Page 1

SUGAR, SPICE AND EVERYTHING NICE

AWESOME ART AND OTHER MINDBLOWING SHIT


3

2


KUNST

08 10 12 13 14 17 18 25 28 38 39 44 54 62 64 68 76 80

36 STREETART 47 KUNST EN NATUUR

AGENDA BACKSTAGE APPS REVIEW GADGETS HIPSTER VAN DE MAAND COLUMN DO IT YOURSELF ART ANALYSE RECEPTEN BUDGETLOOK CITYTRIP INTERVIEW FOTORUBRIEK FILMRECENSIE SPICE UP YOUR HOME BECOME THE ARTIST HOROSCOOP

EXPOSITIES 21 AAA FRESH 34 TUMBLR 56 MOTI

OVERIG

INHOUD

VASTE RUBRIEKEN

19 TRY BEFORE YOU DIE 30 FAIRTRADE 66 SEKS/DRUGS

26 40 42 71 74

BUDGET UITJES FESTIVAL SURVIVAL GUIDE

KONINGSNACHT FESTIVALS VINTAGE ROUTE

5

4

EROP UIT


EDITORIAL

BEM-VINDO

De eerste Culture Vulture is net zoals de eerste zonnestraal: een voorbode van de lente. Verschillende festivals staan weer op de agenda en zo ook het Boom festival in Portugal. Bem-vindo (welkom in het Portugees) is daarom de titel van mijn editorial.

In dit nummer vind je tips en tricks, handige apps en leuke uitjes voor weinig geld. En niet te vergeten de nieuwste trends op gebied van gadgets. Toch super handig zo’n wijntas en stukken cheaper dan al die consumptiemunten. Wel oppassen dat je niet betrapt wordt. Over betrappen gesproken; het is nooit leuk, maar al helemaal niet als je met je lover de liefde bedrijft in een tent. Benieuwd hoe je dit zo discreet mogelijk kunt doen? Wij geven het antwoord.

DA P H N E

7

6

Nu de zon weer begint te schijnen, zullen de dikke winterjassen verdwijnen en dat betekent; ontzettend veel gave looks op straat. Heb jij altijd al willen weten hoe je een cut out skull tee maakt? Wij leggen het stap voor stap uit. Deze maand bezochten we ook MOTI (Museum Of The Image) in Breda en de AAA gallerie. Wij zijn weer een hoop cultuur rijker. Nu jij nog!

Daphne Janssen, hoofdredacteur


In Amsterdam en in Eindhoven kun je genieten van de derde editie WMML. Elektronische klanken uit niet westerse landen zorgen ervoor dat je 5 dagen lang kunt genieten van muziek zoals je deze nog nooit hebt gehoord. Doordeweeks 18.30uur / Zaterdag 15.30uur / Zondag 11uur Muziekgebouw Eindhoven/Amsterdam (Verschillende prijzen)

5 en 6 april: Motel Mozaique festival

Rondgeleid worden in Rotterdam? Plekken ontdekken waar je nooit komt? Een concert naar keuze bezoeken? En ook nog eens blijven slapen? Dan moet je zeker naar Motel Mozaique festival gaan! Rotterdam (Passe-Partout € 65,--)

6 April: Next Monday’s Hangover

Met de dresscode: ‘look, feel and dance like a wild beast’ kun je je lekker uitleven. Mellow muziek voor een heerlijke avond. 15.00 uur Amsterdam - Jaap Edenhal (€ 20,--)

7 april: Ikusasa, This is Africa

Spektakel van dans en muziek. Gospel en African House, een onvoorstelbare combinatie, met als thema toekomstdromen van Zuid-Afrikanen . 20.00uur Rotterdam - Oude Luxor (vanaf € 18,50)

10 april: Yassin Bey aka Mos Def – Live Band

Deze Amerikaan mixt soul en hiphop tot een stijl die underground hiphop wordt genoemd. 21.00uur Amsterdam - Melkweg (€ 65,--)

11 april: The Bony King of Nowhere:

8

Ook al is dit concert niet zo groot, toch zal je geraakt worden met het randje country 20.30uur Den Haag – Paard van Troje (vanaf € 32,--)

13 april: Frozen Planet

Live orkest met een combinatie van beelden van het BBC programma Frozen Planet. De natuurdocumentaire wordt begeleid door een orkest, zodat de beleving nog intenser wordt. 15.00uur Amsterdam – Ziggo Dome (vanaf € 22,50)

12 en 19 april: Ea Sola - Drought and Rain

Deze show raakt je. Vietnamese vrouwen die tijdens de oorlog hun eigen dorp moesten beschermen, terwijl hun mannen meevochten in de oorlog. Zelf moesten ze gewapend tegen de vijand vechten. Uitvoering door middel van dans. 12 april 20.15uur Groningen – de Oosterpoort 19 april 19.15 Tilburg - Schouwburg (Vanaf € 10,--)

20 april: Expositie over Egyptische mummiekisten Wie altijd al eens een ‘echte’ mummiekist heeft willen zien, kan vanaf 20 april de mummiekisten van de bekende Amon priesters bekijken. Leiden - Rijksmuseum van Oudheden (€ 9,50)

23 april: Dido en Aeneas

Operavoorstelling met de hoofpersonen uit Latijnse teksten in de hoofdrol. Mooie uitvoering in een barok decor. 20.15uur Groningen – de Oosterpoort (vanaf € 26,--)

26 april: One Night in Chicago.

In een pas geopende strandclub genieten van de mooie loungemuziek van o.a. Cinnaman & Karavan. Wie wil dat nou niet? 22.00uur Den Haag – de Karavaan (€ 12,50)

27 april: Navarone

Een nieuwe en vernieuwende band die een eigen interpretatie geeft aan de jaren 70 rock. 20.30uur Dordrecht – Bibelot (vanaf € 8,55)

9

AGENDA

3 t/m 7 april: World Minimal Music Festival


mogelijk maken. Dat er iedere maand weer een goed gevulde CV vol artikelen en verrassende beelden te vinden is heb je te danken aan: de redactie!

Deze maand zijn we weer de straat op gegaan om de leukste nieuwtjes voor jullie te verzamelen. Verschillende tentoonstellingen in musea door heel het land kwamen aan bod. Paula is voor haar artikel naar MOTI in Breda getourd, Alex is naar Rotterdam afgereisd om de de ‘AAA Fresh Gallery’ eens van binnen te bekijken, Loes heeft zich verdiept in tattookunst en Michelle heeft zich helemaal laten gaan en maakte haar eigen ‘Skull Tee’. Of dat is gelukt mag je zelf beoordelen aan de hand van de foto’s op pagina 25, en door de inspirerende beelden die tijdens de tripjes zijn gemaakt, moeten jullie wel getriggerd worden er zelf ook eens op uit te gaan.

Niet onbelangrijk is dat Penny jullie door middel van haar agenda weer op de hoogte houdt van de leukste festivals en andere evenementen die jullie als levensgenieter niet mogen missen! Dit hebben jullie als het goed is al allemaal op je kalender genoteerd, toch? Blader voor de zekerheid nog maar even terug! Wat als extraatje niet vergeten mag worden in je agenda is het eerstvolgende concert van Alt-J uit Engeland. Paula gaat jullie al iets meer over deze band vertellen en wij durven te wedden dat de komende vliegtuigen naar Engeland binnen no-time volgeboekt zitten!

Natuurlijk willen wij jullie een paar kiekjes van een hardwerkende redactie niet onthouden. Misschien ziet het er zo gezellig uit dat je ook zin krijgt om te gaan schrijven. Wij dagen jou dan ook weer uit door middel van onze vaste rubriek ‘Become the artist’ een leuk stuk te schrijven. Wie weet ben jij volgende maand ook wel een klein beetje deel van de redactie! Kortom: de komende maand weet jij waar je je mee bezig kunt houden! En wij zorgen dat je volgende maand ook weer zoet bent! And now, we invite you to relax, put up your feet and breathe. We proudly present: YOUR Culture Vulture.

11

CULTURE VULTURE

10

BACKSTAGE

Allemaal leuk en aardig, zo’n tijdschrift als het in het schap ligt en je het op je fietsje mee naar huis neemt, of beter nog, als het bij thuiskomst op je deurmat ligt te wachten. Maar het zijn niet alleen de bezorging en jouw portomonnee die


Foto apps zijn er al genoeg. En chat apps ook. Toch weet Snapchat iets nieuws toe te voegen aan dit genre. Je kunt elkaar afbeeldingen sturen die de ander enkele seconden kan bekijken waarna deze voor altijd weg is. Een leuke manier om elkaar eenmalige grappige, leuke, originele berichten te sturen of een hele nieuwe manier van ‘sexting’? De tijd zal het leren.

Geen barman zo goed als deze app. Vul in welke soorten drank je in de kast hebt staan en iDrink laat zien wat je er mee kunt maken. Of vul in welk drankje je wilt maken en Idrink laat zien wat je er voor moet halen. Met 4500 ‘recepten’ in de database kun je menig student een paar weken bezig houden. Indruk maken is niet moeilijk met de iDrink .

Digitale Camera

Voor de fotograaf die niet zo actief is met fotograferen is een digitale camera al goed. Je kunt er goede foto’s mee maken, ze werken vaak iets gemakkelijker dan een spiegelreflex en een foto is een foto toch? Begin dit jaar heeft Sony Cybershot een nieuwe camera geïntroduceerd. De compacte camera met 16,2 megapixel heeft een lens met 10x optische zoom en een 3”Xtra Fine LCD display. Met deze camera kun je ook video-opnames maken in Full HD kwaliteit. Je kunt zelfs tijdens het filmen foto’s maken, zonder dat je dit merkt in de video. De camera is ook in staat om 3D foto’s en 3D panoramafoto’s te maken. Zo kun je thuis nog extra genieten van het festival waar je bent geweest. Hij is erg gebruiksvriendelijk en heeft een goede prijs kwaliteitsverhouding.

Sinds telefoons constant met het internet zijn verbonden kun je meer wel dan niet met je smartphone. Voor apps is het echter wel fijn om te weten waar je moet zoeken. Met zo’n 700.000 apps in de appstore is het gemakkelijker om door de bomen het bos te missen dan het kaf van het koren te scheiden. In deze rubriek staan iedere maand de favoriete apps van de redactie.. De game industrie is verschrikkelijk snel gegroeid, misschien zelfs te snel. Spring met deze app moeiteloos 20 jaar terug in de tijd en speel alle games voor de Super Nintento op je telefoon. Als je de app gekocht hebt kun je de games gratis downloaden.

Sporten is een bezigheid waar je lang niet altijd tijd voor hebt, maar welke vaak wel noodzakelijk is. Deze app maakt het net wat interessanter. Je speelt in een virtuele zombiewereld die je door middel van audio stimuleert te rennen, sprinten en verschillende routes te nemen. Een fitness app en zombie survival game in een.

PRIJS: rond €250,-

Spiegelreflexcamera

Voor de mensen die iets meer van fotograferen houden, is er een spiegelreflexcamera. Deze camera’s zijn beter van kwaliteit, en hebben meerdere functies om nog betere foto’s te maken.

Foto: Larry Fire

Zombies run voor IOS en Android (€3,49)

12

Super Gnes voor Android (€2,49)

CIJFER: 7,3

CIJFER: 8,5

De Nikon D5200 Body heeft een resolutie van 24,1 megapixel. Zo kan deze camera beelden met subtiele details realiseren. Het autofocussysteem stelt altijd scherp op het onderwerp van de foto. Met de Nikon maak je adembemend fraaie foto’s en vloeiende Full HD-films. Je kunt in real-time speciale effecten voor films of foto’s creëren en dankzij de draadloze mobiele adapter van Nikon kun je de gemaakte opnames rechtstreeks naar een compatibel smartapparaat verzenden, zodat je ze direct kunt delen. PRIJS: vanaf €645,-

Auteur: Melissa van der Linden

iDrink voor IOS (€0,99)

13 REVIEW: CAMERA’S

APPS Auteur: Floris Biemans

Foto: u-quitdreaming-quitlife (tumblr)

Snapchat voor IOS en Android (Gratis)

Het festivalseizoen begint eindelijk weer. En tijdens een festival wil je natuurlijk de leukste momenten vastleggen. Om je een beetje op weg te helpen laten we hier twee cameratips van de redactie zien.


Er zijn veel verschillende toetsenborden voor de Ipad, maar er is er geen een die zo authentiek is als de Itypewriter. Waarom vraag je? De Itypewriter maakt geen digitaal contact met de Ipad maar typt, net als een echte typemachine, met de hamertjes tegen het scherm aan. Je hebt al zo’n kek apparaatje voor ongeveer €130,-

Foto: Sc.Sbcommer

Foto: Carey Vanderborg

Een glaasje wijn is goed voor hart en bloedvaten, zeggen ze. Maar met een kast vol met wijn wordt de verleiding erg snel te groot. Maak het jezelf iets moeilijker met deze houten wijn puzzel. Als je er genoeg van hebt kun je het altijd nog als een cadeau weggegeven. Ze gaan voor €16.95 over de toonbank.

Heb je anno 2013 nog geen smartphone? Dan loop je hopeloos achter. Je kunt er tegenwoordig belachelijk veel mee en dat heeft niet alleen voordelen. Bij uitbundig gebruik is de accu na een uur of 8 wel leeg. Dit apparaatje laadt je telefoon op met windenergie. Bof jij even dat je in Nederland woont. Je hebt er al een voor €42,-

Niet bepaald een gadget en ook zeer zeker niet nieuw, maar platenspelers zijn weer helemaal terug van weg geweest. Met dit apparaat kun je naar alle muziek van de jaren ’60 tot ’90 luisteren zoals het bedoeld is. Nieuw kosten ze, als je een beetje kwaliteit wilt hebben, zo’n €80,-. 2e hands kun je ze voor de helft van het geld op de kop tikken.

Festivals zijn al duur genoeg. Eenmaal aangekomen moet je vaak ook nog ontzettend veel betalen voor een wijntje, biertje of andere (alcoholische) versnapering. Deze wijntas biedt de oplossing. Subtiel enkele liters wijn, of andere drank, mee smokkelen is geen probleem meer. Dat is de eenmalige investering van €69,zeker waard.

15

14

Koffie is als benzine voor een ieder die een druk schema heeft. Een thermoskan is dé oplossing voor de man of vrouw on the road. Met de cameralens Thermoskan kun je overal je koffie shot nemen zonder er oubollig uit te zien. Je hebt er al een voor €17,99

Foto: Fastcodesign.com

Foto: megagadgets.nl

Polaroid Instagram camera: het beste van twee werelden. Neem dit compacte cameraatje overal mee naartoe en deel meteen je foto’s via instagram of druk ze direct af. Zo hoef je je analoge foto’s niet in te scannen en je digitale foto niet via de pc uit te draaien. Ideaal. Voor €200,- heb je al zo’n 10 megapixel digitale camera met 3 inch LCD scherm.

Auteur: Floris Biemans

YOU SNOOZE, YOU LOOSE

Terwijl de snelste trein met 360 km/h door China davert en het snelste vliegtuig met 3x de snelheid van het geluid de oceanen oversteekt is er één ding dat nog veel sneller vordert. Technologie. The early bird gets the worm en jij wilt natuurlijk als eerste de nieuwste gadgets hebben. Hou daarvoor deze rubriek goed in de gaten.


Nikki (20) studeert Fashion & Design aan de Amsterdam Fashion Academy.

HIPSTER 17 van de maand

Wil jij ook ‘hipster van de maand’ worden? Bezoek dan onze website, upload je foto en vertel waarom jij deze titel verdient. Wie weet schitter jij volgende maand op deze pagina! Auteur: Loes Wijnen

Foto: Cocainostalgic

De laatste trends en het creëren van nieuwe stijlen zijn 24/7 ‘on her mind’. Thuis brengt ze uren door achter haar naaimachine en bijna al haar outfits heeft ze dan ook zelf gemaakt én ontworpen. Momenteel is ze druk bezig met het oprichten van haar eigen webshop. Wil je meer weten over deze fashionista? Kijk dan op haar website www.nikkidiy.nl voor leuke tips en doit-yourselfs.


Nog niet overtuigd van de charmes van een harmonie? Geen probleem. Ik weet zeker dat jij over een jaar of vijftig achter je besklarinet zit, met glunderende ogen kijkend naar die veel te jonge paaldanseresjes.

6

Bak een regenboog cake De steilste achtbaan ter wereld,

de Takabisha in Japan

5

Waag die sprong

3

4

Auteur: Loes Wijnen

YOU DIE

Birthday party vieren in Las Vegas

Nureinu

Even terug komend op het moderne gedeelte. Wat nu bij ons op de muziekstandaard staat is het stuk: The Earl of Oxford’s March. Niet het meest moderne muziekstuk, maar mijn dirigent zorgt daar wel voor. Voordat het stuk begint staat hij heel gecontroleerd met zijn baton, beter bekend als stok, in de lucht. Maar zodra er één toon wordt gespeeld, staat hij te dansen als een malle. Leuk toch, iemand op commando laten Harlem Shaken. Verder doen wij ook aan de cliché dingen die je bij elke andere club ook doet: even na borrelen, thema-feestjes, afscheidsfeestjes en einde-van-het-seizoenfeestjes.

Holiday destinations around the world

Oké, dat je niet van klassieke muziek houdt, kan ik wel begrijpen. Maar no way dat jij ooit een repetitie hebt bijgewoond. Wij van de harmonie zijn namelijk best modern. Ook al trek ik met mijn 17 jaar de gemiddelde leeftijd zo’n tien jaar naar beneden, je zult je verbazen over sommige optredens. Zo was bij mijn laatste optreden niet de spotlight op mij gericht, maar op een paaldanseres. Ongegeneerd hing ze daar in haar paal, erotisch dansend op ‘The Pink Panter’ en ‘What a wonderful World’. Geloof mij, vele muzikanten vonden de world voor die 2 minuten en 19 seconden echt even heel erg wonderful.

1

I want that in my mouth

Auteur: Irene Broeckaert

God weet waarom het tegenwoordig zo apart is om échte muziek te maken. Laat mij maar een avondje de muziek uit de musical ‘Les Misérables’ spelen. Ik hoor liever ‘I’ve dreamed a Dream’ dan dat ik naar het geblèr van Justin Bieber moet luisteren. Nee dames, ook het lied ‘Beauty and the Beat’ is niet ‘best goed’, zoals ik velen van jullie heb horen zeggen.

Live your life!

2

TRY BEFORE 19

Bekijk deze ‘Try before you die’ lijst eens en check of je ze allemaal kunt aanvinken. Zoek je grenzen op en

I love gemma ward

JIJ?! Bij een harmonie? Ja, ik speel in een harmonie. Al zo’n tien jaar zit ik elke dinsdagavond heel trots achter mijn dwarsfluit, klaar om de wereld te verrijken met mijn ‘muzikale klanken’. Toch word ik vaak raar aangekeken als ik dit, in hun ogen, ‘duistere geheim’ opbiecht.

Doneer je haar

Song of Appolo

Denk je inmiddels alles gedaan te hebben wat god verboden heeft? Dan heb je ’t goed mis!

Cordialism

18 BAND GEEK

“Wij van de harmonie zijn namelijk best modern”

Slapen in een houten hutje aan een rivier Zorg dat je de film ‘The cabin in the woods’ gezien hebt!


Vulkaan boarding in Nicaragua

In de Cage of Death in Australië

Need I say more?

Naar een indoor beach in Japan

In Rotterdam, in de wijk Oude Noorden, ligt aan de Zaagmolenkade een startende kunstgalerie. In een mooi gerenoveerd pand aan het water de Rotte tien minuten lopen van het Centraal Station. Om de hoek ligt de Zwaanshals, een winkelstraat in ontwikkeling met als speerpunten ‘food, fashion & design’. De perfecte plaats voor een beginnende kunstgalerie dus. Hier opent 20 april AAA Fresh 123 zijn deuren. AAA fresh 123 is niet alleen een galerie, het is een pop-up store voor kunst en designwaren, in combinatie met een flexplek voor bedrijven die zich bezighouden met kunst en cultuur. Zo wordt er al samengewerkt met onder andere het North Sea Jazz Festival en nachtburgemeester van Rotterdam Jules Deelder.

wordt veroorzaakt door het harde werken om de galerie perfect te hebben op 20 april. Dan wordt de tent geopend en moet het tot in de puntjes geregeld zijn. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat prima lukken.

De galerie, voorheen AAA Gallery for Contemporary Art geheten, was eerst gelegen in Historisch Delfshaven, in een oude distilleerderij. Hier hebben de AAA Musketiers Hans Kleinjan, Maikel Kleinjan, en Roderik Faasen drie jaar vertoefd voordat ze naar het frisse Noord kwamen. Het is ook waar ze hun eigen kunststroming ontdekten, het ‘Maniakkisme’, waarmee ze als een maniak het leven bedrijven. Delfshaven ontwikkelde zich tot een voor AAA te historisch gerichte plek, wat er voor heeft gezorgd dat de drie Dat de galerie nog niet is geopend is te zien. een nieuwe stek gestart zijn in Oude Noorden. Er staat een lading vaat, nog niet alle doeken Een wijk die aan een opmars is begonnen en hangen, de kledingstellages zijn nog in de helemaal wordt gerenoveerd. Een wijk waar maak en er ligt een laagje stof op de vloer. nieuwe frisse ideeën thuis horen. Een nieuwe Als je naar het totaalplaatje kijkt zie je echter plek voor de drie mannen om met fresh ideas wel dat het er goed uit komt te zien. Het te laten zien wat ze in hun mars hebben. rommelige gevoel dat nu in de galerie hangt

Auteur: Alex Krancher

13

Amazing places on earth

Andrew Micheal Roberts

Leren surfen

11

21 AAA FRESH

Lightpath support

Zeep in een fontein doen

Travel Grove

12

9

Waterfall jump

Men’s up

20 YOU DIE

10

Mirna Vidic

Trendland

8

foto:Alex Krancher

7

Het zonnetje schijnt door de openstaande dubbele deuren naar binnen. Bijna iedereen die langs loopt werpt geïnteresseerd een blik naar binnen. Er klinkt binnen een lekkere deephouse plaat en er wordt gewerkt aan een kast. Een van de initiatiefnemers van de galerie is op sprokkeltocht geweest en heeft wat stukken hout meegenomen. Rechtstreeks uit het bos zo te zien. De takken worden gebruikt als ophangstellages, dat ziet er toch beter uit dan Ikea-plankjes. De kasten zijn voor het uitstallen van kleding. De galerie is namelijk niet alleen een kunstatelier, maar ook bedoeld voor het tonen van meubels en kleding. foto: Roderik Faasen

TRY BEFORE

Auteur: Loes Wijnen

Dineren in een walk-through aquarium


Het Maniakkisme duidt niet alleen op kunstvormen, het is een manier van leven. De hoeveelheid informatie die men hedendaags naar de kop gesmeten krijgt is absurd. Dit heeft als gevolg maniakale denkwijzen en verwilderd geouwehoer. Het Maniakkisme is een sublimatie van de huidige maatschappelijke realiteit en structuur. “Schilderen is met je muil dwars door de spiegel klappen, je eigen gêne doorboren.”

v.l.n.r: Maikel Kleinjan, Roderik Faasen, Hans Kleinjan

23

22

foto: Alex Krancher

Hans Kleinjan, Maikel Kleinjan en Roderik Faasen hebben hun eigen kunststroming gevormd. Het Maniakkisme, dat zijn oorsprong vindt ten tijden van de industriële revolutie, rond 1800. Voor deze gebeurtenis, tot aan heugenis, schommelde de hoeveelheid menselijke inwoners van de wereld rond de 1 miljard personen. Vanaf 1800 tot nu is dit aantal verzevenvoudigd. Deze drukte brengt een stuk meer chaos met zich mee en de gewenningsfase wordt eigenlijk niet bereikt, omdat de hoeveelheid inwoners van de wereld alleen nog maar exponentieel stijgt. Ook de technologie is vanaf dit punt gigantisch gegroeid, wat leidt tot steeds meer en steeds makkelijkere en snellere manieren van communiceren. Mediabronnen overal.

“Schilderen is met je muil dwars door de spiegel klappen, je eigen gêne doorboren.”

Deze nieuwe Galerie/pop-up store/flexplek is druk bezig om een heel mooi oord te worden waar je nietsvermoedend binnenwandelt en op parels van kleding, meubels en kunst zult stuiten. Er wordt hard gewerkt om er voor te zorgen dat alles voor de opening klaar is en iedere creatieveling er zijn ogen uit kan kijken. Als je in Rotterdam bent, ga hier dan beslist even een kijkje nemen. Je wordt hartelijk ontvangen en blij verrast door alle mooie meuk die binnen op je ligt te wachten.

MANIAKKISME

werk van: Maikel Kleinjan

De galerie wordt niet alleen een plek waar de drie hun kunst tentoonstellen. Ook kunnen designers er hun kleding, accessoires, meubels en gadgets tentoonstellen. Zo heeft elke ontwerper een eigen plek in de galerie. Iedere designer die vindt dat hij of zij een goed product heeft kan het daar aanbieden. Hiermee proberen de mannen een creatieve en jonge groep te bereiken. Alle “coole shit” moet in deze zaak te krijgen zijn, en alle creatievelingen moeten dit weten. 20 april gaan de deuren van de galerie wagenwijd open. Er worden dan schilderijen getoond van de “AAA musketiers”, schilderijen en tekeningen van Chris van Harskamp en kleding van onder andere Hexagon, Swing, Aaps en Moko Design. Stuk voor stuk beginnende designers.


Aankomend festivalseizoen kun je eigenlijk niet meer zonder: het welbekende ‘cut out skull tee’. Je wordt ermee doodgegooid op het web, maar wil je een uniek exemplaar van deze hit bemachtigen? Maak hem dan zelf! Gegarandeerd dat je niet in de menigte opgaat als je zo’n custom made shirt draagt. Deze DIY is trouwens ook zeer budgetproof!

STAP #2

Leg je papier onder de achterzijde(!) van je shirt neer, zodat de afbeelding als het ware door je shirt heen schijnt.

JE HEBT NODIG: - Mouwloos shirt - Scherpe schaar - Wit vel A3 papier - Zwarte marker/fijnschrijver - Geduld…

Vervis Verf is schoon Verf het spat Verf het kliedert Verf het kladt Verf geeft derrie Verf is nat Verf is kleurrijk Verf contrast Overlap overzee overstap. Steek stapvoets de steden over.

24

SKULL TEE

Kruis met bogen haaks, draag maliënkolder. Ik zie meer zand dan golven Hand voor ogen. Verf is Verf heb Verf zat.

#5 THE RESULT

Neem de vorm over op het stof van je shirt. Doe dit door kleine stippen te zetten met de zwarte marker/ fijnschrijver.

STAP #4

STAP #3

Zodra je de vorm hebt overgenomen haal je het papier uit je shirt en begin je met het knipwerk. Doe dit als volgt: begin met het maken van een klein gaatje in het midden van de uitgestippelde vorm, zodat je vanuit daar naar buiten kunt werken/knippen.

Auteur: Michelle Verstappen

foto: Roderik Faasen

Roderik Faasen is een van de drie AAA musketiers. Samen met zijn twee compagnons is hij initiatiefnemer van AAA Fresh 123. Roderik is niet alleen Beeldend kunstenaar, hij maakt muziek en schrijft. Met zijn kwast, pen of drumstokken maakt deze maniak alles wat hij uit zijn brein kan persen. In zijn nog jonge carrière heeft Roderik al meerdere kunstexposities gehad en een ruime hoeveelheid doeken weten te verkopen. Doeken die Soms het woord Maniak uitschreeuwen. Zijn poëzie kan daar ook wat van en is het teken van een hoofd vol chaos.

CUT OUT

STAP #1

25DO IT YOURSELF

werk van: Roderik Faasen

RODERIK FAASEN

Teken een schedel op het A3 papier. De schedel kun je natekenen van bestaande ‘skull tees’ die je kunt vinden op het internet. En onthoud: het hoeft niet perfect te zijn.


Crowd - Spaz Tacular

Solex Scooter - Pininfarina

26

Wat heb je nodig? • Een kleed, al is het het fleece deken dat op je bed ligt of het brandlaken uit de auto van je moeder, een kleed is een kleed • Een mand, tas of koffer waarin je alle picknickspulletjes mee kan nemen • Plastic bekertjes • Bakjes om het eten in te doen • Een fles wijn en een kurkentrekker • Een vliegenmepper voor de vervelende insecten • Een radio of boxjes om aan te sluiten op je mobiel • Een vuilniszak om al het vuil in te doen, om vervolgens de hele zooi in de prullenbak te gooien • Water of fris dat van te voren in de viezer heeft gestaan zodat het extra lang koud blijft • Een bal of frisbee voor de beweging • Hapjestips: De ideale combi is om zoete en hartige hapjes mee te nemen. Struin het internet af voor leuke en lekkere recepte. Heb je geen zin om de keukenprins(es) uit te hangen, ga dan naar de supermarkt. Daar hebben ze vaak kant en klare hapjes. Denk aan: brownies, tapas, sushi, gevulde tomaatjes, eitjes, olijven, chips, cupcakes, taart of sandwiches. Vul een plastic bakje met kaas, worst, rucola en cherrytomaatjes, denk aan de mooie opmaak, en neem een Turks brood mee. Zo kun je tijdens het picknicken een selfmade Turks broodje maken. Meer lekkere recepten zijn te vinden op: allrecipes.nl

2: Picasso, van Gogh of toch Rembrandt?

Gratis festivals die je niet mag missen zijn:

ezel en ontdek de Picasso in jezelf! Maak een mooi kunstwerk en geef dat een ereplaats. Bij deze activiteit geldt ook, be creative!

Wat: Mano Mundo festival, een festival met vele culturen van over de hele wereld. Het festival bestaat al sinds 1993 dus dat belooft wat! Wanneer: 11 mei 2013 en 12 mei 2013 Waar: Boom, België Website: manomundo.be/

SCHILDEREN, ga uit je dak achter een

Wat heb je nodig? • Een doek • Een ezel • Verf • Een bakje water • Een doekje voor het eventuele geknoei • Kwasten of/en een sponsje • Kijk voor inspiratie op www.aaartnl.nl. 3: The fifties à la 2013 Niet super cheap maar fun is gegarandeerd. Een SOLEXTOUR met je vrienden. Lekker scheuren door de straten met een oldschool brommer. Bij Outdoor-brabant kun je voor € 27,50 drie uur lang op een solex scheuren. Daarbij krijg je ook koffie of thee met gebak. Uitwaaien, de natuur verkennen en natuurlijk een wedstrijdje wie het hardst durft. Vergeet vooral geen foto’s te maken wanneer er een wheely wordt gemaakt. 4: Free festivals Bijna alles wordt leuker als het gratis is. Dit geldt zeker voor FESTIVALS . Zorg wel dat je wat centen op zak hebt voor de nodige drankjes en hapjes. Op sommige gratis festivals is het ook legaal om zelf drank mee te nemen! Maak daar dan ook gebruik van want dat scheelt veel. Dat betekent, inslaan in de supemarkt, of thuis. Tijdens Bevrijdingsdag en Koninginnedag zijn er veel van dit soort festivals.

Wat: BAM! Festival, een Multi-cultureel festival, dat blijkt niet alleen uit de verschillende soorten muziek maar ook uit andere aspecten. Welke aspecten? Dat zul je vanzelf ontdekken. Wanneer: 25 mei 2013 Waar: Hengelo(Overijssel), Nederland Website: bamfestival.nl/ Wat: Rock’n Ramps. Hét punkrock-en skatefestival van Vlaardingen. Er zullen verschillende binnen-en buitenlandse punkrockbands en skaters zijn. Live optredens, demostraties, clinics, minishows, professionele skaters en een skatebaan zullen aanwezig zijn. Een veelzijdig en stoer feestje dus! Wanneer: 10 augustus 2013 Waar: Vlaardingen, Nederland Website: kroepoekfabriek.nl/

Voor meer aankomende feestjes die gratis zijn en meer informatie over de bovenstaande festivals, check:

www.festivalinfo.nl

Auteur: Anke van der Velden

Castrophia - Chad Wyskopie

Picknick - Barry Vliet

1: Love nature Je had hem zelf waarschijnlijk ook al kunnen bedenken: PICKNICKEN! Maar toch is en blijft het een topper als het gaat om leuke dingen doen voor bijna nop. Kies een mooie zonnige dag uit en ga lekker naar het park, strand of bos om te picknicken met al je vrienden of je grote liefde. Een tip: be creative!

27 LOW BUDGET UITJES

De dagelijkse sleur. Elke week tel je weer af naar het weekend. Dan heb je namelijk tijd voor leuke dingen! Maar heb je daar ook geld voor? Hieronder hebben we leuke activiteiten op een rijtje gezet. Het grootste voordeel: ze zijn geldbesparend. Zo kun je genieten van een leuke dag en toch geld besparen voor een andere keer.


De cover is meer dan 40 jaar geleden in 10 minuten geschoten en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest iconische covers aller tijden. dit heeft twee redenen. Ten eerste omdat het een van de meest geïmiteerde covers ooit is en ten tweede omdat het een storm van complottheorieën teweeg bracht.

3. Het nummerbord van de witte Volkswagen

Het verhaal gaat dat Paul McCartney is overleden tijdens een auto-ongeluk en dat zijn plaats is ingenomen door een vervanger. De rest van de band voelde zich schuldig en heeft hints verstop in de cover om de dood van Paul toch naar buiten te brengen.

4.

1.

Aan de rechterkant van de weg staat een politie busje. Dit zou zijn omdat de politie was omgekocht om de dood van Paul te verzwijgen.

Het oversteken van het zebrapad zou staan voor een begrafenis. John Lennon loopt voorop in het wit en zou voor de predikant staan. Ringo Star, in het zwart, staat voor de rouwdrager. Paul McCartney draagt een oud pak en is als enige blootsvoets en hij staat met zijn rechterbeen voor terwijl de rest met links voor staat. Dit markeert hem als anders dan de rest. George Harrison ziet er wat rommeliger uit en is als enige niet in pak gekleed. Hij zou staan voor de grafgraver.

2. Paul McCartney is linkshandig, maar heeft

28

zijn sigaret hier in zijn rechterhand. In die tijd werden sigaretten vaak ‘coffin nails’ genoemd. De boodschap die hieruit gehaald werd is dat Pauls doodskist al dichtgenageld was en dat de man op de foto een bedrieger was.

is: LMW-28IF. 28IF zou staan voor de leeftijd die Paul zou hebben tijdens het maken van de cover als hij niet was overleden LMW zou staan voor ‘Linda McCartney weeps’. Linda was de vrouw waar Paul eerder dat jaar mee was getrouwd. op de achtergrond staan drie personen in het wit op de stoep terwijl één persoon in het wit aan de andere kant van de straat staat. Dit zou Paul zijn, door de dood gescheiden van de rest.

5. 6.

Als je een lijn trekt van de VW Beatle links naar de drie auto’s daar boven gaat deze recht door het hoofd van Paul die, naar verluidt, was gestorven aan hoofdverwondingen.

Soms vraag je je af waar deze complot theorieën allemaal vandaan komen. Is er sprake van ontzettend veel toeval? Of zijn er andere zaken aan de hand? Het is duidelijk dat er voor de album cover de dood als achterliggend thema is gekozen. De rest zal altijd giswerk blijven..

29

ART ANALYSE Auteur: Floris Biemans

Deze maand doen we het iets anders. Wat mensen vaak vergeten is dat album covers zeker in de categorie kunst kunnen vallen en dat er vaak heel wat meer achter zit dan op het eerste gezicht te zien is. Een perfect voorbeeld hiervan is het album van ‘The Beatles - Abbey Road’.


Fairtrade staat voor eerlijke handel. De producenten worden niet uitgebuit voor een hongerloontje, maar krijgen een eerlijk loon voor hun werk. Dus wanner je fairtrade artikelen koopt heb je lekker eten, mooie kleding, hippe meubels en daarbij doe je ook nog eens een goede daad. Dat zorgt voor dubbel plezier! Wees degene die een steentje bijdraagt aan een schoner milieu en ga voor ecologische producten. Wat dacht je van sieraden van gerecycled matriaal! (€ 19,50 applepiepieces. com) Mooie, handgemaakte, houten schaaltjes, met een hip desgin uit Filippijnen hoe mooi zullen die shinen in jouw kamertje? (€ 12,95 trazaworlddesign.nl)

Auteur: Anke van der Velden

30 DUBBEL PLEZIER

FAIRTRADE EN ECO=

Veel kleding, accessoires en eten komt uit landen waar mensen de hele dag hard werken en vervolgens onderbetaald worden. Veel producten zijn slecht voor het milieu, maar er zijn ook veel producten die dat helemaal niet zijn! En sommige zijn ook nog eens mega hip!

Een tas waar je niet snel anderen mee zult zien lopen. Handgemaakt, van vilt, apart design, speelse details, in een kekke kleur en gemaakt in Nepal. (€ 17,00 trazaworlddesign.nl)

Een lekkere, natuurlijke en biologische doucheshampoo, bodylotion, en scrub voor mannen en vrouwen. Wat zul jij fris en biologisch ruiken. (fairproductsplaza.nl)

Heerlijke en eerlijke chocolade, die combi gaat heel goed samen, dat is zeker. (€ 1,59 in de supermarkt) €5,39

€4,91

€8,06

Een boxershort met een perfecte pasvorm voor vrouwen en mannen. Gemaakt van biologisch katoen en op fairtrade basis geproduceerd, dat is wel een hele speciale boxershort. In verschillende kleuren verkrijgbaar. (€ 9,75 lotika.nl)


32

Musea met stoffige tentoonstellingen en schrale exposities: ellende. De ene na de andere suffe ‘kunstuiting’ wordt tentoongesteld in uiteenlopende musea. Als je globaal rondkijkt kun je je afvragen of het wel de bedoeling van sommige musea is een publiek jonger dan 60 aan te spreken. En stop. Als je een beetje verder kijkt dan je neus lang is zijn er genoeg exposities die wél in jouw straatje liggen. Neem nu de Tumblr-expositie in het Huis voor Beeldcultuur in Breda.

Ze heeft haar eigen column in NRC Handelsblad, is een excentrieke modejournalist en shopt voor gekke outfits bij een seksshop in Amsterdam. Nu heeft ze haar eigen expositie over het fenomeen dat ons allemaal bezig houdt op dit moment:

‘Aynouk Tan - TUMBLR. com: Your original is having a complete human change meltdown makeover’. Deze

expositie, zoals de naam al verraadt door Aynouk Tan, is te zien in het Huis

van Beeldcultuur in Breda tot en met 27 maart. Voor de expositie maakte Tan haar eigen blog op Tumblr en postte constant foto’s om zelf te ervaren hoe deze half blogsite, half sociaal medium eigenlijk werkt.

Vanwege haar aparte outfits is Aynouk Tan tijdens de Amsterdam Fashion Week ieder jaar weer de meest gefotografeerde bezoeker. Dit is haar overduidelijke handelsmerk: ze wil zich onderscheiden van ‘de rest’. Door haar bloggen en rebloggen werd Tan langzaam maar zeker ook duidelijk dat dat haar grootste overeenkomst is met de Tumblr-gebruikers.

In de maatschappij van nu worden we de hele dag door geconfronteerd met gephotoshopte beelden en ‘beroemdheden’ die zich volgespoten hebben met botox. Het ‘ideaalbeeld’ zoals ons dat wordt voorgeschoteld. Wat moeten we hier nou van vinden? Moeten we hier echt onze mening aan aanpassen? Is het de bedoeling dat we nu ook gaan sparen om ons te laten verbouwen zodat we aan dit uiterlijk ideaalbeeld voldoen?

Op Tumblr gebruiken jongeren foto’s en beelden om deze vragen ter discussie te stellen en een mening te vormen. Misschien lukt het ze zo om te ontsnappen aan alle bullshit in de media. Toch kun je je ook afvragen of zij hier niet juist aan mee doen. ‘Your original is having a complete human change meltdown makeover’ laat een stroming zien die vecht tegen het ideaalbeeld, maar hier ook haar bestaansrecht aan ontleent en niet vooruit komt.

33

RONDLOPEN IN TUMBLR

Auteur: Lieve van Heur

O N D E R S C H E I D E N VA N ‘ D E R E S T ’


en ondernemers binnen Aynouk Tan onderzocht de beeldcultuur de op Tumblr.com een mogelijkheid hebben om groot publiek en het Huis samen te komen. voor Beeldcultuur zal dit blijven doen. De expositie Ze kunnen hier werken, is diepgaander dan critici ideeën delen, exposeren en presenteren wat vooraf dachten. ‘Het volgens hun bevindingen Huis’ zal ons op hun de beeldcultuur anno manier constant op de 2013 is en wat het de hoogte houden van de komende jaren zal gaan worden. Uiteindelijk beeldcultuur waar wij worden samen met deze mee te maken hebben, partners exposities, maar misschien niet eens festivals, filmvertoningen, bewust van zijn. presentaties en e v e n e m e n t e n georganiseerd.

35

Als we één fenomeen moeten noemen dat op dit moment met beeld en nieuwe media te maken heeft is het Tumblr. De samenwerking tussen Tan en het Huis voor Beeldcultuur is daarom erg logisch. ‘Het Huis’ ondersteunt projecten en evenementen rondom de nieuwste ontwikkelingen binnen de beeldcultuur. Denk aan film, vormgeving, fotografie, nieuwe media en alles wat hier tussenvalt. Behalve een museum, is het Huis voor Beeldcultuur ook een locatie waar organisaties

34

RONDLOPEN IN TUMBLR

LOG ISCHE SAMENWERKING

Nieuwsgierig naar wat er de komende tijd te zien is in het Huis voor Beeldcultuur? Kijk dan op www.huisvoorbeeldcultuur.nl


Voorbeelden van Street art artiesten zijn: • Banksy • Space Invader • Obey Giant • Lastplak • The London Police. SAUNAMAN Een voorbeeld van Street Art in Nederland is ‘De saunaman’. Op de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zat op 14 januari 2010 een naakte paspop. De man had een handdoek over zijn hoofd en bovenbenen en naast zich een houten emmertje. Het was net of hij in de sauna zat. De saunaman is door een onbekende artiest geplaatst in de stoom van een vriesinstallatie. Foto: Eduardo Kobra

36

Street art is alle illegaal aangebrachte kunst die niet bij het klassieke graffitibeeld hoort. Het is te zien op stickers, sjablonen, posters, zonder toestemming geplaatste beelden en schilderingen. Bij Street art is het van belang dat het origineel is en er wordt gewerkt met snelheid. Dit komt omdat de afbeeldingen niet altijd met toestemming worden aangebracht of geplaatst. Veel Street art artiesten werken anoniem. Het komt vaak voor dat Street art artiesten een boodschap willen verspreiden door middel van Street art. Het kan ook zijn dat ze er geen boodschap bij hebben maar alleen iets ’moois’ willen neerzetten.

Veel mensen die langs het beeld kwamen waren geschokt omdat ze dachten dat het een echte naakte man was. Schrikken! De politie is meerdere keren gebeld door geschrokken mensen. Uiteindelijk is de Street art weggehaald. De saunaman heeft een eigen plek gekregen in een sauna in Heerhugowaard. Er zijn nog veel meer mooie voorbeelden van Street art. Op de websites www.street-art.nl, www.unurth.com en www.woostercollective.com vind je vele vormen van Street art. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. EDUARDO KOBRA Op de linkerpagina zie je Street art gemaakt door een Braziliaanse straatartiest, genaamd Eduardo Kobra. Het is een eerbetoon aan de recent overleden architect Oscar Niemeyer. De art is 52 meter hoog en 16 meter breed ern bedekt de gehele wolkenkrabber. Kobra en zijn team zijn 14 januari begonnen met schilderen. Ze zijn elke dag minstens 6 uur aan het werk geweest. Het kunstwerk is gebaseerd op Niemeyer’s architectuur. In de kleuren en de vormen kun je veel elementen vinden die gebaseerd zijn op Niemeyer’s werk.

37

STREET ART IS HIP AND HAPPENING. MAAR WAT IS HET NU PRECIES?

STREET ART, WTF?!

Auteurs: Floris Biemans & Anke van der Velden

Street art betekent simpelweg: straatkunst. Je ziet het vaak in openbare ruimtes. Het is een stroming binnen de graffitibeweging. Het is ontstaan in de jaren ’70 en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Een tijd lang is Street art niet meer gebruikt maar in de jaren ’90 kwam het weer terug.


Snipper de knoflook en de ui.

Leg de gehaktballen in een hete pan op hoog vuur, zodat ze mooi bruin aan de buitenkant worden. Om de ballen goed te laten garen kun je het beste een deksel op de pan doen.

Laat de spaghetti 10 minuten koken.

Auteur: Penny Engelvaart

STAP 2: Pak een kom en doe daar in het gehakt, de gesnipperde ui en knoflook, het ei, de gehaktkruiden en de helft van de koriander.

300 gram Spaghetti

STAP 3: Kneed dit tot 6 hele grote gehaktballen.

STAP 5: Wanneer je ballen bruin zijn kun je het vuur lager zetten en het gehakt langzaam laten garen, dit duurt ongeveer 30 minuten.

STAP 8: Leg de spaghetti op een bord. Maak daarin een kuiltje. Hierin schep je drie ballen met de saus.

hipperz.com)

1 Ui 1 Ei 15 gram Koriander Gehaktkruiden 500 gram Tomatensaus Geraspte kaas

SMAKELIJK

E T E N

Legging Black leatherlook waterfall jacket

(€60,00 - riverisland.nl)

(€7,95 hm.com)

ONDER DE €150

STAP 7: Voeg de tomatensaus toe aan de gehaktballen en laat de saus 5 minuten mee sudderen.

Gele leren tas (€59,95 -

500 gram gehakt

STAP 9: Strooi de geraspte kaas en de overgebleven koriander over het gerecht, dan wordt het nog lekkerder!

Zandkleurige beanie (€5,00 -

hm.com)

Berti Semi Brogue veterschoen Trui (€29,99 - pullandbear.com) (€46,00 - debijenkorf.nl)

Auteur: Paula Schaareman

STAP 6:

39 BUDGETLOOK

STAP 4:

vila.com)

Voor 2-3 personen:

Maak kennis met de ‘Amerikaanse Bal’. In Amerika een gerecht dat vrijwel standaard op elke menukaart aanwezig is en ontzettend bekend is in ‘the American kitchen’. In Nederland is het nog onbekend en wordt de combi als vreemd gezien. Maar het is zeker het proberen waard.

STAP 1:

Tuniek (€19,95 -

Wat heb je nodig?

Skinny jeans (€40,00 - riverisland.com)

38 TASTY BALLS

Iedereen kent het wel: de Hollandse kost. Standaard aardappelen, vlees, groenten. Niet meer van deze tijd eigenlijk he? Tegenwoordig is buitenlands eten hot, maar er zijn toch nog mensen die onze oude vertrouwde gehaktbal niet kunnen missen. Maar wat als onze Nederlandse prak nu te combineren is met voedsel van over de grens?


Als je dan eindelijk je tent hebt opgezet, kan het oppompen van je luchtbed beginnen. Dit wil je natuurlijk het liefst maar één keer doen. Maar dat wordt heel lastig als je het stopje van je luchtbed vergeet. Dit overkomt ieder jaar weer vele festivalgangers. Als het je toch overkomt dan kun je altijd de achterkant van je tandenborstel erin stoppen, zodat je nog enigszins een goede nachtrust hebt.

COOL IT! Het eten en drinken op festivals is hartstikke duur. Het is helemaal geen gek idee om zelf eten en drinken mee te nemen, maar zorg dan wel dat je een koelbox bij je hebt. Houd hierbij rekening met de regels van festivals met betrekking tot het meenemen van eigen consumpties.

mannen en -vrouwen vaak de dop eraf. Zorg dat je daarom een extra flessendop van bijvoorbeeld spa water meeneemt. Zo kun je het flesje blijven gebruiken en eventueel opnieuw vullen, dit bespaart geld. Tijdens het dansen draai je de extra dop erop, zodat er geen water verloren gaat en jij lekker los kunt gaan.

NO GO: JUMPSUIT Iedereen moet naar de wc, er is geen ontkomen aan. Maar wanneer je eindelijk de stap hebt genomen om gebruik te maken van de ó zo gehate dixi toiletten, is het natuurlijk fijn als je er snel weer uit bent. Zorg daarom dat je geen jumpsuit aan hebt! Het is een heel gedoe om zo’n gecompliceerd kledingstuk (snel) uit te trekken zonder dat je die uitgesmeerde drol van je voorganger tegen je aan krijgt.

ZAKDOEKJES! Als je dan eindelijk je behoefte hebt kunnen doen en je denkt dat je verlost bent van je ergste nachtmerrie, begint vaak het tweede probleem: het toiletpapier is op! Het is daarom erg handig om papieren doekjes mee te nemen, zodat je niet lang hoeft uit te druppelen en je snel het toilet kunt verlaten.

41

Achter deze zonnige gedachte schuilt natuurlijk ook de bittere realiteit van modderige campings, ondraaglijke lucht uit de dixies, blaren en andere narigheden. In deze ‘Festival Survival Guide’ vind je zes tips waar vaak niet aan gedacht wordt bij het bezoeken van festivals, maar die het net even iets aangenamer maken!

Zorg dat je op tijd bent om een goede plek voor je tent te zoeken. Ga nooit op het laagste gedeelte van de camping staan. Water loopt altijd naar beneden, ja echt, dus wanneer het regent ben je de pineut. Neem een zeil mee die je onder je tent legt, als het regent kun je het zeil omhoog vouwen zodat het water niet naar binnen stroomt. Ook kun je het zeil over de tent leggen als je tent een lekkage heeft.

TANDENBORSTELSTOPJE

Foto: Eco destination

40 FESTIVAL SURVIVAL GUIDE Auteur: Loes Wijnen

Het gure winterweer is eindelijk voorbij. Vrolijke mensen, fluitende vogels en ijverige oudjes in de tuin laten zien dat iedereen volop geniet tijdens de eerste zonnige lente-dagen van dit jaar. Maar voor de festivalgangers onder ons betekent dit eerste zonnetje maar één ding: er mag weer gefeest worden, het festivalseizoen gaat van start!

1

VIJF-STERREN STAND- FLESSENDOP EROP! PLAATS? DAT DOE JE Als je water koopt halen de barZO!


30 april

vl=sd

Hoe zit het nou eigenlijk? Op het moment hoor je er veel verschillende berichten over. Iedereen weet wel dat Bea gaat aftreden en dat Willempie haar taak overneemt, maar wat betekent dit nou voor onze geliefde Koninginnedag? Blijft het wel een leuk feestje of moeten we het voortaan alleen doen met de rommelmarkten? En waar moet je echt bij zijn op onze de allereerste Koningsdag?

Koninginnedag Festival

-r

RFLX

Wat: drum & bass, dubstep Waar: Heineiken Music Hall Amsterdam Tijd: 22.00 Prijs: € 36,-

CHK CHK CHK

-ijn

Wat: Dance/Punk Waar: Melkweg – Amsterdam Tijd: 19.30 Prijs: € 16,-

42

Auteur: Penny Engelvaart

Raven is Leven

Wat: Techno Waar: Barkode – Amsterdam Tijd: 22.00 Prijs: € 7,95 Van Koninginnedag hebben we dus, zonder dat we het wisten, al afscheid moeten nemen. Vanaf dit jaar zal deze dag Koningsdag heten en zal het feest een ‘special edition’ worden. De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, maakt handig gebruik van deze wisseling; Geen gefeest meer op de Dam, beperkte openingstijden en afgelaste feesten. Volgens meneer de Burgemeester allemaal door ‘ceremoniële activiteiten’. Toch komt dit hem erg goed uit. We zijn nog niet helemaal van de Koningin af, voor de laatste keer vieren we dit jaar

Koninginnenacht, omdat Willem het stokje volgend jaar pas zal overnemen. Of het nog een leuk feest blijft is nog afwachten. In ieder geval is duidelijk dat er veel gaat veranderen. Ook de verschuiving van de datum, van 30 april naar 27 april, gaat niet zonder pijn en moeite. Iedereen die fulltime werkt is de dupe van een dag minder vrij. Er is in ieder geval geen reden om stil te zitten deze 29e en 30e van april..

Major Lazer

Wat: dancehall, hiphop en electro Waar: Tivoli – Utrecht Tijd: 21.00 Prijs: € 19,-

Jamrock

Wat: Dancehall/Reggae Waar: Corso – Rotterdam Tijd: 23.00 Prijs: € 12,50

The Royal Zebras

Wat: Groove Waar: Boat 10 – Amsterdam Tijd: 14.30 Prijs: € 22,50

Queensday Massive Wat: Jazz, funk, soul Waar: Bird – Rotterdam Tijd: 14.00 Prijs: Gratis

Des Konings Trio

Wat: Rock, Americana, Roots, Blues Waar: Burger Weeshuis – Deventer Tijd: 14.00 Prijs: Gratis

Groove to Chill

Wat: Techno/House Waar: Zware Plaatwerkerij – Vlissingen Tijd: 14.00 Prijs: Gratis

43

29 april

Wat: rock, pop, dance en indie Waar: Effenaar – Eindhoven Tijd: 14.00 Prijs: Gratis


Bratwürsten, goedkope pullen bier en de Berlijnse muur. Dat is waar je aan denkt bij Berlijn. Een stad waar elke avond wel iets te beleven valt. Underground feesten, drugs en alcohol. Maar Berlijn is zoveel meer… Voor alle designfreaks onder ons is het Bauhaus – Archiv een geweldig museum. De buiten-kant is al een bezienswaardigheid op zich. Volledig gewijd aan de stroming van de Bauhausschool is dit museum opgezet. Zondags kun je een tour door het museum doen, waar je langs de grootste iconen van het Modernisme komt. Deze maand is er naast de originele expositie, ook een expositie te zien van Gertrud Arndt. - Bauhaus – Archiv, Klingelhöferstraße 14

Deze winkel koppelt altijd een eigen thema aan de winkel. Heftige reclames, zoals op het moment zelfmoord, staan centraal. Deze thema’s worden onder de aandacht gebracht door middel van kleding. Er zijn ook exposities met de kleding die Wood Wood verkoopt. Dit alles maakt het bezoeken van Wood Wood het zeker waard. Lekker shoppen kun Wood Wood je zeker bij Voo Store. Rochstraße 4 Hou je van aparte kleding? Dan zit je hier zeker goed. Geen alledaags H&M’etje of mainstream Zara kleding. De Voo Store heeft onbekende opkomende merken voor man en vrouw.

‘till you drop

44

Ook hebben ze een online shop, dus als je net even niet in Berlijn bent, ook dan kun je hier terecht. Voo Store, Oranienstr. 24, www.vooberlin.com

Catch your breath

Wie nog niet Zelfs verschillende uitgeshopt is kan sokken met allerlei terecht bij Soto patronen worden Berlin. Hier is niet overgeslagen. aparte kleding te Wie tot in de details vinden met een aangekleed wilt zijn, S c a n d i n a v i s c h kan deze winkel tintje. zeker niet overslaan. Er zijn bloemige Soto Berlin, broeken te vinden, Torstraße 72 gecombineerd met dr. Martens. Liever een sportief stijltje aangemeten? Ook dat is hier te vinden.

drankjes maken deze hipsterhotspot tot een ideale ontmoetingsplek.

Helaas maakt - Möbel, winkelen je ook snel Odebergerstrasse 2 moe en het is zeker niet gratis. Gelukkig Als je maag het kun je lekker toelaat, loop dan uitrusten bij Möbel. even binnen bij Dit lunchzaakje is Strychnin. voorzien van allerlei Deze galerie heeft vintage meubelen en vreemde, morbide kun je genieten van kunst. Veel schokkende de meest vreemde beelden van lijken en opengereten recepten. Een Siberische keuken lichamen zijn hier afgewisseld met niet bepaald vreemd pizza-slices. Ook te noemen. is er een heerlijke Thema’s zijn vaak bar om een drankje de dood en rampen te drinken na het die ons nog staan te eten. Verschillende wachten. bieren en onbekende - Strychnin Galerie, Boxhagenerstr. 36

Voor wat minder schokkende kunst, ga je naar het H a m b u r g e r Bahnhof Museum. Mysterieuze werken die je aan het denken zetten. Maar ook ruimtelijke kunst en muziek. Verder is het hier mogelijk om een discussiegroep bij te wonen en je mening te laten horen over de werken. HamburgerBahnhof Museum, Invalidenstraße 5051

Gute Nacht Moe en voldaan na deze volle dag, is het geen optie meer om terug naar ons koude kikkerlandje terug te keren. Laat je daarom verbazen door het Michelberger Hotel. Wat een bezienswaardigheid is dit! Dit hotel is gevestigd in een oude fabriekshal uit de vorige eeuw. Het gehele hotel is tot in de details ingericht met spullen uit antiekwinkels en van rommelmarkten. Verrassend is ook nog eens dat het een budgethotel is. - Michelberger Hotel, Warschauer Strasse 39-40

45

CITYTRIP Auteur: Penny Engelvaart

Berlin, du bist so wunderbar

En als je dan aan het eind van de dag echt geen geld meer overhebt, kun je bij Konzept 86 je kleding huren. Deze winkel brengt ons in contact met de ontwerpers, zodat je kunt horen wat een kledingstuk nu eigenlijk waard is. Hoeveel tijd heeft er in gezeten om een mouw te maken of dat leuke tasje? In deze winkel besef je pas wat er gedaan moet worden om een kledingstuk te maken. Daarom zijn de prijzen niet goedkoop, maar hebben ze juist liever dat je kleding leent voor een avondje of een dag. Zo beseft iedereen dat kleding niet zomaar iets is, maar het is kunst. Konzept 86, Skalitzerstrasse 86


47

Foto: Scott Fricke

46

Auteur: Loes van Schaik

KUNST & CULTUUR NATUUR


49

We kennen kunst voornamelijk in de vorm van creaties door mensen: schilderijen, dans, beeld, interieur en muziek... Maar onze creatieve moeder natuur kan er ook wat van met haar watervallen, vogels en jungles. In mijn ogen is heel de aarde een kunstwerk. De grote beelden maar ook de kleine details. Woeste landschappen, opgebouwd uit verschillende lagen. Zand, grove stenen, daarachter bomen met in de verte de besneeuwde toppen van een hoge berg en als achtergrond een helderblauwe lucht. Maar ook de veren aan de vleugels van een vogel. De kleuren en het materiaal zijn niet alleen ingenieus, maar ook perfect op elkaar afgestemd. Onze wereld zit vol prachtige elementen en alles bij elkaar is het ĂŠĂŠn grote creatie met daarachter het brein van een mysterieuze, onbekende kunstenaar.

Auteur: Loes van Schaik

Foto: Jerry Austin

48

Foto: David E Lester


51

50 Foto: Gary Gulash

Op deze foto is een grote boze wolf aan het jagen, op lieve kleine veldmuisjes.. aaah.


52

53

Foto: Vance Gese

Foto: Ken Henke

Foto: Craig Strand

Deze foto is genomen bij Portage Lake in Michigan, op een koude ochtend in Juni. Een ontzettend mooi beeld, vooral als je je bedenkt dat er geen filter is gebruikt.


54

‘‘De band kwam op de nieuwe naam Alt-J vanwege het keerpunt in hun leven’’

De kleine driehoek die voor de naam van de band staat wordt in dit geval niet uitgesproken als het wiskundige teken ‘delta’ maar als “Alt-J”. Dit is de toetsencombinatie op een Apple Os X computer om dit teken te genereren. In een vorig interview zei Gwil Sainsbury het volgende: “In wiskundige vergelijkingen wordt het teken gebruikt om veranderingen van natuurkundige grootheden aan te duiden”. De band kwam op deze nieuwe naam vanwege het keerpunt in hun leven, aldus Gwil. V.L.N.R: Thom Green, Joe Newman, Gus Unger-Hamilton, Gwil Sainsbury

In wat voor genre de mannen precies spelen is niet met een woord te bestempelen. Door het grote publiek wordt hun muziek beschreven als Indie Music, maar het geluid van Alt-J is niet in één hokje te plaatsen. Het is eigenlijk een geheel eigen genre waar geen label op te plakken is. Zelf omschrijven ze hun muziek als Geek Rock. Vorig jaar maakte Alt-J zijn debuut in Nederland op Lowlands en dit jaar zullen ze ook op Pinkpop te bewonderen zijn. Voor andere concerten zul je de mannen naar hun woonplaats moeten volgen. In Engeland geven ze namelijk de hele zomer door concerten. Geen tijd voor een concert, maar wil je toch van Alt-J genieten? Hun album ‘An awesome wave’ is te koop bij Free Record Shop voor €17,50. Je kunt de nummers ook online beluisteren, bijvoorbeeld via Spotify.

Auteur: Paula Schaareman

MEET ∆ ALT-J

Alt-J is een band bestaande uit leadzanger Joe Newman, Gwil Sainsbury (gitaar en bas), Gus UngerHamilton (keyboard) en Thom Green (drums). De vier hebben elkaar in 2007 leren kennen aan de universiteit van Leeds waar Gus Engelse literatuur studeerde en de andere drie Fine Arts. In hun tweede jaar aan de universiteit liet Joe aan Gwil zijn zelfgemaakte nummers horen. Deze muziek had hij gemaakt toen hij onder invloed was van drugs. Dat verklaart misschien ook waarom hun muziek een tikkeltje eigenaardig is.

HET GEHEIM VAN 55 DE ARTIEST

“Triangles are my favorite shape, three points where two lines meet. Toe to toe, back to back let’s go, my love, it’s very late. ‘Till morning comes, let’s tessellate.” Dit is een stuk tekst uit het nummer Tessellate van de band Alt-J. De precieze betekenis hiervan weet niemand en dat is nou juist datgene wat deze muziek zo interessant maakt. Maar wie zijn de makers van dit bijzondere geluid?


Couture jurk van Viktor en Rolf S/S’05. Modehuizen hebben tot op de dag van vandaag een herkenbare visuele stijl. Vooral jongere modemerken als Viktor en Rolf houden vast aan een imago dat past bij hun perceptie van mode. Dit komt dan ook overtuigend naar voren in hun ontwerpen.

Auteur: Paula Schaareman

MOTI is te vinden in Breda, aan de rand van de winkelstraten. Voor een entreekaartje betaal je €7,50 en als student krijg je korting en betaal je maar €3,75. De Couture Graphique expositie blijft tot 8 augustus dit jaar te bezichtigen. Voor meer informatie bezoek je www. motimuseum.nl.

GRAFISCH TINTJE

EXPOSITIE ‘COUTURE 57GRAPHIQUE’ BY MOTI

56

MOTI

Alle foto’s: Paula Schaareman

We leven in een tijdperk waar alles digitaal is en kunnen niet meer zonder ‘internetloze’ laptop en smartphone. Dit heeft een ongekende invloed op onze dagelijkse manier van leven en alles om ons heen. Deze digitalisering borduurt zich voort in het hedendaagse modebeeld. Wat eerst begon aan de tekentafel en met de hand tot stand kwam, wordt nu digitaal geschetst en met 3D-printers uitgewerkt. MOTI (Museum Of The Image) in Breda, heeft een expositie gewijd aan deze ontwikkeling.


SCHOENEN IN 3D

AUTO BLANK Een creatie van Rianne Suk, die onlangs is afgestudeerd als ‘Bachelor of Fashion Design’ aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Rianne wilt met deze creatie benadrukken dat kleding je imago ‘leesbaar’ maakt. Ze ziet mensen dan ook graag als levend experiment.

Auteur: Paula Schaareman

58

Schoenen ontworpen met een 3D-printer door Pauline van Dongen. Pauline is bij het ontwerpen gefascineerd door de relatie tussen het menselijk lichaam en zijn omgeving, maar vooral de ruimte die daartussen zit. Dit is goed terug te zien in het ontwerp van de schoenen. De organische vormen die in de details worden weergegeven vertalen deze fascinatie op een kunstzinnige manier.

Foto: Eline Baggen

Marijke de Bie legt ontwerpprocessen van kleding vast op film. Haar films geven de essentie van zowel het ontwerp als van de ontwerper binnen de hedendaagse beeldcultuur weer. Hiermee wil ze het gevoel achter een ontwerp laten zien en het je laten waarnemen.

EXPOSITIE ‘COUTURE 59GRAPHIQUE’ BY MOTI

TE[CH]X(T)ILES


Ontwerpers maken al gebruik van deze techniek, maar bij MOTI kun je het nu zelf uitproberen. Je outfit ontwerpen door middel van Sound Wear. Je kiest een liedje, een aantal foto’s, kleuren en patronen. Door later de geluidsgolven te combineren met je keuzes vormt het geheel zich tot een customized ontwerp.

61

EXPOSITIE ‘COUTURE 60GRAPHIQUE’ BY MOTI Auteur: Paula Schaareman

SOUND WEAR


Foto: unamiradapura

63

Foto: Marcelo Krasilcic

Foto’s: KateRobson, kkiimm, lillygraven

62 PERMANENT statement

of als kenmerk voor ‘slechteriken’, maar nu omdat we het simpelweg mooi vinden of er een speciale betekenis aan koppelen. Tatoeages zijn er dan ook in gigantisch veel verschillende soorten, van schrikbarend tot provocerend en van humoristische tot ontroerende beelden. Fashionstatement of niet, tatoeages zijn kunst.

Auteur: Loes van Schaik

Als eerste gezien bij de Egyptenaren en de Grieken, later bij misdadigers en slaven. Maar nu is het echt voor iedereen. We doen er massaal aan mee: tatoeages, een bijzondere én permanente trend. Er zijn enorm veel redenen om zo’n creatie op je huid te laten zetten. Vroeger ten teken van adel

Foto: Keith Riley


De film speelt zich af in de periode van 1988 tot 1999, maar Helen Hunt is te zien in een type BH uit 2011. Gelukkig duurt dat niet lang, ze trekt hem snel uit.

foto: FilmTotaal

foto: Fox searchlight pictures

zijn droom om journalist te worden na te streven. Hij rondde een studie Engelse Taal af en werd inderdaad journalist en dichter. Dit alles in een door hem bestuurd, met motor aangedreven bed. Als gevolg van enkele ongelukken mocht hij dit bed echter niet meer gebruiken waarna hij door een verzorger in een bed werd rondgereden. Het grootste deel van zijn dag zat hij in een metalen long in zijn huis. Dit apparaat was noodzakelijk voor hem om te kunnen ademen. Hierin sliep en werkte hij, met een stokje in zijn mond de toetsen van een typemachine indrukkend.

De rol van Mark wordt op een roerend treffende manier vertolkt door John Hawkes. Om er overtuigend verlamd uit te zien lag hij tijdens de opnamen met zijn rug op een kussen ter grootte van een voetbal om zijn ruggengraat in de juiste kromming te houden. Deze voor hem zeer oncomfortabele houding zorgt voor een erg natuurgetrouwe imitatie van Mark O’Brian. In het laatste decennium van zijn leven krijgt Mark de sterke behoefte seks te hebben met een vrouw. Hoewel hij zijn lichaam niet kan bewegen voelt hij aanrakingen wel en is hij in staat tot een erectie. Op zijn achtendertigste gaat hij naar de kerk die hij altijd bezoekt. Hij ontmoet de nieuwe priester, vader Brendan en zegt dat hij graag wil biechten. De priester blijkt een goed luisterend oor. Hoewel hij eerst ongemakkelijk lijkt door de openheid van Mark over zijn polio en zijn seksuele gevoelens, staat hij open voor zijn verhaal. Hij luistert en geeft Mark goed bedoelde raad. Hij geeft Mark het advies eens met een therapeut te gaan praten. Mark neemt dit advies ter harte, maar gaat niet naar een psycholoog, zoals vader Brendan voor ogen had. Hij maakt een afspraak met een seksuologe. Zij kan zelf niks voor hem doen maar wijst hem op het bestaan van ‘seks surrogaten’. Dit zijn mensen wiens vak het is medemensen die problemen hebben op het gebied van seks te helpen. Deze ‘seks professionals’ leren de ‘klant’ in enkele sessies hoe iemand seks kan hebben op een voor hem of haar plezierige manier, rekening houdend met de beperkingen van de ‘klant’.

Cultheld Baney Stinson zou zijn wingman kunnen zijn geweest, maar deze man heeft het helemaal zelf gedaan.

The Sessions vertelt vervolgens op een ontroerende, vaak humoristische manier hoe Mark in enkele sessies leert de liefde te bedrijven met Cherryl, gespeeld door Helen Hunt, die voor haar rol een Oscarnominatie kreeg. Mark blijft met regelmaat vader Brendan zien en vertelt hem openhartig alles wat hij voelt en wat hij met Cherryl doet. De film is geregisseerd door Ben Lewin, die zelf polio heeft overleefd. Menig recensent is laaiend enthousiast over The Sessions. En ze hebben gelijk. Het spel tussen Hawkes en Hunt is formidabel. De film ontroert en maakt je geregeld aan het lachen, zonder een comedy te zijn. In 2012 was het dé grote klapper op het Sundance filmfestival. Er volgde na de vertoning een langdurige staande ovatie door het publiek en nog één toen hoofdrolspeler John Hawkes opkwam. Naast de Oscarnominatie voor Helen Hunt is The Sessions voor nog 31 andere belangrijke filmawards genomineerd, waarvan er 13 zijn gewonnen. The Sessions draait nu in Filmhuizen en Bioscopen door het hele land en is een absolute aanrader.

65

Auteur: Michiel Verheijen

Sommige mensen zullen het ontkennen, maar toch heeft iedereen de behoefte aan seks. Niet voor niets wordt seksuele bevrediging tegenwoordig tot een eerste levensbehoefte gerekend. Een film die hier in feite om draait en het op een prachtige manier verwoord is The Sessions. Een prachtig liefdesdrama gebaseerd op een waar gebeurde periode uit het leven van de in 1999 overleden Mark O’Brian. Deze Amerikaan werd op zijn achtste getroffen door polio. Hij raakte over zijn gehele lichaam op zijn nek en hoofd na verlamd. Dit weerhield hem er niet van zijn middelbare school met goed resultaat af te ronden en

foto: Benjamin Kramer

64FILMRECENSIE ‘The Sessions’

De wereld is doordrenkt van seks. Voortplanting is een instinct dat oerdriften in elk warmbloedig wezen doet oplaaien, maar vooral de lust is een drijfveer waarmee de huidige maatschappij niet zonder kan. Er gaan miljarden in om en iedereen kent de afgezaagde uitspraak dat prostitutie het oudste beroep ter wereld is. Zonder lust zouden mensen hun leven anders leiden. Alles is terug te leiden op lust. Ambitie, je uitgaansgedrag, in vorm blijven, het parfum dat je koopt, de meest simpele reclame voor het meest simpele product, en het feit dat je ‘s ochtends in de spiegel kijkt voor je de deur uitgaat.


3

Het eerste probleem waar je waarschijnlijk tegenaan zal lopen is: hoe pas je met z’n tweeën in een slaapzak? Het antwoord daarop is heel simpel: niet. Als je met je partner een tent deelt, zorg dan dat je slaapzakken hebt die je aan elkaar kunt ritsen. Op deze manier kun je toch lepeltjelepeltje liggen, zonder die twee lagen synthetische stof. Met vrienden in een tent en je neemt onverwachts iemand mee? Vraag of je hetzelfde met (een van) je tentmaatje(s) slaapzak mag doen of beter nog, neem er een extra mee. Hou het wel netjes, je wilt geen plakkerige kwakjes achterlaten!

4

Ook niet geheel onbelangrijk is het maken van goede afspraken. Van plan om weg te sneaken met je nieuwe lover? Laat dit wel even weten aan de rest! Spreek ook van tevoren met je mede tentbewoners af hoe jullie omgaan met logés. Je wilt ’s nachts niet ineens voor onverwachte verrassingen komen te staan. En mocht het toch zo zijn dat je je ineens met z’n vieren voor de rits van de tent bevindt, denk dan: ‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Je bent maar een keer jong!

5

Een tent heb je in verschillende soorten en maten, maar de gemiddelde festivalganger heeft geen uitklapbare villa en zal het dus moeten doen met een standaard 2 x 1,5 meter tentje. Met twee personen plus bagage blijft er niet heel veel plek over om uitgebreid te rollebollen. Er bestaat een perfect standje voor deze situatie, namelijk Doggystyle. Zij gaat op handen en knieën zitten terwijl hij achterlangs bij haar binnen komt. Het is praktisch én spannend om eens wat anders te proberen!

6

Op de camping, tussen alle andere festivalgasten, is het niet zo handig om heel het terrein te laten weten hoe lekker de seks is die je op dat moment hebt. Keihard kreunen is dus echt not done! Kleine geluidjes mogen altijd, maar zorg niet dat het lijkt alsof je in je tent mishandeld wordt. Tip voor haar: Met iets in je mond kun je lang niet zo hard gillen. Geef je partner eens een orale verrassing, dan is hij degene die zijn kreten moet inhouden.

7

Safety first! Er zijn dus verschillende mogelijkheden, maar wat je ook besluit te doen, zorg altijd dat je het veilig doet! Je wilt rond de kerstdagen geen telefoontje krijgen van ‘dat ene blonde meisje’ dat je papa wordt of (als vrouw) ineens last krijgen van rode plekjes op je vajayjay (spreek uit als: vee djee djee). Neem dus samen een family pack condooms mee en dan komt de rest helemaal goed.

Auteur: Paula Schaareman

Voorbereiding is het halve werk! Weet je van jezelf dat je wel van een avontuurtje houdt, hou hier dan ook rekening mee als je je kampeerspullen gaat kopen. Een degelijk luchtbed ligt vele malen beter dan een (opblaasbaar) matje. En maar liggen hobbelen op zo’n ding is buitengewoon ongemakkelijk. Laat het stuntwerk dus over aan de echte professionals en speel op safe met een vaste ondergrond.

Ben duidelijk: Er is niks vervelender dan dat je de hele dag met een hottie hebt staan flirten en er dan, als het moment daar is, achter komt dat deze al met één been in het huwelijksbootje staat. Tip voor haar: Geef je grenzen aan. Wil je iets niet, of sta je op het punt om iets te doen waar je later spijt van krijgt, ben daar dan eerlijk over. Ook al heb je je string al op je sandalen hangen, weer terug aantrekken kan altijd. Tip voor hem: Nee is nee. Door de warmte en het bier kunnen de gemoederen vaak hoog oplopen. Je ballen springen bijna uit je broek, maar als je “Nee” als antwoord krijgt, wees dan een heer en ga op zoek naar een andere prooi.

67 AND INDIE MUSIC

66

1

2

SEKS, DRUGS

Onder invloed van de chille sfeer op een festival en een paar drankjes leg je makkelijker contact met personen van het andere geslacht. En van het een komt toch altijd weer het ander. Maar hoe pak je zoiets aan? Seks in een tent is niet erg praktisch en luidkeels lopen kreunen tussen de mensenmassa is ook niet zo’n succes. Daarom zijn hier zeven handige tips om je festivaldagen ‘steamy and sexy’ door te komen, zonder blauwe ballen en sperma in je haar.


Een gezellig, hip en functioneel interieur. Zie hieronder verschillende ideeën en doe inspiratie op. Go for it! Ga aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop.

1.

Verf de muur een andere kleur, dat kan de kamer al een hele andere twist geven.

2.

3.

Femkexx

Geef de vaasjes een jasje en de kussens een nieuwe hoes door zelf te haken of/en te breien. Geen idee hoe dat moet? Vraag je moeder of oma om hulp of ga naar de website: vitaya.be. Daar staat een uitgebreide uitleg, erg handig!

Leonie Bonte

Wil je een nieuwe salontafel? Met een pallet kun je een prachtige salontafel maken. Je kunt hem verven, er lades in maken of wieltjes geven. Net wat je zelf wilt.

Zet planten en bloemen neer, het geeft een gezellig effect en bovendien zorgt het voor extra zuurstof, altijd handig!

4.

K OOPTIP Hippe retro radio, een echte

68

eyecatcher! Het enige wat je nog hoeft te doen is een geschikt plekje te zoeken voor dit prachtexemplaar. (€22,59 retroradioshop. nl, in verschillende kleuren verkrijgbaar)

69

SPICE UP YOUR HOME

Auteur: Anke van der Velden

Je kamer, huis, schuur, hok, appartement, kortom je eigen plekje beu? Zin om alles op te pimpen en het een hele nieuwe ìtouchîte geven? Op de website Welke.nl staan heel veel leuke woonideeën.


Auteur: Loes Wijnen

LOSEYOURSELF ABROAD

Foto: Mattooh

Heb jij het ook helemaal gehad met die mainstream festivals in ons kleine kikkerlandje? Neem jij geen genoegen meer met nietszeggende bonkende beats of ben je simpelweg toe aan iets anders? Dan zullen onderstaande festivals jou vast en zeker aanspreken. Get ready to take it outside!


Glastonbury Festival - England

Het Boom Festival in Portugal is de ultieme ervaring voor muziek-, kunst- en cultuurliefhebbers. Festivalgangers uit meer dan 100 verschillende landen reizen af naar Portugal voor deze spectaculaire beleving. Het festival biedt een week lang vermaak in de vorm van muziek, verf, beeldhouwkunst, videokunst, bioscoopinstallaties en theater. Tijdens dit festival heb je gegarandeerd mooi weer! Het vindt namelijk plaats in augustus en dan is het meestal 30 tot 35 graden in Portugal. Wanneer deze tropische temperaturen je even te veel worden neem je gewoon een frisse duik in het aangelegen meer, of je gaat in de schaduw zitten onder een van de vele bomen op het dromerige natuurlandschap van het festivalterrein.

Helemaal los gaan op een adembenemend festivalterrein! Dit kan op het het Melt Festival. Het jaarlijks losgebarsten (losbarstende) feest vindt plaats in een oude bruinkoolmijn in Ferropolis. In de avonduren transformeren de gigantische oude graafmachines die op het festivalterrein staan tot een spectaculair belicht decor. Ook presenteert Melt een te gekke lineup met gewaardeerde artiesten en talentvolle nieuwkomers. Deze combinatie zorgt ieder jaar weer voor drie dagen fucking hard feesten!

Onwijs hard meezingen met een koptelefoon op in de silent-disco, genieten van de g a a f ste rock- en popconcerten, maar ook van andere optredens zoals circus, dans en cabaret. Voor tickets van het grootste openluchtfestival ter wereld moet je er snel bij zijn, het festival is jaarlijks in een mum van tijd uitverkocht. Dit geeft aan hoe geliefd het vijfdaagse festival is. Het Glastonbury Festival is een echte must voor de festivalliefhebber.

Burning Man - Amerika

Foto: Primavera sound

72

Dit is werkelijk een van de bizarste festivals ter wereld. Durf jij het aan jezelf helemaal over te geven en 24/7 te leven in een roes van muziek, kunst en ongedwongen liefde? Er gebeuren hier namelijk zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. De meest aparte en uiteenlopende kunstwerken komen voorbij op dit woestijnlandschap. De temperatuur kan overdag oplopen tot wel 40 graden, zorg dus dat je genoeg water bij je hebt. Mocht je water op zijn, is dat geen probleem, iedereen is vrijgevig en helpt elkaar om de zeven dagen van Burning Man te overleven. Geld is niet nodig op dit festival, alles wordt gedeeld en geruild. Waar je wel geld voor nodig hebt, is de reis ernaartoe, het ligt namelijk in Amerika.

Primavera Sound Spanje Wil je nieuwe muziek leren kennen en los gaan op de gaafste en nieuwste live sets. Dit festival is vooral interessant voor de echte rockbitches onder ons. Je vindt er dan ook voornamelijk indierock, noiserock en alternatieve elektronica. Dit lentefestival vindt dit jaar plaats van 22 tot 26 mei in Barcelona.

Sziget - Hongarije Last, but certainly not least, het Sziget festival. Deze is waarschijnlijk al iets bekender dan eerdergenoemde festivals, maar mag zeker niet onopgemerkt blijven. Als je een week lang naar de klote wilt gaan, moet je Sziget in Boedapest eens bezoeken. Je kunt hier zeven dagen lang, 24 uur per dag doorgaan. Het terrein van Sziget is zes keer zo groot als het terrein van Pinkpop. Zo ver als het menselijk oog reikt zie je podia en tentjes. Bungeejumpen, theater, kermis, film, kunst, spiritualiteit, sport, de meest uiteenlopende restaurants, barretjes en theehuisjes, noem het maar op, je kunt het zo gek niet bedenken of Sziget heeft het. Nog een voordeel: het bier is spotgoedkoop. Ik zeg doen!

YOURSELF ABROAD

Melt Festival - Duitsland

LOSE

Boom Festival - Portugal


TIME MACHINE Nieuwe Hoogstraat 26 Maak een goede start bij een gezellig tweedehands rommeltje, bestaande uit veel pailletten, wol, bond en (designer-) schoenen. Mannen- en vrouwenkleding hangt door elkaar. Time Machine is echter de enige winkel waar ik niet zo snel iets leuks zag om te kopen. Deze is vooral leuk om binnen te lopen en unieke items te bekijken, om vervolgens snel door te gaan naar het echte werk. MARBLES VINTAGE Nieuwe Hoogstraat 12 - te vinden op Facebook Hier kan je, als vrouw, terecht wanneer je op zoek bent naar unieke bloesjes en jurkjes met leuke prints. Boven in de winkel, aan het plafond, hangt het pronkstuk: Een dramatische witte jurk die je pas ziet als je op de, oh zo grote, verdieping van ongeveer 6 vierkante meter staat. Op de balie staat een draairek met oorbellen die je oma vroeger waarschijnlijk ook droeg, lekker fout: nep goud. ZIPPER Nieuwe Hoogstraat 8 - www.zipperstore.nl Vet. Deze winkel heeft tweedehands én nieuwe kleding. Alles wat er hangt is zorgvuldig uitgekozen in de stijl van de 50’s 60’s 70’s en 80’s. Ook de accessoires in en op de balie passen perfect in het plaatje. De merken die je hier tegen komt zijn onder andere: Levi’s, Dior, Nike en Adidas. Wat het mooie aan Zipper is, is dat ze ook een webshop hebben. Je kan dus ook na een volle dag hoorcolleges nog even genieten van het vintage assortiment, zonder helemaal naar Amsterdam te moeten.

LAURA DOLS Wolvenstaat 9 (negen straatjes) - www.lauradols.nl Ze hadden geen betere naam kunnen kiezen. Ik zou deze jurken vroeger prachtig hebben gevonden om mijn barbies mee aan te kleden als ze weer een chique feest hadden. Dat komt door de kelder vol avondkleding, de wand vol glitter tassen en de vloer vol lakschoenen. Er is natuurlijk ook normale vintagekleding te vinden, de hele begane grond hangt er vol mee. Laura Dols is gespecialiseerd in jaren 50 kleding en ook deze winkel heeft een webshop. EPISODE AMSTERDAM Berenstraat 1 (negen straatjes) - www.episode.nl Een populaire vintage winkel met niet alleen twee winkels in Amsterdam, maar ook vestigingen in Kopenhagen, Brussel, Londen, Utrecht en Parijs. Manden vol mutsen, portemonnees, bandana’s, stropdassen en sjaals. Rekken met alle kleuren bloezen, leggings, rokken, sport- en spijkerjacks, colberts en bontjassen. Een volle maar overzichtelijke winkel voor mannen én vrouwen, met een boven en beneden verdieping. Het walhalla voor de vintageliefhebber. Hier is eveneens een webshop bij. BIJ ONS VINTAGE Nieuwezijds Voorburgwal 150 De eyecatcher van de winkel Episode - www.bijons-vintage.nl Je bent al op de terugweg van je vintage-winkeldagje maar eigenlijk heb je er nog lang geen genoeg van. Op de Nieuwezijds Voorburgwal richting het station zit ons laatste vintage winkeltje. 100m² gevuld met kleding, meubels en accessoires uit de 60’s tot en met de 90’s. Een goed verzorgde winkel en een leuke afsluiter voor de vintage shopsessie in Amsterdam. Wat heb ik nodig? Je zou een fiets of tramkaart mee kunnen nemen om het jezelf gemakkelijk te maken, maar uit ervaring kan ik zeggen dat deze afstanden te voet ook af zijn te leggen. Ook kan je op deze manier extra van onze hoofdstad genieten. Met een ouderwetse uitklapkaart van de VVV (en natuurlijk onze vintage tips plus een gevulde portemonnee) kom je al een heel eind.

75

74 VINTAGE A’DAM Auteur en fotografe : Loes van Schaik

Amsterdam, de ideale plek om er een dagje tussenuit te knijpen. Chillen in het Vondelpark, kunst bekijken in het Stedelijk Museum en een avond uit in de Melkweg. Er is zo veel mogelijk, maar ook voor een dagje winkelen ben je in Amsterdam op de juiste plaats. Shoppen kan overal in Amsterdam. Bij de grote bekende winkels in de Kalverstraat, de dure boetiekjes in de P.C. Hooftstraat, maar misschien nog veel leuker: de vintage winkeltjes op de Nieuwe Hoogstraat en de Negen Straatjes, de zijstraatjes van de Heren-, Prinsen-, en Keizersgracht. Deze winkeltjes bieden je de gaafste vintage, retro en old-school kleding voor leuke prijzen. Ik heb een aantal vintage stores op een rijtje gezet die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken.


76

AND SHOW US WHAT YOU THINK

Deze foto’s hebben het deze maand helaas niet gehaald. Kun jij er toch een spannend verhaal bij bedenken? Aarzel dan niet en stuur jouw idee in! Een vermelding op de website van hét art magazine van Nederland willen we toch allemaal!

77

Of was dit misschien toch niet wat de kunstenaar bedoelde? Laat ons weten wat jij bij deze foto denkt en stuur je verhaal in! Wie weet sta jij volgende maand met jouw inzending in CULTURE VULTURE en krijg jij de digitale ‘Instagram’ camera thuisgestuurd! Zie onze gadgetrubriek voor meer informatie over deze toffe gadget!

BECOME THE ARTIST

“Yes! Nog net kunnen vangen, dat scheelde niet veel!” “Arme man, zoveel problemen, hij laat zijn hoofd echt hangen.” “Shit wat is dit voor onzin, het was niet mijn bedoeling om echt het mes erbij te pakken!”


THE STORY: Het verhaal speelt zich af in Sezuan, een klein plaatsje in China. Drie goden dalen neer op de aarde en zoeken een plek om de nacht door te brengen. De inwoners van Sezuan zijn niet onder de indruk van de goden. Ze vinden uiteindelijk een slaapplaats bij Shen Té, een hoertje. De goden bedanken haar. Met het geld van de goden begint ze een eigen tabakswinkel. Shen Té is erg vrijgevig, hierdoor trekt ze iedereen aan. Schuldeisers, daklozen en klaplopers. Hoe kan Shen Té een goed mens blijven en toch de huur betalen?

OUR OPINION: De goede mens van Sezuan is een goed verhaal om over na te denken. Het toneelstuk laat je namelijk nadenken over goede mensen in je eigen omgeving. Ken je die nog? Zijn er in jouw omgeving nog mensen die iemand onderdak aanbieden wanneer zij het nodig hebben? Of een kleiner voorbeeld, geld geven aan een goed doel? En wanneer is iemand een goed mens. Dit is natuurlijk voor iedereen ook verschillend.

PRACHTIGE KOSTUUMS EN GROOTS DECOR De spelers zorgen dat je helemaal wordt meegetrokken in het verhaal. Ze spelen met veel enthousiasme en energie. Je zag aan de spelers dat ze er erg veel plezier in hadden het verhaal te spelen. Stuk voor stuk zaten ze goed in de rol die ze speelden. Ze haalden alles uit de kast om een goed toneelstuk neer te zetten. Tijdens de voorbereidingen is er duidelijk met oog voor detail gekeken. De kostuums waren prachtig. Net als het grootse decor. Het was een geslaagde voorstelling. De muziek, het spel, de decors en de kostuums, alles paste precies bij elkaar. Het was een compleet verhaal. Na afloop van de voorstelling denk je nog steeds na over de vraag of goede mensen nog bestaan. Een vraag waar je lang over kunt discussiëren met iedereen in de omgeving.

79

Miwian.com

Miwian.com

try out

78

7( )/8/10/12/15/16/17/19/22/23 maart 2013

10 jaar annatheater

regie: Lavínia Germano / aanvang: 20.00 uur, behalve op 10 en 17 maart: 14.00 uur / entree: €15 CJP en try out €10 / reserveren@annatheater.nl / 06 28 10 43 33

TONEEL : DE GOEDE MENS VAN SEZUAN

Auteur: Melissa van der Linden

Het van origine Duitse toneelstuk ‘De goede mens van Sezuan’ van Bertolt Brecht stond weer even in de schijnwerpers. Deze keer vond het theaterspel tien avonden plaats in het Annatheater in Helmond.


Irritaties in je relatie zijn makkelijk te verhelpen. Neem eens een bosje bloemen mee voor je meisje of een lekker biertje voor je vent. Stop ook eens wat meer tijd in je opleiding, dit mag best ten koste gaan van je voorspel. Dat duurt toch al lang genoeg.

Luister niet te veel naar anderen, die sjaal staat je beter dan je denkt. De mannelijke rammen kunnen beter hun snor laten staan dan afscheren, een kale lip staat je niet. Voor de vrouwen, haal het onderste uit de kast. Letterlijk. Trek iets aan dat je al een jaar niet hebt gedragen.

RAM

23 juli - 23 augustus

21 januari - 19 februari

WATERMAN

20 februari - 20 maart

VISSEN

Je voelt de bui al hangen. Je hoeft deze horoscoop eigenlijk niet te lezen want je weet precies hoe laat het is. Ga met je gevoel mee tenzij je denkt dat je dit beter niet kunt doen, dan moet je iets anders doen. Als je niet weet of je links of rechts moet gaan, blijf dan staan waar je staat, dan zweef je vanzelf de goede kant op.

Wees deze maand geen guppie, maar een zalm. Een vis die niet met de stroom mee zwemt maar zelfs tegen watervallen ingaat. Je moeder maakt zich alleen maar zorgen en je vriend(in) moet niet zo zeiken. Het is toch jouw leven? Doe deze maand eens een keer alleen dingen die je zelf wilt.

KREEFT

21 april - 20 mei

De derde maan van Jupiter staat in een rechte lijn met Mercurius. Deze lijn snijdt dwars door je sterrenbeeld. Deze gebeurtenis kan betekenen dat je je planten extra moet wateren deze maand of dat je vaak gebeld wordt door je moeder.

STIER

21 mei - 21 juni

TWEELINGEN

Lui dat je bent gebruik je al een tijdje dezelfde tandenborstel, misschien wordt het tijd voor een nieuwe. Dit verklaart overigens ook je regelmatige gefaal bij het andere geslacht. Pepermuntjes in plaats van cheetos zijn een goed idee.

LEEUW

24 augustus - 23 sept

MAAGD

24 september - 23 oktober

Je hebt er genoeg van, al een jaar vrijgezel. Kom met je luie reet van je moeders bank af en duik wat vaker de kroeg in. Drink wat moed in (niet te veel!) en stap op die chick/dude af. Wordt het niks? Op naar de volgende. Ga door tot je er een naar huis neemt. Al in een relatie? Probeer eens wat nieuws. Schrik niet af van rare standjes, je lichaam kan meer hebben dan je denkt. Iedere jager gaat wel eens zonder prooi naar huis. De afgelopen maanden heb jij genoeg hertjes opgescharreld helaas komt die tijd nu tot zijn einde. Je zult het voorlopig met jezelf moeten doen. En jij, meegaand hertje. Misschien is het slim om een paar keer in je eigen bed te slapen. Een reputatie heb je zo te pakken. De naam van je sterrenbeeld slaat zeker niet op jou. Jarenlange ervaring en nergens bang voor. Wist je trouwens dat je tot je 25ste levensjaar gratis SOA-tests kunt laten afnemen bij de GGD? Hier wil ik het graag bij laten.

WEEGSCHAAL

Je kent het nieuwe nummer van Macklemore vast wel, ‘Thrift shop’. Met jouw budget en eigenzinnige kledingsmaak wordt het hoog tijd om die eens te bezoeken. Laat de vooroordelen van je afwaaien. Dit spaart je uren ronddwalen in de stad, je hebt namelijk van alles onder één dak. 24 oktober - 22 november

SCHORPIOEN

Het crashen van de comeet in Rusland heeft jouw cosmische cyclus in de war gestuurd. Wees dus vooral niet gealarmeerd als je over tijd bent. Je bent niet zwanger, je lichaam moet zich gewoon even aanpassen. Mannen met spontane prestatieproblemen, geen nood. Over enkele weken ben je weer als vanouds. 23 november - 21 december

BOOGSCHUTTER Probeer deze maand meer tijd te besteden aan het matchen van sokken. Dit betekend niet perse twee dezelfde, een leuke combi kan ook. Bedenk van te voren wel wat de indeling van je dag gaat worden. Bij een sollicitatie gesprek kun je beter niet je groene Kermit sokken aantrekken.

Auteurs: Floris Biemans & Paula Schaareman

STEENBOK

21 juni - 22 juli

HIPSTOROSCOOP

21 maart - 20 april

22 december - 20 januari


CHEF EINDREDACTIE Alex Krancher

ART DIRECTOR Li sa M c C a g ue

EINDREDACTIE Irene Broeckaert Melissa van der Linden Michiel Verheijen Michelle Verstappen

A U T E U R S Floris Biemans Penny Engelvaart Lieve van Heur Paula Schaareman Loes van Schaik Anke van der Velden Loes Wijnen

82

V O R M G E V I N G Kim Dierckx Tessa Hoogendoorn Wilke Hop JoĂŤlle Kraaij Robbin Melis Meltem Tielman Simone van de Wouw Lisan Zoon

BEELDREDACTEUREN Emme Bijlmakers Sanne van Kuringen

COLOFON

Daphne Janssen

83

HOOFDREDACTEUR


84

Artiest: Hirotoshi Itoh

DO WE REALLY HAVE TO TELL YOU WHY YOU SHOULD BUY CV NEXT MONTH BRO?

Culture Vulture  

magazine 1w

Culture Vulture  

magazine 1w

Advertisement