Page 1

STUDIO GAMMA + WATER ARCHITECTURE PORTFOLIO

CHANDAVINEL ATH SEMESTER 2, 2018 STEVEN CHU


1

R E F L E C T I O N

Contact detail: ath.chandavinel@yahoo.com Education: 2017 - current Bachelor of Design University of Melbourne

Skills: Rhinoceros Grasshopper Unreal Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Fabrication Model Making Revit AutoCAD

Through the progress of this course, I find the subject to be a great introduction towards residential housing designs. It really allows me to learn and understand about planning provisions within a given site such as height and setback restrictions. Although the site restrictions seem to be a challenge, it is a great reflection of how design process in the real architectural world works. It has also taught me how to deal with these challenges in professional ways. Moreover, one of the most important skills that I have learned from this course was the importance of communication between my peers. The group assignment was the best part of the subject, as in the real architectural world, almost every design project requires a team effort. Communicating ideas through drawings remain an ongoing struggle, coming up with concpetual ideas and appropriate design responses to a given site and its conditions were the defining factors of this course. Apart from this, I have learned valuable technical skills through programs such as Revit, AutoCAD, and Rhinoceros to visually communicate these ideas in an architectural way. Overall,the learning outcomes of this course will help me improve my skills for future design courses and potential career opportunities.


2

C O N T E N T S 1. Project 1: Living House

3

2. Project 2: Living Neighbourhood

2.1 Part 1: Diversify + Densify 2.2 Part 2: Intensify

15

16

23


3

PROJECT 1: LIVING HOUSE

Project Description A given scenario of a multi-generational household configuration, and a case of a typical single-storey Edwardian terrace house, situated on a narrow allotment in an inner-suburban location in Melbourne.


4

Serpentine House


5

C

O

N

C

E

P

T

The form of this design is a refined version of the previous design, Hourglass House. Incorporating the idea of generational gap between the occupants, this design takes a form that is less constricted, with consideration for circulation flow and functional spaces. Serpentine House was inspired by the form of a serpent and the existing site; long and narrow. Instead of using curves to represent the flow of space, rectilinear shapes are used to compliment the narrow site. Walls and glazing are angled at 15o, for optimum natural light passage through the space. The use of skylights within this design is to allow light into the space, so it mimics the patterns of a serpent, but in rectilinear stripes. The use of bricks, glass and wood are prominent. The brickwork pays homage to Edwardian terrace house’s primary construction material. Meanwhile, the use of glass creates a smooth, yet contrasting, texture to the brick, showing the generational gap between a traditional and the industrial construction materials. The wooden floorboards in communal spaces and corridors tie back to the Hourglass concept, where it represents grains of sand, showcasing the importance in relationships between occupants and the space itself where neither component works alone.


6 Changes made to this design include placement of an elevator, which was not present in the previous design. This change was made to accommodate the elderly occupants’ mobility issues. The corridors are widened as well, along with the staircase’s width. Floor plan configurations remain mostly the same, following the traditional Edwardian terrace house’s floor plans. This refers to the separation of space, where the communal living spaces locate in the northern part of the house, and private living spaces on the upper floor or the southern part of the house. BRIEF • Transform, extend, and adapt the original terrace house layout (1 bedroom, 1 study, 1 bathroom, and 1 kitchen) into a compact, adaptable, and environmentally-attuned 3-bedroom and 2-bathroom house, with a small courtyard and additional upper storey. • Retain the Edwardian character of the street frontage of the house, while generating contemporary living space • Generate a scenario for future adaptations of the house, to demonstrate how the dwelling can accomodate the lives of a growing family and changing family configurations.

SITE DIMENSIONS Area: 141.0376 m2 Width: 5.170 m Length: 27.280 m

NUMBER OF OCCUPANTS 4 adults (2 parents, 2 elders) 2 children/teens

SPATIAL CONFIGURATION 3 bedrooms 2 bathrooms 1 study

1 living 1 kitchen 1 laundry


7

PEDESTRIAN ACCESS (FOOTPATH)

3 PM

40360.0000

PEDES ACC (FOOT

MACARTHUR PL


8

12 PM

NICHOLLS LANE

CANNING STREET

PEDESTRIAN ACCESS (FOOTPATH)

9 AM

STRIAN CESS TPATH)

LACE NORTH

SITE PLAN

Scale 1:200


9

4

FALL

FALL

1 FALL

6

2 REF

5

FALL

DN

4

3

3

UP

7

2

8

FALL

1

FALL FALL

1

FALL

Ground floor - Before

First floor - Before

FALL

FALL

Roof plan - Before


AA

AA

AA

10

4 9 6 FALL

1

CC

8

CC

CC

CC

CC

CC

5 REF

7 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

4 UP 3

3

Bedroom Bathroom Service Core Courtyard Kitchen Living Laundry Study Balcony

AA

BB

BB

BB

BB

BB

BB

2

2

1

FALL

1 FALL

FALL

FLOOR PLANS Scale 1:100

FALL

AA Ground floor - After

AA First floor - After

FALL

AA Roof plan - After


11

First 10-years: multi-generational house (extended family consists of the core family and live-in grandparents) Parents’bedroom

Communal living and kitchen remain in the back of the house

Nursery for the family’s newborn

REF

REF

UP

UP

Grandparents’ bedroom remains on the ground floor due to mobility issues

Storage/communal study space


12

Second 10-years:

Third 10-years:

Live-work combination (one of the parents will work from home) with 2 children (teenaged)

Live-work combination, transitioning into retirement, with a live-in adult child or tenant

Work space for one of the parents REF

Workspace for the elderly parents, transitioning into retirement UP

Rented bedrooms and toilets for tenant(s)/ adult children

Single bedrooms for two teenage children

Elderly parents’ bedroom

ADAPTATION SCENARIO PLANS Scale 1:100


13

Section AA

Section BB

Section CC

SECTIONS Scale 1:100


14

North Elevation

South Elevation

ELEVATIONS Scale 1:50


15

PROJECT 2: LIVING NEIGHBOURHOOD PART 1: DENSIFY + DIVERSIFY

Project Description Design small scale, infill housings, communal spaces and shared facilities, green infrastructure, and laneways within neighbouring allotments, providing a neighbourhood context of the house from Project 1. Team Members Pelin Evmez Jessica Hall Chen Hong Liang


16

CO-N-DENSE LIVING


17

C

O

N

C

E

P

T

As a team, we all had different design approaches. However, our main emphasis for this project was to incorporate elevated laneways and providing communal spaces with design flexibility. This means, the space can be be adaptably changed according to the occupants’needs. Alison and Peter Smithson’s The Golden Laneway Project and Ryue Nishizawa’s Moriyama House, were our main precedent studies that influence our design process. The concept of this project is the idea of rescaling the city scape into a smaller urban typology. By taking out elements of traditional houses such as kitchens and laundries, there are no defining lines between what would be considered as public or private space. This ties in with our concept title of the project, CO-NDENSE LIVING. CO stands for Co-habitation, where spatial configurations are purposedly designed to encourage human interactions , while still maintaing privacy within certain areas. N stands for Neo, introducing a new building typology into the neighbourhood, ranges from apartments to studio spaces that follow modern architecture aesthetics. DENSE stands for densification, as this design is intended for students and small families to reside in, thus creating a co-living environment.


18 As a team, we have agreed to focus our design intend on the following allotments: 65 Elgin Street, 2 MacArthur Place and 6-10 MacArthur Place. 4 MacArthur Place remains untouched in relation to the Project 1: Living House that each of us individually designed. In terms of design emphasis, we have chosen to focus on material and civic system. Despite introducing a new building typology into the existing sites, preserving the heritage urban fabric of the neighbourhood was also important. Thus, the use of materials such as recycled bricks and cast iron can be seen in the balustrades and building envelope. As for the civic aspect, emphasis is placed on pedestrian circulation through spaces, and detailing the public-semi-private space transitions through each level. BRIEF • Increase the number of inhabitants and dwelling units in the assigned house plot, and to accomodate diverse modes of cohabitation (eg student occupants, live-work, childless couples, families, elderly couples). • As a neighbourhood-activation project, the design will feature shared facilities for residents, communal spaces, open green areas and a positive interface between each property and the adjacent laneway (Nicholls Lane) • Design schemes should be developed in relation to two of the three design schemes: living neighbourhood as a material system, environmental system, and a civic system.

SITE DIMENSIONS • 65 Elgin Street - 241 m2 • 2 MacArthur Place - 236 m2 • Total area: 771 m2 (approx.)

• 6-10 MacArthur Place - 294 m2

NUMBER OF OCCUPANTS • 16-20 people • Target demographics: University students, working professionals, small families

SPATIAL CONFIGURATION Studio apartments, family apartments, communal kitchen, laundry, rooftop space, communal garden, commercial spaces


ELGIN STREET

19

REF

CAFE

A-A

NICHOLLS LANE

UP

UP

CANNING STREET

SERVICE CORE

A-A

B-B

AIRBNB 1 REF FIRST FLOOR DASHED

BOOK SHOP FOYER

4

COMMUNAL COURTYARD

UP

SERVICE CORE

WM

STORAGE

WM

WM

WM

WM

COMMUNAL LAUNDRY WM

WM

WM

WM

WM

STUDENT STUDIO 1

PTRY

COMMUNAL KITCHEN

REF

REF

WORKSHOP STUDIO 3

STUDIO APT. 1

AIRBNB 2

STUDENT STUDIO 3 WORKSHOP STUDIO 2

WORKSHOP STUDIO 1

REF

MALE

STUDENT STUDIO 2 STUDENT STUDIO 4

BICYCLE SHED

FEMALE

C-C

A-A

Ground Floor + Site Plan

MACARTHUR PLACE NORTH

C-C

B-B

C-C

A-A

First Floor


20

A-A

B-B

A-A

B-B

B-B

STUDIO APT. 2

REF

DN

FALL

AIRBNB 3

REF

UP

DN

FALL

FALL

FALL

FALL

FALL

FALL

REF

FALL

FAMILY APT.

FAMILY APT.

FALL

FALL

C-C

C-C

B-B

A-A

Second Floor

FALL

FALL

FALL

FALL

FALL

C-C

B-B

C-C

A-A

C-C

B-B

Roof Plan SITE PLAN + FLOOR PLANS Scale 1:200

A-A

B-B


21

Section CC

Section AA

Section BB SECTIONS Scale 1:200


22

North Elevation

South Elevation

East Elevation

West Elevation ELEVATIONS Scale 1:200


23

PROJECT 2: LIVING NEIGHBOURHOOD PART 1: INTENSIFY

Project Description Based on the group design from Part 1 of Project 2, intensify the design in terms of concept, dwelling types, occupant numbers, communal spaces...etc.


24

THE SHARED SPACE


25

C

O

N

C

E

P

T

As a continuation from Part 1 of Project 2, the main emphasis of this project is to intensify the group design. The main concept for this part of the design is to densify the design through iterations that focus on pedestrian circulation, while taking the laneway activation into consideration as well. The result is chamfered forms that are informed by the circulation pathways in conjunction with Nicholls Lane activation. Taking certain inspirations from the Serpentine House in Project 1, the densification of the spaces are meant to accomodate diverse Carlton’s population, ranges from students, to small families and couples. This is intended to accomodate the rapid growth of these demographics within the area. The term Shared Space signifies the design features where multigenerational population of Carlton are welcome to use the space, not just those who live within the space itself. It amplifies the intend of this small-scale neighbourhood as a metropolitan area where people can interact with one another, without compromising their personal privacy. As a living neighbourhood, human interactions within semi-public/public space are essential towards the growth of the suburb and population.


26 Densification of dwelling types become an important aspect of this design. The idea was also to emphasize the human interactions within the space horizontally, while providing a sense of privacy between spaces vertically. Hence, the disconnection between all three levels are intended to showcase this design process. Each space is adaptable to changes, according to occupants’needs. However, main communal/ public space on each floor is placed in between Nicholls Lane and street frontage, to encourage the laneway activation. This refers to the gallery, library and rooftop space on ground, first and second level respectively. Spatial flows are shown through elements presented in Project 2 part 1 such as, the elevated laneways, communal kitchen, laundry and rooftop garden. BRIEF • Intensification by increasing the number of inhabitants and dwelling units in the assigned house plot, and to accomodate diverse modes of cohabitation (eg student occupants, live-work, childless couples, families, elderly couples). • As a neighbourhood-activation project, the design will feature shared facilities for residents, communal spaces, open green areas and a positive interface between each property and the adjacent laneway (Nicholls Lane).

SITE DIMENSIONS • 65 Elgin Street - 241 m2 • 6-10 MacArthur Place - 294 m2 • Total area: 535 m2

NUMBER OF OCCUPANTS • 20-23 people • Target demographics: University students, working professionals, small families

SPATIAL CONFIGURATION Studio apartments, family apartments, communal kitchen, laundry, rooftop space, communal garden, commercial spaces


27

ELGIN STREET

SITE ENTRY POINT

5

SHELF

REF

LEGEND

3

SHELF

DISPLAY

COUNTER

AA

NICHOLLS LANE

SITE ENTRY POINT

REF

9

UP

AIRBNB 1 REF

REF

SHELF

BB

6

BB

SHELF

7

8

3

UP

SERVICE CORE

UP

11 REF

PTRY

COUNTER

10 CC

AIRBNB 2

CC

SHELF

CANNING STREET

4

1

REF

2

1. One bedroom apartment 2. Two bedrooms apartment 3. Retail/shop 4. Cafe 5. Ice cream shop 6. Gallery 7. Foyer 8. Communal Garden 9. Service Core 10. Thrift shop/Bike shed 11. Studio/Office space 12. Two bedrooms student apartment 13. Single bedroom student apartment 14. Communal study space/lounge 15. Storage 16. Communal Kitchen 17. Communal Laundry 18. Three bedrooms apartment 19. Studio apartment 20. Rooftop garden space

REF

SITE ENTRY POINT

GROUND FLOOR + SITE PLAN AA

MACARTHUR PLACE NORTH

Scale 1:200


ELGIN STREET

ELGIN STREET

ELGIN STREET

28

19

AA

NICHOLLS LANE

AA

REF

AA

NICHOLLS LANE

13

NICHOLLS LANE

14

20 BB

REF

BB

BB

DN

UP

16

FALL

DN

FALL

FALL

BB

17

CANNING STREET

AIRBNB 3

STUDIO APT. 2

9

BB

UP

CANNING STREET

9

REF

DN

BB

13

REF

REF

REF

13

18

13

FALL

18

CC

FAMILY APT.

CC

CC

CC

CC

13

CC

REF

FAMILY APT.

15

FALL

12

FALL

FALL

AA First Floor

MACARTHUR PLACE NORTH

FALL

FALL

FALL

FALL

Second Floor

MACARTHUR PLACE NORTH

FALL

FALL

FALL

AA

FALL

FALL

FALL

AA Roof Plan PLANS MACARTHUR PLACEFLOOR NORTH Scale 1:200


29

Section CC

Section BB

Section AA

SECTIONS Scale 1:200

South Elevation

ELEVATION Scale 1:200


30

SITE ISOMETRIC Scale 1:200


Profile for Chandavinel Ath

ARCH20002 - Design Studio Gamma (Portfolio)  

DesignStudio Gamma Semester 2, 2018

ARCH20002 - Design Studio Gamma (Portfolio)  

DesignStudio Gamma Semester 2, 2018

Profile for davinel
Advertisement