Page 1


INHOUDSOPGAVE Kalender Van de redactie Gefeliciteerd! Prietpraat uit groep 1/2

3 4-5 6 7-8

Uit de school geklapt

8

Gesprekje

9

Van de redactie

10-11

Mopjes

12

Weetjes uit groep 3/4

13

P.A. Rent uw reporter

14

Van de redactie

15-18

Uit de school geklapt

18-19

Oproep Kleurplaat

20 22-23

Uit de school geklapt

25

Van de redactie

26

Puzzel

27

Het laatste nieuws uit groep 5/6

28

Medezeggenschapsraad

29

Uit de school geklapt

30-31

Flitsnieuws uit groep 7/8

32-33

Van de redactie

33

Uit de school geklapt

34

Uit China geklapt

34-36

De Boekenplank

36-38

Uittip

39 40

Oplossing

41

Contactgegevens OR en MR

42

Schoolvakanties / belangrijke data

43

Colofon

44

globetrotter` glo - be - trot - ter (ÂŤEngels) de woord (mannelijk) globetrotters wereldreiziger; iem. die voortdurend grote reizen maakt 2


KALENDER MAART 01

Oud papier

09

Zwemmen

15

Deadline kopij

23

Jeugdgemeenteraad (groep 8)

24

Feestelijke onthulling nieuwe naam

25

Fietscontrole groep 7/8

APRIL 02 t/m 05

Paasweekend

08

Studiemiddag (‘s middags alle leerlingen vrij)

12

Oud papier

15

Theorie Verkeersexamen groep 7/8. Inloopavond van 18.30 19.00 uur

20 t/m 22

Kamp groep 7/8

20

Studiemiddag KIJK (groep 1/2 is ‘s middags vrij)

26

Schoolfotograaf. Deadline kopij “De Globetrotter”

28

Meester en juffendag met vossenjacht . Maandsluiting groep 3/4 en 7/8.

30-04 t/m 14-05

Meivakantie

3


Beste lezers, We hebben de deadline zo lang mogelijk uitgesteld. Alles moest namelijk zo goed mogelijk geheim blijven. Er is achter de schermen door het team en vele ouders hard gewerkt om de feestdag van 24 maart tot een succes te maken - voor klein en groot. Na het moment dat de onthulling van het nieuwe buitenbord heeft plaatsgevonden door de burgemeester, wordt deze nieuwe schoolkrant uitgereikt aan de kinderen. En inmiddels weet u het ook: Basisschool “De Globe”, een naam die zoals u weet ook in de Engelse taal hetzelfde betekent.

De nieuwe naam van de school resulteert ook in een nieuwe naam voor onze schoolkrant. Voor u ligt hij: “De Globetrotter.” Met net als vanouds zeven keer per jaar een krant vol wetenswaardigheden over activiteiten in en om de school. Lente? Vorige week donderdagmorgen werd ik wakker en toen ik naar buiten keek scheen 4


er een klein zonnetje. Het voelde heerlijk. Juist omdat we een lange winter hebben gehad, hoor je van iedereen dat het zonnetje nu toch wel wenselijk is. Kunnen we weer wat vitamientjes opdoen. Zelf houd ik enorm van de lente. Het groen worden van de bomen en struiken en de activiteiten van vogels en andere dieren. Van de lente wordt iedereen vrolijk. Sneeuwklokjes overal, krokusjes laten hun gekleurde kelkjes al zien, narcissen staan voorzichtig in bloei. Het is weer tijd! Tijd voor een voorzichtig terrasje, tijd voor schoonmaken en de tuin opruimen. Tijd om weer plannen te maken en dingen te ondernemen. Ook op school wordt het voorjaar. Binnen de school zijn al mooie voorjaarsdingen gemaakt om de klassen mee te versieren. De CITO-eindtoets is achter de rug waarbij alle leerlingen een fantastisch persoonlijk resultaat hebben behaald. In groep 8 is het nu tijd voor plannen maken voor de vervolgopleiding. Enkele leerlingen vertellen daar in deze schoolkrant wat meer over. Het voorjaar is dus in allerlei opzichten een tijd van verwachtingen. We kunnen ons verheugen op de dingen die nog gaan komen. Maar laten we vooral niet vergeten te genieten. Fijn voorjaar! De redactie

5


JARIGEN IN MAART 01 10 12 21 25 26 30

Xander Ali Casper Chantal Dennis Kelvin Chris

JARIGEN IN APRIL 03 05 13 16 16 26 30 30

Perris Hamid DaniĂŤlle Nikki Romee Bas Iris Lara

JARIGEN IN MEI 04 13 21 28

6

Sabine Shelley Quincy Noortje


PRIETPRAAT UIT

GROEP

Het thema “Sneeuw en ijs�was heel toepasselijk in deze afgelopen periode. Wat was het koud en wat heeft het veel gesneeuwd!! De kinderen hebben met veel plezier gewerkt aan dit thema. Er is veel gesproken over weersomstandigheden. De kinderen konden nu ook lijfelijk de kou ervaren. Uiteraard is er getekend, geverfd en geknutseld over dit onderwerp. Enthousiast gingen de kinderen aan de slag met hun kijkdoos. Vrijdag 19 februari werd de Talentenshow gehouden. De zaal was mooi versierd door Bob, die ook het talent heeft voor inrichten. Alle kinderen van groep 1 en 2 lieten zich tijdens de show van hun beste kant zien. Door het optreden tijdens maandsluitingen is het voor hen geen probleem meer om zich te presenteren. Spannend, maar ook wel een beetje eng was de rookmachine. Het kan geen kwaad,denken de kinderen, want het was meester Henk, die de machine bedient. En zoals u en de kleuters waarschijnlijk wel weten: Meester Henk kan alles. Jammer, maar geen enkel kind van onze groep won een beker, maar iedere deelnemer kreeg als dank een medaille van chocolade. En het moet weer eens genoemd worden;de organisatie van de ouderraad was weer perfect tijdens deze dag.

Na de vakantie zijn we gestart met het thema Engels. Er worden al voorbereidingen getroffen om de school een echte Engelse uitstraling te geven. Nog even en het is zover. 24 maart de grote feestdag! Juf Astrid heeft haar werkzaamheden weer hervat op donderdagochtend. Zij is blij weer terug te zijn en voelt zich zeer betrokken bij de school.

7


Priet: Juf, mijn opa heeft last van een blinde arm. ( blindedarm)

Veel plezier op 24 maart a.s. Juf Marja.

UIT DE SCHOOL GEKLAPT

Emma

Tamara

8


Gesprekje met kinderen uit de onderbouw

Wat gebeurt er in de lente?

 dan gaat alles groeien, bloemen en de zon en narcissen en zo.

 de dieren krijgen dan jonkies.  vogels gaan dan eitjes leggen en kippen ook.  de bomen zijn dan niet meer kaal.  dan lig je op een zonnebed.  dan kun je weer naar een buitenzwembad.  dan doe je korte kleren aan, korte mouwen en korte broek.

 soms is er dan een feest van de lente.

Ook 1 april komt even ter sprake

 1 april dat is een grapjesdag.  dan worden de kikkers geboren.  dan mag je 1 april - kikker in je bil zeggen.  dan zeg je dat er een spin in je haar zit grapje!

 of je haalt je moeder in de maling, dat heet foppen.

9


VAN DE REDACTIE Door Xandra

DE DRUKKERIJ !!! Jeroen, Noah, Jodi en ik zijn naar de drukkerij genaamd De Drie Poorten geweest. Het heet De Drie Poorten omdat er drie poorten in Nijkerk zijn. En de drukkerij zit dan natuurlijk ook in Nijkerk! Als allereerst

moeten ze

het natuurlijk drukken maar dat verzinnen ze niet even hoor, ze moeten het overleggen met de klant dan pas kunnen ze beginnen. Als er ook maar een dingentje fout is dan moet het alweer opnieuw want het moet wel perfect zijn. Als het gedrukt word

dan is eerst

alles blauw. Wat lichter is

word dat

ook licht blauw met donker precies hetzelfde. Daarna word het in de goeie kleur gedrukt dan worden de hoekjes en randjes afgesneden met een groot lang scherp mes

10

en dan even

vouwen (dat


doen ze ook in een machine) en dan heb je een boekje of iets

anders!!!

VAN DE REDACTIE Door Noah

Jemal en ik hebben een beeld gemaakt voor de jeugdgemeenteraad. Wij kregen de

meeste stemmen en wij hebben dus gewonnen. Het beeld staat voor vrijheid en zinloos geweld.

11


M O P J ES

VAN DE

REDACTIE Jantje gaat naar een pizzawinkel zegt de pizzaverkoper wil je de pizza in zes stukken of in twaalf stukken? Zegt jantje doe maar in zes stukken want twaalf stukken krijg ik niet op.

Marlies komt bij de drogist. Snel, zegt ze. Mijn broertje is in de poep gevallen. Wat erg, zegt de drogist. Heb je een pleister nodig? Eh, nee, zegt Marlies. Doe mij maar een fotorolletje!

Waarom vliegt een heks op een bezemsteel? Omdat een stofzuiger te zwaar is

Waarom staat Jantje met de paraplu onder de douche? Hij is zijn handdoek vergeten

12


W E E T J ES UIT GROEP Met gejuich werd het nieuws ontvangen door de klas dat iedereen op 24 maart met de dubbeldekkerbus van huis op wordt gehaald. De dag van de opening belooft een leuke dag te worden met tal van activiteiten. Al maanden zijn we als team met heel veel ouders in de weer om hier een onvergetelijke dag van te maken. In onze klas is na de kerstvakantie juf Annika als stagiaire aan de slag gegaan.Daar zijn we blij mee. Juf Annika begeleidt de kinderen bij de werkzaamheden op de computer en geeft zelf ook af en toe een les. Sinds vorige week hebben we een nieuwe leerling in groep 4 en dat is Willem van Duinkerken. Van harte welkom in groep 4, Willem! De kinderen van groep 4 zijn begonnen met het maken van kleine projecten en zijn hier razend enthousiast over.Hamid en Hydar zijn al heel ver met hun project over valkeniers en Marianne gaat binnenkort iets vertellen over haar project dat gaat over bekken van dieren. De kinderen van groep 3 lezen nu woorden met moeilijke klanken als ng en nk en cht. Volgende week gaan we twee keer per week AVI lezen in kleine groepjes met kinderen van groep 8. Iedereen heeft daar heel veel zin in.

Juf Trix en Juf JosĂŠ

13


BERICHTEN UIT DE OUDERRAAD

HOEVELAKEN Van onze verslaggever

Hello Fellows,

Deze keer maar een kort bericht van de ouderraad, jullie begrijpen het al‌.. voorbereidingen voor HET grote feest op 24 maart. Vandaar mijn re-styling in de klassieke Engelse look, zie extra grote foto. (Je weet maar nooit welk belangrijk persoon gaat komen.) Wat ik wel kan verklappen is dat de hele dag in het teken zal staan van alles wat met Engeland heeft te maken. Ik wens jullie allemaal voor die dag veel plezier! This was the news, till next time!

P.A. Rent

P.S. ons nieuwe e-mail adres is: or@basisschooldeglobe.nl

14


VAN DE REDACTIE Door Jodi De Prisma De prisma is een leuke school. Ik werd er rondgelijd. Ik kon er veel zien en het was er ook gezellig. En je kan er na school leuke dingen doen. In het aardrijkskundelokaal was een quiz je kon er een certificaat krijgen. Bij de sportclass was ook een wedstrijd. Op het eind kon je nog een gratis T-shirt krijgen. Het was een leuke rondleiding.

OPROEP

VAN DE

REDACTIE Adverteren in de Schoolkrant? Voor â‚Ź 50,00 per jaar staat uw advertentie vier keer in de schoolkrant. Met het geld van de adverteerders betalen we het printen van de schoolkrant. Interesse? Neem dan contact op met: Maureen van Goethem, e-mail globetrotter@basisschooldeglobe.nl

Formaat per advertentie 1/3 pagina. Tot een maximum van 1 pagina per schoolkrant.

15


VAN DE REDACTIE Door Jeroen De Drie Poorten Als je de drukkerij binnen komt ruikt het naar de inkt maar je bent er snel aan gewend. Er staat een grote loopband met daar op de machines met de kleuren. De kleuren zijn: zwart, rood,geel en blauw. Het papier wordt met groot mes op maat gesneden. Als dat gebeurd is en nodig is wordt het gevouwen en/of geniet. Dan wordt het naar de klant gebracht. Jeroen

16


VAN DE REDACTIE Wij maken een informatief, leuk, interessant, grappig blad, dat ongeveer 7 keer per jaar uitkomt. In de schoolkrant is er aandacht voor werkjes, uitstapjes, projecten, activiteiten, nieuws, tips en noem maar op. Belangrijk is de inbreng van de kinderen zelf. Daarom hebben wij een zogenaamde juniorredactie, die weten wat er op school speelt en proberen de betrokkenheid en eigen inbreng van de leerlingen zo groot mogelijk te maken. De juniorredacteuren zijn dit schooljaar: Jeroen, Jodi, Noah en Xandra. Vol goede ideeĂŤn zijn de juniorredacteuren dit jaar aan de slag gegaan met het verzamelen van informatie en het maken van artikelen voor jullie schoolkrant. Zij zullen daarvoor een beroep doen op jullie...... LEZERS van de schoolkrant. Zij kunnen zelfs bij je aankloppen voor een interview. Hulp bij het maken van de schoolkrant Leerlingen kunnen zelf ook een bijdrage leveren. Wij vinden jullie informatie belangrijk voor de schoolkrant. Jullie inbreng heeft altijd voorrang en we nemen het altijd op in de schoolkrant. Heb jij een leuk nieuwtje, een goeie mop, een mooi werkje, een spannend verhaal, een handige website, interessant artikel, een lekker recept of prachtige foto's van een activiteit, vakantie of......, aarzel niet en laat het weten. Ook ouders kunnen een bijdrage in de vorm van kopij aanleveren. Dit kan een leuk verhaaltje zijn van een uitstapje, een foto, prietpraat of ...... Fijn als u hier ook een aandeel in kunt zijn. Zo werk je mee als juniorredacteur. Leerlingen uit groep 6/7/8 kunnen zich aanmelden en zij worden dan juniorredacteur. Als redacteur ben je betrokken bij het bedenken van de onderwerpen en het uitwerken ervan. Dan werk je mee door een foto, een recept of een leuk verhaaltje in te leveren. Jouw werk komt dan in de schoolkrant. 17


Hoe? Heb je iets voor in de schoolkrant of wil je zelf mee werken als correspondent of redacteur? Laat een bericht achter in de schoolkrantpostbus (in de hal van school) of neem contact op met ĂŠĂŠn van de redacteuren (Jeroen, Jodi, Noah of Xandra) of mail naar globetrotter@basisschooldeglobe.nl. Je kunt ook telefonisch contact opnemen: 0332537685.

UIT DE SCHOOL GEKLAPT Wat is je naam Aal (ool) Favoriete sport om zelf te doen Volksdans Leukste vakantie ooit Naar Neeltje Jans Welke schoolvak vond je het leukst Borduren, kantklossen Ik heb een hekel aan Veel water Dit wilde ik op de basisschool worden Huisvrouw, naaister Ik wil een week/dag ruilen met Gerda Smit Wat is je lievelingseten Poaling Heb je huisdieren Kieppen en een zog 18


Het materiaal (kopij) dat bij ons wordt aangeleverd heeft altijd voorrang en komt zeker in de schoolkrant. Hulp is altijd welkom.

En in welk land Zeeland Had je daar goede cijfers voor Ja Mijn grootste wens Volgend jaar weer een talenten show Mijn verjaardag is op Aaltjesdag Welke muziek luister je graag Bløf Favoriete sport om te kijken Zwieren (heen en weer schaatsen) Ik geef het stokje door aan kweetniet 19


OPROEP VOOR SPONSORS Gezocht SPONSORS De omslag van de Nieuwssprong willen wij graag in kleur blijven verzorgen. Daarom zoeken wij sponsors die ons -voor een klein bedrag per editie- willen helpen.

25,00 incl. BTW Reacties naar globetrotter@basisschooldeglobe.nl

KLEUR DE KLEURPLAAT IN, doe deze in de brievenbus VOOR 19 APRIL EN

WIN EEN LEUKE VERRASSING! 20


21


22


23


24


UIT DE SCHOOL GEKLAPT We’ve got talent luuk, Bart en ik deden een act van Michael Jackson. Dat was heel leuk. Wij playbackten. De broer van Luuk, Tijn, won de hoodfprijs omdat hij echt ging zingen. Dat vonden wij erg leuk. Casper

NL SCHOON Woensdag 17 Maart hebben we op school aan NL schoon gedaan. Het was heel leuk en grappig. we moesten de hele beurt schoonmaken en we kregen hesjes en grijp stokken en natuurlijk een vuilniszak. En we begonnen met groep 7/8 en 1/2. En daarna kwamen 3/4 en 5/6.

De groeten van Casper en Noah. 25


VAN DE REDACTIE Door Xandra

De maandafsluiting !!! De maandafsluiting van 7/8 was met succes opgevoerd! Het was een heel leuk toneelstukje . Het ging over een archeoloog Jan (Jeroen). Hij legde uit hoe er vroeger met water werd omgegaan. Hij had ook nog een assistente Jenny (Nikki), zij viel steeds in slaap. Als eerst kwamen de holbewoners. Jan wou ze wassen met water

maar dat vonden ze juist raar.

Daarna kwam er een romein. Romeinen gingen baden in badhuizen. De ridders konden niet vaak in bad, omdat het moeilijk was om de harnassen aan en uit te doen. Toen kwamen er dames uit de pruikentijd, die gingen niet in bad. Om lekker te ruiken spoten ze met parfum. Daarna was het tijd om te laten zien wat er in onze tijd gebeurt. Casper wilde niet gewassen worden, maar tijdens een gezellig liedje hebben we hem eens goed gewassen!!!!!

26


PUZZEL VAN REDACTIE

DE

Vul de pyramide van boven naar beneden in. Er komt steeds een letter bij. 1.

achttiende letter van het alfabet

2. bijwoord 3.

zo laat je merken dat je iemand bewondert

4.

een metalen draad die als een spiraal is opgerold

5.

daarmee knoop je je schoenen dicht.

6. iemand die spullen aan de deur probeert te verkopen 7.

raam

Oplossing op pagina 41 27


H ET L A A T S T E NIEUWS UIT „Een nieuwe naam… Hoe zal de school gaan heten?‟ Dat vroegen de kinderen van groep 5/6 zich de laatste weken regelmatig af. In de gangen en in de klas hoorde je de kinderen met elkaar overleggen. Zou het „happy school‟ worden of de „achtsprong‟? Zo af en toe riep een kind: „Ik weet het!‟ maar dan kwam toch daarna een vertwijfelend antwoord. Ja, de kinderen hebben er met spanning op zitten wachten… Voor de opening hebben we in de klas met z‟n allen de ramen beschilderd met echte Engelse accenten, zo staat er een Engelse bus, de Towerbridge, de Big Ben en de kaart van Engeland. Ook een grote vlag mocht niet ontbreken. In de klas zijn overigens nog meer knutselwerkjes te zien. Kom gerust langs om het werk van de kinderen te bewonderen. De kinderen van groep 5/6 krijgen regelmatig Engelse les. Zo hebben ze een versje geleerd over familie „frog‟ en zingen ze verschillende Engelse liedjes over de „Weatherman‟, „counting sheeps‟ en welk eten ze lekker vinden . Op vrijdag krijgen de kinderen les uit de nieuwe methode „Take it Easy‟. Dit is een methode voor Engelse lessen. Op het digitale schoolbord krijgen de kinderen les van Lenny, de native speaker. Zij praat alleen maar Engels en leert de kinderen er van alles over aan de hand van filmpjes en liedjes. Lenny geeft uitleg en laat de kinderen Engelse zinnen nazeggen. De komende tijd leren de kinderen nog veel meer Engels woorden en zinnen, maar het „gewone‟ werk staat natuurlijk ook op het programma. De kinderen van groep 5/6 leren zo een heleboel! Hartelijke groeten, Tilly van Zanten en Vera Otten

28


MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Als gevolg van nieuwe wettelijke regelgeving is de huidige manier waarop de ouderlijke bijdragen en het overblijfgeld worden beheerd niet meer mogelijk. Dit gaat zowel de OR, de MR als de school zelf aan. De afgelopen maanden heeft de directie samen met de MR en de OR-en van de drie locaties gewerkt aan het opstellen van een akte voor de oprichting van een stichting. Op deze manier wordt aan alle wettelijke regels voldaan. Binnenkort zal de oprichting van de stichting bij de notaris getekend worden. We proberen ernaar te streven om de veranderingen door de oprichting van de stichting voor iedereen zo minimaal mogelijk te laten zijn

Het vakantierooster voor het schooljaar 2010 – 2011 is weer doorgerekend. De MR heeft ingestemd met het vakantierooster.

Namens het team: Trix Gilhooley e-mail: t.gilhooley@basisschooldeglobe.nl Namens de ouders: Mark Kosters e-mail: m.kosters3@upcmail.nl

29


UIT DE SCHOOL GEKLAPT Wat is je naam Saskia Kuipers Favoriete sport om zelf te doen Dansen, klassiek ballet en basketbal Leukste vakantie ooit Een reis door ItaliĂŤ langs Rome, Pompeij Welke schoolvak vond je het leukst Geschiedenis Ik heb een hekel aan Ruzie

Dit wilde ik op de basisschool worden Archeoloog Ik wil een week/dag ruilen met Een poes Wat is je lievelingseten Zuurkool

Heb je huisdieren Ja, twee hamsters

30


En in welk land ItaliĂŤ Had je daar goede cijfers voor Ja Mijn grootste wens Een goede juf te worden en moeder van 3 kinderen Mijn verjaardag is op 24 oktober 1988 ben ik geboren Welke muziek luister je graag R&B en hiphop Favoriete sport om te kijken Kunstschaatsen en ballroom dansen

Waarom wil je juffrouw worden? Ik wil graag juf worden omdat ik graag met kinderen werk en het leuk vind om ze iets te leren

31


FLITSNIEUWS UIT GROEP De voorbereidingen voor de opening op 24 maart zijn in volle gang. De kinderen hebben in de klas al allerlei mooie kunstwerken gemaakt die we in de klas kunnen ophangen, zodat het er vrolijk uitziet. Voor de voorjaarsvakantie was er een grote talentenshow. Veel kinderen uit onze groep deden mee. We wonnen zelfs een prijs met een optreden van Michael Jackson. (Thriller) Helemaal zelf hadden de leerlingen een dans ingestudeerd en zorgden zij ervoor dat ze gegrimeerd werden. Het zag er zeer spectaculair uit. Ook was onze groep aan de beurt voor de maandsluiting. We zongen een Engels lied van Fools Garden en hadden een leuk toneelstuk voorbereid over water. In de klas wordt er ook hard doorgewerkt. Juf Agnes geeft nu Engels vanuit de nieuwe digibord methode Take it Easy. Het is erg leuk om hier les uit te krijgen. De kinderen hebben zelfs al hun eerste toets gemaakt en die bleek toch wel lastig te zijn. Er zijn inmiddels twee leerlingen gekozen die deel zullen nemen aan het project van de jeugdgemeenteraad. Jeroen en Pien uit groep 8. Jan Duijnhouwer van Progressief 21 is bij ons in de klas geweest om ons meer te vertellen over de politiek in Nijkerk. Dat deed hij heel goed, we hebben er veel van geleerd. Via het Corlaer College in Nijkerk kwamen er oud leerlingen met een leskist techniek naar onze school. De kinderen konden op vrijdagmiddag allerlei onderzoeken verrichten die met techniek te maken hadden. Juf Agnes heeft nog met de kinderen een project uitgevoerd over de Olympische spelen. De kinderen moesten hierbij in groepen een presentatie voorbereiden en uitvoeren voor de klas. Groep 8 heeft de musical besteld. Het is: „De Treinâ€&#x; geworden. Binnenkort zullen we hiermee aan de slag 32


gaan. We hebben er nu alweer zin in. De volgende maand gaan we op kamp, dus de volgende keer zult u ongetwijfeld de verhalen over het schoolkamp kunnen lezen. De voorbereidingen zijn alweer in volle gang, maar eerst richten we ons op de opening op 24 maart! Met vriendelijke groet,

Ludo van Doornik

Door Jeroen Johan Van Oldenbarnevelt Evelien is bij ons in de klas geweest om ons informatie te geven over de school Johan Van Oldenbarnevelt. Het ligt op de Amersfoortse Berg. Ze heeft veel informatie gegeven en ze maakte je wel nieuwsgierig. Het is geen grote school. Ze vond het zelf een leuke school.

t’ Atrium Ik ben op de open dag geweest. De niveaus zijn: mavo,havo, sportklas havo, vwo en tweetalig vwo. Het is een leuke school en de leerlingen waren erg enthousiast. Ook de mentoren zijn enthousiast. Je kon veel dingen uitproberen. Ze hebben een mooie aula waar je in de pauzes kan zijn. 33


UIT DE SCHOOL GEKLAPT De Drie Poorten. De drie poorten is een drukkerij in Nijkerk Het drukt ook de omslag van onze

nieuwssprong. De naam drie poorten is er omdat er vroeger drie poorten waren in Nijkerk. Die drie poorten waren de enige toegangswegen om Nijkerk in te komen. Bart

UIT CHINA GEKLAPT Hi school,

Hier een bericht van steven uit shanghai. We wonen hier al weer twee maanden en ik kan al aardig goed engels. Op school praten we alleen maar engels want het is een Amerikaanse school. We moeten een uniform aan. Ik moet een blauwe broek aan en een lichtblauwe polo.

34


En een vest maar gelukkig heeft mijn moeder een fleece trui gekocht want met dat vest liep ik echt voor gek. De school is heel groot,meer dan duizend kinderen. De kleinsten zijn 3 jaar en je blijft tot je 18 de jaar op school. Maar de meesten wonen hier maar 3 jaar hoor. We gaan met de schoolbus naar school. Die vertrekt al om vijf voor half acht,ik moet dus heel vroeg op. Er komen 120 schoolbussen naar school.

In school gaat het ook anders. Je moet heel vaak in de rij lopen en als je je buurman vraagt om een punteslijper krijg je meteen een “strike�. Dat is een waarschuwing. Als je drie strikes hebt mag je in de pauze niet naar buiten,en het blijft de hele week staan. We hebben ook veel huiswerk,en ook nog elke dag van de Nederlandse school want daar moet ik ook naar toe. Gelukkig zitten in mijn klas wel Nederlandse kinderen,zelfs nog van onze compound,dat is een wijkje waar we wonen. In de weekends doen we vaak leuke dingen.

35


Ik heb al pandas gezien,op een olifant gezeten en vlak onder een haai door gelopen. Ik heb zelfs een haai geaaid maar dat vond ik wel erg eng

14 juni vliegen we weer naar Nederland dus tot ziens op het schooleindfeest

Steven

DE BOEKENPLANK Grijze Jager / 8 De koning van Clonmel Als Will op de jaarlijkse bijeenkomst van de Grijze Jagers arriveert, blijkt zijn grote vriend en mentor afwezig te zijn. Een kwaadwillige religieuze sekte, waarvan de leden zichzelf de Buitenstaanders noemen, probeert er aan de macht te komen. Vijf van de zes koninkrijken van Hibernia zijn al ondermijnd. Het zesde koninkrijk, Clonmel, loopt nu gevaar.Halt, Will en Arnaut gaan op pad om de orde te herstellen. Kunnen de geheimen uit Halts verleden hen helpen bij hun missie? ISBN: 90 257 4691 8 Aantal bladzijdes: 407 Prijs: â‚Ź 14,95

36


Hoe overleef ik mijn eerste zoen Rosa heeft net verkering met Thomas en doet veel leuke dingen met hem. Maar Rosa wil liever zoenen maar durft het niet te vragen. En Thomas wil dat ook. Ze weeten niet wat ze moeten doen. Daarom dus “hoe overleef ik mijn eerste zoen.” ISBN: 90 269 9516 4 Aantal bladzijdes: 136 Prijs: € 12,99 Jodi

Een geheime liefde en een vreemde zaak Koen, Lot, Tom, Els en Daan vormen samen De Club Zonder Naam. Samen met de buurman Bol hebben ze de leukste verrassingen voor het bruidspaar bedacht. En dan is er nog iets vreemds met Daan aan de hand. Hij loopt constant te dagdromen en heeft ineens geen tijd om te voetballen. Koen en Lot ontdekken al snel hoe het zit... Daan is verliefd! ISBN: 90 475 0362 0 Aantal bladzijdes: 78 Prijs: € 10,49 Jeroen

37


Olifant op de thee De prinses om een hondje. Haar vader heeft nooit tijd om met haar te spelen, en hondjes, die hebben zeeën van tijd. Lakeien ook, maar die zijn saai, durven niets en vinden theedrinken uit een poppenserviesje een hoop gedoe. Helaas gaat haar wens niet in vervulling. Het hondje komt er niet, maar tot ieders verbazing wordt er wel een olifant op het paleis bezorgd. Niemand weet daar raad mee, behalve de prinses. Maar het blijft behelpen natuurlijk, een olifant is nu eenmaal geen hondje. Auteur: L. Groeneveld ISBN: 90 468 0644 8 Aantal bladzijdes: 128 Prijs: € 14,95

Een diefstal om van te smullen! Een dinertje met Patty Spring… daarvoor trek ik alles uit de kast: mijn beste pak, een super auto en een geweldig restaurant. Helaas gooit Speurneus Teus roet in het eten, door mij maar lastig te blijven vallen over een beroemd schilderij: De triomf van de Tiramisu. Hierdoor kom ik te laat op mijn afspraak met Patty en loopt alles in de soep. Niet dat Teus zich daar iets van aantrekt. Het schilderij blijkt vermist te zijn en we moeten het vinden! Als hij dat nou meteen had gezegd… ISBN: 90 859 2100 7 Aantal bladzijdes: 128 Prijs: € 9,95

38


UITTIP Word zelf uitvinder in Kunsthal Rotterdam Nederlandse uitvindingen van vroeger en nu in 'Made in Holland' Familietentoonstelling t/m 5 april Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met het Nationaal Archief en de Technische Universiteit Delft een veelzijdige familietentoonstelling over Nederlandse uitvindingen en innovaties. De Kunsthal neemt de bezoekers mee op een ontdekkingstocht langs Nederlandse producten en technieken. Instaprondleiding op zondagen

Gratis meelopen met een rondleiding door Made in Holland Een rondleider van het Nationaal Archief loodst u langs de thema's van de tentoonstelling en vertelt over de verschillende tekeningen, octrooien en modellen. De uitvindingen en innovaties gaan nog meer leven. Iedere zondag wordt een rondleiding door de tentoonstelling georganiseerd. Hiervoor hoef je je niet aan te melden en ook zijn er geen kosten aan verbonden. De rondleidingen starten om 13.00 uur Info: 070 - 3315400 en http://www.kunsthal.nl/22-623Made_in_Holland.html

39


40


OPLOSSING PUZZEL

Onze schoolkrant heet “De Globetrotter�. In deze krant schrijven kinderen, ouders, teamleden, ouderraad en medezeggenschapsraad over de dingen die belangrijk zijn of die ze meemaken onder of na schooltijd. Heb je ook iets leuks, spannends, bijzonders of verdrietigs meegemaakt, wacht dan niet langer en schrijf er een artikel over! De redactie plaatst niet gelijk je artikel. Eerst wordt je artikel goed gelezen en er wordt gekeken in welke rubriek je artikel geplaatst moet worden.

41


OUDERRAAD Marjan van Dijk (Voorzitter) Stoutenburgerlaan 48 (033) 2584235 Ferry Jongenotter (Penningmeester) Frans Tromplaan 53 (033) 2534266 Clazien Hamelink (Secretaris) Kyftebeltlaan 14 (033) 4567320 Diana van Gorp (Secretaris) Ligusterlaan 11, Nijkerk (033) 2450012 Leden (alfabetisch volgorde): Danielle van Omme Van Zuylenlaan 2b (033) 8443183 Esther Wiersma Julianalaan11 (033) 2537602 Marianne Pronk Johan Frisohof 7 (033) 2580337 Sigrid den Uyl Horstweg 4 (033) 2582436 Namens het team: Tilly van Zanten Algemeen e-mailadres Ouderraad:

or@basisschooldeglobe.nl

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Namens het team: Trix Gilhooley e-mail: t.gilhooley@basisschooldeglobe.nl Namens de ouders: Mark Kosters e-mail: m.kosters3@upcmail.nl

42


VAKANTIES

2009/2010

Paasweekend

02-04-10 t/m 05-04-10

Meivakantie

30-04-10 t/m 14-05-10

Pinksteren

24-05-10

Zomervakantie

05-07-10 t/m 13-08-10

BELANGRIJKE DATA 20 april

Studiemiddag

DEADLINE KOPIJ 26-04-2010

14-06-2010

Bij voorkeur in de vorm van een word-document mailen naar: globetrotter@basisschooldeglobe.nl

Vergeet het niet!!!

GLOBETROTTER NIEUWSBRIEF U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief van De Globetrotter. Stuur een mail met als onderwerp “aanmelden nieuwsbrief” naar globetrotter@basisschooldeglobe.nl

43


Globetrotter mei juni 2010  

schoolkrant

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you