Page 1

Povilas Daugis p

o

r

t

f

o

l

i

o

1c-33 Minties st., 08233 Vilnius Lithuania +37067507333 dapovilas@gmail.com


content cv/resume

soho beauty salon

helsinki central library

hotel. renovation of the office building

rasos

mecca of wind


POVILAS DAUGIS 1c-33 Minties st., 08233 Vilnius Lithuania +37067507333 dapovilas@gmail.com Nationality: lithuanian Date of birth: 26 MARCH, 1989 ACTIVITIES WORK EXPERIENCE 02 2012 - present PLAZMA architecture studio 16A Sevcenkos st. Vilnius Lithuania architect 06 2011 - 09 2011 e2a eckert eckert architekten ag Hardturmstrasse 75 CH-8005 Zuerich Switzerland architecture intern 07 2008 – 09 2008 Art gallery “Rotunda” 3 Rotundo st. Vilnius Lithuania manager, framing artist 10 2007 – 06 2008 Vilnius Jesuit High School 32 Didzioji st. Vilnius Lithuania dance teacher

EDUCATION AND TRAINING 09 2008 – 06 2012 Vilnius Gediminas Technical University Faculty of Architecture

Competition “ECOhouse for an optimist” in colaboration with Lauryna Remeikyte 2nd prize Project published in the leading architecture magazine in Lithuania “Centras” (ISSN 1392-6063, p. 66)

09 2010 – 02 2011 Universidad Politécnica de Valencia Escuela Técnica Superior de Arquitectura ERASMUS exchange program

Competition for cultural centre in Nida together with PLAZMA architecture studio

09 2000 – 06 2008 Vilnius Jesuit High Scool Graduated 09 1997 – 06 2000 Vilnius Antakalnis School 09 1996 – 06 1997 Žemyna Primary School 01 09 1997 – 01 06 2002 Jurate Stauskaiste art school 06 2005 – 06 2006 Extra-educational school of science of physics for especially intelligent students “Fizikos Olimpas” AWARDS AND SCHOLARSHIPS Award at „Metu interjeras/Auksine palete‘12“ competition Grant of the President of Lithuania A. Smetona Eduardas Vitkus scholarship for academic results 2dn prize in competition “ECOhouse for an optimist” “GERAS” award for the examplary project of 4th semester “GERAS” award for the examplary project of 6th semester ERASMUS exchange program scholarship for studies ERASMUS exchange program scholarship for internship

Competition for Helsinki Central Library individually Summer School on the Po river Delta 2011 at Università Iuav di Venezia Works published in “Delta Landscape 2100” (ISBN 978-88-904295-7-6) LANGUAGES Lithuanian (native) English (fluent) German (basic) Spanish (basic) Russian (basic) SOFTWARE SKILLS Autodesk Revit Architecture Autodesk AutoCAD Autodesk 3DS MAX (V-ray) Adobe Creative Suite (Illustrator, Photoshop, InDesign, Dreamweaver) Google SketchUp CorelDRAW Microsoft Office ARTISTIC SKILLS 3D rendering, photography, graphic design, modelling, sketching, drawing, dancing.


Helsinki cenral library Location: Helsinki, FInland academic project semester 8 individual project Evaluation: 10 out of 10 Project year: 2012 Supervisor: Gintautas Blaziunas (bg@archprojektas.lt) The project was undertaken both at the programme of Vilnius Gediminas Techinical University as a final thesis project and also as the proposal for the library competition, held by the city of Helsinki. The designed building is in the special territory in the city – in the very heart of Helsinki, next to Finlandia Hall, Parliament House, Helsinki Music Centre, Kiasma Museum and other significant objects. It was very important to blend the building in the urban tissue, enrich the cityscape of Helsinki and to create a welcoming environment for the visitors. Besides the regular library functions, there is also a cinema hall, conference hall, café, restaurant, sauna and other functions. The aim was to create a platform like a bookshelf in which the functions could be freely placed, reorganised, changed, removed or new functions could be introduced. There were no spaces designed especially for one or another function. No function was given to the spaces in advance. The goal was to create a raw building which could be as free as possible. All the spaces should be just spaces - generic spaces – but not specific spaces. Flexibility in the library is achieved by the creation of generic floors on which almost any activity can occur. Programs are not separated, rooms or individual spaces not given unique characters. The activities in the library coexist together and take place side by side.


SIM Th as VOID VOLUME VOID SIMPLE VOLUME. The volume for the building SIMPLE VOLUME. as simple as possible. The volume for the building -

VOID

as simple as possible. VOID VOID VOLUME VOLUMEVOID VOID

INT

Th of on an

VOID VOID

SIMPLE VOLUME. SIMPLE VOLUME. The volume for the building The volume for the building as simple as possible. as simple as possible. VOID VOID VOLUME VOLUME VOID VOID

VOID VOID

VOID VOLUME VOID VOID VOLUME VOIDVOID

VOID VOLUME VOID VOID VOLUME

INTERNAL SPATIAL COMPOSITION. The main spacial elements in the interior of themain building - 3 elements voids - atriums and The spacial in the -interior one volume - the- 3 core - containing of the building voids - atriums -cinema and and onemultipurpose volume - the hall. core - containing cinema and multipurpose hall.

SIMPLE VOLUME. The volume for the building SIMPLE VOLUME. as simple as possible. The volume for the building as simple as possible.

VOID SIMPLE VOLUME. The volume for the building VOLUME. as simpleSIMPLE as possible. The volume for the building as simple as possible.

INTERNAL SPATIAL COMPOSITION.

INTERNAL SPATIAL COMPOSITION. INTERNAL SPATIAL COMPOSITION. The main spacial elements in the interior The main spacial in the interior of the building - 3elements voids - atriums - and of the building - 3core voids - atriums -cinema and one volume - the - containing one multipurpose volume - the core and hall. - containing cinema and multipurpose hall.

STRUCTURE. Structural concept follows internal spacial STRUCTURE. concept. The voids act as huge structural columns AC Structural concept follows internal spacial holding the floors. This makes it possible concept. The voids actstructure as huge structural columns Sin to have no other structural elements and ithave clean an holding the floors. This structure makes possible spaces. to have no other structural elements and have cleansta spaces.

INTERNAL SPATIAL COMPOSITION. The INTERNAL main spacial elements in the interior SPATIAL COMPOSITION. of the building - 3 voids - atriums - and The main spacial elements in the interior one volume - the core - containing cinema of the building - 3 voids - atriums - and and multipurpose hall. one volume - the core - containing cinema and multipurpose hall.

STRUCTURE. STRUCTURE. Structural concept follows internal spacial Structural concept follows internal spacialcolumns concept. The voids act as huge structural concept. The voidsThis act structure as huge structural columns holding the floors. makes it possible holding theother floors. This structure makes possible to have no structural elements andithave clean to have no other structural elements and have clean spaces. spaces.

ACCENT. Since the volume is so simple, the building needs ACCENT. an accent make is it so special. Instead of hiding fire PU Since the to volume simple, the building needs staircases, wereit turned aesthetic element. an accent they to make special.into Instead of hiding fire Th staircases, they were turned into aesthetic element. po bu lou

VOID VOID

SIMPLE VOLUME. The volume for the building as simple as possible.

VOID

INTERNAL SPATIAL COMPOSITION.

INTERNAL SPATIAL COMPOSITION. The mainINTERNAL spacial elements in the interior SPATIAL COMPOSITION. of the building - 3 voids - atriums - and The- main spacial elementscinema in the interior one volume the core - containing of the building and multipurpose hall. - 3 voids - atriums - and one volume - the core - containing cinema and multipurpose hall.

STRUCTURE.

ST Str co ho to spa

ACCENT. STRUCTURE. ACCENT. Since the volume is so simple, the building needs Structural concept follows internal spacial STRUCTURE. Since the to volume simple, the building needs an accent makeisit so special. Instead of hiding fire concept. The voids act as huge structural columns Structural concept follows internal spacial an accent to make it turned special.into Instead of hiding fire staircases, they were aesthetic element. holding the floors. This structure makes it possible concept. The voids act as huge structural columns staircases, they were turned into aesthetic element. to have no other structural elements and have clean holding the floors. This structure makes it possible spaces. to have no other structural elements and have clean spaces.

ACCENT.

PUBLIC SPACE.

PUBLIC SPACE. The ground floor is designed to be as small as PUBLIC SPACE. possible. Extended space wrap theas The ground floor ispublic designed to will be as small building merge with it. space Restaurant, lobby possible.and Extended public will wrap theand lounge space be with directly open to thelobby square. building and can merge it. Restaurant, and lounge space can be directly open to the square.


areal rendering

functional layout

Café “Children world” Sauna Office Meeting rooms Restaurant

Cinema Multipurpose hall Loading area Exhibition Labs Audio and video studios

Collections Lounge and reception

site plan

sauna

plan level 2

meeting rooms

multipurpose hall

exhibition

collections


+23.27

+20.31

cafe office “children world” sauna meeting rooms restaurant A

+17.42

cinema

a/v studios labs multipurpose hall exhibition

loading area

reception

+17.42

+18.48

collections +14.90

+13.78

+10.20

+9.08

+5.50

+4.31

lounge

±0.00

book storage

-0.05

S

ESTCODE


structural part of the project


Rasos Location: Vilnius, Lithuania professional project together with PLAZMA architecture studio Project year: 2012-2013 Project team: Rytis Mikulionis, Povilas Daugis, Gytis Vaitkevicius, Paulius Paskacimas Personal imput: major input at design stages, presentation material, technical drawings Supervisor: Rytis Mikulionis rytis@plazma.lt The project contains 4 semidetached houses located in beautiful natural environment. The building are desinged ontop of existing ammunition bunkers from WWII. In order to protect the bunkers, the houses were lifted up and put on steel legs. This solution also helps to catch the sun. Most of the architectural language was given in advance - the site belongs to regional park, which has its own regulations regarding new architecture. The regulations include the materials, shape of the roof, height. Despite of that, we tried to suggest something modern and new, but also contextual.

Rendering by Povilas Daugis


concept The site contains 4 underground ammunition bunkers from WWII. The entrances to the storages are to be protected although the detail plan allows construction only where the protected walls are. The solution was to design the buildings on ‘legs’ - the buildings are elevated, the storages remain untouched and exposed.

Renderings by Povilas Daugis


Renderings by Povilas Daugis

Drawing by Gytis Vaitkevicius

Drawing by Paulius Paskacimas


Renderign by Povilas Daugis

Drawing by Bartas Puzonas


project development Even in the early stages of the project the 3D rendering technique was used extensively to help the client to imagine the project. Each major change in the design was visualised both for the client and for ourselves to double-check the design solutions. Renderings by Povilas Daugis


soho beauty salon interior Location: Vilnius, Lithuania professional project together with PLAZMA architecture studio Personal input: major input at all design stages, presentation material, technical drawings, construction supervision Project year: 2012 Supervisor: Rytis Mikulionis rytis@plazma.lt Photography: Leonas Garbacauskas The SOHO beauty salon is located in the refurbished industrial building close to the city centre. The industrial context brings some roughness into the interior. Unrefined surfaces, concrete floor and ceiling, galvanized steel elements together create the pallete of black, white and grey. These shades act like a neutral background where the warmth of plywood, light and - of course - the beauty of people can stand out. Old refurbished armchairs, ceramic tiles and pendant lights create nostalgic atmosphere in the salon. The interior is spacious and the goal was not to cram it with things, therefore the mirrors where hung on the ceiling, giving the effect of lightness and keeping the floor empty.

AWARD AWARD


Drawing by Povilas Daugis


Sketches by Povilas Daugis


Sketches by Povilas Daugis


hotel. Renovation of the office building Location: Vilnius, Lithuania academic project semester 7 individual project Evaluation: 9 out of 10 Project year: 2011 Supervisor: Gintautas Blaziunas (bg@archprojektas.lt)

The automatic telephone station was originally designed in 1978 by lithuanian architect J. Seibokas. The design was awarded in USSR. The building is located in the old town of VIlnius. The central location is attracting lots of people and buisiness to the venue. Nowadays the building is used as the office by the Healthcare ministry and buisiness enterprises. The building is considered to be a valuable monument of modern architecture in the old town. Although, from the point of view of urban planning, the building is being often criticised. The building has demaged the urban structure of the old town and has created a new urban scheme which is not a valuable part of VIlnius old town. The task of the project was to renovate the building adopting it to the modern requirements. I chose to give a new function to the building - a hotel. A lot of attention was paid to the urban layout of the building to help it blend in the urban fabric of the city.


?

The existing building had a little square, but it did not served as it should. While shaping the volumetric form of the building, the main idea was to create a clearly defined closed public space.

The square was pushed inside the building. The volumes of the building were extended in order to surround the square and make it closed.

Inside the biggest volume appears an atrium. Atrium allows much more natural sunlight in and also is a public space of the building itself.

The final shape of the building seems to be more in-scale. The former square became an inner courtyard. Atrium makes the deep building much lighter.


Ground floor plan

underGround floor plan

Second floor plan


elevation

sketches site plan 20.25

20.25

15.95 15.25

15.25

12.05

12.05

14.45

11.45 11.05

8.85

8.85 7.75

5.65

4.65

4.20

5.65 4.45 3.45

1.60

1.60 0.60

0.60

0.00

-4.00

A

-4.00

I

0.45

sections


mecca of wind Location: Svencele, Lithuania academic project semester 3 individual project Evaluation: 10 out of 10 Project year: 2009 Supervisor: Gintaras Stauskis (gintaras.stauskis@vgtu.lt) This project was the first asignment of urban design. The task was to create a recreation complex in the natural environment. The project includes the choise of the site, the research on the site, the urban design of the complex and the detailisation of some of the buildings. Svencele is the most popular kitesurfing spot in Lithuania. ‘Mecca of Wind’ is the complex designed especially for kitesurfers and windsurfers. The complex includes 2 facility buildings containing cafe, staff rooms, office, equipment storage and rental. Also, there are residential units for guests. The complex is located on a flat terrain, where winds is blowing constantly. The symbol of the straight line was very important in this project. Therefore, the complex has one straight street paralled to the shore of the Curonian lagoon. The other - perpendicular - axis is designated for movement (arrival -> kitesurfing). It connects the facility buildings. In the intersection of the axes is the plaza for parties, award ceremonies or just chilling out. Next to the plaza there are dorm-type rooms for the youth. From here the houses become more private. At the both ends of the street there are larger and most private houses for families.


site plan

concept schemes


UP

residential unit


facility building


t

h

a

n

k

y

o

u

Portfolio 2013  

Architectural portfolio by Povilas Daugis

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you