Page 1

argentiniĂŤ

1


Vive!

argen tinie

Voorwoord

Inhoudstafel

Beste lezer,

Op de cover

Deze maand verdiept Vive! zich in de Argentijnse cultuur. We zullen het niet hebben over voetbal, walvissen of het klimaat, wel over wat u nog niet weet. Onze redactie ging op zoek naar Argentinië in Antwerpen en zocht voor u de meest boeiende onderwerpen uit. Spectaculaire ervaringen, pakkende getuigenissen en nooit geziene ontdekkingen vormen de rode draad doorheen dit magazine.

04 07 11 12

Het zeskoppige redactieteam bestaat uit vijf vrouwen met ballen aan hun lijf die zeker niet onder doen voor het enige mannelijke groepslid. In tegenstelling tot wat u misschien zou denken functioneert deze combinatie uitzonderlijk goed. Onze werkwijze bestaat uit analyseren, discussiëren en opnieuw bestuderen. Niets wordt beslist zonder de volledige overtuiging van alle leden uit het team. Motivatie en hard werken zijn de woorden die steeds centraal gestaan hebben doorheen dit proces. Met veel trots presenteren wij u het eindproduct, waar wij niet alleen ons hart, maar ook onze ziel in hebben gelegd: Vive! Argentinië Sarah Broux

La baila del passion: Tango Dubbele dosis nieuwjaar Argentinian way of life Avondje IN / UIT

04

Even Serieus 09 Eternit: asbestvervuiling 09 Vrijheidsstrijder of terrorist? 19 De zool van de tangoschoen

Lekker Relaxen 06 10 14 18 20

A life changing experience Los Murginales Spektakelshow: Fuerza Bruta Argentinië voor beginners Gracias a la mùsica

14

Hey Big spender! 08 Argentijnse winkels bij ons 16 Mode & Design 20 Kunst: Chaskielberg Cover: Delphine Corsten Model Cover: Katrien Eerdekens Reclame Parfum: Charlotte Liekens Foto Parfum: Diede Blockx Model Parfum: Katrien Eerdekens

11


TANGO d’amore De dans van passie, liefde en poëzie: de Argentijnse tango. Deze gracieuze dans ontstond in de 19e eeuw aan de oevers van Rio de la Plata in het noorden van Argentinië. De tango is vooral populair in grootsteden en Spaanstalige landen. Het is een moeilijke, maar wel een van de mooiste en passionele dansen van de Argentijnse cultuur. Jacques en Fanny geven al jaren les in het Tangosalon ‘Theatergarage’. “Koppels, vrienden en kennissen komen hier om tango te dansen. Soms bloeit er echte liefde uit voort, andere koppels daarentegen hebben er na een paar lessen al genoeg van. De Argentijnse tango is zeer intensief, maar ook heel passioneel.” Met andermans liefde houden ze zich niet bezig. Tangolessen geven en de dans beoefenen blijft hun voornaamste passie. Bijna dagelijks geven ze les in de Theatergarage in Borgerhout van 19u tot 22u30. Voor Jacques en Fanny is het een echte passie die ze samen uitoefenen en waar ze elke keer opnieuw voldoening uit putten. Fanny: “Mijn man verraste me enkele jaren geleden met 10 gratis lessen en zo is onze interesse voor de dans ontstaan.” Van hun hobby hebben ze uiteindelijk hun beroep gemaakt. Jacques: “Fanny deed het heel graag en ik zag het ook zitten. Bovendien was het een heel speciale ervaring. Alle begin is moeilijk, want tango is een zeer complexe dans en minder eenvoudig dan het lijkt.”

Gefrustreerde vrouwen, gespannen mannen

In de Argentijnse tango leidt de man steeds de dans, in tegenstelling tot ballroomtango die meer gestileerd en minder sensueel is. Omdat de man de vrouw begeleidt is het voor hem iets moeilijker om alles onder de knie te krijgen. De technische passen en de variaties zijn grenzeloos. Jacque: “Je moet eerst de techniek leren beheersen en dat kan lang duren! Maar eens je door die fase heen bent is het puur genieten op de dansvloer. Je waant je in een andere wereld.” Fanny: “Ik heb zelfs koppels uit elkaar zien stormen omdat het niet lukte. Het is belangrijk dat je relatie goed zit als je de tango wil beoefenen. Tango is zoals een lichaam met vier benen, die benen moeten perfect samenwerken. Die samenwerking kan er enkel komen als de man goed begeleidt. Vrouwen raken soms gefrustreerd omdat ze sneller leren dan de man en dan komen er spanningen. Maar als er genoeg geduld is dan is de beloning het tandenbijten waard.”


Een reportage door Marnix Van Roosbroeck

Liefde vanaf de eerste dans

Celeste en Sebastian, een Argentijns koppel, zijn op bezoek bij Jacques en Fanny om initiatielessen te geven. Ze hebben elkaar leren kennen in een tangoschool in Buenos Aires. Celeste: “Ik ben afkomstig van een dorpje niet ver van Buenos Aires en ben met de dans opgegroeid. Ik wou in de grote stad meer ervaring opdoen in een echte tangoschool, daar leerde ik Sebastian kennen. Het was liefde op het eerste gezicht.” En of ze ervaring heeft! Met elegante, gracieuze bewegingen op hoge hakken volgt ze de passen van Sebastian. Ze lijken één lichaam dat zich voortbeweegt zonder enige aarzeling of twijfel. Gepassioneerd, vurig en vloeiend scheren ze van de ene naar

“Het is alsof je in één lichaam met vier benen zit die perfect met elkaar bewegen” de andere kant op de dansvloer. Celeste: “Bij Argentijnse tango kan je in principe veel van partner wisselen, maar ik verkies om met Sebastian te dansen. Je leert het lichaam en de bewegingen van je partner goed kennen en dat maakt het mogelijk om je volledig uit te leven tijdens het dansen.” Sebastian: “Celeste was een geschenk uit de hemel. Als je elkaar leert kennen door een dans is dat meteen zeer intens”, vertelt hij tussen twee instructies door.

Again!

Kleine zweetdruppeltjes dansen in het licht op zijn voorhoofd maar moe is hij nog lang niet. “Again”, roept hij met een Spaans accent tegen de koppels die de basispassen onder de knie proberen te krijgen. Hij gaat met Celeste in het midden van de groep staan en samen doen ze alles nog eens duidelijk voor. Na de les eindigt iedereen in de theatergarage aan de toog voor een verfrissend glas wijn of een pintje. “Ik ben echt blij dat mijn man en ik dit kunnen doen. Onze passie is ons beroep geworden”, vertelt Fanny, ”soms kan het leven echt vreemde wendingen nemen.”

Foto’s: Sarah Broux, Marnix Van Roosbroeck en Charlotte Liekens


6

“Het waren de beste maanden van mijn leven” Jasmien vertelt over haar uitwisseling naar Argentinië Jasmien (22) trok met een uitwisselingsproject voor een jaar naar Argentinië en had daar de tijd van haar leven. Ze leerde niet alleen de taal en cultuur, maar heeft er ook gefeest, plezier gemaakt en veel vrienden leren kennen. Een nieuwe cultuur

Jasmien is drie jaar geleden op uitwisseling geweest naar Argentinië in het kader van een Rotary Youth Exchange Programme. “De Argentijnse cultuur leek mij heel interessant en ik had er al veel goeds over gehoord van andere uitwisselingsstudenten!”

De cultuurshock

Jasmien verbleef in een gastgezin in Catamarca, een klein, arm stadje in het noorden van Argentinië. “Het was echt een cultuurshock voor mij. In mijn wijk waren geen verharde wegen aangelegd en de huisjes zagen er redelijk primitief uit. Maar de mensen waren veel warmer en spontaner dan in België! Ondanks de verschillen had ik geen enkel probleem om mij aan te passen aan de Argentijnse cultuur, integendeel! Op school werd ik onmiddelijk in de groep opgenomen en uitgenodigd op alle feestjes.

“De algemene regel is dat je steeds een uur te laat moet komen.” Het leven in Catamarca is heel ouderwets in vergelijking met de grootsteden zoals Buenos Aires. Er wordt nog elke middag een siësta gehouden.”

Eerst op stap, dan lay-outen

“Het uitgaansleven is er heel leuk, maar een stuk later dan in België. Er

heerst ook een algemene regel dat je minstens een uur te laat moet komen! Je spreekt dan ongeveer om 1u ‘s nachts af bij iemands thuis om te aperitieven. Tegen 3u vertrek je naar de club. Die sluit meestal al om 6u, dan is er nog tijd om gezellig samen te gaan ontbijten. Het gevolg hiervan is dat je pas om 7 à 8u thuis komt en stikkapot je bed in kruipt. Maar de feestjes zijn er geweldig!”

maanden van mijn uitwisseling waren de beste van mijn leven. Ik had veel vrienden, ging twee keer per week polo spelen en gaf paardrijles. Eén voormiddag deed ik aan vrijwilligerswerk in het kinderziekenhuis en ik moest nog maar een dag per week naar school. Tussendoor ging ik naar veel feestjes en reisde ik door heel Argentinië. Een droomleven, toch?” Tekst & Foto’s: Sarah Broux

Een tweede familie

Koningin van de school

Jasmien heeft in twee gastgezinnen verbleven. “Het eerste gastgezin viel een beetje tegen. We hadden enkele meningsverschillen en na drie maanden heeft de verantwoordelijke van Rotary beslist om mij bij een andere familie te plaatsen. Gelukkig was mijn tweede gezin geweldig! Ze namen mij overal mee naartoe en namen mij op alsof ik hun eigen dochter was. Ik mocht zelfs mee op vakantie naar Brazilië!

Droomleven

Op de vraag of ze Argentinië mist, antwoordt Jasmien luidkeels “ja!”. “Het meest mis ik mijn tweede gastfamilie en mijn beste vriendin van op school. We skypen af en toe, maar dat is toch niet hetzelfde. Het lekkere eten en de zon die er altijd schijnt mis ik ook. De laatste

“Een leuke anekdote is de tweede schooldag die ik meemaakte in Argentinië. Ik kon toen nog geen woord Spaans en mijn klasgenootjes hadden me toen ingeschreven in een zogezegd spel. Al de uitwisselingsstudenten deden mee dus ik wou niet flauw doen en liet me ook maar inschrijven. Achteraf bleek dat het een missverkiezing was! Gelukkig heeft een meisje van mijn klas me kleren en juwelen geleend en het grappige is dat ik ook nog gewonnen heb! Ik ben in de krant en op de lokale tv gekomen. Ik heb toen nog moeten vanbuiten leren: “Yo soy Jasmien y soy la reina de la Fray!” (ik ben Jasmien en ik ben de koningin van de school). Dat was een dag die ik nooit zal vergeten!”


argentinië

“Wij vieren twee keer Nieuwjaar” Zesendertig. Dat is het exacte aantal Argentijnen dat in Antwerpen woont. Nu de kerstverlichting alweer in de straten hangt en de kerstbomen overal versierd zijn en voorzien van cadeautjes, willen we wel eens binnenkijken bij zo’n Argentijns-Antwerpse gezin. Hoe vieren zij Kerstmis terwijl hun familie 12 000 km verder in de stralende zon zit? Melanie Simons is een jonge studente die ons maar al te graag haar unieke manier van kerst vieren wil laten zien: Antwerpse kerst mét Argentijnse roots. Nieuwjaar met kerst “Ondanks het feit dat de meeste familieleden in Argentinië wonen en dus daar feest vieren, proberen we de tradities toch zoveel mogelijk te betrekken bij ons kerstfeest. Zo lijkt het alsof we eigenlijk twee keer Nieuwjaar vieren: Kerstmis in Argentinië lijkt namelijk ontzettend op de Westerse versie van Nieuwjaar. Om middernacht steken we een hele hoop vuurwerk af, klinken op elkaar en delen ook dan pas de cadeautjes uit.”

Driekoningen Toch was het niet altijd zo: vroeger werden cadeautjes pas op 6 januari met Driekoningen gegeven. “Door Westerse invloeden zijn de Argentijnen stilaan van die gewoonte aan het afstappen. Sommige gezinnen in Argentinië doen het nog, maar dat is eerder een uitzondering geworden. Ook wij doen het hier thuis al jaren niet meer. Gelukkig maar, anders is het echt wel lang wachten op het geven én krijgen van cadeautjes.”

EL Nino

lieker dan de Antwerpenaren, voor hen is dit het belangrijkste ritueel. In België is een kerstboom deel van de versiering, in Argentinië is het een religieus deel van de avond. We hebben thuis dan ook altijd een enorm grote boom die zorgvuldig is uitgezocht!”

Pane Dulce Net zoals in België wordt er steeds een enorm uitgebreide feestmaaltijd voorzien. “Mama is dan enkele dagen in de weer om typisch Argentijnse gerechten klaar te maken. Meestal is dat geroosterd vlees als hoofdgerecht en als nagerecht Pane Dulce (zoet brood). In Argentinië verloopt het diner helemaal anders, daar staan ze in de zon te barbecuen. Kerst in bikini!”

Feest tot diep in de nacht Het is dus perfect mogelijk om Kerst te vieren met Argentijnse accenten. Toch zorgt een ander seizoen voor een heel ander type feest: “Hoe leuk deze manier van Kerst vieren ook is, het valt niet te vergelijken met het feest in Argentinië. De uitgelaten sfeer, de warme zomeravonden en de dansende mensen zijn een uniek gegeven. Kerst in Argentinië is des te meer een moment waarop families samenkomen, genieten van elkaars aanwezigheid en het glas heffen op het leven. Er wordt tot diep in de nacht gefeest. In België duren de kerstfeestjes jammer genoeg niet zo lang...”

“Om middernacht is er een heel speciaal moment: we plaatsen het beeldje van El Nino Jesús dan in de kerststal. Argentijnen zijn veel katho-

Tekst & Foto’s: Diede Blockx

7


8

Gevlucht voor een politiek regime Op zijn 24 vluchtte hij voor het regime in eigen land, de dictatuur dreef hem weg uit Buenos Aires. Alessandro Filicia (54) was jong, avontuurlijk en politiek geëngageerd, tegen de zin van de toenmalige politieke elite. Hij trok naar Spanje en kwam uiteindelijk in België terecht. Vandaag runt hij al 20 jaar de natuurwinkel ‘De groene kabouter’ in de Diepestraat, Antwerpen.

Het winkeltje heeft een rustgevend interieur: groene muren, houten kasten, enkel biologische producten en een klein leren zeteltje om je beurt af te wachten. Alessandro’s vriendelijke glimlach werkt aanstekelijk en de vroege ouderdomstrekjes maken van hem een sympathiek ogende man. “Ik ben in feite toevallig in België beland. Toen ik nog in Buenos Aires leefde, was ik het niet eens met het

politieke regime. Ik was vrijdenkend en avontuurlijk aangelegd, maar ik had geen vrije meningsuiting. De enige oplossing was emigreren. Ik ben eerst naar Spanje getrokken omdat dat het land van mijn moedertaal is. In Spanje heb ik mijn vrouw leren kennen die Belgische is. Gedurende acht jaar lang hebben we een restaurant uitgebaat, maar op het einde gingen de zaken niet zo goed meer. We hebben het restaurant verkocht en zijn samen naar België getrokken.”

Waarom dan een natuurwinkel beginnen in België? “Ik voelde me altijd al aangetrokken door kruiden en planten. Ook omdat ik enkel als zelfstandige in België kon blijven was de keuze snel gemaakt om een winkel te openen. Ondertussen ben ik al 20

jaar de eigenaar van deze winkel.” Trots laat hij enkele producten zien. Het aanbod gaat van alternatieve en biologische cosmeticaproducten tot koffievervangers, speciale thee, zepen,… Van alles een beetje en een beetje van alles. Alessandro is een man met nog een goede portie levenslust en energie. Hoeveel hij ook van zijn moederland houdt, hij wil niet meer terug. “Veel contact met mijn familie heb ik niet meer, ik bel ze af en toe maar ga amper op bezoek. Mijn echte leven is hier dus waarom zou ik terug verhuizen naar de andere kant van de wereld? Zo jong ben ik ook niet meer.” Tekst & foto: Marnix Van Roosbroeck

Mucho Pleziero en El Mundo Latino! Verscholen tussen de kleine gebouwen op de Paardenmarkt, bevindt zich het kruidenierswinkeltje Mundo Latino. Op het eerste zicht een onopvallend alledaags winkeltje, maar nog voor de bel tegen de deur slaat, word je verwarmd door een gevoel van gezelligheid. De ruimte is gevuld met houten tafels en stoelen. Tegen de wand staan kasten tot aan het plafond gevuld met koopwaar uit heel Latijns-Amerika waaronder Argentijns bier, Guaraná uit Brazilië en Peruaanse beeldjes van ‘pescadores’. Tijdens het winkelen komen je voeten lichtjes van de grond door de etalagemuziek die perfect strookt met het Latijns-Amerikaanse interieur. Hier gebeurt alles a gusto. Aan een tafeltje naast de toonbank zitten twee vrouwen uitbundig met elkaar te praten in het Spaans. Een zuiders getinte man wacht op zijn ovenverwarmde empenadas (bladerdeeg gevuld met vlees), een specialiteit van Portugese origine. Dit winkeltje is meer dan een plaats waar goederen en geld elkaar op de toonbank kruisen. Het is een ontmoetingsplaats, een plek waar Antwerpse Peruanen, Brazilianen, Argentijnen, Chilenen, Portugezen en andere nationaliteiten samenkomen. María (36) is een Peruaanse vrouw die een tiental jaar geleden naar België kwam. Ze is getrouwd met Chris, een Belg van 40 jaar oud

en samen houden zij het winkeltje Mundo Latino open. Wat hun relatie zo levendig houdt, zijn volgens Maria de cultuurverschillen tussen hen beiden. Opvallend is de gastvrijheid van Mundo Latino. Elke klant wordt hartelijk verwelkomd met een oprechte glimlach en een kort praatje. Het is alsof iedereen elkaar al jaren kent, ook al kom je hier pas voor de eerste keer. Je voelt je meteen thuis. Bovendien word je niet raar bekeken als je geen zuiderse roots hebt. Iedereen is welkom! Tekst & Foto: Manon Duerinck

Ben je benieuwd naar een fris Argentijns pintje of Portugese tapas? Of heb je gewoon zin in een gezellige babbel? Kom dan zeker eens langs bij Mundo Latino! Je wordt met open armen ontvangen op de Paardenmarkt 77, centrum Antwerpen.


argentinië

Antwerpen in de ban van Che Guevara De Argentijnse Ernesto Guevara is een belangrijk historisch figuur en is over heel de wereld bekend als hét symbool van vrijheid en vrede. Een dagje shoppen in Antwerpen en je komt hem zonder twijfel tegen. Meer dan 40 jaar na zijn dood vind je hem nog steeds overal terug. Che Guevara is een merk op zich door zijn wereldberoemde en iconische foto. Terrorist of vrijheidsstrijder?

Iedereen kent de naam ‘Che Guevara’, maar slechts weinigen kennen het verhaal achter de naam. Ernesto ‘Che’ Guevara was een man met idealen. Hij wilde het Cubaanse volk bevrijden van armoede en kapitalisme en stond voor vrijheid en gelijkheid. Che Guevara wordt door velen ook geassocieerd met vrede maar dat is betwistbaar. Om zijn doelen te bereiken ging Che tot het uiterste. Hij geloofde niet in een revolutie zonder wapens of geweld en deinsde er niet voor terug om duizenden mensen genadeloos te vermoorden. Al wie tegen de revolutie was, moest er aan

geloven. Che was verre van perfect maar hij streefde wel naar een betere wereld.

Ernesto wie?

Veel jongeren beschouwen Che Guevara als het boegbeeld van vrede en lopen rond met zijn gezicht op hun borst. Weinigen weten dat hij zo veel mensen onnodig heeft gedood. Als je daar nog aan toevoegt dat hij eigenlijk ‘Ernesto Guevara’ heet, vallen de meesten helemaal uit de lucht. Ongemerkt gemerkt Che is een merk geworden en zijn gezicht is gecommercialiseerd. De man die eens zo tegen het

kapitalisme was, draait nu zelf ongewild mee in de geldmolen. Hij was anders, opstandig en niet bang om zijn idealen na te streven. Dat is net wat hem zo aantrekkelijk maakt bij jeugd: de rebelsheid en de afzetting van de maatschappij. Maar door zijn ‘merk’ te dragen, doen ze juist mee aan het kapitalistische systeem dat ze verachten. Tekst & Foto: Charlotte Liekens

Belgische Asbestvervuiling in Argentinië Asbest was vroeger niet weg te denken in vele bouwmaterialen. Het is isolerend en hittebestendig en werd gebruikt door de internationale fabrikant Etex Group NV, beter gekend als Eternit. Toen bleek dat de stof ernstig kankerverwekkend is, stopte het bedrijf onmiddellijk met de productie van materialen die asbest bevatten. Toch vielen er slachtoffers. 80 000 ton asbestafval

Eternit Argentina S.A. stortte 12 jaar geleden zo’n tachtigduizend ton asbest in Gonzáles Catán, een buitenwijk van Buenos Aires. In die tijd keek er nog niemand van op omdat de gevaren van asbest nog niet gekend waren. Eternit stortte het afval in een grote kuil en legde er zeilen overheen en niemand keek er nog naar om.

Actie

Tot een jaar geleden, toen de buurtbewoners de afvalberg

opmerkten en de gemeenteraad informeerden. Die sloeg meteen de alarmbel en met hulp van Greenpeace voert hij nu actie tegen de afvalberg. Eternit blijft volhouden dat de stortingen van het asbestafval volgens het boekje verliepen. Niets is minder waar. De stortplaats werd nooit degelijk bewaakt of ommuurd.

dat baart de inwoners van Gonzáles Catán zorgen want ze worden nog steeds in gevaar gebracht door een Belgisch bedrijf.

Verantwoordelijkheid?

Toch maakt Eternit zich geen zorgen. In kleine dorpen geraken ze nog weg met zulke vervuiling, omdat de verschillende organisaGevaarlijke vervuiling ties de verantwoordelijkheid steeds Uit bodemstalen op en rond de afval- in elkaars schoenen schuiven. Onberg blijkt dat er asbestvezels in de danks het protest van de bewoners bodem aanwezig zijn. Zelfs een mini- is er niemand die initiatief neemt. male hoeveelheid kan dodelijk zijn, en Tekst: Delphine Corsten

9


10

Helemaal uit de bol met Los Murginales Los Murginales is de eerste murga van België. Het project begon 6 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot een heus spektakel. Ondertussen zijn er meerdere murga’s in België maar Los Murginales blijft hét grote voorbeeld. Joanna is al vanaf het prille begin lid van deze straatfanfare. De verschillen

De murga is afkomstig uit Argentinië. Er is echter een groot verschil met de murgagroepen in België. “Elke murga in Argentinië heeft haar eigen stijl,” vertelt Joanna. “De Argentijnse murga’s willen zich onderscheiden van anderen en hun kritische mening uiten. Ze zijn ook enorm competitief.” “Hier in België is dat niet zo, wij willen vooral plezier maken en onze eigen betekenis geven aan alles wat we doen. We nemen ons repertoire in eigen handen en doen alles samen. Het is een spiegel van ieders dagelijks leven.” Dat houdt niet tegen dat er veel Argentijnse invloeden bij Los Murginales aan te pas komen. Joanna en haar man Kike zijn rasechte Argentijnen. Kike is de muzikale leider van de groep en zijn Argentijnse achtergrond neemt af en toe het voortouw.

Regels doorbreken

Los Murginales repeteert in een kraakpand achter de zoo van Antwerpen, dat zorgt af en toe voor enkele moeilijkheden. “Tot nu toe hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan, maar het is niet altijd even gemakkelijk. De repetitieruimte kan soms vuil zijn, het licht is af en toe stuk en de verwarming werkt niet. Maar dat compenseert want de warmte die je bij onze murga krijgt is onbetaalbaar! Al die ongemakken doen er niet toe zolang we maar samen kunnen zijn.” In het kraakpand worden wekelijks volkskeukens gehouden. Mensen kunnen er in ruil voor een vrije gift hun buikje gaan vullen.

“De warmte die je bij ons krijgt is onbetaalbaar!”

Volgens Joanna maakt Los Murginales deel uit van hun werking en andersom. “We vertellen hetzelfde verhaal, maar “Je moet actief durven deelne- met andere woorden. Het gaat uiteindelijk allemaal om regels te doorbreken. Daarom past het kraakpand zo goed men aan je eigen leven!” bij onze stijl en de boodschap van zelfstandigheid die we De samenwerking tussen de liefhebbers van de mur- willen geven aan de buitenwereld”. Op de vraag of ze veel ga leidt tot de maatschappelijke boodschap die zij contact heeft met andere murga’s antwoordt ze volmondig willen overbrengen. “Als je bij onze murga wil komen “ja!”. “We kennen veel andere murga’s, vooral die van Antmoet je uit je hol durven kruipen. Je moet je eigen werpen. Je komt elkaar vaak tegen op evenementen waar inbreng hebben. Het is belangrijk dat je bent wie je de verschillende groepen optreden. Daardoor zijn we de bent, want niemand kan dat voor jou doen. Je moet laatste jaren enorm hecht geworden, er is helemaal geen actief durven deelnemen aan je eigen leven! competitie zoals in Argentinië!” Tekst: Sarah Broux

Murgadag AGRUM! 8 januari 2012 CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg inschrijving / meer info: murgadag@gmail.com

foto’s: losmurginales.be

Wat is een murga? Een murga is een straatfanfare die verbonden is aan een bepaalde wijk, straat of buurt. Vier onderdelen staan centraal: muziek, dans, kostuums en woord. Elke murga gaat op een andere manier in op die disciplines en ontwikkelt zo een eigen stijl naargelang de talenten van de deelnemers. Het is een heel sociaal gebeuren, iedereen die wil mag meedoen ongeacht leeftijd, geslacht of talent. Ze willen hun levenswijze, gedachten en ideeën uiten via de parades die gehouden worden door de straten.


argentinië

The Argentinian way of life

De ervaringen van Lotte Van Lishout

Lottes moeder is Argentijnse, daarom gaan ze op regelmatige basis met het hele gezin naar Argentinië op familiebezoek. De ‘Argentinian way of life’ is niet enkel op culinair vlak heel anders dan de Belgische, maar ook op sociaal vlak. Vrienden en familie komen op de eerste plaats, meer dan bij ons. Lotte (22) vertelt ons wat die levensstijl zo bijzonder maakt. “Familie staat centraal in het leven van een Argentijn, in onze familie wonen ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde dorp en zien ze elkaar dagelijks. Onze familie is daarin helemaal geen uitzondering, hier is het ondenkbaar dat je in een ander deel van het land gaat wonen wanneer je het ouderlijk nest verlaat, terwijl veel Belgische jongeren die nog thuis wonen er van dromen om later uit België te vertrekken. Niet enkel familie is belangrijk, het sociale leven op zich is van groot belang voor Argentijnen. Het zijn heel joviale mensen terwijl Belgen meer introvert zijn. Door een onbekende op straat worden aangesproken is geen uitzondering. Ook flirten gebeurt erg vaak en niemand ziet er graten in. Je moet er dus niet te zwaar aan tillen als een man je plotseling begint te versieren. De mensen ginder zijn veel

persoonlijker ingesteld dan bij ons. Terwijl je als Belg een hand zou geven of vriendelijk zou knikken zal je van een Argentijn eerder een knuffel of kus krijgen. In tegenstelling tot Belgen zijn Argentijnen geen tooghangers. Mijn grootvader of nonkels zou je nooit op café zien zitten. Je ziet ook veel minder cafés in Argentinië dan hier en een typische bruine kroeg zoals wij ze kennen is ginder al helemaal onbestaand. Een gezellige bijeenkomst met vrienden thuis is meer hun ding. Zolang er eten aan te pas komt zijn ze tevreden. Ondanks het feit dat Argentinië voor een groot deel omringd wordt door water zijn het allesbehalve viseters. Een Argentijn is pas blij wanneer hij vlees krijgt. Mijn moeder kreeg vroeger als ontbijt zelfs een stuk vlees . Allesbehalve een gezonde levensstijl dus.

Mijn ouders zijn in Argentinië getrouwd. Het was de bedoeling het trouwfeest erg intiem te houden: mijn ouders en ik. Dat had mijn vader het liefst. Toen mijn moeder bij de bakker een kleine taart ging halen was de bakkersvrouw erg verbaasd dat ze niemand hadden uitgenodigd. Een uurtje later toen we gezellig thuis zaten met ons gezin, stond bijna heel het dorp voor onze deur. Iedereen had iets bij: gebraden kip, aardappelschotels en nagerechtjes. Prachtig om te zien, zeker als je weet dat het overgrote deel van het dorp in armoede leeft. Om het feest helemaal af te maken hadden sommige mensen zelfs muziekinstrumenten bij. Zo werd het letterlijk een van de mooiste en meest memorabele dagen van hun leven. Zoiets is ondenkbaar in België.” Tekst & Foto: Charlotte Liekens

11


12

IN

Argentijns Gek op Argentinië en zeker op culinair vlak, maar geen geld om er meteen op uit te trekken? Niet getreurd, met onze tips voor een heerlijk Argentijns avondje thuis geraak je gegarandeerd in de juiste stemming. Let’s tango Begin met een heerlijk Argentijns deuntje: tangomuziek kan zeker geen kwaad. Romantisch maar toch passioneel en dus heerlijk voor een avondje koken gevolgd door een uitgebreid diner. Je vindt de cd’s in de grotere muziekwinkels of je kan ze ook downloaden via Itunes. Een aanrader is zeker ‘Buenos Aires Paris volume 2’, die je meteen in een relaxte en gezellige sfeer brengt. Cucina Argentina Eens je een leuk deuntje hebt opstaan kan je aan het koken slaan. Ideaal voor een beginnende Argentijnse chef zijn de typische ‘empanadas’. Je kan ze klaarmaken met kip, gehakt of rundvlees. Wij kozen voor de kip die in combinatie met spek overheerlijk is. Wat heb je nodig: 12 plakjes bladerdeeg 300 gram kipfilet 100 gram magere spekreepjes 1 sjalot 2 knoflookteentjes 3 tomaten 2 takjes krulpeterselie 30 gram boter olijfolie 1 mespunt scherpe paprika poeder 1 dl witte wijn 1 ei zout peper

foto’s: Delphine Corsten

foto: www.brawallpapers.com

Warm de oven voor op 190° Fruit de knoflook en de sjalot in de boter. Wanneer glazig, voeg de spekreepjes toe. Vervolgens voeg je de kip toe: kruid naar eigen smaak. Als de kip voldoende gebakken is giet je er een dl wijn bij. Vervolgend de tomaten bijvoegen. Laat alles koken op een laag vuurtje totdat het meeste vocht opgenomen of verdampt is. Snij rondjes uit je bladerdeeg met een doorsnede van 12cm. Leg het mengsel op de rondjes. Leg dan de ‘maantjes’ met vulsel op de bakplaat bedekt met bakpapier voor zo’n 15 à 20 minuten. Salud Terwijl je wacht op je maaltijd kan je een flesje wijn kraken. Bij empanadas past de ‘Huarpe Lancatay Chardonnay 2009’ perfect. Voor de liefhebbers van een lekker aperitief kan je kiezen tussen een Clerico of een Argentijnse schuimwijn. Argentijnse toppers Na de maaltijd kan je jezelf trakteren op een Argentijnse film, aanraders zijn: ‘imagining Argentina’ een tragisch verhaal over de Argentijnse junta en het verlies van familieleden. De winnaar van de prestigieuze Canvas Award: ‘El agua del fin del mundo’ - een film over twee zussen die te maken krijgen met ongeneeslijke ziekte en de liefde. Keuze genoeg en zeker en vast voor elk wat wils. Tekst: Delphine Corsten

Bij een avondje ontspannen mogen echte Argentijnse cocktails natuurlijk niet ontbreken. Clerico is een drankje dat heel regelmatig gedronken wordt in het zomerse land. Wij hebben hem met de redactie ook eens uitgeprobeerd en geven onze ongezouten mening! Het drankje, ook wel witte sangria genoemd, is een enorm zoete cocktail. Onder het motto “we willen niets verspillen” is deze drank in de Argentijnse sloppenwijken onstaan. Clerico wordt gemaakt van zure, slechte wijn in die anders in de vuilbak zou belanden. Tegenwoordig is het drankje in alle soorten sociale klassen van Argentinië binnengedrongen. Mening van de redactie: Clerico is een heel verfrissende, fruitige cocktail die je bijna als limonade kan drinken. Je moet wel oppassen, want de alcohol die in het fruit is doorgedrongen stijgt snel naar het hoofd! Deze drank is perfect te schenken bij een gezellig avondje uit met vriendinnen.. Als je een zoetebekje bent is Clerico echt een aanrader. Wij zijn alvast overtuigd!


argentinië

avondje

13

UIT

De hoofdingrediënten voor een typisch Argentijnse avond uit zijn zonder twijfel een goed glas wijn, een lekker stuk vlees en wat tangomuziek op de achtergrond. Maar voor zo’n avond hoef je niet per se naar Zuid-Amerika te gaan. Een avondje uit in Antwerpen kan omgetoverd worden tot een heuse Argentijnse avond. Food and drinks Argentijnen zijn echte sociale beestjes en dat uit zich in gezellig samen tafelen. Een overvloed aan vlees is de rode draad in de culinaire cultuur van dit prachtige Zuid-Amerikaanse land. Vegetariërs zal je er dus niet snel tegenkomen. Om het helemaal af te maken bestel je een goed glas wijn voor bij de lekkere steak. Zo’n Bourgondisch leven leek ons wel wat. Met de hele redactie trokken we naar Bife Churrasco, een intiem Argentijns restaurantje met zeer aanlokkelijke prijzen niet ver van het centraal station in Antwerpen. Buiten was het een koude en regenachtige herfstdag, maar binnen waanden we ons in het warme zuiden. Pittige latinomuziek, een enorm vriendelijke bediening en een sublieme ‘mixed grill’ met daar bovenop een heerlijk glas echte Argentijnse wijn uit de Mendoza wijnstreek zorgden voor een gezellige en voldane avond. En nadien Argentijnse tango is een dansstijl vol passie en sensualiteit. Argentijnen zijn erg fysieke mensen en dat merk je ook in hun manier van dansen. Perfect dus voor een gezellige avond met je partner, maar ook als je een avondje los wil gaan met vriendinnen is een dansavond een goede keuze. Niet helemaal zeker? Geen nood! In Antwerpen worden vaak tango-initiaties georganiseerd waar je de sfeer kan opsnuiven en enkele pasjes op de dansvloer kan wagen. Celebrar tranquilo Als Argentijnse tango niet helemaal je ding is, of als je even wil uitrusten na een vermoeiende dansles, dan kan je momenteel terecht in de Antwerpse bioscopen. Argentijnse films komen niet zo vaak voor in de Belgische zalen, maar wij vonden er toch een die je wel kan bekoren. ‘Medianeras’ is een van de toppers van het Filmfestival in Gent. Het is een liefdesverhaal in het genre van ‘500 days of Summer’ en ‘Le Fabuleux Déstin d’Amélie Poulain’. ‘Medianeras’ is dé perfecte afsluiter voor een avond die je niet snel zal vergeten. Wijn proeven? Porta Vinum Van Trierstraat 56 2018 Antwerpen 03 248 64 33

Argentijns eten? Bife Churrasco Keyserlei 47 2018 Antwerpen 03 231 92 16

Tango dansen? Tango aan de Stroom Grotesteenweg 269/5 2600 Berchem 0486 98 27 40

foto’s: Charlotte Liekens

Tekst: Charlotte Liekens

RECEPT: - 1 liter droge witte wijn - citroenen - verschillende soorten fruit (er worden vooral appels, druiven, meloen en sinaasappel gebruikt.) - witte poedersuiker Om te beginnen snij je het fruit in kleine stukjes. Die voeg je samen met de liter wijn. Vervolgens pers je een paar citroenen uit. De hoeveelheid citroensap stem je af naar eigen smaak. Tot slot voeg je zoveel suiker toe als je zelf wil. Je laat het geheel een uurtje rusten en afkoelen in de koelkast. Bij deze cocktail is het belangrijk dat je de ingrediënten lang genoeg laat drenken in de wijn. Zo kan de smaak van de wijn en het citroensap helemaal intrekken in het fruit. Tekst: Sarah Broux


Dé 4 redenen voor

Fuerza Een dreigende watermassa vlak boven je hoofd, losgeslagen acteurs die piepschuim op je stuk slaan, opzwepende beats en podia die aan een sneltempo op je afkomen. Het zijn de ingrediënten van een avondje Fuerza Bruta. We zochten en vonden de vier redenen waarom de wereldbekende show uit Argentinië zo aansloeg bij het Antwerpse publiek.

1.Het meest kenmerkende woord dat bij de show hoort is spanning. Zodra je binnenkomt word je een donkere zaal ingeloodst: geen podia, geen licht, ... niets! Wanneer de zware opzwepende muziek start, waan je jezelf in een Efteling voor volwassenen. Iedereen staart met de mond vol tanden om zich heen. En dat nog voor er een enkele act is opgevoerd. Ongelooflijk knap! 2. Bij Fuerza Bruta - Spaans voor brute kracht - is er geen sprake van lui op een stoel zitten. Nee, datgene wat zo aantrekt aan de show is de interactie met het publiek. Podia die door de zaal worden getrokken en waar je voor opzij moet springen, acteurs die in het midden van de zaal komen dansen en dan een gevecht met piepschuim beginnen. Niet meedoen is onmogelijk bij deze voorstelling want je wordt continu gevraagd je mee te verplaatsen met de show. Dat is een voordeel voor wie bij aanvang niet de beste plaatsen kon bemachtigen. Hoe dan ook is het onmogelijk stil te staan op de bombastische achtergrondmuziek. ‘Muziek die aan je lijf zit’ is misschien nog wel de beste omschrijving die ik achteraf heb gehoord onder de toeschouwers. 3. En laat dat ook meteen punt drie zijn: de muziek. Geen alledaagse deuntjes, maar opzwepende tempo’s van toegankelijke electro tot latinomuziek met een stevig kantje. Dit alles werd gepresenteerd door een rode kapitein in een geluidstoren. De sfeer zat er al snel in en wanneer

De geschiedenis van Fuerza Bruta is al even spectaculair als de show op zich. In 2005 besloot Diqui James van spektakelgroep La Guardia om zélf een show op te richten, genaamd Fuerza Bruta. Al snel werd duidelijk dat het ging om een enorme succesformule. La Guardia werd opgeschort en de Argentijnse dansers en acrobaten stortten zich volledig op hun nieuwe show. Wat echter niet zoveel mensen weten, is dat Fuerza Bruta afkomstig is van Argentinië. In 2007 traden ze voor het eerst in New York op waarna het spektakel al snel wereldwijde bekendheid verwierf. Sindsdien reizen ze de hele wereld rond met hun zelfgenaamde ‘360’show. Next stop: Madrid!


Bruta Reportage door Diede Blockx de show na een uurtje officieel afgelopen was, bleven er opvallend veel mensen dansen op de afterparty. Wees gerust: het waren niet alleen de twintigers... 4. Hetgeen de mensen nog het langst zal bijblijven zijn de speciale effecten: loopbanden, grote folies die door het publiek gaan (denk aan een gigantische carwash voor mensen), het vliegen door kartonnen wanden, maar vooral het zwembad dat tot op 10 cm van je hoofd zakt. Eerst het scenario van een elegant waterballet, maar niet veel later dat van waterdanseressen die zich met harde smakken neergooien op het plastic . Wanneer ze je nadien onafgebroken aanstaren, wordt het helemaal surreëel. Keerzijde van de magie Toch moeten we kritisch blijven. Hoe adembenemend het spektakel ook is, voor rolstoelgebruikers is het niet echt optimaal. Het is niet onmogelijk, maar de ervaring van de show zou voor hen wel beduidend minder zijn. Ook het kostenplaatje zint ons niet: voor slechts een uur spektakel ben je al minstens 43 euro kwijt. Toch hebben we ontzettend genoten van de show. Zelden hebben we zulke magische dingen vlak voor onze neus zien gebeuren en dat zonder het gebruik van 3D-effecten. Het was een verademing om getuige te mogen zijn van deze prikkelende show waardoor we de stijve nek van het omhoogkijken met plezier vergeten.

Het was zalig!!! En zet daar maar drie uitroeptekens achter.’ Benjamin ‘De muziek zal mij nog lang bij blijven’ Bob ‘Ik heb het al mijn vrienden aangeraden!’ Kim

‘De beste show die ik al gezien heb’ Jasmina


16

COPY THE LOOK 6.

1. 5.

2. 3.

4.

Graciela Naum: Royal designer De Argentijnse kledingdesigner Graciela Naum verwierf wereldfaam als een van de vaste ontwerpsters voor de beeldschone Nederlandse kroonprinses Máxima Zorreguieta. Behalve de koninklijke familie kleedt Graciela ook de ‘gewone’ vrouw in de straat. Of toch het deel van de vrouwen die aardig wat geld verdienen. Als je niet tot deze categorie behoort, of geen honderden euro’s over hebt voor een broek, zijn er nog andere opties. In Antwerpse winkelketens zoals H&M vind je gelijkaardige kleding voor een meer dan scherpe prijs.

1.T-shirt H&M - 9,99euro 2. Tas Zara - 29,99euro 3. Sandalen New look - 24,99euro 4. Sjaal Veritas - 5,99euro 5. Broek Forever 21- 20,99euro 6. Hemd H&M 19,95euro

Tekst: Charlotte Liekens / Foto’s kledij: Diede Blockx / Foto model: Graciela-naum.com


argentinië ARGENTINIE vs BELGIE Mogano is een van de grootste meubelbedrijven van Argentinië sinds 1981. Het produceert voornamelijk meubelstukken uit mahoniehout voor de eet-, woonen slaapkamer. Daar hebben ze ook de naam van hun merk aan te danken, mogano is Italiaans voor mahonie. Spijtig genoeg kan je deze unieke stukken niet gemakkelijk en goedkoop in België verkrijgen. Daarom gingen wij op zoek naar alternatieven die wel bij ons te vinden zijn! Tekst: Sarah Broux

Lamp: website Mogano

Lamp: website Maison du Monde

(www.mogano.com.ar)

(www.maisonsdumonde.com)

Stoel: website Mogano

Stoel: website Ikea Belgium

(www.mogano.com.ar)

(www.ikea.com)

Tafel: website Mogano

Tafel: website Maison du Monde

(www.mogano.com.ar)

(www.maisondumonde.com)

COPY THE DESIGN

17


18

ARGENTINIE voor beginners Argentinië is een land dat werkelijk tot de verbeelding spreekt. Het heeft veel te bieden: van barbecue op wereldniveau tot een van de grootste watervallen van Latijns-Amerika. Jan Roothans bevestigt dat met plezier. Hij is een rasechte Belg die in 2008 zijn hart verloor aan het prachtige en gevarieerde land. In het noorden vind je mooie bergen en zoutmeren, in het zuiden gletsjers met daartussen prachtig uitgestrekte pampa’s. Werken in Argentinië Jan bezocht het ‘land van de tango’ de eerste keer voor het werk 3 jaar geleden. Sindsdien gaat hij regelmatig terug. Hij vertelt ons wat de mooiste plekjes zijn en hoe je een aangename reis kan beleven in een voor velen nog onbekend land. Van noord naar zuid De voornaamste steden zijn volgens Jan: Buenos Aires, Cordoba, Santa Fe, Salta en Tucumàn. Allemaal echte aanraders. Buenos Aires is als hoofdstad de bekendste stad in Argentinië. Met zijn grote culturele leven, vele winkels en prachtige architectuur wordt deze stad soms ook wel het Parijs van het zuiden genoemd. De stad is tevens ook de geboorteplaats van de tango en dat is zeker bijzonder. Tucumàn bevindt zich in het noordwesten van het land. Met zijn 2 grote universiteiten, verschillende musea, kerken en parken is het zeker de moeite waard deze stad een bezoekje te brengen.

Foto Jan Roothans: Charlotte Liekens

vlag: dongusvinos.com

km breed en wel 80m hoog! Een echte aanrader. Je kan er naartoe varen of over vliegen. Het is een echt natuurfenomeen en een adembenemende attractie. Argentijnse bevolking Moest je verdwalen of de weg niet vinden, twijfel dan niet om iemand van de lokale bevolking aan te spreken, ze helpen je met plezier! De typisch Argentijnse ‘gaucho’s’ bestaan ook nog, vooral in het Noorden dan. Vroeger trokken die rond in de Pampa’s maar tegenwoordig houden ze zich bezig met rodeo. Heel indrukwekkend! Tekst: Delphine Corsten

Santa Fe in het noordoosten is op zijn beurt dan weer gekend als een gebied met gevaar voor overstromingen. Aan de andere kant maakt de ligging aan het water de stad heel romantisch. Bovendien is een bruisend nachtleven gegarandeerd. In het noordwesten van Argentinië vind je de Salta, een zonnige stad gekend om zijn koloniale praal en sfeervolle pleintjes waar je gezellig kan kuieren. Bij het verlaten van het stedelijke gedeelte sta je verstomd door het sublieme uitzicht: de gekleurde rotsformaties, ravijnen, spierwitte zoutvlaktes, prachtige sinaasappelbossen en wijngaarden. En achter al dat moois, de Andes! Van skiën tot waterval Daar vind je tegen alle verwachtingen in zelfs skiresorts. Het skigebied in Argentinië is niet echt toeristisch. Dat is zeker aangenaam als je niet van drukte houdt. Een andere topper zijn de watervallen van Iguazu, die liggen aan de grens met Brazilië. ze zijn zo’n 2,5

Foto’s: Jan Roothans


argentinië

Wist je dat... …de naam Argentinië komt van het Latijnse “argentum”, wat zilver betekent. De oorsprong van deze naam gaat terug naar de reizen die de eerste Spaanse veroveraars maakten naar Rio de la Plata. Daar ontdekten ze indianen die hen zilveren geschenken gaven. …je zelfs in de kleinste dorpjes steeds een kerk terug vindt. Meestal is de kerk het mooiste en best onderhouden gebouw van het hele dorpje. Ze zijn wit gepleisterd terwijl de andere huizen van leem of baksteen zijn. Alle Argentijnen maken een kruisteken bij het passeren van een kerk of kruis.

19

OPINIE De zool van de tangoschoen. - Een machistisch blok. Al een eeuwigheid trachten westerlingen de lenigheid en het gevoel voor ritme van Latijns-Amerika over te nemen. Koppels van jong en oud nemen tangolessen om het woord ‘saai’ van de wereld te bannen en terug pit in hun relatie te brengen. Maar wij Westerse vrouwen kunnen nog zo hard ons best doen, wat niet in je bloed zit krijg je er met de meest sensuele prikkels ook niet uit. Terwijl velen de perfectie van de tango nastreven en zich druk maken om hun onvermogen, zouden we ons beter afvragen hóe dat komt. De tango is een dans waarin passie en hartstocht centraal staan, een dans waarin je jezelf volledig overgeeft aan de muziek en vooral… aan de man.

…in het noorden van Argentinië Stella Artois veel wordt gedronken. Het is een luxebier en wordt in een cham- Machismo pagnekoeler gereserveerd. In de Westerse samenleving is de positie van de vrouw zodanig veranderd dat we al durven spreken van een bijna volledige …een pakje kauwgom in Argentinië duurder is dan een gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Dat maakt dat de pakje sigaretten? Westerse vrouw haar mannetje wil staan en niet zomaar volgt waar geleid wordt, ook niet in de dans. Het land van de tango …Argentinië de 3e grootste producent van rundvlees ter schept niet alleen een andere cultuur, maar ook een andere wereld is. hiërarchie. In Latijns-Amerika heerst nog steeds het machismo of zeg maar het opgedreven mannelijk gedrag. In landen als …de munteenheid in Argentinië de Peso is. Argentinië heeft de man alles voor het zeggen. En de vrouw? Die wordt geleid, volgens de regels van de tango. Het ma…Che Guevara eigenlijk een Argentijn is, GEEN Cubaan. chismo in Argentinië wordt de laatste jaren enorm gecamoufleerd door de hoge aanwezigheid van vrouwen in het Parle…de wet tot voor kort voorschreef dat zowel de presi- ment. Minstens 30 procent van de kandidaten op de kieslijsten dent als de vicepresident in Argentinië Rooms-katholiek moet een vrouw zijn. Zeker nu Cristina Fernández herkozen moet zijn (tot 1994). werd als presidente, lijkt het antifeminisme helemaal van de kaart geveegd. Niets is minder waar. …de meerderheid van de Argentijnse bevolking van Het machismo speelt nog een te grote rol en is een van de oorsprong Europeaan is. belangrijkste oorzaken van het geweld tegen vrouwen of femicides. …de zoetstof Stevia in Argentinië welig groeit? Stevia is een natuurlijke zoetstof die in de gelijknamige plant zit. Op 15 november is ‘260 Hombres Contra el Machismo’ van 100% biologisch en zeer caloriearm, de stof zou ook start gegaan, een campagne waarbij mannen zich verzetten een positieve invloed hebben op de bloeddruk en cho- tegen het machistisch gedrag in de Argentijnse samenleving. lesterolverlagend werken. De stof is nog maar pas goed- Ter verduidelijking: De 260 staat voor het aantal gepleegde gekeurd door de EU. femicides in 2010.

Foto stella artois: rd.com foto steak: vleesmagazine.nl foto munt: dviglione.blogspot.com Foto Manon: Delphine Corsten

Nou, probleem opgelost,toch? Denk je dan. De hoop op een vrouwvriendelijker zuiden is nog niet in de wijn verdronken, dat is zeker. Maar of het gaat om valse hoop is nu de vraag. Het ideaalbeeld dat de Argentijnse regering ons voorschotelt over vrouwvriendelijkheid slaagt er telkens in ons om de tuin te leiden, maar de cijfers zeggen iets anders. Een onderzoek van de ELA (Equipo Latinoaméricano de Justicia y Género) toont aan dat de Argentijnse samenleving de integratie van vrouwen helemaal niet bevordert in tegenstelling tot wat de wet van 30 procent voorschrijft. ‘260 Hombres Contra el Machismo’ is hopelijk nog maar het begin van een vrouwvriendelijkere samenleving in Argentinië. Aan de zool van de tangoschoen hangt een machistisch blok dat de vrouw in zijn macht heeft. Ervaar het dus eerder als een compliment, dames, als u liever zelf uw dans leidt.


20

Graçias a la música! Buenos Aires, enkele jaren geleden – Maria Celeste Rey (25) en Sebastian Nieva (28) leren elkaar kennen op een dansschool voor tango. De vonken die de dans met zich meebrengt, slaan al snel over en niet veel later vormen de twee een prachtig koppel én danspaar. Ze besluiten samen de wereld rond te reizen om danslessen te geven. Vandaag vormen de twee het levende bewijs dat sprookjes nog bestaan. Vorige week nog in Parijs, even daarvoor in Tokyo, maar vandaag trekken Maria en Sebastian hun dansschoenen aan om de passie over te brengen op de Antwerpse tangoliefhebbers. Argentinië, een andere cultuur met een ander gevoel voor muziek… of toch niet helemaal? Hola Maria en Sebastian, welkom in België! Argentinië wordt gekenmerkt door de tango, maar waar luistert de Argentijnse jeugd naar? Erg populair zijn de folklore argentino en de rock nacional. De folklore is vooral ‘in’ bij de jeugd. Een van de meest gekende Argentijnse folklorezangeressen was Mercedes Sosa. Haar muziek vertaalt tristesse, melancholie. De rock nacional daarentegen is helemaal anders. Die sluit wat meer aan bij de Westerse rock met een zuiders tintje. Daarnaast hebben we ook nog de Cumbia en de Salsa. In Argentinië dient muziek niet alleen om naar te luisteren, maar vooral om je te laten meevoeren en te dansen! Kunnen jullie zich vinden in de muziek die in België vandaag populair is? Ja zeker! Sebastian is een enorme fan van Lady Gaga en elektronische muziek! Ook U2 en Madonna zijn bij ons zeer gekend. Enerzijds verschilt de muziek in Argentinië niet zozeer van de Belgische: ook wij houden van com-

merciële muziek en de grote popsterren. Anderzijds heeft elk land haar eigen cultuur die haar typeert. Bij ons is dat het uiten van melancholie en passie via de dans. Argentijnen kunnen niet stilstaan. Argentinië is een heel uitgestrekt land. Zijn er grote cultuurverschillen tussen het noorden en het zuiden? Toch wel, in tegenstelling tot vele andere landen is het noorden van Argentinië armer dan het zuiden. Ook het weer is er anders. Hoewel er geen cruciale verschillen zijn, heeft dat toch een invloed op de cultuur van beide streken. Het werkt op de gemoedstoestand van de mensen. Argentinië is enorm verbeterd wat de economie betreft. Bovendien is het onderwijs gratis en publiek voor iedereen. Daardoor is er vroeger een massale instroom geweest uit zowel Europa als andere landen van Latijns-Amerika. Zo heeft Argentinië van vele andere culturen een stukje meegenomen.

Jullie hebben intussen al in veel, en vooral totaal verschillende landen tangolessen gegeven. Tokyo, Parijs, nu Antwerpen. Wat vinden jullie van de Belgen, hebben ze voldoende gevoel voor ritme? Dat hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. Wat ons wel opvalt is dat de Westerse vrouw het vaak moeilijk heeft zich helemaal te laten leiden door haar partner. Dat is niet alleen in België zo hoor, maar het is wel iets dat het westen typeert. Vrouwen denken te snel dat als ze zich laten leiden, hun partner het dan allemaal voor het zeggen heeft. Geen nood, dames, it takes two to tango! Gevoel voor ritme hebben ze dus zeker wel, maar Belgen zijn enorm bescheiden en moeten zich meer durven laten voeren door hun gevoel! Tekst: Manon Duerinck

Melancholie Foto: worldhum.com

Foto: ladygaga.com

Vooral het zuiden tracht haar melancholie te uiten in dans, muziek en taal. Ook in Europa blikt men op expressieve wijze terug naar het verleden. Zo weerspiegelt de fado, Portugees levenslied, de Saudade – nostalgie of heimwee. Het is een woord dat in geen enkele andere taal letterlijk te vertalen valt. Net zoals wij het woord “gezelligheid” met niemand anders delen dan onze noorderburen. Zo heeft elk land, elke cultuur en elk volk zijn eigen manier om met schoenen van het heden terug te blikken op het verleden.


argentinië Review ‘The Motorcycle Diaries’ The Motorcycle Diaries, of in het Spaans: Diarios de motocicleta is een film uit 2004 en is geregisseerd door Walter Salles. De film werd ondermeer genomineerd voor de Gouden Palm. Het verhaal is gebaseerd op de reisverhalen van de bekende revolutionair Ernesto ‘Che’ Guevara (Gael García Bernal) en zijn beste vriend Alberto Granada (Rodrigo de la Serna). In 1952 willen twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en Alberto granado, het échte leven buiten Buenos Aires ontdekken. Ze vertrekken op een versleten, zwaar bepakte Norton 500 motor die ze ‘de machtige’ noemen. Alles begint leuk en avontuurlijk, maar na enkele duizenden kilometers beginnen zich dramatische taferelen af te spelen: armoede, uitbuiting en sociale ongelijkheid. De kiem van Guevara’s politieke ambitie wordt gelegd en we zijn getuige van de geboorte van een legende.

De film is niet enkel politiek geïnspireerd, integendeel. Hij verzandt niet in platte propaganda maar haalt de kracht van de boodschap uit het menselijke verhaal van de twee jonge avonturiers. Het is daarom een echte avonturenfilm met een uitzonderlijke liefde voor het continent. Het prachtige Latijns-Amerika wordt pijnlijk mooi in beeld gebracht. Als kijker worden we verleid met panoramische beelden van regenwouden tot woestijnen en besneeuwde bergtoppen. Gael García Bernal zet een haast legendarische rol neer. De manier waarop hij Guevara vertolkt getuigt van een waar acteertalent. Hij slaagt erin om Che’s meest gevoelige kant te tonen: verlegen, eerlijk, bescheiden en een slechte danser. Maar soms wordt de rol te zwaar geromantiseerd door Salles. Het is bekend dat hij een uitgesproken voorliefde had voor zijn held en dat is overduidelijk in sommige scènes. Niettemin is het een prachtfilm voor zij die houden van diepgang en de finesse van beeldschone, aangrijpende scènes waarin acteertalent niet ontbreekt. Tekst: Marnix Van Roosbroeck / Foto: Jeremysounders.com

Kunst

Alejandro Chaskielbergs achternaam doet niet meteen vermoeden dat dit fotografisch talent een Argentijn is. Maar dat is hij zeker en hij toont het maar al te graag in zijn werk: zowel het stadsleven, als de prachtige wilde natuur komen aan bod in zijn originele fotoreeksen. Dat is ook cameraproducent Sony niet ontgaan, want dit jaar werd Chaskielberg Sony World Photographer 2011. Ook in België wordt hij alsmaar bekender. Er wordt volop gespeculeerd over een mogelijke expo in ons kleine landje. Waar en wanneer is nog niet bekend, maar we houden jullie zeker op de hoogte! Tekst: Diede Blockx / Foto: Chaskielberg.com

21


22

Een Blik achter de schermen

en

r e ë e r c t c e Eff

fW otioj! willen ook op de

Diede

werkt

Foto’s chec het mokdeenl met

De Argen tijnse keu ken s e j t s n x’ ku

Marni

Hoofdredactrice: Sarah Broux Eindredactie: Manon Duerinck & Sarah Broux Fotografie: Charlotte Liekens & Marnix Van Roosbroeck Lay-out: Delphine Corsten & Diede Blockx Contact: redactie@vive.be


argentiniĂŤ

Volgende maand:

Cover volgende maand: Delphine Corsten Foto: Sarah Broux Model: Manon Duerinck

23


24

Vive magazine  
Vive magazine  

Groepsproject uit het tweede jaar journalistiek over een toegewezen land (Argentinië). We hebben er een lifestylemagazine van gemaakt en dit...

Advertisement