__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Dan Rothbart Bachelor of Architecture Rensselaer Polytechnic Institute


Contact:

dbrothbart@gmail.com


Table of Contents

01

Asian Games 2022 Masterplan and Stadiums Archi-Tectonics Team

02

Tel Aviv University School of Architecture Archi-Tectonics Team

03

WORK | INFO | NEWS Website Management

04

CO-PORT Schematic Design: individual studio Design Development: partner studio

05

Habitat Nexus Partner Studio


Asian Games 2022 Masterplan and Stadiums 2018 - present | Studio: Archi-Tectonics 116 acre site designed with !melk, 7 buildings (1,800,000 sq ft gross) designed with Thornton Tomasetti. Competition victory 2018, construction phase 20192021, opening by 2022 Asian Games, Hangzhou, China.

Strategic edit of outsourced image: communicating the team’s vision for the specified brass shingle facade


Pedestrian bridges over road Solar shading wings Yuying Road Beizhuang River Field Hockey Stadium (172,000 sq ft)

Valley Village shopping concourse sinks below road and river (250,000 sq ft)

Table Tennis Stadium (365,000 sq ft)


I joined Archi-Tectonics following their invited competition victory for the Field Hockey and Table Tennis events of the 2022 Asian Games, and the site’s second life beyond. The masterplan and buildings are organized along a Body within Body concept, with a stadium anchoring each end of the site, connected by an undulating indoor-outdoor shopping concourse, all integrated within a zero-earth sustainable landscaping strategy. I’ve been responsible for 3D, parametric, and physical models, original drawings, diagrams and renders, as well as strategic 2D edits to outsourced renders, for better communication across land and language barriers. I was also responsible for the award submission and social media campaign for the project’s Architizer A+Popular Choice Awards victory. Several of the following images are created originally by myself, for an upcoming book to be published by Archi-Tectonics in Winter 2020, indicated at the bottom of each spread as ‘original’.

Strategic edit of outsourced render: brass and glass diagrid facades


Left: Strategic edit of outsourced image: facade specifications | Right: Original drawing and render of Table Tennis Stadium’s essential elements


5.5m x 2.5m Double-glazed planes Triangulated aluminum T-profile supports Steel diagrid primary structure Steel cable secondary structure

GFRC and interior finish Steel superstructure Fiberglass batt insulation Exterior metal stud framing TECU overlapping brass shingles

Left: original drawings and renders of Stadium’s facade systems | Right: strategic edit of outsourced image: pavement and facades specifications


Left: construction progress June 2020: last section of roof cantilever installed | Right: strategic edit critiquing scale and appearance of column in the background


Left: construction progress November, 2020: Table Tennis Stadium and Fitness Center in the background | Right: Valley Village and underground parking facilities


Left: original diagram depicting under-ground to open-air relationship of mall, road, river | Right: construction progress November, 2020


Tel Aviv University School of Architecture Competition Honorable Mention, Winter 2019 Responding to a unique brief; a new 62,500 sq ft gateway building including a school of architecture, a commercial mall, cinemas, private archives, and future flex space, our design concept proposes a hybrid structure for new campus identity: a didactic, active agent in the city, embodying a higher social / cultural / environmental awareness for the campus.

Original climate diagram and rendering


For this international competition, I was personally responsible for the initial design and concept research during Summer 2019, and returned during winter break for the competition submission, working in 3D and parametric models and drawings and diagrams. During the research phase, I had identified “gateway”, “natural ingredients”, “identity”, “innovation and technology”, “flexibility”, and “collaboration” as drivers for a 3-dimensionally complex building for the future of the school and campus. During the design phase, I was responsible for 3D designing a new typology of auditorium, parametric ellipsoid stairs, building superstructure, (rendered in blackened steel in the following images) as well as managing the 3D file as a whole. I also collaborated on the parametric design of the solar-responsive facade, and on diagrams and drawings.

Archi-Tectonics’ final school of architecture rendering


Left: Archi-Tectonics rendering and original drawing of ellipsoid stair | Right: original diagram and rendering of auditorium’s relationship to roof plane


WORK | INFO | NEWS Website management 2018-present: archi-tectonics.com I have been responsible for uploading all of the text, photo, and video present on Archi-Tectonics’ updated website, aiming to display the firm’s larger projects, as well as showcasing the beauty and design intelligence of smaller-scale works. This often involves writing copy for and linking between social media posts, Vimeo, Netflix, and other sources of video, as well.


CO-PORT

Co- pref. 1) Together; joint; jointly; mutually: coeducation 2) a. Partner or associate in an activity: coauthor b. Subordinate or assistant: copilot 3) To the same extent or degree : cotangent

Port n. 1) a. place on a wateray with facilities for loading and unloading ships b. a city or town on a waterway with such facilities c. the waterfront district of a city 2) A place along a coast that gives ships and boats protection from storms and rough waters; a harbor. 3) A port of entry


CO-PORT Schematic Design (individual, critic: Javier Giorgis) 2019, Design Development (partner: Felix Reyes, critic: Florencia Vetcher) 2020 Finding its form as a directive for the City of Troy to face its identity as a post-industrial waterfront with great civic potential, the 50,000 sq ft CO-PORT bridges over a new transportation hub with a ‘folding’ public passage walkway, connecting the city to a new riverwalk among a public library, co-working hub, auditorium, and cafe.

Original rendering of transparency concept at night


Taken through Design Development by myself and one other student via Rhino, Grasshopper, and Revit, this concept was achieved as a long-span space-frame roof, landing on few, expressive columns, enclosed by a perforated aluminum, glass and steel double skin facade parametrically modeled to emphasize the strong vectors of movement through the project, and perform dynamically for several different conditions. Piercing through this double enclosure to the South, a 120-seat auditorium introduces an abrupt vector of heightened spatial experience, cantilevering over a coworking commons and cafe, augmenting its auditorium space, and engaging the public plaza toward the water.

Public Passage

Meeting area

Transportation Hub

Auditorium

Co-working hub

Foyer

Library

Parking

Left: Original rendering of transportation hub entry, with library interlocking above | Right: Original program diagram


Left: Original rendering of auditorium entry’s 3D relationship to co-working hub | Right: Original cross section and construction details of the same | Following page: comprehensive visualization of user experience


Habitat Nexus Design Studio 4 (partner: Andrew Tice, critic: Yael Erel) 2018 Featured in Dezeen’s “10 futuristic architecture projects from Rensselaer Polytechnic Institute students” online article, Habitat Nexus was selected by Dean Evan Douglis to represent the curriculum’s AD4 - Housing studio in this publication, and in RPI SoA’s upcoming Influx 2.0 comprehensive monograph. Also designed with a partner, Habitat Nexus forms its architecture as a vessel through which to break the fabricated reality of connection and community promised by contemporary technology and social media through extreme architectural environments fomenting physical intersection and interaction of the housing bloc’s inhabitants.

Original “Statement” image of the project’s responsivity to its context


This 80-unit housing bloc brings important vectors from the cities of Cohoes and Troy, abstracts, intersects, and overlays them with the bounds of the site. This separates the mass into a series of five buildings, each one unit deep, allowing sunlight into and through each building to shared courtyard and atrium spaces. Walking paths, seating, and phyto-remediation pools form paths and spaces leading users toward one another, and down to the waterfront. The complex’s five building “fingers� are thin, and are comprised of slanted walls, allowing vistas through, and an inviting openness to, the complex.

From top left to bottom right: initial spatial folded models, unit bedroom light diagram, waterfront landscape perspective, site plan, courtyard perspective, interior unit perspective


Thank you, Dan Rothbart dbrothbart@gmail.com

Profile for Dan Rothbart

Dan Rothbart Bachelor of Architecture Portfolio 2020  

Dan Rothbart Bachelor of Architecture Portfolio 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded