Page 1

G

entleman Magazine

# 02

Mei 2019 Jaargang 1

In dit nummer: Gunter Hubar, haarcoach Al die willen te kaap’ren varen Laat je (niet) strikken De terugkeer van de vlinderdas Alfabetiquette, word Gentleman van A tot Z Gratis magazine, aangeboden door mannenmode De Gouden Schaar


G

entleman Magazine Verantwoordelijke uitgever

website Redactie

Advertenties

Vormgeving

Foto’s coverinterview Druk

‘Being male is a matter of birth. Being a man is a matter of age. But being a gentleman is a matter of choice.’ (Srinivas Shenoy, hoofdonderzoeker Dr. Reddy’s, Indië)

Gouden Schaar bvba Veemarkt 6 3300 TIENEN www.gentleman-magazine.be Bart Debbaut en Ann Petre Dit magazine verschijnt in principe vier maal per jaar. Interesse om te adverteren? Dat kan. Neem dan contact op met stijl@gentleman-magazine.be Joumani Concept & Design www.joumani.be i.s.m. Manon Wethly. Niels Wouters Graphcom – Andre Kestens Graphcom.be@gmail.com


H

alf mei. Het lenteweer staat toe dat de kleedjes bij dames wat korter worden, de enkels (of wat meer) ontbloot. En de heren? Die blijven in lange broek. Of kiezen toch al voor een bermuda, op echt warme dagen. Sommigen ruilen hun hemd met lange mouwen in voor een exemplaar met korte mouwen, anderen kiezen een polo of een t-shirt. De kunst blijft altijd: hoe kleding zo combineren dat het stijlvol blijft? Daarvoor staan wij voor je klaar. In de winkel, uiteraard, en met dit magazine: het tweede nummer van Gentleman, het magazine voor mannen met stijl, u vriendelijk aangeboden door mannenmode De Gouden Schaar. Bart & Ann


Al die willen te kaap’ren varen Over mannen, baarden, kappers en mode

M

annenmode groeit sinds een aantal jaren sneller dan vrouwenmode. We mogen gerust spreken van een opmerkelijke verschuiving in de mode-industrie. Steeds meer mannen hechten belang aan hoe ze eruit zien en welke looks ze dragen. Uit een recent onderzoek van het Belgisch modeinstituut Creamoda blijkt dat 56% van de mannen er steeds piekfijn wil uitzien. Bijna veertig procent van de mannen geeft toe graag te shoppen, een op drie zoekt naar een eigen kledingstijl. In die hele trend is ook de kapper en barbier niet onbelangrijk, integendeel. Gentleman Magazine sprak met Gunther Hubar uit SintTruiden, thuiskapper en leercoach voor toekomstige kappers en haarstylisten.

Wie is Gunther Hubar? Ik ben al 17 jaar thuiskapper: ik kom dus bij mensen aan huis. Vaak zijn dat oudere mensen, maar meer en meer zie ik hoe ook jonge gezinnen met kinderen een beroep doen op mij. Ik kan misschien niet de luxe van een kapsalon bieden, maar de gemoedelijke, familiale sfeer waarin ik kan werken maakt veel goed. Daarbuiten ben ik leercoach van de studenten haarzorg in de campus Speelhof van het Atheneum in Sint-Truiden: ik geef er de vakspecifieke opleiding rond salonmanagement : het opstarten en runnen van een eigen zaak, salonbeleving, marketing. Welke trends zie je opduiken bij de kapper? Het kapsalon is de laatste jaren erg veranderd, maar de consument nog meer. De kapper is niet meer de persoon die je een snelle knipbeurt geeft. Klanten komen bij wijze van spreken onthaasten in het kapsalon. Ze willen verzorgd worden. Hoofdmassages, baard-wellness, persoonlijk advies: de kapper die zichzelf en zijn klanten au-serieux neemt, zorgt ervoor dat hij tegemoet komt aan die behoeften. Het modewoord, niet alleen in de kledingzaken dus, is beleving. Wie dat goed begrijpt en daar op inspeelt, zal succesvol zijn.


Merk je een verschil tussen jonge en oudere consumenten? Natuurlijk: net als in de mode zijn het vooral de jonge consumenten die gevoelig zijn aan trends en hypes. Ze kijken op naar rolmodellen, ze kopiëren hun kledingstijl en hun haartooi. Jonge mannen willen hetzelfde kapsel als Neymar of Dries Mertens, om maar een voorbeeld te geven. Natuurlijk zijn die hypes van voorbijgaande aard. Of om het met de woorden van Yves Saint-Laurent te zeggen: mode verdwijnt, stijl is voor altijd. Hoe vertaalt de kapper die in zijn salon? Voor de kapper is het uitermate belangrijk om over een uitgebreid assortiment te beschikken. Mannen vinden geur belangrijk. Maar ook frisheid is een cruciaal kenmerk: munt en tijgergras maken de produkten cooler, frisser en mannelijker. Die frisheid komt ook terug in een mannelijk gamma van haarsprays, lotions, baardpommade en baardolie. Hoe verklaar je de toenemende interesse van de man voor zijn uiterlijk? De positie van de man in het gezin is veranderd. Vroeger ging hij alleen uit werken, en bleef de vrouw thuis voor het huishouden en de kinderen. Ze tutte zich dan graag en mooi op als ze eens wegging. Nu ook zij gaat werken, moeten de huishoudelijke taken beter verdeeld worden, en zoeken man en vrouw samen naar ontspanningsmogelijkheden. Ze doen dus meer ‘samen’.

Surf naar gentleman-magazine.be en win een van de vijf verzorgingsprodukten, in samenwerking met Dirico Professional Hairservice. Alle info op de wedstrijdpagina.

Uit een Brits onderzoek bleek dat voor vrouwen de dikte van de portefeuille van de man een afnemende rol speelt bij de keuze van de partner. Steeds belangrijker vinden vrouwen het uiterlijk van de man. Die boodschap komt steeds duidelijker aan bij de man. Zowel in de mannenmode als bij de kapper. Op gentleman-magazine.be/nieuws vind je een leuk filmpje van de workshop van Gunther Hubar in De Gouden Schaar.


W E D S T R I J D PA G I N A In elk nummer van Gentleman Magazine geven we een aantal mooie prijzen weg. Zonder aankoopverplichting, zonder bijkomende voorwaarden. Gewoon, omdat wij ons gedragen als een echte gentleman. Wil je één van beide prijzen winnen? Waag je kans en surf snel naar www.gentleman-magazine. be. Deelnemen kan tot uiterlijk 30 juni. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en vermeld in het volgende nummer van Gentleman Magazine.

V

erzorgingsset voor heren i.s.m. Dirico professional hairservice

Je las het al in het interview met haarcoach Gunther Hubar: voor vrouwen speelt de dikte van de portefeuille van de man een afnemende rol bij de keuze van de partner. Steeds belangrijker vinden vrouwen het uiterlijk van de man. Daar horen de juiste verzorgingsprodukten bij.

Winnen het boek ‘Dagschotel’ van Johny Voners: Michael Mylle (Tienen), Monique Vanderveken (Ottenburg), Hans Torfs (Betekom), Paul Hendrickx (Holsbeek) en Rita Vandeput (Linter) Winnen een duoticket voor ‘Zoek de zeven fouten’ van Peter Thyssen: Bjorn Renders (Tienen), Marcel Sacreas (Linter), Rudi Marcelis (Tielt-Winge), Luc Beeten (Zoutleeuw) en Geertrui Henckens (Hoegaarden)

Dankzij Dirico, al jaren een van de belangrijkste Belgische verdelers van professionele benodigdheden voor kappers en barbiers, maak je nu kans op 1 van de 5 luxe-verzorgingssets voor heren t.w.v. €100. Dirico is gevestigd in Landen. De kans is bijzonder groot dat ook jouw kapper werkt met produkten, verdeeld door de firma. Vraag ernaar bij je kapper.


E

xclusieve pet Fynch-Hatton Out of Africa

Het Duitse merk Fynch-Hatton refereert met haar merk naar de legendarische Denys Fynch-Hatton (1887 – 1931), een Brits piloot, grootwildjager en safarileider in het toenmalige Brits-Oost-Afrika (het huidige Kenia). Hij was de geliefde van de Deense schrijfster Karen Blixen, die over hem schreef in haar – later verfilmde – memoires Out of Africa. Het merk haalt haar inspiratie uit het avontuurlijke leven van Fynch-Hatton, uit de schoonheid van Afrika met haar eeuwige zon en die prachtige, wilde natuur. Niet voor niets is de paraplu-acacia, zo kenmerkend voor de Afrikaanse savanne, het logo van Fynch-Hatton. Dankzij Fynch-Hatton mag Gentleman Magazine 5 exclusieve petten van het merk verloten. Waag je kans en surf naar de wedstrijdpagina. Bekijk er ook de imagevideo van Fynch-Hatton en laat je onderdompelen in de schoonheid van de Afrikaanse natuur.


Esthethiek Sofie Instituut voor huidverbetering HENNEMARKT 23 – TIENEN T. 016 824 769

Actie 25 jaar Estethiek Sofie Gratis gelaatsreiniger

bij een superfacial gelaatsbehandeling

(geldig tot 20 juli en tot uitputting van de voorraad)

VEEMARKT 6 I 3300 TIENEN I T. 016 81 14 06 I INFO@DEGOUDENSCHAAR.BE ALLE DAGEN OPEN: 9.00 - 12.00 & 13.00 - 18.00 u. I GESLOTEN: zondag en maandag. ZATERDAG DOORLOPEND OPEN www.facebook.com/DeGoudenSchaar/ @degoudenschaar

WWW.DEGOUDENSCHAAR.BE


Laat je (niet) strikken. Het is een opvallende trend: steeds meer mannen (zeker jonge mannen) verkiezen een strikje boven een stropdas. De vlinderdas is echt aan een opmars bezig, een gevolg van de casual chic trend, die mannen op zoek laat gaan naar een informele look met een chic randje. Niet alleen een kostuum, maar ook de combinatie van een gekleurde chinobroek met een mooie blazer en een mooi hemd wordt tegenwoordig erg vaak afgewerkt met een strikje. We zochten en vonden twee jonge bedrijven die het strikje een extra dimensie geven: CopperTie en Boovr.

C

opperTie is het verhaal van twee jonge mannen, Lennert en Yannick Ceysens, zonen van een beeldhouwer die voornamelijk werkt met brons, aluminium en andere metalen. Gedreven door liefde voor kunst en mode, kwamen ze op het idee om koperen strikjes te maken. Elke strikje is handgemaakt, en door het chemische proces dat koper tijdens de behandeling ondergaat, ook helemaal uniek. Eind 2018 kregen we van het bedrijf de kans om de strikjes te verkopen, een samenwerking die zo goed verliep dat ook de eerste strikjes van 2019 exclusief in De Gouden Schaar te koop worden aangeboden.

B

oovr is gegroeid uit een mini-onderneming die in 2016 werd uitgeroepen tot ‘beste mini-onderneming van het jaar’. Oprichter en bezieler Bryan Vandevoorde besliste om – samen met zijn vriend Arne Van Aelst – het bedrijf verder uit te bouwen: Boovr was geboren. Het unieke aan de strikjes van Boovr is dat ze omkeerbaar zijn. Het is daarmee ’s werelds eerste vlinderdas die je op twee manieren kan dragen. Daardoor zijn erg gedurfde dessins makkelijk te combineren met veilige kleuren en krijg je dus twee strikjes voor de prijs van één. Bovendien worden de vlinderdassen van Boovr geproduceerd door een maatwerkbedrijf dat mensen met een arbeidsbeperking tewerkstelt. Dat geeft het bedrijf – naast het unieke karakter van de ‘dubbelzijdigheid’ – ook een mooi sociaal karakter.

In onze winkel vind je een ruime selectie aan stropdassen en strikjes van Michaelis, Profuomo, Digel en Olymp. Maar wie een strikje zoekt dat net anders is dan het traditionele witte, zwarte of donkerblauwe exemplaar kan in De Gouden Schaar dus ook terecht voor de originele en unieke strikjes van CopperTie en Boovr. Bekijk op www.gentleman-magazine.be/artikels een kort filmpje over het originele concept van Boovr.


D

e Gouden Schaar nam eind maart deel aan twee modeshows: ‘Dining with Lions’ in het kasteel van Meldert op 23 maart 2019 en ‘Fashion Show Soroptimist Sint-Truiden’ op 30 maart 2019. Telkens was de opbrengst bestemd voor goede doelen. Onze twee absolute stermannequins op de catwalk waren Kevin Van den Bosch en Yens Ruymen, bekend van het succesprogramma ‘Down the Road’ op Eén. Bedankt ook aan alle andere gelegenheidsmodellen. Jullie deden dat allen voortreffelijk! Surf naar www.gentleman-magazine.be en bekijk het leuke filmpje van de passage van ‘Down the Road’-sterren Kevin & Yens op de catwalk! Fotograaf Chris Leunen


Fotograaf Chris Leunen

Fotograaf Jan Boffin

fotografiephilippeleyssens.be


GENTLEMAN MAGAZINE TESTIMONIAL

VLM TAX uit Wommersom verzorgt 24/7 privéen luchthavenvervoer. In alle comfort, discreet en stipt zorgen zaakvoerders Luc & Matthias Pittomvils ervoor dat u van A naar B wordt gebracht. Hun wagenpark straalt luxe uit, hun outfit verraadt stijl.

#ROADTOSUCCESS

THE WETTER THE BETTER

Gentleman Magazine Adv mei 195x125.indd 1

25/01/2019 16:11


W

e willen met ons privéen luchthavenvervoer niet alleen met gunstige prijzen en comfortabele auto’s uitpakken, ook de stijl waarmee we onze klanten willen vervoeren, is een bewuste en belangrijke troef’, legt Matthias Pittomvils uit. ‘De keuze was logisch: bij De Gouden Schaar werden we zeer goed en professioneel verder geholpen. Met dezelfde service en stiptheid waarvan ook wij ons handelsmerk maken.’

www.vlmtax.com

Ook interesse in corporate samenwerking met De Gouden Schaar? Contacteer ons via info@degoudenschaar.be


Op zoek naar inspiratie voor je nieuwe outfit? Haal bij ons de mosterd!

actie i.s.m.

Vaderdagactie Bij aankoop vanaf € 50 krijg je 1 gratis pot ‘Tiense Mostad’ (1 pot/klant en geldig zolang de voorraad strekt).

Knip deze bon uit en breng hem mee naar de winkel!

Naam: Adres:

E-mail: (*) Door deze bon af te geven verklaart u zich ermee akkoord dat uw contactgegevens door ons worden bijgehouden teneinde u op regelmatige basis te informeren over onze winkel, onze acties, ons aanbod. Uw gegevens worden in geen geval doorgegeven aan derde partijen.


wordt

uitverkoop vanaf 3 mei kortingen 10 - 30 - 50%

(her)ontdek uw vertrouwde lingeriezaak vanaf 7 september | Hennemarkt 25 | 3300 TIENEN


GENTLEMAN MAGAZINE TESTIMONIAL

Garage Buttiens koos voor De Gouden Schaar

Ook interesse in een corporate samenwerking met De Gouden Schaar? Contacteer ons via info@degoudenschaar.be

Garage Buttiens (Oplintersesteenweg 374, Tienen) is al 51 jaar een referentie in Tienen en omstreken. De garage is verdeler van de merken Hyundai en Mitsubishi en heeft altijd een mooi aanbod aan nieuwe en tweedehandswagens. Omdat stijl ook voor het team Buttiens van groot belang is, kozen ze ervoor om samen te werken met De Gouden Schaar. Tom en Hugo kiezen steevast voor de strijkvrije hemden van Olymp, Elke en Rita kozen voor het merk Eterna (waarvan De Gouden Schaar – op bestelling – ook damesblouses kan leveren). Stijl en goede service gaan daarom altijd hand-in-hand bij garage Buttiens.

ARAGE

TIENEN


SCHOENEN HUYSECOM

GEEF EEN VROUW DE JUISTE SCHOENEN, EN ZE KAN DE WERELD VEROVEREN. (Marilyn Monroe)

BEAUDUINSTRAAT 7-13 TIENEN


Alfabetiquette Je gedragen als een gentleman is eenvoudig. En net daarom zo verdomd moeilijk. Met dit alfabet van de gentleman helpen we jou op weg. Word een gentleman van A tot Z. Zesentwintig tips en tricks, in alfabetische volgorde. Inderdaad, een Alfabetiquette. In dit nummer de letters E, F, G en H.

E

E voor Evenwicht

In het vorige nummer van Gentleman Magazine stond een citaat van Grace Kelly: “Een gentleman is een man die zich van tijd tot tijd toont zoals hij altijd zou willen zijn.” Ik kan niet anders dan Gracieuze Grace Gelijk Geven (4 G’s achter elkaar). Een gentleman kan je niet de hele tijd zijn. Het zou vergelijkbaar zijn met de rest van je leven een broek te dragen die net iets te strak zit of een vrouw die net iets teveel aan je blijft plakken: je wil het wat losser, je wil wat ruimte, maar het lukt niet. Dat hou je niet vol. Zo is het ook met de man die gentleman

wil zijn: dat doe je met mate, op momenten die er echt toe doen. Niet op het voetbal dus, als de tegenpartij een penalty krijgt. En ook niet tijdens je bezoek aan een kebabzaak. Ik kan het weten, ik ging onlangs in driedelig pak met smetteloos wit hemd en strik om een kebab. De ogen van de drie aanwezigen draaiden feller dan de dun geworden vleeshomp rond de inox buis. Geen goed idee. In die gevallen gedraag je je zo gewoon mogelijk: je vloekt zoals het hoort, beschimpt als het moet, lacht als het past. In alle andere gevallen ben je een gentleman: je woorden klinken zo subtiel als de paringsdans van twee witte zwanen, je glimlach is zo zuinig als een gemiddelde Nederlander. Zoek het juiste evenwicht. Gentleman ben je … van tijd tot tijd.

F

F voor Fictie

Ok, ik weet het, wie gentleman zegt, denkt vrijwel meteen aan James Bond. En dan liefst in de versie van Roger Moore of Pierce Brosnan. Maar James Bond is fictie. Al rijdend op een motor, hangend uit een vervaarlijk laag hangende helikopter, zich al schietend een weg banend door fabriekshallen vol gevaarlijk chemisch en radioactief afval, bengelend aan inderhaast aaneengeknoopte lakens uit de vijfendertigste verdieping van een flatgebouw: James kan het allemaal. En zijn driedelig pak blijft er onberispelijk uitzien. Op dat ene pluisje na, dat hij – na de actie – achteloos van zijn revers veegt. Dat, mijne heren, kunnen wij ons niet permitteren. De kwaliteit van ons kostuum mag dan top zijn, dat soort scènes overleeft het meestal niet. Toch niet in die mate dat het – zonder flinke reiniging- en stoombeurt – verder kan gedragen worden. Fictie en realiteit spelen vaak haasje-over met elkaar. Maar onthou dit: James


Bond is het type man waar veel vrouwen voor vallen. Voor even. Om dan met hangende pooo tjes terug te keren naar de echte gentleman: jij! Of – zoals het spreekwoord zegt: op een ander honger krijgen en thuis gaan eten.

G

G voor Gelijk

Voor de letter G ga ik kort zijn (ik heb er straks al vier achter elkaar gebruikt, dat lukt me geen twee keer). Thuis hangt een spreuk op in de keuken, netjes ingekaderd in een klassiek ovalen frame van notelaar. De spreuk is even eenvoudig als duidelijk: 1. Mijn vrouw heeft altijd gelijk 2. Indien niet, keer terug naar 1. Met die logica, wetenschappelijk en proefondervindelijk bewezen, geraak je als gentleman heel ver in dit leven. Het geeft je de nodige gemoedsrust, stabiliteit, zorgeloosheid en – vreemd genoeg – ook vrijheid. Door je vrouw altijd gelijk te geven, creëer je een soort evenwicht waar beide partners zich goed bij voelen. Er is geen nood meer aan discussie, de uitkomst is bij voorbaat al gekend. Er blijft dus ontzettend veel tijd over voor wat er echt toe doet: voetbal, wielrennen en seks, niet noodzakelijk in deze volgorde. Er is echter een ‘maar’ aan deze spreuk. Je kan ze toepassen op je vrouw of je vriendin. Voor beide tegelijk is het af te raden. Een echte gentleman verzeilt echter zelden in zo’n hachelijke situatie. Oef.

H

H voor Hoorapparaat

Je hebt twee oren en één mond. In de meeste gevallen toch, tenzij je toevallig Vincent Van Gogh heet. Dat is geen toeval: om twee keer zoveel te luisteren als te spreken. Dat treft: een echte gentleman kan die techniek bijzonder goed en bijna dagelijks toepassen: weinig zeggen en veel luisteren. Vrouwen hebben – dat is bekend – veel woorden nodig om te zeggen wat een man met drie en een half woord en een simpel handgebaar kan uitleggen. En dus gedraagt een gentleman zich zoals het hoort: met een luisterend oor, begripvol kijken, af en toe een korte hoofdknik, als aanmoediging of bevestiging. Knipperen met de ogen mag ook, maar niet overdrijven, dat heeft een vrouw meteen door. Nog handiger is het als je hoorapparaten draagt. Die doe je in zulke situaties pas in als vrouwlief gaat slapen. Hoog tijd dan voor een diepe zucht, een glas rode wijn of een fris pintje. En Extra Time of Sports Late Night. Santé. In een volgend nummer van Gentleman Magazine bespreken we de letters I, J, K, L.


Profile for De Gouden Schaar

Gentleman Magazine #2  

Advertisement