Page 1

Tècniques analítiques en Ciències de la Terra La sessió mostra diferents aspectes de la recerca que es duu a terme a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC) a partir de dos tallers pràctics i demostratius, dedicats en aquesta ocasió a la recerca sobre les tècniques analítiques que s’empren en la recerca en ciències de la terra. # Taller 1. Espectrometria de masses (ICP-MS). A càrrec de Marta Rejas i José Luis Fernández Turiel S’introduirà l’alumnat a l'espectrometria de masses amb plasma acoblat de forma induïda (ICP-MS), una tècnica analítica que permet detectar els elements traça dels materials. S’aplica a moltes altres àrees, que inclouen l’anàlisi mediambiental, l’anàlisi clínica i alimentària, la indústria nuclear i de semiconductors, així com en les anàlisis químiques en general. # Taller 2. Difracció de raigs X en pols (DRX). A càrrec de Jordi Ibáñez Coneixerem els principis bàsics de la difracció de raigs X en pols, i les possibles aplicacions de la tècnica a diversos àmbits, amb especial èmfasi en les ciències de la terra, ambientals i les aplicacions industrials. Es visitarà les instal·lacions del servei de DRX de l’ICTJA. # Taller 2. Radioactivitat. A càrrec de Santiago Giralt Què és la radioactivitat? Qui la va descobrir? Com funciona? Per a què serveix? És bona o dolenta per al ser humà? Es pot visualitzar la radioactivitat? El taller repassarà de forma interactiva els conceptes bàsics que formen la base física i química de la radioactivitat i es veuran les principals aplicacions en Ciències de la Terra.


Objectius • • •

Conèixer l’estat de la recerca en el desenvolupament de tècniques analítiques geoquímiques i les seves aplicacions. Conèixer els principis bàsics que fonamenten aquestes tècniques Visitar les instal·lacions científiques d’un institut de recerca i conèixer les condicions de treball i les necessitats tècniques per dur a terme la recerca

Nivell educatiu: secundària i batxillerat L’activitat s’adapta a diferents nivells educatius amb un major o menor grau d’aprofundiment dels conceptes que s’hi tracten. Lloc: activitat a l'ICTJA (2 de febrer de 2018) Metodologia: cada taller consta d’una xerrada introductòria + part pràctica, demostrativa. A la xerrada s’introdueixen els conceptes generals implicats en l’activitat, adaptats al nivell educatiu del grup; a la part pràctica, l’alumnat podrà veure com es posa en pràctica l’anàlisi de mostres amb les diferents tècniques. Durada: 2h Comentaris: A petició del professorat es pot avançar material per a treballar prèviament l’activitat a l’aula. També es pot acordar portar mostres per analitzar als laboratoris de l'ICTJA-CSIC: 1) aigua de l'escola; 2) algun mineral o roca; 3) algun ornament personal de metall. Inscripcions: s’oferta a través del programa Escolab de l’Ajuntament de Barcelona, estan previstes obrir-se el 6 de setembre de 2017. Responsables CSIC: Jordi Cortés (jcortes@ictja.csic.es) Santiago Giralt (sgiralt@ictja.csic.es) Marta Rejas (mrejas@ictja.csic.es) Jose Luis Fernández Turiel (jlfernandez@ictja.csic.es) Jordi Ibáñez (jibanez@ictja.csic.es)

Tècniques analítiques en ciències de la terra · EscoLab  
Tècniques analítiques en ciències de la terra · EscoLab  

Activitat dirigida a secundària i batxillerat

Advertisement