Page 1

LEER JE BUREN KENNEN TIJDENS EEN ONTSPANNEN VAKANTIE IN EIGEN PARK

BUURT

CAMPINGKRANT

DE PLEEROL

2016 em Utrecht, Amsterdam, Haarl rg Rotterdam en Tilbu

Jaargang 3, Nr. 000003 / Gratis

SEPTEMBER 2016

P3

Foto: Tom Baas

DE KONING VAN DE CAMPING

De Pleerol is een uitgave van:

P4

Foto: Tom Baas

LEKKER SLAPEN IN EEN DOOS?

P11

Foto: Jona Dekker

BURGEMEESTERS OPENEN DE CAMPING

P14

Foto: Karin Laurreijssen

TRADITIE: WEER EEN CAMPINGBRUILOFT?

DE BUURTCAMPING: KAMPEREN IN HET HELE LAND

In juli werden in vijf steden maar liefst elf stadsparken en grasveldjes omgetoverd tot Buurtcampings. Ruim 1500 buurtbewoners zetten hun tentje op en vierden samen vakantie in hun eigen stad. In deze Buurtcampingkrant lees je alles over het kampeeravontuur in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Foto: Tom Baas

Happy camping!


DE BUURTCAMPING / 2016 “Praat ook eens met je buurman of -vrouw, in plaats van over hem of haar. Geloof me, het maakt je leven een stuk leuker.” Zondagavond na De Buurtcamping heb ik ons zesjarige zoontje Jonas ontroostbaar in zijn bed gelegd. “Maar papa, waarom duurt De Buurtcamping maar drie dagen? Waarom is het niet elk weekend? Dan kan ik nog meer vriendjes maken. Kunnen we er niet gaan wonen? En ben jij nog wel de baas van de camping? Je hebt dit weekend helemaal niet gewerkt. Je was de hele tijd bij ons en dat vond ik zo gezellig.” Ik vond het ook heerlijk om dit jaar eens drie dagen op één camping te zijn en De Buurtcamping echt mee te maken als kampeerder. Ik heb zoveel leuke, inspirerende en bijzondere mensen gesproken, die ik normaal niet zo snel ontmoet. Ik denk dat deze ontmoetingen met mensen van verschillende achtergronden, culturen, religies en leeftijden leiden tot een fijnere buurt en samenleving. Nieuwe ontmoetingen leiden tot minder angst en meer inspiratie, zelfvertrouwen, thuisgevoel in de buurt, samenwerkingen, vriendschappen én ze maken het vragen of aanbieden van hulp makkelijker. Ze maken je wereld kleiner en groter tegelijk… Onderweg naar huis kwamen we al meteen de eerste bekenden van de camping tegen, die ons enthousiast groetten. En de ochtend erna, toen ik Jonas naar zwemles bracht, was daar ook mijn buurman van de camping, die zijn zoon naar zwemles bracht. En daar gaat het uiteindelijk om op De Buurtcamping. Je buren leren kennen… Daarom ben ik ook zo trots op alle lokale beheerders en honderden vrijwilligers die dit jaar in vijf steden, elf Buurtcampings hebben opgezet, om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. Ook voor mensen die normaal niet op vakantie kunnen. Gemiddeld hebben de kampeerders dertien nieuwe mensen ontmoet en van de voorgaande jaren weten we dat de meeste mensen ook contact blijven houden. Praat dus ook eens met je buurman of -vrouw, in plaats van over hem of haar. Probeer het eens. Geloof me, het maakt je leven een stuk leuker. Jonas heb ik verteld dat er inmiddels heel veel toffe campingbazen zijn door heel Nederland en dat er steeds meer bij komen. En gelukkig maar, want het is onze droom om over een paar jaar heel Nederland in al haar diversiteit samen te laten kamperen op De Buurtcamping. Toen ik vlak voor het slapen aan Jonas vroeg wat ‘ie later wilde worden, was zijn antwoord uiteraard: campingbaas… Happy camping en tot volgend jaar!

RODERIK SCHAEPMAN

De Buurtcamping in cijfers Deze 4e

editie organiseerden 44 campingbeheerders samen met 500 vrijwilligers en bijna 450 lokale organisaties in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Tilburg samen 11 Buurtcampings waar meer dan 1500 buurtbewoners een vakantie in eigen park vierden. Zij gaven de camping gemiddeld een rapportcijfer van 8,5. Dat kwam onder andere doordat ze maar liefst 13 nieuwe mensen leerden kennen! Hoewel 71 procent voor het eerst kwam, voelde ruim 93 procent van de kampeerders zich echt op zijn gemak op De Buurtcamping. Een vijfde van de kampeerders beleefde dankzij

zijn enige, echte vakantie dit jaar. Dertig procent zegt vanaf nu actiever te willen worden in de buurt. Maar liefst 76 procent van de kampeerders had het gevoel echt op vakantie te zijn. Om al die redenen is 88 procent van de bezoekers van plan om volgend jaar gezellig weer te komen! De Buurtcamping

Wat is een Buurtcamping? Elke Buurtcamping is uniek. Maar allemaal hanteren ze de volgende principes:

VOOR EN DOOR DE BUURT

De Buurtcampings worden georganiseerd door actieve en betrokken buurtbewoners. En je kan alleen blijven kamperen als je uit de buurt komt.

EEN MIX AAN KAMPEERDERS

1/3 van de plekken is gereserveerd voor mensen met een laag inkomen, 1/3 voor vrijwilligers en 1/3 voor ‘de rest’.

OP DE CAMPING IS IEDEREEN GELIJK

Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit… Je groet elkaar, helpt elkaar en maakt makkelijk een praatje.

SAMEN MAKEN WE DE CAMPING

Wij geloven dat iedereen een talent heeft. Daarom vragen we elke kampeerder of ze vrijwilliger willen worden of een activiteit willen organiseren. Foto: Marius Torenga

KLEINSCHALIG

Een Buurtcamping heeft maximaal 100 tentplekken waarop maximaal 300 buurtbewoners blijven kamperen. Zo verdwijn je als individu niet in de massa.

GEEN COMMERCIEEL KARAKTER

Een vakantie in eigen park moet voor iedereen toegankelijk zijn en daarom zijn de activiteiten gratis en zorgen we dat het eten en drinken betaalbaar is.

ER IS VAN ALLES TE DOEN

Buurtbewoners, lokale organisaties en ondernemers organiseren allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, natuur, eten, sport en ontspanning. PS. Wil jij volgend jaar ook campingbaas worden en De Buurtcamping in je eigen park organiseren? Mail ons dan op campingbeheerder@debuurtcamping.nl. Dan gaan wij je daarbij helpen.

2

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

LEAVE NO TRACE

We gaan respectvol om met de omgeving. Op maandag zie je aan niets meer dat er dat weekend een gezellige campings was…


DE BUURTCAMPING / 2016

INTERVIEW

VOLGEND JAAR IN ALLE STEDEN EEN CAMPING van onze campingverslaggeefster Jona Dekker

Dit jaar groeide de Buurtcamping van zeven naar elf locaties en deden voor het eerst niet alleen parken in Utrecht en Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Tilburg en Haarlem mee. “Zo ontzettend mooi dat dit idee zo overgenomen wordt”, aldus Katusha Sol, het organisatorische brein achter De Buurtcamping. Katusha is ‘erbij’ sinds Roderik Schaepman met het idee op de proppen kwam, maar ze is nog steeds verbaasd. En ontzettend trots. “Dat je ineens in Tilburg staat, en dat daar óók een Tante Leen is, en al die kampeerders, en dat grote mooie bord van De Buurtcamping.” Achter de schermen werkten Katusha en het centrale Buurtcamping-team de afgelopen jaren het concept verder uit, terwijl steeds meer parken aanhaakten. “Het is elk jaar weer een experiment. Dit keer hadden we een online stappenplan ontwikkeld voor lokale campingbeheerders, waar ze ook nog tips konden uitwisselen. Dat is heel goed bevallen. Hiermee hadden we ook twintig campings kunnen opzetten. Het werkt omdat er zoveel enthousiasme is. Rotterdam kwam er maar 2,5 maand van tevoren bij, en het is ze gelukt, met de middelen die we aanbieden, op eigen kracht een camping op te zetten.” Op campingtournee Het drukst was Katusha dan ook de maanden voorafgaand aan het kampeerfeest. Tijdens de weekenden had ze gewoon tijd om alle campings te bezoeken. “Het was heel erg leuk om naar al

die nieuwe plekken te gaan en dan te denken: mijn god, het is echt, hier doen ze het ook! Wat ik heel grappig vond, is dat ik me overal een buurtbewoner voelde. Ik herkende veel mensen van vorig jaar en het voelde overal alsof ik erbij hoorde. Iedereen staat zó open. Dat vond ik echt ongelofelijk.” Nog nooit zo welkom Het ultieme Buurtcamping-moment beleefde Katusha in haar eigen achtertuin, het Rembrandtpark. “Er was een groepje daklozen, dat ook was blijven kamperen. Eén man zat een beetje te treuzelen bij het afscheid. Toen hij er stiekem tussenuit wilde knijpen en de campingbeheerders hem gedag zeiden, zei hij: ‘Ik vind het moeilijk om weg te gaan, maar eigenlijk wil ik jullie allemaal zó bedanken. Ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld op een plek. We hoorden er helemaal bij. Echt onvergetelijk.’ En toen begon hij spontaan een gedicht te declameren. Dat moment stond voor mij symbool voor de camping.” Volgend jaar in elke Nederlandse stad een Buurtcamping? “Sowieso! Ik heb er nú alweer zin in. Al weet ik niet of ik dan nog wel tijd heb om te slapen.”

Het mobiele, live radiostation van De Buurtcamping, Radio Komkomkommer, reisde met haar caravan op vrijdag 15 juli naar De Buurtcamping Rembrandtpark, zaterdag naar Sloterpark om uiteindelijk af te sluiten op De Buurtcamping Egeldonk in Zuidoost. We hebben schitterende radio gemaakt waar alles kon en iedereen mocht! Op een of andere manier is het elk jaar weer een feestje en weten we op de radio de Buurtcampingsfeer helemaal te vangen. De studio werd bemand door mij Jesper Buursink - en Gerben Willers. Als presentatie-duo praatten we die drie dagen lang de longen uit ons lijf, terwijl in ons kielzog de razende verslaggevers Heleen Hummelen en Kika Booy door het ganse land vlogen om verslag te doen van alle mooie mensen op De Buurtcampings!

Foto: Kika Booij

Foto: Tom Baas

Foto: Tom Baas

Foto: Katusha Sol

“KONING VAN DE CAMPING IS EEN MIND STATE” van onze campingverslaggeefster Jona Dekker

PARK DE GAGEL – Een flitsinterview met singer-songwriter Gerson Main, die getooid met badjas, bontmuts en gitaar als een ware ster langs alle Buurtcampings trok. Zijn lijflied schalt nog na in de parken: “Koning van de camping!”

Foto: Tom Baas

SUPER CAMPING RADIO!

Waarom heb je die campingclip opgenomen? “Als ik op de camping rondloop dan voel ik me een soort van de koning. Hier een beetje helpen met een vuur, daar een beetje douchen, daar een beetje waterballonnen gooien. Dat is het gevoel, dat heb ik in dat liedje proberen te stoppen.”

Dus jíj bent de koning hier... Iederéén is de koning van de camping!

Wat is het leukste aan kamperen? “Het contact met mensen. En je bent er wel alsof je ergens woont, maar een heleboel hoeft niet. Even geen belastingpapieren, even geen gezeik, gewoon chillen.”

Heb je het gevoel dat je thuiskomt, op De Buurtcamping? “Zeker. Ook met de mensen die ik niet kende voelde ik me heel erg op mijn plek. Het was heel gemoedelijk en de diversiteit heeft me verrast. Zo heb ik Arabische vrouwen met hun kinderen ontmoet, en vluchtelingen.”

Wat kun je echt niet thuis laten? “Het is heel erg, maar toch wel mijn telefoon om enigszins te kunnen documenteren, zo modern ben ik toch helaas wel geworden. En ja, een tandenborstel! Zonder tandenborstel wordt het moeilijk. Afdrogen kan nog wel met je onderbroek ofzo, maar tandenpoetsen…”

Welke ontmoeting sloeg alles? “Die met een klein, superintelligent meisje van een jaar of 5, 6. We beraamden een plan om haar knuffeldier terug te vinden, dat ze kwijt was. Bij het afscheid gaf ze me een echte knuffel. Heel casual. Alsof we elkaar al jaren kenden.”

Hoe word je koning van de camping? “Als je dat moet vragen dan wordt je hoogstwaarschijnlijk géén koning. Koning van de camping is een mind state. Als je moeilijk gaat doen… Je vraagt Willem Alexander toch ook niet hoe hij koning is geworden?”

Het resultaat? 35 uur wonderlijke, verbazingwekkende, gouden radio, gemaakt door professionele radiomakers en mensen die voor het eerst een microfoon vasthielden. Interviews met bijzondere personen, live verslagen van activiteiten op de camping, zingen, dansen, live muziek, gedichten, wereldnieuws en heel veel meer kwam voorbij op Radio Komkomkommer. Drie dagen lang maakten we de ether onveilig op de frequentie van StadsFM van SALTO, waarvoor dank! Speciale dank ook aan alle mensen die hun verhaal hebben verteld, muziek hebben gemaakt of verslag hebben gedaan. Maar soms steekt er iemand met kop en schouder bovenuit: verslaggever Anouar in het Rembrandtpark. Wat kan die jongen goed radio maken! Volgend jaar zijn we natuurlijk weer van de partij op alle Buurtcampings om verslag te doen van al het moois dat er gebeurt! Tot die tijd kun je alle 35 mooie radio-uren terugluisteren via www.debuurtcamping.nl/ radio!

JESPER BUURSINK

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

3


IMPRESSIES / AMSTERDAM

REMBRANDTPARK Een prachtige toegangspoort van kleurig houtwerk, bordjes en wegwijzers verwelkomt je op in het Rembrandtpark: handwerk van vrijwilligers en kinderen van Het Landje. Dan stap je een groene vallei binnen, ingesloten door heuvels en bomen. De creatieve West-Amsterdammer kan zijn one weekend of fame beleven op het spectaculaire podium met tribune. Buitenspelen of afkoelen in het zwembad is voor jong en oud, mens en hond. Welkom in een paradijs voor vrije geesten, campingfanaten en natuurliefhebbers. Welkom op De Buurtcamping Rembrandtpark.

FF CRASHEN van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

REMBRANDTPARK – Campingtafeltje, campingstoelen en een grote blauwe gasbrander.

De hele kampeeruitrusting staat uitgestald. Rian, Paul en Rogier zitten er uitermate ontspannen bij te wachten tot de percolator gaat pruttelen. Ze kennen elkaar via de kinderen. Behalve Rian, die hebben ze hier ontmoet. Volgens Paul geeft kamperen een gevoel van vrijheid. “Het voelt nu al als vakantie, al vertrekken we eigenlijk pas volgende week. We wonen alle drie vlakbij het park, maar dat vergeet je snel.” Nog even snel een kiekje, voor in De Pleerol. “Het wordt wel een lege foto zo, de kinderen zijn net allemaal op pad.” Ach, dat is nog zo’n voordeel. “Kinderen weg, kunnen wij ff crashen. Heerlijk.”

Foto: Roos Horrevorts

SLAPEN IN EEN DOOS van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

Foto: Roos Horrevorts

ZUMBA EN POËZIE

REMBRANDTPARK – “Daar slaap ik”, zegt Mei-Yee (25), “samen met mijn moeder.” Trots laat ze haar onderkomen zien. Een kartonnen doos die fungeert als tent, oftewel een KarTent! Het schijnt pas te gaan lekken als het drie dagen non-stop regent, vertelt de buurvrouw. En bovendien werkt het erg isolerend en krijg je het dus niet snel koud. Een stuk of tien dozen staan er. Zwanine Siedenburg van Kerk en Buurt Westerpark haalde ze eigenhandig op uit Duitsland. Daar waren deze tenten gebruikt op een festival en konden ze, inclusief matjes en slaapzakken, zo meegenomen worden. De dozen op De Buurtcamping zijn speciaal voor een groep mensen die Zwanine begeleidt. Mensen die het moeilijk hebben en wel wat hulp kunnen gebruiken. Op vakantie gaan, dat was een wens voor Mei-Yee, en door deze actie en De Buurtcamping gaat deze wens nu in vervulling. “Dit is mijn allereerste keer kamperen en ik vind het geweldig! Oh, en ook de eerste keer dat ik geïnterviewd word.” Dat kan weer van de bucket list worden afgestreept.

200 pannetjes water halen

van onze campingverslaggevers Roos Horrevorts / Henk Kortekaas

REMBRANDTPARK – Een duizendpoot, dat is Henk Kortekaas. ’s Ochtends geeft hij de campinggasten een lesje zumba, ’s middags staat hij in de kooktent de lunch te serveren en ’s avonds? Dan schrijft hij nog even een gedicht. Hoe cool is dat!

van onze campingverslaggeefster Hedwig van der Geer

Op een steriel matje in het park

Lag ik te rusten op een heuveltje Zo heerlijk rustig zong Sonnevelt al

weg van die tentjes daarvoor vervoerde ik potten en pannen En daarvoor verkocht ik hapjes Dus nu even rust op de plaats Die plaats heet De Buurtcamping Midden in de stad de natuur opsnuiven Maar ook die liefelijke gezelligheid opdoen Waar kinderen met betraande ogen smeken Och ma mogen wij alstublieft langer blijven op De Buurtcamping? Waar kun je je immers zo uitleven op een glijbaan? Of zo lekker eten met je buurtbewoners? Geen storm houd ons tegen zie vorig jaar We gaan lekker naar De Buurtcamping Daar kun je immers op unieke wijze naar de wc Moet je zaagsel scheppen om mee te number one or two, uh Hoe cool is dat

4

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

Foto: Roos Horrevorts

KLETSKOEK van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

REMBRANDTPARK – Voor honderd man een driegangendiner koken? Daar draait Karin haar hand niet voor om. In Bos en Lommer opende ze drie maanden geleden haar huiskamerrestaurant Kletskoek. Het budget moet geen rol spelen en daarom werkt zij met een systeem van waardebepaling. Samen met vriendinnen en vrijwilligers van de camping én met eten van de Voedselbank bereidt ze de meest verrukkelijke curry’s en taarten. Door campinggasten werd dit dubbel en dwars gewaardeerd… en dat is absoluut geen kletskoek.

Foto: Roos Horrevorts

Een snuffelstage op De Buurtcamping van onze campingverslaggeefster Hedwig van der Geer

Radio maken, helpen in de keuken, activiteiten organiseren… Anouar van 14 deed het dit weekend allemaal. Dolgraag wilde hij naar De Buurtcamping, maar zijn moeder sliep liever even thuis. Buurvrouw Dieuw hield een oogje in het zeil en had haar tent naast die van Anouar opgezet. En

REMBRANDTPARK – Wat doe je als er geen vader of moeder is met een brandweerauto om het zwembad te vullen? Nou, dan verzamel je gewoon alle potten, pannen en kruiwagens die je kunt vinden. Water in de pan en hop, het zwembad is binnen twee uur vol!

dus werd Anouar gebombardeerd tot de stagiair van de camping. ’s ochtends vroeg maakte hij met zijn moeder het Marokkaanse ontbijt en ’s middags hielp bij de radio of een van de activiteiten. Een snuffelstage op de camping. Wie had dat ooit kunnen bedenken!

Foto: Isabella Prins

Foto: Tom Baas


IMPRESSIES / AMSTERDAM

NOORDERPARK De Buurtcamping Noorderpark is een groene oase middenin Noord, omringd door arbeiderswijken en historische dijkdorpjes. Een diverser stukje stad vind je niet. Met Dijkers en Dorpers, Destiny’s en Sterre’s en smartlappen afgewisseld door Cubaanse wereldmuziek. Het is de wereld in het klein. Een zeer gezellige camping met een prettig, rauw rafelrandje. Noord klaagt niet zo gauw. Douche buiten gebruik? Dan zwemmen we gewoon in het kanaal! Bovendien is er een permanente vuurplek bemand door de stamgasten. Het is hier geen seconde saai.

DE WERELD IN HET KLEIN

Lachen is gezond van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

Foto: Tom Baas

Foto: Maaike Poppegaai

van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

NOORDERPARK – De goedlachse, vrolijke Lilian in bloemetjesjurk proest het uit. “Voor ons is het een kampeerhel: een tent vol met muggen, een lek luchtbed, vieze dingen die worden verzameld uit de stinkvijver, midden in de nacht erachter komen dat we eigenlijk in een kuil liggen. Maar voor mijn zoon Fenix is het een kampeerhemel: een stinkvijver, de grote brug over het water, de hele dag ravotten.” Overdag hebben de kids lopen springen op het luchtbed en ‘s avonds was hij lek. Mama kijkt Fenix vragend aan - hoe is dit, rara, nu toch mogelijk? - en Fenix antwoordt met kleine slaperige oogjes: “Nou mam, ik heb anders heerlijk geslapen.” Lilian observeert: “De camping is de wereld in het klein. Daar de Antiliaanse corner, daar de Noordse dorpelingen, daar de yuppen, daar zelfs expats. Elke goep is vertegenwoordigd. En ik ben zo’n artistiek type met een bloemetjesjurk, zo’n kunstenaar waarbij het niet uitmaakt dat ze een hysterische outfit draagt.” Een man uit de Antilliaanse corner komt meedoen met frisbeeën. “Oh, leuk”, roept Lilian, “we hebben nu een crossover!” De familie kijkt uit naar activiteiten die de grenzen tussen de verschillende kampen langzaam laten vervagen.

EEN BRANDJE BLUSSEN? van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

Destiny (11): “Ineens zag ik de brandweer het park in rijden, ik dacht: wat is hier aan de hand? Toen bleek dat ze het zwembadje kwamen vullen met water. Dat had mijn vader geregeld. Als ik later groot ben wil ik De Buurtcamping organiseren, net als mijn vader. Ik heb nog een aantal jaar de tijd om het vak te leren.”

“KIJK ZO’N DIXI IS PRIMA VOOR EEN PLASJE. MAAR VOOR EEN GOEDE DROL GAAN WE TOCH ALLEMAAL EVEN NAAR HUIS. DAT IS HET VOORDEEL VAN DE BUURTCAMPING!”

STIEKEM UIT DE TENT GEKROPEN van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

NOORDERPARK – Joyce praat met een Brabantse tongval, maar zodra er een Amsterdamse meezinger wordt ingezet is haar accent zo plat Amsterdams als het maar kan. Ze woont al een tijd in Amsterdam-Noord: “Je krijgt mij hier nooit meer weg: Noord is mijn plek onder de zon.” Als een vis in het water beweegt Joyce zich over de camping: ouwehoeren met de buren, pannenkoeken bakken, Amsterdamse optredens verzorgen op het podium en straks de bingo. “Het is eigenlijk een soort tuinfeest, waar alle buren in passen”. Dan buigt ze naar voren en verzacht haar stem: “Ik ben vannacht uit mijn tent gekropen en heb stiekem in mijn eigen bedje geslapen. Het is onze eerste keer kamperen. Al die indrukken!”

NOORDERPARK – Een opmerkelijke activiteit trekt de aandacht. Een groepje mensen buldert van het lachen. “Van lachen word je positiever, meer ontspannen en creatiever”, legt lachcoach Jerry uit. “Bovendien worden mensen aantrekkelijker door zo’n natuurlijke blos op de wangen en door een positieve uitstraling.” Jerry gooit er nog een schokkend feitje tegen aan: kinderen lachen gemiddeld tot tweehonderd keer per dag. Volwassenen slechts twintig keer. Dus van die lachebekjes kunnen we een hoop leren.

Foto: Jeffrey Aay

VAN BAKKUM TOT DE BUURTCAMPING van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

NOORDERPARK – Nauman (65) en Nel (60+) stonden vroeger jarenlang op camping Bakkum. Ze kijken hun ogen uit. Het Noorderpark werd vroeger nauwelijks gebruikt. “Ja, je had er een karpervijver, maar dat was het dan ook.” Geweldig vindt Nauman De Buurtcamping. “Kijk, vroeger kwam je makkelijk bij je buren over de vloer”, zegt Nauman. “Er was één televisie in de hele straat, dus kwamen alle buurtkinderen bijeen om naar Lassie, Winnetoe of Ivenhoo te kijken. Nu ontmoet je je buren op De Buurtcamping, geweldig!” Hij lacht: “Vroeger waren we boefjes: tijdens Luilak werd de hele buurt verbouwd en tijdens de kerstbomenverbranding werden de brandslangen doorgehakt. Tegenwoordig zie je dat soort ongein niet meer. Maar kijk wat een plezier die koters hier hebben op de camping.” Nauman en Nel zijn 25 jaar samen: Wat is hun geheim? “Elkaar vrijheid geven”, zegt Nauman. “Nel gaat weekendjes alleen op stap, heeft haar

wandelclubje, ‘Soep op zaterdag’ en bingo. Ik ben een sportman, kijk graag voetbal en ik tuinier.” Nel komt uit een gezin van tien kinderen, dus tijd voor jezelf was er nooit. Moeders was ziek, dus dat betekende fulltime meedraaien in het gezin. “Ik geef haar de vrijheid die ze nooit gehad heeft”, zegt Nauman. Dat is liefde.

Foto: Maaike Poppegaai

De wondere wereld van sneltekenaar Koskomo

Foto: Maaike Poppegaai

in donker bij kampvuur

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

5


IMPRESSIES / AMSTERDAM

EGELDONK Egeldonk laat zien hoe je een simpel grasveld omtovert tot intieme campingplaats. Middenin een woonwijk van torenflats en eengezinswoningen komen werelden samen. Wat opvalt is dat iedereen ontzettend chill is. Rústig! Ondanks dat nogal wat mensen moeite hebben met het opzetten van de tent, is het laatste wat de kampeerder hier doet stressen of tieren. Een tent is ook niet zo belangrijk: als het eten maar goed is! Alle tenten staan strategisch in een zeshoek om de barbecue heen. Zodra het vuur aan is, kan het feest beginnen. Kinderen ravotten met hout terwijl er een heerlijke geur van nasi en vlees over het veld heen waaiert.

DE BARBECUE MAAKT DE CAMPING

KAMPEREN ZONDER NOMADEN van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

EGELDONK – “Kamperen doe je als je in de woestijn woont. Niet als je gewoon een huis hebt”, zo stellen Anhar en Arabi. In het land waar zij vandaan komen, slaap je in een tent in geval van nood, niet voor je plezier. Ze moeten hard lachen om die gekke hobby van de Hollanders, maar desalniettemin doen ze vol overgave mee. Anhar en Arabi zien er uit als twee boezemvrienden die al jaren meedraaien op De Buurtcamping. Niets is minder waar: gisteren hoorden ze per toeval over het bestaan van de camping, en vandaag staan ze als vrijwilligers voor het eerst in hun leven een tent op te zetten. Bovendien kennen de jongens elkaar pas één week. Anhar komt uit Irak (5 jaar in Nederland) en Arabi uit Syrië (7 maanden in Nederland). Ook zij hebben de grote oversteek gewaagd voor een betere toekomst. Ook al staan ze er helemaal alleen voor, hun lach en dromen zijn groot. Ze zijn vastbesloten iets van hun leven te maken. Arabi wil naar Hollywood. Hij was al acteur in Syrië en hoopt aangenomen te worden op de Toneelschool Amsterdam. Anhar spreekt al zowat vloeiend Nederlands en is bezig met zijn opleiding fysiotherapie.

van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

EGELDONK – Als het eten net zo pittig is als Maureen zelf, dan wordt het een lekkere scherpe hap. Maureen, de kok van de camping, komt met zware tassen het terrein op gelopen. “Wajooooo, even uitpuffen.” Nog voordat ze plaats neemt merkt ze de barbecue op: “Noooh, zo klein is die barbecue, vorig jaar was die veel groter!” Maureen heeft het voor elkaar gebokst dat tal van lokale ondernemers en supermarktketens gul voedsel hebben gedoneerd. Wat een heldin. Zoals kleding de man maken, maakt de barbecue in Zuidoost de camping. Dat is helder. Tegen haar charmeoffensief (soms vlijmscherp) kan geen ondernemer of marktgigant op. “Ik ben nog even de Appie ingelopen om sauzen te regelen. Ik zei wat is een barbecue zonder sauzen?” Aan de sauzen zal het niet liggen, en aan Maureen haar gezelligheid en temperament ook niet, dit wordt een top-barbecue.

Foto: Roos Horrevorts

Foto: Maaike Poppegaai

Foto: Roos Horrevorts Foto: Wanda Verstappen

ELEGANT AFSCHEID van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

EGELDONK – Tjitske heeft net haar volledige campingset gedoneerd aan Tante Leen. Vorig jaar stond ze nog met de voeten in de modder en haar tent in de volle storm, dit jaar breekt er een

6

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

Wat Arabi plezierig vindt aan Nederland is dat je niet continu onder het stof zit, zoals thuis. Bovendien vindt hij het een verademing dat mensen hier in hun oude kloffie en op slippers de deur uit lopen. Vaak zonder make-up of gestylede haren. In Damascas zou dat nooit gebeuren, daar is iedereen volledig opgetut als ‘ie naar buiten gaat. “Als ik thuis vertel dat mensen hier met een wcrol onder hun arm en in joggingbroek over straat lopen, geloven ze me nooit”.

Koele Kikker De camping is nog maar een uurtje open of het eerste ongelukje is een feit. “Mijn vinger doet erg pijn, maar gelukkig kan ik nog voetballen”, zegt dappere Jesse.

“IK HEB HEM AL DRIE KEER VERSCHOVEN. VOLGENS MIJ PAST ‘IE NIET. ZOOO DUS. LATEN WE EVEN GAAN ZITTEN.”

Nederland is wel even wennen. Niet alleen aan een winter die ze hier zomer noemen. Ook aan sommige gewoonten. Als je in Irak vraagt “kom je vanavond eten?”, dan is dat echt een belediging. Als je iemand daar uitnodigt, komt hij natúúrlijk ook eten. Daar vraag je niet eens naar! Op De Buurtcamping is het wat dat betreft net zoals thuis, daar kan je gewoon aanschuiven en er is genoeg voor iedereen.

Foto: Wanda Verstappen

nieuwe fase aan. “Ik ben 80 geworden, dus heb ik nog 20 jaar om oud en wijs te worden.” De kunst van het leven is om elegant afscheid te nemen. Ze neemt afscheid van kamperen. Niet flauw doen met zinnen als “dat kan ik niet meer” of “nu ik dit nog kan”. Nee met opgeheven hoofd, in je eigen kracht staan. Trots en elegant besluiten dat het tijd is voor afscheid. “Ja, het leven zit vol fases. Ik heb zoveel gereisd en gekampeerd in mijn leven en nu breekt er weer een nieuw avontuur aan”. Achter de geraniums zitten, dat is niks voor Tjitske. Ze is jong en het leven zit vol poezië.

Foto: Maaike Poppegaai


IMPRESSIES / AMSTERDAM

FLEVOPARK Het Flevopark doet vermoeden dat je in la douce France bent: het zachte klimaat, prachtige landschap met bomen in vijftig tinten groen en een zwemplas. En niet te vergeten de Bourgondische campingbarbecue met halal, vega en vlees. Je kunt hier leven als God, al is het voor één weekend. De camping is tegelijkertijd het Land van Ooit, waar kinderen de baas zijn en constant zoeken naar avontuur. En wat is nu zo wonderlijk: iedereen lijkt hier kind te zijn! Klein en groot is fanatiek aan het timmeren op de bouwplaats, aan het zoenen-sjoelen of hoelahoepen. Santé!

JAPANSE DICHTKUNST van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

FLEVOPARK – Door een hersenbeschadiging kan Thiandi niet praten en heeft ze weinig controle over haar lichaam. Toch weet ze op magische wijze te communiceren. Door het aanwijzen van letters op een houten letterbord is ze in staat de kampeerders les te geven in Japanse dichtkunst. Eén van haar haiku’s: Ik bezing het park De schoonheid van haar vogels en haar groen De lindes geuren

Foto: Harro Lowie

Foto: Maaike Poppegaai

EEN PRONKSTUK van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

FLEVOPARK – Vier jaar geleden strandde Harro per ongeluk als passant op de allereerste Buurtcamping. Sindsdien is hij één van de trouwste vrijwilligers. Elk jaar tovert hij een nieuwe verrassing uit de hoed. Dit jaar het zoenensjoelen en ijspegel-vangen, als pronkstukken van de camping. De camping ontroert hem. “De prominente rol van de kinderen is bijzonder: zo vrij in hun zijn. Er is zo’n mooie omgang tussen groot en klein. Alsof de kinderen hier door iedereen een beetje worden opvoed.”

WAS HET MAAR VOOR ALTIJD NU van onze campingverslaggeefster Maaike Poppegaai

FLEVOPARK – Zaterdagavond bij het kampvuur. Springen, heel hard zingen, koprollen. Met een brede glimlach op haar smoel, geeft de 5-jarige Kathleen het toe: “Ik ben zo moe.” Haar ogen vallen bijna dicht, maar ze wil nog zo graag! Oké, toch nog een koprol. Ze is hard aan het vechten tegen de slaap. “Jaaaa, de houten olifant gaat in de fik!” Enthousiast klapt ze met haar handen. Ze sprint naar haar vriendje Danny: “Mooi hè, Danny!” Haar ogen glinsteren. Allée, nog even struinen over het gras op zoek naar een stok. “Ja, stok!” Terug rennen, springen, koprol, marshmallows roosteren bij het vuur. “Ik ben zo moe”, fluistert ze in mijn oor, “maar ik wil niks missen.” Was het maar voor altijd nu.

Foto: Maaike Poppegaai

“HET MEEST CURIEUZE MOMENT WAS DAT IK IN MIJN TENTJE LAG EN IK MIJN BUREN HOORDE ZEGGEN DAT ZE NOOIT MEER NAAR HUIS WILDEN. TOEN DACHT IK HETZELFDE. DE CAMPING GEEFT ENERGIE.”

Foto: Harro Lowie

FLEVOPARK – Feye van Olden kun je een altijd sympathieke, vriendelijke doorzetter noemen. Stuwende kracht. Bijna was De Buurtcamping in het Flevopark niet doorgegaan. Een maandje voor de start kwam er een spoedvergadering. In het park op het grote veld. Nu of nooit, zeiden vijftien andere doorzetters. Het werd nu. Feye was één van de pioniers, vier jaar geleden in het Oosterpark. “Aan wie moesten we het stokje overdragen?”, leek de cruciale vraag in het Flevopark. Maar de nieuwelingen kwamen, werkten, regelden en sjouwden. Feye keek uit over het veld, schijnbaar ontspannen. “Er komt zoveel op je af, iedereen komt naar je toe, met vragen, of om scheidsrechtertje te spelen. Veel dingen kunnen niet mañana maar moeten nu. Het gaat

om goed samenwerken en mensen ook eigen verantwoordelijkheid geven. Mijn gymleraar zei vroeger: ik heb er liever twee die op de volleybal afstuiven dan niemand. Tegen elkaar op botsen valt mee!” Veel zaken liggen nu gelukkig vast in voor iedereen bereikbare draaiboeken en procedures. Feye (altijd Feyenoorder gebleven) runde na zijn antropologiestudie een camping in Guatemala naar aanleiding van een overleden Maya-goeroe, zette jungletours op tussen de apen, regelde opvang voor wilde dieren, runde in Malawi samen met zijn vriendin culturele centra, schooltjes en kinderdagverblijven en ga zo nog maar even door. Een overstap naar een aangeharkt stadspark in Mokum-Oost ligt niet voor de hand, maar toch gebeurde zoiets. Feye en kornuiten sleepten wederom subsidies binnen. “Elk jaar maar weer afwachten hoeveel je kunt krijgen, maar de participatiesamenleving komt niet vanzelf.” Feye raadt iedereen aan: “Neem actief deel aan pronkstukjes als deze, want die ervaring pakt niemand je meer af!” Feye zag op het veld twee jochies bij elkaar zitten, één met zo’n Spiderman-pakje: “Dit is allemaal mijn speelgoed! Maar jij mag echt álles van mij lenen!” Uitleenservice ‘Tante Leen’ heeft school gemaakt.

“EEN TENT WEERSPIEGELT TOCH DE ZIEL VAN EEN PERSOON.” “NOU DAT ZEGT WAT OVER ONS, WE HEBBEN EEN WEGWERPER.”

KIO TIJDENS HET MARSHMALLOWS ROOSTEREN: “IK WEET NIET WAAR MIJN MOEDER IS, MAAR DIT IS ECHT LEUK.”

DE TROPISCH-VRIENDELIJKE DOORZETTER van onze campingverslaggever Reinout Koperdraat

Gehoord in het Flevopark Foto: Tom Baas

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

7


IMPRESSIES / AMSTERDAM

SLOTERPARK Fierljeppen, bootcampen, slacklinen of varen op zelfgemaakte vlotten. Na het noodweer van vorig jaar, traint De Buurtcamping Sloterpark haar kampeerders tot ware survivors. Niet gek, aangezien Natuurspeeltuin De Natureluur op kruipafstand ligt. Gelukkig biedt de camping ook genoeg voor de minder sportieve zielen. Midden in het groen kan je genieten van een heerlijke pedicure, luisteren naar de vogels, genieten van de natuur of op voedselexpeditie. Op deze Buurtcamping, gelegen tussen Osdorp, Geuzenveld en Slotermeer, waan je je zo een weekend lang in de Ardennen!

DE KLOEKE KAMPEERHAAN van onze campingverslaggever Jeroen Mirck

Foto: Kika Booy

SLOTERPARK – In het Sloterpark rennen veel konijntjes rond en in de naastgelegen Heemtuin kun je in alle rust de vogels horen kwetteren. Even verderop is er bovendien een kinderboerderij. Maar hoe komt die kloeke haan ineens op De Buurtcamping? Het blijkt een kampeerder te zijn: het huisdier van Dirk, een bewoner uit Slotermeer. Dirk is met zijn grijze baard en scherpe kijk op de wereld een bekende verschijning in de buurt. Hij is een vaste bezoeker van de ‘Geluksdisco’ in Westside aan de Vlugtlaan en dit weekend natuurlijk ook te vinden op De Buurtcamping. “Mijn haan Pippi gaat gezellig met me mee. Hij is vernoemd naar Pippi Langkous, dus een echte avonturier.”

DE EERSTE KEER

Foto: Roos Horrevorts

van onze campingverslaggever Jeroen Mirck

SLOTERPARK – Voor een grote tent zit een Surinaamse moeder met haar drie jonge kinderen. Ze hoorden via de lokale Voedselbank over De Buurtcamping en waren direct enthousiast. “Dit is de allereerste keer dat we kamperen, dus is het wel even wennen. Inmiddels vinden mijn kids het geweldig. Er worden veel leuke dingen georganiseerd en het weer is natuurlijk super.”

“JAMMER DAT HET ZO IN HET MIDDEN VAN DE CAMPING IS, NU ZIET IEDEREEN ME STUNTELEN.”

LARVEN ONDER JE VOETEN van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

SLOTERPARK – “Larven onder je voeten”, dat voelde Cros (7) toen hij in het water viel bij het fierljeppen. Het lukte hem net niet om droog aan de overkant te komen. Gelukkig was het niet koud en had hij zijn zwembroek al aan. Samen met zijn moeder staat hij op de camping en ze genieten met volle teugen. “Leer ik eindelijk eens mijn overbuurvrouw kennen, die staat hier ook. We komen elkaar gewoon nooit tegen in de buurt. Dat is toch gek?”

Foto: Tom Baas

EEN EIGEN STOEL VOOR KNORRETJE van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

Foto: Roos Horrevorts

HERSENKRAKER

Even geen voet verzetten van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

SLOTERPARK – Voordat je verder leest: pak een pen en reken mee! Neem een getal van twee cijfers in je hoofd. Doe dit maal 2. Doe er 25 bij. Deel dat door 2. Trek daar het getal vanaf dat je als eerst in je hoofd had. “Dan hou je over… 12,5!” Zo kent Ben er nog wel een paar. Weg is hij van dit soort rekentoverkunsten. Samen met zijn vrouw Toos staat hij voor de tweede keer op De Buurtcamping. “Het was weer even uitproberen. Vorig jaar stonden we er ook en toen ging het ook goed, alleen het weer is nu veel beter

8

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

Foto: Tom Baas

gelukkig.” Ben heeft twee beroertes achter de rug en daarom gaat alles nu wat moeilijker. Gelukkig kunnen ze toch meedoen aan De Buurtcamping. Vanmiddag geeft Toos een workshop sieraden maken van fietsbanden. Kettingen, armbanden, waterbakjes... Je kan het zo gek niet bedenken of Toos maakt het. Hoe ze aan al die fietsbanden komen? “We prikken alle banden lek”, schatert Ben. Gelukkig is hij zijn humor nog lang niet kwijt.

SLOTERPARK – Wie kampeert, krijgt ongetwijfeld eens vieze voeten. Maartje (“Niet zeggen hoor, maar ik kom helemaal uit Almere speciaal naar deze Buurtcamping”), strijkt neer in de stoel van Marjan. Die zal haar voeten eens flink verwennen. Marjan (“Niet zeggen hoor, maar ik kom eigenlijk uit AmsterdamZuidoost en ben mee met een vriendin”) is hier op de camping namelijk de voetenspecialist. In het dagelijks leven is ze verpleegkundige en speciaal voor haar werk volgde ze een cursus pedicure, om ook de voeten van ouderen te kunnen verzorgen. Het komt dit weekend goed van pas. Maartje zakt nog even wat dieper weg. “Heerlijk even twintig minuten onderuit.”

SLOTERPARK – Niet alleen een heleboel dekens en spullen voor haarzelf, nee, Sasha heeft ook speciaal een stoeltje meegenomen voor Knorretje. Dan hoeft hij niet op de grond te zitten. Helemaal alleen sliep ze in haar met lichtjes versierde, felgroene tentje. “Ik was niet bang, alleen de grond was een beetje hard, maar op een gegeven moment niet meer.” En ‘s ochtends vroeg kroop ze gewoon lekker bij mama in de tent.

Foto: Roos Horrevorts


IMPRESSIES / HAARLEM

NELSON MANDELAPARK Het is geen utopie, nee u ziet het goed. Wat eerst een nietszeggend, onguur, met hondendrollen bezaaid grasveld was, is nu een waar paradijs. Een enorme metamorfose met een uitstraling van jewelste. Op deze plek stroomt cortisol je lichaam uit, terwijl je rust en creativiteit inademt. Het Nelson Mandelapark, ingeklemd tussen de Transvaalbuurt, de Indische-buurt en de Patrimoniumbuurt, is omgetoverd tot een aantrekkelijke, sfeervolle en bovenal vrolijke Buurtcamping. Waar gegeten, gebouwd, gedanst en dus volop genoten wordt. Een fijn, nieuw park is geboren.

TENTZWEMMEN “EERST DACHT IK WAT EEN NAAR PARK, NU DENK IK WAT EEN FANTASTISCH PARK! EINDELIJK DOET HET PARK DE NAAM EER AAN!”

van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

NELSON MANDELAPARK – Een spuitbus om je tent waterdicht mee te maken, dat had Peter toch ook moeten inpakken. Samen met Esther en Manon is hij op de brommer naar het Nelson Mandelapark gekomen. Drie vrienden, ze kamperen al jaren. Voor dit weekend hebben ze wel wat minder spullen meegenomen dan normaal. Maar ja, die inspuitbus dus hè… dat was toch geen overbodige luxe geweest. Peter is vanmorgen de tent uitgedreven. Een hevige regenbui trok vannacht over het Haarlemse park en Peter moest het bezuren. Gelukkig liggen de drie vrienden alweer in de stralende zon en de natte spullen zijn ook weer droog. Nee, één regenbui kan dit weekend niet verpesten. “Het was een geweldig weekend! En deze zondag nemen we het er nog even goed van!”

FFFFFFFT TAXI! van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

Foto: Roos Horrevorts

Vlechten voor het goede doel

van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

Foto: Roos Horrevorts

NELSON MANDELAPARK – Jitske (9) heeft - net als veel andere kinderen - haar haren laten invlechten bij de Haarlemse Barbier. Speciaal voor De Buurtcamping richtte hij een kappershoek in. Nieuwe look? Knippen of alleen vlechten? Barbier Mark regelt het. Niet alleen heeft hij knip-skills, ook zijn hart zit op de juiste plaats. Want de opbrengsten, die gaan linea recta naar het Diabetesfonds.

GEEN GASBRANDERS = SAAMHORIGHEID van onze campingverslaggeefster Roos Horrevorts

NELSON MANDELAPARK – Langzaam werd er steeds meer speelgoed uit het huis van Pepijn naar de camping gesleept. Van klein speelgoed tot een enorme teddybeer. Pepijn staat met zijn kroost twee nachtjes op de camping. Campingbuurvrouw Chila en haar dochter wonen vlakbij, maar ze leren elkaar nu pas kennen. “Wat deze camping zo bijzonder maakt, is dat er vanwege de brandveiligheid geen gasbranders staan. En daarom eet iedereen ’s ochtends en ’s avonds gezamenlijk onder de met gekleurde lichtjes behangen bomen. En dat verbroedert”, zegt Chila. De kinderen willen nog niet weg, “en wij eigenlijk ook niet.” Toch zit de grote teddybeer inmiddels weer op Pepijns fiets gebonden. Het is toch echt tijd om naar huis te gaan.

“DE HELE BUURT KWAM LANGS… IK DENK DAT ER VOLGEND JAAR EEN WACHTRIJ IS VOOR HET AANTAL AANMELDINGEN.”

Foto: Roos Horrevorts

LIEF DAGBOEK. EEN DAG UIT HET LEVEN VAN… EZA van onze campingverslaggeefster Eza (11 jaar)

NELSON MANDELAPARK – Toen ik net bij De Buurtcamping kwam, dacht ik al gelijk ‘Oh, dit wordt gezellig’. Toen ik bij de receptie mijn bandje ging halen, was mijn vader die gelijk al kwijt. Hij heeft hem wel gevonden in zijn portemonnee. Later gingen we allemaal samen eten. Ik nam een heerlijk tomatensoepje en brood. Ik zei tegen mijn moeder dat ik wel bij iemand wilde zitten die ik nog niet zo goed kende. En dat deden we ook.

Foto: Roos Horrevorts

NELSON MANDELAPARK – “Er is één nadeel”, zegt Bianca. “Het is te kort!” Vrijdag maakte ze haar entree op De Buurtcamping op wel een erg bijzondere wijze. “Met de taxi. Ik schaamde me dood. Maar ja, al mijn tassen waren van mijn fiets afgescheurd…”, zegt ze lachend. Ze zit aan de koffie bij buurvrouw (in het echt) Judith. (“Maar we zijn inmiddels ook vriendinnen, toch?!”) Judith staat met drie van haar kinderen op de camping. “Dit is zo geweldig. Ik heb geen tuin en dit biedt uitkomst.” Haar tent en kampeerspullen komen van Tante Leen. “Ideaal! Ik denk dat ik stiekem nog een nachtje blijf!”

Ze waren heel aardig en ze hadden echt hele lieve kindjes. Na het eten kwam er een kampvuur dat was heel gezellig. Ik had met mijn vriendinnen en zusje afgesproken dat we laat in de avond stiekem op de camping rond zouden gaan lopen. We wisten alleen niet dat de meeste mensen tot twaalf uur bij

het lekkere, warme kampvuur bleven zitten. Langer kon niet want om twaalf uur moest het kampvuur uit en moest ieder gaan slapen, maar dat deed niet iedereen. Ik wel. Jammer van ons plan, maar ik heb heerlijk geslapen. De volgende ochtend gingen we samen eten met alle mensen van de camping en waren er allemaal dingen te doen. Ik heb met vriendinnen een hut gebouwd, ik vond hem geslaagd. Bij de lunch was ook een zanger, Gerson heette hij. Op de laatste dag deden we een bingo met prijzen, ik had een zonnebril gekozen. Daarna bedankten we iedereen even en gingen we naar huis. Iedereen was heel enthousiast en de mensen die even kwamen kijken hadden spijt dat ze er niet stonden. Dus als het nog een keer is zal ik zeker gaan.

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

9


IMPRESSIES / UTRECHT

MAJELLAPARK In het westen van Utrecht, op een steenworp afstand van het Merwedekanaal en de Kanaalstraat met al haar geuren en kleuren, ligt het Majellapark. Verschillende talen klinken door het park, de barbecue is deels gereserveerd voor halalvlees en wie wil mag proeven van de huisgemaakte falafel van de buurman. Het is een multicultureel stukje Utrecht, maar op De Buurtcamping in het Majellapark kun je alles en iedereen vinden.

LEKKER WEG IN EIGEN STRAAT van onze campingverslaggevers Peter de Koning & Rebecca Wolf

MAJELLAPARK – Wie zoekt naar een vakantiegevoel, maar niet ver wil reizen, landt in het Majellapark op de juiste plek. Lekker weg in eigen wijk of zelfs in eigen straat op De Buurtcamping. Zet de tuinstoelen in de zon, besmeer een bruine boterham met een dikke laag boter en chocoladepasta en vul je meegebrachte beker tot aan de rand met vruchtensap en het genieten kan

Foto: Robert-Jon Eckhardt

beginnen. Of zoals Buurtcampingbezoeker Inez het zegt: “Ik heb nu op de ochtend van dag twee al een vakantiegevoel. Ik ben echt verrast hoe snel je iets kunt omtoveren tot camping. En de bezoekers zijn zo gemêleerd. Veel van de mensen hier zouden

we op een andere camping nooit tegenkomen.” Haar twee zoons spelen ondertussen met wat nieuwe vriendjes en vriendinnetjes op de self made springkussens, een stel oude opblaasbanken. Haar man ligt te relaxen op de door de kinderen niet gebruikte bank. Het is tenslotte vakantie, ook voor ouders. De luierende mens komt aan zijn trekken op De Buurtcamping. Dat is duidelijk. Maar ook de wat actievere vakantieganger kan zich uitleven. Wat gaan we vandaag DOEN? De keuze is reuze. Daar ontstaat toch nog een klein beetje vakantiestress bij het uitzoeken welke workshop nou echt het leukst is. Buurtkampeerders kunnen onder meer leren mantra zingen, in lachtherapie, aan yogilates doen en hoepelen! Ook voor volwassenen blijkt dat laatste gezond (en vooral leuk) te zijn. Terwijl de meeste kinderen al vrij snel de hoepel soepel laten swingen, doen een aantal volwassenen hun best in de categorie ‘slapstick met hoepels’. Sommige zien eruit alsof ze helemaal losgaan bij een concert. Anderen alsof ze net hun eerste lesje buikdans aan het volgen zijn. De kinderen moeten erom lachen. Het is fijn om iets beter te kunnen dan papa en mama.

“VOLGEND JAAR DE BUURTCAMPING VOOR EEN HELE WEEK EN WE WORDEN ALLEMAAL VRIJWILLIGER.”

Foto: Bryan Diender

INBURGEREN OP DE CAMPING van onze campingverslaggeefster Rebecca Wolf

De zondag is vanouds de rustdag, maar niet in het Majellapark. De camping wordt door hardwerkende campinggasten afgebroken, op tijd om aan te kunnen schuiven bij de traditionele uitsmijter: de bingo! Op De Buurtcamping Majellapark worden de cijfers in het Nederlands, Engels en Arabisch omgeroepen. Het goede nieuws is dat iedereen een prijs wint. En als extra krijg je daar een onbetaalbaar vakantiegevoel en heel veel nieuwe vrienden bij.

Foto: Tom Baas

MAJELLAPARK – Buurtcamping Majellapark ligt dicht bij het AZC Oog in Al, een opvanglocatie voor rond de 450 vluchtelingen. Een aantal Syrische gezinnen is te gast op De Buurtcamping. Hayat uit Aleppo is er samen met haar dochter en haar kleinkinderen. Ze woont sinds negen maanden in Oog in Al maar veel Nederlandse vrienden heeft ze nog niet gemaakt. Hier op de camping is dat anders: “Ik voel me hier ‘very welcome’. De camping is iets heel moois.” Ze spreekt nog geen Nederlands, en ook geen Engels, maar op de camping draait het vooral om meedoen. Ze helpt de kinderen die aan het punniken zijn. Ze troost een klein, blond jongetje omdat het schminken net is afgelopen toen hij in de rij aansloot. En ze moedigt de kinderen aan bij de zeepbaan. Maar op de vraag wat ze het leukst vindt, zegt ze ‘koken’. Dan begint ze in kleuren en geuren te vertellen over alle gerechten die ze gemaakt heeft. En ook al spreek je geen Arabisch, je begrijpt uit haar betoog dat die gerechten heerlijk smaken.

Wist je dat....? van onze campingverslaggeefster Marlou Saris en Rebecca Wolf

Foto: Tom Baas

10

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

...er 100 volwassenen en 60 kinderen op De Buurtcamping Majellapark sliepen. De jongste kampeerder was tien maanden, de oudste 70 jaar. ...die 160 mensen in 63 tenten sliepen. Dat zijn dus gemiddeld twee en een halve persoon per tent. Bij enkele tenten kwam daar nog een hond bij, of een ander spontaan geadopteerd huisdier zoals een muis of mieren. … er meters aan worstjes, vleespiesjes en groenten op de 10 meter lange BBQ lagen, maar dat het lekkerste eten de bijgerechten, gemaakt door Syrische wijkbewoners, waren. Een aantal mensen riepen de Syrische keuken zelfs tot ‘de beste in de hele wereld’ uit, na het eten van de salades. ... de 54 ballonnen en 371 vlaggetjes (waarvan 10 lichtgevende) de camping extra feestelijk maakten, maar dat van de ballonnen al snel niets meer over was. De kinderen speelden namelijk een spelletje ballonnetje-prik. ... de EHBO-ploeg gelukkig niet veel te doen had. Ze hebben acht keer een pleister op een schaafwondje geplakt (en veel tranen gedroogd). ... er tijdens de afsluitende bingo 103 prijzen werden gewonnen. De onder de jonge, vrouwelijke campinggasten felbegeerde roze glitterschoentjes werden echter weggeven bij de eerste valse bingo; aan een jongedame die met veel passie het liedje van Elsa uit Frozen zong.


IMPRESSIES / UTRECHT

NOORDSE PARK Noordse Park ligt middenin de stadswijk Pijlsweerd en naast volkswijk Ondiep. De wijken worden steeds gemengder en dat zie je terug op de camping: volksfamilies uit Ondiep die nooit gekampeerd hebben staan gebroederlijk naast ‘moestuinmoeders’. Kersverse buren maken kennis met lokale beroemdheden - dikwijls vrijwilligers van Speeltuin Noordse Park. En net als in de speeltuin, draait hier alles om de kinderen: als zij het maar leuk hebben. “De zeepbaan was echt het hoogtepunt.”

GELD VOOR EEN NIEUWE IPAD van onze campingverslaggeefster Jona Dekker

NOORDSE PARK – Als er een iPad ineens foetsie is, gaan campinggasten spontaan met de hoed rond. Er wordt 50 euro opgehaald. Dan wordt de iPad teruggevonden. Van de centen worden eerst ijsjes voor de kinderen gekocht. “Kinderen zijn alles hier”, aldus campingbeheerder Eva. De rest van het geld gaat naar een vrijwilliger die het hard nodig heeft. Een man die zich ongelofelijk hard voor de buurt inzet, maar die het zelf financieel moeilijk heeft.

Foto: Katinka Schippers

HUH, EEN WITTE OMA? van onze campingverslaggeefster Katinka Schippers

Foto: Jona Dekker

IEDEREEN KENT BURGEMEESTER JAN van onze campingverslaggeefster Jona Dekker

NOORDSE PARK – Iedereen kent de burgemeester hier in Noordse Park, zo lijkt het. Nee, niet Jan van Zanen - de Utrechtse burgervader rechts op de foto - maar Ján. Jan van Haren heet hij. Die 37-jarige man die altijd in de buurt rondloopt. Die je nu stralend heen en weer ziet rennen over het campingveld met een roze ballon in zijn handen. Hij werd zojuist beëdigd als burgemeester van De Buurtcamping Noordse Park. Twee burgemeesters Jan stonden op het podium, één van Utrecht, en één van het park. Jan van Haren dus. Als hij van de camping naar de aangrenzende speeltuin loopt waar hij vrijwilliger is, wordt hij overal aangesproken. “Mooie ambtsketting Jan!”, roept een man in het voorbijgaan. “Gefeliciteerd Jan!”, zegt een 8-jarige jongetje dat hem spontaan de hand schudt. Weer een ander steekt zijn duim op. Jan loopt rond alsof hij de gastheer is. Volgens campingbeheerder Eva Leen is er geen grotere Buurtcamping-ambassadeur. Toen de datum bekend werd, vertelde hij het aan iedereen die het wilde horen. Hij bracht alle flyers rond in de buurt

en regelde een sponsordeal met zijn werkgever Albert Heijn. “En mijn korfbalvereniging komt.” “Jan heeft het hele jaar hiernaar toe geleefd”, zegt moeder Sonja, die ook vrijwilliger is bij de speeltuin. Samen kamperen ze in een ruime gezinstent, net als vorig jaar. “Het is de mensen onder elkaar, dat is zo gezellig. Het maakt niet uit of je hier zwart, groen of paars bent, iedereen is mens.” Jan knikt lachend. Onder toeziend oog van dames met een hoofddoek, tante Ollie, twee kale mannen met een bierbuik, de piepjonge verslaggeefsters van het UP Mediateam, de filmploeg van Hart van Nederland, een jonge moeder met haar kroost, een chique geklede donkere dame en een clown in een scootmobiel, leidt Jan de andere burgemeester Jan (van Zanen, die van Utrecht) rond. “Kom, we gaan een kijkje nemen in je ambtswoning”, zegt Van Zanen. De meisjes van het UP Mediateam vragen of hij zelf ook komt kamperen. “Nee, dit is voor mensen uit de buurt die erg van kamperen houden maar dat niet kunnen doen door omstandigheden. Daarom hoor ik niet hier tussen.” De meisjes knikken. Ergens heeft van Zanen een punt. Hij hoort er niet tussen. Want hij is natuurlijk ook niet de échte burgemeester.

Foto: Jona Dekker

Campingliefde NOORDSE PARK – Buurtbewoners Marijke Orthel en Aida Abdulrahman zijn onafscheidelijk, sinds ze vorig jaar samen aan het koken sloegen op De Buurtcamping. Aida: “Noem het familie.” Marijke: “En weet je wat super is? Ik heb niet alleen een goede vriendin overgehouden aan De Buurtcamping, maar ook werk.” Bij speeltuinvereniging Noordse park werkt ze aan de speeltuin van de toekomst. “Nóg meer voor en door de buurt.”

NOORDSE PARK – De van origine Sierra Leoonse Aissatou (33) kampeert samen met haar bijzondere zoon Ousman (9) voor de tweede keer op De Buurtcamping. ‘Witte’ oma Joke (59) komt even buurten. Joke: “Via een organisatie kon ik Aissatou een handje helpen met de zorg voor haar zoon. Nu ben ik door Ousman geadopteerd als zijn oma. Mensen kijken soms wel een beetje vreemd, hoor! Zo kwam Ousman eens in de supermarkt naar me toe gerend terwijl hij ‘oooooooma’ schreeuwde. Je zag mensen denken ‘huh, een witte oma?’.” Aissatou: “Vorig jaar was ik voor het eerst op De Buurtcamping. Toen zijn we na een nachtje weggegaan vanwege een zomerstorm. Nu hebben we ons eigen tentje meegenomen. Gekregen van de buurvrouw. We wonen achter het park, maar buiten spelen kan Ousman daar niet. Hier kan hij vrij rondlopen en dat geeft een veilig gevoel. In de buurt heeft hij geen vriendjes, maar op de camping wel.” Joke: “Ik kom gewoon op visite hoor, haha. Ik ga niet meer op zo’n bedje liggen.”

“OH, WAT GEZELLIG! IK VIND HET ECHT ONTZETTEND GAAF. IK HOU VAN JULLIE ALLEMAAL!” Foto: Jona Dekker

KIND DAT NIET WIL SLAPEN: “ALS DE REGEN OPHOUDT GAAN ZE MISSCHIEN EEN KAMPVUUR MAKEN!”

Foto: Tom Baas

Foto: Tom Baas

Foto: Tom Baas

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

11


IMPRESSIES / UTRECHT

PARK DE GAGEL Park de Gagel is het groene pronkstuk van de multiculturele flattenwijk Overvecht. De Buurtcamping ligt tussen lommerrijke bomen en pal naast een grote kinderboerderij en speeltuin. Normaal mengt het naar verluidt niet echt - van straatboefjes en bakfietskinders tot aan hoofddoekmoeders en Surinaamse gezinnen - maar hier op de camping eet iedereen gebroederlijk aan lange tafels, vouwt zichzelf in onmogelijke houdingen tijdens bodybalance en wiegt mee op schlagers en kampvuurgitaren.

ONTMOETING MET EEN GLIMLACH van onze campingverslaggeefster Rosanne Vriend

Foto: Tom Baas

THUIS IN DE TENT van onze campingverslaggeefster Jona Dekker

PARK DE GAGEL – Oké, veel mensen kamperen hier voor het eerst. Maar er zijn ook oude bivakrotten die je bijstaan in geval van kampeernood. Die zich thuis voelen in de tent. Letterlijk. Zoals Georgina, die ons prompt een glas wijn aanbiedt als we schuilen onder haar royale tentluifel. Terwijl haar kinderen nog rondspoken in de schemerdonkere slaapcabine, zitten wij in de voortent en vertelt Georgina dat dit écht haar huis geweest is. “Daarom heb ik zo’n grote tent”, zegt ze. “Mijn kinderen zijn geboren in Thailand. Toen we terugkwamen in Nederland, hadden we niet direct een eigen woning en hebben we een tijdje op de camping gebivakkeerd.” Ondanks - of dankzij? dat kampeert Georgina nog steeds met plezier en geeft ze bovendien sportles op De Buurtcamping. “Gezellig toch? We hebben ons uiteindelijk prima gered. Inmiddels hebben we een fijne woning en heb ik een eigen bedrijf.” Op dat moment verschijnt het hoofd van Ad in de tentopening. “Nee, hij dan”, zegt Georgina. “Hij heeft zes tenten meegenomen!” Ad, een

Foto: Jona Dekker

12

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

alleenstaande man van 63 met gezonde hoogrode konen, is het type dat je je voorstelt bij een Woudloper op leeftijd. “Ik ben gek op kamperen. Ik trek er regelmatig op uit met mijn kanovereniging.” De volgende ochtend tref ik hem aan in wat op de camping al bekend staat als de ‘hoek van Ad’. Zelf slaapt hij in een minuscuul, groen tunneltentje. Zijn andere vijf tentjes zijn verdeeld over andere campinggasten. Naast Ad staat Hanne, de vrouw die twee van Ad’s tentjes leent met haar complete gezin. “Wij vinden het een hele eer, hoor!” Haar boezemvriendin Eugenie, óók met groot gezin, komt erbij staan. “Hij heeft niet alleen háár tent opgezet, want ik was zo brutaal om te vragen of hij die van mij ook even kon doen. Ik heb nog nooit een tent in mekaar gezet, weet je. Hij zei meteen, túúrlijk!” Ad lacht tevreden en zijn konen worden nog iets roder.

“DOOR DRIE DAGEN NAAST ELKAAR TE KAMPEREN LEER JE ELKAAR BETER KENNEN DAN DOOR DRIE JAAR NAAST ELKAAR TE WONEN.”

ZELFS DE BOEFJES ZIJN ENTHOUSIAST van onze campingverslaggever Robbert van Vliet

PARK DE GAGEL – Als vrijwilliger organiseer ik met IJsclub Siberia ‘De Berenloop’ voor jong en oud, langs zes obstakels en een zeephelling. Ook hebben we onze lampjes, vuurkorven, Berenwagen en vlaggenmast uitgeleend. Want De Buurtcamping is een prachtig feestje om mee te helpen versieren! Maar valt er wel iets te vieren? Mensen in Overvecht hebben veel last van hangjongeren en we leven allemaal behoorlijk langs elkaar heen. Bij het opbouwen van De Buurtcamping krijgen we dan ook meteen te maken met de boefjes en boeven uit Overvecht, die spullen uit de vrachtwagen van de Weggeefwinkel gooien. Gelukkig heeft de organisatie de overlast vlug onder controle en al snel voelt De Buurtcamping aan als een klein dorp, met doorlopend nieuwe ontmoetingen. In de tussentijd loopt het Jeugdjournaal met tvcamera’s rond op De Buurtcamping. Eén van de boefjes zie ik met zijn neefjes ’s avonds als

PARK DE GAGEL – Meteen wanneer ik De Buurtcamping op loop, zie ik Patrick. Hij is ontzettend vrolijk en doet aan alle activiteiten mee. Dat het wat drassig is en hij soms blijft steken met zijn scootmobiel, heeft geen enkele invloed op zijn humeur. “Dan stap ik toch gewoon uit.” We zijn allebei in voor een kennismaking. “Juist dat vind ik zo leuk. Dat ik hier allemaal nieuwe mensen leer kennen. En ik ken jou ergens van”, zegt hij met een dikke glimlach. “Van nu!” Patrick woont in de buurt. “Daarom blijf ik niet slapen. Ik ben zo thuis. Maar ik blijf wel tot het einde hoor. En morgenvroeg ben ik er weer bij. Ik heb speciaal een extra acculader meegenomen voor mijn scootmobiel.” Bij de voedseltuin waar hij werkt, hoorde hij van De Buurtcamping. “Ik dacht meteen: daar moet ik heen. Ik hou van gezelligheid, van mensen om me heen, van lekker meedoen.” Tot nu toe heeft hij zich al ontzettend vermaakt. “Bij de optredens heb ik gedanst, ik heb lekker exotisch gegeten en verschillende nieuwe mensen ontmoet. Zoals jou! En de zangeres die net optrad, daar heb ik een praatje mee gemaakt.” En staan er ook nog leuke dingen op het programma? “Ja, ik ga straks barbecueën. Daar heb ik meteen bij binnenkomst een bonnetje voor gekocht.” Volgend jaar weer? “Als jij komt, kom ik ook.”

Foto: Tom Baas

hoofdpersonen en ware ambassadeurs van De Buurtcamping terug op het Jeugdjournaal. Hij vertelt enthousiast honderduit over hoe fijn het op De Buurtcamping is. De werkelijkheid is nog veelkleuriger dan je denkt. Volgend jaar ga ik hem eens opzoeken om hem te ontmoeten en zíjn verhaal te horen.

Foto: Tom Baas

Foto: Tom Baas

Foto: Jona Dekker


IMPRESSIES / ROTTERDAM

VROESENPARK Onder de rook van de drukke Stadhoudersweg, pal naast de spoorlijn en op brulafstand van de leeuwen en apen in Diergaarde Blijdorp, ligt de oergezellige, knusse en kleine Buurtcamping Vroesenpark. In deze dorpse dependance van Rotterdam-Noord ben je geen tentnummer, maar kent iedereen elkaar in een mum van tijd bij naam of van gezicht.

WAT VAN VER KOMT…

Pleerolportret: wat is jouw rol?

“WIJ ZIJN DE EERSTE OOIT DIE HIER HEBBEN GEKAMPEERD. DAT NEEMT NIEMAND ONS MEER AF.”

van onze campingverslaggeefster Frances Gallimore

VROESENPARK – Uiteraard waagt onze lokale verslaggever zich ook aan het kampeeravontuur. Om de druk nog een beetje op te voeren, gaat ze bovendien in haar eentje kamperen. Dus hup aan de bak, aanhaken bij de buren, haringen (uit)lenen en met de pleerol onder de arm het terrein op. Met gepaste spanning checkt ze vrijdag 14 juli in bij de Volkswagen van het Vroesenpaviljoen… Als links en rechts de eerste kromme haringen de grond in zijn geslagen en alle foute stokcombinaties die mogelijk waren, zijn gemaakt, arriveert er tussen de stuntelende tentenbouwers een vlot stel dat beduidend meer kampeerervaring heeft. De stuntelaars knipperen twee keer met de ogen en hun tent staat als een huis. Gewoon jaloersmakend. Het wordt al snel duidelijk; dit zijn geen geboren en getogen Rotterdamse stadslui. Nee, Hilbrand en Inge zijn een maand geleden verhuisd van Groningen naar Rotterdam. Kersvers in de stad dus, en nu al op De Buurtcamping. “De perfecte gelegenheid om Rotterdam en de buurt te leren kennen.” Dit nog niet gezegd hebbende, staan Inge en Hilbrand alweer te kletsen met een van de andere buren. Dat komt wel goed met die twee. Niet veel later verschijnt de vrolijke Louis bij de barbecue. Vol overgave en toewijding roert hij in zijn pannetje pindasaus. Tussen het campingrumoer door hoor je dat deze satéman ook geen Rotterdamse tongval heeft. Hij overtreft zijn noorderburen, want de Limburger is slechts drie weken in 010! Respect. Met zijn pindasaus gaat hij volgens eigen overtuiging nieuwe vrienden maken. Hij treft het, want de lokale supermarkt heeft zojuist bonnetjes voor een gratis bakje kipof varkensvlees uitgedeeld aan alle tentbewoners. En laat dat nou net heerlijk smaken bij een lekkere vette klodder satésaus. Ook over Louis hoeven we ons geen zorgen te maken dit weekend.

Foto: Frances Gallimore

Hilbrand en Inge: “Rotterdam inrollen!”

Foto: Frances Gallimore

KUBBS EN CAPOEIRA van onze campingverslaggeefster Frances Gallimore

VROESENPARK – Op de vroege zaterdagochtend proberen de vogeltjes uit het park het razende auto - en treinverkeer te overstemmen. Aan de ontbijttafel is het resultaat van een eerste geslaagde campingavond bij het kampvuur duidelijk zichtbaar. Campinggasten mengen zich en de meeste namen van de avond ervoor zijn – ondanks de wijn - nog onthouden. Hoewel de gastvrije tennisvereniging om de hoek haar douche ter beschikking heeft gesteld, is er nog niemand met een handdoek om de nek. “We gaan even terug naar huis om op te frissen”, is een veel gehoorde uitspraak. Als rond één uur het gros weer fris en fruitig terug is op de camping, is het tijd voor actie. Ronald bijt de spits af met het buitenspel Kubbs. “Ik had ooit in Denemarken nog wat Kronen over

Foto: Frances Gallimore

Ronald: “Kubbsmaster en manus van alles.”

en kon daarvan precies dit spel kopen. Why not?”, aldus de Kubbsmaster. In het Vroesenpark blijkt het spel een smeermiddel voor verbroedering. Stokken worden onder veel aanmoediging richting de blokken geworpen. Het is oppassen met die vliegende voorwerpen, want de kinderen willen nog weleens onverwacht door het veld rennen. Of er beweegt ineens een kudde capoeira-beoefenaars door het beeld. Vechtend, dansend en in opperste concentratie zigzagt de groep uren achter elkaar over het terrein. Het dwingt respect af. Tegen zessen moeten ze toch echt het veld ruimen voor Buurtcampingheld Gerson Main. Tja, en als Gerson eenmaal begint te tokkelen en zingen, volgt er een avond vol wijn, bier, worsten, waterpistolen, karaoke en wederom een groot kampvuur. We sluiten af met een gezellig slaapmutsje bij de tent van buurman Marcel en dan gaat het licht gaat na middernacht toch echt uit.

Linde en Sjaak: “Uitproberen en proefdraaien.”

OP VISITE BIJ…JEROEN EN WILMA: “IK WIL HIER NIET MEER WEG” van onze campingverslaggeefster Frances Gallimore

Foto: Frances Gallimore

Foto: Frances Gallimore

VROESENPARK – Als ik naar mijn katoenen huisje loop om wat deodorant onder mijn oksels te rollen, lokt het aroma van wierook mij de tent van Jeroen en Wilma in. “Ik wil hier nooit meer weg”, zegt Wilma met een twinkeling in haar ogen. De Buurtcamping doet iets met ze, zoveel is duidelijk. “Hier hoeven we helemaal niks en kunnen we eindelijk alles lekker loslaten”, zegt Jeroen. Voor hem op een kleurrijke sarong ligt een boekje over chakra’s en opvoeden volgens Rudolph Steiner. Over opvoeden gesproken, waar is hun dochter eigenlijk? “Die is niet meer tot de orde te roepen”, lacht Jeroen richting het luchtkussen. Ik kijk achter me en zie dochterlief vrij en blij tussen de andere campingkids springen. Fantastisch, toch?

Foto: Frances Gallimore

Marcel: “Dubbelrol: opbouwen en afbouwen, vuur aansteken en weer doven. En chillen.”

Foto: Frances Gallimore

Foto: Frances Gallimore

Ruth: “Ik speel draagmoeder.”

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

13


IMPRESSIES / TILBURG

STADSCAMPING TILBURG Deze Buurtcamping is een bijzonder geval: ze wordt georganiseerd door de vrijwilligers van Stadscamping Tilburg. Hier komen niet alleen buren elkaar tegen, maar ontmoet de hele stad elkaar met een wc-rol onder de arm, op het voormalige Van Gend en Loos-terrein naast de spoorbaan. En dat ze ‘het’ vaker hebben gedaan zie je aan de enorme hoeveelheid leuke activiteiten, de profi koks van de catering - waaronder foodtrucks en een groep Syrische vluchtelingen - en de fikse omvang. Zo’n 300 mannen, vrouwen, kinderen, honden, een kat en een papegaai verblijven samen op een hele happy camping!

DE HELE WERELD ÉÉN GROTE BUURTCAMPING van onze campingverslaggeefster Karin Laureijssen

TILBURG – Stadscamping Tilburg organiseert al een paar jaar pop-upcampings tijdens grote festivals. Gasten van over de hele wereld slapen dan op de camping en zijn overdag en ’s avonds op het festival te vinden. Maar dit jaar komen voor

het eerst alle gasten uit onze eigen stad! Bewoners uit de Bomenbuurt, Broekhoven en Oud-Noord, maar ook nieuwe Tilburgers die nog maar kort geleden uit Syrië zijn gevlucht. In een paar dagen tijd wordt het voormalige Van Gend en Loosterrein omgetoverd tot de meest sfeervolle plek van heel Tilburg. Vrijdagmiddag komen de eerste gasten aan. Fietsen volgehangen met tassen, baby’s in een fietskarretje, campers, van alles wat. Het is meteen gezellig. Een skelter lenen bij Tante Leen, meedoen aan de Bootcamping of toch liever naar de Tenenlezeres? Het kan allemaal. ’s Avonds kookt Resto 013 voor iedereen die wil. Zelf koken mag natuurlijk ook.

Daarna zingen we liedjes bij het kampvuur. Zo hoort het op De Buurtcamping. Op zaterdagochtend begint de dag relaxed. Ontbijtje, koffie of toch eerst yoga? De kinderen zitten al in de rij voor speelgoed bij Tante Leen. Een gast op de camping die met een burn-out kampt, maar van origine kapper is, begint spontaan mensen van nieuwe kapsels te voorzien. De kapper vindt zijn passie voor het vak terug en zijn ‘klanten’ zijn verrukt over hun nieuwe kapsels. Iedereen blij. En dan moet de Koning van de Camping nog komen. En de wereldbarbecue, met meer dan 250 deelnemers. En nóg een fantastische avond aan het kampvuur… Was de hele wereld maar één grote Buurtcamping!

Foto: Karin Laurreijssen

Foto: Bas Witte

“WE ZIJN AL MET ONZE KINDEREN NAAR FRANKRIJK EN TURKIJE GEWEEST, MAAR DEZE VAKANTIE VONDEN ZE HET ALLERLEUKST.”

Foto: Bas Witte

DE BIKKEL VAN DE CAMPING van onze campingverslaggeefster Karin Laureijssen

TILBURG – De 7-jarige Mikki is de bikkel van de camping. Nog geen uur na aankomst valt ze met haar step van Tante Leen. Au! Dat ziet er niet best uit, dus toch maar even naar het ziekenhuis. Gebroken. Maar met gips en al wil ze zo snel mogelijk terug naar de camping. Om handtekeningen op het gips te verzamelen. En als papa de kinderen naar bed wil brengen blijken de luchtbedden ook nog lek. Snel naar huis om nieuwe luchtbedden te halen. Niets weerhoudt hen van een fantastisch weekend op De Buurtcamping.

Foto: Bas Witte

14

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

“ONVERWACHTS WERD IK ‘CAMPINGOMA’ VAN TWEE SUPER LEUKE KINDEREN.”

Campinggedicht

LIEFDE VOOR DE STAD van onze campingdichters Marieke Stam & Stokely Dichtman In Tilburg staat een tent waar de buurman en de buurvrouw tekenen op elkaars lichaam dat een stadscamping een multicultureel kruispunt is met lekker eten... echt soulfood en dat Tante Leen liefde betekent dat de eerste oogjes die open gaan wakker dromen over Tante Leen tante leen mij een hart dat even groot als dat van jou is dan bouw ik voor iedereen een tipi en teken ik op mijn lichaam dat iedereen mijn buurman of mijn buurvrouw is en ook al zijn sommige bedden hard dankbaarheid en samen zijn de woorden die overheersen als het kampvuur gedoofd is en de laatste snaar gestild is wijzen we nieuwe sterren aan en noemen hen met de mooiste en meest betoverende namen Ra’ie ‘èh, Djamiel

Even de trouwjurk aan op de camping Foto: Bas Witte

Foto: Bas Witte

Miauw!

Niet alleen alle mensen zijn welkom op De Buurtcamping Tilburg, ook alle beesten, zoals deze huis.., pardon, tentdieren.

Foto: Bas Witte

Foto: Bas Witte

Vorig jaar trouwde een stel op De Buurtcamping Majellapark, dit jaar vragen bruidegom Rik en en bruid Evelien of ze zich even mogen omkleden in hun camper op De Buurtcamping Tilburg, voordat ze elders in het huwelijk treden. Omdat ze het zo’n leuke plek vinden. Of dat mag? Maar natuurlijk! Trouwen is “eigenlijk niets voor hen”, maar Rik heeft Evelien tóch gevraagd op de dag dat ze twaalf jaar samen waren. Dat is vandaag precies een half jaar geleden. Evelien was in shock, maar ze zei wel ja! Ze hebben een eigen bruiloftscamping gemaakt vlakbij Tilburg en hun vrienden hebben daar inmiddels hun tent al opgezet. Maar goed, dat omkleden gebeurt dus bij ons. Bruiden en bruidegommen op De Buurtcamping lijkt een traditie te worden. Iemand alvast inspiratie voor volgend jaar..?

Foto: Karin Laurreijssen


Bedankt! Allereerst een diepe buiging voor alle, ruim 1500 kampeerders. Samen maakten we de camping. Het was een eer om met jullie te mogen kamperen! Hulde aan de 44 campingbeheerders! Zij zijn maanden bezig geweest met vergunningen, toiletten, (warme) douches, programma, vrijwilligers, wc-rollen, etc, etc. Zonder hen was er geen haring de grond in gegaan. Zonder de hulp van onze ruim 500 vrijwilligers was het nooit zo’n bijzonder weekend geworden. Respect! Dolblij zijn we met de bijna 450 lokale organisaties die hebben bijgedragen met een donatie, spullen of door iets te organiseren. Duizend maal dank! Onderstaande, fantastische organisaties ondersteunden ons met een financiële bijdrage, waarvoor heel veel dank!

Speciale dank zijn we verschuldigd aan: Stadspas Amsterdam, U-pas, LOXAM, Bosjuweel, DIXI, Waternet, Drukmakers, Gerson Main, Milton B4Real, Peerby, Join the Pipe, Charles Beaumont, Erika van der Bent, Blyde, Walter Groenen, Harmen van Doorn, Pieter Smit, Julian Schönfeld, Marco Fuchs, Floor Overgaauw, Freshman Media, Salto FM, Echo, Vrienden van de Parken, de Witte Raaf, de Voedselbank, Dutchband, de Regenboog Groep, Tante Leen en de lokale politie en brandweerdiensten. De verschillende Buurtcampings werden georganiseerd door:

REMBRANDTPARK

FLEVOPARK

Aantal kampeerders: 200

Aantal kampeerders: 175

Campingteam (5) Bas Feenstra, Beatrice Puijk, Bert Kramer, Hedwig van der Geer, Hilde Dijkstra

Campingteam (3) Feye van Olden, Luca van der Putten en Daan Hofman

Vrijwilligers (55) Annet, Anouar, Chantal, Christel, Coen, Diane, Dieuw, Ellen, Ester, Farid, Floor, Gerson, Gijs, Gökhan, Han, Hannerieke, Heidi, Henk, Henk, Hind, Ilona, Jacqueline, Julissa, Karin, Karin, Leo, Marie-José, Mart, Marius, Marcel, Mieke, Nancy, Nanne, Nils, Patricia, Peter, Peter, Peter, Samara, Simone, Stien, Ribamar, Sabine, Samira, Sara, Sao, Sietze, Tessa, Talitha, Tinette, Veronique, Willy, Yamila, Zwanine en de kinderen van Bouwspeelplaats het Landje.

Vrijwilligers (64) Reinout, Geke, Annemarie, Ganna, Ivy, Jenny, Lucretia, Marijke, Mark, Josephine, Francesca, Remko, Joan, Dineke, Wouter, Esmeralda, Sigrid, Catherine, Chihin, Anita,Tamara, Marco, Simona, Rijna, René, Erna, Harro, Martin, Nico, Fatima Nowel, Fred, Daryenne, Huibert, Adam, Jose Manuel, Liduine, Lars, Malika, Ramfis, Sjoerd, Yomi, Laura, Thiandi, Laetitia, Emmeke, Marit, Esmeralda, Henny, Els, Brian, Lidwien, Marrit, Ida, Zedgar, Maaike, Jesse, Anna, Floris, Appie, Hedwig, Rachid, Michel, Damian, Rens.

Organisaties (64) ABC West, Albert Heijn Jan Eef en Postjesweg, Ara Cora, BaarsjesBorrel, Balcony, Bakker Dekker, Bar Baarsch, Brandweer, BoLoBoost, Bosjuweel, Bouwmarkt Berensen, Bokstherapie.nl, Bouwspeelplaats het Landje, Buurtcoördinatoren, Candy Castle, Chubb F&S, De Werkgelegenheid, de Voedselbank Baarsjes & Bos en Lommer, Dutch Solar Group, Eetwinkel Buurman en Buurman, Eveline Schot Notarispraktijk, Familius Kinderschoenen, Foor El-Qaar, Frank & Lydia’s Ijssalon, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw West, Haku, Héman, Hotel Ramada Apollo, Huis van de Wijk De Buurtzaak – Slotervaart Noord, Huureenvuur, ING Bos en Lommer, Impuls, In West met Mik, Jan Eef, Juttersdok Kringloopwinkel, Kees & Koos, Kesbeke, Kinderboerderij Uylenburg, Kletskoek, Knotsknetter, Koud Kunstje, Loodgietersbedrijf, Loxam, Marktwinkel Postjesweg, Mercatormarkt, Oranje Stadstuin, Politie Wijkteam Overtoomse Sluis Amsterdam District West, Pleemobiel, Prijshamer, Printenbind. nl, Regiegroep Rembrandtpark, Remark, Schooltuin Blijdestijn, Ten Brinkebouw, Toubkal, Ukelele Picknick, Vrienden van het Rembrandtpark, VoorleesExpress, Waternet, West Beweegt, White Label Coffee, Zurich.

Organisaties (64) Bosjuweel, Happy Hooping, Makkie, Albert Heijn Helmholtzstraat, Scouting Frankendael, Bakkerij Hartog, Milieuservice Nederland, M. Krabbenbos, Loxam, Dixi Sanitary Services, Héman, Vrienden van het Flevopark, Camping Zeeburg, Stadsdeel Oost, Fonds voor Oost, Centrale Stad, Macbike, Meevaart, Arto Lokalo, GHV Bouw Amsterdam, van Gelder, Studentenvereniging Congo, Jeugdland & Maakland, VIIA, Bar Joost, Circle Rules Football, Kickball Flevopark, G.A.O, Sport-o-theek, Body & Mind, Praxis, Civic, Voorleesexpress, Doorlopers Oost, C. Beijst, Stone Yoga, Angoramuis, Dutchband, Student Verhuis Service, Echo, Jongeren preventieteam Oost, Stichting Buurtcamping Amsterdam, Buurtcampings Utrecht, Tactiek Mozaïek, Java Bookshop, Vishandel Ton de Geus, Fiets & Meer, Bloemen op lokatie, C’est Bon, Ijs van Oost, Brother Bikes, Het Faire Oosten, Grand cafe Genieten, Le Perron, Handmade Heaven, Vera Lucci, Gallizia, Bar Basquiat, Amro bank, Gewoon kaas, Bakkerij Balvert en Sufak.

SLOTERPARK

NOORDERPARK

Aantal kampeerders: 120

Aantal kampeerders: 110

Campingteam (4) Mara-Joy Elfring, Vincent Jacobs, Amaury Cuiper en Esther Tienstra

Campingteam (2) Kees Meijer, Jeffrey Aay Vrijwilligers (17) Sonja, Esmeralda, Manuel, Ryan, Camil, Aditi, Iris, Michel, Mark, Laica en haar team, Kristina en Helga. Organisaties (11) Rabobank Amsterdamsche bank, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadspas en Oranje Fonds, Stichting de Flora kokjes, Noorderpark Trust, Noorderparkkamer, Rien de Wolf, Kringloopbedrijf De Lokatie, Voedselbank, Noord in Beweging.

EGELDONK

Aantal kampeerders: 55 Campingteam (4) Jeroen Kruisheer, Evelien Oosterom, Francesca van Gaalen, Sharon Bispham

Vrijwilligers (23) Bettien, Marjan, Nico, Ilias, Jan, Dirk, Isis, Hassan, Nicky, Merel, Joost, Jan, Dilek, Carolien, Vincent F, Dieuwertje, Wouter, Sandra, Josje, Kinga, Jeroen, Andrea, Vincent, Paul. Organisaties (42) Flexa, Eigen Haard, voedselbank, Eigenwijks, huizen van de wijk Geuzenveld Pluspunt en Slotermeer Honingraad, Gamma Hemweg, Bruna Plein ‘40-’45, Albert Heijn plein 40-45, Corendon Hotel, Natuurspeeltuin de Natureluur, Ontmoetingscentrum De Brug, Ymere, Delta Loyd, Basta tafel Nieuw -West, Dechatlon, Gimeg, Vrienden van de Sloterplas, Leger des Heils, Kardesler Groente en Fruit, Westside, Chubb, Ono Roma, PTpete bootcamp, Youngturk Amsterdam, Mizza Hendriks, Gamma Compact, Supermarkt Yakhlaf, Bakkerij Kara Firin, FOAM, Hugo Hoes, Ria van Leeuwen, Gebro, AEB Amsterdam, Peinemann Rijplaten, Notaris kantoor Eveline Schot, Godfrey Lado, DJ DansPeter, Bestuur Reload the City en Gamma Amstelveen.

Vrijwilligers (26) Maureen, Daniel, Thea, Sarah, Sandy, Ingeborg, Radjiv, Heidi, Marcia, Adjai, Ruben, Gregory, Oliver, Steven, Juanita, Nesta, Marjon, Tyra, Chrystella, Charissa, Jasmien, Priya, Floor, Naomi, Anhar en Arabi. Organisaties (41) Kinderboerderij Gliphoeve, Voedselbank Hoop voor Morgen, Sab di Hatti, Al Mekka Slagerij, Bakkerij Pizzeria Ganzenpoort, Wijk7, Hockeyclub VVV, Kids Mix Food, Uniek Nagels en Schoonheid, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost, BAM-huis “bewoners” Elsrijkdreef, Eigen Haard, Dura Vermeer, Gamma Zuidoost, Toko Kai Hing, Eben Haëzer, Swazoom, Afdeling beheer Stadsdeel ZO, Politie, No-Limit, Albert Heijn “De Poort” en “Ganzenhoef ”, Boerderij Noorderlicht, Electrobazar Kameleon, Groente en Fruit Marktkraam Ganzenhoef, Margaritha Tutta La Vitta, Rakesh Ahmadkhan Hi-Lo Rotishop &Halal Grill, Toko Atouli Sea Food&Tropical Food Kameleon, Yvette’s Kitchen, Zen Zen’s Kitchen, La Duquesa, Annie Connect, Flavortown, Reshopper, Bijlmer Got Talent.

NELSON MANDELAPARK Aantal kampeerders: 102

Campingteam (3) Patricia Gravemaker, Merel Smal, Leonie van Tol Vrijwilligers (34) Linda, Leo, Teresa, Michel, Erwin, Madelon, Robbert, Wies, Serephina, Arno, Leny, Michael, Ron, Irma, Wil, Esther, Nuratin, Pepijn, Floris, Renate, Marcus, Sander, Bregje, Narida, Eltjo, Martien, Tibi, Roem, Inger, Annelies, Esmee, Petra, Eva, Menno.

Organisaties (44) Stadsdeel Haarlem Noord, Bos Infra BV, De Kaashoek, Slagerij Van ’t Hoff, Jami Jami, Albert Heijn, Akgul Market, VINK bakker, Van Steijn Recreatie, DOCK & Pré Wonen, Gerritse IJzerwaren, Perry Haanraads, Voedselbank, Marge Deals, Hypotheekshop, Rataplan, Tante Sientje, Vishandel Julianapark, Haarlemse Barbier, Good for You, TenT, Formidabel, Domburg’s Wildpaleis, Vrijwilligerscentrale Haarlem, Witte Vleeshal, Bakker Verkerk, Bouwcenter Filippo, Spaarnelanden, Sociaal Wijkteam Haarlem-Noord, BUUV, Stichting Levende Woord Gemeente, Haarlem Effect/ De Fjord, EcoSol/ Werfstraat, Haarlem Jamborette en Scouting Haarlem, J.C. Ruigrok Stichting, gemeente Haarlem, Oranjefonds, HVO Querido, Yogastudio Joa Schell, Operatie Steenbreek, RIBW- KAM Catch It, Ontdek Yoga Haarlem, E.H.B.O. vereniging “Snelverband”, Wijkraad Patrimoniumbuurt en Schoten.

MAJELLAPARK

Aantal kampeerders: 160 Campingteam (6) Miriam Frantzen, Maike Bruins, Marieke Markus, Maarten Donders, Robert-Jon Eckhardt, Fayette Sweet

PARK DE GAGEL

Aantal kampeerders: 130 Campingteam (7) Rachella Dubbeldam, Nikki Akkerman, Lisa de Kok, Joost van Dalen, Fleur van Ijperen, Januschka Veldstra, Charlotte Schepers Vrijwilligers (45) Lex, Bas, Eelco, Marijke, Gemma, Lisa, David, Victoria, Georgina, Jelle, Johan, Johannes, Ad, Alexander, Menno, Anneke, Pepijn, Aicha, Ali, Patrick, Denny, Hannah, Peter, Jules, JP, Carmen, Jasper, Euginie, Ramiro, Vincent, Renee, Alex, Marcel, Camiel, Michelle, Robbert, Yousef, Jolanda, Peter, Denny, Jan Oedse, Bob, Babette, Marga, Gert-Jan, en nog veel meer! Organisaties (31) De Gemeente Utrecht, Wijkbureau Overvecht, Oranjefonds, KF Heijnfonds, Rabobank, Ondernemersfonds, Utrecht Natuurlijk, Stadsboerderij De Gagelsteede, Stichting Mohuka, Wijk&co, U-nite, De Voedseltuin Overvecht, Ijsclub Siberia, Albert Heijn Overvecht, Stichting De Goede Winkel, Bloemist Overvecht, Bakkerij Medina, Vleespaleis Paradijs, Hoogvliet Overvecht, Winkeliers Winkelcentrum Overvecht, Victas, Resto van Harte, Studio Harry, UUT, Coffeemania, Power by Peers, Rosendael, Stook en Kook, Licht Spicy, Restaria Theo, De Klopvaart, ZIMIHC Stefanus en nog veel meer

Vrijwilligers (63) Ankie, Annelies, Arend, Aziz, Astrid, Bert, Boudewijn, Bram, Brian, Broeder Ignatius Maria, Channah, Daan, Daniel, Edward, Eric, Erik, Erik, Esther, Femke, Feras, Fleur, Frouk, Frouke, Gijs, Hasan, Henri, Iek, Irosha, Isabella, Jan, Jan Oedse, Jelmer Jona, Joop, Joop, Keshia, Kim, Liza, Loes; Maarten, Maartje, Malinde, Margriet, Marith, Mark, Marleen Masoud, Miriam, Michiel, Peter, Peter, Pip, Rein, Ries, Robbie, Roos, Rudolf, Suzanne, Tim, Sara, Marije, Johan, Mirel, Rebecca, Marlou. Organisaties (50) BAST, Beeldkrant Oase, Beeldkrant Rosa, Buurthuis Rosa, Centrum Emma, Doe Lombok, De Deelkelder, Emmaus, Gamma, Gemeente Utrecht, Het initiatievenfonds, KF Heinfonds, Rabobank Utrecht, Oranje Fonds, Kwalitaria Groeneweg, Het wilde westen, Houtzaagmolen de Ster, Kers koken ervaren spelen, Kopi Susu, Koffie en Ik, Kringloop de Arm, Ludens,, Me’kaar, Parc388, Stichting Jou, Wijkbureau West, Konnektid, Zinnenprikkels, Utrecht in Dialoog, Stability for you, Slijterij en Wijnhandel van Berkel, Van De Straat, VSB fonds, Live to play, Gloeidraadjes, Lister, De Tussenvoorziening, Professor Loep (Speeltuin Bankaplein), Bakker Verhuur, Albert Heijn Damstraat, Bakkerij Neplenbroek, Bagels and Beans – Haroekoeplein, Bendi Food Center, Brommerbios, Best Buy Bazaar, Gelato Burano – Oog in Al, Thijstea, Speeltuin De Boog.

NOORDSE PARK

Campingteam (4) Eva Leen, Jasper Zwarts, Nienke Rijkeboer, Bas Meijdam, Suzan Verdonschot Vrijwilligers (52) Aida, Anita, Anne Willemijn, Anne-Marlijn, Ben, Carmen, Cybille, Daniel, David, Dini, Dounia, Ellen, Esli, Esmee, Esther, Evert, Gerard, Henk, Irene, Jan, Jessica, Johanne, John, Jolanda, Jolien, Klaas, Madeline, Marieke, Marijke, Maureen, Mediateam, Meittie, Melissa, Mieke, Minke, Mart, Natasha, Natasja, Olga, Orsine, Pim, Robbert, Ron, Ronald, Saskia, Saskia, Sonja, Tina, Trudy, Trudy, Tulay, Wendy en alle andere helden! Organisaties (43) De Gemeente Utrecht, Het Wijkbureau Noordwest, Ondernemersfonds Utrecht, Het Initiatievenfonds Utrecht, Stichting MoHuKa, Speeltuin Noordsepark, Stichting JoU, Leger des Heils, Jongerentheater LINK, Me’kaar, Bakker Boonzaaijer, Albert Heijn Willem van Noortplein, Albert Heijn Oudenoord, Fietsenwinkel Huijssen, Jonas dagopvang, De Buurtkerk, Sarah Mini Market, Starters4communities, Wolkenmannetje, Victas, Ludens BSO Jonas, Bakkerij Merel, Bloemist Co de Rijk, Bloemsierkunst De Plantage, Amanda’s Bloemenwinkel, Buurtteam Ondiep Pijlsweerd, Cafe Murk, Ekoplaza, Fietsen Favoriet, Ijssalon Il Mulino, Rio de Bio, Wellant College, Doetank peer, Noordseparkbuurt, Resto van Harte, Sophies Voice Spelenderwijs Utrecht, Spelerij, Stichting Move, AH Terwijde, UP mediaproject Mira Media, Ondiep TV, Voedselbank Ondiep, Synergo.

VROESENPARK

Aantal kampeerders: 44 Campingteam (2) Agnita Hoek, Nico Musebrink Vrijwilligers (13) Casper, Chantal, Diana, Ferry, Frances, Jelle, Karen, Lara, Marcel, Martijn, Ronald, Sander, Sofie Organisaties (7) Het Vroesenpaviljoen, gemeente Rotterdam Tennisbaan, Blijdorp, Van ’t Hart Autoverhuur, De Buurman, Dierentuin Blijdorp en Stichting Jarige Job.

STADSCAMPING TILBURG Aantal kampeerders: 300

Campingteam (4) Karin Laureijssen, Marloes Harleman, Brigitte Blanken en Janneke de Vries Vrijwilligers (91) Omar en Gert Brunink, Marieke, Marlieke, Els, Sabine, Mark, André & Diedelie, David, Max, Arnold, Nona, Saskia, Gon, Janine, Joys en alle andere vrijwilligers! Organisaties (39) Resto013, De Wijk Helpt, Intratuin, Topvogel, Yoga de Boog, Muziekmarathon Tilburg, VivalaFitness, Inza’s Seoulkitchen, Tilburg in Dialoog, Blauw Tilburg, Contour de Twern, Quiet 500 community, De Wijk Helpt, Resto013, Dwight Diner, Kunstenaarscollectie Mariëngaarde, Stichting KunstKabaal, Theatergroep Sentimento, Tilburgse Muziekmarathon, De Spelcarroussel, Boemkees, DaisyLane, d’n Blompot, st. OpGroeneVoet, Intratuin, Scouting Esjeeka, Theater Jaap, Strechttent- verhuur Brabant, Omroep Tilburg, Tilburg.com, High Five basketal, Dunamis volleybal, Play It Forward, Art-Fact, servicepunt voor amateurkunst in de gemeente Tilburg, The Awesome Foundation, Oranjefonds, Tivolifonds, Stichting Johan Stekelenburg.

De Buurtcamping Mediateam Jesper Buursink, Gerben WIllers, Heleen Hummelen, Kika Booy, Jona Dekker, Roos Horrevorts, Maaike Poppegaai. Stichting De Buurtcamping Roderik Schaepman, Katusha Sol, Cathelijn de Reede, Hedwig van der Geer, Jeroen Pieterse, Luca van der Putten, Karin de Nijs, Jacqueline Kleijn, Michiel van der Kaaij.

En alle andere Koningen en Koninginnen van de camping die we vergeten zijn! Tot volgend jaar en…

Happy camping! BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

15


DE BUURTCAMPING / ACHTERPAGINA

DE BUURTCAMPING, EEN KIJKJE ACHTER HET TENTDOEK Freshmen Media maakte een toffe video over De Buurtcamping. Wat kwam er allemaal bij kijken voor campingbeheerders, vrijwilligers en (debuterende) kampeerders? Van voorbereidingen tot kampvuurspektakel: het komt allemaal voorbij in deze feelgood-video. Binnenkort te zien op www. debuurtcamping.nl en op www.facebook.com/debuurtcamping.nl.

2017 ar in jouw buurt?

Volgend ja

Foto: Tom Baas

Wil jij volgend jaar De Buurtcamping opzetten in jouw buurt? GaLaat naar het www.debuurtcamping.nl/2016 ons weten door een mail te sturen naar campingbeheerder@debuurtcamping.nl. en meld je aan als campingbeheerder!

GROETEN UIT…

Bij vakantie horen natuurlijk ouderwetse postkaarten. Dit jaar was het extra makkelijk om anderen te laten weten hoe heerlijk een vakantie op De Buurtcamping is. Stichting DOEN - één van onze trouwe partners zorgde voor speciale postkaarten, met een groet uit elk park. Als kampeerder kreeg je niet alleen een pleerol, maar ook zo’n kaart in je Buurtcamping-tasje.

PRIJSWINNAARS PLEEROL Alle lokale reporters, enorm bedankt voor jullie inzendingen! De rode Pleerol-brievenbussen zaten vol met campingberichten. Er is één winnaar uit de bus gekomen: familie de Jong uit het Noorderpark in Amsterdam. Oftewel Mirjam, Rosanne en Saskia, die samen drie mooie verslagen maakten van hun campingbelevenissen. Met als pronkstuk de tekening van Saskia, waarop te zien is dat de familie liever in het kanaal zwemt dan doucht. Het camping-verrassingspakket komt snel jullie kant uit!

COLOFON REDACTIE DE PLEEROL

Hoofdredactie: Jona Dekker, Maaike Poppegaai, Roos Horrevorts Eindredactie: Jona Dekker Redactie Cathelijn de Reede, Eza, Frances Gallimore, Hedwig van der Geer, Helga Smit, Henk Kortekaas, Jeroen Mirck, Isabella Prins, Jona Dekker, Karin Laureijssen, Katinka Schippers, Katusha Sol, Koskomo, Maaike Poppegaai, Marieke Stam, Marieke van Andel, Marlou Saris, Peter de Koning, Rebecca Wolf, Reinout Koperdraat, Robbert van Vliet, Roderik Schaepman, Roos Horrevorts, Rosanne Vriend, Stokely Dichtman

16

Organiseer jij een reünie op 18 september? Of doe je mee met een lokale BankjesDag? Gewoon, bij jou op de stoep! Daar kom je alle gezellige oma’s, straatjochies, nieuwe Nederlanders en roddeltantes tegen.

Fotografie Bas Witte, Clements & Camera, Ernst Yperlaan, Frances Gallimore, Harro Lowie, Jona Dekker, Karin Laureijssen, Katinka Schippers, Kika Booy, Maaike Poppegaai, Mirel Masic, Robert-Jon Eckhardt, Roos Horrevorts, Rosanne Vriend, Tom Baas, Wanda Verstappen

Open een bankje in het grootste huiskamercafé ter wereld en krijg een buitenkleed cadeau. bankjescollectief.nl | facebook.com/bankjescollectief

Vormgeving Julian Schönfeld en Marco Fuchs

BUURTCAMPINGKRANT DE PLEEROL

Profile for De Buurtcamping

Buurtcampingkrant De Pleerol 2016  

Elk jaar gaan buurtbewoners op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het stadspark een klein, gemoedelijk vakantieoord. Op een camp...

Buurtcampingkrant De Pleerol 2016  

Elk jaar gaan buurtbewoners op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het stadspark een klein, gemoedelijk vakantieoord. Op een camp...

Advertisement