februari 2018 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 389

FEBRUARI 2018

PRIJS: 2,70 €

JAARGANG 34

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

50 JAAR HOTELSCHOOL ...EN DE HOOGSTRAATSE HORECA LEEN BRESSELEERS MAGDA VERHEYEN JAN LAURYSSEN ERIN ELST & KRIS WEYGERS INGE AERTS

Zo warm was Hoogstraten Unizo Hoogstraten wil facelift voor centrum Uw euro’s in het verkiezingsjaar 2018 en voor t r a a k j i Vr restige p r e p u de S

Onze straat. De wieg van Meer stond in De Donck Wortel bouwde bruggen en… viert nog lang carnaval


We zullen het zo ongeveer weer gehad hebben. De eindejaarsfeesten, met de solden-hype als toetje. Rechtdoor nu naar carnaval, de communiefeesten, de klokken van Rome, de Sinksenfoor en de Zuiderse stranden. Dan even gerust, tot zowat begin november wanneer de kerstverlichting terug wordt gehangen en de eerste kerstmarkten al openen. Vooral in Duitsland, met de onontbeerlijke Glühwein, Gesang, Wurst en andere ver(s)makelijkheden. Sinterklaas, althans zo lijkt het me, is ondertussen stilaan wat achter de coulissen aan ’t sukkelen en moet het gaandeweg meer en meer afleggen tegen de Kerstman. De vraag hoe zwart Zwarte Piet nu eigenlijk mag zijn, wil nog voor enige animositeit zorgen.

Met andere woorden, een jaar - zeg maar het leven - is verworden tot één groot feest. Una Grande Fiesta. De kerstverlichting aan gevels, in tuinen en parken blijft ‘nog niet’ het gehele jaar doorbranden, maar alle tekenen wijzen erop dat

La Grande Fiesta

dit hiaat in de nabije toekomst wordt ingevuld. Of daar iets mis mee is? In principe is daar niks mis mee. ‘Homo ludens’, de spelende mens - de feestende mens mag ook, het is een fenomeen van alle tijden. Alleen, de indruk ontstaat dat het evenwicht dreigt zoek te raken. Een feest is niet langer een feest. Het is niet langer een heuglijke gebeurtenis in het jaar waarnaar nog wordt uitgekeken. Niet langer een mijlpaal in het jaar die de geschiedenis in het leven plantte. Niet langer verwijzend naar een oude traditie, die de mensheid in het leven riep om stoom af te laten. De vlag wordt niet meer gehesen en gestreken, zij hangt er heel het jaar door.

Tijdens La Grande Fiesta wordt eenheidsworst geserveerd. Niet meer bereid op de zelf ontwikkelde grootmoederlijke wijze, maar zielloos gekopieerd uit een overvloed van kookboeken. La Grande Fiesta wordt vormgegeven in een steeds maar gekker wordende omkadering. Het bruidspaar wordt niet meer vervoerd in de sjieke

wagen van een welstellende buurman. Maar in tuigen van allerlei aard, omvang en uitzicht. De boreling gooit geen suikerbonen meer naar de grabbelende schooljeugd. De babyborrel evenaart en overtreft de bruiloft.

De eigenheid van elk feest dreigt zo te verwateren in diezelfde eenheidsworst. Verder en verder weg van de oorspronkelijke betekenis. Gevangen in een reclamewereld die de toon zet. Die La Grande Fiesta heeft uitgevonden en de illusie heeft geschapen dat het leven één groot feest is. En daardoor bij nogal wat mensen helaas de kop op hol heeft gejaagd.

Genoeg gepreekt. Laten we er eentje (eentje!) vatten op het nieuwe jaar. Maar dan graag op een jaar waarin we de gekte een graadje milderen. Waarin we een streepje terugkeren naar het meer gewone. Wat al gek genoeg is.

Gezondheid. (nad)

DE WARMSTE WEEK IN HOOGSTRATEN

Hoe warm was Hoogstraten tijdens de Music For Life week net voor kerst? Wij deden een greep uit de activiteiten waarvan wij weet kregen. Heel veel mensen hebben in ieder geval hun warmste hart getoond en zich ingezet voor een zelfgekozen goed doel. Zie blz. …

2

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


50 jaar hotelopleiding in 185-jarig VTI Spijker

HORECA

”Hotelschool” al een halve eeuw voedingsbodem voor Kempense horeca

HOOGSTRATEN - Met 6 leerlingen begon op 1 juli 1832 het eerste schooljaar van VTI Spijker in Hoogstraten - bij aanvang van het schooljaar 2017-18 was dat dus welgeteld 185 jaar geleden. In 1967 startten de Ursulinen onder impuls van zuster Augusta een hotelopleiding. Een halve eeuw later is VTI Spijker uitgegroeid tot een vaste waarde in het Hoogstraatse schoollandschap. Het werd een stevige TSO/BSOschool met ruim 1040 leerlingen, die alle reden hebben om het dubbele verjaarsdagsfeest mee te vieren. Er staat dan ook heel wat op het feestprogramma. De focus ligt op 50 jaar ”hotelschool”.

Een gesprek met Directeur Kathelijne Dijckmans en TAC (technisch adviseur coördinator) Stefan Jaeken. ”Over wat er in de loop van de geschiedenis allemaal is gebeurd, valt heel wat te vertellen”, zo zeggen onze gesprekspartners, ”maar anderen zijn beter geplaatst om over die activiteiten hun verhaal te doen...” Daar zit allicht wel wat in, reden voor ons om een afgestudeeerde VTI-er uit elke decennium aan de tand te voelen over de erfenis van diens schoolopleiding en de vele aspecten van het horecaleven vandaag de dag. Maar wat zit er dit schooljaar nog in het vat?

De directeur wijst er op dat de school “verschillende keren de nieuwjaarsreceptie op het Koninklijk Paleis in Brussel mocht verzorgen. Wij hebben ook het Guest House opgericht voor Janssen Pharmaceutica, met in de keuken Richard Pellegrin. Jarenlang trokken we op gezette tijdstippen met bussen naar het sportpaleis in Antwerpen. We verzorgden er de dienst van de diners voor het ECC tennistornooi, samen met verschillende sterrenchefs. Op dezelfde locatie verzorgden we ook de champagnetafels tijdens het Diamond Awards festival, waar vele bekende artiesten optraden. We werden verzocht om een volledig tweedaags huwelijksfeest te verzorgen in Zandbergen, met als grote gast toenmalig prins - en onze huidige koning - Filip van België.”

De langste tafel

“De kick-off van onze feestelijkheden was er op dinsdag 26 september met ‘De langste tafel’. Alle leerlingen en personeelsleden zaten samen aan één lange tafel om te genieten van een lekkere, gezonde lunch. Een groentesoepje, kippenburger met een slaatje en aardbeien op een stokje. Alle leerlingen waren daarbij aanwezig. De lessen werden onderbroken van half 12 tot half 2. Voor die langste tafel vonden we overigens heel wat sponsors. De veiling bezorgde ons 100 kg aardbeien, Deli Dish zorgde voor de kippenburgers en De Ster voor het verpakkingsmateriaal. Daarmee konden onze leerlingen aan de slag… De leerlingen van de afdeling grootkeuken deden de voorbereiding. Die van Hotel en Res-

taurant-Keuken zorgden voor de bediening en de logistieke ondersteuning. De leerlingen van bakkerij zorgden voor het broodje van de kippenburger. En de 7-dejaars van kantoor en logistiek regelden de tafels en de stoelen. Het resultaat van al die inspanningen mocht er echt wel zijn!”

Bij die gelegenheid pakte de school ook uit met een tentoonstelling over ’50 jaar Hotelopleiding’. Die staat het hele jaar door opgesteld als permanente tento in de inkomhal van de school. Een nostalgische aanrader.

Menu van vroeger

Maar er is nog heel wat meer. “Het komende schooljaar organiseert onze school inderdaad nog andere evenementen. In het voorjaar bezoeken de eerstegraadsleerlingen met een foodtruck de lagere scholen in de regio. Onze foodtruck is een omgebouwde caravan waarmee we met onze leerlingen zullen langsgaan bij 11 lagere scholen. Zij delen aan de derdegraads leerlingen een vieruurtje uitdelen. Het wordt een kippensaté en wortelstamppot.”

De link met de eigen culinaire geschiedenis wordt op een inventieve manier heel nauw aangehaald. “We brengen gerechten van vroeger en nu onder de aandacht, zo halen we de menu’s van weleer figuurlijk weer van onder het stof. De leerlingen steken ze in een modern jasje en serveren deze in de verschillende restaurants en van VTI Spijker.

Luchtfoto van ’De Langste tafel’

Zo maken onze leerlingen van 3, 4, en 5 RK (Restaurant-Keuken) in de week van 23 tot 29 maart een menu van 40 jaar geleden. Die bieden DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

3


HORECA

we aan het publiek aan voor de foodkostprijs. Ook de bediening gebeurt dan zoals vroeger met versnijdingen aan tafel. De klanten aanschouwen het fileren van zeetong, het versnijden van kip of het flamberen van een crèpe suzette.”

Feestjasje

Heel wat van de oud-leerlingen zullen allicht aanwezig willen zijn op de ‘Terugkomdag’ van 19 maart. “Dat wordt een speciale oud-leerlingen/leerkrachtenavond van de hotelopleiding. We kozen heel bewust voor een maandag omdat de meeste restaurants op die dag gesloten zijn.

Wanneer we de lijst met horecazaken bekijken in Hoogstraten, zien we heel veel bedrijven die worden gerund door oud-leerlingen. Dat zijn er toch al gauw vijftien tot twintig, alleen al in het Hoogstraatse. We vroegen aan de Hoogstraatse restauranthouders of ze op de terugkomdag willen zorgen voor een pop-upstandje. De bediening van de gerechtjes zal gebeuren door de

De jaarlijkse evenementen krijgen in het feestjaar uiteraard een fris jasje aangetrokken. “Op onze opendeurdag van 6 mei staat alles in de afdeling Restaurant-Keuken volledig in het teken van 50 jaar hotelschool.”

huidige leerlingen. De tap zal verzorgd worden door de huidige leerkrachten. En onze leerlingen van toerisme verzorgen een rondleiding door de school. Alle oud-leerlingen zullen kunnen zien wat er in de school is veranderd.”

Op 18 mei blaast de school de alom gekende cultuur en culinaria nieuw leven in. “Dat wordt de afsluiter van het feestprogramma. Het moet een ouderwetse cultuur en culinaria worden. Het idee met kunstvoorwerpen aan tafel moet door de werkgroep nog in detail worden uitgewerkt, maar de mensen die zich voor dit evenement inschrijven, zullen heel zeker verrast en verwend worden…” (rb)

Wij gingen op zoek naar horecamensen die hun knowhow opdeden in hotelschool Spijker. Sommigen pas afgestudeerd, anderen al jaren. Uit elk decennium van de voorbije halve eeuw zochten we iemand die een zaak runt in het Hoogstraatse en dus vanuit de praktijk kan getuigen over het horecaleven vroeger en nu.

Magda Verheyen - Restaurant Noordland

Vaste klanten zweren bij de klassieke keuken

HOOGSTRATEN - Eén van de eerste zes afgestudeerde meisjes aan de Hoogstraatse hotelschool van VTI Spijker was Magda Verheyen. Samen met haar echtgenoot en ondertussen ook met zoon en schoondochter, is ze uitbater van restaurant Noordland aan de Lodewijk de Konincklaan. 50 jaar afgestudeerd dus, en in die halve eeuw zag ze het restaurantwezen wel degelijk veranderen. Zo was ze getuige van de al maar groeiende papierberg die bij de uitbating komt kijken. Ook de controles vanwege de overheid, o.m. op de hygiëne en voedselveiligheid. Maar er is meer...

Zuster Augusta en chef Evarist Haegendorens startten de niet-erkende school in 1967 met acht leerlingen als een hotelopleiding die vooral op de praktijk was gericht. “Zij zijn het komen vragen of ik geen hotelschool wou doen”, zegt Magda, “want iets met mensen doen, daar had ik mijn zinnen op gezet. Ik dacht toen aan verpleging, maar het werd hotelschool”.

Ouderlijke woning

Veelal werd er in de beginjaren voor leerkrachten en leerlingen gekookt, en men deed in beurtrol keuken en zaal. Wel stond ieder weekend en vakantie in het teken van het stage-lopen. Magda verbleef in de Sanglier des Ardennes in Durbuy en schaafde zo meteen ook haar Frans bij. Met bus en trein tot in Barvaux, en dan afgehaald worden om er te werken en leren. In hotel Geerts, een gerenommeerde zaak in Westerlo,

4

leerde zij Marc kennen met wie zij in 1978 in haar ouderlijke woning restaurant Noordland zou starten.

“Toen waren er misschien twee à drie zaken in Hoogstraten, nu zijn er meer dan twintig. Maar alles is nu beter gereglementeerd, dat moet ik wel zeggen. Destijds werkte je voor een maandloon, uren kende men niet en er waren geen vakanties. Nu wordt er per uur betaald, is er betaald verlof en zijn verplaatsingen geen probleem meer. Maar ik heb wel veel geleerd in die tijd.” “Leerkrachten werkten toen niet voltijds in de

“Toen waren er 2 of 3 zaken in Hoogstraten, nu meer dan 20.”

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

school. Zij kwamen hun opdracht doen en gingen dan weer, maar er was al wel een ingerichte keuken nadat de afdeling huishoudkunde vertrok naar een ander lokaal. Examens werden afgenomen door restaurateurs uit o.a. Kasterlee en Westerlo, de toenmalige toeristische centra in de Kempen.” Mooie herinneringen heeft Magda alleszins aan Jeff en Lou Janssens-Verhaegen die vanuit het secretariaat de stages regelden. Ook aan Guy Van Opstal als wijnkenner. En verder natuurlijk de leraars keuken Marcel Gevers, Hilaire Taeymans en dhr. Sporen.

“Een probleem in die tijd was dat je eigenlijk amper kon studeren voor de theoretische vakken tijdens het weekend. Want dan was je heel de tijd aan het werk! Directeur Gust Laurijssen heeft daar later terecht een mouw aan gepast door de stages te beperken.” Externe opdrachten had de school in die beginjaren niet zo veel, wel herinnert Magda zich tal van diners in De Tram. Later


heeft ze overigens ook zelf nog even les gegeven aan de hotelschool. Ze stopte ermee om de eigen zaak te starten. Anne-Marie Remeysen zat bij haar nog in de klas, een tijdlang heeft die nog gewerkt in Noordland en nu is ze zelf lerares aan de hotelschool.

Jezelf wegcijferen

“Als het in Durbuy en Westerlo lukt, waarom dan niet in Hoogstraten? En waarom zouden we het niet zelf proberen? Zo gezegd, zo gedaan. Met weinig personeel, zodat we alles zoveel mogelijk zelf deden, zijn Marc en ik hier gestart met een eigen zaak die toen vooral gericht was op zakenmensen. De fiscale aftrek lag nog hoger dan nu, en de tijd was er toen nog om zaken te doen op restaurant.”

“Zaal doen, dat is toch al 50% van het werk en wat houdt dat in: vriendelijk zijn tegen de klanten”, vervolgt Magda. Veel tijd voor jezelf rest er dikwijls niet. “Als je er van kleins af aan in zit, is er geen probleem met de weinige vrije tijd die je hebt. De familie weet ook dat je er in weekend op bij feesten bijna nooit kunt bij zijn, dan vragen ze je al niet meer na een tijd.”

Minder leuk is dat de sluitingsdagen ook nog besteed moeten worden aan de zaak, “vooral om de papierberg te verwerken. Voor de rest had ik voor mezelf dan nog het plezier om wat in de tuin werken. Jezelf kunnen wegcijferen is toch wel eigen aan de horeca. Nu is dat misschien wat veranderd bij de jongere generatie maar toen deden we echt alles zelf.”

TV-programma’s

HORECA

“Ja”, klinkt het op de vraag of ze terug opnieuw zou beginnen. “Zelfs nu ik weet ik dat daar wel een prijs tegenover staat, zoals de sportieve ontspanning die lang geleden is weggevallen.” Al zoekt ieder daar zijn eigen weg in, zo blijkt. Haar zoon Jim vindt blijkbaar naast de drukke bezigheden in de zaak toch tijd om te trainen voor een halve triatlon - dat gebeurt dan op sluitingsdag of na de shift, zelfs ’s nachts.

De opleiding die ze destijds in de school kreeg, vormde een goede basis “maar daarna heb je wel 5 of 6 jaar ervaring nodig om de stiel onder de knie te krijgen. Ondertussen is er al heel veel veranderd, zeker technisch en administratief. Versoepeling mag er zijn, niet alles moet blijven zoals toen wij van start gingen”, vindt Magda. “Wel is het zo dat vaste klanten zweren bij de klassieke keuken. En ook minder geweten is dat je tegenwoordig niet noodzakelijk een volledig menu moet bestellen, voor één (dag)schotel kan je in de meeste grote zaken nu ook al terecht. Alles moet niet blijven zoals toen wij begonnen zijn…!”

“Of de klanten ook veranderd zijn? Toch wel, zeker onder invloed van de vele TV-programma’s over koken. Je hebt dus echt wel klanten die eens willen komen testen. Maar wij zien direct dan wel wie het kan en wie mee is. Bij ‘Komen Eten’ willen ze wel eens wat laten zien, maar ze kunnen het vaak niet. Een perfecte ontvangst met kwaliteitsvoedsel op tafel, zo eenvoudig is dat lang niet altijd.” Laat dàt nu precies zijn waar je in restaurant Noordland wel degelijk voor terecht kan. (ep)

Jan Lauryssen - Restaurant Marie

De liefde voor verse producten

HOOGSTRATEN - Jan Lauryssen is 30 jaar geleden afgestudeerd van Hotelschool Spijker. Na enkele jaren humaniora deed hij er het 4de, 5de en 6de jaar. Hij werkte in tal van sterrenzaken vooraleer hij de stap zette naar Smaakrestaurant Marie, de eigen zaak die hij nu al twintig jaar runt. Begin januari. Restaurant Marie was in verlof. Jan niet. Hij was acht dagen ziek geweest en de andere dagen had hij in zijn restaurant alles opgeschilderd. Nieuwe schilderijtjes lagen gereed om te worden opgehangen.

Wat voor student was jij, Jan? Ik was nooit een gemotiveerde student. Na lang zagen mocht ik naar de hotelschool, waar ik een heel plezante tijd heb beleefd. Ik wilde de horeca in, een eigen restaurant, dat hield me toen al bezig. Via vakantiejobs had ik vooraf een beetje geproefd van het werk en zo de smaak te pakken gekregen.

Het liefst van al deed ik praktijk. We hadden in de technische richting slechts een dag in de week praktijk. De beroepsklassen hadden veel meer praktijk. We kregen wel een goede basis. Je pikt heel wat op, maar wanneer je 16, 17 jaar bent, wat weet je dan. Studeren was niet mijn ding. Ik zorgde dat ik er door was, maar daar hield het op. Het echte vak leer je wanneer je gaat werken. Elk weekend was dat het geval, dat deed ik heel graag - mensen bedienen, ook het werk in de keuken.

Wat of wie blijft je bij uit jouw studietijd? In de keuken leerde ik vooral van Guy Sannen

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

5


VAN HUFFEL VERZEKERINGEN nv Reeds meer dan 50 jaar tot uw dienst voor al uw verzekeringen. Vrijheid 74

2320 Hoogstraten

tel. 03 314 46 10

vanhuffel@dvv.be

IMMO VAN HUFFEL bvba

20 Ervaring telt! Huis verkopen? Bel ons! Vrijheid 72

2320 Hoogstraten

info@vanhuffelvastgoed.com

tel. 03 314 16 99


HORECA

en Guy Van de Leur. In de zaal blijft me vooral Bob Zaman bij met zijn wijnkennis. Dat waren in mijn ogen mijn steunpilaren. Het was vooral een heel goeie tijd… Gemengd onderwijs was plezant, drie keer per week ’s middags eten in het restaurant. Bij het EEC tennistornooi in het Sportpaleis van Antwerpen mochten we werken met de grote chefs uit de keuken. Daardoor kreeg ik ook zelf kansen. Ik herinner me een Polo event met Roger Soevereyns, waar ik later mocht gaan werken. Met de zesdejaars deden we zelfs de receptie op het koninklijk paleis.

“Wij maakten echt heel veel plezier op deze school.” We zijn met de zesdejaars ook op wijnreis geweest. Eerst een paar dagen Parijs en daarna op bezoek bij de champagneboeren. Fantastische sfeer en veel plezier gemaakt. Met Ben Jans naar Washington en New York geweest. We waren met een twaalftal leerlingen in de vakantieperiode en bezochten er musea. Ook Felix Crits en mijn vader gingen mee als begeleider. Dat zijn allemaal dingen die zijn bijgebleven. Wij maakten echt heel veel plezier in deze school.

Hoe kwam je in je huidige zaak terecht? In het Janssen Guesthouse heb ik net voor mijn legerdienst een jaar gewerkt. Nadien kon ik bij het Antwerpse tweesterrenrestaurant Sir Anthony Van Dijck terecht. Dan heb ik in restaurant Chateau D’hassonville gewerkt in Marche-en-Famenne om Frans te leren. Vervolgens in Scholteshof in Stevoort bij Roger Soevereyns, ook twee Michelinsterren. Ik heb ook nog even les gegeven, maar dat was niet echt iets voor mij. In De Schone van Boskoop bij Wouter Keersmaekers in Boechout was ik vier jaar maître d ’hotel. Ik heb op die verschillende plaatsen altijd in de bediening gewerkt, daar had ik al snel voor gekozen. Dat was zo het parcours, eerst bij grote chefs alles gaan leren om daarna de stap te zetten naar een eigen zaak. Na een tiental jaren vond ik mezelf voldoende deskundig. Ik was 28 toen ik Armiaen opende in 1998. Nu durven veel jongeren zo’n stap al heel wat vroeger zetten.

Ik wilde Armiaen een tiental jaren doen om dan een nieuwe uitdaging aan te gaan, maar ik ben hier nog steeds. In 2018 zijn we twintig jaar bezig. De oorspronkelijke ambitie was om meer en meer kwaliteit te brengen en te evolueren naar een zaak met meer uitstraling. De couvertprijs gaat dan uiteraard omhoog en de vijver waarin je vist, wordt kleiner. Er was ook veel concurrentie in Hoogstraten. Daarom is Armiaen gestopt en overgegaan in Marie met opnieuw de focus op het goeie eten.

Het horecaleven is hard werken. Wat zijn zo

Jan Lauryssen met Jef Van den Bossche in de keuken. Ook Jef is oud-leerling van hotelschool Spijker.

de mooie kanten en de minder mooie kanten aan jouw beroep? Ik werkte vroeger tussen de 70 en de 80 uren per week. Dat was zo in de horeca. We wisten niet beter. We werden nooit per uur betaald, maar hadden een vaste wedde. We werkten vanaf ’s morgens tot de laatste klanten buiten waren. Dat doen ze nu niet meer in de sector. Wij waren blij dat we de kans kregen om in een gerenommeerde zaak te mogen werken. Door het invoeren van de witte kassa zijn we nu nog maar vier dagen open. Maar die dagen zijn er natuurlijk van 14, 15 uren. De andere dagen ben ik ook hier, maar ja, de eigen uren reken je niet.

“Het enige wat telt, is de klant een gezellige avond te bezorgen.” Het enige wat telt, is de klant een gezellige avond bezorgen. Lekker eten op tafel en de klanten vriendelijk bedienen. Daar doe ik het nog altijd voor. Er rijk mee worden was nooit mijn ambitie. Wij maken heel veel zelf. Het basisproduct is echt belangrijk. Ik zie nog altijd graag een stuk vlees binnenkomen. Een vis in zijn geheel die binnenkomt, dat is geweldig. Ik heb nog altijd de liefde voor het product. Wanneer ik dat

niet meer heb, dan stop ik. Dat heb ik meegekregen op de plaatsen waar ik gewerkt heb. Die mensen zijn gepassioneerd door de producten die ze kopen en verwerken. Ik werk ook nog altijd met dezelfde leveranciers die in de sterrenzaken die kwalitatieve producten bezorgden. Er is weinig of niks dat me tegensteekt bij mijn job. Als er een ding is waar ik het moeilijk mee heb, is dat het moeilijker wordt om de zaak te blijven runnen. De marges worden kleiner, de witte kassa, cijferen om kwaliteit te leveren tegen een aanvaardbare prijs. Om uw marges te halen, zou je moeten besparen op kwaliteit, daar heb ik het moeilijk mee. Daarom moeten we zoveel mogelijk zelf doen met zo weinig mogelijk personeel. Vroeger kon je goedkope krachten laten werken. Wanneer je iemand 50 euro per uur moet betalen, dan moet je heel wat couverts draaien om iets over te houden. Dat cijferen is het enige negatieve punt van mijn job. Ik ben blij met het parcours dat ik heb afgelegd. Ik doe dit al veertig jaar en wanneer ik opnieuw de keus had, ging ik zeker opnieuw het horecaleven in. (rb)

“Een vis in zijn geheel die binnenkomt, dat is geweldig!”

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

7


HORECA

Inge Aerts - Restaurant Begijnhof

Een uit de hand gelopen hobby

HOOGSTRATEN - Laat er alvast geen twijfel over bestaan: Inge Aerts van restaurant Begijnhof zit goed in haar vel en geniet nog alle dagen van haar job. Dertien jaar geleden nam zij het restaurant over, maar haar eerste stappen in het Begijnhof dateren al van 1985, toen nog als jobstudente. En ze is er nooit meer weggegaan. 28 jaar na het afstuderen aan de Hotelschool van Hoogstraten spelen de herinneringen geen belangrijke rol meer, maar primeert de vreugde van elke dag.

Inge Aerts is de oudste van een gezin van zes kinderen uit Wortel. Vader was zelfstandige veehandelaar en de kinderen moesten thuis flink meehelpen. “Daar pluk ik nu wel de vruchten van”, klinkt het daarover, “moe en lui staan niet in mijn woordenboek en als ik ziek ben, dan moet ik echt wel doodziek zijn vooraleer ik in bed kruip. Als kind wilde ik al ooit zelfstandige worden. De horeca is een sector waar je inderdaad vooruit moet en je best de uren niet telt.” In het gezin zullen vijf van de zes kinderen een horeca-opleiding volgen aan het VTI in Hoogstraten. Twee zussen werken momenteel nog samen met Inge in het Begijnhof, de ene als fulltime kok, de andere zus springt in wanneer het nodig is.

Zelfstandige

Inge begon in 1983 in het VTI en volgde de twee eerste jaren TSO. De kennismaking met de keuken sprak haar erg aan. “Liever werken met de handen dan in de boeken zitten”, dacht ze. Ze maakte de overstap naar de hotelschool en dat zat direct goed. “Later heb ik maar al te goed beseft dat dit de goede keuze was. Dees is ’t, heb ik dikwijls genoeg gezegd. Wij zaten in de be-

ginjaren met een 25 leerlingen in de klas, veel Nederlanders, maar ook uit het Antwerpse en zelfs eentje uit Blankenberge, de helft jongens en nogal wat internen. Na het zesde jaar heb ik mij nog ingeschreven voor een zevende jaar. Dit was voor mij belangrijk omdat dit de kans gaf om later als zelfstandige aan het werk te gaan. In 1989 ben ik afgestudeerd. Onze opleiding speelde zich zowel in de keuken als in de zaal af. Het interessantste vond ik het werken in de zaal. Ik vind het contact met de klanten het boeiendste en dat is vandaag nog altijd zo. Van de leerlingen waarmee ik samen de laatste jaren van VTI doorlopen heb, zijn er nog maar een vijftal die in de horeca werken. En die

Begijnhof

“In 1985 deed ik vakantiewerk in het Begijnhof, het jaar nadien kon ik er terecht als stagiaire. Sim Verschueren was toen de eigenaar. Toen ik in ’89 mijn diploma op zak had ben ik direct bij hem gaan werken. Ik heb van hem heel veel geleerd. De opleiding in VTI was degelijk, maar het was een basis. De echte finesse leer je immers in de praktijk, uit de ervaringen in de keuken en de zaal. Mijn voorkeur is altijd uitgegaan

van het werken in de zaal.

Uiteindelijk heb ik in 2004 de zaak van Sim overgenomen. Sim bleef chef-kok tot hij in 2009 op pensioen ging. Elke woensdag gaan we nog samen golfen, maar als ik zakelijke raad nodig heb, dan klop ik nog wel eens bij hem aan. Ik sta er ook helemaal alleen voor. Dat is voor mij een heel bewuste keuze en best gemakkelijk. Maar nu en dan heb je toch wel eens een luisterend oor nodig en dan is Sim daarvoor de geknipte man. Want de horeca is hard werken, elke dag opnieuw.

Dat is niet erg, want de mensen zijn goedgezind, de contacten zijn aangenaam. Dan tel je geen uren. Zelfs als klanten blijven hangen tot 2 ’s nachts zal ik ze niet buitenzetten. Ook stress staat nu eenmaal niet in mijn woordenboek. Maar al wat er daarnaast bijkomt zoals papierwerk, wetgeving, regeltjes, enz, dat is er soms wel te veel aan. Maar voor de rest is alles prima. Dit is voor mij een uit de hand gelopen hobby.

Ik heb wel een zevende jaar Traiteur gevolgd in VTI, maar ik hou het wel heel bewust bij het restaurant. Wel kunnen er bij ons gerechten besteld en afgehaald worden, maar feesten buitenshuis doen wij niet.

Mijn dag begint goed op tijd. Ik sta op om zeven uur om te ontbijten, de krant te lezen en mijn mail na te zien. Een half uur later begin ik in de zaak met het indekken van de tafels, de bestellingen te doen, afspraken te maken. En daarna natuurlijk de klanten ontvangen en bedienen. Dat eindigt meestal rond elf uur of middernacht. Ik heb weinig slaap nodig. Dinsdag en woensdag zijn we gesloten, maar die tijd hebben we ook wel nodig om bestellingen en aankopen te doen, en ook wel om te ontspannen. Ik neem meestal twee maal per jaar veertien dagen verlof, twee weken in maart en twee weken in september-oktober.”

Beste keuze

“Ik heb heel goede herinneringen aan mijn opleiding en aan de school, maar veel contacten

8

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


zijn er niet meer. Wel zit ik elk jaar in de jury bij de examens van de leerlingen uit het zesde jaar. Dan zie ik nog wel leerkrachten van vroeger terug en dat is altijd fijn, hoewel ik nooit een speciale band gehad heb met deze of gene leerkracht. Ook stel ik dan elke keer vast hoe die school gegroeid is. Ik zou er bijna verloren in lopen.

Nu zijn er ook vele activiteiten buiten de school, maar ik kan me niet herinneren of dat in onze

tijd ook al zo was. Of misschien heb ik er niet aan meegedaan. Ik herinner me wel dat ik eens één maand in een hotel in Oostenrijk heb stage gelopen. Dat was voor mij een heel speciale ervaring. Voor de eerste keer als oudste uit een gezin voor een maand naar het buitenland. De uitbaatster van dat hotel was ook een afgestudeerde van VTI Hoogstraten.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik een hele goede keuze gemaakt heb in mijn leven. Ik ontmoet

HORECA

veel mensen die doorgaans altijd goed gezind zijn en waarvan ik veel appreciatie krijg. En ik werk met veel jong personeel, wat mijzelf ook jong houdt. Het plezante hieraan is dat mijn personeel, of het nu studenten zijn of tijdelijke hulp, deeltijds of vast personeel, vrij lang blijven. Dat is niet alleen goed voor de klanten maar dat geeft ook mij een goed gevoel. Ja, ik ben heel content met mijn werk en mijn zaak en ik heb er nog geen moment spijt van gehad!” (jh)

Leen Bresseleers - La Belle Belgique

Mij kon je altijd in de keuken vinden

MEER - We treffen Leen haast letterlijk ‘tussen de soep en de patatten’, enfin, terwijl de soep net klaar was en ze begon aan de bereiding van het volgende gerecht. Want ook al zijn de feestdagen net achter de rug, werk is er genoeg in haar traiteurszaak en feestzaal La Belle Belgique. Van jongs af gefascineerd door keukens, was het geen wonder dat ze voor een opleiding in het VTI koos. Haar passie, werklust en ambitie leidden daarna tot een eigen zaak. Eerst als traiteur in haar woning in Wortel, later ook met een eigen feestzaal in Meer. DHM: Wanneer volgde je de opleiding in VTI? Ik ben er gestart in het eerste middelbaar op mijn 12 jaar. Dus 21 jaar geleden. Op mijn 12 jaar ging ik met de fiets naar de bushalte en met de bus van Essen naar Hoogstraten, elke dag een uurtje weg en terug. Het waren lange dagen, maar ik keek er elke dag wel naar uit om naar school te gaan. Het was er heel leuk en leerzaam. Ik herinner me hoe we helemaal in het begin leerden om verse chocolademelk te maken, wat toen voor mij heel indrukwekkend was... Zo leerden we elke week iets en dan leer je natuurlijk snel bij. DHM: Was het een bewuste keuze om een hotelopleiding te gaan volgen? Ja toch wel, ik was altijd bezig met koken, ging in het weekend, in het rusthuis en op vakantie in de keuken kijken, op de markt bij de kraampjes met voeding. Of ik hielp bij mijn ouders, die hadden een ijsboerderij. Anderen voelden zich aangetrokken door de dieren en het boerenleven. Mij kon je altijd in de keuken vinden. Het dan ook niet verwonderlijk dat ik voor een kookopleiding koos. Het VTI-Spijker had weerklank tot in Essen. Mijn ouders en ikzelf hoorden enkel positieve geluiden over het VTI en Hoogstraten is ook nog wat anders dan Antwerpen. Het kwam meer overeen met een gemeente als Essen.

Niet zomaar een nummer

DHM: Wat heb je vooral opgestoken van je destijdse opleiding? De technieken van het koken natuurlijk, het sociaal contact, het samenwerken en het horeca

wereldje op zich. Ik heb tijdens de stages en op school vooral veel geluisterd, gekeken en veel geleerd. De opleiding op zich vond ik zeer boeiend, zeker als je open staat voor extra activiteiten, waar je echt kan zien en meemaken hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Zo vaak mogelijk nam ik deel aan de buitenschoolse activiteiten. Ik vond dat geweldig. Op verschillende plaatsen komen - zoals in het Sportpaleis, veel mensen zien en vooral veel bijleren en niet alledaagse ervaringen opdoen, dat was fantastisch. Zodra het kon, had ik weekendbaantjes in de horeca. Daar was altijd vraag naar. En ik zat er niet mee in om te werken als de anderen aan het feesten waren. Vanaf mijn 16e heb ik alle kerst- oudejaarsfeesten al werkend doorgebracht. En het deed me veel evenveel plezier te zien dat de gasten het goed hadden.

overgehouden ook. Dat ik er ook nu nog altijd terecht kan, vind ik heel fijn. Een bijzondere herinnering die ik het meeste koester is die, toen ik een jaar of 16 was, mocht samenwerken met een kok waar ik heel hard naar opkeek: Felix Alen. Het was voor een personeelsfeest waar hij het eten ging voorzien en er waren hulpkoks nodig… een superervaring!

Koken is super

DHM: Hoe kwam je in je huidige zaak terecht? We hadden als jong koppel ons oog laten vallen op een huis in Wortel. Mijn man Nick en ik zagen de mogelijkheden om er een horeca zaak van te maken. Ik maakte de plannen, we overliepen ze samen met familie. Mijn schoonvader

DHM: Waren er bepaalde (praktijk)leerkrachten die je meer dan andere bijbleven? Ja tuurlijk. De leerkrachten die hun praktijkervaring deelden of hun horeca-verhalen vertelden, bewonderde ik enorm. Ze vertelden hun verhalen met passie en als jonge snaak is dat leuk om te horen. Het motiveerde me nog meer om te studeren en naar school komen. De ene leerkracht was wel strenger dan de andere. Maar wel telkens streng en rechtvaardig heb ik ervaren. Er zijn leerkrachten waar ik nog steeds terecht kan met vragen en dat doet deugd. Je bent niet zomaar een nummer, elke leerling is belangrijk voor het VTI spijker. DHM: Wat is je leukste of meest bijzondere herinnering die je aan de school of je opleiding koestert? De mensen die ik daar heb leren kennen waren vooral geweldig. Ik heb er echt vrienden aan

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

9


HORECA

de papierwinkel moet beginnen, dagelijks mailtjes antwoorden, ... Het hoort er bij, maar toch is dat is wel het lastige stukje van de zaak voor mij. Ook het weekendwerk heeft een mindere kant. De kindjes moeten de mama in het weekend vaak missen, terwijl de activiteiten, de opendeurdagen, de feestjes waar de kindjes naartoe willen vaak in die weekends zijn.

Maar ik heb een fantastische man die mij steunt en helpt, én de kindjes opvangt. Zonder hem zou ik ook niet staan waar ik nu sta. Hij is boekhouder van stiel en doet dan ook heel wat van het papierwerk. Al blijven de bestellingen naar leveranciers, regelen van personeel, enz. weer voor mij. Maar we zijn al heel lang samen en ondertussen ook perfect op elkaar ingespeeld. We trekken er elke week tijd voor uit om alles te overlopen, samen houden we zo de vinger aan de zakelijke en financiële pols. Want een horecazaak is meer dan eten maken en serveren aan je klanten. Dat wordt nogal eens onderschat.

zag het ook helemaal zitten om te verbouwen. En zo begonnen we er aan. Enkele maanden later stonden we broodjes, gerechten, en feesten te verkopen ...... Van een klein feestje kwamen grotere evenementen en van de grotere feesten kwam onze tweede zaak in Meer, waar we opnieuw begonnen te verbouwen. En er vijf maanden later alweer aan het feesten waren.

DHM: Het horecaleven is heel hard werken terwijl je klanten feest vieren… Hoe kijk je daar zelf tegenaan? Het is geweldig om de mensen te zien feesten en gelukkig te zien. Het is een mooi beroep, dat je echt graag moet doen, anders hou je het natuurlijk niet vol. Koken is ook super! Het is vaak iets proberen met nieuwe smaken, nieuwe gerechten, … Elke keer wanneer ik nieuwe opleidingen volg en nieuwe gerechten, smaken, texturen zie, is het weer een topdag. Zo blijven we bezig en kunnen we ons ook steeds vernieuwen.

DHM: Wat zijn de minder mooie kanten van je stiel? Het papierwerk, het is jammer dat er zoveel papierwerk bij een zaak komt kijken. Als je heel de dag, weekend of avond gewerkt hebt en dan nog aan

Aan dat laatste wordt in de opleiding misschien wat te weinig aandacht gegeven. Je volgt in het laatste jaar wel ‘bedrijfsbeheer’, wat je ook nodig hebt om je als zelfstandige te vestigen. Maar eigenlijk is dat onvoldoende om met kennis van zaken - buiten het koken en serveren - een eigen zaak op te starten, grote investeringen te doen. Een goed financieel inzicht en een goede opvolging zijn even noodzakelijk als stielkennis en werklust. Ik heb daarvoor gelukkig mijn man aan mijn zij.

DHM: Als je opnieuw aan het begin van je middelbaar zou moeten kiezen wat je wil gaan doen, ga je dan weer voor een loopbaan in de horeca? Zeker en vast! Ik vermoed dat ik dan terug zou kiezen voor wat ik als een sociaal vak zie, met uitdaging, passie, een tikkeltje stress. Maar dat achteraf heel veel voldoening en beloning geeft.

Mag ik er nog iets aan toevoegen? Bij deze wil ik toch nog even mijn familie bedanken die steeds voor mij klaarstaat met een helpende hand en steun. En ook ons geweldig personeel dat altijd komt werken met een lach, met heel veel zin en met dat tikkeltje passie dat nodig is. Bedankt voor de voorbije 10 jaar, waarin we ook wel eens zijn gevallen, maar telkens weer zijn opgestaan om er sterker uit te komen. (jaf)

Erin Elst en Kris Weygers - Caseïne

Mensen kiezen voor een concept

Late roeping

HOOGSTRATEN - Erin Elst en Kris Weygers kozen er voor om in Hoogstraten hun zaak te vestigen nadat ze enkele jaren ervaring opdeden in binnen- en buitenland. Hun formule wijkt af van veel andere horeca-gelegenheden: op eigen kracht, zonder personeel en met tijd voor het gezin. Caseïne werd geen klassieke formule dus, maar een kaaswinkel annex eetgelegenheid binnen de daguren, evenwel ook op afspraak later open. Volgens hen vult de food concept store zo het gat in de markt in Hoogstraten.

Erin startte in Brasschaat sociaal-technische wetenschappen met de klemtoon op huishoudkeuken. Op haar zestiende pas koos ze in 2006 voor de hotelopleiding in het Spijker want “ik wou kok worden”. Door die late instap moest ze heel wat inhalen en dus kreeg ze in het begin een spoedcursus van de leraars Vermeiren, Geerts en Jaeken. Snel stapte zij over naar de ‘zaal’ want met de jaren werd het duidelijk dat haar capaciteiten daar lagen. Daarin werd ze ook gestimu-

10

leerd door haar opleiders: “Met de jaren krijg je meer vertrouwen van de leerkrachten, het is een andere relatie dan in het klassiek onderwijs. Vooral mevrouw Van Der Linden zag in mij een zaal-persoon, ik mocht al eens opdraven in den Antoon als het daar wat misliep met de bediening. Praktijkleerkrachten vinden al snel je goede kanten.”

Aan de school heeft ze dus goede herinneringen, het was er altijd leuk. De stageplaatsen werden wel opgelegd maar er werd altijd rekening gehouden met je capaciteiten en met wat je zelf

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

voor ogen had in de toekomst. Op het Koninklijk paleis heeft ze nooit gediend, wel op de Night of the Proms; er waren nogal wat activiteiten buiten de school die als stage-uren telden, zo ook bij Axel Vervoordt op diens kasteel in ’s Gravenwezel.

Vroege droom

Kris begon in 2003 aan zijn eerste middelbaar in Hoogstraten, in het afscheidsjaar van directeur Gust Laurijssen. Vanaf zijn tweede leerjaar


in Vosselaar droomde hij er al van om kok te worden. Het voerde hem naar VTI. Een goede herinnering heeft hij aan meneer Van Den Langenbergh die nu voor de VRT werkt. “Die was altijd met koken bezig, sprak daar heel begeesterend over, misschien meer nog als kok dan als leerkracht. Hij was ook helemaal into de nieuwe keuken. Die deed stages in heel de wereld, zelfs bij El Bulli in Spanje. En in het eerste en tweede jaar was er mevrouw Remeysen, streng maar rechtvaardig, om ons echt in te wijden in de vaktermen van de praktijk.”

Beiden hebben goede herinneringen aan de schoolreizen binnen Europa: “op champagnereis, naar Parijs of Barcelona met gans de klas, en dan met zijn zessen of zeven naar Toscane, da was pas de max”, klinkt het enthousiast. Na de schooltijd komt een periode waarin ervaring moet opgedaan worden, stages alleen zijn niet voldoende om de praktijk onder de knie te krijgen. Kris werkte kort in ’t Zilte (boven op het MAS) “maar daar lag de werkdruk zeer hoog en was de chef minder begaan met zijn medewerkers”. Bij Nuance in Duffel vond hij een meer persoonlijke omgang met de baas. Erin werkte ondertussen op het Zuid bij Kommil Fo.

Voor onszelf?

En dan kreeg Kris de vraag om in Sidney in een concept-store te komen werken als souschef. Erin ging mee en werd er restaurantmanager. Na zeven maanden volgde nog een rondreis door Australië. Het ging terug richting Vlaanderen, na werkervaringen bij Helsen in Kasterlee en Domus Casei in Turnhout, rees bij beiden de vraag: “We hebben veel geleerd. Wat nu? Blijven we op ons 23 jaar voor de rest van ons leven voor anderen werken of beginnen we voor onszelf?”

Het antwoord kennen we. Want straks in maart zijn ze drie jaar bezig in Hoogstraten. “Ook nu nog blijft het constant leren en aanpassen, aan de vraag van de klant. Maar het blijft heel leuk dat de mensen komen voor je eigen concept”, zeggen ze allebei hardop.

HORECA

Erin Elst en Kris Weygers kozen bewust voor een andere aanpak in hun drie jaar oude zaak in de Vrijheid.

“En of het hard werken is”, klinkt het van beiden, “maar dat voelt zo niet aan en is ook niet erg. Wij zijn niks anders gewoon, dat is immers eigen aan de horeca, en het geeft voldoening als de bezoekers tevreden zijn en terugkeren. Onze gekozen formule, een dagzaak die heel gezinsvriendelijk is, levert veel contacten op met klanten. Er is tijd voor een babbel, wat in een grote zaak met personeel dat geld kost en geregeld uitvliegt naar andere zaken, niet meer vanzelfsprekend is. Er zijn dus weinig minder mooie kanten omdat je alles naar de eigen hand hebt kunnen zetten. En dat is toch heel belangrijk, want je moet nog 30 jaar voort met veel werkplezier…! Wij waren er alvast getuige van. Gedrevenheid met een hart voor de zaak en de klant, dat is Caseïne, Vrijheid 60. (ep)

DE WERELD VAN

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

11


VANUIT HET STADHUIS Verkiezingen in aantocht

Het laatste werkjaar

Terwijl in grote steden als Antwerpen, Gent en Brugge de verkiezingskoorts al flink de kop opstak, blijft het in Hoogstraten nog rustig en bedaard. Toch komen ook hier de verkiezingen van 14 oktober 2018 traag maar zeker in het verschiet. Een nieuwe legislatuur breekt immers aan op 1 januari 2019, maar krijgen we ook dezelfde verkozenen en hetzelfde bestuur? Het huidige bestuur legt in afwachting de plannen voor het laatste jaar op tafel ter goedkeuring.

Krijgen we voor de verkiezingen van 14 oktober dezelfde kopmannen en de dezelfde lijsten aan onze debattafel?

Vijf jaar terug

Woensdag 2 januari 2013 betekende een nieuwe fase in de Hoogstraatse gemeentepolitiek. De pas opgekomen N-VA haalde bij de verkiezingen van 14 oktober 2012 vijf zetels binnen en kon die ineens verzilveren met een deelname aan het dagelijks bestuur van de stad. Vier van de vijf verkozenen werden schepen in het college onder leiding van een vrouwelijke burgemeester. Tinne Rombouts, in 2006 nog zelfzeker van de titel ‘jongste burgemeester van het land’ greep toen net naast die begeerde sjerp. Die moest ze toen aan Arnold Van Aperen laten die hierdoor een periode van 20 jaar burgemeesterschap kon rondmaken.

In 2012 was het tijdperk van Arnold afgelopen. Hij werd lijstduwer op de nieuwe lijst Hoogstraten Leeft die aangevoerd werd door zijn jongste broer Marc Van Aperen. Deze lijst haalde het op één na hoogste aantal stemmen. Zij konden 3381 Hoogstraatse kiezers voor zich winnen. Dit waren er echter 343 minder dan CD&V die hiermee de grootste partij werd en één zetel meer toegewezen kreeg dan Hoogstraten Leeft. Tinne Rombouts behaalde de meeste voorkeurstemmen en deze keer stond niets meer in de weg voor haar burgemeesterschap. Hoogstraten Leeft verzeilde in de oppositie.

12

Wijzigingen

Met de verkiezingen van 2012 waren er nog wel enkele andere wijzigingen. Vooreerst werd de gemeenteraad uitgebreid van 25 naar 27 zetels. Het schepencollege dat voordien nog bestond uit de burgemeester en vijf schepenen zou nu aangroeien tot een totaal van 8 leden. Er kwam een extra schepen bij en de voorzitter van het OCMW zou deel uitmaken van het college. In de gemeenteraad zou deze laatste evenwel geen stemrecht hebben. Hij kreeg wel de titel van Schepen van Sociale Zaken.

Binnenkort 11 mandaten minder in het OCMW. Het college bestond uit 4 leden van CD&V en 4 leden van N-VA. Van de drie andere partijen die aan de verkiezingen deelnamen belandden er twee in de oppositie als gevolg van de coalitie CD&V- N-VA. De derde partij, Vlaams Belang, behaalde een zwakke score en had geen afgevaardigde meer in de gemeenteraad. Hoogstraten Leeft met 9 verkozenen en de fractie Anders

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

met 3 verkozenen zouden voortaan nauwlettend toezien op het beleid van de meerderheid. De partij Anders is gegroeid uit de partij Groen en het vroegere HOOP.

Negen nieuwkomers legden op 2 januari 2013 de eed af als gemeenteraadslid. Tien anderen hadden 14 dagen vroeger (al dan niet definitief) afscheid genomen van de gemeenteraad. Onder hen enkele zwaargewichten zoals voormalig burgemeester Arnold Van Aperen, schepen Annie Desmedt en de eerste voorzitter van de gemeenteraad Marcel Verschueren. Verder de raadsleden Jan Huybrechts, Piet de Bie, Frans Tackx, Geert Marijnissen, May Van Bavel, Ria Vinckx en Bjorn Strijbos. Zij werden op 17 december 2012 feestelijk in de bloemen gezet en bedankt voor hun inzet.

Laatste OCMW-raadsleden

Tijdens de eerste gemeenteraad op 2 januari 2013 werden, zoals wettelijk voorgeschreven, ook de leden van de OCMW-raad verkozen. Deze raad bestaat in Hoogstraten uit 11 leden. De samenstelling ervan is in evenredigheid met die van de gemeenteraad. Vier leden van CD&V, vier van Hoogstraten Leeft, 2 N-VA en 1 An-


VANUIT HET STADHUIS ders. Opmerkelijk hierbij is dat gemeenteraadslid Paul Van Merode (N-VA) tevens als OCMWraadslid zetelt naast zijn partijgenoot Karel Aerts.

“Hoogstraten heeft een toekomstvisie nodig.” Sommige OCMW-raadsleden kozen heel bewust voor een mandaat in dit bestuur. Zo werden Arnold Van Aperen, Jef Van Looy, Karel Aertsen Jos Matthé verkozen als gemeenteraadslid, maar ruilden die plaats in voor het OCMW. Voor anderen is het OCMW eerder een troostprijs omwille van het niet verkozen zijn als gemeenteraadslid of een opstap naar de ‘grote’ politiek. Tijdens ons gesprek met voorzitter Jos Matthé in ons vorig nummer konden we duidelijk opmaken hoe er binnen het OCMW boven de partijen heen erg constructief en gemoedelijk wordt samengewerkt. (Bij de weergave van alle leden van deze raad bestempelden we Natasja Snels foutief als N-VA lid - zie kader.) Nochtans zal het OCMW in de huidige samenstelling verdwijnen en wordt de taak overgenomen door de gemeenteraadsleden. Dit betekent ook dat er binnen de partijen bij de volgende verkiezingen 11 zetels minder te verdelen zijn. Of de zoektocht naar kandidaten hierdoor nog extra bemoeilijkt wordt, zal afwachten zijn.

Nog wijzigingen

Buiten de vier hoger vermelde verkozenen die wensten te zetelen in het OCMW, onderging de gemeenteraad nog andere wijzigingen. Therese

Het Masterplan Meerle Centrum fase 3 staat in 2018 op de investeringslijst. Coppens, Ilse Verachtert, Joêl Adams en Paul Van Merode namen al vanaf de eerste raadszitting hun plaats in als opvolgers op de lijst. In de loop van de legislatuur maakte schepen van cultuur Joyce De Sager plaats voor Lieve Janssen, beiden N-VA, en werden de bevoegdheden hierna herschikt. Ook Michiel Vermeiren (CD&V) vertrok en werd opgevolgd door Marleen De Bie, terwijl Lief Pans (Anders) afscheid nam ten voordele van plaatsvervangster Ria Vinckx.

Verkiezingsnieuws

Op 14 oktober 2018 zijn er gemeenteraadsver-

Ria Vinckx (Anders) neemt ontslag als gemeenteraadslid HOOGSTRATEN - Bij het ter perse gaan van dit nummer vernemen we dat er op de gemeenteraad van 29 januari 2018 nog een personeelswissel plaats vond. Ria Vinckx neemt ontslag als raadslid van Anders. Fractieleider Fons Jacobs: ‘Ria heeft sedert enige tijd een nieuwe veeleisende job aangenomen en volgt daarbij een extra opleiding, die haar veel tijd kost. De combinatie met het ambt van gemeenteraadslid is voor haar niet vol te houden. Met onze beperkte fractie is het een hele klus alles bij te benen. Het is niet alleen de gemeenteraad en de voorbereiding daarvan, maar ook commissies en adviesraden. Omdat onze raadsleden weinig of niet betrokken zijn bij de opbouw van dossiers, moet het steeds allemaal op korte tijd gelezen en ingestudeerd worden. En onze raadsleden hebben niet de gewoonte er op de gemeenteraad voor spek en bonen bij te zitten. De beslissing van Ria is dus begrijpelijk. Ze wil geen raadslid zijn dat er alleen maar komt zittten om een zitpenning op te strijken.’ Ria zal in de gemeenteraad opgevolgd worden door OCMW-raadslid Jef Roos. Tonia Jacobs volgt hem op in de OCMW-raad. Zij zal het laatste jaar van de OCMW-raad volmaken. 왗 Jef Roos verhuist van OCMW-raad naar gemeenteraad

kiezingen. De zwangerschap is intussen dus ingezet. Binnen een kleine negen maanden moet het nieuwe kind geboren worden. Voorlopig is er nog niet veel kenbaar gemaakt. Alles doet vermoeden dat de vier zetelende partijen zich terug zullen aanbieden. Wij konden alvast enkele folders inkijken.

N-VA gaat resoluut naar de kiezer met hun eerste schepen Michel Jansen als lijsttrekker. Hij deed dit ook in 2012 en behaalde toen de meeste stemmen van zijn lijst. Bij Hoogstraten Leeft zien we hetzelfde scenario. Marc Van Aperen zal ook nu de eerste plaats op de lijst innemen. In 2012 haalde hij 1553 voorkeurstemmen, 465 stemmen minder dan Tinne Rombouts, maar 350 meer dan zijn broer, uittredend burgemeester Arnold Van Aperen. Van de andere partijen hebben we voorlopig nog geen informatie. Zij zullen evenwel niet lang achterblijven en wellicht zullen ook hier dezelfde boegbeelden de lijst aanvoeren.

De Hoogstraatse Maand zal er ook dit keer alles aan doen om de lezer degelijk te informeren over het verloop van de campagne en de verkiezingen. Ook dit jaar richten wij een politiek debat in, en wel op donderdag 6 september. Aanstippen in uw agenda!

Budget 2018

Maar intussen is er nog de orde van de dag en deze spitste zich tijdens de laatste gemeenteraadszitting toe op het budget voor het laatste jaar van deze coalitie. De belastingen blijven op hetzelfde niveau hoewel er een wijziging is in het aantal opcentiemen op de onroerende voorheffing. Door de herschikking van de belastin-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

13


VANUIT HET STADHUIS gen op Vlaams en provinciaal niveau heeft dit ook een weerslag op het gemeentelijk vlak. Om toch zeker niet meer belastingen te heffen, worden deze opcentiemen nu teruggebracht van 1400 naar 881,61. Deze materie hebben wij twee maanden geleden uitvoerig toegelicht in dit maandblad . Ook de personenbelasting blijft voor 2018 op hetzelfde niveau.

De inkomsten in 2018 worden geraamd op 32,5 miljoen euro, de uitgaven op 29,5 miljoen euro. Dit betekent een exploitatieoverschot van 3 miljoen, maar door investeringen en andere uitgaven leidt dit voor 2018 toch tot een negatief saldo van 3 miljoen euro. Globaal blijft er evenwel nog een bedrag van 11,7 miljoen euro als positief saldo op de rekening van de stad Hoogstraten staan. Hierover ontspint zich elk jaar hetzelfde debat tussen de schepen van Financies en de oppositie bij monde van Fons Jacobs van Anders.

“Belastingen moeten terugvloeien naar de bevolking.”

terugvloeien naar de bevolking, zo niet moet je dat geld niet gaan halen bij die bevolking”, aldus Jacobs. Anders keurt daarom, zoals ze ook alle vorige jaren al deed, de opcentiemen en de aanvullende belastingen voor 2018 niet goed.

Spaarpot

Ook bij schepen van Financies Marc Haseldonckx krijgen we jaarlijks dezelfde respons te horen. “In de vorige legislatuur hebben we doelbewust gewerkt om financiële middelen vrij te krijgen voor de bouw van het nieuwe WoonZorgcentrum en voor het zwembad. Ook doen we jaarlijks aan een flinke schuldafbouw om dit te kunnen bekostigen. En er zit nog heel wat in de pijplijn waarvoor geld nodig zal zijn zoals de veiligheidscamera’s, de restauratie van de kerk, de steun aan de verenigingen, de bibliotheek, enz. Al deze kosten zullen nog toenemen. Het is logisch dat we een reserve opbouwen voor wat er nog komen zal. Momenteel hebben we een gezond evenwicht en zitten we voor de personenbelasting met onze 6 % een stuk lager dan het Vlaamse gemiddelde (7,24%). Voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing zitten we juist op de mediaan in Vlaanderen”, aldus schepen Haseldonckx.

“Er liggen nog heel wat knelpunten op het schab.”

Waarschuwing

Raadslid Jacobs repliceert hierop. “Jullie zeggen al jaren: pas op want het zwembad moet betaald worden, het Woonzorgcentrum moet betaald worden, het H- gebouw moet heropgebouwd worden, het lokaal dienstencentrum in Meer moet opgericht worden, het project Meerle moet gefinancierd worden, enz… Maar wat blijkt : meer en meer kiest dit bestuur om die grote projecten via een PPS constructie te realiseren waardoor een stuk van het gemeentelijke patrimonium uit handen wordt gegeven en de gemeente haar zeggenschap kwijt raakt. De stad betaalt niet, maar geeft privé ondernemers hier de kans te investeren in zaken die duidelijk tot het gemeentelijk domein behoren. En een privé ondernemer werkt niet enkel voor de schone ogen van onze collegeleden…

Teruggave?

Jacobs klaagt al jaren aan dat de gemeente, sinds de verhoging van de belastingen in 2008, een spaarpotje opbouwt. De opbrengsten van de gemeente zijn steeds meer gestegen dan de investeringen die men hier mee wil doen. Sinds 2008 zou dit jaarlijks ruim 1 miljoen euro overschot betekenen. “Deze belastinggelden moeten dan ook terugvloeien naar de inwoners, naar de minst bedeelden, naar de gezinnen en verenigingen, naar erfgoed en natuur, naar ontwikkelingssamenwerking, naar sport en jeugd, naar goede fietspaden en veilige verkeersinfrastructuur, naar klimaatdoelstellingen… Geld oppotten om de banken te verrijken is zeker geen prioritaire doelstelling van een stadsbestuur. En als het bestuur dan liever niet wenst te investeren aan wat men aan belastingen int, dan lijkt het ons te verantwoorden dat deze belastingen dalen. Een burger moet niet betalen voor iets wat hij niet krijgt!” In het verleden had de partij Anders heel wat kritiek op de waarborg die de stad betaalde aan de bank om een betere overeenkomst te bekomen voor de bouw van het zwembad.

“Als we bij de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) lezen dat verschillende gemeenten in 2018 hun aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing laten dalen , dan lijkt het verantwoord om hier in Hoogstraten ook over te praten. Zoals gezegd : belastingen moeten

14

De plannen voor het nieuwe ’t Gastenhuys wachten nog op goedkeuring, maar zullen eerst nog aan een openbaar onderzoek onderworpen worden.

- NOVEMBER 2017 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


VANUIT HET STADHUIS Ondertussen staan we stil in het verkeer, zijn bouwgronden en woningen en huurprijzen zo duur dat we zelfs sociale gronden niet meer verkocht krijgen, krijgen projectontwikkelaars zo goed als carte blanche om Hoogstraten - en Meer, en binnenkort Meerle? - verder vol te bouwen en lijkt niemand bezig te zijn met hoe Hoogstraten en deelgemeenten er moet uitzien binnen 10, 20 , 30 jaar en hoe we daar nu op moeten participeren.” De oppositiepartij Anders stemt daarom als enige ook het budget 2018 en het meerjarenplan niet goed.

Toekomstvisie

Hoewel Jacobs het een goede zaak vindt hoe dit bestuur flink heeft ingezet op schuldafbouw, wijst hij er dus op dat er dringend een toekomstvisie voor Hoogstraten moet komen. “Daar treed ik je helemaal in bij”, repliceert schepen Haseldonckx. “Een visie is inderdaad heel belangrijk, maar dat doen we nu al met ons meerjarenplan 2014-2020. Wij doen dit jaar een investering van 9 miljoen euro maar hebben maar 3 miljoen voor exploitatie over in 2018. Dus hebben we voor dit jaar alleen al 5 miljoen te kort. En dat zal ook zo in de volgende jaren zijn. Hoe zou je dit dan kunnen rondkrijgen als je de belastingen zou willen verlagen? Ik volg je volledig in je vraag naar een visie voor de toekomst, maar niet qua financies. In Hoogstraten wordt flink geïnvesteerd. Hier krijgen wij regelmatig positieve reacties op. Kijk maar naar het nieuwe bedrijventerrein De Kluis.”

“In Hoogstraten wordt flink geïnvesteerd.”

Investeringen

In 2018 staan er voor een 9 miljoen euro investeringen op het programma. We nemen er gemakkelijkheidshalve enkele grote spelers uit: - Masterplan Meerle centrum fase 3: 1.026.488.euro - Kloostersite Meer: 100.00 euro - Parking Wortel Kolonie: 154.640 euro - Restauratie toren St. Katharina: 1.397.868 euro - Restauratie beiaard : 447.822 euro - Restauratie dak raadshuis Meerle : 250.000 euro - Renovatie gemeentelijke gebouwen : 142.000 euro - Dak oud stadhuis : 230.000 euro - Heraanleg Van Aertselaerplein : 170.000 euro - Onteigeningen fietspad Hoogeind-Meersel-Dreef : 350.000 euro - Onderhoud wegen : 420.000 euro - Fietspad Mark : 685.000 euro - Aankoop gronden Driehoekstraat meer : 325.000 euro - Aanpassingen administratief centrum en dienstverlening: 320.000 euro - Renovatie stookplaatsen: 180.000 euro

Het stadsbestuur zal de handen nog flink uit de mouwen kunnen steken in het laatste jaar van deze legislatuur. Naast deze investeringen liggen er nog heel wat knelpunten op het schab. Denken we maar aan de nieuwe

RECHTZETTING In onze vorige uitgave publiceerden we de samenstelling van de OCMW-raad. Daarin zat er een fout. Natasja Snels maakt deel uit van de fractie Hoogstraten Leeft en stelt zich ook dit jaar verkiesbaar bij dezelfde partij. Ten onrechte vermeldden we haar als NVA vertegenwoordiger.

De restauratiewerken aan openbare gebouwen knijpen in 2018 een flik stuk uit het budget. De restauratie van de toren van de St. Katharinakerk (1,4 milj.euro) en de beiaard (450.000 euro) spannen hierbij wel de kroon. verkaveling ZO Centrum waar nieuwe verwikkelingen zich aankondigen, de bouwvergunning voor het nieuwe ’t Gastenhuys die op zich laat wachten, de nieuwe exploitatie van De Mosten, de aanpassingen aan de Transportzone, de installatie van het bedrijventerrein De Kluis, de restauratiewerken aan de toren en de beiaard, de trajectcontrole voor vrachtwagens, enz. Wij wensen gans het bestuur een vruchtbaar 2018. (jh) Mededeling: uitbreiding praktijk

Voeding & Dieetadvies & Leefstijlcoaching Erkende diëtisten: Ingrid Bogaerts-van Veltom, Annick Laurijssen (erkende diabetes educator), Britt van Spaandonk Advies: te hoog gewicht, allergie /intolerantie, te hoog cholesterol, diabetes, maag- en darmproblemen, fodmap-dieet, COPD, sport en topsport, onregelmatige en/of slechte eet- en leefgewoonten, ondervoeding,... Locaties: MINDERHOUT, MEER, ST LENAARTS Info@dieetvoorlichting.be - 0486 66 73 90 Book online: www.dieetvoorlichting.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

15


DE WARMSTE WEEK

HOE WARM WAS HOOGSTRATEN?

De StuBru actie Music For Life is sinds enkele jaren een vast onderdeel van de eindejaarsdrukte. De Warmste Week weet overal een golf van activiteiten los te weken en brengt op een warme en enthousiasmerende manier mensen uit heel Vlaanderen bijeen - en dat alles met de mooie intentie om alle opbrengsten van de acties integraal naar zelfgekozen goede doelen te laten gaan. Hoe warm was Hoogstraten dus de voorbije maanden? Nestelde zich ook op ons grondgebied een plaatselijk hogeluchtdrukgebied met verwarmende zuidelijke windstromingen?

Quiz for Life, elk voor zijn goed doel

HOOGSTRATEN - Op zaterdag 25 november was er de ‘Quiz for life’. Elk van de 23 deelnemende ploegen betaalde 20 euro inschrijvingsgeld en koos een eigen goed doel waarvoor men speelde. Uiteindelijk was de opbrengst belangrijker dan de uitslag. Toch mag u weten dat de Meerse ploeg van Run for life de quiz won, voor de Floeren portemonnee en de Theeuniskes. Samen met de uitslag kon men meedelen dat de quiz in totaal 2.378,57 opbracht. Er is alvast een de datum voor de volgende editie, namelijk 24 november 2018. (fh)

Succesvolle editie van Run for Life

MEER - Op 16 december vond aan de Chirolokalen in Meer Run for Life plaats ten voordele van SISP. Het evenement wordt een begrip tijdens de Warmste Week. Het was nu de derde keer dat deze formule gehanteerd werd: een estafetteloop, in ploegjes van vier of vijf deelnemers. Er worden rondjes gelopen van ruim één km, van 13uur tot 16.30 uur. Bij aankomst na elke toer krijgt de loper een Clics-blokje, die blokjes worden per ploeg aan elkaar geklikt, zodat het resultaat een speels en kleurig geheel wordt. En er wordt natuurlijk gestreden wordt voor de langste slinger! De 20 deelnemende ploegen hadden dit jaar zeer leuke en originele namen

Deze Merenaars maakten een succes van Run for Life.

16

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Wij deden een greep uit de activiteiten waarvan wij weet kregen. Er zullen er beslist nog andere geweest zijn - die initiatiefnemers moeten ons volgend jaar dus zeker tijdig contacteren. De redactie laat u alvast proeven en meevoelen hoe zovele Hoogstraatse jongeren, verenigingen, scholen en andere groepen hun warmste hart hebben laten spreken. En daar zitten heus ontroerend straffe verhalen tussen…

gekozen. Er werden 715 rondjes gelopen, goed voor een afstand van 750 km. De wedstrijd werd geanimeerd door de sportieve en ludieke commentaar van Jos en Fonne. De lopers hadden er zin in, het weer was prima en de sfeer gezellig en gemoedelijk. Djembéspelers kwamen het vuur nog wat aanwakkeren met hun aanstekelijke drums, buiten waren er heerlijke wafels te verkrijgen. Binnen werd er spaghetti geserveerd en Jack en Will zorgden voor live muzikale omlijsting. Kortom: allemaal hartverwarmend en leuk. Terechte waardering voor allen die deze dag hielpen slagen: lopers, helpers, supporters, masseuses, muzikanten, de kok,… Het vlammetje van de Warmste Week brandde geweldig in Meer. De opbrengst van de activiteiten van de dag zelf bedroeg netto € 2170. Daar moeten dan giften en inkomsten via de actie van Studio Brussel nog bijgeteld worden.

Er kon dus vanuit Meer een mooi bedrag overgemaakt worden naar SISP. Dat project, in het leven geroepen door twee Belgen in het zuiden van India (Kovolam), geeft onderwijs en ondersteuning aan de armsten der armen daar. Wil je meer weten, neem dan zeker een kijkje op de site www.SISP.be. (jav)

500 km zwemmen tegen Kanker

HOOGSTRATEN - Het Hoogstraatse ZwemTeam organiseerde naar aanleiding van de Warmste week een zwemmarathon in samenwerking met Sportoase en De Hoogstraatse reddersclub. Gedurende 24 uren mocht iedereen komen zwemmen en tegen betaling van 5 euro zoveel baantjes te


DE WARMSTE WEEK

We mochten van Studio Brussel als dank een plaat aanvragen. We kozen voor: ‘Ciao Adios’ van Anne Marie. Verder kregen we ook twee bedankfilmpjes van Ketnet en de presentatoren van de Warmste Week zelf. Deze kun je bekijken op de website van onze school. We willen graag iedereen bedanken die koekjes gekocht heeft. Sommige mensen hebben ons ook gesteund door meer geld te geven dan het bedrag. Iedereen bedankt!” (jaf)

Chocomelk voor de Reumaliga Enkele deelnemers aan de zwemmarathon trekken als hij of zij wilde. Vooraf inschrijven was niet nodig. Daarnaast kon men ook tegen betaling van 50 euro met een ploeg van 10 personen aan de marathon deelnemen. Met altijd minimum één deelnemer van de groep in het water moest de ploeg de 24 uren vol zwemmen.

Een mooi en sportief opzet, dat ook succesvol bleek. De start was op zaterdag 16 december om 16 uur. Er waren 3 teams van 10 zwemmers die aan de estafette deelnamen. De winnende ploeg zwom 80,20 km de andere 71,50 km en 64,25 km. Verder waren er 258 baantjeszwemmers die in totaal samen 300,45 km zwommen. In totaal werd er dus in 24 uur 516,40 km gezwommen, dat zijn 20.656 baantjes van 25 meter.

Tijdens heel deze zwemmarathon zorgde de muziek van één van de acht DJ’s voor de nodige sfeer. In totaal zwommen de 288 zwemmers 2.530 euro bij elkaar. Er werden meteen afspraken gemaakt om de marathon ook in 2018 te organiseren, en wel op zaterdag 24 en zondag 25 november. (rb)

Koekenbak van zesdeklassers

HOOGSTRATEN - Het is ondertussen al uitgegroeid tot een gewaardeerde traditie: ook in december 2017 stak de leerlingenraad van het Klein Seminarie de handen uit de mouwen voor een actie voor de Warmste Week. Tijdens de pauzes op de laatste schooldag verkochten de leerlingen warme chocolademelk en cake. Het goede doel dat zij hadden uitgekozen, was de Vlaamse Reumaliga. Die kreeg de mooie opbrengst van 1387,78 euro op hun rekening. Van ons krijgen de leerlingenraders in ieder gevaleen ferme pluim! (ao)

Dorpel for Life

MEERLE - Het zesde leerjaar van de Klimtoren in Meerle heeft koekjes gebakken voor De Warmste Week. Het geld ging naar een zelfgekozen goed doel, namelijk de Diabetes Liga. Pleunie, Lennert en Jill kijken er fier op terug: “Hiermee steunen we een jongen uit onze klas. We hebben ongeveer 1200 koekjes gebakken en zo een bedrag van 365,90 euro opgehaald. Daarvoor hebben we twee dagen gebakken en drie dagen verkocht aan de kraampjes bij de school.

MEERLE - Zoals elk jaar organiseerde jeugdhuis Den Dorpel in het kader van de Warmste Week Dorpel for Life. Met succes, want ondertussen is het nodige rekenwerk gemaakt en daaruit bleek dat er dit jaar maar liefst €1400 in het laatje kwam! Dit alles gaat naar het gekozen goede doel: Arktos vzw, een Vlaams expertisecentrum dat kinderen en jongeren versterkt

Samen koekjes bakken is plezant!

Veilingmeester Koen Hendrickx bracht met veel vuur en humor talrijke spullen - waarvan vele weer gul geschonken door de Meerlese middenstand - aan de man DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

17


DE WARMSTE WEEK

waar nodig, en ouders, scholen, partners, overheden en de bredere samenleving ondersteunt om hetzelfde te doen. Meer info over Arktos vindt u op www.arktos.be.

Een delegatie van Den Dorpel ging het geld in Wachtebeke afgeven, het filmpje vind je op de FB-pagina en op de site van De Warmste Week. Goed gedaan! (jaf)

De Dweilband voor blinden en slechtzienden

MINDERHOUT - De ‘dweilband’ Schwoon van weid, weeid van schwoon organiseerde op zaterdag 25 november de tweede editie van een ‘bottenpillampentocht’ naar aanleiding van de Warmste Week. Om 16 uur vertrok men in de Goorkensdreef voor een tocht van 7 km. Die tocht kon men individueel wandelen of aansluitend bij de groep die vertrok om 18 uur. Er was ook een korte tocht voor de kleinste stappertjes, toegankelijk voor buggy’s. Na de wandeling kon men spek met ei en nog enkele andere versnaperingen gebruiken. De organisatie zorgde voor muziek, vuurkorven en een springkasteel voor de kinderen. De opbrengst gaat van in totaal 2.197 euro gaat naar VEBES, de Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde vzw. (fh)

Doorlopend was er ook een enveloppentombola. Elke enveloppe koste één euro en ongeveer 1/3 won een prijs geschonken door lokale sposors.. Trots als een stel gieters trok een afgevaardigding naar Wachtebeke om er een cheque van 4.000 euro te overhandigen. Dat bedrag gaat naar ’t Vonderke van vzw Markdal in Merksplas, dagopvang van niet-schoolgaande matig tot zwaar mentaal gehandicapte kinderen. (fh)

Een heel persoonlijk verhaal over kanker

HOOGSTRATEN - De tweelingzusjes Jil (links) en Pam (midden) Graham hielden een ‘Verjaardagsfuif For Life’ ten voordele van Kom op Tegen Kanker. Hun warm verhaal vertelden ze op zondag 17 december aan presentator Bram Willems in domein Puyenbroeck. Vorig jaar in maart verloren de meisjes hun vader, die aan kanker leed. Omdat ze ‘Kom op tegen kanker’ als goede doel wilden steunen, gaven ze voor hun 11de verjaardag in november een fuif. “We willen niet dat andere mensen zich ook zo moeten voelen zoals wij ons voelden vlak na de dood van onze papa”, zeggen de meisjes.

“Alle vrienden van school en van de zwemclub waren uitgenodigd op de fuif. We wilden geen cadeautjes, maar nodigden hen uit om een centje te geven voor de actie Kom op Tegen Kanker. Het werd een heel leuk feest”, vertellen ze. “Per minuut dat er minstens vijf dansers op de dansvloer stonden, werden we ook nog gesponsord.” Die actie heeft maar liefst 1.120 euro opgebracht.

Een hartverwarmend weekend

WORTEL - De oude garde van jeugdhuis ’t Slot, in Wortel gekend als de vier-urenclub, organiseerde van vrijdag 8 tot zondag 10 december ‘Het warmste weekend’. Dat begon op vrijdag met een after work drink, die naadloos overging in het Firebal-fuif. Op zaterdag bracht de Warmste fuif muziek uit de 70’s en de 80’s. En dan was er de hoogdag met ‘Het warmste 4-uurste’. Ondanks regen en wind namen welgeteld 83 dapperen deel aan een wandeling en kwamen een 100-tal personen zich te goed doen aan pannenkoeken.

Jil en Pam brachten 1.397 samen voor de strijd tegen kanker, waaraan hun vader in maart vorig jaar overleed. “Een mooier cadeau dan dat konden ze ons niet geven”, zeggen de zussen. Tijdens de kerstmarkt op hun school ten voordele van de Warmste Week hielden Pam en Jil bovendien zelf ook een kraampje open. Daarbij hebben ze nog eens 277 euro extra binnengehaald voor het goede doel. (fh)

Ethel Brosens bakt wafels voor ’t Vonderke

Het Slot op zijn best. Initiatiefnemer Geert Van Overmeiren overhandigt in Wachtebeke een cheque van 4.000 euro voor ’t Vonderke. Op de foto herkennen we verder, rechtstaand v.l.n.r.: Emiel, Greet, Herman en Anja,. Zittend: Senne, Caroline Kirsten Lemaire, Geert en Sam. Het Slot op zijn best

18

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

HOOGSTRATEN - De 8-jarige Ethel Brosens uit Hoogstraten organiseerde een actie om geld in te zamelen voor ’t Vonderke van vzw Markdal in Merksplas. Het was Ethel zelf die als goede doel koos voor ’t Vonderke, een opvangtehuis voor kinderen met een beperking hier in de streek zelf. Ze verkocht snoepjes en zelfgebakken wafeltjes en organiseerde op zondag 19 november bij haar thuis in de Steenbakkersstraat een leuke winternamiddag en avond waar al het lekkers te krijgen was.

Samen brachten die acties de mooie som van 570 euro op. Ethel bracht een bezoek aan ’t Vonderke om het bedrag te overhandigen. Met de op-


DE WARMSTE WEEK

brengst schaffen die zich een ooglezer aan zodat kinderen met een zware beperking via hun ogen kunnen communiceren. En voor Ethel moet ons beslist van het hart: een bijzonder warm en mooi initiatief! (rb)

Frietjes voor het kinderkankerfonds

- Student of flexi-job - goede verloning - enige vereiste is motivatie! solliciteren: info@resto-signatuur.be

VANBAVELROMMENS BANK EN VERZEKERINGEN

VERZEKERINGEN MINDERHOUT - De Minderhoutse KSA bakte onder het motto ‘Frietjes for life’ frietjes ten voordele van het kinderkankerfonds. 180 deelnemers schreven in en zij konden genieten van frietjes met vidé en een dessert na. Uiteraard is het uiteindelijk om de opbrengst te doen: die bedroeg 1.932,05 euro. Dat bedrag kon men in Wachtebeke via de medewerkers van Studio Brussel aan het gekozen goede doel overhandigen. (fh)

Sporten voor een zorgboerderij

HOOGSTRATEN - Ook Coöperatie Hoogstraten droeg de Warmste week een warm hart toe. Het personeel nam zich voor om op zaterdag 10 december gezamenlijk 1.000 km bij elkaar te lopen, te zwemmen en te fietsen. En al vlug bleek voor de doorzetters van Coöperatie Hoogstraten dat 1.000 km vlot haalbaar was. In het kader van deze Music for Life en in het bijzonder voor Hoeve Megusta uit Vlimmeren hebben zij zelfs meer dan 1.600 km bij elkaar gesport in Sportoase Stede Akkers. Donderdag 22 december was een afvaardiging van de Coöperatie in Boom om het ingezamelde geld voor zorgboerderij Megusta aan te bieden aan Music for Life. Men kon een cheque van maar liefst 6.500 euro overhandigen. Met dat bedrag kan de instelling een tillift laten plaatsen. (fh)

KREDIETEN

ONAFHANKELIJK VERZEKERINGSMAKELAAR

WOONKREDIET - AUTOFINANCIERING - DIVERSE DOELEN

DAGELIJKS BANKIEREN

AXA BANK

SPAREN EN BELEGGEN FIETSVERZEKERING GEZIN - ZELFSTANDIGE - KMO Meerdorp 21 - 2321 Meer tel 03 315 72 54 info@vanbavelrommens.be

de bank

WWW.VANBAVELROMMENS.BE WWW.FIETSVERZEKERD.BE Erkenning fsma 11590 AcB Ondernemingsnr 0428.550.849

anders bekeken

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

19


SCHRIJF U IN VOOR HET Stedenbouwkundige info in aanvraag.

LANCERINGSEVENT 22 FEBRUARI WWW.DEVEILING.BE ERKENDE ASSISTENTIEWONINGEN

Kom thuis in Hoogstraten Wenst u te wonen zonder zorgen? Dan is één van de 20 erkende assistentiewoningen in hartje Hoogstraten (1) geknipt voor u. De professionele dienstverlening van AW PRO biedt u ondersteuning op maat. Residentie De Veiling is bovendien een interessante investering voor nu en later. Ontdek het project tijdens het lanceringsevent op 22 februari in Le Cirq en geniet van uitzonderlijke lanceringsprijzen. Schrijf u nu in!

Verkoop door: www.realis.be (1) Voorwaarden op aanvraag. REALIS Immo nv, BIV 504.897

|

Bel gratis 0800 92 000


Gitte Van Hasselt aan het hoofd van VRT Start-up

MEDIA

Op een speedboat vaarroutes verkennen voor de VRT-tanker

HOOGSTRATEN - Gitte Van Hasselt is getogen in de Leemstraat in Hoogstraten maar vond nu met partner Philippe en dochter Lio een nieuwe thuis in Mortsel. Als prille dertiger staat zij aan het hoofd van VRT Start-up. Dat is een kleine denktank binnen de VRT, met de opdracht om nieuwe manieren te zoeken om de maatschappelijke opdracht van de openbare omroep beter te realiseren. “Een kleine, wendbare speedboat die naast en voor de grote VRT-tanker uit vaart om mogelijke nieuwe routes te verkennen,” zo zegt ze zelf daarover. Ze bevragen gebruikers naar hun verwachtingen van radio en televisie, ontwikkelen formats en producten die daarop inspelen en testen kleinschalig prototypes uit. In een digitale wereld vereist dat proactief inspelen op snelle technologieën en nieuwe media. Voordien deed Gitte als productontwikkelaar al professionele ervaring op bij uiteenlopende bedrijven als het New Yorkse ZX Ventures, Philips Lighting en AB-Inbev. Een bezige bij in een digitaal zoemende mediakorf, die ontwapenend trots blijft op haar Hoogstraatse roots… Haar afstudeerjaar 2004 in Wetenschappen-Wiskunde aan het Klein Seminarie, ligt al ver terug. Sindsdien sloeg Gitte de vleugels uit naar een masteropleiding productontwikkeling aan Artesius. Erasmus voerde haar naar Milaan, waarna ze aan de slag ging in Afrika, Spanje Nederland, België en Amerika. Van design en producten ging het vorig jaar naar media en informatietechnologie. Een indrukwekkend parcours dat op z’n minst getuigt van flexibiliteit en innovatieve ideeën. Out of the box denken is haar dan ook beslist niet vreemd.

Sinds juni 2017 leidt ze VRT Start-up. Het team draait volop mee in de ruime groep die op de VRT instaat voor vernieuwing. De focus ligt op de noden van de gebruiker, met extra aandacht voor de steeds meer aanwezige digitale media. “We leren door te doen. Nieuwe inzichten vertalen we naar formats, mediaproducten en werkmethodes en we testen deze prototypes vervolgens in de markt uit.” Het einddoel is om vernieuwing in de mediasector te brengen en deze zo dicht mogelijk bij de hedendaagse gebruiker te brengen.

DHM: Je woont nu in het Antwerpse, werkt in Brussel. Hou je ondertussen nog voeling met het Hoogstraatse? Gitte: Toch wel. Ik groeide op hier in de Leemstraat, mijn ouders, familie en enkele van mijn beste vrienden van toen wonen hier nog. Dat zijn banden die je blijft koesteren. Zelfs wanneer ik in het buitenland woonde, gaf het altijd een warm en nostalgisch gevoel om terug door de Vrijheid te passeren. Ik ben best trots op mijn Hoogstraatse roots, heb al heel dikwijls met veel plezier moeten uitleggen waar Hoogstraten en zelfs België eigenlijk liggen.

Al ben ik nog jong, ik kreeg al de kans om veel te reizen en op heel wat plekken in binnen- en

buitenland te wonen. Al denk ik nu wel mijn nieuwe thuishaven gevonden te hebben in Mortsel. We stapten er in een woonproject, kochten een vierhonderd jaar oude woning en hebben die flink verbouwd. Dat is nu echt wel een thuis geworden voor ons gezin

“Ik ben best trots op mijn Hoogstraatse roots...”

Ambitie

DHM: Je professionele parcours lijkt erg divers. Hoe ambitieus ben je? Is dat ambitie…? (denkt even na) Ja, eigenlijk wel, het is een drijfveer om telkens weer nieuwe uitdagingen op te zoeken en aan te gaan van zodra alles te comfortabel aanvoelt. Ik weet niet echt waar dat vandaan komt. Het is niet zo dat elke carrièrestap vooraf uitgestippeld en gepland werd, ik volg eerder wat er op mijn weg komt en ga er dan 200% voor eens de beslissing genomen is.

Niet dat alles altijd rozengeur en maneschijn is. Ik kreeg ook al wel tegenvallers te verwerken. Zo werkte ik langere tijd met heel veel plezier bij Philips Lighting. Bij de derde herstructureringsronde daar kreeg ik samen met heel wat jonge mensen mijn ontslag. Jammer op dat moment, maar dat gaf me dan ook prompt weer de kans om elders te kijken en aan de slag te gaan. Wat er ook gebeurt, het is een kans om nieuwe interessante plekken te verkennen, zo voel ik dat toch aan...

Iets gelijkaardigs gebeurde toen ik in New York bij ZX Ventures (innovatiegroep binnen ABInbev) van de directie de investering had gekregen om een Start-up team uit te bouwen. De situatie bij AB-Inbev, de zwangerschap en de bevalling van Lio deden mij besluiten om terug naar België te komen. Voor elke kans die je om welke reden ook laat liggen, biedt er zich wel weer een andere aan als je er maar naar zoekt en er uiteindelijk ook helemaal voor wil gaan. Die gedrevenheid heeft mij zo ook naar de VRT gevoerd.

DHM: Is dat een kwestie van alle opgedane ervaring steeds weer op een andere manier in te zetten? In welke omgeving of branche je ook werkt, je ontwikkelt altijd je eigen persoonlijkheid en vaardigheden. Daar word je hoe dan ook beter van. Toen ik in 2009 in het kader van mijn thesis naar Nairobi in Kenia trok om er een huishoudelijk waterzuiveringssysteem te bouwen voor sloppenwijken, was dat heus geen makkelijke job. Maar toch voelde dat fijn en zinvol aan, dan weet je immers ook: als ik dit op een goeie manier overleef, dan kan ik eigenlijk alles aan. Dat is weer die drijfveer om je eigen grenzen op te zoeken, om die daarna te verleggen. De ervaring die je onderweg opdoet, komt je ongetwijfeld ook in een geheel andere context van pas.

Bij Philips Lighting werkte ik als product designer, ik was er onder meer verantwoordelijk voor de My Kidsroom collectie. Een leuke job hoor, producten ontwikkelen voor kinderen die bang zijn in het donker. Denk maar aan de LEDlichtjes van Philips die met inductie werken. We hebben ze in een nieuw jasje gegoten voor kinderen, zodat het lichtvriendjes voor ‘s nachts werden. Je vindt ze ondertussen in de meeste baby- en kinderkamers. Sindsdien bleef het innovatief denken mij wel boeien.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

21


MEDIA

“Maar om dat te doen daar voelde ik mij te jong voor.” Meteen daarna ging ik dus aan het werk als trendanalist. Dan gaat het er om in een heel vroeg stadium de signalen op te pikken van consumentengedrag, nieuwe technologieën, andere industrieën, sociale en culturele veranderingen om van daaruit de innovatie richtlijn voor het bedrijf te kunnen zetten.

Voedingsbodem

DHM: Deed je dat ook bij biergigant AB Inbev? Daar werkte ik zo’n drie jaar in het Global Innovation team. Wat moet je je daarbij voorstellen? Een team van een vijftiental mensen bedenkt vernieuwende producten, processen, technieken en technologie, en werkt die ook uit. Dat gaat om innovaties die soms verstrekkende gevolgen hebben in een groot bedrijf - wanneer een idee wordt uitgewerkt en toegepast, heeft dat een impact op productie, verpakking, distributie enzovoort. Zo werkte ik bijvoorbeeld aan een project om als consument je eigen bier te creëren, of dat je bier via een tap kan infuseren met verse kruiden, hop of andere ingrediënten.

DHM: Je werkte op zelfstandige basis, in kleine teams en in grote bedrijven. Waar voel je je het best bij? Dat hangt af van de omstandigheden. Toen ik aanvankelijk als trendanalist werkte, was dat op zelfstandige basis. Maar om dat te blijven doen, daar voelde ik me toch nog te jong voor. In een groot bedrijf kom je de meest getalenteerde mensen tegen. Daar is uiteraard heel veel mogelijk, zeker wanneer je een ruime mate van autonomie hebt. Maar elke vorm van innovatie roept onvermijdelijk weerstand op; hoe groter het bedrijf, hoe meer tussenstappen, afdelingen, beslissingskanalen… er zijn - en dus vraagt dat veel meer tijd om ook de overal aanwezige weerstand te overwinnen. In dat opzicht is een groot bedrijf eerder log. In een klein bedrijf heb je het voordeel dat je veel beslissingen zelf kan nemen. Zeker voor innovatie is dat een goede voedingsbodem: vernieuwend denken is het meest werkzaam in een klein, wendbaar, flexibel team. Dit heb ik echt wel geleerd in New York. Vandaar dat ik bij VRT Start-up gestart ben.

Kickstart

DHM: Wat is de opdracht van VRT Startup? VRT Start-up kickstart de VRT als mediaorganisatie van de toekomst. Ons beginpunt is de missie van VRT om iedereen die in Vlaanderen woont te inspireren, informeren en verbinden.

22

Wij zijn een onafhankelijke katalysator die proactief inspeelt op de uitdagingen van een snel en voortdurend wijzigende mediacontext. De VRT vervult momenteel zijn rol enorm goed, maar het moet de ambitie zijn om dat zo te houden en zo mogelijk nog beter te doen, ook als de context volkomen anders wordt. Zowel de beschikbare technologie als de aard en de verwachtingen van de mediagebruiker veranderen immers in een snel tempo. Hoe kan de VRT de betrokkenheid van de mediagebruiker van vandaag en morgen blijven verhogen - daar zoeken wij dus naar.

“Nu al gebeurt 65 tot 70% van alle mediamomenten mobiel.” DHM: Is de openbare omroep niet een grote en dus eerder trage organisatie? Toch staan vernieuwing en innovatie er echt wel op de agenda. VRT Start-up werkt overigens los van bestaande merken, systemen en processen, het is een klein maar onafhankelijk orgaan. De kernploeg bestaat momenteel uit drie vaste krachten, uiteraard werken wij nauw samen met andere diensten en personeel van VRT, maar zeker ook met mediagebruikers en extern talent. Samen vormen wij een flexibel inzetbaar, multidisciplinair team.

Autonoom werken wil ook zeggen dat wij ons eigen budget krijgen. In dat opzicht vormen wij een eilandje binnen de VRT. De organisatie verleent ons een mandaat om los van de gewone structuren te werk te gaan. Samen proberen wij de uitdagingen van de omroep te definiëren en daarvoor vervolgens oplossingen te bedenken en die zelfs uit te proberen.

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: Maar waarom is innovatie zo cruciaal? Precies omdat alles werkelijk aan een razendsnel tempo verandert in het medialandschap. Mediaconsumptie wijzigt doorlopend. Als een omroeporganisatie zoals de VRT relevant wil blijven, heeft zij geen andere keuze dan op zulke evoluties te anticiperen. De omroep moet immers ook morgen en overmorgen zijn maatschappelijke opdracht op een even goede manier blijven vervullen.

De hedendaagse mediagebruiker wil meer dan het klassieke media-pakket. Een innovatieteam is dan de katalysator om mensen en structuren wakker te schudden, te experimenteren op een kleinschalige manier. Steeds meer mediaconsumptie is mobiel. De gebruiker wil altijd en overal toegang krijgen tot de info die voor hem relevant is. Nu al gebeurt 65 tot 70% van alle media-momenten mobiel. Dat gaat enorm snel, daar wordt nog niet genoeg op ingezet.

Third space

DHM: Wat doen jullie als Start-up daar dan aan? Eerst en vooral onderzoeken we trends en evoluties in de mediasector, om die te kunnen koppelen aan de medianoden en -behoeften van de Vlaming. Wij proberen de digitale oplossingen te ontwerpen die hierop een antwoord bieden: van idee tot werkbaar concept en indien mogelijk tot een product dat in de markt gezet kan worden. Het kan gaan om innovatieve producten, diensten en nieuwe platformen. In alles wat wij bedenken en doen moet de eindgebruiker centraal staan. Binnen het hele proces koppelen we op verschillende momenten de bevindingen en denkpistes terug naar de organisatie. Uiteindelijk krijgen de gevalideerde ideeën een plek binnen de VRT, of groeien ze zelfs erbuiten verder.


DHM: Aan welk thema werken jullie nu concreet? In het najaar hebben we het innovatietraject ‘third space’ opgestart. Hopelijk kunnen we daar nu pilots voor ontwikkelen om onze ideeën te implementeren. Het idee van ‘third space’ vertrekt van de vaststelling dat de mediabeleving van de Vlaming niet stopt wanneer die thuis (first space) de deur uitstapt naar zijn werk (second space). Ook onderweg valt er heel wat te inspireren en te informeren. Dat pendeltraject vormt dus een third space waarbinnen er even goed medianoden zijn. Dat kan omdat het mediagedrag evolueerde naar een veel mobielere beleving.

Welke gebruikersnoden heeft deze mobielere generatie, hoe kan de VRT daar aan tegemoet komen? Wij zoeken dus naar zogenaamde contextuele media, we willen de juiste doelgroep bereiken, op de juiste plaats, op het juiste moment. We bieden media dus helemaal aan op maat van de gebruiker, met tijd, locatie, interesses, omstandigheden als variabele factoren. Dat moet het aanbod nog actueler en relevanter maken.

Ook de manier waarop we de informatie aanbieden, moet boeien. Het aanbod mixt informatie en entertainment tot een unieke mediabeleving die de gebruiker stimuleert om zelf deel te nemen. Je zou kunnen zeggen dat we als het ware een virtuele laag leggen over de dagelijkse route van de pendelaar. Een heel klein voorbeeldje: als je tijdens het pendelen een plaats, gebouw… passeert, dan is er misschien wel heel relevante informatie daarover te geven. Of wanneer je als autogebruiker verkeersinformatie wenst, dan heb je niet alles over Vlaanderen of België nodig - wél concrete informatie over jouw bestemming op dat moment.

“Hopelijk horen jullie binnenkort dus meer over ons project.”

McDonaldsgevoel

DHM: Maar hoe kom je te weten wat de mediagebruiker al dan niet verwacht? Bij het begin van een project gaan wij de straat op, we bevragen mensen naar hun mediagedrag onderweg, of ze nu per auto, trein, fiets… pendelen. Hoe consumeer je media? Wat mis je daarbij? Dat vullen we aan met diepte-interviews, waarin we meer precies kunnen doorvragen. Wij constateerden dat mediagebruikers een erg gefragmenteerd gedrag vertonen - dat zie je ook zelf wel wanneer je ergens zit of staat te wachten. Mensen onderweg swipen onophoudelijk, zitten het ene moment op Facebook, Instagram, lezen en beantwoorden een mailtje… alles in een ononderbroken stroom en vaak zon-

der zelfs nog maar goed te weten wat men een paar minuten daarvoor deed. Ze houden er een soort McDonaldsgevoel aan over. Heel de tijd bezig geweest en betrokken geweest, maar was het ook nuttig? Heeft het echt iets bijgebracht?

Dat gedrag is er volop tijdens een pendeltraject, dat gemiddeld zo’n veertig minuten duurt. De missie van de VRT is om de Vlaming te informeren, inspireren, te verbinden - welnu, dus ook de Vlaming wanneer die onderweg is. Als je kijkt naar de mediatijd die zo ingevuld wordt, dan gaat het om een erg groot potentieel publiek dat extra bereikt kan worden!

De VRT is een fractie van heel die informatiestroom, hoe kun je die gebruiker dan nog beter te pakken krijgen wanneer die zo’n vluchtig mediagedrag vertoont? Het komt er misschien op aan de pendelaar op basis van zijn context en locatie, enkele nieuwe mediablokken aan te bieden met VRT content. Als de pendelaar die opent, zal hij geïnformeerd worden, ervaringen opdoen of interactief kunnen deelnemen. Deze mediablokken in verschillende categorieën zoals politiek en cultuur, moeten we afstemmen op het gebruikersprofiel, het pendeltraject en de context van dat moment.

Kortom, als je het klassieke mediapakket loslaat, zoals heel veel jonge gebruikers doen, dan ontdek je een enorme opportuniteit in mobiele mediaconsumptie. Daarvoor moet je als omroep de juiste concepten definiëren, pilots ontwikkelen en aanbieden.

DHM: Is onze openbare omroep klaar voor zulke evoluties? De VRT heeft zijn missie en doet er alles aan om die ook waar te maken. Wekelijks worden 4,7 miljoen Vlamingen bereikt, dat is een erg hoog bereik. Ook de digitalisering heeft de VRT al erg goed gerealiseerd. Het komt er nu op aan om deze opdracht ook morgen nog even goed te kunnen vervullen, hoewel de mediacontext enorm wijzigde en nog zal wijzigen. Als de consument zo sterk verandert, moet je als omroep op tijd zoeken naar invulling en manieren om die consument te blijven bereiken.

Het verwachtingspatroon is immers drastisch anders. De iPhone heeft in 2007 een enorme evolutie in gang gezet en een grote impact gehad op mediaconsumptie. Als mediagebruiker wil ik niet langer alleen maar het pakket dat radio en televisie mij als het ware voorkauwen en waarvan ik gebruik maak op het moment waarop mij dit wordt aangeboden… Neen, ik wil continu, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, de beschikking hebben over informatie op mijn maat. Dat is iets heel anders dan het klassieke televisieapparaat in de woonkamer waar de kijkers zich ’s avonds samen voor in de zetel nestelen.

Het zijn kleine denktanks zoals VRT Start-up die de innovatieve voorzetten moeten leveren voor de omroep. Wij zijn de kleine, wendbare speedboat die naast en voor de grote VRT-tanker uit moet varen om nieuwe vaarroutes te ontdek-

MEDIA

ken. Ideeën ontwikkelen, nagaan of het werkt, kleinschalig de mogelijkheden en beperkingen bloot leggen. Om zo de tanker tijdig te laten draaien. Daar werken wij hard aan, een mooie job, niet?

“Om zo de tanker tijdig te laten draaien. Daar werken wij hard aan, een mooie job, niet?”

Lotsbestemming

DHM: Welke andere Start-up initiatieven kan ik als VRT-gebruiker al kennen? In het verleden creëerde de denktank al nieuwe formats voor online en sociale media, zoals Ninja Nieuws, AHA en Spitlist. Die kregen respectievelijk een plaatsje binnen MNM, Radio 2 en Studio Brussel. Bij Super<div> en Generation M stond een jonge, diverse doelgroep centraal. Samen met jongeren zijn we content gaan maken op een nieuwe manier. Met het project Silver Surfer gingen we dan weer op zoek naar domeinen en formats voor de digitale 60-plusser. Want niet alleen jongeren versnellen digitaal. Met de Nieuwshub palmden we enkele maanden de nieuwsvloer in. Samen met journalisten werden tools en manieren ontwikkeld om nieuws op nieuwe kanalen te verspreiden.

Wij proberen VRT Start-up echt op de kaart te zetten en hopen binnenkort groen licht van de directie te krijgen om het “third space” project verder te ontwikkelen. Hopelijk horen jullie binnenkort dus meer daarover!

DHM: Enig idee waar je binnen vijf of tien jaar zelf zal staan? Neen, geen enkel idee. Zoals ik daarstraks al zei, ik ben niet het type dat zorgvuldig een carrière plant. Ik geloof in mijn buikgevoel dat wel zal aangeven welke richting ik uitga. Er is zoiets als je lotsbestemming, ik volg wel wat er zich aandient en probeer dan te anticiperen op wat mensen en omstandigheden me aanreiken. Wat het ook is, dan wil ik er wel voor 200 % voor gaan. Als ik op die wijze naar het lot kan luisteren, dan komt alles wel goed. Al moet je af en toe wel een beetje geluk hebben, zeker?

Ik mocht tot nu toe op verschillende plekken werken en wonen, dat was meestal een fijne ervaring. Wat ik ook doe, ik wil me niet settelen in comfort, wil blijven inzichten verwerven, verbeteren, vernieuwen. Op dit moment heb ik de drijfveer en de mogelijkheid om een prachtjob waar te maken met een schitterend team van mensen. Tegelijk is er ook de rust van een goede relatie, een mooi huis en een schat van een dochter. Best een luxe om dat alles zo te mogen combineren… (mdl)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

23


STRAAT IN DE MAAND

DIT IS ONZE STRAAT De Donckstraat lijkt een wat ingeslapen achterafstraat in het dorp van Meer. Inderdaad: ‘lijkt’, want eigenlijk is ‘de Donck’, zoals iedere echte Merenaar de straat noemt, de wieg van Meer, Meir.

De straatnaam

De Donckstraat is een smalle oude straat in het centrum, genoemd naar het gehucht ‘de Donck’, zo staat in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

De naam verwijst naar een hoge plaats in een waterrijk gebied, waarop het dorp werd aangelegd. Dit is dus de plaats waar de dorpskom van Meer ontstond. Wouter van Meer, de oudst gekende vertegenwoordiger van deze familie, leefde in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Meer hoorde bij het land van Breda, maar het was een ‘allodium’, of ‘vrijgoed’: de familie van Meer bezat een ‘heerlijkheid’.

Het tracé van de huidige Donckstraat is op de Ferrariskaart van omstreeks 1775 al duidelijk herkenbaar. Wie van Gestel en, verder, van Loenhout kwam, liep via de Donckstraat het dorp in. Het Lak, de doorsteek naar de Meerseweg (toen Hoogstraatsebaan), werd pas in de twintigste eeuw voorzien van een echte weg.

Met de bescherming van de volledige kerk in 1975 werd ook de omgeving, met inbegrip van de Donckstraat, als landschap beschermd: “Kenmerkende kleinschalige dorpsbebouwing, minstens opklimmend tot de 19de eeuw, maar inmiddels op bepaalde plaatsen sterk verbouwd en aangepast”. Maar er blijven ook een hele reeks huizen vrij goed bewaard. In de inventaris van het bouwkundig erfgoed zijn niet minder dan acht gebouwen uit de Donckstraat opgenomen.

De Donck

De Donck blijft met Meerdorp het centrum vormen voor de Merenaars. Een flink deel van het sociale leven heeft er zich altijd afgespeeld. Zo ligt de hoofdingang van de kerk aan de Donckstraat. Tot in de eerste helft van de vorige eeuw, was de gemeenteschool er gevestigd, pal onder de kerktoren. Het klooster van de zusters en de kleuter- en meisjesschool lagen er mooi en veilig ingebed. Ook de pastorij en de parochiezaal, aan de Mussenakker, behoren tot het geheel.

Wie nu door de rustige straat wandelt, kan het zich niet meteen inbeelden: niet veel langer dan een goede vijftig jaar geleden vond je hier nog een schrijnwerkerij, een slagerij, een fiets- en klompenwinkel, een kapperszaak, een snoepwinkel, een slijterij, een kledingwinkel, een schoenenzaak, een kruidenier, een elektricien,… en een aantal café’s. Maar evengoed was er een dorpshoeve. Het gebouw staat er overigens nu nog altijd, in prima staat, maar uiteraard niet meer in bedrijf als boerderij.

De bewoners

Het is opvallend dat in de Donckstraat veel autochtone Merenaars wonen. Heel wat families zijn er al enkele generaties vertegenwoordigd.

Vandaag vallen nog twee handelszaken op: de bakkerij van Jan Voeten en de motorhandel van Dominique Verheyen. En daarnaast bepalen natuurlijk het lokaal en de schietstand van de SintJorisgilde en Jeugdhuis De Mussenakker mee het straatbeeld. Wie van u is hier al niet op één van de edities van Meermarkt tijdens de zomermaanden geweest? Of misschien bent u een fervente festivalganger en kent u de Donckstraat van Akkerpop.

En dan komen we uiteraard bij de Kloostersite: nu in vervallen toestand, hopelijk binnenkort het embryo voor een nieuwe levendige kern in het centrum van Meer. Wordt dit de nu nog ontbrekende schakel tussen het dorp, de Donck en de Donkakker? Met u en ons hopen zeker ook de bewoners van de Donckstraat dat. Op de plaats is al meer dan honderd jaar een bakkerij. Jan en Monique Voeten baten de zaak al 35 jaar uit.

Jeugdhuis De Mussenakker en de Sint-Jorisgilde: goed nabuurschap maakt goede vrienden.

24

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Zo is bakker Jan Voeten geboren en getogen op de Donck. Jan wordt dit jaar 61, maar hij oefent zijn ambacht nog altijd met liefde uit. Jan en vrouw Monique Van den Bogaerd namen in 1982 de bakkerij over van vader Fons Voeten. Die was sinds 1950 aan de slag in de Donckstraat, op de plaats waar voordien de bakkerij van Haest was, die hij volledig vernieuwde. “Er is hier al meer dan honderd jaar een bakkerij”,


weet Jan, de enige nog overblijvende ‘warme’ bakker in Meer. In stilte hoopt hij dat de naam ‘Bakkerij Voeten’ over enkele jaren de zeventigste verjaardag mag vieren.

Vrouw Monique doet al 35 jaar de winkel. Jan ging haar destijds in Hoogstraten halen, met de belofte dat ze daar ‘later’ naar terug zou kunnen keren (met Jan dan natuurlijk). Monique: “Maar ik denk er niet meer aan om terug naar Hoogstraten te trekken, ik zit heel graag op de Donck en ik zou er niet meer weg willen. Het is nu wat minder druk dan vroeger, toen de school hier nog was. Misschien wordt het opnieuw drukker als de ontwikkeling van de Kloostersite rond zal zijn.”

Jan blijft wat onzeker over die toekomst van en met de vernieuwde Kloostersite, het sleept immers allemaal al zo lang aan. De rust in de Donckstraat vinden ze allebei een groot voordeel. Jan: “Vroeger heb ik wel eens gedacht dat we beter aan Meerdorp zouden zitten, we hebben hier immers geen passanten. Maar uiteindelijk is dat geen probleem. Onze klanten zijn vaste klanten, Merenaaars, en uiteindelijk zitten we toch ook midden in het dorp.”

STRAAT IN DE MAAND

Net als alle bewoners van de straat hopen Rit en Paul dat er nu snel iets gebeurt aan het klooster. De verloedering van de gebouwen is totaal en vandalisme bespoedigt het proces van verval, oordelen zij.

Zij zijn ook naaste buren van de jongeren van Jeugdhuis De Mussenakker. Rit: “Vader Rombouts zei altijd: ‘Hou de jeugd aan uwe kant, dan kunt ge ze ook wat in ’t oog houden’. De jeugd van De Mussenakker zit dus prima hier zo midden op de Donck, dan is er inderdaad ook wat controle.”

Paul en Rit hopen van harte dat Meermarkt de onzekerheid tijdens de bouwwerken aan het klooster zal doorstaan, en dat het comité de moed niet opgeeft. Zij blijven in elk geval fan van die gezellige Meerse hoogdagen op de Donck.

Jef en Maria Vinckx-Sterkens wonen in een historisch pand pal onder de kerktoren.

Paul en Rit Eelen-Rombouts: allebei van families die al generaties op de Donck wonen.

Ooit schreven we: “De Donck zal nooit meer hetzelfde zijn, nu Charel ‘van Pieten’ Rombouts er niet meer is.” En dat is natuurlijk zo, Charel en de Donck, dat was één, maar de familie Rombouts blijft nog altijd stevig vertegenwoordigd. Rit Rombouts, bijvoorbeeld, is er maar heel even weg geweest, toen ze in 1975 trouwde met Paul Eelen en met hem even in Minderhout ging wonen. Maar Pauls roots lagen evengoed in Meer op de Donck. Hij verbleef zijn hele jeugd heel vaak bij grootvader Toontje Eelen. Toen op de Donck de huizen van ’t convent te koop kwamen, moest Rit niet lang aandringen om Paul zover te krijgen om mee naar Meer te trekken. Nog geen jaar na hun huwelijk waren ze al terug op de Donck.

Rit: “Het is hier inderdaad heerlijk rustig wonen, maar soms is er toch best wat verkeer. De Donck blijft de belangrijkste toegangsweg voor de schoolkinderen naar de gemeenteschool aan de Terbeeksestraat. Door het gedeeltelijk afschaffen van het éénrichtingsverkeer ontstaan er soms toch gevaarlijke situaties. Ook het schrappen van de voetweg tussen de Pyperpad en de achterkant van de school was geen verstandige beslissing. Daarlangs zou een veilige ontsluiting naar Donkakker en de Kloostersite mogelijk geweest zijn.”

Wonen er dan niet hoofdzakelijk wat oudere mensen op de Donck? Paul en Rit relativeren dat en Rit somt uit het blote hoofd zowat alle gezinnen met kinderen, met de namen van de kinderen erbij, op. En dat is inderdaad een hele waslijst. Rit: “En er wonen ondertussen ook enkele allochtone gezinnen hier, een Portugees en een Roemeens bijvoorbeeeld, en dat zorgt voor een gezellige mix!”

Jef Vinckx en Maria Sterkens zijn ‘nieuwe bewoners’ van de Donck. Zij wonen in één van de merkwaardigste gebouwen, het huis vlak onder de kerktoren, vroeger nog gemeenteschool geweest en daarna de woning van de gekende familie Goetschalckx. Jef is geboren in Meer en zat zelfs nog op de schoolbanken in het gebouw waar hij nu woont. Jef: “Ik kreeg toen les van een jonge onderwijzer die net begon, maar ik weet niet meer of dat nu meester Dufraing of meester Verboven was…”

De familie Vinckx verhuisde naar Meerle, maar na zijn huwelijk met Maria Sterkens kwamen zij samen naar Meer en vestigden zich aan de John Lijsenstraat, in een huis met een heel grote tuin. En toen kwam de snelweg en werd hun straat drukker en drukker en superdruk… Toen de kinderen uit huis waren en de tuin te groot was, zochten Jef en Maria een rustiger plek. De voorgespiegelde woningen aan het klooster lieten op zich wachten en toen het huis aan de kerk te koop kwam, was de knoop op drie dagen doorgehakt.

Voor Jef en Maria ging een droom in vervulling: midden in het dorp, in Meer, én rustig wonen.

Jef: “Mijn goede vriend Jan Swaenen waarschuwde mij dat we wakker zouden worden van de kerkklokken, maar dat is eigenlijk zelfs een heerlijk geluid en we horen het nog nauwelijks.”

Onze indruk?

Het is heerlijk rustig wonen in de Donckstraat: midden in het dorp en weg van de drukte van het doorgaand verkeer op de as John Lijsenstraat - Meerdorp - Meerseweg. Oudere Merenaars, jonge gezinnen, autochtonen en ook enkele allochtone gezinnen: een gezonde en leuke mix. Maar iedereen hoopt op een snelle realisatie van de Kloostersite en een oplossing voor Meermarkt. (jav) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

25


GESCHIEDENIS

St-Katharina was grafkerk voor Antoon en Elisabeth

Graafschap Hoogstraten bestaat vijfhonderd jaar

HOOGSTRATEN - De restauratie van de toren van de Sint-Katharinakerk start precies 500 jaar nadat Hoogstraten uitgeroepen werd tot graafschap. Meer zelfs, de kerk werd gebouwd als grafkerk voor Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg, de eerste graaf en gravin van Hoogstraten. De VVV wil dit vieren en zoekt geïnteresseerden die de viering mee vorm willen geven. Guy Rigouts en Paul Fockaert situeren alvast de bouw van kerk en stadhuis in de tijd. DHM: Is de kerk eigenlijk niet overmaats voor Hoogstraten? De kerktoren is inderdaad erg groot voor zo’n klein plaatsje als Hoogstraten. Voor dat onevenwicht moeten Hoogstratenaren zich wel vaker verantwoorden. Hoogstraten heeft in haar geschiedenis nooit meer dan enkele duizenden inwoners gehad. De grootte van de kerk was nooit een vraag vanuit de lokale bevolking, maar heeft enkel te maken met de macht van Antoon de Lalaing die zo’n vijfhonderd jaar geleden leefde. Deze Henegouwse edelman trouwde in 1509 met de zeer gefortuneerde Elisabeth van Culemborg, “ vrouwe van Hoogstraten”. De eerste jaren verliepen rustig, maar nadat Elisabeth in 1516 Hoogstraten aan haar man schonk, volgde er een explosie van rijkdom en macht.

Hoogstraten lag in die tijd heel centraal in de toenmalige Nederlanden. De invloed in het Habsburgs Hof moet enorm groot geweest zijn. Karel V kreeg op zijn vijftiende een groot Europees rijk te besturen en Antoon was een van zijn raadgevers. Kort na zijn aanstelling nam de jonge Karel V Antoon de Lalaing op in de Orde van het Gulden Vlies, een belangrijke ridderorde. In Hoogstraten gebeurden er in de jaren daarna twee belangrijke zaken: de eerste was de vorming van het graafschap Hoogstraten in 1518. De streek rond Hoogstraten was dunbevolkt en de snelheid waarmee het graafschap gecreëerd werd, is op zich al een teken van de

Panorama van Hoogstraten in 1564. Het kasteel en de kerk stralen de rijkdom en de macht van de graaf en de gravin uit.

rijkdom en de macht van het grafelijk koppel. Vijf jaar later werd de bouw van de Collegiale kerk aangekondigd, dit is een soort hoofdkerk in een dekenij. Hoe groot de dekenij Hoogstraten toen was, is niet met zekerheid te zeggen

De Orde van het Gulden Vlies Halverwege de 15de eeuw had men in Engeland de Ridderorde van de Kousenband. De Engelse koning bond de adel aan zich door een eliteclub op te richten naar de vertellingen rond koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. Elke zich respecterende Europese vorst deed hem dat na. In 1430 werd bij het huwelijk van Philips de Goede in Brugge aangekondigd dat men ook voor onze streken een ridderorde zou oprichten onder de naam van “de Orde van het Gulden Vlies”. Het is dus een broederschap tussen de eliteridders van het Bourgondisch Rijk. Eerst waren ze met dertig, maar in de tijd van Antoon de Lalaing, met vijftig. Vandaar ook dat het koorgestoelte in de kerk 54 plaatsen telt. Naast de vijftig Gulden Vliesridders waren er ook vier officieren: de kanselier of voorzitter; de wapenmeester die alle wapens van de betrokken adellijke families kende; de secretaris die de verslagen (kapittels) van de vergaderingen maakte; de schatbewaarder, die de inkomsten van de club beheerde. De spottende beeldjes van het gestoelte geven een sfeer van vrije meningsuiting weer, zoals ook de bedoeling was tijdens de vergaderingen van het Gulden Vlies. Door de familiebanden tussen de leden kon het soms ook over banale zaken gaan. (fh)

26

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

maar begin de 17de eeuw behoorden de volgende 21 parochies er bij: Baarle, Beerse, Brecht, Kalmthout, Hoogstraten, Loenhout, Merksplas, Meer, Meerle, Minderhout, Oostmalle, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout, Vlimmeren, Vosselaar, Weelde, Westmalle, Wuustwezel, Wortel en Zoersel. Dit kwam ongeveer overeen met het graafschap Hoogstraten. Turnhout bezat ook een eigen kapittelkerk maar behoorde niet tot het graafschap. De kerk van Hoogstraten is dus niet enkel van de mensen van Hoogstraten, maar dus ook een beetje van de mensen in de streek er rond

DHM: Waaruit blijkt de macht van Antoon de Lalaing in Hoogstraten? Toeristen van buiten Hoogstraten komen speciaal naar het koorgestoelte en de glasramen van de kerk kijken. Het is alsof men een foto heeft genomen van een cultuur die rond 1530 op zijn hoogtepunt was. Margaretha van Oostenrijk wordt gezien als de laatste Bourgondische vrouw en de kerk is een afspiegeling van de overgang tussen middeleeuwen en de nieuwe tijd. Dit kan men terug vinden in de architectuur en de kunst in de kerk.


GESCHIEDENIS

Een oproep V.V.V. Hoogstraten wil geïnteresseerden, verenigingen, scholen enz... stimuleren om mee te denken over deze historische verjaardag. Daarom roept het op tot een brainstorming op donderdag 1 maart om 20 uur in vergaderzaal de Welgezinde in het stadhuis. Iedereen van harte welkom. Het koorgestoelte is volgens de stijl van de middeleeuwen. De glasramen zijn renaissance en zijn opgebouwd als een beeldverhaal met de machthebbers van toen in de hoofdrol. Aan de attributen van de figuren in de glasramen kan je zien welke rang de historische figuren in de glasramen hebben. Sommigen hebben een keizerskroon, anderen een gravenkroon, de mindere in rang hebben geen kroon.

Maar echt belangrijk, de allerhoogste top van de adel, zijn de personen die een gouden ketting met een gouden schaapje om hebben hangen. Dat is het teken van “de Orde van het Gulden Vlies”.

Karel V en zijn vrouw Isabella van Portugal hebben de ereplaats boven het hoogaltaar vooraan in de kerk. De glasramen van de graaf en gravin zijn, hoewel ze bouwheer en bouwdame zijn, iets bescheidener naar achter geplaatst. Tussen hen in bevindt zich Margaretha van Oostenrijk.

De bouw van de kerk ligt in het verlengde van de macht van deze laatste drie personen. Dat kunnen we ook afleiden uit wat er gebeurt na de dood van de landvoogdes. Antoon de Lalaing volgt haar tussentijds op en Karel V komt van Spanje over om orde op zaken te stellen. Het eerste wat hij doet is de verloning van de Lalaing met 1/3de verlagen. Dat is wellicht de reden dat de kerk, oorspronkelijk voorzien als vijfbeukig, gebouwd werd als driebeukig gebedshuis. (fh)

Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg Elisabeth van Culemborg, dochter van Jasper van Culemborg en Johanna van Bourgondië, erft als oudste dochter een enorm fortuin en is daardoor een zeer gegeerde bruid. Zij werd opgevoed aan het hof van Margaretha van Oostenrijk en was haar eerste hofdame. Ze is de enige persoon die samen met Margaretha mag eten. En dat is nogal wat, want Margaretha is de tante van de latere Keizer Karel en de landvoogdes van de Nederlanden, Antoon de Lalaing vertoeft ook aan het Bourgondische Hof en blijkt intelligent en zeer ambitieus. Ook hij geniet het volste vertrouwen van Margaretha. Hij wordt lid van haar geheime raad en kwatongen beweren dat hij ook haar minnaar was. Margaretha stelt hem aan als leermeester van de jonge Karel, de latere Keizer Karel. Zij moet immers instaan voor de opvoeding van de jonge Karel, omdat zijn moeder, Johanna de Waanzinnige, daar niet toe in staat is. Antoon was de feitelijke minister Financiën van van het keizerrijk en doet dat zo goed dat hij wordt opgenomen in de prestigieuze Orde van het Gulden Vlies. Hij krijgt de residentie het ‘Hof van Hoogstraten’ in Brussel. Daarvan kan men de ruïnes onder het koningsplein nu nog bezoeken. In 1509 treden Elisabeth en Antoon in het huwelijk. Elisabeth schenkt het Land van Hoogstraten aan haar gemaal en Antoon krijgt in 1518 van Keizer Karel de titel van Graaf. Ze brengen de pracht en praal, evenals de cultuur van het Bourgondische Hof mee naar Hoogstraten. Ze hebben het geld en kennen de beste kunstenaars. Ze verfraaien het kasteel en bouwen het stadhuis en de kerk, waardoor ze zich een ereplaats in de hemel verzekeren. Naar de hemel gaan was vooral de gelovige wens van Gravin Elisabeth, Antoon had meer aardse interesses. De graaf sterft als hij 60 is. De kerk is dan nog niet voltooid. De gravin zal haar echtgenoot 15 jaar overleven en wordt zelf 80 jaar. fh, met dank aan Luce Van neuten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

27


PUBLIREPORTAGE

Twintig erkende assistentiewoningen langs de Loenhoutseweg

Rust, ontspanning en zorg wanneer nodig HOOGSTRATEN - REALIS, een vaste waarde in de betere vastgoedsector, biedt twintig nieuwe, ruime erkende assistentiewoningen op de hoek van de Loenhoutseweg en de Katelijnestraat aan. Met dit zorgproject voorziet REALIS aangepaste woongelegenheden voor (actieve) senioren in de regio. “Het gaat om een kleinschalig project met 20 wooneenheden met een bewoonbare oppervlakte van 72 tot 118 m². Zo goed als alle appartementen hebben een eigen terras en voor elke bewoner is er een plaats in de ondergrondse parkeergarage voorzien. De projectsite is rustig gelegen, maar toch in de nabijheid van het centrum van Hoogstraten en met talloze recreatiemogelijkheden om de hoek.” zegt Peter Vanmaldeghem van REALIS.

Rust en ontspanning

In Residentie De Veiling woont u in een groene omgeving, een garantie voor rust en dus ideaal voor wie graag ontspannen wilt leven. Naast een eigen terras, is er ook een gemeenschappelijke tuin waar het heerlijk vertoeven is. Voor wie eens wat meer animo wilt, is de gemeenschappelijke leefruimte ideaal om een praatje te slaan met de andere bewoners, of samen te genieten van een verfrissend drankje op het aangrenzende terras. Hier zal er eveneens gelegenheid zijn

voor de organisatie van verscheidene sociale en culturele activiteiten.

Zorg

Alle woningen van Residentie De Veiling zullen erkend worden door het Agentschap voor Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. Deze erkenning garandeert een kwalitatieve dienst- en zorgverlening conform de strenge wettelijke normen die hiermee gepaard gaan. Het zorgproject voorziet assistentie op maat en optionele extra diensten waar nodig. Rust, zorg en het sociale aspect worden hier feilloos gecombineerd. U woont er in alle vrijheid met de nodige ondersteuning, zorg en services. Voor elk van deze aspecten kan u vertrouwen op de professionele zorgpartner AW PRO, specialist in uitbating en verhuur van erkende assistentiewoningen. De erkenning garandeert niet enkel de service, maar ook de toegankelijkheid, huiselijkheid en transparantie.

REALIS stelt het project voor op

donderdag 22 februari in Le Cirq,

Gravin Elisabethlaan 1, 2320 Hoogstraten

Programma 19.00 uur: ...............Ontvangst met een glaasje 19.30 uur: ...............Presentatie Residentie De Veiling 20.30 -22.00 uur:...Receptie Het aantal plaatsen is beperkt, gelieve zo spoedig mogelijk in te schrijven. Info en inschrijvingen:contact@realis.be of tel: 0800 92 000

Weldra vindt u 20 gloednieuwe, ruime erkende assistentiewoningen op de hoek van de Loenhoutseweg en de Katelijnestraat

28

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


PUBLIREPORTAGE Elke bewoner kan rekenen op een groot aantal zorg- en comfortdiensten: !

!

!

! !

!

De woonassistent biedt wekelijkse ondersteuning op administratief vlak, bijvoorbeeld bij het aanvragen van premies en tegemoetkomingen, en is het aanspreekpunt voor elke bewoner De klok rond telefoonpermanentie en digitale woonassistentie voor snelle schakeling Noodoproepsysteem in elke flat waardoor u 24/24 en 7/7 verbonden bent met de centrale van Thuiszorgteam Kempen Crisis- en overbruggingszorg wanneer nodig Organisatie van sociale en culturele activiteiten ter bevordering van een actief sociaal leven Optioneel: maaltijden aan huis, poetshulp, was- en strijkhulp, kapper- en manicurediensten, vervoerdienst en klusjesdienst

Denken aan later

Residentie De Veiling kan ook dienen als uw appeltje voor de dorst. U kunt er onmiddellijk intrekken of de woning (tijdelijk) lanceren op de huurmarkt. U kiest dus volledig zelf wanneer u er wilt gaan wonen. Zo ligt u geen moment wakker van de lange wachtlijsten voor assistentiewoningen.

Elke flat is modern ingericht en voorzien van alle comfort

“Wonen in alle rust, ontspanning wanneer u het wenst en zorg wanneer het nodig is� Als investeerder geniet u onmiddellijk van maandelijkse huurinkomsten en later van de mooie meerwaarde na verkoop. Het gaat immers om aankoop in volle eigendom met een hoog aantoonbaar nettorendement, en de garantie dat u de woning zelf kan betrekken op het moment dat u dat wenst. Bovendien kunt u genieten van (1): ! ! ! !

Een verlaagd btw-tarief van 12 % Vrijstelling op de onroerende voorheffing Huurgarantie Beheer in handen van een professionele zorgpartner

De gemeenschappelijke ruimte geeft uit op het grote terras met toegang tot de gezamenlijke tuin

(1) Voorwaarden op aanvraag. Stedenbouwkundige info: in aanvraag. Niet-contractueel document. Alle info in deze publicatie is louter informatief en niet bindend.

Toplocatie nabij centrum Hoogstraten De residentie is vlot bereikbaar met de wagen via de N14 en de E19, maar de locatie leent zich ook perfect voor verplaatsingen met het openbaar vervoer. Aan de overkant van de straat nemen de bewoners eenvoudig de bus die hen op enkele minuten tijd tot in het stadscentrum van Hoogstraten brengt. DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

29


CULTUUR

Het Maske van Wortel

TURNHOUT - Nog tot 19 februari loopt de tentoonstelling met werk van Nel Aerts in de Turnhoutse Warande (zie ook DHM januari 2018, blz. 33). Nel maakt het volop in de Europese kunstwereld. Nadat ze eerder al hoge ogen heeft gegooid in Basel en Londen, kreeg ze met deze tento bijzonder lovende commentaren in de Vlaamse pers.

In de Standaard van 21 december stond naast een paginagrote afdruk van één van haar werken een lovend artikel over “Het Maske van Wortel”. Ook andere kranten en tijdschriften, zoals Knack, deden dat. Minister van cultuur Sven Gatz kocht twee van haar werken voor de Vlaamse kunstcollectie. Zulke aankopen krijgen een plaats in publiek toegankelijke overheidsgebouwen.

Praktisch: Tentoonstelling met werk van Nel Aerts tot 18 februari 2018 in De Warande te Turnhout. Open van woensdag tot zondag tussen 10 tot 17 uur. (fh)

Jong talent kiemt in het Stedelijk museum

HOOGSTRATEN - In het stedelijk museum in het begijnhof krijgen zes jonge kunstenaars afkomstig van Hoogstraten de kans om met hun werk naar buiten te komen en te tonen aan een ruim publiek. Deze ‘KIEM’ tentoonstelling loopt nog tot en met 25 maart. Het is de tiende en meteen ook de laatste tentoonstelling die Salon 23 organiseert.

Susan Kuijpers

Is afkomstig van Meer, studeerde grafiek aan Sint-Lucas Antwerpen waar ze nu ook woont. Ze werk tijdelijk in een kledingzaak, maar daarnaast organiseert ze tentoonstellingen en werkt ze met zeefdruk. Ze maakt collages, drukwerk, tekeningen, installaties en performances. In haar werk staat het abjecte of het verwerpelijke centraal. Zowel het verteren en circuleren van beelden als het spelen met contrast en humor zijn belangrijk. Terugkerende elementen zijn folklore, voedsel en de westerse kunstgeschiedenis.

Geert en Sofie Marijnissen

Broer en zus Geert en Sofie Marijnissen, afkomstig van Meerle, maakten speciaal voor deze tentoonstelling een werk samen - of is het voor elkaar. Het zijn kleine sculpturen en drie verschillende brieven. De brieven zijn gekopieerd zodat er in totaal 999 zijn. De bezoekers kunnen een brief lezen en mee naar huis nemen Geert studeerde grafiek en tekenkunst aan SintLucas te Gent. Naast zijn werk als kunstenaar

doet hij vrijwilligerswerk in Croxhapox, een experimenteel kunstencentrum en een receptieve ruimte voor actuele kunst te Gent, waar hij ook woont. Ook Sofie studeerde grafief en tekenkunst in Sint-Lucas en volgde daarna een lerarenopleiding; Nu geeft ze les in de Academie in Berchem. Naast het werk samen, waarmee ze een kleinere kamer vullen, tonen ze ook afzonderlijk enkele werken.

Hendrik Strobbe

Is van Hoogstraten afkomstig en studeerde in 2015 als Beeldend Vormgever af aan Sint-Lucas Gent. Momenteel woont hij in Antwerpen. Al van jongs af aan werd hij geïnspireerd door geometrie en architectuur. Tijdens zijn studies onderzocht hij de klassieke technieken voor het maken van ornamenten. Hij puurde organische vormen uit tot hun fundamentele structuur en dit gaf hem de sleutel voor zijn beeldtaal.

De deelnemende jonge kunstenaars v.l.n.r.: Geert Marijnissen, Sofie Marijnissen, Arnold Wittenberg, Robbe Schrijvers, Hendrik Strobbe en Susan Kuijpers

30

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


CULTUUR

In de Digital Design studio van Sint Lucas leerde hij digitaal omgaan met deze beeldtaal en ontdekte de geschikte professionele toepassing van zijn academische kennis. Voor zijn bachelorproef verdiepte hij zich in het maken van audiovisuele animaties. Na een jaar werken als allround graphic designer vond hij een vaste job als Motion Graphics Designer.

In 2016 exposeerde hij een reeks digitale prints. Nu keert hij terug naar het tastbare en authentieke, door het gebruik van ambachtelijke druktechnieken.

Robbe Schrijvers

Is eveneens afkomstig van Hoogstraten en woont in Oostmalle. Vorig jaar studeerde hij af als Master in de Vrije Beeldende Kunsten in Antwerpen. Momenteel volgt hij nog een Specifieke lerarenopleiding aan AP Hogeschool. In het weekend werkt hij in Oud Hoogstraten.

Als Robbe sculpturen maakt, kijk hij eerst naar de materialen. Meestal werkt hij met hout, metaal, glas en plexiglas in abstracte vormen. De sculpturen zijn vaak minimalistisch. Een kubus, bol,… in een duidelijke esthetische taal die geen toevoegingen nodig heeft. Zowel de sculpturen als video’s getuigen van zijn liefde voor eenvoud. Dat vind je terug in het gebruik van steeds dezelfde materialen en telkens maar één of twee toevoegingen te doen. Ook dan betreft het pure materialen, die een figuratief plastisch element dragen. Dat geldt ook voor de sculptuur die hij op de tentoonstelling toont.

Arnold Wittenberg

Is afkomstig en woont in Meer. Hij studeerde in 2014 af in de afdeling vrije grafiek MAD faculty te Hasselt. Hij werkt als stafmedewerker cultuur en jeugd bij minister Sven Gatz van cultuur, jeugd, media & Brussel. Arnold Wittenberg zoekt actief de particuliere leefwereld van gemeenschappen op, om daar met zijn artistiek arsenaal nieuwe betekenissen aan te geven. Hij gaat in interactie met lokale burgers. Hoe daag je burgers en gemeenschappen uit om te participeren? Hoe kan je als kunstenaar een meerwaarde voor een gemeenschap betekenen? Die motivatie komt voort uit Wittenbergs maatschappelijk engagement. In het Stedelijk museum toont hij het performanceproject ‘OS / US’. Daarmee raakt hij het delicate gebied van ethiek en economie in het postcommunistische Oost-Europa aan. Hij onderzoekt de houtroof in Estland. De handeling om de "nakomelingen" van de geroofde bomen van Finland op de veerboot terug te brengen naar Estland lijkt wel een postkoloniale metafoor.

Salon 23

Deze tentoonstelling is de tiende en laatste tentoonstelling die Salon 23 organiseert. Initiatiefnemers Dorien Van Bavel en Jan De Bie hebben elk hun beroepsbezigheden en daarin is helaas geen tijd meer voor zo’n tijdrovende evenementen. In 2011 was Salon 23 laureaat in de categorie Vernieuwende projecten van de Hoogstraatse cultuurprijs. Salon 23 was opgericht met de ambitie om jonge kunstenaars afkomstig uit dorpen waarvan het postnummer begint met 23 te promoten. Eerder waren er twee tentoonstellingen in jeugdhuis ’t Slot, twee in het klooster in Meer, één in de Laermolen, het Raadhuis van Meerle, de Singer in Rijkevorsel en tenslotte twee in het Stedelijk museum.

Praktisch: Kiem, beeldend werk van zes Hoogstraatse kunstenaars in het Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9 tot 25 maart. Open van woensdag tot zondag van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis. Meer info tel. 03 340 19 80, e-mail museum@hoogstraten.be en website www.hoogstraten.be/museum. (fh)

DICH TERL IJKE VRIJ HEID 6:43 Ik gaap de winterijzel weg met een witte kop zwart regenboogvocht geklemd tussen stijve vingers. “Dat die blauwe bol hier maar snel terug opwarmt.” Dat soort gedachten daar komt vroeg of laat nog eens eeuwige sneeuw van. Ik verbrand mn tong en elke volgende slok wordt nu een herinnering hieraan. Die dwerg van Game Of Thrones had gelijk. “De winter komt eraan” en elk jaar opnieuw voelt het alsof het Leven tijdelijk op stop wordt gezet. We maken dan toch deel uit van dit Alles al werken we zo graag aan de hoop dat het anders was. Ik althans. We hangen vetbollen voor de vogels, maken een buitenverblijf voor de straatkat die eigenlijk niet te vertrouwen is (maar we houden van haar), schuren het ijs onze stoepen (de buurvrouw heeft al een valse heup) en nodigen familie uit (al dan niet bloedverwant) of boeken een vlucht richting evenaar weg van dit alles. Ik neem nog een slok als herinnering. 6:49 Elke maand geven we een dichter met Hoogstraatse roots de ruimte om zijn eigen kijk op stad en streek onder woorden te brengen. SIMON (MON GEVEER) DEN HAERYNCK timmert eigenzinnig aan de weg als dichter, schrijver en stemacteur. Hij geniet vooral bekendheid als slam poet en performer. Momenteel woont hij in Nederland. Je kan hem contacteren via eigenwolkeerst.com.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

31


’’

Familie Líu uit Hong Kong:

“Er zijn er weinig die het zo lang volhouden”

Líu Kit Kau en zijn vrouw Cheng Chi Fong wonen officieel niet in Hoogstraten. Toch maken zij al tientallen jaren deel uit van het Hoogstraatse sociale en culinaire leven. Iedereen kent hem als Leo, maar in feite is zijn voornaam Kit Kau en zijn familienaam Líu. Sinds 1989 baten hij en zijn vrouw Chi Fong ‘Emperors Garden’ uit, het Chinees restaurant aan de Lodewijck de Konincklaan in Hoogstraten.

Líu werd in 1958 geboren in een klein dorp in Hong Kong, de voormalige Engelse kroonkolonie. De familie leefde van de landbouw, vooral van de teelt van rijst. Alle inwoners van het dorp droegen de naam Líu. De kleine Líu is amper 3 maanden oud wanneer vader naar Nederland vertrekt en de vier kinderen achterblijven bij moeder en oma. In de loop van de volgende jaren vertrekken ook zijn broer (1968), zijn moeder (1969) zijn zus (1972) en tenslotte hijzelf (1973) naar Nederland. Vader baatte intussen een Chinees restaurant uit in Etten-Leur samen met een broer en een neef. Ook heel wat andere familieleden zullen in Nederland een Chinees restaurant opstar-

32

ten. De concurrentie wordt groter en zo beslist Líu, die intussen getrouwd is met de Chinese Chi Fong (1982), om in 1989 in Hoogstraten samen met zijn oudere broer ‘Emperors Garden’ te beginnen. Hiermee waren zij evenwel niet de eerste Chinezen in Hoogstraten. Begin de jaren ’80 was er al een Chinees restaurant op de Vrijheid, waar nu apotheek Fransen is.

Voor de meeste Hoogstraten blijft de broer van Líu een nobele onbekende. Hij is de kok van de zaak, terwijl Líu de klanten bedient en voor heel Hoogstraten een bekend figuur wordt. Zijn fenomenaal geheugen en zijn hoffelijke bediening zullen hem hierbij flink helpen.

‘Emperor’s Garden’ wordt een echt familiebedrijf. Twee broers en hun respectievelijke echtgenoten runnen de zaak en in het weekend helpen de twee kinderen mee. September 2016 brengt evenwel verandering. De broer gaat op pensioen, de kinderen hebben hun master behaald in Economie en gaan aan het werk, en dus beslissen Líu en zijn vrouw om de zaak te verkopen. Een Chinese vrouw uit het Antwerpse neemt de zaak over. Líu en Chi

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Een fenomenaal geheugen en een hoffelijke bediening

Fong blijven evenwel verder werken tot hun pensioen. Heel wat stress valt nu van hen af.

Gedurende 28 jaar hebben zij de Chinese keuken met een prima kwaliteit aan de man gebracht. De helft van het werk werd geleverd in het restaurant, de andere helft in de afhaaldienst. Het restaurant was jarenlang 7 dagen op 7 geopend, waardoor Líu soms maar 1 of 2 nachten per week naar huis in Etten-Leur trok om wat bij te slapen. EttenLeur bleef al die jaren hun vaste woonplaats, Hoogstraten de werkplaats. Na hun pensioen zullen zij in Etten-Leur blijven wonen, maar Hong-Kong blijft de gedroomde vakantieplaats, net zoals het de laatste tien jaar jaarlijks geweest is. Het oude gezellige dorp is intussen volgebouwd, maar de familie daar is altijd blij hen terug te zien. (jh)


DEZE MAAND

Wie krijgt de cultuurprijzen 2017?

HOOGSTRATEN Voor het twaalfde opeenvolgende jaar reikt de Cultuurraad en het stadbestuur haar jaarlijkse cultuurprijzen uit. Er wordt een laureaat gekozen in drie categorieën: het ‘evenement van het jaar’, ‘het vernieuwend initiatief’ en als derde categorie ‘de culturele verdienste’. Dit jaar wordt de prijsuitreiking georganiseerd op vrijdag 9 februari vanaf 19.00 uur in het gemeenschapscentrum (Rabboenizaal Spijker).

De cultuurraad nomineerde in elk van de drie hogergenoemde categorieën telkens enkele culturele activiteiten, verenigingen of personen. U kan in elke categorie uw voorkeur uitspreken. De vereniging, activiteit of persoon met de meeste digitale stemmen binnen z'n categorie wordt door het publiek genomineerd als kandidaat winnaar publieksprijs 2017.

Sinds 2015 kunnen ook de aanwezigen én de inwoners van Hoogstraten een publieksprijs toekennen. Die prijs wordt gekozen in twee rondes. De eerste rond is een digitale stemming. De tweede ronde gebeurt door het aanwezige publiek op de avond van de bekendmaking zelf.

Genomineerden

Wie verdient de publieksprijs cultuur 2017 categorie evenement van het jaar? • 'And so it goes' - Kamerkoor Vialta • Brass and Voices' - Fanfare Sint-Katharina & Dameskoor Marcanto • 'Grenzeloos Vrouw' - Dameskoor Marcanto • 'Euregio Nieuwjaarsconcert' - la:ch vzw • 'Blauw' - la:ch vzw • 'Carmina Burana' - Mixtuur • 'Jachtconcert' - Mixtuur • Boek(voorstelling) 'Gij zorgt voor wederopbouw' - Nand Doms & Johan Ooms • 'De vierde poort' - Plan B

• 'Borderbrass meets Sam Vloemans' - Brassband Borderbrass • 'Kunsttentoonstelling Grenzeloos' - Halte Merlet

Wie verdient de publieksprijs cultuur 2017 categorie vernieuwend initiatief? • Blauw - la:ch vzw • Borderbrass meets Sam Vloemans - Brassband Borderbrass • Plan B - 'De vierde poort'

Wie verdient de publieksprijs cultuur 2017 categorie culturele verdienste? • Jan Dufraing • Akkerpop • La:ch vzw • Voorlezers Bibliotheek • Brassband Borderbrass • Halte Merlet

Praktisch: Uitreiking cultuurprijzen 2017 op vrijdag 9 februari vanaf 19 uur in het gemeenschapscentrum (Rabboenizaal Spijker). (fh)

Hoogstraten doet het fair GROOT-HOOGSTRATEN - Onze stad draagt al enige tijd de titel 'fairtradegemeente'. Om deze erkenning te behouden moet de gemeente steeds opnieuw zelf acties ondernemen. Naast de gemeentelijke initiatieven beschikt Hoogstraten gelukkig ook over een goed draaiende Oxfamploeg. Hun kerntaak is natuurlijk het runnen van de wereldwinkel. Daarnaast vinden zij het belangrijk om de fairtradegedachten zo breed mogelijk bekend te maken. Dat doen zij door tal van activiteiten en promotie-acties. Meer dan wie ook zorgen deze vrijwilligers ervoor dat we de titel 'fairtradegemeente' met trots kunnen blijven dragen.

Heel wat klanten en sympathisanten verdienen een pluim omdat ze tijdens de eindejaarsperiode voor fairtradeproducten kozen. Ook veel Hoogstraatse bedrijven (groot en klein), handelszaken en horecagelegenheden zetten al de stap naar FairTrade. Zij boden hun klanten en medewerkers wereldwinkelproducten aan. Sommigen deden dit door hun zakenrelaties of personeel te verrassen met feestpakketten of een geschenkencheque. Anderen serveerden oxfamkoffie of thee met een (h)eerlijk extraatje uit het fairtradeaanbod.

“Het is hartverwarmend om te ervaren dat zoveel bedrijven onze eerlijke handel met de boeren in het zuiden steunen,” aldus één van de vrijwilligers. “Ongelooflijk veel dank aan deze ondernemers met een warm hart.”

Ook nog vermelden dat de Hoogstraatse Oxfam Wereldwinkel binnenkort verhuist van Gelmelstraat 50 naar Vrijheid 100, recht tegenover de ’s Boschstraat. Het inrichten van de winkel is volop aan de gang. Reden voor een bezoekje en ook zelf fairtradefan te blijven of te worden! (dh/red)

HOGA bvba

Motorhomes

verhuur en verkoop onderhoud alle merken Sint-Lenaartseweg 30

2320 Hoogstraten

www.vanomobil.be

hoogstraten@vanomobil.be Tel. 03 420 07 80

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

33


DEZE MAAND

Coöperatie Hoogstraten tevreden over 2017

HOOGSTRATEN - Coöperatie Hoogstraten sluit het voorbije jaar 2017 af met een omzet van 236 miljoen euro of 6,4% (14 miljoen euro) hoger dan vorig jaar. Pas twee jaar geleden werd voor het eerst de kaap van € 200 miljoen overschreden. De omzet is zowel het gevolg van toegenomen volumes als van een mooie prijsvorming bij aardbeien en tomaten. Met 32.000 ton aardbeien is Hoogstraten onbetwist marktleider en een belangrijke speler op de Europese markt; het groeiende volume tomaten (86.000 ton) is gespreid over losse tomaten, trostomaten en ook steeds meer specials.

Goed aardbeien- en tomatenjaar

De productie en prijsvorming van de aardbeien namen een erg sterke start in 2017. In juli was er relatief weinig aanvoer, met torenhoge prijzen tot gevolg. Het najaar kende grotere producties, vooral later in het seizoen (november - december) waardoor men pas midden december terug de verwachte prijsniveaus haalde. Met een volume van 32.000 ton en de op één na hoogste middenprijs ooit kan men gewagen van een goed seizoen. Dit gaat zeker op voor producenten die min of meer constant aan de markt waren.

Tomaten startten het seizoen met een uitstekende prijsvorming bij de belichte teelten, mede door slechte weersomstandigheden in Spanje. De verdere omschakeling naar ‘specials’ maakt dat de gemiddelde waarde van de tomaten sterk stijgt. De prijsvorming bleef behoorlijk, wat 2017 zonder meer tot een goed tomatenjaar maakte.

Globaal

Of het lag aan areaaluitbreidingen (met name in Nederland) is moeilijk te zeggen, maar paprika was in 2017 heel wat moeilijker. De markt was erg vlak en kende weinig opflakkeringen. Ook

komkommer, asperges, kiwibessen, kersen weliswaar kleinere producten - kenden minder goede resultaten. Komkommer leed onder een doorlopend lagere prijsvorming; asperges kenden een productie-explosie ingevolge het mooie weer; kiwibessen en kersen hadden zwaar te lijden onder de vorst van 18 en 19 april van het voorbije jaar. Globaal kan Coöperatie Hoogstraten als afzet-

Pas geverfd en Tegennenoam in De Singer

organisatie en als bedrijf met tevredenheid terugkijken op het voorbije jaar. De lijnen zijn uitgetekend; er zijn mooie volumes, hoogwaardige kwaliteit, goede relaties. Die bestendigen en uitdiepen is de opdracht voor de komende jaren. Dit zal concreet vorm krijgen in projecten rond digitalisering en verdere professionalisering van alle operaties, logistiek, datacommunicatie, personeel. (red)

RIJKEVORSEL - Op zaterdag 24 februari om 20.30 uur geven Zjosfinks en Tegennenoam een optreden in De Singer in Rijkevorsel. Acteurverteller zjosfinks brengt zijn twee theaterstukken ‘Het ras van de kelner’ en ‘De kast’. Jos naait steevast alle logica naar de knoppen, respectvol weliswaar, maar altijd blijft er die verbazing, met heel wat wisselwerking met het publiek en een portie dwarse humor. Vervolgens haalt muziekduo Tegennenoam het naaigerief boven. In hun heel eigen stijl, rijgen ze de nummers aaneen tot een naadloze act. Wie Willy Geets en Charel Huet al aan het werk zag, weet welke kwaliteit het duo in huis brengt.

Praktisch: Theater Pas geverfd en Tegennemoam op 24 februari om 20.30 uur in De Singer te Rijkevorsel Tickets via www.desinger.be (fh)

34

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


DEZE MAAND

Wintertocht van WC De Noorderkempen

HOOGSTRATEN / RIJKEVORSEL - Op zondag 11 februari organiseert Wandelclub De Noorderkempen haar 28ste Wintertocht in SintJozef Rijkevorsel. In een winters landschap vertrekken alle afstanden vanuit de parochiezaal Sint-Jozef naar de prachtige natuurgebieden Eksterheide en Kievitsheide. De zes-kilometerwandeling gaat nadien terug naar de vertrekzaal. Alle andere afstanden trekken via de Duivelskuil verder richting Vlimmeren, waar in de parochiezaal een rustplaats voorzien is. Afhankelijk van de afstand krijgt men daar nog 1 of 2 lussen voorgeschoteld.

De grote lus gaat onder meer langs het gebied Breevennen en Wetschot op de grens van Vlimmeren en Wechelderzande. Onderweg passeert men de hoeve Megusta. De naam komt van het Spaanse ‘Me Gusta’ wat zoveel betekent als ‘het bevalt me’. Het is een plaats waar mensen kunnen onthaasten en trachten opnieuw innerlijke

afstand je ook kiest, overal ga je langs rustige wegen, velden en bossen in een erg landelijke omgeving. Uiteindelijk komt iedereen terug langs het natuurdomein Hoge Bergen en nogmaals de Eksterheide.

Bij aankomst kan je jezelf trakteren op pannenkoeken, gebakken volgens eigen geheim clubrecept. Echt een aanrader. Opgelet: in alle natuurgebieden is het verplicht om je hond aangelijnd mee te laten stappen.

rust te vinden. Je maakt er ook kennis met de Visbeekvallei en de Koeischotseloop.

De kleinere lus trekt naar de andere kant van de gemeente richting Oostmalle via de d’Aestenstraat, en voert naar de omgeving van het kasteel Heihuizen in het gelijknamige bosgebied. Welke

Een Ilias van Ilse op de planken

voorstellingen in Tilburg en Turnhout geprogrammeerd. In onze volgende editie brengen wij een interview met haar over dit stuk en haar theaterdromen.

MINDERHOUT - Ilse Oostvogels maakt een bewerking van Homerus’ Ilias. Ze schreef en regisseerde een eigentijdse en eigenzinnige bewerking die op de planken worden gebracht door een internationale groep jongeren - zowel mét als zonder oorlogsverleden. Dat gebeurt met de steun van Het Zuidelijk Toneel en Makershuis Tilburg. Van ‘Een Ilias’ zijn er alvast drie

DORPSRADEN

‘Een Ilias’ is een voorstelling van Ilse Oostvogels / Compagnie UR ondersteund door Het Zuidelijk Toneel en Makershuis Tilburg op zaterdag 3 maart om 20 uur en zondag 4 maart om 15 uur in de grote zaal van NWE Vorst (grote zaal), Tilburg; op woensdag 7 maart om 20.15 uur: De Warande (Kuub), Turnhout. Bij de spelers: Ruben Mathé, Daan Mentzel, Vera Muller, Sajad Nazari, Nick Robaey, Zuheir Saad Eddin, e.a. Muziek: Tim Mulleman.

Info & tickets: https://www.compagnie-ur.com. (de eigen website van haar kersverse theatervzw Compagnie UR, ook wel CoUR). Je kan ook terecht op de websites van NWE Vorst https://www.denwevorst.nl of De Warande https://www.warande.be. Er zijn kortingen voor vroegboekers en voor jongeren. (mdl)

Noteer alvast deze data in uw agenda: • Dinsdag 30 januari: Meersel-Dreef (Taverne 'De Zevenster', (vroeger Bij de Paters) • Maandag 5 februari: Minderhout ('t Markenhof, vroeger De Parochiezaal) • Donderdag 8 februari: Meer (De Meerpaal) • Dinsdag 20 februari: Meerle (Parochiecentrum) • Donderdag 1 maart: Wortel (refter 'De Wijsneus') • Maandag 5 maart: Hoogstraten (Stadhuis - zaal 'De Welgezinde')

Praktisch: 28ste Wintertocht van WC De Noorderkempen op zondag 11 februari. Vertrek tussen 8 uur en 15uur in de parochiezaal van Sint-Jozef, Pastoor Lambrechtsstraat 1 te Rijkevorsel voor wandelingen van 6, 12, 18, 24 en 30 km. Leden betalen 1,10 euro, niet leden 1,50 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis. (fh)

Voor de filmfans

Bouwdorp (9+)

Het Bouwdorp staat voor de deur en Bas en Ziggy, de beste vrienden, gaan volop aan de slag om de mooiste hut te bouwen. Maar een sluimerende ruzie gooit roet in het eten. Al snel belanden de twee in een regelrechte jongensoorlog. Praktisch: Bouwdorp filmvoorstelling (9+) op woensdag 14 februari om 14 uur in het auditorium van IKO Groenewoud.

Lion

De vijfjarige Saroo Brierley komt per toeval terecht op een trein die hem meer dan 1000 kilometer doorheen India voert. Verloren en alleen belandt hij via een weeshuis uiteindelijk in Australia. Op zijn dertigste gaat hij op zoek naar zijn kwijtgeraakte familie. Praktisch: Lion, filmvoorstelling op woensdag 14 februari om 20.15 uur in het auditorium van IKO Groenewoud.

Het eerste blad waaraan je denkt!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

35


DEZE MAAND

2017 was een feest- én werkjaar voor het Rode Kruis

HOOGSTRATEN - Het Rode Kruis Hoogstraten kijkt terug op 2017 als een onvervalst feestjaar. Op 20 april 2017 vierde het Rode Kruis Hoogstraten haar 75-jarig bestaan. Men ontving vele bezoekers op de opendeurdag waar men met een tentoonstelling een stukje van het verleden kon delen met de bezoekers. Men was ook bijzonder fier dat de 94-jarige Maria Grauwmans naar de tentoonstelling kwam kijken. Zij was vrijwilligstervan het eerste uur en verzorgde tijdens de Tweede Wereldoorlog de gewonden. Maar er werd niet alleen gefeest, het afgelopen jaar stond het RK zoals vanouds klaar om velen te helpen.

Hartveilig

In 2017 heeft het RK 112 mensen opgeleid in het kader van Hartveilig. Deze mensen hebben geleerd om te reanimeren en defibrilleren met behulp van de AED. Zij weten wat te doen bij hartfalen, kunnen reanimeren en met een AED toestel werken. Ook interesse om dit te leren? Dit jaar zijn er eveneens diverse opleidingen, in het voorjaar is dat al op 12 februari en 6 maart. Inschrijven kan via de website van de gemeente. Wie de cursus al volgde en nog eens wil oefenen, kan terecht op zaterdag 28 april en later tijdens de Braderij.

Cursus Eerste Hulp

In het voorjaar was er de cursus Eerste Hulp, waarna 14 cursisten het examen met succes aflegden en het brevet Eerste Hulp en Helper behaalden. Ook dit jaar geeft men deze lessenreeks opnieuw. Omdat de cursus die op 1 februari start al volzet is, gaat men proberen nog een tweede cursus in het voorjaar te organiseren en mogelijk zelfs een derde in het najaar. Omdat het belangrijk is dat mensen elkaar kunnen helpen, is de cursus geheel gratis.

Brugfigurenproject

De vrijwilligers van het Brugfigurenproject zijn in september terug gestart met het begeleiden van kindjes die wat extra hulp en aandacht kunnen gebruiken. Zeven vaste vrijwilligers begeleiden kinderen van de lagere school wekelijks een uurtje. Ze krijgen hulp van zes studenten die voor leerkracht studeren, elk van hen begeleidt één kleuter. In de gemeente zijn er echter nog kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken. Het RK zoekt dus nog altijd nieuwe vrijwilligers!

Hulpdienst

De vrijwilligers van de Hulpdienst stonden paraat op een veelheid aan sportwedstrijden, festivals en andere evenementen. In weer en wind staan ze klaar om direct hulp te kunnen bieden als er iets mis gaat. Zo was het RK aanwezig op maar liefst 75 hulpacties in Hoogstraten en omgeving.

Uitleendienst

Er werden 26 elektrische hoog-laagbedden en twee manuele bedden uitgeleend. Brengen en ophalen, meestal op maandag of donderdag, hoort bij de service. Maar het kan eventueel op andere dagen, men is daar bij dringende gevallen flexibel in. Men kan ook rolstoelen, krukken en andere hulpmiddelen lenen.

Bloedinzameling

In Hoogstraten is men van vier naar acht bloedinzamelingen gegaan omdat de vraag naar bloedplaatjes groot is en deze binnen vijf dagen na afname aan de patiënten moeten worden toegediend. Om de leveringen aan de ziekenhuizen te garanderen zijn bloedinzamelingen op vrijdag noodzakelijk.

36

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Bezoek van de jongeren

In totaal waren er in Hoogstraten, Meerle en Meer 1.557 bloedafnames en daarbij ontving men ook liefst 85 nieuwe, vaak jonge, donoren.

De volgende bloedinzamelingen vinden plaats in Hoogstraten op woensdag 14 en vrijdag 16 februari van 17.30 tot 20.30 uur aan het RK-lokaal, Slommerhof 18. In Meerle is dat op maandag 12 maart van 17.30 tot 19.45 uur aan Parochiezaal ons Thuis, Gemeenteplein 2. In Meer op woensdag 21 maart van 18 tot 20.30 uur aan de Gemeentelijke lagere school, Terbeeksestraat 6.

ZorgBib

Minder bekend is de ZorgBib. In het rusthuis in Hoogstraten zijn drie Rode Kruisvrijwilligers actief. Zij gaan éénmaal per maand van kamer naar kamer om de bewoners van een goed boek te voorzien en wat te babbelen. Zo is de ZorgBib meer dan een boek afgeven. Het aanbod van de bib is zeer ruim en men heeft ook grote-letterboeken.

Jeugd

Ook de jongeren vinden hun weg naar het Rode Kruis. Men mocht 129 kinderen van verschillende Hoogstraatse scholen verwelkomen in het lokaal. Ze leerden er verbandjes aanleggen, maakten kennis met reanimatie en verkenden de ziekenwagen vanbinnen. Via een quiz kwamen ze spelenderwijs meer te weten over de RK-werking.

Vrijwilligers

De vrijwilligers zitten niet stil. Ze zijn onmisbaar om de missie van Rode Kruis-Vlaanderen te vervullen op het gebied van rampenbestrijding, zelfredzaamheid, bloedvoorziening en de zorg voor kwetsbare groeperingen. Ze doen dit onbaatzuchtig, hun engagement voor de afdeling is vrijwillig en onbetaald. Wat ze doen, doen ze om anderen te helpen. Daar gaat het om, en dat is uiteindelijk ook de kracht van de jarenlange werking van het Rode Kruis. (fh)


Borderbrass brengt Concert der Lage landen

HOOGSTRATEN - Brassband Borderbrass is een bezig bijtje. Tijdens de volgende maanden staan er verschillende concerten op de agenda. Voor elk concert wordt een aangepast programma samengesteld met werken uit allerlei stijlen en genres. Op 18 februari organiseert Borderbrass in het G.C. Hoogstraten (Rabboenizaal) een namiddagconcert met 2 orkesten van uitstekend niveau. De muziekkorpsen van de Belgische en de Nederlandse belastingendienst ontmoeten elkaar in Hoogstraten. Voor € 6 (kassa 7 €) kan u er bij zijn. Als u in het bezit bent van een Borderpass voor 2018 kan u daarmee gratis binnen.

Het concert dat Borderbrass op 11 november bracht met Sam Vloemans zindert bij velen nog na. Het zal u niet verbazen dat dit evenement genomineerd werd voor de cultuurprijs van 2017. Borderbrass zelf komt weer in actie op 18 maart, tijdens de misviering om 10 uur in de Sint Katharinakerk van Hoogstraten. Dirigent en muzikanten zetten hiervoor aangepaste muziek op de pupiter.

Op 21 april kondigt zich een nieuwe samenwerking aan: Borderbrass meets Cantemus, een gemengd koor uit Merksem, en op 17 november wordt dan weer een hoogdag voor het pure brassband-genre. Hiervoor heeft Borderbrass reeds contacten gelegd met een solist van uitzonderlijk formaat, maar daarover later meer…

Praktisch: Optreden van de muziekkorpsen van de Belgische en Nederlandse belastingendienst op 18 februari om 15 uur in de Rabboenizaal, deuren open om 14 uur. Tickets langs borderbrass@telenet.be of telefonisch op 03 314 15 46. (fh)

EHBO bij baby's en kinderen

HOOGSTRATEN - Je bent net ouder of grootouder geworden? Wat als je (klein)kind plots in een levensbedreigende situatie belandt? Leer in 3 uur tijd de correcte eerste hulp toepassen in het geval van verstikking, stuipen, verbranding, verdrinking, vergiftiging,... van een baby en kind tot 12 jaar. De opleiding is erkend door Kind en Gezin en je ontvangt een officieel op-

Naamloze Gebeurtenis

leidingsattest met een geldigheidsduur van 3 jaar. Deze EHBO-opleiding pakt de meest voorkomende ongevallen bij kinderen aan. Hoe benader je het slachtoffer? Wat doe je best en wat niet? Hoe moet je een bepaalde aandoening correct verzorgen? Je leert reanimeren volgens de laatste ERC-richtlijnen en oefenen op de babyen kinderreanimatiepoppen. De docenten zijn verpleegkundigen op spoed of intensieve zorgen. Er komen dus veel praktische voorbeelden uit de realiteit aan bod.

Praktisch: EHBO bij baby’s en kinderen op donderdag 1 maart van 19 tot 22 uur in de bibliotheek, Lindendreef in Hoogstraten. Organisator Delta Healthcare Consulting. (fh)

HOOGSTRATEN - Het toneelstuk ‘Naamloze Gebeurtenis’ vertelt het ogenschijnlijk van de pot gerukte verhaal van Beer (Jef Hoogmartens), Prinses (Debbie Crommelinck) en Travolta (Bert Verbeke) die zes jaar na een mislukte moordpoging weer op elkaar aangewezen zijn en het vooral niet over vroeger willen hebben. Dat heeft immers nog nooit iemand vooruit geholpen… In dit pijnlijk-grappig en absurd sprookje over een driehoeksrelatie, discodansen, koeknuffelen en een harpoen gaat auteur Mathias Sercu (van de televisiereeks Marsman) andermaal op zoek naar humor en tragiek. Regie en tekst zijn van zijn hand. Praktisch: Theater ‘Naamloze Gebeurtenis’ met Debbie Crommelinck, Bert Verbeke en Jef Hoogmartens op donderdag 22 februari om 20.15 uur in de Rabboenizaal (GC Hoogstraten) (fh)

DEZE MAAND

Reanimeren en defibrilleren

HOOGSTRATEN - Al wie minstens zestien jaar oud is (of wordt in het kalenderjaar waarin de cursus start), kan deelnemen aan de vorming reanimeren en defibrilleren. De cursus biedt een basisopleiding van 3 uur. De vrijwilligers die instappen in het proefproject EVapp moeten éénmaal per vijf jaar de opleiding volgen.

Praktisch: Vorming reanimeren en defibrilleren op maandag 12 februari van 18.45 tot 22.30 uur in het lokaal van het Rode Kruis, Slommerhof 18 Hoogstraten. (fh)

De wondere wereld van de insecten

HOOGSTRATEN / RIJKEVORSEL - Velt Noorderkempen en Natuurpunt CVN halen op 18 februari Wim Veraghtert naar buurgemeente Rijkevorsel voor een lezing met macrofoto’s en heerlijke “ma hoow sèg”- verhalen over insecten. Velt-leden slaan een dubbelslag, want zij kunnen vanaf 11.30 uur ook hun bestelde zaden en plantgoed afhalen

Insecten kunnen meestal maar op weinig sympathie rekenen. Geheel ten onrechte, want zij zijn de olie die onze natuur gesmeerd doet lopen. Ieder plekje op aarde hebben ze weten te veroveren en dat leidde tot een onmetelijke diversiteit van kleuren, vormen en levensstrategieën. Nog interessanter wordt het als we hun belang voor mens en technologie onder de loep nemen.

Praktisch: De wondere wereld van de insecten op zondag 18 februari van 10.30 tot 11.30 uur in het Chirolokaal, Bavelstraat 83a te Rijkevorsel. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

37


DEZE MAAND

Unizo wil levendig stadscentrum veilig stellen

Waar de ster niet stille mag staan…

HOOGSTRATEN - Unizo Hoogstraten tast ieder jaar flink in de buidel om de Vrijheid te laten schitteren met feestelijke kerstverlichting. Die financiering gebeurt samen met het stadsbestuur. Aan de verlichting ontbrak het ook de voorbije eindejaarsperiode geenszins, maar wellicht door de ontoereikende en laattijdige communicatie over het afsluiten van de N14 richting Rijkevorsel vond dit keer minder volk de weg naar het Hoogstraatse winkelcentrum. Ook de groeiende populariteit van de onlinehandel dreigt de sterrenhemel verder te verduisteren. Namens het Unizo-bestuur drukken Patrick Melis (Standaard Boekhandel) en Jan Van De Peer (AD Delhaize) de wens uit dat het gemeentebestuur niet bij de pakken blijft zitten maar proactief aan de slag gaat om de toekomst van een levendig en aangenaam stadscentrum veilig te stellen. Een termijnbeleid inzake mobiliteit en parkeren en een facelift voor de infrastructuur in de Vrijheid zijn meer dan ooit noodzakelijk om op termijn winkelleegstand te voorkomen. Patrick Melis: “Ja, het klopt dat de kerstverlichting een dure uitgave is. In totaal komt dat op zo’n 20.000 euro. Met de stad hebben we gelukkig een overeenkomst om die kost ieder voor de helft te dragen. Maar het wordt er voor ons niet makkelijker op om dat rond te krijgen. Wij kunnen daarvoor een beroep doen op de winkels en horecazaken, en krijgen ook steun van andere Hoogstraatse bedrijven. De vestigingen van de grotere ketens doen daar niet aan mee, zij krijgen daarvoor niet de toelating van hun hoofdzetels in Amsterdam of Brussel… Ook bij beginnende zaken moet je niet gaan aankloppen, alle begrip daarvoor overigens, het is in deze tijd al meer dan moeilijk om een zaak van de grond te krijgen.”

Jan Van De Peer treedt hem volmondig bij: “De mensen staan daar wellicht niet bij stil wanneer ze door een sfeervolle Vrijheid stappen, het lijkt zo normaal dat er mooie verlichting is. Maar het klopt natuurlijk wel dat uiteindelijk de rekening daarvoor moet betaald worden. In sommige steden en gemeenten neemt het lokale bestuur de financiering helemaal voor zijn rekening, hier is dat anders gegroeid. Wij zijn de stad in ieder geval al dankbaar voor hun engagement.”

Eerst de Sint

DHM: Hoe verliep dat hier in Hoogstraten dan anders? Patrick: “Ik meen dat vroeger de gebuurtes voorzagen in kerstverlichting. Dat werd voor hen wellicht te veel werk, zodat dit verschoven is naar de winkeliers en horeca-uitbaters. Die namen aanvankelijk de financiering helemaal op zich, maar dat was niet meer houdbaar doordat er steeds meer eisen gesteld worden. Het moet er uiteraard mooi en professioneel uitzien, eenvormig en veilig zijn.”

Jan: “Komt ook bij dat de Vrijheid een lange en brede straat is, omzoomd met bomen. Dat maakt

38

dat je hier niet veel kunt doen met gevelverlichting, die is nauwelijks zichtbaar achter de bomen. En doordat het een gewestweg is, mag je die ook niet overspannen. Een firma heeft er dus wel een hele klus aan om dit hier te realiseren.”

Patrick: “Voor ons komt dit bovenop het gewone werk dat je al hebt als handelaar. Er kruipt best veel werk in, hoor: alle administratie, contacten, vergunningen, facturering, de nodige gelden ophalen… De tijdklokken om de verlichting aan en uit te zetten moeten ook manueel worden ingeschakeld, dat is echt niet zomaar ergens op één knopje duwen. Nu, we hebben zopas een overleg gehad met het schepencollege, en dat laatste zal vanaf volgend jaar door de gemeente worden overgenomen.”

“De Vrijheid verdient in zijn geheel echt wel een facelift.” “Zonder de gemeentelijke steun, was er geen volwaardige kerstverlichting hier,” zo klinkt het van beiden. “Nogmaals, het is dus een goede zaak dat er een overeenkomst is met het bestuur.” Toch was er dit jaar een klein meningsverschil tussen de partners: “Precies omdat het gaat om een fikse investering, willen wij die graag optimaal laten renderen. Vandaar dat we de verlichting al zoals elders in Vlaanderen vanaf 1 december wilden gebruiken. Maar het schepencollege houdt vast aan 7 december als begindatum. Geen kerstverlichting voor Sinterklaas. Wij zullen daar dus in 2018 zeker rekening mee moeten houden.” DHM: Ook vanuit de deelgemeenten klinkt de vraag naar kerstverlichting…

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Patrick: “Dat is zo, en dat is ook een goede zaak. Voor het stadsbestuur is het simpel: als er handelaars of verenigingen willen instaan voor de verlichting, dan komt de stad tussenbeide op dezelfde manier als hier in het centrum.”

Jan: “Een sfeervolle verlichting hoort toch wel bij een stadscentrum of dorpskern. Niet alleen voor de sfeer, zelfs voor de veiligheid. Er komt in die feestperiode heel wat volk op straat. Met wat verlichting verhoogt ook op donkerder stukken het veiligheidsgevoel van de mensen.”

Succesvol

DHM: Was het een succesvolle eindejaarsperiode voor de Hoogstraatse zaken? Patrick: “De kersttijd is een erg belangrijke tijd voor elke winkel, daar moeten we geen tekening bij maken. Dit jaar was er duidelijk minder volk dan anders. Vooral de gebrekkige en laattijdige communicatie over het sluiten van de N14 tussen Hoogstraten en Rijkevorsel heeft een grote weerslag gehad op de bezoekersaantallen. Het gewest en het Rijkevorsels gemeentebestuur hebben erg laat gecommuniceerd, pas een kleine week of zo voordat de weg effectief afgesloten werd.”

Jan: “Als Hoogstraats winkelcentrum moeten wij het hebben van een regionale uitstraling. Met een uitsluitend Hoogstraats publiek zou het moeilijk zijn om alle zaken hier rendabel te houden. Zeker door onze ligging aan de grens, is een goede verbinding met de omliggende gemeenten bijzonder belangrijk.”

Patrick: “Bovendien is er de stijging van de onlineverkoop. Het is een realiteit dat die elk jaar een deel van onze omzet komt weghalen. We moeten vaststellen dat vooral Nederlandse bedrijven daar heel snel hebben op ingespeeld, zodat er nu elk jaar vier miljard aan omzet vanuit ons land wegvloeit. Terwijl die trend ook nog eens een toenemende verkeersdrukte meebrengt.


Anderzijds mogen we er trots op zijn dat we tot nu toe minder dan elders leegstand zien. Er is wel een duidelijke verschuiving van het aanbod, naar meer dienstensector, immo, hoorcentra enz. Het is belangrijk dat die nieuwe zaken een aanvulling vormen op het aanbod dat er al was in het centrum.”

Jan: “In Turnhout, Mol, Heist-Op-den-Berg had men al 10 tot 15% leegstand. Daar hebben de lokale besturen zich verplicht gezien om actief in te grijpen om investeerders te lokken. In heel wat gevallen met succes, al is het dikwijls met pop up winkels die na een half jaar of zo weer weg zijn.”

Vrijheid

DHM: Welke andere verzuchtingen staan er op het nieuwjaarsbriefje van Unizo?

”Zo willen we de uitstraling van Hoogstraten nog groter maken!”

Patrick: “Bereikbaarheid blijft enorm belangrijk. Zoals overal neemt ook hier de verkeersdrukte hand over hand toe. Het verkeer slibt hier dicht, dat maakt ook een goed parkeerbeleid alsmaar belangrijker. Wanneer je nu door de Vrijheid gaat, is het soms zo hectisch dat je heel goed op je tellen moet passen. Het wordt dan op de duur minder comfortabel om te wandelen, fietsen, of te winkelen. Zeker door de vele werven die er al zijn en die nog gepland zijn, is er heel wat obstructie voor het doorgaand verkeer.

De Vrijheid verdient in zijn geheel echt wel een facelift, een update en verfraaiing van de aanleg en de infrastructuur die het aangenaam laat blijven voor de zwakke weggebruiker. Daar bestaan al twintig jaar studies en plannen over, waarop wacht men eigenlijk nog om die openbaar te maken en daarover in overleg te gaan met alle aangelanden en betrokkenen?”

DEZE MAAND

Jan: “Dat het niet-lokale vrachtvervoer door middel van de camerapalen in de dorpskernen kortelings zal worden verminderd, is een goede zaak. Maar vlot parkeren blijft een probleem, aan de signalisatie kan er nog heel wat verbeterd worden. Je moet al van hier zijn om te weten waar je de auto voor langere tijd kan parkeren. Een goede en duidelijke parkeersignalisatie ontbreekt eigenlijk. Parkeren wordt moeilijk hier: de privéparkings geraken voller met langparkeerders, de toenemende dienstenverlening maakt dat ook meer parkeerplaatsen bezet geraken. Wanneer het Gastenhuys gerealiseerd wordt, zal de druk op de beschikbare parkeerplaatsen nog toenemen.”

Patrick: “Dat verwacht ik ook. Als er daar een veertigtal plaatsen ondergronds zijn, dan zullen die vooral voor het personeel bedoeld zijn. Maar veel mensen rijden niet graag in een ondergrondse parking, al was het maar omdat de ingang daarvan doorgaans erg krap bemeten is. Er zijn ook kleinere ingrepen die al verbetering kunnen brengen; zo kan de belijning van de parkeerplaatsen beslist beter. Als men die overal goed aanbrengt en dat jaarlijks blijft onderhouden, voorkom je dat er plaatsen onbruikbaar blijken.

Maar nogmaals: er liggen al twintig jaar plannen voor een heraanleg van de Vrijheid in de lade. Openheid en overleg daarover zijn dringend nodig. Wij beseffen ook wel dat er in de fusiegemeente meerdere dorpskernen zijn en dat men streeft naar een evenwicht in investeringen. Men lijkt wel bang om toch maar niet te veel van de koek naar Hoogstraten centrum te laten gaan. Ik ben het ermee eens dat de bestedingen in een redelijke verhouding moeten gebeuren, maar hier is er wel een sterke concentratie aan winkels, supermarkten, horecazaken en dienstverlening. Dat vereist onherroepelijk ook meer investeringen van de overheid.”

DHM: Staan er nog andere acties op het jaarprogramma? Patrick: “Over deze problematiek stellen wij een soort witboek op. We brachten dit najaar een twintigtal ondernemers bij mekaar en formuleerden onze verwachtingen, daarbij kregen we begeleiding van Unizo Nationaal. In de loop van februari zullen we dat voorleggen aan alle politieke partijen.”

Jan: “Daarnaast zijn er de klassieke acties: de opendeurdagen, de braderij. Andere speciale evenementen zijn er nog niet gepland.”

Patrick: “Wel werken we aan een volledig vernieuwde website, waarvoor we de steun van het stadsbestuur hebben gekregen. Dat laat toe om een professionele site op te bouwen en die nadien ook te onderhouden. Daarin moeten alle handelaars en bedrijven uit alle deeldorpen een plaats krijgen. We voorzien links naar toerisme, cultuur, evenementen en activiteiten allerlei. Hopelijk komt die na de zomer online. Zo willen we de uitstraling van Hoogstraten nog groter maken!” (mdl) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

39


UNIZO HOOGSTRATEN DANKT ALLE SPONSORS VAN DE KERSTVERLICHTING

HOOFDSPONSORS • AD Delhaize • Entrec • Eribel • Impuls • Restaurant Begijnhof • ‘t Klavertje Vier

SPONSORS • Amigo reizen • Apotheek J. Fransen • Apotheek L. Horsten • Argenta An Verboven • Assiver • Atelier Blockx, Peeters & Van Looveren • Belfius Turnhout -Hoogstraten • Bistrobar De Jachthoorn • BMB Halschoor • Bruurs fashion • Coertjens & Doms • De Gulden Coppe

met medewerking van

STADSBESTUUR HOOGSTRATEN volg ons ook op facebook www.winkelcentrumhoogstraten.be

• De Hoogstraatse Maand • Dirk Schroé advocaat • ERA Immo Noord • Framandi Schoenen & Lederwaren • Frituur Bij Jan • HautRu


• Het Chocoladehuis • Het Zoete Begijntje • Highstreet • Hillewaere • Hoela Hoep • Kalisto • Klein Seminarie • Lions Club • MC Fashion • Mertens interieur / Colora • Multimedium • Optiek Dominiek • Record Van Huffel • Restaurant De Tram • Uitvaartcentrum Hofmans • UW-Vrijheid • Vagabo & Schoenen Pillot • Velvet

DEELNEMERS • • • • • • • • • • • • • • •

Amplifon Annie’s Boetiek Apart Keukens Apotheek De Meester Bakkerij Joost Muësen Bakkerij Mathysen Bloemenboetiek BNP Paribas Fortis Brasserie Manifest Brouwershuis for kids Café De Rijkswacht De Boer & Partners De Broodplank De Gouden Toets Den Bottel

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Eetcafé De Gelmel Eetcafé Marie Fun 2 Move Green House Het Eglantierken Het Moment High Hair Hof Ter Smisse ICI Paris XL ID Coiffure Immo Van Huffel Iris Bloemen Kapsalon Mariska Geets KBC Bank KBC Verzekeringen Kiosk La Segunda Le Chaupain Le Nord Lekkerzzz / De Knapzak Maison Thirion Mevrouw Nina Juwelen Optiek Tom De Bruyne Oud Hoogstraeten Present Quick Service Resto Lewis Roeffen Mode SBB Signatuur Slagerij De Vrijheid Standaard Boekhandel Steps Fashion Taeymans Espressobar Tibax Juwelier Toerisme Hoogstraten Van Huffel verzekeringen Versmissen & Janssens Wellsi


DEZE MAAND

Schrijfmarathon een groot succes!

HOOGSTRATEN - Op woensdag 13 december organiseerde de Hoogstraatse groep van Amnesty International haar vierde schrijfmarathon. Van 11 tot 23uur schreven mensen brieven voor tien verschillende personen uit verschillende landen onder het motto “Schrijf onrecht de wereld uit”. Een brief met een persoonlijke boodschap is nog steeds een ijzersterk actiemiddel, want 1 op 4 schrijfacties heeft resultaat.

Na het prima resultaat van vorig jaar, met 580 brieven, waren de verwachtingen hooggespannen. Elke twee uur werden de brieven geteld. Om 21 uur waren er 479 geschreven, uiteindelijk werd de schrijfmarathon om 23 uur afgesloten met een totaal van 672 brieven of solidariteitskaartjes.

Een pluim voor de vele tientallen enthousiaste mensen die hun solidariteit hebben getoond en voor dit prachtige resultaat hebben gezorgd. De organisatoren zeggen ook een warme dank-jewel aan Geert Standaert, Rik Ooms en Bart Van Delm die voor sfeervolle muziek hebben gezorgd tijdens deze schrijfmarathon.

De actie liep nog de ganse maand december en verschillende personen schreven ook thuis nog; zo zorgden o.m. leerkrachten van de gemeenteschool en het gemeentebestuur voor extra brieven. Eind december werd de actie afgesloten met maar liefst 729 brieven of solidariteitskaartjes.

Welkom thuis!

Elk uur werd het aantal geschreven brieven geteld, om te eindigen op 672 brieven om 23 uur

Gevangenen schrijven

Het team van justitieel welzijnswerk nam het initiatief om ook in de gevangenissen een schrijfavond te organiseren. Op dinsdag 12 december gebeurde dat binnen de muren van de gevangenis van Hoogstraten. Zestien gedetineerden en tien leden van plaatselijke schrijfgroepen van Amnesty International schreven samen brieven met klachten aan die plaatsen in de wereld waar mensenrechten niet veel waard zijn.

Uitgangspunt is om de gedetineerden een symbolische actie te laten doen die kan getuigen van aandacht geven aan andere mensen in een zeer

Op vrijdag 2 februari is er vanaf 19 uur de 10de Theatertocht. Een geleide wandeling in groepjes met straatacts onderweg, gespeeld door de jongeren van Drama, Toneel en Verteltheater +12. Reserveer zeker een plaatsje op een specifiek vertrekuur: 014 69 95 39.

42

Praktisch: Wil je maandelijks mee brieven schrijven? Dan ben je van harte welkom in café Oud Hoogstraeten (het zaaltje boven of beneden) elke derde donderdag van de maand (behalve in juli en augustus) tussen 20 en 22.30 uur. (fh)

act en als afsluiter kan je in het Academiecafé een hapje of drankje nuttigen. Toegang gratis. Van 29 januari tot 4 februari zet ook de muziekafdeling de deuren wijd open. Er zijn allerlei muziekactiviteiten: workshops, toonmomentjes en concerten. Dit is het ideale moment om kennis te maken met de muziekopleidingen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

HOOGSTRATEN - Met het uitnodigende ‘Welkom thuis!’ zet de Academie voor Muziek en Woord uit Hoogstraten van vrijdag 2 tot vrijdag 9 februari een week lang de deuren open. Dit jaar viert ze haar 10de Woordweek. Alle activiteiten van deze jubileumeditie zijn opgebouwd rond het welkomstthema en getuigen van de basiscompetentie “je eigen verhaal vertellen”.

Een dag later, op zaterdag 3 februari, kan je tijdens het open huis van 13.30 tot 15.30 uur kennismaken met het ruime aanbod aan Muziek- en Woordvakken. Speciaal voor dit jubileum gevenen o.a. enkele oud-docenten een Workshop. Deelname is gratis.

hachelijke (justitiële) situatie. Door dit samen met buitenstaanders te doen, was er een sfeer van solidariteit en oprecht medeleven. Er werden 90 brieven geschreven en 26 steunkaarten. Het solidariteitsgevoel bij de gedetineerden was zo groot dat ze dit vanaf nu elke maand willen doen.

Op zondag 4 februari treedt de academie een keer buiten de muren: De academie gaat vreemd! van 13.30 tot 15.30 uur. Op en rond de Vrijheid spelen ze korte acts (muziek en woord) in andermans ruimtes. Je wandelt van act naar

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Alle activiteiten spelen zich af in en rond de Academie, Karel Boomstraat 44. Er is telkens gelegenheid om gezellig na te praten in het Academiecafé in de hal. Op de website vind je nog meer details over het programma. Meer weten? www.amwn.be, info@amwn.be of op 014 69 95 39 Praktisch: Open Muziekweek van 29 januari tot 4 februari; 10de Woordweek van 2 tot 9 februari in de Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen, Karel Boomstraat 44. (fh)


Pesticidenvrij tuinieren

Verrassend Rijkevorsel

DEZE MAAND

HOOGSTRATEN - Op dinsdagavond 6 maart is er in de bib een lezin over pesticidenvrij tuinieren. Een pesticidenvrije omgeving en voedsel hoeft immers geen onbereikbare droom voor de toekomst te zijn. Dan Slootmaekers van de Vlaamse Milieumaatschappij geeft meer uitleg over mechanisch en thermisch tuinbeheer en licht allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes toe. Hij leert hoe je biologische bestrijdingsmiddelen het best gebruikt en wat je preventief kan doen om je tuin goed te onderhouden. Deze lezing is een samenwerking van Velt Noorderkempen en de milieudienst.

Praktisch: Pesticidenvrij tuinieren, lezing op dinsdag 6 maart om 20 uur in de hoofdbib Hoogstraten. Deelname gratis. (fh)

Infodag instappers middelbaar

HOOGSTRATEN - Jongens en meisjes van een zesde leerjaar zoeken ijverig een middelbare school voor volgend schooljaar. Op woensdag 28 februari geeft het Klein Seminarie hen de kans om samen met de ouders op een actieve manier de school te verkennen. Een team van leerkrachten en leerlingen geeft rondleidingen en uitleg. Ook het studieaanbod van de school komt daarbij aan bod. Er zijn twee infomomenten: in de namiddag vanaf 14 uur, in de vooravond vanaf 18.30 uur. Meer info telefonisch 03 340 40 40 en via de website of facebookpagina van de school.

De beheerploeg van Natuurpunt Markvallei verkende De Bonte Klepper en kreeg er deskundige uitleg over het plaggen van heide HOOGSTRATEN - Wil je Rijkevorsel verkennen en kennis maken met ĂŠĂŠn van de mooiste plekjes van deze gemeente? Dat kan door op zondag 4 februari deel te nemen aan de verkenningswandeling "Verrassend Rijkevorsel". Op uitnodiging van Natuurpunt Voorkempen wandelt Natuurpunt Markvallei in natuurgebied De Bonte Klepper, gelegen naast het kanaal Dessel-

Zwerfvuil of inname openbaar domein?

Schoten en pal op de grens van Rijkevorsel, Malle en Brecht. De Bonte Klepper is vrij klein, maar het is omgeven door het veel grotere natuurgebied de Volharding. Verzamelen op de parking naast de kerk in Rijkevorsel om 8.45u. Van daaruit wordt er gecarpoold naar de ingang van de Bonte Klepper. Info: gidsenwerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be. (ao)

Praktisch: Info voor leerlingen van het zesde leerjaar op woensdag 28 februari van 14 tot 17 uur en van 18.30 tot 21.30 uur in het Klein Seminarie. (fh)

Geheugentraining

HOOGSTRATEN - In Lokaal Dienstencentrum Stede Akkers is er op twaalf maandagnamiddagen een lessenreeks over geheugentraining. Zoals wij ons bewust zijn dat we ons lichaam in beweging moeten houden, zo is het ook met onze hersenen. Bij het lichamelijke is dit voelbaar, we worden strammer als we niet bewegen. Bij onze hersenen is dit niet voelbaar. Alleen beseffen we, dikwijls te laat, dat ons geheugen achteruit gaat als we het niet genoeg oefenen. De training is bedoeld voor mensen met gewone vergeetachtigheid, niet voor personen met beginnende dementie. De kostprijs bedraagt 30 euro. Vooraf inschrijven aan de onthaalbalie Stede Akkers.

Praktisch: Geheugentraining, een 12-delige lessenreeks vanaf maandagnamiddag 19 februari van 14 tot 15 uur in LDC Stede Akkers. (fh)

Het zou niet misstaan als wedstrijdvraag: wie herkent deze locatie. Al jaren staat dit oningevuld reclamekader te staan waar het staat, aan de Van Aertselaerstraat ter hoogte van de stelplaats van De Lijn. Ongebruikt, leeg, zelfs hinderlijk voor de voetganger of parkeerder. En niemand ziet dit staan opdat het verwijderd zou worden, want doelloos zonder voorwerp of inhoud. Er zal wel niet voor betaald zijn. Ergerlijk, kortom. Gelieve dit te verwijderen, kniptang meebrengen! (ep) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

43


Deskundig Advies

• • • • • •

Vakmanschap

Eigen Atelier

Persoonlijk

Interieur- en kleuradvies. Gordijnen uit eigen atelier. Binnenzonwering en shu ers Vloerbekleding en PVC-vloeren. Boxsprings en matrassen. Vakkundig opmeten en plaatsen.

KAPELSTRAAT 6 - BAARLE-HERTOG - T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be Minderhout: tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

ADMINISTRATIE Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

Netjes en tevreden

HOOGSTRATEN - Deken Lauwerys kijkt gemoedelijk toe hoe moslimjongeren en - ouderen op 1 januari 2018 de omgeving van zijn standbeeld op de Vrijheid netjes opkuisen. Hij lijkt zijn hoed af te doen voor zoveel gemeenschapszin. De Hoogstraatse Maand plaatste een foto hiervan op haar website en de reacties waren onverwacht warm en ontroerend. Meer dan 200 mensen reageerden enthousiast en de foto werd op 19 andere pagina’s gedeeld. Vrede op aarde aan de mensen van goede wil. Het had niet beter kunnen verwoord worden.

Net als vorig jaar waren ze met veertien naar Hoogstraten afgezakt voornamelijk vanuit het Antwerpse. Het zijn intussen geen onbekenden meer, want dit doen zij nu al voor de achtste keer op rij, telkens op 1 januari. De scherpe wind deed ons de jas wat dichter toetrekken, maar het gure weer leek hun niet erg te deren. Met borstel, blik en vuilniszak werden de resten van het avondlijk feest op de Vrijheid opgeruimd.

Ik kon amper een gevoel van plaatsvervangende schaamte onderdrukken, maar onze moslimvrienden vonden het allemaal niet erg. Voor hen is dit een dienst aan de gemeenschap. Een gemeenschap die hen zoveel gegeven heeft toen zij het jaren geleden zelf slecht hadden en een veilige thuis vonden in Vlaanderen en België. Zij zijn allen lid van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, een strekking van de Islam uit India en Pakistan. Zij organiseren regelmatig nog andere gemeenschapsdiensten of nemen deel aan initiatieven van anderen.

Solidariteit

Op deze manier willen zij hun solidariteit uitdrukken en tonen dat alle mensen, van welke godsdienst of gezindheid ook, kunnen samenwerken en zich ten dienste kunnen stellen van de gemeenschap, of het nu in de stad of in een kleine gemeente is. Opvoeding tot gemeenschapsdienst en vrijwilligerswerk, het is hen haast met de moedermelk meegegeven.

Opmerkelijk toch hoe zij de restanten van een feest, waar de alcohol rijkelijk vloeit, haast met de glimlach opkuisen. Zij maken zich hierover niet druk hoewel alcohol niet in hun dagelijks leven voorkomt. Lege flessen, kapotte pinten, resten van vuurwerk , alles verdwijnt zonder opmerkingen in de vuilniszakken en de afvalcontainers. En dan denk ik terug aan de woorden van Safir Bashir uit Hoogstraten enkele jaren geleden :“Wij zijn heel blij dat we dit hier vandaag mogen doen. Het is fijn voor de mensen om te zien dat alles er weer proper bij ligt als zij wakker worden. Wij willen hen gelukkig maken zodat iedereen weer netjes zijn feestdag kan beginnen.” En inderdaad, ook dit jaar lag Hoogstraten er op het middaguur weer netjes bij en kon de brave burger rustig wakker worden en zijn zondags wandelingetje naar de bakker maken zonder vrees in een stuk glas te zullen trappen. Het is ooit anders geweest. Een welgemeende dank is hier zeker op zijn plaats. (jh) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

45


HOOGSTRATEN

Glasraam in restauratie

HOOGSTRATEN - Op 18 januari werd het startschot gegeven voor de restauratie van het glasraam van Karel van Lalaing uit de Katharinakerk. Voor de eigenlijke restauratie is er eerst een uitgebreid kunsthistorisch onderzoek. De restauratie zal begin september afgerond zijn. Tot zolang worden enkele wandtapijten, schilderijen en altaarstukken van beschermende constructies voorzien of zelfs tijdelijk weggehaald.

Wij staan er al lang niet meer bij stil hoe waardevol deze ramen zijn. In de “Lijst van glasramen welke op artistiek en oudheidkundig gebied een buitengewoon belang bieden” uit 1939 van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen prijken er in onze provincie zeven ramen, waarvan zes in Hoogstraten. Het betreft de drie middelste ramen uit het hoogkoor, twee in de dwarsbeuk (de zuidkant sneuvelde tijdens de oorlog en is intussen vervangen door een kopie) en het glasraam van Karel van Lalaing.

De andere ramen van eerste categorie bevinden zich in Lier (St-Gummarus), Brussel (St.-Goedele en O.L.V. op de Zavel), Halle en Zichem. Door het belang ervan moet er een kunsthistorisch onderzoek gebeuren. Bij de vorige restauratie ontdekte men zo dat er in die ramen meer historisch glas zit dan men vooraf vermoedde. Hopelijk is dat ook nu het geval.

Renotec

Donderdag 18 januari was de startvergadering voor de restauratie. Die wordt o.l.v. architect Rudi Mertens (Maatwerk architecten) uitgevoerd door de firma Renotec uit Geel. Voor het plaatsen van de voorzetbeglazing zijn er 60 werkdagen voorzien, nog eens 90 voor de conservatie van het gebrandschilderd glas. Er zijn 60 werkdagen voor het historisch onderzoek. Startdatum wordt vermoedelijk 9 februari. De restauratie zal uiterlijk op 8 september afgerond zijn.

Tot dan staat er wit glas in de ramen en zullen de wandtapijten afgedekt moeten worden voor het felle licht, ook al zit er een UV-filter in het glas. Wellicht zullen overdag alleen de wandta-

Baas over je blaas

Jacoba van Luxemburg en Karel de Lalaing

Koningin Louise-Marie

pijten aan de noordkant getoond kunnen worden. Enkele schilderijen zullen afgekast worden of tijdelijk opgeborgen. Het retabel van het altaar van de Zoete Naam Jezus (bij de sacristie) wordt tijdens de werken dichtgeklapt en van een beschermconstructie voorzien. Het houten retabel van O.-L.-Vrouw van de rozenkrans van het altaar aan de overkant, wordt met een voorzetbescherming afgeschermd.

Voor het kunsthistorisch onderzoek, gaat Aletta Rambaut, o.a op zoek in de literatuur, in de archieven van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, het K.I.K. en KADOC. Ze maakt dateringsschema’s. Er worden foto's gemaakt van de glasramen voor en na de restauratie. Het K.I.K. zal ook onderzoek doen naar de samenstelling van het glas. (JV/red)

HOOGSTRATEN - Incontinentie beheerst het leven van 1 op de 5 vrouwen, en toch blijft het een taboe. Op dinsdagnamiddag 27 februari organiseert KVLV Hoogstraten een infosessie hierover. Gelukkig is er immers in heel veel gevallen een mogelijkheid om de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Daarover mag je concrete tips en informatie verwachten. De infosessie heeft plaats van 13.30 tot 16.30 uur in het groene zaaltje van Parochiecentrum Pax. Na de infosessie is er koffie en taart voorzien.

Prijs: 6 euro voor KVLV leden, 8 euro voor niet KVLV leden. Inschrijven voor 20 februari 2017 via kvlvhoogstraten@hotmail.com.

Praktisch: Infosessie ‘Baas over je blaas’ op dinsdag 27 februari van 13.30 tot 16.30 uur in zaal Pax. Samenwerking van KVLV en CM. (fh)

46

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ZIZO in de Bib

HOOGSTRATEN - Als je de voorbije maand een bezoekje aan de hoofdbibliotheek gebracht heeft, merkte je vast dat er volop in de collectie gewerkt wordt. Wat vroeger de leeszaal was, is volop aan het uitgroeien tot een kunsthoek. De aanduiding van de onderwerpen gebeurt niet meer met cijfers, maar met een pictogram. Daaraan zie je onmiddellijk of het boek over architectuur, fotografie of beeldende kunst gaat.

Deze verandering is ook in de catalogus herkenbaar. Bij “Waar staat het?” verschijnt het pictogram dat op de rug van elk boek kleeft. Geleidelijk aan worden op deze manier alle informatieve werken naar het ZIZO-systeem omgezet. Heb je toch nog vragen over dit nieuwe plaatsingssysteem? Stel ze gerust aan de bibmedewerkers. (fh)


HOOGSTRATEN

De oude beiaard zwijgt

LEZERS SCHRIJVEN

Heropbouw kerk

Tussen de feestdagen door genoot ik van het boeiende boek ‘En gij zorgt voor de heropbouw’, van de hand van Nand Doms en Johan Ooms. Het blijft een topprestatie wat er toen in Hoogstraten gebeurd is en het boek geeft dit knap weer. Ik ben er redelijk zeker van dat ik op veel vlakken echt niet met Deken Lauwerys had kunnen opschieten, maar voor onzen toren en den beiaard ben ik hem oprecht dankbaar en velen met mij, vermoed ik. Dat er een straat en een standbeeld voor hem kwamen, blijft dan ook terecht.

Veel belangstelling voor het laatste beiaardconcert op de oude beiaard HOOGSTRATEN - Vooraleer de klokken rond 20 februari uit de toren verwijderd worden, gaf stadsbeiaardier Luc Dockx op zondag 14 januari het laatste concert op de ‘oude’ beiaard. Hij eindigde het concert met een medley van Hoogstraatse Spilzak-liederen en het ‘Postludium in d’ van Jef Denyn. Dit jaar zijn er uiteraard geen beiaardconcerten, wel werkt men aan een alternatief programma met o.a. een bezoek aan het restauratieatelier van de beiaard, enkele lezingen en een concert op de reizende beiaard in afwachting van de nieuwe beiaard. Het verwijderen van de klokken zal beslist spectaculair zijn. Om geen schade aan te brengen aan het orgel, worden die langs het rechter galmgat aan de voorzijde van de kerk naar buiten gebracht met de klokkenstoel als tegengewicht.

Ook de antennes van de operatoren worden uit de toren verwijderd en op de stellingen geplaatst.

Sponsoring

De restauratie van de beiaard kost De Beiaardvrienden en de kerkraad 447.822 euro. Men hoopt op sponsoring om dit rond te krijgen. Wie 100 euro overmaakt op rekening BE90 9796 1049 1632 van De Beiaardvrienden ziet zijn naam vereeuwigd op een bord in de nieuwe beiaardcabine. Een bedrijf, vereniging of personen die een bedrag van 2.500 euro of meer willen sponsoren, nemen contact op met De Beiaardvrienden om het sponsorpakket te bespreken. Info 03 314 51 54. (fh)

En gij zorgt voor een tweede druk…

HOOGSTRATEN - Het boek “En gij zorgt voor de heropbouw”, over de vernieling en de heropbouw van de toren en een gedeelte van de SintKatharinakerk is in een tweede druk opnieuw beschikbaar. Tien dagen na de voorstelling op 8 december waren alle 250 exemplaren al uitverkocht. Daarop besloten de auteurs in overleg met de kerkraad om een tweede druk uit te geven en bij de jaarwisseling stonden er al behoorlijk wat kopers op de wachtlijst. Niet verwonderlijk, het boek van Nand Doms en Johan Ooms bevat een schat aan informatie en leuke weetjes.

Dit vlot leesbare en rijk geïllustreerde boek telt 460 bladzijden en kost 35 euro. Het boek is te koop in de Standaard boekhandel of door betaling van 35 euro (+ eventueel 7,00 euro voor verzending) op rekening nummer BE51 7350

Edoch … graag wil ik de stad en de gemeenschap een goed voornemen aanpraten. Want minstens even belangrijk voor de heropbouw was architect en monumentenzorger Joseph Louis, beter gekend als Lode Stynen (19071991), die ook in het boek aan bod komt. Aanvankelijk samen met zijn leermeester Pol Berger (1884-1954) en na diens dood alleen, bouwde hij kerk en toren minutieus weer op, zonder dat er duidelijke plannen van bestonden. Wordt het niet eens dringend tijd dat we Lode Stynen - die o.w.v. zijn bescheiden karakter (te) vaak op de achtergrond bleef - eren door een mooie laan of straat naar hem te noemen? Ik denk het wel! Dries Horsten

Lerarenkaart 2018

HOOGSTRATEN - Werk je in het onderwijs en woon je in Hoogstraten? Haal dan je lerarenkaart 2018 in de hoofdbibliotheek af. Deze kaart is ondertussen al lang ingeburgerd in het onderwijs. Ze geeft recht op kortingen of gratis inkom bij educatieve uitstappen, vermindering in bepaalde winkels,… Het loont dus zeker de moeite om in de bib binnen te springen hiervoor. Tegelijk krijg je een folder met het bibaanbod, en kan je de bibcollectie rond onderwijs en opvoeding verkennen. Wie niet in Hoogstraten woont maar in het onderwijs werkt, vindt de nodige info op www.klasse.be/waarismijnlerarenkaart. (fh)

Kaartprijskamp

HOOGSTRATEN - Lokaal Dienstencentrum Stede Akkers is opnieuw gastlocatie voor een kaartavond van de kaartgroep Noorderkempen.

4722 7062 te name van Ooms J & Doms F, Kloosterstraat 11 te 2330 Merksplas. Info en reservatie: nand.doms@gmail.com of Johan.ooms@hotmail.com (fh)

De kaarttafels staan vanaf 19 uur klaar in de cafetaria. Leden van de ocmw-raad zetten zich die avond belangeloos in voor de organisatie. Er is keuze tussen ‘jokken’ en ‘rikken’ en elke deelnemer heeft prijs. Deelnemen kost 4 euro. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Praktisch: Kaartavond op vrijdagavond 23 februari vanaf 19 uur in LDC Stede Akkers. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

47


HOOGSTRATEN

De vierde poort is definitief gesloten

HOOGSTRATEN - Op 16 december heeft Plan B de “Vierde Poort” voorgoed achter zich dicht getrokken. De combinatie van live-muziek, film en toneel draaide weer op volle toeren en het spelplezier spatte (letterlijk) van het podium. De bende van Plan B heeft heel wat in zijn mars en dat doet ons nu al uitkijken naar een volgende

productie. Voorlopig moeten we het stellen met de groepsfoto genomen na de slotvoorstelling. Op de bijgaande foto ontbreken Pieter Gysbregts, Pieter Vanderhenst, Annemie Van Opstal en Ine Aerts. De overigen zijn wel van de partij. (JD/red)

Wandelen met KVLV

HOOGSTRATEN - De KVLV dames trekken geregeld de wandelschoenen aan. Op dinsdagnamiddag 6 februari staat er een tocht van 5 à 6 km gepland. Verzamelen om 13.30 uur op de parking van het zwembad Sportoase, ingang via de Katelijnestraat. Op woensdagavond 28 februari wandelen ze zo’n 6 à 7 km aan een rustig tempo. Dan is het verzamelen geblazen om 19 uur op de parking van het Parochiecentrum Pax. KVLV lid of niet, iedereen is welkom, dus breng gerust je buurvrouw of vriendin mee!

Staand vlnr: Jan Dufraing, Marc Dufraing, Toon Verhoeven, Karel Martens, Yentl Van Den Heuvel, Rick Michiels, Marc Koyen, Maarten Michielsen, Fanny Janssen, Elien Koyen, Tinne Adams, Harm De Gruyter, An Koyen, Gerrit Hüppertz, Tine Muesen, René Michiels, Jill Cools, Wim Dufraing, Stijn Vrijsen, Fons Jacobs, Niels Koyen en Rik Grauwmans. Zittend vlnr: Guy Koyen, Marc Lauryssen, Fred De Gruyter, Wout De Gruyter, Bert Dufraing en Kabongo, de grootste deugniet van allemaal

Recordopbrengst driekoningenzangers

Praktisch: Wandelen met KVLV, vertrek op dinsdag 6 februari om 13.30 uur aan de parking Sportoase en op woensdag 28 februari om 19 uur aan parochiecentrum Pax. (fh)

Tweede jeugdplay-in

HOOGSTRATEN - Op zaterdag 3 februari 2018 organiseert Koninklijke fanfare St. Catharina uit Hoogstraten voor de tweede keer een jeugdplayin. Alle blazers en slagwerkers van 8 tot en met 21 jaar zijn welkom om een ganse dag te repeteren en ’s avonds een concert te geven.

Er wordt in twee verschillende leeftijdsgroepen gerepeteerd met twee ervaren dirigenten. Niet alleen muzikanten die aangesloten zijn bij een muziekmaatschappij uit de Noorderkempen zijn welkom, ook leerlingen uit de Muziekacademie die slagwerk of een blaasinstrument spelen mogen meedoen. Zo leren zij ook wat het is om in een grote groep een concert te geven. De deelnemers worden om 8.30 uur verwacht in zaal Pax in Hoogstraten. De deelnameprijs bedraagt 10 euro voor middag- en avondmaal. Uiteraard wordt er niet heel de dag door gerepeteerd, maar voorziet men ook een “rode-draad-spel”.

HOOGSTRATEN - Het wordt een traditie. Sinds 2014 gaan drie koningen samen met koningin Marleen De Vrij al zingend op pad voor het goede doel. Dit jaar was dat de woongemeenschap WIDAR vzw. Het viertal ging op zaterdag 6 januari en dinsdag 9 januari al zingend de Hoogstraatse Vrijheid af. Koningen van dienst waren Paul Snoeys van Brasserie De Gulden Coppe, Ben Van der Zegel

48

van Bistrobar De Jachthoorn en Maarten Aerts van Frituur Roma en de Jachthoorn. De drie horeca uitbaters schakelden extra personeel in om mee te gaan voor het goede doel. Op twee dagen haalde het zingende viertal maar liefst 2 611,99 euro op. Deze recordopbrengst gaat integraal naar vzw WIDAR, een woongemeenschap voor volwassen mensen met een beperking. (fh)

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Het afsluitende concertje vindt plaats om 19 uur. Iedereen kan gratis komen luisteren naar wat de jongeren uit onze streek muzikaal in hun mars hebben.

Wie nog niet heeft ingeschreven of nog vragen heeft, kan terecht bij: ankakranen@gmail.com. Vergeet natuurlijk niet je muziekinstrument mee te brengen.

Praktisch: Jeugdplay-in op zaterdag 3 februari. Oefening door jongeren vanaf 8.30 uur. Gratis concert om 19 uur in zaal Pax. (fh)


HOOGSTRATEN

Tinello in het het leraarslokaal

HOOGSTRATEN - In een regie van Mieke Vervloet speelt toneelgroep Tinello een eigenzinnige bewerking van ”De Leraarskamer” van Lilian Wouters. Deze erg herkenbare komedie geeft een grappig beeld van het leven in een school zoals er in Vlaanderen een aantal zijn. Elke gelijkenis met bestaande personages en/of situaties berust op louter toeval. Of toch niet?

In een dozijn scènes volgen we de belevenissen van een jonge leerkracht die dreigt vermalen te worden door Het Systeem maar mag uithuilen op de schouder van de collega die ‘hip’ en ‘cool’ is, of dat tenminste wil zijn. Er is de oudere leerkracht die het allemaal wel gezien heeft en bij

alles zijn mening heeft, als het maar met tucht en discipline gebeurt. Af en toe duikt iemand in een rennerstenue op die ook erg goed Italiaans blijkt te spreken en de vakbond in zijn hart draagt. De leraar Duits blijkt een aangeboren aanleg te hebben voor de taal van Goethe, maar mag niet te veel zeggen. De directeur probeert zijn troepen te motiveren en zit al heel lang op voorhand aan de speech die hij op het einde van het schooljaar moet geven.

Gelukkig is er de secretariaatsmedewerker die, met het verbodsteken in de hand, meent dat de school zonder zijn tomeloze inzet naar de haaien zou gaan. En dat terwijl de nifterige mevrouw

Janssens, lerares gelukskunde, wel erg vaak haar man Peter ter sprake brengt. Gelukkig is er nog de CLB-er die haar aanpak wat steunt. En dan zijn er Shanaya en Kelsey, de niet op hun mondje gevallen kuisvrouwen, die zelfs de directeur op zijn plek durven te zetten. En waarom komt die werkman zo vaak langs in de pauze?

Praktisch: Het leraarslokaal door Toneelgezelschap Tinello in zaal CeCila. Speeldagen: 22-23-24-25 februari en 1-2-3-4-78-9-10 maart 2018 telkens om 20 uur. Inkom 12 euro. (fh)

Tiger Moth maakt zachte landing

HOOGSTRATEN - Kokomo City, het café op de hoek van de Vrijheid en de Karel Boomstraat dat vorig jaar in maart in vlammen opging, verhuist naar de overkant van de straat waar tot voor kort café Bizar was. “We gaan het grondig verbouwen”, zegt Gregg Jorissen, een van de drie uitbaters, “alles gaat er uit. Het volume van het gelijkvloers en de verdieping blijft hetzelfde, maar wordt totaal anders ingericht om er de Kokomo City sfeer in te brengen.”

Het lastigste karwei was het verwijderen van het vliegtuig dat als het ware door de muur café Bizar binnen vloog. Maar geen probleem. De Tiger Moth, een vliegtuig uit de jaren dertig waarvan er in de Tweede Wereldoorlog meer dan 4.000 gebouwd werden en door de Royal Force als lesvliegtuig werd ingezet, maakte een voorzichtige zachte landing en krijgt nu een plaats in de tuin van Bjorn Verschueren langs de Klinketstraat in Wortel. Kokomo City wil in maart terug openen. (fh)

Eindelijk, na uren takelen staat het vliegtuig op de begane grond. Links Bjorn Verscheuren en rechts Gregg Jorissen. DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

49


HOOGSTRATEN

Miniatuurkippen in Stede Akkers

HOOGSTRATEN - Leen Geys woont en werkt in De Bouwhoeve op de grens van Hoogstraten en Wortel. Met haar man runt ze er een landbouwbedrijf waar ook vakantiewoningen, vergaderruimte, een ijssalon en zuivelwinkel zijn gevestigd. De liefde voor het beroep weerspiegelt zich ook in haar hobby. Door de jaren heen bouwde Leen een hele collectie uit van kleine beeldjes en figuren van kippen. Haar verzameling is in februari gratis te zien in dienstencentrum Stede Akkers van 30 januari tot 26 februari alle dagen tijdens de openingsuren. Praktisch: Miniatuurkippen uit de privécollectie van Leen Geys van 30 januari tot 26 februari in LDC Stede Akkers. (fh)

MEER

Openbare vergadering dorpsraad

MEER - Op donderdag 8 februari komt het schepencollege afgezakt naar de refter van de lagere school De Meerpaal voor de jaarlijkse openbare dorpsvergadering. Alle inwoners van Meer zijn welkom. Om te luisteren, maar ook om vragen te stellen. Het algemene gedeelte zal gaan over de verwezenlijkingen van afgelopen jaar. De veiligheidscijfers voor onze gemeente, de dienstverlening aan de burger en de zorg in uw buurt. Ook de opwaardering van de dorpskern komt aan bod en nog veel meer.

Na de pauze wordt er wat specifieker ingegaan op prioriteiten van de dorpsraad. Met onder andere een uiteenzetting over het kloosterproject. Daarna kunnen de aanwezigen vragen stellen.

Wie een vraag heeft, kan best de uitnodiging gebruiken die in elke bus is bezorgd. Geef het vragenstrookje af bij het begin van de vergadering of gebruik de e-mails vermeld op de uitnodiging.

Voor het eerst brandde er in Meer kerstverlichting, dankzij de dorpsraad en de sponsors. Komt er volgend jaar meer? Misschien is dit wel één van de vragen die het schepencollege te beantwoorden krijgt…

Praktisch: Openbare vergadering van de dorpsraad op 8 februari om 20 uur in de refter van lagere school De Meerpaal in Meer. (ma)

Avonturen van een oogarts

HOOGSTRATEN - De ogen van zijn vrouw zijn nog altijd de mooiste. Maar op de operatietafel vindt oogarts Tjeerd de Faber elk oog fascinerend. Zelfs die van een pad, slang of kabeljauw. Voor dr. De Faber is het simpel: "Ogen zijn mijn werk, hobby en passie. Omdat ieder oog uniek is, wordt het nooit saai. Die twee kleine bolletjes blijven me intrigeren." Praktisch: Avonturen van een oogarts, een gezonde blik in de toekomst. Lezing op dinsdag 20 februari om 20 uur in Begijnhof nr. 40. (fh)

Pannenkoekendag

HOOGSTRATEN - De Katholieke Vereniging Gehandicapten afdeling Hoogstraten, Minderhout en Wortel houdt op 4 februari een pannenkoekendag. Vanaf 13.30 uur kan u terecht in zaal Pax aan heel democratische prijzen. De opbrengst wordt besteed aan de werking voor de minder-validen in de regio. Praktisch: Pannenkoekendag op zondag 4 februari 2018 vanaf 13.30 uur in zaal Pax. (red)

Hip Hop in de Cahier

Met TheColorGrey staat bovendien misschien wel dé toekomst van de Belgische hip hop op de planken. Grey (°1994) is een Belgisch/Congolese rapper/producer uit Antwerpen. Hij brengt soulvolle r&b en hiphop van de bovenste plank. Zijn nummer ‘On & On’ staat momenteel terecht in de Afrekening. Praktisch: TheColorGrey x All Eyes On Hip Hop in Cahier de Brouillon op zaterdag 24 februari om 21uur. Reserveren via tickets@cahier.be of kaarten te koop in de Cahier. Kostprijs: 6 euro en 8 euro. (fh)

50

’t Heidebloempje brengt ‘De pismadam’

MEER - Toneelkring ’t Heidebloempje brengt in februari een volkse tragikomedie in twee bedrijven, ‘De Pismadam’. Jeanne is de …madam met dienst. Zij maakt in haar noodgedwongen job van alles mee. Komt het uiteindelijk toch allemaal nog in orde? Reken in elk geval op een avondje gezelligheid. Jos Cools staat in voor de regie.

Praktisch: Toneel ‘De Pismadam’ in Zaal voor Kunst en Volk op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari, vrijdag 16 en zaterdag 17 februari om 20 uur. (jav)

Je vindt alle info over de toneelkring op facebook: Toneelkring ’t Heidebloempje Meer en op de website www.theidebloempje.be

De acteurs voor dit stuk zijn: Mieke Meyvis, Jill Cools, Domien Cools, Harm De Gruyter, Karin Theuns, Jan Jansen, Wim Delcroix, Lisette Van Opstal, Raf Van Looveren, Herman Snoeys.

De opvoeringen vinden plaats in Zaal voor Kunst en Volk, Meerseweg 3 op volgende data: vrijdag 9 en zaterdag 10 februari, vrijdag 16 en zaterdag 17 februari. De deuren gaan telkens open om 19uur, het toneel start om 20uur. Kaarten kosten € 7. Plaatsreservering bij Stan en Emelie Strijbos, Meerdorp 49, Meer, tel. 03 315 83 44.

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEER

Op reis naar de andere kant van de wereld

MEER - Jan Kuijpers, Bart Mertens en Bram van Boxel maakten hun droom waar. Ze vertrokken op wereldreis. Nu de avonturiers behouden terug thuis zijn, legden wij ons oor te luisteren: hoe kwamen ze op het idee? En hoe is een en ander bevallen? Heel goed, zo blijkt uit het relaas van deze wereldreizigers. Dat ze ondertussen het gezin van prinses Astrid over de vloer kregen, hadden ze nooit kunnen dromen! “Wij hebben samen op school gezeten in de hotelschool van Koksijde en werkten ondertussen al enkele jaren in de horeca. Maar nu vonden we dat het tijd was om eens wat van de wereld te zien. Na de nodige uren achter de laptop - en op café - kreeg ons plan echtvorm: we zouden op reis gaan naar de andere kant van de wereld”, zo kijken ze terug.

Astrid

“Op 19 september zijn we met de backpack naar Nieuw-Zeeland vertrokken. Eerst spendeerden we zes weken op beide eilanden, daarna gingen we de oostkust van Australië verkennen. We kwamen aan in het tropische Cairns en legden enkele duizenden kilometers af om in Byron Bay het eindejaar goed te vieren. Kerstmis en oudjaar werden dus gevierd op het strand onder de zon. Na een roadtrip van twee maanden onder de zon besloten we om door te reizen naar

Zuid-Oost Azië. Na een korte reis in Bali, zijn we drie weken lang Noord-Thailand gaan verkennen. Hierna heeft Bart gekozen om terug naar huis te gaan.”

“Kerstmis en oudjaar werden dus gevierd op het strand onder de zon.” Jan en Bram beslisten toen om er nog twee weken aan te breien om het prachtige Laos te verkennen. Maar de reishonger was nog lang niet gestild. “We hadden inmiddels het idee opgevat om terug te keren naar Australië en daar te gaan werken, om terug een goede cent te verdienen zodat we weer verder konden reizen.”

“In Gold Coast in Australië vonden we al snel een job als kok in een hotel in Tasmanië. We hebben daar uiteindelijk 7 maanden gewerkt voor Peppers Cradle Mountain Lodge in het Cradle Mountain-Lake St. Claire National Park. In juli kregen we daar overigens hoog bezoek, Prinses Astrid en haar gezin waren op bezoek in ons hotel. Het was best leuk om deze mensen zo ver van huis en op een informele manier te ontmoeten.”

Voeten op de grond

Een onverwachte ervaring rijker dus, waarna de tocht verder ging. “We trokken nog een maand door Australië, van Melbourne en The Great Ocean Road naar de hoofdstad Canberra en naar Sydney, waar we de ouders van Bram terugzagen. Na twee weken in Sydney en de Blue Mountains werd Vietnam onze volgende bestemming. Het plan was om in drie weken van noord naar zuid te reizen, van Hanoi naar Ho Chi Minh. Hierna reisden we met de bus naar Cambodja. Daar gingen we naar de hoofdstad Phnom Penh, het tropische eiland Koh Rong en als laatste naar Siem Reap en de tempels van Angkor Wat.”

“De laatste twee landen die we gezien hebben, zijn Zuid-Korea en Japan. Eerst veertien dagen in het Zuid-Koreaanse Seoul, Sokcho en Busan, daarna was Japan aan de beurt. Ook Bart wou graag eens naar Japan en die hebben we dus teruggezien in Tokio, waar we natuurlijk onze reünie goed gevierd hebben. Het uitzonderlijke eten daar, de andere cultuur en maatschappij, en zeker ook de comfortabele manier van reizen maakten van Japan een van de hoogtepunten van onze reis.”

“Japan werd een van de vele hoogtepunten van onze reis.”

Het vriendentrio Bram, Jan en Bart op de Fox-gletsjer in Nieuw-Zeeland.

Maar aan alle schone liedjes… “Op 14 december was het inderdaad zover. Onze reis zat erop, vliegtuig, daarna trein en tenslotte de bus brachten ons weer met beide voeten op de grond in het koude Meer. Het was wel een mooi weerzien met familie en vrienden. En wij zijn alleszins een fantastische ervaring rijker, die we iedereen kunnen aanbevelen!” (ma) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

51


MEER

Mooie opbrengst kersthuis

Vandalisme ten top

MEER - Goed nieuws uit Meer. Het ‘kersthuis’ van André en Nancy Hoefkens in de Lokbosstraat trok weer veel bezoekers. Tussen 11 november en 6 januari kwamen 336 liefhebbers en kerstsfeer een kijkje nemen. Verrast en vereerd dat ze waren door al dat moois, gaven ze graag een kleine bijdrage. In totaal deponeerden ze 424,11 euro in de collectebus, een bedrag dat André en Nancy overmaken aan Make a Wish. Nancy en André nodigen u nu al uit voor een bezoek vanaf 11 november 2018. “Er staat weer heel wat nieuws in de steigers”, zegt André tot slot. (fh)

MEER - Dit is echt niet meer normaal. Terwijl de aanbestedingen van de werken lopen en deze in het voorjaar starten, kunnen enkele jongeren tussen 15 en 17 jaar het blijkbaar niet laten om zoveel mogelijk vensters van het klooster in te gooien met zware tegels van de voormalige speelplaats. Er is aangifte gedaan bij de politie en men weet wie de daders zijn. De jongeren gingen blijkbaar prat op 'hun werk' en postten filmpjes op snapchat, die echter na korte tijd

verdwijnen zodat men ze niet als bewijs zou kunnen gebruiken omdat er niet de tijd was om een screenshot te maken. De vzw Klooster Meer zette de site af met hekkens, maar dat schrikte de vandalen niet af. Niets kan hun ‘pret’ (?) bederven. De vzw Klooster Meer wil nu op veilige plaatsen camera’s plaatsen, zodat men de daders kan vatten en laten opdraaien voor de kosten. (fh)

Koude voeten, warme pannenkoeken

Hakhoutbeheer in de Aschputten

MEER - Van Nieuwjaarke zoete zingen mag je dan al koude voeten krijgen, gelukkig zijn er onderweg ook verwarmende momenten. In Meer waren het onder meer chiroleiders die daarvoor zorgden. In de Mussenakker hadden zij voor alle zangertjes lekkere pannenkoeken en warme chocomelk - en voor de papa's en mama’s desge-

52

wenst een jenevertje. Chiroleiders Domien Cools, Michiel Vermeiren en Seppe Martens hadden duidelijk schik in hun warme initiatief. Harm de Gruyter houdt zich op buiten het fotokader. Volgend jaar hopelijk voor herhaling vatbaar, dan willen we nog wel eens langskomen! (ma)

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

MEER - Op zaterdag 10 februari organiseert Natuurpunt Markvallei beheerswerken in natuurgebied De Aschputten. Houtkanten moeten regelmatig kort gezet worden, nadien schieten de struiken met nog meer vitaliteit op. Zulk hakhoutbeheer maakte deel uit van de werkzaamheden van elke boer pakweg vijftig jaar geleden. Zo zorgde hij voor een wintervoorraad stookhout en hield hij het landschap in stand. Wie graag komt meedoen, komt best in werkkledij met werkhandschoenen en laarzen. Natuurpunt zorgt voor de rest, ook voor de soep! Bijeenkomst om 9 uur aan de personeelsingang van Recreatiedomein De Mosten. Info: luc.van.dun@telenet.be (ao)


‘Brouwerij Hoge Akker’ wint Mussenakkerquiz

MEER

MEER - Naar jaarlijkse gewoonte vond begin januari de Mussenakker-quiz plaats. Een 10-tal ploegen dong mee voor de eerste prijs (een lekker drankenpakket!) Maar eigenlijk is het vooral het spel en het amusement waar het om te doen is. Het winnende team van vorig jaar stak dit jaar de vragen in elkaar. Zagen we dat bij de dorpsquiz ook niet gebeuren? Die vragen bleken heel gevarieerd, van kennis van de wijde wereld tot de aardrijkskunde op Meers niveau. Hoeveel gehuchten zijn er in Meer? En hoe heten die? En welk is de meest noordelijke (deel-) gemeente van België? Meerle dus en niet Meersel-Dreef. Oei, dat ligt gevoelig. Maar de jury heeft het laatste woord…

Brouwerij Hoge Akker kwam als overwinnaar uit de bus. Een verdiende winnaar. Mensen met veel ervaring. Zij mogen volgend jaar de quiz in elkaar steken. Proficiat! (ma)

Het winnende team, met heel wat (quiz)ervaring aan boord…

MEER - Geboren in 1957 en afkomstig van Meer: dat waren de feiten die de basis vormden voor een gezellig samenzijn op zaterdag 9 december in zaal Victoria. Het werd een erg plezierige avond. Een walking-diner, overgoten met heerlijke drankjes, al dan niet op basis van

gerst, vormde het centrale gegeven. Maar er werd vooral heel veel gebuurt en herinneringen aan vroeger werden, vaak aangedikt, uitvoerig besproken. Uiteraard werd er ook een groepsfoto gemaakt. Wie dacht dat het feestje na het bezorgen van de

Zestigjarigen gezellig bijeen

groepsfoto wel snel gedaan zou zijn, zat er flink naast. Voor de laatsten slaapwel hadden gezegd tegen Jan was het al enkele uurtjes zondag… (jav)

Op de foto: van links naar rechts Bovenaan: Jef Roos, Ludo Theeuwes, Sus Michielsen, Dré Van den Ouweland, Ludo Renders, René Cools, Herman Martens, Marc Kerstens. Midden: André Lauryssen, André Tilburgs, Gust Martens, René Huybrechts, John Lauryssen, Cel Haest, Rie Kustermans, Lea Bastijns, Jos Lauryssen. Zittend: Anita Van Dun, Lief Sprangers, Rit Leemans, Ria Aerts, Els Van den Heuvel, Rit Martens, Gerda Pluym. Vooraan: Luc Janssens, Dré Vriends, Sooi Adriaensen. DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

53


www.fonsmartensplankenvloeren.be

EIKEN PLANKENVLOER sterk in

VAN HEMELEN

BVBA

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR

eiken

FONS MARTENS NV

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers

Groot Eyssel 39a - Meerle baan Meerle - Meer Tel: 03 315 84 32 Fax: 03 315 03 99

Toonzaal - MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ...08.00 -12.00 / 13.00 - 17.00 uur DONDERDAG EN ZONDAG/ GESLOTEN

VAN HEMELEN

BVBA

NIEUWBOUW & RENOVATIE

ZATERDAG ......09.00 -12.00 / 13.00 - 16.00 uur

ELEKTRICITEIT

CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

WIJ Z IJN V ERHUI SD ! Industrieweg 4

2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

Member of Premier: www.premierinternational.org

www.vanhemelenbvba.be AC|S ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN NV

T +32 3 315 88 65 F +32 3 315 08 67 Desmedtstraat 23 | 2322 Minderhout, België | hoogstraten@acsac.eu | www.acsac.eu

ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN

We hebben meer ruimte gevonden om u beter te dienen dus … ...wij zijn verhuisd naar Desmedtstraat 23 te 2322 Minderhout

deejays & discobars


John Sprangers behaalt prestigieuze prijs

MEER - Het team waarvan Merenaar John Sprangers deel van uitmaakt, heeft de Alumni Ingenieurs-prijs in de wacht gesleept aan de KULeuven. Alumni Ingenieurs KU Leuven heeft in overleg met de Faculteit Ingenieurswetenschappen deze prijs in het leven geroepen voor de best uitgewerkte 'P&O3'-opdrachten in de algemene bacheloropleiding en het beste architectuurontwerp in de derde fase van de bacheloropleiding ingenieur-architect.

John woont in Meer en studeerde aan het Klein Seminarie van Hoogstraten. Hij vervolmaakte

MEER

zijn middelbare studies in 2016. Samen met een team medestudenten ontwierp hij een handprothese die de bewegingen van de andere hand symmetrisch overneemt. Proffen en jury waren er vol lof over en hebben het team daarom de prijs toegekend. Het ontwerp werd dus beoordeeld als de best uitgewerkte 'P&O3'-opdracht in de algemene bacheloropleiding. Daarmee mag John zich alvast rekenen bij de beste ingenieurs van 2de bachelor burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Hijzelf doet er heel bescheiden over, naar onze mening verdiende dit beslist een vermelding in ons maandblad… (ao)

Wafelwaanzin bij de Chiromeisjes

Zin in deze heerlijke chocoladewafels? Eén adres: Wafelwaanzin Chiromeisjes Meer.

MEER - Op zaterdag 17 februari 2018 houden de Chiromeisjes hun jaarlijkse Wafelwaanzinactie. Zij willen daarmee hun kas een beetje stijven. Die dag komen ze deur aan deur met dozen vol lekkere vanille- en chocoladewafels of frangipanes. Een doos wafels kost € 6 en een doos apart verpakte frangipanes kost € 7.

Ben je op 17 februari niet thuis en heb je toch zin in wafels of wil je absoluut de chiromeisjes steunen? Dan zijn er twee mogelijkheden. Je plaatst je bestelling telefonisch via het nummer 0478 12 26 00 of per mail via het e-mailadres: chiromeer@gmail.com.

Het winnende team waar John Sprangers deel van uitmaakt (links).

Geslaagd kerstfeest van Samana

MEER - Op woensdag 13 december sloot Samana Meer 2017 af met het kerstfeest in een mooi versierde zaal Victoria. Agnes Van Hooydonk zorgde voor een verslag. Voorzitter Jaak heette iedereen hartelijk welkom en gaf het woord aan pastoor Soontjes. Jos bracht vervolgens een kerstbezinning om u tegen te zeggen. Daarna genoot iedereen van een heerlijk kerstmaal en kon er lekker bijgebuurt worden met de tafelgenoten.

Nadien kon er genoten worden van een waaier van gezellige kerstliederen, gezongen door Ilse Verachtert samen met het Sint-Cecilia koor uit Meer. Luc Dockx zorgde voor de muzikale begeleiding. Ook het eigen Samanalied ontbrak niet op het programma. Mede door deze zangers werd het een onvergetelijke namiddag.

De ziekenbezoekers en -sters bezorgden iedereen een leuke kerstattentie. Die was gemaakt door Leen, Rita, Trees en Karin. Deze dames vormen een hobbyclubje dat duidelijk veel tijd had gestoken in het werk, zodat er terechte dank was voor hun gulle gebaar. Waarna de voorzitter eenieder een veilige thuiskomst kon wensen... (jav)

Het Sint-Ceciliakoor bracht stemmige kerstliederen o.l.v. Ilse Verachtert en begeleid door Luc Dockx.

Bestellen kan tot 25 februari. Je kan natuurlijk ook één van de Chiromeisjes aanspreken. Zo maakt dat lid ook nog eens kans op een leuke prijs. (jav)

Sinte-Rosalia viert ‘St.-Bart’s Day’

MEER - Brassband Sinte-Rosalia wil het voorjaarsconcert een feestelijk tintje geven, want de muziekvereniging staat twintig jaar onder leiding van dirigent Bart Van Ossel. ‘IT’S Saint-BART’S DAY’, dat is de titel van het concert. Daarmee wordt verwezen naar Saint-Patrick’s day (17 maart) én naar Bart. Die koos daarom voor een programma in de Ierse sfeer. Het concert wordt twee keer uitgevoerd in Zaal voor Kunst en Volk: zaterdag 17 maart om 19.30 uur, en zondag 18 maart om 14.30 uur. Het opleidingsensemble De Heideroosjes, o.l.v. Annick Vandenbergh, verzorgt telkens het voorprogramma. Kaarten voor dit concert kosten € 7. Het is aangewezen om vooraf te reserveren bij de voorzitter, Jos Brosens, 0473 80 75 24 of via www.rosalia-meer.be. Praktisch: Concert ‘IT’S Saint-BART’S DAY’ van Sinte-Rosalia op zaterdag 17 maart om 19.30 uur en zondag 18 maart om 14.30 uur in Zaal voor Kunst en Volk. (jav) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

55


MEERLE

GOUD IN MEERLE

Astrid en Guy Van de Locht - Van Bavel Meerle en omstreken. De mannelijke variant van het kapsalon… Astrid deed ‘de boeken’, de facturen, stukken halen, pas verkochte auto’s wassen. En natuurlijk de zorg voor de kinderen Steve en Kris.

In 2000 zetten ze een punt achter de zaak. Steve had weliswaar automechanica gestudeerd, maar wilde de garage niet overnemen. Hij had het dag- en nacht werken van zijn pa en ma gezien en zag zo’n leven niet zitten. Guy: ‘Begrijpelijk, het stond immers nooit stil. Ik was dan ook echt moe toen we beslisten te stoppen’. Tijd voor leuke dingen van het leven. Voor de kleinkinderen Liene, Fleur en Louis. En voor een hobby. Astrid was al jaren lid van het SintSalvatorkoor, ondertussen al 36 jaar lang. Ze is er ook secretaris van. Na het pensioen werd ze lid van een hobbyclub voor alle soorten handen knutselwerk.

Guy werd één met zijn fiets, iets waar hij vroeger al aan begonnen was, met Lee Van Boxel. Nu fietst hij elke maand - winter en zomer 1.000 kilometer, 3 tot 4 keer per jaar fietst hij in zijn eentje 172 km naar Den Haan aan Zee., waar Astrid hem steevast opwacht. Hij is trouw lid van de Pieretrappers, waarvan hij medestichter, voorzitter en tot vorig jaar penningmeester was.

MEERLE - Feest op Strijbeek. Op enkele honderden meters van de plek waar ze vele jaren een garage uitbaatten, werden Astrid, Guy en hun nakomelingen door een negen meter lange witte limousine - inclusief champagnebar - opgehaald en naar kerk en parochiezaal gebracht voor de viering van hun gouden jubileum. Ze werden er door vele familieleden, vrienden en bekenden opgewacht.

Astrid, 7e dochter van ‘krollekes’ en dus vernoemd naar koningin Astrid, is geboren en getogen Meerlese. Buiten haar internaatsjaren in Borsbeek en Sint-Antonius is ze hier altijd gebleven. Haar moeder had graag dat ze onderwijzeres werd, Astrid wou liever verpleegster zijn. Dat is ze ook geworden en naar haar opleiding bleef ze in Sint-Antonius werken en woonde er heel de week met vijf collega’s in één verblijf. Tot Guy haar daar weghaalde.

Guy kwam in Rijkevorsel ter wereld, zijn ma was van daar. Zijn vader was van Meer, van Eind. Toen Guy drie was, verhuisden zijn ouders naar de Strijbeekseweg in Meerle. Ze hadden er een huis gebouwd, Guy zou er later zijn garage vestigen. Hij leerde automechaniek aan het Horito in Turnhout. Toen hij als 1e van de kas zijn diploma kreeg uit handen van senator Paul De-

56

clerck (van de wegenwerken), zei die: “Zie dat ge maandagmorgen op het bedrijf zijt, dan kan je beginnen in de garage.” Dat heeft hij gedaan, hij bleef er tot aan zijn huwelijk. Alle dagen met de rode Zündapp van Meerle naar Vosselaar. Plezant in de zomer, steenkoud in de winter!

Astrid en Guy begonnen hun verkering in juli 1966 op Dreef Kermis, in de spiegeltent. Zijn vader wou graag dat hij zelfstandig garagehouder werd en begon alvast een werkplaats aan het ouderlijk huis te bouwen. En om zelfstandige te worden, achtte men het toendertijd beter dat ge getrouwd waart. Dus gaven Astrid en Guy op de eerst mogelijke dag van 1968, op 3 januari, het ja-woord. Het was meteen het eerste trouwfeest in de nieuwe parochiezaal.

Daarna volle bak aan het werk in eigen zaak. ‘Garage Van de Locht’, verdeler van Simca. Jos Van Dun was al snel de eerste gast, hij bleef er tot Guy en Astrid de zaak stopzetten voor hun pensioen. In 1980 werd een nieuw grote toonzaal en appartement gebouwd. Simca was als merk verdwenen. Guy verkocht daarna hoofdzakelijk jonge tweedehandswagen en had een bloeiende werkplaats en carrosserie. Het was er altijd druk, en wachtend op ‘een kleine herstelling tussendoor’ hoorde je er het nieuws van

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Allen samen vierden ze een fijn feest in dezelfde parochiezaal waar ze 50 jaar geleden hun trouwfeest vierden. Zo is die kring alvast rond! (jaf)

Ladies-Night filmavond

MEERLE - Waarom verder gaan dan Meerle als je hier ook een film kan komen bekijken? Femma Meerle presenteert op vrijdagavond 23 februari in de parochiezaal de een muzikale romantische komedie ‘Brabançonne’. Die vertelt de strijd tussen een Vlaams en een Waals harmonieorkest om mee te doen aan een grote Europese wedstrijd. Wanneer de grote ster van het Vlaamse orkest tijdens de voorronde dood neervalt, besluiten de Vlamingen alles op alles te zetten om de grote ster van de Walen te overtuigen met hun orkest te spelen...

Iedereen welkom: leden van Femma betalen 3€ en niet-leden 4€. Voor dat luttele bedrag - een fractie van wat je in de grote bioscopen betaalt - krijg je een mooie film, een drankje én een verrassing. Van harte aanbevolen!

Praktisch: Filmvoorstelling ‘Brabançonne’ op vrijdag 23 februari om 20 uur in de parochiezaal Meerle. Info: jacobs.tonia@gmail.com (jaf)


MEERLE

Ook de Meerlese dorpsraad vergadert

MEERLE - Begin van een nieuw jaar, tijd voor de algemene vergaderingen van de dorpsraden. Alle inwoners van Meerle worden uitgenodigd om op dinsdag 20 februari om 20 uur naar de parochiezaal te komen voor de Meerlese dorpsraad.

Onze bestuurders komen voor de het laatste keer in deze legislatuur uitleggen hoe ver het staat met lopende, hangende of liggende dossiers. De agenda is nog niet bekend, maar je mag er vast van uitgaan dat heel wat punten die al lang meegaan weer aan bod zullen komen. Wat staat er voor Meerle in het budget voor 2018? Hoe staat het met de vrachtwagensluizen? Met voet- en fietspaden? Wellicht een stand van zaken over het Masterplan ‘Meerle ons Dorp’ en de restauratie van ons raadshuis. Het bestuur van onze dorpsraad zet de binnen-schilderwerken van onze mooie kerk prominent op de agenda! Ze willen terecht dat hiervoor een versnelling hoger wordt geschakeld.

Begin januari waren werkmannen van de gemeente druk in de weer met het nog maar eens een keer opkuisen van een decennia aanslepende kankerplek vlak bij het geklasseerde dorpszicht van ons dorp. In de Kerkstraat werden de vervallen schutting en de woekerende struiken er net achter opgeruimd. Nog maar eens een tijdelijke oplossing. Maar zolang het juridische eigendomsconflict over deze percelen niet is opgelost, zal alleen een terugkerende opruimactie door de gemeente enig soelaas brengen. Hemeltergend! Misschien moet ons gemeentebestuur toch maar een naar andere oplossingen op zoek gaan. Hoe lang moet je dergelijke kankerplekken midden het dorpscentrum blijven gedogen?

En wie weet is er ruimte voor de Meerlese burgers om zelf hun zegje eens te doen. Je mag vragen stellen of je bemerkingen meegeven aan bestuurders. Interessant om volgen en dus niet te missen.

Praktisch: Algemene vergadering van de dorpsraad in Meerle op dinsdag 20 februari om 20 uur in de parochiezaal. (jaf)

Jaarconcert van de fanfare Sint-Cecilia

MEERLE - De muzikanten van de fanfare zijn al geruime tijd aan het repeteren voor het tweedaagse jaarconcert, dat ze elk voorjaar aan de Meerlese muziekliefhebbers presenteren. Op zaterdagavond 24 en zondagnamiddag 25 februari brengen zij ‘In vogelvlucht’. Dit is immers het thema: muziek waarbij je kan wegdromen, muziek die zich soms boven onze hoofden afspeelt, in de wolken, bij de vogels, in onze dromen. Dirigent en muzikanten kozen zeer afwisselende muziekstukken met voor elk wat wils: een med-

ley van Anouk, Bluesette van Toots Thielemans, When the Thames Froze, You raise me up… Heel wat gekende liedjes ook, iets waar de meeste mensen van houden. Om een mooi, volwaardig concert te kunnen spelen werden er bovendien een zestal muzikant-vrienden gevraagd om de fanfare te versterken. De concerten wordt in goede banen geleid door dirigent Jos Körver, de presentatie is in handen van Chris Mertens. Voorverkoopkaarten kosten 5 euro, aan de inkom betaal je 7 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar

Okra Meerle organiseert Pierenwandeling

bij alle muzikanten. Meerlenaren die een steunkaart hebben gekocht, mogen op vertoon van die kaart gratis binnen. Meer info bij Cel Geenen, telefonisch 0486/71 70 33 of via mail celgeenen@telenet.be en bij Els Pauwels 0474/69 49 84 of elspauwels@hotmail.com Praktisch: Jaarconcert ‘In vogelvlucht’ met fanfare St-Cecilia op zaterdag 24 februari om 20 uur en op zondag 25 februari om 14.30 uur in de parochiezaal ‘Ons Thuis’ in Meerle. (jaf)

MEERLE - In het kader van het Wandelcriterium van Okra Regio Kempen organiseert Okra Meerle op zaterdag 3 maart voor de zevende keer zijn Pierenwandeling. Een mooie wandeling in groen en bosrijk gebied, zoals Den Rooy en enkele privédomeinen die anders niet toegankelijk zijn. OKRA zorgt voor goed bewegwijzerde wandelroutes, zodat je niet verloren loopt. Je kan kiezen in afstanden: 5 km- 8 km -13 km en 18 km. Tijdens de wandeling van 13 en 18 km is er een stopplaats om even te rusten, voor een hapje en een drankje: soep, warme en koude dranken en belegde broodjes, alles aan democratische prijzen. De start is voorzien in parochiezaal ‘Ons Thuys’ in Meerle (nabij Gemeenteplein en Raadhuis), vertrekken tussen 8 uur en 14.30 uur. Deelnemen kost 1 euro voor OKRA-leden, niet-leden betalen 1,50 euro per persoon (inclusief dagverzekering). DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

57


De Honda Smart Drive TM snelheid traploos regelen via simpele duimdruk

ngen 1. Va werpen er en 2. Uit lchen snipp 3. Mu deren ver 4. Bla

Love 2 heal Paul van Huffel Helend medium Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be

Bij ons drie troeven onder één dak ! KWALITEIT - SERVICE - PRIJS

Alle herstellingen van alle merken motorzagen

TUINMACHINES STOFFELS Minderhoutdorp 4 - 2322 Hoogstraten tel.03 314 41 15 - Fax. 03 314 14 20 www.tuinmachinesstoffels.be - info@tuinmachinesstoffels.be

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren

BADKAMERRENOVATIE van tot

A dvies

Z alig genieten

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

Installatiebedrijf

Voort 26 • Meerle (Hoogstraten) • Tel: 03 315 75 31 info@vdberg.be

VAN DEN BERG V E R WA R M I N G

S A N I TA I R

www.vdberg.be V E N T I L AT I E

ZONNE-ENERGIE


MEERLE

Driekoningenfeest van Samana

MEERLE - Op het feest van Driekoningen, op 6 januari, worden even voor de middag alle zieken en 83- plussers in een mooi versierde zaal welkom geheten door Samana-voorzitster Toos. Ondertussen waren ook de Driekoningen gearriveerd. Die waren al lang onderweg; Caspar was heel moe, Melchior’s ogen prikten en Balthasar zijn schoenen waren versleten en zijn voeten hadden blijnen. Daarom vroegen of iemand van de aanwezigen hen wilde vervangen. Zij mochten voor de namiddag de kroon dragen. Door loting werden drie nieuwe koningen gekozen. Benno vertelde het mooie verhaal over de koningen.

Dan was het tijd voor een heerlijk warme maal. Voor ontspanning zorgde “Halte Merlet”; de kerstvertelling “Een kindeke uit de hemel”. Yolanda Van Aelst en Willy Jespers speelden met verve het verhaal van Marie en Jef. Tussen de verschillende bedrijven door zongen allen samen oude kerstliederen onder de begeleiding van Kris Hendrickx. Tijdens de pauze was er tijd voor koffie, thee en wat lekkers.

Voorzitster Toos belichtte de volgende activiteit en eindigde met een gedicht. Tot slot kregen al onze zieken en 83- plussers een pakje van onder de kerstboom. En zo bezorgde Samana weer heel wat mensen een fijne en feestelijke namidag! (jaf)

Groene vingers zoeken tuingerei

Met het juiste gereedschap gaat het zeker nog beter!

EHBO in het gezin

MEERLE - Wat moet je doen bij kleine ongevallen in en rondom het huis? De meeste ongevallen gebeuren immers thuis. En dus is het toch belangrijk onmiddellijk de juiste eerste zorgen toe te dienen. Daarvoor organiseert KWB Meerle op dinsdag 20 februari een opleidingsavond. Volgende onderwerpen komen hier aan bod: de behandeling van snijwonden, kneuzingen, insectenbeten, verstikking en brandwonden.

Een lesgever van het Vlaamse Kruis staat in voor de begeleiding. Er is iedere deelnemer een handige brochure. Deelname kost 5 Euro voor KWB leden, 7 euro voor niet KWB leden. Koffie inbegrepen. Liefst vooraf inschrijven: Ad Jacobs, Chaamseweg 47 tel. 033158500 (ad.jacobs@telenet.be)

Praktisch: EHBO avond op dinsdag 20 februari om 20 uur in de parochiezaal van Meerle. (jaf)

Wegens vermoeidheid van de echte koningen, mochten drie feestvierders op het feest van Samana de honneurs waarnemen.

MEERLE - In basisschool De Klimtoren hebben ze een ‘groene vingers’ team. Regelmatig gaan enkele leerkrachten samen met geïnteresseerde leerlingen aan de slag in de tuin van de school. Zo werden er tijdens het eerste trimester kriebelbeestjes gezocht en bekeken en onkruid gewied. Een heel werkje nu ze een nieuwe speelplaats met meer groen hebben. Maar met al die helpende handen lukt het prima!

Om het werk een beetje makkelijker te maken zijn ze nog op zoek naar wat tuinmateriaal. Hebt u nog een klein(hand)harkje, grote hark, kleine werkhandschoenen, kleine spade, ... die u niet meer gebruikt, dan mag u ze binnenbrengen bij het secretariaat van VBS De Klimtoren, Ulicotenseweg 1, 2328 Meerle. De groene vingers kunnen ze zeker en vast gebruiken. Toch maar eens rondkijken in uw tuinhuis, schuurtje of zolder, dus. Zeker doen! (jaf)

Pesten-dat-kan-niet!

MEERLE - Op 2 februari stelt het Vlaams Netwerk ‘Kies Kleur tegen Pesten’ haar Vlaamse Week tegen Pesten voor en worden de 'Pestendat-kan-niet!'-prijzen uitgereikt. De Klimtoren behaalde een knappe tweede plaats! Voor hun project over hoe ze in hun school omgaan met ‘samentegenpesten’ maakten ze een filmpje, dat je kan bekijken op hun website http://www.deklimtoren.be. De Week tegen Pesten loopt van 2 tot 9 februari onder het centrale thema ‘#samentegenpesten’. Met de nieuwe Move tegen Pesten en de STIPactie, op initiatief van mediapartner Ketnet, krijgt de Week zeker veel aandacht. Vzw Tumult bekroont daarbij schoolprojecten voor omgaan met en preventie van pestgedrag. De prijsuitreiking is meteen het startmoment van de Week. De winnaars van de 'Pesten-dat-kan-niet!'-prijzen worden gekozen door een onafhankelijke jury met deskundigen. Het fonds wordt gevormd door een particuliere donatie. De Klimtoren mag een ferme pluim op de hoed

steken met deze blijk van waardering voor hun werk! Als u er meer van wil weten, bekijk dan zeker het filmpje op de website. (jaf)

Klimtoren zoekt gemachtigde opzichters

MEERLE - Bij het begin, ’s middags en op het einde van de schooldag is het heel druk aan de schoolpoort. Samen met gemachtigde opzichters probeert de school de schoolomgeving veilig te maken. Maar dat kan de school dus niet alleen! Daarom zijn ze op zoek naar gemachtigde opzichters die hierbij graag willen helpen.

Heeft u interesse en tijd, neem dan snel contact met De Klimtoren. Je krijgt er onmiddellijk de nodige informatie. Tel.: 03/315.82.88 of via email directie@deklimtoren.be (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

59


MEERSEL-DREEF

Schoollied ‘t Dreefke

Kerstmisserenade

MEERSEL-DREEF - Naar jaarlijkse gewoonte wordt er na de hoogmis met Kerstmis een drankje aangeboden, zodat de kerkgangers nog een gezellig babbeltje met elkaar kunnen maken, vooraleer thuis of elders, aan het kerstmaal te beginnen. Dit alles wordt opgeluisterd met kerstmuziek van Toet Deugd, aangevuld met leden van de Fanfare Voor Eer en Deugd. De muziek en het drankje zorgen ervoor dat je van binnen in elk geval een warm kerstgevoel krijgt. (JJ)

Een foto uit de oude doos van het derde en vierde leerjaar in 1968-1969 bij meester Jos Verboven.

Waar is het gezellig en altijd plezant? Hier helemaal boven in het Belgenland! Want hier staat het Dreefke, hier willen wij zijn. We zijn niet met velen, maar dat is net fijn!

Met groot en met klein als familie bijeen. De warmste school, voor ons nummer één! Met groot en met klein als familie bijeen. De warmste school, zo is er maar één!

Meersel - Dreef, een dorp met veel lieve mensen, een betere plek kunnen wij toch niet wensen!? Een plek om te leren, te lachen, te spelen, geluk en verdrietjes tesamen te delen.

Refrein Het maakt hier niet uit wat je doet, wat je kent. Hier hoor je er bij, gewoon hoe je bent. Oud en jong en jong en oud staan echt voor elkaar. Klinkt dat niet geweldig? ’t Is helemaal waar!

Bron: www.dreefke.be (JJ)

Playbackshow

MEERSEL-DREEF - Er waren dertien voorstellingen van kinderen of groepen op zaterdag 13 januari in de levendige kinderplaybackshow voorafgaand aan het eigenlijke nieuwjaardorpsfeest van de Dreefse Trappers.

Alle kinderen, groot en klein, deden hun uiterste best om zich zo mooi en zo goed als mogelijk in de kijker te zingen en te dansen voor de jury en het publiek. Menig confettikanon werd afgeschoten op het publiek en de performers.

Deelnemen is belangrijker dan winnen en de snoepzak uit handen van de jury smaakt elk jaar heerlijk. Niet alleen proficiat dus aan alle deelnemers, maar ook aan de vele vrijwilligers van de fietsclub. Jammer genoeg worden er geen kerstbomen meer verbrand omwille van het milieu en de hoge toeslagen. Meer foto’s kan je bekijken op de website van de Dreefse Trappers en van Meersel-Dreef, of via facebook Meersel-Dreef Nieuws. (JJ)

60

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Soep op de stoep

MEERSEL-DREEF - ‘Samen tegen Armoede’ organiseerde dankzij duizenden vrijwilligers de actie Soep op de Stoep. Voor de ingang van de kloosterkerk, bracht de KVLV op zondag 17 december verschillende lekkere soepen aan de man voor een vrijwillige bijdrage. In ons welvarend land loop 1,7 miljoen mensen een verhoogd risico op armoede, ofwel 1 Belg op 7. Dus deze actie heeft wel degelijk zin. De vrijwilligers verdienen dan ook een fotootje voor hun belangloze vrijwilligerswerk, dat veelal te weinig wordt gewaardeerd. Bij deze dan toch een klein beetje rechtgezet. (JJ)


MEERSEL-DREEF

Brouwershoeve ingestort

MEERSEL-DREEF - Op oudejaarsavond is de afgebrande Brouwershoeve in het centrum gedeeltelijk verder ingestort. Steenstukken kwamen terecht op de parking en op de straat, gelukkig zonder verder gevolg of lichamelijke letsels. De brandweer werd verwittigd en uiteindelijk moest er een kraanman van de gemeentelijke dienst aan te pas komen om de zijmuren gecontroleerd te laten vallen om enerzijds de be-

lendende huizen te beschermen en anderzijds voor de openbare veiligheid aan de straatkant. Zelfs burgermeester Rombouts kwam polshoogte nemen. Anderhalf jaar na de brand ligt het vernielde pand er troosteloos bij en is het een stedenbouwkundige kankerplaats in het dorp. De aangevraagde sloopvergunning zou al eens geweigerd zijn. (JJ)

We laote ut maor in ‘t midden

MEERSEL-DREEF - Dit jaar heeft de carnavalsoptocht plaats op zondag 11 februari. Het thema voor 2018 is “We laote ut maor in ’t midden” en daar moet je als carnavalsvereniging je ding maar mee doen. Het opstellen van de optocht start om 13.00 uur bij café De Dreef. Kinderen, individuelen, duo’s en groepen stellen zich op ter hoogte van het café zelf en worden gevolgd door de praalwagens. Voor alle deelnemers: zorg dat je op tijd bent, om 14.00 uur is het vertrekuur.

Na afloop van de optocht is het feesten bij café ’t Knooppunt. Om 19.00 uur start de prijsuitreiking van de kinderoptocht en aansluitend volgt de prijsuitreiking van de grote optocht. Meer info op website: www.maerkrattenland.nl. Kom mee genieten van deze optocht, want ondanks alles is de optocht groots voor zo’n kleine dorpen als Meersel-Dreef en Galder. Praktisch: zondag 11 februari om 14.00 uur carnavalsoptocht vanaf café De Dreef richting Nederland.

Nieuwsbrief Fanfare

MEERSEL-DREEF - De jaarlijkse nieuwsbrief, of is het nieuwjaarsbrief, van Fanfare Voor Eer en Deugd is weer in de Dreefse brievenbussen gevallen; Die bevat het gebruikelijke woordje vooraf van de voorzitter en heel veel fanfare nieuws. Dit keer worden enkele muzikanten in het zonnetje gezet, de jeugdwerking wordt belicht, en is er ook een uitgebreid interview met Jos en Lisette Huybrechts-Thielemans. Gezellig winterleesvoer bij de heerlijk ronkende kachel. (JJ)

De Stuw

MEERSEL-DREEF - De dorpsraad van Meersel-Dreef heeft haar eigenste informatieblad januari 2018, nr. 58, weer uitgegeven. Deze editie telt in totaal 42 bladzijden info, o.m. een voorwoord van de voorzitter, verslagen van de vergaderingen, mededelingen vanuit het verenigingsleven, de nieuwe buslijnen, en veel meer. Gratis in de brievenbus van elk woonhuis. Het is de voorbode van de jaarlijkse openbare dorpsraad van dinsdag 30 januari dat ondertussen is gepasseerd als u dit leest. In de volgende editie van de Maand leest u het uitgebreide verslag van deze vergadering.(JJ) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

61


MINDERHOUT

Veilig zingen…. en genieten

MINDERHOUT - Op het einde van het jaar palmen de nieuwjaarszangers de straat in. Anders dan andere jaren werd er op zaterdag 30 december gezongen in plaats van op zondag 31 december. Heidi, Dave, Dirk en Jeff staken de handen uit de mouwen en kijken fier en dankbaar terug.

Fotograferen in Castelreesche Heide

Een uitstap met een fotowerkgroep is de ideale gelegenheid om je skills een upgrade te geven

De ploeg vrijwilligers die er ook dit jaar voor zorgde dat de kinderen veilig konden oversteken.

“Als organiserend comité zijn wij heel trots dat we ook afgelopen editie voldoende vrijwilligers hadden om alle gevaarlijke oversteken te bemannen. Tijdens de twee shiften konden we de vrijwilligers een koffiekoek aanbieden dankzij de sponsering van Bakkerij Van Kuijk. Hierbij konden zij zich ook opwarmen aan een koffie, thee of een borreltje. De kinderen kregen in het KLJ-lokaal dan weer de gelegenheid om zich te verwarmen aan een warme chocomelk en een pannenkoek, aangeboden door de KLJ en de KSA.

Daar bleef het niet bij. Op de middag bood Frituur De Papillon ons naar jaarlijkse gewoonte frit met stoofvlees en vidé aan in café De Vlinder, waar we vrolijk konden bijpraten. Dankzij de steun van de Minderhoutse KWB, KVLV, Ouderraad en Gezinsbond konden we daarbij ook enkele consumpties aanbieden.”

Het organiserend comité dankt dan ook alle vrijwilligers en sponsors. Samen met hen, willen we alle Minderhoutenaren een gezond en veilig 2018 toewensen. (red)

Kampioenen bij de Arkduif 2017

In onze vorige uitgave stonden niet de juiste namen van de kampioenen bij de Arkduif 2017. U herkende wellicht bovenaan v.l.n.r.: Luc Van Ceulen, Harry Govaerts, Karel Spannenburg, Francis Jansen, Gino Geets en Karel Aerts. Zittend: rechts: Stanny Laurijssen en May (van het team May en Eddy) Poels. (fh)

62

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

MINDERHOUT - De fotowerkgroep van Natuurpunt Markvallei organiseert op zondag 4 februari een foto-uitstap naar de Castelreesche heide, juist over de grens in het stroomgebied van het Merkske. Dit is een uitgestrekte open vlakte met heischrale graslanden en vennen, beheerd door Staatsbosbeheer. De foto-uitstappen zijn bedoeld om de deelnemers de kans te bieden van mekaar te leren. De leden van de fotowerkgroep zoeken in het natuurgebied naar mooie foto-objecten en proberen deze op een zo goed en zo mooi mogelijke manier in beeld te brengen. Uiteraard breng je best je fototoestel mee, deelnemen is gratis. De deelnemers komen om 7.45 uur samen op het kerkplein van Minderhout. Info: fotowerkgroep@natuurpuntmarkvallei (ao)

Joggen voor beginners

MINDERHOUT - KWB Minderhout biedt de mogelijkheid om onder begeleiding 10 weken te joggen. Met aangepaste schema’s, de juiste adviezen en mits het nodige doorzettingsvermogen wil men vele mensen aan het joggen krijgen en ze mee laten lopen met de Kapellekensloop van 2018. Jong, oud, man, vrouw, iedereen is welkom. Als deelnemer kan je in groep je conditie opbouwen met een trainingsschema om in 10 weken op te bouwen naar 5 km. Deelnemen kost voor KWB-leden 5 euro, niet leden betalen 15 euro. Dat is inclusief inschrijving voor de Kapellekensloop 2018 op 9 juni. Daaraan meedoen is uiteraard een doel en zeker geen verplichting. Meer info: Jan Meijer, Vekenakker 5, telefoon 03 297.4638, mail vekenakker5@telenet.be. Inschrijven tot en met 25 maart 2018. Deelname op eigen risico. Er wordt geen verzekering afgesloten. Praktisch: ‘Joggen voor beginners’ tien weken vanaf 28 maart om 19.30 uur bij de voetbalvelden van MVV. (fh)


Dorpsraad met gevulde agenda

MINDERHOUT - Op de algemene vergadering van de dorpsraad in ’t Markenhof op maandag 5 februari komen heel wat zaken ter sprake. Burgemeester Tinne Rombouts licht toe hoe we een kindvriendelijke gemeente worden. Het schepencollege stelt het budget voor met de verwezenlijkingen 2017 en investeringen 2018; het veiligheidsbeleid (korpschef Barbara Cloet); investeringen in infrastructuur en mobiliteit; hervorming van de dienstverlening in het stadhuis; zorg in de buurt en opwaardering van de dorpskernen. Vervolgens geeft men een antwoord op de vraag wat er wel of niet mag inzake inname van het openbaar domein en belicht men een enquête over de communicatiekanalen van de stad.

In het laatste deel voor de pauze gaat men in op de prioriteiten van de dorpsraad: de zwakke fietsgebruiker in de Van Aertselaerstraat; de verkeersveiligheid in Minderhout Dorp; handhaving van het tonnageverbod Koestraat- Beemden-Hoge Weg-Lage Weg. Na de pauze komen de vragen van de inwoners aan bod. Die kan je doorgeven via email: dorpsraadMinderhout@hoogstraten.be. Ook tijdens de vergaderavond kun je vragen aan de voorzitter van de dorpsraad bezorgen.

De dorpsraad heeft alvast een rist aandachtspunten: stand van zaken Burgemeestersconvenant; toekomstige aanleg en onderhoud van de riolering; knelpunten en acties tegen sluikstorten; extra beveiliging voor evenementen; stand van zaken BIN Minderhout; de brug Castel-Hal; kerstverlichting.

Vijftig jaar in 2017

MINDERHOUT - Op 15 december 2017, zeg maar op de valreep van het nieuwe jaar, vierden de 50-jarigen van Minderhout samen hun 50ste verjaardag. Maar liefst 31 van de 44 jongens en meisjes geboren 1967 gingen

MINDERHOUT

Met KWB wandelen in de Eifel

MINDERHOUT - Dit jaar gaat de KWB in het weekend van 7 en 8 april op wandelweekend naar het historische stadje Neuerburg, dicht bij de Duits-Luxemburgse grens in de westelijke Eifel. Het stadje telt zo’n 1500 inwoners en is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Het ligt in het dal van de Enz te midden van bosrijke hellingen. Boven de stad rijst de burcht die Neuerburg zijn naam heeft gegeven. Men vertrekt met de auto op zaterdagmorgen vroeg, om zondag tegen de avond weer terug thuis te komen. Er zijn verschillende mooie wandelingen met begeleiding voorzien. De zaterdagavond kunnen alle deelnemers naar eigen wens invullen. Wellicht zullen er mensen zijn die gezelschapspellen spelen of die nog wat gaan drinken aan de bar. De KWB kan dit weekend aanbieden aan de democratische prijs van 70 euro voor KWB leden en 80 euro voor niet-KWB leden. In die prijs zijn de overnachting, het ontbijtbuffet, tweemaal een 3-gangen lunch en éénmaal een 4-gangen diner inbegrepen, net zoals een welkomstdrank en consumpties op de rustposten. De wandelingen zijn haalbaar voor iedereen met normale wandelconditie. Voor meer info en inschrijven kan men terecht bij Ronni Leemans, Pastoor de Bougnestraat 11, tel. 03 314.21.81 en bij Albert Van Bouwel, Venhoefweg 13, tel 03 314.45.36. Inschrijven kan tot 7 maart 2018. (fh)

in op de uitnodiging, dankzij die goede opkomst werd het dan ook een plezante avond gespekt met veel boeiende herinneringen. (fh)

Op de foto herkent u op de onderste rij v.l.n.r. Linda Verschueren, Nancy Godrie, Koen Pauwels, Joost Muësen, Marc Segers, Riet Christiaensen en Annie Michielsen. Op de tweede rij Rudi Van Der Linden, Emmy Brokken, Rachelle Verheyen, Peggy Vermetten, Lies Peeters, Erna Janssens, Christine Brokken en Paul Kox. En op bovenste rij Carlo Kennis, Ludo Govaerts, Annemie Voeten, Bart Stoffels, Gunter Jansen, Frank Tilburgs, Patrick Sprangers, Milla Verschueren, An Vermeiren, Linda Sambre, Ria verhoeven, Eddy Martens, Karin Mertens, Christel Quirijnen, Ron Vermetten en Greet Mertens. DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

63


MINDERHOUT

Sint-Jorisgilde heeft nieuwe deken

MINDERHOUT - Op zaterdag 8 januari trokken de gildebroeders en zusters onder tromgeroffel naar de kerk van Minderhout om de jaarlijkse gildemis bij te wonen voor de overleden leden van de gilden. Na deze viering ging het naar het gildelokaal voor de jaarlijkse statutaire vergadering. Daarin werden de functies van hoofdman en griffier na een periode van 6 jaar vernieuwd. De financiële toestand werd toegelicht en dan kon het feest beginnen.

Verloren maandag is volgens de traditie de dag waarop de gilde haar jaarlijks teerfeest organiseert. Worstenbroden zijn er rond 13 uur , ’s avonds is er een maaltijd om krachten op te doen en de avond heelhuids door te komen. De dj van dienst wist de sfeer er in te brengen en te houden tot in de late uurtjes. De volgende dag verzamelden een 35-tal gildebroeders rond de middag. In groep gingen ze richting Hal. Peter Vermeiren had er living en keuken omgetoverd in een echte verbruikszaal, de jenever en hapjes werden aangevoerd en boterhammen met kop en kaas werden aangeboden als afsluiter. Tenslotte overhandigde hoofdman Marcel Floren de sjerp van eerste deken aan Peter. Deze sjerp zal Peter dragen bij heel wat speciale gelegenheden. Als Deken maakt hij vier jaar lang deel uit van het bestuur en bepaalt zo mee het beleid. Een veilig transport bracht de schutters terug naar het gildelokaal, waar men eindigde met een laatste glas. (fh)

Smoutebollen en wafels

MINDERHOUT - Op zondag 18 februari nodigt OKRA u uit op hun jaarlijkse smoutebollen- en wafeldag. U bent welkom in het OKRA lokaal in de Schoolstraat 6 om er tussen 12 en 18 uur te genieten van overheerlijke zelfgemaakte smoutebollen en wafels. U kan het lekkers daar ook afhalen vanaf 12 uur. (fh)

64

WORTEL

Nieuwe verkaveling langs Poeleinde

WORTEL - Al jarenlang was er sprake van een verkaveling tussen Poeleinde en de Pater Schrijversstraat, zeg maar achter en naast de parochiezaal. Die kreeg nu vaste vorm. Het gaat om 19 kavels, 15 voor halfopen en 4 voor een vrijstaande bewoning. Achteraan, tegen de groenzone en twee kavels langs de Pater Schrijversstraat, is plaats voorzien voor drie gekoppelde woningen die ontwikkeld zullen worden door Bouwmaatschappij De Ark. Met de wagen kan je er enkel in en uit langs Poeleinde. Voetgangers en fietsers kunnen naar de Pater Schrijversstraat en de zogenaamde witte wijk. Nog even wachten en er komt wellicht jong volk bij in Wortel. (fh)

Wandelen in de Kolonie

WORTEL - Elke derde zondag van de maand is er een begeleide Natuurpunt wandeling in Wortel Kolonie, zo ook op 18 februari. Dit jaar is het jaar van de waarheid voor de rijksweldadigheidskoloniën van Nederland en België, mogelijk worden ze erkend als werelderfgoed. Maar los daarvan kan je er uiteraard met volle teugen genieten van de natuur. Een ervaren gids van Natuurpunt Markvallei heeft oog voor natuur en erfgoed. Praktisch: Begeleide wandeling in Wortel-Kolonie op 18 februari, vertrek om 14 uur aan De Klapekster. Deelnemen is gratis. Info: gidsenwerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be (ao)

Korstjes van mossen

WORTEL - Korstmossen hebben niets met mossen te maken. Maar wat zijn het dan wel? Waar en wanneer kunnen we ze vinden en hoe kunnen we ze herkennen? Welke groeivormen zijn er allemaal en hoeveel soorten kunnen we vinden? Op deze vragen geeft Meerlenaar Harrie Hendrickx een antwoord tijdens een lezing op vrijdagavond 23 februari. Hij gaat ook in op de invloed van het milieu. Gratis bij te wonen.

Praktisch: Lezing over korstmossen door Harrie Hendrickx op vrijdag 23 februari om 20 uur in Bezoekerscentrum De Klapekster. Meer info: studiewerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be (ao)

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


WORTEL

Het geluid van zwetende Chinezen

WORTEL - Toneelkring ‘Willen is Kunnen’ brengt dit jaar een absurde komedie met een al even absurde titel op de planken. “Het geluid van zwetende Chinezen” is de 34ste jaarlijkse voorstelling, nadat de toneelvereniging in 1983 de draad terug opnam toen er een tiental jaren geen voorstellingen meer geweest waren. Die onderbreking had te maken met de sloop van de oude parochiezaal, de restauratie van de kerk en de bouw van de nieuwe parochiezaal die als noodkerk gebruikt werd. Dat er opnieuw toneelvoorstellingen kwamen, was de verdienste

van Frans Snels, die van menig was dat er ook in Wortel toneel moest gespeeld worden.

Lachen geblazen

Willen is Kunnen brengt vooral komisch toneel en dat is ook dit jaar niet anders. “Het geluid van zwetende Chinezen” gaat over een toneelkring die maandenlang aan een stuk gerepeteerd heeft om een schoon Chinees drama klaar te krijgen en op te voeren. Maar de avond voor de pre-

mière wordt in het zaaltje ingebroken! Alles is weg. Het decor, de kostuums, de muziek en uiteraard ook de moraal.

Het publiek naar huis sturen en de mensen zo op hun culturele honger laten zitten is onbeleefd. “Toevallig” vinden ze een koffer vol attributen, zodat men beslist om dan maar een paar tafereeltjes uit het schooltoneel te spelen. Dat voert dus naar een zéér speciale en ietwat gemoderniseerde versie van enerzijds, “Roodkapje”, en anderzijds “Sneeuwwitje”.

De acteurs bij één van de vele repetities. Vooraan, Anouk Snoeys, Hild Jansen, Nadine De Bie en Ellen Boudewijns. Achteraan Chris Elst, Rik Braspenning, Ilse Jansens, Patrick Verheyden (regie), Benny Goetschalckx en Wim Strijbos. Kim Gijsbrechts, Carine de Cranenen Francine Strijbos ontbreken op de foto.

WWW.GEUDENS.BE

VERKOOP NIEUWE EN 2E HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT FORD ERKENDE HERSTELLER - TAKELDIENST 24/24u CARROSSERIE ALLE MERKEN

Garage F. Geudens bvba Meerseweg 8 in HOOGSTRATEN * Tel. 03 315 71 76

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie

B.T.W.-advies / aangiften / formaliteiten

Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten

Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijziging van vennootschappen

Advies sociale wetgeving

Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be Ondernemingsnr. 0438.340.229

Tel. 03 235 03 23 Fax. 03 235 03 24 gsm. 0478 32 76 35

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

65


WORTEL

De Brassband stopt na 45 jaar met de carnavalsfeesten

Vzw De Papboeren neemt de organisatie over

WORTEL - Er komen andere accenten in de werking van het Wortelse carnaval. Al decennia lang was dit een organisatie van de Brassband. Wie iets van ‘toeten en blazen’ kent, weet allicht dat deze haar eigen werking evalueert en zich bezint over hoe het in de toekomst verder moet. Een eerste evenement dat moet sneuvelen zijn alvast de jaarlijkse carnavalsfeesten. Die worden vanaf dit jaar georganiseerd door carnavalsvereniging De Papboeren. Dirk Haest, één van de bezielers van deze vzw in oprichting, geeft tekst en uitleg.

Raad van elf

Het bestuur van de Brassband wist of veronderstelde dat “De Raad van elf” de organisatie en de traditie van carnaval in Wortel wellicht verder wilde zetten en nam contact op met Dirk Haest, die al 21 jaar lang meedraait in de organisatie en de zoon is van Jan Haest, die al 37 dienstjaren heeft. Dirk: “Vanaf dat moment ging het snel. Op 1 december vorig jaar was er een eerste overleg en al vlug kwam er een akkoord: administratief gaat de carnavalstoet 2018 nog door onder de vlag van de Brassband, maar de praktische organisatie gebeurt al door en voor rekening van de nieuwe vzw in oprichting”.

Dirk Haest is een van de bezielers van vzw De Papboeren.

Elke vereniging moet op tijd en stond haar werking in vraag durven stellen: kijken waar men naar toe wil en welke accenten men wil (ver)leggen. De Kon Fanfare Brassband Wortel besliste, om redenen die er verder niet toe doen, om dat nu te doen. Zo werd in november 2017 de organisatie van carnaval in vraag gesteld, ook al was het kort dag en beschikte de Brassband al over alle administratieve vergunningen, verzekeringen enz.

Dirk Haest en Frans Van Boxel worden de boegbeelden van de nieuwe vereniging. “Zoveel zal er, zeker dit jaar, nog niet veranderen”, zegt Dirk. “De opbrengst van carnaval zorgde 45 jaar lang voor extra inkomsten voor de fanfare. Wij zullen als Vereniging Zonder Winstoogmerk (vzw) de winst van de organisatie in de werking en de kwaliteit van de stoet kunnen investeren om zo het niveau van de stoet op te krikken”, zo kijkt hij vooruit.

Veertien prinsen in 45 jaar 1972 1973 - 1978 1979 - 1984 1985 1985 - 1988 1989 - 1992 1993 - 1996 1997 - 2001 2002 - 2004 2005 - 2007 2008 - 2010 2011 - 2013 2014 - 2016 2017 - 2018

Jan Horsten Karel Verboven Marcel Van Ammel Leo Wouters Frans Wouters Frans Roelen Guy Aerts Frans Roelen Frans Van Boxel Dirk Haest Leo Braspenning Jan Haest Edwig De Nijs Luc Braspenning

De editie 2018wordt een overgangsjaar. Men kan nog rekenen op de hulp van vrijwilligers van vroeger en verder wil men verenigingen, ook van buiten Wortel, aanspreken om te helpen.

Raad van elf + de keizers De Raad van elf bestaat uit: Prins Luc Braspenning, Champetter Chris Geens, Nar Nic Haest. En verder Leo Braspenning, Edwin De Nijs, Jackie Van Aert, Inge Braspenning, Dorien Torfs, Jos Willekens, Ine Vriens, Frans Van Boxel, Jan Haest en Dirk Haest. 66

De organisatoren willen jong en oud bereiken en ook meer Wortelse wagens in de stoet, zoals deze wagen in 2013.De organisatoren willen jong en oud bereiken en ook meer Wortelse wagens in de stoet, zoals deze wagen in 2013.

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Zo zal een corsovereniging van Zundert instaan voor de tap in de tent.

Toch zijn er al enkele zaken die dit jaar al zullen wegvallen. Er komt geen deur aan deur verkoop meer van de steunbadges; van de Raad van elf zullen enkel Prins Luc Braspenning, de jeugdprins en jeugdprinses, de champetter en de nar plaatsnemen op de prinsenwagen. De andere leden van de Raad van elf krijgen andere taken.

Andere accenten

Dat De Papboeren zo snel ingingen op de vraag van de Brassband om de organisatie over te

Carnavalstoet in de Wijsneus WORTEL - Dit jaar is er in de Wijsneus geen winterdrink. Maar niet getreurd, want carnaval zal daarom dubbel zo hard gevierd worden. Op vrijdag 9 februari 2018 vertrekt in het dorp hun carnavalstoet met versierde wagentjes. Aansluitend is er een spetterend carnavalsbal in de turnzaal in Worteldorp met discobar Zwanzibar. Toegang gratis. Info: marjolein.tilburgs@dewijsneus.be (fh)

WORTEL

Programma: Zaterdag 18 februari 2018 Vanaf 14 uur Kinderbal in de verwarmde feesttent met de verkiezing van een jeugdprins en jeugdprinses. Iedereen is welkom, de inkom is gratis. Zondag 19 februari 2018 14 uur: Overhandiging van de sleutel door de burgemeester 14.30 uur: Start optocht door de straten van Wortel

organisatie zelf rond te krijgen, wil men dan weer een beroep doen op Wortelse en buitendorpse verenigingen die daarmee wat kunnen verdienen voor hun eigen werking. Zo blijven de inkomsten van de tombola dit jaar voor de Brassband.

Praktisch: Carnaval in Wortel op zaterdag 18 en zondag 19 februari. Zie ook www.depapboeren.be Info: : wortelcarnaval@gmail.com of tel 0473233842. (fh)

Aansluitend jeugdbal in de feesttent, inkom gratis nemen, heeft alles te maken met de wil om de 45-jarige traditie van het Wortels carnaval verder te zetten. “In Beerse besliste men ooit om één jaar over te slaan”, zegt Dirk Haest, “en dat was meteen het definitieve einde van de jaarlijkse traditie. Dat willen we vermijden”.

De nieuwe organisatoren hebben alle lof voor de Brassband, die 45 jaar lang de carnavalsstoet organiseerde. Als VZW kunnen de Papboeren nu evenwel andere accenten leggen. Zo wil men de binding met Wortelse gebuurten en verenigingen versterken door bijvoorbeeld met prijzengeld voor Wortelse wagens het aantal en de kwaliteit van die wagens te verbeteren. Om de

Alle knopjes op een fototoestel…

WORTEL - De fotowerkgroep van Natuurpunt Markvallei organiseert een basiscursus fotografie in Bezoekerscentrum De Klapekster. Paul Versmissen geeft vier theoretische lessen: “Velen kopen een fototoestel en komen niet verder dan enkele standaardinstellingen. In deze cursus leggen we alle knoppen van je toestel uit. Niet enkel uitleggen, maar ook waarom en wanneer je deze best kunt gebruiken. Je brengt je toestel mee, want je zult in deze cursus alle proeven met je eigen toestel kunnen uittesten.”

Je kan meer info bekomen bij Paul Versmisssen: paul.versmissen@me.com. Inschrijven kan via de pagina van Natuurpunt, met als zoekterm: Oei, mijn fototoestel heeft veel knopjes! (ao)

Paul Versmissen legt in vier lessen op een eenvoudige manier uit waar al de knopjes op je fototoestel voor dienen en waar je ze best voor gebruikt.

Natuurfoto’s uit Kamchatka

WORTEL - Riet De Strooper laat vrijdagavond 9 februari in de Klapekster de beelden voor zich spreken over haar reis naar Kamchatka. Dat schiereiland ligt in het oosten van Rusland tussen de Zee van Ochotsk en de Beringzee, het heeft nog grote delen ongerepte natuur. Er zijn 160 vulkanen waarvan er jaarlijks verschillende in werking zijn, ze maken deel uit van de Ring van Vuur. Andere geothermische activiteit zijn de geisers, de vele hete en warme waterbronnen en pruttelende modderpotten. Daarnaast zijn er nog heel wat wilde dieren en een rijke plantengroei. De bruine Kamchatka beer is een van de grootste soorten op aarde. Riet maakte deze exploratiereis samen met een groepje natuur- en fotografieliefhebbers in september 2016.

Praktisch: Reisfotografie van Riet De Strooper op vrijdag 9 februari om 20 uur in BC De Klapekster. Gratis. Info: fotowerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be (ao)

Riet De Strooper kon deze beer fotograferen in Kamchatka DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

67


WORTEL

Wortelse Weetjes

Zijn Wortelaren bruggenbouwers?

WORTEL - Wellicht is deze bewering kort door de bocht. Toch is het opvallend dat er in een klein dorp van maar 13 km² groot een doormeter van amper 4 km. negen (of 10) bruggen liggen.

Als we de Marck stroomafwaarts volgen passeren we eerst bij de PAPENVOORTSE BRUG. Hier stroomt de Marck Wortel binnen en wordt grotendeels een natuurlijke grens met Rijkevorsel in het zuiden en een deel met Hoogstraten in het oosten. Iets verder, waar men de Marck ook de Noordermarck noemt, ligt de BOLKSE BRUG, die men ook de Neervenbrug noemt.

De brug verderop is de GASTHUISBRUG om de eenvoudige reden dat ze eigendom was en het gasthuis (oude rusthuis) van Hoogstraten en de daarbij gelegen gasthuisbeemd. Bijzonder mooi is daar het samenvloeien van de Marck met de kleine- of Zuidermarck en de beide meanders. Deze brug werd ook de Guytelsche brug genoemd, zoals aangegeven op de kaart, ook al blijft de betekenis van die naam een raadsel.

De KEIRSCHOTSE BRUG of de versterkte brug werd (of wordt) in Wortel ook de brug van Lis Petoet genoemd, naar de Lies Vriens die bij de brug woonde. De oorsprong van de naam ”versterkte brug” (zie kaart) is onbekend. De VELDERBRUG kan men nu niet meer bereiken. Tegenover het monument lag een dalend wandelpad de Velder in, zo naar de Marck en een schilderachtige houten brug. Dat pad is nu privaat terrein, de oorspronkelijke is afgebroken en iets verder vervangen door een nieuwe.

De KLINKETBRUG is zonder twijfel de meest bekende brug omdat ze Wortel en Hoogstraten verbindt. Een klinket is een klein deurtje in een grote. Een poort van het kasteel misschien? Vaak denk men aan een Klin-

kaart (=Boomse steen) maar dat is onmogelijk omdat men al in de 17e eeuw van de ”clincketbrug sprak.

Achter het kasteel, aan de oostkant ligt de HOUTEN BRUG. Ze is eigendom van justitie en wordt gebruikt door de boerderij (en de voetballers) van de gevangenis. Bij de GELE BRUG, in de omgeving van de feestzaal van de strafinrichting, ligt nu bij een poossteen met een tekst van Guido Belcanto: ”Op mijn blote voeten liep ik door het gras van de groene Velder, die mijn prairie was. In was een indiaan, een held een wildebras die droomde dat de Mark de Amazone was” En ja, die poossteen ligt wel degelijk in Wortel en niet in Hoogstraten zoals vermeld in de folder. De rechteroever is namelijk overal Wortels grondgebied. Hier begint de Hondsdijk en het Stipstappepad.

De PEGELBRUG in de ’s Boschstraat is volledig vernieuwd. De pegel, een peilstok of -staaf om de peil van het water te meten is bij de vernieuwing verdwenen. Een tiende brug heeft Wortel niet. De WATERMOLENBRUG ligt op Hoogstraats grondgebied, ook al staat de watermolen aan de rechteroever. Eeuwen geleden heeft men de grens hertekend vanaf de pegelbrug tot achter de watermolen. Opmerkelijk is ook dat acht van de negen bruggen ”grensbruggen”zijn. De twee bruggen op de as Hoogstraten-Turnhout werden vernield tijdens de tweede wereldoorlog.

Begin jaren '60. Met een vlot van de brug van Lies Petoet langs 'het wiel' bij de 'schuinen boom' tot bij de Velderbrug.

68

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Tot slot een oproep. In het kader van de nakende ruilverkaveling zou het aangewezen zijn om een wandelpad naast de Marck aan te leggen. Geloof ons, mooier kan niet. (fh/Leo Vanhaute)


SPORT

Nationaal voetbal

HVV in degradatiestrijd

Na de verloren wedstrijden tegen de eerste en de tweede uit de rangschikking zit HVV nog wat dieper in de problemen. Ze staan op een degradatieplaats en het beloven dus nog spannende maanden te worden.

Om niet te degraderen naar derde klasse amateurs moet HVV drie ploegen achter zich houden. Momenteel staat Hoogstraten op de voorlaatste plaats. De trainerswissel bracht voorlopig niet echt het beoogde schokeffect. In december werd verloren thuis tegen Thes Sport en na de winterstop werd gestart met een nederlaag in Spouwen. In de voorbije weken werd weliswaar hard en goed getraind, de resterende dertien wedstrijden moeten het behoud verzekeren. Geen woorden maar daden - dat is de spreuk die van toepassing is. Wanneer gespeeld wordt zoals in Spouwen zal de redding geen probleem zijn. Toch werd er geen verdiend punt

Provinciaal voetbal

geoogst, omdat ploegen aan de kop ook nog eens bevoordeeld lijken. Dat het scheidsrechterlijk trio in Spouwen helemaal uit Limburgers bestond, riep toch wel vraagtekens op‌

Wedstrijden

Hoogstraten VV - K. VV Thes Sport 1 - 3 Tegen de leiders stond er een goede organisatie. De bezoekers kregen haast geen kansen. Een schot van Van Huffel werd door de keeper gelost en Faria Da Silva scoorde. Na de rust kwam Thes meer druk zetten, maakte een mooi uitge-

Competitiewedstrijden Zondag 11 februari 15 uur Hoogstraten VV - K Bocholter VV Zaterdag 17 februari 15 uur Hoogstraten VV - KVV Vosselaar Zaterdag 24 februari 19.30 uur KFC Turnhout - Hoogstraten VV Zaterdag 3 maart 20 uur Hoogstraten VV - SC City Pirates speelde gelijkmaker en kwam op voorsprong met een kopbaldoelpunt. Fockaert zag de gelijkmaker gered met een fantastische redding door de bezoekende doelman. Een counter bracht de eindstand op het bord.

Spouwen Mopert. - Hoogstraten VV 1 - 0 Hoogstraten speelde opnieuw een prima wedstrijd tegen een sterke tegenstander. Het scorend vermogen liet eens te meer te wensen over. Weinig kansen voor Hoogstraten, maar ook niet voor de thuisploeg. Een onterechte vrije trap besliste de wedstrijd.

Er werden slechts twee wedstrijden afgehandeld in deze winterperiode. Tijd om enkele spelers aan de tand te voelen over het reilen en zeilen in hun club en te polsen naar hun eigen ambities. Bij Minderhout vonden we Jeroen Liekens bereid, bij Meer Koen Koyen, in Meerle Tom Voeten en in Wortel Glenn Verhoeven.

Minderhout VV

Het is van half november geleden dat Minderhout nog eens kon winnen. Twee uitgestelde wedstrijden en vier verloren matchen brengt MVV opnieuw in de gevarenzone. DHM: Wanneer ben je begonnen met voetbal? Waarom is MVV jouw club? Jeroen Liekens: Als vijfjarige begon ik bij KSK Oosthoven. Op mijn achtste ben ik naar Willem II gegaan. Daar heb ik tot mijn 18 jaar gevoetbald. Mijn volgende clubs waren KV Turnhout, KFC Lille, KVV Vosselaar, KSK Oosthoven, KFC Lentezon en nu speel ik voor het tweede jaar bij MVV. Sinds drie jaar woon ik in Meerle. Twee jaar ge-

leden contacteerde MVV me. Ik hoorde dat MVV een hechte groep had en zo kon ik dicht bij huis spelen. Met een eerste kindje thuis leek me dit ideaal.

DHM: Trainer Ricardo Smits spreekt over een nieuwe aanpak zowel op training als op de wedstrijden. Zijn er verschillen met de aanpak van vroegere trainers? Jeroen: Qua trainers in MVV heb ik vorig jaar enkel Eric en Eddy gehad. Dit jaar spelen we in een ander spelsysteem en dat brengt natuurlijk andere trainingsvormen met zich mee. We doen alles met bal, veel pass- en trapvormen en positiespelen. Dat maakt het wel aangenaam voor een voetballer.

DHM: Na een moeilijke start, geen enkele bekerwedstrijd gewonnen en 1 punt op 5 competitiewedstrijden, zijn jullie stilaan betere resultaten gaan boeken. Leg eens uit. Jeroen: Er waren verschillende dingen. In de

Jeroen Liekens Geboren 11/05/1988 Afkomstig van Oosthoven Woont in Meerle Samen met Tine Adams Vader van Mats (2) In april wordt een tweede kindje verwacht Werkt bij bpost bank in Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

69


SPORT

“Na twee kruisbandletsels hoop ik nog een paar jaren te kunnen spelen bij MVV.” voorbereiding moesten we wennen aan de trainingen en vooral aan het spelsysteem. Er werden ook kansen gegeven aan enkele jongeren. Bovendien hebben we toen door blessures en afwezigheden niet een keer met dezelfde ploeg gespeeld. We speelden nochtans tegen eersteprovincialers Lyra en Merksplas best goed mee. Toen de competitie begon, hadden we hetzelfde

KFC Meerle

Ook Meerle startte het seizoen goed. Een vlotte overwinning tegen Poppel en slechts een doelpuntje toegestaan tegen de leiders uit Kalmthout. Met een elfde plaats en nog moeilijke wedstrijden in de nabije toekomst, zal het op het einde zeker nog spannend worden om het behoud te verzekeren. DHM: Hoe verliep jouw voetbalcarrière, en waarom voerde die naar KFC Meerle? Tom Voeten: Op 7-jarige leeftijd ben ik begonnen met voetballen bij de duiveltjes van KFC Meerle. Vanaf de scholieren werd ik al snel doorgeschoven naar de junioren en reserven A, waardoor ik mijn niveau kon verbeteren mede dankzij de trainers Christian Vissers en Dirk Godrie. Zij gaven mij het vertrouwen en de steun die ik in die periode nodig had. In het seizoen 2013/2014 mocht ik voor het eerst mee trainen en spelen met de eerste ploeg dat onder leiding stond van Dirk Gysels. Hij heeft mij veel kansen en speelminuten gegeven

KFC Meerle is mijn club omdat de ambiance bij zowel de reserven A als in de eerste ploeg formidabel is. We zijn een hechte vriendengroep. Dat is voor mij het belangrijkste aspect om te willen voetballen.

DHM: Jij was bij de club de redder in nood. Toen de doelmannen gekwetst uitvielen, verdedigde jij als veldspeler 8 wedstrijden het doel. Welk gevoel gaf dat? Tom: Aan de ene kant wens je onze doelmannen geen blessures toe. Ik had ze liever allemaal fit gezien zodat ik aanvallend een rol kon spelen in de ploeg. Maar het was nu eenmaal zo. Anderzijds heb ik er een goed gevoel aan overgehouden. In de jeugd had ik nog nooit gekeept. Mede dankzij onze sterke verdediging heb ik een paar goede matchen kunnen keepen. Het was niet makkelijk voor de verdedigers om het vertrouwen te behouden met een onervaren keeper ach-

70

scenario. We speelden telkens met een ander elftal tegen drie ploegen uit de top vijf van de rangschikking. Je zag week na week echter verbetering en vanaf de zesde match kwam de kentering. We speelden goed voetbal met de nodige resultaten. We wonnen vier uitwedstrijden, maar thuis kregen we niet altijd wat we verdienden. Tegen Herenthout stond het 1-1 en misten we een penalty in de 88e min en tegen Weelde spelen we onze beste helft van het seizoen maar gaven een 2-0 voorsprong nog weg.

DHM: Wat is jullie doelstelling voor de terugronde? Jeroen: Onze eerste doelstelling is om zo snel mogelijk het behoud veilig stellen. In de stand is het verschil tussen plaats 16 en plaats 6 maar 8 punten. Onze tweede doelstelling moet zijn

om in 2018 een thuisreputatie op te bouwen, zodat we de supporters die er elke week staan iets terug kunnen geven. Vorig jaar verloren we in de tweede ronde geen enkele thuiswedstrijd. Dat zou mooi zijn. DHM: Wat zijn je persoonlijke ambities? Jeroen: Negen jaar geleden liep ik in een duel met Cisse Severeyns een kruisbandletsel op. Ik speelde toen bij Lille. Later toen ik bij Vosselaar speelde, overkwam me dit een tweede keer. Ondanks die twee zware kwetsuren hoop ik nog enkele jaren blessurevrij te voetballen bij MVV en als het kan ook een prijs te pakken. Dat is altijd leuk.

En daarna? Ik behaalde onlangs mijn Uefa B-diploma en na mijn spelerscarrière zou ik graag het trainersvak instappen.

ter hen, maar dat hebben ze prima gedaan. Op enkele sleutelmomenten kon ik zelfs belangrijk zijn voor de ploeg. Het is dankzij de steun van onze ploeg en de ganse staf dat ik met veel vertrouwen en plezier tussen de palen heb gestaan.

DHM: In de vier wedstrijden daarna scoorde je telkens. Verdien je misschien nu al de gouden schoen? Tom: Geen gouden schoen in Meerle. Voetbal is een ploegsport. Je behaalt resultaten met de hele ploeg. Ik was natuurlijk blij met die doelpunten. Het waren vier belangrijke wedstrijden tegen ploegen die in onze buurt stonden in het klassement. Die wedstrijden mag je niet verliezen anders mis je de aansluiting met de middenmoot.

“Redder in nood toen alle doelmannen gekwetst waren.” DHM: KFC Meerle begon met vijf wedstrijden zonder overwinning. Begonnen jullie te panikeren? Tom: Uiteraard hoop je op een goede start van het seizoen. We begonnen op het veld van Loenhout, in mijn ogen één van de titelkandidaten. Dan speelden we tegen Ekeren en Kalmthout, allebei ploegen die verwacht werden voor de titel te spelen. We zijn matig aan het seizoen begonnen met een 2 op 15 en wisten dat het niet gemakkelijk ging worden.

Maar panikeren deden we niet. Wij wisten dat wij voldoende kwaliteit hadden om mee te draaien in derde provinciale. Na die matige start hebben wij ons geweldig herpakt met een mooie reeks van 15 op 24. Vooral de wedstrijden tegen Lentezon Beerse en KFC Meer toonden dat we collectief zeer sterk zijn en van geen enkele ploeg schrik moeten hebben.

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Tom Voeten 21 jaar Woont in Meerle Werkt bij Muller NV in Hoogstraten

DHM: Nu sta je middenin de rangschikking. Waar willen jullie eindigen? Tom: Het is nu moeilijk te zeggen waar we willen eindigen. Ons eerste doel is proberen het behoud te verzekeren. Al de rest is mooi meegenomen. Het zal zoals vorig jaar hard knokken zijn tot de laatste speeldag om erin te blijven. Alle ploegen in derde provinciale zijn immers aan elkaar gewaagd.

DHM: Wat zijn je persoonlijke ambities? Tom: Persoonlijke ambities heb ik niet echt. Hard werken en mijn job doen door als aanvaller veel doelpunten te maken. Ik ben nog maar 21 jaar, dus ik heb nog vele seizoenen voor de boeg.

Uitslagen KFC Wuustwezel - Minderhout VV Minderhout VV - KFC Herselt

3-2 2-5

FC Sint Jozef - KFC Meer KFC Meer - KVV DOSKO

0-2 1-1

KFC Meerle - KFC Poppel Kalmthout SK - KFC Meerle 1 - 0

2-0

KVNA Wortel - KFC Zammel2 - 2 FC De Kempen - KVNA Wortel

0-0


KFC Meer

Meer startte sterk na de winterstop met een 4 op 6 en dit nog wel in de derby ’s tegen Sint Jozef en DOSKO. Met een mooie achtste plaats wordt het waarschijnlijk een rustig en mooi seizoen. DHM: Hoe lang voetbal je al? Koen Koyen: Ik ben begonnen bij de duiveltjes op mijn 6 jaar, dus ondertussen voetbal ik al zo’n 27 jaar bij KFC Meer. Vanaf mijn 18de stond ik in het 1ste elftal en 15 jaar later ben ik nog altijd blij dat ik hier ben.

DHM: KFC Meer begon met drie overwinningen en een gelijkspel met een tweede plaats als gevolg. Begonnen jullie al te dromen? Koen: Het begin was alvast hoopvol en een top 5-klassering leek een mooie ambitie te zijn. Achteraf hebben we echter een mindere periode gekend en zijn we enkele plaatsen gezakt.

DHM: Nu sta je middenin de rangschikking. Is dit jullie plaats, of hoop je op meer voor de

KVNA Wortel

Wortel begon in 2018 met twee gelijkspelen en nestelde zich op een negende plaats. Het speelt een rustige competitie. DHM: Je speelde al in enkele clubs, onder meer HVV en nu KVNA Wortel. Tevreden mee? Glenn Verhoeven: Ik ben begonnen op mijn vijfde bij Hoogstraten VV. Na 12 jaar HVV werd het tijd om iets nieuws te proberen en vandaar mijn overstap naar Wuustwezel, waar ik twee jaar speelde. Nadien speelde ik nog een seizoen voor Lentezon. Na dat jaar heb ik gekozen om met mijn kameraden in KVNA Wortel te gaan voetballen. Zij voetbalden er al langer en ze waren er zeer positief over. Ondertussen ben ik aan mijn zevende seizoen bij Wortel

Glenn Verhoeven 27 jaar Woont in Hoogstraten Samen met Sandra van der Hoof

SPORT

terugronde? Koen: Na een mindere periode voor de winterstop, zijn we voorlopig goed uit de startblokken geschoten in 2018. De top 5 halen lijkt me moeilijk, maar enkele plaatsen stijgen, zou ons alvast een geslaagd seizoen opleveren. Daar gaan we voor.

DHM: Wat zijn je persoonlijke ambities? Koen: Ik zou graag dit seizoen nog in schoonheid eindigen zonder kwetsuur en met een eindnotering in de linkse kolom van het klassement. Verder stop ik na dit jaar en wil ik dus mijn ploeggenoten alvast veel succes wensen in de volgende voetbaljaren.

“Later een trainerscarrière, wie weet...” DHM: Na een spelerscarrière volgt logisch voor jou een job als trainer, niet? Koen: Momenteel is de ambitie om trainer te bezig. Wortel is een familiale, warme club waar iedereen, net als ik zelf, zich thuis voelt. Zowel als speler als in mijn functie als jeugdtrainer, was ik onmiddellijk vertrouwd met deze mooie club.

Koen Koyen Geboren 12/01/1985 Samenwonend met An Sprangers Vader van Yinthe (8j) en Wenke (5j) Woont in Minderhout Studies: Regent Lichamelijke Opvoeding Werkt als laadmeester bij Coöperatie Hoogstraten Spelerscarrière: 1991-2018: KFC Meer worden nog niet echt aanwezig. Het is even goed geweest en voorlopig wil ik me concentreren op andere elementen. Maar een latere trainerscarrière, wie weet…

Kalender Zondag 4 februari K. Retie SK - Minderhout VV FC Merksem - KFC Meer KFC Meerle - FC Turk Sport KVNA Wortel - Rauw Spor Zaterdag 10 februari KFC Meer - KFC Meerle

“Na 12 jaar HVV was het tijd voor iets anders.” DHM: Wortel speelt opnieuw een seizoen met ups en downs. Hoe zit het met de sfeer in de ploeg? Glenn: Ondanks een seizoen met ups en downs blijft de sfeer binnen de ploeg optimaal. Dat dit zo is, merk je vaak aan kleine dingen. Er wordt steeds hard en goed getraind maar er is altijd wel ruimte voor een lach en een zwans. Na de wedstrijden of na de donderdagavondtraining blijven we altijd met een groot deel van de ploeg een pintje drinken in de kantine om wat bij te kletsen. Ook bij alternatieve trainingen bij slecht weer, zoals training in de zaal, lopen op de weg, is er altijd veel volk aanwezig. Ook dat bewijst de goede sfeer binnen de ploeg.

DHM: Nu sta je middenin de rangschikking. Blijft dat zo? Glenn: Ik denk dat we in de terugronde wedstrijd per wedstrijd moeten bekijken, en elke wedstrijd opnieuw moeten proberen te winnen. Aan het einde van het seizoen zien we dan wel waar het schip strandt. Hopelijk worden dan de geleverde prestaties beloond met een plaats in de eindronde.

15 uur

19.30 uur

Zondag 11 februari 15 uur Minderhout VV - Vlimmeren Sport KFC Alberta - KVNA Wortel Zondag 18 februari 15 uur Minderhout VV - KSV Oud-Turnhout FC Ekeren - KFC Meer KFC Meerle - Excelsior Kaart Exc. Vorst - KVNA Wortel Zaterdag 24 februari KFC Meer - KFC Poppel

19.30 uur

Zondag 25 februari 15 uur White Star Schorvoort - Minderhout VV Maria-Ter-Heide - KFC Meerle KVNA Wortel - Ezaart Sport DHM: Wat zijn je persoonlijke ambities? Glenn: Ik hoop dat we nog veel wedstrijden mogen winnen en dat ikzelf hierbij een belangrijke bijdrage kan leveren door er elke week opnieuw te staan en vele wedstrijden te mogen spelen. We willen graag nog veel punten pakken voor ons zelf, maar ook zeker voor onze talrijke supporters zowel thuis als op verplaatsing.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

71


SPORT

VOLLEYBAL

Gelvoc Heren A

Heren A behaalde in zijn laatste twee wedstrijden knappe overwinningen tegen twee ploegen van de top vijf. Dat belooft voor de toekomst. Trainer Werner De Bie ziet de ploeg stappen zetten, maar is voorzichtig.

DHM: Een prachtige overwinning tegen Spinley en ook in december een driepunter tegen Molvoc. Jullie hebben het vorige jaar goed afgesloten en het nieuwe jaar goed ingezet. Werner De Bie: Klopt helemaal, zowel tegen Mol als Spinley hebben we zoals nadrukkelijk gevraagd, echt als ploeg gespeeld. In de heenronde hadden we te vaak afwezigen op trainingen en wedstrijden. Helaas zet deze tendens zich ook verder in 2018. Tegen Spinley moest Kris Maes noodgedwongen forfait geven omwille van stevige griep. Jan De Bie was afwezig omwille van werk en Ruud Bols heeft omwille van aanhoudende werkdruk niet meer getraind sinds 12 december. Koen Koyen is inmiddels definitief gestopt omwille van een chronische blessure.

Als trainer is het dan last-minute opnieuw zoeken naar oplossingen en dat draaide goed uit tegen een ploeg die toch over heel wat talent en spelers beschikt, met aan het roer een heel ervaren trainer als Jef Mol. Hopelijk kunnen we de komende weken nu wel rekenen op een quasi voltallige spelerskern.

DHM: Met deze overwinningen stijgen jullie in de rangschikking. Waar gaan jullie uitkomen? Werner: Er is een goeie ploegsfeer. Ik hoop nog stappen te kunnen zetten. Met hard trainen en veel aanwezigen op de trainingen is dit mogelijk. Ik doe geen uitspraken over een bepaalde plek in het klassement. De heenronde heeft mij meer dan ooit tevoren geleerd hoe onvoorspelbaar het reilen en zeilen kan zijn…

Kalender Zaterdag 3 februari BVMV - Heren 1 Zondag 4 februari N-Kempen C - Dames 1 Zaterdag 10 februari Dames 1 - N_Kempen D Dames 2 - N_Kempen E Heren 1 - WOVO Malle A Zaterdag 24 februari Zoersel D - Dames 2 Zondag 25 februari BVMV N-Kempen D - Heren 1

16 uur 14.30 u

18 uur 18 uur 20 uur 18 uur 14.30 u

Uitslagen Heren 1 - Molvoc Mol A Heren 1 - Spinley Dessel A

3-0 3-0

Dames 1 - WOVOC Dames 1 - N-Kempen E

3-0 3-0

Dames 2 - Kasterlee B Dames 2 - Kasterlee C

2-3 1-3

72

Profiel

Tom Lauryssens Samen met Evelien Kemland Vader van Maarten en Emma Tom begon op bijna 17-jarige leeftijd met volleybal bij WEVOK (nu WOVO). Hij deed dit op uitnodiging van een jeugdvriend en had de smaak direct serieus te pakken. Hij werd opgeleid als middenspeler en heeft altijd op deze positie gespeeld.

Via Zoersel en WEVOK belandde hij uiteindelijk in Vosselaar voor een aantal jaren LIGA B. Op zijn 28ste stopte hij omwille van een blessure aan de schouder. Nadien werd hij papa en legde dus de focus volledig op de kinderen.

Uiteindelijk begon hij 8 jaar later toch opnieuw bij Rijkevoc. Vorig jaar nog viel hij uit met twee operaties aan de knieën. Naar eigen zeggen is er nu nog werk aan de winkel om terug op niveau te komen (lees afvallen).

De reden van de transfer naar Hoogstraten is dat de ploeg in Rijkevorsel uit elkaar is gevallen. Enkele spelers waren gestopt en Rijkevoc kon geen volwaardige ploeg meer samenstellen om in tweede provinciale te blijven spelen.

Bij Gelvoc kwam hij terecht in een familiale club, met toffe mensen die je warm ontvangen. Een club met veel inzet. De ploeg met een goeie mix van jong en oud. Zijn betrachting bij Gelvoc is “om nog enkele jaren te genieten van leuk volleybal en mijn ervaring te kunnen delen met de jonge gasten”.

Gelvoc Dames 1

Dames 1 laat geen steken vallen. Twee blanco overwinningen werden opgetekend en met een zege begin februari tegen Noorderkempen D, de huidige competitieleider doen ze mee voor de titel. Wij legden het oor te luisteren bij de meest ervaren speelster, Dorien Beyens. DHM: Wanneer ben je begonnen met volleybal. Is dit altijd jouw sport geweest? Dorien Beyens: Ik ben beginnen volleyballen toen ik net geen 11 jaar was. Ik heb nooit een andere sport gespeeld. Het volleyballen werd van thuis uit mee gegeven. Mijn beide ouders speelden vroeger recreatief.

DHM: Dames 1 is bezig aan een mooi seizoen, veel beter dan vorig jaar. Hoe komt het volgens jou? Dorien: Zou het de combinatie kunnen zijn van

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Dorien Beyens Geboren 18/11/1981 Gehuwd met Joeri Nagels Moeder van Niemke (8j) en Freek (2j) Woont in Hoogstraten Studies: Regentaat Lichamelijke Opvoeding Spelerscarrière: In 1992 begonnen bij de Gelmers. Op haar zestiende op de bank bij de eerste damesploeg en zo ook mee kampioen gespeeld in eerste gewest. Kreeg steeds meer kansen bij de eerste damesploeg en opgeklommen naar 1e provinciale. De voorbije jaren weer naar eerste gewest. Een jaar bij Beerse gespeeld in tweede divisie, maar keerde snel terug naar Hoogstraten. Trainerscarrière: Tien jaar training gegeven (vanaf haar zestiende) aan beginnende en meer ervaren spelertjes.


ervaring en jeugdspeelsters die beter ingespeeld zijn? Vorig jaar hadden we jeugd die ook nog jeugdwedstrijden speelde. Nu zijn deze speelsters vaste ploegwaarden geworden, waardoor ze beter ingespeeld geraken. Plus er kwamen ook enkele speelsters bij.

Een jonge groep met enkele ervaren speelsters en niet te vergeten met 2 goede trainers die ieder op hun eigen manier onze ploeg sterker maken. Het spelen van de finale van Turnhout eind vorig seizoen heeft ons vast en zeker ook de bevestiging gegeven dat we echt wel wat kunnen.

DHM: Tot nu toe hebben jullie slechts drie

Cyclocross

keer niet gewonnen. Als je verder geen steken laat vallen, speel je begin februari voor de eerste plaats. Leeft dit in de groep? En denk je kans te maken op promotie? Dorien: Goh, ik weet niet goed of het echt leeft in de groep. Bert heeft onlangs wel gezegd dat het echt haalbaar is en dat we ervoor moeten gaan. Ik denk dat we dat allemaal wel beseffen, maar ook dat er nog enkele moeilijke wedstrijden op het programma staan. We zullen in ieder geval elke wedstrijd spelen om te winnen. En dan zien we wel waar we uitkomen. Op deze manier leggen we onszelf niet teveel druk op. Daarnaast spelen we ondertussen ook opnieuw de halve finale van de beker van Turnhout.

SPORT

DHM: Ploegen van dezelfde club in dezelfde reeks kunnen de rangschikking beĂŻnvloeden. Noorderkempen C en E kunnen hun D-ploeg helpen kampioen spelen. Jullie kunnen Dames 2 helpen om niet te degraderen. Hoe kijken jullie hier tegenaan? Dorien: Ik kan niet inschatten in hoeverre de ploegen van Noorderkempen elkaar gaan helpen: het gaat in principe toch om Merksplas, Vlimmeren en Vosselaar die weliswaar met dezelfde naam spelen. In onze club is dat ook niet evident: Dames B staat onderaan de rangschikking en wij bovenaan. We kunnen dus allebei de punten gebruiken.

Telenet Superprestige Cyclocross Hoogstraten 11 februari

Supporteren voor Jens, Joeri en Niels HOOGSTRATEN - Voor verschillende cyclocrossers is de Superprestige op 11 februari aan de veiling in Hoogstraten geen koers als alle andere. Profs Jens Adams en Joeri Adams, evenals elite zonder contract Niels Koyen, hebben grote plannen voor de aardbeiencross. Zij wonen in onze gemeente en rijden dus een thuiswedstrijd.

Programma 8.30 uur 9.30 uur 10.45 uur 12 uur 13.40 uur 15 uur

Jens Adams is sterk bezig. Op het Europees Kampioenschap veldrijden in Tabor werd hij zesde. Dit jaar eindigde hij al verschillende keren in de top 10. In Overijse midden december werd hij vierde op slechts een half minuutje van de ongenaakbare Van der Poel. Voor Joeri Adams is dit wellicht het laatste seizoen. Kalas-Essers, het team waar hij deel van uit maakt, houdt er straks mee op. Hijzelf is realistisch genoeg om te beseffen dat het moeilijk wordt om nog elders onderdak te vinden. Hopelijk klopt er alsnog een sponsor aan

8ste manche van de Telenet Superprestige Cyclocross G-wedstrijd Nieuwelingen Ridley Cup voor Internationale Junioren Topsport Vlaanderen Superprestige voor Internationale Beloften Superprestige Ladies Trophy Telenet Superprestige Elite - Aardbeiencross

Win een inkomkaart Kom op 11 februari kijken naar Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Kom mee supporteren voor Jens Adams, Joeri Adams, Niels Koyen, Toon Aerts en vele andere toppers uit onze streek. De Hoogstraatse Maand geeft andermaal 5 inkomkaarten weg voor de cyclocrosswedstrijd van zondag 11 februari op de terreinen naast de Veiling te Hoogstraten. Interesse? Wees er dan snel bij. Rep je dan als de wiedeweerga naar www.demaand.be en beantwoord de volgende vraag: Welke Hoogstraatse sportclub organiseert deze Superprestigewedstrijd? Uit de juiste inzendingen worden 5 winnaars getrokken. Ze ontvangen elk een inkomkaart. (rb)

Slijkduivels in het Klein Seminarie

HOOGSTRATEN - Twee leerlingen van het Klein Seminarie schitterden op de nationale kampioenschappen veldrijden. Zowel Witse Meeussen (5WWIB) als Senne Knaven (3HW2) werkten zich naar het podium.

Eerstejaars junior Witse Meeussen (16) uit Vlimmeren (Beerse) behaalde een zilveren medaille op het Belgisch kampioenschap veldrijden in Koksijde. Twee jaar geleden behaalde de veldrijder al eens een zilveren medaille, toen bij de eerstejaars nieuwelingen op het BK veldrijden op de Lilse Bergen.

Senne Knaven deed het bijzonder knap als eerstejaars bij de nieuwelingen, maar dan op het Nederlandse kampioenschap in Surhuisterveen. De jongedame uit Meerle sleepte er een bronzen medaille in de wacht. (ao) DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

73


SPORT

Winnaars schaal A. van Aperen

De winnaars van de schaal Arnold Van Aperen v.l.n.r.: Antoon Brosens, Arnold van Aperen, Luc van Dijck, Henri Martens en Angelo Roelen. Jozef Haest Jozef, Brosens-De Roover en Harry Jansen staan niet op de foto. (fh)

Kampioenen Snelvlucht 2017

De kampioenenviering bij de Snelvlucht v.l.n.r.: The Maenhout (kampioen Noyon jaarse duiven), Arnold van Aperen, Marcel Kinschots (koningkampioen en keizer), Henri Martens (voorzitter), Angelo Roelen (asduif Quievrain) - Jozef Haest winnaar jongen Quievrain ontbreekt op de foto. (fh)

W&M INSTALLATIEBEDRIJF BVBA centrale verwarming vloerverwarming gasinstallaties - onderhoud sanitaire installaties

Ruim aanbod nieuw en occasie Verhuur personenen bedrijfswagens Carrosserie Totaalgarage bvba - Sint-Lenaartseweg 32 - 2320 Hoogstraten 03 314 33 33 - www.totaalgarage.be - info@totaalgarage.be www.facebook.com/totaalgarage

Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten Tel. 03 314 81 86 - GSM 0495 24 24 11 wm.installatiebedrijf@telenet.be

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN Zeg maar hoe je zitten wil

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 74

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.kempimeubel.be


Sportlaureatenviering

Wie wordt sportvrouw en sportman 2017?

SPORT

HOOGSTRATEN - Op zaterdag 24 februari 2018 vanaf 18.30 uur in de Rabboenizaal zullen we het antwoord op de vraag uit de titel kennen. Dan organiseert de sportraad de sportlaureatenviering. Zij selecteerden de verschillende kandidaten die in aanmerking komen voor de begeerde titel. Op dezelfde viering komen ook alle sporters op het podium om gelauwerd te worden voor de bijzondere prestaties die ze hebben geleverd in 2017.

Om in aanmerking te komen voor huldiging moeten de kampioenen individueel of in ploegverband gewestelijk of provinciaal kampioen geworden zijn of een podiumplaats hebben behaald op nationaal of internationaal vlak. Uitzonderlijke prestaties komen ook in aanmerking voor huldiging. In sommige sporten is het immers moeilijk om kampioen te worden. Iemand die uitzonderlijk gepresteerd heeft, kan dus toch gehuldigd worden, ook al is deze geen kampioen. De sportraad nomineert maximaal 3 kandidaten per categorie. We stellen u de kandidaten voor van sportvrouw en sportman, maar die avond worden ook de titels van sporttiener, sportploeg en sportverdienste uitgereikt

geleden ruilde Karen volleybal voor de fiets. En deze titel doet naar méér smaken. Haar vader was drie jaar geleden Belgisch kampioen bij de Masters en is dus de geknipte man om haar wegwijs te maken in de wielersport. De zestienjarige traint zeven dagen op zeven om haar doelen te bereiken.

Sportvrouw

Karin Donckers van LRV Sint Clemens had opnieuw een sterk seizoen met verschillende paarden. Ze staat momenteel op de achtste plaats op de FEI World Eventing Rankings. De eerstvolgende Belg op die wereldranglijst staat op plaats 115. Ze behaalde een 17de plaats individueel op het Europees Kampioenschap Eventing in Strzegom in Polen en een 5de plaats met de Belgische ploeg. In 2017 behaalde ze zeven internationale overwinningen en ze had 16 internationale podiumplaatsen.

Sportman

Niels Fockaert

Karen Verdonck

Niels Fockaert is een ruiter. Hij was in Meerdonk, Loenhout en Lier winnaar van de grote prijs op 1m 45, telkens met Ballerina van den Aard. Hij behaalde ook enkele tweede plaatsen en werd geselecteerd voor het Belgisch Kampioenschap Senioren in Lanaken. Hij werd met ruime voorsprong winnaar van de Gold Cup.

Karen Verdonck van Lensworld cycling team werd op 30 juli 2017 Belgisch kampioene wielrennen bij de nieuwelingen. Dik twaalf maanden

Maud Adriaensen is vijftien jaar en studeert economie-talen aan het Instituut Spijker. In 2017 heeft ze zich gekwalificeerd voor het internationaal niveau dressuur. Op het Europees Kampioenschap dressuur in Hongarije behaalde ze een vijfde plaats met het Belgisch Team Pony’s. Ze werd derde in het Belgisch Kampioenschap Dressuur en tweede in de Beker van België dressuur. Ze traint twaalf uren per week en behaalde ook mooie plaatsen in Compiègne (Frankrijk) en Roosendaal (Nederland).

Jos Van Bavel is lid van Atletiekvereniging Noorderkempen en liep op 12 november 2017 zijn honderdste marathon. Hij stond op de cover van ons maandblad in december. Daar heb je dus vast al heel wat meer over gelezen. (rb)

Karin Donckers

Maud Adriaensen

Jos Van Bavel DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

75


FEBRUARI 1968

76

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Hoogstraatsefilippine

-

met medewerking van Standaard Boekhandel

In het diagram geldt dat gelijke cijfers gelijke letters zijn (y en ij gelden als één en dezelfde letter) De letters in de grijze balk vormen van boven naar beneden de oplossing. Cryptische tip: binnenkort misschien nodig tegen de evers in de velden van de Noorderkempen maar eigenlijk is het Bargoens voor ‘fietsendief’. Het is ook het allerlaatste 13-letterwoord in Van Dale. Deze (laatste) filippine is extra moeilijk. Het zal jullie leren! 1 – Ondernemersvereniging en drijvende kracht achter de kerstverlichting 2 – Deze Lilian schreef ‘De leraarskamer’ 3 – De beroemdste deken van Hoogstraten (familienaam) 4 – Administratieve regio van China 5 – Hoofd van de VRT Start-up (voornaam) 6 – Deze Snels van Hoogstraten Leeft zetelt in de OCMW-raad 7 – Er bevindt zich een peilstok aan dit bouwwerk in de ‘s Boschstraat 8 – Deze ‘helikopter’ startte in 1967 de ‘Hotelschool’ 9 – De Minderhoutse KSA bakte ze ‘for life’ 10 – ...met een witte kop *** regenboogvocht... 11 – Deze Segers bracht in 1918 een nieuw boek uit (voornaam) 12 – Meest voorkomende letter in de Nederlandse taal 13 – Je kan hem lopen, maar voor het goede doel ook bijeenschrijven

2

1

3

10

10

2 11

8

3

6

5 3

8

9

NS ! TE KA S T A A L

2

8

8 1

9

7

8

8

6

7 5

9

10

3

4

9

9

8 4

6

10

6

5

7

9

7

4

10

4 6

5

2

11

11

5 2

4

8

7

7

8

8

10

3

1

12 13

8

WIN EEN STANDAARD - BOEKENBON T.W.V. Rit Joosen, Tinnenpotstraat te Hoogstraten vond sneeuwkristal. Proficiat, Rit. Je mag de boekenbon bij Standaard Boekhandel aan de Vrijheid ophalen en besteden. Deze maand geven we voor de laatste maal een boekenbon van Standaard Boekhandel weg. 26 maanden lang mochten we rekenen op de genereuze steun van Patrick Melis van Standaard Boekhandel aan de Vrijheid, waarvoor onze intense dank!

€35

Misschien win jij wel deze laatste boekenbon van Standaard Boekhandel! Stuur dan het allerlaatste 13-letterwoord uit het woordenboek van bovenstaande filippine naar redactie@demaand.be of stuur een brief(kaart) naar De Hoogstraatse Maand, Begijnhof 26 te 2320 Hoogstraten. Een briefje gewoon in de bus mag ook. (lvr)

GESCHENKEN DOEN AAN BOEKEN DENKEN VERKOOPPUNT

Vrijheid 147 - 2320 Hoogstraten - Tel.:03 314 39 06 sb.hoogstraten@standaardboekhandel.be Open van 9.00 - 18. 00 u - Zondag gesloten DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

77


AGENDA

TENTOONSTELLING

Tot woensdag 7 februari HOMMAGE aan Jos Martens in de IKOetalage (Vrijheid 165) en de gangen van IKO (Dr. Versmissenstraat)

Van dinsdag 30 januari tot maandag 26 februari MINIATUURKIPPEN uit de privécollectie van Leen Geys in LDC Stede Akkers.

Tot zondag 18 februari Tentoonstelling met beeldend werk van NEL AERTS in De Warande te Turnhout. Open van woensdag tot zondag tussen 10 tot 17 uur.

Tot zondag 25 maart KIEM, beeldend werk van zes Hoogstraatse kunstenaars in het Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9. Open van woensdag tot zondag van 14 tot 17 uur.

HOOGSTRATEN

Tot woensdag 28 februari WINTERWANDELZOEKTOCHT gratis deelnamebrochure bij Toerisme Hoogstraten of op www.hoogstraten.be.

Van donderdag 29 januari tot zondag 4 februari OPEN MUZIEKWEEK in de Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen, Karel Boomstraat 44.

Van vrijdag 2 tot vrijdag 9 februari 10e WOORDWEEK in de Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen, Karel Boomstraat 44.

Zaterdag 3 februari JEUGDPLAY-IN van Fanfare St-Catharina. Oefening door jongeren vanaf 8.30 uur. Gratis concert om 19 uur in zaal Pax.

Zondag 4 februari NATUURWANDELING ‘Verrassend Rijkevorsel’, verzamelen op de parking naast de kerk in Rijkevorsel om 8.45 uur.

Zondag 4 februari PANNENKOEKENDAG van de Katholieke Vereniging Gehandicapten vanaf 13.30 uur in zaal Pax.

78

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Dinsdag 6 februari LEZING ‘Een opgeruimd hoofd in zeven stappen’, over omgaan met stress, van 19 tot 20.45 uur in de bib Lindendreef.

Dinsdag 6 februari WANDELEN met KVLV, vertrek om 13.30 uur aan de parking Sportoase.

Vrijdag 9 februari UITREIKING CULTUURPRIJZEN 2017 vanaf 19 uur in de Rabboenizaal.

Zondag 11 februari WANDELING 28e Wintertocht van WC De Noorderkempen. Vertrek tussen 8 uur en 15uur in de parochiezaal van Sint-Jozef Rijkevorsel, Pastoor Lambrechtsstraat 1 te Rijkevorsel. Maandag 12 februari VORMING reanimeren en defibrilleren van 18.45 tot 22.30 uur in het lokaal van het Rode Kruis, Slommerhof 18 Hoogstraten.

Woensdag 14 februari FILMVOORSTELLING (9+) ‘Bouwdorp’ om 14 uur in het auditorium van IKO Groenewoud.

Woensdag 14 februari FILMVOORSTELLING ‘Lion’ om 20.15 uur in het auditorium van IKO Groenewoud.

Donderdag 15 februari SCHRIJFACTIE Amnesty International om 20 uur in Oud Hoogstraeten, Peperstraat 2.

Zondag 18 februari LEZING ‘De wondere wereld van de insecten’ van 10.30 tot 11.30 uur in het Chirolokaal, Bavelstraat 83a te Rijkevorsel.

Zondag 18 februari CONCERT van de muziekkorpsen van de Belgische en Nederlandse belastingendienst om 15 uur in de Rabboenizaal, deuren open om 14 uur.

Maandag 19 februari LESSENREEKS ‘Geheugentraining’ eerste van 12 lessen, van 14 tot 15 uur in LDC Stede Akkers.

Dinsdag 20 februari LEZING ‘Avonturen van een oogarts, een gezonde blik in de toekomst’ om 20 uur in Begijnhof nr. 40.


Donderdag 22 februari INFOVERGADERING over assistentiewoningen Residentie De Veiling van 19.00 tot 22.00 uur in Le Cirq.

Donderdag 22 februari THEATER ‘Naamloze Gebeurtenis’ met Debbie Crommelinck, Bert Verbeke en Jef Hoogmartens om 20.15 uur in de Rabboenizaal (GC Hoogstraten).

Donderdag 22 februari WORKSHOP Ecologische poetsproducten van 19.30 tot 22 uur in bib Hoogstraten.

22-23-24-25 februari en 1-2-3-4-7-8-9-10 maart THEATER ‘Het leraarslokaal’ door Toneelgezelschap Tinello in zaal CeCilia, telkens om 20 uur.

Vrijdag 23 februari KAARTAVOND vanaf 19 uur in LDC Stede Akkers.

Zaterdag 24 februari DUBBELOPTREDEN Theater Pas geverfd en Tegennemoam om 20.30 uur in De Singer te Rijkevorsel.

Zaterdag 24 februari OPTREDEN TheColorGrey x All Eyes On Hip Hop in Cahier de Brouillon om 21uur..

Dinsdag 27 februari INFOSESSIE ‘Baas over je blaas’ door KVLV en CM van 13.30 tot 16.30 uur in zaal Pax.

Woensdag 28 februari INFO voor leerlingen van het zesde leerjaar van 14 tot 17 uur en van 18.30 tot 21.30 uur in het Klein Seminarie.

MEER

Donderdag 8 februari OPENBARE VERGADERING VAN DE DORPSRAAD om 20 uur in de refter van lagere school De Meerpaal.

Vrijdag 9 en zaterdag 10 februari, vrijdag 16 en zaterdag 17 februari TONEEL ‘De Pismadam’ door ’t Heidebloempje om 20 uur in Zaal voor Kunst en Volk

MEERLE

Dinsdag 20 februari ALGEMENE VERGADERING VAN DE DORPSRAAD om 20 uur in de parochiezaal. Dinsdag 20 februari EHBO avond om 20 uur in de parochiezaal.

AGENDA

MEERSEL-DREEF

Zondag 11 februari CARNAVALSOPTOCHT om 14 uur vanaf café De Dreef richting Nederland.

MINDERHOUT

Zondag 4 februari FOTO-UITSTAP naar de Castelreesche heide van Natuurpunt Markvallei met vertrek om 7.45 uur op het Kerkplein.

Zondag 4 februari HONDENTENTOONSTELLING Internationale wintertrofee Duitse Herders http://www.vvdh.be/Kringgroepen van 9 tot 17 uur in Manege Blauwbossen.

Maandag 5 februari OPENBARE VERGADERING VAN DE DORPSRAAD om 20 uur in parochiezaal ’t Markenhof.

Zondag 18 februari SMOUTEBOLLEN- EN WAFELDAG van OKRA in hun lokaal in de Schoolstraat 6 van 12 tot 18 uur.

WORTEL

Vrijdag 9 februari REISFOTOGRAFIE van Riet De Strooper om 20 uur in BC De Klapekster.

Zaterdag 18 februari BEGELEIDE WANDELING in WortelKolonie om 14 uur aan De Klapekster.

Zaterdag 18 februari KINDERBAL vanaf 14 uur in de verwarmde feesttent

Zondag 19 februari CARNAVAL met om 14 uur overhandiging van de sleutel, 14.30 uur optocht en aansluitend jeugdbal in de feesttent.

Vrijdag 23 februari LEZING over korstmossen door Harrie Hendrickx om 20 uur in BC De Klapekster.

Donderdag 1 en woensdag 7 februari TONEEL ‘Het geluid van zwetende Chinezen’ door ‘Willen is Kunnen’, telkens om 20 uur in de parochiezaal, alle andere speeldata uitverkocht.

Donderdag 1 maart OPENBARE VERGADERING VAN DE DORPSRAAD om 20 uur in de refter van lagere school De Wijsneus

Vrijdag 23 februari FILMVOORSTELLING ‘Brabançonne’ door Femma om 20 uur in de parochiezaal. Zaterdag 24 februari en zondag 25 februari JAARCONCERT ‘In vogelvlucht’ door fanfare St-Cecilia op zaterdag om 20 uur en op zondag om 14.30 uur in de parochiezaal. DE HOOGSTRAATSE MAAND - FEBRUARI 2018 -

79


NOODNUMMER

112

Ongeval / Brand / Ziekenwagen

Administatie Brandweer 03

POLITIE

314 32 11

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISA R TSEN

vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

TAN DAR TSE N

zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

TH UI SV E R P L E GI N G

WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44. WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13.

voor wachttijden overdag van 9 tot 22 uur

Zelfstandige verpleegkundigen

Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Boonen Liesbet Christiaensen Nathalie De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Haest Vera Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Tomby Hella Van Bouwel Ilse Van Doninck Maria Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen Vervoort Mia

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0478 50 09 75 0494 86 93 84 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0497 94 46 23 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 42 08 13 0497 92 20 00 0498 29 49 17 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0478 42 49 34 0478 42 49 34

Christiaensen Nathalie Martens Sandra

0494 86 93 84 0473 25 91 92

Zelfstandige vroedvrouwen 80

APOTHE KE R S

- FEBRUARI 2018 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

090 39 90 00

(0.50 euro per minuut)

www.demaand.be REDACTIE 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS

hoogstraten@demaand.be meer@demaand.be meerle@demaand.be meersel-dreef@demaand.be minderhout@demaand.be wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS sport@demaand.be

SECRETARIAAT

abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be

INH OUD FE BRUARI

Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 50 jaar “Hotelschool” Spijker . . . . . . . . . . . . 3 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 De Warmste Week in Hoogstraten . . . . . . . . 16 Gitte Van Hasselt en de VRT Start-up . . . . . 21 Straat in De Maand . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 500 jaar graafschap Hoogstraten . . . . . . . . . 26 Assistentiewoningen aan de Loenhoutseweg 28 Het Maske van Wortel en ander jong talent 30 Dichterlijke vrijheid . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 Welkom in Hoogstraten . . . . . . . . . . . . . . . . 32 DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . 45 DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . 50 DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . 56 DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . 60 DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . 62 DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . 64 SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 Een halve eeuw geleden . . . . . . . . . . . . . . . 76 Filippine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77 Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op

Donderdag 1 maart 2018 Alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 13 FEBRUARI redactie@demaand.be

De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.