januari 2019 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 399 JANUARI 2019

JAARGANG 35

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

PRIJS: 2,70 €

Marc Van Aperen

Laatbloeier met burgemeesterssjerp

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

W ar m e en en feestdag eldig een gew ! ar nieuwja

Hoogstraatse brieven redden levens • Word Wa(a)r met ‘MonGeveer’ Den Haerynck Skypen met Jan Huybrechts in Thailand • De rust van Schuivenoord Zwemmen voor het goede doel • Vrijkaarten voor de Superprestige Hoogstraten


’t Is de schuld van de kiezer! De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is wat ie is. Er waren teleurgestelden (“een week ziek van geweest”, of “ik deed het niet slecht, maar de rest?”) en er waren blije gezichten. Vooral bij de anciens die het gered hebben, want slechts vier nieuwkomers haalden de gemeenteraad.

wie op elke lijst de meeste voorkeurstemmen behaalt. Een coalitie vormen doe je door degene met wie je niet wil samenwerken niet te bellen en onbereikbaar te blijven die avond. Om samen te zitten met de meest voor de hand liggende, de minst moeilijke, of de enig mogelijke om een stabiele meerderheid te vormen.

Wie zette ook verwezenlijkingen van de coalitiepartner in de verf? Is er iets gedaan met de zogezegd vele huisbezoeken of publieke contactmomenten? Heeft de kiezer concrete gevolgen gezien? Was de inspraak meer dan uiterlijk vertoon? Had de burger ons niet gemandateerd om zes jaar baas te zijn?

De temperatuur in de wekelijkse vergadering van het college van burgemeester en schepenen geraakte de eerste weken na 14 oktober niet meer boven de 5 graden Celsius. De één verweet de ander de nederlaag, ze hadden graag verder samen gedaan, zodat enkele schepenen niet zonder bezigheid (lees inkomen) zouden vallen. Calimero zegt dat het altijd de ander is die het gedaan heeft. En eigenlijk was er niets aan te doen, de kiezer beslist immers.

Zo ook nu. Poets wederom poets. Remember 2012. En welkom thuis voor de kingmaker van 2006 en zijn gevolg, die komen terug waar ze toen afhaakten, één familie blijkt Meer stemmen te halen dan de gezamenlijke oppositie.

Maar die burger trok wel zijn conclusies. Of die camera’s het zwaar verkeer op de Vrijheid tegenhouden? Weinig van te zien, zei de kiezer. Waren de empathie en communicatie echt of kwam die vooral over als goed-nieuws-show? Mensen nemen die indrukken mee in het kieshokje.

Beide meerderheidspartijen verloren heel wat stemmen, numeriek was er maar één nieuwe coalitie levensvatbaar. Die dan ook snel op verkiezingsavond gesmeed werd. Wat trouwens in de meeste gemeenten op dat moment gebeurt, je kan niet snel genoeg afspreken wie vanaf 1 januari welke post pakt. Traditioneel gaan die naar

De kiezer heeft emotioneel gestemd, lazen we. ’t Is de schuld van de kiezer. In eigen boezem kijken komt er niet van. Genoegzaamheid (“Als je maar genoeg op café gaat”) of het grote gelijk (“Kent die daar iets van?”) drijven boven. Niets over een verkeerd gevoerde campagne, te veel verkiezingsborden, een verkeerd samengestelde lijst, een slechte communicatie over het gevoerde beleid. Misschien was die folder met indrukwekkend realisaties te luxueus om geloofwaardig te zijn?

Men vergeet snel wat de kiezer bezig houdt. Hopelijk trekt het nieuwe bestuur lessen hieruit. De burger heeft snel door dat het te vaak niet om de inhoud van het beleid gaat bij de partijen en doorziet de window dressing. Wanneer komt er een politicus (m/v) die oprecht geïnteresseerd is in wat de burger denkt van zijn of haar beleid? Wanneer volgt er een goed geformuleerd beleidsplan met inhoud dat we in 2024 (en de jaren daarvoor) mogen evalueren? (ep)

HEREN EN DAMES VAN ADEL

Op zaterdag 24 november werd de herdenking van 500 jaar graafschap Hoogstraten afgesloten in aanwezigheid van de adellijke families de Lalaing en von Salm-Salm. Op de foto onderaan Gravin Stephanie de Lalaing, haar moeder Gravin Elisabeth de Lalaing - Silfverstolpe, Fürst Carl Philippe zu Salm Salm en zijn echtgenote Fürstin Elisabeth Frisch. Boven: burgemeester Tine Rombouts, Graaf Jacques de Lalaing en echtgenote Lavinia von Waldburg zu Wolfegg und Waldsee. Zie ook verder in dit blad. (fh) (foto Gagelmans)

2

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


INTERVIEW

De nieuwe burgemeester van Hoogstraten

Marc Van Aperen: “Een droom die uitkomt” Het lijkt wel of de politiek in het DNA van de familie Van Aperen zit. Na 24 jaar burgemeesterschap van zijn oudste broer Arnold is het nu tijd voor Marc Van Aperen om de sjerp aan te binden. De ambitie was er al lang en dus vertrekt hij met een dankbaar gevoel vanuit Meer over de rode loper naar het stadhuis in Hoogstraten. De voorbije jaren is er hard gewerkt in de stad, maar toch waren wij benieuwd wat er voor hem de volgende jaren nog beter kan. DHM: Marc, mogen wij u proficiat wensen met de toekomstige benoeming tot burgemeester van Hoogstraten. Is dit nu een droom die uitkomt? Burgemeester worden is voor mij inderdaad een droom die uitkomt. Daar heb ik mijn zinnen op gezet toen ik 13 jaar was en ik op school zat in Meldert, bij Tienen. Ik herinner mij die zondagavond in oktober 1970 nog heel goed. Wij waren toen met de bus onderweg naar het internaat en op het radionieuws hoorden we de verkiezingsuitslagen. Nonkel Jos (Van Aperen) won toen als nieuwkomer de verkiezingen in Hoogstraten en hij werd er burgemeester. In Meer werd mijn oudste broer Arnold verkozen tot schepen in de ploeg van Fons Sprangers, nadat er daar 32 jaar geen verkiezingen geweest waren. En plots was ik als jonge snaak zo fier dat ik daarmee ineens de microbe te pakken heb gekregen.

Genen DHM: Politiek zit bij jullie toch ook wel in de genen? We hebben het zeker niet van onze vader of moeder. Zij hebben er nooit aan gedacht om in de politiek te gaan. Voor hen bestond het leven uit hard werken, een groot gezin onderhouden en voor de katholieken stemmen. Mijn moeder heeft in 1965 voor het eerst voor de liberalen ge-

stemd, op haar schoonbroer, nonkel Jos, maar toen heeft ze serieus met haar geweten in de knoei gezeten. Nonkel Jos is in ‘65 voor de eerste keer opgekomen voor de provincie en zo is die bal beginnen rollen. Onze Arnold zette de eerste stap bij de gemeenteraadsverkiezingen in ’70 en in ‘78 is hij opgekomen voor de provincie. Mijn broer Fons en zijn dochter An hebben in Brasschaat in de politiek gezeten, onze Jul in Wuustwezel en de kleindochter en de kleinzoon van onze Jan zijn actief in de politiek in Antwerpen. Ik weet niet hoe het komt, maar politiek en dienstbaarheid zitten inderdaad wel bij ons in het bloed en in ons DNA. DHM: Dan ben je eigenlijk wel een laatbloeier? Ja, in zekere zin ben ik een laatbloeier. Ik heb mij ook altijd bewust ingehouden, omdat mijn broer Arnold op die stoel zat en ik nooit van plan ben geweest om de poten onder zijn stoel weg te zagen. En ik heb heel mijn leven altijd nogal veel geduld gehad. Soms denk ik wel eens dat ik er vroeger aan had moeten beginnen, maar anderzijds heb ik misschien nu wel de juiste leeftijd en de maturiteit. Het kwam nu ook heel mooi uit. Zes jaar geleden had ik ook al wel de ambitie om burgemeester te worden. Achteraf

gezien is het heel goed geweest dat we toen in de oppositie zijn terecht gekomen.

Politiek en dienstbaarheid zitten bij ons in het bloed Gedurende die zes jaar oppositie heb ik veel kunnen leren. Soms werd ons wel eens verweten dat we te braaf waren, maar we hebben altijd positief oppositie gevoerd en niet te hoog van onze toren geblazen. Ieder goed voorstel hebben we mee goedgekeurd, en als we een beter voorstel hadden, dan hebben we dat ook aangebracht en verdedigd. Ik vond het wel spijtig dat er vanuit de meerderheid vaak niet echt naar de oppositie werd geluisterd. Dat heeft me dikwijls gefrustreerd. Daarom was de vreugde nu des te groter dat we in de meerderheid konden komen. DHM: Je was precies toch al vrij zeker, want vorig jaar noemden mensen uit Za-Kpota je al de nieuwe burgemeester van Hoogstraten. Ja, ik had een hele goeie band met die mensen van Za-Kpota (gemeente in Benin waarmee Hoogstraten een stedenband uitbouwde, dhm) en zeker met de man die daar volgend jaar ook

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

3


INTERVIEW

In het vierde én het vijfde leerjaar zaten de jongens van 1956 bij meester Jan Lauryssen ( rechts op de foto). Hij had een grote invloed op hen met zijn sociaal bewogen en Vlaamse inborst. Marc Van Aperen staat bovenaan, helemaal rechts. Van links naar rechts, en van boven naar onder: Eerste rij: Jan Leemans, Rik De Gruyter, Marcel Aerts, Staf Brosens, Jef Van Gestel, Lucien Schellekens, Marc Van Aperen Tweede rij: Frank Van Gestel, Herman Faes, Marcel Lenaerts, Jos Verschueren, Gust Schrauwen, Johan Hereijgers Derde rij: François Janssens, Jan Van Dun, Jack Koyen, Jef Michielsen, Jacques Verboven, Jos Meyvis, Jan Pluym Vierde rij: Ludo Aerts, Jos Brosens, Willy Delcroix, Jan Janssens, Karel Van Gestel, Jos Herrijgers Vijfde rij: Frans Lauryssen, Herman Tilburgs, Eddy Vermeiren een gooi doet naar het burgemeesterschap. En zo werd er al lachend onder elkaar over gesproken. “Jij burgemeester in Za-Kpota en ik in Hoogstraten”. Dat klikte eigenlijk al vanaf het eerste bezoek aan Hoogstraten, met die bewuste gemeenteraadszitting waar Veilig Verkeer Hoogstraten toen hun mascotte voor de voeten van het college gooide. Het college was toen heel ontstemd, maar de burgemeester van Za-Kpota relativeerde die actie met de woorden “L’opposition, c’est la force de la democratie”. Wees maar gerust, wij gaan zeker meer rekening houden met de oppositie.

van mijn partij, die 38% van de stemmen kreeg, wat resulteerde in 11 zetels op 27, en ook met

Veel geluk DHM: Zes jaar geleden maakte je al een mooie entree, dit jaar was het succes van Hoogstraten Leeft wel verrassend met een geweldige persoonlijke score. Waaraan dank je dit? Ik was inderdaad heel gelukkig met de uitslag

4

De jonge Marc

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

mijn 2.233 voorkeurstemmen was ik superblij. Ik hoopte en verwachtte dat we zouden stijgen. Ik voelde wel dat we zouden vooruitgaan, maar ik had nooit gedacht dat we twee extra zetels zouden bijwinnen. Ik zou al blij geweest zijn als we de 9 zouden kunnen behouden. Ik dacht dat Anders zeker naar 4 of misschien wel 5 zetels zou gaan en ook de N-VA hoopte op winst. De laatste maanden hoorde ik echter heel veel positieve berichten, mensen die me aanspraken, en zegden dat ik burgemeester moest worden. Dat gaf me hoop. Ik relativeer alles meestal nogal, zowel successen als tegenslagen. Ik denk dat dat één van mijn sterktes is. Ik kan veel incasseren. Ik heb in mijn beroepsleven wel wat tegenslagen gehad, maar ik probeer er altijd een positieve draai aan te geven en daar kracht uit te putten. Ik besef en waardeer dat ik in mijn leven veel geluk heb gehad. DHM: Schets eens even je levenswandel. Ik ben als tiende geboren in een warm nest met


INTERVIEW 11 kinderen. Arnold was de oudste. Mijn broer Jan en mijn zus Jeanne zijn mijn peter en meter. Mijn moeder was 40 in 1956 toen ik geboren werd. Ik heb haar dus eigenlijk altijd gekend als een oudere moeder, die ons veel liefde en warmte schonk. Men zegt vaak dat ik veel van haar weg heb, ook van karakter. Dat vind ik een mooi compliment. Ons moeder heeft de pech gehad dat zij nooit heeft mogen of kunnen studeren. Ik denk dat zij anders dokter was geworden. Het was ook een druk leven thuis met een vader die een zaak had en dus hard moest werken. Daardoor hebben mijn twee oudste zussen mij eigenlijk mee opgevoed. Ik heb eigenlijk een onbezorgde jeugd gehad, maar ik denk toch niet dat ik verwend geweest ben.

Ik hoop echt dat we uit die partijsilo’s kunnen treden DHM: Waar ben je naar school geweest? Ik was voorbestemd om naar het Klein Seminarie in Hoogstraten te gaan tot er plots een Limburgse pater bij ons aan de deur stond. Dat was een echte marketingmanager avant la lettre. Die ging alle dorpen af om jongens te recruteren voor een school in Meldert, bij Tienen. Het was een dinsdagavond, wij waren thuis volop aan het verbouwen, maar hij schoof lekker bij aan tafel. Hij had foldertjes bij en prachtige brochures, dat had ik nog nooit gezien. Ik keek mijn ogen uit. En hij liet er ook geen gras over groeien. De zondag daarop kwam hij ons al halen met zijn geitje (2CV, dhm) en reden Johan Hereijgers, Jan Leemans en ik van het vijfde leerjaar in Meer met hem mee naar ginder. Wij werden die dag in Meldert verwend met lekker eten en zelfs met tafelbier, iets wat wij thuis alleen met de kermis in huis hadden. ’s Namiddags werd de film Ben Hur vertoond en ’s avonds kregen we nog boterhammen met een hele reep chocolade. Thuis moesten wij die delen met broers en zussen.

zesde leerjaar tot het derde jaar van de humaniora. Ik zat in de Grieks-Latijnse. Ik heb er in het begin wel veel heimwee gehad. Om de twee, drie weken mochten we naar huis, behalve de eerste keer. Dat herinner ik me nog heel goed. Wij zaten in de zandbak te spelen en ik zei zo tegen Frans Van Bergen en Jef Geypen (die allebei in Wortel wonen, dhm): “Allé, volgend weekend mogen we naar huis.” “Neenee”, zeiden die mannen, ”Volgende zondag komen de ouders op bezoek en pas twee weken later mogen we naar huis.” Toen ben ik echt beginnen janken. Ik voelde me zo bedot door die pater. Het was ook wel een heel speciale sfeer in die school, met een Marialegioen voor de “braafsten” van de groep, maar die dan ook werden ingezet om te verklikken. Na vier jaar hield ik het er voor bekeken en ben ik de taalgrens overgestoken.

toning ’s avonds. In de cinema hielp ik ook mee in de bar. Ik zat vaak een heel weekend alleen op internaat, wat niet altijd plezant was, maar zo leer je je plan trekken en ook wel met eenzaamheid omgaan. In Hoei heb ik mijn humaniora met onderscheiding - afgewerkt en daarna ben ik naar Antwerpen gegaan om Romaanse filologie te studeren. Ik wilde graag leraar Frans worden. Maar ik denk dat ik daar toen te jong voor was….

DHM: Wat heb je dan gedaan? Ons moeder was altijd nogal vooruitziend en stelde me voor om naar Hoei te gaan om in het Frans voort te studeren. Onze Jul en onze Ad waren daar ook al naartoe gegaan. Die school was een soort klein seminarie met internaat en externaat maar met een heel vrij regime. De school lag midden in de stad. Ik kwam van de “gevangenis” van Meldert terecht in een stadsschool met een heel open sfeer. Dat zinde me wel. Ik bleef daar vrijwillig twee à drie weken op internaat.

DHM: En dan ben je gaan werken? Eerst ben ik nog Communicatie en Public Relations gaan studeren in Antwerpen. Toen ik dat diploma op zak had, ben ik op zoek gegaan naar werk. Ik ben eerst gestart als stagiair hier op de veiling in Meer. Dat heb ik twee zomers gedaan en in de winter ging ik bij Intersoc werken als treinbegeleider en hotelreceptionist bij de gezinsvakanties en sneeuwklassen van de CM in het Zwitserse Disentis.

Aan de school was ook een cinema verbonden. ’s Namiddags kwamen de paters de film bekijken en als er dan een - zelfs zedige - blote borst in kwam, dan riepen die paters in koor ‘couper’ en dan werd dat stuk eruit geknipt voor de ver-

Wij gaan zeker rekening houden met de oppositie

Denemarken

Na die periode op de Veiling in Meer heb ik een jaartje gewerkt in Limburg als vertegenwoordiger voor Friswit (Hoogstraten), tot ik een vacature onder ogen kreeg voor General Motors in Antwerpen. In de Opel-vestiging zocht men iemand voor de communicatie en de public relations. Ik heb die job, net als al mijn andere jobs,

Wij waren dus rap verkocht en het internaat was bovendien nog goedkoop ook. Een jaar op internaat kostte daar toen 9.000 frank (omgerekend €225) terwijl dat op het Seminarie in Hoogstraten 12.500 frank (€312) was. Voor ons moeder was de rekening rap gemaakt. En ook te weten dat het bij paters was en in een oud kasteel. Ze kwamen ons zelfs met een bus ophalen. Er waren twee bussen die een toer deden in de provincie Antwerpen, twee in Limburg en twee in West-Vlaanderen. Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, zat een jaar voor mij. Als ik nu in de buurt van Tienen of Hoegaarden kom, rij ik nog wel eens langs Meldert.

Naar Hoei DHM: Hoe lang heb je daar op school gezeten? Ik heb daar 4 jaar op internaat gezeten, van het

De familie Van Aperen-Jansen in mei 1993 met v.l.n.r.: Liselotte, Marc, Jonas, Pieter en Hild DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

5


SHIATSU

L ’ Equilibre

MASSAGE, STRESS- & BURN-OUTCOACHING, LIFE COACHING, WANDELCOACHING

shi

Waarbij helpt shiatsu-massage?

t

er suth ape at oor u v enen, volwass en tieners n kindere

- stress-geralateerde klachten - ADHD - hoofdpijn en migraine - slapeloosheid - rug-, nek- en schouderklachten - spijsverteringsklachten - (faal)angst en emotionele klachten

Informeer naar lopende acties ! Ook cadeaubons te verkrijgen ! Volg mij op Facebook.

L'Equilibre Anja Van Damme Rombout Keldermansstraat 7- 2320 Hoogstraten 0477 56 17 41 anja.vandamme@hotmail.com

I N G AD T E K D I E -C PL d O R K S 3D n o a v D W O en I t S O L gstra

N ENE

VAN HEMELEN

BVBA

oo Te H

VAN HEMELEN

BVBA

NIEUWBOUW & RENOVATIE Duur van de opleiding is steeds 10 weken Start basistraining solidworks : 21 januari 2019 Start vervolgtraining solidworks : januari 2019 Deze opleiding is zowel toegankelijk voor professionelen als particulieren.

ELEKTRICITEIT

CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

Training @ 3DCadworks.be

Industrieweg 4 2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be


INTERVIEW met veel plezier gedaan. Gedurende de acht jaren dat ik daar gewerkt heb, ben ik ook geleidelijk aan opgeklommen in het kader. Ik had nooit gedacht om bij GM weg te gaan tot er op zeker moment een oproep van een headhunter in de bus viel voor een Finse firma, Neste Chemicals, met vestigingen in Beringen, Evergem en Zwolle. Zij zochten iemand voor de communicatie in Nederland en België. De sfeer en de cultuur in dat bedrijf waren heel aangenaam en ik heb er heel goede bazen gehad, eerst een Fin, dan een Belg en tenslotte een Noor. Wij hebben de nieuwe naam Borealis ook nog zelf mee mogen kiezen. Na zeven jaar, toen de hoofdzetel van Finland naar Denemarken verhuisde, kreeg ik de vraag om de internationale persrelaties te verzorgen vanuit het hoofdkantoor in Denemarken. We zijn dan met het hele gezin verhuisd naar een gemeente in de buurt van Kopenhagen.

Dat had Maria nog moeten kunnen meemaken, zei Arnold geëmotioneerd DHM: Beviel het leven in Denemarken jullie? Onze dochter Lieselotte, die toen 11 was, vond het aanvankelijk niet zo fijn om haar Meerse vriendinnen te moeten achterlaten. Jonas was toen 9 en Pieter was 6. Wij zijn vertrokken met een expat-contract van drie jaar. In Denemarken had ik de job van mijn leven en als gezin hadden we daar de tijd van ons leven. Doordat we ver verwijderd waren van onze familie en vrienden, deden we noodgedwongen alles samen en maakten we veel uitstapjes. Dat heeft ons als gezin heel dicht bij elkaar gebracht en daar plukken we nu nog de vruchten van, denk ik. Toen mijn contract van drie jaar ten einde liep, vond ik het zelf tijd om terug naar België te komen. Ik heb dan nog een jaartje vanuit Mechelen deze job gedaan en van hier uit gependeld naar Kopenhagen van maandag tot vrijdag. Maar plots kwam daar een reorganisatie van het

Met het ganse gezin in Nieuwpoort in mei 2018: Marc, Jonas, schoonzoon Pieter Voeten, schoondochter Julie Gysbregts, Hild, schoondochter Dianne Vermeiren, Pieter. En (verborgen achter de hand van oma) kleindochter Lucie en vooraan Liselotte bedrijf en verloor ik mijn job. Ik was 46 en onze kinderen waren toen 16, 14 en 11. Aanvankelijk wou ik niet meer voor een multinational werken, maar na een tijdje kwam er een interessant telefoontje van een headhunter. Men zocht voor het bedrijf Medtronic een communicatiemanager voor België, Nederland en Skandinavië. Ik had nog nooit van dit bedrijf gehoord, hoewel dat met alle ziekenhuizen wereldwijd zaken doet. Het verkoopt o.a. pacemakers, insulinepompen, hartkleppen en stents. Ik heb toen direct de knop omgedraaid en na zes sollicitatiegesprekken en drie maanden kon ik eindelijk aan de slag. Een nieuwe start in een nieuwe functie, zodanig dat ik mijn eigen stempel kon drukken. Veertien jaar heb ik met heel veel plezier en passie bij Medtronic gewerkt, tot ook daar een herstructurering werd aangekondigd. Als gevolg

daarvan verloor ik in mei mijn job. Eigenlijk kwam dat als een geschenk uit de hemel, want intussen had ik mijn zinnen gezet op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, die voor onze partij en voor mezelf dus uitstekend zijn verlopen. Ik was enorm blij dat ik werd voorgedragen als burgemeester. Achteraf gezien ben ik heel blij dat het allemaal op deze manier is gelopen.

Geen voorakkoord DHM: Wat veel mensen verwonderd heeft, is het feit dat jullie als grootste partij met alle troeven in handen zo snel een akkoord gemaakt hebben met N-VA en drie schepenzetels weggaven terwijl jullie langer hadden kunnen wachten en met iedereen hadden kunnen praten. Zelf waren jullie zes jaar geleden toch ook ongelukkig dat CD&V zelfs niet met jullie gesproken had?

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

7


INTERVIEW stellen dat ze er later zelf wel mee tevoorschijn kwamen. Als wij vanuit de oppositie een goed voorstel krijgen, dan zou het nogal dom zijn om daar niet op in te gaan. Ik hoop echt dat we uit die partijsilo’s kunnen treden. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn en er zullen wel eens stokken in de wielen gestoken worden. Ik hoop alleen dat het allemaal fair gebeurt en ik hoop dat we op de burgerzin en de verantwoordelijkheidszin van alle raadsleden kunnen rekenen. Wij zullen op een andere manier omgaan met de oppositie en ook met de administratie. We gaan de oppositie nauw betrekken, ook mensen van buiten de gemeenteraad. Er zijn uiteraard grenzen aan inspraak, maar we gaan de burgers op zijn minst tijdig inlichten en zoveel mogelijk betrekken. Als burgemeester ga ik proberen boven de partijen te staan.

Op vrijdag 14 december 2018 legt Marc Van Aperen in handen van gouverneur Cathy Berx de eed af als burgemeester van Hoogstraten. In de weken voor de verkiezingen zijn er enkele gesprekken geweest, zowel met de top van CD&V als met N-VA en Anders. We hebben toen afgesproken dat we zouden kunnen praten van zodra we samen 15 zetels zouden halen. Met Anders hadden we samen maar 14 zetels op 27, dat vonden we een te krappe meerderheid. Met N-VA verliepen de gesprekken meteen in een constructieve, gemoedelijke en respectvolle sfeer. Het klikte goed en we voelden dat we allebei dezelfde richting uit wilden. Ik denk dat we het spel heel eerlijk gespeeld hebben naar elk van de drie andere partijen. Ik zou er een heel slecht gevoel bij gehad hebben, mochten we een voorakkoord gesloten hebben.

Armoede en kansarmoede moeten we zoveel mogelijk oplossen DHM: Misschien een beetje een naïeve vraag: hebben jullie er nooit aan gedacht om Anders ook mee in het bad te nemen? Dan zou je een heel ruime basis hebben en een nog groter deel van deze generatie mee betrekken in het beleid? We hebben dat wel overwogen, maar dat leek ons niet zo vanzelfsprekend. DHM: Vind je het niet spijtig dat jullie door het systeem van schepenzetels te verdelen volgens de voorkeurstemmen je iemand met een grote competentie inzake onderwijs zoals

8

Herman Snoeys deze bevoegdheid niet kan geven? We hebben dit ooit wel besproken met het partijbestuur, maar dat is allemaal niet zo evident. Wie de meeste voorkeurstemmen heeft, wordt schepen. Ik denk dat dit in alle partijen het geval is. DHM: Als je nu naar de voorkeurstemmen op jullie lijst kijkt dan zie je dat er drie leden van de familie Van Aperen op kop staan. Is die traditie de basis van het succes van Hoogstraten Leeft geweest? Ik denk dat het grote succes van onze lijst de verjonging en de vernieuwing is geweest en de goede, positieve campagne die we voerden. We hebben samen hard gewerkt aan ons programma en samen ook veel plezier gemaakt, zoals die activiteit met zijn allen in de botsauto’s, met live muziek nog wel …. Dat was echt genieten. De mensen zien dat de groep goed aan elkaar hangt en er plezier in heeft, dat straalt er van af. Dat wij met drie uit de familie zoveel voorkeurstemmen halen, daar was ik ook aangenaam door verrast. Onze Arnold was ook heel blij met zijn mooie score. “Dat had Maria nog moeten kunnen meemaken”, zei hij duidelijk geëmotioneerd op de avond van de verkiezingen.

Verwezenlijken DHM: Je hebt je gedurende die zes jaar in de oppositie vaak geërgerd, zeg je. Hoe ga je het de volgende zes jaar zelf aanpakken? Het was soms frustrerend om te zien hoe een constructief voorstel van ons door het college van tafel werd geveegd en dan te moeten vast-

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: Wat wil je de volgende jaren zeker verwezenlijken? In het begin zullen we vooral uitvoeren wat er tijdens de huidige legislatuur al beslist en gepland is. We zullen natuurlijk ook onze eigen accenten leggen: meer inspraak organiseren en de knelpunten aanpakken. Het grensoverschrijdend ambulancevervoer wil ik zo spoedig mogelijk opgelost zien en het project met de AED’s moet zeker nog verder uitgewerkt worden. Armoede en kansarmoede moeten we zoveel mogelijk oplossen. Daartoe zullen we beter samenwerken met het Ver-Zetje en de Toevlucht.

In heel mijn leven heb ik al wel een vol jaar in de file gestaan We willen zeker ook het aantal verkeersslachtoffers doen dalen. Hier zou bijvoorbeeld een goede uitgebouwde taxidienst moeten zijn om ’s avonds terug veilig thuis te geraken na een avondje uit, zoals dat in heel Skandinavië gebruikelijk is. Ik droom ook van een instelling waar jongeren met een geestelijke beperking kunnen opgevangen worden. Intrafamiliaal geweld moeten we aanpakken. Je kan als gemeentebestuur niet alles oplossen, maar kindermishandeling en kindermisbruik kunnen we niet tolereren. Wat we zeker beter gaan doen, is de samenwerking met de ons omringende gemeenten, zowel in België als in Nederland. Ik wil mij ook persoonlijk inzetten om openbaar vervoer te organiseren naar de Transportzone en de Kluis en om meer parkeerplaatsen te creëren aan de rand van ons stadscentrum. De camerabewaking aan de Belgische kant van de transportzone in Meer kan nog heel wat verbeteren. Ook het zwerfvuilprobleem moet er aangepakt worden. Verder wil ik zeker het samenhorigheidsgevoel verbeteren, zodat iemand van Meer, MeerselDreef, Meerle, Minderhout of Wortel zich ook een Hoogstratenaar voelt. Ikzelf voel me een


INTERVIEW echte Hoogstratenaar. Ik wil Hoogstraten bovendien nog meer op de kaart zetten, als een echte ambassadeur van onze mooie stad. DHM: Welke houding gaan jullie aannemen tegenover zaken waar nu een betwisting op rust, zoals de verkaveling in de Heilig Bloedstraat en het oude rusthuis? We moeten die dossiers eerst eens grondig doornemen. Ik weet nu niet wat we nog kunnen bijsturen. Mobiliteit en verkeersveiligheid zullen we sowieso moeten aanpakken. De doorstroming van het verkeer, die vrachtwagensluizen en ANPR-camera’s, ik denk dat we dat terug moeten bekijken, want dat werkt momenteel niet goed. In januari gaat de nieuwe ploeg van start en dan gaan we dit aanpakken.

Fusie DHM: En wat wordt het in mei? Stel je je kandidaat voor de federale of Vlaamse verkiezingen? Dat weet ik nog niet. Ik denk dat er in Hoogstraten zelf werk genoeg is om me de volgende zes jaren full-time mee bezig te houden. DHM: Vroeg of laat komt er waarschijnlijk ooit de vraag naar een nieuwe fusie. Hoe sta je daartegenover? Persoonlijk sta ik daar positief tegenover en ik denk dat we daar in de toekomst zeker over moe-

ten kunnen spreken. Een fusie met Rijkevorsel of Merksplas of met de twee. Ik zeg niet dat dit mijn droom is, maar als het er ooit van komt, dan hoop ik dat het in alle openheid zal gebeuren. Voorlopig wordt daar nog helemaal niet over gesproken. Ik denk dat het momenteel nog heel gevoelig ligt, en ik weet niet of ze dat in Hoogstraten wel willen, of in Merksplas, of in Rijkevorsel. Maar op termijn komt dat er wel en moeten we daar zeker een standpunt over innemen, goed onderzoeken en zien hoe je dat op de beste manier kan doen. DHM: Maar de rust zal nu wel uit je leven verdwijnen. Overal present moeten zijn, verantwoordelijkheden nemen, discussies aangaan…. Mijn leven gaat inderdaad grondig veranderen. Ik heb wel één groot voordeel: ik kan me voor de volle 100 % inzetten voor Hoogstraten en voor onze 21.000 burgers. Ik moet nu niet meer in de file staan aanschuiven naar Brussel, Eindhoven of Maastricht. Ik denk dat ik over heel mijn leven wel een vol jaar in de file heb gestaan ondertussen. Ik ben van plan om bij goed weer zoveel mogelijk met de fiets naar Hoogstraten te rijden. Je zal me op vele gelegenheden tegenkomen en ook op het stadhuis zal ik vaak te zien zijn. Ik wil zoveel mogelijk beschikbaar en bereikbaar zijn.

Hild deze verandering? Hild heeft de boot van de politiek heel lang afgehouden, maar bij de verkiezingen van 2006 heeft ze zich er wel mee verzoend en ze steunt mij volledig. Ze heeft het er zelfs niet moeilijk mee dat ik nu ook op het werk haar baas wordt (lacht). Hild werkt bij de politie en als burgemeester word ik officieel ook hoofd van de politie. Ze is er gerust in dat ik de nieuwe uitdaging met volle overtuiging en met veel goesting zal aangaan, maar ze hoopt toch dat ik zeker ook de levensgenieter blijf zoals zij mij altijd gekend heeft.

Ikzelf voel me een echte Hoogstratenaar Hild komt tussen en stelt dat ze “liever een gelukkige man heeft die veel van huis weg is, dan een chagrijnig iemand die altijd thuis is. Het was Marc zijn droom om burgemeester te worden, en die droom komt nu uit… Dat is toch een prachtige start!”, besluit zij. DHM: Marc, wij wensen u en gans het nieuwe gemeentebestuur veel succes en een mooie samenwerking. De Hoogstraatse bevolking zal er u dankbaar voor zijn. (jh/fh/jav)

DHM: En om te eindigen, Marc, hoe bekijkt

DE WERELD VAN

De Van Aperen-stamboom DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

9


VANUIT HET STADHUIS Verkavelingen blijven beroeren

Buurt eist vernietiging verkavelingsaanvraag Terwijl de voorlaatste gemeenteraad van deze legislatuur eerder een saai verloop kent, blijft de verkaveling aan de Heilig Bloedstraat voor onrust zorgen. Buurtbewoners nemen het niet dat met hun visie geen rekening gehouden wordt en eisen de vernietiging van de verkavelingsaanvraag van 110 woonheden. Ook de nieuwe verkaveling De Warande op de hoek van de Lodewijck De Konincklaan en de Heilig Bloedstraat is kop van jut want zij zorgt voor bijkomende onzekerheid over veiligheid en voor overlast in de wijk. De buurt van de Heilig Bloedstraat blijft zich keren tegen de komst van de nieuwe verkaveling Zuidoost Centrum met 110 wooneenheden maar nu ook tegen het project de Warande. De buurtbewoners hebben geen problemen met de komst van de verkaveling op zich, maar wel met de afwenteling van het verkeer doorheen de verkaveling. Ook de intekening van het nieuwe appartementencomplex ‘De Warande’ op de hoek van de Lodewijck de Konincklaan en de H. Bloedstraat heeft nare gevolgen voor de buurt. De reactie van de buurtbewoners komt er nadat de projectontwikkelaar onlangs via de pers liet uitschijnen dat voor beide projecten alles in kannen en kruiken is, nu de werkzaamheden gestart zijn. Maar dit is volgens de buurtbewoners zeker niet het geval. Zij vragen zelfs via een beroepsprocedure voor de Raad Van Vergunningsbetwistingen de vernietiging van de verkavelingsvergunning. De verkaveling blijft in overtreding met het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan en de afwenteling van het verkeer is volgens de buurtbewoners alles behalve veilig.

Warande Ook tegen het project De Warande hebben zij bezwaar aangetekend. Het kruispunt Loenhout-

seweg - Lodewijk de Konincklaan - Heilig Bloedstraat vormt al sinds geruime tijd een ernstig knelpunt in de Hoogstraatse mobiliteit. Filevorming en onveilige verkeerssituaties zijn er dagelijkse kost. Nu de gebouwen van en rond de Warande worden afgebroken is het dus hét moment om dit kruispunt en de ingang van de Heilig Bloedstraat grondig te bekijken en veilig te stellen voor de toekomst. CW Vastgoed, de ontwikkelaar van het project Warande, heeft de vergunning om het café De Warande, het naastliggend kapperssalon, de vroegere bakkerij Van Loock en de tussenliggende huizen af te breken. In de plaats daarvan zullen 24 appartementen en twee winkels gebouwd worden. Deze nieuwbouw zal evenwel een flink stuk achteruit moeten. De rooilijn ligt daar op 12 meter uit het midden van de weg, maar het college heeft dit teruggebracht tot 10 meter. Voor de buurtbewoners blijft de onnatuurlijke kronkel in de straat een obstakel om in de toekomst de Heilig Bloedstraat in te kunnen richten als tweerichtingsverkeer en er een afzonderlijk fiets- en voetgangerspad aan te leggen. Zij hebben die dubbele richting altijd vooropgesteld om te verhinderen dat anders alle verkeer via de

Heel deze hoek met café De Warande, het kapsalon, de vroegere bakkerij Van Loock en de drie tussenliggende huizen wordt afgebroken om plaats te maken voor een complex van twee handelspanden en 24 appartementen. Het geheel moet verder achteruit zodat er ruimte vrijkomt voor een beter fietsen voetpad en parkeerplaatsen.

10

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

wijk naar de nieuwe ontsluitingsweg zou passeren. Schepen van Mobiliteit Marc Haseldonckx heeft echter steeds verkondigd dat er alleen een ontsluiting van de nieuwe verkaveling zou komen als er ook éénrichtingsverkeer komt in de Heilig Bloedstraat. “Ik pleit hier al jaren voor”, sprak hij op de gemeenteraad van 28 augustus 2017. “Deze straat is niet veilig voor dubbel verkeer. We gaan alle voortuinen in de Heilig Bloedstraat niet weghalen. Enkelrichting Heilig Bloedstraat, plus dubbel verkeer bij de nieuwe ontsluiting, met daar bovenop hier en daar een knip om het sluipverkeer tegen te gaan, dat is onze oplossing.”

De projectontwikkelaar liet uitschijnen dat alles in kannen en kruiken is De buurtbewoners reageren: “De ontwikkelaar gaf eerder aan dat het Project ‘de Warande’ een aanzet geeft voor een trage weg langsheen de Kasteelbeek, maar vergeet te melden dat de ruimte voor deze wandel- en fietsweg in zijn huidig plan wordt ingenomen door een inrit van de parkeergarage voor de 24 appartementen in dit complex. Ook een aansluiting met de trage weg in de nieuwe verkaveling werd door de projectontwikkelaar niet voorzien. Men kan dus onmogelijk spreken van een veilige trage wegenis naar de nieuwe verkaveling. Rond het gebied staan nog andere projecten op til. Deze ontwikkelaars zijn bereid om deze trage weg effectief aan te leggen.” Onder meer om deze redenen gaf de Provinciaal Omgevingsambtenaar vorige maand dan ook een negatief advies over de ganse lijn. De deputatie volgde evenwel niet het standpunt van haar eigen ambtenaar en reikte de vergunning toch uit. De buurtbewoners overwegen dan ook om ook voor het Project ‘De Warande’ een nietigverklaring aan te vragen bij de Raad Van Vergunningsbetwistingen.


VANUIT HET STADHUIS Moeilijke weg De kiemen van het conflict ontstonden reeds meer dan 25 jaar geleden in een gebied waar veel gebouwd en verkaveld werd zonder een degelijke ontsluiting. De aanvraag voor een nieuwe verkaveling eind 2016 voor de bouw van 110 wooneenheden (waarvan meer dan de helft appartementen) doet de bom barsten. De buurtbewoners reageren verontrust. De wijk is in 20 jaar tijd enorm gegroeid en dit heeft de nodige mobiliteitsproblemen met zich meegebracht. Er werd reeds meermaals om een extra ontsluitingsweg naar de Lodewijk De Konincklaan gevraagd, maar die is er nooit gekomen.

Samenleving en samenwerking was de essentie De buurtbewoners zamelen met een petitie een 500-tal handtekeningen in en doen hun betoog op de gemeenteraad. Ze eisen een bijkomende ontsluitingsweg alvorens de verkaveling wordt goedgekeurd. Het stadsbestuur legt dan ook deze vereiste op aan de projectontwikkelaar, maar plant de bestaande uitvalswegen van de verkaveling af te sluiten, met als gevolg dat het mobiliteitsprobleem zich niet oplost, maar verplaatst. Er zijn diverse overlegmomenten geweest tussen de buurtbewoners en het college maar het komt

niet tot een overeenkomst. Er moeten in de toekomst een 300-tal wooneenheden gebruik maken van slechts ĂŠĂŠn uitweg, wat volgens de buurtbewoners onveilig en onrealistisch is. Ze dienen vervolgens een klacht in tegen de verkavelingsvergunning en krijgen de steun van de Provinciaal Stedelijk Ambtenaar. Deze geeft een negatief advies, maar de deputatie verleent toch de vergunning. Omwille van het veiligheidsprobleem en het feit dat er in dit project meerdere overtredingen zijn van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan stappen de buurtbewoners naar de Raad Voor Vergunningsbetwistingen. Ze

eisen een vernietiging van de verkavelingsvergunning. Deze procedure is momenteel lopende.

Nieuwe verkaveling Dezelfde projectontwikkelaar dient in tussentijd een aanvraag in voor de sloop van De Warande en plant een nieuwbouwcomplex met 24 appartementen. De projectontwikkelaar krijgt de toestemming om een extra etage te voorzien en mag enkele meters afwijken van de bestaande rooilijn in de Heilig Bloedstraat. De zichtbaarheid op dit kruispunt wordt hierdoor verbeterd, maar het afwijken van de rooilijn in de Heilig Bloedstraat hypothekeert een goede toekomstige verkeersafwikkeling. Ook de opgelegde trage weg, die de Heilig Bloedstraat met de nieuwe verkaveling moet verbinden, wordt in beide projecten niet voorzien en vindt geen aansluiting in de nieuwe verkaveling. Bovendien wordt al het extra autoverkeer van het appartementencomplex doorheen de bestaande woonwijken gestuurd (want de Heilig Bloedstraat wordt enkelrichting). Om deze redenen gaan de buurtbewoners ook voor dit complex in beroep bij de deputatie. Ook hier geeft de Omgevingsvergunningsambtenaar een negatief advies over gans de lijn. De deputatie levert toch de vergunning af. Daarom overwegen de buurtbewoners om ook voor dit project in beroep te gaan bij de Raad Van Vergunningsbetwistingen. Wordt vervolgd.

Gemeenteraad De voorlaatste gemeenteraad van deze legislatuur had niet direct veel boeiends te bieden. Een groot deel van de agendapunten waren aankondigingen van algemene vergaderingen van intercommunales. Ook werd de verdeling van de subsidies ter kennis gebracht. Een zestiental leerlingen van het Seminarie waren hiervan geDE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

11


VANUIT HET STADHUIS tuige. Ze zaten er bij en keken ernaar, het is nog maar de vraag of ze veel hebben opgestoken over de lokale politiek. Gelukkig brachten enkele bijkomende agendapunten toch nog wat leven in de brouwerij. Een aantal opmerkingen vanuit de oppositie deden de gemoederen bij het ontslagnemend college stijgen. Er is hard gewerkt deze legislatuur en deze maand zullen er nog heel wat geplande werken worden uitgevoerd, was de boodschap. Een kort sfeerbeeld.

Algemene vergadering Op het einde van een kalenderjaar zijn er heel wat algemene vergaderingen van intercommunales. In elk daarvan hebben de aangesloten gemeenten hun afgevaardigden, die in principe controle en inspraak uitoefenen. Meestal wordt hierover geen verslag uitgebracht naar de gemeenteraad. De goedkeuring en de agendapunten vooraf en de aanduiding van afgevaardigden vanuit de gemeenten verloopt in Hoogstraten meestal zonder discussie met deze vaststelling evenwel dat de partij Anders zich telkens onthoudt.

Alsof elke vergadering een diner zou zijn “Vermits wij geen enkele afgevaardigde van onze partij in deze intercommunales hebben, kunnen wij onmogelijk inschatten wat er beslist wordt,” aldus raadslid Jacobs die ook een allusie maakt op een jaarlijks gezellig etentje voor de politiekers. Deze opmerking stoort schepen Jef Vissers echter geweldig en hij richt zich tot de jonge leerlingen in de zaal. “Het raadslid stelt dit hier helemaal verkeerd voor, alsof elke vergadering een diner zou zijn. Er is slechts één maal per jaar een algemene vergadering waarbij een sobere broodjesmaaltijd wordt aangeboden.”

De kassa Wanneer de toestand van de financies van de gemeente aan de beurt komt krijgen we zoals in de voorbije jaren een woordenwisseling tussen oppositielid Fons Jacobs en de schepen van Financies, Marc Haseldonckx. Jacobs: “We sluiten deze legislatuur af met ruim 19,50 miljoen, en een flinke afbouw van de schulden. Enerzijds is deze schuldafbouw ook het gevolg van een politiek die geen leningen meer wenste af te sluiten. Er werd dikwijls gekozen voor andere financiële constructies die mooi ogen in de boekhouding, maar die ons op langere termijn sowieso meer kosten (PPS). Die schuldafbouw is dus enkel schone schijn. De rekening komt later, veel later. Anderzijds is ze ook te danken aan de belastingverhoging van 11 jaar geleden, die jaarlijks de stadskas flink wat oplevert. Wij hopen wel dat in de volgende legislatuur deze belastingcenten van onze inwo-

12

In tegenstelling tot schepen van Mobiliteit Marc Haseldonckx eisen de buurtbewoners tweerichtingsverkeer in de Heilig Bloedstraat om te vermijden dat alle verkeer, ook dit van de toekomstige ondergrondse garages, in de wijk overlast en onveiligheid geeft.

ners eindelijk gaan terugvloeien naar de inwoners, van wie het geld uiteindelijk komt. Verkeerveiligheid, groene mobiliteit, een degelijk en uitgebreid openbaar vervoernet, betaalbare huisvesting, een degelijk woonbeleidsplan dat gekoppeld is aan een doordacht ruimtelijk beleid; meer kinderopvang, het opstellen van een sociaal vitaal minimum, het stopzetten van het afsluiten van energievoorzieningen, investeren in erfgoed in plaats van het langzaam aan te laten verdwijnen, geen ouderenzorg in twee snelheden waarbij de meer begoede inwoner meer luxe krijgt dan een gewone inwoner, betaalbare ouderenzorg, opzetten en ondersteunen van deeleconomie, dat zijn bv zaken waar de mensen mee bezig zijn en dat zijn thema’s waar ons geld o.a. naar toe zou moeten gaan.” Schepen Haseldonckx repliceert hierop zoals gebruikelijk: “Fons, ik vind dit een spijtige opmerking. Jij draait altijd hetzelfde bandje af. Wel, ik zal dat ook doen. Door de liberalisering van de energiesector hebben wij als gemeente heel wat inkomsten verloren in de loop der jaren. Over al die jaren hebben wij hierdoor 2,8 miljoen euro verloren. Wij hebben dit gecompen-

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

seerd door jaarlijks 800.00 tot 1 miljoen euro meer opbrengsten te vergaren, o.a. ook door die belastingverhoging. Anderzijds zouden wij niets gedaan hebben tijdens deze legislatuur? Er is hard gewerkt. We hebben een nieuw rusthuis gezet voor 26 miljoen euro en een zwembad gebouwd, en ja dat hebben wij via een PPS gedaan.

Jij draait altijd hetzelfde bandje af. Wel, ik zal dat ook doen ... Maar dit was ook de enige mogelijkheid om een zwembad te bouwen en uit te baten. Daarnaast hebben wij altijd 4.5 à 5 miljoen voorzien voor allerlei projecten, die evenwel niet allemaal gehaald zijn. Maar wij hebben grote stappen gezet in verband met verkeersveiligheid. Onze diensten hebben hard gewerkt, maar we waren vaak ook afhankelijk van de hogere overheid. Er is inderdaad spaarzaam omgegaan met het geld omdat we prioriteiten gesteld hadden. Maar we hebben zelfs nu eigen geld (10,6 miljoen euro)


VANUIT HET STADHUIS beschikbaar om op de plaats van de H (oud rusthuis) een nieuw gebouw te zetten, aangepast aan de huidige noden en de huidige structuur.. En er zit nog meer in de pijplijn, en de gelden zijn daar voor voorzien.” Burgemeester Tinne Rombouts, zichtbaar geërgerd, springt de schepen bij: “Ik sluit mij aan bij de schepen en in naam van gans het college kan ik je zeggen dat onze financiële middelen goed zijn aangewend. De volgende weken en maanden zullen er nog heel wat projecten in uitvoering komen. Denk maar aan de jeugdlokalen, de parking in Wortel-Kolonie, de werking van de camera’s, uitbreiding van het personeel, een gymhal, kinderopvang, raadzaal van Meerle, veiligheid, enz.”

Zalen Nog een klassieker in de discussies tussen meerderheid en oppositie zijn de subsidies aan de verschillende parochiezalen. Deze discussie spitst zich toe op de weigering van het college om ook subsidies toe te kennen aan de zalen Cecilia in Hoogstraten, Voor Kunst en Volk in Meer en deze van de paters in Meersel-Dreef. Het ontbreken van een reglement op subsidiëring van zalen is voor het huidige bestuur de reden dat dit punt tot hiertoe nog niet opgelost is.

Alle zalen op gelijke voet behandelen Voor de oppositie hebben deze drie zalen een belangrijke inbreng in het sociale en culturele leven van het dorp en verdienen zij het op gelijke voet behandeld te worden als de parochiezalen. Raadslid Jacobs van Anders bindt nogmaals de kat de bel aan wanneer de subsidies in de raad ter stemming worden voorgelegd. “Onze fractie wenst als amendement toe te voegen dat ook zaal Voor Kunst en Volk, zaal St. Cecilia en de zaal van de Paters te MeerselDreef voor 2018 recht hebben op 5.000 euro nominale toelage. Er is immers nog steeds geen reglement, zodat ook deze zalen voldoen aan de omschrijving die er eertijds aan werd gegeven “gelet op het feit dat de drie bovengenoemde zalen een belangrijke rol spelen in het socio-culturele leven”. Ook de tussenkomst van de bevoegde schepen in zitting van 24/10/2011 geeft aan dat ook deze drie zalen recht hebben op deze subsidie, met name : “andere nominale toelagen vereisen ook niet te voldoen aan voorwaarden”. Schepen van Cultuur Jef Vissers repliceert hierop dat, zolang het reglement nog niet is afgerond, ook voor 2018 het college dezelfde houding als de voorbije zes jaren zal aannemen. Hoogstraten Leeft en Anders eisen de toevoeging van deze drie zalen, maar blijven in de minderheid (10 tegen 15). Alles doet vermoeden dat het nieuwe bestuur met Hoogstraten Leeft snel

De rooilijn zou normaal op 12 meter vanuit het midden van de straat liggen. Het huidige bestuur van CD&V en N-VA besliste in het college om deze rooilijn op 10 meter te brengen. Wat bij voormalige en toekomstige schepen van Openbare Werken Jos Martens (Hoogstraten Leeft) de reactie ontlokte “Hierdoor hypothekeer je de toekomst, want later kunnen we nooit meer breder !” een regeling zal treffen om ook deze drie zalen te ondersteunen vanuit de gemeente.

Kerstverlichting n Hoogstraten centrum zorgt de kerstverlichting in de Vrijheid al jaren lang voor een gezellige sfeer. Dit is vooral het initiatief van de plaatselijke middenstand dat door de stad financieel ondersteund wordt. De laatste jaren vragen de twee oppositiepartijen telkens om ook in de andere deeldorpen een kerstverlichting te voorzien. Volgens raadslid Jef Roos van Anders zou de gemeenteraad op 24 oktober 2016 geweigerd hebben om hier kerstverlichting te voorzien tenzij volgens het principe ‘één euro voor één euro’. Schepen van Financies Marc Haseldonckx heeft voor Hoogstraten centrum steeds deze stelling toegepast. Dit betekent concreet dat de initiatiefnemers en de stad ieder de helft van de kosten dragen. In Meerle werd vorig jaar het raadhuis verlicht en ook in Meer en Meersel-Dreef werd de kerstverlichting uitgepakt. Raadslid Jef Roos vraagt naar de stand van zaken want blijkbaar zou er dit jaar ook in Wortel en Minderhout kerstverlichting gehangen worden.

wordt een verhaal opgehangen dat helemaal niet klopt. Er is vroeger altijd gezegd: een euro voor een euro. Maar je weet dat wij de voorbijgaande jaren zelf het initiatief genomen hebben naar Meerle toe in het kader van een participatieproject, in de mate dat de bewoners zelf een bijdrage kunnen leveren aan de levendigheid en de samenlevingsopbouw van het dorp. Wij hebben daarom het raadhuis verlicht met medewerking van de bewoners. Die ‘een euro voor een euro ‘ was niet het enige dat wij hebben gezegd. En dat moest ook niet in geld uitgedrukt worden. Samenleving en samenwerking was de essentie van de boodschap! Hetzelfde is zo ook gebeurd in Meersel-Dreef met de kerstster. Vorig jaar hebben wij ook een oproep gedaan naar Meer om te zien wat er in dit kader mogelijk was inzake samenlevingsopbouw. Er is daar toen hard aan gewerkt. Wij zijn heel blij dat er dit jaar ook in Wortel en Minderhout volgens hetzelfde principe kerstverlichting wordt opgebouwd. We hebben mensen samengebracht en hen zelf het initiatief gelaten. Dat is heel iets anders dan dat wij als gemeente zomaar verlichting zouden hangen en klaar is kees.” (jh)

Volg

Er is vroeger altijd gezegd: een euro voor een euro Burgemeester Rombouts geeft haar visie op de ontwikkeling en de financiering van de kerstverlichting in de deeldorpen. Ze is helemaal niet te spreken over de manier waarop dit initiatief door de oppositie gekaderd wordt. “Jullie doen precies of het college nu 180° gekeerd is. Hier

online • www.demaand.be • facebook.com/DeHoogstraatseMaand/ • twitter.com/demaand

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

13


juli - december

PERSOVERZICHT

2018

Wat bracht 2018? JULI • De cipiers staken al vijftien dagen. Minister Geens wil dat er bij stakingen voldoende cipiers aanwezig zijn. Indien dat niet zo is, wil hij de mogelijkheid om ze op te vorderen. • Sinds de prijsdaling eind december werden in Hoogstraten al 12 gepersonaliseerde nummerplaten voor auto’s afgeleverd. Hoogstraten is daarmee koploper in de Kempen. • 't Spagaatje en de stad vroegen in maart subsidie aan voor een 'bovenlokale sportinfrastructuur'. De Vlaamse Overheid kent voor het ‘Sportcomplex Hoogstraten' een subsidie 357.103 euro toe. De provincie komt voor 150.000 euro tussen en de stad wil 700.000 euro investeren. Het resterende deel van de geraamde kostprijs van 1,6 miljoen euro wordt door de sportclub betaald. • Voor de tuinbouwsector, zowel in glas als in openlucht, brengt de droogte heel wat problemen mee. Het regenwater wordt daar wel opgevangen, maar als er weken geen druppel valt, raken de voorraden leeg. • De beheerder van de Facebookpagina van de politiezone Noorderkempen krijgt veel negatieve reacties. De agent vraagt om een gevonden hondje, gevonden bij De Mosten, zo snel mogelijk op te halen. “Als hij nog een uur zo blijft keffen, sta ik niet langer in voor mijn eigen daden”, lezen we.

• Huisbrouwerij Vagebond maakt een nieuw bier genoemd naar de beruchte Zwarte Marjan, een vrouw van lichte zeden die ooit in Wortel-kolonie woonde. Het bier heeft een alcoholgehalte van 6,5 procent en is gebrouwen met enkel natuurlijke ingrediënten. • In het vroegere Knechtjeshuis opent lunchcafé D'n Zotte Zaligheid. Dagelijks werken er vier of vijf mensen met een beperking. • Een korte maar hevige brand zorgt voor flink wat schade aan een appartementsgebouw in de Leemstraat. Twee appartementen worden een korte termijn onbewoonbaar verklaard. De brand ontstond op het terras van het dakappartement.

voorleiding bij de onderzoeksrechter wordt B.R. onder elektronisch toezicht geplaatst. De overige twee blijven in de cel.

• Zomerbar Chillmill bij de watermolen, een initiatief van Ruth en Kaat Vermeiren, serveerde achttien dagen lang dranken aan de bezoekers. Door het schitterende weer was er vaak geen stoel meer vrij.

AUGUSTUS • Het zag er even naar uit dat de Kuipfeesten in Minderhout aan de laatste editie toe waren. Enkele enthousiaste inwoners van het dorp hebben hun schouders onder de organisatie gezet en organiseerden succesvolle Kuipfeesten nieuwe stijl.

• Een auto die geparkeerd staat in de garage bij een appartementsgebouw op Rooimans in Wortel brandt uit. De batterij van de wagen was aangesloten op een oplader, wellicht is dat de oorzaak van de brand.

• Twintig Belgische en Nederlandse dichters doorkruisen de Lage Landen met een rode oldtimerbus. De bus houdt ook halt op de parking van IKO.

• De populatie van wilde bijen heeft het steeds moeilijker. Minder nectarplanten en het gebruik van pesticiden zijn de oorzaak. Op het bedrijfsterrein van Coöperatie Hoogstraten is een bloemenweide met een bijenhotel aangelegd. Wilde bijen zijn nodig om meer dan 80% van alle landbouwgewassen te bestuiven.

• De verdubbeling van de parking aan station Noorderkempen komt er niet. Vlaanderen weigert een vergunning aan de NMBS af te leveren. Verrassend, want in maart trok federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) hiervoor nog 501.188 euro uit.

• Bij huiszoekingen worden cannabis, speed, XTC, heroïne en cocaïne aangetroffen bij B.R. (32), J.P. (49) en P.W. (66) uit Hoogstraten. Na

• Tonnen tomaten en paprika's worden door de Coöperatie Hoogstraten als mest gedumpt op velden. Vooraleer men die beslissing nam, werd aan verschillende liefdadigheidsinstellingen gevraagd of ze het voedsel konden gebruiken. • Heel wat bedrijven uit de regio Hoogstraten nemen deel aan een jobbeurs in de Rabboenizaal. Ook VDAB heeft er een stand. De organisatoren hopen zo veel openstaande vacatures in te vullen. • Langdurig werklozen, kansarmen en gedetineerden worden ingezet voor het natuurbeheer van de kolonies van Wortel en Merksplas. Het project krijgt een provinciale subsidie van 30.000 euro. • In Worteldorp en Langenberg in Wortel wordt het fietspad vernieuwd. Van de Boomkens richting Merksplas wordt de toplaag vernieuwd. In de andere richting tot de Klinketbrug worden de klinkers vervangen door beton.

JULI - Het grensbruggetje tussen de Schoorstraat in Minderhout en de Haldijk in Baarle-Nassau is na twee jaar weer toegankelijk voor het verkeer. Het was niet eenvoudig om Hoogstraten en BaarleNassau op één lijn te krijgen. “Waar het vroeger een bruggetje was voor paard en kar, is de brug nu geschikt voor onze landbouwers met hun zware machines", zei burgemeester Tinne Rombouts.

14

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

• In het project ‘Met schrijvers op stal’ komen Chris De Stoop en Elvis Peeters op bezoek bij het landbouwbedrijf van de familie Geens in de Bouwhoef in Wortel. • Begin augustus liet schepen Michel Jansen (NVA) de grote Belgische vlag verwijderen van de


PERSOVERZICHT

juli - december

2018

stelling van de toren. Uit protest verschenen er daarna nog even drie kleine Belgische vlaggetjes. Die verdwijnen opnieuw, maar slechts voor enkele dagen.

• Een zware brand zorgde eind februari voor veel schade in de toen nieuwe Oxfam Wereldwinkel. Begin september gaat de winkel weer open. Het pand waar Oxfam vroeger zat, wordt ondertussen ingenomen door 't Verzetje. • Het ophalen van restafval, PMD, GFT en papier zorgt naar verluidt voor verkeershinder. Vanaf september begint men om zeven uur met ophalen op de Vrijheid tot in Minderhoutdorp en de zijstraten ervan. • De Groene Kring Hoogstraten, een vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, organiseert de provinciale wedstrijd ‘Held van ’t Veld’. De deelnemers moeten proeven afleggen en kunnen zo een selectie afdwingen voor de nationale wedstrijd in september. • Het aantal dementerenden zal tussen nu en 2035 met meer dan 80 procent stijgen. Om een of andere reden is dit vooral in Hoogstraten het geval. De gemeente staat zelfs op de vijfde plaats in heel Vlaanderen. • Van alle Vlaamse provincies draait de betonmolen het snelst in de provincie Antwerpen. Hoogstraten is zelfs de betonhoofdstad van Vlaanderen zodat er veel open ruimte verdwijnt. Er wordt dagelijks 815 vierkante meter bebouwd.

• De dronetechnologie doet zijn intrede in de landbouw. In Wortel gaat het agrobeheercentrum Eco² na of een drone kan worden ingezet bij het opsporen van weidevogels of het traceren van everzwijnen. • Het Gentse bedrijf Meyvaert neemt deurenproducent Group Eribel over. Die firma verkeerde in slechte financiële papieren. Twintig medewerkers moeten de firma verlaten. • Een grote mobiele kraan hijst de gerestaureerde beiaardklokken en vier nieuwe klokken terug in de Sint-Katharinatoren.

AUGUSTUS - Paul Peeters en Jos Hereygers kweekten respectievelijk een pompoen van maar liefst 871 en 763 kilogram, goed voor de eerste en tweede plaats bij de Pompoenpaeters in Wortel. Een week eerder behaalden ze de tweede plaats in het Belgisch kampioenschap in Essen. mentslid en burgemeester van Geel Vera Celis (N-VA) komt op uitnodiging van de Boerenbond een namiddag meedraaien.

• De Hoogstraatse Maand organiseert een verkiezingsdebat. De vier lijsttrekkers stellen de hoofdlijnen van hun programma voor. Moderator Guy Tegenbos, politiek commentator bij De Standaard, leidt de gesprekken in goede banen. Een delegatie van het stadsbestuur en van de dorpsraden van Meer en Meersel-Dreef halen de fietsen van stal om het herstelde fietspad langs de Mark in te rijden. Vanaf het begin in de Zandbergstraat in Meer tot aan de Nederlandse grens is het wegdek opnieuw aangelegd.

• De meest noordelijke wijngaard van België ligt op het tuinbouwbedrijf van Steve en Leen Schrijvers in Minderhout. Op 15 september komt hun Muscaris op de markt.

• De twintigste editie van Hoogstraten in Groen-

SEPTEMBER • De Mosten heeft er een goede zomer opzitten. “Het is zeven weken aan een stuk mooi weer geweest, waardoor we nu zo'n 62.000 bezoekers hebben gehad”, zegt Raf Van Looveren. “Vorig jaar hadden we maar 36.500 bezoekers. Toen was het weer in juli niet goed.” • Het stadsbestuur doet een oproep naar kandidaten om twee jaar stadsdichter te worden. Het mandaat van de 22-jarige Daan Janssens uit Wortel eindigt op Gedichtendag 31 januari. • Luc Krijnen en Anne Hereijgers krijgen hulp op hun aardbeibedrijf in Meer. Vlaams parle-

ten & Bloemen is de symbolische afsluiter van het toeristisch seizoen. Het centrum wordt omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met driedimensionale florale creaties.

• Hoogstraten Leeft moet de Nederlandse Ineke Koopmann, die op plaats 10 op hun lijst staat, in laatste instantie vervangen. Als niet-Belgische EU-burger heeft ze zich niet geregistreerd als kiezer en kan zich daarom ook niet verkiesbaar stellen. • Bij het textielreinigend bedrijf CleanLease in de Industrieweg, het vroegere Friswit, breekt brand uit in de afdeling waar het linnen wordt

gedroogd. Er raakt niemand gewond maar de activiteiten liggen voor onbepaalde tijd stil.

• CD&V trekt als eerste de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen op start. De partij doet dat met vijf grote affiches. Op elke affiche staat een hoofd dat samengesteld is uit verschillende delen van gezichten van hun 27 kandidaten. • Op de landsgrens bij Maxburg wordt een monument geplaatst om de oorlogsgebeurtenissen van 74 jaar geleden te herdenken. Het ontwerp is van Zjosfinks en gemaakt door leerlingen van VITO. • Kinderopvang Toverschommel, ook al actief in Baarle, opent binnenkort een filiaal op de Vrijheid. Er is plaats voor 36 kinderen. In Baarle zijn er 18 plaatsen. • De windhaan landt terug op de torenspits. Er zitten verschillende boodschappen in. Eén ervan is gemaakt door leerlingen van basisschool Spijker. Tosh Lauryssen van het vierde leerjaar mag mee in de lift naar de 105-meter hoge spits. • Het stadsbestuur stelt een architect aan om de raadzaal in het historische stadhuis aan te passen. De gemeenteraad vergadert al enkele jaren in zaal De Welgezinde in het administratief centrum, maar na aanpassingen wil men weer naar de raadzaal.

OKTOBER • Om de aanrijtijden voor de brandweer te verkorten, is een studie gestart naar een geschikte locatie voor een zogenaamd veiligheidscentrum.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

15


juli - december

PERSOVERZICHT

werkingsverband van de toerismediensten van Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog. Nu treedt ook Baarle-Nassau toe tot dat samenwerkingsverband.

OKTOBER - Hoogstraten Leeft is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen; CD&V met burgemeester Tinne Rombouts de grote verliezer. Hoogstraten Leeft behaalt 11 zetels, CD&V 8, N-VA 5 en Anders 3 zetels. Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) behaalt 2233 voorkeurstemmen, 680 meer dan in 2012. Tinne Rombouts behaalt er 1.845, dat zijn er 173 minder dan in 2012 en 832 minder dan in 2006. Hoogstraten Leeft vormt een coalitie met N-VA.

• Vandersmissen Feestservice blaast 40 kaarsjes uit, en geeft in 2019 een gratis trouwfeest aan de winnaar van een wedstrijd. • In “De grenswipper, de bosspaaier en de filosoof ” tekent Zjosfinks drie volksverhalen op uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Ze spelen zich af in de bossen van Castelré, aan het kasteel van Hoogstraten en in Wortel-Kolonie. De illustraties zijn van Rijkevorselaar Willy Geets.

NOVEMBER

Daar moeten niet alleen de brandweer, maar ook de ziekenwagendienst en de politie een plaats krijgen.

• Met een bericht op zijn Facebookpagina kondigt Jan Lauryssen aan dat restaurant Marie over te nemen is. Na twintig jaar gaat de uitbater een nieuwe uitdaging aan in Sint-Martens-Latem, waar zijn echtgenote Kristin een keukenzaak opent.

• Beweeg- en adviescentrum Fitclass opent zijn deuren in de kantine van de sporthal van het Spijker in de Gelmelstraat. Wie wil, kan er een op maat gemaakt conditieprogramma laten uitwerken. Tijdens de schooluren maakt het Spijker er gebruik van.

• De uitbaters van de Treehouse Bar en de vzw Buitenspel maken een speurneuzenwandeling en een speelbos op recreatiedomein De Mosten. Dit najaar starten ook de bouwwerken van een hoogte- en klimparcours, dat in het voorjaar operationeel moet zijn.

• De renovatie van het leegstaande schoolgebouw achter het raadhuis in Meerle begint eind november. Jeugdhuis Den Dorpel, de Chiromeisjes en kinderopvang Stekelbees trekken er in de loop van volgend jaar in.

• Aan Bootjesven in Wortel-Kolonie bouwt het Agentschap Natuur en Bos een winterverblijfplaats voor vleermuizen. Het gaat om een uitgegraven kelder waarop een slakkenhuisconstructie wordt geplaatst.

• Op de snelwegparking van de E19 richting Nederland in Minderhout opent hamburgerketen Burger King een filiaal. Het is voorlopig de enige plaats in de Kempen waar de “Whopper” als huisburger te koop is..

• Op oudejaarsavond zet de familie Schellekens een punt achter de uitbating van hotel-restaurant De Tram. Als café “Au Tramway” opende de zaak in 1917. De broers Peter en Gunther Schellekens zijn de vierde generatie die het hotel en restaurant uitbaten, maar stoppen er nu dus mee.

• De eerste editie van het Oktoberfest in de Veilinghallen was een voltreffer. Zaterdagavond kwamen meer dan 2.000 mensen tot in de vroege uurtjes halve liters bier drinken. Grote incidenten bleven uit en er komt volgend jaar een tweede editie. • Het stadsbestuur zet het licht op groen voor het verder uitwerken van de plannen om een fietspad aan te leggen tussen het centrum van Meersel-Dreef en De Mosten. • Binergy heeft een aanvraag ingediend voor een mestverwerkingsinstallatie die ook biogas levert in de John Lijsenstraat in Meer. Twee jaar geleden kreeg een aanvraag voor mestverwerking op een perceel tussen de E19 en het bedrijf Malve negatief advies van het stadsbestuur na bezwaar van de buurtbewoners.“Onze bekommernissen om geurhinder en overlast zijn dezelfde als toen,” zegt buurtbewoner Dimitry Kahlé. • Het Land van Mark &Merkske is een samen16

• In 2003 telde Natuurpunt 169 leden, nu 1.000. Stef Kustermans, Marjan Vrints en hun kinderen Laurien en Odette uit Wortel kochten de duizendste lidkaart. Om dit te vieren, organiseert Natuurpunt de actie 'Duizend bomen voor duizend leden’. • De Gelmelboys, een selectie gedetineerden uit de gevangenis van Hoogstraten, draaien mee in de derde klasse van de cafévoetbalcompetitie het Kempisch Verbond Der Vriendenclubs. Over een drietal weken komt hun keeper, de beste speler van de ploeg, vrij en moet men voor de derde maal dit seizoen op zoek naar een vervanger. • De Rabboenizaal wordt voor één avond een Roemeense enclave. Om de honderdste verjaardag van de vereniging van het Oost-Europese land te vieren, organiseert men een feest met optredens van bekende artiesten uit het thuisland. In het bevolkingsregister van Hoogstraten staan 808 Roemenen ingeschreven, daarnaast verblij-

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

2018 ven er jaarlijks nog meer dan 1.400 met een tijdelijke vergunning.

• Geboren worden in een rijdende personenwagen heeft geen schadelijke invloed. Het levende bewijs daarvan is Cisse Kerremans uit Hoogstraten. Hij wordt vijf jaar en is springlevend. Mama Ilse Bols herinnert zich de bevalling alsof het gisteren was. • Welzijnsschakel 't Verzetje viert haar tiende verjaardag in een eigen stek in de Gelmelstraat. De ontmoetingsruimte maakt de vereniging meer zichtbaar. Eerder telde men een 15-tal vrijwilligers, nu er een eigen lokaal is, hebben zich al 11 nieuwe medewerkers aangemeld. Naar schatting leeft 10% van de Hoogstraatse bevolking onder de armoedegrens. • In zaal La Belle Belgique in Meer organiseren veertien vrouwelijke ondernemers van Ladies at Meer een Ladies Noon. Ze stellen er hun producten of diensten voor aan in de in hoofdzaak vrouwelijke bezoekers. • Filip Van Lieshout en Leen Aerts uit Hoogstraten wachten al 2,5 jaar op hun Tesla Model 3, de blitse e-auto die ze bestelden. De wagen staat al te blinken in een showroom in Zaventem, maar er mee rijden zal pas ten vroegste in 2019 kunnen. • Naar aanleiding van 500 jaar graafschap Hoogstraten organiseert de VVV en het Verbond van St-Jorisgilden een slotmanifestatie in de Sint-Katharinakerk. Voor aanvang worden de genodigden, waaronder de adellijke families van graaf de Lalaing en van de hertog von SalmSalm ontvangen in het stadhuis. • Wilma Adams en haar dochter Stephanie Beerens sluiten op 17 december een culinair hoofdstuk af. Ze ontvangen dan voor de laatste keer gasten in Resto 't Heike op de Bredaseweg in Minderhout. De zaak staat over te nemen. • De nummerplaatlezers om het doorgaande vrachtverkeer uit de dorpskernen te weren zijn begin dit jaar geplaatst en getest. Vrachtwagens en landbouwers die in het centrum moeten zijn, kunnen zich laten registreren voor vrijstelling. Het is nog wachten op de signalisatieborden, pas daarna kan men de camera’s gebruiken. • Het

ADVERTEREN in

www.demaand.be/adverteren


PERSOVERZICHT

NOVEMBER - In Hoogstraten zijn sinds 1 maart 2017 al vijftien levens gered dankzij de 'EV'app. Met die app worden mensen in een straal van anderhalve kilometer opgeroepen om hartmassage toe te dienen. Slachtoffers kunnen zo al geholpen worden voor de hulpdiensten aankomen. boek 'En gij zorgt voor de heropbouw' van Johan Ooms en Nand Doms is genomineerd voor de provinciale Erfgoedprijs 2018. • De rechtbank veroordeelt de Portugees Bruno R.D.S. voor zijn betrokkenheid in de verkoop van verdovende middelen. R.D.S. is de broer van Julio Silva, de baas van café Tugas die op 31 augustus 2013 met een pistoolschot om het leven werd gebracht. Na het gewelddadig overlijden van zijn broer is hij helemaal ontspoord. Bij een huiszoeking vinden de speurders bij R.D.S. grote hoeveelheden cannabis, hasj, cocaïne, speed en xtc.

• De voormalige landloperskolonies van Wortel en Merksplas weten volgend jaar nog niet of ze een erkenning krijgen als Unesco Werelderfgoed. Kempens Landschap, dat de twee sites beheert, gaat in op een uitnodiging van Icomos om samen het dossier aan te passen.

juli - december

2018

DECEMBER

bied, de Kolonies van Merksplas en Wortel en de vallei van 't Merkske in Baarle

• Zondag 2 december is het precies twintig jaar geleden dat dertien Vlaamse begijnhoven als Unesco-werelderfgoed werden erkend, waarvan vier in de provincie Antwerpen: Hoogstraten, Lier, Turnhout en Mechelen. Tijdens een studiedag wordt aandacht geschonken aan de restauratie van het begijnhof van Hoogstraten, nog steeds een voorbeeldproject.

• IOK Afvalbeheer start met het verdelen van de afvalkalenders voor 2019. Er bestaan verschillende digitale alternatieven voor de kalender, maar uit onderzoek blijkt dat 93% van de Kempenaars een gedrukte afvalkalender onmisbaar vindt.

• De familie De Gruyter uit Meer maakt van haar voormalige burelen de eerste escaperoom in het Hoogstraatse. De zonen van Fred De Gruyter houden zich graag met spelletjes bezig. Via hen ontstond een jaar geleden het idee om van het gebouw een escaperoom te maken. Zij hebben alles zelf bedacht en uitgewerkt. Om in het thema te blijven, begint het verhaal met de verdwijning van een boekhouder.

• De Chiro Meer trekt van deur tot deur om kalenders te verkopen. De jeugdbeweging viert in 2019 haar vijftigste verjaardag, maar de opbrengt wordt geschonken aan de vzw ‘Hey hoe gaat het?’ Die vereniging brengt het probleem van zelfdoding onder de aandacht. • De Kempentocht, een traject van in totaal 63 kilometer door de grensstreek, maakt kans om wandelroute van het jaar in de Benelux te worden. Tien kandidaten uit Nederland, België en het Groothertogdom Luxemburg maken kans op de titel. De Kempentocht bestaat uit drie dagtochten die variëren van 15 tot 35 kilometer. Ze maken een lus tussen het Turnhouts vennenge-

• Het sociale maatwerkbedrijf Amival is op zoek naar een tiental werknemers voor de regio Hoogstraten-Rijkevorsel-Merksplas. Amival telt momenteel zo'n vierhonderd werknemers met een arbeidsbeperking. • Het hof van beroep veroordeelde Jef Buts (67), de vroegere directeur van de gevangenissen van Wortel en Hoogstraten, tot drie jaar cel met uitstel voor het aanranden van drie gedetineerden en voor passieve omkoping. • De politie Noorderkempen start een onderzoek naar aanleiding van twee diefstallen van koplampen van BMW’s in de wijk Buizelhoek. In de Salm Salmstraat achtervolgen een vader en zijn zoon een verdachte, maar ze kunnen hem net niet tegenhouden. Ook vorig jaar werden er al wagens gestript. • De gemeenteraad beslist om twee oversteekplaatsen aan te leggen in de Lindendreef. Die komen aan het fietspaadje ter hoogte van ASO Spijker, waar al een aanduiding is, en aan het kruispunt met de Antoon de Lalaingstraat. (fh)

• Intercommunale IOK organiseert een informatieavond rond het verwijderen van stookolietanks. IOK wil een collectieve sanering van buiten gebruik gestelde stookolietanks organiseren. Door samen de markt op te gaan, hopen ze op goede voorwaarden voor een kwaliteitsvol aanbod. • Projectontwikkelaar Vastgoed CW wil in de verkaveling Zuid-Oost Centrum een honderdtal woongelegenheden creëren. De omwonenden vrezen een onveilige verkeerssituatie. Ze gaan in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en vragen de vernietiging van de verkavelingsvergunning. Om dezelfde reden vragen ze ook de vernietiging van de bouwvergunning van het project De Warande. • Speurders pakken vijf nieuwe verdachten op in het onderzoek naar het gigantische drugslab dat in augustus ontdekt werd op het terrein van Frans P. • Blijkbaar houden de handelaars in het stadscentrum van Hoogstraten zich goed aan het politiereglement dat een minimale breedte op het voetpad moet garanderen. Er zijn nog geen overtredingen vastgesteld.

NOVEMBER - In deze stal in Wortel wonen meer dan tien Oekraïners. Je kan ze ook vinden in appartementen boven een autogarage in Ravels en in de chalets in Arendonk. Ze werken voor een Poolse koppelbazin in de bouw, stellingbouw en tuinbouw. Weken van 64 uren tegen een uurloon van 2 tot 7 euro zijn geen uitzondering. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

17


Jan Huybrechts, Satuek, Thailand

“Wonen in het laatste huis van de beschaafde wereld”

Jan Huijbrechts ° 1962 Hoogstraten Wanneer en waarom nam je de beslissing om uit te wijken? Oorspronkelijk waren we van plan om binnen een kleine tien jaar naar Thailand te verhuizen. Alles kwam echter in een stroomversnelling na de verkiezingsnederlaag van 2014 toen ik mijn job verloor als parlementair medewerker. Het werd al snel duidelijk dat mijn kansen op de arbeidsmarkt relatief klein waren. Té oud, té hoog gekwalificeerd en jammer maar helaas nog actief als fractievoorzitter in de Antwerpse provincieraad voor een politiek incorrecte partij. Blijkbaar was dat voor heel wat potentiële werkgevers een torenhoog obstakel. Ik was echter niet van plan om tot aan mijn pensionering te gaan stempelen. Als je bv. tijdens het outplacementtraject van een begeleidster die duidelijk je CV niet heeft gelezen, de suggestie krijgt dat je misschien ‘eens iets met Word op de computer moet gaan doen’, terwijl je bijna 30 boeken hebt gepubliceerd, dan kom je snel tot de conclusie dat er grenzen zijn aan je geduld en goede wil… Of wat dacht je van een oriënterende vragenlijst met bijna 400 vragen die ik moest invullen, waardoor ik ontdekte dat geschiedenis mij interesseerde en ik misschien in de toekomst maar ‘iets met geschiedenis’ moest gaan doen?

noordoosten van Thailand, op zo’n zeventig kilometer van de grens met Cambodja. Veel van de inwoners, waaronder Phensiri, zijn in feite etnische Khmer. Samen met de hier ook wonende Lao-Thai vormen ze de grootste etnische minderheid. Het gaat in dit gediversifieerde land dan om een minderheid die goed is voor meer dan 20 % van de bevolking. Dit is veruit de armste regio van Thailand en al verschillende decennia worden de inwoners om den brode verplicht om hun rijstakkers en heuvels te verlaten om in de diaspora in de grote steden terecht te komen waar ze bovendien nog vaak als tweederangsburgers worden behandeld. Maar ondanks deze sociale tragiek is de plek waar wij wonen schilderachtig. Onze ruime woning ‘Rim Menaam - Riverside’ heeft haar naam niet gestolen. Ze ligt aan de oever van de Munrivier- de op twee na grootste rivier in Thailand - in een adembenemend groene omgeving die

In het verleden was ik al een paar keer gastdocent geweest aan een Thaise universiteit met lezingen over Westerse filosofie en toen mij een academische betrekking in Chiang Mai werd aangeboden, was de keuze snel gemaakt. Begin maart 2018 zijn we vertrokken.

Arme regio In welke omgeving wonen jullie? Wij wonen in Phensiri’s geboorteplaats Satuek in de provincie Buriram. Dit is in Isaan, het

18

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

• Oudste zoon van André Huijbrechts en Julia Van Bergen • Levensgenieter, Master Cultuurwetenschappen en auteur • Gehuwd met Phensiri Tamseeram 4 Kinderen : Hylke, Hade, Järke en Volker 4 Stiefkinderen: Koh, Uthai, Ketsarin en Chonlada • Ere-gemeenteraadslid Hoogstraten • Ere-Quaestor van de Antwerpse provincieraad

onder meer het broed- en jachtgebied vormt voor minstens 4 koppels kiekendieven, 2 visarenden en een solitaire sperwer, terwijl aan de zijarmen van de Mun de waterbuffels - en héél soms olifanten - grazen. Ik noem het wel eens het laatste huis van de beschaafde wereld, want de straat gaat pal voor onze deur over in een stoffig zandpaadje dat de volgende 15 km alleen maar de jungle doorkruist. De nabijheid van de


SKYPE jungle is trouwens de reden waarom ik elke ochtend eerst mijn bottinnen nakijk of er geen slangen of schorpioenen de nacht in hebben doorgebracht… Waar werk je? Toen ik mijn visum af ging halen, bleek er een belachelijke vergissing te zijn gebeurd. In plaats van een jaarvisum voor gehuwden met een Thaise had een of andere pipo mij met een ‘retirement’ visum opgescheept. Hierdoor mag ik officieel niet werken in Thailand. Zelfs na bemiddeling vanuit de universiteit bleef de Thaise administratie onwrikbaar, waardoor ik eventueel pas volgend jaar en na het verkrijgen van de zegen van de immigratiediensten, kan gaan lesgeven. Gelukkig mag ik wel schrijven, op voorwaarde dat het niet voor uitgeverijen of publicaties in Thailand is. En wat voor werk doet je partner? Phensiri, die een half leven in de horeca achter de rug heeft, is een paar maanden geleden begonnen met een straatgrill waar ze Kai Yang, gegrilde kip en Som Tam, pittige papajasalade verkoopt. Met succes overigens, want we openen nu in een bijgebouw van onze woning een bescheiden eetcafé en afhaalkeuken die focust op de authentieke - en érg pikante - regionale keuken.

Je beseft snel hoe rotverwend we in het Westen zijn Toeristisch heeft deze streek groot potentieel met de bijna 1000 jaar oude Khmer tempels zoals Prasat Phanom Rung, Muang Tom of Phima, de traditionele bootraces op de Mun én de ongerepte natuur. Maar dit potentieel wordt jammer genoeg bijna niet benut. Binnen een paar maanden willen wij van start gaan met het verhuren van bamboevlotten, inclusief gevulde picknickmanden voor tochtjes op de Mun, terwijl we er ernstig aan denken om op termijn in één van de andere bijgebouwen een Bed & Breakfast te openen.

Schrijven

Birma-spoorlijn tijdens WO II. Alsof dit niet volstaat, schrijf ik natuurlijk ook met grote regelmaat op mijn WO I -blog en op Thailandblog Nl. Blijf je het gebeuren hier nog op de voet volgen? Natuurlijk, ik besteed elke dag gemiddeld een klein uurtje aan het doornemen van de media om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in Vlaanderen én aan het beantwoorden van mijn correspondentie. Welke zijn sociaal en cultureel de grootste verschillen met Vlaanderen? In het Land van de Glimlach valt er op sociaal vlak voor een groot deel van de bevolking weinig te lachen. Sociaal gezien is Thailand een uitgesproken standenmaatschappij. Er is een kleine, behoudsgezinde, steenrijke bovenlaag of zoals ze hier zeggen de Hi So. Daarnaast een middenklasse die vaak tevergeefs er alles voor over heeft om tot Hi So te promoveren. En dan is er de grote massa die gewoon probeert te overleven. De meeste toeristen beseffen overigens niet dat Thailand sinds de staatsgreep in mei 2014 geregeerd wordt door een militaire junta en dat onder meer de weinige sociale en politieke rechten van de burgers, waaronder de vrijheid van meningsuiting, stevig aan banden werden gelegd.

schoolvak Engels is gewoon ondermaats. Meer dan 30 % van de kinderen in onze buurt gaan trouwens gewoon niet naar school omdat hun ouders het zich niet kunnen veroorloven. Er zijn nog meer verschillen. Over pensioen bijvoorbeeld kan ik erg kort zijn. Een stelsel dat vergelijkbaar is met het onze is onbestaande. Qua gezondheidszorg is het zo dat mijn dierbare echtgenote vrijwel gratis beroep kan doen op basiszorg in de staatshospitalen, maar dat is voor mij als Farang niet weggelegd. Ik ben in Belgenland uitgeschreven, waardoor ik niet bij de mutualiteit terecht kan en hier bijgevolg aangewezen ben op een écht peperdure zorgverzekeraar.

Wonderen der techniek Wat mis je het meest? Familie natuurlijk, met op de allereerste plaats mijn kinderen. Gelukkig is de afstand die ons scheidt alleen fysiek. Dit euvel wordt gelukkig voor een groot deel opgelost door de wonderen der techniek en we spreken elkaar minstens wekelijks via apps als Skype en Wechat. Ons Hylke zit overigens niet zo ver van ons verwijderd, want als beursstudente vertaler Chinees zit ze voor een jaar aan de Northwestern University in Xi’an in Shaanxi.

Kan je jouw belangstelling voor geschiedenis gemakkelijk los laten? Ik blijf ondanks de afstand schrijven en publiceren. Ik heb hier intussen ‘Adéu Espanya’ afgewerkt, een essay over Catalaanse identiteit, ambities en legitimiteit dat in oktober 2018 bij Polemos verscheen. Voor Doorbraak heb ik twee boeken ‘Antwerpen ’14-’18’ en ‘Antwerpen ’40’45’ afgewerkt. Ook het Hoogstraatse ‘Oorlogsboek ’14-’18’ is eindelijk klaar.

Cultureel zijn er natuurlijk gigantische verschillen maar ze kwamen niet echt als een schok. Ik had voor onze emigratie het land en de regio al dikwijls en voor langere perioden bezocht. Na meer dan 10 jaar samenleven met een Thaise had ik ook niet alleen de taal maar ook de meeste zeden en gebruiken al wel onder de knie gekregen… Alhoewel ik mij nog vrijwel dagelijks kan verwonderen over bepaalde aspecten van deze samenleving.

Voor het overige is er weinig dat ik écht mis buiten een goed frietje met stoofvleessaus en dubbel tartaar misschien… Je beseft al snel hoe rotverwend we in het Westen eigenlijk zijn. Quasi niets is hier vanzelfsprekend. De vaak voorkomende stroompannes moet je erbij nemen. Het leidingwater is ondrinkbaar en dus moet er drinkwater in bidons van 25 liter worden aangevoerd. Voor een goed brood moet ik - heen en terug - bijna 80 kilometer naar het Big C warenhuis in Buriram afleggen en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Intussen werk ik aan een vijftal nieuwe boeken en ben ik in onderhandeling met één van de grootste Engelstalige uitgeverijen in Zuidoost Azië voor een boek over de helaas al lang vergeten Aziatische slachtoffers van de aanleg van de

Op onderwijsvlak is de toestand van lager onderwijs tot en met het universitaire niveau niet al te best, om het voorzichtig uit te drukken. Dat is de reden waarom ik hier aan sommige kids uit de buurt, gratis Engelse les geef, want het

Hoe definitief is het afscheid? Je weet nooit wat er kan gebeuren, maar ik zou zeggen behoorlijk definitief. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

19


STRAAT IN DE MAAND

DIT IS ONZE STRAAT MEERLE - Schuivenoord, het is een wat intrigerende naam, met een beetje een rare klank. Wat googelen leert dat hij echter meer voorkomt, vooral in Noord-Brabant in Nederland, maar ook in de grensgemeenten, zoals dus Meerle en Essen.

SCHUIVENOORD

Geschiedenis Aangezien er in de historie van Meerle niets over de concrete herkomst van de naam te vinden is, bekeken wij het taalkundig als toponiem. Een toponiem is een plaatsnaam, het komt van het Griekse topos (plaats) en onoma (naam). Het geeft de betekenis van de plaatsnaam in brede zin: niet alleen de namen van steden en dorpen, maar ook andere aardrijkskundige benamingen. Denk bijvoorbeeld aan de namen van rivieren, bergen, maar ook kleinere landschapselementen. Piet Van Deun van het Stedelijk museum van Hoogstraten volgt dezelfde redenering. Hij vermoedt dat Schuivenoord een samenstelling is van twee woorden. Het eerste deel “schuiven” (of schoof) verwijst naar een gewas dat op het veld staat. Het tweede deel “oord” is in oorsprong het uiterste punt of het uiteinde van iets, de kant of rand. Dus: “gewas aan de rand” lijkt een logische interpretatie, verwijzend naar een akkergrond aan de dorpsrand. Als je kijkt waar nu Schuivenoord ligt dan is dit inderdaad aan de rand van het historische dorp Meerle. Het tracé van de weg is oud, het is al te zien op de Ferrariskaart, maar wordt daar nog niet als Schuivenoord benoemd. Op een primitieve kadasterkaart van rond 1840-1842 staat het wel vermeld.

Natuur en rust Natuur en rust zijn kenmerkend voor deze smalle bochtige weg, die een verbinding maakt tussen de Strijbeekse Weg en de Chaamseweg. Er staan slechts een handvol woningen, oorspronkelijk waren dat zelfs maar een vijftal kleine hoeven. Het was lange tijd een ‘karspoor’, in 1956 is er een betonweg van gemaakt. De weg is bochtig en omzoomd door velden en bossen, onder meer het nabijgelegen mooie natuurgebied Den Elsakker. Het kenmerkt ook de bewoners van de straat. Wie hier woont, houdt van de rust en de natuur. Slechts af en toe passeert er een auto, iemand die er woont of die even de omweg via het dorp wil afsnijden. Vrachtwagens komen er zelden, tenzij bestemmingsverkeer voor het enige landbouwbedrijf dat er nog actief is.

De bewoners Jaak Christianen “Jonge brakken in het paradijs” Jaak kwam in 1943 ter wereld in de eerste hoeve op Schuivenoord, op nummer 2, waar nu oud-renner Servais Knaeven met zijn gezin woont. Hij bleef er tot zijn ouders in 1958 naar Jal verhuisden. “Voor ons, jonge brakken, was het hier een paradijs. In de velden, vlak bij het goed van Lauwers dat achter onze hoeve lag. De jongens uit het dorp kwamen hier graag spelen. Heel de dag rondstruinen in het veld, de weiden, de bossen. Bomen klimmen, hutten maken. Wij hadden geen speelgoed nodig. We moesten wel oppassen voor Lauwers, een strenge man. Als we wat teveel in het bos hadden gezeten, kwam hij thuis wel eens klagen. Geen wonder dat we dikwijls op de loop moesten, als we hem of de boswachter in de smiezen kregen.”

20

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Jaak Christianen


STRAAT IN DE MAAND “Op Jal was het ook goed wonen hoor, maar ik was toch content dat we later hier zijn teruggekeerd. Begin jaren tachtig hebben mijn ouders hier dit huis gebouwd en ben ik mee terug gekomen. Mijn broer was hiernaast een varkensbedrijf begonnen, zijn zoon zet het nu voort. Ik ben altijd jonkman gebleven en heb hier mijn ouders aan hun eind gebracht, zoals ze dat zeggen. Het is een goede coté hier, alleen een lief heb ik er nooit gevonden (lacht). Dus ben ik jonkman gebleven. ’t Zal zo moeten geweest zijn hé.”

Een goede coté hier, alleen een lief heb ik er nooit gevonden. Jaak woont er heel graag: “Ik ken hier iedereen, ken van hieruit alle paadjes, tot op Grazen (Chaam). Bert (Roelen) is mijne maat, samen gaan we veel fietsen. Dikwijls vertrekken we hier recht door het bos tot aan de Polderdreef. En dan kunnen we alle kanten uit, je kan hier echt prachtig fietsen en wandelen. Laat mij hier dus maar wonen tot het niet meer kan, veel schoner en rustiger kan ik het niet hebben.”

Gusta Govaerts “Van de dicht bewoonde wereld weg” “Ik denk dat je weinig rustiger straten kan vinden dan Schuivenoord. Ik woonde als kind in de Kerkstraat, maar we kwamen graag hier spelen. In de weiden en het bos. Achter de melkerij op de Hazenweg vertrok een kerkpaadje naar hier. Je kwam dan uit naast de hoeve van Toontje Vinckx”. Het bleef niet bij komen spelen. “Later zijn we hier zelf terechtgekomen toen mijn man Wim en ik champignons gingen telen. Toen hebben we deze grond hier gekocht, en er een huis en een hal voor de champignons gebouwd. Dat was hard werken, we hadden er samen onze han- Gusta Govaerts den goed mee vol. Met de zware storm van begin 1989 is die hal grotendeels vernield. Ik zat boven te schilderen toen de dakplaten en de balken voorbij vlogen alsof ze niets wogen. We zijn nadien gestopt met de teelt. Wim heeft toen de grond hier langzaam aan omgetoverd in een heel mooie tuin. Zo mooi als hij die maakte, kon ik ze na zijn overlijden zelf niet houden. Maar mooi genoeg, ik geniet er in elk geval nog van.”

een fantastische jeugd beleefd. Wij waren thuis met tien. Veel van mijn schoolmaatjes kwamen hier graag spelen, vooral in de zomer. Er was hier nog veel bos en een grote heide. De Zandheide werd die genoemd.” “We trokken in het bos van Lauwers, die dat niet zo graag had. Geen gemakkelijke man, zeker niet als je aan het zijn wild zat. Hij was streng tegen stropers. Maar de konijnen die je met de hand kon vangen, die mocht je houden. Wel, daar waren wij op den duur heel goed in. Na de oogst zetten we de schoven zo dat de konijnen er over moesten springen als ze op de loop gin- Bert en Maria Roelen gen, en dan sprongen ze op de stoppels. En een konijn kan niet op stoppels lopen, dat doe te zeer aan zijn poten. We hadden ze dan maar op te pakken - 30, 40 op een avond was geen aardigheid! Maar schieten of strikken zetten mocht niet, dan kreeg je de boswachter achter je kladden, of Lauwers zelf.” “De mensen hielpen mekaar. Er waren vijf hoeven: Toontje Vinckx, Van Gestel, Mathijssen, Christianen en wij. De één had machines om te oogsten, wij de mankracht. En zo deden we samen de oogst. Over toer werd de melk naar de melkerij gebracht. Als het Toontje Vinckx zijn beurt was, moest je extra vroeg op. Die had het zo druk met zijn maalderij dat hij altijd heel vroeg aan de slag was.” Toontje Vinckx verhuisde later, toen hij de molen op de Chaamseweg gekocht had, naar de woning die daar bij hoorde. In zijn boerderijtje woonde dan lange tijd Ursula Van Boxel. Ze woonde er helemaal alleen en werd door de mensen van het dorp een beetje vreemd bevonden. Ze bleef er tot de boerderij in de jaren 60 afbrandde. Toen Bert met Maria huwde, verhuisde Bert mee naar Meer. “Maar de heimwee van Bert naar Schuivenoord was te groot,” vertelt ze. “En toen er hier een stuk landbouwgrond te koop kwam, hebben we dat gekocht. Het was nochtans dure grond. ‘Wie gaat daar zijn kost op kunnen verdienen?’, vroegen de mensen zich af. Maar het is ons gelukt. We zijn beginnen tuinieren: aardbeien en augurken. We hebben er een serre en een huis gebouwd én vooral hard gewerkt.” Bert en Maria wonen nog altijd in het huis dat ze er in 1973 bouwden. “Schuivenoord is onze thuis. Als gebuurte horen we bij de Chaamseweg, maar op de buurtfeesten schuiven die van Schuivenoord toch altijd bijeen,” zegt Bert. “En zolang we kunnen gaan, zullen we hier ook blijven wonen”. (jaf)

“Ik heb hier altijd graag gewoond. Een beetje van de dicht bewoonde wereld af, maar toch nog dicht genoeg bij het dorp om gemakkelijk te zijn. Het gebuurt is vriendelijk, we kennen elkander, en voor een babbeltje zijn er ook wel vrienden die langs komen. De natuur geeft de stilte, wat bij me past, zoals ook de rust op Schuivenoord!”

Bert Roelen en Maria Geerts “Wie gaat daar zijn kost verdienen?” Bert en Maria wonen op het einde van Schuivenoord, dicht tegen de Strijbeekseweg. Bert is in 1943 op Schuivenoord geboren en getogen, op de witte hoeve die zich zowat halverwege de straat bevindt. “We hebben hier DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

21


ERFGOED

Feestelijke slotdag

Herdenking 500 jaar graafschap Hoogstraten HOOGSTRATEN - In aanwezigheid van de adellijke families de Lalaing en von Salm-Salm, respectievelijk graaf en hertog van Hoogstraten, is op 24 november een punt gezet achter de herdenking van 500 jaar graafschap Hoogstraten. De organisatie was een initiatief van de VVV en het Verbond van Sint-Jorisgilden, samen met het stadsbestuur. Men richtte zich tot een groep genodigden maar ook een ruimer publiek. De goed georganiseerde slotdag bood een programma met voor elk wat wils. De Sint-Katharinakerk liep dan ook behoorlijk vol. Na ontvangst in de raadszaal van het stadhuis, waar de genodigden een bescheiden ontbijt kregen, ondertekenden ze er het gulden boek. Vervolgens ging het gezelschap naar de SintKatharinakerk, in oorsprong gebouwd als grafkerk voor de eerste graaf en gravin van Hoogstraten. Voor de talrijke aanwezigen was er een welkomwoord van burgemeester Tine Rombouts, een lezing van notaris Van den Bossche en de burgemeester van Culemborg.

Graaf en gravin Notaris Van den Bossche schetst de figuur van Elisabeth van Culemborg, die na het overlijden van Jasper van Culemborg in 1504 in het bezit komt van zijn bezittingen waaronder Culemborg en Hoogstraten,. Zij was een van de meest welstellende vrouwen in het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw. In 1501 huwde ze met Jan van Luxemburg en na zijn overlijden in 1507 met Antoon de Lalaing, Kort na haar huwelijk schenkt Elisabeth haar goederen onder Hoogstraten aan haar echtge-

noot. Hierdoor krijgt hij een groot landgoed ter beschikking en krijgt in juni 1518 van Keizer Karel V de titel van graaf.

Culemborg De burgemeester van Culemborg legt de link met Hoogstraten. Elisabeth van Culemborg vindt het belangrijk om alles gelijk te verdelen. Als zij en haar echtgenoot Antoon van Lalaing een grafkerk bouwen in Hoogstraten, vergroot zij ook de kerk in Culemborg. Zowel in Culemborg als Hoogstraten werd het nieuwe stadhuis gebouwd door bouwmeester Rombout Keldermans. De historische band tussen beide steden kwam er dus vooral dankzij Elisabeth. Zij woonde tijdens haar leven vooral in Hoogstraten, zo waren zij veel dichter bij het koninklijk Hof dat in Brussel gevestigd was.

Naar het kasteel Na de lezingen brengt de groep genodigden een

bezoek aan het kasteel, waarvan de oudste delen vorm kregen door toedoen van hun voorouders de graven en hertogen van Hoogstraten. Ze bezoeken er de oudste delen, die nu omringd zijn door latere gebouwen opgetrokken in opdracht van Napoleon (waarin zich nu de cellen bevinden). Die uitbreiding komt er nadat de hertog van Hoogstraten zich terugtrok in het Duitse Aholt. Het bezoek is onder indruk van de slechte staat waarin het kasteel zich bevindt. “Maar”, zo verduidelijk de directrice, “alles is klaar om de restauratie te starten. Het is alleen wachten op de nodige fondsen.” Terwijl de genodigden een lunch gebruiken in VTI Spijker, begint in de kerk een feest met muziek door het trio VioLacc met Flor Verschueren, lezingen door Johan Ooms en optredens door de Gelmelzwaaiers en de dansgroep van de SintJorisgilde van Loenhout. De adellijke genodigden sluiten hierbij aan om samen het glas te heffen en ze een punt te zetten achter het themajaar ‘500 jaar graafschap’. (fh)

De genodigden voor het kasteel dat tot de Franse tijd bewoond werd door de graven en hertogen van Hoogstraten. (foto J. Gagelmans)

22

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


ERFGOED

V.l.n.r.: Gravin Stephanie de Lalaing, Lavinia von Waldburg zu Wolfegg und Waldsee en haar echtgenoot graaf Jacques de Lalaing en gravin Elisabeth de Lalaing - Silfverstolpe

De Gelmelzwaaiers zorgen voor extra feestelijke sfeer.

Burgemeester Tine Rombouts, Fürst Carl Philippe zu Salm Salm en zijn echtgenote Fürstin Elisabeth Frisch

De dansgroep van de St.-Jorisgilde Loenhout

Directeur Sylvia Vansteenkiste geeft uitleg in de voormalige ridderzaal van het kasteel. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

23


CULTUUR

Een woordengevecht in de Rabboenizaal

Word Wa(a)r met Mon Geveer HOOGSTRATEN - Op 18 januari zal het er stevig aan toe gaan in de Rabboenizaal. Dan staat de Word Wa(a)r op het programma, wat een heftig woordengevecht tussen verschillende slam poets belooft te worden. Onder hen ook Mon Geveer, alias Simon Den Haerynck, geboren en getogen in Hoogstraten. Als rapper en slam poet heeft hij er al een hele track record opzitten. Eerder was hij in Hoogstraten al te zien in o.a. de Cahier. Dezer dagen staat hij met zijn kompanen op grote podia en binnenkort dus ook in Hoogstraten. Tijd om eens te polsen hoe hij daar geraakt is. Voor de gelegenheid in een vriendelijk woordenspel.

Mon Geveer DHM: Wie is Simon den Haerynck? Simon: “Ik ben Simon, 32 ondertussen en ik heb tot ca. mijn 20e in Hoogstraten verbleven. Ik ging naar school in het Klein Seminarie waar ik gestart ben in de Latijnse, het begin van het watervalsysteem. Het vierde jaar heb ik overgedaan, maar uiteindelijk toch mijn diploma gehaald. Blijkbaar had ik een beetje ADHD en was het schoolse systeem niet echt voor mij bestemd. Als iets me niet interesseerde, zoals bv wiskunde, kon ik niet bij de les blijven. Na de middelbare ben ik gaan studeren in Antwerpen voor vertaler-tolk. Ook dat was niet echt mijn ding en na een jaar ben ik ermee gestopt. Aan de unief ging ik Engels, toneel, -film en li-

Een aderlating van alles wat opgekropt zat. teratuurwetenschappen studeren. Mijn bachelor heb ik zonder al te veel problemen gehaald. Voor mijn master moest ik nog twee examens afleggen en mijn thesis afmaken. Maar het onderwerp dat ik in gekozen had en dat al een heel stuk uitgewerkt was - ‘Hiphop als postmoderne stem van de tegencultuur’ - werd niet aanvaard. De commentaar was dat hiphop ondertussen niet meer als tegencultuur aanzien werd. ‘Ja tarara’ dacht ik. ‘Als het zo zit, kap ik ermee’. En weg was ik.”

Poetryslam en slam poetry Een poetryslam (naar Engels to slam = smijten, slaan) of poëzieslag is een moderne vorm van voordracht van poëzie. Enkele zogenaamde slamdichters, kortweg "slammers", presenteren hun gedichten tijdens een poetryslam aan het publiek op een podium. Het is een combinatie van een aantal kunstvormen: voordracht, dichtkunst en performance. Bij het slamdichten maakt de dichter gebruik van intonatie, ritme en lichaamstaal. In de regel worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen, van het blad aflezen past niet bij deze kunstvorm. Een slamgedicht wordt meestal gekarakteriseerd door toegankelijkheid, humor en een energieke stroom van woorden, waardoor het soms enigszins op rappen lijkt - maar vaak ook niet. Vaak zijn de teksten redelijk maatschappijkritisch, maar even vaak ook niet. De diversiteit is groot. Bij poetryslam is de kwaliteit van voordracht in elk geval even belangrijk als de inhoud. Poetryslam is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar het ontstond vanuit het idee dat dichtkunst meer moest gaan leven bij het grote publiek. Eind jaren 90 begon poetryslam over te waaien naar Europa. In Duitsland is poetryslam inmiddels een televisiefenomeen. Ook in Frankrijk bestaat een actieve slambeweging. In Nederland worden sinds 1998 poetryslams gehouden. In Vlaanderen heeft poetryslam haar ingang gevonden via open podia en poëzieavonden, vaak in cafés. Slam Poetry wordt wel eens een boksmatch met woorden genoemd. Het is voordrachtspoëzie in zijn meest pittige vorm, verwant aan hiphop & rap. (bron = wikipedia)

24

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Mon Geveer • Simon Den Haerynck - °Hoogstraten, 3 september 1986 • Winnaar KifKif Awards (SLAM) 2011; finalist Frappant TXT 2012 en • 3e Plaats Belgisch Kampioenschap SLAM 2012 - 2014 - 2015 • Winnaar Vlaamse Rap Award 2014 ‘Rad Van Tong’ • Op het label SG Records brachten Mon en Droge Piet (Pieter Cools) in 2014 het album Vakmansklap uit. Dit album is ondertussen opgenomen in het Literatuurhuis in Antwerpen als cultureel erfgoed. • Als tiener schreef Simon stukjes in De Hoogstraatse Maand onder de titel ‘Simon Zegt’

Uitlaatklep DHM: Wat doe je dan? “Gelukkig kon ik bij mijn vader aan de slag voor keuring van fruit, hoofdzakelijk bananen. Een groot verschil met het studentenleven. Om zes uur ’s morgens aan de slag tot twee, drie uur in de namiddag. Maar daarna kon ik wel mijn eigen ding doen: met teksten bezig zijn. Tijdens mijn studies had ik al mijn eerste raps geschreven. Ik merkte dat ik me daarin kon uitleven. Het voelde echt als mijn ding en ik schreef veel, al was ik niet snel tevreden over het resultaat. Maar het was wel mijn goesting. Ondertussen ben ik altijd wel blijven werken in de fruitsector. Tot vandaag nog altijd, nu zelfs als zelfstandig keurder. Je moet ook je brood verdienen, niet?”


CULTUUR DHM: Hoe vind je je weg in de wereld van de slam poetry? “Als tiener was ik een grote lezer, vijf boeken van De Rode Ridder op drie dagen. De leesboeken hé, niet de strips. Dat ben ik onderweg kwijtgeraakt, mijn aandachtsboog is er te kort voor. Ik hou veel van liedjesteksten, van Kommilfoo, van Nederlandstalige hiphop waar echte parels tussen zitten. Ik drumde als tiener ook, dus stevig ritme zat er ook in. Ik merkte dat zelf zulke teksten maken mijn eigen uitlaatklep was voor een wereld waar ik toen mee worstelde. Ik heb een tijd diep in de put gezeten. Mijn ouders hebben daar veel begrip voor gehad en mij echt gestimuleerd om verder te gaan in het schrijven van hiphop en slam poetry.”

Naar buiten DHM: Schrijven alleen was niet genoeg? Je wilde er blijkbaar ook mee naar buiten. “De eerste keer dat ik er mee naar buiten ben gekomen was bij een wedstrijd ingericht door KifKif. Na een auditie werd ik geselecteerd en mocht deelnemen aan een workshop. In 2011 was ik zelfs de winnaar van de KifKif Award voor Slam. Dat was toen nog pure hiphop. Ik had een monoloog van twintig minuten. Dat is een grote hoeveelheid tekst, hoor. Eer die op de juiste manier in je hoofd zit is het altijd en overal oefenen, tot elke klank, elke lettergreep juist zit. In die eerste monoloog kon ik vertellen wat me in het dagelijkse leven niet lag, waarmee ik overhoop lag, waarom ik overhoop lag met mezelf. En dat lukte aardig, daarmee kon ik laten zien wat ik kon als ik voluit kon gaan. Heb er toen hard aan gewerkt en was op het einde wel tevreden. Een aderlating van alles wat opgekropt zat. Het was soms een heel emotioneel proces…

Een dichter verwijten dat hij niet populair is, is als een doelman verwijten dat hij niet heeft gescoord. Na het winnen van die Award werd ik ook elders gevraagd om op te treden, maar je kreeg in die performances meestal maar een vijftal minuten. Om stukken uit te knippen was mijn monoloog niet echt geschikt. Dus nieuwe teksten maken en zien dat je jezelf niet steeds herhaalt.”

Volwaardig genre DHM: Kan je er je kost mee verdienen? “Dat zou misschien kunnen als je er volledig voor gaat en er al je energie in stopt. Maar het circuit was toen nog vrij klein om dat te proberen. Nu is het veel groter, maar er zijn ook veel meer artiesten. In Antwerpen was er elke 3e dinsdag een slam in een café. Dat zat wel vol,

WORD WA(a)R IN HET GC HOOGSTRATEN WORD WA(a)R brengt 'battle theater'. Een groep van Vlaamse en Nederlandse rappers en dichter brengen voorgeschreven teksten tussen historische en hilarische figuren zoals bijvoorbeeld: Monsanto vs De Organische Boer, Hitler vs Jezus of Antwerpen vs. Gent. Het is ‘recht in je smoel poëzie’ met een humoristische inslag en kritische ondertoon. Onder leiding van Pieter Cools en Seckou Ouologuem en met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren maakte WORD WA(a)R al twee shows sinds 2016. In Hoogstraten combineren ze stukken uit deze twee shows met nieuw materiaal voor een spetterende avond vol woordgeweld. Artiesten: Simon Den Haerynck, Christopher Blok, Prisca Agnes Nishimwe, Tom Driesen, Martijn Nelen, Sascha Reunes, Luan Buleshkaj, Manu Moreau, Jay Buytaert, Pieter Cools, Seckou Ouologuem, Darryl Danchelo Osenga. De inkom bedraagt Basis €12 // Abo klein €11 // Abo groot €10. Abonnementen kan je bestellen via de website: www.gchoogstraten.be. En dat alles in GC Rabboenizaal, Antoon de Lalaingstraat in Hoogstraten op vrijdag 18 januari om 20.15 uur.

maar het was ook maar een café. Je merkte wel dat de interesse steeds groeide. Vergelijk het een beetje met het traject van stand-up comedy. In Nederland is het ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig genre. De Spoken XL Awards trekken 500, 600 man in de zaal. In de eerste editie was dat 50, 60 man.” DHM: Doe je nog solo optredens? “Niet veel meer. Ik heb ooit solo’s gedaan van drie kwartier, wat vrij uniek was in het wereldje. Nu nog maximum 20 minuten. Ik had me er ook een beetje in vergaloppeerd: drie tot vier optredens per week en nog een aantal workshops geven. En ’s morgens gaat om kwart voor zes de wekker af. Het werd een beetje bandwerk op de duur.”

De battles DHM: Vertel eens wat over het concept ‘Battles’. “Word Wa(a)r brengt 'rap battles’ tussen historische en hilarische figuren, die diametraal tegenover mekaar staan. Verschillende dichters, slam poëten en rappers nemen het tegen elkaar op in een theatraal conflict. Ze vuren in meerdere rondes voorbereide teksten af op hun tegenstander en op het publiek, dat gerust mag reageren. In Nederland is dat de normaalste zaak van de wereld, in Vlaanderen zijn de mensen terughoudender. Ze komen je na de voorstelling vertellen wat ze ervan vonden, vooral als ze er positief over oordelen. Je krijgt complimentjes.” DHM: Hoe komt zo’n battle tot stand? “Vooraleer je in dat circuit terechtkomt moet toch je strepen als slampoet of rapper al verdiend hebben. Die dingen doe je alleen. Battles zijn een collectief gebeuren. We bedenken ‘woordgevechten’ tussen heel tegengestelde personages, met heel tegengestelde meningen. De onderwerpen en personages zijn maatschappijkritisch en confronterend. Met argumenten, maar ook met stijl en ritme gaan we mekaar te

lijf en proberen we het publiek op je eigen hand te krijgen. Daarom mag het ook tussenkomen. Het schrijfproces van de teksten is grotendeels gezamenlijk uitgedacht en uitgewerkt. Of iemand maakt een aanzet en dan wordt daarop doorgewerkt. Iedere performer heeft zijn manier om aan het proces bij te dragen. Ik vertrek meestal vanuit het personage, schrijf op basis daarvan mijn teksten. Anderen beginnen liever vanuit een tekst en gebruiken die om een personage te creëren.

Recht in je smoel poëzie Alles wat op de scène gebeurt, is volledig uitgeschreven en geoefend. Tot elke klank, elk rijm, elk ritme past. Het lijkt soms improvisatie, maar dat is het niet. Wat doet en zegt mijn opponent en wat stel ik er tegenover? En waarom?! Dat hoeft absoluut niet onze eigen mening te zijn, hé. Maar we kijken wel naar wat er leeft in de maatschappij en stellen dat heel scherp op het toneel. Het is dus echt een volwaardige theatervorm geworden. Over alles is goed nagedacht, het moet kwalitatief goed zijn. Toch is deze vorm van theater nog vrij nieuw, er komt dan ook vooral een jong publiek op af. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar onze avond in Hoogstraten… DHM: Wij ook. We wensen jullie alvast veel succes! (jaf)

Het eerste blad waaraan je denkt!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

25


MAATSCHAPPIJ

Succesvolle schrijfmarathon van Amnesty International

Hoogstraatse brieven redden levens HOOGSTRATEN - Woensdagavond 12 december 2018, het is schrijfmarathon in Hoogstraten. Twaalf uur lang, van 11 uur ‘s morgens tot 23 uur ‘avonds lopen mensen zaal Pax binnen om brieven te schrijven voor Amnesty International. Jaarlijks organiseert deze organisatie in heel Vlaanderen een massale briefschrijfactie voor de verdediging van de mensenrechten. Tegelijkertijd gebeurt hetzelfde over heel de wereld en schrijven miljoenen mensen brieven en kaartjes naar regeringen, ambassades, presidenten en ministers om onrechtvaardigheden in hun land aan te klagen. Maar ook naar diegenen die in de gevangenis zitten, vervolgd worden of zich in gevaar voelen om hen te steunen en troost te bieden Dit jaar stond de actie in het teken van vrouwen die opkomen voor verdrukten, vrouwen die zich engageren in hun land en het slachtoffer worden van onrechtmatige vervolging, gevangenisstraf, foltering of zelfs de dood. In Vlaanderen wordt deze actie dit jaar mee ondersteund door KVLV en Femma.

Voorbeeldbrieven

Drie generaties schrijven samen voor het goede doel: grootmoeder Josefine Willemsen, dochter Francine Strijbos en kleindochter Virginie Fransen.

Wanneer we rond negen uur ’s avonds zaal Pax binnenstappen, heerst er een gezellige sfeer. Geert Standaard en Rik Ooms spelen rustige muziek en een dertigtal mensen zitten her en der aan tafels in groepjes hun brieven te schrijven. De bar is open en Bieke heeft voor lekkere hapjes gezorgd. We herkennen veelal dezelfde gezichten als de vorige jaren.

geschreven wordt. Het zijn dezelfde personen als in de nationale campagne. Dit jaar worden de brieven gericht naar de regeringen van Kenia, Kirgizië, Marokko, Zuid-Afrika, Indië, Oekraine, Venezuela, Brazilië, Egypte en Iran. De schrijvers moeten zich goed concentreren want de meeste brieven zijn in het Engels opgesteld en moeten netjes overgeschreven worden.

en zorgde Guido Belcanto er voor de gezellige noot. Toen werden er al 520 brieven geschreven. Sindsdien is het aantal gegroeid tot vorig jaar 672, geschreven door ongeveer 110 mensen. “Wij zouden graag ons record van vorig jaar nog scherper willen stellen”, vertelt ons Staf Coertjens, één van de trekkers van de Amnesty groep in Hoogstraten.

Aan de zijkanten staat een lange tafel opgesteld met een tiental voorbeeldbrieven en bijhorende informatie over elke persoon waarvoor de brief

Deze schrijfmarathon vindt in Hoogstraten voor het vijfde jaar op rij plaats. Het eerste jaar gebeurde dat nog in het kleine zaaltje van de Pax

Al langer Het initiatief om brieven te schrijven werd in Hoogstraten al veel langer genomen. In 1995 kwamen een aantal mensen voor het eerst samen in de oude Gelmel in de Gelmelstraat. Sindsdien is dit een maandelijkse traditie geworden van een vaste kerngroep van een tiental personen op de derde donderdag van de maand. Na de nieuwe Gelmel en de Velo is nu Oud Hoogstraeten de vaste locatie. Staf Coertjens: “Ik ben in 2001 beginnen werken voor Amnesty International Vlaanderen. Ik verzorgde er het secretariaat en was er coördinator. Doordat A.I. zo snel gegroeid was, was er op zeker moment een sterk gemis aan coördinatie. Ik heb mij daarom beziggehouden met alles wat je je maar kan indenken, behalve het inhoudelijke. Ik stond er in voor het personeel, de financies, de I.T., de verkoop, enz. Er zijn in Vlaanderen immers een 86-tal groepen die allen beroep doen op het nationaal secretariaat.

De Amnesty -groep van Hoogstraten kan terugkijken op een geslaagde briefschrijfmarathon met voorlopig 576 brieven. Terecht gelukkige gezichten.

26

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

En zo ben ik natuurlijk ook bij de plaatselijke groep in Hoogstraten terechtgekomen. Deze groep werkt prima. Wij hebben zelfs vorig jaar een nieuw en uniek project gestart: brieven laten


MAATSCHAPPIJ schrijven door gevangenen in de gevangenis van Hoogstraten. 17 gevangenen hebben toen mee geschreven. Dat was zo’n aangenaam succes dat men dat nationaal heeft overgenomen. Nu doet men dat in heel Vlaanderen. Ik kreeg daarstraks een berichtje van Rene Sprangers uit Wortel, die nu in de buurt van Leuven woont, dat hij in de gevangenis van Leuven met gedetineerden brieven aan het schrijven was. Het plezante aan deze actie is ook de warmte onder elkaar, mensen die bekommerd zijn om wat er elders in de wereld andere mensen kan overkomen. Vorig jaar hebben we ook gewerkt rond tien specifieke gevallen. Als je dan achteraf verneemt dat er dan voor zeven mensen beduidend verbetering is gekomen in hun toestand, wel dan krijg je toch een goed gevoel.”

Actieve schrijvers Onder de aanwezigen bemerken we Jef Martens en Frie Verschueren. Frie is al van het prille begin een actieve briefschrijfster. De jaarlijkse schrijfmarathon willen ze niet missen maar de maandelijkse avonden hebben zij omgezet naar een eigen briefschrijfactie thuis. Iedereen kan immers ook aan de actie van thuis uit deelnemen. ”Maandelijks schrijven wij met twee 8 brieven” vertelt Frie. “Wij krijgen twee standaardbrieven via internet en die schrijven we elk zowel naar de regering van dat land en een dubbel naar de ambassade hier in België. Dit heeft het voordeel dat je dat kan doen wanneer je zelf wil. Maar dit is misschien te weinig geweten bij de meeste mensen.”

Voor zeven van de tien mensen kwam er verbetering in hun toestand “Als ik weinig tijd heb, dan print ik gewoon die brief af, onderteken hem en verstuur hem”, voegt Paul Cools er aan toe. Ook hij is een vast lid van de briefschrijvers. Maar het mooiste van al was zeker het tafereeltje van drie generaties vrouwen die gezellig naast elkaar hun brieven schreven. Josefine Willemsen uit Wortel met haar dochter Francine Strijbos en kleindochter Virginie Fransen. Vrouwen voor vrouwen. Hopelijk hebben ook deze brieven hun effect. Om 23 uur werd de laatste briefomslag dichtgevouwen en dit bracht het geheel op 576 brieven en kaartjes. Maar de actie loopt nog verder want ook op het stadhuis wordt er nog geschreven en ook in verscheidenen Hoogstraatse scholen werd er deze maand geschreven. Misschien wordt het record dus toch nog gebroken. En dat blijft belangrijk. Want soms kan een brief iemands leven redden, zoals Amnesty in haar campagne terecht verwoordt. Wie interesse heeft en graag meeschrijft kan elke derde donderdag van de maand terecht in Oud Hoogstraeten vanaf 20 uur. Contact opnemen met Amnesty International Hoogstraten kan ook via Staf Coertjens: (staf.coertjens@telenet.be) (jh)

Mac Ryan

Borduuratelier

Borduurwerk voor bedrijven en particulieren

BEZOEK ONZE TOONZAAL JE VIND T E R OO K EEN IDE AA GESCHE L NK

Minderhoutdorp 66 2322 Minderhout Tel 03 314 40 46 info@macryan.be OPENINGSTIJDEN ma10.00 – 18.00 u di10.00 – 17.00 u wo10.00 – 18.00 u do10.00 – 18.00 u vr10.00 – 18.00 u za10.00 – 12.00 u zo - gesloten

www.macryan.be

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

27


SPORT

Zwemmathon verdubbelt opbrengst voor de warmste week HOOGSTRATEN -De Zwemmathon kende in het weekend van 24 november een meer dan succesvolle tweede editie. Deze Zwemmathon voor het goede doel wordt in Sportoase georganiseerd door het Hoogstratens Zwem Team (HoZT) en de Hoogstraatse Reddersclub (HRC). Patrick Lambregts laat ons meelezen in zijn natte dagboek… Zaterdag 24 november. Vandaag is het zover! Om 16 uur start de tweede Zwemmathon in het kader van de Warmste Week van Studio Brussel. Gedurende 24 uren stelt Sportoase Stede Akkers het wedstrijdbad kosteloos ter beschikking en laten wij iedereen die dat wil baantjes zwemmen. Dat kan in ploegverband, maar ook individuele zwemmers kunnen tijdens die 24 uren langskomen wanneer ze willen. Vorig jaar kwamen er 288 zwemmers om in het totaal 516,3 kilometer te zwemmen. 10 uur Michel Stoffels komt de DJ-set en de extra sfeerverlichting opstellen. De hele 24 uur zullen er DJ’s passeren die vrijblijvend het beste van zichzelf geven om voor de zwemmers een aangename sfeer te creëren. Daarna nog wat voorbereidende taakjes zodat we op tijd klaar zijn om te starten. 16 uur We tellen af! De eerste zwemmers hebben zich al ingeschreven vanaf kwart voor vier om als eerste in het water te kunnen springen. Ook de eerste zwemmers van de zes ploegen die meedoen duiken in het water. Daarvan zijn er twee competitieteams die meedoen voor de wisselbeker. Zij zwemmen een estafette van 24 uren met niet meer dan 10 zwemmers. Verder zijn nog drie funploegen met een onbeperkt aantal zwemmers. En dan zwemt er nog een Kidsploeg mee, dit zijn de jongere zwemmertjes van de beide clubs, zij mogen zelfs met meerdere kinderen tegelijk zwemmen. Hun ouders nemen de nachturen voor hun rekening.

28

17 uur De eerste telgegevens komen binnen. Na een uurtje zwemmen was er al 25,8 kilometer bij elkaar gezwommen, met dit resultaat hoop ik stiekem om de afstand van 2017 te verbeteren. Een van de funteams is de ploeg ‘Knikmops’ van gebroeders Geens. Het eerste bedrijfsteam dat aan de Zwemmathon deelneemt. Inne Janssens, die het initiatief voor deze ploeg heeft genomen, komt even langs om te polsen waar ze haar veldbedje mag zetten. Voor haar betekent meedoen met het team ook 24 uur aanwezig zijn om eventueel bij te springen indien nodig.

Knikmops is het eerste deelnemende bedrijfsteam. Ook de eerste wissel van de tellers op de kant verloopt goed. Dat is te danken aan Mieke Roos die zich in de aanloop heeft vastgebeten in het organiseren en engageren van de vrijwilligers. Het resultaat is een vrijwilligerslijst die voor 95% ingevuld is. De lege gaten worden net zoals vorig jaar spontaan ingevuld door de overige helpers. 17.40 uur De kaap van 50 kilometer is bereikt. Iedereen heeft er enorm veel zin in. In de resultaten die elk uur online bijgewerkt worden, zien we dat de Kids-ploeg al zeer snel afstand genomen heeft van de andere ploegen. Logisch natuurlijk want zij zwemmen met meerdere tegelijk.

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

22 uur We zijn ondertussen zes uren bezig. Sinds 18 uur beschikken we over 8 baantjes omdat Sportoase tijdens hun openingsuren 2 baantjes voor andere zwemmers wil. Deze acht baantjes zijn op dit ogenblik goed gevuld, er zitten momenteel zo’n 30 à 40 zwemmers tegelijk in het water. Bij de inschrijvingen in de inkomhal loopt alles gesmeerd. Hier hebben we ook een standje ingericht voor het verkopen van appels voor het goede doel en voor de kindjes die komen zwemmen zijn er we badeendjes en waterspeeltjes. Gitte Van Dijck van de HRC begint met de voorbereidingen van onze drankenstand in de inkomhal. De brasserie van het zwembad blijft open tot middernacht, daarna voorzien we zelf in drank. Hier zullen ook kleine snacks verkrijgbaar zijn. Een blik in de brasserie leert dat het daar ook nog gezellig druk is. 23 uur Het DJ-trio “Tros Marginalos” zorgt tot 3 uur voor een fijne mix van foute muziek, schlagers en smartlappen. 24 uur Een twaalftal zwemmers van een bevriende zwemclub uit Kalmthout duiken om middernacht samen in het water. Zeer fijn om de zien dat de slogan “Mensen helpen mekaar” ook door de andere clubs wordt opgepakt. 3 uur De producer-DJ Mike Kavelli neemt het muzikale roer over. Gedurende de nacht blijft het een


SPORT muziek wordt opgedreven en de spanning stijgt. Iedereen wil nog een maximaal aantal baantjes zwemmen, om de anderen te kloppen maar vooral omdat er per gezwommen kilometer gesponsord werd, dus hoe meer kilometers, hoe groter de opbrengst. Vorig jaar bracht de zwemmathon 2.530 Euro op en we hopen dit jaar nog beter te doen. 15.50 uur “Nog 10 minuten!” zegt Michel Stoffels door de micro. De zwemmers moedigen elkaar aan. De spanning is te snijden en er wordt tegen een hoog tempo gezwommen. 16 uur Het zit er op! Iedereen is moe maar tevreden, nog even de totalen maken… De winnende competitieploeg is Hoogstratens Zwem Team met 87,8 km; de Hoogstraatse Reddersclub heeft 79,5 km gezwommen.

komen en gaan van zwemmers die opgebleven zijn of speciaal uit hun bed kwamen. Enkele HVV-supporters komen na de voetbalwedstrijd nog een aantal baantjes zwemmen; ook Tom Gabriëls van “De Rijkswacht” komt na het sluiten van zijn café nog langs voor enkele baantjes. 4 uur Marc Van Den Broeck (DJ Broekie) komt binnen om te draaien van tot 9 uur. Op dat ogenblik komt hij van een ander feest. “Dit is het enige moment dat ik tijd heb, maar ik vond dat ik er zeker bij moest zijn, dus dan ga ik maar wat later slapen deze keer!”

Enkele HVV-supporters komen na de wedstrijd nog wat baantjes zwemmen

jaar op 24 uur werd gezwommen! De laatste zes uren kunnen beginnen. 13 uur De laatste DJ (Michelleke) begint voor de laatste drie uren. Ondertussen weten we dat deze 2de editie op alle vlakken die van 2017 zal overtreffen. De initiatiefnemers van Menno’s Droom komen ook even langs om baantjes te zwemmen. “Menno’s Droom” en “Kom op tegen Kanker” zijn de 2 goede doelen die we selecteerden om de opbrengst onder te verdelen. Menno’s Droom biedt o.a. onvergetelijke verwenvakanties aan gezinnen met een kind met kanker. De kinderen kunnen dan even aan iets anders denken dan hun ziekte; de ouders kunnen er eens onbezorgd tussenuit. Meer info : www.mennos-droom.be 15 uur De meeste teams starten een estafette van het laatste uur met alle deelnemers om een laatste keer alles uit de kast te halen. Het tempo van de

De funploegen haalden heel wat kilometers: KidsSwim4life 117,3 km; HoZT4life 71.5 km; HRC Fun Team 71,0 km; Knikmops (gebroeders Geens) 50,3 km. De individuele zwemmers legden 295,0 km af. In totaal werd er 772,4 kilometer bij elkaar gezwommen. Dat zijn 30.896 baantjes van 25m! De uiteindelijke opbrengst, zo weten we enkele dagen later, bedraagt 5.204 Euro. Dat is dus meer dan een verdubbeling t.o.v. vorig jaar, iets waar we allemaal uiteraard zeer tevreden mee zijn. 19.30 uur Ondergetekende, Patrick Lambregts, kruipt in zijn bed en valt bijna ogenblikkelijk in slaap. (PL)

De uiteindelijke opbrengst bedraagt 5.204 euro.

Vier uur is het rustigste moment. De late avondzwemmers geraken op en tussen vier en half vijf komen de eerste ochtendzwemmers. Elk uur worden de resultaten van de gezwommen baantjes ingegeven en direct online op de website gepubliceerd. Het blijft spannend voor de twee competitieploegen. De ploeg van het HoZT heeft enkele honderden meters voorsprong op de ploeg van de HRC. Dit is een zeer fragiele voorsprong, het is voor iedereen belangrijk dat de aflossingen tijdig aanwezig zijn. 9 uur Een rustmomentje. Enkele leden van de Sportraad en onze sportfunctionaris hebben tussen 8 en 9 gezwommen en om negen uur is er een ontbijtje gereserveerd in de brasserie. Dit geeft de gelegenheid om de drukte even achter te laten. Een stevig ontbijt helpt om de rest van de dag mee door te kunnen. Tegen 10 uur keer ik terug naar het zwembad, drie kwart is achter de rug en ondertussen werd de afstand al gehaald die vorig DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

29


PUBLIREPORTAGE

SHIATSU

L ’ Equilibre

MASSAGE, STRESS- & BURN-OUTCOACHING, LIFE COACHING, WANDELCOACHING

Wat is shiatsu?

Waarbij helpt shiatsu?

Shiatsu is een vorm van acupressuur of drukpuntmassage. Shiatsu vindt zijn oorsprong in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het heeft zich verder ontwikkeld in Japan. In het Japans betekent shiatsu 'vingerdruk'. Bij shiatsu wordt druk gezet met de handen, vingers of andere lichaamsdelen. Shiatsu is gebaseerd op het Oosterse principe dat levensenergie stroomt via energiebanen of meridianen. Het doel is om deze stroom via aanraking te beĂŻnvloeden en het lichaam in balans te brengen of te houden. Shiatsu wordt meestal boven de kleren gegeven en meestal ook op een mat (=futon) die op de grond ligt.

- stress-geralateerde klachten - ADHD - hoofdpijn en migraine - slapeloosheid - rug-, nek- en schouderklachten - spijsverteringsklachten - (faal)angst en emotionele klachten

Shiatsu bestrijdt geen ziekten, maar stimuleert de zelfgenezende krachten in het lichaam. Zo grijpt het rechtstreeks in op eventuele symptomen. Bovendien werkt shiatsu zeer ontspannend en is ideaal voor stress-gerelateerde klachten zoals ADHD, hoofdpijn en migraine, slapeloosheid, rug-, nek- en schouderklachten, spijsverteringsklachten, menstruatieklachten, (faal)angst en emotionele klachten. In 2011 maakte ik mijn eerste wandeltocht door de Sahara, in het zuidwesten van Marokko. Op het einde van de tocht, behandelde een medereizigster mijn pijnlijke voeten d.m.v. shiatsu. Toen ik terug thuis kwam, zocht ik naar een shiatsutherapeut in de buurt. Ik kwam terecht bij Hild Jacobs. Na enkele deugddoende behandelingen, begon mijn interesse te groeien om hierin zelf een opleiding te volgen. Zij stuurde me door naar de Internationale Shiatsu School in Westmalle. Daar startte ik in januari 2014 met de basisopleiding. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Na de basisopleiding, bestudeer je de klassieke Chinese meridianen. In het tweede jaar krijg je wat meer verdieping en ontvang je een introductie in de zenshiatsu. In het 3de jaar verdiep je je nog meer in de zenshiatsu en word je extra getraind op behandelingen d.m.v. fascia (bindweefsel). Aan het einde van elk jaar, kan je examen afleggen zowel praktisch als schriftelijk. Ter voorbereiding van het examen, ben je verplicht om telkens

30

50 behandelingen te geven. Aan het einde van je opleiding heb je dan minstens 150 behandelingen gegeven. Ik heb ondertussen hele parcours met succes doorlopen. Begin oktober 2017 startte ik met een eigen praktijk als shiatsutherapeut. Inmiddels ben ik ook opgeleid als life coach en als stress- & burn-outcoach. Bij life coaching werk ik doel- en resultaatgericht. De bedoeling hiervan is dat normaal functionerende mensen begeleid gaan inzoomen op een bepaald domein uit hun leven en daarmee aan de slag gaan. Dat ligt enigszins anders bij stress- & burnoutcoaching en is afhankelijk van in welke fase van de BO mensen zich bevinden. Omdat ik met deze laatste groep graag de natuur intrek, evolueert dit de laatste tijd meer tot wandelcoaching.

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

voor volwassenen, tieners en kinderen Interesse? Informeer naar lopende acties ! Ook cadeaubons te verkrijgen ! Bekijk ook mijn facebookpagina

L'Equilibre Anja Van Damme Rombout Keldermansstraat 7 2320 Hoogstraten 0477 56 17 41 anja.vandamme@hotmail.com


Samen inburgeren met Erika en Monica Erika Swier, afkomstig uit Noord-Holland, woont reeds 25 jaar in Hoogstraten. Vorig jaar zette zij de stap naar het project Samen Inburgeren en sindsdien begeleidt ze Monica Farcas uit Roemenië als inburgeringscoach. Nederlands leren en de gebruiken van de streek leren kennen is de boodschap. Samen met 21 vrijwilligers en anderstaligen wil deze organisatie een hulp bieden aan een snelle en warme integratie in Hoogstraten. Erika leerde het project kennen via een vriendin die al een tijdje mensen van buitenlandse origine onder haar vleugels neemt om hen wegwijs te maken in Hoogstraten. Op het kennismakingmoment ontmoette zij Monica die sinds 4 jaar in Hoogstraten woont. Monica werkt als poetshulp in een achttal families, volgt Nederlandse les in het Spijker en loopt momenteel een traject inburgering. Dit traject wordt georganiseerd door het Agentschap Integratie en Inburgering van de Vlaamse overheid. Alle buitenlanders die in België komen wonen kunnen hier gratis zo’n inburgeringstraject volgen. Bepaalde groepen zijn hiertoe zelfs verplicht, onder meer migranten van buiten de EU en erkende vluchtelingen. Samen

inburgeren is dan meer een initiatief op vrijwillige basis. ”Ik vind het heel fijn om iets voor iemand anders te doen”, vertelt Erika. “Ik woon ontzettend graag in België. Dit is nu mijn land en ik vind het heerlijk om in Hoogstraten te wonen. Als Noord-Hollandse met een calvinistische opvoeding was België voor mij een openbaring: dat bourgondisch leven, al dat lekker eten. Ik vind het hier fantastisch. En in Nederland is men ook meer gewoon vrijwilligerswerk te doen. Daarom dat er hier ook heel wat Nederlanders ingeschakeld zijn in het vrijwilligerswerk. ”Met Monica klikte het blijkbaar van het eerste moment. Hoewel er voor het Nederlands nog een lange weg te gaan is, spaart Erika geen moeite om Monica te ondersteunen en te helpen. Regelmatig een daguitstap naar Breda of Antwerpen, een bezoek aan een museum, een winkelbezoek, samen iets eten, steeds met het doel de taal in het dagelijks leven te gebruiken. Ook worden er vanuit Samen Inburgeren Hoogstraten een aantal groepsactiviteiten georganiseerd. Monica van haar kant is heel gelukkige met de hulp en de vriendschap van haar coach. Want zij wil zich zo goed mogelijk integreren, de taal beter leren en vooral een

goede toekomst uitbouwen voor haar zoon. Ook zij voelt zich erg gelukkig in Hoogstraten. Zij ervaart de mensen hier erg vriendelijk en heeft een goed contact met de families waar ze werkt en met haar buren.

Fijn om iets voor iemand anders te doen Vanaf volgend jaar wil Samen Inburgeren echter afstappen van de werkwijze één inburgeraar-één coach maar meer werken in groepsactiviteiten. Men is nog volop op zoek naar nieuwe coaches. Er is hiervoor een infomoment voorzien op 18/2/2019 in het administratief centrum. Wie hiervoor interesse heeft kan zich aanmelden bij het OCMW of een mailtje sturen naar samenleving@hoogstraten.be. Dankbaarheid en vriendschap zullen je deel zijn. Succes! (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

31


Deskundig Advies

• • • • • •

Vakmanschap

Eigen Atelier

Persoonlijk

Interieur- en kleuradvies. Gordijnen uit eigen atelier. Binnenzonwering en shu琀ers Vloerbekleding en PVC-vloeren. Boxsprings en matrassen. Vakkundig opmeten en plaatsen.

KAPELSTRAAT 6 - BAARLE-HERTOG - T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE

www.fonsmartensplankenvloeren.be

EIKEN PLANKENVLOER sterk

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR

in eiken

FONS MARTENS NV Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers

Pauwels Gunther bvba •Centrale verwarming •Sanitair •Zinkwerken •Zonneboilers •Warmtepompen •Onderhoud met attest - (enkel Vaillant)

Groot Eyssel 39a - Meerle baan Meerle - Meer Tel: 03 315 84 32 Fax: 03 315 03 99

Toonzaal - MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ...08.00 -12.00 / 13.00 - 17.00 uur DONDERDAG EN ZONDAG/ GESLOTEN

Gauchos Breda - Grote Markt 33 - 4811 XP Breda - T. 076-5224505 E. info@gauchosbreda.nl - I. www.gauchosgrill.nl - Facebook: Gauchos Breda

ZATERDAG ......09.00 -12.00 / 13.00 - 16.00 uur

www.pauwelsgunther.be tel. 0473 60 62 83


DEZE MAAND

Nieuwjaarsconcert van het Euregio Jeugdorkest HOOGSTRATEN - Het Euregio Jeugdorkest, onder leiding van Hans Casteleyn, brengt op 6 januari 2019 in GC Rabboenizaal een nieuwjaarsconcert “Verleiding’ samen met solist Theodoor Heyning.

Kandidaten Cultuurprijzen 2018 HOOGSTRATEN - De cultuurraad reikt op 9 februari de jaarlijkse cultuurprijzen uit. Verenigingen of personen die zich dit jaar verdienstelijk hebben gemaakt, kunnen voorgedragen worden. Er zijn drie categorieën: evenement, persoon of vereniging en nieuw initiatief. Uit de drie winnaars van elke categorie wordt de Cultuurprijs 2018 verkozen.

De grootste en bekendste verleiders komen aan bod. Het orkest opent met Don Giovanni van Mozart. Vervolgens is er het Celloconcerto Casanova van Johan De Meij met Theodoor Heyning als solist. Daarna volgen nog het verhaal van Prins Kalender uit Sheherazade van RimskiKorsakov, het warme en emotionele Adagio uit Spartacus van Katsjatoerjan en tenslotte de overbekende Suite Nr 1. uit Carmen van Bizet.

Gemotiveerde voordrachten kunnen tot 3 januari ingediend worden via het formulier dat op de website van het stadsbestuur staat. Dat kan gemaild worden naar cultuur@hoogstraten.be. (fh)

Cellist Theodoor Heyning (1999) begon op vijfjarige leeftijd met cellospelen. Al snel wordt hij toegelaten tot de Jong Talent afdeling van het Conservatorium in Groningen. Sinds 2014 volgt hij lessen aan het Conservatorium van Amsterdam en maakt hij zijn eerste cd. In 2018 en 2019 speelt hij vijf concerten met het Euregio Jeugdorkest. Theodoor Heyning (foto: Piet Henrard) Dit nieuwjaarsconcert is een productie van vzw LA:CH en vzw EJO. Tickets en info: www.vzwlach.be of bij Toerisme Hoogstraten. Ticketprijs in voorverkoop 18 euro, aan de kassa 22 euro, voor jongeren (- 18 jaar) 10 euro. (fh)

Praktisch: Nieuwjaarsconcert ‘Verleiding’ door het Euregio Jeugdorkest met Theodoor Heyning op zondag 6 januari om 15.30 uur in GC Rabboenizaal.

Poëzieweek met afscheidnemende stadsdichter HOOGSTRATEN - Dit jaar loopt de poëzieweek van donderdag 31 januari tot en met woensdag 6 februari. Het is een uitgelezen moment voor de bibliotheek om meer aandacht te geven aan deze literatuurvorm. Speciaal dit keer is dat de eerste Hoogstraatse stadsdichter na twee jaar afscheid neemt van zijn functie.

komen kijken. Verder biedt de bibliotheekcatalogus een uitge-

kiende lijst met recente poëzie die menig lezer zal kunnen inspireren. (fh)

Poëzie laat op een andere manier naar de werkelijkheid kijken. Op geheel eigen wijze helpen gedichten je om gedachten te verwoorden of te ontdekken wat anderen denken en hoe ze zich voelen. Het is de reden waarom gedichten vaak voor een houvast zorgen op belangrijke momenten in het leven. Om ook jongeren de kracht van gedichten te helpen ontdekken geeft de afscheidnemende stadsdichter Daan Janssens voor leerlingen van het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs een van zijn laatste optredens. Hij gooit het over een interactieve / hands-on boeg en gaat in op wat een gedicht tot een gedicht maakt. Hij werkt samen met hen aan een gedicht en begeleidt de verschillende stappen die daarbij DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

33


DEZE MAAND

Benefietoptredens en veiling voor zaal CeCilia HOOGSTRATEN - Op zaterdag 26 januari organiseert VZW St. Cecilia een grootscheepse benefietavond ten voordele van de renovatie van het Cecilia-zaaltje. Hoogstraats talent zoals Sam Vloemans, Florejan Verschueren, Geert Standaert, Sara en Anne Van Opstal, Jens Broes, Jan Michielsen (BlueMaxx) en nog vele anderen zullen het beste van zichzelf geven ten voordele van Cecilia. Dit gaat ook gepaard met een veiling. Het principe van zulk een veiling moge duidelijk zijn: je wil de zaal steunen en schenkt een voorwerp dat per opbod verkocht wordt. De opbrengst van deze sympathieke veiling onder de deskundige sturing van veilingmeester Michiel Van Opstal, gaat uiteraard integraal naar de renovatie van de zaal. Graag een seintje op info@zaalcecilia.be met een korte beschrijving of een foto van wat je wil schenken. De initiatiefnemers beoordelen of het geschikt is voor de veiling en hoe het tot in de zaal geraakt. (fh) Praktisch: Benefietavond en -veiling ten voordele van de restauratie van zaal CeCilia op zaterdag 26 januari om 20 uur. Reserveer tijdig via info@zaalcecilia.be.

Sam Vloemans is een van de vele talenten die hun beste beentje voorzetten voor CeCilia.

Leugens en waarheid over Gwendolina HOOGSTRATEN - Theatergezelschap Het Gemene Best brengt op vier speeldagen in februari “Leugens en waarheid over Gwendolina” op de planken van zaal CeCilia. Het is een originele whodunnit gedrenkt in een macaber sfeertje. Het Gemene Best neemt u mee naar In het dorp Saint-Vâcherie-sur-Cascade werken en feesten

de excentrieke inwoners hard, terwijl ze elkaar met een permanent wantrouwen beloeren. Gwendolina verdwijnt. Ze was echtgenote, collega, vriendin, muze en toch graaggezien. Maar nu is ze dus weg… Tekst en regie: Wim Dufraing. Spel: Stijn Vrijsen, Nick van Boxel, Wendy Delcroix, Yentl

Van Den Heuvel, Bert Dufraing, Wim Dufraing. Techniek: Pieter Gijsbrechts. Er zijn opvoeringen op vrijdag 15, zaterdag 16, vrijdag 22 en zaterdag 23 februari in zaal CeCilia. Tickets kosten 15 euro. (fh)

Doe d eg chec ratis k-u onlin p e

Uw adviseur voor kredieten & verzekeringen zowel voor particulieren als KMO’s bevoorrechte partner van

Van Huffel Verzekeringen Vrijheid 74 2320 Hoogstraten 03/314.46.10 vanhuffel@dvv.be www.van-huffel.be FSMA:14593 A

34

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


DEZE MAAND

Franky duikt het nieuwe jaar in MEER - Op zondagnamiddag 6 januari organiseert Jeugdraad Hoogstraten samen met Treehouse Bar aan De Mosten een Nieuwjaarsduik. Iedereen is welkom om in het water te springen voor het goede doel Feestvarken VZW. Deze vzw zorgt ervoor dat alle kinderen ongeacht ras, nationaliteit of afkomst hun verjaardag kunnen vieren. Je kan jezelf laten sponsoren, het opgehaalde sponsorbedrag gaat integraal naar dit goede doel. Op 6 januari zullen er verschillende prijzen te winnen zijn. Er is een leuke prijs voor de best verklede Nieuwjaarsduiker. Daarnaast organiseert Jeugdraad Hoogstraten een wedstrijd voor

KVG Pannenkoekendag HOOGSTRATEN - De Katholieke Vereniging Gehandicapten (KGV) Hoogstraten, Minderhout en Wortel richt op zondag 27 januari zijn jaarlijkse pannenkoekendag in. Iedereen, ook niet-leden, zijn van harte welkom van 13.30 tot 17.30 uur in zaal Pax. Meer info: May Geenen 03/297.53.68. (fh)

Bib doet touwtje trek HOOGSTRATEN - Touwtje Trek is een samenwerking van de BiB met de Hoogstraatse scholen. Kinderen van het eerste leerjaar en hun ouders kunnen er gratis aan deelnemen van maandag 21 januari tot en met maandag 25 februari. De inschrijving loopt via de scholen. Kinderen uit het eerste leerjaar ontvangen binnenkort een uitnodiging voor Touwtje Trek. Door deel te nemen maak je samen met je kind kennis met de werking en het aanbod van de bibliotheek. Een wereld van prentenboeken, eerste leesboekjes, voorlees- en samenleesboeken gaat open voor het kind, voor de ouders is het meteen een kans om andere ouders te ontmoeten. Een van de bibvoorlezers zorgt voor een fijne afsluiter van de avond. (fh)

alle jeugdverenigingen van Hoogstraten. Onder het motto “Franky duikt het nieuwe jaar” in worden de jeugdverenigingen uitgedaagd om met zoveel mogelijk leiding, leden, oudleiding, familie, vrienden en sympathisanten in het water te springen en zoveel mogelijk geld te verzamelen voor Feestvarken VZW. Voor alle praktische info en het sponsorformulier kan je terecht op het Facebookevenement ‘Nieuwjaarsduik De Mosten 2019’. (fh) Praktisch: Nieuwjaarsduik met Franky op zondag 6 januari 2019 van 14 tot 16 uur in De Mosten.

Infomoment mantelzorg HOOGSTRATEN - Op dinsdag 22 januari is er om 13 uur in Campus Stede Akkers een infomoment over mantelzorg. Het is de bedoeling om lokaal binnenkort van start te gaan met de MantelzorgHub, een project voor en door mantelzorgers, dat tot stand kwam met de steun van Kom op tegen Kanker. Heel wat mensen bieden als mantelzorger ondersteuning en hulp aan hun zorgbehoevende partner, ouder, vriend of buur. De MantelzorgHub is een gemeenschap met zowel ruimte voor lotgenotencontact en psychosociale ondersteuning als voor vormingen en opleidingen.

Vooraleer van start te gaan, is er een infomoment waarop de initiatiefnemers kennis willen maken met zoveel mogelijk mantelzorgers. Dit met een warme koffie of een fris glaasje bij de hand. Jong en oud, ongeacht de ziekte of beperking van de persoon voor wie ze zorgen, iedereen is welkom. De begeleiding gebeurt door het sociaal innovatiebureau !DROPS dat vernieuwende oplossingen zoekt voor veranderingen in de samenleving. Wel graag vooraf inschrijven. Het kan tot 15 januari via onthaal.ocmw@hoogstraten.be of 03 340 16 00 of aan het onthaal. (fh)

Ieder kind een sinterklaaspakket HOOGSTRATEN - Ook kinderen in gezinnen met een beperkt inkomen hebben recht op een leuk sinterklaaspakket. Voor het zevende jaar op rij zorgden KWB Wortel, 't Verzetje en de voedselbedeling De Toevlucht daarvoor. Ze zamelden speelgoed in en verdeelden dit in de regio. In totaal werden zo over de jaren al meer dan

500 speelgoedpakketten bezorgd. Ook de kinderen in het asielcentrum aan de Steenweg op Zondereigen in Turnhout werden niet vergeten. Op de foto enkele vrijwilligers bij het uitladen van het speelgoed. Met dank aan de kinderen en hun ouders die hun speelgoed wilden delen! (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

35


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be

Staande ovatie voor BorderBrass HOOGSTRATEN - Op zaterdag 17 november bracht Brassband Borderbrass een zeer geslaagd concert in het GC Hoogstraten. De uittredende cultuurprijswinnaar deed dit in samenwerking met Nick Ost als solist. Het publiek bracht aan het einde van de avond een staande ovatie. Er was tot de laatste minuut gerepeteerd om muzikaal alles af te stemmen op de akoestiek van de zaal. Om half acht mochten de toehoorders eindelijk binnen en om acht uur stipt kondigde Marieke Sysmans het eerste nummer aan. Na de openingsmars en een ingetogen nummer met geprojecteerde beelden over WO I, maakte de gastsolist voor het eerst zijn opwachting. Met een erg virtuoos nummer overtuigde hij meteen alle aanwezigen van zijn muzikaal meesterschap.

Wat later liet hij zijn euphonium wondermooi zingen met een gedragen solowerk. Tussendoor speelde Borderbrass een speciaal voor hen bewerkt stuk. In het tweede deel van het concert bracht Nick Ost, onder begeleiding van de brassband, opnieuw een technisch huzarenstukje en ook een meer gedragen werk, terwijl Borderbrass zelf eerder het lichtere genre opzocht. Een staande ovatie en 2 bisnummers maakten een einde aan het muzikale gedeelte van de avond. Volgde nog een gezellige nababbel met solist, dirigent, muzikanten en luisteraars. De aanwezigen kijken alweer uit naar de concerten op de agenda van volgend jaar. (fh)

Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be Minderhout: tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

36

Mooie collectie theepotten HOOGSTRATEN - Theepotten zijn er in verschillende vormen, soms heel simpel en strak, soms erg mooi versierd of in een bijzondere vorm. Zo heeft Philomena Goetschalckx uit Minderhout een hele hobbyverzameling theepotten. Ze stelt deze van 8 januari tot 14 februari tentoon in het dienstencentrum Stede Akkers. De collectie is er gratis te bekijken tijdens de openingsuren. China is het eerste land waarvan we weten dat er thee werd geschonken. Waarschijnlijk zijn dus ook de eerste theepotten in dit land gebruikt. Aan het eind van de 17e eeuw kwam de thee naar Europa, samen met de porseleinen theepotten die toen werden gebruikt. Later werden de theepotten van allerlei materialen gemaakt, van zilver tot goedkoop aardewerk. (fh)

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

KVLV op wandel HOOGSTRATEN - KVLV organiseert ook dit jaar avond- en namiddagwandelingen. De namiddagwandeling op dinsdag 22 januari gaat over 5 à 6 km aan een rustig tempo. Verzamelen om 13 uur op de parking van het zwem-

bad Sportoase, ingang via de Katelijnestraat. Deelnemers dragen best een fluohesje. Na de wandeling kan je vrijblijvend iets drinken in de cafetaria van de Sportoase., dus voorzie enkele eurootjes. KVLV lid of niet, iedereen is welkom.

"To Gin or not to Gin"

Op woensdagavond 16 januari vertrekt de avondwandeling van 6 à 7 km om 19 uur op de parking van Sportoase. Voor de veiligheid en zichtbaarheid dragen deelnemers een fluohesje, eventueel brengen ze ook een zaklamp mee. (fh)

Drums Fit

HOOGSTRATEN - Markant organiseert op donderdag 17 januari een bezoek aan stokerij Sterkstokers. Onder het motto ‘To Gin or not to Gin’ leer je alles over het macereren en distilleren van gins, vermouth, rum, whisky en vele andere dranken. Je maakt volop kennis met de kunst van het zelf fermenteren van alcohol. De aanwezigen volgen de stappen nodig voor de productie van de alcoholische dranken van Sterkstokers. Er wordt uitgelegd hoe alcohol vroeger en nu gestookt wordt, hoe elixirs gemaakt worden, wat het verschil is met whisky, jenever, gin… Je proeft, voelt en ruikt de grondstoffen, maceraten en distillaten en maakt kennis met een selectie kruiden die ze in de dranken verwerken. Tijdens het bezoek proef je een achttal verschillende alcoholische dranken. Deelname kost 15 euro. (fh) Praktisch: Bezoek aan Sterkstokers, Veilingstraat 19 in Hoogstraten op donderdag 17 januari van 19.30 tot 21 uur.

De bonte bende van Rosemarie De Vos

HOOGSTRATEN - Drums Fit is een fitnessles waarbij je op het ritme van de muziek pasjes uitoefent en intussen met drumsticks op een zitbal trommelt. Naarmate de les vordert, worden de intensiteit en de snelheid van de oefeningen verhoogd. Drums Fit is geschikt voor alle leeftijden. Deze fitnessles van KVLV heeft plaats in de turnzaal van Klein Seminarie (bereikbaar via de sportvelden achterzijde Seminarie) op woensdagavond 30 januari 2019 van 19.30 tot 21.30 uur. Je hoeft enkel een handdoek en een bassin of emmer mee te brengen. Voor de rest (zitbal en drumsticks) wordt gezorgd. Wel opletten voor de sportschoenen : geen zwarte zolen. Deelname 10 euro voor KVLV leden, 13 euro voor niet-leden. Inschrijven voor 23 januari via: kvlvhoogstraten@hotmail.com. (fh) Praktisch: Workshop Drums Fit van KVLV op woensdag 30 januari om 19.30 uur in de turnzaal van het Klein Seminarie.

Feesteditie Statiequiz

HOOGSTRATEN - Een kleine tentoonstelling in de hoofdbib geeft een inkijk in het werk van illustratrice Rosemarie De Vos. Leuke kijkkastjes vol teken- en schildermateriaal en véél schetsen laten je kennis maken met haar verschillende stijlen, van eerste krabbel tot afgewerkte illustratie. Een tentoonstelling voor jong en oud, met focus op de oudste kleuters en de kinderen van het 1e en 2e leerjaar. Deze tentoonstelling loopt van maandag 14 januari tot en met zaterdag 2 februari in de hoofdbibliotheek, Lindendreef 1b, maar zal soms niet toegankelijk zijn wegens klasbezoeken of andere activiteiten. (fh)

HOOGSTRATEN - Op vrijdag 18 januari 2019 organiseert Statie Kwist’t voor het 25ste achtereenvolgende jaar haar quiz. Een onvervalst jubileum dus in zaal Pax. De quiz richt zich tot alle ploegen die een fijne, ontspannende avond willen beleven met verrassende vragen. Vriendenploegen, families, buren, kennissen, redacties,… kunnen zich in een ploeg van zes deelnemers meten met andere quizfanaten. Inschrijven kost 15 euro, vooraf te betalen op rekening BE69 9795 9318 1778. Inschrijven kan ook bij Fons Jacobs, Witherenweg 19B in Minderhout tel. 0478 57 47 46 of bij Annit Brosens, Venhoefweg 1c in Minderhout, tel 0175 78 84 35. (fh) Praktisch: Vijfentwintigste Statie ‘kwist’t op vrijdag 18 januari 2019 om 20 uur in zaal Pax.

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN Zeg maar hoe je zitten wil

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49

www.kempimeubel.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

37


HOOGSTRATEN

Jozef Schoep streed tegen verfranste rechtbank in de 19de eeuw

Hoogstratenaar deed vergeefs geboorteaangifte HOOGSTRATEN - Honderdzeventig jaar geleden zag Jozef Schoep het levenslicht in Hoogstraten. Als jonge boekbinder trok hij naar de stad op zoek naar werk. Omdat het goedkoper was in de stadsrand, vestigde hij zich in het toen nog nederlandstalige Sint-Jans-Molenbeek. Toen hij vader werd en de geboorteaangifte deed in het gemeentehuis, botste hij er evenwel op een franssprekende administratie en gerecht. Richard Celis uit Rijkevorsel is nog altijd verontwaardigd over de wijze waarop Schoep behandeld werd. De zaak veroorzaakte aan het einde van de 19de eeuw heel wat ophef en leidde zelfs naar de eerste taalwet in ons land. “Op 19 oktober 1872 ging Jozef Schoep in het plaatselijke gemeentehuis aangifte doen van de geboorte,” zo weet Celis. “Hij deed dat in het Vlaams, de enige taal die hij kende. De ambtenaar schreef zijn aangifte echter helemaal op in het Frans en wilde deze tekst, waarvan de jonge Kempenaar geen woord begreep, door hem laten ondertekenen. De gekrenkte vader begreep hem niet en verliet ontgoocheld het bureau van de ambtenaar.”

Vertaling Omdat hierdoor de geboorte niet was aangegeven, daagde de Belgische overheid hem voor de

rechtbank. Op 13 februari 1873 werd hij veroordeeld tot een boete van 50 Belgische frank plus gerechtskosten. Jozef Schoep “ging in hoger beroep en al op 14 maart 1873 werd zijn zaak behandeld in de vierde kamer van het hof van beroep.” De voorzitter weigerde de vraag van de twee Antwerpse advocaten De Laet en De Pooter om de zaak in het Nederlands te mogen pleiten. Na heel wat heisa kon dat toch “onder de vernederende voorwaarde dat hun pleidooi zin per zin door een officiële tolk in het Frans vertaald zou worden. Dat gebeurde ten behoeve van de drie rechters die het Nederlands niet machtig waren.” “Toen de advocaten ook een dergelijke vertaling vroegen van het requisitoir van advocaat-generaal Bosch, werd dit door de voorzitter geweigerd, hoewel de beschuldigde geen woord Frans verstond en dus ook niet wat hem ten laste werd gelegd.” Wanneer het publiek in de rechtszaal zijn ongenoegen laat blijken, wordt deze ontruimd.

Veroordeeld Jozef Schoep werd opnieuw veroordeeld. De advocaten gingen in cassatie waar de zaak voorkwam op 12 mei 1873. Zij kregen versterking van de Brusselaar meester Picard. Maar de ge-

Tweede viergeslacht bij familie Den Haerynck HOOGSTRATEN - Op 11 november 2018 werd Ruben Den Haerynck geboren, zoon van Thomas en Claudia Cox. Ruben zorgde voor het tweede viergeslacht in de familie Den Haerynck. Jozef is de pater familias, Jeroen woont in Hoogstraten en papa Thomas in Itegem. Voor Jozef en Jeroen is dit het tweede viergeslacht want bijna twee jaar geleden werd Noah geboren in Hong Kong en was het eerste kleinkind in de familie Den Haerynck-Dupont. Michiel, de oudste van drie zonen komt met zijn kroost wel eens naar het thuisfront vanuit Hong Kong, maar een foto van het viertal nemen is vooralsnog niet gelukt. (rob)

Jeroen, Jozef, Thomas en de kleine Ruben vormen het tweede viergeslacht.

38

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

schiedenis herhaalt zich: de voorzitter verbiedt een pleidooi in het Nederlands, waarna Picard in het Frans de verdediging op zich neemt. De advocaat-generaal verwijt Schoep en zijn verdediging dat ze “Nederlands spreken voor rechters die deze taal niet verstonden”. Dat de beschuldigde zelf geen Frans kent en dus de motivatie van de aanklacht niet verstaat, is blijkbaar van geen tel. “Het Hof van Cassatie vaardigde zelfs hierover een principieel arrest uit waarbij aan de verdediging werd verboden om in het Nederlands te pleiten voor Frans sprekende rechters, zelfs al was de beschuldigde alleen Nederlandstalig.” Opnieuw werd Schoep veroordeeld, de straf was drie maanden gevangenis die hij helemaal diende uit te zitten. “Pas in 1882 kreeg het zoontje van Schoep zijn geboorteakte. Zijn vader was toen al overleden”, aldus Celis. “Tot in zijn graf moest Schoep juridisch aanvaarden dat hij geen geboorteaangifte zou hebben gedaan…” De lotgevallen van Schoep vonden ruim weerklank in Vlaanderen, zeker in vlaamsgezinde middens. In 1873 kwam er een protestmanifestatie in Brussel met 9000 aanwezigen. Flaminganten vergrootten de druk op de regering. Het leidde naar de ondertekening van de eerste taalwet op 17 augustus 1873. (red)

Een warm onthaal voor de Sint HOOGSTRATEN - Op zondag 18 november 2018 kwam de Sint op uitnodiging van fanfare Sint-Catharina, op bezoek in Hoogstraten. Klokslag 13 kwam hij aan op de Vrijheid en nam ruim de tijd om kinderhandjes te schudden. Daarna trok het gezelschap naar de Rabboenizaal. Daar organiseerde de fanfare een lokale talentenshow met optredens van het jeugdorkest van de fanfare JoCatHo in samenwerking met Brasskids uit Wortel, jeugdvolksdansgroep Shilshoel uit Meerle, de turn- en dansgroep van ’t Spagaatje en andere. Een warm onthaal voor de goedheilige man! (fh)


MEER

’t Heidebloempje brengt ‘Da’s geestig’ MEER - Toneelkring ’t Heidebloempje staat in februari en maart weer op de planken in het thuislokaal Zaal voor Kunst en Volk. De groep kiest met “Da’s geestig” deze keer voor een ‘geestige’ komedie. Fred De Gruyter maakt zijn regiedebuut met dit stuk van Pam Valentine. Jacques, een succesvol schrijver, en zijn vrouw Suzy komen bij een tragisch ongeval om het leven. Ze keren echter als geesten terug naar hun buitenverblijf. Het huisje staat te huur, maar het koppel wil zijn geestig leventje niet verstoord zien. Ze jagen de makelaar en potentiële huurders weg. Maar dan huurt een jong koppeltje het huis. Jacques en Suzy krijgen sympathie voor het koppel en proberen hen zoveel mogelijk te helpen. Gevatte quotes, grappige situaties en zinnen die tot in de puntjes doordacht zijn, maken het stuk tot een leuke en spitse komedie. Wie denkt dat engelen saai zijn en nog per postduif werken, heeft het helemaal mis. Ook bij SintPieter is de technologie in volle opgang. Regisseur Fred De Gruyter leidt deze acteertalenten: Raf Van Looveren, Domien Cools, Lizette van Opstal, Michiel Vermeiren, Mieke Meyvis, Tilly Hessels en Herman Snoeys. De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari, vrijdag 1 en zaterdag 2 maart in Zaal voor Kunst en Volk, deuren open om 19

uur. Online en telefonisch boeken vanaf vrijdag 25 januari 2019: www.theidebloempje.be; Stan en Emelie, 0474 18 34 22 of 03 315 83 44 van 19 tot 21uur. (jav)

Franse avond in The Treehouse aan de Mosten MEER - Op zaterdag 2 februari wordt de Treehouse aan de Mosten omgetoverd in een charmant Frans Café. Vitesse Limitée, met zangeres Veerle Dingenen en muzikanten Flor Verschueren (accordeon) Jef Rombouts (cello) en Karel Hofkens (gitaar), zorgt voor de muzikale omlijsting. Hun repertoire omvat de pareltjes van Edith Piaf, Gilbert Becaud, Jacques Brel, Yves Montand, Charles Aznavour, France Gall en vele anderen. Zo kan u zich laten meeslepen met melancholische chansons die het trieste lot van een mislukte of verloren liefde beschrijven maar evengoed meezingen of neuriën op alom bekende liedjes met het “la douce France” - gevoel. Ook culinair zullen de gasten op deze avond in de watten worden gelegd. Tijdens het optreden worden Franse wijnen en kazen geserveerd met baguettes. Wie liever een Belgisch biertje verkiest bij een stuk kaas komt ook aan zijn trekken. Team Treehouse heet u van harte welkom! Meer info: www.treehouse-bar.be; telefonisch 03 435 76 32 of 0474 91 65 19. (jav)

Vitesse Limitée zorgt voor de muzikale omlijsting van de Franse avond in de Treehouse.

Bloedgevers in de bloemetjes MEER - Het dorp heeft een trouwe kern van bloedgevers, mensen die zich met hun sociale inborst belangeloos inzetten voor de anderen. Voorzitter Rik Martens (tweede van rechts op de foto) bracht hulde aan zijn team tijdens een bijeenkomst in zaal Victoria. Na het ernstige gedeelte, was er tijd voor een gezellige bingoronde. Met moderator Cor De Bie was dat natuurlijk aangenaam vertier. (jav) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

39


MEERLE

Een boon voor een driekoningenkroon MEERLE - Driekoningen zal niet onopgemerkt voorbijgaan in Stede Akkers Meerle. Op woensdag 9 januari serveert men er ’s middags een koninklijke maaltijd. Inschrijven hiervoor kan zoals gebruikelijk tot de week voordien. Aan-

sluitend volgt om 13.30 uur een gezellige Driekoningen Quiz “Wie krijgt de kroon” met algemene kennisvragen. Dit duurt een uurtje. Rond 14.30 uur is er koffie met een dessertje. In één ervan zit een boon verstopt. Wie deze ontdekt,

wordt voor één jaar de Koning of Koningin van Stede Akkers in Meerle. Inschrijven voor de quiz met koffie en gebak kost 2 euro en kan tot 2 januari. (fh)

Den Dorpel for Life brengt mooi bedrag op MEERLE - Ook dit jaar organiseerde Jeugdhuis Den Dorpel in aanloop naar ‘De Warmste Week’ van Studio Brussel en de andere VRT-zenders weer ‘Dorpel for Life’. Voor één keer jaar koos het Dorpelbestuur ‘Den Dorpel’ zelf als goed doel. Weldra starten immers de werken aan de oude jongensschool, waarin ook een lokaal voor het jeugdhuis. De aanpassing van het gebouw is voor rekening van het gemeentebestuur. Voor de inrichting moet het jeugdhuis zelf zorgen, en daar zijn centen voor nodig. In Den dorpel zelf ging om 16 uur de gekende veiling van start. Er kon weer geboden worden op de talrijke prijzen die volledig geschonken worden door de Meerlese Middenstand en sympathisanten. De hoofdprijs was een taxiavond voor 16 personen, vrij te kiezen, tot een afstand op een uur rijden van Meerle. Zo kan je met je vrienden een veilige avond uit organiseren en zelf een pintje meedrinken. In totaal bracht de veiling 1.735,50 euro in het bakje. Een mooi bedrag waarmee het in het

De kerstman van dienst verkocht gezwind de prijzen, geschonken door de Meerlese middenstand! nieuwe lokaal flink wat kan gedaan worden. Come and see next year! Hopelijk in het eigen

nieuwe lokaal, met weer een Dorpel for Life voor het goede doel. (jaf)

IMMO VAN HUFFEL bvba

20 Ervaring telt! Huis verkopen? Bel ons! Vrijheid 72

2320 Hoogstraten

info@vanhuffelvastgoed.com 40

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

tel. 03 314 16 99


MEERLE

Nieuw vaandel voor Brandweerpost Meerle

De Meerlese brandweer verzameld rond het nieuwe vaandel. MEERLE - Ter gelegenheid van het jaarlijkse teerfeest van de vrijwilligers van de Meerlese brandweerpost werd een nieuw vaandel in gebruik genomen. Dat werd bij het begin van het geest plechtig ingewijd door pastoor Fons Soontjes. Op hetzelfde feest werd Erik Thielemans gehuldigd. Wegens het bereiken van de leeftijdsgrens moest hij noodgedwongen afscheid nemen van de actieve dienst. Waarmee weer een heel stuk ervaring uit het Meerlese korps verplicht aan de kant moet blijven. Voor zijn jarenlange inzet werd Erik door burgemeester Tinne Rombouts gehuldigd. Zijn echtgenote Rit werd in de bloemetjes gezet. Erik’s rol zal voortaan beperkt blijven tot het helpen bij opendeur-dagen en andere evenementen waar de brandweer present geeft. En natuurlijk ook op het jaarlijkse teerfeest, zodat hij zijn maten niet altijd moet missen. (jaf)

Erik Thielemans en Rit, gehuldigd door burgemeester Rombouts en korpschef Jan Vinckx

De Sint doet Meerle aan per boot MEERLE - Zoals je weet komt de Sint per boot uit Spanje. Het is, naast zijn paard, één van zijn favoriete vervoermiddelen. Hij wilde dit jaar dan ook per sé per boot naar Meerle komen en had een voor de kleine binnenwateren zoals Mark en Heerlese Loop een aangepaste boot gecharterd. Maar de lange en vooral droge zomer maakte dat er te weinig water in de Loop stond om tot hier te varen. Maar geen nood, de Meerlese verenigingen hadden er snel een oplossing voor gevonden. Boot op de trailer en trekker ervoor en de Sint kon zo met boot en al tot aan de parochiezaal te geraken. Vergezeld van Pieten en de vele Meerlese kinderen. Samen trokken ze naar de zaal om de komende verjaardag van de Sint te vieren. Daar werden vele liedjes gezongen en tekeningen uitgewisseld. En er waren ook dit jaar in Meerle geen stoute kinderen bij. De Sint zag en hoorde dat het goed was en deelde gul aan alle kinderen lekkers uit. (jaf) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

41


&

Centrale verwarming Vloerverwarming Sanitaire installaties Gasinstallaties

Ruim aanbod nieuw en occasie Verhuur personenen bedrijfswagens Carrosserie

Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten 0495 24 24 11

Totaalgarage bvba - Sint-Lenaartseweg 32 - 2320 Hoogstraten 03 314 33 33 - www.totaalgarage.be - info@totaalgarage.be www.facebook.com/totaalgarage

HOGA bvba Motorhomes

wm.installatiebedrijf@telenet.be wm-installatiebedrijf.be

verhuur en verkoop onderhoud alle merken Sint-Lenaartseweg 30

2320 Hoogstraten

www.vanomobil.be hoogstraten@vanomobil.be Tel. 03 420 07 80

schoonheidsinstituut

Meerledorp 36 bus 5 - 2328 Meerle - Tel. 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be

Member of Premier: www.premierinternational.org

deejays & discobars

Ac s

AC|S ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN NV

MEER DAN

40 JAAR IN VERTROUWEN

Desmedtstraat 23 I 2322 Minderhout, BelgiĂŤ I www.acsac.eu

T +32 3 315 88 65

F +32 3 315 08 67

Het eerste blad waaraan je denkt!


MEERLE

De Posthoorn is het beste café van Hoogstraten MEERLE - Tijdens het jaarlijkse referendum ‘Het Beste Café van Vlaanderen’ hebben de Nieuwsblad lezers De Posthoorn van Meerle verkozen tot het beste café van Hoogstraten. Uitbaters Guido en Wim waren maar wat blij met deze uitverkiezing. “Het was een grote verrassing toen we vernamen dat we gewonnen hadden. We hebben ons maar laat ingeschreven voor de poll, nadat een paar klanten ons er op opmerkzaam hadden gemaakt,” zegt het tevreden duo. Na de kandidaatstelling konden liefhebbers via een app hun stem uitbrengen. “Je moet weten dat we niet het jongste publiek hebben, die constant met hun smartphone in de aanslag zitten. En je kon alleen via de app stemmen. We hebben ook geen echte reclame gemaakt voor de verkiezing, alleen het af en toe tegen de klanten gezegd. Het verrast ons des te meer dat we de meeste stemmen achter onze naam kregen!”

Een hele eer

Guido en Wim zijn heel blij met de erkenning voor hun volkscafé De Posthoorn.

“Dit is een hele eer voor ons. Vooral omdat we het als Meerles café gehaald hebben van toch ruim gekende cafés in Hoogstraten. We zijn nu vijf jaar bezig in Meerle en hebben een vast cliënteel kunnen opbouwen. We zijn heel toegankelijk voor alle leeftijden, jong en oud voelt zich hier thuis. We hebben een uitgebreide bierkaart en je kan ook een hapje eten. Alles zo vers

als maar kan. De nadruk ligt wel op onze functie als dorpscafé. We staan ook voor een verzorgde bediening, staan als uitbaters altijd zelf achter de toog. Hoe langer hoe meer weten de fiets- en wandeltoeristen ons te vinden. Meerle heeft immers vele troeven: zijn mooie dorpskern, veel fiets- en

Wegwijs in veilig online-verkeer

wandelroutes. Met de mooie zomer die we beleefd hebben, zat ons terras onder de kerkkoren dikwijls meer dan vol. Maar vooral de Meerlese mensen waarderen ons café steeds meer en meer, en dat doet echt deugd. Deze trofee is daar een bewijs van. We zijn er zeer vereerd mee!”. (jaf)

KWB Lekkerbekkentocht

MEERLE - Foto’s en persoonlijke gegevens delen via sociale media, e-mails versturen en ontvangen, online aankopen doen, digitaal betalen of bankieren, … Velen van ons gebruiken hiervoor dagelijks een computer, tablet en/of smartphone. Maar is dat allemaal wel veilig? En wat kunnen we er zelf aan doen om dit veilig te houden? Op 15 januari nodigt KWB een expert van Digidak uit die hierover goede raad, voorbeelden en heel wat tips over kan geven. Zo kom je te weten wat de gevaren en risico’s zijn, en hoe je phishing, malware, (nep)virussen kan vermijden. Je leert een veilige website herkennen, wat cookies nu juist zijn en hoe je efficiënter en beter zoekt op internet. Deze infoavond heeft plaats in zaal Chiro St.-Jan, Ulicotenseweg 2 van 20 tot 22 uur. Kostprijs deelname: 5 euro voor KWBleden en huisgenoten, 7 euro voor niet-leden. Drankje (koffie, thee of water) inbegrepen. (jaf)

MEERLE - Hou je van een stevige avondwandeling, maar ook van een lekkere hapjes en drankjes? Dan is de KWB Lekkerbekkentocht de ideale gelegenheid om beiden te combineren. Op vrijdag 25 januari 2019 kan je andermaal deelnemen aan deze wandel-, eet- en doetocht door het centrum van Meerle. Een tocht van ± 5 km met onderweg een aantal stopplaatsen met hartige hapjes. Iedereen is van harte welkom: jong of oud, opa’s, oma’s, tantes, nonkels, geburen, vrienden… Kindvriendelijk ook, het parcours is geschikt voor buggy’s. Vertrek tussen 19 en 20 uur aan het KLJ-Lokaal. KWB-leden betalen 6 euro, niet-leden 8 euro. Zeker meebrengen: fluovestje en zaklamp. Na de wandeltocht kan je het KLJ-Lokaal nog wat nagenieten met een drankje en een hapje, om de avond af te sluiten. Misschien heb je zelfs nog een prijsje gewonnen. Inschrijven voor 18 januari bij Cois Christaensen, Thornstraat 2 - Tel 03/315.02.97. Je kan ook per email inschrijven op cois.christiaensen@telenet.be en het geld overschrijven op rekeningnummer BE71 7875 5002 9769 op naam van KWB Meerle met vermelding van lekkerbekkentocht, naam en aantal personen. Na betaling ben je definitief ingeschreven. (red)

Rikken @ Den Dorpel MEERLE - Den Dorpel organiseert een kaartdriedaagse voor jong en oud(er) op de vrijdagen 22 februari, 1 maart en 8 maart. Een kaartje leggen is niet voor niets een van de oudste gezelschapsspelen en een echte traditie waar jong en oud plezier aan kan beleven. Het jeugdhuis wil zo ook een cent in de eigen kas krijgen.

Kaarten is een sociaal spel bij uitstek en ook jongeren kaarten nog steeds. Je kan het spel veel beter maken als je je tegenspeler in de ogen kan kijken, zien of zijn lichaamstaal zijn kaarten niet verraadt. Je kan ook napraten over het geleverde spel, waarbij vloeken, schelden en meewarig doen allemaal mag, als het bij de volgende gift

maar weer vergeten is. Wie twee van de drie avonden aanwezig is, heeft altijd prijs. Voor het klassement tellen de twee beste resultaten. Deelnemen kost slechts 3 euro. Inschrijven om 19 uur, eerste gift om 19.30 uur in het lokaal van Den Dorpel, achter de parochiezaal Ons Thuis in Meerle. (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

43


MEERSEL-DREEF

Openbare vergadering van de dorpsraad MEERSEL-DREEF - Ons dorp komt als eerste aan de beurt voor de openbare algemene vergadering van de Dorpsraden, in tegenwoordigheid van het nieuwe stadsbestuur. Noteer het alvast in uw agenda: dinsdag 5 februari om 20 uur bij de Paters. In De Stuw zal een extra oproep komen aan de bevolking om vooraf zoveel als mogelijk schriftelijke vragen binnen te brengen. Dit laat het nieuwe stadsbestuur toe om zich vooraf te informeren en om zo een meer gericht antwoord te kunnen geven. Het programma omvat voor de pauze een voorstelling van de nieuwe leden van het stadsbestuur met hun bevoegdheden, een toelichting van het jaaroverzicht van de politiezone, een stand van zaken van de bestaande prioriteiten.

Tijdens de pauze kunnen nog schriftelijke vragen worden binnengebracht. Nadien komen eerst de vooraf binnengebrachte vragen aan bod, vervolgens de vragen die ter plaatse tijdens de pauze werden aangebracht, met mogelijk een antwoord van het stadsbestuur en tenslotte is er nog de kans om extra vragen te stellen.

Een nieuw bestuur Het stadsbestuur doet via verschillende media (onder andere Info’zine) een oproep voor kandidaten voor de dorpsraad. Deze oproep zal uiteraard in De Stuw aan bod komen. De erkende verenigingen krijgen schriftelijk de vraag om kandidaten aan te brengen.

Kandidaten moeten zich wel melden bij de plaatselijke dorpsraad en niet bij het stadsbestuur. Er wordt getracht de samenstelling evenwichtig te verdelen: minstens 1/3 van elk geslacht, geen lid zijn van de gemeenteraad en geen politieke bedoelingen hebben. Na de openbare vergadering komt het nieuwe bestuur van de dorpsraad een veertiental dagen later in besloten vergadering samen, om een voorzitter, secretaris, ondervoorzitter… aan te wijzen. De kandidaten voor de verschillende adviesraden worden dan aangeduid. Aan u de eer om u aan te melden, u heeft uw dorp nodig en uw dorp heeft u nodig! (JH/JJ)

Goed nieuws voor onze dennen MEERSEL-DREEF - In ons decembernummer hadden we het over het onderzoek naar de aanwezigheid van monochamus-boktorren in België en hun mogelijke besmetting met het dennenaaltje (bursaphelenchus xylophilus). We zagen immers een feromenenval in Den Elsakker. Frank Van den Bergh, controleur bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gaf ons ondertussen meer uitleg. Het dennenaaltje is een schadelijk organisme dat grootschalige sterfte van dennen kan veroorzaken en volgens EU-wetgeving bestreden moet worden. Het is voor het eerst dit jaar dat er boktorren werden gevangen, na een vijftal jaren van

Sinterklaas in ‘t Dreefke MEERSEL-DREEF - Een week voor de komst van de Sint was er in ’t Dreefke een groot probleem! De staf van de Sint was gebroken en zo kon de goedheilig man niet goed naar de school komen. Er werd dus een oproep gedaan om thuis met hulp van ouders, grootouders en/of vrienden een nieuwe staf voor de Sint te maken. In totaal brachten 60 kinderen op maandag 3 december een zelfgemaakte staf mee naar school. De Sint had het nu maar voor het kiezen. In de nacht van 3 op 4 december kwamen de inspectiepieten al langs en de 3 beste exemplaren werden meegenomen voor de Sint. Niet te doen hoe vakkundig de kinderen van 't Dreefke hadden nagedacht. Een snoepjesstaf, een fluo-staf, een paraplustaf, een tractor-staf, een verlichte staf, enz.... Sinterklaas was bij zijn komst op woensdag 5 december dan ook enorm dankbaar voor zoveel inzet van de kinderen. (JJ)

44

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

monitoring. Dit jaar werden er over het gehele Belgische grondgebied 45 feromonenvallen gehangen en werden er 7 monochamus-boktorren gevangen. Ook in natuurgebied Den Elsakker werd één exemplaar gevangen. Geen enkele van de gevangen boktorren bleek besmet met het dennenaaltje. Omdat er slechts sporadisch geïsoleerde individuen van monochamus-boktorren worden gevangen op het Belgisch grondgebied, die bovendien telkens negatief zijn voor het dennenaaltje, blijft de status voor beide organismen in België 'afwezig', en dat is goed nieuws voor onze dennen. (JJ)


MEERSEL-DREEF

Kerstboomverbranding, playback en dorpsfeest MEERSEL-DREEF - Op zaterdagavond 12 januari vindt weer het traditionele nieuwjaarsfeest plaats, georganiseerd door fietsclub de Dreefse Trappers. Op deze avond wordt om 19 uur vertrokken vanaf het klooster voor een verlichte optocht langs de Markweg naar de feesttent op de parkeerplaats van koffiehuis Martens. Fanfare Voor Eer en Deugd zorgt voor de muzikale begeleiding tijdens de optocht. Daarna is het aan de schoolkinderen voor de grote playbackshow. Verkleed als hun idolen, playbacken zij hun favoriete liedjes. De deskundige jury zal uiteindelijk de winnaar(s) moeten aanduiden, steeds een moeilijke opdracht. Na deze playbackshow volgt het nieuwjaarsfeest voor de ouderen. Dit jaar wordt de avond verzorgd met live muziek van coverband PSI, en wellicht zal dat duren tot in de vroege uurtjes. De toegang is gratis en iedereen is welkom. (JJ)

Kapucijnen nodigen uit MEERSEL-DREEF - De broeders bidden in het ‘koor’, dat is de gebedsruimte die zich, in alle traditioneel gebouwde kapucijnenkloosters, bevindt achter het hoogaltaar van de kloosterkerk. Je geraakt er via het deurtje naast het Maria-altaar. Van maandag tot en met zaterdagmiddag kan je er terecht om mee te bidden en te vieren. Dat kan om 6.55 uur voor de eucharistieviering en lezingdienst, om 7.45 uur het morgengebed, 12 uur het gezongen middaggebed, 17.45 uur gezongen avondgebed, en om 19 uur een eucharistieviering. Iedereen is er welkom. (JJ)

Kerstborrel bij de kerststal MEERSELDREEF - Traditiegetrouw wordt op eerste kerstdag 25 december na de hoogmis een drankje aangeboden op het plein bij de kerststal voor de kloosterkerk, waar gezellig wordt bijgepraat over het voorbije en het komende jaar. Op tweede kerstdag 26 december om 10.30 uur geeft fanfare Voor Eer en Deugd een kerstconcert tijdens de hoogmis, waarop u allen bent uitgenodigd. Daarna wordt door de kerkgemeenschap een receptie aangeboden in zaal Bij de Paters. (JJ)

Wandeltocht KVLV MEERSEL-DREEF - KVLV, ofwel ‘Vrouwen met vaart’, van MeerselDreef nodigt KVLV-vrouwen van alle afdelingen van het gewest Hoogstraten uit om met hen te gaan wandelen op zaterdag 2 februari. Samenkomst en vertrek om 9 uur op het plein voor het klooster. De wandeling Vindt plaats. Na afloop staat er bij de open haard lekkere erwtensoep met roggebrood klaar. Inschrijven is wel nodig: graag voor 27 januari 2019 via e-mail bastiaan24@hotmail.com. (JJ)

Fanfare eert jubilarissen MEERSEL-DREEF - Bij het jaarlijks teerfeest van fanfare Voor Eer en Deugd werden medailles bij 14 jubilarissen opgespeld, voor 5 tot 40 jaar lidmaatschap. De jubilarissen dit jaar zijn: Maarten, Nikkie, Noortje en Brechje voor 5 jaar lid; Arjo voor 10 jaar lid; Adriaan, Jannes, Annie, Liesbeth en Patricia voor 15 jaar lid; Tin en Bert voor 30 jaar lid; Fons voor 35 jaar lid en Frank voor 40 jaar lid. (JJ)

Gene Ambras wint KLJ-quiz MEERSEL-DREEF - De nieuwe en jonge leiding van de plaatselijke KLJ hield op zaterdag 1 december een mooie dorpsquiz, met verrassende vragen en filmpjes. Alweer goed in mekaar gestoken. Negentien teams van elk zes personen streden voor de overwinning. Het was de familie Braspenning, onder de naam ‘Gene Ambras’, die met de hoogste eer ging lopen. Een mooie ontspanningsavond voor jong en oud, en een financieel ruggensteuntje voor de jeugdvereniging. (JJ) DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

45


MINDERHOUT

Kerstsfeer op het dorpsplein MINDERHOUT - Er hangt letterlijk en figuurlijk een nieuwe kerstsfeer in en over het Minderhoutse dorpsplein. De Winterkuip, een nieuw evenement waarover u elders leest, zal plaats vinden onder nieuwe kerstverlichting en in de nabijheid van een nieuwe kerststal.

Kerstverlichting Op zaterdag 1 december werd in de bomen bij de kerk kerstverlichting opgehangen. Het gaat om een overeenkomst tussen het stadsbestuur en de dorpsraad. De stad stelt de verlichting ter beschikking en de dorpsraad engageert zich om die gedurende vijf jaar op te hangen. Eerst werden de bollen op de begane grond gemonteerd en vervolgens kon men rekenen op de firma Mattheussen bos en tuin, die de verlichting met een hoogtewerker naar boven bracht. Nog even testen en na pakweg een halve dag was de klus geklaard.

Een nieuwe stal Onder de nieuwe verlichting staat een al even nieuwe kerststal. De oude stal was tot op de draad versleten. Eerst stond hij enkele jaren in de noodkerk en daarna bijna 20 jaar tegen de kerk aan. De ploeg die de kerststal al jaren bouwt, stelde voor om een nieuwe te bouwen en kon daarbij rekenen op de steun van de kerkraad. De nieuwe stal is gemaakt door Ad Rood, Jan Bolckmans, Staf Michielsen, Fons Aerts, Jan De Bie en Frans Geerts. Ze krijgt een prominente plaats tussen de kerk en het dorpsplein. Bij het monteren van de stal kreeg het zestal nog hulp van Stan Aerts en Janneke Van Dun. De stal zal dagelijks geopend zijn van 9 tot 21 uur en hij blijft staan tot 12 januari. Op donderdag 23 december om 14 uur wordt de kersstal gezegend door pastoor Rombouts. Burgemeester Tine Rombouts komt ter plaatse om de kerstverlichting symbolisch te doen branden. (fh)

Familie Pemen samen 600 jaar oud MINDERHOUT - De ‘jongens en de meisjes’ van de familie Pemen, afkomstig van Mariaveld in Minderhout, zijn samen uitgerekend 600 jaar oud. En, al even opmerkelijk, allemaal bleven ze in de regio hangen ook al wonen er twee over de grens. Lies woont in het Nederlandse Galder, Jeanne, May en Rik in Minderhout, Ann, Trees en Jos in Hoogstraten, André en Charel in Meer en Carin in Castelré. Bij zo’n unieke gebeurtenis moet er een familiefoto genomen worden. We herkennen boven v.l.n.r.: Lies Pemen, Jeanne Pemen, May Pemen, Ann Pemen, Trees Pemen en Carin Pemen. Onderaan: Jos Pemen, Rik Pemen, André Pemen en Charel Pemen. (fh)

46

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MINDERHOUT

Sterzingen voor de Antwerpse daklozen MINDERHOUT - Zaterdag 5 januari 2019 staat op de kalender van de kandidaat-vormelingen aangevinkt om te gaan sterzingen in de straten van het dorp. Van 9 tot 12 uur mag je hen verwachten. De opbrengst gaat integraal naar ’t Vlot, daklozenwerking in Antwerpen. Bij het sterzingen leren de vormelingen iets te doen voor iemand die het minder goed heeft. De kennismaking met het goede doel dat dit keer gekozen werd, was een beklijvende ervaring. Heel de groep trok naar Antwerpen waar men een 'tocht van hoop' maakte en een bezoek bracht aan 't Vlot.

Seefhoek 't Vlot is een huiskamerproject voor thuis- en daklozen dat de pastorale ploeg van de Heilig Hartparochie in de Antwerpse Lange Beeldekensstraat opstartte. Pater Kenny Brack was daar tot midden 2018 pastoor en hij kent de werking en de buurt als zijn broekzak. Je wordt er stil van wanneer een dak- of thuisloze zijn of haar verhaal doet. Daklozenpastor Niek Everts en straatpastor Saskia Van den Kieboom, beiden parochie-assistent daar, namen de vormelingen mee in die uiteenlopende verhalen. Dit prachtige project heeft nood aan financiële

Winterkuip met eindejaarssfeer MINDERHOUT - Na een geslaagde eerste editie van de zomerse Kuip- en Volksfeesten nieuwe stijl, tovert dezelfde groep organisatoren de Minderhoutse Kuip om tot een gezellig, knus en warm winterplein. Op zondag 30 december kan u er van 12 tot 24 uur genieten van warme en geestrijke dranken, lekkers om te smullen en vooral veel sfeer . Dat alles wordt vanaf 15 uur overgoten met muzikale noten van “A Christmas Carol”, een groep rond Eddy Sabbe. Zij brengen kerstliederen in alle mogelijke stijlen. Reden genoeg om gezellig mee te genieten op de laatste zondag van het jaar! (fh)

ondersteuning: daarvoor zingen de Minderhoutse kinderen dus met de ster in hun hand. Wie alvast wil kennismaken met de werking van ’t Vlot en de pastorale werking in de Antwerpse

Seefhoek. kan dit langs YouTube, waar vier filmpjes te vinden zijn over de werking van de H.Hartparochie. Je vindt ze als “Barmhartigheid in de Heilig-Hartparochie”. (fh)

Markgalmers zetten 2019 in met een koffieconcert MINDERHOUT - De Markgalmers uit Minderhout zijn een groepje enthousiaste muzikanten die elk evenement of feestje net iets gezelliger maken met hun plezante blaasmuziek. Van welbekende oude nummers tot recentere meezingers, voor elke gelegenheid hebben ze het juiste repertoire. Het nieuwe jaar zetten ze alvast vrolijk in met een koffieconcert (waar ook bier mag gedronken worden) op zondag 6 januari. Dat gebeurt tussen 10 en 12 uur in het café van ‘t Markenhof, Koestraat 6 te Minderhout. De toegang is gratis, het aantal zitplaatsen is beperkt. Meer informatie bij voorzitter Jean Van Ginkel (0468/24 10 24).

Het eerste blad waaraan je denkt!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

47


MINDERHOUT

Ook een kerststal bij de lagere school

WORTEL

Een geschenk voor de Vorst

MINDERHOUT - Al voor het vierde opeenvolgende jaar plaatst de Landelijke Gilde een kerststal bij de lagere school. Ook die stal zorgt voor een warme sfeer in de donkere winterdagen… (fh)

Rita Hillen overhandigt haar werk aan vorst Carl Philippe van SalmSalm.

Klaar voor een gezonde wandeling MINDERHOUT - Heel het jaar door vertrekt deze groep wandelaars soms zijn ze met meer, soms met minder - op maandagavond om 19 uur aan het gildelokaal in Minderhout. In de wintermaanden, van oktober tot en met februari, doen ze er nog een schep boven op. Dan gaat het gezelschap elke laatste vrijdag van de maand ook nog op verplaatsing. Dan verzamelen ze aan het gildelokaal om 13.45 uur. In oktober ging het naar Meerle, in november naar Wortel, in december gaat het richting Zondereigen. In januari staat Meer op het wandelprogramma, in februari volgt Castelré. (fh)

WORTEL - Op het einde van de academische zitting naar aanleiding van 500 jaar graafschap Hoogstraten, overhandigde Rita Hillen een schilderij aan vorst Carl Philippe van Salm Salm, hertog van Hoogstraten en zijn echtgenote Elisabeth Frisch. Rita liet zich inspireren tijdens een ontvangst van de Sint-Jorisgilde van Wortel door de vorst, die ere-hoofdman is van de gilde. Onder de indruk van het prachtige domein met de waterburcht in Anholt, waar de vorst nu woont, maakte zij een werk waarop de gildeleden de vorst een initiatie kruisboogschieten geven. De nu 64-jarige Rita Hillen volgde sinds 1984 haast ononderbroken opleidingen schilderkunst en grafiek aan IKO Hoogstraten en dagklassen in Turnhout. Ondanks fysieke beperkingen bezoekt ze veel tentoonstellingen en schildert ze haast elke dag.

Waardering Zowel de vorst als de vorstin waren verrast en onder de indruk van het werk. Enkele dagen na hun bezoek ontving Rita een dankbrief van de vorst waarin hij zijn waardering en dank voor haar schilderij uitspreekt. De tekst luidt: “Sehr verehrte Frau Hillen, zu Hause angekommen, habe ich erst richtig in Ruhe Ihr wunderschönes Bild meiner Verleidhung des Ehrenhoofdman der Jorisgilden betrachten können. Das ist für mich ein wichtiges Zeitdokument verbunden mit hoher Kunst der Malerei. Noch einmal, herzlichen Dank.” In bijlage bij de brief vond Rita bovendien een niet onaardig bedrag als blijk van dank voor het geschenk. (fh)

Tweedehandsbeurs voor kinderspullen MINDERHOUT - Op zondag 13 januari organiseert KWB Minderhout een tweedehandsbeurs voor baby- en kinderartikelen. Heb je nog kinderkleding (tot 12 jaar), een kinderwagen, maxi-cosi, fietsje, speelgoed, spelletjes, leesboekjes, … in goede staat en wil je die laten verkopen, schrijf dan zeker in. Zowel KWB-leden als niet-leden kunnen zich inschrijven tot 30 december. De beurs vindt plaats in 't Markenhof van 10 tot 12.30 uur. Voor meer info kan je terecht op de website http://www.kwbminderhout.be/ of via e-mail: verschuerenadams@telenet.be. (fh)

48

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Initiatie kruisboogschieten bij de waterburcht, olieverf op doek.


WORTEL

En toen werd alles anders WORTEL - Toen deze vijftigers geboren werden, schreven we 1968 en nadien werd alles anders… Het ene heeft misschien niets te maken met het andere, maar je weet maar nooit. De mannen en vrouwen van een halve eeuw oud haalden in ieder geval heel wat herinneringen op in eethuis De Guld en dat zal beslist niet de laatste keer geweest zijn. (fh)

Reisbeelden uit Oman met Jan Meyers WORTEL - Jan Meyers deelt op vrijdag 18 januari zijn reisverhaal naar Oman met geïnteresseerden in bezoekerscentrum De Klapekster. Hij trok met de jeep door het oosten van Oman. Hij vertelt over shoppen in de hoofdstad Muscat, rondtrekken in grillige gebergten, cruisen in de zandwoestijn, verkoeling zoeken in wadi’s en genieten van de volle maan en zonsondergang aan de kust. Gevolgd door een korte impressie van een nieuwe trektocht in het noorden van Ethiopië. De voordracht met prachtige beelden start om 20 uur en is gratis. Info: fotowerkgroep@natuurpurntmarkvallei.be. (ao)

Nieuwjaar in kerstsfeer

Op de foto onderaan v.l.n.r.: Peter Goris, Etienne Sprangers, Paul Voet, Livy Meyvis, Kathlijn Peeters, Linda Van Opstal en Petra Snyers. Bovenaan v.l.n.r.: Frank Schrauwen, Peter Geerts, Ria Aerts, Hans Fransen, Nico Debackere, Ludwig Donckers, Jan Bolckmans, Raf Fransen en Bert Brosens.

3.150 euro voor De Wijsneus HOOGSTRATEN - Op zondag 18 november werd de 16de Landlopersjogging administratief afgesloten. Deze jogging, die eind augustus werd gelopen, kende ook dit jaar een grote opkomst ondanks de wegenwerken rond zaal Trefpunt. Er kwamen opmerkelijk meer kinderen aan de start, wat wellicht te maken had met het feit dat de ouderraad van de Wijsneus het goede doel van deze editie was. Daarom waren de organisatoren bijzonder trots om de symbolische cheque van 3.151 euro te kunnen overhandigen voor de werking van de ouderraad. Dus op naar de 17de editie die plaats vindt op vrijdag 30 augustus 2019. Hiervoor zijn de organisatoren op zoek naar een nieuw goed doel. Alle verenigingen uit Wortel, of er werkzaam, kunnen tot 31 januari hun aanvraag indienen bij het organisatieteam p/a Benny Goetschalckx, Kerkpad 2 B te Wortel of mailen naar: bgoetschalckx@hotmail.com (fh)

WORTEL / CASTELRE - Nog tot Driekoningen kan je een bezoek brengen aan de drie kerstallen in Wortel en Castelré. Bij de kerk en eethuis De Guld in Wortel staat de kerststal met de geschilderde taferelen van kunstschilder Jan Huet. In de kolonie toverden de inwoners het voormalige tramhokje op de hoek van de Boulevard en de Koloniedreef om tot een prachtige kerststal. Tot 6 januari is er na de middag gelegenheid om je op te warmen met een borrel of een warme drank. Figuranten in de kerststal in En dan is er nog de kerststal bij café Castelré In Holland in Castelré. Die stal staat er ook tot 6 januari. Op zondag 30 december worden de beelden vanaf 13 uur vervangen door vrijwilligers-figuranten. (fh)

Het Grote Vogelweekend WORTEL - In heel Vlaanderen en Nederland staat eind januari het Grote Vogelweekend op het programma van veel gezinnen. Ook Natuurpunt Markvallei organiseert op zondag 27 januari vanaf 13.30 uur activiteiten. Aan BC De Klapekster kunnen gezinnen deelnemen aan het vogelkwartetspel, er is een nestkastenshow en kinderen kunnen terecht aan de knutselstand. Uiteraard kan iedereen ook zelf zijn nestkast timmeren en genieten van de alom geroemde pannenkoeken. Een gezellige namidddaguitstap voor het hele gezin, kortom. Vergeet natuurlijk ook niet de vogels te tellen in je tuin! Info: info@natuurpuntmarkvallei.be. (ao)

Eens het nestkastje getimmerd kan je er een mooie vlinder of vogel in branden. Gezelligheid troef tijdens het Grote Vogelweekend. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

49


WORTEL

Willen is Kunnen brengt bijtgrage Pekinees op de planken WORTEL -Willen is Kunnen staat met “Foefoe” andermaal garant voor een vermakelijke toneelavond. Er zijn zeven voorstellingen tussen 31 januari en 10 februari. Patrick Verheyden is regisseur van dienst in zaal Trefpunt. Antwerpen 24 oktober 1929. De adellijke familie de la Chienne-de la Chatte resideert in kasteel Foefoe, wat ook de naam is van de bijtgrage Pekinees (een hond, voor alle duidelijkheid) van ‘the Godmother’, Gravin Georgette de la Chatte. Haar schoonzoon, Cyriel, is bankdirecteur en getrouwd met Louise, de werkschuwe dochter van de gravin. Cyriel plast, tegen betaling, regelmatig naast de pot met de prostituée Claire. De zoon Claude, met meer vrouwelijke dan mannelijke hormonen in zijn lijf en fan van vrouwenkleren, heeft een geheime affaire met het frivole heerschap Javanet. De dochter Antoinette is een ‘bekeerde’ nymfomane die een drastische nieuwe richting met haar leven uit wil.

Maar de grote beurscrash van 1929 betekent voor de familie, indien zij niet snel geld vinden, het einde van hun rijkeluisleventje. Tot daar het eenvoudige deel van dit verhaal. Een consequente butler, een meid op vrijersvoeten, een Oostenrijkse kokkin met weggelopen gerechten, twee oude rijke zussen op ongewenst bezoek en vooral de onwelvoeglijke Pekinees zijn de andere ingrediënten van een hilarische cocktail. De vaak bizarre personages worden op de planken gezet door Gerd Bilcke, Ellen Boudewijns, Rik Braspenning, Nadine De Bie, Chris Elst, Benny Goetschalckx, Hild Jansen, Ilse Jansen, Anouk Snoeijs en Wim Strijbos. De regie is in handen van Patrick Verheyden. Zijn assistentes zijn Carina Craane en Francine Stijbos. Reserveren via www.toneelwortel.be. Inkom 8 euro. (fh)

Praktisch: “Foefoe” door Willen is Kunnen op donderdag 31 januari, vrijdag 1, zaterdag 2, woensdag 6, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari om 20 uur, en op zondag 10 februari om 15 uur, telkens in zaal Trefpunt.

Wandelen met Natuurpunt WORTEL - Om het nieuwe jaar mooi in te zetten nodigt Natuurpunt Markvallei iedereen uit op zondag 6 januari voor een nieuwjaarswandeling met aansluitend een receptie. Op zondag 3 februari staat een winterwandeling in de bijzonder interessante Strijbeekse Heide gepland.

Nieuwjaarswandeling Voor de nieuwjaarswandeling van 6 januari zijn alle geïnteresseerden om 9 uur welkom aan bezoekerscentrum De Klapekster. Boswachter Bart Hoeymans en koloniekenner Koen Ver-

schueren leiden de wandeling doorheen het domein. Boswachter Bart besteedt aandacht aan het gevoerde beheer, de toekomstplannen en uiteraard de prachtige natuur in Wortel Kolonie. Natuurgids Koen zorgde vorig jaar voor een verrassende insteek en heeft blijkbaar ook nu plannen in die richting. Nog voor het middaguur plannen zij hun terugkeer naar het vertrekpunt voor een nieuwjaarsreceptie. Voor wie nog geen lid van Natuurpunt is, kan dat misschien wel een gedroomde aanzet zijn die stap alsnog te zetten. Info: info@natuurpuntmarkvallei.be.

Zoek de klapekster Bij de winterwandeling in de Strijbeekse Heide op zondag 3 februari gaan de natuurgidsen op zoek naar de klapekster, die er in de winter verblijft. Vertrek om 9 uur aan de parking van het natuurgebied ten noorden van Strijbeek. Het gebied is 239 ha groot en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het werd vanaf 1932 ontgonnen en deels beplant met naaldhout en deels omgevormd tot landbouwgebied. Wel bleven een aantal vennen en de omringende heiderestanten gespaard, o.m. Rondven, Langven, Zwarte Goor en Goudbergven (of Patersmeer). Vanaf 1990 begon men de verdroging tegen te gaan, heeft men de vennen uitgebaggerd, heidegebiedjes afgeplagd en recreatieweitjes opgeheven en eveneens afgeplagd. Vooral het Goudbergven is interessant, omdat het omgeven is door een paraboolduin. In het ven ligt een veeneiland, waar zachte berk en gagel groeien, maar ook zeldzame planten als veenpluis, kleine veenbes, ronde zonnedauw, kleine zonnedauw, dopheide, lavendelhei, klokjesgentiaan en beenbreek. Tot de heidevegetatie behoort: moeraswolfsklauw, tandjesgras, pilzegge en trekrus. Watervogels op de vennen zijn boomvalk, kuifeend, wintertaling en dodaars. Info: gidsenwerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be. (ao)

UW ADVERTENTIE IN

Natuurgids Koen Verschueren vertelt boeiende verhalen tijdens de nieuwjaarswandeling van Natuurpunt Markvallei.

50

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.demaand.be/adverteren


SPORT

Nationaal voetbal

HVV in de problemen Na de 6 op 6 in oktober zit Hoogstraten opnieuw in de problemen. In de laatste 6 wedstrijden werd 4 maal verloren en 2 maal eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. Met 2 puntjes op 18 zijn de roodwitten gezakt naar de 13de plaats. Er komen enkele superbelangrijke wedstrijden aan. DHM: Met de thuisnederlaag tegen Spouwen en de tegenvallende uitslagen van de concurrenten komt HVV in degradatiegevaar. Hoe gaan jullie hiermee om? Johan Laurijssen: Direct na de wedstrijd voelt dit aan als een mokerslag! Samen met de rest van de trainersstaf praten we de dag nadien nog eens over de wedstrijd. We bekijken waar het fout liep, waar we aan moeten werken, enz. Wij zullen er alles aan doen om spelers terug zorzorgenvrij op het wedstrijdblad te krijgen. DHM: Tegen de twee volgende tegenstrevers, Duffel en City Pirates, is het van moeten. Wanneer we zien op welke plaats in de rangschikking we nu staan is het inderdaad van moeten! De druk die hiermee gepaard gaat, is niet bevorderlijk om zorgeloos voetbal te spelen. Maar hierin nemen we onze verantwoordelijkheid. DHM: Na de winterstop volgt de wedstrijd tegen Turnhout, dat ook in moeilijkheden verkeert. Wat verwacht je ervan? Laat ons eerst de wedstrijd tegen Duffel afwerken en van daaruit de situatie verder bekijken. Na de winterstop kunnen we hopelijk opnieuw aan het werk met de volledige kern. Hopelijk kan dit verandering brengen.

Advies, meting en coaching: Sport-, gezonde voeding, te hoog gewicht Dieet om medische redenen Gezonde leefstijl Erkende diëtisten: Ingrid Bogaerts-van Veltom, Britt van Spaandonk Locaties: Minderhout, Meer, St.-Lenaarts Info@dieetvoorlichting.be - 0486 66 73 90 Plan online: www.dieetvoorlichting.be

DHM: Denk je dat versterking in de aanval de zaken kan keren? Op uitzondering van Spouwen, waarin we uitermate zwak waren, speelden we redelijk goed voetbal met weliswaar een gebrek aan rendement. Scorend vermogen had ons nooit gebracht waar we nu staan. Maar dat is praat na de vaak, natuurlijk.

Uitslagen SK Sint Niklaas -HVV 1 -1 In de 34ste minuut scoorde Swaegers een prachtig doelpunt, maar op slag van rust kreeg Verspeeten de gelijkmaker op een schoteltje. Na de rust gingen beide ploegen voor de overwinning. De beste kans was nog voor Cox op aangeven van Diomandé, maar doelman Merckx kwam gepast tussen. HVV -RC Hades Hasselt 0 -0 De thuisploeg speelde een sterke wedstrijd waarin het weinig weggaf en vooral in de eerste helft enkele prima kansen had. Eerst schilderde Smet de bal op het hoofd van Van Huffel die op de lat kopte. Daarna verscheen Smet zelf voor de bezoekende doelman maar ook hij kreeg de bal niet tegen de netten. Een mooi schot van Cox werd door de keeper vanonder de lat geduwd. In de tweede helft werd het evenwicht ietwat hersteld. Hades schoot vanuit een onmogelijke hoek K Patro Eisden -HVV 3 -1 Al in de derde minuut mocht de thuisploeg een strafschop nemen. Doelman Smet kwam even later oog in oog met Ouedraogo en redde HVV van een dubbele achterstand. Net voor rusten bracht Eloy Smet weer hoop door de gelijkmaker binnen te koppen. Net na de rust werd Eisden opnieuw op voorsprong gekopt waarna Diomandé de gelijkmaker miste. Toen een derde doelpunt viel, was het voor Hoogstraten boeken dicht. Trainer Laurijssen laakte het gebrek aan concentratie van zijn spelers bij het begin van elke helft. HVV -Spouwen-Mopertingen 1 -2 In barre weersomstandigheden en met de felle wind in het voordeel nam HVV het initiatief. Door een flater van de bezoekende doelman kwam Hoogstraten op voorsprong en kon die voorsprong uitdiepen, maar Van Huffel en Diomandé werkten niet goed af. Stilaan hadden de bezoekers meer balbezit en in de tweede helft kwam de Kalender thuisploeg nog zelden onder de druk uit. Zaterdag 12 januari 20 uur Doelman Smet keepte SC City Pirates Hoogstraten VV uitstekend, redde enkele kansen maar Zaterdag 19 januari 20 uur tegen de twee doelHoogstraten VV - KFC Turnhout punten had hij geen Zondag 27 januari 15 uur verhaal. (rob) Hoogstraten VV - KFC Duffel

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

51


SPORT

Provinciaal voetbal

Al onze provinciale ploegen winnen Februari 2015, zo lang was het geleden dat in hetzelfde weekend al onze provinciale ploegen wonnen. Elke zondagavond kijken we hoopvol naar hun uitslagen. In het tweede weekend van december was het opnieuw zo ver. Ze wonnen alle vier.

Minderhout VV weg van de laatste plaats Over mijn lijk Stef Huygen: De overwinning tegen Balen heeft iedereen veel deugd gedaan, zowel spelers als staf. Vorige week al zagen we verbetering in het spel en mentaliteit en toen hadden we al punten moeten halen maar gebrek aan efficiëntie en individuele fouten lagen toen aan de basis van het verlies. We spelen nu eindelijk terug met een ‘over mijn lijk’ mentaliteit en dan zie je dat je verder kan geraken dan wanneer je gewoon je wedstrijdje komt spelen. Maar dit zullen we elke match moeten brengen.

Op een diefje Er volgt nog 1 wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen Antonia. We speelden ginder gelijk op een diefje. Toch waren de eerste twee kansen van de match voor ons. Als we er daar een van benutten, hadden we ook kunnen winnen. Het is een ploeg met steeds veel druk vooruit. Gemakkelijk is het nooit, maar met eenzelfde overgave, efficiëntie en concentratie kunnen we zeker iets

Boven: Jan Schoors (verzorger), Jan de Roover (T2), Kurt Hendricx, Mitchell Landbrug, Kristof Onincx, Jeroen Liekens, Martijn Hendrickx, Bart Aernouts, Arne Goolaerts, Wim Adams, Seb Voorn, Arne Geysen, Tom Adams, Stef Huygen (T1) Onder: Wouter Jansen (afgevaardigde), Wout Maes, Jens Verschueren, Glenn Vorsselmans, Wesley Peeraer, Jens Koyen, Laurens Van Looveren, Arne Van De Pol, Sus Michielsen (begeleider van de scheidsrechters) halen. Trouwens Antonia kon zijn laatste vier wedstrijden niet winnen.

Degradatie vermijden Ik heb zondag gezegd tegen mijn groep: als je bij de staartploegen staat na de eerste ronde dan heb je niet meer verdiend dan dat. Dat is nu een-

maal de realiteit. Soms heb je pech en soms wat geluk, dat is voor elke ploeg zo. Wij zullen hard moeten blijven werken voor dat ene doel: in tweede provinciale blijven, de manier waarop speelt geen rol. We hebben nog 15 matchen om dat te realiseren en daarbij zijn er nog heel wat ploegen waarmee we ons kunnen meten. (rob)

KFC Meerle behaalt 9 op 9 Na twee punten op elf matchen en een derbyverlies wint KFC Meerle driemaal op rij. Een eerste overwinning tegen concurrent Oud-Turnhout en daarna winst tegen Flandria en Dosko, respectievelijk de zevende en de vierde in de rangschikking. In voetbal kan dit allemaal…

Zonder complexen Piet Van Bavel: Op Meer speelden wij een zeer verdienstelijke wedstrijd. De focus in de kleedkamer voor de wedstrijd was enorm. We wisten dat de trainer van Meer zijn ploeg op het randje van het

52

Boven: Ad Jansen (hulptrainer), Piet Van Bavel (trainer), Stan Van Gestel (hulptrainer), Jef Swaenen, Tom Voeten, Mitch Teuns, Robin Clymans, Jasper Neelen, Roy Michielsen, Jeroen Verbreuken, Frans Boudewijns (afgevaardigde), Guy Willemsen (verzorger), Gert Van Bavel (sponsor) Onder: Joeri Faes, Niels Van Haperen, Stef De Jong, Bart Leemans, Koen Verheyen, Toon Van Bavel, Freek Van Bavel, Bjorn Voeten, Dave Martens, Niels Vermeiren

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT toelaatbare laat spelen, maar waren niet onder de indruk en begonnen zonder complexen aan de wedstrijd. In dergelijke omstandigheden heb je een sterke scheidsrechter nodig maar die liet het flagrant afweten. Uiteindelijk verloren wij deze wedstrijd met 3 - 0 en bleven we opnieuw met lege handen achter. Nu, uitvluchten zoeken is niet mijn stijl. Ik heb in de nabespreking mijn mannen oprecht proficiat gewenst met deze prestatie. Het positieve gevoel van een sterke collectieve prestatie en de mate van concentratie waarmee wij de wedstrijd hadden aangevat moest de kentering inzetten. En dat lukte. Daar waar het voor ons dikwijls heeft tegengezeten, zit het ons de laatste weken in belangrijke kantelmomenten wat mee. Wij zijn al-

tijd hard blijven trainen en zijn niet beginnen twijfelen. We hebben ook hard gewerkt aan ons tactisch systeem, maar altijd in combinatie met zoveel mogelijk voetbalplezier op training. Momenteel staat er terug een sterk collectief geheel en zijn onze sterkhouders ook terug in vorm. Dat maakt dat wij elke wedstrijd punten kunnen pakken.

Voeten op de grond De laatste wedstrijd van de heenronde is tegen de leider. Achterbroek is sterk bezig. Ze razen door de competitie en vooral door de 2de periode. Maar wij kunnen op ons eigen veld altijd iets meer en er zijn in het verleden al veel kopploegen gesneuveld bij ons. Wij leven dus met

KVNA Wortel op schema

veel vertrouwen en goesting naar deze wedstrijd toe. Moesten wij, ondanks alle ellende dit seizoen, nog iets kunnen rapen dan kunnen wij met een zeer goed gevoel de winterstop in. Wij leven van wedstrijd naar wedstrijd. In de periode dat het niet draaide, is iedereen in de club rustig gebleven en hielden wij de rangen gesloten. Na deze drie overwinningen op rij is het minstens even belangrijk om de voeten stevig op de grond te houden. De weg is nog lang. Dat neemt niet weg dat het enorm veel deugd doet dat we na een gewonnen wedstrijd in de kleedkamer opnieuw konden feesten. Want hoe je het ook draait of keert, op een gegeven ogenblik heeft iedereen echt nood aan die deugddoende eerste overwinning. (rob)

KFC Meer ambieert top 5

Met drie overwinningen op rij nestelt Wortel zich steviger in de top 5. Het verschil met nummer 6 is al 7 punten.

Met een thriller in Loenhout, een gelijkspel in Donk en een thuisoverwinning staat KFC Meer aan de leiding in de competitie. Men droomt stilaan van een eindrondeticket.

Kloof

Spektakel

Roy Muesen: De overwinning op Westmalle was knap. We speelden er een hele goede wedstrijd en wonnen verdiend, wat er ook voor gezorgd heeft dat we Westmalle op 7 punten konden zetten. Ondertussen staan we bij het afronden van de heenronde netjes in de top 5. En dat is ook waar we horen te staan. Het is aan ons om aan te klampen en de ploegen boven ons onder druk te zetten.

Raf Raaijmakers: De wedstrijd tegen Loenhout was een ware thriller. We kwamen verdiend op voorsprong en lieten de 0 - 2 liggen door onderkant lat te trappen. In de 70ste minuut moesten we verder spelen met 10 man na een foute tackle. Loenhout maakte gelijk en na tegenaanval kwam het zelfs op voorsprong, een mokerslag was dat. Uiteindelijk zagen we onze inzet beloond met een penaltydoelpunt in de laatste minuut. Wat een wedstrijd! Tegen Donk misten we teveel kansen om te winnen. Het bleef 0 - 0. Tegen Olympic Essen zag ik opnieuw het echte KFC Meer. Het werd een wedstrijd met vele kansen en doelpunten die winnend werd afgesloten.

De laatste wedstrijd van de heenronde is tegen de leider uit Berendrecht. Ik verwacht een goed Wortel dat in staat is om de 3 punten thuis te houden. De eerste wedstrijd van het seizoen verloren we in Berendrecht met 5 - 4. Het laatste doelpunt viel toen in de allerlaatste seconden van de wedstrijd. Toen hebben we getoond dat we onze voet zeker naast Berendrecht kunnen zetten. Komende zondag zullen we goed en efficiĂŤnt moeten zijn in verdedigend en aanvallend opzicht. We kunnen deze wedstrijd in ieder geval met veel vertrouwen tegemoet gaan.

Rare competitie Onze buren KFC Meerle deden 11 wedstrijden niks en winnen nu driemaal op rij. Daarover zijn we zeer opgetogen. Ploegen die aan de leiding komen kunnen plots niet meer winnen. Die druk ervaren wij niet. Op dit moment hebben we nog niets in handen, maar het idee om een eindrondeticket te behalen, begint nu wel te leven in de club. We zijn halverwege de competitie en volgens mij strijden er zeven ploegen om de prijzen. Top 5 is en blijft onze doelstelling dit seizoen. (rob)

Terugronde Bij de vijftien wedstrijden in de heenronde waren slechts twee verliesmatchen, niet toevallig tegen de twee topploegen. Ook tegen Halle, de andere leider, hadden we eigenlijk niet moeten verliezen, integendeel. We zagen een doelpunt afgekeurd worden en kregen zelf nog een aantal goede kansen die we onbenut lieten. In het slot van de wedstrijd slikten we dan alsnog een doelpunt en verloren we met 2 - 1. Het is nu de bedoeling om stappen te blijven zetten en punten te pakken. Zoals ik eerder al heb aangehaald, zijn de wedstrijden tegen ploegen uit de rechterkolom vaak bepalend voor het eindklassement. Daarin moeten we trachten 80 of 90% van het puntentotaal te pakken. Als dat lukt, zie ik ons hoog eindigen, omdat we tegen ploegen uit de top 5 ook altijd een goed niveau halen en wedstrijden kunnen winnen. De eerste opdracht is nu om het jaar goed af te sluiten en revanche te nemen tegen Berendrecht. (rob)

KFC Meer U13 Boven: Daan Rombouts, Matei Chirneciuc, Kamiel Vandamme, Stef Aerts, Jarne Martens, trainer Benny Aerts Onder: Stef Mertens, Lieselore Vandamme, Joran Meyvis, Toon Schelles, Jente Meyvis, Justin KahlĂŠ DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

53


SPORT

Uitslagen Minderhout VV - OG Vorselaar Minderhout VV - Arendonk Sport KSK Weelde - Minderhout VV Minderhout VV - Verbr. Balen KFC Meer - KFC Meerle Loenhout SK - KFC Meer KFC Meer - KSK Donk Olympic Essen - KFC Meer KFC Meer - KFC Meerle KFC Meerle - KSV Oud-Turnhout KFC Flandria - KFC Meerle KFC Meerle - KVV Dosko

0-3 0-2 3-0 4-2 3-0 2-2 0-0 0-2 3-0 2-1 1-3 5-2

KFC Halle - KVNA Wortel KVNA Wortel - KVV Gooreind KVK Westmalle - KVNA Wortel KVNA Wortel - KSV Wildert

Kalender Zaterdag 5 januari 19.30u Sint Dimpna - Minderhout VV KFC Meer - KV Mariaburg Zondag 6 januari 14.30u Lentezon Beerse - KFC Meerle Heibos KSV - KVNA Wortel Zondag 13 januari 14.30u Minderhout - KFC Beekhoek

VOLLEYBAL HEREN A met mooie resultaten voor de winterstop Heren A behaalde een tweede en derde driepunter tegen Mechelen en Noorderkempen en staat comfortabel in de rangschikking. Trainer De Bie is best tevreden met de behaalde resultaten. Hij hoopt wel om snel met zijn sterkste ploeg te kunnen spelen. Het bekeravontuur is inmiddels voorbij na verlies tegen Loenhout. DHM: Met deze twee overwinningen staat Heren A mooi in het midden van de rangschikking. Werner De Bie: Ik had best wat stress voor de wedstrijd tegen Mechelen vermits we opnieuw niet voltallig waren en een week voordien in Zoersel toch een kleine dreun kregen. De 1ste set zag je ook de twijfels nog maar gelukkig konden we ons snel herpakken en vonden we terug ons normale niveau. Wel laten ons nog te vaak afleiden door scheidsrechterlijke beslissingen. Die mensen doen gewoon hun job en daar mogen wij niet teveel mee bezig zijn. Het gaat stilaan beter, maar het blijft een aandachtspuntje en het past niet voor een trainer om een scheidsrechter te viseren. We gaan hieromtrent ook binnen de club initiatief nemen. Tegen Noorderkempen moest ik opnieuw 2 basisspelers missen. Tom Laureyssens (schouder) en Jan Koyen (ribben) startten op de bank. In set 2 moest ik beiden noodgedwongen in de strijd gooien om setverlies te vermijden. Met sterke invalbeurten zorgden zij gelukkig mee voor setwinst. De laatste set hebben we Merksplas volledig weggespeeld en dat is altijd goed voor het vertrouwen en de groepsdynamiek. De wedstrijd tegen Wovo wordt nog een uitdaging en het is opnieuw afwachten of Jan Koyen en Tom Laurreyssens volledig fit zullen geraken. De trainer van Wovo is een vriend van mij en enkele van zijn ex-spelers spelen nu bij ons. Zijn ploeg gaat dus super gemotiveerd zijn. DHM: Maak eens een balans op na de heenronde. We gaan de heenronde afsluiten zonder 1 keer compleet te zijn geweest. Dat zijn gewoon de feiten. Dit in combinatie met het afhaken van Bart Goetschalckx en Jan De Bie maakt dat ik relatief tevreden ben met het huidige klassement. We mogen ook niet vergeten dat we 1 tot 3 wedstrijden minder hebben gespeeld dan de andere ploegen. We wonnen 5 van de 8 wedstrijden en verloren er eentje nipt. In de wedstrijd tegen Kasterlee ontbraken er 2 basisspelers en tegen Zoersel ontbrak Thijs Mertens terwijl die aan een sterk seizoen bezig is. Als we de terugronde minder blessureleed hebben, is een mooie eindklassering mogelijk. Het is wel een probleem dat er te weinig tijd is voor recuperatie en herstel, want al op 5 januari ontvangen we Geel, intrinsiek veruit de sterkste ploeg uit de reeks. Daar loopt gewoon heel veel talent rond. (rob)

54

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

3-2 5-0 1-2 5-1

Zandvliet sport - KFC Meer KFC Meerle - KFC Poppel KFC Antonia - KVNA Wortel Zaterdag 19 januari 19.30u KFC Meer - KFC Turnhout B Zondag 20 januari 14.30u K Merksplas SK - Minderhout VV Excelsior Kaart - KFC Meerle KVNA Wortel - Excelsior Essen Zondag 27 januari 14.30u Minderhout - White Star KFC Meer - Excelsior Kaart Loenhout SK - KFC Meerle FC Sint Jozef - KVNA Wortel

DAMES A alleen op kop De speelsters van Dames A blijven de overwinningen aan mekaar rijgen. Na promotie in 1ste gewest vorig jaar doen ze een gooi naar de titel in 3de provinciale. DHM: Dames A behaalde een vlotte overwinning tegen co-leider Arendonk, dat bracht jullie aan de leiding in de competitie. Bert Van Ginkel: Inderdaad, het was een sterke wedstrijd van het team. Arendonk is een héél stevige ploeg die tactisch ook goed in elkaar zit en tijdens de wedstrijd daarin kan bijsturen onder leiding van een ervaren coach. Daarenboven hebben zij een middenspeelster die met haar lengte en ervaring bijna niet te stoppen is. Door ons sterk opslagspel konden wij er voor zorgen dat zij minder aanspeelbaar was en dat het grootste gevaar geneutraliseerd werd. In deze wedstrijden merk je ook dat we als team gegroeid zijn en een zeer gevarieerd spel kunnen brengen. Wij hebben niet die ene speelster die alleen het verschil maakt maar wel een heel team waarbij ook de wisselspeelsters op hetzelfde niveau presteren. Dit is als coach natuurlijk een luxepositie. DHM: De week nadien versloeg Arendonk ook titelconcurrent Geel. Door zelf te blijven winnen sta je plots twee punten voor op Geel met een wedstrijd minder en vier punten op Arendonk. De titel lonkt, niet? Volgende week komt Geel nog over de vloer bij ons. Dus weer een topper, dan sluiten we de heenronde echt af. Ongeacht dat resultaat zullen Arvoc en Geel zeer dicht blijven staan. Anderzijds denk ik wel dat onze huidige positie toont dat we vol voor de titel moeten gaan. Dit was in het begin van het seizoen zeker niet de doelstelling, maar zo’n kans krijg je niet elk jaar. Dus gaan we deze kans echt wel proberen te grijpen. DHM: Wat verwacht je dan van de terugronde? In de terugronde moeten we nog op verplaatsing bij Arendonk en Geel. We moeten ook naar Molvoc en Olmen, 2 ploegen uit de top 6 en de enige ploegen waar we tot nu toe punten tegen hebben laten liggen. De meeste speelsters in onze ploeg studeren nog, zowel middelbaar als hoger. December zijn we al goed doorgekomen, maar in januari zullen we misschien niet altijd compleet zijn. Dat zijn factoren die mee de resultaten kunnen beïnvloeden. Toch geloof ik dat we, zonder grote tegenslagen, de titel kunnen pakken. (rob)


SPORT

Competitiewedstrijden

Uitslagen Bekerwedstrijden Heren A - WEK Loenhout

1-3

Competitie Heren A - Mavoc Mechelen A

3-1

Heren A - BVMV Nkempen D

3-0

Dames A - Arvoc Arendonk B

3-1

VC Herenthout B - Dames A

0-3

Dames A - HV Wegi Lille B

3-0

Volg

Zaterdag 5 januari 18.00 Dames A - WOVO Malle B 20.30 Heren A - VC Geel Zaterdag 12 januari 18.00 Molvoc Mol A - Dames A 19.30 VC Olen - Heren A Zaterdag 19 januari 18.00 Dames A - Molvoc Mol B 20.30 Heren A - Molvoc Mol A Zaterdag 26 januari 15.30 Spinley Dessel B - Dames A 20.30 VC Kasterlee - Heren A

online • www.demaand.be • facebook.com/DeHoogstraatseMaand/ • twitter.com/demaand

CYCLOCROSS Superprestige Cyclocross Hoogstraten 10 februari

Hoogstraatse Spurters maken werk van hun 32ste cross HOOGSTRATEN - De Hoogstraatse Spurters zijn volop bezig met de voorbereiding van alweer een nieuwe Superprestige veldrit in Hoogstraten. Het prestigieuze veldritcriterium 'Superprestige' is al aan zijn 37ste editie toe en is sinds kort in handen van Flanders Classic, dat ook eigenaar is van o.a. De Ronde van Vlaanderen. De Hoogstraatse organisatoren zijn aan hun 32ste uitgave toe en nemen dit keer de zevende manche van dit regelmatigheidscriterium voor hun rekening. De cross vindt voor de zesde keer op rij plaats op de terreinen van de veiling in Hoogstraten. Deze locatie leent zich uitstekend om talrijke bezoekers en vips te ontvangen. Ook de renners komen steevast in groten getale naar deze cross.

Een week na de wereldkampioenschappen in het Deense Bogense zullen alle grote toppers present zijn. Daarbij zijn natuurlijk ook onze streekrenners Jens Adams en Niels Koyen. Zij rijden dan ook een thuiswedstrijd. De cross (dames en elite) wordt rechtstreeks uitgezonden op TV. Het parcours omvat talrijke heuveltjes en heeft, wegens bouwwerken, ten opzichte van verleden jaar een kleine wijziging ondergaan. Er wordt opnieuw gebruik gemaakt van de gronden gelegen aan de overzijde van de Heuvelstraat. Redenen te over om alvast zondag 10 februari 2019 in uw agenda te noteren! (mvg/rob)

WIN

een inkomkaart voor de Telenet Superprestige Kom mee supporteren voor Jens Adams, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, Niels Koyen, Toon Aerts en andere toppers uit onze streek. Misschien kan dat zelfs met een van de 5 inkomkaarten die De Hoogstraatse Maand ook dit jaar mag schenken aan haar lezers. Wil je erbij zijn op zondag 10 februari 2019 op de terreinen naast de Veiling te Hoogstraten? Rep je dan als de wiedeweerga naar www.demaand.be en beantwoord de volgende vraag:

Wie is sinds kort de eigenaar van de Superprestigewedstrijden? Uit de juiste inzendingen trekt een onschuldige hand 5 winnaars. Ze ontvangen elk tijdig een inkomkaart. Jens Adams mag aan de veiling andermaal een thuiswedstrijd rijden. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

55


Love 2 heal Paul van Huffel Helend medium Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be ®

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren

BADKAMERRENOVATIE

Installatiebedrijf

VAN DEN BERG VERWARMING

SANITAIR

: ADRES W U E I N

183 g e w e s ten M eer a r t s g oo 2322 H

EW EG

BR ED AS E

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

W

MEERLE MEER M EE RS

EG

van Advies tot Zalig genieten

OUT MINDERH ATEN HOOGSTR

Tel. 03 315 75 31 info@vdberg.be

www.vdberg.be VENTILATIE

ZONNE-ENERGIE


SPORT

De Mostencross blijft groeien MEER - In het weekend van 19 en 20 januari organiseert Niels Koyen voor de vierde keer de Mostencross. Dit jaar komt op zaterdag de jeugd aan bod met miniemen en aspiranten, gevolgd door de Hoogstraatse Kampioenschappen. Daar wordt nu al over gepraat, want iedereen in het wereldje weet dat dit borg staat voor onvervalst veldritplezier voor iedereen. Niels Koyen kan ervan getuigen: “Ik kom nu in de Mosten al mensen tegen die me vragen hoe het parcours zal lopen. Maar omdat het grootste deel van het parcours binnen de omheining plaatsvindt, hebben ze er weinig aan dit al te weten. Ik houd ze dus wat in onzekerheid, het kan ook allemaal nog veranderen tot de dag dat ik effectief de palen de grond in boor.” Uiteraard is Niels blij met de steeds groeiende aandacht. “Men weet dat iedereen hier kan meedoen en dat is leuk, want naast de fanatieke sportievelingen zijn er ook de deelnemers die enkel voor de leute meedoen en dat is minstens even belangrijk! Nadien volgt hier ook nog het Belgische Kampioenschap G-cross. Na het succes van het Provinciale Kampioenschap G-cross vorig jaar wilde de bond dit jaar het BK organiseren in de Mosten. Ik hoop dus op vele toeschouwers die ook deze renners een hart onder de riem komen steken.”

Moedige veldrijder Zondag is er de laatste manche van de jaarlijkse Nieuwsblad Moedige Veldrijder Trofee. In de voormiddag kun je de Masters en Amateurs aan het werk zien. Daarna volgen de dames, nieuwelingen, junioren en als laatste starten de Elites en Beloften. In die laatste reeks staat Niels ook zelf aan de start.

Niels Koyen neemt zelf deel aan de slotmanche van de Moedige Veldrijder in de vertrouwde Mostenomgeving. Niels: “Dat is eigenlijk elk jaar al slecht afgelopen omdat ik dan geen niveau haal, maar ik kan er niet aan weerstaan om in mijn eigen cross zelf mee te rijden. Door de stress bij de organisatie en het vele werk in de week ervoor is mijn conditie meestal niet naar behoren. Maar dat neem ik er dus graag bij. Door die ervaring kan ik zelf zien waar het parcours eventueel moet worden aangepast.

renners. De renners zijn altijd zeer enthousiast. Ik vind het zelf trouwens, samen met vele profrenners, spijtig dat de superprestigewedstrijd niet meer doorgaat in de Mosten. Het parcours is hier veel attractiever, maar de superprestige van Hoogstraten is uitgegroeid tot een gigantisch VIP-gebeuren en dat lukt niet meer in de Mosten, evenmin als twee A-crossen organiseren in dezelfde stad.

Mijn grootste hobby is parcoursen uittekenen, testen, aanpassen. Daar doe ik het voor. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik in het B-circuit een van de mooiste parcoursen kan aanbieden aan de

Hopelijk komen velen toch weer proeven van de gezelligheid van de Mostencross op de fiets of langs de kant.” (rob)

Hoogstraten kroont zijn kampioenen MEER - Op 13 oktober organiseerde de Meerse Wieler- en Supportersclub het 26ste kampioenschap wielrennen van Hoogstraten.Er waren 107 deelnemers van 15 verschillende ploegen. De wisselbeker voor de ploeg met de beste resultatenging naar de wielervrienden van Meer. In elk van de verschillende leeftijdscategorieën werden de kampioenen gekroond. (rob)

De uitslagen Dames tot 45j. 1. Kyburyte Svajune 2. Vermeiren Katrien Dames

+45j. 1. Van Aert Carla

2. Van Aert José

Heren

-30j. 1. Jespers Jasper

2. Brosens Jense

Heren 31-40j. 1. Martens Raf

2. Mertens Frank

Heren 41-50j. 1. Bruylandts Dave

2. Van Meer Carl

Heren 51-60j. 1. Hereijgers Piet

2. Goris Mark

Heren 61-70j. 1. Van Dun Frans

2. Laurijssen André

Heren

+70j. 1. Snels Luc

2. Van Dun Jos

De winnaars mogen zich een jaar lang kampioen van Hoogstraten noemen. Op de foto zien we verder bestuursleden Andre Delcroix, Fons Michielsen, Arnold Van Aperen en enkele leden van het stadsbestuur. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

57


SPORT

Kampioen dankzij hun duiven HOOGSTRATEN - Op zaterdag 1 december werden de duivenkampioenen 2018 van ‘De Arkduif Minderhout’ en van ‘De Noordhoek’, het samenspel Hoogstraten, Meer, Meerle en Minderhout, gehuldigd.

De Arkduif Minderhout

De Noordhoek

Staand v.l.n.r.: Harry Govaerts, Brosens-De Roover, Eddy en May Poels, Stanny Laurijssen (Koningkampioen en Algemeen kampioen Noyon), Gust Schrijvers (Algemeen Kampioen Quievrain). Vooraan: Ward Van Dijck

Staand v.l.n.r.: Harry Govaerts, Weerts-Janssens (Asduif), Stanny Laurijssen, Marcel Stoffels (Asduif), Rien Dekkers (Algemeen Kampioen Noyon) en Eddy en May Poels. Vooraan v.l.n.r.: Godrie Jack, Gust Schrijvers (Algemeen Kampioen Quievrain), Brosens-De Roover, Theo Maenhout (Algemeen kampioen Noyon O+j+jo), Antoon en Dirk Brosens (Koningkampioen Quivrain+Noyon).

58

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

Veldtoertocht vanuit het Klein Seminarie HOOGSTRATEN - Op zondag 3 februari organiseren de Hoogstraatse Wielertoeristen hun jaarlijkse veldtoertocht. Vertrek- en aankomstplaats is opnieuw in het Klein Seminarie, waar ze beschikken over ruime parkeergelegenheid en goede douchefaciliteiten. Voor het parkoers worden de bosrijke natuurgebieden ten noorden van Hoogstraten gebruikt. De deelnemers doen onder andere het Groeske en de Duitse Nonnen aan en rijden daarna door het prachtige kasteeldomein Heerles Hof. Ter hoogte van de Blauwbossen lassen ze enkele klimmetjes in over de zandduinen aan de Desta

Alweer enkele maanden geleden: HWT zocht het voor zijn vierdaagse fietsvakantie ook dit jaar hogerop in zuiderse sfeer… De veldtoertocht zal het ongetwijfeld met iets minder zon moeten stellen. (ex-Superprestige parcours). Daarna komen de ondertussen bekende slingers door de privé beukenbossen, waarna het via de Gouverneursbossen naar de bevoorrading op ongeveer 27 km gaat. Na de bevoorrading krijgen ze onmiddellijk het technische parkoers aan de Halsche Beemden voor de wielen om zo Wortel Kolonie te bereiken. Hier gebruiken ze onder andere een privé domein, evenals de mooiste technische stukken van het Bloso MTB parkoers ter hoogte van Staakheuvel.

Verkortingen Als je het volledige parkoers aflegt zal je een goede 45 km op de teller hebben, via verschillende verkortingen kan je dit inperken tot ofwel 35, ofwel 27 ofwel 18 kilometer (kids toer). De Hoogstraatse Wielertoeristen organiseren deze veldtoertocht voor de 29e keer. Genoeg ervaring dus om borg te staan voor een vlot verloop, goede parkeergelegenheid, vlotte inschrijvingen, een perfect afgepijld parkoers, uitstekende bevoorrading, fietsreiniging en uitgebreide douche gelegenheid na de rit. Waarna een gezellige après-fiets bar niet mag ontbreken. Meer info op www.hwt.be. (leo/rob)

AVN en LGG verbroederen KASTERLEE - Verschillende leden van AVN Hoogstraten en Loopgroep Galder kwamen elkaar tegen bij de halve en hele marathon van Kasterlee op zondag 18 november. Deze loopwedstrijd werd al voor de vijftiende keer georganiseerd met in totaal 1500 deelnemers. Ons kent ons, en daarom mocht deze mooie groepsfoto van de deelnemers van beide verenigingen niet ontbreken. Goede maar toch koude weersomstandigheden op een vrijwel droog parcours, dat is wel uitzonderlijk in Kasterlee. In Kasterlee zit het venijn altijd in de staart met o.a. enkele pittige beklimmingen. De uitslagen kan u terugvinden op www.marathonkasterlee.be. Maar bij lopers op amateurniveau zijn er alleen maar winnaars, dat is toch grenzeloos mooi? (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

59


JANUARI 1969

60

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Hoogstraatsefilippine In het diagram geldt dat gelijke cijfers gelijke letters zijn (y en ij gelden als één en dezelfde letter) De letters in de grijze balk vormen van boven naar beneden de oplossing. Cryptische tip: als er een sirene voorbij rijdt, hoor je het! 13

1 – Café De ... zal worden afgebroken en plaats maken voor een gelijknamig woonproject 2 – Hoogstraatse theatermaker 3 – Arnold & Marc (3,6) 4 – Regelmatigheidscriterium in het veldrijden (Telenet) in Hoogstraten op 10 februari 2019 5 – Koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad is Bangkok 6 – Hoogstraatse ‘slam poet’, alias van Simon Den Haerynck (3,6) 7 – Buurgemeente van Hoogstraten 8 – Vaatwerk met een vulopening, handgreep en tuit, wordt tentoongesteld van 8 januari tot 14 februari (mv) 9 – “Nog 10 minuten!” zegt Michel ... door de micro (zwemmathon) 10 – Muziekensemble met alleen koper en slagwerk 11 – ‘... Limitée’ geeft een Franse Avond in The Treehouse in de Mosten 12 – Gastsolist afgelopen november bij Borderbrass (4,3) 13 – Japanse massagemethode, letterlijk ‘vingerdruk’

10 3 4

1

13

2

Pas als je ‘onderhavig’ nummer van De Hoogstraatse Maand van buiten kent, kun je de filippine weer feilloos oplossen. Het te zoeken woord is deze keer echt moeilijk! Maar je kan wel een prachtige cadeaubon winnen!

1

13

2

9

1

1

5

6 10

5

8

3

13

4

1 10

2

2

1

5

4

4

4

5

2

9

7

4

7

6

2

13

1

3

3

2

8

7

3

13 4

13

WIN EEN HOOGSTRAATSE CADEAUBON T.W.V. Pieter Hendrickx , uit Vooraard te Minderhout, vond de klokkengieter! Proficiat, Pieter.

6

13

7

3

3

3

€30

2

3

4

OPGE L INSTU ET REN M TOT 25 A J A NU A G RI !

Stuur het 13-letterwoord van bovenstaande filippine naar redactie@demaand.be of stuur een brief(kaart) naar De Hoogstraatse Maand, Begijnhof 26 te 2320 Hoogstraten. Een briefje gewoon in de bus mag ook. Insturen mag deze keer tot 25 januari daar er in februari geen filippine verschijnt.

UIT DE (HEEL) OUDE DOOS NIEUWE ZEDELIJKE VERHALEN In de jaren 1820 schreef ene G. Stam een Bundeltje Verhalen dat uitgegeven werd bij ‘den heer’ F. Holtkamp in Sneek. Daarin ‘bevlytigde’ de schrijver zich zijn verhalen van deugd in een bevallig en deze van ondeugd in een afschuwelijk kleed ‘ten tooneele te voeren.’ Wegens groot succes bracht hij in 1830 een nieuwe bundel uit. Tijdens een van hun trektochten belandden de twee protestantse hoofdpersonen in het verhaal‘DUEL of TWEE-GEVECHT’ een wijl in het ‘neringrijke’ Beeld: KADOC – KU Leuven Hoogstraten.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

61


AGENDA

TENTOONSTELLING Tot 7 januari TENTOONSTELLING Fisher Price Speelgoed in LDC Stede Akkers. Van 8 januari tot 4 februari TENTOONSTELLING Theepotten in LDC Stede Akkers. Van 14 januari tot 2 februari TENTOONSTELLING Boekenillustraties van Rosemarie De Vos in de Bib, Lindendreef 1b tijdens de openingsuren.

HOOGSTRATEN www.het-slot.be worteldorp 28, wortel

- W O R T E L -

vrijdag & zaterdag open vanaf 19 uur, zondag vanaf 14 uur

Zondag 6 januari NIEUWJAARSCONCERT ‘Verleiding’ door het Euregio jeugdorkest met Theodoor Heyning, org. Vzw LA:CH in de Rabboenizaal, A. de Lalaingstraat 3 om 15.30 uur. Woensdag 9 januari FILM ‘A man of integrity’ ciné Horizon in het IKO auditorium om 20.15 uur. Dinsdag 15 januari MARKT in de Vrijheid van 8 tot 12.30 uur. Woensdag 16 januari WANDELEN afstand 6 km, org. KVLV, vertrek bij Sportoase om 19 uur. Donderdag 17 januari BLOEMSCHIKKEN ‘Besneeuwd boeket’ in LDC Stede Akkers van 13.30 tot 16 uur. Donderdag 17 januari BEZOEK aan stokerij Sterkstokers org. Markant in Sterkstokers, Veilingstraat 19 van 19.30 tot 21 uur. Donderdag 17 januari SCHRIJFACTIE van Amnesty International in Oud Hoogstraeten om 20 uur. Vrijdag 18 januari STATIEQUIZ ‘k wist’t in parochiezaal Pax om 20 uur. Vrijdag 18 januari SLAMPOETRY ‘Word Wa(a)r’ met o.m. Mon Geveer (Simon Den Haerynck) in GC Rabboenizaal, A. de Lalaingstraat 3 om 20.15 uur.

62

-

JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Maandag 21 januari tot 25 februari TOUWTJE TREK over jeugdliteratuur voor eerste leerjaren in de Bib. Dinsdag 22 januari INFOMOMENT over mantelzorg, org. OCMW, inschrijven voor 15/01, in Campus Stede Akkers om 13 uur. Dinsdag 22 januari WANDELEN afstand 6 km, org. KVLV, vertrek bij Sportoase om 13 uur. Zaterdag 26 januari BENEFIETAVOND met optredens en veiling ten voordele van St CeCilia om 20 uur. Zondag 27 januari PANNENKOEKENDAG org. KVG in zaal Pax van 13.30 tot 17.30 uur. Woensdag 30 januari WORKSHOP ‘Drums fit’ org. KVLV in de turnzaal van het Klein Seminarie van 19.30 tot 21.30 uur.

MEER Zondag 6 januari NIEUWJAARSDUIK org. Treehouse Bar in de Mosten om 11 uur. Zondag 6 januari NIEUWJAARSDUIK met Franky org. Jeugdraad Hoogstraten in de Mosten van 14 tot 16 uur. Zaterdag 19 en zondag 20 januari MOSTENCROSS

MEERLE Woensdag 9 januari DRIEKONINGENQUIZ org. Stede Akkers in de chirolokalen, Ulicotenseweg 2 van 12 tot 15 uur. Dinsdag 15 januari LEZING veilig online org. KWB in zaal Chiro St.-Jan, Ulicotenseweg 2 van 20 tot 22 uur. Woensdag 16 januari BLOEMSCHIKKEN ‘Besneeuwd boeket’ in LDC Stede Akkers Meerle van 13.30 tot 16 uur.


AGENDA

Volg ons online

www.demaand.be Zaterdag 19 januari WORKSHOP juwelen maken org. Juweelatelier Talke Sietsma 03/315 17 47 in Kerkstraat 49 van 8 tot 11 uur. Vrijdag 25 januari LEKKERBEKKENTOCHT org. KWB, inschrijven voor 18/01, vertrek aan het KLJ-Lokaal tussen 19 en 20 uur.

Donderdag 10 januari WORKSHOP start ‘WW workshop’(voorheen Weight Watchers), info 0476 24 95 41 in ’t Markenhof om 18.30 uur. Zondag 13 januari TWEEDEHANDSBEURS kinderspullen, org. KWB in 't Markenhof van 10 tot 12.30 uur.

WORTEL Zondag 6 januari NIEUWJAARSWANDELING in de Kolonie met boswachter en Natuurpunt gids, vertrek aan BC De Klapekster om 9 uur. Zaterdag 12 januari SPELLETJESAVOND org. Natuurpunt

MEERSEL-DREEF Zaterdag 12 januari NIEUWJAARSFEEST org. de Dreefse Trappers met optocht (Markweg), playbackshow en optreden PSI in de feesttent op de parkeerplaats van Koffiehuis Martens vanaf 19 uur.

Markvallei in BC De Klapekster van 20 tot 23 uur. Zondag 13 januari VELDTOERTOCHT van 25 en 45 km, org. WTC De Zwaantjes vertrek aan de parochiezaal van 8 tot 11 uur. Vrijdag 18 januari

MINDERHOUT Zondag 30 december WINTERKUIP met om 15 uur een optreden van A Christmas Carol, hapjes en drank in het centrum van Minderhout van 12 tot 24 uur. Zaterdag 5 januari STERZINGEN door de kandidaat-vormelingen van 9 tot 12 uur.

REISVERHAAL Oman en Ethiopië door Jan Meyers in BC De Klapekster van 20 tot 22.30 uur. Zondag 27 januari HET GROTE VOGELWEEKEND org. Natuurpunt Markvallei aan BC De Klapekster vanaf 13.30 uur. Donderdag 31 januari

Zondag 6 januari KOFFIECONCERT van de Markgalmers in ’t Markenhof van 10 tot 12 uur.

TONEEL ‘Foefoe’ door Willen is Kunnen, ook nog op 1-2-6-8-9-10 februari in parochiezaal Trefpunt om 20 uur.

WWW.GEUDENS.BE VERKOOP NIEUWE en 2e HANDS VOERTUIGEN - VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT TAKELDIENST 24/24u - CARROSSERIE ALLE MERKEN (Erkend door Eurogarant, Long Life Repair en de meeste verzekeringsmaatschappijen)

3 min. van op- en afrit E19 “Meer” - 6 min. van centrum HOOGSTRATEN Meerseweg 8 in HOOGSTRATEN Tel. 03 315 71 76 – sales@geudens.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - JANUARI 2019 -

63


112

NOODNUMMER

Ongeval / Brand / Ziekenwagen Administatie Brandweer 03 314 32 11

POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00

UW ADVERTENTIE IN

Wijkpost MEER 03 315 71 66

H UISARTSEN

www.demaand.be/adverteren

vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

TANDARTSEN zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

THUI S V E RP L E G IN G WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur.

APOTHEKERS

INHOUD JANUARI

voor wachttijden overdag van 9 tot 22 uur

Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Marc Van Aperen, de nieuwe burgemeester 3 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 Persoverzicht juli - december 2018 . . . . . . . 14 Skype met Jan Huijbrechts in Satuek . . . . . . 18 Straat in De Maand . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Slotfeest 500 jaar graafschap Hoogstraten 22 Een woordengevecht met Mon Geveer . . . 24 Schrijfmarathon van Amnesty International 26 Zwemmathon voor de Warmte Week . . . . . 28 Over Shiatsu (publireportage) . . . . . . . . . . . . 30 Welkom in Hoogstraten . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . . . . 37 DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . . . . 44 DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . . . . . 46 DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Een halve eeuw geleden . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Filippine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64

Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44.

WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13.

Zelfstandige verpleegkundigen Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Boonen Liesbet Brosens Celine Christiaensen Nathalie De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Tomby Hella Van Bouwel Ilse Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen Vervoort Mia

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0478 50 09 75 0498 39 72 23 0494 86 93 84 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 42 08 13 0497 92 20 00 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0478 42 49 34 0478 42 49 34

Zelfstandige vroedvrouwen Christiaensen Nathalie Martens Sandra

64

0494 86 93 84 0473 25 91 92

- JANUARI 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

090 39 90 00 (0.50 euro per minuut)

www.demaand.be _ REDACTIE _ redactie@demaand.be _ DORPSNIEUWS _ hoogstraten@demaand.be meer@demaand.be meerle@demaand.be meersel-dreef@demaand.be minderhout@demaand.be wortel@demaand.be _ SPORTNIEUWS _ sport@demaand.be _ ABONNEMENTEN _ abonnementen@demaand.be _ ADVERTENTIES _ advertenties@demaand.be

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op

Donderdag 31 JANUARI 2019 Alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 15 januari redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.