april 2020 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 413 APRIL 2020

JAARGANG 36

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

PRIJS: 2,70 €

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

Romain Krols:

Tussen landlopers en rommelmarkt

Cultuur gewikt en gewogen Nog geen erfpacht voor Pax Is Big Brother in Hoogstraten? ’t Is goed wonen in de ‘s Boschstraat Dorpsraadcafé in Meer en Meersel-Dreef Jeroen Blijlevens over het dameswielrennen


Over en uit Gegoogeld op eetgelegenheden ter stede. De buit: restaurant San George, restaurant New Emperor’s Garden, restaurant Noordland, restaurant Marie, eetcafé de Gelmel, mangerie ’t Cruydt, eethuis Istanbul, restaurant d’n Zotte Zaligheid, restaurant Signatuur, restaurant Sushi King, brasserie de Gulden Coppe, bistrobar de Jachthoorn, Taeymans espressobar, takeaway Than Tong Thai, broodjeswinkel Le Chaupain, broodjeszaak ’t Smoske, Friterie de Jachthoorn, frituur Bij Jan, eetcafé den Bottel, restaurant Maison Thirion, brasserie Haut Ru, eetcafé Oud Hoogstraeten, theehuis Het Moment, restaurant Resto 136, brasserie Manifest, ijssalon Het Zoete Begijntje, restaurant Begijnhof, restaurant Caseïne, frituur den Hoet, afhaalrestaurant Pom Loi, restaurant Anatolia, pizzeria Da Vinci, koffiebar Koffiecorner, restaurant Toast, pizzeria De Pizzahoek… Met excuus wanneer mijn laptop nog entwat over het hoofd zag. Er hoeft duidelijk geen honger te zijn in het land van Hoogstraten. Een ruime keuze aan eetgelegenheden allerlei en voor ieders portemonnee op pakweg anderhalve tot twee kilometers. Meer dan twintig brasseries, eetcafés of restaurants, veelal met Belgische of Franse keuken. Daarnaast kan de Bourgondiër ook nog eens terecht in oervlaamse frituren, in exotische afhaalzaken en in enkele broodjeszaken of koffiebars.

Maar Thirion trekt de deur dicht, Noordland zou dat eerlang doen. Marie poetste de plaat, Signatuur zoekt het elders en de Tram is al vertrokken. De kenner zal hier wellicht nog een of enkele namen aan toe kunnen voegen. Heeft culinair Hoogstraten zijn hand overspeeld? Heeft dit iets van doen met het vertrek van andere winkelzaken (zie vorige Maand)? Allicht spelen er meerdere zaken een rol bij de beslissing om een eetzaak te stoppen. In ieder geval zijn er de hoge huurprijzen in de Vrijheid, zo horen we onomwonden. Wie geen eigen pand heeft (en in bovenstaande lijst zijn eigenaars wellicht op één hand te tellen), moet al een flink aantal couverts verstouwen om zijn kost te kunnen verdienen. Want er is ook nog een resem kosten - personeel (moeilijk te vinden én te houden), investeringen, materialen, energie en noem maar op. Drie keer nadenken dus voor wie in zulke concurrentiële markt stapt. De wijzigende levensstijl en eetgewoontes maken het er evenmin makkelijker op. Wie al wat ouder en gesetteld is, kreeg misschien meer nog de cultuur van uit eten mee. Bij een feestelijke gelegenheid zoals een verjaardag hoort een uitgebreider menu met een goed glas. Dat mag al wat kosten. Maar in een landelijke omgeving met een al bij al bescheiden inwonersaantal

loopt zulk klantenpotentieel niet zo dik gezaaid, al helemaal niet wanneer hun keuze zo groot is. En lang niet iedereen heeft een even goed gespekte portemonnee. Bovendien zijn er de hypes, trends en wanen van de dag. Iedereen heeft de mond vol over gezonde voeding, duurzaam gekweekt en geoogst, “puur” bereid, veggie of vegan, plukvers uit eigen moestuin, fingerfood, hippe ingrediënten en bite alom. Om de andere dag bovendien aan de vrouw of man gebracht met blitse foto’s en filmpjes op social media, die likes en comments oogsten van een trendy publiek. Het is niet iedereen gegeven om een tovenaar te zijn in de keuken, een people manager in de zaal en ook nog eens een wizard op facebook. Of om de supersnel veranderende trends op te snuiven en er meteen zijn eigen ding mee te doen. Overspeelde Hoogstraten zijn hand? Misschien moeten we er gewoon mee leren leven dat er sneller dan vroeger zaken verdwijnen, zoals er weer sneller andere zullen bij komen voor kortere tijd. Want dit is 2020. Nieuw is in, oud is out. En trop is te veel, less is more. Ook op tafel en in ons bord. Zou het zo simpel kunnen zijn? Of zal het coronavirus ons daar nog anders over doen denken? (mdl)

EQUAL IDIOTS MET JUBILATE IN DE AB

BRUSSEL - Op 20 februari stond Equal Idiots op het podium van de AB in Brussel. Zoals bij de opname van hun recente cd kregen ze voor een van de nummers versterking uit onverwachte hoek: een aantal leden van kinderkoor Jubilate zong zich de ziel uit het jonge lijf… In ons dorpsnieuws leest u er meer over. (fh)

2

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


OMSLAGVERHAAL

Romain Krols laat Wortel-Kolonie niet los

Tussen landlopers en rommelmarkt MINDERHOUT - Romain Krols werd geboren in Turnhout, woont in Minderhout en werkte 45 jaar lang in Wortel-Kolonie. En, al is hij al vijf jaar gepensioneerd, hij kan de landlopers en de kolonie niet loslaten. Met het project ‘Helpende handen’ inventariseert hij de verhalen achter de landlopers. Daarnaast is hij duivel-doet-al van de jaarlijkse rommelmarkt in de koloniedreven. Zijn jeugd beleefde Romain in Turnhout. Hij werd er geboren in 1952 en liep er tot 1971 school in het atheneum. Op 1 oktober van hetzelfde jaar begon hij met een tijdelijk contract als opsteller in de ‘Rijksweldadigheidskolonie van Wortel’. Hij werkt er in de administratie samen met Karel Marijnissen, Jan Snels, Gerard Decock en Jos Van Opstal en Mil Goetschalckx, die verantwoordelijke is voor de boerderij.

De bus

“Zelf was ik er verantwoordelijk voor de inschrijving van de in- en uitgaande stukken, de inschrijving van de landlopers en ’s morgens voor de zogenaamde line-up. Dan werden de nog actieve landlopers verzameld voor ze naar hun werk vertrokken op de boerderij, in de palettenafdeling van Pasec en in ‘plooike plak’, een atelier waar men voor de firma Joos en Van Genechten belastingformulieren en later Lottobiljetten plooide.”

Ik zag haar terug toen ze aan het Steentje in Turnhout van de bus stapte, die ik zelf nam om naar mijn werk in Wortel te rijden. Bleek dat Lutgart naar het Heilig Graf ging. Ze deed er eerst menswetenschappen en later sierkunsten. Op een bepaald moment, er was toen nog les op zaterdag, moet ze vrij lang wachten op een bus. Aan de bushalte geraakten we in gesprek, gingen iets drinken en van het een kwam het ander…”

De bediende die hij verving, kwam niet meer terug. Zo kreeg de tijdelijke job een definitief karakter, na enkele examens volgde een vaste benoeming. “En dat bleef zo, ik heb in de kolonie gewerkt tot aan mijn pensionering in november 2015.”

Op 27 september 1974 trouwden ze. Omdat er geen cipierswoning vrij is, wonen ze tijdelijk op de Grote Plaats in Wortel. Nadien volgt de verhuis naar Kolonie nummer 7, de woning op de hoek van de ‘Boulevard’.

Zoals dat gebruikelijk was, nodigde toenmalig directeur Frans Arthur Mathijs in januari het personeel van de griffie uit voor een nieuwjaarsdrink. “Er liep daar een ros meisje rond, dat mijn aandacht trok. Op blote voeten en net zoals haar broer en haar moeder trouwens, rokend als een turk. Romain Krols Lutgart zal bij de douane in Antwerpen werken en blijft, net zoals Romain, haar werkgever tot aan haar pensioen trouw. Nog voor ze in 1982 naar Minderhout verhuizen, worden hun twee kinderen geboren. “Katrien is nu 40. Ze is getrouwd met Ruud Wever en werkt bij de dienst Omgeving van de gemeente Merksplas. Liesbeth volgde mij op in de kolonie en is getrouwd met Tom Brosens, voorzitter van de dorpsraad van Wortel en van de stuurgroep van dorpsraden. Ondertussen kwamen er ook vier kleinkinderen.”

Pierre de leugenaar “Wij woonden nog niet lang in de kolonie toen er in 1976 een grote brand uitbrak in de werkplaats van het oud papier. De kolonie had in die dagen een eigen brandweerkorps. Van de personeelsleden die er woonden, werd verwacht dat ze er deel van uitmaakten. Gerard Huet was de commandant van het korps dat beschikte over met een brandweerwagen. Op het einde zelfs een grote wagen met een citerne er bij. Bij die brand gaan de werkplaats van het oud papier, de cinemazaal en het lokaal waar de kolonisten de misviering bijwoonden in vlammen op. De kapel zelf bleef, althans gedeeltelijk, gespaard.”

De familie Krols met bovenaan links ‘Tanneke’ en daarnaast vader en moeder Krols met Romain op haar schoot

Hoewel Romain vanuit de griffie minder vaak met de landlopers in contact kwam, zag hij er op 45 jaar enorm veel komen en gaan. “En dat mag je letterlijk nemen. Het aantal landlopers die een nieuwe start namen buiten de kolonie was eerder beperkt. De meeste onder hen vertrokken als ze genoeg geld hadden en kwamen al redelijk vlug terug, als hut geld op was. Het werk dat ze deden voor hun vertrek, werd meestal gereserveerd, zo zeker was men dat ze er snel weer terug zouden zijn.” DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

3


OMSLAGVERHAAL

Refuge of depot

Romain en zijn vrouw Lutgart Mathijs “De meeste landlopers kende ik bij hun voornaam, vaak in combinatie met hun bijnaam. Zoals Pierre ‘de leugenaar’. Die maakte in Wortel zijn carrière als landloper vol, zoals zovelen onder hen. Hij verbleef er van 1965 tot aan zijn dood in 1994, met maar liefst 65 veroordelingen op de teller.” Er waren heel wat opmerkelijke figuren bij. “Zoals Theo Van Beirendonck, een visser die nooit de zee zag. Hij werd opgevolgd door Warre Lauwers, die verantwoordelijk was voor de post en de koffie. En Dré Van Wellen, de varkensboer van de boerderij. Allemaal speciaal mannen die, zoals alle landlopers trouwens, leefden in hun eigen wereld. Hun eigen waarheid, hun eigen fantasie die ze voor zichzelf maakten als breuk met hun verleden. Als beginnend personeelslid maakte je weleens de fout om daarin mee te gaan, zodanig dat ze u een virtuele waarheid opspelden.”

Ellende Elke landloper had zijn eigen verhaal. “Wat hadden die mannen meegemaakt voor ze in naar de kolonie kwamen… Een aantal onder hen had ooit een goede job tot het op een bepaald moment fout liep. Drank, vrouwen, gokken, geldgebrek, dakloos… noem maar op.

Drank, vrouwen, gokken, geldgebrek, dakloos… noem maar op

Een landloper kon in twee verschillende ‘statuten’ veroordeeld worden. “Als ‘refuge’ of als ‘depot’. Als ‘refuge’ was men veroordeeld voor onbepaalde duur. Die kon dus zo lang blijven als hij wou en, onder het zogenaamde ‘artikel 17’, zo dikwijls komen en gaan op voorwaarde dat hij voldoende uitgangsgeld had. Werd een landloper veroordeeld als ‘depot’, dan werd hij voor een termijn van twee tot zeven jaar ter beschikking van de regering gesteld. Die moest ook meer verdiend hebben om bij ‘ministerieel besluit’ vrij te mogen. Voor refuges was dat zo’n 4.000 BEF, voor depots 6.000 BEF.” Hoe dat statuut bepaald werd? “Refuge of depot, dat hing in grote mate af van de gemoedstoestand van de rechter. Als die voor één veroordeling moest opdraven, dan was de kans groot op een veroordeling als depot. Ik heb in elk geval nooit geweten welke criteria de rechter gebruikte voor deze of gene veroordeling. Dat was eerder willekeur. Maar veroordeeld voor een bepaalde of onbepaalde tijd, voor bijna alle landlopers was het een komen en gaan. Van reklassering was nauwelijks sprake. Misschien was dat ook niet nodig. Als ze voldoende geld hadden, vertrokken ze voor een korte of iets langere tijd. Soms geraakten ze niet verder dan een café in Wortel of tot in het café van Rob Vereecken in Hoogstraten.” Soms ook verder, zo weet hij. “Want voor het echte vertier moest men naar Antwerpen, waar ze een tweede tijdelijke thuis vonden in café ‘de Koetsier’, ‘café Breda’ en in café ‘In de stad Aalst’, in de Carnotstraat waar de daklozen ook nu nog altijd welkom zijn. En was het budget wat groter, dan kon men ook bij de ‘Miekes’ terecht.”

Retour kolonie “Zo is er het verhaal van Fons Cornelissen, die

Voor de deur van het ouderlijk huis in Turnhout opgroeide in café Den Arend (later De Diept). Fons was een minzaam man en een harde werker op de boerderij. Hij wist dat hij zijn alcoholprobleem alleen in de kolonie onder controle kon houden en verbleef er dan ook tot de afschaffing van de wet. Maar Fons zat er niet slecht voor, zeker niet nadat hij een serieuze erfenis op zijn rekening kreeg. Na een kort verlof bij een paar welwillende vrouwen en waarschijnlijk veel champagne was het einde verhaal. Hij stond hij terug in Wortel en ging terug aan het werk. Landlopers gingen zich aangeven in het politiekantoor in Turnhout, meestal op maandag. Daar werden ze naar de gevangenis gebracht, veroordeeld en op dinsdag op transfert naar Wortel gezet. In Wortel gebeurde de selectie - kolonie Wortel of Merksplas. Wie een goede job had in Merksplas, kon men onmogelijk in Wortel houden. Globaal gezien kon men in Merksplas ook meer verdienen. Daar waren meer mogelijkheden om te werken. Naast werken tegen een vast uurloon, kon men ook werken aan ‘stukprijs’. Dat maakte op het einde van de maand een merkelijk verschil.”

Ze verdrongen de ellende van hun verleden en functioneerden perfect in de beschermde omgeving van de kolonie. Iets wat hen daarbuiten niet lukte. De meesten onder hen legden zich daar bij neer. Sommigen stonden dicht bij de criminaliteit en kozen bewust voor Wortel. Maar er waren ook uitzonderingen. Zo was er een landloper die er financieel heel goed voor zat, maar om de een of andere reden nooit naar buiten ging. Was hij bang voor wat hem daar te wachten stond, wie zal het zeggen. Elk jaar kwam er een notaris zijn spaarboekje halen en werd er geld bij opgezet. En dat waren geen kleine bedragen!” De Vriendenkring heeft nu een eigen lokaal, gerenoveerd in eigen beheer.

4

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


OMSLAGVERHAAL

Patjesgeld “En dan waren er nog de ‘patjes’ of ouderlingen, zo’n 20% van het aantal bewoners. Het waren landlopers die te oud of te ziek waren om te werken. Die hadden wel recht op een pensioen, maar dan moesten ze minstens éénmaal per jaar buiten gaan, anders verviel hun pensioenrecht. Eenmaal per maand werd het geld op hun rekening gezet. Als er voldoende op de rekening stond om een maand lang ‘kantine’ te kopen, dan kregen ze niets. Als ze daarvoor niet voldoende hadden, kregen ze ‘patjesgeld’. Dat was 65 centiemen (0,65 BEF) per dag. Waarschijnlijk wel geïndexeerd.” Onder directeur Mattijs, de schoonvader van Romain, werd er een hospitaal en een verblijf voor de patjes gebouwd. “Die werden daar door andere landlopers en een verpleger beter verzorgd dan in veel van onze rusthuizen. Als ze stierven, werden ze tijdelijk in een klein lokaal op een blauwe steen gelegd, want koelkamers waren er niet. Daarna werden ze begraven in de kolonie zelf, aanvankelijk naamloos met alleen de vermelding van een nummer, later ook met hun naam.”

Donderslag De afschaffing van de wet op de landloperij in 1993 kwam als een donderslag bij heldere hemel. “Niemand wist er iets van, we moesten dat toevallig lezen in het staatsblad. Groot alarm natuurlijk. Jozef Bosch was toen directeur in Wortel en Willy van den Bergh in Merksplas. Om niet alle landlopers, samen toch nog een paar honderd, zomaar op straat te zetten, moest men snel handelen.

De afschaffing van de wet op de landloperij kwam als een donderslag bij heldere hemel Er was een korte tijd, ongeveer een maand, tussen de bekendmaking en het in voege treden van de wet. Dan heeft men snel het penitentiair verlof, dat voor landlopers nog niet bestond, ingevoerd. De politierechter in Turnhout werkte ook mee. De landlopers die voor een welbepaalde periode in ‘depot’ verbleven, werden vrijgelaten en konden direct terug veroordeeld worden als ‘refuge’ - voor een onbepaalde tijd dus. Elke landloper kon vrij en zelf beslissen om binnen de maand terug te keren of weg te blijven. De directeurs en de politierechter zochten en vonden dus een oplossing om de wet menselijker te maken. Een aantal landlopers bleef, voor de anderen werd een oplossing gezocht langs OCMW’s of opvangtehuizen en nog anderen belandden onder kartonnen dozen.”

Asielzoekers en gedetineerden De aankondiging van de verkoop van de boerderij in juli 1995 was voor velen het begin van de versnippering en de teloorgang van het domein. Het Convent slaagde er in om het domein van de kolonie als één geheel te bewaren en als landschap te laten beschermen. Vanaf 1998 werd Kempens Landschap opgericht.

De rechter vleugel, waar plaats vrij gekomen was, werd voor een korte periode gebruikt voor de opvang van asielzoekers. “Op dat moment waren er nog geen of weinig centra voor asielzoekers. Vaak moesten die uitgeprocedeerde asielzoekers koudweg een papier ondertekenen met de verplichting dat ze binnen de vier dagen het land moesten verlaten. Verder moesten ze hun plan maar trekken. Je kan je voorstellen wat er gebeurde: die verdwenen in de anonimiteit. Al bij al was dat een zwarte bladzijde in het verhaal van de kolonie, met veel schade aan de gebouwen. En dan volgden de gestraften. Aanvankelijk nog licht gestraften maar gaandeweg, met de komst van alternatieve straffen en arrest met een enkelband, steeds zwaarder veroordeelden. Dat was wennen, zowel voor de directie als voor het personeel. Van een gemoedelijke instelling werd het plots een echte gevangenis. Een immens verschil in aanpak.” Ook de directeuren wisselden. “Na Jozef Bosch volgde Jo Demunck en daarna Frans Lievens. Wortel werd een echt grote gevangenis onder Willy Van den Bergh. Zeker toen er tijdelijk de gevangenis van Tilburg bij kwam. Dat was het moment dat er een draad rond de instelling geplaatst werd. Dan volgde directeur Jef Buts, nu is dat Lidwina Ruttens.”

Fotozoektocht Begin de jaren ’80 werd Romain lid van de fotoclub van ’t Slot. “Aanvankelijk vergaderde men in de opkamer, maar in die periode heb ik samen met Lex Wouters en Jos Peeters voor een beter lokaal gezorgd. Tot een vijftal jaar geleden

Afscheid van een van de laatste landlopers uit de kolonie WORTEL - Op donderdag 12 maart werd Etienne Vandenberghe begraven op het kerkhof van Wortel-Kolonie. Hij was 68 jaar oud. Er was verrassend veel volk aanwezig. Meer dan 30 man. We hebben het anders geweten. Toen Carlos twee jaar geleden begraven werd, kwamen er hooguit vier afscheid nemen, de vier werknemers van de begrafenisondernemer en de twee grafdelvers niet inbegrepen. Etienne was dan ook een gekend en aanwezig figuur. Geboren op 11 maart 1952 in Eernegem, verbleef hij van zijn 22ste tot aan zijn dood in de kolonie. Slechts twee jaar lang, in de jaren ’70, was er even sprake van reclassering. Die twee jaar werkte hij tegen kost en inwoon en een meer dan behoorlijk loon bij de houthandel André Verhoeven. “Etienne was een uitstekend vakman”, zegt André, “Maar hij kon niet van de drank blijven”.

Boerderij Op een bepaald moment kwam hij niet meer opdagen. André vernam dat hij vertrokken was met 170.000 BEF op zak, toen een pak geld. Daarna was het retour kolonie.

lopers en werd hij de klusjesman van dienst. Een vakman die alles kon en waaraan men alles mocht vragen. Daarom was er zoveel volk op zijn begrafenis. Romain Krols ook, als tweede van links op de foto.

Daar woonde en werkte hij samen met Dré Van Wellen op de boerderij. Tot men dat in de jaren ’90 in Brussel vernam. Toen was het uit met de pret en de relatieve vrijheid. Vanaf dan verbleef hij bij de andere land-

Ondanks een intensieve zoektocht heeft men geen familie kunnen opsporen. Misschien had hij nog een zuster die in Frankrijk woont… of die ook al overleden is. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

5


OMSLAGVERHAAL

De jaarlijkse rommelmarkt trekt een massa volk en reken maar, er wordt wat weggesleept. was ik er actief lid en alle veertien dagen op vrijdagavond van de partij. Nu betaalt ik nog wel mijn jaarlijks lidgeld, maar aan de tentoonstelling doe ik niet meer mee. Op dit moment werk ik wel aan de jaarlijkse fiets- en wandelzoektocht van ’t Slot. Bijna 50 jaar geleden, in de pioniersjaren, is dat begonnen

als autozoektocht, sinds een aantal jaren uitsluitend voor fietsers en voetgangers. De autozoektocht moest op één dag gereden worden. De uitslagen werden nog opgemaakt zonder computer en nog dezelfde dag werden de prijzen uitgereikt.” De wandel- en fietszoektocht, waarvoor de deel-

Een digitaal verhaal Romain werkt, met een groot aantal vrijwilligers, mee aan het digitaliseren van een register en aan de levensverhalen van honderden landlopers.

voorzien, je werkt op formulieren die op het net beschikbaar zijn. Elk document wordt door twee verschillende personen ingevoerd en door een derde (anoniem) gecontroleerd.

Deze archiefstukken worden al jaren bewaard in het Rijksarchief in Beveren en werden nu gedigitaliseerd door het Nederlandse bedrijf Picturae. In totaal gaat het om 100 dozen met elk ongeveer 550 inlichtingsstaten, goed voor informatie over 55.000 landlopers.

Op dit moment hebben er zich 129 vrijwilligers aangemeld, waarvan er al 71 actief informatie invoeren. Maar er zijn meer handen nodig. Je kan je opgeven via velehanden.nl. Via de knop ‘Aanmelden’ en ‘Aanmeldingsformulier’ voer je enkele gegevens in, waarna je een mail ter bevestiging van je aanmelding ontvangt. Kies tenslotte voor het landloperssproject en klik op “Meedoen aan dit project’.

Er zijn dus vele handen nodig om al die gescande informatie uit te schrijven. Niet voor niks heet het www.velehanden.nl!

Helpende handen En wellicht is dit iets voor u. Deelnemen schept geen enkele verplichting. Je werkt van thuis uit op momenten dat het jou past en je bepaalt daarbij je eigen tempo. Voor de deelnemers is er een uitgebreide begeleiding

6

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De uiteindelijke resultaten van dit alles kan je thuis online bekijken, maar ook in het bezoekerscentrum in Merksplas-kolonie, in het Stedelijk museum Hoogstraten en het Gevangenismuseum. Projectcoördinator is Willy van den Bergh, voormalig directeur van zowel Wortel- als Merksplas-kolonie. (fh)

nemers twee maanden tijd krijgen, is al jaren lang het werk van Leo Wouters en Romain. Vanaf dit jaar kwamen daar Leon Lenaerts en Jos Vanluffelen bij. “Men beweert vaak dat de beste jaren van de jeugdhuizen achter de rug liggen, maar ‘t Slot is dan een uitzondering. En nu de stad het lokaal en de gronden gekocht heeft, kan het alleen maar beter worden”. Men zoekt nu op de site ook een oplossing voor de KLJ en wie weet voor nog meer verenigingen. Dat zit wel goed!”

Vriendenkring In 1971 bestond de Vriendenkring van het personeel al, met Charel Marijnissen als voorzitter. Romain rolde er al vlug in. “In die dagen organiseerde de vereniging twee daguitstappen en twee teerfeesten per jaar. Dat had te maken met het werken in ploegen en er moest wat gepuzzelw worden zodat iedereen minstens een keer aanwezig kon zijn. Eind de jaren ’70 werd ik voorzitter. Het was de tijd van de biljart- en bonte avonden en een voetbalcompetitie als bron van inkomsten. Aanvankelijk waren enkel werknemers van de strafinrichting lid van de vriendenkring. Het Casino was ons lokaal.” Bijna 90% van de personeelsleden blijkt lid van de vzw. Ook gepensioneerden kunnen er nu deel van blijven uitmaken. “Die gepensioneerden noemen zich de Jovo’s, de Jong voelende oud gedienden. We komen elke laatste donderdag van de maand samen om te biljarten en bij te praten.”


OMSLAGVERHAAL Na de komst van Widar in het Casino kon de vereniging enkele jaren terecht in het gelijkvloers van Kolonie nr. 18. “Maar toen Wendy Messelis, die boven woonde, een kind kreeg, moesten we op zoek naar een nieuw lokaal. We kregen ‘nr. 16’ ter beschikking, een van de voormalige en vervallen werkplaatsen. De leden hebben heel het gebouw opgeknapt en het interieur ingericht met materialen die de Regie der Gebouwen ter beschikking stelde. Dat is de reden waarom het lokaal enkel door de Vriendenkring en door de strafinrichting zelf gebruikt wordt. Hoe mooi ook, het wordt niet verhuurd.”

Rommelmarkt Dit jaar organiseert de Vriendenkring voor de zeventiende keer een rommelmarkt. “De eerste jaren was het niet meer dan een soort garageverkoop met enkele tafels op het plein voor het Casino. Maar al vlug groeide de markt uit tot een van de grootste en, volgens de standhouders, de best georganiseerde rommelmarkt van de provincie. Zoals alle jaren heeft de markt plaats op pink-

stermaandag, dit jaar op dus 1 juni. Vanaf 15 januari staat er al een inschrijvingslijst online. Vanaf dat moment kunnen standhouders die een jaar eerder deelnamen, al inschrijven en krijgen ze de plaats waar ze een jaar voordien al stonden als ze dat wensen. Vanaf 1 maart worden de nog resterende plaatsen vrij gegeven en kunnen nieuwkomers inschrijven.” In totaal stelt men 1,8 km dreef aan beide zijden ter beschikking. Wil je alle standhouders zien, dan doe je al vlug een wandeling van bijna vier kilometer. De eerste standhouders staan al op zondag klaar, vanaf zondagnacht drie uur is het een drukte van belang. Eerst staan de standhouders in file, de eerste kopers, meestal professionelen, zijn er al rond vier uur ’s nachts en zijn weg voor de massa komt. Romain is de duivel-doet-al van de markt, maar benadrukt dat de organisatie het werk is van een grote groep vrijwilligers. “Hoogstraten is trots op het groot aantal bezoekers aan Groenten & Bloemen, maar wij trekken met de rommelmarkt meer bezoekers. Dat is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden, maar

financieel loopt de Vriendenkring geen ernstig risico. Door het inschrijvingsgeld van de standhouders en een overeenkomst met Seniorsnacks, die mee de voedselcatering verzorgt, is de organisatie financieel ingedekt.”

Gevangenismuseum En hoe kan het ook anders. Nadat Romain zijn carrière lang in de strafinrichting en met de landwerkers werkte, ging hij graag in op de vraag van het Gevangenismuseum van Merksplas om de ploeg te versterken. Hij is er bestuurslid en zette de website op de sporen. Nu werkt hij mee aan het inventarisprogramma ‘Vele handen’ (zie kader). De gemeente Merksplas en Kempens Landschap gingen akkoord om het museum eerlang een onderkomen te geven in de grote graanschuur. De restauratie van dit grote, centraal gelegen gebouw zit nog in de planningsfase. Wanneer de restauratie precies begint is nog onzeker. Het zal nog wel enkele jaren duren. “Maar er is hoe dan ook,” zo zegt Romain, “nog genoeg werk aan de winkel…” (fh)

DE WERELD VAN

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

7


Mac Ryan

Borduuratelier

Borduurwerk voor bedrijven en particulieren

BEZOEK ONZE TOONZAAL JE VIND T E R OO K EEN IDE AA GESCHE L NK

Minderhoutdorp 66 2322 Minderhout Tel 03 314 40 46 info@macryan.be OPENINGSTIJDEN ma10.00 – 18.00 u di10.00 – 17.00 u wo10.00 – 18.00 u do10.00 – 18.00 u vr10.00 – 18.00 u za10.00 – 12.00 u zo - gesloten

www.macryan.be

Pauwels Gunther bvba •Centrale verwarming •Sanitair •Zinkwerken •Zonneboilers •Warmtepompen •Onderhoud met attest - (enkel Vaillant)

deejays www.pauwelsgunther.be tel. 0473 60 62 83

& discobars

www.music-services.be

WWW.GEUDENS.BE VERKOOP NIEUWE en 2e HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT TAKELDIENST 24/24u - CARROSSERIE ALLE MERKEN (Erkend door Eurogarant, Long Life Repair en de meeste verzekeringsmaatschappijen)

3 min. van op- en afrit E19 “Meer” 6 min. van centrum HOOGSTRATEN

Member of Premier: www.premierinternational.org

Meerseweg 8 in HOOGSTRATEN Tel. 03 315 71 76 – sales@geudens.be

8

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ac s

AC|S ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN NV

MEER DAN

40 JAAR IN VERTROUWEN

Desmedtstraat 23 I 2322 Minderhout, België I www.acsac.eu

T +32 3 315 88 65

F +32 3 315 08 67


VANUIT HET STADHUIS Twijfels bij het nieuwe cultuurhuis

Erfpachtovereenkomst uitgesteld HOOGSTRATEN - Het gemeentebestuur van Hoogstraten keurde einde januari 2020 het plan goed om op de gronden van de Pax, de huidige parochiezaal van Hoogstraten centrum, een cultuurhuis te bouwen. Alle raadsleden leken erg tevreden dat er eindelijk zicht kwam op het zo lang verwachte cultuurcentrum. Toch onthielden de twee oppositiepartijen zich bij de stemming. Er zaten volgens hen nog te veel onduidelijkheden in het dossier. Dit werd in de raad van 24 februari bevestigd. De erfpachtovereenkomst met de eigenaar werd voorlopig niet goedgekeurd en het college zal opnieuw met het dekenaat en het bisdom moeten onderhandelen.

Pax De huidige parochiezaal van Hoogstraten kwam als beste locatie uit een uitgebreide studie over de plaats voor de bouw van het cultuurhuis. Niet enkel de centrale ligging, ook de ruimte bleek te beantwoorden aan de verlangens. Het huidige gebouw, dat bestaat uit twee zalen en tal van lokalen voor de jeugdbewegingen grenst ook aan een achtergelegen grasveld en het Rozenkranspark. Voor de jeugdbewegingen, die al langer met ruimtegebrek zitten, is er met nieuwe jeugdlokalen op Den Dijk al een oplossing in de maak. Het cultuurhuis zou niet enkel een gemeenschapscentrum worden met een podiumzaal, vergaderruimtes, een ondergrondse parking. Ook de hoofdbibliotheek en de Academie voor Woord en Muziek krijgen er een plaats. Of er ook een tentoonstellingsruimte komt en de Toeristische Dient er een plaats krijgt is nog onduidelijk en stof tot discussie.

De gronden zijn evenwel eigendom van de vzw Dekenale Werken en deze was bereid tot een erfpachtovereenkomst met de stad. Het is deze erfpachtovereenkomst die op de gemeenteraad van 24 februari ter goedkeuring voorlag.

Discussie In januari was al duidelijk dat er vanuit de oppositie nog heel wat vragen waren over de afgesloten overeenkomst tussen stad, de Dekenale werken en het bisdom. De praktische bezorgdheden waren van de baan. De jeugdbewegingen worden niet in de kou gezet, de parochie kreeg de garantie dat zowel de eigen activiteiten als die van de parochiaal gebonden verenigingen een gelijkwaardige plaats krijgen in het nieuwe cultuurhuis. Het Rozenkranspark zou nadien opnieuw ingericht worden, ook al is nog niet duidelijk waar en hoe dat gaat gebeuren. Want het Pax-gebouw gaat in zijn geheel tegen de grond. Maar vooral de erfpachtovereenkomst riep heel wat vragen op bij de oppositie. Het gaat om een periode van 30 jaar, die eventueel nog twee maal kan verlengd worden, indien voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Dit betekent dat het bisdom eigenaar blijft van de grond en dus ook van de gebouwen na afloop van de erfpacht, dus eventueel al na 30 jaar. De stad zou mogelijk ook moeten instaan voor de eventuele afbraak van de gebouwen. Maar welke garantie heeft de stad, vragen de oppositiepartijen Anders en CD&V zich af?

Welke garantie heeft de stad?” CD&V en Anders

Twijfel Roger Van Aperen, schepen van Financiën, had er het volle vertrouwen in dat de stad een goede erfpachtovereenkomst heeft afgesloten met het bisdom.

Wat zal er gebeuren als het bisdom na dertig jaar besluit de erfpacht op te zeggen en niet meer te verlengen? Welke garantie heeft de stad dat deze erfpacht de maximale duur van 90 jaar kan volmaken? Er wordt hier wel een investering van 9

Marc Haseldonckx, voormalig schepen van Mobiliteit en huidig raadslid binnen de oppositie: “Maar wat we als CD&V absoluut willen vermijden is dat de parking “Van Cuyck” verdwijnt en dat zelfs door een ontwikkeling de parkeerdruk in deze omgeving nog eens wordt opgedreven.” of 12 miljoen euro gepland alleen al voor de bouw die in een privaat-publieke samenwerking wordt opgetrokken. De kosten voor de erfpacht van de gronden bedraagt 36.000 euro per jaar of meer dan 3 miljoen euro voor de volledige erfpacht van 90 jaar. Niet verwonderlijk dat de oppositie hierover zijn bezorgdheid laat horen. Schepen Roger Van Aperen is er evenwel gerust in, vermits de stad steeds naar de rechtbank kan stappen indien de erfpachtovereenkomst niet wordt verlengd. Zowel CD&V als Anders zijn het daar niet mee eens. Zij wijzen er op dat een rechtbank enkel kan tussen komen wanneer de erfpachtperiode van 30 jaar niet gerespecteerd wordt en eventueel voordien wordt afgebroken. Nadien zal geen enkele rechtbank nog tussenbeide komen en het bisdom verplichten om de erfpacht te verlengen.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

9


VANUIT HET STADHUIS Wie bepaalt het beleid van het bisdom binnen 30 jaar? Hoe ziet zij dan de toekomst? Zit ze in geldnood of zijn er andere plannen voor die grond? Je kan nu wel een blind vertrouwen hebben in de mensen waarmee je onderhandelt, maar hoe is de situatie binnen 30 jaar, vraagt de oppositie zich af.

Wij waren voorstander om de grond te kopen Roger Van Aperen Schepen Roger Van Aperen repliceert hier nog op dat de stad de intentie had deze gronden te kopen maar dat het bisdom dit niet wou. Zij heeft wel de verzekering gegeven dat deze gronden altijd ten dienste van de gemeenschap zouden moeten staan. Wanneer de oppositie volhoudt dat er geen enkele zekerheid bestaat dat de stad binnen 30 jaar nog over deze gronden zal kunnen beschikken, slaat de twijfel ook in het college toe en vraagt zij een schorsing van de gemeenteraad om onderling te overleggen. Blijkbaar is ook bij hen de twijfel binnengeslopen want na de schorsing stelt zij voor opnieuw contact op te nemen met het bisdom en het dekenaat en opnieuw te overleggen. Daarna komt het dossier terug naar de gemeenteraad.

Parking Bij het nieuwe cultuurhuis wordt mogelijk ook een ondergrondse parkeerruimte voorzien. Dit zou de geschatte kostprijs van 9 miljoen euro

doen stijgen tot 12 miljoen euro. In de gemeenteraadszitting van januari had raadslid Jacobs van de oppositiepartij Anders daar zijn bedenkingen bij. Waarom is er geen onderzoek gedaan naar mogelijk randparkings vroeg hij zich toen af. Ook in de gemeenteraad van februari kwam de parkeergelegenheid stevig aan de orde. Het stadsbestuur huurt gronden van de kerkfabriek tussen de Vrijheid en de Buizelstraat en heeft er 11 jaar geleden een parking(Van Cuyck) aangelegd voor 75 voertuigen. Dit bleek een hele verluchting voor de wijk vermits veel leerlingen van IKO de omliggende straten steeds als parkeerruimten gebruikten. Ook leerkrachten van het Seminarie en langparkeerders maken er gretig gebruik van. Jaarlijks betaalt de stad hiervoor 20.000 euro huurgeld en zij telde een kleine 200.00 euro neer voor de aanleg van deze parking. Nu staat de kerkfabriek evenwel op het punt om deze gronden te verkopen. De opbrengst hiervan zou door de kerkfabriek gebruikt worden om een deel van de kosten van de restauratie van de kerk, toren en beiaard te betalen. Hiervoor heeft zij 2,2 miljoen euro nodig. Een gedeelte hiervan wil zij verwerven door de overdracht van de parking van IKO aan de stad en de verkoop van bouwgronden, waaronder de bewuste Van Cuyckparking. Deze zou dan kunnen verkocht worden aan een projectontwikkelaar om ze te bebouwen.

Aankopen Vanuit de oppositie wordt er sterk op aangedrongen deze parking zeker niet te laten schieten. Het stadsbestuur overweegt immers de bestaande parkeerplaatsen van de Van Cuyckparking te integreren in de ondergrondse parking onder het nieuw te bouwen cultuurhuis. CD&V, bij monde van Marc Haseldonckx, voormalig schepen van Mobiliteit, kan zich hier echter helemaal niet in vinden.

De Van Cuyckparking heeft zijn nut al overvloedig bewezen Marc Haseldonckx “Het is totaal ongeloofwaardig dat deze 75 parkeerplaatsen kunnen geĂŻntegreerd worden in deze ondergrondse parking. De parkeerdrukte bij het cultuurhuis zal sowieso al toenemen en daar dan nog eens 75 plaatsen extra aan toevoegen is niet realistisch. Dit zou bovendien een extra zware kost met zich meebrengen. Er is momenteel ook nog geen duidelijkheid hoeveel parkeerplaatsen er zouden voorzien worden. En de kans is groot dat deze ondergrondse parking betalend zal worden, waardoor de druk op het parkeerbeleid in het centrum en de aanpalende straten zal doen toenemen. De Van Cuyckparking heeft zijn nut en zijn noodzaak al overvloedig bewezen.

De parking Van Cuyck wordt druk gebruikt. Is een betalende ondergrondse parking een alternatief voor langparkeerders?

10

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


VANUIT HET STADHUIS Het is anderzijds logisch dat de kerkfabriek middelen zoekt om haar financieel aandeel in de restauratie van de kerk te kunnen betalen. Wij appreciëren dit ten zeerste. Wij dringen er dus bij het bestuur op aan dat de stad deze gronden koopt zodanig dat deze parking kan blijven bestaan. Dat zal de parkeerdruk in de buurt verminderen, zorgen voor extra parkeerruimte voor het cultuurhuis, een oplossing bieden voor de langparkeerders en tegelijkertijd de kerkfabriek helpen om aan haar financiële afspraken te kunnen waarmaken. Dit is voor ons een topprioriteit. Als we dit laten volbouwen wordt de druk op de mobiliteit alleen nog maar groter,” aldus Haseldonckx.

Genoeg Ook oppositiepartij Anders kijkt met argusogen naar een mogelijke verkoop van de gronden door de kerkfabriek. Fons Jacobs: “Als de overeenkomst met de kerkfabriek zou worden opgezegd bestaat het risico dat deze gronden zullen worden opgekocht door een projectontwikkelaar en dat het aantal appartementen nog maar eens extra zal stijgen in Hoogstraten. Als je ziet wat er momenteel in ontwikkeling zit of nog in de pijplijn zit binnen het kleinstedelijk gebied. Kijk maar naar de verkavelingen Zuidoost Centrum, de Zagerij in Minderhout, Lindendreef, de Brouwerijsite

Wenselijk om nog maar eens een locatie vol te bouwen? Fons Jacobs van Brosens, de Statie, de Gravin Elisabethlaan. Wij vragen ons oprecht af of het dan nog wenselijk is om nog maar eens een locatie vol te bouwen. We hoorden daarjuist ook al dat het verkeer in Hoogstraten een drama is. Als we dit nu ook nog laten gebeuren dan is dit het drama voorbij, dan staan we stil. Waar willen we eigenlijk met onze gemeente naartoe? Wij willen daarom een warme oproep doen voor een standstill voor nieuwe ontwikkelingen tot een beleidsplan geconcretiseerd is. En dat moet een totaalplan zijn en die impact moet bekeken worden op alle domeinen zoals niet alleen op woonvormen, maar ook op mobiliteit, onderwijs, kinderopvang, enz. Ik denk dat dit dossier een goede aanleiding is om ons te bezinnen over huisvesting, verkavelingen, enz. Wij stellen daarom voor dat de stad deze gronden zou aankopen om de regie zelf in handen te houden.”

Misschien Schepen van Financies Roger Van Aperen heeft

de bezwaren en bedenkingen rustig aanhoord en besluit: “De Kerkfabriek is bereid haar bijdrage in de kosten van de restauratie van de kerk, beiaard en toren te dragen, in totaal 2,2 miljoen euro. Voor toren en beiaard is dit een bedrag van 500.000 euro. Zij zijn nog op zoek naar 1,7 miljoen euro voor hun aandeel in de restauratie van de kerk en stellen voor aan de stad om de parking van IKO over te nemen voor 400.000 euro. Zelf zullen zij voor 800.000 euro bouwgronden verkopen.” Hij vervolgt: “Daarnaast deden zij het voorstel aan de gemeente om de Van Cuyckparking vrij te maken zodanig dat zij deze kunnen verkopen, waarvoor ze nog 1 miljoen euro hopen te ontvangen. Wij willen deze parkeerplaatsen niet kwijt maar hopen die te kunnen opvangen door de ondergrondse parking bij het cultuurhuis en de mogelijke ondergrondse parking aan de Gravin Elisabethlaan. Wij horen echter van de CD&V en Anders dat jullie die parking absoluut willen behouden. Wij zullen dit met onze coalitiepartners bekijken of wij dit in eigen beheer kunnen houden en of we hiervoor de noodzakelijke gelden kunnen ophoesten. Waarmee momenteel nog zeker niet gezegd is dat wij deze gronden zullen kopen. Maar het wordt bekeken en er zal met het kerkfabriek over onderhandeld worden.” (fh/jh)

‘Wij staan u met raad en daad bij voor, tijdens en na de uitvaart.’ 03 669 62 66 | 24u/24u en 7/7 dagen Hoe kunnen we ook na de uitvaart zorgen wegnemen? Bij een overlijden, en vooral na de uitvaart, worden de nabestaanden geconfronteerd met een lawine aan praktische en administratieve verplichtingen. Wie moet er verwittigd worden? Werkgever, vakbond, ziekenfonds, bank, verzekeraars, enzovoort. Lopen er bepaalde abonnementen, wat met water en elektriciteit, met kinderbijslag, pensioenkas, nalatenschap? Anne-Marie Verdaasdonk

Hilde Boden

Begrafenissen - crematies nabestaandenzorg • • • • • • •

persoonlijke dienstverlening respect voor uw wensen eigen funerarium aula voor intieme plechtigheden eigen rouwdrukwerk uitvaartverzekeringen nabestaandenzorg

Onze consulenten zijn er voor de nabestaanden met raad en daad en met correcte ondersteuning. En niet te vergeten, met een luisterend oor, om samen het leed en het verdriet te verzachten. Iedere uitvaart die we verzorgen, omvat steeds nabestaandenzorg. Hilde Martens

Wuustwezel I Hoogstraten I Kalmthout Hoofdvestiging: Dorpsstraat 85 I 2990 Wuustwezel 06 669 62 66 I hofmans@dela.be I www.uitvaartzorg-hofmans.be

Britt Swinkels

Partner van DELA DFA1 bv - RPR 0412.937.710

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

11


BADKAMERRENOVATIE

Installatiebedrijf

VAN DEN BERG VERWARMING

12

SANITAIR

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

: ADRES NIEUW

83 1 g e w e ten Meers a r t s g oo 2322 H

EW EG

BR ED AS E

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

W

MEERLE MEER M EE RS

EG

van Advies tot Zalig genieten

OUT MINDERH ATEN HOOGSTR

Tel. 03 315 75 31 info@vdberg.be

www.vdberg.be VENTILATIE

ZONNE-ENERGIE


Tom Adams in Polen en Frankrijk

Een internationale pendelaar Tom Adams (geb.23/10/1973) is de jongste van drie zonen van Jos en Julia Adams (van de Leemputten), broer van Koen (woont in Dallas) en Kris (woont in Istanboel). “Zorgeloze jeugd als tiener in de Noorderkempen, met de vrienden in Cahier de Brouillon en Jeugdhuis het Spiraal. Daarnaast ook 6 jaar tekenschool in het IKO”, zo kijkt hij terug. Na de Wetenschappelijke B op het Klein Seminarie trok hij op kot naar Antwerpen om er licentiaat TEW aan de UFSIA te studeren, met een bewuste keuze voor de specialisatie International Management. Ondertussen al bijna 20 jaar getrouwd met Patricia Lannoije uit Knokke, die hij op de UFSIA leerde kennen. Zij zijn de trotse ouders van drie dochters, Elisabeth (14), Eleonor (12) & Eloise (8). DHM: Wat deed je voor je naar het buitenland trok? Na mijn laatste jaar als Erasmus-student aan de universiteit van Uppsala in Zweden, kon ik beginnen als assistent aan de Universiteit van Antwerpen. Maar na 1 week koos ik ervoor om de bedrijfswereld in te stappen. Ik zocht bewust een job op een Europees hoofdkwartier, omwille van de internationale dimensie. Mijn eerste en nog altijd enige werkgever Bridgestone EMIA zocht een pricing analyst om zich voor te bereiden op de komst van de Euro. Het bedrijf is Japans, met hoofdkwartier in Tokyo, en is sinds 12 jaar de grootste bandenfabrikant ter wereld. Mijn eerste job bestond erin de prijsverschillen

te analyseren voor éénzelfde band tussen de verschillende Europese landen. Nadien heb ik talrijke andere jobs uitgeoefend op het Europese hoofdkwartier in Zaventem, in productontwikkeling, marketing & distributiestrategie. Zo was ik direct betrokken bij de ontwikkeling van een sportband, het introduceren van een landbouwband voor wijngaarden, of het selecteren en ondertekenen van een sponsoring akkoord met de FIS, de internationale skifederatie.

Uitgezonden DHM: Wat was de aanleiding om naar een ander land te gaan wonen en werken? Vanaf dag 1 heb ik aangegeven internationaal

mobiel te zijn en de uitdrukkelijke wens geuit om in het buitenland te werken. De eerste keer dat ik werd “uitgezonden” was slechts 20 km ver, in 2007 als algemeen directeur van de Belgische zetel in Mechelen. Midden 2010 kreeg ik de vraag om vanuit Warschau de Consumer divisie te leiden voor Oost-Europa (Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije en de Baltische Staten). DHM: Hoe vreemd was het voor jullie in Polen? Onze jongste dochter was toen net geboren. Ook al denk je klaar te zijn om te verhuizen, wanneer de vraag effectief komt, is het toch even schrikken. Vanaf het begin hebben wij gezegd dat er 1000 redenen zijn om het niet te doen, maar meer dan 2000 redenen om het wel te doen. Je kinderen laten kennismaken met andere culturen en talen, kan enkel maar helpen om ze voor te bereiden op de toekomst. Op 3 januari 2011 kwamen we met al ons hebben en houden toe in de sneeuw in Polen. Warschau is een stad in beweging. Na twee wereldoorlogen en een decennialang communistisch bewind laten de jongere generaties er een nieuwe wind waaien. De stereotiepe betonnen blokken maken plaats voor moderne gebouwen, met hetzelfde comfort als bij ons. Nieuwe autosnelwegen, aangelegd met Europese subsidies, verbinden de belangrijkste steden en stimuleren de economie en het toerisme. DHM: Hoe was de levensstandaard daar? Polen wordt onterecht nog steeds onderschat en misschien zelfs minderwaardig bekeken. Wij hebben er alleszins niet aan levensstandaard moeten inboeten. Ook niet wat betreft de gezondheidszorg, waarbij het door de overheid gefinancierde gezondheidszorgsysteem wordt aangevuld met een uitgebreid netwerk van privéziekenhuizen.

Het gezin Adams aan het Louvre in Parijs: Patricia en Tom, Eleonor, Eloise en Elisabeth


SKYPE We hadden nog graag in Polen gebleven, maar soms krijg je van die vragen waarop je moeilijk neen kunt antwoorden… Nadat ik zelf 3 maanden op en neer pendelde tussen Warschau en Parijs, verhuisde ons gezin toegekomen begin 2013naar Frankrijk. DHM: Kwamen jullie in Parijs terecht? Vermits de kinderen nu de taal wel machtig waren, en dus naar een lokale school konden gaan, hebben we onze woonplaats kunnen kiezen los van enige internationale school. Het werd Chaville, een zeer bosrijk gemeente van 18 000 inwoners net naast Versailles, met een goede verbinding via openbaar vervoer met Parijs. Net zoals elke grote stad vermijd je best om met de auto de stad in te gaan, vandaar het belang van goed en snel openbaar vervoer. Ook hier kon Patricia haar carrière eenvoudig verder zetten, met functies in het zakendistrict La Défense.

Tom Adams interviewt tweevoudig olympische goud winnaar snowboarder Pierre Vaultier. Omdat we de taal niet machtig waren, kozen we voor een internationale school. De keuze tussen Engels, Amerikaans of Frans was als rasechte Belgen voor ons snel gemaakt. Frans dus, op het Lycée Français, met 4 uur Pools als verplicht vak. De jongste was slechts 6 maanden toen we zijn toegekomen, en verstond al snel Pools - met dank aan onze kinderhulp.

den te krijgen in Polen. Dat bedrijf is actief in commercieel vastgoed, in België was zij Head of Research & Consultancy. Dit was een zeer interessante ervaring omdat de Poolse vastgoedmarkt relatief jong en dynamisch is, tegenover de meer mature Belgische markt. Zo bleven we beide professioneel actief, zonder dat één van ons concessies moest doen.

Rood wit

Aan de Warsaw Campus van de IESE Business School volgde ik ondertussen het Advanced Management Program, als enige buitenlander met een twintigtal Poolse bedrijfsleiders. De val van de muur en de opkomst van de vakbeweging Solidarinosc had een einde gemaakt aan het communisme, de nieuwe generatie richtte heel wat nieuwe bedrijven op. Met hen een opleiding volgen en inzichten uitwisselen, was zeer inspirerend en gaf ook een beter besef van de impact van het destijdse communisme. Ik heb nog altijd regelmatig contact met medestudenten.

DHM: En jullie sociale leven? Interactie met de lokale bewoners was beperkt omwille van de taal. De meeste contacten hadden we met de relatief kleine gemeenschap van Belgen in Polen, in Warschau slechts enkele honderden. Wat natuurlijk zijn voordelen biedt, want ons kent ons. Zo werd ik uitgenodigd op het diner ter gelegenheid van het bezoek van Didier Reynders in 2012 en mocht mijn vrouw op de koffie bij de echtgenote van de ambassadeur. De lokale contacten waren vooral met de collega’s van het werk. Hierbij viel de enorme gastvrijheid op, waarbij we telkens met eten, veel eten werden verwelkomd. De Poolse keuken mag dan wel zwaar zijn, maar Zurek, een traditionele lichtzure soep op basis van roggemeel, of Pierogi, gevulde hapjes op basis van ongerezen deeg, zijn echt de moeite waard om te proeven. De Christelijke tradities worden er nog erg intensief beleefd. Vooral Pasen wordt nog echt in familieverband gevierd, met prachtig versierde eieren als verplicht onderdeel. Allerheiligen wordt dan weer gevierd door kaarsen op de graven van dierbaren te plaatsen, waardoor er een magisch gloed ontstaat van duizenden kaarsjes in de gekleurde glazen lampionnen. DHM: Hoe was het voor je gezin? Mijn vrouw Patricia had het geluk om bij het bedrijf Jones Lang Lasalle, dezelfde job aangebo-

14

In juni 2012 vond het Europees kampioenschap voetbal plaats in Oekraïne en Polen, met de finale in Warschau. Als je in het stadium een match van het thuisland bijwoont, voel je pas de trots van het Poolse volk. Elke Pool staat achter zijn roots, het land is maar net 100 jaar onafhankelijk na lang verdeeld te zijn geweest tussen de drie naburige grootmachten. Elke gelegenheid wordt dan ook aangehaald om de Poolse vlag boven te halen en Czerwono-Biała, de roodwitte kleuren van de vlag, te scanderen. Ons Pools avontuur was voor ons allemaal een erg positieve ervaring, waar we nog altijd warme herinneringen aan over houden.

La Douce France DHM: Later verhuisde je naar Frankrijk? Na een kleine 2 jaar kon ik in Parijs dezelfde functie opnemen voor Frankrijk en de Benelux.

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De integratie met de buren en schoolgemeenschap verliep zeer vlot, waardoor we amper contact hadden met Belgen in Parijs. Enkel tijdens de Nederlandse les op woensdagnamiddag, georganiseerd door het Nederlands & Vlaams Taalcentrum Parijs, kwamen we in contact met onze taalgenoten. Vele Fransen die we ontmoetten, hadden verre familie in België of Belgische vrienden, waardoor er snel een gesprek ontstaat. Het helpt natuurlijk om Frans te spreken om snel te integreren. Zo werden we uitgenodigd op een communiefeest van een vriendinnetje van één van onze kinderen, samen met haar familie. DHM: Je kan ondertussen een en ander vergelijken, vermoeden we… Als het in Polen moeilijk was om bepaalde soorten verse vis te vinden of een goede fles wijn, is het natuurlijk “Leven als een god in Frankrijk”. Er gaat niets boven een vers gebakken pain tradition, behalve natuurlijk verse pistolets van een Hoogstraatse bakker. Het vinden van een huisarts was wel een probleem, door het groeiende tekort aan dokters en opgelegde quota’s wat betreft het maximum aantal patiënten. Er zat voor ons niet anders op dan telkens naar een andere dokter te gaan. Betalen moesten we niet doen, alles werd automatisch doorgegeven aan de ziekteverzekering. Dus niks kleefvignetten of administratieve rompslomp. Frankrijk betekent natuurlijk ook de Tour de France, waarbij we het geluk hebben gehad dat in 2014 het peloton letterlijk voor onze deur passeerde. Het ging om de laatste rit die eindigt op de Champs-Elysées. Het circus startte met de publiciteitscaravan, gevolgd door de parade van onder andere de gele (Nibali) en groene (Sagan) trui. DHM: En jullie sociale leven? Er was natuurlijk tijd voor de nodige hobby’s. De kinderen volgden pianoles in het lokale conservatorium, reden paard of hebben zelfs een tijdje geschermd. Na de marathon van Brussel en Warschau heb ik in 2015 en 2017 zelf de marathon van Parijs gelopen. Altijd leuk in je “eigen” stad een wedstrijd te lopen, toch?!


SKYPE oudsten zijn na 6 jaar onderwijs in het Frans zeer goed tweetalig, en hebben vandaag veel Franstalige vriendinnen. De jongste heeft iets minder basis in het Frans, maar doet haar hobby’s in het Frans, op z’n minst om het niveau te onderhouden. Ook Patricia kon al snel opnieuw aan de slag als Senior Manager Real Estate bij Beloitte.

Internationale pendelaar DHM: Je bent ondertussen toch teruggekeerd naar België. Waarom? Na 4 jaar zijn we eind 2017 terug naar België verhuisd. Dit was een bewuste keuze om de kinderen hun humaniora in een stabiele omgeving te laten doorlopen. We vestigden ons in Tervuren, dichter bij de luchthaven en de internationale treinverbindingen. De omschakeling van het Frans naar het Nederlands was niet eenvoudig tijdens de eerste maanden, maar dit was al snel vergeten. De twee

kom vlug langs voor uw persoonlijk beweegadvies!

DHM: Merk je veel van de sociale onrust bij onze zuiderburen de laatste tijd? De euforie van het wereldkampioenschap sloeg eind 2018 om met de komst van de gele hesjes. Waar het in het begin nog onduidelijk was waarom deze beweging was ontstaan, kwam al snel het verlies aan koopkracht naar boven. Mijn onderhandelingen met de sociale partners eind 2018 waren serieus bemoeilijkt door de gele hesjes, met een risico op stakingen. De maatregelen genomen door Macron hebben hun vruchten opgeleverd, wat Frankrijk heeft toegelaten te groeien in 2019, tot in het 4de kwartaal, toen de stakingen zijn begonnen tegen de pensioenhervorming.

DHM: Nu werk je weer in Frankrijk? Ja, ikzelf zit ondertussen opnieuw in Frankrijk, sinds juli 2018 als Managing Director voor Bridgestone Frankrijk en Benelux. Ik ben verantwoordelijk voor een omzet van een half miljard euro en leid een team van een 350-tal mensen, waarvan 250 in Frankrijk en een kleine 100 in de Benelux. Op maandagochtend neem ik de Thalys richting Parijs tot en met woensdag- of donderdagavond. De rest van de week werk ik vanuit mijn kantoor in Zaventem of van thuis. Dit laat toe de helft van de week als gezin samen te zijn.

Terwijl ik in Polen te maken had met een bevolking die gekend is om hard te werken en vooruit te willen, heb ik in Frankrijk soms het tegenovergestelde gevoel. De 35-uren week, permanent risico op stakingen,… zijn een serieuze handicap. Macron wil graag Frankrijk vooruit helpen, maar de erfenis die hij heeft gekregen is enorm, en de vakbonden zijn geneigd eerder aan zichzelf te denken dan aan de toekomst van de nieuwe generaties.

Tijdens de eerste maand in mijn nieuwe job was er het wereldkampioenschap voetbal. Als enige Belg in mijn Frans kantoor, had ik op de vooravond van de wedstrijd Frankrijk-België iedereen persoonlijk succes gaan wensen en dit gekleed met een Belgische shirt en gewapend met een Duivelse drietand. Ik ben de dag na de wedstrijd heel de dag in mijn kantoor gebleven met de deur dicht…

Maar Frankrijk blijft een zeer mooi land waar ik zeker nog een paar jaar actief in wil blijven. Zeker ook omdat Bridgestone een officiële partner is van de Olympische Spelen, die in 2024 in Parijs zullen doorgaan. Wij kijken er alvast naar uit! (jaf)

Zin om gezonder te gaan leven? Nood aan wat beweging maar je weet niet waar je moet beginnen? Kom dan gerust langs bij ons, wij helpen je op de juiste weg! Registreer je gratis kennismaking via

NIEUW GBEWEE ! PT CONCE

www.bewegenopadvies.be

Beweegstudio Hoogstraten Gelmelstraat 62 (Het spijker) 2320 Hoogstraten Tel. 0485 326 725 hoogstraten@beweegcoach.net

www.beweegcoach.net

BON 20%

KORTING OP DE EERSTE 3 MAANDEN LIDMAATSCHAP

Bon geldig tot eind april 2020

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

15


Eigen fabricage

Maatwerk VERNIEU WD WEBSIT E E

Productie en plaatsen van houten vloeren - Interieurprojecten op maat www.martensvloeren.be Groot Eyssel 39a - Meerle - T. 03 315 84 32 - GSM 0478 36 74 88

HOGA bvba Motorhomes

www.vanomobil.be - hoogstraten@vanomobil.be

verhuur en verkoop onderhoud alle merken Sint-Lenaartseweg 30

2320 Hoogstraten

Tel. 03 420 07 80

VAN HEMELEN

VAN HEMELEN

BVBA

BVBA

Deskundig Advies

Vakmanschap

Eigen Atelier

Persoonlijk

NIEUWBOUW & RENOVATIE ELEKTRICITEIT CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

Industrieweg 4 2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be 16

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

• • • • • •

Interieur- en kleuradvies. Gordijnen uit eigen atelier. Binnenzonwering en shu琀ers Vloerbekleding en PVC-vloeren. Boxsprings en matrassen. Vakkundig opmeten en plaatsen.

KAPELSTRAAT 6 - BAARLE-HERTOG - T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE


CULTUUR

De cultuurraad en het cultuurbeleid onder de loep

Een publiek voor cultuur moet groeien… HOOGSTRATEN - Nu er grootse plannen op stapel staan om in Hoogstraten een cultuurhuis te bouwen lijkt het ons gepast om enkele actoren in het cultuurbeleid aan het woord te laten. Ann Leemans was zes jaar lang voorzitter van de cultuurraad, haar opvolger Ludo Knaepkens draait ook al een viertal jaar mee. Tijd om terug te kijken naar de voorbije zes jaar, waarin vooral het gemeenschapscentrum Rabboeni tot ontplooiing kwam.

Wie is wie? Ann Leemans is geboren en getogen in Hoogstraten, muziekpedagoge en van in haar prille jeugd actief in tal van verenigingen zoals KSA, de parochie, de Plussers en enkele Hoogstraatse koren. In haar jeugd volgde ze het muziekatelier en de muziekacademie waar ze nadien zelf negen jaar les gaf. Momenteel werkt ze in het VTI Spijker. Verder dirigeert ze het kinderkoor Jubilate, zingt in Dameskoor Marcanto en is ze manager van het Euregio Jeugdorkest. Vanaf 2007 zetelt ze in de cultuurraad, zo was ze o.m. de stuwende kracht in het themajaar 800 jaar Hoogstraten achter de musical ‘Gelmel’. Opvolger Ludo Knaepkens komt uit de Kathelijnestraat waar de familie een vervoerbedrijf uitbaatte. Als oudste was hij dus geroepen om zelfstandige te worden in de familiezaak. Zelf zegt hij genen geërfd te hebben qua tekenen en schilderen, maar daarover zei moeder: “dat moet dan maar later komen”. Na de verkoop van het bedrijf -waarin hij nog deeltijds aan het werk bleef- trok hij naar het IKO. Nu is hij halftijds kunstschilder, vooral motors, auto’s en races vormen zijn thema. Het leidde tot exposities in Oostende, Breda en op beurzen.

Als vertegenwoordiger van MeerKunst in de cultuurraad gaf hij zich na een oproep van Ann op als geïnteresseerde burger omdat er een aantal plaatsen niet ingenomen waren. Het resulteerde in 2019 resulteerde in een kandidatuur als voorzitter - functie die hij ook prompt opnam. “Aan de guitige quotes van Ann op elke agenda van de vergadering ga ik mij niet wagen, maar ik heb daar wel goede herinneringen aan…”

Schwung DHM: Hoe hebben jullie de werking van de cultuurraad de voorbije zes jaar ervaren? Was er voldoende inbreng mogelijk in het beleid? Ann: Ik heb eerst het een tijdje afgezien, het ging in de vergaderingen wel wat schools en traag. Daarom ook dat ik mij kandidaat heb gesteld, misschien wel om er wat schwung in te brengen. Maar eigenlijk was ik eerste opvolger, want Jef Martens was voorzitter maar die gaf er snel de brui aan omdat het met het beleid niet snel genoeg ging, denk ik. Na zes jaar blijf ik nog een beetje teleurgesteld omdat het nog traag gaat. Ik ben liever actief op de werkvloer en wil verantwoordelijkheid opnemen zoals zoveel mogelijk aanwezig zijn in het gemeenschapscen-

Ik ben liever actief op de werkvloer Ann Leemans trum als vrijwilliger. Vandaar dat ik niet opteerde voor een tweede termijn. Ludo: Vanuit mijn activiteit als kunstschilder boeit cultuurbeleid mij. Het is een interessante materie en je blijft op de hoogte van wat er beweegt op het gebied van cultuur. Eind vorig jaar werd de werking van de cultuurraad herzien met een grotere rol voor een beperkte stuurgroep. Dat zie ik als een nieuwe uitdaging in de rol van voorzitter. Er beweegt voldoende om de schouders onder te zetten. DHM: Hoe staan jullie tegenover de samenstelling van de cultuurraad. Is deze voldoende verspreid over het aantal verenigingen? Ann: De muzieksector is wel meer vertegenwoordigd dan de in veel groter aantal bestaande socio-culturele verenigingen. Die hebben sedert twee jaar wat afgehaakt, deels misschien omdat de subsidieregeling veranderd is. Vroeger kreeg je sowieso 75 euro per jaar als je al minstens 1 activiteit organiseerde. Nu is het reglement meer gericht op die verenigingen die eerder ‘producerend’ zijn inzake cultuur. En dat weerspiegelt zich in de samenstelling van de algemene vergadering: 5 fanfares, 4 koren, 4 vrouwenverenigingen en 5 cultuurverenigingen. Ludo: Nu moet je punten halen op diverse criteria zoals aantal jeugdleden, openbare toonmomenten, concerten, opleidingen die je organiseert. De nominale subsidies voor bvb. de fanfares zijn dan wel afgeschaft, maar een groot deel van de pot blijft voor hen bestemd en die zijn erg actief zodat er veel punten gescoord worden. Veel kritiek op de nieuwe verdeling heb ik niet gehoord, of het moet zijn dat deze achter gesloten deuren wordt geuit.

De stuurgroep van de nieuwe cultuurraad die begin maart bijeenkwam: Ann Leemans, Jan Gijsbregts, Annemie Van Mol, Ludo Knaepkens en Staf Brosens. May Meeusen ontbreekt op de foto.

Ann: Daar is ook veel om te doen geweest in de gemeenteraad van januari 2019, maar eigenlijk was dat een storm in een glas water. In het ontwerpreglement stond dat als je vereniging drie maal op rij afwezig bleef op een algemene vergadering de vereniging dan 2 jaar lang geen aanspraak kon maken op werkingssubsidies. Als je dan weet dat één aanwezigheid van één verte-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

17


CULTUUR Ann: Ik heb die activiteiten in de verschillende deeldorpen niet meegemaakt. Opzet was te decentraliseren en niet alleen in Hoogstraten iets te organiseren. Maar mensen uit huis lokken, lukt al bij al niet zo goed meer, zeker niet in volle vakantieperiode. Het vat ging door op een vast moment, de eerste vrijdag van de maand juli. Dan is nog niet iedereen weg. Zoiets moet ook van onderuit groeien. Dat was bijvoorbeeld ook de kracht van het feestjaar 1814, gegroeid vanuit de verenigingen, gedragen door die leden, dan lukt het wel. Ludo: Wanneer een vereniging er zich achter zet, komt er meer volk, kijk maar naar de Kuipfeesten. Er is dan een groter startpubliek. Misschien is de stad niet de beste organisator voor dergelijke activiteiten, aan de promotie kan het zeker niet gelegen hebben.

Ann Leemans en Ludo Knaepkens

genwoordiger per jaar dus voldoende was om dit te vermijden, en dat één punt (zoals het vroeger was) goed was voor amper een paar euro’s… Maar die hele discussie was eigenlijk overroepen.

Memorandum DHM: De cultuurraad publiceerde een memorandum voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wat is daarvan opgenomen in de beleidsverklaring van het gemeentebestuur? Ann: Dat weet ik niet, dat heb ik niet gecheckt. Er wordt nu vooral ingezet op het cultuurhuis. Hopelijk blijft de dialoog met de verenigingen wel op gang. We zien al wel wat bewegen, bijvoorbeeld in de dienstverlening van de uitleendienst en ook qua stadsmarketing komt er al één en ander op gang.

reiking bedroeg een 100-tal mensen, zoals ook de vorige jaren. Het budget is 3 000 euro en dat gaat naar de geldprijzen, bloemen, de gratis drank gans de avond en de twee meestal muzikale acts waarvan altijd één een beginnend lokaal talent moet zijn.

Zomers DHM: Vat van ‘t stad bestaat niet meer. Bokes in’t groen ging in 2019 niet meer door. De zomer van Hoogstraten met acts in de deeldorpen kende dan weer niet zo veel succes… Ook het nut van een zomerevenement wordt wel eens in vraag gesteld. Hoe ervaren jullie dat?

DHM: Recent zagen we de plaatsing van een kunstwerk op De Kluis. Hoe rijmen jullie die locatie met het themajaar Grenzeloos uit 2017? Ludo: Het werk is nog niet helemaal af. Eigenlijk is het erg jammer dat het dossier veel te lang aansleepte. Altijd was er wel iets met de locatie. Dat lag ten dele wel aan de uitgeschreven wedstrijd waarin de keuze van een locatie niet omschreven was. De suggesties van de kunstenaar zelf waren dan weer niet haalbaar, soms was er geen akkoord van een privé-eigenaar, dan weer was het de ondergrond die niet deugde. Daar moeten we lessen uit trekken: in de toekomst eerst locatie en onderwerp bepalen. We hebben het ook maar moeten vernemen waar het nu is komen te staan. En ik dacht dat er meer kleuren in zouden verwerkt worden, nu is het alleen maar geel. Ann: Bijna drie jaar heeft dat geduurd. En eerlijk gezegd was ook dat themajaar Grenzeloos misschien weinig aangeslagen bij de mensen. Ik

DHM: Zijn er voldoende kandidaturen om elk jaar drie cultuurprijzen uit te reiken? En tussen haakjes: mag de organisatie van die avond iets kosten? Ann: Eigenlijk worden er weinig kandidaten voorgedragen. Dit jaar hadden we er 7. Er zouden er meer kunnen zijn vanwege de verenigingen die iets gemaakt of georganiseerd hebben in het afgelopen jaar. Sommige jaren moesten we binnen de cultuurraad zelf nog kandidaten zoeken opdat er een keuze zou zijn. We moesten de verenigingen soms actief motiveren of gedeeltelijk hun kandidatuur al klaarmaken, zelfs topkandidaten als Plan B moesten we aanschrijven vooraleer ze een dossier indienden. De socioculturele verenigingen laten het wat dit betreft al helemaal afweten. En vanwege de politiek is er een eerder matige interesse. Ludo: En toch zijn er dit jaar twee spontane voordrachten gebeurd. De opkomst voor de uit-

18

Eén van de schetsen van het cultuurhuis zoals dit in een voorstudie uit 2018 werd voorgesteld. Het park achter de huidige Pax lijkt hierbij grotendeels bewaard te blijven. Of moet het verder naar achter ingepland worden om nog een parking te kunnen realiseren vooraan?

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


CULTUUR denk dat wij met onze familie de meeste stempels verzameld hadden in dat paspoortboekje, daar waren toch wel toffe dingen bij die leuk aangepakt waren.

Gemeenschapscentrum DHM: In het jaarverslag 2018 van de stad konden we lezen dat het Gemeenschapscentrum in de Rabboenizaal qua opkomst traag op gang kwam. Hoe evalueren jullie de werking? Ann: Die opkomst is wisselend maar de meeste voorstellingen kunnen doorgaan. Zoiets moet groeien, je moet een publiek aankweken want je kunt niet zomaar met een gebouw beginnen. En er is wel wat stiefmoederlijk over gedaan, ook door “cultuurmensen” uit eigen gemeente. Maar je moet ergens beginnen, en daar heeft Brent (Blockx, cultuurfunctionaris van de stad, nvdr) zijn leven voor gegeven, die heeft heel hard gewerkt. De klemtoon lag wel vooral op muziek en comedy. Maar er is hoop, de nieuwe schepen van cultuur gaat er ook voor met een ruime blik en een frisse, misschien wat jonge kijk. DHM: Voor die themajaren werden projectsubsidies in het leven geroepen. Lukt het zo om initiatieven van onderuit een steuntje in de rug te geven? Ann: Na het laatste themajaar ‘Grenzeloos’ in 2017 werden er een stuk of drie per jaar goed-

gekeurd. Vorig schepen van cultuur Vissers dacht altijd dat er te weinig geld voor zou zijn, maar dat is niet gebleken. Nu, er zijn ook nogal wat eisen gesteld vooraleer je centen kunt krijgen. Er is een maximum van 50% van het budget dat gesubsidieerd kan worden en het moet gaan over uitgaven die de reguliere werking van de vereniging overstijgen, drank en zo wordt nooit terugbetaald. Misschien is dit type van steun niet zo bekend. Zonder wat push vanuit de administratie of zonder vooropgesteld themajaar ziet het er niet naar uit dat deze pot in de toekomst veel zal aangesproken worden. DHM: De werkingssubsidies bedroegen in 2019 31 933 euro en werden verdeeld over 89 verenigingen waarvan zoals al gezegd fanfares en koren de grootste afnemers zijn. Ludo: Er is wel zes jaar aan de herwerking van dat reglement gewerkt. Laat dit eerst enkele jaren toegepast worden en het dan pas evalueren. Andere en betere voorstellen zijn altijd welkom, maar de klemtoon ligt op de “actieve” organisatoren.

Cultuurhuis DHM: In het meerjarenplan 2020-2025 staan vanaf 2024 gelden ingeschreven voor de exploitatie van het Cultuurhuis. Qua investering vinden we daarover niks terug in andere jaren.

Ludo: Tegen ons is gezegd dat de realisatie ingeschreven is in het meerjarenplan en dat de bibliotheek opgenomen wordt in het project. Voor mij is het nu al bekend wat er dan met de huidige bibliotheek zal gebeuren. (Klopt, in de voorbereidende studie rond het cultuurhuis uit 2018 lezen we dat die naar het IKO gaat, nvdr.) Natuurlijk hebben wij ook lang “kennis moeten nemen” van de verschillende stappen in het dossier. Zolang de locatie niet vaststond was alles maar voorwaardelijk. Maar nu lijkt het een prachtig project te worden: één plein vanaf de Pax langs de kerk met een knip van (ondertunneling?, nvdr) de Vrijheid naar het stadspark in de Elisabethlaan, dat is de droom van de schepen… Ann: En toch vind ikzelf het spijtig dat het die andere locatie, namelijk de brouwerijsite, niet geworden is. DHM: Wat brengt de toekomst? Beiden: Echte adviesvragen vanuit het bestuur worden ons weinig gesteld. Wel is er ondertussen werk gemaakt van een reglement om de uitleendienst meer klantvriendelijk te maken. Misschien moet cultuurwerking toch iets meer losgekoppeld worden van de politiek, dan zou het er spontaner en toegankelijker aan toe gaan. Bedankt Ann en Ludo voor het openhartig gesprek. (ep)

30

Volksdansgroep Shilshoel presenteert:

&

Centrale verwarming Vloerverwarming Sanitaire installaties Gasinstallaties

Jaar Shilshoel

Dansvoorstelling met vertelling 26 April 2020 - 14u30 deuren open om 13u30 Rabboeniezaal Hoogstraten

Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten 0495 24 24 11 wm.installatiebedrijf@telenet.be wm-installatiebedrijf.be

Vertelling: Maarten Van Rompaey

Coaching en dieetadvies door diëtisten Minderhout, Meer, Hoogstraten, Rijkevorsel info@dieetvoorlichting.be - 0486 66 73 90 www.dieetvoorlichting.be

Dans:

Verschillende groepen van Shilshoel met dansers van 6 tot 75 jaar. VVK: €8 / €4 -12 jaar Kassa: €10 / €5 -12 jaar Kaarten te verkrijgen bij leden van Shilshoel of Toerisme Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

19


STRAAT IN DE MAAND

‘s Boschstraat

De ‘s Hertogenboschstraat tussen Vrijheid en Bosuil

‘S BOSCHSTRAAT

Bovenstaande titel laat geen onduidelijkheid bestaan. De ‘s Boschstraat start wel degelijk op de Vrijheid tussen twee kledingwinkels waarbij de oude straatnaam overschilderd is op de rechtse gevel. Qua uitzicht valt de ‘s Boschstraat in drie te delen. Verstedelijkt tussen Vrijheid en Postweg; dan eerder een villawijk met losbouw; en vanaf Ganzendries overgaand in pure natuur, de Markvallei met de Pegelbrug. Evenwel zonder pegel, die steekt in het bruggenhoofd aan de watermolen. Heeft zelfs deken Lauwerys zich vergist om deze de Pegelbrug te noemen? De waterstand ten opzichte van de pegel moest de molenaar immers verwittigen om tijdig de schotten op te trekken als de gracht rond het kasteel te hoog water zou krijgen - met alle gevolgen van dien voor de kelders. Toponymisch, volgens het boekwerk van Leo Hermans zou die misschien wel beter Volderbrug moeten genoemd worden. Een volder was een ambachtsman die wollen weefsels liet vervilten zodat die steviger werden en ook minder snel krimpten. ...vanaf Ganzendries overgaand in pure natuur.

Femke Melis

“Auto te koop!” Een winterse wandeling door de ’s Boschstraat levert weinig leven op; geen volk op straat. Of toch, we treffen Femke Melis op haar oprit, bezig haar wagen te stallen voor verkoop. “Mijn man heeft ondertussen een wagen van het bedrijf waarvoor hij werkt en drie wagens is er toch wel eentje te veel”, zegt ze. “Wij wonen hier een vijftal jaar. Ik ben afkomstig van Wortel en werk er ondertussen ook op

het bankkantoor van mijn vader. Meer dan 10 jaar woonden we in Poederlee maar daar kon ik niet wennen. En in Wortel vonden we geen voor ons geschikte woonst met veel bergruimte. Hier vonden we wel ons ding, een woning die door een Nederlander werd gebouwd na afbraak van het oude boerderijtje dat hier stond en de kippenstallen van Hens, met genoeg ruimte voor dieren, we hebben er nogal wat.”

mensen zien op straat, in het groen, tevreden en geen last van het verkeer want we wonen wat achterin. Vooral met Begijntjes is de burengroep actief maar zelf zijn we er niet bij, dan is het wel een barbecue.” Die auto zal al wel verkocht zijn als je dit leest. En op de foto, proberen we enkele keren? Daar is geen sprake van, onder geen beding krijgen we haar op pellicule. Dan maar zonder.

En prompt komt daar een nest kippen de oprit opgerend. Hangbuikvarken, konijnen en de paardjes hebben we niet zien komen, beter maar zo. “Hier is het rustig wonen, je zult niet veel

Historisch S BO

UI

Mark

EN DR IES

‘t BIEZ

ENGA

NGES

KE

LEEM

STRA AT

‘s BOSCHSTRAAT

PO

DEN DIJK

ST

GU ST AA FS

BEGIJNHOF

EG W

VRIJH EID

NZ

KOOLH

OF

GA

TINNENP OTSTRA AT

EG

ER

SS

TR

AA T

T RAA

ELST

GELM

HOOGSTRATEN

20

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

L

Volgens de inventaris erfgoed is de ‘s Boschstraat een “Oostelijke zijstraat van de Vrijheid, net voorbij het begijnhof. Oude heerbaan naar Baarle-Hertog en 's Hertogenbosch; eerste vermelding in 1554. ‘s Bosch komt dus van ‘s Hertogenbosch, een (Noord-)Brabantse stad in Nederland. Hoe die oude Romeinse heirbaan (‘heerstraete’, ‘heirbane’) zijn verdere loop heeft gekend naar de Nederlandse gemeenten is moeilijk reconstrueerbaar, maar de vermelding ‘d’Anvers’ op de Ferrariskaart wijst toch ook op een verbinding zuidwestwaarts richting Antwerpen.

Vanuit de Gelmelstraat loopt de Gustaaf Segersstraat naadloos (zelfde klinkerwegdek en voorrang) over in de ’s Boschstraat richting Vrijheid. Rechtsaf loopt de ‘s Boschstraat door tot de Molenstraat waarna ze verder Bosuil heet.


STRAAT IN DE MAAND Marc Bresseleers

geleden samen met deze van het voetbalplein van Minderhout toegewezen aan jonge gezinnen uit Hoogstraten. Dit resulteerde in de bouw van 10 half-open woningen langs de ‘s Boschstraat vooraleer deze de natuur induikt.

“Daar toch niet, in het Bohemersstraatje…” Op wandel, denken we als we Marc tegemoet stappen. Neen, eerder op zoek naar zijn hond die losgebroken is en die we wat verder horen blaffen. “Die loopt niet ver weg, kom maar even mee binnen als we een babbel willen doen.” Zozitten we al snel aan de haard met een glas wijn, evenwel zonder dat hij meedrinkt, tournée minerale in februari houdt hij al 15 jaar vol. Marc Bresseleers en Marie-Louise Huybrechts zijn beiden afkomstig van Loenhout. Ze huurden vanaf 1984 een huis in de Leemstraat. Hun huidige woning bouwden ze in 1994 nadat ze via familie de kans kregen om het stuk grond te kopen. Toen zeiden de mensen; “Daar toch niet, in het Bohemersstraatje.” Blijkbaar had dit deel van de straat niet zo’n goede naam, daar verbleef het kermisvolk in de winter in de woonwagens. “Er stonden hier amper huizen in die tijd, enkel dat boerderijtje en kippenstallen hiernaast en onze overbuur die eigenlijk in het bos woonde. Het is hier heel rustig en aangenaam wonen. Wij behoren nu al wel tot de oudere generatie en hebben wel een schrik gehad van die nieuwe wijk die er gekomen is, maar dat is al bij al goed meegevallen. Het toegenomen verkeer bleek minder storend dan we vooraf hadden gedacht. Er is weinig hinder. En toch, we kenden een aangenaam koppel dat is gaan lopen omdat ze niet aardden in de jonge gemeenschap die nu de meerderheid uitmaakt. Er passeren ook nogal wat fietsers, merk ik als ik in de voortuin bezig ben. Da’s ook niet moeilijk want deze straat is toch wel de verbinding naar de kolonie en naar Castelré.” En dan eindigt ons gesprek abrupt want vrouwlief is er niet gerust in, die hond laat zich niet zomaar vinden… En alsof de fotoduivel ermee gemoeid is, bleef een foto van Marc achterwege.

Walter Coertjens

“Koeien in de bakkerij” Walter Coertjens treffen we in de voormiddag thuis, hij is deeltijds en flexibel verantwoordelijk voor het vervoer van de lagere schoolkinderen naar de naschoolse opvang. Met vrouw Ria woont hij sedert 1986 in een zelfgebouwd huis aan de linkerkant toen er amper huizen stonden aan die kant van de straat. Aan de achterzijde kon hij toen over de Markvallei tot bijna in Castelré kijken, want eigenaardig genoeg loopt hun tuin niet recht naar achteren maar maakt bijna een hoek van 90 graden naar links. Destijds verkaveld maar wel rekening gehouden met het trage padje tussen Leemstraat en de Postweg. “Dat was hier naar het schijnt lang geleden de

Tinne Mombaers is één van de bewoners die we thuiswerkend aantreffen. “Onze straat is meestal rustig en is ideaal gelegen, vlakbij de natuur richting Bosuil en toch dicht bij het centrum. Enkel bij een omleiding op de Vrijheid krijgen we hier druk verkeer uit het centrum en dit maakt deze sluipweg ook wel bekend in de omgekeerde richting. Vandaar dat het bord met 50 km per uur iets meer richting de Mark mag opgeschoven worden. Hier voor de deur mag men nog 70 rijden, hoewel de bocht veel snelheid wegneemt.”

Walter Coertjens boomgaard van het begijnhof en sedert dat we hier wonen een echte duivenmelkershoek, al de geburen, al waren er toen niet veel, speelden met de duiven. Maar dat is verleden tijd, zoals met zoveel andere oude verenigingen. Toen we het duivenlokaal verlieten, waren we nog met een 15-tal, toen ik begon waren dat er 250!” Volgens Walter is er veel bijgebouwd, de straat aan zijn kant vormt nu één rij woningen. “Hier een paar huizen terug heeft jarenlang een industriële bakkerij gewerkt waar wij ’s morgens ons brood gingen halen. Ooit zijn er een paar koeien binnengewandeld die losgebroken waren uit de wei bij Faes. Enkele huizen zijn ook omgevormd tot appartementen, daar kunt ge niet naast kijken; en wie huurt, die zoekt minder contact met de buren.” Rustig is het er niet altijd, zo blijkt. “Ja, laatst was iedereen in de straat wakker, het lawaai van ruziënde buren-buitenlanders bracht zelfs de politie tot hier. Ons tussenstuk van de straat werd enkele jaren geleden opnieuw aangelegd: de klinkers werden vervangen door asfalt, het regenwater moesten we afkoppelen en er kwam een betere inrichting. Zelf heb ik toen gevraagd om die rode paaltjes want voordien werd je uit je voordeur gereden door de auto’s die de stoep gebruikten om te passeren. Al bij al valt het wel mee, hoogstens dat in het seizoen de zware tractoren van de loonwerkers hier doorkomen, maar ja ze moeten ergens wegraken hé. Als ik binnen enkele maanden met pensioen ga, dan blijf ik nog wat vrijwilligerswerk doen in de naschoolse opvang. En er zijn mijn duiven, de fietsgroep en wat biljarten.”

Waarna spontaan nog een verzuchting weerklinkt. “Aan de gemeente zou ik wel willen vragen om die hoge bomen regelmatiger te snoeien, die worden wel heel breed en hoog, wat zorgt voor veel bladval en te veel schaduw.” Het is er wel goed om wonen, zo zegt ze. “Vanaf dat we hier bijna allemaal samen gebouwd hebben, is dit wel een gezellige buurt. Jaarlijks gaan we samen eten en dat is voortgekomen uit een georganiseerd ‘rolling diner’, elk onderdeel van het menu werd bij iemand anders genuttigd.” Hun tuintje van 10m op 10m wordt achteraan afgezoomd door een hoog appartementsblok van het woonerf. Tinne zegt dat op eerdere plannen aangegeven was dat hier ook woningen zouden komen, maar dat na de aankoop van hun perceel de vergunning werd gewijzigd. “Als we dat vooraf hadden geweten, zouden we liever gewacht hebben om een stuk in Koolhof te kopen.” Met al de jonge kinderen in deze gezinnen is men erg actief in Begijntjes Laat Besluit. “Dat verstevigt de band onder buren, want de nieuwjaarsdrink is al even vergeten, maar een spontane drink op een oprit bij iemand maakt dan toch weer veel goed…” (ep)

Tinne Mombaers

“Het bord 50 km per uur iets opschuiven?” In de verkaveling Ganzendries werden een aantal sociale bouwkavels opgelegd aan de verkavelaar en die werden meer dan acht jaren

Tinne Mombaers

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

21


VERKEER

Nieuw in de Kat(h)elijnestraat: 30 per uur en niet inhalen

Een staaltje van krakkemikkige wetgeving HOOGSTRATEN - Donderdagavond 5 maart keken we onze ogen uit wanneer we de Katelijnestraat (consequent door het stadsbestuur geschreven zonder ‘h’ en dus voortaan ook door ons) inreden op weg naar huis: om en om op de verlichtingspalen hingen verkeersborden die aangeven dat het een fietsstraat is. Wat een verrassing! En al in die eerste dagen was naar verluidt de politie actief om automobilisten te wijzen op de nieuwe regeling. Want het betekent dat fietsers niet mogen ingehaald worden en dat de snelheid er beperkt is tot 30 km per uur. Hoe kan je nu zoiets naleven als je er vooraf niet over gewaarschuwd werd?

Van waar deze ingreep? Een flinke zoektocht op de website van de stad brengt ons bij een beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 februari: ‘Tijdelijke politieverordening verkeersregeling Gastenhuys Hoogstraten. Uitvoeringsperiode 17/02/2020-31/12/2020’. De vier schepenen aanwezig op dit college namen hiermee het besluit waarmee de verkeersregeling rond het woon- en zorgcentrum Stede Akkers werd aangepast naar aanleiding van de afbraak van het oude rusthuis en de bouw van het Gastenhuys. Maar wel tot 31/12/2021. Tot zover alles in orde, want deze info werd al in het lang en het breed gecommuniceerd aan de bevolking. Het besluit is omstandig gemotiveerd en aangevuld met een signalisatieplan.

Hoe iets naleven waar je vooraf niets over gehoord hebt? En toch valt een zinnetje in het besluit op: “De Heilig Bloedstraat wordt enkelrichting voor het ingaande verkeer. Er komt daar een tonnagebeperking tot 3,5 ton en er wordt een snelheidsbeperking tot 30 km/u ingesteld”. Wat heeft deze straat te maken met de geplande werken aan de overkant? Welke zwaar verkeer zou daar trouwens moeten zijn, of het is maar om te leveren - en dat moet toch kunnen, niet? De dag na 13 februari neemt de terug aanwezige burgemeester bij hoogdringendheid een besluit, evenwel zonder titel, geldig zolang als nodig voor het garanderen van de veiligheid rondom “bouwwerken te N14-Jaak Aertslaan”. Welke bouwwerken: gaat het hier over het in opbouw zijnde appartementsgebouw of toch over het Gastenhuys? Op de website luidt het: “Tijdelijke politieverordening Heilig Bloedstraat en ZO-Centrum”. Dan gaat het zeker over het gebuurte Houvast en de nieuwe verkaveling zuid-oost centrum met een uitrit verder op de Lodewijk De Konincklaan. Samengevat gaat het om de instelling van 30 km per uur in heel deze verkaveling, met enkele knippen in de Remi Lensstraat, Hoge Lammens en een herhaling van de door het college genomen beslissing over de Heilig Bloedstraat maar nu aangeduid als fietsstraat. Zonder verdere uitleg.

Waar blijft die Katelijnestraat? In hetzelfde burgemeestersbesluit over de Heilig Bloedstraat staat er één zinnetje, zonder uitleg en motivering: “Katelijnestraat wordt ingericht als fietsstraat”. Wat heeft dit te maken met de Heilig Bloedstraat en ZO-Centrum? Zou deze beslissing niet beter op zich genomen worden, met opheffing van het besluit uit 2017 waarin de snelheid in de Katelijnestraat tussen Loenhoutseweg en het agglomeratiebord beperkt werd tot 50 km per uur? En met een ernstige motivering, ook als het op vraag van de bewoners zou geweest zijn, ook dat mogen we immers weten, toch?

22

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Fietssuggestiestroken suggereren een andere regeling Niet dat we deze regeling op zich betreuren, maar er blijven toch een paar problemen. In de eerste plaats werden daar enkele jaren geleden fietssuggestiestroken geschilderd die een andere regeling suggereren. Ten tweede geeft het de fietsers een groot gevoel van voorrang, en dit ten opzichte van de inkomende zijstraten als Gravin Elisabethlaan, Burgemeester J. Van Aperenstraat, Karel Boomstraat en Tinnenpotstraat. Voor elk van die straten dient elke weggebruiker in de Katelijnestraat voorrang van rechts te verlenen. Wellicht is niet elke fietser (het gaat vaak om schoolgaande jon-


VERKEER geren) zich hier bewust van. Misschien ware het beter om die voorrang van rechts af te schaffen en de Katelijnestraat voorrangsstraat te maken.

Waarom nog voorrang van rechts in de Kat(h)elijnestraat? En wat doet dat verbodsbord +3,5 ton aan het begin van de Katelijnestraat? Opheffing daarvan gebeurt bij de uitrit van het Woon- en Zorgcentrum. Dit houdt in dat enkel werfverkeer mag inrijden, maar aan de kant van de Moerstraat ontbreekt zulk bord. Ook dit is nergens opgenomen in de besluiten. Handhaving is goed, maar de Hoogstraatse weggebruiker moet vooraf voldoende geïnformeerd worden en dat is niet gebeurd. De regeling werd direct op 14 februari van kracht, maar de borden werden pas geplaatst op 4 of 5 maart. Tijd genoeg dus voor voldoende sensibilizering en informatie, maar zelfs in het Info’zine van maart werd daar met geen woord over gerept. Nu we toch bezig zijn: maak ook een fietsstraat van de Karel Boomstraat, de Gravin Elisabethlaan enzovoort. Nog beter ware het misschien om bijna overal een regime van 30 km per uur in te stellen in het centrum, en op de Vrijheid, daar staan we toch meestal stil, waarom niet?

Wat doet de Wereldakker in dit besluit? En nog is het niet gedaan. “Wereldakker wordt ingericht als straat uitsluitend voor plaatselijk verkeer”. Ook hiervoor wordt in het besluit geen enkele motivering opgenomen, evenmin is er hier een duidelijk verband met de werken op de rusthuissite of op de nieuwe verkaveling. We vermoeden dat deze ingreep bedoeld is om de straat te ontlasten van de ouders die met hun wagen tot daar komen om de lagere schoolkinderen van het Seminarie op te halen. Wat daar leidt tot manoeuvrerende en kerende wagens in een smalle doodlopende straat, iets wat we met eigen ogen gezien hebben op een namiddag omstreeks half vier. Maar zeg dat dan, en zeg waar deze mensen dan wel kunnen parkeren om de kinderen op te halen, zoals op de jeugdparking van HVV. Want dat laatste staat wel vermeld in een collegebeslissing van 3 december 2018 waarin toen een parkeerverbod werd uitgevaardigd op Wereldakker om het wildparkeren tegen te gaan. Ofwel heeft dat besluit nooit gewerkt, ofwel zijn die verbodsborden nooit geplaatst, ofwel nooit gehandhaafd. In ieder geval acht men de ouders verantwoordelijk voor de (on-)veiligheid aan de schoolpoort, en die moeten dan maar wat verder stappen vooraleer de kroost op te vangen. Ons lijkt een parkeerverbod beter te controleren dan een regeling plaatselijk verkeer. Wie het hoogdringend besluit van de burgemeester in een eerstvolgende zitting moet bekrachtigen - want anders is het niet langer geldig - raden we aan om toch maar eens goed na te denken over deze regelingen. Het kan beter, menen wij, zowel de inhoudelijke bepalingen als de motivering en de communicatie hierover. De huidige genomen besluiten zouden een toetsing door een hogere rechtsorde vermoedelijk niet doorstaan, laat staan dat uitgeschreven boeten gehandhaafd blijven.

VERZEKERINGEN KREDIETEN SPAREN EN BELEGGEN AGENTSCHAP AXA BANK VASTGOED - IMMO POINT VERHOEVEN

Meerdorp 2321 Meer T: 03 315 72 54

www.vanbavelrommens.be

Love 2 heal Paul van Huffel Helend medium Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand.

Misschien toch eens goed nadenken over deze regelingen… Komt nog bij dat een globaal, door een visie gedragen verkeersbeleid het voor iedereen duidelijker, verstaanbaarder en uitvoerbaarder (‘moeten er nog borden zijn?’) zou maken. (ep)

De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

23


MAATSCHAPPIJ

Meten is weten - wat wordt er in Hoogstraten zoal gemeten?

Moeten wij bang zijn voor Big Brother? HOOGSTRATEN - Even opfrissen. In ons vorig nummer hebben we vooral gezocht naar de historische sporen die er op het Hoogstraatse grondgebied nog te vinden zijn met betrekking tot de land- en hoogtemeting. We vonden o.a. het planimetrisch meetpunt op de HVV-terreinen en het altimetrisch punt in de gevel van de voormalige rijkswachtkazerne. Vandaag gaan we een stap verder en bekijken we hoe de vermelde metingen werden uitgebreid. Zo belanden we bij de vraag wat er van ons persoontje op dit ogenblik zoal in kaart wordt gebracht. Worden wij in Hoogstraten door Big Brother in het oog gehouden?

Waterpeilmeting Na het opmeten van terreinen en landen was het in onze Lage Landen een overlevingskwestie om de waterstanden van de rivieren in de gaten te houden. Hoewel we hier regelmatig met natte voeten zaten en zitten, schrijven we pas 1683 wanneer de Amsterdamse burgemeester en wiskundige Johannes Hudde meer statistisch ging denken en witte marmeren stenen liet metselen in 8 sluizen langs de zuidelijke waterkant van het ‘IJ’. Een horizontale lijn gegrift in deze stenen verbeelde de “zee dyks hooghte, zynde negen voet vyf duym boven stadtspeyl”. Elke geïnteresseerde kon van toen af vaststellen in hoeverre het waterpeil boven of onder het “stadstspeyl” stond, het gemiddeld zomervloedpeil van het IJ. Maar goed, wij zijn Amsterdam aan het IJ niet, wij zijn Hoogstraten aan de Mark. Vandaag de dag is het beheer van de Mark (onbevaarbare waterloop van 1ste categorie) een bevoegdheid van de Vlaamse Milieumaatschappij, meer bepaald van de Dienst Beheer Onbevaarbare Waterlopen. Bedoelde dienst heeft op de

loop van de Mark een aantal automatische meetpunten opgesteld. Enerzijds om vanop afstand de waterstanden en debieten te meten en door te sturen naar de databank voor het opstellen van modellen en voorspellingen. Anderzijds wordt er gemeten voor de automatische werking en opvolging van de stuwen.

Hoe dit praktisch in zijn werk gaat? Hoe dit praktisch in zijn werk gaat? Een waterpeilmeter van een meetpunt zendt een elektromagnetische golf uit die reflecteert op het wateroppervlak. Het teruggekaatste signaal (echo) wordt in de peilsensor en datalogger omgerekend naar het te meten peil. De meetgegevens worden opgeslagen in de plaatselijke datalogger en worden elk kwartier naar de centrale VMM-databank in Brussel verzonden en vandaar naar Waterinfo.be waar de metingen voor iedereen real-time raadpleegbaar zijn. Alle data gaan naar Waterinfo.be, een portaalsite

met alle waterstanden en overstromingsvoorspellingen. De website geeft ook informatie over neerslag en droogte, getijden en risicokaarten voor overstromingen van de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen op het Vlaamse grondgebied en de Maas in Nederlands Limburg. Momenteel neemt Waterinfo.be slechts gedeeltelijk de VMM-info over, een volledige overname wordt voorbereid . Bij de opmaak en afijking van het VMM-oppervlaktewatermodel van de Mark wordt afgestemd met de collega’s van het Nederlandse waterschap de Brabantse Delta. Zo worden voorspellingen gemaakt voor de hydraulische effecten in zowel de Vlaamse als Nederlandse Markvallei. Daarbij hebben de stuwen, waarvan er zich een aantal op Hoogstraats grondgebied bevinden, een functie. Enerzijds om overstromingen te voorkomen. De bescherming van Breda was hierbij een voornaam aandachtspunt, al is het effect van desgevallende Bredase maatregelen op ons regionaal stroomgebied niet zo groot als wel eens wordt beweerd. In tweede instantie zal men door sturing van de stuwen droogval vermijden die na een aantal rechttrekkingen van de Mark een risico is gaan vormen.

Fietsers tellen In de Lodewijk De Konincklaan treffen we een apparaat dat, zo vermoeden we, door de zware voet met enige afschuw aanzien wordt als een flitspaal. Fout. Het is een instrument van de provincie Antwerpen dat vanaf 2015 het fietsverkeer op die locatie meet. Wat geregistreerd wordt, is het aantal passerende fietsers, hun snelheid en rijrichting. De installatie maakt deel uit van het strategisch fietsmeetnet in de provincie Antwerpen met een 20-tal permanente tellers en slangtelapparaten. De tellingen laten toe om trends in het fietsgebruik te monitoren. Zo weten we nu dat in de provincie het fietsgebruik in 2018 gemiddeld 20% hoger ligt dan in 2015.

ELEKTROMAGNETISCHE GOLF

De VMM-waterpeilmeters aan weerszijden van de stuw in Meersel-Dreef op de brug van de Markweg

24

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De fietstellingen worden samengebracht in de provinciale ‘Fietsbarometer’, waarin verder nog worden opgenomen: de gebruikservaring en het profiel van de fietsers, de fietsongevallen om ‘zwarte punten’ te lokaliseren. Evenals de ervaringen van de Fietsersbond die aan de hand van een ‘meetfiets’ een objectief beeld geeft van de kenmerken en de kwaliteit van de aanwezige


MAATSCHAPPIJ locaties sluikstorters in beeld te brengen. De beelden worden door een stadsambtenaar ingelezen en bij een misdrijf overgemaakt aan de politie. Onnodig hier verder op in te gaan, op pagina 8 van ons februari-nummer 2019 rapporteerden we hier uitgebreid over. Sinds 2014 staan in de politiezone Noorderkempen (Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel) zogenaamde ANPR-camera’s. Een ANPR-camera (Automatic Number Plate Recognition) registreert dag en nacht elke nummerplaat van een wagen die voorbijkomt. De gegevens ervan worden automatisch afgetoetst aan een lijst met bij voorbeeld niet-verzekerde of gestolen voertuigen, geseinde personen… Ook kunnen nummerplaten of verdachten van criminele feiten in het systeem worden ingevoerd zodat hun reilen en zeilen kan worden opgevolgd. Voor de zone Noorderkempen worden de beelden in Hoogstraten door een politie-inspecteur ingelezen die zich uiteraard wat de geheimhouding betreft strikt aan de geldende regelgeving dient te houden. In de toekomst zullen de beelden worden doorgestuurd naar het nationale niveau, maar zover zijn we niet.

Er zijn 8 ANPR camera’s in Hoogstraten en 2 op de E19 De provinciale fietsenteller op de Lodewijk De Konincklaan fietsinfrastructuur, en van de weginfrastructuur waar de fietser in gemengd verkeer wordt gedwongen. Zo wil de provincie haar inwoners en gemeenten objectieve cijfers aanbieden om hen op weg zetten naar een (beter) fietsbeleid. Googel gewoon naar ‘fietsbarometer’ en je komt na enig doorklikken waar je wezen wil.

Big Brother en zijn camera’s De vermeende kwelduivel die onze redactie er eigenlijk toe aanzette om eens na te gaan in hoeverre wij, en door wie, in de gaten worden gehouden. Wat wordt er gemeten om wat precies te weten? Er is onderscheid tussen cameraregistraties op het private en openbare domein. Niet iedere particulier mag zonder meer een bewakingscamera plaatsen. De wet van 21 maart 2018 is van toepassing op de camera’s die worden gebruikt voor het ‘toezicht en de bewaking’ van plaatsen, om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen. Dat geldt voor de particulier die zo zijn huis of tuin bewaakt, de zaakvoerder van een winkel die een camera plaatst om de etalage of de winkelrekken te bewaken, en de ondernemingen die met camera’s hun gebouwen beschermen tegen diefstal, beschadiging, inbraak, ...

Een bewakingssysteem dient via ‘www.aangiftecamera.be’ bij de overheid te worden aangegeven en elk jaar opnieuw te worden gevalideerd. Voor de verwerking van de gegevens moet een verantwoordelijke worden aangesteld die een register van de beeldverwerkingsactiviteiten moet bijhouden. Op verzoek dient hij dit register ter beschikking te stellen van de gegevensbeschermingsautoriteit en de politiediensten. Aan de ingang van de bewaakte plaats moet het geschikte pictogram aangebracht zijn.

Binnen onze politiezone staan er momenteel in Hoogstraten 2 ANPR-camera’s, in Meer 3, in Meerle, Rijkevorsel en Merksplas telkens eentje. Deze camera’s meten in de beide rijrichtingen. Op de E19 in Meer staan er 2, evenwel onder de

Camera’s op publiek toegankelijke plaatsen staan krachtens een bijzonder uitvoeringsbesluit onder toezicht van een bevoegde overheid, en mogen hetzij in ‘real time’, hetzij voor het maken van opnames gebruikt worden. In real time om politiediensten de mogelijkheid te bieden onmiddellijk in te grijpen bij misdrijven, grote evenementen, schade of ordeverstoring. De beelden daadwerkelijk opnemen (op band of schijf) mag enkel om bewijzen te verzamelen over misdrijven of schade, en om daders, ordeverstoorders, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren.

In Hoogstraten Op het publieke domein in Hoogstraten staan momenteel verschillende camera’s opgesteld. Een mobiele camera wordt door de stad ingezet om afwisselend 24/7 op de 24 prioritair gekozen

Wie zonder zonden is, hoeft niet bevreesd te zijn om onder een APNR-camera door te rijden. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

25


MAATSCHAPPIJ bevoegdheid van de federale politie. Zone Noorderkempen kan indien nodig wel een beroep doen op de info ervan. Het was de bedoeling om dit jaar de zogenaamde ‘vrachtwagensluis’ in werking te stellen om het vrachtwagenverkeer (+ 3,5 ton) uit het centrum van Hoogstraten te bannen. Maar deze intentie is omwille van allerlei redenen on hold gezet. De reeds geplaatste 3 camera’s worden inmiddels gewoon in de nummerplaatlezing ingeschakeld. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Misschien wel nog even vermelden dat er zeer binnenkort een eerste ‘trajectcontrole’ zal komen tussen Turnhout en Merksplas.

Valt serieus mee

Tot zover de tweede aflevering van Meten is Weten. Waarbij veel dank aan Koen Martens, Vlaamse Milieumaatschappij, Dienst Beheer Onbevaarbare Waterlopen, aan Dimitri Van Pelt,

15,2

ELEKTROMAGNETISCHE GOLF

15,1 H [m T AW]

Concluderend kunnen we stellen dat het in Hoogstraten met het toeslaan van Big Brother alles bijeen serieus meevalt. Wie zich met een onbekraste kerfstok doorheen de openbare ruimte beweegt, hoeft niet door vrees bevangen te worden. Wie evenwel heel hun hebben en houwen ongegeneerd op Facebook, Instagram en consoorten zwieren, tsja, die moeten zelf maar instaan voor de gevolgen. Want die hebben meer redenen om zich vragen te stellen over hun privacy.

15,0 14,9 14,8

01/03

02/03

03/03

Tijdelijke VMM-waterpeilmeter op de brug in de ‘s Boschstraat om de peilschommelingen in de Mark te meten met het oog op de bouw van een vistrap nabij de Laermolen en de evaluatie van de visdoorgang nadien. Lees ook links onderaan op het grafiekje dat het waterpeil ter hoogte van de Laermolen op 1 maart 15,2 m boven de gemiddelde Oostendse zeespiegel stond. voorzitter-molenaar de Laermolen, aan MarieClaire Govaerts, Steunpunt Fiets provincie Ant-

werpen en aan Els Dellafaille perswoordvoerster Lokale Politie Noorderkempen. (ep/nad)

Boven zijn pegel… Wie boven zijn pegel is, die heeft teveel gedronken. Bij onze zoektocht naar historische meetpunten vonden we een ander en wel zeer merkwaardig exemplaar: de ‘pegel’ van de Laermolen aan de brug in de Hoogstraatse Molenstraat. Hierbij te verstaan dat de brug in de ‘s Boschstraat dus foutief de Pegelbrug wordt genoemd. De pegel - qua vorm vernoemd naar de ijspegel - is onderdeel van het ‘waterrecht’ en het ‘molenrecht’ dat bij een watermolen hoort. Dit recht werd door de landheer met de invoering van het feodalisme verleend aan de molenaar, en werd als recht aan het molengebouw gekoppeld. Heel vroeger, nog voor de feodale middeleeuwen kon iedereen vrijelijk een watermolen op een beek aanleggen met de daarbij horende stuw- en sluiswerken, zolang men anderen geen schade liet lijden. Tijdens het feodalisme was er voor het gebruik van een watermolen niet alleen een molenrecht en een waterrecht benodigd maar ook een ‘stuwrecht’, eveneens te verlenen door een landheer. Bij een windmolen hoorde een ‘windrecht’.

Laermolen De Laermolense pegel was ingesteld op 125 cm boven de oude drempel, die zich onder de brug aan de molen bevindt. De molen is echter in 1908 stilgelegd en in 1911 verkocht door notaris De Boungne. Notarissen kunnen over het algemeen ‘net iets meer’ gedaan krijgen en voornoemde heeft het ‘stuwrecht’ apart verkocht en is daardoor verspreid geraakt in verschillende proporties en bij verschillende instanties. Uiteindelijk is de Vlaamse Overheid (Vlaamse Milieumaatschappij) de beheerder van de Mark geworden. De Laermolen heeft evenwel nooit het stuwrecht terug kunnen kopen of krijgen.

26

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Momenteel is er enkel een ‘machtiging tot stuwen’, en zijn er nieuwe afspraken en een overeenkomst gemaakt voor het gebruik van het sluiswerk, de waterhoogte en het water. Het huidige maximum stuwpeil situeert zich op 70 cm boven de oude drempel, wat dus 55 cm onder het aloude peil van de pegel ligt. In het verleden mocht er krachtens het stuwrecht opgestuwd worden tot op de hoogte van de pegel om de waterdruk (de kracht) op het rad te verhogen. (nad)


SPORT

Hoe zou het nog zijn met… Jeroen Blijlevens

“Dameswielrennen wordt steeds populairder” MEERLE - Jerommeke, dat was de bijnaam van Jeroen Blijlevens (Rijen, 29 december 1971), een Nederlands oud-profwielrenner die beroepsrenner was van 1993 tot 2004. Die bijnaam had hij te danken aan zijn krachtige en explosieve sprint.

Van 1994 In 1994 werd Jeroen Blijlevens opgenomen in het toen grote TVM-Team van Cees Priem. Hij had zich in 1993 meteen laten opmerken door overwinningen te boeken, o.a. een rit in Olympia’s Tour en in de Ronde van de Toekomst. Er zat nog heel wat meer aan te komen… Hij wist etappes te winnen in alle drie de grote wielerronden, evenals in de Ronde van de Toekomst en de Ronde van Nederland. Ook won hij de Grote Scheldeprijs, Nokere Koerse en Veenendaal-Veenendaal. In totaal behaalde Blijlevens 74 overwinningen in zijn profcarrière. Begin 2004 beëindigde hij zijn actieve wielerloopbaan. Van 2005 tot en 2009 bleef in contact met de wielerwereld als co-commentaar voor Eurosport bij de wielerklassiekers en de grote rondes. Naast het wielrennen deed hij in 2007 mee met de immens populaire SBS6-wedstrijd “Sterren dansen op het ijs”. Zijn schaatspartner was de Britse Lindsey Woolstencroft. Hoewel hij als goede Nederlander een stukje kon schaatsen, moest daar flink voor getraind worden… Van 2009 tot 2012 was hij ploegleider van de da-

mesploeg van Rabobank. Net toen hij ploegleider geworden was van de mannenprofploeg Belkin (de opvolger van Rabobank) kwam er een haar in de boter. In juli 2013 verscheen Blijlevens' naam op een lijst van positief geteste renners tijdens de Ronde van Frankrijk van 1998, gepubliceerd door de Franse senaatscommissie die urinestalen hertestte op het verboden middel EPO. Hij was een van de vele renners die in die Tour positief zouden hebben getest. Op 10 juli 2014 bekende hij in een uitzending van Andere Tijden Sport het EPO-gebruik. In de kranten verscheen een opmerkelijke “Open Brief ” waar hij dit eerlijk toegeeft en het ook duidt in de geest van die jaren. De door Belkin gehanteerde code liet echter geen andere optie dan het ontslag van Jeroen Blijlevens. Einde in het peloton voor Jeroen, dacht iedereen. Omdat er ook brood op de plank moest komen in het gezin Blijlevens, ging hij aan de slag als importeur van Italiaanse wielerkledij.

Begin maart 2020 Ondertussen staat alweer twee jaar een oranje ploegleider-auto voor de deur van

het gezin Blijlevens in de Dalweg in Meerle. Hoog tijd om eens te polsen ‘Hoe zou het nog zijn met Jeroen Blijlevens?’ “Een babbel voor de Hoogstraatse Maand? Geen probleem,” zegt Jeroen als we bij hem aanbellen. “Liefst vandaag nog, want morgen vertrek ik naar Sienna, voor de Strade Bianchi.” Die wedstrijd was op dat ogenblik nog niet afgelast wegens het Coronavirus.

Er woonden toen heel wat Nederlandse renners in Meerle DHM: Wanneer ben je in Meerle komen wonen en waarom juist Meerle? We verhuisden naar België in 1996. De hoofdreden om ons hier te vestigen waren belastingen en sociale lasten. Ik ga daar niet flauw over doen. Er woonden toen heel wat Nederlandse renners in Meerle: Erik Dekker, Servais Knaeven, Bart Voskamp, Jan Boven…. Profsporters, niet alleen renners, kregen in België immers een heel aantrekkelijk statuut, dat tot vandaag bestaat. Het is maar onlangs dat er stemmen opgaan om aan dat statuut te gaan morrelen. Begrijpelijk hoor. Maar het was er nu eenmaal, waarom zouden we er geen gebruik van gemaakt hebben? Bovendien ben ik van geboorte van Rijen, niet zover over de grens. Mijn echtgenote Franske is van Zundert. Meerle is zowat middenin. Dat kwam ons prima uit.

Jeroen aan het werk

DHM: Een aantal sporters zijn na hun carrière terug vertrokken. Jullie niet. Neen, en dat zijn we ook niet meer van plan. We hebben het hier prima naar onze zin. Onze drie kinderen zijn geboren toen we hier woonden, gingen in Meerle naar de kleuter- en lagere school en daarna naar Hoogstraten naar de middelbare school. De jongste, July Zara, zit daar nog op het Klein Seminarie. De twee oudsten, een tweeling, zitten ondertussen op de hogeschool. Amber studeert Communicatie in Antwerpen en zit daar door de week op kot. Tristan studeert “pretpark-management” in Breda. Hij is daar helemaal gek van en je kan dat alleen studeren aan de Breda University of Applied Sciences. Hij komt elke dag naar huis. Het is niet ver. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

27


SPORT

Het dames profteam CCC-Liv onder leiding van Jeroen Blijlevens

Zolang de kinderen opgroeiden is Franske thuis gebleven. Papa was immers meestal uithuizig, zeker als renner. Nu is ze weer aan het werk.

Topspurters DHM: Wat waren eigenlijk je gloriejaren? Zonder meer de jaren bij TVM, een topploeg onder leiding van Cees Priem. Ik was een zuivere spurter, het was het enige dat ik goed kon. In andere koersen reed ik in dienst van de ploeg. Het was de tijd met vele topspurters: Cippolini, Zabel, Montcassin, Baldato… Je moest het steeds tegen dezelfden opnemen. Het was de tijd dat men begon met de ‘treintjes’ om de spurt voor te bereiden. De ploeg van Cippolini kwam daar als eerste mee. De andere ploegen volgden met het toepassen van die tactiek.

Er wordt veel meer gecontroleerd gekoerst nu DHM: Is er dan veel verschil met de huidige gang van zaken in de koers? Er wordt veel meer gecontroleerd gekoerst nu. Er rijdt een groepje weg, dat men zijn gang laat gaan, maar wel altijd binnen schot houdt. In het peloton weet men exact wanneer men moet beginnen koersen om ze te halen. Op 15 tot 10 kilometer van de meet wordt er dan waanzinnig hard gereden om niemand meer te laten ontsnappen. Dan komen de treintjes in actie en is het aan de spurters om het uit te vechten. Of in de bergritten de klimmers en klassementsrijders. DHM: Wat was je mooiste overwinning? Elke overwinning heeft zo zijn eigen verhaal. Als je wint, is dat altijd een happy end. Het hoogste voor mij was de Tour. Toen ik mijn eerste Tour reed en meteen een etappe won was dat heel bijzonder. Van onbekende renner ben je

28

meteen een winnaar. Want de Tour daar keek de hele wereld naar. Rechtstreekse uitzending, grote foto’s in de kranten, interviews voor TV, radio, kranten… Het is echt overweldigend. Het verandert meteen je hele leven.

Jeroen zou in totaal 4 Touretappes winnen, 5 ritten in de Vuelta en 2 etappes in de Giro. Hij is daarmee één van de honderd renners die ritten wonnen in de drie grote rondes. Dat is iets waar ik best trots op ben, dat ik in dat rijtje sta!

Klierkoorts In 2000 stapte Jeroen over naar de Italiaanse ploeg Polti. Maar ik kreeg toen klierkoorts en ik heb nooit mijn niveau van ervoor nog kunnen evenaren. Het is een vermoeidheidsziekte waar je eigenlijk niet meer van herstelt, toch niet voor topsport. Na een inspanning duurt de recuperatie steeds langer, zodat je conditieopbouw bijna constant verstoord is. In 2004 heb ik besloten dat het genoeg was geweest, ik reed al te lang zonder echte resultaten te halen. DHM: Je bent wel in het wielermilieu gebleven? Ja, van 2004 tot 2009 heb ik vooral gewerkt voor Eurosport, als co-commentator bij de grote klassiekers en de rondes. Best een fijne job, heb er een leuke tijd gehad. DHM: Maar dan ben je toch teruggekeerd naar het peloton? Jawel, in 2009 werd ik door de damesploeg ‘Nederland bloeit’ gevraagd als ploegleider. Onder hen Marianne Vos. Later werd dat de damesploeg van Rabobank. Dat viel helaas niet te combineren met het commentaar geven. Tussen de renners staan of commentator zijn, beide samen past niet.

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

In 2013 werd ik ploegleider van de mannenploeg van Belkin, de opvolger van Rabobank. Helaas moest ik daar na 3 maanden weg, wegens het bekendraken van mijn dopinggebruik in 1998. Een Franse senaatscommissie had beslist stalen uit die jaren te laten hertesten en mijn naam stond op de lijst. In Nederland, Frankrijk en de USA was men toen heel streng, in andere landen minder. De regels bij Belkin waren heel strikt: wie met doping in contact geweest is, hoort niet thuis in de ploeg. En dus kon ik gaan. Dat was niet de beste tijd van mijn leven. Achteraf bekeken heb ik eigenlijk wel spijt gehad dat ik niet vroeger het epo-gebruik heb opgebiecht. DHM: En toen? Toen ben ik importeur geworden van sportkledij van een Italiaans merk. Er moest immers brood op de plank zijn. Rentenieren was er niet bij. Maar mijn hart bleef bij het wielrennen.

Marianne Vos DHM: Ondertussen ben je opnieuw ploegleider? Ja, op vraag van de kopvrouw Marianne Vos werd ik in 2016 ploegleider van de WM3 Pro Cycling, de opvolger van de damesploeg van Rabobank. We hadden van 2009 tot aan de Olympische spelen in 2012 fijn en professioneel samengewerkt. Ze hoopte dat onze samenwerking even vruchtbaar zou zijn als toen. In 2019 werd bekend dat de Poolse schoenenfabrikant de hoofdsponsor werd van het BMCteam (mannen), met onder meer Greg Van Avermaet. CCC werd eveneens de sponsor van het WM3 damesteam. Voluit heet het CCC-Liv Woman Team. Liv is de fietsensponsor. Het is het merk waaronder Giant een volledig gamma damesfietsen in de markt zet. CCC is bij ons minder gekend. Ze maken noch-


SPORT tans 50 miljoen paar schoenen per jaar, maar haast uitsluitend voor de Oost-Europese markt. De eigenaar is één van de rijkste Polen en oud renner. Vandaar zijn liefde voor de koers. We hebben een compleet team, allemaal profs. Van 18 tot 32 jaar. Er zijn er nog enkele die studeren en dat is maar goed ook. Want in het dameswielrennen is het grote geld enkel weggelegd voor de echte toppers.

In het dameswielrennen is het grote geld er enkel voor de echte toppers Het vrouwenwielrennen groeit ondertussen wel heel snel. Bij het veldrijden telt men bijna evenveel toeschouwers als voor de mannen. Het is even spannend en de prestaties worden steeds sterker. DHM: De dames hebben een heel druk jaarprogramma, niet? Zeker, want ook op de weg worden de dameswedstrijden steeds populairder. Daarom trekken we in februari ook op trainingskamp naar Spanje, waar ook de mannenploeg traint. Vorig jaar hebben we de Tour Down Under (Australië)

gereden in februari. Veel klassiekers hebben een editie voor vrouwen. Er is de Ronde van Italië voor vrouwen. Alleen de Tour nog niet. Eén dag tijdens de Tour rijden de vrouwen een etappe, La Course genoemd. Vorig jaar was dat het parcours van de tijdrit van 38 km van de mannen. De vrouwen reden dat parcours 4 keer. Marianne Vos won de rit. De eindklim van 1,5 km bleek ze sneller gereden te hebben dan tijdritwinnaar Alaphilippe! Een sterk nummer, niet? Het bewijst dat het niveau steeds hoger wordt. Dit jaar wordt La Course gereden op de laatste dag van de Tour. In en rond de Champs Elysées, maar dan enkele uren voor de mannen arriveren. Dat wordt beslist een mooi kijkstuk!

Ploegleider DHM: Wat is juist de taak van de ploegleider? Zorgen dat alles in en rond de ploeg goed geregeld is. De verplaatsingen, tickets, het verblijf, het materieel. De selecties voor de diverse koersen, de strategie en de tactiek van de koers bepalen en bespreken met de deelnemers. Voor de trainingen worden de dames begeleid door professionele trainers. In zijn geheel een leuk werk. Maar het leukste zijn toch de wedstrijden zelf, de adrenaline. Zien

dat de tactiek werkt, dat iedereen doet wat afgesproken is. Als dat dan op het einde van de koers uitkomt, is het kicken. Zelfs als de ploeg niet gewonnen heeft. Liever wel natuurlijk! DHM: Is die adrenaline vergelijkbaar met die van de renner? Af en toe toch wel ja. Vooral in belangrijke wedstrijden, zoals de overwinning van Marianne vorig jaar in La Course tijdens de Tour. Want daar staat dan ook de wereldpers toe te kijken. Als je op zo’n fantastische wijze kan winnen is heel de ploeg blij. DHM: We nemen aan dat je veel onderweg bent? Reken op 150 tot 180 dagen per jaar. De andere dagen ben ik heel graag thuis, die reserveer ik voor het gezin, voor een vakantie. Al wil niet iedereen meer mee (lacht). We hebben hier een leuk huis, een fijne tuin om in te zitten. Hobby’s heb ik niet. Ja, de jongste dochter overal naar toe brengen. Fietsen doe ik zelf nooit meer. En de kinderen hebben blijkbaar ook geen rennersgenen. De jongste, July-Zara speelt voetbal bij KFC Meerle, in een gemengd team. Voor de rest hebben we het hier helemaal naar onze zin. We willen in de zomer in Hoogstraten wel eens een terrasje doen, maar houden toch meest van de rust van Meerle. We zijn niet zinnens hier nog weg te gaan! (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

29


DEZE MAAND

Een heffing op leegstaande woningen

Ook tweede verblijven in het vizier HOOGSTRATEN - Het stadsbestuur werkt aan een register van leegstaande woningen. Op termijn zal er boete opgelegd worden aan eigenaars die woningen verwaarlozen of laten leegstaan. Leegstand zorgt vaak voor verkrotting, vandalisme en voor een gevoel van onveiligheid. Bovendien kan een stad zich niet permitteren om woningen leeg te laten staan op het moment dat veel gezinnen problemen hebben om een kwaliteitsvolle en betaalbare woning te vinden.

Register Samen met IOK startte Hoogstraten Het is niet duidelijk in hoeverre leegstaande handels- en horecapanden op de lijst van leegstaande woningen in oktober 2019 met het opmaken komen. van een leegstandslijst. Men spreekt van verwaarlozing als een gebouw ernstige zichtbare gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, schoorstenen, dakbedekking enz. De eigenaar wordt op de hoogte gebracht van de vaststellingen zodat hij de tijd heeft om de nodige De stad wil ook een heffing invoeren aan de eigenaars van tweede verherstellingen uit te voeren. blijven. Dat zijn woningen die gebruikt of verhuurd worden als tweede verblijf. De eigenaars van woningen die op de lijst van tweede verblijven Woningen die op deze lijst staan, worden vanaf 2021 onderworpen aan staan, ontvangen eerlang een brief. een heffing. Die komt er pas nadat een pand langer dan één jaar op het In het tweede kwartaal van 2020 houdt de stad Hoogstraten over deze onleegstandsregister staat. derwerpen een infomoment in het stadhuis van Hoogstraten. (fh)

Tweede verblijven

Foto’s tonen de woelige oorlogsjaren 1940-‘45 HOOGSTRATEN - In het Stedelijk Museum Hoogstraten loopt van 28 maart tot en met 21 juni “Hoogstraten 40-45”. Deze fototentoonstelling laat de enorme impact zien die de Tweede Wereldoorlog had op de mensen, gebouwen en landschappen van Hoogstraten en zijn deelgemeenten. De Tweede Wereldoorlog begon officieel op 1 september 1939 toen Duitsland Polen binnenviel. Twee dagen later verklaarden het Verenigd Konink-

rijk en Frankrijk aan Adolf Hitler de oorlog die de daaropvolgende jaren Europa zou tekenen. Voor de meeste burgers in onze streek bleef deze oorlog een tijdlang ver van hun bed, totdat de Duitse troepen op 10 mei 1940 België binnenvielen. Wanneer in de dagen daarna de eerste slachtoffers op Hoogstraats grondgebied vielen, werd de oorlog plots realiteit.

Stuka’s Daar bleef het niet bij. “Die Stuka’s floten verschrikkelijk als ze neerdoken. Dat was een vreselijk geluid. Wij waren ondertussen in de kelder gevlucht, maar zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Het daverde zodanig dat we dachten dat er ééntje op ons huis zou vallen.” De oorlog was wel héél dichtbij gekomen… De tentoonstelling toont bekende foto’s, maar ook nooit eerder vertoonde beelden en unieke filmfragmenten. Ze bieden een blik op de woelige oorlogsjaren in onze streek. Dankzij de dagboekfragmenten van Jozef Lauwerys en getuigenissen van andere Hoogstratenaren wordt een belangrijk stukje geschiedenis van Hoogstraten en zijn deelgemeenten even terug tot leven gebracht. (fh) Praktisch: ‘Hoogstraten 40-45’, tentoonstelling in het Stedelijk museum van 28 maart tot en met 21 juni. Geopend van woensdag tot zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Info 03 340 19 80

30

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


DEZE MAAND

Kaarten voor Grenspop vlot aan de man gebracht

Bart Peeters, De Kreuners en Golden Earring als hoofdacts MINDERHOUT - Met Bart Peeters, De Keuners, Golden Earring als hoofdacts en Grand Cru, DC 70 en SPI vooraf, brengt de eerste editie van Grenspop een sterk programma naar Hoogstraten. Dit muziekfestival heeft plaats op zondag 31 mei ter hoogte van het Paterpad 2 in Minderhout van 15 tot 23 uur (deuren 13 uur). Op uitzondering van een VIP-tent heeft dit plaats in open lucht, ook al zijn alle afspraken gemaakt om bij slecht weer de nodige tenten te voorzien. Tot vandaag zijn er al 1.400 tickets de deur uit, de verkoop loopt erg vlot. De organisatoren zijn met 3.000 bezoekers tevreden, maar verwachten dat er meer festivalgangers uit Vlaanderen en Nederland naar het Paterspad zullen afzakken.

Tickets Het is lang niet het eerste evenement van GEVIevents, het evenementenbureau achter Gert Snoeys. Eerder haalde het K3 naar dezelfde locatie en in december vorig jaar trad Dana Winner op in een uitverkochte Sint-Catharinakerk, goed voor 600 plaatsen. Ook dit jaar, op maandag 21 december, komt Dana Winner opnieuw naar Hoogstraten. Omdat

Over ruimte of het gebrek er aan HOOGSTRATEN - Het stadsbestuur organiseert een derde themaavond in het kader van haar “inspiratietoer”. Op donderdag 2 april om 19.45 uur in lokaal dienstencentrum Stede Akkers is het onderwerp de uitdagingen met betrekking tot ruimte. Bijna elke dag lezen we in de krant dat de verspreide manier waarop wij wonen niet houdbaar is. Die veroorzaakt files, legt druk op de schaarse open ruimte en is bovendien onbetaalbaar. Hoe kunnen we aan de slag om zowel onze kernen als de open ruimte te versterken? Zeker in onze gemeente, die steevast op de eerste plaats prijkt wanneer het verlies aan open ruimte in kaart wordt gebracht, is dat een erg belangrijke materie.

de kerk in de steigers staat, verhuist men nu naar de Rabboenizaal. De voorverkoop voor dit optreden start begin april. Maar eerst is er dus nog Grenspop. Tickets kosten 60 euro in voorverkoop, 75 euro aan de kassa. Voor een luxueus VIP-arrangement betaal je 165 euro. De tickets kunnen besteld worden langs de site www.grenspop.com of bij dagbladhandel Kiosk op de Vrijheid in Hoogstraten. (fh)

Workshop babymassage HOOGSTRATEN - Elke eerste vrijdag van de maand organiseert het Huis van het Kind een extra activiteit bij De Speelbabbel. Op vrijdagvoormiddag 3 april is dat een workshop babymassage, in samenwerking met CM. Welkom aan alle baby’s tussen 6 weken en 7 maanden oud, vergezeld van mama, papa of grootouder.

Kom mee nadenken over een ruimtelijk beleid in Hoogstraten. Schrijf je in via www.denkmee-hoogstraten.be. (fh)

Babymassage zorgt voor een moment van rust en ontspanning voor ouder en kind. Huidcontact creëert een warme band en stimuleert de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van je baby. Bovendien kan het helpen om onrustige baby’s te kalmeren. Een deskundige zorgt voor de begeleiding. Na een uurtje massage is er nog de mogelijkheid om na te praten met de andere ouders. Opgelet: op voorhand inschrijven is vereist. Vermeld daarbij ook de naam en geboortedatum van je kindje. Het aantal plaatsen is beperkt. (fh)

Praktisch: Thema-avond over ruimte op donderdag 2 april om 19.45 uur in de cafetaria van lokaal dienstencentrum Stede Akkers.

Praktisch: Workshop babymassage op vrijdag 3 april van 9.30 tot 11 uur in lokaal dienstencentrum Stede Akkers.

Het programma start om 19.45 uur met een korte verwelkoming. Om 21 uur is het woord aan ruimtelijk planner Paul Wuillaume van ontwerpbureau “Omgeving”. Om 21.30 uur is er aansluitend een praatcafé over ruimte.

OPGELET: MOGELIJK GAAN SOMMIGE AANGEKONDIGDE ACTIVITEITEN NIET DOOR WEGENS HET CORONAVIRUS DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

31


DEZE MAAND

Voorjaarstelling patrijzen in WBE De Beneden-Marck

Met de megafoon patrijzen laten roepen… soms tot op een tiental meter van de terreinwagens. De koppels komen soms naar het geluid, soms steken ze gewoon hun kop in de lucht. “De laatste jaren zijn de aantallen in opmars,” herhaalt Fons. “We hebben als jagers heel wat fauna-akkers ingezaaid, we voederen bij in de winter, doen aan predatorcontrole en maken afspraken met landbouwers om maaislachtoffers te voorkomen. Die inspanningen werpen duidelijk vruchten af. En niet alleen voor de patrijs. ook andere grondbroeders zoals de kievit, de grutto en de wulp zien we meer de laatste jaren.” Al zal de wandelaar of fietser in onze streek bij die laatste uitspraak misschien de wenkbrauwen fronsen. Hoorde en zag je in het voorjaar met gemak tientallen grutto’s en wulpen, dan vind je nu nog maar een fractie van de aantallen van toen. Daar hoef je heus geen telling voor te doen. En ook de kievit lijkt al jaren beduidend minder aanwezig. Hopelijk klopt het dus dat er sprake kan zijn van een heropleving. Fons Martens telt patrijzen met de omgebouwde voetbalmegafoon… MEERLE - De natuurwandelaar heeft ze beslist al eens met argwaan of verontwaardiging gezien en vooral gehoord: jagers dus. Moet er nog gejaagd worden in onze steeds schaarser wordende open ruimte en bosgebieden? De wildbeheereenheden menen alvast van wel. Zondagochtend 23 februari 2020. Wind, regen, rukstoten, storm. Die dag stond in Meerle de workshop ‘voorjaarstellingen patrijs’ op de agenda, georganiseerd door Hubertus Vereniging Vlaanderen en WBE de Beneden-Marck. Zitten er eigenlijk nog veel patrijzen in onze streek?

oen is Fons haast fulltime in het jachtveld actief. Hij was al op voorhand aan de slag gegaan met de telling. Eerst met een simpel geluidsboxje, maar daarmee kon hij de roep van de patrijs niet voldoende luid afspelen, zo bleek. Maar met een nieuwe recorder (een omgebouwde voetbalmegafoon met patrijzenroep) werkt het perfect. “Als ik het geluid afspeel, komen op heel wat locaties reacties van patrijzen. Ik weet de koppels intussen goed zitten.”

Jager Fons Martens was er gerust in. “Ook bij ons in de Kempen zijn er nog behoorlijk wat patrijzen. De populatie stijgt zelfs, dankzij de inspanningen van de jagers in onze WBE. De jacht sluiten slaat dus nergens op.” Sinds zijn pensi-

Op anderhalf uur rijden tussen velden en akkers ziet de delegatie met een 25-tal jagers uit 9 Antwerpse WBE’s 15 verschillende patrijzenkoppels en minstens 5 solitaire hanen. Vooral die laatsten reageren heftig op het geluid, en komen

32

Opmars

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Najaarstelling In het najaar van 2019 startte de WBE met open tellingen. “Er kwam iemand van de lokale Natuurpuntafdeling met ons mee, en als we iets zagen door de warmtebeeldcamera, gaven we hem de camera door”, aldus Fons. “Hij was verrast over de aantallen patrijzen, maar ook over de hazen en reeën die hij te zien kreeg. Aanvankelijk waren ze eerder kritisch bij Natuurpunt. Maar na mee op het terrein geweest te zijn, is de verstandhouding duidelijk verbeterd. Er is meer vertrouwen in ons wildbeheer.” De najaarstelling van de WBE klokte af op meer dan 300 patrijzen. “En dat was na het jachtseizoen, waarin we een afschot haalden van 22 patrijzen. Met dat lage aantal deden we de populatie geen pijn.” (fm/mdl)


DEZE MAAND

30 jaar Shilshoel vieren met een speciale dansvoorstelling MEERLE/HOOGSTRATEN - Op zondag 26 april zet de Meerlese volksdansgroep Shilshoel zijn 30-jarig bestaan in de kijker met een dansvoorstelling met vertelling. Daarbij verlaten ze de vertrouwde parochiezaal en strijken neer in de Rabboenizaal in Hoogstraten.

enkel uit Meerle zelf, maar uit twaalf (!) verschillende dorpen. Daarom wordt het hoogtijd om ook in de omliggende Hoogstraatse gemeenten voor wat meer naamsbekendheid te zorgen. En hoe kan dat beter dan door te tonen wat Shilshoel echt waard is?

Wat mag u verwachten? Een dansoptreden met alle leden van Shilshoel, waarvan de leeftijden variëren tussen de 6 en de 75 jaar, onder begeleiding van verteller Maarten Van Rompaey. Zonder meer het grootste project dat Shilshoel ooit op poten heeft gezet.

Shilshoel is met haar 86 leden intussen een begrip in Meerle. Die leden komen echter niet

Met “30 jaar Shilshoel - Dansvoorstelling met vertelling” zet de groep een waar spektakel neer.

Plezier Intussen zijn de voorbereidingen in volle gang. Sinds 1 november wordt er wekelijks een naaiatelier gehouden om te werken aan nieuwe folkloristische kledij. Ook zijn er al sinds de zomer maandelijkse vergaderingen, en sinds begin maart wordt er driemaal per week gerepeteerd. Een hele klus, maar uiteraard verzachten het plezier en de vriendschap het harde werk. Bent u benieuwd naar wat volksdansen eigenlijk is, waar Shilshoel eigenlijk voor staat, hoe de nieuwe kledij eruit zal zien…? Hou dan 26 april vrij in je agenda en zak af naar de Rabboenizaal. Vanaf 13.30 gaan de deuren open, de voorstelling gaat van start om 14.30 uur. Tickets bij Toerisme Hoogstraten en bij alle leden van Shilshoel. Volwassenen betalen €8 in voorverkoop, €10 aan de kassa. Voor kinderen tot 12 jaar geldt een kortingstarief van €4 in voorverkoop en €5 aan de kassa. (LJ)

Creativiteit en yoga tijdens Erfgoeddag HOOGSTRATEN - Op zaterdag 25 en zondag 26 april viert Erfgoeddag zijn twintigste verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie krijgt het “De Nacht” als thema. Die staat synoniem voor verbeelding. Er valt tijdens het hele weekend dan ook wel iets te beleven met diverse activiteiten in de Noorderkempen. In Hoogstraten is er ruimte voor creativiteit en voor yoga.

Museum). Met een zelf meegebrachte potje maak je een sfeervolle theelichthouder. Met stempelfiguurtjes perforeer je maantjes, sterren,... in een leren band rond het glaasje zodat de figuurtjes er doorheen schijnen. Tegelijk ontdek je hoe men al eeuwenlang aan lederbewerking doet. Er zijn 25 plaatsen, reserveer via ibi@iep-deszign.com of 0472 10 24 10.

Creativiteit

Yoga

Iep Deszign organiseert op zaterdag 25 april van 17.30 tot 20 uur een kinderworkshop (4+) ‘Lichtjes uit leder’ op het grasveld achter de begijnhofkerk (of bij slecht weer in het Stedelijk

Op zondagvoormiddag 26 april is het tijd voor Yoga. Gezondheidspraktijk Namasté geeft twee sessies Restorative-yin yoga in het Stedelijk Museum. Dit zorgt voor ontspanning, rust en stilte.

Yoga met Namasté

Wie hier een keer van wil proeven moet er op tijd bij zijn. Er zijn 2 x 15 plaatsen met een sessie van 9 tot 10.15 uur en van 10.45 tot 12 uur. Reserveer via museum@hoogstraten.be of 03 340 19 80. Alle activiteiten in de streek vind je op www.erfgoednoorderkempen.be. (fh) Praktisch: Erfgoeddag met op zaterdag 25 april van 17.30 tot 20 uur creativiteit/leerbewerking met Iep Deszign en op zondag 26 april yoga van 9 tot 10.15 uur en van 10.45 tot 12 uur. Beide activiteiten hebben plaats in het Stedelijk museum en zijn gratis. Info 03 340 19 80.

Met Iep Deszign werken met leder DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

33


DEZE MAAND

Huisartsen in Hoogstraten HOOGSTRATEN Dr. Frank Buytaert Dr. Stijn Faes Dr. Dirk Robben Dr. Igor Vermander Dr. Jean-Marc Vermander Huisartsenpraktijk 44 • Dr. Lies Cornelissen • Dr. Hanne Opdekamp • Dr. Olga Sankina • Dr. Nathalie Van de Briel MEERLE Dr. Corneel Boeren Huisartsenpraktijk De Witte Merel • Dr. Katelijne Vos • Karin Feremans

Gelmelstraat 28 bus 2 Heilig Bloedlaan 15 Leemstraat 42/A Vrijheid 230 Vrijheid 166 Burg. J. Van Aperenstr. 44

Wat zegt u? 03 384 28 54 03 314 23 46 03 314 38 48 03 314 57 84 03 314 57 84 03 314 45 55

Mgr. Eestermansstr. 15 Hazenweg 29

03 315 82 21 03 315 84 54

MEERSEL-DREEF Dr. Dominique Vermander

Dreef 34/A

03 315 85 11

MINDERHOUT Dr. Philippe Holvoet Dr. Leontine Van Der Zwet

Meerseweg 82/D Meerseweg 82/D

03 314 31 66 03 314 31 66

HOOGSTRATEN - Dinsdag 14 april kan u in LDC Stede Akkers terecht voor een lezing over gehoorproblemen. Een op de tien Belgen geeft aan moeilijkheden te ervaren met zijn/haar gehoor. Marlies Oomen is een erkend audiologe met enkele jaren ervaring in Hoogstraten. Tijdens deze voordracht licht zij de werking van het gehoor toe en kijkt naar de eerste symptomen van een verminderd gehoor. Verder is er informatie over hooroplossingen en hoe de zoektocht naar een geschikte hooroplossing in zijn werk gaat. Aansluitend wordt er koffie en thee met een koffiekoek geserveerd.

In de bijdrage ‘Naar een tekort aan huisartsen in Hoogstraten? (DHM 411, februari 2020, blz. 18) stond dokter Karin Feremans niet vermeld. Zij maakte aanvankelijk deel uit van Medisch Centrum Noord, maar richtte later samen met dokter Katelijne Vos ‘Huisartsenpraktijk De Witte Merel’ op. (fh)

Na de voordracht is er de mogelijkheid om uw gehoor in kaart te laten brengen door een audioloog. Geheel vrijblijvend. De lezing heeft plaats op dinsdag 14 april om 14 uur in de leslokalen van het dienstencentrum. Inschrijven kost 2 euro en kan tot 7 april aan de onthaalbalie in Stede Akkers, 03 340 16 30 of via: dienstencentrum@hoogstraten.be. (fh)

Stad kiest voor eigentijdse relatiegeschenken HOOGSTRATEN - “Gedaan met tinnen borden of Delftsblauw” dachten de leden van het schepencollege en ze schreven een beperkt aantal Hoogstraatse kunstenaars aan om een meer eigentijds relatiegeschenk voor te stellen. Uiteindelijk werd er niet één geschenk gekozen, maar werden er drie kunstwerken weerhouden, die men in een nieuwe verpakking kan overhandigen aan bezoekers of verdienstelijke inwoners. Fotograaf Dominique Van Huffel uit Hoogstraten maakte een map met enkele foto’s van bloemen, die hij op een niet alledaagse manier en op speciaal papier in beeld bracht. Beeldend kunstenaar Anja Bastiaansen uit Meersel-Dreef maakte 100 Zij zorgden voor de nieuwe relatiegeschenken van de stad Hoogstraten, v.l.n.r.: Anja Bastiaansen, Leny Moorkens, Dominique Van Huffel en Nathalie en Evelien de Laat. genummerde herkenbare vormen uit gerecupereerde witte steen, afkomstig van de toren van de Sint-Katharinakerk. Nathalie en Evelien de Laat van de Minderhoutse firma Mc Ryan ontwierpen een Hoogstraatse broodplank. In de plank zijn bladeren gegraveerd, die naar

34

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

vorm geïnspireerd zijn op de dezelfde Hoogstraatse toren. Tenslotte is er nog Leny Moorkens uit Meer. Zij ontwierp een geschenkdoos met onderaan gestileerde maar duidelijk herkenbare monumenten van Hoogstraten, van de grot van Meersel-Dreef over het begijnhof tot Wortel-Kolonie. (fh)


DEZE MAAND

Samen voor een proper Hoogstraten HOOGSTRATEN - Velen zijn begaan met de netheid van onze leefomgeving. Vaak zijn er bezorgde reacties van bezoekers en inwoners op zwerfvuil in de diverse deeldorpen. V.V.V. Hoogstraten wil het daar niet bij laten en gaat ook dit jaar tot actie over. In elk deeldorp steken vrijwilligers de handen uit de mouwen op zaterdag 25 april vanaf 9.30 uur.

is door landbouwmachines.

De actie Proper Hoogstraten kende een eerste editie in de lente van 2018. Intussen heeft het stadsbestuur ook een permanent team “propermakers” aan het werk gezet, bij de opruimactie van 2019 was het effect daarvan al zichtbaar. Toch blijft het nodig om aandacht te blijven vragen voor een nette omgeving.

Het deelnemersaantal groeide ieder jaar. Hopelijk zijn zowel de verenigingen als individuele burgers ook nu weer massaal present in elk deeldorp.

Waarom? Ons afval belast immers ons leefmilieu. Zwerfafval in de natuur en waterlopen heeft soms honderden jaren nodig om te vergaan. Ook voor dieren is dit niet zonder gevaar: ze kunnen bijvoorbeeld een stuk blik inslikken dat vermalen

Tijd om andermaal mensen te mobiliseren voor de derde editie van Proper Hoogstraten. Deze “lenteschoonmaak” zal dit jaar plaatsvinden in de week van 20 tot 25 april 2018. Dit is de aanloop naar de opening van het toeristische seizoen op zondag 26 april.

Waar? De groepsacties hebben plaats op zaterdag 25 april om 9.30 uur in Hoogstraten aan de rotonde achter de kerk onder leiding van Guy Rigouts: guy@rigoutsco.be - 0477 25 86 86 Meer aan de lagere school in de Terbeeksestraat, onder leiding van Xavier Delcourt: delcourtxavier@gmail.com - 0495 38 14 58

Meersel Dreef aan parking Paterswiel, onder leiding van Jef Van Boxel: jef.vanboxel@proximus.be - 0486 71 15 40 Meerle aan het raadhuis onder leiding van Carlo Van Boxel: carlovanboxel@telenet.be 03 315 85 44 - 0031 653 715 813 Minderhout aan de Kuip onder leiding van Vicky Rombouts: vicky.rombouts@telenet.be 03 314 54 13 - 0479 927 889 Wortel aan het Vagebondplein onder leiding van Ann Tilburgs: ann.tilburgs@hoogstraten.be - 0473 80 61 95 Voor meer informatie en inschrijvingen kan je terecht op: www.hoogstraten.be/properhoogstraten. (fh)

OPGELET: MOGELIJK GAAN SOMMIGE AANGEKONDIGDE ACTIVITEITEN NIET DOOR WEGENS HET CORONAVIRUS

Secundaire scholen samen tegen pesten HOOGSTRATEN - Op 14 februari kregen alle secundaire scholen van het stadbestuur een box “mediawijsheid” waarmee leerkrachten met hun leerlingen aan de slag kunnen tegen pesten in het algemeen en cyberpesten in het bijzonder. Geen overbodige luxe. Eén op vijf kinderen en jongeren is slachtoffer van fysiek of verbaal pesten. Dat stopt niet aan de schoolpoort. Met het stijgend gebruik van sociale media komt cyberpesten en het misbruik van online media steeds meer voor. Reden waarom deze mediabox er kwam.

Het clickt Het infopakket bevat acht boeken, brochures en educatieve materialen, die de leerkrachten kunnen gebruiken in of bij de voorbereiding van lessen. Het gaat over het goed gebruik van social media tot verstandig gamen. Eerder lanceerde men al de flyer “Het clickt in Hoogstraten”, in de vorm van een smartphone. Zo wil men jongeren en hun ouders meer bewust maken van de gevaren van online media. Het is cruciaal dat ouders actief betrokken worden bij de leefwereld van hun kinderen. Zo wil men samen met de Opvoedingswinkel en het JAC infoavonden organiseren over actuele thema’s, zoals eerder al over sexting. (fh)

De Hazenschool in Ciné Kids HOOGSTRATEN - Op woensdag 8 april vertoont Ciné Kids de film De Hazenschool (4+). Stadskonijn Max ontdekt per toeval hoe de paashazen er elk jaar in slagen om overal ter wereld duizenden paaseieren verstopt te krijgen. Hij belandt in de hazenschool in een verborgen stukje bos waar hij de paashazenmagie ontdekt. Met behulp van zijn nieuwe vriendinnetje verkrijgt hij de geheime Paashaasvaardigheden, bevecht een gluiperige vossenfamilie en leert over vriendschap. (fh) Praktisch: De Hazenschool (4+), filmvertoning op woensdag 8 april om 14 uur in het auditorium van IKO Groenewoud.

Leerkrachten van het secundair onderwijs werken samen tegen pesten.

Infoavond over diabetes

HOOGSTRATEN - Wie vragen heeft of meer wil weten over diabetes type 1 en/of type 2, kan terecht op een gratis infoavond van de diabetesliga Turnhout op maandag 20 april om 19 uur in de gemeenteschool, Gravin Elisabethlaan 21. Er is een diabetes indicator aanwezig waar je al je vragen aan kan stellen. Info: guygeens69@gmail.com (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

35


DEZE MAAND

Digitaal kranten doorzoeken HOOGSTRATEN - Met je bibliotheekkaart heb je gratis toegang tot het krantenarchief van de Gazet van Antwerpen (1891-1988) en de Gazet van Mechelen (1896-1996). Een gedroomde bron van historische informatie over politiek en economie, cultuur en sport , spraakmakende faits divers, de grote werelddrama’s en kleine gebeurtenissen in de streek. Hoe kan je dit archief raadplegen? Surf naar www.archiefgazetvanantwerpen.be. Klik op het vakje “Log in met je Mijn Bibliotheek account”, vul het mailadres en paswoord in dat je ook gebruikt om je uitleentermijn te verlengen. Als je dit nog nooit gedaan hebt, klik je op “Maak een profiel aan”. Zo zit je in het archief. Je kan gericht zoeken, door een bepaalde krant bladeren of dossiers rond een bepaald thema raadplegen. Voor recentere artikels kan je op hoogstraten.bibliotheek.be terecht. Boven de zoekbalk kies je “Krantenarchief ”. Vervolgens geef je een zoekterm in. Van elk artikel krijg je de titel en de eerste regels. Als je verder wil lezen, klik je op de titel en meld je je aan met je Mijn Bibliotheek account. Beslist een pak eenvoudiger dan oude kranten te doorbladeren! Overigens kan je ook in het archief van de Hoogstraatse Maand terecht voor het lokale nieuws. Dat kan via onze website:

Het DNA van Lieven Scheire HOOGSTRATEN - Live in Nerdland: DNA. Zo heet de entertainende theaterlezing over de menselijke genetica die Lieven Scheire op vrijdag 24 april om 20.15 uur brengt in de Rabboenizaal.

Lieven Scheire (foto KREW)

Televisiemaker en comedian Lieven Scheire neemt de luisteraar mee in de wereld van wetenschap en technologie. Ruimtevaart, robotica en menselijke genetica gaan met grote stappen vooruit. Heel wat ontwikkelingen zullen hun weg vinden naar ons dagelijkse leven.

Hij vertelt over ons DNA en hoe de genetica zowel ons zelfbeeld als onze medische toekomst ingrijpend aan het veranderen is. Waanzinnige weetjes en onthutsende theorieën doorspekken zijn wonderlijke verhalen die moeiteloos een publiek kunnen boeien. Dankzij zijn ervaring als stand-upcomedian weet hij wetenschap zonder meer interessant te maken voor een volslagen leek. Alle info en tickets via www.gchoogstraten.be. (fh) Praktisch: Theaterlezing over DNA door Lieven Scheire op vrijdag 24 april om 20.15 uur in GC Rabboenizaal.

36

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

https://www.demaand.be en met zoekfunctie https://goo.gl/4tp7I2. (fh)

Meer en langer lenen in de bib HOOGSTRATEN - Voortaan kan je meer bibmaterialen voor langere tijd ontlenen. De uitleentermijn van alle materialen bedraagt vanaf nu vier weken, behalve voor sprinters. Die leen je nog steeds maximum twee weken. In plaats van zes boeken en zes multimedia leen je voortaan twaalf materialen waarbij je zelf kiest welke dat zijn - boeken, strips, cd, multimedia. Jeugdfilms kan je voortaan op een jeugdkaart lenen. Ook wanneer je als ouder dus enkel de bibpassen van de kinderen hebt meegebracht, kan je toch de nieuwste Disneyfilm lenen… Als je een computer van de bibliotheek gebruikt, mag je voortaan ook andere toestellen aansluiten, zoals je smartphone. En wie naar muziek wil luisteren terwijl hij op de computer werkt, steekt zijn koptelefoon in de pc. (fh)


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be

“Dubbeldate” in vernieuwde Cecilia HOOGSTRATEN - Tinello is blij dat ze als eersten een voorstelling mogen brengen in de vernieuwde zaal Cecilia. Vanaf 23 april staan er negen voorstellingen gepland van “Dubbeldate”, een stuk van Jeroen Maes in regie van Koen Van Opstal en Mieke Vervloet. The Hinge zorgt daarbij voor de muzikale omlijsting. Wie al eerder een kijkje in de vernieuwde zaal wil nemen, kan dat op de open deur op zondag 19 april tussen 14 en 16 uur.

Vis aan de haak Voor een nieuwe relatie kan je terecht bij een datingbureau, vaak online. Na de virtuele contacten komt het moment van de live ‘first date’. Irène is ervan overtuigd dat ze zich goed heeft voorbereid. Ze onderging een heuse metamorfose, en zit niet verlegen om een leugentje om bestwil over leeftijd en uiterlijk. Surfend heeft ze een vis aan de haak geslagen. Meteen maakt ze van de gelegenheid gebruik om ook haar dochter te introduceren in de wereld van de liefde. Eddy en Jan-Joris zijn de eerste kandidaten die ingaan op de avances van moeder en dochter…

Hoe deze ‘dubbeldate’ afloopt, komt U te weten op de komende voorstellingen van Tinello. De rol van Irène wordt vertolkt door Els Franken; Britt Lippens neemt de rol van Dorothy (dochter van Irène) voor haar rekening. Erik Sterck is Eddy en Mark Accou speelt Jan -Joris.

Muziek Voor muzikale omlijsting van de avond kan men rekenen op de steun van The Hinge, een debuterende tweekoppige band die zich toelegt op akoestische duetten. Wilco, Bob Dylan, The XX, Bear’s Den, The White Stripes zijn hun inspiratie. Jan Geysen (gitaar, mondharmonica, zang) verdiende zijn sporen o.a. bij Kinsman waar er flink gerockt werd. Ine Aerts (zang, drum) trok bij Nashville Bum de meerstemmige en ietwat gevoeligere countrykaart. Hun repertoire ligt daar tussenin. Er zijn voorstellingen op 23, 24 en 30 april en 8, 9, 14 en 15 mei telkens om 20 uur. Op 26 april en 10 mei is er een matinee om 15 uur. De deuren gaan telkens een half uur vroeger open. Verplichte reservatie : tinello@telenet.be. (fh)

Minderhout: tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob Brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

Femma viert 60 jaar KAV HOOGSTRATEN - In 1960 werd KAV Hoogstraten opgericht. In 2012 werd de naam van de vrouwenvereniging omgevormd naar Femma. Tijd dus om het 60-jarig bestaan te vieren. Dat doet men op zaterdag 18 april van 14 tot 19 uur in zaal Pax.

Deelnemen kost 25 euro per persoon. Reserveren kan op het nummer 0478 22 28 21. (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

37


HOOGSTRATEN

Kerkwachters gezocht HOOGSTRATEN - De Hoogstraatse gemeenschap telt gelukkig een grote vrijwilligerswerking. Zo beginnen de kerkwachters van de Sint-Katharinakerk dit jaar aan hun 15de seizoen. Sommige van hen zijn er van in het begin bij. De kerkwacht bestaat uit drie groepen en een overkoepelende zondagsgroep. Voor een goede werking zijn er minstens 15 vrijwilligers per groep nodig. Helaas komt men daar dit jaar niet aan. Nieuwe kerkwachten zijn dan ook van harte welkom. Voor geĂŻnteresseerden is een infodag voorzien op zaterdag 4 april en op donderdag 23 april, telkens om 15 uur in de Sint-Katharinakerk.

Wie Wie komt in aanmerking? Iedereen die een groot hart heeft voor Hoogstraten. Als kerkwachter sta je mee op de eerste rij om toeristen in Hoogstraten welkom te heten. Je hoeft de kerk en het rijke kunstpatrimonium helemaal niet te kennen om te starten. Dit leer je gaandeweg en doorwinterde kerkwachters zullen je maar wat

graag over de kleine en grote weetjes van dit monument vertellen. Elk jaar is er ook een starten slotvergadering waarbij de kerkwachters in groep samen komen. Vanaf de opening van het toeristisch seizoen, het laatste weekend van april, is de kerk geopend tot eind oktober van 13 tot 17 uur. In april, oktober en op zondagen sluit de kerk een uurtje vroeger. Ook rond de kerstperiode is de kerk enkele

dagen geopend. Per tijdsblok wordt de wacht door twee personen verzorgd, dus elk gedurende twee uur. Per jaar worden er een driehonderdtal beurten verdeeld. Een kerkwachter die elke keer ingaat op een uitnodiging doet een tiental beurten per jaar. Natuurlijk is men daar soepel in. Wanneer het je niet past, wordt er simpelweg iemand anders gezocht. (fh)

OPGELET: MOGELIJK GAAN SOMMIGE AANGEKONDIGDE ACTIVITEITEN NIET DOOR WEGENS HET CORONAVIRUS

Sint-Catharina in concert met Jan De Maeseneer HOOGSTRATEN - Op zaterdagavond 18 april brengen dirigent Dries Raes en de muzikanten van Sint-Catharina hun lenteconcert in de Rabboenizaal.

Om 19.30 uur staat het jeugdorkest JoCatHo (Jongeren Catharina Hoogstraten) klaar onder leiding van Cindy Kranen. Samen met De Heideroosjes uit Meer en de Brasskids uit Wortel brengen ze alomgekende nummers. Rond 20 uur start de fanfare met een gevarieerd programma met o.a. solowerk voor de jonge muzikanten Vic Van Deun op bugel en Nathan Casteleyn op melodisch slagwerk. Gastsolist is Jan De Maeseneer die al op jonge leeftijd cornet speelde in het jeugdatelier van Brassband Hombeek. Later koos hij voor de euphonium. Op 17-jarige leeftijd besloot hij te gaan studeren aan de Kunsthumaniora in Antwerpen, waar hij in 2006 afstudeerde. Hij vervolgde daar zijn opleiding aan het conservatorium. Na een stage aan het Vlaams Radio Orkest beĂŤindigde hij in 2011 met onderscheiding zijn opleiding. Sinds 2012 is Jan als tuba-speler verbonden aan de koninklijke muziekkapel van de Belgische luchtmacht. De Maeseneer zal op tuba een verscheidenheid aan blaastechnieken demonstreren. Deuren van de Rabboenizaal open om 19 uur. Aanvang: 19.30 uur. Inkom: 12 euro (- 18 jaar : gratis). VVK: 10 euro bij de Dienst Toerisme, muzikanten of via fanfarehoogstraten@hotmail.com. (fh)

38

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Tijdig inschrijven voor Boven de Wolken quiz HOOGSTRATEN - Uit dankbaarheid voor de steun die Dag Vande Sompele en Sara Van Opstal ondervonden na het overlijden van hun sterrenkindjes organiseren ze op 30 mei een quiz ten voordele van de vzw Boven de Wolken. Deze quiz heeft plaats op 30 mei om 20 uur in de Rabboenizaal. De vzw maakt een professionele fotoreportage die de mooie herinneringen aan de kinderen vastlegt. Dit helpt bij het verwerkingsproces. Wanneer ouders hun baby verliezen voor, tijdens of kort na de geboorte moeten ze immers afscheid nemen van hun kindje nog voor ze de kans hebben gekregen het te leren kennen. De fotoreportage is altijd gratis voor de ouders en wordt volledig gefinancierd door giften. De opbrengst van de quiz gaat integraal naar de vzw. Je kan deelnemen met ploegen van maximum 6 personen en betaalt 20 euro per ploeg. Inschrijven kan via quizbovendewolken@hotmail.com. (fh)


HOOGSTRATEN

Kinderkoor Jubilate met Equal Idiots in de AB HOOGSTRATEN - 0p 26 juli 2019, de heetste dag van het jaar, trokken in het grootste geheim een 15-tal kinderen van Kinderkoor Jubilate richting Herk-De-Stad. Hun missie: een lijntje inzingen voor de nieuwe plaat van de Equal Idiots. De vraag daarvoor was in het voorjaar van 2019 gekomen toen dirigente Ann Leemans de heren toevallig ontmoette na een optreden van Beirut in Rijkevorsel. Pieter Bruurs, de drummende helft van de Equal idiots, was zelf ooit lid van het kinderkoor en bompa Jos Bruurs is zelfs de oprichter ervan. Omdat Thibault en Pieter een kinderkoor wilden voor hun titelnummer “Adolescence Blues”, hoefden ze dus niet verder te zoeken… De opname zelf ging vlotjes. In een uurtje tijd stond het erop en keerden de kinderen en hun begeleiders plakkerig weer huiswaarts.

In de AB Op 20 februari stond een tweede uitdaging te wachten. De Equal Idiots stelden hun nieuwe plaat voor in de AB en ze wilden het kinderkoor daar deze keer live bij! Een niet file-loze rit naar Brussel was het allemaal waard. In deze rocktempel zingen voor 2000 man publiek, dat was nog net iets meer dan bij de musical 1814 waar sommigen nog aan mee hadden gedaan … Echt kicken! Terug onderweg richting Hoogstraten werden de Hoogstraatse zangeressen nog opgebeld door Studio Brussel, waar de volgende ochtend een interview met enkele kinderen werd uitgezonden. Jubilate werd bovendien vernoemd in verschillende recensies, op Studio Brussel, op het VRT nieuws en bij Danira in Vandaag. Weer een mooie lijn in het palmares van het Kinderkoor. En bompa Jos zal ook trots zijn daarboven! (fh)

OKRA bestuur op uitstap HOOGSTRATEN - Uit dank voor een goede samenwerking van de OKRA bestuursleden in het voorbije jaar werd het bestuur op donderdag 27 februari verwend bij Bogaerts greenhouse logistics. Op de foto v.l.n.r. eerste rij: René Smouts, Maria Doms, Henri Verschueren, Jaak Brosens, Julia Verbreuken, Martha Rijvers, Amelie Van Duyck, Rina Brokken en Maria Van Gestel. Tweede rij: Jos Mertens, Jos Verschueren, Frans Tilburgs, Jos Haest, Jeanne Rombouts, Marij Dudok, Adje Oomen, Kristiane Vercruyssen en MariaJanssen. Niet op de foto: Paula Nijs, May Leys, Mayke De Backker en Iréne Van Bergen. Deze groep gaat er in 2020 met evenveel enthousiasme tegenaan. (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

39


HOOGSTRATEN

Toneel- en concertzaal grondig gerenoveerd

Zaal CeCilia heropent met opendeurcafé HOOGSTRATEN - Iedereen kent wel het gezellige zaaltje CeCilia, pal onder de Hoogstraatse kerktoren, in de Gelmelstraat. Het oude gebouw was aan een flinke renovatie toe. Die kreeg ondertussen zijn beslag. Op zondag 19 april (opendeurdag in Hoogstraten) is er vanaf 14 uur een Open-Deur-Café waarbij het publiek het knappe resultaat met eigen ogen kan zien. Er zijn de hele middag kleine akoestische optredens voorzien. Tenzij het coronavirus er een stokje tussen steekt. Zaal CeCilia is de thuisbasis van de toneelgezelschappen Tinello en Plan B, en wordt regelmatig gebruikt voor allerlei optredens, voorstellingen, concerten, themafeesten, bedrijfs- of familiefeestjes. Voor het gebouw, dat tegenwoordig wat gekneld zit tussen appartementsblokken, werd een uitgebreid renovatieplan opgemaakt. Het eerste werk was de vervanging van het volledige dak, een klus die enkele jaren geleden werd uitgevoerd door Dakwerken Jos Stoops. Pas daarna kon ernstig werk worden gemaakt van de verdere renovatie.

Isolatie en sanitair Vorige zomer werd het plafond van de zaal voorzien van extra thermische en akoestische isolatie en mooi afgewerkt. Toneelgezelschap Tinello installeerde een extra lichtinstallatie boven het podium en alle podiumdoeken werden vervangen door nieuwe, brandvertragende exemplaren die voldoen aan de huidige normen.

Ook in de wintermaanden werd er hard gewerkt. Het sanitaire blok werd volledig gestript en heringericht, er kwam ook een rolstoeltoegankelijk toilet. Daarvoor werd de riolering volledig vernieuwd, met voortaan een gescheiden opvang voor vuilwater/regenwater. Het dak van de inkomhal werd overal op gelijke hoogte gebracht, een nieuwe geïsoleerde lichtkoepel en buitendeur werden geplaatst. De drankenopslagplaats werd verplaatst en praktischer ingericht. De toegangsweg langs de Gelmelstraat werd volledig heraangelegd in blauwe hardsteen en van sfeervolle verlichting voorzien. Voortaan kan die terug afgesloten worden met een mooie poort met daarboven het in zijn originele staat herstelde front. In de zaal zelf werd een nieuwe energiezuinige verwarming geplaatst en werden twee nieuwe kroonlijsten geplaatst.

Sponsoring Al deze werken werden uitgevoerd tegen speciale scherpe prijzen door een aantal lokale ondernemingen. Het Cecilia comité is hen hiervoor enorm dankbaar: Systeemplafonds Gyprocwerken Meyvis bvba, Bertbouw, Benny Kox grondwerken, voor de radiatoren die we kregen en de sponsoring van de plaatsing ervan, Verwarming Van den Berg en Leys ijzerwerken. Daarnaast was er financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap, Van Meerbeeck Metalen NV (Hoogstraten) Toneelgezelschap Tinello, Cera, Forum Advocaten, De Hoogstraatse Maand, Lionsclub Markland Hoogstraten, Advies-en Studiebureau Brosens (ASB Wortel), Drankenhandel ’t Bierhuis, Gebuurte De Statie (Hoogstraten), Lema Chemie te Weelde voor de aankleding van de toiletten, Toneelgezelschap Plan B.

Nog enkele weken en zaal Cecilia is klaar voor de opendeurdag.

40

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Met veel dank aan

Ook de inkom en de toiletten zijn vernieuwd. Van een grondige renovatie gesproken. En dan zijn er nog de talloze giften van privé-personen die steunden via de projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting. Wie dat wenst kan nog steeds een welgekomen gift storten op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 op naam van Renovatie Zaal CeCilia, vermeld in dat geval de gestructureerde mededeling +++128/2937/00062+++. Vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest. Heb je binnenkort zelf iets te vieren en ben je op zoek naar een gezellig zaaltje? Wil je nog eens zelf een optreden organiseren voor je vereniging? Ben je op zoek naar een klein maar gezellig podiumzaaltje voor een voorstelling of concert? Kom dan zeker eens ter plaatse kijken op de langs op het Open-Deur-Café zondagmiddag 19 april. (fh)

ALOCA BVBA Anne Lize VAN DER STOEL B. WUYTS-VAN DEN BERGH Bart VAN DELM BASTIAENS-DE SMET BOSSAERTS P. BVBA BRUYNEN EVBA WONINGBOUW C. VAN BOXEL-ENGELEN CMC NV COERTJENS-ROOVERS DERDAELE + BVBA DOKTERS ACCOU EN SEGERS BVBA Eduard PALMANS ERIC PEETERS + CO NV ERIK STERCK EVB BVBA Forum advocaten FRANSEN BOUWONDERNEMING B GARAGE LUDO DICKENS BVBA GEBROEDERS GEENS NV Geert VAN WESEMAEL H. ENGELEN-STERKENS H. SMITH-DERACHE HEECON BVBA HEREIJGERS-KUSTERMANS HET CONVENT VZW HOFKENS-SEGERS IR ARCHITECT G. MERTENS BVBA J. VAN BAVEL-MEEUSEN Jan DUFRAING

Jan MICHIELSEN Joeri FRANSEN-RAMON JOMA CLEANING BVBA Jozef DE LOOSE-VERSMISSEN Jozef VAN GILS K. MARTENS-VAN OPSTAL Kristin VAN LOON L. VLOEMANS-DAELMAN LACH LASWERKEN SPRANGERS BVBA Léo BEYERS Marc VANLUFFELEN Marcel VERSCHUEREN Marleen VAN BERGEN Michel ROOFTHOOFT Myriam RIGOUTS PATRICK VAN BOGAERT BVBA Paul STINKENS PEETERS-HEIJERICK PLUYM-VAN LOON BVBA RKW HYPLAST NV STEPS FASHION BVBA THEATER OP DREEF VAN DER MAST-HENDRICKX VAN HULLEBUSCH-DECEUSTER VAN OPSTAL-VERVLOET VEMO BOUWONDERNEMING BVBA Willy SCHALK WYNS-VAN STEENWINKEL

IMMO VAN HUFFEL bvba

20 Ervaring telt! Huis verkopen? Bel ons! Vrijheid 72

2320 Hoogstraten

tel. 03 314 16 99

info@vanhuffelvastgoed.com DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

41


HOOGSTRATEN

De handen van Mikkèl HOOGSTRATEN - Het Davidsfonds Hoogstraten, de Gezinsbond en kinderkoor Jubilate organiseren op zondag 26 april in het Internaat Spijker ‘De handen van Mikkèl’. Dit speelse familietheater wordt gebracht door KOOZ’abri van Gert Boeckx. Het is een familiematinee voor het hele gezin, dus ook voor kleuters en kinderen van de lagere school. Gert speelt met poppen, fantasie en muziek in een bijzonder knutseldecor. Manoewella is een bijzondere danseres die zichzelf de mooiste van allemaal vindt en toch altijd gaat op zoek naar spullen die haar nog mooier kunnen maken. Ook Mikkèl zoekt en verzamelt spullen waarmee hij bijzondere kunstwerkjes maakt die hij verkoopt om geld te verdienen. Op de rivierbodem vindt hij een speciale ring. Die is voor het meisje van zijn dromen. Maar wie is dat? Mama

Ida is een lieve vrouw maar zij is oud en blind en een beetje gek. Maar hoe vindt hij dan ergens zo ‘n droommeid?

Picknick Gert Boeckx brengt klein theater met grote verwondering. Aanvang om 10.30 stipt in Internaat Spijker, Gelmelstraat 60. Na de voorstelling kan de hele familie nog tot 14 uur genieten van een gezellige picknick met muzikale animatie door het Kinderkoor. Inschrijven via www.gezinsbondhoogstraten.be tot 19 april. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen gratis binnen. Tot 12 jaar betaalt men 8 euro en volwassenen 15 euro. Voor leden van de Gezinsbond of het Davidsfonds is er een korting van 1 euro. Kinderen moeten vergezeld zijn van een volwassene. (fh)

Petanqueballen opgeblonken HOOGSTRATEN - De petanquespelers hernemen hun activiteiten op Campus Stede Akkers. Dat het seizoen toevallig start op 1 april heeft overigens niets te maken met een grap, wel met de kalender en de goesting om met opgeblonken ballen aan de slag te gaan.

Ze spelen elke woensdag van 13.30 uur tot 15.30 uur bij goed weer op het veld aan de bejaardenwoningen. Sluit gerust bij aan. Het gaat er ontspannen en niet competitief aan toe. Organisatie in samenwerking met Okra Hoogstraten. Okra-leden zijn verzekerd. (fh)

Een royale portie aardbeien

HOOGSTRATEN - Op woensdag 25 maart geeft Coöperatie Hoogstraten het startschot voor het nieuwe seizoen met een feestelijke seizoensopening. Speciaal voor het Koningshuis overhandigde het Hertogelijk Genootschap de “Ghesellen van de Aardbei” op dinsdag 10 maart alvast een royale kist aardbeien, geplukt door teler Frank Boeren, aan de koning. Die nam dit keer zelf de honneurs waar. (fh)

42

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Van MHKA naar Stede Akkers

op de lange baan geschoven Het Dorpsraadcafé Hoogstraten, langs verschillende kanalen aangekondigd op dinsdag 31 maart werd verdaagd tot een later te bepalen datum. Wellicht ergens in september. De reden waarom dit op de lange baan is geschoven, is ons niet bekend. (fh)

HOOGSTRATEN - Selin Aydinol verhuisde in 2016 van Istanbul naar Antwerpen, waar ze woont met haar man Sam Pinxteren, afkomstig van Meer. Voordien woonde ze al op ettelijke plaatsen. Vanaf 3 maart tot 6 april kan je haar tentoonstelling ‘2nd Instar’ bewonderen in de expogang van het dienstencentrum Stede Akkers.

zetten. Een prima gelegenheid om kennis te maken met haar schilderwerken. Een mooie introductie vind je ook op haar website: selinaydinol.com. (fh)

Als buitenlandse in Antwerpen is zij enthousiaster dan ooit om naam te maken in de Belgische kunstwereld. In 2019 behaalde ze haar masterdiploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze stelde er al tentoon in het Museum van Hedendaagse Kunst. De tentoonstelling in Stede Akkers gaat over het begrijpen van haar artistieke pad met het plezier en de beloning voor het blijven werken en door-

Een Ronde met geschiedenis HOOGSTRATEN - Davidsfonds Hoogstraten organiseert op donderdag 23 april om 19.30 uur in café De Rijkswacht, Vrijheid 167 een geanimeerde voordracht over de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen. Van de start en de groeipijnen in 1913 tot de bloei en de massale belangstelling van vandaag. Geert Vandenbon heeft oog voor de evolutie en de tijdsgeest, voor de veranderingen in het parcours, voor de belangrijkste hellingen en kasseien, voor de marketing achter de schermen en voor de kampioenen als Schotte, Merckx, Boonen. Geert Vandenbon werkte beroepshalve meer dan 20 jaar voor de Ronde van Vlaanderen en is medestichter en -beheerder van het Ronde-museum in Oudenaarde. Hij is uitgever van wielerboeken en staat regelmatig met zijn (wieler)liedjes op een theaterpodium aan de zijde van Michel Wuyts. Inkom leden 9 euro, niet leden betalen 10 euro. (fh)

Feestelijk paasdiner HOOGSTRATEN - Ferm Hoogstraten organiseert een workshop koken op donderdag 2 april om 19u in het VTI Hotelschool Spijker. Op het menu staat een feestelijk paasdiner: een weckpotje met gerookte Sint-Jacobsvruchten, bloemkoolsoepje met zalmcrumble, lamsfilet met mousseline van wortel met peulvruchtjes en dessertbordjes met quenelle van witte chocolademousse en vers fruit. Ferm leden betalen 13 euro, niet-leden 16 euro. Info en inschrijven voor 26 maart via Fermhoogstraten@hotmail.com. (fh)

Bloemschikken op een bord HOOGSTRATEN - Op donderdag 23 april is er een nieuwe les bloemschikken in het dienstencentrum Stede Akkers. Sessie 1 start om 9.30 uur, sessie 2 om 13.30 uur. Iedereen mag deelnemen. De kostprijs bedraagt 12 euro (incl. materiaal en consumptie). Inschrijven kan tot 15 april. Er wordt gevraagd om een rond plat bord van ongeveer 35 cm doorsnede mee te brengen. (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

43


HOOGSTRATEN

KWB pakt uit met garageverkoop HOOGSTRATEN Een garageverkoop dus, en wel op zondag 3 mei van 8 tot 15 uur. KWB geeft u zo de uitgelezen kans om uw zolder, garage of tuinhuis leeg te halen en een geïnteresseerde koper te vinden voor dingen die u waarschijnlijk zelf nooit meer gaat gebruiken…

Betontrol zoekt tuin HOOGSTRATEN - De dames van Ferm steken op dinsdagavond 28 april de handen uit de mouwen om met beton twee schattige trollen voor in de tuin te maken. Benodigdheden: twee paar nylon kousen (mogen gedragen zijn en op een laddertje wordt niet gekeken), enkele kranten en elastiekjes, een oude lepel of roerstokje, een (slechte) emmer om cement in te mengen, een potje voor water, een doos of bak om de trollen mee naar huis te nemen en een stuk plastic om de tafel te beschermen.

Vooraf inschrijven is verplicht en dit kan tot en met 20 april via www.gezinsbondhoogstraten.be of ds6@telenet.be. Inschrijven kost 3 euro voor leden van KWB Hoogstraten of van de Gezinsbond Hoogstraten. Niet leden betalen 6 euro. Meer info bij Dirk Schellekens Postweg 2 Hoogstraten - 03 314 65 80 of www.gezinsbondhoogstraten.be. De deelnemerslijst is gratis af te halen op zondag 3 mei bij Toerisme Hoogstraten, Vrijheid 149 van 8 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. (fh)

BorderBrass klaar voor volgende uitdaging HOOGSTRATEN - Brassband BorderBrass heeft de laatste jaren bewezen dat ze concerten kan brengen in heel wat hoedanigheden en stijlen, onder meer met diverse samenwerkingen met topartiesten uit de eigen regio. “BorderBrass in Concert” op zaterdag 2 mei is de eerstvolgende uitdaging die het gezelschap aangaat. Ieder voorjaar brengt de band een concert met werken die speciaal voor hun bezetting werden geschreven. Dit maatwerk resulteert dan ook in een perfecte match met het orkest waarbij elke partij evenwaardig is en de composities tot hun volste recht komen.

De lesgeefster zorgt voor de rest van de nodige materialen. Aanvang van deze workshop op 28 april om 19 uur in zaal Pax. Deelname 15 euro voor Ferm leden, 18 euro voor niet-leden. Info en inschrijven voor 14 april via Fermhoogstraten@hotmail.com. (fh)

Drums Fit met Ferm HOOGSTRATEN - FERM organiseert op woensdag 22 april om 20 uur in de turnzaal van het Klein Seminarie (bereikbaar via de sportvelden achterzijde Seminarie) een workshop Drums Fit. Bij deze fitness-les oefenen de deelnemers allerlei pasjes op het ritme van de muziek, terwijl ze met drumsticks op een zitbal trommelen. De intensiteit en de snelheid van de oefeningen verhogen geleidelijk. Drums Fit is geschikt voor alle leeftijden. Je

44

hoeft enkel een drankje mee te brengen. Voor de rest (zitbal, bassin en drumsticks) wordt gezorgd. Wel opletten voor de sportschoenen: geen zwarte zolen toegelaten. Prijs: Ferm-leden 7 euro, niet leden 10 euro. Inschrijven voor 20 april via: Fermhoogstraten@hotmail.com. Betalen vooraf door overschrijving op de Ferm rekening: BE72 7333 1810 0416 met vermelding naam + Drums Fit 22 april. (fh)

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ook dit keer staat er zowel band- als solowerk in diverse stijlen van binnen- en buitenlandse componisten op het programma. Het concert heeft plaats in de Rabboenizaal op 2 mei om 20 uur (deuren 19 uur). Kaarten via www.brassbandborderbrass.be, bij de dienst toerisme, bij de muzikanten en bestuursleden of via het secretariaat +32 (0)3 314 15 46. (fh)


HOOGSTRATEN

Honderd keer bloed geven

“Handige handjes” stellen tentoon HOOGSTRATEN - Elke dinsdag is een groep mensen in de cafetaria aan de slag met breipennen en wol. Twee recht, twee averecht heeft voor hen al lang geen geheimen meer. Ze noemen zich niet voor niets ‘de handige handjes’. De mooiste stukken stellen ze tentoon van 7 april tot 5 mei in het dienstencentrum tijdens de openingsuren. Geweldig tot welk resultaat men kan komen met niets meer dan twee naalden en een draad wol. Zoals altijd is de toegang gratis. (fh)

Sint Catharina zet muzikanten in de bloemen HOOGSTRATEN - Jozef Leuris werd op woensdag 12 februari gevierd omdat hij bij het Rode Kruis al honderd keer bloed kwam geven. Meer dan verdienstelijk dus. Allicht zal hij er ook bij zijn op de eerstkomende bloedgifte op vrijdag 15 en vrijdag 20 mei in het RK-lokaal, Slommerhof in Hoogstraten. Nu u nog…!? (fh)

Carnaval bij Stede Akkers

HOOGSTRATEN - De basisschool van het Klein Seminarie hield op vrijdag 21 februari een carnavalsoptocht langs Woonzorgcentrum Stede Akkers. De kleuters en kinderen van de lagere school brachten zo een leuke afwisseling voor de inwoners van het WZC. Vanuit verschillende kamers werd er dan ook hartelijk gezwaaid naar de zingende kinderen. Er waren ook verschillende grootouders die speciaal naar de optocht kwamen kijken waaraan een of enkele van hun kleinkinderen deelnamen. (fh)

HOOGSTRATEN - Koninklijke Fanfare Sint Catharina huldigde tijdens haar teerfeest op zaterdag 7 maart heel wat leden met veel muzikale “dienstjaren” op de teller. Jef (Rabas) Mertens is al 75 jaar een verdienstelijk muzikant, naamgenoot Jozef Mertens is al 70 jaar lid is. Peter Roovers en Luc Meyvis mogen terugkijken op 50 jaar trouwe dienst. Louis Raats is 45 jaar lid; Luc Rombouts, Hugo Vinkx en Gert Vervoort tellen vijf jaar minder. Kristel Rombouts en Marc Rombouts zijn 35 jaar lid; Sophie Vandamme, Sim Van Gool en Eddy Meeuwesen vieren zilver. Tenslotte tellen vier muzikanten 15 jaar dienst: Gert Huybrechts, Johan Sysmans, Wilfred Schovers en Frank Jacobs. (fh)

Een projectweek op maat

Voor een propere schoolomgeving

HOOGSTRATEN - De Gemeentelijke Gemengde Basisschool van Hoogstraten stapte onlangs onder begeleiding van het oudercomité in het project ‘Operatie Proper’. Op vrijdag 14 februari ging ‘Mooimaakster’ Annie tijdens de middag met enkele leerlingen voor het eerst aan de slag om zwerfvuil te ruimen in en rond het schoolterrein. De dagen daarna kwamen telkens andere leerlingen mee. Zoveel enthousiaste medewerking kan alleen maar leiden naar een propere schoolomgeving! (fh)

HOOGSTRATEN - Op dinsdag 3 maart namen alle 1250 leerlingen van VITO deel aan een projectdag rond “SAMENwerken en beLEVEN”. Hiermee men een heleboel eindtermen bereiken van burgerschap tot sociaalrelationele competenties. Per jaar was er gekozen voor een ander project. De eerstejaars maakten in workshops kennis met andere culturen, de tweedejaars met G-sport. De leerlingen van het derde jaar werden bij verschillende hulporganisaties verwacht om een dagje mee te draaien in de dagelijkse werking. De vierdejaars werkten een hele dag samen met onthaalklassen voor anderstalige leerlingen. De leerlingen van het de 5de en 6de jaar gingen in Brussel en Antwerpen proeven van het multiculturele leven en die van het zevende jaar gingen samenwerken met gevangenen uit verschillende gevangenissen in de regio (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

45


MEER

Vloemans en Wolf met volle goesting… MEER - Twee getalenteerde muzikanten keren op zaterdag 9 mei even terug naar hun thuisgrond in Meer. Sam Vloemans en Martinus Wolf brengen dan om 20 uur een concert in Zaal voor Kunst en Volk. Sam Vloemans, geboren in Curaçao, groeide op pal onder de kerktoren in Meer. In de plaatselijke fanfare -nu brassband- Sinte-Rosalia speelden zich zijn eerste muzikale avonturen af. Aan de andere kant van de Mark had Martinus Wolf eerder zijn jeugd beleefd. Hij kon zich als piepjonge muzikant uitleven in fanfare Sint Cecilia van Meerle. De muzikale passie van de heren breidde zich flink uit en zij hebben beiden een indrukwekkende staat van muzikale dienst.

Vloemans Sam Vloemans ging na zijn kunsthumaniora in Turnhout studeren aan de conservatoria van Antwerpen en Rotterdam. Hij vormde zijn eigen kwartet, was ‘artist in residence’ in de Warande in Turnhout. Verschillende albums volgden, de Sam Vloemans Band maakte naam tijdens het slotseizoen van De laatste show op Eén. Verder creëerde hij muziektheatervoorstellingen, schreef filmmuziek en werkte mee aan talloze voorstellingen van gekende toneelge zelschappen. Ook klassiek werk staat op zijn repertorium. Hij werkte daarvoor o.a. samen met het Walter Boeykens Ensemble en schreef een opera in opdracht van en I Solisti del Vento en Opera Vlaanderen. Daarnaast werkte hij samen met o.a. Gabriel Rios, Axelle Red, Pieter Embrechts, Belle & Sebastian, Philip Catherine en Luka Bloom. Zijn jongste muzikale telg is het muziekcollectief Cargo Mas.

Wolf Martinus Wolf startte in 1988 met een opleiding kleinkunst aan de Studio Herman Teirlinck. Hij werkte samen met verschillende theater- en muziekgezelschappen in België, Nederland en Duitsland. Hij richtte het orkest Les Fournisseurs du Son op, dat verbonden was aan het Filmmuseum in Antwerpen. In dat orkest speelde hij samen met Sam Vloemans. Hij waagde zich zelfs aan composities voor een Decap-orgel en werkte samen met het kruim van de Vlaamse muzikale scène. Vloemans speelt bugel, trompet, percussie en keyboard, Wolf is in de eerste

46

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Joren Deweerdt en Massimiliano Veschini, bewerking Lies Van Aelst

plaats pianist, maar hij speelt ook accordeon, trompet, trombone en gitaar. In Meer spelen zij op uitnodiging van Brassband Ste.-Rosalia, die in het jubeljaar 2020 zijn 140-jarig bestaan viert.

With Pleasure Ze zullen die avond eigen werk en covers brengen. En zij hebben er beiden echt goesting in, vandaar: “Sam Vloemans en Martinus Wolf, With Pleasure!” Het optreden heeft plaats in Zaal voor Kunst en Volk, Meerseweg 3. Kaarten kosten 15 euro (13 in voorverkoop) en zijn verkrijgbaar bij Jos Brosens (0473 80 75 24), Lies Van Aelst (0496 37 86 06) en via de website www.rosalia-meer.be. (jav)


MEER

Dorpsraadcafé over zaken die er echt toe doen

Duidelijke antwoorden op Meerse vragen MEER - Ook Meer kreeg een Dorpsraadcafé. Achter een vierkante gesprekstafel zit enkel de burgemeester, die zich laat bijstaan door een van de schepenen of mensen die betrokken zijn bij onderwerpen die de Merenaars aanbelangen. Na de pauze komen ook de verenigingen aan bod en worden een aantal relevante vragen van de aanwezigen beantwoord. Andere vragen krijgen langs de dorpsraad een antwoord of worden verwezen naar het online meldingsformulier. Gedaan dus met de ellenlange monologen van de zeven leden van het schepencollege, maar meteen ter zake. Meestal kort en duidelijk. Over de Lourdesgrot bijvoorbeeld. Die is in slechte staat, maar wordt eerstdaags gerestaureerd door de firma A-S-P Gevels uit Loenhout. De werken starten nog in maart en als het weer het toelaat, is de grot tegen de Mariamaand in ere hersteld.

Kerstverlichting De financiering van de kerstverlichting wordt anders aangepakt. In het verleden werd als principe één euro van de stad tegenover één euro van een vereniging gehanteerd. Vanaf dit jaar krijgt elk deeldorp 12.000 euro voor de volgende zes jaar of zes opeenvolgende jaren telkens een bedrag van 2.000 euro. Het bestuur verwacht voor 31 mei via de dorpsraad een voorstel van aanpak in overleg met de verenigingen. Het is uiteraard niet de bedoeling om er een eenmalige grote fuif mee te geven, wel een voorstel dat zes jaar lang verbindend werkt tijdens de periode tussen 1 december en 31 januari.

Klooster Meer trekt al meer dan tien jaar de kar en Jef wil niet, voor het tiende jaar op rij, in herhaling vallen. Hij beperkt zich tot een stand van zaken en de vooruitzichten. De werken zijn in september 2018 gestart met de afbraak van minder waardevolle gebouwen. In november 2019 zijn de grondwerken gestart met de vernieuwing van de rioleringen en de waterhuishouding. Er zit dus al veel in de grond, momenteel als bescherming bedekt met rijplaten. De fundamenten van de zes huurwoningen bij de voormalige speelplaats zijn klaar, eerst worden er nu alle nutsvoorzieningen aangelegd. Nadien gaat men verder met de bouw van de zes woningen. Die moeten eind mei 2021 klaar zijn. In dezelfde periode wordt de parochiezaal door de stad gerestaureerd tot een dienstencentrum, waarin ook de bibliotheek een plaats krijgt. In dezelfde periode worden de vier andere waardevolle gebouwen gerestaureerd. Als dat alles klaar is, start men met de aanleg van de bestrating, de speelplaats als dorpsplein en de groenelementen. Zonder tegenslagen zal er in het

najaar een plechtige opening georganiseerd kunnen worden. Er is op dat moment nog geen sprake van de 11 erfpachtwoningen achteraan op de site. Die worden gebouwd in een tweede fase en dat zonder dat die werken veel hinder met zich mogen brengen voor het gebruik van wat dan al het kloppend hart van Meer moet zijn.

Dienstencentrum Roger Van Aperen beaamt de timing die Jef aanhaalde een legt uit wat men zich bij het Lokaal dienstencentrum mag voorstellen. Zoals in Meerle brengt men het dienstencentrum en de bibliotheek samen. Het gebruik zou er als volgt kunnen uitzien. Op maandagnamiddag en woensdagavond is er bibliotheekpersoneel, op andere momenten kan men de boeken zelf in- en uitscannen. Op dinsdag en donderdag is er permanentie voor senioren. Die dagen wil men ook warme maaltijden aanbieden, niet enkel voor senioren maar voor mensen van alle leeftijden. Op woensdag is er plaats voor Digidak, het internetcafé.

Het fietspad langs de Meerleseweg stopt plots tegenover café ‘Toontje lager’ en zo dwingt men de fietsers op de rijweg. Zonder precieze data te noemen, deelt de burgemeester mee dat de verbetering van de situatie daar op de prioriteitenlijst staat. Wat de leefbaarheid van het dorp betreft, kan iedereen vaststellen dat er enorm veel gebouwd wordt in Meer. Er is de brouwerijsite, de veilingsite, de kloostersite, de melkerijsite enz. In de volgende jaren zal het aantal inwoners fel stijgen, wat een goede zaak is voor de verenigingen en het dorpsleven. Hopelijk heeft de toename van het aantal bewoners invloed op het voortbestaan van lokale winkels wat nu een probleem is.

De kloostersite Wanneer de kloostersite ter sprake komt, neemt Jef Van Bavel plaats aan tafel, iets later gevolgd door Roger Van Aperen en Arnold Wittenberg als het over de voormalige parochiezaal, het toekomstig dienstencentrum / dorpszaal. De vzw

Burgmeester Marc Van Aperen zit achter de praattafel. Wanneer het gaat over de kloostersite, schuiven Jef Van Bavel van vzw Klooster Meer en Roger Van Aperen en Arnold Wittenberg bij aan. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

47


MEER Verder wil men er ook ‘respijtzorg’ aanbieden. Dit is is tijdelijke opvang van zorgbehoevende mensen die nog thuis kunnen en willen wonen. Met een in tijd beperkte opvang wil men op de eerste plaats de mantelzorger even ontlasten. Het gebouw kan in het weekend en ’s avonds ook gebruikt worden door verenigingen. Die kunnen het voor een avond, een dagdeel, een dag of voor een weekend huren. Er komt immers een uitbouw met een keuken, een berging, toiletten enz. Fuiven kunnen er niet meer doorgaan.

Trage weg De dorpsraad is vragende partij voor veilige trage wegen. Men denkt hardop aan een verbinding tussen de veilingsite en de brouwerijsite. De dorpsraad plaatste die verbinding al op de agenda toen het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GEM) vorm kreeg. Deze vraag is voor het bestuur “een moeilijke”, ook al staat men er 100% achter en wil men alles in het werk stellen om die verbinding te realiseren. Maar om een verbinding van de Meerleseweg, richting Frankenberg en verder tot het Looi mogelijk te maken, moet er een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de achterliggende grond gemaakt worden. Concreet wordt dat een werk van lange adem, tenzij men kan rekenen op de goodwill van de eigenaars.

Vrachtwagensluis Het onder controle brengen van het zwaar doorgaand verkeer is een lang verhaal dat in dit blad al aan bod kwam (DHM 411). Het systeem leek eenvoudig. Een camera in Meer bij de melkerij, een tweede in Hoogstraten. Een vrachtwagen die die afstand aflegt wordt beboet als hij niet in de centra moet zijn. Firma’s konden wel uitzonderingen aanvragen voor wagens die regelmatig in

Het heeft lang geduurd en was voor vzw Klooster Meer administratief vaak een lijdensweg. Maar nu is er geen weg terug en wordt er stevig gewerkt op de kloostersite. die zone moesten laden of lossen. En precies daar loopt het uit de hand. Op die ‘white list’ stonden al vlug meer dan 3.600 nummerplaten. Kortom: een maat voor (weinig of) niets.

zone, omdat vrachtwagens die van Meerle komen nog naar de autoweg moeten kunnen.

Men schakelde daarom over op een vrachtwagenluwe zone met tonnagebeperking en manuele controles. Voorlopig nog zonder boetes, maar die komen er wel aan. Na veertien dagen testcontrole blijkt dat 40% van de gecontroleerde vrachtwagens niet in Meer, Minderhout of Hoogstraten moet zijn. De politie blijft controleren en binnen afzienbare tijd beboeten. De camera’s die er al staan, worden gebruikt voor nummerplaatcontrole. Een handig instrument om bijvoorbeeld voertuigen te detecteren die gestolen zijn of bij een diefstal betrokken waren. De John Lijsenstraat valt net buiten de autoluwe

De John Lijsenstraat komt opnieuw aan bod in een toelichting van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) in verband met het rooien van bomen en de aanpak van die straat. AWV stuurde daarvoor Sep Van Dijck, die de situatie goed kent ook al is hij niet van Meer maar van Peer. Het wegdek is over de volledige lengte van 3 km, tussen het kruispunt van Hoogeinde en Nederland in zeer slechte staat. Daarom wordt de rijweg vernieuwd met twee lagen asfalt, nadat de oude toplaag verwijderd is.

Bomen vellen

Tot zo ver geen probleem, ware het niet dat er een aantal bomen moeten sneuvelen en dat roept veel vragen op. Alles heeft te maken met de te beperkte doorrijruimte, de breedte van de weg dus. De bomen staan zo dicht bij de rijweg dat twee vrachtwagens elkaar haast niet kunnen kruisen. De man van Peer geeft toe dat een smalle weg een vertragend effect heeft, maar te smal is te smal. In eerste instantie verdwijnen er 24 eikenbomen tussen Hoogeinde en de Zundertstraat. In het voorjaar 2021 worden die vervangen door evenveel lindebomen. Op termijn worden ook de nog resterende bomen vervangen, maar dat is blijkbaar administratief nog niet in orde.

De John Lijsenstraat is te smal. Vrachtwagens kunnen elkaar amper kruisen. Op termijn moeten worden alle eiken er gerooid en vervangen door lindenbomen.

48

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De werken starten eind april. Het verwijderen van de bomen duurt 5 kalenderdagen. De asfaltwerken duren ook 5 dagen voor de zone Hoogeinde tot de E19 en evenveel dagen voor de zone tot de Nederlandse grens. Op bepaalde dagen zullen bewoners niet met hun wagen tot bij hun woning geraken. AWV verzekert dat men hierover goed zal communiceren met de aangelanden. (Voor info AWV district Vosselaar 014 47 30 00)


MEER

Vragenronde Na de pauze stelden tien verenigingen hun werking en hun programma voor 2020 voor. Daarna werden de schriftelijk gestelde vragen van de aanwezigen beantwoord. We noteerden voor u de belangrijkste. Het stadsbestuur bestelde 11 zogenaamde smileys, die de automobilisten moeten aanzetten om hun snelheid aan te passen. Daarvan komen er twee in Meer, telkens bij het binnekomen van de dorpskern. Men beraadt zich over de toekomst van de huidige bibliotheek, een als monument beschermd gebouw, na de verhuis naar het klooster. Het wordt wellicht erfpacht of verkoop. Het bestuur deelt de bezorgdheid van de inwoners van Meer in verband met de mogelijke bouw van een biogascentrale langs de John Lijsenstraat. De stad gaf een negatief advies, maar de firma ging in beroep bij de Bestendige deputatie van de provincie en haalde daar haar gelijk.

Daarop is het bestuur in hoger beroep gegaan bij de Raad voor vergunningsbetwistingen. Nu is het wachten op hun uitspraak. Maar om te voorkomen dat daar ooit dergelijke bedrijven komen, moet er een Ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt worden Het voetpad bij de vroegere Spar is wel erg smal. De beslissing moet nog genomen, maar het bestuur denkt er aan om het voetpad daar drastisch te verbreden, ten koste van een aantal parkeerplaatsen. Bij de Mosten zijn verschillende partners betrokken, men stelt zich de vraag of een masterplan De Mosten niet handig zou zijn. Schepen Arnold Wittenberg bevestigt dat er sinds 2015 zo’n masterplan bestaat en dat dit bestuur daar de meest zinvolle zaken van uitvoert. Als voorbeeld vermeldt hij dat men wil overgaan naar eenvormige speeltoestellen. Men wil de speeltuigen ook een betere plaats geven. Nu staan er bijvoorbeeld speeltuigen voor de kleinste kinderen ver van de cafetaria. Die wil men verplaatsen zodat ze ook beter bruikbaar zijn in de

maanden dat er niet gezwommen wordt. Op de vraag om de fietsstraat van de Donckstraat door te trekken tot de schoolpoort,ot de school, antwoordt schepen Faye Van Impe dat men werkt aan een globaal plan waarin het kruispunt met het Lak opgenomen is. Het is echter wachten op een beheersplan dat men van het Agentschap Onroerend Erfgoed (monumentenzorg) moet opmaken voor de Donckstraat en de omgeving van de kerk. Verder vernemen we nog dat er digitale informatieborden komen die de huidige banners zullen vervangen. Ze komen uiteraard op verkeersveilige plaatsen. Ondertussen is het al laat geworden, waardoor er van cafégesprekken met de schepenen niet veel in huis komt. Spijtig. Maar ondanks deze beginnersfout was de nieuwe formule van dorpsraad alleszins boeiender dan de voorgaande jaren. (fh)

Bontenavond met “De gouden LP” MEER - De ¨Magische Knots¨, ¨De erfenis van baron Bary van Haus Gelmels¨, .... wie kent ze nog de bontenavonden van de Mussenakker? En dan nu, na heel wat jaren afwezigheid, wordt de eerste hand gelegd aan een nieuwe editie. Dit keer wordt het “De Gouden LP”, een zelfgeschreven stuk dat op 24 en 25 april en 1 en 2 mei wordt gespeeld in Zaal voor Kunst & Volk in Meer. Elke jeugdvereniging heeft haar eigen tradities. Heel wat oud-leden van de Mussenakker die in ‘hunnen tijd’ hun eigen bonte avonden op poten

hebben gezet, zullen er met mooie herinneringen aan terug denken. Enkele huidige Mussen, die al langer de acteermicrobe te pakken hebben, willen de bonte avond nieuw leven inblazen.

Broers Zoals de traditie dat wil, gaat het om een zelfgeschreven toneelstuk dat men vertolkt met eigen leden. Gelukkig was het al snel duidelijk dat veel leden het zagen zitten om hun acteertalent voor de eerste keer te tonen. De broers Wout en Harm De Gruyter namen de rol van schrijver op zich en zullen ook zelf mee acteren. Met “De Gouden LP” zijn zij de derde Mussen-

akkergeneratie die een eigen bonte avond op poten zet. In het verhaal volgen we een groep vrienden op hun queeste door Hoogstraten, die ervoor moeten zorgen dat hun favoriete jeugdhuis niet ten onder zal gaan. De eerste lezing van de bonte avond vond plaats in de Mussenakker zelf, hoe kan het ook anders. Maar de opvoering vindt plaats in zaal voor Kunst en Volk. En dat is nieuw, waarmee dus al meteen geschiedenis geschreven wordt! Wij zijn alvast benieuwd naar het vervolg… Er zijn opvoeringen op 24-25 april en 1-2 mei. De ticketverkoop loopt via www.theidebloempje.be. (ma)

OPGELET: MOGELIJK GAAN SOMMIGE AANGEKONDIGDE ACTIVITEITEN NIET DOOR WEGENS HET CORONAVIRUS DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

49


MEER

Chiroweekend voor jong en ouder MEER - In het weekend van 3, 4 en 5 april heeft het befaamde Chiroweekend van Chiro Meer plaats. Drie dagen lang zijn er activiteiten voor jong en oud. Er is een Bingoavond met tal van mooie prijzen, een kindernamiddag met speelplezier voor de jongsten, de enig echte ‘Frisco in den Discofuif’ voor de uitgaande jeugd, er is eetgelegenheid en traditioneel een spannende spektakelnamiddag.

Van bingo tot frisco’s Beginnen doet men op vrijdag met de bingoavond. De inkom bedraagt 6 euro. Hiervoor krijg je een bingokaart om het finalespel te spelen. De hoofdprijs is een weekendje ergens in Europa voor twee personen. Voor de liefhebbers worden er ook zware bieren geserveerd. Je kan dus ook gewoon gezellig iets komen drinken. De jongsten komen op zaterdag aan hun trekken

op de kindernamiddag met spel en plezier voor alle lagereschoolkinderen, die zoals steeds wordt afgesloten met een kinderfuif in de tent. Nadien maken zij op zaterdagavond plaats voor de iets grotere jeugd op Frisco in den Disco. De dj’s Rubenski, dj Jenz, dj Hikant en Studio Vibe verzorgen de muziek op deze fuif, waar ook dit jaar weer lekkere frisco’s te verkrijgen zijn. VVK is verkrijgbaar bij leiding, aspiranten en keti’s.

Frieten en hindernissen Zondagochtend wordt de fuiftent omgedoopt tot eetzaal. Vanaf 11.30 uur kan de eerste shift genieten van stoofvlees of vidé met frietjes en groenten. De tweede shift kan aanschuiven om 13 uur. De prijs voor deze feestmaaltijd bedraagt 15 euro (kinderen 10 euro) inclusief dessert met de keuze tussen chocomousse of rijstpap. In-

schrijven kan via www.chiromeer.be. Waarna het hoog tijd is voor het startsein van de Spektakelnamiddag. Hierin strijden verschillende teams van elk vijf personen door het hindernissenparcours zo snel mogelijk af te leggen. Ook voor de omstaanders en supporters is spektakel gegarandeerd! Voor meer info over het Chiroweekend en reserveringen kan je altijd terecht op de website www.chiromeer.be. (fh)

Nieuwe studio voor radio Valencia MEER - Op 29 februari opende radio Valencia haar nieuwe studio aan het Gaarshof in Meer, in aanwezigheid van schepen Arnold Wittenberg. Er werd een tiental dagen gewerkt om de studio uitzendklaar te hebben. Radio Valencia geniet ruime bekendheid als nederlandstalige muziekzender. Zowel bekende als minder bekende artiesten zijn er al te gast geweest. 39 jaar geleden begon de zender tussen pot en pint, al die jaren bleef het laagdrempelig. Zo kunnen verenigingen er gratis hun activiteiten laten omroepen. Radio Valencia is te beluisteren op 105 fm en sinds 24 januari 2018 ook op 105.8 fm Hoogstraten. Valencia kijkt al volop uit naar het 40jarig jubileum op 21 januari 2021. (ma/fh)

Het voltallige bestuur en de schepen van cultuur in de gloednieuwe studio van radio Valencia: Staf Lauryssen, Jim Nuiten, Christiaan Boeren, Jef Pluym, Maria Lauryssen, Monique Lauryssen, John Lauryssen, Guy Verheyen, Jan Pluym, Ron Schalc en Arnold Wittenberg.

Bingoplezier met Samana MEER - Op woensdag 26 februari namen zo’n 60 enthousiastelingen deel aan de bingonamiddag van Samana Meer. Jos Sterkens deed het woord in naam van de voorzitter. Daarna leidde hij samen met Marcel Oomen het spelgedeelte. Na vier spelronden werden de deelnemers getrakteerd op broodjes met koffie of thee. Niet dan blije gezichten bij het afscheid en meteen een uitnodiging voor het paasfeest op 22 april. (fh) Jos Sterkens en Marcel Oomen, de spelleiders van dienst

50

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEER

KWB Meer organiseert garageverkoop MEER - KWB Meer pakt uit met een garageverkoop op zondag 26 april van 9 tot 16 uur. Een prima gelegenheid om met een opgeruimde zolder of garage de lente in te gaan. Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot 12 april bij Miriam Gommers, Meerleseweg 25a, tel. 03 315 94 79, paul.rombouts@skynet.be of Roger Embrechts Lokbosstraat 16, tel 03 315.02.98, roger.embrechts@telenet.be. Deelname kost 3 euro voor leden en 5 euro voor nietleden. De KWB zorgt voor de nodige promotie. Deelnemers ontvangen een week op voorhand een brief met alle uitleg en materiaal. (fh)

MEERLE

Ook in Meerle een garageverkoop MEERLE - Er moet ergens iemand zijn die een officiële startdatum voor het garageverkoopseizoen vastlegt. Zoals de collega’s uit andere deeldorpen organiseert KWB-Meerle een garageverkoop en dat al voor de 14de keer. Zondag 19 april tussen 9 en 16 uur is er andermaal de kans om oude spullen aan de man te brengen. Vooraf inschrijven is verplicht, maar misschien kan het nog net. Geef snel een bericht aan Stan Verschueren, Chaamseweg 43, tel. 03/315.01.54 of Edwin Schapendonk, Kerkstraat 29, tel. 03/315.44.59 - E-mail: kwbmeerle@gmail.com. Overschrijving kan op rekeningnummer BE71 7875 5002 9769 van KWB Meerle, met vermelding van uw naam en garageverkoop. Uw inschrijving is pas definitief na betaling! Natuurlijk kan je die zondag ook gewoon de garages aflopen om een koopje te doen, misschien

dat hebbeding op de kop te tikken waar je al lang naar zocht of gewoon iets tegenkomen dat je voor die prijs echt niet kan laten liggen. Aan de infostand op het Gemeenteplein vind je gratis een deelnemerslijst met stratenplan van Meerle. (jaf)

Den Dorpel huldigt nieuw lokaal feestelijk in MEERLE - Bijna 12 jaar na de oprichting van het Meerlese jeugdhuis Den Dorpel mocht het jeugdhuis eindelijk zijn eigen stek officieel in gebruik nemen. Na de overhandiging van de sleutel in januari, werd er hard gewerkt aan de inrichting. Het resultaat mag gezien worden.

Antiek- en Vlooienmarkt MEER - In de refter van de lagere school, Terbeeksestraat 6 organiseert fanfare “De Eendracht” tijdens het paasweekend een antiek- en vlooienmarkt.

Het jeugdhuis beschikt voortaan over een mooi ingericht lokaal, met de mogelijkheid om de gemeenschappelijk zaal te gebruiken voor ruimere activiteiten. In de zomer is er ruimte om een terras te zetten voor de voordeur, op de speelplaats van de voormalige school. Op vrijdag 21 februari was er een openingsreceptie voor genodigden. Op zaterdag 22 februari was iedereen van het dorp en erbuiten welkom om er een pintje te komen pakken. (jaf)

Het huidige bestuur op de trap naar de mezzanine in het nieuwe lokaal

Op zaterdag 11 april van 14 tot 18 uur en op zondag 12 april van 9 tot 12 uur is er gelegenheid om al wat verkocht wordt te bezichtigen. Geprijsde voorwerpen worden dan ook al te koop aangeboden. Op zondag 12 april om 13.30 uur volgt de verkoop per opbod van alle stukken die vooraf genummerd werden. Alles gaat onder de hamer, het is een plezier om de biedingen en de verkopen te zien verlopen. Heeft u nog materiaal voor de vlooienmarkt? Laat het dan weten aan Frans Van Bladel (tel. 0473 13 96 18), Louis Sterkens (03 315 00 96), Jos Oomen (03 315 93 53) of Peter Stes (0496 18 03 72). (fh)

Een gelukkige voorzitter Lars Van Bavel hield een korte officiële openingsspeech, waarin hij in naam van alle leden iedereen dankte die geholpen had om dit mooie project tot een goed einde te brengen. De Meerlese jongeren zullen er lang geniet van hebben. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

51


MEERLE

FC Staminee wint dorpsquiz

An apple a day…

FC Staminee mag de wisselbeker De Klimtoren een jaartje op de kast zetten! MEERLE - Geluiden, filmpjes , droedels, vragen allerhande, een bomvolle parochiezaal... het was weer quiztijd in Meerle. Op het einde was FC Staminee met 145 punten de winnaar van deze quiz georganiseerd door het Oudercomité van De Klimtoren. Landelijke Gilde en In de Gloria werden respecievelijk 2e en 3e, allebei met 131 punten. De Mol en Heimeulenstraat werden 4e en 5e, beiden met 126 punten. (jaf)

MEERLE - …. keeps the doctor away! (Een appel per dag houdt de dokter weg). Aan de leden van de Turnkring ’t Zolderke zal het niet gelegen hebben. Op zaterdag 15 februari gingen ze op pad met de koffer en de handen vol appels. Als het spreekwoord klopt, zullen de dokters in Meerle de weken erna heel wat minder werk gehad hebben. De kas van de turnkring daarentegen, die was weer wat aangevuld. (jaf)

Boekhouding en administratie B.T.W.- advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijziging van vennootschappen Advies sociale wetgeving Ondernemingsnr. 0438.340.229

Van Aertselaarstraat 25a - bus 1

tel. 03.235.03.23

-

NIEUW ADRE S

2320 Hoogstraten

gsm. 0478.32.76.35

www.profisk.be - info@profisk.be Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN Zeg maar hoe je zitten wil

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 52

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.kempimeubel.be


MEERLE

Kindercarnaval MEERLE - Op de laatste dag voor de Krokusvakantie organiseerde de Gezinsbond-Meerle Meersel-Dreef een heuse carnavalsfuif. Alle kinderen uit Meerle en Meersel-Dreef werden hier-

voor uitgenodigd, dus ook de dorpsgenootjes die op andere scholen zitten. Recht na schooltijd mochten de jongsten de vloer op. Samen trokken ze naar de parochie-

Nooit te oud om soloslim te spelen

zaal. Nadien mochten de jongeren van de lagere school gaan feesten. En dat deden ze volop. Want jong geleerd, is oud gefeest… (jaf)

Piet Goetschalckx geeft 100 keer bloed

MEERLE - De 101-jarige Jan Huybrechts uit Meerle (midden op de foto) speelde op 23 februari een soloslim ten huize van Jan Mertens, Groot Eyssel. Medespelers waren Julia Verbreuken en Marc De Backker uit Hoogstraten. Kaarten is nog altijd de grootste hobby van de eeuweling, waarvoor hij vaak terecht kan bij OKRA-Meerle. (fh)

Bloemschikken op een bord MEERLE - Op woensdag 22 april om 13.30 uur is er een nieuwe les bloemschikken van LDC Stede Akkers in de refter van De Klimtoren. Iedereen mag deelnemen. De kostprijs bedraagt 12 euro (incl. materiaal en consumptie). Inschrijven kan tot 15 april. Er wordt gevraagd om een rond plat bord van ongeveer 35 cm doorsnede mee te brengen. (fh)

MEERLE - Op maandag 9 maart kwam Piet Goetschalckx voor de 100e keer bloed geven, een geweldige prestatie. Het Rode Kruis bedacht hem daarvoor met een lekkere flesje en de gepaste wensen “Bedankt Piet voor jouw zorg voor een ander en het voorbeeld dat je stelt. Jij bent een held!” We sluiten ons daar graag bij aan. (jaf) DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

53


MEERSEL-DREEF

De weg van idee via besluitvorming naar uitvoering is lang

De kruimels op de Dreefse grond MEERSEL-DREEF - Na Meerle en Meer was het dorpsraadcafé in zaal De Zevenster op dinsdag 10 maart het derde op rij. De technologie maakt verder zijn intrede, voorafgaandelijke contacten tussen stad en dorpsraad maakten dat de ongeveer 60 toehoorders veel informatie in woord en beeld kregen. Schepenen Michel Jansen en Katrien Brosens waren verontschuldigd wegens ziekte. Nieuwbakken voorzitter Rens van Rijckevorsel mocht de aftrap nemen en deed dat met de nodige bravoure. Zijn voorganger Jos Huybrechts mocht voor de 27 jarige inzet felicitaties en een kleine attentie in ontvangst nemen vanwege dorpsraad en het college, onder applaus van het publiek. Het is wel heel bijzonder dat iemand zo’n lange periode zich zo onzelfzuchtig heeft ingezet voor Meersel-Dreef.

Opzet Drevenier en communicatieverantwoordelijke Guy Muësen was moderator van dienst. Ook de nieuwe wijkagent Bart Adriaensen kon zichzelf even voorstellen, hij maakt zich sterk dat hij ook te voet en per fiets in het dorp zal passeren. U mag hem steeds aanspreken om hem te bevragen of te informeren. Het nieuwe opzet biedt dialoog en dynamiek, geeft minder algemene informatie maar richt zich specifiek naar het betreffende deeldorp. Samen nadenken vanuit mogelijkheden, met duidelijkheid in detail. De dorpsraad bepaalt in overleg met het stadsbestuur welke thema’s van en voor Dreefse leefgemeenschap aan bod komen. Niet alle schriftelijke vragen worden ter plaatse besproken, ze krijgen wel allemaal een individueel antwoord. Via het meldingsformulier kan je nog altijd vragen aan het stadbestuur stellen, je kon een schepen ook rechtstreeks aanspreken na afloop van de vergadering, dit keer aan de bar onder het genot van een drankje.

dienen het meldingsplan of ‘vraag of melding’ op de gemeentelijke website.

Vijfjarenplan Het stadsbestuur geeft tekst en uitleg over een duurzame stad en gemeenschap waar het goed is om te wonen. De verkeersleefbaarheid wordt verhoogd, specifiek door de aanleg van een fietspad HoogeindMeersel. De dominantie van de auto in ruimtegebruik en als vervoersmiddel moet doorbroken worden, zo is er de schoolstraat met herinrichting van de schoolomgeving aan ’t Dreefke. Er wordt ingezet op minder afval, onder meer door het verlengen van de actie Proper Hoogstraten op zaterdag 25 april, met een blijvende inzet op aanpak zwerfvuil. Er werden in MD in totaal 12 sluikstorters betrapt. In een goed zorgbeleid zijn er ontmoetingsmomenten voor buurtbewoners. Daarom is er Goei Geburen - Koffiekrant elke vrijdagochtend in de Zevenster onder leiding van Els Hendrickx. Verder worden er bejaardenwoningen voorzien in Meersel-Dreef (Capuciene Bosschen), assistentiewoningen en zorgverlenende diensten in het nog te bouwen complex ’t Gastenhuys in Hoogstraten.

Website De dorpsraad van Meersel-Dreef creëerde een eigen website. Op dorpsraad.meersel-dreef.be krijg je updates het gehele jaar door, over prioriteiten maar ook over losse actiepunten en actualiteit. Als bezoeker zie je welke activiteiten er in het dorp plaatsvinden, de verenigingen kunnen de agenda delen. Verder is er ook de ‘smoelenboek’ waarin de leden van de dorpsraad zijn opgenomen. Ook is de jaarlijkse Stuw on-line te lezen en kan je jezelf aanmelden om op de hoogte te worden gehouden. Het is geen chat-kanaal noch een instrument voor persoonlijke belangen, daarvoor

54

Voorzitter Rens van Rijckevorsel

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Het vrijetijdsbeleid ondersteunt verenigingen en verbindt mensen. Daartoe is er o.m. een digitaal evenementenloket, de geherstructureerde uitleendienst. Met het aangepaste reglement zalen voor socio-culturele infrastructuur zou ook zaal De Zevenster in aanmerking kunnen. De kwantiteit en de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater en van de bodem worden bewaakt en verbeterd, onder meer door rioleringswerken. Hierbij wordt verwezen naar de Meerselse Bergen, Meersel, Watermolenweg en Heieinde. In het kader van een participatieve en inclusieve besluitvorming, worden de dorpsraden versterkt. Een warme en veilige samenleving is het doel, met een nieuwe brandweerkazerne op een gunstigere locatie voor een snellere en efficiëntere hulpverlening naar het noorden, met 13 extra beroepsbrandweermannen, met twee ambulances i.p.v. één, met 24/24 permanentie van ambulanciers. Elke deelgemeente krijgt zes jaar lang 2.000 euro om het eigen dorp aangenamer te maken tijdens de eindejaarsperiode, een project daarvoor moet voor 31 mei ingediend zijn. Wie een


MEERSEL-DREEF groter project wil financieren, kan de 12.000 euro in een keer opvragen. Samengevat: tot zover de goednieuwsshow van het stadsbestuur met wat in Meersel-Dreef verwezenlijkt wordt. Moet er nog zand zijn, jazeker, leest u verder, naar de prioriteiten van de dorpsraad zelf.

Riolering en fietspad Meersel De aanleg van riolering in het villa park Meerselse bergen en langs Meersel-Heieinde, haar zijwegen en ook de Watermolenweg, met aanvullend de aanleg van fietspaden richting De Mosten blijkt een hele boterham te zijn. Er is een overlapping van boven- en ondergrondse werken met twee subsidiërende overheden (Provincie, VMM), drie opdrachtgevers (stad, Pidpa, Aquafin), twee studiebureaus (Antea en Sweco) er een nieuw Vlaamse decreet gemeentewegen. De verschillende werken opsplitsen is niet van toepassing omdat de financiële middelen en subsidies efficiënt moeten aangewend worden. Ondertussen zijn er via de I.O.K. volop besprekingen aan de gang voor grondverwervingen, in het bijzonder in het villapark. De bewoners-inwijkelingen hiervan staan niet allemaal op de eerste rij om mee te werken. Om het in de woorden van hun Nederlandse voetballegende J.C. te zeggen: elk nadeel heeft zijn voordeel, dus doorwerken met die grondverwervingen, de eigenaars wisten er allemaal van dat dit vroeg of laat zou gebeuren. Nutsleidingen moeten verder worden verplaatst in functie van de aan te leggen fietspaden, luchtleidingen moeten ondergronds worden gebracht. De taakverdeling tussen studiebureaus, de opmeting van de projectzone en voorontwerp rioleringen voor indiening van de subsidiedossiers staan nog dit jaar in de steigers. Daarna volgen in 2022-2023-2024 achtereenvolgens de omgevingsvergunning, opmaak en goedkeuring aanbesteding dossiers, de aanbestedingsprocedure met subsidieaanvraag fietspad en voorbereidingen door de nutsbedrijven. In januari 2024 zullen de kranen en bulldozers in het straatbeeld verschijnen voor ongeveer twee jaren. Totale kosten: 10.000.000 euro waarvan 2.500.000 euro voor de stad. Omdat subsidies gegarandeerd zijn tot 2022, mag er in dit dossier niet getalmd worden.

GSM bereikbaarheid Nog zo’n item dat al jaren meegaat. Sommige delen van ons dorp hebben slechts een dekkingsgraad van <60 % en dat is te laag voor een goede en functionele bereikbaarheid, ook voor noodnummers. Ook Wortel kent dit probleem. De zendmasten in Meerle en Meer bereiken MD onvoldoende.

Jos Huybrechts kreeg ook van burgemeester Van Aperen felicitaties voor zijn jarenlange inzet. Er is een gesprek geweest met ‘Brussel’ waarbij verschillende vragen gesteld moeten worden: is 5G schadelijk voor de gezondheid? welke telecommaatschappij is bereid om mee te werken? Wat zegt de Europese verordening? Er zijn gesprekken met de Belgische telecomregulator, maar antwoorden zijn er nog altijd niet.

Fietspad Klein Eyssel Alle deeldorpen moeten met een degelijk fietspad met elkaar in contact staan, maar MeerselDreef hinkt hierbij achterop. Een fietspad naar Meer via De Mosten is in voorbereiding, dat ziet er dus na jaren van wachten toch veelbelovend uit. Maar we mogen het vel van de beer niet verkopen zolang het beest niet geschoten is. Met Meerle is het een heel ander verhaal: Klein Eyssel ligt grotendeels in Meersel-Dreef en deels in Meerle en een fietsverbinding van het centrum van Meersel-Dreef naar het fietspad op het kruispunt Strijbeek/Strijbeekseweg is een zwarte vlek. Ook de politie adviseert hier een fietspad. In het verleden was altijd het argument dat de (beschermde) kleine pimpernel op de berm groeide, maar dit is blijkbaar niet meer het geval. Als excuus geldt dit niet langer. Het wegdek is er bovendien in slechte staat met ettelijke opgelapte stukken, niet echt fietsvriendelijk en -veilig dus. Een veilig fietspad via de Markweg is een optie, maar niet iedereen (en zeker niet in de donkere herfst- en wintermaanden) zit te wachten om vanaf Strijbeek richting Meerle te fietsen door het bos. Het college is pertinent: het gevraagde fietspad staat niet in het meerjarenplan dus gaat het er niet komen. M.i. neemt het college hierbij een fout standpunt in.

Seniorenwoningen Els Hendrickx geeft tekst en uitleg: in de Jan de Wysestraat staan er momenteel vijf seniorenwoningen, waarvan de inwoners goed voor elkaar zorgen. Zijzelf noemen de woningen ‘huisjes weltevree’. Maar er kunnen er nog bijkomen, want momenteel staan 9 mensen op de wachtrij, waarvan 7 met een positief antwoord bij navraag. Vreemd toch dat de gemeente ondertussen gronden in de Capuciene Bosschen verkocht heeft aan de I.O.K. Een combinatie seniorenwoning (gelijkvloers) en jongerenwoning (verdieping) zou optimaal zijn. Schepen Roger Van Aperen meldt hierbij dat er in 2021 een omgevingsvergunning zou volgen en dat er in 2022 gebouwd kan worden. De schepen antwoordt ook dat de IOK de gronden aan derden kan verkopen, maar niet aan een projectontwikkelaar, want dan daar een stokje voor gestoken gaat worden. Ook de rechtstreekse fiets/voetverbinding tussen Jan de Wysestraat en de St. Annastraat/Dreef komt ter sprake. Dit is allemaal te bespreken en ter plaatse na te zien.

Ambulance Sommige prioriteiten slepen jaren aan of blijven zelfs onvervuld. Over het ambulanceverkeer blijven er verschillende debatpunten. Het begint al met de ontoereikende mobiele bereikbaarheid van het dorp waar aan gewerkt wordt, maar voorlopig gaat die voor iedereen te traag. Bij 112 kom je soms terecht bij de Nederlandse hulpdiensten, die wel onmiddellijk kunnen doorschakelen naar de Belgische hulpdiensten zodat er weinig tijdverlies is. Het tijdstip van aanrijden van een ambulance is soms 40 min. na oproep; bij levensbedreigende DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

55


MEERSEL-DREEF situaties is dit veel te traag. Ook is het de MUGarts die de keuze van het ziekenhuis bepaalt. Soms is dat ook nog eens een kwestie van verzekering. Waarom is de ambulance dienst niet grensoverschrijdend? Er zijn vooruitzichten, zegt burgemeester Van Aperen, er is een akkoord tussen België en Nederland, alleen de uitvoering ervan is nog niet aan de orde. Volgens de Federale Overheidsdienst ‘Gezondheid’ heeft dit geen absolute prioriteit. Het Belgisch-Nederlands Grensoverleg (BENEGO) tussen gemeenten ten noorden van Antwerpen en ten zuiden van Breda bespreekt dit probleem, maar het moet federaal worden opgelost. Voor Hulpverleningszone Taxandria komt de brandweer op de eerste plaats en de ambulancedienst op de tweede plaats. De burgermeester raadt de Dreveniers aan om mee te werken aan EVapp, een oproepsysteem dat bij een noodgeval zoals een hartaanval, vrijwilligers mobiliseert, die een opleiding reanimeren en defibrilleren hebben gevolgd. Het Rode Kruis geeft jaarlijks tweemaal een cursus hiervoor, de aankondiging hiervan gebeurt via de geëigende kanalen van de stad. Een Drevenier die zelf in de zorg werkzaam is, zegt het onomwonden: bij hart of hersenen kan je niet wachten, want dan ben je te laat. Dat is zonder meer de nagel op de kop slaan. Hij oppert dat er vroeg of laat wel eens een proces zou kunnen opgestart worden tegen welke instantie dan ook, omdat de nodige zorg wordt onthouden wegens het uitblijven van een grensoverschrijdend akkoord. De burgermeester zegt toe dat hij “druk” zal zetten en hogerop zal gaan, verder dan de huidige verantwoordelijke inspecteur. In de provincie Limburg zou wel grensoverschrijdend gewerkt kunnen worden, er zal verder worden gekeken waar Abraham deze mosterd vandaan heeft.

Richtingborden naar Meersel-Dreef ontbreken vaak, zoals hier in Meerdorp.

School-Straten Veronique Aernouts, sinds 1 oktober halftijds in dienst als project medewerkster School-Straten, geeft tekst en uitleg. Sinds drie jaar bestaat School-Straten en na Minderhout, Meer en Spijker, staat de schoolomgeving van ’t Dreefke op de planning. Er wordt rekening gehouden met drie invalshoeken: meer ruimte voor kinderen aan de schoolpoort, het SAVE-charter (Samen Actief voor Veilig Verkeer) van ouders van verongelukte kinderen, en Kempen 2030 voor minder CO2 uitstoot. Belangrijk is dat er meer en betere bewegingsvrijheid voor kinderen is in de schoolomgeving, met als doelstelling dat kinderen stappen en trappen naar hun school. Hierbij moet iedereen betrokken worden. Op de website van de stad is er een stand van zaken met bijbehorende filmpje, zie hiervoor:

https://www.hoogstraten.be/node/3885. Concrete voorstellen van de ouderraad zijn ondanks goede bedoelingen niet altijd ideaal. Het zal ook altijd een inspanning van de ouders vragen, en daar wringt soms wel eens een schoentje. Er wordt gebruikt gemaakt van een stappenplan: 1) wat wil het kind zelf; 2) samen uitdagingen formuleren en oplossingen zoeken; 3) invoeren, testen en evalueren; 4) opstelling geslaagd soms op korte, soms op lange termijn. In ’t Dreefke wordt er na de paasvakantie gestart met fases 1 en 2 en vanaf schooljaar 2020-2021 volgen dan fases 3 en 4. Een stijging van het aantal fietsende schoolkinderen en hun ouders zal moeten blijken na uitvoering van de veranderingen.

Verkeersveiligheid Er wordt te snel gereden op de parallelwegen Meersel-Heieinde en Dreef en bijkomend is er te veel sluipverkeer, vooral over Meersel en Heieinde, omdat vrachtverkeer in de Mosten van de E19 afgaat en zo binnendoor naar Ulvenhout rijdt om de files bij knooppunt Galder te ontwijken. Zie ook Straat van de Maand Heieinde editie DHM februari 2020. Zolang dit niet verboden wordt, kan dit verkeer niet tegengehouden worden. Een tonnagebeperking bij afrit in De Mosten zou al veel kunnen voorkomen, zoals dit het geval is in de zone Meerle, Meer, Minderhout en Hoogstraten.

Het gevraagde fietspad aan Klein Eyssel staat niet in het meerjarenplan, dus gaat het er volgens het college ook niet komen.

56

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ook de schoolomgeving wordt als niet veilig bestempeld. Het gaat hier om 20 min. ’s morgens en 20 min. ’s avonds, er gebeurt in de schoolomgeving op korte tijd heel veel. Een ouder vertelt dat hij uit veiligheidsoverwegingen zijn kinderen liever met de auto naar school brengt dan met de fiets. Als dit effectief zo is, dan komt de overheid hier te kort.


MEERSEL-DREEF om herschildering maar is nu bij de heraanleg van de Markweg in zwarte-witte klinkers bestraat. Waarom er nog steeds paaltjes staan in het midden van het zebrapad? Een antwoord bleef uit, de moderator zal het meenemen naar het college. Dat is overigens de enige keer dat deze bemerking op de vergadering werd gemaakt, het college zelf had zijn lessen van vorig jaar wel geleerd. Het O.L.V. kapelletje bij Paterswiel heeft een dringende restauratie nodig. Er is een dossier opgestart maar het is onduidelijk wie (deel)eigenaar is. Het begin is gemaakt, laten we er geen tienjarenplan van maken. De locatie van de glasbollen is recent heraangelegd, zodat voetgangers, kinderwagens en rolstoelgebruikers geen hinder meer ondervinden van opgestuwde tegels.

Carnavalesk enthousiasme van de KLJ, waarvan de werking werd toegelicht door enkele jonge ouders van KLJ-leden. Schepen Faye Van Impe signaleert dat SchoolStraten bij ’t Dreefke mogelijk is (zie hoger). Er zijn vorderingen gemaakt, maar er wordt ook heel veel betrokkenheid gevraagd. Aanwezigen suggereren allerhande verkeersremmers om de snelheid uit het verkeer te halen. Verder signaleert men dat de dorpsborden richting Meersel-Dreef te wensen overlaten, ofwel zijn ontbreken ze ofwel zijn ze in zwart-wit in plaats van de gebruikelijke blauw-witte kleur.

Interview KLJ De K.L.J. bestaat 89 jaar en biedt ontspanning, sport en spel voor de jeugd. Na een periode van hoogconjunctuur, zijn het nu moeilijke tijden voor de jeugdvereniging. Tekst en uitleg werd gegeven door Rachel Van Opstal, Erna Van Opstel en Ellen van Dun, geen leiding maar jonge ouders met een KLJ-hart. Zij geven tekst en uitleg over wat de KLJ is, de

werking ervan, het lokaal vroeger en nu, de verschillende doelgroepen, een overzicht van activiteiten. Ze schetsen het belang van een jeugdvereniging voor ons dorp en de uitdagingen voor de toekomst. Tot slot zijn deze jonge ouders het eens: het is voor iedereen zoeken, maar door de reacties en de steun van veel dorpsgenoten moet, kan en zal de KLJ verder bestaan. Ofwel zoals zij dit zelf beschreven: KLJ begint in jezelf, leeft verder in het dorpsgevoel en is voelbaar ver daarbuiten. Deze verslaggever kan daar niets meer aan toevoegen.

En dan de verwezenlijkingen … De Markweg is heraangelegd en is nu beter geschikt voor de zwakke weggebruiker. Dat de heraanleg veel stof heeft doen opwaaien, is genoegzaam gekend. Het zebrapad Markweg/Dreef vroeg al jaren

De bestrating bij de bushalte aan de ene kant bij de watermolen is heraangelegd en de verlichting van de bushalte aan de andere kant is hersteld, zodat er geen risico’s op valpartijen meer zijn.

Ten slotte … De dorpsraadcafés hebben nog wat groeipijnen, maar het monotone van vorige algemene vergaderingen is hier wel doorbroken. Een 60-tal aanwezigen is niet weinig voor het kleine Meersel-Dreef. Ook verschillende politiekers waren er en luisterden met aandacht naar hun concullega’s. Bovendien bleek niet iedereen op de hoogte, de eigenste Stuw van Meersel-Dreef was blijkbaar niet overal in de juiste brievenbus beland en Info’zine is niet overal uitgereikt wegens een fout bij de verdelingsfirma. (Misschien moeten nog meer inwoners een abonnement op de Hoogstraatse Maand overwegen?) De weg van ideeën via politieke besluitvorming naar uitvoering is lang en onvoorspelbaar. Maar het voorbije jaar zijn er weer enkele kruimels op de Dreefse grond gevallen. (JJ)

Het komt toch voor de bakker… MEERSEL-DREEF - ‘Het komt voor de bakker’, zo sprak de 49-jarige bakker Ton Peeters van Meersel-Dreef. Vanaf begin maart kon je bij hem weer terecht op het aloude adres Dreef 79 onder de nieuwe benaming “Oud huis van den Broek”. Hij bakt ondertussen al meer als 27 jaar de broodjes ter plaatse, maar krijgt nu de kans om op eigen benen verder te gaan en zijn eigen bakkerszaak uit te baten. En bij deze wensen wij hem natuurlijk veel succes. Zoals het spreekwoord zegt: het is beter de bakkers te paard, als de dokters. En al zeker in het eigen dorp... (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

57


MEERSEL-DREEF

Klassiekers in de St Luciakapel MEERSEL-DREEF - Het jaarprogramma van de Sint Lucia kapel omvat verschillende activiteiten. Klassiek is alvast de jaarlijkse Sint Quirinus-viering op zondag 29 maart om 11.30 uur met aansluitend de honden- en paardenwijding én de gelegenheid tot het versterken van de inwendig mens. Het blijft een mooie traditie die de moeite waard is om het eens gezien te hebben. Traditiegetrouw is er op zondag 12 juli om 11.30 uur de Eucharistieviering naar aanleiding van het inzetten van Dreef Kermis. Op zondag 13 december om 14 uur is er de Sint Lucia viering met aansluitend een gezellig samenzijn onder het genot van warme Glühwein of chocolademelk. Fanfare 'Voor Eer en Deugd' zal optredens verzorgen op zaterdag 19 en zondag 20 december, de precieze tijden van de optredens worden later nog bekend gemaakt.

Op dit moment zijn er nog geen tentoonstellingen of exposities vastgelegd. Wie graag gebruik zou willen maken van deze mogelijkheid kan

The best of Songfestival MEERSEL-DREEF / GALDER - Precies één week voor het Eurovisiesongfestival, brengt de fanfare Voor Eer en Deugd op zaterdag 9 mei in totaal 13 favoriete nummers in gemeenschapshuis De Leeuwerik te Galder. Een liedjeskeuze door de jaren heen, met natuurlijk ook de prachtige herkenningstune ‘Te Deum’ van het Eurovisiesongfestival.

zich aanmelden bij Cris Smeekens email c_smeekens@hotmail.com of tel. 03 315 80 58. (JJ)

Relieken van de H. Bernadette

De slogan van het Eurovisiesongfestival 2020 is ‘Open Up’. De fanfare maakt er gebruik van om eenieder uit te nodigen om zich open te stellen voor elkaars meningen, verhalen en natuurlijk voor muziek. In Rotterdam brengt namens België de groep Hooverphonic het nummer “Release me” en namens Nederland Jeangu Macrooy het nummer “Grow”. In het voorprogramma op 9 mei vanaf 19 uur speelt “Voor Eer en Jeugd”. De inkom bedraagt slechts 5 euro. Kaarten via de website www.vooreerendeugd.be of bij een van de (bestuurs-)leden. (JJ)

Geslaagde ontbijtactie

MEERSEL-DREEF - De pastorale eenheid Sint-Franciscus, samen kerk in Hoogstraten en in Rijkevorsel, organiseert de “Relieken van de H.-Bernadette Soubirous uit Lourdes” in Meersel-Dreef. Het programma ziet er als volgt uit: Woensdag 6 mei om 16 uur een gebedsmoment en verering in de kloosterkerk en om 19 uur eucharistieviering met orgelspel en samenzang. Doorlopend mogelijk tot verering van de relieken, vanaf 14 uur.

MEERSEL-DREEF - Op zaterdag 1 februari stonden de ouderraad en de leerkrachten van ’t Dreefke al heel vroeg paraat om meer dan 300 goed gevulde ontbijtpakketten te maken. Zij bezorgden alle deelnemers een heerlijk ontbijt, en willen bij deze iedereen bedanken voor de meer als geslaagde actie. Tot volgend jaar. (JJ)

58

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Donderdag 7 mei om 06.55 uur een eucharistieviering en ochtendgebed met de kloostergemeenschap en om 14 uur pontificale eucharistievering waarin Mgr. Johan Bonny als bisschop van Antwerpen voorgaat. Hiervoor dien je wel online in te schrijven via Kerknet. (JJ)


MINDERHOUT

Dorpsraad nieuwe stijl

Carnaval in lagere school Scharrel MINDERHOUT - Carnaval wordt naar jaarlijkse traditie uitgebreid en uitbundig gevierd in Scharrel, de lagere school van Minderhout. Niet enkel alle leerlingen maar ook de leerkrachten zijn carnavalesk uitgedost en er zijn ook een aantal muzikanten van fanfare De Marckezonen

van de partij. Vanuit de school trekt het bonte gezelschap door de straten van het dorp. Een leuke namiddag, een ervaring voor de jonge deelnemers en een spektakel voor de inwoners van het dorp. (fh)

MINDERHOUT - Ook in Minderhout wordt de formule van de vroegere Algemene vergadering van de dorpsraad aangepast tot Dorpsraadcafé. Dit heeft plaats op donderdag 30 april vanaf 19.45 uur in ’t Markenhof. Op de agenda: 20 uur: De burgemeester of een schepen lichten het stedelijk meerjarenplan toe voor zover het betrekking heeft op Minderhout. 20.20 uur: Verenigingen lichten toe wat ze doen en voor Minderhout betekenen. De eerste keer zullen dat de voetbalvereniging en de KWB zijn. 20.35 uur: Wat leeft er in Minderhout. Diverse vragen over de stand van zaken en prioriteiten. Komen aan bod: het verleggen van het fietspad bij Maes (westzijde van de n-14, n-146); de werkzaamheden aan de Achteraard; het onderzoek naar een veiliger N-14 tussen de Koestraat en de statie/Tinnenpotstraat in Hoogstraten; het schilderen van oversteekplaatsen in Minderhout op wegen die eigendom zijn van de gemeente; de vrachtwagenluwe zone. Pauze 21.10 uur: Discussie over de veiligheid in de dorpskern en rond de scholen. 21.40 uur: De vragen die voor de vergadering binnengekomen zijn. 22.00 uur: Dorpsraadcafé met een drankje. (fh)

Quiz van de tafeltennisclub MINDERHOUT - Vrijdag 17 april om 20 uur organiseert de Tafeltennisclub Minderhout de tweede editie van de volgens hen gezelligste quiz. In hun lokaal, Schoolstraat 6 kunnen 33 teams van maximum zes personen terecht. Deelnemen kost 20 euro per ploeg. Inschrijven via willemjanotten@hotmail.com. (fh)

Basiscursus Vedic Art MINDERHOUT - Vedic Art toont je, al schilderend, de weg terug naar jezelf. De basisgedachte van Vedic Art is dat alle kennis die je nodig hebt, reeds in jou aanwezig is. Via eenvoudige, speelse oefeningen herinner jij je hoe je schildert en creëert. Je ontdekt de kracht van creati-

viteit en ontmoet je creatieve zelf. Deze ateliers hebben plaats van maandag 20 t.e.m. vrijdag 24 april, telkens om 10 uur bij Invitare, Bredaseweg 32 in Minderhout. Deelname 24 euro. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

59


MINDERHOUT

Begeleiden van leerling autorijders MINDERHOUT - Op donderdag 23 april organiseert KWB Minderhout om 19.30 uur in ’t Markenhof een drie-uur durend vormingsmoment voor (rijbewijs)begeleiders. Zulke vorming is verplicht voor iedereen die een leerling gaat begeleiden tijdens het halen van het rijbewijs. Na afloop krijg je een attest dat 10 jaar geldig is.

Natte voeten MINDERHOUT - Na een (te) droge zomer heeft de natuur zich op dit moment blijkbaar hersteld. Overal staat het water op haast ongeziene hoogte en gelukkig zijn er links en rechts overstromingsgebieden, zoals hier op de

grens tussen België en Nederland, achter de Lage weg in Minderhout, waar het water van de Mark danig buiten zijn oevers is getreden. (fh)

Tijdens de avond krijg je praktische tips om het leer- en oefenproces van je leerling op een veilige en juiste manier aan te pakken. De leerling in kwestie kan deze avond trouwens gratis bezoeken en meteen al wat tips van de expert horen. Inschrijven is verplicht via www.kwb.be/rijbewijs. De prijs is wettelijk vastgesteld op 20 euro. Voor meer informatie kan je terecht bij Jan Meijer, telefoon 03/297 4638. (fh)

Doe d eg chec ratis k-u onlin p e

Uw adviseur voor kredieten & verzekeringen zowel voor particulieren als KMO’s bevoorrechte partner van

Van Huffel Verzekeringen Vrijheid 74 2320 Hoogstraten 03/314.46.10 vanhuffel@dvv.be www.van-huffel.be

60

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

FSMA:14593 A


WORTEL

Dorpsraadcafé over de toekomst van Wortel

Honderd jaar Landelijke Gilde WORTEL - De Landelijk Gilde van Wortel bestaat 100 jaar. De 100ste verjaardag werd op 21 februari gevierd met een heerlijk feestmaal, als het begin van een gezellige ontspannende namiddag. Op dit moment telt de vereniging nog een 50-tal leden. Door het dalend aantal landen tuinbouwers daalt ook het aantal leden, alhoewel in een landelijk dorp iedereen welkom is bij de landelijke gilde. Onder impuls van enkele vooruitstrevende boeren werd in de lente van 1919, dus kort na de

Eerste Wereldoorlog besloten om in Wortel een eigen gilde op te richten. Voordien waren sommigen aangesloten bij de boerengilde van Rijkevorsel. Op 28 juli 1920 had Wortel effectief zijn eigen Landelijke Gilde met Louis Fransen als voorzitter. Helaas ging veel archief, vooral van de eerste jaren, verloren en beschikt men enkel nog over relatief recente verslagen van vergaderingen. (fh)

WORTEL - Op 23 april worden alle inwoners van Wortel uitgenodigd op een voorstelling van de resultaten van een participatietraject over de (ruimtelijke) toekomst van het dorp onder de begeleiding van AR-TUR. Tijdens het Dorpsraadcafé zullen een aantal conclusies en voorstellen geformuleerd worden, die het resultaat zijn van twee vergaderingen van een 45-tal “ambassadeurs” van het dorp. Het eerste aansluitend bij een wandeling door het dorp op 18 januari, een tweede overleg op 12 maart over mogelijk ruimtelijke toekomstscenario’s. Samen met de resultaten van een bevraging van de verenigingen over hun werking en hun noden, stelt AR-TUR nu de resultaten voor. Afspraak op 23 april donderdag 23 april om 20 uur in de refter van de lagere school de Wijsneus. (fh)

Het huidige bestuur van de Landelijke Gilde vandaag met v.l.n.r.: staande Gust Mertens, voorzitter Staf Meulders en ondervoorzitter Lu Adriaensen en verder Stefaan Peeters, Luc Snels, Paul Geens en secretaris Jan Mertens.

Zestigjarigen halen herinneringen op WORTEL - Op zaterdag 11 januari kwamen de 60-jarigen uit Wortel samen in 't Withofke in Minderhout. Het werd een aangename avond vol herinneringen aan hun verblijf op de schoolbanken en zoveel meer. Op de foto v.l.n.r. Vooraan Dirk Verheyden, Monique Hereijgers, Raoul Fransen en Rudi Van Ham. Tweede rij: Jan Swaenen, Lutgard Aernouts, Rita Martens, May De Bruyn, Marie-Louise Van Calster, Harry Snels, Hermans Snoeijs en Staf Sterkens. Derde rij: Stefan Cox, Luc Snels, Jos Quirijnen, Marij Van Haute, Nil Kimpe, Chris Van Bavel, Leo Braspenning en Peter Lauryssen. Achteraan: Marc Pacquee, Jos Vermeiren, Guy Beuls. (fh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

61


WORTEL

Zonovergoten carnavalsstoet WORTEL - Na drie weekends stormweer op rij en veel regen en wind tijdens de opbouw van de feeststent op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari, vreesden de leden van de vzw de ‘Raad van Elf’ het ergste. In 2019 namen ze de organisatie over van de Wortelse Brassband en net toen kon het feest omwille van stormweer niet doorgaan. Nu vreesde men een zelfde scenario. Maar zondag 1 maart waren de vooruitzichten beter en om 9 uur ‘s morgens gaf de burgemeester, bijgestaan door de politie en de brandweer, groen licht. In tegenstelling tot veel andere carnavalstoeten, die een week eerder afgelast werden, mocht er in Wortel wel gefeest worden. De burgemeester kon zich meteen opmaken om rond 13 uur de sleutels van de stad te overhandigen aan prins Kris Geens.

Stoet Daarna trok een stoet van 24 carnavalswagens door het dorp. Onder hen ook een aantal Wortelse wagens, zoals die van de KWB, de KLJ, jeugdhuis ’t Slot en de familiewagen ‘De Biekens’. Na de optocht, veel feestvreugde en evenveel drank, werd carnaval verdergezet in de parochiezaal en in de feesttent op het Vagebondplein. In de parochiezaal voor voornamelijk Wortelse ouders en hun kinderen, in de tent voor het jonge soort. Een kort maar krachtig feest, dat in de parochiezaal eindigde om 20.30 uur en in de feeststent om 12 uur.

Prins Kris Geens bedankt burgemeester Marc Van Aperen nadat hij de sleutels van de stad in ontvangst mocht nemen.

De familie De Bie en hun wagen De Biekes, zo ziet men het graag in Wortel. Niets dan blije gezichten bij de leden van de jonge vzw, nu de kater van hun eerste editie letterlijk en figuurlijk is doorgespoeld. (fh)

De Raad van Elf met v.l.n.r.: Joris Van Den Berghe, Jan Haest, Edwin Denijs, An Van Der Veken, IlliasHaest, prins Kris Geens, Inge Nraspenning, jeugdprins Nina Rombouts, Luc Braspenning, champetter Jos Willekens, Dirk Haest, Robbe Van de Velde, Anne-Jeanne Kailies, Leo Braspenning, Dorien Torfs en vooraan nar Nick Haest.

Kunstproject in slooppand WORTEL - Wortel Kunstkring zoekt kunstenaars in en uit Wortel voor “Afscheid van een Pand” op 16 en 17 mei. De eigenaar van Worteldorp 17gaf de toestemming om afscheid te nemen van dit pand, dat gesloopt gaat worden. Dit gebeurt door een 20-tal kunstenaars bij elkaar te brengen in één expositieruimte. Het huis beschikt over veel kamers, een tuin en enkele koten. Elke kunstenaar gebruikt een (deel van een) ruimte om daar zijn/haar kunst ten toon te stellen, of deze ruimte zo te veranderen dat je je in een andere wereld kunt voelen.

62

Wie roots heeft in Wortel en kunst beoefent - woordkunst, drama, muziek, zang, design, beeldhouwen, tekenen, schilderen, fotografie, toegepaste kunst, dans… kan deelnemen aan het project. Vooraf is er een bezichtiging om een geschikte ruimte te vinden. Omdat er nogal wat opgeruimd moet worden om dit project te realiseren zoekt de Kunstkring ook vrijwilligers om het pand nog één keer toonbaar te maken. Aanmelden voor 5 april via de mail aRtelierwortel@gmail.com. Ook voor meer info kun je daar terecht. (fh)

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


WORTEL

Broers en zussen Vannuffelen samen 750 jaar WORTEL - Tussen 1934 en 1980 woonde de familie Vannuffelen in Wortel, eerst aan de Grote Plaats en vanaf 1938 of 1939 in de kolonie. Sinds 1974 houden de zussen en broers, samen met schoonzussen en -broers, bij het begin van elk jaar een familiereünie. Dit jaar kreeg die op 29 februari een extra feestelijk karakter. De vijf dochters en vijf zonen van Peerke en Roza waren samen precies 750 jaar oud. De familiegeschiedenis leert ons dat stamvader Peerke, afkomstig van Stelen (Geel) in 1934 begint te werken in Wortel-Kolonie. Eerst als vrije werkman, later als “bewaker”. Op 18 augustus 1934 trouwt hij met Roza Cools uit Mortsel. Omdat er in de kolonie nog niet direct een huis beschikbaar is, vestigen zij zich in Wortel aan de Grote Plaats. Daar worden Jos en Willy geboren. Een paar jaar later kunnen ze verhuizen naar een piepklein huizeke in de Kolonie langs de weg naar Staakheuvel, waar Maria en Annie ter wereld komen. Op de familiefoto vooraan v.l.n.r. de zussen Josée (66), Maria (78), Joke (71), Rachel (73) en Annie (78). Hun definitieve stek vinden ze uiteinAchteraan de broers Dré (69), Jos (84), Willy (82), Jul (76) en Marc (72). delijk in het huis op nummer 3 aan “den Boulevard” zoals de weg naar Wortel wordt In de loop der jaren zwermen de kinderen vanuit jaartallen van elk van hen, en als dusdanig relagenoemd. Daar ziet de rest van de bende het lede kolonie uit in verschillende richtingen, de tief. Want als je ook rekening houdt met de venslicht. laatste - Josée - in oktober1980. Na enkele ommaanden, weken, dagen (met inbegrip van zwervingen vinden zes van de tien hun definischrikkeldagen) vanaf de geboortedag van elk tieve bestemming in Merksplas, één trekt naar kind, is op schrikkeldag 29 februari 2020 hun Beerse, één vinden we terug in Ekeren, en één gezamenlijke leeftijd exact 755 jaar. Op 12 februari 1974, op zijn 65ste verjaardag, settelt zich in Westmeerbeek. Jos, de oudste, vergaat vader Peerke met pensioen. Amper enkele blijft sinds zijn definitieve terugkeer in 2002 Een dubbel jubileum als het ware. Onnodig te weken later, op 2 maart 1974 overlijdt moeder na 42 jaar leven en werk in Kongo - in het rustzeggen dat dit jaarlijkse familiefeest meer dan Roza. 11 maanden later, op 28 januari 1975, huis van de Scheutisten in Schilde. gewoon was. Vanaf nu is het aftellen naar 1 volgt vader haar naar de eeuwigheid, beiden veel maart 2025 voor de viering van 800 jaar. Of is te vroeg. Samen zijn ze nu 750 jaar. Dat is de som van de het dan 805? (fh)

Zwermen

bogaerts greenhouse logistics

Samen oogsten we de toekomst! • OUTSIDE SALES ENGINEER

• SOFTWARE ENGINEER

• LEIDINGGEVENDE POEDERCOATING

• 3D-ONTWERPER

• TECHNISCH LASSER

• INSTALLATEUR INDUCTIETRAJECT

• BORDENBOUWER

• SUPPORT ENGINEER

• WERKPLAATSVERANTWOORDELIJKE SERVICE

• MONTEUR SYSTEMEN

• PLC-PROGRAMMEUR / INBEDRIJFSTELLER

• CNC PLAATBEWERKER • ELEKTRISCH TEKENAAR

www.bogaertsgl.com

- fabrikant van exclusieve tuinbouwmachines te Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

63


WORTEL

KVNA Wortel wandelt massaal tegen kanker WORTEL - Indi Smitz, de 27-jarige doelman van KVNA Wortel, fietst van 21 tot 24 mei 1.000 km ten voordele van Kom Op tegen Kanker. Die tocht brengt hem op vier dagen van Rennes tot in Mechelen. Keeperstrainer Gert Heylen vergezelt hem. Om deel te mogen nemen, moet hij een startgeld van maar liefst 6.000 euro verzamelen. Voor zondag 8 maart stond de teller door sponsoring reeds op 4.600 euro. De supporters en sympathisanten van KVNA maakten het bedrag die zondag meer dan rond met een wandeling en frikadellen met krieken achteraf. Op zaterdag 7 maart hadden al meer dan 220 supporters ingeschreven en had voorzitter/beenhouwer Rudi Snels al meer dan 2.000 frikadellen gerold. Indi staat dit seizoen voor het tweede jaar in het doel bij KVNA. Voordien speelde hij bij Westmalle, maar hij kwam langs Marijn Verdult in Wortel terecht. “En hier wil ik blijven”, zegt de doelman, “het is de warmste ploeg die ik ken”.

Getraind Al op vrij jonge leeftijd verloor hij enkele familieleden en kennissen aan kanker. Het maakt dat hij al jaren iets wil doen voor Kom op Tegen Kanker. “Eerst dacht ik om het eerste loon dat ik ooit zou verdienen aan dit goede doel te schenken”, zegt hij, “maar deze actie brengt meer op en heeft ook een sensibiliserend aspect”, weet hij nu. Indi is behoorlijk goed getraind. “Ik leg elke dag 60 km af van Oostmalle naar Berchem, waar hij bij Baloise Insurance werkt. “Die trouwens ook hun steentje hebben bijgedragen voor Kom Op Tegen Kanker”, zegt hij Om zich extra voor te bereiden trekt hij volgend weekend, wanneer KVNA vrij is, naar het Franse Calpe om er te trainen. In Wortel is men zeker dat hij het haalt, maar hoe dan ook is de missie nu al meer dan geslaagd. (fh)

Wandelaars komen en gaan in de kantine van Wortel, na een tocht van 5, 10 of 15 km door de kolonie.

Twee Brassbands hand in hand WORTEL - Op zaterdag 25 april om 20 uur organiseert de Koninklijke fanfare Brassband Sint-Jan Baptist Wortel haar jaarconcert in samenwerking met Brassband Sint-Rosalia Meer. De dirigent van dienst is Cindy Kranen.

64

Het concert heeft plaats in zaal ’t Trefpunt. De inkomkaarten kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij de muzikanten, Crelan Bank Wortel of via brassbandwortel@gmail.com. Iedereen is van harte welkom. Info: 03 314 41 46. (fh)

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Indi Smitz is klaar voor een fietstocht van 1.000 km in vier dagen.


SPORT

Nationaal voetbal

HVV gelooft in een goede afloop Trainer Eddy Peeters moest in de voorbije weken serieus puzzelen. Meeus is vier weken out met een knieblessure. Hofstede en Swaegers waren een zondag geschorst. En dan zijn er de vele gekwetsten: De Roover (enkel), Vlayen (enkel), Tilburgs (knie), Eloy Smet (lies), Ruben Smet (lies) en Van Huffel (pols). Vele jongeren moesten worden ingepast. DHM: Aalst bleek te sterk en nadien volgde tweemaal een gelijkspel, in Hasselt en in Spouwen. Zat er meer in? Eddy Peeters: Aalst was een maat te groot voor ons. We hebben vele gekwetsten en geschorsten en met alle respect voor de vervangers, maar we bleken niet in staat om het Aalst moeilijk te maken. Tot en met de 0 - 1, die er kwam via een licht toegekende penalty, konden we goed stand houden. Daarna zakten we weg en konden we nooit echt voor gevaar zorgen. In Hasselt speelden we een goede wedstrijd. We kwamen een beetje lullig achter maar dit herstelden we snel. In de periode daarna kregen we verschillende mooie kansen, maar we konden ze opnieuw niet benutten. Tegen Spouwen speelden we ĂŠĂŠn van ons betere 45 minuten van het seizoen. Na de eerste helft had deze wedstrijd al gespeeld moeten zijn. Maar de bal wilde niet tegen de netten... In de tweede helft was het wat minder. We kwamen zelfs op achterstand. Mijn groep toonde echter de wil om koste wat het kost iets mee naar de Kempen te nemen. Het was wachten en bibberen. In minuut 95 kregen we waar we minimaal recht op hadden. DHM: Het einde van de competitie wordt spannend. Wat hoop je - of beter, wat verwacht je van de resterende wedstrijden? Eddy: Ik hoop dat we de kansen die we telkens krijgen, ook af zullen maken. Dan zou er geen vuiltje aan de lucht mogen zijn. Helaas komt dit niet op bestelling. Voor de rest kan ik mijn groep niks verwijten. Aan inzet en wil geen gebrek. De groep kan zich telkens zonder problemen opladen voor elke wedstrijd. En dat siert hen, vind ik. Wij hopen allemaal op een goede afloop. Daar

gaan we ook alles aan doen. Het is aan mij om de spelers er van te overtuigen dat het kan. Zonder veel druk te zetten en met hard werken geraken we er wel! Geen enkele supporter mag ons iets kunnen verwijten aan inzet. En zo hoort het ook!

Kalender Zaterdag 28 maart 20 uur Hoogstraten VV - KVV Vosselaar Zondag 5 april 15 uur K Berchem Sport - Hoogstraten VV

Uitslagen

Zondag 19 april 20 uur Hoogstraten VV - KVK Tienen

Hoogstraten VV - Eendracht Aalst 0-3 HVV overleefde de eerste helft. In de tweede helft kreeg een sterk spelend Aalst een cadeau in de vorm van een strafschop. De kopjes gingen wat naar beneden en er volgden nog twee doelpunten, een aantal gele kaarten voor de thuisploeg en tot overmaat van ramp een rode kaart voor Hofstede.

Zondag 26 april 20 uur K Londerzeel SK - Hoogstraten VV

Sporting Hasselt - Hoogstraten VV 1-1 Na 5 minuten stond de einduitslag al op het bord. Hasselt opende de score, maar Van Zantvoort onderschepte een terugspeelbal en maakte gelijk. In de eerste helft kreeg de Hoogstraatse spits nog een mooie kans en in de tweede helft hadden beide ploegen nog de kans om het laken naar zich toe te trekken, maar er werden geen

doelpunten meer opgetekend. Met een punt waren beide ploegen tevreden. Spouwen-Mopertingen - Hoogstraten VV 1 - 1 HVV had veel overwicht in de eerste periode maar kon de netten niet bol zetten. Na de kampwissel ging Hoogstraten tegen de wind in opnieuw op zoek naar winst tegen de hekkensluiter. Een kwartier voor tijd scoorde Spouwen via een kopbal na een corner, een doemscenario. In een spannend slot knalde Van Zantvoort in minuut 95 de verdiende gelijkmaker binnen. (rob)

De jeugd moet het doen voor Hoogstraten: op de foto Jouk Vermeeren, Sieben Meeusen en Jorne Lauryssen, maar ook Tim Achterberg, Dieter Bruyndonckx, Quinten Meeusen, Tarik Tarcan, Vince Aerts, Maro Budts en Dario De Roover staan geregeld op het scheidsrechtersblad. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

65


SPORT

Provinciaal voetbal

Blijven alle Hoogstraatse ploegen in dezelfde reeks? Het einde van de competitie komt er aan. Dit jaar was het een strijd met vier Hoogstraatse ploegen in dezelfde reeks, zal dit ook volgend seizoen nog zo zijn? Aan Meer en Wortel zal het niet liggen. Maar, kan Meerle zich nog redden? Of zal Minderhout opnieuw zijn plaats in tweede provinciale opeisen? We zullen het binnenkort weten.

Minderhout VV verwent zijn supporters Minderhout blijft mooie resultaten boeken. De supporters werden tweemaal getrakteerd op een doelpuntenfestival en de strijd voor de titel blijft open. DHM: Opnieuw mooie resultaten. Het is doelpuntenkermis in Minderhout. Jeroen Liekens: De cijfers waren zelfs niet overdreven. 4 - 1 tegen Dosko en 6 - 0 tegen het fel geplaagde Borsbeek is niet slecht maar het hadden dubbele cijfers moeten zijn. We hadden in beide partijen heel veel kansen maar slechts weinige ervan werden benut. Hopelijk houden de spelers die voor de komende wedstrijden. Willen we blijven meestrijden voor de titel, dan zullen we de efficiĂŤntie moeten opkrikken. DHM: In de wedstrijd tegen Meer besliste de scheidsrechter om de wedstrijd uit te stellen. Wat waren de reacties? Jeroen: Langs de ene kant begrijpelijk want er

kon niet in normale omstandigheden gevoetbald worden. Langs de andere kant werd er gestart met de wedstrijd. Wanneer je start met de match moet je hem afmaken. Het is dan immers hetzelfde voor beide ploegen. Het waaide tijdens de opwarming even hard als tijdens de wedstrijd. De scheidsrechter had eigenlijk voor de wedstrijd moeten beslissen om niet te spelen. Voor onze vele opgedaagde supporters was het extra jammer omdat het ook MVV MangĂŠ was, een gezellig eetfestijn. Hopelijk zijn ze er ook op 1 april wanneer deze wedstrijd gespeeld zal worden. DHM: Nog een druk programma met twee woensdagwedstrijden. Wat verwacht je ervan? Jeroen: Deze wedstrijden gaan cruciaal zijn voor de titelstrijd. Het wordt eerst en vooral een zeer drukke periode met vier wedstrijden op twee weken. Daarbij komt dat spelen op een woensdag toch anders is dan spelen op een zondag. De spelers moeten op zondag niet werken, op een woensdag wel. We zullen de trainingen aanpassen aan de situatie, maar de matchen tegen Meer en Zandvliet worden heel belangrijk.

KFC Meer verloor dit jaar (nog) geen derby Met 7 op 12 is trainer Pelkmans best tevreden. KFC Meer speelt verder een onbezorgd seizoen. Het wil dit jaar in geen enkele derby aan het kortste eind trekken DHM: De grote derby tegen Minderhout werd wel begonnen maar werd nadien toch uitgesteld. Filip Pelckmans: Met de storm van die dag was dat de enige juiste beslissing. De wind stond echt verticaal over het veld, dus het was onmogelijk om te voetballen. Spijtig natuurlijk want er was veel volk opgekomen voor deze wedstrijd. Maar ik denk dat het echt wel de juiste beslissing was. DHM: In deze periode won Meer twee wedstrijden, speelde een keer gelijk en er was ook een verloren match. Ben je tevreden met deze resultaten?

66

Filip: Hier ben ik zeker tevreden mee. We krijgen spijtig genoeg makkelijk doelpunten tegen waardoor we soms nog een wedstrijd onterecht verliezen of uit handen geven. Maar we beleven een rustig seizoen en kunnen elke wedstrijd zonder druk aanvatten. DHM: Er zijn nog zeven wedstrijden te spelen. Je moet nog naar Minderhout en naar Wortel. Hoe kijk je aan tegen deze laatste wedstrijden? Filip: Er zijn inderdaad nog een aantal leuke wedstrijden voor ons. Minderhout en Wortel zijn veruit de aantrekkelijkste wedstrijden. Wortel is aan een waanzinnig goede periode bezig. Dat gaat dus een leuke wedstrijd worden. Ook alle respect voor Minderhout dat een fantastisch seizoen speelt. Ook tegen hen willen we presteren. We hebben nog geen enkele derby verloren dit seizoen en dat vasthouden, blijft zeker onze hoofdbetrachting.

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Uitslagen Speeldag 25 K Minderhout VV - KFC Meer KFC Pulle - KFC Meerle OL Pirates - KVNA Wortel

Uitg. 3-2 1-1

Speeldag 26 Wijnegem VC - K Minderhout VV KFC Meer - Excel Mariaburg KFC Meerle - Berchem Sport KVNA Wortel - KFC Poppel

1-1 2-2 0-3 2-2

Speeldag 27 K Minderhout VV - KVV Dosko Borsbeek Sport - KVNA Wortel KFC Berendrecht - KFC Meerle KFC Pulle - KFC Meer

4-1 2-3 1-3 2-3

Speeldag 28 K Minderhout VV - Borsbeek Sport KFC Meer - Berchem Sport KFC Meerle - Ekeren FC K Brecht SK - KVNA Wortel

6-0 2-3 1-2 2-4

Kalender Zaterdag 28 maart 19 uur Berchem Sport - Minderhout VV 20 uur Ol Pirates - KFC Meer Zondag 29 maart 15 uur KVNA Wortel - KFC Meerle Woensdag 1 april 18.30u K Minderhout VV - KFC Meer Zaterdag 4 april 19.30u KFC Meer - KFC Poppel Zondag 5 april 15 uur K Minderhout VV - KFC Berendrecht KFC Meerle - K Brecht SK Zandvliet Sport - KVNA Wortel Woensdag 8 april 18.30u K Meerle FC - Exc. Mariaburg Zandvliet Sport - K Minderhout VV KVNA Wortel - Ekeren FC Zondag 19 april 15 uur Ekeren FC - K Minderhout VV KVNA Wortel - KFC Meer KFC Meerle vrij Zondag 26 april 15 uur K Minderhout VV - OL Pirates KFC Meer - K Brecht SK KFC Meerle - FC Sint Jozef Wijnegem VC - KVNA Wortel


SPORT

KFC Meerle behaalt eerste uitoverwinning Meerle behaalde zijn eerste uitoverwinning van het seizoen, speelde zeer verdienstelijk tegen leider Ekeren. Björn Voeten vond opnieuw de weg naar doel. De hoop groeit, maar het zal moeilijk worden om zich alsnog te redden. DHM: Een driepunter tegen Berendrecht, met Björn Voeten in een hoofdrol. Dat zal deugd gedaan hebben. Koen De Muyter: Het deed enorm veel deugd zowel voor ons als voor Björn. We hebben een

enorm moeilijk seizoen achter de rug en we behaalden tegen Berendrecht slechts onze eerste uitoverwinning. We speelden ook 60 minuten met 10 man. De ontlading was daardoor des te groter. DHM: Wanneer je tegen de leider slechts met een doelpunt verschil verliest, zat er misschien meer in… Koen: We speelden tegen Ekeren een erg goede wedstrijd. We hielden de boel goed dicht. Jammer genoeg scoorden de bezoekers met een dubieus doelpunt de 0 - 1 vlak voor de rust. De tweede helft hebben we meer druk naar voor gezet en kregen we genoeg kansen om een punt uit de brand te slepen, maar jammer genoeg is

ons dat niet gelukt. Al bij al was dat een zeer bevredigende prestatie. DHM: Nog zes wedstrijden. Wat verwacht je ervan? Kan Meerle zich nog redden? Koen: In principe kan het nog, maar het wordt heel moeilijk. Ik kan nu voor de eerste keer over mijn volledige kern van 18 man beschikken. Dat wil zeggen dat de concurrentie zal toenemen en iedereen terug zal moeten vechten voor zijn plaats. Onbewust haalt dit toch het beste in de spelers naar boven. Indien we onze volgende wedstrijd tegen Deurne winnend kunnen afsluiten, doen we terug volop mee in de degradatiestrijd.

Wortel al zeven wedstrijden zonder nederlaag Wortel staat op een mooie, veilige plaats en heeft ambitie om in de linker kolom van de rangschikking te eindigen. Op de voorlaatste wedstrijd komt Meer op bezoek en dan gaat het gebeuren… DHM: Tweemaal gelijk en nu opnieuw twee mooie overwinningen. Het gaat Wortel voor de wind. Piet Van Bavel: Zeven wedstrijden op rij verloren we niet en haalden we vijf keer de volle buit

VOLLEYBAL Ondanks de mooie resultaten en een mooie zevende plaats of twaalf ploegen beseft Bert Van Ginkel dat er nog altijd punten moeten worden gehaald om het behoud te verzekeren. Er zakken wegens een competitiehervorming immers vier ploegen. DHM: Opnieuw een mooie periode voor de Dames van Gelvoc. Tegen de ploegen die onder jullie gerangschikt staan, wordt gewonnen. Bert Van Ginkel: Tegen deze ploegen hebben we inderdaad bewezen dat we ons plaatsje in de middenmoot verdienen. Zelfs tegen WEGI met Lotte Michielsen als interim-spelverdeler hebben we op een heel volwassen manier gespeeld waardoor we zelfs in moeilijke momenten de controle in de wedstrijd konden houden. DHM: Maar ook tegen hoger gerangschikte ploegen kunnen jullie telkens een set winnen. Tegen WOVO, de tweede in de rangschikking zelfs twee. Bert: Ja, tegen WOVO hebben we de stunt van

binnen. Dat is natuurlijk bijzonder fijn maar toeval is dit niet. De rode draad doorheen ons seizoen is dat we de wedstrijden wonnen die moesten gewonnen worden, wat niet altijd evident is. Tijdens de korte winterstop hebben wij heel hard gewerkt aan onze organisatorische afspraken, zowel in balbezit als bij balverlies. Wanneer deze afspraken op het veld zeer disciplinair worden nageleefd, is dit het mooiste wat er is voor een trainer. Voor het team zijn deze goede resultaten de mooiste beloning. DHM: Nog zes wedstrijden. Wortel krijgt nog Meerle en Meer op bezoek. Wat verwacht je daarvan?

Piet: Voor het seizoen zouden we hebben getekend voor een veilige en degelijke tiende plek in de rangschikking. Op dit ogenblik staan wij op de negende plaats en hebben we Meer nog in het vizier. Het zou deze derby extra kracht geven wanneer we op de voorlaatste speeldag nog voor een plaats in de linker kolom zouden kunnen spelen. We willen nog niet in einde seizoensmodus gaan en blijven scherp trainen zodat we binnen enkele weken kunnen terugblikken op een zeer geslaagd seizoen in derde provinciale. De kaap van 40 punten halen, zou volgens mij zeer mooi zijn voor de ploeg en voor de club. (rob)

DAMES A nog niet helemaal gerust het jaar gerealiseerd, vind ik. Door een kalenderwijziging was deze wedstrijd veranderd van datum en moesten we deze aanvangen zonder onze twee spelverdeelsters. We hadden de hulp ingeroepen van de tweede ploeg om dit probleem op te lossen. De spelverdeling is een heel cruciaal iets in het volleybal waar men echt op elkaar ingespeeld moet zijn om de juiste verstandhouding te krijgen. De eerste twee sets liep het dan ook voor geen meter. In alle onderdelen van het spel faalden we en de kopjes hingen naar beneden. Er moest een ommekeer komen. En dus heb ik het systeem helemaal omgegooid naar een zeer basic volleybal zoals het ook vaak in de recreatieve reeksen wordt gespeeld, waarbij de middenspeler vooraan de passen geeft. Dit heeft het nadeel dat je geen verrassingseffect meer hebt in je spel. Alles is wel duidelijk en je kan dan gewoon volle bak in de aanval gaan, want de tegenstander weet wat te verwachten. Een serieuze gok die alle kanten uit kon.

De eerste punten leek dat de verkeerde kant uit te gaan, maar dan kantelde het spel volledig. Wij begonnen aan een zeer hoog percentage te scoren en met een hoge opslagdruk konden we

Uitslagen Wovo Malle - Dames A WEK Loenhout A - Dames A Dames A - WEGI Lille

3-2 3-1 3-0

Kalender Zaterdag 28 maart 15.30u Amigos Zoersel C - Dames A Zaterdag 18 april 16 uur VBC Zandhoven C - Dames A Zaterdag 25 april 19 uur Dames A - SVEKA Schoten De Heren spelen de bekerfinale van het gewest Turnhout op 2 mei

OPGELET: MOGELIJK GAAN SOMMIGE AANGEKONDIGDE ACTIVITEITEN NIET DOOR WEGENS HET CORONAVIRUS DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

67


SPORT WOVO ook beletten om zelf een mooie aanval op te zetten. In combinatie met het onorthodoxe systeem dat wij speelden, zorgde dit duidelijk voor frustraties bij de tegenstander. We hebben twee sets lang WOVO weggespeeld en kwamen zo op 2 - 2. In de vijfde set weet je dan dat het alles of niks is en hebben we onze start een beetje gemist waardoor we niet meer echt aanspraak konden maken op de overwinning. Maar we haalden wel een punt wat uiteindelijk belangrijk kan zijn in de eindafrekening. We gingen best met een goed gevoel naar huis. DHM: Met dergelijke resultaten kunnen we stellen dat de ploeg is gegroeid dit seizoen. Je

bent vast een tevreden trainer. Bert: We zijn zeker en vast gegroeid in het seizoen. Het begin van het seizoen was zwaar, maar eind december, begin januari hebben we echt een paar topmatchen gespeeld. De laatste weken was het soms wat moeizamer door afwezigheden met de blok in januari en enkele vakanties in februari. Dan moest er geschoven worden in onze opstellingen. Gelukkig hebben we de punten gepakt die we moesten pakken. In de komende weken hoop ik terug een stapje omhoog te kunnen zetten zodat we ook de terugronde even sterk kunnen afronden als de heenronde. Alles onder de top 4 staat ook nog heel dicht bij elkaar en door de competitiehervorming vallen er waarschijnlijk vier ploegen af.

KRUISBOOG Prijsuitreiking voor wintercompetitie 6 meter HOOGSTRATEN - Vrijdagavond 28 februari was het verzamelen geblazen voor de schutters van het Verbond van Sint Jorisgilden in het lokaal aan de Brouwerijstraat. Ze maakten een einde aan de wintercompetitie die wordt geschoten op een afstand van 6 meter. Zeker wie het afgelopen seizoen een ereprijs won, werd er verwacht voor de overhandiging van het gegeerde zilveren schildje. Centraal op de foto staat Vicky Rombouts af Meer die met 695 op 700 als eerste eindigde in de ere-categorie. Links van haar is Kurt Hendrickx uit Minderhout die het haalde in de B-categorie met 662 punten en daarnaast uit de A-categorie Sander Van Den Bergh ook uit Minderhout met 675 punten. Gust Vissers (helemaal rechts) schoot voor Wortel bij de senioren de

Heel erg gerust zijn we dus nog niet. DHM: Over de Heren van Gelvoc kunnen we kort zijn. Zij laten nog steeds geen enkel steekje vallen. Ze moeten nu nog wel 6 keer op verplaatsing. Bert: De Heren blijven verder denderen door de competitie. De kalender is inderdaad niet optimaal met nog zes uitwedstrijden, maar met zeven punten voorsprong zou dit geen probleem mogen zijn. De Heren hebben zich ook geplaatst voor de bekerfinale van het gewest Turnhout op 2 mei. De halve finale was een spannende 2 - 3 overwinning in Rijkevoc in een typische bekermatch. Zo’n bekerwedstrijd verloopt toch altijd wat an-

VELDRIJDEN

eerste prijs terwijl Daan Van Haperen (niet op de foto) dit in de jeugdcategorie deed. Verder poseert koning Gery Dockx voor de gilde van Meer die met 98,23 op 100 de beste was onder de acht deelnemende gilden. Dezelfde avond werd ook nog een drietal betwist, d.w.z. dat elke gilde drie schutters afvaardigt voor een mini-competitie en die werd gewonnen door de gilde van Meer op punten en dit voor het verrassende Hoogstraten. Stan Konings uit Sprundel schoot wel de hoofdvogel af met een resultaat van 100 op 100. Vanaf de maand mei kunnen al deze schutters zich weer meten in de competitie op de 61 meter in open lucht. (ep)

MEER - In ons vorige nummer verscheen een foto van het podium met de winnaars van het Hoogstraats kampioenschap op de Mostencross. De echte winnaar en de man op de hoogste trede is wel degelijk Frank Mertens.

een abonnement tot eind 2020:

â‚Ź 18,BE34 7512 0801 1890 (met vermelding naam en adres)

68

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

HOCKEY Ook HCNK was van de partij op de sportlaureatenviering. Afgelopen seizoen speelden 2 teams kampioen en zij werden er gehuldigd. Vol spanning zaten ze te wachten in de zaal en supertrots gingen ze het podium op. De meiden vonden het prachtig. Twee teams werden herfstkampioen. De U 10 staan opnieuw bovenaan in de poule na ook voorjaarskampioen te zijn geworden. Ook de

HCNK viert zijn sportlaureaten jongensafdeling floreert opnieuw, want ze winnen tegen ploegen die pas enkele jaren bezig zijn. Leuke resultaten, dat zeker, maar nog belangrijker is het plezier tijdens de zaterdagtrainingen op het veld van het Spijker.

Trainers

zijn er mensen die interesse hebben om dergelijke rol op te nemen binnen hockeyclub Noorderkempen. Wie vijftien jaar of ouder is, is welkom op de korte aspirant initiator cursus waar de basisbeginselen van hockeytechniek en tactiek worden uitgelegd, alsook de coaching principes. (rob)

HCNK heeft voor de nabije toekomst nood aan trainers, assistent trainers en coaches. Wellicht

De meisjes U11 werden herfstkampioen: Ethel Brosens, Joesja De Wolf, Sien Embrechts, Puck Hansler, Ziva Jansen, Yinthe Koyen, Noa Luit, Bregje Schapendonk, Hanne Van Beek, Lenthe Van Loon, Lena Van Looveren en Esther Verschueren. Begeleiders: Bart Brosens en Jan Verschueren.

Ook het U10 team werd herfstkampioen: Charlotte Bonninga, Miley De Jonghe, Marth Embrechts, Fiona Gieles, Iris Grouls, Mark Huisman, Lexi Jansen, Ize Laurijssen, Soleil Massez, FĂŠliene Meyvis, Claire Peeters, Josephine Rodenburg, Flo Schrouwen, Fran Schrauwen, Cato Serbruyns en Annelies Van Ransbeek. Begeleiders: Mariola Jansen, Suzanne Rodenburg-de Wit, Jan Verschueren en Isabelle Vissers. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

69


AGENDA

OPGELET: MOGELIJK GAAN SOMMIGE AANGEKONDIGDE ACTIVITEITEN NIET DOOR WEGENS HET CORONAVIRUS Alle activiteiten in Stedeakkers zijn minstens tot 19 april al uitgesteld TENTOONSTELLING

www.het-slot.be worteldorp 28, wortel

- W O R T E L -

Tot 6 april SCHILDERIJEN ‘2nd Instar’ van Selin Aydinol in de expogang van het dienstencentrum Stede Akkers. Van 7 april tot 5 mei BREIWERKJES van ‘de handige handjes’ in de cafetaria van dienstencentrum Stede Akkers. Tot 21 juni FOTO’S ‘Hoogstraten 40-45’ in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak 03 340 19 80.

vrijdag & zaterdag open vanaf 19 uur, zondag vanaf 14 uur

HOOGSTRATEN Dinsdag 31 maart LENTEWANDELING 8 km, org. Sportoase, inschrijven aan de balie, start om 9.30 uur. Donderdag 2 april MANTELZORGCAFÉ Den Erdbisem over zelfzorg en veerkracht in LDC Stede Akkers om 14 uur. THEMA-AVOND over ruimtelijk beleid met Paul Wuillaume en praatcafé in de cafetaria van lokaal dienstencentrum Stede Akkers om 19.45 uur. WORKSHOP koken Paasmenu, vooraf inschrijven, org. Ferm, in het VTI Hotelschool Spijker om 19 uur. Vrijdag 3 april WORKSHOP babymassage, org. Huis van het kind en CM, in lokaal dienstencentrum Stede Akkers op van 9.30 tot 11 uur. Zaterdag 4 april INFOMOMENT voor kerkwachters , ook op 23 april, in de Sint-Katharinakerk om 15 uur. Dinsdag 7 april UITSTAP avontuurlijke sporten in de Lilse Bergen, org. stadsbestuur, vooraf inschrijven, vertrek busparking Spijker om 8.45 uur. Woensdag 8 april WORKSHOP goochelen, org. stadsbestuur, in de bib Lindendreef om 9.30 uur. FILMVERTONING De Hazenschool (4+) in het auditorium van IKO Groenewoud om 14 uur. Donderdag 9 april UITSTAP Bokrijk, org. stadsbestuur, vooraf inschrijven, vertrek busparking Spijker om 8.45 uur. Vrijdag 10 april THEATER Ver-Froefroe in GC Rabboenizaal om 14 uur. Dinsdag 14 april UITSTAP sportcomplex Herentals, org. stadsbestuur, vooraf inschrijven, vertrek busparking Spijker om 9 uur. LEZING over gehoorproblemen door Marlies Oomen in de leslokalen van LDC Stede Akkers om 14 uur. TENNISSTAGE org. tadsbestuur, ook op 1516-17 april, in TC De Vrijheid, Achtelsestraat 72 om 10 uur.

70

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Woensdag 15 april WORKSHOP metsen, org. stadsbestuur, in de gemeenteschool, Gravin Elisabethlaan 21 om 13 uur. Donderdag 16 april UITSTAP Bobbejaanland, org. stadsbestuur, vooraf inschrijven, vertrek busparking Spijker om 9 uur. Vrijdag 17 april UITSTAP kinderboerderij, org. stadsbestuur, vooraf inschrijven, vertrek busparking Spijker om 10 uur. Zaterdag 18 april VIERING 60 jaar KAV - Femma, vooraf inschrijven, in zaal Pax van 14 tot 19 uur. LENTECONCERT jeugdorkest JoCatHo en fanfare Sint-Catharina met Jan De Maeseneer in de Rabboenizaal om 19.30 uur. Zondag 19 april OPENDEURCAFÉ in de gerenoveerde zaal Cecilia van 14 tot 16 uur. Maandag 20 april INFOAVOND van de diabetesliga Turnhout in de gemeenteschool, Gravin Elisabethlaan 21 om 19 uur. Woensdag 22 april WORKSHOP Drums Fit, vooraf inschrijven, org. Ferm, in de turnzaal van het Klein Seminarie om 20 uur. Donderdag 23 april WORKSHOP bloemschikken in LDC Stede Akkers sessies om 9.30 uur en 13.30 uur TONEEL “Dubbeldate” door Tinello, vooraf reserveren, ook op 24 en 30 april en 8, 9, 14 en 15 mei in zaal Cecilia om 20 uur, 26 april en 10 mei om 15 uur. LEZING over de Ronde van Vlaanderen door Geert Vandenbon, org. DF in café De Rijkswacht, Vrijheid 167 om 19.30 uur. Vrijdag 24 april VERLICHTE AVONDMARKT op de Vrijheid om 17 uur. THEATERLEZING over DNA door Lieven Scheire in GC Rabboenizaal om 20.15 uur. Zaterdag 25 april ZWERFVUILACTIE Proper Hoogstraten aan de rotonde achter de kerk om 9.30 uur. ERFGOEDDAG met atelier creativiteit/leerbewerking met Iep Deszign in het Stedelijk Museum van 17.30 tot 20 uur. Zondag 26 april ERFGOEDDAG met yoga door Namasté in het Stedelijk Museum van 9 tot 10.15 uur en van 10.45 tot 12 uur. FAMILIETHEATER door Gert Boeckx, vooraf inschrijven, org. DF en Gezinsbond in Internaat Spijker, Gelmelstraat 60 om 10.30 uur. OPENING TOERISTISCH SEIZOEN met fiets- en wandeltocht, torenbeklimming, molendag om 12 uur. DANSVOORSTELLING met vertelling door Shilshoel in GC Rabboeni om 14.30 uur. Dinsdag 28 april WORKSHOP trollen in beton, vooraf inschrijven, org. Ferm in zaal Pax om 19 uur.


AGENDA Woensdag 29 april CURSUS reanimeren en defibrilleren in het RK lokaal, Slommerhof 18 om 18.45 uur.

MEER Vrijdag 3 april BINGOAVOND org. Chiro in de tent aan de chirolokalen om 20 uur. Zaterdag 4 april CHIROWEEKEND met kindernamiddag en fuif Frisco in den Disco in de tent aan de chirolokalen. Zondag 5 april CHIROWEEKEND met eetgelegenheid om 11.30 en 13 uur, aansluitend spektakelnamiddag in de tent aan de chirolokalen. Maandag 6 april KLEUTERSTAGE met diverse activiteiten, ook op 7-8-9-10, in Stekelbees, Terbeeksestraat 6a om 9 uur. Zaterdag 11 april ANTIEK- EN VLOOIENMARKT fanfare “De Eendracht” van 14 tot 18 uur, ook op 12 april van 9 tot 12 uur, verkoop per opbod om 13.30 uur in de refter van de lagere school, Terbeeksestraat 6. Vrijdag 24 april TONEEL Bonte avond “De Gouden LP” van de Mussenakker, ook op 25 april en 1-2 mei, in zaal voor Kunst en Volk om 20 uur. Zaterdag 25 april ZWERFVUILACTIE Proper Hoogstraten aan de lagere school in de Terbeeksestraat om 9.30 uur. Zondag 26 april GARAGEVERKOOP, org. KWB Meer van 9 tot 16 uur.

MEERLE Zondag 29 maart GRENSWANDELING 7-14-18 km org. KWB, vertrek in de parochiezaal tussen 8 en 15 uur. TWEEDEHANDSBEURS kinderartikelen, org. Gezinsbond in de polyvalente zaal, Gemeenteplein van 10.30 tot 13 uur. Zaterdag 4 april WORKSHOP “maak je eigen krachtstok”, vooraf inschrijven, Spiegelend Paard, Oosteneind 6 om 10 uur. FUIF La Plasa tropical en Silent disco in JH Den Dorpel, gemeenteplein 1 bus c. Dinsdag 14 april WORKSHOP ouder en kind bij paarden, vooraf inschrijven, Spiegelend Paard, Oosteneind 6 om 13 uur. Woensdag 15 april WORKSHOP onthaasten bij paarden, vooraf inschrijven, Spiegelend Paard, Oosteneind 6 om 14 uur. Zaterdag 18 april WORKSHOP anticlastische ring, vooraf inschrijven, Juwelenatelier Talke Sietsma, Kerkstraat 49 om 11 uur. Zondag 19 april GARAGEVERKOOP org. KWB-Meerle, vooraf inschrijven, van 9 tot 16 uur. Woensdag 22 april WORKSHOP bloemschikken in LDC Stede Akkers in de refter van De Klimtoren om 13.30 uur. Zaterdag 25 april ZWERFVUILACTIE Proper Hoogstraten aan het raadhuis om 9.30 uur.

MEERSEL-DREEF Zondag 29 maart SINT QUIRINUS-VIERING met aansluitend honden- en paardenwijding in de Sint Lucia kapel om 11.30 uur. Zaterdag 25 april ZWERFVUILACTIE Proper Hoogstraten aan parking Paterswiel om 9.30 uur.

MINDERHOUT Vrijdag 17 april ALGEMENE QUIZ org. Tafeltennisclub Minderhout in hun lokaal, Schoolstraat 6 om 20 uur. Maandag 20 april CURSUS Vedic art, ook op 21-22-23 en 24 april bij Invitare, Bredaseweg 32 om 10 uur. Donderdag 23 april VORMING voor (rijbewijs)begeleiders, org. KWB, vooraf inschrijven, in ’t Markenhof om 19.30 uur. Zaterdag 25 april ZWERFVUILACTIE Proper Hoogstraten aan de Kuip Paterswiel om 9.30 uur. Donderdag 30 april DORPSRAADCAFÉ in zaal ’t Markenhof om 20 uur.

WORTEL Zondag 5 april WILDE BUITENDAGEN org. Natuurpunt Markvallei, vooraf inschrijven, in BC de Klapekster om 12 uur. Maandag 6 april WORKSHOP tuinslingers voor vogels/paasmandjes, org. stadsbestuur, in de refter van basisschool Wijsneus, Worteldorp 1 om 9 uur. Donderdag 9 april TENNISSTAGE org. stadsbestuur, ook op 10 april, in TC Langenberg om 10 uur. Woensdag 15 april WORKSHOP kleuren en smaken/koekjestaart, org. stadsbestuur, in de refter van basisschool Wijsneus, Worteldorp 13 om 9 uur. Donderdag 16 april PAASFEEST org. OKRA met optreden de Heidemuzikanten in de parochiezaal om 13.30 uur. Zaterdag 18 april NATUURWANDELING taal in het bos, gratis vervoer vanuit centrum Hoogstraten, BC De Klapekster om 14 uur. Zondag 19 april KOLONIEWANDELING met gids, org. Natuurpunt, vertrek BC De Klapekster om 14 uur. Donderdag 23 april DORPSRAADCAFÉ in de refter van de Wijsneus om 20 uur. Vrijdag 24 april DANSNAMIDDAG org. OKRA met optreden Nostalgie in de parochiezaal om 13.30 uur. Zaterdag 25 april ZWERFVUILACTIE Proper Hoogstraten aan het Vagebondplein om 9.30 uur. JAARCONCERT van Brassband Sint-Jan Baptist met Brassband Sint-Rosalia Meer in zaal ’t Trefpunt om 20 uur. Zondag 26 april STILTE- EN BELEVINGSWANDELING, org. Natuurpunt, vertrek BC De Klapekster om 9 uur. DE HOOGSTRAATSE MAAND - APRIL 2020 -

71


112

NOODNUMMER

Ongeval / Brand / Ziekenwagen

een abonnement tot eind 2020:

€ 18,BE34 7512 0801 1890 (met vermelding naam en adres)

Administratie Brandweer 03 314 32 11

POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

TANDARTSEN zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

THUI S V E RP L E G I N G WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44.

WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13 Jochems Shannen 0473 60 49 39 Bogers Erika 0479 45 90 78

Zelfstandige verpleegkundigen Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Bastijns Tine Brosens Celine De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Spannenburg Anke Tomby Hella Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Leuven Leen Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0472 73 16 05 0498 39 72 23 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 38 96 94 0478 42 08 13 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0479 50 98 05 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0474 29 33 09

Zelfstandige vroedvrouwen Christiaensen Nathalie Martens Sandra

72

0494 86 93 84 0473 25 91 92

- APRIL 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

WACHTDIENST APOTHEKERS

INHOUD APRIL

090 39 90 00

Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

(1.50 euro per minuut)

www.apotheek.be

Romain Krols: landlopers en rommelmarkt . 3 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

www.demaand.be

Skype: Tom Adams in Polen en Frankrijk . . 13

_ REDACTIE _

Cultuur in Hoogstraten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

redactie@demaand.be

’s Boschstraat in De Maand . . . . . . . . . . . . . . . 20

_ DORPSNIEUWS _

Kathelijnestraat wordt fietsstraat . . . . . . . . . 22

hoogstraten@demaand.be

Meten is weten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

meer@demaand.be

Jeroen Blijlevens over dameswielrennen . . 27

meerle@demaand.be

DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

meersel-dreef@demaand.be

DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . . . . 37

minderhout@demaand.be

DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

wortel@demaand.be

DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

_ SPORTNIEUWS _

DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . . . . . 54

sport@demaand.be _ ABONNEMENTEN _ abonnementen@demaand.be

DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . . . . . 59 DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61

_ ADVERTENTIES _

SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65

advertenties@demaand.be

Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70 Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op de

laatste donderdag van de maand Voor volgende editie alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 14 april redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.