Page 1

paspoort niet nodig 2017 / 2018

www.dedomijnen.nl


paspoort niet nodig 2017 / 2018


Met trots presenteren wij u hierbij het overzicht van de activiteiten van De Domijnen in seizoen 2017 – 2018


www.dedomijnen.nl

Met open armen!

In 2018 volgt het thema ‘Recht op Kunst’, waarbij we de democratisering van de kunst gaan uitdiepen. Dat sluit nauw aan op onze overtuiging dat kunst en cultuur ‘Dichtbij Mensen’ beschikbaar moet zijn in het besef dat wij kunst en cultuur samen maken en beleven. Velen van u weten onze nieuwe behuizing in Ligne al te vinden om een bezoek te brengen aan de bibliotheek, ons nieuwe filmhuis en de diverse tentoonstellingen hedendaagse kunst. Een nieuwe plek die na het gereedkomen van de voorgelegen schootsvelden een nog betere verbinding heeft met de historische binnenstad en plaats biedt aan vele projecten en festivals voor jong en oud. Ook onze schouwburg wordt intensief gebruikt om professionele voorstellingen te bekijken. Bovendien weet de amateurkunst het podium steeds beter te vinden. Wij verwelkomen amateurkunstenaars met open armen en hebben speciale prijsstellingen voor hen.

De bibliotheek is nog steeds de plek waar u boeken kunt lenen, maar is ook de plek waar allerlei services worden verleend zoals: het helpen doorgronden van tablet, smartphone en pc zodat iedereen meekan met de digitale overheid of het houden van bijeenkomsten om samen met anderen te kijken hoe u sneller een baan kunt vinden. Onze studiezaal van het archief is een plek waar onderzoekers, professioneel of in hun vrije tijd, archieven afspeuren om de geschiedenis te begrijpen en te duiden of nieuwe ontdekkingen te doen. Komend jaar willen we graag het Erfgoedcentrum De Domijnen ontwikkelen waar stedelijke historie, archeologie en archief zich samen presenteren en gezamenlijk onderzoek initiëren en uitvoeren. Een plek voor iedereen die geïnteresseerd is in historie en erfgoed! En natuurlijk verrassen wij u graag met projecten in de stad! Het Barockfestival beleeft van 21 t/m 25 juni haar tweede editie; Kom bij ons op de Bank, als start van het Culturele seizoen, is op 9 september en vanaf eind mei komt u op verschillende plekken kunstwerken tegen die te maken hebben met ecologie en duurzaamheid. Kortom: leef en beleef de cultuur in onze stad. Onze medewerkers en vrijwilligers zullen u met open armen ontvangen! Tom de Rooij Directeur-bestuurder De Domijnen

3

Kunst en Cultuur kent geen grenzen en erkent geen grenzen. Dat vertaalt De Domijnen naar het thema in 2017 ‘Paspoort niet Nodig’. Servé Hermans en Michel Sluysmans zijn de intendanten in 2017 die het thema in een aantal spannende activiteiten vertalen zoals het fotograferen van de ‘oude grenzen’ van deze regio, pop up theater in onze gemeente en onze grensgemeenten in Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen en een opera middag sing along op het plein voor Ligne.


Over De Domijnen De Domijnen. Grondstof voor culturele vernieuwing De Domijnen is dé culturele instelling van Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek, die professionals, amateurs en cultuurliefhebbers verbindt. Zij produceert en programmeert activiteiten voor iedereen in de regio. Samen met alle cultuurinstellingen wil De Domijnen het kunst- en cultuurklimaat stimuleren en het nog aantrekkelijker maken om mee te doen.

4

De Domijnen kent de volgende onderdelen: Collecties & Informatie (o.a. het bibliotheekwerk en het historisch archief), Educatie, Exposities, Podium (o.a. het filmhuis en de schouwburg) en Extra! (waarin evenementen en de stedelijke programmering zijn ondergebracht) en wordt daarbij ondersteund door de afdelingen Bedrijfsvoering, Projecten en Marketing & Communicatie. Daarbij willen we vooral ‘ontschotten’ en kruisbestuivingen initiëren. Gebouw en functie zijn niet per definitie aan elkaar gekoppeld. Bij de Domijnen werken circa 100 medewerkers verdeeld over ruim 60 fte. De jaarlijkse omzet bedraagt circa 13 miljoen euro.

Onze visie is:

Cultuur is onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Wij geven die verbinding handen en voeten via een divers en toegankelijk kwaliteitsaanbod. Cultuurconfrontaties, talentontwikkeling en cultuurbelevenissen zijn onze gereedschappen om het contact tussen publiek en cultuur te intensiveren. Zo maken we het culturele profiel van de stad en de regio zichtbaar, voelbaar en tastbaar. Daarom is onze missie:

Wij inspireren, prikkelen en dagen uit tot voortdurend beleven, leren en verwonderen. Wij bieden mensen nieuwe ervaringen en inzichten over hun herkomst en toekomst en plaatsen zo cultuur in het hart van de samenleving.


Maar wat betekent dat in de praktijk: Vernieuwen, verwonderen, verfrissen en prikkelen. Cultuur is van iedereen en in ons dagelijks leven altijd om ons heen. Het amuseert en verrijkt ons, het laadt ons letterlijk op. Deze kracht bindt ons. Daarom willen we: bevlogen, inventief, ondernemend en verbindend zijn. Trends en ontwikkelingen volgen we op de voet. We zoeken u en onze partners op en ontwikkelen voor hen en met hen nieuwe producten en producties. In onze gebouwen maar ook daarbuiten. We bundelen krachten en investeren in onszelf maar ook in de samenleving. Met maar één doel: De Domijnen partner van de maatschappij.

Contactinformatie Stichting De Domijnen Postbus 65, 6130 AB Sittard-Geleen Ligne 2, 6131 MT Sittard-Geleen info@dedomijnen.nl 088-5995600 Kijk voor alle actuele informatie op: www.dedomijnen.nl en schrijf u in voor (een van) onze nieuwsbrieven.

5

Paspoort niet nodig Voor 2017 is ons thema: Paspoort niet nodig. Cultuur kent geen grenzen en gaat letterlijk en figuurlijk over grenzen heen. Zeker Sittard-Geleen, dat grenst aan België en aan Duitsland, maakt dit waar. In regie van twee cultureel intendanten, Servé Hermans en Michel Sluysmans van Toneelgroep Maastricht, presenteren wij diverse projecten die disciplines en grenzen overschrijden.


6


Inhoud

PODI UM 9

EXPO SITIES 83

COLLECTIES & INFOR MATIE 93

EDU CATIE 103

EX TRA! 119

www.dedomijnen.nl


PODI UM Grondstof voor culturele vernieuwing

www.dedomijnen.nl/podium


PODI UM DĂŠ plek voor eigenwijze podiumbeesten, fabuleuze films en literaire ontmoetingen U ziet het bij De Domijnen


AGENDA - MEI 2017

Podium

Lezingen

In het onderdeel Podium van De Domijnen komen theatervoorstellingen, schrijversontmoetingen, concerten en filmhuisfilms bij elkaar. We zetten ze als het ware op een podium voor u. Hierbij houden we rekening met een brede doelgroep en een dito smaak. Jeugd en hun familie is een belangrijke pijler binnen De Domijnen. Dat kan ook eigenlijk niet anders met zo’n prachtig huisgezelschap als Het Laagland. Maar ook met cabaret / kleinkunst / muziek proberen we bestaande en nieuwe bezoekers aan te spreken. Tegelijkertijd is De Domijnen er ook voor de vele amateurgezelschappen en –uitvoeringen zoals de Zittesje Revuu, het Streektheater en het Open Podium. Uitvoeringen hoeven niet altijd in de schouwburg plaats te vinden. We zoeken ook bijzondere locaties op zoals kerken, pleinen en parken.

De Domijnen organiseert regelmatig ontmoetingen met markante persoonlijkheden, schrijvers en dichters die u meenemen in hun verhaal. Over hun passie, over een boek dat ze net geschreven hebben of over een thema dat in het nieuws staat. Zo is op 30 mei Griet Op de Beeck te gast. Zij vertelt dan over haar jongste roman ‘Gij nu’. Kijk op www.dedomijnen.nl voor de actuele informatie over het lezingenprogramma. Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u dan op onze gratis digitale nieuwsbrief (interessegebied: Collectie & Informatie).

Middenzaal U vindt bij de voorstellingen vaker de aanduiding Middenzaal. Hiermee bedoelen we de Grote zaal waarbij halverwege de zaal een doek ingehangen is (de rideau-opstelling). Dit doen wij bij voorstellingen die specifiek voor een kleiner publiek (tot ca. 350 personen) ingekocht zijn zodat wij een intieme voorstellingsbeleving kunnen realiseren.

Contactinformatie Schouwburg De Domijnen Mgr. Claessensstraat 2, 6131 AJ Sittard uitbalie@dedomijnen.nl 046-4524400 (algemeen/Uitbalie) openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 12.00 t/m 17.00 uur Filmhuis De Domijnen Filmhuis, Ligne 3, 6131 MT Sittard film@dedomijnen.nl 088-5995533

1151

Het filmhuis van De Domijnen is gelegen in het nieuwe gebouw Ligne waar ook het museum en Zuyd HS zijn gevestigd. Het filmhuis heeft twee zalen van respectievelijk 89 en 55 stoelen tot zijn beschikking met de nieuwste technieken op het gebied van beeld en geluid. Hier wordt de betere filmhuisfilm gedraaid. Elke maand is er een nieuwe programmering. Op onze website vindt u het complete overzicht. Ook kunt u Vriend worden van het Filmhuis voor € 25,- per jaar. U krijgt dan o.a. € 2,- korting per kaartje en een aantal speciale previews en filmavonden. Kijk op www.dedomijnen.nl/vrienden/filmhuis voor meer informatie.

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium


AGENDA - SEPTEMBER 2017

PODIUM

VR 14 JULI

Galaconcert ‘WMC on Tour’ Een unieke ontmoeting van twee muziekculturen

Kijk voor actuele informatie op www.dedomijnen.nl

Harmonieorkest Concordia Obbicht, o.l.v. Alex Schillings, doet dit jaar mee aan de concertwedstrijden van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Voor haar jaarlijkse galaconcert zal Harmonieorkest Concordia Obbicht samen met de University of Győr and Szeged Project Symphonic Band - Hungary o.l.v. Ferenc Szabó en dr. Jószef Csikota optreden. Dit komt voort uit een samenwerking met WMC on Tour, een concertreeks verbonden aan het project WMC Young Generation. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 12,50 / te bestellen via: harmonie@concordiaobbicht.nl Organisatie: Harmonieorkest Concordia Obbicht

ZO 10 SEPTEMBER

Open Podium Bent u een singer-songwriter, danser, goochelaar, rapper, toneelspeler, cabaretier, presentator, poetry slammer of entertainer? Wilt u weten hoe het voelt om op een echt podium te staan? Waag dan die sprong in het diepe en geef u nu op voor het Open Podium bij De Domijnen. U kunt solo optreden, maar ook met een groep of met uw vereniging. Wilt u die plek op het podium? Meld u dan aan via: coen.aarts@dedomijnen.nl.

12

Special / show 19.00 uur Schouwburg / Grote zaal

S GRATING A TOEG


AGENDA - SEPTEMBER 2017

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

ZA 16 SEPTEMBER

Trijntje Oosterhuis Theatertour 2017–2018 Deze avond is een muzikale ontdekkingsreis langs de mooiste Nederlandstalige liedjes. Speciaal voor deze tour heeft Trijntje zich door bevriende artiesten, muzikanten, tekstdichters en muziekkenners laten inspireren. Tijdloze nummers krijgen een nieuw leven, maar ook haar eigen Nederlandstalige hits zoals ‘De Zee’, ‘Vlieg Met Mee’, ‘Nu Dat Jij Er Bent’ of het prachtige ‘Ken Je Mij’ hebben een plaats in dit programma.

ZO 17 SEPTEMBER

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 29,50

Het Laagland

N SEZOE START LEINE K IN DE L ZAA

Lekker Laaglands! 3-103 jaar Niks moet, niksen mag Vergeet het theater van alledag en kom naar ‘Lekker Laaglands!’ We nodigen je van harte uit voor een ontspannen theatermiddag voor de hele familie. We organiseren voor alle kinderen tussen 3 en 12 jaar een middag vol superleuke workshops. Een middag waarop je andere ouders, andere kinderen en Laaglanders ontmoet, maar bovenal lekker kunt genieten... Jeugd / familie 15.00 uur Schouwburg / Kleine zaal Toegang: gratis, wel graag vooraf reserveren via: gerlie@hetlaagland.nl Organisatie: Het Laagland

51 13

N SEZOE START GROTE E D IN ZAAL


AGENDA - SEPTEMBER MEI 2017 2017

PODIUM

ZA 23 SEPTEMBER

Toon, Liedjesman Een luchtig, lief, eigentijds, vrolijk programma met muziek, poëzie, verhalen en liedjes rondom Nederlands grootste theaterpersoonlijkheid, Toon Hermans. Een muzikale ontmoeting met de liedjes en grootste hits van Toon. M.m.v. Maurice Hermans, Johnny van Elk (de bekende toneelmeester van Toon), Patricia van Haastrecht, Marco de Kramer, Sanne Verboom en het orkest o.l.v. Harrie Herfst. Special / show 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 20,-

ZO 24 SEPTEMBER

VET kindercabaret Het vijfde couplet! (try-out)

14

VET kindercabaret is al 10 jaar een vertrouwd recept: vet grappige sketches en liedjes over herkenbare situaties waar kinderen en ouders samen hard om kunnen lachen. VET gaat over lastige ouders aan tafel, spelletjes met zelf bedachte regels, giechelende verliefdheid, op de achterbank zingen tot je ouders er GEK van worden en het kennismaken met andere landen! Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Middenzaal € 12,50

DO 28 SEPTEMBER

Boris Keep the funk alive Boris (fka Bo Saris) neemt ons mee op een reis door de originele funk & disco. Met zijn 6-koppige band, de Funkateers, reizen we af naar de tijd waar coolness, groovyness & vooral joy centraal stonden. In een mooi persoonlijk verhaal vertelt Boris hoe hij deze tijd beleefd heeft en hoe deze muziek hem inspireerde en hem vormde tot wie hij nu is. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 27,50


philharmonie zuidnederland Met Liss en Skride naar Scandinavië Chef-dirigent Dmitri Liss toont zijn veelzijdigheid met een bijzonder programma. Zo klinkt de Nederlandse première van Vivo als opmaat voor Ravels Daphnis et Chloé en het Vioolconcert van de Deen Carl Nielsen. Niemand minder dan de internationaal gevierde Baiba Skride soleert. Bovendien brengt beeldtovenaar Lucas van Woerkum na de pauze Ravels aloude liefdesverhaal naar het witte doek. Klassiek 20.00 uur Theater aan het Vrijthof, Maastricht € 34,- (incl. busvervoer)

Gratis busvervoer naar Theater aan het Vrijthof Om u optimaal te laten genieten van uw muzikale avond biedt philharmonie zuidnederland u gratis busvervoer naar Theater aan het Vrijthof Maastricht. Dit geldt alleen voor eersterangs kaarten. U wordt natuurlijk ook weer netjes teruggebracht naar Sittard. Op de bus is een ‘reisleider’ aanwezig die een concertinleiding verzorgt. De bus vertrekt om 19.05 uur op de parkeerplaats naast Schouwburg De Domijnen.

SERIE FAVORIET KLASSIEK

PODIUM PODIUM

VR 29 SEPTEMBER

www.dedomijnen/podium

SERIEET I FAVORSIEK KLAS

VR 29 SEPTEMBER Met Liss en Skride naar Scandinavië Theater aan het Vrijthof Maastricht VR 1 DECEMBER Mozart met een ‘hele grote’ Hannes Minnaar Theater aan het Vrijthof Maastricht DO 4 JANUARI Nieuwjaarsconcert 2018 Theater aan het Vrijthof Maastricht ZA 10 FEBRUARI Vastelaovendconcert 2018 Schouwburg De Domijnen Sittard VR 9 MAART Met Simone Lamsma naar Hollywood Theater aan het Vrijthof Maastricht Neemt u de hele serie Favoriet Klassiek af? Dan ontvangt u 20% korting.

51 15

AGENDA - SEPTEMBER MEI 2017 2017


AGENDA - SEPTEMBER MEI 2017 2017

PODIUM

ZA 30 SEPTEMBER & ZO 1 OKTOBER

Het Laagland De Kleine Cowboy 4-104 jaar

16

Een kleuterwestern voor kleine cowboys en grote bandieten Boy is een doodnormale jongen op een doodnormale boerderij. Hij heeft een bijzondere knuffelkoe: Cow. Maar ineens is Cow weg. Is hij weggelopen? Of is hij misschien ontvoerd door de norse Knecht uit Amerika? Er zit niks anders op: Boy trekt zijn stoutste laarzen aan

en gaat erachteraan, naar Amerika. Deze Western van Hollandse bodem gaat over klein zijn in een grote wereld. Van de makers van ´Bezoek voor Beer´! Jeugd / familie 30 september | 16.00 uur | Voorpremière 1 oktober 2017 | 14.30 uur | Première Schouwburg / Kleine zaal € 11,50 (volwassenen) / €9,50 (kinderen) Familieticket: € 37,50 Organisatie: Het Laagland


AGENDA - OKTOBER 2017

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

ZA 30 SEPTEMBER

Nasrdin Dchar DAD Hoe bereid je je voor op nieuw leven waar je volledig verantwoordelijk voor bent? Een nieuw leven in dit leven. In deze tijd. Welke elementen van het land, de cultuur, het geloof van zijn ouders – al die dingen die hij zo vanzelfsprekend heeft meegekregen in zijn opvoeding – gaat hij overdragen op zijn kind? ‘DAD’ is zijn meest persoonlijke, urgente en actuele voorstelling tot nu toe. Toneel / drama 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 19,50

WO 4 OKTOBER

The Play That Goes Wrong Tina de Bruin, Rop Verheijen, Anne-Marie Jung e.a.

DO 5 OKTOBER

Ellen ten Damme PARIS - BERLIN Met de geweldige muziek uit de jaren ’20. Maar natuurlijk ook met de muziek uit de jaren ‘40 en ‘50 en de muziek van vandaag de dag. Denk aan de heerlijke nostalgie van Edith Piaf, Bertold Brecht en Kurt Weill, maar ook aan grootse artiesten als Yves Montand, Brigitte Bardot en Marlene Dietrich. Samen met haar achtkoppige superband The Magpies raast Ellen door een eeuw Europa heen. Special / show 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 26,50

Toneel / comedy 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-

51 17

‘The Play That Goes Wrong’ is, sinds de verovering van West End, een gigantisch succes. Het stuk won de Best New Comedy Award en is verkocht aan 29 landen. Nu is er dan eindelijk de Nederlandse versie. We zien een winkeliersvereniging die ter afsluiting van hun feestweek een typisch moordmysterie uit de jaren ‘20 op de planken probeert te brengen. Dit gaat genadeloos mis. Ze raken verwikkeld in hilarische taferelen waarbij zelfs het decor het loodje legt.


AGENDA - OKTOBER 2017

PODIUM

VR 6 OKTOBER

ZA 7 OKTOBER

Cabarestafette

Scrum

Een nieuwe generatie cabaretiers staat te trappelen om het grote publiek te veroveren! De formule van Cabarestafette is al 30 jaar simpel en doeltreffend: drie uiteenlopende voorstellingen van aanstormende talenten voor de prijs van één. Deze avond is dé kans om kennis te maken met cabaretiers waarvan de namen u op dit moment waarschijnlijk nog weinig zeggen. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 18,-

18

*

Sta-concert Zes gedreven muzikanten met een voorliefde voor energieke, eerlijke en spontane folkmuziek die elk optreden tot het uiterste gaan en er samen met het publiek voor zorgen dat iedereen met een voldaan gevoel huiswaarts kan keren. Een groot aantal feesten en festivals heeft in de afgelopen 12 jaar al kennisgemaakt met Scrum en iedere keer is het publiek laaiend enthousiast. Concert / muziek 21.00 uur Schouwburg / Charles Eyckzaal € 19,50


PODIUM PODIUM

AGENDA - OKTOBER MEI 2017 2017 ZO 8 OKTOBER

Open Podium voor kinderen De kidsversie van ons succesvolle open podium! Natuurlijk tijdens Oktobermaand Kindermaand. Wil jij stralen op de planken? Geef je dan nu op met jouw act via: irene.mentjens@dedomijnen.nl. Special / show 14.30 uur Schouwburg / Kleine zaal

Open Podium Bent u een singer-songwriter, danser, goochelaar, rapper, toneelspeler, cabaretier, presentator, poetry slammer of entertainer? Wilt u weten hoe het voelt om op een echt podium te staan? Waag dan die sprong in het diepe en geef u nu op voor het Open Podium bij De Domijnen. U kunt solo optreden, maar ook met een groep of met uw vereniging. Wilt u die plek op het podium? Meld u dan aan via: coen.aarts@dedomijnen.nl. Special / show 19.00 uur Schouwburg / Kleine zaal

ZA 14 OKTOBER

Nathalie Baartman Voest ‘Voest’ (=vuist) is het autobiografische avontuur van ‘Baartman back to Borne’. Met een Twentse blik grijpt ze de huidige tijd. Was iedereen maar zoals tante Truus. ‘Voest’ is een ode aan de menselijke maat. Een verhaal over mensen met omstandigheden. Van genotsknolletjes tot knooppunt Azelo. Een hilarische voorstelling van een vurige vrouw op vredesmissie. Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50

51 19

ZO 8 OKTOBER

S GRATING A TOEG


AGENDA - OKTOBER MEI 2017 2017

PODIUM

DO 19 OKTOBER

Toneelgroep Maastricht Brieven uit Genua

WO 18 OKTOBER

Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal Hotel Victoria Het hotel is het baken in de zee voor de reizende muzikant. In ‘Hotel Victoria’ vertellen Carel en Juan Pablo het publiek aan de hand van verschillende anekdotes over hun reizen/ tournees over de hele wereld. Door middel van bestaande en nieuwe, gecomponeerde muziekstukken brengen deze twee muzikanten een programma met prachtige Argentijnse folkloremuziek.

20

Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,50

De artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, Servé Hermans en Michel Sluysmans, zijn samen te zien in een theaterbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers in 2016 verschenen autobiografie ‘Brieven uit Genua’. Ze worden op het toneel bijgestaan door sopraan Lies Verholle, die aria’s ten gehore brengt van Monteverdi, Puccini en Arditi. Toneel / drama 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 19,50


AGENDA - OKTOBER 2017 WO 25 OKTOBER

Kitty van Mil Vals Plat

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Toen Kitty van Mil te horen kreeg dat ze kanker had, besloot ze om tijdens de vele chemokuren haar verhaal op te schrijven. Dit bewerkte ze samen met regisseur Michael van Buuren tot een indringende theatersolo. De voorstelling is zeer herkenbaar en een eyeopener.

ZA 21 OKTOBER

Special / show 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50

Nederlands Kamerkoor Anoniem anno 1300 - Engelse polyfonie o.l.v. Paul Van Nevel Het Nederlands Kamerkoor keert sinds lange tijd weer terug naar de Middeleeuwen. En dat kan uiteraard het beste met oude muziekspecialist Paul Van Nevel. Hij verzamelde stukken uit de Engelse polyfonie van de veertiende eeuw. De Engelse componisten maakten gebruik van technieken die op het vasteland onbekend waren en vermengden wereldse melodieën met Latijnse sacrale teksten. Het heeft een verrassende schoonheid als resultaat.

51 21

Klassiek 20.00 uur Sint-Michielskerk, Markt Sittard € 25,-


AGENDA - OKTOBER MEI 2017 2017

PODIUM DO 26 OKTOBER

Tania Kross Carmen

22

Mezzosopraan Tania Kross presenteert haar eigen versie van haar lievelingsopera Carmen, speciaal voor haar herschreven en opnieuw gearrangeerd door Thijs Borsten. Met als rode draad natuurlijk de muziek van dit meesterwerk van Georges Bizet. Naast Kross zien we Francis van Broekhuizen, Charles Hens en Carlos Denia in deze ‘Krossover’ van klassieke opera en flamenco. Klassiek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 27,50


AGENDA - OKTOBER 2017 VR 27 OKTOBER

ZA 28 OKTOBER

De Cabaretpoel

De Partizanen

Cabaret in de kelder

WELKOM IN PARTIZANIË

Cabaretliefhebbers opgelet! In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres.

Wat hebben een jerrycan met gevoel, een koffiemaal-verslaafde en een gewiekste luciferverkoper met elkaar gemeen? Ze komen voor in de voorstelling van De Partizanen. Dit hoogkomische duo verovert Nederland met hun snelle, absurde humor. Onder het motto ‘Een lach, je bent in Partizanië’ slepen Merijn Scholten en Thomas Gast het publiek hun totaal eigen universum in, waar ‘kameraderie’ hoog in het vaandel staat.

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Souterrain € 15,-

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50

ZA 28 OKTOBER

Vocaal totaal Belcanto concert Vocaal totaal van zangcoach Annemie Vallino-Ravetta bestaat 30 jaar en sluit dit jubileumjaar af met een schitterend operabelcanto concert ‘IL VIAGGIO’ - waarbij koor en solisten een muzikale reis ondernemen. Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld, waarin de uitvoerenden worden vergezeld door twee backpackers en door de mannen van Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals, met aan de vleugel Arno Kerkhof.

51 23

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 19,50 Organisatie: Stichting Muziekprojecten


AGENDA - OKTOBER 2017

PODIUM ZO 29 OKTOBER

Meneer Monster Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft 2+

Mol komt boven om te kijken of de zon al op is als er ineens op zijn kop gepoept wordt. Kak! Wat goor! Mol gaat op zoek naar de dader en ontmoet een hoop wonderlijke dieren die duidelijk maken dat zij het in ieder geval niet waren... Maar dan zijn er gelukkig twee strontvliegen die hem kunnen helpen. Een hilarische slapstickvoorstelling.

24

Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Middenzaal € 8,50

WO 1 NOVEMBER

Mylou Frencken en muzikanten Leven in het lied In deze nieuwe voorstelling brengt Mylou niet alleen liedjes van eigen hand ten gehore. Begeleid door een topband voert ze ook haar favoriete liedjes van collega’s uit. Daarnaast geeft ze de geheimen van het ‘songsmeden’ prijs, verhaalt ze over de ontmoetingen met haar vakgenoten, strooit ze met smakelijke en vermakelijke anekdotes over hun leven en werk en geeft ze hartstochtelijk uiting aan haar liefde voor het kleinkunstlied. Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,50


AGENDA - NOVEMBER 2017

Blind date

PODIUM PODIUM

DO 2 NOVEMBER

www.dedomijnen/podium

BLIND DATE

Laat u verrassen! Al snuffelend in deze pocket uw favoriete voorstellingen uitzoeken is leuk. Maar het kan ook anders: boek een voorstelling zonder te weten wat er speelt. Een echte blind date! Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 11,-

ZA 4 NOVEMBER

Muziekcorps St. Barbara Jubileumconcert ‘Gelök’ Muziekcorps St. Barbara uit SanderboutSittard viert op zaterdag 4 november 2017 haar 65-jarig jubileum met een jubileumconcert genaamd ‘Gelök’. Dit viert het korps met Guido Dieteren, Wendy Kokkelkoren en een ensemble van Guido’s Orchestra. Daarnaast zal ook SI-TARD mannenkoor haar opwachting maken. Het thema van deze concertavond is klassiek meets pop.

ZO 5 NOVEMBER

Simon & Garfunkel Acoustic Sounds of Silence Jop Wijlacker en Dennis Kolen halen hun jeugdherinneringen op met de mooiste Simon & Garfunkel songs; van het ingetogen ‘Sound of Silence’, ‘Scarborough Fair’ en ‘Homeward Bound’ tot het gezellig meezingen met ‘Mrs Robinson’, ‘The Boxer’ en ‘Cecilia’. De liedjes worden ondersteund met sfeervolle beelden en afgewisseld met spraakmakende anekdotes en persoonlijke herinneringen. Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,*

51 25

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 25,Organisatie: Muziekcorps St. Barbara


AGENDA - NOVEMBER 2017

PODIUM

WO 8 NOVEMBER

Martin Šimek Šimek Ontmoet – Theaterinterviews In de nieuwe reeks interviews ‘Šimek ontmoet’ treft hij zijn gasten in de setting van een theaterzaal. U bent als kijker en toehoorder getuige van de bijzondere intimiteit die Šimek samen met zijn gasten weet op te roepen. Altijd invoelend, meegaand en met begrip ontlokt hij zijn gasten uitspraken waarvan ze zelf niet eens wisten dat ze die ooit zouden doen. Literair 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50

DO 9 NOVEMBER

The Blues Brothers The Blues Brothers – Approved

26

Het is één van de meest legendarische duo’s en de film is een absolute culthit. Maar nergens komen The Blues Brothers meer tot hun recht dan op het podium. Deze show heeft het allemaal; de grote hits, de vette muziek, de fantastische band, de Bluettes, de soul, de rhythm ’n blues, de gevoelige ballades en de danspassen en fratsen van de twee broers. They’re back… and on a mission! Special / show 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 27,50


AGENDA - NOVEMBER 2017 VR 10 NOVEMBER

ZO 12 NOVEMBER

Matroesjka

Open Podium

Brainwash

Bent u een singer-songwriter, danser, goochelaar, rapper, toneelspeler, cabaretier, presentator, poetry slammer of entertainer? Wilt u weten hoe het voelt om op een echt podium te staan? Waag dan die sprong in het diepe en geef u nu op voor het Open Podium bij De Domijnen. U kunt solo optreden, maar ook met een groep of met uw vereniging. Wilt u die plek op het podium? Meld u dan aan via: coen.aarts@dedomijnen.nl.

Matroesjka is hét technocabaretduo van Nederland: brutaal, actueel, en retegrappig. Matroesjka schrijft scherpe liedjes over de actualiteit voor het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM en speelde eerder festivals als Lowlands en Zwarte Cross plat. ‘Brainwash’ is een voorstelling vol spetterend samenspel, prachtige liedjes en keiharde grappen die uw brein op stelten zet.

Special / show 19.00 uur Schouwburg / Kleine zaal

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 16,50

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

S GRATING A G E TO

ZO 12 NOVEMBER

Opera Zuid Werther – Jules Massenet

Klassiek 14.30 uur Inleiding door Len van Schaik om 13.30 uur (€ 3,-, reserveren noodzakelijk) Schouwburg / Grote zaal € 35,-

Deze voorstelling is ook te zien bij Parkstad Limburg Theaters op 21 november

51 27

‘Werther’ is een typisch romantische opera vol weltschmerz. Met deze opera maakt Massenet zich definitief los van de traditie van de Franse Grand Opéra en concentreert zich op geloofwaardige, menselijke relaties, daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische stramien van Goethe’s roman ‘Die Leiden des jungen Werthers’. We volgen de passionele en getormenteerde belevingswereld van een uitzonderlijke jongen die het uiteindelijk moet afleggen tegen zijn eigen hartstocht.


AGENDA - NOVEMBER 2017

PODIUM

WO 15 NOVEMBER

Pieter Derks Spot In ‘Spot’ keert Pieter Derks de wereld opnieuw binnenstebuiten. Lichtvoetig, scherp en in een roemrucht tempo dat u anderhalf uur lang op het puntje van uw stoel houdt. Hij heeft zich voor deze voorstelling maar één ding voorgenomen: alles dat zichzelf serieus neemt moet bespot. Zodat we een hele avond opgelucht kunnen lachen om de wereld, het nieuws, en nog belangrijker: onszelf. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 22,50

DO 16 NOVEMBER

GOTRA [N]EMO BODY ‘[N]EMO BODY’ is een dansante reflectie op de drang naar het creëren van een perfecte mens. Choreograaf Joost Vrouenraets maakt beeldenrijke voorstellingen waarbij het publiek wordt meegenomen in een pulserende performance, uitgevoerd door charismatische danseressen. Hoe construeren we een unieke identiteit in het huidige maatschappelijk tij met alom aanwezige media? Dans 20.15 uur Schouwburg / Kleine Zaal € 18,-

28

*


AGENDA - NOVEMBER 2017

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

VR 17 NOVEMBER

Tim Akkerman Tims Secret Sessions Tim Akkerman dompelt u onder in de intieme setting van een imaginaire huiskamer. Als uitstekend gastheer en entertainer neemt hij u mee op een muzikale reis, waarin zijn voorliefde voor Americana duidelijk doorklinkt. Een uitgebalanceerde mix van eigen werk, composities van zijn grote helden, aangevuld met uiteenlopende anekdotes over inspiratiebronnen van muziek. Met muziek van onder andere Pearl Jam, Bruce Springsteen, Josh Ritter, Nick Drake en van Tim zelf. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal: Toneel-op-toneel € 16,50

ZA 18 & ZO 19 NOVEMBER

Het Laagland Theaterontmoeting 2017 De leukste theatertweedaagse van het zuiden Speel jij toneel? Ben jij tussen de 14 en 21 jaar? Wil je nieuwe technieken leren en met andere Limburgse jongeren de vloer op? Dan mag je de Theaterontmoeting 2017 niet missen! We bieden tal van verschillende masterclasses plus lekker eten, drinken, een overnachting in de schouwburg én een uitgebreide ontmoeting met een bekende Nederlandse acteur of actrice. Inschrijven kan vanaf september via www.hetlaagland.nl. In samenwerking met jeugdtheaterscholen KIEK, LuidZuid, Partoet/ Kumulus, LEF en Theaterschool Westelijke Mijnstreek.

Jeugd / familie Tijd: n.t.b. Schouwburg / Kleine zaal € 85,00 (incl. overnachting, eten en drinken) Actuele informatie via www.hetlaagland.nl Organisatie: Het Laagland

51 29

14-21 jaar


AGENDA - NOVEMBER 2017

PODIUM

ZA 18 NOVEMBER

Galaconcert Fanfare Concordia Net zoals 5 jaar geleden zal de fanfare en drumband van Concordia u verrassen met muziek en solisten waar we als Limburgers heel trots op mogen zijn. Muzikanten, een violiste en een zangeres van het orkest van Rieu zullen op deze avond samen met Concordia optreden. En de bekende Limburgse band De Schintaler brengt enkele van hun nummers samen met Concordia ten gehore. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 15,Organisatie: Fanfare Concordia Einighausen

WO 22 NOVEMBER

Het Achterhuis Anne van der Burg, Hajo Bruins, Oda Spelbos, Cees Geel e.a.

30

‘Het dagboek van Anne Frank’ behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor de nieuwe bewerking van Anne Franks dagboek door Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn benadering laat zien wat het met mensen doet om zo dicht op elkaar te leven, terwijl de vijand buiten rondloopt. Toneel / drama 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 28,50

DO 23 NOVEMBER

Rowwen Hèze Drie Kier Alaaf! Deze optocht staat in het teken van carnaval. Voor Rowwen Hèze begon het allemaal 33 jaar geleden met het ludieke protestlied ‘Niks stront niks’. Nu, 3 x 11 jaar, later weten we nog steeds heel goed waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan: naar de kloten! maar dan in volle schoonheid. Carnaval, A laaf you! Concert / muziek 20.11 uur Schouwburg / Grote zaal € 29,50


AGENDA - NOVEMBER 2017 VR 24 NOVEMBER

ZO 26 NOVEMBER

Vrijheid van denken en doen

De Pietenbrigade

De ontvoering van Arjan Erkel in 2002 door rebellen uit Dagestan en zijn vrijlating twintig maanden later, waren volop in het nieuws. Erkel vertelt hoe hij onder de grond werd vastgehouden in een hok van twee bij anderhalve meter. Langzamerhand lukte het hem om zijn situatie te verbeteren, zonder zijn identiteit of idealen te verliezen. Vrijheid van denken en doen is het prachtige en inspirerende verhaal van Arjan Erkel over het putten van kracht uit het vergroten van mogelijkheden. Special / show 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,50

4+

In een heel klein Limburgs dorpje ligt de Pietenacademie. Sinterklaas en de Pieten geven er les in alles wat je als kleine Piet moet weten. Hoe word je zo lenig dat je over de daken kunt lopen? Hoe bak je de lekkerste Pepernoten? Op de dag dat de jonge Emma tot de Pietenacademie wordt toegelaten, komt haar droom uit. Ga jij stiekem met Emma mee op avontuur? Jeugd / familie 10.30 & 13.30 uur Schouwburg / Grote zaal € 7,50 Organisatie: LimburgLive

ZO 26 NOVEMBER

Jonge musici in Concert bij De Domijnen De Domijnen introduceert, in samenwerking met o.a. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een nieuwe kamermuziekserie. Talentvolle jonge musici krijgen een podium in Museum Ligne, Hedendaagse Kunst. Klassiek 14.30 uur Museum Ligne € 12,50

51 31

Arjan Erkel

Sinterklaas en het geheim van de Pietenacademie

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium


AGENDA - NOVEMBER MEI 2017 2017

PODIUM

WO 29 NOVEMBER

Henry van Loon Sleutelmoment Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. Althans in het universum van Henry van Loon. En in zijn voorstelling ‘Sleutelmoment’ zou het wel eens allemaal tegelijkertijd kunnen gebeuren. Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,-

VR 1 DECEMBER

Tineke Schouten T-Splitsing

32

In Tineke’s theatershow kijkt ze nog eens goed naar haar eigen keuzes die ze in de loop van haar leven heeft gemaakt. Wat zou er gebeurd zijn als zij een heel andere afslag op de T-splitsing genomen had? Bijvoorbeeld als haar vader in Tilburg zijn supermarkt was begonnen. Of haar man zijn vastgoedplan van Portugal had doorgezet. Was ze dan nu nog steeds makelaar in Portugal of had ze in Tilburg de majorette opgefleurd? Special / show 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 36,50


AGENDA - DECEMBER 2017 DO 7 DECEMBER

Ronald Snijders WELKE SHOW

VR 1 DECEMBER

SERIEET I FAVORSIEK S KLA

philharmonie zuidnederland Mozart met een ‘hele grote’ Hannes Minnaar

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Was absurdist Ronald Snijders in zijn vorige One Man Show een dolgedraaide tv-quizmaster, in zijn programma ‘WELKE SHOW’ zien we de echte Ronald Snijders, met bigband. Hij zal zijn publiek op geheel eigen wijze van zich vervreemden met grappen, liedjes, normale anekdotes, nieuwe woorden en opmerkelijke invallen. Ook leest hij weer voor uit eigen werk. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 19,50

‘Huispianist’ Hannes Minnaar richt zijn aandacht op de delicate wereld van Mozart, die onder zijn handen ongetwijfeld nog meer gaat stralen. Dirigent Kevin John Edusei keert na zijn succesvolle debuut in 2015 terug bij het orkest en voegt er Beethovens eerbetoon aan Mozart aan toe. De Nederlandse première van ‘Stratifications’ van wellicht de meest succesvolle Scandinavische componist van dit moment – de Deen Hans Abrahamsen – kruidt alles met wat hedendaags Scandinavisch klassiek.

51 33

Klassiek 20.00 uur Theater aan het Vrijthof Maastricht € 34,(incl. busvervoer, zie pagina 15)


AGENDA - DECEMBER 2017

PODIUM

ZA 9 DECEMBER

Alex Roeka EN TOEN INEENS

ZA 9 DECEMBER

Philharmomie Sittard De Phil en vrunj Al 130 jaar gaat vriendschap en het maken van muziek hand in hand bij de Philharmonie Sittard. Dit heeft al vele mooie muzikale hoogtepunten in binnen- en buitenland opgeleverd. Deze avond staat de Philharmonie weer op de planken van de schouwburg om er samen met verschillende ‘vrunj’ een bijzondere voorstelling van te maken. Een muzikaal feest door de jeugdharmonie en het harmonie-orkest van de Philharmonie Sittard met dans en verrassende ‘vrunj’ van de Philharmonie Sittard.

34

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 15,Organisatie: Philharmomie Sittard

In juli 1992 schreef Alex Roeka zijn eerste Nederlandstalige liedjes en sprong er meteen mee het podium op. Nu, 25 jaar later, kan hij terugzien op een rijke carrière met honderden voorstellingen, diverse prijzen en een stoet aan juichende recensies. In zijn programma’s maakte hij maar hoogstzelden gebruik van oude nummers. Daarom wordt het nu tijd de parels uit zijn omvangrijke oeuvre in een jubileumvoorstelling weer in het licht te zetten. Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 20,50


AGENDA - DECEMBER 2017 ZO 10 DECEMBER

ZA 16 DECEMBER

Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken

René Shuman & Angel-Eye

(try-out)

Beau Schneider, Plien van Bennekom e.a. In de theaterversie van de bestseller ‘Pogingen iets van het leven te maken’ laten Hendrik Groen en zijn vrienden u een jaar lang meeleven met alle ups en downs in een verzorgingshuis. In tegenstelling tot het boek is niet alleen Hendrik Groen te zien, maar wordt het een levenslustige komedie met meerdere rollen van de rebellenclub. Regisseur Gijs de Lange heeft een verrassend concept voor ogen: jonge acteurs zullen de rollen gaan spelen. Toneel / comedy 14.30 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-

Rocking Around The Christmas Tree

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Gaan Kerstmis en rock-‘n-roll samen? Jazeker, zo bewijzen René Shuman en Angel-Eye met ‘Rocking Around The Christmas Tree’, een hartverwarmend concert in koude dagen. Kerst en rock-‘n-roll hebben gemeen dat ze een feel-good-gevoel oproepen. Dus u bent in goede handen bij Mr. & Mrs. Rock-‘n-Roll die de feestdagen van de nodige pepers voorzien. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 42,50 *

VR 15 DECEMBER

Dutch Eagles Fly Like an Eagle

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 23,50

51 35

Ruim 40 jaar na dato staat de authentieke muziek van de Eagles en hun tijdgenoten nog altijd recht overeind. De Dutch Eagles zijn inmiddels tot ver buiten onze grenzen de onbetwiste ultieme vertolkers van dit muziekgenre en het tijdperk. Met ruim 25 gitaren, 6 loepzuivere vocalen, prachtige verhalen en vooral heel veel plezier en overtuiging brengen zij deze tijdloze muziek al meer dan tien jaar schijnbaar moeiteloos tot leven.


AGENDA - DECEMBER 2017

PODIUM

ZO 17 DECEMBER

Het Huis van Jip en Janneke 3+ Een jubileumvoorstelling rondom buurkinderen Jip en Janneke is een van de feestelijke hoogtepunten van het 90-jarig bestaan van de HEMA. De vrolijke voorstelling ‘Het Huis van Jip en Janneke’ maakt gebruik van handpoppen en is geschikt voor iedereen van drie jaar en ouder, waaronder dus ook ouders, grootouders, ooms en tantes. Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Grote zaal € 18,50

*

ZO 17 DECEMBER

Maaike Widdershoven, Ruud Bos en Tony Neef Weet je nog wel….

36

Maaike Widdershoven, Tony Neef en Ruud Bos vormen een hartverwarmend trio dat een ode brengt aan het Nederlandse cultuurgoed met tijdloze liedjes en verhalen uit hun rijke beroepsleven. Een feest der herkenning met nummers van onder anderen Robert Long, Wim Sonneveld, Annie M.G. Schmidt, Frans Halsema en Toon Hermans; terwijl André Hazes, Karin Bloemen en Vader Abraham zeker niet zullen ontbreken. Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 20,-


www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - DECEMBER MEI 2017 2017

DO 21 DECEMBER

LIESBETH List, de musical

Musical 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 35,-

51 37

Een ongelofelijk leven. Een ongelofelijke carrière. Een intens verhaal over een vrouw die alles overwon: haar moeders zelfmoord na hun bevrijding uit het Jappenkamp, een slechte relatie, een neerwaartse carrière en het verlies van Ramses en haar grote liefde Rob. Maar ze overwon en er was altijd nieuw succes. Liesbeth List: moeder, minnares, maar bovenal artieste. Met de mooiste liedjes van Shaffy, Theodorakis, Piaf en Brel. Met Renée van Wegberg als Liesbeth List.


AGENDA - DECEMBER 2017

PODIUM

VR 22 DECEMBER

Shock Thrillermusical 12+ Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Je wordt verscheurd door verdriet, maar ook door angst. Wat is er die avond met haar gebeurd? Maar dan, maanden later, keert de moordenaar terug. En dit keer voor jou. Kun je nog vluchten? Of is het te laat? Beleef ‘Shock’ nu live in het theater als spannende thrillermusical! Naar de bestseller van Mel Wallis de Vries. Jeugd / familie 19.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 20,-

DO 28 DECEMBER

Rhythm of the Dance The Christmas Show Geniet van dit fantastisch spektakel vol opzwepende dans en muziek. ‘Rhythm of the Dance’ trok in de afgelopen 16 jaar al meer dan 12 miljoen toeschouwers uit 51 verschillende landen, verdeeld over vier continenten. Beleef deze dynamische Ierse dansshow met getalenteerde musici, virtuoze vocalisten en onvermoeibare dansers en danseressen. Kom helemaal in kerststemming en warm u in de donkere dagen van het jaar.

38

Special / show 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 35,-

VR 29 DECEMBER

Lucas Van Merwijk & Gianna Tam Drumix! The Next Generation Dat feilloos gevoel voor show en ritme letterlijk in het bloed zitten, bewijzen drummer Lucas van Merwijk en zijn Surinaams-Nederlandse dochter Gianna Tam. Zij leerde het vak van haar vader, maar heeft inmiddels haar eigen sporen verdiend. Als drumster en percussionist tourt ze intensief over de hele wereld. Als zangeres maakte het grote publiek kennis met haar in ‘The Voice of Holland’ en middels haar bejubelde soloalbums. Nu, vader en dochter in een opzwepend en spectaculair slagwerkconcert! Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50


AGENDA - JANUARI 2018 ZA 30 DECEMBER

DO 4 JANUARI

10 jaar Pink Floyd Project

philharmonie zuidnederland

Het 10-koppige Pink Floyd Project brengt een prachtige verzameling van iconische songs akoestisch ten gehore. Ga op reis door het sprookjeslandschap van Pink Floyd met zang van o.a. Bert Heerink (Vandenberg, Kayak) én Chris Mustamu, een arsenaal aan akoestische instrumenten, een (lokaal) kinderkoor, anekdotes én bijzondere verhalen. De grote hits zoals ‘Comfortably Numb’, ‘Wish You Were Here’ en ‘Shine On You Crazy Diamond’ komen zeker voorbij. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 24,50

Nieuwjaarsconcert 2018 Natuurlijk luidt philharmonie zuidnederland ook in 2018 met veel plezier het nieuwe jaar in. Feestelijke muziek van onder anderen Berlioz, Dvorák, Tsjaikovski en uiteraard Johann Strauss jr. begeleidt deze keer de vrolijke nieuwjaarswensen. Een concert dat sprankelt als de beste champagne en dat het orkest op de meest virtuoze wijze voor het voetlicht brengt. Vuurwerk voor de concertzaal. Klassiek 20.00 uur Theater aan het Vrijthof Maastricht € 34,(incl. busvervoer, zie pagina 15)

51 39

Acoustic Echoes

SERIEET I A F VORSIEK S A KL

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium


AGENDA - JANUARI 2018

PODIUM

ZA 6 JANUARI

Het Zwanenmeer Charkov Staats Ballet Theater ‘Het Zwanenmeer’ is het romantische liefdesverhaal tussen Odette en prins Siegfried. Odette, koningin van de zwanen, is samen met andere jonge, onschuldige meisjes betoverd door Rotbart. Zij leven als zwanen en nemen alleen rond middernacht hun menselijke vormen aan. Enkel zuivere liefde kan de betovering doorbreken. Rotbart probeert via zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, tussen de geliefden te komen.

VR 5 JANUARI

Opvliegers 3: New York, New York Antje Monteiro, Anouk van Nes, Joanne Telesford en Sandra Mattie

40

Schnabbelzangeres Lydia moet Nederland ontvluchten als er een gênant filmpje op het internet verschijnt. Haar gebruikelijke reisvriendinnen hebben geen tijd, dus ze is maar wat blij als ze onderweg in het vliegtuig Moniek ontmoet. Dezelfde leeftijd, dezelfde overgangskwalen (zelfs nog wel wat meer) en hetzelfde hotel. Als ze daar ook nog middelbare leeftijdsblogger Joke en kersverse weduwe Shirley ontmoeten, zijn De Opvliegers compleet. Broadway, Central Park, Fifth Avenue en yellow cabs: here they come! Toneel / comedy 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 25,-

Dans 19.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 36,-


AGENDA - JANUARI MEI 2017 2018

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

ZO 7 JANUARI

Het Laagland

Het Laagland

JORIS & DE DRAKENTEMMERS

De Kleine Cowboy

8-108 jaar

4-104 jaar

Moed, doorzettingsvermogen en op jezelf vertrouwen. Alle jongens en meiden én hun familie krijgen er een extra dosis van mee tijdens ‘JORIS & DE DRAKENTEMMERS’. In deze voorstelling gaan de acteurs aan de haal met de legende van Joris en de Draak én vooral met de draken die hen van binnen de baas zijn. Deze vurige muziektheatervoorstelling schakelt, met de vaart van een achtbaan, van panische prinsessen naar een stoere bootcamp voor Drakentemmers in spé.

Een kleuterwestern voor kleine cowboys en grote bandieten

Jeugd / familie 19.30 uur | Fantastisch Familieweekend Schouwburg / Kleine zaal € 11,50 (volwassenen) / €9,50 (kinderen) Familieticket: € 37,50 Organisatie: Het Laagland

Boy is een doodnormale jongen op een doodnormale boerderij. Hij heeft een bijzondere knuffelkoe: Cow. Maar ineens is Cow weg. Is hij weggelopen? Of is hij misschien ontvoerd door de norse Knecht uit Amerika? Er zit niks anders op: Boy trekt zijn stoutste laarzen aan en gaat erachteraan, naar Amerika. Deze Western van Hollandse bodem gaat over klein zijn in een grote wereld. Van de makers van ´Bezoek voor Beer´! Jeugd / familie 14.30 uur | Fantastisch Familieweekend Schouwburg / Kleine zaal € 11,50 (volwassenen) / €9,50 (kinderen) Familieticket: € 37,50 Organisatie: Het Laagland

51 41

ZA 6 JANUARI

uziekVurig mr in het e t a e th tisch Fantas eekend w ie il m Fa


AGENDA - JANUARI 2018

PODIUM

WO 10 JANUARI

LOS Muziektheater VAST Dames en Heren, hou u VAST voor de vierde voorstelling van LOS. Het is voor de meiden van LOS tijd om volwassen te worden. VASTigheid is voor de meiden een droom en een nachtmerrie tegelijk. Terwijl ze zich staande proberen te houden op hun hoge hakken, vallen ze van de ene in de andere komische en herkenbare situatie. Dat deze voorstelling weer bomvol hilariteit, muzikaliteit en fysieke uitspattingen zit, dat staat wel VAST.

Ramon Beuk, Jochem Uytdehaage, Rick Moorman e.a. De Vakidioten

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,-

U ziet vier bekende vakidioten samen in het theater! Ramon Beuk (televisie chefkok), Jochem Uytdehaage (Olympisch schaatskampioen), Rick Moorman (tailleur van o.a. Humberto Tan) en nog een vakidioot (verrassing) bezorgen u een komische en enerverende avond met persoonlijke verhalen, anekdotes, grappen en openbaringen. Hoe ziet de wereld van een vakidioot er eigenlijk uit? Wat maakt hen uniek en wat drijft hen? Zijn het inderdaad ‘idioten’ of zijn ze gewoonweg intens gepassioneerd?

VR 12 JANUARI

Special / show 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 19,50

Medammecour on Tour De ‘Medammecour on tour’ is inmiddels uitgegroeid tot de populairste carnavalsrevue van onze provincie. Deze echte Limburgse kolderieke vasteloavendsrevue gaat dit jaar voor de derde keer on Tour langs de Limburgse theaters en staat in heel Limburg garant voor uitverkochte zalen. Bekende en onbekende artiesten uit de hele provincie zullen ook nu weer hun opwachting maken.

42

ZA 13 JANUARI

Carnaval 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 27,50


AGENDA - JANUARI 2018

In mijn hoofd Debby Petter speelt een vrouw die vertelt over haar man. Hij liegt. Het gaat niet om leugentjes om bestwil. Nee, echt het grote werk. Zij wil dat hij hulp zoekt. Hij wil dat ook. Maar doet hij dat? Ze wacht op hem. Kwetsbaar en onzeker vertelt zij haar verhaal. Waarom wil ze hem niet kwijt? Het antwoord op deze vraag is glashelder en onthutsend tegelijk. Toneel / drama 14.30 uur Schouwburg / Kleine zaal € 15,-

WO 17 JANUARI

Creedence Clearwater Revival The Fortunate Sons

PODIUM PODIUM

Debby Petter

Eind jaren zestig was Creedence Clearwater Revival één van de populairste rockgroepen wereldwijd met hits als: ‘Bad Moon Rising’, ‘Proud Mary’ en ‘Down On The Corner’. De Amerikaanse band The Fortunate Sons brengt een zeer authentiek eerbetoon aan het legendarische C.C.R. Een ware primeur, want deze band was nog niet eerder in Europa te zien. Een echte trip down Memory Lane. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 27,50

51 43

ZO 14 JANUARI

www.dedomijnen/podium


AGENDA - JANUARI 2018

PODIUM

VR 19 JANUARI

Niet Schieten Tijd voor een Trio

44

Twee mannen (Arend Edel en Maarten Hennis) in de herfst van hun leven plukken een fris groen blaadje (Esmee van Kampen). Maar het blaadje blijkt een eigen willetje te hebben met een niet te temperen energie. Met een enorme dosis humor worden de mannen ongenadig bij

de ballen gepakt en geconfronteerd met hun Midlife. Ook de twijfeldertiger Esmee krijgt het flink voor haar kiezen. Een kwetsbaar, herkenbaar en vooral hilarisch cabaretprogramma over leeftijdsconflicten, afhankelijkheid en persoonlijke crisissen. Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal â‚Ź 17,50


ZA 20 JANUARI

De Marotte Zitterd Insjtelasezitting

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - JANUARI 2018

De regerende stadsprins moet vanavond al zijn prinselijke versierselen inleveren om plaats te maken voor zijn opvolger. Aansluitend wordt hij ingelijfd bij de Auw Prinse, die hun traditionele Grosse Nòmmer brengen. In het tweede gedeelte van de avond wordt de nieuwe Marotteprins in samenwerking met buurt, verenigingen en andere bekenden opgebracht. Aansluitend volgt zijn installatie en volgt de traditionele nonnevotteraege. De avond wordt afgesloten met een prinsenbal. Carnaval 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € n.t.b. Organisatie: De Marotte Zitterd Kijk voor actuele informatie op www.dedomijnen.nl/podium

WO 24 JANUARI

De Marotte Zitterd Seniorezitting

Carnaval Tijd: n.t.b. Schouwburg / Grote zaal € n.t.b. Organisatie: De Marotte Zitterd Kijk voor actuele informatie op www.dedomijnen.nl/podium

51 45

Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd organiseert samen met De Zonnebloem weer een middagzitting voor senioren. Natuurlijk zorgt de Marottekapel voor de muzikale omlijsting. Uiteraard is er zang, dans en buut.


AGENDA - JANUARI MEI 2017 2018

PODIUM WO 24 JANUARI

Johan Goossens Vlam (try-out) Johan houdt graag het vuurtje brandend. Het vuur van de passie, idealen. Ook al is hij inmiddels de dertig al gepasseerd. Ook al heeft hij inmiddels een koophuis en een tafel waar geen vlekken op mogen. Brandt het vuur nog wel zo hard, of is het slechts een waakvlam? Johan wil de barricades wel op, maar heeft ook last van zijn rug. Persoonlijk en onweerstaanbaar grappig. Met rake observaties, superieure ironie en prachtige liedjes.

46

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal â‚Ź 17,50


AGENDA - JANUARI MEI 2017 2018 ZA 27 JANUARI

Gala Prinsenbal 2018 Stichting Gala Prinsenbal Sittard 18+

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Het leukste galabal van Sittard en omstreken wordt jaarlijks georganiseerd door de Sittardse Auw Prinse ter ere van de regerend stadsprins van Sittard. Wie dat in 2018 zal zijn, weet de organisatie pas na de uitroepingszitting in januari 2018. Wat zij wel al zeker weet is dat het - dankzij de spetterende live bands, royale buffetten en het in feestelijke galakleding uitgedoste publiek – weer een avond wordt om niet te vergeten.

DO 25 JANUARI

Vrijdag & Sandifort Vrijdag vs Sandifort Hun typeringen zijn zo mogelijk nóg beroemder dan zijzelf. Wat wil je ook als je over zo’n genadeloos transformatietalent beschikt. Want La Sandifort is dus ook Dokter Corrie, Patty Brard en Trijntje Oosterhuis. Hij van Vrijdag is dus ook Mark Rutte, Twan Huys en Marco Borsato. Het is een wonder dat ze überhaupt zelf nog weten wie ze zijn! Rauw, razendsnel, scherp, over de top, retemuzikaal en ongenadig grappig.

Carnaval Tijd: n.t.b. Schouwburg € n.t.b. Toegang: 18 jaar en ouder. Kleding: voor heren een smoking, voor dames een avond- of cocktailjurk Organisatie: De Marotte Zitterd Kijk voor actuele informatie over het bal en de kaartverkoop op www.facebook.com/galaprinsenbalsittard of op www.galabal.nl

51 47

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 19,50


AGENDA - JANUARI MEI 2017 2018

PODIUM

ZO 28 JANUARI

Gratis Geld Mark van Vliet & Edo Berger 14+ Iedereen valt voor de trucs van reclamemakers en marketeers. Ja, jij ook. Is dat erg? Niet wanneer cabaretiers Mark van Vliet en Edo Berger jou precies uitleggen hoe jij dezelfde technieken kan gebruiken in je eigen leven. Een bijzonder grappige voorstelling die helpt kritisch te kijken naar de wereld om je heen, ook wanneer je die alleen via Facebook ziet. Jeugd / familie 16.00 uur Museum Ligne € 10,-

31 JANUARI

Het KampsVanBaar Buuttegala

48

C.V. de Schinöster organiseert voor de 2de keer het KampsVanBaar Buuttegala: een mix van het Limburgse Buuttereednen en het Brabantse tonpraten. Voor de pauze zullen de Limburgers hun opwachting maken en na de pauze zullen de Brabanders de bühne betreden. Het Buuttegala staat garant voor een diversiteit aan humor die uw lachspieren op de proef zullen stellen. De avond zal muzikaal omlijst worden door Limburgse topmuzikanten. Carnaval Tijd: n.t.b. Schouwburg € 18,50 Organisatie: C.V. de Schinöster Kijk voor actuele informatie op www.dedomijnen.nl/podium

WO 31 JANUARI

Gerard Alderliefste Dubbel Leven Gerard Alderliefste leeft al meer dan twintig jaar met twee gezichten. In het ene is hij verslavingsarts. In het andere is hij muzikant. Kan hij dan niet kiezen? Niet zo goed nee. Heeft hij nu een gespleten persoonlijkheid? Nee, dat ook weer niet. En dat laat hij zien in zijn eerste soloprogramma, waarin beide werelden samen komen. Gerard zingt en speelt zijn eigen liedjes of die van anderen. En hij houdt een theatercollege over partydrugs en verslaving. Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 16,50


DO 1 FEBRUARI

Frans Bauer Tour de Frans

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - FEBRUARI 2018

De ongekend populaire, moderne troubadour vermaakt het publiek op een manier zoals alleen hij dat kan. De feestelijke liedjes worden afgewisseld met zijn ondeugende humor. Strijk neer in het rode pluche en laat u meeslepen in een avond ongedwongen vermaak van Nederlandse bodem. Een fonkelnieuwe avondvullende live voorstelling, onder begeleiding van toporkest de Holland Showband en de beeldschone dames van The Dance Company. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 37,50

VR 2 FEBRUARI

Kiki Schippers Waar (try-out)

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 16,50

51 49

Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel: met haar liedjes verovert Kiki Schippers ieder publiek. Maar Kiki wil altijd meer. Maar waar is ze naar op zoek? Het allermooiste lied, de treffendste metafoor, het grappigste verhaal of gewoon de waarheid? En waarom zou je überhaupt stelling nemen en jezelf vastleggen? Waar positioneer je jezelf? Kiki zweeft een beetje boven het maaiveld. En dat willen we graag zo houden. Kiki heeft de Annie M.G. Schmidtprijs 2017 voor het beste theaterlied gewonnen.


AGENDA - FEBRUARI 2018

PODIUM

ZA 3 FEBRUARI

De Marotte Zitterd Finalesjpektakel Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd sluit haar reeks zittingen af met een klinkend carnavalsfeest. Een avond vol verrassingen, muziek, dans en kolder. De muzikale omlijsting van de avond is in de vertrouwde handen van de Marottekapel. Het programma is nog een verrassing. De avond wordt afgesloten met een Marottebal.

50

Carnaval 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal: Toneel-op-toneel € n.t.b. Organisatie: De Marotte Zitterd Kijk voor actuele informatie op www.dedomijnen.nl/podium

ZA 10 FEBRUARI

philharmonie zuidnederland

SERIEET I FAVORSIEK S A L K

Vastelaovendconcert 2018 Ooit in het leven geroepen door André Rieu Senior is het Vastelaovendconcert uitgegroeid tot Dé Vastelaovendsklassieker. Dirigent Raymond Spons en zanger/presentator Sef Thissen pakken uch bie dun erm naar het Zuid-Amerikaanse carnaval. Het orkest reist deze 5x11+10e editie mee via Rio de Janeiro naar Spanje en van Eijsden tot de Mookerhei. Maak e denske op het ritme van de Braziliaanse samba, lach om heerlijke flauweköl en zing op volle petaj mee met de Tuna en de L1 Vastelaovendmedley. Carnaval 20.11 uur Schouwburg / Grote zaal € 29,-


WO 21 FEBRUARI

Humorcollege Jobtraining / Renate Reijnders

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - FEBRUARI 2018

Let op! Niet interactief! Lachen vanuit uw luie stoel. Ieder mens heeft humor, niet alleen de grappenmakers. Als u de humor van een situatie kunt inzien, helpt dat om deze te relativeren. Humor maakt het leven licht en leuk. Het Humorcollege is cabaret, show en college en leert u alles over humor. Doel van de avond is niet alleen om u te laten lachen, maar ook om uw eigen humorstijl te ontdekken. Een avond vol lach- en leerstuipen! Special / show 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,-

VR 23 FEBRUARI

Codarts Rotterdam/ Holland Dance Festival Talent On The Move

Dans 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50

51

Elk jaar biedt Holland Dance Festival het spraakmakende danstalent van Codarts Rotterdam – de hotspot voor hedendaagse dans – een landelijk podium. Deze jubileumeditie sprankelt met hoogtepunten en repertoire van internationale topchoreografen, waaronder Jiří Kylián, Antonin Comestaz, Joost Vrouenraets en Jarek Cemerek. Een mooie avond voor iedereen die kennis wil maken met eigentijdse dans.


AGENDA - FEBRUARI MEI 2017 2018

PODIUM ZA 24 FEBRUARI

Lieve Bertha

52

Prachtexemplaar De lefgozers van Lieve Bertha (Koen Brouwer & Rens Polman) maken geen cabaret, geen film, geen popmuziek. En toch ook allemaal wel. Spontaan, recht voor zijn raap, met veel humor en lef. Op hun tiende besloten ze om samen artiest te worden, mooie dingen te maken en die aan heel de wereld te laten zien. Ze zijn autodidact en naturel, schrijven en zingen samen liedjes en maken filmpjes waarin ze mensen en zichzelf verrassen.

ZO 25 FEBRUARI

Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal â‚Ź 15,-

Klassiek 14.30 uur Museum Ligne â‚Ź 12,50

Jonge musici in Concert bij De Domijnen De Domijnen introduceert, in samenwerking met o.a. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een nieuwe kamermuziekserie. Talentvolle jonge musici krijgen een podium in Museum Ligne, Hedendaagse Kunst.


AGENDA - FEBRUARI 2018

Blind date

VR 2 MAART

BLIND DATE

Laat u verrassen! Al snuffelend in deze pocket uw favoriete voorstellingen uitzoeken is leuk. Maar het kan ook anders: boek een voorstelling zonder te weten wat er speelt. Een echte blind date! Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 11,-

Joep Onderdelinden OOIT

PODIUM PODIUM

WO 28 FEBRUARI

www.dedomijnen/podium

Een krakend nieuwe voorstelling van rasverteller en entertainer Joep Onderdelinden. Geroemd om zijn beeldende, hilarische manier van vertellen. Hij zoekt op zijn eigen absurde wijze, samen met zijn publiek, het antwoord op de vragen: Hoe blijf ik een ‘blij ei’? Komt het OOIT nog goed? En, was het OOIT eigenlijk beter? Special / show 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50

DO 1 MAART

Gandini Juggling / Plastic Boom Water on Mars

Special / show 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-

51 53

Beetje uitgekeken op het klassieke jongleren? Dan is het tijd voor Gandini Juggling. In ‘Water on Mars’ hebben de artiesten van Gandini Juggling de krachten gebundeld met de Zweedse hitcombinatie Plastic Boom in een show die voorbij vliegt met de snelheid van een komeet, overladen met humor en vakmanschap. Naast het traditionele jongleerinstrumentarium van kegels, ringen en ballen gaan hier ook kledingstukken, flessen water en pleerollen de lucht in terwijl de mannen om en over elkaar heen buitelen.


AGENDA - MAART MEI 20172018

PODIUM

ZA 3 MAART

4 make es 1 meziek Concert van de fanfares uit Buchten, Einighausen, Guttecoven & Limbricht Vier fanfares, één orkest. 150 muzikanten op één podium, van jong tot oud. Dat is de setting van dit unieke concert. Fanfare St. Jozef Buchten, Fanfare Concordia Einighausen, Fanfare St. Caecilia Guttecoven & Muziekvereniging Vriendenkring Limbricht presenteren voor u: 4 make es 1 meziek. Een avond boordevol fanfaremuziek met humor, solisten en natuurlijk een Limburgs tintje. Concert / muziek 19.30 uur Schouwburg / Grote zaal € 15,Organisatie: Fanfare St. Jozef Buchten, Fanfare Concordia Einighausen, Fanfare St. Caecilia Guttecoven & Muziekvereniging Vriendenkring Limbricht

ZA 3 MAART

Gerard van Maasakkers 40 jaar liedjes 40 jaar geleden schreef Gerard van Maasakkers zijn eerste liedje: ‘Hee gaode mee’ werd een groot succes en het was de start voor een bloeiende carrière. Hij werd een naam in de Nederlandse muziekwereld. In ‘40 jaar liedjes’ maakt Gerard van Maasakkers een keuze uit de 13 platen die hij opnam. Dat gaat een mooie, intieme avond opleveren met veelkleurige liedjes en anekdotes. Van ontroering naar uitbundigheid en weer terug.

54

Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 19,-


AGENDA - MAART MEI 20172018 WO 7 MAART

Paul Groot, Marjolein Keuning e.a. You’re the Top

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Cole Porter combineerde zijn buitengewone talent met een zeer opvallende levensstijl en leidde een dubbelleven. Hij kon niet zichzelf zijn in het openbaar. Ondertussen schreef hij wereldberoemde songs. Terwijl zijn succes ongekende hoogte bereikt, groeit zijn eenzaamheid. ‘You´re The Top’ schetst een wervelend beeld van zijn levensverhaal en zijn muziek.

51 55

Musical 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 35,-


AGENDA - MAART MEI 20172018

PODIUM DO 8 MAART

Sanne Wallis de Vries GUT

56

In 2017 was het twintig jaar geleden dat Sanne debuteerde met haar solovoorstelling ‘Sop’. Nu komt zij met ‘GUT’. Een voorstelling waarin ze zich onder andere met frisse tegenzin andermaal afvraagt hoe te leven en waartoe. Omdat de wereld dat vandaag de dag nou eenmaal vereist. Gelukkig is ze inmiddels op een leeftijd dat er weinig ruimte is voor twijfel; des te meer voor tips. Met name om uit te delen. Ze heeft er #zinin! Bent u erbij? Gut. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 22,50


AGENDA - MAART 2018

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

VR 9 MAART

Jon van Eerd Harrie & Eva Op de zevende dag was er rust. Totdat... Harrie het Paradijs binnenwandelde! En ja hoor, Harrie Vermeulen is weer terug! Opnieuw met een dolgekke en grappige komedie. Als vanouds neemt Harrie, met zijn onbesuisde en razende manier van doen, steeds maar weer de verkeerde beslissingen. Te midden van dartelende vlinders, gracieus kleurende bloemen en kabbelende watervalletjes maakt Harrie er weer een kolossale chaos van. Toneel / comedy 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 35,-

VR 9 MAART

philharmonie zuidnederland Met Simone Lamsma naar Hollywood

SERIEET I FAVORSIEK KLAS

Klassiek 20.00 uur Theater aan het Vrijthof Maastricht € 34,- (incl. busvervoer, zie pagina 15)

51 57

‘Breathtakingly wonderful!’ Zo omschreven de Amerikaanse recensenten Simone Lamsma’s uitvoering van Korngolds Vioolconcert. Dirigent Willem Mengelberg noemde de AmerikaansOostenrijkse Korngold niet voor niets ‘een uit de hemel gevallen musicus’. Diezelfde Mengelberg gaf Kodály de opdracht tot het schrijven van de kleurrijke Pauw Variaties. Kleur zit ook in Bernsteins Fancy Free – dat perfect past binnen het andere showbizz walhalla van de USA: de heerlijke Broadway-glitter.


AGENDA - MAART 2018

PODIUM

ZA 10 MAART

ZO 11 MAART

De Cabaretpoel

Open podium

Cabaret in de kelder Cabaretliefhebbers opgelet! In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres.

Special / show 19.00 uur Schouwburg / Kleine zaal

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Souterrain â‚Ź 15,-

ZO 11 MAART

Dummie de Mummie Een splinternieuwe familiemusical

58

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag loop je je slaapkamer binnen, je ruikt iets vies, kijkt rond, en je ziet ineens een mummie in je bed. Wat doe je dan? Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Grote zaal â‚Ź 18,50 Familieprijs 5=4

Bent u een singer-songwriter, danser, goochelaar, rapper, toneelspeler, cabaretier, presentator, poetry slammer of entertainer? Wilt u weten hoe het voelt om op een echt podium te staan? Waag dan die sprong in het diepe en geef u nu op voor het Open Podium bij De Domijnen. U kunt solo optreden, maar ook met een groep of met uw vereniging. Wilt u die plek op het podium? Meld u dan aan via: coen.aarts@dedomijnen.nl.

IE FAMIL S J I R P 5=4

S GRATING A TOEG


AGENDA - MAART 2018 VR 16 MAART

Dana Winner Uit bewondering

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Dana Winner is al lang geen onbekende meer. Ruim 25 jaar draait ze intussen mee. Een periode vol succesvolle singles, albums en optredens. In België bereikten de afgelopen maanden drie liedjes van haar de nummer 1-positie in de iTunes-hitlijsten. En in augustus 2016 ontving Dana de Award ‘Beste Zangeres van België’. Dana is nog lang niet uitgezongen. Dat hoort u in deze gloednieuwe voorstelling.

WO 14 MAART

Vele hemels boven de zevende

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 29,50

Naar de roman van Griet Op de Beeck In dit fascinerende en beklemmende familiedrama doen de personages verwoede pogingen zich te ontdoen van de pijn in hun zelfgekozen leven. Uiteindelijk blijken er maar twee mogelijkheden te zijn: de sprong naar de dood of de sprong naar de liefde. Met: Henriëtte Tol, Hanne Arendzen, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand en Anne Lamsvelt. Ursul de Geer tekent voor de regie.

51 59

Toneel / drama 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-


AGENDA - MAART MEI 20172018

PODIUM ZO 18 MAART

Tina de Musical Alexandra Alphenaar, Mylène & Rosanne e.a. 8+

60

‘Tina’, het bekendste meiden weekblad van Nederland, bestaat vijftig jaar en dat gaan we vieren met ‘Tina, de musical’! Met doldwaze avonturen, heel veel meidenpret en de allerleukste liedjes. Over een tiener met vlinders in haar buik en een oma die eeuwig jong is gebleven. En wat die allemaal van elkaar kunnen leren. Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Grote zaal € 27,50


AGENDA - MAART 2018

3-103 jaar

Niks moet, niksen mag Vergeet het theater van alledag en kom naar ‘Lekker Laaglands!’ We nodigen je van harte uit voor een ontspannen theatermiddag voor de hele familie. We organiseren voor alle kinderen tussen 3 en 12 jaar een middag vol superleuke workshops. Een middag waarop je andere ouders, andere kinderen en Laaglanders ontmoet, maar bovenal lekker kunt genieten.. Jeugd / familie 15.00 uur Schouwburg / Kleine zaal Toegang: gratis, wel graag vooraf reserveren via: gerlie@hetlaagland.nl Organisatie: Het Laagland

Jörgen Raymann Zo Kan Het Ook 2.0 Raymann gaat in reprise maar niet heus. Vandaar de titel: Zo kan het ook 2.0. Hij brengt de geüpdatete versie van zijn succesvolle tour: Zo kan het ook. Raymann heeft Abraham gezien en gooit het roer om. Geen verkleedpartijen en melige liedjes, maar volwassen humor met een boodschap. Hij relativeert zichzelf meer dan ooit tevoren en daagt zijn publiek uit dat ook te doen. Vroeger was het niet beter, maar de toekomst zou wel slechter kunnen zijn. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 23,-

51 61

Lekker Laaglands!

S GRATING A TOEG

PODIUM PODIUM

WO 21 MAART

ZO 18 MAART

Het Laagland

www.dedomijnen/podium


AGENDA - MAART 2018

PODIUM

WO 28 MAART

Oorlogsgeheimen Naar het bekroonde boek van Jacques Vriens 9+ Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Middenzaal € 16,50 Familieprijs 5=4

62

IE FAMIL S J I PR 5=4

WO 28 MAART

Burn-out voor Beginners Arnout Van den Bossche Als u denkt dat u het slecht getroffen heeft op uw werk, kom dan zeker kijken naar ‘Burn-out voor Beginners’. De Vlaamse cabaretier keert terug naar de tijd dat hij als ingenieur werkte in het bedrijfsleven. Hij staat stil bij absurde situaties op het werk die ook voor hem dagelijkse kost waren. Verder geeft hij geniale tips om te doen alsof u de perfecte werknemer bent. Deze voorstelling is het beste medicijn tegen een burn-out! Special / show 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 15,-


AGENDA - MAART 2018 VR 30 MAART

Mattheus Passie (J.S. Bach) Camerata Amsterdam en gerenommeerde zangers

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

8+ Bachs Mattheus-passie mag zich verheugen op een enorme populariteit. Edwin Rutten heeft, trouw aan de muziek, trouw aan Bach en trouw aan het verhaal, een speciale versie gemaakt voor de komende generatie Bach liefhebbers. In één uur en vijftien minuten laat hij u en uw (klein)kinderen kennis maken met de sfeer van de muziek, de instrumenten, de stemmen en de koren. Jeroen Weierink dirigeert.

DO 29 MAART

Kommil Foo

Jeugd / familie 19.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 24,50

Schoft Het is het leven zelf dat een klein geniepig schoftje is... het slaat, het zalft, het schuurt en het ergst van al: het eindigt. Het blijft de broers Walschaerts voorstelling na voorstelling inspireren: de mens die met moeite recht blijft. Maar struikelt. Die telkens de moed vindt om weer op te staan. Om dan weer te struikelen. Dat dat dan troostend is. En om te lachen, dat zeker!

51 63

Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-


AGENDA - MAART MEI 20172018

PODIUM ZA 31 MAART

Oeloek Droeftoeters

64

‘Droeftoeters’ is een hilarische achtbaan van muzikaal geweld, krankzinnige dialogen en visueel spektakel. U valt van de ene verbazing in de andere en u staat altijd op het verkeerde been. De idiote figuren vliegen u om de oren en u vraagt zich af: hoe krijgen ze het verzonnen? Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,-


MA 2 APRIL

OPERA2DAY Hamlet

(i.s.m. New European Ensemble)

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - APRIL 2018

Deze opera was voor generaties liefhebbers een hoogtepunt binnen het repertoire. Niet vreemd want Hamlet is een droomrol voor iedere bariton en Ophelia kreeg een van de mooiste waanzinsscènes ooit. OPERA2DAY maakt een compacte versie waarin we, door een mix van opera met film diep doordringen in Hamlets geesteswereld. Klassiek 15.30 uur Schouwburg / Middenzaal € 28,50

WO 4 APRIL

(G)ruis Selene Anneroza Driessen

Dans 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 15,-

51 65

‘(G)ruis’ is een hedendaagse vertelling over het werk in de mijn en de behoefte het rauwe leven onder de grond om te vormen en te kunnen uiten in dans en muziek, om zo de pijn te verlichten en het leven te vieren. ‘(G)ruis’ is een dans- en muziekvoorstelling voor liefhebbers van zowel flamenco als moderne dans.


AGENDA - APRIL 2018

PODIUM

DO 5 APRIL

The Full Monty Joey Ferre, Brigitte Heitzer e.v.a. Geen baan meer. Geen vrouw meer. Geen toekomst meer. Wat doe je, als je ineens de alimentatie moet ophoesten, om te voorkomen dat je straks ook geen kind meer hebt? Dan begin je een strip-act. Met je beste vrienden die ook allemaal zonder werk zitten. En je gaat voor niets minder dan de Full Monty! Aanstekelijk, pikant en ontroerend met swingende songs. Musical 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal â‚Ź 35,-

VR 6 APRIL

Herman in een bakje Geitenkwark Verplicht Spelen

66

Herman in een bakje Geitenkwark is een ervaring die uw leven veranderd: een podium gevuld met de eigenzinnige humor, samenzang en bedenksels van vier jongens, en, als belangrijkste van alles, met uw fantasie. Want wat wilt u nou eigenlijk? Knoeien met precisie, sterven van vreugde, een hond onder het ijs of een speeltuin na de Apocalyps? Bij ons hoeft u niet te kiezen. U krijgt het allemaal. Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal â‚Ź 15,-

*


AGENDA - APRIL 2018 ZO 8 APRIL

Open Podium

Micheline Van Hautem & plaatselijk orkest Brel & Brass De Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem gaat in ‘Brel & Brass’ de samenwerking aan met een plaatselijk harmonie- en/of fanfareorkest. Voor de pauze speelt dit orkest een instrumentaal programma, inclusief Brelprelude. In het tweede deel is het de beurt aan Van Hautem die met het orkest de mooiste, maar niet per se de bekendste, liedjes van Brel brengt. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 20,-

Special / show 19.00 uur Schouwburg / Kleine zaal

S GRATING A TOEG

WO 11 APRIL

In de Vlaamsche Pot Theater van de Klucht Twintig jaar na de laatste aflevering van ‘In de Vlaamsche Pot’ brengt Theater van de Klucht een theaterversie van deze hilarische hit-serie. Haye van der Heijden klimt voor deze theaterversie opnieuw in de pen. Schuif aan bij Luciën en Karel, geniet van het gestuntel van Dirkje en Frits en…. van wie is die reservering in de agenda? Met Arijan van Bavel, Bas Muijs, Bettina Holwerda, Onno Innemee en Sabine Beens. In regie van Paul van Ewijk. Toneel / comedy 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 25,-

51 67

ZO 8 APRIL

Bent u een singer-songwriter, danser, goochelaar, rapper, toneelspeler, cabaretier, presentator, poetry slammer of entertainer? Wilt u weten hoe het voelt om op een echt podium te staan? Waag dan die sprong in het diepe en geef u nu op voor het Open Podium bij De Domijnen. U kunt solo optreden, maar ook met een groep of met uw vereniging. Wilt u die plek op het podium? Meld u dan aan via: coen.aarts@dedomijnen.nl.

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium


AGENDA - APRIL MEI 2017 2018

PODIUM *

DO 12 APRIL

Roué Verveer Heppie De Peppie

68

Cabaretier en stand-upper Roué Verveer behoort tot de top van de Nederlandse cabaretwereld. Zijn achtste programma bevat opnieuw een stortvloed aan hilariteit, scherpe grappen en zelfspot! Hij wordt geprezen om zijn driftige en enthousiaste speelstijl en zijn charisma en talent om te improviseren. Roué geeft op originele en grappige wijze een eigen kijk op de wereld en zet met ‘Heppie De Peppie’ weer een ijzersterke voorstelling neer. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 24,50


AGENDA - MEI 2017

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

ZA 14 APRIL

Dansen met de Vijand Janke Dekker Producties

Musical 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-

ZO 15 APRIL

Kikker Mini Festival Kikker zingt en leest voor 3+ Kikker kan zwemmen en springen als de beste. Maar hij kan niet vliegen, zoals Eend. En niet lezen, zoals Haas. En geen taarten bakken, zoals Varkentje. ‘Natuurlijk niet’, zei Haas. ‘Want jij bent een kikker! En wij houden van je zoals je bent.’ Kikker zingt de leukste liedjes uit de Kikker-musicals en vertelt zelf al zijn avonturen! Kom voor en na de voorstelling ook lekker spelen in de Kikker-speeltuin in de foyer. Jeugd / familie Inloop vanaf 13.30 uur / Aanvang voorstellingen: 14.00 & 16.00 uur Schouwburg / Kleine zaal € 10,-

WO 18 APRIL

Henriëtte van der Meij en Bartho Braat Gare de Lyon Parijs 1942. Twee jonge geliefden nemen op het Gare de Lyon afscheid van elkaar. Aan het eind van de oorlog hopen ze elkaar op het zelfde Gare de Lyon weer te ontmoeten. Maar het leven loopt anders. Pas dertig jaar later zien zij elkaar als getrouwde mensen terug. Hun hereniging krijgt een dramatische wending als de vrouw een onvoorstelbare ontdekking doet. Toneel / drama 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 19,50

51 69

‘Dansen met de vijand’ werd in april 2016 bedolven onder jubelende recensies van zowel vakpers als publiek. Vandaar dat de voorstelling dit seizoen in reprise gaat. ‘Dansen met de Vijand’ vertelt het waargebeurde verhaal van Roosje Glaser, die Auschwitz overleefde door te dansen met de vijand. Goed of fout krijgt voor altijd een nieuwe dimensie.


AGENDA - APRIL 2018

PODIUM

DO 19 APRIL

Dire Straits’ Brothers in Arms Legendary Albums Live ‘Brothers in Arms’ van Dire Straits is een van de best verkochte albums ooit! Alleen al op deze plaat staan zes wereldhits (o.a. ‘Brothers in Arms’, ‘Money for Nothing’, ‘Walk of Life’ , ‘Why Worry’). Beleef de muziek, geniet van de kleedkamerverhalen en leer de kneepjes van het vak van deze ‘Sultans of Swing‘. De uitvoering is in handen van de bevlogen Erwin Nyhoff, meestergitarist Marcel de Groot plus een vierkoppige band. Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 25,-

VR 20 APRIL

Karsu Plays Atlantic Records

70

Karsu duikt in de muziek van Atlantic Records! Samen met een ijzersterke band brengt ze haar liedjes ten gehore uit de tijd dat Atlantic Records net begon. Met een strakke trompet, ritmische drum en warme contrabas neemt ze u mee op reis door de geschiedenis van een van haar grote voorbeelden: Ahmet Ertegün, oprichter van Atlantic Records. Van de Turkse roots tot de bruisende jazz die we vandaag de dag nog kennen. Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50


AGENDA - APRIL 2018

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

ZA 21 APRIL

Nederpop All Stars Erik Mesie, Henk Temming e.a.

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 26,-

ZO 22 APRIL

De Vakantieshow van Ernst en Bobbie 3+ Ernst en Bobbie hebben vakantie maar er gaat meteen van alles mis. Op weg naar de camping verdwalen ze in het bos en Bobbie is ook nog vergeten om hun tent mee te nemen… Als ze uiteindelijk bij de camping aankomen, is er geen enkel plaatsje meer vrij. Gelukkig heeft Ernst de oplossing: Ernst en Bobbie worden het animatieteam van de camping. Maar of dat nou een goed idee is? Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Grote zaal € 18,50

*

ZO 22 APRIL

Ernst de Corte & Guus Westdorp Vanaf nu Ernst de Corte zingt de mooiste liedjes van zijn vader Jules. Pianist Guus Westdorp begeleidt hem. Talloze liedjes van Jules de Corte gaan over thema’s die ons nu, ruim twintig jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, de commercialisering en verharding van de maatschappij. Naast bekendere liedjes, komt ook juist onbekend materiaal voorbij. Geniet van de wonderschone melodieën en de zuivere taalkunst van Jules de Corte. Cabaret 15.30 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,-

51 71

Onvervalst genieten van pop in je moerstaal: een feest der herkenning! De jaren ’80 zijn de hoogtijdagen van de Nederlandstalige popmuziek. Bands als Doe Maar, Toontje Lager en Het Goede Doel zijn – met hun rebelse, aanstekelijke en dansbare liedjes – populairder dan ooit... Die tijden herleven. Erik Mesie, Henk Temming, Sander van Herk, Luc de Bruin, Robert Kramers en Marco Hoogland staan garant voor een avond onvervalste, Nederlandstalige popmuziek, waarbij ook recente poppareltjes volop aan bod komen.


AGENDA - APRIL 2018

PODIUM

MA 23 APRIL

Het Streektheater Pak binne... (Funny money) In dit stuk van Ray Cooney (Nederlandse vertaling: Jon van Eerd) komt een brave kantoorbediende op een dag thuis met het verkeerde koffertje. In plaats van drie bruine boterhammen en een appeltje, zit er € 2.755.000 in. Die ontdekking vormt het begin van een dolle avond vol verwikkelingen en onverwachte wendingen. Met o.a. Sjef Schurgers, Arno Deckers en Tanja Willems. Toneel / comedy 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € n.t.b. Organisatie: Het Streektheater Kijk voor actuele informatie op www.dedomijnen.nl/podium

DO 26 APRIL

Martijn Koning

ZA 28 APRIL

Silvester Zwaneveld Een kleine geschiedenis van bijna alles In de nieuwe cabaretvoorstelling van Silvester Zwaneveld wordt u lachend slimmer. Aan de hand van het populairwetenschappelijke boek ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’, van bestseller auteur Bill Bryson, neemt Silvester u mee langs de wonderen van de wereld waarin we leven. En: het wonder dat u zelf ook bent. Van sterrenstelsels tot atomen, van Kelvin tot Einstein, alles komt voorbij in deze bijna allesomvattende theatershow. Een avond vol humoristische wetenschap. Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 15,-

72

Koning te rijk Martijn Koning doet het op zijn manier. Een microfoon, een kruk en wat glazen water meer heeft hij niet nodig om anderhalf uur loos te gaan in stand-up comedystijl. Hij combineert rake one-liners met een buitengewoon fantasierijke kijk op de werkelijkheid. Razendsnel manoeuvreert Koning door de wereld in zijn hoofd, die afwisselend, pijnlijk, herkenbaar en totaal absurd is, maar altijd onweerstaanbaar geestig.

ZO 29 APRIL

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 17,50

Klassiek 14.30 uur Museum Ligne € 12,50

Jonge musici in Concert bij De Domijnen De Domijnen introduceert, in samenwerking met o.a. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een nieuwe kamermuziekserie. Talentvolle jonge musici krijgen een podium in Museum Ligne, Hedendaagse Kunst.


AGENDA - MEI 2018 2017

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

WO 2 MEI

Le Roux & d’Anjou Echte Liefde

Cabaret 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 20,-

51 73

Lieneke Le Roux en Mylène d’Anjou, gelauwerd in toneel en cabaret, brengen samen een absurdistische en muzikale theatervoorstelling. Een hilarische avond, schaamteloos geïnspireerd op ‘Absolutely Fabulous’ en hun knettergekke leven. Met de moed der wanhoop en met tomeloze energie wordt er sans gêne gezongen, gedanst, gevochten, getroost en liefgehad. Twee wereldwijven in een gloednieuwe cabaretkomedie, in regie van Marije Gubbels (TG Bloody Mary).


AGENDA - MEI 2018

PODIUM

DO 3 MEI

Tango Extremo en Joris Lutz Club Vaudeville Club Vaudeville is een muzikale smeltkroes van de nachtclubs uit de jaren ’20 en ’30 in Berlijn en Parijs. Daar waar, na de eerste wereldoorlog, jazz, folklore en klassieke muziek zich vermengen met variété en amusement. Dit alles komt samen in Club Vaudeville, waar nachtbrakers en extravaganten elkaar ontmoeten. Een muzikale ode door Tango Extremo met Tanya Schaap, Job Hubatka e.a. Concert / muziek 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 18,50

WO 9 MEI

Yentl en de Boer Magie

74

U kunt Yentl en Christine kennen van hun muzikale bijdrage aan ‘RTL Late Night’ en ‘Opium TV’. Of van hun liedjes, op de radio, van Frits Spits of via-via. Pers en publiek prijzen hun kraakheldere samenzang, sterke teksten en bizarre fantasie. Een volgende stap in de grote Yentl en de Boer saga: nieuwe liedjes, gecombineerd met bizarre verhalen en personages. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 19,-


AGENDA - MEI 2018 ZA 12 MEI

Hans & Grietje De Musical Van Hoorne Entertainment 4+

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

Het eeuwenoude sprookje over twee kinderen die terechtkomen bij een snoephuisje in het bos keert terug in een spiksplinternieuw, kleurrijk jasje. Janouk Kelderman (presentatrice Keet! bij ‘RTL Telekids’) speelt Grietje. En de populaire Van Hoorne karakters Titus en Fien (Michael van Hoorne en Esther van Santen) staan garant voor hilarische scenes. Kom genieten van een suikerzoet decor, kostuums om van te smullen en uiteraard swingende meezingliedjes. Met een Meet & Greet en Sprookjes Afterparty.

VR 11 MEI

Jeugd / familie 14.30 uur Schouwburg / Middenzaal € 17,50

Peter Pannekoek Later was alles beter Later zal alles duidelijk worden. Wat de bedoeling was. En hoe het begon. Maar er is geen tijd te verliezen. Want het oude is aan het sterven en het nieuwe moet nog geboren worden. Dus nu is de tijd van monsters. U kent hem van ‘The Roast of Gordon’, ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Spijkers met Koppen’. Supertalent. Speels. Slim. Gevaarlijk. Ontwapenend. Hij is terug.

51 75

Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 17,50


AGENDA - MEI 2018

PODIUM

ZO 13 MEI

Manual Cinema (USA) Ada/Ava

*

ZO 13 MEI

Camerata RCO Muziek van Mozart, Beethoven en Haydn Camerata RCO, het internationaal vermaarde ensemble met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, speelt naast het ‘ijzeren’ kamermuziekrepertoire, graag minder gespeelde stukken met een interessante (historische) achtergrond. In dit programma hoort u hoe in de late 18e en vroege 19e eeuw muziek breder gedeeld werd, door originele werken te arrangeren voor een andere combinatie instrumenten. Het ensemble brengt muziek van Mozart, Beethoven en Haydn in bijzondere klarinet- en strijkarrangementen. Klassiek 16.00 uur Sint-Petruskerk, Kerkplein Sittard € 19,50

76

*

Poppenspel, film, theater, animatie, muziektheater? Manual Cinema uit Chicago bestaat uit een verzameling kunstenaars uit diverse disciplines. Samen toveren ze sprookjesachtige beelden op het scherm. En vóór het scherm. De makers van Manual Cinema laten gewoon zien wat ze doen: poppen manipuleren, mime spelen met maskers, ter plekke animaties produceren en dat alles perfect geregisseerd in één samenhangend filmverhaal opnemen en projecteren. Al die simultane activiteiten leveren een fascinerende show op! Special / show 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-


WO 16 MEI

Eric van Sauers De Lief en Leed Tour

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - MEI 2018

Van Sauers excelleert in een stijl die rauw en ruw is, oprecht en ongelooflijk grappig. Hij heeft zich inmiddels ontpopt als een van de beste verhalenvertellers van dit moment. Zijn verhalen zijn hilarisch, ze schuren, ontroeren en zijn soms ook gevaarlijk. Niet zelden zult u ze nooit van uw leven vergeten. Cabaret 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 19,50

VR 18 MEI

Bella Italia Cantare tricolore

Concert / muziek 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 25,-

51 77

De smaken en ingrediënten van het Italiaanse lied zijn net zo rijk als die van de Italiaanse keuken. Hoogste tijd dus voor een verrassingsmenu met de lekkerste Italiaanse topsongs van Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Paolo Conte, Andrea Bocelli, Il Divo, Riccardo Cocciante, Milva en vele anderen. Benvenuto! Met Leonie Meijer, Marijn Brouwers en Merijn Oerlemans, begeleid door een live combo.


AGENDA - MEI 2018 2017

PODIUM

WO 23 MEI

Herman van Veen Schijnbaar moeiteloos zingt Herman van Veen zijn repertoire in vijf talen. In 1966 beklom hij voor het eerst het podium en sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Geen Nederlandse artiest wordt zo gevierd in de internationale theaters als deze Utrechtse duivelskunstenaar. L’Olympia Parijs, Carré Amsterdam, Konzerthaus Wenen, Friedrichstadtpalast Berlijn, Carnegie Hall, New York, Schouwburg De Domijnen...egie Hall New York, Schouwburg De Domijnen...

78

Special / show 20.00 uur Schouwburg / Grote zaal € 32,50


AGENDA - MEI 2018 2017 ZA 26 MEI

ZO 27 MEI

Internationaal Danstheater & Doelen Ensemble

Open Podium

Het Doelen Ensemble uit Rotterdam maakt samen met het Internationaal Danstheater een voorstelling met als uitgangspunt het werk van schilder Edward Hopper. In de dans zien we verstilde taferelen die tegelijkertijd licht verontrustend zijn: de moderne mens, verbeeld als een geïsoleerd en melancholiek wezen. De muziek geeft hem de kracht om zijn isolatie te doorbreken. Een fascinerende muzikale en dansante reis door het werk van één van de meest baanbrekende kunstenaars van de vorige eeuw. Dans 20.00 uur Schouwburg / Middenzaal € 23,50

Bent u een singer-songwriter, danser, goochelaar, rapper, toneelspeler, cabaretier, presentator, poetry slammer of entertainer? Wilt u weten hoe het voelt om op een echt podium te staan? Waag dan die sprong in het diepe en geef u nu op voor het Open Podium bij De Domijnen. U kunt solo optreden, maar ook met een groep of met uw vereniging. Wilt u die plek op het podium? Meld u dan aan via: coen.aarts@dedomijnen.nl. Special / show 19.00 uur Schouwburg / Grote zaal

S GRATING A TOEG

WO 30 MEI

Harlekijn Holland presenteert De Radiodagen ‘De Radiodagen’ is een opmerkelijk energiek en vrolijk programma voor iedereen die van Nederlandse muziek houdt. Samengesteld uit liedjes van Louis Davids tot Doe Maar in een cool jasje. Op een cabareteske manier gepresenteerd en uitgevoerd door de getalenteerde spelers van het Ensemble Anjelier. Special / show 20.15 uur Schouwburg / Kleine zaal € 19,-

51 79

Hopper

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium


AGENDA - MEI 2018 2017

PODIUM DO 31 MEI

Rock4 The Beatles: Abbey Road

80

De show zal geheel in het teken staan van Lennon, McCartney, Harrison en Starr: The Beatles. Het eerste deel bevat eigenzinnige bewerkingen van hun bekende en minder bekende songs. Na de pauze is het tijd voor de integrale vocale uitvoering van het beroemde album ‘Abbey Road’. Hierin zijn rock, pop, klassiek en een vleugje psychedelica indrukwekkend met elkaar verenigd. Concert / muziek 20.00 uur Grote zaal € 19,50


ZA 2 JUNI

Het Laagland / Jong Laagland Zaterdag Hoogwaterdag

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - JUNI MEI 2017 2018

4 spelersgroepen, 4 korte voorstellingen Jong Laagland is de theaterwerkplaats van Het Laagland, waar jonge talenten alle disciplines van het theatervak leren kennen. Het licht gaat aan. De zenuwen stijgen. Het water komt steeds hoger. Ruim 50 Jong Laaglanders staan te popelen om het toneel op te gaan en voor publiek te spelen. In 4 korte presentaties en voorstellingen (variërend van 20 tot 50 minuten) laten zij zien wat ze in één jaar tijd geleerd hebben.

51 81

Jeugd / familie 14.30 & 19.00 uur Schouwburg / Kleine zaal € 5,00 Organisatie: Het Laagland


AGENDA - JUNI MEI 2017 2018

PODIUM ZA 9 JUNI

Opera Zuid

Deze voorstelling is ook te zien bij Parkstad Limburg Theaters op 14 juni

Un Ballo in Maschera – Giuseppe Verdi

82

‘Un Ballo in Maschera’ is gebaseerd op het toneelstuk ‘Gustave III ou Le bal masqué’ van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord werd. Dit intrigerende verhaal over ongeoorloofde liefde, waarzeggerij, verraad en een koningsmoord tijdens een gemaskerd bal, wordt door Opera Zuid gebracht in de originele Zweedse versie. Klassiek 20.00 uur Inleiding door Len van Schaik om 19.00 uur (€ 3,-, reserveren noodzakelijk) Schouwburg / Grote zaal € 35,-


VR 15, ZA 16 EN ZO 17 JUNI

Danzaira Tierra

www.dedomijnen/podium

PODIUM PODIUM

AGENDA - JUNI 2018

De jaarlijkse dansvoorstelling waarbij jonge dansers van Danzaira hun danstalent presenteren. Dans 15 en 16 juni | 20.00 uur 17 juni | 14.30 uur Schouwburg â‚Ź 15,Organisatie: Danzaira

ZO 24 JUNI

Jonge musici in Concert bij De Domijnen De Domijnen introduceert, in samenwerking met o.a. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een nieuwe kamermuziekserie. Talentvolle jonge musici krijgen een podium in Museum Ligne, Hedendaagse Kunst.

51 83

Klassiek 14.30 uur Museum Ligne â‚Ź 12,50


PODIUM

HET LAAGLAND

SEIZOEN 2017-2018

Het Laagland is het huisgezelschap van Schouwburg De Domijnen. Ruim 16 jaar maken wij eigenzinnig theater voor de hele familie. Theater dat je aanmoedigt om verder te kijken dan de wereld die je al kent. Of dat nou op de thuisbasis is in Sittard-Geleen, op school in de klas, op tournee in een van de schouwburgen van Nederland, België of in New York; wij maken theater waar je van groeit.

GR AT

I S!

LEKKER LAAGLANDS

3 - 103 jaar

Workshopmiddag voor de hele familie

---------------------------------------------------ZO 17 SEP 2017 & ZO 18 MAART 2018 – 15:00 -> Pagina 13 & 61

DE KLEINE COWBOY

4 - 104 jaar

Een kleuterwestern voor kleine cowboys & grote bandieten

84

------------------------------------------------------PREMIÈREWEEKEND: ZA 30 SEP 16:00 & ZO 1 OKT 2017 14:30 -> Pagina 16

"Ik hou van cowboytje spelen. Het Wilde Westen is dé plek waar je stoere avonturen kunt beleven. Maar hoe doe je dat als kleine cowboy in zo’n grote, spannende wereld? Laat je je bang maken? Maak je je groot en schreeuw je mee met de grote cowboys? Of zoek je een hele eigen weg? Die vragen trekken mij naar de romantiek van het Wilde Westen. De wereld is groot en daarin klein durven blijven is een groots avontuur." Regisseur Lennart Monaster


PODIUM PODIUM

JORIS & DE DRAKENTEMMERS 8 - 108 jaar

Vurig muziektheater

---------------------------------------ZO 6 JAN 2018 – 19:30 -> Pagina 41

"Voor mij is de drakenwereld een fantastische theatrale vertaling voor angst, die zich in je eigen hoofd nestelt. Angstdraken die je met goedbedoelde raad willen beschermen, maar je juist klein houden, afremmen en je nooit voluit laten zijn wie je bent. Angst is een slechte raadgever. Juist nu de wereld om ons heen zo in beweging is." Regisseur Inèz Derksen

"Deze energieke voorstel ling (8+) van Het Laagland ademt de sfeer van een jeugdige rockopera, met ontboezemingen, spektakel, spreekbeurten, quizzen, verhalen en gevechten." - De Volkskrant

ZATERDAG HOOGWATERDAG

4 korte presentaties van Jong Laagland

8 - 108 jaar

-----------------------------------------------------------------------ZA 10 JUNI 2017 & ZA 2 JUNI 2018 – 14:00 EN 19:00 Zie onze Jong Laaglanders live op de vloer en maak het mee op ZATERDAG HOOGWATERDAG. Zelf ook de vloer op? Geef je op bij Jong Laagland. Check www.hetlaagland.nl -> Pagina 81

STISCH FANTA EEKEND EW FAMILI MERS

KE

14 - 21 jaar

AN

T IE

!

--------------------------------------------------------------ZA 18 & ZO 19 NOV 2017 – 10:00 (incl. overnachting)

RS

TV

Ben je al een hele enthousiaste toneelspeler? Geef je dan op voor dit masterclassweekend! -> Pagina 29

WWW.HETLAAGLAND.NL

51 85

E IN D

Voor jongeren uit heel Limburg

AK

ENTEM DE DR2A0K18 – 19:30 JORIS & N JA ZA 6 & WBOY EINE C18O– 14:30 DE KLJA 20 N 7 ZO shops met work a’s & extr

THEATERONTMOETING


PODIUM

Vriendenkring Schouwburg De Domijnen Heeft u interesse in theater? Dan is het vriendenlidmaatschap van Schouwburg De Domijnen écht iets voor u. U profiteert dan van allerlei voordelen binnen maar ook buiten de schouwburg. Een lidmaatschap kost € 25,- per persoon. Wat krijgt u daarvoor? • onze digitale nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws, maar ook bijzondere aanbiedingen*; • van 22 mei tot 1 juni (2017) voorrang bij de voorverkoop, dat wil zeggen: gegarandeerde plaats en € 2,- korting op de bestelling van kaarten voor Schouwburg De Domijnen voor het gehele seizoen (maximaal 2 kaarten p.p. per voorstelling); • uitnodiging voor onze seizoens previewavond; • gratis bezoek aan twee voorstellingen per jaar (u krijgt de keuze uit vijf voorstellingen); • een keer per seizoen Meet and Greet met artiesten; • een keer per seizoen een rondleiding en kijkje ‘Achter de schermen’; • 5% korting op aankopen van de museumwinkel in Ligne (op vertoon van vriendenpas); • extra aanbiedingen vanuit De Domijnen (o.a. Filmhuis); • gunstige reserverings- en annuleringsregelingen: kosteloos annuleren tot 24 uur voor de voorstelling, geen omruilkosten tegoedbon voorstelling, bestellen via bestelformulier (handmatig) gratis bij afhalen kaarten bij Uitbalie en € 3,- voor toezenden, geen extra kosten voor duplicaatkaarten (bij verlies).

86

*Voor fysieke verzending van de nieuwsbrief wordt het lidmaatschap verhoogd met € 10,- per jaar.


Schouwburg De Domijnen, Parkstad Limburg Theaters en Theater aan het Vrijthof bieden u in seizoen 2017/2018 een uitgebreid palet aan voorstellingen: nationaal en internationaal; gerenommeerde, gearriveerde artiesten en aanstormend talent. De drie Zuid-Limburgse theaters presenteren elk ook een bijzondere productie van topniveau die telkens slechts op één plek in de regio te zien is: ‘West Side Story’, ‘Fiddler on the Roof’ en ‘Water on Mars’. Drie producties die een ware theaterbelevenis zullen zijn! Kaartjes (1e rang) voor deze drie bijzondere voorstellingen kunt u eenvoudig reserveren bij uw eigen theater! Een mooie gelegenheid om eens op bezoek te gaan bij onze buren.

MA 10 JULI 2017

philharmonie zuidnederland West Side Story – film met live muziek ´Tonight´, ´Maria´, ´I Feel Pretty´, ´America´ en ´Somewhere´. Het is slechts een greep uit de vele bekende songs in ‘West Side Story’. De musical werd in 1961 verfilmd met in de hoofdrollen Richard Beymer en Natalie Wood als de geliefden Tony en Maria. Op maandag 10 juli 2017 is deze iconische film te zien op het Vrijthof waarbij de zinderende muziek van Leonard Bernstein live zal worden uitgevoerd door bijna 100 musici van philharmonie zuidnederland in het grootse decor van André Rieu. Laat u door de vertoning op de megaschermen meeslepen in dit adembenemende liefdesdrama dat door de live muziek een extra dimensie krijgt! Musical 21.00 uur (duur: drie uur) Vrijthof Maastricht Vanaf € 25,00

51 87

Bij De Buren

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium


PODIUM

DO 1 MAART

Gandini Juggling / Plastic Boom Water on Mars Beetje uitgekeken op het klassieke jongleren? Dan is het tijd voor Gandini Juggling. In ‘Water on Mars’ hebben de artiesten van Gandini Juggling de krachten gebundeld met de Zweedse hitcombinatie Plastic Boom in een show die voorbij vliegt met de snelheid van een komeet, overladen met humor en vakmanschap. Naast het traditionele jongleerinstrumentarium van kegels, ringen en ballen gaan hier ook kledingstukken, flessen water en pleerollen de lucht in terwijl de mannen om en over elkaar heen buitelen.

88

Special / show 20.00 uur Schouwburg De Domijnen Middenzaal € 25,-


DI 10 T/M ZO 15 APRIL

Fiddler on the Roof Acht grote Nederlandse theaters bundelen komend theaterseizoen hun kracht als Stichting Theateralliantie en brengen vanaf oktober 2017 gezamenlijk de gouden klassieker: Fiddler on the Roof (Anatevka).

Regisseur Ruut Weissman (o.a. bekend van het met 5 keer 5 sterren bekroonde ´Hij Gelooft In Mij´ maakt een actuele versie en plaatst deze klassieker daarmee in de tijdgeest van nu.

Thomas Acda speelt de hoofdrol van Tevye en neemt u op innemende en geestige wijze mee in deze meeslepende musical. ´Fiddler on the Roof´ is een voorstelling die zowel entertaint in grootsheid, als ontroert in intimiteit. Met het bekende ‘If I Were A Rich Man’ en vele andere muzikale evergreens is het een musical over de betekenis van familie en onvoorwaardelijke liefde in een veranderende wereld waarin wij met onze tradities overeind proberen te blijven.

‘Fiddler on the Roof’ is de must see musical van aankomend seizoen.

PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

51 89

Musical 10 t/m 14 april | 20.00 uur 15 april | 14.30 uur Parkstad Limburg Theaters Vanaf € 25,-


AGENDA - MEI 2017

90

PODIUM

Filmhuis De Domijnen Sinds 1 september 2016 maakt het filmhuis onderdeel uit van De Domijnen. Met een fulltime professioneel programmeur is er gekozen voor een nieuwe koers. Dat heeft geresulteerd in de 10.000ste bezoeker in april 2017. Het filmhuis is gevestigd in het noordcomplex van Ligne en bestaat uit een grote (89) en kleine zaal (55) op de eerste verdieping van het gebouw. Op de begane grond is de Foyer met een mooi assortiment speciaalbieren, wijnen, frisdranken en snacks om uw avond uit compleet te maken. Er is een maandelijks wisselend programma waarbij films te zien zijn van woensdag tot en met zondag om ca. 18.00 uur en ca. 20.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn er matinee’s. Kijk op www.dedomijnen.nl en kies in het menu (rechtsboven) de optie Film-Podium. Maandelijks verschijnt een filmkalender die verkrijgbaar is bij alle locaties van De Domijnen.


PODIUM PODIUM

www.dedomijnen/podium

51 91

AGENDA - MEI 2017


EXPO SITIES Grondstof voor culturele vernieuwing

www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen


EXPO SITIES Nieuwsgierigheid, eigenzinnigheid en creativiteit: van regionale geschiedenis, cultuurhistorie en archeologie tot internationale hedendaagse kunst Midden in het historische hart van Sittard


De Domijnen toont vol nieuwsgierigheid, eigenzinnigheid en creativiteit de nieuwste ontwikkelingen in de internationale hedendaagse maatschappijkritische kunst maar ook de levendige geschiedenis van Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek. De ideale manier om iets te leren over de historie van stad en streek, steeds vanuit een veranderend perspectief. Maar ook om geroerd te raken door eigenzinnige hedendaagse kunst in bijzondere presentaties in het nieuw Ligne gebouw. Daarnaast organiseert De Domijnen regelmatig kleine exposities op bijzondere locaties en in de openbare ruimte.

Hedendaagse Kunst De afdeling Hedendaagse Kunst is voornamelijk gericht op de (inter)nationale avant-garde die maatschappelijk relevante onderwerpen op een kritische of reflecterende wijze laat zien. Jonge helden maar ook hun oudere artistieke voorbeelden komen in wisselexposities aan bod. Nieuwsgierigheid, eigenzinnigheid en creativiteit zijn belangrijke kenmerken. We zijn nieuwsgierig naar ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en naar de manier waarop kunstenaars zich steeds opnieuw uitspreken over de wereld van vandaag, ieder in zijn of haar eigen onnavolgbare beeldtaal. Maar ook naar de economische, politieke en culturele context van die artistieke ontwikkelingen, in (inter)nationaal perspectief en naar de betekenis daarvan op lokaal niveau. Zo proberen wij steeds opnieuw een spannende ontmoeting tussen de stad en de wereld tot stand te brengen.

Historie & Archeologie De afdeling Historie & Archeologie beheert collecties en verzorgt presentaties op het gebied van regionale geschiedenis, cultuurhistorie en archeologie. De afdeling richt zich, met een voorliefde voor een antropologische kijk waarbij de mens centraal staat, op heden en verleden van de regio. Binnen dit beleid gaat het museum ook de fysieke verbinding met de stad aan. Naast de vaste opstelling - met een speciale multimediastraat voor jongeren - organiseert deze afdeling gemiddeld drie wisselexposities per jaar met een hoge attentiewaarde en aantrekkelijkheid voor een breed publiek. Schilderijen, artefacten, beeldende voorwerpen, vondsten, het komt allemaal aan bod. Historie & Archeologie bevindt zich in een voormalige negentiendeeeuwse stadsschool in het historische hart van Sittard, aan de Kapittelstraat, onder de toren van de Petruskerk. Daar heeft ze onderdak samen met de afdeling Collecties & Informatie (o.a. stadsarchief) waarmee veelvuldig wordt samengewerkt.

Contactinformatie Afdeling Hedendaagse Kunst Bezoekadres: Ligne 5 6131 MT Sittard museum.hk@dedomijnen.nl 088-5995556 openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00 tot 17.00 uur Afdeling Historie & Archeologie Bezoekadres: Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard museum.ha@dedomijnen.nl 046-4513460 openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00 tot 17.00 uur

95 51

Exposities

EXPOSITIES PODIUM

www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen


EXPOSITIES

Vriendenkring van Kunst en Erfgoed De Domijnen De Vrienden van Kunst en Erfgoed De Domijnen zijn geïnteresseerd in kunst en historie. Ze zijn nauw betrokken bij en sterk geïnteresseerd in de exposities binnen de afdelingen Hedendaagse Kunst en Historie & Archeologie van De Domijnen. Voor het lidmaatschap van € 25,- per persoon per jaar ontvangt u een aantal bijzondere extra’s: • een aantal keren per jaar onze speciale e-mail nieuwsbrief Kunst en Erfgoed met daarin het laatste nieuws en bijzondere aanbiedingen; • standaard € 2,- korting op de entree van de musea Hedendaagse Kunst en Historie & Archeologie; • 5% korting op aankopen van de eigen (gemerkte) artikelen in onze museumwinkel; • een uitnodiging voor de exclusieve openingen/vernissages van de exposities voor 2 personen (max. 6 openingen per jaar); • 4x collectieve rondleidingen per jaar (2x Hedendaagse Kunst en 2x Historie en Archeologie) onder de deskundige leiding van onze (gast-)conservatoren; • € 2,- korting (1 ticket per persoon) op een aantal geselecteerde voorstellingen* van Schouwburg De Domijnen; • € 2,– korting op een ticket (1 ticket per persoon) voor Filmhuis De Domijnen; • extra aanbiedingen van andere onderdelen van De Domijnen (o.a. Filmhuis en Schouwburg).

96

* deze worden per seizoen bepaald en zullen we via de website communiceren. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op onze website: www.dedomijnen.nl/vrienden/

Museumeducatie Leren in het museum, voor jong en oud. Zie het aanbod museumeducatie op: www.dedomijnen.nl/educatie Tip: u kunt ook rondleidingen door het museum boeken. Een leuke manier om meer te weten te komen over een tentoonstelling.


EXPOSITIES PODIUM

www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen

Ben ik een dier? hedendaagse kunst Mensen zijn net dieren, maar dieren zijn geen mensen. Onze relatie tot dieren is ambigu. We zorgen voor het ene dier en buiten het andere uit. We leren via de dierenwereld veel over ons zelf en wensen tegelijkertijd dat dieren ook op ons gaan lijken. We bewonderen en mythologiseren dieren maar laten ze ook uitsterven. Een complexe relatie waar hedendaagse kunstenaars zich vanuit verschillende posities tot verhouden: als onderzoekers, activisten of beschouwers.

De titel van de tentoonstelling ‘Ben ik een dier?’ verwijst naar zowel onze eigen gedragingen en identiteit als mens als naar onze perceptie van dieren. In een dierentuinachtige opstelling worden de verschillende opvattingen en uitingen van zo’n 12 kunstenaars gecategoriseerd en aangeduid. Deze ‘dierentuin’ bestaat uit ge(re)construeerde diersoorten, gefotografeerde en getekende portretten, analyses en speculatieve films. Ook is er ruimte voor bezoekers om te reflecteren en te reageren op de vraag ‘Ben ik een dier?’ Deze tentoonstelling wordt samengesteld door gastcuratoren Joanna van der Zanden en Colette Olof.

97 51

11 JUNI (vernissage) T/M 15 AUGUSTUS 2017

NHEDEGSE DAANST KU


EXPOSITIES

3 SEPTEMBER (vernissage) 2017 T/M 31 JANUARI 2018

Eco-vention Europe hedendaagse kunst In de tweede helft van 2017 wordt de groepstentoonstelling Eco-vention Europe gepresenteerd, die wordt gecureerd door Roel Arkesteijn en Sue Spaid. In 2002 schreef de Amerikaanse kunstcritica en curator Sue Spaid kunstgeschiedenis met de tentoonstelling en bijbehorende publicatie Eco-vention: het eerste overzicht van hedendaagse kunst die actief ingrijpt in ecologische situaties. Eco-vention, de titel is een samentrekking van ‘ecology’ en ‘in(ter)vention’, was sterk gericht op de situatie in de Verenigde Staten. In de tentoonstelling Eco-vention Europe wordt voor het eerst een historisch overzicht geboden van ecologische kunst in Europa. Kunstwerken in de meest uiteenlopende media geven een beeld van een actieve en optimistische nieuwe kunststroming die nog nauwelijks wordt opgemerkt.

98

Kunstwerken en installaties zullen zowel in Ligne te zien zijn als in Geleen en ook op een aantal plaatsen in de buitenlucht in Sittard-Geleen. Er zal werk te zien zijn van o.a. N55, Nils Norman, Lois Weinberger en Jean-Francois Paqua.


www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen

Kijk op de stad historie & archeologie Stadsgezichten uit het Archief en Museum De Domijnen in samenwerking met Fotokring Geleen. Het museum Historie en Archeologie en het Archief van De Domijnen bezitten een enorme collectie foto’s. Foto’s die veelal te maken hebben met stedenbouw en een tijdsbeeld weergeven. Foto’s van bekende fotografen als: Werner Mantz, Kim Zwarts, Hub. Leufkens en Cas Oorthuys. Maar daarnaast ook foto’s van amateurfotografen en professionals, zoals Peter Schols. Beelden van nieuwbouwwijken, afbraak, renovatie of gewoon straatbeelden en de veranderende omgeving. In de foto’s komt duidelijk naar voren dat Geleen een geconstrueerde stad is, ontstaan op de tekentafel van de Staatsmijnen, dorpen en

landschap opslokkend. Sittard daarentegen is meer organisch gegroeid. Het middeleeuwse stratenplan is nog steeds duidelijk herkenbaar. Binnen de omwalling is gebouwd, gesloopt en verbouwd. De bouwvisie is afhankelijk van de tijdsgeest. Vijf fotografen, lid van Fotokring Geleen, zijn op zoek gegaan naar plekken waar oud en nieuw nog zichtbaar is. Deze plekken zijn in acht panorama foto’s vastgelegd.

99 51

OPENING: 6 MEI, 16.00 UUR

EXPOSITIES PODIUM

7 MEI T/M 23 JULI 2017


EXPOSITIES 11 AUGUSTUS 2017 T/M 29 OKTOBER 2017 OPENING: 10 AUGUSTUS: 15.00 UUR, PREMIÈRE LUISTERVOORSTELLING EN 17.00 UUR, OPENING EXPOSITIE

Verbinding en Vooruit naar buiten! historie & archeologie

100

In dit multidisciplinaire project komen allerlei kunstvormen samen. Naast een installatie van 700 tassen gemaakt door beeldend kunstenaar Miek Corten (Limbricht, 1960) zijn er luistervoorstellingen. Voorzien van een tas gevuld met geluidsfragmenten gaat het publiek op pad. In de stad krijgt het aanvullend kleine theater- en muziekvoorstellingen aangeboden. Daarnaast kan elke individuele bezoeker van de expositie ook op eigen gelegenheid met een tas op weg gaan. Deze tas is gevuld met journalistieke en artistieke verhalen die uitnodigen om de stad en het leven van mensen die er wonen en verblijven, eens op een andere manier te bekijken. Verhalen opgetekend door documentairemaker Lubert Priems en verschillende theater-makers. De tassen in de installatie hebben reeds een reis gemaakt. Een tas herbergt persoonlijke bezittingen, die een stukje emotie en een bijzonder verhaal in zich dragen. In iemands tas kijken is ‘not done’, dan overschrijd je een grens of durf je het aan en ontdek je de fantastische wereld van het dagelijks leven en de reis die de tas heeft gemaakt.


19 JULI T/M 10 AUGUSTUS 2017 Mariapark Sittard

Iconen kleine exposities

TIJDELIJKE SLUITING MUSEUM DE DOMIJNEN HISTORIE EN ARCHEOLOGIE Vanaf 1 november zal het pand aan de Kapittelstraat, waarin Museum De Domijnen Historie en Archeologie en Collecties De Domijnen (historisch archief) is gevestigd, gesloten worden voor een grootscheepse verbouwing en renovatie. Door de verhuizing van o.a. Hedendaagse Kunst en Filmhuis ontstaat er meer ruimte voor deze onderdelen. Daarnaast voldoet het pand niet meer aan de eisen van deze tijd. Het pand zal voor circa driekwart jaar gesloten zijn en de heropening is voorzien voor de zomer 2018. Tijdens de verbouwing zal Historie en Archeologie nog een aantal kleine exposities organiseren op diverse locaties in en om Sittard-Geleen.

EXPOSITIES PODIUM

www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen

Expositie van houten en porseleinen iconen uit de privĂŠcollectie van de heer en mevrouw Tan uit Geleen. Aan de hand van een groot Maria-icoon wordt uitgelegd wat een icoon is. Vervolgens komt aan de orde hoe iconen gemaakt worden, hoe ze te duiden zijn en hoe ze verbonden zijn met onze huidige cultuur. Een belangrijk deel van deze expositie bestaat uit een twintigtal porseleinen iconen van Villeroy en Boch. De iconen zijn gratis te bezichtigen in het Mariapark, geopend: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

IS GRATANG G TOE

101 51

Meer informatie via www.dedomijnen.nl of De Domijnenkrant.


102 EXPOSITIES


13 OKTOBER T/M 5 NOVEMBER 2017

26 SEPTEMBER T/M 25 OKTOBER 2017

Mariapark Sittard

Bibliotheek Ligne

Het scherp van de stroper

Retteketet LetterPret kleine exposities

Een foto-expositie van Bert Janssen met begeleidende gedichten van Maarten van den Berg. Dit gezamenlijk project van Maarten van den Berg en Bert Janssen geeft een beeld van de verhouding tussen mens en stad die in een staat van transitie verkeert. De gekozen locaties zijn herkenbaar als stadslandschappen, bouwplaatsen en oude industrie. Door deze veranderingsgevoelige locaties vast te leggen wordt de actualiteit gearchiveerd en tegelijkertijd de snelheid van geschiedenis en vernieuwing benadrukt. De foto-expositie is gratis te bezichtigen in het Mariapark, geopend: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

IS GRATANG G E O T

Letters heb je in alle soorten en maten. In letters herken je ook vormen en figuren. Letters doen dromen en veranderen van appels in open monden van verbazing of van slangen in zeemeerminnen. Letters eisen de hoofdrol op in een speelse tentoonstelling waarin prentenboeken en origineel werk van Tom Schamp, Joke van leeuwen, Wim Hofman en HarriĂŤt van Reek centraal staan. Een tentoonstelling voor alle leeftijden vanaf 5 jaar. Niet alleen om naar te kijken. Met de LetterPretRoute (5 tot 15 jaar) puzzel je met gekke woorden, zoek je naar verborgen letters, ontwerp je je eigen letterbutton en kun je naar hartenlust spelen met letters. Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Literair Museum Hasselt. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek en vindt mede plaats i.h.k.v. de Kinderboekenweek en Oktobermaand Kindermaand.

IS GRATANG G E O T

103 51

kleine exposities

EXPOSITIES PODIUM

www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen


COLLECTIES & INFOR MATIE

Grondstof voor culturele vernieuwing


COLLECTIES & INFOR MATIE

Kom heerlijk verdwalen in fascinerende werelden vol geschiedenis en verhalen Het verleden bewaren om het heden te begrijpen


Binnen de afdeling Collecties & Informatie komen lezen en geschiedenis samen. Alle informatie van de regio en omstreken hebben wij voor u verzameld en geordend zodat het gemakkelijk te raadplegen is. De archiefrekken die al 4,5 kilometer beslaan, bieden plaats aan miljoenen documenten. En steeds meer informatie is digitaal toegankelijk. In de bibliotheekvestigingen kunt u heerlijk verdwalen tussen de rekken met boeken, kranten en tijdschriften of online tussen apps, e-books en databanken.

107 51

Collecties & Informatie

COLLECTIES & INFORMATIE PODIUM

www.dedomijnen/bibliotheek


COLLECTIES & INFORMATIE

Bibliotheek Kom de wereld ontdekken!

Basiseducatie Uw computervaardigheden verbeteren of hulp nodig bij uw zoektocht naar werk? Zie het aanbod basiseducatie op:

108

www.dedomijnen.nl/educatie

Wij nodigen u uit om de wereld te komen ontdekken. Loop eens binnen bij de bibliotheken van De Domijnen in de Westelijke Mijnstreek en Echt-Susteren. En duik in een tijdschrift of een krant, verdwaal in een boek en pak meteen een expositie mee. Zo gaat er een wereld voor u open. U bent ook van harte welkom als u geen lid bent. Zoekt u antwoord op een bepaalde vraag? Maak dan gebruik van onze schatkamer vol informatie, al dan niet digitaal. Ook handig: internet en wifi zijn gratis in alle vestigingen.

Aanbod U vindt een groot aanbod aan romans en jeugdboeken in diverse genres, grootletterboeken, luister- en meeleesboeken, daisy-rom’s, tijdschriften, dagbladen, dvd’s, informatieve boeken, databanken, talencursussen en themakoffers. In Bibliotheek Ligne kunt u ook gebruik maken van een gedeelte van de collectie media van Zuyd Hogeschool. Heeft u iets nodig dat De Domijnen niet in de collectie heeft? Dan vragen wij dit tegen een kleine vergoeding graag ergens anders voor u aan.


COLLECTIES & INFORMATIE PODIUM

Bibliotheek Ligne - De Domijnen - Zuyd Hogeschool

Ca. 5000 m2 bibliotheek staan de studenten ĂŠn u ter beschikking. De collecties zijn samengevoegd waardoor vooral de informatieve collectie flink groter geworden is. Er is een ruim aanbod kranten en tijdschriften (ca. 200 titels). Vele aantrekkelijke presentaties maken het leuk om rond te snuffelen. De

openingstijden zijn sterk verruimd; u kunt voortaan al terecht vanaf 8.30 uur, ook op maandag! Op koopzondagen is de bibliotheek ook geopend. Er zijn dan vaak extra activiteiten. Uw boodschappentassen kunt u kwijt in de beschikbare lockers. In deze locatie hebben we de beschikking over vele werkplekken. Ook stilteplekken zijn volop aanwezig! De kinderen hebben echt hun eigen plekje: de gehele eerste verdieping met een mooie voorleestribune die uitkijkt op het Ligne plein. En ook de jongeren hebben, een trap hoger, een eigen ruimte. Even een krantje lezen? Dat kan met een prachtig uitzicht op de schootsvelden. En onder het genot van een heerlijke kop koffie van Coffee Mundo, dat via een interne doorgang direct aan de bibliotheek grenst.

109 51

Het is u vast niet ontgaan: Bibliotheek Sittard is verhuisd naar het nieuwe Ligne en is daar samengegaan met de hogeschoolbibliotheek van Zuyd. Dit is een voor Nederland uniek samenwerkingsverband: de gezamenlijke huisvesting van de bibliotheken van de zes Zuyd Hogeschool Opleidingen en de collectie van Bibliotheek Sittard De Domijnen. De gecombineerde collectie is beschikbaar voor de studenten van Zuyd Hogeschool en voor de leden van Bibliotheek De Domijnen.


COLLECTIES & INFORMATIE

Meer bibliotheek met een abonnement Neemt u een bibliotheekabonnement? Dan heeft u nog meer mogelijkheden: leen boeken, tijdschriften, luisterboeken en andere media en lever ze weer in bij de vestiging van uw keuze. Het reserveren van media uit de collecties van De Domijnen bibliotheken is gratis. Afhankelijk van uw abonnement heeft u al dan niet (volledig) toegang tot de collectie e-books van de bibliotheek via bibliotheek.nl/e-books. De voordelen van een abonnement op een rijtje: • De nieuwste boeken, luisterboeken, tijdschriften en dvd’s binnen handbereik; • Eenvoudig reserveren, verlengen en bekijken van persoonlijke gegevens via de website; • Gratis gebruik van internet en werkplekken in de bibliotheek; • Wifi bij alle bibliotheken; • Korting op schrijversbezoeken en andere (literaire) activiteiten

110

OOK S K E-BOO


www.dedomijnen/bibliotheek

COLLECTIES & INFORMATIE PODIUM

Contactinformatie Vestigingen en openingstijden Amstenrade De Gyselaar 51, 6436 AS Amstenrade T 046-4423145 E bibliotheek@dedomijnen.nl Beek Prins Mauritslaan 25, 6191 EC Beek T 046-4373887 E bibliotheek@dedomijnen.nl Born Prins Bisdomstraat 7, 6121 JE Born T 046-4810088 E bibliotheek@dedomijnen.nl Echt Plats 1, 6101 AP Echt T 0475-470742 E bibliotheek@dedomijnen.nl

Sittard Hoofdvestiging / Bibliotheek Ligne Ligne 2, 6131 MT Sittard T 088-5995600 E bibliotheek@dedomijnen.nl

Tevens VVV servicepunt tijdens openingstijden

Elsloo Burg. Maenenstraat 39, 6181 EA Elsloo T 088-5995670 E bibliotheek@dedomijnen.nl

Stein Heerstraat Centrum 38, 6171 HW Stein T 046-4331995 E bibliotheek@dedomijnen.nl Tevens VVV servicepunt tijdens openingstijden

Munstergeleen Pancratiusstraat 24, 6151 CD Munstergeleen T 088-5995600 (Hoofdvestiging) E bibliotheek@dedomijnen.nl Afhaalpunt met kleine collectie romans

Susteren Orbis Vastrada Kloosterstraat 47, 6114 HG Susteren T 088-5995600 (Hoofdvestiging) E bibliotheek@dedomijnen.nl Afhaalpunt

Urmond Urmonderplein 43, 6129 PC Urmond T 088-5995680 E bibliotheek@dedomijnen.nl

111 51

Geleen Herenhof 1, 6162 EB Geleen T 046-4742182 E bibliotheek@dedomijnen.nl


COLLECTIES & INFORMATIE

Literaire activiteiten

3e editie Lezen in de tuinen

JUNI 2017

Spannende Boekenweken Van 9 t/m 25 juni 2017 vinden de Spannende Boeken Weken plaats met twee weken volop aandacht voor misdaadliteratuur. Deon Meyer schreef het geschenkboek voor 2017, dat tijdens de Spannende Boeken Weken cadeau wordt gedaan door de boekverkoper bij besteding van â‚Ź 12,50 aan Nederlandstalige boeken. De campagne van 2017 staat geheel in het teken van de thriller als vakantieboek. Aan het begin van de Spannende Boeken Weken worden de winnaars van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, en de Schaduwprijs, voor het beste debuut, bekendgemaakt. De Domijnen zal aandacht aan de Spannende Boeken Weken besteden door middel van speciaal ingerichte mediatafels met spannende boeken. Raadpleeg www.dedomijnen.nl/bibliotheek voor meer informatie.

112

JULI/AUGUSTUS 2017

Lekker lezen tijdens de zomervakantie. Van 19 juli t/m 25 augustus (de zomervakantie van de scholen) staat op 4 middagen in de week (woensdag t/m zaterdag) de bakfiets vol leesvoer weer in een van de stadstuinen van Sittard. De luie stoelen, paraplu’s en parasols zetten we klaar en de bakfiets vullen we met boeken en tijdschriften voor alle leeftijden. Komt u ook langs om heerlijk weg te dromen in een verhaal?


COLLECTIES & INFORMATIE PODIUM

www.dedomijnen/bibliotheek

NOVEMBER 2017

Kinderboekenweek

Nederland Leest

Van 4 t/m 11 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema is ‘Griezelen’, onder het motto: Gruwelijk eng! De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Janneke Schotveld, bekend van o.a. de populaire kinderboekenreeks ‘Superjuffie’. De Kinderboekenweek wordt op de dinsdagavond voor de ‘week’ feestelijk geopend met een Kinderboekenbal voor genodigden. Op het bal wordt jaarlijks de Gouden Griffel uitgereikt. De Kinderboekenweek maakt deel uit van Oktobermaand – Kindermaand. In de bibliotheken vindt u een mediatafel met bekroonde boeken en themaboeken. Er zijn diverse activiteiten en ook een programma voor basisscholen.

De campagne Nederland Leest duurt de hele maand november (van 1 t/m 30 november). Dit jaar vindt de campagne voor de 12e keer plaats. Het thema voor 2017 is op dit moment nog niet bekend. Nadere informatie over de campagne kunt u vinden via www.dedomijnen. nl/bibliotheek of via www.nederlandleest.nl. Bij de bibliotheken komt een mediatafel over het thema. Daarnaast zijn er diverse activiteiten en er wordt een gratis boekje uitgedeeld.

113 51

OKTOBER 2017

ER OKTOBERKIND ND MAA


COLLECTIES & INFORMATIE

JANUARI/FEBRUARI 2018

Nationale Voorleesdagen De Nationale Voorleesdagen 2018 vinden plaats van woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari 2018 en gaan evenals andere jaren weer van start met het Nationale Voorleesontbijt. Ook dit jaar doet De Domijnen weer mee: in alle bibliotheekvestigingen wordt een voorleesontbijt georganiseerd voor uitgenodigde groepen kinderen van peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of basisschool. Hierbij wordt voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar. Tijdens de Voorleesdagen staan voorleesboeken in het middelpunt op onze mediatafels en krijgen nieuwe leden tussen 0 en 6 jaar een aardig presentje.

FEBRUARI / MAART 2018

Lezingen De Domijnen organiseert regelmatig ontmoetingen: markante persoonlijkheden die u meenemen in hun verhaal. Over hun passie, over een boek dat ze net geschreven hebben of over een thema dat in het nieuws staat. Zo is op 30 mei Griet Op de Beeck te gast. Zij vertelt dan over haar jongste roman ‘Gij nu’. Kijk op www.dedomijnen.nl voor de actuele informatie over het lezingenprogramma. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief (interessegebied: Collectie & Informatie) via de website.

Nationale Voorleeswedstrijd In 2018 vindt de 83e editie van de Boekenweek plaats. Traditioneel valt de Boekenweek in maart. De exacte data en het thema zijn nog niet bekend. De eerste Boekenweek werd gehouden in 1932. Sinds 2002 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Koopt u tijdens de Boekenweek voor tenminste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken? Dan krijgt u het Boekenweekgeschenk cadeau. Hiermee kunt u, zoals al jaren een traditie is, op de laatste zondag van de Boekenweek gratis met NS reizen. De Domijnen besteedt aandacht aan de Boekenweek in de bibliotheken middels een mediatafel rondom het thema van de Boekenweek.

114

S GRATI BOEK


COLLECTIES & INFORMATIE PODIUM

www.dedomijnen/bibliotheek

FEBRUARI / MAART 2018

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8. Alle basisscholen kunnen meedoen en zich aanmelden via www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

De Domijnen organiseert de voorrondes voor de Nationale Voorleeswedstijd in de Westelijke Mijnstreek. Uit de kwartfinales en halve finale rolt een winnaar uit de bus, die door mag naar de provinciale finale. Uiteindelijk wordt er tijdens de landelijke finale een Nationale Voorleeskampioen 2018 gekozen.

115 51

Boekenweek


COLLECTIES & INFORMATIE

Archief Archief De Domijnen bewaart het verleden om het heden te begrijpen. Wij zien het dan ook als onze taak om primaire en secundaire informatiebronnen van de gemeente SittardGeleen, Stein, Beek en Schinnen en de omringende Euregio te behouden, beheren, ontsluiten en (digitaal) ter beschikking te stellen. Daarnaast beheren wij archieven van maatschappelijke organisaties zoals parochies en stichtingen, maar ook van kastelen en families die van belang zijn geweest voor de identiteitsvorming van stad en streek. Het archief vervult ook een functie als spil op het gebied van historische activiteiten zoals symposia, open Monumentendagen en de Maand van de Geschiedenis. Ook deze informatie vindt u op www.dedomijnen.nl. Archief De Domijnen sluit aan bij het jaarthema van De Domijnen: Paspoort niet nodig! Op meerdere manieren worden presentaties in dit teken gesteld.

Adres Kapittelstaat 6, 6131 ER Sittard Telefoon 046-7600250 Open maandag, dinsdag en donderdag 9.00 t/m 16.30 uur

116

Contactinformatie archief@dedomijnen.nl

WO 7 JUNI 2017

Pater Karel, een grensoverschrijdende heilige Een documentaire film van Leo Baeten Op 3 juni 2007 werd pater Karel Houben heilig verklaard in Rome. Zijn geboortehuis en de schuur, idyllisch gelegen in het Munstergeleense buitengebied, zijn veranderd in een wondermooie kapel, een stiltetuin, een intiem bezoekerscentrum ĂŠn een klein museumpje. Maar wie was die man eigenlijk? Hij wordt niet alleen bij ons vereerd, maar vooral ook in Ierland. Hier werkte en stierf hij als een van de grote heiligen van de moderne tijd. Leo Baeten maakte er samen met stadsarchivaris Peer Boselie (biograaf van pater Karel) een film over. Tijdens een inleiding vertellen ze samen over de achtergronden hiervan. Locatie Tijd Kosten

Filmhuis De Domijnen Ligne 3, Sittard 20.00 – 21.30 uur n.n.b.

Kaarten via www.dedomijnen.nl


ZA 7 OKTOBER 2017

Open Archievendag 2017 Ieder jaar staat één zaterdag in de maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, in het teken van Open Archievendag. Het thema is dit jaar ‘Geluk’. Bij Archief De Domijnen ligt dit jaar de focus onder meer op het geluk dat mensen zochten en zoeken bij heiligen. Daarom wordt een app gelanceerd waarin de rijke bedevaartcultuur van de stad wordt gepresenteerd. Ook zijn er archiefstukken, foto’s en andere materiaal te bezichtigen die te maken hebben met de zoektocht naar het geluk… Tijd 10.45 - 16.00 uur Locatie n.n.b. zie www.dedomijnen.nl Kosten gratis entree

leefden en werkten, zoals pater Karel Houben, zr Maria Teresa Tauscher en deken Tijssen, maar soms ook heiligen uit verre landen, zoals Gemma Galgani en vooral Rosa van Lima. Op 7 oktober, als openingshandeling van de Maand van de Geschiedenis, wordt een app gelanceerd waarin u de rijke bedevaarthistorie kunt volgen en meebeleven. Welkom! Tijd 10.45 uur Locatie n.n.b. zie www.dedomijnen.nl Kosten gratis entree

Lezing Gerard Wemans

COLLECTIES & INFORMATIE PODIUM

www.dedomijnen/collecties

Burgemeester in het oog van een Europese storm In de jaren 1813-1842 was Gerard Wemans meerdere malen burgemeester van Sittard. Terwijl om hem heen de Europese geschiedenis draaide, bleef hij zichzelf, in dienst van zijn stad. Een te restaureren schilderij waarop hij zou zijn afgebeeld, was startpunt van een onderzoek. In de lezing vertellen Kitty Jansen, conservator historie en archeologie van Museum De Domijnen en stadsarchivaris Peer Boselie over de zoektocht die leidde tot in Lissabon en enkele verrassingen kende.

ZA 7 OKTOBER 2017

Onderweg naar Heiligen

Tijd 11.00 uur en 14.00 uur Locatie n.n.b. zie www.dedomijnen.nl Kosten gratis entree

In de gemeente Sittard-Geleen is een eeuwenoude en uitermate brede bedevaarthistorie aanwezig. Ooit was het immers door de bedevaarten naar de basiliek van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart de drukst bezochte bedevaartplaats in en ver buiten Nederland! Maar ook naar andere heiligen en (kandidaat) zaligen kwamen (en komen soms nog) drommen mensen. Dat waren deels mensen die hier

117 51

Presentatie IZI-travel app


EDU CATIE Grondstof voor culturele vernieuwing

www.dedomijnen/educatie


EDU CATIE Ontwikkel uw creativiteit en vaardigheden Een leven lang kunst en cultuur leren


Educatie

Cursussen en workshops Geniet van cultuur door een cursus of workshop te volgen. Hiermee ontwikkelt en verdiept u uw creativiteit en interesses. Bovendien hebben deze activiteiten een zeer laagdrempelig karakter doordat ze kort en heel betaalbaar zijn. U heeft geen voorkennis nodig.

Basiseducatie Bij dit aanbod ligt het accent op het bestrijden van Laaggeletterdheid en het bevorderen van de participatie in de samenleving van groepen die extra ondersteuning nodig hebben. Wilt u uw computervaardigheden verbeteren of ondersteuning bij uw zoektocht naar werk? Volg dan een van de cursussen Klik&Tik, Digisterker of Wegwijs naar Werk. Zo vergroot u uw kansen.

Voor scholen Primair onderwijs / speciaal onderwijs Maatwerk biedt (bijna grenzeloze) mogelijkheden. Van een eenmalige workshop voor een groep tot een culturele week met afsluitend evenement voor de hele school. Bij de Domijnen kan alles; als cultuureducatie en kunstparticipatie maar waarde toevoegen aan de leeromgeving van het kind. De Domijnen zoekt naar een duurzame samenwerking tussen onderwijs en culturele omgeving. Wij zoeken dan ook naar verbinding met de regio en we willen de (digitale) schakel zijn tussen het onderwijs en de hele culturele infrastructuur in de stad en de Westelijke Mijnstreek. Heeft uw school een thema om uit te diepen, een bijzonder project of evenement? En ziet u hierin een rol weggelegd voor kunst? Of

bent u geïnteresseerd in een bezoek aan een van de bibliotheken of expositieruimten van de Domijnen? Dan denken wij graag met u mee over een aansprekende activiteit in een passende vorm, helemaal naar uw wens en speciaal voor uw school of groep.

Voortgezet onderwijs Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom is het belangrijk om de kunstbeoefening van jongeren te stimuleren. Speciaal voor het voortgezet onderwijs ontwikkelt De Domijnen schoolprojecten en creatieve workshops die jongeren aanspreken én waar ze iets van leren! Hierdoor maken ze kennis met kunst en cultuur op een positieve manier die aansluit bij hun eigen belevingswereld. Zo ontdekken leerlingen wat de wereld van de kunsten te bieden heeft en waar hun persoonlijke interesses liggen. Daarbij streven we er naar ons aanbod zo goed mogelijk op de lessen van school te laten aansluiten. Kunst en cultuur verrijken daarmee de schoolmethode.

EigenWijs Het cultuuronderwijs voor basisscholen in de Westelijke Mijnstreek gaat veranderen. Het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit krijgt met het regionale project EigenWijs een nieuwe impuls. In dit project slaan scholen, culturele instellingen en stichting De Domijnen de handen ineen. Belangrijkste doel van EigenWijs is om van cultuur een vast onderdeel in het lesprogramma te maken. EigenWijs is bedoeld voor alle scholen in de Westelijke Mijnstreek (de gemeenten SittardGeleen, Beek, Schinnen en Stein). Naast scholen neemt ook het culturele veld deel aan het project.

Contactinformatie Herenhof 1, 6162 EB Geleen 046-7600160 educatie@dedomijnen.nl www.dedomijnen.nl/educatie

121 51

De Domijnen brengt ‘Een leven lang leren’ in de praktijk door iedereen van jongs af aan mogelijkheden te bieden om actief bezig te zijn met kunst en cultuur. Het aanbod van educatie is divers en breed, voor jong en oud, voor als u al veel geleerd heeft of juist heel weinig en voor verschillende doelgroepen: voor particulieren en voor het onderwijs.

PODIUM EDUCATIE

www.dedomijnen/educatie


EDUCATIE

Cursussen en workshops Werken met vilt Altijd al een voorliefde gehad voor vilt? Tijdens deze korte cursus gaat u zelf één of meerdere producten van vilt maken. Deze kunt u vervolgens personaliseren naar eigen smaak. U hoeft geen enkele vorm van voorkennis te hebben. Het resultaat is leuk om cadeau te geven aan gezinnen met baby’s of jonge kinderen. Ouders (in wording), grootouders en (suiker)tantes/ooms zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze cursus!

Kosten Data Locatie Docent

€ 80,31 aug, 7 sept, 14 sept, 21 sept Atelier Ligne Marloes Verheesen

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie

122

SAMEN DOEN

Leesplezier voor oma, opa & kinderen Tijdens deze 6-uur durende cursus – verdeeld over 3 dagdelen van 2 uur – leert u als oma of opa het juiste boek voor uw kleinkind uit te zoeken. Op onderstaande vragen krijgt u een antwoord: - Wat is het belang van lezen en voorlezen? - Welke soorten boeken bestaan er; op papier en digitaal? - Welke boeken zijn geschikt om uit voor te lezen? - Waar kunt u deze vinden in de bibliotheek?

Kosten Data Locatie Docent

€ 80,6 sept, 27 sept, 4 okt Bibliotheek Ligne Tinie Lebens

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie


PODIUM EDUCATIE

www.dedomijnen/educatie

Gedichten schrijven voor beginners

Houdt u van zingen en vindt u Beatles liedjes ook zo te gek? Kom dan samen zingen in een leuke groep! In een reeks van 6 workshops wordt samen met een zangdocente gewerkt aan laagdrempelige tweestemmige zang. Dus iedereen die van zingen houdt is welkom!

Kosten Data Locatie Docent

€ 65,6 sept, 13 sept, 20 sept, 4 okt, 11 okt, 18 okt Schouwburg De Domijnen Annet Franck

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie

Wat is een gedicht? Welke functie hebben woorden? Hoe kom ik tot inspiratie? Wat doet een vorm van een gedicht voor mij? Dit zijn vragen waarop u antwoord gaat vinden in deze cursus ‘Schrijven met Esther: Gedichten’. Gedichten leren schrijven gaat als vanzelf door de ontspannen manier waarop schrijfdocente Esther van der Werf u door haar oefeningen loodst. Schrijven met Esther is speciaal omdat zij haar lessen opbouwt met de gedachte: plezier is de basis van leren!

Kosten Data Locatie Docent

€ 175,21 sept, 5 okt, 12 okt, 2 nov, 16 nov, 30 nov Bibliotheek Ligne Esther van der Werf

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie

123 51

The Beatles Workshop


EDUCATIE

Porselein decoratie In deze tweewekelijkse cursus van 5 ochtenden worden een bord, een tweedelige set en een dinnerset van drie delen gedecoreerd (materialen zijn inclusief). In de tussenliggende weken wordt het porselein afgebakken, waarna het klaar is voor gebruik of als persoonlijk cadeau. De cursus wordt gegeven door Hub Pasmans. Hij was 25 jaar lang ontwerper voor decoratie en vormgeving bij MOSA Porselein te Maastricht.

Kosten Data Locatie Docent

â‚Ź 170,4 okt, 18 okt, 1 nov, 15 nov, 29 nov Atelier Ligne Hub Pasmans

124

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educati

Interieur-accessoires We gaan tijdens de lessen met allerlei technieken verschillende interieur-accessoires maken, die ook bruikbaar zijn. Soms kunnen oude spulletjes een heel nieuw leven krijgen. Ook dit komt tijdens de workshop naar voren: hergebruik, handig en uniek. We gaan werken met verschillende mallen, vulmateriaal om de mallen te vullen, verf, stof en linten. Het wordt in ieder geval een creatief feestje!

Kosten â‚Ź 85,Data 10 okt, 17 okt, 24 okt Locatie Atelier Ligne Docent Andrea Reinders Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie


In het heden ligt het verleden – In het verleden ligt het heden. Elke plaats in het landschap heeft een geschiedenis. Alles uit ons verleden dat we in de grond vinden, heeft voor veel mensen een bijzondere aantrekkingskracht. Heeft u ook al altijd archeoloog willen worden? Dan is dit dé cursus voor u.

Kosten Data Locatie Docent

€ 100 ,4 sept, 11, sept, 18 sept, 25 sept, 2 okt, 9 okt Filmhuis De Domijnen Marion Aarts

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie

Kunst op de Kollenberg Deze cursus heeft een dubbele opzet. Enerzijds gaan we kijken met de blik van een schilder. Daarnaast gaan we het landschap vastleggen en dit schilderen in olie- of acrylverf. We beginnen met een eerste introductieles in het museum. Hierin laat Jo Wolffs o.a. iets zien van landschappen in de kunst en hij vertelt hier ook over. Daarnaast legt hij uit hoe een schilder beslissingen neemt over zijn schilderij. Daarna gaan we een les naar de Kollenberg. Hier gaan we kijken, fotograferen en schetsen. De overige 3 lessen gaan we schilderen wat we gezien, geschetst en gefotografeerd hebben. Dat doen we in het atelier van het museum.

Kosten Data Locatie Docent

€ 95,23 okt, 30 okt, 6 nov, 13 nov, 20 nov Museum De Domijnen – Hedendaagse Kunst en Kollenberg Jo Wolffs

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie

125 51

Kennismaken met archeologie

PODIUM EDUCATIE

www.dedomijnen/educatie


EDUCATIE

Songwriting

VOL = VOL

Herkent u een aantal van de volgende kreten: Gebruikt u altijd dezelfde akkoorden en vaak dezelfde opbouw/structuur? Blijven melodielijnen niet hangen of maakt u uw songs zelden af? Herkent u zich in bovenstaande? Schrijf u dan in voor een reeks van 4 workshops Songwriting. We werken aan songs van uzelf en gaan aan de slag met handige tips die u extra inspiratie verschaffen.

126

Kosten Data Locatie Docent

€ 175,2 nov, 9 nov, 16 nov, 23 nov Schouwburg De Domijnen Ton Engels

Aanmelden en meer informatie via www.dedomijnen.nl/educatie

Wordt verwacht • Hoe presenteer ik mezelf • Trash-percussie • Verhalen schrijven • Free textile • Pyrografie - schrijven met vuur • Zentangle - meditatief tekenen • Japanse calligrafie • Pinhole fotografie • Drama voor ouderen • Cultuurclub voor jonge kinderen • Christmas carols zingen • Kunstcollage maken Houd onze website in de gaten voor actuele informatie: www.dedomijnen.nl/educatie


www.dedomijnen/educatie

PODIUM EDUCATIE

Cursussen basiseducatie Wegwijs naar werk Wat is Wegwijs naar werk?

Onze eigen(wijze) kijk op solliciteren Solliciteren is iets geworden dat u (weer) moet leren. Wat is het grootste verschil tussen toen en nu? Toen zocht u een bij uw achtergrond passende vacature, stuurde u uw sollicitatiebrief en (standaard) cv en dat herhaalde u totdat dit een gesprek en een baan als resultaat had. Nu moet u als werkzoekende zelf de regie pakken en u afvragen wat u goed kunt. Wat is uw meerwaarde voor een organisatie en hoe kunt u dit aan de juiste persoon in die organisatie vertellen? Aan u de uitdaging om alert te zijn op deze kansen!

Vragen waar u nu als werkzoekende tegenaan loopt zijn bijvoorbeeld: wat moet u doen met LinkedIn, Twitter en Facebook? Of met Pinterest? En wanneer is uw cv ‘goed’ volgens de nieuwe spelregels? Met zo veel informatie kost het veel tijd om uit te zoeken hoe en waar u het beste kunt solliciteren. Tijd die, met een steeds korter durende WW-uitkering en (dreigende) bijstandsuitkering, erg kostbaar is. Tijd die wij u graag besparen zodat u aan de slag kunt met wat u moet doen: solliciteren! De reactie van een oud-deelnemer: “Mede door deze bijeenkomsten ben ik beter naar mijzelf gaan kijken en heb op andere manieren naar werk gezocht! Niet naar wat ik altijd gedaan heb, maar naar waar naar mijn idee in de toekomst werk in zit/komt.”

Data 2017 Elke eerste dinsdag van de maand (m.u.v. augustus) Meer informatie: www.dedomijnen.nl/educatie

127 51

Wanneer u op zoek bent naar uw volgende baan, verandert er veel in uw leven. Daar kunt u wel wat hulp bij gebruiken, of misschien helpt u juist graag anderen. De Wegwijs naar werk bijeenkomsten hebben als onderwerp: uw zoektocht naar werk en alles dat daar mee te maken heeft. U vindt er herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, ervaringen van andere deelnemers en natuurlijk een gastvrije ontvangst met (gratis) koffie, thee en iets lekkers.


EDUCATIE

Digisterker

Klik&Tik

Werken met de e-overheid Vindt u het lastig dat steeds meer diensten van de overheid elektronisch worden aangeboden? Zou u graag meer digitale vaardigheden bezitten om gebruik te kunnen maken van de elektronische overheid? Volg dan de cursus ‘Werken met de e-overheid’. Stapsgewijs doet u ervaring op in een kleine groep onder leiding van de docenten. Na afloop beheerst u belangrijke vaardigheden voor het werken met de elektronische overheid.

De cursus bestaat uit 6 modules: 1 Beginnen: Wat is e-overheid? DigiD aanvragen, DigiD gebruiken 2 Zoeken en vinden 3 Aanvragen 4 Gebruiken Mijn-omgevingen 5 Andere Mijn-omgevingen 6 Regelhulp Vier ochtenden van 9.00 – 12.00 uur Kosten deelname: € 12,50

Startdata 2017 21 juni Bibliotheek Stein De Domijnen 22 juni Bibliotheek Ligne 5 september Bibliotheek Echt De Domijnen 17 oktober Bibliotheek Ligne 3 november Bibliotheek Amstenrade De Domijnen 8 november Bibliotheek Echt De Domijnen 8 november Bibliotheek Stein De Domijnen 20 november Bibliotheek Geleen De Domijnen 30 november Bibliotheek Ligne 1 december Bibliotheek Beek De Domijnen

Waarom? Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker Geldzaken regelen, werken met DigiD, inschrijven voor een sociale huurwoning, inzage krijgen in uw pensioenoverzicht, steeds meer zaken worden met de computer en het internet geregeld. Veel organisaties willen graag met klanten communiceren. De digitale alternatieven zijn vaak goedkoper en sneller dan de traditionele kanalen. De rijksoverheid heeft zelfs het voornemen om in 2017 de communicatie met burgers uitsluitend digitaal te laten verlopen. Digitale vaardigheden worden ook steeds belangrijker op de werkvloer. Tegenwoordig verwacht bijna elke werkgever dat zijn werknemers digitaal vaardig zijn.

Voor wie? Klik & Tik is gemaakt voor mensen die geen of heel weinig ervaring hebben met de computer en het internet. Gebruikers leren met Klik & Tik zelfstandig of onder begeleiding om te gaan met de computer en met internet. Er zijn drie programma’s: Klik & Tik - de basis Klik & Tik – het internet op Klik & Tik – samen op het web Gebruikers kunnen de programma’s achter elkaar of los van elkaar doorlopen. De programma’s staan op Oefenen.nl. De gebruiker krijgt informatie door middel van korte videofragmenten. Na elk videofragment kan de gebruiker direct aan de slag met de oefeningen.

128

Klik & Tik – De basis

VOL = VOL

In dit programma leert de gebruiker in 21 hoofdstukken de basisfuncties van de computer te gebruiken. Deelnemers leren de computer zelfstandig te gebruiken. De basis is voor mensen die nauwelijks of nog nooit (zelfstandig) met de computer hebben gewerkt.


Klik & Tik – Het internet op In dit programma leert de gebruiker in 6 hoofdstukken de basisfuncties van het internet te gebruiken. Deelnemers leren navigeren en e-mails schrijven en versturen. Het internet op is voor mensen die een computer kunnen bedienen maar nog geen of nauwelijks ervaring hebben met het internet. Onderwerpen die aan bod komen: het internet op – zoekmachines – websites bekijken – formulieren invullen – e-mailen - downloaden

Klik & Tik – Samen op ’t web In dit programma leert de gebruiker in 7 hoofdstukken te werken met social media in een veilig afgeschermde omgeving. Deelnemers leren een webprofiel aan te maken en foto’s, video’s en berichten te plaatsen. Samen op ’t web is voor mensen die de weg weten op het internet maar nog geen of nauwelijks ervaring hebben met social media. Onderwerpen die aan bod komen: social media – profiel aanmaken – foto en video’s – berichten en reacties – weblogs en links

4 ochtenden van 9.00 tot 12.00 uur Kosten deelname: € 12,50

Startdata 2017 7 juni Bibliotheek Beek De Domijnen 8 juni Bibliotheek Echt De Domijnen 8 juni Bibliotheek Ligne 9 juni Bibliotheek Amstenrade De Domijnen 12 juni Bibliotheek Geleen De Domijnen 5 juli Bibliotheek Geleen De Domijnen 11 juli Bibliotheek Ligne 1 september Bibliotheek Amstenrade De Domijnen 6 september Bibliotheek Beek De Domijnen 8 september Bibliotheek Ligne 11 september Bibliotheek Geleen De Domijnen 23 oktober Bibliotheek Geleen De Domijnen 2 november Bibliotheek Ligne 9 november Bibliotheek Beek De Domijnen 1 december Bibliotheek Amstenrade De Domijnen

129 51

Onderwerpen die aan bod komen: computer aanzetten – typen – tekst aanpassen – e-mail versturen – kopen op het internet

PODIUM EDUCATIE

www.dedomijnen/educatie


EDUCATIE

Gratis spreekuur advocaat Problemen met uw werk of uitkering? Bibliotheek De Domijnen stelt u in de gelegenheid om tijdens een gratis adviesgesprek arbeidsrechtelijke vragen te stellen aan Astrid Dabekaussen. Zij is een advocaat gespecialiseerd op het gebied van Arbeidsrecht en Sociaal Zekerheidsrecht. Zo krijgt u duidelijkheid over de rechten en plichten die u als werknemer heeft. Het maken van een afspraak is niet nodig, u kunt gewoon bij Bibliotheek De Domijnen binnenlopen. Deze activiteit is gekoppeld aan het Infopunt Werkzat.

Praktische informatie Mevr. A. Dabekaussen van Keulers & Partners Advocaten Maastrichterlaan 9 , 6191 AA Beek T: 046-4373838 E: adabekaussen@keulersadvocaten.nl W: www.keulersadvocaten.nl. Zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur: gratis inloopspreekuur 27 mei 10 juni 24 juni

Bibliotheek Geleen De Domijnen Bibliotheek Stein De Domijnen Bibliotheek Sittard De Domijnen

Kijk voor verdere data in 2017 op www.dedomijnen.nl/educatie

Inloopspreekuur digitale vragen Heeft u vragen over onze website, online reserveren, lenen van e-books, versturen van e-mailberichten, het vinden van informatie op internet en andere digitale onderwerpen? Kom dan naar het wekelijkse gratis inloopspreekuur digitale vragen in de vestigingen in Beek, Born, Echt, Geleen, Sittard en Stein.

Bibliotheek Beek: elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur Bibliotheek Born, Echt, Geleen, Sittard en Stein elke vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur

Belastingspreekuur In samenwerking met de belastingdienst en Partners in Welzijn worden er belastingspreekuren georganiseerd in diverse bibliotheken. FinanciÍle dienstverleners bieden hulp aan mensen bij het invullen van hun belastingaangifte of het aanvragen van een toelage. De spreekuren zijn gratis. Daarnaast vinden er – in samenwerking met Zuyd Hogeschool - invuldagen plaats waarbij studenten hulp bieden bij de digitale belastingaangifte of online aanvragen.

130

Houd onze website in de gaten voor actuele informatie. www.dedomijnen.nl/educatie/


Museumeducatie Verkleedfeestje

Graffiti

Maak een reis terug in de tijd Jullie worden opgewacht door een jonkvrouw die jullie haar verhaal vertelt over hoe ze verdwaald is in de tijd. En natuurlijk gaan jullie haar helpen om haar kasteel terug te vinden. Het wordt een spannende tocht die begint in de oertijd. Je moet steeds goed opletten waar de jonkvrouw thuis zou kunnen horen. Onderweg kun je je verkleden met kostuums uit verschillende tijden, als oermens, prehistorische boer, Romein, middeleeuwse ridder of prinses.

Wil jij ook wel eens echte graffiti maken? Nodig je vriendjes uit voor een te gek graffiti feest! De workshop bestaat uit 2 onderdelen: We bezoeken de parkeergarage en bekijken de graffiti die daar door professionele kunstenaars is aangebracht. Onderweg passeren we ook wat plekken waar illegale graffiti te zien is (optioneel). In het atelier bekijken we afbeeldingen van graffiti en we praten erover of graffiti kunst of vandalisme is of allebei. Iedereen maakt zelf een sjabloon (stencil genoemd in graffitikringen) en een eigen tag (een soort graffitihandtekening). Natuurlijk mag je je eigen tag spuiten op een stuk papier (individueel) of op een stuk hardboard (gezamenlijk per groep). Het sjabloon gaat mee naar huis voor hergebruik.

Kunstmuseumfeestje 6 t/m 10 jaar

Ben je dol op kunst kijken en kunst maken? Dan is dit feestje echt iets voor jou. Je gaat met de feestjuf de kunsttentoonstelling bekijken die er op dat moment in het museum te zien is. Jullie praten over de kunst, kunnen allerlei vragen stellen en gaan er natuurlijk zelf iets van vinden. Vervolgens gaan jullie in het museumatelier zelf een kunstwerk maken met het onderwerp of de techniek van de kunst die jullie in het museum gezien hebben. Bovendien is het mogelijk om zelf een lekkernij mee te nemen.

8 t/m 15 jaar

Meer informatie en aanmelden via www.dedomijnen.nl/educatie

131 51

4 t/m 6 jaar

PODIUM EDUCATIE

www.dedomijnen/educatie


EX TRA! Grondstof voor culturele vernieuwing

www.dedomijnen/extra


EX TRA! In verbinding met onze omgeving ontstaan nieuwe ideeĂŤn en projecten Paspoort niet nodig


Hier vindt u al onze activiteiten in het kader van de stedelijke programmering. In regie van twee cultureel intendanten, ServĂŠ Hermans en Michel Sluysmans, artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, presenteren wij projecten die disciplines en grenzen overschrijden. Festivals, themaweken en -maanden vormen een podium voor ontmoetingen met vrije geesten, pioniers en veroveraars. Professionals en amateurs. Volwassenen en kinderen. Kortom voor iedereen die kunst en cultuur een warm hart toedraagt. Ieder jaar wordt er gewerkt met een thema. Voor 2017 is dat: Paspoort niet nodig!.

135 51

Extra!

PODIUM EXTRA!

www.dedomijnen/extra


10 T/M 18 JUNI 2017

EXTRA!

Week van de Amateurkunst

IS GRATANG G E O T

Ik Toon – kunst van iedereen Een inspirerende week waarin amateurkunstenaars, culturele instellingen en verenigingen kennis met elkaar kunnen maken en zich presenteren aan het publiek. Alle kunstvormen komen aan bod en zijn op verschillende plaatsen in de gemeente Sittard-Geleen te zien. Verenigingen en individuele kunstbeoefenaars laten zich van hun beste kant zien. Ze leggen de laatste hand aan hun schilderijen, repeteren muziekstukken, studeren choreografieën in, nemen toneelstukken door en maken exposities. Kortom: iedereen staat in de startblokken om er een groot succes van te maken. U komt de amateurkunstenaars tegen in supermarkten, op eigen locaties, op de Markt, in het kasteelpark of gewoon op straat. Laat u verrassen door kunst van inwoners van onze gemeente.

136

Een greep uit de activiteiten die nu al bekend zijn: • Expositie Amateurkunstprijs ‘In Beeld’ • Kunst in supermarkten • Opening op zondag 11 juni op de Markt in Sittard • Educatieve projecten op basisscholen • Een concert door slagwerkgroepen • Jeugdorkesten Festival • Kinderworkshop • Diverse workshops, presentaties, open lessen en open repetities • En veel meer

Op de website www.dedomijnen.nl/extra, in dag- en weekbladen en op social media houden we u op de hoogte van alle activiteiten die er staan aan te komen. Houd ons in de gaten!


21 T/M 25 JUNI 2017 BINNENSTAD SITTARD

Barockfestival Sittard Het speelse karakter, de ruimte voor improvisatie en de talrijke invloeden op de hedendaagse muziek, maken barokmuziek nog steeds bijzonder geliefd. Muzikanten laten zich nog steeds door barokmuziek inspireren en het publiek geniet van barok tijdens traditionele Passie concerten of in meer experimentele cross-overs.

PODIUM EXTRA!

www.dedomijnen/extra

Reden te over voor De Domijnen en Sittard Barok Ensemble AD MOSAM om voor de tweede keer een bijzonder festival te organiseren: het Barockfestival Sittard. Een festival waarbij barok in al zijn facetten en kleuren in de ‘spotlight’ staat. Naast ‘klassieke’ barokmuziek worden ook onverwachte combinaties met popmuziek, dans en film gemaakt. Een educatief programma met workshops op basisscholen maar ook voor individuele (amateur)zangers maakt het Barockfestival extra aantrekkelijk. Het centrum van Sittard, met zijn kerken, kloosters, kapellen en fraaie panden op en rondom de Markt vormt het perfecte decor voor dit festival.

137 51

Een greep uit het veelzijdige programma: kamermuziekconcerten, jamsessie en concerten door Calefax, Huub Claessens en Thiemo Kirberg, Holland Baroque met Eric Vloeimans en AD MOSAM. Het complete programma vindt u op: www.barockfestival.nl.


EXTRA! ING OPENUREEL CULTIZOEN SE 9 SEPTEMBER 2017 12.00 UUR TOT 17.00

Kom bij ons op de Bank Markt en binnenstad Sittard Op zaterdag 9 september openen we voor de derde keer het Culturele Seizoen van SittardGeleen met diverse optredens in en rond het historisch centrum van Sittard en uiteraard ook bij de nieuwe hotspot van Sittard: Ligne. De Domijnen en heel veel andere instellingen voor kunst en cultuur nodigen u van harte uit om plaats te nemen op een van de vele banken die opgesteld staan. Met ‘sneak previews’, korte optredens, filmtrailers, workshops, dansmanifestaties, demonstraties, etc. tonen alle instellingen u wat zij in huis hebben en maken zij u enthousiast voor een nieuw seizoen vol cultuur. Met medewerking van: Poppodium Volt, het Stadslab, balletschool Danzaira, GL Productions, theater Karroessel, galerie Norbert Dabekausen, Artamuse, Vocal school Nancy Deusings, Fem Fit, Urban Dance Factory, Kunstproeven en vele anderen.

138

Houd onze website in de gaten voor het definitieve programma. Eind augustus publiceren we het complete programma met namen, tijdstippen en locaties.


www.dedomijnen/extra

Maand van de Geschiedenis Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Samen met 45 partnerorganisaties en meer dan duizend culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Dit doen we jaarlijks rond een wisselend thema. In oktober 2017 staat het actuele thema Geluk centraal. Dan gaan we op zoek naar de betekenis van en verschillende perspectieven op geluk door de eeuwen heen. Geluk lokt, doet dromen en harder werken. De Domijnen doet natuurlijk ook mee.

PODIUM EXTRA!

OKTOBER 2017

139 51

Houdt u de website van De Domijnen in de gaten? Daar vindt u binnenkort meer informatie.


EXTRA!

OKTOBER 2017 DIVERSE TIJDSTIPPEN EN LOCATIES IN SITTARD-GELEEN EN DE WESTELIJKE MIJNSTREEK

Oktobermaand Kindermaand In oktober is het ook weer tijd voor Oktobermaand Kindermaand. Ben jij er weer bij? Voor een prikkie, of soms zelfs helemaal gratis, kun je in de maand oktober naar het museum of theater. En je kunt meedoen aan leuke workshops, gewoon gezellig een filmpje pakken en nog veel en veel meer. Samen met verschillende instellingen organiseren we meer dan 50 activiteiten voor kinderen tot 12 jaar. De maand wordt groots geopend op woensdag 4 oktober met een feestelijke middag in Bibliotheek Ligne, in samenwerking met Wim Krings en Ron Roumen. Dit feest staat in het teken van de Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar: griezelen. Dus kom gezellig langs, als je durft…

140

‘De Kleine Cowboy’ is de naam van de nieuwe voorstelling van Jeugd- en familietheatergezelschap Het Laagland die dan haar première beleeft. Kom in Schouwburg De Domijnen ook genieten van de voorstelling ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’. De nieuwste jeugdfilms zie je bij Filmhuis De Domijnen. In Bibliotheek Ligne belééf je de tentoonstelling Retteketet LetterPret.

Niet alleen om naar te kijken dus. Met de LetterPretRoute puzzel je gekke woorden, zoek je naar verborgen letters, ontwerp je je eigen letterbutton en kun je naar hartelust spelen met letters. Op het podium van de Kleine zaal van de schouwburg mag je, als een echte artiest, je kunsten vertonen. Dit vindt plaats op zondag 8 oktober om 14.30 uur. Je kunt je er nu al voor opgeven bij irene.mentjens@dedomijnen.nl. En vergeet niet langs de Kinderkunstgalerie te gaan om zelf kunst te kopen. Je ziet, er is zoveel te doen en er komt nog veel meer bij. Houd vooral de website van De Domijnen goed in de gaten. Oktobermaand Kindermaand betekent een maand dubbel en dwars genieten van kunst en cultuur!

SAMEN DOEN


Serviceloket Cultuurparticipatie: nu ook online

De website geeft instellingen, verenigingen en individuele kunstenaars een digitaal podium waarop het veelzijdige culturele aanbod van Sittard-Geleen zichtbaar wordt. De website is bedoeld voor enerzijds de culturele sector zelf en anderzijds voor de inwoners van Sittard-Geleen. De website is opgesplitst in een kunstgids en een erfgoedgids. Daarnaast biedt de website een culturele agenda en een vraag en aanbod rubriek.

In de kunstgids leest u alles over amateurkunstverenigingen, - stichtingen, -groepen en individuele kunstenaars. Ook vindt u op de website informatie over subsidies, fondsen en accommodaties in de gemeente SittardGeleen. De erfgoedgids is er voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed en regionale geschiedenis. Bent u op zoek naar een muziekvereniging voor uw zoon of dochter? Het serviceloket helpt u verder met uitgebreide informatie. Heeft u een gebruikt instrument in de aanbieding? Plaats uw mededeling dan in onze vraag en aanbod rubriek. In de culturele agenda worden alle culturele activiteiten zichtbaar. Zo heeft de inwoner van SittardGeleen iedere week vele keuzemogelijkheden om optredens, concerten en evenementen te bezoeken. De culturele en erfgoedsector kan gratis gebruik maken van deze door De Domijnen aangeboden faciliteit. Alle amateurkunstverenigingen, -stichtingen, -groepen en individuen uit de gemeente Sittard-Geleen die nog niet staan ingeschreven, roepen wij op zich ook aan te melden. Zo kan De Domijnen samen met u bouwen aan een compleet informatie-kanaal. De website is nog een jongeling, maar met de juiste voeding zal die uitgroeien tot een volwassen medium voor de kunst- en cultuursector van Sittard-Geleen. De Domijnen wenst u veel kijk- en leesplezier op de website van het Serviceloket Cultuurparticipatie. U kunt het serviceloket van maandag t/m vrijdag telefonisch bereiken op telefoonnummer 088-5995699 of per e-mail: serviceloket@dedomijnen.nl.

141 51

Het Serviceloket Cultuurparticipatie van De Domijnen is het centrale aanspreekpunt in Sittard-Geleen ter ondersteuning van de kunst- en cultuursector. In de gemeente zijn veel mensen actief op het gebied van kunst en cultuur, georganiseerd of ongeorganiseerd, als amateur of professional. Deze omvangrijke sector heeft continue behoefte aan vernieuwing en ontwikkeling. Om de sector in beweging te houden, te ontwikkelen en te vernieuwen is een centraal ontmoetingspunt om kennis en informatie met elkaar te delen van groot belang. Het Serviceloket Cultuurparticipatie voorziet in deze behoefte en heeft tot doel instellingen, verenigingen en individuen die actief zijn binnen de culturele en erfgoedsector van Sittard-Geleen met elkaar te verbinden. Zo organiseert De Domijnen de jaarlijkse Week van de Amateurkunst en zes keer per jaar een Open Podium in de schouwburg. Om een optimale binding met het werkveld te creëren, formeren wij voor activiteiten projectgroepen, bestaande uit een afvaardiging van de betrokken disciplines. Naast de ondersteuning van de kunst- en cultuursector is het Serviceloket Cultuurparticipatie ook een centraal punt waar iedereen met zijn vragen over kunst en cultuur terecht kan en zijn persoonlijke ideeën en initiatieven kan presenteren.

PODIUM

www.dedomijnen/extra


Vrijwilligers(werk) Vrijwilligerswerk verbindt én verrijkt cultuur!

Wat biedt De Domijnen vrijwilligers:

Dit is het motto van De Domijnen dat geldt voor ons grote aanbod in vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk leidt tot nieuwe contacten, participatie in de samenleving en vooral ook tot leuke bezigheden en uitdagingen. En het draagt bij aan de verrijking van het culturele leven waaraan vele mensen plezier beleven. De vrijwillige handen zorgen ervoor dat het huidige culturele aanbod kan worden gecontinueerd.

• een leuke, uitdagende ´job´ en een goede werksfeer in de culturele sector; • een breed aanbod aan werkzaamheden die aansluiten bij uw wensen en mogelijkheden; • vrijwilligersbeleid; • begeleiding en een inwerkperiode bij uw werkzaamheden; • een vrijwilligersovereenkomst; • een vrijwilligersverzekering; • een reiskostenvergoeding; • een uitnodiging voor (vrijwilligers)bijeenkomsten; • een uitnodiging om deel te nemen aan een aantal activiteiten die, als dank voor uw vrijwillige inzet, worden georganiseerd.

142

Op zoek naar vrijwilligerswerk in de cultuursector en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Maakt u het verschil?


Museum De Domijnen • Suppoostwerk • Rondleidingen verzorgen • Diversen: allerlei hand- en spandiensten • Gastvrouw of -heer bij de opening van een expositie • Sorteren van de collecties in de diverse opslagdepots • Fotograferen van de collecties • Documenteren van de collecties Archief De Domijnen • Invoeren van gegevens • Tekenwerkzaamheden • Scanwerkzaamheden • Transcriberen • Vertalen / Hertalen • Genealogie • Gegevenscontrole  Bibliotheek De Domijnen • Bieb aan Huis • Sorteren van boeken • Boekbinden • Uitleen en inname • Leesmaatje

Filmhuis De Domijnen De vrijwilliger van het Filmhuis kan (multi-) inzetbaar zijn in de volgende functies: • Kassa • Horeca • Operateur De minimale inzet van de vrijwilliger van het Filmhuis is 2 diensten (à 3/4 uur) per maand. Diverse werkzaamheden We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken voor incidentele werkzaamheden bij een van de vele projecten van De Domijnen. Hiervoor zal steeds een oproep komen bij vacatures vrijwilligerswerk op de website.

Wilt u meer informatie over vrijwilligerswerk bij De Domijnen? Ger Hubens, coördinator vrijwilligers, vertelt u graag over de mogelijkheden. Hij is te bereiken via: ger.hubens@dedomijnen.nl en 088-5995676. Ook vindt u meer informatie op www.dedomijnen.nl/vrijwilligers

143

Mogelijke vrijwilligerswerkzaamheden bij De Domijnen:


COLOFON Uitgave: mei 2017 Redactie: afdeling marketing en communicatie Tekst: Manon Robroek Ontwerp: Viskom (Annemieke Holten, Patrick van Kasteren) Drukwerk: Impreso Fotocolofon: Casper van Aggelen, Joris van Bennekom, Arjan Benning, Roy Beusker, Henk Bleeker, Marco Borggreve, Marcel van de Broek, Eva Broekman, Bob Bronshoff, Roger Cremer, Curly and Straight, Merlijn Doomernik, Andy Doornhein, Danny Ellinger, De Vakman, Fotografie Diligentia & Anne van Zantwijk, Jean Pierre Geusens, Boy Hazes, Floris Heuer, Sabrina van den Heuvel, Rayn Hossainkhan, Robbert Huffenreuter, Janey van Ierland, Johan Jacobs, Bram Jonker, Jochem Jurgens, Karel en Linda, Einar Kling Odencrants, Wiebrig Krakau, Remco van der Kruis, Wim Lanser, Marco Lap, Bas Losekoot, Victor Meijer, Thijs Meuwesse & Daan Colijn, Raul Neijhorst, CloĂŤ Notten, Rob Nijpels, Nick van Ormondt, Jouk Oosterhof, Ontwerp TC Management, Emma Peijnenburg, Piek, Lesley Pols, Bonnita Postma, Pleuni van Raak, Jaap Reedijk, Dan Rest, Mark Robson, Govert de Roos, Paul Roos, Scala Photography, Eric Scholten, Schreurs, Foppe Schut, Hugo Segers, Jennet Sintenie, Marie Snauwaert, Petra Teeuwsen, Tijmen Illus, Otto van den Toorn, Trend Media, Stephan Vanfleteren, Valentina Vos, Anne van Zantwijk, @zappback

144

Wijzigingen en fouten zijn voorbehouden. Aan de informatie in deze pocket kunt u geen rechten ontlenen.

Kijk voor actuele informatie op www.dedomijnen.nl en meld u aan voor onze nieuwsbrieven.


www.dedomijnen.nl

Domijnen seizoenspocket 17 18  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you