juni 2002 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

MAANDBLAD ACHTTIENDE JAARGANG, NR. 206 JUNI 2002 PRIJS: 2 € AFGIFTE KANTO DR: 2320 HOOGSTRATEN

cl e hoogstraatse rn aa nd

1 UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

MET GERT VERHEYEN NAAR J

SCHAATSEN IN

NATUURGEBIED?

2 41

tJJ

DAGBOEK VAN PATER LUC MEE RS EL-DREEF

,Ji

L

ir

ql

WAT EEN MOOIE SCHOOL! GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL HOOGSTRATEN

DE 3 KONINGEN VAN DE KRUISBOOG

OVER NAAR ONZE MAN IN HET LAND VAN DE SHINKANSEN:

LOUIS FRANSEN


COLUMN

De 36-urendag Hebt u dat ook, de indruk dat een dag veel te kort is voor wat we allemaal moeten en willen doen? Hoe zou dat toch komen? Nu ja, een dag duurt maar 24 uren en daarvan moeten we door de band al zes tot zeven uren slapen. De meesten onder ons moeten ook werken, elke dag drie keer eten en drinken, aan- en uitkleden, wassen, tanden poetsen. Voor we het weten zijn we ruim achttien uren van onze dag kwijt. Reken nog een aantal verplichte nummers zoals poetsen, klusjes, tuin onderhouden, boodschappen doen en eten maken. Daarna kunnen we eindelijk in onze luie stoel ploffen, de krant of een weekbladje lezen, televisie kijken. Dan begint pas het probleem. Want waar staan kranten en weekbladen tegenwoor dig bol van? 'Lifestyle'! Hoe ve moeten leven, wat we moeten doen om bij te blijven, om er bij te horen. Elke zich respecterende krant heeft dagelijks bijlagen over film, televisie, boeken, concerten, tentoonstellingen en tal van andere niet te missen evenementen. In de boekenbijlage staan elke week wel vijfi zes boeken die ik zou willen lezen. Weet je hoeveel tijd daarvoor nodig is? Dagelijks staat er wel één of ander optreden op het programma van nabij gelegen culturele centra. Je

hoeft er zelfs niet gek ver voor te gaan. Elk zichzelf respecterend provincienest heeft zo'n centrum. En als we één van de vorige edities van dit blad mogen geloven, krijgen we er in ons eigen ga....euh stad, weldra ook een. Het weekend zal je zeggen. Helaas! Wie op zaterdagmorgen de turf van een weekendkrant uit de brievenbus haalt, weet beter. Alleen al om die krant deftig te lezen is het weekend te kort. En dan moeten we nog beginnen aan de toeristische uitstapjes, wandelpaden, fietstochten, kroegen-, restaurant-, museum- en andere routes, waarvan ons wordt voorhouden dat je die absoluut moet gedaan hebben wil je niet voor cultuurbarbaar doorgaan. Op televisie is het geen haar beter. We worden overstelpt met programma's waarin ons op indringende wijze getoond wordt waar je best je eerstvolgende vrije minuut aan zal besteden. Alom vakantielanden, groene vingers, lifstyle-, kook- en culturele programma's. Ze alleen nog maar bekijken is binnen een normaal tijdsbestek van de doordeweekse mens onmogelijk, tenzij hij met grote slapeloosheid kampt. De oplossing? Een dag van 36 uren misschien. Helaas (of gelukkig) regelt de

kosmos voor ons de indeling in dag en nacht. Onze biologische klok zorgt er op zijn beurt voor dat we moeten slapen als het nacht is en ook daar ontsnappen we ondanks verwoede pogingen niet aan. Er is geen oplossing. Het blijft van het een naar het ander rushen in onze 'vrije' tijd. Of toch? Mischien deze. Je zegt kranten en weekbladen af. Radicaal. Vanaf het moment dat op TV de trommels en trompetten schallen van culturele en andere te doen' programma's. zapje naar een andere zender. Naar een soap of een comedy, desnoods naar Eurosong. Je zet jezelf in je allesbehalve trendy maar gemakkelijke zetel in de salon of in de tuin. Met een doodgewoon drankje naar eigen keuze, waarvan je niet hoeft te weten of het 'in' is of 'out'. Je kijkt naar de straat, naar de bomen of naar de wolken en droomt gelukzalig weg. Je leest een boek omdat je dat toevallig in handen kreeg of omdat het een mooie kaft of titel heeft. Niks zorgen over de boeken top-tien. Je legt met vrienden een kaartje of praat bij met vrouw en kinderen. Ofje maakt meer tijd voor het minnespel, want daar had je wegens druk bezig met veel te veel correcte dingen veel te weinig tijd voor. En zeg nu zelf, daar kunnen geen duizend nieuwe trends of lifestijlen tegen op! (jaf)

DE WERELD VAN bvba DE HOOGSTRAATSE PERS Uitgeverij Loenhoutseweg 34 2320 Hoogstraten 4î

4

te!. 03 314 55 04 fax 03 314 25 40 e-mail jozeEscheliekens@skynet.be bank 733-3243117-49 REDACTIE tel. 03 31441 26 ADMINISTRATIE tel. 03 31449 11

I

Lid van de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers

verantw. uitg.: 1 Fransm Qude Weg 70 2323 Hoogstraten


OMSLAGVERHAAL GERTVERHEY-EN Ik hoef niet elke bal te zien rollen en niet elke letter over voetbal te lezen. Het leven is meer dan voetbal! Met het wereldkampioenschap in Japan en Korea in zicht, begint de voetbalkoorts weer te stijgen. Dat onze nationale trots, de Rode Duivels, zich voor de zevende keer op rij geplaatst hebben voor de eindronde van het WK is daar natuurlijk niet vreemd aan. Tijd om ons allemaal weer even Belg te voelen. Ook Hoogstraten zal in het verre Japan weer vertegenwoordigd zijn in de persoon van Gert Verheyen. Gert wordt langzaam aan Bruggeling, maar voor iie gelegenheid noemen we hem toch nog Iloogstrateiiaai, wegelis hier geboren en getogen. Twee dagen na de bekerwinst van Club Brugge tegen Moeskroen, één dag na een (heel goed) conirnuniefeest van zijn oudste zoontje, bellen we aan bij de nieuwe woning van Gert Verheyen in St-Andries-Brugge. Tussen de feesten en start van de voorbereiding op het WK door, vindt hij nog tijd voor een gesprek over voetbal en nog veel meer. DHM: Hoe sterk is de band met Hoogstraten nog tegenwoordig? GV : Ja, wat schiet er nog over? Mijn ouders en mijn zus natuurlijk, mijn grootvader. Voldoende redenen dus om de band te behouden. Onze betrachting is minstens éénmaal per maand in Hoogstraten langsgaan. Maar als ik nu terugkijk, is dat eerder één keer om de twee maanden. De zondag is net zoals voor andere mensen de traditionele dag voor familiebezoeken, maar vaak moet ik op zondag spelen. Nog enkele vrienden van vroeger waarmee ik af en toe contact hou, maar stelselmatig kan je dat niet noemen. Het vraagt ook veel moeite om dat in stand te houden. De band vervaagt langzaam, niet alleen omdat ik in Orugge w oon. het is

gewoon de evolutie. Vrouw en kinderen weet je. Ik ben ondertussen al 10 jaar weg uit 1-loogt straten. Je vrienden en kennissenkring wijzig dan als vanzelf naar de plaats waar je woont.

DHM : Je bent met andere woorden goed ingeburgerd in Brugge. CV : Dat kan je zeggen ja. Je leert steeds meer mensen kennen. Dat komt de laatstejaren vooral door de kinderen. Zij gaan naar school, hebben vriendjes, die komen hier spelen of zij gaan er naartoe. Bovendien is dit hier een nieuwe wijk waar veel jolige mensen wonen. Fleel veel sociale contacten, we kunnen hier goed met mekaar opschieten en komen regelmatig bij mekaar.

DUN! : Wat zijn zoal je bezigheden buiten het voetbal? GV : Een groot huishouden, dan weet je altijd wat doen. Vrouw en drie kinderen. Ik ben sowieso al dikwijls weg op tijdstippen dat andere papa's thuis zijn. Weekends, avonden, als anderen thuis zijn of tijd hebben voor hun hobby's, moet ik dikwijls voetballen. Dan moet ik spijtige afzeggen als de gehuren hier in de wijk iets organiseren, wat vaak voorkomt. Dat moet ik tot hiertoe missen. Mijn vrije tijd is meestal dan weer als anderen werken. Als ik niet moet trainen of geen andere professionele verplichtingen heb, ben ik liet liefste thuis.

DHM : Is Geert Verheyen een voorbeeld van de nieuwe man'? (iV Laat dat er maar af. Ik ben graag met de kinderen, maar liet huishoudelijke werk laat ik liet liefst aan mijn vrouw over, die kan dat trouwens veel beter dan ik. Ik ben gewoon graag thuis. An (meii. 1 er/ievcn) is ook geen echte voeibalfreak, zij komt ni veel gevallen maar naar liet stadion als de match gedaan is, om samen nog een glas te drinken. Voor haar telt het sociaal gebeuren, liet voetbal op zich interesseert haar niet zo.

DUM : En contact met de collega's, buiten het voetbal? CV: Met twee of drie. meer niet. Collega's wisselen nogal eens hij een ploeg, zie je. Met de spelers waarje buitenaf mee omgaat speel je al een tijd nice samen. Zij wonen ook in de omgeving.

DHM : Is Brugge een goede omgeving om te wonen CV : Absoluut, wij wonen hier zeer rustig en in een groene omgeving, vergelijkbaar met de


Kempen zeg maar. Het grote voordeel is wel dat ik binnen tien minuten in het centrum van een stad sta. Een mooie en aangename stad ook nog. Wel geen uitgaansstad, Brugge slaapt om tien uur. Maar om te winkelen, een terrasje te doen, lekker te eten, een prima omgeving.

Uiteindelijk lossen de problemen zichzelf op. Winnen, verliezen, goede en minder goede periodes, het hoort er allemaal bij. Als je er al zolang bijloopt als ik, weet je dat en blij fer redelijk rustig onder. Maar niet iedereen reageert op dezelfde manier.

DHM : Geen last van je bekendheid als je in de stad bent? GV: Dat valt nogal mee. De mensen herkennen me wel en dat zie je. Maar meestal laten ze je toch gerust. Dc Belgen zijn op dat gebied gelukkig redelijk terughoudend en meestal beleefd.

DHM : Bij Club lopen heel wat spelers rond van vreemde origine, van overal ter wereld. Hoe verloopt de communicatie onderling?

Club Brugge DUM : Was het winnen van de Belgische beker alsnog een aangename ervaring na dit seizoen? GV: Een hele opluchting, dat wel, want de druk was groot. We moesten een trofee winnen om het seizoen goed te maken, voor de supporters die toch redelijk veeleisend zijn tegenwoordig. De gemiste titel was het probleem, ze hadden van ons verwacht dat we kampioen zouden spelen. Daar was de club aan toe, na al die tweede plaatsen.

GV : Eenvoudigisdat niet. Mendoza bvb. spreekt bijna uitsluitend Spaans, Duarte Portugees. De voertaal met de vreemde spelers is meestal Engels maar het blijft moeilijk communiceren.

DHM Genk, dat kampioen werd, behoorde nochtans niet tot de favorieten? G.V : Inderdaad. Als je terugkijkt naar het begin van het seizoen, had niemand dat verwacht. Anderlecht, Standard en wij. Club was dan nog tot superfavoriet gebombardeerd.

DHM : Spreekt Sollied Nederlands'.' CV : 1-tij verstaat het wel, maar spreken niet. Ook met hem wordt uitsluitend Engels gepraat. Raar is dat, want zet eender welke trainer aan het werk bij een Nederlandse club en hij spreekt binnen de kortste keren Nederlands. In België blijven ze hun eigen taal spreken of Engels of Frans. Waarschijnlijk omdat de meeste Belgische spelers zelf meertalig zijn en zich eerder aanpassen aan de trainer dan andersom.

DHM Weegt die druk gedurende het seizoen? GV Toch wel, al ben je er niet dagelijks mee bezig. Het blijft op de achtergrond aanwezig en je voelt het echt goed als het seizoen gedaan is. Dan pas merk je welke last je hebt meegedragen. Opeens ben je veel meer ontspannen. Het weegt ook op de verhouding met je medespelers. Als de resultaten iliet zijn wat je ervan verwacht, krijgj e onvermijdelijk spanningen in de groep. Spanning is er tijdens de competitie altijd, maar op momenten dat het niet loopt zoals het moet worden die uitvergroot.

DHM En je verhouding met Sollied? Daar is dit seizoen toch een en ander om te doen geweest. GV: Inderdaad, dat heb je nu eenmaal als het niet eens bent over het spelsysteem. Ik ben niet altijd gelukkig geweest met zijn spelwijze en vooral met mijn positie daarin. Maar ruzie hebben we daar niet over, alleen een meningsverschil. Dat zulks meer naar buiten is gekomen heeft vooral te maken met het ftit dat ik na

DHM : Hoe ga je daarmee om? CV Nu kan ik die nogal goed verwerken. Hoe ouder je wordt, hoe beter je er mee omgaat.

Steekkaart van Gert Verheyen Geboren

20/09/70

Lengte in cm

188

Gewicht in kg

84

Positie

Middenvelder

Caps

44

Doelpunten

10

?

,

1,

jaren als vociba 11cr meer in ij n mening durf Leggen. Als oudere speler heb je over de spelwijze nu eenmaal meer een eigen visie en verdedig je die gemakkelijker dan een jonge gast van 21. Maar de trainer is baas en ik kan me daar best bij neerleggen. ik heb daar geen probleem mee. Uiteindelijk wilje allebei hetzelfde. Alle twee wil je kampioen worden en de beker winnen. ZOVCCI

Voetbal van nu DUM : Emotie, is daar nog plaats voor in het moderne voetbal? GV: Steeds minder en minder. Als er emotie is, is dat meestal van korte duur. Het gaat allemaal zo snel, dat je er niet bij stil kan staan. Na een overwinning wordt er wel een pintje gedronken, en als dat de beker is, eentje meer. Maar 's anderdaags begint liet gewone leven opnieuw. Dat geldt natuurlijk ook als het slecht geweest is, na een slechte niatch of een nederlaag. Dan hebje 's anderdaags ook geen tijd meer om in de put te zitten.

DHM : Nochtans bleek jij de trooster te zijn van de gekwetste Philip Clément, bij de uitreiking van de Beker. CV Dat is ook een van de ergste dingen die je kunnen overkomen. Geselecteerd zijn voor liet WK en één van de laatste matchen ervoor gekwetst raken en niet mee naar Japan kunnen. Philip besefte dat meteen en was dan ook emotioneel aangedaan tijdens de huldiging als bekerwinnaar. Ik vind liet logisch dat je hem op dat moment wat tioost kan bieden, ik besefmaar al te goed wat dat betekent. Philip is trouwens één van die eerder genoemde vrienden onder de spelers.

le doelpunt A-team

Belg.-Mac. 16/11/94

Laatse doelpunt

SM

le match A-team

Dan-Bel. 12/10/91

Laatste in A-tearn

Bel.-Slov. 17/4/02

Club

Club Brugge

DHM : Hoe wordt je kapitein van de ploeg? Is dat een natuurlijk talent?

Vorige Clubs

RSC Anderlecht/Lierse/Hoogstratcn

CV : Helemaal niet, kapitein worden is heel simpel. Je moet lang genoeg bij een ploeg

-

Bel. 06/06/200 1


spelen, dan word je het vanzelf. Ook bij de nationale ploeg is dat zo. De man met de meeste selecties is kapitein.

IJHM : Trek jij je truitje over je hoofd als je gescoord hebt? CV: Neen, het is natuurlijk een manier om je vreugde uit te drukken, maar mij zal je het niet zien doen. Truitje uitrekken of een buiklanding maken is aan mij niet besteed. Eens goed roepen hij de spionkop en juichen, dat wel. Ik hlijfmijn emoties meestel goed meester.

DHM : Blijven de supporters dat ook op zo'n moment? GV : Ha neen, daar komen zejuist voor naar het voetbal. Om te juichen hij een doelpunt. Alhoewel het soms beangstigend is om te zien, ook al deel je in de vreugde. Sommigen gaan volledig uit de bol. Mensen verliezen het noorden en gaan volledig op in het moment. Goed voor jou als het is omdat je scoort, datje iets presteert dat ze goed vinden. 1 let L111 nU LO ued tcgeu jou keren en dan i het heel hard, Ll Lulifi outerend.

barragernatch tegen Tsjechië, waarmee we ons geplaatst hebben voor Japan.

DHM : Begrijp jij dat sommige spelers vrijwillig afzeggen voor de nationale ploeg? CV : Ohja, al komt dat voor een buitenstaander onbegrijpelijk over. Er zijn situaties geweest voor sommige mensen dat het echt niet meer ging, dat er zo'n sfeer gecreëerd werd dat ze niet meer konden functioneren. En dan kan je ook niet meer presteren. Wees gerust dat de spelers die bedankt hebben, dat met recht en reden hebben gedaan. Je zegt niet ut ijdelheid af voor de nationale ploeg. Er is een tijd geweest dat er

Zij zijn gedreven door de verkoop- of kijkcijfers en komen graag sensationeel uit de hoek. De strafste verhalen hebben blijkbaar de hoogste afname.

DI-IM : Leren spelers omgaan met de pers? CV: Neen, dat is iets waar je zelf moet achterkomen. Sommige journalisten zijn heel bedreven in het uitlokken van straffe uitspraken, van liet brengen van sensationele verhalen niet weinig inhoud. Zij kunnen spelers en trainers echt kraken hoor. Het zou geen kwaad kunnen mochten jonge spelers in de clubs daarvoor gecoacht worden. Na een paarjaar heb je het systeem wel

Q C_

DHM : Komt daar ook die agressie van in het voetbal, het hooliganisme? CV: Ik denk dat die ook al buiten het voetbal aanwezig is. Het voetbal is eerder een situatie waar ze heel gemakkelijk aan dc oppervlakte komt. De sfeer, de massa. Het heeft niet altijd een rechtsti'eeks verband met wat er op het veld gebeurt. Hooligans komen naar het voetbal met de bedoeling keet te schoppen te kan alç hooligan heel anoniem zijn. Club Brugge heeft op dat gebied een niet al te beste reputatie, zij hU neLtal up viilciaÉsuig. In hei eigen stadion zijn ze beter bekend, zijn ze niet meer anoniem. Ze krijgen trouwens stadionverbod en daarom valt het in eigen huis nogal mee. In andere stadions kent men ze iliet en omzeilen ze het stadionverbod door kaarten door iemand anders te laten kopen. Er zijn altijd wel wegen om aan een ticket te komen.

DIl1 : Kom jc 'el rens niet lieii in contact? CV Met supporters wel natuurlijk, maar met hooligans? Het kan natuurlijk, want je kan het niet aan hen zien. Ututen de intl,.liL.ii Lie je Le niet, en herken je ze ook niet Al denk ik niet dat we ze in de supportersclubs vinden. Daar komen we als speler regelmatig, elke maandagavond trekken vijf spelers ergens te lande naar een supportersclub. Daar heerst altijd een vriendelijke sfeer, eerder folkloristisch. Je weet het echter nooit. Het kan altijd zijn dat de vriendelijke supporter van maandagavond op zaterdag nog gevochten hecft, iemand op zijn gezicht heeft geslagen. Maar laat ons wel wezen, het blijft een minderheid.

bij de nationale ploeg weinig eer te behalen viel en dat de kritiek overstelpend was. Als je dan nog liet mikpunt wordt van die kritiek, kan het ondraaglijk worden. Opdat moment is liet beter dat je ermee kapt.

door en leer je ermee omgaan. Ik lees nog weinig over voetbal in de kranten en ga ook niet meerop elk verzoek voor een interview in. Voor liet blad uit mijn geboortestad maak ik natuurlijk graag een uitzondering!

DHM : Welke rol speelt Wasseige in jouw carrière bij de nationale ploeg?

DHM : Hoe voel jij je bij de nationale ploeg?

DHM : Op langere termijn bekeken hebben de Rode Duivels toch een uitstekend palmares bijeengespeeld. Japan is de zevende eindronde van een WK op rij.

CV: In de eerste plaats is het nog altijd een eer om voor de nationale ploeg te mogen spelen en ik ben dus fier dat ik een Rode Duivel hen. Al is het natuurlijk altijd niet even gemakkelijk geweest. Ook niet altijd even plezant, als de resultaten niet goed zijn. Denk maar aan het vorige WK in Frankrijk. Dat weegt op dat moment zwaar door en dat merk je dan in de groep. Als je daarna dan door die slechte periode doorkomt, is de voldoening enorm. Denk aan die

CV : Absoluut ja, maar niet iedereen relativeert. Vandaag speel je een slechte match en krijg je bakken kritiek over je heen Je deugt voor niks meer. Morgen win je een belangrijke partij en word je de hemel in geprezen. Enorm hoog of enorm laag, een tussenniveau is er niet meer. De pers speelt daar een grote rol ïn. Alles moet extreem gesteld worden, beschouwend komt nog weinig voor. Dat komt door de concurrentie natuurlijk, om kranten te verkopen.

Rode Duivels

CV: Voor mij is die heel belangrijk geweest. In de nationale ploeg was er voor de Vlamingen altijd een probleem voor aanvaarding door de Franstahige pers. Door de komst van Wasseige is dat weggevallen. Op de selecties van de Waalse trainer hebben ze weinig kritiek. Als Wasseige je het vertrouwen geeft, aanvaarden ze dat aan de ander kant van de taalgrens. Wasseige is mij blijven selecteren en heeft mij vertrouwen gegeven. Ik ben hem daar zeer erkentehijk voor. Ik moet zeggen dat we mekaar goed verstaan, dat we een goede verhouding hebben, al magje daaruit niet concluderen dat ik


daardoor een voorkcurspositie heb tegenover andere spelers. Als ik drie slechte matchen speel, lig ik er evengoed uit.

WK in Japan DHM : Hoe kijk je tegen het WK in Japan en Korea aan? GV: Ten eerste als een avontuur. Uiteraard hebben we de ambitie om te presteren op sportief vlak, maar die ambitie hebben we altijd, of liet nu in België. Frankrijk of Japan is. Het feit dat het kampioenschap in Japan en Korea plaatsvindt maakt liet toch tot een avontuur. De omstandigheden zijn heel anders dan in Europa. Ik ben vooral benieuwd naar de sfeer, de Japanse supporters. ZiJ bekijken voetbal heel anders dan wij, ze juichen er nog voor een \ erre inworp.

DHM En de dames? GV: Die komen dit keer niet op bezoek. Het is een verre rem s.je bent niet op een dagje over en weer. Het is voor meer vrouwen ook moeilijk om zich voor meerdere dagen vrij te maken. Werk en knideren, je nioet er rekening mee houden. We houden contact via e-niail en telefoon.

DHM: En de kinderen? GV : Die beseffen dat nog niet ccitt. Ze weten dat ik voetbal en dat ik een tijdje vegga. Maar voor hen lijkt twee. drie dagen hetzelf'de als \'ier weken. Vier weken van huis (en voetbalniinnend België hoopt op langer) is natuurlijk een opgave, maar er zijn zoveel meiisen die voor hun werk van huis moeten, dikwijls nog veel Ianizer dan vier weken en veel vaker. Neen,

Dat maakt het natuu ii ij k al leniaa 1 eer anders dan hetgeen we gewoon zijn. Ik ben benieuwd. De tweede ronde halen is het tiimnste dat we ambiëren.

klagen doen we niet.

DHM Wil je Japan niet beter Ieren kennen?

DHM: Hoelang denk je nog te blijven spelen

CV: Ja graag, maardaar zal tijdens liet WK niet veel tijd voor zijn. We zijn enkele jaren geleden buiten het voetbalseizoen op rondreis geweest in Japan niet de nationale ploeg. Toen hebben we heel wat gezien. veel steden bezocht. We speelden alleen maar enkele vriendschappelijke wedstrijden

CV: Ik hoop nog een viertal jaren mee te kunnen. Zolang loopt mijn contract met Brugge. Dan zal ik 36 zijn en lijkt het mij tijd om te stoppen.

:

DUM Avontuur zeg, is dat nog te beleven in het hotel waar jullie ondergebracht zijn? CV: Ja ik geef liet toe, wat accommodatie betreft kan je net zo goed in Kasterlee zitten dan in Tokio of in Seoel. Je konit er tijdens liet tornooi weinig buiten, tenzij voor de wedstrijden. Er staat buiteii voetbal ook niet veel op liet programnia.

DHM : Wat doen jullie heel de dag in jullie hotel? CV: We trainen nog één of twee keer per dag. En rusten, natuurlijk. Want om dc paar dagen een wedstrijd na een lang seizoen, dan moet je goed uitrusten, anders red je het niet. Ik weet liet, voor de buitenstaatider lijkt liet een luilekkerleventje. Een luxcleventje ook. Alles wordt voorje geregeld, tot in de kleniste details. Soniniige mensen zullen dat belachelijk vinden dat stevige volwassen kerels zo in de wanen wordeii gelegd. Maarhet helpt in iedergeval om je te concentrereti op de wedstrijden. De entourage zorgt ervoor dat dat liet enige is waarom je je zorgen moet maken.

Fin de carrière

DHM Geen buitenlandse transfer meer? :

CV: Neen, dat is gedaan. Enfin, je weet het nooit, niaar de kans is zeer klein geworden. Ik hoef niet meer persé. Het had gekund, twee jaar terug. Maar Club heeft destijds anders beslist. Als ik echt gewild had, had ik uiteindelijk wel weg gekunnen, niaar dat had zeker met veel heisa gepaard gegaan. En de club heeft me ook beloond. Mijn contract is behoorlijk aangepast. Dat hoofdstuk hebben ve afgesloten en ik beschouw mijn carrière er niet minder geslaagd om.

DHM En je fysiek? Is voetbal een aanslag op je lichaam? CV: Zonder twijfel. Voetbal mag dan wel niet de zwaarste sport zijn, maar je lichaatii lijdt er wel onder. Meer dati een wielrenner bijvoorbeeld. Vooral slijtage aan gewrichteti: knieën en heupen. Dan ben ik tot op heden nog vati zware blessures gespaard gebleven. Voetbal is een cotitaetsport en veertien jaar sjotten laat zonder meer sporen na.

DHM Denk je ondertussen aan wat je daarna gaat doen? Blijfje in het voetbal milieu? :

CV: In denk daarover na en heb voor niezelfal een aantal ideeën. Maar daar spreek ik me nu nog niet over uit. Zoals het er nu bij staat denk ik tiiet dat ik na mijn spelersloopbaan nog in liet voetbal actief zal blijven. Maar je weet nooit wat de toekonist in petto heeft.

DHM : Een buitenstaander die jou bekijkt en over je leest, ziet niet echt een voetbalfa na at. CV: Klopt, ik kan de hele zaak gemakkelijk relativeren. Pas op, voetbal is mijn werk en dat doe ik ontzettend graag. Ik leef er ook voor, verzorg iiie goed en geel' me honderd procetit. Maar ik hoef niet elke bal te zien op TV of elke letter over voetbal te lezen in de kranten, Er is nog leven naast liet voetbal.

DHM Je bent zoon van een profvoetballer. Heeft dat veel invloed gehad? :

GV: Ja, niaar meer in het nadeel dan in liet voordeel. Vooral vroeger, dan werdje altijd met je vader vergeleken. Terwijl je zelfniets aan die vergelijking hebt. Iii ben profvoetballer geworden omdat ik daar het talent voor had en omdat ik er hard voor gewerkt heb. Niet onidat mijn vader voetballer was. Ik heb van zijn profcarrière trouwens niets meegemaakt, ik heb dat allemaal achteraf gehoord. Nu maakt dat natuurlijk niets meer uit, nu heb ik een eigen carrière en mag men gerust vergelijken.

DHM Zie je een voetballoopbaan voor je zoons, gesteld dat ze zelf willen? :

CV: Voor profvoetbalher kies je niet. Het overkomt je. Die keuze wordt door anderen gedaan. Als je kan voetballen en je krijgt de mogelijkhemd om prof te wordeti. zou je wel gek zijn die kans te laten liggen. Want je kan er goed van leven. Op het ogenblik datjc de keuze maakt en er je studies voor laat, weet je trouwens niet vaarvoorje kiest. Je kan evengoed als voetballer nimslukken. Mijn zonen zullen zelf mogen kiezen wat ze later doen. Ik hoop dat ze studeren en wij zullen hun zeker de mogelijkheden daartoe bieden.

DHM: Wat maakt het voetbal dan zo leuk? CV: De trainitigen. niet de wedstrijden. Heel de dag samen zijn en sporten met een troep jonge gasten. buiten in de natuur, in de frisse lucht. Samen trainen, samen sjotten, jongens onder niekaar. Als dat je werk mag zijn, dat is toch plezamit. niet?


Drukke weken voor Lieven Van Gils Voor de echte voetballiefliebbers is hel (le volgende weken feest van de bovenste plank. Met zijn allen hopen we op sprankelend voetbal en een zo spannend mogelijk kampioenschap. En bovendien duimen we voor de Belgische ploeg en "onze" Gei -t Verheyen, met de stille hoop dat hij zover mogelijk kan geraken. Een finaleplaats zit er naar onze bescheiden mening nu wel niet direct in, maar toch, je weet maar nooit. Hoe dan ook, waar de Rode Duivels ook mogen eindigen. Hoogstraten houdt alvast een stevige voet in het spel tot aan de finale. En daar zorgt Lieven Van Gils wel voor. Lieven is de zoon van Manu Van Gils en Jeanne Aerts en al heel wat jaren vaste medewerker van de VRT —sportredactie. Nu VRT de uitzendrechten voor de wereldbeker voetbal heeft binnengehaald, worden het drukke weken voor Lieven en gans de sportredactie. Na zijn wekelijks Sportprogramma "Over de lijn" dat einde mei afloopt, wordt het voor Lieven nu wel extra werken geblazen: Full-time wereldbeker voetbal en als nagerecht de Ronde van Frankrijk. Maar toch nog even tijd voor een toelichting. "Ik ga niet mee naar Japan. Ik blijf hier in de studio om de presentatie te doen. VRT zendt bijna alle wedstrijden rechtstreeks uit, met uitzondering van enkele matchen die op hetzelfde moment worden gespeeld. In totaal gaat dat toch om 64 wedstrijden. Voor ons vallen die alleniaal in de voormicldag, op de middag en in

Prijskaartje Vorig jaar , augustus 2001, kondigde de VRT aan dat zij de uitzendrechten voor het WK voetbal had gekocht. Deze onderhandelingen gebeurden drie maanden voor de Rode Duivels zich van deelname aan het WK verzekerden. Over prijzen werd er in alle talen gezwegen. De Morgen kon echter de hand leggen op deze informatie en publiceerde die in de krant van 25 april 2002. Volgens DM zou de VRT 5,63 miljoen euro hebben neergeteld voor deze ui tzendrechten. Voor een leek een gigantisch bedrag, voor insiders een koopje. De VRT betaalde immers slechts één vierde van wat de Nederlandse NOS moest neertellen (20,34 rnilj.E ). En dat zonder dat Oranje kan deelnemen aan deze wereldheker. VRT heeft daarbij nog een akkoord kunnen maken met de Franstalige tv-zender RTBF die voor 2 milj. € deze uitzendrechten mee overneemt. Het totaal pakket aan inkomsten voor de FIFA door de verkoop van de uitzendrechten voor het WK voetbal 2002 en 2006 bedraagt 1,84 miljard C. Het land dal het hoogste bedrag op tafel legde is Brasilië. Zij had er 505 miljoen € voor over om dit jaar en binnen vier jaar het WK te kunnen uitzenden.

de vroege namiddag. Onze taak hier in de studio bestaat erin de presentatie te doen en te zorgen voor de aangepaste omkadering. Wij doen die presentatie met zijn twee, afwisselend Robin Janssen en ik. In de eerste periode zijn dat drie matchen per dag. De eerste match om half negen, de tweede om elf uur, en de derde om half twee. Dat wordt een non-stop programma. We beginnen 's morgens om kwart na acht met de uitzending en stoppen om half vier, een kwartier na het einde van de laatste wedstrijd. 1-let systeem is een beetje zoals met de uitzendingen van de Championsleague. Wij halen voor elke wedstrijd een aantal gasten en analisten in de studio. We werken met zes vaste analisten die we ook in de Championsleague gebruiken. en daarnaast komen er bijvoorbeeld een aantal ex-Rode Duivels bij. We hebben dus wel heel veel volk nodig in de studio. We beginnen telkens met ccii vooruitblik, en tijdens de rust en na de wedstrijd analyseren we de wedstrijd. Enkel de wedstrijden van de Belgen en de finale worden verzorgd door CarI Huybrechts. Voor deze wedstrijden wordt een grote omkadering voorzien. Dit wordt een periode van non-stop voetbal. Nu zijn we ook al geruime tijd bezig met de voorbereiding van al die uitzendingen. Alleen al maar liet instuderen van al die namen en verzamelen van achtergrondinformatie. Ik ken ook al die spelers niet. Neem nu de ploeg van Tunesië waar België ook tegen moet spelen. Natuurlijk

moeten wij daar niet zo veel over weten als de commentatoren ter plekke, maar ge moet toch goed ingelicht zijn om een goede bespreking te kunnen maken. De eerste periode van liet kampioenschap wordt wel heel druk. Zeker de eerste tien dagen met drie wedstrijden per dag. Maar alles bij elkaar is liet toch vanaf 31 mei tot 18juni elke dag prijs. Daarna komen de achtste finales met enkele rustdagen er tussen en ook de laatste week is liet heel wat rustiger met de halve finales en de finale. Op 30 roei heb ik de laatste uitzending van mijn eigen programma "Over de lijn" en 's anderendaags is liet de eerste dag van de wereldbeker met de openingswedstrijd Frankrijk-Senegal. De dag daarop, op 1 juni, vliegen we er dus volop in niet drie matclien per dag. We hebben ter plaatse 5 commentatoren die enkel de live-uitzendingen verzorgen. Zoveel heeft de VRT er nog nooit uitgezonden, maar dat heeft alles te maken niet het feit dat de vereldbeker georganiseerd wordt in twee landen, Japan en Zuid-Korea. Er wordt gespeeld op wel twintig verschillende locaties. Dus ginder ter plekke hebt ge al heel veel volk nodig. Ik geloof dat we S mensen van de VRT ter plaatse hebben, aangevuld met twee cameraploegen vanuit België, twee tolken en gidsen en twee Japanse chauffeurs. Maar ook hier is veel volk nodig om die 64 wedstrijden live uit te zenden niaar ook samen te vatten voor in liet nieuws. Ook maken we elke dag nog een speciaal magazine. Tel maar eens op, daar hebt ge al heel wat volk voor nodig. Ik schat toch wel zeker 35 man. Na de wereldbeker konit er al vlug de Ronde Van Frankrijk aan. Maar door omstandigheden ga ik dit jaar slechts tien dagen mce. Vorig jaar waren er dat toch 25. Dan bent ge toch wel blij dat ge uw vrouwtje en uw zoontje van twee jaar nog eens terugziet.

Zonnecenter

Ipatinga Kom je kleurtje nog eens halen Gelmelstraat 30 Hoogstraten Open van 9.00 tot 21.00 uur zondag en maandag gesloten (03)314.47.66 www.ipatinga.ycom.be

handwerken - naaigerel - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03/314.71.34


SÇL'9N®

JAPAN

Wereidbeker voetbal

LOEWE.

Voetbal is mijn leven', zei een taxichauffeur. In de achterbuurten van Lima en andere steden in Peru, Zuid-Amerika, worden je oren voortdurend dul van het lawaai. Het aanhoudend tuiten van de claxons van de auto's in de opstoppingen, de bulderende muziek uit de luidsprekers, de woedende twiststemmen en de schaterlach opgaand langs de gevels... Moest je een jaar lang in zo'n straat leven, zou je het wellicht normaal vinden. Maar op die bewuste dag van toen, was het anders. Over de straten hing een doodse stilte. Er liep alleen maar een magere hond rond en een drietal oude vrouwen stonden te sjauwelen. De stilte deed echter vreemd en bijna dreigend aan. En plots: een schreeuw uit de radio's en de televisies door de ramen van de huizen, de straten in donderend: Goal!' Het was het jaar 1990 en Maradonna speelde mee tegen Italië voor de wereldbeker voetbal.

België

/ Zelfbewust en individueel.

• Meervoudig onderscheiden design. • Buitengewone kleurencombinaties. • 100-Hz techniek. • Twee programma's tegelijkertijd zien door de beeld-in-beeld-weergave Fuli-PIP, Eenvoudige bediening. Stalen rack als accessoir.

• •

Loewe Calida 5772 ZP: 72-cm-Super-Flatlinebeeldbuis.

Lauryssen Electronics Minderhout Tel : 03/340 25 40 Lauryssen@selexion.be

çLEXi9N

Waarom doet voetbal mensen over hun toeren gaan? Om een antwoord te vinden op die vraag vloog ik naar het land dat de eerste tegenstrever van Japan zal worden: België. België is een klein land met ongeveer tien miljoen inwoners. De hoofdzetels van de EU en de Navo zijn daar gevestigd. Men vindt er ook de meeste hiersoorten en de beste restaurants van heel de wereld. Homohuwelijken worden er erkend en het gebruik van marihuana is er wettelijk toegelaten. De chocolade is beroemd. Het is ook het land van Kuifle en van de detective Mr. Poirot. Hun voetbalploeg wordt 'De Rode Duivels' genoemd. Toeristisch is de Grote Markt in Brussel gekend. met het stadhuis in gotische stijl en de gildenhuizen. Brussel was één van Europa's grootste handelssteden van de 1 2de tot de 1 4de eeuw. En die rijkdom van toen vindt men terug op de Grote Markt, alsof het een museum was. In de avond zijn de gebouwen verlicht en men ontwaart dan hoe in elke verweerde Steen het verleden zijn wonden heeft gekerfd. Men ademt er de geschiedenis van dit land en zijn volk in. Een Belg heeft mc ooit eens gezegd: 'Wanneer je deze stenen cultuur goed bekijkt dan kun je het de cultuur van de verbeelding noemen'. Mensen die in België langs de straten kuieren en hun blikken over de gebouwen laten gaan, gaan zich van lieverlede de geschiedenis herinneren en laten langgeleden verhalen in zich op ko men. Steen is duurzaam en de cultuur die zich daarop vormde groeit daarom tot een cultuur van de verbeelding. Een cultuur die langzaam rijpte tot volwassenheid. Dat kan zijn, maar op gebied van voetbal is het helemaal niet zeker dat België de goeie kant op gaat!' Dat wist me een taxichauffeur te zeggen die ik op de Grote Markt tegen kwam. Hij kwam van Iran. 42 jaar oud. Zijn moeder was joods en zijn vader was een moslim én een staalharde communist. Onder de 's weekdaagse kleding van mijne man kon ik zijn gespierd

lichaam vermoeden. Hij was twintig jaar geleden naar dit land gekomen en had in de tweede afdeling als semi-professioneel gespeeld. Ik ging met hem naar een bar waar ze goei bier van de streek hadden. Ge kunt er uit grote aarden potten bier drinken dat ruikt naar verse vruchten. Het amberkleurige vocht zit onder een zachte pels van schuim. De man dronk met lange teugen zonder een woord te zeggen. Tussen zijn wenkbrauwen liep een diepe gleuf en nu en dan bekeek hij me alsofhij zich iets wilde herinneren. De lokken no zijn koolzwart haar begonnen hier en daar te grijzcn. De pupillen van zijn ogen fonkelden donkergroen. Ze deden me denken aan dc peilloze Kaspische Zee, zijn geboortegrond.

Mijn leven Toen hij op den duur zijne pot had leeg gedronken. begon hij te praten. 'De Griekse filosofie is langs Rome over heel Europa verspreid ge\vorden. Daarna ging ze langs Adani Smith de kant van het kapitalisme uit en langs Hegel kwam ze tot het Marxisme. De geschiedenis maalt langzaam en wentelt als maar verder. De filosofie is de geschiedenis van de weg die de menselijke geest naspeurde. En wât, denk je, wil die filosofie bereiken? ',vroeg hij me op de bedaarde toon van een un vers iteitsprof. 'In het kort gezegd: Ze wil de grenzen van de verbeeldi ngskracht bereiken, waarheen de mensheid op zoek is. Hetzelfde geldt voor de literatuur. Neem bijvoorbeeld James Joyce. Luis Borges. e.a. en, gij die me zit uit te vragen over voetbal, luister: voetbal ligt ook in die lijn.' 'Voetbal is dus filosofie, volgens u?' Hij kijkt me aan met totale minachting en gaat verder. 'Toen ik in den tijd voetbalde, was voetbal stuk voor stuk kunstwerk. Zij die varen uitverkoren, gingen met hun keihard gedrilde lijven op het voetbalveld de grenzen van hun eigen verbeelding en hun technieken op de proef stellen. Het waren overweldigende ogenblikken. De ogenblikken waarop het mirakel plaats greep, wanneer je lijf één werd met de bal. Wanneer de


1-let godheid zich openbaarde in de speler geheugen van hen die dat ooit mochten aanschouwen, blijft er onuitwisbaar door gebrandmerkt.' In de ogen van de man die voor mij zat, zag ik plots de warme gloed van die onuitwisbare brandmerking oplaaien. Ze brachten ondertussen onze tweede kan bier. 1-let bier was donkerder dan liet eerste. 'Dc voetbal van tegenwoordig is anders, ze leggen er nadruk op liet samenspel. Ge nioet de spelers maar eens gadeslaan. 1-let zi jn juist pionnen geworden in een schaakspel. Het wonder blijft uit. En dat is nog niet alles. Hebde gij ooit gehoord van liet Bosmanarrest? In 1995 werd bepaald dat spelers in de Europese Gemeenschap, ook wanneer ze in een ander land binnen de unie speelden, niet als buitenlanders werden beschouwd. Voilii! Nu kunnen spelers zich simpel gaan verhuren aan ploegen waar ze meer geld krijgen. Het begon in België, dan volgde Frankrijk, Spane en Italië en tenslotte oogden ze op de ...

De i nul/al // iii!!! fel feii 1 Liii

Engelse voetbalbond die stinkt van het geld. Het is niks dan geld en commercie geworden, waar de rijke clubs al de goei spelers van de kleinere verenigingen opkopen. Voetbal ontaardde tot een middel oni geld te verdienen. Voetbal is flauwe kul geworden Maar ondertussen vertelde hij me dat hij naar elke wedstrijd van zijn ploeg, Charleroi, gmg kijken, weer of geen weer. 'Maar dat heeft niets met supporteren te maken of dat ik van de sport hou of niet. Luister, voetbal, dat is mijn leven. Dan mag liet nog zo dwaas geworden zijn: ik moet naar liet stadion kunnen gaan.' Toen hij zijn tweede kan bier binnen gegoten had, stond hij op, liep buiten en vertrok niet zijne auto, twee uur rijdens ongeveer, om naar de voetbal van zijn club te gaan kijken

Rode Duivels De Rode Duivels geven niet op, tot het einde toe.

Rocic Dii ii ei (i ei 7 1 ei/t c' t 'cii ii orden ii let' iii li(>f J i/)

iii 110 11

In cle buurt van liet Anderlechtstadion, dat tot één vaii de Belgische topploegen behoort, vindt ge de pleisterplaatsen van de voetballiefhebbers, de rijen cafés in rode baksteen. Daaronder vindt ge een kleine bar 'Le Coupe'. Michelle. de bazin, 57jaar. een klein gedroiigen vrouwke, is er druk in de weer. Ze wordt aanheden door spelers en supporters. 'Wanneer ik supporter werd van onze ploeg, vraagt ge? Dat nioet ge aan mijnen grootvader vragen. Ook mijn vader en niïjnen nonkel waren supporters van den Anderlecht. Ik ben dus een supporter van het zuiverste water. Als teken van eeuwige trouw heb ik zeltTs op mijne linkerarm liet kenteken van de club laten tatoeëren. 1-let spreekt vanzelf dat ik naar alle wedstrijden an Anderlccht ben gaan kijken. Als ze op verplaatsing gaan, dan sluit ik liet café. Met de bus heb ik hen over heel Europa gevolgd. En ons nationaal elftal en de wereldbeker! Ik reisde nice naar Mexico in 1986 en naar Amerika iii 1994. En dit jaar! Denkte gij dat ik mijn kinderen in dc steek zal laten wanneer ze naar Japan vertrekken'?' Ze haalde van onder den toog een pamflet te voorschijn, spreidde het ciit voor mijn ogen als sirvijr hc'wijzrn vaii blijk - ren reisplan naar Peking en de Chinese Muur Inn issen was ze arhier in de wmkl ren rode tnn gaan aantrekken. 'De trui die ze voor het eerst droegen toen ze in 1906 de 1-lollanders op hun donder hebben gegeven', zei ze. 'Ze waren aan verliezen, maar ti jdens de vijftien minuten clie overbleven. hebben ze nog twee keer in liet net geschoten en ze wonnen.' En niet die ocide trui aan, liet rode uniforni van de nationale ploeg, poseerde ze glunderend voor een foto. De moeder van de Belgische voethalploeg. Ik dacht in mijn eigen terug aan de woorden van cle taxichauffeur. 'De Belgen zijn geen handige spelers. Maar ze zijn taai, ze geven niet af, ze houden vol tot de laatste minuut. Voetbal kan business geworden zijn en 89 minuten lang kan liet vervelen, maar liet is die éne laatste minuut die alles goed kan maken. Dan kan er altijd liet niirakel voorvallen waarop ik zit te wachten.' Kazcima Moinoi, sportjournalist, Family of football - Belgium ( vertaling: Louis Fransen)

extra in de ver! ge-et.

Louis Fransen, onze man in Japan HERMAN VAN HEMELEN Minderhoutsestraat 19 2320 Hoogstraten Tel.: 03 / 3 14.37.67

Onderhoud Centrale Verwarming Keuring Mazouttanks Elektriciteits werken

in De Maand verschi/nen regc'lniaiig bi/dia cii i'ati Louis P,'ansc'n, geboreii ui 1-loogsiraten cii wei] zaain in Japan. in clii nuinnier verzorgt Louis diie bijdragen: een vertaling van een artikel (lal in Japan i'ersch een en twee eigen bijdragen jood de iverëldbeke,' voetbal. Louis Franseii werd op II) oktober] 92i in 1 -Joogsiraten gc'bo ren en vertrok als pater Louis fransen in 19.) / naar Japan. In 190 is'a,v luj aanii'e:ig hij de opening i'an liet Instituut i'ooi' Creatieve Opvoeding (IKO), waarvan hij de initiatiefliejner en de stichter ci'as.


WERELDBEKER Sport in Japan Als ge iemand nodig hebt die totaal ongeschikt is en uiterst onbevoegd en dientengevolge definitief ongerechtigd om sportartikels te schrijven, moet ge mij nemen. Ik ben geen sportman. Wel placht ik vele jaren te gaan joggen in de vroege morgens wanneer de mensen nog vriendelijk zijn omdat ze zich dan nog niet verkleed hebben als crnstige leden van de maatschappij. Ook bezocht en bezoek ik regelmatig het sportcenter van het dorp hier. Daar reed ik wiel ter plaatse of ging mezelf folteren tussen de nikkelen hef-, duw- en trekmachienen. Ik ben er nu wel mee opgehouden. ' 't is de sleet, joeng', zou Gust Faes, den doktoor zeggen, 'de sleet zit er in !' Ik hou me nu rustig aan wat heen en weer te zwemmen. Een sportman ben ik echter niet. De sportbladzijden op het einde van The Japan Times' sla ik altijd over (wél weet ik dat Anna Kournikova soms tennis speelt en hier en daar horloges verkoopt) en ik knijp dc televisie uit tot in de kiem zodra het sporl-news op de sereen flikkert. Toch wil ik me, als enige reporter ter plaatse van het meest gelezen maandblad, van mijn edele plicht kwijten, alhoewel ik weet dat Karel Versmissen het op zijn zenuwen zal krijgen in zijnen zetel en tegen Mad zal lamenteren : 'Dat ze zo ne vent over sport laten schrijven, dat gaat er bij mij niet in De andere reden waarom ge niet verder moet lezen, ligt hem hierin dat ik een geboren en getogen Belg ben. Belgen werden ooit door een Italiaanse oorlogsreporter in zijn memoires geprezen omdat ze de dapperste van alle Galliërs waren. Ze hebben echter geen land. In de ingang van de Belgische ambassade in Tokyo hangt er een groot portret van koning Albert met daaronder

in duidelijke letters: Albert II, koning der Belgen. Het land wordt niet vernoemd. Ze hebben ook geen taal. Ze vragen me dan: 'Welke taal spreken de Belgen?' Antwoord: 'Geen'. Wat Frans en wat Nederlands en een beetje Duits. Maar hoofdzakelijk Kortrijks en Waregems en Antwerps of stijf Limburgs ofde taal van de Turnhouters die Vlaams klappen gelijk die van Texas Engels praten. En de Walen spreken Keltisch onder mekaar. Belgen hebben wèl hun stad en hun dorp en vooral hun huis. En ze zijn een volk van de grote gelijkheden. Iedereen heeft er groot gelijk. Voetbalvelden groot. Ze maken het beste bier dat er bestaat, maar het is zo goed dat ze het vergeten te verkopen en het zelf allemaal op dri ii ken. En terwijl verkoopt 1-leineken zijn bier zelfs tot in het kleinste Japanse dorp. Aldus: wanneer ze me hier vroegen voor wie ik ging supporteren op de vierde juni, dan antwoordde ik altijd gladweg, gespeend van elk greintje vaderlandsliefde: 'Wel, ik hoop dat de Japanners winnen en dat de Belgen niet verliezen.'

Van Hoogstraten Op ne keer is deze nonchalante houding veranderd. Dat was de keer toen ze me vertelden, was het in België of schreef me dat iemand, dat er ene van Hoogstraten mee speelde. Dat was het ogenblik waarop er in mijn hart een lange tijd onaangeroerde snaar begon te trillen (mon coeur est un violon). Hij heet Gert Verheyen, zeien ze. De zoon van Jan. Toen begon het tweede pianoconcert van

Programma Rode Duivels op het WK Eerste ronde: dinsdag 4juni 2002 maandag 10juni 2002 vrijdag 14 juni 2002

: Japan - België : Tunesië - België : België - Rusland

Als België de eerste rond overleeft speelt het - ofwel op maandag 17 juni 2002 tegen de winnaar van groep C - ofwel op dinsdag 18juni 2002 tegen de tweede van groep C (groep C =Brazilië, Turkije, China en Costa Rica)

Juniregen is goddelijke zegen, komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij, 10

Zorgt wel voor de kinderwiegen, want met Sint Vitus komen de vliegen.

Loui.s F/a/iseIi

Raehmaninov doorheen heel mijn wezen te galmen. (Rachmaninov begint altijd zijn tweede pianoconcert in mijn hart te spelen wanneer mijn gevoelens totaal over stuur geraken). Ik heb Jan Verheyen nooit ontmoet. Ik ken hem niet. Maar hier ga ik, na rnèèr dan dertig jaar, de bloemenkee van mijn diepste dankbaarheid op zijnen drempel neerleggen. Want toen ik op het einde van de jaren zestig, voor de tweede keer terug naar Japan vertrok, waar ik ijverig bezig was met het bekeren van dit land en de Japanners de methode probeerde aan te leren om hun christelijke behoeften voortaan niet meer in het bos te doen, toen richtten ze ginder een Vlaamse kermis in. Als hoogtepunt van dit gebeuren werd er een internationale voetbal verloot. Die voetbal had zijn stampen gekregen in een match tussen België en Nederland. Jan Verheyen speelde toen in de nationale ploeg en had die voetbal speciaal mee gebracht En dan is er nonkel Sooi. Die met Jeanne Diels trouwde. Sooi Verheyen. Toen Fons Lanslots twee jaar geleden in heel zijn lengte, gelijk een moderne engel-in-jeans, bij ons aan het vensterraam kwam aankloppen, had hij een fles Wortegemse jenever bij. Met de groeten van Sooi en Jeanne, op een briefke. Jeanne, het buurmeisje, met haren froufrou, we waren van dezelfde leeflijd. Jeanne is heengegaan... Hier hield Rachmaninov op met spelen. Het wordt dus hoog tijd dat ik er werk van ga maken en met mijn artikel begin. Voetbal bestaat van oudsher in dit land ... als een ceremonie van de Shinto-godsdienst. Ze noemen die ceremonie: 'Kè-mari'. Vlakaf en deskundig vertaald: 'Balleke-stamp'. Met Nieuwjaar staan de Shinto-priesters op het pleintje nabij hun schrijn in een ronde en geven al schoppend de bal door. De bal is van prachtig gekleurde zijde en het spel verloopt heel behiendig ondanks dc hoge bloksandalen en de wijde gewaden van de spelers. Die dragen daarbij ook een zwart hoofddeksel, dat er uit ziet als een omgekeerde damestas. Veronderstel nu dat de deken ginder. met Heilig Bloed, na de hoogmis,


met zijn medewerkers in volle ornaat en met hun bonnet op het hoofd, voetbal gaan spelen aan de ingang van de kerk, in hun waaiende koorhemden terwijl de middagzon goud en zilver walst op het barok en het brokaat van hun kazumfels Daar bleef het bij.

Vooral verpakking Och, in dit eigenaardige land zitten godsdienst, theater en sport zo'n beetje in dezelkle Soep. Neem nu de Sumo bijvoorbeeld. De oude traditionele sport. Wellicht is die u tegenwoordig bekend van op de televisie. Met die dikkerds van rond de 200 kg. Gewikkeld in stevige lendencloeken gelijk kolossale babies. (Toen ze ettelijke jaren geleden in Amerika voor de eerste keer een demonstratie wilden geven van Sumo, moesten ze een broek aantrekken) De wiggelende kwabwangcn

wanneer ze uiteindelijk op mekaar kunnen botsen. Het tornooi neemt een hele namiddag in beslag. Vier keren per jaar, volgens de jaargetijden en in dc vier voornaamste grootsteden van het 1 au ci.

Basebali Er is ook basetiall. Kijk eens, nu zou ik willen ophouden met schrijven. Maar een sportreporter moet zijn taak vervullen. Ik versta ten eerste niks van liet spel en het is bovendien helemaal niet Japans. Het kwam, naar ze zeggen, in liet begin van de vorige eeuw uit Amerika en overwoekerde dra het hele land en alle ureti van de dag, tot ze de nationale sport werd. Zet uwe televisie aan en op de helft van de kanalen ziet ge voortdurend forse knapen in gestreepte ofongestreepte pyjama's rond rennen met zo'n astronautenpetje op.

tV

I

m.;

Het Japanse el/tal, datlelcer iiiel mag u,idciscliat no/c/e,i, iiie/ haai drie i'ecletten clie voor Europese tope/ftallen uitkomen: Junicho Inamoto (5)(P(irma), Shinji Ono (18) (Fevenoor(ï Rot!ei'dain), Hidetoshi Nakata (7) (Arsenal). van hun achterwerken en hun lijven doen inc altijd denken aan Vlaamse beweging, ik bedoel: aan vanillepudding. Twee van hen staan in een cirkel en het is kwestie van mekaar uit clie cirkel te duwen ofop de grond te krijgen. 1-let hele gebeuren duurt minder dan een minuut. Maar zoals alles hier in Japan is het spinnen belaimgi ijker dan do wol Or'i do vorpakking meet waard dan de inhoud en hot 'hoe' gcviehtiger dan het '\vat'. Aan die halve ni 1 nuut gaat een hele ceremonie vooraf, in vertraagde Olm. Dc twee beklimmen het podium, beginnen cle pilaren van hun benen voor een te heft en om in lbrm te komen. Om zich te zuiveren drinken ze water uit een houten vierkanten pollepel, grissen een handvol zout. likken er aan en zaaien de rest over de arena uit. Gaan dan op hun hukken tegenover mekaar zitten, concentreren zich een wijl op de ogen van de tegenstrever. verheffen zich weer en gaan terug naar hLin hoek, drogen het zweet van hun geiJit cmi bui lijven uici een zweetdoekje dat door in van de knechten wordt :iangereil;t. drinken watcr, likkeit tuut, gaan weci up hun hukken zitten, cnz. drie kereti. 1 utu:e,ei i l iiippel t de referee, van wie de kleding even indrukwekkend en kleurrijk is als die van dc Shintopriesters van daar juist, al gillend rond, de namen roepend en niet een waaier teken gevend

ziet ge ze neerhurken met een beschermende 'temst op hun gezicht en met een olii'antenhandschoen om de keiharde ballen te vatten, ziet ge ze furieLis lopen om de vliegende ballen voor te zijn of ziet ge alle gezichten een bal nastaren die ver de grenzen van het plein overschrijdt en terecht komt in het joelende publiek. Dit schijnt wel liet hoogtepunt te zijn van liet spel. Ze noemen het 1 lomer en heeft niets met de Griekse dichter te maken maar is een verkorting van home-run en iedereen wenst de man met de knuppel die het presteerde, proficiat. Jonge bengels komen van 't school in basebali uniform, na een namiddag oefenem 's middags bij de rustpauze slaan bureaumensen en werklui onbewust niet ccii tngebeelde knuppel ballen weg, die niet bestaan. (Zij die zich van wat hogere stand wanen, speleti ingeheelde golf) Sinds een paar jaar hebben sommige shimmeriken liet nu in hunnen kop gekregen van iti Amerikaanse ploegen te gaan spelen. Met het noodlottige gevolg dat we nu op de meest onverwachte ogenblikken (omwille van liet tijdsverschil) op de nationale zender zelfs, uren lang Amerikaanse baseball moeten bekij ken, met onze kampioen natuurlijk voortdurend op dc voorgrond. Dat weze het dan over de nationale sport van dit land. Oh ja, ze spelen hier ook golf. Maar daar ga ïk tiiet over beguinen. Ge kunt even goed een slaappil nemen. in liet tweede deel vertel ik over wat onze Belgen te wachten staat op dinsdag 4juni in het stadion vami Saitamna. Ze zullen er niet drie factoren te kampen hebben: 1. het klimaat (we zitten dan in liet zwoele nat van liet regenseizoen). 2. liet team van jongens die hun jeugd cloorbrachten met karate en judo en aldus met behendigheid zullen aanvulleti wat ze missen aami fysieke kracht van de dappersten van alle Galliërs, 3. and last not least: de coach. de trainer, die al drie jaar niet zijn Frans rationeel doorzicht en zijn fcmrie, liet spel scherp zette en de gezwinde overgang aanleerde van de ene tactiek naar de andere: Philippe Troussier! 1-lowdoe. Louis

Louis Fransen, onze man in Japan

lt

Louis Fransen is monumentaal kiinsteuaa,' en werkt in Japan voor Creare'. een bedrij/ dat kunst integ/'eerl in arcintectuur én in hei straatbeeld. [Jij ontwerpl gigcintiscli grote kwisttu'ei'ken clie inelrostations, luchthavens en andere openbare gebouwen sieren. 1-Jij realiseerde ook enkele grotere werken, die hier hij ons een plaats kregen. Voor de 1-Jotelschool ontwierp hif een monumentaal kerainisch werk.


WERELDBEKER II Saké drinken uit de Wereidbeker Arsène Wenger is een Fransman en hij hoopt heimelijk dat zijn land ook deze keer met de wereidbeker zal gaan lopen. Dat Arsène (niet dat ik de man ken) ook manager is van Arsenal, de Engelse ploeg, kan nog door de vingers gezien worden. Maar nu heeft dc Fransman zijn diensten aangeboden aan Engeland bij de voorbereiding op de wereldbeker. Dat loopt de spuigaten uit. Nelson staat te schuddebollen op zijn totempaal op Trafalgarsquare en Napoleon draaide zich om in zijn graf in het Pantheon. Arsène Wenger is zich echter danig bewust van dc mijnenvelden waarin de bloei van de Engelse jeugd gaat trappen zodra ze de Japanse bodem betreedt. En de ernst van die zaak doet hem wellicht zijn nationale fierheid overstijgen. '1 am happy to help the English Football Association', zegt hij in het Frans. Dc man was immers vier jaar lang coach van een Japanse ploeg waarvan ik dc naam vergeten ben. 'Je moet je kunnen aanpassen, je moet gewend geraken en u herstellen van de culturele schok preekt hij en dat duurt tien dagen. Be prcparcd', voegt hij daarbij. Hij is wellicht ooit padvinder geweest.

-

aan te wijzen, dewelke onze dappere Belgen liever zouden mijden. Over het klimaat, bijvoorbeeld, wil ik het hebben. Het spreekt vanzelf dat ze tegenwoordig Sepp Blatter van de FIFA het vuur aan de schenen leggen. Toegegeven, dat ze de wereidbeker komen betwisten in Japan (JAWOC) en in Korea (KOWOC) is inderdaad een vondst, maar die vondst wordt letterlijk in het water gesmetcn wanneer ge dan beshst dit in juni te doen. Mensenlief, in Juni. Volop in het regenseizoen. Ge moet van den aap gegeten hebben. Regen en nog eens regen. En warm en heet dat het dan is! Alsof ge een maand lang onder ne warme douche rondloopt. De damp stijgt omhoog uit het groen over de heuvels en uit het asfalt van de straten. Uw kleren plakken klefen klam aan uw lijf. Ge wordt een vod in het diepst van uw gedachten en uw zenuwen liggen op den duur in frennies. En ge moet dan ne krikkele en koleirige Belg zijn en hier komen sjotten. Amaai, ik hoop dat ze er tegen kunnen.

-

Na vier jaar weet je immers alles over dit land. Na veertig jaar weet ge dat ge er niks van weet. Ik ga echter een nederige poging doen om hier en daar mogelijke wolfijzers en schietgeweren

!-t

En Japan is ânders. Maar aan dat been ga ik niet knagen. Eetstokskes, rauwe vis en volgens den heiligen Franciscus Xaverius, de taal van den duivel en van die dingen. Maar ik ga wat vertellen van hoe de Japanners zich aan het voorbereiden zijn op de kermis. Het is den eerste keer in de geschiedenis van dit land

dat ze tot in de verste uithoeken overspoeld worden door buitenlanders die geen Amerikanen zijn. En nu hebben ze het in hunnen kop gekregen dat al die niet-Amerikanen Frans spreken. De dorpsraden komen voortdurend bij mekaar en één van hun besluiten was van Franse taalcursussen in te richten. Zo zitten de oudjes gezellig bij mekaar in de zonneschijn en proberen bonzjuur' er uit te krijgen, als ze dan nog niet omver tuimelen van hei giechelen en het

Garage Luc Ryvers MEERSEWEG 97 Tel. 03/315 9090

_v.

2321 HOOGSTRATEN (MEER) Fax. 03/315 89 01

Als u van Service houdt!! r~L

-

W0W Q

'1

4N

® TOYÖTA

12


lachen. En de boer, met zijn gezicht gelijk gepolijst koper, zit op zijne kleine trakteui zijn veld af te rijden, terwijl hij op zijn eigen den helen tijd 'bonzjuur' ligt te oefenen. En de fakteur op zijn rode brommer knikt vlijtig 'bonzjuur' tegen iedereen die hij tegen komt en een jong school meisje, in h a a r ursulinnenschooluniharm. springt van hare fiets en lacht 'bonzj uur' en 'zjeteemoe' daarbij, want ze denkt dat het goeien avond wil zeggen. Ze heeft wellicht niet opzet een verkeerde regel liggen lezen. Verder wordt er in de dorpsraden gewikt en gewogen over vat ze in de eetbakskcs zullen steken, wat de buitenlanders eten en experten op elk buitenlands gebied, worden geraadpleegd. En er worden spandoeken beschilderd liet 'welcome' in liet Engels en de rest iii vlammend Japans. En daarom zij ii de hengels van de lagere school in Oita ook elke dag bezig niet Franse zinnen af te rammelen om dan niet de Belgen te kunnen praten die daar hun oefenterrein toegewezen kregen. Er zijn daar ook vriendschapswedstrijden voorzien, deftige onthaalplechtiglieden worden gerepeteerd en verbroederingsavonden voorbereid.

baseball en dat zal wel zo blijven. Maar stillekesaan is er toch iets aan het veranderen. Verleden jaar vierde de Japanse voetbalbond zijn ... 10-jarig bestaan. Ze willen zoiets gelijk in de Westerse landen. Verenigingen en professionchen met de steuii van een supportersclub en streekverbonden. Nu niet die wereldhckeraff'aire is er wat stoom in gekomen maar of dat daarna verder zal gaan, is te betwijfelen. Ze hebben in alle geval vier jaar geleden een buitenlandse trainer laten komen. Weeroni ne Fransman. Is liet daarom dat iedereen met dat Frans bezig is? Philippe Troussier heet hij. Een bengel van 47 jaar. Niet zijn haar dat wild over zijn gezicht hangt, met ogen als blauwe vuurpijlen, niet zijn wipneus en zijn Kirk Douglas-kin. Hij was trainer in Nigeria en mmi Zuid-Afrika, waar ze hem 'The White Witch Doctor' noemden. Hij is hier ondertusseii berucht en beroemd geworden om twee redenen: ten eerste omdat hij liet hier vier jaar heeft kunnen volhouden zonder knettergek te worden en ten tweede omdat hij een stel vriendelijke en knappe jongens opleidde tot serieuze professionelen. Hij kreeg hier de titel van 'the mad scientist'. De trainingskanipen werden zijn laboratorium en _.-'t-

Het indrukwekkende S,4JTAMA STA DIUi'vf met een capaciteit van 63 700 toesclioui iers op 15 kin verwijderd van hoofdstad To/do is het strijdtoneel voor de matc/i Japan België op dinsdag 4juni. Ik hoop dat dc mannen hun Frans hebben bij gehouden Dat is echter anders in Sapporo en in de buurt van het stadion in Osaka. Daar hebben de winkeliers duimdikke triplexplaten ni huis gehaald oni hun ramen en voorgevels te beschermen togen dat de 'fnri g nn', d Iiooligans, liet er te lelijk van de man gaan maken. De politie heeft verklaard dat ze die kerels direct op een schip gaan zetten en per kerende post naar Engeland gaan terugsturen.

I ,AFr HERIJGERS

Bouwspecialiteiten

INOX ROOKKANALEN

Het gaat een onvergetehijke belevenis worden. Deze wereld wordt alsmaar kleiner. Laat die wereld dan ook alsmaar menselijker worden. En dat kân, indien we simpel terug gaan spelen. Voetbal bijvoorbeeld. L i/ j

Schouwkanalen en dakdoorvoeren voor ver-

En hoe het hier met de voetbal zit en hoe het Japanse nationale elftal er uit ziet? Wel, dat vraagt wat uitleg. In België bijvoorbeeld, spelen ze al meer dan honderd jaar voetbal. Ge kunt daar geen stad of dorp voorstellen zonder een voetbalploeg met een stevige supportersclub. Hier in dit land wordt voetbal nog altijd gerekend onder één van de sportieve bedrijvighieden zoals ook handbal, rugby en die dingen. De nationale sport is

hij experimenteert er niet zijn spelers alsof ze reagccrhuizcn zijn. 'Discipline en techniek', roept hij dan met zijn armen zwaaiend en chewing-guni knauwend. Maar iedereen erkent dat er 'a method in his madness' schuilt. blij gooit zijn groep tegen de buitenlandse spelers aan, die groter zijn en forser en keihard spelen en beweeghijk zijn en snel reageren. 1-lij doet ze de puntig georganiseerde aanvallen ondergaan. En hij spoort ze uidividueel ook aan om in het buitenland te gaan voetballen. En daaroni zitten er nu zovele Japanners in Engeland, in Italië, in Holland zelfs. Allemaal goed en wel. Maar weet ge dat wijlie hier nu. willens nillens, op dc weekends op den televisie niiar Arsenal moeten kijken omdat daar Inamoto een contract mee tekende, en naar Portsmouth waar Kawaguchi zijn debuut deed ... op de banken, en naar Bolton waar Nishizawa speelt en naar Parma niet Nakata en zelfs Feyenoord met den Ono. O.K. Nu kwam er echter bij mij stillekesaan een fantastisch idee op: dat VV Hoogstraten ook zo'n Japanner aankoopt! Goed, ge moet er een boel geld tegen aan gooien, maar dat is een kleintje tegen wat de resultaten zullen zijn. Maar ge moet de zaak goed uitkienen. Ge contacteert om te beginnen de Japanse Sky Perfect T\/ (die heeft praktisch liet monopolie voor cle buitenlandse voetbaluitzendingen), die schiet u geld voor om een Japanse speler aan te kopen. Ge tekent het contract. Dan begint ge met T-shirts te verkopen met liet gezicht van de Japanner op en sigarettenaanstekers in de vorm van een begijn bijvoorbeeld of sleutelringen niet ni kkelen ermbissemtrossen, allemaal geadvertccrd hier in Japan door Sky Perfect, die ondertussen zijn 'crew' naar ginder zendt, geweldige reportages niaakt en daarbij liet kijkgeld verhoogt. En heel Japan en meteen ik ook natuurlijk, zit dan elk weekend te kijken naar Hoogstraten VV waarde Japanse speler voorlopig nog op de bank het spel nice zit afte zien... Ge gaat geld verdienen gelijk shijk met uw Tshirts en de andere roniniel. Genoeg gezeverd.

warming en

, 4"Industrieweg

7 2320 Hoogstraten Tel. 03/314.47.55 119kk Fax 03/314.80.65

verluchting.

13


De natuur herstelt zich rond Bootjesven Op 9 september 1995 was er de 'Mars op Wortel-kolonie'. Meer dan 2 000 deelnemers eisten de bescherming én het behoud als één geheel van het domein dat, door het verdwijnen van de landlopers, bedreigd was De Federale regering wou het domein opdelen en verkopen en dat wilden de deelnemers aan de Mars verhinderen. Nu, bijna zeven jaar later, is het domein als landschap beschermd en zijn de eisen van groep 'Handen Af van Wortel-kolonie' werkelijkheid geworden.

WRTEL

—oo

N124

Op het inrichtingsplan, waarbij delen van het domein eigendom worden', an de Vlaamse overheid of in erfpacht gege\ en worden aan pris é personen, kooien we later terug. Maar, elk van de partners - de Stichting Kempens Landschap, de stad Hoogstraten, de Vlaamse Landmaatschappij, de afdeling Bos en Groen en de afdeling Natuur kent zijn taak en weet wat van hem of haar verwacht wordt. '0p papier' is het project rond. In de praktijk moeten er nog een aantal zaken vorm krijgen en of uitgevoerd worden.

Het Merkske Eén van de partners is de afdeling Natuur die rond Bootjesven \verkt aan een natuurproject dat deel uitmaakt van het grenso\ erschrijdend beekdal van het Merkske. Rond liet 80 ha groot toekomstig natuurreser aat bij Bootjesven is een wandeling uitgetekend. die aansluit bij het Laarzenpad in Nederland. De afdeling Natuur gaf onlangs ccii prachtige folder uit over de totaliteit van de vallei van liet Merkske. Op liet terrein zelf wordt er hard gess erkt. maar de

natLiur moet zich - ',00r een groot deel - zelf herstellen en dat vraagt tijd. veel tijd. De Maand vroeg tekst en uitleg aan Jef Lecstmans, die liet project ter plaatse in goede banen leidt. Leestmans: De oniges Ing van Bootjesven is door de Vlaamse 05 crheid aangeduid om deel uit te maken 5 an het Europees 'habitatrichtlijngebied' voor het type eikenberkenbos', 'heide', wat vegetatie betreft, en voor de 'kamsalamander' als diersoort. Binnen afzienbare tijd zal het domein dan ook offlcieel liet statuut van natuurreservaat krijgen en komt er een wetenschappelijke beheerscommissie.

-

In het noordoosten van de kolonie, rond Bootje.s'i'en, herstelt de natuur :ic/i lang:aamaan. In het na tuuri'e,s en au t ii orden rennen en poelen hersteld en krijgt de heideachtige vegetatie een nieuwe kans.

is belangrijk voor liet vogelbestand. In het Noordwesten konit er heide of een grasacmige vegetatie. 11e natuur zat Oat zeti bepalen, al naargelang wat de grond te bieden heeft. Het is uiteraard niet de bedoeling dat er Leestmans: Naast Bootjesven ssorden een aan'heide' wordt ingevoerd en aangeplant. Mistal andere plassen en poelen in cie hersteld. Dc schien wordt de teeltlaag gedeeltelijk natuur moet zich voor een groot deel zelf herafgegraven. Indien dit zo is, gebeurt dit in het stellen, ook al steekt dc mens een handje toe. In kader van een mogelijke ruilverkaveling. die nu het Noorden en Noordoosten komt er een zuurin onderzoek is. eiken-berkenbos. De dennen die er nu staan In het westen en het zuidoosten komt er en worden geleidelijk vervangen, een proces dat hcideschraal grasland, wat in Vlaanderen nog jaren mag duren omdat we wil leo dat het gebied zeldzamer is dan heide. Waarschijnlijk komt er in de overgangsperiode ook nog heideschraal bos blijft. Dat - - - op het grasland een begrazing.

Vennen en poelen

VEN NEN EN P0 ELEN41eb

II

EIKEN - BERKEN

EME'

E

DKEN BERKEJ

1

• _____

•,,,

HEIDESCHRAAL GRASLAND

14

•i •"T- &--r— T---

HEIDESCHRAALGRASLAND


Wortel-kolonie en Widar De stad l-loogstraten is principieel akkoord om de woningen Kolonie 28 en 30 iii erfpacht over te dragen aan de vz'w Widar, een instelling die werkt met mindervalide mensen. Dc wooneenheid die Widar in Wortel opstart blijft voorlopig gel inkt aan hun vestiging in Merksplas. Op termijn wil de vereniging in Wortel een zelHitandige vestiging ontwikkelen. In dat opzicht zullen er korteluigs besprekingen gevoerd worden niet het stadsbestuur en de Vlaamse overheid. Minister Vera Dua hechtte haar goedkeuring aan dc uitbouw van burelen en een educatief centrum in de voormalige boerderij van de kolonie. [let voorstel ligt nu ter goedkeuring hij 'financiën'. Alles laat vermoeden dat de boerderij te groot is voor de diensten die Bos en Groen, de afdeling Natuur en de administratie Land- en tuinbouw (ALT) er willen onderbrengen. Een onderhoud met de stad en de vzw Widar ligt dan ook voor dc hand. Mogelijk kan Widar aan haar wooneen]ieid, in de omgeving van de boerderij. een deel vaii cle boerderij gebruiken oiii liet domein te onderhouden en een dynamisch-biologisch landbouwbedrijf uit te bouwen. (Oh)

Ïei Ons ten inn Booijesien no/een een auimial poe/c'ii en p/avse/i in ere Iiei:sielil

Widar

Merksplas-kolonie terug op het goed spoor

Leestmans: Ook nog in liet zuiden is er een

klein gedeelte akkerland in een drieslagstelsel: 1/3° graan, /3d vlinderbloemige en 1 /3° braak. We hebben hiervoor geopteerd onidat we die akkers nodig hebben om ons hooi te verwer ken en oniclat ze belangrijk zijn voor een aantal vogels, die anders verloren gaan. Het akkerland 7a1 in de toekomst beheerd worden door Widar. Maar, liet herstel van de natuur vraagt tijd. Wij kunnen enkel voorlopige en voorbereidende werken uitvoeren om de natuur terug kansen te geven. Zo worden nu de boomsoorten die er echt niet thuishoren gekapt. 1-let geheel kadeit ook iii een globale visie en een groter geheel van een Noord-Zuid verbinding van de Kleine Nete tot aan de Mark.

Recreatie en ontsluiting Wat de ontsluiting betreft komen er informatieborden in liet gebouw bij Bootjesven. Op ternlijn komen in de vallei van het Merkske ook vogelij khutten en observatietorens en natuuriijk ook nieuwe fiets- en wandelroutes rn. in tegenstelling tot wat veel inwoners van Hoogstraten vreesden, blijft schaatsen toegelaten. Daar mag men op rekenen, al moet de afdeling Natuur nog onderzoeken hoe ze die toelating kan geven zonder verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van het ijs en de gevolgen ervan. Zwemmen is niet (meer) toegelaten, daar is liet water en het ven zelf te onveilig voor. (Hij

Kruiden om te drogen plukken voor Sint Jan, want voor de bloei zit er de meeste kracht in.

Wat in Wortel-kolonie van een (relatief) leien dakje liep, bleek in Merksplas héél moeilijk. [let idee om de kolonie als één geheel te behouden en met erfpachtcontracten te werken ontstond in Wortel en is er zo goed als gerealiseerd. Het project kon, door dezelfde partners, probleemloos overgedaan worden in Merksplas, dacht men. Maar al vlug rezen er problemen en kreeg liet project met tegenslagen te kanipen. Denken we maar aan de vervuiling van de gronden bij de vroegere steenbakkerij.

-

w

Ook het behoud van de woningen ondet één eigenaar k\sani in gevaar. Wat een\oudig was in Wortel, bleek in Meiksplas niet te kuniien. Tot liet aankoopcoiiiité besliste oni de woningen dan maal publiek te 'Wei kopen. Die verkoop ging niet dooi, omdat de bouwmaatschappij De OPENBARE VERKOPING Noorderkempen op liet allerlaatste moment alle 61 woningeii kon aankopen. 4HUIZEN MERKSPLAS. Tien van de 61 woningen blij en eigendoni ',an dc huisvLstingsniaatschapplj en worden, na ienQvatie, aJ huurs oningen aangeboden. De O\ enge 50 ssoningen zullen nog dit jaar in erf"pacht overgedragen woiden aan de huidige bewoners. De woningen die vrijkomen worden begin volgend jaar op de publieke erfgoedniarkt gebracht. Op dat monient kan iedereen zich kandidaat stellen (th)

-

1

an

: -

Hoort ge in juni de donder kraken, dan maakt de boer vast goede zaken.

'".

Vliegen de vleermuizen 's avonds rond, dan komt er mooi weer in de vroege stond. 15


GRENSNI E UWS

STREEKNLEUWS

Ongevallen en rampenbestrijding Om de samenwerking tussen de provincies Antwerpen en Noord-Brabant beter te laten verlopen hij de bestrijding van een grensoverschrijdende ramp heeft een Belgisch-Nederlandse comniissie een rapport opgesteld. Daarin adviseert cle commissie hoe gemeenten aan cle landsgrens elkaar kunnen alarmeren en informeren als zich een ongeval of ramp voordoet in liet grensgebied. Er zijn ook voorstellen gedaan voor afspraken over bevoegdheden en wederzijdse bijstand. De commissie, onder leiding van de Bredase burgemeester Rutten, overhandigde het eiiidrapport 'Verbetering Landsgrensoverschrijdende Samenwerking bij Ongevallen en Ranipenbestrijding' op niaandag 15 april aan de opdraclitgevers: de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant. F. Houben en de Gouverneur van de provmcie Antwerpen, C. Paulus. De commissie bestaat uit een internationale delegatie van bestuurders, brandweer, politie en geneeskundige diensten. De commissie werd in augustus 2001 samengesteld met de opdracht te onderzoeken hoe de samenwerking op het terrein van de rampenbestrijding tussen Belgii en Nederland kan worden verbeterd ..Aanlei-

ding hiervoor waren enkele branden, incidenten en ongevallen in het grensgebied. In een eindrapport adviseert de commissie de alarmering en de uitwisseling van informatie in de acute fase via korte lijnen te laten verlopen. Het gaat daarbit om de wederzijdse alarmering via de meldkamers in Antwerpen en Roosendaal en de directe contacten tussen de brandweer van Antwerpen en Breda. Ook wil de commissie met haar aanbevelingen bereiken dat de betrokken partijen aan beide zijden van de landsgrens elkaar beter leren kennen, dat zij kennis nemen van elkaars organi satiestructureri en dat moderne inïormatie en communicatie technologie wordt ingevoerd. Daarnaast vindt de commissie dat liet van groot belang is oni intergemeentelijke, bestuurlijke oefeningen op de grens te bevorderen en te stimuleren. De afspraken over wederzijdse alarmering en informatievoorziening tussen de burgemeesters van de gemeenten aan de rijksgrens staan in een protocol. Wanneer de opdrachtgevers instemmen met het advies van de commissie zLillen de betrokken burgemeesters verzocht worden om dit protocol mede te ondertekenen.

LEZERS SCHRIJVEN Ja, wel degelijk een bezwaarschrift van vzw De Laermolen Twee maanden geleden werd er in dit blad bijna zes bladzijden gespendeerd aan de uitleg en misschien enigszins de verdediging van liet Corsendonkproject in de buurt van de Gelmelstraat. Hierin werd door de heer D. Neclee verontwaardigd gereageerd op liet bezwaarschrift van vzw De Lacrmolen. Even tijd dus voor een verklaring van ons bezwaarschrift. Let wel 'ons" en niet, zoals men deed uitschijnen, een zoveelste bezwaarschrift van Charel Verheyen onder hei mcmi van een vereniging. 1-let is niet omdat iemand voorzitter van een xeremuing, is. dat hij zomaar in naam van die vereniging een bezwaarschrift kan schrijven. Toch niet als het om een democratische vereniging gaat als cle onze. De verenigingen waar dat wel bij gebeurt, krijgen vroeg of laat, op een of andere manier de rekening wel gepresenteerd. Of mcii krijgt n.izic en kan gaan zoeken naar een nieuw bestuur of nog erger, de vereniging is ten dode op geschreven. 1-1 iervoor proberen wij ons alvast te behoeden door enkel naar buiten te komen met zaken waar sve niet z'n allen achter staan. Anderzijds zijn we geen "kiekens zonder kop" om het plat te zeggen. Iemand kan er een andere mening op na houden, ook binnen vzw De Laermolen. Maar door discussie en goede argumenten kan iemand zich soms toch neerleggen bij een genomen beslissing en deze dan ook verdedigen indien noodzakelijk. Als argumenten in iemands bezwaren dus gegrond zijn, mag je die ook overnemen. Overleg en een goede verstandhouding zijn van belang. Zo zijn niet enkel onze bezwaren, maar ooit ook onze doelstellingen tot stand gekomeii en daarin lezen we dat de vzw zich inzet voor de restauratie van liet monunient en streeft naar een in ere herstellen van de omgeving en

lf1

meer bepaald de vallei van cle Mark, welke rechtstreeks verbonden is met het monument. Een inbreuk op de vallei van dc Mark, in de vorm van een dermate groot gebouw, kunnen we dus onder geen beding zomaar laten gebeuren. En zeg nu niet dat liet om een stuk oud stort gaat en dat dit niets meer met de Markvallei te maken heeft! Het saneren van dit stuk grond zou een veel betere oplossing zijn. Toch zeker als er nadien een effectieve bestemming van openbaar nut aan gegeven zou worden. Een bezwaarschrift is dus liet niinste wat sve konden doen. Dat we ons zouden fixeren op toerisme lees ik echter nergens in die doelstellingen. Dit zou een gevolg kunnen zijn van onze verwezenlijkingen, akkoord, maar liet is geen directe doelstelling. Dat we dus enkele mensen naar Hoogstraten zouden kunnen lokken door de restauratie van de molen en een mooie omgeving errond, dat is aannemelijk. Dat dit er geen honderden per dag zullen zijn, beseffen wij maar al te goed. Lî toch ook? Bovendien gaan mensen niet op hotel om op hotel te gaan, maar omdat er in de omgeving iets te zien valt. Dat Hoogstraten geen mooie stad is. zal u nieniancl van ons horen zeggen. Scholen en reisgezelschappen zien op 3 â 4 dagen een stad als Parijs en Londen. Laten we aannemen dat Hoogstraten nog niet in dit lijstje zit of reikt de ambitie zover? Mogen we stellen dat wij ons bezwaarschrift wel degelijk gegrond achten. Is liet niet omdat we de vallei van de Mark svillen vrijwaren, clan is het misschien omdat wij nuchtere 1-loog-siratenaren zijn. Met ons beide voeten op de grond, Hoogstraatse grond. Gegroet, Vaineiïs vzw De Laerm ole,î, Dimitri Lan Pel!, I-foog,straten.

Fietsknooppuntennetwerk Fase 1. 2 en 3 san hei fietsknooppuntennetss erk in de Antwerpse Kempen zijn klaar. Samen goed voor 1600 kilometer fietsplezier. De langverwachte kaart 1 van dit netwerk is er ook. De kaart beschrijft een fictsgebicd tussen Schoten en Mcl en tussen Baarle-Hertog-Nassau en liet kanaal Schoten-1-lcrentals-Mol. De gedetailleerde overziehtskaart werd getekend op schaal 1/65000. Aan de haiid van deze kaart kan nien ontelbare trajecten uitstippelen. Ook de legende vermeldt heel wat bijkonmenche informatie. Vooreerst heel wat technische gegevens: aard van het wegdek (verhard, semi-verhard, autovrij). aanduiding van de oriëntatiepaddestoclen, aanlooproutes en variantes, gevaarlijke punten en interessante vertrekplaatsen. Maar daarnaast ook veel toeristische informatie: natuurgebieden, abdijen. begijnhoven, nmusea. recreatiedomeinen. kastelen en bezoekerscentra, maar ook extra's zoals rustbanken, picknicktafels, cafés en restaurants. Op de kaart vind je ook een opsomming van de fietsverhuurdiensten en een lijst van de toeristische kantoren waar je nog meer inforniatie over de regio kan bekomen. Ook cle diverse logiesmogelijkheden - hotels, kampeerterreinen, trekkershutten en j eugdherbergen - staan aangeduid op de kaart. Zo kan de gebruiker makkelijk zelf een meerdaags arrangenient uitwerken. De kaart is een goede gids voor wie kiest voor een kant-en-klare fietsvakantie. Sommige delen van de netwerkeii in de provincies Noord-Brabaiit en Limburg zijn op de kaart ook weergegeven. Toerisme Provincie Antwerpen maakte een inventaris San de veiligste en landschappelijk nieest aantrekkelijke fietspaden. De knooppunten Lijn clie plaatsen waar cle fietspaden elkaar kruisen. Elk knooppunt in liet netwerk heeft een nunimer. Aan de hand van deze knooppunten stippelje een fietstocht uit. Maak een lijstje van de kiiooppunten waarlangs je svil fietsen. Telde afstanden tussen de knooppunten op enje weet precies hoe lang je fietstocht wordt. Tijdens je trip hoefje alleen de nummers nog in het oog te houden. De oriëntatiepaddestoelen niaken liet nog gemakkelijker om je te situeren, zelfs wanneer je middemm in het groen zit. Zo een oriëntatiepaddestoel vernmeldt telkens de eerstvolgende bestemming (dc diehtstbijzijiide dorpskern) en een verdere bestemming (de eerste belangrijke gemeente of stad). In liet najaar zal dit netwerk met nog 500 kilometer ivorden uitgebreid in liet westen van de provimmeme Antwerpen. In cle loop van 2003 verschijnt dan dc fletskaart 2 van de Antwerpse Kempen. Fietskaart nr. 1 is nu te verkrijgen bij de toeristische dienst en kost 4.50 E.

In juni veel regen, komt wijngaard en bijen ongelegen.


Uit het dagboek van de paters en de grot Met de meimaand in zicht, zal niemand er aan twijfelen, dat dit jaarlijks gebeuren niet onverlet kan voorbijgaan aan ons klooster en zijn bewoners. Die voorbereiding begint zo wat niet de nieuwe jaaragenda. Eenmaal als het nieuwe jaar zijn intrede heeft gedaan en de overgang van oud naar nieuw is uitgefeest, komen de eerste aanvragen binnen. De slimsten, die zeker willen zijn van een vrije datum en uur voor hun bedevaart, komen bijtijds aanbellen. Want iedereen vindt dat zijn bedevaart de voornaamste is en zo is het ook. Voor elke organisator is zijn bedevaart de beste en de belangrijkste. En wij van onze kant trachten hen eveneens het beste te geven. Hier en daar moeten we soms een beetje aanpassen. Met een dosis goede wil valt het meestal best mee.

De bedevaarten De bedevaarten in de meimaand, zijn ook stuk voor stuk overtuigde en aangename groepen, enthousiast en toch vredig en rustig. Ze zijn heel anders dan de gewone kerkgangers. Lang tevoren hebben ze deze tocht voorbereid. Meestal zijn er in elk dorp, gemeente of ereniging, een paar promotors die het elk jaar op zich nemen de reis per autobus, met dc auto of niet de fiets, als het niet te ver is, te organiseren. De bedevaarders zelf zijil sterk gemotiveerd. 1-let is niet zo maar een uitstapje van de bejaarden naar één of ander koffiefabriek, waar hen een extra geurig kopje koffie wordt geserveerd of een uitstapje naar een schoonmaakhedrij f

waar hen het beste reinigingsmiddel wordt aangeprezen en/of aangesmeerd, want eenmaal thuis ondervinden ze dat het werken blijft, evenals vroeger aan de schoonmaak. Kortom deze groepen zijn een fijn en aangenaam publiek. Ze brengen steeds een speciale sfeer met zich nice. Aan de grot leven en zingen ze vol enthousiasme nice in de viering. Het zijn immers bedevaarders. Het woord spreekt voor zichzelf. Ze bidden en zingen aan de grot, tijdens de gebedsdienst, niet volle overtuiging. Dat is het eerste deel: "bede-". Maar die "-vaart" komt er bij. 1 let zijn mensen die er vaart achter zetten. Ze zijn gekomen van heinde en verre met als hoogtepunt de grot, een gebedsmoment bij Maria, maar tevens hebben ze nog een ander -,., . ..............:. Y ..

.Snmis mueercleme 1-anaf begin mci kooien er talrijke belevaarie,i Iwar tegelijk, een komen en een gaan. Een mis aan dc gm'ol hcet daam'bij altijd iets spcciaals, je hoort de vogels zingen en Mam'ia is nabij.

Pater Liie is ecn ge//'eie/i man en ccii verwoed ieraniclaaj' van al/es miat met paterPio te maken heefi. Opc 'n werkkamer heeft hijeen grote collectie kaarsen miie! dc afbeelding van pater Pio.

programma af te werken. Ze willen nog verder "varen", naar andere plaatsen, naar andere bezienswaardigheden. Daarom is liet soms nioeilijk om hun vooropgesteld tijdschema te volgen. te veranderen of aan te passen. Maar meestal lukt liet wel. Er zijn tenslotte altijd meer oplossingen dan problemen.

Voorbereiding van de meimaand De paar maanden voorafgaand aan de meimaand, ondervinden we dat samen met de lentekoorts ook de bedevaartkoorts begint te stijgen. Om te beginnen krijgen we tientallen telefoons van alle hoeken van Vlaanderen en Nederland gepaard niet alle mogelijke en onmogelijke aanspreektitels. Soms vragen ze naar "vader abt of pater prior," dat zijn de nieuwelingen die voor liet eerst naar de Dreef komen. Deze zijn nog niet op de hoogte van liet reilen en zeilen. Anderen proberen liet met "vader overste of mijnheer de pater". Deze wonen al dichter hij. Weer anderen hebben al moer ondervinding en liuudeii hei gewoon bij liet tiditiuiiel, ''in_t paters van de Meersel-Dreef'?". Wanneer ze reeds een paar malen op bedevaart geweest zijn, vragen ze meer naar de één of andere medebroeder die ze reeds ontmoet hebben. Een vraag die zeer regelmatig terugkomt is de vraag naar die "Paterniet zijn baard en lang kleed." Meestal zijn ze de naam vergeten, maar helpen we met "Broeder XavicrT' dan antwoorden ze enthou siast. ja, dat is ui, die kent uus Lii ken uu zekei helpen." Pci slut ddU iekeiiiiig kunit liLt d an wii Ir telefoon mmpni'd'nii Elke niedebroeder kent de regels van liet spel en weet wat en hoe alles te noteren in de agenda van de bedevaarten. Deze bedevaartagenda ligt altijd klaar in het "portierskotje". liet kleine kamertje aan de inkomdeur. Toch gaat het dikwijk gepaard met een kleine marathon door de gangen 'an het klooster of holder de bolder de trappen af, al naargelang waar nicn de telefoon opneemt. Gaat de telefoon om een bedevaart, dan 17


moet men willens nillens naar het "portierskotje" rennen om alles netjes te noteren in het bedevaartagenda.

En de vragen... De klassieke vragen van onze kant: Wanneer komt ge? Van welke parochie of gemeente bent ge? Welke vereniging? Met hoeveel komt ge? Om welk uur verlangt ge de viering? Hebt ge een priester mee of moet een van de paters de H.Mis opdragen? Wordt er gezongen? Wie begeleidt de gezangen? Zijn er speciale voorstellen? Mogen we je telefoonnummer a.u.b.? En met die antwoorden kunnen we voorlopig voort. Dan komen de vragen naar ons toe: Hebt u eventueel een paar rolstoelen ter beschikking? (Jawel.) Kunnen we een lasje koffie gebruiken of middagmaal? (In de zaal naast de deur, zoveel als ge maar verlangt.) Zijn er die dag nog andere bedevaarten? (Zal ik direct even nakijken.) Kunnen we toch wel alleen met onze groep een viering houden? (Als het past in het tijdschema, zo niet, doen we het wel passen.) Mogen we aansluiten bij andere groepen? (Graag gedaan.) Hoeveel mogen we betalen? (1-toe meer hoe liever, maar niets moet. We zijn tevreden met de collecte. Of: Ge geeft maar wat, al naargelang ge blij zijt die dag.) En zoveel meer vragen. Meestal hebben we vcl een positief antwoord klaar, tot tevredenheid van de organisatoren. EĂŠn vraag is toch ietwat moeilijker op te lossen. Mogen we de viering houden aan de grot? Geen probleem! En zal het ook goed weer zijn om buiten aan de grot te zitten? Dan doen we een voorstel en vragen we gewoon aan de bedevaarders om goed weer mee te brengen. dan kunnen v ij er intussen ook van genieten.

Maak je niet te veel zorgen over het weer, zelfts daarvoor hebben we een oplossing, niet altijd met volle zekerheid maar toch het proberen waard.

Hoe moeten we aan goed weer geraken? Sinds heel lang bestaat er een gewoonte dat de mensen een korf eieren brengen naar de Arme Klaren (Zusters Clarissen) en ze vragen de zusters om te bidden voor goed weer. De brave zusters doen liet gaarne en bidden inderdaad tot Sinte Clara, opdat liet goed weer mag zijn die dag. Clara betekent: klaar, zuiver en helder als de zonneschijn. De zusters Clarissen zijn volgelingen van Sinte Clara en zijn gekend om hun slotkloosters en hun gebed, weg van de wereld, in de stilte van het klooster. Mirakelen kunnen ze echter niet doen, bidden wel. Sinds jaren staat een beeltenis van Ste-Clara en St-Franciscus achteraan in het park. Zo komen de mensen naar het park en leggen er een grote salaniiworst of iets dergelijks bij het beeld van Ste-Clara en komen aan ons vragen om te bidden voor goed weer. Wat wij uiteraard ook doen. Wanneer ik dergelijke mensen aan de deur ontvang en hun vragen beluister, zeg ik hen wel eens: 1 -lcd goed maar kom, we gaan er meteen aan beginnen." en we bidden samen een Onze Vader en Weesgegroet. Sommigen bidden goed mee, anderen murmelen zo maar een beetje na, omdat ze niet zo zeker nieer zij ii van hun gebedskennis. Maar koni, Ons Heer zal ook naar hen wel luisteren. De goede wil kan ook veel bekomen. Als tegenzet offeren ze die salamiworst bij liet beeld van St.-Clara. (We laten ze gewoonlijk niet te lang liggen om te

verkomen dat de een of andere hond er kermis nice gaat houden.)

De grote kuis Voor we aan de meimaand beginnen, is het hoognodig een grote kuis te houden. Daarvoor doen we een oproep aan de vele vrijwilligers om de handen uit de mouwen te steken en een paar dagen vrij te maken oni de grot, het plein voor de grot. alle beelden, wegen. banken enz. een goede beurt te geven en proper te maken. Dat lukt meestal wel. De tijd dat een paar landbouwers met hun tractor aanrukten is reeds lang voorbij. Met dikke slangen zogen ze het water uit de beek om daarna de beelden af te spuiten. Met de harde schuurborstel en bruin zeep, wer den de beelden aangepakt, met hak en raket werden de wegen zuiver gemaakt. Nu zijn we genioderniseerd en gebruiken we een sterke hogedrukreiniger, die liet beter en rapper doet dan in de tijd van toen. Telkens mogen we ons verheugen op een 20 â 25 vrijwilligers. Ouderdom speelt geen rol, dit jaar was de oudste om en rond de tachtig en de jongste telg amper zestien. Hier hebben vele gepensioneerden in al die jaren een vaste waarde betekend in liet opkuisen en schoon makeii van de grot. Een arbeider is zijn loon waard. Op de middag schuiven ze met zijn allen aan de tafel in de grote refter bij de paters voor een stevig middagrnaal. Waar is de tijd dat men niet in het "slot" mocht. Een stevig middagmaal. lekkere warme soep met ballekens en zoveel meer, kikkert de werkers op, oni met nieuwe moed de namiddag aan te pakken. Telkens is het een vrolijke en bhje bedoenmg zo met zijn allen aan tafel. Het heeft soms iets weg van een Breugels feestmaal.

to

Grote collectie behangpapior

5000 kleuren!!! klaar terwijl u wacht Interieurarchitecte: Katrien Doms

*4 0oflgarneri,,, OF

B.V.B.A.

Witte Lietaer, Lysdrap, Boris,

& Fax 031314 48 47

natuurlijk & synthetisch 18


heid aan de medemensen, stierf hij op 23 september 1968 in San Giovanni Rotondo. Zijn vader trok naar Anierika om te voorzien in liet onderhoud van zijn gezin en om de studies te betalen van zijn zoon Francesco, de latere pater Pio, die graag priester wilde worden. Gefascineerd door de bedelbroeder met bruin hahijt. dikke koord om de lende, blote voeten en een stevige baard, had hij maar één wens: Kapucijn worden. Vanwege zijn zwakke gezondheid werd hij een jaar voor de vereiste ouderdom tot priester gewijd. Toch bereikte hij de ouderdom van eenentachtig jaar. Miljoenen mensen trekken elk jaar naar de crypte in San Giovaiini Rotondo. Statistieken vertellen (lat er meer mensen komen bidden bij de graftombe van Pater Pio (lan bij de grot in Lourdes. Op 10juni. zal hij door Paus Johannes Paulus II, heilig verklaard worden. Een dag die niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Dit alles brengt nice dat Meersel-Dreef met zijn klooster, liet park en liet "Lourdes van de Noorderkempen" toch een mijlpaal en een aantrekkingspunt is in deze uithoek van Vlaanderen. Een uithoek die voor vele duizenden mensen iets te betekenen heeft. De rust en vrede

in liet park. De stille, eenvoudige kapucijnenkerk. die nog steeds in trek is, waar elk weekend honderden mensen even tot rust komen. De Zevenster waar de bedevaarders steeds terecht kunnen om hun dorst te laven of hun honger te stillen. De zalen waar de verenigingen gezellig sanien kunnen komen. De speeltuin waar de kinderen een weldoende ontspanning genieten. Niet minder de vele terrasjes over heel de Dreef, die gonzen van gezelligheid en waar iedereen even kan verpozen en genieten. Alles op de Dreef vormt één geheel, de éne kan moeilijk zonder de andere. We hebben elkaar nodig, (lat maakt de gezelligheid en gastvrijheid van de Dreef en van de Dreveniers die deze gezelligheid en gastvrijheid meedelen niet alle bezoekers van heinde en ver.

"Mijn Vleersel-lief, zo schoon voor mij, Nauw ligt ge mij aan 't harte. Het schoonste plekje op aard zijt gij Dat ik min in vreugd en smarte..." Zo maar uit het dagboek ge-p.luk-t.

De 1-leilige Antonius spreekt al eau ii'en lang veel niensen aan. Wie kent er niet liet gebruik om tol hem le bidden als fe iets verloren hejit, liet he/j,t altii/cl.

Wat trekt de mensen naar de Grot? Zonder twij bi komen de mensen tot Maria. Velen onder hen zijn reeds in Lourdes geweest. Ouderdom, ziekte of ander handicaps laten het niet mccr toe LO vei te ieien. Dus komen ze uii liet "Lourdes van de Noorderkempen . Ze komen bij Maria om te bidden voor zicIizelt voor kinderen en kleinkinderen. Ze komen even de stilte opzoeken. Zo maar om even stil bij Maria te zitten met hun vragen en problemen. Ze steken een kaarsje aan om hun aanwezigheid en hun eerbied voor Maria niet een uiterlijk teken te beklemtonen. Mensen hebben het wel eens moeilijk en zien soms geen uitweg. Naar de kerk gaan spreekt hen niet altijd aan. Ze willen hun zorgen kwijt bij iemand van wie ze concreet een afbeelding voor zich hebben, bij iemand die hun vertrouwen heeft en gaan bij voorkeur naar Maria. Andere bijzondere en gekende heiligen krijgen eveneens veel aandacht: Sint Antonius, de ecuwenoude vnlksh'ilige. De patroon van di' vi'r loren zaken. De hamer van de Ketters uit de middeleeuwen. De grote predikant en wonderdoener. Honderdduizenden mensen trekken elk jaar naar Padua. om deze grote heilige te eren en tot hem te bidden. Padua is ver maar overal ter wereld vinden we deze volksheilige in alle kerken. In het park staat zijn beeld en kapel. De mensen vragen zijn aandacht en hulp bij problemen en moeilijkheden. Ze bidden tot hem om zijn voorspraak in te roepen. Een nieuwe krachtige voorspreker is de Zalige Pater Pio, een Italiaanse Kapucijn die 50 jaar lang de wondtekenen van Christus in zijn lichaam droeg. Hij werd geboren uit eenvoudige arme ouders in liet kleine bergdorpje Pietialcuia, Benevento, lialie, in t 8/. Hij overleed na een zeer zwaar leven getekend door lichamelijk en geestelijk lijden. Door velen verguisd en miskend, door anderen geëerd en geëerbiedigd, maar na eeti leven van telioorzaamheid aan de oversten en van dienstbaar-

"1

r

De Meersel-Dreefse processies wijd en zijd bekend hen generatie geleden liep iedereen in Meersel-Dreef, die enigszins kon, nice met de processies. Elke derde zondag van de iiiaaiid van mei tot en met september, ging ni liet Mariapark, of kortweg de grot zoals sve dat hier zeggen, de sprekende proeessie. Het leven van Jezus vanaf de geboorte tot aan de kruisiging werd uitgebeeld door verschillende gi'oepeu. Men speelde de taferelen in woord en beeld, er werd gezongen, gedcclauiceid cii toneel gespeeld. Mij werd verteld (lat de geseling van Christus zo levensecht werd uitgevoerd dat de pijnkreten niet enkel gespeeld waren. Als kleine hengel speelde je de kleine Jezus en navenant je groter werd, werd je rol aangepast. 1 let toneelspelen zat de Meersel-Dreveniers dan ook echt in hei bloed, het werd met dc paplepel ingegoten. De paters en de sehoolmeesters en de j uffrous en waren de drijvende kracht en iedereen deed mee. Niet alleen uit kerkelijk belang maar

ook halfhet dorp verdiende nog een eentje bit met het vele volk dat van heinde en ver naar Meersel-Dreef kwam. De catés, souvenir- en snoepwinkeltjes, de fietsenstallingen enz. Elk jaar ging er dan ook nog een grote bidprocessie over de DreeL de Sacramcntsprocessie. waarbij al de groeperingen meeliepen, biddend en zingend. De Dreef was dan prachtig versierd vanaf de grens tot aan de patei's en aan de grens stond er dan een altaar opgesteld waarde processie werd ontbonden en men de zegen meekreeg. Tenslotte waren er nog de drie kruisdagen, waarbij men drie ochtenden voor Hemelvaart na de mis van zes uur in proeessie langs de wegen en velden liep. Drie dagen telkens een andere route, iedereen die kon liep nice. De hoeren en werklieden die de proeessie tegenkwanien namen hun pet afen kiiieiden vrooiii neer tot de proeessie voorbijgetrokken was.

IE


ECONOMIE

VERNIBOUW laureaat 2002 'Prijs Ondernemen' Tijdens de openbare jaarvergadering van de Kempense Kamer voor Handel en Nijverheid werd op dinsdag 7 mei bvba Vernibouw van Hoogstraten in Geel gehuldigd als laureaat 'Prijs Ondernemen van de Kempense Kamer 2002'. Met deze prijs wil men het dynamisme en de creativiteit van de ondernemer valoriseren. De 'Prijs Ondernemen' vormt een aanmoediging en een beloning voor de ondernemersgeest en volharding van de ondernemer wiens bedrijf bijdraagt tot de sociaaleconomische vooruitgang van onze streek. Sinds de uitreiking van deze prijs in 1986 wordt nu voor de eerste keer een Hoogstraats bedrijf bekroond. Volgens Guy Roefs, directeur Kernpense Kanier voor Handel en Nijverheid, voldoet Vernibouw aan dc selectiecritcria van de jury: gevestigd zijn in het arrondissement Turrihout,

Ro,n Bols

L'fl :1/11

niet/en erIerv voor de ingang van Vernibouii' aan de Industrieteg le Hnogsli aten. (foto. Donuniquc t an Hu/fol)

FIAT LANCIA ALFA ROMEO

SPECIALIST

GARAGE HOGA B.V.B.A. St.-Lenaartseweg 30, Hoogstraten Telefoon 03- 314.71.84 Fax 03 - 314.83.98

20

positieve evolutie van de tewerkstelling, vernieuwing van industriĂŤle producten of methodes, stijging van de omzet, nieuwe markten, gehanteerde methodieken voor uitbouw en op-

volging van het totale hedrijfsgebeuren en inspanningen op het vlak van onderzoek, ontwikkeling, innovatie, energiebesparing, enz. In 1989 werd de eenmanszaak Vernibo opgericht. De bedoeling van dit eenmansbedrijfwas oni klanten een totaalpakket aan te bieden op vlak van verbouwingen; vandaar de naam 'verni' voor vernieuwing en 'bo' voor bouw. Al snel kwam liet besef dat men moest investeren in degelijk gereedschap. Maar door de relatief grote verscheidenheid van de activiteiten (ruwbouw, bezettmg, vloer, sanitair, elektriciteit, enz.) was er ook nood aan uiteenlopend materiaal. Bovendien groeide liet inzicht dat specialisatie liet enige middel was om competitiefte zijn op vlak van kennis en rendement. Daar zaakvoerder Rony Bols een voorliet'de koesterde voor hout, lag het enigszins voor dc hand dat schrijnwerk zijn specialisatie zou worden.

GMTR.-:,jT

(r7

a

CONCEPT GAS TECHNOLOGY VERKOOP EN MONTAGE LPG-SYSTEMEN St. Lenaartseweg 28 2320 Hoogstraten 03/314.44.26 03/314.68.60 www.cgt.be


i inc. ho 1 no 1 aei nbci'gli, l'oor:liIel' Kcnipcnse Kamer i'ooi' 1-lande1 en Nifve,'heid, Ron t' Bols en echtgenote, Vernibouw, Camille Paulus, Gouvernew' Provincie Antwerpen, Lieve Aïevels teen en directeur Gui' Roefs, Kempense Kamer voor 1-lande! en Nijverheid. (Foto Luis). Eind 1990 kreeg Rony Bols een Vrij grote opdracht van de bouwonderneming Van Roey uit Rijkevorsel: het leveren en plaatsen van 22 ingekaste deuren in een kantoorgebouw. Hiermee was de basis gelegd om Vernibouw op te richten. De omzet en het aantal klanten steeg snel. 1-lierdoor had men stilaan meer gereedschap en personeel nodig om kwaliteit en dienstverlening te kunnen bieden. Op 1 april 1991 ging Vernibouw definitief van start. Aanvankelijk deed Vernibouw in de marge nog wat 'vernieuwbouw' oor particulieren en middenstanders, maar na amper een jaar was het bedrijf volledig toegespitst op de projectinarkt: het leveren en plaatsen van binnenschrijnwerk voor appartement- en kantoorgebouwen, ziekenhuizen en rusthuizen, bedrijven, scholen, enz. In 1995 werd de allereerste CNC gestuurde machine gekocht om zelf deuren uit te frezen en in te kasten. Om deze machine te kunnen huisvesten, werd in Oostmalle een volledig ingerichte schrijnwerkerij gehuurd van waaruit Vei'nibouw gedurende twee jaar heeft gewerkt. In 1997 kreeg men de kans om op liet industrieterrein De Kluis in Hoogstraten een nieuwe productiehal op te richten. In 2001 kreeg deze hal een nieuw gezicht en werden er ook kantoren ingericht. Bedrijfsleider Rony Bols leidt zijn bedrijf vanuit de visie: 'Ondernemen is nadenken hoe liet beter kan'. Hoe gebeurt iets vandaag en hoe kunnen we, niet toepassing van nieuwe technologieën, liet beter doen. Dit alles met respect voor de mens en zijn omgeving. De dagelijkse leiding is in handen van zijn medewerkers. R. Bols zelfhcefi enkel een controlet'unctie en houdt zich voornamelijk bezig met continuïteits- en langetcrmijnplanning. Verder neemt hij een aantal opportuniteiten onder de loep, zoals de productie van metalen kaselementen en deurbladen, met liet oog op eventuele uitbreidingen. Mogelijkheden om te exporteren hebben zich reeds aangediend maar voorlopig wordt dit nog even naar de toekomst verschoven. Jaarlijks stijgt de vraag op de binnenlandse markt nog steeds niet ruini 20 0/0 . Ook aan veiligheid wordt constant gewerkt. bvba Vernibouv zal waarschijnhijk als eerste schrijnwerkerij binnen enkele maanden een VCAcertificaat behalen. Vernibouw is een jong bedrijt gespecialiseerd in de productie en plaatsing van binnendeuren. Het hele productieproces. van borderel tot eindproduct. wordt volledig door de computer gestuurd op basis van een barcodesysteeni. vat garant staat voor een zeer grote nauwkeurigheid, kwaliteit en capaciteit. In 1992 telde liet bedrijf3 medewerkers, vandaag zijn er dat 32. In 1996 bedroeg de omzet 1.750.946 euro en in 2001 was dat reeds 5.888.071 €. 21


e誰~,

*

't

(V ()

V

&A) jJ\v

Wij bezoekn 'II na te(efonLdze afspraak, 'TeI:03/31437.88 !.Fa'c:031314.74.14

www.versmisseiijanssens.te E-mai(: versmissenjanssens@portima.ee

SOFT

COMPUTER Zo eenvoudig is digitaal.1 REV\ COMPUTERS SOFTWARE

-

BVBA

-

TELEFONIE

KANTOORMEUBILAIR

Olympus KIT C-3020 -

c

)

LI T

+ 16 MB

Nikon E-775

Epson Stylus Photo 895

2.1 Megapixels 3x Optische zoom

Stand-alone foto printer!

extra

3.2 Megapixels 3x Optische zoom 2.5x digitale zoom

Meerseweg 80b, 2322 Hoogstraten. Tel 03/315.09.09 Fax 03/315.87.74 OPEN: Ma 13.30-18.00 Di-Vr 09.00-12.00 & 13.30-18.00 Za 09.00-12.00 e-mail: info(softcomputer.be http://www.softcomputer.be -

-

22

-


or s leve n Contactpunten DORPSNIEUWS Hoogst raten: Warre Palmans, Tinnenpotsiraat 11 E. tel. 03-314.53.70 e-mail warie.paJmans,@skynetbe Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03-315.90,40 e-mail mai:çel.ajjriaensen@zjUisgc.uiinet.be Meerle: Jan Fret. Mgr, Eestermansstraat 7, tel. 03-315.88.54 e-mail: jan.fretdworldonlinc.be M eersel-Dreef: Toon Verleye, Dreef 97, tel. 03-315.71.86 e-mail: tDon.yedeyelglait.globaLnet M inderhout: Redactie: Loenhoutseweg 34. Hoogstraten. tel. 03-314.55.04 & fax 03-314.25.40, e-mail: jozef.schellekenstskynet.be Wortel: Maartje Siebelink, Kerkveld 13, 2323 Wortel. tel. 03-314.69.69 e-mail: dhrnwoelcëhoIniaii.cjijri S PORTNI EUWS ReniS Laurij ssen, Desrnedtstraat 22, Minderhout. tel. 03-314.66.28 e-mail: rene.laurissen(dbelgacom.net GILDEN- & SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders. St.-Clcmcnsstraat 25, Minderhout, tel. + fax 03-3 14.49.03 e-mail: franssnijdtis,calineLbe ADVERTENTIES Jan Michielsen, Groenewoud 21, Hoogstraten. tel. 03-314.49.11 e-mail: jan.mieJuçlsesaUigloba1.nei FOTO'S Mareel Onincx Lokbosstraat 9. Meer. tel. 03-315.93.07

Opendeurdag Lokale Politie Noord erkempen Hoogstraten - Zatei'dag 1 juni Let Lokale Politie Noorderkempen ( Iloogstratc t Riikcsörsel - Merksplas) haar deuren open voor het publiek. Deze opeiideur- en infodag vindt plaats in het Ii Vrijheid 13 - 1 1. IJLLUCkers zijn tvellcom van 10.00 tut 18.00 uw. vindt ci algemene informatie en dive s stands waarin de verschillende afdelingen worden oepresenteerd. Een i nterventieteani zal tevens elk uur een demonstratie geven. Omstreeks 11.00 uur, 14.00 uur en 16.30 uur kan u een demonstratie met een politiehond bijwonen. Voor de gelegenheid zal er achter het commissariaat een tent staan waar u terecht kan voor een hapje en een drankje

Dag van de jeugd

l-Ioogstraten - Zondag 21 april organiseerde de jeugdraad i.s.m. het stadsbestuur en verschillendejeugdverenigingen voor de eerste maal de "Dag van de jeugd". Ronny Pijpers blikt terug op een succesvolle dag: "Meer dan 350 kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar hebben deelgenomen: vooral kinderen van de lagere school; de groep + 12 jarigen was niet zo groot. De kinderen hebben zich kunnen uitleven op het springkasteel en de kliniberg. Om het halfuur konden de kinderen doorschuiven en een andere activiteit kiezen. Alle activiteiten hadden aantrek: sjorren met KSJ Hoogstraten, handicap-h indernisparcours liet de Slinger, kindervolksdans liet Hanneke Tanneke, megaschi Ideren met KSJ M inderhout.

het kerkspel van Jongeren in Beweging en de Plussers, het was allemaal plezant. Vele kinderen hebben ook kennis gemaakt met circus / jongleren, new games, ropeskipping of tae-bo. Ook het terras voor het stadhws was de hele middag goed bezet, we moesten zelfs bakken drank bijhalen. De KLJ-mannen hebben hun werk dus zeker gehad. 1 let zonnige en dorstige weer zat daar natuurlijk voor iets tussen. Tussendoor konden de mensen ook een bezoekje brengen aan de kleine maar knappe infobeurs in de inkomhal van liet administratie t centrum. met stands van de KLJ. KSJ, JNM, Markvallei, Chiro, Karataclub Hiraken en de vendeliersjeugd van de Gelmelzwaaiers, JIB en de Plussers, enz. We hebben in elk geval heel wat positieve reacties gehad."

Smaakopvoeding Hoogsti'aten - Tijdens de inaani april werkten de leer/in gen van het VTJ Spijker jood het t/te/na Gezonde voeding. Vertrek kend vanuit cle voeding.s'driehoek met zijn ach t groepen voedingsin idde/en 'werd rooi'al stiIjes laan hij (de bei'eiclinz ian) gezonde dranken en fruit, bi-ood en ontbijt. Om (Ie -'eprestaties iiiet rerborsen te houden voor de buitenst'ç'reld oer,]',? cle esdejaar.s' van de lagere scholen tilt de onlgel'ing -rij dat zijn er nogal wal uitge nodigd voor een toelichting rond gezonde voeding zonder de praktijk uit het oog te i'erfieeii Pa kinderen i'an deze scholen konden meteen aan de slag in de diterse keukens van de liote[vrhtio/.

23


r—.

r

21

l

INTERNATIONAAL FOLKLOREFESTI VAL HOOSTP.ATEN

Boekenmarkt Hoogstraten - Op hei pleintje van de Mouterijstraatkanje op zaterdag 22juni van 14 tot 18 uur terecht om tweedehands boeken te kopen. Wie op deze boekenmarkt een en ander wil verkopen, schrijft voor 19 juni in hij Karin Cotteleer (0478.31.04.65).

!-Ioogstraten - Het internationaal /ollcloretè,s 1/val van de Gelmeizwaaiers komt dichterbij. Op vrijdag 26juli openen de vencieliers voor de 5' keer hun féstival. Gedurende 3 dagen staat Hoogsiraten in het teken van internationale cultuur en ontmoetingen. Zii'eedse, Portugese. Nederlandse en Turkse dansers zullen optreden afgeiiisseld met optredens van de Gel,,ielzn'aaiers zelf. De Rabboenizaal van het Spijker is de perfecte locatie op vrijdagen zaterdagavond vanaf 20.00 uur, Op zondag, vanat 15.00 uur is er een gratis openluchloptreden voor het stadlnus. Voor dc opvang i'an cle buiienlandse deelnemers is ernogaltijd nood aan gezinnen clie één ofmneerdere leden van die groepen enkele dagen onderdak willen bieden. Wie een kamer vrij heeft, belt als de bliksem naar één i'an de volgende nummers: 031314.25.73, 031 314.56.33, 03,314. 79.32, 031340.19.55.

1

Installatiebedrijf van den Berg Voort 26 - Mecric - Tel . 03 315 75 31 - Fax 03,315,85 49

Alles over onze kapelletjes

HOOGSTRATEN: \Vie begin mei samen met het Davidsfonds op stap ging om de kapelletjes van Hoogstraten te bezoeken, weet daar nu alles van. En niet enkel over de kapelletjes. maar ook over de geschiedenis van Hoogstraten en enkele van haar meest markante personen die met die bouwwerkjes te maken hadden, vertelde Jef Van Gils op zijn eigen enthousiaste en gemoedelijke toon. 24

Bezoek onze website : www.vdberg.be Voort 26 2328 Meerle Tel 031315.75.31 :

Infoavdberg.be

Openingsuren toonzaal: Ma

-

vrijdag

8.00- 12.00 13.00

-

18,00

Zaterdag: 8.00- 12.00

Donderdagavond tot 2 1.00 Zon —en feestdagen gesloten


Wat een mooie school I-Ioogstraten Op zaterdag 27 april werden de nieuwe schoollokalen van de gemeentelijke gemengde basisschool in de Gravin Elisabethlaan plechtig in gebruik genomen. In de plaats van de klassieke gedenksteen met namen werd in het bijzijn van het stadsbestuur, aannemer en architekt, gemeentepersoneel, onderwijzend en ander personeel van de school en ouders een gevelfries onthuld als aandenken van de vernieuwing van de school. Voor de kinderen van dit schooljaar is het nog meer van betekenis: zij zullen de fries altijd herinneren als onderdeel van hun jaarproject rond beeldende kunst, 'Mijnheer de Kunstenaar, wij zien u niet!' Naast ccii aantal nieuwe klassen, en de verfrissing met echt wel mooie kleuren van de rest van dc school, is de turiizaal toch wel het pronkstuk van de bouwwerken. Jarenlang moest deze lagere school het zonder stellen. Geen enkele turnleraar kwam graag naar de school. Vanaf nu is dit anders. Verder is er ruimte gemaakt voor een niediaihrrk,, met TV, beamer en un dcre technologische snuijes. Ook zijn er vormingsiokalen voorzien voor de diverse godsdiensten. Inderdaad, wanneer de multiculturele samenleving een feit is, doet zich dit ook voor op de laagste schoolbanken. Voor een destijds bijna ter ziele gegane school is de 'gemeenteschool' een "volledige" school geworden. Voorzien van een kleuterafdeling, een lagere school, kinderopvang, ingericht met veel kleur en de beschikking over veel verkingsmiddelen ligt de nadruk minder op leren dan wel op leren lev(r)en. Met zekere terheid maakte het oudercomité moeilijk om als clirectiedit tedoen, maardaarotu niet minder verdiend, door de ganse ploegbekend dat de doorlichting van hogerhand Ccli 'uitmuntendheid' opleverde. Weinig gehoord de laatste jaren, werd daar bij opgemerkt. Na al de toespraken, afgewisseld met muziek, en een drankje, werd het tijd om de schepen van onderwijs naar buiten te volgen om de onthulling van het gevelkunstwerk mee te maken. Van de hand van Benjamin De Meyere, leraar aan het IKO, verscheen een meterslange slang op de voorgevel van de turnzaal. Elke voorbijganger zal er niet aan kunnen weerstaan om de blik omhoog te richten en het kleurrijke leuke dier een knipoog te geven. Geen naam voor de school, geen gedenksteen, maar een 'slang' ontsproten uit het brein van een kunstenaar. Je moet maar durven, echt wel kindvriendelijk.

schilderden op stof en op hout, tekenden met houtskou 1, Wiisiio 'S en met de computer (niet de muis), ze drukten met linoleum. Het werk werd aan elkaar voorgesteld. De naairi san de kunstenaar bleef al die tijd i~L liriiii vom de ktridei'en, enkel zijn adres was bekend. In zijn laatste herichtjes liet hij weten dat hij nict i ets gioots bezig was en dat 'hun slang onderweg was. Waarover hierboven meer. Wie verder wil lezen en kijken over dit project, tikt: http: //horne.pi .be =ggbhoog

Een slang in de Elisabethiaan

- -

-

Wic goed kijkt en Je ogen omhoog i'iclit, zal ze zeJer zich op Je gemel ion de turnzaal van de gemeentelijke gemengde basisschool, zeg maal de 'gemeenteschool'. In liet echt is ze in vele kleuren geschildei'd, hetwelk op bijgaande fbto tot aal de mist in gaat. Mooi is ze. Meer info in bijgaand artikel. Hoog.st;'aten

-

Om uit te knippen

Schoolfeest Dit verliep niet in de traditionele sfeer: het werd een themadag in het kader van het project 'Mijnheer de kunstenaar, wij zien u niet!'. Binnen dii thema kon de ganse namiddag op zondag 28 april in verschillende ateliers gewerkt worden. 1 Ine kwnii i uien daarop? In de loop van het eerste trimester ontvuig de school 6 vlaggen waarop ogen geschilderd waren. Oûk kwaiji er een e-mail binnen vanwege een zekere niijnhri'r de kunstenaar met de vraag of de kinderen van het vijfde leerjaar hem wilden helpen. Van het één kwam het ander en het project deinde uit naar alle klassen. Het bijna vooibije schooljaar zou het domein 'beeld' binnen de muzische vaardigheden extra aandacht krijgen. De kunstenaar wil de kinderen beter leren kijken en creatief doen zijn. Door groepswerk, zelfactiviteit en leergierigheid werden er brieven geschreven naar de kunstenaar en ge-emaild. 1-lierdoor leerden ze nieuwe dingen over taal in informatica. Ze

Dooi Je the kil/Je/el? 10/? Je Hoogstiaalse genieentelijhie gemengde basisschool. Want hier is ie dan: jullie 'Mijn/ree,' de kunstenaam' naar siie jullie gans het schooljaar op zoek zijn geweest: Benjainin De Mevere. Na de trekpa;'tij t/oom' bui'gemeesIer, schepen en dii'ecteui' bij de onthulling van zijn geielJ'ies ter gelegenheid van de officiële ingebruikname van de nieuwe schoolgebouwen. Maar zeker ook ter gelegenheid van liet slot van het project romicl beeldende kunst. Vraagt Jaar zoon aan vader of het goed is? ITIoogsti'aten

-

'

25


Schoolfeest in de Klimtoren.

1902-2002 Louis Oostvogels is honderd jaar t

,

.

n 1n

PROFtCIAT ÏBe

1OO : r

1'1EERLI - Wegens communiefeesten en allerhande krijgen we dit piar een verlaat Schoolfeest. Later dan geoon1ijk, niet anders. Dus met alle ingrediënten die er op zondag 2 juni een leuke en ai4tI iliiiiic tIig van kuuncti iiiu ken. Zondagmorgen wordt de mis van tien uur door de kinderen van onze school feestelijk opgeluisterd. 's Middags kan je al vanaf 11.30 uur aanschuiven s'oor een heerlijk feestmaal. u als vanouds geserveerd door het oudercouiitc, uiet een feestelijk niciiu. Luiiiaiensocp met room puur keii7e varkensoehraad met champignonsaus of kippenfricassee, l.,eideu rijkelijk aangevuld mei groenten en kroketten ijs met streekeigen aardbeien vullen de laatste gaatjes. Vooraf inschrijven s oor het testmaal is gev. east. Dat kan hij liet oudercomité (Ria Van Bavel-Verchueren, Hazenweg 22, - tel. 03/ 315.11.43 - Fax 03/315.11.48) of hij de school (tel. 03/3 15.82.88 of fax 03/315.40.72). Na de middag kan je met heel de familie een fijne namiddag doorbrengen in de kleuterschool. Die zal er voor de gelegenheid niet echt als een school uitzien, kermis is een betere omschrijving. Naast het spektakel van de jaarlijkse Vlaamse Kermis staan er nog andere attracties op het programma. Even voor drie mag je het optreden verwachten van de Jazzdansers van de turnkring 't Zolderke. Vanaf 15 uur wordende artiesten op het podium verwacht. Een 'vrij podium', waarin ieder zijn ding kan doen, kan zingen zoals hij gebekt is. Uiteraard zal er heel de namiddag volop gelegenheid zijn om jezelf en je gezelschap te trakteren op een lekkere trappist of een koffie, een lekker ijsje of wafel. Kortom de school zal er alles aan doen om je een aangename zondag te bezorgen. En alles wat je verteert, komt rechtstreeks ten goede aan de school en de kinderen, m.a.w. aan je eigen nakomelingschap. Nog redenen om thuis te blijven? (juf)

Gezocht: sterke dames en heren Iloogsiraten - Louis Uosi\ ogcls o cid geboren op 18 mei en is alkomstig san \leer. In 1935 trok hij naar dc Hemelrijkse Hei om er te boeren in een pachthoerderij van de familie Brosens.. De boerenstiel was toen niet wat hij vandaag is: toen moest er turf gestoken worden, struiken gekliefd worden en hei vlaggen met een vlakzcis. Wie toen 10 koeien had staan, sas al een hele grote boer. Veel van wat de boerderij opbracht, was voor eigen gebruik: met de rest, boter bijvoorbeeld trok men naar dc stad om het te verkopen. "Hard werken en een goci stuk vlees", daar wordt je honderd jaar mee volgens Louis. En dat lust hij nog altijd goed. lacht zoon Stan beamend. Tijdens het feest voorzijnjubileum liethij dc groenten op zijn bord practisch onaangeroerd. Van in 1969 is Louis Oostvogels met pensioen. Vanaf dan betrok hij samen met zijn vrouw een huisje in het dorp. Spijtig genoeg stierf zijn echtgenote in 1984. En sedert een twaalftal jaren is hij alle maanden op vakantie: om de maand verhuist hij van en naar één van zijn drie kinderen. Dat is altijd beter dan alleen zitten. We vroegen hem naar zijn oudste herinnering, de oorlog van 14-18. Louis weet nog dat een gebuur in dienst moest, en ging met de woorden: "Het zal voor 14 dagen zijn. Het werden er vier jaar." En op de vraag of 100 jaar lang duurt, antwoordt: "Ik kan het niet zeggen". Met uitzicht op de kalveren op de Hemelrijkse Hei wensen wij Louis nog vele deugddoende jaren. Die er zullen komen want het huisje in het dorp houdt hij aan voor zijn oude dag, als appeltje voor de dorst. Je ziet maar, je bent zo jong als dat je je voelt. 26

MEERLE - Wil je graag de sterkste mannen en vrouwen van Meerle kennen ? Of wil jeje met hen meteti? Dat kan op zondag 23juni op het speelplein achter de school. Daar heeft de 96e grote Meerleue Touwtrekwedstrijd plaats. Teams van verenigingen, families, vrienden en vriendinnen meten er hun eigen krachten en die van hun tegenstrevers. De afspraak is dat van een ploeg van zes (vijf effectieven en één resere), er minstens \ier gespierden van eigen dorp (Meerle dus) moeten zijn. Een spektakel voor hen die zelf niet zo sterk 'ijn ofzich liever niet moe maken op een zondagmiddag. De toegang is gratis. Inschrijven kan nog. Neem snel contact met Ed Hendrickx, Bgni. Glenissonstraat 21 (03 3 15.00.06) of George Hendrickx. Hazenweg 17 (03/315.01.61). (jaf)


Samenstelling van cle Cultuurraad

Fiets jij ook graag? MEERLE Dan wordt je einde juni weer in Meerle verwacht. Vier avonden na mekaar, op 26. 27.28 en 29juni bieden de wielertoeristen van de KWB Meerle u het gekende recept: een fietstochtje van ca. 25 km. in eigen streek, een drankje en een versnapering onderweg en gezellig napraten in de parochiezaal. Voor vier fietsavonden betaal je een bescheiden bijdrage van 5 euro. Net zoals dc voorbije twee jaar, hebben de organisatoren op zaterdagavond ook voor de skaters een parcours voorzien. Van skeelers en skaters wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd. Wie drie avonden meefietst krijgt een herinneringsmedaille, oudste en jongste deelnemer worden niet een speciale prijs bedacht en alle fietsers nemen automatisch deel aan de aanwezigheidstombola. Vertrekken telkens tussen 18.30 en 19.30 uur aan de parochiezaal. Op zaterdag mag jeal om 18 uur de baan op, dan kan je langer nablijven. Na de fietstocht worden immers de prijzen onder de deelnemers uitgereikt. Ook dit jaar kunnen de geoefende fietsers - die er gelet op de enorme p0p1riteit van de fiets van de laatste jaren steeds meer zijn - 01) de laatste dag kiezen voor een lange tocht van ruim 85 km over rustige wegen. De rit voor wielertoeristen heeft op zaterdagmiddag plaats. Inschrijven kan tussen 13 en 14.30 uur. Onderweg is een controlepost en een verfrissing voorzien. Bijdrage is ook slechts 2 euro. Hopelijk wordt weer aangeknoopt bij de traditie van enige jaren terug, dan zijn we zeker van prachtig zomerweer. )jaf)

De personen die deel uitmaken van de Cultuurraad zijn gekend. Zoals de gemeenteraad 01) 27 januari besliste bestaat de C'ultuurraad uit de schepen van Cultuur, als voorzitter, vij fvertegenwoordigers van de politieke fracties in de gemeenteraad, acht vertegenwoordigers van socio-culturele verenigingen en acht gecoöpteerde leden. Na een int'overgadering werden de kandidaturen verzameld en selecteerde de Stuurgroep van dc Dorpsraden de acht vertegenwoordigers van de socio-eulturele verenigingen. Ondertussen waren ook de vertegenwoordigers van de politieke partijen gekend. De leden die dan reeds deel uitmaaktcn van de Cultuurraad kwamen een eerste maal samen op 8mei en coöpteerden de acht nog aan te duiden leden. In totaal bestaat de Cultuurraad nti uit 22 stemgerechtigde leden en 3 leden. die de vergaderingen bijwonen als niet stemgerechtigde leden. Schepen Roger Van Aperen (KVB) is voorzitter van een Cultuurraad die verder bestaat uit: als vertegenwoordigers van de politieke parti en Frans Tackx (KVB). Annie Desmedt (CD&V). René Sprangers (HOOP). Lief Pans (Agalev) en jan l-luybrechts (Vlaams Blok). Als vertegenwoordigers van de socio-culturele verenigingen: John Janssens (Davidsfonds), Gust Kinschots (Minarte). Maria Geerts (KVLV), jef Servaes (gilden). May Servaes (CRM), May Sterkens (KAV). Toon Verleye (Hat'abra) en Mieke Vervloet (Tinello en Vialta). Bovenstaande leden coöpteerden: Jaak Brosens (KGB), jean-Paul Doms (Unizo), Jet' Martens (IKO). Guy Rigouts (VVV), jef Van Laer (St.-Cecilia), Dirk Vanhaute (toneel), LodeVerschueren (Antilliaanse feesten) en een nog aan te duiden vertegenwoordiger van de .lcugdraad. Leo Sprangers, het dicnsthoot'd Welzijnszaken. Elie ['Hoest, bibliothecaris en Frans l-Iorsten, de cultuurbeleidscoördinator zijn niet sicmgercchtigd.

Da.iwtrappen met de fanfare

S

r L

'IlI.]1Ik HOOGSTRATEN

30

W.In r

-if 1 [ tri ALLE MERKEN

Ir111[ OF R E N T

WR ~HE

I:nni; ONDERDELEN

St-Lenaartseweg 32 HOOGSTRATEN Tel. 03 314 33 33

1

!t4'EERSEL-DREEE Moedig en volharden in de boosheid! Men zou het in plaats van dauwtrappen ook cloortrcippen kunnen noemen, om in de vroege ochtend uitje warme nest gerukt te ii'orden. En dit om 's inorgen.s om kwart voor zes in de druilerige regen te staan wachten om de spelende leden van de tantire te gaan ve;'gezellen. Met mondjesmaat kwamen de sympathisanten aangelopen, nog even de instrumenten stemmen, opstellen en weg wezen. Na vijf ninuten was' liet zover, liet begon te iniezeren. de Nieurt' Dreef, over Meersel ging liet richting M'osten, waar er een stop voorzien was niet koffie. I'oor ons supporters nat de regen minder erg, ti'mj konden schuilen ondem' een pai'aplu. Erge;' was liet voo;' de muzikanten i'an 'Voor Ee,' en Deugd ''. Probeer maar eens een instrunient vast te houden en tegelijkertijd een paraplu, je zou een hele acrobaat nioeten zijn. Met verkleumde vingers, trotseem'den ze toch de regemi maai' in zaal Victoria in Mee,' wachtte mr. en mevr. de beloning. Een heem'hijke koffietafèl en of liet ,smaakte! Ook ere-voorzitter. notari,v Amufré Rommens lçua,nen het gezelschap vervoegen. Met een rondje voor heel de zaal, proost Anchm'é, ve;'lieten we deze gelegenheid. Op naar Meerse Markt en liet bleef maar m'egenen. Na de boel daam' wat opgevrohijkt te hebben ging liet m'icliting ' 't Stamnineeke " bij Michel Faes. Nog een laatste serenade en .stilaan naderde liet einde van (Ie tocht. De moedigste onder de moedigen gingen ook nog te voet terug, nog steeds onder de paraplu. Al bij al, ondanks liet slechte weer, was liet toch nog gezellig. Bedankt en chapeau voor de organisators en tot volgend jaar! (Thérése Coppens, tv) 27


GOUD IN MEERSEL-DREEF Op zaterdag 4 mei vierden de farnilies Vissenberg en Snijders de gouden bruiloft van Trees Snijders en Hendrik Vissenberg van de Schurkous (Scheurdekousweg). Vader Hendrik, een bewogen jeugd Hendrik werd geboren op Molenschot in de gemeente Gilze-Rijen (NL) op 19januari1925. Zoon van Cornelius Vissenherg en C'ornelia Dikmans. Uit een Iandbouwersgezin van zes, achtereenvolgens werden geboren: Jan. Hendrik, Dimphina. Rie, Joke en Gerrit. Waarvan enkel Hendrik en de twee jongsten nog leven. Hendrik ging zoals gebruikelijk tot z'n 1 4' levensjaar naar school in Molenschot. Thuis was het werken geblazen op liet gemengd bedrijfmet vooral koeien, wat varkens en frambozen en aardbeien. Die werden geleverd aan de veiling van Breda. Op het kleine bedrijf was elke cent welkom. Hendrik ging na school "dienen" als boercnknecht, eerst bij Koos Koyen op 't gehucht Raakeind. Als kleine brak werd de schaarse vrije tijd verdreven met "eentje tik" een combinatie van petanque en paapgooien. Hendrik was sportief en zat bij de jeugdheweging KJB bij de gymnastiekgroep. Pas in dienst bij z'n eerste boer, brak de oorlog uit. Molenschot lag vlak bij het vliegveld van Gilze-Rijen en kreeg dan ook de volle laag. Luchtafweer, luchtgevechten waarbij vliegtuigen elkaar be•stookten, bi1 maakte het allemaal mee. Het

vliegveld werd al snel een Duitse basis, waarbij er veel munitie opgeslagen lag, wat zorgde voor gevaarlijke situaties. De boeren en kneehten werden vaak gevorderd om bomkraters dicht te gooien met de spade. Op het einde van de oorlog liep liet slecht afvoor de familie Vissenberg. De Polen nikten op en zorgden voor hevige bombardementen op het vliegveld en de rnunitiedepots. Al de mensen van de straat waren gevlucht maar Hendrik was met z'n vader thuis gebleven. omdat die z'n erf niet wou verlaten. Het werd een bombardement om nooit te vergeten, de projectielen vlogen hen om de oren. Het huis werd in as gelegd, zoals verschillende boerderijen uit de straat. Soms was de enige veilige plek om te schuilen, in de bunkers bij de ammunitie. Gelukkig bleefcle familie van slachtoffers gespaard. Het wende zelfs zo, dat men vaak 's avonds buiten zat, om het afweergesehut en de vliegtuigen te bekijken die door de Iiehtkogels als doelwit te kijk werden gezet. Het was een gevaarlijke tijd. Na de oorlog moest Hendrik zelf in dienst in liet Nederlandse leger. Na drie maanden opleiding moest hij eigenlijk naar Indonesië, waar een onafliankelijkheidsstrijd was losgebroken. Hendrik had de vele wrede en harde verhalen over de strijd ginds aanhoord en besloot te vluchten naar België. Hij kwam er terecht bij Dinus Ansems, die in Meersel-Dreef

r•J,'.'1•'è..

,

.••

•..

..s..

r

Alhoewel cle /010 ree/geleden hee/t, i'o/ml :e toch een uniek dociinient, cle /anulie .Siijders op de Boschhoeve. Van links naar rechts Jeanne, Marie, Jaon, vader Lotus, kleine Anneke, Toke, moeder Cornelia, Drej, kleine Julia, Trees en Lucia. Zoon Jan, die broeder iierd, was niet thuis. Een foto van 1932. 28

woonde op de blauwhoef. Dinus was eveneens afkomstig van Molenschot en bereid om z'n dorpsgenoot onderdak te verschaffen. Op deserteren stond de dood met de kogel, Hendrik werd veroordeeld en mocht zich 12.5 jaar niet meer in Nederland vertonen. Hij stond geseind bij de Nederlandse politie en douane. Daar zit je dan, juist aan de grens maarje mag er niet over. Toch heeft hij geen spijt van deze daad, want vele van de soldaten die naar Indonesië werden gestuurd, keerden nooit meer terug. Hendrik kon niet naar Molenschot op bezoek en daarom kwamen z'n familie, vooral moeder en broer Jan, regelmatig op bezoek. Oorspronkelijk was de straf 25 jaar niet meer de grens over mogen, maar z'n moeder ging de zaak in Den Haag bepleiten en later werd dit algemeen op 12,5 jaar gesteld.

Moeder Trees

2

0

Hendrik en Tiee lom ge/mik lomm iiie! op. :e zagen elkaar graag en hun 'iens ging in vervulling. Ze h uo den op zeven mei 1952.

Louis Snijders en Cornelia Adams woonden op de Boschhoeve in de Seheurdekousweg in Meersel-Dreef. Zij kregen 01) 18november 1924 een dochter Theresia. Eerder kwamen er al zes kinderen: (broeder) Jan, Toke, Jaon, Drej, Marie en Jeanne en volgde er nog drie. Lucia. Anneke en Julia. Trees ging op de Dreef naar school bij de Franse Nonnen. Voor de kost ging ze toen daar al helpen in liet pensionaat, als hulp in de keuken, vooral om de aardappelen te schillen en schoon te maken. Het dienen zat er in. na de sehooljaren, ging ze werken bij Corry Rommens naast het Mariapark, bij meester Jaak Verboven en bij de tantjes Mertens in het snoepen souvenirwinkeltje St.-Antonius aan "het beekske" de Leiloop. De tantjes. door iedereen zogenoemd, Marie en Joke lieten haar ook in de winkel helpen bij bedevaarten en schoolhezoeken. Later ging ze bij Dinus Ansems inwonen als hulp in liet huishouden en voor liet stalwerk. Dat konden ze daar goed gebruiken want zij hadden maar liefst 12 kinderen. Dinus trok met z'n vrouw en kroost later naar Canada, toen liet beloofde land. Daarna ging ze werken bij Sus Van Boxel, weer een gezin met veel kHideren.


Ondanks het vele werken, want ook thuis droeg ze een steentje hij op de boerderij, maakte ze toch nog tijd voor hobby's, ze was wijkleidster bij de BJB (Boerinneri Jeugdbond), ze volgde rode kruis lessen bij meneer Stas in Meerle en ze stond op liet toneel hij al cle passiespelen. Dat was nog ten tijde van pater Octaat de strenge maar gedreven overste van het klooster, die het verenigingsleven sterke impulsen gaf'. Ook het kerkleven speelde een belangrijke rol, dagelijks naar de kerk, bijna heel de zondag werd opgeslorpt door religieuze activiteiten en de procsies, de recollecties (vormiiigsdagen) als bestuurslid van de jeugdbeweging. enz. Ze deed liet allemaal graag en heeft liet nooit als een last beschouwd. 1-let samen werken, samen bezig zijn, liet gemeenschapsgevoel heeft haar altijd aangesprok en.

briek in Breda. Thuis hadden ze een gemengd bedrijfje met wat koeien, varkens, kippen en aardbeien, frambozen en later augurken. Ondertussen kwamen ook de kinderen: AloĂŻs 1953, Cor 1954, Jan 1955. Maria 1957, Ann 1958 en Cliris 1960.

Leven zonder elektriciteit 1-let boerenleven was toen nog heel intensief, moest er een zeug biggen dan werd er nachtenlang de vacht bij gehouden. Vaak was het ijskoud in de stal en varmde uien z'n voeteii tegen de uier van de zeug. 's Avonds ging men weinig van huis, wat buurten en kaarten en vooral de luisterspelen op de radio waren heel populair. Ze hadden een radio 01) batterijen want omdat de boerderij achteraf lag, kregen ze

Interkenipen. Die hadden de verplichting om al de huizen aan te sluiten. Zoon Cor weet nog goed dat er huiswerk nioest geniaakt worden bij een hlikkerende petroleumlamp. Ook leek de weg naar 't dorp veel verder langs de slingerende zandwegen. Cor was ook bijgebleven, dat er 's zondags aan de kerk slechts zeven auto's stonden, die werden clan nog bewaakt door twee Dreveniers.

De paters en het zangkoor De Oiniilie Vissenberg heeft altijd een goede hand gehad met de paters. Trees ging regelmatig de kerk nice helpen kuisen en ook het klooster en de meisjesschool kregen regelmatig een schoonmaakheurt. Meer dan twintig jaar hielp Trees in de srieeltum, 's zondag en hij bedevaarten, sanien met Marieke Daenis. de patersknecht Cees Christianen en broeder Xavier. Later volgde haar dochters haar op en die zijn nog steeds een onmisbare hulp bij de paters. Heel de familie Vissenberg sta)t steeds klaar als er moet geholpen worden. Je kunt er niet komen ofje vertrekt er met een plastieken zak niet wat groentes, wat fruit of'wat eieren. Steeds meedelen dat is Trees haar grootste plezier. Terwijl de mannelijke lijn zich niet veel laat zien m liet dorpsheven, zijn moeder en de meisje steeds actief' geweest bij verschillende verenigingen. Bij de E.K.-Moedersbond, de KAV enz. maar vooral het zangkoor is altijd Trees haar grote plezier geweest. Het Mariazangkoor dat m 1969 werd gesticht vaiiuit de Moedersbond, door voorzitster Roza Kncvels en pater Ernest, was vanaf de eerste dag haar passie en haar grootste hobby, waaraan ze veel deugd heeft beleefd. Eigenlijk zong ze al vanafhaar zeven jaar in een koor, enkel onderbroken tijdens de eerste jaren van haar huwelijk. Ook haar dochters en haar kleindochters hebben van haar een goede stem geĂŤrfd.

Wat rustiger aan Ik't gOlI(IL'Ii ])0(I/ 0/) hiiii /CL 11 /( /) /J Iii 1l!Ilt/lj4 UiIf) i 0/? Lie kd'IIL. /?tel IL1//iJel'd'/i en aangetroiiiiden. 1 mi links iiaai' rechts: Jo.s (itsbi'echi.s. Luc Sehellc'kc'n.s, Mac, .-1,i,i. i'aciei' Jiendilk, ,1loiv, C'oi', inoede,' Tree.s en Jan. Chi'is ontbreekt op deJto.

De kennismaking Trees leerde Hendrik kennen hij haar oudere zus Toke, die getrouwd was niet Jan Van Boxel. 1-hendrik werkte daar en Trees ging regelmatig bij haar zus hielpen niet de was en cle plas. Dat was toen heel normaal want in ruil mochten ze dan Jan Van Boxel z'n paard lenen voor liet werk op de akker thuis Jan Vissenberg, de broer van Hendrik, die regelmatig op bezoek kwam had liet ook in Trees gezien maar Trees koos uiteiiidelijk voor Hendrik. Na een vrijage van ongeveer drie jaar, trouwdeii ze op zeven mei 1952 in Meer. Nonkel Jaon die "gendarm" (rijkswachter) was, voerde hen in z'n auto. Pastoor Aerts deed de dienst. Er werd een varken geslacht thuis en duchtig gefeest. Na haar huwelijk zou ze autoniatisch Nederlander worden maar voor 1 frank kon ze Belg blijven. Trees en 1-lendrik guigeli bij Trees haar ouders thuis inwonen. Vader Louis was al lang ziek en overleed kort daarna. Op aanraden van dokter De Laet was ze kort na haar zuster getrouwd in de hoop dat vader dat nog zou kunnen meemaken. Hendrik en Trees nanicn thuis de boerderij over, maar liet was niet groot genoeg om de kost te verdienen. Hendrik ging nog in loondienst hij Jaak Goetsclialckx en Jef Martens en verschillende jaren als seizoenarbeider bij de suikerfa-

ondanks vele smeekbedes slechts een aansluitilig 0 het elektriciteitsnet in 1964. Toen werd de ehektriciteitslevering overgenonien door

Nu mag het allemaal wat rustiger aan. Alhoewel ze altijd graag heeft gewerkt iiiocst Trecs toch wat minderen vanwege rug en heup. Vader Hendrik gaf ondertussen zijn bedrijf over aan z'n zoon Jan, met de hulp van z'n broer Cor, die beiden nog thuis wonen. Wat meer tijd om te buurten, nog wat te helpen links en rechts. 1-lopen op een goeie oude dag met heel de familie en genieten van dc kleine dnigen.

VAN HUFFEL VASTGOED Voor al uw vastgoedtransacties. U wenst uw eigendom te verkopen of te verhuren? Vraag vrijblijvend inlichtingen!! Vrijheid 72 2320 H000STRATEN Tel. 031314.16.99 www.vanhuffelvastgoed.com info@vanhuffelvastgoed.com

Zo heet het is in juni, zo koud is het in december.

Is de zomeravond mistig, dan is het weer met gaven kwistig.

29


Grote schoonmaak St.-Luciakapel

Kloostertuinconcert Nl ËERSEL-DREEF - Hei idee kwam van pater Luc, de fanfare werkte het uit en zo ontstond het lloosLeiLuiiteoiieeit, waaibij ii met muziek kon veiiielen val een niidagnamicldag in de privétuin van de paters Kapucijnen te Meersel-Dreof Een mengeling van nieuwsgienghcid. de mu,iek. liet 10001e weer, de gezellige sfeer en hct nistgevende kader maakte de eerste uitgave tot een succes. De tuin liep vol, de muziek werd gesmaakt en onder het genot van een drankje kon u eens rond kuieren in de tuin achter het klix,sier. Patei Luc gaf uuuiddels z'n L.cCe voor een tweede editie. Ditjaar op zondag 30juni, de tuin gaat open om 14 uur. hetjeugdorkest van de fanfare opent de middag met een concertje om 14.30 uur. gevolgd dooronze fanfare "Vnnr Fer en Deugd" zelf, popkoor Flame uit Galder en nog een afsluiter tot ongeveer 17.30 uur. Voor de kinderen staan er tafels met spelletjes ed. opgesteld zodat ze zich niet hoeven te vervelen. De opbrengst gaat naar de jeugdopleiding van de fanfare. Kom gerust eens langs. (tv)

i'1EERSEL-DREEF— Degemeenielijke diens/en van de stad Hoogst raten hebben zich nog eens van hun beste kant getoond.' Na een gronclige schilderbeurt is de kapel weer een juweeltje. Maar men kan nu eenmaal geen ei bakken zonder cle schaal te breken, met het nodige stof tot gevolg. Frans en Riet De Bie, zowat de bezielers van de kapel, lieten er geen gras over groeien en trommelden de balie buurt van Meersel op. Met i'erenigcle vrouwen mankrachten, werd er dan ook geschrohd en gepoetst dat het een lieve lust was. Het resultaat iiiag dan ook gezien worden. Alles helder en fris, het oogt mooi en aantrekkelijk. En dan is er natuurlijk koffie, wel verdiend. Een dank aan al de vrijwilligers van Mee,zsel. Blijven koesteren en houden zo! U kunt de kapel bezoeken tijdens de opendeurdagen en in juni tijdens de tentoonstelling over liet leven van pater Pio op zondag 23 en 30juni telkens inij 14 tot 18 uur en in de week van 14 tot 1 7uur. (Thérèse Coppens. tv)

De Leiloop vervuilt

Eg Garage

F. GEUDENS bvba Meerseweg 8 2321 Meer Tel. 03/315.71.76 * Ford concessiehouder personen- en bedrijfswagens * Tweedehandswagens * Erkende caiTosserie ii:i i i

'VEILIGHEID EERST...' svwsv.geuclens. be

Woninginrichting

GEBR. LEYTEN MEERSEL-DREEF— De voorbije maand iierdtot tweemaal toe de beek de Leiloop einstig vervuild. Er dreef telkens een olievlek richting de Mark. De eerste keer sloeg een buurtbewoonster alarm en de tweede keer sloeg het Nederlandse waterschap alarm. De brandweer en de civiele bescherming rukten telkens uit met groot materiaal. De Leiloop werd affiedamd ter hoogte van de brug op Meersel en de olie werd opgezogen met een tankwagen. De eerste keer werden er ter hoogte van cle Lei/oop in het Mariapark enkele dode karpers gesignaleerd. Door liet warmere weer waren ze waarschijnlijk de Leiloop opgezwommen om lepaaien en werden daar verrast door de vervuiling. In totaal werden er in de daaropvolgende dagen meer dan 25 dode kam pers geteld. .4 Is je weet dat deze karpers waarschijnlijk tussen de 10 en de 15 jaar oud zijn, betekent dit toch een serieus verlies. Deze vervuilingen kooien de laatste tijd herhcialclelijk voor zonder cicit de echte oorzaak of daders gevonden worden of met grote _-ekerheid kunnen oorden aangeduid. (tv) 30

Vrijheid 167 Hoogstraten Telefoon 03/314.59.66 - Alle schilder- en behangwerken - Gordijnen en overgordij nen - Tapijten en vloerbekleding - Siertafelkieden, lopers, enz.


Schoolfeest 't Dreefke

Meiboomfeesten

MEËRSEL-DREEF - Na vorig jaar eens iets anders te hebben geprobeerd, keren het oudercomité en het schoolteam terug naar het beproefde recept van een schoolfeest. Op zondag 23 juni vanaf 14 uur bent ii van harte welkom op het schoolplein vAn onze lagere school 't Dreetke. 1-let jeugdorkest van de plaatselijke fanfare zal dan de naniiddag inblazen en daarmee het startschot geven voor een namiddag vol animatie, spelletjes, optredens en een droojc en een natie. Onder de beloofde stralende hemel kan dat niet anders clan een gezellige zondagnamiddag opleveren. In de week voor het selioolfeest gaan onze kinderen van deur tot deur met loten waarmee ci onze school kunt steunen. Daarbij maakt u kans als hoofdprijs een rondvlucht boven Meersel-Dreef te winnen, dit jaar voor 't eerst niet een vliegtuig en niet met een luchtballon. Het oudercomité en het schoolteam verwachten u, ze zullen ii met open armen ontvangen. (tv)

Rommelmarktseizoen van start MEERSËL-DREËF Anders dan anders start het seizoen van de Meersel-Dreefse rommelmarkt op zondag 2 juni. Voor de 1 5de maal verschijnen de kraampjes weer in het straatbeeld met de gekende kunst, antiek. kitsch, curiosa en romnielwaren. Elk jaar zijn daar weer de vaste klanten maar ook een gedeelte van de in arkt wordt ingenomen door occasionele verkopers die eens hun zolder of kelder hebben opgeruimd en van hun overbodige spullen af willen. U kunt een plaatsje bekomen door 's morgens vanaf 8 uur in te schrijven in café 't Genoegen. Dreef92. Waarna ci een plaatsje wordt toegewezen. Een stuk van drie lopende meters kost 9 € inclusief een plaatsje op het parkeertelTein van de voormalige snuffelshop. LJ hebt dan de tijd om uit te pakken en uw wagen te parkeren voor de drukte begint. Bij de inschrijving wordt u een reglement overhandigd waarin ci kunt lezen wat kan en niet kan, kwestie van de overlast voor de buurt tot een minimum te herleiden. U kunt uw spullen dan aan de man of vrouw brengen tot 16.30 uur 1-let rommrtniarktei7ne11 lonpi elke zondag tot de laatste zondag van september. Al de koop- en verkooplustigen zijn van harte welkom. Na een wandeling over de markt biedt Meersel-Dreef nog voldoende mogelijkheden tot ontspanning. Een bezoek aan het Mariatark, de speeltuin, een wandeling of fietstocht langs de Mark, de waterniolen, enz., horen tot de mogelijkheden. De winkels en de vele terrassen van de cafés. taveernes. crèmerie en restaurantjes maken dat ci in Meersel-Dreef terecht kunt voor een ontspannende en lekkere zondag. (tv)

Marcklopers heffen het glas '

Minder/zout - .\ici ullccii iii .siiaieiilopc,i, Je . lileiiiieii, Di,11i,i, Liieii-Lc'ui, 1 ciic'tii... tonen cle Pvtindc,'houtse Pvlarcklopeiw dat ze uit liet sportieve hout gesneden zijn. Dat cle ina/t op de toto/liet ''Ik len in TOP conditie ''cclii ook zo is, kan nien betii'ijfelen, maar liet is 'tel een fit dat de langeaftandlopers ook handige vrouwen en mannen zij/t en 0/) korte af.tanden ee/t te duchten teani vormen. Zij vierden clan ook glansrijk winnaar van deze editie van de Meiboonu/eesten

herenmode voor jong en oud. F[ ame tot klassiek in de betere merken en etaalbare prijs. (ook in grote maten).

Juni, zesde maand van het jaar, al het groensel groeit te gaar.

5'ecys spec lale

Kom vrijblijvend een kijkje nemen.

AN DER SLUIS MODE Is de lucht 's nachts opgeklaard, mogelijk zich nog nachtvorst openbaart.

arIeNa:sau op:::oen.

21

31


'

_____ ____

GOUD N 1\'IINDERFIOUT

Theresa Christiaensen en Fons Van Erck: "Honderd bomen in één uur!" a proberen te brengen Terwijl de weergoden hun gekste kapriolen aan de mn een feest voorbereiden en vieren is niet zo'n evident gegeven. April heeft ontegensprekelijk zijn kuren,en zijn grillen moet je dan maar voor lief nemen. Zo zullen Theresa en Fons uit de Desmedtstraat 3 er ook over gedacht hebben en om hen uit hun humeur te brengen moeten er al ergere dingen gebeuren. Kortom, de regen geselde die voormiddag nog levendig voort, maar o wonder, na de noen mochten de regenschermen opgeborgen worden en de familie Van Erck trok te voet onder begeleiding van de Kon.Fanfare De Marckezonen door de erehaag naar de kerk, waar het jubilerend paar een halve eeuw geleden eeuwige trouw hadden gezworen.

4

iirr. 4

Twee door de wol geverfde Minderhoutenaren. er geboren en getogen, en zij zagen dat het goed leven was in de nabijheid van de toren. Op 22 april 1952 trouwden ze in de St.-Clcmenskerk, vestigen zich in de Gemeentestraat tot 1956, trokken dan naar het ouderlijk huis naast de zagerij en bouwden een nieuwe woning in 1970. Zeven kinderen, vijfjongens en twee meisjes, vervolledigden liet gezin en deze hebben voor 21 kleinkinderen, 12 jongens en 9 meisjes, gezorgd. In 1990 verhuisde de zagen] haar activiteiten naar Wortel, de zonen Stefaan en Paul werden de nieuwe zaakvoerders. Na een reorganisatie een tijdje geleden bleef Paul de zagerij alleen verder beheren.

't Withof

-It) /i.ir gr I/OIfli

Theresa werd geboren op de Venhoeve, uitgebaat door haai uudcis (iust Lhnistiaenscn en Josefina Janssens, in de Minderhoutsestraat op 10 oktober 1925 en groeide op tesamen met haar acht broers en zus. De lagere school werd doorlopen en dan voor twee jaar naar de huishoudschool op 't Spijker, want de meisjes in die periode moesten vooral goed opgeleid worden tot degelijke huisvrouwen die de knepen van koken en naaien onder de knie behoorden te hebben.Nadien bleefze thuis een helpende hand toesteken. "Ëen gelukkige jeugd gehad waar ik nog dikwijls niet heimwee aan terugdenk, alhoewel de oorlogsjaren toch als een zwarte periode mogen opgetekend worden." Fons veroverde enkele maanden later zijn plaatsje op de aardbol en wel op 19 januari

i/

jksfofo9 v-cifie rofessio!e vicleoeepoefc0es

ciejeli in lij sfi i

-

f o+o de c) m.'eef

dicji±ciL fofocj 'cifi. 2310 eikevoescl mobiele teletomiie

+l 03/3i4.62.0 f< 03/314.82.00 i mifo©fofo-cle-0 ecef. b

32


1926. Zijn zus Maria was kort voordien overleden, later werd een derde kind in het gezin geboren, die kreeg opnieuw de naam van Maria. Zijn ouders Gust Van Erck en Catharina Koyen waren tot ver buiten dc streek gekend voor hun wagenmakerij en later zagerij. "Mijn grootmoeder heb ik nog hout. essenhout, weten stoken in een grote ketel, voor de kap van dc koetsen, een gerij zegde men vroeger. Door die hoge temperatuur werd dat hout buigzaam en kon er mooi werk geleverd worden. Met zo'n gerij reden dc boeren zondags naar de kerk. de familie, de kermis... Na de lagere school werd Fons voor twee jaar naar 't Seminarie gestuurd, een studie die een einde nam bij het uitbreken van dc oorlog. Gedaan met studeren en werken in de zagerij waarde knepen van mei machines omgaan vlug vertrouwde kost werden. "We waren jong cii deinsden niet terug VOOt een inspurinirm! Samen wei Jatik Buudcw ij is lid; ik cciis up één uui lijd huiiderd canadabornen tegen de vlakte gelegd en dit met een zware motorzaag die door twee man moest bediend worden Ik moet wel zeggen dat ze allemaal mooi op rijen stonden en al een stootje van de wind hadden gekregen. Tijdens de oorlogsjaren werkten we soms 24 uur op 24. Het Engels leger had heel wat mastenhoul nodig vnor liet herstellen van dc bruggen en dat moest natuurlijk mdc kortst mogelijke tijd gebeuren." Er werd niet alleen gewerkt ni de jeugdjaren. Theresa en Fons kregen ook ruimschoots dc gelegenheid de tijd om hun jeugd te beleven. Beiden waren zij lid van de BJB (nu KLJ), zij als secretaresse bij de meisjes, hij als secretaris hij dejongens. Geen wonder dat verliefdheid er zat aan te komen, zou je denken. Tijdens een Vlaamse kermis op 't Withoften voordele van de missionarissen, in 1947, sloeg de vonk dan toch definitiefin de pan. Fons vroeg en Theresa zei niet nee! Ei weid Feli ouwd, in 1956 udilieli ze dc zngcrij over "un vader Van Ërck en zo bouwden ze uit tot een niodern en bloeiend bedrijf waarin hard moest gewerkt worden.

Feestdagen in Minderhout

';

36 Eerste C'omnu,nica,iten.

Sociaal bewogen Naast het dagelijkse werk in liet drukke huishouden en ni het bedrijfnamen Fons en Theresa ook nog voldoende tijd oni te leven. zich in te zetten voor de Minderhoutse parochie- en dorpsgemeenschap. Treza is dit jaar reeds 50 jaar bestuurslid van KVLV, van 1974 tot 1989 toonde zij zich de bezielende voorzitster. In 1972 werd het OLVA-koor, onder leiding van Joz Adams. in liet leven geroepen, sindsdien heeft ze op weinig repetities verstek laten gaan. Van 1977 iot 1988 zetelde ze als genicenrcraadslid iii liet Huuvstivatse stadshuis en sinds 1995 behoort ze tot het Parochieteam. Fons is één van de stichters van Minderhout V\' (-n is 75 jaar actief bestuurslid geweest Al van zijn 1 ôde hanteert hij met verve de kruisboog. werd tweemaal koning van de gilde maar de begeerde keizerskroon ontglipte hem na een complot. Toch svel spijt van gehad, en ik niet alleen!"Tegenslagen gekend? "Zoals in elk ge• zui waat schij ii 1 ik, inaai liet oserl ijden van onze oudste dochter Mieke enkelejarcn geleden heeft ons, kinderen en kleinkinderen toch diep getroffen. Ëen kHid atteven is een steek in uw lur 1'' [ii 'nln'li' vi'l'n viwr liii SO-pririe, jubileum onderging Fons nog een serieuze ingreep. Diie orci bi liggingen, mooi liet hei tstel suniei t intussen goed). Theresa en Fons: "hout" is altijd de rode draad geweest in jullie leven, een symbool van kracht en onverzettelijkheid. Nog vele, gezondejaren! (rel)

-/!) Voinu'liiirc'ii liie! r0171i171'('r :li;. P. t en den l3r'islre, hiççihri1i ror 1,i!rreij;r'11.

Dansen en spelen tijdens hei school/eest i 'an De Schai'rel. 33


ACV-Minderhout huldigt leden

Reeds /1/ee! duii 50 jaar l誰d.

Hei

Zil誰eieii leden.

Gouden leden.

I)e.1l(lf/.

r

[L

0 KOMMERLING Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN

khsnrdIMMIDJJ

Blaast juni uit de noordkant, zo waait hij het koren van het land.

3

4

Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66


1 Ode Kapellekensloop te Minderhout MINDERHOUT- Zodra de lente aanbrcekt, zie je weer meer oggers in het sttaatbeeld verschijnen. Is het om het overtollige vel weg te werken tegen dc zomer of is hei om te trainen tegen de 1 Ode Kapellekcnsloop op 8 juni in Minderhout? De Kapellekensloop vormt zonder 1w ij el ĂŠĂŠn van de hoogtepunten van KWB-M indcrhout. Tijdens deze straienloop zullen er sveer een 500-tal lopers deelnemen. Iedereen kan die dag deelnemen. Kinderen, jongeren en volwassenen, mannen en vrouwen, competiticlopers, recreatielopers,joggers en gelegenheidsiopers. Onder het motto 'Deelncmen is belangrijker dan winnen" en naar ieders eigen niogelijkheden, worden verschillende afstanden gelopen. Laat deze lOde editie een grandioos succes worden en neem deel!!! De Kapellekensloop bestaat uit 2 luiken, nI. de

kinderstratenloop en deogging-halve marathon voor de volwassenen en de jeugd

Programma Kinderen 1 6u30 100 m Kleuters i/m geb. jaar 1996 500 m geb. jaar 1994-1995 1 6u45 17u00 750 in geb. jaar 1992-1993 1 7u 15 1.000 in geb. jaar 1990-1991 Volwassenen + jeugd 1811 jogging 5,05 km 1 8u jogging 10,4 km 1 8u halve marathon Zowel de ogging als de halve marathon worden in 4 reeksen gelopen: Dames senioren t/m 34 jaar Dames veteranen vanaf 35 jaar Heren senioren t/in 39 jaar 1 leren veteranen vanaf 40 jaar

Inschrijvingen Vanaf 1 5u30 in het Parochiecenirum tot een kwartier voor de start van elke reeks. Deelnameprij 5: Kinderen (-12 jaar) E 1,00 KWB-leden (op vertoon lidkaart) E2,00 Niet KWB-leden E4,00 Prijzen ontvangt een Elk deelnemend kind herinneringsmedaille en een prijzentas. De deelnemers van de jogging of van de halve marathon ontvangen heerlijke M inderhoutse aardbeien. Tevens zijn er herinneringsmedailles voor de eerste drie in elke reeks van dejogging en van de halve marathon. Voor de Iste, 2de en 3de van elke reeks in de halve marathon zijn nog geldprij zen voorzien. Inlichtingen: Fons Aerts. Meerseweg $6. Minderhout. tel. 03 314.38.92.

Natuurkijkdag met De Gezinsbond bi

1

' t-

' '1' fl11111 fl Meubel & Interieur Design &? Klassiek BreJ.a.bdaxL

1

r

_ -

w0.

w

Wortel 21 april iias het de Dag inn de Aarde '. Het prachtig lenteweer nodigde een 50-tal geĂŻnteresseerden uit lot een verkenning inn het natuurgebied 'De Ha/se Beeniden ' langs het Merkskc te Minderhout. Onder begeleiding i'ai enkele ervciren gidsen van de nato urveren iging Natuurpunt Markvallei die het reservaat beheert, was het ook voor de kinderen een echte belevenis. Een organisatie van de Gezinsbond Wortel clie openstond 'i'oor alle afdelingen van detusie Hoogstraten.

424. 2990 Wuustwezel. Open ma. tim zondag 10-18 a. Do. gesi. http:// www.veco.be - e-mail: veco@veco.he

Op juni komt het aan, of de oogst zal bestaan,

Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.

Vliegt de zwaluw hoog, 't blijft overwegend droog.

35


Op zoek naar een wijze neus

Nieuws van de basisschool

pjes, het springkasteel, podium en buitenactiviteiten konden onuitgepakt worden teruggestuurd. Gelukkig lieten de bezoekers dit niet aan het hart komen. De kinderen genoten met volle teugen van de gezellige drukte binnen. Vooral de schminkactiviteit maakte veel goed. De dag draaide rond het thema "Met kleine pasjes geniet je zoveel meer", gebaseerd op begrippen zoals 'onthaasting', welke ons vandaag de dag zeer bekend in de oren klinken. Door middel van een tentoonstelling, waarbij

WORTEL. - Op 5 mei zette de gemeentelijke basisschool van Wortel, tegenwoordig beter bekend als 'De Wijsneus', haar deuren weer wijd open voor het jaarlijkse schoolfiest. Dit jaar gingen de activiteiten door in de gebouwen aan de Rooimans. Hoewel vooraf wijselijk was gekozen om te wachten met feesten tot alle 'aprilse grillen' voorbij waren, bleek alle tinling een maat voor niks: de enige - ongenode - gast die constant van de partij was, bleek de regen, en wel met bakken. Helaas, alle kraam-

.,w

iI!

ieder leerjaar zijn eigen collectie kunstwerken presenteerde en verschillende optredens, werd al les aan de man/vrouw/kinderen gebracht. Gelukkig hebben directie en leerkrachten vooral positieve conclusies overgehouden aan dit 'regenfeest': ten eerste dat liet nog steeds veel erger kan, zoals een paar jaar eerder toen zelfs de eendjes over de speelplaats zwoninien en ten tweede dat een alternatief regenprogramma voortaan geen overbodige luxe is!

0

IK, r 0

Aleester 1 jan, uj ijii klas 1oct liet t ei haal i an Hondje Di ibbel.

Vandalenstreken op het schoolplein. WORTEL. -Op 2 niei mocht het zesde leerjaar van de Wijsneus een dagje met de gemeentepolitie de straat op. Niet zomaar op patrouille, neen, meteen aan de slag liet het grote werk: snelheidseontroles! En waar kunnen die in Wortel beter worden gehouden dan in Worteldorp, beter bekend als 'de grote baan'. Zowat ieder Wortelnaar weet hoe moeilijk het is om je daar netjes aan de voorgeschreven snelheid van 50 km/u. te houden. Deze middag was leer"/ rijk en zeer geslaagd en was de Een dagje helpen bij snelheidscni:i;/: ci: ei't'ai'ing voorbode van een nauwere saopgetekeni :1 door Wenclv Janssens. menwerking met de lokale politie en nieer bepaald de wijkagent. De school rond liet plein zijn teruggevonden. Zo zijn verheeft besloten om deel te nemen aan het 'schoolschillende touwen van het klimrek op liet plein adoptieplan'. waarbij deze wijkagent zo nu en af- en doorgebrand en heeft men de 'schooldan op de school langskomt om in de hoogste fiets', aangekocht voor leerkrachten die pendegraad les te geven rond bepaalde thema's clie de len tussen de Rooimans en de Boomkes, verkinderen aanbelangen, zoals diefstal, openbaar brand teruggevonden op Worteldorp. Deze is in vervoer, politie en vandalisme. brand gestoken op liet pleni en op de een of Dat deze thema's, en helaas vooral liet laatste, in andere manier op Straat belandt. Hoe, dat niag ons dorp aetLieler zijn dan men op liet eerste een raadsel heten. Naar het wie, hoe en waarom zicht zou denken, bewijzen de recente vernievan dit alles is het helaas slechts gissen. Maar lingen bij liet Wortelse schoolplein aan de sowieso: wie cicht trots is op wat hij of zij doet, Boonikes. Reeds verschillende malen is liet heeft natuurlijk ook genoeg moed oni ervoor uit opgevallen dat er na schooltijd mensen op de te komen. speelplaats zijn geweest. Zeer vreemd, aangezien de koer zo ongeveer langs alle kanten is En ik die altijd de, blijkbaar naïeve, gedachte ingesloten door bebouwing en er bij de enige koesterde dat Wortel één van de laatste plaatsen directe uitgang, langs Worteldorp. sinds jaar en was in België waar de criminaliteit bij wijze van dag een stevig hek staat. Erger is wel, dat er spreken nog moest worden uitgevonden. Herecent duidelijke sporen van vernieling op en laas, niets blijkt minder waar!

2P

qbv

-

.)

36

Ilet . Ii,iiiiilei, h/ee/ ecu giaal .coc eec.

Te voet en te paard Sint-Janskring hield familiedag WORTEL - Op 14 april trokken 65 buren en kennissen van liet gebuurt Sint-Janskrmmig op pad oni de uitgestippelde natuurwandehing 'Het Laarzenpad' te verkennen, gelegen rond liet Merkske op Castelré. Dit alles onder deskundige leiding van natuurliefliebber en gids j05 Vorsselmans. Voor hen die liever niet liepen was de liuifkar van Staf Michiielsen gereserveerd. Veel kinderen verkozen de kar boven hun eigen jonge benen en mochten dan ook om de beurt naast de inenner op de bok plaats nemen. Pret verzekerd natuurlijk. Het weer was meer dan goed, het gezelschap aangenaam en de gids zeer gedreven. Zowel de iiatuur op zich, als de verhalen die erbij werden verteld, maakten van de wandeling iets speciaals. Aan liet einde van de wandeling of rondrit werd er een uitgebreide koffietafel geserveerd in de C'astelhoeve. Het ideale mioment om indrukken en verhalen uit te wisselen. Tegelijkertijd werd van de gelegenheid gebruik gemaakt oni Rik Van Schaeren ni liet zonnetje te zetten, als dank voor zijn jarenlange inzet en medewerking in liet bestuur. Het grote aantal deelnemers liet het bestuur tenslotte beloven om volgend jaar opnieuw zon geslaagde faihiedag m te organiseren. Wat de organisatoren plezier deed om horen! Langs deze weg wil het gebuurt Sint-Janskring de niensen ook oproepen om nice te werken niet hun azaleaverkoopactie, die mii september wordt georganiseerd ten bate van 'Kom op tegen kanker.'


Meerse Markt vraagt beter weer MEER - Na de compleet verregende start van de markt in mei, hoopt het comité op beter weer voor de muziek en rommelmarkt op zondag 2 juni. Iedereen die iets wil komen verkopen is zeer welkom aan de Donekstraat van 9 uur tot 12.30 uur voor een gratis standplaats. Wel dien je tijdig aanwezig te zijn (8 uur) om alles klaar te zetten. Standen buiten het thema Muziek en Rommel zijn uiteraard ook erg welkom. Groenten, snoep, fruit, bloemen, boeken, speelgoed. enz... laat maar komen. Centraal staat deze keer de muziek. Aan het kloosterplein wordt een podium opgesteld waarop de jazzband van Eddy Sabbe heel de voormiddag zal optreden. In de Donekstraat wordt de muziek verzorgd door Radio Valencia. Will van Cuyck & Co en enkele djembespelers. Tussen al dit muzikale geweld door zal toneelgezelschap De Lepe Hoek haar afgelaste optreden van mei plaatsen en ook de kletsnatte kleuren tekenwestrijd voor de kinderen wordt hernomen. Verschillende muzieksoorten komen dus aan bod en om de markthezoeker daarvan optimaal te laten genieten, baat liet markteonsité ter plaatse een drankstand uit, waarvan de opbrengst integraal gebruikt zal worden om de volgende markten te organiseren. Wie meer info/matje wenst over deze muziek- en roni,nelmuiarkt, neemt best comitact op 1/let Inn Duitraing. te/. 03 315 86 80. (noi)

J) II/1c1h (/ ((7SIC IIC(7•/C' Hel ii cci li1/5 spc//iicIri 1//101/Ik / Alleen de jlantjes konden de ciruilerigere regen appreciëren.

/01 , 1. 1 /11/1

liet seizoen.

Zoeken naar zwerfvuil MEER - De actiezii'enf vuil, georganiseerd 1/oor de stcid Hoogstraten, leverde in Mee,' een goed resultaat op. Dit wil zeggen: hel dorp kan als redelijk schoon omsclires'en n'orden. Misschien niet te vcrwondercn. Dc mnençr'n houden voor de cien drum' de stoep en berm behoorlijk schoon. Op andere plaatsen, langs wegen en langsheen de ,'vïark is er echter nog werk aan de winkel en bedroeg de eindbuit toch nog 60 kilo. Onda,ilc,s' de veel te lage oj,komnst, was liet toch 'i:. Om de 'u'oo,'middag op een in//leoicndelijke wijze a/ te ronden, t-eed lsvnick / i//nim'gs cle opgedane buit met driewieler numn/man gwagen naar het containerpark.

Seminarie op bezoek bij aardbeientelers -

MEER - Op emgemi i'eizoek en i'oor liet tweede jaar op rij brachten de eerst ejaars van het Klein Seminarie van Hoogstratemi een bezoek aan het tuinbouii'bedm'ijj i'an Guv Hen!!geos. Doel van fe trip was nader kennis te maken met de boeiende man/ei live de aam'dbei uiteindelijk op ons bord belandt. Zoon Steve toont hiem' enthousiast zijn teelt aan de gei'iteresseerde Jeugd. (in(1)

'-

-.,

-

-

-

'. -.--

,- ..........

'

r

-4

37


sport

€H2iH_

H''ft-iH H'ÇHi

Eindbalans Hoogstraats voetbal

Hoogstraten VV na 16 jaar terug in 4de klasse Hetgeen al geruime tijd zat aan te komen is ook gebeurd! Na een verblijf van 16 jaar in 3de klasse wordt HVV geconfronteerd met de weeën van een degradatie. Dit komt natuurlijk wel hard aan. Wat de redenen zijn? Langdurige blessures van enkele vaste waarden, spelers die niet aan de verwachtingen voldeden een wegkwijnend zelfvertrouwen en dan ben je wel een hapklaic brok Toch ziet men de toekomst met een zekei optimisme tegemoet. HVV wil een gezonde club blijven, daarom werden spelers die het zwaarst op het budget drukten, aangezocht om een andere club op te zoeken, men wil de jeugd verdere kansen bieden, een aantal nieuwegezichten hebben de tangen reeds veisterkt Derby's tegen streekgenoten zoals Wuustwezel, Zwarte Leeuw, Lille... zullen zeker het toeschouweisaantal opvoeien en hopelijk ook het spektakel FC Meerle eindigde als tweede in de ieeks en piornoveelt naai 2de piovinciale evenals de Wortelse dames die ook een prachtige tweede plaats wisten te veroveren. Weinig kampioenen in dc j eugdreeksen: de Meerse scholieren en A-miniemen, de Hoogstraatse gewestelijke knapen mochten een titel vieren. lsle

Elftallen

Derde Nationale A 1 Zult Waregem 5 2 Ham me 3 Oostende 4 Turnhout' Wevei ctem 6 Haasdonk 7 Denderhoutern 8 Maldecem 9 Torhout 10 Kontrijk II Gent Zeeh. 12 Schoten ii Kapellen 14 Olen 15 Gullegem 16 Hoogstraten -

-

30 17 4 30 18 7 30 14 4 30 16 10 30 14 9 30 13 10 30 II 7 30 Ii 8 3010 9 30 12 14 30 9 10 30 9 ii 30 6 14 30 5 17 30 5 19 30 3 20

9 68-39 60

5 5-329 12 51-36 54 4 59-54 52 7 62-40 49 7 53-42 46 12 56-39 45 ii 47-46 44 ii 48-38 41 4 46-50 4 0 Ii 41-42 38 10 43-51 37 10 29-45 28 8 39-61 23 6 29-62 21 7 34-78 16

Derde Provinciale A -

1 E keren i C 2 Meerle 3 s Gravenwezel 4 Exc. Essen Kaart 6 01. Essen 7 FC Merksem 8 Heibos 9 Schilde 10 Mincierhout II Loenhout 12 Meer 13 Zandvliet 14 Horendonk 15 Berendrecht 16 Sint-Job -

38

-

-

-

RCi[BeVeiS toonde :1e/t tle "erdienste/ijkste J-IVV-spe/er en nerd beloond niet de gonden schoen

Vierde Provinciale C

Gew. Rcscrvcn A

1 SKS Herentals 2 VC Herentals 3 HIH Turnhout 4 Oeleizem Wechelderzande 6 Grobbendonk 7 Gierle 8 Hezewiik Poederlee 10 Wesimalle Ii Zoersel 12 Wortel 13 Achter Olen 14 Molenkning Massenhoven

t Antonia A 2 Hoogstraten W 3 VC Poederlee B 4 Westmalle C 5 Kalmthout B 6 01. Essen B 7 Gooreind C 8 Kaart A 9 Wildert B iO Oostnialle B II Wechelderz. B 12 St.JozefB 13 VE Stabroek B

-

28 iS 2 8 63-24 62 28 17 2 9 43-16 60 28 17 8 3 5 1-41 54 28 13 4 Ii 45-20 )0 28 IS 9 4 52-39 49 28 14 9 5 53-i7 47 28 13 9 6 45-46 45 28 Ii 12 5 44-47 38 28 10 12 6 53-40 36 28 10 12 6 46-47 36 28 8 15 5 43-46 29 28 7 iS 6 21-54 27 28 7 16 5 44-58 26 28 6 16 6 6-52 24 -, _8 0 25 3 14-86 -

-

Reserven Derde Nationale A

30 20 6 4 87-33 64 30 17 6 7 65-36 58 30 14 6 10 66-43 52 30 14 iO 6 67-51 48 30 12 7 II 50-46 47 30 13 12 S 2-- 2 44 30 12 iO 8 51-47 44 30 12 13 5 62-63 41 30 12 13 3-46 41 30 10 9 11 45-48 41 30 10 12 8 43-42 38 30 10 12 8 32-38 38 30 9 IS 6 51-73 33 30 9 17 4 55-86 31 30 6 19 5 40-70 23 30 5 18 7 33-59 22

-

t Hamme 2 Oostende 3 Haasdonk 4 Gullegern 5 Maldegem -, 6 Zu1te- arege m 7 Torhout 8 Kortnij k 9 H000stratcn 10 Kapellen II Gent Zeehaven 12 Denderhoutern 13 Schoten 14 Olen IS Turnhout 16 Wevelgern .

26 21 1 26 21 1 26 19 6 28 14 12 26 13 8 26 12 9 25 Ii 11 25 9 10 26 9 12 27 9 13 27 8 ii 25 7 IS 26 7 17 26 5 13 26 6 17 25 4 19

4101-28 67 4 96-24 67 - ., 1 7 -j2 58 2 56-68 44 5 59-44 44 5 62-55 4! 3 58-47 36 6 7-60 33 5 60-70 32 5 56-51 32 8 44-50 32 3 52-78 24 235-101 23 8 41-63 23 3 42-69 21 2 35-89 14

24 23 1 24 16 6 24 15 6 24 15 7 24 13 9 24 12 10 24 12 12 24 10 13 24 8 14 24 8 16 24 7 iS 24 6 16 24 2 22

0115-11 69 2 75-30 50 3 74-49 48 2 75-56 47 2 53-39 41 2 53-47 iS 0 66-63 36 1 65-66 31 2 53-74 26 0 DI-78 24 2 50-59 23 2 40-67 20 0 17-148 6 -

Gew. Reserven C 26 20 4 1 Noordstar B 2 Verhr. Arendonk B26 19 3 26 18 3 3 White Star B 4 Merksplas A 26 18 5 Branddonk B 26 15 7 6 MeerB 2610 ii 7 Beekhoek C 26 9 10 8 \ieerle B 26 10 13 9 Zwaneven B 26 8 13 -10 Vrij Arend. B 26 7 1 ii Minderhout B 26 6 16 26 6 16 12 Molenkring 13 wortel B 26 4 16 14 Poppel 26 3 21 .

-

(

2102-51 62 4 62-28 61 5 75-23 59 3 67-30 57 4 70-40 49 5 66-59 35 7 60-6 34 3 39-60 33 5 59-64 29 4 50-83 2 4 63-97 22 4 50-86 22 6 48-73 18 2 32-84 II -

Gew. Reserven 0 t Flandnia 2 Oud Turnhout 3 Minderhout A 4 Meer A

24 17 24 17 24 iS 24 13

4 6 7 S

3 711-33 1 83-34 2 74-35 6 48-30

54 52 47 45


5 Zw. Leeuw A 6 St. JozefA 7 Meerle A 8 Zoersel 9 Wortel A 10 Oosthoen A Ii Weelde 2 Dosko 13 W. Vosselaar

24 13 6 2412 7 24 10 11 24 7 13 24 7 13 24 6 14 24 7 17 24 5 16 24 4 14

5 47-36 44 5 55-41 41 3 46-58 33 4 43-57 25 4 34-62 25 4 34-54 22 0 26-68 21 3 31-59 18 6 37-70 18

6 Weelde 7 Minderhout 8 Meerle 9 Sint Jozef tO Flandria A II Poppel 12 Merksplas

22 12 2212 22 7 22 5 22 3 22 2 22 1

24 21 1 24 17 3 24 16 3 24 12 7 24 12 8 24 12 10 21 10 10 24 9 11 24 9 12 24 7 15 24 6 16 24 4 17 24 0 22

1 .Harnme 24-62: 2. Kortrijk 27-59: 3. Gent Zeehaven 26-54: 4. Oostende 25-52: 5. Kapellen 2418. 6. Iloogatrateii 25-44 7. ZuIr-waregeni 40: 8. Gullegem 25-40: 9 Olen 25-35: i0. Maldegern 25-29: 11. Turnhout 25-28: 12. Denderhoutem 24-24: 13. Torhout 25-23; 14. Haasdonk 26-15; 15. Wevelgern 26-1 1: 16, Schoten 25-9.

Gew. Juniores H

Meisjes Kadetten

Uefa Juniores 3A

1 Sint Jozef 2 Meerle 3 Wuustwezel 4 Zwarte Leeuw S Brecht 6 Poppel 7 St. Lenaarts 8 Minderhout 9 Meer 10 W. Vosselaar B 11 Weelde 12 Loenhout 13 %ortel 14 Dosko

26 19 1 26 18 8 26 16 9 26 15 7 26 14 9 26 13 9 26 12 9 26 11 9 26 11 12 26 10 16 26 6 15 26 5 19 26 3 16 26 3 21

6108-37 63 0 86-50 54 1 85-57 49 4 96-56 49 3 82-57 45 4 63-55 43 5 62-45 41 6 72-60 39 3 71-69 36 064-113 30 5 76-93 23 240-110 17 7 53-84 16 234-116 11

3 73-39 39 2 48-41 38 2 35-55 23 6 47-91 21 240-106 II 2 24-78 8 t 8-143 4

Gew. Knapen R 1 Oosihoen 13 2 Hoogstrateti B 3 Dosko 4 Zwaneen B 5 Wortel 6 Lentezon 7 Oiin Ik II 8 W. Vossel B 9 Flandria B 10 Loenhout B ii Oud Turnhout B 12 Vliinieren 13 Meer B

Jeugd

7 8 13 II 17 18 20

1 Kontich 2 Davo Puurs 3 Hoogstraten A 4 s Gra.enw. 5 DV Balen 6 Vlimmeren 7 Achterbroek $ I-leibos 9 Kaart 10 l-Ioogstr. B 11 Weelde 12 Westmalle 13 Stiozef

24 22 0 24 19 1 24 19 3 24 15 8 24 13 7 24 13 10 24 13 10 24 9 13 24 9 13 24 8 15 24 2 20 24 2 21 24 0 23

2107-23 65 4 92-48 55 5 94-31 53 5 77-49 41 4103-66 40 2 87-71 38 4 53-82 34 4 60-50 31 3 79-76 30 259-105 23 2 26-5 1 20 3 51-91 IS 236-181 2

2190-11 68 4157-23 61 2170-18 59 1 78-40 46 4 89-40 43 1 71-61 40 1 78-82 40 2 35-48 29 264-100 29 1 51-91 25 220-161 8 117-202 7 118-161 t

Miniemen 3 A Scholieren 3A 1 .Oostende 25-64: 2 Kortrijk 26-59: 3. Gent Zeehaven 25-55:4. Maldegem 25-50: 5. Turnhout 2448: 6. Torhout 25-46: 7. Hamme 24-42: 8. Kapellen 24-34: 9. Haasdonk 25-33: 10. Gullegem 2531: II. Wevelgem 26-30: 12. Zulte-Waregem 2523: 13. Schoten 25-19: 14. Olen 25-17; 15. Denderhoutem 24-7: 16. Hoogstraten 25-7.

Gew. Scholieren K 1 Meer 2 Zsaneven A 3 Poppel 4 Oud Turnhout A 5 White Star 6 Meerle 7 Wortel 8 Hoogstraten 9 Minderhout 10 Flandria 11 Weelde 12 W.Vosselaar C

22 0 0 22 16 6 22 15 6 22 14 7 22 12 8 22 10 11 22 8 9 22 8 11 22 5 11 22 4 13 22 3 14 22 1 20

0136-23 0 86-33 t 81-41 1 70-53 2 68-58 1 74-81 5 42-50 3 44-46 6 30-43 S 43-73 561-103 134-165

63 48 46 43 38 31 29 27 21 17 14 4

Knapen 3A 1 .Kortrijk 26-53: 2. (iullegein 23-49: 3. Oostende 22-48:4. Hoogstraten 24-47; 5. Turnhout 23-46: 6. Zulte-Waregem 23-45: 7. Gent Zeehaven 2441: 8. Denderhoutem 22-41: 9. Torhout 23-39: 10, Kapellen 23-39: II. Harnnie 21-1 7; 12. Olen 2314: 13. Wevelgem 25-13: 14. Maldegem 24-9: IS. Haasdonk 243.

Gew. Knapen J 1 Hoogsiraten A 2 BrechtA 3 Meer A 4 Zwarte Leeuw 5 FCTurnhout

22 20 2 0 89-18 60 2219 2 1112-12 58 22 13 7 2 72-37 41 22 13 7 2 64-47 41 2213 8 1114-59 40

1.Gullegeni 24-56:2. Kortrijk 26-56:3. Oostende 23-53: 4. Kapellen 24-50: 5. Gent Zeehaven 2646: 6. Hamme 23-45: 7. Zulte Ware9em 24-45; 8. Turnhout 25-38: 9. Hoogstraten 25-37; 10. We\ elgem 26-34: 1!. Maldegem 25-28: 12. Schoten 25-24: 13. Torhout 25-22: 14. Olen 25-2 1: 15. Denderhoutem 24-9; 16. Haasdonk 26-5

Gew. Miniemen G t W. Vossel B 2 Oud Turnh. B 3 Brecht C 4 FC Turnh. B 5 Poppel B 6 Minderhout B 7 Loenhout 8 Dosko 9 Meer B 10 Flandria B 11 Wortel B 12 Leniezon B 13 Vlimmeren B 14 WeeldeB

26 25 0 26 19 6 26 16 7 26 14 5 26 14 8 26 14 8 26 12 11 26 II 13 26 9 17 26 7 14 26 8 17 26 S 18 26 4 17 26 421

1172-15 76 1119-41 58 3110-58 St 7 82-46 49 4 68-48 46 4 49-52 46 3 55-49 39 283-105 35 0 68-99 27 5 73-91 26 157-100 25 344-115 18 55 1-158-17 149-123 13

Gew. Miniemen II 26 26 0 1 Oosthoven C 2 HIJ-! Turnhout 26 20 4 3 Branddonk B 26 19 3 4 W Vosselaar C 26 18 6 5 Verbr. Arendonk B26 14 10 2612 11 6 RetieB 26 12 11 7 W. Vosselaar D 26 10 12 8 Oosthosen B 26 6 15 9 Oud Turnh. C 10 White Star B 26 6 17 II Zwaneven 26 6 17 26 5 20 12 Hoogstraten B 26 3 17 13 Merksplas B 14 Vrij Arend. B 26 3 17

0155-15 78 2 128-30 4132-52 2 137-36 2 82-47 3 86-90 395-118 4 73-80 5 46-96 352-111 334-116 152-140 638-104 644-119

62 61 56 44 39 39 34 23 21 21 16 15 15

Garage Luc Ryvers MEERSEWEG 97 2321 HOOGSTRATEN (MEER) Tel. 0313159090

Ook voor tweedehands bedrijfswagcns. Met garantie Gew. Miniemen R 1 Meer A 2 Oud Turnh. .A 3 Weeldc A 4 Poppel A 5 Zw Leeuw A 6 Brecht A 7 Flandria A 8 Minderhout A 9 Wortel A tO Sint Jozef 11 Hoogstraten A 12 \'leerle

22 19 22 16 22 16 22 15 22 11 22 10 22 9 22 6 22 5 22 4 22 3 22 2

2 4 4 4 9 8 9 12 13 16 IS 17

1124-26 2101-24 2 121-51 3 72-18 2 55-43 4 50-40 4 65-76 4 29-56 4 40-99 253-103 118-109 3 20-93

58 50 50 48 35 34 31 22 19 14 10 9

Dames 1ste Provinciale 1 KFC Lentezon Beerse2622 26 19 2 Achterbroek A 26 15 3 Dao Puurs 26 13 4 1-leibos 5 Kaart 26 12 26 12 6 St. Jozef 7 R. Cappellen FC A 26 10 8 KFC Lentezon Beerse26 tO 9 Hoogstraten VV A 26 9 10 Poppel 26 8 II K.Kontich FC A 26 7 12 Vlimmeren A 26 7 13 Ladies Willchroek 26 7 26 4 14 Berchemse SV A

2 4 6 9 8 II 8 13 15 13 14 16 17 19

2 104 31 3 96 26 5 71 44 4 61 45 6 54 38 3 63 63 8 50 38 3 46 78 2 52 77 5 48 76 5 52 68 3 48 71 2 36 78 3 36 84

68 60 50 43 42 39 38 33 29 29 26 24 23 IS

Dames 2de Provinciale 1 s Gravenwezel A 2 Masscnhos en 3 Flandria 4 Zandvliet S FC Dames Ravels 6 K. Kontich FC B 7 KFC Zwarte Leeuw 7 Vrij Arendonk 7 Westmalle 10 Berchcmse SV B II Vlimmcren B 12 VC \Vijnegem 13 Meerle

24 21 2 24 19 2 24 18 4 24 17 S 24 16 3 24 II 13 24 9 13 24 9 13 24 9 13 24 8 14 24 5 19 24 2 20 24 0 23

1 139 16 3 134 18 2 103 26 2 73 25 S 80 22 0 45 62 2 29 50 2 59 69 2 46 52 2 35 86 0 34112 2 23114 1 14162

64 60 56 53 53 33 29 29 29 26 15 8 1

Dames 3de Provinciale 1 Zandhoen 2 Wortel 3 Berchcrnsc SV C 4 Achterbroek B S Schelle 6 's Gravenwczcl B 7 Hoogstraten VV B 8 Brecht 9 R. Cappellen FC 10 Meer

18 18 18 18 18 18 18 15 15 18

IS 13 9 S 8 8 6 6 4 3

0 5 8 6 7 S 10 11 13 15

0 103 9 0 44 23 1 28 45 4 44 27 3 56 38 2 54 39 2 41 71 1 26 65 t 17 53 0 25 68

54 39 28 28 27 26 20 19 13 9 39


KFC Meer denkt al volop aan volgend seizoen Het seizoenseinde kon ontspannen aangepakt worden. De nederlagen bij Olympic Essen (3 - 0) en tegen een gernoti\cerd voetballend Horendonk (0 - 1) waren enkel goed voor de statistieken. De competitie werd afgesloten met een gedeelde elfde plaats. De transfers van: ('orné de Kok (terug naar Nederland) en Bram Quaars (naar VNA Wortel), zijn de enige vertrekkers uit de Mcerse kern. Er komen drie nieuwe spelers bij: Rob Soffers (ex-Zwarte Leeuw) en Maurice Schopenhouer (o.a. ex-Dessel. Berchem. Zwarte Leeuw, enz.) komen beiden over van Vosselaar VV en van Merksplas komt Tim van Dun er bij. Vooral de routine van Rob Soffers moet voor cle jonge Meerse spelers een belangrijke factor en steun worden cii met Maurice Schopenhouer in dc spits wordt de aanvallende lijn gevoelig versterkt. Met deze gerichte aankopen 7ct het KFC Meer-bestuur de ingeslagen weg verder: een mix van ervaring en eigen jeugd en geen financiële excessen. Het seizoen werd op 18 mei afgesloten met de uitreiking van de trofeeën. De Mecrsc supporters, spelers en begeleiders gaven de meeste stemmen aan Pieter Voeten, net achttien, die op deze manier werd beloond voor zijn sterke prestaties. Zowel dc gouden schoen als dc prijs van de revelatie van 2001-2002 waren voor hem én verdiend. Prot'iciat! De 7ilveren schoen was voor doelman Kurt Verhoeven. Hij kreeg ook de prijs van dc trainers. Deze nieuwe trofee wordt sanafnu gegeven \'oor o.a. inzet en voorbereiding, ook op training, en sociale houding. Tweede en deide waren hier Chris Maes (die ook dc bronzen schoen won) en Roei Jochems.

i

4

.1

Veer/jeu /)/0L'1C'/i, 1 amii'oiiilc'r een clantesp/oeg. /talltc'li ilec'I til?)? I?c'I 411e KFC (l ci' Pe,talti'toinooi. Dt' /jiicile u'e/v/ gesi'onnen door 'De Gotit/en Schoen 100e '711/7 .1/t'c'i'

Zoals steeds kunt ci alles over de KFC Meer nalezen via de wcbsite. Nieuws, klassemcntcn, primeurs, alles over dc gouden schoen, het nieuwe seizoen, archief, foto's, enzovoort. Blijf 'in bezoeken, onze website. die nog voor zijn eerste veijaardag op 24juni de kaap van 10.000 bezoekers neemt. Het adres: www.kfcmeer.be . Zo sluiten we onze laatste bijdrage af en gaan we dc zomerpauze in. Wij wensen u een goede vakantie en veel plezier bij de vcreldbeker.

Vu ccii gc:clIigc' barhec'uc' ii 'cî'cle/t t/t' in eest t 'cm'dicnsielij/ic' .spc'/c'/'! gcI ozen. Dc 1 S-Iarigc' Pieter Voeten kreeg de trotee ton seizoensreveiatie toegetl'ezen maar ook de gouden schoen, voor Kuit Verhoeven en Chris Mae,v. Viiie. Kurt Verhoeven, PR-man Tomit' P,'icni. Pit it'! 1 Ot te/t ('lui.! (1,/t'! /oii't. 1 '111/ (peren.

Tonni' P,'iem, J)l. man AFC Mee,'.

Hofmans Begrafenissen Crematies Rouwcentrum Grafzerken Tel. 03/314.35.84 Loenhoutseweg 4 Hoogstraten 40

De Meerse scholiei'en t t'e de,? 1/it') ci 1/te,? / clinpiot /1 in 11!! / / / 1 / . in t/til 00/, /111/ t le provincie. In de interproi'inciale finale moesten ze eelt 1e/t/t tliiiiu,ci, It',lgC'/? ic'/tc'/i [)ic'/zc'/t? ('11 Opn 1e/en. zocitji dc iitiiinuicilc /iI?t1/C' telt t//non? h/e [


Marcklopers

Promotie naar 2 1 voor KFC Meerle!

Lopen, lopen, lopen... 1 lcd at xvedstrijdkilomeiers bijgesehreven in de laatste periode, die Mareklopers. Dit varieert van KWB-lopen, waarje niet heel het gezin aan kan deelnemen tot marathons of een Tij tocht an 100km 1-lernian Martens. 60 jaar. staat nog perfect zijn mannetje en beoefent het lopen uitsluitend om zijn conditie op peil te houden en als directe voorbereiding op het cyclocrossseizoen, waar hij bij de masters nog altijd een eersterangsfiguur is . In zijn leeftijds-

Prn,not/ lU zegge/t.

's

setje vieren. De spelcis ian K 1 L Meet ie /Ietn hei zich geen twee kec'r

Kers op de taart Op zondag 21 april moest Meerle voor zijn laatste wedstrijd van hei seizoen naar Heibos. Veel belang had die wedstrijd niet meer, want op dat ogenblik was KFC al zeker van de tweede plaats en de promotie naar 2 provinciale. Maar KFC wilde graag de kers op de taart en met een goede prestatie de promotie onderstrepen. Meerle creĂŤerde enorm veel kansen, maar kon pas na 37 minuten scoren via Wilfried Pauwels. Vijfminuten na rust kopte Van Bavel ccii mooie voorzet van Jespers binnen en zette de daarmee de stand op 0-2. Acht minuten voor het einde van het seizoen maakte Bie Mertens er niet een mooie lob over de keeper 0-3 van. Een mooie zege en liet feest kon beginnen. In de kleedkamer werd al aardig gevierd, maar mooier was de aankonist van de spelersbus in Meerle. De fanfare St.-C'ecilia was uitgerukt en stond samen niet een schare supporters de spelers bij de thuiskomst op te wachten voor een serenade. 1-let werd een mooie, zij het zware zondagavond.

aaii spijzen, die je zelf wel moest bakken. Het testiiiaiil werd afgerond niet een uitgebreid dessertbuffet. Ondertussen werd er gedanst, werd cle uitslag van de cowboyspelcn bekendgemaakt en werd afscheid genomen van Raf Mertens, die volgetid jaar de kleuren van Oostmalle gaat verdedigen. Roncloni tien zakte heel het gezelschap terug af naar Meerle, waar in 'Den Af en Toe' nog menig afzakkertje werd genuttigd. Een fijne viering voor een niooi seizoen. (Treza)

t-

. _1

g1

y

[leent uit 3 Iui'ten,s

categorie behaalt hij regelmatig een ereplaats. Fons Aerts, die de laatste tijd heel wat wedstrijden afwerkte "om reclame te maken voor de Minderhoutse Kapellekensloop", heeft daar mee een prima conditie opgebouwd. Tijdens de Tij ltocht plukte hij daar de vruchten van en verpulverde zijn eigen record niet zo niaareventjes twee uur. In de Maasmaratlion liep Louis Onincx een tijd die hij zelf niet nieer voor mogelijk achtte. Een aantal Marcklopers heeft iliet kwetsuren te kampen en zijn al een tijdje hutten strijd. Een hele lijdensweg voor hen! Tenslotte vermelden we nog dat een team vaii De Mareklopers op overtuigende wijze cle Minderhoutse Meiboomfeesten op hun palmares wisten te schrijven.

Feest

Uitslagen

Het traditionele 6est van de spelers op het einde van het seizoen had ditmaal dan ook een speciaal karakter. Je promoveert niet elk seizoen. Op 4 mei hadden ze het hele bestuur uitgenodigd en samen trokken ze naar hoeve Galderzicht. Bij aankomst wachtte hen daar een aperitief of een bakje koffie en ook voor ieder een cowboyhoed. Paarrijdei, hoehijzers werpen, schieten, telkens met een borrel als beloning of om de schrik te verdringen. Binnen kon er naar hartelust gegokt worden met de kaarten. Dan stond de barbecue klaar met een overvloed

%\'eelde Statie Inne Verheyen 800 m in 5min.50 sec Diane De Gruyter 6.4 kin nt 37nini. 21 see 1-lerman Martens 12,8 km in 54 min. Fons Aerts 16.1 kin in 1 ci 1 4min. KWB-jogging Poppel Diane De Gruyter 5,1 kin iii 28 min. Herman Martens 10 kin in 44 min. Edcly Kenis 16.1 kin in 1 u09 min. Fons Aerts 16.1 kin in 1 ci 16 min. Wechelderza nde Fons Aerts 6 km ni 28 min. Herman Martens 12 km in 50 min. Nl erksem 4090 in in 1$min.40sec. Lief Aerts 12090 m in 54 min. Rit Van Aert Herman Martens 12090 in in 51 min. Fons Aerts 10 mijl in 1 ci l4111in. Maas marathon 21158min. Jan Jansen 3u09niin. Pal Leysen 3u14niin. Louis Oninex Frans Onincx 4u02min. Butgenbach (21 km) Jan Vermeiren 1 u35111in. 1 u42min. Rit Van Aert Brigitte Wendriekx 2u02min. Tij Itocht Fons Aerts 100 kni in I2u40min.

Tja/nee Rik iVuits en ic'/':o/'ger Gui Wil/einse. ZIJ coachten KFC naar 2 plovincale. Proficiat en bedankt!

portret reportages en industriĂŤle

& GRAFISCHE VORMGEVING tel./fax:03/31487 29 gsm :0478/39 1327 e-maii:d.vanhuffel@skynet.be enkel op afspraak. Katelijnestraat 19 d 2320 Hoogstraten

41


De Mosten, startpunt van de internationale triatlon 'III

44fl

I E

J'I1

.•P;

uW

MEER - De Mosten is dit jaar weer het decor voor de start van een reeks triatlonwedstrijdcn. Wie de supersportieve mannen en vrouwen giaag ecn duik in het water ziet nemen kan zondag 2juni vanaf 10 uur terecht bij de grote plat. 1-let programma ziet er als volgt uit: 10.00 u Sprint Nederlandr kampioenschap 10 10 Recreatieve wedstrijd 1 kin zwejuulen, 40 km fiets. 10 kin lopen, 11.15 LI Nedei lands kampioenschap Heren Masters, 11.20 u Nederlands kampioenschap Dames Masters, 12.15 u Belgische Lotto SP Triatlon cup heren. 12.20 u Belgische Lotto SP t riatlon cup dames, 13.30 u TIL international triatlon avent dames. 14.300 TIJ international triathlon event heren. Om 9 uui kuuiien kinderen en vrijwilligers samen een team vormen en deelnemen aan promotiewedstrijden in het zwembad de Wildert in Zundert. Meer informatie over cle tiedstrijd is te iinden ()J) de website: mvsittli1a1Lon wideEud muchtingen ook via telejoon H- 31 7659723 57. (ma)

De Eerste IVlosten Minitriatlon. Onder het motto "Triatlon voor iedereen" stal-t op zaterdag 7 september een recreatieve minitriatlon in het recreatiedomein De Mosten te Meer. Het is de bedoeling een zo breed mogelijk publiek (de niet-triatlect) kennis te laten maken met de triatlonsport. Sinds het ontstaan van de triatlonsport in 1977 (Hawaii Ironman Triatlon) is er veel veranderd. Tegenwoordig bestaan er afstanden gaande san de volledige afstand (3,8 kin zwemmen, 180 kin fietsen en 42,2 kin lopen) tot de 1 16 triatlon (400 in zssemmen. 10 km fietsen en 2,5 kin lopen). Deze minitrtatlon zal bestaan uit : 250 in zwemmen in de recreatteplas van De Mosten. 8 km mountainbiken en 2 km lopen. Er zullen verschillende startreeksen zijn: mannen, vrouwen,jeugd 10-13 jaar, jeugd 14-1 6jaar. Mensen die graag willen meedoen maar één van de disciplines niet zien zitten kunnen starten in een trioreeks of estafette : één persoon zwemt, een tweede persoon fietst en een derde persoon loopt. Het trioteam stel je zelfsamen en mag gemengd zijn vb. man-vrouw-jeugd. Mensen die geen mountainbike hebben kunnen er ter plaatse één huren (reserveren). Voor gedetailleerde informatie verwijs ik naar : wwsgeocitiescoinLmsientriatlon inschrijven v66r 20 augustus. Deze minitriatlon is een unieke kans om eens kennis te maken met een veelzijdige uithoudingssport. Ik hoopjullie dan ook massaal te mogen ontmoeten op 7 september. Info: Jan Adams, Witherenweg 3, 2322 Minderhout, tel : 03/314.82.19

Zeg maar hoe je slapen wil lic2plex

au ng ZE

42


Volleybalclub GELVOC let zag er lang naar uit dat dit seizoen een maat voor niets zou worden voor onze Hoogstraatse vol leybalploegen. Niet minder dan vierploegen deden nog mee in de verschillende eindrondes om toch nog in extremis een promotie af te dwingen. (ie\vesteli]k had dames 6 door winst in de laatste wedstrijd Arendonk achter zich gelaten en moest als vierde in de reeks een testwedstrijd peIen. Zij verloren die met 3-0. Anders verging liet dames 5: zij verloren hun laatste competitiei edti lid ,1i ,ij slchtg alc derde in de reeks eindigden. 1 lun testwedstrijd wonnen zij met 30 naar die late (onverwachte) nederlaag in de competitie ontnam verdere promotiekansen. In de provinciale reeksen eindigden de heren als cleide na Bouwel en Geel. In de testwedstrijd is erd gemakkelijk aftcind g ennmrn von fier enthout, maar het kalf was reeds tijdens de competitie veidiuiiken. Mle huup gevestigd op de laatste wedstrijd. De eerste damesploeg eindigde tweede in de reeks en mocht een wedstrijd spelen tegen Blaasveld net een promotieticket als inzet. Een eerste spannende set eindiizde op 26-74 winst De iwcedo set ging reeds iets vlotter (25-20) en in set drie stond geen maat meer op het enthounasme van speelsters en meegereisde supporiers (25-16). Onze dames maken dus verdiend cle stap van 30 naar 2째 provinciale. Zij hebben dan ook reeds voor versterking getorgd. Drie speelsters van Rijkevoc komen onze langen versterken. Zij moeten Ingrid Jacobs, (ierd Van de Kieboom en Mie Lanslots vervaneen. Voorwaar geen gemakkelijke taak, maar de verwachtingen zijn hoog. Bij de eerste herenploeg moeten ook drie spelers vervangen wor-

Promotie voor Dam es

De proinotiepioeg Da/fles 1 v.l.n.r. (boven) kVernc',' Cor,ieh,s, tja/nee, Ge,d Lan de Kjeboo,n, Kr/stj,j Jansen, Mie Lanslots, Jng,'id Jacobs en Do,'ien Bevens (onde,') Leen Lanslois, Ann Ve,'vooi't, Hann Goetscha/c'kv, Gitte Snijders en Kun Wottiej's. den. Hier is de letter B aan de beurt om te verdwijnen. Bob (Jansen), Bart (Stoffels) en Bert (Blommaert) springen er volgend jaar niet meer bij. Met enkele nieuwe spelers en een andere trainer moet gezorgd worden voor de nieuwe wind binnen de rangen. Natuurlijk zullen ook cle andere ploegen vanaf september

weer hun beste beentje voorzetten. Ook de populatie jeugd (vanaf7jaar) neemt nog steeds toe. Eerst genieten van een verdiende rust en daarna zullen we weer regelmatig berichten van onze spelers en speelsters in een nieusi seizoen.

HET 5de HERDENKINGSTORNOOI TIM MEYVIS & JAN CROYMANS OOK NU WEER UITERST SUCCESVOL! liet meesi piesiieieciie seholieieii - cii nu i orestornoo i uit cle IN oorclerkempen is as ook nu weer een formidabel succes. Organisator 1 ddy Meyvis zorgde ook dit jaar weer voor een uniek deelnemersveld met grote namen. We zagen clan ook bij wijlen topvoethal. en sommige talentvolle jongeren. momenteel voor ons enkel nog namen, krijgen binnen at'zienbare tijd ongetwijfeld hun kans in eerste nationale. De juniores van Club Brugge, vaste deelneniers, waren in de finale te sterk voor Lierse N.K. Mei 3 - 0 pakten de Bruggelingen de ehitterende wisselbeker. In de finale bij cle scholieren was het K.V. Mechelen, voor het eerst te gast, dat met 2 - 0 verdiend van GBA ii oil. In de wedstrijd voor de derde plaats bij de scholieren was het [ierse, dat met 1 -0 won van Willem II. En de derde stek bij de juniors was is eggelegd voor GBA. Zij wonnen met 0-4 van de KFC Meerjuniores. De beide Minderhoutse ploegen wonnen de fairplay - beker. Onze feliei tat i es.

In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen,

1 loewel ive de zon deze keer niet zagen, was het alweer een schitterende dag voor de families, de medewerkers van Minderhout VV en KFC Meer, en voor dc deelnemende ploegen en hun begeleiders, die de organisatie oprecht beclankten, en de hoop uitspraken om volgend jaar te mogen terugkomen. Dat mogen ze zeker, en de spelers van Club Bruggc bijvoorbeeld zijn zo onderhand kind aan huis bij ons. Ze hadden dit jaar zelfs een extra bus ingelegd voor hun ouders. Ook GBA voelt zich uitstekend thuis in dit tornooi. Aan alle ploegen, bedankt Ook bedankt aan de scheidsrechters, onder leiding van de afscheidnemende Piet de Bie, en aan alle medewerkers. Voor Eddy en Frie Meyvis - Pemen, en voor Jef en Rit Croymans - Sprangers en hun families zal dit succes hopelijk een troost zijn in de toch altijd moeilijke periode van herinneringen aan de betreurde Tim en Jan. In elk geval, zij kunnen ook volgend jaar op ons rekenen.

De uitslagen Scholieren KV Mechelen GBA 3.Lierse S.K. 4.\Vi 11cm 11 5.Club Brugge 6.Hoogstraten V.V. 7.KFC. Meer 8.Minderhout V.V. juniores 1. Club Brugge 2.Lierse S.K. 3.GBA 4.KFC. Meer 5.5K. Beveren 6.Verbr. Geel 7.l-loogstraten V.V. S.Minderhout V.V. Touny Priem. P.R. Man KFC Meer.

k het op Sint Antonius nat, de boer verdrinkt van verdriet zich nat,

Zo heet het is in juni, zo koud is het in december. 43


Gebuurtenvoetbal

Boereneinde voor de derde keer op rij 1 let doek is gevallen! Boerencinde voor de derde opeenvolgende maal kampioen en dc trotse bezitter van de beker die het nu definitief in hun trofeeënkast mag opbergen. Nog enkele verrassende uitslagen vielen er te noteren in de slotfase van de competitie. De ovcrwinning van de Statie tegen Vikings en de zege van Boskant tegen de Static. Eens te meer werd bewezen dat elke match moet gespeeld worden. De laatste wedstrijd werd echter het klapstuk van de competitie. Boerencinde 1 stc en Vikings 2dc in het klassement stonden tegenover elkaar en zij moesten uitmaken wie de titel zou binnenrijven. Met de wetenschap in het achterhoofd dat Boereneinde genoeg had aan een gelijkspel, begonnen de Boeren toch zeer vinnig aan de partij. Een vrije trap van Patrick Van l-lulTel van op 30 m waaide bijna binnen. Boereneinde domineerde de partij en probeerde met goed combinatievoetbal de stugge verdediging van de Vikings te ontwrichten. Tevergeefs echter want aan de overzijde moest een attente Luk Fockaert een gemaakt doelpunt uit zijn doel rariselen. Diep in de tweede helft moest de minst gepasseerde verdediging in de competitie zich toch gewonnen geven toen Frans Janssens een voorzet vanop rechts koelbloedig afwerkte. De tweede helft was van iets mindere kwaliteit maar daarom niet minder spannend. Beide ploegen kregen nog enkele halve kansen tot er plots een doelpunt uit de lucht viel voor de Vikings. Plots werd het Boereneindse doel belegerd maar na een paar hachelijke situaties eindigde een zwaar bevochten wedstrijd uiteindelijk op een gelijkspel. De ervaring haalde het op het jonge talent, maar iedereen was het erover eens dat Boereneinde verdiend de 3de kampioenstitel op rij gewonnen had. ( foja/rel)

OKFO1

Centrt

F Boc/cIlc'i/uIL' 11(1 (Id' dollulle piepjonge aankomend talent.

('Ii 101(1(11

(Id

Koen Laurijssen van Boereneinde ontvangt de beker ((Is lopschuiier van de afgelopen competitie uit handen van Tom Verschueren, de man rlie de doelpuntenmakers op de voet volgde.

L'('I 51€ (IOl.S 1

('/d'5t ii (15 5 1111€')! hiLl li€'i

Jos Vissers, t'eraittwoorclelijke tuit Boeieneinde, onti'clngt de kampioenshekci' tiir /iuii den van Gust Quirijnen, sport/el t cru/Itwoordelijke van de Gelmelbots.

Een ontdekkingstocht! K.I. CENTRUM

Rudy LEEMANS Neerven 4 2323 Hoogstraten (Wortel) Tel./Fax: 03/314.72.83 GSM: 0495/38.04.97

Hoe sneller u informeert, hoe vlugger het rendeert!!! 44

bij Van der Sluis blijkt altijd opnieuw een boeiende confrontatie te zij .t met wonen 'nieuwe stijl' en hedendaagse wooncultuum: Het valt gewoon op die exclusieve collecties gordijnen en tapijt. een bezoek méér dan waard.

woonde

Baarle-Hertog

iiog

rtie

Kapeistraat 6

tel 014 - 69 90 02 ook op zondag open op maandag gesloten


Tweede Aardbeienkoers

Danny Dierckx onbedreigd

Juni is genoemd naar de eerste consul van het Romeinse rijk, namelijk Junius Brutus. Deze consul was weer genoeiiid naar de godin Juno. Juni wordt ook wel de

RE-

"zoniciinaaiid" geiiocmd. Op 21

juni begint de zomer. We hebben hier dan de langste dag en de kortste iiacht. Hierna gaan de dagen weer "korten". In juni is het ondanks dat het de zomermaand is ook nog wel eens mogelijk dat je n lange koude periode hcbt. Dit wordt in de volksmond "schaapscheerderkou" genoemd.

II II

mo 0°

E ~

.5O'iA

i

t

r Wam s

-

Scfko!dhldds.ra&in.

Lieve ¶11k 7v(eester Lnngenberjj 30 2323 'Wortet (11

IJ55.j5

Erik11 op afspraak.- Ook,bij 53 t5uts

P ~~

57e faatsverzorging 141anicure Tdïuie Ontberingen 7vfaquittage -

-

141

Coopertest

Voor groot en klein l Ioogstraten Op t'vaa1f minuten tijd zo ver mogelijk lopen! Een uitdaging om te testen hoe liet niet uw uithoudingsvermogen zit .Je nioet liet stellig eens proberen! De plaatselijke atletiekclub organiseerde de eerste test in april en 14 kinderen en 10 volwassenen voelden zich geroepen oni deze proef eens te ondergaan. Op donderdag 19september om 19 uur heeft de tweede test plaats en de inrichters hopen dat heel wat enthousiaste sportievelingen hun opwacliting zullen maken. Dit alles vindt plaats op de piste van het Klein Seminarie. (rel) -

De resulaten

-

van

de Iste test

Je vindt de nanien van de deelnemers, de afstand en t) (uitstekend), ZG (zeer goed). G (goed), M (middelmatig). Jansen Fanike Jansen Nele Sarpong Sandra Boudewijns Anne Janssens Yort De Beuekelaer Yves Janssens Kenzo Van Valckenborgh Heleen Geets Ellen Van Dijck Linda Janssens Cliarisse Adanis Bart Knippen Ronny Verheyen Mieliiel Van Aert Rit Wendriekx Brigitte Aerts Alfons Hendrickx Thijs Koyen Jan Aerts Lief Aerts Axel Verheyen Rudy Hendrickx Jan

2000m (t)) 2400ni (t)) 222 00m (U) 2000m (U) 1800m (G) 2100rn (0) 2000m (0) 2200ni (Ii) 2200rn (t)) 2000111 (t)) t 700ni( t)) 1 800ni (G) 2500m (G) 2900m (t)) 2900rn (t)) 2600m (t)) 2800m (t)) 3400m (t)) 2600m (ZO) 2700m (ZO) 3000ni (t)) 3500ni (t)) 3600m (U)

Zon i aar eventjes 156 Lieelnemners aan 1e sTamt. moet daarbij eemi jlinke iliTem7ationcIle bezetting, in deze inrichting van de Kon. Lustige Wielrijders voor Elite zonde,' Contract en Beloften. Dannv Die,'ckx uit Laakdal, heel de wedstrijd in de voorste gelederen en een

toonbeeld van strijdlust, toonde zich aan de meet ook de sterkste en werd daarmee ook een verdienstelijke it'innaar met lichte voorspm'ong op Pa/mick Basse: en Dannv Van Lom'. Een gelukkige Dierckv, in het gezelschap van direcreurPaul Vanderhallen van deHoogstraatse veiling, recupereerde wondersnel bij liet aanschouwen en het nuttigen van een aantal I-Joogstraatse koninginnen.

Kantoor van Notaris J. MICHOEL Burg. J. Van Aperenstraat 8 Hoogstraten Tel 031314.51 77 Fax 031314.65.56 Email: info@notaris-michoel.be -

-

OPENBARE VERKOPING VAN ZEER MOOI PERCEEL GROND HOOGSTRATEN-WORTEL ROOIMANS IN WOONGEBIED -

Notaris Jan Michoel te Hoogstraten, zal met winst van 1% premie openbaar verkopen: ONDER HOOGSTRATEN 5e afdeling WORTEL. ZEER MOOI PERCEEL GROND met een gevelbreedte tegen Rooimans van 22,85m, gelegen links van huis nummer 34, meteen oppervlakte volgens rreting van 2669 m2. Gelegen volgens het gewestplan Turnhout in WOONGEBIED. BESCHIKBAAR: Onmiddellijk na betaling van koopprijs en kosten ZITDAGEN: INZET: op maandag 10 juni 2002 TOEWIJZING: op maandag 24 juni 2002 Telkens om 17.00 u. in 'De Guld', Poeleind 2A PLANS en INLICHTINGEN te bekomen op het kantoor van de notaris. Gehuwde kandidaat kopers dienen beiden aanwezig te zijn voorzini van trouwboekje en huwelijkscontract.

45


gildenleven & schuttersnieuws De Hoge Gildenraad der Kempen

Schuttershukliging te Hoogstraten

Steeds, op de eerste zondag van mei, is de Stad Hoogstraten gastheer \oor de Hoge Gildenraad der Kempen. Deze organisatie nodigt dan hun leden uit die vereremerkt worden voor hun onbaatzuclitige inzet. Voor de gildenbroeders bestaat er de Orde van de Papegaai. De dames worden gehuldigd in de Orde van Trou. Talrijk waren de genomincerden uit onze fusiegemeente:

GILDENBROEDERS De Gouden plaat: de hoogste onderscheiding werd geschonken aan: Sirit-Jorisgilde Hoogstraten: Marcel Van Tichelt voor 50 jaar lid en 20 jaar griffier De Gouden Papegaai Sint-Jorisgilde Meerle: August Desmedt: 50 jaar lid Jan Van Haperen: 50 jaar lid Sint-Sebastiaansgilde Meerle: Van De Heyning Jozef: 25 jaar hoof'dman Sint-Jorisgilde Minderhout: August Vermeiren: 50 jaar lid Fons Mcyvis: 50 jaar lid René Schrijvers: 50 jaar lid De Zilveren Papegaat voor 35 jaar ononderbroken lidmaatschap Sint-Jorisgilde Hoogstraten: Jan Diels Sint-Sebastiaan Meerle: Fons Van Gestel Frans Willemse Sint-Jonsgilde Minderhout: Jos Voeten Sint-Jorisgilde Wortel: Wim Druyts Juul Peeters Raf Swaenen

T

! 3

GILDENZUSTERS Het Gouden Ereteken voor 60 jaar lidmaatschap Sint-Sehastiaansgilde Meerle: Elisa Sprangers Sint-Jorisgilde Wortel: Louisa Swaenen Het Gouden Ereteken voor 50 jaar lidmaatsc hap Sint-Jorisgilde Floogstraten: Maria Hoskens Sint-Jorisgilde Minderhout: Anna Schrijvers Het Zilveren Ereteken voor 35 jaar lidmaatschap Sint-Jorisgilde Hoogstraten: Jeaninne Martens Mathilde Versmissen Sint-Jorisgilde Meerle: Maria Sterkens Sint-Sebastiaansgilde Meerle: Rita Nuytens Sint-Jorisgilde Minderhout: Joanna Sijsmans -PRACHTIG ANTIEK rustiek en modern - KASTEELVLOEREN - GRENEN -LAMINAAT PARKET

EIKEN PLANKENVLOER

1

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers

46

- 1

ik .

.

Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.31584.32 Fax: 03.31 5.03.99

DE HOOGSTRAATSE MAAND HET MEEST GELEZEN WEEKBLAD VAN UW STAD


GROTE KRUISBOOG 61 METER Twee keizers te Hoogstraten 1 I000STRATEN- Zcs-twaalf-achticn jaar. Drie termiJnen van 7e5 JM r achter elkaar koning schieten in de gilden met de grote kruisboog levert U levenslang de titel san keizer op. Eên keizer heeft de Sint-Jorisgilde van Hoogstraten al namelijk Jos Schijvers. Maar dat er binnen éénzelfde gilde twee keizers zijn is waarschijnlijk nog nooit voorgekomen. Reden voor de t ai.o: Sint-jorh:gilde om haar twee kei zers. Jos Schijvers en Luc Anthonis, te huldigen bij het begin van dit nieuwe seizoen. De optocht vanuit het gildenlokaal naar de SintLathannakerk kon wegens het te slechte weder niet doorgaan In de kerk zelf'had een sfeervolle mis plaats, waarna in het Stedelijk Museum de 1 reepi ii' tlaio.s ond. Tevens it deze gilde op hoek naar haar ver] eden In 1)11 werd de gilde ontbonden, in 1933 heropgericht. Sinds kort is er een zoektocht bezig naar de verloren gegane bezittingen. Kan u deze gilde hierbij helpen geef dan hoot'dman Jet Servaes een seintje.

Koningsschieting te Meer 1 mei 2002 Een keizerlijk schot MEER-De koningssehieting met de grote kruisboog te Meer begon en eindigde met één schot. De aftredende koning Jan Rombouts maakte gebruik van zijn eerste voorkeursehot om de koningsvogel naar beneden te schieten. Het begin van deze plechtigheid op woensdag t mei 2002 begon onder een slechte invloed. 's Middags viel de regen nog met bakken uit dc hemel. Omstreeks 13.00 uur, toen de genodigden de gildenkamer te Meer betraden, werd het weer een stuk rustiger. De optocht doorheen het dorp, onder begeleiding van fanfare SintRosalia en de zustergilde Sint-Ambrosius, kon tijdig en droog vertrekken. Bij aankomst op liet terrein sprak hoofdman Jef Van Opstal liet welkomstwoord uit gevolgd door een kort gebed. Griffier Frans Snijders las liet reglement van de schieting voor. De hoofdnian nam de breuk van de schouders van de koning, hing de beurs aan de sehulsboom en plaatste met assistentie van ouderman Herman Van Ostaeyen de

koningsvogel op de wip. De plaats van koning was vacant. Onder begeleiding van enkele bestuursleden konden de genodigden eerst hun kans wagen

met één ereschot. hén onder hen. Gust Miehiels, raakte een zijvogeltje en ontving hiervoorjenever. Na een technisch nazicht van de koningsvogel nam de officiële kamp een aanvang met één schot van de hoofdman. Toen was liet tijd om kleur te bekennen door de aftredende koning. Jan Rombouts aarzelde geen nioment met één welgeplaatst schot, terwiJl iedereen muisstil was, schoot hij de vogel naar beneden. Een das erend applaus werd 7iJfl deel. Do fanfare bracht een muzikale huldc, dc ci delier streek de vlag en de dansgroep bracht voor liet koningspaar de rozenwals. Dit alles sond plaats aan de sehutsbooni. De andere schutters van de Sint-Jorisgilde kregen nog kans om ren schot te doen naar de knning.ngeI maar de titel was voor hen onbereikbaar gewor den. Jan Ronibouts schoot zich voor de derde opéén volgende maal koning van de Sint-Jorisgilde te Meer. Vanaf 2009 heeft deze gilde van Meer voor de eerste keer in hun bestaan een keizer. Maar één ding staat als een paal boven water: dan begint er ook een nieuwe koningstermiJn. Zeker weten!

F(DFAI B,4a

UW BESTE I(EUZE VOOR LEUKE EN TOFFE FOTO'S Buiten of in Studio Al uw foto 's ajkewerkt in eigen Prof Videoliibu Ook uw A.P.S.flhineiz - 1 UUR SERVICE Vrijheid 126 Hoogstraten TeL: 031314.13.13

Lindenlaan 14 Beerse Tel.: 014161.35.37 47


Koningsschîeting te Castelré CASTELRE -Ons Heer Hemelvaartsdag 9 mei 2002. De gildenbroeders van de Sint-Jorisgilde te Castelré verzamelden omstreeks 13.00 uur in hun lokaal café In Holland. Talrijke afgevaardigden van de Sint-Jorisgilden uit de streek voegden zich bij hen. Onder de ere-genodigden merkten we ook twee burgemeesters op. Dhr Hendrickx is burgemeester van Baarle-Hertog want Castelré bevindt zich op Nederlands grondgebied. Dhr. Van Aperen is burgemeester van Hoogstraten waar Castelré dan weer kerkelijk mee verbonden is. Omstreeks 13.30 vond de optocht plaats. onder muzikale begeleiding van fanfare De Marckezonen" uit Minderhout. Bij aankomst aan de schutsboom las hoofdman Cor Van Gils het reglement voor. De uittrcdcnde koning, Eddy Geets, werd ontdaan van de koningsbreuk ten teken dat de taak van koning vacant was. De vogel werd op dc wip geplaatst samen met vier aardappelen, goed voor 4x jenever. De twee burgemeesters openden de schieting. Uniek in de annalen! Tijdens de ereschoten knalde Frans Van Hasselt. hoofdman van Loenhout, vol onder de vogel. Onverstoorbaar bleef het dier echter op zijn hoge plaats zitten. Buiten enkele scharnpschoten door genodigden gebeurden er geen verdere wapenfeiten. Zelfs een aardappel konden ze niet raken. Toen werd liet tijd voor de uittreclende koning, Eddy Geets, om kleur te bekennen in drie voorkeursclioten. Een eerste schampschot bracht jenever op, een tweede raak schot waarbij de vogel echter met viel en het derde schot werd een echte misser. De kamp nam toen een aanvang voor alle 18 gildenbroeders. In de eerste ronde schoot weer Eddy Geets jenever, samen niet Johan Eelen. Nog beter deed Peer Willemse liet. Hij schoot de koningsvogel naar beneden! Onmiddelijk betaalde hij de hieraan verbonden boete van 15 euro. Hij was duidelijk GEEN kandidaat koning. In de tweede ronde schoot Eddy Geets zo dicht bij de koningsvogel dat ie zijn pluimen verloor en scheef op zijn stok guig hangen. Maar vallen? Neen! Het was wachten tot de zesde ronde voordat de vogel naar beneden geschoten werd door uittredende koning Eddy Geets.. Hei hoeft geen betoog dat toen de viering pas echt kon beginnen.

KARABIJN Baarle-Hertog ONZETT END hoge getallen mochten we noteren in de A reeks. Het begon met Stafke Goetschalckx uit Meer die zichzelf sterk overtrof door te eindigen op 158 punten. O.a. John Theeuns uit Baarle-Hertog en Leon Nackaerts uit Meer overtroffen zichzelf met 157 punten. Hilda Roeien uit Meer liet zich niet onbetuigd in de B reeks. Een van haar betere uitslagen in dit seizoen werd zeker deze schieting te BaarleHertog waar zij eerst eindigde op 155 punten. 153 punten werden er geschoten door Vie Swaenen uit Meer en Chris Snieekens uit Meersel-Dreef. Twee schutters uit Meer, Fons Geerts en Leo Van Buynder eindigden op 152 punten. In deC reeks behaalden twee schutters uit Meer, Roos Brosens en Willy Laurijsscn 153 punten. Frans Theeuwes uit Meer sloot af op 152 punten. Jos Oomen uit Meersel-Dreef eindigde op 15 1 punten.

48

Feestschieting te Ekeren Een eerste kennisniaking met dc grote kruisboog heeft er dit seizoen plaatsgevonden bij de Sint-Jorisgilde te Ekeren. Slecht weer was zonder meer de aanleiding tot een verminderde deelname van de schutters. In de Ere reeks schoten Gery Dockx en Vicky Rombouts, beide uit Meer. 35 op 36. Gery plaatste het kampschot voor de rozenprijs liet beste. Jan Laurijssen uit Wortel. Toon Rombouts uit Meer en André Bols uit Wortel eindigden op 34 punten. 33 punten werden er geschoten door Jan Rombouts uit Meer en Ludo Van Hasselt uit Loenhout. In de A reeks waren François Goetschalckx uit Locnhout. John Van Haperen uit Mecrle en Mark Bastyns uit Meer elkaar evenvaardig met 35 punten. Goetsclialckx kampte liet beste voor de rozenprijs. Marcel Swaenen uit Wortel en

Lief Sprangers uit Meer behaalden 33 pwiten. Juul Peeters uit Wortel, Heidi Vermeiren uit Meerle en May Van Aelst Int Meer besloten op 32 punten. In de B afdeling legde René Van Dijck uit Loenhout beslag op de eerste plaats én de rozenprijs door 32 punten te schieten. Robbie Van Wassenhove uit Meer schoot 30 punten voor Ludo Bogacrts uit Loenhout, Staf Van Hasselt uit Loenhout en Staf Blcys uit Wortel die alle drie eindigden op 28 punten. Bij de senioren legde Jan Van Haperen uit Meerle afgescheiden beslag op de eerste plaats én de rozenprijs door 34 punten te schieten. Hoofdman Louis Vos uit Ekeren schoot 29 punten voor André Verbisen en Staf 1-Ienclrickx, ook beide schutters uit Ekeren. met 28 punten.

KLEINE KRUISBOOG overzicht bondsschietingen Op cle eerste bondsschieting niet de kleine kruisboog. bij Sint-Joris Wuustwezel. schoot Diane Verheyen uit Meerle in cle ere reeks 119 punten. 118 punten werden er behaald door o.a. Henk Jansen uit Meer. In de A reeks schoot Sus Van Gestel uit Meerle 116 punten. Van alle schutters die 9 rozen schoten plaatste hij het beste kampschot voor de rozenprijs. In de C reeks won ,Anncmie Rerneysen uit Hoogstratcn, en dit tot haar eigen verbazing, een dubbclslag. Met 114 punten en zeven rozen legde zij beslag op de eerste plaats in de uitslag én won bovendien de rozcnprijs. Patrick Wittenbergh uit Meer schoot 112 punten. Jeugdschutter Thijs Jansen uit Meer eindigde op III punten. Bij de Senioren moest John Thieuns uit Meer maar ééti punt prijsgeven. 119 was ruim voldoende oni ook beslag te leggen op de rozenprijs. Frans Thieeuwes uit Meer schoot 114 punten. Bert Verschueren uit Meerle was de enige schutter met 113 punten. Bij l-leidevrienden te Wuustwezel schoot Gusje Brosens uit Meerle in de ere reeks 119 punten. Henk Jansen uit Meer schoot nogniaals 118 punten. Suske Goetschalckx uit Meer, Jan Dictus, ook uit Meer. Dianne Verheyen uit Mcerle en Mil Van Beeck uit Hoogstratcn behaalden 117 punten. In de A reeks behaalden Kurt Van De Locht uit Meer en Jos Bastiaansen uit Meerle 116 plinten . Arnold Van Aperen uit Meer schoot 115 punten evenals Robert Martens ut l-loogstraten. Van al de schutters die niet negen rozen kampten voor de rozenprijs schoot Robert Martens uit Hoogstraten liet dichtste bij het middelpunt van de roos. In dc B reeks schoot Jan Verschueren uit Meerle, tevens rozenprij swinnaar. 115 punten. In de C reeks schoten An

175 schutters lieten er zich met de kleine kruisboog inschrijven te Sint-Lenaarts. In de Ere reeks waren er vier schutters die eindigden op 119 punten zijnde Louis Verbeeck uit Meer, die tevens beslag legde op de rozenprijs, Josephine Embrechts ook uit Meer, Jef Jacobs uit Gooreind en in laatste instantie ook nog Henk Jansen uit Meer. 118 punten werden er geschoten door André Bols en Frans Van De Locht. beide uit Meer, door Jan Gijsbregts en John Van Haperen uit Meerle en door Louis Pahinckx van Heidevrienden. in de A reeks schoot Ellen Verschueren ut Meerle die ook 118. Kurt Van De Locht uit Meer was de enige schutter niet 117 punteti. Fons Van Aperen uit Meer en Robert Martens uit Hoogstraten schoten 116 punten. In de B en C reeks konden de schutters uit onze fusiegenieente geen potten breken behalve dan Jef Joris uit Hoogstraten. Ondanks dat Jef"slechts" 111 schoot en bovendien nog met éénmaal een vijfpunter in plaats van 10 won hij dus, tot zijn eigen grote verbazing, de rozenprijs. In dc D reeks ging de eerste plaats en dc rozenprijs ook naar Hoogstraten, naar Jos Schrijvers die 118 punten schoot met 10 rozen. John Thieeuns uit Meer was de enige met 117 punten. Frans Theeuwes uit Meer tekende voor 116 punten.

Een wei die in juni niets geeft, is niet waard dat ze leeft.

Is juni koud en nat, de boer zijn zak is plat.

Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.

Wanneer Johannes is geboren, 't lengen der dagen is verloren.

Gijsbregts en Rob Hendrick, beide uit Meerle, 115 punten. Rob legde beslag op de rozenprijs welke afging op 8 rozen. In de D reeks behaalde Frans Theeuwes uit Meer de eerste plaats en de rozenprijs met 116 punten en negen rozen. Frans Sinions uit Hoogstratcn behaalde 115 plmten. John Theeuns uit Meer eindigde op 114 plinten.


Koningschieten te Wortel Na een moeizame strijd WORTEL-Omstreeks 13.00 uur • verzamelden de gilde en de genodigden in het lokaal De Guld / van de Sint-Jorisgilde te Wortel. Reden hiervoor was de zesjaarlijkse koningssehieting met de grote kruisboog. Onder begeleiding van de muziekmaatschappij Sint-Jan Baptist vertrokken de gilde en genodigden voor een korte optocht doorheen het centrum van Wortel. }Ioofdman Wim Druyts heette iedereen welkom aan de schutsboom waarna het verhaal van Sint-Joris werd toegelicht. Even later ging oud-deken Fons Van Dijck voor in een kort gebed. Dan was het de beurt aan griffier Frans Christiaansen om het reglement van de schicting voor te lezen. Tegelijkertijd legde uittredend koning Jan Laurijssen de breuk af ten teken dat de taak van koning vacant was. Hierna nodigde dc hoofdman de genodigden uit om een ercschot te doen, en tevens de beurs te spekken. Slechts één onder hen. Frie Konings, hoofdman uit het Neder landse Sprundel, kon een zijvogel verschalken en legde zo beslag op een halve liter. jenever. De officiële kamp werd door hoofdman Wim Druyts geopend met één schot. Daarna moest uittredendc koning Jan Laurijssen kleur bekennen in drie voorkeurschoten. Zijn eerste schot was raak maar zette de vogel echter schuin op de staak. Het tweede schot was er nipt naast en bij het derde schot verloor de vogel een van zijn vleugels. Maar vallen? Neen! Dc teleurstelling kon je van Jan zijn gezicht aflezen. Na deze drie voorkeurschoten traden de andere gildcnbroeders aan. De eerste ronde van 26 schutters werd een maat voor niets. Bij het begin van de tweede ronde schoot uittredend koning Jan Laurijssen een zijvogel naar beneden, goed voor een halve liter jenever. In de derde ronde werd er jenever geschoten door Juul Peeters. Na de jenever, en een technisch nazicht, moest dus cle hoofdvogel verschalkt worden. In het begin van de vierde ronde schoot Juul Peeters nogmaals jenever. Toen Jan Laurijsscn zijn boog vastnam werd het muisstil op het terrein. Om seconden later in

Verf Behang Gordijnen Vloerbekleding Decoratieve verftechnieken Showroom

-,

.

..

vreugdekreten los te barsten toen hij dc vogel naar beneden schoot. Eindelijk was het hem gelukt! Maar dc ronde diende uitgeschoten te worden. Verder in deze vierde ronde schoot Marcel Swaenen en André Bols nog vlak op de vogel maar ditmaal broede hij blijkbaar te sterk op zijn nest. Jan Laurijssen aanvaarde voor cle tweede opeenvolgende maal dc taak van koning van dc Wortelse gilde. Na de felicitaties kreeg hiJ de breuk terug over zijn schouders, stapte over de vlag. een voorrecht alleen voor de koning, waarna hij alle aanwezigen tntnodigde op de receptie. (fs)

H. Bloediaan 277 - 279 2320 HOOGSTRATEN

TEL. 031314.52.78 We


DERDE EEUWFEEST VAN HET van 8 tot 15 u, ni

lt

N'1ç'

1652

XFE16

if

lOu

BiQDfföOGHfl i

Hoogstraten en het H. Bloed Het H. Bloedspel van Boxtel, dat op Pinksterdag 1952 te Hoogstraten, v,$dr dc- herstelde voor- en zijgevel van stadhuis en kerk, doorten groei] van til) spelers int Hostel opgevoerd werd, heeft voor onze geest hel ver leden doen tierleven Lang, Ii eet la lig geled ee, in de tweede helft der t 4" eeuw, had er te Boxtel een wondere gebeurtenis plaats. Dkkr, in de oude St. Picterskerk, aan liet H. Driekoisngevultaor, droeg kapelaan Eligius van den Aker eens (te H. Mis up. Door ostrandigheid of haast stiet hij, na de Consecratie, dekelic om bloedklenrig hevlekte ite witte wiinpedaante corpurate- en altaardoek.., (deen menselijke niiddelen konden cle vlekken doen ver dwijnen... Op 25 Juni 1380 stond cle panselijke gezant, Kardinaal Pileus cle Prafa, toe die wonderhare doeken esso per jaar aas Itet volk te vertonen en te laten vereren, to 13S0 werd te Hostel wellicht (te eerste H. Btoedprocessie gehondzn. In 1493 werd er aan cle St. Pieterskerk een II. Bloedkapel toegevoegd. Talrijke genezingen en gunsten svercten er verkregen. Jaarlijks suronnide er het s'olk toe liii de Meierij van den Bosch, de haronie van Breda, ja, uit heel Noord-l3rahaol en de Kempen. Preluat \Viclutuass, van Tongertu, roemde Boxtel als een der voornaamste bedevaartenplaatsen van Broba nt in (te 1 6 eeuw. De Tachtigjarige Oorlog bracht echter in het Noorden de overheersing van cle hetterij, cte verdrukking van ute kuttiotielce eredienst, de onveiligheid voor het t-t. Bloed, dat reeds in 1628-32 vluchtte naar des Bosch en in 1652, na de Vrede van Munster, eerst naar Antwerpen en sla 20 Mei van dit jaar (raar t -toogslraten werd overgebracht. Van loco al heette Het Heilig Bloed van Boxtel Het Heilig Bloed van Hoogstraten.

Onze Feesten Met voel luisler en praal zijta vet'ledeu zondag do feesten van Itet H. Bloed te Hoogsirttten a'dorlgezel. Valt af Vrijdag had liet tt'istige, sotatbete weet' itlaats geuiaukt voor cerle welejoeride en verlcwiklcende lucht. Pt'achtig ie nu cle aatulili le der gemeente, did voor hate versiering gioolencleels door de handen hauer ei'en inwoners, met den meestelt smaak, ie voîtoo jij geworden. Zatei'diug,v dun in elco naiindchitg reeds, verdroiien zich hier citilzencie hedevaarciers in gt'oopen, meestal uit Neclerlantlsche ge-. meen ten. Zuttcl'tg was liet weër naar wenuticli en vanaf de vroegste Oren 'leek liet binnen kerk en Vrijheid eend menseluenzee. Van alle lcanlen, in dichte drommen,kwameii cle vi'eeniclehingen hiei' aan. Rij tuigeri en trams hm'ttcli ten oit 1zsggelijke volksiaiassasaati. Rond 11 Ut'O, tijd \Vaal'Ol) de pi'ocessie, clie op 't som ii ia cie gevo intel we rel, maakten een ge clonlcere wolken cle vi'oos gaande, dat cle gocisdiensligo stoet wederom niet ZOLi uitgaan. doch 't weet' klaarde op en eet) hall oui' littei' zagen we tien lnstoriscli-gctclsdiensligen stoet dooi' cle gemeente trekken. Zou dicht stond cle t sanietagepakte menigte langsheen don weg gescheai'dh, dat op souttuigo plaatsen aan cle processie den weg verspeici was ett deze titel groote moeite zich cott weg nioesi hatten,

50

7 jaan is ze reeds tuiten gebruik, doelt cle H. Btoeddoele bleef goddank bewaard en de II. Bloudverering bloeit meer dait ooit, weldra weer niet passende luister ottiriugd in cle herstelde H. Bloedkerk. 13e 11, Bloeciprocessie, svaarin sedert vier jaar, oucter de bezielende leiding van cle rasechte Kempischc knustenaar, E. H. Lens, jaar na jaar, nuensvu groepen dc oude vervirgcuu, is dit jaar voltooi,l. Wat een stenu ming zal er uitgaan l'all de gewijde ntuuziek tilt de cluoralnn van Bach, s','aarmede cle fanfare de processie zat openen 1 Greep na groei], waarin steeds ets wit-re,te kleuren vuo cle H. Bloectdoek en van 't Hoogstruats wapen overheersen, svorutes telkens ingeleid door groenwitte karteidragers, gans in 't nieuw. Ook de zaligertjes van Sanctus- en agsus Hei-groep zitten pietufijn in 't nieuw uitgedost t Doch, in dii jaar ctal Hoogstratcn aan Maria werd toegewijd, zal cle ongeevesaarde groei] vus 0. L. Vrouw, in de hoogste mate de aandacht boeien en alle verwachting oeectrettnut. Voeg daarbij cle veceretude aanwezigheid van Z. Em. de Kardinaal in dhu Juibelmis en bil cle processie van H. Sacranlevtsdag, en de praat, clie 1-toogetraten lul al zijul svijkeuu zal ten toon spreiden, tot aail de grenzen van zijn grundgebied toe, om de hedevaarders en bezoekers uvelk'oni te tteten i t het l<empisch 11. Bloedstocije, svaar cle kerlu in nice we luister herrijst, en liet sfadhuss al zijn weelcte valt architectuur vertoont, en elk clie dit leest begrijpt dal ecn reis ot bedevaart naar l -triogstraten, tussen S en 15 juni, oueer cia 11 ooit de nuOeite waard zal zijn, i-loogstraten houd t zijn faam hoog l Hoogstraten doet zijn naanu eer aail l Hoogstcafell verwacht ut op zijil H. Bloediuhilee 1 J. L.

nclanks cle goede ot'deinaatrugclen goticultien door cle gericlartnett, die halrijlc Legenwooi'chig 'a'ai'ett en het hlirike lcos'ps onzer vrijwillige potnpiers, die do haag vot'niclen. Wat indrukwelckendo prachi t kregen wij in de processie te zien. De talrijke groepen in kostuum met hunne öpschrifleri, de prachtige vaandels, do dooket die de gesclnecleruis van 't H. Bloed voot'steldeti, liet prachtig beeld van cle Moedei' Gods met nieuwon mantel, cle schitterende hualdekij n, waaroticler 't, l'loilig Sakrament geclu'cugen werd dooi' eten Z. E. H. Desmedt r superior vals 't seminai'ie.'t Was alles vet'bhindetmd.., 1-let. muziekkorps van , Ste-Kathai'iiva van Floogstraton; dat van cle studèntemi van ':tseihi_ nuti'ie, Brecht eti Meir, luisterden door (Ie uit'-' veen nghiunmiei' vreugde tiaarcheri cleti stOet op. Ieder die getuige was van dit verrulticend tooneel, is het eens om te verklaren iloOit scihooner en eigenaardiger processie gezien te tietuhen. Immers, het historische was aan het godsdienstige gepaard. 1-toe indi'ukwekke d het geheel tusschen clie luistera'ijk vei'sierde straten. Neen nooit zagen we schooners. 11 't Was Ii alt twee eer de pm'oeessie ontbonded werd. Ste'aten, lokalen, kerken, alles was ojjgekt'opt van s'ohlc, tot in cleti namiddag' trams en tij tuigen eeni ge duizencie rnectscheii terug o'oet'clen. Heerlijk liep clie dag ten einde.

1 't

Maandag was liet weêr atidem'uiaah uitgé' lezeit zelfsnogprachtiger.Yeel volk was nog naals op cle heen en om9 ure stoomde de ti'am binnen met de overg't'oete processie vat St-Andriesparochie van Antwerpen. 's Avonds tweede uitgang van den histo' t'ischeti hichtstoet. Op zijne wegen bach zicht eetw schièr onchoorclt'ing'bare menigte ge ] scliaarct, van alle ltatteri toegekomen, clie niets dan tot over had voor al lmet schicuone dat er in le ziel) was ; 't was eene dommeletide zee van hichmt. Dci' prachtige groepen werdetg dlai oolc geene hm'avos gespaard..' Een Idem ongeval overkwam den laatsten wageni, cl ten van Ste-Kathai'ina. , Togenovr het senninat'ie, toen do stoet tip terugtocht was, gemaakte liet bovedeet van den wawen in brattcl, dhoelm het vuur Icon g'ehuklcigîijlc spoedig bc,perkt w'bm'den onS alles bepaalde zich hij eene kleine beschachigitig en eenige vertraging. Vem'cler liep cle avond zonder stoorimis en in degm'ootste opgewektheicl hij liet vohic ten einde. - Dinsdag was er andermaal veel volk te been, 't Was hezoekd'ag op 't Seminarie, en bij cciie plechtigheid als liet II. 'Bloedjubilé is bef dan ooit niet te verwotideren dat liet grootste gedeelte dci' 600 studenten door Imunné familie bezocht werden ei) onze g'enijeente cl oorwanct eI cl en.


Weekend van de Compostmeester 8 en 9 juni 2002 Voor velen onder ons is keuken- en tuinafval (GFT) een product waar we zo snel en zo goedkoop mogelijk van willen verlost zijn. Behalve bij de enkeling die er zijn scharrelkippen mee gelukkig maakt, komt het dan ook meestal in de welbekende groene GFT-container terecht. Na afvoer door de gemeente wordt dit GFT-afval verwerkt in de composteerinstaHatie van het lOK in Beerse en als tuincompost verkocht. Wist je dat je G FT-afva look zelf kan composteren'? Voor de prijs van € 15 koop je bij de gemeente een compostvat met beluchtingsstok waarinje GFT-afval zelfkan composteren, mits inaehtname van enkele basisregels. Deze basisregels vind je in de brochure die je gratis krijgt aangeboden bij de bestelling vane compostvat. Daarnaast kan je beroep doen op de kennis van de plaatselijke eompostmeesters, welke je steeds met raad en daad bijstaan. De bloemen en planten inje sier- of groentetuin zullen je zelfs dankbaar zijn, want goede compost kan je gebruiken als natuurlijke en hoogwaardige bemesting en is een ideale grondverbeteraar. Voor wie echter de gelukkige bezitter is van een grote sier- of groentetlun en dus naast het keukena fval eveneens geconfronteerd wordt niet grotere hoeveelheden tuinafval, biedt het opzetten van een composthoop of compostbak een betere oplossing dan het gebruik van het compostvat. Bovendien is dit iie uitgelezen

methode om zeil' te voorzien in de biologische bemesting voor je eigen groentetuin. Om je met beide methoden op weg te helpen wordt op 8 en 9 juni 2002 liet weekend van de eompostmeester georganiseerd. Op zaterdag 8juni kanje van 9.00 uur tot 15.30 uur een kijkje komen nemen op de demonstratieplaats van het containerpark. De compostmeesters geven raad en antwoord op alle eomposteervragen. Vanaf 14.00 uur tonen zij hoe je zelf kan composteren niet een composthak, conipostvat of wormenbak. je kan hen om advies vragen bij je composteerproblemen. 0p zondag 9 juni nodigt VELTNoorderkempen je int voor een praktische demonstratie door (ïuy Augustijns. Deze praktijkles gaat door in de tuin van Pieter Bijnen. 'het Withof' - Withof 2 - Minderhout. De demonstratie start om 10.00 uur. Deelname aan de georganiseerde activiteiten is gratis!

Composteren... kan je leren!

In ajril-nmr'i iie,d in Hoogslimiîen c'c/i opleiliiig coniJ)o.ïnicL'slcr gcgLi1/2 dooi hei 101h. Hiervoor hadden rich in totaal 14 kandidaat-coinpostnieeslers ingeschreven, st'aari'an 7 uit de fusie I-Ioogstraten. I-Jierdoo,' zijil er nu in totaal 14 compo.sllneesters voor de gemeente Hoogstraten. Voor hen wordt het 11 'eek-end van de Coinpostineester een unieke gelegenheid om alle geïnlei'esseei'den de basisprincipes lan het thuiscompostei'en hij te brengen (ioo,' nadere toelichting en programma: rie hovensiaanci hei'icht)

Zware onweers baren dikke korenaren.

Juni dondergevaar, is een vruchtbaar jaar.

Museum over Vrijheidsberoving Enkele enthousiastelingen uit de Noorderkenipen hebben enkele jaren geleden. in samenspraak met de verantwoordelijken van het gevangenismuseum, het initiatief genomen tot oprichting van een Museum over Vrijheidsberoving in de beschermde gevangeniskapel op de penitentiaire site van Merksplas. Naast een museum ijvert de vzw Gevangenismuseum van Merksplas ook voor een eigentijds Bezoekerscentrum. Een en ander begint stilaan meer en nieer vorm te krijgen. De procedures van overdracht van de gevangeniskapel aan de genieente zijn lopend. Door de Koning Boudewijnstmchtuig werd voor de tweede maal een beurs toegekend voor de expertise bij het management van liet project. Eind augustus. begin september komt er in de kapel een foto- en diatentoonstelling over liet leven achter de tralies. Op het domein rond de stralïnrichting kan men nu al straffeloos wandelen en fietsen. Het Museum over Vrijheidsberoving heeft een belangrijke opdracht in verband niet de verwerving, bewaring, ontsluituig en valorisatie van de materiële cultuur in verband niet vrijheidsberoving in België. Op enkele jaren tijd werd in Merksplas niet beperkte niiddelen reeds heel wat gerealiseerd dankzij de steun van velen. De bedoeling van de initiatiefnemers is niet alleen de burger op een attractieve manier te informeren over vrijheidsberoving in al haar verschijningsvormen, maarde bezoekers vooral kritisch te doen nadenken over maatschappelijke waarden en normen, over de reacties van de samenleving op liet overschrijden van die nornien, over onze houding tegenover afwijkend gedrag, over liet repressiefoptreden in een ver of nabij verleden, over zin en onzin van bestraffing. In de toekomst wil men op regelmatige tijdstippen tijdelijke activiteiten organiseren die passen in de uitbouw van het Bezoekerscentrum en liet Museum over Vrijheidsberosing. 1 let aantal voorwerpen waaruit later een muscumcollectie zal worden samengesteld, groeit gestaag aan. In liet kader van de publiekswerking namen de vzw Gevangenismuseum en Toerisme Merksplas liet initiatief voor de oprichting van een gicisengroep. De opzet is om kortelings aan geïnteresseerden een boeiend, verzorgd en aangenaam verblijfin Merksplas en de Kolonie aan te bieden. Om deze grote plannen te realiseren, zijn er naast de inzet en gedrevenheid van vele vrijwilligers ook financiële middelen nodig. U kunt hielpen door aan te sluiten bij de 'Vrienden van het Gevangenismuseum'. Voor 25 € (rek.nr . 001-3393769-09) ontvangi u viermaal per jaar een nieuwsbrief zodat u op de hoogte blijft. Misschien wilt u zich actief inzetten voor de verdere uitbouw van de vzw Gevangenismuseum? Neeni dan contact op met Karel Govaerts, Hoevestraat 31, 2330 Merksplas. tel. 01463 36 24. Il


Feestbus naar Rock Werchter

Op stap i n '90j

ILOOGSTRATEN Dc gemeente [-loogstraten legt dit jaar een bus in naar Rock Werchter. Hiermee willen we veilig vervoer bieden aan de festivalgangers. Deze dienst bieden we wel enkel voor inwoners van Hoogstraten (en van Brecht mits ze een feestpas kunnen voorleggen). Jongeren beneden 16 Jaar moeten vergezeld worden door een volwassene. Samenwerking met Brecht: Ook vanuit Brecht wordt er busvervoer naar Rock Werchter voorzien. We hebben ons aanbod gebundeld. zodatje kunt kiezen wanneer je vertrekt en terugkomt. Dc bussen vertrekken telkens in Hoogstraten en houden halt in Brecht. Vertrek: vrijdag 29 juni om 14.30 u. of zaterdag 30 juni om 9.00 u. Terug: zaterdag 30juni om 01.30 u. '5 nachts of zondag 1juli om 01.30 u. '5 nachts (vertrek in Werchter, aankomst afbankelijk van de verkeersdrukte in Werchter) Plaats van vertrek en aankomst: parking De Lijn. Gelmeistraat (aan sporthal de Zevensprong) Prijs: 7 EUR voor een enkele rit, 14 EUR voor heen en terug. Voor een ticket voor het festival moet je zelf zorgen. Inschrijven: vanafrnaandag 3juni tot en met vrijdag 14juni op de jeugddienst van I-Ioogstraten of Brecht .Je inschrijving is pas dellnitief als je ook betaald hebt. Opgelet: als er te weinig inschrijvingen zijn. kan het zijn dat er een rit wordt geannuleerd. We brengen je hiervan ten laatste op 18 juni op de hoogte. t-let deelnamegeld krijg je dan uiterrard terug. Meer info en inschrijvingen: Jeugddienst Hoogstraten administratief centrum. Vrijheid 149 te Hoogstraten tel. 03 340 19 52 of e-mail: ronny.pijpers(dpubl ilink.be open: werkdagen: 09.00 12.00 u. en 13.30 15.30 u. en maandag: 18.00 20.00 u. gemeentehuis, Jeugddienst Brecht Gemeentepark 1 te Brecht tel. 03 313 8421 of e-mail: anya.hoefnagels(:brecht. be -

HOOGSTRATEN Donderdag 30 mei SACRAMENTSDAG met plechtige hoogmis om 10 uur en een verkorte processie in de St.Catharinakerk.

vzw Mussenakker Meer

Zaterdag 1juni NATUIJRWANDELING in Oostmalle, vertrek om 13 uur aan zaal Pax, org. Davidsfonds Zondag 2 juni HEILIG BLOEDPROCESSIE '350 jaar jubileum', hoogmis om 10 uur, processie om 11.15 uur. TORENBEKLIMMING van de St.Catharinakerk van 13 uur tot 16 uur. TENTOONSTELLING van het leerlingenwerk in het IKO van 10 uur tot 18 uur. TENTOONSTELLING Alfred Ost en het Heilig Bloed van 14 tot 17 uur in het stedelijk museum. Dinsdag 18juni MARKT in het centrum aan de Vrijheid van 8 uur tot 12.30 uur. Dinsdag 18 juni: MARKTDAG, van 8 tot 12.30 uur. Zaterdag 22 juni BOEKENMARKT en VOLKSSPELEN op het pleintje van de Mouterijstraat van 14 uur tot 18 uur. org . Buurtwerk Mouterijstraat.

thuis voelen! Geopend: vrijdagavond vanaf 20.00 u., zaterdag. avond vanaf 18.00 ii., zondagnamiddag vanaf 14.00 u.. zondagavond vanaf 20.00 u. 61

MINDERHOUT Zaterdag 8 juni KAPELLEKENSLOOP inschrijnen vanaf 15.30 uur in het parochiecentruni. start kinderen om 16.30 uur tot 17.15 uur. volwassenen en jeugd om 18 uur. org . KWB. Zondag 9 juni DEMONSTRATIE compost maken, vanaf 10 uur in de tuin van P. Bijnen, Withof 2. Zaterdag 22 en zondag 23 juni

NACHT van de SCHEPZAK, vanaf 20 uur aan de Goorkesdreef(Desta). CAFÉ DISCOBAR

Zondag 23 juni SCHOOLFEEST 't Dreefke vanaf 14 uur zondag 30 juni

Vrijdag 28 tot

Waar mensen zich jong voelen Waar jonge mensen zich

'TFRTUIN

WIN KELBRADERIJ

-

.

Zondag 30 juni KLOOSTERTUINCONCERT aanvang 14 uur.

Meerdorp 13

2321 Hoogstraten Telefoon: 03/315.71.53

-

-

-

-

Jk)

zakenkantoor

L iw~o

IAs 0A BANK

Van Bavel-Rommens

WORTEL

bvba

Donderdag 13 juni INFO- AVOND over biologische landbouw 'de 10 mythen van de landbouw' om 20 uur in de refter van de school (Kerkpad), org. Velt.

verzekeren beleggen sparen lenen

Zondag 23 juni 1 3 1, AARDBEI ENTOCHT vertrek van 8 tot 15 uur aan de parochiezaal. org . Wandelclub De Noorderkempen. VERZEKERINGS-

BIERHANDEL GORRENS WILLY

MAKELAAR

cdv 11590

leveren van bier en dranken aan Horeca, bedrven, feesten, evenementen Afhalen van 9 tot 21 uur. Woensdag gesloten.

Meerdorp 21

-

2321 Meer tel. 031315 72 54 -

-

info@vanbavelrommens.be

GORRENS WILLY-VERVOORT 23

52

Worteldorp 49-2323 Hoogotraten-Wortet TeL/FaoO3/3t45328

56


MEERLE

CAFE-BRASSERIE

DeGuldenCoppe

Vrijheid 173 - 2320 Hoogstraten Tel.: (03)3149194- Fax: (03) 314 87 17

CAHIER

Café - feestzaal

De Eiken

Zondag 2 juni OPEN DEUR Kegelen vanaf 13 uur aan liet reereatiedomein De Mosten. SCI-IOOL FEEST in de Klinitoren vanaf 13 uur. 15

voor jongeren hart bij muziek.

Woensdag 26 t/m zaterdag 29 juni AVONDFIETSVIERDAAGSE vertrek aan parochiezaal om 18.30 uur, zaterdag om 18 uur, org. KWB-sviclertoeristen.

Zondag 2 juni MARKT aan de Doneksiraat vanaf9 uur, thema: muziek- en rommelmarkt. org . Markicomité. TRIAl L( )N liet start in de Mosten 0111 10 uur.

Donderdag 13 juni - De 10 mythen van de landbouw' Tijdens de week van de Biologische Landbouw wisselen we van gedachten over 'De 10 mythen van de landbouw'. Een thema dat zeker onze aandacht verdient in het kader van toenemende globalisering en de wijze waarop we onze 'ecologische voetafdruk' kunnen verkleinen. Plaats: refter van de Gemeenteschool te Wortcl-Hoogstraten, ingang via Kerkpad Aanvang 20 uur Weekend 15-16 juni Open Biobedrijvendagen hij Biopralines MarieFrans te Rijkevorsel Plaats: MarieFrans, Prinsenpad 114 te Rij kevorsel Openingsuren: zaterdagen en zondag te]kens van II tot 16 uur. Een unieke gelegenheid om kennis te maken meteen jong bedrijfdat zich gespecialiseerd heeft in de kleinschalige productie van biologische pralmes. Tijdens ecn begelcide rondleiding wordt toelichting gegeven over de eisen die gesteld worden om het biogaranliclabel te bekomen (en le heliouden!) en de wijze hoe deze pralines aangemaakt worden. Ondanks de biologische kwaliteit hebben de zaakvoerders hewust gekozen voor een verkoopprijs die niet hoger is dan de gangbai'e kwaliteitspraline. Vanzelfsprekend kan er van dat lekkers ook geproefd worden De informatie- en boekenstand van Velt is aaleweziot.

MEERSEL-DREEF Elke zondag an 2 juni tot en niet 29 septeniber rommelmarkt langs de Dreef van 9 uur tot 16.30 uur. Zondag 9juni BEDEVAART van Mgr. Muskens. bisschop van Breda. naar de H. Clara in liet Mariapark, ontvangst en bcgeleidmg naar de Dreef om 16 uur aan de St.-Jacobskapel te Galder.

MEER

Zondag 9 juni - Demonstratie 'thuiscomposteren' - Praktijkies door Guy A ugustij ns Plaats: in de tuin van Pieter Bijnen, 'het Withof. Withof 2 te Minderhout-Hoogstraten. Activiteit in liet kader van de Dag van de Compostmeestcr, niet medewerking van de miheudienst Hoogstraten. Aanvang: 10 uur

John Lijsenstraat 26, MEER Telefoon 03/315.74.29.

Zondag 23 juni TOUWTREKWEDSTRIJD aan het Gemeenteplein van 13.30 uur tot 17 uur. org . KWB.

Ook op woensdag - Tel. 03/314.32.64

Activiteiten van VELT-Noorderkempen

biljart - darts - kegelbaan hondendressuur.

Zondag 16juni PATER PlO plechtige viering ter gelegenheid van zijn heiligverklaring, om 15 uur aan de grot in liet park.

HOOGSTRATEN

0,11

t:

knc1ijez1us

Zondag 23 juni tot 30 juni TENTOONSTELLING over Pater Pio in de St.-Lueiakapel te Meersel. dagelijks van 14 tot 17 uur en op zondag tot 18 uur.

0rij!ii 183 t eiusfratrn 031314 55 55 3$.rt & 1.atljp 50

C/L

gd

0E.

H. Bloediaan 285, Hoogstraten tel. 03/314.83.11

Al 30 jaar een oase aan de Boornkes

Wortels jongerencafé zonder pretentie Open: donderdag (20.00u), vrijdag, zalerdagl19.00ul en zondag 13.30u) 55

De Mosten - Altijd iets te beleven Tijdens de wintermaanden werd De Mostcn weer eens extra onder handen genomen. Nieuwe speeltoestellen werden geplaatst, ni. een ii ieuwe waterspeelplaats en een driehoeksschoniniel en de andere kregen net zoals elk jaar een grondige opknapbeurt. Openingsuren /.wemvijver Mei.juni. september: alle weekends, feestdagen, brugdagen. woensdagen van 10 tot 20 uur. Zomer: vanaf laatste sehoolweek (zaterdag 22 juni) tot 31 augustus alle dagen open van 10 tot 20 uur. Tarieven Kinderen, 50+ers en gehandicapten: 1, 2 5€, lO-beurtenkaart= 8€. +14-jarigen: 2,5€. 10beurtenkaart= 16€. groepen van mm. 20 personen: 1€. Cafetaria-feestzaal De Waterkant

Brasserie—eetcafé Den Zuuten Bek Kleine speeltuin, minigolf, pit-pat Alle dagen open van 10 tot 22 uur. Menigolf en pit-pat: 2.5 C. Gratis toegang kleine speeltu in. Buitensporteentrurn De Mosten Onder begeleiding en enkel afspraak voor scholen, verenigingen, groepen. Contactpersoon: Luc Segers. tel. 014 65 96 87. De zomer van De Mosten 2 juni: triatlon vanat' 9.30 uur. 20 en 21 juli: reddersweekend. 21 juli: max-spektakelclag voor kinderen (3 tot 12 jaar). IS augustus: max-spektakeldag voor kinderen (3 tot 12 jaar). 7 september: mini-triatlon, Organisatie Jan Adams.

53


natuurpuntg Opruimactie langsheen de Mark De milieuraad van Hoogstraten vatte het plan op om zoals enkele jaren geleden een opruimactie te organiseren. Natuurpunt. afdeling Marks allei. was solidair en bood aan om het fietspad langs de Mark. samen met JNM, vrij te maken van zwerfafval. We waren trouwens niet de enige vereniging die dc handen uit de mouwen wilde steken. We juichen het initiatief van de stad Hoogstraten toe, maar willen tegelijkertijd een kanttekening plaatsen. Die zaterdag waren het bewuste mensen die de handen uit de mouwen staken. Zij die het afval in de bermen gooien, waren in de verste verte niet te zien. Dat afval en zwerfvuil in het bijzonder een probleem vormen, wisten we al langer. Maar hetgeen we langs de wegbermen aantroffen tart alle verbeelding. Vanuit onze werkgroep beleid vi Ilen we daarom benadrukken dat we menen dat de overheden niet streng genoeg kunnen zijn tegenover di egenen die overtredingen begaan met betrekking tot het dumpen van afval. We beseffën dat afval verwerken een dure zaak is en dat de burger daardoor alsmaar dieper in zijn portemonnee moet. De verleiding wordt daarom groot om sluik te storten. Veel beter is het solidair te zijn met iedereen die het wel goed meent en vooral de productie van afval te voorkomen. De overheden moeten daarom alles in het werk stellen om de burgers voor te lichten. Producenten en verkoopinstellingen zouden moeten proberen het inpakafval tot een minimum te beperken. De overheden kunnen op dat vlak ook sturend optreden. Misschien moeten we rechters die straffen uitspreken over mensen die betrapt werden op sluikstorten, suggereren deze o ertreders wijken of deelgemeenten afvalvrij te laten maken? Als alternatieve strafmaatregel kan het tellen.

Wandelen Na de wandelingen in de Bonte Klepper en de Halsche Beeniden, twee van onze reservaten, trekken we zondag 2juni opnieuw onze laarzen aan voor een nieuwe natuurwandeling in onze eigen streek. We verzanielen oni 9 uur aan liet kerkplein ui Minderhout. Vandaar vertrekken we niet wagens naar Castelré om er liet laarzenpad te wandelen. De wandeling eindigt omstreeks 12 uur. Het Laarzenpad leidt de natuurliethebbers door de niooie vallei san liet Merkske. Echt bekend is liet wandelpad nog niet, voor velen wordt het wellicht een eerste kennismaking. Laarzenpad

Het laarzenpad is een onderdeel 'Van hei '(irenslandschap Taxandria", een project san Nederlandse en Belgische organisaties oni niet Europese steun de grensoverschrijdende, natuur gerichte recreatie te stiniuleren. In liet gebied, aan de Nederlandse zijde van liet grensris iertje Het Merkske, voorziet liet 'Laarzenpad' in vier startplaatsen, telkens met bijhorende parking. Op twee plaatsen is ook horeca aanwezig, o.a. het café' In 1-lolland' (beter bekend als 'Snoeys') in liet gehucht

54

Castelré. De wandelroutes leiden langs onver harde svegen en reservaatgronden, laarzen zijn zoals de naam san het pad laat vermoeden echt nodig. Het gebied van het Merkske wordt vanuit Nederland met de nodige omzichtigheid behandeld. In het beekdal wisselen kleine beemden en houtkanten niekaarat'. Er komen tientallen planten voor die in Nederland en België zeer zeldzaani zijn, in de beek zwemmen bijzondere vissoorten en tijdens de zomermaanden vinden kleurige vlindersoorten hier hun gading. Vooral kikkers en salamanders blijken langs de boorden van liet Merkske een geschikte biotoop gevonden te hebben. Staatsbosbeheer niaakte daarom ondiepe poelen om de sinds 1984 verdwenen boonikikker terug een kans te geven. Staatsbosbeheer wil een deel san de hogere landbouwgronden aankopen om er te stoppen niet bemesten. Op die manier kan de kwetsbare plantengroei in liet beekdal beschermd worden. Op dit ogenblik is al een fhnk deel van de vallei op Nederlands grondgebied onder Staatsbosbeheer. Het is de bedoeling oni het areaal uit te breiden tot de helt't van liet gebied. In liet totaal worden 150 amfibieënpoelen uitgegraven. Ook vanuit België groeit liet besel'dat de natuur in deze vallei heel waardevol is. Natuurpunt beheert de Halsche Beeniden en ook Aminal, at'deling Natuur heeft enkele percelen langs liet Merkske in beheer. \Vil je kennismaken met liet gebied? Laarzen aan en zondag 2 juni oni 9 uur verzamelen aan liet kerkplein van M inderhout. Natuurpunt, afdeling Markvallei, zorgt omwille van liet succes van de zondagwandelingen voor nieer dan één gids ..Jack Govaerts is de nian die alles in goede banen zal leiden. Info: 03-3 tS 71 85.

Aanplantingen Leden van Natuurpunt hebben 950 inheemse struiken aangeplant in de Markvallei. De aanplantnigen gebeurden op percelen die de natuur-

ereniging nog niet zo lang in eigendoni heeft. Het is de bedoeling de Markvallei terug een groenere aanblik te geven. De Markvallei, tussen Meer en Mecrsel-Dreel onderging op het euide van de jaren zeventig een grondige gedaanteverwisseling. Door de rui lverkavel ing werd de eens prac hitig meanderende rivier in een keurslij fgedwongen, gesaneerd. Dc ruilverkaveling, die in die tijd alleen oog had voor landbouwtechn i sch voordeel, niaakte komaf met de rijkdom aan flora en fauna die tot dan in de benedenloop van dc Mark aanwezig was. Toch bleven nog enkele restanten overeind, kleine restjes natuur die nu bijzonder belangrijk geworden zijn. Natuurpunt en de afdeling Natuur van Aminal proberen in liet kader van liet Plan Pimpernel de Markvallei terug een groenere aanblik te geven. De percelen die verworven konden worden, worden beheerd niet liet oog op de ontwikkeling van de grote pimpernel en kleiiie landschapselementen. Daaroni dat Natuurpunt. afdeling Markvallei, flink wat lioutkanten aanplantte. Bart Hoeynians is Natuurpunt-conservator van liet gebied 'De Asehiputten': "We plantten sleedooni, zwarte els, wilgen, vlier, es, iiieidoorii en nog enkele andere inheemse struiken aan. Het is de bedoeling dat we op die manier terug kleiiiere percelen krijgen die worden omzoomd niet houtkanten. We zijn ook nieuwsgierig naar de evolutie van liet Engelse raaigras. We gelos en dat, als liet een beetje meezit, we hier binnen enkele jaren weer hooilanden hebben niet een grote variatie aan planten." De Markvallei oogt in ieder geval weer een klem beetje groener. Het werd tijd. ivant de Meerselse Bergen werd stilaan een doorkijkbos. Eigenaars van gronden in de Markvallei mogeii altijd contact opnemen met Natuurpunt via liet nunimer 03-314 60 14.

Beeld van de maand HSL be velden liggen uitgegotert naast het lege erf dat ternauwernood ontsnappen kon aan het net van de vooruitgang. Het boerenland houdt zich halsstarrig vast aan de laatste grashalm. Met de jaren snellen razen denderen hier alleen nog vrachtwagens en treinen door de mazen van het landschap. Reizigers in vervaering tussen nooit en nergens.

(mdl)


EFA

1

1

7T)


ZIEKENVERVOER GEMEENTE Hoogstraten

Ongevallen Brandweer 031314.42.43

Desinedlstraal 36

-

7_~]

HUISARTSEN

Als u beroep wilt doen op de wachtdienst, dient u het centraal oproepnummer te bellen: 03.314.28.18 en dit vanaf zaterdagmorgen 8u tot maandagmorgen 8ti.

2322 Minderhoui

__

Wild & Gevogelte

bvba

Ruime keuze uit eigenbereide kipgerechten Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03/3157016 Winkel open van 8 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten

Noorderkempen Tel. 03 340 88 00 Wijkpost MEER Tel. 03 315 7166

031314.32.11

Tel.: 03/3145450

STOFFELS

LOKALE POLITIE

74

~

z

CONTAINERDIENST

VAN SPAANDONK Hoogeind 54

2321 MEER Tel. 03/315.74.46

Fax 03/315.88.35

APOTHEKERS

(jm

00

De apotheker met wachtdienst tijdens de nacht (22u-9u) wordt hier niet vermeld. U kan die vernemen door te bellen met nrs. 0900/10500 of 0900/10512. De hierna volgende apothekers doen enkel dienst tot 22u.

de

kctro t

Tot 7juni: APOTHEEK DERVEAUX, Kerkdreef 20, St. Jozef-Rijkevorsel, tel. 03312.12.20. Zaterdagvoormiddag 1 juni: APOTH EEK HORSTEN, Vrijheid 98, Hoogstratcn, tel. 03-

D

4

Jonh

1oo0tot,

02/21g.0 .26

1

0477/20.42.92

314.57.24.

Speciaalzaak in grenen en eiken meubelen, koloniaal teak en decoratieve geschenken (hout, glas, aardewerk, ijzer, brons...), antiek, brokante en curiosa

ook inkoop van alle antiek en inboedels Koekhoven 5 Rijkevorsel -

Tel.: 031314.20.24 of 0495157.48.52

hairstyling mode...

c3

Uw kappersteam

Kerkstraat 21 Bus 1, 2330 Merksplas Na afspraak Tel.: 014/6331 99 www.kcmode.be

Van 7 tot 14 juni: APOTFIEEK DE MEESTER, Vrijheid 230, Hoogstraten, tel. 033 14.51.50. Van 14 tot 21juni: APOTHEEK DE VOLKSMACHT. Hoek 16, Rijkevorsel, tel. 033 14. 62. 25. Zaterdagvoormiddag 15 juni: APOTHEEK PHARMA NOORD, Meerdorp 61, te!. 03315.77.73. Van 21 tot 28 juni: APOTHEEK SCI-IEVELENBOS, Tienpondstraat 1, Loenhout, tel. 03-669.64.24. Zaterdagvoormiddag 22 juni: APOTHEEK ROMBOUTS, Worteldorp Ii, tel. 03314.38.68. Van 28 juni tot 5 juli: APOTHEEK HORSTEN, Vrijheid 98. Hoogstraten, tel. 03314.57.24.

HOOGSTRATEN

Ç

0

BOEKHOUDINGFISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER

BOEKHOUDKANTOOR Tel. 03/315.88.65 FRED DE GRUYTER BVBA Fax 03/315.08.67 fred.degruyter@pi be .

:36

__

Vrijheid 62 2320 Hoogstraten TeL/fax: 03/314.50.93

Openingsuren: Di t/m za: 8.30 18.00 uur Zo.: 8.30 12.30 uur Maandag: gesloten -

-

-

155

SUPRAVINS GROTE PLAATS 2$ 2323 WORTEL TEL 0313143583

DE BESTE WIJNEN UIT DE COTES DU RHONE ...EN NOG VEEL MEER

Wachtdienst tandartsen regio Noorderkempen

nFR,;T

> LAR IJ

alleen voor dringende gevallen alleen tijdens weekends en zaterdag tussen 18 en 19 uur zondag tussen 11 en 12 uur tussen 18 en 19 uur Om het adres van de tandarts met wachtdienst te vernemen, belt u het nummer 014-322441.

Uw volgende MAAND vindt u in uw brievenbus of winkel op 26 juni. Medewerkers, uw kopij wordt met vreugde begroet op woensdag 12 juni; over sport en dorp mag u nog berichten op zondag 16juni.

THUIS VERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 uur op 24. Voor Hoo/2straten en alle deelgerneenten: tel. 014 61.48.02. THUISVERPLEGING 'EIGEN Tonia Michielsen. Tel.: 03/315.95.65. Zelfstandige verpleegkundigen: STEF KROLS, LIEVE VAN MECHLI . I:\ 315.92.29) en LIA GEERTS (03/314.8l.H3) JORIS BUYLE (03/314.13.08) LOU VAN BOU WEL (03/314.41.50) en 1 l.FH VAN BOUWEL (03/314.80.68) VERA HAEST (03/3 14.38.39), MAY VAN DONINCK (03/314.30.48) en MAY \'FR1l 1REN (03/315.75.48) KRIS SAENEN (03/3 14.24.39) JOHAN ADAMS (03/314.17.31) en ANJA KROLS (03314.85.1 7 ) LlF\'l: ROOS (IS S l4.55.6l

((IS


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.