De Groene Venen 23-09-2022

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

Mijdrecht Dorp Trend Event P12

JAARGANG 25 - WEEK 38 – 23 SEPTEMBER 2022

Pimpernel 69 Mijdrecht Vraagprijs € 695.000,- k.k. UW

NIE

vidamakelaars.nl

Rein Kroon legt lidmaatschap gemeenteraad neer Voormalig wethouder en CDA-fractievoorzitter Rein Kroon heeft aangegeven te stoppen als raadslid. In een toelichting stelde hij: “Na een periode van acht jaar in de gemeenteraad en vier jaar als wethouder merk ik dat ik in deze nieuwe periode niet de energie kan leveren die het raadswerk vraagt. Dit gecombineerd met het starten van mijn eigen bedrijf hebben mij doen besluiten om te stoppen als raadslid.” Kroon heeft deze woensdag zijn taken als raadslid neergelegd. In zijn toelichting bedankte hij alle inwoners, ambtenaren en collega’s voor het vertrouwen en de fijne samenwerking van de afgelopen jaren. In juni van dit jaar vond nog een bijzonder drukbezochte afscheidsreceptie plaats toen Rein Kroon afscheid nam als wethouder. Het CDA beraadt zich inmiddels over een opvolger van Kroon in de gemeenteraad. foto arthur van der kooij

MOEDER ZIEK KIND DE ZORG

Iets meer geluk in de regio

Vergeet alle stadsauto’s en maak kennis met de

Wij zijn uw Bank.

Aygo X

Nu te bestellen, ook private lease!

Succesvolle WorldCleanup Day in De Ronde Venen Vanaf €15.995 Private Lease vanaf €249,-

Van Ekris Mijdrecht www.vanekris.nl

Op zaterdag jl. hielpen ruim 50 Rondeveners met het opruimen van vuil in de gemeente tijdens de WorldCleanup Day. Wethouder Cees van Uden gaf de aftrap bij het bedrijventerrein Mijdrecht. Hij gaf aan hoe belangrijk de rol van vrijwilligers hierbij is. Van Uden: “Ik ben zelf ook vrijwilliger bij een vereniging en weet hoe belangrijk het is dat er mensen zonder eigen voordeel helpen om de vereniging draaiende te houden.” Rinus Zeldenthuis, organisator van de opruimactie bij bouwmarkt Karwei, had maar liefst 15 deelnemers opgetrommeld om mee te helpen: ”Ik waardeer de inzet en het doorzettingsvermogen van iedereen die ondanks de stortbuien en de flinke wind hebben meegedaan. Ik hoop dat de ondernemers dit signaal oppikken en ook zelf hun zorg nemen om het terrein beter schoon te houden. Het is toch ook hun visitekaartje”. Lees verder op pagina 5.

FORT DE GAGEL: CULINAIR KNOOPPUNT IN GROENE WATERLINIE

MATRASSEN+

tot wel

BOXSPRING 50% korting 10-DAAGSE UTRECHT IEDERE ZONDAG OPEN

Hilversum Vaartweg 4 • 035 - 6247194 Utrecht Oudkerkhof 11 • 030 - 2314984 Bilthoven Julianalaan 43 • 030 - 2287451

MORPHEUS.NL

Regio Bank zelfstandig adviseur

Dorpsstraat 7, Wilnis T: 0297-25 03 01


Gemeentenieuws

2

GEMEENTEHUIS Bezoekadres Croonstadtlaan 111 3641 AL Mijdrecht

23 SEPTEMBER 2022

afhankelijk van een uitkering. Degenen die wel een baan gevonden hebben, zijn vaker ziek en presteren dikwijls onder hun kunnen. Vergeleken met niet-laaggeletterden zijn laaggeletterden gemiddeld ongezonder en maken ze meer gebruik van zorg, concludeert Stichting Lezen en Schrijven.

Postadres Postbus 250 3640 AG Mijdrecht

Contactgegevens T. 0297 29 16 16 | F. 0297 28 42 81 E. gemeente@derondevenen.nl Website www.derondevenen.nl Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis Het gemeentehuis is weer open op de tijden die u van ons gewend bent. Maandag: 8.30 – 20.00 uur Dinsdag t/m donderdag: 8.30 – 16.00 uur Vrijdag: 8.30 – 12.30 uur Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur. U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft. Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen. Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak! Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16. De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl. AFVALBRENGSTATIONS Afvalbrengstation Mijdrecht Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten. Afvalbrengstation Abcoude Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 13.00 uur - 15.00 uur Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten. SERVICEPUNTEN Het Servicepunt is alleen open op afspraak. Kom langs, maar kom alleen. Openingstijden Abcoude Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude Ma t/m vr 9.00 – 13.00 uur Mijdrecht Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur Vinkeveen Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Ma t/m wo 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur Wilnis Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur Contactgegevens T. 0297 58 76 00 E. info@servicepuntderondevenen.nl www.servicepuntderondevenen.nl

BEZORGKLACHTEN I. www.degroenevenen.nl/contact T. 0297 38 52 57 | info@degroenevenen.nl UIT IN DE RONDE VENEN De uitagenda met evenementen in De Ronde Venen. Theater, film, festivals, lezingen, cabaret, musicals en meer! Kijk op www.uitinderondevenen.nl.

DE GROENE VENEN

Wethouders van de gemeenten Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Diemen, Haarlemmermeer, OuderAmstel en Uithoorn hebben hun handtekening onder het Taalakkoord gezet.

‘Taalachterstand bemoeilijkt deelname aan samenleving’

Samen aan de slag tegen laaggeletterdheid Bijna 50 organisaties in de regio – waaronder De Ronde Venen – gaan zich inzetten om laaggeletterdheid terug te dringen. Dat hebben ze afgesproken in het Taalakkoord regio Groot-Amsterdam. Vorige week hebben 8 gemeentes en bijna 40 maatschappelijke organisaties deze overeenkomst ondertekend. De omvang van het probleem is groot, blijkt uit cijfers van Stichting Lezen en Schrijven. Landelijk zijn er 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. In de regio Groot-Amsterdam gaat het om 14% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar. Bij de regiobewoners boven de 65 jaar ligt dit percentage op 25%. En 24% van de jongeren tot 15 jaar loopt het risico om laaggeletterd te worden.

‘Lieve mensen die helpen met leren’ Paméla Melkert is ervaringsdeskundige en taalambassadeur van Stichting ABC, vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden. Ze is blij met het Taalakkoord. “Voor mensen die laaggeletterd zijn, is vaak de drempel te hoog om naar een bibliotheek te gaan. Al die moeilijke boeken... Veel mensen zijn vroeger op school gepest, omdat ze moeite hadden met taal. Maar ze hoeven niet bang te zijn. Ik vind het fijn dat de bibliotheken en taalhuizen zich openstellen en willen laten zien: hier zijn lieve mensen die je willen helpen met leren.”

Gemeentehuis en afvalbrengstations gesloten op maandag 3 oktober Het gemeentehuis is maandag 3 oktober gesloten vanwege een bijeenkomst voor alle medewerkers. De gemeente is die dag ook telefonisch niet bereikbaar. De afvalbrengstations in Mijdrecht en Abcoude zijn ook gesloten.

‘Laaggeletterdheid bespreken en signaleren’ “Er heerst veel schaamte rond laaggeletterdheid. Niemand komt er graag voor uit dat hij of zij de Nederlandse taal niet goed begrijpt of moeite heeft met formulieren invullen. Daarom is het belangrijk dat hulpverleners laaggeletterdheid snel herkennen”, zegt voorzitter Menco Dane van Humanitas Amstelland, medeondertekenaar van het Taalakkoord. “Onze vrijwilligers komen thuis bij mensen met taalproblemen. Door het Taalakkoord krijgen ze scholing om dit te bespreken en te signaleren, en eventueel door te verwijzen naar goede taalondersteuning.” Meer schulden Mensen met laaggeletterdheid hebben moeite met lezen, spreken, schrijven en/of rekenen. Ook vinden ze het bijhouden van de administratie en financiën vaak lastig en zijn ze digitaal niet zo vaardig. Deze taalachterstand drukt een zwaar stempel op hun privé- en werksituatie. Zo is ongeveer de helft van de mensen met problematische schulden laaggeletterd. Ook heeft deze groep een grotere kans om langdurig in armoede te leven en heeft vaker schuldhulpverlening nodig. Slechtere gezondheid Mensen met laaggeletterdheid hebben meer moeite een baan te vinden en zijn vaker

Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

Communiceren in eenvoudige taal De ondertekenaars van het Taalakkoord regio Groot-Amsterdam willen met verschillende activiteiten laaggeletterdheid tegengaan. Medewerkers van de ondertekenende organisaties krijgen een gratis training. Daardoor leren ze taalachterstand sneller herkennen en weten ze beter wat ze moeten doen. Ook kunnen ze deelnemen aan een korte cursus ‘Communiceren in eenvoudige taal’. Medewerkers die niet taalvaardig zijn, krijgen de mogelijkheid om de taal op de werkvloer te leren. Ondertekening door 2 wethouders Met de ondertekening door 2 wethouders benadrukt gemeente De Ronde Venen het belang dat zij hecht aan het Taalakkoord. Wethouder Cees van Uden (Participatie): “Meedoen aan de samenleving begint met een goede beheersing van de taal. Laaggeletterdheid bemoeilijkt die participatie. Hoe meer hulp met het beter leren beheersen van de taal, hoe meer mensen meedoen aan de samenleving. Goed communiceren vergroot daarnaast de kans op een baan. Deelnemen aan het arbeidsproces is goed voor het persoonlijk welzijn.” Vacatures beter vervullen Vanuit haar portefeuille Economie stelt collegawethouder Anja Vijselaar: “Van Rondeveense bedrijven hoor ik hoeveel vacatures zij hebben. Voor het goed functioneren van een werknemer is een goede vakopleiding alleen niet genoeg. Als gemeente kunnen wij helpen mensen taalvaardiger en digitaal vaardiger te maken, zodat de openstaande vacatures beter vervuld kunnen worden.”

‘We doen het samen’ Hanneke Paul, projectleider Sociaal Domein bij de regionale bibliotheek Angstel, Vecht en Venen, was zeer gemotiveerd om haar handtekening onder het Taalakkoord te zetten. “In de bibliotheken helpen we samen met Tympaan-De Baat, bijvoorbeeld via het Taalhuis, mensen beter Nederlands te lezen, spreken, schrijven en luisteren. Door het Taalakkoord kunnen de vrijwilligers binnen ons netwerk laaggeletterdheid eerder signaleren en mensen beter helpen. Of zorgen voor een warme overdracht naar een andere organisatie. Want we doen het samen.”

Loop jij met een goed idee rond voor energiearmoede? Buurthuizen, verenigingen of andere bewonersorganisaties kunnen nu het BuurtBespaarBudget aanvragen voor projecten om buurtbewoners en/of het buurthuis te helpen in het verlagen van de energierekening. Met als belangrijkste doel juist mensen te bereiken die daar nu de meeste baat bij hebben. De bijdrage vanuit het BuurtBespaarBudget is minimaal 500 euro en maximaal 5.000 euro. Meer weten? Ga naar www.lsabewoners.nl/ buurtbespaarbudget


DE GROENE VENEN

23 SEPTEMBER 2022

3

Bekendmakingen en mededelingen (week 38 – 23 september 2022) In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Aangevraagde omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer Datum verzonden

Meerzicht 31 in Abcoude

Het vervangen van een schutting

Z/22/214861

08-09-2022

Johan van Renessestraat 18 in Mijdrecht

Het gebruik van een aantal ruimten tbv peutergroep en BSO Kind en Co

Z/22/214868

09-09-2022

Demmerik 128A in Vinkeveen

Nieuwbouw woning op kavel 732 ter hoogte van nr. 128a-1

Z/22/214875

09-09-2022

Hofland 170 in Mijdrecht

Plaatsen dakkapel aan zijkant woning

Z/22/214883

09-09-2022

Stationsstraat 12 in Abcoude

Plaatsen warmtepomp

Z/22/214891

09-09-2022

Uitweg 25 A in Vinkeveen

Aanbrengen van erfverharding

Z/22/214925

12-09-2022

Dorpsstraat 23 in Mijdrecht

Vervangen van kozijnen/ramen voor en achterzijde van de woning

Z/22/214932

12-09-2022

Koraal 37 in Mijdrecht

Vervangen dakkapellen

Z/22/214987

12-09-2022

Arkenpark Mur 2 in Vinkeveen

Vervangingsvergunning woonark

Z/22/214958

12-09-2022

Demmerik 128 C in Vinkeveen

Nieuwbouw woning

Z/22/215026

13-09-2022

Lakenveld 8 in Abcoude

Plaatsen schuur

Z/22/215000

13-09-2022

Proostdijstraat 34 in Abcoude

Uitbreiden van de woning

Z/22/215067

14-09-2022

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum

Ereprijs 39 in Abcoude

ontheffing plaatsen Vuilcontainer dicht Mobiel toilet nabij de Ereprijs 39 te Abcoude

Z/2022/023516

13-09-2022

Steven van Rumelaerstraat 37 in Mijdrecht

ontheffing plaatsen Autolaadkraan op de weg Z/2022/023544

13-09-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, onder vermelding van ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Aanvraag evenementenvergunning A-categorie De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag voor het houden van een evenement is ingediend: Datum

Evenement/aanvraag

Tijdstip

Zaterdag 19 Intocht Sinterklaas in de november 2022 Hoef

14.30 uur – 17.30 uur

Locatie

Activiteit

Aankomst ter hoogte van de Versterkt geluid Hoef Oostzijde 42-43, 1426 AE de Hoef

Amstelhoek, gedeeltelijke afsluiting voetpad Piet Heinlaan Het voetpad aan de Piet Heinlaan is t.h.v. huisnummer 9 t/m 19 op 28 en 29 september 2022 van 08.00 uur t/m 12.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Voetgangers kunnen gebruik maken van het voetpad aan de overzijde van de weg. Deze maatregel is nodig i.v.m. werkzaamheden aan kabels en leidingen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door BAM Infra.

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met R. Park van de firma Versluys Verkeerstechniek via T. 06 – 51 80 47 48

Aangevraagde omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen: Datum ontvangen

Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Ereprijs 39 in Abcoude

ontheffing plaatsen Vuilcontainer dicht Z/2022/023516 Mobiel toilet nabij de Ereprijs 39 te Abcoude.

12-09-2022

Steven van Rumelaerstraat 37 in Mijdrecht

ontheffing plaatsen Autolaadkraan op de weg

Z/2022/023544

12-09-2022

Baambrugse Zuwe 194 in Vinkeveen

het verbreden van een uitweg aan de Baambrugse Zuwe 194 te Vinkeveen

Z/2022/023438

12-09-2022

fluitekruid 24 in Abcoude

ontheffing plaatsen Vuilcontainer dicht Mobiel toilet nabij de fluitekruid 24 te Abcoude.

Z/2022/023748

15-09-2022

Publicatie Verkeersbesluit Datum van bekendmaking: 23 september 2022 Onderwerp: Verkeersbesluit voor diverse verkeersmaatregelen op de Hoofdweg in Waverveen Locatie: Cliffordweg/Hoofdweg/Waverveensepad Aanleiding Op het moment voert de gemeente een grootschalige reconstructie uit van de Hoofdweg in Waverveen. Dit biedt de mogelijkheid om de inrichting van de weg en de verkeersmaatregelen in overeenstemming te brengen met de categorisering van de weg uit het Beleidsplan Verkeer 2017-2021. Besluit Op grond van in het verkeersbesluit opgenomen overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om de verkeersmaatregelen in overeenstemming te brengen met de categorisering van de weg, doormiddel van het aanpassen van de bebording en markeringen op de Cliffordweg/Hoofdweg/Waverveensepad. Het volledige verkeersbesluit kunt u lezen op www.officielebekendmakingen.nl.

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig art. 3.9 Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvragen om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer Datum verzonden

Baambrugse Zuwe 141G

Het plaatsen van tuinmuren

Z/22/204714

09-09-2022

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer Datum verzonden

Molenwiek 101 in Mijdrecht

Het wijzigen van de kozijnen aan de voorzijde

Z/22/212562

08-09-2022

Rijksstraatweg 155 A in Baambrugge

Bouw van een woning

Z/22/201947

09 -09-2022

Baambrugse Zuwe 163A in Vinkeveen

Aanbrengen nieuwe brug, beschoeiing en watergang

Z/22/202146

09-09-2022

Groenlandse kade 9 in Vinkeveen

Het plaatsen van een tijdelijke loods

Z/22/214804

15-09-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Bezwaar Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(-en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Gemeente De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Verzoek om een voorlopige voorziening Het opsturen van een bezwaarschrift voorkomt niet dat het verkeersbesluit wordt uitgevoerd. Als u binnen een korte tijd wilt voorkomen dat het verkeersbesluit wordt uitgevoerd, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te nemen. Een verzoek om een voorlopige voorziening kunt u alleen indienen als u ook tegen het besluit bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er een spoedeisend belang zijn. Een verzoek voor een voorlopige voorziening moet, samen met een kopie van uw bezwaarschrift, worden opgestuurd aan de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorziening, postbus 16006, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket. rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u uw DigID nodig. De precieze voorwaarden staan op deze website te lezen. Voor het indienen van een verzoek tot Om een voorlopige voorziening te laten maken moet u griffierecht betalen aan de rechtbank. Contact Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u eerst bellen met de gemeente voor meer informatie of om vragen te stellen. In het algemeen blijkt dat met een telefoontje veel kan worden opgelost. Bezwaar maken is dan misschien niet meer nodig. U mag natuurlijk ook meteen een bezwaarschrift indienen.

Verleende omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Straatnaam

Aard van het bouwwerk

nummer

Verzenddatum

Mijdrecht: Vermogenweg 6

Beschikking op bezwaar in heroverweging omgevingsvergunning gewijzigd in stand gelaten voor het bouwen van een bedrijfspand

Z/21/186109

31-08-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.


4

23 SEPTEMBER 2022

FORT DE GAGEL: CULINAIR KNOOPPUNT IN GROENE WATERLINIE Dineren, vergaderen en feestvieren tussen ruige bunkers in de natuur van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Sinds begin september kan het in Fort de Gagel in recreatiepark Noorderpark-Ruigenhoek in Utrecht. Ondernemer Sybren Ophof durfde het avontuur aan samen met zijn vrouw Pascale Heinsius en vormde het fort mét slotgracht om tot een stoer en stijlvol restaurant. Sybren vertelt gepassioneerd, terwijl we door enorme ramen vrij uitkijken over een groene oase, voorheen het open

vol waterliniegeschiedenis. Het is een enorme operatie geweest, met veel steun van gemeente en provincie.

Fort de Gagel is een mooie mix van historie, culinair en natuur schootsveld van de waterlinie. De bunkers op het terras zijn vol in zicht. “We hebben zo’n geluk met deze unieke locatie

Het resultaat is een mooie mix van historie, culinair en natuur. Het oude wachthuis bijvoorbeeld gebruiken we nu als

feest- of congreszaal. De muren een belangrijke poort naar zijn anderhalve meter dik.” recreatie- en natuurgebied Noorderpark-Ruigenhoek. Sybren wil de Utrechtse inwoners op deze historische Van de groen beklede daken plek in contact brengen met tot de Gagelboter met kruiden waterlinieverhalen, lokaal uit eigen tuin: het fort ademt geproduceerd voedsel, natuur, duurzaamheid. Ontmoeting met duurzaamheid en elkaar. Dit de stad is een ander aspect sluit aan bij de visie van de dat hier tot leven komt. Sybren: provincie Utrecht, die samen “Ieder kwartaal serveren we met eigenaar gemeente bijvoorbeeld een ‘Wereldgerecht Utrecht investeert in dit fort. uit Overvecht’ van een wijkbeMet aandacht voor duurzaamwoner. Het waterlinieverhaal heid, energieopwekking en het gaan we uitdragen door onder uitdragen van het waterlinieandere een spel te ontwikkelen verhaal. Tegelijk past het bij de waarbij je opdrachten doet in aanpak van de provincie om de bunkers. Fort de Gagel moet dit groene gebied toegankelijk je komen beleven.” en beleefbaar te maken. Het het levendige fort vormt nu Meer informatie: fortdegagel.nl

Zwerfafval weer netjes opgeruimd na succesvolle Vuelta Eind augustus raasde de Spaanse wielerronde La Vuelta door onze regio. Met zo’n miljoen mensen langs het parcours en een paar miljoen kijkers voor de buis blikt de provincie terug op een zeer succesvol sportevenement. Duurzaamheid was voor La Vuelta Holanda één van de

speerpunten. Om iets terug te doen voor de natuur greep de recreatiesector op de Utrechtse Heuvelrug de Vuelta aan als kans om zwerfafval in de regio op te ruimen. En met groot succes: tientallen vrijwilligers ruimden over een afstand van ruim 90 kilometer bermen langs het Vuelta-parcours op.

Gratis OV voor 66-plussers met een krappe beurs Ben je 66 jaar of ouder, en heb je een inkomen onder de €17.700 per jaar? Dan kom je bij de provincie Utrecht in aanmerking voor een jaar lang gratis reizen na 9 uur ’s ochtends met tram en bus. En in het weekend de

hele dag. Kijk voor meer informatie en aanmelden op gratisreizenouderen.nl. Er zijn folders met uitleg bij bibliotheken en de servicewinkels van U-OV en Syntus Utrecht. Ook is er hulp bij de aanvraag beschikbaar in de bibliotheek.

DE GROENE VENEN

Sybren Ophof en Pascale Heinsius voor hun terras (met bunker) bij Fort de Gagel.

Vergaderingen Provinciale Staten Statenvergaderingen kan je volgen op de publieke tribune in het provinciehuis en via stateninformatie.provincie-utrecht.nl. Daar kun je ook de commissievergaderingen terugkijken. De volgende vergaderingen staan gepland op: 21 september, 10.30 uur: Provinciale Staten 12 oktober, 09.00 uur: Financiële Audit Commissie 12 oktober, 13.30 uur: Statencommissie Ruimte, Groen, Water en Wonen 19 oktober, 09.00 uur: Statencommissie Bestuur, Economie en Middelen 19 oktober, 13.30 uur: Statencommissie Milieu en Mobiliteit Bekijk de actuele agenda van alle openbare bijeenkomsten en vergaderingen op stateninformatie.provincie-utrecht.nl.

Werk aan de weg Hieronder een greep uit de geplande wegwerkzaamheden, onder voorbehoud van onvoorziene (weers)omstandigheden: N224 Renswoude, diverse wegwerkzaamheden t/m 23 september N228 Montfoort, rioolinspectie 3 t/m 14 oktober N238 Huis ter Heide en Den Dolder, groot onderhoud 19 september-3 oktober N238 Den Dolder, rioolinspectie 3 t/m 14 oktober N414 Baarn, groot onderhoud Bisschopsweg en Eembrug 14 september-18 oktober N417 Maartensdijk, herstelwerkzaamheden fietspad t/m oktober Soestduinen, werkzaamheden doorfietsroute, 12 september-7 november Een interactieve kaart van alle actuele wegwerkzaamheden aan de provinciale wegen vind je op: provincie-utrecht.nl/wegen. Volg ons twitteraccount @werkaandewegutr. Bel voor spoedeisende zaken zoals storingen aan de verkeerslichten, wegversperringen en olie op de weg met het Meldpunt calamiteiten (030) 258 36 00.

Officielebekendmakingen.nl Voor officiële bekendmakingen kun je terecht op officielebekendmakingen.nl en op mijnoverheid.nl. Via mijnoverheid.nl krijg je automatisch bericht bij publicaties over een locatie bij jou in de buurt. Wil je toch een geprinte versie van een provinciale verordening, beleidsregel of kennisgeving, die betrekking heeft op jouw directe leefomgeving? Bel dan (030) 258 9111.

Gratis hulp bij verduurzamen dorps- en buurthuizen Met de stijgende energieprijzen wordt het verduurzamen van dorps- en buurthuizen steeds aantrekkelijker. Maar hoe pak je dat aan? Je kunt via de provincie Utrecht gratis advies op maat en begeleiding krijgen.

Een duurzaamheidscoach brengt samen met jou de wensen en (financiële) mogelijkheden in kaart. Je krijgt een haalbaar plan met praktische stappen waarmee je direct aan de slag kunt. Ook helpt de

duurzaamheidscoach bij het vinden van een installateur of aannemer. Dus beheer of exploiteer je een gebouw met een publieksfunctie en heb je maximaal tien panden in eigendom? Kijk

dan voor meer informatie op energiewerkplaatsutrecht.nl/ buurthuizen Deze regeling is ook beschikbaar voor scholen, culturele instellingen, gemeentelijk vastgoed en eerstelijns zorg.

Meer informatie? Kijk op onze website: provincie-utrecht.nl of volg ons op Facebook.com/provincieutrecht en Twitter: @ProvUtrecht | @PSUtrecht


DE GROENE VENEN

23 SEPTEMBER 2022

5

Burgemeester bezoekt 100-jarige Tillie Minnée te Abcoude

Burgemeestersbezoek voor diamanten bruidspaar Vollräth-Roemer Maandag 19 september vierde het echtpaar Vollräth – Roemer uit Vinkeveen hun 60-jarig huwelijk met een etentje voor kinderen en kleinkinderen. Overdag kwam burgemeester Maarten Divendal hen, uit naam van de gemeente, het diamanten bruidspaar feliciteren met dit bijzondere moment.

Mevrouw Tillie Minnée vierde zaterdag 3 september haar 100ste verjaardag in het bijzijn van ruim 70 mensen, onder wie haar 9 kinderen, 13 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen. Het geheim om 100 jaar te worden is volgens haar: nooit bij de pakken neerzitten en vooral actief blijven. En dat heeft ze gedaan. Al op haar 44e werd ze weduwe en stond er dus alleen voor. Waar ze nu trots op is, dat ze dat blijkbaar goed heeft gedaan. Het gaat met alle kinderen naar volle tevredenheid. Tilly Minnée zorgde niet alleen voor de kinderen en het huishouden, ze ging ook halve dagen werken, zodat er geld was om ook nog leuke dingen te doen. Het was namelijk geen vetpot. Daarnaast zocht ze ook zelf ontspanning en stopte ze niet zichzelf te ontwikkelen. Volksdansen, Engelse les, lid van de jeu-de-boules club in Abcoude en nog veel meer. Haar laatste wapenfeit was computerles toen ze 90 was. Kortom, een vrouw die midden in het leven stond en nog staat. Maar aan burgemeester Divendal die haar kwam feliciteren gaf ze aan: “ik weet niet of ik mijn 101ste verjaardag weer zo groot vier.”

Jan Vollräth (86) en Marion Roemer (79) leerden elkaar destijds kennen in Amstelveen. Iedere zondagavond speelde er een liveband en kon er gedanst worden. Daar sloeg de vonk over en na hun huwelijk in 1962 kreeg het paar een woning in Zaandam. Ze kregen drie kinderen, twee zoons en een dochter. Verhuisde voor een aantal jaren naar België en keerde ook weer terug naar Zaandam. Ook maakten zij regelmatig verre reizen, naar onder meer Azië en Zuid-Afrika. Min of meer 'toevallig' kwam het echtpaar vijf jaar

geleden in Vinkeveen terecht, nadat hun kleinzoon hen tipte over de bouw van een fraaie flat aan de Plevierenlaan. Hier wonen ze met veel genoegen. De binnenruimte is kleiner dan ze gewend waren, maar daar staat een groot balkon tegenover en ze genieten van de natuur. Jan Vollräth, die tijdens zijn werkzame leven in de logistiek zat en nog steeds elke twee weken naar kantoor gaat, fietst graag in de omgeving. Op een gewóne fiets, zo benadrukt hij, het gaat er tenslotte om dat hij fit blijft. Zijn vrouw Marion is nog volop actief met een weefgetouw, een hobby die ze al vele jaren beoefent en waarvoor ze ook lange tijd voorzitter was van de weefkring en cursussen gaf. Het diamanten bruiloftsfeest is samen met de drie kinderen en zes kleinkinderen al in augustus gevierd, vanwege de schoolvakanties. Ook de redactie van deze krant feliciteert het diamanten bruidspaar en wenst hen nog vele goede jaren. foto rob isaacs

vervolg van voorpagina

Nieuwe dienstregeling per 11 december

Bouwmarkt Karwei hielp de actie met een partytent en koffie/ thee voor de deelnemers. Assistent Bouwmarktmanager Suzanne van der Meulen: “We vinden een schone buitenruimte erg belangrijk. Twee personeelsleden zorgen elke dag ervoor dat ons hele terrein wordt opgeruimd. We steunen Rinus Zeldenthuis daarom graag met zijn opruimactie”.

85 kaarsjes voor Maria-Oord Vinkeveen Zorgcentrum Careyn Maria-Oord Vinkeveen bestaat dit jaar 85 jaar! De komende weken vieren de medewerkers en inwoners van Maria-Oord dan ook groot feest. Sinds 1936 is het huis een bekend begrip in Vinkeveen en omstreken. Iedereen kent er wel iemand die er woonde of werkte. Bewoonster Annie Stevens viert ook dit jaar haar 85e verjaardag. Aan haar de eer om samen met burgemeester Maarten Divendal een speciale tentoonstelling over Maria-Oord te openen. Dat er sinds 1936 enorm veel veranderd is in de zorg is te zien op de prachtige foto’s van de tentoonstelling. Wie zelf wil komen kijken, is welkom!

Syntus Utrecht past openbaar vervoer in regio aan De dienstregeling 2023 voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht, die 11 december 2022 ingaat, biedt reizigers belangrijke pluspunten. Zo kunnen bewoners in Wilnis en Mijdrecht rekenen op een snellere route naar Breukelen en

Amsterdam Zuidoost en gaat lijn 120 - als proef voor één jaar – halteren bij Station Abcoude. Ook wil de vervoerder weer nachtbussen laten rijden in de provincie, maar dit is afhankelijk van voldoende personeel.

Gitte Bennink, organisator van de opruimactie van de Bloemhaven, Heulweg en omgeving: “We waren met z’n tienen, gelukkig was het 's middags beter weer dan in de ochtend. We kwamen enorm veel blikjes tegen bij een rioolput, de kinderen vonden een kapotte stoel. We zagen veel hondenpoep, sigarettenpeuken, vieze doekjes en snoeppapiertjes. Er waren weinig plastic flesjes; dan zie je dat statiegeld werkt. De buren hebben gisteren nog een rondje gedaan en een kapotte hengel gevonden.” Ook bij Vinkeveen Haven en bij de Wereldwinkel in Abcoude werd opgeruimd. Inwoners die ook ambassadeur willen worden, melden zich aan bij NME -Centrum De Ronde Venen. Dat kan per e-mail via nmederondevenen@odru.nl of bel (van maandag tot donderdag) naar tel. 0297 27 36 92.

COLOFON De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

Syntus Utrecht In Wilnis en Mijdrecht gaan, conform de strategische OV-visie van de gemeente De Ronde Venen, de bussen op lijnen 126 en 130 een kortere, en daarmee snellere, route rijden. Beide lijnen rijden vanaf Vinkeveen niet meer via Burg. Padmosweg, maar via de Industrieweg en Mijdrechtse Dwarsweg naar Mijdrecht Centrum. Dit levert een reistijdwinst op van 5 minuten per rit. Overlast van bussen op de oude route wordt hiermee beperkt en het bedrijventerrein en de nieuwe woonwijk De Maricken wordt hiermee beter bereikbaar. De bespaarde tijd wordt gebruikt om andere bussen goed op elkaar aan te laten sluiten en extra te laten rijden. Op de nieuwe route worden de bushaltes verbeterd en de fietsenstallingen uitgebreid. De bussen op lijn 121 gaan maandag t/m zaterdag rijden via de Burg. Padmosweg. Een nieuwe buslijn rijdt op zondag tussen Wilnis en Mijdrecht Centrum via de Burg. Padmosweg. Lijn 123 zal voortaan de hele dag naar Uithoorn doorrijden om het verlies van lijn 340 te compenseren.

Lijnen 126 en 130 rijden in de nieuwe dienstregeling niet meer over de Burg. Padmosweg.

Een nadrukkelijke wens was een snelle busverbinding tussen Mijdrecht en het AMC. Lijn 126 zal vanaf de nieuwe dienstregeling bij het AMC gaan halteren. Station Abcoude zal bij wijze van proef van één jaar aangedaan worden met lijn 120 (Utrecht – Amsterdam Bijlmer Arena). De bediening van station Holendrecht komt daarmee te vervallen.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

foto arthur van der kooij

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2021 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


6

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over crises Zondag 25 september om 10 uur leidt ds. M. Bot uit Maassluis de dienst in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer. De milieucrisis. Het is om moedeloos van te worden! Door onze hebzucht maken we de aarde kapot. En waar is God dan? Grijpt Hij niet in? Of is het alleen onze eigen verantwoordelijkheid? We lezen deze ochtend Psalm 8, een loflied op God de Schepper en de bijzondere plek van de mens in de schepping. We gaan kijken hoe God ons naar een weg van omkeer wijst door deze crisis. 's Middags om 17 uur leidt ds. N. Vennik uit Hoofddorp de dienst. Er gebeurt nogal wat in ons land. De ene na de andere crisis. Wie biedt er een oplossing? Die ligt dichterbij dan we denken. 'Goed doen' is het thema van de kerkdienst. Wil je alvast voorbereiden? Lees dan Micha 6:1-8. Belangstellenden zijn welkom op Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf te volgen via de link van kerkdienstmeebeleven.nu op www.cgkmijdrecht.nl/onlinediensten. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel

Mijdrecht

De Rank, een Huis van Licht Op vrijdag 30 september ben je tussen 19 en 21 uur van harte welkom in De Rank, Prins Bernhardlaan 2, in Mijdrecht. Iedereen mag binnenkomen in de stilte, tot zichzelf komen en luisteren naar muziek. Je kunt in alle rust denken aan wat je bezighoudt en eventueel een kaarsje aansteken. Voortaan is De Rank elke laatste vrijdagavond van de maand geopend als Huis van Licht.

23 SEPTEMBER 2022

DE GROENE VENEN

Restauratie monumentale Maarschalkerweerd-orgel eindelijk gestart Open Monumentendag markeerde tevens de start van de restauratie van het monumentale Maarschalkerweerd-orgel in de Johannes de Doper-kerk op de grens van Mijdrecht en Wilnis. Directeur Adjan Smitsman van orgelbouwer Van Vulpen markeerde de start van het restauratieproject door één van de grote orgelpijpen te verwijderen. Na deze symbolische handeling informeerde voorzitter Peter Forsthövel van de restauratiecommissie de aanwezigen over het monumentale karakter van het orgel en de bittere noodzaak van de restauratie.

Aansluitend was er voor de orgelliefhebbers en bezoekers gelegenheid het orgel van buiten en van binnen te bekijken. De feitelijke restauratie start in november met de ontmanteling van het instrument. De werkzaamheden zullen ongeveer een jaar in beslag nemen, zodat op Open Monumentendag 2023 het majestueuze Maarschalkerweerd-orgel weer in volle glorie kan worden aanschouwd. En een week later op zaterdagavond 16 september zal met het presentatieconcert het gerestaureerde orgel officieel worden gepresenteerd.

Ria van Es Klaverjaskampioen De Merel Rotary AMU verwent 33 moeders Op 17 september werden 33 moeders van een kind met een beperking een dag verwend door Rotaryclub Aalsmeer Mijdrecht Uithoorn. Deze moeders, allen afkomstig uit Mijdrecht, Wilnis en De Hoef, dragen dagelijks thuis extra zorg. Tijdens deze gezellige ‘moederverwendag’ is er veel ruimte om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Bij Rendez-Vous in Mijdrecht werd koffie gedronken en werden de moeders toegesproken door wethouder Anja Vijselaar. Uitgezwaaid door de Rotarians vertrok de Wintours-bus voor een vaartocht door natuurgebied/vogelreservaat ’t Waerdtje. De dag werd voortgezet in Waarland, waar de tropisch gelegen vlindertuin Vlindorado werd bezocht. Op de bloemkwekerij maakten de dames hun eigen bloemstuk en werd er een sportieve en leuke partij midgetgolf gespeeld in een overdekte kas, wat goed uitkwam met de harde

storm en heftige regenbuien. Vervolgens bezochten ze één van de grootste en mooiste overdekte vlindertuinen van Europa. Tenslotte vertrok de bus naar Nieuwkoop. Bij Hoeve Rijlaarsdam werd de dag afgesloten met een heerlijk diner in de bijzondere entourage van de prachtige galerie. De Rotaryleden brachten de moeders na afloop weer veilig thuis na een zeer geslaagde dag. Deze dag werd gesponsord door: Rotary AMU, Ronde Venen Fonds, Rendez Vous, Wintours, Hema, Hoeve Rijlaarsdam Nieuwkoop, Vlindorado Waarland, Rederij De Kooperen Hoorn. Een dag als deze wordt elk jaar georganiseerd door Rotary AMU. Kent u iemand die u ook zo’n zorgeloze, vrolijke dag met lotgenoten toewenst, meldt u dit dan bij rotaryamu@gmail.com. Er volgt dan geheel vrijblijvend volgend jaar een uitnodiging om deel te nemen.

Het Open Ronde Venen klaverjaskampioenschap 2022 in Café de Merel in Vinkeveen is gewonnen door Ria van Es. Zij speelde de eerste twee partijen ijzersterk met scores van 1786 en 1949 punten. Samen met de laatste twee met 1815 en 1639 punten kwam Ria tot een prachtige score van 7189 punten. De beker en de fraaie bloemen en bonnen waren dus voor Ria. Nummer 2, Pleun Vis, behaalde 7010 punten en Peter van Kerkwijk eindigde als derde met 6803 punten.

De volgende prijsklaverjasavond vindt plaats op vrijdag 23 september, aanvang 20 uur, inschrijven om 19.45 uur. Café de Merel, Arkenpark Mur 43, Vinkeveen, tel. 0297-263562, e-mail thcw@xs4all.nl. Volgende datums voor de nieuwe prijsklaverjascompetitie 2022-2023 zijn 7 en 21oktober, 4 en 18 november, 2,16 en 30 december. Voor 2023, 13 en 27 januari, 10 en 24 februari, 17 en 31 maart ,14 en 28 april, 12 en 26 mei, 9 en 23 juni en 7 juli. Alle datums onder voorbehoud .

Wilnis

Verzamelaarsmarkt Op 24 september is er een verzamelaarsmarkt van 9.30 tot 12.30 uur in De Willisstee, Pieter Joostenlaan 24 te Wilnis. Er zijn weer de bekende stuiverboeken met postzegels, munten en andere artikelen. Ook zijn er handelaren die u aan benodigdheden kunnen helpen. Ook staat de koffie klaar. Meer inlichtingen via tel. 0297-289322 en www.verzamelaarsrondevenen.nl.

Spelletjesmiddagen in De Heertjes voortaan op vrijdag Stichting Tjitze Hesselius de gezellige spelletjes bij café De Heertjes in Vinkeveen verplaatst naar de vrijdagmiddag. Aanvankelijk had de organisatie gemeld dat de spelletjesmiddagen verhuizen naar de maandagmiddag, maar dan is er ook al een andere activiteit in De Boei. Vandaar dat is gekozen voor de vrijdagmiddag. Alleengaande ouderen zijn van harte welkom om tussen 14 en 16 uur te kaarten, mens-erger-je-niet te spelen of een spelletje UNO te doen. Er zijn verschillende tafels waar verschillende spellen gespeeld kunnen worden zodat er voor ieder wat wils is. Uiteraard zorgen de mannen van De Heertjes weer voor een hapje en een drankje.

De activiteiten zijn gratis maar alleen na aanmelding toegankelijk. Vol = vol. Aanmelden kan via info@tjitzehesselius.nl of via het Servicepunt. De Stichting doet zijn best om mensen die dat willen weer thuis op te halen, maar gezien de problemen met het tekort aan chauffeurs wordt gekeken naar een werkbare oplossing. De Stichting Tjitze Hesselius organiseert sinds 2015 activiteiten voor alleengaande ouderen uit De Ronde Venen. Kijk voor meer informatie op www.tjitzehesslius.nl of volg hen Facebook.


DE GROENE VENEN

23 SEPTEMBER 2022

7

Statiegeldactie Hoogvliet levert 27.500 euro op voor Stichting Hoogvliegers De landelijke statiegeldactie in de supermarkten van Hoogvliet heeft maar liefst 27.500 euro opgeleverd voor Stichting Hoogvliegers. Het team van de Hoogvliet supermarkt in Mijdrecht overhandigde met veel plezier een symbolische cheque met dit bedrag aan Peter Bakker van Stichting Hoogvliegers. De statiegeldactie in de winkels van Hoogvliet heeft drie maanden geduurd. Klanten konden er na het

inleveren van lege flessen voor kiezen het statiegeldbedrag te doneren aan het goede doel. Stichting Hoogvliegers laat zieke of gehandicapte kinderen in de leeftijd van zes tot en met zeventien jaar een bijzonder avontuur beleven. Op het vliegveld beleven de kinderen met brandweer, politie, vrachtwagens, stoere auto’s en vooral helikopters en vliegtuigen (waarin zij mogen vliegen) een onvergetelijke dag.

GROTE VERHALEN tekst rosanne kok

Voedselbanksecretaris Kees Telkamp ontving uit handen van Ria de Wit een cheque met de opbrengst van patiëntendonaties.

Overhandiging cadeaucheque Ria de Wit, doktersassistente bij Huisartsenpraktijk Gein & Angstel in Abcoude, heeft op een overweldigende wijze afscheid genomen van al ‘haar’ patiënten, zoals vorige week in deze krant was te lezen. Omdat Ria eigenlijk alles al had, gaf zij aan dat als men per se iets ten afscheid wilde geven, dit dan ten goede zou moeten komen van de Voedselbank De Ronde Venen.

Werkgevers ondertekenen Taalakkoord regio Groot-Amsterdam Op woensdag 14 september hebben bedrijven, welzijnsorganisaties en gemeenten uit de regio Groot-Amsterdam het Taalakkoord ondertekend. Dat gebeurde in de nieuwe bibliotheek van Uithoorn aan Marktplein 65. De partijen hebben de ambitie om geletterdheid op de werkvloer te vergroten. Samen voor taal, gelijke kansen voor iedereen. De wethouders Cees van Uden (tweede van rechts) en Anja Vijselaar (derde van links) waren er namens gemeente De Ronde Venen. Samen met Bibliotheek AVV, Tympaan-De Baat, Kwadraad Maatschappelijk Werk, Buurtgezinnen, Kredietbank Nederland en GGD regio Utrecht maken zij zich sterk om laaggeletterdheid aan te pakken.

Honderden (ex)patiënten hebben aan deze oproep gehoor gegeven. En hoe! In de afgelopen weken dat er gedoneerd kon worden, is het saldo gegroeid tot bijna 5.300 euro. De laatste paar centen om tot een mooi rond getal te komen, werden gedoneerd door haar ‘baas’ Gerard van Dorp. Afgelopen dinsdag was het zover: de officiële overhandiging van de cadeaucheque. Nadat de secretaris van de Voedselbank, Kees Telkamp, zich gewoontegetrouw had aangemeld met zijn geboortedatum, hoefde hij dit keer niet naar de wachtkamer

maar mocht hij gelijk door naar de werkplek van Ria. Onder het genot van een kopje koffie en verhalen uit praktijk werd de nieuwe assistent nog even tussendoor door Ria wegwijs gemaakt wat hij nog moest doen. Hieruit bleek weer eens hoezeer zij altijd alles op orde had en betrokken was bij het werk. In de prachtige tuin naast en achter de praktijkruimte werd uiteindelijk de cadeaucheque overhandigd. Alleen maar glunderende gezichten. Wat een opbrengst! Binnenkort staat op bankrekening NL22 RABO 0315 5694 68 een extra mooi bedrag te pronken. En wellicht nog meer als u dit artikel gelezen heeft. Kees Telkamp meldde nog dat de schenking wordt aangewend voor voedsel dat veelal te weinig wordt aangevoerd, zoals vis, vlees en halalproducten. Te doen gebruikelijk wordt dat bij de lokale middenstand aangekocht. Vaak ook met enige korting.

Vertrekkend Bayer veilt voor twee Mijdrechtse goede doelen Bayer is met haar divisies Pharmaceuticals, Consumer Health en CropScience sinds 1969 gevestigd aan de Energieweg in Mijdrecht. Deze maand verhuist het bedrijf naar Hoofddorp, een beslissing die al eerder bekend werd gemaakt. De medewerkers van Bayer zijn bij het opruimen van het kantoor op een aantal voorwerpen gestuit die zij onderling hebben geveild voor het goede doel. Hiermee is bijna 1.700 euro opgehaald! De helft van dit bedrag gaat naar Stichting Haarwensen en de andere helft naar Stichting Gezinsbuddy. Zo wil Bayer een kleine maar positieve voetafdruk achterlaten in de gemeente Mijdrecht, waar het bedrijf 53 jaar lang gehuisvest was. Stichting Haarwensen schenkt haarwerken aan kinderen die kaal zijn door een medische achtergrond. Stichting GezinsBuddy biedt éénoudergezinnen die in de knel zitten een vertrouwenspersoon. Een GezinsBuddy schept samen met het gezin orde op zaken: welke hulp is nodig, welke niet? Daarnaast steekt een GezinsBuddy ook zelf de helpende hand uit, bijvoorbeeld in de vorm van leuke uitjes en activiteiten. Met de veiling en de verhuizing komt er een einde aan een halve

eeuw Bayer in Mijdrecht. Veel Mijdrechters hebben een band met dit bedrijf, hetzij als medewerker, leverancier of goede buur op het bedrijventerrein. Ook Bayer zelf heeft altijd een sterke band met Mijdrecht gehad: als ondernemer, werkgever en deel van de lokale gemeenschap. Afgelopen dinsdag 13 september hebben medewerkers afscheid genomen van Mijdrecht tijdens een feestelijke lunch waarbij ongeveer 120 mensen aanwezig waren. Het restaurant was omgetoverd tot een feestzaal, de tafels waren gedekt en er werd een goede lunch geserveerd. In de speech werd het wel en wee in al die jaren aangehaald, en veel anekdotes leidden tot een schaterlach van herkenning. De band tussen Mijdrecht en Bayer is altijd goed geweest en zal bij velen goede herinneringen oproepen. De deur in Mijdrecht gaat dicht en een prachtig kantoor in Hoofddorp wordt betrokken. In deze nieuwe werkomgeving worden de medewerkers van de kantoren Mijdrecht en Amsterdam samengevoegd en de ‘new way of working’ in al z’n facetten aangehangen. Veranderingen die de organisatie een positieve vibe zullen geven. Bayer is dankbaar voor de vele jaren in Mijdrecht!

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Strijd Er was opruimingsuitverkoop bij de bibliotheek. Alle afgeschreven boeken, kinderboeken, tijdschriften en dvd’s moesten worden opgeruimd. Voor slechts 1,50 euro konden bezoekers een grote tas aanschaffen. Alles wat in de tas paste, mocht je meenemen. Ik ben dol op boeken dus deze activiteit leek mij wel op het lijf geschreven. Nou, dat heb ik geweten. Om 10 uur ging de uitverkoop van start. Ik schat in dat ik om 10.05 uur aanwezig was, maar dat was precies tien minuten te laat. Terwijl ik mijn fiets nog moest inparkeren, kwamen diverse bibliotheekgangers mij al met volle tassen tegemoet. Zij hadden overduidelijk hun slag al geslagen. Maar, ik wist natuurlijk niet wat het aanbod zou zijn. En dus ook niet of ik iets zou missen. Dus vol goede moed stapte ik alsnog naar binnen. Daar bleek de strijd nog lang niet gestreden. Sterker nog, ik stapte regelrecht in een grote chaos. En dat druk ik nog voorzichtig uit. Overal zie ik graaiende handen en overvolle tassen. Het is hebben, hebben, hebben. “Pak alles wat je pakken kunt, we kijken thuis wel wat het is,” hoor ik een vrouw tegen haar dochter zeggen. Middenin de gekte blijf ik staan. Ik kan niet voor- of achteruit door al die graaiende mensen. Dan valt mijn oog op een boek van Elisabeth George. Deze schrijver komt mij bekend voor. Het is het enige boek waar ik bij kan, dus ik besluit het in mijn tas te stoppen. En dan wil ik naar huis. Weg van hier! Wat een gekte! Waarom verandert het gedrag van mensen als spullen gratis zijn? Waarom kunnen we dan niet netjes op onze beurt wachten of een ander ook fatsoenlijk laten kijken? En waarom staan we dan zonder gêne in het aanbod te graaien? Dat zou je toch ook niet doen als je er wel voor moest betalen? Ik ben moe van deze strijd en hard toe aan koffie. Thuisgekomen bekijk ik mijn boek nog eens goed. Nu snap ik waarom de schrijver mij zo bekend voorkwam; dit boek heb ik al gelezen…


Familieberichten

8

23 SEPTEMBER 2022

DE GROENE VENEN

Het verlies was er al voor het einde, de rouw, voordat het afscheid kwam. Toen die onzekere verwarring bezit van je gedachten nam. Wij voelden mee met je stil verdriet, nu rouwen wij, maar treuren niet.

van gelderen & stork uitvaart waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude

Na een liefdevolle verpleging in Zorgcentrum Maria-Oord is van ons heengegaan mijn lieve vrouw, onze (schoon)moeder, Oma en Omi

voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997

Elisabeth Oudshoorn - van der Vaart

Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl

Bep

1067-0002 Adv in groene venen G&S uitvaart 127x66mm V 1.indd 1

Wilnis, 25 februari 1931

25-08-20 10:06

Vinkeveen, 18 september 2022 Henk Co en Shufen Hans en Nina Nettie en André Kleinkinderen en achterkleinkinderen

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Informatie of melding van overlijden: 06-16089868

Correspondentieadres: Uitvaartverzorging Rob van de Velde Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

De begrafenis heeft inmiddels plaatsgevonden.

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal di­ent van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen Uitvaartcentrum Vinkeveen Kerklaan 2a, 3645 EV Vinkeveen

Lezing in De Schakel, Wilnis

God in de supermarkt Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het plantaardige Alprotoetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Bij elk schap moeten wij als consument keuzes maken. Het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk,

diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring… De lezing ‘God in de supermarkt’ verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De lezing wordt gehouden door Alfred Slomp, schrijver van het boek SuperWaar. De lezing wordt gehouden in De Schakel, bijgebouw van de Ontmoetingskerk, Dorpsstraat 20 in Wilnis op donderdag 6 oktober om 19:30 uur. Aanmelden tot 2 oktober via diaconie@pknontmoetingskerkwilnis.nl of via tel. 0297-27 44 46.

info@robvandevelde.nl www.robvandevelde.nl (0297) 583 448 24/7 BEREIKBAAR

Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Samen verder na de diagnose Woensdag 28 september organiseert Dementiezorg De Ronde Venen een bijeenkomst van 19.30 tot 21.30 uur in de Ichtusschool (dorpsstraat 4) in Baambrugge. Inloop vanaf 19.15 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. Als uw naaste de diagnose dementie krijgt of een ander ziektebeeld waarbij geheugenproblemen spelen dan kan dat veel vragen oproepen. Welke hulp is er? Wie kan mij ondersteunen? Hoe kan mijn naaste zo lang mogelijk zelfstandig blijven? In De Ronde Venen gaat u dan naar het Servicepunt. Zij geven informatie en advies over waar u terecht kunt voor ondersteuning. Denk aan: Wmo, dementieconsulent, ergotherapeut, wijkverpleegkundige, mantelzorg. Deze avond neemt het Servicepunt u mee langs deze hulpverleners. Na de pauze is er ruimte om vragen te stellen. Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk voor mantelzorgers, inwoners met geheugenproblemen, professionals en andere geïnteresseerden.

Voor meer informatie 0297-230280 (Ester of Tanja) of mantelzorg@stdb.nl.


DE GROENE VENEN

DR. BEEKER

23 SEPTEMBER 2022

9

Waarom de huisartsen het voorstel van het Integraal Zorg Akkoord uiteindelijk niet hebben getekend...

tekst jaco beeker

Nou, het stukje van de vorige keer heeft heel wat teweeggebracht! In mijn onschuld dacht ik dat we waarschijnlijk enkele tientallen reacties zouden krijgen op mijn verhaal over de vlekjes en plekjes en de introductie van het nieuwe apparaat de Demoscan. Dat werden er dus honderden. We hebben op een bepaald moment extra tijden moeten aanmaken om alle geïnteresseerden een afspraak te kunnen bieden, maar al die aanloop heeft wel tot veel mooie inzichten geleid. En was het ons natuurlijk om te doen. Allereerst was misschien niet helemaal duidelijk dat ons apparaat een volledige ‘body-map’ maakt van alle aanwezige plekjes op je lichaam, maar dat je natuurlijk pas kunt vergelijken als je dat onderzoek op een later moment herhaalt. Het idee is dat je bij een vervolgonderzoek ook pas echt kunt zien of er huidafwijkingen zijn die groeien of veranderen. Om dat deels nu al te ondervangen, maken we van de nu op het oog al verdachte plekken een microscopische opname waarbij de onderliggende software een beoordeling geeft van groen (onverdacht) naar rood (verdacht). Onze eerste proefpersonen dachten bij rood gelijk kanker te hebben, maar dat is natuurlijk niet noodzakelijkerwijs het geval, want ook een hele actieve huid zoals bij een ontsteking kan een beetje rood oplichten. Dat hebben we dus in onze uitleg ter plekke en in de rapportage aangepast. Blijkbaar was mijn eerste stukje ook niet helemaal duidelijk wat betreft het maken van afspraken voor het onderzoek want we werden helemaal plat gebeld en gemaild, terwijl de bedoeling is dat je afspreekt via de site van www.dermate-goed.nl Al met al heel leerzaam en succesvol! Nu over de huisartsenproblematiek; Zoals jullie hebben gelezen hebben de huisartsen het voorstel van het Integraal Zorg Akkoord uiteindelijk niet

Nieuwe klankreizen Op de vrijdagen 14 oktober, 11 november en 9 december vinden weer nieuwe klankreizen plaats in gebouw de Schakel, Dorpsstraat 20 in Wilnis van 20 – 21.30 uur.

getekend, alle andere partijen wel. Ik zou graag een beetje uitleggen wat er nou precies speelt en waarom wij niet hebben getekend. Het gaat de huisartsen om twee belangrijke punten te weten; de avond-, nacht- en weekendstructuur en als tweede méér tijd voor de patiënt. Met betrekking tot het eerste punt wil ik niet te veel uitweiden, want iedere aandachtige lezer weet inmiddels dat alle huisartsen helemaal gek worden van de diensten op de huisartsenpost. Je zit daar eigenlijk acht uur achtereen voor kabouter spreekuur te doen terwijl de wachtkamers overlopen met mensen die overdag geen tijd of zin hadden om naar hun eigen huisarts te gaan. De huilende peuters doen je horen en zien vergaan, terwijl de onrustige ouders zich afvragen waarom ze nou nog steeds moeten wachten maar dit tijdstip verkiezen boven het bezoek aan de eigen huisarts omdat vader en moeder overdag werken. Ondertussen komt de echte spoed bijna niet meer aan bod en raken de assistentes overspannen van een wachtrij aan de telefoon die hun werktijd bijna overstijgt. De assistentes haken de één na de ander af en dat doet de druk op de overblijvers toenemen, waardoor die ook geen tijd meer hebben voor een goed telefonisch gesprek en dus maar een afspraak maken op het avondspreekuur waardoor de huisarts alleen maar flauwekul ziet en het uiteindelijk ook niet meer trekt. Duidelijk dat daar wat aan gedaan moet worden, maar hoe? Het tweede punt, meer tijd voor de patiënt heeft deels met het eerste te maken. Want als je overdag geen tijd hebt, krijg je vanzelf dat het stuwmeer leegloopt in de avond. Maar er zijn meer problemen, want de regeldruk en zorgvraag zijn enorm toegenomen.

Tijdens een klankreis laat je jezelf meevoeren op de ontspannende werking van klankschalen en klankstaven, afgewisseld met bijzondere geluiden van de tongdrum, sjamanendrum, oceandrum, regenbuis en stemgeluid. Tevens kan er gebruik worden gemaakt van snaarinstrumenten en/of kleine meditatieve in-

Ik heb in mijn praktijk op dit moment minstens zes thuiswonende dementerende mensen, voor wie we veel regelen zoals thuiszorg, wijkverpleging en machtigingen. De wijk moet op hun beurt weer vaak met ons overleggen en dat overleg zorgt weer voor veelvuldig bezoek in de thuissituatie. Behoudens die dementerende mensen hadden we op een bepaald moment zeven terminale, dus stervende mensen tegelijkertijd en die hebben ook mijn/onze aandacht nodig. Tel daarbij de papiertjes voor trapliften,rollators, hoog-laagbedden, invalidenkaarten en de verzoeken om inlichtingen en je hebt in onze praktijk al een fulltime baan gevuld. Ik zag dat probleem al een tijdje aankomen en heb dit jaar besloten tot het aantrekken van een POH-iz, ofwel een praktijkondersteuner intensieve zorg. We hebben Herman weggeweekt bij de organisatie waar hij werkte en sindsdien is ieder chronisch of intensief probleem een ‘Hermannetje’. Voor mij werkt dat top, want ik kan mijn tijd weer besteden aan de overige patiënten en voel me minder gestressd, maar let wel; Herman kost geld en levert verhoudingsgewijs dat niet op. Ik kan me dat veroorloven omdat we een grote praktijk hebben. Een verliespostje wordt dan weggepoetst, maar de gewone huisarts heeft die mogelijkheden niet en gaat langzaam in het drijfzand ten onder. Tijd voor de patiënt heeft nog een ander aspect en dat is dat er veel jonge artsen, praktijkondersteuners en physician assistants zullen moeten worden opgeleid. De zorgvraag neemt door vergrijzing toe en ook de huisartsen zijn aan het vergrijzen. We moeten dus zorgen dat we voldoende mensen opleiden om dat nu al actuele gat te vullen. Maar voor het opleiden is tijd nodig en wie heeft dat nog op dit mo-

strumenten. Een klankreis onderga je, heerlijk liggend op een comfortabel matje of tuinstoelkussen, toegedekt met een slaapzak of een warm plaid die je wel zelf dient mee te nemen. Na een korte inleiding ervaar je hoe trillingen van klanken je kunnen raken tot in je cellen en het diepst van je wezen. Je ervaart een diepe rust maar ook kan het losmakend en heilzaam werken. Ieder mens vibreert op zijn eigen unieke niveau, wat constant in beweging is. Zo kan elke klank maar ook klankreis weer anders ervaren worden. Deelname is 15 euro per persoon. Kom je met 2 of meer personen, dan betaal je 12,50 euro per persoon. De klankreizen worden aangeboden door Jessica Erdtsieck van SALIG – zie www.salig.com – aanmelden bij j.erdtsieck@hetnet.nl – meld je bijtijds aan!

ment ? Huisartsopleiders haken af en opleidingsplekken zijn niet te vinden. Wij leiden (ook doordat ik op een andere manier ontzorg) heel veel mensen op, op dit moment een huisarts, 3 physician assistants, een praktijkondersteuner en een assistente. De mensen in opleiding hebben voor iets wat ik waarschijnlijk in vijf minuten doe meer tijd nodig , niet in het minst omdat ze ook met mij de consulten nog moeten doorspreken en dus hebben we voor de mensen in opleiding een 25 of 30 minuten spreekuur. Ik heb tussen mijn consulten om de patiënt een gaatje van vijf minuten voor overleg. Gemiddeld duren de consulten van de leerlingen nu ongeveer 25 minuten en dus declareren we voor dat consult een ‘consult langer dan 20 min’.Ter vergelijking; een lang consult levert 20 euro op en een gewoon consult 10 euro. Op 1 augustus, ik stond al met één been in de auto om op vakantie te gaan, kreeg ik van Zorg en Zekerheid een brief waarin ze aankondigden dat ze een controle gingen doen op mijn gedeclareerde lange consulten. Ze stuurden een Excel sheet van in totaal 93 patiënten die allemaal bij mijn leerlingen waren geweest en verwachtten van mij voor 11 augustus (tien dagen later) een verantwoording met uitdraai van de agenda’s, maar ook een uitdraai uit het journaal! Ik ben nog nét niet ontploft, maar wie verzint het in vredesnaam om midden in de vakantie zo’n brief te versturen en dat terwijl het water de huisarts al aan de voeten staat en dan ook nog even met een termijn van 10 dagen! Na mijn boze reactie, met uitdraai van de agenda’s waarin ik kon aantonen dat de leerlingen inderdaad meer dan 20 minuten per patiënt hebben, ging ik op vakantie. En terug uit Oostenrijk weer een brief dat de dames en heren van uw zorgverzekeraar dan wel konden zien dat er inderdaad tijd was gemaakt, maar dat ze er van uitgingen dat de leerlingen toch echt wel hun zaakjes in een kortere tijd kunnen afronden en dat ze nog steeds ook de dossiers wilden inzien. Voor mijn gevoel druist dat in tegen

de wetgeving, want ik voel dat als een schending van mijn medisch beroepsgeheim. Waarom hebben ze niet de betreffende patiënten zelf geïnformeerd en waarom zijn ze niet bij die patiënten te rade gegaan? Het is toch best simpel om dan te vragen van bent u daar geweest op dat tijdstip en hoe lang en geeft u toestemming om uw dossier in te zien? Ik denk dat ze dat niet doen om geen slapende honden wakker te maken, het zou wel eens tot een revolte onder de verzekerden kunnen leiden. Een geraadpleegde jurist beaamde dat het gebruikelijk is om eerst de patiënten te raadplegen, maar dat de wetgeving op dit punt niet helemaal duidelijk is en dat het om rechtszaken te voorkomen beter is om mee te werken. Nou lekker dan, ik moet u er dus bij deze op wijzen dat het medisch beroepsgeheim niet geheel veilig is en dat we met z’n allen beter kunnen afspreken dat we delicate zaken niet in ons EMD gaan opslaan want de zorgverzekeraar leest mee. Ondertussen nu dus de spagaat; om onze toekomst te garanderen moeten we opleiden en dat opleiden wordt door de overheid ook ondersteund maar de zorgverzekeraar die het geld van de overheid verdeelt doet dat niet en handhaaft/beknibbelt en maakt het ons moeilijk en vreet daarmee tijd en goodwill op. Zie in dezen de reden waarom de huisartsen niet hebben getekend, er is geen enkel vertrouwen dat de goede bedoelingen van de minister ook worden uitgevoerd door de zorgverzekeraars. Sterker nog: de afgelopen jaren hebben de zorgverzekeraars een potje van bijna honderd miljoen opgebouwd dat aan de huisartsen niet is uitbetaald omdat ze de regels zo moeilijk hebben gemaakt dat niemand er voor in aanmerking kwam. Is het raar dat wij als beroepsgroep zeggen dat het eerst maar eens zwart op wit moet komen? De tijd van naïviteit is nu wel voorbij. Jaco Beeker Info@drbeeker.nl www.drbeeker.nl


10

23 SEPTEMBER 2022

DE GROENE VENEN

Brandweer Mijdrecht en Brandweer Sinds 2004, Tsjechië verbinden samen meer dan 50 jaar ervaring.

Na twee jaar corona waarbij de sociale contacten die zo belangrijk zijn binnen de brandweer op een laag pitje stonden, is brandweer Mijdrecht afgelopen weekend op teambuilding geweest naar Tsjechië.

Wens. In een persoonlijk gesprek ontdekken we samen jouw wensen voor je nieuwe keuken.

Creatie. Ben je helemaal tevreden over je nieuwe keuken? Dan gaan onze deskundige mensen aan de slag om jouw keuken te realiseren.

Beleving. …en dan nu genieten!

Big Deal Keukens | Anselmusstraat 19 3641 AM Mijdrecht | Tel:+31 (0) 297 743 3922 | www.bigdealkeukens.nl

Via het Mijdrechtse bedrijf Walraven kwam men in contact met drie brandweerposten, die het Mijdrechtse korps hartelijk hebben ontvangen en hen het hele weekend verzorgden met eten, drinken en vermaak. Vrijdags vond een aantal rondleidingen plaats door fabrieken van Walraven in Tsjechië en in de avond waren er presentaties van de drie posten evenals een presentatie van post Mijdrecht. Zaterdagochtend ging men op pad naar onder andere een uitkijktoren in het hooggebergte bij Zaly op 1019 meter en als slotstuk was er een zeskamp tussen brandweer Mijdrecht en de drie Tsjechische korpsen. Met een officiële start in uniform en uitwisseling van cadeaus (Korps Mijdrecht schonk een aantal boeken met foto’s uit onze omgeving met

een persoonlijke boodschap van burgemeester Divendal), begon het middag- en avondprogramma. En dit leek wel een open dag met demonstraties van de plaatselijke jeugdbrandweer, een oude stoomspuit, feesttent, eten en drinken, live muziek en als afsluiting een vuurwerkshow! Behalve de brandweer mocht ook het hele dorp komen. En dit tekent ook wel de brandweer aldaar; midden in de gemeenschap, ondersteunend en organiserend bij evenementen, sociale bijenkomsten, wedstrijden, enzovoort. Het materiaal en materieel is oud, bij een van de posten stond zelfs een tankautospuit (TS) van 60 jaar oud! Ook zag je nog oude brandweerpakken van voor de regionalisering van Brandweer De Ronde Venen, waar nog steeds vol trots in gelopen werd. Dit bewijst ook wel weer dat spullen daar echt goed terecht komen en dat motiveerde om een samenwerking op te zetten om hierin te kunnen voorzien. Als dank en blijk van waardering voor dit prachtige weekend zijn de drie korpsen uitgenodigd om volgend jaar in De Ronde Venen te gast te zijn.

Fantini 2021 Basilicata

WIJN VAN DE WEEK

De geboortegrond van deze Fantini is Basilicata, een stille streek die zo’n beetje de hiel vormt van de Italiaanse laars. Van twee regionale rassen, greco en fiano, creëerde men daar een sappige en vrij fris smakende, elegantferme vino die enigszins notig is en tegelijk voorzien van frisse citrus. Fant…astisch bij gebakken sliptongetjes besprenkeld met citroendruppels. Fles 7,99 euro bij Albert Heijn.

Hubrecht Duijker, vinpressionist

Firma Ruizendaal - Appels: 3 kilo Delcorf of Robijn € 3.50 - Peren: 2 kilo Conference of Verdi € 3.00

Kom zelf fruit plukken tijdens de laatste plukdag op zaterdag 24 september

Pluktrein, springkussen en gratis schminken van 10:00 tot 16:00 uur www.firmaruizendaal.nl


DE GROENE VENEN

23 SEPTEMBER 2022

11

Vera Verweij (23) brengt Rampjaar 1672 in beeld Geschiedenisstudente Vera Verweij uit Mijdrecht geeft aanstaande zaterdag 24 september een bijzondere lezing over het Rampjaar van 1672. Aan de hand van tekeningen en schilderijen legt zij uit hoe de kijk op het Rampjaar door de jaren heen veranderd is. De lezing start zaterdag om 13.30 uur in de Rooms-Katholieke kerk aan de Kerklaan in Vinkeveen.

tekst rosanne kok

Geschiedenis is Vera’s lievelingsvak. Altijd al geweest. “Ik twijfelde of ik dit vak wel wilde studeren en koos in eerste instantie voor Rechten’’, vertelt de Mijdrechtse. “Dit bleek niet wat ik wilde; het volgende jaar schreef ik mij alsnog in voor Geschiedenis. Nu kan ik eindelijk van mijn hobby mijn werk maken.” Paul Hoogers, docent

Concert Gaudiozo in RK-kerk Vinkeveen Zaterdagmiddag 24 sept geeft Vocalgroup Gaudiozo een klein concert in de grote RK-kerk in Vinkeveen. De Vocalgroup zingt driestemmige religieuze muziek en andere inspirerende liederen. Aansluitend is de boeiende tentoonstelling ‘1672 Rampzalig’ in deze prachtige kerk te bezichtigen. Het concert begint 12.15 uur en inloop vanaf 12 uur. Alvast te beluisteren op YouTube: Vocalgroup Gaudiozo. De toegang is een vrije gift.

Geschiedenis op het Veenlanden College in Mijdrecht, was altijd Vera’s grote inspiratiebron. “Hij kan op een geweldige manier verhalen vertellen”, vervolgt zij. “Zo maakt hij de verhalen heel levendig. Geschiedenis heeft voor mij iets magisch en hij kon dat enthousiasme heel goed overbrengen.” Gouden Eeuw Een periode in de geschiedenis die Vera mateloos interesseert, is de Gouden Eeuw. “Het is een relatief korte periode in

de Nederlandse geschiedenis waarin een gebied vol polders veranderde in een stedelijke wereldspeler”, legt zij uit. “Met het rampjaar van 1672 werd het einde van deze periode ingeluid. Dat kan mij blijven fascineren.” Vanwege deze interesse werd Vera gevraagd een lezing te geven. “Om mij daarvoor zo goed mogelijk voor te bereiden, heb ik de Rijksstudio geraadpleegd, een database vanuit het Rijksmuseum.’’ Welke beelden bestaan er van het Rampjaar? Wat vinden mensen belangrijk om weer te geven? En, is er misschien een verschillende kijk op het Rampjaar door de jaren heen? Dat zijn vragen die Vera onderzocht. “Ik ontdekte dat de beeldvorming van het Rampjaar door de jaren heen echt wel veran-

“Gewoon wandelen kan ook, maar golfen is leuker!”

Gerda Kool over haar enthousiasme voor de golfsport

In eerste instantie moest Gerda Kool niets hebben van golfen. Ze vond het een sport voor kakkers. Bovendien zag ze zichzelf niet als sportmens. Dat veranderde toen zij voor haar 50e verjaardag een jaar lang speelrecht voor de kleine golfbaan cadeau kreeg. “Ik ben er nog steeds niet goed in, maar ik vind het een verschrikkelijk leuk spelletje!” tekst rosanne kok

Gerda Kool is een boerendochter. Ze groeide op op de plek waar nu de golfbaan in Wilnis is. Haar nichtjes Alice en Susan hebben nu de dagelijkse leiding over de baan. “Mijn schoonzus gaf mij voor mijn 50e verjaardag speelrecht voor een jaar op de kleine baan”, vertelt Gerda. “Het leek mij niets voor mij! Ik als boerendochter op de golfbaan; het leek ondenkbaar!” Toen Gerda echter de stap zetten het te proberen, was zij verkocht. “Ik ontdekte dat golfen een heel leuk spelletje is”, vervolgt Gerda lachend. “Bovendien is het heerlijk buiten en kan ik ondertussen genieten van de vogels en de natuur. Ik ontmoet hier ontzettend veel leuke mensen en heb ontdekt dat er zeker niet alleen maar kakkers zijn. Voor mij komt in deze sport alles samen; je bent buiten bezig en maakt je hoofd leeg. Je kunt natuurlijk ook gewoon wandelen, maar dit is veel leuker!”

Van idee naar realisatie:

Ideeënwerkplaats 3 oktober

Maandagavond 3 oktober organiseert De Ideeënwerkplaats weer een bijeenkomst. Ditmaal worden alle inwoners van De Ronde Venen uitgenodigd in het Sporthuis Abcoude. Tijdens deze tweede Netwerkbijeenkomst staat het proces van idee naar realisatie centraal. Ook het team van Goud in je wijk is aanwezig. Dit team bestaat uit inwoners en medewerkers van de gemeente en is gestart om inwoners te helpen met ideeën om de buurt mooier, leuker en levendiger te maken. Heb je bijvoorbeeld een leuk plan, maar geen idee hoe het verder moet?

dert”, legt zij uit. “In de beginjaren is het vooral anti-Franse propaganda. Later zien we dat de schoonheid van de historie in beeld is gebracht. En als we kijken naar de beelden uit de huidige tijd zien we vooral dat het Rampjaar als een verzamelplaatje in beeld wordt gebracht. Soms zelfs met behulp van computeranimaties. Het is leuk om zo’n Rampjaar aan de hand van deze verschillende beelden beter te leren begrijpen.” In haar interactieve lezing zal Vera de beelden en haar overige ontdekkingen presenteren. “Ik vind het echt spannend”, stelt zij eerlijk. “Mijn onderwerp richt zich eigenlijk op kunstgeschiedenis terwijl ik Geschiedenis gestudeerd heb. Dat is dus buiten mijn comfortzone. Tegelijkertijd vind ik het leuk om de resultaten te delen van het project waar ik al maanden mee bezig ben. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er komen en of ik mijn

Gerda heeft de smaak enorm te pakken. “Zomers ga ik wel 4-5 keer per week”, legt zij uit. “Dat is heerlijk op die lange avonden. Als het wat eer-

Of vraag je je af waar je allemaal terecht kan voor hulp en financiering? Of wat je nodig hebt voor een subsidie aanvraag? Op 3 oktober krijg je antwoord op al

deze vragen. Bovendien heb je gelijk de mogelijkheid om met teamleden van de Ideeënwerkplaats, Goud in je Wijk én je mede-inwoners in gesprek te gaan om jouw idee een stukje verder op de route naar realisatie te brengen! L ​ocatie: ​De Sprong, Sporthuis Abcoude, Geinplein, Abcoude. Inloop ​​ 19.15​uur, aanvang 19.30 uur, einde ca 21.15 uur. Tot 22 uur is er gelegenheid tot informeel netwerken. Aanmelden kan via www.ideeenwerkplaatsdrv.nl. Liever eerst nog wat meer informatie? Neem contact op via info@ ideeenwerkplaatsdrv.nl.

De gebroeders De Witt passie en enthousiasme voor het vak aan hen kan overdragen. Zoals ik al zei: geschiedenis heeft iets magisch en dat zou ik graag willen delen!” Aanmelden voor de lezing is niet nodig. De toegang is gratis.

der donker wordt, ga ik op vrijdag, zaterdag en zondag. Ik denk dat ik 80% van mijn vrije tijd op de golfbaan spendeer. Hier ontmoet ik ontzettend veel leuke mensen.” Gerda benadrukt dat zij vooral speelt voor de gezelligheid. “Natuurlijk wil ik wel beter worden, maar hoe harder ik dat probeer, hoe minder goed het gaat. Ik heb nu een handicap van 32.1, maar ik wil onder handicap 30 te komen. Volgend seizoen moet dat gaan lukken. Toch zie ik deze sport echt als een spelletje; als ik de slechtste ben, maak ik andere spelers weer gelukkig en denk ik: volgende keer beter!” Toch heeft Gerda wel een aantal successen geboekt. “Op de par-3 baan heb ik eens een hole-in-one geslagen”, stelt zij vol trots. “Sommigen lukt dat nooit. Ik had wel dat geluk. Daarnaast heb ik een keer de maandbeker van onze club gewonnen. Dat was ook leuk; een maand lang mocht ik op een speciale parkeerplaats staan. Dat zijn voor mij de kleine glorieuze momentjes.” Hole 19 Waar voetballers vaak enthousiast spreken over de gezellige ‘derde helft’, spreken golfers over de beroemde en beruchte hole 19. “Die is heel belangrijk”, lacht Gerda. “Halverwege de baan kan ik al denken aan een lekker wijntje op het terras of aan warme chocolademelk bij de open haard. Die nazit is een belangrijk deel van het spel. Dat maakt het ook zo leuk. Ja, een groot deel van mijn sociale leven vind ik hier.


12

23 SEPTEMBER 2022

Zondag 25 september – 13.30 uur. Gratis toegang

Zondag 2 oktober om 15.30 uur

Marjolein Berger-Vos, beeldend kunstenaar uit Mijdrecht, schrijft gedichten en is initiatiefnemer van ‘Muziek in Beeld’. Op inspirerende wijze vertelt ze over haar beelden en draagt hun gedicht voor. De verhalen worden dit keer afgewisseld met mooie liedjes gezongen door Willem van Pernis, die zichzelf op de piano begeleidt. Een diepgaande ervaring van beelden, gedichten en muziek! Het concert wordt gehouden op de laatste dag van de expositie in ’t Reghthuys in Nieuwkoop met de beelden en gedichten van Marjolein Berger-Vos en de aquarellen van Marie-Louise Vos-Duetz. De expositie is op zaterdag 24 september van 10 – 16 uur en op zondag 25 september van 13 – 16 uur nog te bezichtigen. De expositie en het concert zijn

Na een lange tijd van binnen blijven wil iedereen weer naar buiten. Varen. Vliegen. De zee op. Ida niet. Binnen is veilig want buiten vliegt een spookschip, toch? Terwijl ze veilig binnen zit, vertelt Ida over Lot en Willem. Als kinderen waren ze onafscheidelijk. Maar nu zijn ze groot en Willem wil varen op de woeste wateren. Lot mag niet mee, want meisjes brengen maar ongeluk op zee, zegt Willem. Lot wacht, en wacht, en wacht, tot hij terugkomt. Maar Willem komt niet terug... Wat is er gebeurd? Zou zijn schip zijn gezonken? Verhalenverteller Ida van Dril duikt op eigenzinnige wijze in dit mysterieuze verhaal. Onder regie van Fred Delfgaauw dompelt Ida je onder in een waargebeurde leugen. Een spannende en grappige voorstelling met laffe helden en heldhaftige lafaards. Voor iedereen vanaf 7 jaar die nog

2 juli t/m 30 okt Tentoonstelling 1672 Rampzalig R.K. Kerk, Vinkeveen proosdijlanden.nl Za 1 Dolf Jansen cabaret Theater Piet Mondriaan, Abcoude theaterpietmondriaan.nl Zo 2 Klink-Klaar tekst en muziek voor klein publiek Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen cultuurpuntrondevenen.nl De Vliegende Hollander familievoorstelling Theater Piet Mondriaan, Abcoude theaterpietmondriaan.nl

Mijdrecht

Braderie Raadhuisplein op 1 oktober Op zaterdag 1 oktober wordt er van 10-17 uur een gezellige braderie georganiseerd met ca. 40 plaatsen met diverse kinderattracties en gezellige muziek op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Op de markt staan leuke artikelen, als handgemaakte sieraden, schilderijen, lederwaren, speelgoed, kleding, Tupperware, vrolijke sokken, etc. Nieuwsgierig? Kom maar kijken. Bij de vele restaurants kunt u binnen en of buiten plaatsnemen voor een heerlijke hapje en een drankje. Info op www.thib.nl, tel. 06 54776694

Freek de Jonge (15 okt) en Paul de Leeuw (19 okt) in Schouwburg Amstelveen

5 t/m 16 okt, Kinderboekenweek bibliotheekavv.nl Wo 12 Jambirds optreden jazzmusici Café Restaurant de Eendracht, Abcoude deeendracht-abcoude.nl Do 13 Roffa Tango Trio theaterconcert Onder de Hanenbalken, Abcoude theaterpietmondriaan.nl Za 15 Merijn Scholten cabaret Theater Piet Mondriaan, Abcoude theaterpietmondriaan.nl Zo 16 Regiokoor De Ronde Venen concert Mijdrecht regiokoorderondevenen.nl Za 22 Esther Groenenberg theaterconcert Theater Piet Mondriaan theaterpietmondriaan.nl

Freek de Jonge – De Schreef Freek de Jonge, nog steeds een van de allergrootste in het cabaret, speelt op zaterdag 15 oktober in Schouwburg Amstelveen in De Schreef een roekeloze oude man die zich niets aantrekt van wetten en conventies. Zo houdt hij zich staande in een steeds gekker wordende wereld. Wars van wetten en conventies zal hij liever barsten dan buigen. Speelt

Za 29 Concert harp, orgel, piano en verteller Janskerk, Mijdrecht janskerkconcerten.nl Lenette van Dongen cabaret Theater Piet Mondriaan, Abcoude theaterpietmondriaan.nl

Op zaterdag 24 september is het een gezellige boel in Mijdrecht dorp! Vanaf 12 uur zullen er bekende figuren in Mijdrecht dorp wandelen. Elsa en Olaf wandelen door de Passage, de Minions verstoppen zich in de Dorpstraat en Sneeuwwitje huppelt door Winkelcentrum De Lindeboom. De hele middag zullen ze allemaal rondlopen door Mijdrecht dorp en zullen ze alle winkelstraten bezoeken. Kom langs en ga op de foto met jouw favoriete held of heldin. Kom ook knutselen op het Lindeboomplein. Aan de gezellige knutseltafels maak jij de mooiste knutselwerkjes! Om 16 uur gaan alle helden weer terug naar hun eigen (t)huis. Ze hopen jullie en jullie ouders heel graag te zien!

ComedyClubxDeHeertjes leuk, lokaal en kleinschalig De afgelopen edities zijn enthousiast ontvangen in Vinkeveen met artiesten waar ze het publiek mee pakken. Want lachen wil toch iedereen? Grote namen in de comedywereld als Najib Amhali en Jörgen Raymann hebben het Rondeveense publiek al flink geamuseerd. Geen reden om het nu rustig aan te doen voor de comedyclubxdeheertjes en ze zullen niet stoppen met deze sfeervolle avonden te organiseren om zo iedereen uit De Ronde Venen en ver daar buiten een grote glimlach op het gezicht te geven. “Het moet leuk zijn, lokaal en kleinschalig, dat is wat wij aan onze gasten willen bieden,” aldus De Heertjes. 16 oktober staat er wederom een top line-up met in de hoofdrol Arie Koomen. Arie Koomen doet al meer dan 28 jaar aan standup comedy. Hij is de Arie van Arie en A R IE KO O M EN Silvester en hij zat bij de Lama’s. Als kind viel hij in een toverkeH

EE

R TJ E S

AANVA NG

tel met spraakwater. Soms probeert hij een hele avondvullende show in een set van 10 minuten te proppen. Onmogelijk zou je zeggen: tenzij je heel snel praat. Ze presenteren Joël Gideon van het tv-programma ‘Ik ga stuk’, cabaretier en comedian Cristian Pielich en als talentspot Maurits Niesink. De creativiteit van deze standup comedians is ongekend en voor hun humor heb je een extra set buikspieren nodig. MC Rachid Larouz knoopt de show aan elkaar en de knappe DJ Robyn verbindt de sets van de artiesten en draait de hele avond haar muziek.

ZO NDAG TO BER 16 OK 20:30 START SHOW

19:00

KE

foto marco bakker

Paul de Leeuw – 60? We zien wel… Paul de Leeuw viert op woensdag 19 oktober zijn 60ste verjaardag in Schouwburg Amstelveen. In 60? We zien wel… overziet hij zijn leven, zingt oude liedjes die nu, jaren later, misschien een heel andere betekenis hebben én nog nooit live in het theater gezongen nummers. Hij mijmert over zijn eerste-, grote- en ware liefde en maakt ouderwets lol met zijn publiek. Snelle improvisaties, vermaak en oprechte ontroering liggen op de loer in deze show die bijna elke avond anders is. Paul de Leeuw is terug in het theater waar hij totaal zichzelf is en volgens velen op zijn best. Complete theateragenda en reserveringen op www.schouwburgamstelveen.nl

Op de foto met jouw idool!

VIN

Zo 30 Cultuurhuis Filmzondag Cultuurhuis Piet Mondriaan, Abcoude cultuurhuis.nu Vocaal Ensemble Larynx & Ensemble Corona klassiek concert Dorpskerk, Abcoude abcoudeconcerten.nl

hij eigenlijk wel een rol, of is dit een goede weergave van zijn eigen persoonlijkheid? De Jonge is bijna 80, maar van stilzitten wil hij niets weten. Hij lijkt zelfs productiever dan ooit, want in rap tempo volgen zijn boeken, voorstellingen en optredens zich op. Nog altijd is hij even scherp en steekt hij zijn kritische mening niet onder stoelen of banken.

niet weet dat bang zijn helemaal niet eng hoeft te zijn. Theater Piet Mondriaan, zondag 2 oktober. Aanvang: 15:30 uur. Entree: 11 euro. Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl. foto jaap reedijk

Zaterdag 24 september: Mijdrecht Dorp Trend Event

DE

oktober

N

UIT IN DE RONDE VENEN MAANDLADDER

EE

KUNST EN CULTUUR

gratis te bezoeken in ’t Reghthuys, ’t Reghthuysplein 1, Nieuwkoop, www.reghthuys-nieuwkoop.nl. Meer informatie over Marjolein op www.intotuition.nl.

Vliegende Hollander (7+) bij Theater Piet Mondriaan

V

Concert ‘Muziek in Beeld’, ’t Reghthuys in Nieuwkoop

DE GROENE VENEN

Deze avond zal De Heertjes zorgen voor mooie wijnen, sublieme cocktails, gewoon een biertje of wat fris met een lekker borrelhapje.

STAR RING

ITS NIESI NK H - MAUR IAN PIELIC N - CRIST JOEL GIDEO HOST ED BY UZ ID LARO MC RACH DJ ROBY N + MUSIC BY

RTJ ESG DE HEE53, 3648D HEREN WEG VINKE VEEN

WWW.

TS 25€ ONLIN E TICKEVEEN. NL VINKE DEHEE RTJES

Kaarten alleen online beschikbaar à 25 euro per kaart op www.deheertjesvinkeveen.nl.


DE GROENE VENEN

23 SEPTEMBER 2022

13

De week van de Ontmoeting:

Gratis klassiek huiskamerconcert in de Angstelborgh In het kader van “De week van de ontmoeting” is er op donderdagmiddag 29 september van 14 tot 16 uur een gratis klassiek huiskameroptreden in de Angstelborgh, Dorpszicht 22, Abcoude. Het Utrechtsch Studenten Concert mag zich met haar 198-jarig bestaan het oudste symfonieorkest van Nederland noemen. In 1998 heeft het orkest hier zelfs een eervolle vermelding voor gekregen in het Guinness Book of Re-

cords. Het USConcert speelt altijd een gevarieerd repertoire. Er worden voornamelijk werken uit de laatromantische en vroegmoderne periode uitgevoerd, onder meer van Brahms, Bruckner, Rachmaninov, R. Strauss en Mahler, evenals hedendaagse en Nederlandse componisten. Aanmelden hoeft niet maar er is slechts een beperkt aantal stoelen in de zaal, dus wees er snel bij want vol is helaas echt vol.

Creatieve workshops bij Atelier de Kromme Mijdrecht Bruisend activiteitenprogramma Ook dit najaar zijn er weer verschillende workshops voor jong en oud te volgen bij Atelier de Kromme Mijdrecht. Zaterdag 22 oktober 9:30 - 12:00 Schilderij voor aan de muur in twee en half uur. Trek je verf outfit aan en maak zelf met acrylverf een schilderij voor aan de muur in twee en half uur. De docent, Moniek van Dijk, zorgt voor alle materialen. Er zijn leuke voorbeelden ter inspiratie. Natuurlijk is er ruimte voor eigen creatieve inbreng. Kosten: €25.00 Woensdag 26 oktober 14:00 - 16:30 Maak je eigen spijkerschilderij Leuke activiteit voor in de Herfstvakantie! Neem je eigen hamer mee en ga lekker creatief aan de slag: maak onder begeleiding van de docent, Ellen Stapper-Muller, een mooi spijkerschilderij. De materialen: een plankje, spijkers en katoen zijn bij deze workshop inbegrepen. Voor kids vanaf 8 jaar. Kosten: € 15.00

Zaterdag 29 oktober 9:30 - 12:00 Workshop voor ouder & kind Samen ben je creatief bezig met tekenen en schilderen en werk je aan een mooie creatie. Thema: Herfst. De docent, Moniek van Dijk zorgt dat alle materialen aanwezig zijn. Er zijn leuke voorbeelden ter inspiratie. Natuurlijk is er ruimte voor eigen creatieve inbreng. De ouder kan uiteraard ook een verzorger of grootouder zijn. Voor ouders met 1 of 2 kinderen (vanaf 8 jaar) Kosten: € 30.00 ouder met 1 kind of € 40.00 ouder met 2 kinderen. Locatie voor alle workshops: Atelier de Kromme Mijdrecht Gebouw Trekvogel Karekiet 49 Mijdrecht. Ervaring is niet nodig, een glaasje limonade, lekker kopje koffie of thee is bij alle workshops inbegrepen. Wijzigingen onder voorbehoud, minimaal 7 deelnemers per groep Opgave en informatie: Via de website www.atelierdekrommemijdrecht.nl kun je je inschrijven of neem contact op met de cursuscoördinator: leden@atelierdekrommemijdrecht.nl

in Week van de Ontmoeting

Waar landelijk aandacht besteed wordt aan de Week van de Eenzaamheid, geven de maatschappelijke organisaties in De Ronde Venen hier een positieve draai aan. Zij zetten gezamenlijk hun schouders onder de Week van de Ontmoeting. Van 29 september tot en met 6 oktober bruist het van de activiteiten: van filmavond voor jongeren tot muzikaal optreden en stoelhonkbal voor ouderen; voor iedereen is iets te doen. tekst rosanne kok

Leyla Burgan heeft namens welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat alle activiteiten uit de Week van de Ontmoeting gebundeld tot een kalender. Ze is enorm onder de indruk van het aanbod dat alle partners met elkaar te bieden hebben. “Deze week vinden meer dan 30 activiteiten plaats”, stelt Leyla vol trots. “Dat is een prachtig aanbod. Zo zit er altijd wel iets bij waar je kunt aanhaken.”

- foto bob dmyt De genoemde activiteiten zijn slechts een kleine greep uit het programma. “Zo bieden we ook diverse muzikale optredens en een actief programma vanuit Senior Sportief Actief. Ouderen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan badminton of stoelhonkbal; net wat bij hen past.”

Gezellige groepsgesprekken Voor iedereen die het leuk vindt nieuwe mensen te leren kennen en mooie gesprekken te voeren, vindt op donderdag 29 september een verdiepende gespreksmiddag plaats in het gemeentehuis. “Onder leiding van de mooie organisatie 1330 worden de deelnemers uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan”, vervolgt Leyla. “Er is een gespreksleider die handvatten biedt voor onderwerpen en stellingen. Zo kunnen kennis, mening en ervaring met elkaar worden uitgewisseld.” De groepsdialogen vinden plaats van 14.00-15.30 uur en in de avond van 19.30 tot 21.00 uur.

De Week van de Ontmoeting heeft tot doel om zoveel mogelijk mensen uitnodigen elkaar te ontmoeten. “Probeer het eens”, nodigt Leyla uit. “Kom eens langs, ontdek de activiteiten en ervaar het fijne gevoel van een ontmoeting. Wie weet ontmoet je nieuwe mensen? Er zijn zoveel opties dat er altijd wel iets wordt aangeboden dat bij jou past. Je hoeft echt niet alleen te zijn. Samenzijn zorgt voor positieve energie.” Voor wie het spannend vindt zich alleen aan te melden heeft Leyla ook een tip: “Vraag gerust een bekende mee’’, zegt zij. “Wellicht kun je een broer of zus enthousiast maken of een buurman of buurvrouw uitnodigen. Iedereen is welkom! Waar mogen we u of jou ontmoeten?”

Filmavond voor jongeren Ook aan jongeren is gedacht. “Speciaal voor hen organiseert het Jongerenwerk op 30 september een filmavond”, licht Leyla toe. “Jongeren vanaf 12 jaar zijn hier van harte welkom en de toegang is gratis.”

Het volledige programma van de Week van de Ontmoeting is in papieren versie af te halen in het kantoor van Tympaan-De Baat in Mijdrecht en op de Angstelborgh in Abcoude. Daarnaast wordt het op de website van Tympaan-De Baat geplaatst: www.stdb.nl

Vinkeveen

Klaverjasclub Onder Ons Start het kaartseizoen weer per 3 oktober, Het seizoen loopt tot 24 april 2023 (26x) in De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen. Er wordt gekaart op de maandagmiddag van 13 tot 17 uur. De club zoekt ook nieuwe leden. Belangstelling? Bel dan met Frans, tel. 0297-261121; Ferry, tel. 06-26715207 of Ria, tel. 06-45834930.

Vinkeveen/Wilnis

Kom gezellig een spelletje spelen Dorpshuis de Willisstee is weer gestart met gezellige SooS-middagen op de woensdagmiddag. En vanaf maandag 3 oktober is men iedere maandagmiddag ook weer van harte welkom bij de SooS in Dorpshuis de Boei. Inloop is om 13.00 uur en aanvang is om 13.30 uur. Entree is 4,00 euro en hiervoor krijgt u een heerlijk kopje koffie of thee mét een koekje. Vooraf aanmelden hoeft niet, u komt gewoon wanneer u zin heeft! Dorpshuis de Boei in Vinkeveen en Dorpshuis de Willisstee in Wilnis.


14

23 SEPTEMBER 2022

DE GROENE VENEN

IK FIETS... ? K O O JIJ “Nederland is een fantastisch fietsland!”

Amer en Zina over hun plezier in fietsen Amer en Zina zijn nieuwe Nederlanders. Ze komen vanuit Syrië. Amer woont hier nu iets meer dan een jaar; Zina nog maar negen maanden. De Nederlandse taal beheersen ze al behoorlijk goed en met wat ondersteuning van de fietslessen van Tympaan-De Baat leerden ze ook fietsen. Daar genieten ze enorm van. “Fietsen geeft vrijheid.” Amer leerde fietsen op zijn 12e. “Ik heb het van mijn vader geleerd”, begint hij te vertellen. “In Syrië is het gebruikelijk dat de mannen

leren fietsen; voor vrouwen is dat veel minder gewoon. Toen we in Nederland kwamen, ontdekten we dat Nederland echt een fietsland is. Dat waren we vanuit Syrië niet gewend. Daar zijn geen fietspaden en ook geen verkeersregels voor fietsers.” Hoewel het voor vrouwen in Syrië dus niet zo gebruikelijk is om te leren fietsen, had Zina het wel op 8-jarige leeftijd eens geprobeerd. “Dat was samen met mijn broertje”, vult zij haar man aan. “Ik vond het wel echt moeilijk! Bovendien heb ik het daarna niet meer gedaan. Voor de langere afstanden gebruikte ik het openbaar vervoer. Zo ging ik altijd naar de universiteit met de bus. Mijn familie kon ik lopend bezoeken. Ik had dus ook geen fiets nodig…”

T E KST EN

MUZIEK

In de fietslessen van Tympaan-De Baat leerde het echtpaar beter fietsen. In het begin was dat best spannend. “Ik vond het vooral eng als er tegenliggers kwamen”, vertelt Zina. “Zeker als het fietspad langs een sloot lag. Gelukkig vind ik dat nu minder eng. Nu kan ik ook beter remmen en durf ik van een brug af te rijden.”

Ook Zina gebruikt de fiets regelmatig. “Fietsen geeft mij vrijheid”, zegt zij. “Ik kan nu makkelijk even naar het centrum om boodschappen te doen. Anders moest ik dertig minuten lopen. Datzelfde geldt voor een bezoek aan de bieb. Dat doe ik tegenwoordig ook altijd met de fiets.”

Ook Amer heeft de smaak te pakken. “Ik vind fietsen echt leuk!”, stelt hij. “Fietsen is goedkoop en gezond. Bovendien is het heel vaak sneller dan als je met de auto zou gaan. Een vriend van mij woont in Zevenhoven. Met de fiets is dat zeven kilometer; met de auto is het twaalf.”

De oudste dochter van Amer en Zina kan ook fietsen; de jongste is druk met oefenen. “Wij willen graag een voorbeeld zijn voor onze kinderen”, vertelt Amer. “Bovendien willen we graag onderdeel uitmaken van de Nederlandse cultuur. Daar hoort niet alleen het leren van de taal bij, maar ook het leren fietsen. Dit land is daar uitstekend geschikt voor; het heeft een perfect klimaat, mooie fietspaden en bovendien prachtige natuur. Ja, Nederland is een fantastisch fietsland!’’ foto's patrick hesse

KLEIN PUB LIEK OR O V

MIJDRECHT – WILNIS – DE HOEF – VINKEVEEN

ZONDAG 2 OKTOBER 2022 Op uiteenlopende locaties GRATIS optredens van talenten uit de Ronde Venen

TIJDEN: 13.00 -13.30 uur, 14.30 - 15.00 uur en 16.00 - 16.30 uur Dit jaar organiseert Cultuurpunt Ronde Venen op zondag 2 oktober 2022 opnieuw Klink-Klaar; ‘Tekst en Muziek voor Klein Publiek’. Het gaat zoals voorgaande jaren om een kennismaking met talenten in woord en muziek uit (of betrokken bij) de Ronde Venen. Dit kunnen goede amateurs zijn, die ervaring willen opdoen of graag hun passie delen met anderen, of het zijn semi-professionals, die wat meer bekendheid willen krijgen in deze gemeente. U kunt onze talenten gratis gaan zien en horen in huiskamers of op bijzondere locaties in de Ronde Venen, zoals een oude kas of een kerkzaal. Elk optreden wordt 3 x 30 minuten gebracht ofwel het optreden is drie keer op dezelfde locatie en wel van 13.00 – 13.30 uur, 14.30 – 15.00 en 16.00 – 16.30 uur. Op deze wijze kunt u als bezoeker drie verschillende optredens bijwonen naar keuze op diverse locaties. Het betreft de kernen Mijdrecht, Wilnis, de Hoef en Vinkeveen. U herkent de locaties aan het bekende logo van Klink-Klaar.

U bent van harte welkom op deze dag om te komen genieten van elkaar. Bent u er ook bij? Het programma staat op www.cultuurpuntrondevenen.nl. De flyer met het volledige programmaoverzicht treft u aan bij het gemeentehuis, bibliotheken en diverse winkels en horecabedrijven in de Ronde Venen. Andere activiteiten van Stichting Cultuurpunt Ronde Venen dit najaar zijn op zaterdag 5 november de Cultuurparade in de Boei in Vinkeveen en op zondag 27 november Cultuurcafe bij jongerencentrum Tumult in Abcoude.

GRATIS OPTREDENS OP DIVERSE LOCATIES. KOM BIJTIJDS WANT VOL IS VOL!

LOCATIE

ARTIEST

GENRE

Ontmoetingsgebouw de Rank Prins Bernhardlaan 2

Victoria Pankratova met studentenconcert

klassiek, musical en populaire muziek

Huiskamer Tonke Kuijt Grondzeiler 28

Tonke Kuijt

zangkunst uit het verre oosten

Studio Rotschild Bozenhoven 128A

Leerlingen van Greetje de Haan

ballads en up-tempo liedjes

Het Oude Parochiehuis Bozenhoven 152

Lucy Dijkman Trio

Nederlandstalige luisterpop

Ineke Bams verhalenverteller

verhalen, sagen en legenden

Restaurant De Strooppot Oostzijde 42-43

Jazz-It jazzcombo

lekkere ballads en bossa’s

H. Antonius van Padua kerk Oostzijde 45

Muziekgroep Sikol

lichte popmuziek met passie

Natuurcamping Buitenleven Uitweg 33 (in de kas)

Trio Jam Mama

Nederlandstalige liedjes blues, pop, latin en funk

Huiskamer fam. Manuels Spoorlaan 24

Tijmen Molenaar en Max van Driessche

eigen liedjes met een ongeplande openheid

PKN Kerk de Morgenster Herenweg 253

Harpensemble Harppassion

klassieke en Keltische muziek met warme klanken

MIJDRECHT

WILNIS Huiskamer fam. van Breukelen Zeelt 30

DE HOEF

VINKEVEEN

WWW.CULTUURPUNTRONDEVENEN.NL


DE GROENE VENEN

23 SEPTEMBER 2022

15

Mariska Griffioen, mede-oprichter Zwier:

“Wij reiken alles aan zodat onze gasten ontspannen naar huis gaan” Van 24 of 48 uur offline vertoeven in een eilandhut en een 3-daagse solo-retreat tot varen en overnachten in een van de tenten en havenhuisjes. Bij Zwier aan de Vinkeveense Plassen kun je vertragen, nieuwe energie opdoen en rust vinden midden in de hectiek van alledag. Mede-oprichter Mariska Griffioen: “Voor mij is deze plek écht thuis.” tekst kim suos

In de afgelopen jaren heeft het familiebedrijf van Mariska veel veranderingen doorgemaakt. “Elke generatie heeft zijn eigen ‘schwung’ aan het terrein gegeven”. Zo zijn de grootouders van Mariska begonnen met een boerderij en gestart met een jachthaven en camping. Hun zoon Cock, de vader van Mariska, heeft de jachthaven verder doorgebouwd naar een succesvol bedrijf. Sinds 2017 bestaat Zwier. Esther en Mariska zijn samen de derde generatie en mogen zich binnenkort beide eigenaar noemen van het bedrijf. “Het is een lang, maar bijzonder proces. Ik ben heel dankbaar en trots om met dit team bevlogen mensen te werken aan iets waar we met zijn allen in geloven, en ik denk dat dat de kern is van ondernemen.” Logeerloft BovenBoten Hoewel de naam het al doet vermoeden: deze nieuwe logeerloft van 80 vierkante meter, bevindt zich boven de waterloods van Zwier. Vanuit bed heb je uitzicht over het water en de aangelegde boten. “Doordeweeks is de loft enkel beschikbaar voor zakelijke groepen, maar in de weekenden

- foto arthur van der kooij

kunnen ook particulieren genieten van al het moois dat de loft te bieden heeft”, vertelt Mariska. BovenBoten beschikt over een ruim balkon met uitzicht over de Vinkeveense Plassen, een badkamer met regendouche, een luxe kookeiland en drie slaapkamers met zes boxsprings. Bewust en duurzaam Van een royale kartonnen hanglamp boven de eettafel tot gerecyclede pannen om mee te koken. Comfort, kwaliteit en het achterlaten van een zo klein mogelijke voetafdruk staan hoog in het vaandel bij Zwier. Dit is duidelijk terug te zien in het interieur. “We doen ons best om alles er mooi uit te laten zien en mensen te inspireren. Als iets er mooi en comfortabel uit ziet, dan ontspan je naar onze mening ook makkelijker.” Samen met een meubelmaker uit Amsterdam heeft het team een exclusief interieur gecreëerd. Op zijn Zwiers genieten Van een stuk varen en een yoga- of ademhalingssessie tot relaxen in de sauna en hottub. “Als je bij ons komt

overnachten dan is alles, naast drank als bier en wijn, inclusief. Dit vanuit de gedachte dat we onze levens al druk en vol genoeg hebben zitten. Op deze manier kunnen onze gasten lekker ontspannen terwijl wij alles aanreiken zodat zij helemaal geïnspireerd en geprikkeld naar huis gaan”, legt Mariska uit. In de Huiskamer, bij de bar van vertrouwen, kunnen gasten diverse dranken halen en zelf afrekenen. Ook wordt in de Huiskamer gekookt voor de (zakelijke) gasten. De keuken is vegetarisch en biologisch en er worden zo veel mogelijk lokale producten gebruikt. Knusse winterdagen In de winter wordt de tent- en standaard botenverhuur gepauzeerd. Wel beschikt men over logeerboten die de hele winter in het water blijven liggen. “Dit zijn onze rustvalkjes; oude zeilboten die wij hebben omgebouwd tot elektrische sloepjes met felle kleuren. Gasten krijgen van ons een deken mee en een thermoskan met thee. Lekker cozy en een leuke activiteit voor in de wintermaanden.” www.zwier.nl

staan om de beurt in de winkel in Abcoude om klanten te helpen. Elke maand is er een Wereldkortingsactie. Zo geldt in de maand september 20% korting op alle sieraden.

Het huidige winkelpand is door de gemeente verkocht aan een particulier.

Wereldwinkel zoekt ‘wereld’locatie Naast de Heinkuitenbrug in Abcoude huist al 18 jaar de Wereldwinkel. Een prachtig klein monumentaal pand, waar de deur vaak open staat voor mensen die een leuk cadeautje zoeken of gewoon voor een praatje. Het dorpsgevoel van ‘met en voor elkaar’ is hier te vinden. Het cadeautje kunt

u met een gerust hart kopen; de producten zijn gemaakt door mensen elders op de wereld die een eerlijke prijs krijgen voor wat ze maken. De Wereldwinkel is een sympathieke ontmoetingsplek voor bezoekers en vrijwilligers. Ongeveer 20 vrijwilligers

Hier en daar is aan de gemeentegrens nog een bordje met Fairtrade gemeente te vinden. Vele jaren hebben vrijwilligers in de gemeente zich ingezet om het gedachtegoed van Fairtrade uit te dragen; van fietsroutes tot en met kookacties in de Plus. En met succes, want gelukkig hebben de supermarkten – mede door inzet van de vrijwilligers van de Wereldwinkel – inmiddels een goede selectie Fairtrade producten standaard in het assortiment opgenomen. Vorig jaar heeft de gemeente het pand in de Brugstraat verkocht aan een particulier. De Wereldwinkel is daarom naarstig op zoek naar een nieuwe locatie want begin volgend jaar moeten ze het huidige pand verlaten. Het liefste een winkel in het dorp om voldoende aanloop te garanderen. De uitdaging is dat de Wereldwinkel geen commerciële huurprijzen kan dragen. De vrijwilligers van de Wereldwinkel willen er alles aan doen om de winkel nog een paar jaar op een andere locatie voort te zetten. Wie een idee heeft voor een nieuwe locatie (circa 25 m2 winkeloppervlak met wat opslagruimte), kan mailen naar info@ wereldwinkel-abcoude.nl. Mocht u vrijwilliger willen worden bij de Wereldwinkel meldt u zich dan op hetzelfde mailadres.

Praat Lokaal ASS Maandagavond 26 september is er weer een Praat Lokaal voor ouders van kinderen met (een vermoeden van) Autisme. Over het Praat Lokaal Autisme Het Praat Lokaal Autisme is een plek voor vaders en moeders (of andere betrokken opvoeders) van Kinderen met (een vermoeden van) autisme. Hier kun je je verhaal en ervaringen delen rondom de dynamiek/uitdagingen van het opvoeden van kinderen met ASS. Je maakt gebruik van elkaars deskundigheid, inspireert elkaar en vindt steun en begrip. Op verzoek kunnen specifieke thema's besproken worden of gasten uitgenodigd worden. Kortom: een avond om

even op adem te komen, andere ouders te ontmoeten, tips opdoen en je hart te luchten. Voor en door ouders Het Praat Lokaal wordt begeleid door Nicolette de Lange en Edwin de Jong. Beiden hebben kinderen met de diagnose ASS. Deelname en aanmelden Praat Lokaal is er elke twee maanden en is gratis. Je kunt aan de avonden afzonderlijk deelnemen (zie agenda op de website ouderslokaal.nl). Je dient je wel even van te voren aan te melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@ouderslokaal.nl.


16

Sarah Lark

MONDRIA'S

BOEKENLADDER Dragelijke lichtheid

De tijd van de vuurbloemen In dit eerste, los te lezen boek van De vuurbloemen-serie reis je terug naar Nieuw-Zeeland in de 19e eeuw, waar twee jonge vrouwen kiezen voor een nieuwe toekomst. Duitsland, 1837. Ida sluit zich aan bij een groep jonge mensen uit haar dorp die naar Nieuw-Zeeland zul-

23 SEPTEMBER 2022

len vertrekken. Hun is land beloofd, en vrijheid. Maar als het aan Ida lag, mocht Ottfried, haar door haar familie uitgezochte verloofde, wel achterblijven. Nieuw-Zeeland, 1837. Cat is opgegroeid in een bordeel, en weet dat ze binnenkort gedwongen zal worden daar ook zelf de kost te verdienen. Ze vlucht weg, het binnenland in, op

zoek naar een andere toekomst voor zichzelf. Sarah Lark is een kundige schrijver, dat blijkt zeker uit dit boek. De historie is zeer kloppend verwerkt in het verhaal en ze weet de sfeer, cultuur, taal en uitdagingen van de migranten naar Nieuw-Zeeland zeer goed te beschrijven. De basis vormt dan ook de historie van de migranten en de

DE GROENE VENEN

oude volkse stammen en de bijbehorende thema’s als oorlog, vrijheid en handel. Haar toevoeging, niet gebaseerd op waargebeurde verhalen, zijn de hoofdpersonages en het spinnenweb van liefde en complot wat hieruit ontstaat. Al met al is De tijd van de vuurbloemen een mooie historische roman. gelezen door nelie groenendijk

Dieuwertje Blok Dieuwertje Blok duikt in het verleden van haar moeder en leert haar, en zichzelf, daardoor steeds beter kennen. Naast het dagboek, dat volledig te lezen is in deze uitgave, verzamelt ze anekdotes en brieven die de tand des tijds hebben doorstaan en geeft ze context bij alles waar haar moeder over schreef.

Gratis lespakket in Week tegen Pesten

‘Wanneer is een grapje leuk, en wanneer niet meer?’ ‘Grapje. Moet toch kunnen?’ Dat is dit jaar het thema van de Week tegen Pesten. Stichting Omgaan met Pesten - met trainers door heel het land - biedt een gratis uitgebreid lespakket aan. Op deze manier hoopt de stichting het belang van een veilige omgeving voor kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen. ‘Wanneer is een grapje leuk en wanneer gaat iets echt te ver?’

Een nieuw begin

Santa Montefiore Na het einde van haar affaire met Charles probeert Flappy nieuw leven in haar relatie met Kenneth te blazen. En Flappy zou Flappy niet zijn als ze zich niet zou bezighouden met het vertier in de buurt: ze gaat een Nieuwjaarsbal organiseren. Zelfs haar zoon Jasper en zijn onuitstaanbare vrouw Briony komen over uit Australië en zullen zich misschien permanent vestigen in Badley Compton.

Vermist

Simon Becket Tien jaar geleden werd het leven van agent Jonah Colley verwoest door de verdwijning van zijn jonge zoon Theo. Een vraag om hulp van een oude vriend leidt Jonah naar de ontdekking van vier lichamen – genadeloos toegetakeld en voor dood achtergelaten. Er is nog maar een slachtoffer in leven. Colley wordt vervolgens zelf verdachte in de zaak, maar hij ontdekt ook een netwerk van leugens en geheimen over de mensen die hij dacht te kennen.

Fatale waarheid

Robert Bryndza Erika Foster hoort tijdens een avondwandeling in de buurt van haar nieuwe appartement een vrouw gillen. Het blijkt Vicky Clarke te zijn, een actrice met een eigen true crime-podcast. Erika wordt op de zaak gezet en ontdekt dat alle documenten over de podcast weg zijn. Ze probeert erachter te komen wat Vicky mogelijk wist over haar moordenaar. Maar dan blijkt dat het lichaam fout geïdentificeerd is: het is niet Vicky, maar een coassistent die in hetzelfde gebouw woonde.

De kleuren van Magie

V.E. Schwab De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

De Week Tegen Pesten van 26 tot en met 30 september is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en wordt ieder jaar georganiseerd in samenwerking met verschillende partners. Stichting Omgaan met Pesten is één van die partners en sluit hier met een eigen campagne op aan. Het lespakket kan worden aangevraagd via de website weektegenpesten.omgaanmetpesten.nl. Het lespakket van Stichting Omgaan met Pesten richt zich op een positief groepsgevoel en het stimuleren van sociaal emotionele vaardigheden. Daarmee is het uitermate geschikt voor basisscholen, het voortgezet onderwijs en andere organisaties waar jeugd en jongeren samenkomen. De campagne ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ brengt het gesprek op gang over plezier, veiligheid, grenzen, weerbaarheid, maar ook over verschillende meningen en opvattingen: is iets grappig of gaat het te ver? En wie bepaalt dat eigenlijk? Een simpel antwoord is er niet altijd, maar het is wel belangrijk om kinderen in een veilige setting te laten oefenen met nieuw gedrag en ze inzichten mee te geven. “Met ons lespakket ondersteunen wij pedagogisch professionals en vrijwilligers bij positieve

Feestelijke afsluiting Bijna eind september, dat betekent voor ons de afsluiting van een feestelijke maand. In deze laatste week hebben we nog 3 leuke activiteiten te gaan, met voor mij als hoogtepunt zaterdag 24 september. Afgelopen drie weken stonden helemaal in het teken van dertig jaar Périne. Alle activiteiten hadden iets met 30 te maken, net zoals het 30ste levensjaar; bruisend en vol energie. Een tijd waarin me-time en het sociale leven moeiteloos combineert wordt met een ambitieuze baan en zelfont-

groepsvorming en het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Daarnaast werken we samen met Stichting School & Veiligheid en andere aanbieders aan de grootste landelijke campagne tegen pesten, ” aldus Mirelle Valentijn, voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten. Het lespakket bestaat uit diverse werkvormen, tips en tools. Je kunt zelf keuzes maken om aan te sluiten bij jouw doelgroep en samen het verschil maken. Het lespakket kan in het onderwijs, maar ook op de kinderopvang of andere omgevingen waar jeugd & jongeren samenkomen worden ingezet. Daarnaast verzorgen onze trainers workshops en gastlessen rondom de Week tegen Pesten voor kinderen, jongeren, ouders en professionals en vrijwilligers. Trainers in heel Nederland merken in de praktijk dat pesten afneemt op het moment dat kinderen zelfverzekerder zijn, elkaar beter leren kennen en daarmee meer begrip krijgen voor elkaars verschillen. Vanuit Stichting Omgaan met Pesten geloven wij in de kracht van focus op gedrag dat je wel wilt zien. Dat draagt bij aan het voorkomen en terugdringen van pestgedrag. De professionele trainers van Stichting

Omgaan met Pesten zijn actief in heel Nederland. Zij zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Scholen en andere organisaties kunnen terecht bij trainers voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid. Ook geven trainers de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘en ‘Omgaan met Elkaar’ aan klassen binnen het basis- en

voortgezet onderwijs. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een Sta Sterk training en de brugklastraining Stevige Stap. Trainers zetten zich daarnaast belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor de Week tegen Pesten is daar een goed voorbeeld van. In oktober start weer een opleiding voor de functie van anti-pestcoördinator/coördinator sociale veiligheid binnen het onderwijs en in november begint de opleiding tot Sta Sterk trainer - Omgaan met Pesten in Vinkeveen.

en verdient een zachte verzorging. Geen behandelingen, maar eerst alleen de juiste verzorging. Met een zeer milde cleanser en een crème die er beide voor zorgen dat het de symptomen van een gestreste huid worden verlicht, snel comfort geeft en de huidbarrière versterkt. Daarnaast heb ik haar geadviseerd om met haar darmen ‘aan de slag te gaan’. Ze heeft gekozen om naar een praktijk voor natuurkunde te gaan en die combinatie was precies wat ze nodig had. Afgelopen week hebben we opnieuw haar huid gemeten en bekeken en wat is het toch fijn om te zien dat een huidprobleem in een relatief korte tijd zo kan verbeteren (en haar darmen ook).

gaan doen op 24 september voor alle klanten die de salon bezoeken. Tijdens onze Happy Birthday Party bij restaurant Meesters worden de klanten verrast, verwend en geëntertaind. We verheugen ons erop, maar eerst nog twee andere leuke activiteiten, namelijk de online beautyveiling en een open ochtend voor iedereen die kennis wil maken met mijn bedrijf Périne. Op de website staat meer info. Je bent van harte welkom.

BEAUTY

plooiing. Trends en innovaties worden op de voet gevolgd en wat passend is wordt eigen gemaakt. En dit is precies zoals wij ons ook voelen. We blijven innoveren, ondernemen en zijn altijd op zoek naar het beste voor de huid van onze klanten. Vaak werken we ook samen met andere specialistes, want een mooie huid krijg je niet alleen uit een potje. Daar komt veel meer bij kijken.

Rosacea Ruim een maand geleden kwam een 24-jarige jonge dame voor een huidadvies. Bij binnenkomst viel mij meteen op dat haar huid niet in balans was. De rode vlekken en enkele ontstekingen waren dan ook de reden waarvoor ze kwam. Tijdens het gesprek kwam al snel naar voren dat de huid niet het enige probleem was. Ze liep al een paar jaar met lichamelijke klachten, waaronder die met haar darmen. Ik maak een huidfoto en deed metingen, die mij vervolgens bevestigde wat ik vermoedde, Dit huidbeeld hoort bij rosacea (in de volksmond vaak couperose genoemd)

30 jaar vol passie Ook na 30 jaar kan ik nog genieten van het feit dat mensen hun huid aan ons toevertrouwen. Afgelopen week ben ik persoonlijk met een bos bloemen en een doosje heerlijke chocolade naar mijn klanten gegaan die al vanaf het begin bij mij komen. Ik wilde ze bedanken voor hun vertrouwen. Net zoals we ook

Périne Heerooms Huidspecialist en eigenaresse Instituut Périne Mijdrecht


DE GROENE VENEN

23 SEPTEMBER 2022

17

Sociaal betrokken inwoner werd het gezicht van de gemeente

Abcoude neemt afscheid van Arie Fokker Ze zijn er gelukkig nog steeds. Sociaal betrokken inwoners, die van aanpakken weten. Die kijken wat er moet gebeuren en die dan samen met anderen aan de slag gaan. Zo iemand is Arie Fokker uit Abcoude. Al meer dan vijftig jaar is hij actief in het verenigingsleven in zijn geboortedorp. Als gemeenteambtenaar was hij het aanspreekpunt voor veel inwoners. Hij was werkzaam voor de gemeente Abcoude en Baambrugge en vervolgens voor de gemeente De Ronde Venen. Onmisbare regelneef als er in de gemeente wat gedaan moest worden. Woensdag 31 augustus was zijn laatste werkdag en kwam er een einde aan zijn gemeentelijke loopbaan. Of hij het nu echt rustiger aan gaat doen, samen met zijn vrouw Ans en zijn familie zal nog moeten blijken. Want aan de sociale betrokkenheid van de verenigingsman Arie Fokker komt nog zeker geen einde. tekst piet van buul

wennen aan het werken in een ambtelijke organisatie. Door studies en cursussen te volgen heb ik veel kennis opgedaan over het onderhoud van de openbare ruimte. Uiteindelijk heb ik 13 jaar in Diemen gewerkt.”

en groen voor de struiken, planten en onkruidbestrijding en dergelijke. Als toezichthouder onderhield ik namens de gemeente ook de contacten met de aannemers, die werkzaamheden voor de gemeente uitvoerden. Mijn werk was heel boeiend, gevarieerd en veelomvattend. Ik kwam daarmee ook in contact met heel veel inwoners en werd voor velen ook het gezicht en het aanspraakpunt als het om dingen in de publieke ruimte ging. Daar is nu dus een einde aan gekomen en dat zal nog wel even wennen zijn,” denkt Arie. Maar veel mensen die Arie kennen zijn daar niet zo bang voor. Hij gaat heus niet hele dagen thuis zitten. Hij is heel sociaal vaardig en betrokken en we zullen hem zeker nog bij allerlei gebeurtenissen in actie zien, zo verwachten veel Abcoudenaren.

Van Diemen naar Abcoude In 2005 kreeg hij door de toenmalige gemeente Abcoude-Baambrugge een functie aangeboden in de buitendienst. “Ik begon er op 1 februari 2005 als meewerkend voorman. Na de samenvoeging met De Ronde Venen kwam er ook een wijziging in de organisatie. Ik kreeg toen een andere functie en werd algemeen medewerker en toezichthouder van de buitendienst in Abcoude. Dat betekende dat ik te maken kreeg met alles wat er van gemeentewege in de publieke ruimte in Abcoude en Baambrugge gebeurde. En met alles bedoelen wij in ons vakjargon met ‘grijs en groen’, waar grijs staat voor de bestrating en dergelijke

Verenigingsleven Zowel Arie als ook zijn vrouw Ans zijn al jaren actief op tal van plaatsen in het lokale verenigingsleven. Dat zal niet veranderen. Voor Arie is de jaarlijkse Abcouder Feestweek een van de hoogtepunten. De Stichting Feestelijkheden Abcoude kan dus op hem blijven rekenen. Zijn baan bij de gemeente kwam vaak goed van pas bij de organisatie van evenementen. In formele zin zal dat wel wat veranderen, maar Arie weet hoe de hazen lopen bij de gemeente. Hij is vast van plan om in de toekomst zijn rol in het verenigingsleven te blijven spelen. Op 29 september a.s. sluit hij een carrière van 17 jaar in dienst van de

- foto arthur van der kooij

Arie werd geboren aan ’t Gein-Zuid waar zijn ouders een boerderij hadden. Arie komt dus uit een boerenfamilie. Zijn opa, zijn vader en zijn oom waren allemaal agrariërs. Arie had nog een broer en twee zussen. Vooralsnog zag het er niet naar uit dat zijn toekomst thuis op de boerderij zou liggen. Hij ging naar de technische school in Weesp en trad vervolgens in dienst van een loonbedrijf. “Toen mijn vader ziek werd ben ik thuis gaan werken. In 1983 overleed vader en toen heb ik samen met mijn moeder het bedrijf voortgezet. Toen mijn moeder in 1992 overleed was het financieel niet haalbaar om het bedrijf voort te zetten. Op 31 maart van dat jaar werd de boerderij verkocht en ben ik naar het centrum van Abcoude verhuisd, waar ik nu nog steeds woon. Gelijktijdig trad ik in dienst bij de gemeente Diemen. Ik werd er medewerker van de plantsoenendienst. Het was voor mij wel een grote overgang en ik moest wel

Arie Fokker is vast van plan om in de toekomst zijn rol in het verenigingsleven te blijven spelen. gemeente officieel af en neemt hij afscheid van de gemeente De Ronde

Venen en in het bijzonder van ‘zijn’ Abcoude.

sche beroepen er zijn en bekijk de (bij) banenkansen!

geven docenten van opleidingen uit de regio u informatie over studiemogelijkheden in technische richtingen. Daarnaast vertellen vertegenwoordigers van lokale technische bedrijven over hun werkzaamheden en het bedrijf waar ze actief zijn en kunt u op de vacaturewanden zien hoeveel banen er zijn in de techniek. Kortom, hier ontdekken bezoekers alles over leuke, veelzijdige technische studies en beroepen. Dé kans om samen met uw zoon of dochter de veelzijdige opleidingen- en banenkansen te verkennen.

Open avond op 29 september

Beleef de Techniek Driedaagse Vlieg met een drone, metsel een muurtje, maak kennis met jonge technici en ontdek de veelzijdigheid van technische opleidingen uit de regio: het kan allemaal tijdens de Open Avond van de Techniek Driedaagse op donderdagavond 29 september van 17-20.30 uur bij Van Vliet Containers aan de Rietwijkeroordweg 33 in Aalsmeer. Iedereen is welkom op dit grootse techniekfestijn! De technische sector is veelzijdig en divers. Bovendien zijn de banenkansen en doorgroeimogelijkheden enorm. Dát kunnen jongeren en hun ouders zelf ervaren op de Open Avond van de Techniek Driedaagse. Op dit evenement bruist het van de techniek. Volg technische workshops, ga in gesprek met lokale technici, ontdek hoeveel verschillende techni-

ϲĞ

^s Z'KE sK d >Yh/ ϳϯ ƚĞĂŵƐ ǀĂŶ Ϯ ƉĞƌƐŽŶĞŶ ƐƚƌŝũĚĞŶ Žŵ ĚĞ ƚŝƚĞů͗

‘ĚĞ ǀŽĞƚďĂůŬĞŶŶĞƌƐ

ǀĂŶ ^s ƌŐŽŶ’

t/ ͗ sŽŽƌ ĂůůĞ ;ŽƵĚͿ ƌŐŽŶĂƵƚĞŶ ǀĂŶĂĨ ϭϴн t EE Z͗ ĂƚĞƌĚĂŐ ϴ ŽŬƚŽďĞƌ ,K > d͗ <ĂŶƚŝŶĞ ŽƉĞŶ ǀĂŶĂĨ ϮϬ͘ϬϬƵ

KOSTEN: €15,Ͳ ƉĞƌ ŬŽƉƉĞů

ΎΎΎ /ŶƐĐŚƌŝũǀĞŶ ǀŝĂ ĂƌŐŽŶƋƵŝnjΛŐŵĂŝů͘ĐŽŵ ΎΎΎ DĂĂƌ͕ ůĞƚ ŽƉ ǀŽů с ǀŽů ĞnjĞ ϲĞ ĞĚŝƚŝĞ ǀĂŶ ĚĞ ^s ƌŐŽŶ sŽĞƚďĂůƋƵŝnj ǁŽƌĚƚ ŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶĚ ĚŽŽƌ ĞŶ ŝƐ ŵĞĚĞ ŵŽŐĞůŝũŬ ŐĞŵĂĂŬƚ ĚŽŽƌ͗

Opleidingen- en (Bij)Banenmarkt Nieuw onderdeel van de Open Avond van de Techniek Driedaagse is de Opleidingen-en (Bij)Banenmarkt. Hier

De Open Avond van de Techniek Driedaagse vindt plaats bij Van Vliet Containers aan de Rietwijkeroordweg 33 in Aalsmeer. Aanmelden is niet nodig en de entree is gratis. Zien we u daar? www.technetamstelenvenen.nl


18

23 SEPTEMBER 2022

DE GROENE VENEN

Zevenhoven On Wheels - 24 en 25 september Dit jaar is er wederom een nieuwe editie van Zevenhoven On Wheels, en wel op 24 en 25 september. Zevenhoven On Wheels bestaat al sinds 2007 en viert dus dit jaar haar 15-jarig jubileum! Vele enthousiaste coureurs hebben zich weer ingeschreven voor een plekje aan de start van dit grootste en gezelligste cross venement in de regio. Autocross: 24 september De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten en dit jaar is er weer een fantastisch breed scala aan verschillende klassen, w.o. Standaard 1600 cc en razend populaire Standaard 2000 cc – Kevers – Sprinters – Rodeo – Damesklasse en Jeugdklasse 1300 cc (vanaf 12 jaar). Als afsluiting (en indien de tijd het toelaat) wordt de Afvalrace gereden.

GoldenSports nu ook in Mijdrecht en Abcoude Naar aanleiding van succes in Wilnis, start Senior Sportief Actief ook met GoldenSports in Mijdrecht en Abcoude. Een heerlijke buitentraining waar het hele lijf geactiveerd wordt en waar iedereen op zijn eigen niveau aan mee kan doen. Het is een combinatie van outdoor-fitness, conditietraining, krachttraining en balans en vindt altijd plaats in de buitenlucht. Ook een bal, racket of ander spel ontbreekt niet, want dat is weer goed voor het reactievermogen en de lachspieren. Na afloop wordt er nog gezellig onder een kopje koffie nagepraat. De maanden oktober en november 2022 zijn de lessen gratis, daarna kunt u een strippenkaart kopen: 10 x voor 25 euro. U knipt alleen de kaart af als u komt. Deze lessen gaan het hele jaar door! Maar wat nou als het slecht weer is?

Tijdens een buitje wordt er even een oefeningetje op de tribune gedaan of wordt geschuild in de kantine. Het gebeurt maar heel zelden dat een les niet door kan gaan vanwege het weer. En buiten heb je lekker veel zuurstof, na afloop voel je je heerlijk! Waar en wanneer van start? Mijdrecht: Hoofdveld Argon. Start: maandag 3 oktober 9.30-10.30 uur o.l.v. docent Gerda Schijff van Senior Sportief Actief. Abcoude: Kunstgrasveld HV Abcoude. Start: woensdag 5 oktober 10 - 11 uur o.l.v. docent Jan Hesp van Senior Sportief Actief. Meer informatie of direct aanmelden voor GoldenSports? Stuur dan een e-mail naar projmed@seniorsportiefactiefdrv.nl of bel met Jos Kooijman, tel. 06-27 13 20 82.

ONTDEK WAT BIJ JE PAST 50-plussers kom in beweging!

Motor- en Quadcross: 25 september Deze wordt gereden onder auspiciën van de KNMV. Hiervoor zijn verschillende klasses per leeftijdscatagorie en voor ieder niveau. De klasse waarvoor je kan inschrijven zijn o.a. Motor Jeugd 50 cc – 65 cc GW/ KW – 85 cc GW/KW – Motorklasse 125 cc – Motorklasse 250 cc en 500 cc – Hobby – Veteranen. Voor de Quads rijden de

Jeugd tot 50 cc – Youngstars tot 250 cc – Hobbyklasse en Wedstrijdrijders. Uiteraard kan dit jaar ook worden ingeschreven voor de altijd spectaculaire Zijspan klasse! Primeur: Damesklasse bij de motoren! Nieuw bij Zevenhoven On Wheels is de Damesklasse bij de Motoren! Hiervoor zijn ook al veel aanmeldingen en wordt voor het eerst in het 15 jarige bestaan van Zevenhoven On Wheels gereden. Tussen de manches door wordt er een Brommeroptocht gereden met versierde brommers en verklede coureurs! Hiervoor kun je nog aanmelden via www.zevenhovenonwheels.nl Op zaterdagavond is er ook weer een gezellige feestavond met DJ Joey en live optredens van Lawineboys en Arjon Oostrom. Dus helemaal uit je dak tijdens de feestavond van Zevenhoven On Wheels gaat Helemaal Hollands! Op zondag is er na de wedstrijden een live-optreden van de lokale cover band Alice?Good! Genoeg te doen dus in het weekend van Zevenhoven On Wheels op 24 en 25 september. Dag- en Avondkaarten zijn te bestellen via www.zevenhovenonwheels.nl.

Turnen bij GVM79 nu ook op zaterdag GVM’79 is na de zomer weer fris en fruitig aan het nieuwe seizoen begonnen. Door het tekort aan trainers zijn er een aantal roosterveranderingen gedaan. Zo zijn de lessen kleuter- en peutergym helaas gestopt. GVM’79 wil dit heel graag weer opstarten, maar zoekt hiervoor een train(st)er (in opleiding). Gelukkig kon het aanbod op zaterdag uitgebreid worden met recreanten turnen uur. In dit uur, die er eigenlijk 1,5 zijn, zorgen we dat turnsters de basisbeginselen van het turnen leren. Daarnaast is er aandacht voor het ontwikkelen van een goede motoriek. Kinderen vanaf 6 jaar (geboortejaar 2016) tot en met 10 jaar zijn van harte welkom om een keer een proefles te komen doen! De lessen zijn zaterdag van 12:00 – 13:30 , Gymzaal de Brug (van wassenaerstraat 9a) Lijkt jouw dit leuk? Kijk op de website hoe je je aanmeldt voor een proefles. Wil je liever eerst een keer kijken? Dat kan aankomende zaterdag 24 september tijdens de Rommelmarkt van wijkcomité Proostdijland op het grasveld achter gymzaal de Brug.

Oktober Actief, de leukste manier om meer te gaan bewegen

Je wilt meer gaan bewegen maar vraagt je af wat het beste bij je past. Tijdens Oktober Actief kun je in de gehele De Ronde Venen allerlei sporten en beweegvormen vrijblijvend uitproberen. In de activiteitenlijst vind je het veelzijdige aanbod. Maak je keus en meld je eenvoudig en zonder kosten aan. Beweeg je snel naar www.oktoberactief.nl

Wil je meer informatie? Mail naar oktoberactief2022@gmail.com of bel Mw. Jos Kooijman 06 - 27 13 20 82

Een gezondheidsinitiatief van:

202281 SSA adv Oktober Actief 130x193zs.indd 1

15-09-22 09:22:13

Allemaal meedoen Oktober is de maand waarin inwoners van De Ronde Venen allerlei sporten en beweegvormen kunnen uitproberen. Onder de naam ‘Oktober Actief’ kunnen 50-, 60- en 70-plussers een maand lang vrijblijvend kennismaken met allerlei sport- en beweegactiviteiten. Er zijn 24 deelnemende sportaanbieders. Op www.oktoberactief.nl vindt u de activiteitenlijst met het veelzijdige aanbod en kunt u zich aanmelden. De mogelijkheden zijn zeer divers: van samen een wandeling maken tot yoga, van badminton tot kanoën, van bodyshape tot hardlopen. Sporten voor mensen die een aanpassing nodig hebben vind je onder het kopje ‘specials’. “Het kan niet anders of er zit wat voor je bij!”, volgens Jos Kooijman (projectleider). “Probeer een sport de hele maand of probeer een aantal verschillende. Alle mogelijkheden in De Ronde Venen staan hier overzichtelijk op een rij. Je zult je verbazen over hoeveel er te doen is in onze gemeente!”

Nationale Sportweek 2022 Deze week wordt door het hele land extra aandacht besteed aan sport en bewegen. Want sport maakt je fitter, dat weten we allemaal. Het geeft ook meer zelfvertrouwen. Het maakt je socialer. Sport verbroedert. Het creëert nieuwe vriendschappen. Door sport zit je lekkerder in je vel. Het maakt je gelukkiger. Hoe werkt Oktober Actief? Beweeg u snel naar de website www.oktoberactief.nl en meld u aan. U ontvangt per e-mail de activiteitenlijst met het veelzijdige aanbod. Kruis aan wat u wilt doen en stuur het terug aan het team van Oktober Actief. Zij brengen dan weer de sportaanbieders op de hoogte van uw komst. Het is gratis en vrijblijvend, dus een kans om eens iets uit te proberen waar u anders nooit aan toe gekomen zou zijn.


DE GROENE VENEN

AUTO IMPRESSIE tekst michael reuling

23 SEPTEMBER 2022

19

Audi Q3

Gewilde crossover

foto's patrick hesse

Ten tijde van de lancering was Audi een van de voorlopers met een compacte crossover. Vandaag de dag heeft nagenoeg ieder merk een dergelijk model in de showroom staan. Niet alleen nieuw zijn deze auto’s populair, maar ook op de occasionmarkt zijn deze auto’s niet aan te slepen.

Bluetooth koppeling en diverse rijmodussen krijg je uiteraard ook een navigatiesysteem. Deze occasion is voorzien van de Pro Line en S Line, waarmee je eigenlijk de belangrijkste zaken aan boord hebt. Denk ook aan extra’s als een lendensteun, bi-xenon koplampen, 18 inch velgen, lederen sportstuur,

Audi lanceerde de Q3 in 2011. Het model dat te koop staat bij Autobedrijf Bouthoorn in Wilnis betreft het facelift model dat in 2016 van de band rolde. De wijzigingen die doorgevoerd zijn tijdens de facelift waren minimaal, aangezien het model al goed verkocht. Met name aan de grille kun je herkennen dat dit het nieuwere type is.

Onder de motorkap vinden we een 150 pk sterke 1.4 TFSI, gekoppeld aan een DSG automaat met dubbele koppeling. Daarmee zoef je van versnelling naar versnelling zonder dat je er iets van merkt. De combinatie van de DSG en de 150 pk maakt de Q3 tot een hele fijne rustige reisgenoot waarmee je in alle comfort lange afstanden aflegt. Meer pk’s heb je eigenlijk niet nodig. En waar oudere TFSI motoren nog wel eens wat olie lusten speelt dit probleem niet bij de nieuwere modeljaren – zoals bij dit model.

De Q3 is qua ruimte vergelijkbaar met een Audi A3 Sportback, maar dan met een hoge zitpositie. Daarmee gaat het model de strijd aan met onder meer de BMW X1 en Volkswagen Tiguan. Zodra je plaats neemt in de Q3 valt het strakke interieur op. Met een kilometerstand van net iets meer dan 57.000 ziet het interieur er bovendien nog uit als nieuw. Alles zit oerdegelijk in elkaar. De bediening is makkelijk en overzichtelijk. Uiteraard krijg je ook in deze Audi het MMI multimediasysteem. Dit bedien je met een centrale draaiknop en een paar knoppen voor de hoofdmenu’s. Naast radiostations,

Momenteel staan er in Nederland acht Q3’s te koop met een vergelijkbare kilometerstand en bouwjaar. Met een nieuwprijs van ongeveer 47 mille is de kop eraf en staat het model te koop voor een scherpe 26.950 euro.

AUDI Gereden versie: Audi Q3 Vermogen: 150 pk 0-100: 8,9 s

Topsnelheid: 204 km/u Gemiddeld verbruik: 5,9 l/100km Vraagprijs: 26.950 euro

Autobedrijf Bouthoorn Herenweg 18-20 3648 CJ Wilnis Tel. 0297 - 242155 www.autobedrijf-bouthoorn.nl

Kom ook BLOKFLUIT of DWARSFLUIT spelen!

GOUDSMEDERIJ DE HOOGSTE PRIJS VOOR UW GOUD EN ZILVER Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565

Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur

Je kunt al les krijgen vanaf 6 jaar Eén groepsles blokfluit kost ong. € 7,Een privéles blok-of dwarsfluit kost ong. € 17,50

***NIEUW: nu ook LES AAN HUIS*** ***NIEUW: OUDER/KIND LES*** E info@ormontre.nl W www.ormontre.nl ormontre

Kijk voor meer info op www.suzannearends.nl Of bel 06

46483157

Professionele docente


20

VACATURES

23 SEPTEMBER 2022

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures Functie: Fulltime systeembeheerder Organisatie: Maxima Kitchen Equipment Plaats: Mijdrecht

Functie: Verkoopheld voor in het weekend Organisatie: De Loods Fashion Plaats: Mijdrecht

Functie: Fulltime monteur technische binnendienst Organisatie: Maxima Kitchen Equipment Plaats: Mijdrecht

Functie: Enthousiaste verkoper gezocht Organisatie: De Loods Fashion - Plaats: Mijdrecht

Functie: Fulltime medewerker technische dienst Organisatie: Maxima Kitchen Equipment Plaats: Mijdrecht

Functie: Krantenbezorger De Groene Venen Abcoude + Mijdrecht Organisatie: De Groene Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Fulltime technische service medewerker Organisatie: Maxima Kitchen Equipment Plaats: Mijdrecht

Functie: Communicatieprofessional Duurzaamheid Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

KARWEI Mijdrecht zoekt servicebalie- en verkoopmedewerkers Zoek jij een leuke (bij)baan voor overdag en in het weekend? Kom dan bij ons aan de slag als servicebalie- of verkoopmedewerker!

DE GROENE VENEN

Wij zoeken bezorgers!

... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdag- of vrijdagmiddag in:

Abcoude & Mijdrecht Industrieterrein Heb je interesse?

Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57.

Medewerker bestuurssecretariaat 32-36 uur per week / vacaturenummer 22.35 Ben jij het type ‘stille kracht’ die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt? En ben jij tegelijkertijd zo communicatief en (politiek) sensitief dat je met uiteenlopende partijen hiervoor goed kan schakelen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Jouw baan In deze baan ondersteun je het bestuur en de directie. Primair ondersteun je twee directieleden zodat zij hun werk optimaal kunnen doen. Het is jouw verantwoording dat de dag van deze directeuren van A tot Z klopt. Je beheert de agenda’s en zorgt dat deze helder zijn. Je plant niet alleen de afspraken in maar organiseert ook alle faciliteiten rondom deze afspraken. Ook zorg je ervoor dat ze over de juiste voorbereidingen beschikken. Je bent degene waar je voor werkt altijd net een stap voor in het organiseren van zijn/haar werk. Daarnaast verzorg je de voorbereiding en afhandeling van het wekelijkse directieoverleg. Je werkt nauw samen met de overige collega’s op het bestuurssecretariaat.

Wij beloven je: • een fijne werksfeer • gezellige collega’s in een hecht team • een zondagtoeslag • de mogelijkheid om meer te werken tijdens vakanties en drukkere seizoenen • aantrekkelijke personeelskorting • mogelijkheden tot het volgen van opleidingen en doorgroeien binnen de organisatie.

Jouw deskundigheid Je hebt een collegiale en dienstverlenende instelling, bent stressbestendig en accuraat. Je houdt het overzicht op hectische momenten. Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je signaleert problemen en ziet kansen om deze alleen of samen met je collega’s op te lossen.

Interesse? Stuur een mail naar s.vandermeulen@goedhart.com of loop bij ons binnen! Solliciteren kan ook via onze website www.goedhart.com/vacatures.

Naast je salaris ontvang je een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuzebudget (IKB). Dit is 17,05% van je salaris en salaristoeslagen. Met dit IKB regel je bijvoorbeeld extra verlof, een opleiding of je laat het maandelijks uitbetalen. Op www.caogemeenten.nl lees je hier meer over. Bovenop het IKB krijg je € 500 bruto extra (bij een 36-urige werkweek).

Opleiding en ervaring van onze ideale kandidaat: • Je hebt een afgeronde relevante opleiding op minimaal mbo-niveau (bijvoorbeeld directiesecretaresse of officemanagement) • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal zowel mondeling als schriftelijk • Je hebt goede kennis van Word, Excel en Outlook • Ervaring als secretaresse op het gebied van bestuurszaken bij een gemeente is een pré Salaris en arbeidsvoorwaarden Als jij je bij ons inzet voor de samenleving, staat daar uiteraard iets tegenover. Wij bieden een arbeidscontract voor een jaar met uitzicht op een vast contract. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring maximaal € 3.301,00 bruto per maand (functieschaal 7), bij een 36-urige werkweek.

Geïnteresseerd? Reageer dan vóór 1 oktober 2022 via www.werkeninhetwesten.nl. Wil je eerst meer informatie? Bel dan met Monique Treur (directeur) via 06 10770033. De eerste gesprekken staan gepland op maandag 10 oktober. De tweede gesprekken staan gepland op maandag 17 oktober. Uitsluitend reacties via Werken in het Westen nemen wij mee in de sollicitatieprocedure.

KARWEI Mijdrecht - Industrieweg 38 - 3641 RM Mijdrecht T. 0297-242423

Wij stellen acquisitie naar aanleiding van deze advertentie niet op prijs.