Page 1

Een uitgave van Weekblad De Heraut BV

www.herautonline.nl

Woensdag 15 mei 2019

Jaargang 46 Nr. 20 Oplage 24.500 ex. Verschijnt gratis huis-aan-huis in de gemeente Lansingerland: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk

Moeders in de schijnwerpers

3

De bomenkap gaat gewoon door

6

Veiligheidsdag 2019

13

Hamsters zetten record als kampioen 30 Seconds

39

Kleine 500 fietsers op de pedalen voor hun verkeersexamen Berkel en Rodenrijs – Richting de startplaats tegenover de entree naar De Berkelse Poort – ook dit jaar weer een heel geschikte plek om te starten – kwamen alle groepen kinderen van de negen Berkelse scholen die deelnamen aan het jaarlijkse verkeersexamen voor de basisscholen donderdagochtend 9 mei om de beurt per groep op de fiets aanrijden om te laten zien dat ze zich veilig kunnen gedragen op de openbare weg.

Berkel en Rodenrijs – Politie, Belastingdienst en het RDW hebben op donderdag 9 mei een grote verkeerscontrole gehouden op de Archimedesstraat. Tijdens de actie werden ruim 100 automobilisten gecontroleerd. De Belastingdienst haalde ruim € 16.000 binnen en nam drie voertuigen in beslag. De politie nam éé auto in beslag en schreef een aantal bekeuringen uit. Ook werd een kleine hoeveelheid drugs in beslag genomen, hierbij is een persoon aangehouden.

Gestolen autoonderdelen

De start van de jaarlijkse fietsexamens in Berkel en Rodenrijs. loop bleken de postbezetters tevreden, al viel wel op dat niet alle kinderen de goede weg van de route kenden.

Lansingerland - Vanaf 2017 kunnen inwoners ideeën indienen via het Lansingerlands Initiatief. Vijf initiatiefnemers hebben een plan van aanpak voor de editie 2019 uitgewerkt en de commissie Algemeen Bestuur sprak vervolgens over de haalbaarheid van deze plannen.

Voor het Lansingerlands Initiatief dingen vijf projecten mee naar het toekennen van de hiervoor in het leven geroepen subsidie. Het gaat om De Hichte (rustpunt/theetuin in de Groenzoom), de Plukberm (eetbare ruimte in openbaar gebied), de Kringmarkt (winkel waarin particulieren een plek kunnen huren om tweedehands spullen te verkopen of activiteiten te ontplooien), de Vrachtschuit (klein ontmoetingscentrum in een oude schuit, zoals ze vroeger door de vaart langs de Noordeindseweg en Rodenrijseweg voeren) en Voedingsadvies op school.

Haalbaarheid In de commissie Algemeen Bestuur op 8 mei spraken de raadsleden van deze commissie zich uit over de haal-

HUIS VERKOPEN? Grote verkeerscontrole

Gelukkig hoefde er niemand meteen te zakken voor het examen, maar van vier kinderen werd nog wel een

voorhoofd gefronst. In overleg met de leerkracht zal daarover een beslissing vallen.

Raadscommissie beoordeelt haalbaarheid plannen Lansingerlands Initiatief

Peter Tetteroo

41

010-5110545

Trees Borkus-Henskens Na in april het schriftelijk deel afgelegd te hebben konden ze donderdag op de pedalen voor een fietstraject door de omgeving. In totaal 465 kinderen die allemaal het af te leggen traject al kenden en dus ook vooraf al op verkenning konden gaan, eventueel samen met de ouders. Vooraf waren leden van de organisatie van de verkeersexamens ook al de scholen langs geweest om de fietsen te keuren en waar nodig advies te geven wat er mankeerde aan de fiets. Klokslag negen uur gaf wethouder Simon Fortuyn het startschot, waarna de eerste groep kinderen een voor een vertrok. Voor die tijd waren de ouders, die onderweg samen een negental posten zouden gaan bemannen, al bijeen geweest om informatie en hoe te handelen. Zij vertrokken richting hun plek om de kinderen die langsfietsten te beoordelen op hun rijgedrag. Na af-

Berkel tegen Soccerboys moet een feestje worden

baarheid van de vijf plannen. Over het project De Hichte en de Plukberm bestond eensgezindheid. De plannen is haalbaar, met inachtneming van de door Matthijs Ruitenberg (CDA) gemaakte opmerking dat de locatie langs de N209 niet geschikt is voor het Plukberminitiatief vanwege de ligging langs een drukke verkeersweg die voor vervuiling van de berm zorgt. Producten die daar geplukt worden kunnen ongeschikt zijn voor consumptie. Over de vrachtschuit bestond wat twijfel. Dit project kon rekenen op breed gedragen enthousiasme, maar niet alle partijen waren overtuigd van de haalbaarheid van uitvoering, toch kreeg ook dit project voldoende steun om door te gaan naar de volgende ronde. Het initiatief Voedingsadvies op de Scholen kon bij geen van de partijen op steun rekenen in de context van het Lansingerlands Initiatief omdat het commercieel zou zijn.

Advies nodig ?

w w w. v a n d e r l i n d e i n t e r i e u r. n l

Enthousiasme en twijfel over de Kringmarkt Het meest besproken project deze avond was het plan voor een Kringmarkt. Initiatiefnemers Jakobien Talma en Eline van den Bos spraken vooraf de raadsleden toe. Jakobien vertelde van de obstakels die zij ondervonden bij de realisering van de Kringmarkt tot nu toe. De leegstand van enkele winkelpanden in Bergschenhoek is een doorn in het oog van velen en werkt niet mee aan het zo gewenste bruisend maken van de dorpskern. Logisch, dat het oog van Jakobien en Eline op deze winkelpanden viel. Telefoontjes en e-mails tussen de eigenaren van de panden en de initiatiefnemers van de Kringmarkt leverde uiteindelijk (nog) niets op. Het was een tijdrovend onderzoek met veel duw- en trekwerk. Op de avond van de bespreking in de raadscommissie hadden de dames dan ook het uitvoeringsplan niet helemaal gereed, over de inhoud van het initiatief waren alle raadsleden enthousiast. Matthijs Ruitenberg (CDA) sprak van een goed idee, ook als je kijkt naar de wens om een circulaire economie te verwezenlijken. Men zag tevens voor zich hoe de onwenselijke leegstand

Uw woning verduurzamen? houweling-architecten.nl

van een van de winkelpanden ingevuld kon worden Er was veel lof voor de inzet van de bedenkers van het plan en in het algemeen vond men het jammer als dit plan de vuilnisbak in zou gaan. De meeste partijen hoopten daarom dat de Kringmarkt volgend jaar weer zou meedingen in het Lansingerlands Initiatief, omdat er dan wellicht meer tijd zou zijn voor het rond te krijgen van het plan.

Stemming Voorzitter Jan Pieter Blonk maakte een rondje langs de politieke partijen met de vraag of het voorliggende voorstel om de overgebleven vier initiatieven als hamerstuk naar de komende gemeenteraadsvergadering kan of dat het voorstel aangepast moet worden met het eruit laten van de Kringmarkt. Dat laatste werd door de meerderheid aangenomen, met de aantekening dat het als een bespreekstuk op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 23 mei zal staan. Pertine van Olst (WIJ Lansingerland) hoopte dat er in de tussenliggende twee weken wellicht nog een oplossing voor het uitvoeren van het Kringmarktinitiatief gevonden kan worden.

Berkel en Rodenrijs – Bij een onderzoek in een pand in de omgeving van de Noordersingel zijn op donderdag 9 mei een groot aantal auto-onderdelen aangetroffen die afkomstig waren van diefstal. Alle onderdelen zijn door de politie in beslag genomen en afgevoerd voor verder onderzoek. Een aantal weken geleden werden in hetzelfde pand onderdelen van een gestolen Toyota gevonden.

Gewonden aanrijding Bleiswijk – Bij een aanrijding op zondag 12 mei zijn op de N209 drie personen gewond geraakt. Inzittenden liepen onder andere breuken in de heup, nek en borst op. Een acht maanden oude baby die achterin een van de auto’s lag, kon na controle in het ziekenhuis naar huis. De betrokken twee personenauto’s kwamen omstreeks half vier in de middag frontaal met elkaar in botsing. Beide voertuigen moesten worden weggetakeld.

Huis Huis verkopen? verkopen? Huis verkopen? HOOGSTE

HOOGSTE OPBRENGST HOOGSTE OPBRENGST GARANTIE OPBRENGST GARANTIE GARANTIE Bel Sandra 010 302 99 99 Bel Sandra 010 302 99 99

NU GRATIS Bel JimWAARDEBEPALING! 010 302 99 99 NU GRATIS WAARDEBEPALING!


2

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Lansingerland heeft een station! Bovenaanzicht station Lansingerland-Zoetermeer (visual: Arcadis/Team V Architectuur)

Aanstaande zaterdag 18 mei is het zover. Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer gaat dan volledig open. Vanaf eind vorig jaar kan er al op de NS Sprinter richting Den Haag of Gouda worden gestapt. Vanaf 18 mei krijgt RandstadRail-lijn 4 een halte op het station. Ook de andere voorzieningen op en bij het station zijn dan klaar. Tijd voor een feestelijk moment, dat wordt gevierd met reizigers, betrokkenen en andere geïnteresseerden.

De open dag op zaterdag 18 mei is een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen bij het nieuwe station. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er veel te zien en te beleven.

Rondleidingen

Met een rondleiding wijzen wij u op alle bijzonderheden van het station. Onze rondleiders, die zelf aan het ontwerp of de bouw hebben gewerkt, starten elk half uur nabij de RandstadRail-halte bovenop het viaduct over de A12.

(OV-)voorzieningen bij het station • de NS Sprinter richting Den Haag en Gouda • RandstadRail lijn 4 richting Den Haag • buslijnen 170, 173, 176, 177en 380/381 • in totaal 700 gratis parkeerplaatsen (beide zijden van de A12) • fietsenstallingen (beide zijden van de A12) • toegankelijk voor mindervaliden.

Interesse?

Vooraf inschrijven voor de rondleidingen kan via: http://www.stationlansingerland-zoetermeer.nl/opendag

Activiteiten in ‘urban park’

Tijdens de opening is het viaduct omgetoverd tot een ‘urban park’. Zo kunt u tussen de bomen en het groen op het viaduct picknicken. Wij zorgen voor de versnaperingen. Of doe mee met de andere activiteiten die je in een stadspark vindt, er is vermaak voor jong en oud. Kortom, een dag om niet te missen! Lees meer op onze eventsite: http://www.stationlansingerland-zoetermeer.nl/opendag De route naar het station vindt u daar ook.

Over het station

Het station brengt trein, RandstadRail, bus, auto en fiets

bij elkaar. Sneller en gemakkelijker reizen in de driehoek Gouda, Rotterdam en Den Haag wordt zo mogelijk gemaakt. Belangrijke regionale verbindingen komen hier samen, zoals de A12, spoor en regionale fietspaden. Met het doortrekken van de RandstadRail naar dit knooppunt en het creëren van 700 gratis parkeerplekken, sluit alles op elkaar aan. Dat is belangrijk voor de verdere economische groei van Lansingerland en Zoetermeer en voor het verbinden van bestaande OV-voorzieningen in de regio.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de dienstregelingen kijk dan op www.9292.nl. Uitgebreide informatie over het station vindt u op www.stationlansingerland-zoetermeer.nl en volg ons op twitter:@stationLL_Zmeer


3

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Berkel Centrum zet moeders Saskia en Marga in de schijnwerpers Berkel en Rodenrijs – Voor het derde achtereenvolgende jaar werden twee moeders in Berkel en Centrum in de schijnwerpers gezet met een verrassende verwenochtend rond Moederdag. Iedereen kon een moeder aanmelden waarvan hij of zij vond dat die zo’n verwenochtend verdiende. Bijna honderd aanmeldingen maakten het de organisatie knap moeilijk daar eerst 25 genomineerden uit te selecteren. Die kregen allemaal een uitnodiging om zaterdagochtend 11 mei present te zijn in het winkelcentrum. Trees Borkus-Henskens De moeders, begeleid door degenen die hen hadden aangemeld, kwamen om tien uur allemaal naar Verhage waar ze werden verwend met zowel koffie/thee als gebak. Het bleef tot het laatste moment spannend wie de twee ‘geluksmoeders’ zouden worden die op pad konden voor de verwenochtend. Dat werden Marga Tintel uit Bergschenhoek en Saskia van der Helm uit Berkel en Rodenrijs. Maar omdat ook de andere moeders verwend mochten worden ging niemand met lege handen huiswaarts. Alle aanwezige moeders ontvingen een grote goody bag met daarin leuke artikelen van de deelnemende winkeliers uit Berkel Centrum, vergezeld van een fraai boeket.

De genomineerde moeders togen huiswaarts met een goody bag en een boeket. Met elkaar gingen ze op stap: de moeders mochten een setje kleren uitzoeken, leuke slippers, een zonnebril, een sjaal, ze zaten bij de schoonheidsspecialiste, de kapper en bovendien ontvingen ze cadeaubonnen voor een schoonheidsspecialiste, een half jaar sporten, een nagel/make up studio, waarna ze neerstreken voor de lunch. “Heel bijzonder en overweldigend!” aldus de beide winnaars. “En leuk, want we hebben de hele ochtend gelachen! En bovendien zowel leerzaam als ontspannen, want ik durfde ook eens iets anders dan gewoonlijk aan te trekken en ik heb ‘les’ gekregen over het juiste gebruik van make up!” weten ze waarderend.

Op pad Na de verwenochtend genoten Saskia samen met dochter Eva en Marga met dochter Saskia van een lunch bij Annie. De dochters hadden hun moeder aangemeld en begeleidden ze tevens de hele ochtend. Dochter Saskia van de Hoekse Marga: “Mijn moeder heeft al wat tegenslagen achter de rug en blijft daarbij altijd super positief! Ook toen haar vier weken geleden een lichte herseninfarct trof bleef ze stoer en positief. We gunnen haar zo’n dag waarvan ze onbezorgd kan genieten.” En dochter Eva van de Berkelse Saskia omschreef: “Mijn moeder heeft een hele tijd diep in de put gezeten door een familieconflict, maar ze knokt zich nu terug om daar uit te komen en van zichzelf te leren houden. Ze verdient het eens verrast te worden en te genieten.”

De verwende winnaars Marga (links) en Saskia.

Uw hypotheekspecialist in Lansingerland!

Verschijnt elke woensdag in: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk en Kruisweg. Oplage 24.500 ex. Advertentie verkoop en administratie Weekblad De Heraut Berkelse Poort 59 2651 JX Berkel en Rodenrijs Postbus 43 2650 AA Berkel en Rodenrijs Telefoon: Fax:

010 - 511 88 92 010 - 511 48 65

E-mail: WWW:

advertentie@de-heraut.nl www.herautonline.nl

Advertentieverkoop: Simone Roodenberg Franka van der Stap Sofie van der Linde

Maak nu een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek op www.fload.nl Vul de code HER19 in en u ontvangt een waardecheque die recht geeft op € 125,- korting op een hypotheekadvies

Tobias Asserlaan 7 2662 SB Bergschenhoek info@fload.nl 010 31 38 410

Inzendtermijn advertenties: Uiterlijk tot maandag 17.00 uur. Redactie: Annette Docter Berkelse Poort 59 2651 JX Berkel en Rodenrijs Telefoon: Fax:

010 - 511 88 92 010 - 511 48 65

E-mail: redactie@de-heraut.nl Inleveren kopij uiterlijk vrijdag 17.00 uur, sport maandag 11.00 uur. Nabestellen foto’s: Trees Borkus-Henskens, nabestellingen kleurenfoto’s € 5,Telefoon: 010 - 511 67 10 Klachten bezorging: Bellen tot donderdag 12.00 uur: Telefoon: 010 - 522 44 77 Internet: www.herautonline.nl Volg ons ook op:

t: 010 307 48 55

Ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar soms wordt mijn geduld tot het uiterste beproefd als het gaat om providers. Leveranciers die er voor zorgen dat ik kan werken met mijn pc, kan bellen met iedereen overal ter wereld en series kan volgen wanneer ik maar wil. Verwend als ik ben wil ik die diensten natuurlijk allemaal tegelijk en te allen tijde gebruiken als ik het wil. Meestal gaat dat goed, totdat er een moment komt dat je denkt: Kom, laat ik eens wisselen van leverancier, ik ben dan goedkoper uit. Wat er dan allemaal op je dak komt, gaat soms het voorstellingsvermogen te boven. Los van alle monteurs, telefonisten, accountmanagers en nog meer mooie disciplines, die hun werk naar behoren doen, zijn er ook enkelen die in staat zijn het slechtste in mij naar boven te halen. Sowieso kan het zoeken van een klantenservice-nummer enige tijd in beslag nemen, (want liever niet teveel klagers aan de lijn), waarna eenmaal gevonden, de wachttijd tot recordhoogte oploopt, evenals de bloeddruk. Dan komt het moment dat je een levend wezen krijgt te spreken en weet je dat je de opgebouwde ergernis in je stem moet wissen om überhaupt iets voor elkaar te krijgen. Chatten kan ook, dan horen ze de grom in je stem niet, maar ik ben van de oude stempel en heb graag een mens van vlees en bloed aan de lijn. Na vele telefoontjes en monteurs verder, werkt nu dan toch alles en wordt een foutief en niet volgens afspraak opgemaakte factuur weer aangepast en gecorrigeerd. Geen idee of dit de opmaat is naar een rimpelloos tv- en internetgebruik voor de komende jaren, maar mocht er nog meer gedoe op mijn dak komen, dan ga ik zeker gebruik maken van de bezinningsmogelijkheid in de R.K. kerk in Berkel, daar zijn vanaf 1 juni de deuren open op zaterdag voor iedereen die op zoek is naar rust. Het lijkt mij een heerlijk idee om daar stoom af te blazen.

Annelies Moerel

Circus Barani niet naar Lansingerland Bleiswijk - Circus Barani komt niet naar Lansingerland. De aanvraag voor een vergunning voor het circus kwam veel te laat waardoor de gemeente geen verantwoordelijkheid kan nemen voor de veiligheid van de bezoekers. Burgemeester Van de Stadt heeft daarom besloten geen vergunning te verlenen voor de komst van het circus. “Door de late aanvraag is de tijd te krap om alle veiligheidscontroles dusdanig uit te voeren om de veiligheid van het evenement te kunnen waarborgen. Het is buitengewoon jammer voor de organisatoren van het circus, maar we waken ook over de veiligheid van onze jongste inwoners,” legt de burgemeester uit. Het aanvragen van een vergunning voor een evenement dient minimaal vier weken voor de start van het evenement te gebeuren. Deze periode is nodig om te zorgen voor een integrale

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Open kerkdeuren

afstemming met alle veiligheidspartners. Lansingerland hoopt het circus in de toekomst wel te kunnen ontvangen en biedt hulp aan om een gedegen vergunningaanvraag tijdig te doen.

Specialisten hoeven niet duur te zijn. Zachte lenzen in alle soorten en maten. Ook met cilinder en multifocaal.

Wilhelminastraat 24 | www.lens.nl 010-5120800


4

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Op deze pagina publiceert De Heraut nieuws uit de gemeente Lansingerland. Wij gebruiken berichten die afkomstig zijn van de website van de gemeente Lansingerland en daarnaast vergaren wij via andere kanalen nieuws dat verband houdt met activiteiten in de gemeente. Wilt u reageren op deze pagina? U kunt mailen naar redactie@de-heraut.nl of bel Annette Docter van de redactie, tel. 010 – 511 88 92 (keuze 2). Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. De Heraut

Wegwerkzaamheden gemeente Lansingerland In de gemeente Lansingerland vinden de komende weken/maanden diverse wegwerkzaamheden plaats. Een volledig overzicht is te vinden op de website van de gemeente Lansingerland. Berkel en Rodenrijs

Vaccinatie meningokokken in Oostmeerhal Berkel en Rodenrijs - Op donderdag 16 mei organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een vaccinatiemiddag in de Oostmeerhal. Er wordt gevaccineerd van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Voor de MenACWY-vaccinatie ontvingen 1.754 jongeren per post een uitnodigingsbrief van het RIVM. Alle jongeren geboren in 2003 en 2005 ontvangen deze dag de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y). Jongeren die eerder een uitnodiging hebben ontvangen maar hun prik nog niet hebben gehaald, kunnen deze alsnog halen. De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren

belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen. Vragen over vaccinaties? Als u nog vragen heeft over de vaccinaties, kijk dan op de website www.eenprikzogepiept.nl voor meer informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. Ook vindt u er een overzicht van alle vaccinatiedagen. Stelt u liever uw vraag aan een van onze professionals? Dan kan dat op de manier die u prettig vindt; telefonisch, via WhatsApp, chat, sociale media of een consult. Voor jongeren is er ook deelditnietmetjevrienden.nl waar het RIVM uitlegt wat de meningokokkenziekte is en hoe de prik werkt.

Boezemweg: tot en met 15 juni 2019 volledig afgesloten vanwege het broedseizoen van vogels. Herenstraat: tot en met 28 juni 2019 afsluiting direct ten zuiden van de Nieuwstraat. Dit geldt voor al het verkeer, inclusief de hulpdiensten. Bromfietsers, fietsers en voetgangers kunnen er wel langs. Warmoezerij/Gemeentewerf: tot en met 2 augustus 2019. Wegens bouwwerkzaamheden zijn

de Warmoezerij direct ten zuiden van de Gemeentewerf en het voet- en fietspad ten zuiden van de Gemeentewerf afgesloten voor al het verkeer. De afsluitingen gelden ook voor de hulpdiensten en voetgangers. De Warmoezerij is te bereiken via de Westersingel. Wanneer de werkzaamheden het toelaten is de toegang vanaf de Gemeentewerf open op werkdagen tussen 15.00 en 06.00 uur en in het weekend van vrijdag 15.00 tot maandag 06.00 uur. Bleiswijk Jadestraat: tot en met 17 mei 2019: vanwege bouwwerkzaamheden is een deel van deze straat volledig afgesloten voor al het verkeer.

Workshop PR plan schrijven Hoe zorgt een vereniging of maatschappelijke organisatie ervoor dat zij duidelijk communiceert met ‘buiten’? En hoe kan zij dit praktisch en bondig vastleggen in een communicatie / PR plan? Doel van zo’n plan is zichtbaarheid verbeteren, aandacht trekken en laten zien wat de vereniging doet. Een plan helpt om gericht stappen te zetten en doelgroepgericht te werken. Het Vrijwilligers Informatie Punt – VIP Lansingerland verzorgt daarover een workshop. Tijdens de workshop delen verenigingen en maatschap-

pelijke organisaties ook hun ervaringen. Er wordt direct gestart met het schrijven van een plan. Maandag 20 mei, aanvang 19.30 uur in Berkel en Rodenrijs. Bij voldoende inschrijvingen wordt de locatie via de site vermeld. Het VIP Lansingerland is het centrale punt als het gaat om vrijwilligerswerk in Lansingerland. Zij zijn bereikbaar via info@viplansingerland.nl of 010 - 522 55 45. De vrijwilligers vacaturebank en informatie over vrijwilligerswerk staat op viplansingerland.nl. Volg het VIP ook op Facebook, Instagram en Twitter.

Primeur Lansingerland met BuitenOpOrde via website of app Lansingerland - Het telefonisch doorgeven van klachten over bijvoorbeeld obstakels of schade in de openbare ruimte in Lansingerland behoort, als het aan de gemeente ligt, tot het verleden. Donderdag 9 mei lanceerde wethouder Simon Fortuyn BuitenOpOrde. Een uniek moment, want daarmee is Lansingerland de eerste gemeente die haar inwoners de mogelijkheid biedt om via een app meldingen door te geven van bijvoorbeeld losliggende tegels, kortom: als er iets niet in orde is in de openbare ruimte.

John Hofman De nieuwe app is een onderdeel van de website van de gemeente Lansingerland (www.lansingerland.nl). De website herkent meteen met welk apparaat, tablet, telefoon e.d., u de pagina BuitenOpOrde bezoekt. Het initiatief om deze app te lanceren is samen met de gemeente Buren opgepakt. Twee medewerkers van de gemeente Lansingerland, Xandra van den Nouland (communicatie) en Corinne van den Heuvel (adviseur digitale dienstverlening en webmaster) hebben de app verder ontwikkeld en het mogelijk gemaakt dat iedere inwoner van de gemeente deze app kan installeren op zijn of haar tablet of telefoon. Xandra: “De app is toepasbaar op alle systemen.” Wethouder Fortuyn straalde trots uit dat hij de app mocht presenteren en benadrukte dat de gemeente Lansingerland op eigen wijze apps wil aanbieden, daarbij rekening houdend met de wensen van de inwoners. Er zijn inmiddels meerdere gemeenten die de app willen gaan presenteren, maar Lansingerland heeft de primeur!

Uiteraard moet ze nog verder worden uit-ontwikkeld, zodat ze op een gegeven moment feilloos werkt. De BOO-app installeren betekent, dat u klachten nu al op deze manier kunt doorgeven aan de gemeente. Het zal straks ook mogelijk zijn om via uw DigiD het verloop van uw ingediende klacht/melding te volgen. De wethouder: “Iedere melding is persoonlijk, dus daar hoeft niet iedereen kennis van te nemen. Vandaar dat dit via DigiD gaat”. Na een melding kunt u aangeven of u wel of niet een reactie van de gemeente wil ontvangen. Een reactie zal dan worden gegeven via de telefoon of via een email. “Als gemeente staan we midden in de samenleving. Het goed laten functioneren van de nieuwe BOO-app vergt wel iets van ons, maar we zien het ook als een nieuwe uitdaging om er een succes van te maken”, aldus een enthousiaste Corinne.

ontwikkelen en daardoor is ze niet meer afhankelijk van de planning van grote leveranciers. Ze heeft nu de vrijheid om de digitale dienstverlening voor haar inwoners aan te passen. De BOOapp is daar het bewijs van. Bij gebruik van de app kunt u tevens foto’s bijvoegen zodat de gemeente meteen weet waar en wat er precies mis is in de buitenruimte. De

melding wordt dan in behandeling genomen. Het (soms) lang wachten op een telefonische verbinding zoals nu wordt ervaren, zal met de komst van de BOO-app tot het verleden gaan behoren. Vergeet echter niet de app uiteraard eerst te installeren op uw telefoon of I-pad. Dit is heel eenvoudig, maar wilt u toch even kijken hoe het moet? Kijk op: https://youtu.be/BnuXDjSDCZO

Foto’s toevoegen Vorig jaar lanceerde de gemeente haar nieuwe website onder de noemer ‘het open webconcept’. Hiermee kan de gemeente snel en flexibel zelf

De BOO-app is gelanceerd! V.l.n.r. Xandra van den Nouland, wethouder Simon Fortuyn en Corinne van den Heuvel. Foto: John Hofman.

WWW.LANSINGERLAND.NL WWW.LANSINGERLAND.NL


5

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Voor de feestelijke momenten: taarten kunnen ook online besteld worden.

gebak met verse aardbeien Feestelijke start van de bouw van woontorens Goudjuffer en Vuurjuffer in de Rodenrijse Zoom. Foto: Ferrymen Fotografie.

68 sociale huurwoningen in Lansingerland

Bouw woontorens Goudjuffer en Vuurjuffer officieel van start Lansingerland - Maandag 6 mei is de bouw van 68 sociale huurwoningen in Lansingerland officieel van start gegaan. Aan de Rodenrijse Zoom verrijzen de woontorens Goudjuffer en Vuurjuffer die naar verwachting in december 2020 worden opgeleverd. Wethouder Albert Abee van Lansingerland, Henk Rotgans, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder en Martijn van der Knaap, directeur van bouwconcern BAM, hebben de officiële openingshandeling verricht. In 2014 realiseerde Havensteder aan de Rodenrijse Zoom al de woontorens Koraaljuffer en Beekjuffer. Met de bouw van twee nieuwe torens ronden partijen het project ‘De Juffers’ af en maken het ontwikkelgebied Rodenrijs compleet. Eind januari tekenden veertien wethouders, vijfentwintig afgevaardigden van woningcorporaties, de Provincie Zuid-Holland, de voorzitter van het Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam en de

voorzitter van Maaskoepel een Regioakkoord. Daarmee maken de veertien gemeenten van het Samenwerkingsverband Wonen zich sterk om het aantal woningen in de regio Rotterdam met 54.000 uit te breiden. De gemeenten en woningcorporaties zetten zich ook in voor een betere balans van het woningaanbod in de regio.

Alle doelgroepen Wethouder Albert Abee van Lansingerland: “De realisatie van deze laatste twee woontorens vormt het sluitstuk van de wijk Rodenrijse Zoom. We breiden hiermee de voorraad sociale huurwoningen in onze gemeente uit. Lansingerland heeft tot 2030 een flinke woningbouwopgave van 4.000 tot 7.000 woningen, waarvan 20% bestemd is voor sociale woningbouw. Als gemeente richten we ons op de doorstroom van scheefwoners: huurders waarvan het inkomen niet passend is voor de sociale huurwoning waarin ze wonen. Ook stimuleren we 50-plussers van wie de kinderen het huis uit zijn en ouderen om hun eengezinswoningen te verruilen voor kleinere - vaak gelijkvloerse - woningen. In Lansingerland is er plek voor alle doelgroepen!”

De eerste steen vakkundig gelegd Berkel en Rodenrijs - In het bijzijn van wethouder Albert Abee en de kopers van de eengezinswoningen werd donderdag 9 mei op feestelijke wijze de start van de bouw van 34 woningen in het Gouden Podium gevierd. De 34 woningen van fase 3.1: Komrij (type A), Dresselhuys (type U) en Van Kralingen (type F). Van Bergen Kolpa en De Nijl architecten hebben de woningen ontworpen. Er wordt flink gebouwd in het Gouden Podium en de buurt groeit gestaagd. De allereerste start verkoop was in begin 2016 en op dit moment zijn er al 153 woningen opgeleverd. Samen met twee kopers – de heren (tevens buren van de bouwnummers 213 en 214) Harfterkamp en Mühlenbruch – werd de

officiële eerste steen vakkundig door de wethouder gemetseld. Na het werk volgde een feestje voor alle kopers. De boodschap van de wethouder was duidelijk: hij is trots op deze wijk en de mensen die er wonen. Die geven de wijk een ruime 8. Complimenten waren er ook voor de ontwikkelaar. Die heeft nooit toegegeven op de kwaliteit van de wijk; ook niet tijdens de crisis en dat betaalt zich nu uit. Voor de nieuwe inwoners van Lansingerland – waarvan een kleine helft afkomstig is uit Berkel en Rodenrijs, maar ook een belangrijk deel uit buurgemeente Rotterdam - had de wethouder de boodschap dat zo’n eerste steenlegging bij uitstek de gelegenheid is om kennis te maken en contact te leggen met de nieuwe buren. “Want samen maken jullie de wijk en samen zijn jullie verantwoordelijk voor de sfeer in de wijk, maar ook voor de saamhorigheid in een buurt in onze gemeente.”

6,95 1,25

Aardbeienslof Saucijzenbroodje

De aanbiedingen gelden van 16 t/m 22 mei

www.bakkerammerlaan.nl

Uramaki Special Tori Mango

De beste ingredienten. De beste receptuur. De beste sushi.

Luxe inside-out roll met krokante kip en friseesla van binnen - afgedekt met avocado en een frisse mango met wat knapperige oranje tobiko

8 stuks 14,50

Special van de maand

makiandmore.nl • 010 737 0691•Dinsdag t/m zondag 16.00 - 21.00 uur • Westpolderstraat 11, BenR • Alleen afhalen

Wees klaar voor de lente, en maak je huis een mugvrij thuis.

De (licht gekleurde) steen werd vakkundig gelegd. Met v.l.n.r. de heren Abee, Mühlenbruch en Harfterkamp.

The Art of Window Styling

Noordeindseweg 134 2651 CX Berkel en Rodenrijs


6

De Heraut woensdag 15 mei 2019

De bomenkap gaat gewoon door, na kleinschalig overleg

waardig bos staat. Hij vraagt om een heroverweging bij de uitvoering van een verdere kaalslag aan de Merenweg en stelt voor onder begeleiding van Staatsbosbeheer met belangstellenden eerst een schouw te gaan doen en dan de plannen zo mogelijk bij te stellen. Jan Jumelet (WIJ Lansingerland) vraagt of de raad wel goed is geïnformeerd tijdens de beeldvormingsavond en heeft dat dan wel tot integere besluitvorming geleid?

Lansingerland – Zoals aangekondigd stond de bomenkap op de agenda van commissievergadering Ruimte op 7 mei jl. Veel verontruste bewoners waren daarvoor in de benen gekomen. De commissie wist er niet goed raad mee en CDA-er Charles van Harn redde de avond met zijn voorstel tot een schouw van de Merenweg voor wie daarbij betrokken wil zijn.

Zure appel

Freek J. Zijlstra Tineke van der Knaap sprak namens haar actiegroep ‘Stop de bomenkap Lansingerland’ de commissie Ruimte toe. Inwoners zijn verontrust en boos over de voortdurende kaalslag door Staatsbosbeheer. Zij betwijfelen of alle bomen onder de noemer ‘essentakziekte’ en veiligheidsaspecten gekapt moeten te worden. Wanneer vallen (nog niet) zieke bomen om en kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken? Het blijft niet bij het rooien van essen alleen; ook andere boomsoorten, struiken en braamsingels verdwijnen uit de omgeving. “Dat is om te huilen,” zegt Tineke. Ze noemt dat Staatsbos Vernietiging in plaats van Beheer! Nogmaals wijst Tineke op het belang van natuur voor onze gezondheid als het gaat om CO2-uitwisseling en fijnstof. Ze begrijpt de gemeente niet die burgers met subsidie stimuleert de tuin te vergroenen, maar zelf met grof geweld de ons omringende natuur vernietigt. Ook ziet ze tegenstrijdigheden in de rol van Staatsbosbeheer die voor werkzaamheden door het Recreatieschap Rottemeren wordt betaald, maar ook vergoeding ontvangt voor de houtsnippers bij de biomassaverbrandingsindustrie. Hoe kun je geloofwaardig adviseur, uitvoerder en controleur over het zelfde gebied zijn? Zo staat een economisch verdienmodel op gespannen voet met bebossing als primaire levensbehoefte, juist als klimaatadaptatie steeds belangrijker wordt!

Rotta Voorafgaand aan de vergadering stuurde Jaap van Lien namens Natuuren Vogelwacht Rotta een verklaring rond. Men geeft aan met Staatsbosbeheer een uitstekend contact te hebben en dat graag zo wil houden. In overleg en met volledige medewerking van Staatsbosbeheer kunnen verschillende kleinere delen van het Rottemerengebied naar eigen inzicht op een natuurlijke manier beheerd worden,

Wordt het ‘boompje verwisselen’ aan de Merenweg...

waardoor verschillende natuurparels zijn ontstaan. Natuur- en Vogelwacht Rotta verschilt echter duidelijk van mening met Staatsbosbeheer als het gaat om de massale kap van bomen in het Rottemerengebied. Dat de essen ziek zijn of zullen worden, wil men op gezag van deskundigen aannemen. Of je ze dan ook allemaal moet verwijderen valt te bezien. Wat verkeerd valt is het massale kappen van gezonde grote populieren en wilgen in delen van het Hoekse park. Rustige delen van het park waar nog natuurontwikkeling plaats kan vinden. Als natuurbeschermers vindt men dat bij het verjongen van een bos dit heel geleidelijk over een groot aantal jaren gedaan moet worden, waarbij de oudere bomen vervangen worden door een variatie aan nieuwe soorten. Grove aanpak leidt tot fors verlies aan broedareaal voor bosvogels en onbekend is hoe massale jonge aanplant gaat reageren op hete droge zomers. Rotta staat daarom een voorzichtiger aanpak voor.

Politieke reacties Menno Duk (GroenLinks) en Valmir Xhemaili (PvdA) hadden de bomenkap op de agenda gezet. Zij signaleren

een landelijke trend om meer bomen te kappen. Natuurorganisaties vragen om een verbod op het kappen van grote delen van bos zodat de habitat van dieren in stand blijft. Men stelt dat in Bleiswijk al vossen gezien zijn in woonwijken. De tuinbouwondernemers en de bewoners van de Wilgenlei maken zich zorgen over de bomenkap aan de Merenweg en langs de Limiettocht. Hoge bomen fungeren als windbreker bij harde wind of storm. GroenLinks vraagt om de visie van een onafhankelijke ecoloog en de PvdA om gefaseerd kappen of tijdelijke stopzetting. Veel fracties begrijpen de onrust die ontstaat door de massale kaalslag. Arjen Hofman (ChristenUnie) geeft echter aan dat er vaak in de raad over de plannen is gesproken en in de media is geadverteerd, maar dat nu alles samenvalt en blijkt dat het evenwicht weg dreigt te raken. Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) vraagt wie leidend is in het hele proces: Staatsbosbeheer of het Recreatieschap, dus de drie deelnemende gemeentebesturen? Betekent ‘goed beheer’ in de praktijk ‘grootschalig kappen’? Ronald van der Stad (D66) bepleit een snelle en gevarieerde aanplant om adequaat in te spelen op klimaatadaptatie. Matthijs Machielse (VVD)

vindt het een zorgelijke situatie, maar steekt de hand in eigen boezem. “We waren er al die tijd bij en wisten van de plannen.” Charles van Harn geeft met de oude spreuk ‘Boompje groot, plantertje dood’ aan dat het een generatie duurt voor er weer een nieuw en vol-

Wethouder Simon Fortuyn: “Ik zie ook wat er zich afspeelt. Staatsbosbeheer is echt niet bezig met vernietiging! Medio september 2017 is de raad al geïnformeerd over het achterstallige onderhoud van het Recreatiegebied. We hebben recent met elkaar afspraken gemaakt over een robuuste herinrichting van het recreatiegebied. Daar hebben we voor meer diversiteit gekozen en nu moeten we door de zure appel heen bijten. Je weet dat je bij dit soort ingrepen schade aanricht aan flora en fauna. We hebben een groenvisie, en daarbij laten we ons adviseren door Staatsbosbeheer. Daarbij is geen second opinion nodig. Wij gaan nog meemaken dat we een mooi heringericht bos hebben! We proberen echt het maximale te doen wat betreft het informeren van inwoners. Dat gaan we met grotere borden doen.” De wethouder staat open voor het organiseren van een schouw van de Merenweg. “Het kost minder om alles in één keer aan te pakken en dat geeft ook minder overlast.” De woordvoerder van Staatsbosbeheer gaf aan dat kosten en opbrengsten van houtkap voor het Recreatieschap zijn. Tot nu toe is het saldo negatief.

Majlen heeft beloofd tot begin juli te blijven.

Majlen verruilt keurslager voor onderzoek en het onderwijs Berkel en Rodenrijs – Nog een paar weken en dan moet Keurslagerij Lansingerland uit Berkel Centrum het de zaterdagen zonder de vertrouwde en enthousiaste zaterdaghulp Majlen Dilweg gaan stellen. Pas 23 jaar jong en toch al tien jaar actief bij de slager. Trees Borkus-Henskens

... op dezelfde ingrijpende manier zoals verderop richting Retraiterie is gebeurd?

“Ze stond tien jaar geleden hier voor de deur kinderen te schminken tijdens een centrumactiviteit,” kijkt slager Leon terug. “We werden verrast door haar enthousiasme en spontaan reageerden we daarop met een ‘kun je niet bij ons komen werken!’. En ze zei ‘ja’. Alles wat ze doet wil ze ook goed doen; het maakt niet uit wat het is. En dat allemaal op een heel natuurlijke wijze. Zowel met de producten als de

omgang met klanten en collega’s; ze straalt en doet het met plezier.” Majlen kwam in een tijd dat ze aan het begin van haar studie stond. Ze maakte het VWO af aan het Wolfert Lyceum (waar ze zelf nu tijdelijk les geeft) en studeerde vervolgens aan de Universiteit Leiden cum laude af in Master Scheikunde. Tot haar verrassing werd ze gevraagd scheikundig promotie onderzoek te gaan doen; met als doel een pad te bewandelen naar nieuwe geneesmiddelen. Bovendien gaat ze onderwijs geven bij de universiteit. Lachend: “Ik vind het heel leuk om hier in de winkel te werken; inmiddels met veel verschillende collega’s waar de slagers – en dat vind ik een hele kunst – steeds weer een goed team van weten te vormen. Ja, ik vind het jammer weg te gaan, maar er wacht een mooie, nieuwe uitdaging waar ik me de komende vijf jaar fulltime mee ga bezig houden.” Maar ze weet ook: “Met drukke dagen kan de slager altijd bellen!”


7

De Heraut woensdag 15 mei 2019

SMOOTHIE VAN ROOD FRUIT… ✔ Een handje frambozen ✔ Een handje blauwe bessen ✔ Een stuk of 6 aardbeien ✔ 2 eetlepels kwark ✔ Een banaan

BEREIDINGSWIJZE: Dat klinkt als en goede start van de dag toch? De bereiding is simpel. Alle ingrediënten gaan in de blender. (soms nog met een klein beetje water) En klaar ben je! Behalve als ontbijt is deze smoothie natuurlijk ook heerlijk bij de lunch of gewoon tussendoor!

6 KRENTENBOLLEN

van € 2,80 VOOR € 1,95

2 PECANBROODJES

van € 3,60 VOOR € 2,95 APPELMUFFINTAARTJE van € 4,95 VOOR € 3,95

HMMM... DAT SMAAKT NAAR MEER!

2. 0.95

Bakje gegrilde Groentenmix per 100 gram

per 100 gram

Huissalade per 100 gram

500 gram

7,95

7,95

Cashewnoten XXL

Comté uit de Jura

vers gebrand

18 maanden gerijpt

4,79

100 gram

2,59

De With, keurslager

DE WITH VERS & CO. GAAT VERBOUWEN! ONS ASSORTIMENT WORDT DEZE WEEK IN DE SLAGERIJ AANGEBODEN

per 500 ml

500 gram

Dorpsstraat 70 I 2665 BK Bleiswijk I Tel. 010 - 521 25 37 I www.dewith.keurslager.nl

Dorpsstraat 68 2665 BK Bleiswijk Tel. 010 - 521 86 93 www.dewithvers.nl

49

il saporito (de smakelijke) proef de zon!

Kwaliteit is onze keuze - www.kaazaak.nl - Dorpsstraat 67 - Bleiswijk - 010-5248215

1 bon per huishouden. Op = op, zolang de voorraad strekt.

Verse Fruitsalade

Boerenambacht XL

extra romige kaas gemaakt van 700 litermelk

250 gram

DEZE AANBIEDINGEN ZIJN GELDIG VAN MAANDAG 13 T/M ZATERDAG 18 MEI EN ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.

Diverse verse Soepen

Boerenambacht XXL

geldig van 16 mei t/m 22 mei

t i u s r e V Bleiswijk

BEREIDINGSTIJD: +/- 5 MINUTEN WAT HEB JE NODIG ?

0. 0.99

Brandweer & overige hulpdiensten Bedankt!!!

79

AANBIEDINGEN

GELDIG VAN WOENSDAG 15 MEI T/M DINSDAG 21 MEI

Bacon burgers

Filetlapjes

4 HALEN = 3 BETALEN Ribkarbonade 500 gram

4.95

4 stuks

Zwitserse reepjes 100 gram

5. 1.38

95

Brandweer & overige hulpdiensten Bedankt!!! De bedrijven gevestigd in het pand aan de Hoekeindseweg 141 te Bergschenhoek, zijn de brandweer en overige hulpdiensten zeer dankbaar voor hun adequate en massale inzet op maandag 6 mei jl. Dankzij hen is de schade aan ons pand en vrachtwagens zeer beperkt gebleven. Wij wensen onze gedupeerde achterburen sterkte bij de afhandeling van hun schade.

Archimedesstraat 1 2652 XR Berkel en Rodenrijs 010 - 51 91 666 verkoop@informatique.nl

ONZE COMPUTER SERVICES Service aan huis Telefonische helpdesk

Technische dienst Installatie service


8

De Heraut woensdag 15 mei 2019

De druk op meer sociale woningbouw neemt toe

Hoe ziet dat er uit: woonwijken met aansprekende, uitnodigende en bereikbare woningen met een grote variëteit in type en prijsklassen, zowel koop als huur, voor starters en voor senioren?

Lansingerland – De provincie vindt de bijdrage aan sociale woningbouw die de gemeente Lansingerland in regionaal verband wil leveren, te mager. Het college duidt op het behouden van de eigen identiteit en dan kan dat zomaar 2.000 woningen in de sociale huursector schelen. De coalitiepartijen ogen tevreden, maar de oppositiepartijen zijn ‘not amused’. Jan Jumelet: “We zijn door de provincie op ons vest gespuugd!” Hoe gaat het college, dat vergaande afspraken met ontwikkelaars heeft, zich regionaal opstellen en de provincie nog vóór de zomer naar tevredenheid tegemoet komen? Freek J. Zijlstra Op verzoek van het Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam (SvWrR) heeft het college van b. en w. in oktober 2018 een formeel bod gedaan in het kader van nieuwe woningmarktafspraken. De gemeente rekent erop dat Lansingerland in een passend tempo naar 75.000 inwoners groeit. De uitdagingen liggen in het aantrekkelijk houden van onze woonomgeving onder invloed van luchthaven RTHA, de HSL en de A16 Rotterdam, factoren waarmee in de planontwikkeling rekening gehouden moet worden. Lansingerland wil toekomstgericht ontwikkelen, dat betekent duurzaam en levensloopbestendig bouwen èn het behouden van voldoende groen in verband met klimaatadaptatie. Het college wil aansprekende, uitnodigende en bereikbare woningen aanbieden met een grote variëteit in type en prijsklassen, zowel koop als huur, voor starters en voor senioren. Men streeft er ook naar het aantal woningen voor lagere en middeninkomens te vergroten en doorstroming te bevorderen. Het college schrijft hierbij haar verantwoordelijkheid voor het huisvesten van de sociale doelgroep in regionaal verband te nemen.

Provincie vindt bod te laag De provincie Zuid-Holland heeft kennis genomen van het Regioakkoord met daarin opgenomen de 14 gemeentelijke biedingen. De provincie ziet grote verschillen tussen het Referentiescenario (consumentenbehoefte sociaal) en het Meer Evenwicht-scenario (meer spreiding sociaal). In het eerste scenario voegt Lansingerland 282 sociale woningen toe, en in het tweede scenario 3.262 sociale woningen (periode 2017-2030).

Het bod met het woningbouwprogramma van Lansingerland is dan wel niet afgekeurd, maar de provincie wil wel met de gemeente individueel mogelijkheden verkennen om het bod dichterbij het tweede scenario te brengen. Het college schrijft de raad dat het belangrijk is om de eigen identiteit te behouden. Het streven is een goede mix van leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit als het gaat om het toevoegen van sociale woningbouw. Daaraan zit volgens het college echter wel een grens. Met een huidige corporatievoorraad van ruim 4.000 sociale huurwoningen is het niet haalbaar om hieraan ruim 3.000 sociale woningen op basis van het Meer Evenwicht scenario toe te voegen. Zaken zoals financiële haalbaarheid, bouwclaims, de fase van het contract, grootte van het plan (er zijn veel kleine particuliere plannen) en het parkeren spelen daarin een belangrijke rol. Op 25 april heeft een eerste ambtelijk verkennend gesprek met de provincie plaatsgevonden. Tijdens dit gesprek erkende de provincie dat Lansingerland al veel te ontwikkelen heeft, met vaak stevige contractposities van ontwikkelende partijen. De gemeente probeert 770 tot 1.020 sociale nieuwbouw toe te voegen. Toch heeft de provincie nadrukkelijk gevraagd naar mogelijkheden te zoeken om nóg meer sociale woningen te bouwen en zo veel dichter bij het Meer Evenwicht scenario uit te komen.

Wat is ‘eigen identiteit’? Michiel Muis (D66) vat in klare taal samen dat de provincie méér sociale huurwoningen in Lansingerland wil. Hij voorziet dat in het slechtste geval de provincie bepaalt dat het percentage drastisch omhoog moet. Ivana Citterbartová (GroenLinks) vraagt zich af wat het college bedoelt met de zinsnede ‘meer sociale huurwoningen bedreigen de gezonde mix van woonwijken’. “Wil het college wel zoeken naar extra mogelijkheden?” vraagt ze zich af. Valmir Xhemaili (PvdA) wijst op het solidariteitsbeginsel in regionaal verband. “Heeft iedereen wel gelijke kansen om in Lansingerland te komen wonen? Hoe bindend zijn de afspraken met projectontwikkelaars?” wil hij weten. Jan Jumelet (WIJ Lansingerland) betwijfelt ook of er wel voldoende wil bij het college is om naar mogelijkheden voor het bouwen van meer sociale (huur)woningen te zoeken. “Wat betekent ‘wij willen onze identiteit behouden’? Wij zijn toch geen enclave in de regio? Het moet toch mogelijk zijn om 3.000 sociale woningen te bouwen en daarbij ook nog rekening te houden met ‘eigen inwoners’ die daarom vragen? Vindt u dat sociale woningbouw niet bijdraagt in de identiteit van onze gemeente?”

Opgeplust Eric Kampinga (VVD) vindt dat het college door het Referentie scenario van 282 extra woningen op te plussen naar 1.020 ver genoeg is gegaan. “Bij het Meer Evenwicht scenario bouw je veel sociale woningen voor mensen van buiten Lansingerland.” Ook Hans van der Stelt (CDA) en Jurjen Dieleman (ChristenUnie) vinden het bod van het college goed. “Lansingerland zet een goed en evenwichtig beleid in”, zegt Van der Stelt en Dieleman spreekt zelfs van 25% toename (van ruim 4.000 naar ruim 5.000 sociale woningen). Henk Meester (Leefbaar 3B) vindt hoe dan ook dat iedere jongere en oudere een plek moet kunnen vinden in Lansingerland. “Lansingerland wil inclusief zijn en daarom moeten de wachtlijsten omlaag en dat kan alleen als de intentieverklaring van het coalitieakkoord nageleefd wordt!” Wethouder Kathy Arends wijst op aanstaande bouwlocaties (o.a. het voormalige Hordijk terrein in Rodenrijs) waar zelfs 30% sociale woningbouw zal worden gehaald. Volgens haar bepalen aantrekkelijke woningen, een mix in prijsklassen en woontypen, veel groen, een sterk dorps en sociaal karakter onze identiteit, conform de woningopbouw zoals die de laatste jaren heeft plaatsgevonden.

Rotte Lente Avond Bergschenhoek - Ontdek natuur- en recreatiegebied het Lage Bergse Bos tijdens de Rotte Lente Avond op vrijdag 17 mei. Je fietst door het gebied en passeert diverse hotspots. Je krijgt een rondleiding bij de moderne boerderij Het Lansingerland, een heerlijke amuse bij Lake House Rotterdam en een kunstspeurtocht bij Artihove. De start en finish is bij Familierestaurant de Bergsche Plas. De Rotte Lente Avond en alle activiteiten op de route zijn gratis. Vrijdag 17 mei tussen 17.30 en 19.30 uur start de tweede Rotte Lente Avond. Per fiets ontdek je het Lage Bergse Bos. Je fietst ook een stukje door het Hoge Bergse Bos. In totaal is de tocht zo’n 8 km. De Rotte Lente Avonden worden georganiseerd vanuit ‘Ook dit is de Rotte’. De fietstocht op vrijdag 17 mei maakt hier onderdeel van uit. Van 10 mei tot en met 21 juni is het iedere vrijdagavond de Rotte Lente Avonden. Je fietst, wandelt of vaart door één van de gebieden aan de Rotte. De evenementen worden mede mogelijk gemaakt door Ondernemersvereniging Rottemeren, Gemeente Rotterdam en Recreatieschap Rottemeren. Vooraf aanmelden is verplicht via www.ookditisderotte.nl/rotte-lente-avonden.

Wie worden de nieuwe jonge Talenten van het jaar?

Het Talentenbal 2019 vindt plaats op maandag 8 juli in Theater ’t Web in Bleiswijk. Tijdens deze feestelijke avond worden Lansingerlandse talenten tot en met 17 jaar uit de Sport - én Kunst & Cultuur sector door de wethouder Sport en Cultuur gehuldigd. Voor dit Talentenbal vragen wij iedereen – ouders, familie, mensen van een club, vereniging of organisatie, trainers, coaches, docenten - om talenten te nomineren voor de titel Sporttalent van het Jaar of Cultuurtalent van het Jaar. Het is mogelijk om meerdere talenten te nomineren; dit kan tot en met maandag 20 mei via de site van de gemeente.

buiten Lansingerland. Daarnaast mag de kandidaat niet ouder zijn dan 17 jaar. Tijdens het Talentenbal 2019 worden maar liefst vier prijzen uitgereikt. Zowel de vakjury als de publieksjury kiezen een Sporttalent van het Jaar en een Cultuurtalent van het Jaar. Evenals eerdere jaren plaatst de gemeente alle genomineerden in een peiling op de website. De peiling staat open van maandag 10 juni tot en met maandagmiddag 24 juni 12.00 uur. Inwoners van Lansingerland, vrienden en familie, kunnen via deze peiling hun stem uitbrengen op hun favoriete talent. De genomineerde met de meeste stemmen wint de publieksprijs Sporttalent van het Jaar of Cultuurtalent van het Jaar. Naast de publieksprijs is er een vakjury. De vakjury bestaat uit onafhankelijke juryleden uit de Sport én Kunst & Cultuur sector: dit jaar naast de winnaars van vorig jaar Tom Brugman en Saartje Langstraat tevens Ruud van Os (RTV Rijnmond) en Mark Boninsegna (Gemeentedichter). De genomineerde die de hoogste waardering van de vakjury krijgt, wint ook de titel Sporttalent van het Jaar of Cultuurtalent van het Jaar.

Nominatievoorwaarden

Talent

Talent is een breed begrip. Het talent moet in Lansingerland wonen, maar mag wel zijn/haar hobby uitoefenen

Tom (inmiddels 17) werd vorig jaar aangemeld door zijn moeder; als een echt voetbaltalent. “Hij moet meer worden afgeremd dan gestimuleerd! Er is altijd een bal in de buurt.” Zelf vult Tom lachend aan: “Als klein kind was ik al altijd aan het voetballen. En nog steeds als ik thuis kom is het ‘bal oppompen en voetballen’. Nu even niet, want ik moet eindexamen doen, maar daarna…” Na een jaar in de mini F meegespeeld te hebben bij BVCB verruilde Tom die Hoekse club voor Sparta en vervolgens Feyenoord. Volgend seizoen stapt hij over naar een andere club die hem meer perspectief biedt. Voor zijn opleiding koos hij de havo op het Thorbecke in Rotterdam waar topsport- en topdanstalenten hun schoolopleiding optimaal kunnen combineren met hun trainingen. “Voetballen is het leukste wat er is. Je moet er wel op letten dat je het plezier uit de sport kunt halen.” Toen hij vorig jaar gekozen werd als Sporttalent van het jaar werd hij daarna met name door veel bekenden aangesproken en was hij even ‘bekende Hoeksenaar’. Hij raadt iedereen aan: “Ga lekker sporten met je vrienden, muziek maken, dansen; het maakt niet uit, maar geniet en maak plezier met elkaar.”

Lansingerland – Voor de vierde editie van het Talentenbal, dat op 8 juli door de gemeente wordt georganiseerd, kunnen tot en met 20 mei nog jonge sport- en cultuurtalenten worden aangemeld. Trees Borkus-Henskens

Tom geniet van zijn sport en zit dit jaar in de jury.


De Heraut woensdag 15 mei 2019

BEWEZEN DE GOEDKOOPSTE. GOEDKOOPSTE TOT

74% N KORTI

3 STUKS

3 BUSSEN

7.-

5.-

Karvan Cévitam

Andrélon, Axe, Dove of Rexona

3 flessen van 150 - 300 ml of bussen van 50 - 200 ml Van / 6.45 - / 19.71

3 bussen van 0.75 liter Van / 8.04 - / 8.43

3 PAKKEN

5.-

Vivera

3 pakken van 150 - 250 gram Van / 6.15 - / 10.14

G

Maximaal 4 keer de aanbieding per klant

4 STUKS

5.-

Wagner Big City pizza’s Alle soorten Van / 9.96 - / 13.32

2 STUKS

5.-

Hollandse aardbeien of eetrijpe mango’s 2 schalen van 400 gram of 2 stuks

Deze aanbiedingen zijn geldig van woensdag 15 t/m dinsdag 21 mei 2019, tenzij anders aangegeven. Zet- en drukfouten voorbehouden.

1

1

HOOGVLIET.COM

9


10

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Lezers schrijven De ingezonden brieven-rubriek van De Heraut. Anonieme brieven worden niet geplaatst. Brieven die langer zijn dan maximaal 300 woorden kunnen worden ingekort. Publicaties van een brief houdt niet in dat de redactie het met de strekking eens is.

(ver)Gunning standplaats bloemenkiosk Wie kent deze bloemenkiosk in het centrum van Berkel en Rodenrijs niet! Een altijd mooi verzorgde uitstalling van een diversiteit aan prachtige boeketten, planten en bossen bloemen. Een lust voor het oog. De altijd goed geluimde Martin en Paul, de bloemenjongens van ons centrum, ons dorp. Zij staan al jaren in ons centrum, altijd trouw aan hun cliënten, door weer en wind en altijd goedlachs en cliëntgericht. Wat zou het centrum van Berkel en Rodenrijs zonder de bloemenkiosk Steentjes moeten? Gemeente Lansingerland had in alle wijsheid besloten om ons centrum van een heel mooi plein te voorzien. Dat hield o.a. in dat bloemenkiosk Steentjes vrijbaan moest maken voor de grootse plannen van de gemeente betreffende de metamorfose van het plein. Martin en Paul kregen een vervangende standplaats toegewezen en wel bij De Vis/AH. Het was ook daar weer een lust voor het oog de bloemenkiosk te zien staan op die plek. Ook Martin en Paul waren er dik tevreden mee. Zij hadden een mooie plek op het plein moeten opgeven, maar deze plek beviel hen prima. Appeltje eitje zou je denken, maar helaas dacht de gemeente daar toch anders over. Reeds vanaf de “inspraak” procedures hebben Martin en Paul gevochten als leeuwen voor een goede, vervangende definitieve standplaats. Waarom laat deze te nemen beslissing door de gemeente zo lang op zich wachten? Waarom wordt er zo gesold met hardwerkende ondernemers in ons dorp? Waarom kregen zij weer een (voorlopige) plek toegewezen bij het carillon en naast de fontein (wie bedenkt dit...?). Waarom is de tijdelijke standplaats bij De Vis/AH niet simpelweg omgezet in de vaste standplaats voor Martin en Paul? Waarom, waarom, waarom????? De opzet van de gemeente was van begin af aan duidelijk: geen “marktkraam-vervuiling” op het nieuwe plein. Prima, maar enige inzet van de gemeente om deze ondernemers hun boterham te laten verdienen lijkt erg ver te zoeken. Het getreuzel tot besluitvorming van de gemeente duurt al meer dan een jaar, het duurt maar voort! Kom op gemeente, toon ballen en laat zien dat u uw/onze ondernemers in het centrum een warm en goed hart toedraagt. Wat is het centrum zonder goede, hardwerkende ondernemers? Geef Martin en Paul hun welverdiende definitieve standplaats bij De Vis/AH.

S.G. Weeda-van der Hoek Berkel en Rodenrijs

Stop de bomenkap Woensdagavond 8 mei heeft een moedige Tineke van der Knaap van de actiegroep “stop de bomenkap” ingesproken bij de commissie Ruimte van gemeente Lansingerland. Samengevat uitte ze haar zorg over de ongebreidelde houtkap, het verlies aan leefkwaliteit voor mens en dier en de nadelige gevolgen voor het klimaat. Fijn was te horen dat alle partijen haar zorg deelden. Helaas was de uitwerking anders. Wethouder Fortuyn vindt het geen probleem, de bomen zijn ziek en gevaarlijk en moeten weg. Ook al heeft de landelijke vereniging van Bos en Natuureigenaren daar een heel andere visie op. Een visie waaraan SBB nota bene aan mee heeft geschreven. Ook de veiligheid wordt door diezelfde landelijke vereniging veel en veel minder problematisch gezien. En ook die visie heeft SBB. Voorbijgegaan wordt ook aan het feit dat in de Broekpolder in Vlaardingen, nota bene door hetzelfde SBB, niet alles wordt gekapt maar alleen de werkelijk zieke bomen worden verwijderd! Onze wethouder vindt alle commotie ronde de kap maar onzin, er komt immers een “robuust bos met biodiversiteit (?)” een belevingseiland en bijenhotels voor terug. Wat die met bomen en een gezonde leefomgeving te maken hebben zegt niemand veel. De

commissie ging hier ook allemaal aan voorbij, een beetje schouderophalend werd gesteld dat ze er ook geen verstand van hadden… Nee commissie, luister naar de burgers en informeer jezelf. De burgers hebben niet gevraagd om een nieuw en robuust bos, wat dan ook moge zijn. Ook bijenhotels staan niet op het verlanglijstje. Lees de landelijke protocollen en kap alleen wat werkelijk ziek is. Bos heeft tijd nodig, omvormen naar andere inzichten doe je in hetzelfde tempo en met overleg. Burgers willen geen kale vlaktes met de belofte dat er over vijftig jaar iets moois staat. Zorg voor een “Leefbaar” woongebied.

J. Verburg Bleiswijk

Paaltjes/pollers Herenstraat langer omlaag? B&W heeft op 20 september 2018 besloten tot het afsluiten door middel van pollers van de Herenstraat aan twee kanten van 12.00 tot 07.00 uur en op woensdagen de hele dag.voor alle motorvoertuigen. Wie schetst mijn verbazing dat aan de kant van de Noordeindseweg recent het onderbord is geplaatst met de tijden 12.00 tot 19.00 uur. Foutje, vergissing? De gemeente zal dit desgevraagd laten aanpassen. Maar gebleken is dat de gemeenteraad op initiatief van Leefbaar 3B bezig is met het voorbereiden van een nieuw verkeersbesluit waarbij de pollertijden inderdaad worden teruggebracht tot 19.00 uur. De Herenstraat moest juist autoluw worden, geen parkeerplaatsen maar ook geen verkeer. De ongestoorde veilige verbinding tussen de centrumhelften wordt doorbroken als de pollers omlaag staan. En de huidige openingstijd van 07.00-12.00 uur wordt nauwelijks benut door beladers van winkels en bedrijven maar des te meer door passanten op weg naar of komend van Rotterdam en/of Rodenrijs. De Noordeindseweg en Herenstraat worden zo weer de racebaan van vroeger en minder leefbaar voor de omwonenden die zich dan ook hiertegen zullen verweren.

Verspreid door de hallen stonden kraampjes met daarin heerlijke en originele hapjes en drankjes die werden uitgeserveerd.

Havecon en Voorwinden gunnen iedereen een kijkje achter de schermen Bleiswijk – ‘Zie met eigen ogen hoe de tuinbouwkassen van Havecon worden geproduceerd en op transport gaan naar onze projecten in binnen- en buitenland. Van dicht bij huis tot aan de andere kant van de wereld. Neem een kijkje in de werkplaats van de Voorwinden Groep waar alle machines onderhouden worden’. Dit was de uitnodiging aan iedereen die wel eens een kijkje wilde nemen achter de schermen van een tweetal stevige Bleiswijkse bedrijven die onlangs een groot pand in gebruik namen: Havecon en Voorwinden aan de Lorentzstraat onder één dak. Trees Borkus-Henskens

Ruud van der Kooij Berkel en Rodenrijs

Zaterdagmiddag 11 mei stonden de deuren van de nieuwe bedrijfshallen

Waarom?

Met de Cultuurbus naar Gouda

Groot is mijn ongenoegen te constateren dat afgelopen Koningsdag door diverse horecagelegenheden in Berkel dorp cola werd verkocht die 50 cent duurder was dan een biertje. Op allerlei manieren proberen wij de jeugd te behoeden voor vroeg gebruik van alcohol en dan dit? Ongelooflijk!

Elsbeth van Leeuwen Berkel en Rodenrijs

Toneelavond voor de Roparun Berkel en Rodenrijs - Vrijdag 17 mei wordt er Huize Sint Petrus aan de Noordeindseweg 94 te Berkel en Rodenrijs een toneelvoorstelling gehouden door P.O.P (Petrus op planken). Dit zijn medewerkers, oud-medewerkers en vrijwilligers van Huize Petrus die al meer dan 24 jaar deze voorstellingen organiseren. Er is een middagvoorstelling die start om 14.15 uur en een avondvoorstelling die om 20.15 begint. Kaarten kosten € 5,00, inclusief een kopje koffie of thee, een bingokaart en een lootje. Extra bingokaarten en lootjes zijn te koop tegen betaling van € 0,50 per stuk. De opbrengst deze avond komt ten goede aan de Roparun. Claudia Dolk, een van de acteurs van P.O.P. maakt ook dit jaar deel uit van Roparunteam Jatogniettan.

Lansingerland - De werkgroep Cultuurbus SWSL organiseert voor 55-plussers op dinsdag 4 juni een bezoek aan Gouda. Onder begeleiding van een verhalenverteller wordt een wandeling door Gouda gemaakt. Hij wekt de stad tot leven maar niet met saaie verhalen over jaartallen en lui liggend steen. Nee, met zijn Storytrail grijpt hij zijn luisteraars bij de kladden. Vanaf de trappen van het stadhuis deelt hij forse straffen uit, als sluiswachter roddelt hij er op los en samen met zijn publiek bevolkt hij de Vismarkt met kijvende wijven. Doordat het op deze manier met elkaar wordt beleefd, worden verhalen blijvende herinneringen. Vertrek is vanaf metrostation Rodenrijs met de metro van 09.22 uur naar Rotterdam Centraal. De reis wordt vervolgd met de trein van 10.05 vanaf perron 14 richting Gouda. Daarna is het 15 minuten lopen naar de Grote Markt waar gestart wordt bij de Barbier koffie met appeltaart. De wandeling met de verhalenverteller start om 11.30 uur vanaf de Grote Markt en duurt 1,5 uur. Daarna is er een lunch in restaurant Swing. De kosten voor deze dag zijn € 38.- en voor actiefpashouders € 28.50, inclusief koffie, de wandeling en de lunch. Belangstellenden kunnen zich vanaf vrijdag 17 mei 9.00 uur aanmelden bij Marian van Berk, 010 - 521 63 91 of Nel de Vogel 010 - 511 35 84. De aanmelding is niet vrijblijvend. Gemaakte kosten worden in rekening gebracht.

wagenwijd open tijdens een strak en goed georganiseerd Open Huis van Havecon en Voorwinden Groep. Naar schatting anderhalfduizend bezoekers vonden hun weg en genoten. Van de gastvrije ontvangst, maar ook van het werk dat verzet wordt, van alles wat ze in de bedrijfshallen te zien kregen, van de informatie die door de medewerkers – herkenbaar aan hun blauwe shirts – werd gegeven. Het Open Huis liet zien en ervaren dat Havecon een organisatie is met veel ervaring op het gebied van ontwikkelingen, fabricage en het compleet realiseren van glastuinbouwprojecten. De Voorwinden Groep B.V. is een van de grotere kassenbouw onderaannemers die Nederland rijk is. Het motto van de beide bedrijven onder één dak spreekt dan ook voor zich: wat we afspreken, doen we goed! Het waren niet alleen collega’s en klanten die een kijkje kwamen nemen. Ook hele gezinnen en pure belangstellenden naar werkwijze, inrichting en aanpak wandelden naar binnen en lieten zich rondleiden en imponeren. Verspreid

door de hallen stonden kraampjes met daarin producten van klanten van Havecon en Voorwinden Groep waar heerlijke en originele hapjes en drankjes van werden gemaakt en uitgeserveerd. Het was goed weer en dat trof, want ook buiten werd goed aan de gasten gedacht. Met eet- en drinktentjes voor de volwassenen en volop springplezier voor de jeugd. Gingen de gasten huiswaarts, dan werd hen nog een goodybag uitgereikt.

Feestavond De feestelijke en informatieve dag eindigde met een feestavond voor medewerkers, klanten en relaties. Rond de zeshonderd genodigden genoten van elkaar, de hapjes en drankjes, van de muziek van de band The Coronas, van dj Maurice en zanger Tino Martin. “Een topdag!” was zonder twijfel de mening van alle bezoekers, maar ongetwijfeld ook van de medewerkers die veel mensen hebben kunnen laten meegenieten van de werkzaamheden waar zij dagelijks voor in touw zijn.

De nieuwe bedrijfshallen waar zowel binnen als buiten van alles te beleven en te bekijken was.

STICHTING TUSSEN SCHOOLSE OPVANG GROENEHOEK ‘IN LIQUIDATIE’ Bovengenoemde rechtspersoon is ontbonden doordat de Stichting niet meer in gebruik is en de school zelf de TSO regelt. De Stichting is per 17 april 2019 ontbonden. De rekening en verantwoording liggen ter inzage voor een ieder tot 17 juni 2019 ten kantore van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, vestiging Rotterdam en ten kantore van OBS Groenehoek, Stampioendreef 7 te Bergschenhoek.


11

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Nu goedkoop. Altijd goedkoop! Dat zijn de Laagblijvers van PLUS! Nu Nu goedkoop. goedkoop. Altijd Altijd goedkoop! goedkoop! Dat Dat zijn zijn de de Laagblijvers Laagblijvers van van PLUS! PLUS! PLUS Conference Los PLUS PLUS Conference Conference Los Los

1. 1.

49 49

Per kilo

Per kilo Per kilo

PLUS Kropsla

0. 0.

65 65

PLUS PLUS Kropsla Kropsla

Per stuk

Per stuk Per stuk

PLUS Tomaten

0. 0.

79 79

PLUS PLUS Tomaten Tomaten

Net 500 gram

Net 500 gram Net 500 gram

PLUS Perssinaasappelen PLUS PLUS PerssinaasPerssinaasappelen appelen

2. 2.

69 69

Net 2 kilo

Net 2 kilo Net 2 kilo

Eat Me Avocado

0. 0.

99 99

Eat Me Eat Me Avocado Avocado

Per stuk

Per stuk Per stuk

Zespri kiwi green Los Zespri Zespri kiwi green kiwi green Los Los

2. 2.

19 19

Per 500 gram

Per 500 gram Per 500 gram

Kijk voor het complete assortiment op

plus.nl/laagblijvers plus.nl/laagblijvers Koelhuis Van Hiermoetdenaam /

Kijk Kijk voor voor het het complete complete assortiment assortiment op op Openingstijden: ma - za 8.00 - 21.00 | zo 12.00 - 19.00

Openingstijden: ma t/m do 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00

plus.nl

plus.nl

| De Vlashoeck 24-30 | 2661 LM Bergschenhoek Plusweg 1 // Plusstad //| T: 0523 65 63 93 Openingstijden: ma - za 8.00 - 21.00 | zo 12.00 - 19.00 plus.nl Openingstijden: ma - za - 21.00 | zo 12.00 - 19.00 plus.nlplus.nl Openingstijden: ma t/m8.00 do 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 plus.nl Openingstijden: ma t/m do 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00

Koelhuis | De Vlashoeck 24-30/| 2661 LM Bergschenhoek Van Hiermoetdenaam Plusweg 1 // Plusstad //| T: 0523 65 63 93 Koelhuis | De Vlashoeck 24-30/| 2661 LM Bergschenhoek Van Hiermoetdenaam Plusweg 1 // Plusstad //| T: 0523 65 63 93


12

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Deukje weg €35,-

g a d y t u a Auto Be i e m 5 2 g a d r Zate 9.00 tot 14.00

uur

Kleine lakschade overspuiten

€80,-

Chr. Huygensstraat 12 2665 KX Bleiswijk tel. 010-5216655 Info@absdehaan.nl

Uw auto van top tot teen weer helemaal mooi. Tegen spectaculair scherpe tarieven. Klaar terwijl u wacht! Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.dehaanautomotive.nl/autobeautydag

AFVALLEN ZONDER LIJNEN BERKEL EN RODENRIJS “Ik voel me 10 jaar jonger. In zes maanden tijd ben ik 20 kilo afgevallen. Mijn lichamelijke klachten zijn met 95% afgenomen. Ik ben ook, terwijl ik toch astmatisch ben, veel minder kortademig geworden”, vertelt een enthousiaste Rita K. Zij is een van de cursisten, die met enthousiasme het ‘Afvallen zonder Lijnen’ programma volgen van Make It Easy. “Het fijne is, dat je normaal eet en ook best veel lekkers mag waar je niet dik van wordt. ”Er wordt geen dieet voorgeschreven. “Zeker als je een druk leven leidt, heb je geen tijd om precies volgens het boekje boodschappen te doen en te koken. Wij zeggen: eet gewoon waar je trek in hebt. Er zijn maar een paar belangrijke dingen waarvan het beter is om ze minder frequent te nuttigen, zoals o.a. chips en koekjes. Maar de behandeling gaat die behoefte ook tegen. Verder mag je nagenoeg alles eten. ” De belangrijkste tip: “Maak van het afvallen zonder lijnen elke dag een feestje!”

Bij de methode die MIE toepast wordt gewerkt met piepkleinepuntjes die pijnloos in het oor worden geplaatst.Deze zorgen o.a. voor een snellere vetverbranding en dat je geen behoefte hebt aan zoetigheid en overmatig eten. De Make It Easy methode wordt toegepast in 25 praktijken in heel Nederland.

Onze therapeuten werken uitsluitend op afspraak. voor verdere informatie kunt u terecht op www.makeiteasy.nl of bellen naar 0183-820208 vind ons ook op: www.facebook.com/ makeiteasy.nl

www.makeiteasy.nl 0183-820208

Tegen inlevering van deze Koepon

ijden

O

gst penin

.30 ot 20 t 0 0 . 11

ACTIE GELDIG TOT 29 MEI 2019, SAMEN MET 1 BETALENDE GAST. GOEDKOOPSTE PANNENKOEK GRATIS. MAXIMAAL 3 BONNEN PER REKENING. KOEPONNEN ZIJN NIET GELDIG OP HEMELVAARTSDAG. NIET GELDIG I.C.M. ANDERE ACTIES.

GEOPEND op Hemelvaa rtsdag

Kruisweg 8, BLEISWIJK 079-5931945 | Stationsweg 2, BERKEL EN RODENRIJS 010-5112215


mei 13

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Veiligheidsdag 2019 perfect georganiseerd

18 mei

Met dank aan al die mensen die voor onze veiligheid zorgen Berkel en Rodenrijs - Dat het zonnetje een groot aandeel had in het bezoekersaantal, behoeft geen betoog, maar de Veiligheidsdag 2019 op zaterdag 11 mei kan zéker als zeer geslaagd worden beschouwd, mede dankzij de inzet van de vele hulpdiensten én niet te vergeten (de ambtenaren van) de gemeente Lansingerland die deze dag perfect had georganiseerd. Hoewel er eerst nog een schraal windje stond, kwamen al snel vele bezoekers naar de ‘Plaats Delict’, want ook de Hermandad was met veel mensen en materiaal aanwezig op deze dag. Je kon zelfs plaatsnemen in de arrestantenbus.

Bergschenhoek Te koop!

€ 529.500 k.k. Bouwjaar Kamers Slaapkamers Oppervlakte Perceel Inhoud

2001 5 4 157 m2 230 m2 549 m3

Tobias Asserlaan 3 2662 SB Bergschenhoek 010 - 785 08 33 WWW.DBMAKELAARS.NL

Inbraak in personenauto’s

John Hofman De Veiligheidsdag werd gehouden nabij zwembda De Windas. Burgemeester Pieter van de Stadt opende deze bijzondere dag, bijgestaan door een inwoner in een bijzonder kostuum. Het bleek wijkagent Herman Gevaart te zijn, met wie kinderen op de foto konden. Een bijzondere dag, omdat men als inwoner van Lansingerland weer eens kon kennismaken met de vele hulpdiensten die in onze gemeente actief zijn en voor uw veiligheid op welk gebied dan ook zorgen. Verbazing bij veel bezoekers wekte het grote aantal aanwezige diensten. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er deze dag: brandweer, Buurttoezicht, BOA’s, EHBO, politie, een kraam van Youz waar de vele soorten drugs die anno 2019 in omloop zijn, werden getoond als waarschuwing

OPEN HUIS

het bezoekersaantal groeide met de minuut. voor met name de jeugd, ambulancedienst, GGD, te veel om op te noemen. Bij iedere kraam stonden medewerkers om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Ook inbraakpreventie kreeg alle aandacht. Zo demonstreerde Buurttoezicht een videosysteem met vier camera’s die de situatie rond uw woning goed in de gaten houdt. Natuurlijk, daar zit een kostenplaatje aan vast, maar als uw kostbare camera of gouden ring gestolen wordt, bent u al meer kwijt!

Jeugd Zeer positief was, dat ouders zaterdag

massaal hun kind(eren) meenamen. Hoe eerder ze kennis nemen van alles wat met hun veiligheid heeft te maken, hoe beter. Voor hen was er ook van alles te doen. Hele rijen stonden er bij het uitdelen van suikerspinnen, zo ook bij de kraam waar ze zich konden laten schminken. Bij de EHBO-stand kon men oefenen in het reanimeren en de politie was deze dag bij de jeugd de allerbeste vriend: kinderen mochten op de grote motorfiets zitten, plaatsnemen in de arrestantenbus of ze kregen een bouwplaat om een politieauto in elkaar te knutselen. De hele dag konden kinderen een ritje meemaken

in een politiebusje. Prachtig vonden de kinderen al die sirenes. Er werden nieuwe, lege groenteblikken uitgedeeld met als tip: doe daar uw autosleutels in, dan kan de code van buitenaf niet worden ‘gekraakt’. Overigens kunt u nog zo’n gratis blik ophalen bij het politiebureau, maar op is op. Dat de brandweer inmiddels over veel fantastisch materiaal beschikt om een brand te blussen en levens te redden maakte veel indruk. Een politiehelicopter bracht door een paar rondjes boven het evenemententerrein te maken, een ‘groet’ aan alle bezoekers. Een geweldige Veiligheidsdag die ons lang bij zal blijven en voor herhaling vatbaar is

Bergschenhoek – Onbekende hebben in Bergschenhoek de afgelopen dagen ingebroken in twee personenauto’s. Op de Perzikhof werd in de nacht van 9 op 10 mei ingebroken in een auto en werd het hele dashboard weggehaald met stuur, airbag en navigatiesysteem. Ook op 10 mei werd er ingebroken in een auto op de Planciusdreef. Hier namen de daders de navigatie en een zonnebril weg. Beide voertuigen vertoonden geen inbraakschade. Mogelijk hebben de daders de code van de sleutels gekopieerd. Eigenaren van een auto met een zogenaamd “keyless entry” systeem wordt dringend geadviseerd de sleutels NOOIT bij de voordeur van de woning te bewaren. Leg de sleutels bij voorkeur in een metalen blik, metalen sleutelkastje of gebruik een speciaal sleutelhoesje voorzien van een metalen binnenhoes. Ultieme optie is om het systeem door de dealer te laten uitschakelen.

Hardloopevent vult kas MS Fonds

Zelfs je vingerafdruk kon worden genomen.

Bijeenkomst Verlies en Rouw Lansingerland - Welzijn Lansingerland organiseert op donderdag 23 mei een bijeenkomst over verlies en rouw. Een mens maakt diverse soorten verlies mee in het leven. Denk aan verlies van gezondheid, van werk, van een geliefde of van een relatie. Hoe daar mee om te gaan? De bijeenkomst wordt gehouden van 10.30 tot 12.00 uur in Ontmoet!, Wilhelminastraat 1a, Bergschenhoek. Inloop vanaf 10.15 uur. Aanmelden is niet nodig. De entree is gratis. Maria Boersma (theoloog), medewerker Welzijn Lansingerland, zal deze bijeenkomst begeleiden. Er zal gelegenheid zijn om ervaringen te delen, naar elkaar te luisteren en handvaten op te doen, op je zoekende weg hoe ermee om te gaan.

Plaatsnemen in de arrestantenwagen.

Simon Fortuyn spreekt op ledenvergadering Leefbaar 3B Lansingerland Donderdagavond 16 mei spreekt wethouder Simon Fortuyn tijdens de Algemene Ledenvergadering van Leefbaar 3B over de recente politieke ontwikkelingen in Lansingerland. Verkeer, verkeersveiligheid, beheer van het openbaar gebied, duurzaamheid, het vliegveld, woningbouw en de houtkap in het Recreatieschap Rottemeren zullen zeker aan de orde komen. Fractievoorzitter Don van Doorn zal een terugblik geven op het eerste jaar van de coalitie Leefbaar 3B, VVD, CDA en ChristenUnie. Tijdens de ALV zullen de leden een nieuwe voorzitter kiezen. Leefbaar 3B neemt afscheid van Patra Steehouwer.

Patra heeft met name in de twee jaar tot aan de raadsverkiezing van maart vorig jaar enorm veel werk verzet en dat heeft er toe geleid dat Leefbaar 3B met negen zetels de grootste fractie is in de gemeenteraad van Lansingerland. De huidige vice-voorzitter Dave Salomons wordt de nieuwe voorzitter. Hij is een jaar geleden lid geworden van het bestuur. In de ALV wordt het jaarverslag 2018, inclusief het financieel verslag besproken en vastgesteld. Ook wordt een voorstel gedaan voor een nieuw logo van Leefbaar 3B. De Algemene Ledenvergadering van Leefbaar 3B op donderdag 16 mei begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis van Lansingerland, Tobias Asserlaan 1 te Bergschenhoek. De ledenvergadering is ook toegankelijk voor niet-le-

den van Leefbaar 3B. Zij worden van harte uitgenodigd.

Naam website Irma Troost-Vogel Bleiswijk – Zeven beeldend kunstenaars tonen tot en met 23 juni hun werk in een expositie in Kunstgalerie Bleiswijk, Hoekeindseweg 26 te Bleiswijk, zo meldden we vorige week in deze krant. Helaas werd de naam van de website van een van de deelnemers, Irma Troost-Vogel, verkeerd vermeld. De juiste naam van haar website is: irmatroostvogel.wixsite.com/ aquarel De expositie is elke zaterdag- en zondagmiddag tussen 12.00 en 17.00 uur te bekijken; de entree is gratis.

Bergschenhoek/Rotterdam - Op Moederdag droegen 436 deelnemers hun steentje bij in de strijd tegen MS. Zij deden mee aan MS Motion Rotterdam, het hardloop- en wandelevenement van het Nationaal MS Fonds. Samen haalden de deelnemers een geweldig bedrag van € 64.123,- op. De donaties komen nog binnen, dus het bedrag loopt verder op. Speciaal voor deze Moederdageditie deelde het Nationaal MS Fonds bij de finish bloemen uit aan vrouwelijke deelnemers. Deelnemers konden kiezen voor verschillende afstanden en disciplines: 5 of 10 km wandelen of hardlopen. Families, vrienden en collega’s die iemand met MS kennen hebben een sportieve prestatie neergezet. Ook mensen met MS liepen mee en dat leverde soms emotionele momenten op. Om te zorgen dat de sfeer er goed inzat, draaide DJ Maurice tijdens het evenement feestelijke muziek, waren er diverse activiteiten voor kinderen en was er voldoende lekkers te verkrijgen bij de foodtrucks op het evenemententerrein. Singer-songwriter Ed Struijlaart, wiens neef een aantal jaar geleden overleed aan de gevolgen van MS, gaf vlak voor de cheque-uitreiking een optreden. Info: www.msmotion.nl.

KRASJE? WELK KRASJE?

010 - 521 66 55

www.absdehaan.nl

Christiaan Huygensstraat 12 2665 KX BLEISWIJK


14

De Heraut woensdag 15 mei 2019

OUDE FLES weer

fris & fruitig Knutsel je eigen plant-in-glas Met glas kun je leuke decoraties maken. Zo kunnen er plantjes leven in een afgesloten potje. 1. Maak de fles of pot (met kurk of deksel) heel goed schoon met een sopje en laat goed drogen. 2. Leg dan stenen/kiezels voorzichtig op de bodem. 3. De tweede laag is de actieve kool (verkrijgbaar bij tuincentra, tegen schimmels). 4. Laag potgrond over de actieve kool. 5. Priegel de plantjes in de grond, druk een klein beetje aan en leg er stukjes mos omheen. 6. Versier bijvoorbeeld met steentjes of schors bovenop de potgrond. 7. Zet eerst de fles zónder kurk of deksel op de plek waar je hem wilt hebben. Het liefste met veel licht, maar weinig zon. Kijk af en toe of de grond niet te droog is, maar ook niet te nat. 8. Na een week mag de kurk of deksel op de fles en kan dit tuintje helemaal voor zichzelf zorgen.

VERPAKKINGS GLAS

IS EINDELOOS Glas kun je blijven recyclen Van 1.000 kilogram gebruikt verpakkingsglas maken we 1.000 kilogram nieuw glas. 100% recyclebaar dus, van de glasbak naar je tafel en van je tafel naar de glasbak.

Als het verpakkingsglas uit nieuwe grondstoffen (zand, soda en kalk) gemaakt moet worden, levert 1.000 kilogram van die grondstoffen slechts 800 kilogram glas op. Bovendien wordt daarbij veel meer energie verbruikt. Alleen echt verpakkingsglas in de glasbak Om glas goed te kunnen recyclen, is het belangrijk dat alleen verpakkingsglas in de glasbak belandt. Andere glassoorten breng je naar het afvalbrengstation.

WAT WEL

WAT NIET

GLAS

KEUKENGLAS

BRENG DIT NAAR HET AFVALBRENGSTATION IN BERGSCHENHOEK

bijvoorbeeld potjes en flessen van: Spaghettisaus Pindakaas Appelmoes Olijfolie Kruiden

• • • • •

DRANKENGLAS bijvoorbeeld flessen van: Wijn Mixdrankjes Vruchtensappen en diksap Bier zonder statiegeld

• • • •

BADKAMERGLAS bijvoorbeeld: Crèmepotjes, van doorzichtig glas Deodorantrollers van glas Parfumflesjes

• • •

ruiten • Gebroken glas (zoals kristallen • Kristal wijnglazen) glas, zoals: • Vuurvast Ovenschalen • Theeglazen • Keramische kookplaten • • Aardewerk • Serviesgoed • Porselein • Bloempotten • Spiegels glas (wit, niet doorzichtig) • Opaal gloeilampen • Kapotte TL-buizen • Spaarlampen •

Rebus -k

-p

H2O

Oplossing Rebus: Storm in een glas water

Online zijn meer instructies en tips te vinden. Zoek op ‘Glazen tuin’ of ‘mini-ecosysteem’.

Hoe wordt glas gerecycled?

Bekijk de video op Youtube. Zoek op: GLAS LANSINGERLAND

Wist u dat?

d nog st eed s … 6% va n het resta fva l in12Lakilnsoingglaerslanper perso on uit gla s be st aat? Dat is op nie uw ku nn en ge bru ike n. per jaa r dat we niet me er , dop pen en … gla s gew oon met restje s en dekzeselwor den kur ken in de gla sba k mag? De gr ote nde els ook weer ger ecy cled .

Ook handig: pp! de afvalwijzer a

WWW.MIJNAFVALWIJZER.NL


15

De Heraut woensdag 15 mei 2019

UITNODIGING Voor alle 70 plussers (Of wat jonger)

LUNCHEN

OP DE BOERDERIJ HET Met medewerking BOEREN van de Historische LEVEN VAN TOEN EN Vereniging NU En een rondleiding in de stal

24 mei om 11:30 Hoeksekade 146 Bergschenhoek

Opgeven kan bij Annigjegille@hotmail.com of bel 06-12866900 Rolean en Magali samen met de burgemeester die hen namens de gemeente een felicitatiebezoek bracht.

Aangeboden door ChristenUnie Lansingerland

Slecht ter been? Slecht ter been? We komen We halen u graag op!u graag halen!

Rolean en Magali verruilden Cuba voor Lansingerland Berkel en Rodenrijs – Vlak na de Cubaanse revolutie gaven zij elkaar het ja-woord in zowel de kerk als het gemeentehuis van Havana: Rolean Nicolas Amador en Magali Brito Rodriguez. Zestig jaar later vieren zij hun diamanten bruiloft op maandag 13 mei in hun seniorwoning in Berkel en Rodenrijs. Trees Borkus-Henskens Hun dochter verruilde met man en kinderen haar geboorteland Cuba in de tachtiger jaren al voor Nederland toen haar man hier werkte. Ze woont inmiddels al weer heel wat jaartjes in Berkel en Rodenrijs en toen haar ouders op leeftijd raakten vond ze het

fijn dat ze eveneens hierheen kwamen. Inmiddels 82 en 78 jaar, maar samen al ruim 15 jaar heel gelukkig hier. De bruid laat trouwfoto’s van 60 jaar geleden zien: een knap koppel dat zo van de filmset gelopen zou kunnen zijn. Rolean en Magali kenden elkaar van school. Zij woonde in de stad Havana. Ze had een broer en haar vader was vrachtwagenchauffeur. Hij kwam uit een gezin met negen kinderen en groeide op buiten de stad op de boerderij van zijn ouders. Magali werkte na haar schoolperiode als secretaresse. Rolean hielp veel op de boerderij en werkte later als boekhouder op kantoor. Het paar kreeg twee dochters – waarvan er een in Florida woont – en vier kleinkinderen. Inmiddels hebben ze geen familie meer op Cuba wonen; die zijn allemaal verhuisd richting Florida of Spanje.

Tolk De Berkelse dochter fungeert als tolk als burgemeester Pieter van de Stadt het jubilerende bruidspaar namens de gemeente komt feliciteren. Ze stralen en voelen zich vereerd met zijn komst. Maar, zo vertellen ze ook, ze zijn heel blij en gelukkig in Berkel en Rodenrijs. Waar vriendelijke mensen wonen, de meesten een baan hebben en… de bus op tijd rijdt en hen overal naar toe brengt! Ook maken ze regelmatig een uitstapje op de fiets. De bruiloft wordt later gevierd; als de andere dochter overkomt uit Florida, zodat de familie weer even bijeen is. Maar maandagavond vierden ze het vast een beetje met een gezellig etentje dichtbij.

Taart voor jubilerende Handpalm Berkel en Rodenrijs – Met slingers, verrassingen en een grote taart werd donderdag 9 mei het 40-jarig bestaan van De Handpalm gevierd; het pand op de hoek van de Anjerdreef en de Chrysantenhof waar 27 bewoners met een verstandelijke beperking hun thuis hebben gevonden. Trees Borkus-Henskens Er heerste een vrolijke en feestelijke stemming in de ruimte waar de gasten

ontvangen werden, maar waar ook een grote doos wachtte. Wethouder Ankie van Tatenhove opende de gezellige bijeenkomst met een kort woordje waarin ze vertelde dat ‘40’ niet alleen hier, maar ook in de bijbel regelmatig voorkomt bij belangrijke gebeurtenissen. Ze zei trots te zijn op De Handpalm en de bewoners die deelnemen aan tal van activiteiten en ze moedigde iedereen aan lekker verder te gaan richting het 45- en 50-jarig jubileum. Vervolgens waren alle ogen gericht op de grote doos die een centrale plek innam. Toen de deksel eraf ging kwam er een prachtige taart tevoorschijn met daarop ’40 jaar’ die door de oudste

De oudste bewoner mocht de taart aansnijden.

bewoner van De Handpalm aangesneden mocht worden. Vervolgens smulde iedereen er van mee. Maar ook de wethouder was niet met lege handen gekomen, Zij overhandigde het Lansingerlandse Monopolyspel dat enthousiast door de bewoners ontvangen werd. Medewerkster Els Muis maakte de feestelijke dag compleet door te vertellen dat zij het Welstandsfonds had aangeschreven en heel blij was dat haar verzoek was gehonoreerd en zij nu kon verklappen dat het daardoor mogelijk was om met z’n allen een hele dag naar De Efteling te gaan. Een verrassing die met een luid applaus werd ontvangen.

Gespot! Berkel en Rodenrijs - Woensdagavond zag Frits Vonk in de Groenzoom de inmiddels in Nederland zeldzaam geworden zomertaling (mannetje). Frits: “Tussen 1960 en 1992 is de zomertaling in Nederland met 90% afgenomen tot tussen de 1000 en 1900 broedparen. Volgens SOVON schommelde in de periode 1990-2011 het aantal broedparen sterk en tussen 2001 en 2011 is sprake van een aanzienlijke aantalverandering. Rond 2007 broedden er 1600 tot 1900 paar in Nederland. De zomertaling is in 2004 als kwetsbaar op de Nederlandse rode lijst gezet.” Foto: Frits Vonk.

Leerlingen Blesewic spelen Midzomernachtsdroom Bleiswijk - Het nummer Duurt Te Lang van Davina Michelle tijdens een toneelstuk van Shakespeare? Bij de voorstelling Midzomernachtsdroom gespeeld door leerlingen van de Blesewic kan het. De uitvoering van het stuk is op 18 mei in Theater ‘t Web en laat een moderne bewerking zien van de oude klassieker. De schoolband begeleidt de muzikale intermezzo’s.

Midzomernachtsdroom is een klucht van William Shakespeare uit 1600. Het stuk beschrijft de avonturen van vier jonge geliefden en een groep amateuracteurs in een bos dat verlicht is door de maan. Het beroemde stuk wordt 18 mei gespeeld door de World Experience Theatre & Music-leerlingen (2e en 3e klas van mavo/havo) van de Blesewic. Regisseur Charmaine Hulsbosch: “We spelen een hedendaagse bewerking van Midzomernachtsdroom. De taal is aangepast naar deze tijd, maar nog steeds is het een zeer poëtische uitvoering.” De afgelopen weken hebben de twaalf leerlingen hard geoefend en dat ging goed volgens Hulsbosch. In ‘t Web worden de acteurs bijgestaan door een band, bestaande uit een pianist, gita-

rist, saxofonist, bassist en maar liefst vijf zangeressen. Het zijn ook leerlingen World Experience Theatre & Music, maar dan met de specialisatie muziek. Gedurende de voorstellingen spelen zij popnummers, zoals Use somebody van Kings of Leon, This love van Maroon 5 en Duurt Te Lang van Davina Michelle. Charmaine Hulsbosch: “Het is dus geen musical, het is een toneelstuk met daartussen livemuziek. En dat maakt het een unieke voorstelling.” Midzomernachtsdroom wordt zaterdag 18 mei vertoond om 20.00 uur (deuren open: 19.30 uur). Kaarten kosten € 5,- en zijn alleen online te koop via www.theatertweb.nl.

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Telefoon 010-511 88 92 E-mail redactie@de-heraut.nl


16

De Heraut woensdag 15 mei 2019

BEDRIJVIG LANSINGERLAND

“Energiebesparing verdient zichzelf terug!” Reinier van den Berg gastspreker Ondernemend Lansingerland Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas (equivalent) verbruiken. Vóór die datum moeten zij in het eLoket van RVO rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben uitgevoerd. Ondernemend Lansingerland organiseert op 28 mei een bijeenkomst over deze informatieplicht. Met gastspreker Reinier van den Berg. De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer, die sinds 1993 van kracht is. Daarin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Vanaf 1 juli 2019 zijn zij ook verplicht om de genomen maatregelen te rapporteren. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing.

Kostenneutraal investeren

De bedoeling van de Informatieplicht is

dat MKB-bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, maar soms zijn grotere ingrepen nodig. Het mooie is dat veel van deze energiebesparende maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen. Ondernemers investeren dan dus op een kostenneutrale manier in een duurzame en zuinige bedrijfsvoering.

WATTjemoetweten.nl

Op WATTjemoetweten.nl vinden ondernemers heel veel praktische informatie over

de Informatieplicht Energiebesparing. Zij kunnen direct checken of de Informatieplicht ook op hun bedrijf van toepassing is en welke stappen zij moeten nemen om daaraan te voldoen. Ondernemend Lansingerland kan op dit gebied ook veel voor haar leden betekenen. Zij kunnen bij Ondernemend Lansingerland terecht voor tips en adviezen, maar bijvoorbeeld ook voor energiescans, waarmee ondernemers inzicht krijgen in de kosten en opbrengsten van energiebesparing.

Programma

De informatiebijeenkomst op 28 mei begint om 17.30 uur bij Nissandealer Cas Lamens, Rodenrijseweg 57 in Berkel en Rodenrijs. Speciale gastspreker is meteoroloog en weerman Reinier van den Berg. Doordat het klimaat een sterke verwevenheid heeft met duurzaamheid inspireert Reinier toehoorders om de kansen te pakken en de uitdagingen van duurzaamheid te zien. Alles draait om het vinden van de juiste balans! Aanmelding kan via de website www.ondernemendlansingerland.nl.

17:30 uur Inloop en ontvangst met buffet 19:00 uur Welkomstwoord door Jan Houweling – voorzitter Ondernemend Lansingerland 19:05 uur Inleiding Reinier van den Berg: “Energiebesparing verdient zichzelf terug!” 19.45 uur Presentatie Informatieplicht Energiebesparing door Edwin Markus en Jaap Kortman 20.00 uur Pauze 20.15 uur Toelichting verplichte maatregelen energiebesparing 20.30 uur Enquête 20.45 uur René Lamens van Nissandealer Cas Lamens. Nissan beoogt een samenleving, waarin kantoren, scholen, woningen, wegen en voertuigen voor de energievoorziening volledig met elkaar verbonden zijn. Alles moet dan draaien op schone en duurzame energie. 21.00 uur Einde

Vacature ladder In de Heraut app kunt u doorklikken naar de bijbehorende websites.

Informatie

Reiner van den Berg. Foto: Joost Ooijman.

ondernemers agenda woensdag 22 mei

VNO-NCW Oostland

Programma: Dag vd innovatieve ondernemer; Artificial Intelligence & Robotica

Nominatie Koppert scout-app

Berkel en Rodenrijs - Koppert Biological Systems kondigt met trots aan dat de nieuwe scout-app genomineerd is voor de GreenTech Innovation Awards 2019. De scout-app is een intuïtieve mobiele applicatie met dashboard die telers direct inzicht geeft in het systeem voor geïntegreerde gewasbescherming. Met de app kunnen gebruikers Horiver-vangplaten scannen, waarna de app op basis van beeldherkenning de insecten automatisch identificeert en telt. Dit gebeurt op basis van machine learning. Het dash-

board toont vervolgens gedetailleerde analyses van de situatie. De Koppert scout-app wordt gepresenteerd tijdens de GreenTech Fair in de RAI Amsterdam op 11, 12 en 13 juni. De GreenTech Innovation Award wordt toegekend aan de meest unieke en geavanceerde technologische innovatie van het jaar. De winnaar wordt op 11 juni bekend gemaakt.

Locatie:

RoboValley

Tijd:

15:00 - 18:30 uur

maandag 27 mei

NoOVA

Programma: NOOVA-academy - thema lichaam en geest Voor alle vrouwelijke ondernemers van het Oostland - 3 workshops Aanmelden kan op www.noova.nl/agenda Locatie:

Retraiterie Rottemeren, Bleiswijk

maandag 3 juni

Open Coffee Lansingerland

Programma: Workshop: Meer winst uit Sales! Locatie:

Muller & Co

Tijd:

09:00 - 11:00 uur

dinsdag 11 juni

early birds

Programma: Erkelens + Knowles Assurantiën en Renate Boembindkunst Locatie:

Boerderij Het Lansingerland, Hoeksekade 146a in Bergschenhoek

Tijd:

07:30 uur

Bedrijventerreinen Lansingerland Daar kunt u op bouwen

De winnaar wordt op 11 juni bekend gemaakt

TOPLOCATIES VOOR ONDERNEMERS NU VERZAMELD OP 1 LOCATIE:

www.bedrijventerreinen-lansingerland.nl


17

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Mini-Roparun voor leerlingen Melanchthon Business School kracht. Toen ik vorig jaar meeliep met de Roparun, had ik echt zoiets van: wow, wat is dit zwaar. Maar mijn zus heeft jarenlang geleden, dan kan ik ook wel een paar uur kapot gaan. Naast het feit dat het heel zwaar en slopend is om van Rotterdam naar Parijs te lopen, schept het ook een fantastische band. Je huilt en lacht met elkaar en je bent door het slaapgebrek natuurlijk heel emotioneel. Bij de mini-Roparun zal dat minder zwaar zijn, maar zullen de kinderen wel een fractie van die samenhorigheid meemaken.”

Bewuster De kinderen kunnen zich laten spon-

soren per afgelegde 1000 meter of met een vast bedrag. Bij restaurant ‘t Zeeltje zal een 1000 meter baan gebruikt worden. “Maar het gaat er niet om wie het meeste geld ophaalt, of de meeste meters af gaat leggen. Wij hopen dat iedereen rondom de school erover zal praten en dat iedereen nog bewuster wordt. De reden dat de school ‘ja’ zei op het idee, heeft dan ook meerdere redenen. De kinderen zullen samen moeten werken omdat ze in teams zullen lopen, zijn gezond bezig en natuurlijk is het ook goed voor de maatschappelijke betrokkenheid van de school zelf. Kortom: het wordt een mooie dag.”

Gespot!

Team 40 loopt voor de Daniel den Hoedkliniek.

Bleiswijk - Melanchthon Business School uit Bleiswijk houdt donderdag 23 mei een ‘mini-Roparun’ voor brugklassers. Het ingezamelde geld gaat naar het Roparun Team 40, dat deelneemt aan de Roparun en geld bij elkaar loopt voor de Daniel den Hoedkliniek. Sjoerd Keizer Het idee voor de mini-Roparun kwam

van Mario de Koning. Hij doet dit jaar voor de tweede keer mee met de Roparun. “Ik heb eerst de Alpe d’HuZes gedaan, maar ik was toch meer een loper. Ik heb me toen aangesloten bij Team 40. Omdat mijn zoontje op Melanchthon Business School zit en leerlingen altijd projecten moeten afronden, dacht ik: dan is een mini-Roparun perfect. Dat leek een lerares van de school ook een goed idee en zo is het eigenlijk gaan lopen. Het is voor ons als Team 40 ook een mooie gelegenheid om aan onze bekendheid te werken. Wij lopen

ook mee en zullen de kinderen helpen. Wij hopen zo te laten zien wie wij zijn en zoveel mogelijk geld op te halen. Al is geld niet eens het belangrijkste; het is geen wedstrijd. Maar we willen wel zoveel mogelijk aandacht voor het bestrijden van die vreselijke ziekte kanker.”

Fantastische band “In ons team heeft iedereen links of rechtsom te maken gehad met kanker”, gaat De Koning verder. “Zelf doe ik dit alles voor mijn zus. Dat geeft mij

Berkel en Rodenrijs - In de Groenzoom spotte André van de Graaf aan het einde van de dag deze blauwborst.

GOUDEN PODIUM

KOM OOK WONEN IN DE MOOISTE BUURT! Zaterdag 18 mei in verkoop 43 eengezinswoningen In deze fase liggen bijna alle woningen aan één van de vele singeltjes, die zo karakteristiek zijn voor de Gouden Buurten. U kunt kiezen uit drie verschillende types: de Komrij, de Van Kralingen en de Bouwmeester. De woningen zijn gasloos. U koopt een duurzame en toekomstbestendige woning. • Woonoppervlak 124 - 147 m2 • Vloerverwarming • Minimaal 3 slaapkamers • Vrij indeelbare zolder voor extra (slaap)kamers • Aparte berging in de tuin

Van Kralingen

v.a. € 374.000,- v.o.n.

Kom langs op zaterdag 18 mei van 11 tot 13 uur in ons verkoopcentrum, Westpolderstraat 2G, Berkel & Rodenrijs. Of kijk op de website voor het aanbod.

STA RT VE RKO OP 1 8 MEI

Bouwmeester

GOUDENBUURTEN.NL

v.a. € 365.000,- v.o.n.

Komrij

v.a. €349.000,- v.o.n.

010 511 24 49


18

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Directeur ELM zet ‘robijn’ achter zijn naam Kruisweg – In alle vroegte werd Wouter van de Vendel donderdagochtend 9 mei compleet verrast door zijn medewerkers. Die hadden de kalender goed bijgehouden en geconstateerd dat hun directeur die dag precies 40 jaar werkzaam was bij het bedrijf aan de Kruisweg. Dat robijnen jubileum moest gevierd worden! Trees Borkus-Henskens De tafel stond gedekt voor een feestelijk ontbijt en ook het grote bord voor de deur met daarop een toepasselijke tekst – een leuke gewoonte van ELM als er iemand jubileert of iets anders te vieren heeft – ontbrak ook deze dag niet. Koffie en gebak zouden later volgen, evenals de felicitaties die Wouter in de loop van de dag ontving.

Landbouwtractoren Wouter begon zijn loopbaan nadat hij de opleiding voor automonteur had afgerond. Toen hij in 1977 bij ELM van start ging besloot hij zich ook verder te gaan specialiseren in de aanpak van landbouwtractoren. Dat lukte hem

aardig en zo werd hij eerste monteur landbouwmechanisatie en werkte hij met plezier in de werkplaats aan de trekkers en machines die de agrariërs uit de wijde omgeving met een gerust hart achterlieten. “We werkten toen nog met een klein koppeltje en inmiddels is dat gegroeid naar boven de tien; waaronder nog één collega uit die tijd.” Wouter vertelt dat hij het goed naar z’n zin had, maar in 1985 toch besloot eens bij een ander bedrijf te gaan kijken. Dat hield hij negen maanden vol; toen streek hij weer neer aan de Kruisweg. “Ik mocht – toen ik vertrok – de sleutels houden. ‘Als je eens iets nodig hebt’ zei mijn toenmalige baas. Hij had er het volste vertrouwen in (en daar kreeg hij gelijk in): ik had spijt en kwam terug als werkplaatschef.”

Mede eigenaar Begin negentiger jaren werd Wouter mede eigenaar samen met Kees de Regt en Klaas Hordijk (die in 1998 stopte). Toen Kees in 2004 overleed nam zijn zoon Sander zijn plek over. “ELM is een bekende naam in de landbouwmachinebranche. We hebben twee verschillende takken: de graafmachines en de landbouwmechanisatie. Maar op een gegeven moment barstten we hier uit de voegen en daar-

Wouter bij het ELM bord dat zijn collega’s voor hem maakten. om werd besloten om er een andere locatie bij te zoeken. Die werd gevonden in Waddinxveen waar Sander vanaf november 2018 verder ging met de afdeling graafmachines van ELM. Mijn hart ligt bij de tractoren en inmiddels werken er ook al twee zonen van mij in het bedrijf mee. De beide takken van het bedrijf hebben nu weer ruimte om verder te groeien!”

Een aantal prijswinnaars!

Succesvolle Koningsdag bij Immobilia De handtekeningen worden gezet. Met v.l.n.r. namens de gemeente Albert Abee en Pierre de Cock en rechts van de tafel Marcel Hermes en Erik Batenburg.

Voltooiing wijk Parkzoom 4 weer stap dichterbij Bergschenhoek - Wethouder Albert Abee, Marcel Hermes van HDH Project B.V. (Hermes Project) en Erik Batenburg van Batenburg Bouw & Ontwikkeling B.V. ondertekenden donderdag 9 mei in het gemeentehuis de Koop- en Realisatieovereenkomst voor een appartementengebouw in Parkzoom 4 te Bergschenhoek. Met de ondertekening van dit appartementengebouw komt de wijk Parkzoom 4 weer een stap dichter bij voltooiing. Trees Borkus-Henskens Tot 2030 komen er nog tussen de

vier- en zevenduizend woningen bij in Lansingerland. Tijdens deze collegeperiode betekent dit gemiddeld vierhonderd woningen per jaar. Met plek voor

Een impressie van het te bouwen complex.

alle doelgroepen. Met de komst van dit appartementengebouw wordt een bijdrage geleverd aan de vraag naar huurwoningen. Het appartementengebouw – ontworpen door Wubben Chan Architecten en gepland op een van de laatste locaties in Parkzoom (naast gebouw De Brink) waarvoor nog geen overeenkomst werd afgesloten - komt op een unieke locatie aan het begin van Parkzoom 4 en is goed zichtbaar vanaf de Randweg en de Boterdorpseweg. Het markante gebouw bestaat uit 36 vrije sector huurappartementen, waarvan 12 in het middeldure segment. Aan het gebouw zijn hoge duurzaamheidseisen gesteld. Zo wordt het onder andere een nul-op-de-metercomplex en is hiermee zeer energiezuinig. Het appartementengebouw wordt klimaatadaptief. Dit wil zeggen dat het regenwater op eigen terrein voor langere periode wordt vastgehouden en vertraagd wordt afgevoerd. Ook is er aandacht voor duurzaam materiaalgebruik. De aanbesteding was eind 2017 en werd begin 2018 gegund. Het vergunningentraject wordt nu verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp dat voor de bouwvakvakantie wordt ingediend. Als alles volgens plan verloopt kan de bouw volgend jaar van start.

Lansingerland - Het team van Immobillia was getogen in witte overals, de weersverwachtingen waren niet denderend maar de stand van Immobilia heeft de hele Koningsdag vol gestaan met mensen die mee wilden raden aan de actie ‘Raad het aantal bouwstenen’! Er waren dan ook geweldige prijzen te winnen! Het enige wat je moest doen was geheel vrijblijvend je gegevens achter laten en het aantal bouwstenen raden en invullen. De Apple Airpods, JBL Flip 4, de Google Home Mini, de Philips Hue lampen en de hotelovernachting in het Best Western plus City Hotel Gouda

had een grote aantrekkingskracht. Er werden aantallen ingevuld van 100 tot 699.850 stuks bouwstenen. Sommige mensen maakten er een sport van om het aantal bouwstenen te tellen door met een meetlint te meten.

Prijswinnaars Emma Kokje uit Bergschenhoek heeft het exacte aantal van 3146 bouwstenen geraden en is daarmee de winnaar. Zij heeft als eerste haar prijs mogen uitkiezen. De andere prijswinnaars zijn Brianna de Koning, Lisa den Hollander, Levi Meijndert en Margreet Odding-Kremers. Donderdag 9 mei zijn op feestelijke wijze de prijzen aan de prijswinnaars uitgereikt. Immobilia bedankt alle deelnemers voor hun deelname.

Deze winnares won een hotelovernachting.


19

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Luxform solarlampen

NAPOLEON DEMONSTRATIE

Hanglampen op zonne-energie.

Van 19,99

Voor

14,

99

Leer alles over barbecueën! 18 mei 11:

00 t/m 16:00 uur.

FISKARS DEMONSTRATIE

Sienna hoeklounge

5 Delige wicker hoeklounge, 250x320 cm. Exclusief fauteuil (229,-).

Van 1599,-

Voor

Leer alles over snoeien!

899,-

18 mei 10:00 t/m 16:00

uur.

Stuntprijs! Geselecteerde partij petunia’s

Grootbloemig, kleinbloemig, bodembedekend en opgaand. Deze perkplanten verlangen een lichte tot zonnige standplaats en bloeien het gehele jaar door.

Van 1,49

Voor

0,

99

Euonymus ‘Green spire’

Spathiphyllum

Potmaat 9 cm. 79

Ca. 75 cm hoog, ø17 cm. Ook geschikt voor in de badkamer! Lees meer over planten voor de badkamer op onze website. 99

Van 8,

Voor

4,

99

Van 1,

Voor

0,

99

Geschikt als ! buxusvervanger

Vogelbad

Betonnen vogelbad met treden.

Van 9,99

Voor

WORKSHOP:

6,99

kamerplanten stekken

Vrijdag avond, 31 mei (18:30 tot 20:30). Bij deze workshop leer je hoe je je kamerplanten kunt stekken. Je krijgt uitleg over verschillende manieren van stekken en naast de theorie ga je ook zelf aan de slag zodat je aan het eind van de avond met een aantal verschillende stekken naar huis gaat! Reserveren kan via onze servicebalie of via 079 361 13 00. De workshop kost €29,95.

Volg alles over onze workshops via onze website.

7 dagen in de week geopend! www.tcdedriesprong.nl | Berkelseweg 5 in Zoetermeer |079-3611300 | info@tcdedriesprong.nl | Aanbiedingen zijn geldig t/m 22 mei 2019


20

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Ondernemers Berkelse Poort Berkel en Rodenrijs Verkeerscentrum.nl voelt zich thuis in Lansingerland Berkel en Rodenrijs – Sinds kort is de Berkelse Poort tussen Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs enkele nieuwe bedrijven rijker waaronder Verkeerscentrum.nl voor Zoetermeer & Lansingerland. Het bedrijf - dat Arjan van Holsteijn en zijn partner Johanna van Zwol in 2004 overnamen - zocht en vond een fraaie locatie in de onlangs gerealiseerd bedrijfsgebouwen naast de brandweerkazerne. Het Verkeerscentrum bestaat al bijna veertig jaar en heel wat kandidaten hebben inmiddels hun rijbewijs bij de rijschool gehaald. Niet alleen voor de auto, maar tevens voor zowel de motor als de scooter. Tot voor kort oriÍnteerden Arjan en Johanna en hun zes rij instructeurs zich met name op belangstellenden uit Zoetermeer en Benthuizen, maar van lieverlee was het bedrijf aan uitbreiding toe. Een examinator van het CBR maakte Arjan erop attent dat Lansingerland een mooie uitbreiding zou kunnen vormen naast de bestaande locatie in Zoetermeer. Inmiddels is de naam van de rijschool uitgebreid naar Verkeerscentrum.nl Zoetermeer & Lansingerland.

CBR De kandidaten die zich melden voor autorijlessen worden door de instructeur opgehaald, waarna ze de lessen volgen. Het landelijk gemiddelde ligt op 45 uur. BE lessen (auto met aanhanger) worden ook vanuit Zoetermeer aangeboden; vaak via een dagcursus of tweedaagse cursus. De klanten voor motor- of scooterlessen

komen naar het Verkeerscentrum aan de Berkelse Poort toe. De motorrijder krijgt zowel de kleding als de helm in bruikleen tijdens de lessen. Landelijk ligt bij de motorrijders het gemiddelde op 30 uur om zowel het AVB als AVD examen af te kunnen leggen. De scooterrijder heeft meestal aan 5 uur voldoende, verspreid over twee dagen. In alle gevallen moet eerst een theorie examen worden afgelegd bij het CBR. De locatie Zoetermeer van het Verkeerscentrum beschikt over een theorielokaal, maar de meeste leerlingen maken gebruik van internet om de theorie onder de knie te krijgen. Wel heeft het centrum boeken en leermiddelen te koop. PrivĂŠlessen behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Angst Johanna helpt ook rijbewijsbezitters die rijangst hebben ontwikkeld; zij is opgeleid door Rijangstlabel als rijangstcoach. Er is een grote groep van ruim een miljoen mensen die een vorm van rijangst heeft, dus dat is een mooie en dankbare uitbreiding op het huidige werk om deze groep mensen weer op weg te helpen. Omdat het CBR zich ook in Zoetermeer gevestigd heeft hoeven de kandidaten die willen afrijden niet meer naar Rijswijk of Barendrecht toe; ze kunnen nu dichtbij in buurgemeente Zoetermeer terecht voor het praktijkexamen (niet voor het theorie examen). Het theorie examen kunnen ze via internet zelf inboeken bij het CBR, maar het praktijkexamen wordt via de rijschool aangevraagd. Inmiddels voelen de medewerkers van het Verkeerscentrum zich ook in Lansingerland al helemaal thuis. Ze hebben er geen moment spijt van gekregen hun werkgebied uitgebreid te hebben met de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.

Lansingerland Tel. 010 - 200 47 47

Berkelse Poort 31a 2651 JX Berkel en Rodenrijs

www.verkeerscentrum.nl

info@verkeerscentrum.nl

• Gas- en houtgestookte haarden • Aanleg rookkanalen • Restauratie of veranderingen bestaande haarden • Natuursteen vloeren • Stucwerk Showroom: Berkelse Poort 65, 2651 JX Berkel en Rodenrijs. T. 010-5117383 www.nicoschouw.nl - info@nicoschouw.nl achtergrond kan foto worden of verwijderd worden overleg met Nico !

VERKOOP

• Traditioneel parket • Verouderde vloeren • Planken vloeren Maandag, dinsdag, • Lamel parket woensdag en donderdag op afspraak. • Laminaat • Gordijnen en horren Vrijdag en zaterdag 9.00 - 17.00 uur. • PVC vloeren

Wij hebben pas ĂŠcht verstand van uw vloer!

Vrijblijvend bezoek aan huis of kom naar onze showroom. Altijd een aantrekkelijke offerte. Nu ook vloerenhal!

Berkelse Poort 99 06 - 52663688

2651 JX Berkel en Rodenrijs www.vloerenleggersbedrijf.nl

Let op de openingstijden: ma t/m vr 08.00 - 21.00 uur zaterdag 08.00 - 18.00 uur zondag 10.00 - 17.00 uur

Berkelse Poort Berkel en Rodenrijs

Berkelse Poort 55 TE HUUR Arjan van Holsteijn bij de nieuwe locatie aan de Berkelse Poort 31A.

Wij verzorgen met plezier en aandacht de administratie van jouw onderneming

   

Kantoor ca. 99 m2

 

Zelfstandige ruimte met gezamenlijke entree, gelegen op de 2e etage, lift, aparte keuken en toilet, cv, inclusief twee eigen parkeerplaatsen.

   

Voor ZZP en MKB

25 jaar ervaring Berkelse Poort 47 2651 JX Berkel en Rodenrijs

Persoonlijk advies 010 - 237 44 93 info@hinloopenklene.nl

Van Schaik cs Advocaten, een begrip in Lansingerland Juridisch advies of rechtsbijstand nodig op het gebied van arbeidsrecht, familierecht, mediation, incassozaken?

Van Schaik cs Advocaten Mr F.C.M. Schoonderwoerd Mr E.M.A. van Domburg Mr F. van Schaik Berkelse Poort 39, 2651 JC Berkel en Rodenrijs, tel 010-5116771 www.vanschaikcs.nl e-mail: info@vanschaikcs.nl

Like ons!

010-5121645 of 06-46427939 kantoor@zelf-beveiligen.nl

TINE s HOBBY

TECHNIEK

DMC BORDUURZIJDE 10 + 1 GRATIS HEEL VEEL BORDUURPAKKETTEN, KNOOPPAKKETTEN EN VOORBEDRUKTE BORDUURSTRAMIENS U KAN OOK ONLINE BESTELLEN VIA CADO.MARKTPLAZA.NL (WINKEL BORDUURTECHNIEK) Berkelse Poort 67, 2651 JX Berkel en Rodenrijs Open: di., wo., vr. en za. van 10.00 tot 17.00 uur

010-5114488 06-43022663

Interesse? 079 - 342 87 77

Huurprijs: â‚Ź 995,+ â‚Ź 50,- servicekosten per maand excl. BTW


De Heraut woensdag 15 mei 2019

Hamsters zetten record als kampioen 30 Seconds

goed je als team reageerde. De avond leverde zelfs enkele teams op die in remise eindigden en extra tijd kregen om de winnaar bekend te kunnen maken. Jeroen Citroen organiseert inmiddels op 21 locaties in Zuid-Holland dergelijke avonden en ze blijken een groot succes.

Berkel en Rodenrijs – Onder leiding van Jeroen Citroen werd maandagavond 6 mei de overdekte tuin van Muller & Co vrij gemaakt voor de deelnemers die streden om zich als eerste Lansingerland Kampioen 30 Seconds te kunnen noemen.

Finale

Trees Borkus-Henskens In totaal 36 teams, bestaande uit 155 deelnemers (elk team bestond uit tussen de twee tot vijf leden) en allemaal met een zelf gekozen naam, schreven zich in voor het populaire bordspel 30 Seconds. Een leuk partyspel waarbij het voor sommige spelers moeilijk bleek om in hun enthousiasme rustig op hun stoel te blijven zitten.

Het spel Aan elke tafel – waarop een speelbord lag (waarop de fiches via een route vooruit geschoven kunnen worden) en tevens twee fiches, een dobbelsteen, een bak met kaarten en een zandloper – zaten twee teams die het tegen elkaar gingen opnemen. In veertien minuten moest elk team proberen zo ver mogelijk te komen door het woord te raden dat een van de teamleden omschreef aan de hand van een kaartje. Op elk kaartje stonden vijf woorden die omschreven moesten worden en waar – als ze allemaal door de overige leden van het team geraden werden binnen 30 seconden – maximaal vijf stappen op het bord mee verdiend konden worden. Maar eerst moest met een dobbelsteen worden gegooid. Bij nul telden alle antwoorden, maar bij bijvoorbeeld twee gingen er twee punten van de goede antwoorden af. Na veertien minuten klonk het eindsignaal en werd het team, dat het verste gevorderd was op het speelbord, de winnaar. Dat ging, naarmate de avond

21

De winnaars van de eerste editie van het 30 Second spel in Lansingerland.

vorderde, met steeds meer gejuich en gejoel gepaard. Na elke ronde viel een van de teams aan elke tafel af en dus werd het aantal steeds minder en het fanatisme groter.

Het was leuk te zien dat je in teamverband moest werken. Een geluksfactor van een dobbelsteen bepaalde hoe ver je kon lopen op het speelbord. Aan de andere kant had je zelf in de hand hoe-

Vinden uw huisgenoten dat u de radio of televisie te hard aanzet? Maak dan een afspraak voor een gratis gehoortest. Wij nemen graag de tijd voor u om uw gehoor te meten en te evalueren. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 010 – 892 92 90.

HOORSTUDIO LANSINGERLAND - GEZONDHEIDSCENTRUM PARKZOOM Tjeerd Kuipersstraat 31, 2662 GM Bergschenhoek, 010 – 892 92 90 hoorstudiolansingerland@gmail.com, www. hoorstudiolansingerland.nl

veel punten je daarna scoorde. In elke ronde waren er vijf te halen en alles hing af van een goede omschrijving van degene die een kaart pakte, hoe stressbestendig je als team bleef en hoe

De klok was het middernachtelijk uur al ruim gepasseerd toen de laatste twee tafels werden bezet: om strijd te gaan leveren om de eerste en de tweede en om de derde en de vierde plaats. De nummers vijf tot en met acht hadden toen al hun bescheiden beker ontvangen. Het ging er heel fanatiek en spannend aan toe, waarbij met name om de eerste en tweede plek de tijgers met een dobbelsteen te maken kregen die niet erg in hun voordeel wilde rollen. Maar ze hadden daarbij ook een erg sterke tegenstander in het team van de hamsters die goed op elkaar waren ingespeeld en soms maar een half woord nodig hadden om te raden welke woorden er op het kaartje stonden. Ze presteerden het zelfs om in een recordtijd van 12½ minuut aan het einde van de route op het bod te zijn; iets wat ook organisator Jeroen niet eerder meemaakte. Een terechte winnaar dus van de eerste Lansingerland Kampioen 30 Seconds titel. De hamsters wonnen daarmee de hoofdprijs: een weekendje weg met het team, bestaande uit Thijs Ouwerling en Dennis Oosthoek uit Berkel en Rodenrijs en Almer Kamphuis uit Rotterdam. De tijgers wonnen een fotoshoot met het team en hun familie. In de strijd om de derde en vierde plaats was het team van de otters het sterkste; daarmee de uilen naar een vierde plaats verwijzend. De derde plek was goed voor een wijnen kaaspakket en de vierde voor een beker. Op 3 juni komt Jeroen Citroen terug naar Lansingerland voor de tweede editie van 30 Seconds.

Als Trendwatcher houden wij de nieuwe brillenmode als geen ander in de gaten. Dus zelfs als

Manon

komt voor een nieuwe bril, zijn wij er klaar voor!

LET OP Gewijzigde openingstijden zaterdagdienst

Met ingang van: 18 mei 2019 Tijd: 9.30 - 11.00

DORPSSTRAAT 48B 2665 BJ BLEISWIJK 010 - 521 67 57


22

De Heraut woensdag 15 mei 2019

3B WONEN NIEUWS Mei 2019

Start bouw laatste twee woontorens in de Rodenrijse Zoom feestelijk ingeluid Aan de Rodenrijse Zoom verrijzen de laatste twee

Start bouw

bouw en alvast vooruit gekeken naar een prachtig

woontorens. Met de Goudjuffer en de Vuurjuffer is

Op maandag 6 mei 2019 is de start bouw feestelijk gevierd.

eindresultaat.

het project ‘De Juffers’ in Berkel en Rodenrijs compleet.

De officiële handeling werd verricht door wethouder

In totaal gaat het om 68 sociale huurwoningen die

Albert Abee, Henk Rotgans, directeur Onderhoud &

Start verhuur

worden gerealiseerd door corporatie Havensteder.

Ontwikkeling van Havensteder en Martijn van der Knaap,

Wanneer de woningen in verhuur gaan is nog niet bekend.

3B Wonen neemt de verhuur en het onderhoud van

directeur van BAM Wonen. Zij ondertekenden een certificaat

De woningen worden te zijner tijd geadverteerd op

de woningen op zich. Naar verwachting worden de

dat in een tijdcapsule in de fundering van de Vuurjuffer

www.woonnetrijnmond.nl. Wij houden u op de hoogte

woningen eind 2020 opgeleverd.

werd geplaatst. Daarna werd geproost op een voorspoedige

op onze website onder ’Projecten’.

3B Wonen past een gematigd huurbeleid toe Per 1 juli 2019 passen wij de huurprijzen aan. Alle huurders hebben hierover bericht ontvangen.

Voor de inkomens tot €42.436,- zijn de huurverhogings-

De reden dat wij dit doen is omdat wij het belangrijk

varieert van 4,2 tot maximaal 5,6% per woning.

percentages in alle gevallen lager dan wij wettelijk

vinden dat de huurprijs past bij de kwaliteit van de woning.

Het verschil tussen de huurprijs die de huurder betaalt en de huurprijs die een nieuwe huurder zou betalen

mogen vragen. Het maximale huurverhogingspercentage per woning volgens overheidsbeleid bedraagt 4,1%.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

3B Wonen hanteert een huurverhogingspercentage dat

Ook dit jaar kijkt 3B Wonen bij de huurverhoging naar uw

varieert van 0 tot maximaal 2,6% per woning. Het verschil

huishoudinkomen. Alleen als een huishoudinkomen hoger is

tussen de huurprijs die de huurder betaalt en de huurprijs

dan €42.436,- wordt een hoger huurverhogingspercentage

Meer informatie

die een nieuwe huurder zou betalen (streefhuur), bepaalt

toegepast. Het maximale huurverhogingspercentage

Op onze website www.3bwonen.nl vindt u een

het huurverhogingspercentage. Hoe dichter de huurprijs ligt

per woning volgens overheidsbeleid bedraagt 5.6%.

overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden en

bij de streefhuur, hoe lager het huurverhogingspercentage.

3B Wonen hanteert een huurverhogingspercentage dat

de Huurkrant 2019.

(streefhuur), bepaalt weer het huurverhogingspercentage.


23

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Aangepaste openingstijden

Ons kantoor is gesloten op: Hemelvaartsdag donderdag 30 en vrijdag 31 mei 2019

Inloop nieuwbouw Julianastraat en Prins Bernhardlaan

Tweede Pinksterdag maandag 10 juni 2019

De inloopbijeenkomst over de nieuwbouwplannen

Goede afspraken

voor een deel van de Julianastraat en de Prins

Samen met bewoners en Huurdersvereniging Lansingerland

Bernhardlaan medio april werd druk bezocht.

maken we een sociaal plan. Hierin maken we bijvoorbeeld

Omwonenden en bewoners waren enthousiast over de plannen. In de toekomst worden 50 eengezinswoningen gesloopt. Hiervoor in de plaats komen 73 woningen, zowel eengezinswoningen als appartementen.

Planning

afspraken over urgentie en huurprijzen en geven we aan wat de hoogte is van de vergoeding waar huurders voor in aanmerking komen. Zo worden ieders rechten en plichten goed vastgelegd. Binnenkort gaan we bij bewoners thuis op bezoek om hun woonwensen te bespreken.

De sloop en start bouw staat vooralsnog gepland

Nieuwsbrief op website

voor medio 2020. Na goedkeuring van de plannen

Regelmatig verschijnt er een nieuwsbrief met de laatste

door de raad van toezicht van 3B Wonen moet een

informatie. Die zijn te vinden op onze website onder

bestemmingsplanprocedure worden doorlopen.

‘Projecten’. Voor vragen kunt u contact opnemen met Mario

De komende tijd gaan we met de meedenkgroep

Deerenberg, medewerker wijkprogramma’s, telefoonnummer

van bewoners de plannen verder uitwerken.

(010) 313 55 27, e-mail m.deerenberg@3bwonen.nl.

Welkom in de buurt

Wat was het weer gezellig! 25 april ’s middags breken verschillende lachsalvo’s de serene stilte bij Vidaa. We organiseerden een high tea voor onze

Dit is een door de vrijwilliger zelf gemaakte “placemat”

‘welkom in de buurt vrijwilligers’. Zij zetten zich in voor 3B Wonen om nieuwe mensen ‘welkom in de buurt’ te heten.

waarop de sfeer van de buurt staat weergegeven, maar ook handige telefoonnummers en nuttige adressen.

De meeste vrijwilligers zijn vanaf 2013 actief. Nadat een

met een envelop met waardebonnen voor een bloemetje,

nieuwe huurder akkoord geeft voor een bezoek, krijgt de

een kopje koffie, of een korting bij een plaatselijk eetcafé

gastheer of -dame uit de buurt een bericht. Zij gaan op pad

of pannenkoekenhuis. Ook krijgen zij een buurtkaart.

Gemiddeld brengt een vrijwilliger zo’n twee á drie keer per jaar een bezoek aan een nieuwe buur. Normaal gesproken hebben deze vrijwilligers alleen contact met wijkconsulent Laurence Tamerus Budak, een van de bedenkers van dit project. Maar één keer per jaar komen we samen. Er worden ervaringen uitgewisseld en tips over een weer gegeven bijvoorbeeld over de manier van werken. En 3B Wonen krijgt tips over hoe we nieuwe huurders nog beter kunnen uitleggen wat de bedoeling is van dit bezoek. De voorgenomen acties die uit deze gezellige middag komen zijn: • Informatie aan de nieuwe huurder verbeteren • Nieuwe placemats voor de buurt maken • Werven van nieuwe gastheren en -vrouwen Heeft u ook belangstelling voor een dergelijke activiteit in uw buurt? Neemt u dan contact op met Laurence Tamerus Budak, tel. (010) 313 55 22 of per email: l.tamerus@3bwonen.nl

Over 3B Wonen 3B Wonen is het aanspreekpunt voor iedereen die wil huren in de sociale sector in Lansingerland.

Volg ons nu ook via @3BWonen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en vind ons leuk op Facebook.com/3BWonen

Boterdorpseweg 20 2661 AC Bergschenhoek Postbus 108 2660 AC Bergschenhoek

T (010) 519 14 91 E 3bwonen@3bwonen.nl I www.3bwonen.nl


24

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Brouwer

mannenmode

www.brouwer-mannenmode.nl

Peppelweg 21 – Rotterdam (Schiebroek)

Open: van 09.30 - 17.30 uur. Gratis parkeren! Tel. 010 - 422 73 74

• Baileys

• M.E.N.S. pantalons

• Monte Carlo

• Seidensticker

• Carl Gross

• Casa Moda

• Digel

• Culture shirts

• Meyer pantalons

• GIORDANO

Kunsthandel Colours Inkoop en Verkoop Schilderijen Restauratie en Schoonmaken Veilingen

T.K. Heren en dames fiets wielm. 28inch. € 65,- p.st. Tel. 010-5216627.

Polo’s korte mouwen

Diverse kleuren van € 44,95 voor € 34,95

Bergselaan 321a | 3038 CJ Rotterdam 010-2269232 - 06-37455355 kunsthandelcolours@gmail.com

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Kennisgeving in het kader van de uitvoering van het project A16 Rotterdam Ontwerpbesluit omgevingsvergunning vellen van houtopstand De toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu heeft op 29 juni 2016 het tracébesluit A16 Rotterdam vastgesteld. Dit tracébesluit voorziet in de nieuwe 11 km lange rijksweg die de A16 ter hoogte van het Terbregseplein verbindt met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Het tracébesluit A16 Rotterdam is op 1 augustus 2017 onherroepelijk geworden. Op grond van artikel 20 van de Tracéwet bevordert de Minister van Infrastructuur en Waterstaat een gecoördineerde voor­ bereiding van de besluiten op de aanvragen om vergunningen, ontheffingen en van de overige ambtshalve te nemen besluiten met het oog op de uitvoering van een Tracébesluit. Op deze besluiten is de Crisis­ en herstelwet van toepassing. In het kader van deze coördinatie geeft de Minister van Infra­ structuur en Waterstaat kennis van het feit dat het volgende ontwerpbesluit is genomen. Welk ontwerpbesluit is genomen en ligt ter inzage? Voor de uitvoering van het tracébesluit A16 Rotterdam is neven­ rstaand ontwerpbesluit genomen, overeenkomstig de procedure van artikel 20, lid 4, van de Tracéwet in samenhang met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het betreft een aanvraag van De Groene Boog Construction v.o.f. om een omgevingsvergunning voor de activiteit vellen van hout­ opstand op grond van artikel 2.2, eerste lid, onder g van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in samenhang met de artikelen 3 en 5 van de Bomenverordening Lansingerland 2012. Het ontwerpbesluit met kenmerk 35805 is afgegeven namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lansingerland en heeft betrekking op: ­ het kappen van 65 bomen en 3 houtopstanden in verband met het Tracébesluit A16 Rotterdam op de locatie Lage Bergse Bos, sectie B nummers 8499, 4396, 5395, 8381, 5680 en 4227 te Bergschenhoek.

eenieder tegen het ontwerpbesluit schriftelijk of mondeling gemotiveerde zienswijzen kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lansingerland, ter attentie van de heer Dillisse, Postbus 1, 2650 AA Bergschenhoek. Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kunt u bellen via telefoonnummer 14 010.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien? Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 16 mei 2019 tot en met woensdag 26 juni 2019 tijdens kantooruren digitaal ter inzage op het gemeentehuis van de gemeente Lansingerland, Tobias Asserlaan 1, 2662 SB Bergschenhoek. Voor het inzien van de stukken kunt u vooraf contact opnemen met de heer R. Dillisse via telefoonnummer 14 010.

Meer informatie? Nadere informatie met betrekking tot het ontwerpbesluit kunt u inwinnen bij de heer R. Dillisse van de gemeente Lansingerland via telefoonnummer 14 010.

Hoe kunnen zienswijzen naar voren worden gebracht? Van donderdag 16 mei 2019 tot en met woensdag 26 juni 2019 kan

Gewezen wordt op het feit dat alleen belanghebbenden die ziens­ wijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit, of aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht op dit ontwerpbesluit, te zijner tijd beroep kunnen instellen tegen het definitieve besluit.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, het wnd. hoofd van de afdeling BJV­Projectadvisering bij de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat, mevrouw mr. drs. W. Warmerdam

Anthura is de expert in veredeling en vermeerdering van orchideeën en anthurium. Het familiebedrijf is in 80 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider. Door een jarenlange focus op innovatieve en duurzame productontwikkeling is een ongelimiteerde variatie in kleurrijke rassen ontstaan. Anthura zoekt voor het hoofdkantoor in Bleiswijk een

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST m/v fulltime In deze functie ondersteun je onze accountmanagers, inventariseer je klantwensen en -behoeften en zet je deze om naar verkoopprognoses en offertes. Ook ben je verantwoordelijk voor het up-to-date houden van het CRM-systeem en bewaak je het orderproces. Daarnaast ben je medeverantwoordelijk voor het aftersales traject. In deze functie ben je tevens de 1e vervanger van de medewerker exportdocumenten en logistiek. Dit betekent dat je mede verantwoordelijk bent voor de afhandeling van exportzendingen en het opmaken van exportdocumenten. Ook het afhandelen van transportschades en importzendingen behoort tot je taken. Als Commercieel Medewerker Binnendienst onderhoud je contacten met (potentiële) klanten in Noord-Amerika en Brazilië. Samen met ervaren accountmanagers informeer en adviseer je hen over al onze producten en diensten. Je bent service gericht en als geen ander in staat om kansen om te zetten in duurzame resultaten. Intern onderhoud je veel contact met collega’s van de afdeling verkoopplanning en werk je nauw samen met directe collega’s van de verkoop- en productieafdeling(en). Profiel Wij zoeken een enthousiaste collega met een klantgerichte en commerciële instelling. Je bent vindingrijk, overtuigend en werkt gestructureerd. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en gaat graag zelfstandig te werk. De ideale kandidaat past niet alleen binnen dit profiel, maar beschikt ook over de volgende kennis en vaardigheden: • Een afgeronde commerciële HBO of HAS opleiding; • Een ondernemende en flexibele instelling; • Goede kennis van Microsoft Office en kennis/affiniteit met ERP en CRM systemen; • Goede kennis van de Engelse taal, kennis van de Duitse taal is een pré. Het is een ideale startfunctie voor iemand met enige stage en/of werkervaring en kennis van, dan wel affiniteit met de agrarische sector. Aanbod Wij bieden een zelfstandige functie in een dynamische internationale markt, waarbij er veel ruimte is voor eigen inbreng en persoonlijke ontwikkeling. Je komt terecht

- Nieuwbouw - Verbouw - Renovatie - Onderhoud Venus 30 • 2651 HS Berkel en Rodenrijs T.: 06 - 12 03 26 32 • E-mail: r.berg83@kpnmail.nl Bel of mail gerust voor een afspraak of een vrijblijvende prijsopgave!

Br. Kunstleren drie zits bank € 70,- Tel. 06-51184644. T.K. Grote parasol € 25,Tel. 010-5115362. T.K. Heren fiets handrem versn. Vr.pr. € 75,- Tel. 0616730444. T.K. 3 deurs spiegeltoiletkast Tel. 010-5114877.

in een collegiaal team met (technische) vakkennis en je krijgt coaching on-the-job om je vaardigheden continue te optimaliseren. Uiteraard bieden wij een passend arbeidsvoorwaardenpakket. Ben jij onze ideale kandidaat? Zoek je een commerciële functie in een professionele markt en zie je in deze functie dé eerste of volgende stap naar een mooie carrière? Stuur dan je sollicitatie en C.V. t.a.v. Wim Knoop (P&O manager), naar wk@anthura.nl.

Gebr. van der Voort

AFVALCONTAINER BESTELLEN? GEBR. VAN DER VOORT BELLEN!

Tel. 010-5118867

www.gebrvandervoort.nl

WOENSDAGMIDDAG / KINDERKNIPMIDDAG NU OOK ONLINE TE RESERVEREN VIA HAAR-HAAR.COM

€ 10,-

KINDEREN T/M 12 JAAR

GRATIS KLEURTJE & SNOEPJE

Plaats 1 2665 CM Bleiswijk ✆ 010 521 66 10

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Sandra Poot (Hoofd Binnendienst), tel: 010-5291919.

Will Meijers

Bezoek ook onze website: www.anthura.nl

Reparatie & Onderhoudsservice

Een assessment kan onderdeel uit maken van de procedure en acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Noordeindseweg 75 2651 LE Berkel en Rodenrijs klusbedrijfwillmeijers.nl will@willmeijers.nl t 010 - 521 30 28 m 06 - 51 99 76 23

Voor allerhande werkzaamheden in en om uw pand: o.a. schilderen, timmeren, badkamers, keukens.


25

De Heraut woensdag 15 mei 2019

DE VEELZIJDIGE PLEZIERRIVIER DE ROTTE De Rotte met haar dynamische Rotterdamse binnenstad en speelse achtertuin. Twee werelden die zijn verbonden door de kronkelende rivier de Rotte. Aan deze rivier is Rotterdam ontstaan en uitgegroeid tot één van de hipste steden van Europa. De Rotte heeft als naamgever van deze stad een rijke historie Deze rivier kent levendige kades en groene natuuroevers. Deze stadsrivier kronkelt door dichtbevolkte en historische woonwijken én vormt het door groen omgeven recreatiegebied Rottemeren. Deze rivier en de nabije omgeving van de rivier kent vermaak, inspanning, inspiratie en rust. Maar bovenal biedt de plezierrivier en haar omgeving je een plek om je thuis te voelen. Een plek waar je leeft, lacht, ontdekt en geniet! En dat binnen handbereik, want je zult verbaasd zijn hoe dicht bij huis je zoveel plezier kunt beleven op het water en in de natuur.

Al eeuwen terug was de Rotte een bron van activiteiten en ondernemende mensen. Hier werd gevaren, gevist en handelgedreven. Hier vestigden scheepsmakerijen, windzaagmolens en wolwasserijen zich aan de oevers van de Rotte. De Rotte heeft de stad Rotterdam groot gemaakt! Ook nodigde de rivier uit om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Om te genieten van kabbelend water tegen een bootje en van de frisse lucht in je longen. Het Rottegebied barst van de verhalen en het historisch erfgoed. In de 18e eeuw werd het landschap rond de Rotte gedomineerd door molens die de polders droog maakten en hielden. Dit was de

tijd dat het landschap ondersteboven werd gezet met de rivier boven en het land onder. Langs de Rotte vind je ook andere (rijks-) monumenten zoals het Heinekenpand, de begraafplaats Crooswijk en de Koopmanshuizen met in één daarvan de Rotterdamse Salon. De Rotte was daarnaast belangrijk als vaarweg voor de handel in turf en het vervoer van groenten en andere levensmiddelen. Niet direct zichtbaar, maar wel van grote historische waarde, is de 400 meter lange Rotte-dam, de plek waar Rotterdam is ontstaan. Hij ligt verborgen, diep onder de grond, op het kruispunt van de Hoogstraat en Binnenrotte. Toen in 1870/71 de

SPELEN, KLIMMEN & KLAUTEREN 7 N DAGE K EE PER W ND! E GEOP

* DAGJES UIT * * VERJAARDAGSFEESTEN * * BEDRIJFSFEESTEN * Gratis WiFi, uitgebreid assortiment & aantrekkelijke prijzen

Inmiddels is de Rotte uitgegroeid tot dé plezierrivier van Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas en een bron van plezier en ontspanning. Plezierrivier de Rotte staat voor Gastvrije Natuur, Inspiratie en Ontdekken, Samen Avontuur en Plezier en Genieten in Stijl.

GASTVRIJE NATUUR

De Rotte geeft lucht en ruimte. De kronkelende rivier en de verschillende groene natuuroevers nodigen je uit om in alle rust samen actief te zijn in de achtertuin van Rotterdam. Met de Rotte en haar omliggende groengebieden zal je verbaasd zijn hoe dicht bij huis je kan genieten van de weidse natuur. Maar ook in Rotterdam wordt de Rotte omringd door groene kades en parken. Langs de gehele Rotte lopen verschillende fiets- en wandelroutes en de rivier zelf biedt mooie vaarroutes. Voel de frisse lucht in je longen terwijl je het Rondje Rotte fietst. Trek de wandelschoenen aan en ontmoet de trouwe bewoners van de Rottemeren: de watervogels en Schotse Hooglanders heten je van harte welkom. Of kom tot rust op het water door een sloepje te huren. Tussendoor kun je op verschillende plekken aanmeren voor een goede kop koffie met een lekkere taartpunt. Voor de grotere trek kun je hier ook prima terecht voor een pannenkoek, stamppot of sateetje.

GENIETEN IN STIJL

SAMEN AVONTUUR EN PLEZIER

De Rotte is dé plek waar je samen met vrienden en familie zorgeloos kan genieten op een actieve manier. Want de Rotte biedt vermaak, avontuur en pret! Hier kunnen de kinderen lekker ravotten in de natuur terwijl de ouders barbecueën en genieten van de zon. Of ga samen de levendige Rotterdamse singels verkennen in een kano en maak een culinaire stop bij een van de vele restaurants aan de kades. De (outdoor) attracties op en langs de Rotte zorgen ook voor een onvergetelijke beleving voor jong en oud. Zo kun je hier klimmen, paintballen en skiën. Maar ook schaatsen, roeien en vissen. Al deze inspanningen vragen natuurlijk om de nodige ontspanning. In de verschillende gezellige restaurants en cafés staat de koffie warm en het bier koud. Ook voor de grotere trek is er genoeg keuze aan de Rotte.

INSPIRATIE EN ONTDEKKEN

De Rotte geeft je inspiratie en laat je nieuwe dingen ontdekken. Denk aan nieuwe smaken en geuren: de verschillende culturen die Rotterdam rijk is, zie je terug in de diversiteit aan keukens. Proef deze nieuwe smaken op één van de vele terrassen langs de Rotte, waar je al suppend naar toe kunt gaan. Of verbreed je horizon in de galeries en musea rondom de Rotte. Geen dag is hetzelfde aan deze plezierrivier. Ook inspireren de vele evenementen op en langs de Rotte je op een sportieve, creatieve, culinaire of muzikale wijze. Worden de prikkels je juist te veel en ben je meer op zoek naar een “zenmoment”? Rol een handdoekje uit op een van de groene natuuroevers in de stad of in haar achtertuin. Of pak de racefiets en beleef de natuuroevers rondom de Rotte in haar puurste vorm. Hoe snel kun jij de speelse achtertuin van Rotterdam ontdekken? Voor meer informatie zie www.ookditisderotte.nl

er

Al sinds het ontstaan van de Rotte is de rivier een plek voor ontspanning. Hier kun je ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. De Rotte staat voor genieten en dat doen we natuurlijk in stijl! Sjiek maar dan op z’n Rottes. De Rotte zorgt voor ontspanning op exclusieve wijze waardoor je jezelf weer helemaal kunt opladen. Kom borrelen of dineren bij de kwalitatief goede horeca. Of huur een sloepje en ontdek de Rotterdamse singels terwijl je geniet van een goed glas wijn aan boord. De echte harde werkers kunnen zich laten verwennen met een

massage terwijl je omgeven bent door de mooie groene achtertuin van Rotterdam. Liever wat meer inspanning? Ook dat kan op en langs de Rotte. Verbreek je persoonlijk hardlooprecord met een Rondje Rotte of kom een balletje slaan op de golfcourt. Wat je ook wil doen, rondom de Rotte doe je het in stijl.

ju

li

t/ m

OP

ok to b

EN

Monkey Town Bleiswijk * Kooilaan 1-A * 2665 KR Bleiswijk

spoorlijn de stad in werd gebracht, werd de Rotte in de binnenstad gedempt. Daarmee werd de Rotte voorgoed onzichtbaar. Waar ooit de Rotte stroomde, is nog wel te zien aan de straatnaam: Binnenrotte.

Retraiterie Rottemeren Rottedijk 11 • 2665 KS Bleiswijk 010 5219578 • info@retraiterie.nl www.retraiterie.nl

feesten en vergaderen: MISSCHIEN WEL HET GROOTSTE DOOLHOF VAN ZUID-HOLLAND! Volg ons en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws

doolhoflansingerland.nl &

elk jaargetijde bijzonder


26

Kerkdiensten LANSINGERLAND - Uitzendingen (meeste) diensten via internet (ook achteraf) via www.kerkomroep.nl. Elke zondagochtend is er een uitzending van een van de vieringen via Lansingerland FM.

BLEISWIJK RK Kerk – zo. 19 mei 11.00 uur Eucharistieviering, Patroonsfeest, met St. Caecilia, 15.00 uur Poolstalige Eucharistieviering; di. 21 mei 09.00 uur Eucharistieviering in pastorie, rozenhoedje bidden, na afloop koffie. Herv. Wijkgemeente Dorpskerk – zo. 19 mei 10.45 (!) uur intrededienst, ds. A. Gooijer en ds. W.M. de Bruin, 19.00 uur opendeurdienst in Open Hof, ds. mw. E.B. Mandemaker, Noordwijkerhout. Herv. Wijkgemeente Het Anker – zo 19 mei 09.00 (!) uur ds. G. Lugthart, Katwijk aan Zee, 17.00 uur ds. B.J. v.d. Kamp, Harderwijk. Geref.Kerk Open Hof – zo. 19 mei 09.30 uur dhr. A.G. Wassenaar, Bleiswijk, 19.00 uur opendeurdienst in Open Hof, ds. mw. E.B. Mandemaker, Noordwijkerhout. Evangelische gemeente De Driehoek (schoolgebouw Hoekeindseweg 7a, Bleiswijk) – zondag 19 mei 10.00 uur uitzending via Lansingerland FM, viering. Ger.Kerk (hersteld) Lansingerland – zo. 19 mei 09.30 en 16.30 uur leesdienst.

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Verdrietig om het afscheid, maar dankbaar voor de liefde die zij ons jarenlang heeft gegeven laten wij weten dat is overleden, mijn allerliefste vrouw en onze lieve mamma

Mariëlle van der Knaap - Zwinkels * 31 maart 1961

† 11 mei 2019

BERKEL EN RODENRIJS RK Kerk – za. 18 mei 19.00 uur Eucharistieviering met Pius X koor (Pius X kerk); zo. 19 mei 09.30 uur Eucharistieviering (Huize Petrus), 11.00 uur Eucharistieviering met Cantemus Domino (O.L.V. Geb.). Herv.Gem. (Dorpskerk) – zo. 19 mei 10.00 uur ds. S. Voskuil-Dijkshoorn, Rozenburg, 19.00 uur ds. G. van Velzen, De Lier. Geref.Kerk B&R/B’hoek – zo. 19 mei 10.00 uur ds. F.L. Renes, Rotterdam. Geref.Kerk Vrijgem. – zo. 19 mei 10.00 uur br. A. de Gelder, 16.30 uur ds. J.B. de Rijke. Wijnstokgemeente (Rodenrijseweg 295) – elke zondag 10.00 uur viering.

REGIO Evangeliegemeente Morgenstond Pijnacker - Elke zondag 10.00 uur samenkomst (Stanislas College, Sportlaan 3a, Pijnacker). Baptistengemeente Zoetermeer (Moeder Teresasingel 100, Zoetermeer) – elke zondag dienst 09.15 uur. Evang. Gem. Parousia (Wattstraat 64, Zoetermeer) – elke zondag 10.00 uur samenkomst. Harvest Ministries (Turfschipkade 1, Zoetermeer) - elke zondag dienst 11.00 uur. Harvest Ministries (Rosestraat 1025, Rotterdam) - elke zondag dienst 11.00 uur. Doopsgezinde Gemeente Rotterdam (Noordmolenwerf 1-3, Rotterdam) - elke zondag dienst 10.15 uur.

Wij zijn intens verdrietig dat onze lieve zus, schoonzus en tante

Mariëlle van der Knaap - Zwinkels van ons is heengegaan. Dankbaar om de mooie jaren die we met elkaar hebben gehad, hopen we dat Mariëlle nu rust heeft gevonden. Eef & Marga Peter & Marga Ben & Jeannette neven en nichten

Hans van der Knaap Dennis Bas Melissa Mariëlle is thuis in haar vertrouwde omgeving waar woensdag afscheid kan worden genomen. Donderdag 16 mei om 10.30 uur is de afscheidsdienst in de St. Adrianuskerk aan de Molenstraat 29 te Naaldwijk. Na de dienst begeleiden wij Mariëlle naar haar laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats aan de Zandhaver 2 te Naaldwijk. Aansluitend is er vanaf 12.30 tot 14.30 uur gelegenheid om de familie te condoleren in de aula van bovengenoemde begraafplaats. Correspondentieadres: Werner Uitvaart T.a.v. Familie van der Knaap Peppeldreef 13 2665 GG Bleiswijk

In iedere traan van verdriet glinstert een mooie herinnering Dankbaar voor de liefde en zorg waarmee zij ons tijdens haar leven heeft omringd en dankbaar dat haar een langer lijden bespaard is gebleven, geven wij u kennis dat aan haar laatste reis begonnen is onze lieve moeder, schoonmoeder en oma

Petronella Jacoba Hoppezak - de Wit ~ Pie ~

BERGSCHENHOEK RK Kerk – zo. 19 mei 09.15 uur Eucharistieviering met Caeciliakoor. Herv.Gem. – zo. 19 mei 10.00 uur ds. M. Dubbelman, Giesen Nieuwkerk, 18.30 uur Themadienst, ds. A.D.L. Terlouw. Geref.Kerk Vrijgem. – zo. 19 mei 09.30 uur bevestiging ambtdragers, ds. R.J. Vreugdenhil, Capelle a/d IJssel Z/W, 16.30 uur ds. W.H. de Groot, Rotterdam Centrum. Geref.Kerk – zie onder Berkel en Rodenrijs.

De zon scheen, De vogels floten, De bloemen bloeiden En toen werd het stil.

Liefste, onze liefste, wat zullen we je missen, maar de herinnering aan jou is niet uit te wissen. We hadden zo graag als gezin bij elkaar gebleven, helaas bleek dat een onhaalbaar streven.

sinds 28 april 1999 weduwe van Bram Hoppezak sinds 27 januari 2017 weduwe van levenspartner Jan Sonders. In iedere traan van verdriet schuilt een mooie herinnering

Met intens verdriet heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve tweelingzus

Mariëlle De strijd werd te zwaar, nu moet ik je laten gaan. Ik hoop dat je de rust gevonden hebt waar je zo naar verlangde. Ik draag je voor altijd in mijn hart. Je tweelingbroer Ben

* 31 oktober 1933

† 12 mei 2019 Jan Marjon en Gertjan Gu-Lang ¨ Quando ¨ Martin en Lizette Angelo en Daisy Kayleigh en Vincent

De dienst van Woord en Gebed zal gehouden worden op vrijdag 17 mei om 13.00 uur in de Hervormde kerk aan de Kerkstraat 1 te Bergschenhoek, waarna aansluitend omstreeks 14.00 uur de bijzetting in het familiegraf zal plaatsvinden op de Algemene begraafplaats aan de Bergweg-Noord 6 te Bergschenhoek. Voorafgaand aan de dienst is er van 12.00 tot 12.45 uur gelegenheid om van Pie afscheid te nemen. Na afloop van de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn in voornoemde kerk.

Na een moeilijke periode heeft Mariëlle afscheid van ons genomen. Onze lieve schoondochter, schoonzus en tante

Correspondentieadres: Uitvaartverzorging Serry t.a.v. familie Hoppezak Postbus 79, 2660 AB Bergschenhoek

Mariëlle van der Knaap - Zwinkels Onze gedachten en medeleven gaan uit naar Hans en de kinderen Dennis, Bas en Melissa en verdere Familie. Familie van der Knaap

Lieve Jel, Soms is er zoveel wat we voelen maar zo weinig wat we kunnen zeggen… Je hebt je rust nu gevonden. Wij wensen Hans, Dennis, Bas en Melissa heel veel sterkte met dit enorme verlies. Je kunt alleen missen wie je geraakt heeft, Alle herinneringen blijven in ons hart. Dag lieverd Frank, Jacquelien, Siem en Rik van Zijl

Wij zijn erg dankbaar dat wij niet alleen waren met ons verdriet na het heengaan van mijn lieve man, vader en opa

Cock van den Ende De belangstelling die wij mochten ontvangen, was voor ons een grote steun. Wij hebben dit zeer gewaardeerd en willen u hiervoor hartelijk bedanken. Adri van den Ende-van Santen Klazien en Piet Janet en Joost Hans en Tessa Linda en Ivo Iris en Niek Berkel en Rodenrijs, mei 2019


27

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Medische diensten

Afscheid nemen doen we samen.

Huisartsen: Bleiswijk - Spoedeisende huisartsenhulp buiten kantooruren: 17.00-08.00 uur (werkdagen) en zaterdag, zondag en feestdagen: SpoedZorg Midden-Holland, Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda, tel. 0182–322488 (na telefonische afspraak). Volg de borden Groene Hart Ziekenhuis Bleulandlocatie. U kunt eerst de patiënt afzetten en daarna (betaald) parkeren op het parkeerterrein Groene Hart Ziekenhuis. Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs – Spoedeisende hulp in het weekend en van 17.00-08.00 uur tijdens werkdagen (na telefonische afspraak): Huisartsenpost Franciscus Gasthuis (HAP), Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam: 010-4669573.

Na een jaar van strijd tegen een slopende ziekte en vele dapper ondergane behandelingen is, voorzien van het Heilig Sacrament der Zieken, van ons heengegaan mijn lieve zorgzame man, onze vader, schoonvader, opa en opie.

Yvette van Dorp

Bel mij voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek, waarin we samen uw uitvaartwensen bespreken. Ook als u niet of elders verzekerd bent.

010-5216558

~ Antoon ~ * Pijnacker, 28 februari 1939

Monuta Puravida T 010 - 511 55 97 (24 uur per dag bereikbaar) I www.monutapuravida.nl

Puravida

www.werneruitvaart.nl

† Berkel en Rodenrijs, 10 mei 2019

Trees

53x80 Adv_Monuta Puravida.indd 1

17-09-18 11:59

Apotheken Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek: -Apotheek Adelheid (Kerksingel 25, B&R, 010 - 5116740) maandag t/m vrijdag van 8.30-18.00 uur en zaterdag van 10.00-13.00 uur; -Apotheek Meerpolder (Boerhaavestraat 15, B&R, 010 5110270) maandag t/m vrijdag 8.00-18.00 uur; -Apotheek Bergschenhoek (Dorpsstraat 37, Bergschenhoek, 010 - 5212249) maandag t/m vrijdag van 8.15-17.30 uur en zaterdag van 09.00-13.00 uur; -Apotheek Klapwijk (Klapwijkse Zoom 97, B&R, 010 - 7523079) maandag t/m vrijdag van 8.0018.00 uur en tussen de middag gesloten van 12.30-13.30; -Apotheek Parkzoom (Tjeerd Kuipersstraat 5, Bergschenhoek, 010 - 5249414) maandag t/m vrijdag 8.00-18.00 uur en zaterdag 10.00-11.00 uur. Werkdagen 18.00-08.00 uur en zon- en feestdagen: dienstapotheek Rotterdam Noord, Sint Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam, tel. 010 – 4617878, fax. 010–4617061, e-mail: dapnoord@sfg.nl.

Antonius Wilhelmus Geertrudes van der Hoeven

Mirja en Ed Martijn Wouter

Marcel, in herinnering en Linda Brenda en Tom Patrick

Angelo en Jolanda Melissa en Roel Kevin

Diana en John Tamara Ricky

Resi en Aad Kris en Mandy Maik en Marianne

en achterkleinkinderen

Correspondentieadres: Uitvaartverzorging Serry t.a.v. familie van der Hoeven Postbus 79, 2660 AB Bergschenhoek De begrafenis heeft inmiddels plaatsgevonden op het parochiekerkhof van de Onze Lieve Vrouw Geboorte te Berkel en Rodenrijs.

“Een uitvaart is geen dag uit het leven, maar een heel leven in één dag.”

Apotheek Bleiswijk: Adres: Gezondheidscentrum De Tuinen, Oranjetuin 128, tel. 010–5214262. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00-18.00 uur, m.i.v. 18 mei zaterdag 09.3011.00 uur. Buiten deze openingstijden wordt voor spoedeisende apotheekhulp waargenomen door de Dienst Apotheek Midden Holland, Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda (bij de HAP), tel. 0182–698820. Route: zie onder huisartsen Bleiswijk.

Bloedprikken: STAR-SHL Bloedafname: -Prikpoli Zorgcentrum De Tuinen, Oranjetuin 124-126 in Bleiswijk op wo. 08.30-09.00 uur. -Huisartsencentrum, Oosteindseweg 1, Bergschenhoek: ma. t/m vr. 09.15-10.00 uur, do 17.00-17.45 uur. -De Zorghoek, Verzetstraat 12, Bergschenhoek, ma. t/m vr. van 07.30 – 08.30 uur. -Berkel en Rodenrijs, van Naeldwijcklaan, entree t.o. Dr. Vlamingstraat (via een tuinhek waar bord met STAR logo en tekst Bloedafname staat. Ingang NIET via Huize Petrus!), ma. en wo. 09.30-10.15 uur, di. en vr. 07.3008.30 uur, do. 18.15-19.00 uur.

Uitvaartverzorging van den Bogerd Persoonlijk en betrokken Direct contact

Wanneer de tijd voor u even stil staat nemen wij voor u alle tijd

010 - 524 01 23 dag en nacht bereikbaar

WWW.UITVAARTVERZORGINGSERRY.NL

• Gespecialiseerd in thuis opbaren • Verzorgen van o.a. kerkelijke uitvaarten • Vooraf vastleggen van uw uitvaartwensen • Opbaren in uitvaartcentrum naar keuze • Uitvaarten in de gehele regio • Nazorg Postbus 79 • 2660 AB Bergschenhoek • info@uitvaartverzorgingserry.nl

2665 AN Bleiswijk

010 - 522 27 90 www.uitvaartverzorgingvandenbogerd.nl • info.uitvaart@kpnmail.nl

U I T VA A RT V E R Z O R G I N G

Polikliniek LangeLand Bergschenhoek: Gezondheidscentrum Parkzoom, Tjeerd Kuipersstraat 17, Bergschenhoek, tel. 079 - 346 43 33, maandag t/m vrijdag van 08.00– 10.00 uur. Locatie Franciscus Berkel: Boerhaavestraat 19, Berkel en Rodenrijs, bestaat uit een polikliniek en een diagnostisch centrum en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur. Bloedafname kan de hele dag tussen 07.30 en 16.30 uur.

Ireneweg 17

‘Met

respect en in stijl doen we wat van ons verwacht wordt’ Dag en nacht bereikbaar 010 - 521 60 16

www.teeuwuitvaartverzorging.nl Kantoor en Showroom Bleiswijk Hoekeindseweg 61

Uitvaartcentrum Bleiswijk Hoekeindseweg 23

Uitvaartcentrum Berkel Plein 1945 - 1995 nr 4


28

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Koppert Biological Systems is op zoek naar jou!

Koppert Biological Systems is internationaal marktleider op het gebied van biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. Bij Koppert werken in Nederland ca. 425 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Berkel en Rodenrijs. Wereldwijd heeft Koppert 27 dochterondernemingen op vrijwel

Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we constant op zoek naar nieuwe medewerkers. Zo zoeken we onder andere collega’s voor de volgende functies:

alle continenten. Koppert is een goede werkgever die zich inzet voor duurzaamheid. Er heerst een informele, sociale en collegiale werksfeer. We zijn een familiebedrijf, gevestigd in een

Weet jij voor iedere ‘error’ de juiste ‘solution’? Dan is deze functie iets voor jou!

ICT-Servicedesk Medewerker

(40 uur per week)

Als ICT-Servicedesk Medewerker ben je hét aanspreekpunt voor al je collega’s wereldwijd op het gebied van IT-gerelateerde vragen en/of problemen. Samen met drie andere collega’s ben jij de dagelijkse ‘Servicedesk IT’. Je behandelt alle voorkomende gebruikersvragen en –verzoeken. Waar mogelijk bied je direct een oplossing. Heb jij een afgeronde MBO-niveau 4 opleiding richting IT, dan nodigen wij jou uit om te solliciteren!

modern pand. We groeien snel en zoeken constant naar verbetering.

Wil jij medeverantwoordelijk zijn voor het functioneren en verbeteren van de productie-installaties voor het produceren van onze biologische gewasbescherming? Dan is deze functie iets voor jou!

Allround Monteur

Wil jij ons familiebedrijf komen versterken? Deze en andere vacatures zijn te vinden op www.koppert.heeft-vacatures.nl. Of ga naar www.koppert.nl of bel onze HR afdeling: 010-5141309.

(40 uur per week)

Als Allround Monteur ben jij het dagelijkse aanspreekpunt voor de afdeling Productie Microbiologie aangaande storingen en onderhoud aan de installaties en het bestellen van de benodigde onderdelen. Continu verbeteren staat bij jou hoog op de agenda. Door het analyseren van storingen stel jij verbetervoorstellen op en neem je een leidende rol in bij het uitvoeren van de verbeteringen. Heb jij een afgeronde MTS- of MBO-niveau 4 opleiding richting werktuigbouw, dan nodigen wij jou uit om te solliciteren!

Tel. +31 (0)10 514 04 44 info@koppert.nl

www.koppert.nl

Voor al uw stucadoors-, tegel- en spuitwerkzaamheden met een goed adVies L. Bloom Stucadoors- en Tegelzettersbedrijf Sterrenweg 9, 2651 HZ Berkel en Rodenrijs

www.leobloom.nl info@leobloom.nl

Bel ons voor een geheel vrijblijvende offerte of indien u onze showroom wilt bezichtigen. 300 STUKS DIEPVRIESKISTEN KOEL- VRIESKASTEN WAS- DROOGMACHINES ook inbouw Mog. schoonheidsfoutje bekende merken 2 jaar volledige garantie

FA. VAN WILLIGEN VOORHEEN FA. MOERMAN DINSDAG GESLOTEN. Bergweg Noord 383 Bergschenhoek Telefoon 010 - 5213063

e! i t c e p s n i k a d Gratis

T.K. Dompelpomp met korf € 60,- Tel. 06-51184644.

Telefoon: 06 558 27 274

CONTANT GELD VOOR UW OUDE METALEN IN BERKEL Tel. 010-5118867 www.gebrvandervoort.nl

Telefoon nr.: 010 - 511 65 06 Fax nr.: 010 - 511 14 30 Website: E-mail:

Gebr. van der Voort

• • • • •

T.K. Meisjes Fiets wielm. 24inch i.g.s. € 65,- Tel. 0105216627. T.K. Grasmaaier Bosch Rotak 32cm € 25,- Tel. 0105216726. T.K. Houten Schuifladder 2 x 4 m Tel. 06-30427819.

Bitumen EPDM Dakpannen Zinkwerk Hemelwaterafvoer

Website: www.zundorfdaktechniek.nl

Herdacht worden zoals u bent Met CVU geeft u de gewenste kleur aan uw begrafenis of crematie en krijgt u de uitvaart die bij u past. Melding van overlijden 0800 - 345 67 89

onderdeel van

24 uur per dag bereikbaar

Voor informatie 0800 - 288 22 55 info@cvu.nl

WWW.CVU.NL CVU Uitvaartzorg - Lansingerland e.o.

Gevr. Houten Picknick tafel Tel. 06-20361155. Gratis Tegels 40-60, 30-30, 15-30 Tel. 06-30427819. T.K. Super gaaf Peuter bed van staal € 75,- Tel. 0651821438. T.K. Wipstoeltje € 6,-, T.K. Voorzetramen glas in lood 46x61 Tel. 010-5217293. Gratis Fietsendrager Twinny Load Tel. 010-5212283.

T.K. Driewieler roze/paars + duwstang € 5,- v. +/- 3 jaar Tel. 06-19365689. 2 Spiraalbedden 190 x 80 cm Gratis Tel. 0105217045. Gevr.: oude kleine antieke spulletjes, munten en antiek speelgoed T 06 24843599. Gevr.: oude kapotte gouden sieraden, oude pols en zakhorloges T 06 24843599.

T.K. Vijverpomp € 20,- , Konijnenhok nw. € 25,- Tel. 010-5216232.

Jong Perspectief Jong Perspectief zoekt Jong Perspectief zoekt thuismentoren! zoekt Jong Perspectief thuismentoren! Word thuismentor en help een leerling een goede overstap thuismentoren! maken van groep 8zoekt naar voortgezet onderwijs. Word thuismentor en help eenhet leerling een goede overstap maken van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Word thuismentor en help een een goede overstap Interesse? Kijk opleerling onze website makenthuismentoren! van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. www.jongperspectief.nl of bel naar 079-7502233 Interesse? Kijk op onze website www.jongperspectief.nl ofleerling bel naar Interesse? Kijk op onze website Word thuismentor en help een een079-7502233 goede overstap www.jongperspectief.nl of bel naar 079-7502233 maken van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Interesse? Kijk op onze website www.jongperspectief.nl of bel naar 079-7502233


29

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Gespot! Berkel en Rodenrijs - Bij de brug tussen de Gerberasingel en Kasteel maakte Herma van der Linde-Menninga deze foto. “De zwaan was even gaan staan om zijn eieren goed te leggen. Tot mijn verrassing zag ik dat er al een jong was!”, aldus Herma.

Familieberichten Haar leed is geleden. De cirkel is rond. Nu krijgt ze de rust die ze hier niet meer vond.

Gospelkoor Chara uit Zoetermeer zal de Pinksterzangdienst in Bleiswijk muzikaal opluisteren.

Pinksterzangdienst IKO Bleiswijk Bleiswijk - Op zondag 2 juni zal in de R.K. kerk aan de Hoefweg de jaarlijkse Pinksterzangdienst van IKO Bleiswijk worden gehouden. De zangavond ligt middenin de tiendaagse periode tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren. Gospelkoor Chara verleent medewerking. Aanvang 19.00 uur. Christenen over de gehele wereld vieren met Pinksteren het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Het feest dat ook gezien kan worden als de geboorte van de Kerk. De vele kerken die zich sindsdien over de wereld hebben gemanifesteerd proberen met Pinksteren die eenheid te benadrukken. Dat dit met liederen gemakkelijker gaat dan met woorden blijkt uit de liturgie

die door de voorbereidingsgroep van het IKO is samengesteld. Er wordt actief deelgenomen door leden van de R.K. Parochie, de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk, de Gereformeerde Kerk Open Hof en de Evangelische Gemeente. De heer Mpumi verzorgt een korte meditatie. Mpumi is vanuit Operatie Mobilisatie uit Afrika in Lansingerland tewerkgesteld om mensen te laten delen in het evangelie van Jezus Christus. Voor eventuele vertaling zal Ineke Venema zorgen. Aan deze dienst zal het gospelkoor Chara uit Zoetermeer hun medewerking verlenen. Ook zal Dock3B zich in deze dienst presenteren. Het IKO Bleiswijk nodigt een ieder uit voor het meevieren van deze dienst. In de morgendiensten op Eerste Pinksterdag van de deelnemende kerken zal een bloemengroet worden gebracht

namens de drie andere kerken. Het IKO wil op die manier aangeven dat de vier kerken verschillend hun geloof kunnen beleven en vormgeven, maar dat zij ook eenheid kunnen ervaren, omdat zij immers dezelfde Heer en Heiland belijden. Na afloop van de zangdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee.

Verdrietig, maar dankbaar dat een verder lijden haar bespaard is gebleven geven wij u kennis van het overlijden van onze zus, schoonzus en tante

Jacoba Petronella Henrica Droog - Coby * 6 februari 1948

† 11 mei 2019 Jan † en Jeanne Jopy en Jan Aad en Tineke

Dierenberichten Lansingerland - In deze rubriek een overzicht van vermiste en gevonden katten en honden (via Dierencentrale Nederland) en katten die onderdak zoeken (via Zwerfkatten Rijnmond). Voor advies over een gewonde egel: Egelopvang Zoetermeer, tel. 06–28412700. Voor algemene dierenbeschermingszaken kan men bellen naar 088-3437112. Dierenambulance (24 uur per dag en 7 dagen per week): 0900–1120000.

neven en nichten Correspondentieadres: J. Spruit – Droog Rivierenstraat 5 2652 CX Berkel en Rodenrijs Vrijdag 17 mei om 11.30 uur nemen wij afscheid van Coby in crematorium Hofwijk, Delftweg 230 te Rotterdam. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van het crematorium.

Gevonden:

GELOVEN IN LANSINGERLAND Samen eten Vorige week stond in deze krant een artikel met als kop ‘het recept tegen eenzaamheid’. Het beschrijft een prachtig initiatief van diverse mensen en organisaties in onze gemeente om eenzaamheid te bestrijden door het organiseren van gezamenlijke maaltijden (het artikel vindt u op pagina 41 van de Heraut van vorige week. Als die al bij het oud papier is beland, is het artikel terug te lezen op www.herautonline.nl). Het initiatief deed mij denken aan een klein zinnetje in de Bijbel over het begin van de kerk: ‘Zij vormden met elkaar een gemeenschap’. En iets verderop staat dan dat ze elkaar dagelijks ontmoetten en thuis met elkaar aten, ‘in een geest van eenvoud en vol vreugde’. Er gebeurde daar dus mooie dingen aan tafel. Het is niet de enige moment dat er samen gegeten wordt. Door de hele Bijbel heen vinden we verhalen van maaltijden waar iets bijzonders gebeurt. We vinden zelfs hele gesprekken terug van Jezus met zijn leerlingen, of van gesprekken met anderen die hij opzoekt, waaronder mensen die door de gemeenschap met de nek werden aangekeken. Het levert mooie verhalen op, zoals bij Zacheüs, een oplichter en handlanger van de gehate Romeinse bezetters van die tijd. Jezus nodigt zichzelf bij Zacheüs uit, doorbreekt zijn isolement en komt bij hem thuis. Het verandert zijn leven. Het spannendst en ook meest emotioneel wordt het wel in een maaltijd met zijn leerlingen, vlak

voor zijn dood. Het verslag begint dan met één van de mooiste teksten in de hele Bijbel. Als u het verhaal wil nalezen: Het verhaal is te vinden in het evangelie van Johannes vanaf hoofdstuk 13. Vrij vertaald staat er dan: ‘Toen Jezus wist dat zijn tijd gekomen was bleef Hij zijn vrienden tot het einde en tot het uiterste liefhebben’. Wat volgt is dan een verslag waarbij Jezus uiteindelijk alleen overblijft, waarbij de één hem verraadt, de ander ontkent dat Jezus zijn vriend is, en de rest op de vlucht slaat. Jezus zelf blijft alleen achter, in de handen van zijn belagers. Kort erna, na zijn dood en de onvoorstelbare gebeurtenis van zijn opstanding treft Hij zijn leerlingen weer. Opnieuw met een maaltijd, met een ontbijt dat Hij zelf voor hen verzorgt. Een ongemakkelijk moment, maar waarin Jezus het initiatief neemt om de relatie te herstellen. Samen eten. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo intens te worden als bij deze maaltijden van Jezus met zijn leerlingen. Een eenvoudig bezoek betekent al veel voor mensen die alleen staan of voor wie de wereld klein geworden is. Evenzo een uitnodiging voor een lunch of een kopje koffie op het dorp. En wat voor mooie gesprekken kunnen er dan niet volgen?

Gert Hijkoop Voorganger Wijnstokgemeente

-kat, cypers, Laan van Mathenesse, Bleiswijk; -kat, rood, één oor is iets geribbeld, ds. van Koetsveldstraa, Berkel en Rodenrijs; Voor gratis registratie en informatie kunt u bellen 0186-603405. Kijk voor meer gegevens op www.dierencentrale.nl

Goed huis gezocht voor: -een lieve, iets verlegen zwart/witte poes van 5 jaar. Niet bij kleine kinderen. Naar buiten zou leuk zijn. Reageren op deze oproep kan door te bellen naar de Stichting Zwerfkatten Rijnmond: tel. 010-5221528 of kijk op www.zwerfkattenrijnmond.nl.

Zoveel bloemen zoveel kaarten zoveel warme woorden en zoveel troost

na het overlijden van onze geliefde

Patricia Schuurkamp – Kindt Hartelijk dank voor uw steun en medeleven in deze moeilijke tijd. Jeroen, Emma en Abel Familie Kindt Familie Schuurkamp

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Telefoon verkoop 010-511 88 92 Fax 015 - 511 48 65 E-mail verkoop advertentie@de-heraut.nl Telefoon redactie 010-511 88 92 E-mail redactie redactie@de-heraut.nl www www.herautonline.nl

Gevoel voor mensen, verstand van zaken

Byanca Beijersbergen

Sonja Klozing Dag en nacht bereikbaar om u bij een overlijden bij te staan. Dat doen we met hart en ziel. Persoonlijk en betrokken.

Telefoon 010 - 8413324

www.lichtuitvaartzorg.nl


30

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Handen vol aan examendrukte Bergschenhoek – De examens op de middelbare scholen zijn inmiddels in het hele land van start gegaan. Dat levert naast spanning voor de kandidaten ook heel veel organisatietalent van de mensen achter de schermen op die er voor moeten zorgen dat de examens rustig, ordelijk en volgens de regels verlopen.

leerlingen welkom op school. Om hun cijferlijsten op te halen en afspraken te maken over eventuele herprofilering van een vak.

Kerkdeuren open voor bezinning

Trees Borkus-Henskens Teamleider van de bovenbouw in Wolfert Lansingerland mevrouw Van der Does licht een tipje van de sluier op terwijl haar leerlingen zich over hun eindexamen buigen. “In voorgaande jaren was ik examensecretaris, maar die functie is overgedragen aan een collega. Samen met de roostermaker, de docenten en het onderwijsondersteunend personeel worden de examens voorbereid. Dat gebeurt secuur en daarmee wordt aan het begin van het schooljaar reeds begonnen.”

De start “Aan het begin van het schooljaar moet de school aan het DUO (Ministerie van Onderwijs) al doorgeven wat je nodig hebt om later dat jaar op drie niveaus examens af te kunnen leggen binnen onze school. Daarnaast moet voor 1 oktober het PTA (Programma Toetsing Afsluiting) klaar liggen. De toetsen beginnen al in november; steeds met een tussenpose van tien tot twaalf weken. Drie toetsen voor leerjaar 3 en 4 en twee voor de D&P (Dienstverlening & Productie) vakken in leerjaar 3.” Het centraal landelijk startte vorige week. “Voor de AVO vakken moeten vooraf de pakketten met opdrachten worden besteld, gecontroleerd en in de kluis bewaard. Zijn alle leerlingen en docenten present, dan worden de pakketten

Er moet veel geregeld worden voor de examens van start kunnen gaan. opengemaakt en uitgedeeld. Zijn de examens gemaakt, dan wordt alles gecorrigeerd door zowel een docent als een tweede corrector. Op 22 mei is hier op school de laatste examendag, maar met name deze week is het erg druk. Dat vraagt een goede planning, want de overige klassen gaan gewoon door. Klas 1 en 2 met een activiteitenweek en klas 3 met de lessen.” Het centraal schriftelijk praktijk examen wordt in het derde jaar reeds afgesloten, maar de keuzevakken in klas 4; vaak rond een thema. “Een bewerkelijk examen dat uit diverse onderdelen bestaat, meer surveillanten nodig heeft en elk jaar weer een hele uitdaging vormt. Vooraf moet goed worden genoteerd

wat er allemaal voor nodig is, welke materialen moeten worden ingekocht, wie er deelnemen en waar deze examens (ook logistiek gezien) het beste kunnen plaatsvinden.” Ook flexibele examens kunnen worden afgenomen bij Wolfert Lansingerland. “Dat worden eerst alle gegevens ingevoerd in de computer: wie, welk vak, welk niveau, eventueel de extra tijd die de kandidaat krijgt. Vervolgens worden groepen gemaakt met hetzelfde examen en klaargezet in Facet. Bij ‘start’ wordt het programma door de interne beheerder van de school vrijgegeven, waarna de leerlingen kunnen inloggen en starten. Zijn ze klaar met hun examen, dan kunnen ze afsluiten

en vrijgeven voor correctie.”

De uitslag Woensdag 22 mei is de laatste examendag voor het Wolfert Lansingerland. Dan kunnen de 22 leerlingen basis, 39 kader en 40 tl uit het vierde jaar en de 20 basis, 43 kader en 7 gl uit het derde jaar hun examenperiode afsluiten. Om vervolgens te wachten op de uitslagen die op 12 juni bekend gemaakt zullen worden. Achter de schermen krijgen de betrokkenen op school het dan weer druk met het maken van de cijferlijsten, de diploma’s en de ondertekening daarvan. Maar woensdagmiddag 12 juni zijn alle

Berkel en Rodenrijs - Kerken in Nederland zijn bijna nooit meer open. Spontane bezoekers die een plek zoeken om zich te bezinnen, die op zoek zijn naar stilte of die gewoon het gebouw van binnen willen ervaren, staan vaak voor een gesloten deur. Omdat er in de samenleving behoefte is aan stilte en bezinning, is het Kerkdeuren Open initiatief gestart door de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk aan de Noordeindseweg 100. Vanaf zaterdag 1 juni zal de kerk op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend zijn om te voorzien in een heel specifieke behoefte bij mensen die niet of nauwelijks een band met de kerk hebben: de behoefte aan rust, bezinning, stilte, niets-doen. De maatschappij wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een intense hoeveelheid prikkels: op het werk, achter het scherm van de mobiele telefoon, computer of iPad worden deze prikkels onophoudelijk toegediend. Psychologen waarschuwen ervoor dat het ontbreken van rust een van de belangrijkste oorzaken is van stress en burn-out bij jongeren. Door dit initiatief wordt het kerkgebouw, wat buiten de samenleving is komen te staan, weer toegankelijk gemaakt. Een kerk is bij uitstek een (sacrale) ruimte, om stilte en rust te ervaren. De drempel om binnen te stappen wordt hiermee verlaagd. Hopelijk wordt het beeld dat kerken niet-functionele gebouwen zijn die alleen maar geld kosten, hiermee vervaagd. Iedereen wordt van harte uitgenodigd de stilte te komen ervaren. Informatie: stuur een mail naar secretariaatberkel@ parochiechristuskoning.nl of kijk op www.parochiechristuskoning.nl.


31

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Open huis bij de scoutingbevers Bergschenhoek - Scouting de Argonauten organiseert op zaterdag 18 mei van 9.30 tot 11.30 uur een open huis. Zij nodigen jongens in de leeftijd van 5 tot 7 jaar uit om mee te spelen en kennis te komen maken met het scouting beverspel. De locatie is Kinderdagverblijf De Koeienwei op Boerderij Lansingerland aan de Hoeksekade 146. Die ochtend zijn er voor

Aannemersbedrijf • Timmerfabriek • Interieurbouw

Timmerfabriek • • • • • • •

Hardhouten kozijnen Schuifpuien, ramen en deuren Draaikiep en schuiframen Machinale houtbewerking Prefab houtskeletbouw Maatwerk profilering Zaag en schaafwerk

T.K. Husqvarna grasmaaimachine zn – bak € 15,- Tel. 010-5115416. Bespaar en klustips zie: www.practicalsolution.eu Gevraagd gratis fietsen om op te knappen T 06 14376511 Gevraagd oude singeltjes T 06-12055287 T.K. Mooi dressoir, gebruikt als commode € 50,- Tel. 0651821438. T.K. Gazelle heren fiets met tassen z.g.s. € 100,- Tel. 010-5115416.

T IMMERFABRIEK Weg en B os 78, 2661 GZ B ergs chen ho ek, info@b ouw b e dr ijfg ro ene wegen.n l | 010 - 52 19 328 w w w.b ouw b e dr ijfg ro ene wegen.n l

Gespot!

de bevers en belangstellenden diverse activiteiten, zoals broodjes bakken boven een houtvuur, slackline lopen, bevers timmeren, bibberspiraal bedienen en buizenbal. Terwijl de bevers spelen kunnen de ouders onder het genot van een kopje koffie of thee alle informatie krijgen over Scouting de Argonauten. Voor meer informatie zie www.argo8.nl of bel Hans Stoutjesdijk, telefoon 010 – 5118144.

De Argonouten Bevers op bezoek bij het Maritiem Museum in Rotterdam.

Personeel

Anthura is de expert in veredeling en vermeerdering van orchideeën en anthurium. Het familiebedrijf is in 80 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider. Door een jarenlange focus op innovatieve en duurzame productontwikkeling is een ongelimiteerde variatie in kleurrijke rassen ontstaan. Anthura zoekt voor het laboratorium in Bleiswijk een

ONDERZOEKSASSISTENT WEEFSELKWEEK m/v fulltime In deze functie ondersteun je onze onderzoekers bij het verbeteren van bestaande protocollen en processen. Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van proeven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende celbiologische en weefselkweek technieken. Jouw werkzaamheden bestaan uit het instellen en afregelen van apparatuur, het bereiden van oplossingen en voedingsmedia en het kweken van planten onder steriele omstandigheden. Verder voer

Berkel en Rodenrijs - Nonna de Bruijn had moeder zwaan al zien broeden vlakbij de rotonde aan de Noordeindseweg. Op een ochtend waren er zes zwanenjongen geboren. Deze twee jonkies zitten al bij mama zwaan op de rug. De overige vier deden verwoede pogingen om erop te klauteren, maar zij moesten hun klauterkwaliteiten nog even oefenen.

Gespot!

je proeven uit aan de hand van voorgeschreven methoden en protocollen en leg je de waarnemingen en bevindingen hiervan vast, die je vervolgens bespreekt met de onderzoekers.

Profiel

Aanbod

Wij zoeken een enthousiaste collega die

Wij bieden een zelfstandige functie in

op een verbindende manier samenwerkt. Je bent kwaliteitsbewust, werkt ordelijk, netjes en gestructureerd. Daarnaast beschik je over

een innovatieve omgeving waarbij er ruimte is voor eigen inbreng en persoonlijke ontwikkeling. Je komt terecht in een

goede communicatieve vaardigheden. De ideale kandidaat past niet alleen binnen

collegiaal team met (technische) vakkennis en je krijgt coaching on-the-job om je vaardigheden continue te optimaliseren.

dit profiel, maar beschikt ook over de

Uiteraard bieden wij een passend

volgende kennis en vaardigheden:

arbeidsvoorwaardenpakket.

• Een afgeronde MLO opleiding in

Ben jij onze ideale kandidaat?

een biologische richting; • Goede kennis van Microsoft Office; • Kennis van en of ervaring met

Zoek je een uitdagende functie en heb je ervaring of affiniteit met onderzoek?

weefselkweek is een pré; • Een zelfstandige en flexibele instelling.

Zie je in deze functie dé eerste of volgende stap naar een mooie carrière? Stuur dan je sollicitatie en C.V. t.a.v. Wim Knoop (P&O manager), naar wk@anthura.nl.

Het is een ideale startfunctie voor iemand met enige stage en/of werkervaring en kennis van, dan wel affiniteit met biologische laboratorium werkzaamheden en planten

Berkel en Rodenrijs - Waar direct na de geboorte de jongeren nog op de rug bij mama zwaan klommen zijn de zes kleintjes in de vaart langs de Noordeindseweg inmiddels in staat om zelf ook wat baantjes te trekken. Joop Duijndam maakte de foto twee dagen na de geboorte van dit inmiddels beroemde zestal.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Hella van Driel (onderzoeksmanager weefselkweek), tel: 010-5291919.

Een assessment kan onderdeel uit maken van de procedure en acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.


32

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Gespot!

Berkel en Rodenrijs - Sommige mensen reizen af naar verre oorden om een spectaculaire zonsondergang te kunnen zien en vast te leggen. Soms kan dit dagelijkse ritueel gewoon vanaf de fiets in eigen dorp worden aanschouwd. Op 29 april ging de zon bijzonder mooi onder. En Ria Geene zag en en legde het vast. Door de naderende bewolking kleurden de wolken prachtig. Ria: “Zo zie je maar dat je niet ver weg hoeft voor een mooie zonsondergang!”

Willibrord voor Unicef Bergschenhoek - Nina Smits en Olivier Knijff uit groep 7 van RKBS Willibrord zitten op vrijdagochtend in de Plusklas. Daar werken ze aan projecten. “Dit keer heet ons project ‘Een goed doel’ en hebben we ervoor gekozen om geld in te zamelen voor Unicef”, vertelt Nina. “We hebben zelf een rad gemaakt en alle leerlingen van groep 6, 7 en 8 mochten aan dit rad draaien als ze hiervoor zouden betalen. Ze konden dan iets winnen zoals snoepjes en andere prijsjes”, zegt Olivier. Het is een totaalbedrag van 43 euro en 10 cent geworden. Dit bedrag wordt overgemaakt op de rekening van Unicef. Een mooie actie van Nina en Olivier!

Er werd aandachtig geluisterd naar kweker Frank van der Burg.

Een gastvrij onthaal van de Zonnebloem Berkel en Rodenrijs Woensdag 12 mei brachten gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Berkel en Rodenrijs een bezoek aan de Skimmia en Potrozenkwekerij op de Kleihoogt 49. Na de koffie met cake vertelde Frank van der Burg over zijn bedrijf en de producten die hij kweekt. Het verhaal werd aandachtig gevolgd en er werden vragen gesteld. Hierna volgde een rondleiding waar Frank nog specifieke informatie gaf over

de planten die in de kas stonden. De gasten waren onder de indruk van de vele soorten potrozen en het werk dat er aan vooraf gaat voordat ze in de winkel te koop zijn. Na de wandeling was er weer koffie en werd Frank met een fles wijn en chocolade en een groot applaus bedankt voor zijn inzet en gastvrijheid. Tot ieders verrassing kregen alle gasten en vrijwilligers een prachtige potrroos mee naar huis, hiervoor kwamen de handen nogmaals op elkaar voor een welgemeend applaus.

Aanmelden De Zonnebloem afdeling Berkel en

Rodenrijs heeft weer plaats voor nieuwe gasten en vrijwilligers. U kunt gast worden als u een handicap hebt of eenzaam bent, weinig sociale contacten hebt waardoor u begeleiding van een vrijwilliger kan gebruiken. Van vrijwilligers wordt verwacht dat zij één of meer gasten regelmatig bezoeken en uitnodigen. Voor de activiteiten, dat zij meedenken en meehelpen bij het organiseren ervan. Ook wordt verwacht dat een vrijwilliger zo veel als mogelijk één maal per twee maanden de vergadering bezoekt. Aanmelden/Informatie: Marja Meijer, secretaris, tel. 06 - 385 504 55 of 010 - 7151883.

Wil jij werken voor een platte en informele organisatie met leuke collega’s? Worldwood b.v. in Bleiswijk is per direct op zoek naar

Tel. +31 (0)10 521 21 55 www.worldwood.com

BESTEKZOEKERS IN OPLEIDING (38 UUR)

Rottekade 179, 2661 JT Bergschenhoek, 010-5214740

Ben jij op zoek naar een uitdaging, waarbij jij zowel binnen de loodsen als buiten aan het werk bent met natuurproducten? Houd jij van aanpakken en vind jij het fijn dat er geluisterd wordt naar jouw ideeën? Ben jij enthousiast en wil jij het logistieke vak leren? Wil jij doorgroeien? Kom dan werken bij Worldwood! Als bestekzoeker in opleiding werk je samen met ervaren collega’s die jou het vak leren. Rijden met een heftruck en zijlader hoort bij jouw leertraject. Je werkzaamheden bestaan o.a. uit opzoeken van hout en het voorbereiden voor het transport. Je zorgt ervoor dat onze werf een plaats is waar de organisatie trots op kan zijn. Als bestekzoeker lever je een belangrijke bijdrage in het netjes en op tijd leveren van onze producten aan de klant. Werken bij Worldwood betekent: • Werken conform de cao voor de Houthandel, inclusief goede pensioenregeling; • Een ruime verlof- en extra vrije dagenregeling; • Een reiskosten vergoeding woon-werk. Ben je na het lezen van deze advertentie enthousiast geworden en wil jij werken bij een mooi bedrijf, stuur dan je motivatie, aangevuld met een recente en volledige CV z.s.m. naar Worldwood b.v., Hoefweg 210, 2665 LE Bleiswijk t.a.v. Daniëlle Amzand of naar danielleamzand@woodimexgroup.com.

U kunt bij Autoschade Bergschenhoek terecht voor alle schadeherstel! Voor Tesla zijn wij approved body shop.


33

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Veel belangstelling voor likeurproeverij in Huize Sint Petrus Berkel en Rodenrijs - De bewoners van Laurens woonzorglocatie Huize Sint Petrus dachten zaterdag 11 mei alleen maar even een likeurtje te gaan proeven, maar het werd een middag vol entertainment, een advocaatje met slagroom én uiteraard stond de borrel op tafel. Dat het een vrolijke middag werd bleek vanzelfsprekend maar, laten we u vast gerust stellen: niemand ging onder invloed terug naar zijn of haar kamer. Een blaastest op de terugweg was beslist niet nodig!

Bergschenhoek - Eén jongeman op een fiets is slachtoffer geworden van een diefstal met geweld. Hij reed zaterdag 11 mei, kort na middernacht door het A.M.G. Schmidtpark ter hoogte van het Pluk van de Petteflatpad, toen een groep van zeven jongens en twee meisjes hem belaagden en van zijn fiets schopten. Daarna werd het slachtoffer beroofd van een bril, een pet en een muziekbox. Bij het incident waren mogelijk ook nog een scooter en twee personenauto’s betrokken. De jongeman liep lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan. De recherche doet verder onderzoek en is ook op zoek naar getuigen en camerabeelden.

Bezoekvrijwilligers gezocht

John Hofman Gezien de leeftijden van de bewoners hoef je daar ook niet zo bang voor te zijn. Ze zijn wel wat gewend in hun lange leven wat betreft het af en toe nuttigen van een borreltje. De proeverij was aangekondigd als ‘bijzonder humoristisch’ en dat is ze ook geworden. Gastheer en entertainer Willem Heuzinkveld zag kans om de aandacht van de bezoekers twee uur lang vast te houden. Hij had een tafel vol Oudhollandse likeuren meegebracht, een aantal zelf gemaakte soorten advocaat en wat flessen Jenever. “In de pauze kunt u van alles wat gaan proeven”, aldus Willem, en terwijl hij dat zei zagen we bij sommige ouderen de oogjes al glimmen: nou, een borreltje gaat er altijd wel in! Voorzichtig nippend aan het kleine plastic glaasje, speciaal gemaakt voor proeverijen als

Jongeman slachtoffer van beroving

Er was genoeg om te proeven. Foto: John Hofman. deze, genoot men van de diverse likeuren. Vooral de advocaatjes waren erg in trek bij de dames. Dat Beerenburg niet uit Friesland, wat de meeste men-

VAN HARTE....!

sen dachten, maar oorspronkelijk uit Amsterdam komt, wist men niet. Nederland kende in hoogtijdagen zo’n 300 soorten likeur. Zo veel had Willem niet bij zich, maar wel meer dan voldoende om te proeven. Likeuren met bijzondere namen zoals Bruidstranen, Hansje in de kelder, Hempje licht op, of Hemel op aarde. De uitleg van alle likeuren deed Willem Heuzinkveld zodanig dat het eerder leek op een middag cabaret. “Ik verzorg deze middagen door heel

Nederland en overal is het een vrolijke boel en dat komt echt niet alleen door de proeverij hoor”, zegt hij lachend. “Alles met mate, maar de mensen verbazen zich over de vele soorten die er zijn en over de heerlijke smaken. De soorten advocaat, zoals aardbeien-, honing- of pistache advocaat maak ik zelf. Totaal 18 soorten.” Na zijn presentatie kon men uiteraard een potje advocaat of een fles likeur bij hem kopen. Altijd makkelijk om dat in huis te hebben als je visite krijgt.

Iemand feliciteren of bedanken kan in De Heraut al vanaf e25,De afmeting van de advertentie is 10 cm breed en 4 cm hoog. Een grotere advertentie is uiteraard mogelijk. Ga hiervoor naar:

www.herautonline.nl Het geloof op een eigentijdse manier gestalte geven, dat doet de Ad Hoc Band.

Optreden Ad Hoc Band in opendeurdienst Bleiswijk - Zondag 19 mei is er weer een Opendeurdienst in de Open Hof aan de Dorpsstraat 50. Het thema van deze dienst is ‘Nooit te laat’. Voorganger is ds. Esmeralda Mandemaker uit Noordwijkerhout. De dienst wordt opgeluisterd met een optreden van de Ad Hoc Band uit Bleiswijk.

Klezbez opnieuw in Dorpskerk Bleiswijk Bleiswijk - Vanwege het grote succes zal de muziek- en zanggroep Klezbez voor de derde keer in de Bleiswijkse Dorpskerk optreden. Zaterdag 1 juni kunnen belangstellenden genieten van een gevarieerd programma met Oost-Europese en Jiddische liederen. Het optreden begint om 20.00 uur, de kerkdeuren zijn geopend vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, maar er wordt wel een collecte gehouden bij het verlaten van de kerk. In de pauze worden de aanwezigen koffie en thee aangeboden.

De diversiteit aan muziekinstrumenten en zang van de Ad Hoc Band maken het geheel tot een beleving om naar te luisteren. Met passie en plezier geeft ieder op zijn manier, met zang en/of muziek, het geloof op een eigentijdse manier gestalte en het werkt heel aanstekelijk! De band zingt en speelt voor iedereen, christen en niet-christen, omdat zij geloven dat God er voor iedereen wil zijn. Afgelopen jaar begeleidde de band onder meer de TOP 2000 dienst, de Passion en speciale diensten. Iedereen is zondagavond van harte welkom namens de gezamenlijke Gereformeerd/Hervormde Evangelisatie-

commissie. Na afloop is er gelegenheid onder het genot van een kop koffie/ thee na te praten. Aanvang 19.00 uur, inloop 18.30 uur.

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Telefoon 010-511 88 92 E-mail verkoop advertentie@de-heraut.nl E-mail redactie redactie@de-heraut.nl www www.herautonline.nl

Lansingerland - Welzijn Lansingerland is op zoek naar inwoners die goed kunnen luisteren en invoelen. Deze bezoekvrijwilligers worden ingezet om hun kwaliteiten in te zetten voor inwoners die door een mantelzorger verzorgd worden of voor mensen die alleen wonen. De te bezoeken mensen kunnen last hebben van dementie, lichamelijke ziekten of ouderdomsbeperkingen. Tijdens het bezoek kan aandacht gegeven worden door samen te wandelen, te zingen of fotoboeken te bekijken. Dit lijkt zo gewoon maar wordt door deze groep mensen als bijzonder prettig ervaren. Belangstellenden die naast de genoemde kwaliteiten ook rustig, niet gauw van slag zijn en doortastend in hun handelen, kunnen zich aanmelden. Zij krijgen scholing en begeleiding voor zij aan de slag gaan. Graag contact opnemen met Welzijn Lansingerland, Maria Boersma: cih@swsl.nl of via 010 - 522 5545. Meer informatie: www.welzijnlansingerland.nl.

Besosloop voor Betuwe Wereldwijd Bergschenhoek - Dit jaar zal de 33e Besosloop worden georganiseerd voor het goede doel Betuwe Wereldwijd, kansen met gereedschap voor mensen hier en kinderen daar. Bij Betuwe Wereldwijd knappen ze gebruikt gereedschap op. Zij doen dit met mensen met een ‘rugzakje’ (zoals autisme of een verstandelijke beperking) en vrijwilligers. Zij verzenden de opgeknapte goederen naar opleidingscentra en andere organisaties in ontwikkelingslanden. Het gaat om handgereedschap, maar ook oude naaimachines/breimachines en computers. Kinderen kunnen opgeleid worden voor timmerman of naaister. De loop wordt georganiseerd voor schoolkinderen in Bergschenhoek en vindt plaats op 25 september. Het bestuur is momenteel druk bezig met de voorbereidingen en rekent weer op een hoge opkomst.

Prostaat Praat!

Delft/Lansingerland - Het Reinier de Graaf Gasthuis, inloophuis Debora en de Prostaatkankerstichting.nl organiseren een informele bijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun partners. Tijdens de bijeenkomst, waar medepatiënten elkaar ontmoeten kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Wat doet het met de patient en wat betekent het voor hem en voor zijn partner? Hoe ervaart een medepatiënt de behandeling? Wat staat hen te wachten? De bijeenkomst wordt begeleid door lotgenoten van de ProstaatKankerStichting.nl en een casemanager van het Reinier de Graaf Gasthuis. Zij ervaren steeds dat contact met lotgenoten bevrijdend en ontspannend kan werken. De bijeenkomst is gepland op dinsdag 28 mei van 16.00 tot 17.30 uur in inloophuis Debora aan de Aart van der Leeuwlaan 9 in Delft. Iedereen is van harte welkom. Graag opgeven vóór 28 mei via emailadres: inschrijven@ inloophuisdebora.nl.


34

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Vonders wint Combat bedrijventoernooi Bleiswijk - Op vrijdagavond 10 mei was het een drukte van belang in de sporthal aan de Lijsterlaan. Het Combat bedrijventoernooi werd gespeeld met bijna 80 enthousiaste tafeltennissers. Een record aantal deelnemers! Er werd meegedaan door spelers zonder ervaring tot toptafeltennissers. De spelers werden in drie groepen verdeeld, een groep ervaren tafeltennissers en twee groepen met onervaren spelers. Eerst werd er een voorronde gespeeld, waarbij tussen groep 2 en 3 een aantal spelers promoveerde en degradeerde. Na de voorrondes ging het er gelijk om, in al de groepen werd via een knock-out systeem gespeeld. Groep 3 werd gedomineerd door De Talentjes een vrienden(tennis)groep. De finale ging tussen Dick Blois en Ron de Wit, beiden van De Talentjes. Met 3-2 en een laatste game van 11-9 won Dick de spannende partij. In groep 2 waren veel oranje shirtjes van Vonders te vinden. Er waren spannende potten. In de halve finale won Sandor Boots (Vonders) van Jan-Willem Hermenet (Stabiplan) met 15-13 in de laatste game. De an-

dere halve finale was een broederstrijd tussen Remco Verhaegen en Rinus Claessen (beiden Oord) en daar ging Rinus naar de finale. In de finale nam Sandor in de eerste game een ruime voorsprong. Rinus kwam echter steeds beter in zijn spel en wist de game toch nog met 12-10 te winnen. Rinus won ook de volgende twee games en daarmee de partij. In groep 1 ging de eerste halve finale tussen Ronald Vijverberg (Koppert) en Ron Vollebregt (Visser en Smit Hanab). Ron was niet opgewassen tegen de toverservices van Ronald en Ronald bereikte met 3-0 de finale. De andere halve finale ging tussen Steven Pouw (Vonders) en Demelsa Basie (Promax). Demelsa gaf goed partij, maar Steven wist met 3-1 te winnen.

Finale De laatste partij van de avond ging daarmee tussen Ronald en Steven. Twee divisiespelers die elkaars spel goed kennen. Het vele publiek ging er eens goed voor staan. De partij ging over en weer en er werden veel mooie rally’s gespeeld. Bij een 1-1 stand won Steven de derde game met 12-14. Een heel belangrijke game. Ronald zette een paar tandjes bij en wist weer gelijk in games te

Ron Vollebregt (l) en Ronald Vijverberg, de latere winnaar, in actie. komen. In de beslissende game ging Ronald goed door en daarmee won hij de finale. Daarna werd met spanning uitgekeken naar wie de beker van Promax, de winnaar van vorig jaar, dit jaar zou

gaan. Winnaar van het bedrijvenklassement is de firma Vonders, hierna volgden Oord Assurantiën en Koppert Biological Systems. De organisatie kijkt terug op een mooie avond, vol gezelligheid, sportie-

ve strijd en spanning. Deelnemers en publiek, bedankt voor jullie enthousiasme. Spelen bij Combat kan op woensdagen vrijdagavond. Informatie: www. ttvcombat.nl.

Jeugdspelers The Orioles bij EK honkbal in Praag Training van AZ uit Alkmaar op de trainingsdag van Soccer Boys. Foto: Rob Veldkamp.

Soccer Boys en AZ boeken de jeugd tijdens de AZ Selectiedag Bleiswijk - Ze waren in groten getale gekomen, de jeugdige voetballers uit Bleiswijk en uit de regio. Woensdagmiddag 8 mei organiseerde Soccer Boys in samenwerking met AZ Almaar een AZ selectiedag. Ruim driehonderd jeugdspelers wisten zich op Sportpark Merenveld uitstekend te vermaken. Tevens werden zij beoordeeld of er een topper voor de toekomst tussen liep. Rien Kuyvenhoven November 2018 is Soccer Boys een samenwerkingsovereenkomst met de jeugdopleiding van AZ Almaar aangegaan. De overeenkomst kwam tot stand na voorbereidend werk van bestuurslid Ron Valkenburg en hoofd jeugdopleiding Ronald Stok van Soccer Boys. Soccer Boys is hiermee de tweede amateurvoetbalclub buiten de regio Noord-Holland. De overeenkomst biedt Soccer Boys een kijkje in de keuken van AZ en de mogelijkheid om gebruik te maken van de bij AZ opgebouwde kennis over jeugdopleiding. Daarmee kunnen de Bleiswijkers in de toekomst de eigen jeugdopleiding verder verbeteren.

Plezier Van 15.00 tot 20.00 uur kregen veldspelers en keepers in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar eerst een goede uitleg door Dennis Zwagerman (AZ) die als coördinator optrad deze middag. De verschillende categorieën kregen allemaal anderhalf uur de tijd om de diverse onderdelen af te lopen met

hun scorekaart. Vier onderdelen die duidelijk met het voetbalspel te maken hadden. Het laatste onderdeel was een snelheidsoefening. De groepen werden bijgestaan door spelers van de Alkmaarse ploeg van de groep onder de negentien jaar. Tevens waren de jeugdtrainers van Soccer Boys deze middag actief. “Vooral het hebben van plezier is bij ons een belangrijk onderdeel”, zette trainer Zwagerman de opzet van deze dag uiteen. Jeugdcoördinator Ronald Stok van de Bleiswijkse voetbalvereniging was in zijn nopjes met deze dag die grotendeels droog zou verlopen. “Wij hebben als club onlangs een overeenkomst gesloten met AZ, dat we trainingskennis uitwisselen en dat we bijgestuurd worden door deze profclub. AZ houdt dit soort talentendagen eigenlijk alleen in Noord-Holland. Soccer Boys is de eerste club die buiten de provincie hiermee kennis mag maken. Voor ons staat het plezier van de kinderen voorop. Ze moeten met een glimlach binnen komen en met een nog grotere weer vertrekken”, aldus Stok. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is meedoen met de AZ Selectiedagen. Zwagerman: “We hebben ook een aantal scouts bij ons die de spelers op diverse onderdelen zullen beoordelen. De jeugdige spelers die tijdens de AZ Selectiedag in positieve zin opvallen, maken kans op een plek in de AZ Jeugdopleiding. Te beginnen met een uitnodiging voor een stage bij de club AZ en eventueel een vervolgtraject op de AZ voetbalschool. Maar het hoofddoel blijft het plezier hebben in het voetbalspel”, aldus de Alkmaarse jeugdtrainer die ook moet hebben genoten van het plezier en beleving op het sportpark van de Bleiswijkse voetballers.

Bergschenhoek – Met een zesde plek en heel veel opgedane ervaring kwamen de leden en de begeleiders van de Future Star Baseball Academy – met sinds dit jaar de thuisbasis bij honk- en softbalvereniging The Orioles in Bergschenhoek - eind vorige maand terug van het in het Tsjechische Praag georganiseerde Europees Kampioenschap Pony League Baseball. Trees Borkus-Henskens Twee honkbalteamsteams, in de leeftijdsklasse tot 14 jaar en tot 16 jaar, werden voor dit internationale toernooi onder andere samengesteld uit talentvolle jeugdhonkballers van The Orioles uit Bergschenhoek. In Praag gingen zij de strijd aan met teams uit onder andere Frankrijk, Spanje, Duitsland, Letland, Israël, Groot-Brittannië, Zweden en gastland Tsjechië. De winnaar van dit Europese Kampioenschap mag later dit jaar afreizen naar de Verenigde Staten voor deelname aan het Wereldkampioenschap Pony League Baseball met afgevaardigden vanuit de hele wereld. Het was de eerste keer dat met honkballers van The Orioles werd deelgenomen aan dit EK. Michiel Wols, meegereisd als mede-organisator/ coach, vertelt over de voorbereidingen

die getroffen werden voor de teams klaar waren om te vertrekken. “Vanaf november vorig jaar hebben we tal van try-outs gehouden en ook zijn diverse spelers van andere verenigingen hierheen gekomen om mee te trainen. Van de zeventien spelers die het team onder de 16 vormden waren er negen van The Orioles en de overigen van regionale verenigingen die na de EK weer mee gingen spelen in hun eigen vereniging. Met in het team ook twee spelers uit België die hier een keer in de week kwamen trainen en tevens wedstrijden meespeelden. We trainden hier met de beste tachtig jeugdspelers van het land. Bovendien verzorgde een trainer uit Boston nog een tweedaagse training en ook leden van het Nederlands honkbalteam kwamen gasttrainingen geven.” Deelname is afhankelijk van geleverde prestaties: “Je kunt je er niet voor aanmelden; je wordt er voor uitgenodigd.” Ook een team van onder de 14 reisde af richting Praag. Een jong team dat in de wedstrijden heel veel ervaring opdeed en uiteindelijk op een dertiende plek eindigde. “Vanaf het begin kregen we de volledige support van The Orioles en mede dankzij een aantal sponsors konden wij rekenen op veel steun en enthousiasme die noodzakelijk is voor succesvolle deelname aan dit sterk bezette toernooi.”

De EK In totaal 34 spelers, zes coaches, familie en sponsoren vertrokken richting

Het team samen met de begeleiders.

Praag om present te zijn tijdens de EK. “De teams werden in poules onderverdeeld en speelden elk vijf wedstrijden tegen verschillende landen. Twee en soms drie wedstrijden per dag, waarvan één avondwedstrijd; wedstrijden van anderhalf uur. In de kwartfinale werden ze uiteindelijk nipt uitgeschakeld toen het bij een stand van 4-3 tijd was. Maar met een zesde plek konden we niet ontevreden zijn. Ze hadden enorm hun best gedaan. En zaterdag – toen de eerste wedstrijden in de competitie weer werden gespeeld – was op het veld te zien dat ze inmiddels veel ervaring hebben opgedaan!” De spelers van The Orioles die meespeelden in het team onder de 16 waren: Job Floris, Stijn Goedee, Jayden Poterson, Sem Staub, Julian Toppen, Youri van der Lans, Tomas van Trijffel, Lucas Wols en de beide Belgen Zeb Cappaert en Jamie Peeters. The Orioles is een ambitieuze vereniging en heeft veel talentvolle jeugd in huis die optimaal kan profiteren van de trainingsmethoden van de Future Star Baseball Academy. “Met dit soort toernooien hebben deze spelers een mooie kans internationale ervaring op te doen met het spelen van honkbalwedstrijden op hoog niveau. Dat is niet alleen goed voor de individuele ontwikkeling van deze spelers, maar op termijn ook heel goed voor de club die – nu nog in de overgangsklasse spelend – zich als doel heeft gesteld door te groeien naar de hoofdklasse.”


35

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Open weekend 18-19 mei 2019 10:00 - 16:00 uur

GROTER

MOOIER

GOEDKOPER

Twee maanden na de overname, is het fitnesscentrum aan de Bergweg Noord 38/5 te Bergschenhoek, omgetoverd tot een waar FITNESSPARADIJS. Om dit te vieren en het eindresultaat te bekijken, nodigen wij u van harte uit om tijdens het open weekend. Onder het genot van hapjes & drankjes, een bezoek aan ons te brengen. Tijdens OPEN WEEKEND DAGEN hebben we een geweldige actie.

SCHRIJF JE IN ZONDER INSCHRIJFG ELD EN SPORT G RATIS TOT 1 JULI ! • Onbeperkt sporten vanaf € 25,95 • Ruim 1600 m2 sportplezier • Ruim 50 groepslessen per week voor jong en oud • Fysiotherapie, gezellige bar- lounge, Sauna!

HEALTH CENTER LANSINGERLAND Bergweg-Noord 38/5 2661 CR Bergschenhoek

010 - 522 03 29 www.healthcenterlansingerland.nl *

Vraag naar de voorwaarden van deze actie!


36

De Heraut woensdag 15 mei 2019

LEERKRACHT LEERKRACHT GROEP 7 of 8 FULLTIME

Kon. BEATRIXSCHOOL

Berkel en Rodenrijs

GROEP 7 of 8 FULLTIME

(Ook parttimers nodigen we van harte uit te solliciteren en voor parttimers is (Ook nodigen we van groepparttimers 6 ook bespreekbaar)

We zijn een enthousiast team harte uit te solliciteren en voor parttimers is op een school in ontwikkeling. GROEP WTF 0.5750 groep 63ook bespreekbaar) We zitten in een traject om (zwangerschapsverlof sept-dec) Wesamen zijn een enthousiast team vorm te geven aan Wij zijn op zoek naar collega’s die niet alleen op een school in ontwikkeling. een manier van onderwijs Kon. BEATRIXSCHOOL Kon. BEATRIXSCHOOL (zwangerschapsverlof sept-dec) graag les geven, maar ook willen bijdragen aan de We zitten in een traject om waarbij de leerlingen zich mede schoolontwikkeling, samen met een enthousiast team. GROEP 78 ofFULLTIME 8 FULLTIME GROEP 7 of Kon. BEATRIXSCHOOL samen vorm tevoelen gevenvoor aanhun verantwoordelijk (Ook parttimers nodigen we vangraag (Ook parttimers nodigen we van Wij zijn op zoek naar collega’s die niet alleen een manier onderwijs leerproces. TYPEREND VOOR ONS 7 ONDERWIJS Berkel envanRodenrijs GROEP of 8 bijdragen FULLTIME uitsolliciteren teinsolliciteren enWe voor parttimers harte uit te en voor parttimers is is maar ook willen aan de waarbij de leerlingen zich •les Wegeven, zijnharte een school ontwikkeling. vinden (Ook parttimers nodigen we van het groep 6 ook bespreekbaar) groep 6 ook bespreekbaar) belangrijk dat alle leerlingen met plezier spelen en We zijn een enthousiast team schoolontwikkeling, samen met een enthousiast We zijn een enthousiast team www.gbskoninginbeatrix.nl mede verantwoordelijk harte uit te solliciteren en voor parttimers is team. leren. op een school in ontwikkeling. voelen voor hun leerproces. op een school in ontwikkeling. groep 6 ook GROEP 3 WTF 0.5750 GROEP 3bespreekbaar) WTF 0.5750 We zijn een enthousiast team • We willen hoge betrokkenheid van alle leerlingen We zitten in een traject om We zitten in een traject om (zwangerschapsverlof sept-dec) (zwangerschapsverlof sept-dec) We steken VOOR in op projecten in de middagen, waarin ONS ONDERWIJS op een school in ontwikkeling. •TYPEREND GROEP 3 WTF 0.5750 vorm te geven aan • de samen vorm te geven aan van groep 3 tot en met 8 samenwerken Weleerlingen zijn een school in ontwikkeling. We vinden het Wesamen zitten in een traject om www.gbskoninginbeatrix.nl (zwangerschapsverlof sept-dec) Wij zijn op zoek naar collega’s die niet alleen Wij zijn op zoek naar collega’s die niet alleen • Inbelangrijk de onderbouw werken we ontwikkelings gericht een manier onderwijs een manier van onderwijs dat allemaar leerlingen metbijdragen plezier spelen en samen vorm tevan geven aan graag les geven, ook willen aan graag les geven, maar ook willen bijdragen aan de de • Vanaf groep 4 werken we adaptief met Snappet waarbij de leerlingen mede Wij waarbij de leerlingen zichzich mede zijn op zoek naar collega’s die niet alleenvoor leren. een manier van onderwijs de vakken rekenen, taal en spelling schoolontwikkeling, samen met een enthousiast team. schoolontwikkeling, samen met een enthousiast team. les geven, ook willen bijdragen de verantwoordelijk voelen voor verantwoordelijk voelen voor hunhun•graag We willen hogemaar betrokkenheid van alleaan leerlingen. waarbij de leerlingen zich mede schoolontwikkeling, samen met enthousiast waarin team. leerproces. leerproces. LEERKRACHT •TYPEREND WeTYPEREND steken in op projecten in een de middagen, VOOR ONS ONDERWIJS verantwoordelijk voelen voor hun PROFIEL VOOR ONS ONDERWIJS • Je hebt oog voor de leerlingen, ziet wat ze nodig de van groep tot en metWe 8 vinden samenwerken. •leerlingen We zijn een school in3ontwikkeling. We vinden •TYPEREND We zijn een school inONDERWIJS ontwikkeling. het het leerproces. VOOR ONS en probeert hier aan we tegemoet te komen in en en belangrijk dat alle leerlingen met spelen belangrijk allewerken leerlingen met plezier spelen In dezijn onderbouw ontwikkelings gericht. www.gbskoninginbeatrix.nl ••hebben www.gbskoninginbeatrix.nl We eendat school in ontwikkeling. Weplezier vinden het jeleren. onderwijs leren. Vanaf groep 4 alle werken we adaptief metspelen Snappet belangrijk dat leerlingen met plezier en voor www.gbskoninginbeatrix.nl •• Je hebt lerende houding •vakken Weeen willen hoge betrokkenheid leerlingen • de We willen hoge betrokkenheid vanvan allealle leerlingen leren. rekenen, taal en • Je werkt samen met ouders en spelling. collega’s • steken We steken inbetrokkenheid op projecten in dealle middagen, waarin • We in op projecten in de middagen, waarin willen hoge van leerlingen • •Je wilt meewerken aan onderwijsontwikkeling degraag leerlingen van groep tot en met 8 samenwerken van groep 3 tot en met 8 samenwerken • de Weleerlingen steken in op projecten in3de middagen, waarin Inonderbouw de onderbouw werken wemet ontwikkelings gericht • In we en ontwikkelings gericht PROFIEL LEERKRACHT de•de leerlingen vanwerken groep 3 tot 8 samenwerken MEER INFORMATIE: Vanaf groep 4werken werken weontwikkelings adaptief met Snappet Vanaf groep 4voor werken wewe adaptief metwat Snappet voorvoor In•meer de onderbouw gericht •••Je hebt oog de ziet ze nodig Voor informatie kunleerlingen, je contact opnemen met deSonneveld, vakken rekenen, taal en spelling •hebben Vanaf groep 4 werken we met Snappet voor in de vakken en spelling Clazien 06 47taal 01adaptief 46 04 en rekenen, probeert hier aan tegemoet te komen deonderwijs. vakken rekenen, taal en spelling je PROFIEL LEERKRACHT PROFIEL LEERKRACHT INTERESSE: • Je hebt een lerende houding. LEERKRACHT •hebt Je hebt voor de leerlingen, ziet ze nodig Wij eenoog actief die ziet de Bijbel alsnodig •PROFIEL Jezoeken oog voor dechristen, leerlingen, watwat ze ••Je samen met ouders enziet collega’s. Je werkt hebt oog voor de wat ze nodig inspiratiebron heeft. Ditleerlingen, is een essentiële voorwaarde hebben en probeert hier aan tegemoet te komen hebben en probeert hier aan tegemoet te komen in in • Je wilt graag meewerken aan onderwijsontwikkeling. hebben en probeert aan tegemoet te komen in en zien ditonderwijs graag terug inhier je motivatiebrief. Solliciteren je je onderwijs jedan kan een motivatiebrief + CV uiterlijk •onderwijs Jedoor hebt een lerende houding • Je hebt een lerende houding Je hebt een houding 29 mei 2019 te lerende sturen naar solliciteren@levwn.nl •werkt Je werkt samen met ouders en collega’s •• Je samen met ouders en collega’s MEER INFORMATIE: Je•wilt werkt samen met ouders collega’s Je wilt graag meewerken aan onderwijsontwikkeling •• Je graag meewerken aanen onderwijsontwikkeling Voor meer informatie kunaan je contact opnemen met • Je wilt graag meewerken onderwijsontwikkeling Clazien Sonneveld, 06 47 01 46 04. MEER INFORMATIE: MEER INFORMATIE: MEER INFORMATIE: Voor meer informatie je contact opnemen Voor meer informatie kun kun je contact opnemen metmet VoorClazien meer informatie kun je01 contact met Sonneveld, 06 47 01 04 46opnemen 04 Clazien Sonneveld, 06 47 46 INTERESSE: Clazien Sonneveld, 06 47 01 46 04 Wij zoeken een actief christen, die de Bijbel als INTERESSE: INTERESSE: INTERESSE: inspiratiebron heeft. Dit ischristen, een essentiële Wij zoeken een actief die devoorwaarde Bijbel Wij zoeken een actief christen, diede deBijbel Bijbel als als Wij zoeken een actief christen, die als en zien dit graag terug in je motivatiebrief. Solliciteren inspiratiebron heeft. Dit is een essentiële voorwaarde inspiratiebron heeft. Dit is een essentiële voorwaarde inspiratiebron heeft. Dit is een essentiële voorwaarde kan danzien door motivatiebrief + CV uiterlijk en diteen graag terug je motivatiebrief. Solliciteren en dit graag terug jeinmotivatiebrief. motivatiebrief. Solliciteren en zien zien dit graag terug ininje Solliciteren kan dan een motivatiebrief CV uiterlijk kan dan doordoor een motivatiebrief CV+uiterlijk uiterlijk 29 mei teeen sturen naar solliciteren@levwn.nl kan dan2019 door motivatiebrief ++CV 29 mei 2019 te sturen solliciteren@levwn.nl 29 2019 te sturen sturen naarnaar solliciteren@levwn.nl 29 mei mei 2019 te naar solliciteren@levwn.nl

Berkel Rodenrijs Berkel enen Rodenrijs

GROEP 3 WTF 0.5750 LEERKRACHT LEERKRACHT LEERKRACHT

SPECTRUM-SPCO is een professionele organisa�e en verantwoordelijk voor acht basisscholen in Lansingerland (ten noorden van Ro�erdam). 200 medewerkers ze�en zich iedere dag keihard in voor de ontwikkeling van 2200 leerlingen. Alle scholen scoren goed in de tevredenheidsonderzoeken. Op iedere school kan men werken in een veilige en uitdagende leeromgeving. CBS Prins Johan Friso school ligt middenin een woonwijk in Berkel en Rodenrijs. Wij vinden het van belang om een veilige omgeving te creëren, waarin de kinderen, ouders en personeel zich thuis voelen. Kernwoorden zijn betrokkenheid, verbinding, professionaliteit en samenwerking. De school is een reguliere basisschool van circa 460 leerlingen. De school draait komend schooljaar met ach�en groepen verdeeld over 2 loca�es. Adap�ef leren en de inzet van laptops vanaf groep 4 vormt een belangrijk deel van ons lessysteem. Er wordt Engels gegeven in groep 1 t/m 8. Het team bestaat uit 41 enthousiaste personeelsleden

Zet een volgende stap in je carrière en wordt adjunct-directeur! We zijn per 1 augustus op zoek naar een enthousiaste adjunct voor CBS Prins Johan Friso, schaal AC, 0,6-1,0 �e M/V) die:

Adjunct-directeur • vanuit een duidelijke visie, samen met directeur, team en MR, het huidige onderwijs verder vorm gee� en doorontwikkelt; • affiniteit hee� met opbrengstgericht werken • transparant is en met een open houding en op een effec�eve wijze communiceert met team, ouders en kinderen; • beschikt over goede managementkwaliteiten; • samen met de directeur een veilig klimaat schept waarin kinderen en team zich gemo�veerd, ges�muleerd en gewaardeerd voelen; • ervaring hee� in het lesgeven binnen het basisonderwijs; • ervaring hee� in het management in het primair onderwijs en de schoolleidersopleiding wil volgen of hee� gevolgd; • vanuit een persoonlijke geloofsbeleving inhoud wil geven aan de Protestants Christelijke iden�teit van de school, maar ook respectvol omgaat met andere geloofsovertuigingen.

Inlich�ngen kunnen worden ingewonnen bij Ingeborg van Leeuwen, directeur van CBS Prins Johan Friso. (0652213454) Mo�va�ebrieven met een inspirerende cv en eventuele referen�es voor 26 mei richten aan het bestuur van Spectrum-SPCO, Postbus 96, 2660 AB Bergschenhoek of info@spectrum-spco.nl.

HELP? BEZORG(ST)ERS PER DIRECT GEZOCHT (VANAF 13 JAAR)

VERDIEN JE EIGEN ZAKGELD BIJ JOU IN DE BUURT VOOR DE HERAUT OP WOENSDAG IN DE VOLGENDE WIJKEN: s BERKEL EN RODENRIJS WIJK 01

= 280 ADRESSEN - COMPONISTENBUURT

WIJK 07

= 170 ADRESSEN - NOORDEINDSEWEG / NOORDEINDSEHOF

WIJK 11

= 320 ADRESSEN - WILGENLAAN / LINDELAAN / ESDOORNLAAN ENZ�

WIJK 16

= 225 ADRESSEN - VD HOEVENLAAN / LAAN VAN ROMEN ENZ�

WIJK 19

= 210 ADRESSEN - GOUDENUILBUURT / LEEWEG / POLDERWEG

WIJK 37

= 225 ADRESSEN - KLAPWIJKSEZOOM / EILANDEN

s BERGSCHENHOEK WIJK 54

= 270 ADRESSEN - WOLFEND / LEEUWENHOEKWEG / INDUSTRIE WEG EN LAND

WIJK 66

= 210 ADRESSEN - EUROPASINGEL / PASTOOR CANNIUSLAAN ENZ�

s BLEISWIJK WIJK 78

= 140 ADRESSEN - OVERBUURTSEWEG / GROENEDALSEWEG ENZ�

WIJK 84

= 220 ADRESSEN - KASTANJELAAN / ROZENDREEF / PEPPELDREEF ENZ�

WIJK 95

= 245 ADRESSEN - KORENMOLENWEG / DE HOEFSLAG / JAN VD HEIJDENSTRAAT

☀ OOK ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR VAKANTIE BEZORGERS!!!! ☀ ZEND O.V.V. JE GEGEVENS EEN EMAIL AAN: verspreidingen@fcdeliveries.nl TEL. 06-25587361 Naam : ����������������������������������������������������������������������� Geboorte datum : ����������������������������������������������������������������������� Adres : ����������������������������������������������������������������������� Telefoon nummer : ����������������������������������������������������������������������� Burger Service Nummer : �����������������������������������������������������������������������


37

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Vliegende Vrouwen Run dwars door De Groenzoom Lansingerland/Oostland Nog maar drie nachtjes slapen totdat het startschot klinkt bij de vijfde editie van de KVDM Vliegende Vrouwen Run. Zaterdag 18 mei zal Kees van der Meer, directeur van KVDM, om 11.00 uur het startschot van de tien kilometer lossen op het Amstelpad, ter hoogte van De Soete Suikerbol in Pijnacker. Van der Meer zal dit doen nadat oud-Olympisch atleet Robert Lathouwers om 10.15 uur een Olympische warming-up aan de honderden deelnemers heeft gegeven. Lathouwers zal de hartslag flink laten stijgen door een intensieve, maar vooral héle opzwepende warming-up. De spanning voor de wedstrijd wordt er nog even goed uitgeschut. Om 11.00 uur zullen eerst de dames van de tien kilometer van start gaan. De spullen kunnen (op eigen risico) achtergelaten worden in de Fundament garderobetent. Vijf minuten nadat de dames van start zijn gegaan, volgen de Vliegende Venten, zoals de organisatie de deelnemende mannen noemt. Zij kunnen zichzelf extra uitdagen door een poging te doen om in de buurt van de Vliegende Vrouwen te komen. Om 11.20 uur gaan de vijf kilometer dames over de startlijn. Lathouwers zal op deze afstand het startschot voor zijn rekening nemen. Vijf minuten later brengt hij ook voor de mannen vijf kilometer het startschot ten gehore.

Fans en publiek kunnen te midden van de prachtige Groenzoom de Vliegende Vrouwen aanmoedigen.

Publiek De route staat op www.vliegendevrouwen.com. Alle ‘fans’ kunnen van tevoren al de beste plek zoeken om hun lopers aan te moedigen. Het parcours loopt dwars door natuurgebied de Groenzoom. Een aanrader is om bij de kruising van de vijf en tien kilometer ter hoogte van atelier de Hichte op de

Kleihoogt te gaan staan. Hier komen alle lopers langs. Na de run is om 12.30 uur de prijsuitreiking. Degenen die als allereersten op de vijf of tien kilometer over de finish komen, winnen een luchtballonvaart voor twee personen. Andere winnaars mogen gaan shoppen bij Intersport Doesburg in Berkel en Rodenrijs. De KVDM Vliegende Vrouwen Run wordt afgesloten

met een loterij met mooie prijzen. Alle lopers die mee willen doen, dienen een briefje met hun naam en startnummer in de daarvoor bestemde doos te doen. Daarna volgt de beloning. De Soete Suikerbol serveert speciaal voor de Vliegende Vrouwen Run een dag lang échte Vliegende Vrouwen pannenkoeken met aardbeien en een flinke dot slagroom.

Unaniem akkoord voor aanleg inline-skatebaan Lansingerland - Tijdens een extra algemene ledenvergadering op 7 april zijn de leden van Schaatsvereniging Lansingerland unaniem akkoord gegaan met de aanleg van een inline-skatebaan op het terrein van RWC Ahoy, binnenkort Sportpark Noordrand geheten. Vanaf 2004 had de schaatsvereniging al de wens om een inline-skatebaan aan te leggen. Tal van mogelijke locaties in de toenmalige gemeente Bleiswijk en later de gemeente Lansingerland zijn besproken met de gemeente. Helaas kwam het nooit tot een besluit om

deze baan binnen de gemeentegrenzen aan te leggen. In 2017 is er samenwerking gezocht met Rotterdamse Wielren Combinatie (RWC) Ahoy en Schaatsvereniging Rotterdam om op het wielerparcours Ahoy, gelegen aan de Doenkade naast Rotterdam The Hague Airport een dergelijke baan aan te leggen. Het wielerparcours werd door leden van de schaatsvereniging al jarenlang gebruikt voor skeelertrainingen. De baan wordt een ovaal van 200 meter waarbij de bochten enigszins oplopen. Het inline-skaten is een spectaculaire vorm van skeeleren waarbij op de relatief kleine baan met grote snelheden trainingen en wedstrijden gehouden worden. De baan wordt de enige

officiële wedstrijdbaan in het westen van Nederland. Andere verenigingen in de regio en selecties hebben belangstelling getoond om ook op de baan te komen trainen. Schaatsvereniging Lansingerland bereidt zich nu voor om per april 2020 de inline-skate afdeling goed op de kaart te zetten.

Stichting Ten behoeve van de samenwerking met Schaatsvereniging Rotterdam en RWC Ahoy wordt een nieuwe stichting gevormd waarin alle drie verenigingen zitting nemen. Deze stichting zal het sportpark in de toekomst gaan exploiteren. De drie verenigingen blijven volledig zelfstandig en onafhankelijk. De

totale aanlegkosten van de inline-skatebaan en het omleggen van een stukje wielerbaan belopen circa € 600.000,Naast een zeer aanzienlijke subsidie van de gemeente Rotterdam is een nog aanvullende aanvraag bij de gemeente Lansingerland in behandeling. De verenigingen dragen bij in de kosten van de aanleg. Voor Schaatsvereniging Lansingerland is hiervoor het Koek & Zopie fonds aangesproken, een fonds wat in 2004 is opgericht en door leden en niet-leden werd gesteund met een jaarlijkse bijdrage van € 7,50. De aanleg van de baan staat gepland voor november dit jaar en kan in maart 2020 afgerond worden. De eerste inline-skaters staan dan op 6 april 2020 op de baan.

Open Dag bij Outdoor Valley Bergschenhoek - Outdoor Valley bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd! Op 25 mei opent het buitensportcentrum de deuren van haar nieuwe hoofdgebouw, dat in april 2018 afbrandde. Iedereen is welkom en kan deelnemen aan de leuke en uitdagende activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis! Tijdens de Open dag is het mogelijk om een kijkje te nemen in het nieuwe pand, gezellig koffie te drinken, mee te doen aan de verschillende activiteiten of gewoon rond te lopen over het terrein. Je kunt ook meedoen aan een loterij of genieten van de kortingen op buitensportartikelen. Het openingsweekend wordt op 26 mei afgesloten met een Obstacle Run.

Activiteiten Tijdens de Open dag zijn er heel veel verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen. Outdoor Valley staat bekend om haar uitdagende en diverse activiteiten, deze zullen zeker niet ontbreken! Denk aan bijvoorbeeld

Win-actie

Open Nederlands Kampioenschap Tang Soo Do

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Telefoon 010-511 88 92 E-mail redactie@de-heraut.nl

Bergschenhoek - De eerste wedstrijd van de heren van Orioles tegen Neptunes vond plaats op vrijdagavond 10 mei. Startend werper Kevin van den Berg was de eerste inning niet op volle toeren waardoor de Rotterdammers konden scoren. Nadat Van den Berg was gewisseld door routinier Kevin van Veen bleef de Hoekse ploeg goed overeind. Uiteindelijk werd met 4-1 verloren van Neptunus. Zondag thuis tegen Neptunus stond Youngster Jesse van Es op de heuvel. In de eerste vier innings wist Neptunus slechts eenmaal te scoren. Dit gebeurde nadat Orioles in de tweede inning brutaal de leiding had genomen. In inning 5 werd van Es gewisseld door Coen Bijns. Die kon zes tegenscores in deze inning niet voorkomen. 1-7 achterstand. Orioles rechtte de rug en kwamen terug. Met drie punten in inning 8 en drie punten in inning 9 werd de stand 7-7 na negen innings. Dit betekende een 10e inning. Bijns was in inning 5 afgelost door gelegenheidspitcher Shurty Tremu, die de slagploeg van Neptunus geen punt toestond tot en met inning 9. In inning 10 wist Neptunus nog eenmaal te scoren en hiermee was de eindstand bereikt: 7-8 verlies voor Orioles. Volgens week speelt Orioles een dubbel tegen koploper Alcmaria Victrix uit Alkmaar. Op zaterdag de thuiswedstrijd op het eigen Orioles-park om 14.30 uur. Op zondag de uitwedstrijd in Alkmaar, aanvang 14.00 uur. Meer informatie over The Orioles of het spelen van honk- en softbal op http:// www.orioles.nl.

Atletiek Kieviten lopen in Ter Heijde Bleiswijk - De hardloopwedstrijd in Ter Heijde voerde de deelnemers over een fraai gevarieerd parcours door de duinen en over het strand. Er kwamen vier Kieviten in actie. Willem van der Kooij kwam in een fraaie 44:55 over de finish. De strandkilometers eisten zijn tol maar een erg goede tijd. Jack van Schie kwam in 44:50 over de finish. Bas van Binnendijk noteerde een 48:47 en Jan de Jong 52:59. Op woensdag 26 juni organiseert AV De Kieviten de Midzomeravondloop in Bleiswijk. Een wedstrijd over 4 en 10 Engelse mijl. Inschrijven kan via www.dekieviten.nl.

Duivensport Uitslagen P.V. de Vrijheid Bergschenhoek - Zaterdag 11 mei werden er om 12.30 uur 540 duiven gelost voor een wedvlucht vanuit Nanteuil la Haudouin. Ze vlogen 344 km. Met noordenwind terug. De eerst aankomende duif had een snelheid van 71 km. p/u. De eerste 15 in de A-ploeg waren van: 1-4-5-6-7-9-11-12-14-15 Comb. Romein-Klein, 2-3-10-13 A. v.d. Burg, 8 M. Kennepohl. De eerste 15 in de B-ploeg waren van: 1-2-5-67-9 J. v.d. Berg, 3-14-15 J. Maree, 4 G. van Leeuwen, 8-10 -13 W. v.d. Bosch, 11 M. v.d. Helm, 12 J. v.d. IJssel.

Outdoor Valley Obstacle Run

kanovaren, mountainbiken, klimmen, en survivallen. Of roetsj met hoge snelheid van de skiberg tijdens het tuben. De dag wordt afgesloten met een barbecue en gezellige muziek.

Ga gezellig langs op de Open dag van Outdoor Valley! Maak een selfie, post deze op Instagram met #outdoorvalley #lekkerbuiten en maak kans op een super lekker Outdoor Valley BBQ Arrangement. Ga voor meer informatie naar outdoorvalley.nl/openingsweekend

Honkbal Orioles lastig voor koploper

Bergschenhoek - Op 6 april vond het open Nederlands Kampioenschap Tang Soo Do plaats in Hendrik-Ido-Ambacht. Het werd georganiseerd door Master Cees van der Meer van sportschool Mud Jeok E Yong. Van Tang Soo Do vereniging Chung Shin uit Bergschenhoek deden ook enkele leden mee. Een aantal van hen ging met een prijs naar huis. Lorenzo Schot 2e Dan wist een drietal derde plaatsen te veroveren op de onderdelen sparren, wapen loopvormen en breektesten. Roos Vermeer 2e Dan bereikte een prachtige tweede plaats op het onderdeel wapen loopvormen en werd derde met hyung’s (loopvormen zonder wapen). Tom de Bruin Rode band behaalde een derde prijs met het onderdeel breektesten. De andere deelnemers van Chung Shin behaalden helaas net geen prijs.

Bergschenhoek - Outdoor Valley bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd op zondag 26 mei met een eigen Obstacle Run die in het teken staat van het jubileumjaar. De Outdoor Valley Obstacle Run Silver Edition gaat door de modder, het water en over uitdagende obstakels. De run loopt dwars door het Hoge Bergse Bos. Meedoen kan al vanaf 6 jaar. Er zijn drie verschillende afstanden. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een run van 3 kilometer die zij samen met hun ouders mogen lopen. De 6 kilometer is een afstand voor deelnemers vanaf 14 jaar. Voor de fanatiekelingen is er de 12 kilometer. Alle afstanden staan in het teken van bewegen, plezier en avontuur. Na het harde werken heb je wel een drankje en een hapje verdiend. Outdoor Valley wil er een groot feest van maken. Na de run is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij de BBQ-Party. Hier kun je gezellig nagenieten van het prachtige evenement. Lijkt deze Obstacle Run je een mooi uitdaging? Ga voor meer informatie, of om direct kaartjes te kopen, naar outdoorvalley.nl/obstacle-run/


38

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Jeugdkoor Young Voices bestaat 40 jaar “Ik schrok steeds weer als er een politieauto voor de deur stopte. Bleek het onze, inmiddels oud-voorzitter Joop Fuijkkink te zijn. Als hij even snel iets wilde afgeven wat met het koor te maken had, belde hij in politieuniform aan”, vertelt Wiecher Mandemaker, ooit dirigent van het toen zo geheten jeugdkoor De Berkelse Zangertjes. Kort na zijn aantreden werd hieruit een jeugdkoor opgericht dat de naam Young Voices kreeg. Later gingen beide koren onder diezelfde naam verder. Het koor bestaat 40 jaar. De Heraut haalde herinneringen op met enkele oud-leden en de huidige voorzitter, Remmelt Heemskerk.

Hoog niveau Oud-koorlid Lisette Mulder vond het altijd té gezellig bij het koor. “Het is een deel van mijn leven geweest. Het was één grote familie. Soms gingen we met een groepje meiden op wintersport.” In die tijd dacht men wel eens: O, dat is echt een ‘limonadekoortje’: wat liedjes zingen op een repetitieavond, glaasje limonade en weer naar huis, maar nee, dat was het zéker niet. “Het niveau ging steeds omhoog, dankzij Wiecher, die niet echt streng was, maar wel streefde naar perfectionisme.” Haar mede-koorlid uit die tijd, Ilja Huisman, nu bestuurslid en oud-bestuursleden José Boekhout en Elias Ouwerling, zijn het volkomen met haar eens. Was het in het begin de bedoeling dat er jonge kinderen lid werden, van lieverlee werd de leeftijdsgrens

Heden

& Verleden

In deze aflevering (199) van Heden & Verleden vieren we het 40-jarig bestaan van Jeugdkoor Young Voices te Berkel en Rodenrijs. Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl. Door John Hofman

Optreden kinderkoor in 2017 in de Dorpskerk in Berkel. Foto: John Hofman.

Berkelse Zangertjes in de beginjaren.

Uiteraard is oud-dirigent Wiecher bij het gesprek aanwezig. Hij is tenslotte 22 jaar dirigent geweest! In 2009 stopte hij er mee. Nog maar amper 18 jaar had hij het af en toe best wat zwaar met al die meiden. Er zaten er bij die bijna net zo oud waren. Hij kijkt met plezier terug naar die jaren, evenals enkele oud-leden. We zitten om de tafel in de Ark, het (kerk)gebouw waar De Berkelse Zangertjes officieel op 14 mei 1979 van start ging met de repetities onder leiding van Margriet van der Panne en waar die van de huidige Young Voices nog steeds iedere week plaatsvinden. Nu onder leiding van dirigente Carla Veeningen. Joop Fuijkkink is 25 jaar voorzitter geweest. Een man die dit werk met hart en ziel deed en er mede debet aan is dat het koor nog steeds bestaat. Het begon namelijk met ongeveer 25 kinderen. “Op onze top hadden we zeventig leden en dat zijn er nu ongeveer dertig”, vertelt voorzitter Heemskerk. De jongste is zes en de oudste 25 jaar. Het blijft gissen naar de oorzaak dat het ledental is teruggelopen. Tegenwoordig heeft de jeugd zoveel om handen: ze zijn druk met hun mobieltjes of zitten achter de computer, velen zijn lid van meerdere (sport)

verenigingen en bovendien moet je er zin in hebben om in koorverband te gaan zingen. Onder de douche zingen is tot daar aan toe, maar iedere week trouw naar het koor gaan is wat anders. Het oprichten van een jeugdkoor was destijds een experiment, dat later is uitgegroeid tot een volwaardig jeugdkoor dat inmiddels vele eerste prijzen tijdens zangconcoursen heeft weten binnen te halen!

Vrolijke foto in het Annie M.G. Schmidtpark.

Oorkonde behaald tijdens festival in 2002 in Noordwijk.

Op de foto met voormalig dirigent Wiecher Mandemaker (rechts).

Huidige Jeugdkoor Young Voices.

OUD Bergschenhoek OUD Berkel en Rodenrijs OUD Bleiswijk

opgeschoven. Voorzitter Heemskerk, al weer 10 jaar voorzitter: “Als je eenmaal op een bepaald niveau zit, wil je de goede stemmen in het koor behouden en niet dat ze er op een bepaalde leeftijd van af moeten”. Het koor had destijds ook al een paar jongens als lid en dat is nog steeds zo, maar veel zijn het er nooit geweest. “Op een gegeven moment krijgen ze de baard in de keel en dan is het meestal afgelopen en gaan ze zich concentreren op iets anders.” “We waren vooral eerst een religieus koor, maar dat zijn we al lang niet meer alleen. We zingen nu ook musicalliederen en voeren deze op met decor en andere attributen, zoals bijpassende kleding. Wel specialiseren we nog steeds in klassieke muziek met het jeugdkoor, waar we in het kinderkoor ook naar toe opleiden. Young Voices behaalde daarmee vele prijzen op nationale zangconcoursen, zowel in binnen- als buitenland. Ook al is het anno 2019 populair, Young Voices wil zich blijven onderscheiden en beslist geen popkoor worden of zijn. Het hogere niveau dat ze nu hebben bereikt, willen ze vasthouden. Ze zongen al menig keer mee tij-

dens uitvoeringen van de Mattheus Passion in diverse kerken. Er vonden uitwisselingen plaats met koren uit Tsjechië, België en Wales. Allen vinden het bijzonder dat het koor nog steeds bestaat. Dat is volgens hen ook mede te danken aan de enorme inzet van alle bestuursleden in die veertig jaar. Overigens: nieuwe leden zijn van harte welkom tijdens de repetities in De Ark (Oranjestraat) op dinsdag: vanaf 15.30 uur voor het kinderkoor en vanaf 19.00 uur voor het Jeugdkoor

Reünie Een 40-jarig bestaan is zéker een reden om dit te vieren. Dat gaat ook gebeuren. Er komt op zaterdag 29 juni 2019 een reünie waarbij alle oud-leden welkom zijn. Ze zal worden gehouden in t Manneke aan de Leeweg in Berkel en Rodenrijs. Voor zover mogelijk en adressen kunnen worden achterhaald, worden oud-leden aangeschreven maar men kan zich zelf reeds aanmelden via de website: www.youngvoices.eu, of per email: jubileum@youngvoices.eu .

V.l.n.r.Lisette, Remmelt (voorzitter), Ilja, Wiecher, José en Elias. Foto: John Hofman (mei 2019).

Website oud Berkel en Rodenrijs: www.oudberkelrodenrijs.nl

Websites historische / oudheidkundige verenigingen: www.histverberkelenrodenrijs.nl www.den-berchsen-hoeck.nl www.ovmb.nl


39

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Mark Gearthe wil geen afscheid met degradatie uit de eerste klasse”

BVCB steeds dichter bij de fatale streep Ridderkerk - Hoe het verder moet daar zal de technische leiding van BVCB zich de komende weken over moeten buigen. Wel is het door de 3-0 nederlaag bij RVVH zeker, dat de fatale streep voor de nacompetitie steeds dichterbij komt. Met nog twee westrijden te gaan is het vijf voor twaalf bij de Bergschenhoekse voetballers. Rien Kuyvenhoven De harde kern van beide verenigingen stond in een lekker zonnetje, maar daar was ook alles mee gezegd. Niemand kon zich na afloop lovend uitlaten over de tweekamp tussen beide ploegen. Als dit het niveau is van de eerste klasse mag het gerust teleurstellend worden genoemd. Zowel de ploeg van BVCB - trainer Jan Everse als de thuisclub lieten het vooral in de eerste helft volkomen afweten. De Bergschenhoekse ploeg mocht als excuus opvoeren dat Nick Walbeek en Dennis van der Haas door schorsingen ontbraken. De puzzel was nog niet compleet voor Everse, omdat hij door blessures ook nog eens Leon van den Heerik, Yousif de Kock, Crossfixio Goeloe en Nick

Mahieu moest missen. En met het feit, dat in de laatste tien wedstrijden na de winterstop slechts vijf punten waren behaald, loopt het team niet over van zelfvertrouwen. Het was vooral in de eerste vijfenveertig minuten een voldongen feit dat de gasten alleen maar tot tegenhouden in staat waren. Slechts één kleine mogelijkheid deed zich voor BVCB voor. Vijf minuten voor de thee werd de doelpoging van Ferdi Sinar door goed uitlopen van de RVVH -doelman teniet gedaan. Het had de gelijkmaker kunnen zijn want de thuisclub was na een half uur spelen op voorsprong gekomen toen de kopbal van Brandon Könemann onder doelman Mark Gearthe tegen het net tot stilstand kwam. Met het noemen van deze twee namen zijn de hoofdrolspelers van deze wedstrijd wel genoemd. Könemann, omdat hij uiteindelijk met drie doelpunten BVCB verder in de zorgen zou drukken. BVCB-doelman Mark Gearthe, omdat hij voor dit tegendoelpunt al verschillende maken handelend had moeten optreden. Genomen naar het aantal reddingen die de Bergschenhoekse doelman deze middag zou verrichten was het slippertje hem bij de eerste tegentreffer voor rust vergeven. Want gezien de mogelijkheden die de Ridderkerkse formatie de tweede helft kreeg, zouden de twee doelpun-

ten die de thuisclub aan het doelpunt van voor de rust wist toe te voegen een schamele afspiegeling zijn van de kansen die zij kregen. Dit alles met dank aan de BVCB-doelman. Zelfs het inbrengen van Tourné Quinten, Mitchell Hendriks en Yousif de Kock mocht niet baten. Het veldspel was bedroevend tot slecht.

Afscheid Het was dan ook niet verwonderlijk dat doelman Gearthe (30) nogal wat felicitaties in ontvangst mocht nemen ondanks het verlies. Mark Gearthe komt volgend seizoen niet meer voor BVCV in actie. “Ik heb het veel te druk”, noemde hij als eerste reden voor het feit dat hij lager wil gaan spelen. “Wat ik begreep wordt het volgend seizoen driemaal trainen in de week. Dat is voor mij niet te combineren. En ik heb het plan om volgend jaar ook twee mooie reizen te gaan maken. Dat kun je je niet verantwoorden tegenover je medespelers. Maar er wacht ons nog een zware klus de laatste twee wedstrijden. Ik wil met de club dit seizoen geen afscheid nemen van de eerste klasse. Links of rechts om, we moeten er in blijven. Maar eigenlijk was deze wedstrijd geen maatstaf hoe we dat moeten gaan doen. Als je ziet hoeveel spelers niet beschikbaar waren deze wedstrijd

Wieler Academie Lansingerland organiseert District Kampioenschap tijdrijden

Rondemiss Nena Verbakel voor de Berkelse molen. Foto: Martine de Wit.

Lansingerland - De Wieler Academie Lansingerland organiseert op woensdag 22 mei een van de grootste tijdritwedstrijden van Nederland in het fraai gelegen natuur- en roeigebied van Zevenhuizen. De stichting organiseert al elf jaar grote jeugdtoernooien. Dit jaar voor de achtste keer voor de KNWU het District Kampioenschap tijdrijden met een verworven NK status. Initiatiefneemster en organisator is de Berkelse Martine de Wit; zij doet dit samen met een grote groep vrijwilligers.

Nena Verbakel zal tijdens deze kampioenschappen als Rondemiss fungeren. “Een eervolle uitnodiging”, vindt zij. “Ik werd benaderd door mevrouw De Wit met de vraag of ik als wielermiss het toernooi kleur zou willen geven. Ik heb direct ja gezegd en heb er veel zin in. De fotosessie werd gemaakt in het prachtige natuurgebied nabij de Molenweg met als absoluut hoogtepunt de molen.” Nena Verbakel is geboren in Brabant waar heel veel oud-renners vandaan komen en waar wekelijks grote evenementen worden georganiseerd. “Nu ben ik woonachtig in de regio Lansingerland. Ik heb een warm hart voor de wielersport en kijk vaak naar wielersportprogramma’s. Mijn overige hobby’s zijn winkelen, lekker eten, sporten en uitgaan met vriendinnen en

vrienden. Ik wens de organisatie veel succes toe!” De organisatie van de Wieleracademie Lansingerland had dit geweldige wielerevenement graag in Lansingerland georganiseerd, maar door de verstedelijking is dat niet meer mogelijk. De organisatie is echter zeer blij, dat er weer veel vrijwilligers, ook uit Lansingerland, zich hebben aangemeld, want zonder hun bijdragen geen koers. Martine de Wit: “Iedereen enorm bedankt. Ook zijn we zeer verheugd, dat de deelnemers de mogelijkheid krijgen om op dit mooie parcours veilig te kunnen sporten”. De wedstrijden zijn bedoeld voor renners uit de provincie Zuid-Holland. Bij de vrouwen zullen ook rensters starten uit het district Noord-Holland. Aanvang 17.00 uur. Het parcours heeft een lengte van zes kilometer.

HBR presenteert nieuwe jubileumshirts

Rien Kuyvenhoven De organisatie kan gebruikmaken van alle faciliteiten van de roeibaan, inclusief de jurytoren met een prachtig uitzicht over het gehele natuurgebied en het parcours. Berkelaar Sjef van der Burg, ooit winnaar van de Ronde van Berkel, zal het startschot lossen. Een leuke bijkomstigheid is, dat een kleinzoon van Van der Burg bij de categorie Nieuwelingen aan de start staat.

Berkel en Rodenrijs – Spelers van de verschillende teams van Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs presenteerden in het weekend de nieuwe jubileumshirts. Uiteraard bleven de kleuren gelijk, maar de namen van de sponsoren die erop kwamen veranderden deels. Hoofdsponsor van HBR blijft ABN AMRO. Daarnaast plaatsten DRA adviesbureau, DAKA sportkleding en Breur ijzerhandel er hun namen op. De shirtleverancier en tevens sponsor is PlayerLayer. Het shirt is een nieuw ontwerp voor de komende vier seizoenen. Combilo is de sponsor van de rokjes en broekjes. De club blijft eigenaar van de shirts; de leden leasen hetgeen ze nodig hebben. Met als voordeel, dat alle leden altijd in dezelfde kleding het veld op gaan.

Mark Gearthe, de uitblinker bij BVCB. Foto: Ron van Bekkum. dan is het geen wonder dat het niet wilde lopen. Door blessures missen we teveel ervaren schakels. Je scoort niet dus kan je nooit een wedstrijd winnen.

En wat die laatste twee wedstrijden betreft moet het ook meer gaan leven in onze koppies.”

st. Wieleracademie Lansingerland ● Advisering Jeugdopleidingen ● Advisering Jeugd Talentontwikkeling ● Organisatie Wielrentoernooien/Evenementen ● Ondersteuning Wielren scholen projecten ● Ondersteuning en advisering gebruik/aankoop Materialen ● Steun punt Junioren Wielren combinatie Z-H ● Gediplomeerde Wielrentrainers B – KNWU Info@dktijdrijdenzuidholland.nl

Racerunner Colin loopt meer dan kwart marathon Bergschenhoek - Het is miraculeus, wat Colin en zijn familie ervaren. Na jaren in een rolstoel, heeft Colin de vrijheid van het hardlopen met een racerunner ontdekt. Deze zondag nam de 13-jarige Colin deel aan de 1/4 van Utrecht marathon. Door gebrek aan route aanwijzingen van de organisatie liep Colin zelfs 15,7 km in plaats van 10,55 km. Dit was duidelijk een nieuw persoonlijk record. Dit evenement startte vanaf het universiteitsterrein Science Park bij van Rijnsweerd in Utrecht en leidde de lopers vervolgens in een lus door de binnenstad van Utrecht. De meerdere bochten in de stad en de chaos op de route vroegen om extra aandacht van vader en coach Edwin, om te zorgen dat Colin en de andere lopers elkaar de ruimte gaven. Dat ging uitstekend. Onder aanmoediging van veel toeschouwers beleefde Colin opnieuw plezier aan het samen sporten. Veel lopers stoorden zich aan de fout van de organisatie. “Ik heb geen pijn in m’n benen maar wel in m’n billen!”, aldus Colin na het bereiken van de finish. Hardlopen is leuk, samen lopen is nog veel leuker. Het lopen van 10 km deed Colin al een paar keer door regelmatig trainen

en de hulp van welwillende organisatoren. Na het meedoen aan de halve marathon van Oostland in Pijnacker op de 5 km, de nieuwjaarsloop in Leiden van 5 km, de Lansingerland run 10 km, en de kids run van 2,5 km bij de marathon van Rotterdam, ziet Colin alweer uit naar de volgende evenementen. De rolstoel is voor Colin dan even geen beperking. Op zaterdag 18 mei zal hij deelnemen aan de allereerste regiocompetitie voor de Racerunning: de Dirk Kuyt Foundation cup regio Zuid West In Leiden. Je kunt Colin volgen via Instagram: @ racerunnerColin .

Colin in actie op zijn racerunner.


40

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Smaakvol!

kom langs en beleef onze smaakvolle keukens! Compleet met: koelkast hete lucht oven blokschouw gaskookplaat vaatwasser werkblad + spoelunit

• gerenommeerde keukenmerken • hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid • 24 opstellingen • scherpe prijzen • vrijblijvende offerte op maat • onze montagedienst verzorgt uw complete keukeninstallatie

Ook voor

inbouwapparatuur bent u bij ons aan het juiste adres!

Inventum inductiekookplaat 78cm nu voor

“Een keuken van NiVo, daar houd ik van!”

Eigen keuken ontwerpen?

399,-

Openingstijden: Di t/m Vr: 09:00 - 18:00 Za: 09:00 - 16:00

Boezemweg 1, Pijnacker Tel. 015-3698688 www.nivokeuken.nl 144

Ontdek de vele mogelijkheden van onze 3D keukenplanner op onze website!

T.K 4-wiels scootmobiel, zgan en weinig gebruikt. teab - 010-5115669

T.K zgan Wandelschoenen Maat 40 0625250680

T.K gevraagd singletjes uit jaren 60/70. Tel.06-41684757.

T.K Elekt gr maai elektr blzuig electr heggsch elektr verticulm 010 4747679

BON

Te koop gevraagd

TOURCARAVANS Alle merken en bouwjaren

Bel Herman 06-53148053

T.K GMG FIETSSTOELTJE voor kind van 5 tot 9 jaar. Tel. 010-5114099

T.K. Super gaaf Peuter bed van staal € 75,- Tel. 0651821438.

VOOR EEN GRATIS HERAUTJE Particulieren in Lansingerland, die iets te koop vragen of aanbieden, kunnen één GRATIS rubrieksadvertentie* tot 3 regels (maximaal 42 letters) in De Heraut plaatsen. De 4e regel kost € 6,00 en voor elke volgende regel betaalt u € 0,90 (Met uitzondering van personeel en onroerend goed, tenzij er € 6,00 of meer wordt bijgesloten).

▲ PRIMERA BERGSCHENHOEK, Dorpsstraat 21, Bergschenhoek. ▲ KANTOORBOEKHANDEL VAN ATTEN, Kerkstraat 8, Berkel-Centrum. ▲ HUBO BLEISWIJK, Hazenweg 2, Bleiswijk.

van Weekblad

De Heraut

Nr. 3150 Oplage

BV

Woensdag

28 december

2016

24.500 ex.

Verschijnt gratis huis-aan-huis in de gemeente Lansingerland: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk

3

www.herauton

line.nl

‘Vergeet mij nietjes’

11

Nieuwjaarspuzz

el

Kinderen delen kerststukjes uit

Lansingerland nes beloofden – Brandweersire22 december donderdagavon d maar al snel niet veel goeds, het hier om werd duidelijk dat Tijdens de een afscheid ging. laatste raadsvergadering van dit jaar werd – naast brandweerman Leon Hoek raadslid – tevens verrast aantal collega’s met een fiks die hem kwamen halen om afscheid te de brandweer nemen waar hij zich van 1981 als vrijwilliger sinds voor inzette. Trees Borkus-Hensken s Ze kwamen

Juf Gerry neemt afscheid met muziek

62 EEN PAASHE

Vanaf januari kunt u elke week komen genieten

ERLIJKE

DAG!

van een overheerlijke middagscho

tel.

Deze is te bestellen in het restaurant tot 17.00 uur

Tweede Paa BRUN sdag

Landgoed

van Vidaa Hoeksekade 160, 010-5296091, Bergschenhoek www.vidaa.nl

gestoken in hem uit de raadzaal ten ook zo’noude uniformen en halen, brachoudje voor er bijna inpaste. Leon Voor de deur mee die gemeentehuis van het wachtte weerauto, maar ook de oude brandbrandweerwagens een aantal andere die den naar de brand die hem vergezelin het Polderhuis bleek te woeden te Bergschenhoek. Aan de Bergweg-Noord werd al snel duidelijk aangekomen melding’ dat de ‘brandwoonhuis vanuit het naastgelegen was gekomen; lie Hoek! van de famiEchtgenote dochters werden met Mieke en de drie uit het huis de hoogwerker lang onrustiggehaald, waarna het nog bleef in samen met huize Hoek; van toen en een groot aantal collega’s nu.

CH vanaf 11:00

uur

Geniet met elkaar van een dag eten. vol gezelligheid Overheerlijke Berkel en paasbrunch Rodenrijs • Verse–croissantjes met o.a.: van 23 In de op •24 Sandwiches december nacht door onbekenden is ingebroken er • Broodsoorten een woonhuis in aan de Klapwijkse met Zoom. De • Onbeperkt divers daders gebruikten koffie, thee beleg waarschijnlijk • een Onbeperkt valse sleutel het pand vruchtensappen binnen om komen. diverse zaken• Entenatuurlijk zijn eitje! meegenomen, Ereen Slechts onder computerapparat € 23,- waarKinderenuur. p.p. Reserveer snel t/m 12 jaar € 10,- p.p. Lantaarnpaa 010-5296091 Zoeklhet beschadigd gouden ei op en maak kans op een ons landgoed Artihove Bleiswijk – Een 58-jarige beeld! bilist uit Bleiswijk Speciaal voor automoverloor op alle paashaasjes: kerstdag eerste in • deSpannende Jan van derpaasspeurtocht denstraat Heydoor • Kleurrijke een lekke de macht door het bos voorband paasmaskers over (€ 2,50) zijn stuur. • Een hierdoor maken en Hij reed tegen eencadeautje versieren voor alle speurneuzen Door de lantaarnpaal. botsing raakte en de lantaarnpaal Vidaa • Hoeksekade zijn auto beschadigd. 162 man liep geen • 2661 JL De letsel op. Bergschenhoek • www.vidaa.nl Voordelige

Valse sleutel en lekker

Stoppen

“Vroeger was 55 de je bij de Nadat Leon vrijwillige leeftijd waarop brandweer en dat heb wagen die een oud brandweerunifo ik altijd in stopte den,” verklaart gedachte gehourm had aangetrokken gestuurd hem op kwam halen die bij hem Leon zijn officieel op afscheid dat thuis bleekbij het gemeentehuis, mocht te zijn. komt ook, 1 januari ingaat. “Daarbij waarna hij hij plaats nemen met collega’s in de weer zijn dat het vrijwillige tijd over een naar een oude brandweerer tegenwoordig brandkleine brandmelding vak naast bijna een to’s en we hadden garage en twee auis werd het druk van genoten,geworden. Ik heb de achttien met rond zaamheden in de eigen er altijd jeugd de kans.”maar geef nu graag als zoveel uitrukken per we ook vaak gemeente Lansingeland deden zich mee aan wedstrijden de leidingen anderen volgde jaar. Net bovendien Zelf kwam Actiefpas samen met ik de opdie enkele de vrijwilligehij op jonge leeftijd brandmeester,nodig waren; tot elkaar op gingen we regelmatig en voor de jeugdbrandweer. collega’s in stap. en naar bevelvoerder waarna hoek samen brandweer in BergschenLansingerland ik twintig met eens geintjes Daarbij werden nogmet ik met plezier “Daar kijk uitgehaald met wat al ze niet op bleef er hangen, de avonduren was. Alles gebeurdejaar heel wat afgelachen.” gerland biedt - Welzijn Lansinvrienden. en we hebben alleen op, terug. We leidden “Ik was en op donderdagavond in als een jongensdroom maar gingen ‘dat je bij kamp en voor € 12,50. de Actiefpas nu de oefenavond.” naar ook de brandweer aan De pas Hoekse brandweer Indruk van de jeugd wedstrijden. Een op tot 1 mei wilde’. De Uit de Hoekse 2017. Met is nog geldig deel stroomde periode vertelt “We beschikte brandweer kan men de Actiefpas in die club vormden in die Leon: en is daar door naar de ger of beroepsmatig deelnemen gratis of met korting nu als vrijwillivan Hoeksenaren. tijd een hechte De grote Rogambrand aan allerlei leukste actief Naast de werk- het korps en evenementen van 1986 activiteiten zal voor was? Die gasten in. Wat het bij Welzijn ging heel niet snel vergeten. singerland. hard, want Lan“Dat om de brandweer! Een warm maken zaten aan aangeschaft De pas kan worden ze iets te prachtleeftijd verschillendede vuurhaarden laten betekenen gebouw. Het groep downloaden door het formulier kanten van voor de het Met en de samenleving.” te van de website waarbij tal was een hele belevenis welzijnlansingerla de komst www. van de Veiligheidsregio nd.nl. assistentie van korpsen uit de en verleenden. regio en de samenvoeging van Van der Klugt De brand het Berkelse het Hoekse bij veel was eveneens korps veranderde maar toen voor de enorm, was ik op maakten “De korte leden van de brandweer.er met elkaar vakantie. We ongelukken verdwenen lijntjes van voorheen en mee. Eentje ook heftige ook zijn vergeten; ervaren dat we hebben inmiddels zal ik nooit op 5 december groter niet een moeder altijd beter overleed hoeft te zijn. Daarnaast op de N209 kinderen veranderen konden worden terwijl haar zowel de branden auto vol Sinterklaascadeau en als de de gered uit optredens; uitrukken de die gezin dat door omstanders tjes. En het professioneler en dat worden steeds uit de Noordeindsevaar werd gered dat je er bijna een betekent meteen voor het eerst t. Het was hebt als vrijwilliger. tweede beroep bij Een goede water redden. dat we een baby afscheid te tijd om nemen en De noodlanding uit het ren vliegtuig me te concentreop mijn in van een was ook een een Hoeks spruitenveld het Educatiefbaan als schoolleider belevenis Centrum Rotterdam van vergeet.” daarin die je niet leerlingen snel jaar. met En bovendientussen de 15 en 18 op mijn hernieuwJeugdbrandw de politieke eer waar ik voor plek in Lansingerland Ruim twintig gemeenteraad WIJ Lansingerland in de zit.” jaar zette Leon Hoek Kortom: “Ik kijk terug rende tijd waarin we op een schittemet elkaar veel lief en Riool problemen? hebben gedeeld, leed gelachen en waarin onvergetelijkegehuild is, maar periode was.” wat een

HUIS VERKOPEN?

Allemaal in oude pakken gemeentehuis met Leon gestoken verliet de groep voorop. na de ‘inval’ het Heraut_week_52_2016.

indd 1

010-511054

Hoveniersbed

www.rioolser

vice-sos.nl

0900 767 1234 06 115330 25

5

rijf

tel 010-5117778

www.tongreev

egroen.nl

sos-delftsepost40x50 .indd

1

9-10-2009

13:00:12

27-12-16

13:35

Rubrieksadvertenties kunnen ingeleverd worden bij:

Een uitgave

Stralende gezichten tijdens kerstviering

Brandala Veel lief en leed samen gedeeld 23 55 rm luidt afsc heid van Leon Hoe k in

Contant betaalde rubrieksadvertenties kunnen in een gesloten envelop ook op bovenstaande adressen ingeleverd worden. U vult op onderstaande bon uw advertentietekst in. Plaats in elk vakje slechts één letter of leesteken en houd tussen twee woorden één vakje open.

sHair@Home by Rianne. Ik kom bij u thuis! Knippen volw. € 12,50 / kids € 7,50. Interesse?? Bel. 0611834843. T.K. Wipstoeltje € 6,-, T.K. Voorzetramen glas in lood 46x61 Tel. 010-5217293. T.K. Driewieler roze/paars + duwstang € 5,- v. +/- 3 jaar Tel. 06-19365689. 2 Spiraalbedden 190 x 80 cm Gratis Tel. 0105217045. Gevr.: oude kleine antieke spulletjes, munten en antiek speelgoed T 06 24843599. Gevr.: oude kapotte gouden sieraden, oude pols en zakhorloges T 06 24843599. T.K. Vijverpomp € 20,- , Konijnenhok nw. € 25,- Tel. 010-5216232. Gratis Fietsendrager Twinny Load Tel. 010-5212283.

Computer problemen? PCWIN biedt hulp op locatie. Snel, voordelig & professioneel. Tel: 06-12.13.81.34

www.pcwin.nl T.K. Husqvarna grasmaaimachine zn – bak € 15,- Tel. 010-5115416. Bespaar en klustips zie: www.practicalsolution.eu Gevraagd gratis fietsen om op te knappen T 06 14376511 Gevraagd oude singeltjes T 06-12055287

T.K. Mooi dressoir, gebruikt als commode € 50,- Tel. 0651821438. T.K. Gazelle heren fiets met tassen z.g.s. € 100,- Tel. 010-5115416. T.K. Kinderfiets 12 inch tot 5 jaar € 25,- Tel. 0681673073.

Gebr. van der Voort ZAND EN GROND BESTELLEN? GEBR. VAN DER VOORT BELLEN!

Bijles / examentraining wiskunde en economie

S.v.p. niet per e-mail of fax inleveren.

€ 6,00 € 6,90 € 7,80 € 8,70 € 9,60 Naam: ........................................................................ Tel.: .................................................... Straatnaam: ............................................................................................................................ Postcode ................ Woonplaats: ..................... ................

Herautjes kunt u ook opgeven via de website!!

www.herautonline.nl

Tel. 010-5118867 www.gebrvandervoort.nl

Info: 010 - 521 13 31 of www.bijspijker.com


De Heraut woensdag 15 mei 2019

Voetbal SEV - TOGB (za): 0-1 Leidschendam - Na een aantal weken zonder competitieverplichtingen is de competitie in de laatste fase beland waarin de prijzen verdeeld gaan worden. Voor TOGB zaterdag staan nog drie finalewedstrijden op het programma. Wanneer er maximaal gepresteerd wordt door het team van Paul van Oosten is het halen van de nacompetitie alsnog mogelijk. Zaterdag trad TOGB aan bij nummer twee SEV, dat bij aanvang van het duel drie punten meer had verzameld dan de geelzwarten. Op eigen veld had TOGB de heenwedstrijd verloren en zo wist het team dat er een zware pot zou volgen. Van Oosten stuurde zijn team met de countervariant het veld op van Sportpark Kastelenring. De eerste helft verliep zoals verwacht. SEV zette druk, maar daar wist de Berkelse ploeg verdedigend wel raad mee. TOGB bleek gaandeweg de wedstrijd de betere kansen aan zich toe te dichten en was het meest gevaarlijk vanuit de gesloten verdediging tactiek. Bij een prima uitgevoerde counter werd Dyon van der Sman diep gestuurd. Van der Sman hield de bal knap bij zich en werd vervolgens binnen het strafschopgebied gevloerd. De prima leidende scheidsrechter Kalkman wees gedecideerd naar de stip. Routinier Joey Lems wist wel raad met dit buitenkansje en passeerde doelman Meulink feilloos, 0-1. De tweede helft was voor TOGB alle zeilen bijzetten in verdedigend opzicht. SEV bleef drukken, maar kon het net niet vinden. TOGB kwam een paar keer goed weg, snakte naar het einde en was na het laatste fluitsignaal vooral opgelucht dat de drie punten mee naar Berkel en Rodenrijs gingen. Nog twee finales voor TOGB te gaan, dat bovendien weet dat in de laatste speelronde concurrenten in de strijd voor de nacompetitie SEV en nummer vier Semper Altius elkaar treffen. Zelf speelt TOGB komende zaterdag om 14.30 uur eerst thuis tegen FC Zoetermeer. In de laatste speelronde gaat het team op bezoek bij het Haagse Laakkwartier.

Berkel tegen Soccer Boys moet een feestje worden Lansingerland - Als voor komende zaterdag de derby tussen Berkel en Soccer Boys op stapel staat zijn er voor beide ploegen geen grote belangen meer in deze competitie. Echter wat voor beide ploegen nog wel telt, is de vraag wie op de hoogste plaats zal eindigen in de Tweede klasse C. Zaterdag moest Soccer Boys een veer laten tegen het bezoekende Velo, 1-2. Berkel daarintegen liet SC Monster kansloos in een uitwedstrijd, 1-3. Om de sfeer op het Berkelse sportpark Het Hoge Land te verhogen zullen er diverse activiteiten plaatsvinden. Zo zullen DJ Tim Koetsier en de Berkelse zangeres Iris de Schepper van zich laten horen. Rien Kuyvenhoven Berkel was in Monster effectiever dan de tegenstander en het wachten was dan ook op een Berkels doelpunt. Die viel in de eerste helft van de voet van Alex de Ronde, maar daaraan vooraf ging een fout van de laatste man van de thuisclub. Vlak voor rust was het Jordi van Maanen die de Monsterse defensie op het nippertje redde door de bal weg te jassen voordat Berkel nogmaals zou toeslaan. Na de rust een zelfde spelbeeld. Monster drong aan, Berkel maakte gebruik van de daardoor ontstane ruimte. Niet begrijpend voor iedereen was de rode kaart voor een speler van Monster.

Waarom scheidsrechter Duindam deze zeer omstreden beslissing nam, ontging vriend en tegenstander, want van alle kanten (ook van Berkelse zijde op de tribune) klonk er groot onbegrip. De overigens toch net iets betere Berkelse voetballers moesten lang op een tweede doelpunt wachten. Luke Zuijderwijk werd door Berkel-trainer Jan van der Lugt alsnog in het veld gebracht. Dit bleek uiteindelijk een goede wissel toen deze zich met twee doelpunten alsnog wist te onderscheiden. Soccer Boys miste tegen de Wateringse ploeg te veel ervaring om een vuist te kunnen maken. Schorsingen en ziekte waren hiervan de oorzaak. Hoewel de wedstrijd het aanzien volkomen waard was door sterke inbreng van de invallers, kwam de thuisclub toch voor rust op een 0-1 achterstand door een aanvaller van Velo die alleen voor de Soccer Boys sluitpost kwam te staan. De tweede helft was zwak verdedigen bij de Bleiswijkers er de oorzaak van, dat de 0-2 op het scorebord kwam. Wim Sangers redde de eer voor Soccer Boys met een doelpunt voor Soccer Boys. In de slotfase werd de thuisclub nog een strafschop onthouden.

Mooie pot Beide trainers kijken met een tevreden gevoel terug op deze competitie waar beide ploegen zich toch ruim voor het slot van de competitie veilig wisten te spelen. “Ja, voor beide is het seizoen eigenlijk klaar”, weet ook Soccer Boys-trainer Robert Linthorst. “We moeten er beide voor zaterdag een mooie pot van zien te maken. Ik weet ook zeker dat onze

Berkel en Rodenrijs - TOGB begon zondag in de vertrouwde samenstelling aan het duel. Het niveau in de eerste helft was van beide kanten matig, waarbij de gasten lieten zien ook tot goed voetbal in staat te zijn. Beide teams waren slordig aan de bal, waardoor er veel balverlies ontstond. De wedstrijd gaf weinig kansen te zien. Ook omdat beide keepers goed handelden. Aan het eind van het eerste bedrijf sloeg TOGB toe. Vijf minuten voor rust was het Martin La Cruz die de score wist te openen, 1-0. La Cruz was vlak voor de rust de Rotterdamse verdediging te snel af en werd binnen de zestien onderuit gehaald. Scheidsrechter Parmessar kende TOGB een strafschop toe. TOGB - aanvoerder Vince Luyken zag dat doelman Van der Leer een hoek koos en schoot de bal in de andere hoek binnen, 2-0. Hillegersberg bracht de spanning vroeg in de tweede helft terug door de 2-1 te scoren. Kort daarna hadden de Rotterdammers de mogelijkheid op de gelijkmaker. De prima reagerende Jesper Stijnman stond echter succes in de weg. Uit een corner was het TOGB dat de marge weer op twee kon brengen. De afgeslagen bal kwam voor de voeten van Jay Zandbergen die de bal met een lob in de hoek deponeerde, 3-1. Hillegersberg liet ook de tweede helft soms goed voetbal zien en zag kans doelman Stijnman nog een keer te passeren, 3-2. TOGB - trainer Ermes wisselde Den Uijl voor Heintjes en Assaiah maakte plaats voor Van der Burg. Het tempo ging verder omhoog en het was wachten op meer doelpunten. Ian Bakker was bij een TOGB uitval Hillegersberg verdediger Van Oeveren en doelman Van der Leer de baas en kon de 4-2 laten aantekenen. Martin La Cruz zou andermaal nog een keer doeltreffend uithalen, 5-2.

Eerder dit seizoen de wedstrijd in Bleiswijk. Kevin Straver en Alex de Ronde gaan hier een duel aan. Foto: Rob Veldkamp. ploegen van elkaar willen winnen. Ik hoop en heb er goede moed op dat we zaterdag weer compleet kunnen aantreden. Het is gewoon, ondanks dat er geen grote belangen meer zijn, een wedstrijd waar we naar uitkijken.” Berkel-trainer Jan van der Lugt kijkt eveneens tevreden terug op de competitie waarin zijn ploeg zich door een sterke laatste periode vroeg veilig wist

CVV Berkel heeft nieuwe lichting jeugdtrainers dat CVV Berkel al een paar jaar bezig is om de club een kwaliteitsimpuls te geven. “We werken er allemaal hard aan, maar dat gaat met kleine stappen. De cursus JVTC is daar een mooi voorbeeld van. Ik ben trots dat deze trainers geïnvesteerd hebben in zichzelf, maar ook in het jeugdvoetbal van CVV Berkel. Ik hoop echt dat volgend seizoen weer zo’n enthousiaste groep trainers de cursus gaat volgen.” De TC heeft al aangegeven de cursus volgend seizoen weer aan te bieden. Data en aantal plaatsen worden verderop in het jaar op de website en facebook gepubliceerd.

Voetbal TOGB (zo) - Hillegersberg: 5-2

Voetbalprogramma voor het weekeinde

De twaalf nieuwe Jeugdvoetbal Trainer-Coaches voor CVV Berkel.

Berkel en Rodenrijs - CVV Berkel is een club die investeert in haar leden. Op vrijdag 10 mei hebben twaalf jeugdtrainers hun certificaat Jeugdvoetbal Trainer-Coach gehaald onder begeleiding van Cor den Daas, hoofd Jeugdopleiding. Hiermee krijgt het jeugdvoetbal binnen CVV Berkel een kwaliteitsimpuls. De Technische Commissie (TC) is verantwoordelijk voor het technisch beleid en het ondersteunen van de trainers. Daarom heeft de TC de cursus Jeugdvoetbal Trainer-Coach (JVTC) aangeboden. Cor den Daas is verbonden aan CVV Berkel en een officiële KNVB-opleider. Tijdens vijf cursusavonden werd theorie vooral gecombineerd met praktijk; tenslotte moet het op het veld gebeuren. Iedere avond was een jeugdteam beschikbaar waarmee ‘geoefend’ kon worden. Soms lag de nadruk op het coachen, soms moest een training gegeven worden. De cursisten zijn enorm enthousiast over de cursus JVTC. Cursist Dave Kroon: “Je leert vooral situaties herkennen, waardoor je de training of coaching kunt aanpassen. Herkennen en handelen zijn voor mij de winstpunten van deze cursus.” Ook cursist Martin van de Kaaij heeft veel aan de training gehad: “Het is fijn

om te ontdekken dat je niet de enige bent die trainen en coachen soms lastig vindt. Je leert veel van elkaar en we kunnen elkaar goed helpen.” KNVB-opleider Cor den Daas: “Wat ik superleuk vind om te zien is dat er ook vriendschappen ontstaan. Ze zoeken elkaar op in het clubhuis, vragen elkaar om advies en gaan af en toe wedstrijden van elkaar bekijken. Daar geniet ik enorm van.” Voorzitter Boris Wezenberg gaf aan

41

Zaterdag: TOGB - Zoetermeer 14.30 uur Klarenbeek (VR) - Berkel BVCB = Poortugaal 14.30 uur Berkel - Soccer Boys 14.30 uur

Zondag: Delft - TOGB

te spelen. “Dus laten we er zaterdag met twee ploegen uit Lansingerland een mooie dag van maken. Ik heb vernomen, dat de club diverse activiteiten heeft georganiseerd waarbij we natuurlijk hopen op mooi weer en veel voetballiefhebbers uit de regio.”

Voetbal (VR) CVV Berkel 1 - Ter Leede II: 6-2 Berkel en Rodenrijs - De Vrouwen van Berkel zette zaterdag in de wedstrijd tegen Ter Leede II direct druk op de helft van de tegenstander wat succes had want in de zevende minuut was het de razendsnelle Michelle Arbman die Berkel op voorsprong schoot. De gasten konden niet veel indruk maken, Berkel bleef gewoon de bovenliggende partij. In de 17e minuut van de wedstrijd belandde een schitterend afstandsschot van Anouk Angkotta prachtig over de keepster van de tegenstander, 2-0. Hierna scoorde Ter Leede, ook van afstand, de 2-1. Berkel voetbalde vrolijk verder met leuke combinaties en heel veel kansen. Via Michelle Arbman en Melanie den Dulk stond er vervolgens een mooie 4-1 ruststand op het bord. Na de thee weer een dominerend Berkel tegen een team, dat er gewoon niet aan te pas kwam deze middag. De prima spelende Melanie den Dulk scoorde in de 59e minuut de 5-1 door feilloos vanaf elf meter een penalty binnen te schieten. Niet veel later was het Michelle Arbman die de 6-1 op het scorebord zette. Dat Ter Leede II nog de 6-2 kon scoren was leuk voor de statistieken, het missen van alle kansen door Berkel was erg spijtig voor de thuisclub want er zat meer in. Met deze winst blijft CVV VR1 uitstekend meedoen in de hoofdklasse A. Berkel staat tweede op twee punten afstand van koploper Rijnvogels. Komende zaterdag reist het team naar Klarenbeek en is de aftrap 14.30 uur.

ZATERDAG 18 MEI | 14.30 UUR SPORTPARK HET HOGE LAND

BERKEL

SOCCERBOYS

DE DERBY VAN LANSINGERLAND!

Berkelse Peenvreters tegen Bleiswijkse Blauwkonters. Muzikale verzorging DJ Ti Grande en Niels van der Eijk. Aansluitend optreden van Iris de Schepper.

WEDSTRIJDSPONSORS: • KWEKERIJ GEBROEDERS VAN LIENDEN • WILLEM MOSTERT • DIJKSHOORN BLEISWIJK


42

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Prikbord Berkel en Rodenrijs

Inloopochtend De Ark Berkel en Rodenrijs - Wie zin heeft in het maken van een praatje op een plaats waar men elkaar onder het genot van een kopje koffie kan ontmoeten, is iedere donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur welkom in De Ark, Oranjestraat 2. Er is geen programma, zodat men in een ontspannen sfeer met elkaar kan praten.

Ophalen oud papier Berkel en Rodenrijs - Elke 3e en 4e donderdagavond van de maand wordt er oud papier opgehaald in de wijken van Berkel en Rodenrijs. Raadpleeg uw AfvalWijzer voor de juiste ophaaldag voor uw wijk. Het oude papier dient uiterlijk 18.45 uur op de containerverzamelplaatsen te worden neergezet. De opbrengst gaat naar de Prins Johan Frisoschool en een aantal verenigingen die ook meedoen met het ophalen van het papier.

Bingo voor volwassenen De Kievit Berkel en Rodenrijs - Elke derde donderdag van de maand is er een bingoavond voor volwassenen in het Kievitsnest van Speeltuin De Kievit, Wilgenlaan 5, ingang Sterrenweg. Deze maand wordt de bingoavond op donderdag 16 mei gehouden. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Het tweede kopje koffie is gratis. In juni, juli en augustus is er geen bingo voor volwassenen.

Bingo KBO Berkel en Rodenrijs - De bingomiddag van de KBO is op vrijdag 17 mei om 14.00 uur in het tuinpaviljoen van Huize St. Petrus, zaal open om 13.30 uur. Voor iedereen die van bingo en gezelligheid houdt.

Opening zwembaden De Kievit Berkel en Rodenrijs - Zaterdag 18 mei om 12.00 uur gaan de zwembaden in speeltuin De Kievit weer open, de Water Kievit is dan waarschijnlijk al wel open. Als het weer het toelaat, verricht de speeltuinleiding de opening.

Kringloopwinkel De Paardestal Berkel en Rodenrijs - In kringloopwinkel De Paardestal, die zich bevindt aan de Noordeindseweg 102a bij de r.k. kerk, worden iedere dinsdag van 13.30-16.30 uur en zaterdag van 10.00-15.00 uur gekregen goederen verkocht. De opbrengst komt ten goede aan diverse goede doelen in binnenen buitenland. Tijdens de openingstijden kan men ook goederen brengen. Inlichtingen: tel. 010-5120236 (Paardestal) en 06-10368284.

Expositie Theo van den Bulk Berkel en Rodenrijs - Zaterdag 18 mei is er van 11.00 tot 17.00 uur een open dag in Kunstbreak, Wilhelminastraat 5. Om 16.00 uur geeft Theo van den Bulk uitleg over zijn nieuwste werk, dat de komende weken in Kunstbreak te zien is. Ook op de zaterdagen 25 mei, 1 en 8 juni is Theo van 11.00 tot 16.00 uur aanwezig. Naar aanleiding van een bezoek aan de Kunsthal in Rotterdam is Theo zich gaan verdiepen in het werk van Victor Vasarely, Julio le Parc en Bridget Riley. Ook naar aanleiding van het werk van Jan Schoonhoven is hij gaan zoeken naar vormen voor zijn eigen nieuwe werk. Onlangs is Theo met zijn werk uitgebreid geportretteerd in een aflevering van Kunstwerk van RTV-Lansingerland. Info: www.dekunstvantheo.nl of www.kunstbreak.nl.

Wandelen in de Groenzoom Berkel en Rodenrijs – Voor de liefhebber worden er wandelingen georganiseerd die vertrekken vanaf Tuinderij De Groenzoom, Stropersweg 1 (zijweg Past. Verburgweg). Irmgard Bakker wandelt twee keer per maand op woensdag, vertrektijd 14.00 uur (duur ca. een uur). Data: 22 mei, 12 en 26 juni, 10 en 24 juli, 14 en 28 augustus en 11 en 25 september. Aanmelden uiterlijk dinsdag voor de wandeling, tel. 06 – 19000157. Deelname is gratis.

bus gaat voor een tocht door en in het Westland. Om 16.30 uur is men weer terug in Bergschenhoek.

Open maaltijd Berkel en Rodenrijs - Vrijdagavond 24 mei om 18.00 uur is er weer de maandelijkse open maaltijd (een week eerder dan gebruikelijk). U bent van harte welkom voor een heerlijke warme maaltijd, ook vegetarisch. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: openmaaltijd@gkvdebron.nl of bel 06 2348 0731. De maaltijd is in de huiskamer in kerk De Bron, Rodenrijseweg 97. Mee-eten is gratis.

NAH café Lansingerland Lansingerland – Elke 4e woensdag van de maand (22 mei) organiseert Stichting Middin een NAH café. Van 19.00 tot 21.00 uur in Wel-Kom!, ds. van Koetsveldstraat 3 in Berkel en Rodenrijs. NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel, bijvoorbeeld hersenletsel ontstaan door een beroerte, een ongeluk, een ziekte of zuurstoftekort. Middin biedt onder deskundige begeleiding een gezellige avond met activiteiten en soms een gast of spreker. In samenspraak met de deelnemers wordt bekeken waar behoefte aan bestaat en zo mogelijk wordt dit vervolgens georganiseerd. Deelname is vrijblijvend en gratis. Aanmelden kan bij Cilia Vrijheid via de mail c.vrijhoef@middin.nl of bel 010 – 5112731.

Bergschenhoek Kinderactiviteit bij Rotta Bergschenhoek - Kinderen van 7 t/m 12 jaar zijn op zaterdag 18 mei weer van harte welkom om mee te doen bij de jeugdactiviteit “Insecten & Bloemen” van de Rangers van Natuur- en Vogelwacht Rotta. Waar: in en rond Trefpunt Rotta, Hoeksekade 164. De activiteit duurt twee uur en deelname kost € 2,- per kind, inclusief drinken en een koekje. Er kunnen per dagdeel maximaal 20 kinderen mee. Aanmelden voor 18 mei voor de activiteit in de ochtend (10.00 uur) of in de middag (13.30 uur) via rotta.jeugd@ gmail.com. Vermeld voor- en achternaam en geboortedatum van het kind.

Kom eens kegelen in Berghonk Bergschenhoek – Welkom op maandagmiddag, dinsdagmiddag, donderdagavond en vrijdagmiddag in Berghonk. Informatie: tel. 06-40667476, email: info@hetkegelhonk.nl of kijk op de website www.hetkegelhonk.nl.

Koersbal voor 55+ in Ontmoet! Bergschenhoek - Koersbal is een leuke sport voor mensen van 50 tot 90 plus! Het spel wordt wekelijks in Ontmoet! met een gezellige club gespeeld. Allereerst wordt gestart met een lekker bakje koffie en een gezellig praatje. Daarna wordt er serieus gespeeld met een scorelijst. Bent u slecht ter been of zit u in een rolstoel dan is dat geen bezwaar. Men kan vrijblijvend langs komen om te zien hoe leuk het is. Locatie: Ontmoet!, Wilhelminastraat 1a, in Bergschenhoek. Wanneer: dinsdag 9.30-11.30 uur. Informatie: Welzijn Lansingerland, tel. 010 - 522 55 45.

Bloemschikken voor 55+ Bergschenhoek - Team Welzijn Lansingerland organiseert in samenwerking met Bloembinderij de Nobel een workshop Bloemschikken op 11 juni in Ontmoet!, gebouw de Stander, Wilhelminastraat 1a. De zaal gaat om 14.30 uur open, de workshop vindt plaats van 14.45 tot 16.15 uur. De kosten bedragen € 15,00; houders van een actiefpas betalen € 13,00 (koffie/ thee met lekkers inbegrepen). Graag eigen schaar en mesje meenemen! Aanmelden kan via tel. 010-5225545 of per mail bd@swsl.nl.

Uitgaansdag KBO Bergschenhoek - Op dinsdag 21 mei organiseert de KBO Bergschenhoek weer de jaarlijkse uitgaansdag. Er is daardoor geen soosmiddag. De leden die zich voor deze dag hebben ingeschreven worden op 21 mei om 9.30 uur verwacht in de parochiezaal van de St. Willibrordkerk aan de Smitshoek 120 voor koffie of thee met gebak, waarna men om 10.20 uur richting de

Regio Inloop VIP

Bleiswijk Koffie/inloopochtend Bleiswijk - Elke donderdag is er van 09.30 tot 11.30 uur in het gebouw van de gereformeerde kerk, Dorpsstraat, gelegenheid om koffie te drinken en een praatje te maken. Iedereen is van harte welkom.

Jeugdsoos Pecto’s Bleiswijk – Pecto’s is een jongerencentrum voor jongeren van 12 tot 23 jaar uit Lansingerland. Kom gezellig PlayStation spelen, poolen of lekker met elkaar kletsen op vrijdag van 20.00 tot 23.00 uur. Ook voor kinderen vanaf 10 jaar zijn er activiteiten. Kijk op www.pectos.nl voor meer informatie.

ELKE DINSDAGAVOND

KLAVERJASSEN vanaf 20.00 uur in

Café 't Centrum www.facebook.com/ CafeCentrumberkel

Klaverjassen 55+ Bleiswijk - Welzijn Lansingerland organiseert op zaterdag 18 mei een klaverjasmiddag in De Leeuwerik, Leeuwerikstraat 2. Aanvang 14.00 uur. Toegang € 4. Informatie: Nel Koot, tel. 010-5216892. Zie ook www.welzijnlansingerland.nl.

Avond4daagse maandag van start Bleiswijk - De 43e avondvierdaagse in Bleiswijk gaat maandag 20 mei van start vanaf het sportpark Merenveld. Vanaf 18.00 uur kunnen deelnemers zich nog laten inschrijven om 5,7 of 14 km. te gaan wandelen. De start is vanaf 18.30 uur. Het is mogelijk om op een avond te switchen naar een andere afstand. De feestelijke intocht is op vrijdagavond 24 mei m.m.v. De Scouting Band uit Boskoop, de Marching Band van Haaglanden en de Wijsbleikers als onderdeel van Crescendo uit Bleiswijk. Ook zal er op een mooie plek in de Dorpsstraat meer muziek aanwezig zijn. De te wandelen routes zijn ook dit jaar een uitdaging voor de deelnemers om kennis te maken met de groene omgeving van Bleiswijk.

Spreekuren wijkagent Bleiswijk Bleiswijk – De wijkagenten in Bleiswijk hebben op twee locaties regelmatig spreekuur voor de buurtbewoners. In de Leeuwerik, Leeuwerikstraat 2, elke oneven week op de maandag tussen 10.00 en 12.00 uur. Daarnaast ook in de McDonalds in de Jadestraat 10 te Bleiswijk op de volgende dinsdagen van 14.00 tot 17.00 uur: 21 mei en 18 juni 2019. Bewoners en belangstellenden kunnen hier terecht met hun vragen of opmerkingen.

Klaverjassen KBO Bleiswijk - Dinsdag 21 mei wordt er vanaf 14.00 uur geklaverjast en Rummikub gespeeld in het Parochiehuis Hoefweg 53. Ook wordt er gefietst onder leiding van Arnold Oosterlaan. De kosten zijn € 5,- voor KBO-leden en € 6,- voor niet-leden. Koffie/thee en een drankje zijn gratis. Deze soosmiddagen zijn altijd de eerste en derde dinsdag van de maand.

Zomerbridge Sans Fumée Bleiswijk - Bridgeclub Sans Fumée start in mei weer met de Inloop Zomerbridge op een zestal donderdagavonden in De Leeuwerik, Leeuwerikstraat 2. De data zijn: 23 mei, 6 en 20 juni en 4 en 18 juli. Deelnemers kunnen zich tussen 19.00 en 19.20 uur inschrijven, aanvang 19.30 uur. Er worden zes rondes van vier spellen gespeeld. Deelname uitsluitend per paar, deelname kost € 6 per paar; graag gepast betalen. Gezellig bridgen staat voorop. Evenals vorige jaren zijn er weer leuke prijsjes te winnen en wordt er gezorgd voor iets lekkers.

Lansingerland - Donderdag 16 mei houdt het VIP van 10.00 tot 11.00 uur een open inloop in Ontmoet! (gebouw De Stander), Wilhelminastraat 1a te Bergschenhoek. Het VIP Lansingerland is het centrale punt als het gaat om vrijwilligerswerk in Lansingerland. Zij zijn bereikbaar via info@viplansingerland.nl of 010 - 522 55 45. De vrijwilligers vacaturebank en informatie over vrijwilligerswerk staat op viplansingerland.nl. Volg het VIP ook op Facebook, Instagram en Twitter

Wandelen met Rotta Regio - Zaterdag 18 mei organiseert Rotta een vroege vogelwandeling in het Bentwoud onder leiding van Rien van der Vorm, kenner bij uitstek van dit unieke nieuwe natuurgebied. Start om 06.00 uur vanaf het erf van boerderij Bac, Herenweg 55, 2751 DC Moerkapelle. Het erf is te bereiken via de Dorpsstraat en aansluitend de Herenweg tot aan het eind. Vroeg opstaan, dat zeker, maar de moeite waard. De wandeling duurt ongeveer drie uur en er zijn geen kosten aan verbonden. Iedereen met belangstelling voor vogels is welkom. Goede wandelschoenen en een verrekijker zijn heel belangrijk.

Gospelkoor Chara zingt The Messiah Zoetermeer - Gospelkoor Chara geeft op zaterdagavond 25 mei een concert en zingt dan de musical The Messiah van het Oslo Gospel Choir. Het belooft een prachtige muzikale avond te worden met solisten en muzikanten o.l.v. dirigent Ies Roos. Deze musical is een mooie aanvulling in de tijd tussen Pasen en Hemelvaart. Kaarten kosten € 7,50 per stuk (incl. pauzeconsumptie) en zijn verkrijgbaar aan de kassa, maar kunnen ook vooraf gereserveerd worden via email: info@gospelkoorchara.nl of telefonisch 06-44097653. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Locatie: Ichtuskerk, Parkdreef 258 in Zoetermeer.

Zomeruitje 3B-bus Lansingerland - De 3B-bus heeft voor in de zomer weer een leuk uitje voor haar leden uitgezet. De eerste rit is op 1 juni en eind augustus de laatste. Men wordt tussen 09.00 en 10.00 uur thuis opgehaald. De dag voorafgaand hoort men hoe laat. De rit gaat via Oude Leede, Delfgauw en Delft naar De Lier waar in theetuin de Bongaard koffie met gebak klaar staat. Vervolgens rijdt de bus door het Westland naar het strand van ’s Gravenzande. In strandpaviljoen Zomertijd wordt de lunch genuttigd. Aan het begin van de middag rijdt men achter de duinen langs richting Den Haag. In Kasserie Ock in Ockenburg wordt nog wat gedronken. Deelname kost € 27,50 inclusief consumpties. Belangstellenden kunnen zich vanaf 17 mei 13.00 opgeven. Voorwaarde is dat men lid is of lid wordt van de 3B-bus (contributie € 12,50 per jaar). De 3B-bus is op werkdagen bereikbaar via tel. 0105111794.

Home-Start zoekt vrijwilligers Lansingerland – Humanitas Home-Start Lansingerland zoekt vrijwillige gezinsmaatjes die zelf moeder zijn en die één keer per week minimaal twee uur beschikbaar zijn. Vrijwilligers krijgen training en begeleiding. De voorbereidende cursus start een aantal keer per jaar. Home-Start biedt (opvoedings)ondersteuning aan ouders met tenminste één kind onder de 15 jaar. Doel is te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. Informatie/aanmelden kan via de projectcoördinatoren: Henriëtte Staarthof, tel. 06-10026711 of Ellis Neeleman, 06-24361018, of e-mail: home-start.lansingerland@humanitas. nl.

Bridge bij Bridge Club Lansingerland Lansingerland - Bridge Club Lansingerland heeft twee speelmomenten en wel op dinsdagavond aanvang 20.00 uur en donderdagochtend aanvang 09.15 uur in Zalencentrum Rehoboth, Wilhelminastraat 2 te Berkel en Rodenrijs. Inlichtingen: voor de dins-

dagavond mail naar wsdinsdag@bridgebcl.nl of bel 06 - 28743161en voor de donderdagochtend: wsdonderdag@ bridgebcl.nl / 06 -12772362. Bel of mail gerust als u wilt kennismaken met de club.

Vissen bij 3B-Sociaal Belang Lansingerland - Op woensdagmiddag 29 mei wordt de jaarlijkse vismiddag georganiseerd in Berkel en Rodenrijs. Vissers kunnen zich nu al aanmelden. Locatie en tijd staan vermeld in het clubblad van de vereniging. De winnaar is degene die de meeste lengte aan vis heeft gevangen. Na afloop wordt onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat. Ieder lid kan meedoen. Men is al lid voor € 16 per jaar. De kosten voor deelname aan de vismiddag bedragen € 2,50. Inlichtingen: Henk van Lobberegt, tel. 010–5114779.

Hulp bij vinden baan Lansingerland - Heb je je baan verloren of zit je niet op je plek? JobHulpMaatje kan je helpen. Samen met jou gaant men in een JobGroup van zeven bijeenkomsten aan de slag richting een nieuwe baan. Voor meer informatie en vragen: kijk op de website www. pand58.life/JobHulpMaatje of mail naar Marit Koolhaas jobgroups@ pand58.life.

Buurtbemiddeling Lansingerland – Bij onenigheid met buren, kunt u een beroep doen op Buurtbemiddeling, een onafhankelijke organisatie in Lansingerland. Getrainde vrijwilligers uit Lansingerland worden ingezet om u te helpen door een luisterend oor te bieden, tips te geven om het gesprek met de buren aan te gaan, (ondersteuning te bieden bij) het leggen van contact met uw buren, te bemiddelen tussen u en uw buren, begeleiding van een gezamenlijk gesprek met de buren en het verlenen van nazorg voor naleving van onderling gemaakte afspraken. Men gaat zeer zorgvuldig om met privégegevens en de vrijwilligers hebben een geheimhoudingsplicht. Buurtbemiddeling is gratis. Te bereiken op tel. 06-83621316 (vanaf 16 augustus 2018) of via info@ buurtbemiddelinglansingerland.nl. Kijk op de website www.buurtbemiddelinglansingerland.nl voor meer informatie.

SchuldHulpMaatjes gezocht Lansingerland - In veel huishoudens krijgen mensen de touwtjes niet meer aan elkaar geknoopt. Problematische schulden komen vaak voor, maar meestal in het verborgene. Schuld kan iedereen overkomen. Scheiding, ontslag, invaliditeit, oplichting, onverwacht toeslagen terug moeten betalen, een serie tegenvallers en ‘even niet opgelet’, zijn allemaal redenen om een schuld op te bouwen. SchuldhulpMaatje wil de onzichtbaarheid rondom schuld opheffen en nodigt mensen uit hiermee voor de dag te komen. Zij biedt een maatje die stapje voor stapje helpt om de zaken weer in beeld en op orde te krijgen, terug naar een gezonde balans tussen uitgaven en inkomsten. Om alle hulpvragers snel te kunnen begeleiden, is men op zoek naar nieuwe maatjes en een extra coördinator. Informatie: http://www. benjijschuldenvrij.nl of https://www. schuldhulpmaatje.nl/locatie/lansingerland. Aanmelding kan bij coördinatoren Arend de Jong (06 - 267 933 96) en Jeanette Philipse (06 - 227 533 06) of per mail: coordinator@shm-lansingerland.nl.

Praktische hulp Welzijn Lansingerland Lansingerland - Welzijn Lansingerland ondersteunt senioren door het aanbieden van verschillende praktische activiteiten. Zij helpen u graag! Vrijwilligers staan klaar en vinden het leuk om iets voor een ander te betekenen. Bij Welzijn Lansingerland kan men terecht voor hulp bij het doen van boodschappen, formulieren invullen, klussen in huis, de maaltijdservice en vervangende mantelzorg. Wie gebruik wil maken van een van deze diensten of iemand kent die hier gebruik van wil maken, neem dan contact op met Welzijn Lansingerland, tel. 010–522 55 45 op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Of kijk voor meer informatie op de website www.welzijnlansingerland.nl.


43

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Uramaki Special Tori Mango 8 stuks

€14.50 info@goudenhart.verhage.nu

De beste ingredienten. De beste receptuur. De beste sushi.

www.verhage.nu

www.mama-san.nl

Vanaf mei ook in Bergschenhoek! • IJssalon • Chocolaterie • Patisserie • Koffie • Losse thee • Cadeaus www.ciocco-gelato.nl

Westpolder www.jumbo.com

Uramaki Deluxe Taro Sake Tataki

www.makiandmore.nl

Van de knol van de Taro maken we een heerlijk krokant kroontje bovenop een uramaki, met een dikke laag geflambeerde zalm. In het hart zit avocado, kuit en frisse sliertvormige salade.

Bloemen voor elke gelegenheid Planten & cadeau-artikelen

Heerlijkeambachtelijkeproductenvanuwwarmebakker

8 stuks 14,50

Special van de maand

makiandmore.nl • 010 737 0691•Dinsdag t/m zondag 16.00 - 21.00 uur • Westpolderstraat 11, BenR • Alleen afhalen

www.bakkerammerlaan.nl

www.hetbloemenhart.eu

Stomerijen en Kledingreparatie

Van Leeuwen

De mooiste nieuwbouw woningen te koop!

www.trekpleister.nl

www.vanleeuwenstomerijen.nl

www.goudenbuurten.nl

Ons terras staat!

BEZORGER GEZOCHT!

Probeer onze 7 dagen pas gratis

www.anytimefitness.nl

➜ Goed bereikbaar ➜ Gratis parkeren (overdekt)

Voor GRATIS thuis bezorgen. Download de app Doner&Zo www.brainwash-kappers.nl

Bestel nu online via www.donerenzo.nl

www.pasto.nl

www.winkelcentrumgoudenhart.nl

UNIEK

Ben jij een jonge mantelzorger?

Verbinding tussen mens en natuur

Is er bij jou thuis iemand langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Ben je tussen de 8 en 24 jaar? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Als blijk van waardering bieden we je een leuke gratis activiteit aan. De activiteit is op vrijdag 7 juni om 16.00 uur bij Gezocht: Outdoor Valley Bergschenhoek Je kunt kiezen uit vlotbouwen & survival of klimmen.

Nieuwe huurder Smitshoek!

Vanaf maart 2017 komt er op de begane grond van woonzorgcentrum Smitshoek in Bergschenhoek ruimte vrij voor een nieuwe huurder. De gemeente Lansingerland huurt deze ruimte nog tot 15 december 2019 van eigenaar Woonzorg Nederland. Tot die tijd wil de gemeente hier graag een goede invulling aan geven.

Heeft u een goed voorstel?

Vanuit de samenleving horen we graag alle haalbare, realistische ideeën. Zo willen we tot een maatschappelijk gedragen invulling van de Smitshoek komen. Het voorstel moet aansluiten bij drie doelstellingen en zal hier ook op beoordeeld worden.

• Bevorderen maatschappelijke cohesie

In het voorstel moet extra aandacht zijn voor de wijze waarop bewoners van de Smitshoek gebruik kunnen blijven maken van de diverse ruimtes op de begane grond en hoe de Smitshoek toegevoegde waarde heeft voor de inwoners uit Bergschenhoek.

• Goed financieel voorstel

We verwachtren een voorstel inclusief een huurprijs en aanvullende voorwaarden.

• Partij moet beheer op zich nemen

Je mag een vriend of vriendin meenemen

De gemeente wil een overeenkomst met één partij die ook het beheer van de ruimtes gaat doen.

Prachtige kleurrijke expositie van gerecycleerde materialen . door kunstenares Cristina Villalba.

Voorstel

Wilt u een voorstel doen? Doet u dat dan vóór 15 oktober 2016. Stuurt u een voorstel in (op maximaal 1A4) Opening van de expositie is op 25 en van 15.00 tot 18.00 uur op Artihove. waarin duidelijk wordt hoe u het gebruik van de ruimtes voor ogen heeft. Op www.lansingerland.nl/smitshoek staat een uitleg over de procedure. Ook vindt u er meer informatie over de verschillende ruimtes, over de drie doelstellingen en de beoordeling daarvan.

Aanmelden via onze website www.welzijnlansingerland/mantelzorgers

Ontvangst: glaasje Prosecco Muziek: verzorgd door het bekende Jazz duo Pierre en Roos Bij vertrek ontvangt u van Artihove een leuk aandenken.

Bezichtiging

Geïnteresseerde partijen kunnen de Smitshoek

twee data, zonder afspraak, bezichtigen: of telefonischop• op 010-5225545 Woensdag 14 september 2016 • van 12.00 - 13.00 uur • Dinsdag 20 september 2016 • van 12.00 - 13.00 uur Adres: Smitshoek 18a in Bergschenhoek

26 mei

E XP OS I TI E , T O T AAL V ER NIEUWD!

Nadere informatie

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Wouter van Leeuwen van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via e-mail: Veel nieuwe ontwerpen van onder andere wouter.van.leeuwen@lansingerland.nl of bel Corry Ammerlaan - van Niekerk. met het telefoonnummer van de gemeente 14 010.

kunstenaar

www.artihove.nl cristina-art.nl/recycling-art Artihove | Hoeksekade 162 | Bergschenhoek


44

De Heraut woensdag 15 mei 2019

Profile for Nieuwsblad De Heraut

De Heraut week 20 2019  

De Heraut week 20 2019  

Profile for deheraut