niet doorgeraakt. Voor een kabinet werken is bijzonder boeiend en leerzaam, maar het is werken tegen 150 per uur. We moesten altijd bereikbaar zijn, onze GSM stond altijd aan. Ik denk dat het de beste leerschool voor een politieker is. Van mijn bompa leerde ik wat politiek op persoonlijk vlak betekent: je bent nooit thuis en noem maar op. Op het kabinet leerde ik het inhoudelijke aspect. Sven heeft me altijd gezegd ‘Arnold er bestaat geen oppositie. Je moet u altijd kunnen inleven in de replieken van anderen’. Een goede houding, waar ook ik achtersta. Op het einde van een regeerperiode valt zo’n kabinet uit elkaar. In principe worden dan alle medewerkers werkloos. Een enkeling krijgt een job in de administratie. Van ons kabinet heeft Sven vier medewerkers meegenomen naar zijn nieuwe functie, vier anderen konden mee met Lydia Peeters. Er zijn nu nog altijd een aantal medewerkers die zonder werk zitten.”

Gekleurd truike “Na Brussel koos ik heel bewust fulltime voor Hoogstraten. We hebben een serieus meerjarenplan met heel wat uitdagingen in cultuur en sport. Wat mijn bevoegdheden betreft, probeer ik om wat ik van Sven leerde ook door te trekken in Hoogstraten. Neem nu de nominale toelagen aan de parochiezalen. Die krijgen al enkele jaren een investeringsbedrag. Zaal Cecilia kreeg dat niet en ik zie

Naast kunst krijgt ook de natuur een plaats, het vertaalde zich in lidmaatschap van JNM.


OMSLAGVERHAAL niet direct wat de culturele en maatschappelijke meerwaarde van een parochiezaal is vergeleken met Cecilia. Dus schreven we met de diensten een nieuw reglement. Voor dat dat naar de raad gaat, roep ik altijd de fractieleiders samen om te kijken wat goed is en wat beter kan. Elk gemeenteraadslid kan een goede inbreng hebben. In dit dossier bracht Johan Vermeeren een goede verbetering aan. Die houding moeten we ons eigen maken. We moeten zo leren werken of je wordt tijdens de raad in je hemd gezet, zoals mijzelf overkwam tijdens de eerste gemeenteraad rond het reglement van de cultuurraad. Zoals de raad nu werkt, dat is niet OK, dat moet veranderen. Je zit daar samen met 27 mensen die allemaal het beste voor Hoogstraten willen. Ze zouden allemaal hun gekleurd truike moeten uitdoen en samenwerken. Daar moet zowel de meerderheid als de oppositie toe bereid zijn. Als de huidige partijen, ook nationaal, op de eerste plaats partijpolitieke spelletjes spelen, gaan ze samen op korte termijn enkel de extremen versterken.”

Vollenbak smijten “Waar mijn toekomst ligt, weet ik niet en dat is maar best ook. Je moet vandaag leven. Vandaag ben ik schepen en daar moet ik mijn uiterste best voor doen. Ik moet me nu vollenbak smijten om te realiseren wat er nu gerealiseerd moet worden. Voor de rest zien we wel. Je mag nooit focussen op een functie. Niets is trouwens zo onzeker als de politiek. Ik moet om de zes jaar gaan solliciteren bij de bevolking. Dan is het afwachten of ik een goed rapport krijg of niet. Dan volgt de vraag waar ik terecht kom en welk gewicht ik daar heb. Als je alleen maar strategisch denkt: daar wil ik geraken, dan denk ik dat je zot wordt in je kop. Misschien heb ik binnen enkele jaren geen job meer. Ik weet niet wat ik dan zal doen. Misschien in een café gaan staan of éclairkes gaan bakken. Ik zal dat dan wel zien.”

Abonnement DHM vernieuwen vóór einde maand ! www.demaand.be/abonneren

IJsblokje “Ooit vroeg men mij, met welk object ik mezelf zou vergelijken. Ik heb altijd gezegd ‘met een ijsblokje’. Een ijsblokje heeft de pretentie om een perfecte kubus te zijn, maar dat is het niet: het smelt. Je moet jezelf bewust zijn van je nietigheid, dat vind ik heel belangrijk. Ik ben nu wel schepen… ja, en dan. Als ik met mensen door de gangen van het stadhuis loop, wijs ik hen altijd op de figuren die daar aan de muur hangen. Anton de Lalaing en Elisabeth van Culemborg zijn misschien uitzonderingen, maar al de anderen zijn vergeten. Gesmolten ijsblokjes. Vergeten en als ze het nu nog niet zijn zullen ze het worden. Misschien heeft mijn kunstopleiding me dat inzicht van vergankelijkheid meegegeven. Door zo’n opleiding bekijk je alles net iets vanuit een andere invalshoek. Wie is Arnold Wittenberg nog binnen 100 jaar?” (fh)

DE WERELD VAN

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

7


VERZEKERINGEN KREDIETEN SPAREN EN BELEGGEN AGENTSCHAP AXA BANK VASTGOED - IMMO POINT VERHOEVEN

Meerdorp 2321 Meer T: 03 315 72 54

www.vanbavelrommens.be

‘Wij staan u met raad en daad bij voor, tijdens en na de uitvaart.’ 03 669 62 66 | 24u/24u en 7/7 dagen Hoe kunnen we ook na de uitvaart zorgen wegnemen? Bij een overlijden, en vooral na de uitvaart, worden de nabestaanden geconfronteerd met een lawine aan praktische en administratieve verplichtingen. Wie moet er verwittigd worden? Werkgever, vakbond, ziekenfonds, bank, verzekeraars, enzovoort. Lopen er bepaalde abonnementen, wat met water en elektriciteit, met kinderbijslag, pensioenkas, nalatenschap? Anne-Marie Verdaasdonk

Hilde Boden

Begrafenissen - crematies nabestaandenzorg • • • • • • •

8

persoonlijke dienstverlening respect voor uw wensen eigen funerarium aula voor intieme plechtigheden eigen rouwdrukwerk uitvaartverzekeringen nabestaandenzorg

Onze consulenten zijn er voor de nabestaanden met raad en daad en met correcte ondersteuning. En niet te vergeten, met een luisterend oor, om samen het leed en het verdriet te verzachten. Iedere uitvaart die we verzorgen, omvat steeds nabestaandenzorg. Hilde Martens

Wuustwezel I Hoogstraten I Kalmthout Hoofdvestiging: Dorpsstraat 85 I 2990 Wuustwezel 06 669 62 66 I hofmans@dela.be I www.uitvaartzorg-hofmans.be

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Britt Swinkels

Partner van DELA DFA1 bv - RPR 0412.937.710


VANUIT HET STADHUIS Klimaatmaatregelen voor Za-kpota en compensaties voor verenigingen

Naweeën in coronatijd Het was weer even wennen, de eerste gemeenteraadszitting terug in normale omstandigheden in het stadhuis. Iedereen ver uit elkaar, één persoon per tafel en slechts een beperkt publiek. Volgend jaar zullen deze zittingen wellicht live uitgezonden worden. Intussen debatteerden de raadsleden over de stedenband en de steun aan de verenigingen tijdens de coronacrisis. Zoals wel vaker gebeurt, liep dit laatste ook nu niet van een leien dakje.

Za-kpota Het gemeentebestuur wil in het kader van onze stedenband met Za-kpota een bedrag ter beschikking stellen om een ngo (niet gouvernementele organisatie) te betalen en te monitoren. Deze zou een pakket van klimaatmaatregelen moeten ontwikkelen en kan daarvoor rekenen op een jaarlijks bedrag van 55.000 euro vanuit Hoogstraten. Dit onderwerp kwam reeds tijdens de gemeenteraadszitting van augustus aan de orde, maar door de afwezigheid van bevoegde schepen Faye Van Impe werd de stemming verdaagd. Omdat er toch een aantal onduidelijkheden blijken te zijn, ontspint er zich een hele discussie tussen enerzijds de raadsleden Baets, Van Pelt en Rombouts en de schepen anderzijds.

De focus van de stedenband is verlegd Ward Baets Raadslid Ward Baets vraagt zich vooreerst af waarom de focus van de stedenband verlegd is tegenover de vorige jaren. Deze stedenband werd steeds door Hoogstraten rechtstreeks aangestuurd zonder tussenstappen, zodat alle investeringen rechtstreeks ten goede kwamen van Za-kpota. Dit gaf volgens het raadslid steeds het beste rendement en zorgde ook voor een goede

controle. Nu er echter wordt ingezet op een ngo wordt volgens hem de beslissing uit handen gegeven. Deze “switch van focus” noemt hij betwistbaar. Hij vraagt zich bovendien af waarom dit bedrag plots opgetrokken werd van 35.000 euro naar 55.000 euro en of hier andere punten in de mondiale werking voor geschrapt werden. Hij maakt ook bezwaar dat er tot hiertoe nog geen actieplan is voorgelegd. Ook raadslid Van Pelt zal nadien dezelfde bezwaren voorleggen.

Inhoud Raadslid Baets heeft ook bij de inhoud van het plan bedenkingen. Er wordt gefocust op het sorteren van afval maar nergens is er volgens het raadslid sprake van wat er daarna mee zal gebeuren. Ook heeft hij zijn bedenkingen bij de irrigatie van grote rijstvelden. Hoe kan je nu 9 reservoirs bouwen voor water om 800 ha rijstvelden te bevloeien wanneer je maar 55.000 euro ter beschikking hebt? Is dit geen druppel water op een hete plaat, vraagt hij zich af. Welke budgetten gaan er naar de ngo en wat is er voorzien voor de uitvoering van het programma in een gebied dat sterk zou uitgebreid worden? Tot slot formuleert hij zijn bezwaren tegen dit voorstel van het college. De focus is vooreerst verkeerd verlegd van gemeente naar een ngo. Daarnaast vindt hij het belangrijk te investeren in onderwijs en jongeren om zo beter de ar-

moede te kunnen bestrijden. Hij dringt er op aan om de expertise die Hoogstraten heeft op gebied van land- en tuinbouw toe te passen in Za-kpota.

Geen koerswijziging Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat de keuze gemaakt is in samenspraak met het lokaal bestuur en dat er helemaal geen koerswijziging gebeurd is. Er is wel een onderscheid tussen het federale programma en dat van Hoogstraten. “Het bedrag is opgetrokken nadat we ook bezorgd waren dat het ontoereikend zou zijn, maar we hebben er geen andere punten in ons programma voor moeten schrappen. Onze doelstelling is nu de meerjarenplanning rond biodiversiteit en klimaat te verwezenlijken. Hierbij hebben wij aandacht voor het overstromingsgevaar, de droogte, de devaluatie van de bodem en de armoedebestrijding.

Wij gaan geen containerpark bouwen Faye Van Impe Voor de bestrijding van het afval focussen wij ons vooral op de scholen en de markten en zoeken wij een oplossing in de compostering. Het is de plaatselijk communale die de acties uitvoert. Wij als gemeente Hoogstraten gaan geen containerpark bouwen of waterreservoirs aanleggen. Wij geven wel de kennis door aan deze intercommunales, zij zorgen voor de uitvoering. De ngo gaat geen specifieke keuze maken maar wel een plan opmaken waartoe wij op een beperkte schaal een bijdrage kunnen leveren.” Er dient gestemd te worden. Er blijven evenwel nog tal van vragen onbeantwoord, het is misschien wel zinnig om kortelings de stedenband van Hoogstraten met Za-kpota nog eens onder de loep te nemen. Bij de stemming over de aanbesteding van een ngo om een pakket van klimaatregelen te ontwikkelen en uit te voeren zal CD&V zich onthouden. Alle andere aanwezige raadsleden keuren dit initiatief goed.

Onderwijssteun Sinds de ondertekening van de Stedenband in 2014 bestaat er een vruchtbare samenwerking met Za-kpota.

De stad geeft aan de vrije basisscholen en vrije secundaire scholen een subsidie van 10 euro per leerling. Dit kadert in de compensatie van de

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

9


VANUIT HET STADHUIS gingen. “Het is niet de bedoeling dat dit geld gebruikt wordt om het inkomstenverlies van de stad te compenseren. Uiteindelijk is er slechts 20.000 euro hiervan besteed. Wij vragen daarom de stemming om het totale budget (€ 265.000) van het Vlaams noodfonds ter beschikking te stellen van de Hoogstraatse verenigingen en dat er maatregelen worden genomen om de inkomstenverliezen van de Hoogstraatse verenigingen (gedeeltelijk) te compenseren”, aldus Tinne Rombouts.

Elke Euro

De focus voor de samenwerking met Za-kpota ligt nu ook op afvalverzameling en compostering. kosten in de strijd tegen het coronavirus. Raadslid May Sterkens (CD&V) vindt dit een laag bedrag en vraagt hoe men tot dit getal gekomen is. Zij betreurt dat het inkomstenverlies van de scholen zoals uit de jaarlijkse opendeurdag niet in aanmerking genomen werd en vraagt om de vergoeding te betalen met terugwerkende kracht vanaf maart in plaats van september. Raadslid Herman Snoeys (Hoogstraten Leeft) is heel blij met deze bijkomende ondersteuning van de stad voor het vrij onderwijs en merkt op dat in zijn school in Herentals de stad geen enkele euro compensatie gegeven heeft. Schepen van onderwijs Faye Van Impe is er van overtuigd dat deze 10 euro per kind een billijk bedrag is op grond van de kosten die de scholen hebben doorgegeven. “Ook tijdens de lockdown heeft de stad al steun gegeven aan de scholen” , voegt zij er aan toe. Burgemeester Van Aperen leest tot slot een bedankingsbrief voor van directeur D’Hulst van de Hoogstraatse scholengemeenschap voor steun die in deze periode werd uitgekeerd. Het bedroeg toen 3.000 euro voor de aankoop van mondmaskers.

de coronacrisis op het verenigingsleven. De gemeente moet deze daarom extra ondersteunen. “Er zijn maanden geen activiteiten georganiseerd en dat heeft zijn weerslag op de vernieuwing van de lidgelden die normaal in september ontvangen worden. Daarnaast zijn er heel wat opbrengstactiviteiten weggevallen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de stad een compensatie geeft voor dit inkomstenverlies, zoals CD&V dat ook al in haar 10-puntenplan in april naar voren gebracht had. De Vlaamse Overheid heeft 265.000 euro aan de stad overgemaakt als noodfonds voor de vereni-

Schepen van Cultuur Arnold Wittenberg reageert categoriek. ”Elke euro van dit noodfonds gaat naar de plaatselijke verenigingen. Dat durven wij hier met de hand op het hart bevestigen. Wij hebben twee bevragingen gedaan bij de verenigingen waarbij we vooreerst een maatregelenpakket uitgerold hebben en daarna een dieptebevraging over de impact van de crisis bij de verenigingen. Met het bestuur hebben wij beslist om de noden te detecteren en in het college zijn wij overeengekomen om een aantal kosten kwijt te schelden en het inkomstenverlies te compenseren.”

Elke euro van dit noodfonds gaat naar de plaatselijke verenigingen Arnold Wittenberg Schepen Van Impe verduidelijkt daarna het driestappenplan dat door het bestuur werd opge-

Ook tijdens de lockdown gaf de stad steun aan de scholen Marc Van Aperen

Verenigingen Vanuit de oppositiepartij CD&V werd de steun aan het verenigingsleven als bijkomend punt op de agenda gezet. Dit geeft aanleiding tot vinnige discussie en een tijdelijke onderbreking van de raadszitting. In haar betoog benadrukt raadslid Tinne Rombouts nogmaals de gevolgen van

10

Na een lange discussie wordt er eindelijk gestemd over de compensatie van inkomstenverlies bij de verenigingen. Het heeft veel voeten in de aarde gekost voor iedereen weer aan hetzelfde zeel trok.

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


VANUIT HET STADHUIS wel om de inhoud van dit punt al dan niet goed te keuren. Ik vraag u uitdrukkelijk als voorzitter van álle raadsleden om de stemming over dit punt. Waarom niet in drie seconden stemmen, alleen omdat het van de oppositie komt?” Deze impasse blijft zo nog even doorgaan tot raadslid Leemans (Anders) het woord neemt. “Wanneer een fractie op een wettelijke manier een voorstel doet, moet er over dit punt gestemd worden, tenzij deze fractie haar voorstel zou terugtrekken”. Hierop vraagt fractieleider Hilde Vermeiren in naam van CD&V een schorsing van 10 minuten aan. Bij terugkeer vraagt zij resoluut de stemming: “Dit punt werd goed geagendeerd en moet dus gestemd worden, in het belang van alle burgers.” Wanneer raadslid Leemans de intussen opgezochte regelgeving voorleest, is ook schepen Wittenberg overtuigd om over te gaan tot stemming. Alle aanwezige raadsleden keuren unaniem het voorstel goed. Een vijftal leerlingen van het Seminarie die als opdracht deze gemeenteraad volgden, waren intussen al lang vertrokken en misten zo gelukkig dit minder fraaie schouwspel. De werking van vele verenigingen heeft lange tijd stilgelegen. Nu de lidgelden terug vernieuwd moeten worden hopen de verenigingen iedereen aan boord te kunnen houden. steld. Vooreerst zouden de verenigingen gevraagd worden om hun verliezen mee te delen. Daarnaast wordt er een verdeelsleutel opgesteld om tegemoet te komen aan de meest acute noden en tot slot zullen de budgetten verdeeld worden. Deze bedragen zullen voor 70% nog dit jaar uitbetaald worden, de overige 30% volgt dan in 2021.

Impasse Raadslid Rombouts is blij dat het bedrag van 265.000 euro rechtstreeks naar de verenigingen zal gaan, maar vraagt toch de uitdrukkelijke stemming om hier definitief de keuze voor een compensatie voor het inkomstenverlies te beslissen. Er ontstaat een discussie over een uitspraak

in de vorige gemeenteraad, die nu door schepen Wittenberg als een fout wordt toegegeven. De spanning loopt weer op, waarop de burgemeester aangeeft verbaasd geweest te zijn over de communicatie hierover op facebook als zou het college alle geld in eigen zak steken. Zowel de burgemeester, schepen Wittenberg als voorzitter Vissers vragen zich openlijk af wat de zin van een stemming over dit punt nog is. “Alles is besproken, genoteerd en toegezegd door het college” aldus de voorzitter die de stemming vraagt om al dan niet over dit punt te stemmen. Waarop raadslid Rombouts herhaaldelijk aandringt om over de inhoud van het agendapunt te stemmen. “Wij vragen niet of dit punt al dan niet ter stemming moet voorgelegd worden, maar

Live uitzending Volgens fractieleider Hilde Vermeiren zenden verschillende gemeenten hun gemeenteraadszitting live uit. Dit is handig om later te herbekijken en het komt de openheid ten goede, aldus het raadslid. Zij vraagt dan ook om de volgende gemeenteraad van oktober live uit te zenden en de opname ter beschikking te stellen van de raadsleden. Schepen Wittenberg staat wel open voor dit initiatief maar is van mening dat dit pas voor volgend jaar zal zijn. De vorige maanden was de gemeenteraad via livestream te volgen op de pc of laptop en waren er aanvankelijk 37 en 41 volgers. De twee laatste zittingen konden nog maar 21 en 20 geïnteresseerden bekoren. (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

11


ACTUALITEIT

Lies Adriaensen werkt op de Intensieve Zorgen in AZ Turnhout

“Zo’n situaties vergeet je nooit meer” MEER - Op de Intensieve Zorgen afdeling (IZA) in Turnhout verpleegt en behandelt Lies Adriaensen samen met haar collega’s patiënten die zeer ernstig ziek zijn. Bij deze patiënten zijn één of meerdere belangrijke lichaamsfuncties ernstig bedreigd zodat ze nood hebben aan medische apparatuur en speciaal opgeleid personeel. Tijdens de Covid-19 uitbraak lagen patiënten er vaak aan zuurstof of beademing, een aantal overleefden de ziekte niet. Zelfs voor wie er professioneel op voorbereid is, kruipt dit niet in de koude kleren. Lies brengt verslag uit - en daar word je als lezer beslist héél stil en dankbaar van… In maart werden de eerste mensen in België ziek van het coronavirus, de ziekenhuizen werden voorbereid en er heerste bij het personeel een heel stresserende sfeer. Niemand wist wat er stond te gebeuren, niemand wist wat het Corona-virus was. We hadden in de voorbije jaren de Mexicaanse griep en de vogelgriep al over ons heen gekregen, dus we dachten dat we dit ook wel de baas konden. Naarmate de eerste patiënten opgenomen werden en er een lockdown werd afgeroepen, kwam er een zekere spanning, ook organisatorisch : operaties werden uitgesteld, een veelheid aan informatie die verwarrend en ontoereikend was. We kregen beelden uit het Italiaanse Bergamot die ons met verstomming sloegen. En toen werd het stil… want de toestroom bleef uit.

Stilte voor de storm Half maart zaten we met 2 à 3 positieve patiënten op IZA en zo bleef het ook een tijdje. We hebben 15 bedden op Intensieve Zorgen. De Covid-19 patiënten werden gescheiden van de mensen die virusvrij waren. We hebben vier kamers in isolatie geplaatst, gebruiksklaar tegen de grote stroom die komen zou. Vanaf patiënt 6 is onze dienst heel snel beginnen vollopen. De afdeling werd in twee gedeeld (een Covid-zone en een niet-Covid zone) met een doorkijkraam zodat we nog met elkaar konden communiceren, en dat was best akelig in het begin. Toen kregen we pas door hoe ernstig de situatie was.

vooral de onzekerheid die ons bezig hield. Hoelang moeten we dit nog dragen? Gaat dit ons wel beschermen? Je moet weten dat we toen nog vrij weinig afwisten van het Covid-19 virus.

Tekorten We moesten ook heel voorzichtig zijn met al het materiaal omdat er in heel het land aan alles een tekort was. Dagelijks was er de dreiging van een tekort aan mondmaskers, beschermingskledij. Ook toen weer die onzekerheid: hoe moeten wij straks gaan werken wanneer het materiaal op is? Iedereen was bang dat zijn eigen veiligheid in het gedrang ging komen. Het ziekenhuis lanceerde zelfs een oproep om mondmaskers in te zamelen. Daar is massaal op gereageerd. Ook hier in Hoogstraten heb ik heel veel van deze maskers gekregen van kippen- en varkensbedrijven, ook andere bedrijven die nog voorraden FFP2 en FFP3 maskers hadden liggen. Dat heeft ons echt geholpen, want wij hadden die materialen niet meer in het ziekenhuis. De FFP2 en FFP3 maskers en ook schorten werden noodgedwongen herbruikt na grondige sterilisatie. Eén masker werd maximaal twee keer gesteriliseerd zodat het in totaal drie keer gedragen kon worden. Zo’n groot tekort was er op dat ogenblik

Ruimtepak Al weken waren we ons aan het voorbereiden: in welke volgorde we onze uniformen moesten aan- en uitdoen, hoe de handen ontsmetten. Het pak dat we moesten dragen was vreselijk. We moesten elkaar helpen om het aan te doen. We leken wel ruimtevaarders.

De afdeling loopt vol Vrij snel kregen we te horen dat we de Covidpatiënten op hun buik moesten leggen om de longen beter te laten ventileren. Daar moest je wel met 5 verpleegkundigen voor zijn om één patiënt te draaien. Ondertussen kregen we meer en meer besmette patiënten. De geïmproviseerde scheidingswand in onze afdeling werd er uitgehaald om plaats te maken voor een volledige Covid-afdeling met 15 bedden. De werkdruk werd ongenadig hoog: we moesten op 2 afdelingen werken binnen de intensieve zorg. Je moet weten dat de zorg op IZA 24 op 24u heel veel vraagt van het personeel. Op sommige andere afdelingen in het ziekenhuis was het dan weer rustig. Niet noodzakelijke ingrepen werden uitgesteld. Heel wat personeel van deze afdelingen kon inspringen bij ons, wat niet evident is want deze verpleegkundigen waren die zorg op IZA niet gewoon. Hen inscholen en opleiden bovenop onze zware taken was voor iedereen een heel zware opgave. Zij hebben dat allemaal met veel idealisme en goede wil heel goed gedaan. Door de stijgende personeelsdruk zijn er ook heel wat halftijds werkende collega’s, die halftijds werkten, voltijds ingeschakeld geworden en hebben velen hun verlofdagen opgeofferd.

Dubbele shiften Eind maart, begin april was de toeloop zo groot geworden dat zelfs de recovery-afdeling in ons operatiekwartier tijdelijk werd ingericht als extra Intensieve Zorgen zone voor de zware Covid-patiënten. De recovery-afdeling leek toen haast op de chaos die we kennen uit de beelden van de ziekenhuizen in Bergamot.

De eerste dagen hebben collega’s moeten huilen als ze het pak uit deden. Eenmaal je het aan had, kon je minstens vier uur lang niet pauzeren, eten, naar het toilet. En als je pech had, bij grote drukte, kon je acht uur lang niet uit je pak.

Dat weekend vergeet ik nooit meer. We draaiden toen dubbele shiften om alles technisch en organisatorisch in orde te brengen. Op alle Covid-afdelingen moest er beademingsapparatuur aanwezig zijn. Patiënten die aan de beademing liggen, brengen we namelijk in een diepe slaap om het beademen te vergemakkelijken, ze krijgen spierontspanners om ze niet tegen te laten ademen.

Dat is niet aangenaam werken, maar het was

Eénmaal aan de beademing is dat meestal voor

12

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


ACTUALITEIT minstens 3 weken. Op onze afdeling zijn er maar een drietal patiënten geweest die enkel zuurstof kregen, de rest lag allemaal langdurig aan de beademing. Drie weken is ontzettend lang en vraagt ook een lange, uitputtende revalidatie. Het was ons heel snel duidelijk dat bij Covidpatiënten de longen in heel slechte staat waren, een kleine minderheid kreeg te maken met orgaanfalen.

Geen kans meer Ook in de andere afdelingen van het ziekenhuis verzorgde men patiënten die besmet waren met het virus. Enkel de coronapatiënten die er het ergst aan toe waren kwamen op intensieve zorgen terecht, de anderen werden verzorgd op gewone verpleegafdelingen. Op een gegeven moment waren er naast Intensieve Zorgen nog drie verpleegafdelingen volledig ingenomen door coronapatiënten. Ook hier zijn heel veel verpleegkundigen van diensten waar het rustig was, gaan helpen. Maar ook op die afdelingen waren er patiënten die er heel erg aan toe waren. Zo erg dat ze zelfs geen kans meer maakten op de IZA. Er zijn op korte tijd toen heel wat mensen gestorven aan het virus. Tegen de tijd dat we onze covid-afdelingen konden sluiten, waren er 44 patiënten gestorven aan corona in heel het ziekenhuis.

Gedwongen keuzes De overlijdens op onze afdeling betroffen meestal oudere mensen of mensen die onderliggende lichamelijke problemen hadden, met een voorgeschiedenis. Maar er zijn er ook veertigers en vijftigers beademd geweest en is er zelfs een patiënt gestorven van vooraan in de veertig. Op de gewone afdelingen nam de druk op een bepaald moment zo toe dat er keuzes moesten worden gemaakt. Niet iedereen kon doorverwezen worden naar intensieve. Toen werd er noodgedwongen gescreend op leeftijd, welke overlevingskansen zijn er nog… Want je weet dat er geen medicatie is tegen het virus. Zuurstof en comfort konden wij toedienen. En dan maar hopen dat de patiënt het gaat halen. Die psychologische druk weegt op je. Heel die eerste bewogen weken hebben bij ons heel veel indrukken nagelaten. Wij werden overspoeld met zwaar hulpbehoevende mensen en wij hadden de indruk dat we hen niet alle hulp konden geven waar zij recht op hadden. Ook de familie kon geen bezoek brengen aan de patiënt. Wel telefoneerden wij, de verpleegkundigen en artsen, dagelijks naar de familie om de gezondheidstoestand door te geven.

Familie En hoe vaak hebben we tegen de familie moeten zeggen dat de situatie kritiek bleef, dat we moesten afwachten. Stel je voor dat je dan wekenlang niet op bezoek kan komen, dat is haast onmenselijk.

Ik herinner me een dame die omwille van haar verslechterde situatie naar de beademing werd gebracht. Zij wist dat haar longen fel achteruit gingen en dat we haar voor lange tijd in slaap moesten doen. De dame vroeg of ze nog één keer naar huis mocht bellen. Zij wilde afscheid nemen. Daar vloeien tranen, ook bij ons. Gelukkig heeft die dame het overigens gehaald. Er zijn ook patiënten geweest die geen afscheid konden nemen en het niet hebben gehaald… Ook was er een patiënt die drie maanden op onze afdeling heeft gelegen. Wij dachten dat zij het niet ging halen. Haar longen waren echt in vreselijke toestand. Ik herinner me nog het videobericht naar haar familie. Tranen rolden uit haar ogen. Ook wij zitten dan met een krop in de keel een potje mee te huilen. Wij konden onze tranen niet eens afvegen omdat we met onze handen nergens aan mochten komen. Zo’n situaties vergeet je nooit meer!

Wij konden onze tranen niet eens afvegen Eind april, na de hevigste opstoot, is er op onze afdeling met mondjesmaat bezoek toegelaten, beperkt weliswaar, maar goed, een patiënt kijkt daar wel naar uit.

Zo mag niemand sterven… Als de patiënt stervende was kon een beperkt aantal familieleden de mogelijkheid krijgen om afscheid te nemen. Hier waren wel strikte voorwaarden aan verbonden: beschermkledij dragen, de stervende niet aanraken en op 1,5 m afstand blijven. Maar velen zijn alleen gestorven.

In normale tijden wassen wij dan het lichaam en maken we de patiënt mooi voor de familie en naasten. Maar de instructies van de overheid waren hier heel duidelijk. De overledene moest zo snel mogelijk de afdeling verlaten. Het lichaam werd in een lijkzak gestoken, dichtgeritst en weggebracht. We mochten geen risico’s nemen.

Dit voelt aan als een onmenselijk ritueel Dit voelt aan als een onmenselijk ritueel, het ging zozeer in tegen de ethiek van ons beroep dat we het daar heel erg moeilijk mee hadden.

Applaus Tijdens die eerste lockdown hebben we gelukkig ook heel veel warmte gevoeld van de mensen. Iedereen was bereid om ons te helpen. Op de Meerseweg, maar ook op andere plaatsen in Hoogstraten hebben ze elke avond buiten gestaan met witte vlaggen en in hun handen geklapt, tot de lockdown voorbij was. Dat heeft ons allen wel ontroerd. Op dit ogenblik (we zijn nu half oktober) voelen we dat de spanning aan het terugkomen is in de ziekenhuizen. Maar we zijn er klaar voor. We weten wat ons te wachten staat. We hebben ons deze keer kunnen voorbereiden. Normaal staan er op onze afdeling 15 intensieve bedden. Als het nodig is kunnen we onmiddellijk opschalen naar 21. Er zijn de afgelopen weken al trainingen geweest met personeel om ons te komen versterken wanneer het nodig is. Wat ik zeker nog wil meegeven aan alle mensen: hou afstand, zet je mondmasker zoveel mogelijk op en beperk je contacten. Hou je aan de basisregels dus… (pm)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

13


14

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


STRAAT IN DE MAAND

Jal/Heerle - Meerle

Jal, de straat die niet bestaat…?

HJ EEaRlLE

MEERLE - Jal, iedere Meerlenaar weet waar dat is. De meesten weten ook dat de straat eigenlijk Heerle heet. Maar die naam hoor je haast nooit vernoemen, iedereen in Meerle zegt immers Jal. Een postbode uit vroeger tijden wist ons te melden dat brieven met adres en een huisnummer op ‘Jal’ op de juiste bestemming werden afgeleverd, ook al bestond de straat officieel niet. We weten ook niet waar het voor staat, waar de naam Jal vandaan komt. Taalkundig vinden we er niets van terug, ook als toponiem is het niet te verklaren. Gehuchten, dorpen, steden en landstreken kregen vaak hun naam door de geografische verschijningsvorm, de persoon die er woonde, of een gebeurtenis die er plaatsvond. Geografische verschijningsvormen in plaatsnamen zijn te onderscheiden in landschappen (berg, duin, bos), bodemgesteldheid (zand, veen, zout) en menselijke activiteit (dam, burg, kanaal). Niets van dat alles is evenwel toepasselijk op de naam Jal. Gissen dus. We moeten al flink uitwijken om ergens een spoor van het woord “jal” terug te vinden in toponiemen - zoals het Deens (waar de vorm “jal” verwant is aan het woord “yellow”, geel), of het Frans (Jalhay nabij Luik, betekent gele heide). Of gaat het om een verbastering van de tweede lettergreep (met een zgn. schwaklank) in de Kempense uitspraak voor Meerle (“Miejel”)? Misschien dat de bewoners van Jal, of van Heerle dus, meer kunnen vertellen?

Klinkende namen Ook al vinden we in de geschiedenis niet direct een spoor van Jal, dan wordt Heerle al heel vroeg vermeld. In het boek ‘Meerle door de eeuwen heen’ van Kanunnik Jansen en Burgemeester Van Nueten (1922) lezen we: “Nevens Rooy ligt Heerle, belangrijk gehucht dat volgens zijnen naam als zijne bewassing herinnert aan eene houtrijke plaats. Daar strekte zich vroeger het Noorderhout uit, maar dit bosch is zowel als de benaming verdwenen. In de nabijheid liggen de gronden: de Bollekens, de Withagen, de Zilldonken, die tot den hoogsten ouderdom behooren. Er wordt reeds in 1312-1350 melding gemaakt van Heerle; in de stichtingakte der kapellanij van Meersel in 1438, wordt een stuk grond de Langdonck genoemd, te Heerle gelegen. De hertogen van Hoogstraten bezaten hier eene groote hoeve, het Hof van Vlaanderen, op het einde van de 18e eeuw, ruime Kempische woning volgens eene type der hertogen systeem eigen. De graven, hunne voorzaten, kwamen hier ook dikwijls ter jacht.” Omstreeks 1845 moesten de Hertogen van Salm Salm, die 15% van de Noordkempische grond

in hun bezit hadden, noodgedwongen door schulden en door een erfeniskwestie een groot deel van hun gronden verkopen. Vanaf dan verschijnen klinkende namen als Rolin, Jacquemyns, Voortman, Stas de Richelle, ….. De eerste gronden die Voortman en Jacquemyns hier kopen, komen uit die spraakmakende publieke verkoop van de eigendommen van de hertogen van Salm-Salm. Voortman en Jacquemyns kopen op 16 en 17 mei 1845 in totaal 239 ha daarvan. Het zijn o.a. de Heerleshoeve, de Mosthoef, een jachthuis en een hoeve op Heerle. Eerst Jacquemeyns, later Stas de Richelle, had de meest gronden en hoeven op de zuidzijde van Heerle zijn bezit, de noordzijde behoorde geheel tot de bezittingen van de familie Voortman. De laatsten hebben ook vandaag nog heel wat gronden in hun bezit, vanaf de Lembeek aan de Ulicotenseweg tot de Lage Rooy. Stas de Richelle verkocht voor zijn overlijden bijna al zijn boerderijen en gronden aan de toenmalige pachters. Een aantal van hen of hun nazaten vinden we nog steeds op Jal.

Vergezichten Jal - of Heerle dus - wordt gekenmerkt door mooie weiden, akkers en bossen. Was het tot een 10-tal jaren terug vooral veeteelt die er de hoofdtoon voerde, dan zijn het nu vooral graslanden en ook enkele glastuinbouwbedrijven. Vanaf de Ulicotenseweg is het bos, dan vooral weiden en akkers, met mooie vergezichten. Aan de grens met Minderhout opnieuw bos. De straat is eigenlijk een lange betonbaan, waar soms nogal hard gereden wordt wegens weinig verkeer. Veel fietsers ook, Heerle is de verbinding tussen de Elsakker en de Blauwbossen en verder naar Hal en Castelré. Of via de Gouverneursbossen de grens over naar de Strumpt. Het is er heerlijk fietsen. En het is er heerlijk wonen, dat bevestigen ons de bewoners die ons hun verhaal deden.

De bewoners Stan Boudewijns en To Martens

“’t Is plezant om iedereen samen te zien” Stan is ondertussen de oudste bewoner van Jal. Hij kwam er 88 jaar geleden ter wereld en is er DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

15


STRAAT IN DE MAAND nooit weggeweest. Op de Rooy ging hij To Martens halen en ze zijn ondertussen 60 jaar gelukkig getrouwd. Stan: ‘Neen, ik zou niet weten waar de naam Jal vandaan komt, ik heb nooit anders geweten. Mijn vader boerde hier al van in 1926, nonkel Louis nog langer en ook van hen heb ik nooit iets anders gehoord dan dat ze op Jal woonden. Heerle wordt alleen gebruikt op officiële documenten. Alles was hier van Stas, nonkel Louis huurde al van hem. Hij kwam aan onze vader zeggen dat de boerderij van Jaan Vermeiren te huur kwam en toen is hij ook van de Vogelenzang naar hier gekomen. Zo werden de twee broers buren. Ondertussen wonen er heel wat Boudewijnsen op Jal. Op Heerle, het dichtste tegen Minderhout aan, en op de Paddegracht. Allemaal familie van ons. Nakomelingen van onze grote familie, we waren thuis met achten. Ik was de vijfde in de rij. Ik heb altijd thuis gewerkt en als we getrouwd zijn in 1960 zijn we hier blijven boeren.

Stan Boudewijns en To Martens Ja we waren dees jaar 60 jaar getrouwd, maar door dat virus hebben we niet kunnen feesten. We hebben het uitgesteld naar volgend jaar, maar we weten niet of het dan al gedaan zal zijn.’

Jal dreef vanaf Ulicotenseweg ‘We hebben hier altijd graag gewoond. Ik zoek hier niet weg te gaan’, zegt ook To, ‘tot zolang dat we kunnen’. Ze konden hier ook goed feesten. ‘Vroeger was er Jal Kermis, met O.H. Hemelvaart. Bij Het Hof van Vlaanderen, dat toen een café was, stond een tent en er kwam een jazzke. ’s Zondags waren er volkspelen. Die kermis trok veel volk. Maar toen Klessens stopte met zijn spiegeltent is ook de kermis gestopt. Want we gingen kijken naar een andere grote tent en vielen om van de prijs: 60.000 frank. Dat konden we niet opbrengen. We waren al blij dat de affiches en zo konden betalen,’ lacht Stan. ‘Nu is er nog elk jaar is een buurtfeest op de laatste zaterdag van augustus. Daar komt heel Jal op af. En ook een nieuwjaarsborrel. Maar dit jaar is ook dat allemaal in het water gevallen. Hopelijk komt het nog terug, want het is heel plezant om iedereen samen te zien!’

Jos Laurijssen en Julia Geerts

“Ge moet goed mee kunnen drinken als er feest is”

Jos Laurijssen en Julia Geerts Een beetje verder richting Meerle wonen Jos en Julia in een gerestaureerde boerderij. ‘Wij zijn hier komen wonen vanwege die boerderij. Toen we getrouwd waren zijn we specifiek op zoek gegaan naar een oude boerderij om zelf op te knappen. Dat hoefde niet per sé hier te zijn, we zijn op meerdere plaatsen gaan kijken. Tot in Merksplas toe. Maar deze viel in de smaak, al hadden we toen niet direct connecties met deze buurt.’ ‘Van vroeger wel’, zegt Julia, ‘want mijn moeder is opgegroeid in het Hof van Vlaanderen. Ze is na haar huwelijk in Castelré gaan wonen en daar ben ik geboren en opgegroeid. Jos is van Minderhout afkomstig. In 1984 zijn we naar hier gekomen, en altijd heel content geweest. Ook al was het een groot werk om het helemaal op te knappen en alles in te richten.

Een weids uitzicht...

16

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

We zijn hier ook direct goed ingeburgerd. We waren wel niet van hier, maar de meeste mensen kenden onze ouders. Als ze weten van wie ge er ene zijt, staat ge al een heel eind in Meerle. En ge moet goed mee kunnen drinken als er feest


STRAAT IN DE MAAND is’, weet Jos. ‘Al van in de namiddag. Ik heb er altijd versteld van gestaan. Die mannen waren dan tegen het avondeten goed in de wind. Dan gingen ze eten en de koeien melken en dat kwamen ze terug en ge zag er niks aan. Ze gingen de hele avond door. Al goed dat ik geen koeien moest melken, daar zou niet veel van terecht gekomen zijn!’ Dat goed ingeburgerd zijn vertaalde zich als snel in engagement. Jos: ‘Vroeger waren er twee buurtbesturen: een van Voorjal en een van Achterjal. De scheiding liep hier een klein beetje verder. Kermis vierden ze samen, maar een gouden bruiloft, dat was per deelgebuurte. Er was echter al lang geen gouden bruiloft meer geweest tot die van Sjarel en Anna Adriaenssen. Jal wilde graag een grote stoet en dus staken de besturen van de deelgebuurten de koppen bij mekaar. Toen is beslist er één gebuurte van te maken met één bestuur, bestaande uit vijf koppels. Dat werd toen verkozen. Ik werd voorzitter. En dat is nu nog altijd zo, Sjarel en Anna zijn al lang dood…’ Van nieuwe verkiezingen wordt niet gesproken: ‘Het lijkt een beetje op een sovjet-republiek’, zegt Jos lachend. Ze organiseren nu elk jaar een buurtfeest eind augustus en een nieuwjaarsborrel, soms gepaard aan een winterwandeling. ‘Heel plezant. Dit jaar hebben we moeten overslaan, we hopen volgend jaar terug allemaal samen te kunnen komen. We hebben het hier heel goed, hoor’, zeggen Julia en Jos unisono.

Rosa Boudewijns

“Ideaal wonen hier, zo open, zo veel natuur”

Mijn moeder zei nog, daar gaat ge toch niet heen hé, zoveel werk. Maar dat werk geraakte gedaan en nu woon ik hier prachtig. Een doodlopend zijsprongetje van Heerle. Geen verkeer en achter en naast mij een heel weids uitzicht tot op de Paddegracht en het bos van Heerles Hof. Ik kende hier natuurlijk veel mensen, ik was hier meteen thuis. En ik doe graag mee aan het buurtfeest. Het is ideaal wonen hier, zo open, zo veel natuur. Zolang ik kan, zal ik hier blijven wonen. Op een appartement zie ik me niet gaan wonen.’

Hans Jansen en Marianne Smolders

“De omgeving is paradijselijk” Het eerste huis van Jal als je van de Ulicotenseweg komt is een mooi gerestaureerde boerderij die nog steeds behoort tot het domein van de familie Van Den Boogaerde. Het landhuis zelf staat in het bos. De bewoners van het huis zijn Hans en Marianne Jansen. ‘We wonen hier sedert april 2017. Voorheen hebben we 20 jaar op de Elsakker gewoond. We zijn bevriend met Lionel en toen dit vrij kwam, konden wij het huren. We hebben niet getwij-

feld. De woning is prachtig, de omgeving paradijselijk. Op de Elsakker was het ook goed’, zegt Hans, ‘maar daar hadden we maar een heel klein huis. Dat ging best, we zijn maar met ons tweeën. Maar dit is niet te vergelijken.’ Hans en Marianne hebben een heel grote en mooie tuin, met heel wat dieren: kippen, ganzen, schaapjes, twee pony’s, een poes. Marianne: ‘Best veel werk om alles te onderhouden, maar het is ook ontspannend om buiten te kunnen zijn. We werken samen - verkoop en leggen van parket - en hebben het best druk. Al meer dan drie maanden helemaal volgeboekt. Dus is het fijn in het weekend in zo’n mooie omgeving te kunnen verblijven. We mogen door heel het domein wandelen. Echt plezant, we houden van de natuur.’ Ze zijn misschien de meest recente bewoners van het gebuurte Jal, maar zijn meteen ingeburgerd. Hans is geboren en getogen in Meerle. ‘Toen we hier net woonden was er meteen een gouden bruiloft en die hebben we flink mee gevierd. Ook met de barbecue en de nieuwjaarsborrel zijn we present.’ En hoeft het nog gezegd, ook Hans en Marianne hopen nog lang op Jal te kunnen wonen. (jaf)

Rosa Boudewijns Rosa woont in een van de geklasseerde ‘boerenarbeiderswoningen’, die nog stammen uit het grote landbouwproject van Jacquemyns, één van de nieuwe grootgrondbezitters van de ‘Koop van de eeuw’. ‘Ik stam van de Boudewijnsen van de Paddegracht en heb eerst samen met mijn man een varkensbedrijf uitgebaat op Hal. Maar mijne man Louis is plots gestorven in 1994 en het was te moeilijk voor mij om het bedrijf alleen te blijven voortzetten. In 2002, met Valentijn, heb ik dan dit huis gekocht en in 2003 ben ik er komen wonen. Het moest helemaal vernieuwd worden.

Hans Jansen en Marianne Smolders DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

17


ACTUALITEIT

Overheid legt sluiting op, Horeca Hoogstraten schrapt winterprogramma

COVID-19 vreet aan de omzet en de gezelligheid HOOGSTRATEN - In Vlaanderen zijn er 36.000 horecazaken, die samen 80.000 mensen tewerkstellen en een omzet van tien miljard euro genereren. Nu de coronapandemie veel activiteiten onmogelijk maakt, is het belangrijk dat deze sector een goede ondersteuning krijgt, ook in Hoogstraten. De Hoogstraatse Horeca is alvast vragende partij. Maar sinds ons gesprek drukte de federale overheid het gaspedaal nog flink verder in: alvast tot half november moeten alle zaken de deuren sluiten, er zouden steunmaatregelen komen. Aan tafel zitten Paul Snoeys, naast uitbater van de Gulden Coppe ook bestuurslid van Horeca Vlaanderen, Ben van de Zegel (De Jachthoorn), Inge Aerts (Het Begijnhof). Samen vertegenwoordigen zij het bestuur van HoHo, de Hoogstraatse Horeca.

ook daarbuiten liet gelden. Die waren strenger waren dan de federale maatregelen: tafels van vier, registratieplicht voor elke persoon aan tafel, lockdown om 23 u en nadien een avondklok.

Dit was wel de wereld op zijn kop

Gouverneur DHM: Hoe waren de voorbije maanden voor jullie? Paul Snoeys: We komen nu uit de zomerperiode, die heel verwarrend is verlopen, en gaan nu naar de winter, die heel bepalend gaat zijn voor heel wat zaken. We weten op dit ogenblik niet wat het virus gaat doen, welke maatregelen daar tegenover staan, wanneer het vaccin beschikbaar is. Ben van de Zegel: De zomeromzet was goed tot de gouverneur van Antwerpen maatregelen uitvaardigde, die eigenlijk voor de stad Antwerpen waren bedoeld, maar deze zware maatregelen

Paul Snoeys Paul: Mensen durfden niet meer op café of restaurant en gingen dan maar in eigen tuin mensen uitnodigen. Tuinfeesten, BBQ’s, het was mooi weer en daar waren er geen controles op het aantal personen per tafel. Dit was wel de wereld op zijn kop. Bij ons werd alles netjes georganiseerd, controle hier, handgel daar. Wij hielden alles strikt in de hand, hadden een controlerend gegeven. Het was toch te verwachten dat door die strenge maatregelen meer feestjes en bijeenkomsten zouden zijn in de privésfeer.

Paul Snoeys, Inge Aerts en Ben Van de Zegel op veilige afstand van elkaar…

18

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Besparen Inge: Bovendien mochten de Nederlanders ook niet meer naar de provincie Antwerpen en aangezien wij een grensgemeente zijn, heeft dit heel veel omzet gekost. Ben: In Breda of Zundert kon alles en hier helemaal niets. Het was alsof men tegen de inwoners van Vlaanderen wilde zeggen: ga niet naar de provincie Antwerpen want daar zijn ze allemaal besmet, dus ga best naar de andere provincies van ons land. Inge: Juni en juli waren weliswaar best goede maanden voor ons, velen gingen niet op vakantie, dus wij kregen aardig wat volk over de vloer. Maar toen die nieuwe maatregelen werden uitgevaardigd ging alles weer naar af. Op den duur weten klanten niet meer wat er allemaal gaande is en hoe het nu moet. DHM: Als klanten gaan besparen op reizen


ACTUALITEIT

In Breda of Zundert kon alles en hier helemaal niets Ben van de Zegel gaan ze dan niet meer uitgeven bij een restaurantbezoek? Paul: Daar merken wij niet veel van, de omzet per tafel is eerder gezakt. In plaats van een menu neemt men nu een hoofdgerecht. Een fles Sancerre wordt nu vervangen door de huiswijn. Mensen gaan in deze onzekere tijden wat voorzichtiger om met hun uitgaven. Inge: Vroeger werd er misschien een fles wijn meer open gedaan, maar dat is allemaal verleden tijd. Paul: Vanaf 8 juni werd het reizen mondjesmaat toegestaan en werden er andere versoepelingen toegestaan. Ik denk dat de slechtere coronacijfers daarna, eerder in die hoek moet gezocht worden.

Compensatie DHM: Dus wordt er in Brussel niet naar jullie geluisterd? Paul: Door de goede onderhandelingen die wij als sector hebben gedaan en door de gepaste maatregelen die we getroffen hebben, hebben wij van alle sectoren de meeste compensaties

gekregen. Er zijn de hinderpremies en tijdelijke werkloosheid maar ook een aantal specifieke horeca-gerelateerde maatregelen, zoals een BTW-verlaging, hebben wij binnen gehaald. Al tijdens de lockdown in het voorjaar waren wij met besprekingen bezig om maatregelen, zowel financieel als praktische, uit te werken voor de heropstart later op het jaar. Ik moet toch zeggen dat een aantal getroffen sectoren erg laat zijn wakker geschoten, zoals de evenementensector en de cateraars. Misschien ontbreekt het bij hen aan een overkoepeling die hun belangen verdedigt. DHM: Hoe kijken jullie naar de nabije toekomst? Paul: Het stadsbestuur is op alle vlakken meegaand geweest om ons te steunen. Men heeft regelmatig aan ons de vraag gesteld welke steunmaatregelen er nodig waren omdat men wist dat de horeca anders ging afstevenen op een ramp. Maar we weten ook wel dat het stadsbestuur heel beperkte middelen heeft om ons te helpen. De uitbreiding van de terrassen zal wel een blijvend gegeven worden voor de winter en ook voor volgend jaar. Ben: Spijtig genoeg hebben wij ons winterprogramma helemaal moeten schrappen. Het zag er veelbelovend uit, maar het risico is op dit ogenblik weer te groot. We planden eind november een grote intrede van de Sint, een kerstmarkt met schaatsbaan voor enkele weken, kraampjes, kortom een winterse gezelligheid op de Vrij-

Vroeger werd er misschien een fles wijn meer open gedaan Inge Aerts heid. Niet dus, we verschuiven dit noodgedwongen naar volgende jaar. Paul: Weet je, ik ben toch wat bezorgd over de nabije toekomst. Er zijn heel wat maatregelen doorgevoerd om financieel overeind te blijven. Ik heb het nu over uitstel van betaling van sociale lasten, BTW-verlaging,…Maar uitstel is geen afstel. Eind van dit jaar moeten heel wat gecumuleerde bijdragen afgerekend worden aan de overheid of sociale secretariaten. Bedrijven die daar geen rekening mee hebben gehouden dreigen dan failliet te gaan. Als je ziet dat in de Antwerpse hotelsector een bezettingsgraad is van nog geen 10%, dan weet je dat heel die sector momenteel op een hellend vlak staat. We sluiten af met een bakje troost en komen binnenkort terug op dit onderwerp. Want er is nog veel te vertellen. Het goede nieuws is dat Paul Snoeys binnenkort de provinciale voorzitter wordt van Horeca Vlaanderen. Het minder goede nieuws kent u beslist al: sinds half oktober zijn alle zaken noodgedwongen voor minstens een maand gesloten. Een en ander wordt vervolgd… (pm)

Doe d eg chec ratis k-u onlin p e

Uw adviseur voor kredieten & verzekeringen zowel voor particulieren als KMO’s bevoorrechte partner van

Van Huffel Verzekeringen Vrijheid 74 2320 Hoogstraten 03/314.46.10 vanhuffel@dvv.be www.van-huffel.be

FSMA:14593 A

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

19


RUIMTELIJKE ORDENING

Onderzoek toont dat Hoogstraten erg in trek is als toekomstige woonplaats

Hoeveel mensen zoeken een woning in het centrum? HOOGSTRATEN - Uit een onderzoek in de ruime omgeving van Hoogstraten blijkt dat Hoogstraten erg in trek is als toekomstige woonplaats. Volgens het studiebureau Why5 Research zouden 27.000 gezinnen het overwegen om mogelijk binnen de vier jaar in Hoogstraten te komen wonen. Maar waar komt deze studie plots vandaan en is de stad hier ook vragende partij voor? Why5 Research is een gerenommeerd onafhankelijk studiebureau met hoofdzetel in Berchem, maar ook een zetel in Dubai. Zij voert allerlei marktonderzoek uit en werkte eerder al voor onder meer de VRT, Brussels Airport en bedrijven als Telenet, CSpadel en Dela Verzekeringen. Een onderzoek naar de interesse voor een woning in Hoogstraten centrum gebeurde in de ruime omgeving op vraag van ICN Development.

Projectontwikkelaar ICN Development is een bvba, die als hoofdactiviteit vooral de ontwikkeling van residentiële woonprojecten heeft. De firma is gevestigd in de Burgemeester J. Van Aperenstraat 9A in Hoogstraten en is nauw verbonden met de familie Coenegrachts, waarbij de broers Jan en Nick de directiefuncties op zich nemen. Twee belangrijke partners in deze vastgoedontwikkeling zijn Immo Noord, gevestigd op de Vrijheid 147, en CW vastgoed. ERA Immo Noord, dat opgericht werd in 1984, is een vastgoedkantoor met meer dan 20 werknemers. Het kantoor is uitgegroeid tot een lokaal netwerk van 5 kantoren in Hoogstraten, Sint-Antonius-Zoersel, Brecht, Beerse en Brasschaat. Vastgoed CW is een samenwerking tussen de fa-

milie Coenegrachts en de familie Woestenborghs. Zij ontwikkelen samen vastgoed in de provincie Antwerpen en werken nauw samen met het kantoor Immo Noord en de aannemer Woestenborghs Bouwbedrijf. ICN Development is actief in België en in het Groothertogdom Luxemburg. In Hoogstraten voerde ICN heel wat projecten uit. Denken we maar aan het in opbouw zijnde Warandeproject, recht tegenover de Loenhoutseweg, het project Meerle ons Dorp, Ganzendries, Koolhof, Friswitsite, enz. Tal van andere plannen zitten nog in de pijplijn. De oude vakschool met de vroegere directeurswoning is er daar één van, maar ook een groot project tussen Vrijheid- TinnenPotstraat-Brouwerijstraat staat nog op het verlanglijstje. Het is duidelijk dat ICN zich opgewerkt heeft tot dé vastgoedmakelaar in Hoogstraten. Daarnaast heeft ICN ook een belangrijke tak waarmee zij investeerders zoekt voor tal van vastgoedontwikkelingen.

Woonbehoeften Om een zicht te hebben op de toekomst en deze voor haar ook veilig te stellen, nam ICN het onderzoeksbureau Why5 Research onder de arm om te peilen naar de woonbehoeften of -verlangens van de bevolking. Het bureau voerde een

onderzoek uit bij een kleine 2000 inwoners uit de brede regio van Hoogstraten. Niet enkel Hoogstraten en buurgemeenten ( “Noorderkempen” 282 bevragingen) maar ook verder gelegen gebieden (“Groot Antwerpen“ 1737 bevragingen) werden in het onderzoek betrokken.

Wat is de interesse in wonen in Hoogstraten? De doelstellingen van het onderzoek waren drieërlei. Vooreerst: wat is de interesse in wonen in Hoogstraten? Hoe groot is die interesse? Wie is er geïnteresseerd en wat zijn de concrete verwachtingen van de potentiële inwoners? Daarnaast peilde men ook naar het aspect duurzaam wonen en naar het imago dat Hoogstraten heeft.

Landelijke stad Uit de bevraging komt tot uiting dat vooral jonge mensen tot 35 jaar en ouderen boven de 55 interesse tonen om van Hoogstraten hun (nieuwe) woonplaats te maken. Jonge gezinnen blijken over het algemeen een positiever beeld hebben over Hoogstraten, vooral dan op vlak van bereikbaarheid, voldoende recreatie en faciliteiten, werkgelegenheid en veiligheid. Vooral de ligging midden van groene zones waar je goed kan ontspannen spreekt heel wat mensen aan. Mensen uit Hoogstraten of de onmiddellijke omgeving hechten veel belang aan het feit dat je met de fiets of te voet overal kan geraken (67%), dat Hoogstraten goed bereikbaar is (64%) en voldoende openbare diensten heeft (62%) maar ergeren zich aan het te drukke verkeer in de stad (63%). Voor mensen uit de verdere omgeving spreekt Hoogstraten vooral aan omwille van het landelijke karakter met vele groene zones (48%). 21% van deze groep vindt Hoogstraten een goede regio om in te investeren.

Intentie

De achterliggende zone tussen Vrijheid, Tinnen Potstraat en Brouwerijstraat zal waarschijnlijk niet lang meer onbebouwd blijven.

20

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Gekeken naar de intentie van de ondervraagden uit de ruime regio stelt het studiebureau vast dat bij de 55+ers 70 % geen interesse heeft om een nieuwe woonst te kopen of te huren. Bij de -35jarigen vertoont 83% wel deze intentie. Van deze laatste groep woont momenteel de helft in een huurhuis of nog thuis bij de ouders, de andere


RUIMTELIJKE ORDENING helft in een eigen woning. Op gans de populatie uit het ondervraagde gebied (383.000 gezinnen) zou 14% overwegen om binnen een termijn van vandaag tot 10 jaar een nieuwe woning te huren of te kopen in Hoogstraten. In een periode binnen de 4 jaar zou dit percentage ongeveer 7 % zijn, wat neerkomt op een potentieel van 27.000 gezinnen. Bij -35 jarigen zouden vooral de veranderde gezinssituatie (34%), de betere financiële toestand (19%) en de wens om eigenaar te worden van een eigen woning (33%) de voornaamste redenen zijn om te verhuizen. Ouderen boven de 55 jaar opteren dan meer om kleiner te gaan wonen (44%), dichter bij alle voorzieningen (25%) en de nabijheid van zorg (23%). De meeste aantrek voor Hoogstraten komt uit stedelijke gebieden (Antwerpen en Turnhout) aangevuld met de gemeenten gelegen rond de E19 zoals Brecht, Brasschaat, Wuustwezel en Schoten. Daarnaast zijn er heel wat mensen uit de gemeenten die in een driehoek liggen tussen E19 en E313 maar dichter bij Antwerpen, zoals Schilde, Brasschaat, Wijnegem, Zoersel, enz. Uit de bevraging blijkt ook dat toch 44% van de gecontacteerden opteren voor het wonen in een appartement. Dan gaat het vooral om 60-plussers (68%).

Een potentieel van 27.000 gezinnen

Conclusies Uit de studie blijkt dat Hoogstraten heel wat voordelen heeft als kleine stad met een landelijk karakter. Ze ligt immers vlakbij landelijke en groene zones, maar met voldoende levendigheid van een kleine stad. Ze is goed bereikbaar, ver genoeg maar toch dichtbij een grootstad. Ze is landelijk en rustig voor gezinnen, maar beschikt toch over voldoende faciliteiten en diensten. Daarom zou 7% van de huishoudens uit de

‘Meerle, ons Dorp’ is mede door vastgoedmakelaar ICN verwezenlijkt. brede regio rond Hoogstraten van plan zijn om in de komende 4 jaar een nieuwe woonst aan te kopen of te huren én overwegen daarbij Hoogstraten als mogelijkheid. Dit is dus een potentieel van 27.000 gezinnen.

Horeca en Unizo Op de persconferentie van vrijdag 9 oktober 2020 werden ook afgevaardigden van Horeca en Unizo gevraagd naar hun bevindingen over de resultaten van dit onderzoek. Paul Snoeys van brasserie De Gulden Coppe is tevens voorzitter Noorderkempen van de beroepsvereniging Horeca Vlaanderen.

Instroom van nieuwe inwoners in het centrum is heel belangrijk Paul Snoeys

zit nu in een crisissituatie en dit zelfs al van vóór de coronacrisis en heeft dringen nood aan meer omzet om overeind te blijven. De horeca heeft er dus alle belang bij om het kwalitatief en gevarieerd aanbod nog te kunnen uitbreiden. Een instroom van nieuwe inwoners dicht in het centrum zal voor horeca Hoogstraten heel belangrijk zijn, aldus Paul Snoeys. Eenzelfde verhaal horen we van Joris Mertens, vertegenwoordiger van de Unie van Zelfstandige Ondernemers. “Wij zijn aangenaam verrast als we deze getallen zien en juichen deze interesse zeker toe. Wij streven er als winkeliers naar om een gezellig centrum te creëren met veel beleving en we zien op de Vrijheid nog een mooi aanbod van allerlei panden, van groot tot klein. Wij hopen wel dat er een balans kan gevonden worden tussen een toename van de bevolking en een goede infrastructuur, want we zitten hier wel met het probleem van het verkeer. Maar wij zien het wel zitten”.

Wij zijn aangenaam verrast door deze cijfers

Hij bevestigt het aantrekkelijke van Hoogstraten met een levendig en gezellig centrum als één van de sterkste punten van Hoogstraten. Horeca

Joris Mertens

Visie Brita Van Rossum is projectverantwoordelijke van ICN Development. Zij licht tot slot de visie toe. “Wij hebben verschillende locaties in Hoogstraten waar we realisaties willen doen als projectontwikkelaar. Maar tot nu toe was er weinig bewijskader. Het was dus voor ons interessant te weten wat mensen die iets willen kopen op hun verlanglijstje hebben staan. Wij gaan vooral voor kernversterking. Dat is ook de visie van de Vlaamse overheid om niet meer het platteland vol te bouwen. Hoogstraten en Turnhout zijn aangeduid als kernen die nog aangevuld kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt dat er dus heel wat mensen overwegen om in Hoogstraten te komen DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

21


RUIMTELIJKE ORDENING wonen. Je moet dat natuurlijk ook nuanceren. Het zou ook niet mogelijk zijn als die plots allemaal naar Hoogstraten zouden komen. Wat wel belangrijk is dat 40% van de mogelijke kandidaten opteren voor een appartement. De gezinnen zijn ook helemaal aan het veranderen. Er komen bovendien meer ouderen. Vandaar dat de 1- en 2 persoonsgezinnen sterk toenemen, de meeste willen een klein appartement.

Als er geen aanbod is, zullen zij niet komen Brita Van Rossum Wij zien ook dat de meeste appartementen die op de markt komen onmiddellijk weg zijn. Het gaat zelfs zo hard dat nieuwbouwprojecten al op voorhand verkocht zijn aan mensen die de tijdspanne kunnen overbruggen. Dat is natuurlijk spijtig voor alle andere mensen die niet zo kapitaalkrachtig zijn. Daarom willen we iets op de markt brengen voor de groep van oudere mensen, zodanig dat die huizen vrij komen voor jongen mensen met kinderen die graag een tuin hebben. Dit proberen we nu vooral in de praktijk te brengen. Wie van de kandidaten naar Hoogstraten zal komen, zal van het aanbod afhangen. Als er geen aanbod is zullen zij niet komen.”

Kanttekeningen Het is logisch dat een projectontwikkelaar op zoek gaat naar nieuwe klanten en bijkomende mogelijkheden onderzoekt. Het zal evenwel aan het bestuur zijn om een visie uit te bouwen voor Hoogstraten en haar bevolking. Laat zij Hoogstraten in een mum van tijd volbouwen met het gevaar de toekomst van vele jonge gezinnen op termijn te hypothekeren en geen reserve voor de toekomst over te houden?

De prijzen voor bouwgronden liggen in Hoogstraten al heel lang erg hoog

Het grootste deel van de respondenten situeren zich niet in Hoogstraten of de buurgemeenten maar zijn eerder te vinden in de zone Antwerpen. Uit de ingewonnen informatie blijkt dat er ook gemikt wordt op investeerders in vastgoed. Wat de weerslag hiervan zou kunnen zijn op de plaatselijke jongeren die verkiezen in eigen dorp te blijven wonen, lijkt ons heel zeker een ernstig te overwegen vraag.

Druk Naast de vraag over de prijzen van gronden, woningen en appartementen is, zullen velen zich zorgen maken over het draagvlak van een landelijke gemeente. Wat kan Hoogstraten nog aan? Wat zal de invloed zijn op de gemeentelijke sport- en cultuurinfrastructuur, op de gezondheidszorg, de kinderopvang, de bejaardenzorg, de scholen, en vooral de kwaliteitsvolle ruimteontwikkeling met voldoende groen in de stad en niet alleen erbuiten?

Wat kan Hoogstraten nog aan? Hoe evolueert het verkeer bij een groeiende bevolking? Als men even terugblikt op de jarenlange impasse bij verkavelingen zoals deze in de Heilig Bloedstraat, de moeilijkheden om een gepaste ontsluiting te vinden die ieders tevredenheid kan wegdragen, de bijkomende verkavelingen die nu nog in het vooruitzicht zijn, de toenemende druk op parkeerruimte, enz. De geschiedenis heeft ons geleerd dat dit niet de grootste zorg van een verkavelaar blijkt te zijn. Eens het project gerealiseerd en de initiatiefnemer langs de kassa gepasseerd is, blijft de overheid vaak met tal van naweeën in de schoot achter. Wat met de in opmaak zijnde verkeerstudie? Zal deze binnen tien jaar niet alweer achterhaald zijn? Is Hoogstraten binnenkort nog het levendige aangename stadje of centrum waarover iedereen zo met lof spreekt?

De prijzen voor bouwgronden liggen in Hoogstraten al heel lang erg hoog. Volgens Statistiek Vlaanderen behoren zij tot de hoogste categorie in Vlaanderen. De vaak gebruikte argumentatie van hoe meer woningen of bouwgronden er op de markt komen, hoe lager de prijzen zullen worden, blijkt al jaren niet te kloppen met de waarheid. De grote invasie in het verleden van welstellende Nederlanders die omwille van fiscale redenen hun toevlucht zochten in de grensgemeenten hebben ook danig de prijs mee bepaald, waardoor heel wat jongeren uit de eigen gemeente nog moeizaam een betaalbare stek konden vinden. Uit deze studie blijkt dat de projectontwikkelaar vooral mikt op begoede klanten van verder weg.

22

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Wake up De resultaten van dit onderzoek kunnen misschien ook een wake up call zijn voor het gemeentebestuur en bij uitbreiding voor de ganse Hoogstraatse gemeenschap. Welke visie wil het beleid uitbouwen voor de toekomst? Stapt zij blindelings mee in de weg van projectontwikkelaars of legt zij eigen klemtonen en prioriteiten? Een mooie oefening voor bestuur en dorpsraden ligt hier in het verschiet.

Het moet een gezellig stadje met smaak blijven Marc Van Aperen In het verleden is deze discussie volgens kritische burgers veel te weinig aan bod gekomen. Dat de verloning van burgemeester en schepenen in verhouding staat tot het aantal inwoners is volgens sommigen niet altijd de beste match geweest. Het zal voor velen dan waarschijnlijk ook aangenaam zijn om vast te stellen zijn hoe het huidige gemeentebestuur in haar beleidsplan Ruimte zich wil laten adviseren door onafhankelijke instanties om een duurzame, kwaliteitsvolle en betaalbare woonomgeving te creëren. In een gesprek met onze collega van de krant Het Laatste Nieuws verzekerde burgemeester Marc Van Aperen het volgende: “Ook studies van projectontwikkelaars zijn interessant en boeiend, maar we moeten die tegelijkertijd ook nuanceren. We nemen als gemeenteraadsleden de beleidsbeslissingen. De inwoners van Hoogstraten worden via participatietrajecten betrokken en ze moeten zich dus nog geen zorgen maken dat hun stad binnenkort overspoeld wordt met duizenden mensen uit de wijde omgeving. Het is alvast niet de ambitie van het huidige stadsbestuur om Hoogstraten oneindig te laten groeien. Het moet een gezellig stadje met smaak blijven.” Wij durven het met hem hopen. (jh)


MILIEU

Een River Cleanup was een hele uitdaging

Lysander koestert de Mark (zonder zwerfvuil) HOOGSTRATEN - Op 19 september namen meer dan 3000 vrijwilligers op meer dan 40 locaties in België deel aan de actie van River Cleanup. Hoogstraten was daar niet bij. De Markvallei trekt nochtans vele fietsers en wandelaars aan en is niet vrij van afval. Om dit pareltje ook voor de toekomst van afval te vrijwaren is deelname aan een volgende River Cleanup Day toch het overwegen waard. Lysander Fockaert toonde ons deze zomer samen met moeder Karin en enkele vrienden dat het de moeite loont. Hij ontdekte nieuwe wondermooie plekjes en maakte komaf met heel wat vermijdbaar afval. DHM: Lysander, deze zomer zag ik eerder toevallig op de facebookpagina van jouw mama Karin Cotteleer, foto’s over jouw tocht langs de Mark. In mijn herinnering ben jij de schrijver van goede artikels voor JNM in het Bieteutje. Klopt dat? Lysander: Klopt. Ik ben een 27-jarige doctoraatstudent aan de KU Leuven, maar vooral een fiere Hoogstratenaar. Als kind was ik al gefascineerd door de natuur. Ik verslond boeken over dino’s en vogels en eens buiten vergat ik de dingen om me heen. Mijn ouders zijn me eens kwijt geraakt in het park. Ze vonden me terug op een bankje bij de vijver waar ik naar de eendjes zat te kijken. Om die passie een beetje in goede banen te leiden, schreven ze mij rond mijn achtste in bij de JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Tijdens het kamp en bij excursies in de Markvallei gingen we op zoek naar allerhande beestjes en plantjes. Mijn bijzondere interesse ging uit naar sprinkhanen en oprollers - dat zijn miljoenpoten die zich tot knikkers kunnen oprollen.

Uitdaging DHM: Jouw studiekeuze zou in diezelfde lijn liggen…

Ik kreeg honger naar de hele biodiversiteit in ons land. Bij mijn studiekeuze twijfelde ik eerst nog om voor dierenarts te gaan, maar koos uiteindelijk voor biologie omdat ik graag in de natuur zelf ben. Het bleef daar niet bij. Ik behaalde nog een master bij de bio-ingenieurs omdat ik een diepgaand wetenschappelijke kennis wilde koppelen aan maatschappelijke relevantie. Nu ben ik bezig aan een doctoraat bij de afdeling Bioeconomie, over de duurzaamheid in de Vlaamse fruitteelt. Zelf probeer ik trouwens ook op een duurzame manier te leven, door in de eerste plaats te kiezen voor het openbaar vervoer, door te gaan winkelen in een verpakkingsvrije winkel of rechtstreeks bij de boer te kopen. Daarmee lossen we natuurlijk niet alles op, maar het is een begin. DHM: Ook voor vakanties trek jij de duurzaamheidskaart. Op facebook zagen we jullie wandelend langs de Mark, even later aan de oever van de Donau. Hoe kwam je op het idee? In mijn vrije tijd trek ik inderdaad graag de natuur in en mijn vakanties besteed ik liever al wandelend dan aan de rand van het zwembad. De voorgaande jaren trok ik door Noorwegen,

Klaar voor de eerste etappe van de tocht langs de Donau. maar daar had ik in de zomer van 2019 mijn einddoel bereikt. Ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een idee dat al langer in mijn hoofd sluimerde, was een trektocht langs de Donau van bron tot monding, van west naar oost, dwars door het Europese continent en langs tien landen. Tijdens de lockdown startte ik met plannen. Omdat de rivier 2.850 km lang is en ik geen maanden verlof kan vragen, wil ik die uitdaging over meerdere jaren spreiden. Zo kan ik er ook langer van genieten, denk ik dan. Mijn compagnon de route, die nog geen ervaring had met hiken, werd wat overweldigd toen hij het hoogteprofiel van de eerste etappe doorgestuurd kreeg. Hij haakte af, ik stond er alleen voor. Geen probleem, in Noorwegen heb ik ook alleen gewandeld. Het doel van deze trip lag nu wel een stuk verder dan de vorige keren. Ook het traject moet ik deels zelf uitstippelen want voor sommige etappes zijn er geen markeringen. Dus ging ik op zoek naar wat extra motivatie.

Impact Wat moeders lijden kunnen. Karin Cotteleer steunt Lysander door dik en dun.

DHM: Vond je die ook? Toevallig zag ik dat er een grootschalige Donau DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

23


MILIEU River Cleanup zou plaatsvinden, in de verschillende landen langs de rivier. Ik postte een bericht op Facebook waarin ik een oproep deed om geld te doneren aan deze organisatie die helemaal in de lijn van mijn overtuiging ligt. Als bioloog ben ik me bewust van de impact van onze consumptie op natuur en milieu. In de lente van 2019 nam ik deel aan een Cleanup langs de Schelde in Antwerpen, ook bij de JNM gingen we jaarlijks zwerfvuil rapen. Als ik zelf ga wandelen, vind ik het ook aangenamer dat er geen zwerfvuil op mijn pad ligt en de laatste maanden werd het probleem erg zichtbaar doordat je overal wegwerpmaskers en handschoenen zag rondslingeren. DHM: En kreeg je veel respons? Toch wel, de actie werd flink gesteund door mijn vrienden en familie. Wie een klein bedrag doneerde, beloofde ik een kaartje vanuit de eindbestemming van de etappe van deze zomer. Wie iets meer gaf, stuurde ik een bamboe tandenborstel op, want met zwerfvuil rapen alleen los je het probleem niet op. Uiteindelijk zamelde ik €702 in en dus had ik heel wat postkaartjes te schrijven...

De Mark DHM: Maar je tocht startte hier in Hoogstraten in het gezelschap van je moeder en enkele vrienden van de afdeling woord van de academie. Het werd al snel duidelijk dat ik langs de Donau zelf niet met een rugzak van meer dan 15kg én een zwerfvuilgrijper en vuilniszakken kon gaan sleuren. Ik had ook al een tijdje geen lange tochten meer gedaan, dus leek het me een goede voorbereiding om op voorhand toch even opnieuw aan de wandelschoenen te wennen. Ik besloot dus om het weekend voor mijn vertrek zelf een opruimactie te organiseren, en waar kon dat beter dan in de Markvallei? Het plan

Virginie Fransen, Nele Adriaensens en Jan Anthonissen uit Hoogstraten voegen de daad bij het “Woord” en vergezellen Lysander op zijn tocht. was om bij de bron van de Mark, bij het Zwartwater in Merksplas, te vertrekken. We wilden zo dicht mogelijk bij de dan nog kleine beek blijven en die volgen tot aan de grens in Meersel-Dreef. Door de corona-maatregelen was het niet mogelijk om hier een grootschalige activiteit van te maken, maar ik wilde de actie meer zichtbaarheid geven en mijn Facebookvrienden danken voor hun steun. Op 11 juli vertrokken mijn moeder en ik om half negen in de Marckstraat in Merksplas. Tegen de middag versterkten Virginie Fransen, Nele Adriaenssens en Jan Anthonissen ons team. Ik was zelf eerlijk gezegd nog nooit in dat deel van de Markvallei geweest en ik kan het ten zeerste aanraden. Je hoeft niet ver te gaan om nieuwe plekken te ontdekken en te genieten van de mooie natuur! Ondanks een kleine regenbui in de namiddag gingen we goed vooruit. Het was echter te ambitieus - wat ook wel te voorspellen was - om de hele route op één dag te doen. Tijdens het zwerfvuil rapen houd je immers geen normaal staptempo aan.

deel van het probleem. Die stukjes, die eerst nog eens goed vermalen worden, worden ook minder snel opgemerkt en komen wellicht gemakkelijker in de bodem en het water terecht. Regelmatig vonden we ook plastieken zakjes met gft. Vreemd toch om dit in de berm te gooien. Afval in een zak is echt wel iets anders dan het occasionele snoeppapiertje dat per ongeluk uit je broekzak valt. Helaas kwamen we ook nog erg veel blikjes, flessen en sigarettenpeuken tegen. Toch jammer, vind ik, aangezien je volgens mij toch een lege verpakking even gemakkelijk mee kan nemen als een volle, niet? DHM: Vond je op de tweede dag evenveel afval op je weg? De volgende dag ging ik verder, vanaf de Laer-

Zwerfvuil DHM: En zoals vele wandelaars hielden jullie halt aan de Klapekster. Nadien zetten jullie je missie verder. Wat kwamen jullie allemaal tegen? Rond vijf uur kwamen we aan bij de Klapekster in Wortel-Kolonie, een beetje afgeweken van de Mark dus, maar dat lag eigenlijk mooi in het midden van de route. Na een verfrissend drankje ging ik zelf nog een eindje verder, tot aan de Laermolen.

Kaartjes schrijven om de facebookvrienden te bedanken voor hun steun aan zijn avontuur.

24

Die eerste dag hadden we al zes zakken met restafval verzameld en vier met pmd. Tussen het grind lag er opvallend veel bouwafval: pluggen, kabels, plastieken dopjes, … Dat is dus ook een

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Wandelen langs de Mark gaat niet zonder hindernissen op je weg.


MILIEU molen, door Minderhout naar het fietspad langs de Mark om dat te blijven volgen tot aan de grens. Wat me toen is opgevallen, is dat er bij bankjes mét vuilnisbakken opmerkelijk meer afval op de grond ligt dan bij bankjes zonder. Wat daar precies de oorzaak van is, weet ik niet echt.

Bij banken mét vuilnisbakken ligt er meer afval op de grond Het kan dat er afval uit uitpuilende vuilbakken valt, maar de sigarettenpeuken en flessendopjes lagen er vaak toch iets te ver vandaan om dat als voornaamste reden aan te duiden. Langs het fietspad zelf, lag er echter minder afval dan ik eerst had verwacht. Dat mag dus ook wel gezegd worden. Hoewel het er in die periode erg druk was, letten de mensen er toch duidelijk op dat ze de waardevolle natuur niet vervuilen. Het doel van de tocht is duidelijk. Afval ruimen! Om iets na zes uur op zondagavond, en na in totaal 34,5 km, belandde ik bij de eerste brug over de Mark in Nederland, waar ik mijn actie beëindigde. In de Markvallei lag er toch alweer enkele kilo’s minder afval in de bermen. En ik was klaar om mijn tocht langs de Donau te beginnen…

Kruistocht DHM: De Markvallei was zelfs voor jou, die opgroeide in Hoogstraten en hoste door de bossen van Wortel Kolonie, een ontdekking. Kon je eerste traject langs de Donau jou ook zo bekoren? Het weekend erop vertrok ik dus naar Triberg, waar ik langs de hoogste watervallen van Duitsland de helling beklom om aan de andere kant van de Europese Waterscheiding bij de bron van de Breg mijn tent op te zetten. Twee dagen later

kwam ik aan in Donaueschingen, waar de stroom officieel Donau genoemd wordt en waar ik ook mijn reisgezel tegenkwam, die dan toch besloten had om mee te trekken door Duitsland. Na in totaal 270 km, kwamen we een dikke week later aan in Ulm, na een prachtige reis door het Zwarte Woud en de Schwäbische Alb in Baden-Württemberg. Een neveneffect van zwerfvuil ruimen is wel dat je vaker let op het afval langs de weg en dat hebben we dan ook daar veel zien liggen.

wordt steeds cooler om met een vuilniszak en een grijper de straat op te gaan. Dus wie graag eens zelf op pad wil, kan de milieudienst van de gemeente contacteren. Stad Hoogstraten stelt materiaal ter beschikking. Wie het iets grootschaliger wil aanpakken, kan contact opnemen met de River Cleanup. Tijdens de World Cleanup Day organiseerden zij acties in het hele land. Ik nam die dag in Leuven deel langs de oevers van de Dijle. Ook die rivier heeft mijn hart trouwens gestolen!

DHM: En eindigt je kruistocht tegen zwerfvuil hier? Het probleem is uiteraard nog lang niet opgelost. De opruimactie is wel voor herhaling vatbaar. Ik kwam heel wat mensen tegen die me vertelden dat ze regelmatig de bermen afschuimen. Het

Voor meer info kan je terecht op: www.hoogstraten.be/bouwen-enwonen/afval/ontwijkgedrag/zwerfvuilacties en www.river-cleanup.org/nl. (hr)

WWW.GEUDENS.BE &

Centrale verwarming Vloerverwarming Sanitaire installaties Gasinstallaties Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten 0495 24 24 11 wm.installatiebedrijf@telenet.be wm-installatiebedrijf.be

VERKOOP NIEUWE en 2e HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT TAKELDIENST 24/24u - CARROSSERIE ALLE MERKEN (Erkend door Eurogarant, Long Life Repair en de meeste verzekeringsmaatschappijen)

3 min. van op- en afrit E19 “Meer” 6 min. van centrum HOOGSTRATEN

Meerseweg 8 in HOOGSTRATEN Tel. 03 315 71 76 – sales@geudens.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

25


NATUUR / ERFGOED

Veel betrokkenen bij een masterplan voor de boerderij

Flirten met de rust en stilte van Wortel-kolonie? WORTEL - Met de overdracht in erfpacht van De Bonte Beestenboel aan Raf Braspenning krijgen de nog leegstaande gebouwen van de boerderij, inclusief het centrale binnenplein en de gronden bij de boerderij een bestemming in de toeristisch-recreatieve sector. In het masterplan dat men in verschillende fases wil realiseren, wordt het binnenplein opengesteld en verdwijnen de storende loodsen links naast de boerderij om plaats te maken voor een educatieve pluktuin met sociale tewerkstelling. Alles goed en wel, maar het is nu vaak al druk in de kolonie (met wandelaars, fietsers, boerderijklassen) - kan het erfgoed en het natuurdomein dat als stiltegebied te boek staat, nog veel meer drukte aan? Zeker na een eventuele erkenning als Werelderfgoed is dat een pertinente vraag… Tot eind vorige eeuw was de kolonie een en al rust. Op uitzondering van de bewoners of een zeldzame wandelaar, was het domein er jarenlang haast exclusief van en voor de landlopers. Na de afschaffing van de wet op de landloperij, de onteigening door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de overdracht van de bossen, de weilanden en de erfpachtwoningen veranderde er aanvankelijk weinig of niets. Nadat men het casino in 2003 in erfpacht gaf aan vzw Widar, de opening van De Bonte Beestenboel in 2006 en de verhuis van het Jan Spannenburgmuseum en het lokaal van Natuurpunt van de Karel Boomstraat naar lokalen in de boerderij in 2007 werd het er met mondjesmaat drukker. Zowel bij Widar als bij Natuurpunt konden wandelaars in het weekend iets drinken en omdat het steeds drukker werd, paste Natuurpunt in 2017 haar lokaal aan, zo kan men er nu bijna elke dag terecht.

Masterplan Meer dan een jaar geleden ging Raf Braspenning in op de vraag van Greet Somers om de erfpacht van De Bonte Beestenboel (zo’n 90% van de boerderij van de kolonie) over te nemen. “Ik heb er lang over nagedacht”, zegt Raf nu, “maar ik ben van Wortel, de kolonie is als onze tuin, Greet heeft dat goed gedaan en het is een mooi maar nog niet volledig afgerond project. Daarna begon ik aan een niet eenvoudige zoektocht naar partners en nam ik contact op met Kempens Landschap en Onroerend Erfgoed (M&L) om te horen wat er in en rond de boerderij kan en er niet mag en hoe zij de toekomst van het grotere geheel zien”. Raf liet samen met zijn mogelijke partners een masterplan opmaken, rekening houdend met de aanbevelingen van Kempens Landschap en Erfgoed, maar kreeg de vrijheid om out-of-the-box te denken. Men mocht een voor hen ideaal plan uitwerken ook al kon men dat maar realiseren

indien men over grond van andere erfpachtnemers beschikken. Samen met Rik Ouwerkerk van Ouwerkerk & co en Kevin Kegeleers en Nick Van Hoof van Zouterover, ging men aan de slag. Hun ideaal beperkte zich dan ook niet tot de gebouwen en het binnenplein van de boerderij, maar ook de loodsen van de stad en de vijver op grond van Widar werden bij het geheel betrokken. Men zou met de twee andere erfpachtnemers in overleg gaan, maar dacht ook aan een plan B indien bepaalde zaken voor Widar of de stad niet bespreekbaar waren.

Pluktuin Als voorbeeld geeft Raf de zogenaamde pluktuin die Zouterover wil aanleggen. “Die tuin ligt natuurlijk best zo dicht mogelijk bij hun gebouwen, dat is dus waar nu de loodsen van de stad staan. Maar als dat niet of niet direct kan, is er geen echt probleem. Achter de boerderij ligt nog 4 ha grond waar men eventueel ook al dan niet tijdelijk terecht kan.” “Ik heb de vroegere voorstellen of ontwerpen die er al waren, nooit gezien”, zegt Raf, “maar toen ons masterplan klaar was, lag dat zeer dicht bij het voorstel van Sterkstokers van Thomas Cuyvers. Dat project werd in 2007 geselecteerd na de ‘Masterproef ’, een wedstrijd waaraan jonge architecten deelnamen. Dat plan is toen niet uitgevoerd omdat het voor Sterkstokers allemaal te lang duurde. Kevin en Nick van Zouterover willen hun project stapsgewijs uitbouwen en weten dat de volledige realisatie ervan zeker niet voor morgen is.” “Wat we gaan realiseren doen we volledig met eigen middelen en daar ben ik fier op”, gaat Raf verder. “Wij hebben een financieel plan en onze partners hebben er elk ook een. Al mag je gerust

We doen dit volledig met eigen middelen Het kan al aardig druk zijn in de kolonie. Natuurpunt vreest het ergste met de twee nieuwkomers.

26

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Raf Braspenning


NATUUR / ERFGOED weten dat mijn vennootschap(pen) flink moet(en) investeren om de eerste jaren te overbruggen.”

Overleg Terwijl de activiteiten van De Bonte Beestenboel gewoon doorgaan en Zouterover eerder kleinschalig opstart, is er voor de uitvoering van het grote geheel nog veel overleg nodig. De belangrijkste betrokken instantie is het Agentschap Onroerend Erfgoed. Zij moeten finaal hun goedkeuring geven. De vzw Kempens Landschap kijkt als eigenaar over hun schouder mee. Voor Erfgoed is het terras langs de dreef bij Natuurpunt een probleem. Het terras werd gedoogd, maar zeker niet goedgekeurd. Volgens monumentenzorg stoort het terras het beeld van de dreef en versterkt het visueel de drukte in de kolonie. Blijft de vraag hoe men dat probleem moet oplossen. Natuurpunt zal wellicht in de richting van het stadsbestuur, de erfpachtnemer van hun lokaal kijken. Verder kan Erfgoed zich wel vinden in het masterplan. Meer zelfs, ze zijn wat blij dat in het ontwerp de loodsen van de stad verdwijnen.

Widar Het stadsbestuur, dat het lokaal van De Slinger en Natuurpunt in erfpacht heeft, was al langer op de hoogte van onderhandelingen, maar werd net zoals Widar pas drie maanden voor de ondertekening van de overdracht aan Raf Braspenning op 3 september 2020 echt bij het project betrokken. Vrij laat, zeggen de andere gebruikers van de boerderij, ook al kan Dirk Govaerts van de vzw

Geen plaats voor daklozen Bij de afschaffing van de wet op de landloperij nam de werkgroep ‘Handen af van Wortelkolonie’ het op voor de daklozen. Men mag mensen niet straffen omdat ze arm zijn en dus was er voor hen geen plaats meer binnen justitie. Terecht uiteraard, maar van een alternatieve opvang was geen sprake. Daarom stelde de actiegroep om de boerderij onder te brengen bij Welzijnszaken en de landlopers daar een plaats te geven. Maar Laurette Onkelinx, toenmalig minister van Welzijnszaken, kon of wou hier niet op ingaan. Even dacht men om van de boerderij te gebruiken voor natuuronderhoud in de ruime regio, maar uiteindelijk trok de overheid de kaart van toerisme en educatie. Widar daar nog begrip voor opbrengen. “Er waren eerder al de plannen van Sterkstokers en daarna was er sprake van een markt met lokale producten. Maar daar kwam niets van in huis. Nu zal men gewacht hebben tot er finaal zekerheid was over de haalbaarheid van deze plannen”.

Veel is op zich bespreekbaar Dirk Govaerts, vzw Widar “Wij vinden het project van Zouterover best sympathiek”, gaat Dirk verder, “een overdracht van het gedeelte van onze grond bij de vijver is voor ons bespreekbaar, op voorwaarde dat we gecompenseerd worden. De milieuvergunning van onze landbouwactiviteiten in de kolonie hangt samen met de loods langs de dreef, de loods voorbij de vijver, nog een klein stalletje en

In en rond de boerderij, waar de landlopers jarenlang koeien en varkens verzorgden, wordt het sindsdien elke week drukker. Van Vlaamse kermistoestanden is gelukkig nog geen sprake, maar het is en wordt op de duur flirten met het stiltegebied dat de kolonie is.

de sleufsilo’s op onze grond. Indien we de voorwaarden voor die vergunning kunnen behouden, is veel op zich bespreekbaar.” Dirk stelt zich wel vragen bij de verenigbaarheid van de activiteit van Zouterover in de voedselsector en hun landbouwactiviteiten. Hij wijst er ook op dat Widar servitude heeft over de eigendom van de stad. “Maar”, zo meent hij, “we komen er wel uit…”

Draagkracht Natuurpunt is het meest kritisch. “Wij werden te laat bij het project betrokken”, zegt Drej Oomen. “We werden er eigenlijk niet bij betrokken”, gaat Koen Verschueren een stap verder. “We werden begin september ingelicht.” Van een van de betrokken schepenen vernamen we dat Natuurpunt enkele weken voor het eerste overleg schriftelijk had gevraagd om uit te breiden. “Die vraag heeft men niet herhaald tijdens

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

27


NATUUR / ERFGOED het overleg, maar blijkbaar wel nadat het verslag van het overleg gemaakt was,” besluit hij. Omwille van die vraag van Natuurpunt nam de stad contact op met De Slinger, de buren van Natuurpunt. Deze vereniging, die werkt met kinderen met een beperking, was bereid om hun stek te verlaten op voorwaarde dat de stad een andere oplossing bood. Meer zelfs, in de kolonie moet men met de kinderen telkens de trap op, een lokaal op een gelijkvloers zou voor hen eigenlijk een stap vooruit zijn. Verder maakt het voor De Slinger niet veel uit, ook niet wanneer men hoort dat De Bonte Beestenboel tevens het binnenplein van de boerderij wil openstellen. Voor Natuurpunt ligt dat anders. Volgens de natuurvereniging staan de nieuwe initiatieven haaks op dat waar de kolonie voor staat. “Men gooit de waarden van het stiltegebied te grabbel”, zegt Koen Verschueren. “In het PRUP (Provinciaal Uitvoeringsplan) staat dat er geen activiteiten mogen doorgaan die de draagkracht van het domein te boven gaan. En nu is het zo ver.” Natuurpunt maakt zich sterk dat de bezoekers die er nu komen echt voor de kolonie komen. De nieuwe projecten zullen volgens hen een heel ander publiek aantrekken.

Bezoekers komen nu echt voor de kolonie Koen Verschueren, Natuurpunt Het stadsbestuur beseft dat er de laatste jaren wellicht te veel promotie gemaakt werd voor de kolonie. Denk maar aan de kandidaturen voor de ‘wandeling van het jaar’. Wat dat betreft, wil men in de toekomst andere natuurgebieden in de

kijker zetten. Hoe groot bovendien de invloed van een mogelijke erkenning als Werelderfgoed zal zijn op het aantal bezoekers, weet men uiteraard niet.

Kinderboerderij De familie Ouwerkerk (Rik, zijn ouders en zijn vrouw Alexandra) nemen De Bonte Beestenboel over. Eerder maakte Rik van De Guld bij de kerk in Wortel een goed draaiend dorpscafé. De familie is afkomstig uit Rotterdam, maar woont al 13 jaar in Wortel. Zowel Rik als zijn vrouw Alexandra behaalden hun diploma in VTI Spijker hotelschool. Peter, de vader van Rik is vertegenwoordiger en gaat deeltijds werken. ‘Zus’, de moeder van Rik zal zich vooral overdag verder ontfermen over De Guld en krijgt daarbij hulp van jobstudenten en flexijobs.

De Bonte Beestenboel is een goed draaiende educatieve vzw Rik Ouwerkerk “Tijdens de opmaak van ons financieel plan draaiden we al een tijdje mee in de educatieve werking van De Bonte Beestenboel en dat blijft ook de ruggengraad van onze activiteiten,” zegt Rik daarover. “Het is een goed draaiende educatieve vzw gericht op scholen en jeugdkampen. In De Bonte Beestenboel kunnen tot 100 jongeren en hun begeleiders overnachten. Met zeven werknemers is het een behoorlijke KMO. Die zeven werknemers, vijf educatieve medewerkers en twee arbeiders blijven in dienst. Ik zal me hoofdzakelijk met De Bonte Beestenboel bezig houden. Het is een financieel gezonde onderneming, dat is meteen de reden waarom we aan het opzet niet raken. Het orderboek is trouwens tot 2025 volgeboekt en gelukkig hebben er nog

Kevin Kegeleers en Nick Van Hoof

28

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Stiltegebieden Stiltegebieden zijn unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Stilte betekent hier niet de totale afwezigheid van geluid maar wel een aangenaam geheel van geluiden. Een stiltegebied is dus een gebied met een goede akoestische kwaliteit. In een landelijke omgeving overheersen natuurlijke geluiden, afkomstig van zowel fauna als flora. Ook geluiden afkomstig van bewoners, bezoekers, landbouw, natuur- of bosbeheer, maken deel uit van het geluidsklimaat in een landelijk stiltegebied. Maar pretparktoestanden horen er niet thuis. Naast Wortel-Kolonie kregen nog negen gebieden het kwaliteitslabel stiltegebied: Gerhagen in Tessenderlo; De Schelde-oevers in Bornem; Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi; De Liereman in Oud-Turnhout; Zwarteput op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal; Altenbroek in Voeren; Kalmthoutse Heide in Kalmthout; Gestel in Berlaar; het OostVlaamse deel van het gebied Dender-Mark. maar twee scholen geannuleerd omwille van corona.” “In tweede fase willen we inzetten op catering vanuit de goed uitgeruste keuken. En tenslotte willen we het binnenplein tijdens het weekend en de vakanties openstellen zodat men onder begeleiding de kinderboerderij en ook de wandelaars in de kolonie van het binnenplein kunnen genieten. Nu is het plein haast hermetisch gesloten en dat is toch zonde.”, verduidelijkt Rik, “Op die momenten zal men in de stallen ook iets kunnen drinken, een ijsje en een kleinigheid kunnen eten. Men mag niet van een taverne spreken”, besluit hij.

Raf Braspenning


NATUUR / ERFGOED

Open vuur En dan is er nog Zouterover van Hoogstratenaar Kevin Kegeleers en Nick Van Hoof uit Antwerpen, die elkaar een viertal jaar geleden leerden kennen door hun vrouwen Karin Van Nueten en Anne Van Opstal, twee vriendinnen uit Hoogstraten. Zij willen de leegstaande noordvleugel renoveren om er interactieve diners en workshops te organiseren. Hun bekendheid danken ze aan de deelname aan een tv-programma op VIER. “We keken op naar dezelfde koks en zo zijn we samen beginnen koken”, zegt Kevin. “Twee jaar geleden drongen vrienden erop aan om deel te nemen aan de selectieronde voor het tv-programma Grillmasters. Uit nieuwsgierigheid namen we deel. We stonden daar met wat houtblokjes, een grill en een schop om een put te graven tussen een 35-tal deelnemers met foodtrucks en noem maar op. We geloofden totaal niet in onze kansen. Maar omdat we daar op zeer authentieke manier eten maakten, hebben we uiteindelijk ook gewonnen!” Daarna opende Zouterover een restaurant op het Antwerpse zuid. Na iets meer dan en jaar zagen ze dat dit ‘hun ding’ niet was en gingen ze zich focussen op het project in de kolonie. Inmiddels stond hun agenda meer dan vol met soms feesten tot 300 couverts - maar corona trok daar een flinke streep door, alles moest geannuleerd worden.

Voor ons concept is dit de gedroomde locatie Kevin Kegeleers, Zouterover “Voor onze specialiteit ‘koken op open vuur’ is dit de gedroomde locatie”, zegt Nick. “We willen geen traditionele horecazaak of restaurant zijn, wel een beleefcentrum. Je kan bij ons niet zomaar binnenstappen om iets te eten, maar wel in groep of individueel inschrijven voor bijvoorbeeld een themadiner. Daarin willen werken we met kleinere groepen van 20 tot 30 man, zodat wijzelf alles kunnen doen: koken, bedienen en het verhaal van ons eten vertellen.

De familie Ouwerkerk neemt De Bonte Beestenboel over. V.l.n.r.: Alexandra Ershan, de vrouw van Rik; ‘Zus’ Schuurman; Peter en Rik Ouwerkerk.

In ons concept staan ‘from farm to plate’ en ‘zerowaste’ centraal. We willen werken zonder overschotten, daarom willen telkens weten voor hoeveel personen we werken, ook wanneer we catering op verplaatsing doen.”

Stapsgewijs Kevin en Nick werken aan een groot project in en rond de boerderij, maar beginnen kleinschalig. In de linkervleugel komt achteraan een relatief kleine ontmoetingsruimte, niet ingericht als een traditioneel restaurant maar als een kamer waar men groepen ontvangt of workshops organiseert. Daarnaast komt een goed uitgeruste keuken. Op termijn wil men de grote stal met behoud van authentieke elementen inrichten om grotere groepen of bedrijven te ontvangen voor vergaderingen of teambuilding. In een derde fase willen ze het project vervolledigen met een sociaal luik. Op iets langere termijn wil men een pluktuin inrichten, liefst op de plaats waar nu de loodsen van de stad staan. Kevin als leerkracht en Nick als opvoeder, mis-

sen immers het sociale aspect. Zouterover wil daarom werken met time-out jongeren of jongeren met een ‘rugzak’. Zij zullen zowel in het bos, de pluktuin, als in de keuken meewerken aan het proces van pit tot vrucht, naar afgewerkt product. “In ons ideaal scenario zouden de twee loodsen links naast de boerderij, waar Erfgoed en Unesco echt niet gelukkig mee zijn, plaats maken voor die pluktuin”, zegt Kevin. “Bij de vijver op grond van Widar zou Zouterover graag een vuurput maken. In de oude enigszins vervallen maar te behouden lage loodsen langs de dreef, gedeeltelijk van de stad en gedeeltelijk van Widar, zou dan plaats zijn voor kruiden.” Erfpachtnemer Raf Braspenning en zijn partners hopen in het voorjaar al ver te staan met het geheel. En wat het verdere overleg betreft, is hij duidelijk: “We moeten elkaar vinden. Het doen en laten van de ene partner moet dat van de andere versterken”, aldus Raf Braspenning. “Als er niet samengewerkt wordt, werkt het niet. Dan komen er vodden van.” (fh)

www.het-slot.be worteldorp 28, wortel

- W O R T E L -

vrijdag & zaterdag open vanaf 19 uur, zondag vanaf 14 uur

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

29


RUIMTELIJKE ORDENING

Cohousing en permanente woning in een klein volume

Wie woont er binnenkort hier in een tiny house? HOOGSTRATEN - Iets meer dan een jaar zijn Dorien Van Litsenborg en Brent Blockx, twee jonge Hoogstratenaren, bezig met het project Tiny Cohousing Hoogstraten. Een bijzonder woonproject dat twee alternatieve woonvormen zal combineren: cohousing en tiny houses. En dat willen ze realiseren in Hoogstraten. Een tiny house (“tiny” betekent klein) is een volwaardige woning die in regel niet groter is dan 50 m2. Vaak worden de huisjes op een aanhangwagen gebouwd, maar dat is zeker niet noodzakelijk. Dit concept maakt al jaren opmars in de Verenigde Staten en ook Nederland ging al overstag. En nu begint het langzaam maar zeker ook in België doorgang te vinden. Maar er is nog een lange weg te gaan. Dorien en Brent vertellen er meer over namens de kerngroep die achter het Hoogstraatse project staat. DHM: Tiny Cohousing Hoogstraten, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Het opzet is om te wonen in een duurzame, ecologische gemeenschap van tiny houses waar iedereen welkom is: alleenstaanden, starters, gezinnen,… Daarbij zal ieder zijn eigen private woongelegenheid hebben, een tiny house dus, met daarnaast ook collectieve faciliteiten, het cohousing aspect. We willen dus met meerdere gezinnen tezamen op één perceel wonen waar ruimte is voor ontmoeting, maar ook respect voor ieders privacy.

Op één perceel met ruimte voor ontmoeting en respect voor privacy

groene oase te kunnen creëren midden in het grijs van de ‘verstedelijking’, hoewel dat in Hoogstraten natuurlijk nog meevalt. Zo willen we werken aan een hemelwaterneutraal project, een moestuin of voedselbos volgens permacultuurprincipes en maximale inheemse aanplanting, misschien wel in de vorm van een tiny forest. En qua nutsvoorzieningen willen we in groep onderzoeken wat er haalbaar en zinvol is op gebied van zelfvoorzienendheid. DHM: Jullie schuiven ook duurzaamheid naar voren? Klopt, voor ons project willen we maximaal inzetten op duurzaamheid. Dat is een belangrijke pijler in ons project. We zijn zelf ook voldoende kritisch naar het concept van tiny houses. Ze worden heel vaak als zaligmakend verkocht op ecologisch gebied. En ze zijn zeker een stap in de goede richting, maar om er een echt duurzaam project van te maken, willen we ook nog een aantal andere stappen zetten. DHM: Zoals? We kiezen er heel bewust voor om ons project te realiseren in het kleinstedelijk gebied van Hoogstraten (Hoogstraten en Minderhout). Eventueel met uitbreiding van Wortel. Dat is een heel bewuste keuze om dichtbij de faciliteiten te wonen. Zo kunnen we hopelijk de auto meer laten staan. We hopen met ons project een stukje

Cohousing en privacy DHM: Het wordt ook een cohousingproject. Kunnen jullie daar meer over vertellen? De bedoeling is om met een achttal huisjes te eindigen. Dat is toch het streven. Veel zal natuurlijk afhangen van de uiteindelijke projectgrond waar we terechtkomen. Momenteel hebben we een kerngroep van drie gezinnen. Zij zijn echt mee de motor van het project. Ondertussen blijven we ook kennismaken met geïnteresseerden om zo op termijn de groep verder uit te breiden. De bedoeling is dat iedereen zijn eigen private tiny house heeft, maar dat we op verschillende manieren ruimte scheppen voor ontmoeting, in de gemeenschappelijke ruimtes, maar ook in de gedeelde tuin bijvoorbeeld. Daar moeten alle deelnemers zich natuurlijk in kunnen vinden. Deelname aan het collectieve leven mag geen verplichting zijn, maar er is natuurlijk

Vijftig vierkante meter DHM: Tiny houses zijn in Vlaanderen nog niet zo bekend, zijn het effectief volwaardige woningen? Daar willen we absoluut naar streven. Het is natuurlijk een containerbegrip waar veel vormen van kleinschalig wonen onder vallen. Maar een tiny house is bedoeld voor permanente bewoning, het is dus geen caravan. Er is geen strikte definitie, maar vaak wordt 50 m2 aangehouden als maximum om te spreken over een tiny house. Zelf kijken we naar een huisje van 30m2. Door de beperkte oppervlakte moet je natuurlijk creatief zijn, maar dat is net een spannende uitdaging. Binnen de kerngroep werken we momenteel aan een aantal richtlijnen waaraan alle huisjes die op het perceel komen te staan, zullen moeten voldoen. Zo bewaken we dat ze van voldoende kwaliteit zijn. Bovendien zullen we, net als voor een gewoon huis, een omgevingsvergunning moeten aanvragen en dus moeten voldoen aan alle geldende regels.

30

Brent Blockx en Dorien Van Litsenborg, de initiatiefnemers (foto Mia Uydens)

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


RUIMTELIJKE ORDENING

wel een engagement als je instapt in het project. DHM: Zoveel meningen afstemmen op mekaar zal ook niet evident zijn? Het is uiteraard af en toe wat zoeken. Maar we hebben echt zeer fijne en enthousiaste leden in de groep. En er wordt ook goed gecommuniceerd. Daarnaast zijn we recent ook gestart met begeleiding door twee externe procesbegeleiders, Tom Lagaste van Space-lab en Soetkin Goris van Tri.zone. Tom staat ons bij op inhoudelijk en juridisch vlak, Soetkin is meer toegespitst op de groepsdynamische processen. Er komt natuurlijk veel kijken bij het opzetten van zo’n project, dan is het wel fijn om een neutraal klankbord te hebben dat ons mee op gang kan zetten en houden.

Op zoek DHM: Hebben jullie al een plek gevonden voor jullie project? Nee, dat is momenteel de grootste uitdaging. We hebben al een aantal gesprekken gevoerd, maar voorlopig is er nog niets concreet uit de bus gekomen. We hebben nu een nieuwe shortlist gemaakt die we dit najaar gaan verkennen. We zouden heel graag tegen het einde van het jaar zicht hebben op een projectgrond. Dus als er mensen zijn die mogelijk een geschikt stuk grond hebben: laat maar horen! DHM: Wat zoeken jullie juist? We zoeken concreet een stuk van minimaal 2000 m2. Daarvan moet minstens een gedeelte in de bouwzone gelegen zijn, maar een moestuin zou natuurlijk op aansluitende landbouwgrond kunnen liggen. Initieel gingen we uit van een situatie van huren of pachten, maar eventueel willen we ook een aankoop onderzoeken. Dat zou dan door de rechtspersoon van het project worden gedaan. En zoals gezegd, zou de grond gelegen moeten zijn in Hoogstraten zelf, Minderhout of eventueel Wortel.

dersteuning van Stad Hoogstraten die het project hier graag mee gerealiseerd ziet. Het wetgevend kader is een heel kluwen waarbij je rekening moet houden met de regels van zowel het departement Wonen als Omgeving van Vlaanderen, alsook provinciale en gemeentelijke richtlijnen. En die durven elkaar al eens tegenspreken.

Kleinschalig wonen is van alle tijden

Meerwaarde DHM: Zit er toekomst in tiny houses in Vlaanderen? Dat is moeilijk te zeggen. Kleinschalig wonen zal zeker meer en meer de norm worden, gelukkig maar. Tiny houses kunnen in die optiek een voorbeeld en inspiratie zijn van wat er allemaal mogelijk is. We zijn zelf ook nog zoekende. In bepaalde contexten kunnen tiny houses een meerwaarde betekenen en een interessante aanvullende woonvorm zijn. Maar in een dichtbevolkte regio als Vlaanderen zal het niet de grote oplossing zijn. Het blijft natuurlijk ook een niche-woonvorm. Wonen op 20-30 m2, niet iedereen loopt daar warm voor. DHM: Bestaat dit al elders in Vlaanderen? Er wonen uiteraard al wel wat mensen in een tiny house. Het concept ‘tiny houses’ is redelijk nieuw, maar kleinschalig wonen is van alle tijden natuurlijk. Maar zover wij weten, is wat wij voor ogen hebben momenteel nog niet gerealiseerd in Vlaanderen. Veelal wonen mensen officieel niet in hun tiny house, maar hebben ze hun domicilie ergens anders staan. Dat willen wij absoluut niet. Het doel is wel om in onze tiny house te wonen mét domicilie.

De wetgeving is er nog niet op afgestemd DHM: Is het dan verboden om in een tiny house te wonen? Tiny houses zijn an sich niet verboden, maar je merkt dat de wetgeving er niet echt op afgestemd is. We zijn dan ook heel blij met de on-

Kriebelt DHM: Wanneer hopen jullie rond te zijn met het project? De grond is momenteel de grootste vertragende factor. Hoe sneller we daar concreet zicht op hebben, hoe sneller dat we aan de slag kunnen met een architect en de concrete uitwerking van de huisjes. In een ideaal scenario zouden we er dit najaar nog in slagen om een projectgrond te vinden. Dan hopen we volgend jaar te kunnen verhuizen. Dat is ambitieus, maar het kriebelt enorm om tiny te gaan wonen!

Een locatie vinden is nu de grootste uitdaging DHM: Waar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden? We hebben een facebookpagina waar we regelmatig updates delen. Via die weg zijn we altijd te contacteren. Een mailtje sturen naar tinycohousinghoogstraten@gmail.com kan ook. We maken graag kennis met nieuwe mensen en doen graag een babbeltje over het project. Dus laat de vragen maar komen, we kunnen er uren over vertellen als het moet! We organiseren ook af en toe infosessies over het project. Momenteel staat er, ook omwille van corona, geen op de planning, maar mensen kunnen onze facebookpagina in de gaten houden, daar houden we iedereen op de hoogte als we een volgende sessie op poten zetten. We zijn te vinden op www.facebook.com/tinycohousinghoogstraten. (bb/fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

31


HOE ZOU HET NOG ZIJN

Hoe zou het zijn met Kristof Schroé?

Een gezonde levensstijl en sporten zonder pijn MINDERHOUT - Onder de titel ‘De lange weg naar de top’ bracht De Hoogstraatse Maand in 2008 het verhaal van vier jongeren met passie en inzet in de sport. Eén van hen was Kristof Schroé, die er een schitterend jaar had opzitten. Met een juniorentitel van Belgisch Kampioen Artistieke Gymnastiek en een deelname aan de Europese Kampioenschappen keek hij terug op een schitterend jaar. Met de overgang naar de Senioren en het begin van hogere studies wachtte hem een boeiende, maar zeker geen gemakkelijke periode. Ook in de daaropvolgende jaren combineerde hij topsport en studies. Hoe zou het hem ondertussen zijn vergaan? Kristof is nu 30, woont in Minderhout, is gehuwd met Inès Brosens uit Meer en is de trotse vader van een zoontje. Ook in 2015 kon de Maand een omslagverhaal aan hem wijden. Hij werd in Hoogstraten door zijn prestaties als gymnast 6 keer sportman van het jaar. In 2012 werd hij nationaal kampioen gymnastiek all-round. In 2013 nam hij deel aan het World Championship Artistic Gymnastics in Antwerpen. In 2014 was hij finalist high bar (rekstok) op het EK in Sofia en nam hij deel aan het WK in Moskou. En dan moesten zijn beste jaren nog komen. Hij vertelde ons toen dat hij geschiedenis wilde schrijven. Hij wilde als eerste Belg op het podium staan van een EK, deelnemen aan de finale op het WK en de rekfinale turnen op de Olympische Spelen. DHM: Kristof, je ziet er nog even scherp uit als vroeger. Kristof Schroé: Misschien nog scherper. Ik ben zeker 3 kg spieren kwijt en voor de rest ben ik nog dezelfde. Ik oog daardoor zelfs wat magerder, denk ik. DHM: Zonder die spiermassa kun je die

acrobatische bewegingen vast niet meer. Ik doe dat ook niet meer. Laatst heb ik nog eens iets geprobeerd. Het was een challenge voor mezelf met de turners waaraan ik les geef. Ik moest een Katchev doen waarbij je over het rek vliegt. Maar daar had ik dan stiekem wel wat oefeningetjes voor gedaan. De standaardoefeningen kan ik nog, op mijn handen lopen bijvoorbeeld en de dingen die ik moet voordoen, dat lukt allemaal nog wel. In de slaapkamer horen we het dertien maanden oude zoontje Nhoèl kindje kraaien… Het is voor mijn ouders het eerste kleinkind op Belgische bodem. Ook ons Lore is nu zwanger. Na enkele Noorse kindjes komt er nu dus nog een tweede Belgisch kleinkindje aan. Ook bij de ouders van Inès is Nhoèl het eerste kleinkind. Nhoèl ja, op zijn Scandinavisch geschreven. We hoorden het graag, maar vonden het een beetje kerstmis klinken, vandaar op zijn Zweeds. Wanneer je zijn familienaam er achteraan zet is het helemaal speciaal…!

2015 werd sportief het beste jaar.

Sukkelstraatje DHM: Hoe is je sportcarrière verder verlopen na 2015? Eigenlijk ben ik na 2015 op sportief gebied in het sukkelstraatje beland. Na mijn topjaar kreeg ik de ziekte van Lime. Ik had dit niet door omdat ik voor zover ik weet nooit een tekenbeet heb gehad. Ik was totaal verzwakt en heb me geforceerd. Ik ben dan te hevig beginnen trainen en heb daarbij mijn rug geforceerd. In november 2015 werd ik geopereerd aan een hernia. Na de operatie moest ik rusten, maar kreeg er nog klierkoorts bovenop. Met probiotica en vitamine C werd dit snel verholpen. En ik moest toch heel veel rusten. DHM: Terwijl de Olympische Spelen er aan kwamen… Ik moest me inderdaad proberen kwalificeren voor de Spelen van 2016. Ik stond toen 11de op de wereldranglijst en 5de in Europa. Normaal moest ik met deze resultaten altijd naar de Olympische Spelen gaan. Het ging goed. Ik was net op tijd klaar om te presteren, maar ik had nog geen wedstrijden gedaan en maakte een foutje aan het rekstok. Achteraf kan ik daar niet met een slecht gevoel op terugkijken. Ik had gedaan wat mogelijk was.

In actie aan de 6 olympische toestellen

32

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ik moest mijn plaats afstaan aan Dennis Goos-


HOE ZOU HET NOG ZIJN getje van 12 naar een topsportschool hoeft te sturen. Hun ontwikkeling wordt er erg beperkt. Ze gaan samen met de andere turners van de turnzaal naar een school, vandaar naar een internaat en dat is dan hun ganse leefwereld. Topsportscholen kosten veel geld en uit ervaring is gebleken dat het sop de kool niet waard is. Bij atletiek is er nu een topsportcoördinator. Daar is ook een nieuwe aanpak door het steunen van clubs en coaches. Laat een kind rustig opgroeien bij de ouders en naar een gewone school gaan waar niet alles draait om een bepaalde sport. Niet op een internaat ver van huis. Dan kan het kind zich ook ontwikkelen op andere gebieden en is het minder gevoelig voor manipulatie, machtsmisbruik, onderdrukking en andere verhalen die we geregeld te horen krijgen.

Voltijds

Met zijn broer Jan in 2008. Ook Jan is voltijds met sportbegeleiding bezig in Oslo. sens van Waasmunster, die een perfecte oefening maakte. België mocht maar één kandidaat sturen en hij verdiende het dan ook, daar moet ik eerlijk in zijn. Hij deed het nadien ook goed waar ik heel blij om was. Hij geraakte in de finale en is 8ste geworden en is de eerste Belg met een Olympisch diploma. Met Dennis heb ik een heel goeie band. Als ik het iemand zou gunnen, was hij het wel.

Harde wereld DHM: Topsport lijkt dan een harde wereld, niet? Ik had in 2015 te weinig gepresteerd en zo gaat dat dan. Ik had een topsportcontract, maar dat werd me in 2016 afgenomen. Ik was op mezelf aangewezen. Ik moest me voorbereiden voor de volgende zware opdracht en was werkloos. Bij de VDAB bestond wel een soort steunformule, maar ik koos ervoor om een parttime job aan te nemen. In 2017 kon ik aan de slag bij bouwonderneming Ooms als calculator. Ik was hen heel dankbaar want had er een heel goeie overeenkomst. Wanneer ik naar het buitenland moest voor een wedstrijd en ik was er een dag niet, deden ze daar niet moeilijk over. Ik werkte dan de week erna een dag extra. In 2017 nam ik deel aan het Europees kampioenschap, maar legde mezelf teveel druk op. Ik wilde absoluut de finale behalen. Door te hard te trainen kreeg ik opnieuw last van mijn rug en kwam ten val, geen finale dus. Nadien bleek op een scan dat ik opnieuw een hernia had en opnieuw geopereerd moest worden. Ik ben dan gestopt met turnen en ook de pijn in de rug verdween. Die tweede operatie die gepland was voor de zomer, twee maanden later, is niet moeten gebeuren. Heel mijn lichaam is momenteel in orde. Ik hoor van veel turners dat ze veel kwaaltjes hebben. Ik heb gelukkig geen pijntjes, iets wat weinig top-

turners kunnen zeggen. Nadat ik stopte, had ik wel wat schouderpijn, dat is weggewerkt met de juiste oefeningen. Dat is eigenlijk wat ik nu doe met mijn personal training, klachten bij mensen wegwerken aan de hand van training. De ‘patiënt’ moet zelf aan het werk om evenwicht te vinden in zijn lichaam. DHM: Je hebt het turnen en het Spagaatje volledig vaarwel gezegd? Bij ‘t Spagaatje ben ik bestuurslid. Lessen geven zit er wegens tijdsgebrek niet meer in. Ik werk nog wel met turners. Ik heb nooit echt de ambitie gehad om trainer te worden. Daarom heb ik ook een andere studiekeuze gemaakt, die van ingenieur bouwkunde. Ik werk nu ook wel met die turners, maar ook als personal trainer. De bedoeling is om de turners fit te houden zodat ze de zware belasting van het turnen kunnen dragen.

Topsportschool DHM: Zijn er nog veel topturners in Hoogstraten? Dat is geminderd. Het zijn voornamelijk jonge atleten die de sport beoefenen. Vanaf het middelbaar stoppen ze er vaak mee. Dat hangt uiteraard samen met de accommodatie. Het is hard werken, het neemt veel tijd in beslag en een hoger niveau behalen en vooruitgang boeken is heel moeilijk op deze manier. Daar heb je veel betere en veiliger trainingssituaties voor nodig. Die gaan er gelukkig komen met de nieuwe gymhal in Hoogstraten. DHM: Op je facebookpagina kwam ik een soort protest tegen over de topsportscholen. Wil je daar iets over kwijt? Ik ben van mening dat je niet te jong naar een topsportschool moet worden gestuurd. Op je 16de of je 18de kan je zelf nog deze beslissing nemen. Meisjes moeten er vroeger aan beginnen, maar jongens hebben een langere carrière, tot 30 jaar zeg maar. Ik vind niet dat je een jon-

DHM: Wat doe je nu precies? Nadat ik gestopt was, ben ik even voltijds beginnen werken, maar niet lang. Door mijn eigen revalidatie kwam ik in contact met trainingssystemen waarin evenwicht wordt gezocht in het lichaam of het onevenwicht wordt hersteld. Ik heb dan een opleiding gevolgd bij een Nederlandse kinesist. Hij vertelde dat, wat ik zelf deed, nodig was bij de Nederlandse Gymnastiek Unie. Daar moest ik niet lang over nadenken. Nu werk ik dus halftijds bij bouwonderneming Ooms en halftijds bij de Nederlandse turnbond. Daarnaast werk ik ook nog in mijn eigen zaak PT Schroé gelegen in het centrum van Minderhout naast het kapsalon van Inès. Mijn eigen zaak begint zo goed te gaan, dat ik besloten heb om te stoppen bij Bouwonderneming Ooms. Ik heb deze week tegen verschillende mensen moeten zeggen dat er deze maand geen plek meer is voor hen. Ik zie een 15-tal mensen per week. De vraag om begeleiding is de laatste tijd plots toegenomen. Je hebt ook een stuk boekhouding te doen en je moet de lessen voorbereiden. Om half acht ’s morgens naar het werk tot ’s avonds 9 uur in mijn eigen zaak. Ik weet wat te doen… DHM: Binnenkort ben je dus opnieuw voor honderd procent met sport bezig. Klopt, en daar ben ik blij om. Deze job is boeiender dan bureauwerk. Ik kijk er dus naar uit om te doen wat ik nu van plan ben en me misschien in de toekomst nog meer richten op een gezonde levensstijl, het totaalpakket van gezondheid. Bewegen is een aspect, maar ook omgaan met stress, gezonde voeding, gezond slapen zijn interessante domeinen. Ik heb op dat gebied heel wat kennis opgebouwd, en ik vind dit zo interessant dat ik er wat mee wil doen. Ik ben ervan overtuigd dat ikzelf nu eigenlijk nog gezonder leef dan toen ik topsporter was. (rob)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

33


MILIEU

De natte droom van Hoogstraten - aflevering 2

Een put is snel gevuld in deze tijden HOOGSTRATEN - Het regende de voorbije weken meer dan het sommigen lief was. Voor sommigen dus, want laat ons toch die regen maar voor lief nemen. De natuur herleefde zienderogen, regenwaterbassins van landbouwers geraakten terug gevuld en de regenwaterputten ook. We kunnen terug regenwater gebruiken voor de WC-spoeling, de was, het poetsen en de planten. En dat is nodig. De hoeveelheid zoet en drinkbaar water is immers beperkt. Slechts 1% van de totale watervoorraad is geschikt om als drinkwater gebruikt te worden. Hoogstraten kleurt donker wat het gebruik van leidingwater betreft. Werk aan de winkel dus. In Vlaanderen is het gemiddeld huishoudelijk waterverbruik ongeveer 40.260 liter of 40 m³ per persoon per jaar of 110 liter per dag. Als we regenwater gebruiken voor WC, was, tuin en de kuis dan kunnen we dit herleiden tot de helft. De wetgever duwt ons voor nieuwbouw en grote verbouwingen al in die richting. Wij gingen na wat je kan doen in bestaande woningen. En dat is gelukkig al heel wat.

Staf Coertjens en Bieke Roovers

Pioniers aan het woord Staf en Bieke bouwden in 1981 hun huis in de Achtelsestraat in Hoogstraten en metsten meteen een regenwaterput van 20.000 liter onder hun garage. Zij gebruiken het regenwater om het toilet te spoelen, te wassen, te poetsen, te

Staf haalt zijn notitieboekjes boven en toont de metingen van de voorbije jaren. Hij deelt die gegevens ook met andere tuiniers. Zij stellen vast dat de regenval op het grondgebied van Hoogstraten zeer sterk verschilt. douchen en de serre en de tuin water te geven. Hun consumptie van drinkbaar water is dus beperkt. Waar een gezin van twee personen in België gemiddeld 113 m³ drinkbaar water per jaar verbruikt, consumeren zij nauwelijks 26 m³ per jaar. Zij trachten ook zuinig om te springen met water. Zo vangen zij het eerste koude water van de douche op en hergebruiken dit. Door dit alles besparen ze zo’n 2.000 liter per jaar Als de helft van de inwoners van Hoogstraten dit ook zouden doen, dan is dat op jaarbasis goed voor een besparing van maar liefst 10 miljoen liter PIDPAwater. Hier toont Staf de overloop van de regenwaterput in de tonnen en de tuin. Hij geeft ons nog gratis advies voor het gebruik van water in de tuin: best ’s avonds gieten zodat de plant kan recupereren, beter één keer per week voldoende water geven dan dagelijks. Ook de grond bedekt houden met gazonmaaisel, snoeisel of bladeren is een prima methode om uitdroging tegen te gaan.

34

Het motto van Staf is: “meten is weten”. Omdat hij geen automatische omschakeling heeft, controleert hij regelmatig de stand van het water in de put. Een regenwaterput mag immers nooit helemaal leeg komen te staan. Tot drie jaar geleden hebben ze nooit moeten bijvullen met PIDPA-water. In 2017 stelde hij voor het eerst vast dat de waterstand daalde tot een kritische grens van 22 centimeter. In 2018 herhaalde zich

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

dit scenario. Gelukkig kwam er toen een regenperiode zodat ze niet moesten overschakelen naar leidingwater.

Sjarel Hofkens en An Segers

Duurzame keuzes maken Sjarel en An plaatsten dit najaar aan hun bestaand huis in Hoogstraten een betonnen regenwaterput van 5000 liter. Voordien hadden ze zelf al geëxperimenteerd met regenwatertonen om water te hergebruiken voor de tuin en het vijvertje. Er ging heel wat denk- en rekenwerk aan vooraf. Sjarel raadpleegde vele websites en ging voor een betaalbare oplossing. Ze investeerden ongeveer 4000 euro. Ze kozen voor een betonnen put in de plaats van een uit kunststof. Hij legde zelf de leidingen en koos wel voor een automatische omschakeling naar Pidpawater via een reservoir van 10 liter. De grootte bepaalde hij aan de hand van een calculator voor het verbruik, het dakoppervlak en een gemiddelde leegstand van 5 à 10%.


MILIEU

Een grondwerker plaatste de betonnen put.

De pomp en de automatische omschakeling met een reservoir van 10 liter waren niet de goedkoopste keuze. Ze kozen echter voor veiligheid en gebruiksgemak. in de brochure: “Waterwegwijzer bouwen en verbouwen” of te vinden via: www.vmm.be/water/bouwen/regenwater/hergebruik

Dirk Vanhaute en Kris Rigouts

Een kleine put, maar o zo handig…

Sjarel groef de sleuven met de hand en plaatste zelf alle leidingen en aansluitingen. Daar mag je best fier op zijn.

Het groendak dat Kris en Dirk in Wortel installeerden via de samenaankoop van IOK was het eigenlijke doel van ons bezoek. Een uitgebreider verslag hierover volgt later. Zoals we bij alle contacten vaststellen, gaat wie kiest voor duurzaamheid nooit voor één enkele verbetering. Naast de zonnepanelen en de energiezuinige wagen hebben we het ook over de regenwaterput. Dirk werkte zich in het zweet om doorheen de kleilagen het gat uit te graven voor de kunststofput van 1000 liter. Omwille van de beperkte ruimte koos hij voor een hoog model waardoor hij tot 2 meter diep moest graven. Het water ge-

bruiken ze voor de kippen, de planten en de tuin, de auto en het poetsen. De pomp staat bovengronds. Met een eenvoudige druk op de knop stroomt het water in de emmer of gieter. Ook de tuinslang is snel aangesloten. De investering loont.

Wij zijn op zoek Voor onze volgende nummers zijn we nog op zoek naar goede voorbeelden van: - afkoppeling van regenpijpen naar de tuin - vertragen van de afvloei van regenwater van platte daken - intensieve en extensieve groendaken - buffering van regenwater We kregen al enkele suggesties binnen. Maar er is ruimte voor meer. Ben jij zelf hiermee bezig of ken jij Hoogstratenaren die hierop inzetten, laat het ons dan weten! Mail naar hilt.rigouts@demaand.be.

Zowel An als Sjarel benadrukken dat de terugverdientijd voor hen geen issue was en is. Voor hen is de schaarste van drinkbaar water wereldwijd het motief. Ze willen bewust consumeren en gaan voor duurzame keuzes. Dat dit geen holle woorden zijn zie ik ook in de kelder. In de kelderrekken staan potten zelfgemaakte confituur van fruit uit den hof. Tijdens de koffie - die An coronaproof serveerde - gingen we in op het denkwerk dat aan dit alles voorafging: Hoe groot moet de put zijn? Welke materialen kies je? Wat als de regenwaterput overloopt? Wat als de regenwaterput droog komt te staan? Kan je subsidies krijgen? Hoe verloopt de keuring?... Wil jij hierover meer weten dan kan je hiervoor op vele plaatsen terecht - je gemeente, je drinkwaterleverancier, architecten en aannemers, zelfbouwers... Heel veel informatie is gebundeld

Een druk op de knop volstaat DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

35


BADKAMERRENOVATIE

Installatiebedrijf

VAN DEN BERG VERWARMING

36

SANITAIR

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

: ADRES NIEUW

83 1 g e w e ten Meers a r t s g oo 2322 H

EW EG

BR ED AS E

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

W

MEERLE MEER M EE RS

EG

van Advies tot Zalig genieten

OUT MINDERH ATEN HOOGSTR

Tel. 03 315 75 31 info@vdberg.be

www.vdberg.be VENTILATIE

ZONNE-ENERGIE


ERFGOED

Uitvoering masterplan vergt investering van 11,4 miljoen Euro

Hoe het Seminarie toch het Seminarie zal blijven… HOOGSTRATEN - ‘Panta rhei’, schreef de oude Griek Heraclius. ‘Alles stroomt’. Er blijft niks hetzelfde, dus. Ook niet in het Hoogstraatse Klein Seminarie, waar het masterplan in uitvoering gaat. Dat vergt gedurende jaren een grondige restauratie van het monumentale beschermde patrimonium aan de Vrijheid. En toch blijft het Seminarie, ‘het’ Seminarie.

Nieuwe noden

De volleybalvelden werden geschikt geacht om er een nieuwbouw op te ontwikkelen met subsidiëring door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION), dat er helaas een wachtlijst van 15 jaar op nahoudt. Bovendien was er nog de zorg voor de voorbouw langs de Vrijheid, een als monument geklasseerd complex. Voorheen grotendeels (de verdiepingen) behuisd door slaapzalen voor internen, maar na de verminderde interesse voor het internaatsleven het voorwerp van gedeeltelijke leegstand. Toe aan dringende instandhoudingswerken en eigenlijk op dat moment meer een ‘blok aan het been’ dan dat het aanvoelde als monument.

De ommezwaai De toenmalige Seminarie-directie belegde diverse contacten, onder meer met mensen die lokaal betrokken waren bij restauratieplannen. Frans Horsten kwam met de aanbeveling om het architectenbureau aNNo van Stijn Cools de zaak in een breder perspectief te laten bekijken. Dat resulteerde in een tweeledig masterplan met enerzijds een inventarisering, analyse en beschrijving van de bestaande gebouwen, en anderzijds een voorstel voor het ruimtegebruik van de gehele campus. Het was een belangrijke eerste aanzet om de voorbouw en de eeuwfeestkapel te herwaarderen als monumentaal patrimonium. Nieuwbouw bleek al snel niet nodig, alle intenties kunnen in de bestaande gebouwen worden geïntegreerd. Het masterplan werd op 21 november 2011 aan het grote publiek voorgesteld.

OSTGEBOUW KAPEL SPEELPLAATS

VOLLEYBALTERREINEN

VOORBOUW

2 TURNZALEN DREEF

ZAAL

REFTER

INTERNAAT

ZAAL R

LENSGEBOUW LAGERE SCHOOL

Tekening BAUkuh/red.

We gaan terug naar de periode vóór 2007. De specialisatieklassen hadden hun intrede gedaan. Voor specifieke vakken (aardrijkskunde, fysica, chemie...) waren er ingerichte vaklokalen waar de leerlingen naar toe gingen, voor vele vakken waren er klassieke klaslokalen. Vaklokalen waren er altijd weer al snel te weinig. Bovendien was er nood aan bijkomende lerarenaccomodatie, meer en vernieuwd sanitair en een overdekte speelplaats. Er kwam een openleercentrum, mogelijk was er nood aan nog meer. Grote ruimten om leerlingen alleen of in groep zelfstandig leerstof te laten verwerken die vooraf in de klas werd gegeven, of op het elektronisch leerplatform Smartschool werd geplaatst.

SPORTHAL

Het masterplan

De centen

Wil er begrip voor opbrengen dat we iets als een masterplan, om het leesbaar te houden, opsommingsgewijs en zakelijk van toon tot zijn essentie moeten terugbrengen. Er dient immers met heel veel rekening gehouden.

Dat alles kan een schoolbestuur niet alleen uit eigen middelen (en dus werkingsmiddelen van de school) financieren. Als vanzelfsprekend is er alles aan gedaan om maximale subsidies te verwerven. Maar dat is niet eenvoudig. Er zijn

Omgevingswerken: Aanleg terrassen langs de voorbouw. Fietsenstalling langs Vrijheid en dreef. Scheiden waterstromen, bufferen hemelwater. Renovatie speelplaats. Binnentuin voorbouw (buitenterras bij accommodatie leerkrachten). Verkeersvrij maken van de school.

Werken exterieur: Restaureren ramen (gelijkvloers voorbouw - met verticaal schuivend opengaand gedeelte). Vervangen ramen (verdiepingen voorbouw - opendraaiende ramen met isolerend glas). Renovatie, isolatie daken voorbouw en eeuwfeestkapel. Reinigen en herstellen gevels voorbouw en eeuwfeest kapel.

Werken interieur voorbouw: Restauratie binnenschrijnwerk, parketvloeren, lambriseringen… Brandveiligheid: compartimenteringen, detectie… Toegankelijkheid: aanpassingen lift, hellend vlak… Sanitair voor leerlingen per verdieping. Klaslokalen (concept voor alle denkbare werkvormen). Accommodatie leerkrachten. Eetzaal leerlingen.

Interieur eeuwfeestkapel: Herstellen vloer. Verkleinen podium met mobiel altaar. Aanpassing technische installaties voor polyvalenter gebruik.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

37


ERFGOED ONROEREND ERFGOED (OE)

AGION

Subsidieert enkel ‘restauratie’werken aan beschermde gebouwen (minimum 5.000.000 euro).

Subsidieert werken ‘rechtstreeks’ verband houdend met onderwijs.

60% op de subsidieerbare werken exclusief BTW 70% na bewijs en goedkeuring van goed onderhoud.

60% op de subsidieerbare werken inclusief BTW 10% (op de subsidie) voor administratieve kosten.

Exclusief: Niet subsidieerbare werken. BTW. Architectuur- en studiekosten.

Exclusief: Niet subsidieerbare werken. Architectuur- en studiekosten.

Toepassing op het masterplan: Renovatie dak kapel. Herstel vloer kapel. Renovatie dak voorbouw (+ AGION) Restauratie voorbouw (delen niet onderwijsgebonden).

Toepassing op het masterplan: Renovatie dak voorbouw (+ OE). Restauratie ramen gelijkvloers voorbouw (+ OE). Renovatie ramen verdiepingen voorbouw (+ OE). Structuren voor nieuwe klasgebouwen. Nieuwe lerarenaccomodatie voorbouw. Isolerend glas in ramen waar toegestaan. Technische installaties voorbouw. Omgevingswerken.

Niet gesubsidieerd: Aanpassing technische installaties kapel. Aanpassing conciërgewoning in voorbouw.

Niet gesubsidieerd: Aanpassing technische installaties kapel. Aanpassing conciërgewoning in voorbouw. Subsidietoezegging 25.09.2020. Meerjarenpremieovereenkomst (de werken moeten gestart zijn binnen de vijf jaar na de ondertekening).

hiervoor twee kanalen die kunnen aangesproken worden: het Agentschap Onroerend Erfgoed (voorheen Monumenten & Landschappen) en het al eerdergenoemde Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). Elk met hun complexe eigenheden, zeg maar hun eigen doolhoven én wachttijden. Bovenstaand kader geeft een overzicht van deze ingewikkelde puzzel. Wie wat subsidieert dus, en om het nog wat ingewikkelder te maken, worden bepaalde werken door de 2 instanties samen gesubsidieerd. De totale investering van alle werken bedraagt 11.400.000 euro. Waarbij de school met eigen middelen 4.650.000 euro zal moeten bijdragen. Te financieren met een lening over 20 jaar die zal worden afbetaald met quasi 28% van de jaarlijkse werkingskosten van de school.

Aan de slag In het kader van het masterplan werd in de loop van 2011 al onmiddellijk begonnen met het uitvoeren van een aantal verbeterings- en aanvullende werken. Het vernieuwen van de ramen en gevels van het Lens- en Ostgebouw, nieuw sanitair op de speelplaats en de volleybalvelden, renovatie en isolatie van verschillende platte daken, renovatie werken aan de torenomgang (voorbouw), een openleercentrum en volledig gerenoveerde wetenschapslokalen in het Ostgebouw, een nieuw technieklokaal en een STEMlokaal in het Lens-gebouw, een nieuw muziek-

38

Wachtlijstdossier 2007 aanvaard juni 2019 voor herdefiniëring.

lokaal achter zaal R. We noemen verder nog de beveiliging van de dekstenen op het kapeldak, twee nieuwe klaslokalen in de voorbouw (derde verdieping) en de vervanging van de stookketels. Wat samen met de uitgevoerde isolatiewerken leidde tot aan aanzienlijke vermindering van het gasverbruik voor de stook. Nadien volgde nog de plaatsing van 933 zonnepanelen, dat verzekert een opbrengst van 54% van de elektriciteitsbehoefte. Verduurzaming is dus geen ijdel begrip in het Klein Seminarie. Wat zich in de toekomst nog zal vertalen door de verdere plaatsing van isolerend glas, LED-verlichting, akoestische demping en het D-verluchtingssysteem. Bovendien werd middels een sponsorproject de in Hoogstraten wereldberoemde Seminariedreef terug aangeplant na de gedwongen bomenkap.

Architectenteam RE-ST De werken aan de beschermde gebouwen (voorbouw en kapel) vereisen uiteraard bijzondere zorg in de vorm van gespecialiseerde externe inbreng. Daarom werd onder de begeleiding van de Vlaamse Bouwmeester een Europese architectuurwedstrijd uitgeschreven die in 2014 gewonnen werd door het Antwerpse architectenteam RE-ST. Waaraan het Italiaanse architectenbureau BauKuh (eveneens gespecialiseerd in erfgoedrestauratie) en het ingenieursbureau Sweco (voor de technische installaties) werd toegevoegd.

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Architect Dimitri Minten en zijn team voegden een addendum toe aan het aNNo-masterplan van Stijn Cools en brachten nog eigen accenten aan. Dat alles resulteerde uiteindelijk in de perceptie om van de voorbouw ‘het’ centrale klassengebouw voor het middelbaar te maken, en van het Lens- en Ostgebouw de functionele lesgebouwen. In de kapel zullen spirituele en gemeenschapsvormende functies worden gecombineerd, zij het met respect voor de eigenheid van deze ruimte. Daaromtrent is in de derde week van oktober met een aantal betrokkenen denkwerk gestart. Trouwens, de voorbije jaren heeft de kapel al plaats geboden voor culturele activiteiten. En zal corona er nu ook de hand in hebben om de kapel voor meer profane doeleinden te gebruiken.

In uitvoering Het voorbereidend en ander studiewerk voor de restauratie van de buitenschillen (ramen, gevels, daken), de brandveiligheid, de toegankelijkheid, het ruimtegebruik in de voorbouw en de technische installaties werd afgerond. Een beheersplan voor de beschermde gebouwen, nodig voor de subsidieaanvraag bij Onroerend Erfgoed, werd opgemaakt. De dossiers voor de nieuwe fietsenstallingen en de lerarenaccomodatie liggen klaar. De plannen voor de nieuwe klaslokalen op de derde verdieping van de voorbouw werden uitgewerkt. Deze werken, uitgevoerd door de eigen vaklui, zijn ondertussen in uitvoering. Bij de


ERFGOED vormgeving van deze klassen wordt uitgegaan van vernieuwende onderwijsvormen. Waarbij grotere ruimten, flexibiliteit en de beschikbaarheid van moderne leermiddelen de mogelijkheid moeten bieden om bijvoorbeeld door twee leraren samen les te laten geven en verschillende rollen op te nemen aan en in een grotere groep leerlingen. Zo kan men gemakkelijker inspelen op de ver-

LOT

scheidenheid van de leerlingen, hun noden en wensen.

Timing Dat een en ander niet op een twee drie klaar zal zijn, hoeft geen betoog. De werken zullen allicht meer dan vijf jaar in beslag nemen. Panta rhei, maar de rivier zal enkel binnen het

Klein Seminarie een andere wending nemen. Niet zichtbaar van buiten uit. Zonder nieuwbouw, zonder buitenwaartse verbouwingen. ‘Het’ Seminarie zal dus ‘het’ Seminarie blijven. Als je begrijpt wat we bedoelen. Met zeer veel dank aan Manu Van Oevelen en Gitte Van Den Bergh (RE-ST). (nad)

AANDUIDING

AANBESTEDING

UITVOERING

1

Exterieur voorbouw en interieur voorgevel

2021

2022-2023

2

Dak kapel

2020

2023

3

Middenvleugel en zuidvleugel voorbouw

2023

2024-2025

4

Interieur kapel

2025

2026

KAPEL

SPEELPLAATS

De beschermde eeuwfeestkapel. Een art deco-gebouw met allure.

En wat er al werd uitgevoerd met eigen vaklui. Puik werk. Foto Seminarie.

Impressie van de gang (wordt ‘multizone’) met links de klaslokalen. Foto BAUkuh

Helaas kunnen we in dit kleine bestek enkel het plan van de eerste verdieping van de voorbouw (noord- en middenvleugel) tonen, waar de voormalige slaapzalen worden omgebouwd tot klaslokalen. De tweede en derde verdieping wordt verdeeld tussen klaslokalen en eet- studiezalen. Op het gelijkvloers (noordvleugel) wordt naast de kapel een nieuwe lerarenaccomodatie ingeplant. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

39


DEZE MAAND

Anders dan anders programmeren HOOGSTRATEN - “Het is zacht uitgedrukt een bewogen jaar geweest”, zegt Geert Dehertefelt nieuwbakken programmator van het GC Hoogstraten. “Het programma 2020-2021 was klaar, maar werd door corona onderuit gehaald. Als alternatief, zowel voor de cultuurliefhebber als voor de artiesten, bedachten we het project ‘Cultuurstraten’. Een groot succes, dat echter door de tweede golf en de maatregelen in de provincie opnieuw moest sneuvelen.”

Cultuurkamers “Dan ging ik op zoek naar een programma dat zeker coronaproof was en dus zeker kon doorgaan. Dat werden de ‘Cultuurkamers’. “Tien voorstellingen van tien artiesten in tien huiskamers voor een bubbel van vijf, die men op dat moment met vijf mensen mocht uitbreiden”, verduidelijkt Geert. “We konden o.a. Pascal Platel, Bart Cosemans, Stijn Meuris, Kamagurka enz. strikken. Opnieuw een groot succes. Half oktober hebben er al twee plaats gevonden, er volgen er nog 15. Uiteindelijk mocht het dan toch niet in de huiskamers doorgaan en werden de bubbels uitgenodigd in de Kapittelzaal in het

Geert Dehertefelt programmator GC stadhuis waar we zo’n aangenaam mogelijke setting hebben neergezet. En opvallend, het waren

Eindejaarsconference In 2019 bracht Kamal Kharmach zijn eerste eindejaarsconference, met veel succes. Dat bleek uit een resem uitverkochte shows, goed voor 20.000 enthousiaste bezoekers en een oudejaarsuitzending op Canvas, die door meer dan 800.000 mensen werd bekeken. Kan tellen als debuut voor een nieuwbakken conferencier.

‘Mag ik even 2020’ wordt nog actueler, nog relevanter en vooral nog grappiger.

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

© Ellie Van den Brande

40

Voorjaar 2021 “Inmiddels is meer mogelijk en blijft dat ook zo,” zegt Geert. “We hebben een beperkt programma opgemaakt dat in een coronaproof ingerichte Rabboenizaal zal doorgaan. De ticketverkoop is inmiddels gestart en de eerste voorstelling is de eindejaarsconference van Kamal Kharmach op 30 december. Door de beperkingen zijn er maximum 200 plaatsen beschikbaar. Mensen worden naar hun plaatsen begeleid, men moet een mondmasker dragen en drank komt er niet aan te pas.”

Voor zijn nieuwe show ‘Mag ik even 2020’ geeft Kamal er een extra lap op. Met brexit, megxit, storm Ciara, het coronavirus en de regeringscrisis heeft hij nu al genoeg materiaal voor een snedige, scherpe en hilarische terugblik. Indien je Kamal nooit live aan het werk zag, kan je hem kennen van één van zijn vele passages bij o.a. De Slimste Mens, Het Collectief Geheugen, De Drie Wijzen, Everybody Happy en Q-Music. Vijf jaar geleden overtuigde hij jury en publiek tot in de finale van Humo’s Comedy Cup, om vanaf 2017 te touren met zijn erg succesvolle debuutshow ‘De Schaamte Voorbij’, die ook in Hoogstraten te zien was. Die lijn zette hij overtuigend verder met zijn eerste eindejaarsconference, die de lovende recensies aan elkaar reeg.

niet altijd de meest gekende koppen die gekozen werden. Commedian Erhan Demirci werd zesmaal gekozen en de kindervoorstelling ‘Mevrouw ja en mevrouw nee’ vijfmaal. De Hoogstratenaar kreeg cultuur, missie geslaagd dus.”

“Het is trouwens een erg druk voorjaar, ook al omdat er een aantal voorstellingen verplaatst werden. Hopelijk wordt dit de aanloop naar mijn eerste jaar dat ik volwaardig en zonder problemen 2021 - 2022 kan programmeren. “Na al de annuleringen en het feit dat we niet weten wat ons nog te wachten staat, willen we de cultuurliefhebber wel zekerheid bieden. Voorstellingen die toch niet kunnen doorgaan, worden niet meer verplaatst en de toeschouwers worden terugbetaald. Hopelijk haalt de actualiteit ons niet meer in, want er is veel cultuurhonger, dat voelen we.” besluit Geert. (fh)


DEZE MAAND

Helemaal weg in Kamagurkistan “Ik heb meegedaan aan een wedstrijd” zegt mijn man. Gaat over fietsen, flitst er door mijn hoofd. “Een optreden van Kamagurka bij ons thuis, lijkt je dat wat?” Dát zie ik helemaal zitten. De volgende dag: “Het was geen wedstrijd, blijkbaar heb ik Kamagurka geboekt.” Nog beter, dan zijn we zeker! Georganiseerd door GC Hoogstraten, helemaal alleen bij ons thuis voor onze bubbel van 9 (onze bubbel van 5 en een bevriende bubbel). Daar wordt een mens blij van. Nog even is het spannend, wanneer de coronaregels wijzigen. Het optreden van Kama bij ons thuis is geen optie meer. De Kapittelzaal in het stadhuis wordt met deskundige inzet van Geert Dehertefelt (programmator GC Hoogstraten) ingericht als een gezellige huiskamer. Via de ‘achterdeur’ van het stadhuis worden we binnengeloodst. Gastheer Geert zorgt voor een hartelijke ontvangst en legt ons in de watten. Dan komt Kamagurka toe. Hij begint met de voorstelling en weet ons meteen mee te nemen in zijn zotte wereld. Er wordt afwisselend gemonkeld, gegiecheld en geschaterd. Het ene verhaal is verweven in het andere, met de nodige portie onzin, subtiel en minder subtiel. Naar het einde toe zoekt hij naar de grens van het toelaatbare en linkt dit aan zijn tijd als cartoonist bij Charlie Hebdo. Hij stelt zijn boek “De grenzen van de ernst” voor: er zijn grenzen aan de ernst, niet aan humor. Dan nog even een vrolijke noot en het is tijd voor afscheid. “Nog ene gaan drinken?” vraagt mijn man. Helemaal vergeten van die corona en dat sluitingsuur... Even helemaal weg geweest in Kamagurkistan. (Cpee/red)

Het cultuurhuis als een ‘Derde Plek’ HOOGSTRATEN - Het stadsbestuur engageerde zich om tijdens deze legislatuur een cultuurhuis te realiseren of alvast in de steigers te zetten. Voordien ging men al op zoek naar mogelijke locaties en was er een eerste behoefteonderzoek. Inmiddels verwierf de stad de site rond zaal Pax in erfpacht en wordt er gewerkt aan een visievorming van het nieuw te realiseren cultuurhuis. Een eerste stap hiertoe was er eind september toen vier gespreksgroepen out of the box vorm gaven aan invulling en functies van de cultuursite.

Warm Het centrum moet een zogenaamde ‘Derde Plek’ worden. Een plaats waar je verblijft naast thuis (de eerste plek) en je werk (de tweede plek). Het is een plaats waar laagdrempelige sociale contacten een prominente plaats innemen. Geen ‘klassiek’ cultuurcentrum, geen kil gebouw dus, maar een warm cultuurhuis waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Enerzijds om deel te nemen aan het door de stad geprogrammeerde aanbod, maar anderzijds ook om zelf op zoek te gaan naar inspiratie, creativiteit en kennis in eigen activiteiten. In het geheel zou, naast het gemeenschapscentrum wellicht ook plaats moeten zijn voor de bibliotheek, de Academie voor Muziek en Woord en de dienst toerisme.

Endeavour Om het concept mee vorm te geven laat het bestuur zich begeleiden door het bureau Endeavour. Na een oproep aan verenigingen en personen die nauw betrokken zijn bij de sector, namen op 30 september een 40-tal personen deel aan een denkavond. In vier groepen mocht men ‘out of the box’ denken over de invulling en functies in en rond het gebouw.

Een veertigtal nauw bij cultuur betrokken inwoners werkten in groepjes om te denken over de inhoudelijke poot van een toekomstig cultuurhuis en de omgeving ervan.

Dit is maar één stap in een globale visievorming die de eerstvolgende maanden verfijnd wordt om deel uit te maken van de opdracht voor het ontwerp van het gebouw en zijn omgeving. Samen met het IKO wordt het de cultuursite van de stad. Wordt vervolgd. (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

41


Algemene Bouwwerken Ed Schrickx Dr. Versmissenstraat 4 2320 Hoogstraten +32 (0) 468 16 45 96 es-bouwwerken@telenet.be

Eigen fabricage

Maatwerk VERNIEU WD WEBSIT E E

Productie en plaatsen van houten vloeren - Interieurprojecten op maat www.martensvloeren.be Groot Eyssel 39a - Meerle - T. 03 315 84 32 - GSM 0478 36 74 88

Gunther Love 2 heal Pauwels bvba •Centrale verwarming •Sanitair Paul van Huffel

•Zinkwerken •Zonneboilers •Warmtepompen •Onderhoud met attest - (enkel Vaillant)

Helend medium Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren

Mac Ryan

Borduuratelier

Borduurwerk voor bedrijven en particulieren

BEZOEK ONZE TOONZAAL JE VIND T E R OO K EEN IDE AA GESCHE L NK

Minderhoutdorp 66 2322 Minderhout Tel 03 314 40 46 info@macryan.be OPENINGSTIJDEN ma10.00 – 18.00 u di10.00 – 17.00 u wo10.00 – 18.00 u do10.00 – 18.00 u vr10.00 – 18.00 u za10.00 – 12.00 u zo - gesloten

www.macryan.be

42

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.pauwelsgunther.be tel. 0473 60 62 83


DEZE MAAND

Klank- en lichtspektakel in Merksplas-Kolonie

‘The story of Wortel’, de kolonie rond 1830 MERKSPLAS/WORTEL - Geschreven als opvoering in Wortel zelf, moest het klank- en lichtspektakel met een wandeling door de dreven, uiteindelijk uitwijken naar Merksplas-Kolonie. De kolonie van Wortel is nu eenmaal een stiltegebied, waarin geen plaats is voor dergelijk avondlijk spektakel. Maar deze voorstellingenreeks “The story of Wortel”, die plaats heeft van 2 tot 6 december, oogt veelbelovend! Verwacht je niet aan een les geschiedenis. Integendeel. The Host Belgium, een onlangs opgericht theaterproductiehuis uit Berchem, brengt het verhaal van Wortel op vijf opeenvolgende avonden van 2 tot 6 december. Het wordt een klank- en lichtspektakel in de vorm van een 80 minuten durende wandeling van 3,5 km door het domein van Merksplas-kolonie. Een vertel-, klank-en lichtspel dat de deelnemers meeneemt in het verhaal van Wortel-kolonie tijdens de Belgische Revolutie in 1830.

Totaalbelevenis “The Story of Wortel” wordt een totaalbelevenis, een zogenaamde ‘immersive walk experience’. Producent Yannick de Kleine licht een en ander toe: “Vanaf het moment dat de deelnemers toekomen, worden ze meer dan een uur lang meegenomen in het verhaal van de familie Westervliet, een vrij welstellend gezin dat door omstandigheden in armoede geraakt en verwezen wordt naar de vrije kolonie van Wortel. In 1830 zijn er kolonisten die het opnemen voor oranje en andere voor België. Tijdens de schermutselingen wordt de kolonie in de as gelegd, geraken de leden van het gezin elkaar kwijt en gaan op zoek naar elkaar. De voorstelling geeft een impressie van hoe het er in 1830 in de kolonie van Wortel wellicht aan toeging, maar heeft niet de pretentie om een historische reconstructie te zijn.”

“Elke avond zijn er 18 voorstellingen,” vervolgt hij, “daarin worden maximum 30 toeschouwers door een als landloper uitgedoste gids op sleeptouw genomen. De deelnemers zien tien kleine scènes en drie grote shows met een 80-tal figuranten, paarden en mooi gemaakte decorstukken. In een spectaculaire eindscène gaat een gedeelte van de kolonie zelfs in vlammen op. Hoe dat precies gebeurt, blijft een verrassing”

tigd in Post X in Berchem. De drie initiatiefnemers deden ervaring op bij Studio 100 en Deep Bridge. Producent Yannick de Kleine werkte eerder mee aan musicals als 40-45, K3, Daens, Mamma Mia! en Assepoester. In 2021 pakt het productiehuis uit met twee nieuwe producties. “Niet in zalen”, zegt de producer, “we willen telkens unieke spektakels op bijzondere locaties brengen.” (fh)

Figuranten

Praktisch: The Story of Wortel van 2 tot 6 december. Telkens 18 wandelingen per avond. Vertrek om de 20 minuten bij Colonie 7 te Merksplas voor een tocht van 3,5 km en een verhaal dat 80 minuten duurt. Tickets kosten 20 euro voor volwassen en 12 euro voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Info en tickets: thehostproductions.be.

Van zodra het donker wordt, vertrekt er om de 20 minuten een groep deelnemers. Op vijf dagen tijd kunnen er op die manier zowat tweeduizend mensen “The Story of Wortel” beleven. “Omdat we met meerdere tijdsspannes werken, zien de deelnemers geen acteurs, wel figuranten die in de verschillende scènes de rol van de ouders van het gezin Westervliet, de zoon en diens lief vertolken. De dialogen werden op voorhand ingesproken door Lucas Van den Eynde, Florian Avoux en Cara Jacobs. Dat dit spektakel nu al vorm kreeg, heeft alles of toch veel te maken met de coronacrisis en de malaise in de evenementensector. “Normaal zouden we er pas veel later mee naar buiten zijn gekomen. Door corona hadden we echter onverwacht veel tijd en kwam alles in een stroomversnelling terecht. Het is nu het ideale moment voor een coronaproof spektakel in openlucht.”

Liefde is ...

Productiehuis Deze opvoering is de eerste productie van ‘The Host Belgium’, een theaterproductiehuis, geves-

LIEFDE IS … in het nieuwe beton je beide namen schrijven verbonden met een hartje. (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

43


DEZE MAAND

Inschrijven voor assistentiewoningen 't Gastenhuys HOOGSTRATEN - Alle inwoners van Hoogstraten kunnen zich nu kandidaat stellen voor een serviceflat in ’t Gastenhuys dat in aanbouw is. De bewoners van de bestaande flats van De Linde en De Wingerd kregen voorrang. Twee van hen gaan effectief verhuizen. Daarnaast stonden er nog tien kandidaten op de wachtlijst, zodat er begin oktober nog 24 van de 36 flats vrij waren. Er zijn assistentiewoningen met 1 en met 2 slaapkamers. Voor de eerste betaalt men iets minder dan 37 euro per dag, voor de tweede bijna 40 euro, kosten voor verwarming en water inbegrepen. Ondersteuning van mantelzorg en thuiszorgdiensten is mogelijk en als een bewoner dringende hulp nodig heeft, kan hij via een oproepsysteem gebruik van maken. Voor eventuele poets- of klusdiensten en gezinszorg moet men uiteraard bij betalen.

Voorwaarden Kandidaten moeten 65+ en voldoende zelfredzaam zijn. Verder worden bij voorrang personen opgenomen van groot Hoogstraten. Dit wil zeggen dat jij of jouw partner de laatste 10 jaar in Hoogstraten woonde. Als dit niet het geval is op administratief of juridisch vlak, dan beslist het vast bureau van het OCMW of je in aanmerking komt voor de wachtlijst voor de inwoners van Hoogstraten. Ook indien je de afgelopen 40 jaar minstens 20 jaar in Hoogstraten of een deelgemeente gewoond hebt, kom je in aanmerking. Evenals personen waarvan een kind, ouder(s), of partner (gehuwd of wettelijk samenwonend) de laatste 20 jaar in Hoogstraten of een deelgemeente wonen. Op 12 november wordt bij loting beslist welke kandidaten als eerste in aanmerking komen. (fh)

Kinderen op paddenstoelensafari WORTEL - Voor kinderen van 5 tot 12 jaar organiseert Natuurpunt Markvallei op zondag 1 november een paddenstoelensafari. Samen gaan ze op zoek naar paddenstoelen en ondertussen leren ze nog wat bij ook over deze rare dingen. Wat zijn paddenstoelen eigenlijk? Hoe leven ze? Wie eet ze? Hoe komen ze aan die gekke namen? Maar ze spelen ook paddenstoelenbingo en kijken naar vormen, kleuren, geuren en alles wat paddenstoelen zo leuk maakt.

n) age EN d G (4 EKEN N I T ID P L E 3D-CAD O FST KS H E R D W O Re n I t S O L gstra oo Te H

4-daagse Basistraining SolidWorks: 2-3 & 5-6 november Start AVOND basistraining SolidWorks: januari 2021 Zowel toegankelijk voor professionelen als particulieren

Training @ 3DCadworks.be

Op voorhand inschrijven via de website voor deze gratis activiteit is noodzakelijk, het aantal deelnemers is beperkt. De start is om 14 uur, vooraf samenkomst aan bezoekerscentrum De Klapekster. Info: info@natuurpuntmarkvallei.be. (ao) Kinderen zijn gefascineerd door de huisjes van de kabouters, Natuurpunt Markvallei neemt ze nu mee op safari om vele vragen op te lossen.

Fotogenieke paddenstoelen WORTEL - De fotowerkgroep van Natuurpunt Markvallei organiseert een fotocafé op 20 november in De Klapekster. Hierbij ligt de focus niet alleen op de fotografie, maar ook op gezelligheid. Iedereen is welkom dus. Je brengt enkel door je zelf genomen foto’s mee. Die worden, onder het nuttigen van een drankje, onder elkaar besproken. Ondertussen leer je veel bij over alle mogelijke technische aspecten als sluitertijden, diafragmaopeningen, brandpuntafstanden, composities, … Het thema is dit keer 'paddenstoelen'. Vijf foto’s over dit thema en vijf andere natuurfoto’s mogen worden doorgestuurd naar verschraegen.wim@telenet.be of meegebracht op een stick. Start om 20 uur. Inschrijven is verplicht via de website van Natuurpunt Markvallei. (ao)

44

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


DEZE MAAND

Borderbrass brengt concert van de hoop HOOGSTRATEN - Met het concert ‘Hope’ op 15 november wil Brassband BorderBrass ons een hart onder de riem steken. In deze bizarre coronatijden heeft iedereen immers hoop en bemoediging meer dan nodig. Zeker ook de slachtoffers en zieken die het de afgelopen periode zwaar hebben gehad en de mensen uit de zorgsector met hun tomeloze inzet. Bij het begin van de coronacrisis plaatste BorderBrass al een filmpje gemaakt op Facebook met ‘Hope’ van een jonge Belgische componist. Sinds de cultuurheropstart begin september schoot het orkest terug uit de startblokken om een aangepast programma voor te bereiden. Dit concert gaat door in de aangepaste Rabboenizaal op zondag 15 november om 10.30 en 14.00 uur. De organisatie doet er alles aan om de opgelegde voorschriften van de cultuurprotocollen stipt te volgen. Het aantal zitplaatsen

wordt beperkt tot 150 zodat de nodige afstand tussen de bubbels kan worden gegarandeerd.

Reserveren Bijgevolg is digitale of telefonische reservatie verplicht en zijn er geen kaarten aan de kassa te verkrijgen. Na de bestelling ontvangt de toeschouwer een bevestiging op welke plaats in de zaal zijn bubbel kan plaatsnemen. Verder is er tijdens het concert een mondmaskerverplichting en worden er geen dranken geserveerd. Tot 13 november kan je kaarten bestellen via www.brassbandborderbrass.be of telefonisch op +32 (0)3 314 15 46. Praktisch: “Hope” concert door Brassband BorderBrass vzw op zondag 15 november om 10.30 en 14.00 uur in de Rabboenizaal. Reservatie verplicht. (fh)

Voorlezen graag, want lezers maak je samen! HOOGSTRATEN - Voorlezen staat garant voor leesplezier doorgeven. Ook in coronatijd staan het belang én het plezier van voorlezen in de kijker tijdens de Voorleesweek van 21 tot 29 november. Die kreeg als motto mee: 'Lezers maak je samen'. De nadruk komt daarmee op ouderbetrokkenheid, ouders zijn immers cruciaal voor de leesopvoeding van een kind. Hun invloed is het grootst, zo blijkt uit onderzoek. Ook leerkrachten kunnen zeker tips geven, de bibliotheek biedt je daarenboven nog inspiratie.

Rugzakjes Een themastand vestigt de aandacht op leuke voorleesboeken. Per leeftijdsgroep zijn er ook ook keuzelijsten die je op de catalogus (https://hoogstraten.bibliotheek.be) kan raadplegen. Of je kan een van de vernieuwde voorleesrugzakjes ontlenen, die bevatten tien boeken. In

de blauwe zakjes zijn de boeken per leeftijd gegroepeerd, in de roze vind je leesvoer rond een bepaald thema, zoals kriebelbeestjes, letters en in de tuin. Je kan ook digitaal lezen. Met de Fundels-app kan je met je Mijn Bibliotheek-profiel gratis digitale prentenboeken lenen. Het verhaal kan je zelf aan je kinderen voorlezen of je kan dat door de computer laten doen. Daarnaast zijn er spelletjes, zoals puzzels, een memory en kleurplaten. Voorleessessies in de bib of op school zijn er dit jaar niet. De voorlezers bleven niet vij de pakken zitten, ze namen een camera ter hand terwijl ze een boek voorlazen en bezorgden zo leuke filmpjes. Die gaan naar de basisscholen zodat de leerlingen ervan kunnen genieten. Op de Facebookpagina van de bib vind je nog meer. (fh)

Plan B wijkt voor Corona HOOGSTRATEN - De impact van het coronavirus is zo groot dat de toneelopvoeringen van Plan B in januari 2021 moeten geschrapt worden. Alle voorstellingen van 'Het Plan van Stan' zijn dus verplaatst naar januari 2022. De exacte data volgen later. Plan B hoopt op begrip voor deze beslissing, de veiligheid van spelers en bezoekers dienen op de eerste plaats te komen. Uitstel mag echter geen afstel zijn. Wordt vervolgd dus. (fh)

G

Samen vormen zij het kloppende hart van Plan B, maar René Michiels, Jan Dufraing en Marc Koyen staan machteloos tegenover het coronavirus.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

45


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be

Piuskoor repeteert coronaproof HOOGSTRATEN - Na meer dan zes maanden heeft het Hoogstraatse Piuskoor op 24 september de draad weer opgenomen. Door de strenge voorwaarden, 2 meter afstand in alle richtingen, moesten ze wel op zoek naar een héle grote repetitieruimte. En de beste plaats die volledig coronaproof kan ingericht worden, is... diezelfde Sint-Katharinakerk. Vorig jaar stond het Piuskoor in de Sint-Katharinakerk op het podium met het prestigieuze concert ‘The Armed Man’, waarvoor het koor terecht de cultuurprijs 2019 won. Dit jaar moesten echter alle optredens afgelast worden. De laatste normale repetitie dateert van 5 maart. Het teerfeest kon nog net plaatsvinden op 7 maart toen al wel met ‘elleboogje tikken’. Daarna was het dus wachten tot eind september!

Risicoanalyse Het bestuur moest daarvoor een risicoanalyse maken, een draaiboek samenstellen, een zitplan uitwerken, pijlen aanbrengen, stoelen ontsmet-

Minderhout: tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob Brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

(foto Heidi Bekaert)

46

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ten en er naamkaartjes aanhangen. En er moest bovendien een ‘reservatiesysteem’ opgezet worden. De koorleden zelf moesten bij het binnenen buitengaan 1,5 meter afstand bewaren, handen ontsmetten, de looprichting volgen, rechtstreeks naar de hun toegewezen zitplaats gaan en heel de repetitie het mondmasker aanhouden. En - oh ja - warme kledij voorzien, want de kerk wordt op donderdagavond niet verwarmd. Het Piuskoor telt meer dan 40 leden, zodat dus een flink deel van de kerk werd ingenomen. De dames mochten plaatsnemen in de middenbeuk, de heren links en rechts in de kruisbeuk. Gelukkig konden voorzitter Ann Van Delm en dirigent Kaat Vissenberg gebruikmaken van de microfoon om zich tot op de achterste rijen verstaanbaar te maken. Het enigszins dempen van de stemmen door de maskers viel uiteindelijk goed mee door de mooie akoestiek van de kerk, zodat er toch heel enthousiast gerepeteerd kon worden. En nu maar hopen dat het met corona toch ooit wel eens terug de goeie kant uitgaat… (fh/hb)


HOOGSTRATEN

Zaal CeCilia is er klaar voor, maar… HOOGSTRATEN - Jawel, CeCilia is klaar met de verdere afwerking van de zaal en de renovatie van het sanitaire blok en de inkom van de zaal. Dat was mogelijk door steun van het stadsbestuur en de financiële steun of andere bijdragen van sponsors. Maar door de corona-maatregelen kon de officiële heropenings-open deur (voorzien op 19 april) nog steeds niet doorgaan. Jammer, net zoals het feit dat men de gerenoveerde zaal nog niet kon gebruiken voor datgene waar ze voor bedoeld is: optredens en voorstellingen allerhande.

Hoofd gebroken Het bestuur heeft zich al vaak het hoofd gebroken over een leuke en interessante manier om het resultaat van de werken én de ondernemingen/verenigingen/personen die deze renovatie mogelijk maakten aan het grote publiek te tonen. Men botste echter steeds op allerlei regelgeving en protocollen die een waardige heropening van de zaal in de weg staan. Men wil de sponsors immers op een gepaste manier ontvangen én bovendien zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met de verwezenlijkingen. Want de zaal is echt zonder meer knap gerenoveerd. Noodgedwongen vraagt het CeCiliabestuur dus nog even geduld. Zodra een échte ‘feestelijke heropening’ mogelijk is, zal men alles in het werk stellen om iedereen uit te nodigen. Uitstel is ook hier beslist geen afstel.

Verhuur Ondertussen maakt CeCilia van de nood een deugd. Omdat de verhuuragenda momenteel zo goed als leeg is, kan de zaal worden gehuurd voor o.m. vergaderingen. Men kan met een 20-tal mensen meer dan coronaproof vergaderen. Verenigingen betalen slechts 50,00 euro. Voor bedrijven of een familiefeest vraagt men de reguliere prijs. Verder maakt men van de gelegenheid gebruik om alsnog enkele werken uit te voeren. Men wil de podiumvloer, die in slechte staat is, vernieuwen. Verder wil men ook nog enkele aanpassingen aan de elektrische installatie doorvoeren. Het bestuur zit dus echt niet stil. Toch maar duimen dat men zo spoedig mogelijk de zaal officieel kan heropenen en in gebruik nemen. Info: 0484 61 64 30 of info@zaalcecilia.be (fh)

Naast een vijftal toiletten voor dames en heren, is er nu ook een ruim toilet voor rolstoelgebruikers.

Op bosklassen naar Spa HOOGSTRATEN - De jongens en meisjes van het 5e en 6e leerjaar van de basisschool van het Klein Seminarie gingen op bosklassen naar Spa om er samen met hun leerkrachten een leerzame en onvergetelijke week te beleven. Op het programma stonden zowel leerinhoudelijke, sportieve, groepsvormende als ontspannende activiteiten. Zo was er een fotozoektocht naar Spa, een hoogteparcours en een door de leerkrachten gemaakt Cluedo-spel. Ze bezochten ook de Venen van Malchamps met een gids die vertelde over het ontstaan van het landschap, de bronnen in Spa en de typische vegetatie. Verder stond er nog een bezoek aan het bosmuseum op het programma. En dan waren er uiteraard ook de avondactiviteiten, zoals een zaklampentocht, Wedden-dat en de laatste avond een fuif. Een coronaveilige ervaring om niet vlug te vergeten. (fh) Een ontmoeting met een lynx achter glas. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

47


HOOGSTRATEN

Natuur-ambassadeurs heten je welkom! HOOGSTRATEN - In de natuurgebieden van Natuurpunt Markvallei zijn sinds enkele weken Natuur.ambassadeurs actief. Mogelijk word je binnenkort door hen aangesproken tijdens één van je wandelingen. Zij spelen vooral een rol als gastheer, maar doen ook meer dan dat. De idee voor zulke ambassadeurs kwam er doordat veel mensen het vakantiegevoel in de natuur in eigen land opzoeken om zo te ontsnappen aan het corona-isolement. Deze ambassadeurs zijn vrijwilligers die ook regelmatig te vinden zijn in de natuurgebieden. Momenteel zijn er zeven, allicht komen er meer. Ze verwelkomen mensen in het natuurgebied, spreken hen aan en houden een oogje in het zeil.

Pasje Voorlopig boden al zeven vrijwilligers zich aan om de rol van Natuur.ambassadeur op zich te nemen.

Dit laatste is ook wel nodig. Sommige recreanten nemen het uit onwetendheid niet te nauw

met de regels die in natuurgebieden gelden. Beheerteams stellen dan gefrustreerd vast hoe de resultaten die ze bereiken met jarenlange volgehouden inzet soms door onbezonnenheid in een mum van tijd verloren. Natuurpunt zet elders ook bijzondere veldwachters in, hun aantal is nog te klein en ze zijn voorlopig (nog) niet actief in onze regio. De Natuur.ambassadeurs zullen ook actief mensen aanspreken om te peilen naar hun ervaringen. Als goede gastvrouwen en -heren willen ze er voor zorgen dat bezoekers volop kunnen genieten van de natuur zonder dat die er schade door ondervindt. Ze kunnen zich legitimeren met een pasje. Wil je ook Natuur.ambassadeur worden? Neem contact op met Peter De Wilde of via info@natuurpuntmarkvallei.be. (ao)

Internetcafé tijdelijk in de BiB HOOGSTRATEN - Het Lokaal dienstencentrum (LDC) biedt in samenwerking met de bibliotheek in Hoogstraten terug wekelijks computerhulp aan op dinsdagnamiddag van 14.00 tot 16.30 uur. De locatie is noodgedwongen wel gewijzigd. Het internetcafé in de cafetaria van het Lokaal dienstencentrum op Zorgcampus Stede Akkers is immers vanwege corona nog voor onbepaalde tijd gesloten voor bezoekers. Vandaar dat wordt uitgeweken naar de bib.

Heb je vragen met betrekking tot computers, tablets, smartphones, softwareprogramma’s of internet? Loop je vast bij een installatie van een app? De vrijwilligers van het internetcafé helpen je graag verder. Een afspraak maken is niet nodig, maar bij drukte kan er wel een wachttijd zijn. Uiteraard vraagt men om bij je bezoek alle coronamaatregelen in acht te nemen. Meer info: Lokaal Dienstencentrum Stede Akkers, Jaak Aertslaan 4 Hoogstraten, 03 340 16 30, dienstencentrum@hoogstraten.be. (fh)

Onlangs nog een kerk gekocht? HOOGSTRATEN - De maquette van de Sint-Katharinakerk die je kan bewonderen in de infocontainer bij de kerk, is nu ook te koop bij de dienst Toerisme. Het is een kartonnen bouwplaat, een puzzel die op een schaal van 1/300 een zeer fijne en gedetailleerde uitwerking van de kerk toont. Tijdens het in elkaar puzzelen ervaar je eigenhandig hoe ingenieus het gebouw in elkaar steekt. De bouwplaat kost 7 euro. (fh)

Website voor de St.-Katharinakerk HOOGSTRATEN - Tot vandaag kon je alle info over de trots van Hoogstraten versnipperd vinden op verschillende websites. Op de site van de stad, die van de pastorale eenheid, op Wikipedia, Kerknet,... en noem maar op. Hoog tijd om die informatie te bundelen, samen met toelichtingen bij de aan gang zijnde restauratiewerken. Zo kan iedereen op de voet volgen wat er gebeurt achter de stofdoeken van de indrukwekkende werf. Er is getracht om de website www.sintkatharinakerk.be zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast de meer klassieke informatie over de architectuur en de geschiedenis, vind je er onder andere een exclusieve 360°-toer van de recent gerestaureerde beiaardkamer, een virtueel plan van het gebouw dat je langs de voornaamste kunstschatten loodst en een zoomfunctie

48

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

waarmee je een selectie glasramen en kunstobjecten tot in de allerkleinste details kan ontdekken. Op termijn wordt de website ook meertalig. (fh)


HOOGSTRATEN

MEER

Nina zorgt voor viergeslacht HOOGSTRATEN - Op 31 januari werd Nina Thimelon geboren, zij zorgde binnen de familie voor een viergeslacht. Wegens beperkingen die corona met zich bracht heeft men lang moeten wachten voor men een foto van het viergeslacht kon maken. Maar hier is hij dan en we herkennen overgrootmoeder Jo Van Opstal Hoefnagels (1923), oma Els van Opstal (1956), mama Lindsay Braspenning (1979) en de boreling Nina Thimelon. (fh)

laat begijnhofschatten ontdekken HOOGSTRATEN - Het Hoogstraatse begijnhof hoeven we niet leer voor te stellen, ieder wandelde of fietste er beslist al ettelijke keren door. Maar welke levensverhalen gingen er schuil achter die witte gevels? Was het er prettig samenwonen? Wie knielde in die mooie kerk? Wie versierde de altaren met bloemen? In een erfgoedwandeling van het Davidsfonds op 14 november kom je het allemaal te weten. Luce Van Nueten neemt de deelnemers mee op pad, zij vertelt met veel enthousiasme over 'den hof'. Een pracht van een erfgoedverhaal #eigenstreek, kortom. Maar ze heeft er ook oog voor dat het begijnhof er nog niet zo lang geleden in een erbarmelijke staat bij lag en doet dus ook het verhaal van de restauratie van wat nu op de lijst van werelderfgoed prijkt.

Allemaal de oudste van hun generatie MEER - Op 29 april kwam Sien Horsten ter wereld, met mama Britt Adams en papa Huub Horsten woont het gezin in Gentbrugge. Samen met moeke May Mertens uit Meer en moemoe Lisa Vermeiren afkomstig van Minderhout, die nu in WZC Stede Akkers verblijft, konden ze eindelijk deze foto van hun viergeslacht maken. “Een echt viergeslacht”, zoals Lisa het zegt, “want ze zijn allemaal de oudste van hun generatie!” (fh)

Deelname kost 6 euro voor Davidsfondsleden, 8 euro voor niet-leden. Vermeld naam + aantal personen. Je krijgt bevestiging via mail of er nog plaats is. Daarna betaal je via overschrijving op rekeningnummer van het Davidsfonds Be66 9730 8209 2043. De wandeling op zaterdag 14 november vertrekt bij het Stedelijk museum om 14 uur. Je moet vooraf ingeschreven zijn. Maximum 20 personen. (fh)

Abonnement DHM NU vernieuwen ! www.demaand.be/abonneren DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

49


MEER

Vier op een rij in Meer MEER - Op 15 juli werd Mila Yaslak geboren als dochtertje van Soner Yaslak en de 27-jarige Evelien Eekels. Samen met de 53-jarige oma Karin Lambrechts en de 78-jarige Anna Hessels zijn ze reuzetrots met hun viergeslacht. (fh)

Lotte Godrie nationaal dressuurkampioen MEER - Op het nationaal ponytornooi in Oudenaarde op 3 oktober behaalde Lotte Godrie uit Meer de titel in de dressuur DB2. Ze reed met haar pony Ponaroos foutloos en wist zo de gouden plak te verzekeren. De hele ponyclub van het gewest Hoogstraten was uiteraard samen met haar in de wolken. Getuige twee spandoeken met passende teksten voor haar woning in de Venneweg in Meer. Een welverdiende proficiat, Lotte! (ma)

Kermis 4 jaar geleden MEER - Bij gebrek aan kermis dit jaar, een foto van de kermisfoor. Het is een beetje smachten naar weer een gewone kermis volgend jaar. Hopelijk zijn dan de tijden beter. Kunt u raden wanneer deze foto genomen werd? 2016. Maar ze had gelijk welk jaar genomen kunnen worden want met de kermis komen de Merenaren steevast uit hun kot. En gaan ze naar de foor, de volksspelen, de kermistafel, ... en noem maar op. Afspraak volgend jaar dus. (ma)

Lotte met haar winnend paard Ponaroos

Daar gaat hij dan

MEER - De laatste te rooien boom langs de John Lijsenstraat gaat tegen de vlakte. Onze huisfotograaf stond erbij en keek er met weemoed naar. Wellicht meer veiligheid en minder schade aan het wegdek, maar zeker voor heel lange tijd een minder fraai beeld. (fh)

50

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Op het podium met nationaal goud‌


MEERLE

Een nieuw begin voor de jongensschool… MEERLE - Met een opendeurdag op zondag 20 september kregen de inwoners van Meerle de gelegenheid om de nieuwe lokalen in de voormalige jongensschool te bezichtigen. Jeugdhuis Den Dorpel, meisjeschiro Sint-Lutgard en Ferm Kinderopvang waren maar wat fier dat ze hun nieuwe stek met een plechtigheid aan het publiek konden tonen. De bezoekers werden op een drankje getrakteerd op het terras, ingericht volgens corona-regels. De werken waren al een tijd voordien beëindigd, de verengingen hadden dus al eerder de sleutels mogen ontvangen en hadden ondertussen flink gewerkt om hun nieuwe lokalen naar eigen smaak en behoeften in te richten en ze in gebruik te nemen. Ook de voormalige speelplaats werd heringericht, zodat kinderen van de kinderopvang veilig buiten kunnen spelen en het Jeugdhuis Den Dorpel er bij gelegenheden een terras kan openhouden. Ze maakten er bij de kermis van Meerle trouwens al gretig gebruik van.

Gerenoveerd Daarmee is het eerste grote project van “Meerle ons Dorp” nu ook officieel een feit. Het gebouw van de voormalige jongensschool werd grondig gerenoveerd in samenspraak met de gebruikers. Achter de school werd een nieuwe polyvalente ruimte gebouwd, die door de drie gebruikers bij

De officiële vertegenwoordigers van de overheid gaven de opendeurdag van de voormalige jongensschool een plechtig karakter: schepen Van Impe (jeugd), gedeputeerde van de provincie Kathleen Helsen, schepen Jansen (waarnemend burgemeester) en schepen Wittenberg (sport en cultuur) onderstreepten het belang van dit project voor de toekomst van Meerle en de voorbeeldfunctie van het participatie- en samenwerkingsproject voor andere dorpen in de provincie. (foto Mia Uydens). hun werking kan ingeschakeld worden. Ook de speelplein achter de school werd grond aangepakt met onder meer nieuwe speeltuigen, een skatepiste, een vernieuwd verhard sportplein, een beachvolleybalterrein en nieuwe petanquebanen.

Dit project biedt de jeugd van Meerle deftige toekomstperspectieven. Ze zitten voor vele jaren goed en dat kan het dorpsleven alleen maar ten goede komen, wat door de diverse sprekers onder de aandacht van de bezoekers werd gebracht. (jaf)

… en een definitief einde voor weeshuis en meisjesschool MEERLE - Terwijl de voormalige jongensschool een mooi nieuw begin mag beleven, is het voor de voormalige meisjesschool ten einde. Wanneer je dit blad onder ogen krijgt, zal alleen nog een stukje muur van de speelplaats overblijven van wat ooit een aanzienlijk complex was van de zusters Ursulinen in Meerle.

ger verdwenen. Het resterende deel, dat tot dit voorjaar dienst deed als lokaal voor de meisjeschiro, en de volledige meisjesschool zullen dan voor altijd uit het Meerlese dorpscentrum verdwenen zijn.

Het klooster in de Heimeulenstraat (Nonnenstraatje) en een deel van het weeshuis zijn al lan-

In de plaats komen 25 woongelegenheden en een ondergrondse parkeerplaats.

Getuigen

De laatste loodjes van de afbraak van het vroeger weeshuis

Noem me gerust een oude zeur, maar ik blijf het zonde vinden dat men deze gebouwen niet geheel of gedeeltelijk heeft weten te integreren in het nieuwbouwproject, als getuigen van het verleden. Het is voor eens en voor altijd een stukje dorpsgeschiedenis dat alleen nog op oude foto’s en prentkaarten te zien zal zijn. (jaf)

Het weeshuis op een oude postkaart, als getuige van wat ooit was. DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

51


MEERLE

100 jaar Heilig Hart kapel in de Elsakker MEERLE - In het natuurgebied Den Elsakker, in de Polderdreef, staat het Heilig Hart kapelletje. Dat werd er in 1920 gebouwd n.a.v. een huwelijk tussen de families Dupret en Lauwers. In 2020 viert dit kapelletje dus zijn 100ste verjaardag. Er was een feestelijk herdenkingsmoment ge-

pland in april, maar ook hier stak het verdomde virus een stokje voor. Daarom werd op dinsdag 22 september in beperkte kring met inachtname van de regels een kleine plechtigheid gehouden, waarbij een huldeboog bij het kapelletje werd geplaatst, met daarop “Hulde aan iedereen die hier zijn verhaal achterlaat”.

Dat gebeurde met de hulp van en onder het oog van de mensen die zich het lot van dit kapelletje aantrekken en het onder hun hoede hebben genomen (lees daarover het artikel in ons dorpsnieuws van onze editie van 1 juli 2020). En zo is ondanks de rare tijden deze eeuweling terecht geëerd. (jaf)

De hoeders van de 100-jarige Heilig Hartkapel in de Elsakker: May en Jos Martens, Anne Velthuizen en Thea van den Eshof die het kapelletje proper houden, van kaarsjes voorzien en het intentie-boek bijhouden. Voor het grotere werk tekenen de mensen van ANB: Jos Sprangers, Jan Goetschalckx en Rudi Laurijssen, onder het goedkeurend oog van Boswachter Bart Hoeymans, gelegenheidsfotograaf en dus niet op de foto.

Geluksvogels doen hun eerste communie MEERLE - Ze hebben er lang op moeten wachten en waren er dus al lang klaar voor. In normale omstandigheden hadden deze meisjes en jongs met O.H.-Hemelvaart hun eerste communie gedaan, in een bomvolle kerk en daarna een fijn feest met de familie en de vrienden. Maar ook daar hield het hardnekkige virus geen rekening mee. Op zaterdag 26 september mochten deze 'Geluksvogeltjes' dan eindelijk hun eerste communie doen. Weliswaar met beperkt gezelschap in de kerk en kleine feestjes in hun eigen bubbels. Niettemin straalden ze van geluk. Dat wensen we hen ook volgaarne toe! (jaf)

Abonnement DHM vernieuwen vóór einde maand ! 52

V.l.n.r. boven: Siebe, Jan, Diogo, Sam, Durrel en Senne. Onder: Hannah, Wolfert, Noa, Jitse, Xavier en Dot.

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEERLE

MEERSEL-DREEF

Flore maakt het viergeslacht volledig MEERLE - Op 14 juli 2020 is Flore Jacobs geboren, net een dagje te vroeg om samen met haar overgrootmoeder, Angelina Geerts, jarig te zijn. Wel op tijd voor een viergeslacht! Marleen Mertens is de oudste dochter van Angelina. en de moeder van Flore. Flore is het zusje van Warre en tweede kindje van Stef Jacobs en Ine Mertens. Ine Mertens is de oudste dochter van Marleen Mertens, op haar beurt de dochter van Angelina Geerts. Angelina woont in Wortel, Marleen in Rijkevorsel en Flore en Ine in Meerle. (jaf)

Op de foto zie je van links naar rechts Ine Mertens (mama van Flore), Marleen Mertens (moeke van Flore), Flore Jacobs en vooraan Angelina Geerts (moemoe van Flore).

Kunst in de Kerkstraat MEERLE - Nu de coronacrisis het voor veel verenigingen haast onmogelijk maakt om activiteiten te organiseren, toch zeker voor een groot publiek, had Halte Merlet een originele formule gevonden om een ruim tentoonstellingsproject op te zetten. Met “Kerkstraat is Kunststraat” kre-

gen 24 Meerlese kunstenaars de gelegenheid hun werk te tonen achter de ramen van de bewoners van de Kerkstraat. Gedurende twee weken konden de liefhebbers deze kunstwerken bekijken, niet gehinderd door

Twee beeldjes gemaakt door Janus Verhoeven, te zien achter de raam van zijn eigen huis in de Kerkstraat.

openingsuren én bovendien volledig coronaproof. Telkens we langs de Kerstraat kwamen, stonden er wel ergens passanten voor een raam te kijken. Mooie kunstwerken, mooi initiatief. (jaf)

Gedurende twee weken zag je altijd wel ergens in de Kerkstraat mensen door de ramen turen.

Ferm en Landelijke Gilde creëren een troostplek MEERSEL-DREEF - Het Ferm-bestuur van Meersel-Dreef, in samenwerking met Landelijke Gilde Meerle/Meersel-Dreef, besloot in samenspraak met het klooster van de Paters Kapucijnen om een troostplek te creëren in het Mariapark. Dankzij enkele handige werkers kwam deze zithoek vrij snel tot stand. Op 1 november a.s. wordt de troostplek ingezegend als afsluiting van de allerzielengedachtenis. Je kan er naartoe gaan om even stil te staan, troost te zoeken en vooral ook hoop te planten. Door het coronavirus is het gewone leven immers stevig door elkaar geschud. Heel wat rituelen in groep zijn nu niet mogelijk, waardoor we heel wat moeten missen. Sommigen hebben het daar bijzonder moeilijk mee. Met ‘PlantTroost’ kan iedereen meedoen. Er worden bloembollen geplant die in het voorjaar zullen bloeien als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. De troostplek in het Mariapark in het groen zal het hele jaar te bezoeken zijn. (JJ) DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

53


MEERSEL-DREEF

MINDERHOUT

Dankviering Pater Luk MEERSEL-DREEF - Pater Luk is een dankbaar persoon, en hij wil dit samen met de Dreefse gemeenschap vieren op zaterdag 14 november. Vooreerst is er om 17 uur een dankviering in de Kapucijnenkerk, en nadien om 18 uur een wandelend feestmaal in de taverne De Zevenster. Om het met de woorden van Pater Luk te zeggen: u hoeft dus niet gegeten te hebben. Wie er graag bij wil zijn, moet zich vooraf inschrijven op dankfeestPLuk@gmail.com . Na 31 jaar lang gewerkt te hebben als missionaris in Pakistan, kwam het geluk opnieuw op het levenspad van Pater Luk, hij mocht naar Meersel-Dreef komen. Een mooie tijd, veel vertrouwen gegeven en veel vertrouwen mogen krijgen van mensen. In deze periode was hij 23 jaar lang de “kapelaan van de Dreef ”. Hij wil deze periode

Week van de Fair Trade in Scharrel MINDERHOUT - Op woensdag 7 oktober gaf lagere school Scharrel de aftrap voor de week van de Fair Trade. Met een uitbundige dans en stoere Fair Trade tattoos was het enthousiasme van de leerlingen meteen gewekt. “Fair Trade, Compleet Fair Trade”, galmde er sindsdien geregeld door de gangen.

Koen Katoen & Co Gedurende de ganse week werd er dagelijks in een bepaald leerjaar met een Fair Trade product gewerkt: Koen Katoen, Staf Sap, Choco Chico,… ze passeerden allemaal de revue. Tijdens de muzische les werd het Fair Trade lied aangeleerd. Op het einde van de dag konden ook (groot)ouders meegenieten van de geposte filmpjes en foto’s. Het vierde en vijfde leerjaar bracht een bezoekje aan de Oxfam wereldwinkel en leerde er over wat eerlijke handel betekent en de betekenis van het Fair Trade logo. Fair Trade werd zichtbaar gemaakt in de hele school met posters en affiches, flyers, sandwichborden, … en bovenal door ons Oxfam winkeltje.

Ondersteuning In samenwerking met de wereldwinkel en de stad Hoogstraten en de gulle bijdrage van leerlingen, (groot)ouders en medebewoners kon men voor meer dan 700 euro Fair Trade producten verkopen in het schoolwinkeltje en heeft men een mooi bedrag verzameld ter ondersteuning van onze partnerschool in Ecuador. Vrijdag 16 oktober sloot men af met een gezamenlijk evaluatiemoment en zong iedereen luidkeels in koor het Fair Trade lied! Het spreekt dat alle Scharrelaars heel dankbaar zijn aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan het welslagen van dit project (fh)

Het eerste blad waaraan je denkt!

Abonnement

NU

vernieuwen !!! 54

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

graag dankbaar afronden en zijn taken doorgeven aan zijn opvolger.

Goede werken Hij vermoedt ook dat hij deze stap nu wel mag zetten, op zijn respectabele leeftijd. Dus hij wil er een feest van maken, de aanwezigheid van de genodigden is HET geschenk voor hem. Maar mocht je dit zelf niet genoeg vinden, steun dan gerust de goede werken van de plaatselijke gemeenschap op rek.nr. BE84 4196 0140 3159 van de Capucijnen Paters, met vermelding Dankfeest P.Luk. Hopelijk steekt de corona-pandemie geen stokken in de wielen. Het is dus zaak om de website en sociale media in het oog te houden voor meer info als het zover is. (JJ)


WORTEL

‘Dorpsgesprek’ op de dorpsraad WORTEL - De traditionele jaarlijkse dorpsraad wordt dit jaar op donderdag 19 november vervangen door een ‘dorpsgesprek’ over de (ruimtelijke) toekomst van Wortel. Hierbij kunnen alle Wortelaars kennis maken met de bevindingen en voorstellen van AR-TUR, na overleg met een 40-tal zogenaamde ‘ambassadeurs’ van Wortel en gesprekken met deskundigen. Deze voorstellen willen vorm geven aan het Wortel van de 21ste eeuw. Hoe het unieke dorpskarakter bewaren zonder de bestaande toestand te bevriezen? De tweede sessie was voorzien op 12 maart en het dorpsgesprek op 23 april. Maar toen sloeg corona toe. De strenge timing werd onderuit gehaald en uiteindelijk, op 1 oktober kwam de groep opnieuw samen om in verschillende groepen te werken rond bebouwing, pleinen, groen enz. ARTUR verwerkt nu alle informatie en stelt de resultaten voor. Uw mening kan uiteraard ook aan bod komen. Dit dorpsgesprek heeft plaats op donderdag 19 november om 20 uur in parochiezaal ’t Trefpunt. (fh)

Powerwalk maakt lichaam en geest sterker WORTEL - ‘Powerwalk’ is een eenvoudige manier om je lichaam en geest te trainen. In de lessenreeks werk je aan je conditie, maar leer je ook aandacht te hebben voor jouw lichaam en geest. Je ervaart hoe je je beter voelt door te bewegen in de buitenlucht. Zo’n uurtje tijd voor jezelf maakt al een flink verschil.

In groepjes van tien ‘ambassadeurs’ werd er gewerkt rond vier thema’s. De resultaten worden voorgesteld tijdens het ‘dorpsgesprek’.

Lou zorgt voor tweede viergeslacht in de familie MINDERHOUT/WORTEL - Lou Vissenberg, geboren op 21 augustus 2020, woont in Beerse. Haar komst zorgde voor een tweede viergeslacht in de familie. Heel de familie is dan ook erg trots, zeker de 33-jarige mama Evelien Mampaey, de 54-jarige mémé Karin Dockers, die in Minderhout woont en moemoe Maria Voet, die is bijna 80 en woont in Wortel. (fh)

Waar gaat het om? Gedurende een uur wandelt men in tempo ongeveer 5 km. Men staat af en toe stil en heeft aandacht voor lichaam en geest. Je staat letterlijk en figuurlijk even stil bij hoe jij je voelt met oefeningen die helend zijn voor ‘body & mind’. Je merkt nadien dat je vol energie het weekend verder kan zetten. Deze tien wandelingen ‘Powerwalk’ zijn gestart op 24 oktober. Je kan echter nog deelnemen. Kostprijs 80 euro voor de reeks. Info en inschrijven via klaudi@elkedaggenieten.com of telefonisch op het nummer +32 473 650 962. (fh)

Ziekenbezoek ondanks corona WORTEL - Door de pandemie kon de traditionele pannenkoekennamiddag van Samana, het vroegere Ziekenzorg, helaas niet doorgaan. Op zaterdag 10 oktober brachten bestuursleden en enkele vrijwilligers daarom een kort bezoekje aan de leden en overhandigden hen op coronaveilige manier een vooraf samengesteld fruitmandje en een liter verse soep. De leden waren verrast en vooral blij om de ziekenbezoekers na een lange tijd nog eens te zien. Want dat wordt echt wel gemist in deze onzekere Covid tijden. (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

55


GLUREN BIJ DE BUREN

Gluren bij de buren - Malawi Shop in Zundert ZUNDERT - Hoogstraten heeft ’t Ver-zet-je en Doorgeefluik Hoogstraten Noord die voedselvoorzieningen aanbieden voor wie het financieel niet breed heeft. Daarnaast is er een kringwinkel in Meer. Onze Nederlandse buurgemeente Zundert heeft een soortgelijk initiatief, maar dan anders:

de Malawi Shop, een kringloopwinkel gelegen in de Veldstraat. Deze nieuwe shop is de opvolger van de recent gesloten winkel van Terre des Hommes. Op 23 september was er de officiële opening en vanaf het begin was er al een grote toeloop.

Malawi Het doel van deze door vrijwilligers gerunde kringloopwinkel is het structureel bieden van financiële hulp aan een kindertehuis in Malawi (Afrika), opgericht door de Zundertse Nicole van Elteren. Het maakt deel uit van de non-profit organisatie “Afriana Foundation”, opgericht in 2011, met als doel kindersterfte te verminderen in het armste land ter wereld. Zij ondersteunt kinderen vanaf de geboorte en zorgt dat zij zich goed kunnen ontwikkelen, om zo betere kansen voor de toekomst te creëren. Door de strijd aan te gaan met armoede, ziekte, verwaarlozing en misbruik, probeert men de leefomstandigheden te verbeteren voor kinderen met honger, zonder thuis en in nood. De ingezamelde gelden gaan naar scholing, onderdak, voeding, ziekenhuis- en transportkosten.

Belangstelling De nieuwe kringloopwinkel mocht zich vanaf het begin al op een grote belangstelling verheugen, waaronder ook Belgen. De winkel heeft namelijk een aanzuigende werking: er wordt veel ingeleverd en veel verkocht. De shop zelf wordt gerund door een 40 vrijwilligers. De kringloopwinkel is gevestigd in de Veldstraat 55, 4881 BB Zundert, tel. + 31.76.7200822, email malawishopzundert@gmail.com. De openingstijden zijn van woensdag tot en met vrijdag van 13 tot 17 uur en zaterdag van 13 tot 16 uur. De moeite om ook eens een kijkje te nemen! (JJ)

Erkend vastgoedmakelaar BIV nr. 207427 Reeds 25 jaar uw vastgoedmakelaar voor Hoogstraten en omgeving!

Huis verkopen? Bel ons: 03 314 16 99 www.vanhuffelvastgoed.com info@vanhuffelvastgoed.com Vrijheid 72 - Hoogstraten 56

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


GLUREN BIJ DE BUREN

Aster Berkhof (1920-2020) bij jonge streekgenoten weinig bekend

Nieuwsgierigheid als motor van de verbeelding HOOGSTRATEN / RIJKEVORSEL - Eind september verscheen er op Twitter een post van Aster Nzeyimana, welbekend als verslaggever op Sporza, die zijn medeleven betuigt bij het overlijden van schrijver Aster Berkhof. "Rust zacht Aster Berkhof. De geweldige schrijver die mijn ma zodanig begeesterde, dat ik mijn voornaam aan hem te danken heb." Aha, wie was eigenlijk deze blijkbaar ooit erg bekende schrijver en streekgenoot? De naam bracht me terug naar het artikel dat enkele maanden geleden in De Hoogstraatse Maand verscheen, over de schrijver die in de tweede helft van de 20e eeuw Vlaanderen wist te veroveren met zijn vele boeken. "Veel geluk, professor!", het boek dat leidde tot onder andere een VTM-reeks in 2001 was zijn meest bekende pennenvrucht. Toch is deze naam voor mij, en volgens mij ook voor veel van mijn generatie- en leeftijdsgenoten, vrij onbekend.

over het apartheidsregime in Zuid-Afrika en het gewelddadige racisme dat hierbij hoorde. Hiervoor vond Berkhof het niet voldoende om veel te lezen over Zuid-Afrika, maar reisde hij zelf naar het land om zowel met zwarten als blanken te praten. Het personage van Mama Pondo werd geïnspireerd door een lokale wijkverpleegster die hem gidste in de zwarte woongemeenschappen. Zulk verhaal kan op vlak van actualiteit nog steeds tellen, kijkt maar naar de protesten tegen racisme in de Verenigde Staten of de discussies in ons eigen land over Leopold II.

Nieuwsgierigheid Tijdens mijn studies Taal- en Letterkunde was zijn naam nooit gevallen. Toch is hij de meest gelezen auteur in Vlaanderen geweest tot in de jaren 90. Aster Berkhof blijkt een pseudoniem te zijn, omdat de man werd geboren als Louis Van Den Bergh. De grote schrijver is zelfs afkomstig uit Sint-Jozef Rijkevorsel en heeft jarenlang op het internaat in het Klein Seminarie te Hoogstraten gezeten. Vervolgens trok hij naar de KU Leuven om te doctoreren in de literatuurwetenschap. De wijde wereld begeesterde hem en hij zou snel zijn hart verliezen aan het reizen naar verre oorden, op zoek naar verhalen. Op YouTube kom ik op een mooie reportage tegen over Berkhof, waar hij samen met een interviewer terugkeert naar zijn roots in Sint-Jozef. Hier telt hij al 90 levensjaren, maar het enthousiasme straalt onmiskenbaar van zijn gezicht. Hij vertelt uitvoerig over hoe hij er zijn jeugdjaren beleefde. Hieruit blijkt al meteen een bijzondere nieuwsgierigheid voor alles dat hem omringde. Zo wou hij alles weten over de boten die voorbijdreven op de vaart. Waar gaat deze naartoe en welke vlag zie ik daar op het dek wapperen? Daarnaast zat hij vaak onder de schaduw van een boom boeken te doorpluizen. Die nieuwsgierigheid blijkt ook de motor te zijn van zijn verbeelding, omdat hij altijd alles wou opschrijven en in een verhalenvorm gieten. Als antwoord op de vraag "Waarom schrijf je zoveel boeken?" zegt hij: "Ik wilde het weten".

Enthousiasme Die motivatie om te schrijven zorgde ervoor dat hij tot zijn 93e boeken publiceert. In de reportage, waar hij al de kaap van 90 heeft bereikt, vertelt hij over de vele ideeën die hij heeft voor volgende verhalen. Daar praat hij ook zo vlotjes over, met de stralende ogen van een jonge twintiger. Dan denk ik zelf als twintiger of er nog mensen met dat soort enthousiasme bestaan. Als ik een boot zie voorbijvaren waarvan ik benieuwd ben waar die vandaan komt, dan trek ik mijn smartphone uit mijn broekzak en ontdek ik een rijkdom aan informatie of foto's zonder daarvoor een voet te verzetten. Dat spoort niet echt aan tot nieuwsgierigheid, eerder tot gemakzucht. Misschien dat de boeken van Berkhof de ideale manier zijn om terug de nieuwsgierigheid aan te wakkeren, niet alleen bij mij, maar eventueel ook bij andere generatiegenoten die hetzelfde voelen? Maar nieuwsgierigheid is niet de enige reden waarom Berkhof nog steeds een rol kan spelen vandaag de dag. Zo schreef deze Kempenaar regelmatig met sociaal geëngageerde motieven. Een mooi voorbeeld hiervan is "Het Huis van Mama Pondo", dat hij in 1971 publiceerde. Het verhaal is kritisch

Streek Dat een van de prominentste Vlaamse literaire figuren van de 20e eeuw uit Sint-Jozef komt, is ook nog een goede reden voor mensen uit onze streken om eens een boek van Berkhof vast te nemen. Hij schreef namelijk uitvoerig over zijn jeugd, maar ook over zijn dagen op het Klein Seminarie in Hoogstraten. Helaas waren dat daar aanvankelijk niet zijn gelukkigste dagen, gedurende het schooljaar overnachtte hij in een alkoof, wat vergelijkbaar is met een bezemkast. Als ik mijn eigen ervaringen op deze school spiegel aan de zijne, kan ik eerlijk zeggen dat de situatie vandaag gelukkig aanzienlijk verbeterd is. De ervaringen die hij neerpende over zijn jeugd kun je als uniek tijdsdocument lezen over hoe het leven er in Rijkevorsel en Hoogstraten vele jaren geleden uitzag. Dat deze 100-jarige man in zijn leven maar liefst 101 boeken wist te schrijven, dat is een uitzonderlijke prestatie. En hij schreef niet zomaar boeken, maar succesvolle verhalen die regelmatig over de toonbanken van menig bibliotheek en boekenwinkel gingen. Het is daarom jammer dat dit Vlaams literair monument tegenwoordig wat vergeten lijkt, zeker bij jongere mensen. Ik weet in ieder geval dat als ik de naam Aster Berkhof ergens op een boekenplank zie staan, ik niet zal twijfelen om dat boek mee te nemen en verder kennis te maken met een van onze beste vertellers. (PvA)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

57


SPORT

Hoogstraats voetbal stilgelegd tot nader order Half oktober legde de raad van bestuur van Voetbal Vlaanderen met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd alle wedstrijden in de amateurcompetities stil. Dat werd nodig geacht doordat binnen de sportsector overgegaan werd van code geel naar code oranje waardoor vooral het kleedkamerverbod een veilige organisatie te fel bemoeilijkte. Tot nader order is er dus geen competitievoetbal van tweede nationale tot vierde provinciale,

Nationaal voetbal

evenmin recreatief voetbal en de wedstrijden voor U19, U21 en reserven. De jeugdelftallen van U6 tot U17 mogen in principe nog wel spelen, maar geen gebruik maken van douches of kleedkamers. Of het damesvoetbal, dat niet door Voetbal Vlaanderen wordt georganiseerd, doorgang kan vinden, is nog niet duidelijk. Wellicht zou ook daar een stillegging volgen. Alle Hoogstraatse ploegen worden door deze be-

58

Omwille van de onduidelijkheid over de duur van de maatregelen, geven we niet de gebruikelijke kalendergegevens. (rob)

HVV met veel inzet en overgave

De bekercampagne is voorbij. HVV verloor van Dessel Sport thuis met 1 - 3. In de competitie werd gestart met twee overwinningen. In de twee daaropvolgende matchen telkens tegen titelkandidaten werd nog een puntje behaald. HVV verdiende meer. Na het gelijkspel tegen Hasselt verlieten de thuisspelers het terrein onder luid en langdurig applaus van de supporters. Het zal misschien nog lang duren eer er opnieuw applaus uit de tribune kan weerklinken… DHM: Was Dessel een maatje te groot in jullie laatste bekerwedstrijd? Frank Belmans: Jammer genoeg hadden we in de vorige bekerwedstrijd op Pont à Celles Buzet nogal wat lichamelijke averij opgelopen en op de koop toe moesten we Naqqadi missen door een gele schorsing. Als je dan nog eens heel zwak aan de wedstrijd begint en tijdens de partij ook nog eens drie spelers met een kwetsuur ziet uitvallen, moet je inderdaad jammer genoeg concluderen dat Dessel die zaterdagavond een maatje te groot was. DHM: Starten met 6 op 6, daar kan een trainer alleen maar van dromen. Vlotte overwinningen? Een goede start is heel belangrijk, dat weet iedereen. We vertrokken met veel vraagtekens naar Houtvenne, maar dankzij een heel goede eerste helft legden we daar de basis van een verdiende zege. We scoorden op de ideale momenten mooie doelpunten en we werkten heel hard toen we een half uur met een mannetje minder aan de bak moesten om de eerste driepunter over de streep te trekken. Een paar dagen later volgde dan de eerste thuiswedstrijd tegen Wijgmaal en wederom legden we tijdens de eerste helft de basis van een meer dan verdiende thuiszege. DHM: Tegen titelkandidaten Londerzeel en Hasselt behaalde HVV slechts 1 puntje. Zat er meer in? Zowel in Londerzeel als thuis tegen Hasselt zat er veel meer in dan die één op zes. In Londerzeel begonnen we slecht aan de match en hebben we de ganse match moeten achtervolgen. Op het

slissing getroffen. Wij hadden de dagen voordien alle trainers gecontacteerd over de tot nu toe gespeelde wedstrijden en hun vooruitzichten voor de competitie. Daarbij hadden we hen ook gepolst naar hoe ze omgingen met de gevolgen van de corona pandemie.

moment dat we terug in de match zaten, gaven we door te laks te verdedigen op een stilstaande fase de wedstrijd veel te eenvoudig weg. Een gelijkspel had zeker nog verdiend geweest. Thuis tegen Hasselt was het een propagandamatch. We kenden veel pech, raakten tweemaal de lat en drie keer de paal en we verdienden zeker de drie punten. Maar we klagen niet. Onze twee thuiswedstrijden waren van een bijzonder hoog niveau. Hopelijk kunnen we onze supporters met zulke prestaties achter het elftal krijgen zodat we in de toekomst niet met 11 maar met 12 man spelen en alle tegenstanders met knikkende knietjes naar HVV komen. DHM: Nu volgden normaal gezien met LyraLierse, Cappellen en Berchem opnieuw interessante wedstrijden. Wat verwachtte je ervan? Uiteraard zou dat een heel zwaar 'Antwerps' drieluik geweest zijn. Zulke regioderby's zijn wedstrijden waar details dikwijls het verschil maken. Bij al deze ploegen spelen ook ex-HVV spelers die aan deze wedstrijden een extra sausje toevoegen en dat is altijd leuk. Wij zouden driemaal vol voor de drie punten gegaan zijn. In zulk drieluik wat punten halen, zou ons toegelaten hebben om ontspannen mee in de linkerkolom van het klassement mee te draaien en niet te snel naar onderen te moeten kijken. Het zou ons toelaten om vooral in onze thuiswedstrijden al onze aanvallende registers open te trekken. DHM: Wat als de competitie stopgezet wordt omwille van Covid? Covid maakte dat het allemaal niet gemakkelijk werken was. Wij probeerden van dag tot dag te werken en niet teveel vooruit te kijken, want we beseften dat het snel de 'verkeerde' kant zou kunnen opgaan. Een competitie afwerken zou lastig worden, daar vreesden wel al wat voor. Ook praktisch en organisatorisch. Sommige ploegen

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

moesten al veel wedstrijden inhalen, maar hoe doe je dat als je geen lichtinstallatie hebt? Kantines moesten vroegtijdig sluiten, wat als er straks geen publiek meer mag komen kijken? (rob)

Uitslagen KVC Houtvenne - Hoogstraten VV 1 - 3 Hoogstraten kwam al in de eerste helft op een dubbele voorsprong met goals van Verheyen en Van Zantvoort. Houtvenne kon tegenscoren in de tweede helft, maar Fall scoorde de 1-3. Hoogstraten VV - Olympia Wijgmaal 4 - 0 In zijn eerste thuismatch liet HVV een stevige indruk na. Tilburgs scoorde al snel en onder impuls van Naqqadi en Kuijlaars had de wedstrijd bij de rust al beslist kunnen zijn. Kuijlaars scoorde enkel de 2 - 0. In de tweede helft zagen we hetzelfde spelbeeld, een belegering van het doel van Wijgmaal. Fall en Kuijlaars maakten de 3 - 0 en de 4 - 0. SK Londerzeel - Hoogstraten 2-1 Hoogstraten begon niet al te best aan de wedstrijd en kwam al snel op achterstand. In de tweede helft nam het even de wedstrijd in handen en er volgde al snel de gelijkmaker. De spelers gingen voor 9 op 9, maar een kopbal na een stilstaande fase besliste er anders over. Hoogstraten VV - Sp Hasselt 1-1 Dit was een spektakelrijke en erg fysieke wedstrijd met heel veel inzet en overgave tegen een heel sterke tegenstander. De Hoogstraatse spelers schoten vijf keer tegen het doelkader. Het schot van Van Santvoort scheerde de lat, Kuijlaers knalde een vrijschop tegen de onderkant van de lat en Meeusen trapte een open kans tegen de paal. In de tweede helft werd het 0 - 1, want ook Hasselt liet mooie dingen zien. Kuijlaers bracht de bordjes gelijk. Vervolgens werd een penalty op de paal getrapt en ook Van Dooren deed het doelhout trillen. Hoogstraten verdiende meer. De spelers kregen van het publiek een staande ovatie.


SPORT

Provinciaal voetbal

Ook de provinciale competities op slot

In het weekend van 11 oktober was Meerle vrij in de kalender. Alle andere wedstrijden werden uitgesteld omdat een van beide ploegen coronabesmettingen hadden. Nadien volgde de algehele stillegging. Zullen de verschillende competities nog wel kunnen worden afgewerkt? De verwachtingen zijn niet veelbelovend.

MVV behaalt vijf punten in de eerste vier wedstrijden Minderhout verloor zijn eerste wedstrijd tegen de ploeg die na vier wedstrijden het klassement aanvoert. Een overwinning en twee draws laat het beste verhopen voor de toekomst. DHM: De wedstrijd tegen Loenhout werd uitgesteld wegens coronabesmettingen. In plaats daarvan was er een oefenwedstrijd. Met welke bedoeling? Jeroen Liekens: We kregen de vraag van Zoersel, die door corona al 3 weken niet hadden kunnen spelen. Het is een mooie tegenstander om tegen te oefenen. De redenering was ook dat in geval de competitie door corona zou worden stopgezet, de spelers toch nog matchritme konden opdoen. Bovendien kan je in zulke matchen andere jongens speelminuten gunnen en enkele dingen uitproberen die in een competitiewedstrijd niet kunnen. De jongens met lichte kwaaltjes bleven natuurlijk aan de kant. DHM: Het wordt ook zonder volledige stillegging al een rare competitie met die coronatoestanden. Dat klopt, we hadden geen idee hoe de komende weken er zouden uitzien. Het is ook niet fijn om tweemaal te trainen om je wedstrijd van het weekend voor te bereiden, en vervolgens te horen dat deze niet doorgaat. Dat is een domper, zo geraakt de fun eruit. Als we al zouden mogen blijven spelen, hoop ik dat ze de kantines niet sluiten. De clubs gaan het nog moeilijker krijgen als ook dat nog eens wordt afgenomen. Wanneer iedereen zijn best doet en zich aan de regels houdt, leek het het wel mogelijk om zo verder te doen. Maar ondertussen is natuurlijk anders beslist… DHM: Toch nog even terugkijken naar de wel gespeelde matschen. Na een nederlaag volgden drie goeie resultaten. Ben je tevreden met vijf punten uit de eerste vier wedstrijden? Als je de vier wedstrijden bekijkt, hadden we zes of zeven punten moeten hebben. In onze match op Olmen verdienden we een punt. Tegen Broechem hadden we altijd de drie punten thuis moeten houden. Enkelen haalden hun niveau niet en dan wordt het moeilijk. Wat me wel gerust stelt is dat we maar een keer verliezen in vier wedstrijden. DHM: En de wedstrijden die nu normaal zouden volgen? De volgende wedstrijden zouden leuke derby’s

Na zeven jaar voorzitterschap van de jeugd bij Minderhout VV geeft Frank Bogaerts het stokje door aan Roel Hermans. Frank blijft nog wel actief in het dagelijkse bestuur van de club. Roel was eerder onder meer kapitein van het eerste elftal, jarenlang actief in het feestcomité, afgevaardigde van de U11 (waar zijn zoon Staf speelde). De gedroomde kandidaat voor deze job! (rob) zijn geweest. Als speler kijk je daar naar uit. En in zulke wedstrijden gebeuren soms rare dingen, wat leuk is voor zowel de spelers als de supporters. Jammer dat de derby tegen Loenhout niet kon doorgaan. Nu is er dus ook de eerstkomende weken al zeker geen voetbal. Na de wedstrijden tegen Weelde, Merksplas, Vlimmeren en Lentezon zouden we nochtans geweten hebben hoever we staan met de ploeg...

KFC Meer: Gezondheid gaat voor Meer moest zelf zijn wedstrijd annuleren wegens een besmette speler. Met een overwinning en een gelijkspel haalde de club vier punten uit de eerste vier wedstrijden. DHM: Ook jullie wedstrijd werd uitgesteld, wat wel spijtig is want de tegenstrever kon nog geen enkele keer winnen. Filip Pelckmans: Er was bij ons een speler die nog moest wachten op zijn resultaat nadat zijn vriendin positief was getest. Wij hebben dan de wedstrijd uit voorzorg geannuleerd. Ook

al was de speler zelf al enkele dagen in quarantaine en hadden we hem sowieso ook niet laten spelen. Toch was dit zeker de juiste beslissing, vooral ook omdat net voor de wedstrijd bleek dat hij ook positief was. We hadden natuurlijk graag gespeeld om terug aan te knopen met een overwinning. Maar gezondheid gaat voor. DHM: Een overwinning, een gelijkspel en twee verloren wedstrijden. Hoe kijk je terug op deze prestaties? Ik ben gematigd tevreden. We hadden op iets meer gehoopt en misschien ook wel iets meer verdiend. In de verloren wedstrijd in Beekhoek leverden we een slechte prestatie. We stonden enkele minuten voor tijd nog 2 - 2 en ook Beekhoek verdiende totaal niet om de wedstrijd te winnen. In de wedstrijd tegen Flandria presteerden we heel goed maar speelden toch maar gelijk. We hadden volgens mij 75 procent balbezit en konden een strafschop niet benutten tegen een erg verdedigend ingestelde tegenstrever. Kasterlee is een sterke ploeg die volgens mij top 3 gaat spelen. We waren baas in de eerste 25 minuten en hadden moeten scoren. Daarna namen de bezoekers de wedstrijd in handen en verloren we terecht. DHM: En wat nu met de competitie?

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

59


SPORT We voelden al in de voorbereiding dat het een speciaal voetbalseizoen zou worden. We kunnen niet anders dan dit accepteren. Wij probeerden de risicocontacten zoveel mogelijk te vermijden buiten op het veld en ook in kleedkamer en de kantine. Onze jongens douchten maximum met 3 personen en onze besprekingen deden we zoveel mogelijk buiten. Maar het viel inderdaad ook op dat er in onze regio een serieuze opstoot van besmettingen was. Ondertussen werd duidelijk dat de competitie even is stil gelegd. We hadden volgens de normale kalender eerst een moeilijke verplaatsing naar Gooreind en daarna de derby tegen Wortel. Die ploeg was in vorm, chapeau hoe zij presteren. Toch zouden we geprobeerd hebben om hun een eerste nederlaag toe te dienen als ze bij ons op bezoek kwamen.

KVNA Wortel start met vier overwinningen op rij 12 op 12. Wortel speelde op een wolk. Twaalf maal gescoord en slechts twee tegendoelpunten. Het was jammer dat de wedstrijd tegen Sint Jozef werd uitgesteld, en dat nadien de competitie helemaal on hold werd gezet. DHM: Zo’n mooie start en dan werd de klapper tegen Sint Jozef afgelast. Dat had je zeker liever anders gezien. Piet Van Bavel: Dat deze streekderby tegen Sint Jozef afgelast werd, was inderdaad bijzonder jammer. Wij keken er hard naar uit, het is een derby die altijd op het scherp van de snede wordt uitgevochten. Wij hadden het gevoel dat we er klaar voor waren. Maar we mogen het niet aan ons hart laten komen. We keken dus al uit naar onze volgende wedstrijd. Dat onze positieve flow daardoor onderbroken zou worden, daar wilden we niet van weten. We hadden ons voorgenomen om van wedstrijd naar wedstrijd te leven. Al kreeg alles ondertussen een heel andere wending. DHM: Vier wedstrijden op rij winnen, hoe doe je dat? En heb je dit al een keer eerder meegemaakt als trainer of als speler? Met een 12 op 12 aan het seizoen beginnen is mij als trainer of als speler nog nooit overkomen. In mijn eerste jaar bij Meer pakten we de derde periode 28 op 30 en behaalden we op die manier de titel. Uiteraard hadden wij hier niet op gerekend. Wij kwamen wel met een heel goed gevoel uit de voorbereiding. We weten dat we kunnen voetballen en als er gebikkeld moet worden, kunnen we ook het mes tussen de tanden steken.

60

De eerste betrachting is om vanuit een goede organisatie goed voetbal te brengen gekoppeld aan efficiëntie. We houden onze voeten zeer stevig op de grond en blijven bescheiden, maar als je in vier wedstrijden twaalf doelpunten maakt en er slechts twee tegen krijgt, is het als trainer wel genieten. De tegenstander kijkt natuurlijk ook mee. Op ons eigen veld kwam Poppel duidelijk niet om te voetballen maar ze bouwden een dubbele muur voor hun doelgebied. Ik vrees dat we hier in het eventuele vervolg van de competitie nog vaker mee zullen moeten leren leven. DHM: De competitie is stilgelegd, normaal zouden jullie nu een rij sterke ploegen uit de top vijf bekampt hebben. Er stond ook de derby tegen en op Meer op het programma. Hoe keek je daar tegen aan? Week na week stel je vast dat alle ploegen tegen elkaar kunnen winnen en/of verliezen. We kijken niet naar de rangschikking. De opdracht is zeer eenvoudig. Elke week opnieuw moet je als team collectief de hoogste graad van focus creëren. Als je hier in slaagt kom je, ongeacht wie je tegenstander is, al een heel eind. Slaag je hier niet in, dan ben je kansloos. Maar inderdaad, wij zitten in een sterke reeks en zouden uiteraard nog wedstrijden verliezen. We wilden dit natuurlijk zo lang als mogelijk uitstellen. En ook na een verloren wedstrijd zouden we ons hoofd niet laten hangen. Dan was het zaak om de week erna de draad weer op te pikken. Al zal dat nu dus wel nog eens lang kunnen duren.

KFC Meerle leider na vier wedstrijden Meerle heeft zijn start niet gemist. Met drie overwinningen en een gelijkspel voert het de rangschikking aan. Enkel Westmalle dat ook drie keer won en een wedstrijd minder speelde deed beter. Dat zou ook de volgende tegenstrevers geweest zijn in een normaal competitieverloop. DHM: Meerle aan de kop van het klassement. Drie gewonnen matchen en een gelijkspel. Koen De Muyter: We zijn prima gestart. Drie mooie overwinningen waarvan eentje tegen Brecht, dat wordt aanzien als dé titelkandidaat. Dat is zeker goed voor het vertrouwen. Het gelijkspel tegen Noorse was een absolute domper. We speelden zeker niet slecht tegen een stug en sterk verdedigend Noorse. Jammer genoeg gooien we twee punten weg door een domme penaltyfout in de laatste minuten.

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: Tot nu toe ben je vast een tevreden trainer. Spijtig dat er nu een competitiestop komt… We hadden graag verder gevoetbald, maar eerlijk gezegd verwachtten we door de stijgende coronacijfers toch dat er niet lang meer zou gevoetbald worden. Tot dan was iedereen topfit en in goede vorm, dan is een break nooit welgekomen. DHM: Voeten deed het weer? Of zie ik dit te eng? Voeten stond er om er af te werken, maar hij moet uiteraard ook goed omringd worden. Ik denk dat er een sterk geheel rond Bjorn stond. Hij werd iedere wedstrijd fel in de gaten gehouden door onze tegenstrevers. Het is aan de andere spelers om daar gebruik van te maken. Vooral Kuider Hamaida deed dat optimaal en scoorde al vier goals in vier matchen. En ook De Jongh, Vermeiren en Deschrijver presteerden hierdoor beter. DHM: En de volgende weken? Wel, ik verwachtte spijtig genoeg dat de competitie zou afgebroken worden. Normaal gezien stonden er ons heel moeilijke wedstrijden te wachten. Tegenstrevers Putte, Westmalle en Oostmalle verwacht ik samen met Brecht in de top vijf. Het zouden dus spannende, maar interessante weken geweest zijn. Nu ligt dat allemaal anders. (rob)

Uitslagen K Minderhout VV - Verbr. Balen 5-1 KFC Herselt - K Minderhout VV 3-3 K Minderhout VV - KFC Broechem 1-1 Loenhout SK - K Minderhout VV Uitgest. KFC Beekhoek - KFC Meer KFC Meer - KFC Flandria KFC Meer - KSK Kasterlee KFC Meer - KSK Oosthoven

3-2 0-0 0-2 Uitgesteld

Gooreind VV - KVNA Wortel1 - 5 KVNA Wortel - K Achterbroek VV 4-0 KVNA Wortel - KFC Poppel 2-1 FC Sint Jozef - KVNA Wortel Uitgesteld Maria -ter-Heide - K Meerle FC K Meerle FC - K Brecht SK SV Noorse - KFC Meerle Meerle was vrij

0-6 3-1 2-2

Abonnement op tijd vandaag vernieuwen !!! www.demaand.be/abonneren


SPORT

Volleybal Spannende wedstrijden voor Dames A De Dames van Gelvoc speelden een vijfsetter tegen Mol waarin er elke set gebikkeld werd tot het einde. Ook in de wedstrijd tegen Balen, die winnend werd afgesloten, werden grote setstanden genoteerd. Mooie en spannende wedstijden dus bij Dames A. DHM: Wat een spannende wedstrijden! Tegen Mol (2 - 3 verloren) was elke set een thriller volgens de setcijfers. Gelukkig wordt dit in volleybal beloond met een punt. Dries Helsen: In de bekerwedstrijd tegen Wegi uit promo 3, net voor de competitiestart kregen we een flinke afstraffing. Het was een wedstrijd waarin niemand zijn eigen niveau haalde. Als coach was ik dus behoorlijk ongerust voor de volgende wedstrijd. Ik vond het vrij moeilijk om nog zaken qua training, opstelling te wijzigen op zulke korte tijdspanne. Ik heb dus amper iets gewijzigd en enkel de dames erop attent gemaakt dat ze veel beter kunnen, individueel en ook als ploeg. We hebben daarna gewoon getraind. Met een klein hartje heb ik dan mijn opstelling doorgegeven. Iedereen, ook de reservespelers die invielen, stegen echter boven zichzelf uit en ze lieten zowel als ploeg als individueel zien wat ze konden. Ikzelf betrapte me er tijdens de wedstrijd op dat ik meer aan het supporteren was dan te coachen. Ik had er ook de tijd voor, want er moest weinig worden bijgestuurd. Na de wedstrijd vertelden zowel de coach als enkele speelsters van de tegenstanders dat ze hun uiterste best hadden moeten doen om ons te verslaan en bij een omgekeerde uitslag ook tevreden waren geweest. Dit beschouw ik als een zeer mooi compliment voor de ploeg. Het was wat balen over het puntenverlies, maar de tevredenheid over de prestatie van de ganse ploeg nam toch snel de bovenhand. DHM: Tegen Balen was het ook spannend, maar het werd toch een zuivere 0 - 3. Knap. De setstanden geven wel weer aan dat het vrij close was in de eerste twee sets. Elke keer gaven we in het laatste stukje van de set onze opgebouwde voorsprong weer af. We waren goed, maar namen in bepaalde situaties teveel risico en maakten fouten waardoor Balen kon profiteren. Uiteindelijk kwam het in elke set goed. Het maakte me wel erg zenuwachtig maar deze fouten horen bij het groeiproces van een jonge ploeg, denk ik maar. DHM: Nu volgen normaal gezien wedstrijden tegen Merksplas en Beerse. Zijn dit echte derby's of kennen de speelster mekaar niet? Wat verwacht je van deze wedstrijden? Als ik het goed inschat, is Merksplas een serieuze titelkandidaat. Ik ben vooral benieuwd naar

Corona doet ook de sporthaldeuren weer dicht de prestatie van onze eigen ploeg. Hoe gaan ze zich weren als ze onder druk worden gezet? Als ze zich dubbelplooien zoals tegen Molvoc ben ik ervan overtuigd dat het een mooi en spannend spektakel zal worden. Tegen ploegen als Beerse en Merksplas zullen enkele speelsters elkaar kennen, dat kan bijna niet anders, maar ik betwijfel of dit een grote rol zal spelen. Naar mijn gevoel is voor onze ploeg elke wedstrijd even belangrijk. We zijn gestart met een 4 op 6. Dat zit dus wel goed. Als onze ploeg op niveau speelt, zullen we ongetwijfeld nog genoeg punten behalen. DHM: Ik zie dat de wedstrijd van Beerse tegen Mol werd uitgesteld. Zit de schrik er in dat de competitie zal worden stopgezet? Sowieso. Er worden voor en na de wedstrijd vragen over gesteld. Maar ik ben geen dokter of wetenschapper noch in het bezit van een glazen bol. Het zijn vragen die ook ik mezelf stel en waarop ik geen antwoord heb. Ik duim er gewoon voor dat wij zelf gespaard blijven van onheil. De realist in mij vreest toch dat er een moment komt dat ook wij hiermee geconfronteerd gaan worden. Het is echter hogerop waar ze zullen beslissen over uitstel van matchen of competitie. (rob)

Heren A behaalt 1 punt in de eerste twee wedstrijden

blessure tijdens onze oefencampagne. Ik was blij met de prestatie van de ploeg. DHM: Wanneer je de competitie moet starten tegen de sterkste ploegen wordt het mentaal moeilijk voor de spelers. We hadden inderdaad een zware start. We hebben de topploegen gehad. Nu volgt de wedstrijd tegen Loenhout dat ook al tweemaal won, ook dat zou dus een moeilijke opdracht zijn. Met een volledige kern moeten we het de sterke ploegen ook moeilijk kunnen maken. Maar ik heb net vernomen dat we niet meer mogen spelen, noch trainen. Bang afwachten dus hoe het verder gaat... (rob)

Uitslagen Dames A - Molvoc Mol BVC Balen - Dames A

2-3 0-3

Heren A - Woka Wommelgem Mavoc Mechelen C - Heren A

2-3 3-0

Uitslagen (behoudens coronamaatregelen) Zaterdag 31 oktober 20 uur Dames A - V Westerlo B 20 uur Heren A - VC Geel C Zaterdag 7 november 20 uur Dames A - Arvoc A 20 uur Heren A - BVC Balen B

Heren A kon in een vijfsetter thuis tegen Wommelgem zijn eerste puntje binnenhalen. In de zondagmiddagwedstrijd in Balen was de tegenstrever te sterk. DHM: Mechelen was een maatje te groot? Werner De Bie: In Mechelen speelden we op een ongebruikelijke dag en uur en dat is niet eenvoudig. Mijn spelers prefereren spelen op zaterdag met nadien de gebruikelijke afsluiting als teambuilding. Gelukkig spelen we dit seizoen maar eenmaal op zondag. De eerste set was quasi binnen maar we gaven onze voorsprong ongelukkig uit handen, waardoor we een mentale tik kregen die we in tegenstelling tot een week eerder niet meer te boven kwamen. DHM: De week ervoor was er meer spanning in de wedstrijd. Wanneer je een vijfde set moet spelen, wil je de twee punten. Ben je ontgoocheld over het competitiebegin? De week voordien speelden we een mooie wedstrijd tegen een sterke tegenstrever. We behaalden een verdiend punt en dat met een halve ploeg die nog nooit een wedstrijd in provinciale had afgewerkt. Thijs Mertens ontbrak en Kobe Peeters was nog niet volledig hersteld van een

Zaterdag 14 november 13.30 u M Booischot B - Heren A 17.30 u St .Antonius Zoersel D - Heren A Zaterdag 21 november 20 uur Dames A - WEK Loenhout 20 uur Heren A - VC Kasterlee A Zaterdag 28 november 20 uur Dames A - VC Retie B 20 uur Heren A - VC Zoersel E

ADVERTEREN in

“Met voorsprong het meest gelezen blad in Hoogstraten�

www.demaand.be/adverteren

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

61


SPORT

Atletiek

BK-titels voor Dorien Van de Poel

HOOGSTRATEN - Tweemaal werd het Belgisch kampioenschap outdoor verschoven, maar uiteindelijk heeft het toch kunnen plaatsvinden. Dorien Van de Poel, sportvrouw van Hoogstraten in 2019, kwam er als eerste over de meet zowel op de 200 meter als op de 400 meter outdoor. Twee titels dus en met een nieuw persoonlijke record als kers op de taart.

Ninove “Ik had er zo naar uitgekeken,” glundert ze, “op 19 september mocht ik eindelijk naar de stedelijke atletiekpiste van Ninove voor het Belgisch kampioenschap Masters 200m. Ik zat alleen in de auto voor een rit van anderhalf uur met file en werken onderweg, vond geen parkeerplek en kwam maar net op tijd toe. Geen tijd om te acclimatiseren… Dus opwarmen en knallen. Resultaat 26.91 en Belgisch kampioen. Ik was super tevreden, behalve over het feit dat de wind weer roet in het eten kwam gooien. Al 2 jaar aan een stuk liep ik elke 200m met te veel rugwind, waardoor het gelopen clubrecord niet officieel erkend werd. De dag erna op de 400m was het een spannende strijd. Ik was blij dat ik in baan 3 mocht starten en mijn voornaamste tegenstander in baan 4. De wedstrijd heb ik dan ook heel tactisch gelopen. De eerste 200m relaxed, een beetje versnellen in de bocht en alles eruit geperst in de laatste 100m. Resultaat Belgisch kampioen in een tijd

Veldrijden

Dorien haalt het net voor haar concurrente op de 400m van 61.56 met een nieuw persoonlijk record en een clubrecord.”

Moederdag Eerder dit jaar had ze zichzelf ook nog een gedenkwaardige Moederdag cadeau gedaan. “Ik was geselecteerd om op 15 augustus de 400m te lopen op het BK alle categorieën. Ik behaalde er

een 35ste plek tussen wereldtoppers en de Belgische subtop. Jammer dat er geen toeschouwers toegelaten werden. Lopen in een leeg koning Boudewijn stadion voelt heel vreemd aan…” Desalniettemin andermaal een sterke prestatie en mooie herinnering. “Nu even rusten en hopelijk volgt er, ondanks corona toch nog een indoorseizoen”, blikt ze hoopvol vooruit. (rob)

Nu wel winnaars in de Superprestige in Merksplas?

MERKSPLAS - Op 9 februari dit voorjaar zou de Superprestigewedstrijd voor de eerste maal plaatsvinden op het gloednieuwe en mooie parcours op Merksplas kolonie. Ciara stak er een stokje voor. Ook nu is de toestand weer zorgwekkend, covid is dit keer de boosdoener. Zullen de wedstrijden deze keer wel kunnen plaatsvinden? Mathieu van der Poel en Sanne Cant wonnen in 2018 - 2019. Zullen er in de eerstkomende editie wel winnaars zijn?

Ken jij Ciara nog?

Door de huidige pandemie hebben de wedstrijden vermoedelijk achter gesloten deuren plaats. Het is zelfs nog af te wachten of dit evenement wel kan plaatsvinden. We hopen het voor de organisatoren en de vele vrijwilligers die hieraan meewerken. (rob)

Door de storm Ciara werd de Superprestigecross, een organisatie van de Hoogstraatse Spurters, die voor de voor de eerste maal in Merksplas werd georganiseerd, onherroepelijk afgelast. Op 9 februari werd duidelijk dat alle vrijwilligers voor niks zo hard hun best hadden gedaan. Het was onmogelijk om de veiligheid van renners, publiek en genodigden te garanderen. De financiële gevolgen waren desastreus, de ontreddering bij organisatie en helpers was dat des te meer. Snel werd alle moed terug bijeen geraapt en op 21 november staat de SP Cyclocross Merksplas opnieuw op het programma op het gloednieuwe parcours in het midden van de prachtige natuur van Merksplas Kolonie.

Programma 09u50: Nieuwelingen 1stejaars 10u35: Nieuwelingen 2dejaars 11u50: Ridley Cup voor Internationale Junioren 13u40: Superprestige Ladies Trophy 15u00: Telenet Superprestige Elite/U23

62

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

EPELTEER 24 - 2320 HOOGSTRATEN

WWW.SCHILDERWERKENJANSEN.BE


SPORT

Vogelsport op hoog niveau in Meer

Cois Janssens blijft in de ban van de zebravink MEER - Cois Janssens - alleen zijn moeder zegt nog voluit François - werd geboren in Meer en woonde gans zijn leven op vier adressen in Meer Dorp binnen honderd vierkante meter van elkaar. Hij had er een mooie jeugd, voetbalde in de jeugdreeksen van KFC Meer en speelde op zijn 18de in het eerste elftal. Maar lang duurde die voetbalcarrière niet. Met zijn vader deelde hij een voorliefde voor vogels, in de zomer ging de aandacht naar de duiven en in de winter naar andere siervogels. Daar lag zijn toekomst! Cois is bezeten van zijn vogelhobby en vertelt er gepassioneerd over… Cois Janssens is er 64, hij is gehuwd met Lydia Van Looveren. Het echtpaar heeft twee kinderen, Kristof en Evelien en ondertussen ook drie kleinkinderen, Vic, Mare en Klaas. Hij was jarenlang commercieel medewerker bij meubelfabriek Karel Mintjens in Westmalle. Zijn vogelpassie vond zijn oorsprong thuis bij zijn vader.

Als ge moogt kiezen pakt ge de beste, he! Bij Jan Hereijgers ben ik dan enkele zebravinkjes gaan halen. ‘Kies maar uit’, zei hij. Dan heb ik er twee mannekes en twee vrouwtjes uitgekozen, in mijn ogen de beste van het kot. Als ge moogt kiezen pakt ge de beste, he! Het waren twee bruine koppeltjes. Oorspronkelijk waren alle zebravinken grijs, maar in de loop der jaren zijn er heel veel kleurmutaties gekomen. Dit waren er dus bruine en toevallig kweekte ik het volgende jaar een witte en het jaar daarop opnieuw een witte.

Schatten “Terwijl ik overdag moest werken, zorgde mijn vader voor onze schatten en ’s avonds was het mijn beurt. In het weekend hielp ik hem door de duiven te pakken. Samen gingen we ook geregeld naar tentoonstellingen, soms waren dat lange reizen. Dat waren onze bijpraatmomenten. Hij keek daar zeker naar uit, hij genoot ervan om wat verder van huis dingen te kunnen zien. Onderweg was hij altijd op de hoogte van wat we zouden te zien krijgen, meubelen Gaverzicht in Deerlijk of Beaulieu en haar eigenaarsfamilie De Clerck bijvoorbeeld. Begin dit jaar is mijn vader overleden. Urenlang hebben we samen over de vogels gepalaverd. In het weekend gingen we nog dikwijls samen op pad. Ik heb met hem dan ook veel plezante momenten beleefd. Nu geniet ik in de eerste plaats van mijn kleinkinderen, van mijn vogels, van een beetje tuinieren en ook voor de duiven van mijn vader. Ik kan er wel een prijske mee behalen maar die duiven, dat gaat toch niet blijven duren. Je kan maar één hobby honderd procent goed doen.”

Een fiere sportkweker met zijn wereldkampioen

Het goeie lotje “Mijn vader had naast duiven ook kanarievogels. Als jonge knaap ging ik dikwijls met hem naar het duivenlokaal waar telkens een tombola werd gehouden. Wie lotjes kocht, had altijd prijs. Op een bepaald moment mocht ik als prijs een vogeltje kiezen uit een hok. Dat kleintje kreeg mooie commentaren. Het was geen kampioen maar pakte wel prijzen. Dat was tof en ik had voorgoed de smaak te pakken.

Het was een man en een pop. Ik zette die twee witte vogeltjes bij mekaar. Eigenlijk is dat inteelt en normaal krijg je dan een terugval. Maar ik was jong en deed het toch. Zo ben ik er uiteindelijk in geslaagd om een brede stam op te bouwen. Ik kweekte veel witte die het bijzonder goed deden op tentoonstellingen. Op den duur werden de kanarievogels van de vensterbank verdrongen door de zebravinken.”

Inboorling “Een kanarievogel is geel, een zebravink heeft de tekening van een zebra op de staart, zwarte streepjes op de staart en op de borst. De zebravink is een Australische inboorling, ook de grasparkiet trouwens. Het is een heel gemakkelijk en sterk vogeltje. Het moet zich immers kunnen aanpassen aan het Australisch klimaat met langdurige droogte, maar ook met regenperiodes. Zebravinken weten daar perfect mee om te gaan. Ze voelen aan wanneer het gaat regenen en dan beginnen ze nestjes te bouwen en te paren. In die periodes kiemen de zaden en dan hebben ze eten om hun jongen te voeren. Ze kunnen ook heel goed tegen de droogte. Ze halen dan het vocht uit grassen ofwel gaan ze bij de boeren naar de drinkbakken van de beesten. Ook thuis is de temperatuur dus van belang. Wanneer de deur opengaat en de koude noorderwind binnenkomt, voelen ze dat.

Het bestuur van BZC tijdens de algemene vergadering

Ik ben er mee gaan kweken. In het begin ging het er allemaal wat primitief aan toe, buiten in de kou. Je kunt dan enkel laat beginnen te kweken. Toen ik trouwde en een huis bouwde zou ik DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

63


SPORT natuurlijk ook een plaatske voorzien om mijn hobby uit te oefenen. Ik zette een hok met verwarming. Ge kunt dan eerder beginnen kweken zodat de vogel meer tijd heeft om uit te groeien. Ik had ook licht geplaatst met een dimmer en een timer zodat ik ermee kon spelen. De winterperiode is belangrijk, dan is het vroeg donker. Het was ideaal voor mij. Ik ben dan ook meer kleurslagen gaan kweken. Naast de witte, de bruine en de grijze zijn daar de maskers en andere kleurslagen bijgekomen zoals de zwartborst, de witborst, grijsmaskers, blackface, zwartwangen, enz.”

Dagtaak “Ge hebt er een dagtaak mee. ’s Morgens ga ik kijken en controleren of alles in orde is en geef ik nieuw badwater - dat duurt zo’n half uur. ’s Middags doe ik dat opnieuw en geef een schepje eivoeder, een uur bezigheid. ’s Avonds komt er nog eens twee uur bij: al het water verversen, het eten nakijken, eivoeder en een snoepke geven. De vogels worden gezond gehouden met pro-biotica. De hobby is het kweken van mooie vogels. Ge moet een beetje fingerspitzengefühl hebben, het in uw vingers hebben, ge moet er ook zicht op hebben om de juiste kleurnuances te zien. Ik wil de mooiste vogel hebben, dus selecteer ik een man en een pop om tot het beoogde resultaat te komen. Ge moet daarbij altijd vertrekken van

Met goeie genen kweekt ge vogels met goeie genen

vogels van een hele goeie stam. Met goeie genen kweekt ge vogels met goeie genen. Zelf moet ge eerst een goeie stam opbouwen en de eigenschappen kennen van die stam om er mee verder te gaan. Ik haal regelmatig nieuwe vogels bij en dat klikt niet altijd met mijne stam. Wanneer dit wel klikt, dan kan ik verder werken en dan heb ik vers bloed ingebracht, wat af en toe nodig is.” De technische uitleg die daarop volgde, ging mijn petje te boven. Kampioenen kweken is duidelijk niet voor Jan en alleman.

Het vrouwke “Door het comfort waarover ik beschikte, warmte, licht en daardoor de mogelijkheid om de vogels ’s avonds te soigneren, kon ik met vele dingen rekening houden en ze beter voorbereiden op een tentoonstelling. Bijvoorbeeld het tijdstip van de show. Het is winterperiode, bezoekers komen binnen, het licht is aan tot na 19 uur. Vogeltjes zijn dit niet gewend. Toch blijft de winterperiode moeilijk. Is het koud buiten dan kunt ge stoken, maar dan zakt de vochtigheid. Zo moet ge altijd rekening houden met verschillende elementen. In maart, april wordt het gemakkelijker. Dan kan de deur al eens open. De vogels voelen alles heel sterk aan. Wanneer de temperatuur omhoog gaat buiten, dan schieten ze in de rui. Ze moeten hun pluimen kwijt zijn om schoon te zijn tegen het paringsseizoen zodat ze zich kunnen presenteren aan het vrouwke. Op de plaatselijke shows worden de vinken ge-

De BZC leden zijn trots op hun sportieve prestaties.

64

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Cois werd wereldkampioen 2019 in het Nederlandse Zwolle. traind. Meestal zijn dat wedstrijden waar enkel zebravinken naartoe komen. Dan is er ook in elke provincie een show. Dat zijn samen met de buitenlandse shows de interessantste. Daar kan ik heel goed het niveau inschatten. Als ik daar goed presteer is alles oké, maar anders moet ik aan de slag om te verbeteren. Het is ook interessant om te marchanderen.”

De beste “Als ge goed speelt, dan krijgt ge van overal mensen die interesse hebben in uw vogels. Nu zaterdag had ik een Pool op bezoek. Hij reed


SPORT 1400 kilometer om bij mij vogels te kopen, stel je voor. En hij was content over de prijs die ik vroeg. Ik vraag niet het onderste uit de kan en ik kan er ook niet van leven. De beste willen zijn, dat is mijn hobby, daar doe ik het voor. Hier kwam al heel wat volk over de vloer. Iemand van Bahrein, van Monaco, van Madeira en natuurlijk Duitsers, Italianen, Fransen, Hollanders en Belgen. Ze komen van overal, ze weten me wonen, dat is wel plezant.

Een Pool reed 1400 kilometer om bij mij vogels te kopen Het tentoonstellingsseizoen begint in september en loopt tot eind december. Het wereldkampioenschap komt nog later, midden januari. Dit jaar zijn er echter geen grote shows, in 2020 wordt het niks… Het WK heeft plaats in Italië, als dit al doorgaat, en verre reizen brengen nu grote problemen mee. Naar Nederland en Frankrijk mag ik de vogels meestal zelf vervoeren. Als het verder is, mag dat meestal niet. Met witte vogeltjes hebt ge dan kans dat ze bevuild worden zodat ge moet concurreren met witte vogeltjes van het thuisland. Daar heb ik het dan wel moeilijk mee. Tijdens het tentoonstellingsseizoen wordt het ganse weekend aan de vogels besteed. Het klaarmaken van de vogels, het gereed brengen van de kooien, het inbrengen van de vogels, het reinigen van de thuiskooien, het bezoeken van de show, afhalen van de vogels en het reinigen van de tentoonstellingskooien.”

De definitieve ploeg “Een vogel springt altijd naar het licht. Dus legt men een doek over de kooi waarin hij zit en dan springt hij naar de andere kooi waar het lichter is. De selectie van de vogels voor de tentoonstelling begint twee maanden van tevoren. Na de kweek verhuizen de kweekkoppels van de broedkooien naar de uitvliegkooien. De jongen maken de omgekeerde beweging, en komen per vier in de broedkooien. Enkel de beste mogen blijven voor de tentoonstelling of als kweekvogel. De uitgeselecteerde vogels verhuizen dan per twee naar de tentoonstellingskooien om te wennen aan de kleinere ruimte. Zes weken voor de tentoonstelling volgt een algemene controle en wordt de definitieve ploeg samengesteld. Ik hoop dan te kunnen beschikken over een tachtigtal waardige vogels, waaruit ik dan een keuze kan maken van wie waar naartoe gaat. Bij de wedstrijden wordt gewerkt met een vooraf vastgelegde standaard. De inspectie gebeurt door erkende en gediplomeerde keurmeesters. De vogels krijgen punten op honderd en ze worden gecontroleerd op houding, kleur, tekening, conditie, bevedering, vorm en grootte.”

Liefhebbers komen van overal, ze weten me wonen, dat is wel plezant

Wereldkampioen Cois werd in 2019 in Zwolle wereldkampioen met een getekend grijze zebravink. Hij werd nationaal kampioen bij de BZC (Belgische Zebravinken Club) met het maximum van 300 punten, nationaal kampioen met een groene kleurgrasparkiet te Wieze en won 2 zilveren medailles op het wereldkampioenschap voor siervogels te Zwolle met een stam witte zebravinken en met een grijsbonte man. Dit zijn de belangrijkste titels, maar hij behaalde nog tal van andere prijzen. Hij kwam daardoor vorig jaar in aanmerking voor sportman van het jaar. Cois verdedigt zijn sport dan ook met hart en ziel. “Het is een competitie waar ge aan deelneemt. Van het moment dat het woord competitie valt, zijt ge bezig met sport. Ge kunt zebravinken houden in een volière in de tuin, dan is het een hobby. Maar wanneer ge dag en nacht bezig bent om de beste te zijn, dan is het sport. Ge moet de dieren in conditie brengen voor de wedstrijden, net als in de duivensport of in de ruitersport. En de grootste atleet is niet in elke sport de mens, hoor…”

Jonge leden Cois is voorzitter van de Belgische Zebravinken Club (BZC). “Op een gegeven moment was er een algemene vergadering en het voltallige bestuur nam ontslag, op de penningmeester na. BZC was gedoemd om te stoppen, geen tijdschrift of shows meer. De leden zouden in de kou komen te staan. Of er moest er een nieuw bestuur opstaan. Ik gaf me op, met de bedoeling de ploeg te versterken. Ik was gelukkig niet alleen. Eerder had ik al een visie aangebracht waar het met de club naartoe zou kunnen gaan. Dit idee werd door velen gevolgd en daarom verzocht men mij om voorzitter te worden. Ik nam het voorstel aan. Dat is nu vijf jaar geleden. In tegenstelling tot andere clubs komen er bij BZC nog wel jonge mensen bij. De zebravink is een heel aantrekkelijk vogeltje, gemakkelijk en niet rap ziek. Er zijn heel veel mogelijkheden als je de kleurslagen ziet. Het is interessant om iets nieuw te creëren. Het is in principe ook het goedkoopste vogeltje om mee te beginnen, minder duur dan een kanarievogel of een grasparkiet. We hebben nu 50 leden meer dan toen ik begon als voorzitter. Weinig clubs kunnen dit zeggen. Niet bij de duiven en niet in Nederland. Wij zijn de uitzondering.

De Zandfluiter “En bij onze Meerse vereniging, De Zandfluiter,

Hier zie je het verschil tussen een gewone zebravink, zoals we ze meestal aantreffen in de gezelschapsvolières van de hobbykwekers en daarnaast de grote naar standaard gekweekte wedstrijd zebravink. ben ik secretaris. Vroeger had elk dorp wel een club. Er was een show in Hoogstraten, een in Meerle, dat is allemaal teloorgegaan. Leden worden ouder, er is minder interesse en er komen te weinig jongeren bij. In Meer hebben we toch ook verschillende jonge aanwinsten. Wij kunnen nu nog een show organiseren. Pas op: dat kost geld. Je moet een zaal huren, verzekering betalen, keurmeesters betalen. We hebben gelukkig een enthousiaste voorzitter die zorgt dat alles in orde is.

Weinig clubs kunnen dit zeggen Drie van onze clubleden spelen gewestelijk goed en hebben internationale bekendheid. Ze wonen allemaal in de Dorpsstraat. Martien Van der Hoofden is er zo een met zijn Roseicolli’s, ook Luc Cools met grasparkieten en grote parkieten. Via hem begon ik ook met de kleinere soort grasparkieten en behaalde er ondertussen al mooie prijzen mee. Ze zijn ook heel geliefd.” Het was goed weer en ons gesprek deden we buiten. In een grote kooi vlakbij kwetterden en fikfakten de parkieten dat het een lieve lust was. Wanneer ik mij naar de kooi begaf om de parkieten van dichtbij te bekijken, bleven ze allemaal zitten en ze zwegen. “Dat is normaal,” lachte Cois, “want gij zijt ooit schoolmeester geweest, toch?” Wie weet heb ik wel onvermoede talenten om deze hobby te beoefenen - maar als ik nadenk over de kleurschakeringen en de technische uitleg over het kweken, kom ik weer met beide voeten op de grond. Wij wensen Cois met zijn hobby in ieder geval een hoge vlucht toe… (rob)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

65


TENTOONSTELLINGEN

MEERSEL-DREEF

Tot 1 november FOTO’S Hoogstraten 40-45 in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak 03 340 19 80.

HOOGSTRATEN

Zaterdag 14 november DANKVIERING Pater Luk, vooraf inschrijven, met om 17 uur een dankviering in de Kapucijnenkerk, wandelend feestmaal om 18 uur in taverne De Zevenster.

WORTEL

Dinsdag 3 november INTERNETCAFé org. Lokaal Dienstencentrum Stede Akkers, tijdelijk in de bib Lindendreef elke dinsdagnamiddag van 14.00 tot 16.30 uur.

Zondag 1 november PADDENSTOELENSAFARI voor 6-12-jarigen, org. Natuurpunt Markvallei, reservatie verplicht, bezoekerscentrum De Klapekster om 14 uur.

Zaterdag 14 november BEGIJNHOFWANDELING org. Davidsfonds, vooraf inschrijven, vertrek aan het Stedelijk Museum om 14 uur.

Donderdag 19 november DORPSRAAD “dorpsgesprek” in parochiezaal ’t Trefpunt om 20 uur.

Zondag 15 november CONCERT “Hope” door Brassband BorderBrass vzw (reservatie verplicht) in de Rabboenizaal om 10.30 en 14.00 uur.

Vrijdag 20 november FOTOCAFé “paddenstoelen” org. Natuurpunt Markvallei, reservatie verplicht, bezoekerscentrum De Klapekster om 20 uur.

VAN HEMELEN

VAN HEMELEN

BVBA

BVBA

Deskundig Advies

Vakmanschap

Eigen Atelier

Persoonlijk

NIEUWBOUW & RENOVATIE ELEKTRICITEIT CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

Industrieweg 4 2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be 66

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

• • • • • •

Interieur- en kleuradvies. Gordijnen uit eigen atelier. Binnenzonwering en shu琀ers Vloerbekleding en PVC-vloeren. Boxsprings en matrassen. Vakkundig opmeten en plaatsen.

KAPELSTRAAT 6 - BAARLE-HERTOG - T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE


112

NOODNUMMER

Ongeval / Brand / Ziekenwagen Administratie Brandweer 03 314 32 11

POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

H UISARTSEN vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

UW ADVERTENTIE IN

TANDARTSEN zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

THUI S V E RP L E G I N G WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44.

WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13 Bogers Erika 0479 45 90 78

Zelfstandige verpleegkundigen Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Bastijns Tine Brosens Celine De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Spannenburg Anke Tomby Hella Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Leuven Leen Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0472 73 16 05 0498 39 72 23 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 38 96 94 0478 42 08 13 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0479 50 98 05 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0474 29 33 09

Zelfstandige vroedvrouwen Christiaensen Nathalie

WACHTDIENST APOTHEKERS 090 39 90 00 (1.50 euro per minuut)

www.apotheek.be

www.demaand.be _ REDACTIE _ redactie@demaand.be _ DORPSNIEUWS _ hoogstraten@demaand.be meer@demaand.be meerle@demaand.be meersel-dreef@demaand.be minderhout@demaand.be wortel@demaand.be _ SPORTNIEUWS _ sport@demaand.be _ ABONNEMENTEN _ abonnementen@demaand.be _ ADVERTENTIES _ advertenties@demaand.be

www.demaand.be/adverteren

INHOUD OKTOBER Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Arnold Wittenberg gaat vollenbak . . . . . . . . . 3 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Lies Adriaensen werkt op intensieve zorgen 12 Jal, de straat die niet bestaat . . . . . . . . . . . . . . 15 Horeca in coronatijden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Onderzoek woonbehoefte in het centrum 20 Lysander en zwerfvuil in de Mark . . . . . . . . . 23 De boerderij van Wortel-kolonie . . . . . . . . . . 26 Tiny cohousing in Hoogstraten . . . . . . . . . . . 30 Hoe zou het zijn met Kristof Schroë? . . . . . . 32 Waterbeleid in Hoogstraten (2) . . . . . . . . . . . 34 Renovatie van het Klein Seminarie . . . . . . . 37 DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . . . . 46 DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . . . . . 54 DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . . . . . 54 DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Gluren bij de buren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56 SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66 Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op de

donderdag 26 november Voor volgende editie alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 10 november redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten

0494 86 93 84 DE HOOGSTRAATSE MAAND - NOVEMBER 2020 -

67


NU REEDS IN ANTWERPEN EN SCHILDE

BINNENKORT OOK IN HOOGSTRATEN

“Vlees eten met gezond verstand” VERS VLEES VAN EIGEN WEI RUIM AANBOD DRY AGED ARTISANALE CHARCUTERIE BEREIDE GERECHTEN KAZEN & WIJN

SLAGERIJ ATELIER MILLEVACHES Vrijheid 210 2320 Hoogstraten

03 233 00 23 hoogstraten@millevaches.be

Wij zoeken nog enthousiaste medewerkers met passie voor het vak!

Slagers & Winkelbedienden

( vast - 昀exi - student )

Solliciteer nu via de website

68

- NOVEMBER 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

BESTEL ONLINE

WWW.MILLEVACHES.BE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.