Samenwerkingskrant 2023 / De andere k(r)ant van Welzijn in De Ronde Venen

Page 1

De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen Bewaarexemplaar

Aan de inwoners van De Ronde Venen

Voor u ligt een tweede editie van ‘De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen'. Deze krant is speciaal voor u ontwikkeld en wordt u aangeboden door verschillende maatschappelijke organisaties die De Ronde Venen rijk is. Organisaties die zich op een laagdrempelige manier inzetten voor ‘onze’ inwoners. Met een breed divers aanbod op verschillende leefgebieden waarin ontmoeten, verbinden en versterken centraal staan. Wij hopen dat deze krant een weergave geeft van wat deze organisaties

te bieden hebben en waar u terecht kunt voor de juiste ondersteuning en advies. Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze krant, neem dan gerust contact op met één van de organisaties of het Servicepunt.

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u te mogen ontmoeten. Hartelijke groet, Namens de organisaties

Jaargang 2 | Nr. 1 | Februari 2023

Voorwoord

De Ronde Venen is een fijne plek om te wonen. We zorgen voor elkaar en we willen graag dat dit voor alle inwoners zo is en blijft. We zien ook dat steeds meer mensen behoefte hebben aan zorg. Het is niet eenvoudig om alle uitdagingen het hoofd te bieden, mede omdat de vragen voor zorg of ondersteuning niet voor iedereen hetzelfde zijn. Daarom is het goed om te weten waar u terecht kunt met uw vragen over onderwerpen als gezondheid, zorg, ondersteuning, financiën en opvoeden. Voor u ligt de Samenwerkingskrant, de jaarlijkse bijlage waarin alle vormen van zorg, ondersteuning en voorlichting in de gemeente overzichtelijk gebundeld staan. Het is een krant om goed te bewaren.

Wilt u bijvoorbeeld weten waar u terecht kunt voor hulp of advies? Wilt u informatie op het gebied van Wmo, mantelzorg, geldzaken, zelfstandig blijven wonen, opvoeden en opgroeien? In deze Samenwerkingskrant vindt u informatie over het aanbod op het gebied van zorg en ondersteuning. U kunt hierbij denken aan: de gemeente, het aanbod van de lokale zorgorganisaties en van de vrijwilligers in onze gemeente. Neem gerust contact op wanneer u dat nodig heeft. En als u niet goed weet waar u uw vraag moet stellen, dan zijn de medewerkers van het Servicepunt er om u op weg te helpen, zij helpen u graag!

Naast tips over gezondheid, prettig ouder worden en actief blijven, kunt u alles lezen over het aanbod op het gebied van zorg en ondersteuning. In deze Samenwerkingskrant staat niet alleen waar u terecht kunt als u hulp nodig heeft, maar ook waar u terecht kunt met uw ideeën over bijvoorbeeld wat u kunt doen voor een ander of voor uw wijk. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen prettig woont en mee kan doen in onze gemeente.

Bewaar de krant goed, misschien voor uzelf of wie weet kent u iemand die het moeilijk heeft en die hulp kan gebruiken? Wijs diegene dan op de aanwezige hulp. Laten we oog voor elkaar houden, in onze gemeente gaan we samen aan de slag, met een hart voor alle inwoners!

Maarten van der Greft, Wethouder Sociaal domein, Inwonerparticipatie

Maak kennis met het kernteam

In de gemeente De Ronde Venen zijn veel voorzieningen waar u als inwoner gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de taal-en budgetcoaches, jongerenwerk, buurtgezinnen of Ouders Lokaal, etc. Informatie over al deze voorzieningen vindt u terug in deze krant. De voorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen die dat nodig heeft. Soms zijn de vragen of problemen groter en kunt u terecht bij het kernteam of bij het Servicepunt van de gemeente. U kunt daar met al uw vragen over zorg en welzijn terecht.

Wij helpen u met kleine en grote vragen

Heeft u voor korte of langere tijd hulp nodig?

Voor deze hulp kunt u terecht bij de gemeente of het Servicepunt van de gemeente. Denk aan onderwerpen als:

• Relaties en het gezin

• Kinderen en opvoeden

• Werk en omgaan met geld

• Dagbesteding

• Gezond leven

• Inzet van hulpmiddelen

Samen werken we aan een oplossing

Bij het kernteam werken consulenten. Zij kijken naar uw hulpvraag en werken samen met u en

eventueel met de mensen uit uw omgeving aan een oplossing. Het doel is dat u zoveel mogelijk op eigen kracht verder kunt. Samen kijken we of er meer hulp nodig is, bijvoorbeeld van een professional, een vrijwilliger of een van onze lokale organisaties.

Soms is hulp van een specialist nodig Wij kijken samen met u welke hulp er nodig is. Daarna regelt en organiseert de consulent deze hulp voor u. Dit volgt uit de Wet op Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet of de Participatiewet.

Bel of mail ons bij vragen

Met vragen over opvoeden en opgroeien kunt U direct contact opnemen met het kernteam of u kunt terecht bij het Servicepunt van de gemeente.

Bel: 0297 291616 of mail toegang@derondevenen.nl

U kunt elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur bij ons terecht.

Met vragen rond WMO of Participatie kunt u terecht via het Servicepunt van de gemeente.

Bel 0297- 58 76 00 of mail info@servicepuntderondevenen.nl

Het Servicepunt: bereikbaar voor iedereen

Het Servicepunt is 5 dagen in de week bereikbaar voor alle inwoners. We zijn er voor jong en oud. Geen vraag is te gek. We helpen je met vragen waar je zelf niet uitkomt of waarmee niemand in je omgeving kan helpen.

We helpen je bij kleine en grote vragen

• Ik woon alleen. Mijn gezondheid gaat achteruit en zelfstandig wonen wordt lastig.

• Mijn vader heeft dementie. Ik wil weten welke dagbesteding er is.

• Wij hebben zorgen over onze puberdochter. Het is elke dag ruzie thuis.

• Mijn zoon heeft een handicap. Ik denk dat hij extra ondersteuning nodig heeft.

• Wij gaan uit elkaar. Wij hebben hulp nodig om dit goed te regelen.

• Ik wil graag aan het werk. Het lukt me niet om een baan te vinden.

• Mijn inkomen is laag en mijn zorgkosten zijn hoog. Ik zoek een regeling.

• Ik moet een digitaal formulier opsturen. Ik kan niet overweg met een computer.

We denken mee, geven informatie en advies Onze service kost je niets. We zoeken samen naar een oplossing en regelen wat we direct kunnen doen. Hebben we het antwoord niet?

Dan zoeken we uit wie je verder kan helpen.

Inhoudsopgave

3

We verwijzen door naar andere organisaties. Zo vertelt een inwoner: “Mijn inkomen is soms krap om van rond te komen. Het Servicepunt heeft geregeld dat de Voedselbank mij af en toe boodschappen geeft. Ook ben ik in contact gebracht met een budgetmaatje die mij helpt mijn financiën op orde te krijgen en mij leert leven met mijn eigen budget.”

Soms is er meer tijd nodig om een vraag te bespreken. Vaak is een antwoord snel gegeven. We helpen ook bij formulieren invullen, declaraties indienen, DigiD aanvragen en documenten inscannen. Op elke locatie is een computer beschikbaar om zelf gebruik van te maken. Zo vertelt een inwoner: “Ik heb zelf geen computer. Daarom kom ik elke maand naar het Servicepunt. Ik geef mijn inkomsten door aan het UWV en dien de declaraties in bij mijn zorgverzekering. Fijn dat ze er zijn.”

Bel of mail voor een afspraak

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Bel 0297- 58 76 00 of mail info@servicepuntderondevenen. nl. Neem ook een kijkje op onze website www.servicepuntderondevenen.nl. Hier vind je een overzicht van veelgestelde vragen.

10

SLIMMER programma

Handjehelpen, Gezinsbuddy, MEE

4

Kansrijke Start, Diaconaal platform, Stichting Jongeren Actief

5

De Zonnebloem, Dorpsacademie, MDT Crew, Echtscheiding DRV

6

Bibliotheek, Ouders Lokaal

7

Buurderij van Dam, Inloophuis 't Anker, Ideeënwerkplaats

8

GGD, Buurtgezinnen

9

Kwadraad maatschappelijk werk

11

Stichting Tympaan - De Baat

12

Stichting Thuis Sterven, Het Geldpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk

13

Taal, Eenzaamheid, Welzijn op recept, personenalarmering

14

Sociaalwerkers DRV, Compaan, Mantelzorg, Dementie, Samen koken bij Trekvogel

15

Stichting Tympaan - De Baat

16

Inwoners initiatieven

2 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
Colofon Deze Samenwerkingskrant is een uitgave van A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl VRAGEN? Blijf er niet mee zitten! Wonen en leefomgeving Ontmoeting en ontspanning Gezondheid, ondersteuning en zorg Werk, geld en inkomen Relaties, kinderen en onderwijs Mobiliteit en vervoer 0297-58 76 00 servicepuntderondevenen.nl BEZOEK ONZE WEBSITE
en Openbare ruimte

Al meer dan 40 jaar verrijkt Handjehelpen de levens van mensen met een beperking of chronische ziekte door hen te koppelen aan precies de juiste vrijwilliger. Met een uurtje per week (of om de week) kun je al een groot verschil voor anderen maken.

Cat (37) en Bobbie (27) weten daar alles van. Twee jaar geleden werden zij maatjes via Handjehelpen. Cat: “In mei 2020 kreeg ik de diagnose borstkanker, dit was de aftrap van een donkere periode. En toen ik vervolgensna de operatie - mijn tien maanden oude baby wekenlang niet mocht tillen en mijn man van vermoeidheid instortte, raakte ik in paniek. We overzagen simpelweg niet meer hoe we dag moesten doorkomen. En toen was daar die geweldige klik met Bobbie. Samen konden we wél even naar de speeltuin. Zo fijn dat Bobbie de oudste van de glijbaan hielp en dat ik dan gewoon mocht zitten. Even bijkomen en er toch bij zijn. Precies wat we nodig hadden.” Wat begon als een afgebakende hulpvraag, groeide uit tot een onvoorwaardelijke en liefdevolle band. Cat: “Ik mocht op Bobbie leunen toen ik zelf niet meer kon.”

Ook maatjes Hans (68) en Rens (36) hebben een goede klik. Hans heeft al heel wat meegemaakt in zijn leven, hij verloor zijn baan en voelde zich vaak eenzaam en depressief. Gelukkig bracht Handjehelpen vrijwilliger Rens op zijn pad. Een schot in de roos, want de mannen delen veel interesses. Hans: “We houden van dezelfde muziek. En we zijn allebei dol op de nieuwste audiosnufjes. Laatst hebben wij samen een elektronicazaak bezocht. Daar voelden we ons als twee kinderen in een snoepwinkel!” En het contact is niet alleen voor Hans waardevol. Vrijwilliger Rens vertelt: “Hans heeft een andere achtergrond en is van een andere generatie en dat maakt het heel boeiend. Ik kan iedereen aanraden om vrijwilliger bij Handjehelpen te worden, het heeft mijn leven verrijkt.”

Steun het Handjehelpen-effect Hulpvragers geven aan dat hun leven fijner is sinds ze een maatje hebben, dat ze méér contacten hebben en beter in hun vel zitten. Dát is het effect van Handjehelpen. Verhalen als deze staan niet op zichzelf. Jaarlijks maakt Handjehelpen bijna 2500 koppelingen tussen hulpvragers en vrijwilligers. Lees meer verhalen op onze site.

Help mee als vrijwilliger of donateur!

Meld je aan als vrijwilliger of steun ons met een gift. www.handjehelpen.nl

Een persoonlijk verhaal

“In 2019 kon ik, na een heftige en emotionele periode met onder andere huiselijk geweld, tijdelijk niet wonen in mijn eigen huis. Ik moest met mijn pasgeboren zoontje ergens anders wonen. Ik mocht alleen weer terug naar huis wanneer er 24/7 mensen voor mij en mijn zoontje (van inmiddels 9 maanden oud) klaar konden staan. In de reguliere hulp is dit niet te vinden, bij GezinsBuddy gelukkig wel! Al snel werd ik in november 2019 gekoppeld aan een buddy. Samen zijn we van start gegaan met het op orde brengen van diverse zaken. Denk aan veiligheid voor mijn zoon en mij, financiële zaken, opruimen van mijn huis en een nieuw tehuis zoeken voor mijn hond. Maar ook aan het begeleiden en meeluisteren bij gesprekken met mijn advocaat, de Gemeente en SAVE. Mijn buddy brengt mij, 1 keer per 14 dagen, ook naar de locatie waar de omgang is tussen mijn

zoon en zijn vader. Ook brengt zij mij naar de rechtbank als dat moet. “Een jaar geleden ben ik gekoppeld aan mijn GezinsBuddy. Met haar hulp is er meer ruimte in mijn hoofd gekomen en kan ik de moeilijke situatie, waar ik nog steeds in zit, beter aan. Dit komt mede doordat ik bij mijn buddy mijn verhaal kan delen en mijn twijfels kan uitspreken. Ik wil graag zekerheid voor op de lange termijn, maar dat is op dit moment niet realistisch. Mijn buddy helpt mij te kijken naar de kleine stapjes die we maken in de goede richting. Zij helpt mij te genieten van de momenten dat het wel goed met mij, mijn zoon en mijn andere 3 kinderen gaat. De bergen worden hierdoor minder hoog en de dalen minder diep!”

Een GezinsBuddy luistert en helpt

Als betrouwbare steun stelt de GezinsBuddy samen met het gezin orde op zaken. Er wordt gekeken wel-

Hulp nodig thuis, op school of op je werk?

Heb je vragen of zorgen over een beperking of een chronische ziekte en zoek je iemand die met je meedenkt? Wij denken met je mee en geven gratis onafhankelijke informatie, advies en ondersteuning. We helpen je graag op de manier die bij jou past, zonder de regie over te nemen.

MEE denkt met je mee als het even niet zo lekker gaat als je lotgenoten wilt ontmoeten als je de zorg thuis (anders) wilt regelen als je een beperking hebt en graag aan het werk wilt hoe je de juiste plek vindt voor je kind met autisme

Meegaan naar gesprekken

Een belangrijk gesprek over het regelen van zorg of over aanpassingen in huis? Dat hoef je niet alleen te doen. Met een cliëntondersteuner bereid je het gesprek goed voor. Zo weet je zeker dat jouw wensen goed besproken worden.

Waarom MEE met jou meedenkt

Jij telt mee. Welke vraag je ook hebt, we helpen je graag op weg. We werken los van zorgorganisaties en de gemeente. Wij staan naast je en denken met je mee.

MEE is er voor jou

We zijn er voor iedereen; kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor mensen met een licht verstandelijke of lichamelijke beperking, chronische ziekte, autisme of NAH. Ook naasten en mantelzorgers kunnen bij ons terecht.

Hulp van MEE is gratis en zonder verwijzing

Heb je een vraag of probleem?

MEE denkt graag met je mee!

030 264 22 55

clientondersteuning@mee-ugv.nl

www.mee-ugv.nl

Bekijk ook onze animatie ‘MEE denkt mee’:

ke problemen knellend zijn en oplossing behoeven. Welke hulp is er echt nodig en welke niet? Maar de GezinsBuddy steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Soms met praktische hulp, soms met het organiseren van een gezellig uitje voor het gezin of het verzinnen van andere leuke activiteiten. En hij of zij werkt samen met de ouder aan het opbouwen van een netwerk. Een belangrijke basis waarop het gezin altijd kan rekenen na afloop van de ondersteuningsperiode.

Een GezinsBuddy brengt rust in het gezin

• Is een vrijwilliger die met zorg en aandacht een eenoudergezin steunt op basis van wederkerigheid.

• Brengt rust in het gezin en draagt zo bij aan overzicht en stabiliteit.

• Doorbreekt lastige situaties met behulp van creatief maatwerk.

• Helpt een eenoudergezin weer sterk, positief en zelfredzaam te worden.

Voor wie is een GezinsBuddy bestemd?

Een buddy wordt gekoppeld aan een alleenstaande ouder die thuiswonende kinderen heeft. De ouder heeft geen of slechts een beperkt netwerk en heeft te maken met complexe uitdagingen op meerdere vlakken. Door alle problemen is de ouder overbelast geraakt en ziet zelf geen uitweg meer.

Meer weten over GezinsBuddy?

Neem contact op met Angela Strubbe 06-52 23 71 52. Of kijk op gezinsbuddy.nl

3 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
Quote van oma:
“Door de stappen die zijn gezet met de GezinsBuddy kreeg ik mijn dochter weer terug.”

Kansrijke Start

Kansrijke Start richt zich op de zwangerschap en de 1ste 1000 dagen van een kind. De levensfase van het kind in de 1ste 1000 dagen is bijzonder belangrijk. In deze levensfase wordt de basis gevormd waar het kind de rest van zijn leven op door bouwt. Van een stevige basis heeft het kind levenslang profijt.

Samen met partners in en rondom de geboortezorg zijn we gestart met een preventieve aanpak voor een gezonde start van het kind. Via deze aanpak worden (aanstaande) ouders, sociale netwerken rondom (aanstaande) ouders en professionals ondersteunt om een gezonde, veilige en Kansrijke Start te bieden aan alle kinderen in De Ronde Venen.

Ervaringsdeskundigen gezocht!

Ben jij iemand die zwanger is, pas bevallen is van een kindje of wil je als (aanstaande) vader betrokken worden? Wil jij, als (aanstaande) ouder, een bijdrage leveren over de aanpak Kansrijke Start in De Ronde Venen? Heb je

daarover ideeën, input en/of wil je graag meedenken met onze acties? Neem contact op met Naomi Wahlen – n.wahlen@kwadraad.nl.

Prenatale voorlichting

Tijdens de prenatale voorlichting worden aanstaande ouders voorgelicht over verschillende onderwerpen, zoals voeding tijdens de zwangerschap, veiligheid en hechting, wat er allemaal geregeld moet worden wanneer je zwanger bent en ook de opvoeding komt aan bod. Prenatale voorlichting wordt gegeven door verloskundigen De Ronde Venen, Jeugdverpleegkundigen GGDrU, Kraamzorg Vecht & Venen en diëtiste Susan Kentrop.

De data voor dit jaar zijn:

- 22 maart

- 28 juni

- 25 oktober

Aanstaande ouders kunnen zich aanmelden bij mmeijerhof@ggdru.nl.

Het diaconaal platform De Ronde Venen

Vanuit een christelijke overtuiging willen verschillende kerken uit de gemeente zich inzetten voor de nood van de bewoners van de gemeente. Het doel van ons platform is: helpen waar geen helper is.

Het diaconaal platform is ontstaan eind 2011. Bert koen doet een oproep aan de kerken in De Ronde Venen voor de nood in de gemeente. In mei 2013 vindt de oprichting plaats van het diaconaal platform en neemt de stuurgroep en de DCR van de katholieke kerk zitting in het bestuur.

Ondanks dat de overheid een sociaal vangnet is zijn er soms

schrijnende situaties waar geen of onvoldoende hulp geboden wordt. Wij als diaconaal platform bieden in deze situaties een helpende hand.

U kunt hierbij denken aan (tijdelijke) ondersteuning van financiën bij schuldhulpverlening, bijdrage in aanschaf zorgartikelen, bijdrage in het ondersteunen van professionele hulpverlening enz.

Het geeft heel veel voldoening als mensen, vanuit een schrijnende situatie weer zelfredzaam kunnen zijn. Quote: familie schuldenvrij sinds vorige week, mede

dankzij jullie ondersteuning! Dat zijn mooie berichten, daar doen we het voor. Het diaconaal platform werkt samen met verschillende organisaties. De voedselbank, de NPV en het servicepunt De Ronde Venen. Aanvragen komen binnen via een van deze organisaties of via professionele hulpverleners.

De gemeente is verantwoordelijk voor het welzijn van haar burgers en moet als eerste op de hoogte zijn van de hulpvraag. Indien de gemeente op een of andere manier geen hulp kan bieden pakt het diaconaal platform de hulpvraag op.

Stichting Jongeren Actief maakt het mogelijk!

Meedoen is belangrijk! Stichting Jongeren Actief geeft jongeren de kans om samen met leeftijdsgenoten te sporten of deel te nemen aan kunst en cultuuractiviteiten. Gezellig en goed voor hun ontwikkeling.

In De Ronde Venen zijn veel verschillende sportclubs en worden veel leuke activiteiten georganiseerd. Deelnemen kost geld en niet iedere ouder kan dit betalen. Hierdoor missen sommige kinderen de kans om deel te nemen aan leuke, sociale activiteiten. Daarom is de Stichting Jongeren Actief in het leven geroepen. Stichting Jongeren Actief betaalt de contributie voor een sportclub of een andere leuke activiteit als daar thuis geen geld voor is.

Ook meedoen?

Vertel ons aan welke activiteit je kind wil meedoen via het aanvraagformulier. Het formulier is te verkrijgen bij de servicepunten wonen, welzijn en zorg in De Ronde Venen. Bij de servicepunten staan ze klaar om te helpen met het invullen van het aanvraagformulier. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd betaalt Stichting Jongeren Actief de contributie en andere zaken die nodig zijn voor deelname aan de activiteit. Bij diverse winkels in De Ronde Venen kunnen tenues en andere benodigdheden worden uitgezocht. Hierover zijn afspraken met de winkels gemaakt. De winkelmedewerker bepaalt welke materialen in aanmerking komen voor een activiteit.

Wie zijn wij?

Stichting Jongeren Actief is een lokaal initiatief gesteund door de Gemeente en het lokale bedrijfsleven. Betrokken vrijwilligers zorgen dat er zoveel mogelijk kinderen uit De Ronde Venen kunnen deelnemen aan sport, kunst en cultuuractiviteiten. De stichting werkt samen met veel verenigingen en clubs om zoveel mogelijk activiteiten te kunnen bieden.

Ons initiatief steunen?

Als vereniging of club? Als vrijwilliger? Als winkel? Of door eenmalig of structureel financieel bij te dragen? Heel graag! Mail naar voorzitter@stichtingjongerenactief.nl en wij nemen direct contact op.

Onze bijdrage aan het Sportakkoord De Ronde Venen?

In het lokaal sportakkoord staan afspraken tussen de gemeente, lokale sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke partners en evt. bedrijfsleven om zoveel mogelijk mensen van sport en bewegen te laten genieten in de nabije toekomst. Stichting Jongeren actief draagt bij aan het Sportakkoord door te zorgen dat sport financieel bereikbaar is en kinderen kunnen aansluiten bij sportverenigingen en -clubs.

Meer weten over Stichting Jongeren Actief?

Wil je meer over ons weten, kijk dan op onze website www.stichtingjongerenactief.nl of volg ons via linkedin en facebook.

Ook bij praktische vragen biedt de NPV met een aantal vrijwilligers praktische ondersteuning. Ook u kunt bijdragen door u aan te melden als vrijwilliger. U kunt hierbij denken aan: boodschappen doen, tuinieren, schilderen enz.

Wilt u meer weten over ons of u aanmelden als vrijwilliger?

Kijk dan even op www.diaconaalplatformderondevenen.nl of stuurt u een mailtje naar: info@diaconaalplatformderondevenen.nl

Wat wil jij doen?graag

Voetballen, dansen of op muziekles?

Stichting Jongeren Actief maakt het mogelijk!

4 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
Vragen? kijk op www.stichtingjongerenactief.nl Maakt het mogelijk!
Het doel van ons platform is: helpen waar geen helper is.

Komt u de Zonnebloem in 2023 versterken?

De Zonnebloem is er al ruim 70 jaar voor mensen met een fysieke beperking voor wie dagelijkse zaken niet vanzelfsprekend zijn. Onze vrijwilligers laten zien dat er véél meer mogelijk is!

Meer dan 100 Zonnebloemvrijwilligers in alle dorpen van de Ronde Venen zorgen, met warme persoonlijke aandacht en activiteiten, voor onze Zonnebloem-deelnemers. Voor niemand is een sociaal isolement immers gewenst. Wat doen de Zonnebloem vrijwilligers zoal: ze leggen huisbezoeken af en organiseren dagjes uit. Maar ook volledig verzorgde vakanties op ons speciaal ingerichte passagiersschip MPS de Zonnebloem. Of juist met de Zonnebloemauto op stap, die mobiliteit en zelfstandigheid bevordert. Zelfs ook georganiseerde vakanties op maat worden geregeld!

Al onze vrijwilligers komen uit de dorpen in De Ronde Venen, net als onze deelnemers. Hoe dichtbij kunnen we staan. Er kan zoveel meer dan je denkt.

Een Zonnebloem-deelnemer vertelt: “We zijn met ongeveer 50 deelnemers en vrijwilligers naar de Keukenhof geweest. De Keukenhofgroep stond klaar met de benodigde rolstoelen. Na de koffie genoot iedereen van de kleurrijke velden met tulpen, fris bloeiende rododendrons en azalea’s, prachtige orchideeën. Het was een top dag voor gasten en vrijwilligers”.

MDT CREW:

MDT CREW is een project voor maatschappelijke diensttijd en richt zich op jongeren tussen de 14 en 27 jaar in De Ronde Venen en Uithoorn. Iets doen voor een ander, het ontmoeten van nieuwe mensen en het ontwikkelen van talenten zijn belangrijke pijlers. Servicepunt & Tympaan-De Baat heeft bij 15 samenwerkingspartners een traject op maat lopen waarbij behoeften en (leer)wensen van jongeren centraal staan. Daarnaast krijgen ze individuele coaching en zijn zij aanwezig bij de 4 groepsbijeenkomsten.

Waarom deelnemen?

Jongeren die deelnemen aan MDT CREW doen dat op basis van persoonlijke motieven, zoals een tussenjaar nuttig invullen, iets betekenen voor anderen, of bepaalde ervaringen op doen. Het certificaat dat de jongeren na afloop krijgen is landelijk erkend en verhoogt de kans op het vinden van een (bij)baan of de selectie voor een studie.

De Zonnebloem vrijwilligers organiseerden in de diverse dorpen van de Ronde Venen o.a.in 2022: Een boottocht over de Vecht, een feestmiddag in de Boei, maar ook bloem(kerst)stukken maken en mooie paasstukjes maken die ze na afloop mee naar huis konden nemen. Ook in 2023 zetten wij ons in om mensen met een fysieke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Doet u mee?

Bent u benieuwd of vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem iets voor u is? Neem dan contact met ons op en we vertellen je graag over allerlei mogelijkheden! U bent meer dan welkom!

Of bent u zelf geïnteresseerd in een thuisbezoekje van één van onze vrijwilligers, of wellicht een uitje voor twee, of onze Zonnebloemauto huren om naar het strand te rijden… Neem dan contact met ons op, HBantjes.Zbloem@gmail.com

Of bel: 0297 241472

Middenin een rustige woonwijk in Wilnis, staat een opvallend kleurrijk pand. Het is de standplaats van de Dorpsacademie, een creatieve broedplaats met plek voor jongeren die elders altijd net buiten de boot vallen.

‘Welkom op de mooiste plek op aarde!’ lacht Jenneke van Wijngaarden, directeur van de Dorpsacademie.

‘Of in ieder geval voelen wij dat vaak zo, Hier kunnen jongeren komen om kunst te maken als uitlaatklep. En kunst is dan heel breed. Dat kan een tekening zijn, maar ook een enorme maquette of een nieuw lied.’ Maar ook op sociaal-emotioneel vlak is er veel te leren. ‘Wat we hier veel zien veel gebeuren, is dat iemand op de eerste dag verlegen en soms zelfs met tegenzin binnenkomt en aan het eind van de dag niet meer weg wil omdat het zo gezellig is.’ Die jongeren waar Van Wijngaarden het over heeft, zijn vooral thuiszittende scholieren. Jonge mensen vanaf twaalf die niet of nauwelijks naar school gaan omdat er bijvoorbeeld geen passend onderwijs voor hen is. Om veel verschillende redenen. Omdat de scholen niet goed uitgerust zijn om om te gaan met hun autisme, hoogbegaafdheid of psychische problemen bijvoorbeeld. Of omdat ze gepest worden of het thuis zwaar hebben. Outsiders, kortom. Voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze zomaar overal zichzelf mogen zijn. ‘Mijn team en ik weten alles van niet in hokjes passen,’ vertelt Van Wijngaarden. ‘Als kunstenaars zijn wij ook niet bepaald doorsnee. En dat is precies wat werkt voor deze jongeren. Bij ons vinden ze herkenning. En anderen die, net als zij, behoefte hebben aan een fijne, rustige plek. Hier is iedereen zichzelf, en niemand alleen. Zie ons als een oplaadstation’ Maar alleen outsider zijn, is niet genoeg om deze scholieren goed op te kunnen vangen. Daarom heeft iedereen die voor de Dorpsacademie werkt ook een pedagogische achtergrond. En zijn ze kunstenaar. Van Wijngaarden zelf werkt al bijna dertig jaar als beeldend kunstenaar. Daarnaast bestaat haar team en netwerk uit diverse deskundigen. ‘Sowieso hangt iedereen die hier werkt aan elkaar van Duc tape en levenservaring, we snappen de jongeren van binnenuit. Er heerst hier geen ‘professionele werkhouding’ wij hanteren de menselijke maat.’

En dat komt goed van pas in het werk met de jongeren die vaak al eindeloos veel hulpverleners hebben gezien.

Op woensdag en vrijdag komen de scholieren naar de Dorpsacademie. Maar ook buiten die dagen is Van Wijngaarden actief. Er is een appgroep, ze viert belangrijke dagen zoals Coming Out Day of Kerst en organiseert eigen festivals en exposities. En ze geeft kunstlessen op scholen, werkt samen met de gemeente aan diverse projecten zoals een jongerenontmoetingsplek, skatebaan en speelplein. Tot slot biedt ze stageplaatsen voor de opleiding mbo cultureel-welzijn, media-design en aan Hbo-opleidingen als kunstacademies.

Ontzettend afwisselend, dus. ‘Maar in al het werk voert oog voor wat elk individueel kind nodig heeft steeds de boventoon,’ aldus Van Wijngaarden. ‘We zijn altijd hartelijk en we doen niet aan dossiers. Wat we wel doen, is iedereen bieden wat er nodig is. Met al onze kennis van buitenbeentjes en omgaan met tegenslagen. En we zien echt dat dat werkt. De Dorpsacademie is met haar atelier, chillroom, muziekinstrumenten, graffitiwerkplaats en kunstbibliotheek al bijna vijftien jaar een plek waar iedereen kan zijn wie die is en zichzelf kan ontwikkelen. Daar zijn we trots op.’

Door het brede aanbod is er voor elke jongere een goede match te maken. Zo zijn er MDTpraktijkplekken in de sport, techniek&ICT, media&cultuur, natuur&dier, zorg&welzijn, of op het gebied van politiek&bestuur. Een eigen radioprogramma maken, spelletjes organiseren voor mensen met dementie, een project opzetten om duurzaamheid te bevorderen of taalles geven aan Oekraïners, het kan allemaal bij MDT CREW.

Wat houdt het in?

Een MDT-traject bestaat uit 80 uur, wordt ingevuld op basis van beschikbaarheid van de jongere en duurt maximaal 6 maanden. Bij de coaching staat het leren, ervaren en de begeleidingsbehoefte van de jongere centraal. De trajectbegeleider is het vaste aanspreekpunt tijdens het traject. Tijdens de bijeenkomsten leren jongeren met en van elkaar door uitwisseling en het gezamenlijk ondernemen van activiteiten. Elk traject wordt feestelijk afgesloten, waarbij deelnemers inspraak hebben. Een cadeau of bijzondere activiteit behoort tot de mogelijkheden.

Deelnemen

Jongeren die willen deelnemen of behoefte hebben aan een informatief gesprek kunnen contact opnemen via info@mdtcrew.nl. Op de website (mdtcrew.nl) en de socials (@mdtcrew) is tevens informatie te vinden.

‘De Dorpsacademie kan trouwens ook helpen bij portfolio’s en CKV-opdrachten. We snappen hoe het is om onzeker te zijn over talenten en kunnen daar bij begeleiden,’ vult ze zichzelf aan. Van Wijngaarden lacht: ‘Eigenlijk kun je ons samenvatten als: alles doen wat nodig is. En het moet natuurlijk leuk zijn. Dat is onze kracht: alles wat nodig is leuk maken.’ Zijn er nog speciale plannen voor 2023? ‘Doorgaan met wat we al doen, dat werpt namelijk bewezen zijn vruchten af,’ aldus de nuchtere kunstenaar. Kijk voor verdere informatie over ons werk of onze plannen op onze website www.stichtingdorpsacademie.nl of mail naar Jenneke: dorpsacademie@gmail.com

Informatie voorziening rondom scheiding

De website echtscheidingdrv.nl is een samenwerking tussen diverse organisaties met de focus op preventie van echtscheiding en het voorkomen van complexe scheidingen. De website is gericht op het geven van advies, informatie & ondersteuning voor ouders, betrokkenen en professionals wanneer zij met een scheiding te maken krijgen.

Wanneer ouders scheiden kan dat veel leed veroorzaken. Het doel is dan ook om ouders van de juiste informatie te voorzien waardoor ze op een goede manier hun ouderschap gezamenlijk kunnen vormgeven, ook al zijn ze niet meer samen als partners. Echtscheiding De Ronde Venen helpt je als: - Je relatie niet lekker loopt. - Je denkt aan scheiden.

- Je hulp en advies nodig hebt omdat je gaat scheiden.

- Jullie uit elkaar gaan en kinderen hebben.

Twijfel je over je relatie? Denk je wel eens aan een scheiding, maar weet je niet wat er dan allemaal op je af komt? Of heb je besloten uit elkaar te gaan en zijn er kinderen in het spel? Kijk dan op Echtscheidingdrv.nl voor meer informatie.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt De Ronde Venen. Bel naar: 0297-587600 of kom langs bij één van de Servicepunten.

5 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
‘Bij de Dorpsacademie is iedereen zichzelf en niemand is alleen’
Jongeren doen iets voor een ander, ontmoeten nieuwe mensen en ontwikkelen hun talenten

Opvoeden Makkelijk?

Stichting Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en bestaat uit een team van ruim vijftig ouders die zich vrijwillig inzetten om ouders/opvoeders binnen de gemeente te inspireren en informeel te ondersteunen rondom opvoeding en gezinsbalans. Ouders Lokaal doet dit door laagdrempelige activiteiten te organiseren waarin zij ouders met elkaar verbindt met de intentie elkaar te versterken in het ouderschap.

OUDERS VOOR OUDERS

We zijn allemaal dol op onze kinderen en brengen ze met liefde groot. We steunen ze daar waar we kunnen, zo goed als we kunnen. Behalve leuk is opvoeden van kinderen ook een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Ouderschap is niet iets waar je vooraf voor opgeleid bent. Geen kind is hetzelfde en fasen en verrassingen volgen elkaar in rap tempo op. Aan ons als ouder om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Het delen en uitwisselen van ervaringen met andere ouders, kan daarbij dan ook best fijn en handig zijn.

Ouders Lokaal wil ervoor zorgen dat voor alle ouders informatie over ouderschap en opvoeden beschikbaar is en is er daarom op gericht om ouders/opvoeders met elkaar in verbinding te brengen. Een voorbeeld hiervan zijn de maandelijkse inspiratie workshops, waarin ouders/opvoeders op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan over diverse thema’s. Doordat ouders open zijn naar elkaar over

de dynamiek van het ouderschap leren ze veel van elkaar en ontplooien ze zichzelf. Alleen al de herkenning van elkaars opvoeduitdagingen kan een boost van zelfvertrouwen geven! Zo maken we het opvoeden leuker en makkelijker en creëren we met elkaar een positieve opvoedomgeving voor onze kinderen. #oudersvoorouders

OUDERS LOKAAL KENT DE VOLGENDE INITIATIEVEN

• Mama Lokaal Mijdrecht en Abcoude: wekelijkse ontmoeting voor zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen

• Workshops Lokaal: inspireert, informeert en verbindt ouders via maandelijkse workshops en lezingen

• Praat Lokaal: verbindt en ondersteunt ouders bij opvoeduitdagingen zoals Autisme, HSP en na scheiding

• Jongeren Lokaal: leuke activiteiten door ouders voor kinderen

• Oppas Lokaal: betaalbare en betrouwbare oppas in DRV

• Luister Lokaal: even sparren over je gezinsbalans, opvoeding of relatie

Wil je ons team versterken, meer informatie of een overzicht van de agenda? Zie de website ouderslokaal.nl of mail naar info@ouderslokaal.nl

Ik wil zelf op de computer mijn zaken kunnen regelen

de Bibliotheek helpt

de Bibliotheek helpt

als je met de computer wilt leren werken

kom naar de Bibliotheek of kijk op www.bibliotheekavv.nl/leren of bel 0297 - 28 14 76

De hulp is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek.

www.bibliotheekavv.nl

facebook.com/BibliotheekAVV

Ik wil zelf met de dokter kunnen praten

de Bibliotheek helpt

de Bibliotheek helpt

als je beter Nederlands wilt leren

kom naar de Bibliotheek of kijk op www.bibliotheekavv.nl/leren of bel 0297 - 28 14 76

De hulp is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek.

www.bibliotheekavv.nl

facebook.com/BibliotheekAVV

6 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
Leer Vraag Ontmoet Lees Doe Leer Vraag Ontmoet Lees Doe

Buurderij van Dam veelzijdig genieten

Dat is nog eens genieten! Je kopje koffie wordt gebracht door een vriendelijk gezicht van een medewerker van de dagbesteding terwijl je uitkijkt over de wei en de grazende koeien. Je ziet kinderen lachen en spelen in de natuurspeeltuin en in de verte hoor je een geit mekkeren.

Even tot rust komen, even weg uit alle drukte en verwachtingen van alles en iedereen. Dat is Buurderij van Dam!

Een plek waar iedereen welkom is om te genieten van de natuur, de dieren en elkaar. Buurderij van Dam bestaat uit dagbesteding, een kinderboerderij, natuurspeeltuin en het melkveebedrijf. Met de dagbesteding verzorgen we de dieren, onderhouden het terrein,

Heb jij een goed idee voor jouw directe omgeving?

bakken/koken we, werken we met hout en zijn we creatief bezig.

En in 2023 gaan wij ook uitbreiden met een stukje voedselbos!

Bezoekers zijn welkom op dinsdag van 10.00 tot 13.00 en op woensdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00. In de zomer is het terras open voor een kopje koffie. Graag tot ziens!

Een platform voor jonge mantelzorgers, een pubquiz voor aanstaande vaders, een postproject tegen eenzaamheid onder ouderen, een gezamenlijke buurtmoestuin, een café voor mannen met kanker; het zijn voorbeelden van ideeën met een maatschappelijke achtergrond die zomaar op kunnen poppen of waar je misschien al mee bezig bent. Heb je zo’n idee en wil je weten hoe en wat er mogelijk is om het te realiseren? Wij organiseren bijeenkomsten om met jouw of jullie idee verder te kunnen komen. Hier ontmoet je andere die met je willen meekijken naar wat nodig is om je idee werkelijkheid te laten worden. Bij een bijeenkomst ontmoet je inwoners die willen meedoen en meedenken, krijg je tips, adviezen en praktische hulp om verder te komen met je idee. Laat ons weten welk idee jij hebt! Wil je deelnemen aan een bijeenkomst? Meld je aan via info@ideeenwerkplaatsdrv.nlof via 0297-230 280. Meer informatie over de Ideeën Werkplaats vind je op www.ideeenwerkplaatsdrv.nl.

Inloophuis ’t Anker voor hen die ‘geraakt’ zijn door kanker

“Een warm bad”, “Altijd gezellig”, “Een plek waar je even kan spuien”. Gasten van Inloophuis ’t Anker zijn er duidelijk over: het inloophuis is belangrijk voor hen. Elk jaar krijgen heel veel mensen te maken met kanker. Zij krijgen het slechte nieuws kanker te hebben of ze horen dat hun naaste deze ziekte heeft. En dat nieuws zet de wereld volledig op zijn kop. Gelukkig biedt Inloophuis ’t Anker aan iedereen die op enigerlei wijze door kanker ‘geraakt’ worden een veilige en warme ontmoetingsplek, een ankerplaats waar zij afleiding en ontspanning kunnen vinden en desgewenst een luisterend oor.

De diagnose en de noodzakelijke behandelingen van kanker vergen veel energie; alles draait om de ziek(t)e en het leven lijkt alleen maar uit ziekzijn te bestaan. Naasten cijferen zich meestal weg, verbergen hun eigen angsten en verdriet om zo de zieke niet extra te belasten. In deze periode is contact met lotgenoten en een echt luisterend oor buiten het ziekenhuis vaak zeer gewenst.

Als de behandelingen achter de rug zijn en het leven weer ‘normaal’ wordt, is kanker niet voorbij. De soms jarenlange controles blijven elke keer weer spannend. Voor de buitenwereld is de kanker weg, zijn de controles en de bijbehorende spanning onbekend en het lijkt soms alsof er niet meer gesproken mag/kan worden over deze ingrijpende ervaringen. De behandelde kanker lijkt van voorbijgaande aard. Je bent toch ‘schoon’ en genezen verklaard? Het is immers ‘al’ zo lang geleden?

Ook nabestaanden van mensen die aan kanker zijn overleden, hebben vaak behoefte om met lotgenoten te delen wat hun is overkomen. Als mantelzorger zijn zij nauw betrokken geweest bij een ziekbed en overlijden.

En ook voor hen is het leven nooit meer ‘normaal’ geworden…

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat inloophuizen een belangrijke functie hebben in het bieden van psychosociale hulp. Inloophuis ’t Anker biedt al 18 jaar ondersteuning in De Ronde Venen (en Uithoorn). Elke dinsdag en donderdag zijn mensen die kanker hebben of hebben gehad én hun naasten en nabestaanden

ken’. Belangrijk is het lotgenotencontact. Praten met mensen die weten wat jij doormaakt of hebt doorgemaakt biedt veel steun. Een eenvoudig schouderklopje of begripvolle opmerking kan genoeg zijn om je begrepen te voelen.

In ’t Anker is er koffie en thee, aangeboden door gastvrouwen en gastheren, allen vrijwilligers. Bij diverse activiteiten kunnen gasten ontspannen, zoals bij de yoga-bijeenkomsten. Ook zingen in het Smartlappenkoor “Licht het anker” en schilderen in het eigen atelier van ’t Anker bieden (bewezen) afleiding en steun. Improvisatietheater, creatief bezig zijn, massage, serieuze gespreksgroepen en maandelijks samen koken en eten zijn andere populaire programmaonderdelen. Deze activiteiten worden aangebo-

bijeenkomsten, bijvoorbeeld in de borstkankeren prostaatkankermaanden. Een keer per jaar organiseert ’t Anker de Verwendag, waar gasten een hele dag door professionals uit De Ronde Venen in de watten gelegd worden.

Zoals uit de genoemde activiteiten misschien wel blijkt, is het in ’t Anker absoluut geen ‘trieste, verdrietige’ bedoening, waar veel gehuild wordt. Huilen mag, iedereen in het inloophuis zal dat begrijpen. Maar er wordt juist veel gelachen; het is er gezellig en voor velen is ’t Anker een vertrouwde, wekelijkse ontmoetingsplek.

Geïnteresseerd geraakt?

Kom op dinsdag en/of donderdag langs bij ’t Anker in gebouw De Trekvogel aan de Karekiet 49 in Mijdrecht.

van harte welkom. Het inloophuis is letterlijk en figuurlijk laagdrempelig en vrij toegankelijk. In een gezellige en beschutte omgeving kunnen mensen weer even op adem komen en ‘bijtan-

den en begeleid door enthousiaste en ervaren vrijwilligers. Meedoen aan activiteiten is niet verplicht, zo maar even langskomen mag ook. ’t Anker organiseert regelmatig speciale thema-

De coördinatoren ontvangen je graag voor een (intake)gesprek.

Nadere informatie vind je op www.inloophuishetanker.nl of via 06-12111100.

7 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023

Preventie loont!

We kunnen er niet omheen. De kosten voor de gezondheidszorg rijzen de pan uit. Steeds meer kan, maar het wordt onbetaalbaar. Hoe kunnen we de kosten drukken? Door preventie!

Preventie is: “voorkomen dat een klein probleem groter wordt; door vroegtijdig in te grijpen”. Bijvoorbeeld door het opsporen en laten behandelen van een lui ook, zodat het oog behouden blijft; door schoolverzuim nu te bestrijden om de weg naar een kansrijke toekomst open te houden. De jeugdgezondheidszorg doet graag een stap verder; voorkomen dat er überhaupt een probleem ontstaat door vooraf al iets te doen. Soms gaat het om iets kleins: het geven van vaccinaties om nare ziektes te voorkomen of aandacht vragen voor tanden poetsen, zodat er geen cariës ontstaat. Soms ligt het wat ingewikkelder; uit onderzoek blijkt dat huilbaby’s en kinderen met gedragsproblemen vaker te maken hebben met een vorm van kindermishandeling. We weten ook dat stressvolle omstandigheden in gezinnen een groter risico geven op kindermishandeling. Wij proberen deze risicovollere omstandigheden op te sporen, zodat we direct samen met ouders kunnen zoeken naar mogelijkheden om de problemen te verlichten of op te lossen en daarmee te voorkomen dat het uit de hand loopt. Dat is bij uitstek preventie: nu hulp of behandeling inzetten om grotere problemen te voorkomen.

De gemeente heeft een groot deel van de zorg voor de jeugd uitbesteed aan de GGD. Wij nemen deze taak serieus; al meer dan 100 jaar. Wij gaan voor het verkleinen van gezondheidsverschillen en streven naar zo gelijk mogelijke kansen voor alle kinderen. Wij willen hetzelfde als ouders: “Het beste voor hun kind”. Gezondheidsverschillen proberen we weg te nemen door bijvoorbeeld het vergroten van kennis bij ouders over gezonde voeding, slapen en mondverzorging. En aan jongeren geven we voorlichting over gehoorschade door lawaai, gezond beeldschermgebruik en alcohol & drugs. Gelijke kansen proberen we te krijgen door opvoedondersteuning, hulp bij schoolverzuim en bij de gemeente aandacht te vragen voor armoedebestrijding.

Samenwerken met onze partners en de gemeente is belangrijk om ons werk goed uit te kunnen voeren. Wij werken niet alleen samen met huisartsen, medisch specialisten, kinderfysiotherapeuten, logopedisten en diëtisten, maar ook met scholen, speelzalen en kinderdagverblijven, instanties voor jeugdhulp, geestelijke gezondheidszorg en wijkteams. Ook maken wij gebruik van de mogelijkheden van buurtgezinnen, taalvisite en gezinsbuddy’s. Zij bieden waardevolle ondersteuning.

Een mooi voorbeeld van preventie en het streven naar gelijke kansen voor alle kinderen is de samenwerking met de gemeente-logopedisten. Zij komen op scholen en kinderdagverblijven en zien op verzoek van ons kinderen. Het is heel waardevol dat de gemeente de Ronde Venen dit mogelijk maakt voor de jongste kinderen. Want de jonge leeftijd is de optimale leeftijd om taal te leren. Door taalachterstanden op tijd te signaleren, kan hulp in gang gezet worden en kunnen we er samen naar streven dat kinderen zonder achterstand op de basisschool starten. De GGD monitort ook de gezondheid van de jongeren in de gemeente. Dingen die ons opvallen of cijfers uit onderzoeken, proberen wij voor de gemeente te duiden. Steeds duidelijker is, dat de eerste 1000 dagen in een kinderleven dé basis zijn voor een gezonde toekomst. Langdurige stress in gezinnen met jonge kinderen heeft heftige en soms ook blijvende gevolgen. De combinatie van deze twee pleit voor een stevige inzet op hulp voor gezinnen met jonge kinderen. Ook vanuit de gemeente. Veel gebeurt al, maar het moet onder de aandacht blijven. Het belang is groot. Verder moeten wij blijven beseffen, dat mensen die niet goed (Nederlands) kunnen lezen, veel informatie over gezondheid missen. Het preventieve werk van de jeugdgezondheidszorg helpt nú en voor later de kosten voor behandeling

en hulp zo laag mogelijk te houden. Door kinderen een gezonde en stevige basis mee te geven. En dat is niet alleen goedkoper, maar vooral ook veel prettiger voor iedereen. Preventie loont!

Renée van der Sluijs

Arts maatschappij en gezondheid, Werkzaam voor GGD regio Utrecht

CONTACT

Jeugdgezondheidszorg

Op werkdagen van 8.00 - 17.00 uur

T. 033 - 460 00 46 (Service Center)

E. jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl

Buurtgezinnen: voor alledaagse prak�sche steun bij de opvoeding

Aanmelden?

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Misschien kan Buurtgezinnen jou helpen, door voor jou en je gezin een gezin in de buurt te vinden dat jullie kan ondersteunen.

Of wil je juist steun bieden?

Buurtgezinnen is op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en volwassenen zonder kinderen met opvoedervaring. Wil je op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin en heb je gemiddeld een dagdeel per week beschikbaar? Meld je aan via www.buurtgezinnen.nl. stockfoto

Odylia is getrouwd met Aart en voor de derde keer zwanger. Ze is over de hel� van haar zwangerschap en haar dochtertje Myrthe is bijna vier. Haar vorige zwangerschap hee� ze af moeten breken en daardoor is de stress groot of het dit keer wel goed zal gaan. Daarnaast hee� Odylia reuma en zwangerschapsvergi�iging. Ze krijgt hulp van een verpleegkundige, maar er is ook nog een peutertje dat aandacht nodig hee�. “Aart werkt de hele dag en mijn ouders en schoonouders wonen ver weg, die kan ik niet makkelijk om hulp vragen.”

Buurtgezinnen bleek een uitkomst voor Odylia. “Ik zocht iemand die iets met Myrthe kon ondernemen, waardoor ik tegelijker�jd even wat ruimte zou krijgen. Buurtgezinnen vond Lies en Huib, een warm, zorgzaam en vriendelijk stel dat zich iedere dins-

dag over Myrthe on�ermt. Hun eigen kinderen en kleinkinderen wonen ook wat verder weg.”

Ze zijn goede vrienden geworden, een bonus-opa en -oma die in de buurt wonen. “Myrthe is stapelgek op ze en geniet van hun aandacht. Zelf kan ik ook met allerlei vragen terecht, bijvoorbeeld over borstvoeding. De laatste weken van mijn zwangerschap had ik veel contact met Lies. Het gaf me rust om te weten dat zij voor Myrthe zou zorgen als ik plotseling naar het ziekenhuis moest.”

Ook Aart overlegt zo nu en dan opvoedzaken met Huib. Want Huib gaf direct na zijn pensionering aan ook te willen bijspringen. “Myrthe is een ondernemende peuter, die veel uitdaging nodig hee�. Van Lies en Huib krijgt ze één op één aandacht. We hebben volgens mij ook wel dezelfde ideeën over de opvoeding.”

Kun je wel wat steun gebruiken?

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoe�e hebben aan wat ondersteuning bij de opvoeding. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je kinderen een rus�ge huiswerkplek wordt geboden, dat ze af en toe een weekend uit logeren gaan, dat ze af en toe een weekend uit logeren gaan, samen iets leuks doen of gewoon een middagje spelen.

Zo werkt Buurtgezinnen:

Als je je aanmeldt, gaat de coördinator van Buurtgezinnen met je in gesprek:

• Aan wat voor soort ondersteuning heb je behoe�e?

• Wat vind je belangrijk in de opvoeding?

• Wat verwacht je van een steungezin?

Vervolgens gaat de coördinator van Buurtgezinnen op zoek naar een geschikt steungezin in de buurt. Over de invulling van die steun maak je samen met het steungezin afspraken.

Steungezin worden?

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. Samen met de coördinator van Buurtgezinnen bespreek je welke ondersteuning je zou willen bieden, welke kinderen in jullie gezin passen (lee�ijd, j/m) en hoeveel �jd je ervoor beschikbaar hebt. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen, maakt de match en begeleidt beide gezinnen twee jaar.

Coördinator

Hanna ter Welle is coördinator van Buurtgezinnen in de gemeente De Ronde Venen

Bel 06-31691720 voor een afspraak of stuur een mail naar hanna@buurtgezinnen.nl.

8 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
Het gaf me rust te weten dat er voor Myrthe wordt gezorgd

Kwadraad Maatschappelijk Werk

Het maatschappelijk werk

Het maatschappelijk werk helpt inwoners die vastlopen in hun dagelijks functioneren bij verschillende situaties. Zo bieden wij hulp bij o.a. vragen over omgaan met stress, opkomen voor je zelf, relatie problemen of scheidingsvraagstukken en vragen op vele andere gebieden. We gaan samen op zoek naar het antwoord op de vraag die er ligt, gaan op zoek naar de oorzaak van het probleem en zoeken een passende manier om daar anders mee om te kunnen gaan. In deze gezamenlijke aanpak gaan wij uit van de mogelijkheden die mensen zelf hebben. We betrekken belangrijke mensen uit het eigen sociale netwerk die van betekenis kunnen zijn in de aanpak van de situatie. Maar jij bepaalt wat er gebeurt en wie daarin een rol kan spelen.

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan trainingen en gespreksgroepen. Ee overzicht van trainingen en gespreksgroepen vind je op www. kwadraad.nl/kalender/

Wilt u een afspraak maken of meer informatie ontvangen over het aanbod van het Maatschappelijk werk van Kwadraad? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn dagelijks bereikbaar via het telefoon nummer: 088-9004000

Informatie, advies en begeleiding van Kwadraad kost niets en er is ook geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Ook voor netwerkpartners zijn wij bereikbaar om mee te denken in de aanpak van specifieke vragen of het bieden van ondersteuning of overnemen van de hulpverlening waar dat nodig is.

Het pedagogisch bureau

Het pedagogisch bureau biedt, in een zo vroeg mogelijk stadium, ondersteuning aan ouders of verzorgers met kinderen in de leeftijd tussen 0 en 19 jaar. Dit wanneer het even niet meer lukt en vragen over opvoeding, gedrag of ontwikkeling zich blijven herhalen of zorgen worden.

Deze vragen of zorgen worden met ouders op een laagdrempelige en praktische manier besproken zodat ouders de opvoeding weer zelf kunnen oppakken. Hierdoor wordt zo mogelijk voorkomen dat er in een later stadium een beroep op intensievere hulp moet worden gedaan.

Het pedagogisch bureau werkt gericht op het bevorderen van eigen kracht en het vergroten van zelfvertrouwen bij de opvoeding van kinderen. Ontzorgen en normaliseren zijn hierbij de uitgangspunten.

- Ondersteuning alleen voor ouders/verzorgers

- We gebruiken geen wachtlijsten

- Er is geen indicatie of verwijzing nodig

- Er zijn geen kosten aan verbonden

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marga Kraaijkamp of Helen Oudshoorn via het telefoonnummer 088-9004000 of mailen naar derondevenen@kwadraad.nl.

Sociaal raadslieden

Sociaal Raadslieden zijn een wegwijzer in de wereld van regels, formulieren en instellingen. Zij zijn vraagbaak en oriëntatiepunt. De medewerkers hebben een brede kennis van wetten, regelingen en voorzieningen. De dienstverlening is vertrouwelijk en is kosteloos voor de inwoners van De Ronde Venen.

Bij Sociaal Raadslieden kunt u terecht met financiële hulpvragen, maar ook voor bemiddeling, het invullen van formulieren en informatie en (juridisch) advies over diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld:

- Uitkeringen / sociale zekerheid

- Werk en inkomen/ schulden

Trainingen

SoVa jonge kind : “Zo gaan Roos en Tom met elkaar om”.

In deze training leren deelnemers op een speelse manier sociale vaardigheden aan. Hierdoor zijn ze beter in staat op een plezierige manier contact met leeftijdsgenootjes te maken.

SoVa voor middenbouw: “Zo doe je dat!” Door middel van een groepsgerichte aanpak het probleemoplossend vermogen van kinderen vergroten, waardoor ze meer grip op hun eigen situatie krijgen en hun zelfvertrouwen en waardering kan groeien.

Meer informatie over deze trainingen is te vinden op de website van het Servicepunt: www. servicepuntderondevenen.nl. Bij vragen of wanneer u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met Marga Kraaijkamp of Helen Oudshoorn via derondevenen@kwadraad.nl of 088-9004000.

KIES training (kinderen in een scheiding) Veel kinderen worstelen met vragen of zelfs schuldgevoelens als hun ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Ze denken bijvoorbeeld dat het hun schuld is of dat ze hun ouders weer gelukkig kunnen maken. De spel- en praatgroep KIES, helpt kinderen van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. In de groep vinden de kinderen herkenning bij elkaar en delen ze ervaring.

Tijdens de spel- en praatgroep leren kinderen de scheiding van hun ouders beter te begrijpen. Ze kunnen verwoorden wat de scheiding voor hen betekent en leren hun vragen te stellen en

Scheidingspunt De Ronde Venen

Twijfel je over je relatie, of ben je in een scheiding verwikkeld? Weet je niet waar je moet beginnen of waar je goed aan doet?

Bij Scheidingspunt De Ronde Venen kun je kosteloos terecht voor het verkrijgen van informatie en advies omtrent een relatiebreuk of scheiding.

Tijdens de avond is het Kwadraad Maatschappelijk Werk, Pedagogisch Bureau en NHOW Mediation aanwezig om informatie te geven over het scheidingsproces. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om onder vier ogen kort je privé situatie te bespreken met een van de aanwezige deskundigen.

Uit elkaar gaan is nooit leuk. Je belandt vaak in een hectische periode, waarin verschillende zaken aan de orde komen waarover je moet nadenken. Er moeten beslissingen genomen worden, die niet altijd makkelijk zijn. Wat zijn de juiste stappen om te zetten, kunnen we onze relatie nog herstellen? Moet je naar een mediator, naar een advocaat? Hoe zit het met afspraken omtrent de kinderen en wat gaat er allemaal

veranderen in de financiële situatie?

Het kunnen raadplegen van deskundigen kan helpend zijn.

Scheidingspunt De Ronde Venen vindt iedere 3e maandag van de maand plaats.

Aankomende data: - 20 februari Hoofdweg 1 - 27 maart Hoofdweg 1

Programma

19.00 uur : Inloop

19.15 uur : Korte presentatie van deskundigen

20.00 uur: Bespreken van vragen en mogelijkheid tot persoonlijk gesprek

20.30 uur : Einde bijeenkomst

Aanmelden is noodzakelijk en kan d.m.v. het sturen van een email naar: bureaudienst.derondevenen@kwadraad.nl

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kwadraad op 088 900 4000.

- Wonen / huurrecht

- Echtscheiding / personen- en familierecht

- IND / Vreemdelingenrecht

- Belastingen / toeslagen

Indien nodig kan hulp van netwerkpartners worden ingeschakeld zoals het Geldpunt van Tympaan de Baat, of u kunt worden verwezen naar een andere instantie zoals een advocaat of het Algemeen Maatschappelijk Werk.

Een afspraak kunt u maken via het Servicepunt De Ronde Venen 0297-587600.

hun angsten te uiten. Door te oefenen met ‘ikboodschappen’ leren ze om te gaan met conflicten. Zo ontstaat een gedragsverandering: Kinderen krijgen een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

De training is voor kinderen van groep 4 tot en met groep 8. Beide ouders moeten toestemming geven voor deelname van hun kind aan de groep. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten. Vooraf is er een informatiebijeenkomst voor de ouders. Na afloop wordt de training met ouders nabesproken. De training wordt gesubsidieerd door uw gemeente. Er wordt per kind een eigen bijdrage van 50,- euro gevraagd.

Rechtstreeks aanmelden kan via www.servicepuntderondevenen.nl. Bij vragen of wanneer u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met Marga Kraaijkamp of Helen Oudshoorn via derondevenen@kwadraad.nl.

Weerbaarheidstraining Rots & Water (12-15 jaar)

Jongeren leren op een interactieve manier binnen een groep sociale vaardigheden aan, waardoor ze beter in staat zijn om op een handige manier voor zichzelf op te komen.

Onderwerpen die in ieder geval aan bod komen: - Assertiviteit: nee zeggen, voor jezelf opkomen.

- Je eigen grenzen leren kennen en die op een handige manier kunnen aangeven - Lichaamstaal en stevig staan: wat zegt mijn houding?

- Focus en concentratie vergroten, je niet laten afleiden

9 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023

“De dokter zei dat ik wat aan m’n gewicht moest doen. Hoe? Tja, als je dat uit eigen initiatief moet doen, is dat toch lastig. Je hebt altijd wel een excuus. Nu heb ik er vaste momenten voor in de week en krijg ik begeleiding. Ik ben nu tien weken bezig en voel mij al fitter! De knop is om, ik weet dat ik er zelf meer aan kan doen. Plezier is mijn grootste drijfveer: ik vind het leuk om te doen!”

Peter (65 jaar), deelnemer uit De Ronde Venen

leefstijlgezonde

Gecombineerde Leefstijlinterventie

Geniet van gezond eten en lekker bewegen samen met anderen

SLIMMER is een project van:

In de Ronde Venen zijn VB Fysio en MTC Wilnis de fysiotherapiepraktijken die de Gecombineerde Leefstijlinterventie aanbieden door het geven groepstrainingen en leefstijlcoaching. De diëtisten van Diëtheek Vinkeveen en Diëtistenpraktijk Susan Kentrop verzorgen de begeleiding bij het voedingsadvies.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

VB Fysio Vinkeveen 0297-267112 - info@vbfysio.nl

MTC Fysio in Gezond Wilnis 0297-286093 - info@mtcfysio.nl

Diëtheek Vinkeveen 088 4253600 - klantcontact@diethiek.nl

Diëtistenpraktijk Susan Kentrop 06 22728624 - info@susankentrop.nl

www.nogslimmer.nl

© Academische Werkplaats AGORA www.aw-agora.nl

Uw huisarts nodigt u uit om mee te doen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) SLIMMER: een programma om gezonder te eten en meer te bewegen. Meer dan 1500 deelnemers gingen u voor! In deze folder vindt u meer informatie over het programma.

Uw huisarts vermoedt dat u een verhoogd gezondheidsrisico heeft door overgewicht. De huisarts adviseert u daarom mee te doen aan SLIMMER.

Wat houdt meedoen in?

U krijgt 2 jaar begeleiding van een diëtist, een fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Het eerste half jaar is intensief, daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kan blijven volhouden.

De diëtist – u bezoekt de diëtist minimaal 3 en maximaal 6 keer. Indien gewenst, mag uw partner meekomen. De diëtist houdt rekening met uw persoonlijke omstandigheden en geeft een advies om gezonder te gaan eten.

De fysiotherapeut – u volgt een wekelijkse groepsles gedurende 6 maanden. Samen met anderen werkt u toe naar het behalen van de beweegrichtlijn voor volwassenen. U begint rustig en bouwt het geleidelijk op. Dit is afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden.

Informatie voor mensen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico

Meld u vrijblijvend aan! U krijgt twee jaar begeleiding

SLIMMER helpt om je gezonder en fitter te voelen

De beweegmakelaar en leefstijlcoach

Na 6 maanden maakt u kennis met een beweegmakelaar in uw gemeente. Dit is iemand die u ondersteunt en begeleidt naar passende beweegactiviteiten bij u in de buurt.

De leefstijlcoach ondersteunt u om uw gezonde gedrag vast te houden en organiseert daarnaast nog 2 groepsbijeenkomsten (in maand 9 en maand 12) en 5 individuele terugkomstmomenten.

Meedoen gaat als volgt:

• Meld u aan bij uw huisartsenpraktijk.

• U wordt uitgebreid geïnformeerd en u besluit daarna om wel of niet mee te doen.

• U wordt vervolgens doorverwezen naar de diëtist en een leefstijlcoach of beweegprofessional.

Kosten

De kosten voor het SLIMMER programma worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Vragen over het SLIMMER programma?

Kijk op www.nogslimmer.nl of neem contact op met uw huisartsenpraktijk.

10 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023

Buurtkamers De Ronde Venen: ontmoeten en bewegen

“Ik ga graag naar de Buurtkamer. Ik speel een spelletje, blijf eten of ik klets wat met de andere bezoekers. Altijd gezellig!”, aldus een enthousiaste bezoeker. De Buurtkamers zijn in elke dorpskern van De Ronde Venen te vinden en worden gerund door vrijwilligers. Met een lekker kopje koffie of thee staan zij klaar om op dinsdagen of donderdagen van 10.00 tot 12.00 uur de bezoekers hartelijk te ontvangen. De vrijwilligers worden ondersteund en begeleid door professionals van Servicepunt & Tympaan-De Baat.

Buurtbemiddeling werkt!

ziek is en een tijdje niet kan komen, dan sturen de vrijwilligers een kaartje namens de bezoekers. Na verloop van tijd voelt het echt als familie.

De Buurtkamers zijn bedoeld om sociale contacten te bevorderen. De bezoekers krijgen echt een band met elkaar na verloop van tijd. Als iemand

In de Buurtkamers worden soms na inschrijving ook maaltijden aangeboden. Op sommige dagen zijn er groepen speciaal voor vrouwen. Ook zijn er dagen waarop men kan bewegen als de sportschool een te grote stap is. Bijvoorbeeld een blokje om wandelen of met elkaar jeu de boules spelen. Het kan allemaal. Kom gewoon eens langs!

De Buurtkamers zijn te vinden in Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis. Voor meer informatie en adressen kijk op www.tympaan-debaat.nl.

Van A naar B met ANWB AutoMaatje

Nederland kent ruim 4 miljoen ouderen. Ongeveer 25 procent daarvan voelt zich (wel eens) eenzaam. Dat komt vaak, omdat ze minder mobiel zijn. Geen vervoer hebben betekent voor meer dan 1 miljoen mensen dat ze gevaar lopen geïsoleerd te raken. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij weer meedoen in de maatschappij.

Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding van A naar B. Doordat de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal gratis ter beschikking stelt, kunnen gemeenten snel en zonder grote investeringen deze vervoerservice opzetten. Mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer is de reden dat de ANWB deze vervoerservice heeft opgezet. Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk. Landelijk zijn er al 500.000 ritten gereden. Onlangs is deze mijlpaal in De Ronde Venen gevierd.

In De Ronde Venen is ANWB AutoMaatje opgezet door Stichting Servicepunt & Tympaan-De

Baat. Vanaf de start in oktober 2016 is dat een succes gebleken. Zo’n 45 chauffeurs, verdeeld over de 8 kernen van De Ronde Venen, rijden ruim 800 gebruikers van A naar B en weer terug. Vrijwillige planners zorgen er samen met de Servicepunt medewerkers voor dat het geheel vlotjes verloopt.

Wil je je aanmelden als vrijwillige chauffeur bij ANWB Automaatje? Neem dan contact op met Liesbeth Boswijk, via 0297-230 280 of stuur een mail aan l.boswijk@stdb.nl. Heb je vervoer nodig? Neem dan contact op met het Servicepunt via 0297-587 600 of info@servicepuntderondevenen.nl.

Repair cafés in de Ronde venen

Al jaren zijn er goedlopende Repair Cafés. De Ronde Venen heeft een Repair Café in Mijdrecht, Vinkeveen, Abcoude en sinds kort ook in Baambrugge.

Wat is een Repair Café?

Een Repair Café is een plek waar je met je kapotte spullen naar toe kunt om ze gratis te laten herstellen. Of het nu je favoriete broek met een scheur is of een kapot lampje waar je aan gehecht bent. De vrijwilligers vinden het leuk om deze spullen een tweede leven te geven. In Repair Café Vinkeveen en Abcoude zijn bovendien twee vrijwilligers aanwezig die veel verstand hebben van computers.

Het Repair Café is gratis en bij binnenkomst ontvang je een lekker kopje koffie of thee.

Waarom een Repair Café?

Repair Cafés zijn opgericht om tegenwicht te bieden aan de wegwerpmaatschappij. We gooien met z’n allen veel te veel weg. Dat is slecht voor het milieu. Ten tweede is het voor veel mensen een financieel moeilijke tijd, waardoor het loont om langer met spullen te doen.

Bovendien zijn veel vaardigheden verloren gegaan. Veel jonge mensen hebben nooit geleerd hoe je kleding moet naaien of een stekker aan een draad moet zetten. In een Repair Café kun je dat leren. Daarnaast is een Repair Café nog een gezellig uitje ook!

Baambrugge

Elke 1e dinsdag van de maand van 10.00 -12.00 uur

Adres: de 5 Bogen prinses Margrietstraat 10Mail: repaircafebaambrugge@stdb.nl

Vinkeveen

Elke 3e maandag van de maand, 9.30 tot 12.00 uur

Cultureel Centrum De Boei - Kerklaan 32

Mail: repaircafevinkeveen@stdb.nl

Mijdrecht

Elke 2e en 4e donderdagmiddag van de maand 14.00-16.00 uur

G. van Aemstelstraat 5

Mail: repaircafemijdrecht@stdb.nl

Abcoude

Elke 1e vrijdag van de maand 10.00- 12.30 uur Dorpszicht 22

Mail: repaircafeabcoude@stdb.nl

In Abcoude en Baambrugge is ook een sieraden adviseur/ hersteller

Een hond die blaft, een tv die te hard staat, luide muziek. Als je problemen hebt met je buren en je komt er niet meer uit, dan kun je een beroep doen op Buurtbemiddeling in De Ronde Venen dat gecoördineerd wordt vanuit Servicepunt & Tympaan-De Baat. Burenruzies komen overal voor. Een burenruzie begint meestal onschuldig, maar kan door een kleine ergernis hoger oplopen. Vaak begint het met geluidsoverlast. Als je dan iemand met de deuren hoort slaan of een TV staat heel hard aan, dan kun je daar echt last van hebben. Soms kun je ook niet meer op een normale manier met de buren praten. De buren ontploffen bij het minst of geringste en lijken zich niks van jou aan te trekken. Een burenruzie die onschuldig begint kan zo uit de hand lopen. Het komt ook voor dat buren eerst goede vrienden waren en door een verandering ineens tegenover elkaar staan, bijvoorbeeld door een nieuwe relatie van de buurman of buurvrouw. Buurtbemiddeling is een goed voorbeeld van burgerparticipatie.

Getrainde vrijwilligers helpen ruziënde burgers om het contact te herstellen en oplossingen te vinden voor hun conflict. Momenteel zijn er een tiental vrijwillige bemiddelaars actief die getraind zijn om gesprekken op een rustige, constructieve en informele wijze te begeleiden. De gesprekken met de vrijwillige bemiddelaars zijn altijd vertrouwelijk. Alle bemiddelaars wonen in De Ronde Venen. Het afgelopen jaar hebben vrijwillige bemiddelaars meer dan 50 zaken helpen oplossen. Door Buurtbemiddeling kunnen al deze buren weer wat beter met elkaar omgaan.

Meer weten

Ben je ook verwikkeld in een burenconflict en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Servicepunt & Tympaan-De Baat via 0297-230-280. Een email sturen kan ook: buurtbemiddeling@stdb.nl of kijk op: www.tympaan-debaat.nl.

Ontmoeten in de Angstelborgh

In ontmoetingscentrum de Angstelborgh in Abcoude kunnen senioren elkaar dagelijks ontmoeten onder het genot van een kopje koffie, thee of later in de middag een glaasje sap of een glaasje wijn. Zij worden hartelijk ontvangen door een vrijwilliger van Servicepunt & Tympaan-De Baat. Ook

is het mogelijk om op dinsdagavond te komen eten, gezellig met een groep andere inwoners uit De Ronde Venen. Ook wordt de prachtige binnentuin van de Angstelborgh door bezoekers onderhouden, zodat iedereen in de zomermaanden van de tuin kan genieten. Elke donderdag verzorgt supermarkt Koot een 1 euro ontbijt en op zondag komt een groep inwoners langs om de dag met elkaar door te brengen. Veel activiteiten die in de Angstelborgh georganiseerd worden zijn ontstaan door ideeën van inwoners.

Kom eens gezellig langs. Ook als je een leuk idee hebt voor een activiteit wordt je door de coördinator ondersteund bij de uitvoering. Ontmoetingscentrum de Angstelborgh, Dorpszicht 22, Abcoude. Telefoon: 0297-230 280.

Ken je iemand die graag zelfstandig wil blijven wonen, maar een verse maaltijd bereiden wordt steeds moeilijker? Of misschien vind je het zelf steeds lastiger worden vanwege een ziekte of handicap? Servicepunt & Tympaan-De Baat biedt de oplossing: de maaltijdservice.

De maaltijdservice

De maaltijdservice is bestemd voor alle inwoners van De Ronde Venen die door leeftijd, ziekte of handicap niet meer in staat zijn om zelf te koken. Servicepunt & Tympaan-De Baat bezorgt wekelijks kant-en-klare maaltijden aan huis. Dé uitkomst om in een handomdraai een lekkere en voedzame maaltijd op tafel te zetten. De koelverse maaltijden worden bereid met verse producten en de beste ingrediënten van het seizoen. Deze worden vervolgens verpakt en wekelijks koelvers thuis afgeleverd door vrijwilligers van Servicepunt & Tympaan-De Baat. De maaltijden kunnen geruime tijd in de koelkast bewaard worden. Opwarmen is heel gemakkelijk met behulp van een magnetron. Als je geen magnetron hebt, kun je die huren bij Servicepunt & Tympaan-De Baat.

Hulp bij belastingaangifte

Gezond eten wordt op deze manier wel heel makkelijk!

Ruime (gezonde) keuze

Naast een keuze uit soepen, na- en bijgerechten en salade kun je kiezen uit meer dan 75 koelverse hoofdgerechten. Dat gaat dus niet snel vervelen! De smaak en voedingsstoffen van de maaltijden blijven goed behouden doordat de maaltijden na bereiding kort worden verwarmd. Bij de samenstelling van de gerechten wordt rekening gehouden met voedingstrends en de richtlijnen voor goede voeding. De maaltijden blijven gegarandeerd ruim zeven dagen vers. Wil je meer informatie? Zie de website www.tympaan-debaat.nl of neem contact op via telefoonnummer 0297- 230 280. Een mail sturen kan ook: info@stdb.nl.

Woon je zelfstandig in De Ronde Venen, heb je een laag inkomen en heb je hulp nodig bij de belastingaangifte? Dan kun je terecht bij Servicepunt & Tympaan-De Baat. De vrijwilligers helpen je graag tegen een geringe vergoeding. De vrijwilligers zijn het hele jaar door beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld vragen over een bericht van de belastingdienst of over toeslagen? Ook al ben je niet verplicht aangifte te doen, soms kan het in sommige gevallen wel iets opleveren. Neem contact met ons op. De vrijwilliger onderzoekt of het zinvol is een aangifte te doen. De vrijwilligers worden ondersteund en begeleid door de professionals van Servicepunt & Tympaan-De Baat.

Advies: gratis

Aangifte voor 1 persoon: 12,50 euro

Aangifte voor echtpaar: 20,00 euro

Aanvraag toeslagen: 7,50 euro

Contact Servicepunt & Tympaan-De Baat: Ma t/m do 9.00- 17.00 uur en vr. 9.00-13.00 uur.

Telefoon: 0297-230 380 of info@stdb.nl.

11 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
“Na verloop van tijd voelt het echt als familie”
“Ik geniet ervan om met elkaar een spelletje te spelen”

Vrijwilligerszorg Thuis Sterven

De VTS staat voor Vrijwilligerszorg Thuis Sterven (Vecht en Venen) en de vrijwilligers staan werkelijk zij aan zij met de mantelzorger bij iemand die in zijn laatste levensfase is gekomen en graag in zijn eigen huis wil overlijden.

Onze vrijwilligers zijn goed getraind en hebben een open oog en oor voor de wensen van de client en zijn of haar familie. Een gesprek voeren, naar muziek luisteren, een kussen opschudden, thee of koffie zetten bijv. zijn kleine dingen die op deze momenten zo groot kunnen zijn. En natuurlijk wordt er nauw samengewerkt met de thuiszorg, huisarts of andere betrokkenen. De VTS is actief in de gemeente De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Er zijn twee ervaren coördinatoren waarmee u contact op kunt nemen. Er volgt een kennismakingsbezoek waarbij de hulpvraag duidelijk wordt, op welke tijden het nodig is en hoe wij hieraan tegemoet kunnen komen, in dagdelen of nachten. Vervolgens worden getrainde vrijwilligers ingezet.

Vrijwilligster Hanke Miedema (71) is nu zo’n 7 jaar vrijwilliger. “Ik heb altijd in de zorg gewerkt als o.a. Radiologisch laborant, en werd via een kennis gevraagd om iemand die stervende was bij te staan”. “Ik heb dat gedaan en dat was heel mooi om te doen, en je zo door maar enkele gesprekken, dicht bij de cliënt te voelen staan en hem of haar steun te geven in de weg van afscheid nemen”.

Hanke vertelt ook dat het vaak meer gaat om goed te luisteren, je te verplaatsen in de persoon naast je en dat brengt je zelf ook tot creatieve oplossingen. Laatst was er een oudere vrouw met kanker waarvoor geen behandelmogelijkheden meer waren. Zij kwam uit een Oost-Europees land, sprak geen Nederlands, en er waren slechts enkele familieleden voor hulp. Toen Hanke naast haar bed stond, de kussens opschudde, pakte ze haar mobiele telefoon en met spotify kwamen de liedjes uit haar land de kamer binnen en later met Google

translate was een gesprek enigszins mogelijk. De dankbaarheid in haar ogen zal zij nooit vergeten. Aan de andere kant is het ook wel eens lastig wanneer je geen contact kan maken. En in dit verband speelt de specifieke familiesituatie vaak een rol. Iedere situatie is anders maar de informatie die de coördinator doorgeeft is een goede basis om “in te stappen”.

Hoe gaat het in de praktijk?

Een huisarts, de POH ouderenzorg, de thuiszorg of een familielid belt met de VTS met een verzoek om hulp en steun voor een ernstig ziek familielid thuis in de laatste levensfase of om zijn/haar mantelzorger te ontlasten van de zware taak. Een coördinator komt voor een intake gesprek en een vrijwilliger wordt benaderd. Dat kan voor een periode overdag zijn, de avond of eventueel ‘s nachts. Alle vrijwilligers zijn getraind en gemotiveerd voor dit vrijwilligerswerk en de overheid geeft ons subsidie om dit werk op basis van deze “inzetten” mogelijk te maken. Het is de moeite waard om gebruik te maken van deze mogelijkheid om het naderend afscheid in huiselijke kring met ondersteuning mogelijk te maken. En ook belangrijk: in deze voor vele familieleden zware periode is het goed te weten dat onze vrijwilligers met de thuiszorg en de huisarts in nauw contact staan om alles zo goed mogelijk in goede banen te leiden.

De werkzaamheden van onze vrijwilligers zijn voor u zonder kosten.

Wilt u contact betreffende een ondersteuningsvraag of een aanmelding als vrijwilliger? Bel 0651451130. Voor meer informatie ga naar www.thuissterven.info of mail naar: stichting@thuissterven.info.

Jongerenadviescommissie van gemeente De Ronde Venen zoekt nieuwe leden!

De Jongerenadviescommissie (JAC) van gemeente De Ronde Venen geeft advies aan het college van B&W en de gemeenteraad over zaken die jongeren aangaan: van veilige fietspaden tot starterswoningen, van inclusie tot sport. Dit doen zij niet alleen als zij om advies gevraagd worden, ook wanneer zij zelf iets voorbij zien komen wat invloed heeft op jongeren klimmen zij in de pen, zodat het belang van de Rondeveense jeugd wordt meegenomen in de plannen van de gemeente.

Op dit moment bestaat de JAC uit 6 enthousiaste leden en een MDT-stagiair. Er is echter altijd plek voor nieuwe leden, hoe meer zielen hoe meer vreugd! Lijkt het jou leuk om mee te denken over de gemeente? Stuur dan een mailtje naar jac@derondevenen.nl of neem contact op via onze Instagram (@jacderondevenen) en wie weet zien we je snel!

Het Geldpunt: voor alle vragen rondom financiën en regelingen

Hoe orden ik mijn administratie? Heb ik recht op toeslagen? Kan ik kwijtschelding vragen voor de gemeentelijke belastingen? Ik begrijp een brief niet van mijn pensioenfonds; wat moet ik ermee? Welke instantie moet ik benaderen, ik begrijp het niet?

Allemaal vragen waarbij het Geldpunt kan helpen.

Het Geldpunt van Servicepunt & Tympaan-De Baat is elke maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur geopend en gevestigd in de Trekvogel, Karekiet 49 in Mijdrecht. In de centrale hal staan getrainde vrijwilligers klaar om antwoord te geven op alle mogelijke vragen die te maken hebben met financiën, regelingen of schulden.

Wat doet het Geldpunt?

• Budgetadvies

• Inkomsten-en uitgavenoverzicht

• Bellen met een instantie

• Informatie en aanvragen van financiële regelingen

• Digitale hulp zoals DigiD en berichten box

• Ordenen van de administratie

• Informatie en advies bij schulden

• Andere financiële vragen en advies

Er zijn geen kosten verbonden aan de hulp van het Geldpunt. Er worden geen gegevens vastgelegd, de privacy is gewaarborgd. De medewerkers hebben een geheimhoudingsverklaring getekend.

Waar en wanneer?

De Trekvogel

Karekiet 49 Mijdrecht

Iedere maandag van 13.30 – 15.30 uur Afspraak maken is niet nodig!

Meer weten?

Het Geldpunt is dagelijks bereikbaar via 0297- 587 600 of geldpunt@stdb.nl.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk heeft ook voor jou leuk vrijwilligerswerk!

Nel is een maatje voor een alleenstaande moeder. Nel: “De moeder heeft een turbulent leven geleid. Ze vertelde me laatst dat ze door mijn aanwezigheid langzaam weer vertrouwen in mensen terugkrijgt. Dat doet me wel wat.”

Peter is groepsleider bij de scouting. Hij is zelf als kind bij de scouting opgegroeid en vindt het waardevol om de dingen die hij geleerd heeft over te dragen. Het allerleukste van dit vrijwilligerswerk is voor hem het sluiten van vriendschap voor het leven. ‘Dat is voor mij zo waardevol, het is gewoon een feestje om hierbij te horen!’

Zou je ook iets voor een ander willen betekenen en tegelijkertijd iets doen waar je zelf blij van wordt? Vind je het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en wil je een deel van je tijd waardevol besteden?

Kijk dan eens op de online vrijwilligers vacaturebank van het Steunpunt Vrijwilligerswerk (steunpuntvrijwilligerswerk.nl), een onderdeel van Servicepunt & Tympaan-De Baat. Hier vind je diverse, interessante soorten vrijwilligerswerk in De Ronde Venen en omgeving. Neem bijvoorbeeld de vacature voor Taalcoach of Projectondersteuner zwerfafval. Ook kun je aan de slag bij de lokale omroep. We hebben een breed aanbod aan vacatures bij verschillende

fijne organisaties waar wij mee samenwerken. Je kunt direct reageren op een vacature om met de organisatie van jouw keuze in contact te komen.

Persoonlijk gesprek en workshops

Kom je er niet helemaal uit of weet je niet wat je precies wil doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk gesprek waarin we jouw wensen, interesses en mogelijkheden bespreken. Ook bieden we voor vrijwilligers boeiende gratis trainingen en workshops, zoals gesprekstechnieken, omdenken, grenzen bewaken of het leren schrijven van een persbericht. In deze workshops kun je vaardigheden opdoen die van pas komen tijdens je vrijwilligerswerk of wanneer je vrijwilligers aanstuurt. Bekijk onze website voor het aanbod.

Informatie en advies

Naast vrijwilligers, kunnen ook maatschappelijke organisaties (zonder winstoogmerk) bij ons terecht voor informatie en advies over o.a. de vrijwilligersverzekering, VOG, vrijwilligersmanagement en vergoedingsmogelijkheden. Bekijk onze website of we ook jouw organisatie kunnen ondersteunen.

Voor meer info bel naar: 0297-230 280. Mail naar vrijwilligerswerk@stdb.nl of kijk op www.steunpuntvrijwilligerswerk.nl.

12 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023

Taal leer je door te oefenen, oefenen, oefenen… bij Taal in de Praktijk

Wat doe je wanneer je de Nederlandse taal niet goed beheerst, je een uitkering hebt maar toch mee wil doen in de samenleving? Door het gebrek aan spreekvaardigheid maar ook door het niet kunnen lezen van de Nederlandse taal is het moeilijk om (vrijwilligers)werk te vinden, om aan te sluiten bij bijvoorbeeld een club of zelfs om je post te lezen.

Voor deze groep mensen heeft Servicepunt & TympaanDe Baat in samenwerking met de gemeente De Ronde Venen een aantal jaren geleden het project Taal in de Praktijk ontwikkeld. Waar aanvankelijk de nadruk lag op 1-op-1 begeleiding door vrijwilligers is er in 2022 voor gekozen om over te stappen op groepsbijeenkomsten.

School en Praktijk

De deelnemers worden door de klantmanagers van de gemeente aangemeld voor een taalcursus die geschikt is voor het taalniveau van de groep. Tijdens de lessen wordt gewerkt aan het verbeteren van het spreken, lezen en schrijven van het Nederlands. Maar met alleen lessen ben je er niet. Het aangeleerde moet ook geoefend

Taalcoaches De Ronde Venen

Op de foto zijn de bezoekers van het Taalcafé aan het oefenen met luisteren en spreken van de Nederlandse taal. Dit doen zij in de bibliotheek, elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Zij oefenen bijvoorbeeld aan de hand van vragenkaartjes, een thema of de krant. Zo worden de deelnemers uitgedaagd om de Nederlandse taal te gebruiken en de woordenschat uit te breiden. Dit is één van de activiteiten van het Taalhuis. Daarnaast worden er ook taalvragers 1 op 1 of in een groep aan een

worden om een blijvend resultaat te krijgen. Sommige mensen doen dit in hun (vrijwilligers) werk maar de meerderheid vindt dit nog te moeilijk. Wanneer je onzeker bent over je taal kan de drempel om te spreken bergachtige proporties aannemen waardoor het geleerde snel verleerd is.

Om zo veel mogelijk taalopbrengst te krijgen én om de deelnemers over deze berg te helpen volgen zij een ochtend in de week Taal in de Praktijk. Onder begeleiding van zeer enthousiaste, vaardige en betrokken vrijwilligers wordt het op school geleerde geoefend, wordt er veel gepraat en op een speelse manier aan woordenschatuitbreiding gedaan. Daarnaast is er ruimte voor voorlichting over organisaties en instanties in De Ronde Venen waar de deelnemers mee te maken kunnen krijgen of die hen kunnen helpen om zelfredzamer te worden. En het blijft niet alleen bij theorie. Hoeveel leuker is het om op excursie te gaan, bijvoorbeeld naar de bibliotheek

Een tegen Eenzaamheid

Servicepunt & Tympaan-De Baat heeft binnen De Ronde Venen een lokale coalitie opgezet Een tegen Eenzaamheid voor het bestrijden van eenzaamheid en het stimuleren van (nieuwe) ontmoetingen. Dit kan mensen positieve energie geven. Een klein gebaar kan het verschil maken.

Voorheen lag de focus op eenzaamheid onder ouderen. Tegenwoordig wordt steeds meer zichtbaar hoe eenzaamheid in alle lagen van de bevolking voorkomt. De landelijke en lokale coalitie van Een tegen Eenzaamheid streven er dan ook naar om de verschillende doelgroepen te bereiken.

Maar wat is eenzaamheid eigenlijk?

Prof. Jenny de Jong-Gierveld definieert het als volgt: “Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Het kan zijn dat het aantal contacten dat men heeft met andere mensen geringer is dan men wenst. Het kan ook zijn dat de kwaliteit van de gerealiseerde relaties achterblijft bij de wensen.”

taalvrijwilliger gekoppeld. De taalvrijwilligers worden met de juiste methode en instructie uitgerust om zo goed mogelijk taalopbrengst te veroorzaken. Een prachtige taak die veel dankbaarheid bij de deelnemers oplevert. Dit maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk. Je kan als vrijwilliger echt het verschil maken! Wil je meer weten over taalvrijwilligerswerk? Neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator van het Taalhuis bij Servicepunt & Tympaan-De Baat via 0297-230 280.

of de wekelijkse markt om de taal te oefenen met opdrachten?

Een succesvolle start en door!

Het eerste jaar van de groepsaanpak is met een feestelijke ochtend afgesloten. Er is in dit jaar veel geleerd. Sommige deelnemers vervolgen hun taaltraject bij het Taalhuis. Anderen staan open voor het aanleren van meer digitale vaardigheden. Sommigen willen erg graag aan het werk en zullen verder door hun klantmanagers geholpen worden. Voor allen geldt dat er een gevoel van samenhorigheid is ontstaan, dat er grote stappen zijn gemaakt op het gebied van zelfvertrouwen en dat het Nederlands vooruit is gegaan. Bij de één wat meer dan bij de ander, maar ook kleine stapjes zijn genoeg voor je eigenwaarde.

En we gaan door: de opzet is nu om jaarlijks een vergelijkbare groep te gaan begeleiden, in samenwerking met de professionele school. Ondanks het moeilijk afscheid nemen van alle be-

kende gezichten staat de harde kern van vrijwilligers klaar om met een nieuwe groep te starten.

Ook een steentje bijdragen?

We zijn blij met de vrijwilligers die Taal in de Praktijk heeft, maar er is altijd ruimte voor extra hulp. Bijvoorbeeld vrijwilligers die helpen met het verbeteren van digitale vaardigheden, helpen met het zoeken van vrijwilligerswerk in de gemeente of die op taalgebied ondersteuning bieden. Heb je interesse? Neem dan contact op met Nici Sonderman via n.sonderman@stdb.nl of info@stdb.nl.

Wil je deelnemen aan het Taal in de Praktijkproject? Wil je beter Nederlands leren? En heb je een uitkering van de gemeente De Ronde Venen? Neem dan contact op met je klantmanager en vraag een gesprek aan. Samen kunnen jullie kijken wat de mogelijkheden zijn.

Veilig zelfstandig wonen met personenalarmering

Zelfstandig blijven wonen, maar wel met de geruststellende gedachte dat er altijd hulp in de buurt is. Personenalarmering met (optioneel) valdetectie van Servicepunt & Tympaan-De Baat biedt uitkomst. Personenalarmering is een voorziening die garandeert dat in geval van nood iemand hulp komt bieden. Dit gebeurt via een alarmapparaat dat wordt aangesloten op een telefoonlijn.

Hoe werkt het?

Via een zendertje dat met een koordje om de hals gedragen wordt, kun je met één druk op de knop verbinding maken met de alarmcentrale die vervolgens een naaste inschakelt. Dit kan een familielid of een buurvrouw zijn, maar soms ook iemand van de thuiszorg. Dit alarmsysteem zorgt ervoor dat er snel hulp ingeschakeld wordt. Dat is een veilig gevoel, zeker als je alleen woont. Om de knop te gebruiken dien je wel bij bewustzijn te zijn. Het is mogelijk om de personenalarmering uit te

Welzijn op Recept

Welzijn op Recept is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld door verlies van werk, relatieproblemen of verdriet door het overlijden van een geliefde, lichamelijke- en/of geestelijke klachten ervaren. Denk aan slecht slapen, somberheid, stress, angst en gevoelens van eenzaamheid.

Een groot deel van deze groep mensen heeft geen medicatie of een verwijzing naar psychologische zorg nodig. Zij geven aan er zelf bovenop te willen komen. De huisarts of andere zorgverlener schrijft geen medicijnen voor, maar een recept voor welzijn en verwijst de client door naar de coördinator van Welzijn op Recept van Servicepunt & Tympaan-De Baat. Uiteindelijk is het doel van Welzijn op Recept dat de cliënt weer meer plezier ervaart in het leven.

Hoe werkt het?

Tijdens het intakegesprek onderzoeken de coördinator van Welzijn op Recept en de client samen de behoeften, wensen, (praktische) belemmeringen en mogelijkheden. De coördinator koppelt de cliënt vervolgens aan een welzijnscoach van Servicepunt & Tympaan-De Baat. Deze zorgt voor coaching en ondersteu-

breiden met een valdetector. Voor mensen die valgevoelig zijn, bang zijn te vallen en buiten bewustzijn raken is dit zeer aan te bevelen.

Hoe werkt de valdetector?

Een valdetector registreert plotselinge bewegingen en schokken, precies wat bij een val gebeurt. Valdetectoren zijn bedoeld voor mensen die een grote kans maken om te vallen en als gevolg daarvan niet meer zelfstandig kunnen alarmeren met een drukknop. De valdetector maakt dus automatisch alarm met de meldkamer. Deze centrale is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. Direct na de melding wordt er contact gezocht met betrokkenen die beschikken over een huissleutel. Dit wordt bij de intake geïnventariseerd.

Voor meer informatie, kijk op: www.tympaandebaat.nl of neem contact op via telefoonnummer 0297- 230 280 of mail naar: info@stdb.nl.

ning tijdens het traject. Samen kijken zij naar de verschillende welzijnsarrangementen en kiezen een arrangement uit. Met enige regelmaat bespreekt de cliënt samen met de welzijnscoach de voortgang van het traject. De begeleiding van de welzijnscoach duurt ongeveer een half jaar. Het is de bedoeling dat de gekozen activiteit ingebed raakt in het dagelijks leven van de cliënt, zodat het welbevinden van de cliënt wordt verhoogd.

Onderzoek wijst uit dat met Welzijn op Recept, inwoners sneller en beter terecht komen bij ondersteuning en activiteiten in het voorliggend veld. Dat kan op langere termijn 25% minder verwijzingen naar de tweedelijnszorg geven. En er is een directe toename van welbevinden, zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en toekomstperspectief.

Wil je meer informatie? Mail dan naar: welzijn-

Ben je weleens eenzaam of ken jij iemand die weleens eenzaam is?

Blijf er niet mee zitten en bel: 0297-587 600 of mail naar luisterpunt@stdb.nl.

13 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023

Maak kennis met de sociaalwerkers in De Ronde Venen:

De sociaal werkers geven informatie, advies en ondersteuning op het gebied van welzijn, wonen, zorg, vervoer, financiën en zingeving. Zij komen graag op huisbezoek als inwoners een vraag hebben waar niet direct een oplossing voor is of als inwoners niet in staat zijn naar het Servicepunt te komen. Zij zoeken naar de best passende oplossing of ondersteuning. De hulp is gratis. De enige voorwaarde is dat inwoners zelfstandig in De Ronde Venen wonen.

Compaan Tablet

Wil je ook beeldbellen of foto’s bekijken via het scherm van een tablet? Zo zie je elkaar en kun je met elkaar praten, ook wanneer je elkaar niet bezoekt. Voor het contact tussen mantelzorgers en hun naaste in een verpleeg- of verzorgingshuis of tussen mantelzorgers en familieleden onderling, is beeldbellen en foto’s sturen een hele mooie oplossing als je niet in de gelegenheid bent elkaar in het echt te zien. Uw Compaan is een bedrijf dat een apparaat heeft ontwikkeld met grote knoppen en duidelijke aanwijzingen. Met dat apparaat kun je een kerkdienst volgen, spelletjes spelen, foto’s bekijken en beeldbellen. Het apparaat heet: Uw Compaan Tablet en werkt op stroom en via

een internetverbinding. Servicepunt & TympaanDe Baat heeft een aantal van deze tablets aangeschaft en kan die langdurig in bruikleen geven aan inwoners van De Ronde Venen met beginnende dementie en mantelzorgers die ingeschreven staan bij Mantelzorg De Ronde Venen. Het Uw Compaan abonnement kost maandelijks €12,95 en het apparaat, de tablet, krijg je dan gratis in bruikleen. Je mag de tablet twee maanden gratis uitproberen om er aan te wennen. Ben je geïnteresseerd en wil je in aanmerking komen voor een tablet? Neem dan contact op met Mantelzorg De Ronde Venen via 0297-230 280 of mail naar mantelzorg@stdb.nl.

Ouderenadvisering

Een belangrijk onderdeel van de functie van de sociaal werker is ouderenadvisering. De sociaal werkers zijn goed op de hoogte omtrent alle wet-en regelgeving die betrekking heeft op senioren. De sociaal werkers hebben een uitgebreid professioneel netwerk. Heb je een vraag, loop je ergens tegen aan of wil je goed voorbereid zijn voor de toekomstige oude dag? Neem contact op. Zij komen graag op huisbezoek.

Administratie

Soms wordt de administratie opeens een last, bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, verhuizing of overlijden van een partner. Ook digitaliseert de

maatschappij en lijkt de regelgeving steeds ingewikkelder te worden. Dan kan tijdelijke ondersteuning een uitkomst bieden. De sociaal werkers hebben daarvoor hulp van een aantal enthousiaste vrijwilligers die helpen om de administratie weer op orde te krijgen.

Voor meer informatie, neem contact op met Servicepunt & Tympaan-De Baat:

Contactgegevens:

Servicepunt & Tympaan-De Baat 0297-230280

Ma. t/m do. 9.00 tot 17.00 uur, vr. 9.00 t/m 13.00 uur sociaalwerker@stdb.nl www.tympaan-debaat.nl

Mantelzorg De Ronde Venen

Ben je mantelzorger en heeft iemand je onlangs de vraag gesteld hoe het met je gaat? Welk antwoord heb je gegeven? Hoeveel tijd had je om te vertellen hoe het echt met je gaat? Wie uit je omgeving weet wat er bij jouw thuis speelt?

Misschien ben jij wel iemand die alle ballen in de lucht moet houden, omdat je ouder, partner, kind of een andere naaste extra zorg nodig heeft. Misschien moet je veel regelen, mee naar afspraken met artsen, zorgen voor medicijnen of formulieren invullen? Misschien combineer je zorgen met werk of school en heb je haast geen vrije tijd en maak je je zorgen. Blijf niet doorlopen tot je het zelf niet meer volhoudt. Deel je zorgen met de coördinatoren van Mantelzorg De Ronde Venen!

Zorg je langdurig voor iemand die woont in de gemeente De Ronde Venen, dan ontvang je rond de Dag van de Mantelzorg, op 10 november, de mantelzorgwaardering van de gemeente. Je kan je inschrijven als mantelzorger via www.mantelzorgderondevenen.nl. Mantelzorgers die staan inge-

schreven ontvangen 3 keer per jaar het magazine Mantelkracht. Bovendien wordt je uitgenodigd voor bijeenkomsten en workshops en geïnformeerd over lotgenotencontact.

Mail naar mantelzorg@stdb.nl of bel naar 0297230 280 en vraag naar de coördinatoren van Mantelzorg De Ronde Venen. Voor een luisterend oor of het meedenken over praktische hulp of ondersteuning in jouw situatie. Mantelzorg De Ronde Venen is onderdeel van Servicepunt & Tympaan-De Baat.

Het Mantelzorg en Dementie Trefpunt

Bij het Mantelzorg en Dementie Trefpunt kun je zonder afspraak binnenlopen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers onder het genot van een kopje koffie of thee. Je kunt er ook terecht met al je vragen over mantelzorg, geheugenproblemen of dementie. Een medewerker en vrijwilliger van Servicepunt & Tympaan–De Baat staan voor je klaar. Het Mantelzorg en Dementie Trefpunt is laagdrempelig en kleinschalig. Loop gerust een keer naar binnen. Ook kun je hier boeken en spellen lenen uit de geheugenbibliotheek.

Mijdrecht

In Mijdrecht is het Dementie Trefpunt in gebouw

Dagbesteding in De Ronde Venen

Voor mensen met dementie zijn er volop mogelijkheden om hun dag op een prettige manier buitenshuis door te brengen. In een serie korte films is te zien welke dagbesteding er in De Ronde Venen is. De filmpjes zijn te zien via gemeente.derondevenen.nl (zoek op dementievriendelijk). De kijker ziet onder meer welke activiteiten plaatsvinden, wat de begeleiders doen en welke rol de dementieconsulent speelt.

Eerste Hulp Bij Dementie Koffer

Wie te maken krijgt met een slechter functionerend geheugen of dementie gaat vaak op zoek naar informatie. Veel informatie vind je in de Eerste Hulp Bij Dementie koffers of wel de EHBD koffers. In deze koffers vind je een selectie van het grote aanbod aan boeken en folders over de werking van het geheugen en dementie.

Een eerste hulp bij dementie koffer is gratis te leen bij de Servicepunten van Tympaan-De Baat en dorpshuis De Vijf Bogen in Baambrugge. Bel met het Servicepunt van Tympaan-De Baat: 0297-587 600 of en waar een koffer beschikbaar is.

Samen koken in de Trekvogel

Abcoude

In Abcoude is het Dementie Trefpunt in De Angstelborgh (Dorpszicht 22). Ruimte Gein. Je bent elke eerste dinsdag van de maand welkom tussen 10.00 en 12.00 uur.

Jongeren en mensen met geheugenproblematiek koken samen zo’n 3 keer per jaar een lekkere maaltijd in de Trekvogel. Dit gebeurt onder begeleiding van vrijwilligers van Servicepunt & Tympaan-De Baat. Het kookproject is onderdeel van Dementiezorg De Ronde Venen. Doel van het kookproject is om mensen met dementie in hun kracht te zetten. Welke talenten hebben zij en wat kunnen ze nog wel? Hierdoor voelen zij zich nuttig en waardevol. Dit zorgt ervoor dat zij langer zelfstandig kunnen blijven functioneren. Een van de deelnemers vertelt: “We hebben een leuke groep waarmee we koken. Samen bedenken we de recepten die we gaan maken. Vooral de toetjes zijn heel lekker!”

Voor meer informatie, neem contact op met Servicepunt & Tympaan-De Baat, 0297-230 280 of info@stdb.nl.

14 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
Carolien van der Heijde Marianne White Nel Verhoek Marion Engelen Susan Pelsmaeker De Rank (Prins Bernhardlaan 2). Ingang bij de grote boom. Je bent elke eerste maandag van de maand welkom tussen 10.00 en 12.00 uur.

Het jongerenwerk van Servicepunt & Tympaan-De Baat

Het jongerenwerk van Servicepunt & Tympaan-De Baat is er voor alle jongeren binnen de gemeente De Ronde Venen. De jongerenwerkers zoeken jongeren op in hun directe omgeving, op plaatsen waar zij hun vrije tijd doorbrengen. Door met hen in gesprek te gaan, weten de jongerenwerkers precies waar zij zich mee bezighouden. In die gesprekken kunnen de jongerenwerkers thema’s tegenkomen die jongeren belemmeren in het dagelijks leven. Denk aan pesten, gebrek aan motivatie op school, werk, inkomen, drugs en alcohol, huisvesting en problemen thuis. Die gesprekken helpen de jongere zoeken naar een oplossing en verbetering van zijn of haar situatie. De jongerenwerkers zijn bereikbaar via Servicepunt & Tympaan-De Baat, 0297-230 280 of info@stdb.nl.

Leerwerkplaats

De Leerwerkplaats De Ronde Venen, onderdeel van Servicepunt & Tympaan-De Baat, is een plek waar jongeren terecht kunnen die problemen ervaren in hun werk of op school. De Leerwerkplaats biedt begeleiding, dagbesteding, ondersteuning, training en coaching om de jongere te helpen terug te keren naar school of werk. Dit geeft hen toekomstperspectief en voorkomt dat ze afglijden naar langdurige hulpverlening of criminaliteit. Eén van de jongeren die bijna anderhalf jaar in de Leerwerkplaats stage heeft gelopen vertelt het volgende: ”In mijn tijd in de Leerwerkplaats heb ik regelmatig gesprekken gevoerd met de jongerenwerkers. Dit heeft mij geholpen met het nemen van bepaalde beslissingen, waardoor ik positieve stappen durf te zetten voor mijn toekomst.”

De Leerwerkplaats is gevestigd in de Trekvogel in Mijdrecht. Voor meer informatie, neem contact op met Servicepunt & Tympaan-De Baat via telefoonnummer: 0297-230 280 of info@stdb.nl

Huiswerkbegeleiding

Heeft je kind moeite met het maken van huiswerk? Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag van Servicepunt & Tympaan-De Baat biedt hulp en ondersteuning. Op de locatie van het Jongerenwerk (De Trekvogel) en in de bibliotheek in Mijdrecht geven vrijwilligers huiswerkbegeleiding. De huiswerkbegeleiding is bedoeld voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 en leerlingen van de brugklas.

Vrijwilligers

De jongerenwerkers van Servicepunt & Tympaan-De Baat worden ondersteund door vrijwilligers. Max (69 jaar) is een vrijwilliger bij het jongerenwerk. Na een carrière als risicomanager bij onder andere Cordaid wilde hij zijn tijd na

Maatje voor Elkaar

Maatje voor Elkaar, een onderdeel van Servicepunt & Tympaan-De Baat, speelt in op zelfstandig wonende inwoners met psychosociale problemen. Door bepaalde omstandigheden of het wegvallen van sociale contacten, kunnen mensen behoefte hebben aan iemand die er specifiek voor hem of haar is. Aan de hand van overeenkomstige interesses koppelt de maatjescoördinator een maatjesvrijwilliger aan een inwoner uit De Ronde Venen die wat ondersteuning nodig heeft. Met ondersteuning van de vrijwilliger blijft de ‘hulpvrager’ deelnemen aan de samenleving, groeit in het wel-

Fietswerkplaats

Jongeren knappen gedoneerde fietsen op in de Fietswerkplaats in de voormalige basisschool De Trekvogel in Mijdrecht. Deze fietsen kunnen statushouders en cliënten van de Voedselbank tegen een zéér schappelijke prijs aanschaffen. De jongeren worden ondersteund en begeleid door vrijwilligers van Servicepunt & Tympaan-De Baat.

De Fietswerkplaats is een belangrijk onderdeel van de Leerwerkplaats. Het doel van de Fietswerkplaats is drieledig: jongeren krijgen de kans om kennis te maken met een technisch beroep. Daarnaast kunnen mensen met een laag inkomen voor weinig geld een fiets kopen, waardoor ze minder of niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Bovendien zetten de vrijwilligers zich in ten behoeve van de samenleving. Jeroen (40 jaar) is vrijwilliger in de Fietswerkplaats. Jeroen heeft jarenlang gewerkt als fietsenmaker en vindt het fijn om zijn kennis door te geven aan de andere vrijwilligers. Jeroen: “We werken nauw samen met de mensen van de Voedselbank. Het is enorm dankbaar werk om de cliënten van de Voedselbank blij te maken met een fiets.”

Wil je meer informatie of vrijwilligerswerk doen in de Fietswerkplaats? Neem contact op met Servicepunt & Tympaan-De Baat via 0297- 230 280 of info@stdb.nl.

zijn pensioen nuttig besteden. “Ik merkte dat sommige kinderen moeite hebben met de Nederlandse taal en/of rekenen. Ik had tijd over en besloot me aan te melden als vrijwilliger bij huiswerkbegeleiding De Inhaalslag van Servicepunt & Tympaan De Baat. Ik geniet er van om met de kinderen te werken en het is zo leuk als je merkt dat ze het schoolwerk onder de knie krijgen. Dat geeft enorm veel voldoening.”

De huiswerkbegeleiding is gratis. Heeft je zoon of dochter ondersteuning nodig? Of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Aanmelden kan via info@stdb.nl o.v.v. huiswerkbegeleiding.

bevinden en komt hiermee uit een sociaal isolement. Na een intakegesprek met de ‘hulpvrager’ gaat de coördinator op zoek naar de best passende vrijwilliger. Voorbeelden van activiteiten die de maatjeskoppels ondernemen zijn: wandelen of fietsen, bezoeken van een activiteit in de buurt, een spelletje spelen of ergens iets gaan drinken. Het maatjescontact wordt in principe voor een periode van één jaar aangegaan. Met wederzijds goedvinden kan hier echter van worden afgeweken. Behoefte aan een maatje of wil je maatjesvrijwilliger worden? Mail naar: maatjevoorelkaar@stdb.nl of bel naar 0297- 230 280.

15 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023

Bewonersbudget – Goud in je wijk

Een hart voor de buurt

In een wijk wonen waar je je veilig en prettig voelt: dat willen we allemaal. Essentieel hierbij is het contact met je buren. Weten wie er naast je woont, dat je even aan kunt kloppen voor die ene keer dat je toch écht een kopje suiker nodig hebt. Maar ook dat praatje met die eenzame buurvrouw. Het contact met je buren draagt bij aan een socialere leefomgeving. Iets wat wij als gemeente enorm belangrijk vinden en wat wij ook stimuleren. Om inwoners te helpen hun straat, wijk, buurt of dorp nog mooier en leuker te maken is er Goud in je wijk.

Met Goud in je wijk hebben alle Rondeveners –jong én oud – de kans om hun goede idee of initiatief om hun leefomgeving te verbeteren tot stand te brengen. Afgelopen jaar zagen wij vanuit de gemeente de grote bereidheid en bevlogenheid van inwoners met mooie initiatieven om zich in te zetten voor een leukere buurt. Denk aan het realiseren van een mooie buurttuin met voedselbos in de Hoef. Maar ook om inclusie te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan het regenboogzebrapad in Mijdrecht. Of de aanleg van verschillende jeu-deboulesbanen om de sociale cohesie in de buurt te versterken en eenzaamheid tegen te gaan.

Als gemeente zijn we enorm trots op al die inwoners die het afgelopen jaar weer gestart zijn met hun initiatief via Goud in je wijk. Zij hebben een hart voor de buurt. Want juist al die kleine initiatieven van inwoners bij elkaar opgeteld maken enorm veel verschil voor de beleving van en de leefbaarheid van hun omgeving. Loopt u nu ook rond met een idee om de leefomgeving in uw straat, wijk of buurt beter te maken? Neem dan

vooral contact op met het team van Goud in je wijk. Wij helpen u graag.

Team Goud in je Wijk

Heeft u een idee voor een initiatief waar uw buurt mooier, leuker en levendiger van wordt? En heeft u daarbij hulp nodig? Dan helpen wij u graag met Goud in je wijk. Dit is hét platform van gemeente De Ronde Venen dat u helpt met kennis, een netwerk, geld en andere middelen.

Het team Goud in je wijk bestaat uit inwoners, opbouwwerkers van Tympaan-de Baat en medewerkers van de gemeente. Samen hebben zij een groot netwerk. Waardoor het makkelijker is om buurtinitiatieven te helpen realiseren. Ook kan Goud in je wijk initiatieven met geld ondersteunen en helpen bij het zoeken naar andere geldstromen. Daarvoor moet het plan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer weten? Of direct een goed idee aanmelden? Ga naar www.derondevenen.nl/goud.

Goud in je wijk is er voor inwoners die zelf met hun idee aan de slag willen gaan. Het is dus de bedoeling dat u ook echt het plan tot uitvoering brengt. Wat zijn voorbeelden van ideeën om de buurt mooier, leuke er en levendiger te maken?

Buurt zet zich in voor een groene buurt (Twistvliet)

Om inwoners te helpen met ideeën om de buurt mooier, leuker en levendiger te maken is Goud in je wijk gestart. Lydia Graveland had samen met andere buurtbewoners het idee om hun buurt in Mijdrecht groener en kleurrijker te maken. Met de

hulp van Goud in je wijk is de buurt onder handen genomen. Er zijn mooie sculpturen en perken aangelegd, de oeverkades zijn beplant en de lantaarnpalen zijn versierd met prachtige bloemenmanden. Hiermee laten ze zien wat groen in de wijk kan betekenen voor de buurt.

Natuurspeeltuin in het Haitsmapark

Marleen van de Kraats en Marije ter Schiphorst liepen rond met het idee om meer speelplaatsen te realiseren voor de kinderen uit de nabije omgeving. Met de hulp van Goud in je wijk zijn er in het Haitsmapark in Mijdrecht nieuwe speeltoestellen geplaatst waar de kinderen inmiddels al fanatiek gebruik van maken!

Ontmoetingstuin in Vinkeveen Samen met de buurt werken in een moestuin. En dan met elkaar genieten van al het lekkers dat uit de tuin komt. Kinderen spelen er, terwijl de ouders in de tuin werken en de oudere buren genieten van het speelplezier. Met de hulp van Goud in je wijk is ontmoetingstuin Bijleveld gerealiseerd, en dat de buurtbewoners hier blij mee zijn: dat zie je in deze video!

Wat zijn de voorwaarden voor een goed initiatief?

• Het is een plan dat de relatie tussen inwoners in een straat, buurt of dorp versterkt

• Meerdere inwoners staan achter het plan. Hoe groter het plan: hoe meer inwoners voorstander van het idee moeten zijn

• Het plan past binnen het beleid van de gemeente

• Geld dat Goud in je wijk geeft, mag niet aan eten of drinken uitgegeven worden

• Zorg dat de aanvraag op tijd binnen is. Het duurt soms even voor het plan ondersteuning kan krijgen

• Inwoners zorgen zelf voor een communicatieplan om mensen uit de buurt op de hoogte te houden

Hoe meld ik mijn initiatief aan?

Ga naar www.derondevenen.nl/goud en vul hier het aanmeldformulier in. Daarin geeft u antwoord op de volgende vragen:

• welk doel u wilt bereiken

• wat er wel of niet moet worden gedaan om dat doel te bereiken

• een specificatie van de kosten

• welke partijen of partners meebetalen aan het initiatief

• welke partijen of partners meebetalen aan het initiatief

En dan?

Tijdens de eerstvolgende maandelijkse vergadering bespreekt het team van Goud in je wijk uw aanvraag. Hierna nemen zij contact met u op. Het team legt u dan uit hoe u verder kunt gaan met uw plan. Mocht het nodig zijn: dan zetten zij ook een projectteam op om u hier verder bij te helpen.

Meer weten?

Stuur dan een e-mail naar goudinjewijk@derondevenen.nl of bel naar 0297 29 16 16.

Routekaart voor aanstaande ouders

MEDISCH

RELATIE/OUDERSCHAP

Maatschappelijk

16 De andere k(r)ant van welzijn in De Ronde Venen 2023
Kraamhulp Sporten OPVOEDING Pedagogisch bureau Consultatiebureau VOEDING Diëtist Lactatiekundige Consultatiebureau
ZWANGERSCHAP Verloskundige
BEVALLEN Verloskundige Lactatiekundige Kraamhulp
Fysiotherapie Huisarts POH
werk Kernteam
Lokaal
INFORMELE STEUN Bibliotheek Ouders
Buurtgezinnen Handjehelpen GezinsBuddy
FINANCIEEL Sociaal Raadsman Servicepunt Geldpunt
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.