{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

DAVID BURNS


3763 S. Bentley Ave. Unit 102 Los Angeles, CA 90034

DAVID BURNS

davidburnsdesign@yahoo.com davidburnsdesign.com

562.447.6054

SKILLS

EDUCATION

STATEMENT

3D Studio Max Architectural Rendering Adobe Creative Suite Autodesk AutoCAD Autodesk Ecotect Autodesk Revit Code Research Google SketchUP Fabrication HTML / Wordpress Maxwell Render Microsoft Office Suite Model Making

California State Polytechnic University

I am an architectural designer with international experience. Equipped with a 5 year accredited degree and several years of real construction experience, I bring a unique perspective to the drawing board. My professional experience includes work on several residential and small institutional projects, with involvement in every step of the process. I am a self-motivated worker who interacts well with others and learns new skills quickly. I adapt well to new situations and enjoy growing in my profession. I am interested in the social ramifications of architecture, and how detailing effects the way people interact with spaces.

POMONA, CA CLASS OF 2011 B.ARCH

Architecture DIS COPENHAGEN, DENMARK AUGUST 2009-MAY 2010

Architecture and Design program Don Bosco Technical Institute

WORK EXPERIENCE

ROSEMEAD, CA CLASS OF 2006

Modal Design Junior Architect

Construction and hand drafting (4yrs)

LOS ANGELES, CA / APRIL 2012 - PRESENT

Critical role in the conceptual design, development, project management and construction documents of several projects. Worked closely with consultants, contractors and clients. Project types range from extensive home re-models and a ground up duplex to a small gallery space and new church campus.

ACTIVITIES National Council of Architectural Registration Boards (NCARB) 2012- PRESENT American Institute of Architecture Students (AIAS) Member 2008-2011 Student Mentor FALL 2009- SPRING 2010 Teachers Assistent FALL 2008- WINTER 2009 John T. Lyle Center for Regenerative Studies Resident FALL 2007- SPRING 2009

Peter Tolkin Architecture Intern PASADENA, CA / MARCH 2012 - APRIL 2012

Assisted in the materials research and fabrication of environmentally sustainable furniture. Force 4 Architects Intern COPENHAGEN, DENMARK / MAY 2010 - AUGUST 2010

Assisted with the conceptual design of an architectural re-branding for an international furniture company. Assisted with the design development of a surf clubhouse in western Denmark. Richard Neutra VDL II House Docent LOS ANGELES, CA / JUNE 2009 - AUGUST 2009

References available upon request

Provided architectural and historical tours to both foreign and domestic visitors. Assisted in maintenance of the historic house.

3


AMOROSO PROJECT TEAM: Daniel Monti, David Burns, Marc Maxey

LOCATION: Venice, CA STATUS: Complete DATE: 2014

Located on the alley-side of one of Venice’s famous walkstreets, the Amoroso project was envisioned by the client as a “jewel box” that would offer space to display an extensive video art collection. The client, an entertainment executive, spent a portion of her professional career living adjacent to London’s famed Serpentine Gallery, and desired an experipmental structure of their own. The design is a direct response to the adjacent craftsmeninspired home, sun patterns, view corridors, and programmatic needs as a functioning garage, laundry, overflow guest space, and video display gallery. Playing off the traditional pitched roof of the adjacent home, the rectangular structure stretches and contracts roof peaks and valleys to offer unique silhouettes from every angle and strategically capture skyward views within the tight site. The upper story of the interior is the beneficiary of the vaulting with a spacious feel that also enhances the video displays. Walls flow into ceiling so that all planes become projection surfaces for the video art collection. The exterior was clad in zinc shingles laid in a “dazzle” pattern – a reference to the camoufl age painting used to visually break down the scale of WWI ships, or in this case, the building. The interior is painted almost exclusively in white to serve as a backdrop for the videos except for a singular wood storage and media cabinet that defines the entry to the space.

david burns


5


david burns


7


A

6

5

3

3

2

A4.1

A4.1

A4.1

A3.1

A4.1

C

GUARDRAIL 8

13'-9"

2

9 1/4"

7'-0"

A3.1

A3.1

1

201.A

201.B

201.C

9

9 5'-0"

DN

A4.2

CASEWORK 6'-6"

3'-8"

A4.2

2

HVAC MINI-COMPRESSOR

1'-6"

2

2 A4.2 1'-5 1/2"

8'-3" CASEWORK

A4.2

2

A6.3

3,8,9

2,3

RECREATION ROOM

A6.2

201

1

CL

3'0"

16'-3 1/8"

3

1'-9"

A4.2

3 202.1

202

A6.4

3

A4.2

2,5

S

5'-0"

202.A

CASEWORK

8,9

4,7

CL

8 7'-0"

A4.2

8 A4.2

1 5'-9"

4'-9 1/2"

CL

3 201.D

SHOWER BASIN

1'-9" 22'-0"

david burns

6

5

3

9

2

A4.1

A4.1

A4.1

A3.1

A4.1


section 5-a4.1

RECREATION ROOM

RECREATION ROOM

201

201

LAUNDRY

GARAGE

102

101

section 2-a4.1

9


FLOWER DUPLEX PROJECT TEAM: Daniel Monti, David Burns LOCATION: Venice, CA STATUS: Under Construction DATE: Estimated Completion in 2015

The Flower Duplex investigates the blurred relationship between private and communal living through a contextually sensitive structure that integrates passive sustainable building strategies. A desire to nurture a close relationship between the client and tenant yet maximize individual living areas within the tight Venice-neighborhood site led to the question mark shaped building form. Two exterior “yards� were carved out from the building mass, each with its own unique solar requirements. The private yard gets early morning sun while the public yard get late afternoon sun. The public yard is shared between the upper and lower units and allows for both physical and visual interaction between residents. The building form was then adjusted to allow for more privacy from the neighbors in the public yard and to optimize light penetration into the private yard. Integrated sustainable systems help ensure comfortable living conditions year round. Concrete floors are warmed up by the sun and a hydronic heating system. Large sliding doors and operable skylights facilitate passive cooling. A close indoor-outdoor relationship extends living areas beyond the tight programmatic envelope, lending to a spacious, expansive feeling.

david burns


11


david burns


13


B

C

D

A

F

B

C

E G

A B C D E F G H

Office Bathroom Bedroom Living Room Kitchen/Dining Outdoor Dining Upstairs Unit Entry Utility

david burns

H

H

H


F G

D E

A

A B C D E F G

B

C

Kitchen Dining Room Living Room Bedroom Bathroom Closet Deck

15


H

G

E

A

D

1 A9.2

MAXIMUM ALLOWABLE HEIGHT ELEV 60.20'

25' FROM PROPERTY LINE TOP OF BUILDING ENVELOPE ELEV 57.93'

GUTTER GUTTER SKYLIGHT (LARR #25885)

2 A9.2 10 A9.2

25'-0"

30'-0"

STANDING SEAM METAL ROOF (TYP.) (LARR #25177) TOP OF SECOND FLOOR SUB FLOOR

2 A9.2

WEATHERED WOOD SIDING

8 A9.2

9 A9.2

10 A9.2

OPEN TO BEYOND TOP OF SLAB AT GARAGE ELEV 34.30'

4 A9.2

1'-6" TYP.

TOP OF SLAB AT HOUSE ELEV 33.30'

IN WALL LIGHT

COPPER DRYER VENT MANUFACTURE: COPPER LAB PIPE SIZE: 4" MOUNT TYPE: STUCCO COVER: SCREEN MATERIAL: COPPER

PAINTED SMOOTH COAT STUCCO

david burns

ELEV. AT CENTERLINE OF FRONTING STREET ELEV 30.20'


17


SAINT PAUL’S EPISCOPAL CHURCH PROJECT TEAM: Daniel Monti, David Burns, Marc Maxey, Yen Vo

LOCATION: Payson, AZ STATUS: Under Development DATE: Estimated Completion in 2016

The design of the new Saint Paul’s Church resolves the congregation’s desire for inspiring architecture in an expanded campus setting with the necessity to construct within the most efficient, cost-effective method possible. Located in a small town 90 miles north of Phoenix, the congregation determined their existing facilities would not support their increase in membership and showed an interest in creating rentable community space. The result was a phased design strategy for a multi-building campus to serve their needs future needs. The design incorporates three free-standing structures (Parish Hall, Sanctuary and Educational Classrooms) and utilizes a steel frame building system often used for industrial buildings. By manipulating traditional roof forms and working within the constraints of the steel frame building, a hybrid for emerged that highlights the programmatic adjacencies and the church’s values of community, sanctuary, education and spirituality.

david burns


19


david burns


21


1

STRUCTURAL STEEL BEAM

STANDING SEAM METAL ROOF

R30 RIGID INSULATION

GUTTER TOP OF STEEL @ UPPER ROOF ELEV 5060.21' NOTCHED GLULAM JOIST

2X WOOD FRAMING

ACOUSTICAL WOOD CEILING

STRUCTURAL STEEL COLUMN

WALL TYPE PER PLAN

R19 BATT INSULATION OR EQUAL

16 A9.4

SLOPE TO DRAIN

CONCRETE SLAB ON GRADE

A

B

2

C

1-A4.1

2/1-A3.2

CONCRETE ENCASED STRUCTURAL STEEL

TOP OF SLAB AT WALKWAY ELEV 5047.00'

CHURCH

AGGREGATE BASE COURSE FILL

112 RIGID INSULATION CONCRETE ENCAPSULATED COLUMN PER STRUCTURAL

FLUID APPLIED WATERPROOFING

CONCRETE SLAB ON GRADE

RIGID INSULATION SHEET WATERPROOFING TOP OF SLAB AT COURTYARD ELEV 5041.50' TOP OF SLAB DEPRESSION ELEV 5041.42' DRAINAGE MAT

STANDING SEAM METAL ROOF

9 A9.5

4" PERFORATED PIPE, PERFORATION FACE DOWN IN BED OF WASHED DRAIN ROCK. WRAP ASSEMBLY IN GEOTEXTILE FILTER FABRIC.

GUTTER

NOTCHED GLULAM JOISTS 10'-2"

CONCRETE FOUNDATION

2'-10"

AGGREGATE BASE COURSE FILL

STONE VENEER

4 A9.4

2/1-A3.2

4" ROUND DOWNSPOUT

david burns


4/1-A3.2

C 6'-6 1/2"

13 A9.5

9'-2"

4

E

D

F

1-A4.1

2

10

1-A4.2

1-A4.2

G

6'-10"

CL

CL

TOP OF BUILDING ELEV 5076.50' STANDING SEAM METAL ROOF

1 A9.4

TOP OF TOP PLATE @ UPPER ROOF ELEV 5073.02'

4" ROUND DOWNSPOUT (TYP.) SIM.

GUTTER (TYP.)

5 A9.5

NOTCHED GLULAM JOISTS BOARD AND BATTEN WOOD SIDING

2 A9.4

9 A9.4 10 A9.4

17 A9.5

9 A9.5

5 A9.4 TOP OF TOP PLATE @ UPPER ROOF ELEV 5060.21'

1 A9.4 11 A9.4

TOP OF TOP PLATE @ LOWER ROOF ELEV 5057.08'

14 A9.4 3'-2"

TOP OF UPPER TRELLIS ELEV 5050.58'

10'-0"

CL

CL

16'-5" A.F.F.

TOP OF TOP PLATE @ LOWER ROOF ELEV 5053.00'

13'-6"

15 A9.5

2'-10" A.F.F.

2'-10" A.F.F.

2'-10" A.F.F.

4 A9.5

TOP OF SLAB AT COURTYARD ELEV 5041.50'

MECHANICAL LOUVER 4 A9.4

4/1-A3.2

TRELLIS MEMBER (TYP.)

TOP OF SLAB DEPRESSION ELEV 5041.42'

STONE VENEER 4" ROUND DOWNSPOUT (TYP.) WITH CONTROL JOINT BEHIND GUTTER

4 A9.4

MECHANICAL LOUVER

4" ROUND DOWNSPOUT (TYP.) STONE VENEER WOOD COLUMN CAP OVER STEEL COLUMN

23


GRIEF AND HEALING IN ARCHITECTURE PROJECT TEAM: David Burns LOCATION: Whittier, CA STATUS: Academic Thesis DATE: 2011

Rose Hills Crematorium The goal of this project is two-fold: to explore interment as an infrastructural issue and to examine the role that architecture can play in the process of grief and healing. The project is developed as a series of paths aimed at evoking different feelings. Specific paths have been designed for members of the funeral party, and for return visitors paying respect to the memorialized. A shifting relationship to nature, spatial experiences, and close attention to texture all work together to form an phenomenological experience stimulating all of the senses. The path acts as a columbaria, with enclosing walls containing spots for the ashes of the deceased. The crematorium and chapels are located at the crossroads of these paths. An open central courtyard separates the two chapels, and allows for circulation through the rest of the site. The buildings play with the concepts of light and heavy, reflecting their surroundings.

david burns


25 2 5


david burns


27


taxonomy

nodes

section aa david burns

paths

intersections


site plan 29


THE NEST PROJECT TEAM: David Burns LOCATION: Huntington Beach, CA STATUS: Competition Entry DATE: 2012

The Nest is the new home for the Bolsa Chica Wetlands Center. It provides a new picnic area, visitor’s center, and observation tower, all while trying to protect the fragile ecosystem around it. It functions as a collection of programmatic volumes all placed under one roof. The connective tissue results in a dynamic and playful new public space. This project was developed as part of a timed competition. Everything was developed, from arrival of the project breif to to final presentaion, in four days.

david burns


31


david burns


33


THE ARK PROJECT TEAM: David Burns LOCATION: N/A STATUS: Academic DATE: 2010

david burns

The Ark is transportable home, designed for people who live in flood prone areas. Many people live in areas that are not habitable at certain times of the year. The Ark allows you to live in these places during the picturesque season of the year, and then move to a safer location the rest of the time. This allows you to move your entire house, rather than just your family a few choice items. The familiarity of home provides the distressed with a sense of stability lacking in the world around them. While most mobile homes are not truly mobile, the Ark is designed upon the chassis of a race car trailer, allowing it to be easily transported anytime. Both the building envelope and all of the interior spaces are modulated so that they can expand and create a variety of spaces.


35


david burns


37


THE RIO HONDO PLAN PROJECT TEAM: David Burns LOCATION: Montebello, CA STATUS: Academic DATE: 2010

The Rio Hondo River is dead. The often dry riverbed is a mere piece of urban infrastructure, only ever experienced when driving over it. The bike path along the side of the river is the only sign of life, however faint. The Rio Hondo Plan seeks to revitalize the river banks. There are many vibrant parks and other institutions bordering the river, but each is disconnected from it. There is also an abundance of underutilized space along its banks. Many of these are underperforming floodplains. Re-examination of their function suggests that by redirecting the water to a series of more efficient floodplains would leave an excess of space along the river that could then be re-programmed. Parks and public space are proposed for the newly freed floodplains. A series of parks and pedestrian infrastructure will help connect the communities along the river. A series of community buildings will be developed along the floodplains to provide space for additional program and as a means of access the neighborhoods around them. Re-Programming the river will revitalize the communities around it. It will provide a new, safe public place for people to gather and interact. It will also serve to connect neighborhoods to the greater community along the river. The bike paths, pedestrian paths, parks and community centers will help people commute, exercise, and just have fun.

david burns


39


GRAPHIC DESIGN

david burns


41


david burns


43


david burns


45


fin.

Profile for David Burns

The Portfolio of David burns  

The Portfolio of David burns  

Advertisement